Комптон Джоді : другие произведения.

37-ма година (Сара Прібек №1)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  37-ма година (Сара Прібек №1) Джоді Комптон
  
  
  
  
  
  подяки
  Ця книга є художнім твором із звичайною кількістю розповіді. Незважаючи на те, що в ньому вказано назви справжніх державних установ, тут ніщо не означає фактичну роботу цих установ або їхніх працівників.
  Зважаючи на це, є кілька людей, які допомогли мені зрозуміти світ, у якому працює Сара Прібек, і вони заслуговують на згадку. Особливо я хочу подякувати офіцеру Департаменту столичної поліції Лас-Вегаса та юристам Бет Комптон з Індіани та Девіду Ліллехаугу з Міннесоти. Усі помилки, що залишилися, або драматичні дозволи, які були прийняті, повинні бути покладені на моєму порозі, а не на їхньому. Також допомогла репортерка Керол Робертс із The Tribune у Сан-Луїс-Обіспо (коли ти підеш на пенсію, Керол, я можу отримати цей Rolodex?).
  Я також хочу подякувати деяким надзвичайно підтримуючим людям у видавничому бізнесі: Барні та ін. в агентстві Karpfinger, а Джекі та Ніта в Bantam.
  Нарешті, я хочу подякувати своєму батькові за те, що він залишив у домі тисячі кримінальних романів (на щастя, не всі одразу), коли я ріс; моя сестра, думку якої я перш за все шукаю щодо історії та характеру; і вчитель, який навчив мене та багатьох інших дітей читати. Дякую, Беті.
  
  
  
  
  
  
  розділ 1
  У кожного поліцейського є принаймні одна історія про день, коли його знайшла робота. Це не рідкість. На вулиці, на службі чи поза ним, раптом офіцер бачить, як двоє хлопців у бейсболках і сонцезахисних окулярах вибігають із банку, ніби їхні п’яти горять. На щастя, офіцер є на місці ще до того, як диспетчер прийме виклик.
  Щоправда, зі справами про зниклих безвісти все трохи інакше. Люди, яких ви шукаєте, як правило, вже мертві, за межами міста, за межами штату або переховуються. Як правило, вони знаходяться не на добре помітних місцях, чекаючи, поки ви все-таки натрапите на них. Чотирнадцятирічна Еллі Бернхардт мала стати винятком, який підтверджував правило.
  Учора до мене приїхала сестра Еллі аж до Міннеаполіса з Беміджі, що на північному заході Міннесоти. Ейнслі Картеру був 21 рік, може, 22 назовні. Вона була худорлявою і мала ту невпевнену, нервову красу, яка здається власною для блондинок, але сьогодні, і, мабуть, більшість днів, вона не вирішила підкреслити свою зовнішність, окрім темно-коричневої туші та трохи консилера під волоссям. очі, що не стерли тіні погано спаної ночі. Вона була одягнена в джинси та футболку для софтболу — таку, як із білим боді та кольоровими довгими рукавами, у цьому випадку синіми. На її правій руці була проста срібна стрічка; дуже маленький алмазний пасьянс ліворуч.
  «Мені здається, що моя сестра, мабуть, десь у місті», — сказала вона, коли я змусив її влаштуватися перед своїм столом із чашкою кави. «Позавчора вона не прийшла зі школи».
  «Ви звернулися до поліції в Беміджі?»
  — У Тіф-Рівер Фолс, — сказала вона. «Там досі живе Еллі з нашим татом. Ми з чоловіком переїхали після одруження», – пояснила вона. «Так, вони розглядають це. Але я думаю, що вона тут. Думаю, вона втекла з дому».
  «Чи є у неї валіза чи сумка, яких немає?»
  Ейнслі схилила голову набік, задумавшись. «Ні, але її книжкова сумка досить велика, і коли я переглядав її речі, я подумав, що деяких речей бракує. Речі, які вона не взяла б до школи, але хотіла б, якби виходила з дому».
  "Подобається?"
  «Ну, у неї була фотографія нашої матері», — сказав Ейнслі. «Мама померла близько шести років тому. Потім я одружився, і ми з Джо переїхали, тож залишилися лише вона та тато».
  Здавалося, що з того, що почало бути загальною довідковою інформацією, формувався анекдот, тому я нічого не сказав і дозволив йому розгортатися.
  «У дитинстві у Еллі була звичайна кількість подруг. Вона була трохи сором'язлива, але в неї були друзі. Але лише за останній рік чи близько того, я не знаю, тато каже, що вони трохи охолонули», – сказала вона. «Я думаю, це просто тому, що Еллі стала такою гарною. Раптом, протягом майже року, вона стала високою, розвивалася і мала таке гарне обличчя. І того самого року вона закінчила початкову школу й перейшла до молодшої школи, і це велика зміна. Я думаю, можливо, дівчата ставилися до неї по-іншому, як і хлопці».
  «Хлопці?» Я сказав.
  «Відтоді, як Еллі виповнилося тринадцять років, до неї дзвонять хлопці. Багато з них старші хлопці, каже тато. Його це хвилює».
  «Чи Еллі зустрічалася з кимось старшим, з кимось, до кого твій батько не мав добрих передчуттів?»
  — Ні, — сказав Ейнслі. «Наскільки він знав, вона взагалі не зустрічалася. Але я погано відчуваю її життя». Вона зробила паузу. — Татові майже сімдесят. Він не говорить з нами про дівчата, ніколи не говорив. Тому я не можу отримати від нього хорошого уявлення про те, як насправді виглядає життя Еллі. Я намагаюся поговорити з нею по телефону, але це не те. Я не думаю, що їй є кому довіритися».
  «Ейнслі, — обережно сказав я, — коли ви розмовляєте з Еллі, коли відвідуєте будинок, чи відчуваєте ви коли-небудь негаразд у її стосунках із батьком?»
  Вона відразу зрозуміла, про що я питаю. «О, Боже, ні», — сказала вона, і її тон не залишив у мене жодних сумнівів, що вона це мала на увазі. Вона взяла свою каву; її блакитні очі, спрямовані на мене, свідчили, що вона чекає іншого запитання.
  Я замислено лизнув зуби, постукав ручкою по блокноту.
  «Я чую, як ти кажеш, що ти хвилюєшся, тому що в неї немає друзів або близьких родичок, з якими можна було б поговорити. Що, мабуть, прикро, але я не бачу тут кризи, через яку вона втекла. Ви можете щось придумати?»
  «Я говорив з її друзями, — сказав Ейнслі повільніше. Я маю на увазі її однокласників».
  «Що вони сказали?»
  «Вони нічого не сказали. Вони були трохи збентежені і, можливо, відчували провину. Еллі втекла, а я її сестра, і, мабуть, вони відчували, що я був там, щоб звинуватити їх за те, що вони не були добрішими чи не підтримували її».
  «Вони нічого корисного не сказали?» Я підказав.
  «Ну, — сказала вона, — одна з дівчат сказала, що ходять якісь чутки».
  «Які?» запитав я.
  «Я припускаю, що Еллі була сексуально активною. Я намагався змусити її сказати більше, але інші дві дівчини вскочили і сказали: «Знаєте, люди просто говорять». Щось подібне. Я не міг отримати від них нічого більше».
  Я кивнув. «Але ти сказав, що Еллі не ходила на побачення. Здається, для подібних чуток не було б багато підстав».
  «Тато дозволяв їй піти ночувати». Ейнслі підняла чашку з кавою, не пила. «Він думав, що це тільки дівчачі вечірки, але іноді я дивуюся. Ви чуєте речі про те, що діти роблять у все більш ранньому віці. . . .” Її голос стих, залишивши важкі речі недомовленими.
  "Добре", - сказав я. «Нічого з цього не може мати жодного відношення до того, чому вона втекла».
  Ейнслі продовжила свої думки. «Я б хотіла, щоб вона жила з нами», — сказала вона. «Я говорив про це з Джо, але він сказав, що нам не вистачає місця». Крутила діамантовий перстень на руці.
  «Як ви думаєте, чому вона в містах-побратимах?»
  «Їй тут подобається», — просто сказав Ейнслі.
  Це була досить хороша відповідь. Діти часто тікали до найближчого мегаполісу. Міста ніби обіцяли краще життя.
  «У вас є фотографія Еллі, яку я можу використати?»
  — Звичайно, — сказала вона. «Я приніс тобі один».
  На фото Еллі справді була мила дівчина, її волосся темніше, ніж у її сестри, і зелені очі замість блакитних, як у Ейнслі. На ній були дитячі веснянки, її обличчя було яскравим, але дещо порожнім, як це часто буває на шкільних фотографіях.
  «Це минулого року, — сказала вона. «У її школі кажуть, що вони щойно сфотографували клас, і нове фото не буде доступним приблизно через тиждень». Це був початок жовтня.
  «У вас є інший, яким ви можете скористатися?»
  «Я?» сказала вона.
  «Зараз у мене повне навантаження», — пояснив я. «Але ви можете шукати Еллі повний робочий день. Ви повинні продовжувати шукати».
  «Я думав. . .” Ейнслі виглядав трохи розчарованим.
  «Я зроблю все, що зможу», — заспокоїв я її. «Але ти зараз найкращий адвокат Еллі. Покажіть її фото всім. Клерки мотелів, бездомні, священики та священики, які керують притулками для бездомних. . . хтось, на вашу думку, міг бачити Еллі. Зробіть кольорові фотокопії з описом і розвісьте їх у будь-якому місці, де вам дозволять люди. Зробіть це своєю роботою на повний робочий день».
  
  Ейнслі Картер мене зрозумів; вона пішла, щоб зробити те, що я сказав. Але натомість я знайшов Еллі, і це була просто тупа удача.
  Опівдні наступного дня після візиту Ейнслі я поїхав до готелю в передмісті. Службовець там подумала, що бачила чоловіка та хлопчика, яких викрали батьки, і мене попросили розібратися в цьому.
  Я займався всіма видами злочинів — робили це всі детективи шерифа, — але зниклі безвісти були певною спеціалізацією мого напарника, і з часом це стало й моєю.
  Батько та син, про яких йдеться, саме пакували свій старий фургон Ford, коли я туди приїхав. Хлопчик був приблизно на два роки старший і на три дюйма вищий за того, якого я шукав. Мені було цікаво, чому хлопчика немає в школі, але вони пояснили, що повертаються з сімейних похоронів. Я побажав їм безпечної їзди та повернувся до стійки реєстрації, щоб подякувати службовцю за її громадянську позицію.
  На зворотному шляху, якраз перед тим, як під’їхати до річки, я побачив патрульний автомобіль, який зупинився між дорогою та залізничною колією.
  Офіцер у формі стояв біля машини, дивлячись на південь, ніби вона охороняла колії. Відразу за нею ті колії перетворилися на естакаду через річку, і я побачив широкоплечу постать іншого офіцера, який виходив на неї. Це була досить дивна сцена, щоб я зупинився.
  «Що відбувається?» – запитав патрульну, коли вона підійшла до моєї машини. Відчувши, що вона збирається сказати мені рухатися далі, я вийняв свій щит із куртки й відчинив тримач.
  Її обличчя трохи розслабилося зі свого жорсткого положення, але вона не зняла й навіть не зсунула своїх дзеркальних плафонів, тож я побачив у них своє обличчя, роздуте, наче лінза «риб’яче око». Я прочитав її табличку: ОФІЦЕР МУР.
  «Мені здалося, що ти виглядаєш знайомим», — сказав Мур. Тоді у відповідь на моє запитання вона коротко сказала: «Стрибуна».
  "Де?" Я сказав. Я бачив напарника Мура, який стояв на коліях посередині мосту, але більше нікого.
  «Вона злізла на каркас», — сказав Мур. «Ви можете побачити її звідси. Справді, просто дитина».
  Я витягнув шию й справді побачив струнку форму на перетинці мосту, а потім спалах сонячного світла на темно-золотистому волоссі.
  «Дівчина? Приблизно близько чотирнадцяти?»
  «Так, вона є», - сказав Мур.
  «Де я можу припаркуватися?»
  Поїздка на залізничний міст продовжувала вести мене крізь сонце й тінь, сонце й тінь, не лише від верхньої конструкції мосту, а й від сонця, яке занурилося за хмару, а потім знову назад. Це був день розривної хмари.
  «Я думав, ми передзвонили по рації водному патрулю», — трохи збентежено сказав напарник Мура, коли я підійшов до нього.
  Я знав його в обличчя, але не міг згадати його імені. Щось із V. Він був на кілька років молодший за мене, приблизно на 25 років. Красивий і оливковий.
  «Ніхто не посилав за мною, офіцере Віньяле», — сказав я, пам’ять передала мені ім’я, перш ніж мені довелося прочитати його табличку. «Я просто проходив повз. Що відбувається?»
  — Вона все ще там, детективе. . .”
  — Прибек, — сказав я. «Сара Прібек. Ви пробували з нею поговорити?»
  «Я боюся її відвернути. Я не хочу, щоб вона втратила рівновагу». Я повернувся, сперся об поруччя й подивився вниз. Дійсно, дитина була прямо там, стоячи, підібгавши ноги та піднявши руки на діагональній стійці. Легкий вітерець розтріпав волосся точно такого кольору та текстури, як у Еллі Бернхардт.
  «Вона втікала з водоспаду Тіф-Рівер», — сказав я. «Принаймні, я майже впевнений, що вона є. Її старша сестра вчора була в центрі міста і доповіла про неї».
  Віньяле кивнув. «Водний патруль висилає катер. На всякий випадок нам доведеться її виловити».
  Я подивився на Еллі та воду під нею.
  Еллі вибрала особливо низький міст, щоб піднятися, і це саме по собі було цікаво. Я ніколи не вивчав психологію, але я чув, що коли люди роблять спроби самогубства, які можна вижити, це часто спосіб просити допомоги. Знову ж таки, Еллі могла бути просто розгубленою, розлюченою та нетерплячою та кинутися до першої споруди через Міссісіпі, яку їй вдалося знайти.
  У будь-якому випадку це була щаслива ситуація. До певного моменту: річка, над якою вона пливла, все ще була Міссісіпі.
  Я виріс у Нью-Мексико, і на високогір’ї, де я жив, місцевість була всіяна струмками, але в нас не було нічого схожого на Міссісіпі. У тринадцять років я переїхав жити в Міннесоту, але навіть тоді я не жив біля річки. Міссісіпі була для мене абстракцією, чимось, що можна побачити здалеку або перетнути під час випадкової подорожі. Лише через багато років я спустився до річки, щоб побачити це зблизька.
  Внизу на березі дитина вдавав, що ловить рибу за допомогою простої мотузки, прив’язаної до довгої гілки.
  «Хтось коли-небудь заходить?» Я запитав його.
  «Одного разу я бачив чоловіка, який заходив із мотузкою на талії», — сказав хлопець. «Течія захопила його так швидко, що обом його друзям, обоє були дорослими, довелося тягнути, щоб витягнути його».
  Відтоді я чув різні думки про силу та злобу річки, яка розділила Міннеаполіс. Поліція міст-побратимів і служби екстреної допомоги записали історії людей, які пережили стрибки та падіння з усіх його мостів. Але ці виживання не є правилом. Навіть тверезі, здорові дорослі, які вміють плавати і не схильні до суїциду, потрапляють у річку в біду, головним чином через течію. Воно тягне вас у неправильних напрямках: вниз, де люди потрапляють у затоплені дерева та коріння, і до центру річки, де течія тече найшвидше через найглибшу частину русла.
  Падіння з цієї споруди цілком може бути витриманим, і температура води може бути не такою паралізуючою холодною, як серед зими. Але все одно я вважав, що найкраще, якби до цього не доходило.
  Тримаючись за поруччя, я виставив одну експериментальну ногу на край.
  «Ви, мабуть, жартуєте, — сказав Віньяле.
  «Без жартів», — сказав я. «Якби вона не хотіла, щоб хтось прийшов і переконав її, вона б уже кинулася». Я сподіваюся. «Я хвилююся за вас, офіцере Віньяле», — сказав я. «Якби ваш партнер не попередив радіо, щоб зупинити рух поїздів на мосту, я б подумав про те, щоб повернутися».
  Злізти з каркасу мосту було не складніше, ніж у дитячий тренажерний зал у джунглях на дитячому майданчику, але я долав це набагато повільніше.
  «У вас є компанія, але не бійтеся», — сказав я, коли опустився до дитячого рівня, тримаючи свій голос тихим і модульованим. Як сказав Віньяле, я не хотів її налякати. «Я просто прийшов поговорити».
  Вона обернулася, щоб подивитись на мене, і я побачив, що це справді Еллі. Більше того, я побачив красуню, яка так хвилювала її старшу сестру. Еллі фактично змінилася після того, як минулорічна фотографія класу.
  Вона була з тих людей, яких серйозність, навіть нещастя, роблять набагато прекраснішими, ніж усмішка. Її зелено-сірі очі були з важкими повіками, шкіра чиста, нижня губа дуже повна. Веснянки з фото, які вже зникли, були останнім залишком обличчя її дитини. На ній була сіра футболка та чорні джинси. Ні пастельних тонів, ні стрічок, ні жіночих речей для Еллі. Якби я побачив її здалеку, я міг би прийняти її за мініатюрну 21-річну дівчину.
  — Дай мені хвилину, Еллі, — сказав я. Зараз на її рівні я обережно міняв свої руки, щоб замість того, щоб дивитися всередину в своїй позиції для лазіння, я міг стояти боком, до неї, щоб поговорити.
  «Так краще». Мої ноги були підкріплені, і я міг спертися на павутину. «Це непростий підйом для дорослої людини», — сказав я їй. Були часи, коли мені подобалося бути п’ять футів одинадцять років, але це був не один із них.
  «Звідки ти дізнався моє ім'я?» — запитала вона.
  «Твоя сестра приходила до мене вчора», — сказав я. «Вона дуже хвилюється за вас».
  «Ейнслі тут?» Еллі глянула вгору й у бік дороги, звідки ми з Віньяле прийшли. Я не міг сказати, чи була вона надією, чи нещаслива від такої перспективи.
  «Ні. Але вона в місті, — сказав я.
  Еллі знову подивилася вниз, на воду. «Вона хоче, щоб я повернувся до водоспаду Тіф-Рівер».
  «Ми обоє просто хочемо знати, що тебе турбує», — сказав я. Коли вона не заговорила, я спробував ще раз. «Чому ти пішла з дому, Еллі?»
  Вона нічого не сказала.
  «Це були діти в школі?» – сказав я, поставивши найширше, найлагідніше запитання, щоб вона могла підхопити його чи ні, як хотіла.
  «Я не можу туди повернутися», — тихо сказала вона. «Вони всі говорять про мене та Джастіна Тіга. Він усім сказав, лайно».
  Чомусь Еллі мені подобалася трохи більше, бо вона вжила це слово. Крім того, це звучало так, ніби це було виправдано.
  «Він говорив неправду про вас?» — запитав я її.
  Вона похитала головою. «Ні, це все було правдою. Я спала з ним. Мені довелося».
  «Тому що він вам подобався і ви боялися його втратити?»
  — Ні, — категорично сказала вона.
  Я думав, що це те, що ви повинні робити зі стрибунами, говорити з ними про їхні проблеми, доки вони не почуватимуться краще й погодяться увійти. Схоже, тут цього не відбувається. Еллі Бернхардт, здавалося, не почувалася краще.
  Коли я був у її віці, я був ще новачком у Міннесоті, відділеним від того, що залишилося від моєї родини, відчуваючи, що ніколи нікуди не належатиму. Не допомогло б розповісти про це Еллі. Історії «Коли я був у твоїх роках» незмінно не можуть пробити стіни, бар’єри та системи захисту проблемних дітей, які вважають, що всі дорослі якщо не вороги, то принаймні марні цивільні.
  «Слухай, — сказав я, — здається, у твоєму житті є речі, які потрібно виправити, але я не думаю, що нижня сторона мосту — це те місце, де це можна зробити. То чому б тобі не піти зі мною, гаразд?»
  Вона голосно понюхала. «Я спала з ним, тому що він мені не подобався. І я хотів щось змінити».
  «Я не розумію, — сказав я.
  — Ейнслі теж не знає, — тихо сказала вона. «Я . . . Мені подобаються дівчата».
  "О," сказав я. Це просто з лівого поля. «Все гаразд».
  Злісні сльози стояли в очах Еллі, коли вона дивилася на мене вниз. «Добре для кого ?» — зажадала вона. «Для вас ? Якийсь поліцейський у Міннеаполісі?»
  Наче лють звільнила її, Еллі підстрибнула.
  І я теж.
  Якби це був січень, річка була найхолоднішою, моє рішення було б іншим. А може, я залишився б на місці, якби все зробив правильно, замість того, щоб змушувати Еллі говорити про свої проблеми та засмучувати її настільки, щоб стрибнути.
  Або, можливо, я збрехав собі, коли назвав це рішенням. Я справді не пам'ятаю, щоб щось думав. Коли я відпускаю, тобто. У проміжку між моментом, коли я зрозумів, що я справді відпустив каркас, і моментом, коли я потрапив у воду, я подумав про кілька речей у дуже швидкій послідовності. Хлопчик на березі зі своєю смішною удаваною вудкою. Мій брат тримав мою голову під водою в кориті, коли мені було п'ять.
  В останню чергу я подумав про Шайло.
  Того дня я дізнався щось таке, про що думав, що знаю: річка, в яку ти пускаєш свої ноги літнього дня, трохи тремтячи від її холоду навіть у червні, — це зовсім не та ріка, яку Бог кидає у твоє тіло, коли ви падаєте навіть із середньої висоти. Я відчув себе так, наче вдарився об тротуар; Удар був настільки сильним, що я прикусив язика, від чого пішла кров.
  Більшість перших моментів після того, як я стрибнув, минули надто швидко, щоб я міг багато з них запам’ятати. Мої легені горіли, коли я нарешті знову вирвався на поверхню, і майже одразу я дихав, як скаковий кінь. Навколишнє середовище настільки відрізнялося від спокійної, прохолодної, хлорованої води басейну, в якому мене вчили плавати, що я змушений був боротися з течією, як людина, яка ніколи не навчилася цього. Гадаю, це був чистий збіг, що я наштовхнувся на Еллі й схопив її.
  Вона або збила себе, неправильно вдарившись об воду, або знерухоміла від шоку. У будь-якому випадку вона не відчувала труднощів, і це було благословенням. Я обняв її рукою і перевернувся на спину, уривчасто дихаючи.
  Тривога пройняла мене, коли я помітив, як швидко зникає залізничний міст і як швидко нас віднесло до центру річки. Течія продовжувала тягнути мої різані ноги, особливо мої затоплені чоботи, які здавалися важкими, як шлакоблоки.
  Я штовхнув ногою до берега, і слабенько гребнув вільною рукою. Я робив це хвилину чи дві. І тоді я дещо зрозумів: я не зможу врятувати Еллі. Я не був достатньо сильним плавцем.
  Я міг би утримати нас обох над поверхнею, якби сильно штовхнув. Але це було все. І як довго я міг це робити? Після певного моменту Еллі могла бути мертвою, тому що я зовсім не був упевнений, що тримаю її обличчя над поверхнею настільки, щоб вона не вдихала воду, наповнюючи її легені.
  І якби я правильно запам’ятав своє географічне положення, незабаром ми були б біля водозливу, шлюзу та дамби біля Кам’яного Арочного мосту. Це була, безумовно, найбільша небезпека в цьому районі. Я чув, що хтось одного разу через це пройшов і вижив. Слово, яке я почув у зв’язку з тим інцидентом, було випадковістю.
  Я міг би відпустити Еллі, доплисти до берега своїм справним кролем і залишитися живим. Або я міг залишитися з нею і втопитися.
  Я не думаю, що я дуже зважив цей вибір. Швидше, мої холодні руки не відпускали тіло Еллі. Ми пішли під воду, коротко. Я ковтнув води, піднявся, кашляючи, і побачив у небі над собою, що сонце зайшло за іншу хмару. Хмара була темно-сірою і мокрою на вигляд, але її розірвані краї стали вогненно-золотими від сонця за нею.
   Господи, як красиво.
  А потім щось на периферії мого зору відвернуло мене. Це був човен. Насправді буксирний човен, але без баржі перед ним.
  Того дня нам з Еллі пощастило: пощастило, що буксир застряг у воді, де його команда встигла нас помітити, що його потужний двигун не працював, викликаючи течію, яка унеможливила б порятунок.
  Екіпаж нас бачив. Вони кричали на нас, але мої вуха були занадто наповнені водою, щоб щось чути, перетворюючи їх на акторів німого кіно, анімованих, жестикулюючих. Один із них щось кидав.
  Це була лінія, до якої була прив’язана порожня запечатана дволітрова пляшка газованої води, щоб дальній кінець не потонув. Коли я прямував до неї, я здійняв великі бризки на поверхні та з великим полегшенням схопив вільною рукою плаваючу пляшку.
  Щось дивне сталося з моїм тілом у воді. Зазвичай, коли погода холодна і навіть теплого зимового одягу недостатньо, спочатку німіють кінчики пальців рук і ніг, а потім і кисті рук і ніг. Але коли вони витягли мене, я все ще відчував свої пальці, але шкіра моїх рук і грудей втратила чутливість, так що я ледве відчував край палуби, оскільки багато рук непривабливо тягнули мене на нього. Саме тоді я зрозумів, що скинув з себе піджак; принаймні, я його більше не носив.
  Еллі вже лежала на спині біля мене, заплющивши очі. Шкіра її обличчя була такою білою від холодної води, що ластовиння, які я бачив, як вицвілі, тепер виділялися яскраво рельєфно. Я сів.
  «Вона…»
  «Вона дихає», — сказав мені найстарший з екіпажу. Ніби на доказ цього, напівпритомна Еллі повернулася на бік і вирвала річковою водою.
  «Ісус, — сказав молодий латиноамериканець, спостерігаючи.
  «З вами все гаразд, міс?» — запитав мене старий. Його сумнівні очі були пронизливо-блакитними, хоча решта його обличчя було сивим і вицвілим. Він виглядав скандинавом, схожим на міннесотця минулого, але в його голосі я почув Техас.
  «Я не відчуваю поверхні своєї шкіри», — сказав я, втискаючи тремтячими пальцями трицепси. Це було дуже неприємне відчуття. Я хитко підвівся на ноги, думаючи, що ходьба може допомогти.
  — У мене є жито, — сказав він.
  Під час мого навчання з надання першої допомоги наш інструктор радив не пропонувати та не приймати «польові ліки» під час травми: алкоголь, сигарети.
  Але в той момент я не думав ні про своє навчання, ні про те, що я майже кинув пити кілька років тому, ні про те, що човен водного патруля вже видніється на горизонті, його нос підстрибує на воді, коли він наближається. У той момент трохи житнього віскі звучало надзвичайно розумно.
  Але моя слабка плоть врятувала мене від самого себе. Коли річковий житель дав пляшку мені в руки, вона прослизнула крізь мої тремтячі пальці й розбилася об палубу.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  розділ 2
  Наслідки спроби самогубства Еллі Бернхардт з’їли більшу частину мого дня.
  Нас обох доставили до медичного центру округу Хеннепін. Після того, як вони забрали Еллі, помічник лікаря середнього віку подивився на мене і сказав: «Я подивлюся на вас у другій кімнаті для огляду в коридорі».
  «Я?» — сказав я злякано. «Я в порядку».
  «Мабуть, — сказала вона. «Але я повинен подивитися на твої вуха і перевірити…»
  «З моїми вухами все гаразд», — сказав я, не звертаючи уваги на слабку, але відчутну прохолодну важкість, яка означала, що в одному з них вода. На її скептичний погляд — медики сприймають виклики своїй владі майже так само, як поліцейські — я сказав: «Справді. Я не складаю іспитів».
  Я це мав на увазі. Мене мало що лякає. Лікарські кабінети роблять. «Просто направте мене на ваші душові, добре?» Я сказав.
  Вона ще секунду скептично дивилася на мене, а потім сказала: «Добре, у цю пору року я сумніваюся, що у вас навіть легка гіпотермія». У її звільненні пролунав певний звук лисиці та винограду, ніби вона й так не дуже хотіла мене оглядати.
  У роздягальні лікарів і медсестер я прийняла п’ятнадцятихвилинний душ під дуже гарячою водою й одягла набір медсестринських скрабів, який вони мені надали, топ у квіточки та морські штани. Свій мокрий одяг я зібрав і поклав у поліетиленовий пакет. Вийшовши, я зазирнув у кабінети для огляду, шукаючи Еллі. Мене побачила молода медсестра.
  «Ми вже відвезли її в кризове відділення», — сказала вона, маючи на увазі психіатричне відділення. — Її приймуть принаймні на ніч. Ми зробили їй рентген грудної клітки, щоб перевірити, чи багато вона вдихнула води, і вона ще не повернулася, але я думаю, що фізично вона в порядку».
  Офіцера Мура відправили назад до штабу, щоб забрати змінний одяг, який я тримав там у своїй шафці. Детективи не стікають кров’ю та не блюють так часто, як патрульні поліцейські, але ми проводимо час на місцях злочинів, які брудні або ще тліють від підозрілого вогню, і я подумав, що зміна одягу може стати в нагоді колись. Той день точно настав.
  Коли я вийшов у приймальню, Мура там ще не було. Ейнслі Картер був. Вона швидко зіскочила зі свого місця, але обійняла мене дуже невпевнено, лише за плечі, наче я був хворий чи поранений.
  — У вас є діти, детективе Прібек? — запитав мене Ейнслі.
  «Вибачте?» Я сказав. Я очікував запитання про ситуацію Еллі. «Ні, не знаю».
  «Ми з Джо говорили про це», — сказала вона. Вона перекрутила свій пасьянс, як і вчора, коли говорила про те, що її чоловік не хоче, щоб Еллі переїхала до них. «Ми хочемо дітей, але після цього дитина здається, — вона похитала головою, — жахливою відповідальністю». Я вперше побачив на її щоках засохлі сліди від почутих по телефону сліз.
  Офіцер Мур заходила через розсувні подвійні двері, несучи одяг на пластиковій вішалці в одній руці та черевики в іншій.
  «Ви збираєтеся бути за тим самим номером телефону, у тому ж мотелі, правда?» — швидко запитав я Ейнслі. «Пізніше мені доведеться торкнутися з тобою бази».
  «Я буду там же», — сказав Ейнслі. «І . . . дякую, — тихо додала вона.
  Я зустрів офіцера Мура на півдорозі кімнати й відкашлявся. — Дякую, — ніяково сказав я. Я не так давно був детективом, і мені було некомфортно, коли патрульна виконує за мене таку доручення.
  «Звичайно», — відповіла вона, коли я забрав у неї свої речі. «Ви були партнером Женев’єви Браун, чи не так?»
  "Так", - сказав я. «Я все ще».
  «Як вона?»
  "Я не знаю", - сказав я. «Я не спілкувався з нею останнім часом».
  «Ну, багато хто з нас сумує за нею».
  «Вона повернеться», — швидко сказав я їй.
  «Справді? коли?»
  Мені довелося піти назад. «Вона ще не згадувала дату. Я просто мав на увазі, що це відпустка із співчуття. Вона повернеться».
  Мур похитала головою. «Звичайно, це займе час. Це було просто жахливо, те, що сталося».
  "Так", сказав я. «Це було».
  
  Женев’єв Браун була моєю першою подругою в
  містах-побратимах. Я не був здивований, що офіцер Мур знав її; Женев'єва знала всіх.
  Її коріння було в Сіті, і вона всю свою кар’єру пропрацювала в департаменті шерифа: спочатку в патрулі, потім у громадських відносинах, а тепер у детективному відділі. Її справжньою силою були допити. Женев’єва могла розмовляти з будь-ким.
  Жоден злочинець ніколи не боявся її по-справжньому: вона була низького зросту й не нав’язлива, з тихим, як замша, голосом. Вона була логічною, освіченою, розсудливою; Перш ніж зловмисники це зрозуміли, вони розповідали їй те, чого не сказали б хлопцям. Дехто з детективів назвав її Людським Поліграфом.
  Я знав її ще з часів свого патрулювання і багато чому від неї навчився. Я відплатив їй за її спільну мудрість, тренуючись із нею в тренажерному залі, підштовхуючи її, підтримуючи її на фізичному піку, коли їй було близько тридцяти. Коли я жив сам у дешевій студії в Севен Корнерс, Женев’єва час від часу запрошувала мене на вечерю до себе в Сент-Полі.
  Можливо, це був найщасливіший день у моєму житті, коли я отримав свій щит і пішов працювати з нею. Вона була хорошим учителем і наставником, але більше того, з нею було цікаво працювати.
  Раніше ми пили каву в кіосках, з’єднаних між собою двох поверхах магазинів, ресторанів і газетних кіосків, які обслуговували бізнесменів Міннеаполіса. Іноді вона зупинялася в одному із засклених коридорів, як правило, вранці, коли погода була принаймні десять градусів морозу. Тримаючи в обох руках свій паперовий стаканчик із печенею по-французьки, вона дивилася на місто за його межами, де біла пара виходила з вентиляційних отворів кожної будівлі, а сонячне світло з оманливою яскравістю відбивалося від кожної купи снігу та крижаної поверхні.
  «Сьогодні такий день, дитино», — казала вона. «Ми вимкнемо радіо й поїдемо на південь, поки не дійдемо до Нового Орлеана. Ми будемо сидіти на сонці та їсти беньєти». Іноді для різноманітності вона казала, що ми їдемо до Сан-Франциско, щоб випити ірландської кави біля затоки.
  Але вона ніколи не була серйозною. Після більш ніж десяти років роботи в поліції вона все ще любила цю роботу.
  Тоді її єдину дитину, доньку Камарейю, зґвалтували та вбили.
  Я знав Камарейю з дитинства, з перших днів моєї кар’єри, коли Женев’єва вперше почала запрошувати мене додому на вечерю. Народжена від раннього міжрасового шлюбу Ген зі студентом права під час навчання в коледжі, Камарейя була зрілою не по роках, загалом підтримувала вимогливу роботу своєї матері.
  Іноді ми слухали розповіді інших детективів про своїх підлітків: розповіді про невиконані домашні завдання, вчительські конференції та повернення додому в брудні будинки. Після цього Женев’єва казала: «Боже, іноді я не знаю, як мені так пощастило».
  Я був там того жахливого вечора, коли Женев’єва повернулася додому й знайшла свою доньку тяжко пораненою, але все ще живою. Я їхав до лікарні з Камарею і тримав її за руку, доки бригада швидкої не забрала її. Я стояв у приймальні, доки не вийшов лікар і сказав, що Камарея, яка писала вірші та подала заявку на програму раннього вступу в Спелман, померла від великої внутрішньої кровотечі.
  Женев'єва повернулася до роботи через два тижні після смерті Камареї.
  «Мені потрібно працювати», — сказала вона мені в неділю ввечері, коли подзвонила мені й повідомила, що наступного дня буде на роботі. «Будь ласка, нехай усі зрозуміють».
  Наступного ранку Женев’єва прийшла на п’ятнадцять хвилин раніше, з почервонілими очима, але була охайно одягнена, з чистим трав’яним ароматом, що линув на її вологе волосся, готова до роботи. І вона впоралася як тоді, так і в наступні тижні.
  Здавалося, допомогло те, що тут був здійснений арешт: маляр працював на ділянці в районі Женев’єв Сент-Пол. Сама Камарея впізнала його як свого нападника. Поки він був у системі, а прокурори округу Рамсі будували свою справу, з Женев’євою все було добре. Вона поринула в роботу, зосередившись на роботі, як побілілий пасажир у важкому рейсі або алкоголік, що висихає лише силою волі.
  Потім справу було закрито через технічні причини, і Женев’єва заблукала.
  Я носила її місяць. Вона схудла і прийшла з фіолетовими тінями під очима, що свідчить про безсонні ночі. Вона не могла зосередитися на роботі. Допитуючи свідків і підозрюваних, вона могла поставити лише найелементарніші питання. Її спостережливість була гіршою, ніж у найбільш непомітного цивільного. Вона не встановила навіть найпростіших логічних зв’язків.
  Я не міг змусити себе сказати їй повісити трубку, і врешті-решт мені не довелося це робити. Женев'єва була достатньо зібрана, щоб зрозуміти, що вона не приносить нічого доброго відділу, і попросила відпустку на невизначений термін. Вона залишила Сіті та пішла на південь, щоб зупинитися зі своєю молодшою сестрою та зятем у фермерському будинку на південь від Манкато.
  Коли я востаннє дзвонив до Женев'єви? Я намагався пригадати, повертаючись у центр міста. Ця думка викликала у мене відчуття провини, і я відклав її.
  Повернувшись на станцію, я склав звіт про ранкові події, намагаючись зробити так, щоб мій стрибок у воду звучав як раціональна поведінка, яку б зробив будь-який детектив. Чи я «переслідував» Еллі в річку? Це звучало дивно. Я повернувся назад і замість цього спробував слідувати . Писати було моєю найменш улюбленою частиною роботи.
  «Прібек!» Я підвів очі, щоб побачити Det. Джон Ванг, мій колишній партнер за відсутності Женев’єви. «Сьогодні вранці я почув про вас щось досить дивне».
  Ванг був на рік молодший за мене, лише нещодавно підвищився з патрульної. Технічно, я тренував його, ситуація, в якій я відчував себе не зовсім комфортно. Мені здавалося, що не так давно я відставав від Женев’єв, дозволяючи їй вести розслідування. . . . Я глянув на її стіл. Він був не зовсім очищений, але Ванг використав його зараз.
  Він розмістив дві фотографії в рамках на її робочому столі. На одній була фотографія його дружини та дев’ятимісячної дитини, зблизька з немовлям на руках; на другому була лише дівчинка на дитячому майданчику. Вона була на кшталт гойдалки, яка тримала її під кутом з головою та грудьми вперед, її руки розмахували в повітрі. Я був упевнений, що вона відчувала, що летить, коли це фото було зроблено.
  Одного дня, коли Ванга не було, я перекинув фотографію, щоб побачити її зі свого столу. Коли нещастя світу Еллі Бернхардтс накопичувалися на моєму столі, я любив дивитися вгору й дивитися на фотографію літаючої дитини.
  «Якщо те, що ти чув, стосувалося мене та річки, це була правда», — сказав я.
  «Ви жартуєте».
  «Я не сказав, що це розумно, просто сказав, що це правда».
  Я сором’язливо перевів руку на своє волосся. У лікарні я стягнув його назад у кінський хвіст, який я подвоїв назад на себе, так що він висів у важкій, але не дуже довгій петлі на моїй шиї. Доторкнувшись до нього зараз, моє волосся здалося не зовсім сухим: воно було не вологим, а скоріше прохолодним на дотик.
  Після завершення звіту настав час запитати новий пейджер. Старий був у моїй куртці, а моя куртка зараз у річці. Я був вдячний, що мій портфель і мій мобільний телефон були в іншому місці під час ранкового божевілля.
  Перш ніж я встиг виконати цю справу, як у мене задзвонив телефон. Це була Джейн О'Меллі, прокурор округу Геннепін.
  «Підійди», — сказала вона. «Свідчення йшли швидше, ніж ми очікували. Мабуть, сьогодні ми до вас доберемося».
  О'Меллі переслідував справу, яка розповідала звичайну, сумну історію: молода людина з колишнім хлопцем, який просто не міг відпустити. Але це була стара історія з родзинкою: зниклим був молодий чоловік. Він покинув Gay 90s, нічний клуб, популярний як серед геїв, так і серед гетеросексуалів, сам і тверезий після танців з друзями. Це було востаннє, хто його бачив.
  Ми з Женев'євою розслідували цю справу. Пізніше, коли ухиляння та квазі-алібі колишнього хлопця дедалі слабшали, до нас приєднався детектив із відділу вбивств Міннеаполіса. Ми так і не знайшли ні жертву, ні його тіло, тільки багато його крові та одну з його сережок у багажнику машини, яку його колишня, як повідомила, вкрала наступного дня та не надто утилізувала.
  Коли я переходив атріум урядового центру округу Хеннепін до ліфтів, знайомий голос окликнув мене.
  «Детектив Прібек!»
  Крістіан Кіландер пішов у ногу зі мною. Він був прокурором округу Геннепін, надзвичайно високий і запекло змагався як у залі суду, так і на баскетбольних майданчиках, де я іноді протистояв йому в пікапах.
  Якщо голос Женев’єви був замшевим, то його голос був чимось легшим, як замша. І майже завжди викривлявся, через що його повсякденна мова звучала дражниливо й кокетливо, а перехресний допит — іронічно й недовірливо.
  В принципі, Кіландер мені подобався, але зустріч з ним ніколи не сприймалася легковажно.
  «Приємно бачити вас на суші», — сказав він. «Як завжди, ваші інноваційні поліцейські методи залишають нас у захваті».
  "Всі?" — сказав я, подовжуючи крок, щоб відповідати його. «Я бачу тільки одного з вас. У вас блохи?»
  Він негайно й щедро розсміявся, розвіюючи жарт. «Як маленька дівчинка?» — спитав він, коли ми підійшли до ліфта.
  «Вона одужує», — сказав я. Ліворуч від нас відчинилися подвійні двері, і ми пішли за парою клерків у машину. Поки ми це робили, я подумав, що, мабуть, чув востаннє про Еллі Бернхардт. Я зробив для неї все, що міг; решту її проблем принесе хтось інший, а не я. Чи були ці зусилля успішними чи ні, я, мабуть, ніколи не дізнався б. Це була реальність бути копом. Ті офіцери, яким це не подобалося, звільнялися, щоб отримати дипломи соціальної роботи.
  Клерки вийшли з ліфта на п'ятому поверсі. Я потер ліве вухо.
  «У вас у вусі вода, чи не так?» — сказав Кіландер, коли ми знову почали підніматися.
  «Так», — визнав я. Хоча я знав, що це нешкідливий стан, я не звик до нього. Легке потріскування води у вусі викликало збентеження.
  Ліфт зупинився на моєму поверсі, і в короткий проміжок часу між повною зупинкою автомобіля та відчиненням дверей Кіландер задумливо подивився на мене зі свого зросту шість футів п’ять. Потім він сказав: «Ви відкрита дівчина, детективе Прібек. Ви напевно є».
  «Дякую», — сказав я без жодних зобов’язань, коли двері відчинилися, не впевнений, що потрібна була відповідь. Кілька років тому я щетинився б від того, що мене назвали дівчиною, і марно намагався придумати різку відповідь, яка прийшла б до мене приблизно через п’ятнадцять хвилин після того, як ми з Кіландером розлучилися. Але я вже не був невпевненим новачком, а Кіландер ніколи не був шовіністом, яким би він не виглядав на перший погляд.
  У коридорі було порожньо, і я повільно підійшов до дверей зали суду. Я поклав наплічник, а потім себе на лавку. Я мав чекати, поки О'Меллі вийде і забере мене. Я знав вправу.
  Лише одного разу мене викликали свідчити у кримінальній справі в якості, відмінній від моєї офіційної, і цього не було тут, у Міннеаполісі. Це було в Сент-Полі, на попередньому слуханні Ройса Стюарта, обвинуваченого у вбивці Камарейї Браун.
  Саме мені Камарея впізнала його як свого нападника в задній частині машини швидкої допомоги.
  Удень, коли вона померла, Камарейя була сама вдома. Але насправді на неї напали в будинку сусідів, які переробляли інтер’єр. Двоє художників, які там працювали, закінчили роботу близько четвертої години дня, але лише один з них залишився в алібі на час після цього.
  Іншим був Стюарт, 25-річний робітник із нижнього штату. Номерний знак його автомобіля відображав його прізвисько КОРОТЕНЧИЙ . Насправді він був не такий низький, десь п’ять дев’ять, із сухою статурою та кудлатим білявим хвостиком. Але Камарейя назвала його своїм прізвиськом, доречним чи ні. Вона навіть ніколи не знала його імені; вона бачила лише номерний знак на машині, якою він керував. За тиждень до смерті Камарейї Женев’єва розповіла мені, що Кам помітила, як «Коротушок» дивиться на неї, і від цього у неї стало моторошно.
  Ніхто так і не зрозумів, як він змусив її переїхати до сусідів.
  Досьє Стюарта про неповнолітніх було запечатано, і оскільки я не був офіційним учасником розслідування та обвинувачення, я ніколи не міг його побачити. У дорослому віці його спіймали, коли він продавав алкоголь неповнолітнім і показував себе перед дівчатами-підлітками біля середньої школи. Коротун, судячи з усього, любив молодих дівчат.
  Джекі Ковальські, громадський захисник, яка представляла інтереси Стюарта, розповіла мені пізніше, як Стюарт розповів їй, що він сплачує аліменти на дитину «чорною дівчиною, яку я зробив лише один раз».
  Стюарт не вірив, що дитина належить йому. Він вважав, що результати тесту на батьківство були підроблені співчутливими працівниками лікарні, які, природно, стали на бік молодої незаміжньої матері проти чоловіка. «Тому що ти знаєш, хлопці більше не мають жодних прав», — пояснив Коротун.
  Він не раз розповідав Ковальській цю історію, і вона зрозуміла, що він відчував, що це частина його захисту. Той факт, що він сплачував аліменти на напівчорну дитину, принаймні, доводив, що він був хорошим хлопцем, який не скривдив би Камарейю, яка була за іншою расою.
  Шорті також запропонував своєму адвокату представити теорію про те, що темношкірий чоловік убив Камарейю, маючи на увазі, що білий хлопець взявся за це.
  Якби тільки Коротун зайняв позицію, він відбив би будь-яке журі присяжних, колись посаджених, і майже не засудив би себе.
  Але справа так і не дійшла до суду присяжних, і це була моя вина.
   Я був присутнім в урядовому центрі округу Рамзі під час попереднього слухання. Державний захисник Стюарта попросив закрити справу, як і передбачав Марк Урбан, прокурор округу Ремзі.
  Урбан сидів за столом, найближчим до порожньої ложі присяжних, але я звернув увагу не на нього. Крістіан Кіландер також сидів на лавках для глядачів. Мабуть, він взяв вихідний уранці, щоб побачити, як я даю свідчення. Це мене здивувало, хоча, мабуть, цього не мало бути. Смерть Камареї викликала неабиякий резонанс серед багатьох людей, які знали і любили Женев'єву.
  Кіландер визнав мій погляд ледь помітним кивком, на який я не міг відповісти, і його обличчя було надзвичайно серйозним.
  Джекі Ковальські стояла переді мною, худенька молода жінка, щойно закінчила юридичну школу U of M, зі світло-каштановим волоссям і в недорогому костюмі з каталогу.
  Я більш-менш знав — Урбан мене попередив, — що вона збирається мене запитати, але це не полегшувало справи.
  «Детектив Прібек, я можу називати вас місіс Прібек? Оскільки ви не причетні до цієї справи як офіцер закону».
  «Ти можеш».
  "РС. Прібек, ви, як ви сказали, були вдома незабаром після злочину. І ви їхали в машині швидкої допомоги з міс Браун, правда?»
  «Так».
  «Чому ти, а не її мати?»
  «Женев'єв лікували від шоку на місці події. Вона все ще була збентежена, коли Камарейю забирали. Я відчував, що з нею повинен піти хтось, хто не був би настільки засмучений, щоб це посилило страждання Камарейї».
  «Я бачу. Як сталося, що вона впізнала свого нападника? Ви її запитували?»
  «Ні, вона добровільно надала інформацію».
  «Що вона сказала?»
  «Вона сказала: «Це був Шорті. Хлопець, який завжди стежив за мною». »
  «І ви сприйняли це як містера Стюарта?»
  «Так. Це було його прізвисько».
  Джекі Ковальські замовкла. Якби ми були на суді, перед судом присяжних, вона, швидше за все, продовжила б розгляд справи, намагаючись проколоти діри в незначній ідентифікації Камарейї за псевдонімом. Але тут не було присяжних, лише суддя, якого Ковальський просив зняти звинувачення. У неї була юридична думка, тому вона пішла далі.
  «Що вона ще розповіла вам про напад?»
  «Далі вона сказала, що мала бути обережнішою або щось у цьому плані. І я сказав: «Ну що, ти не міг знати». »
  «Чи це був масштаб вашого обговорення нападу?» Вона знала, що це так. Вона прочитала показання.
  «Так».
  «Тож ти ніколи не ставив їй запитання».
  «Ні».
  «Ви приїхали на місце події як офіцер закону?»
  «Я завжди офіцер закону».
  «Я це визнаю», — сказав Ковальський. «Але ж ви були вдома у свого партнера, чи не так?»
  «Так».
  «Ви двоє часто бачитеся поза роботою і вважаєте себе друзями?»
  «Так».
  «І ви часто бачили Камарейю Браун у цій якості, як друг її матері?»
  «Так».
  «І тому, коли Женев’єв Браун була надто засмучена, щоб піти разом із дочкою до лікарні, ти пішов замість неї, тому що ти був «спокійним». Це вказує на те, що ваша мета полягала в тому, щоб заспокоїти Камарейю Браун, втішити її. Ви б погодилися?»
  «Моя основна мета полягала в тому, щоб переконатися, що Камарея в цей час не одна».
  Я не збирався полегшувати їй завдання.
  «Ви коли-небудь нагадували їй про свій статус офіцера закону?»
  «Камарея виросла навколо…»
  «Будь ласка, дайте відповідь на запитання, які я вам поставив».
  «Ні, не знав».
  Ковальський зробив паузу, даючи знак змінити напрямок. "РС. Прібек, санітарка швидкої допомоги, яка була позаду з вами та міс Браун, сказала у своїх показаннях, що ви докладали зусиль, щоб втішити міс Браун. Насправді вона сказала, що двічі чула, як ти сказав: «З тобою все буде добре». Це правда?»
  Це було питання, до якого вели всі інші.
  «Я не пам’ятаю, чи сказав я це двічі».
  «Але ти знаєш, що принаймні один раз сказав: «З тобою все буде добре». »
  Я зустрівся поглядом з Кіландером і побачив, як він бачить, як справа розвалюється. Він знав, що означає це питання.
  «Так».
  Женев’єву, потенційного свідка, не допустили на це слухання, і в цей момент я був вдячний, що мого партнера не було серед глядачів.
  «І загалом ви зробили втішні заяви міс Браун, змусивши її повірити, що вона переживе свої травми».
  «Я не відчуваю, що змушував її щось повірити».
  Ковальська звела брови. «Не могли б ви пояснити, яке інше розуміння вона могла зробити з заяви «З вами все буде добре»?»
  «Заперечення», — сказав Урбан. «Адвокат просить свідка висловити припущення».
  «Я відкликаю його», — сказав Ковальський. "РС. Прібек, ти сказав міс Браун щось таке, що вказувало б на те, що її травми були смертельними?»
  Женев'єва, мені дуже шкода. Я намагався вчинити правильно.
  «Ні, не знав».
  Заяви про смерть, як відомо, складні. Вони покладаються на розуміння того, що той, хто знає, що вона помирає, не має причин брехати. З цієї причини головним питанням у суді, як правило, є те, чи справді вмираючий вірив, що помирає.
  Під час виступу Ковальський чітко дав зрозуміти судді, що Камарея не вважав мене кримінальним слідчим, тому Ковальський наполягав називати мене «пані. Прибек», замість використання мого звання. Що ще важливіше, Ковальський встановив, що я переконав Камарею, що вона не помре від ран.
  Одного разу, задовго до смерті Камареї, Кіландер розповідав мені про свідчення смерті. Я не начебто ніколи не чув про юридичні аспекти звинувачень у смерті; вони просто не спадали мені на думку, навіть віддалено, того дня, коли я спостерігав, як помирає молода жінка.
  Джекі Ковальські мала рацію в одному — я сів у ту машину швидкої допомоги як друг. Я намагався бути хорошим другом Камареї, робити те, що зробила б її мати, втішати й заспокоювати її. Усе це скомпрометувало звинувачення Камарейї, і тим самим поставило під загрозу справу, яка була хиткою в інших своїх аспектах.
  Незважаючи на зґвалтування, сперму не було знайдено, що є більш поширеним явищем, ніж багато хто думав. Можливо, Коротун одягнув презерватив, можливо, у нього просто не було еякуляції. Для мене це був академічний момент. Я вважав вбивство Камареї злочином на ґрунті ненависті в його найпростішому визначенні: результатом ненависті. Наскільки я бачив, Стюарт зґвалтував Камарейю, тому що це був ще один спосіб побити її.
  Але кінцевим результатом було те, що не було ДНК для відновлення. Інші докази волосся та волокон не були корисними, оскільки Стюарт два тижні ходив по всьому будинку, працюючи. А зіскрібки нігтів Камареї не дали нічого корисного. Очевидно, вона була надто приголомшена, атакована надто різко, щоб дати хороший бій.
  Вся справа оберталася навколо звинувачення Камареї в смерті. Коли суддя викинув заяву Камареї, решта справи розвалилася, як картковий будиночок. Суддя не знайшов достатніх підстав для судового розгляду, і найгірше, що трапилося з Ройсом Стюартом у Сіті, полягало в тому, що він втратив водійське посвідчення в непов’язаній із цим ДВІ.
  «Сара?»
  Двері зали суду відчинилися майже беззвучно. Джейн О'Меллі дивилася на мене. «Ти готовий?»
  "Так", - сказав я.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  розділ 3
  Хоча О'Меллі сказав, що того дня свідчення людей просувалися швидше, ніж очікувалося, мені знадобився час, щоб переказати свою частину історії. Коли я повернувся, було після п’ятої. Ванг усе ще сидів за своїм столом і знову розмовляв по телефону. Мабуть, він був на утриманні, тому що він відсунув нижній кінець трубки від рота і сказав: «Ваш чоловік був тут і шукав вас».
  «Шило була тут?» — повторив я по-дурному. «Він…»
  Але Ванг повернув свою увагу до телефонної розмови.
  «Привіт, командире Еріксон, це…»
  Я його відключив. Очевидно, Шайло був і пішов, і хоча мій день закінчився, і я скоро буду вдома, я був на диво розчарований тим, що сумував за ним. Ще два тижні тому Шайло працювала детективом у відділенні поліції Міннеаполіса. Хоча технічно ми не працювали разом, іноді наші роботи збігалися. Тепер я більше ніколи не зустрічав його в центрі міста, і мені це не вистачало.
  Це було те, до чого я мав звикнути. Наступного тижня Шайло збирався на навчання ФБР у Квантіко, яке тривало чотири місяці.
  Я глянув униз, востаннє перевіряючи повідомлення. Їх не було, тож я налаштував телефон на голосову пошту після одного дзвінка та взяв сумку. Виходячи, я злегка помахав Вангу мізинцем, і він кивнув.
  
  Моя Nova 1970 року була першою машиною, яку я купив. Дехто з хлопців на роботі здригнувся, побачивши це; Я знав, що вони уявляють собі, яку реставраційну роботу вони зробили б на ньому, якби він був їхнім. Його бронзово-сіра фарба вицвіла без регулярної вощової обробки, яку б робили любителі автомобілів, і тонкі тріщини пробігли по панелі приладів. І все ж він був напрочуд надійним, і я був до нього дуже прив’язаний. Кожної зими я уявляв собі, як проміняю його на щось більш надійне на снігу та льоду, позашляховик чи вантажівку з повним приводом, на яких їздили багато моїх колег-офіцерів. Але зараз знову була осінь — жовтень, — а я все ще серйозно не думав про розміщення оголошення.
  Я не пішов прямо додому. Стрілка покажчика палива «Нови» опустилася нижче позначки чверть бака, і я заправив її на найдешевшій заправці, яку знав, а потім відніс черевики до ремонтної майстерні. Їм знадобилася професійна допомога, якщо вони збиралися пережити своє несподіване замочування в Міссісіпі. Мої доручення коштували мені більше півгодини, перш ніж я звернув на тиху вулицю на північному сході Міннеаполіса, де ми з Шайло жили.
  Північний схід, як місцеві жителі все ще іноді називали його, раніше був переважно східноєвропейською частиною міста; з роками воно стало більш інтегрованим. Розрізане залізницею навпіл, це було місце зі старими будинками, вибитими негодою, з великими під’їздами, підприємствами легкої промисловості та кутовими барами, на вивісках яких рекламувалися розіграші м’яса та лотереї. Мені одразу сподобалося тут, сподобався старий будинок Шайло з гуркітливими потягами, що бігли за вузьким заднім двориком, і мрійливим, підводним виглядом, який він мав влітку від сонячних плям і тіні, створюваної навислими в’язами. Але я також знав, що в цьому районі Шайло відібрав ножа в 11-річної дитини, а минулого Хелловіну хтось накреслив червоною крейдою на нашій дорозі образи проти поліції. Це був міський район, безпомилково.
  Стара місіс Муціо, наша найближча сусідка, виходила зі свого будинку зі своїм старим собакою Снупі, метисом вовкодава. Я думав помахати рукою, але часто доводилося стояти прямо перед Неддою Муціо, щоб привернути її увагу, тому замість цього я промчав повз її місце до нашого. Старого Pontiac Catalina Шайло не було біля під’їзду, тож я зупинився, щоб зайняти це місце.
  Можливо, він взяв свою машину до магазину. Як і Nova, це була перша машина, яку ніколи не замінювали. Більше через лінь, ніж через сентиментальність, стверджував Шайло. Це була модель 1968 року і спадкоємець усіх проблем, які були у старих автомобілів — нещодавно час був збитий. Час від часу Шайло згадував про те, щоб продати його чи купити щось надійніше, але поки що не робив цього.
  Я зайшов через задню частину будинку. Технічно кухонні двері вели не безпосередньо на кухню, а в коридор із вічно брудною підлогою з лінолеуму та пральною машиною та сушаркою праворуч. Я кинув свій поліетиленовий пакет на поверхню сушарки і вирішив тут же випрати свій одяг.
  Я кинув їх у барабан пральної машини і вже збирався налити туди половину мийного засобу, коли побачив, що хтось спостерігає за мною, контур на білій протилежній стіні.
  Стрепенувшись, я підскочив; зокрема моя рука з пістолетом підскочила в повітря, висипавши трохи прального порошку з чашки, яку я тримав. Тоді я зрозумів, хто це був, і повернувся прямо до Шайло.
  «Чортове чорт», — сказав я. «Не підкрадайся до мене так». Я спокійно вдихнув. «Я думав, що тебе немає вдома, твоя машина…»
  Я обірвався, раптово знервований.
  Незважаючи на те, що він був вище шести футів на зріст, мій чоловік ніколи не був найстрашнішим фізичним представником серед поліцейських, з якими він працював; у нього була довга і худа статура. Його риси обличчя допомогли компенсувати це. У Шайло було обличчя, яке я вважав євразійським, з блідою шкірою, але міцними й гострими кістками. Найнезвичнішими були його очі: вони мали легку епікантову складку, наче кілька поколінь тому його предки жили в степах. По очах його було важко читати. Але зараз мені здалося, що я бачу в них несхвалення.
  «Що не так?» Я сказав.
  Шайло повільно похитав головою, безсумнівно, докоряючи. «Ти, тупе лайно», — тихо сказав він.
  «Про що ти говориш?» — сказав я, але він продовжував дивитися на мене своїм рівним, докірливим поглядом.
  Ми з Шайло ніколи не працювали разом над жодними справами, тому я ніколи не мав нагоди побачити його техніку допиту. Я думав, що зараз це побачу.
  «Ви знаєте, скільки людей щороку гине в тій річці?» — запитав він нарешті.
  "О," сказав я. «Ванг сказав тобі?» Мій голос був трохи високим. Гнів людей, які рідко зляться, дуже дратує. "Я в порядку", - сказав я.
  «Про що ти думав?» сказав він.
  «Ти б зробив те саме», — сказав я.
  Він цього не заперечував. «Я не вперше навчився плавати у двадцять три роки».
  — Мені було двадцять два, — сказав я.
  «Суть не в цьому».
  Я повернулася до нього спиною і вимела розсипаний порошок у машину. Повернув циферблат у положення теплої води, почув приглушене шипіння, коли почався цикл.
  Шайло підійшов ззаду й поклав руки мені на стегна. «У мене мало не стався серцевий напад, коли Ванг мені сказав», — тихо сказав він.
  Пробачивши, я відчув полегшення, ретроактивне бажання вибачитися. Натомість я сказав: «Я міг би використати вас там сьогодні». Він мав досвід спілкування з суїцидальними людьми; більше, ніж досвід, хороший послужний список. «Вона була моїм першим стрибуном».
  Я дав йому можливість сказати: « І майже останнє», але він, здається, забув про це. Він нахилився ближче до мого вуха і замість цього сказав: «Я відчуваю запах річки у твоєму волоссі». Потім він підняв хвостик і поцілував мене в потилицю.
  Я знав, що означає цей жест.
  
  Після цього в нашій спальні Шайло був такий тихий, що я на мить подумав, що він заснув. Я підняла голову з його грудей і поглянула на його обличчя; його очі були закриті.
  Тоді він погладив мою спину однією рукою, все ще не відкриваючи очей. Якби я не знав його ближче, я б подумав, що він так сприймав усе: мляво і легко.
  Я знав краще. Я спостерігав за Майком Шайло роками як з великої, так і зблизька відстані. Іноді я думав, що Шайло навмисне пішла шляхом найбільшого опору, відмовляючись будь-коли йти легким шляхом.
  Кар’єра Шайло пройшла більш окружним шляхом, ніж моя. Коли я з ним познайомився, він був таємним офіцером у відділі боротьби з наркотиками. Пізніше він подав заявку на спеціальну підготовку як учасник переговорів щодо заручників. Його не обрали для навчання веденню переговорів. Натомість йому дали завдання, про яке він не просив і не хотів, роль, доповнювальну до відділу вбивств. Шайло стала детективом із закритими справами.
  Холодні рецензенти – це щось на зразок розкоші. У сприятливі економічні часи, з надлишком бюджету та падінням рівня вбивств, багато департаментів метрополітену могли дозволити собі призначати детективів для аналізу та повторного розслідування старих нерозкритих справ, зазвичай вбивств. Багато в чому це була ідеальна робота для Шайло, яка любила складні інтелектуальні головоломки. Однак він розумів, що його призначення в холодну справу, де помітно бракує партнера, було ледь прихованою критикою.
  Шайло було сімнадцять, коли він залишив свій дім у Юті, не закінчивши середньої школи. Він працював у бригаді лісозаготівель у Монтані, коли вперше працював у правоохоронних органах у складі пошуково-рятувального підрозділу шерифа.
  Його кар'єра привела його через Середній Захід. Після патрульної роботи він потрапив у таємну справу з наркотиками. На верхніх рівнинах і Середньому Заході він працював у відділах боротьби з наркотиками, яким завжди було потрібно невпізнане нове обличчя, щоб прийти й зробити покупки. У таких містах, як Гері, штат Індіана, і Медісон, штат Вісконсін, він часто працював сам. Іноді його колеги були порядними. Іншими разами вони були фанатиками або ковбоями, які любили курок. Його начальство не завжди було кращим.
  До того часу, як він прибув до Міннеаполіса, щоб пустити напівпостійне коріння та отримати ступінь психолога, Шайло був самотнім, який навчився довіряти власним інстинктам і думці над чужими.
  При всьому цьому Шайло був сином проповідника. У серці мормонської країни штату Юта батько Шайло очолював невелику неконфесійну церкву, суворе віровчення якої розділяло світ на спасенних і неспасенних. І хоча сам Шайло не був у церкві в неділю вранці, мабуть, десять років, я думав, що частина жорсткого моралізаторства його молодості жила в ньому, але тепер злилася з набором політично ліберальніших поглядів, ніж більшість копів проведено.
  У тісному колегіальному приміщенні поліцейського відділу метро Шайло не здобув багато друзів завдяки своїй думці. Він сперечався з прокурорами та наглядовими детективами, з ідеями та тактикою яких він не погоджувався. Його симпатії підняли брови: він був жалісливим до споживачів наркотиків і повій, до яких його ровесники не мали користі, і лаконічним і неприязним до білих комірців, яких цінувало його начальство. Якось анонімний дотепник надіслав йому на роботу літературу ACLU, наче це була ганебна форма порнографії.
  Я сам не раз сперечався з ним, сердився і захищався, коли він наполягав на мені щодо поліцейських цінностей і чеснот, які я не хотів сумніватися. Подібні дебати між нами ніколи не були злими, але якби ми працювали в одному відділі, малоймовірно, що нас призначили б партнерами, а тим більше пророкували б одруження.
  «Ніхто не «розбирає» вас із Шайло, — сказала одного разу Женев’єва. «Коли я вперше тебе зустрів, ти сказав «дезорієнтований» замість «дезорієнтований». І Шайло. . .” Вона замовкла, щоб подумати. «Одного разу Шайло посварилася з іншим детективом, який передавав важливу інформацію телерепортеру — я думаю, були певні підозри, що цей хлопець спить з нею. Так чи інакше, Шайло назвав його «проклятим квіслінгом». Після того, як вони двоє пішли, ми, хто чув бійку, пішли до словника, щоб дізнатися, що таке «квіслінг». Ми всі думали, що це щось брудне». Женев'єва засміялася. «Виявилося, що означає зрадник».
  «Це тобі Шайло, — сказав я, — лізти комусь в обличчя й водночас говорити через його голову».
  Однак ніхто не міг звинуватити його роботу. У відділі були ті, хто цінував інтелект і трудову етику, які він привніс у роботу. Але надто багато інших вважали, що Майку Шайло настав час дати ляпаса, і він був.
  Робота в холодному випадку дає мало можливостей проявити себе. Тут багато безрезультатного перечитування та повторного опитування. Перерви у справах, які минули більше року, як правило, відбуваються лише тоді, коли свідок виступає через роки, навіть десятиліття, після того, як прийняв релігію або його мучило сумління.
  Кар’єра Шайло пішла на спад у той час, коли ми з Женев’євою неймовірно швидко вирішували справи. «Це щастя», — сказав я тоді Шайло. «Все обернеться».
  І це було. Він спіймав Аннеліз Еліот, вбивцю та втікачку більше десяти років, і агент ФБР запропонував йому заповнити їхню заявку.
  Протягом майже п’яти років наші власні стосунки йшли крутим шляхом до шлюбу. Ми, звичайно, не були очевидним партнером, як зазначила Женев’єва, і ми бачилися, розлучалися, мирилися і, нарешті, переїхали разом, перш ніж одружитися зовсім недавно. Але в усьому цьому була певна неминучість, яка притягнула мене до Шайло. Мені було важко пояснити це навіть Женев’єві, яка краще за всіх розуміла стосунки між мною та Шайло.
  Раніше я сказав їй, що зустрічаюся з ним, але сказав їй це не зовсім те слово; це була обмовка.
  У ті часи, коли я ще патрулював, Женев’єва завжди шукала спосіб допомогти мені піднятися по харчовому ланцюгу. Одного вечора, коли я був гостем у її домі Святого Павла, вона подумала про одну з таких нагод.
  «Начальник міжвідомчого відділу боротьби з наркотиками багато про вас думає», — сказала вона мені. Це була жінка невисокого зросту, з фартухом, який частково прикривав старий светр і джинси, в які вона переодяглася, щоб готувати. Хоча вона нарізала помідори й оливки для пасти, вона часто поглядала туди, де я сидів за її прилавком, її горіхові очі були жвавими від роздумів і міркувань. Вона добре дивилася в очі; розмова без нього була для неї як їзда без фар.
  «Ви коли-небудь думали про таку роботу?» — запитала вона, дивлячись у мій бік. «У Редіча є двоє ветеранів, Нельсон і Шайло, які, ймовірно, колись захочуть перейти».
  «Шайло нічого про це не говорила», — сказав я бездумно, а потім сказав собі: « О, біс».
  «Чому Шайло згадав про це тобі?» вона сказала. Я мав дуже коротке завдання у відділі боротьби з наркотиками, але це давно закінчилося, і Ген це знав.
  Тоді вона зрозуміла. «О, Боже мій. Ви, мабуть, жартуєте».
  «Ми тримали це в таємниці на роботі», — коротко сказала я, збентежена своєю помилкою.
  «Ми говоримо про одного й того ж хлопця, правда?» сказала вона, дражнячи мене. «Шість-два роки, рудувато-каштанове волосся, ніколи нічого не говорить, регулярно подає тобі свою дупу на баскетбольному майданчику?»
  «Це неправда», — сказав я.
  «Так, Сара. Ти не можеш визнати, що ти недостатньо хороший, щоб охороняти його».
  «Ні, про нього нічого не говориться», — сказав я. «Він робить. Він робить зі мною».
  Її горіхові очі розширилися, і напівзварений помідор мляво, непомітно, сповз із лопатки, яку вона тримала. Вона повірила мені.
  «Нехай я буде проклята», — сказала вона. «Я б ніколи за сто років не пов’язав вас двох. Ти виглядаєш таким іншим. Ну, на поверхні. Здається, я не так добре знаю Шайло». Вона замовкла, розмірковуючи. «То який він насправді?»
  Моїм першим бажанням було пожартувати з цього приводу, кажучи: « Ви маєте на увазі в ліжку?» Але я не зміг і замість цього заговорив без попереднього роздуму. «Шило — це глибока ріка», — сказав я.
  Це не було адекватним підсумком. Але чого я не міг пояснити Женев’єві, це те, що я потребував і хотів Шайло не попри те, що ми такі різні, а через це. Шайло не був схожий на мене, і він не був схожий на чоловіків, з якими я зазвичай почувалася комфортно.
  Йому не потрібно було постійно тримати мене за руку чи торкатися, коли ми були разом. Йому не потрібно було, щоб я поділяла всі його інтереси або любила те саме, що й він. І з самого початку я зрозумів, що мені доведеться напружуватися, щоб не відставати від того, що він знав і як він думав.
  Якби я зустрів його навіть роком раніше в своєму житті, цих речей, мабуть, було б достатньо, щоб мене налякати. Але натомість я побачив у Шайло можливість спорідненості, заснованої на чомусь набагато глибшому, ніж спільні інтереси, на чомусь, через що ці старі критерії здавалися нерелевантними, навіть банальними. У ньому були глибини, які мене нервували й хвилювали, змушували почуватися людиною, яка виросла в прерії, яка вперше бачить океан. Після того, як я з ним познайомилася, той тип чоловіка, з яким я раніше зустрічався, той хлопець зі стрижкою на боковині та повним приводом, здавався мені трохи менш об’ємним, трохи менш привабливим.
  Зараз Шайло ворухнувся й вислизнув з-під руки, яку я закинув йому на груди. Я спостерігав, як він підійшов до комода й дістав кусачки для нігтів.
  «Ти збираєшся підстригати нігті? Ти вже сьогодні підстригся, чи не так?» — запитав я трохи звинувачувально. Він знав, що мені не вистачає довгого волосся, яке було в нього, коли я його вперше зустріла. Коли він був коротким, сонце не мало шансу підкреслити світліші червоні тони в його темно-коричневому кольорі.
  Він проігнорував ніжну критику. «Ні, я збираюся підстригти тобі нігті», — сказав він, сідаючи на край ліжка й підхоплюючи одну з моїх рук.
  Я відтягнув його. «Чому?»
  «Тому, — сказав він, — що ти подряпала мене. Я не знаю, чи є у них групові душі в Квантіко, але я не хочу прийти туди з червоними слідами на спині». Він повернув мою руку.
  «Мої нігті не такі вже й довгі».
  «Ні, але вони обірвані. Тому що ти їх кусаєш».
  «Більше ні», — збрехав я. Коли я відчув краї машинки на першому нігті, моя рука мимоволі здригнулася.
  Шайло глянула мені в обличчя. «Ви довіряєте мені це зробити?»
  «Так», — сказав я, цього разу не збрехаючи.
  Почулося металеве клацання, коли ножиці прокусили мій ніготь вказівного пальця; Шайло відпустила палець і перейшла до наступного. У моєму тілі пробігло дисоціаційне відчуття, фізична пам’ять, і я заплющив очі, щоб ізолювати це. Звичайно: в руках Шайло я відчув мамин дотик. Вона була єдиною людиною, яка робила це для мене, коли я був дитиною. Навіть тоді рак яєчників поширювався її нутрощами, як чорна вогкість у шахті.
  Шайло змахнула обрізки з індійської ковдри нашого ліжка на підлогу. Я знову відкрив очі. «Готово», — м’яко сказав він.
  — Дякую, — сказав я. «Мабуть». Я встав з ліжка і пішов шукати одяг. «Ми повинні почати думати про обід», — сказав я, натягуючи футболку через голову.
  Шайло перевернувся на бік і дивився, як я одягаюся. «Не голодуйте», — сказав він. «Я не хочу панікувати, але коли я востаннє перевіряв, кухонні полиці виглядали дуже порожніми».
  «Нічого лайна?» Я сказав. «Ну, це погано».
  Я вийшов на кухню. За вікном, я побачив, сутінки глибшали. Коли Шайло вийшла, я сидів на підборах і перевіряв вміст холодильника. Він мав рацію: вони не обіцяли.
  «Я міг би підійти до Ібрагіма», — сказав я.
  «Ібрагім» — це наша назва для заправки Conoco та міні-маркету по сусідству. Незважаючи на те, що в Міннеаполісі було багато продуктових магазинів із повним набором послуг, які працювали допізна, якщо не всю ніч, «Ібрагім» здавався нам надзвичайно зручним, коли нам потрібно було молока чи кави в нестандартну годину. Ми ходили туди досить часто, тому Шайло одного разу зауважила, що дуже погано, що у нас не було традиційного весілля; нас міг би обслуговувати прийом у Conoco.
  «Можливо», — сказала Шайло. У його голосі не було жодного ентузіазму щодо їжі, яка доступна в морозильній камері міні-маркету.
  «Або, — задумливо сказав я, — у нас є нарізаний мигдаль, оливки та трохи рису. Якби ми вийшли і взяли трохи помідорів і лимона...
  «І курка, я знаю. Я бачу, куди це веде, — перебила Шайло.
  Жоден із нас ніколи не поставив би кулінарію на високе місце в списку наших навичок, але Шайло була кращою за мене. З кількох основних рецептів, які він приготував напам’ять, моїм улюбленим була курка по-баскськи. Шайло виправляв це кожні другий або третій тиждень, але він, здавалося, чекав, поки я попрошу його про це. Я думав, що йому подобалися мої підштовхи, подобалося, що я так насолоджувався його приготуванням, і тому я підозрював, що його теперішнє небажання не було щирим. Я ще трошки потягнув.
  «Я знаю, що це досить трудомістке, з підготовчою роботою», — сказав я.
  Як я і думав, Шайло недбало похитав головою. «Ні, я це зроблю. Якщо ви бажаєте під’їхати до магазину та забрати те, що нам потрібно».
  «Я не проти», — сказав я, уже повертаючись до спальні за своїми черевиками. Проте його слова мені щось нагадали. «Гей, а де твоя машина?»
  «О, так», — сказав він з кухні. Я чув, як він дістає банку кока-коли з холодильника, готуючи собі напій. «Я продав це».
  «Справді?» Я злякався. «Це було якось раптово, — сказав я. Незважаючи на його погрози позбутися його, Шайло бачив свою машину через стільки механічних недуг, що новина про її продаж здивувала мене. Я взяв свої кросівки та пару шкарпеток і повернувся до дверей кухні, де сів на підлогу, щоб їх взути.
  «Я не вірив, що це доставить мене аж до Вірджинії», — пояснив Шайло. «Натомість я просто полечу. Пізніше я подбаю про нову машину, коли закінчу в Квантіко».
  «Тобі залишилося трохи часу, перш ніж піти», — нагадав я йому, зашнуровуючи черевики. «За цей час можна було б купити нову машину».
  «У мене є тиждень», — сказав він, очищаючи паперову лушпиння від зубчика часнику. «Я міг би купити машину за цей час, але я також можу прожити стільки без неї».
  «Я б збожеволів», — сказав я, підводячись на ноги. «Не те, що я проти ходити пішки, але просто знати, що у мене немає машини, якщо вона мені знадобиться, це мене заважало б».
  «Я знаю, що ти маєш на увазі», — сказала Шайло. «Автомобіль — це набагато більше, ніж транспорт. Це інвестиція, офіс, шафка, зброя».
  «Зброя?» — сказав я з сумнівом.
  «Якби люди дійсно думали про фізику водіння, про сили, якими вони керують, деякі з них боялися б залишити під’їзну доріжку. Ви бачили сцени аварій, — сказав він, збираючи шматочки подрібненого часнику пластиною ножа.
  "Так", сказав я. «Забагато». Потім мене охопила інша думка. «Коли ви були в центрі міста, чи шукали ви підвезення додому?»
  «Так», — сказав він. «Мені довелося відвезти машину до хлопців, які її купили, а потім я пішов вас шукати. Але Ванг сказав, що ви були в суді.
  «Тобі слід було почекати», — сказав я. «Це була довга прогулянка».
  «Пара миль. Не так довго». Тоді він запитав: «Ви чули про Женев’єву?»
  Питання ніби виникло нізвідки. Я підняла його келих із кока-колою й відпила його, перш ніж відповісти. "Ні", - сказав я. «Вона мені ніколи не дзвонить. І коли я називаю її, вона майже односкладова. Я не знаю, краще це чи гірше, ніж вона була раніше. Якийсь час їй хотілося тільки говорити про Ройса Стюарта».
  Женев’єва жила за годину на північ від місця, де оселився вбивця її доньки, у своєму рідному місті Блакитна Земля. Але вона знала там заступників шерифа, і деякі з них, очевидно, були готові надати їй інформацію про місцеперебування та діяльність Коротуна. Женев'єва сказала мені, що вдень він знову працює на будівництві. Вночі він був бардаком. Незважаючи на те, що його водійські права були позбавлені, і він жив за містом, Коротун випивав у своєму улюбленому барі, а не вдома. За словами джерел Гена, його часто можна було побачити, коли пізно ввечері він йшов додому по окружній трасі. Ніхто ніколи не ловив його за кермом без прав, і він, очевидно, був досить вихованим алкоголіком, тому його не затримували за хуліганство чи подібне.
  — Я пам’ятаю, — сказала Шайло. «Ви сказали мені».
  «Вона перестала про нього говорити. Я не знаю, чи означає це, що вона перестала думати про нього, — сказав я. «Я б хотів, щоб вона повернулася до роботи. Вона повинна бути зайнята».
  «Піди до неї», — сказала Шайло.
  «Ти думаєш?» – сказав я бездіяльно.
  «Ну, ти сказав, що думав про це».
  І я згадав про це йому. Як давно це було? Тижнів, я зрозумів, і тим часом я не реалізував цю ідею. Мені стало соромно. Звичайно, я був зайнятий. Це було класичне виправдання, і поліцейські використовували його так само часто, як і генеральні директори. Я зайнятий, моя робота вимоглива, люди залежать від мене. Тоді ви розумієте, що потреби незнайомих людей стали для вас важливішими, ніж потреби людей, яких ви бачите щодня.
  «У вас попереду кілька особистих днів», — додав Шайло.
  Я нагрівся до цієї ідеї. «Так, я б хотів. Коли саме, на вашу думку, ми повинні спуститися?»
  «Не я. Тільки ти». Він був біля холодильника, відвернувся від мене, щоб я не бачила його обличчя.
  «Ти серйозно?» Я був збентежений. «Я попросив ці вихідні провести з тобою перед тим, як ти поїдеш до Вірджинії».
  «Я це знаю», — терпляче сказала Шайло, знову повертаючись до мене обличчям. «І ми проведемо час разом. Манкато недалеко. Ви можете просто піти на ніч».
  «Чому ти не хочеш піти з нами?»
  Шайло похитав головою. «У мене є справи тут, перш ніж піду. Крім того, просити сестру Женев’єви прийняти одного гостя — це одне, а двох — зовсім інше. Я був би на заваді».
  «Ні, ви б не хотіли», – сказав я. — Ти знаєш Женев’єву довше, ніж я. Заради Господа, ти був принощичем на похоронах Камареї.
  — Я це знаю, — сказала Шайло. За його очима промайнув біль, і я пошкодував, що згадав про це.
  «Я намагаюся сказати, — швидко вставила я, — що якщо ти не зможеш піти зі мною, я відкладу візит до того часу, коли ти поїдеш до Квантіко. У мене буде достатньо часу, щоб відвідати Женев’єву, поки ти будеш у Вірджинії.
  Шайло мовчки дивилася на мене. Це був погляд, який змусив мене збентежитись, як коли я намагався пояснити свій стрибок із залізничного мосту.
  — Ти її партнер, — сказав він. «Ти їй потрібна, Сара. Вона в поганому стані».
  — Я знаю, — повільно сказав я. «Я подумаю про це».
  Шайло не намагався мене присоромити, подумала я, спостерігаючи, як він дістає з холодильника банку оливок. Він просто був Шайло. Прямий, на межі тупого.
  «Я не хочу вас квапити, але незабаром мені знадобиться ця курка та інші речі», — нагадав він мені. Тоді він дав мені оливку, вологу від банки. Він знав, що вони мені подобаються.
  
  На вулиці, коли я їхав до продуктового магазину, у вікнах високих блідих будинків Північно-Східного міста засяяло перше електричне світло. Вони виглядали тепло і привабливо, і змусили мене згадати про зиму та сезон відпусток, що наближається.
  Мені було цікаво, як ми будемо святкувати їх цього року.
   — Ні, я слухаю, — сказала Женев’єва. «Ілля в пустелі. Давай».
  Будинок Женев'єви в Сент-Полі мав велику кухню, в якій було багато місця для роботи кількох людей, і багато інструментів для серйозного кухаря. Вона жила лише з Камарейєю, тому ми з Шайло прийшли, щоб приготувати з ними різдвяну вечерю.
  У той час як печеня, покрита густою трав’яною скоринкою, випікалася на старій жаровні Женев’єви в цятках у духовці, Шайло працювала над часниковим картопляним пюре, а Женев’єва нарізала червоний перець і брокколі, щоб приготувати в останню хвилину. Мені, найменш талановитому на кухні, доручили почистити та нарізати на четвертинки картоплю із золотистою шкіркою, тож мою роботу було виконано. Камарейя, яка заздалегідь приготувала чізкейк, також була звільнена від подальших обов’язків і тепер була поглинена книгою у вітальні.
  Шайло сказав Женев’єві, що він має теорію розслідування, засновану на старозавітній історії про Іллю в пустелі.
  «Поясніть, будь ласка», — закликала Женев’єва, тримаючи в одній руці склянку яєчного лікеру. Це було безалкогольне; Рум'янець на її щоках був від кухонного тепла, а не від алкоголю.
  «Гаразд», — сказав Шайло стриманим тоном того, хто подумки підсумовує елементи історії, яку він добре знає, але яку давно не розповідав. «Ілля вийшов чекати, поки Бог заговорить з ним»,— почав він. «Коли він чекав, був сильний вітер, і Бога не було в вітрі. І стався землетрус, і в землетрусі не було Бога. І був вогонь, а Бога в вогні не було. А потім почувся тихий тихий голос».
  «І тим тихим тихим голосом говорив Бог», — сказав тихий голос позаду нас.
  Ніхто з нас не чув, як наближається Камарейя, і ми всі дивилися в бік арки, що вела до кухні, де вона стояла і спостерігала за нами своїми сяючими горіховими очима.
  Камарейя була вищою за свою матір і стрункішою, тоді як у Женев’єви були округлі м’язи. У вересово-сірому трико та вицвілих джинсах — ми всі погодилися, що не збираємося одягатися на цю вечерю — і з десятками задертих назад і зав’язаних на потилиці волосинок Камарейя була більше схожа на танцівницю, ніж на танцівницю. початківець письменник.
  — Саме так, — сказала Шайло, визнаючи її ерудицію.
  Камарейя загалом була впевнена та балакуча зі своєю матір’ю та мною. Коли Шайло була з нами, вона була набагато тихішою, хоча я помітив, що вона намагалася слідкувати за ним поглядом.
  «І в чому суть?» — запитала Женев’єва у Шайло.
  «Суть у тому, — Шайло кинув невелику жменю часнику в оливкову олію в каструлі, — що розслідування великого злочину інколи схоже на цирк».
  «Цирк?» — легковажно повторила Женев’єва. «Чи не був Ілля в лісі? Я люблю свіжозмішані метафори».
  «Ну, насправді, Ілля був на горі, — сказала Шайло. «Але я маю на увазі те, що масштабне розслідування є шаленим і відволікаючим. Посеред усього цього ви повинні ігнорувати вогонь і вихор і прислухатися до тихого тихого голосу».
  «Ти мав народитися католиком, Шайло», — сказала Женев’єва. «Ти міг бути єзуїтом. Я ніколи не зустрічав нікого, хто міг би цитувати Біблію, як ти».
  «Навіть диявол може цитувати Святе Письмо для своєї мети», — вставила Камарея.
  Мабуть, не збентежена порівнянням із Сатаною, Шайло підморгнула їй. Камарея швидко відвела погляд, удаючи, що цікавиться овочами, які готувала її мати, і я подумав, що якби вона мала бліду шкіру білої дівчини, її власна зухвалість почервоніла б у неї на щоках.
  Потім вона здивувала мене, знову зустрівшись очима з Шайло. «Ви хочете сказати, що у своїй роботі намагаєтеся слухати Бога?»
  Шайло налила молока в каструлю, заспокоївши жар і шум підрум’янювання часнику. Він відповів не відразу, але думав над її запитанням. Женев’єва теж глянула на нього, шукаючи відповіді.
  — Ні, — сказала Шайло. «Я думаю, що тихий тихий голос виходить із найстарішої та наймудрішої частини розуму».
  «Мені це подобається», — тихо сказала Камарея.
  Того вечора ми з Шайло більше не обговорювали Женев’єв, ні роботу, ні його шістнадцятитижневу відсутність. Його баскська курка була такою ж смачною, як і вперше, і ми їли майже в тиші справжнього голоду. Пізніше ми знайшли Отелло на одному з кабельних каналів: версія 1995 року з Лоренсом Фішберном у головній ролі. Шайло заснула до того, як все скінчилося, але я не спав у темній вітальні, щоб побачити трагічне розміщення ліжка.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  розділ 4
  Шайло була ранковою людиною. Я був схильний засиджуватися допізна. Поки ми жили разом, ми тягнули одне одного, як припливи. Я через нього раніше встав; він не спав пізніше через мене. Однак того дня, коли я поїхав до Манкато, він мене не розбудив; Я зовсім не відчула, як він вислизає з ліжка.
  Зрештою, слова Шайло лягли на мою совість — Ти її партнер — і я прийняв його пропозицію. Я зателефонувала Женев’єві, а також поговорила з її сестрою Деборою. Це було організовано: швидка поїздка з ночівлею в суботу, достатньо часу, щоб оцінити душевний стан Женев’єви і, сподіваюся, підняти їй настрій. Недосить довго, щоб час тягнувся, якщо ніщо з мого слова не змогло б розбудити її з похмурого настрою.
  Коли я вийшов із ванної, одягнений і з мокрим волоссям після душу, Шайло сиділа біля вікна вітальні, яке мало широке підвіконня і виходило на схід. Він відкрив її, і від свіжого повітря в кімнаті стало холодно.
  Вночі йшов дощ. Крім того, температура впала настільки різко, що утворився мокрий сніг; була короткочасна ожеледиця. За вікном голі гілки наших дерев були вкриті сріблястими панцирами льоду. Сніг мав випасти лише два тижні або близько того, і все ж наше сусідство перетворилося на крижану країну чудес, чим пишався б гардероб.
  «Все добре?» Щось у його нерухомості змусило мене запитати.
  Шайло глянула на мене. — Добре, — сказав він. Він опустив ноги вниз. «Ти виспався?» Він пішов за мною на кухню.
  "Так", сказав я. За годинником над плитою було майже десята. «Я б хотів, щоб я прокинувся раніше».
  «Це не те, що у вас щільний графік. У вас є цілий день, щоб дістатися туди, а це лише дві години їзди».
  "Так, я знаю", - сказав я. «Слухай, тобі ще не пізно прийти». Я налив води в кавоварку.
  — Ні, — сказав він. «Дякую».
  «Я просто боюся, що не буду знати, про що говорити. Ви завжди знаєте, що сказати у складних ситуаціях. Я ніколи».
  «Ти впораєшся». Шайло потер себе потилицю, показуючи, що він зупиняється й думає, як щось сформулювати. «Я повинен доповісти в Квантіко в понеділок. Я не хочу зупиняти це так близько, якщо у нас будуть проблеми з поверненням. Мій квиток на літак не підлягає передачі. Або повертається».
  «Які б у нас були проблеми? Я маю на увазі, ти вже готовий розраховувати на те, що я підвезу тебе до аеропорту».
  «Я не розраховую на вас. Рейс о другій тридцять. Якщо я не почую від вас до одного, я викличу таксі».
  Кавоварка видавала придушене булькання. Я вже знав, що не збираюся його переконувати. Коли Шайло вирішив, це було схоже на те, щоб вода текла в гору, щоб змінити це. Він зняв з полиці мою дорожню кухоль і простягнув її мені.
  У спальні я витягнув з-під ліжка свій речовий мішок і перевірив, що спакував. Змінний одяг, щось для сну, щось одягнути, якщо я хочу піти на пробіжку. Це все, що мені потрібно, але коли я підняв експериментально на ручках, боки втягнулися, увігнуті. Сумка була заповнена приблизно на третину, смішно тонка.
  Я відчув і почув, як Шайло стала біля мене на коліна на підлозі спальні. Він здер волосся з моєї потилиці й поцілував шкіру під ним.
  Це було швидко. Ми навіть не роздягалися, правда.
  Минулого року для нас багато чого змінилося: Камарейя пішов, Шайло прямує до Вірджинії, його кар’єра, яка приведе його Бог знає куди після цього. Мабуть, він відчував, що світ виходить з рівноваги так само, як і я. Саме Шайло першим заговорив про шлюб, у тій самій розмові, у якій він сказав мені, що пройшов тестування II фази та отримав місце в наступному класі в Квантіко.
  Пропозиція Шайло була спробою зміцнити принаймні одну частину світу, який став занадто мінливим. Я це зрозумів і зрозумів, що, розмірковуючи про шлюб, ми, ймовірно, занадто сильно хапалися за те, що мало бути витонченим.
  Тоді я сказала «так» і все одно вийшла за нього заміж. Я взагалі ніколи не був вишуканою людиною.
  Шайло все ще важко дихав, коли він сказав: «Про всяк випадок ти залишишся там, і я не можу попрощатися».
  «Тобі теж до побачення», — сказав я, відкидаючи пасмо волосся від очей.
  
  Шайло вийшла зі мною на під’їзну доріжку й зішкребла лід із лобового скла «Нови», а я кинув свою тонку легку сумку на заднє сидіння й відімкнув двері з боку водія.
  «Я подзвоню, якщо не повернуся вчасно, щоб відвезти вас в аеропорт», — сказав я, коли він підійшов і став біля мене. «Але я впевнений, що зроблю». Я нахилилася до відчинених дверей і поцілувала його в щоку.
  Перш ніж я встигла відсторонитися, Шайло взяв моє обличчя обома руками й поцілував у чоло.
  «Будьте в безпеці», — сказав він.
  «Я буду».
  «Я маю на увазі. Я знаю, як ти їздиш. Не змушуй мене хвилюватися про тебе».
  «Зі мною все буде добре», — сказав я йому. «Я скоро побачуся».
  
  Крижаний дощ, який випав на Сіті, також випав на південну частину штату, і коли я виїхав у сільську місцевість, я зменшив газ, тому що на дорозі все ще були плями льоду, хоча вони зменшувалися і плавлення під дією тертя коліс автомобіля. По радіо передано прогноз, що пізніше над південною Міннесотою випадуть нові дощі, а вночі температура, ймовірно, опуститься до нуля. Але на той час я вже давно буду з дороги. До обіду я перетнув лінію до округу Блу Земль.
  В одній із тих географічних примх, які спонукають новоприбулих до територій вище стіни, Манкато був центром округу Блу-Ерт, тоді як місто Блу-Ерт, майже на кордоні з Айовою, було центром округу Фаріболт.
  Блакитна Земля була місцем, де Ройс Стюарт, який убив Камарею Браун, жив і ходив на волі. Краще не думати про це.
  Сестра і зять Женев’єви жили на фермі на південь від Манкато, хоча вони мали лише два акри землі і не займалися землеробством. Я вперше був у їхньому домі, хоча я багато бачив Дебору Лоу протягом кількох тижнів після смерті Камарейї. Вона приїхала до Сітісів і допомогла з усім необхідним, взявши на себе стільки тягаря, скільки могла, від своєї сестри.
  Їхня родина італійського та хорватського походження чотири покоління походила в Сент-Пол. Батьки Женев'єви були лібералами з робітничого класу, обидва організатори профспілок. Вони відправили чотирьох із своїх п’яти дітей до коледжу, а також одного до священства. Коли Женев’єва стала поліцейським, її батьки прийняли її кар’єру так само, як вони прийняли шлюб із темношкірим чоловіком, у результаті якого народилася внучка різної раси.
  Як я дізнався, Деб у підлітковому віці загравала з бажанням стати черницею, перш ніж відмовитися від цієї ідеї. («Хлопці», — коротко пояснила вона.)
  Натомість вона стала вчителем, почала в Сент-Полі, а потім переїхала за межі штату, щоб знайти спосіб життя, якого її родина не знала більше століття.
  Вони з Дагом Лоу не обробляли землю, але вони мали розлогий город і курник, щоб зменшити рахунки за продукти та доповнити зарплату двом шкільним вчителям.
  Це Дебора почула двигун машини й вийшла з фермерського будинку, щоб привітати мене, коли я діставав сумку із заднього сидіння «Нови», яку припаркував перед яблунею в їхньому дворі.
  Дебора була на волосся вищою за Женев’єву, на тон тоншою, але в іншому вони були дуже схожі. В обох були темні очі та темне волосся — у Дебори було довге, сьогодні його носять у хвіст — і блідо-оливковий колір обличчя. Дебора спустилася сходами, а за нею собака, товстий карамельно-білий коргі, який уривчасто нявкав без особливого інтересу. Він зупинився біля сходів, задовольнившись тим, що спостерігав за поведінкою помічника з безпечної позиції.
  Дійшовши до машини, Дебора обійняла мене, а я стояв, трохи здивований, у колі її м’язистих рук.
  «Дякую, що прийшов», — сказала вона, відпускаючи мене.
  Я відкрив рота, щоб сказати: «Як вона?» але навіть тоді, коли я це зробив, сітчасті двері знову відчинилися, і Женев’єва вийшла, стоячи на ґанку, дивлячись на нас.
  Вона відпускала своє коротке темне волосся — або, що вірогідніше, вона просто не думала його стригти після смерті Камареї. Кілька фунтів, які вона мала на сестрі, не були жирними; вони були м'язами зі спортзалу. Її статура нагадала мені тверду округлість поні, які колись працювали у вугільних шахтах.
  Взявши сумку на плечі, я обійшов Дебору й підійшов до ґанку. Женев’єва витримала мій погляд, поки я піднімався по передніх сходах.
  Здавалося, було б правильно обійняти її на знак привітання, але вона була такою ж твердою в моїх руках, як я був у руках Дебори.
  З передньої кімнати долинали звуки баскетбольного матчу по телевізору. Чоловік Дебори, Дуг, підняв руку на знак привітання, але не встав зі свого місця в м’якому кріслі.
  Дебора повела мене коридором. «Ви можете покласти свою сумку сюди», — сказала вона, вказуючи на двері у вільну кімнату.
  Всередині було два односпальні ліжка. Підодіяльник на одному з них був трохи пом’ятий, наче хтось лежав на ньому посеред дня, і я зрозумів, що це була кімната Женев’єви, яку я буду ділити.
  Я поклав сумку біля ніг другого ліжка. На комоді в старомодній олов’яній рамці лежала знайома картина Камареї. Фотографії було всього рік; 16-річна Кам подивилася на мене своїми широко розставленими горіховими очима. Вона посміхалася, майже сміялася, і частково тримала коргі Лоуса на колінах. Собака хотіла випустити на волю, і Кам намагався втриматися, поки не зробили знімок; це було джерелом її веселощів.
  Я бачив таку саму картину в домі Женев’єви і думав, чи вона принесла її з собою, чи Лоу завжди мав те саме у своїй вільній кімнаті.
  «Можна принести тобі чогось випити?» — запитала Деб з порога. «Я думаю, у нас є кока-кола і мінеральна вода. Пива, якщо у вас ще не рано». Наближалася перша година дня.
  «Кола — це добре, дякую», — сказав я.
  У великій сонячній кухні Лоу Дебора поставила мені склянку кока-коли з льодом. Женев’єва була такою тихою, що могла б і не бути з нами в одній кімнаті. Я навмисне перехопив її погляд.
  «Тож, — запитав я її, — що люди тут роблять для розваги?»
  — Я думала, що ти тут лише на день, — сказала Женев’єва.
  Під моєю шкірою піднялося трохи тепла; це було збентеження. Я навмання шукав щось для початку розмови й схопився за нього. «Я мав на увазі, загалом».
  Коли Женев’єва, здавалося, не знала відповіді, втрутилася Дебора. «У місті є кінотеатр Cineplex, і це все», — сказала вона. «Якщо ми хочемо нічного життя, ми повинні піднятися до Манкато. Там є державний університет, тож у них є те, що робить дітей коледжу щасливими».
  «Все, що потрібно дітям коледжу, — це решітки», — сказав я.
  — Бари й музика, — погодилася Дебора.
  За цим послідувала хвилина тиші. Тоді Дебора знову заговорила. «Як твій хлопець? . .як його звати?»
  Я не міг не глянути на Женев’єву, щоб перевірити, чи виправить вона свою сестру. Вона знала, що ми з Шайло одружені. Але вона мовчала.
  — Чоловік, — сказала я. «Шило в порядку». Я сьорбнув кока-коли й повернувся до Дебори. Було зрозуміло, що Женев’єва не має особливого внеску.
  У Женев’єви не було кататоніки чи навіть майже кататоніки. Вона рухалася, відповідала на запитання, виконувала завдання, які були під рукою. Але вона була в гіршому стані, ніж здавалося на роботі в Міннеаполісі. Відхід у сільську місцевість міг би допомогти їй зрештою, але це їй ще не допомогло.
  Розмова між Деборою і мною, здебільшого про злочинність і політику міст-побратимів, тривала ще півгодини. Я випив свою колу. Женев'єва просто слухала. Зрештою Дебора сказала, що їй потрібно оцінити кілька робіт, і ми з Женев’євою приєдналися до Дага Лоу у вітальні, де він усе ще спостерігав за своєю грою.
  Я робив це близько п'ятнадцяти хвилин. Я виріс, граючи в баскетбол, але сьогодні я не міг знайти в ньому інтересу. Скільки я знав Женев’єв, вона ніколи не виявляла інтересу до спорту, якщо тільки її не просили грати, але тепер вона не відводила очей від екрану, як і Дуг.
  Здавалося, їй було байдуже, коли я встав і вислизнув.
  Дебора все ще була на кухні, перед нею лежали дві стоси паперів: із позначками й без позначок. Перед нею лежав єдиний папірець. Її очі бігали по ньому, тримаючи в руці червону ручку. Вона підвела очі, коли я прослизнув у крісло навпроти неї.
  «Як ти думаєш, Женев’єва сердиться на мене?» запитав я.
  Дебора відклала ручку й задумливо лизнула зуби. «Тепер вона така з усіма», — запевнила вона мене. «Ви повинні практично вдарити її в дупу, щоб змусити її щось сказати».
  "Так", сказав я. «Я так зрозумів. Але ви знаєте про Ройса Стюарта та слухання, чи не так?»
  «Що з цим?»
  «Камарея впізнала Стюарта по дорозі до лікарні», — сказав я. «Це моя вина, що його викинули».
  Деб похитала головою. «Я знаю, про що ти говориш, — сказала вона, — і це не твоя вина».
  «Якби я в кареті швидкої допомоги впорався зі справами правильно, Стюарт був би зараз у в’язниці».
  Вона відклала ручку й глянула на мене рівно. «Якби ти впорався з цим правильно — «правильно» для поліцейського — що б це було? Сказати Камареї, що вона помре?»
  Я нічого не сказав.
  «Як ти думаєш, це те, що вчинила б Женев’єва, якби була зі своєю донькою?» — наполягала вона.
  «Ні», — сказав я, хитаючи головою.
  «Бачиш? І якби ти це зробив, Женев’єва ніколи б тобі не пробачила. Коли-небудь».
  «Я не шкодую про те, що сказав Каму дорогою до лікарні», — повільно сказав я. «Але . . .”
  «Але що?»
  «Можливо, Женев’єва думає неправильно».
  Дебора простягла руку через стіл і стиснула мій кулак. «Вона тебе не звинувачує. Я в цьому впевнена», – сказала вона.
  «Ну, — сказав я, — мабуть, це добре. Вибачте, що перервав вашу роботу».
  «Мені здається, вона рада, що ти тут», — сказала Дебора. «Ви повинні бути терплячими з нею».
  
  Близько десятої тридцять, після тихого вечора, я опинився в гостьовій спальні з Женев’євою.
  Я роздягався перед нею десятки разів у роздягальнях на роботі та в тренажерному залі, але цей сестринський, інтимний контекст змусив мене почуватися оголеним і сором’язливим. Я намагався повністю роздягнутися з положення сидячи на вузькому односпальному ліжку, опустивши голову.
  «Блін, — сказав я, перекочуючи носок через мозолясту п’яту, — у ліжко о десятій. Тепер я знаю, що я в країні».
  «Звичайно», — сказала Женев’єва, наче читаючи сценарій.
  «Чи не стає нудно бути тут?» — сказав я, натягуючи сорочку через голову. Сподіваючись, я вважаю, на Так, це так; Я думаю, що повернення до Сіті принесе мені користь.
  «Тут гарно. Тихо, — сказала Женев’єва.
  «Ну, так», — незграбно погодилася я, відкидаючи покривало на ліжку.
  «Вам більше потрібне світло?» — запитала вона.
  "Ні", - сказав я.
  Женев’єва вимкнула нічну лампу.
  В одному вона мала рацію: було тихо. Незважаючи на ранню годину, я помітив, що сон починає тягнути моє тіло. Але я чинив опір. Я хотів не спати достатньо довго, щоб почути, як змінюється дихання Женев’єви. Якщо вона могла заснути за нормальний проміжок часу, це принаймні було добрим знаком.
  Не знаю, скільки минуло часу, але вона, мабуть, повірила мені, коли я сплю. Коли вона вийшла зі спальні, я почув шум простирадла, потім глухі кроки. Минуло кілька хвилин після того, щоб я зрозумів, що вона не просто пішла через коридор до ванної кімнати. Я підвівся, щоб слідувати.
  Світло з кухні розливалося, дедалі вузьше, по коридору. Не було потреби гадати, куди вона поділася. Я обережно ступав по пластиковій доріжці, і мої кроки чув лише я. Я зупинився біля кухонних дверей.
  Женев’єва сиділа спиною до мене за широким столом, де Дебора виправляла документи. Перед нею стояла пляшка скотчу та склянка, в яку було вставлено два пальці.
  Як ви радите своєму власному наставнику, як бути авторитетом для свого авторитету? У мене раптово виникло бажання повернутися в ліжко.
   Ти її партнер, сказала Шайло.
  Натомість я зайшов на кухню, підсунув стілець і сів до неї. Женев’єва подивилася на мене без особливого подиву, але в її очах було темне світло, якого я не думав бачити раніше. Потім вона сказала: «Він повернувся на Блакитну Землю».
  Вона мала на увазі Коротуса. Ройс Стюарт.
  «Я знаю», — сказав я.
  «У мене є друг у диспетчерському офісі. Вона каже, що на нього можна покластися щовечора в барі. Зі своїми друзями. Як у такого хлопця взагалі є друзі?» Її мова не була невиразною, але в ній була якась нечіткість, ніби її погляд, її мова та її думки не зовсім узгоджувалися одне з одним.
  «Як ти думаєш, що це?» — зажадала вона. «Ви думаєте, вони не знають, що він убив дівчинку-підлітка? Або що їм просто байдуже?»
  Я похитав головою. «Я не знаю».
  Женев’єва підняла келих і випила, глибше, ніж люди зазвичай приймають із міцними напоями. «Він повертається додому пізно ввечері, хоча живе за містом, на шосе».
  «Ви сказали мені це раніше. Пам'ятаєте?» Я сказав.
  І вона мала. Це було зрозуміло, її одержимість Стюартом, але це викликало у мене дискомфорт.
  «Нехай вона поговори про це», — порадила Шайло незадовго до мого відходу. «Вона, ймовірно, виведе це зі своєї системи і піде далі у свій час. Камарейя мертвий, він живий і вільний. . . вона не впорається з цим відразу».
  Але мене хвилювало більше.
  «Ген, — сказав я, — мене починає хвилювати те, як ти про нього говориш».
  Вона знову випила, опустила склянку й кинула на мене запитальний погляд поверх краю.
  «Ти б не подумав нанести йому візит, правда?»
  «Що робити?» Її обличчя було відкритим, ніби вона справді не знала, що я маю на увазі.
  «Щоб убити його». Господи, нехай я не сіяю в її розум насіння, якого раніше там не було.
  «Я здав свою табельну зброю в Сіті».
  «І ніщо не заважає вам його купити. Або отримати від друга. У цих краях багато зброї».
  «Він не вбивав Камарейю з рушниці», — тихо сказала Женев’єва. Вона знову наповнила склянку.
  «Це важливо, блін. Не сердись на мене, — сказав я. «Мені потрібно знати, що ти б туди не пішов».
  Вона трохи почекала, перш ніж заговорити. «Мені доводилося консультувати тих, хто вижив після вбивств. Вони не отримають відплати, навіть коли ми спіймаємо хлопця, який це зробив. У Міннесоті немає смертної кари». Вона подумала. «Мені, мабуть, теж не вдасться вбити його».
  Це були стандартні відповіді, і не зовсім втішні.
  — Є таке поняття, як помста, — зауважив я. «Назвіть це навіть закриттям».
  "Закриття?" – сказала Женев’єва. «Хіба з закриттям. Я хочу повернути свою дочку».
  "Добре", - сказав я. «Я розумію». У її голосі було стільки гіркоти, що я повірив, що вона каже правду: вона не хотіла вбивати Ройса Стюарта.
  Женев'єва подивилася на порожній простір переді мною, ніби щойно усвідомлюючи, що я не пив з нею. «Хочеш, я принесу тобі склянку?» — запитала вона.
  "Ні", - сказав я. «Мабуть, нам варто повернутися спати».
  Женев’єва проігнорувала мене й опустила голову, щоб спертися підборіддям на руки, складені на столі. «Ви з Шайло збираєтеся мати дітей?»
  «Це, ну . . .” Я був здивований, заїкаючись, “. . . це довгий час у майбутньому». Запитання мені щось нагадало, і за мить мій розум його відновив: Ейнслі Картер запитує: « У вас є діти, детективе Прібек?» "Я впевнений, що ми матимемо один", - сказав я.
  «Ні», — сказала Женев’єва, рішуче похитавши головою, ніби вона поставила запитання «так чи ні», а я відповів на нього неправильно. «Не маю жодного. Не просто мати один». Вона вдарила s надто сильно . «Візьміть два. Або три. Якщо у вас одна дитина, і ви її втрачаєте. . . це занадто».
  «О, Гене», — сказав я, подумавши: « Допоможи мені, Шайло». Він би знав, що сказати.
  «Переконайтеся, що Шайло погоджується, що у вас, хлопці, буде більше одного», — продовжив Ген. Вона простягнула руку й сильно стиснула мою руку з майже прозелітичним запалом. «Я знаю, що я не повинна цього говорити», — сказала вона.
  «Що сказати?»
  «Я мав би сказати, що я радий, що у мене був Кам протягом того часу. Як і на похоронах, вони вже не називають похоронами, коли це молода людина, вони називають це «святом життя». Її очі все ще були сухі, але якось затуманені. «Але якби мені довелося повторити це знову, я б взагалі не мала дитини. Я б не народив її на світ, щоб це з нею сталося».
  «Мені здається, — сказав я, намагаючись підібрати потрібні слова, — я думаю, що одного дня ти будеш думати про це інакше. Можливо, не відразу. Але колись».
  Женев'єва підняла голову, глибоко вдихнула, заплющила очі й знову їх відкрила. Вона здавалася прозорішою. «Колись ще далеко», — сказала вона. Вона подивилася на пляшку скотчу, знайшла кришку й знову закрутила її. «Але я знаю, що ти хочеш добре».
  «Слухай, — сказав я. Навіть коли я говорив, виникала ідея. «Шайло буде в Квантіко шістнадцять тижнів. Ти міг би повернутися до Міст, і ми могли б бути сусідами по кімнаті. Це може бути легше, ніж повернутися прямо на своє місце». Я зробив паузу. «Тобі не потрібно було відразу повертатися до роботи. Просто склади мені компанію, поки Шайло немає».
  Женев’єва не відповіла відразу, і, щоб завершити угоду, я сказав: «Я знаю, що він хотів би побачити вас, перш ніж піде».
  На мить я подумав, що переконав її. Тоді вона похитала головою. — Ні, — сказала вона. «Я просто не готовий».
  Я підвівся, і вона пішла за мною. «Ну що ж, — сказав я, — пропозиція залишиться в силі».
  Вона відклала скотч і замість того, щоб поставити склянку в раковину, як люди робили з нічним посудом, вона сполоснула її й поклала в шафу. Це був вчинок, який підказав мені, що випивка стала звичним ритуалом, який вона намагалася приховати від сестри та зятя.
  Коли ми знову лягли в ліжко, Женев’єва майже одразу заснула, безсумнівно, завдяки віскі. не я Наша розмова привела мене в захват. Я заплющив очі, думаючи, що моя попередня млявість скоро повернеться.
  Це не сталося. Я довго лежав без сну у вузькому односпальному ліжку, вдихаючи запах простирадла Clorox. У кімнаті був старомодний цифровий годинник із білими цифрами, які перекочувалися, і кожні десять хвилин перша з двох хвилин-заповнювачів перекочувалася з чутним клацанням. У головній кімнаті трейлера, де я жив у дитинстві, був такий годинник.
  Коли настала 11:30, освітлена збоку помаранчевим світлом, я сів у ліжку й ледь не здивувався, відчувши, що мої ноги досягли підлоги.
  Я надто довго жив у містах, надто звик до невеликої кількості світла й шуму щогодини. Я не жив у такому місці з Нью-Мексико. За прозорою завісою, яку я відкинув однією рукою, було темне, як сільське небо, яке я знав, що побачу, рясно всіяне зірками, незважаючи на бліде світло від повного місяця. Востаннє, коли я так дивився з вікна спальні на небо, у мене ніколи не було зброї, у мене не було власних грошей, ніколи не було коханця, щоб розділити моє ліжко.
  Я знову ліг, перевернувся, щоб лягти на подушку, бажаючи Шайло. Якби він був тут, ми могли б зробити щось лихе і доросле, щоб стримати почуття цієї дитини.
  Здалеку я почув гудок поїзда. Ймовірно, зараз вантаж. Цей поїзд був надто далеко, щоб я міг почути триголосний ритм його проходження по коліях, але свисток знову пролунав, ледь помітний втішний звук Міннеаполіса.
  
  Женев'єва погодилася піти зі мною на пробіжку вранці, дві легкі милі. Ми повернулися й побачили, що Даг і Дебора збираються вийти, щоб зустрітися з друзями на пізній недільний сніданок. «Є кава», — поспішно повідомила мені Дебора, коли ми з Женев’євою прийшли на кухню, і її запах справді наповнив будинок.
  На кухні, незадовго до того, як Дебора й Даг пішли, мені вдалося поговорити з ними обома, поки Женев’єв не було на кухні.
  «Слухай, — обережно сказав я, — минулої ночі я про щось говорив із Женев’євою. . . . Ви тримаєте вдома зброю?»
  «Зброя?» Дуг сказав. «Ні. Я не полюю».
  «Чому?» — запитала Дебора.
  «Я просто хвилююся за Женев’єву», — сказав я. «Ви живете дуже близько до Ройса Стюарта. І іноді мені цікаво, чи вона завжди мислить трепетно».
  Дуг кинув на мене недовірливий погляд. «Ти не можеш серйозно думати...»
  "Ні", - сказав я. «Напевно, я просто параноїк. Іноді йде разом із роботою».
  Женев’єва повернулася на кухню, і я замовк. Дебора клопоталася перед холодильником, розглядаючи його вміст.
  «Любий, — сказала вона Дугу, — я думала, що ми випили більше дієтичної кока-коли. Не дай мені забути зупинитися дорогою додому, гаразд?»
  Поки її чоловік прогрівав машину в гаражі, Дебора відтягнула мене вбік.
  — Ходімо на хвилинку зі мною нагору, — сказала вона.
  Я пішов за нею до їхньої спальні й спостерігав, як Дебора відсунула розвішаний одяг у своїй шафі й дістала маленьку чорну сумочку з кілочка позаду. Хоча сумка здавалася мені порожньою, з трохи прогнутими боками, вона впоралася з нею з делікатністю. Сидячи на ліжку, вона розстібнула його та потяглася всередину. Зацікавившись її обережністю, я підійшов ближче.
  Вона зупинилася, засунувши руку в сумочку, і подивилася на мене. «Мабуть, Дуг не знав, що я маю це», — сказала вона. «Тож я впевнений, що Женев’єва теж не знає».
  Вона витягла з сумки невеликий пістолет, двадцять п’ятого калібру з дешевим яскравим покриттям.
  «Коли я вперше працювала вчителем у Іст-Сент-Луїсі,— сказала вона,— школа була в якомусь поганому районі. Друг, який прожив там все життя, подарував це мені. Він не зареєстрований на мене. . . . Насправді я не знаю, на кого це зареєстровано».
  Дебора Лоу була в білій блузці та чорній прямій спідниці, а її губи були зі смаком підведені блідо-червоною помадою. Я дивувався.
  «У вчителя є спеціальний суботній вечір», — сказав я.
  «Я знаю, це жахливо. Ось чому я хотів, щоб ти взяв це. Це не обов’язково через Женев’єву. Я просто хочу, щоб це зникло, і я не знаю, як цього позбутися». Вона запропонувала це мені.
  Голос Дага луною пролунав сходами. «Деб! Ми горимо денне світло!» — закричав він.
  Я взяв з її рук пістолет. "Звичайно", - сказав я. «Я подбаю про це».
  Я побув з Женев’євою після того, як вони пішли. Я намагався зацікавити її новинами відділу та плітками, наскільки мені було відомо про них. Правда в тому, що я завжди розраховував на неї в таких речах. Вона була моєю гілкою виноградної лози.
  Коли я пішов, Женев’єва пішла за мною аж до ґанку. Я зупинився і заговорив з нею. «Якщо ти колись захочеш поговорити, просто подзвони мені. Ти ж знаєш, що я пізно спав».
  «Я зроблю», — тихо сказала вона.
  «Тобі варто подумати про повернення до роботи», — додав я. «Це може допомогти тобі бути зайнятим. І ви нам потрібні».
  «Я знаю», — сказала вона. «Я намагаюся». Але я міг побачити в її очах, що вона опинилася в темному місці, і кілька моїх слів згуртування не допоможуть.
  
  Перші краплі дощу вкрапили моє лобове скло лише через кілька хвилин після того, як будинок зник із дзеркала заднього виду.
  Я думав, що виїхав завчасно, щоб повернутися до Міст. Я повинен був знати краще. Завжди варто чекати невдачі на дорозі. Особливо, коли йде дощ.
  Нещастя сталося за двадцять хвилин на північ від Манкато. Рух на 169 сповільнився до густого автомобільного шламу. Не терплячись, я вимкнув радіо, яке раптом здалося гучним, і підвищив обігрів, щоб двигун, що працює на холостому ходу, охолоджувався.
  Протягом двадцяти п’яти хвилин ми всі йшли вперед. Нарешті з’ясувалась причина: на дорозі розбита вантажівка. Двоє патрульних регулювали рух навколо нього. Це не було схоже на нещасний випадок із травмами. Просто неприємність.
  Поминувши перешкоду, коли рух припинився, я підштовхнув Nova до 87, не звертаючи уваги на дощ. Мені доведеться справді рухатися, якщо я хотів вчасно зловити Шайло.
  Трохи більше ніж через годину я звернув на довгий під’їзний шлях біля нашого будинку. Була чверть на першу. Добре, подумав я, я встиг.
  Я зробив достатньо шуму, відчинивши кухонні двері, щоб Шайло напевно почула, де б він не був у домі. Але єдиним звуком у відповідь було цокання кухонного годинника.
  «Гей, Шайло?»
  Тиша. З кухні було видно половину вітальні, і нікого не було.
  "Чорт", сказав я. Я думав зателефонувати з будинку Лоусів, щоб пояснити, що буду вдома завчасно, щоб відвезти його в аеропорт. Можливо, я повинен був так зробити.
  Мені знадобилася лише мить, щоб переконатися, що його немає вдома. Але, здавалося, ще рано. Йому вже не слід було йти.
  Будинок виглядав так само всередині, як зазвичай, не зовсім чисто, не брудно теж. Шайло трохи випросталася. В раковині не було посуду, а в спальні було застелене ліжко, гладко натягнута індійська ковдра.
  Я поклав сумку на підлогу спальні й вийшов до передньої частини будинку. У передньому вході гачок, на який він повісив свою брелок, був оголений. Зник і його повсякденний піджак. Він помилився на боці обережності й пішов без мене.
  Записки не було.
  Загалом ми з Шайло добре поєднувалися у своїй відсутності сентиментальності. Але раптовість Шайло, його відсутність уваги до умовностей іноді мали силу, щоб мене трохи вразити. Тоді це сталося.
  — Ну, — сказав я вголос і наодинці. «Тобі теж до побачення, сучий сину».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  розділ 5
  Ви завжди оплачуєте відпустку додатковим часом на роботі, до чи після. У понеділок я пішов на роботу раніше, знаючи, що мені знадобиться час, щоб надолужити особисті дні.
  Ванга не було поруч, коли я увійшов, але він залишив звіти про останні зникнення на моєму столі.
  Жоден із них не здавався мені незвичайним. Їх можна розділити на кілька загальних категорій: «Втомився бути одруженим», «Втомився жити за правилами батьків» або «Надто розсіяний, щоб комусь сказати, що я покидаю місто на деякий час».
  Ванг прийшов із чашкою кави близько дев’ятої. «Як пройшов відпочинок?» запитав він.
  «Все було добре», — коротко сказав я. Я не сказав йому, що ходив до Женев’єв. Вона жила в якомусь відомчому безвиході, без визначеної дати повернення. Наш лейтенант дозволяв це, тому що вона була улюбленим ветераном. Але я все одно не хотів звертати увагу відділу на її відсутність і на питання, коли вона повернеться.
  «Які тут головні новини?» запитав я.
  «Там багато не відбувається», - сказав Ванг. «Я отримав усі документи на місіс Торенсон. Ви бачили звіт? Я залишив його на вашому столі».
  «Я прочитав це», — сказав я, пересуваючи його на вершину стосу.
  Аннет Торенсон поїхала на вихідні з подругою на курорт на південь від Сент-Клауда. Вона не повернулася. Вона також не сказала подрузі нічого, що вказувало б на те, що вона не повертається прямо додому, де жила в міському будинку в Лейк-Гаррієт з чоловіком і без дітей. Містер Торенсон був поза собою.
  «Бензинова картка була використана», — сказав Ванг. «Банкомати підбивали чотири рази. Двічі рухався на схід до Вісконсіна. Двічі в Медісоні».
  «І?» Я сказав.
  «Його друзі кажуть, що шлюб міцний. Усі її друзі кажуть, що ні. Одна з них, яка нещодавно сама розлучилася, сказала, що Аннет ставила багато запитань у ключі: "Як це - розлучитися і почати все спочатку?" »
  «Бачиш? Набридло бути одруженим, — сказав я. Я розповів йому про свої категорії.
  «Тож я запитав, чи знає Аннет когось у Медісоні», — продовжив Ванг. «Виявляється, саме там вона ходила до школи. Прожив там рік потому, працюючи».
  «І в неї все ще є друзі?»
  «Я не міг отримати жодних імен. Я припускаю, що в місті все ще є старе полум’я. Проблема полягає в тому, що тепер, коли вона там, здається, що вона тримає стриманий профіль. Я дав поліцейським Медісона номер її ліцензії, сподіваючись, що вони заберуть її та привезуть на станцію, змусять її зателефонувати своєму чоловікові й прямо розповісти йому, що відбувається. Але машини вони не бачили. І вона не користувалася банкоматом останні кілька днів».
  «Я куплю, серденько», — сказав я. Старе полум'я, очевидно, збирало чеки.
  — Так, — сказав Ванг. «Але містер Торенсон ні в що цьому не вірить. Він каже, що хтось змушує її їхати на схід і брати гроші з банкоматів. Я намагався сказати йому, що все вказує на те, що вона бере тайм-аут зі свого життя тут, але він не переконався. Він часто телефонує сюди, і слово недбалість постійно виникає. Він хоче поговорити з моїм керівником».
  «Я підозрюю, що у вас є для мене рожева листівка з повідомленням».
  «Кілька».
  «Мені потрібен лише один».
  Я зателефонував до пана Торенсона в його офіс і послухав, поки він розповідав про свої невтішні розмови з Вангом. Він був незадоволений, коли я сказав йому, що Ванг зробив усе, що я хотів.
  «Можливо, настав час запросити приватну допомогу», — сказав я. «Я можу дати вам номери телефонів кількох дуже компетентних слідчих», — сказав я.
  «На даний момент я думаю звернутися до адвоката, міс Прібек», — відповів Торенсон і поклав трубку.
  Шкода, подумав я. Я знав більше юристів, ніж приватних осіб; Я міг би і туди зробити направлення. Міс Прибек. Якщо цей принизливий титул ввічливості був його ідеєю тонкої психологічної війни, я міг зрозуміти, чому його дружина могла втомитись від нього.
  Кульмінацією дня стала поїздка містом, щоб оглянути чисту порожню квартиру молодого чоловіка з купою гральних боргів. Ще одна людина, яка покинула місто за власним бажанням, подумав я.
  «Ви бачили сліди від вакууму на килимі?» — запитав я Ванга на зворотному шляху. «Покриття доріжки. Нечиста совість. Люди часто прибирають, коли не збираються повертатися».
  "Так", - сказав він. «Моя дружина навіть прибирає будинок перед відпусткою, тому, якщо ми потрапимо у смертельну аварію на трасі, наші родини не приїдуть сюди й не побачать брудний будинок. Це її версія носіння чистої білизни».
  Ми замовкли, і я думав про майбутній вечір.
  Якби Женев’єва була на роботі, вона б запропонувала нам щось зробити після роботи сьогодні ввечері, моєї першої ночі без Шайло. Вона б знала, що я звик жити на самоті, але вона б не робила з цього великого клопоту.
  Можливо, настав час для мене трохи краще пізнати свого нового партнера.
  «Хочеш випити чашку кави після роботи?» — спитав я, спускаючись по спіралі в гаражі в центрі міста.
  Ванг подивився на мене скоса, можливо, здивований. «Дякую», — сказав він. «Але я маю повернутися додому на вечерю. Якось іншим разом, гаразд?»
  «Безперечно», — сказав я, звучаючи старим і міннесотським.
  Я затримувався на роботі допізна, займаючись різноманітним набором дрібних справ, які, ймовірно, могли почекати. Коли вони закінчилися, я пішов на корти, де жителі округу Хеннепін регулярно грали в пікап-баскетбол, сподіваючись отримати участь у грі. Шайло і я були серед постійних гравців.
  Але нікого, кого я впізнав, там не було. Натомість група новачків грала два на два. Вони виглядали так, ніби прийшли просто з жіночої команди U of M: усі жінки, усі високі, блондинки на три чверті. Вони також були порівну; не було місця для додаткового гравця, навіть якби ми були знайомі.
  Одна дрібниця підняла мені настрій, коли я повернувся додому: на прилавку стояв кошик з помідорами. Ні записки, але вона й не була потрібна. Пані Муціо ціле літо тримала чудовий сад, і на наших сходах регулярно з’являлися овочі. Стоячи на порозі кухні в задній частині будинку, я озирнувся й побачив повільну, дику загибель городу пані Муціо: мертвий соняшник наполовину схилився під власною вагою; трави зацвіли й розцвіли. Але рослини помідорів все ще були обтяжені останніми плодами сезону.
  Я сумнівався, що місіс Муціо знала, що Шайло зникла. Частіше за все залишала помідори, бо знала, як їх любить Шайло. Сендвічі з помідорами були його основним продуктом, коли він був надто зайнятий, щоб готувати. Часто, коли він повертався додому на коротку перерву від роботи, він готував один і їв його, стоячи над раковиною.
  Я засунув ремінь наплічника на безпечне місце вище плеча, притиснув кошик однією рукою до ребер, а іншою рукою відчинив двері.
  Шайло сказав, що подзвонить, щоб дати мені номер, за яким з ним можна зв’язатися в Квантіко, але я не відразу подивився на автовідповідач. Спочатку я прибрав помідори пані Муціо в холодильник, приготував собі кока-колу з льодом і пішов переодягнутися. Лише тоді я пішов до машини, щоб знайти повідомлення Шайло.
  Не було жодного. Крихітне червоне око, яке часто спалахувало, коли ми обоє проводили цілий день, було тьмяним, не освітленим.
   Ну добре, він зайнятий. Він подорожував, а потім звикав до нового оточення. Телефонні лінії працюють в обох напрямках, знаєте. Зателефонуйте йому.
  Це мало створити проблему: у мене досі не було його номера телефону.
  Ймовірно, був спосіб пробратися до гуртожитку, де жили агенти-навчальники. Але в цю годину отримати це число було б непросто. Співпраця з ФБР часто означала численні дзвінки та телефонні бирки, навіть у службових справах. Навіть у робочий час. Це була лише особиста справа, і це було в неробочий час. У Вірджинії було вже вісім.
  У мене був номер телефону агента ФБР, того, хто тісно співпрацював із Шайло у справі Аннеліз Еліот. Було б корисно спочатку зателефонувати агенту Томпсону, пояснити ситуацію та попросити його втручатися замість мене в його колег.
  Мені знадобилося кілька хвилин шукати невпорядковані записи в нашій телефонній книзі, але я знайшов номер телефону Томпсона. Моя рука була на телефоні, коли щось інше спало на думку.
  Два місяці тому ми з Шайло дивилися по кабельному каналу документальний фільм про створення агентів ФБР. З цього я отримав уявлення про те, яким було б життя Шайло в Квантіко. З самого першого дня відбувся складний раунд навчання: базове тестування фізичної підготовки, навчання в аудиторії щодо процедур, законодавства та етики. Вночі агенти-стажери жили, як студенти коледжу, навчаючись за маленькими партами з фотографіями подружжя та дітей, які висіли над ними, ходили в кімнати один до одного, щоб ненадовго поговорити, відпочити після важкого дня.
  Після багатьох років аутсайдера Шайло, мабуть, нарешті опинився у своїй стихії, в оточенні людей, таких же цілеспрямованих і цілеспрямованих, як він. Він проводив свій невеликий вільний час, знайомлячись з іншими в класі агентів, розглядаючи фотографії над партами. Швидше за все, багато з них робили це, знайомлячись один з одним, обмінюючись історіями про різноманітні кар’єрні шляхи, які привели їх до Quantico. І я збирався зробити Шайло єдиним, кому довелося підійти до телефону, щоб прийняти дзвінок від своєї нужденної дружини, яка хвилювалася, бо минуло більше двадцяти чотирьох годин , а він не дзвонив додому.
  Я ввімкнув ESPN і викинув це з голови.
  
  “. . . торік убив двох солдатів на автобусній зупинці. Жодна сторона не взяла на себе відповідальність за цьогорічний вибух. . . . У Блакитній Землі активізуються пошуки 67-річного Томаса Холла, ймовірної жертви ДТП. Його вантажівку знайшли рано в неділю за містом, де вона врізалася в дерево біля східної смуги. Пошуково-рятувальні групи розширюють масштаби свого полювання, але не змогли знайти Холла. Час новин WMNN, шість п’ятдесят дев’ять».
  Був вівторок вранці, мене розбудив радіогодинник, але я ще не був готовий встати з ліжка. Коли через кілька хвилин задзвонив телефон, я все ще спав. Я взяв його і мусив відкашлятися, перш ніж говорити.
  «Я розбудив вас, вибачте», — сказав голос на іншому кінці.
  «Шило?» Він звучав дивно.
  Ванг засміявся. «Я справді тебе розбудив», — сказав він. Він звучав дуже бодро. Я сів, трохи збентежений. Він продовжив: «У Вейзаті є могила, на яку ми повинні подивитися».
  «О, так? Що за історія?» запитав я.
  «Вони ще не знають. Сьогодні вранці дзвонила жінка. Вона живе в тому ж районі — я маю на увазі, в тому ж районі — зі звільненим сексуальним злочинцем, розбещеником дітей. Минулої ночі вона бачила, як він з ліхтариком копав, а його машина була припаркована поруч».
  «І як вона знала, що це могила?»
  «Ну, вона сказала, що діра виглядає приблизно відповідного розміру, щоб бути могилою. Вона не бачила, щоб він туди щось поклав. Насправді він його заповнював. Гадаю, вона живе на пагорбі, має гарний вид на околиці, тож може деякий час спостерігати».
  «Вона є частиною сусідської варти?»
  «Не офіційно, але цей хлопець — його звуть Бонні — змушує всіх нервувати. Вони всі отримали листівку про те, що він звільнений сексуальний злочинець. Ця жінка прокинулася о четвертій годині ранку , переживаючи про те, що вона побачила, і нарешті вирішила зателефонувати нам. Тож тепер ми копаємо».
  Я сів, відчуваючи себе більш прокинутим. «У нас справді є ордер на розкопки в його власності? Ймовірна причина виглядає досить слабкою. Хіба ніхто не пропонував нам просто поговорити з цим хлопцем?»
  "Вони послали патрульного, щоб зробити це", - сказав Ванг. «Його немає вдома, його також немає на роботі, хоча він за графіком. Нікому не подобається. Але ось хороша частина: він насправді не копав на своїй території. Ділянка по той бік його задньої огорожі — це незабудована земля округу. Там він і копав».
  "А," сказав я.
  «Отже, ордер не потрібен», — підтвердив Ванг. «Мені забрати вас? Зараз я вдома, але я міг би відразу прийти».
  Я вільною рукою зсунув ковдру зі своїх ніг. «Так, це було б добре», — сказав я. «Я можу бути готовий через п’ятнадцять хвилин».
  
  Через тридцять п’ять хвилин ми з Вангом стояли на акрі тихої сільської місцевості біля затоки Вайзата. Незважаючи на близькість до міста, за своїм колоритом це було радше сільське місце, ніж передмістя, з великою кількістю землі між будинками; Я зрозумів, чому Ванг по телефону назвав це «районом», а не «районом».
  Мікроавтобус був припаркований на краю дороги, а двоє офіцерів копали. Любительські могили, як правило, неглибокі, і їх ексгумація є надто делікатною роботою для екскаватора.
  Фермери, які вирощують марихуану, іноді вирощують свій урожай глибоко на ізольованих громадських землях. Очевидна перевага полягає в тому, що виробники повинні бути спіймані на місці, щоб урожай був пов’язаний з ними, на відміну від того, щоб інкримінована рослина була на їхній власній території. Якщо Бонні справді вбив когось, він мав подібний стимул не ховати на власній території. Він не зайшов дуже далеко, але, можливо, вважав за розумніше не їхати з тілом у своїй машині.
  Ми з Вангом щойно закінчили читати нові звіти про зниклих безвісти та стежити за останні сорок вісім годин; крім того, Ванг мав роздруківку судимості Бонні.
  «Я не відчуваю нікого з цих зниклих безвісти», — сказав я. «Усі дорослі або підлітки».
  «Вони не схожі на Бонні, чи не так?» Ванг погодився.
  «Ні. Крім того, ви читали його записи, правда? Сексуальне розбещення, розбещення дітей. Але він ніколи нікого не вбивав і навіть близько не наближався».
  Ванг слухав, але нічого не сказав.
  «Іноді сексуальні хижаки прогресують до гірших злочинів, як-от вбивства», — сказав я. «Але за останні сорок вісім годин не було жодного зникнення, яке б збігалося з тим, щоб цей хлопець когось поховав у полі біля свого будинку». Я спостерігав, як один із офіцерів зупинився й обережно згріб трохи мокрого ґрунту. Наразі ми з Вангом трималися на відстані, дозволяючи їм виконувати свою роботу, не заважаючи землі й околицям. «Зазвичай ви маєте досить гарне уявлення про ці речі. Вам подзвонять про те, що хтось знайшов тіло, і ви одразу дізнаєтеся: «Ми знайшли Джейн». Я не відчуваю такого відчуття тут». Я зітхнув. «Знаєте, що я думаю? Гадаю, Бонні спалив кляту каструлю, доки каструлю не було неможливо врятувати, а потім виніс увесь безлад і закопав його. Його сусід на пагорбі побачив це, лежав без сну, доки маленька ямка не перетворилася на могилу, що зяяла, і покликав нас. Іноді я думаю, що вся ця справа із сексуальними злочинцями, з розкриттям інформації, листівками та зустрічами з сусідами, вийшла з-під контролю».
  Я обірвався. Шайло не було лише два дні, а я вже перекидав його, поширюючи його непопулярні ліберальні погляди на свого нового партнера. «Якщо вони знайдуть щось погане, можливо, ми попросимо ордер на будинок», — сказав я, повертаючись назад. «Якщо ні, нехай офіцер з умовно-дострокового звільнення здійснить раптовий візит, щоб виявити порушення. Це його робота».
  «Якби я знав, що їм знадобиться стільки часу, щоб розібратися, я б зупинився випити кави», — сказав Ванг.
  «Коли вони змушують вас виходити на палки о сьомій тридцять ранку в подібній ситуації, — погодився я, — кава може стати головним моментом подорожі».
  По правді кажучи, я хотів випити не каву, а душ. Є щось, що дає душ, що має дуже мало спільного з реальною чистотою. Це знак пунктуації: без нього сліди вчорашньої та минулої ночі та ліжка чіпляються до вас, незалежно від того, наскільки ви бадьорі, як ви одягнені чи що ви робите.
  Вітерець посилився з боку озера. Ми не могли повністю побачити воду з того місця, де ми були; його закривали голі, худі дерева, які складали кількість того, чого їм не вистачало в індивідуальній вазі.
  «Чи справді мій голос схожий на голос вашого чоловіка?» — спитав Ванг, і я згадав, як відповів на телефонний дзвінок.
  «Не зовсім, тим більше я...»
  «Гей, подивіться на це», — перебив Ванг.
  Я замовк і подивився на офіцерів місця злочину. Вони обережно піднімали із землі щось, загорнуте в зелений пакет для сміття.
  «Це точно не запіканка», — визнав я.
  «Але бути людиною виглядає трохи мало», — сказав Ванг. Ми вже йшли. «Якщо це не дитина».
  «Або це не ціла людина», — сказав я, і Ванг здригнувся.
  Перший офіцер, Пенхолл, узяв свою камеру і сфотографував форму в мішках, де вона лежала поруч із дірою, з якої її витягли.
  Офіцер Малік взяв канцелярський ніж і, відтягнувши пакет від предмета всередині, розрізав його вздовж, не порушуючи вузол у верхній частині.
  Перше, що я побачив, коли лезо ковзнуло крізь зелений пластик, було руде світле волосся. Але всередині було все біляве: золотистий ретривер. Трохи засохлої крові помітили хутро.
  «Ой, чорт, — сказав Малік. Важко було зрозуміти, чи говорив він як любитель собак, чи як технік, який просто згаяв багато часу.
  «Ну, — сказав Пенхолл, — стривай. Цей хлопець убив сусідського собаку, це досить серйозно». Він подивився на нас з Вангом, щоб переконатися.
  «Чи не могли б ви повністю зняти обгортку?» Я сказав.
  Малік зробив. Я подивився на Ванга й підняв брову.
  «Мені це просто схоже на собаку, яку збила машина», — зазначив Ванг.
  Малік кивнув, погоджуючись.
  «Тоді навіщо намагатися його закопати?» — спитав Пенхолл.
  «Тому що це, мабуть, сімейна тварина, яка належить комусь тут. А Бонні вже дуже непопулярний, тому що він розбещувач дітей». Я глянув на пагорб на високий і витончений будинок сусіда. Ранкове сонячне світло виблискувало у вікнах від підлоги до стелі, імовірно, вітальні. Вона та її родина мали чудовий вид на озеро, а також на власність містера Бонні, звільненого сексуального злочинця. «Він не хоче погіршувати свою репутацію, ніж вона є».
  Малик випростався. «Що ти збираєшся робити тепер?»
  «Це гарне запитання», — сказав я. «Собаки – це власність. Я припускаю, що тут є майновий злочин. Це не зниклі безвісти. Я думаю, ми заїдемо до поліцейської дільниці Wayzata і дамо їм розібратися».
  Коли Ванг зробив розворот і направив машину назад у бік міста, він уважно подивився на будинок Бонні, одноповерховий будинок із провислим дахом веранди.
  «Цікаво, що б ми знайшли в цьому будинку, якби зайшли», — сказав він.
  «Цивільний позов, — сказав я, — чекає, коли відбудеться».
  
  Ванг відвіз нас назад до Міннеаполіса, але не на роботу. Мені потрібно було забрати власну машину, а крім того, я хотів прийняти душ. Був час: наш графік і робочі дні мають бути трохи плавними, зважаючи на вимоги роботи. Ванг і я вже вклали майже годину до того, як наш день зазвичай почався.
  «Я забув згадати про це вчора, — сказав Ванг, — але в неділю ввечері дівчина Філдінга отримала один із тих дзвінків, як і дружини Манна та Хуареса».
  "О так?" Я знав, про що він говорить. Всі зробили. Нещодавно двом дружинам депутатів округу Хеннепін надійшли анонімні дзвінки.
  Голос абонента, в обох випадках, звучав щиро та з жалем. Він назвався працівником швидкої допомоги та сказав дружині заступника Манна, що її чоловік отримав важкі травми в аварії в його патрульній машині.
  Природно, вона була збентежена і хотіла отримати більше деталей. Той, хто телефонував, підстрахувався, надавши трохи більше інформації, сформульованої медичними термінами. Потім його «відрізали», перш ніж він міг сказати, з якої лікарні телефонував.
  Місіс Манн подзвонила в центр міста. Диспетчерам знадобилося кілька хвилин, щоб знайти його, але незадовго Манн зателефонував додому, щоб запевнити свою дружину, що його годинник пройшов абсолютно без пригод, і він не мав уявлення, хто подзвонить їй із такою історією.
  Чотири тижні потому те саме трапилося з дружиною заступника Хуареса, але в її випадку абонент із жалем сказав, що його вбили.
  Збіг був надто великий. Була розповсюджена відомча записка, у якій детально описано «зловмисний жарт», який був скоєний, і наказано офіцерам попередити свої родини.
  Коли записка поширилася, відразу за нею почала циркулювати теорія, яка припускала, що абонентом міг бути хтось із округу; хтось, хто якимось чином отримав доступ до списку телефонів департаменту. Багато поліцейських мали невідомі номери, що допомогло захистити їх від переслідувань або, що ще гірше, від людей, яких вони заарештовували та допомагали порушувати справи.
  «Чи є Філдінг на білих сторінках?» запитав я.
  «Я не знаю, — сказав Ванг, — але вони кажуть, що це не має значення. Завдяки сайту Sunshine in Minneapolis».
  «О, — сказав я, згадуючи.
  Сайт Sunshine отримав свою назву від «сонячних» законів або законів про свободу інформації, які надавали доступ до інформації про державні процеси та посадових осіб. Сайт, створений громадськими активістами подружжя, був чимось на зразок Drudge Report/Smoking Gun для міста. Серед опублікованої інформації були номери телефонів, а іноді й домашні адреси офіцерів поліції та заступників шерифа, усе випадково почерпнуте з різних звітів і судових протоколів, які в той чи інший час були оприлюднені. Теорія, за словами творців сайту, полягала в тому, що поліцейські двічі подумали б про переслідування невинних громадян, якби вони знали, що номери їхніх домашніх телефонів і адреси є в Інтернеті, і будь-хто може отримати їх.
  «Ви хочете сказати, що номери Манна і Хуареса були на сайті?» запитав я. Ми переходили під залізничною колією на північному сході, наближаючись до мого будинку.
  «Хуарес насправді є в телефонній книзі», — сказав Ванг. «Але так, усі троє також є на веб-сайті. Нічого не написано на камені, але це один із способів, як цей хворий міг отримати їхні номери».
  Я похитав головою. «Цей сайт тоді здався мені дещо кумедним», — сказав я йому. «Я оглянув себе. Поруч із моїм іменем було написано «одружена з копом Міннеаполіса». Ми з Шайло сміялися над цим».
  «Так, добре, ніхто не сміється з цього в центрі. Деякі з хлопців кажуть, що це може допомогти закрити сайт, якщо вони зможуть довести, що він допомагає комусь анонімно переслідувати жінок».
  «Добре», — сказав я, коли ми зупинилися біля узбіччя.
  «Побачимося приблизно через півгодини», — сказав Ванг.
  
  Мені більше сподобався душ, оскільки він був із запізненням. Я починав мати хороші передчуття про сьогоднішній день. Часу, напевно, вистачило, щоб зупинитися і взяти бублик. Я б теж купив для Ванга, хоча й не знав його смаків. Від Женев’єви я б знав: вона майже завжди вибирала рогалик із в’ялених помідорів, намазуючи його економно тонким шаром легкого вершкового сиру. Ванг, набагато молодший, худорлявий і чоловік, напевно, радше почав би свій день із пончика.
  З мокрим волоссям, знову одягнений, з сумкою через плече, я попрямував до задніх дверей. Сонце пробивалося крізь кухонне вікно, яке виходило на схід, і було таке яскраве, що я ледь не пропустив блимання індикатора повідомлення на машині. майже.
  «Це повідомлення для Майкла Шайло», — сказав незнайомий жіночий голос. «Це Кім у навчальному відділенні в Квантіко. Якщо у вас виникли проблеми з доїздом сюди або вас затримали з інших причин, нам потрібно знати. Ваш клас сьогодні склав присягу. Мій номер тут. . .”
  Я одразу ж повторив повідомлення, ніби це мало б більший сенс. Другий раз слова Кіма не відкрили нічого нового, і я відчув перші шурхіт тривоги в грудях.
   Давай, сказав я собі. Ви знаєте, що він там. Повідомлення – це просто бюрократична плутанина. Це федерали; кожні десять років вони проводять перепис населення, під час якого втрачають кілька мільйонів з нас. Просто подзвони їй; вона скаже тобі, що це була помилка.
  Я взяв трубку.
  «Доброго ранку», — сказав я, коли вона відповіла. «Мене звати Сара Прібек. Ви залишили повідомлення на моїй машині, запитуючи про Майкла Шайло, мого чоловіка. Здається, він затримався, і я просто хотів переконатися, що він туди прибув».
  «Його тут немає», — категорично сказала Кім.
  "О," сказав я. «Ви впевнені, що знаєте? Я маю на увазі..."
  «О, так, я впевнена», — сказала вона. «Це моя робота — знати. Ви хочете сказати, що він не в Міннеаполісі?»
  — Його тут немає, — сказала я через мить. Я відчув, як м’язи в моєму горлі напружено працюють, коли я ковтнув, не усвідомлюючи, що збираюся це зробити.
  "Іноді люди відступають", - сказала вона. «Зазвичай вони замислюються про частину роботи, пов’язану з носінням зброї…»
  "Це не те", - сказав я. «Мені потрібно йти». На цьому раптовому й нехитрому прощанні я поклав трубку.
  Моя перша думка: він потрапив у серйозну автомобільну аварію, можливо, по дорозі з аеропорту до Квантіко. Але це було неправильно. Якби стався нещасний випадок, можливо, Квантіко та Кім не обов’язково були б повідомлені, але я мав би бути. Шайло мав би мати при собі водійські права Міннесоти, і на них була його домашня адреса. Вони завжди повідомляють родину. Але я не чув ні від кого, крім Кім.
  Наступним моїм дзвінком був Ванг. «Мене не буде протягом години чи близько того», — сказав я. «Є щось, що мені потрібно перевірити. Вибач".
  «Щось по справі?» запитав він.
  «Щось особисте», — сказав я, почуваючись ухильно. «Це, мабуть, не займе так багато часу», — сказав я вибачаючись, перш ніж покласти трубку.
  Шайло не було в Квантіко. Що це означало?
  Якби він змінив свої плани, якби вирішив вийти з Академії, він би сказав мені. І він би їм сказав. Але це не мало значення, подумав я, тому що він не змінив би своїх планів. Шайло хотіла цього. Якщо його не було, щось пішло не так.
  Чи він навіть дійшов аж до Вірджинії?
  Чи був він у Міннесоті, чи у Вірджинії, здавалося, було першим, що я мав зробити. Якби я не зміг звузити цей список, я б втратив важливий час, тому що я не міг ефективно мати справу з обома місцями одночасно.
  Я потягнувся до телефонної книги та знайшов номер Northwest Airlines.
  «Мені знадобиться маніфест пасажира для ваших двох рейсів на тридцять п’ять років до Рейгана в неділю», — сказав я квитковому агенту.
  «Що?» сказала вона. «Ми не…»
  «Видайте цю інформацію, я знаю. Я детектив шерифа округу Геннепін. Я знаю вправу». Я переклав слухавку на друге вухо, вже копаючись у столі. «Скажіть своєму керівнику відділу продажу квитків, що мене звуть детектив Сара Прібек і що я буду там приблизно за двадцять п’ять хвилин із підписаним запитом на канцелярських виробах із нашим бланку».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  розділ 6
  Затори були не надто поганими опівдні. Найяскравіша частина ранку минула, і із заходу насунули хмари. Коли я повернув на схід на 494, знайомі червоно-сірі кузови північно-західних літаків летіли в небо попереду мене.
  Контролер із продажу квитків у офісі Northwest — Мерилін, як було впізнано на табличці з іменем — привела мене до маленького офісу неподалік від головної квиткової каси.
  Я поклав лист із запитом на її стіл, і вона швидко його прочитала, дивлячись від тексту до бланка.
  «Я можу побачити ваше посвідчення?» — запитала вона.
  Я вийняв шкіряний тримач, відкрив його й дозволив їй подивитися на нього.
  «Скажи ще раз, що тобі потрібно?» — спитала вона, сідаючи за письмовий стіл.
  «Я шукаю пасажира, який мав бути вашим двома рейсами о тридцять п’ятій вечора до Рейгана в неділю. Я не впевнений, що він був на цьому».
  "Неділя?" сказала вона. Вона трохи повернула свій офісний стілець і сіла вперед, щоб відкрити шафу для документів поруч зі своїм столом.
  "Ім'я?" — запитала вона, кладучи роздруківку на стіл.
  — Майкл Шайло, — сказав я. «Шило з ч. »
  Я назвалася їй Сарою Прібек, а тепер вирішила не згадувати, що Шайло — мій чоловік. Здавалося, найкраще представити себе як безособового агента закону.
  «Так». Мерилін перервала мої думки. «Зрозумів його. Занесено до двох тридцять п’яти в неділю, як ви думали». Вона зробила паузу. «Він не зареєструвався на той рейс».
  «Він не був на цьому?»
  «Ні».
  «Який наступний рейс після цього?»
  «У Рейгана чи в Даллеса? Абсолютно наступним рейсом був два п'ятдесят п'ять на Даллеса».
  «Ви можете перевірити це?»
  «Є ще пара рейсів в обидва аеропорти; Я можу перевірити їх усі для вас». Вона знову потяглася до шафи для документів; вона залишила шухляду відкритою, а тепер провела пальцями по краях документів. Облизавши великий палець, вона вибракувала кілька з них.
  Я притулилася до стіни, щоб чекати, дивлячись, як вона читає. Вона злегка хитала головою щоразу, коли закінчувала з індивідуальним маніфестом. Закінчивши, вона злегка повернула стілець і повернулася до мене обличчям. «Він не значиться ні в одному з них».
  Я кивнув.
  «Іноді люди прилітають до Балтімора», — задумливо сказала вона. Я похитав головою.
  "Ні", - сказав я. «Я так не думаю. Але ти дуже допоміг».
  Я подякував їй і пішов, прямуючи до ескалатора.
  Шайло міг полетіти в Балтімор, він міг вибрати іншу авіакомпанію, але для цього не було жодних причин. У нього був квиток. Більше того, якби він пропустив рейс Північно-Заходу о 2:35 — а це було дуже несхоже на нього — і спіймав пізніший, він би вже був у Квантіко. Кім би почув від нього. Незалежно від того, що пішло не так з його планами подорожі, я не міг уявити, як він міг так запізнитися.
  Чи я повністю виключив можливість, що Шайло потрапила до Вірджинії? Не обов'язково. Цілком можливо, що я мав справу з ситуацією, коли дві речі пішли не так одночасно: Шайло спізнився на свій рейс і сів на пізніший рейс іншого перевізника, а потім з ним щось трапилося у Вірджинії. Якби це було правдою, і я зосередив його пошуки в Міннесоті, це було б катастрофою. Важливо було звузити коло того, куди зникла Шайло.
  Зникли. Я не хотів цього думати, і це трохи потрясло мою нервову систему, а потім гальванічний приплив під шкірою.
  Я трохи сидів на лавці й дивився, як мандрівники проходять повз.
  Над головою я побачив камеру відеоспостереження, яка непомітно спостерігала за мандрівниками з поперечини. Якщо тут станеться найгірше, я завжди можу переглянути плівки безпеки. Можливо, це було б єдиним доказом того, що Шайло була тут.
   Зниклий швидко став оперативним терміном, хотів я це визнавати чи ні.
  Приблизно два роки тому занадто опікунський батько з Едіни, передмістя Міннеаполіса, відправив свою розумну старшу дочку до школи в університеті Тулейн у Луїзіані. Він сказав, що він не хотів, щоб вона їздила за кермом, але вона виграла в кампусі в лотерею місце для паркування біля свого гуртожитку і була в захваті від цього. Її не збиралися відмовляти від того, щоб вона взяла свою маленьку Honda.
  І все ж тато був незадоволений тим, що вона всю дорогу їхала сама. Він наполягав, щоб вона подзвонила йому обидві ночі в дорозі, щойно вона отримає номер у мотелі, і вона погодилася це зробити. Для його душевного спокою.
  Чого Донька не пам’ятала, так це те, що лише рік тому її район було виключено з колись всеохоплюючого коду міста 612, те, що відбувалося з передмістями столичних районів по всій країні, коли мобільні телефони та Інтернет зникали. номери телефонів. Дочка не звернула уваги. Три роки не ночувала поза Містами; тому вона ніколи не дзвонила додому здалеку.
  Коли вона спробувала зателефонувати додому, у свою першу ніч у дорозі, вона отримала запис, у якому говорилося, що її дзвінок не може бути завершений. Збентежена, вона спробувала ще раз. Потім втретє. Вона поняття не мала, що відбувається. Вона залишила повідомлення на голосовій пошті свого батька на роботі, хоча була субота ввечері, і вона знала, що він не отримає його найближчим часом. Потім, розсудливо, вона пішла пообідати.
  Коли її батько нічого не чув, він подзвонив нам. Ми з Женев'євою були налаштовані скептично. Її не було лише дванадцять годин. Їй було 18 років, вона навчалася в коледжі, коли вперше відчула смак свободи. Ми обидва були впевнені в тому, що сталося: його дочка забула подзвонити.
  «Вона б цього не зробила», — наполягав він. «Вона пообіцяла, що подзвонить. Вона виконує свої обіцянки».
  «Я знаю, що ви не хочете в це вірити, — сказала Женев’єва, — але є цілком логічне пояснення. Ми просто цього ще не знаємо».
  «Ні», — сказав він. «Немає».
  У неділю вдень подзвонила його дочка. Неподалік від межі штату Луїзіана вона запам’ятала новий код міста й зупинилася на зупинці, щоб знову спробувати подзвонити додому. Цього разу вона пройшла, збентежена та сміючись. Тато подзвонив нам, просто збентежений.
  Є цілком логічне пояснення. Ні, немає. Ці два твердження склали інь і ян більшості справ про зниклих людей. Тиждень за тижнем я говорив людям щось на зразок першого, а вони відповідали другим. Іноді я розповідав їм історію з новим кодом міста, як приклад тих невинних речей, через які люди іноді не могли повернутися додому або зареєструватися. Мало хто з родичів це втішало. Вони похитали головами, не переконавшись. На їхню думку, це була гарна історія, але вона не мала нічого спільного з їхнім становищем.
  Я вперше зрозумів, що вони відчувають. Їдучи на північ по 35W, я постійно повторював собі, що є логічне пояснення того, чому Шайло не з’явилася в Квантіко і не зателефонувала мені. А потім у глибині моєї свідомості інший голос продовжував казати: « Ні, це нічим не можна пояснити».
  
  Близько полудня Ванг знайшов мене за факсом на роботі, я надсилав запити на інформацію до лікарень у районі Квантіко. Побачивши мене, він м’яко подивився.
  «Де ти був?» запитав він. «Я думав, ти збираєшся на годину чи близько того».
  «Я був в аеропорту, — сказав я. «А потім у лікарнях».
  Я не сказав йому всього. Я також дзвонив і надсилав факсами таксі-компаніям, просячи їх перевірити їхні документи, щоб перевірити, чи прислали вони водія на нашу адресу. З Норвеста я попросив надати документи щодо нашого облікового запису, запис нещодавньої діяльності; Я запитував записи телефонних розмов у Qwest.
  Я подивився на Ванга. «У мене щось на зразок особистої надзвичайної ситуації. Шукаю свого чоловіка».
  «Я думав, що він мав піти працювати в Бюро», — сказав Ванг. «Він передумав?»
  «Ні», — сказав я, спостерігаючи, як мій документ висувається з іншого кінця факсу. «Але він так і не потрапив туди».
  «Справді?» — сказав Ванг, нахмурившись. — Ви маєте на увазі, що він не потрапив до Академії чи не потрапив до Вірджинії? Його слова були виваженими, а поведінка — спокійною, але я майже бачив десяток запитань, які боролися за позицію в його розумі. Це було цілком природно. Не кожен день колега повідомляє вам, що його дружина зникла.
  «Я не впевнений, — сказав я. «Він так і не сів у літак, але його речі зникли». Я вважав Шайло зниклим з другої тридцять п’ятої в неділю, часу рейсу, на який він, очевидно, планував прилетіти, але не був. «Я збираюся подати звіт, зробіть це офіційно».
  Ванг вагався. «З точки зору положень відділу, я не впевнений, що ви маєте брати участь». Здавалося, він перейшов до процедурних питань; ці невисловлені питання, мабуть, залишалися невисловленими.
  «Я знаю», — сказав я. «Але після того, як Женев’єв пішла, я єдиний тут, хто регулярно займається великими справами про зниклих безвісти людей», — сказав я. Тоді я відступив від власних страшних слів. «Я не кажу, що це головне. Я кажу, що не можу повернутися до роботи, доки він не почує».
  — Я розумію, — сказав Ванг. «Я можу щось зробити?»
  «Я отримаю декілька факсів у відповідь на свої запити», — сказав я. «Ви можете зателефонувати мені і повідомити, що вони скажуть; це дійсно допомогло б».
  «Де ти будеш?» запитав він.
  «Додому», — сказав я. «Я б почав обшук будинку, якби це був інший випадок».
  
  “. . . кажуть аналітики Piper Jaffray. Час новин WMNN, дванадцята двадцять вісім. Більше після цього».
  Я зменшив гучність на радіо й висунув ніс «Нови» з пандуса гаража на вулицю.
  Те, що я сказав Вангу, було не зовсім правдою. Я зазвичай не починав пошук. Я б почав із спілкування з найближчими людьми.
  Як і його дружина. правильно. Я виїхав на дорогу.
  Хто, крім мене, був найближчим до Шайло? Його родина була в Юті. Він не розмовляв ні з ким із них роками.
  Він добре ладнав зі своїм старим лейтенантом Редічем, який досі керував міжвідомчою групою з боротьби з наркотиками, у якій служив Шайло. І, звісно, він знав Женев’єву довше, ніж я, але я знав, що вони останнім часом не бачилися.
  У нього не було партнера, він сам працював над незавершеними справами. До цього він здебільшого сам працював у відділі боротьби з наркотиками, під прикриттям, іноді в парі з поліцейськими хлопцями чи депутатами округу Геннепін. Як і я, він грав у баскетбол із розкутою та постійно мінливою коаліцією поліцейських і людей із суду, але, здавалося, ніколи не зав’язував там серйозних друзів. А Шайло не пив, тож пити з хлопцями не ходив.
  Іноді я забувала, який особистий чоловік розділив моє ліжко.
  Припаркувавши «Нову» там, де колись стояв старий Понтіак Шайло, я подумав, яке це нещастя, що Шайло минулого тижня продав свою машину. До того дня, коли ми всі були витатуйовані з чітко помітними ідентифікаційними номерами на нашій шкірі — а я іноді думав, що цей день наближається — номерні знаки транспортних засобів слугували для ідентифікації. Повідомлення про зникнення людей надходили з номерами, і скрізь копи в патрульних машинах були готові помітити машину та номери. Набагато складніше знайти дорослу людину, яка не має автомобіля.
  Хоча верхня частина під’їзду була набагато ближче до задніх дверей будинку, тих, що повз пральну машину вела на кухню, цього разу я зайшов до будинку через вхідні двері. Я хотів стояти в під’їзді, де ключі Шайло були зникли з гачка.
  Ключі, куртка і черевики. Саме це натякало на те, що в неділю Шайло просто поїхала в аеропорт. І він мав, чи не так?
  Був простий знак, який я ще не перевірив.
  Як патрульний офіцер, я час від часу ошукував людей за незначні злочини, а потім відпускав їх, якщо вважав це виправданим. Коли я це зробив, у мене була стандартна лінія. «Наступного разу, коли я побачу вас (працюєте на цьому розі вулиці/з балончиком фарби в руках/і так далі), візьміть із собою зубну щітку».
  Вони знали, що я мав на увазі: наступного разу вони проведуть ніч у в’язниці. Пізніше, будучи детективом, я використовував зубну щітку як лакмусовий папірець для того, щоб визначити, чи пропав хтось добровільно чи проти волі. Це був тест, який перетинав межі віку, статі та етнічної приналежності. Для людини майже ніхто не виходив з дому, знаючи, що його не буде більше ніж на двадцять чотири години, не взявши зубну щітку на виході. Навіть коли вони не встигли зібрати речі, вони встигли її забрати.
  Думаючи про цей ранок, я подумки побачив мою щітку, яка самотньо висіла на маленькій поличці внутрішніх дверцят аптечки. Швидкий похід до туалету підтвердив це. Його там не було. Я повернувся до спальні, підійшов до дверей шафи, відчинив їх і подивився на високу полицю. Його валізи теж не було.
  Усі знаки вказували на те, що він поїхав до аеропорту.
  Чи він залишив мені записку, а я її просто не знайшов?
  Якось Шайло зауважила, що наш кухонний стіл — це «шафа для документів, яка чекає свого». Він завжди був перевантажений рахунками, паперами, поштою, газетами, бюлетенями, нотатками один до одного. Це був безлад, який мені потрібно було просіяти.
  Газети були місцевими, Star Tribune і St. Paul's Pioneer Press. Під ним був інформаційний бюлетень поліцейської профспілки. Лист від Товариства запобігання жорстокому поводженню з тваринами: Шайло час від часу давав їм гроші. Тут були папери з телефонного рахунку з переліком платних і міжміських дзвінків. Швидке сканування виявило, що всі номери були знайомі, і жодне не викликало у мене підозр. Каталог від продавця зброї. Поліцейський небажаний лист: «. . . настільки шанований, що його використовує ізраїльська поліція. . .” Пом’ятий білий паперовий пакет із магазину делікатесів, плаский і порожній: я запам’ятав його з того часу, як три тижні тому пізно приніс додому обід. Папірець із номером телефону, але цього разу я впізнав його: місцеве відділення ФБР.
  Останнім предметом, найглибшим археологічним шаром, були два аркуші скретч-паперу, на одному з яких були краплі червоного воску. Це було з обіду, який ми мали в нашу шлюбну ніч два місяці тому. Шайло викопав червону свічку в коробці й запалив її, іронічно святковий жест, поклавши під неї аркуші паперу, щоб уловити віск, що тане.
  Записки не було.
  Я повернувся до входу, щоб краще почати пошуки з нуля. Чесно кажучи, я не вірив, що Шайло тут поранено чи вбито. Незважаючи на це, мені довелося озирнутися.
  На вхідних дверях не було жодних слідів. Замок здавався невзламаним, і я не пам’ятаю, щоб з ним щось не так, коли відмикав його.
  Я обійшов кожну кімнату по периметру, дивлячись на вікна на ознаки злому. Вони не показали жодного. Простір за меблями не показував нічого, крім зайчиків пилу. Нічого цінного не пропало. Наскільки я міг сказати, теж нічого дешевого. Полиці були як ніколи завалені книгами Шайло. Я б ніколи не зміг сказати, чи пропав хтось із них. Інтереси Шайло були надзвичайно різноманітними: художня та документальна література, Шекспір, тексти про розслідування, Біблія, кілька тоненьких томиків поезії авторів, про яких я ніколи не чув: Сондерс Льюїс, Сінклер Ґолдман.
  Ніде не було нічого схожого на засохлу кров чи плями крові.
  Спальня була охайною, хоча й меншою, ніж залишила Шайло — сьогодні вранці я не застелила ліжко, коли мені подзвонив Ванг.
  Коли діти зникають, я рано заглядаю під їхні ліжка. Діти схильні думати, що під ліжком це хитра схованка. Часто там знаходиться щоденник дівчини. Дорослі більш ретельно ховають свої цінні речі.
  Незважаючи на це, я сів на п’яти й підгорнув ковдру, яка довго звисала з пом’ятої поверхні матраца.
  «О ні, — сказав я.
  Він не був прихований, просто відсунутий задля зручності. Якби я дивився вниз минулої ночі, я б побачив тьмяний відблиск світла на чорній шкірі просто під каркасом ліжка.
  Я смикнула потерту часом саквояж Шайло. Це було важко. Очевидно запакований. Я відкрив його. Набір для гоління був у валізі, зубна щітка в наборі. Шайло був ефективним. Він зібрав речі заздалегідь, а потім поклав валізу туди, де вона була б подалі від нього, а не під ногами в нашій вузькій спальні.
  Поверх складеного одягу була копія класичного тексту про розслідування в м’якій обкладинці, а всередині, як закладка, був квиток на рейс компанії Northwest о 14:35 до Вашингтона, округ Колумбія.
  Він навіть ніколи не виїжджав в аеропорт. Чомусь це зробило це реальним.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  розділ 7
  Я не впевнений, скільки часу я сидів біля ліжка, не думаючи, а просто сприймаючи. Минуло кілька довгих моментів, а потім я встав і пішов назад на кухню, щоб стояти посеред покинутого будинку Шайло та життя в Міннеаполісі.
  Зниклий дорослий чоловік. На що ми з Женев'євою спочатку подивимось?
  Гроші, ми б сказали. Як були його фінанси? Досить погано, щоб пропустити місто? Як складалися стосунки з дружиною? У нього була дівчина на стороні? У нього були проблеми з алкоголем чи наркотиками? Чи міг він бути причетним до кримінальної діяльності? У нього був запис? Спілкуватися зі злочинцями? Чи були у нього серйозні вороги? Кому було б вигідно його вбивство? Ми добре уявляли місце, звідки він зник? Якщо ні, то як виглядає будинок? А де машина?
  Це було благодатне поле запитань. Проблема полягала в тому, що я міг розібратися з ними приблизно за хвилину.
  Фінанси Шайло були моїми фінансами, і я знав, що вони в порядку.
  Стан нашого шлюбу? Інтерв’ю з подружжям навчило мене, що жодне інше запитання не було так сповнене можливості самообману.
  Але ми з Шайло були хороші. Ми були одружені лише два місяці. Нам дійсно довелося б докласти чимало зусиль, щоб зіпсувати все за такий короткий час.
  Два Хайнекени ми тримали в холодильнику на випадок гостей. Ті дві зелені пляшки все ще були на своєму місці, недоторкані. Незважаючи на те, що він був релігією свого дитинства, були частини особистості Шайло, які наближалися до монаха. Хоча він пив, коли я його вперше зустрів, але з тих пір він повністю кинув, а щодо наркотиків, я ніколи не бачив, щоб він приймав щось сильніше аспірину.
  Судимість знищила б шанси Шайло у ФБР, і він пройшов їхню сувору перевірку. Він спілкувався зі злочинцями лише як детектив, який мав звичайні стосунки з інформаторами.
  Вороги? Я припускаю, що Аннеліз Еліот, яку він спіймав після тринадцяти років життя втікачки, мала причини ненавидіти його. Але все, що я чув про цю справу, свідчило про те, що вона спрямувала свою ворожість на більш масштабні та більш політичні цілі, як-от адвокати в Каліфорнії, які будували свою кар’єру на її обвинуваченні, яких вона засуджувала в ЗМІ, одночасно заявляючи про свою невинуватість.
  Наскільки я бачив, ніхто не отримає вигоди від смерті Шайло.
  Цей будинок не був придатним місцем для будь-яких насильницьких подій. Я вже шукав це, і це було в порядку.
  Я пожувала кінчик олівця.
  Можливо, я пішов не тим шляхом. Я думав про Шайло безособово, як про випадок. Але я знав його, може, краще за всіх. У перекрученому сенсі це була ідеальна ситуація.
  Що він зробив за ті півтори доби, що мене не було? Незабаром він збирався поїхати до Вірджинії. Напевно, він зібрав речі. Можливо, заздалегідь запустіть багато білизни. І він пішов за їжею, мабуть, тому, що ми, як правило, поповнювали запаси в холодильнику ближче до щодня, ніж до тижня.
  Шайло зазвичай бігав щодня, тож він, мабуть, пішов на одну з довгих пробіжок, які йому подобалися, коли мене не було поруч, щоб кинути після чотирьох миль. А що ще? Можливо, він читав, можливо, дивився якийсь баскетбол. Можливо, він спав рано, тихої суботньої ночі без дружини.
  Це був безпечний, розумний і нудний перебіг подій. Здається, жодна з цих дій не дозволила Шайло просто зникнути. Крім . . .
  Біг на довгі дистанції номінально був найнебезпечнішою частиною розпорядку, який я реконструював на суботу та неділю. Здебільшого люди, які бігли, ніколи не стикалися з огидним собакою, але були й винятки. Бігуни пройшли стежками через тихі та темні місця, подалі від вогнів міста. Час від часу парамедики несли їх із державних парків і природних стежок за вирахуванням грошей, із травмами голови чи ножовими пораненнями. Шайло, шість футів два, молода й атлетичної статури, була найменшою оцінкою для грабіжника, але це була теорія, яка принаймні мала сенс.
  Я повернувся до валізи Шайло й відкрив її. Перебираючи одяг, я побачив сіро-зелену його футболку Kalispell Search and Rescue, ту, яку він любив для бігу та баскетболу. Кросівки Шайло були притиснуті до рами, загорнуті в пластиковий пакет для продуктів, щоб підошви не терлися об одяг. У нього була лише одна пара.
  Ось його кросівки; зникли його чоботи на важкій підошві та піджак. Я відчув легкий укол задоволення. Це був прогрес.
  Шайло пішов кудись пішки. Не біг, не аеропорт, теж. Доручення. Він кудись пішов, повсякденно одягнений, і не повернувся.
  Задзвонив телефон.
  — Це я, — сказав Ванг. «Для вас надійшло кілька факсів із лікарень у Вірджинії. За останні сімдесят дві години нікого, хто б відповідав опису вашого чоловіка, не допустили».
  «Я знаю», — сказав я.
  
  Женев’єва, коли я працював детективом, сказала мені: «Коли у вас є справа про зниклих людей, яку ви вважаєте справді законною, таку, про яку у вас погане передчуття, перші двадцять чотири-тридцять шість години є ключовими. Працюйте наполегливо і швидко». Зазвичай такими випадками були зникнення дітей. Іншими разами зниклими особами були жінки, які зникли на тлі підозрілих обставин: докази злому чи бійки, хор друзів, які свідчать про моторошного колишнього хлопця, що вештається навколо, нещодавно отриманий обмежувальний ордер.
  Жодних подібних подій не супроводжувалося зникнення Шайло. У цьому випадку я провів більшу частину тридцяти шести годин, не усвідомлюючи, що він зник.
  Незважаючи на це, я збирався зробити зараз те, що мав зробити тоді: я збирався опрацювати всі кути, які міг придумати, протягом наступних двадцяти чотирьох годин.
  Мені потрібно було поговорити з людьми в нашому районі. Проте більшість із них були працюючими людьми, і вони не поверталися вдома посеред дня. А деяким, нашим менш безпосереднім сусідам, знадобилося б зображення Шайло, щоб підказати їх.
  Проте була одна людина, яка знала Шайло в обличчя і майже завжди була поруч.
  Вдова Муціо, ймовірно, бачила Шайло більше, ніж будь-хто з наших сусідів. Вона думала про нього, головним чином тому, що Шайло піклувався про неї. Він зробив це тому, що Недда Муціо жила сама, і вона починала старіти.
  Місіс Муціо мала літнього, добродушного собаку з витонченою статурою та кучерявим волоссям, як у вовкодава, і, мабуть, у неї також була якась вівчарка.
  Цей пес, який мав незвичайне ім’я Снупі, тікав із заднього двору пані Муціо через перекошені ворота, які не можна було зачинити. Шайло регулярно чула, як місіс Муціо безрезультатно кричить на Снупі. Він би вистежив собаку біля сусідського сміттєвого бака, з якого вона їла, і приніс би її додому.
  Місіс Муціо завжди дуже раділа поверненню Снупі, частково тому, що вона звинувачувала у зникненні Снупі «шахраїв», які її вкрали. Ці ж пройдисвіти вкрали її чек соціального страхування з поштової скриньки, коли місіс Муціо втратила дату й не помітила, що перше число місяця настане лише через тиждень. Вони проникли до неї в будинок і закрутили кран, викрали їжу з шафи, зазирали вночі у вікна. Раніше Шайло підходив і терпляче міркував з нею, але він ніколи не втручався в те, що він називав її маревною структурою. Ремонт її зламаних воріт, який він зробив одного суботнього дня і який утримав Снупі всередині, був більш конкретною допомогою.
  Коли я вперше переїхав до Шайло, пані Муціо кинула на мене відчайдушний погляд. Її параноя помітила мене як миттєвого ворога. «Чому ти крадеш?» вона кричала, коли Снупі зникав, або кричала «Стрега!» коли вона побачила мене. Відьма, казала вона; Я шукав це в італійсько-англійському словнику. Шайло, потішившись, розповів мені про застереження, які вона шепотіла йому про ту жінку, боячись за його благополуччя.
  Потім без будь-якої причини, можливо, через північно-північно-західний вітер, вона зупинилася. Пані Муціо зігрілася до мене. Мені більше не було стреги. Я навіть не була для неї просто дівчиною Шайло; Я була нареченою, його нареченою.
  Підійшовши до її дому, я з тривогою подивився на її передню доріжку. Воно потребувало догляду. Бетон руйнувався, тектонічні плити піднімалися й опускалися під впливом літа й зими Міннесоти. Вона легко могла колись спіткнутися, приїжджаючи чи йдучи. Можливо, я б сказав про це Шайло, коли побачу його знову.
  Я постукав у двері, стукаючи боком кулака замість кістяків пальців. Це не була грубість; Пані Муціо була погано чуюча.
  «Привіт, пані Муціо, можна зайти?» — запитав я, коли вона з’явилася в дверях.
  П’ять футів два, згорбившись, вона повернула до мене доброзичливе, порожнє обличчя.
  «Ти знаєш, хто я, правда?» Я їй підказала.
  « Фіданзата», — сказала вона, її обличчя розтягнулося в усмішці.
  «Більше ні. Ми одружені, — пояснив я. Вона не відповіла.
  «Можна я зайти?» — повторив я, витираючи чоботи об її килимок як ілюстрацію та підказку.
  Мені сподобався інтер’єр дому пані Муціо. Вона багато готувала, їла з садових овочів, і в результаті в її домі пахло італійською кухнею, а не старістю, яка панувала в домівках багатьох людей за вісімдесят.
  На кухні вона варила каву. Я стояв на її потрісканому блідо-рожевому лінолеумі й дивився. Вона не зрозуміла мене, коли я сказав їй, що ми з Шайло одружилися. Це не мало значення, але якби я не зміг чітко повідомити їй цю концепцію, наскільки добре пройшла б уся ця співбесіда? Чи можу я змусити її щось зрозуміти?
  Я перехопив її погляд. «Я більше не довірена Шайло . Ми одружені». Вона подивилася на мене з нерозумінням. Я підняв руку, показуючи їй каблучку. «Одружений. Бачите?»
  Прийшло розуміння, і вона посміхнулася. «Це чудово», - сказала вона. Її акцент робив це чудово, мова італійської вдови з фільму B. Вона налила кави, і ми сіли за її кухонний стіл.
  «Як там Снупі?» запитав я.
  «Снупі?» — повторила вона. Вона кивнула на задні двері, біля яких я побачив Снупі з сірою мордою, який спав біля її порожньої миски. «Снупі – це . . .” вона подумала, «старий. Як я». Вона сміялася над собою, її очі блиснули.
  Шість десятиліть тому я несподівано побачив на Сицилії молоду дівчину з темними очима, готовим до сміху та міцним тілом. Я ніколи раніше не бачив її в цій згорбленій формі вдови, і мені було соромно за себе.
  «Послухайте, пані Муціо», — сказав я. «Мені потрібно з тобою поговорити. Мій чоловік, ти знаєш, Майк?» Я зробив паузу.
  "Майк?" сказала вона.
  «Правильно». Я ствердно кивнув. «Ви бачили його нещодавно?»
  «Він полагодив ворота», — сказала вона.
  «Це було кілька місяців тому», — сказав я. «Щойно цього тижня ти бачив Майка? Коли ти останній раз бачив Майка?» Я постійно намагався влучити в ключові слова.
  «Я бачу, як він йде вулицею», — сказала вона.
  «Який день?»
  Вона примружилася, ніби розгледіла фігуру Шайло. "Вчора?" — запропонувала вона.
  «Я не думаю, що це було вчора», — сказав я. «Чи можете ви пригадати щось інше, що сталося в той самий день, що б звузити його?»
  «Губернатор говорив по радіо».
  «Про що?»
  Вона похитала головою. «Він говорив по радіо. Він звучав сердито».
  «Це був той самий день, коли ти побачив Майка, що йшов?» запитав я.
  «Так. Майк гуляє по вулиці. Він виглядає злим. Дуже серйозне обличчя».
  "Добре", - сказав я. «Ви бачили щось дивне останнім часом? Особливо навколо нашого будинку?» Я знала, що відкриваю скриньку Пандори, згадуючи всюдисущих «пройдисвітів», але пані Муціо похитала головою. Якщо її пам’ять була дещо нечіткою, сьогодні вона не була параноїком.
  Я залишився ще на десять хвилин, щоб бути ввічливим, розмовляти, повертати розмову до подій у сусідстві в надії розв’язати ще щось, що могло б допомогти, але я нічого не дізнався. Я встав і поставив порожню чашку кави в раковину.
  «Ти зараз йдеш?» запитала вона мене.
  «Коли Майк повернеться, ми заглянемо в гості», — пообіцяв я.
  Надворі здійнявся прохолодний вітер, тріщав сухим листям.
  Місіс Муціо думала, що вона востаннє бачила Шайло, яка гуляла з «сердитим». За її словами, це був той самий день, коли вона почула, як губернатор розмовляв по радіо та звучав «злим». Здавалося, у світі пані Муціо всі були злі. Мені було цікаво, наскільки я можу довіряти її спостереженням.
  Знову ж таки, Шайло, коли він був глибоко задуманий, часто мав стриманий внутрішній вираз, який деякі люди могли розцінити як гнів. Можливо, стара пані Муціо мала рацію.
  Вона сказала, що бачила, як Шайло йшла. Не бігом, не в чиїйсь машині. Це узгоджується з моєю теорією, що він пішов кудись по сусідству і не повернувся.
  Я пройшов своє найважче інтерв’ю. Мав сенс працювати від найважчого до найлегшого. Таким чином Дарріл Гокінс став наступним. Я перевірив час на своєму мобільному телефоні. Майже третя година; ще було рано. Він і його дружина поверталися з роботи лише близько п’ятої. Мені потрібна була доручення, щоб зайняти проміжний час.
  Мені ще не вистачало гарної фотографії мого чоловіка. У мене був лише один, і я не думав, що Шайло знала, що він у мене є.
  Аннеліз Еліот ніколи не вірила, що її впізнають і заарештують після десятиліття мирного життя під вигаданим іменем. Коли Шайло нарешті прийшла до неї з ордером на арешт, вона втратила контроль. У пориві, який, мабуть, відображав її тринадцятирічний злочин, Аннеліз схопила зі столу нож для листів і спробувала вдарити його. Він вчасно підняв руку, але вона глибоко порізала його долоню.
  Місцеві ЗМІ не повідомляли про арешт, але вони були готові наступного дня до судового розгляду в будівлі суду США в Сент-Полі.
  « Стар Триб’юн» і «Піонер Прес» опублікували практично те саме фото: Шайло серед невеликої групи поліцейських у формі приводить Аннеліз Еліот на її перше поява в суді, ввічлива, але контрольована рука на її плечі. Пов’язку на руці, звідки вона його порізала, було добре видно.
  Це зображення було для мене квінтесенцією Шайло, і тому я вирізав його. Але показати незнайомцям не вийде. Він відвернувся від фотографів, щоб був у профіль.
  Коли я прийшов додому, я взяв телефон і набрав номер, який знав напам’ять.
  Коли Дебора викликала Женев'єв, я сказав: «Це я. Мені потрібно попросити вас про дивну послугу».
  Тиша на іншому кінці.
  «Ти там?» запитав я.
  «Я тут», — сказала вона.
  «На вашій різдвяній вечірці у Камареї була камера». Коли було важко вимовити ім’я Камарейя, я зрозумів, що не згадував її безпосередньо під час свого візиту. «Вона робила багато фотографій людей, у тому числі Шайло. Мені потрібно піти до вас і взяти одну з цих фотографій».
  Знову запанувала тиша, але цього разу Женев’єва порушила її без підказок. «Гаразд».
  «Мені потрібно знати, де вони можуть бути», — додав я.
  «Ну, — повільно сказала Женев’єва, — вона тримає коробку від взуття на полиці в своїй шафі. Я бачив там багато фотографій».
  «Гаразд, — сказав я, — добре. Але твоє місце замкнене, чи не так?»
  «Ммм, так», — сказала Женев’єва. «Але у Евансів навпроти зараз є мій запасний ключ». Здавалося, вона знову задумалася. «Я зателефоную і скажу, що ви приїдете».
  «Дякую, Гене», — сказав я. Тоді я запитав: «Чи розмовляв ти нещодавно з Шайло?»
  — Ні, — сказала вона. «Недовго».
  Знову і знову під час роботи ми просили близьких людей надати останні фотографії зниклих безвісти. Це був чи не найважливіший предмет у пошуках.
  Женев'єва не робила зв'язку. Здавалося, вона не знайшла нічого дивного в тому, що мені потрібно було піти до її нежилого, замкненого будинку в пошуках нещодавньої фотографії мого чоловіка.
  «До скорої зустрічі», — сказав я, що, мабуть, не було правдою, і поклав трубку.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  розділ 8
  У той день, коли померла єдина дитина Женев’єв, ми обоє насолоджувалися особливо гарним робочим днем, продуктивним днем. Пам'ятаю, ми обидва були в гарному настрої.
  Я підвіз її на роботу того ранку, оскільки її машина була в магазині, і я також відвіз її додому. Оскільки мені довелося відвезти її туди, сказала Женев’єва, я могла б залишитися на вечерю. І Шайло, як ми міркували, цілком міг би піти з нами. Шайло була похована в аналізі доказів, у які тоді ніхто не вірив, що це слід Аннеліз Еліот. Він не хотів зупинятися й йти з нами, але ми з Женев’євою змучили його. Женев'єва була особливо переможною у своїх благаннях. Вона хвилювалася за нього і за те, як важко він працював.
  Був лютий, один із тих днів, коли Міста були закутані в низько нависаючий шар хмар, що справді створювало більше тепла, ніж яскравий ясний день. Раніше випав свіжий сніг, який закрив заплямовані сажею хребти, якими вишикувалися вулиці з перших тижнів зими.
  Тільки остання справа дня для нас із Геном була марною тратою часу: повідомлення про зникнення дитини. Ми поїхали до невеликого комплексу кондомініумів в Едіні, щоб зустріти молодого батька, чий шестирічний син не повернувся додому на великому жовтому автобусі.
  Молодий чоловік — «Називай мене Том» — був відносною рідкістю, розлучений батько, який отримав опіку над своєю дитиною. «Це було важко», — сказав він, проводячи нас усередину своєї квартири, де у вітальні були складені коробки.
  «Ти щойно переїхав сюди?» Я спитав його, але навіть тоді відчув, що це не коробки, що рухаються; всі вони були однаковими за розміром і формою.
  — Ні, — сказав він. «Це соковижималки. Я продаю їх, а також трав’яну добавку для здоров’я та дієти звідси вдома», – сказав він. «Я щойно отримав посвідчення фітнес-тренера, тож намагався створити клієнтську базу. Справи були досить неспокійними».
  Це мало сенс. Том мав компактну, але вочевидь добре складену фігуру, а його коричневий погляд був напруженим, але не особистим, як напрацьований спосіб продавця.
  Іноді у вас просто виникає відчуття, незалежно від зовнішніх обставин зникнення, що нічого серйозного не сталося. Коли ми з Женев'євою почали співбесіду, я одразу почала це відчувати.
  Звичайно, найбільше нас цікавила колишня дружина; викрадення батьками, які не є опікунами, є набагато більш поширеним, ніж викрадення сторонніми людьми. — Ні, — сказав Том, рішуче похитавши головою. «Я вже спілкувався з Деніз на роботі. Вона трохи злякалася, але я сказав їй поки що залишатися на місці, що я вже подзвонив вам, хлопці». Він нахмурився. «Вона просто так не встала б і не взяла б його, повір мені. Її навряд чи вдасться переконати проводити достатньо часу з Джорді», — сказав він. «У неї новий хлопець, і, крім того, вона любителька антикваріату. Половину часу, коли я забираю Джорді по суботах, він проводив свій день, ходячи за нею по магазинах, розглядаючи абажури Тіффані та дельфтську плитку. Хіба так розважаєш шестирічну дитину?»
  Я не знав, як на це відповісти, тому запитав: «А як щодо інших родичів?»
  «Що з ними? Ви маєте на увазі, чи взяли б вони Джорді?» Том виглядав спантеличеним. «Я не можу собі цього уявити. Уся моя сім’я у Вісконсині, а Деніз… — Він замовк. «О ні».
  Ми з Женев'євою перезирнулися. Еврика.
  «Що це?» — сказав Ген, підказуючи йому.
  — О ні, — знову сказав він, почервонівши. Я підозрював, що жар на його обличчі був не збентеженням, а гнівом. «Почекай», — сказав він, схоплюючись і підходячи до телефону.
  Том набрав номер і поговорив з невідомою стороною на іншому кінці. Через хвилину стало ясно, що Джорді цілий і неушкоджений. «Він там? Він?» - сказав Том. «Я прийду за ним».
  Я подивився на Женев’єву й тихо заговорив. «Що ти думаєш?» запитав я. «Сестра дружини?»
  Вона похитала головою. «Свекруха. Я б майже гарантував це».
  Ми отримали більшу частину історії у випадково підслуханих і все більш жорстоких звукових фрагментах.
  «Ну, ти навіть не сказав мені. Господи, як я хвилювався. . . Ні, не робив. Я сказав, що мені не потрібно, щоб ти водив його на стрижку. Ні, не погоджувався, не погоджувався. . . . Ви перекручуєте те, що я сказав, щоб . . . Його волосся ні. . . Так вони всі носяться. . . Ти не слухаєш!»
  За мить навіть непохитна Женев’єва підвела погляд у протилежний кут кімнати й потерла носа одним пальцем, як це роблять люди, коли чують розмову, яку не хочуть. Я підвівся, сподіваючись показати Томові, що нам з Женев’євою потрібно піти, оскільки ситуація, очевидно, вирішилася сама собою.
  «Слухай, я мушу йти», — сказав Том. «Я прийду за ним. Ні, я прийду. Просто залишайся там».
  Він поклав слухавку й повернувся до нас, похмуро хитаючи головою. — Мати Деніз, — сказав він. «Я не можу в це повірити. Ні, я можу в це повірити. Її просто вбиває те, що я отримав опіку. Вона не може з цим впоратися».
  Він розповів нам про подробиці: він і його теща нещодавно сперечалися про зачіску молодого Джорді. З цих дебатів вона, очевидно, неправильно зробила висновок, що мала дозвіл приїхати з Бернсвілла, де вона жила, забрати Джорді після школи та відвезти його до перукаря. «Я прямо сказав їй ні, але вона, звичайно, каже, що я сказав так», — сказав Том.
  Я кажу, що Том розповів і мені, і Женев’єві цю історію, але спостерігати за його поведінкою було цікаво. Він почав із того, що направив свої коментарі мені. Може, тому, що я був ближчий до його віку, може, тому, що я більш помітно був постійним відвідувачем спортзалу, а отже, якоюсь спорідненою душею, а може, просто мій безіменний палець. Але оскільки я не заохочував його висловлювати образи, він правильно почав ідентифікувати Женев’єву як більш співчутливу пару вух, мабуть, тому, що вона принаймні кивала в потрібних місцях. Поступово його увага й зоровий контакт перейшли. Саме Женев’єві він розповів передісторію: історію втручання колишньої свекрухи, небажані поради, завуальовані уколи щодо його навичок виховання дітей.
  Нарешті, коли його увага, здавалося, була зосереджена лише на моєму партнері, я вийшов із поля його зору й глянув у вікно на автостоянку, де троє тепло вдягнених дітей вправлялися у штрафних кидках на одному з тих окремо стоячих баскетбольних кілець із обважненим базу можна придбати в магазинах спортивних товарів. Вони напевно засвоїли неприємний урок, подумав я, коли почали грати на корті з кручем стандартної висоти.
  «Гене, нам справді варто піти», — сказав я.
  Але Женев'єва була м'якою. «Слухай, — люб’язно сказала вона Тому, — я знаю, що ти не хотів би висувати жодних звинувачень, але було б добре, якби ми з моїм партнером поговорили з твоєю свекрухою про те, наскільки серйозним є захоплення когось. чужа дитина без прямого попереднього дозволу».
  За спиною Тома я похмуро поглянув на Женев’єву й похитав головою. Женев'єва проігнорувала мене, але, на щастя, її пропозиція не була прийнята.
  — Ні, — сказав Том, хитаючи головою. «Це не допоможе. Вона просто наполягатиме, щоб я дав їй дозвіл. Вона навіть скаже вам, що уточнила, що зробить це сьогодні, і що я погодився. Дякуємо за пропозицію.
  Я відчув полегшення, але Том ще не закінчив з нами. Коли ми виходили, він намагався продати Женев’єві домашню машину для приготування соку. Женев’єва відмовилася, але Том сунув картку зі своїм номером телефону в руку Гена, «якщо ти передумаєш».
  Щойно Женев’єва завела машину, я запитав: «Що ти там робив, зголосившись удвох поїхати до Бернсвіля, щоб послухати ту надзвичайно нудну сімейну сварку?»
  Женев'єва не збентежилася. «Це могло бути цікаво. Вам хоч трохи не цікаво, чи була бабуся старою бойовою сокирою, як описано? Що, якби ми визнали її милостивою, розсудливою і цілковито правою?» Вона трохи прискорилася, щоб злитися з транспортом на дорозі.
  «Ви маєте на увазі, як люб’язні, розумні люди, з якими ми завжди маємо справу на роботі?» Я сказав. «Навіть якби вона була, я все одно не думаю, що поїздка до Бернсвіля була б найкращим використанням часу в окрузі».
  «Це була б проактивна поліцейська робота», — педантично сказала Женев’єва. «Тобі б хотілося знову виправляти речі наступного разу, коли grand-mère знову вирішить позичити Джорді без запиту?»
  Я не мав на це відповіді, і ми мовчали до кінця подорожі.
  Але коли ми знову сиділи за партами в центрі міста, Женев’єва сказала: «Гей, над чим ти там сміявся?»
  «У Тома? Я не сміявся, — сказав я. «Мені здалося, що я зберіг дуже відверте обличчя, коли він нарешті зрозумів, де його дитина».
  Женев’єва прокотила течу ручку по аркушу паперу, а потім, незадоволена, закрила її кришкою та викинула на смітник. «Не тоді. За пару хвилин до цього, коли ми були на його кухні. Я подивився на тебе і побачив, що ти дуже намагався не сміятися з чогось. Мені довелося відволікти хлопця, щоб він не бачив».
  Я подумав. "О, це ", - сказав я. «Ти не бачив таблички на холодильнику?»
  «Який знак?»
  «У нього на холодильнику була табличка з тими трав’яними добавками для схуднення: «Я схуд на 60 фунтів». Запитай мене, як!» Я ледь не засміявся, згадуючи це. «Цей веселий маленький знак був прямо в зоні мого зору, і я не міг вдіяти, я продовжував думати про його дитину».
  Женев'єва виглядала порожньою.
  «Приблизно стільки важить шестирічна дитина. Я схуд на 60 фунтів. »
  Розуміючи, Женев’єва похитала головою. «Іноді твоє співчуття справді кровоточить. Наскільки ви знаєте, його сина міг підібрати педофіл і...
  «Бігня. Ви знали так само добре, як і я, з того моменту, як ми зайшли в його квартиру, що з його сином все гаразд. Кілька хвилин, — сказав я, — я серйозно підозрював, що дитина загубилася серед усіх цих ящиків з автоматами для приготування соку у вітальні.
  Женев’єва подарувала мені свою спокійну посмішку. «Ти просто засмучений тим, що ти йому не сподобався настільки, щоб спробувати продати тобі автомат для приготування соку».
  «Чись до біса, він цього не зробив», — сказав я. «І знаєте чому? Люди знають, що не варто пробувати це лайно зі мною. Що це з людьми та цими розпродажами?»
  «О, добре, — сказала вона, — ми вже почали балакати».
  «Ну, давай, — поскаржився я, — люди справді вірять рекламі «збагатіти, працюючи з дому» в кінці журналів. Але кому вони намагаються продати ці речі? Люди навколо них. Сусіди, родина. Я маю на увазі, це справді продажність? Що станеться, коли у вас закінчаться друзі?»
  Женев'єва глянула на мене. «Деяким із нас це займе менше часу, ніж іншим».
  Мені знадобилася мить, щоб усвідомити, що вона каже. Тоді я скривився. «Ген, іноді ти такий злий зі мною, я клянуся, що це майже добре».
  Вона не вибачалася. «Я просто кажу, що робота продавцем житла, мабуть, дає такому батькові-одинаку, як Том, більше часу бути вдома з сином», — толерантно сказала Женев’єва. Крім того, це американська мрія. Кожен хоче бути сам собі господарем».
  — Не я, — сказав я. «Я задоволений своєю долею в житті: працювати на вас».
  — О, будь ласка, — сказала Женев’єва. «Я виконую всю важку роботу в цьому партнерстві. Як прикривати вас, коли ви на межі тріщини під час співбесіди на чиїйсь кухні». Вона відвернулася від мене й спокійно друкувала.
  Однак я не був готовий перестати її провокувати. «Женев'єв?» Я сказав.
  "Так?" Але вона не обернулася, щоб подивитися на мене. Принаймні не відразу. Але за мить тиша охопила її, і вона повернула стілець, щоб подивитись на мене. «Що?» сказала вона.
  «Я схуд на шістдесят фунтів».
  Женев'єва знову відвернулася, але надто пізно; її плечі тремтіли. Вона сміялася. Я її отримав.
  Я припускаю, що багато людей нахмурилися б, але поліцейський гумор часто похмурий. Це не впливає на те, як ви виконуєте свою роботу.
  «Ти просто почекай», — сказала Женев’єва. Вона посміхалася, але вказувала на мене дидактичним, застережливим пальцем. «Ти почекай, поки у тебе не буде власна дитина. Тоді ти зрозумієш. Тобі захочеться піти до Едіни й вибачитися на руках і на колінах перед цим хлопцем».
  Деякий час ми працювали мовчки. Коли я почув, як вона відкриває шухляду свого столу, я зрозумів, що ми закінчили на день: вона діставала свою сумочку. «Ти майже готовий?» сказала вона. Ми не завжди йшли одночасно, але сьогодні я, звичайно, возив її додому.
  «Так», — сказав я, пересуваючись і потягуючись у кріслі.
  Вона закрила шухляду свого столу п’ятою долоні. «Поки ти везеш мене додому, хочеш залишитися на вечерю?» — запитала вона.
  «Це добре звучить», — сказав я, дивлячись, як вона встала й поклала яскраво-червоний кашне на потилицю, витягнувши на нього кінчики свого короткого темного волосся. «Сьогодні я часто їм сам. Шайло майже щодня працювала допізна». Я теж стояв.
  «Це недобре. Вінсент був таким же, коли готувався до іспиту на адвоката. Я його ніколи не бачив. Іноді я боялася, що Кам почне називати будь-якого високого темношкірого чоловіка, якого побачить на вулиці, «татом», — сказала Женев’єва, натягуючи піджак поверх червоного шарфа. «У будь-якому випадку, давайте заберемо Шайло по дорозі».
  «Він не прийде», — сказав я, коли ми прямували до ліфтів. «Він працює над справою Еліота».
  «Дозволь мені впоратися з ним», — сказала Женев’єва.
  «О, правильно. Здивуйте мене своїми навичками поводження з Шайло. Ні, — я взяв її під руку, — ми не підемо до відділку.
  Женев'єва запитально подивилася на мене.
  «Ось зараз я ставлю тобі на п’ять баксів, що він у юридичній бібліотеці», — сказав я їй.
  І він був, сам по собі, глибоко у своїй роботі. Він подивився на нас обох, коли ми підійшли до нього.
  «Гей», — сказав я, поклавши одну руку на стіл.
  «Гей», — відповіла Шайло. Він торкнувся тильної сторони моїх пальців своїми, цей жест ніхто інший у бібліотеці не міг помітити, якщо не дивився прямо на рівень столу. «Я буду вдома приблизно через півтори години», — тихо сказав він. «Гей, Женев’єво, як справи?»
  "Я в порядку", - сказала вона. «Ми з Сарою візьмемо вас до Сент-Пола на вечерю до мене вдома».
  «Не можу», — сказала Шайло, не вдаючи подробиць.
  «Я вже програла п’ять доларів твоїй дівчині, яка поспорила, що ти будеш тут», — сказала Женев’єва, хоча моє ненавмисне зауваження жодним чином не було справжнім закладом. «Тож нехай це варте мого часу».
  Шайло глянув на неї, потім дістав свою касу й поклав на стіл п’ятидоларову купюру. «Кинь, поки ти квит», — сказав він, озираючись на свою роботу, ніби чекав, що вона піде.
  «Камарея має щось, що вона хоче дати вам, хлопці», — наполягала Женев’єва.
  «Що?» запитав він її.
  «Фото з різдвяної вечірки, на якому ви двоє», — сказала вона.
  «Ну, мені б не хотілося, щоб ти носив це з собою на роботу», — сказав Шайло. «Я знаю, який важкий Polaroid».
  Женев'єва мовчала.
  «Це важливо», — сказав Шайло. «І ти знаєш, що я не можу працювати над цим у вільний час».
  Женев’єва сіла на п’яти, щоб мати змогу дивитися на нього. «Ти надто багато працюєш», — тихо сказала вона. «Тобі потрібно навчитися гальмувати, Шайло».
  Коли він все ще не відповів, вона сказала: «Ми сумуємо за тобою».
  Шайло провів рукою по волоссю. Тоді він запитав: «Хто готує, ти чи Камарея?»
  «Камарея. Це ваша щаслива ніч, - сказала Женев'єва. Вона знала, що виграла.
  Було близько шостої тридцять, коли ми під'їхали до неї. Унизу в будинку Гена було напівтемряво, хоча трохи електричного світла падало сходами зі сходів разом зі звуком радіо.
  Женев’єва увімкнула світло, освітливши порожню чисту кухню. Камареї ніде не було видно. Женев'єва спохмурніла. «Це дивно, вона сказала мені, що збирається розпочати обід близько шостої». Вона подивилася на сходи й на звук радіо. « Здається , вона тут».
  Її здивування було зрозуміло: Камарея відповідальна, а готувати їй щиро подобалося. «Все гаразд», — заспокоїв я Женев’єву. «Ми не голодуємо. Будемо жити».
  Женев'єва дивилася на сходи. «Дайте мені подивитися, що відбувається», — сказала вона.
  Я притулилася до поруччя сходів, чекаючи, коли Женев’єва підійметься. Я чув, як вона постукала в дверну раму кімнати своєї доньки і не знайшла її всередині. Коли вона проходила іншими кімнатами нагорі, її голос набував дедалі запитальнішого, але не надто стурбованого.
  «Сара». Лагідний голос Шайло привернув мою увагу. Я обернувся, щоб поглянути на нього, і він кивнув у бік задньої частини будинку та розсувних скляних дверей. Двері були зачинені, але поза ними я бачив сліди на свіжому снігу.
  Будинок Женев'єви мав схоже на відкритий задній двір із сусідами на півдні, Маєрами. Паркану не було, тож я міг бачити прямо задню частину їхнього будинку. І хоча я не бачив їхнього переднього під’їзду, було видно кущі, що обсаджували його збоку. Червоні вогники мерехтіли на них знайомим узором.
   «Камарея», — подумав я і зрозумів, що щось не так. Мені навіть на думку не спадало, що це міг бути хтось із Майєрів, які якимось чином були поранені, і Кам підійшов туди, щоб надати допомогу та подзвонити 911.
  Маєрів не було вдома. Як і в домі Женев’єви, весь перший поверх був затемнений, і весь шум і світло йшли з верху сходів. Я піднімався по дві сходинки. На сходовому майданчику була ділянка труби завдовжки два фути, забризкана кров’ю. Смуги крові на підлозі, сліди крові.
  На відміну від решти будинку, спальня була яскраво освітлена. Електричне світло занурило двох медичних працівників, телефон, який лежав на підлозі, і Камарейю, оголену до пояса, її стегна та гомілки були вимазані червоним. На підлозі було багато крові. Занадто багато. Я подумав про трубу надворі і знав, що її били нею.
  Я так швидко дав заднім ходом, що ледь не заскочив на дерев’яну підлогу й кинувся назад у двері. Женев'єва була на півдорозі сходами, а Шайло позаду неї. Я зустрівся очима з Шайло і швидко похитав головою, тільки один раз, ні. Він одразу зрозумів, що я мав на увазі, і схопив Женев’єву ззаду, зупинивши її.
  Я повернувся до спальні й став навколішки біля Камареї. Коли я міг дивитися на її обличчя, її очі були відкриті, але я не знаю, наскільки добре вона мене бачила.
  «Відступи, будь ласка». Голос фельдшерки був настільки відрізаним, наскільки міг дозволити її південний акцент.
  «Я друг сім'ї. Її мама тут, — сказав я їй. «Якщо можете, прикрийте її трохи».
  Надворі я почув, як Женев’єва кричала на Шайло, щоб вона відпустила її. Вона бачила трубу і плями крові.
  «Можливо, тобі варто піти подбати про матір», — запропонував другий медичний працівник, молодий чоловік.
  Звісно, Шайло було важко з нею. «Камарея постраждала. Не знаю, наскільки погано, — різко сказав я зі сходів. «Вона вас чує. Якщо ви хочете допомогти, замовкніть і зберігайте спокій».
  Ген продовжувала дивитися повз мене, крізь двері, але вона перестала кричати на Шайло. Він все одно тримав її за плечі.
  «Це добре», — сказав я Женев’єві. «Ви повинні бути жорсткими з нею, як з будь-ким іншим на роботі».
  «Що з нею сталося?» Голос Женев’єви був високим, чужим для мене.
  Тоді й вивели Камарею. Вона була накрита ковдрою, але її обличчя все одно говорило про це. Її ніс і рот під кисневою маскою були дельтою висихаючої крові; очевидно, її кілька разів вдарили по обличчю. Її кров була видна на одязі медиків і залишала яскраві смуги на блідих латексних рукавичках на їхніх руках.
  Женев’єва вирвалася з рук Шайло й торкнулася обличчя своєї доньки, а потім приклала руку до свого обличчя, наче була готова втратити свідомість. Шайло відтягнув її назад і опустив на підлогу.
  «Ти можеш залишитися і подбати про неї?» — запитав я його.
  Шайло мав трохи більше медичної освіти, ніж я, з часів, коли він перебував у Монтані, де поліцейські з маленького містечка виконували всіляку екстрену роботу, і він кивнув. Його очі не дивилися на мене; вони були на Камареї, їх везли від нас.
  Я наздогнав парамедиків надворі. — Я піду з тобою, — різко сказав я. Юнак уже був позаду з Камарею; жінка саме збиралася зачинити двері.
  Вона кинула на мене різкий погляд. Під скуйовдженим попелясто-русявим волоссям і вищипаними бровами її очі були такі ж рівні й непохитні, як у будь-якого лікаря. Вона повністю керувала тут, і ніхто не любить, коли йому говорять, як виконувати свою роботу.
  «Я маю на увазі, я хотів би піти з тобою», — поправив я. «Її мати погано працює, щоб це зробити, але Кам потрібен хтось із нею». Я підійшов трохи ближче. «І якщо ви ще не дзвонили по радіо в групу з місця злочину, вам слід зробити це по дорозі. Один нам знадобиться тут».
  Тоді вона зрозуміла, що я поліцейський. «Я зроблю», — сказала вона. «Заходьте».
  
  Еванси, сусіди, у яких був ключ Женев’єви, були робочими людьми. Але мені пощастило: у них вдома жила донька коледжу, і вона була поруч, коли я потрапив у район Женев’єви, на тиху вулицю з високими вузькими будинками. «Це, ймовірно, займе у мене хвилин п’ятнадцять, може, двадцять», — сказав я дівчині Еванс.
  Я подумав, що, мабуть, доведеться пошукати, якщо взуттєва коробка не в тому місці, яке запропонувала Женев’єва, або в взуттєвій коробці немає фотографій.
  Якусь мить я постояв на ґанку Женев’єви, думаючи про лютий, потім всунув ключ і засунув засув.
  Усередині будинку панувала така чиста тиша, яка вітає вас, коли ви повертаєтеся додому після довгої відсутності. Перед тим, як вона пішла, Ген зробив прибирання. Я бачив сліди від вакууму на килимі та кілька свіжих слідів. Я подумав, що це будуть сліди дівчини Еванс. На підвіконні та на полицях росли рослини, ще зелені й розпустилися, і хтось мав їх поливати.
  Кімната виглядала більшою і порожнішою, ніж я пам’ятав. Востаннє, коли я провів тут багато часу, у кутку стояла товста густа ялина, усіяна різнокольоровими вогнями, навколо веселий і трохи п’яний натовп поліцейських і офіцерів пробації, а Камарейя фотографувати.
  Нагорі я увімкнув світло в кімнаті, яка колись була Камарейєю. Я ніколи не була всередині, але було очевидно, що це було саме так, як вона зберегла це за життя.
  Кімната була виконана в світлих тонах: персикова пухова ковдра на двоспальному ліжку, письмовий стіл зі світлого дерева. Це була стандартна школярка з Дейтона-Гудзона, за винятком Тупака Шакура, що світився зі стіни.
  Камарея любила поезію, і, на відміну від Шайло, вона вкладала думки у свою книжкову полицю, організовуючи від найстарішої, «Кентерберійські оповідання», до найновішої, збірки поетеси Рити Дав. Один том, збірка творів Майї Анджелоу, був мені смутно знайомий. Дизайн його обкладинки був яскравим кольоровим клаптиком, і я мав яскравий, відокремлений спогад про те, як бачив його в руках Шайло.
  Я сів на п’яти і зняв книжку з низької книжкової полиці. Напис Шайло був на внутрішній стороні обкладинки. ДО КАМАРЕЇ СЛОВОКОВЦЯ — читав простий напис.
  Її шкільний рюкзак лежав на підлозі біля парти, виглядаючи так, ніби його збиралися підняти й понести до класу. Це було не те, за чим я прийшов, але я сів на п’яти біля нього, щоб побачити, що всередині: спіральний блокнот, текст з математики, Розмови з Амірі Баракою.
  Ймовірно, це були ті самі речі, які вона принесла зі школи додому в день своєї смерті; непорушний вміст рюкзака свідчив про те, з якою раптовістю Женев'єва зачинила двері в цю кімнату.
  Женев'єва добре знала свою дочку. Взуттєва коробка стояла на верхній полиці, а всередині кілька конвертів із фотокилимка. Кожен був датований. Я знайшов той, що позначений 12/27.
  Всередині був парад відвертих кадрів, хто з моїх колег і друзів, хто з незнайомих людей. Тут був один із мене, з рукою Шайло на моєму плечі, його вираз обличчя було нехарактерно необережним.
  Я сфотографувала нас обох і ще одну фотографію Шайло, яка стоїть із Женев’євою біля веселої приземкуватої ялинки. Це була хороша картина, добре освітлена. Видно було його обличчя і майже все тіло; це створювало гарне враження про його зріст.
  Замінивши фотографії, я повернув взуттєву коробку на полицю, де її зберігав Камарейя. Або, як сказала Женев'єва, зберігає. Зберігає.
   До біса, подумав я.
  Назад я спускався сходами по дві. Я був готовий піти.
  
  Дарріл Гокінс, його дружина Вірджинія та їхня 11-річна донька Тамара були новими поповненнями нашого північно-східного району. Дарріл, листоноша, якому було близько тридцяти, який виглядав приблизно на десять років молодшим за це, рано перетнув вулицю, щоб помилуватися Nova. У нього був Mercury Cougar, який він ремонтував; ми говорили про машини близько двадцяти хвилин.
  Шайло помітила ще дещо про наших нових сусідів: їх собаку. Це було схоже на суміш чорної лабораторії та ротвейлера, і воно жило на кінці ланцюга.
  Бічні ворота Хокінсів були зроблені з циклонної огорожі. Ми могли легко бачити крізь нього задній двір, і незалежно від часу дня чи ночі собака була там на кінці свого десятифутового ланцюга. Він отримав їжу та воду і був занесений у негоду. Але я ніколи не бачив, щоб воно ходило, гралося з ним або займалося спортом.
  Мене це турбувало, але не так сильно, як Шайло.
  «Ну, принаймні, він не б’є кляту собаку», — зауважив я. «І він не б'є свою жінку, як останній хлопець, який там жив».
  «Так тварини не повинні жити», — сказав Шайло.
  «Іноді ви не можете допомогти тому, що роблять інші люди».
  Шайло залишила це на деякий час. Потім одного дня я побачив, як він сидів на передньому підвіконні, доїдав яблуко й дивився на щось на іншому боці вулиці. Я прослідкував за його поглядом і побачив, як Деріл Гоукінс натирає темно-синій пуму.
  «Ти знову думаєш про собаку, чи не так?» Я сказав.
  «Кожні вихідні він годинами доглядає за цією клятою машиною. Машина навіть не жива».
  «Відпусти», — порадив я.
  Замість цього Шайло кинув серцевину яблука в кущі та змахнув ногами з підвіконня, стрибнувши до нашого двору.
  Він був на іншому боці вулиці хвилин п’ятнадцять. Ніхто з них не підвищив голосу; Я б почув це з місця, де був. Але поза Дарріла Хокінса рано стала жорсткою, і він підійшов дуже близько до Шайло, і Шайло втримався. Я також побачив гнів у лінії його спини. Коли він повернувся, його очі були темні.
  Я не питав, що вони сказали одне одному, але це назавжди припинило теплі стосунки між нашими двома домівками. Вірджинія Гокінс зніяковіло уникала моїх очей, коли ми проходили повз ринок.
  Коли я повернувся з Сент-Пола, блакитний Кугуар стояв на під’їзді.
  Дарріл відчинив двері, все ще в своїй формі USPS.
  «Як справи?» запитав я.
  — Гаразд, — сказав він. Він не посміхнувся.
  «Мені може знадобитися ваша допомога з чимось», — сказав я йому.
  Він не запрошував мене, але відкрив сітчасті двері між нами, щоб ми опинилися віч-на-віч.
  «Ти знаєш мого чоловіка, Шайло?» Я сказав.
  — Га, — сказав Дарріл, майже розсміявшись, але без гумору.
  «Ви бачили його за останні кілька днів?»
  «Бачили його? Що ти маєш на увазі?»
  «Я маю на увазі, я шукаю його», — сказав я. «Я не бачив його і не чув про нього чотири дні, і, наскільки мені відомо, ніхто інший також не мав».
  Дарріл звів брови. «Він пішов? Це щось. Якби це ти зрозумів і покинув його, я б це зрозумів».
  «Я прийшов сюди не для того, щоб підлещуватися за рахунок Шайло», — сказав я рівно. «І він не покинув мене, він пропав. Я намагаюся дізнатися, коли ви бачили його востаннє, чи бачили ви щось дивне, що відбувається в нашому домі чи по сусідству».
  «Я не бачив нічого по сусідству, крім звичайного». Дарріл сперся на дверний одвірок. «Твій чоловік? Я бачу, як він весь час біжить. Я вже навіть не думаю про це, тому не можу згадати, коли востаннє». Він знизав плечима. «Тепер, коли ви згадали про це, я не бачив, щоб він бігав близько тижня».
  "Добре", - сказав я. «Ти спитаєш свою дружину і Тамару, чи вони щось бачили, і якщо бачать, чи підійдеш і повідомиш мені?»
  «Так, добре». Він наполовину закрив двері, а потім сказав: «Я не знав, що ви одружені».
  «Ми одружилися два місяці тому, — сказав я.
  "Га", сказав він. «Слухай, якщо я придумаю ще щось, я дам тобі знати. Справді».
  «Я ціную це», — сказав я.
  Решта інтерв'ю з нашими найближчими сусідами були такими ж безрезультатними. Ніхто не міг згадати подробиць, за винятком того, що вони час від часу бачили, як він бігав, і ніхто не бачив, як він бігав останні кілька днів.
  Я показував фотографію: іншим сусідам, на підприємствах поблизу нашого дому, дітям на велосипедах, дорослим, які йшли додому з роботи. «Він виглядає знайомим», — сказали кілька людей, вдивляючись у фото. Але ніхто не міг згадати, чи бачив його конкретно в суботу чи неділю.
  Ібрагім підняв руку на знак привітання, коли я штовхнув поворотні двері до «Коноко». Я чекав, поки він закінчить розмову з клієнтом, перш ніж сказати йому, що мені потрібно.
  Ібрагім кивнув, примруживши очі. «Майк був тут кілька днів тому. Можливо, більше, ніж кілька». Англійська мова Ібрагіма була ідеальною. Лише його акцент видавав дім його дитинства, Олександрію.
  «Це було до минулої неділі?» запитав я.
  Він у роздумі потер лису голову.
  «Спробуйте пригадати ще щось, що сталося того самого дня, щоб виокремити це», — запропонував я.
  В його очах спалахнуло впізнання. «Того дня пальне запізнилося. Отже, це була субота».
  «Шило приходила до чи після пологів?» запитав я.
  "О, раніше", - сказав він. «Можливо, опівдні, перша година. Я пам'ятаю це зараз. Він купив два бутерброди, яблуко і пляшку води».
  «Чи сказав він щось, що вас вразило?»
  Ібрагім похитав головою. «Він запитав, як я, я запитав за ним. Ось і все».
  «Коли ви запитали його, як він, що він сказав?»
  Ібрагім спохмурнів. «Вибачте, я не пам’ятаю».
  «Це означає, що він сказав, що у нього все гаразд, дякую», — кисло сказав я.
  Ібрагім посміхнувся. «Ти розумна жінка, Сара».
  — Не останнім часом, — сказав я.
  
  Коли я зайшов, індикатор машини повідомлень спалахнув одноразово. Одне повідомлення.
   «Сара, Ейнслі Картер хоче, щоб ти зателефонувала їй, коли матимеш нагоду», — сказав записаний голос Ванга. «Це номер, який вона мені дала за кордоном, схоже, вона повернулася в Беміджі. . . .”
  Я взяв ручку і швидко переписав число, яке він продекламував.
  Ейнслі підняв слухавку після четвертого дзвінка. «О, привіт, дякую, що подзвонили, детективе Прібек», — сказала вона.
  «Як Еллі?» запитав я.
  «Набагато краще, здається», — сказала вона, і з легкості її голосу я зрозумів, що вона не просто намагалася підкреслити речі. У її голосі звучало щире полегшення. «Лікарі кризового відділення вчора відпустили її з нами додому. Ми з Джо сказали, що дозволимо їй залишитися з нами, і психіатричне обстеження показало, що вона буде добре під наглядом родини. І ми знаходимо їй терапевта в місті».
  "Це добре", - сказав я. «Що тобі від мене потрібно?»
  — Нічого, — негайно відповів Ейнслі. «Я просто хотів тобі подякувати. Що ти зробив того дня. . . Тоді я був надто засмучений, щоб усвідомити це, але те, що ти зробив, було надзвичайним».
  Мій стрибок у річку, незначна популярність у департаменті, яку він викликав, моє збентеження. . . це здавалося подіями річної давності.
  «Я просто радий, що Еллі стає краще», — сказав я.
  «Вона в дорозі», — сказав Ейнслі. «Я дійсно вірю, що вона є. Детектив Прібек?»
  — Я тут, — сказав я.
  «Коли я спробував зателефонувати тобі на робочий номер, твій партнер сказав, що ти у відпустці, а потім не сказав, чому».
  «Ну, я у відпустці», — сказав я.
  «Це було не через Еллі, чи не так?»
  «Звичайно, ні», — сказав я. «Чому б…»
  «Те, що ви зробили, було настільки екстремальним, я подумав, що, можливо, ви порушили процедуру, і через це вас відправили в адміністративну відпустку». Ейнслі трохи засміявся. «Принаймні, цього я боявся».
  «Ні, нічого подібного», — сказав я. «Це особиста відпустка, а не адміністративна».
  «О, добре. Ну, я радий, що маю з вами поговорити. Я просто вважав, що ти повинен знати, що сталося з Еллі, після того, що ти для неї зробив. Ви знаєте, щоб дати вам відчуття закриття».
  — Дякую, — сказав я. Це було правдою: на роботі ви маєте справу з багатьма людьми, які не є злочинцями, а просто людьми з проблемами, під тиском, з яким вони не можуть впоратися. Ви доставляєте багато людей у кризові відділи для спостереження, направляєте їх на гарячі лінії з питань домашнього насильства та в консультаційні служби з питань сексуального насильства, і ніколи не знаєте, що трапиться після цього. «Багато разів я не розумію цього, знаєте, завершення», — сказав я їй.
  Коли ми поклали слухавку, я намагався, щоб хороші новини про Еллі підняли мій настрій. Я нічого не відчув і натомість підійшов до телевізора, думаючи про вечірні новини, і ввімкнув телевізор посеред новин, які я смутно пам’ятав із ранкових радіопередач.
  Вранці в неділю патруль шосе був викликаний, щоб розслідувати пікап Ford, який обмотався навколо дерева за межами Blue Earth, очевидний результат аварії одного транспортного засобу, яку ми не бачили. Власника, чоловіка років шістдесяти, ніде не було, і тепер існує теорія, що він дезорієнтованим пішов геть від затонулого судна й пішов у сільську місцевість. Історія не заслуговувала на час, який їй приділила KSTP, оскільки вона розгорталася так далеко від міст, але візуальні ефекти були гарними: гелікоптер державної поліції кружляв над худими осінніми деревами, собака-слідчій, що нетерпляче тримається на повідку. Раніше КСТП показав кадри буксирування вантажівки. Пошкодження передньої частини було неприємним, але в іншому вантажівка виглядала міцною та потужною, добре збереженою, її фарба все ще блищала чорною там, де вона не була зіпсована аварією.
  KSTP переключився на світові новини, і телефон заревів на кухні.
  «Це Сара Шайло?» Це був чоловічий голос, якого я не впізнав, він використовував ім’я, яке я ледве вважав своїм власним.
  «Розмовляючи».
  «Це Френк Росселла, у кабінеті судово-медичної експертизи? Вибачте, що я не зв’язався з вами в робочий час».
  «Що це?» Я сказав.
  «Тут внизу є Джон Доу. Ми вважаємо, що ви повинні поглянути на нього».
  Коли я виходив до машини, я згадав свою коротку промову до Ейнслі Картера: « Багато разів ви не отримуєте завершення.
  Коли я сів за кермо, готовий їхати до будівлі судово-медичної експертизи, голос у моїй свідомості сказав: « Ось те закриття, яке ти хотіла, Сара, ось твоє закриття, ось твоє закриття». . . .
  Я заглушив це шумом двигуна «Нови».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  розділ 9
  Навіть якщо вони не призначені спеціально для вбивств, більшість поліцейських отримують більше можливостей, ніж вони хотіли б піти в морг. Іноді я йшов сам із фотографією в руках. Іншим разом я ходив із родичем зниклого безвісти, щоб провести процедуру ідентифікації.
  Але я давно не був там, і я не зустрічав асистента криміналіста Френка Росселлу, який був новим. Бемоль а в його акценті натякав на те, що він приїхав із Бостона чи Нью-Йорка.
  На зріст йому було приблизно п’ять футів сім, років тридцяти, його каштанове волосся зібрано в низький пумпадур. Для нижчого хлопця він йшов швидко. Мені довелося подовжити крок, щоб не відставати, коли ми йшли коридором, обставленим дверима з нержавіючої сталі, тимчасовим житлом для мертвих.
  Я зупинився на порозі аутопсії. Столи були порожні, але біля одного з них стояла каталка з трупом. Тіло було оголене від ступні до підборіддя, голова була закрита. Це була протилежність процедури в багатьох ідентифікаціях, коли тіло було зі смаком задрапіровано, за винятком обличчя та голови, коли члени сім’ї спускалися, щоб побачити це.
  Росселла бачила, куди я дивлюся. «Цей хлопець отримав постріли в обличчя», — пояснив він. «Насправді немає функцій, з якими можна працювати», — сказав він. «Інакше я б просто наказав тобі ідентифікувати обличчя за допомогою Polaroid, ти, мабуть, знаєш, що ми робимо це, коли тільки можемо. Але тут це не спрацює, і стоматологічні документи також не принесуть великої користі».
  «Відбитки пальців?» запитав я. Мені було трохи важко вимовити ціле речення.
  «Також не корисно. Погані відбитки. Ми знайшли цього хлопця в кущах біля річки, за містом. Деякий час його не було, ми не знаємо, як довго. Він помер пару днів тому, це настільки близько, наскільки ми можемо звузити його».
  Росселла дивилася на мене, чекаючи. Я пересів і став біля каталки. На тілі відчувався знайомий запах, який, на мою думку, був ароматом Міссісіпі.
  Я все ще відчуваю запах річки у твоєму волоссі, я чула, як сказала Шайло.
  «Пані Шайло?»
  Я не зрозумів, що заплющив очі, поки Росселла не вимовила моє ім’я, і я їх не відкрив. «Вибачте», — сказав я.
   «Ти тут працюєш», — пролунав у моїй свідомості голос, тепер не Шайло, а мій власний. Виконуйте свою роботу. Подивіться на нього.
  Незважаючи на те, що я провів через це тих, хто вижив після вбивств, тепер я виявив, що не знаю, що робити. Я відчував, що здаю важливий іспит і взагалі не вчився.
  «Вибачте», — тихо сказав я. «Без рис обличчя я просто не знаю, що шукаю. Я маю на увазі, я не впевнений, що можу щось виключити з упевненістю».
  Тіло було приблизно такого зросту, як Шайло, але важко було визначити вагу. Він був явно кавказцем, і я не думав, що він був важким у житті.
  «Який він високий?» запитав я.
  «Сімдесят два дюйми завдовжки».
  «Довго?» — сказав я з відразою, перш ніж встиг зупинитися.
  — Високий, — сказала Росселла.
  «Шайло був шість футів два».
  "Іноді вимірювання, зроблені після смерті, є неточними", - сказав він. «Кінцівки зазвичай не прямі, коли настає трупне задубіння. Це ускладнює вимірювання». Він зробив паузу. «Насправді мені довелося зламати кілька пальців, щоб отримати відбитки».
  «Що?» Я сказав. Хоч я й не хотів, але мій погляд одразу перейшов на руки, шукаючи зігнуті та спотворені пальці. Раніше я чув, як люди хрущали кісточками пальців, і це було досить голосно. Наскільки голосніше, подумав я, був звук ламання кістки?
  Я підвів очі й побачив на собі очі Росселли.
  «Таке буває», — сказав він, спокійно зустрівши мій погляд. «Я думав, ти чув про це раніше».
  «Ні», — сказав я, намагаючись відновити розумову опору. Я знову подивився на руки. Обоє були голі.
  — У нього немає обручки, — сказала я.
  «Це могли забрати, якби це було частиною пограбування», — припустила Росселла. Я підійшов ближче до правої руки.
  «Що це?» — спитала Росселла.
  Права рука, звісно, задерев’яніла й не давала моїх спроб перевернути її. Натомість я сів на п’яти, трохи піднявши руку, щоб чітко це бачити. Коли я побачив долоню, я глибоко вдихнув із полегшенням.
  «Це не він», — сказав я.
  «Ви щось бачите?»
  «У Шайло шрам на долоні», — сказав я, вказуючи. «У цього хлопця цього немає».
  — Розумію, — сказала Росселла.
  Він натягнув простирадло вниз, на тіло.
  — Дякую, що завітали, місіс Шайло, — сказала Росселла. «Я не можу передати вам, як мені шкода, що змусив вас через це». Тоді він усміхнувся.
  По дорозі до ліфта в мене тремтіли коліна, зовсім трохи.
  
  Коли я повернувся додому, біля будинку стояв дивний автомобіль, темний седан останньої моделі, якого я не впізнав. Чоловік стояв біля дверей, вимальовуючи силует завдяки яскравості прожектора з датчиком руху, який увімкнув його наближений.
  Я зупинив машину на півдорозі під’їзду й вискочив.
  Він розвернувся й зійшов на тротуар, і його риси стали чіткими для мене. Це був лейтенант Радич, керуючий детективом міжвідомчої оперативної групи з боротьби з наркотиками.
  «Лейтенант Радич? Що відбувається?» запитав я. Я грюкнув дверцятами машини й рушив через газон, не обходячи до передньої доріжки, як зазвичай.
  Мабуть, я висловився різкіше, ніж усвідомлював, тому що він похитав головою й підняв білу сумку в руці, наче прапор капітуляції.
  «Просто візит», — сказав він. «Я збирав їжу після пізньої роботи і подумав, що ти, можливо, голодний».
  Коли я востаннє їв? Я зварила каву, коли встала вранці. Внизу на станції, ще кави. Я не пам’ятав їжі.
  "Я", - сказав я. «Заходьте».
  Я познайомився з Шайло під час його таємної роботи з наркотиками, а Радич тоді був його лейтенантом. Але найкраще я знав його з пікапів у баскетбол. Він не був таким частим гравцем, як Шайло чи я, але дуже конкурентоспроможним. У свої 50 він мав вічно втомлене обличчя та середземноморський колір, сивину в чорному волоссі.
  «Я отримав твоє повідомлення», — сказав він, коли я ввімкнув світло у вітальні та на кухні. «Я залишив повідомлення на вашій голосовій пошті на роботі, але, здається, я мав спробувати вас тут. Я не бачив Майка. Я не розмовляв з ним, можливо, три тижні».
  «Це те, що я б здогадався», - сказав я.
  «Вибачте», — сказав він.
  «Хочеш пива?» запитав я.
  — Звичайно, — сказав він.
  Я вийняла один із двох Heineken з місця в дверцятах холодильника й відчинила його. Я пішов до шафи, щоб знайти Радичу склянку.
  «Не потрібно», — сказав він. Він узяв із моєї руки холодну пляшку й зробив два глибокі ковтки. На його втомленому обличчі відбилося задоволення, і я раптом зрадів гостинному пиву на кухні двох людей, які більше не пили. «Довгий день?» Я сказав.
  — Гадаю, не так довго, як у вас, — сказав він. Він поставив пляшку на кухонний стіл і почав розпаковувати свій гастрономічний пакет. «Сідай і їж».
  Він приніс два бутерброди та контейнер картопляного салату. Я принесла тарілки і ложки, налила собі склянку молока. Я боявся, що якщо я вип’ю колу в цю годину, хоч як я був втомлений, у мене почнуть тремтіти руки.
  Ми їли майже мовчки. Коли я взяв бутерброд, який він мені купив, хліб був теплий, а сир на краях розплавився. Радич приніс мені гарячої їжі. Мої руки тремтіли, і я вперше зрозумів, чому релігійні люди дякують перед їдою.
  Радич, мабуть, не був жадібним, як я, але їв так само безмовно, як і я. Я майже закінчив свій сендвіч, перш ніж він заговорив.
  «Що ти знаєш?» — спитав він, спокійно дивлячись на мене над пивом.
  «Майже нічого», — сказав я йому. «Я не знаю, де він, я не знаю, чому він там. Я не знаю нікого, хто б щось знав. Якби Шайло не був моїм чоловіком, а я розслідувала цю справу, я б кидалася на мене, опитувала та повторювала. Тому що я жив з ним, я знав його найкраще, і . . . і . . .”
  Тоді сталася дивна річ. Я щойно почув, як сказав, що знав його найкраще, і раптом решту речення вирвався з мене. Я поняття не мав, що я мав сказати далі.
  Радич поклав мені руку на плече.
  «Зі мною все гаразд», — сказав я. Я ковтнула трохи молока. «І ніхто більше, здається, нічого не знає». Нарешті я відчув полегшення, коли згадав, що збирався сказати.
  «Вороги?» — запитав Радич.
  Я знизав плечима. «Ну, кожен поліцейський повинен трохи хвилюватися про відплату», — сказав я. «Але ми обоє обережні. Не перераховані та неопубліковані. Він дав інформаторам лише номер свого мобільного телефону».
  Радич повільно кивнув, задумавшись. «Що ти зробив досі?»
  «Менше, ніж я думав, що встигну зробити за один день», — сказав я. «Я складаю паперовий слід. Опитування сусідів. І, — мені навіть не подобалося це говорити, — я просто пішов у морг.
  По той бік кухонної стіни пролунав шум, схожий на грім, що прокотив землю, послідовне відлуння. Радич підвів очі.
  «Що це було в біса?» сказав він.
  — Потяг, — сказав я. «Вони збирають вантаж на верфях. Коли вони підключають вагони, ви можете почути, як удар рухається по решті поїзда. Як хребці хребта».
  «Ти звикаєш до цього?»
  «Це буває не так часто», — сказав я. «Але потяги проходять прямо повз наше подвір’я кілька разів на день. Більше кількох. Я звик до цього, і Шайло навіть подобається, каже він».
  «Ви були в морзі, дивлячись на невпізнане тіло?» — запитав він, повертаючись до обговорюваної теми.
  "Так", сказав я. «Це був не він».
  Радич випив останню чашку Heineken, перш ніж знову заговорити. «Чому вони викликали вас? Вони не могли взяти відбитки пальців?»
  «Здається, ні», — сказав я. «Цей асистент криміналістики сказав, що відбитки пальців…» Я зупинився, щоб відновити в пам’яті точне слово. «Він сказав щось про те, що відбитки пальців не потрібні».
  «Чому ні?»
  «Я . . . Я не знаю». У той час це здавалося розумним. Мабуть, я не розпитував Росселлу, тому що так боявся, що це все, кінець, що я не мислив логічно. «Він сказав щось про експозицію або тіло, яке знаходиться зовні».
  Радич повільно похитав головою. «Я знаю, що криміналістика – це не ваша сфера, вона також не моя, але я знаю, що вони майже завжди можуть друкувати. Іноді в дуже спекотних і сухих умовах на шкірі не можна друкувати, я чув про це».
  «Ну, тут це було не так», — повільно сказав я, знову побачивши праву руку, перевіряючи, чи немає там шраму, який залишила Аннеліз Еліот.
  «Жорстоко для вас, що ви змушені йти туди ні за що», — сказав Радич, відкидаючи цю проблему. Він почав складати сміття в мішок для гастроному.
  «Я приберу», — сказав я, відмахнувшись від нього. «Я дуже ціную вечерю».
  Радич стояв. «Я знаю, що у вас є мій номер телефону в центрі міста, — сказав він, дістаючи з піджака ручку, — але я не думаю, що у вас є мій домашній номер». Він окинув поглядом стіл, побачив блідо-персикове меню на винос у гастрономі, з якого брав бутерброди, і написав на полях. Коли він простягнув мені меню, на ньому було дві цифри. «Дім і камера», — сказав він. «Якщо вам щось знадобиться, будь-яка допомога. . . або більше їжі», — його губи злегка скривились у куточку, не надто посміхаючись, ніби він хвилювався, що навіть маленький жарт був невдалим з огляду на обставини, — «ти подзвони мені».
  — Дякую, — сказав я. «Справді, дякую». Я не знала, що ще сказати.
  «Тривайся, хлопче».
  "Я намагаюся", - сказав я.
  «Ми всі співчуваємо вам».
  Його чорні очі горіли співчуттям. Радич занадто довго був копом, щоб припускати, що все буде гаразд.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  розділ 10
  Наступного ранку я пішов на роботу. Ванг уже був.
  — Є новини, Прібек? запитав він.
  Я похитав головою. — Нічого, — сказав я. «Це зводить мене з розуму. Ніхто нічого не знає. Ніхто його не бачив».
  Це була правда. Я збирав факси від Qwest і банку, які я переглядав. Єдиний номер у нашому телефонному рахунку, який я не знайшов відразу, я подзвонив, і виявилося, що це була прокуратура в Сан-Дієго. Провідний адвокат у справі Еліота Коверделл пояснив, що Шайло відповіла на кілька запитань про розслідування.
  «Коли ви востаннє з ним розмовляли?» Я запитав Коверделла.
  «Понад тиждень тому. Я не пам'ятаю того дня", - сказав він.
  Ванг взяв трубку, набрав номер і послухав, тримаючи слухавку на плечі. Він нічого не сказав, тільки написав у блокноті. Перевірка його повідомлень.
  Коли він поклав трубку, він сказав: «Превітт хоче вас бачити».
  «Він робить?» Я підвів очі, шукаючи на обличчі Ванга натяк. Превіт був нашим лейтенантом. «Він сказав чому?»
  — Здається, це стосується вашого чоловіка. Він сказав: «Коли побачиш її, попроси її прийти до мене». Це не звучало терміново. Але на вашому місці я б спіймав його зараз, поки він там». Він зробив паузу. — До речі, з’явився Бонні.
  Мабуть, я дивився порожньо, тому що Ванг сказав: «Ти знаєш, сексуальний злочинець Вейзата? Виявилося, що він помінявся зміною з колегою, якій потрібен був вихідний пізніше цього тижня, тому його відсутність на роботі була абсолютно невинною».
  "Так?" Я сказав без інтересу.
  «Також зізнався, що вдарив і закопав собаку. Плакав, коли він розповів нам про це — гм, ти хочеш, щоб тебе залишили наодинці, чи не так?»
  «Вибачте», — сказав я, підводячи очі. Мою увагу знову привернули факси. «Я зараз трохи розсіяний».
  Ванг кивнув. — Ну, — сказав він. «Тоді я повинен піти. Оперативна група зі зниклих дітей збирається».
  «О, так». Якби я не був у відпустці, я б теж поїхав, як і Женев’єва.
  Але голос Ванга сказав мені, що він ще не закінчив, і я знову підвів очі від своїх документів. «Що?»
  «Слухай, Превітт зв’язався з судово-медичним експертом», — сказав він. «Він розповів йому про ситуацію. Можливо, вам подзвонять, якщо в морзі є ймовірний Джон Доу».
  «Я вже зробив».
  «Справді?» Ванг сказав. «Це було швидко. Я мав подзвонити тобі вчора ввечері й попередити».
  «Не турбуйся про це», — сказав я.
  Але було вже пізно. Мені вдалося викинути Росселлу з пам’яті, але раптом він знову став фігурою в моєму розумовому ландшафті. Я подумав про те, як він назвав мене місіс Шайло, коли ми були в морзі, а не детектив Прібек, і про його приватну посмішку після того, як він подякував мені за те, що я прийшов.
  
  Сержантам, яким я відповідав у своїй кар’єрі, зазвичай доводилося переносити речі зі своїх запасних стільців, перш ніж хтось міг сісти: манільські папки, папери.
  У лейтенанта Превітта був справжній кабінет, хоч і маленький, а його гостьове крісло було вільним. У нього часто були аудиторії. Женев'єва доповіла йому; Я зробив зараз, за її відсутності. Але з тих пір, як я взяв на себе її обов’язки, я насправді не мав можливості чи потреби поговорити з Превіттом.
  «Ви хотіли мене побачити?» — сказав я, стоячи в його відчинених дверях.
  Превіт підвів очі від своєї роботи. Йому було 55 років, і він ще не мав волосся. Тепер це була сіль і паприка, а не морквяно-червоний колір, який я бачив на його фотографіях, коли він був у формі.
  — Будь ласка, — сказав він. «Заходьте і сідайте».
  Я зробив, як він просив.
  «Я бачив ваш звіт», — сказав він. «Розкажи мені, що відбувається».
  Я провів рукою по волоссю, жест, який, як гадав, переріс, і резюмував.
  «Шайло мала вилетіти в Квантіко в неділю рейсом о другій тридцять», — сказав я. «Він так і не встиг. Його речі досі вдома. Він не дзвонив, не залишив жодної записки. Я перевірив звичайні джерела — лікарні, дорожній патруль — і не знайшов жодних припущень про аварію».
  Превітт кивнув. «Ви спілкувалися з його друзями?»
  — Нещодавно я розмовляв із Женев’євою — я маю на увазі детектива Брауна — і впевнений, що вона з ним не розмовляла. І Шайло був якось близький з лейтенантом Радичем, але він теж нічого не чув».
  «Це єдині люди, яких ви запитували?»
  «Ну, ні, — сказав я. «Я розмовляв з агентом ФБР, з яким він працював у справі Еліота, і з сусідами, звичайно». Тепер, коли я подумав про це, це звучало не так, як багато людей. Я пожував трохи сухої шкіри на нижній губі. «Шайло не була... . .”
  — Він не був тим, кого можна назвати справжнім товариським, чи не так, детективе Прібек? – сказав Превітт.
  — Ні, сер, — сказав я.
  "Сім'я?"
  «Шило і вони насправді не розмовляли».
  Превіт підняв брови й кивнув собі. Я не сказав нічого неправдивого, але відчував злість на себе, ніби відкривав найбрудніші куточки життя Шайло Превітту, який навіть не був його начальником. Шайло був MPD, а не округ Hennepin.
  «Як складалися ваші стосунки?»
  «Це було добре».
  «Шило пила?»
  Неважливо, як високо ви піднімаєтесь. Копи відверті.
  — Він не п’є, — сказав я.
  Превітт зітхнув, як лікар, який не міг знайти нічого поганого у пацієнта перед ним і мав ще шістьох у своїй приймальні. «Отже, — сказав він, — що ми будемо з тобою робити». Він сказав це прямо, зовсім не як запитання.
  «Я збираюся продовжити розслідування».
  «Це конфлікт інтересів. Я думав, ми надаємо вам особисту відпустку».
  «Ти є. І я знаю, що це конфлікт», – сказав я. «Але це не той конфлікт інтересів, який ми зазвичай бачимо. Це не те, що я розслідую справу, в якій підозрюється член моєї сім’ї, або мене відправляють арештовувати когось, хто вчинив злочин проти когось із близьких мені людей». Я зробив паузу, щоб зібратися з думками. Я не звик говорити це прямо з начальством. «Шило зникла. Я не можу просто дозволити іншим людям шукати його».
  Превітт кивнув і постукав по столу ручкою. Він подивився на мене. — Повірте мені, детективе Прібек, я не безчутливий до вашого... . . до вашої ситуації».
  Мені було цікаво, об яке невимовлене слово чи слова він спіткнувся.
  «Але якщо ви хочете брати участь неофіційно, це має бути саме так. Неофіційно». Потім постукав ручкою по папці. «Я не наївний. Я розумію, що ваш щит може допомогти вам у пошуках відповідей. Я не можу очікувати, що ви не будете використовувати свій статус у цьому відділі. З цієї причини вам потрібно вважати себе, незалежно від того, особиста відпустка чи ні, представником департаменту шерифа. Ваша поведінка має відображати це».
  «Я розумію, — сказав я.
  «Ще одна річ, я не впевнений, наскільки ми можемо вам надати підтримку».
  Я не знав, що сказати, і Превітт, на щастя, продовжив.
  «Шайло жила — живе — в Міннеаполісі», — сказав Превітт. «Цю справу має розслідувати МПД. Як правило, ми не втручаємося в такі випадки, як один зниклий дорослий чоловік, коли це в їхній юрисдикції». Він не уточнив. «Більше того, на жаль, зараз у нашому слідчому відділі скоротилося двоє людей. Ти і Браун».
  «Я знаю», — сказав я.
  «Ми хотіли б запропонувати вам більше допомоги, але в світлі цього ми дійсно не можемо».
  «Я знаю», — повторив я.
  «Звичайно, його звіт вийшов. Всі знають, що він один із наших. Я впевнений, що там є щось більше, ніж зазвичай». Він зробив паузу. «Невже він справді не мав автомобіля?»
  «Раніше він був, — сказав я. «Він щойно продав його тиждень тому».
  «Я розумію, — сказав він.
  Я почула в його тоні відмову й знала, що маю встати, але я хотіла сказати ще дещо.
  Превітт, мабуть, побачив це на моєму обличчі. — Що таке, детективе Прібек?
  «Це щось . . .” Я намагався ступати обережно ». . . щось, про що я б розповів вам, якби це сталося в нашому відділі. Внутрішні. Але це не так, тож я не впевнений, що варто продовжувати це робити».
  Брови Превітта злегка опустилися. «Мені це насправді мало що говорить». Його слова були трохи сардонічними, але в них була й цікавість. Я сказав занадто багато, щоб скасувати все; тепер я мав рухатися далі.
  «Я був у морзі вчора ввечері», — сказав я. «Мене викликав асистент судово-медичної експертизи. Він хотів, щоб я візуально ідентифікував тіло Шайло. Це не було».
  «Мені дуже шкода, — сказав Превітт. «Це буває».
  "Можливо", - сказав я. «Але у Шайло був шрам на правій долоні. Це було частиною опису у звіті про зниклих безвісти. Зрозуміло, що це не перевірено. Мені цікаво, чи варто мені піти туди і поговорити про це з кимось». Там був кабінет судово-медичної експертизи. Я бачив, що Превітт зрозумів, але на його обличчі говорилося, що він не згоден.
  «Для мене це звучить як проста недбалість. Прикро, що через це довелося пройти, але помилки трапляються».
  Я сидів мовчки, знову пропустивши сигнал, щоб піти. Я хотів сказати йому те, що нещодавно спало в моїй пам’яті: Росселла сказав, що шкодує, що мені довелося прийти, але тепер у мене склалося протилежне враження, що він потай радий. Але я не міг сказати цього Превітту. Почуття були просто почуттями; Я не міг очікувати, що хтось інший використає їх як основу для дій.
  «Чи є ще щось, про що ви не говорите?» запитав він.
  Я торкнувся мідної обручки на руці. «Він сказав, що зламав кілька пальців, щоб зняти відбитки».
  Нарешті я привернув увагу Превітта; його брови піднялися. «Він сказав тобі це? Це трохи незвично", - сказав він.
  «Це дуже незвично», — сказав я. «Наскільки він знав, він говорив про мого чоловіка. Я ніколи не чув, щоб патологоанатом чи асистент судмедексперта говорили щось подібне в присутності родича».
  «Він, можливо, відчував, що може говорити з вами так відкрито через те, чим ви заробляєте на життя. Іноді люди, які тісно співпрацюють з поліцейськими, переоцінюють товщину своєї шкіри; вони можуть навіть відчути потребу говорити з поліцейськими грубими словами, щоб справити на них враження, — повільно сказав Превітт. «Я думаю, що дуже ймовірно, що він не мав на увазі образ. Родичі загиблих іноді надто швидко сприймають невинну поведінку як недоречну». Він зробив паузу, а потім сказав: «Я не думаю, що це те, що вам слід прагнути . . . хоча це, звичайно, залежить від вас».
  "Ні", - сказав я. «Я впевнений, що ти правий».
   «Молодець, Сара», — подумав я, злившись на себе. Ваш чоловік пропав. Що зробило б тобі краще? Я знаю! Зруйнувати кар'єру асистента судово-медичної експертизи. Принаймні я не згадав Росселлу по імені.
  Я встав, щоб попрощатися. Але тепер настала черга Превітта продовжити нашу зустріч.
  «Детектив Прібек», — сказав він, привернувши мою увагу, коли я був у дверях. «Я дійсно невразливий до вашого болю». Це те, що він хотів сказати раніше.
  — Дякую, сер, — сказав я.
  
  Залишившись на сходовій клітці, я подумки переглядав розмову.
  Превітт був стурбований тим, як я буду поводитися, поки шукатиму Шайло; він був стурбований кадровою проблемою, яку поставила перед ним моя відсутність. Він доклав трохи зусиль, щоб поспівчувати. Я невразливий до твого болю. Ванг навіть цього не сказав, коли почув.
  Я оцінив слова Превітта. Але він також ставив доречні питання, висловлював відповідні моменти. Шило пив? запитав він. Як ви ладнали? він хотів знати. Я знав, до чого він насправді хотів.
  Як правило, дорослі чоловіки рідко зникають, навчила мене Женев’єва. З досвіду я знав, що це правда. Вони зникають навмисне, залишаючи місто, щоб уникнути боргів і романтичних зв’язків, які пішли не так.
  Це була сумна правда за збентеженим мовчанням Ванга та запитаннями Превітта. Вони обоє вірили, що Шайло покинула мене.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  розділ 11
  Я провів південь у більш рутинних процедурах. Спочатку розглядаю документи, сидячи на дивані з документами, розкладеними на низькому потертому журнальному столику.
  У виписці з кредитної картки Шайло було зазначено лише одне стягнення з авіакомпанії: 325 доларів на користь Northwest Airlines. Це було враховано. За відсутності збору з Amtrak або Greyhound я особисто пішов до цих терміналів. Жоден з квиткових агентів не впізнав фото Шайло.
  Розслідування, коли воно безрезультатне, робить все ширші кола. Чого поліцейські не люблять визнавати, це те, що зовнішнє коло розслідування може бути схожим на найвищий шар земної атмосфери. Це тонко і невигідно. Там не так багато, щоб пробігти. Зазвичай. Але ви ігноруєте це на свій страх і ризик.
  Для мене цей зовнішній шар мав бути нашим районом, яким я б знову пройшовся. Дивлячись, розмірковуючи, повторюючи кроки, які могла зробити Шайло. Я відчув, що це марно, навіть коли зняв куртку з капюшоном у коридорі й вийшов за двері.
  Після шістнадцяти тижнів навчання Шайло у ФБР, коли він отримав своє перше призначення до польового офісу, я збирався зібрати речі та приєднатися до нього. Було майже неможливо, щоб його призначили назад до Міннеаполіса. Шайло майже вибачився, коли сказав мені це.
  «Гей, — напівжартома сказав я, — я простий поліцейський. Хто я такий, щоб стояти на шляху до важливої роботи, яку ви виконуватимете: ловити втікачів, полювати на терористів...
  «Прикидаючись тринадцятирічною дівчинкою в Інтернеті», — втрутилася Шайло. «Я серйозно. Нові агенти рідко отримують бажані завдання. Ймовірно, ми будемо жити в економічно депресивному другому місті. Якщо місцеві поліцейські взагалі беруть на роботу, ти потрапиш у групу з боротьби з наркотиками чи бандами.
  «Я щось знайду», — сказав я.
  «Життя там буде зовсім іншим, ніж тут», — наполягав він. «І ви довго жили в Міннесоті».
  «Тоді настав час побачити десь ще», — сказав я.
  Шайло намалював темну, хоча й розпливчасту картину міста, у якому ми житимемо після того, як він отримає своє перше призначення. Але чи це сусідство, те, що він називав домом протягом багатьох років, якимось чином настроїло його на нього? На момент зникнення у Шайло не було автомобіля; Місіс Муціо проводжала його пішки, поки я був у штаті. Докази свідчать про те, що все, що сталося з Шайло, сталося тут.
  Курс, яким я йшов, перевів мене через Університетську авеню, одну з головних доріг на північний схід. Тепер я зупинився й глянув униз на широку, вимощену вулицю, що йшла за пральню та магазином алкогольних напоїв. Повз мене проїхала дівчина на рожевому велосипеді з високим кермом і банановим сидінням, злегка хитаючись, коли вона ставала на педалі, щоб збільшити швидкість від своїх зусиль, скорочуючи додому.
  Провулок, як і всюди, де я ходив, виглядав широко відкритим і безпечним у денному світлі. Мені було важко розгледіти це — чи десь поблизу — місце жорстокого злочину, навіть уночі. У нас був район з вуличними ліхтарями та пішохідним рухом. Ніколи не ставало по-справжньому темно, по-справжньому ізольовано.
  Але це була помилка, на яку повірили багато цивільних. Вони вважали, що повна самотність і темрява необхідні для скоєння злочинів. Це було неправдою. Розбійні напади, напади, навіть вбивства відбувалися в напівпублічних місцях, де люди перебували не так далеко.
  Пограбування, яке пішло не так, було, мабуть, найімовірнішим сценарієм.
  Чи Шайло мав із собою серйозну суму грошей, коли зник? Це здавалося малоймовірним, і, мабуть, це не мало значення. Гроші становили ризик лише тоді, коли люди мали підстави вірити, що вони у вас при собі. Шайло не одягався як гроші, і він знав, що краще не дозволяти людям бачити великі купюри, коли вони в нього були. Але людей викрадають щодня, багатих чи ні.
  Що тоді зробить Шайло? Я не міг чесно сказати. Я міг уявити собі спокійного і практичного Шайло, який віддав би свої гроші й заспокоїв нервового підлітка пістолетом чи ножем. Але я міг би також уявити протилежного Шайло, який чинив би опір, того самого, який місяцями відмовлявся відмовитися від своєї теорії, що Ейлін Леннокс — це Аннеліз Еліот, той, хто взяв безрезультатну суперечку з Даррілом Хокінсом.
  У будь-якому випадку він міг бути вбитий за свої зусилля, його посвідчення особи зникло разом із грошима в закривавлених руках незнайомця.
  Так де було тіло? Я міг уявити решту, але не бачив, як грабіжник позбавляється тіла. Він щойно втік від пограбування та вбивства. Найгірше, що він міг зробити, це залишитися з тілом на мить довше, ніж потрібно. Найрозумніше було б бігти.
  «Безслідно зник» — це кліше, — сказала мені Женев’єва на початку мого навчання. «Ніхто не зникає безслідно» — моє антикліше. Це золоте правило у справах про зниклих безвісти».
  Єдиний випадок, який, здавалося, доводив, що Женев’єв говорила неправильно, був той, у якому я особисто брав участь. Це саме по собі було підозрілим. Можливо, я робив щось не так. Можливо, я був занадто близький до цього. Це те, що сказав би інший поліцейський? Що б сказав Ген?
  До мого тридцятишестигодинного вікна залишалося ще сім годин, але це вже не мало для мене значення. Було щось, що я хотів зробити, і я не хотів чекати.
  
  О п’ятій середи ввечері я знову був на фермі Лоусів, неподалік Манкато.
  Я міг подзвонити до Женев'єви. Технології змінили багато речей. Ви більше не можете ввімкнути телевізор, якщо компанія бездротового зв’язку не підкаже вам, що ви можете торгувати акціями та проводити презентації з вершини гори в Тибеті. Копи є одними з небагатьох людей, які все ще розуміють необхідність спілкування віч-на-віч. Я твердо відчував, що цю розмову з моїм партнером не можна робити по телефону.
  Мені потрібна була Женев'єва. Вона мене навчила. Я мав вірити, що вона може допомогти, коли я не знав, що ще робити. Поїдаючи шосе 169 зі швидкістю 71 милю на годину, межею безпечної швидкості на випадок патрульних машин у кущах, я репетирував, як я їй усе поясню.
  У глибині моєї думки була думка, що це допоможе Женев’єві так само, як і мені. Їй потрібно було робити щось інше, ніж ховатися у столітньому фермерському будинку, сумуючи за дочкою. Вона добре справлялася з цією роботою; напевно це допомогло б.
  Коли Женев’єва підійшла до дверей, вона виглядала не здивованою, наче я жила на іншому кінці міста.
  «Заходь», — сказала вона, і я пішов за нею всередину. Але опинившись усередині, вона, здається, не знала, що нам робити.
  «Де Дебора і Дуг?» запитав я.
  «Даг скоро повернеться вдома», — сказала вона. «Іноді він залишається в школі, щоб скласти іспити. Деб пішла до Ле Сюр. Вона тренує жіночу баскетбольну команду, і в них гра на виїзді».
  Коли вона припинила говорити, Женев’єва просто стояла й чекала, поки я знову візьму на себе ініціативу.
  «Мені потрібно з тобою поговорити», — сказав я.
  «Гаразд».
  Я глянув убік, у вітальню. Здавалося, куди б Женев’єва привела гостя, який прийшов поговорити, якби вона думала як господар. Здавалося, ні.
  «Хочеш зварити кави чи щось таке?» — сказав я, ніяково приймаючи її роль.
  Ми пішли на кухню, Женев’єва йшла за мною. Коли я почав шукати каву та фільтри, вона взяла на себе ініціативу, підійшла до шафи над холодильником і принесла те, що мені було потрібно. Рукава її футболки відпали, відкриваючи гладкі м’язи трицепсів і дельтовидних м’язів. Вона ще не втратила всю свою роботу в спортзалі.
  Я дістала крем з холодильника. У дверцятах холодильника лежали яйця, гладкі та коричневі, і я згадав курник Лоузів надворі.
  «Яйця від курей надворі, чи не так?» Я сказав.
  «Так», - сказала вона.
  «Вони справді повинні бути свіжими, вони повинні…» Заради Бога, Сара, це не соціальний візит. Я повернувся, щоб побачити Женев’єву очима. — Шайло зник, — сказав я.
  Її очі дивилися на мене, тверезий карий погляд. Та вона нічого не сказала.
  «Ти чув, що я сказав?» — запитав я її.
  «Так». Її голос був рівним. «Я не розумію».
  Ми так і не повернулися до вітальні. Я розповів їй всю історію на кухні, спочатку під час варіння кави, а потім під час її пиття. Вона сіла за кухонний стіл. Я залишився стояти, неспокійний від їзди.
  Хоча я мало знав про те, як і чому Шайло зникла, мені знадобилося багато часу, щоб розповісти. Я хотів пояснити їй, що я досліджував усі кути, які я знав, що кожен був у глухий кут. Вона мала зрозуміти, що це серйозно.
  «Ви допоможете мені?» — спитав я нарешті.
  Женев'єва дивилася у вікно, на перелоги сусідських земель, на стерню, освітлену останніми променями призахідного сонця.
  — Я знаю, де Шайло, — глухо сказала Женев’єва.
  Це було надто добре, щоб бути правдою, але моє серце все одно підскочило.
  — Він у річці, — сказала Женев’єва. «Він мертвий».
  Це було схоже на вирок, таким спокійним абсолютним був її голос. Женев'єва була моєю вчителькою. Її голос був для мене голосом правди та факту. Взятися, Сара, сказав я собі. Вона не може цього знати; вона не може цього знати.
  Женев’єва не дивилася на мене, тож не бачила мого ворожого погляду. «Чи не могли б ви спробувати бути трохи кориснішим?» — тонко сказав я.
  Вона обернулася й подивилася на мене, і тепер у її темних очах стало трохи більше світла, щось живе. "Я", - сказала вона. «Я слухав усе, що ти говорив. Це єдине, що має сенс».
  Її голос був дуже діловим, наче Шайло була кимось, кого вона ніколи не зустрічала. «Ви самі мені казали, що він впаде в депресію. У нього були темні періоди...
  «Але не зараз. Він готувався їхати до Квантіко…
  «Можливо, він цього боявся. Він міг подумати, що не потрапить у ФБР. Шайло був суворий до себе. Перспектива провалу налякала б його».
  «Не так багато». Я відчув тепло в щедрому теплі системи печей фермерського будинку, і скинув куртку, повісивши її на спинку стільця.
  «А може, він боявся, що ваш шлюб не вдасться», — сказала вона.
  «Ми одружені лише два місяці».
  «І ви вже обоє збиралися жити в різних частинах країни. Буквально за день до його поїздки ви поїхали з міста без нього».
  «Для Бога, я попросив його піти з собою», — сказав я їй. «Він не хотів приходити».
  «Можливо, ні», — сказала вона. «Але тоді він був удома сам. Запитувати себе, як довго він ще матиме вас, чи зможе він коли-небудь виправдати свої нездійсненні очікування щодо себе. Шайло знала, як легко можуть зіпсуватися плани на майбутнє. У якийсь момент він підійшов до мосту — це лише квартали від вашого будинку, чи не так? — і стрибнув».
  Тоді я дещо зрозумів. Женев'єва переїхала сюди з Сіті, тому що річка Міссісіпі та її численні мости були надто великою спокусою. На прохання висловити теоретизацію про те, що могло трапитися з Шайло, Женев’єва накреслила курс, схожий на той, яким вона так часто хотіла піти.
  «Він не був суїцидальним», — зауважив я. «Він навіть не був у депресії».
  «Вона була щаслива в шлюбі», — сказала Женев’єва.
  « Хто був?» — запитав я, спантеличений. Здавалося, розмова набула зовсім непередбаченого повороту.
  «Вона була щаслива в шлюбі», — повторила Женев’єва. «Він не був геєм. Вона не була в депресії. Якби він мені зраджував, я б знала. Вона не була тією дитиною, щоб просидіти всю ніч без дзвінків». Це була неемоційна літанія. «Ви чули ці рядки тисячу разів. Я теж. Усі детективи так роблять. Дружини, чоловіки, батьки. . . іноді вони останніми дізнаються важливі речі».
  Те, що вона сказала, було правдою.
  «Іноді депресія є просто біологічною. Не обов’язково бути очевидним тригером», – продовжила вона. «І люди з депресією вміють приховувати це від оточуючих. Це не твоя провина».
  Я похитав головою. «Він не вбивав себе».
  Однією з речей, яка зробила Женев’єву майстерним допитувачем, був її голос. Він був низьким і м’яким, хоч би які жахливі речі вона мала запитати. Вона ніколи не звучала так безпристрасно, як зараз. Глибоко у своєму відчаї, вона не помічала болю, який завдавала мені.
  «Якби це було не самогубство, то це могла бути інша жінка. Ви сказали, що він, здається, не взяв із собою нічого особливого, коли виходив з дому. Пішов кудись по сусідству. Можливо, бар».
  «Ген», — сказав я вищим і напруженим голосом, ніж зазвичай, але вона, здається, мене не почула.
  «Шайло був здоровим молодим хлопцем, дружина якого була за містом. Він пішов шукати якусь дивну кицьку і знайшов не ту жінку. Вона вдарила його ножем або вистрелила, і їй допомогли позбутися тіла».
  «Добре», — сказав я, повертаючи свій голос до нормального низького регістру. «Будь ласка, до своїх теорій. Але хоча б повернися зі мною до Міст і спробуй їм довести. Ви зробите стільки?»
  Коли вона не заговорила відразу, я подумав, що виграв.
  Потім вона сказала: «Коли я була поліцейським…»
  «Ти все ще коп», — сказав я.
  Вона мене проігнорувала. «Тоді я вважав, що я виснажений. Просто через те, чим я заробляла на життя, — задумливо сказала Женев’єва. «Але світ набагато гірше, ніж я собі уявляв». Вона зробила паузу. «Я не думаю, що хочу знати, що сталося з Шайло».
  Тиша запала в темрявій кухні, і я не міг придумати, що ще сказати.
  — Ну, — сказав я нарешті. «Дякую за каву». Я взяв піджак.
  Нарешті я її налякав. «Ти залишаєшся, чи не так?» сказала вона. Стілець скрипів, коли вона підвелася, щоб піти за мною.
  "Я не можу", - сказав я. «У мене є чим зайнятися».
  «Ти збираєшся їхати назад до Сіті? Зараз?»
  «Ще не пізно», — сказав я біля вхідних дверей. «Ти завжди можеш піти зі мною. Це те, що я мав на меті».
  Вона пішла за мною на ґанок. Унизу сходів я повернувся назад. Я дивився на неї. Це була рідкісна обставина, враховуючи різницю в нашому зрості.
  «Допоможіть мені, генерале. Допоможіть мені знайти його. Я сам пройшов так далеко, як міг».
  Вона похитала головою. «Мені шкода».
  Я пройшов три кроки до своєї машини, а потім повернувся.
  «Якби це була Камарейя, — сказав я, — я б ніколи не перестав допомагати тобі її шукати».
  Я очікував гніву, очікував, що вона звинуватить мене в дешевій тактиці залучення пам’яті її доньки до суперечки. Але замість цього вона знову сказала «Вибач». Найжахливіше те, що в її голосі я почув щирий жаль.
  Багнюка на подвір’ї всмоктувала мої чоботи, ніби хотіла мене там утримати. Нова кинула кілька фунтів на яблуню у дворі, а потім знайшла покупку й помчала до дороги.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  розділ 12
  Я знав, що буде далі: Юта. Якщо ви не знаєте, де хтось, подивіться, де він був. У справі про зниклих безвісти це істина, хоча поліція рідко дозволяє собі розкіш розслідувати це. Але я працював ні на кого, крім себе, і їхав до Юти.
  Шайло виросла в Огдені, на північ від Солт-Лейк-Сіті, серед зграї з шести дітей. Він пішов з дому молодим. З тих пір його батьки померли, і він не підтримував зв’язку ні з ким із своїх братів і сестер, за винятком щорічної різдвяної листівки зі своєю молодшою сестрою Наомі. Зі своїми старшими братами та сестрою-близнючкою Наомі, Бетані, він навіть не так багато спілкувався. Звичайно, я запитав його, чому.
  «Релігія», — просто сказав він. «Для них я як хронічно хворий, який відмовляється від лікування. Я не можу жити навколо цього».
  «Я знаю пару людей, які виросли в суворих християнських сім’ях — католиків чи мормонів — і більше не є релігійними. Їхні сім’ї справляються з цим нормально», – зазначив я.
  «Деякі сім’ї так і роблять», — сказав Шайло.
  Він пішов з дому в 17 років, не закінчивши середню школу, і я, звісно, запитував його про це.
  «У той час це було логічно», — сказав він. «Я знав, що хочу іншого життя, ніж те, до якого я прагнув, і знав, що цього не станеться, якщо я залишуся там».
  Через роки після того, як він покинув Юту, свою сім’ю та віру, він отримав листа від своєї молодшої сестри Наомі. На нього відповів Шайло, і вони продовжували листувати одне одного протягом, як він мені сказав, «пари місяців, перш ніж усе охололо».
  «Чому ти перестав писати?» Я запитав Шайло.
  «Вона почала дивитися на мене як на проект», — сказала Шайло. «Я міг сказати, що вона працювала над тим, щоб я повернувся додому. Примирення спочатку з моєю родиною, а потім з Богом».
  Здавалося, Шайло вдалося внести трохи морозу в їхні стосунки, адже відтоді вони обмінювалися лише різдвяними листівками.
  Повернувшись вдома в Міннеаполісі, мені знадобилося кілька хвилин, щоб перебирати ящик з адресами на розірваному папері, перш ніж я знайшов потрібну. Наомі та Роберт Вілсон. Адреса була в Солт-Лейк-Сіті, і я був упевнений, що їх буде вказано в довідковій службі.
  Не було жодних підстав вважати, що Шайло останнім часом спілкувалася з кимось із своєї родини, але мені потрібно було це перевірити. Принаймні, ґрунт, який я тут засипав, спочатку був кам’янистим і не збирався ставати більш родючим. І якби в Юті не було нових слідів, які б допомогли мені знайти Шайло, могли б бути старі, які допомогли б мені краще його зрозуміти.
  За обідом із подрібненої пшениці я зібрав «Роберта Вілсона» або «Р. Wilson” на номери району Солт-Лейк-Сіті та почав телефонувати.
  "Привіт?"
  За другим номером, який я спробував, відповіла молода жінка. Здавалося, вона відповідала віку.
  «Це Наомі Вілсон?» запитав я.
  — Розмовляю, — ввічливо сказала вона.
  «Наомі, це Сара Шайло». Я замовк на секунду, щоб подумати, як бути далі.
   "ВООЗ?" сказала вона. «Ви сказали, що вас звуть Сара Шайло?»
  "Правильно", - сказав я. «Ваш брат Майкл — мій чоловік».
  «Майкл? Ви дружина Майка? Ох!» — сказала вона й засміялася, звучаючи схвильовано. «Давайте почнемо спочатку. Так, це Наомі Вілсон, ви зв’язалися зі мною». Вона знову засміялася. «Ви ввели мене в оману, тому що . . . ну годі. Слухай, я можу поговорити з Майком? Ми не спілкувалися дуже довго».
  Від її слів щось у моїх грудях стало трохи холоднішим, свинцевим.
  "Я б хотів, щоб ти міг", - сказав я. «Я його шукаю. За кілька днів його ніхто, в тому числі і я, не бачив».
  На лінії запала коротка тиша, а потім Наомі Вілсон сказала: «Що ти кажеш?»
  «Ваш брат пропав», — сказав я. «Ось чому я дзвоню».
  — Господи, — сказала вона. Ці слова здалися неадекватними, але із запізненням я зрозумів, що, звичайно, добрий християнин не скаже « О, Христе». Але голос Наомі був похмурим, коли вона сказала: «Де ти, у Міннеаполісі? Він там ще живе?»
  «Ось де ми живемо. Але він мав їхати до Вірджинії, але так і не потрапив», — сказав я їй.
  «Він зник? І ти думаєш, що він тут? Його тут немає», — сказала вона, відповідаючи на своє запитання. Потім вона виправилася. «Ну, наскільки я знаю, не так. Але ти так думаєш, що він десь на Заході?»
  «Я не знаю. Мені потрібно вийти і поговорити з тобою особисто, можливо, з рештою твоєї родини також».
  — Гаразд, — сказала вона. «Коли ти приїдеш?»
  — Завтра, — сказав я. «Ранковий рейс. З різницею в часі я майже впевнений, що зможу бути там до середини ранку. Яка година для вас підходить?»
  «Я працюю в дитячому садку, — сказала Наомі. «Нас там двоє до полудня, потім я сам до третьої тридцять. Якщо ти зможеш прийти вранці в будь-який час, я зможу піти поговорити. У мене також буде декілька запитань до вас — про Майка, про те, як ви познайомилися тощо. Минуло багато часу, як я насправді з ним розмовляв».
  Вона дала мені адресу свого дошкільного закладу та дитячого садка на околиці Солт-Лейк-Сіті. Потім додала: «Ти мене відразу впізнаєш. Я виглядаю так, ніби я на десятому місяці вагітності».
  Я зателефонував у Північно-Захід і домовився за допомогою своєї кредитної картки, а потім зібрав речі. Валізка Шайло лежала на підлозі, саме там, де я її залишив після того, як витягнув її з-під ліжка й зрозумів, що це означає. Після пакування я дістав із валізи стару футболку Шайло «Пошук і порятунок» і кинув її до сумки.
  По той бік стіни спальні на північ прогуркотів вантажний поїзд. Я сидів на підлозі спальні, схрестивши ноги. Мені потрібен був сон, але я дійшов до такого стану, коли зусилля, пов’язані з тим, щоб просто роздягнутися й почистити зуби, здаються дуже значною перешкодою між тобою та твоїм ліжком.
  Натомість я потягнувся до книжки в валізі Шайло й витягнув квиток на північний захід. Це була порушена обіцянка, невиконаний контракт і останній відомий дороговказ здорового, розумного шляху життя Шайло перед якимсь невідомим хибним поворотом.
  Я перевернув квиток, подивившись на умови, надруковані на звороті блідо-зеленим шрифтом.
  Моє серце ніжно застукало подвійно. На звороті було написано сім цифр світлим олівцем, найменші проміжки між третьою та четвертою цифрою.
  Шайло був обережним і надійним, але єдине, що, як я знав, він міг ретельно організувати, це нотатки та документи, пов’язані з його розслідуваннями. В іншому випадку він тримав речі в стані керованого безладу. Він склав купюри на кухонному столі, написав адреси на папері для записів і зберіг їх у коробці з листовими конвертами, де він також зберігав марки. Він записував номери телефонів у міській телефонній книзі, а одного разу олівцем на стіні над телефоном. Цифри, які йому потрібні були в короткостроковій перспективі, він написав би на будь-якому під рукою. Як зворотна сторона авіаквитка.
  Я кілька разів сильно побарабанив пальцями по обкладинці книжки. Він написав на квитку. У вас брали квитки на воротах? Або Шайло мав би це, коли приземлився в округу Колумбія, де він знав, що це йому знадобиться? Або це був номер Міннеаполіса, який він скопіював для негайного використання?
  Я підніс його до телефону й набрав сім цифр поспіль, без коду міста.
  "Привіт?"
  Це був жіночий голос, очевидно, з приватної резиденції. Здавалося, що вона старша — від 60 до 70. На задньому плані телевізор був увімкнутий настільки голосно, що я міг упізнати голоси з ситуаційної комедії.
  «Привіт, пані?» Я сказав.
  "Привіт?" — повторила вона.
  «Вам потрібно вимкнути телевізор?» Я запропонував. «Я можу тримати телефон».
  «Так, зачекайте».
  Телевізійний шум згас; все ж я був обережний, щоб говорити голосно, коли вона повернулася. «Привіт, пані? Як тебе звати?»
  «Ви щось продаєте? Якось пізно».
  «Ні, я ні. Я намагаюся знайти чоловіка на ім'я Майкл Шайло. Це ім’я знайоме?»
  "ВООЗ?"
  «Майкл Шайло».
  "Я не знаю нікого з таким ім'ям", - сказала вона.
  «Там є ще когось, кого б ви могли запитати?» Я запропонував.
  «Ну, — сказала вона, звучачи збентежено й м’яко роздратовано, — тут немає нікого, крім мене, і я не знаю нікого з таким іменем».
  Я їй повірив. Її хрипкий голос, телевізор став голосним для оглушеного від старості глядача. . . вона звучала як вдова на пенсії.
  — Дякую, — сказав я. «Вибачте за турбування».
  Інші коди міста я знав напам’ять. Коли я спробував їх, один телефон дзвонив нескінченно. Інший номер був відключений, більше не обслуговувався.
  Однією рукою я тримав пластиковий язичок телефону, щоб розірвати зв’язок, і притиснув слухавку до плеча. Отож, DC, подумав я. Можливо, це був хтось, хто жив поблизу Квантіко.
  З кодом міста 202 і новими кодами регіонів, які з’явилися поблизу округу Колумбія, я мав ще дві короткі та безрезультатні розмови та почув ще одне попередньо записане повідомлення, яке більше не працює.
  У Солт-Лейк-Сіті ці сім цифр зв’язали мене з автоматизованою лінією обслуговування клієнтів компанії, що займається продажем лиж і товарів для альпінізму. («Ваш дзвінок важливий для нас...»)
  Я подумав, що спробувати коди регіонів штату Міннесота не завадить.
  На півночі Міннесоти, у Залізному хребті, номер не міг бути повністю набраним. Але на півдні Міннесоти пролунав дзвінок.
  «Спортсмен».
  «Гей, — сказав я. «Хто це?»
  «Це Брюс, хто це?»
  Він звучав так, наче йому було років за двадцять, і його тон був професійно кокетливим, як у бармена. На задньому плані був шум натовпу.
  «Це бар?» запитав я. «Ви не магазин спортивних товарів чи щось таке?»
  «Ну що ж, ми бар». Бармен засміявся. «Вам потрібні маршрути?»
   Airball, подумав я. Просто якийсь салон у палицях.
  "Ні", - сказав я. «Насправді я намагаюся з’ясувати, чи хтось там знає чоловіка на ім’я Майкл Шайло».
  — Гмм, — сказав Брюс. «Я знаю багатьох хлопців, які приходять сюди — і, звичайно, усіх, хто тут працює, — а його я не знаю».
  «Добре», — сказав я і все одно назвав йому своє ім’я та робочий номер. «Якщо ви зв’яжетеся пізніше», — пояснив я.
  «Код міста 612», — сказав він, коментуючи мій номер телефону. «Звучить так, ніби ви в містах. Гадаю, ти не зайдеш». На задньому плані пролунав раптовий вибух ентузіазму, вигуки людей, які стежили за телевізійною трансляцією спортивної події. «Шкода, ти звучиш як весела дівчина».
  Я був упевнений, що це останнє у світі, що я звучу так.
  «Дякую за думку», — сказав я. «Просто нехай хтось зателефонує мені, якщо це ім’я йому знайоме, добре?»
  «Звичайно, — сказав Брюс.
  Після того, як я почистив зуби, вимив обличчя і зробив усе, що зазвичай робив перед сном, я сів над покривалом, підігнувши ноги, боячись заснути.
  Я боявся того, що мій розум принесе мені в темряві. На пізніх годинниках усі неприємності здаються темнішими, а минулі помилки більш неминуче руйнівними.
  Коли звинувачення проти Ройса Стюарта, вбивці Камарейї, було знято, повний вплив цього не вразив мене до однієї безсонної ночі через кілька днів після того, як суддя оголосив своє рішення. Мені довелося вислизнути з ліжка та піти у вітальню, де звук мого горя не турбував би Шайло.
  Однак щось його розбудило, і він вийшов у неосвітлену кімнату, притиснув мене мокрим обличчям до голих грудей і погладив моє волосся, а в темряві розповів мені про сон, який йому снився.
  Мені сниться кров Камареї на моїх руках, сказав він.
  Ці слова мене вразили. Я сказав йому, що в тому, що сталося, ви не винні.
  Ні, сказав він, я маю на увазі буквально. Того дня, коли ми її знайшли, у мене були її руки в крові. Після того як ти пішов з нею в лікарню, я намагався заспокоїти Гену і поклав руку їй на щоку. У мене кров її дочки на обличчі. Я не хотів, щоб вона бачила, я хотів відвести її на кухню, щоб вимити, але біля підніжжя сходів було дзеркало. Я знав, що вона це побачить. І вона це зробила. Я постійно мрію про це, про те, щоб дивитися вниз і бачити кров Камареї на своїй шкірі. Мрію змити. Автори романів жахів кажуть, що невелика кількість крові надає воді рожевий відтінок, але це неправда. Він стає все слабшим і слабшим червоним, поки нарешті вода не стане прозорою.
  Розривний, віддалений звук у його голосі викликав у мене занепокоєння. Хапаючись за щось втішне, я повторив: «Це не твоя провина». Я не міг придумати, що б йому сказати.
  Ні, сказав він. Це його вина.
  Я знав, кого він мав на увазі. Шайло міцніше обійняв мене й сказав: « Він мав померти за те, що зробив лише з Женев’євою».
  Іноді я думав про сон Шайло про кров, коли люди, які його погано знали, називали його віддаленим і відстороненим.
  Коли я нарешті ліг у ліжко й вимкнув нічну лампу, я спрямував свої думки на щось позитивне, на завтра. Завтра я буду в Юті, щоб нарешті зустрітися з родиною Шайло.
  Сестра Шайло, Наомі, за його словами, завжди була братом і сестрою, який найбільше цікавився ним. Вона сказала по телефону, що її цікавить, як ми познайомилися.
  Я подумав, що якби Наомі Вілсон досі була такою відданою християнкою, якою Шайло представила всю свою сім’ю, вона, можливо, не була б готова почути всі подробиці цієї історії.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  розділ 13
  Кілька років тому остання дівчина мого батька — чиє ім’я я дізнався та забув за тиждень — подзвонила мені, щоб повідомити, що мій батько помер. Вона (Сенді? це було?) ледве вистежила мене вчасно, щоб я зробив послугу. У мене було достатньо часу, щоб зателефонувати своєму сержанту й пояснити, а потім купити чорну сукню й туфлі на підборах у Carson Pirie Scott, перш ніж полетіти на захід вигідним регіональним перевізником.
  Провівши більшу частину свого дорослого життя в Нью-Мексико, мій батько втомився від холодних зим і ізоляції високогір’я та переїхав до Невади, де його гроші розтягнуться навіть далі, ніж на південному заході. На сонці пустелі Невади його заощадження купили йому кондомініум і гарні часи з новою дівчиною. Дівчина (Шеллі?) була на цілих десять років молодша за нього. Це мене не здивувало. Мій батько завжди був дуже красивим чоловіком, і він залишався таким, поки його не забрав серцевий напад. Принаймні так мені сказали люди в Неваді.
  Сенді чи Шеллі домовилися про те, щоб його поховали в Неваді. Не було причин везти тіло назад до Нью-Мексико. Матері не було; її поховали в Міннесоті разом зі своїм народом. Мій брат, убитий під час служби в армії, заслужив поховання на військовому кладовищі з почестями.
  Тож мого батька поховали в сучасному меморіальному саду на околиці міста, одному з тих, де квіти надто однорідно яскраві, щоб бути реальними, прикрашають гектари однаковості, а могильні знаки, також однакові, лежать на одному рівні з землею, приховані зеленою травою. поки ви майже не опинитеся на них. Коли несектантський капелан промовив кілька слів під навісом, який затіняв труну та плакальців, я дозволив своїм думкам блукати, доки один із моїх високих каблуків не пробив перезволожений газон і не почав тонути, повертаючи мене до реальності з поштовхом.
  Одна паперова тарілка з їжею, сорок п’ять хвилин розмови з друзями та сусідами мого батька та одна довга поїздка на орендованому автомобілі пізніше, і я знову повернувся до Міннеаполіса.
  У вагонній секції зворотного рейсу не було вільного місця. Здавалося, що моїми попутниками були здебільшого пенсіонери, які побували в азартних іграх у відпустці, відпочиваючи в Міннесоті в січні в теплі на Заході. Щойно ми піднялися в повітря, пілот піднявся над головою і тихим голосом попередив нас, що польоти попереду зазнають деякої «різки» через шторми над рівнинами. Інші пілоти не жартували. Через 15 хвилин після першого оголошення пілот знову ввімкнув мікрофон і сказав двом бортпровідникам сісти на свої місця.
  Літак підскочив, наче сани, які надто швидко тягнули над старим сніговим покривом, який перетворився на твердий нерівний лід. Весь планер видавав хрускіт, тремтіння, підстрибуючи настільки сильно, що похитнувся плет синьоволосої старої жінки, яка спала поруч зі мною.
  Я не боюся літати, але тієї ночі у мене було дуже дивне відчуття, якого я ніколи не мав відтоді. Я почувався повністю занедбаним і неконтрольованим. Мене оточували люди, але вони були чужими. Я почувався загубленим, ніби в цьому чорному шарі між хмарами та зірками навіть Бог не міг знати, де я. Я пильно дивився у вікно, сподіваючись на міські вогні, на щось, що могло б дати мені орієнтир. Не було жодного.
  Я не купував справжнього напою, поки мав нагоду, а тепер захотів. Для мене це завжди була фізична тяга, яка мала два місця: я відчував її під язиком і глибоко в грудях. Я прожував останні кубики льоду з моєї кока-коли і відчув біль, коли вони закінчилися.
  Якби мама була жива, я був впевнений, ми були б поруч. Вона померла, коли мені було дев'ять. Мій брат Бадді був хуліганом, сповненим почуттям права на все, що він хотів. Фізична сила була єдиним, що він поважав; будучи на п'ять років молодшим, мені ніколи не було достатньо. Мій батько, водій вантажівки на великі відстані, спав у головній кімнаті нашого трейлера, коли був удома, щоб ми з Бадді могли мати окремі кімнати. Він ніколи цього не знав, але йому справді не потрібно було турбуватися.
  Для мене було велике полегшення, коли Бадді у 18 років пішов до армії та пішов з дому. Мій батько бачив це інакше. Він провів довгі відрізки в дорозі, і відчував, що жодна 13-річна дівчинка не може бути готовою провести ці дні та ночі сама, без нагляду принаймні старшого брата. Він посадив мене на Greyhound до Міннесоти, де ще жила тітка моєї матері.
  Саме в Міннесоті я відкрила для себе баскетбол, а точніше мене відкрив тренер, тому що в 14 я була на голову вище більшості дівчат у своєму класі. Після цього я майже жив у спортзалі, як під час регулярних командних тренувань, так і після них, працюючи над удосконаленням штрафних кидків, прагнучи до абсурдного кидка на три чверті корту. Подібно до того, як пісня може застрягти у вашій голові, я інколи чув повторюваний цикл шуму тренажерного залу, коли намагався заснути вночі: кінетичний удар м’яча об дерев’яну підлогу, тремтіння щита, скрип спортивних тренажерів. взуття.
  Кожному потрібне місце, і це було моє. Наша команда виграла державний чемпіонат у моєму старшому класі. У нашому шкільному щорічнику було фото того вечора, передруковане з однієї з газет. Це було зроблено відразу після останнього звукового сигналу, коли в розпал святкування мій другий капітан, Гранат Пайк, буквально підхопила мене на руки, і ми обоє сміялися. Гарнет був трохи вищий за мене, і ми всі того року активно займалися в спортзалі. Незважаючи на це, через секунду після того, як фотографію зробили, ми обидва впали, і я так сильно вдарився об корт, що тренер злякався, що я міг зламати куприк. На той момент я нічого не відчував. Тієї ночі в моїх жилах текло безсмертя; ми всі були недоторканні.
  UNLV зателефонував, і я пішов грати за них, але це було ніколи. Коледж мені не підходив, і хоча я бачив певну дію в іграх, цього було недостатньо, навіть майже не для того, щоб відчути себе потрібним. Я нічого не сказав — інакше було б схоже на скиглиння, — але мене гнітило відчуття, що я був на UNLV під фальшивим приводом, що я не заслужив своє місце. Звичайно, мої оцінки не виправдовували моєї присутності в кампусі.
  У медіа-гіді на той сезон я виглядаю нещасною, і ви можете побачити смішний блиск, який я наклала на своє волосся, ніби щоб підкреслити віддаленість, яку я відчувала до моїх чисто підстрижених, застрижених у хвостики або гострих товаришів по команді. Наступного року я пропустив реєстрацію, не записавшись ні на які заняття, потім написав листа тренеру, зібрав речі та пішов шукати серію безвихідних вакансій, мій останній неспокійний обхід на шляху до того, щоб стати поліцейським .
  Бадді загинув під час аварії гелікоптера над Теннессі, яка забрала життя тринадцяти військовослужбовців. Мій батько не повірив мені, коли я сказав, що покидаю поліцейську академію не для того, щоб повернутися додому на похорон. У своєму світі Бадді був благородним героєм; у його світі я любив і захоплювався своїм братом так само, як і він. Він продовжував чекати мене до самого дня служби.
  Увечері, коли відбувся похорон Бадді, я повернувся додому й знайшов на автовідповідачі восьмихвилинне повідомлення. Обурення було головною темою мого батька, деяке розчарування, деяка меланхолія, але завжди поверталася до гніву.
  За його словами, він виховував мене самотужки після смерті моєї матері. Він ніколи не був п’яним у мене на очах. І пізніше він ніколи не шкодував чекам, які надсилав на схід для моєї підтримки, тоді як я ніколи йому не писав і рідко дзвонив. Нарешті він перейшов до вихваляння Бадді, загиблого героя, і це було тоді, коли стрічка закінчилася й обірвала його.
  Шкода, що розмова була односторонньою, бо це була остання по суті наша розмова. Я думав взяти трубку й подзвонити йому. Але я знав, що він не хоче і не міг почути, що я мав сказати йому про Бадді, благородного воїна. Тож зрештою я не відповів, і на наші стосунки впали довгі сутінки. Зрештою, якби його дівчина не дістала мою адресу зі старої різдвяної листівки, я б навіть не знав про його смерть і не летів би на переповненому вигідному рейсі з його похорону.
  Приземлившись на MSP, я відчув полегшення від того, що знову опинився на твердій землі, втому від падіння адреналіну та бажання Seagram's, яке раптово подвоїлося. Мені все одно довелося їхати на таксі додому, тож не було причин не зупинитися в барі аеропорту.
  Я був там чи не єдиною людиною. Бармен нарізав часточки лимона, її обличчя було далеко. Високий, сухорлявий чоловік із каштановим волоссям майже до плечей і дводенною бородою пив у барі.
  Замість того, щоб також сидіти в барі, я сів за стіл біля стіни, даючи цій людині його особисте життя. Незважаючи на це, ми продовжували дивитися один на одного. Випадково, здавалося. Біля бару телевізор повернувся порожнім зеленим екраном донизу, і навколо нікого не було, і здавалося, що ми не знали, куди дивитися, крім як одне на одного. Можливо, ми відчували одне в одному рівність нещастя.
  Чоловік нахилився вперед і заговорив з барменом. Вона змішала ще одне віскі та воду, як я, а йому ще горілки. Він заплатив і відніс обидва напої до мого столу.
  Він був наче гарний; можливо, трохи занадто худий. Його обличчя я б назвав євразійським, а може, сибіряком. Його очі були трохи скошені, як у рисі.
  «Я не хочу втручатися, але для мене ця сукня схожа на похорон», — сказав він.
  Ми представилися без прізвищ. Я була Сарою, щойно повернулася з сімейних похоронів; він був Майком, нещодавно розірвавши «дуже короткий, дуже неправильний» роман. Ми не розкривали ці обставини. Ми не говорили про те, чим заробляємо на життя. За двадцять хвилин він запитав мене, як я повертаюся додому.
  Він відвіз мене до мене додому, в дешеву студію на Семи Кутах. Усередині я залишив на підлозі свою чорну похоронну сукню та панчохи разом із його побитим вітром одягом і робочими черевиками.
  Це були мої безтурботні дні, і я не був чужим у стосунках на одну ніч. Я завжди прокидався настільки, щоб почути, як чоловіки встають, щоб піти, але ніколи не розплющував очей, постійно відчуваючи крадькому почуття вдячності за те, що їх там не буде вранці.
  Цей ніби дематеріалізувався з мого ліжка; Я ніколи нічого не чув. Я б відчув своє звичайне полегшення, якби не один спогад.
  В аеропорту ми мовчки йшли до короткострокової стоянки, і він повів мене до своєї машини, старенької зеленої Catalina.
  «Це гарно», — сказав я. «Це має характер».
  Він нічого не сказав, і я обернувся, щоб подивитися. Він зупинився й притулився до бетонного стовпа. Його очі були заплющені, обличчя підняте до вітру, що долинав з аеродрому, холодного січневого повітря з запахом авіаційного пального.
  «Щось не так?» запитав я.
  «Ні», — сказав він, усе ще заплющивши очі. «Просто протверезію, щоб не переробляти наші фішки на 494».
  Я підійшов туди, де він був, дивлячись на північно-західний літак, що піднімався по невидимій смузі повітря в нічне небо. А потім я сказав щось, про що навіть не пам’ятав, що подумав спочатку.
  «Я пережив усю свою родину», — сказав я.
  «Боже, я б хотів, щоб я був», — сказав він, і я був настільки п’яний, що це змусило мене розсміятися, здивований, запаморочний звук. Він розплющив очі, щоб поглянути на мене, а потім обійняв мене й міцно тримав, його борода дряпала мені щоку.
  Це мало бути неправильно в етикеті стосунків на одну ніч, надто інтимних для правил спілкування без інтимної близькості. Але мене це не хвилювало. Мене це навіть не здивувало. Це полегшило відчуття стиснення в моїх грудях, якого не торкнувся навіть Сігрем.
  Пізніше того тижня ми з Женев’євою тренувалися разом, як було у нас звичаєм. З цієї нагоди наша поїздка до тренажерної зали була перервана. Ми йшли біля баскетбольного майданчика, коли пролунав голос.
  «Гей, Браун!»
  Женев'єва зупинилася й обернулася, і я наслідував її приклад.
  Чоловік, який кричав, стояв на лінії штрафного кидка, оточуючи його ще троє чоловіків, усі молодші за нього. «Чому б тобі не познайомити нас зі своїм другом!» він закликав.
  «Це всі хлопці з наркотиків для міської та окружної оперативної групи, — сказала Женев’єва, — крім справді високого хлопця. Це Кіландер, окружний прокурор.
  Вона підвищила голос. «Ви маєте на увазі мого дуже високого друга?» — крикнула вона у відповідь. Потім мені знову: «Ти хочеш зустрітися з ними? Напевно, набирають у якусь команду».
  Я бачив, що вона була дружньою з їхнім ватажком Радичем, який зблизька перетворився на середземноморського чоловіка віку Гена з грубим обличчям і втомленими темними очима. Кіландеру було років шість п’ять, світле волосся й блакитні очі, вишуканий і щирий на вигляд колишній фермерський хлопець, який став ведучим новин. Двоє інших були гнучким темношкірим чоловіком мого віку середнього зросту, Гедлі, і колишнім військовим скандинавом із болісно короткою стрижкою та плоскими блакитними очима, Нельсоном.
  «Це Сара Прібек. Вона патрульна, — сказала Женев’єва. «І що важливіше, розігруючий захисник, чемпіон штату, у старших класах».
  Чоловіки обмінялися усмішками.
  «Тож, — продовжила Женев’єва, — чому б вам не вважати мене своїм агентом у переговорах щодо тієї поганої міжвідомчої команди, яку ви збираєте?»
  «Складання?» — невинно сказав Радич. «Нам зараз потрібен хтось на заміну. Нельсон йде. І ви також можете грати, природно, детективе Браун».
  «Звичайно, моя дупа», — сказав Ген.
  «Почекай», — вставив я. "Один хлопець йде, а двоє з нас заходять?"
  «Я вважаю половину людини чи щось таке», — пояснила Женев’єва.
  — Ні, — сказав Радич. «Ми вже грали три на два. Де в біса Шайло?»
  «Я тут», — сказав новий голос.
  Дивлячись на поєдинок Женев'єви з Радичем, я навіть не побачив, як він підійшов, повертаючись звідкись збоку. Я обернувся, щоб поглянути на прибулого, і в мене мимоволі скрутилось горло.
  В очах рисі не було навіть брижі здивування, але я знав, що він мене впізнав. Цього дня він був гладко поголений. Я хотіла відірвати очі від його обличчя та не могла.
  Радич продовжив знайомство. «Майк Шайло, відділ наркотиків, це Женев’єв Браун з відділу розслідувань…»
  «Я знаю Женев'єву».
  «…і Сара Прібек, Патруль».
  — Гей, — сказав він.
  «Вони збираються трохи пограти з нами. Кіландер отримав перший вибір минулого разу, тож цього разу ви називаєте це. Браун або Прибек».
  Женев’єва подивилася на мене й закотила очі, усвідомлюючи передбачуваний висновок.
  Шайло перевів погляд на нас обох, потім подивився на Женев’єву й кивнув головою в бік свого товариша по команді Хедлі. «Іди сюди, Браун», — сказав він.
  «Майк!» Гедлі звучала огидно. Радич кинув на Женев’єву дещо здивований погляд, яка підняла обидва плечі, ніби шукаючи мене .
  У всій цій плутанині я сподівався, що ніхто не помітив шоку від реєстру образ на моєму обличчі. Кіландер, прокурор, був єдиним незворушним; він посміхнувся мені, наче у нас є чудовий і сексуальний секрет.
  Так це було складено. Женев'єва грайливо пробігла поміж нами, її охороняв повільний Радич. Хедлі досить добре впорався з роботою, прикриваючи Кіландера, його швидкість врівноважувала зріст і майстерність Кіландера. Але насправді в грі були всі Шайло і я.
  Він був дуже хороший, я мусив визнати, тиснув на мене моїми слабкими рухами на низькій посаді, не дозволяючи мені вибратися туди, де я міг би втопити свої триочкові. Але мені вдалося втримати його рахунок. Більшу частину гри наші команди грали внічию. Шайло натиснув на мене, але був обережний, щоб не сфолити на мені. Нарешті мій гнів зламався, і я вдарив його тілом.
  Шайло відзначив цю перемогу тим, що не прокоментував мою втрату контролю, коли він встав і прийняв м’яч від Хедлі. Проте Женев’єва, коли ми всі відійшли вбік, щоб Шайло виконав штрафні кидки, радісно прошипіла мені на вухо: «Ти щойно коштував своїй команді гри». Вона дражнила, але я був роздратований сам на себе.
  «Можливо, він пропустить».
  «Він не сумує», — прошепотіла у відповідь Женев’єва.
  Шайло прийняв м’яч від Редіча, відбив його розважливим способом, що вбиває час, як у всіх баскетболістів, пробив і відкинув його від борта.
  Я розсміявся з полегшенням, що мої товариші по команді прийняли за тріумф. Шайло проігнорувала мене. Зрештою це не мало значення. Його команда в підсумку виграла гру з невеликим відривом.
  Коли Женев'єва прощалася з Радичем, Шайло повернувся до мене з відстані приблизно шести футів, зупинившись посередині, слідуючи за Хедлі з корту. Від поту його вицвіла зелена футболка «Пошук і порятунок Каліспелл» прилипла до його ребер, нагадуючи мені боки скакового коня, що остигає.
  «Кіландер був форвардом у Прінстоні», — сказав він.
  "Так?"
  «Так. Можливо, тобі варто попрацювати над грою на проходження».
  
  Поза межами чутності, по дорозі до роздягальні, Женев’єва була менш дипломатичною. «Що це було в біса?» — зажадала вона.
  «Що?»
  «Я ніколи в житті не бачив двох людей, які б настільки змагалися. Ти звідкись знаєш Шайло?»
  «Чому це моя вина?» Я поскаржився ухильно.
  «Ти сфолив на ньому», — сказала вона.
  «Йому правильно, що він не обрав мене до своєї команди. Що це, в біса, було, до речі?»
  Женев'єва задумалася. «Я не знаю», — зізналася вона. «Я не так добре його знаю. Я не впевнений, що хтось знає. Його не дуже люблять у відділі».
  «Чому ні?»
  Женев'єва знизала плечима. «Він робить такі речі, як щойно з тобою. Він, мабуть, навіть не усвідомлював, що зневажає вас». Вона нахилилася, щоб зашнурувати чоботи, спершись однією ногою на лавку. «Він компетентний, судячи з того, що каже Радич, але не дуже добре спілкується з людьми. Радич — його лейтенант, ти знаєш».
  Я перевернув це в думках.
  «Він і Кіландер мають невелику історію. Недружній». Потім, коли розмова стала дуже цікавою, Женев’єва змінила тему. «Ти сьогодні на вахті?»
  "Ні", сказав я. «Отримав цілий вихідний. чому?»
  «Я сказав тобі, що ти повинен колись прийти на вечерю; сьогодні така ж хороша ніч, як будь-яка інша. Моя донька це лагодить. Вона вже готує краще, ніж я».
  Я подумав, що мені доведеться змусити Женев’єву поговорити про Кіландера та Шайло іншим разом, але в наступні дні такої нагоди так і не випало. Наступне, що я почув про нього, це те, що мене забирають з вулиці на ніч, щоб я працював із детективом. Майк Шайло на якомусь поліці.
  
  Носіть вуличний одяг. Приблизно це був обсяг моїх інструкцій, коли я пішов зустрітися з Шайло біля автопарку. Він був одягнений лише трохи краще, ніж того вечора, коли я вперше його зустрів, і лише кивнув, щоб я супроводжував його, коли виписував автомобіль без розпізнавальних знаків, темно-зелену Vega.
  «Куди ми йдемо?» — запитав я, коли ми були в дорозі.
  — За містом, — сказав Шайло. «Країна метамфетаміну».
  Через хвилину після того, як я вирішив, що ми будемо їхати мовчки, він пішов далі. "Насправді це буде досить нудно", - сказав він. «У маленькому місті важче влитися. Важко припаркуватися на деякий час, не привертаючи зайвої уваги. З жінкою-партнеркою ви можете зійти на паркування пари після побачення».
  «А ти думав про мене».
  — Ні, — категорично сказала Шайло. «Радич зробив».
  Я думав, чи він не міг пробачити мені те, що я бачив його слабким і потребував когось. Мені було цікаво, чи йому спало на думку, що я можу бути розлюченим, що він теж бачить мене слабким і потребує когось. Можливо, ми збиралися старанно уникати згадок про те, що спали разом протягом усього часу, який ми знали. Будь проклятий, якщо я збирався це згадати.
  «Ну, я мушу подякувати Радичу», — сказав я.
  «Я б не став», — сказав він. «Це безглуздо. Як я вже сказав, нудно».
  «Що ти зробив зі своєю рукою?»
  «Що?» Шайло прослідкував за моїм поглядом на згині свого ліктя, на круглому пластирі. «Я здав кров. Я О негатив, універсальний донор. Вони дзвонять мені пару разів на рік і просять прийти і зробити пожертву». Він зняв лейкопластир, показавши чисту шкіру.
  На цьому розмова закінчилася, поки ми не дісталися місця призначення, припаркувавшись через дорогу від пригніченого робітничого бару.
  Шайло вимкнув запалювання.
  «Чому тут?» запитав я.
  «Обидва хлопці тусуються тут, ті, хто, як ми думаємо, керують лабораторією в будинку по дорозі звідси. Це місце як їхній фактичний офіс». Він зробив паузу. «Це добре, тому що дуже важко спостерігати за фермерським будинком непоміченим. Немає приводу для того, щоб ми припаркувались там».
  «Що ми шукаємо?»
  «Щось, що доводить, що вони не просто двоє хлопців, які не працюють, які проводять надто багато часу в барі. Я сподіваюся, що якщо я проведу тут деякий час, спостерігаючи, у них будуть гості. З кимось ми знайомі, з кимось раніше. Багато з цих хлопців мають довгі аркуші з репом. Вони виходять із в’язниці і повертаються до приготування їжі». Шайло злегка повернувся до мене обличчям, його поза, якщо не обличчя, телеграфувала зацікавленість. Я зрозумів, що він увійшов у характер. Це був вечір побачень. «Мені потрібно бачити, як вони спілкуються з такими людьми. Цього недостатньо для ордера, але це допоможе». Він ніжно поклав руку на моє плече, і я навчився не допускати дотику на моєму обличчі.
  «Женев’єва сказала мені, що ти з Юти», — сказав я, просто щоб почати розмову.
  «Женев’єва сказала тобі правильно», — сказав він.
  «Тож ти мормон?»
  «Ні, ні в якому разі». Шайло виглядала майже веселою.
  «Чому це смішно?» — запитав я його.
  «Мій батько був служителем невеликої неконфесійної церкви. Він навіть не вважав мормонів християнами».
  «Він був фундаменталістом?»
  Шайло недбало підняла плече. «Люди люблять вішати ярлики. Але для мого батька на світі було лише два види людей: вівці й кози».
  «Це вибір?» Ні те, ні інше не прозвучало для мене дуже лестливо. Я не чув євангельської історії про останній суд.
  «Вибачте», — сказав він іронічно, і якби я знав його краще, я б, можливо, засміявся.
  «То як ти потрапив із Юти до міст-побратимів?» — запитав я, змінюючи тему.
  «Це не було місцем призначення, — сказав він.
  Деякий час він розповідав мені про своє навчання та свою першу патрульну роботу в Монтані, потім про те, як приїхав на схід, щоб працювати у відділі наркотиків, про свої кочові роки операцій купівлі та викрадання та складнішу роботу під прикриттям. Його очі часто відводилися від мене, на вулицю. Я не намагався допомогти йому стежити; Я б не знала, кого шукаю. Час від часу він проводив пальцем по моїй шиї та ключиці власницьким, ласкавим способом. Залишатися в характері.
  Потім він втомився говорити про себе. «Звідки ти?» запитав він мене.
  — На північ, — сказав я. «Залізний хребет».
  Це була моя стандартна відповідь для людей, яких я щойно зустрів. Не знаю чому, але я рідко згадував людям про Нью-Мексико, якщо тільки не думав, що ми збираємося добре пізнати одне одного. Я подумав, що Майк Шайло не належав до цієї категорії.
  Але наступні його слова вимагали від мене порушити власне правило. «То ви корінний житель Міннесоти?» сказав він.
  «Ні, — сказав я. «Я жив у Нью-Мексико до тринадцяти років».
  «А потім що?»
  «І тоді я прийшов сюди». Справа не в тому, що я намагався вбити розмову; Я знав, що ми повинні щось зробити, щоб скоротати час. Але я відчував, що твоє дитинство схоже на погоду: можна говорити про нього скільки завгодно, але нічого з цим не вдієш.
  «Чому?» — запитав мене Шайло. Він не допитливий. Ставити запитання – це просто інстинкт поліцейського. Вони роблять це навіть з людьми, які не є злочинцями чи підозрюваними, як бордер-коллі намагаються випасати маленьких дітей, коли поруч немає сільськогосподарських тварин.
  «У мене тут жила двоюрідна тітка. Батько віддав мене до неї жити. Він був за кермом вантажівки, тому часто був далеко від дому, в дорозі». Я зробив паузу. «Моя мати померла, коли мені було дев'ять. Рак».
  «Вибачте», — сказав він.
  «Це було дуже давно, — сказав я. «У будь-якому випадку, мій батько хвилювався за мене, коли був у дорозі. Він домовився з моєю тіткою, я маю на увазі двоюрідною тіткою, щоб я тут жив. Мабуть, він думав, що мені теж потрібен материнський вплив у підлітковому віці. Я не був невиправним або зробив щось не так».
   До біса. Я не знав, звідки взялася ця остання частина. Можливо, я в чомусь боявся, що це був висновок, який слід зробити з моєї історії.
  Але Майк Шайло або не помітив мого збентеження, або не хотів привертати до нього увагу. «Ти коли-небудь повертався туди, до Нью-Мексико?» сказав він.
  "Ні", - сказав я. «У мене там більше немає родини. І роки, які я там провів, здаються такими давно минулими. Це як . . .” Я намагався знайти правильні слова. “. . . все в Нью-Мексико виглядає як щось, що сталося з кимось іншим. Майже як минуле життя. Це дивно, але...»
   що я роблю — подумав я, зупинившись. «Вибачте», — сказав я. «Я блукав. Я просто мав на увазі, — поспішив я пояснити, — що ті роки не були такими багатими на події. У Нью-Мексико зі мною насправді нічого не сталося». Я відчував, як під шкірою піднімається тепло.
  Але Майк Шайло знову вирішив пропустити мій жах. «Я знаю це відчуття», — сказав він і посміхнувся. «У Юті зі мною нічого особливого не траплялося».
  Його слова були легкими й невимушеними, але він дивився на мене серйозно. Ні, це було не те. Він дивився на мене оцінююче і водночас доброзичливо, погляд, який змусив мене відчути...
  «Іди сюди, йди сюди», — швидко сказала Шайло, виводячи мене з думок. Він жестом показав мені вперед. «Мені потрібно дивитися через твоє плече, щоб мене не побачили, добре?»
  За його вказівкою я ковзнув йому на коліна; наступної миті ми були парою, що йшла через дорогу від бару. Його руки поклали мене на нижню частину спини, обличчя притулилося до моєї шиї та плеча.
  «Це добре», — сказав він мені.
  Мене відволікало від інтимності, хвилюючись про те, що я роблю. Я намагався хоч трохи рухатися, виглядати природно, не заважаючи йому.
  «Будьте невимушені, — тихо сказав він мені в шию, — але оберніться й подивіться на хлопця в темній куртці, який заходить зі стоянки».
  Я злегка повернувся, притуливши підборіддя до плеча. «Я бачу його». Чоловік зник у подвійних дверях бару без вікон, поки я говорив.
  «Це хтось, кого я знаю з Медісона», — сказала Шайло. «І коли я кажу, що знаю його, я маю на увазі, що одного разу зламав його. Тому я не можу туди зайти».
  «Але я можу?»
  — Правильно, — сказала Шайло. «Ти зайдеш і сядеш так, щоб його бачити. Подивіться, з ким він сидить. Отримайте детальний опис. Але ще ні. Ми дамо йому пару хвилин, щоб улаштуватися».
  «Гаразд», — сказав я, задоволений перспективою бути в дії.
  «Але тепер ти можеш зійти з моїх колін», — сказав він.
  Я поспішно відсторонився. Якби не було так темно, я б хвилювалася, що почервоніє.
  У барі, коли я був усередині, було майже так само темно, як на вулиці. Чоловік, за яким я пішов, був досить близько до бару, щоб я міг сидіти там і спостерігати за ним, але двоє чоловіків, з якими він був, були до мене спиною.
  Зробивши один ковток, я залишив розливне пиво, яке замовив, у барі й пішов до сигаретного автомата. Я копався в сумочці, виглядаючи розчарованим.
  Я підійшов до столу, де сиділи троє чоловіків. «Вибачте? Хтось із вас може дати мені чотири чверті за долар?»
  «Вибач, крихітко», — холодно сказала Медісон.
  «Ні, я зрозумів», — сказав один із його супутників. Я бачив, що це був дуже високий чоловік. Його точний зріст важко було виміряти, але його ноги тяглися під столом дуже-довго.
  — Дякую, — сказав я, поклавши обвітрену синглу на маленький круглий столик і взявши з його руки кварти.
  Я повернувся до сигаретного автомата, купив пачку Old Golds і попрямував до жіночої кімнати. Але замість того, щоб піти у ванну, я вийшов через бічні двері, які були приховані від бару.
  Я стояв біля водійського вікна Vega, і Шайло опустила його.
  «Двоє білявих хлопців», — сказав я. «Один дуже, дуже високий і має довге волосся, в іншому випадку гладко поголений, блакитні очі. Другий хлопець середнього зросту, я думаю. Дуже схожий на свого друга, тільки волосся трохи блідіше й коротко підстрижене. У нього татуювання на лівому передпліччі».
  «Візерунок з колючого дроту?»
  «Так», — сказав я, задоволений. «Обидва хлопці гладко поголені. Високий хлопець був одягнений...
  — Добре, — сказала Шайло, відмахнувшись від мене. «Мені не потрібно знати, у що вони були одягнені».
  «Що тепер?»
  Шайло кивнув головою в бік пасажирського автомобіля. «Тепер ми повертаємося до Міннеаполіса».
  «Справді?» Я був розчарований. Здавалося, це не ціла ніч роботи.
  — Справді, — сказав він. «Ти добре зробив».
  
  Приблизно через тиждень ми з Женев’єв тренувалися разом. У роздягальні вона хотіла знати, як мені сподобалася моя перша зустріч.
  «Звідки ти про це дізнався?» — запитав я її.
  «Я знову зіткнувся з Радичем. Ви знаєте, як це буває: ти не бачиш когось місяцями, а потім бачишся двічі на тиждень».
  «Це було нормально. Нудно, — сказав я. Я не думав, що це так, але це була оцінка Шайло, і я хотів здаватися досить змученим.
  «Ой. Я подумала, що ти, мабуть, захочеш працювати у відділі наркотиків, оскільки ти лізеш у двері, — сказала вона.
  «Я б не назвав одне захоплення «ногою в дверях». »
  «А як щодо рейду?»
  «Який рейд?»
  Женев'єва вивчала моє обличчя. «Вони збираються здійснити наліт на лабораторію. Радич сказав, що збирається поговорити з вашим сержантом про те, щоб позичити вас знову. Гадаю, він ще ні».
  «Лундквіст не згадував мені про це».
  «Я не повинен був нічого говорити...»
  «Якщо Лундквіст скаже ні? Не хвилюйтеся, я впораюся з цим».
  — Радич, напевно, ще не запитував його, і все. Лундквіст не скаже ні. У них і так людей вистачить; це просто щось приємне для вас, щоб ви могли навчитися. Тому що ти допоміг їм».
  «Яка допомога? Я сидів на колінах у Шайло і прикидався його дівчиною».
  «Вас бентежило те, що вас просили це зробити? Нельсон не міг цього зробити».
  «Мені це було добре».
  «Шило була в порядку?»
  «Так, він був добре. Що ти збирався сказати про нього та Кіландера тієї ночі?» запитав я.
  «Кіландер?»
  «Про їхню, що, «історію недружелюбності»?»
  «О, це. Нічого серйозного", - сказала вона. «Я не пам’ятаю всіх подробиць, але коли Шайло щойно прибув сюди з Медісона, він здійснив якусь рейд на клуб на півночі Міннеаполіса. Вся справа була якась хитка. Зрештою, Кіландер мав притягнути до відповідальності. І я припускаю, що йому потрібна була Шайло. . .” Я бачив, як вона подумки переглядає свій список м’яких, незапальних слів. “. . . співпрацювати у своїх свідченнях . Не питайте про що, я не пам'ятаю.
  «Шайло не подобалася вся справа, вона вважала її надуманою. Він не збирався будь-яким чином забарвлювати свою історію». Женев'єва рвучко відчинила кодовий замок. «Кіландер мав би дуже марного свідка на стенді. Натомість він вирішив взагалі не дзвонити Шайло. І програв справу».
  «Що думали хлопці з MPD?» Думка копа була важливіша за думку прокурора, принаймні для мене.
  «Ну, очевидно, ця історія поширилася — так я її чув. І хтось відправив за деякими речами для членства ACLU і надіслав їх на станцію на ім’я Шайло, начебто це було справді незручно. Я сумніваюся, що це був Кіландер. Не в його стилі». Женев'єва зашнурувала чоботи. «Чому ви питаєте?»
  «Завжди добре знати плітки відділу», — легковажно сказав я.
  Коли я прийшов до кімнати відділення, там чекало повідомлення від мого сержанта Лундквіста. Подпоручик Радич див.
  
  Якщо важко стежити за фермерським будинком, то з тих самих причин також важко підкрастися до нього. Насправді, як пояснив Радич, ми не збиралися бути хитрими. Натомість це буде ранковий рейд. Ми входили б у двері на вимогу «не стукати» й заставали б усіх сонними та непідготовленими.
  Була п’ята двадцять п’ять ранку, і я їхав до Аноки на тій самій зеленій «Везі», якою ми з Шайло їздили раніше. Цього разу я сидів поруч з Нельсоном.
  Ми їхали переважно мовчки. Мені було комфортніше з Нельсоном, ніж з Шайло. Він був таким поліцейським, до якого я звик, з стрижкою і прямою мовою. Він ставився до мене, як інший поліцейський. Він не бачив мене голою через сорок п’ять хвилин після нашої зустрічі в барі аеропорту.
  Я працював на вулиці до першої ночі і навіть не намагався поспати кілька годин. Той факт, що я збирався не спати всю ніч, хвилював і Радича, і Лундквіста. Але вони, мабуть, прочитали в моєму обличчі, як сильно я хотів піти з ними, бо зрештою вони мене відпустили. На даний момент мені зовсім не спало. Мені здалося, що я запив кілька десятків ос занадто великою кількістю чорної кави.
  Коли я перевіряв зброю біля автомобіля, Шайло підійшла до мене.
  «Мабуть, я повинен подякувати Радичу за те, що він знову подумав про мене», — сказав я.
  «Ні, це була моя ідея», — м’яко сказав він. «Слухай, я прийшов тобі дещо сказати...»
  — Він усе пояснив, — перебив я. «Я збираюся залишитися позаду Нельсона і просто прикривати його; ти з Хедлі йдеш попереду, а ми з ним позаду».
  «Це не те, — сказала Шайло. «Цього я навчився від психолога. Якщо ти колись злякаєшся, не так, як люди, як ми, — і він зробив паузу, щоб дати мені зрозуміти, що це жарт, — ти можеш покласти руки на двері — двері автомобіля, будь-що — і уявити, що ти залишаєш свій страх там».
  Я поклав зброю в кобуру.
  «Це те, що ви можете зробити і не помітити, коли поруч є люди», — сказав він.
  «Дякую», — коротко сказав я.
  Його не ввела в оману зовнішня ввічливість моєї відповіді.
  «Я не мав на увазі, що думаю, що ти боїшся».
  «Я знаю».
  Він подивився вбік, у бік будинку. «Просто зроби так, як ми про це говорили. Це не створить нам жодних проблем».
  Радич сказав приблизно те саме раніше; тепер Шайло сказав це. Я припускаю, що щось мало піти не так під таким кармічним спонуканням.
  Двоє з них спали на дивані у вітальні першого поверху. Шайло та Гедлі піднялися прямо нагору, почувши приглушений звук бігу ніг угорі. Нельсон поставив високого чоловіка з бару до стіни — побачивши, що він стоїть, тепер я міг оцінити його вражаючі шість футів шість або сім — і почав надягати на нього наручники. Інша мешканка дивана, худа білява жінка років двадцяти, засунула найближчий вихід — вікно.
  Ще до того, як Нельсон смикнув чолом у бік жінки, я пішов за нею. Жінка була досить швидкою; вона різко підняла стулку вікна й висунула голову й плечі, коли я до неї підійшов. Коли я це зробив, вона так міцно повисла на підвіконні, що край порізав їй долоню. Вона скрикнула.
  «Дивись, що ти зробила, суко!» — крикнула вона, побачивши власну кров, розводячи руку, щоб я міг це побачити.
  «Будь ласка, поклади руки за спину», — наказав я їй.
  «Геть руки геть від мене! Подивися, що ти на біса зробив! Геть руки геть від мене, довбана сука!»
  «Слід», — втомлено сказав підозрюваний Нельсона. Він знав програну справу, коли бачив її. Трейс — чи, швидше за все, Трейсі — здавалося, не чула його. Вона нікого не слухала. Вона продовжувала кричати на мене, поки я намагався прочитати їй права Міранди. Це змушувало мене нервувати. Якщо вона не чує, як її мірандизують, я поцікавився, чи є у неї можлива лазівка в суді?
  Краєм ока я побачив Хедлі та Шайло, які поверталися вниз із третім підозрюваним. Я успішно домігся, щоб на Трейсі одягли наручники, але хотілося, щоб вона замовкла. Я почав відчувати самосвідомість, що я єдиний, хто не може тримати свого підозрюваного під контролем.
  Саме тоді сталося щось дуже дивне. Сходи мали традиційну відкриту огорожу, яку підтримували різьблені дерев’яні стовпи. Бронзова пляма, наче ожила частина дерев’яного каркасу, впала з-поміж двох стовпів і приземлилася майже прямо перед Нельсоном. Нельсон зробив неймовірно контрольований стрибок, але нікуди не подівся, його блідо-блакитні очі побіліли по краях.
  Мені навіть не потрібно було дивитися вниз, щоб зрозуміти, що це таке. Ударний звук попередження гримучої змії був знайомий мені з дитинства на Заході.
  На частку секунди всі завмерли, навіть змія, згорнувшись клубком, щоб вдарити.
  Я ступив уперед, спіймав змію за її трикутну голову й зламав їй шию.
  Його брязкіт, що зберігся після смерті, наповнив будинок. Гедлі та Нельсон дивилися на мене так, ніби я щойно розколов атом. Трейсі зупинилася посеред крику й витріщилася на мене з відкритим ротом. Лише Шайло, здавалося, не був здивований, хоча й дивився на мене з блиском якоїсь нерозбірливої думки в очах.
  «Можливо, нам варто вивести всіх на вулицю», — запропонував він.
  Ми зробили, але хтось мав повернутися та переконатися, що будинок безпечний. Нельсон і Хедлі не виявили жодного інтересу. Їхні очі звернулися до мене.
  «Ти вбивця драконів», — лише напівжартома сказала Гедлі.
  "Звичайно", - сказав я. «Я гра».
  — Я піду з тобою, — сказала Шайло.
  Вже не було розпущених змій. Нагорі ми знайшли тераріум.
  З одного кінця на широку гріючу скелю світила тепла лампа. На іншому кінці була прохолодна коробка для відпочинку. Дві дорослі змії ніби спали на піску, згорнувшись клубочком одна до одної.
  «Боже, врятуй мене від торговців наркотиками та їхніх проклятих афектів», — втомлено сказав Шайло.
  «Нам доведеться дзвонити в службу контролю за тваринами?» Я сидів на підборах, дивлячись у маленький холодильник, де містилися не тільки дохлі миші, але й пляшечки антивеніну.
  «Фунт, ти жартуєш? Вони не торкнуться цього", - сказав Шайло. «Я думаю, що нам доведеться вивезти сюди риб і диких тварин або когось із зоопарку, а це означає, що хтось із нас залишиться тут».
  «Я міг би це зробити», — сказав я йому.
  «Ні, нам з Нельсоном потрібно отримати все як докази. Поверніться, опрацюйте підозрюваних, напишіть документи. Хедлі буде приємно їхати з вами назад. Я думаю, що він закоханий».
  Це був жарт, але я бачив, як він усвідомив, що сказав. Він випадково викликав те, що ми обоє намагалися забути. Ми йшли по тонкому шару льоду, а він прорвався невинним зауваженням. Ми обидва відчули, як холодна вода бризнула на наше новознайдене спілкування.
  Проте в одному Шайло була права. Хедлі подзвонила мені. Ми зустрічалися шість дружніх тижнів, що ми тримали в секреті від інших офіцерів.
  Одного разу ввечері я був у патрулі один. Переходячи міст Хеннепін, я побачив картонну коробку, яка стояла сама по собі на пішохідній доріжці, поруч нікого. Це здалося мені дещо дивним, і я хотів побачити, що там було.
  Я з обережністю підійшов до картонної коробки, що виявилося непотрібним. Коробка була відкрита зверху. Двоє кошенят спали всередині на сторінках газети.
  Хтось відчув спазм співчуття в останню хвилину і не міг перекинути їх через поруччя в річку. Тепер вони разом зі своїм ящиком підуть до кімнати відділення, доки відділ контролю за тваринами не відкриється вранці.
  Я не поспішав повертатися до своєї машини, дивлячись на Міссісіпі та берег річки. На мосту досі не було руху, жодних машин не рухалося внизу в зоні мого зору. Це було як на порожньому знімальному майданчику. У центрі міста вікна багатоповерхівок сяяли світлом, а вдалині я чув стрімкий звук 35W, наче кров, яку чути крізь стетоскоп. Це були єдині ознаки життя. Це було не нормально, навіть о другій тридцять у будній день. Але це не заважало. Це була містика.
  Рух унизу привернув мій погляд, самотня постать удалині.
  Це був бігун, який робив довгі кроки, наче спортсмен, що бігає на пересіченій місцевості, наближаючись до фінішу, посеред порожньої вулиці, мокра чорна поверхня якої сяяла вночі.
  Лише спостерігаючи, я знав про нього кілька речей: що він був у такому темпі деякий час і був здатний підтримувати його протягом тривалого часу. Що він відчував енергію бігу центром вулиці, яка майже ніколи не була порожньою. Що він був таким бігуном, яким я хотів би бути, таким, який міг відпустити свій розум і просто бігти, не стежачи за дистанцією та не думаючи про те, коли він зможе зупинитися.
  Коли він підійшов ближче, я зрозумів, що знаю його. Це був Шайло.
  Він пройшов прямо піді мною, і коли він це зробив, позаду мене раптом почувся шум двигуна, дві машини їхали на схід, і момент тиші закінчився.
  
  Через кілька днів я зустрівся з Гедлі за обідом, і ми обговорили наші стосунки. Ми погодилися, що зрештою це не вийде. Я не знаю, хто насправді використав цю фразу в довгостроковій перспективі, але підозрюю, що це був я.
  Я не дзвонив Майку Шайло і не намагався перетнути йому дорогу в центрі міста.
  Мене також більше не просили допомогти оперативній групі з боротьби з наркотиками, хоча Радич зупинився, щоб подякувати мені за допомогу. Інцидент з гримучою змією зробив мене ненадовго відомим у відділі, але тепер це, милостиво, згасло. Я знову був скромним патрульним офіцером, працюючи на проміжній вахті та вахті, які пройшли без пригод.
  Над Містами опустилося раннє тепло. Женев’єва взяла тижневу відпустку під час весняних канікул у Камареї, і без партнера по тренуваннях у тренажерному залі я почав бігати вдень уздовж річки. Я сказав собі, що не уникаю пікапів у баскетбол, у які іноді грали хлопці з Наркотики; Я просто займався крос-тренуванням, і, крім того, тепла погода була надто приємною, щоб витрачати її на вправи в приміщенні.
  Я завжди проходив свою останню чверть милі, щоб охолонути. Ось що я робив одного вечора після п’ятої, гуляючи й насолоджуючись запахом піцерії неподалік, коли звернув на свою вулицю й побачив пару довгих ніг на своїх сходах. Решта мого відвідувача не було видно, сидячи на верхній сходинці в ніші, але потерті чоботи були смутно знайомі, як і зелена Каталіна, припаркована на вулиці, як я раптом зрозумів.
  Я був радий, що впізнав, хто це був заздалегідь; це дозволило мені не виглядати здивованим, коли я зустрівся віч-на-віч з Майком Шайло вперше за два місяці.
  Приблизно стільки часу минуло з моменту нашої низки зустрічей, і побачивши його, я викликав такий маленький шок — і визнання, і усвідомлення того, що твоя пам’ять не намалювала когось зовсім правдиво. Я зареєструвала все заново: трохи євразійські риси обличчя, довге, кучеряве волосся, яке явно не було підстрижено в проміжку часу, і, головне, прямий, невибачливий погляд. Враховуючи його місце на найвищій сходинці, він був майже на одному рівні зі мною, навіть сидячи.
  «Я подумав, що якби ви працювали вахту, ви б уже були там», — сказав він, вітаючись. «Ти їв?»
  «Ти думав подзвонити першим?» запитав я.
  «Вибачте», — сказав він. «Гедлі зараз тут?»
  Він зберіг абсолютно прямий вигляд, але я відчув, що це весело. Він був задоволений тим, що здогадався про щось, над чим ми з Гедлі наполегливо працювали, щоб уберегтися від вина.
  «Я більше не зустрічаюся з детективом Гедлі», — сказав я найофіційнішою фразою, яку тільки міг придумати, і найхолоднішим тоном.
  «Мені приємно це чути», — сказала Шайло. «Минулої п’ятниці ввечері я бачив детектива Хедлі в районі Лінлейк з молодою жінкою. Вона була одягнена так, ніби «бачиться з ним у світлі». »
  «Добре для нього».
  «Ви не відповіли на моє запитання. Ви голодні?» Він запитально злегка нахилив голову. «Я думав про корейський заклад у Сент-Полі, але це предмет обговорення», — сказав він. «Все залежить від того, чого ти хочеш».
  Я зрозумів, що деякий час я намагався вирішити, хто цей чоловік і чи він мені подобається, але все одно не міг дійти висновку.
  «Перед тим, як я кудись піду, — сухо сказав я, — я хочу поставити вам запитання».
  «Продовжуйте, — сказав він.
  «Навіщо пити в барі аеропорту?»
  Якщо нічого іншого, я б його здивував; Я побачив це на його обличчі. Він хвилину потер шию, потім подивився на мене й сказав: «В аеропортах є своя поліція. Я хотів піти кудись, де б не зіткнувся зі знайомими поліцейськими».
  Я почув правду в його словах. Правда, і жодного легкого цинізму, який дозволив би мені відіслати цього чоловіка геть і перестати думати про нього раз і назавжди.
  «Заходьте на хвилинку», — сказав я. «Мені потрібно змінитися».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  розділ 14
  Наомі Вілсон, колишня Наомі Шайло, не перебільшувала щодо своїх розмірів. На ній була вільна жовта сукня та светр коралового кольору, який був залишений відкритим, щоб умістити її величезний живіт. Вона стояла на краю доглянутого ігрового двору дитячого садка й спостерігала за дітьми.
  Коли вона побачила, що я підходжу, я побачив, як вона зміряла мене: мій зріст, чорна шкіряна куртка, яку я вважав найкращим для осені на Заході.
  «Ти, мабуть, Сара», — сказала вона. «Називай мене Наомі».
  Її волосся було темніше, ніж у Шайло, і я не бачив його рис на її відкритому, милому обличчі. Але манера поведінки, звичайно, є частиною зовнішності. Чим старше ми стаємо, тим більше наші обличчя відображають наше життя та наші думки. І вже було ясно, що Наомі та Шайло були цілими світами в цьому відношенні.
  «Ви не проти поговорити тут?» Наомі вказала на столик для пікніка неподалік. Очевидно, їй було комфортно у своєму светрі, вона звикла бути на вулиці з дітьми. «Я можу попросити Марі вийти, якщо ти хочеш зайти всередину».
  — Надворі все добре, — сказав я.
  «Чи можу я вам щось принести спочатку? Трохи чаю чи води? Яблучний сік? крекери Грема?» Вона посміхнулася своєму жарту.
  «Кава була б непоганою», — сказав я.
  «Насправді у нас їх немає», — сказала вона вибачливо.
  Занадто пізно я згадав, як Шайло сказав мені, що в Юті, де 75 відсотків населення складають мормони, навіть у фонтанах із газованою водою подають колу без кофеїну.
  "Правильно", - сказав я. «Я справді в порядку».
  За столом їй знадобилася хвилина, щоб зручно влаштуватися.
  «Це ваш дев'ятий місяць?» запитав я.
  «Сьомий».
  «Близнюки?»
  Вона кивнула. «Це в родині».
  «Де живе твоя сестра-близнюк?»
  «Вона все ще вчиться в школі», — сказала Наомі. «Бетані не закінчила коледж за чотири роки, як я».
  Я вже збирався перейти до суті, але Наомі задумливо зосередилася на мені, наче я раптово матеріалізувався. «Значить, Майк одружений», — сказала вона. «Я не знаю чому, але це мене дивує».
  "Так?"
  «Він завжди був самотнім», — сказала вона.
  «У певному сенсі він все ще є. Перед тим, як він зник безвісти, він мав їхати до Академії ФБР у Вірджинії. Це затримало б його далеко від дому на чотири місяці, але я розумів».
  «Він збирався бути агентом ФБР?»
  «Так».
  «Ого, — сказала вона. «Це дивовижно». Наомі навіть засміялася. «Майк, агент ФБР».
  «Чому це вас дивує? Ти знав, що він поліцейський».
  «Правда», - сказала вона. «Я знаю, це просто . . .”
  «Він був диким у дитинстві?»
  «Ви знаєте. . .” Вона злегка глянула вгору, як це роблять люди, коли звертаються до спогадів. «Я насправді не знаю. Таке враження у мене склалося під час дитинства».
  — Від ваших рідних?
  «Так, і від Адама та Білла. Але зараз, коли я думаю про це, я не можу згадати нічого конкретного, що вони сказали. Можливо, я просто припустив, що кожен, хто пішов з дому таким молодим, порушує правила».
  — Поза законом, — сказав я.
  «Так», - сказала вона. «Як ви познайомилися?»
  Здавалося, Наомі більше цікавила життя Шайло в Міннесоті, ніж його зникнення. Можливо, це було цілком природно. Для неї та її родини Шайло в певному сенсі вже зникла.
  «Через роботу», — сказав я. «Я поліцейський».
  «Я мала здогадатися, — сказала вона. «Ти схожий на поліцейського, я маю на увазі, ти…»
  «Високий, я знаю», — сказав я, усміхаючись їй. «Коли ви востаннє розмовляли з Майком?» запитав я. Настав час братися за справу. Якби я взагалі знав, що таке моя справа в Юті.
  «Я взагалі з ним не розмовляю», — сказала Наомі, дещо здивована. «Я отримую від нього різдвяні листівки».
  «Але ти з твоєї родини вистежив його», — сказав я. «У вас двоє, здається, близькі стосунки».
  "Я б не сказала, що близько", - сказала вона. «Він пішов з дому, коли мені було лише вісім років».
  — Чому ти почав його шукати? запитав я.
  Вона розглядала. «У нашій родині я був ніби рекордсменом. Сім'я для мене важлива. Ну, це було для всіх нас. Але я завжди був тим, хто фотографував на сімейних посиденьках і складав альбоми. Мабуть, саме тому, коли я був старшим класом середньої школи, я почав думати про Майка та про те, чи можливо його знайти».
  «Ви користувалися одним із тих Інтернет-сервісів пошуку людей?»
  Наомі похитала головою. «Це було занадто дорого, з тими грошима, які я мав тоді. Я просто зробив те, що міг. У мене було багато друзів, і коли вони їздили за місто, я просив їх подивитися в міських телефонних книгах. Це не поширене ім'я, Шайло. Зрештою моя подруга Діана зателефонувала з Міннеаполіса і сказала, що бачила Майкла Шайло на білих сторінках, лише номер, без адреси.
  «Я був надто сором’язливим, щоб назвати номер телефону, тож подзвонив у службу підтримки. Я сказав: «Я знаю, що ви не можете дати мені адресу, але це М. Шайло на П’ятій вулиці?» Назву вулиці я вибрав навмання. І оператор сказав: «Ні, я показую адресу на 28 авеню». Тоді я був дуже схвильований. Це було як проект. Я попросив Діану попросити її двоюрідного брата переглянути записи про реєстр виборців, і там була його вся адреса».
  «Я хотів би, щоб усі, з ким я працював на роботі, мали твою ініціативу», — сказав я їй. Я не просто лестив їй; її самовідданість була вражаючою.
  Наомі виглядала задоволеною. «На той час я був першокурсником коледжу. Я написав йому листа, хоча й намагався не сподіватися. Потім, через три тижні, я отримав листа.
  «Це був недовгий лист, але я, мабуть, перечитував його чотири рази. Я просто не міг повірити, що знайшов його. До того моменту він не був для мене реальною людиною. У нього було таке кумедне письмо, все великими літерами, якесь гостре».
  «Я знаю», — сказав я. «Що він сказав?»
  «Здебільшого він відповідав на запитання, які я йому писав. Він сказав, що так, це був він, і він трохи написав про свої «втрачені роки». Час, який він провів, працюючи в Монтані, Іллінойсі та Індіані, і що? Вісконсін, я думаю.
  «Він сказав, що отримав GED замість того, щоб закінчити середню школу, і що тепер він служить у поліції. Він сказав мені, що йому подобається Міннеаполіс, але він не впевнений, що збирається оселитися там назавжди. І «Я не одружений і ніколи не був одружений». Я подумав, що це було смішно сказати, наче він був перед колегією Сенату». Наомі замовкла, задумавшись. «Він сказав, щоб я не поспішала з заміжжям і материнством. Він подумав, що мені варто взяти відпустку в школі й побачити світ чи принаймні Америку. Погляньте на речі. А потім він сказав мені «старанно вчитися». ” Її очі звузилися, дивлячись на щось через моє плече. «Вибачте, я зараз повернуся».
  Я обернувся й поставив одну ногу на лаву, дивлячись, як Наомі йде судити суперечку щодо обладнання ігрового майданчика. Їй знадобилося кілька хвилин, щоб розібратися й заспокоїти образи, а потім вона повернулася до мене.
  «Де я був?» сказала вона.
  «Ти щойно отримав від нього свого першого листа».
  «Правильно», - сказала вона. «Ну, це здавалося мені багатообіцяючим початком. Тому я відповів йому, і він написав мені. І туди-сюди, пару раз. Я написав йому майже одразу після того, як отримав один із його листів, але зазвичай доводилося чекати його відповіді на мої листи.
  «Нарешті я написав йому запитання, оскільки він не був упевнений, що збирається пустити коріння в Міннесоті, чи думав він коли-небудь повернутися додому в Юту? Я запитав його, чому він так довго не йшов, і сказав, що, мабуть, усі були б раді, якби він повернувся, хоча б провідати. Він так і не відповів на цей лист. Через шість тижнів я вирішив йому подзвонити». Вона посміхнулася, але трохи криво. «Так я і зробив. Він підняв трубку, і я сказав: «Привіт, це Наомі».
  «Він сказав щось на зразок «Так, Наомі?» і я думала, що він не знає, хто я. Я сказав: «Твоя сестра Ноомі», і він сказав: «Я знаю».
  «Я почав відчувати себе незручно. По телефону він був зовсім іншим, ніж у своїх листах. Я сказала щось на кшталт того, що я тільки що подзвонила, щоб поговорити, а він сказав: «Про що?» »
  Мені було соромно за неї, тому що я міг так легко почути прохолодний голос Шайло, який говорив це.
  «Я точно не пам’ятаю, що я сказав, але мені було дуже соромно. Мені вдалося відірватися від телефону, не поклавши йому слухавку, але це було непросто. Я більше ніколи цього не робив». Наомі трохи засміялася, наче все ще збентежена.
  «Я більше не спілкувався з ним, поки тато не помер. Найжахливіше те, що мама померла рік тому, а я йому не подзвонив. Це так жахливо сказати, що це випало з свідомості, але я була справді розбита і взагалі не думала про Майка. Наступного року, коли тато помер, я проходив через це раніше, тому в певному сенсі мені було легше. А в мене був Роб. Тоді ми були заручені, і він дуже підтримував.
  «На той час Майк переїхав, і його не було в списку, але я залишив йому повідомлення в відділі поліції, і він мені подзвонив». Вона замовкла, згадуючи. «Це дуже відрізнялося від іншого разу, коли я йому дзвонив. Він був справді добрим». Вона посміхнулася. «Коли я розповів йому новини, він запитав мене, як у мене справи, як я себе почуваю, про Бетані тощо. Я розповіла йому про похорон, і, — вона виглядала сумно, — мабуть, я просто припустила, що він приїде. Озираючись назад, я не пам’ятаю, щоб він коли-небудь казав, що був. Ось і настав день похорону, а його не було. Він щойно надіслав квіткову композицію. Мушу визнати, мені було боляче. Не від мене, а від усієї родини».
  Я згадав про квіти. Додому дзвонив флорист із запитанням про замовлення, і якби не це, я б взагалі не дізнався, що його батько помер. Я запитав його, чому він не повернеться на похорон, і запропонував піти з ним. Шайло відмовився й відмахнувся від подальших запитань.
  У день похорону Шайло був більш-менш п’яний, і тижнями після цього він був такою нестерпною компанією, що я добровільно погоджувався робити додаткові зміни на роботі та проводити вільний час із Женев’євою та Камарею.
  «Наомі, — сказав я, — смерть твого батька вразила його набагато сильніше, ніж ти могла собі уявити».
  Наомі підвела на мене погляд. Переказуючи історію сім’ї, вона забула, що я жив із Шайло і був свідком його повсякденного життя.
  «Ну, — сказала вона, — у будь-якому випадку, через два місяці, коли ми з Робом одружилися, він надіслав нам подарунок. Я забула, що навіть згадувала йому про весілля, коли ми розмовляли по телефону». Вітерець розтріпав темне волосся Наомі, і вона повернула його на місце. «Це був гарний фотоальбом у шкіряній палітурці. Він ніби знав, що я люблю складати сімейні альбоми, хоча я ніколи про це не згадував. Це був ідеальний подарунок. Але жодної примітки. Після цього ми знову почали обмінюватися різдвяними листівками, але його лише підписані. У них немає нічого особистого». Її голос упав трохи нижче. «Здається, я взагалі його не розумію».
  «Його важко зрозуміти», — погодився я. «Або, чесно кажучи, він може бути…» Не кажи «уколом» — каблуком».
  Наомі захихотіла. — Але ж ти вийшла за нього заміж! — сказала вона, трохи вражена нелояльністю моєї дружини. Потім сміх ущух, і вона стала серйозною.
  «Він справді зник?» — спитала вона, ніби я не сказав цього явно.
  "Так, він", - сказав я.
  З майданчика здійнявся шквал, і цього разу ми обидва обернулися. Маленький білявий хлопчик сидів, підібгавши ноги, на гравію. Зі свіжої подряпини на його лікті текла кров. Подряпини ліктів і колін: звичайні застуди дитинства.
  Цього разу я пішов за Наомі. Вона вийняла зі свого светра пакунок паперових серветок дорожніх розмірів і притиснула їх до закривавленої шкіри хлопчика.
  Навколо нього інші діти утворили півколо, щоб дивитися на них, мініатюрні версії людей, яких я бачив на роботі, тих, хто зупинявся, щоб спостерігати на місцях аварій і злочинів.
  «Це може зайняти деякий час. Мені потрібно відвести його до ванної кімнати». Наомі зробила свій голос вищим і яскравішим. «Навіщо всі ці сльози, Боббі? Все чудово».
  «Я розумію», — сказав я їй, перекриваючи стихаюче скиглення Боббі.
  «Можливо, ти міг би прийти сьогодні ввечері на вечерю, і ми могли б ще трохи поговорити».
  Це саме те, що я планував запропонувати після завершення нашої зустрічі, а тепер мені не довелося це робити. «Це було б добре», — сказав я. «Якщо у вас є фотографії Шайло, щось із його, шкільні щорічники, я хотів би їх побачити».
  «Звичайно. У мене багато сімейних фотографій». Вона підняла Боббі за руку.
  «Перед тим, як я піду, — сказав я, — мені потрібно чимось зайнятися решту дня, і я сподівався поговорити з вашими старшими братами та Бетані, поставити їм кілька основних запитань. Мені потрібно знати, коли вони востаннє бачили його чи розмовляли з ним. У вас є їхні денні номери телефонів?»
  Наомі, напівзігнута, щоб тримати Боббі за руку, кинула на мене напружений, але задумливий погляд. «Думаю, я можу дати вам відповідь на ці запитання. Вони не розмовляли з ним роками, ще до того, як я знайшов Майка. Я знаю, що я єдиний у родині, хто наполегливо намагався його знайти».
  «Це було цілком зрозуміло з того, що ти сьогодні сказав», — сказав я їй. «Але я повинен переконатися. Я просто ретельний».
  «Ходімо зі мною», — сказала Наомі, починаючи вести хлопчика до будівлі. «Я знаю всі їхні номери напам'ять. Я можу записати їх для вас».
  
  Таксі підібрало мене біля дитячого садка приблизно через півгодини. Коли мене попросили порекомендувати, водій відвіз мене до сімейного двоповерхового мотелю в центрі Солт-Лейк-Сіті. «Мені не потрібно бути біля Храмової площі», — сказав я їй. «Я не турист».
  «Усе ж це варто побачити, поки ви тут», — сказала вона.
  «Можливо, наступного разу», — сказав я.
  Я знав, що буде вдень. Щоразу, коли вам дійсно потрібно зв’язатися з людьми, здається, що ви завжди звертаєтеся лише до автовідповідачів.
  Я підготувався до цього, отримавши в торговому автоматі бутерброд, колу та трохи льоду з дозаторів у коридорі, підкріплюючись на довге очікування. Потім у кімнаті я набрав номери робочих номерів братів і сестер Шайло, не отримав жодного з них і залишив повідомлення. Потім я пообідав і задрімав, чекаючи відповідних дзвінків.
  Мабуть, я міцно спав, тому що коли мене розбудив телефон і на мій відповів чоловічий голос, я сказав: «Шило?» як у мене з Вангом.
  «Це Адам Шайло, так», — сказав голос, дещо збентежений знайомістю моєї адреси. «Це Сара Прібек?»
  «Вибачте», — сказала я, сідаючи на край ліжка. «Ти звучиш як... . . як твій брат».
  «Майк? Я б не знав. Минули роки, буквально роки, відколи я з ним розмовляв». Позаду я почув шум офісного домофона; він подзвонив мені з роботи. «Я вважаю, що це прикро», — продовжив він.
  Ми коротко поговорили про Шайло, але мені з самого початку стало ясно, що Адам, який останні шість років жив у штаті Вашингтон, нічого не знав про доросле життя свого брата. На задньому плані я почув жіночий голос, який піднімався над загальним офісним шумом. Слова були для мене нерозбірливі, за винятком останнього: іду?
  «Я маю піти на зустріч», — сказав мені Адам Шайло. «Але якщо я можу щось зробити для вас, будь ласка, дайте мені знати», — сказав він.
  "Дякую, я запам'ятаю це", - сказав я.
  Через годину зі свого гуртожитку в Південній Юті подзвонила Бетані Шайло. Ми подорожували тією самою територією, навіть коротше, якою я з Адамом. Ні, вона не бачила і не розмовляла з Шайло, відколи він пішов з дому. Вона не знала жодного його старого друга. Вона хотіла зустрітися зі мною колись, коли «все це закінчиться».
  Я поклав трубку й дістав свій блокнот, а потім зрозумів, що мені нічого писати. Розмова з Адамом і Бетані була прогресом лише в тому сенсі, що ці розмови були необхідні для мого розслідування, а не в тому сенсі, що вони дали мені інформацію, яка допомогла.
  У братів і сестер Шайло було одне спільне. Вони всі дуже спокійно поставилися до його зникнення. Але вони не бачили його роками; можливо, цього слід було очікувати. Я не міг їх судити. Напевно, здавалося, що я теж ставлюся до цього надто спокійно. Ззовні.
  
  Наомі та її чоловік Роберт жили на околиці міста в одноповерховому будинку. Я прийшов у визначену годину, і Наомі зустріла мене біля дверей у тій самій сукні, у якій я бачив її раніше.
  «Я шукала речі Шайло, як ви згадали, але насправді у мене є лише мої альбоми», — сказала вона. «Ми могли б подивитися на них після обіду, якщо ви можете почекати».
  «Мені здалося, що я почув когось у дверях». У під’їзд зайшов молодий чоловік. Він був високий і худий, зі світлим волоссям і зеленими очима; Надзвичайно красивий чоловік, подумала я. «Це твоя невістка?»
  «Так, це Сара», - сказала Наомі. «Сара, це мій чоловік, Роберт».
  «Називайте мене Роб», — сказав він. Він тримав вилку з прорізами: Роб готував сьогодні ввечері.
  За вечерею Роб поставив мені кілька запитань про роботу детектива шерифа. Зрештою Наомі запитала конкретно про справу Шайло.
  Я розповів їм, як Шайло зник, точніше, як я виявив його зникнення, не знайшовши звичайних ознак того, що з ним сталося. Я намагався не малювати ситуацію такою чорною, якою вона, мабуть, була, втішати її чи себе, я не знав.
  «Залиш посуд», — сказала Наомі чоловікові після вечері. «Я збираюся показати Сарі деякі речі, і нам, мабуть, потрібно буде поговорити, але я візьму їх пізніше».
  Я пішов за нею коридором у додаткову спальню будинку, щойно перетворену на дитячу. У ньому вже стояло крісло-качалка; інше крісло виглядало так, наче його прибрали до служби з вітальні для мого візиту.
  «Це була наша комора, — пояснила Наомі. «У шафі ще багато речей». Проте вона дістала з шафи кілька альбомів. Тепер вона підхопила їх зі стільця, на якому вони відпочивали, і посадила на пуфик між нами.
  «Перший, мабуть, найбільше вас цікавить», — сказала вона. «Є багато речей з того часу, як ми шестеро росли».
  Я сіла в крісло-гойдалку і почала дивитися.
  Альбом розповів історію, освячену часом, для якої не потрібні були слова. Це почалося з фотографій із залицяння: ще неодружені Шайло разом біля озера, у великій групі молодих людей, на церковному заході.
  Потім було весілля, весільний вечір біля церкви. Наречена зі своєю гордою мамою та сестрою. Нервовий наречений зі своїми людьми; ви майже чули жартівливий сміх. Перший дім. немовлята. діти Шайло, його руде волосся в безособовій дитячій стрижці. Шайло зі своїми старшими братами, зовсім небагато на природі. Поява дівчат-близнючок Наомі та Бетані. Я спостерігав, як Шайло зростав із худої дитини до худорлявого підлітка, його обличчя змінювалося від безхарактерної дитячої відкритості до того задумливого, стриманого виразу, характерного для чоловіка, якого я знав. Якби я був один, я, можливо, вивчав ці фотографії всю ніч, але вони не навчили мене нічого корисного, і я швидше гортав сторінки.
  Тоді я перегорнув сторінку назад. «Хто це?»
  Наомі нахилилася ближче, щоб подивитися на фотографію, на яку я вказував. Вся родина стояла на неприродному синьому фоні, на традиційному студійному портреті. На ньому підліток Шайло стояв поруч із дівчиною майже такого ж зросту, як він. Якщо волосся Шайло було кольору старої міді, то її було яскраве нове мідне, розпущене й довге. Вона була в білій сукні з круглим вирізом і не посміхалася.
  «Сінклер. Вона на два роки старша за Майка і на чотири роки молодша за Адама».
  Шестеро дітей, подумав я. Я чув про двох старших братів і про Наомі та її близнюка Бетані. А потім Шайло зробив п’ять. Я ніколи не розумів, що це не додає. «Де вона на всіх інших фотографіях?»
  «Ну, вона є в деяких із них, але більшу частину свого життя вона не жила з нами», — сказала Наомі. «Вона була глуха від народження, тому її не було в школі». Вона перегорнула альбом задом наперед. «Ось, вона на задньому плані, бачиш».
  Наомі розглядала фотографію різдвяної вечері, метушливу сцену кухні. Маленьку дівчинку з яскраво-рудими кучерями я взяв у гості до родички.
  «Я ніколи не знав, що у Шайло є сестра, яка була глухою», — сказав я.
  «Справді?» сказала вона. «Це смішно, тому що вони були поруч».
  «Я впевнений, що він не згадував про неї».
  «У нас її так довго не було. Вона прийшла додому жити в сімнадцять і пішла у вісімнадцять. Якось різко».
  «Розкажи мені про це», — підказав я.
  Наомі сіла назад. «Ну, ми з Бетані взагалі ніколи її не знали. Ми лише трохи ближче познайомилися з Майком». Вона поклала руку на свій вагітний живіт. «Поки ми росли, Сінклер навчався в школі для глухих. Я припускаю, що спочатку вона приходила додому влітку, але це було раніше мого часу. Пізніше, коли вона звикла жити з глухими людьми і мала друзів у школі, вона почала відлучатися влітку, а поверталася додому лише на зимових канікулах. Ми з Бетані повинні були б знову познайомитися з нею; нас було п'ять, шість. Мама казала: «Це твоя сестра, пам’ятаєш?» і ми б сказали: "Добре, привіт!" Це було так, ніби вона була в гостях у кузини.
  «Коли нам з Бетані було шість, Сінклеру було сімнадцять. Через рік чи два вона буде вчитися в коледжі або вийде заміж, а перед тим мама хотіла на деякий час повернути її додому.
  «Ми завжди були дружною родиною; Здається, я сказав це раніше сьогодні, чи не так?» — запитала Наомі. «Мамі було важко, що Сінклер більшу частину року жив далеко від дому. Вони з татом вирішили, що вона може впоратися в державній школі за допомогою перекладача з району, і тому привезли її додому.
  «У будь-якому випадку, я думаю, що все пішло не так, як я сподівався. Ніхто з нас так добре не володів мовою жестів. Крім Майка. Він був сімейним перекладачем. Але Сінклер була не надто рада бути вдома, вона була... . . Ну, я точно не знаю деталей. Але за рік вона пішла».
  «Вона втекла?»
  «Начебто. Їй було вісімнадцять, але це було, здається, в середині навчального року. Вона не втрачала часу». Наомі все ще дивилася на фото. «Коли Майк пішов, вони звинуватили в цьому її».
  «Він пішов, коли йому було сімнадцять, тож це було б через рік».
  «Так. Але це було частково через неї. Майк потрапив у біду, впустивши її назад у будинок. Їй потрібне було місце, щоб зупинитися, і він пробрав її всередину, нікому не знаючи».
  «І ваші рідні його вигнали? Тільки для цього?» Я не знав, що батьки Шайло такі авторитарні.
  «Я не думаю, що вони змусили його піти», — сказала вона невпевнено. Але вона не була впевнена. Для неї це були події, які трапилися з попереднім поколінням, не пов’язані з нею. «Я думаю, він пішов сам».
  «Чому?»
  «Пізно ввечері відбулася велика сцена. Я точно не пам'ятаю. Бетані вийшла з нашої спальні, щоб подивитися, що відбувається, і вони сказали їй повернутися до своєї кімнати. Вона повернулася і сказала мені, що бачила Сінклера, який спускався сходами зі спортивною сумкою через плече. Гадаю, Майка спіймали, коли він підкрався до неї», — сказала Наомі. Її голос набув більшої впевненості, наче вона переконувала саму себе. «Мій батько був дуже злий. Сінклер пішов одразу, а Майка не стало через день».
  — Справді, — сказав я.
  Наомі перегорнула фотоальбом на дві сторінки вперед. — Ось, — сказала вона. «Це остання фотографія Майка, яку ми маємо. Знято за п’ять днів до його від’їзду».
  Це був відвертий миттєвий знімок, трохи темний із недотриманням. Шайло, довгоногий і сидячи на дивані, тримав руку наполовину на обличчі проти яскравого несподіваного спалаху, наче дивився у фари автомобіля, що наближався. На тлі було кілька крихітних вогників, схожих на світлячків у приміщенні.
  «Можливо, це лицемірство з мого боку, — сказала Наомі, — але я ніколи не намагалася зв’язатися з Сінклером так, як це робила з Майком. Вона завжди була для мене абсолютно чужою. Вона була тим, з ким я не міг розмовляти, і вона не могла розмовляти зі мною».
  «Можу я отримати цю картину?» Я сказав.
  "Той?" Наомі виглядала наляканою. «Гаразд».
  Я зняв захисний целофан і вийняв простий полароїд. «Хто в родині міг знати більше про Сінклера?» запитав я.
  — Майку, — сказала Наомі. «Нас шістьох було розділено досить акуратно, як міні-покоління: Адам і Білл, Майк і Сінклер, Бетані і я. Майк і Сінклер не проводили разом стільки часу, скільки ми з Бетані або Адам і Білл, але вони були близькі, коли вона жила вдома. Не лише через вік, а й через те, що Майк добре володіє мовою жестів».
  «Хто ще?» запитав я. «Мені потрібен хтось, з ким я можу поговорити».
  «Білл, мабуть. Він був другим найближчим до Майка за віком. І він був тут тієї ночі, коли наш батько спіймав Майка, який прокрадав Сінклера в будинок». Здавалося, вона щось згадала. «О, але Білл не називатиме її Сінклер. Це дівоче прізвище нашої бабусі; Сінклер прийняв це приблизно в той час, коли вона пішла. Білл називає її Сарою, — пояснила Наомі. «Ось чому я був такий здивований, коли ти подзвонив мені вчора ввечері. Ви сказали, що ви Сара Шайло, а я подумав: "Цього не може бути!" »
  "Так", сказав я. «Я бачу, куди це вас закине».
  Решту часу ми витратили на прості запитання. Я поцікавився назвами шкіл, до яких ходив Шайло в Оґдені, і чи пам’ятає Наомі імена когось із близьких друзів із його шкільних років. Чи щось, що він писав у своїх листах чи на різдвяних листівках, здавалося зараз важливим? Наомі нічого не спадало на думку. «Вибачте», — сказала вона. «Я можу ще щось зробити?»
  «Я можу скористатися вашим телефоном?» запитав я. «Я не зв’язався з вашим братом Біллом сьогодні, і я хотів би зателефонувати йому і запитати, чи можу я побачити його особисто, завтра, якщо можливо. Я не хочу дзвонити занадто пізно, це було б грубо».
  Наомі кивнула. «Це добре. У нашій спальні є телефон, там буде тихіше». Вона разом з іншими поклала фотоальбом на тахту.
  Я стояв і потягнувся, чекаючи, поки Наомі теж встане.
  «Знаєш, я хвилююся за Майка», — сказала вона. «Якби я звучав так, ніби ні, то він і Сінклер були чорною вівцею в сім’ї. Важко думати про бунтівника як про вразливу людину».
  Вона подивилася на мене зі свого положення сидячи, і замість того, щоб встати, Наомі торкнулася моєї руки. «Ти будеш молитися зі мною?» — запитала вона. «Для Майкла?»
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  розділ 15
  Наступного ранку, у п’ятницю, я орендував темно-синій «Ніссан» і попрямував по I-15 до Огдена. Огден був не лише там, де багато років жила родина Шайло; саме там оселився Білл Шайло і почав створювати власну сім’ю. Затори порідшали, щойно я виїхав за п’ятнадцять хвилин від міста.
  У моїй наплічній сумці, разом із безладом моїх щоденних потреб, лежала фотографія, яку я зробив у Наомі Вілсон. Він був загорнутий у пакет Ziploc, щоб уникнути подряпин. Наомі може колись попросити його назад.
  Для детективів було звичайною справою просити фотографії зниклих безвісти, тому, ймовірно, Наомі не сумнівалася, що я їх зробив. Якби вона подумала про це, то могла б запитати, чому я сам не маю фотографії Шайло і навіщо мені фотографія, яка застаріла більше десяти років. Той Polaroid був марний у моїй полюванні на Шайло, але я все одно хотів його.
  Навряд чи це було глибоке дослідження характеру — просто молодий чоловік, здивований тим, хто хотів його сфотографувати, дивився не в об’єктив, а повз нього, намагаючись побачити, хто був фотографом.
  Але Шайло швидко перетворився на своє доросле обличчя, і ця Шайло була дуже схожа на ту, яку я знав. З піднятою рукою, щоб прикрити очі, Шайло виглядав дивно вразливим, наче хтось, хто дивиться в яскраве серце таємниці, хтось, що збирається зникнути. Яким він був.
  У певному сенсі Шайло зникала двічі. Він так раптово залишив свою сім’ю, що міг би зникнути безвісти, якщо тільки вони не знали, що він покинув їх навмисно. Вони знали причину.
  Насправді, я не зовсім зрозумів причину, коли розмірковував про це. Він сказав мені, що пішов з дому через релігійні розбіжності з родиною. Він забув сказати мені, що ці релігійні розбіжності були посилені сімейною кризою, пов’язаною з сестрою-чорною вівцею, якій заборонили входити в дім.
  Білл Шайло хотів зустрітися у своєму офісі, а не вдома. Шайло сказав, що його брати займаються «канцелярським приладдям, я думаю», але вказівки Білла привели до паперової фабрики.
  «Вибачте за шум, коли ви повертаєтеся сюди», — сказав він, коли ми обоє були в його кабінеті. «Але тут досить тихо всередині. Так повинно бути, я багато часу проводжу за телефоном». Він зачинив за нами двері.
  Фактично, млин був у розпалі позаду нас, але шум майже повністю закривали двері. Кімната була вузька й не мала вікон, за винятком пластинчастого скла, що виходило на підлогу млина. За партою стояло кілька металевих шаф для документів, а на стіні стояло три художні проекти початкової школи, кожен з яких кольорово сповіщав «тата». Кожна дитина представляє, подумав я, побачивши на столі зображення сім’ї з п’яти осіб.
  «Отже, ти дружина Майкла», — сказав Білл, майже тими самими словами, до яких приступила до справи Наомі. «Він влаштувався?»
  «Так», — сказав я, ніби Шайло жила диким попереднім життям.
  «Як довго ви одружені?» запитав він.
  «Два місяці».
  Білл Шайло звів брови. «Це недовго». Він зробив це схожим на вирок. «І ви з поліції Міннеаполіса?»
  — Відділ шерифа округу Геннепін, — сказав я.
  «То ви тут у цій якості, як слідчий?» запитав він.
  «Мій чоловік зник безвісти. Він уже п’ять днів, — різко сказала я. «Ось чому я тут».
  — Я не хотів вас образити, — м’яко сказав він.
  Відколи я приїхав до Юти, я якимось чином став довіреною особою Шайло щодо його сім’ї, і тепер я злився за нього, вчитуючи вирок у нешкідливих зауваженнях. Я проковтнула.
  «Ти цього не зробив», — сказав я.
  «Чим я можу вам допомогти?» — запитав Білл. Він здавався тепер теплішим і виглядав трохи втомленим, як я відчував. «Як ти думаєш, чому Майк у Юті?»
  "Я не знаю", - сказав я. «Я прийшов сюди, щоб дізнатися більше про його життя до того, як зустрів його. Це може допомогти, а може й ні». Я зрозумів, що не запитав про очевидне. «Ти нічого не чув про Майка, чи не так?»
  — Ні, — сказав він.
  «Коли ви це робили востаннє?»
  Як і його сестра, Білл був здивований моїм запитанням. «Я не розмовляв з ним, відколи він пішов з дому».
  Я кивнув. Зараз, здавалося, такий самий сприятливий час, щоб потрапити в це. «Наомі сказала мені, що ти був свідком якоїсь сцени, через яку він незабаром пішов з дому. Це правда?»
  «Так. Це якось пов’язано з тим, що він зараз зник?»
  "Я не знаю", - сказав я. «Це єдина частина його життя, про яку я мало знаю. Він сказав мені, що пішов з дому, бо віддалявся від релігії, у якій ви всі виховувалися».
  Білл звів брови. «Він це сказав?» Він рішуче похитав головою. «Ні. Це не те, що я пам’ятаю».
  «Що це було тоді?»
  — Наркотики, — сказав він.
  «Ти серйозно?» Я бачив, що він. «Він використовував зазвичай?»
  «За звичкою? Я не знаю", - сказав він. «Але мій батько спіймав його. У нашому домі».
  «Наомі про це не згадувала», — сказав я.
  «Наомі, мабуть, не знає, — сказав Білл. «Вона та Бетані були дуже молодими, і наші батьки захищали їх від багатьох подій. Але я був у середині цього. Хочеш почути всю історію?»
  Я кивнув на знак згоди.
  «Це сталося напередодні Різдва».
  На фото не світлячки, а різдвяні вогники.
  «На наступний день у нас був аншлаг. Я повертався зі школи, а Адам мав прийти наступного дня після того, як вони з Пем, це його дружина, і дитина провели різдвяний ранок зі своїми рідними в Прово. Тож на одну ніч у мене була кімната для себе, у Майка була стара кімната Сари, а дівчата були там, де вони завжди спали. Наступної ночі я збирався в кімнату з Майком, а Адам і його дружина збиралися зайняти іншу спальню.
  «У будь-якому випадку, тоді я був постійним із цією дівчиною, Крісті. Я пообіцяв їй, що подзвоню їй опівночі в її час, тому що був Святвечір. Крісті поїхала додому до своїх у Сакраменто, тому мені довелося подзвонити о першій годині ночі. Я підвівся, щоб зробити це, дуже тихо, тому що всі інші пішли спати. Я подзвонив їй і повертався нагору навшпиньках, коли побачив, що двері у ванну відчиняються, і ця дівчина йде через коридор, заходить до кімнати, де знаходиться Майк, і зачиняє двері. Просто так».
  — Ви не впізнали в ній свою сестру?
  «Ні. Було якось темно, і вона підстригла волосся так, що замість довгого волосся у неї був короткий, кудий хвіст. Я бачив, що на ній була одна з Майкових футболок. Я стояв і думав, не можу в це повірити. Я завжди знав, що у Майка багато . . . Гадаю, ви б сказали, що співали, але привести дівчину напередодні Різдва — це справді щось.
  «У цей момент мій батько почув, як люди рухаються, і встав. Він відкриває двері і питає мене, що відбувається». На цьому Білл зупинився й замовк на мить. Потім він сказав: «З тих пір я багато думав про ту ніч. Якби я тоді знав те, що знаю зараз, я б сказав: «Нічого не відбувається». Повертайся в ліжко».
  «Але я думала, що Майк привів у дім дівчину. Я маю на увазі, дівчина в його кімнаті, і на Святвечір, з усіма нами. І все, що я міг зробити, це подзвонити своїй дівчині по телефону: «Я сумую за тобою, мила, до нових зустрічей». Мене це якось дратувало. Тож замість цього я кажу: «У Майка в кімнаті дівчина». Білл понизив голос, наслідуючи, на останній частині. «Мій тато дивиться на мене, ніби не вірить мені, але одягає халат і виходить. Він підходить до дверей і озирається на мене так, ніби у мене будуть проблеми, якщо там нікого не буде, а потім стукає, відчиняє двері й вмикає світло.
  «Це було те, що я мовчав. Він крикнув: «Що це, в біса?» Це був єдиний раз, коли я чув, як він використовує таку мову. Я спробував поглянути, що відбувається, але він увійшов і грюкнув дверима.
  «Я все ще чув, як він кричить усередині. Моя мама вийшла, а також Бетані зі своєї кімнати. Я не знаю, як Наомі це проспала. Але за хвилину чи дві дівчина вийшла з кімнати Майка, і при світлі я побачив, що це Сара.
  «На ній була сорочка Майка, спортивні штани, туфлі в руці та сумка через плече. Вона збігла зі сходів і вийшла, навіть не взувшись. Я зазирнув у кімнату й побачив Майка, який сидів на краю ліжка, обхопивши голову руками, а потім мій тато сказав нам з Бетані лягати спати, і я зрозумів, що він серйозний.
  «Я не міг повірити, що він був такий злий на Майка лише за те, що він дав Сарі місце для проживання. Але очевидно щось було не так. Майк пішов серед ночі Різдва. Наступного дня мій тато зібрав нас усіх і сказав, що спіймав Сару та Майкла, коли вони разом вживали наркотики».
  «Що за наркотики?»
  «Тато не сказав. Мабуть, це було щось гірше, ніж маленька марихуана, щоб не сказати, що марихуана була б недостатньо поганою». Він випрямився. «Я збираюся випити чашку кави. Хочеш?»
  «Так, це було б добре», — сказав я.
  Коли Білл повернувся з двома чашками кави, я сказав: «Наомі сказала, що Сара пішла сама, але ти робиш так, ніби їй заборонили входити в дім».
  Білл розглянув. «Вона пішла сама. Але я припускаю, що наші батьки сказали їй: «Якщо ти підеш, не повертайся, поки не будеш готова жити за нашими правилами». Не приходьте за роздачею готівки, гарячою їжею чи пранням». Він оглянув мене, щоб побачити, як я це сприймаю. «Важке кохання, розумієш?»
  «Ммм», — сказав я без зобов’язань. Я був тут не для того, щоб писати статті про методи виховання дітей. «До того Різдва ви знали, що ваша сестра вживала наркотики?»
  «Я не знав. Мої батьки могли, — сказав Білл, помішуючи крем.
  «Чи чули ви про неї після того, як вона пішла?»
  «Ні, ніхто з нас не мав. Я знаю, що вона опублікована поетеса, але вона використовує зовсім інше ім’я. Її ім’я Сінклер було дівочим прізвищем нашої бабусі, а потім прізвище її чоловіка . . . це вислизає від мене прямо зараз».
  — Голдман, — сказав я. Уявний погляд на стелажі нашої вітальні в Міннеаполісі дав мені ім’я Сінклер Голдман . Це було ім’я на одній із тоненьких поетичних збірок, якими володіла Шайло.
  "Так", - сказав він. «Голдман. Я також знала ім'я її чоловіка. Щось із D . Він був євреєм». Він зробив паузу, а потім відпустив цей хід думок. «Це смішно, якби подруга моєї подруги не розповіла мені про її вірші, я міг би пройти повз її книжку в магазині й ніколи не здогадався, що це написала моя сестра».
  «Чи пам’ятаєте ви, крім проблеми з наркотиками, свою сестру дикою?» запитав я.
  "Дикий?" — повторив Білл. «Не зовсім. Але вона була. . . нерухомий. Якби вона хотіла побачитися з друзями, вона б це зробила, навіть якби це означало втекти з дому. Я думаю, що це налякало моїх рідних не менше, ніж розлютило їх. Вона була глуха. Це робило її вразливою, хоча вона не хотіла цього визнавати. А потім була річ «підписати або говорити».
  «Що це означає?»
  «Сара працювала над своїм вокалом у школі, а потім просто перестала. Це розчарувало моїх батьків, тому що було б набагато легше, якби вона могла говорити. Але вона вирішила, що не хоче говорити, тому не стала. Саме такою вона була. Це не було нічого особистого, але вона вирішила, і все».
  Я кивнув. «Ваш батько дотримувався суворої дисципліни?» Кава була водянистою і безрадісною, гіршою за будь-яку іншу, яку я пив у будь-якій сільській шерифській станції. Я відклав його в сторону.
  Білл похитав головою. — Ні, — сказав він. «Коли ми робили щось не так, ми вели переговори. Дуже довгі розмови про Божу волю для нашого життя. З великою кількістю цитат із Біблії». Він усміхнувся, ласкаво. «Якщо існували реальні покарання, особливо коли ми були молодшими, моя мати мала виконувати цю роль. чому?»
  Я намагався придумати, як правильно сказати, що буде далі. «Мені здається надзвичайним, що таке тривале відчуження виникло через вживання підлітками наркотиків».
  Білл підняв плече. «Ну, — сказав він, — я не думаю, що це були стільки наркотики, скільки... . .” Він замовк.
  Я звів брови.
  «Ви повинні зрозуміти мого батька, щоб отримати його», — пояснив він.
  «Скажи мені», — сказав я.
  Білл вагався. «Я не найрозмовніша людина у світі».
  «Я теж», — сказав я, злегка посміхаючись. «Розслабтеся, ви не виступаєте на Генеральній Асамблеї ООН».
  «Добре». Білл постукав ручкою по столу, збираючись. «Мій батько був переможцем душ. Я знаю, що ця фраза може здатися екстремальною, але якби ви знали мого батька, ви б знали, що це не так. Перш ніж стати пастором, він подорожував, щоб виконувати свою євангельську роботу. По всій країні. Це були найкращі дні в житті мого батька».
  На телефоні Білла Шайло спалахнуло світло, і він глянув на нього вниз, але телефон не задзвонив. Він налаштував його на автоматичний перехід до голосової пошти.
  «Коли вони з моєю мамою одружилися, вона пішла з ним у дорогу. Вона була частиною цього життя. Але коли у них з’явився Адам, а потім і я, вони зрозуміли, що мають десь оселитися. Я не думаю, що моєму батькові було непросто змінитися з євангеліста на пастора. Збір має складніші потреби, ніж просто спасіння».
  «Одруження та поховання», — сказав я.
  «І постійне духовне живлення, і щорічний бюджет, і засідання комітетів. Усі церкви, крім найменших, мають ці речі. Мій батько віддався такій ролі, але зробив це якомога більшим викликом. Або Бог зробив. Мій батько відчув покликання приїхати на північ Юти, прямо в серце країни мормонів. Він не хотів нікуди йти, де б «проповідував хору». Мій батько любив важкі битви».
  Це звучало знайомо.
  «Він ходив у Солт-Лейк-Сіті і проповідував на розі вулиць. Він роздавав брошури біля Храму. Він купив для церкви старий шкільний автобус. Коли він закінчив його ремонт, до передньої решітки був прикручений хрест, з боків намальовано «Церква Нового Життя», а ззаду — «Я Воскресіння і Життя». Білл засміявся. «О, так. Ви точно бачили, як ми йшли дорогою.
  «Справа в тому, що мій тато купив цей автобус, коли нашій власній сімейній машині потрібно було попрацювати з трансмісією на вісімсот доларів». Білл посміхнувся. «Мама просто терпіла це. Вона розуміла, що для нього означає євангелізація. Це була не просто робота. Це було його життя. Одного разу посеред ночі йому зателефонував неврятований друг. Цей хлопець, Вайті, кілька місяців тримав його в руках, відкидаючи запрошення прийти до церкви. Потім він подзвонив серед ночі, бажаючи поговорити про Ісуса. Мій тато одягнувся, одягнув куртку, взяв Біблію та ключі від машини та поїхав містом. Як хірург швидкої допомоги. Він прийшов додому і сказав, що Вайті знайшов Христа о четвертій тридцять ранку». Він похитав головою, знову виглядаючи закоханим.
  «Ніхто з нас, дітей, насправді не пішов його стопами. Звичайно, всі ми християни. Зараз ми з дружиною ходимо до пресвітеріанської церкви, щонеділі беремо дітей і молимося з ними. Але я не відчував жодного покликання керувати церквою чи бути євангелістом. І Адам також. Можливо, це також розчарувало мого батька, але я думаю, що він досить рано знав, що все так і вийде. Я думаю, він відчував, що якщо хтось із нас збирається піти за ним у служіння, то це буде Майк».
  «Ти серйозно?» Я сказав.
  — Так, — сказав Білл. «Майк читав Біблію годинами поспіль. Він знав слово Боже назад і вперед». Він зробив паузу. «Ви знаєте, що таке поводження зі зміями?»
  «Я чув про це», — сказав я, збентежений зміною розмови.
  «Це походить з Євангелія від Марка, де Христос каже, що його апостоли будуть справлятися з отруйними зміями і не постраждають. Коли Майку було чотирнадцять, до церкви приєдналося кілька сімей, які переїхали з північної Флориди. Вони любили поводитися зі зміями; вони проводили молитовні збори, де передавали отруйних змій між собою. Ми не відразу це зрозуміли, але Майк робив це з ними».
  «Шило зробила це ?»
  Білл виглядав потішеним. «Так. Він ніколи тобі не казав?»
  Я похитав головою.
  «Ну, він зробив. Коли мама дізналася, у неї ледь не стався серцевий напад. Їй і татові було важко відговорити його. Я думаю, що він нарешті кинув це, щоб наша мати не хвилювалася». Білл підняв плече. «Я намагаюся сказати ось що: мій батько впізнав у Майку частину себе, яку, здається, не успадкували його інші діти, і я думаю, що тому йому так боляче, коли він втратив Майка». Він зробив паузу. «Роками мій батько просто не згадував про нього».
  — А як щодо Сінклера? запитав я.
  «Сара? Я думаю, що вона була іншою, – сказав Білл. «Вона ходила до світської школи — для глухих, я маю на увазі, — і коли вона повернулася додому, ми всі зрозуміли, що вона невіруюча. Вона почала з самого початку. . . мабуть, скажете ви. Носить макіяж, викрадається до хлопців, повертається додому з запахом алкоголю. Моїм рідним було нелегко, але це дало їм час звикнути до її втрати. Це було так… Ти знаєш притчу про сіяча?»
  Я похитав головою.
  «Йдеться про різні види насіння. Деякі ніколи не проростають, інші відразу проростають і виглядають багатообіцяючими, але зрештою гинуть, а інші починають повільно, але зрештою стають здоровими та плідними рослинами. Це метафора».
  «Для євангелізації», — сказав я.
  «Так, це метафора для різних типів людей, які звертаються до Христа чи ні. Сара була схожа на насіння, яке потрапляє на кам’янистий ґрунт і взагалі ніколи не проростає, але Майкл був тим, хто виглядає багатообіцяючим, але зрештою не виконує цю обіцянку. Майк був там, а потім раптом його не було. Це було б менш болісно, якби він взагалі ніколи не жив у Христі. Думаю, тому мій батько ніколи про нього не говорив. Потім».
  «Після чого?» Я сказав. Його слова прозвучали настільки різко, що підводили абсолютну межу.
  — Після того, як Майк пішов, — просто сказав Білл. «Можливо, мої батьки звучать для вас різко, не хвилюючись про те, де Майк і Сара і як вони живуть. Але батько не хвилювався про фізичне самопочуття, а лише про здоров’я душі. Коли він взагалі говорив про Майкла та Сару, то казав, що вони не могли нікуди піти, де вони невідомо Богу, і це було найважливіше. Так само, сказав він, не має значення, чи живуть вони в будинку навпроти, якщо вони відвернуться від Бога. Якщо вони були втрачені для Бога, вони також були втрачені для мого батька». Білл уважно подивився на мене, ніби бажав перевірити, чи доходять його слова до мене. «Мій батько сказав нам, що Бог може пробачити все, що завгодно, але тільки до тих пір, поки Його не попросять».
  Між нами запала тиша. Це було не дуже незручно, але за хвилину я перервав це, змінивши тему. "А ти?"
  «Що зі мною?» запитав він.
  «Тобі сподобався твій брат?»
  «Майк? Так, мабуть, так». Білл був здивований запитанням, але він думав про це. «Коли він був дитиною, він хотів бути разом зі мною і Адамом. Коли нам не хотілося йти кудись пішки, ми стрибали з вантажних потягів, щоб переїхати через місто, і Майк завжди міг не відставати від нас. Нам ніколи не доводилося гальмувати заради нього. Ми плавали в цьому озері на пагорбах, з крутими скелями з одного боку, і Майк стрибав з висоти, абсолютно безстрашний. Навіть я зробив це лише раз, а він робив це постійно.
  «І він знав усе це, навіть будучи дитиною. З ним було круто спілкуватися. Коли він став старшим, це почало лізти мені під шкіру. Справа не в тому, що він демонстрував свій IQ». Білл боровся з думкою. «Але він був дуже розумним, і можна було сказати, що він знав, хоча він нічого не сказав. Він знав, що він інший.
  «Мабуть, тому я розлютився, коли подумав, що в його кімнаті напередодні Різдва є дівчина. Ніби він відчував, що це нормально для нього, тому що він був Майком. Відтоді я хотів, щоб я його прикривав». Білл похитав головою. «Тоді я не знав, що він збирається встати і піде з дому через те, що сталося».
  Після хвилини мовчання я зрозумів, що Білл Шайло закінчив. У цій історії не було ні моралі, ні коди, окрім його виразу легкого жалю.
  У мене було останнє запитання, але я думав, що вже знаю відповідь. «Я не думаю, що у Майка проблеми», — сказав я. «Але якби він був, ти знаєш когось із друзів, до яких він пішов би?»
  — До Сари, — сказав Білл. «Він пішов би до неї».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  розділ 16
  Після двох відкритих інтерв’ю, широкого пошуку будь-чого, що могло б бути корисним, я нарешті мав дуже конкретне завдання: знайти Сінклера Голдмана.
  Це завдання привело мене опівдні до публічної бібліотеки. Жоден із братів чи сестер Шайло не мав поточного чи навіть старого номера телефону чи адреси для неї. Звичайно, Сінклер була глухою, але я працював над припущенням, що в неї буде телефон TTY, пристосований для людей із вадами слуху.
  Зазвичай номер телефону полегшує роботу. Ванг, повернувшись у Міннеаполіс, міг перевірити будь-яке ім’я, яке я йому назвав, через національний телефонний диск і знайти номер. Проблемою було вирішити, яке ім’я йому дати. Прізвище Сінклера могло бути Голдман, або вона могла розлучитися зі своїм чоловіком і повернутися до Шайло. Її ім’я могло бути Сінклер, якби вона змінила його юридично, або все ще могло бути Сара.
  Сидячи за широким столом у читальному залі бібліотеки, я змішував і порівнював можливості на аркуші паперу. Сінклер Голдман. Сара Голдман. Сінклер Шайло. Сара Шайло. Чотири можливі імена. Ні, шість, я зрозумів. Наомі сказала мені, що Сара написала своє ім’я без ч . Але одна річ, яку я навчився під час рутинної слідчої роботи, — це завжди враховувати опискові помилки, особливо типові орфографічні помилки у варіантах імен. Мішель і Мішель. Джон і Джон. Якби я попросив Ванга про цю послугу, мені б довелося включити Сару Голдман і Сару Шайло як можливі імена. Список Ванга може розтягнутися на сотні списків. Навіть тисячу.
  До деяких із тих жінок я б справді потрапив з першого разу. Але я також залишив би десятки повідомлень на машинах і в скриньках голосової пошти, а потім застряг би біля телефону десь у дешевому номері мотелю, чекаючи відповідних дзвінків.
  Існувала навіть можливість, що телефон Сінклера значився не під її ім’ям, а під її чоловіком, імені якого я навіть не знав. Щось із D, сказав Білл Шайло.
  Має бути кращий спосіб, ніж переглядати офіційні банки даних.
  Якщо люди не шахраї та не ховаються, є кілька простих способів знайти їх. Через свою професію один шлях.
  Сінклер був поетом. Здавалося, вона не була дуже відомою, якщо існувала така річ, як відомий поет, окрім небагатьох рідкісних, яких закликали читати на президентських інавгураціях. Але попри це вона була напівпублічною людиною. Її ім'я, Сінклер Голдман, було її брендом. Навряд чи вона змінила б це, навіть якби розлучилася з чоловіком.
  Через вхід зліва від мене я міг побачити іншу кімнату, повну комп’ютерів. Це були веб-станції. Я взяв свій листок і підійшов до дверей.
  Кожна станція була зайнята. Поруч табличка з порадою, будь ласка, запишіться на час в Інтернеті. Півгодини, поки інші чекають. Внизу висів буфер обміну.
  Майже всі користувачі були старшокласниками. Чи дозволяли їм школи займатися бібліотечними дослідженнями самостійно? Вони скоротили школу, щоб вийти в Інтернет? У дитинстві я не був чужим у школі, але ніколи не ходив до бібліотеки.
  Наймолодшому користувачеві було, мабуть, 15 років. Він розглядав фотографії масл-карів.
  «Вибачте», — сказав я. Я підняв свій значок округу Хеннепін. «Це поліцейська справа».
  Його очі трохи розширилися, і він підвівся, потягнувшись до рюкзака біля сидіння.
  «Не рухай свої речі, — сказав я. «Мабуть, це не займе багато часу».
  Я сів на тепле сидіння й набрав у вікні браузера адресу мета-пошукової системи, яку віддав перевагу Шайло. Коли з’явився портал, я ввів у поле пошуку «Сінклер Голдман».
  Це призвело до двох ударів. Один був сайт для Last Light Press; це було багатообіцяючим. Другий викликав більше інтересу. Це було місце коледжу Бейла.
  Переглядаючи, я дізнався, що Сінклер Голдман навчався на факультеті Бейла в поточному семестрі. Сінклер Голдман був лектором, Creative Writing 230. Practice of Poetry. Мені стало трохи легше на серці, як завжди, коли стежка стає теплішою.
  Подальше клацання мишею повідомило мені, що її клас зустрівся сьогодні, але я запізнився, щоб я застав її там, якщо Бейл не був десь на півночі Юти. Це не було. Сторінка «Як дістатися сюди» показала зірку на карті трохи південніше Санта-Фе, Нью-Мексико.
  «Ще хвилинку», — сказав я хлопцеві, який чекав, натиснувши «Зв’яжіться з нами» і потягнувся до бібліотечного запасу паперу для записів і маленького олівця.
  Я подзвонила з тихого телефону біля вбиралень бібліотеки, і оператор переключила мене на відділ літератури.
  «Це детектив Сара Прібек», — сказав я молодому чоловікові, який відповів на телефонний дзвінок. «Я намагаюся зв’язатися з Сінклером Голдманом. Я знаю, що вона глуха, — швидко вставив я. Я вже чув, як він дихає, щоб пояснити мені це. «Але я маю з нею зв’язатися сьогодні. Це поліцейська справа».
  «Вона зараз на кампусі. Вона має поетичний семінар з двох до чотирьох». У нього був блідий глухий голос і студентський акцент. До речі, дуже мало, я його уявив. Близько 20, з дуже коротким волоссям, пофарбованим у біло-русяве з якогось більш приземленого кольору.
  «Я в Юті», — сказав я. «Я їду до Санта-Фе, але не так швидко».
  «Ми не в Санта-Фе. Ми..."
  «Мені не потрібні вказівки. Мені просто потрібно знати, де я можу зв’язатися з Сінклер Голдман після того, як вона покине кампус. Номер телефону або адреса».
  Як і передбачувано, він відмовився. «Ми не можемо надати адреси».
  Я очікував цього, але не міг наполягати на цьому. Я телефонував. Він мав рацію, не надавши їй інформацію на моє слово, що я поліцейський.
  — Тоді номер телефону, — сказав я.
  Він звучав недовірливо. «Я справді не думаю, що в неї є телефон. Пані Голдман має вади слуху».
  «Я це знаю, але...»
  «Я можу вам сказати, що вона працює тут у вівторок з...»
   До біса. «Послухайте, я детектив шерифа з Міннесоти. Я не приїду до Нью-Мексико, щоб поговорити з нею про курсову роботу, і не можу дочекатися вівторка. Будь ласка, перевірте номер телефону?»
  Удар тиші. «Будь ласка, зачекайте».
  Через хвилину він повернувся. «У мене є номер», — сказав він із здивуванням. Він прочитав це. «Справа в тому, що поруч стоїть ім’я в дужках. Лігієя Мур. Це щось для вас означає?»
  — Дякую, — сказав я. «Я ціную вашу допомогу».
  Проігнорувавши його запитання, я розірвав зв’язок вказівним пальцем і зачекав, перш ніж знову набрати номер.
  Сінклер зараз був на уроці, тож хтось був удома? Можливо, Д. Голдман, чоловік. Або Лігієя Мур, ким би вона не була. Можливо, цей номер був якимось контактним. Помічник? Навіть її редактор?
  Телефон задзвонив чотири рази, і хтось підняв трубку. "Привіт?" Це був легкий, жіночий голос.
  «Мене звуть детектив Сара Прібек, і я намагаюся зв’язатися з Сінклером Голдманом. З ким я розмовляю?»
  — Це Лігієя, — сказала вона. «Сінклера тут немає. Ви сказали, що ви поліцейський?»
  «Я детектив шерифа з округу Геннепін, штат Міннесота», — сказав я. «Мені потрібно поговорити з пані Голдман у рамках розслідування. Я зателефонував у коледж Бейла, і мені дали цей номер для неї. Чи є кращий, якому я мав подзвонити?»
  — Ні, — сказала Лігієя. «Це правильна цифра. Ви підписуєте?»
  "Ні", - сказав я. «Боюсь, що ні. Ви кажете, що якщо я хочу з нею поговорити, мені знадобиться перекладач».
  «Так. Зазвичай я перекладаю для Сінклера. На її уроках я читав її вірші на слемах. Якщо ви хочете домовитися про щось, про зустріч, то найпростіше це зробити через мене. Я поговорю з нею, коли вона повернеться додому».
  «Чи міг би її чоловік перекласти для нас?» Я запропонував.
  — Сінклер не одружений, — сказала Лігієя.
  — Тоді вона розлучилася, — сказав я.
  Лігієя замовкла, усвідомлюючи той факт, що я принаймні трохи знаю про Сінклера. «Так», - сказала вона. «Мені потрібно буде сказати їй, про що це». Її голос трохи підвищився, підказуючи мені.
  Мені дуже хотілося, щоб я знав мову жестів. Мені вже було неприємно проходити через посередника, якого я навіть не знав, і, напевно, було б ще нав’язливіше, коли б я зустрівся віч-на-віч із Сінклером. «Як я вже сказав, я детектив відділу шерифа округу Геннепін. Але моє заміжнє ім’я Шайло, — сказала я.
  «О, — здивовано сказала Лігієя. Вона впізнала ім'я.
  «Я також невістка Сінклера. Її брат Майкл, мій чоловік, пропав безвісти. Тож це поліцейська справа, а також сімейна справа».
  «О, вау, — сказала Лігієя. Ця фраза зробила її голос ще молодшим. «Добре. Ви в місті? Або в Санта-Фе?»
  «Я буду, як тільки зможу вилетіти. Я хотів би сьогодні ввечері поговорити з Сінклером, — сказав я.
  «Що ж, — сказала Лігієя, — мені доведеться поговорити з нею, перш ніж ми зможемо щось домовитися. Чи можу я вам передзвонити?»
  «У мене немає номера, за яким можна зв’язатися», — сказав я. «Буде справді краще, якщо ми зможемо щось налаштувати зараз, і ти скажеш мені, як дістатися до неї». Я штовхався.
  «Справді, я не можу цього зробити, — сказала Лігієя. «Я її сусід по дому, іноді перекладаю для неї, але це все. Вона абсолютно незалежна. Я не такий, як помічник для інвалідів».
  «Я розумію, — сказав я.
  «Можливо, вона погоджується зустрічатися вдома, але їй може бути зручніше зустрічатися в кампусі чи десь у місті», — сказала вона.
  «Дозволь мені подзвонити тобі, коли приїду в Санта-Фе», — сказав я, капітулюючи.
  «Звучить добре».
  «Слухай, — сказав я з цікавістю, — якщо ти перекладаєш Сінклер на її уроках. . . вона зараз не проводить заняття?»
  — Правильно, — сказала Лігієя. «Але Бейл навчає жестів через їхній мовний відділ. Сінклер погодилася, щоб один із відмінників перекладав для неї сьогодні як завдання. Тож я отримав трохи часу для навчання».
  «Ви вивчаєте мову жестів?»
  «Ні, творче письмо. Я пишу вірші. Але впродовж усієї середньої школи у мене був глухий хлопець, і саме так я навчилася жестом».
  Група галасливих школярів йшла повз таксофони, йдучи до бібліотеки. Я засунув палець у вухо і відвернувся від них.
  «Слухай, я сподіваюся, що раніше я не змусила Сінклера звучати стримано», — продовжила Лігієя. «Вона дійсно дивовижна людина. Я впевнений, що вона буде рада познайомитися з вами».
  
  Мені потрібно було провести чудовий час, якщо я сподівався поговорити з Сінклером Ґолдманом цієї ж ночі, і я підштовхнув свою орендовану машину до сімдесяти п’ятої швидкості на шосе за містом. Але майже так само швидко мені довелося натиснути на гальма на сигналі світлофора. Світло було зелене, тому я ледь не вилетів на перехрестя та в довгий чорний седан. Коли я зупинився на півдорозі до пішохідного переходу, я побачив, що седан був одним із багатьох подібних до нього, який рухався повільним і тверезим ланцюгом. Я подивився ліворуч, на передню частину процесії. Найперша машина була катафалком, що в'їжджала через широкі кам'яні ворота, за якими крізь доглянуті смарагдові газони петляла вузька дорога.
  Я сподівався, що ховають не молоду людину.
  Морг, де Камарея організовувала заходи, явно надміру компенсував похолодання, яке ми мали; внутрішня частина ледве не світилася від жару. Крім того, мій похоронний одяг — той, який я купив і востаннє одягав, коли помер мій батько — був вовняним, відповідним для зими. Коли сім’я та друзі Женев’єви проникли туди, а кімната наповнилася, я відчув неприємну теплоту і хотів вислизнути.
  Шайло був на іншому кінці кімнати у своєму темному костюмі для походу в суд. Я взяв особистий день, щоб побути з Женев’євою та членами сім’ї, які перебували в її будинку, щоб допомогти їй під час огляду, служби та поховання. Шайло організував роздільну зміну, щоб зараз бути тут, для перегляду.
  Це була фігура мови в цьому випадку. Гробівник міг зробити так багато з таким побитим обличчям, як у Камарейї; скриня в передній частині кімнати була дорогою, сяючою та закритою. Я довго дивився на нього, а потім перевів погляд на тих, хто прибув.
  Один із них одразу привернув мою увагу.
  Час від часу я чув, як Женев’єва розповідала про свій короткий шлюб. Вона була білою католичкою робітничого класу з міської Півночі; він народився чорним у сільській місцевості Джорджії та виріс у Першій африканській баптистській церкві. Коли ці розбіжності прирекли їхній шлюб, він поїхав до Гарлему, а потім, нарешті, до Європи як корпоративний юрист, а вона залишилася працювати поліцейським у Містах, які були домом для її родини протягом кількох поколінь.
  Я ніколи не бачив фотографії Вінсента, але Женев’єва описала його мені одного разу, на початку нашої дружби. Тож коли я побачив його, у мене справді не було жодних причин думати: хто це, в біса, такий? але я це зробив, а потім, звичайно, я зрозумів.
  У мене була звичка класифікувати людей, яких я бачив як спортсменів, якими вони могли бути в середній школі: захисник, бігун, плавець, розігруючий. З цією людиною це було неможливо. Вінсент Браун був шість футів чотири, і він мав потужну фізичну присутність, яку неможливо охарактеризувати. Він був владний у всьому, в однотонному костюмі багатої людини, з чимось ацтекським у вилицях і схожістю на яструба в профілі. Його темний погляд зовсім не нагадав мені світло-ліхові, широко розставлені очі Камареї. Важко було уявити його як батька цієї легковажної, ніжної дівчини, і так само важко уявити його як чоловіка Женев’єви, коли вони вдвох створюють дім разом.
  Вінсент побачив, кого шукав: Женев’єву серед своєї родини. Він підійшов до неї, а її брати й сестри трохи відійшли вбік, коли він наблизився. Женев'єва підвела на нього очі, і Вінсент поцілував її. Не на щоку і навіть не на чоло, а на маківку, і він заплющив очі, коли це зробив, жестом безмірної ніжності.
  Раптом я побачив те, чого не міг побачити кілька секунд тому: спорідненість. Приналежність, незважаючи на все, що, здається, суперечить цьому.
  Вінсент розмовляв з Женев'євою, а вона з ним. Він повернувся і подивився на мене, і я зрозумів, що мене обговорюють. Спійманий на цьому погляді, я відвів погляд, але Вінсент уже рухався до мене, тому я повернувся, щоб помітити його.
  — Сара, — сказав він.
  «Вінсент?» Це було наполовину привітання, наполовину питання. Він не зовсім потиснув мені руку, але взяв її й тримав на мить.
  «Ви були з Камарею, чи не так?» запитав він. «Дорогою до лікарні?»
  «Так».
  «Дякую», — сказав він.
  В аеропорту Солт-Лейк-Сіті я знайшов рейс до Альбукерке, на якому міг би бути резервним. Я поклав свою кредитну картку і купив квиток.
  Якби різноманітні виписки Шайло — банківські, телефонні, кредитні картки — не виявляли жодних підозрілих дій, я залишав паперовий слід, за яким могла стежити дитина: міжміські дзвінки на моїй картці, документи в агентстві з прокату автомобілів, квитки на літак на картці. American Express.
  Але моє ім’я не було названо, і я залишився стояти й дивитися, як агент з посадки закриває двері до реактивної доріжки. За прилавком маленькі червоні вогники пишуть «Flt. 519—Альбукерке—3:25» загинув.
  Рейс о 4:40 був менш завантажений. Час нашого польоту становив одну годину двадцять хвилин. Принаймні так мало бути. Коли ми наблизилися до району Альбукерке, пілот зробив оголошення.
  «У них є деякі затримки в Альбукерке через низьку хмарність і дощ. Ми не збираємось змінювати маршрут; ми очікуємо, що ви сідете на землю і вирушите в дорогу незадовго, але ми проведемо деякий час у режимі очікування, очікуючи дозволу. Вибачте за незручності». Голос пілота став теплим і добродушним. «Якщо говорити про погоду, друзі, ви, можливо, захочете врахувати трохи додаткового часу для наземної подорожі сьогодні ввечері через умови. Ми хочемо, щоб ви залишалися в безпеці, щоб ви знову літали з нами».
  Я притулив голову до краю маленького ілюмінатора вікна й прислухався до нетерплячого ритму власного серця.
  Що пізніше я був, то ймовірніше було, що Сінклер і Лігієя відкладуть мене до завтрашнього ранку, мабуть, для зустрічі десь у місті.
  Я не хотів зустрічатися з Сінклером у кафе чи закусочній. Якби мені довелося поговорити з найближчим братом Шайло через перекладача, принаймні я не хотів робити це в жвавому громадському місці, яке не підходило б для тривалої та комфортної розмови.
  Обстановка, в якій ми з Наомі Вілсон розмовляли, була ідеальною. У її власному домі ми мали приватність і мали час, щоб розмова йшла куди потрібно. Ймовірно, не вдасться відтворити це з Сінклером, незважаючи ні на що. Але я хотів піти до неї додому, і це було не лише для того, щоб ми мали час і усамітнення поговорити.
  У кожного з нас є одне місце, куди б ми пішли, якби наше життя розвалилося. Моя розмова з його братом показала, що Шайло може бути там, де живе його сестра Сінклер.
  Життя Шайло не розвалювалося. Життя Шайло складалося. Його кар'єра йшла вгору, шлюб був молодим і міцним. І все ж я мусив переконатися, що він не шукав притулку в цьому віддаленому куточку країни, перебуваючи під абсолютно невідомим мені стресом.
  Це здавалося б дивним збігом, принаймні для мене, якби Санта-Фе справді був тим місцем, де Шайло пішла на землю. Наскільки я знав, він ніколи там не був, а одним із найперших моїх спогадів був Санта-Фе.
  Мені було, мабуть, чотири роки, коли мати взяла мене в подорож до міста, щоб зробити якісь покупки, які вона не могла зробити у глибинці. Все, що я пам’ятаю, це те, що це була здається осінь чи зима. У моїх знімках спогадів я бачу прохолодну дощову ніч і теплі привабливі вогні будівель; Я пам’ятаю, як я їв крем-суп з гарбуза чи кабачка в ресторані, і моя дитина була задоволена, тому що за столом були тільки я і мама, а я була сама. . . .
  У мої думки увірвався голос пілота. Нам дозволили зробити останній спуск у район Альбукерке. Стюардеса плавно рухалася вгору по проходу на периферії мого зору, спостерігаючи за столиками з підносами чи задіяними мобільними телефонами.
  Літак занурився в гладкий, як поверхня океану, шар хмар. У пізніх сутінках хмари були дуже темно-сірими, ніч майже опустилася над містом. На моєму вікні утворилися краплі води, які почали розповзатися по шибці. Оповиті вугільним туманом, на мить усі ми в літаку були ніде, між світами.
  Це була смішна, і я знав це, перспектива, що я можу здивувати Шайло в домі його сестри в Нью-Мексико. Але я знав, чому відмовився миттєво відкинути це. У якийсь дивний і зворотний спосіб це було привабливо.
  Одного разу я чув, як одна овдовіла жінка сказала, що через місяць після того, як її чоловік загинув у автокатастрофі, вона почала втішатися фантазією. Фантазії полягали в тому, що її чоловік не помер, він просто покинув її і жив в іншій частині країни. Тоді це звучало не дуже втішно, про що думати пізно ввечері, але тепер я зрозумів. Любов цієї жінки була безумовною: вона просто хотіла, щоб її чоловік був живий і був у порядку, з нею чи без неї.
  З тих реалістичних варіантів, які мені довелося пояснити зникнення Шайло, цей був єдиним, віддалено приємним.
  Білі вогні злітно-посадкової смуги піднімалися назустріч літаку.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  розділ 17
  Я злився з тонким натовпом людей у залі, що веде до головного терміналу. Справи, які я ще мав зробити сьогодні ввечері, змусили мене вже втомитися. Прямо переді мною була купа телефонів-автоматів, але я вже знав, що не буду дзвонити Лігії.
  Різноманітні карти міста, які видають у пунктах прокату автомобілів, були недостатніми для потрібних мені маршрутів. Саме в газетному кіоску я знайшов те, що мені було потрібно, карту, на якій містився весь штат Нью-Мексико.
  Біля стійки прокату автомобілів я доповнив свій паперовий слід, узявши напрокат Honda. Я розгорнув карту штату й вказав на маленьке містечко, де був коледж Бейла. «Скільки часу мені потрібно, щоб дістатися сюди?» запитав я.
  Службовець подивився вниз, щоб побачити, куди я показую. «Година», — сказала вона. «Можливо, трохи більше, тому що вже темніє, а ви в цій місцевості новачок».
  «У цій машині, яку ви мені даєте, повний бак бензину?»
  «О, так, усі наші машини заповнені. Ви несете відповідальність за повернення їх заповненими, інакше ви заплатите комісію за заправку…»
  «А як щодо підсклянника?» запитав я.
  «Що?»
  «Мені потрібна буде кава».
  «Я тебе відчуваю», — сказала вона, одна з кофеїнозалежних.
  Але зрештою я не хотів витрачати час на зупинку, тому я не пішов пішки до Starbucks у головному терміналі та не зупинився нікуди. Я щойно виїхав за місто.
  Легкий туман рівномірно падав, і я ввімкнув склоочисники на переривчастий режим. Я сподівався, що ми не будемо мати серйозний дощ, тому що я планував дозволити своїй провідній нозі мати свій шлях. Я вже збирався спізнитися досить, щоб бути грубим; кожна хвилина на рахунку.
  Я тримав його на вісімдесят другому, поки був на міждержавній трасі. Коли шлях до коледжу Бейла почав підніматися в гори, я скинув акселератор, але недостатньо, щоб рухатися на дозволеній швидкості. Потім миготливі вогні перетворили краплі дощу, що прилипли до мого заднього скла, на кольори червоно-синього калейдоскопа.
  Я негайно ввімкнув покажчик повороту, телеграфуючи про свій намір співпрацювати, і з’їхав на узбіччя.
  Патрульний поліцейський, який підійшов до моєї машини, виглядав приблизно на 20. За табличкою він був заступником Джонсона. «Ви знаєте, як швидко ви їхали?» – сказав Джонсон.
  «Ну, я думав, що сорок п’ять, але ти, мабуть, скажеш мені, що це більше, — сказав я, намагаючись здатися добродушним.
  «Це було трохи більше, ніж це», — сказав він, не посміхаючись. «Я показав вам п’ятдесят сім».
  «Ви мене зрозуміли, мабуть. я в чужій машині; іноді вони можуть тебе обдурити, — сказав я.
  «Вони не можуть вас обдурити, якщо ви дивитесь на спідометр», — дидактично сказав він. «Дуже важливо, щоб люди їздили повільно під час такого легкого дощу. Бачите, люди думають, що легкий дощ краще, ніж сильний, але в асфальті є олія, яка... . .”
   Я заплачу штраф, я заплачу його двічі, будь ласка, просто перестаньте говорити і випишіть штраф, - подумав я. Але він був дитиною; він дуже серйозно ставився до своєї роботи.
  Депутат Джонсон завершив свою розмову приблизно через хвилину і зняв моє посвідчення, щоб перевірити його на комп’ютері. Я почав гортати свою сумку в пошуках свого щита округу Хеннепін.
  Він повернувся і виписав мій квиток. Я в нього взяв.
  «Дякую за вашу ввічливість», — сказав він.
  «Почекай хвилинку, добре? Мені потрібно вас дещо запитати». Я простягнув свій щит. «Я з департаменту шерифа округу Геннепін. Це Міннеаполіс і околиці».
  Його брови піднялися вгору, вираз був водночас здивованим і захисним.
  «Я не прагну до професійної ввічливості з квитком. Я перевищував швидкість; Я заплачу штраф», — запевнив я. «Я тут у рамках розслідування. Я фактично прямував до вашого відділу, коли ви зупинили мене. У мене тут є номер телефону без адреси, і я збирався попросити когось отримати його сьогодні ввечері». Я посміхнувся йому, щоб дати йому зрозуміти, що він зробить мені послугу. «Якби ви передали це по радіо у свій відділ заздалегідь, можливо, вони могли б отримати це до того часу, коли я приїду».
  Заступник Джонсон насупив брову. «Ви знову з якої юрисдикції?»
  «Я детектив із округу Геннепін. Я можу дати вам нічний номер слідчого відділу, якщо хтось захоче це перевірити».
  «Це частина розслідування?» — повторив він.
  «Розслідування зниклих осіб, так».
  Джонсон починав розуміти, що це щось на кшталт цікавої перерви в роботі на радарі. «Про який номер телефону ви питаєте?» запитав він.
  Я дав йому номер телефону Лігії, і він повернувся до радіо.
  «Вони шукають це», — сказав він, повернувшись, і дав мені напрямок до підстанції шерифа. «Поверніться і поговоріть зі мною, якщо я можу чимось допомогти вам, поки ви в місті, детективе Прібек», — сказав він. Це звучало так, ніби його робота не тримала його надто важко.
  Лише коли я дійшов до підстанції, хтось поставив очевидне запитання, дещо опосередковано.
  «Округ Геннепін повинен мати справжній профіцит бюджету, щоб мати можливість відправляти своїх детективів по всій країні шукати зниклих безвісти», — сказав черговий заступник, іронічно піднявши брову.
  «Ні, — сказав я. «Це рідкість».
  Він дав мені адресу, написану на Post-it із загнутою липкою частиною.
  «Це особливий випадок?» сказав він.
  «Начебто». Мені не хотілося пояснювати. «Гей, це кава?»
  
  Через десять хвилин я зупинився перед низьким критим дерев’яним ґонтом котеджем неподалік від того місця, де на карті був вказаний коледж Бейла. У кінці під’їзної алеї було вуличне освітлення, схоже на вікторіанську газову лампу. Його стоватна лампочка кидала яскраве світло на передній двір. Гараж був закритий, і на вулиці не було припаркованого непоказного автомобіля, який би запропонував мені орендувати машину для відвідувачів.
  Я почула кроки у відповідь на мій стукіт, але двері відчинилися не відразу. Натомість у бічному вікні поворухнулася фіранка, відображаючи мудру жіночу обережність. Через мить двері розчинилися приблизно на півметра.
  В отворі стояла молода жінка. Їй було приблизно п’ять-шість, вона мала дві темно-каштанові коси, жорсткі з притиснутими кучерями. Укорочений топ поверх картатих піжамних штанів оголив її плоский живіт, на відтінок-два світліший за какао-порошок. Її ноги були босі.
  «Чи можу я вам допомогти?» — запитала вона.
  «Сьогодні ми говорили по телефону. Я Сара Прібек. Я збирався тобі зателефонувати, — я продовжив свої пояснення, перш ніж вона встигла заговорити, — але мій рейс затримали, і я спізнився. Це нічого не означало, але по-своєму звучало як виправдання. «І в розслідуванні зниклих безвісти час дійсно має важливе значення, тому я прийшов прямо сюди».
  Темно-карі очі Лігії вивчали мене, і вона ще не казала «ні». Я продовжував висувати свої аргументи. «Я прихопив із собою юридичний блокнот». Я торкнувся своєї сумки, де лежав блокнот. «Вам не доведеться перекладати, якщо вам це не зручно».
  Вона відступила. «Заходьте», — сказала вона неохоче. «Я запитаю Сінклера, чи це добре».
  Коли вона зачинила за нами двері, у під’їзд вибігла маленька дівчинка. Її каштанове волосся було мокрим, і вона була загорнута в пурпуровий рушник, який тримав на руках. Вона зупинилася біля Лігії й подивилася на мене, потім підняла руки й почала жестикулювати. Рушник зісковзнув до її ніг.
  «Надія!» Лігієя охнула й стала навколішки, щоб схопити рушник і знову загорнути голу маленьку дівчинку. Лігієя підвела на мене погляд і, побачивши, що я починаю сміятися, почала сміятися й вона, закочуючи очі. Це був найкращий криголам, про який я міг побажати.
  — Донька Сінклера? запитав я.
  «Так, це Надія», — сказала Лігієя. «Підписання видає її як дитину Сінклера, я думаю».
  Я дивився вниз на Хоуп, коли помітив рух на периферії свого зору. Позаду Лігії стояла висока жінка з розпущеним рудим волоссям. Вона спрямувала на мене знайомий оцінюючий погляд очима, які мали трохи євразійську форму.
  Сінклер. Лігієя ще не помітила її присутності. Я випрямився й кивнув їй, і вона відповіла на моє привітання тим же.
  Обмін був для мене формальним почуттям, і не лише тому, що я не міг поговорити з нею безпосередньо. У мене було таке відчуття, ніби я знайшов зниклу людину. Два дні тому я насправді не знав про її існування, принаймні не по імені, а тепер вона почувалася як людина, яку я намагався знайти протягом тривалого часу.
  — Тримайся за рушник, люба, — сказала Лігієя Хоупу, а потім підвелася й звернулася до Сінклера, промовляючи й підписуючи водночас.
  «Це Сара Прібек». Вимовлення мого імені загальмувало Лігію. «Вона каже, що час дуже важливий у ситуації зниклих безвісти людей, тому вона підійшла раніше. Вона хоче поговорити з тобою сьогодні ввечері».
  Надія мовчки спостерігала за розмовою. Сінклер підняла руки й підписала.
  Лігієя глянула на мене. «У вас є кімната в місті?»
  Блін, подумав я, відчувши звільнення. «Ще ні», — сказав я.
  Сінклер знову підписав.
  «Вона каже, що збирається приготувати для вас вільну кімнату», — переклала Лігієя.
  Сінклер підхопила свою доньку на руки й пішла назад коридором, звідки вона вийшла, а я стояв, вражений її несподіваним проявом гостинності. Зрештою, я був зовсім чужим.
  Лігієя увірвалася в мої думки. «Чому б тобі не зайти зі мною на кухню? Я збирався зробити чай».
  «Слухай, я мав на увазі те, що сказав про те, що тобі не потрібно перекладати», — повторив я, йдучи за нею. «Ти виглядаєш так, наче йшов спати».
  — Ні, — сказала Лігієя. «Я просто вчуся. До завтра я маю закінчити третю дію « Венеціанського купця ». Вона підняла з плити чайник і потрясла його, перевіряючи рівень води всередині. «Здається, це марна трата часу. Навряд чи хтось більше грає Merchant , і це правильно, тому що він такий жахливий антисемітський. Я не думаю, що його більше ніхто навіть читає». Вона чиркнула сірником, перш ніж торкнутися ним конфорки: це була дуже стара піч.
  — Ви давно знаєте Сінклера? — запитав я її.
  — Три роки, — сказала Лігієя. «Поки вона була в Бейлі. Мене одразу призначили її перекладачем, і невдовзі після цього я почав читати».
  «Читання?»
  «Я виконую її роботу на поетичних читаннях і слемах», — пояснила Лігієя. «У цьому багато проблем, тому що я не просто декламую її слова. Я перекладаю емоційний зміст і намагаюся це також передати. Мені довелося по-справжньому пізнати Сінклера, прочитати її твір так, як читала б вона сама, якби була розмовною людиною».
  Я обернувся, почувши позаду себе легкі кроки, і побачив Хоуп із зачесаним рудим волоссям, у білій нічній сорочці й дивилася на мене з дитячою серйозністю.
  «Мама каже, що ти розмовна людина», — оголосила вона, але про всяк випадок також підписала. Її голос був бездоганним, чітко зрозумілим. До цього моменту я думав, що вона глуха.
  — Твоя мати має рацію, — сказав я.
  «Тебе звати Сара?» — запитала вона.
  — перебила Лігієя. «Надія, твоя мама знає, що ти тут?»
  Дівчина дивилася в підлогу. Вона не хотіла брехати.
  «Знаєш, що я думаю?» Лігієя продовжувала, трохи нахиляючись, щоб звернутися до Хоуп. «Мені здається, вона вже поклала тебе спати і думала, що ти там залишишся». Лігієя випросталася й показала.
  Надія вибігла з кухні назад у коридор.
  Лігієя похитала головою, одночасно поблажливо й роздратовано. «Вона завжди має бути частиною всього», — сказала вона. Лігієя провела рукою по носику чайника, намацуючи пару. «Найрозумніша маленька дитина, яку я коли-небудь бачив. Звучить як десятирічна, коли вона говорить. Знаки вільно. Я впевнена, коли вона стане старшою, вона буде робити те, що я роблю, читати мамині вірші на виставах. Вона щось буде».
  «Коли Сінклер розлучилася з батьком?»
  Лігієя не відповіла. Її очі звернулися до місця позаду мене, я обернувся й побачив Сінклера.
  Шайло була такою. Ходив, як проклята хмара. Часто я не чув його, поки він не був прямо за мною.
  «Я саме збирався налити, — сказав Лігієя.
  
  Ми оселилися у вітальні з низькою стелею, заставленою кімнатними рослинами, позначеною еклектичними кольоровими вкрапленнями. Коли я сидів у кріслі-гойдалці, я засунув ніс у свій чай, затримуючись. Я потрапив сюди, сказавши, що сьогодні ввечері мені важливо поговорити з Сінклер, і правда полягала в тому, що в мене не було до неї термінових питань. Я прийшов сюди, щоб переконатися, що Шайло тут немає, і мені було зрозуміло, що його немає.
  Це Сінклер порушив мовчанку, а не я.
   «Я рада, що ти прийшов», — сказала вона через Лігію. «Мені дуже цікаво про Майкла. Минули роки, як я його не бачив. Але я знаю, що у вас, напевно, спочатку є запитання до мене».
  Я поставив чашку. «Це було моє перше запитання: коли ви востаннє чули про нього?»
  Лігієя чекала, поки Сінклер думав.
   «Приблизно п’ять-шість років тому», – підписала вона. «Я не можу точно пригадати. Я був у Містах, щоб почитати в Лофті та прочитати гостьову лекцію в Аугсбурзькому коледжі, потім я їхав у Нортфілд, щоб читати лекцію в Карлтоні. Я добре пам’ятаю візит до Карлтона, тому що потрапив туди через кілька днів після того, як у жахливій автокатастрофі поблизу Сітіза загинули троє їхніх студентів. Це було дуже сумно. Такі речі сильно б’ють по маленькій школі».
  "О," сказав я. Анекдот зачепив. «Я теж це пам’ятаю».
   «Ви хочете, щоб я перевірив точну дату?»
  «Не потрібно», — сказав я. «Це було так давно, що майже безсумнівно не є частиною того, що сталося зараз. Мені більше було цікаво, як довго ти підтримував зв’язок із Шайло. Ви дійсно бачили його особисто, коли були там?»
   «Так. Ми зіткнулися на вулиці».
  — Ти не домовився з ним про зустріч?
   «Я навіть не знав, що він там живе».
  «Чи чули ви про нього після того: листи, електронна пошта?»
  Сінклер похитала головою.
  «Коли ви почули, що він зник безвісти, чи спадали на думку якісь можливості щодо того, що з ним сталося?»
  Сінклер знову похитала головою. Я бачив, що її лаконічні відповіді не мали на меті бути марними, а насправді ввічливими: вона спілкувалася безпосередньо зі мною.
  — Як ти думаєш, чому він утік, коли йому було сімнадцять? — запитав я її.
  На це запитання вона перевела погляд з рук Лігії на мої очі й швидко провела великим пальцем по кінчиках пальців. Мені було цікаво, чи цей рух рукою схожий на облизування верхньої губи під час інтерв’ю, тимчасовий жест.
   «Я чув про це лише через багато років, — сказав мені Сінклер. «Але Майк не ладнав з нашим батьком не краще, ніж я».
  «Твої брат і сестра кажуть не так».
  Цього разу виникла трохи довша пауза, поки Лігієя чекала, поки руки Сінклера заспокояться. Тоді Лігія переклала. «Вони бачили те, що хотіли бачити. Моя родина звикла думати про мене як про іншого, але вони хотіли, щоб Майк був таким, як вони».
  «Коли ти пішов з дому, куди ти пішов?»
   «Солт-Лейк-Сіті. Я зупинився з групою друзів, які були . . . Джек Мормони?» У процесі перекладу сталася миттєва збій, оскільки Лігієя натрапила на фразу. «Мормони, які відпали від Церкви СПД».
  Це був термін, який би мене не кинув; Я чув, що Шайло використовувала це раніше.
  «Коли вони поїхали за місто на Різдво, я почувався самотнім і пішов додому. Майкл просмикнув мене в дім через вікно, поза яким стояло велике дерево. Це було так само, як я колись вислизнув».
  Вона зупинилася, щоб Лігієя наздогнала. «Нас спіймали, і мій батько був дуже злий. Мені було шкода, що я втягнув Майка в біду. Але він рано чи пізно відійшов би від нашої родини».
  «Майк приїхав до Солт-Лейк-Сіті і шукав вас після того, як пішов з дому?»
   «Ні. Як я вже сказав, я не знав про це аж через багато років».
  Мої запитання, погляд Сінклера, голос Лігії. . . У мене було відчуття, ніби я отримую інформацію через систему, схожу на стару сільську партійну телефонну систему. Це здавалося безглуздим.
  «Як ти думаєш, чому він не пішов би до тебе?» Я сказав. Мені потрібно було ще щось запитати, але краще обвести це пізніше.
  Погляд Сінклера, дуже схожий на погляд Шайло, був спрямований прямо на мене. Вона підписала. «Майк завжди був дуже незалежним, — переклала Лігієя. «Чи можу я запитати вас, чому ви про це питаєте? Це було так давно».
  Я підняв кухоль, але більше не пив. Полуничний чай був спокусливого прозоро-рожевого кольору, коли Лігієя налила його, але коли я спробував його на кухні, він виявився кислим, водянистим.
  «Історія», — сказав я. «Я просто шукаю зразок». Я випив трохи чаю. «Але якщо ви не бачили його і не чули про нього роками, я не можу вас запитати про багато іншого», — сказав я.
  У наступну мить ні Сінклер, ні я не порушили мовчанку. Це була Лігія.
  «Хіба хтось, крім мене, хоче випити щось міцніше за це?» — запропонувала Лігієя. Вона глянула на Сінклера, який помахав рукою без великого ентузіазму чи несхвалення. Я починав думати, що Сінклер сприйняв усе так спокійно, спокійно.
  Лігієя вийшла з кімнати. «Тепер ми можемо по-справжньому поговорити», — подумав я, дивлячись на Сінклера. Але ми, звичайно, не змогли. Я хотів би поговорити з Сінклером без сторонньої присутності Лігієї. Дівчина була досить мила, але вона ніколи не знала Шайло; вона не була зацікавлена в розмові.
  «Я не міг заснути», — сказав дріб’язковий молодий голосок біля мене.
  Я обернувся, щоб подивитися, куди дивився Сінклер. Надія увійшла до кімнати в нічній сорочці, босоніж. Сінклер з материнським роздратуванням похитала головою.
  Лігієя повернулася з пляшкою бомбейського джину в руці й різко зупинилася, побачивши Хоуп. «Що це?» Вона подивилася на Сінклера. «Не вставай. Я відведу її назад у ліжко». Вона простягла Надії руку.
  Але Сінклер похитала головою і щось підписала. Лігієя засміялася.
  «Кожен ненавидить, коли його залишають поза вечіркою, каже вона», — пояснила вона мені. Вона знову подивилася на Надію. «Гаразд, дитинко, мама каже, що ти можеш залишитися трохи». Вона відвернулася й налила джину в склянку Сінклера, а потім і собі.
  «Не для мене», — сказав я надто пізно, коли вона схилилася над моїм кухлем. Лігієя вже наливала важкою рукою.
  «Вибачте», — сказала вона. «Я можу принести тобі ще чаю...»
  — Ні, — швидко сказав я. «Не біда, я в порядку».
  Лігієя поставила пляшку й знову сіла на диван.
  «Давайте, міс Хоуп, ви хочете сісти між вашою мамою і мною?» Лігієя погладила простір між собою та Сінклером.
  Але Хоуп піднялася на крісло поряд зі мною, стілець нахилився вперед на полози. Місця справді було мало, і Хоуп своєю вагою притулився до мене, а її голова до моїх грудей.
  Брови Лігієї піднялися вгору, і навіть Сінклер виглядав дещо здивованим. Вона щось підписала.
   «Ти швидко заводиш друзів», — переклала Лігієя.
  «Зазвичай не так швидко».
  Надія підняла на мене очі. «Тебе звати Сара?» — запитала вона знову. Вона сказала, що не може спати, але я бачив у її очах і чув у її голосі, що сон важко наступає за нею. Мій теж, я зрозуміла.
  «Так», — сказав я їй.
  Хоуп підняла руку й почала писати пальцями.
  — Вона пише твоє ім’я, — сказала Лігієя. «Вона хизується для вас».
  «Ну, я дуже вражений, дитино», — сказав я Хоуп. «Тепер ми трохи нахилимося вперед», — попередив я. Стілець знову перехилився вперед, коли я потягнувся за прохолодним чаєм і джином.
  Я покрутив рідину в чашці, гальмуючи жест, схожий на підстрибування баскетбольного м’яча на лінії штрафного кидка.
  Я планував не пити джин; відтоді як я вперше зрозумів, що Шайло зникла, я остерігався алкоголю, навіть одного разу. Один напій, казав я собі, може призвести до інших; тепло алкоголю зменшує страх у моїх грудях і напругу в моїх плечах, відриваючи мене від реальності, притупляючи мій розум, уповільнюючи мої пошуки. Усе тоді, коли моєму чоловікові було потрібно, щоб я була ясною.
  Потім я все одно випив. Я був так біса втомлений. Джин покращив смак чаю.
  «Здається, ваша черга задавати запитання», — сказав я.
  Сінклер підняла руки й підписала. Вона зробила це правильно.
   «У Майка якісь проблеми?»
  Я рішуче похитав головою. Це було максимально близько до того, щоб я міг спілкуватися її мовою. «Ні», — повторив я. «Наскільки я не знаю. З ним щось сталося. Я намагаюся з’ясувати, що».
  Сінклер знову показав рукою. «Як ви познайомилися?»
  «На роботі. Ми обоє поліцейські». Коли я сказав ці ухильні напівправдиві слова, я відчув спалах жалю всередині себе. Я майже хотів розповісти справжню історію Сінклеру. Потім відчуття пройшло. «Насправді це була наркооблава, — сказав я. Навіть якби в кімнаті були лише Сінклер і я, правдива історія була б надто довгою та трудомісткою, щоб її розповісти, до того ж це була історія, яку я нікому раніше не розповідав.
   «Як зараз виглядає Майкл?»
  Я знову випив, дія дала мені час для теоретизувань.
  «Важко підсумувати, — сказав я. «До болю чесно».
  Відчуття тепла поширювалося під шлунком. У ті часи, коли я справді пив, потрібно було випити набагато більше джину, перш ніж я відчув його вплив. Я знову відпив із кухля й почав легенько штовхати ногами підлогу, розгойдуючи Хоуп і себе.
   «Як довго ви одружені?»
  Лігієя, перекладаючи, підвелася, щоб налити мені в чашку ще джину. Я дозволив їй.
  — Лише два місяці, — сказав я. «Недовго».
   «Як довго ви його знали до цього?»
  «Близько п’яти років», – сказав я. «Проте ми не були разом. Ми розійшлися на деякий час».
  Можливо, джин робив це зі мною, але я втратив відчуття партійної лінії, що мене позбавили Сінклера. Особливо якщо я не зводив очей з Хоуп, яка заснула, слова Лігії миттєво ставали голосом Сінклера.
   «Чому?»
  «Ми з Шайло вдарилися об стіну». Я говорив повільно, думаючи. «У певному сенсі це було професійно. Ми не були рівними на роботі, і це мене непокоїло. Коли я був молодий, я легко злився. Я був на нього злий багато часу і навіть не міг пояснити чому». Я вже п'яний, я повинен зупинитися прямо тут. Я цього не зробив. «І крім того, він інколи був так далеко, і коли я був молодий, я хапався за речі, які, як мені здавалося, були потрібні, і я злякався, коли відчув, що є частина його, яку я ніколи не матиму».
  Я ніби ступив босоніж на уламок горя, якого не бачив до себе. Я сховав обличчя руками, наскільки міг, щоб не розбудити Хоуп.
  Сінклер підійшла, стала переді мною й зробила щось дивне й чудове: поклала руку на моє чоло, наче в мене лихоманка, а потім провела цією ж рукою по моєму волоссю.
  «Я сумую за ним», — тихо сказала я, і Сінклер кивнув.
  Цього разу, коли вона говорила зі мною, її губи рухалися так само, як і руки, і я присягаюся, що зрозумів ще до того, як Лігієя переклала.
   «Розкажи мені щось про Майка. Що завгодно».
  Тож я налив собі ще джину й розповів їй, як Шайло спіймала Аннеліз Еліот.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  розділ 18
  На початку холодних днів Шайло вирушив із досить звичайним дорученням до Іден-Прері, передмістя Міннеаполіса, де кілька церков спільно керували хоспісом. Там чоловіка середнього віку, який помирає від СНІДу, необхідно було повторно допитати, перш ніж його спогади про давній злочин згасли разом із гаснучою свічкою його існування. Шайло сиділа біля його ліжка, слухала, робила записи. А після того, як помираючий заснув, преподобна Ейлін Леннокс, яка допомагала керувати хоспісом, запропонувала Шайло те, що вона самозневажливо назвала «туром із нікелем».
  Він йшов із високою, просто одягненою жінкою і слухав, як вона з тихою гордістю описувала приміщення, яке лише рік тому було реконструйовано як проміжну станцію для помираючих. Вона вказала на втішні, інтимні дотики; вона розповіла про компанії та окремих людей, які пожертвували час і гроші. І коли вона це зробила, Шайло відчув, як щось схоже на волосся піднімається на його шиї.
  На той час вона була на дванадцять років старша, ніж коли зникла. Її високі вилиці пом’якшилися, навколо льодовиково-блакитних очей з’явилися гусячі лапки, а її колись розсіяне світле волосся тепер було пофарбоване в темно-коричневий колір. Але Шайло побачила це в її очах, структурі її кісток, її кареті. Айлін Леннокс була Аннеліз Еліот.
  «Я почула Монтану в її голосі, — сказала мені того вечора Шайло, — але коли я запитала її про це, вона сказала, що ніколи там не жила».
  «Бігня», — сказав я йому. «Ви не можете почути акцент Монтани».
  «Так, я можу», — сказала Шайло.
  Там виросла Аннеліз Еліот, спадкоємиця деревини, дочка земельного барона, який займався лісозаготівлями, паперовими фабриками та великими земельними володіннями. Її ім’я з його європейським відтінком наводило на думку про аристократку, можливо, трохи неврастенічну, з узором блакитних вен під білою, як папір, шкірою нарциса. Мало що може бути далі від істини. Анні, як її звали до того, як слава закріпила її в пам’яті публіки як Аннеліз, була високою, повнотілою та сильною. І якщо її світле волосся було дорого всіяне блідими світлими салонними відблисками, добре, її нігті також часто були трохи брудні від того, що вона сама доглядала за своїми кіньми.
  З юності Анні користувалася швидкими аппалузами, на яких вона їздила на родео. Після 16 років вона володіла швидшим Mustang, і коли її червоне купе 1966 року мчало по дорозі, радари місцевих депутатів, здавалося, були вражені дивною несправністю. Подібним чином історії про літнє місце Еліота в озері Флетхед — надмірне пияцтво серед неповнолітніх, стриптиз-покер і дикі трюки — залишилися такими, історіями про Анні та її друзів, розказаними з майже сумною заздрістю дорослими, які стали надто старими та розумними для такого роду. поведінка. Вона була карапузом із чарівним життям.
  Неприємності нарешті прийшли до Аннеліз, коли їй було дев'ятнадцять. Протягом трьох років у неї був хлопець, Оуен Ґрін, і вони ставали серйозними — ці стосунки пережили його рішення піти до школи в Каліфорнії. Грін навчався перед юриспруденцією в Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго, мав середній бал 3,9, що дуже подобалося професорам і колегам. Потім Марні Хан, гарненька місцева дівчина в старшому класі середньої школи, звинуватила його в зґвалтуванні її після вечірки в багатому районі Ла-Хойя.
  Хан, байдужа студентка та працівниця піцерії поблизу кампусу, пішла на вечірку за власним бажанням. Вона була неповнолітньою і пила. Вона була малоймовірною дівчиною, щоб порушити справу про зґвалтування проти багатого хлопця коледжу; тим не менш, вона залишилася при своїй історії.
  Що б Грін невдовзі після цього сказав Аннеліз по міжміському дроту, невідомо, але Аннеліз вилетіла до Каліфорнії на публічний знак підтримки. Під час її візиту Хан виявилася мертвою, вдареною важким предметом, яку так і не відновили та навіть не ідентифікували.
  Грін мав міцне алібі. Аннеліз, з іншого боку, не була. Докази, непрямі, але неминучі, як сніговий замет, почали накопичуватися. Свідки бачили орендовану машину Аннеліз, припарковану біля будинку Марні. Трохи крові Марні, лише слід, було знайдено на килимку з боку водія того самого автомобіля.
  Поліція діяла швидко, але Еліоти рухалися швидше. Коли було достатньо доказів для арешту, Аннеліз зникла.
  Батьки заперечували будь-яку інформацію про її зникнення. Вони адвокатували та публічно виступали, закликаючи поліцію розслідувати зникнення їхньої дочки як викрадення. Однак вони спрямовували гроші до Аннеліз — і всі органи влади вірили, що так — це було неможливо відстежити.
  Так справа стояла роками, незважаючи на всі зусилля ФБР і поліції двох штатів. Тисячі потенційних клієнтів пропали. Можливо, найбільш неприємним аспектом справи було те, що для Аннеліз не існувало жодного набору відбитків пальців. Її ніколи не заарештовували, і вона була з тих дівчат, навколо яких завжди була група друзів, які користувалися її речами. Не можна було довести, що будь-який прихований відбиток, вилучений з її речей, зроблений Аннелізою.
  Її випадок став новиною в США, але особливо розголосу він отримав у Монтані, де 18-річна Шайло написала про це в газетах. Він працював в одній із лісозаготівельних бригад старого Еліота — авторам журналів, які писали історії про цю справу, сподобалася саме ця деталь.
  Але спочатку, коли Шайло повірив, що знайшов Аннеліз Еліот у містах-побратимах, через дванадцять років після її злочину, його теорія нікого не вразила. Спочатку це навіть не хвилювало саму Аннеліз.
  Як і більшість дослідників, він робив навколо своєї мішені все звужувані кола, тягнучи за краї її особистості Ейлін Леннокс, виявляючи, наскільки вона тонка й несуттєва. Поки його ввічливі, невпинні досліди тривали, її нерви почали тріскатися. Спочатку вона спробувала підступитися до нього, написавши йому листа з проханням припинити свою діяльність. Тоді вона поскаржилася на утиски начальству Шило, як і деякі її парафіяни. І начальство Шайло прислухалося.
  Це законослухняна жінка, зазначили вони. Більш ніж законослухняна: благодійниця, священнослужителька. Вони сказали, що це не може бути Аннеліз Еліот. Усі знали, де Аннеліз. Вона жила з іншими американськими емігрантами у Швейцарії. Або, можливо, на Косумелі, де долари її батьків пішли дуже дорого. Вона точно не була в Міннесоті, холодному штаті Середнього Заходу, де вона нікого не знала, служительницею неконфесійної церкви Нью-Ейдж, годувала бездомних і доглядала за помираючими.
  І вони зазначили, що справа Еліота може бути закритою, але не Міннесотською . Аннеліз жила в Монтані, а вбила в Каліфорнії. Відступи, сказали вони. Працюйте самостійно.
  Шайло відступила, але лише для того, щоб відступити, дивлячись на життя Аннеліз, а не Ейлін. Шайло спілкувалася з детективами в Монтані. Він почав розмову з агентом ФБР, який очолював розслідування Еліота, який був ввічливим, але не дуже зацікавленим. І нарешті він почав спілкуватися з людьми, які знали Аннеліз. Не її близькі друзі, а старі знайомі на схилі її життя.
  Це зайняло багато часу, розслідування переповнювало початок і кінець його трудових буднів. Але настав день, коли він мав довгу дружню телефонну розмову з однокласницею Аннелізи по старших класах. Під час спогадів жінки вона раптом згадала, що на першому курсі біології вони з Аннелізою були партнерами по лабораторії. Вони брали кров один одного. І о так, вони взяли відбитки пальців один у одного. Вона ніколи не думала про це раніше.
  Із спокійним голосом і калатаючим серцем Шайло запитала, чи зберегла вона свої старі шкільні речі.
  Можливо, сказала вона. Мої батьки справжні зграйні щури.
  Того весняного вечора він прийшов з роботи трохи пізно. Коли я зустрів його на задній сходинці, він ковзнув руками по моїй грудній клітці й підняв мене з ніг, як це міг би зробити буйний молодий батько з маленькою дитиною.
  Кілька днів потому, майже через рік після зустрічі з Ейлін Леннокс, Шайло відкрив посилку Federal Express із патентними відбитками пальців Аннеліз Еліот. Вони збіглися в дев’ятнадцять очок із тими, які він наказав спеціалісту зняти відбитки пальців кілька місяців тому з ввічливого, роздратованого листа, який написав йому Леннокс.
  Тепер цим зацікавився спеціальний агент ФБР Джей Томпсон. Він полетів до Міннесоти. Я ніколи не забуду, як побачив його на нашому порозі, худорлявого, шкірястого чоловіка років під сорок. Він виглядав втомленим, лукавим і щасливим, чого я ніколи раніше не бачив в образі федерального агента.
  «Візьмімо її, Майку», — сказав він.
  Це було нелегко, навіть тоді. Томпсон полетів до Монтани, де мати Аннеліз, тепер уже вдова, все ще жила у витонченому старому будинку на сорока акрах. Томпсон і детектив, який спочатку очолював розслідування в Монтані, отримали ордер на обшук будинку Еліота; кілька офіцерів вийшли їм на допомогу.
  Вдова Еліот була такою ж високою, як і її донька, а її світле волосся тільки-но починало покриватися сивиною. Вона встигла звикнути до повторних візитів детективів, особливо чоловіка з Монтани Олдема. Якщо її стривожило те, що цього разу вони прийшли з ордером на обшук — перший обшук за дванадцять років, — його не показали, як пізніше сказав Томпсон. Вона запропонувала чоловікам домашнє імбирне печиво.
  Це був гарний виступ, але вона, певно, знала, наскільки це марно. Хоча в будинку мало що видавало її постійний зв’язок із донькою — папери на телефонному рахунку, наприклад, не свідчили про дзвінки в Міннесоту — на старому столі з перекидним столом лежав запечатаний і проштампований лист без зворотної адреси. в дослідженні. Вона була відокремлена від іншої вихідної пошти, ніби місіс Еліот мала намір кинути її окремо до публічної поштової скриньки в місті. Над адресою не було імені одержувача, але він прямував до Іден-Прері, Міннесота.
  Саме Томпсон знайшов листа, і з того моменту він знав, що потрібно рухатися обережно. Лист не був прихований; він сумнівався, що місіс Еліот повірить, що вони його не бачили, навіть якщо він залишить його нерозкритим і в тому самому місці на столі. Незважаючи ні на що, у той момент, коли поліція залишила її дім, вдова Еліот збиралася телефонувати до Міннесоти.
  Немає шляху назад. Томпсон відкрив листа. У привітанні було написано: «Дорога Анні» .
  Томпсон поклав листа в піджак, знайшов Олдхема і сказав йому сісти з матір’ю Аннеліз для повторної бесіди. «Займіть її», — сказав він.
  Поки Олдем приймав імбирне печиво та чашку чаю в вітальні на першому поверсі, Томпсон повернувся до кабінету на другому поверсі й зробив два швидких, тихих і термінових дзвінка до Міннеаполіса. Перший був федеральному судді; другий – мобільний телефон Шайло.
  «Сьогодні той день, — сказав він. «Ми вдома. Ми її дістали, і мати знає. Я отримаю тобі ордер. За двадцять хвилин воно буде готове». Він дивився у широке вікно туди, де земля Еліота лежала мирною й білою під березневим снігом. «Іди забери її зараз, Майку».
  Аннеліз ніколи не вірила, що Шайло впіймає її. Коли він прийшов до неї того дня в її кабінеті в церкві, вона спочатку подумала, що це було з більш марними, пробними запитаннями. Коли Шайло почала мірандізувати її, вона нарешті зрозуміла, що відбувається.
  Вираз її очей, сказала Шайло, мабуть, був таким самим, який бачила Марні Хан перед смертю, гнів, породжений розчаруванням, відкинутим правом. Аннеліз Еліот якусь мить так дивилася на нього. Тоді вона підійшла до ножа для відкривання листів. Шайло ледве вчасно підняла відбиваючу руку.
  «Невже вона справді думала, що зможе вийти з ситуації, вбивши його?» — запитала Лігієя. Руки Сінклера не рухалися. Лігієя зацікавилася самою історією; — запитала вона з власної цікавості.
  «Я не впевнений, що вона намагалася його вбити. Це був просто гнів, — сказав я. «Вона ніколи не вірила, що Шайло отримає якісь докази, які він зможе використати. І я думаю, — я зробив паузу, дивлячись на Сінклера, — що вона справді відчула, що віддала свій борг суспільству через усе те добро, яке вона зробила в Міннесоті. Можливо, вона навіть відчула, що відплатила за пам’ять Марні Хан».
  Сінклер підписував. «І коли Майк не хотів це робити, — переклала Лігієя, — коли вона знала, що він справді збирається змусити її заплатити, вона знову розлютилася. Так само, як вона розсердилася на Хана багато років тому, на дівчину, яка руйнувала її життя».
  «Так», — сказав я, кивнувши. Сінклер мав широку контекстну інтуїцію Шайло. А крім того, я подумав, вона розуміє і свого брата. Вона бачила, що він був розлючений у підлітковому віці через холоднокровне вбивство Марні Хан, і розпалював і підживлював цей гнів, який довго тримався під час довгого, здавалося б, безрезультатного розслідування, яке нарешті спалахнуло.
  А потім я розповів Сінклеру та Лігії решту, ту частину, яку я вважав кодою історії.
  Марні Хан, як сказала мені Шайло пізно ввечері арешту, була ягням для бідної людини.
  «Ммм, це біблійна річ, правда?» запитав я. Сама згадка мені була незнайома, але спосіб натяків Шайло був знайомий.
  «У Старому Завіті, — сказав Шайло, — цар Давид бажає мати заміжню жінку, Вірсавію, і спить з нею. І Вірсавія завагітніла, і коли Давид розуміє, що його гріх нічим не прикриє, він відправляє чоловіка на фронт на війну. Він посилає людину на вірну смерть. І це працює, людина вмирає.
  «Щоб дати йому зрозуміти, що його вчинки були неправильними, пророк Натан розповідає Давиду історію про багатого чоловіка, який має цілу отару овець, метафорично це цар Давид, який убиває єдине ягня, яке належить його бідному сусідові, а не віддає одне. зі своєї отари».
  «Марні була єдиною дитиною Ханів?» — запитав я його.
  — Так, — сказала Шайло. «Але насправді справа не в цьому. Аннеліз теж єдина дитина». Він на мить замовк, потім пояснив. «Аннеліз і Оуен мали майже все. У Марні майже нічого не було. І те мало, що в неї було, вони забрали».
  Тієї ночі я почув у його голосі непохитне переконання його юності в правильному і неправильному, і мені стало цікаво, чи все-таки такий великий ідеологічний простір розлучив преподобного Шайло та його сина.
  
  Коли я закінчив історію, Сінклер підписав «Дякую» . Для історії, я припускав. Я хотів подякувати їй за те, що вона дозволила мені це розповісти. Це відновило мою втрачену рівновагу.
  Вона підвелася й знову підійшла до мене, дивлячись на почервоніле спляче обличчя своєї дочки. Вона нахилилася, щоб взяти Надію на руки. Підвівшись, вона кивнула в бік залу на запрошення. Настав час спати. Лігієя випередила нас у коридор.
  Перш ніж Сінклер відвів погляд, я заговорив без передмови, стоячи прямо перед нею, щоб вона могла читати мої губи. «Ви коли-небудь знали, що Майк вживає наркотики?» Це було питання, яке я раніше не задавав.
  Сінклер насупила брову, здавалося, щиро здивована, і похитала головою: «Ні» .
  Перед тим, як я заснув, мені здалося, що я почув старомодний стукіт друкарської машинки, але я не зміг змусити себе встати й дізнатися, а потім звук зник нанівець, як звук віддаляючого поїзда вдалину.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  розділ 19
  «Знову перевірити?» Я сказав Соренсону, вахтовому командиру третьої дільниці в Міннеаполісі. Мої босі ноги мерзли на кухонному лінолеумі вдома. Здавалося, Міннесота занурилася в майже зимовий холод, поки я був у теплі на Заході.
  «Віце-хлопець привів повію для вимагання арешту. Вона хоче обмінятися деякою інформацією, але каже, що не буде говорити ні з ким, крім детектива Прібека».
  «Інформація про що?»
  «Великий злочин — це все, що вона скаже». Соренсон кашлянув. «Я знаю, що ви повинні приділяти трохи особистого часу через ситуацію з вашим чоловіком, але вона просить вас».
  — Усе гаразд, — сказав я. «Я зійду».
  Я очікував, що худа споживачка наркотиків ледь вийшла з підліткового віку, навряд чи приваблива, готова кинути копійку на свого сутенера за те, що він зробив. У кімнаті для допитів на мене чекав хтось зовсім інший. Про її вік важко судити. Вона мала ідеальну шкіру й блискуче волосся молодості, але її погляд і особливо врівноваженість нагадали мені літню жінку.
  Вона скинула пальто з хутряною підкладкою, щоб відкрити білу шкіряну сукню, яка оголювала її руки. Тепло в будинку третьої дільниці було щедре, хоча ноги ще мерзли.
  «Я чув, ти маєш мені щось сказати», — сказав я.
  «Є сигарета?» сказала вона.
  Я був схильний сказати «ні», щоб трохи контролювати цю зустріч. Але дивлячись на неї, я відчував, що вона зовсім не нервує. Вона цілком може відмовитися продовжувати, доки не дістане сигарету.
  У коридорі я позначив детектива третьої вахти, відродженого християнина, з яким я був випадково знайомий. «Мені потрібно закурити», — сказав я, і він кивнув. «Сірники теж».
  Повія нічого не сказала, коли я повернувся з її сигаретою. Вона взяла сигарету й сірники й запалила, утворивши неймовірну хмару диму. Потім вона затягнулася, видихнула й загасила сигарету.
  — Дякую, — сказала вона горлянкою.
  Силова поїздка. До біса її інформацію. «Це було по-справжньому», — сказав я. «Насолоджуйтесь своїми дев'яносто днями».
  Коли я був у дверях, вона сказала: «Ти не хочеш чути про свого чоловіка?»
  Я зупинився і обернувся.
  Її суворі очі оглядали мене, як і мої її, від моєї вовняної шапки й сірої футболки до моїх засолених зимових черевиків. Я не потрудився переодягнутися у свій робочий одяг, оскільки була середина ночі, і якщо вона запитала мене конкретно, вона, очевидно, знала, хто я.
  «Я вбила його», — сказала вона, схрестивши ноги в черевиках до стегон.
  Я сів за стіл навпроти неї. Стоячи було більш авторитетним становищем, але я хотів прибрати свої руки з її поля зору на випадок, якщо вони почнуть тремтіти.
  — Сумніваюся, — м’яко сказав я. «Ви можете це довести?»
  «У мене є оголошення в тижневих газетах. Він подзвонив мені", - сказала вона. «Шукаю секс. Коли я прийшов сюди сьогодні ввечері, я впізнав його за фотографією, що висіла на дошці оголошень».
  «Я сказав докази, а не непрямі подробиці». Чому мої ноги досі такі до біса холодні?
  «Я можу сказати вам, де він похований».
  «Бігня. Якби вам вдалося зійти з рук за вбивство, ви б не зізналися тут».
  «Він чудовий у ліжку, чи не так?»
  «Припиніть це. Ти прочитав про Шайло в Star Tribune і вирішив трохи повеселитися, посмикуючи копів, фальшивим зізнанням».
  «Ні, я хотів на вас подивитися. Він сказав мені, що ти одного разу підняв гримучу змію і вбив її, зламавши їй шию. Це правда?» — запитала вона.
  «Так». Тепер мої руки справді тремтіли. Вона не повинна була цього знати.
  "Я запитала його, чому він шукає дивну кицьку з такою жінкою вдома", - сказала вона. Вона нахилилася вперед, щоб говорити конфіденційно. «Ваш чоловік сказав мені, що ви ніколи не могли відпустити себе в ліжко через те, що ваш брат зробив з вами, коли ви були молодими».
  
  Стук мого серця розбудив мене. Мені знадобилася хвилина, щоб згадати, де я. Плакат, що рекламував Шекспірівський фестиваль в Ешленді, згадав про це: я був у Нью-Мексико суботнім ранком, у домі сестри Шайло.
  Я спав на дивані в кабінеті Сінклера, закутаний у строкаті ковдри. Мої босі ноги, що не покривалися, були холодні.
  Напружений, як старий пес, що спав на твердій підлозі, я відкинув ковдри й підвівся. Гнучкість поверталася повільно, коли я складав ковдри і складав їх якомога акуратніше на дивані, поклавши зверху подушку. Тоді я нахилився, щоб зібрати свої речі. Коли я робив це, я копався в своїй речовій сумці, щоб знайти футболку Shiloh Kalispell Search and Rescue, і раптом відчув бажання одягнути її сьогодні.
  Коли я з мокрим волоссям вийшов на кухню з душу, Лігієя сиділа за столом і читала « Венеціанського купця» . Вона підняла погляд на мій наближення.
  — Сінклер ще тут? — спитав я Лігією. Я вже відчув, що її немає.
  — Ні, — підтвердила Лігієя. «У неї були якісь доручення».
  Потягнувшись до наплічника, я взяв аркуш паперу з юридичного блокнота, який приніс, і розірвав його навпіл. У верхній половині я написав свій домашній телефон, робочий номер голосової пошти та свою робочу електронну адресу. «Якщо вона думає про щось інше, ти можеш зателефонувати мені або вона може надіслати мені повідомлення», — пояснив я.
  Тоді я перекинув свою сумку на інше плече. «Дякую за все. Передайте Сінклеру, що мені шкода, що я не встиг попрощатися».
  Лігієя пішла за мною до вхідних дверей. «Якщо ти не проти мого запитання, що ти збираєшся робити зараз? Про твого чоловіка?»
  «Я повертаюся до Міннеаполіса», — сказав я. «У мене є ще кілька слідів, які я можу простежити».
  — Ну, — сказала вона. «Удачі».
  
  Повертаючись до Альбукерке, я тримав швидкість нижче встановленого ліміту.
  І справді, поспішати не було чого. Я хотів сісти на перший вільний рейс назад до Міст, але не мав уявлення, що робити, коли прибув туди.
  Я був поліцейським так довго, що для мене було другою натурою брехати, коли такий цивільний, як Лігієя, запитував, як іде розслідування. Незалежно від того, наскільки погано йде розслідування, копи просто не кажуть, що вони в глухому куті. Кажуть, потенційні клієнти надходять щодня, і я не можу нічого більше коментувати.
  Це було майже завжди правдою, чого це того варте. Справи про зниклих людей, справи про вбивства, пограбування банків — кожен серйозний злочин привертає увагу громадськості. Проте величезна частина з них була марною: видіння екстрасенсів, брехня анонімних жартівників, чесних громадян, які бачили те, що виявилося нічим.
  Ванг, однак, пообіцяв стежити за будь-якими підказками та залишити мені повідомлення, якщо щось виглядатиме багатообіцяючим. Поки я нічого від нього не чув.
  У банку таксофонів в аеропорту Денвера я зробив першу перевірку повідомлень двічі на день. Сьогодні записаний голос сказав мені, що я отримав одне повідомлення. На мій подив, це була Женев’єва. Повідомлення було невиразним.
  «Це я», — просто сказав її голос. «Мабуть, я подзвоню тобі пізніше».
  Я знову грав. В її тоні був приглушений гнів. Я не міг уявити, чого вона хоче від мене. Ну, подумав я, подзвонив би, коли повернуся до Сіті. Якби у неї були термінові новини, вона б напевно залишила подробиці у своєму повідомленні.
  У літаку на схід я нашкрябав чимало нотаток — якщо не особливо чітких — у своєму блокноті. Я намагався визначити, що було далі.
  Перепитати всіх сусідських свідків? Якби це була якась вправа під час моєї поліцейської підготовки, я б, мабуть, записав цю відповідь досить впевнено. Слід Шайло, здавалося, був найсвіжішим у нашому районі, де він купив їжу в Conoco того дня, коли зник, де місіс Муціо бачила, як він ходив і виглядав «злим» у день, який, швидше за все, був у суботу, день його зникнення.
  Але в мене вже було безнадійне відчуття з цього приводу. Якщо найкориснішою інформацією, яку я мав, було те, що Шайло кудись гуляла і виглядала цілеспрямованою в суботу, то насправді я нічого не мав. Я нічого не розумів про те, як і чому Шайло зникла.
  Ідеї Женев'єви були найпростішими й найімовірнішими. Якось він пішов на смерть десь по сусідству. Самогубство на мосту. Вбивство від рук якоїсь повії або її сутенера.
  До біса Женев'єв. Вона майже вклала мені в голову сон, який я бачив минулої ночі. Ми з Шайло завжди були просто фізично сумісними; Я ніколи не хвилювався з цього приводу. Але «дивна кицька» була фраза Женев’єви, і повія в моєму сні процитувала її.
  Теорії Женев'єви про подружню зраду чи самогубство не узгоджувалися з тим, що я знав про Шайло. Розважати їх було неповагою до нього — до нього, до біса, а не до його пам’яті .
  Я закрив блокнот і посунув його назад у свою сумку. Роблячи це, я відчув, як моя рука торкається прямокутника паперу, гладкішого й жорсткішого, ніж випадкові папери, які я запхав у сумку для подорожі на захід.
  Це був конверт розміром з лист, і очевидно, що в ньому було більше одного аркуша паперу; це було майже пухким. На стороні адреси незнайомою рукою було написано одне слово: Сара .
  «Сінклер», — подумав я і, відкривши її, знайшов усередині невеликий пачок сторінок. Коли я розгорнув їх, звідти випав ще менший конверт, розміром на три чверті від того, який я щойно відкрив. Він був кремового кольору, запечатаний, без маркування.
  Я поклав маленький конверт на незайняте сидіння поруч зі своїм і звернув увагу на надрукований на машинці лист перед собою.
   Сара,
  У мене таке відчуття, що я встану з дому раніше, ніж ти сьогодні встанеш. Я б хотів, щоб у нас було більше часу поговорити. Думаючи про те, про що ми говорили, я розумію, що ніщо з цього не стосувалося ваших пошуків Майка. Але з того, що ви сказали, я розумію, що ви відчуваєте потребу зрозуміти, звідки взявся Майк, і, можливо, я зможу в цьому допомогти. Я знаю вас зовсім небагато, але ви подобаєтеся Хоуп, і я виявив, що моя дочка чудово розбирається в характері.
  Я не впевнений, що можу так багато розповісти вам про життя вдома, поки Майк ріс. Значну частину свого дитинства я провів у школі. Ми з Майком не встигли добре пізнати один одного, поки обидва не стали старшими, коли я повернувся додому жити. Ті дні залишилися в моїй пам’яті тим, що вони були важкими.
  Коли мої батьки відправляли мене до школи, вони робили це з побоюваннями, перш за все тому, що наша сім’я була згуртованою, а також тому, що вони хвилювалися за те, що я буду в світському середовищі. Щоб компенсувати це, вони відправили мене з Дитячою Біблією, а коли я підріс, вони надсилали мені поштою книги з молитвами та щоденними молитвами. Коли я йшов додому на канікулах, я завжди ходив з ними до церкви і молився з ними за обіднім столом. Але зрештою їхні страхи виправдалися.
  У школі я мав багато свободи. Не було обов’язкового відвідування церкви чи каплиці. У шкільній бібліотеці я міг читати все, що хотів. А інші дівчата походили з багатьох різних культур, і ми часто обговорювали наше релігійне походження та вірування. Я ніколи не ставив під сумнів розкол між моїми двома світами. Дім був одним місцем, а школа – іншим.
  Звичайно, я любив свою сім’ю і був щасливий повертатися додому на повний робочий день, коли мої батьки це влаштовували. Але насправді перебування там було шоком. Церковні служби в неділю вранці, молодіжні групи в неділю ввечері, вивчення Біблії в середу ввечері. Ні телебачення, ні світського кіно. Але найважчим було те, що вдома ніхто не вміє так добре користуватися мовою жестів, як люди в школі. Обидва мої старші брати були іржавими, а Наомі та Бетані були надто малі, щоб вільно говорити. Батьки заохочували мене говорити вголос, але я не хотів. Деякі дівчата в школі описували, як інші діти висміювали мову глухих, порівнюючи це з меянням овець або звуками, які видають дельфіни. Тому гордість змусила мене наполягати на підписанні.
  Багато чого з того, що я тоді робив, було засноване або на гордості, або на прагненні свободи. Раптом я залишив свою замкнуту приватну школу і потрапив у світ, але я почувався, хоч і взагалі, більш замкненим. Правилами моїх батьків і способом життя моєї родини. Через відведені погляди дітей, що чують, які боялися дивитися мені в очі, боячись, що я спробую з ними поговорити, і вони не зрозуміють. Небажаними дотиками й обіймами людей у зборі, які вважали, що інвалідність робить мене «особливим», дитячим і морально чистим. Я почав відчувати паніку, ніби в повітрі не вистачало кисню.
  За цей час була лише одна людина, яка змусила мене відчути себе тією людиною, якою я була в школі. Це був Майкл.
  До вересня я все літо була вдома, але я його не бачила. Фактично, я не бачив його більше року. Я провів останню семестрову канікулу в школі, а потім, коли я повернувся додому в червні, він уже був у від’їзді на проект літнього служіння, пов’язаний з церквою, будуючи будинки в індіанській резервації. Ми просто сумували один за одним. І він теж пізно повертався додому у вересні, тому що зламав руку, впавши з даху, на якому працював. Вони дозволили йому залишитися там, де він був, і пропустити перший тиждень школи, щоб він міг зняти гіпс, а не подорожувати з ним.
  Потім одного вечора на першому тижні навчання я працював над книжковим звітом і у мене виникло відчуття, що хтось стоїть за мною — ти стаєш непоганим у цьому, коли ти глухий — і я обернувся, і це був Майк.
  На хвилину я подумав, що це хтось із друзів Адама чи Білла. Майк виріс на три дюйми відтоді, як я бачив його востаннє; він раптом став вищим за мене. І коли він запитав мене, чи добре те, що я читаю, я зрозумів, що він справді міг, чесно кажучи, підписати, і я відчув жахливе полегшення.
  Після цього ми багато часу проводили разом. Ми так довго були окремо і за цей час так сильно змінилися, що це було наче познайомитися з незнайомцем. Раніше ми вели такі довгі розмови. Майк неймовірно добре знав Біблію; він міг дебатувати, як семінарист, але коли я розповідав йому все, що не розумів або не міг повірити про Бога та Біблію, він ніколи мене не засуджував. Я зрозумів, що він теж втрачає віру. Я ніколи не хотів штовхати його в цьому напрямку, але я просто не міг брехати про свої почуття. У мене повинна була бути одна людина, з якою я міг би повністю бути собою, і це був він. Відступництво було важким для Майка; важче втратити віру, як він, ніж усвідомити, що ти її насправді ніколи не мав, як я.
  Справи з моїми батьками ставали все гірше і гірше. Я хотів свободи, і я користувався нею там, де це зазвичай роблять молоді люди — у випивці та сексі. Я не зовсім пишаюся тим, як поводився тоді, але я був молодим. Мої батьки вдалися до жорсткіших обмежень, раніше комендантської години. Я почав вислизнути з дому, але після того, як мене кілька разів спіймали, я перестав намагатися. Я знав, що мені просто потрібно почекати, поки мені виповниться 18 років, і я зможу піти, а до того часу Майк зробив життя вдома стерпним. Він був киснем у повітрі, коли я не могла дихати.
  Я знаю, що це не допоможе тобі його знайти. Я просто хотів, щоб ти це знав. Зараз у Майка своє життя, а у мене своє, але він завжди буде для мене особливим. Коли ви говорили про нього вчора ввечері, я зрозумів, що він для вас означає, і, навіть не розмовляючи з ним, я знаю, як багато ви для нього значите, тому що Майк надзвичайно віддана людина. Йому дуже пощастило з тобою. Я знаю, що ви його знайдете, і коли це знайдете, я хочу, щоб ви передали йому повідомлення, яке я додав.
  Сінклер
  Після того, як я прочитав листа, я відчув дивовижну легкість, як і тоді, коли отримав несподівану ласку. Я підняв маленький конверт із сидіння поруч зі мною.
   Відкрийте його. Це був мій перший інстинкт; це було розслідування, і кожна інформація мала значення.
  Не будь смішним. Наступної миті я зрозумів, що ідея про те, щоб Сінклер запечатав важливу інформацію в конверті, подібному до тесту, була безглуздою. Вона не збиралася грати в ігри, ставлячи на карту добробут свого брата.
  Запечатана записка була подвійним жестом віри: вона вірила, що я знайду її брата, і що вона знала, що я не збираюся відкривати й читати йому особисте повідомлення без його дозволу. Це був добрий, тонкий, розумний жест. Я посунув його в кишеню своєї шкіряної куртки.
  Женев'єва, Шайло, тепер Сінклер. . . якби Бог існував, мені спало на думку запитати, чому Він вирішив оточити мене людьми, набагато розумнішими за мене, а потім зробити так багато того, що з нами відбувається, залежним від мене.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  розділ 20
  Можливо, через сон, який мені приснився того ранку, перше місце, куди я повернувся в Міннеаполіс, була штаб-квартира. Я хотів пройтися його коридорами при здоровому та нормальному світлі дня й повернути їх своєю територією. І особисто поспілкуватися з Вангом, чи не почув він чогось, що вважав би не настільки важливим, щоб зателефонувати мені.
  Але коли я приїхав у центр, Ванга вже не було. Я перевірив голосову пошту за столом. Повідомлень не було. Але я ще не відповів на дзвінок Женев’єві.
  «Що відбувається?» — запитав я, коли вона взяла трубку. «Ти дзвонив мені раніше сьогодні».
  — Це він, — сказала Женев’єва без передмови. «Цей сволота Коротун. Йому пощастило, як самому Сатані, клятому дурну».
  Це була дивовижна мова від Женев’єви. «Що сталося?» запитав я.
  «Він викрав вантажівку того старого, але його не спіймають», — сказала Женев’єва.
  «Почекай, — сказав я. «Зробіть резервну копію, добре? Яка вантажівка старого?»
  «Усі думали, що старий зник», — сказала Женев’єва. «Вони знайшли його пікап розбитим на узбіччі окружної дороги за межами Blue Earth, і вони подумали, що він, мабуть, пішов з місця аварії дезорієнтованим».
  «Так, я пам’ятаю це з новин», — сказав я.
  «Старий з’явився два дні тому. Він був у Луїзіані в гостях у друга, і його вантажівку викрали зі стоянки Amtrak, поки його не було. Тож вони витерли пил для відбитків, і вгадайте, чиє ім’я з’явилося?»
  «Ройс Стюарт».
  — До біса прямо, — сказала Женев’єва. «Вони зняли частини дверей. Але він нагодував їх цією дурницею. Він розповів, що просто наткнувся на розбиту вантажівку по дорозі з міста додому. Звичайно, він пив у місті. Як завжди».
  «Ммм», — сказав я.
  «Він сказав, що перевірив вантажівку зблизька, щоб переконатися, що в ній ніхто не постраждав. Коли нікого не було, він сказав, що все круто, і пішов додому. Справжній святий наш Коротун».
  «Чи є у нього алібі, коли вкрали пікап?»
  «Вони точно не знають, коли забрали вантажівку», — сказала Женев’єва. «Тому що старий, якому він належав, залишив його на парковці Amtrak. Тож це бруднить речі для поліцейських. Але це просто те, що він зробив би. У нього не було підвозу, він побачив той, який йому сподобався, він його вкрав. І він збирається втекти з рук».
  «Це єдина причина, чому ти подзвонив мені?»
  «Хіба цього мало?» — зажадала вона. «Чому ніхто, крім мене, не бачить, що це за хлопець?»
  — Я теж знаю, хто він, Гене, — сказав я. «Але ми нічого не можемо зробити. Його час прийде».
  На лінії запанувала тиша, і я знав, що моя відповідь її не задовольнила.
  Потім вона запитала: «Чи варто запитати, як просуваються пошуки Шайло?»
  "Ні", - сказав я.
  Після того, як ми поклали трубку, я трохи посидів за столом. Я думав про людей, яких зустрічав, родичів безвісти зниклих. Вони все рідше зустрічалися з Женев’євою або зі мною. Журналістів намагалися зацікавити «ювілейними» сюжетами. Чекав, поки хтось кине копійку на співкамерника чи колишнього хлопця. Сподіваючись на щось більше, ніж на те, що колись будуть належні похорони, надгробок, який варто відвідати.
  Як скоро для мене настануть ті дні?
  За п’ять днів розслідування зникнення Шайло я нічого не дізнався, практично нічого. Я не міг згадати жодної справи, у якій я досяг меншого прогресу.
  
  У коридорі на першому поверсі мій погляд привернула табличка у формі стріли. ЗДАЧА КРОВІ СЬОГОДНІ, було написано.
  Шайло був О негативним. Він завжди давав релігійно.
  Раян Крейн, діловод, якого я знав, завернув за ріг і підійшов. На згині ліктя він мав яскраво-рожеву еластичну пов’язку; він пожертвував.
  — Дозволите їм вколоти вас у голку, детективе Прібек? — запитав він весело.
  "Я не думав про це", - сказав я, спійманий на плоскостопості. «Я щойно прийшов до...»
  «Ой, біс, я забув», — сказав Крейн. — Ви щось чули про свого чоловіка?
  "Ні", - сказав я. «Нічого. Я все ще працюю над цим».
  Він кивнув і виглядав співчутливо. Йому було щонайбільше 22 — я ніколи не питала, — але я знала, що він одружений і має двох дітей.
  Кран рушив далі, але я не продовжив свій шлях до рампи паркування.
  У мене була позитивна кров, яка була звичайною, але не такою корисною, як у Шайло. Але Шайло був тут зовсім не для того, щоб здавати кров, і цей факт мене мучив, наче мені тепер випало діяти за нього.
  Крім того, повторне опитування на північному сході мало бути втомленим раундом по холодній стежці. Вони не були терміновими.
  Люди з банку крові розташувалися в найбільшому з доступних конференц-залів. Було чотири крісла для лежання, а поруч з ними стояли рухомі підставки, з яких звисали пластикові пакети, одні наповнені кров’ю, інші порожні.
  Усі стільці були зайняті. Це мене не здивувало. Я слухав лекції раніше, коли був у формі. Незважаючи на те, що більшість поліцейських пройшли свою кар’єру без серйозних поранень, сержанти та капітани любили читати лекції нарядам про те, як здана ними кров може легко врятувати життя товариша по службі, пораненого під час виконання службових обов’язків.
  Поки я чекав, поки крісло відкриється, флеботоміст у білому халаті прочитав мені список неймовірних станів, які могли б дискваліфікувати мене: чи був я чи хтось із моєї родини хворобою Крейцфельда-Якоба? Чи я коли-небудь платив за секс за допомогою наркотиків або приймав наркотики за секс? Чи мав я секс з кимось, хто жив в Африці з 1977 року?
  Вона винагороджувала всі мої відповіді «ні», тицьнувши мене в палець крихітним ланцетом.
  «Іди вперед і сідай за цей стілець», — сказала вона. «Я зв’яжуся з вами, коли ваш гематокрит буде готовий».
  Я ліг на спину біля посивілого офіцера умовно-дострокового звільнення, з яким я був трохи знайомий.
  «Як справи?» запитав він.
  — У крові, — м’яко сказав я. Незважаючи на те, що я ненавиджу кабінети лікарів і кімнати для оглядів, голки ніколи не турбували мене, особливо під час здачі крові на роботі, де я відчуваю себе найбільш вільно.
  «Візьми це», — сказала молода жінка в білому халаті, повертаючись до мене.
  Вона дала мені білий гумовий м'яч. «Ми допоможемо вам почати. Стисніть кулак і стисніть».
  Я зробив, піднявши вену. Вона пофарбувала внутрішню сторону ліктя антисептиком, одягла ремінь на плече, і тоді я відчув укус голки. Вона заклеїла його скотчем. Затискач на лінії тримав трубку вільною.
  «Продовжуйте стискати м’яч», — порадила вона. «Не дуже твердий, не дуже м’який. Це займе близько десяти хвилин».
  Вона зняла затискач, і прозора трубка почервоніла, кров потекла від мого тіла, ніби воно хотіло втекти.
  Офіцер з умовно-дострокового звільнення був поглинений копією Бюлетеня правоохоронних органів ФБР . Я не приніс нічого для читання. Я заплющив очі й згадав свою розмову з Женев’євою та те, що вона сказала про Шорті. Коли я подумав про це, його алібі мало сенс.
  Коли хтось викрав автомобіль, найімовірнішим місцем для пошуку хорошого відбитка пальця було дзеркало заднього виду. Кожному доводиться його регулювати, сідаючи в незнайому машину. Навіть злодії. Але Ген сказав, що поліція в Блакитній Землі знайшла на дверях лише частини.
  Я уявив, як Женев’єва каже: « Так? Вона була моїм давнім партнером у цьому виді дедукції, і для мене було природно уявити, що я можу обговорити це з нею.
  Тож, подумав я, фрагменти на дверях відповідають тому, що він перевіряє розбитий автомобіль, а не краде його. Він торкнувся дверей, що входять. Він не торкався дзеркала, тому що він не збирався нікуди їхати.
   Він був у рукавичках, — коротко сказав Ген. Подумки я почув роздратування, яке вона кусала у відповідь, що я приймаю роль Коротуна.
  Навіщо йому торкатися дверей голими руками, а потім обережно надягати рукавички, щоб поправити дзеркало? Я подумав.
   Тому що він діє імпульсивно. Він не планує наперед.
  Тоді навіщо йому взагалі рукавички одягати? І якщо він діє імпульсивно, навіщо йому йти на вокзал, щоб викрасти вантажівку?
  Він викрав вантажівку на станції Amtrak, бо знав, що її не пропустять одразу, якщо власника не буде в місті.
  Але це говорить про планування наперед, що, за вашими словами, не схоже на нього. Крім того, що він збирається робити, їздити на ньому кілька днів у тому самому районі, де його вкрали, де всі можуть бачити його за кермом? Це не має жодного сенсу. Така крадіжка мала б сенс, лише якщо хтось збирався використовувати його протягом кількох годин і покинути його.
  Я відкрив очі, охоплений неможливістю.
  «Ні в якому разі», — прошепотіла я, різко підводячись.
   «Автомобіль — це зброя», — сказав Шайло.
  Світ сірів перед очима. Коли я почув біля себе тривожний крик, я подумав, що те саме відкриття вразило нас усіх одразу. Крісло почало нахилятися піді мною.
  «Поставте ноги». У моїй пам’яті більше не був голос Женев’єви; це був справжній голос десь поза межами туману, в якому я був. «Ти мене чуєш? Рухайте ногами, катайте ними по колу. Великі кола».
  Я відкрив очі, а може, вони вже були відкриті. Так чи інакше, сірість спала, і я міг бачити свої ноги. Я відповів на команду, звиваючи їх.
  «Гаразд, це добре. Нехай вони рухаються». Флеботоміст, який мене поставив, стояв поруч зі мною. Інший наближався з коричневим паперовим пакетом. Вона відкрила його різким клацанням руки.
  «Ось, вдихни в це», — сказала друга жінка.
  «Зі мною все добре», — сказав я, намагаючись знову сісти. Як тільки я це зробив, у мене запаморочилося.
  «Лягти назад. Ми підкажемо, коли можна вставати. Вдихніть це».
  Я взяв у неї сумку і зробив, як вона сказала. Мені все одно потрібна була хвилина, щоб подумати.
  Ще не було нікого, кому я міг би подзвонити. Я не міг нічого довести. Мені довелося б самому виконувати роботу.
  Минуло, мабуть, двадцять хвилин, перш ніж мені дозволили піти. Спочатку вони дозволили мені сісти на бік крісла, а через кілька хвилин після цього мені дозволили піти до зони відновлення, розкладний стіл і стільці з апельсиновим соком і фігові Ньютони. Вони обмацали моє обличчя й спостерігали, як я йду, перш ніж мене нарешті відпустили, щоб я спустився до рампи паркування та моєї машини з яскраво-зеленою марлевою обмоткою навколо моєї руки. Я дав приблизно половину звичайної кількості крові.
  
  Я почувався майже одужавшим, лише трохи втомленим, коли відчинив уперті кухонні двері вдома, перекинувши речову сумку через плече непроколеної руки. Я безцеремонно впустив сумку на кухонну підлогу. Не було часу розпаковувати.
  Біля телефону я набрав один із двох номерів, які вивчив напам’ять: номер із зворотного боку квитка на літак Шайло. Я набрав код міста 507. Це число досягло планки, і тоді я вважав, що це нічого не означає.
  Але останнім часом у моєму житті було занадто багато карми південної Міннесоти, і нічого з цього не було добре.
  «Спортсмен». Це знову був мій друг Брюс. Шум натовпу на задньому плані.
  «Це може здатися дурним запитанням, — сказав я, намагаючись звучати легко й невимушено, — але де саме ви знаходитесь?»
  — Прямо на західній околиці міста, — сказав Брюс.
  «Західний край якого міста?» запитав я.
  «О, ти справді не знаєш, де ми», — сказав він, звучачи здивовано, але все ж жартівливо. «Блакитна земля».
  Синя земля.
  «Тоді мені потрібні вказівки», — сказав я.
  «Звідки ти йдеш?» запитав він.
  «Е-е, Манкато», — сказав я, спіткнувшись на брехні.
  Але Брюс не помітив вагання в моєму голосі. Він швидко натреновано вказав мені вказівки, а потім запитав: «Ти їдеш аж із Манкато, щоб випити?» Хлопчику, ми всі тут веселі хлопці, з якими можна випити, але я не знав, що наша репутація зайшла так далеко».
  «Шорті там?»
  Минула деяка секунда, перш ніж він мені відповів, і тепер його голос був більше здивований, ніж кокетливий. «Ні. Хто це?»
  Я поклав слухавку, подумавши, я це знав.
  Блакитною Землею було б довго їхати, близько трьох годин, але час був на моєму боці. Проблема полягала в тому, що Брюс зі Спортсмена звучав досить тісно з «веселими хлопцями» в барі, і він був зобов’язаний сказати Шорті, що дивна жінка дзвонила і запитувала про нього, і поклав слухавку, не називаючи свого імені. Він міг навіть згадати дзвінок від Сари Прібек, яка залишила своє ім’я та номер телефону кілька днів тому. Шорті може мати рідкісну мить мудрості й піти.
  Номер Лоуза був другим, який я врізав у пам’ять, і цього разу мені не довелося його шукати. — відповіла Дебора.
  «Привіт, Деб, це я». Тепер вона точно впізнала мій голос. «Чи можу я поговорити з Женев’євою?»
  На лінію вийшла Женев'єва. «Що відбувається?» — запитала вона, але її голос був нецікавим.
  «Мені потрібно щось від тебе». Я не відповів на її запитання. «Ви знаєте адресу Шорті, правда?»
  «Що?» Більше пильності зараз.
  «Ви деякий час стежили за цим хлопцем. Ви повинні знати його адресу. Мені це потрібно».
  «Що відбувається?» — запитала вона знову.
  «Мені просто потрібна адреса».
  «Мені потрібно піти його шукати». Вона поклала слухавку.
  Тема «Коротун» була єдиною річчю, яку я коли-небудь бачив, щоб вивести Женев’єву з її депресії, і тепер вона, вірно кажучи, виявляла ознаки зацікавленості. Коли вона дала мені адресу, вона, мабуть, зрозуміла, що я туди їду. Можливо, вона захоче зустрітися зі мною, підемо.
  У певному сенсі я хотів би мати її зі мною, але це була погана ідея. Можливо, мені потрібно було б поміркувати з Шорті, подобріти з ним. Я не думав, що зможу зробити це з материнським янголом-месником на рушниці.
  Женев'єв повернулася на лінію і дала мені адресу. Не дивно, що він жив на шосе 165.
  «Що відбувається?» — знову запитала Женев’єва.
  «Можливо, нічого», — сказав я. «Я подзвоню тобі завтра».
  «Ти йдеш туди? Що він зробив тепер?»
  — Я тобі подзвоню, — повторив я.
  «Сара—»
  Я поклав їй трубку. У мене не було часу на відчуття провини, я натомість збирав потрібні речі: ключі, куртку, табельну зброю. Мені кортіло бути в дорозі. Так само, як Шайло.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  розділ 21
  Кожного разу, коли я їхав 169 на південь, і це був мій третій раз за тиждень, я робив це швидше, ніж раніше. Це було свідченням нещасного прискорення мого життя за останні сім днів. Коли я дістався межі міста Манкато, я побачив, що скоротив майже тридцять хвилин свого минулого разу. Дивно, але по дорозі не було жодного радару. Невдовзі я мчав тихими вулицями Блакитної Землі.
  Шорті був би вдома чи в барі? Люди любили говорити, що мухи були в їхніх улюблених водопоях «кожної ночі», але зазвичай це було перебільшенням. Наскільки я знав, Коротун міг залишитися сьогодні вдома.
  Мені не довелося б довго чекати, щоб дізнатися. Я вже бачив попереду яскраву неонову качку, яка відлітала від низького будинку з затемненими вікнами. Мені не довелося пропливати повз, щоб знати, що я знайшов Спортсмена.
  Якби я був розумним, якби я був обережним, я б чекав завтра. Я підійшов би до Шорті на його роботі, при тверезому світлі дня, під повним кольором свого авторитету. Але я ніколи не був розумним, і те, що я болісно дізнався про обережність, потонуло під невпинним барабанним дрібом моєї потреби знати.
  Суботнього вечора місце не було зайняте. Timberwolves були на телевізорі, а музичний автомат був настільки тихим, що можна було почути п’єсу. Шорті був у барі з двома друзями. Ну, принаймні друзі з бару. Вони можуть навіть не любити його вдень.
  Я підійшов прямо до нього, і практично всі в барі спостерігали, як я це роблю.
  Шорті бачив мене на попередньому слуханні, де я був визнаний другом Камареї та головним свідком обвинувачення проти нього. І, звичайно, Коротун знав, що я поліцейський. Тепер, коли він побачив, що я підходжу до нього, його очі розширилися. На мить він виглядав таким стривоженим, що я подумав, що він просто кинеться до задніх дверей.
  Потім він знову взяв контроль, пам’ятаючи, що справа проти нього загинула. Його обличчя затверділо від тривоги до презирства, і він не зводив з мене очей.
  Я зупинився за фут від його барного стільця і сказав: «Мені потрібно з тобою поговорити. Надворі».
  Це була моя перша помилка, вказавши «зовні». Треба було йому лише відмовитися, і я втрачу обличчя. Він подивився на своїх друзів і почав усміхатися. «Е-е-е», — сказав він.
  Я дивився на його друзів, роблячи їх більш-менш законослухняними. Я вийняв свій значок і поклав його на стійку, не відкриваючи тримач, поки він не опустився на стійку. Я не хотів, щоб усі бачили, як я висвітлюю це. Але друзі Шорті це побачили й знову поглянули на мене.
  «Іди», — коротко сказав я.
  Вони встали, несучи свої кружки, і пішли до будки. Демонстрація авторитету зіпсувала гарний настрій Коротуна; вираз його обличчя наближався до похмурого вигляду. Я сів на табурет, який покинув один із його товаришів по чарці.
  «То чого ти хочеш?» сказав він.
  «Розкажи мені про Майка Шайло».
  Занепокоєння стерло останню усмішку. «Я не знаю, хто це», — збрехав він. Тоді він зробив ковток пива, кухоль був символічною лисячою норою, у яку він міг пірнути.
  «Так, ви знаєте. Ви можете сказати мені про це зараз, або я отримаю ордер на ваш арешт». Настала моя черга брехати. У мене не було нічого ймовірного.
  «Ти мене переслідуєш», — сказав Шорті. «Кожен знатиме, що це через ті речі в містах. Вони не будуть вас слухати».
   Ви маєте на увазі зґвалтування та вбивство, це те, що ви маєте на увазі під «речами»? Ні, не протиставтеся йому, інакше ви ніколи не отримаєте те, що вам потрібно. легко.
  «Скажи мені, що трапилося зараз, поки все не зайшло глибше», — наполягав я. «Так буде легше».
  «Легше, ніж що? Я побив тебе минулого разу. Це не може бути простіше».
  Тоді Шорті зрозумів, що те, що він сказав, було небезпечно близьким до визнання. Справу проти нього було закрито через недостатність доказів, але подвійний ризик не застосовувався, оскільки він фактично не був визнаний невинним у судовому процесі. У світлі цього Коротун не знав, що можна говорити безпечно, а що ні.
  — Тобі справді потрібна моя справа, Коротун? Я вимагав. «Якщо ви це зробите, продовжуйте, як ви робите. Тримай язика за зубами і не кажи мені те, що ти знаєш».
  — Я вже сказав тобі те, що знаю, — похмуро сказав він. «Джек лайно».
  Я встала з барного стільця й пішла до дверей, не озираючись, щоб побачити, дивиться він на мене чи ні.
  Біля бару я зробив заборонений розворот і поїхав за місто. Невдовзі я зупинився на узбіччі. Я був там так довго, намагаючись подумати, що нарешті вимкнув двигун «Нови», що працює на холостому ходу.
  Шорті не сказав мені того, що я хотів знати. Причин для цього не було. Він також не дозволив мені зазирнути всередину його дому, що я й хотів зробити далі.
  Поки я думав, я намагався погризти ніготь середнього пальця; гризти нігті було поганою звичкою, до якої я повертався у важкі часи. Я також зрозумів, що я не міг отримати жодної покупки під краєм нігтя, тому що вони були ще надто недавно підстрижені. Не мною, а Шайло, яка сиділа на краю нашого ліжка, тримала мої руки у своїх і підстригала мені нігті.
  Превітт попередив мене, що він очікує, що під час розслідування зникнення Шайло я вважатиму себе представником департаменту шерифа округу Геннепін. Під цим він, звичайно, не мав на увазі проникнення та проникнення.
  Усі мої думки на узбіччі були не справжніми думками. Я виправдовував рішення, яке вже прийняв.
  Темна дорога, яку «Нова» так жадібно з’їла, була тією самою дорогою, якою пішов Коротун, щоб повернутися додому з бару. Від міста до його дому було не так вже й далеко, але це було не те, що більшість людей мали на увазі під «пішохідною доступністю». Звичайно, не тільки алкоголь спонукав Шорті гуляти туди пізно ввечері, навіть узимку та ранньою весною. Вдома міг пити дешевше і зручніше. Але це було б не те саме. Шорті, ймовірно, обійшовся б без продуктів, перш ніж відмовитися від витрат на кран Budweiser зі своїми друзями.
  «Будинок» Шорті був нічим іншим, як садовим сараєм за двоповерховим фермерським будинком. Я вимкнув фари, проскочив повз, увімкнувши лише габаритні ліхтарі. Світло в передньому будинку було вимкнено, вікна темні, як незрячі очі. Незважаючи на це, я обережно викотився у двір, наче моя Nova могла б ступати навшпиньках, якщо б я був досить легкий на газу.
  Йдучи по порізаному ґрунту, я об’їхав весь шлях позаду сараю, де мою машину не було б видно з дороги. Я вимкнув світло, потім запалювання. Коли я вийшов, я залишив двері тріснутими, щоб вони не зачинялися, спочатку вимкнувши світло на куполі, щоб він не розряджав батарею.
  Я тримав ліхтарик під пахвою, поки розкладав інструменти, які мені знадобляться для замка. Насправді двері виглядали досить тендітними, тому вони впали б під кількома ударами ногами, якби я дозволив собі бути таким очевидним.
  Як тільки я торкнувся ручки, я зрозумів, що мені не доведеться відкривати замок. Двері вже були незачинені.
  Щось у цьому здалося мені неправильним. Але я сказав собі: давай, розслабся. Що в такого хлопця, як Шорті, варто вкрасти? все гаразд чого ти чекаєш
  Тоді я зайшов усередину й увімкнув ліхтарик.
  У промені піднялася постать, близько й швидко. Я пішов за своїм .40.
   «Сара, зачекай, це я!» Тінь переді мною вже спадала на землю.
  "Ген?" Я направив ліхтарик вниз. Вона примружилася проти його сяйва, піднявши одну руку проти променя ліхтарика. «Що ти тут робиш?»
  «Чекаю на вас», — сказала вона. «Я мав фору. Не світи мені цим в очі».
  Пізніше я зрозумів, наскільки вона змінилася в той момент, як відродилася порівняно з зомбі минулих тижнів.
  Серце забилося із запізненням. «Ти з глузду з'їхав? Я ледь не застрелив тебе!»
  «Чи не могли б ви вимкнути світло?» — знову сказала вона. «Є щось, що ви повинні побачити».
  Коли вона підвелася на ноги, моє світло заграло на її руці. Вона щось тримала.
  «Що це у тебе в руці?» запитав я.
  Вона мовчки піднесла його до світла й нахилила. Щось блиснуло: голографічна печатка штату Міннесота. Це було водійське посвідчення. Водійське посвідчення Майкла Девіда Шайло.
  Я був впевнений, але не був готовий зіткнутися з цим, насправді. Не знаю, як довго б я дивився на його ліцензію, якби вона знову не заговорила.
  «Що в біса відбувається?» — зажадала вона.
  «Де ви це знайшли?»
  Женев'єва вказала. Я стежив за її рукою променем ліхтарика.
  На підлозі лежав рюкзак. Також Шайло. Іноді він користувався нею, коли йому доводилося йти до бібліотеки для дослідження та приносити додому багато книжок. Він діставав його настільки рідко, що я навіть не пропустив його, шукаючи в шафі.
  Я підійшов до нього й став на коліна. Усередині був залізничний атлас і пом’яне яблуко з сидром. І купюра без грошей.
  — Коротун, — прошепотів я. «Цей сучий син».
  — Так, — погодилася Женев’єва. «Але що сталося? Звідки ти знав, що тут шукати?»
  Я спрямував ліхтарик на білу стелю, щоб ми обидва мали розсіяне світло, щоб бачити одне одного.
  «Ти помилився», — тихо сказав я, і мій голос був досить рівним. «Коротун не крав ту вантажівку. Шайло зробив».
  «Шило?» Вона була недовірлива.
  «Він приходив минулого тижня, коли я гостював у вас. Як тільки я виїхав за місто, він кинувся з вантажу».
  «Поїзд?»
  «Він і його брати їздили на вантажі на короткі відстані, для розваги. Він знав як. І тому не залишив сліду: Greyhound, Amtrak, нічого. Його ніхто не бачив, ніхто не підвозив його автостопом. Поїзд доставив його прямо на станцію Amtrak, де він міг викрасти транспортний засіб, якого ніхто не пропускатиме деякий час. Пізніше він міг кинути його та отримати вантаж додому».
  «Але чому?»
  «Камарея», — сказав я і вже збирався продовжувати, коли мене відвернув шум ззовні — скрип і грюк воріт, дуже схожих на ті, що між цією власністю та дорогою. Женев’єва теж це почула й підійшла до брудного, незачиненого вікна, притулившись обличчям до скла, щоб побачити, що видно в темряві ночі.
  «Схоже, Шорті закінчив пити за ніч», — сказала вона досить м’яко.
  Я підвівся на ноги. "Ми не можемо бути тут", - сказав я. «Юридично».
  «Я не збираюся тікати від цього придурка-вбивці. ти?» вона викликала мене.
  "Ні", - сказав я. «Тримай ліхтарик. Спрямуйте його вниз».
  Женев’єва так і зробила, сідаючи на п’яти, щоб наблизити його до землі. Я рушив до дверей. Під кроками хрускіт гравій, і ми обоє дивилися, як дверна ручка повертається проти годинникової стрілки.
  Щойно Шорті вийшов за двері, я якнайсильніше вдарив кулак йому в сонячне сплетіння. Коли він зігнувся, я схопив його за волосся й притиснув його обличчя до свого піднімаючогося коліна. Він вдарився об підлогу з шипінням від болю.
  «Як вони висять, Коротун?» Я сказав. «Я був трохи незадоволений тим, де ми залишили речі в барі».
  Женев’єва все ще тримала ліхтарик внизу. «Чому б вам не ввімкнути верхнє світло?» Я запропонував.
  Вона смикнула за шнурок, і ми отримали світло.
  Це було погане маленьке місце. Гола цибулина над головою, вузьке ліжечко. Картковий стіл, розкладне крісло, дешевий комод. Санвузол через дверний отвір; Я побачив стару окремо стоячу ванну, старовинну раковину на одній порцеляновій ніжці. На кухні була мийка і плита.
  Але Коротун мав свої навички. Очевидно, він перетворював це місце на резиденцію. Я побачив на підлозі у ванній сантехнічні інструменти, гайковий ключ і кілька труб. У головній кімнаті були речі, які він, швидше за все, використовував у своїй повсякденній роботі: речі маляра, комбінезон, бритва для шпалер з ручкою завдовжки в фут і гострим асиметричним лезом.
  Коротун перевернувся на бік, щоб подивитися на Женев’єву. Коли він побачив її, то був схожий на людину, яку відвідують гарпії.
  «Розкажи мені про Майка Шайло», — сказав я, наче ми ніколи не виходили з бару.
  «Хай, — пробурмотів він. Раніше він боявся сказати це поліцейським, але ясно бачив, що все змінилося.
  «У вас є його рюкзак, його дуже порожня кошик і його водійські права. Це виглядає погано, — сказав я.
  Шорті сів. «Я знайшов їх. У канаві».
  «Де канава?»
  «На окружній дорозі».
  «Зовсім неподалік від того місця, де ви поклали відбитки пальців на цей пікап?»
  «Це незаконно», — сказав він. «Ви увірвалися до мене. Як ви думаєте, що суддя зробить із усім, що ви тут знайдете? Це довбаний незаконний обшук».
  Коротун трохи знав про систему, як і повинен був знати хлопець із реп-листом. І в його обличчі я побачив хитрість, яка може на деякий час замінити справжні мізки.
  Я знову дістав свій пістолет і направив його на нього. «Ніхто в цій кімнаті не думає про суди», — сказав я йому. «Крім вас».
  Шорті встав і повернувся до мене. Він виглядав досить жорстким для хлопця з кров’ю по всій нижній частині обличчя. Він нічого не сказав. Якимось чином він побачив правду в моєму обличчі: навіть після всього, що він зробив, я не натисну на курок. На його губах з’явилася ледь помітна усмішка.
  Потім він повернувся до Женев'єв і сказав: «Ваша дочка любила мене трахати».
  Його погляд повернувся до мене, щоб побачити, як я сприйняв його маленький жарт. Це була його помилка. Здебільшого він звертав увагу на мене. Він не вдивлявся в обличчя Женев’єви, щоб побачити, що там можна прочитати.
  «Ген, не треба!» Я закричав, але запізнився. Її рука була розмитою, коли вона встромила власну бритву Шорті для шпалер глибоко в артерії його шиї.
  Шорті видав звук, схожий на кашель, і я не зміг відскочити вчасно, щоб його кров не забризкала мене. Він відштовхнувся назад, закотивши очі на Женев’єву. Вона знову кинулася, ще глибше встромляючи лезо йому в шию.
  «Ген!» Я схопив її за руку. Шорті відпав від нас обох, схопивши руки за горло. Вони вже були червоні, з-під них текла артеріальна кров.
  «Телефонуйте в 911», - сказав я.
  Женев'єва подивилася на мене, і я зрозумів, про що вона думає. Якщо Коротун помре, а ми заметемо сліди, у нас усе буде добре. Якщо ні, наша кар'єра обох закінчилася. Наша свобода також. Все для ґвалтівника і вбивці. Я не очікував, що вона це зробить.
  Вона сказала: «Тут, здається, немає телефону».
  Шорті, лежачи на підлозі, булькав, що не здавалося багатообіцяючим.
  — Тоді парадний будинок. Розбуди їх, — сказав я.
  Женев’єва подивилася на Коротуна, подивилася на мене, а потім повернулася й вийшла за двері.
  Кров на підлозі сумного дому Шорті була справді вражаючою. З нього було озеро. З підлоги очі Шорті зустрілися з моїми.
  «Продовжуйте тиснути на свою шию», — сказав я.
  «Вдома нікого», — сказав він хрипким голосом.
  «У передньому будинку?» запитав я.
  Він не міг кивнути, боячись відкрити рану в горлі більше, ніж уже мав. Але в його очах була згода.
  Я став навколішки, незважаючи на кров, яка просочила мої ноги від колін до стоп.
  «Тоді це, мабуть, гра з м’ячем для вас», — сказав я. «Ви це знаєте, правда?»
  "Так", - сказав він.
  «Я просто хочу знати, як це сталося», — сказав я. Кров просочилася до шкіри моїх ніг, неприємно тепла. «Якщо зможу, я хочу повернути його додому і поховати. Але навіть якщо я не зможу, мені потрібно знати, що насправді сталося».
  У кутику рота Ройса Стюарта з’явився міхур крові. Він закашлявся.
  «Будь ласка», сказав я.
  Він мовчав так довго, що я думав, що його серце запекло проти мене. Тоді він заговорив.
  «Я йшов додому, було пізно», — сказав він із зусиллям. «Ця вантажівка проїхала повз мене. Великий Форд. Багато хлопців, з якими я працюю, їздять на вантажівках просто так».
  Я кивнув. Великий пікап, з потужним двигуном, міцним кузовом і високою решіткою радіатора. Такий транспортний засіб, у якому ви могли б — якщо ви були достатньо злими та досить безстрашними — збити іншу людину й не отримати серйозних травм.
  Ройс здригнувся. «Можливо, через п’ять хвилин я знову почув двигун, який став гучнішим, ніби вантажівка повертається. Але я ніде не міг цього побачити. Потім нізвідки спалахнули вогні. Він їхав з вимкненими фарами і їхав дуже швидко не по тій стороні дороги. Моя сторона.
  «Я не знаю, хто це був, але я знав, що він прийшов за мною. Я почав тікати і впав. Йшов дощ, а потім замерзло. На дорозі була ожеледиця. Я сидів там, дивлячись на світло фар. Я думав, що помер». Його руки міцніше стиснули горло.
  Я згадав, як бачив чорну вантажівку в новинах. Неушкоджений, на дорозі, фари як холодний білий вогонь. . . Шорті здалося б, ніби прийшла Смерть.
  «Тоді хлопець виїхав, — продовжив Шорті, — назад на середину дороги. Він проїхав повз, а потім вантажівка наїхала на чорний лід і вилетіла. Я не думаю, що він навіть мав шанс натиснути на гальма, перш ніж він з’їхав з дороги та врізався в це дерево.
  «Кілька хвилин я чекав, поки хтось вийде або під’їде інша машина. Але нічого не відбувалося, тому я пішов подивитися, що відбувається». Він невпевнено зітхнув. «У пікапі був лише один хлопець. Його очі були трохи відкриті, але він мене не бачив. Він був заплутаний. Тому я взяв його лайно і пішов».
  «Коли ви пішли, він все ще був у машині».
  «Так. Він сильно кровоточив, але дихав і все таке. Але я не збирався нікого кликати, щоб йому допомогти». Очі Шорті шукали моє обличчя. Він дивився, як я відреагую на цю частину його історії. «Він лежав для мене. Це була його вина, що він зіпсував».
  «Коли ви кажете, що він від'їхав і проїхав повз вас, ви впевнені, що це не було тоді, коли він втратив контроль над вантажівкою?» Мені потрібно було бути впевненим. Я подивився на Шорті, щоб краще стежити за правдою. Але я повірив тому, що пояснив Кіландер: у вмираючих уже не було потреби брехати.
  «Це було навмисно», — сказав Ройс. Його голос ставав слабшим, тоншим. «Він втратив контроль, тому що вирвався в останню хвилину. Це були дві різні речі».
  Мені не було що додати; Женев'єві не вдалося знову з'явитися. Шорті знову закашлявся. «Я хотів, — прошепотів він, — я хотів... . .”
  Він так і не закінчив цю думку. Він починав це п’ять чи шість разів, потім його очі заблищали, я встав, вийшов на вулицю й втратив відчуття часу.
  Коли Женев’єва повернулася, я сидів під вербою, дивлячись на спадаючий місяць, що з’явився над деревами. Нарешті мене відвернула від нічного неба Женев’єва, яка помахала рукою перед моїми очима. Вона щось говорила, але я не міг розібрати. Потім її рука стала чорною плямою на периферії мого зору, і вона дала мені ляпаса.
  «Що?» — сказав я й потер пекучу точку на щоці.
  — Так уже краще, — сказала Женев’єва. «Приміщення Шорті має горіти», — пояснила вона. «Ти був достатньо розумний, щоб одягнути рукавички, але я ні». Місячне світло відблискувало від металевої банки в її руці. «Ви можете залишитися там, якщо хочете, поки що. Ти хочеш щось із речей Шайло?»
  — Його речі? — повторив я.
  «Речі, які ми там знайшли. Спробуй залишитися зі мною, Сара. Більшу частину цього я можу зробити сам, але я не можу керувати твоєю та своєю машиною, коли ми підемо».
  «Твоя машина? Де—?»
  «Моя машина тут». Вона вказала. «Ви не бачили цього, коли вперше приїхали сюди, і Шорті також, тому що я припаркувався збоку від головного будинку. Я не знав, чому саме ти прийшов до Шорті, але не здавалося розумним афішувати, що ми тут».
  Вона підійшла до халупи і зайшла всередину. Її крок був легким і енергійним. Через мить вона знову вийшла. «За хвилину я запалю. Після цього ми повинні швидко піти звідси, гаразд?»
  «Добре», — глухо сказав я.
  «Ти поїдеш за мною назад до моєї сестри, добре?» — підказала вона.
  «Так». Я не міг запитати її, чи намагалася вона знайти телефон і зателефонувати в 911 перед тим, як взятися за свій план. Я вже був упевнений, що знаю відповідь.
  Ми залишилися, щоб переконатися, що дім Шорті справді згорить. Можливо, ми залишилися трохи довше, ніж нам було потрібно, спостерігаючи за цим видовищем. Нас тягнуло до загибелі, як, здавалося, тягнуло до нас.
  Коли ми їхали назад до Блакитної Землі, Женев’єва йшла попереду, але вона зупинилася, коли побачила, що моя машина з’їхала з дороги біля дерева, яке височіло в темряві.
  У світлі фар свого автомобіля я дивився вниз, у мокру й матову траву, доки не побачив те, що шукав: маленький уламок розбитого скла.
  Сидячи на п'ятах, я вибирав його з бруду.
  Женев'єва підійшла до мене позаду.
  «Ви весь час мали рацію, Женев’єво», — сказав я. «Він у річці. Ймовірно, він дійшов до річки Синя Земля; інакше вони знайшли б тіло вже тоді, коли шукали старого, якому належала вантажівка».
  «Краще, якщо хтось не проїде повз і не побачить нас тут. Або наші машини, — лагідно сказала вона. «Нас не потрібно розміщувати в Blue Earth пізно ввечері».
  «Його тіло, ймовірно, вже в річці Міннесота. Ніхто ніколи його не знайде».
  «Сара, давай. Я не жартую», – сказала вона. Але мої ноги ніби замерзли.
  Женев’єва взяла мене за руку й повела назад до «Нови».
  Вона першою з’їхала на шосе, а я пішов за її червоними задніми ліхтарями на дорогу назад до Манкато.
  Чи можу я знати напевно, що Шайло мертва? Ще ні, можливо, ніколи, якби його тіло віднесло в річку, як я пропонував Женев’єві. Він пішов геть від місця аварії; Те, що сказав Шорті, ясно це показало. Але Шайло був відсутній уже сім днів, і тепер, коли я зрозумів, що з ним сталося, я зрозумів, що сім днів — це приблизно шість днів забагато. Місцевість навколо Блакитної Землі була сільською, але це не була велика дика місцевість, де б загубилася людина, навіть із травмою голови. Якби він не знайшов способу допомогти або принаймні його не побачили люди, які шукали ймовірно зниклого Томаса Холла, він був би мертвий.
  Консультуючи родини зниклих безвісти, я знав, що потрібен довгий і складний судовий процес, перш ніж система визнає зниклу особу мертвою. Важливішим поворотним моментом, якого світ зовсім не бачив, було мовчазне, жахливе визнання чоловіка чи дружини, коханця, батька чи дитини зниклої особи; ту мить, коли тихий тихий голос сказав: Він мертвий.
  Женев’єва вимкнула фари, коли заїжджала на подвір’я фермерського будинку Лоу, і я зробив те саме, підкравшись до зупинки неподалік.
  Поклавши ключі в кишеню моєї чорної шкіряної куртки, я відчув жорсткість паперу й витягнув конверт розміром у три чверті, який мені дав Сінклер. Він лежав у моїй куртці з раннього ранку, коли я відкрив Сінклера в літаку.
  Замість того, щоб вийти з машини, я подивився на Женев’єву, яка тепер стояла на сходах дому своєї сестри. Я чекав, що вона знову проявить нетерпіння, поквапить мене, як це було біля дерева на узбіччі шосе. Але тепер, коли ми були безпечно подалі від Блакитної Землі, на приватній території та непомічені, вона здавалася розслабленою. У темряві вона була лише силуетом, але я міг помітити легкість у тому, як вона прилягала до перил ґанку, вивчаючи нічне небо.
  Я трохи відчинив дверцята автомобіля, щоб купольне світло освітило переднє сидіння, просунув ніготь під клапан кремового конверта й розрізав його.
  Сінклер запечатав цей конверт, вірячи, що Шайло його відкриє. Це був її жест віри. І я залишив це запечатаним, ще не готовий почути тихий тихий голос у собі.
  Повідомлення Сінклера було досить коротким, щоб маленький клаптик паперу, на якому вона написала, виглядав розлогим порівняно з ним.
  Михайло,
  Я дуже радий за вас і Сару.
  Будь ласка, будь щасливий.
  С.
  Ми з Женев'євою не спали більше години після того, як заповзли в будинок, як злодії. Деб і її чоловік, на щастя, не прокинулися.
  У той час як пральна машина в підвалі видалила пляму смерті Ройса Стюарта з нашого одягу, якщо не з наших рук, Ген і я зрозуміли нашу історію. Я зателефонував Женев’єві з Міст і запитав, чи можу я приїхати. Записи телефонних розмов підтвердили б це, якби дійшло до того, що хтось перевірив. Спершу я пішов на Блакитну Землю, щоб поговорити з Коротуном, який відмовився говорити про викрадення автомобіля та аварію, що нам з Геном усе ще здалося підозрілим. Коли він не хотів зі мною розмовляти, я повернувся до Манкато. Женев’єва залишилася, щоб зустріти мене й впустити, що пояснювало, чому я не подзвонив у двері й не розбудив нікого в домі.
  Пізніше ми розмовляли тихо, як сусіди по кімнаті в коледжі, на двох односпальних ліжках у кімнаті Лоусів. Там я переповів Женев’єві історію, яку розповів мені Ройс Стюарт, про те, як Шайло в останню хвилину відвернувся від свого вбивчого шляху.
  «Це вас взагалі втішає?» — спитала Женев’єва.
  «Що мене втішає?»
  «Знаючи, що Шайло не змогла збити Шорті», — сказала вона.
  "Так", сказав я. «Це так. Але це також дивно. Усе, що я знав або думав, що знаю, було неправильним».
  Я зробив паузу, думаючи, що мені буде важко пояснити те, що я щойно сказав, і що Ген захоче пояснити таку загадкову заяву.
  Але очі Женев’єви були закриті, дихання було повільним і рівним. Вона спала.
  Все, що я знав, було неправильним.
  У відділі я мала репутацію імпульсивної, відкритої дівчини, як сказав Кіландер. Це я стрибнув у Міссісіпі за дитиною. Женев’єва мала репутацію терплячої людини, яка змушувала навіть закоренілих злочинців звільняти її від тягаря в кімнатах для допитів.
  З нас трьох, Женев’єви, Шайло та мене, саме я проголосував би за те, хто б найімовірніше піддався диктату вбивчої тіні. Після цього я б сказав Шайло і ніжну Женев’єву в останню чергу.
  Але це була Женев’єва, яка встромила лезо шпалери в горло неозброєного чоловіка, а потім майже свистіла, підпалюючи місце злочину. Саме Шайло складав плани вбивства, керуючись гнівом, якого я ніколи не бачив у ньому. Але в останній момент він не зміг здійснити свої плани. Це я сиділа біля вмираючого чоловіка, затятого ненависника жінок і поліцейських, і вмовляла його розповісти мені все, що мені потрібно знати. Це я молився в Солт-Лейк-Сіті з сестрою Шайло.
  Я глянув на Женев’єву. Тепер вона була вбивцею, але спала в мирі, який перевищував усі розуміння.
  Сон не давався мені так легко. Я ще не спав, коли перші сонячні промені прокралися під прозорими білими шторами гостинної кімнати Лоусів і закукурікав півень у їхньому курнику.
  Женев'єва заворушилася й розплющила очі. Коли вона побачила мене, вона сказала: «Сара?» ніби вона взагалі забула події минулої ночі.
  Потім вона потяглася до мого ліжка. Я подав їй руку, і вона стиснула її.
  Ми встали, коли почули, як Дебора та Дуг рухаються біля наших дверей. Від моєї присутності пролунали тихі вигуки здивування.
  «У Сари була якась справа, — сказав Ген. «Вона подзвонила трохи пізно. Ви, мабуть, не чули телефону. Я отримав це під час першого дзвінка».
  «О, — сказав Дуг, потираючи щелепу, і якщо у нього чи Дебори виникали запитання щодо нечіткого й короткого пояснення, вони їх не озвучували.
  «Ви двоє голодні? Там теж є кава, — сказала Деб.
  «Мені не зайве трохи кави», — сказав я і зрозумів, що, мабуть, теж міг би трохи з’їсти.
  Приблизно через п’ятнадцять хвилин ми вчотирьох сиділи за кухонним столом Лоусів, пили лінгвіку, яйця та каву. Наскільки я можу відтворити, саме там я був, коли Шайло зайшов до поліцейської дільниці в Мейсон-Сіті, штат Айова, і здався винним у вбивстві Ройса Стюарта.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  розділ 22
  Пам'ять грає трюки, сказав поліцейський психолог, який опитував Шайло. Віра Шайло в те, що він убив Ройса Стюарта, була продуктом ретроградної амнезії. Як і багато інших жертв аварії, він не міг пригадати моменти, пов’язані з аварією. Але в його випадку його розум надав деталі, деталі, які виявилися неправдивими. Шайло ненавмисно подбала про це.
  Готуючись до вбивства Стюарта, Шайло знову і знову повторював сценарій, репетирував його подумки, наготувавшись, щоб виконати його. У жорстокості аварії якимось чином уява стала спогадом.
  «Я бачила це подумки», — сказала мені Шайло. «Коли я думав про це, я бачив, як він падає. Я відчув удар, коли його врізала вантажівка. Це було так реально».
  Шайло не міг чітко пригадати весь час між аварією та його візитом до поліцейської дільниці. Він знав, що у нього травма голови та висока температура, але за медичною допомогою не звертався. Він був параноїком, переконаний, що поліція шукає його, помилкове уявлення, підтверджене тим фактом, що гелікоптер летів небом, шукаючи ймовірно зниклого Томаса Холла.
  Він пішов глибше в сільську місцевість, нераціонально рухаючись на південь, а не повертаючись назад до міст, де у нього були люди, які могли б його прихистити.
  Одного ранку, після особливо довгого сну, він прокинувся, почуваючись більш ясним і зрозумів, що йому потрібно здатися.
  Однак минув деякий час, перш ніж усі залучені сторони узгодили деталі.
  О 7:20 ранку сержант у Мейсон-Сіті насолоджувався недільною ранковою чашкою кави та останніми сорока хвилинами своєї вахти, коли Шайло увійшов і зробив своє зізнання.
  Насправді Шайло сказав, що він був тим хлопцем, який наїхав на Ройса Стюарта в Блакитній Землі, Міннесота. Остання частина його заяви була «Не надягайте на мене наручники. Я не буду чинити опір, і, напевно, у мене зламана рука».
  Сержант поставився до нього обережно, як чоловік, який назвав себе вбивцею. Він помістив Шайло в камеру, поки він радився зі своїм керівником. Їм обом було зрозуміло, що Шайло, ймовірно, хворий, а також поранений, і вони призначили офіцера, щоб відвезти Шайло до лікарні, де його зламану руку поклали, а йому надали травму голови та лихоманку 103.
  Крім того, поліція Мейсон-Сіті передала ситуацію департаменту шерифа округу Фаріболт.
  Особу Шайло було досить легко підтвердити. Він не мав із собою посвідчення особи, коли він здався, але лише з його імені в окрузі Фаріболт дізналися, що він не тільки не мав попередніх документів і ордерів, але й був безвісти зниклою особою, яка до того ж була поліцейським.
  Телефон задзвонив у штаб-квартирі поліції Міннеаполіса о 9:45 ранку. Приблизно через двадцять хвилин моя скринька голосової пошти зафіксувала повідомлення від чергового начальника відділу денної вахти.
  Якби це не були вихідні, а задіяні агентства мали свій звичайний канцелярський персонал, місцеперебування Ройса Стюарта, можливо, не так спантеличило б усіх. Зрештою, подруга Женев’єви в суді знала його поточну адресу. Але коли жодні записи не показали, що Ройс Стюарт був жертвою вбивства чи навіть мертвим, місцевим депутатам було повільно з’ясувати, чи він серед живих.
  У Qwest не було жодного оголошення про Ройса Стюарта.
  У Департаменті автомобільних транспортних засобів була адреса, коли він останнього разу мав водійські права. Виявилося, що це будинок його матері, за межами Імоджен. Місіс Стюарт зв’язалася з детективом і пояснила, як живе її син. Ройс, який завжди добре володів інструментами, уклав угоду з парою своїх знайомих. Він буде жити без орендної плати у невеликій флігелі за їхнім фермерським будинком, в обмін на те, щоб це місце перетворилося на придатний для проживання будинок зятя. Це була неофіційна угода без паперової роботи.
  Флігель на ранній стадії ремонту не мав телефонної лінії. Місіс Стюарт пояснила, що подзвонила своєму синові по телефону в головному будинку. Вона знала лише імена чоловіка та дружини, які жили там: Джон та Еллен. Вона не мала їхньої адреси.
  Минуло трохи часу на телефонну розмову з персоналом Qwest у вихідні, перш ніж заступники Фарібо змогли зіставити адресу з номером телефону, який місіс Стюарт знала для свого сина. Потім заступник Джим Брук поїхав до дому Джона та Елен Брюер. Брук навіть не дійшла до вхідних дверей, перш ніж помітити, що щось явно не так.
  Йому сказали, що Ройс Стюарт живе у флігелі, але, наскільки він міг бачити, його не було. Він стояв на під’їзді Брюерсів і приголомшено дивився на велику ділянку почорнілих уламків, які все ще тліли.
  Приблизно в той час, коли заступник Брук робив своє відкриття, я стояв у кімнаті Лоусів і спостерігав, як Женев’єва збирає речі. Вона вирішила повернутися до Сіті зі мною. Хоча у нас були різні машини, я чекав, щоб поїхати з нею.
  Пакування зайняло у неї багато часу. Вона була в штаті близько місяця, і її майно почало розноситись у різні місця в домі її сестри.
  У коридорі біля гостьової кімнати я трохи походив, але не мав спокою. Тепер, коли Шайло померла — і я справді в це вірив, — я більше нікуди не поспішав. Мій душевний стан був спокійним, на межі заціпеніння.
  Незважаючи на це, я вирішив перевірити свої повідомлення в Містах. Це стало звичкою. У моїй скриньці голосової пошти було одне повідомлення від Бет Берк, командира денної вахти в Міннеаполісі. Раніше мені було цікаво, чого хоче лейтенант Берк. Лише почуття обов’язку змусило мене покликати в коридор Женев’єву.
  «Я зроблю платний дзвінок до Сіті. Я залишу пару доларів, щоб це покрити». Я не очікував, що Ген відповість, а якщо вона й відповіла, я цього не почув. Я вже набирав.
  Наступні кілька моментів, мабуть, вважаються найбільш косоязичними в моєму житті. Спочатку я подумав, що лейтенант Берк каже мені, що Шайло з’явилася в Айові й зізналася у вчорашньому нічному вбивстві та підпалі. Я навіть не настільки добре розумів, що відбувається, щоб знати, що брехати. Я сказав: "Що?" багато і нарешті вдався до «Мені байдуже, що він зробив чи не зробив, просто скажи мені, де він».
  Коли я поклав трубку, я крикнув, щоб покликати Женев’єву.
  
  Близько опівночі пожежники витягли тіло з попелу, деревини та води, де колись був будинок Шорті. Зважаючи на зізнання Шайло, це вважалося підозрілим. Два детективи з округу Фаріболт поїхали на південь до Мейсон-Сіті, щоб поговорити з Шайло, випередивши нас із Женев’євою приблизно на тридцять хвилин.
  «Сідайте», — сказала медсестра в лікарні. «Коли вони зайшли, поліцейські наказали, щоб інші відвідувачі не були допущені, поки вони не поговорять з ним».
  «У якій кімнаті він?» запитав я. «Тож я дізнаюся пізніше».
  — Кімната 306, — сказала вона.
  «Дякую», — сказав я і замість того, щоб повернутися до вітальні, пройшов повз її стіл і вийшов у коридор.
  "Гей!" Її протест пішов за мною. Я підняв свій щит для уніформи біля дверей 306, і він не намагався мене зупинити.
  Коли я увійшов, обидва детективи підняли очі. Тільки Шайло виглядала не здивованою, побачивши мене.
  «Вам потрібен адвокат», — сказав я йому, не звертаючи уваги на його допитувачів. Мій голос звучав важко.
  «Тобі не можна тут бути», — різко сказав один із детективів. Вони були схожі одне на одного, як середнього віку, так і білі, кожен трохи повний. Один мав повні вуса, інший був гладко поголений.
  «Він потрапив у автокатастрофу», — сказав я. «У нього був струс мозку. Через це все, що ви отримаєте сьогодні, може бути неприйнятним».
  Інший детектив підвівся, щоб вивести мене назовні. «Ти мусиш йти, дитино», — сказав він.
  «Я його дружина».
  «Мені байдуже».
  «І поліцейський».
  «Мені байдуже», — повторив детектив, беручи мене під руку.
  «Ні». Шайло вперше заговорив, досить різко, щоб обидва чоловіки подивилися на нього, той, хто стояв біля мене, зупинився, тримаючи руку під моїм ліктем. «Ми закінчили».
  «У нас є ще запитання…»
  «Ми закінчили», — повторила Шайло.
  Вони перезирнулися. «Ти шукаєш адвоката?» — спитав перший.
  Це було не те, що мала на увазі Шайло, але це було викладено в термінах, які вони могли зрозуміти. «Так. Я найду адвоката».
  Детектив, що сидів, глянув на свого напарника, а потім вони зібрали свої блокноти й пішли. Двері зачинилися, залишивши за собою тишу, і ми з Шайло оглядали одне одного на відстані шести футів. Він був худий і неголений, дуже нагадуючи таємного офіцера з боротьби з наркотиками, якого я зустрів у барі аеропорту багато років тому. Довгу мить я не міг придумати, що сказати. Він першим порушив мовчанку.
  «Мені шкода», — сказала Шайло.
  Тоді мені стало зрозуміло: це був Шайло, він справді не мертвий, я знову дивився на Шайло. Я підійшла до ліжка, притулилася до його шиї та плечей і заплакала.
  Шайло тримав мене так сильно, що за звичайних обставин мені було б боляче. Я відчув, як він втратив вагу в виступаючих кістках, твердих на моїй плоті.
  «Вибач, дитинко, мені так шкода», — казав він знову і знову. Він гладив моє волосся, шепочучи ніжно й запевняючи, тримаючи мене так, ніби він був сильнішим, а я слабкою.
  
  Шайло пробув у лікарні два дні, поки лікарі визначили ступінь його травми голови та вирішили, що йому не потрібно перебувати під наглядом лікаря. Потім його повернули до Міннесоти і помістили у в'язницю округу Фарібо.
  Хоча ніхто не міг підтвердити його місцезнаходження в ніч смерті Шорті, історія Шайло та супроводжувані речові докази — його травми — були достатньо переконливими, щоб виключити можливість того, що він повернувся на Блакитну Землю, щоб убити Шорті. З іншого боку, викрадення автомобіля було обвинуваченням, яке збиралося залишитися.
  
  Під час обвинувачення його адвокат подав клопотання про звільнення під заставу, заявивши, що Шайло був першим злочинцем і працював у правоохоронних органах із відмінною професійною репутацією. Суддя зазначив, що Шайло зараз не працює в правоохоронних органах, навряд чи коли-небудь знову працюватиме в правоохоронних органах і вже довів, що здатний ухилятися від правосуддя навіть за складних обставин. Під заставу відмовили.
  Я нічого не міг зробити в окрузі Фаріболт. Я повернувся до Сіті, щоб не збожеволіти, а потім виявив, що зміна місця не є протиотрутою для нервового неспокою, який не хотів виснажуватися фізичними вправами чи відволікатися на телевізор. Коли я повернувся в перший день, я зателефонував до Юти і залишив Наомі повідомлення, в якому пояснив, що Шайло з’явилася жива і здорова. Потім я написав Сінклеру коротку записку й кинув її на пошту.
  Наомі подзвонила наступного дня, бажаючи подробиць, і я зробив усе можливе, щоб пояснити своєму чоловікові та його дії. Розмова була некороткою, а надворі небо потьмяніло й стало темніше. Коли ми поклали слухавку, я сів на диван і безплідно думав про майбутнє, і оскільки я не міг змусити себе увімкнути лампу, у нашій вітальні, як і надворі, впали сутінки.
  Десять хвилин потому я був на 94. Я хотів побачити, як Женев’єва обживається в Сент-Полі. Що важливіше, я хотів знати, коли вона буде готова повернутися до роботи. Я особисто дуже відчайдушно прагнув відволіктися від роботи.
  Але коли я підійшов до будинку Женев’єви, двері відчинила не вона.
  — Вінсент, — сказав я.
  — Сара, — сказав колишній чоловік Женев’єви. Його погляд із важкими повіками мав вагу: я відчував це глибоко в хребті.
  У світлі, що лилося з-за його спини, з’явилася Женев’єва. Я знову помітив, наскільки виросло її колись коротке волосся: тепер воно було довжиною до підборіддя, досить довге, щоб трохи коливатися, коли вона рухалася, і сяяти, коли потрапляло на світло, і вона заправила його за вухо з правого боку , розкриваючи тонкий сріблястий блиск маленької сережки.
  — Заходь, Сара, — сказала вона. «Я зроблю каву».
  «Це було б добре». Був холодний вечір, але снігу ще не було. Пориви різкого вітру розганяли по тротуарах і вулицях кілька залишків опале листя.
  «Відпочинь, посидь трохи з нами, Вінсенте», — запропонувала Женев’єва.
  «Ні, я в порядку. Я збираюся продовжувати працювати». Він рушив до сходів, а я увійшов за ними.
  На кухні я запитав Женев’єву: «Що він тут робить?»
  «Він прибирає кімнату Камарейї», — сказала вона.
  Ця відповідь нічого не прояснила, але я відчув, що це була передмова, і чекав, поки вийде решта.
  Женев’єва дістала з дверцят морозильної камери пакунок меленої кави й поклала її в паперовий фільтр. «Насправді ми працюємо над тим, щоб розчистити весь будинок. Я остаточно звільнився на роботі».
  «Ви зробили?» Мій голос був вищим, ніж зазвичай.
  «Коли Вінсент повернеться до Парижа, я поїду з ним». Вона невпевнено підняла плече, налила води в кавоварку.
  «Ви жартуєте».
  «Ні». Вона повернулася до мене обличчям.
  «Чому?»
  Женев'єва похитала головою. «Я більше не можу тут жити», — сказала вона. — Ні в цьому будинку, ні навіть у Сент-Полі. Я можу навчитися жити без Камареї, але не тут».
  Мій єдиний партнер як детектив. Мій дворічний партнер і друг набагато довше. Всі ці холодні ранки ми мріяли про втечу в якийсь далекий рай, як-от Сан-Франциско чи Новий Орлеан. Тепер Женев'єва справді це робила. Вона зайшла далі, ніж ми навіть уявляли. Постійно. Без мене.
  «Не можна йти», — подумав я, як дитина.
  «Ти хочеш сплеск в цьому? Вінс привіз це з рейсу». Вона підняла пляшку «Бейлі» вагою в одну унцію; інший сидів на прилавку поруч, поруч із такою ж маленькою пляшкою джину.
  Перший раз, коли я був удома до Женев’єви, це було після роботи серед зимової ночі, і вона зробила майже те саме; вона зварила нам каву. Потім вона сказала: «Ти не на службі, хочеш, я зроблю це для тебе особливим?» і налила дорогого лікеру з білого шоколаду і мені, і їй. Я згадав, яким задоволенням зробила мене її щедрість, як обеззброююче було опинитися в домі людини, яка мала велику кухню та шафу для алкогольних напоїв замість однокімнатної квартири та Budweiser у холодильнику.
  Я сумнівався, що вона знала, як багато вона значила для мене навіть тоді.
  «Це з Вінсентом, — сказав я, — хіба це не раптово?»
  «Раптово і давно назріло. Була причина, чому я ніколи не одружувався повторно і навіть не зустрічався». Її голос був щасливим, радісним дзвоном за наше партнерство. Вона дістала з шафи дві важкі скляні кухлі й налила кави. Одну з них вона наклала першою пляшкою лікеру і штовхнула в мій бік. «У нього були справи в Чикаго, а потім він приїхав сюди, і ми обидва начебто зрозуміли... . . ти знаєш».
  Я був радий її новознайденому щастю, але її поведінка була надто оптимістичною. Можливо, вона нарешті спочивала пам’ять Камарейї, але смерть Ройса Стюарта знову була чимось іншим. Цей спогад був ще сирим і закривавленим, і Женев’єва намагалася поховати його в поспішній безіменній могилі, яку вона ніколи не відвідала б у своїх думках. Вона просто відверталася від своїх дій, і, можливо, це був найкращий спосіб впоратися з цим. Можливо, вона мала рацію з першого разу. Можливо, закриття було переоцінено.
  «О, Боже, вибач». Женев'єва уважно подивилася на мене, а потім підійшла до мене. «Я навіть не питав про Шайло. Як він?»
  Вона неправильно зрозуміла мої невисловлені думки. Я зробив ковток кави. — Важко сказати, — пояснив я. «Він хоче визнати себе винним і відбути свій час; його адвокат намагається відмовити його від цього. Вона думає, що процедурно вона може зробити діри в тому, як було отримано його зізнання, зробити щось про травму голови та те, як це могло вплинути на нього. Збери достатньо, щоб викинути справу».
  «Як ти думаєш, Шайло погодиться з цим?»
  Я обернувся, щоб кинути на неї, мабуть, сухий, мертвий погляд. "Ні", - сказав я. «Він не буде. Він хоче. . .” Довелося шукати правильне слово. “. . . спокутувати те, що він зробив». Це було таке ніжне слово, спокутувати . Чесно кажучи, Шайло хотів покарати себе: за те, що піддався вбивчим поривам, але не зміг помститися Камарейї; за те, що він зруйнував його кар’єру і провів мене через тиждень страждань і невизначеності.
  «Можливо, суддя буде поблажливим», — припустила Женев’єва. Від свого щастя вона намагалася вселити в мене надію.
  «Ні», — сказав я знову. «Він відсидить». Я не міг дозволити собі жартувати.
  «А як щодо вас двох?» — запитала Женев’єва. «Ви говорили про майбутнє?»
  Я похитав головою. «Ви ніколи не мали справжньої тюремної розмови, чи не так?» — запитав я її. «У кімнаті, де це мають робити дружини, подруги та родичі? Це не дуже підходить для серйозних дискусій про майбутнє».
  «То що трапиться?» — сказала Женев’єва, притискаючи мене.
  «Що станеться? Шайло збирається відсидіти, — знову сказав я їй.
  — За крадіжку автомобіля, — сказала Женев’єва. «Це досить легкий вирок. Коли він вийде, що станеться між вами?»
  Я не мав для неї легкої відповіді. Зволікаючи, я дивився у вікно, на застигле срібло раннього вечірнього місячного світла між гілками сусідніх дерев.
  Як зазначив суддя під час обвинувачення, Шайло більше ніколи не працюватиме в правоохоронних органах. За все своє доросле життя він майже нічим не займався, починаючи з тих днів, коли він шукав загублених дітей у важкодоступній місцевості Монтани, аж до того, як заарештував відомого в країні втікача. Коли в якийсь момент у майбутньому Шайло вийде з воріт в’язниці, усе, на що він працював, зникне. Я все одно був би ментом, а він був би засудженим. Така несправедливість могла отруїти стосунки. повільно Болісно.
  Щоразу, коли ми з Шайло розмовляли, між нами висіли ці речі, які неможливо забути, але надто важкі, щоб їх визнати.
  «Ми перетнемо той міст, коли підійдемо до нього», — сказав я.
  Моя права рука лежала на стільниці, і Женев’єва обережно поклала на неї свою руку.
  «Що з тобою?» запитала вона мене. «Ти в порядку?»
  «Я не впевнений, що знаю», — чесно сказав я.
  
  Я зайшов на роботу, щоб сказати Вангу, що завтра повернуся на роботу, і що Женев’єв ніколи більше не буде.
  «Я чув, — сказав він. «Новини тут швидко розповсюджуються. Це нагадує мені, — сказав він, його тон пожвавився, — вони затримали хлопця, який дзвонив дружинам і подругам. Пам'ятаєте?»
  "Так", сказав я. «Дзвонить убитий під час виконання службових обов’язків?»
  «Правильно. Сержант Роу розповів про це своїй дружині. У неї була телефонна розетка, яка дозволяє їй записувати дзвінки, і вона встановила її про всяк випадок». Він знизав плечима. «Це звучить параноїчно, але це окупилося. Хлопець подзвонив їй і сказав, що Роу вбили в перестрілці. Вона вдала, що злякалася, і він деякий час залишався на лінії, повідомляючи їй ці фальшиві подробиці. Тоді Роу приніс касету і роздав її людям, щоб вони послухали».
  «І це був хтось із відділу?»
  — Ні, власне, судмедекспертиза. Цього хлопця ніхто з нас навіть не знав, його звати...
  «Френк Росселла», — закінчив я за нього.
  Ванг здивовано подивився на мене. «Звідки ти знав?»
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  епілог
  Шайло засудили до двадцяти двох місяців ув'язнення. За стандартами Міннесоти це був суворий вирок за перший злочин. Суддя пішов угору, сказав він, у світлі суспільної довіри, яку Шайло мала та зазнала невдачі. Правда, як я вважав, полягала в тому, що звинувачення у змові з метою вбивства, від якого Шайло втік, і намір, з яким Шайло вкрала машину, були в його голові.
  Було зрозуміло, що суд не вважав Шайло симпатичною фігурою. Проте Шайло порушив справи проти ряду серйозних і насильницьких злочинців; ці чоловіки відбували покарання в усіх в'язницях Міннесоти. Суддя не міг залишити без уваги безпеку Шайло. Він передав справу до Бюро в’язниць, яке влаштувало, щоб Шайло відбував покарання за державною межею у Вісконсині.
  Його етапували одразу після винесення вироку; Я пішов до нього приблизно через тиждень, на початку грудня. Напередодні ввечері випав перший сніг. Поля й амбари Вісконсіна були неймовірно красиві в свіжій білизні.
  Не знаю, чи була це професійна ввічливість, але вони дозволили мені поговорити з Шайло в маленькій приватній кімнаті для допитів. Він знову був гладко поголений, але так і не набрав ваги, яку втратив у сільській місцевості. На ньому вільно висіла робоча сорочка.
  «Як справи?» — негайно запитав він.
  "Я в порядку", - сказав я.
  «Чи добре до вас ставляться на роботі?»
  По правді кажучи, я вже страшенно сумував за Женев’євою, частково тому, що вона одна поводилася б зі мною нормально. Усі у відділі були шоковані, дізнавшись, що зробила Шайло; вони не знали, що сказати, коли побачили мене. Майже для людини, мої товариші-офіцери мали справу з цим, ніколи про це не згадуючи.
  "Звичайно", - сказав я.
  Шайло почула брехню. «Справді, — сказав він, — як справи?»
  «Усі добре ставляться до мене», — наполягав я. «Я прийшов поговорити з тобою про інше».
  Я озирнувся. Незважаючи на те, що ця кімната здавалася закритою, я сумнівався, що тут не було якогось електронного стеження, тому мені довелося ретельно підбирати слова.
  Я так довго чекав, що Шайло знову заговорила. «Дивись, Сара, — сказав він. «Я розумію, що те, що я зробив у Блакитній Землі, могло змінити твоє ставлення до мене…»
  "Ні, ні", - сказав я. «Це не те».
  «Продовжуй», — лагідно підказав він мені.
  «Я зустрів її», — сказав я. «Я знаю, чому ти пішов з дому. Я знаю, що ти робив напередодні Різдва».
  Я сказав останню річ у світі, яка ще мала силу його насторожити. В очах рисі Шайло, у різкому погляді, який вони зосередили на мені, я побачив усе підтвердження, яке мені було потрібно. Я не був впевнений, до тієї хвилини.
  «Вона сказала тобі?» Шайло сказав.
  Я похитав головою.
  Сінклер не сказала мені правди про свої неприємні стосунки з братом, у всякому разі не словами. Вона зробила це своїм мовчанням, пов’язавши історію свого життя з найважливішим аспектом незаповнених пробілів.
  Вони з Шайло були дуже близькі, але після того, як залишив сім’ю, він не шукав її в Солт-Лейк-Сіті. Він утік іншим шляхом, на північ до Монтани.
  Вони зіткнулися один з одним, коли вона приїхала до Міннесоти, і Сінклер не згадав про сварку чи розбіжності, але сказав, що вони більше ніколи не спілкувалися після її від’їзду.
  Майк без прізвища в барі MSP, п’ять років тому, через дуже короткий, дуже неправильний роман.
  Зв’язок просто прийшов до мене, мимоволі, під час польоту додому. Сінклер згадувала, що востаннє бачила свого брата в Міннесоті взимку, приблизно в той час, коли аварія забрала життя трьох студентів Карлтона. Я б не зміг це визначити, якщо б не був одним із патрульних на місці події, на крижаній другорядній трасі за межами Міннеаполіса в кінці січня. Це було лише за кілька днів до того, як я дізнався про смерть мого батька. За кілька днів до моєї швидкої подорожі на захід, наприкінці якої я зустрів Шайло, який пив і намагався забути сексуальні зв’язки, про які він не поділився жодними подробицями. Я був готовий не питати. Протягом наступних місяців і років я ніколи не мав.
  Не дивно, що він зміг приховати від мене свій намір поїхати на Блакитну Землю. Шайло давно навчився ховати своє серце. Я навіть не знав, що він знає мову жестів.
  Він і Сінклер обидва дуже намагалися забути; це було зрозуміло. Вони провели своє доросле життя, уникаючи одне одного, відчуження, яке охопило всю їхню родину. Шайло відкинула навіть невинну, жадаючу увагу Наомі, коли вона переступила кардинальну, невидиму межу, запропонувавши йому повернутися додому.
  Шайло не міг повернутися додому з тієї ж причини, з якої він не міг піти на похорон свого батька: він не міг винести перспективи дивитися в очі своїм старшим братам і дивуватися, що вони знають, ніколи не дізнаючись, чи були вони нічого не розповідали або вдавали незнання, тому що правда була надто жахливою, щоб її визнати.
  Йому не варто було хвилюватися. Брати і сестри Шайло жили в тумані самообману. Наомі ніколи не замислювалася про те, що стало причиною катастрофи напередодні Різдва. Білл володів усіма частинками таємниці, але так і не зібрав їх до кінця. Майк був там і раптом його там не було, сказав Білл. Мій батько сказав, що Бог може пробачити все, що завгодно, але не доки Його не попросять. Білл ніколи не думав про те, що Майк і Сара винні не тільки в повсякденних людських гріхах. Він ніколи не дозволяв собі замислюватися над тим, як один випадок підліткового експерименту з наркотиками міг назавжди зруйнувати стосунки його брата Майка з усією родиною.
  Мені було цікаво, наскільки боляче завдало батькові Шайло, за всіма ознаками справді благочестивій людині, брехати своїм дітям про те, що насправді робили Сара та Майк того давнього Святвечора.
  Можливо, я б також пропустив усі ознаки — у мене було навіть більше причин для самообману, ніж у них, — якби не повідомлення Сінклера. Я дуже радий за вас і Сару. Будь ласка, будь щасливий. Короткий, як хайку, і привітання, і прощання, кожне слово зважене гірко-солодкою добротою коханого та ніжним жалем, зовсім не схоже на те, що мала б написати сестра.
  Я приніс із собою записку й мовчки передав її йому.
  Шайло вивчав його довше, ніж простий текст, здавалося, заслуговував. Коли він нарешті заговорив, його голос був таким тихим, що його було ледве чутно.
  «Бог знає, що я намагався зрозуміти це. Я ніколи. Іноді щось просто йде не так у вашій голові».
  Але постукав двома пальцями не по скроні, вказуючи на розум, а по грудях, вказуючи на серце.
  «Мені було п’ятнадцять, коли вона прийшла додому. Вона була для мене як чужа. Але ми зрозуміли один одного. Я міг би з нею поговорити. Не тільки тому, що я знав мову жестів. Я міг би поговорити з нею». Він дивився в підлогу, а не на мене. «Ми підійшли дуже близько, надто швидко. Одного разу вночі ми були на даху, під час метеорного потоку Леоніди. Я запитав її, чи можу я потримати її за руку, і вона мені дозволила. Ми не усвідомлювали, що відкриваємо двері, які ніколи не зможемо закрити».
  Він замовк. Це був не кінець історії, але це було все, по суті.
  Подумки я знову побачив її, сестру Шайло, мабуть, найкрасивішу жінку, яку я коли-небудь бачив. Я не міг змусити себе ненавидіти її. У неї було те саме внутрішнє світло, яке привернуло мене до Шайло з першої миті, коли я його побачив. Він мав рацію. Вони були такими ж людьми.
  Що я сказав Сінклеру? Я боявся, що є частина його, яку я ніколи не матиму. Я говорив про перші дні наших стосунків, але це ніколи не переставало бути правдою. І я мав рацію, коли злякався.
  «Увесь цей час я так і не усвідомив», — тихо сказав я. «Я б ніколи не зрівнявся».
  «Це неправда», — палко сказала Шайло.
  Раптом кімната здалася замалою. «Вибачте», — сказав я. «Я не повинен був приходити». Я скочив на ноги.
  Але Шайло завжди був таким же швидким, як і я, і він теж піднявся, міцно тримаючи мене за руки біля плечей. «Ні, Сара, зачекай», — сказав він.
  «Гей, гей, досить! Забери від неї руки!» Двоє охоронців у формі відтягували його від мене.
  «З вами все гаразд, пані?» — запитав один із них. Я зрозумів, що стілець Шайло перекинувся на підлогу, так швидко він підвівся. Це, мабуть, створило тривожну картину.
  «Зі мною все добре», — сказав я їм.
  «Час іти, друже», — сказав інший, проводячи Шайло до дверей кімнати для допитів. У дверях він знову обернувся, щоб поглянути на мене, а потім зник.
  
  Я щойно знову перетнув межу штату Міннесота, коли мій мобільний телефон заревів. Не зводячи очей з дороги, я взяв його вільною рукою, не згадуючи про часи, коли повчав водіїв зупинятися, щоб відповісти на телефонний дзвінок.
  «Прібек?» Це був тихий, знайомий голос. «Це Кріс Кіландер. Я хотів поговорити з тобою, — продовжив він. «Де ти?»
  «Я, ну, трохи за містом. Приблизно двадцять п'ять хвилин. Я не планував приходити сьогодні, — сказав я. Був пізній день; сонце вже сіло.
  «Це добре, — сказав він. «Насправді я міг би зустрітися з вами надворі. Біля фонтану. Скажімо, через тридцять хвилин?» Він мав на увазі на площі біля Урядового центру. «Це не займе багато часу».
  Я припаркувався на лічильнику біля мерії та йшов здебільшого проти натовпу вгору до будівлі суду. Через дорогу, на краю площі, люди чекали міські автобуси, закутані в рукавички та шарфи. Наприкінці дня черги на автобусних зупинках виросли напрочуд довгі, як натовп людей, які чекають на квитки на концерт.
  Біля фонтану Кіландер стояв, не крокуючи. Він був одягнений у довге темне пальто, кожен дюйм виглядав як адвокат. Я перебіг вулицю в перерві в русі й підійшов до нього.
  «Як справи, Сара?» запитав він.
  «Я в порядку».
  «Радий це чути», — сказав він. «Звідки ти повертався?»
  «Вісконсін».
  «В'язниця?»
  Я кивнув.
  Кіландер не питав про Шайло. Натомість він сів на край фонтану й жестом вказав на місце поруч із собою. Темна, поцяткована поверхня не лише була позбавлена снігу, але й виглядала сухою. Я прийняв його запрошення сісти, чекав, поки він виступить.
  Кіландер перевів очі на натовп офісних працівників на автобусній зупинці, а потім озирнувся на мене. «Ніхто в департаменті не запропонував тобі не повертатися на роботу, чи не так?»
  "Ні", - сказав я.
  Кіландер задумливо кивнув, одним зі своїх тимчасових жестів у залі суду. «Зізнання Шайло у спробі вбивства викликало великий інтерес до того, як насправді загинув Ройс Стюарт».
  «Справді? Як він помер?» — сказав я, намагаючись проявити його марку скромності.
  "Вони все ще з'ясовують це", - сказав Кіландер. «Слідчі, які займаються підпалами, перевірили ту будку, в якій він жив. Вони кажуть, що пожежа не схожа на природне походження».
  "Так?"
  «І очевидно було багато слідів від шин навколо того місця, головного будинку та флігеля, враховуючи, що власники будинків були у від’їзді, а у Шорті була одна машина, яка не ходила. Вони уважно дивляться на ці відбитки шин».
  Мої сліди. І у Женев'єви. Через два дні Женев'єва від'їжджала до Парижа. Вона не гала часу, щоб пустити тут своє коріння, і тепер я був щасливий з цього приводу.
  «І друзі Стюарта кажуть, що тієї ночі, коли він помер, жінка-коп прийшла до бару в Блакитній Землі, щоб поговорити з ним. Дуже висока жінка-поліцейський у футболці Kalispell Search and Rescue. Вона не підходить під опис будь-кого в цій юрисдикції».
  Я погано замінив свої сліди, як і Женев’єва. Ми були б обережнішими, якби знали, що збираємося вбити Ройса Стюарта. Але ми не йшли на Блакитну Землю з наміром убивати. Смерть Ройса Стюарта була незапланованою, майже нещасним випадком. Я мав думати про це таким чином; Я не міг думати про свого партнера як про вбивцю.
  Я зрозумів, що світ сприймав би її не так. Докази не вказували на те, що Женев'єва була вбивцею Шорті. Ніхто не бачив Женев'єву в Блакитній Землі. Вони мене бачили.
  Крім того, Женев’єва була дуже улюбленим ветераном, який залишив роботу та поїхав кудись, де потрібна була екстрадиція, що, у свою чергу, вимагало паперової роботи, переговорів, міжнародної співпраці.
  Звичайно, ці речі не мають значення, але я знав реальність. Вони мали б значення. Я, тим часом, не була такою відомою, як Женев’єва. Хоча у відділі у мене не було ворогів, про яких я знав, здебільшого я вважав друзями патрульних поліцейських і працюючих детективів. Для тих, хто на вищих посадах, адміністративних присяжних, я був лише ім’ям, молодим детективом, заплямованим моїм шлюбом з людиною, яка довела, що є поліцейським-ізгоєм.
  І я б не був у Парижі. Я був би в Міннеаполісі, не в межах досяжності витягнутої руки від системи, а в самому її серці, працюючи прямо під пильним і підозрілим поглядом мого начальства під час розслідування.
  — Розумію, — тихо сказав я.
  Він ніжно поклав руку на моє плече. Я не заперечував. У минулому я бачив Кіландера приємним лотаріо, яким можна насолоджуватися на відстані витягнутої руки, але не довіряти йому. Тепер я здивувався, коли усвідомив, що вважаю його другом.
  «Чи чули ви коли-небудь вислів: «Млини богів мелють дуже повільно, але мелють надзвичайно добре»?» — запитав Кіландер.
  "Так", сказав я. Я ні, але я знав, що він мав на увазі.
  Він стояв, а я наслідував його приклад. Коли ми стояли близько, я гостро відчував кожен із шести дюймів, які він мав на собі. Він поклав одну руку мені на плече, а другою рукою Кіландер нахилив моє обличчя до свого й ніжно поцілував мене в уста. Ланцюг вуличних ліхтарів спалахнув, як блискавка на периферії мого зору.
  Кіландер відпустив мене й відступив. «Морна богів мелють, Сара», — сказав він. У словах не було іронії, як і в поцілунку не було сексу.
  Два автобуси під’їхали й пропилососили людей, які чекали біля узбіччя, тож натовп зник. На площі все ще було кілька людей, які приходили й йшли, привиди й абстракції в темряві, що збиралася. Я стояв і дивився, як Кіландер повертався до Урядового центру, поділ його довгого пальта злегка крутився під поривом вітру, від якого здригалися струмені фонтану. Він не озирнувся, і я спостерігав, поки він не зник у освітленому атріумі урядового центру округу Геннепін, вежі світла й порядку, де він працював.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"