Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Descarado Ukat Ninjas -4

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Imill wawa pilotonakax wali yatiñampiw nuwasipxi. Kuna pachas q"ala kayukiw sarnaqapxi ukat bikini ukampikiw sarnaqapxi, ukat jisk"a ch"akhanaka ukat musculoso ukhamawa, ukat musculonakapax acero ukham jaquntatawa. Ukat ninja imillanakax utjarakiwa. Ukat qʼala kayuni ukat niya qʼala qʼala nuwasipjjarakiwa. Ukat jupanakamp chikaw mä ninja waynax utji, wali ch"amani ukat ch"ama ch"axwiri.

  DESCARADO UKAT NINJAs -4
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Imill wawa pilotonakax wali yatiñampiw nuwasipxi. Kuna pachas q"ala kayukiw sarnaqapxi ukat bikini ukampikiw sarnaqapxi, ukat jisk"a ch"akhanaka ukat musculoso ukhamawa, ukat musculonakapax acero ukham jaquntatawa. Ukat ninja imillanakax utjarakiwa. Ukat qʼala kayuni ukat niya qʼala qʼala nuwasipjjarakiwa. Ukat jupanakamp chikaw mä ninja waynax utji, wali ch"amani ukat ch"ama ch"axwiri.
  . JANK"A 1. 1.1.
  Piloto imillaxa, kunjamtï uñjktanxa, q"ucht"iwa, nuwasirakiwa. Ukat jupax uka jaqirux silla de ruedas ukamp chint"ayañapawa.
  Ukampis mayni tuqitxa, ch"axwirinakax ch"amanïpxarakiwa. Yämas phisqa ninjas ukanaka. Pusi imill wawampi mä yuqall wawampixa wali ch"amanipxiwa.
  Akax unidades soviéticas ukar sarañ thakinkapxi.
  Mä ninja tawaqux ch"uxña ñik"utaniwa, espadanakapampix apthapisinx khuchhuqatayna, soviético pallapallanakan p"iqip khuchhuqatayna ukat virutanakap apsutayna. Ukatxa, qʼala kayunakapampix mä guisante explosivonakampi jaquntäna ukat akham sasaw arsüna:
  - Jiwasana ch"amasaxa jach"awa, .
  Taqi kunat sipansa, Japón markax jan jiwir jaqiwa...
  Ukat mä ch"axwawimpiw - .
  ¡Chiqpachansa taqiniruw jiwayañäni!
  Mä ninja tawaqux q"illu ñik"utan rusa pallapallanakan p"iqip khuchhuqatayna ukat cooed:
  - Mä juk"a arumpixa, mä juk"a arumpixa, mä juk"a arumpixa - banzai!
  Ukat qʼala kayunakapajj wasitatwa kunatï sinti jiwayirïki ukat tʼunjirïki uk jaqontani.
  Mä ninja tawaqux wila ñik"utan mä técnica de molino de batalla ukham luratayna ukat uka pachpa Ejército Rojo pallapallanakan p"iqip khuchhuqatayna. Ukat cuchillanak manqhatjja, clavonakjamaw tʼijtjjapjjäna. Ukax chiqpachansa wali suma uñnaqt"anïnwa. Akax taqpach jiwayañampi jiwañampiw juti.
  Imill wawax uka explosiva aguja aptasinx q"ala kayunakapamp jaquntäna. Ukax T-34 tank barril ukar ch"allt"asiwayi ukat kit de combate ukan detonación ukar puriyatayna. Ukhamaw phallani.
  Ukat nuwasir jaqix akham sasaw uñakipäna:
  - ¡Japonés Imperiotaki!
  Chiqpachansa akax Terminator tawaqun jan walt"ayir saräwipänwa.
  Janq"u ñik"utan ninja tawaqux técnica uka apt"asiwayi ukat infierno rosa ukax espadanakampiw uñstayaraki. Ukat ukatwa Wila pallapallanakan p"iqinakapax jaltxapxi.
  Ukat ukat q"ala talón ukax mä antimateria ukx jaquntawayi, ukatx mä tanque KV soviético ukax jaltxasinx t"ijt"awayxiwa. Ukat ukax mä jach"a thaya ukat jiwayir ch"amaw tukuwayi.
  Ch"axwirix akham q"ucht"äna:
  - Ukatxa Banzai, .
  Jiwasax costa uksankir suyusaruw katuntañäni...
  Taqi Siberia suyur katuntañäni,
  ¡Ukat uywanakax utjani!
  Ukat akax Saigo waynax lurawipankiwa, thaya molino cuchillas ukham espadanak liwxatasin p"iqinakap guisantes ukham khuchhuqaraki. Akax mä qawqha jiwayir ullart"awinakawa.
  Ukat jichhax yuqall wawanakan kayunakapan q"ala kayunakapax disco jaquntapxi, ukat avión soviético ataque ukax jan walt"awinak katuqasa, chuymapampix chhullunkhayasaw jaquqaniwayi.
  Chiqpachansa, ukax jiwayir ninjas ukanakaruw tukuwayi. Pusi imill wawanakampi mä yuqall wawampi - ukax simbólico ukhamawa.
  Ukhama, uka qhipatxa, ¿kunjamarak jan aptasin bomba lanzadores ukanakamp ch"axwañax utjaspasti?
  Ukampis ukax Japón markat jutir ch"axwirinakawa. Jupanakax askinakapamp jan walinakapampipxiwa, ukat walja jiwat jiwat jaqinakaw ukhamäspa.
  Ukampis URSS uksankirinakax janiw jan ch"amani nuwasirïpkiti. Aka chiqanx Vladivostok anqäxanx precursoranakax japonés ukanakamp nuwasipxi, ukat jupanakax clase de nuwasirinakap uñacht"ayapxi, jupanakax wali ch"amanïpxiwa.
  Precursor yuqall wawanakax mä kamachirjamaxa, chika q"ala jan isinïkiw shorts ukamp nuwasipxi. Ukat zapatonakapax thak jarkʼaqañakiw utji.
  Ukat kunjamtï qʼala, wawar uñtat kayunakapamp granadanak jaqontapki ukajj wali thayawa.
  Akax precursor Petka corbata ukat rasguño, jupax q"ucht"añ qalltäna;
  Nayax mä sirvientätwa, mä simple waynakïtwa, .
  Nayax q"ala kayukiw primavera ukanx thaya taypin sarnaqta...
  Trabajojj wali chʼamawa, inas sinti chʼamächispa
  Ukampis ¡Jesusax nayamp chika iyawsapuniwa!
  
  Nayax ukham yapuchiri familian yuritayna,
  Kimsïr maraw yapu tuqin irnaqawayta...
  Ukat mayniw reyin chuymapan uñstäna,
  ¡Ukat kawkhansa mä kʼajkir rosas panqaraski!
  
  Ukat juntʼu thaya taypinsa waynax qʼala kayunipuniwa,
  Thaya pachanxa, jan sombreroni, mä ch"uqi ch"uqi...
  Campesino imillax quri trenzanakaniwa, .
  ¡Ukat lechex laxrarux wali suma muxsawa!
  
  Ukhama, waynaxa janiwa aynacht"kiti, .
  Ukat jupatakix aka pachax janiw t"aqhisiyañakiti...
  Jupax wakanak awati, jan axsarasaw q"ucht"i,
  ¡Ukat jupatakix Cristox mä jach"a idolowa!
  
  Haiduk jaqinakax sapa kutiw uka waynarux jawq"japxi,
  Taqi janchix welts ukat ch"uxñanakampi ch"amakt"atawa...
  Ukampis jachañat sipansa, istʼañanakaw utjäna,
  ¡Uka waynax wawatpach samkapanx princesaruw samkasïna!
  
  Uka waynaxa mä falconjamaw sartasïna,
  Samkanakanx intit sipan juk"amp altu t"ijt"aña...
  Akax mä pallapallaw granada ukamp ch"aman mochilapan apt"ata,
  ¡Akanx jupax jan wali Krauts ukanakarux axsarañ uñstayaski!
  
  Uka waynax mä rifle samkaspa ukhamawa,
  Mä sallqa thakhi sarañataki...
  Ukat waynan arupax wali qhanawa.
  ¡Turconakar colerasiñar jaytaña!
  
  Wali waynäkasaw jachʼa jaqenakat tʼijtjjäna,
  Mä suma uñnaqt"an waynaw ch"axwäwir khitata...
  Jan sinttʼasir sallqjañamp phoqantatäkchisa,
  Ukampis uka waynax religioso ukhamaw iyawsäna - ¡janiw jiwkäti!
  
  Aka chiqanxa, uñisirinakapampix jan axsarasaw nuwasïna,
  Jupax mä jan axsart"ir caballero ukhamaw uñacht"ayasïna...
  Turkunakax botas ukanakampiw uraqinak takxatapxäna,
  Ukampis metal ruso ukax ch"amaniwa, ¡chiqpachapuniwa!
  
  Jichhajj nuwasiñanakan sargentoruw tukjjta,
  Ukat suma reyix pachpaw cruza katuyawayitu...
  Chʼaxwäwinakanxa wali juntʼüxänwa,
  ¡Ukampis jachʼa querubín ukaw jarkʼaqani!
  
  Janiw juk"amp pallapallanakan negociopax utjxiti, iyawsapxita,
  Jichhax nayax niyaw mä wayna oficialäxtxa...
  Esclavitud p'akjañäniwa, cadenanakar ch'amampiw iyawstxa,
  ¡Walja maranakataki mä uñacht"äw uñacht"ayañäni!
  
  Rusia markax jach"a jaqinakan banderapawa,
  Sapa ch"axwiriw ukanx utji, guardería uksatpachas...
  Kunapachatixa markachirinakasa, ejercitosa mayachasipxani ukhaxa,
  ¡Uka rabioso jan wali jaqix atipt"atäniwa!
  Ukhamaw Petkax jan axsaras q"ucht"awayi ukat aka q"ala kayuni wawanakan tamapax ch"axwapxi.
  Ukampis japoneses ukanakax ch"amaniwa, ukat nayratpach Vladivostok markarux uraqit mayni continente uksat khuchhuqañx atipjawayapxi.
  Jïsa, Chikha tank ukax motor diésel ukampiw móvil ukat ch"amaw ch"allt"aña.
  Ukampis japonés jaqinakax caballonak patxaruw obus aynachtʼayapxaraki. Ukat soviético soldadonakarux pallapallanakamp jiwayapxaraki.
  Samurai ukax ch"amawa. Yaqhipanakax espadanakampiw nuwantañatak jankʼak sarapxi. Ukat Wila Ejército pallapallanakan p"iqinakap khuchhuqapxäna.
  Ukat jichhax frente occidental uksanx mä ofensiva ukaw utji. Nazi sat jaqinakax nayratpach Minsk markaruw muyuntapxäna, ukat soviético soldadonakax uka markat sarxapxäna. Ukampis jichhax ch"axwawix niyaw Berezina jawir jak"ankxi. Akax Borisovt ukan ch"axwawinakapawa.
  Aka chiqanx mä ch"axwäwiw utjaraki... Ch"axwäwinakanx inglés Matildas, ukax juk"amp ch"amaw t"unjañataki. Ukat American Grands ukanakax uñstapxarakïnwa, jupanakax janiw jan ch"aman tankinakäpkänti.
  Ukat alaxpachat aviación ukan presión ukaw utjaraki. Kunapachatï alemán avión apnaqerinakajj inglés aru parlir avionanakampi chiktʼasipkäna ukhajja. Ukajj jukʼamp jan walipunïnwa, soviético avionetanakataki. Ukat hormigón armado ukarjam chʼalltʼatäpjjänwa.
  Ukat uñisirinakarux wali chʼamampiw jawqʼjañäni.
  Ukat mayni tuqitxa, mä batallón de niñas de Komsomol ukaw uñstawayi. Natasha kullakajj jupanakamp chikaw akankjje. Jilïr amtäwix imill wawanakax q"ala kayukiw nuwasipxi ukat q"ala kayumpiw granadanak jaquntapxi. Uka pachparakiw jupanakarux jaquntapxäna ukhamat chiqpachansa taqpach pʼiqinakapax chʼiyjasiñapataki.
  Ukampis Matilda varax Gran Bretaña markat mä jach"a jan walt"äwiwa. Ukat ukhamarakiw alemán Ju-87 ukat Inglés Dragones ukanakax wali ch"amanchasipki. Ukat ukhamarakiw Yu-88 bombarderos, ukax wali respetatawa.
  Ukampis ukhamatwa wali suma ukat chʼama.
  Ukampis Komsomol imillanakax q"ala talonanakap qhant"ayasa ukat abs uñacht"ayasa, q"uchuñ qalltapxäna;
  Jiwasax suma uñnaqt"an soviético imillanakätanwa,
  Jiwasax yuqall wawanakar nuwasiñ ukat cosquillas ukanakamp walpun munastanxa...
  Mä k"ajkir, t"ijt"ir jisk"a aruw ist"asi,
  Ukat ¡Krauts jiwayañatakix mä jawsäwiw utjistu!
  
  Jiwasax wali dashing Komsomol imillanaka,
  Jiwasax jan axsarasaw q"ala kayukiw thaya taypin t"ijtxapxta...
  Jiwasajj janiw mä cheqan jiskʼa saytʼasiñar yatintktanti, .
  ¡Ukat fascistanakarux puñchumpiw premio churapxta!
  
  Iyawsapxita, imill wawanakax mä jach"a imantat yatiyapxi,
  Kunjamas nazis ukanakar sum atipt"añax...
  Ukat iyawsapxita, imill wawanakan suma sartawipax janiw accidental ukhamäkiti,
  ¡Kunattejj Rus chachan ejercitopajj wali chʼamaniwa!
  
  Ukat q"ala talonanakan imill wawanakasatakix,
  Machaq marax wali muxsawa...
  Ukhama, Fuhrer ukax mä scumbag ukhamakiwa, .
  ¡Janiw fascistanakax suma sarantäwinak jach"añchapxañasäkiti!
  
  Jiwasax imill wawanakax wali sallqa k"arinak anatt"apxtanxa, .
  Pallapallanak nayraqatan pechonak q"ala ch"ukupxta...
  Ukat chiqpachansa nazis ukanakarux phiñasiyapxtanwa,
  ¡Jiwasax ch"aman Komsomol ukankirinakax janiw t"unjatäksnati!
  
  Jiwasax imill wawanakax walpun lursna,
  Nayraqat Hitlerar mä tank ukan ch"axwaña...
  Uñisirix janiw chika uru manq"añatakis tiemponïkaniti,
  ¡Imill wawanakax lunthatjamaw jutapxani!
  
  Chiqpachansa Rusia markaruw respetapxtanxa,
  Stalin jupax mä ch"aman awkirjam ch"amaniwa, iyawsapxita...
  Ukat nayax iyawstwa atipjäwix junt"u mayo, 2016 maran jutani.
  ¡Khititï ukar iyawski ukajj wali jachʼawa!
  
  Imill wawanakatakix janiw pächasiñas utjkiti ukat janiw kuna jark"añas utjkiti,
  Taqinipuniw amparanakapan ch"axwañak munapxi...
  Suma premios ukanakax suma uñnaqt'aninakarux jutpan,
  ¡Komsomol ch"amapax ch"aman puñchunakankiwa!
  
  Jiwasax nuwasirinakax wali jank"akiw jilïr jaqinakäpxtanxa,
  Ukat ágil armas ukanakan amparapanx barril ukax phichhantatawa...
  Ukat imill wawanakax kuna lurañanaksa phuqapxaspawa,
  ¡Amigosasax mä monolito ukhamawa!
  
  Jiwasax ukham chispi imillanakätanwa
  Jiwasax janiw ch"uqi ch"uqi jan ukax q"ixu q"ixunakat llakisipktanti...
  Q"ala kayunakax janiw juyphi pachanx kayunakas thayt"aykaniti,
  ¡Ukat suma uñnaqtʼan jaqenakan chuymanakapajj wali khuyaptʼayasiriwa, qʼomarakiwa!
  
  Kuntï lurirjamäktan uk jachʼañchtanwa, .
  Canguro virtuosos ukanakar uñtasit galopañäni...
  Ukat jiwasax fascistanakan p"iqinakapx sum phust"apxtanxa,
  ¡Ukat alwax ejercicio lurañax wali munatarakiwa!
  
  Taqi imillanakax thaya ch"axwirinakawa,
  Jupanakax Krauts ukarux masa ukar ch"allt"apxaspawa...
  Ukhamajj ¿fascistanakajj jan walinak lurapjjatapat kamsaraksnasa?
  ¡Komsomol ukankirinakax janiw superpoder uñt"apkänti!
  
  Hitler chachajj janiw kuns lurkaspati.
  Wali ch"amampiw mä thujrumpi jawq"japxta,
  Ukat kisunakap p'akjasipxäna, ajanunakapan ñik'utap ch'allt'asipxäna.
  ¡Ukat ukat qʼala kayukiw nina taypin tʼijtjjayäta!
  
  Stalin sapakiw kun lurañas wakisispa,
  Jupan qhuru ukat taqi chuyma uñnaqapax uñjasiwa...
  Ukat iyawsapxita, imill wawax janiw jaytanukkaniti,
  ¡Mä jach"a ametralladora cargaña!
  
  Wakisispa ukhaxa, Marte sat planetaruw puriñäni,
  Ukat Venus ukarux wali jank"akiw atipt"añäni...
  Pallapallanakax botas ukanakatakix pulido munapxi,
  ¡Jiwasax imill wawanakax q"ala kayukiw t"ijtxapxta!
  
  Taqi kunas wali sumawa jiwasa imillanaka,
  Pecho ukat cadera, cintura ukax uñjasiwa...
  Jupax precursor ukhamarakiwa, mä lobo wawar uñtata,
  ¡Precursorajj taqe kunat sipansa Supayawa!
  
  Suma, imill wawanakax - jumax yatisktawa jiwasax wali thaya, .
  Taqi fascistanakarux mä escoba ukham q"umachañäni...
  Ukat alaxpachanxa chʼuxña warawaranakaw utjaraki,
  ¡Tigres ukarux acero ukamp t"unjañäni!
  
  Kunas jan lurañaxa, iyawsaña janiwa lurañjamakiti, .
  Uñt"apxam, mä comunistax mä demiurge...
  Ukat awisax janiw sum amuyktanti
  ¡Ukat jupanakar axsarañatakix suma uñnaqtʼanak apsusipxi!
  
  Ukampis jumax yatisktawa, alemanonakarux jankʼakiw tʼunjapxtanxa,
  Ukat jupanakax Krauts ukanakarux ch"iyjañ yatipxi...
  Jiwasajj titanio almanak utjkstanjja,
  ¡Eestepa taypin sarañäni ukat pantanonak qʼomachañäni!
  
  Jiwasax comunismo ukarux jan taqi clavonakampiw sayt"ayañäni,
  Ukatx fascistanakarux ch"amampiw atipt"añäni...
  Komsomol ukankirinakax formación ukan t"ijt"añx wal munapxi,
  ¡Ukat mä querubín jupanakan patxaruw tʼijtʼi!
  
  Uñisirinakax janiw imill wawarux saykatañ puedkaniti,
  Kunatix imill wawax mä águila...
  Ukat janiw Krauts ukanakax sinti jan walt"ayañax wakiskiti,
  Ukat Fuhrer-amax inamayakiw arnaqaski!
  
  Komsomol markankir jaqix q"ala kayunakampi, .
  Hitler juparux mä yuqall wawaw...
  Janiw Supayampi apasiñamäkiti
  Jan ukajj ¡janiw kunäkaniti!
  
  Comunismo sat chachan lliphipikir idolopa, .
  Wila banderax planeta patat qhant"ani...
  Herodesax infiernoruw jaquntatäxäna.
  ¡Ukat imill wawanakax phisqa katuqapxäna!
  
  Lenin, Stalin - intix planeta patat uñtatawa,
  Pä águila ukham alaxpachan muyuntasa...
  Comunismo ukan exploits ukanakax q"ucht"atawa,
  ¡Patjax acero ch"iwimp ch"amaniwa!
  
  Atipjäwi uñjañatakejj jakañwa atipjawaytanjja,
  Ukat Berlín markanx taqpach thakhinak sarnaqapxta...
  Wawanakax cuna ukan yuripxirïna,
  ¡Ukat jichhax markax jach"a jach"a tukuwayxiwa!
  Aka imillanakax mä super ukhamakiwa. Ukat akax jupanakan jach"a clase ukat lunge de severa golpes ukawa.
  Jïsa imillanaka, q"ala kayunix wali thayawa ukat wali sexy ukhamawa. Ukat ukax wali askiwa.
  Imill wawanakax wali uñt"atawa ukat thaya ch"axwirinakawa.
  Ukanakax jach"a clasen ukhamarak alcance ukan ch"axwawinakawa. Janiw juk"amp akan ch"axwañjamäkiti. Ukhamaw trilladorax saräna.
  Borisov ukat Bobruisk jupanakax t"unjatäxäna uka qhipatxa, soviético soldadonakax Dnieper uksaruw kutt"añ qalltapxäna. Uka jan waltʼäwejj wali chʼamäjjänwa. Wali askiwa, otoño ukat octubre phaxsinakaw purinïna ukat jach"a jallu purintañ qalltäna. Ukat jupanakax mä juk"a juk"ampiw uka mayacht"asiwix nayrar sartañapatak ch"amanchapxäna, ukat mä juk"a pachaw Dnieper uksat qhiphar kutt"añapatak wayt"apxäna, ukat ukan mä kayuk jikxatañataki.
  T-34 tank ukat sipansa, Katyushas ukax ch"axwäwinakanx chikancht"asirakïnwa. Ukampis jupanakan efectopajj janiw sinti jachʼäkänti. Chʼaxwäwinakax alaxpachan wali jankʼakïnwa. Akulina Orlova, q"ala, cincelat kayunakani imill wawax wali qala chuymampiw ukat wali ch"amampiw uñisirinakan jach"a ch"amanakapamp nuwasïna.
  Jilïr amtäwix avión ukan bikini ukamp sarnaqañawa. Akax chiqpachansa chiqpachansa wali jach"awa.
  Janïr nuwasiñ qalltkasaxa, pä waynaw imill wawarux wali chʼamampi masaj lurapxäna. Ukat jupax wali kusisitaw jikxatasïna. Ukat nayranakapajj wasitat zafironakampi qhantʼäna. Jupax rubia natural ukhamarak muspharkañ suma uñnaqt"ani. Jupax ukham ch"axwi, janiw mä cuento ukan arsuñjamäkiti, janirakiw mä plumampis qhanañchañjamäkiti.
  Akulina Orlova - wakischi ukhax apsuñapawa ukat q"ala talonapampiw calvo Fuhrer ukarux ch"allt"ani. Ukat wali thaya ukat thayaruw tukuni. Jupax mä imill wawawa, chiqpachansa nervios de acero ukaniwa, ukat wali ch"aman barras de abs de chocolate ukaniwa. Aka kasta tawaqux chiqpachapuniw apsuñ yant"ta ukat atipt"añ yant"ta.
  Ukat jupax nazis ukanakamp nuwasi ukat q"ucht"araki;
  Jiwasax Komsomol ukankirinakawa, jan axsart"ir ch"axwirinaka,
  Pachamaman jan axsaras ch"axwañatakiw tantachasipxta...
  Awkinakajax jiwasan imill wawanakasat jach"añchasipxiwa,
  ¡Kunalaykutix suma jikxatatanakat yatiyaraksnawa!
  
  Ch"axwirix mäkiw jach"a clasen, .
  Thaya taypinx niya q"ala jan isinïsaw t"ijtxapxta...
  Kuna tuqitsa chʼaxwaraksnawa,
  ¡Wali inti jalsu, k"ajkir alaxpacha manqhan!
  
  Janiw juk'amp suma imill wawanakar jikxatapkätati,
  Jiwasax wali suma, dashing...
  Suma uñnaqt"anxa janiwa pä tunka jila uñnaqakiti, .
  ¡Ukat kayunakamax q"ala kayukiw ch"uqi taypin t"ijtapxi!
  
  Kunjamas suma intix, q"illu colorani, .
  Ukax mä juk"a qurimpiw uñt"ayasi, jumax yatisktawa...
  Niyaw comunismo qalltañap uñjañäni,
  ¡Ukat walja chika qʼala jan isin, qʼala kayuni imillanaka!
  
  Jiwasax Komsomol ukankirinakax ch"axwañx walpun munastanxa,
  Ukat taqiniw wali suma lurañanak lurañ yatipxi...
  Mä jan axsartʼir ejercitoruw nuwasiñar khitapxtanxa,
  ¡Kunattejj uñisirinakajj mä jiskʼakiwa!
  
  Yatiqañamp yapxatañasa janiw churatäkiti, .
  Uka universal furioso situación ukanx...
  Imill wawanakax vino umapxaspawa
  ¡Phuqat isimpi nuwasiñar sarañamawa!
  
  Jichhax elfos ukan akapachankxtanwa - janiw kunas wakiskiti,
  Ukhamarakiw walja lurañanak luraraksna...
  Taqi kunan samkapax phuqhasiniwa,
  ¡Kuns lurarakïwa, iyawsapxita!
  
  Pachamamatakix janiw kuna arunakas utjkiti iyaw sañataki - .
  Uka suma atipt"äw banderax pechomaruw katxaruñama...
  Capitalismo ukan cadenanakap jaqunukuñäni,
  ¡Jan walt"äwinakasax manqha uraqin tukusipan!
  
  Jach'a kankañatakix, Cristo rusa uñt'apxam,
  Jiwasax espada ukat escudo sublimemente jiltayañäni...
  Awki Markar munasiñax qhanawa, q"umarakiwa,
  ¡Yaqhanakax tunka suxtan escudonakaruw jutapxani!
  
  Fascista ukax ch"amaniwa ukat jan sinti qhuru jaqiwa,
  Ukat orcos ukanakax ch"aman nazis ukhamarakiwa...
  Ukampis nayajj Krauts sat jaqenakan nayraqataparuw jawqʼjä,
  ¡Imill wawanakax janiw pacifistas ukhamäpkiti!
  
  Kunjam muxsa markan yuripxtanxa,
  Panqaranakarux mä jachaqt'asisaw perlanakampi aruntt'apxta...
  Ukat Fuhrer sat chachajj Supayaruw katuyasi,
  ¡Mayo phajjsinwa jupar tukuyañäni!
  
  
  Jiwasax ukaruw puriñäni, chiqpachapuniw taqi kuns iyawstxa,
  Chiqansa janiw sinti samkañ atinakti...
  Markampi ukat anqäx markampix kusisipxi,
  ¡Wawax cuna ukan larusitaynawa!
  
  Ukat khitis aka predador celosa orco, .
  Uka sonrisa de los colmillos ukax decentemente wali colerata...
  Ukat jumax llampʼu chuymampiw kisupar jawqʼjtaxa,
  ¡Jichhax jisk"a yänakatakikiw cazax qhiparaski!
  
  Cristoruw mayiskta - Taqi ch'aman akapach qhispiyam,
  Janiw ninamp nakhantayañamäkiti...
  Ukat jan wali jaqinakarux munasiñampiw pampachapxäta,
  ¡Uñisirinakarux wali junt"u pachar katuyaña!
  
  Berlín markanx janiw aburripkañäniti,
  Ukar puriñäni, iyawsapxita, Nueva York markar puriñkama...
  Chiqpachansa iyawsapxañäni, phisqa jilata,
  ¡Uka tawaqun arupax wali jach"at ist"asiñapawa!
  Uka imill wawanakax pasajes deslumbrantes ukat nuwasiñ yatiñanipxiwa - uraqpachanx juk"amp thaya. Chiqpachansa wajjranakapar chʼalltʼasisa mä chʼakha pʼakjatäpkchisa.
  Ukampis noviembre phaxsinx línea de frente ukax mä juk"a estabilizatäxänwa. Soviético soldadonakax Dnieper uksat juk"ampiruw kutt"apxäna, Kiev ukat jak"a markanakarukiw apnaqapxäna ukatx wali taqpach muyuntatänwa, ukampis Odessa markax quta tuqiw jan ch"aman suministro ukanïnwa. Ukampis inglés, alemán ukat italiano flotanakax sinti ch"amanïpxänwa ukatx qhanaw aka markax janiw jaya pachax taqpach bloqueo ukanx utjkaniti. Norte tuqinx alemanes ukat coalición ukax estados bálticos ukanakaruw katuntapxäna ukat nayra línea de defensa ukaruw ch"amanchapxäna, ukat chika taypinx kunjamakitix ukhamakiw soldadonakax soviéticos ukanakax Dnieper ukat juk"ampirus Pskov uksaruw kayuk sayt"apxäna, ukax nayratpach chikat muyuntatänwa, ukampis sarantaskakiwa ukatsti katxaruñataki.
  Sur tuqinx turco soldadonakax walja phaxsinakaw Batumi markar katuntapxäna, ukatx Ereván markar muyuntañ tukuyapxäna.
  Primorye markax japonés jaqinakan katuntatänwa. Ukampis Vladivostok markax wali jark"ataw jikxatasïna. Ukat wali chʼamampiw lurasïna. Ukampis jila partejja, noviembre phajjsinjja, thayajj niyaw puriwayjje. Mä desfile ukaw Plaza Roja uksat pasatayna. Ukat Stalin chachajj ukankaskpachänwa.
  Uka qhipatxa Comité Estatal de Defensa ukan tantachasiwipax jist"arasiwayi. Ukanx primavera ukatakix juk"amp estrategia ukanakatw aruskipt"añ qalltapxäna.
  Zhukov jupax akham amuyt"ayi:
  - Yereván markar jan jark"aqañax wakisiwa, ukat aka tuqirux uñisirinakarux contraataques ukanakaw utjañapa. Ukhamächi ukhaxa, jiwasan transcaucásico tamasar qhispiyañatakix mä ch"amaw utjani.
  Stalin chachajj wali llakitaw akham säna:
  - Ukhamäspawa. Janiw kuna pachas Ereván markax churatäñapäkiti. Ukampis jiskt"awix akawa, ukan pasillo p"akintañäni ukhas janiw kuns askichkaniti. Ukat juk"amp askixa, uñisirinakaxa, Frente Occidental uksan capitalista markanakan mayacht"asitapawa. Jiwasatakix mä kunaw lupʼiñasa.
  Shaposhnikov jupax akham siwa:
  - Uñisirinakax infantería ukanx ventaja ukanipxi. Ukat Gran Bretaña markax colonial t"aqanuqtawinakapampi, ukat taqpach Europa markar jakthapisax jiwasan uñisiñas utjarakiwa. Ukhamarus Türkiye, ukat inti jalsu tuqin Japón ukat Tailandia uksanx. Uñisirinakax manq"at awtjatakïspawa, juk"amp jaqinakampi ukat yänakampi. Mä jach"a ch"axwäwiruw ch"amanchapxitu, ukhamat rusa pallapallanakax tukusiñapkama.
  Mariscal Timoshenko jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - Jïsa, ¡jupanakarux laq"aruw chhaqtayañäni!
  Stalin chachajj akham sasaw akham säna:
  - Amukt"añani, jiwayiri. Varsovia markarux janiw sarkasmati, pä semanat Berlín markar puriñ juramento lurapkchiyätsa. Ukat taqpachanx, jumanakax halcón ukhamawa - jumax sasmawa, Alemania markaruw nayraqat ch"allt"añama. Ukat ¿kunas ukat jutäna? Jichhajj akapachankir jaqenakaw jiwasanak contra saytʼasipjje uk amuytʼañäni. Brasil ukat Argentina markanakax ch"axwañ yatiyapxi, ukat Estados Unidos markax niyaw mantaspa. Ukat ¿kunsa munastanjja?
  Mariscal Timoshenko jupax akham sasaw jisk"at arsüna:
  - Jiwasaxa uñisiriruxa ch"axwañasawa. Jiwasax uka qhururuw muyuñäni.
  Molotov chachajj akham sänwa:
  - EE.UU. markanxa janiwa ukhama jasakikiti Congreso ukarux ch"axwawiru mantañapataki amuyt"ayañaxa. Ukampis América markax niyaw tanques ukanakar suministraski, ukhamarak avionanaka. Ukat aviación ukat jukʼampejj bombarderonakajj wali sumaw jikjjatasipjje. Ukhamarus, ukham lurañanakax automovilismo tecnología ukanx lurasirakispawa. Janiwa, chiqpachansa, Estados Unidos markax ch"axwäwir mantaspa ukhax janiw kuna ch"amas utjkaniti.
  Stalin chachajj wali llakitaw akham säna:
  - Ukatxa, ¿kunsa jumanakaxa iwxt"apxsma?
  Ministro de Relaciones Exteriores ukax mä jisk"a arumpiw akham säna:
  - Nayax amuyta, capital markanakamp sumankthapiñax wali askiwa. Uka territoriojj mä jukʼsa jarkʼaqasiñatakiw chʼamachasiñama. Akax jiwasan sapa ch"amasawa.
  Tymoshenko jupax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Janiwa p"inqa pacharu!
  Stalin chachajj wali llakitaw akham jisktʼäna:
  - ¿Kunsa Zhukov jupax sani?
  Georgy Konstantinovich kullakajj altʼat chuymampiw akham säna:
  - Jiwasana negociosaxa pallapallanakawa. Ukat diplomáticos ukanakarux sumankañ tuqit aruskipt"apxañani. Ukampis jiwasatix aka juyphi pachanx nuwasiñ chiqan atipt"äwinak jan jikxatkañäni ukhax primavera ukat jutir verano ukanx juk"amp jan waliw utjani. Chiqpachansa uñisirix qullqi tuqit ukhamarak jaqi tuqit ventaja ukaniwa. Ukat janiw kunas mä chʼaxwäwin atiptʼksnati. Ukhamarus qawqha yänaks markanakax lurapxaspa ukax jiwasanakar jan walt"ayistu, juk"ampirus EE.UU.
  Jach"a Comandantex mä jach"a jach"a tukusaw jiskt"äna:
  - ¿Kunas calidad tuqitxa?
  Zhukov chachajj akham sänwa:
  - Ukax kunjams compañero Stalin ukax utji ukarjamaw lurasi. Jiwasan T-34 ukax janiw jan walïkiti, KV-1 ukar uñtasita. Ukampis uñisirinakax jank"akiw T-4 ukarux juk"amp ch"aman pistolanak uchapxani. Ukat uñisirinakan aviación ukax inas jiwasanakat sipan juk"amp askïchispa - juk"ampis ch"axwirinaka. Ukat avionanakajajj británico bombarderonakat sipansa jukʼamp askiwa. Ukat machaq lurañataki... Walikiwa, akax pachaw munasispa ukat uñisirix kunayman thaya ukat juk"amp perfecto ukanak inventarakini aka tuqinxa.
  Stalin chachajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham jisktʼäna:
  - ¿Kunsa Beria kullakaxa amuyi?
  Comisario del Pueblo de Asuntos Internos ukat sharashki ukan p"iqinchiripax akham sasaw jaysawayxi:
  - Cientificonakax irnaqasipki, compañero Stalin. Nayax jupanakarux mä bombardero estratégico lurapxañapatakiw yatiyta, ukax buceo ukar puriñapawa. Ukatwa irnaqapxi. Ukhama, ch"axwirinakatxa ukhamaraki. Jisk"atpachax Yak-9 ukax mä suma maquina ukhamaw sasaw arsuwayi, LAGG-5 ukar uñtasita. Ukhamajj jan saytʼasaw irnaqäwejj sarantaski. ¡Ukat zanahoria ukat thujrunak apnaqapxta!
  Jach"a Jaqix p"iqip ch"allxtayäna:
  - Kusawa! Irnaqaña! Ukañkamasti, Erevan markar antutañajatakiw mayipxitu, ukat Pskov jakʼan nayrar sartañajataki. Uka tuqinakanwa uñisirinakampi nuwasiñäni. Ukat uka pachparakiw mä qawqha samurai ukanakar Mongolia markan shugan ukham apsuñäni. Qhipharux diseñadores ukanakamp aruskipt"apxä kunatix jupanakamp machaqäki ukanakxata.
  Zhukov jupax akham siwa:
  - Jichhakamax T-34 ukax juk"amp jan ukax juk"amp sumawa, ukampis juk"amp ch"aman tank munapxta, ukampis janiw juk"amp móvil ukax munaskiti. ¡Ukax phuqhasiñapawa!
  Voznesensky jupax mä amtampiw akham säna:
  - ¡Ukham lurañäni! ¡Chiqpachansa uk lurañäni!
  
  UKA HIPER VIRTUAL REALIDAD UKA JANK"AK UTJAWIPA
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Mä suma nuwasir tawaqumpi machaq masipampi Pinocchio the cyborg ukax realidad virtual ukan ch"axwapxi. Chiqansa, jupanakax wali thaya ch"axwirinakanïpxiwa, chiqpachanx jan tukuskir apnaqañamawa ukat leonanakjamaw nuwasipxasma, ukat taqi kasta cósmicos ukat mágicos ukanakamp nuwasipxaraki.
  . JANK"A 1. 1.1.
  Verónicax bikini ukampiw isthapt"ata, mä transparente auton jikxatasïna, uka autox mä stingray aplanado ukar uñtasitänwa. Ukat ukhamarakiw mä holograma de los paneles ukax controlaron el combate ukat, amuyataxa, wali axsarkañ maquinax qhant"askäna.
  Jupan jak"apanx Cyborg Pinocchio sat jaqiw utjäna. Jichhax anqäx tuqitx niya tunka pusini jan ukax tunka phisqhan marani wayn tawaqur uñtataw uñstäna, troncos de natación ukakiw uchasïna, wali musculoso, suma, wayn tawaqun ajanupa, uka ajanupanx janiw mä ñik"utas ukat rosas ajanupas utjkänti.
  Mä wali suma uñnaqt"an wayna, q"illu ñik"utani ukat suma buzz cut. Ukat ñik"utax suma, ch"uxña, ch"akhanakax ch"uqt"atawa. Ukax publicidad ukanx apnaqasispawa, juk"ampirus jilïr warminakataki. Ukhama, jïsa, uka wakichäwix kunayman tuqitwa uñstaspa. Ukhamarus, ukat Verónica, ukax parámetros ukanakax machaqar tukuyatawa.
  Ukat jichhajj ukhamarakiw luräna. Jiwasax ch"axwirin parámetros ukanakap jach"anchayañäni. Jisk"atpachax nayraqatx cañones láser ukanakan jakhüwipa ukat pä kuti jilxatayaña. Ukatxa yapxatañaniwa disparo, ukhamaraki mä t"ijtawi. Uka flujo intensidad ukaxa jilxatayaña. Suma, ukat nivel de protección de campo de fuerza, ukhamat uñisirinakax jan jank"ak phichhantapxañapataki.
  Ukhamatwa uka tawaqux chʼamampi uka jan waltʼäwirux atipjäna.
  Suma, Pinocchio uka cyborg ukax machaqar tukuyatarakiwa. Ukat chiqans jupax auton parámetros ukanakap jach"anchayäna. Ukampis janiw ukhamakiti, atipjañax facilakiwa.
  Chiqansa, ¡computadorat mä anattʼäwin jankʼak atiptʼañax janiw askïkiti!
  Ukhampachas akanx waljax ch"axwirinakan sarnaqäwipat dependeriwa. Ukampis aka tuqinxa, taqi kunas uka chacha warmin sarnaqäwiparjamaw sum wakichtʼasi.
  Verónicax mä jamp"att"asiw masiparux phust"awayi ukatx tuiteó:
  - Mä jach"a atipt"awiw suyt"askistu,
  ¡Jaqi masimar jankʼakiw sallqjäta!
  Uka qhepatjja, qʼala, muyu, rosa talonap joystick sat boton chʼalljjtayäna, ukat nuwasiripajj wali chʼamampiw jalnaqäna.
  Warawaranakan canonadas ukanakax juk"ampiw ch"axwawayxi. Jilpachax t"unjatawa, renacuajos transparentes, módulos de rescate ukat cápsulas líquidas de metales ukanakar uñtasita, volúmenes mínimos ukar apsuñ yant"asa. Jan qillqtʼat kamachinakarjamaxa, janiw chiqpachapuni tʼunjatäkaspati, ukampis katuntatäñax mä jan waltʼäwi utjaspa ukhaxa, uka computadora mágica ukan utjki ukax jupanakpacha tʼunjañatakiw mä orden churaspa. Ukhamarus walja módulos ukanakax jan amuyt"asisaw jiwapxatayna. Cross-siders, máxima velocidad desarrolladas, uñisirinakan flotaparux ch"amanchasipkakïnwa, ukampirus jerks lurasax bomba termoquark ukanakaw jupanak taypin phallawayi, sapa maynix walja waranqa waranqa cargas apt"ata, ukax mä medio tamaño markar t"unjañjamawa; Natural ukhamawa, directo golpear purini ukhaxa, janiw mä campo de fuerza, ni metales más duraderos ukanakas qhispikaniti.
  Verónicax nayrïr uñisiripampiw uñkatasïna. Ukhamächi ukhajja, mä asienton nuwasir avionänwa, uka barcon timónpanjja, kayunakani mä kʼajkir envolturaruw mä miskʼi qontʼatäskäna. Ukat wali chʼamäki uka maniobranak lurarakïna.
  Uka imill wawax programadorax akham q"ucht"awayi:
  -Ay, dieta, janiwa aka ukata manq"añati, .
  Ukat imill wawax kayunakapax janiw sarnaqañat qarjatäkiti...
  Oh, dieta, kunjams akax usutäpacha, .
  ¡Imill wawanakax manq"at awtjatax wilaruw tukupxi ukat q"uchupxi!
  Uka qhepatjja, Verónica kullakajj uka aptʼasisaw uñisirinakaparojj cañones láser ukanakamp jawqʼjäna. Ukat ch"axwirix cigarro pitañ qalltäna, qhanaw uka manq"a phayt"añ yänakax, kayunakan misk"ipax taqpach jan waliw sasaw amuyasïna.
  Sistemas de defensa ukanakax mä barco estrellado ukanx tunka tunka k"ari diananak apsupxäna, armas especiales ukanakax cápsulas ukanakaruw gas ukamp jaquntapxäna, ukax láser ukan trayectoria ukarux mayjt"ayarakïnwa ukat misiles de aniquilación ukanakax janïr pachaparuw phallawayi ukat radiación gamma ukan jan ch"amanïñapatakiw ch"amanchawayi. Ukhamarakiw troll barconakax janiw bostezapkänti, juk"amp trampas térmicas, electrónicas ukat gravedad ukanakas espacio ukanw jalnaqapxäna. Chiqansa, gravedad armanaka, metal chʼiyjaña, estructuranak tʼijtʼayaña ukat phallaña ukanakaw jukʼamp jan waltʼayirïna. Trampa de gravedad ukax efecto ukarux jan ch"amanchaspawa jan ukax misiles, torpedos, minas ukanakatakix radar de guia ukarux t"unjaspawa. Walja warawaran barconakax gravitacional ukan jan walt"ayat uñjasisaw janq"u enano ukar sarapxäna ukat aka chhaqhat intiruw jach"a densidad ukat gravedad ukamp jaquntañ qalltapxäna.
  Crus-siders jupanakax wasitat reformanak lurapxäna, uñisirinakan jach"a barconakaparuw ninap jaquntapxäna - ultra-battleships. Uka mastodones ukanakax mä markar taqpach uñt"ayañatakïnwa, mä ch"aman sistema de armas ukanïnwa, chiqans mä ch"aman campo de fuerza ukanïnwa. Cañones gravíticos ukanakat nina concentrado ukan tácticas ukanakax jupanakarux apnaqatäna, radiación ukanakax juk"amp ch"amaw mä campo de fuerza ukamp uñacht"ayaña, ukatsti, generadores ukanakar mä juk"s jan walt"ayañ yant"añax wakisirakïnwa. Ukhamächi ukhajja, suertenïsajj termoquark sat ajjsarkañ bombajj phallaspawa. Crosoiders jupanakax wali jan axsart"irïpxänwa, jan axsart"irïpxatap uñacht"ayapxäna. Uka vacíojj mä jachʼa chʼamanïtap laykuw istʼaskäna ukhamänwa; Aka chiqanx mayniw phallawayi, mä antorcha de aniquilación ukamp qhant"awayi, ukatx payïrix.
  - Inas jan ukham risqinak apsuñax wakiskchiti? - sasaw generalax säna.
  Imill wawax mä diamante broche ch"uxña ñik"utapan qhant"ayasaw jaysäna:
  - Janiwa, masija, mä chacha warmiru t"unjañasawa. Aka maquinas bárbaras ukanakax wali jaya chiqanakatw planetanakarux ch"axwañ yatipxi, ukax sañ muniw kunapachatix densamente poblado mundos ukar jak"achasipki ukhax juk"ampirus jiwasan esfera capitala...
  Uka tuqitxa, gurgling:
  "Jupanakarux t"unjañax juk"amp ch"amakïniwa, jan ukax jach"a ch"amanchirinakax tantachasipxani ukhax jan kuna jan walt"äwin jayarst"atäpxaniw sasaw amuyasta".
  Uka tawaqux jan axsarasaw kayump takxatäna, colerasisaw akham säna:
  - Ukhamasti, ukatakixa sarapxam! Ukat juk"amp jak"achasipxpan, ultra-battleship ukax especialmente luratawa uñisirinakar jan kuna jan walt"awimp fermentañataki.
  Ukat qʼala kayuni ukat curva suma uñnaqtʼan Verónica kullakajj jupa pachpaw walja jan walinakar purtʼasïna. Kawkïr nuwasïwintix misk"ix ch"axwaskäna ukax t"unjatäxänwa. Ukat chocolatempi chʼukut phichhantat parrillajj jaquqanïna.
  Ukampis Verónica kullakarojj kimsa autonakaw mä kutikiw nuwantäna. Ukat janiw sapuru misk"inakax utjkiti, jan ukasti as licor ukamp luratawa. Ukanakax q"ala amparanakamampikiw apsuñ yant"añama, ukat juk"ampirus q"ala imill kayumpiw apsuñama.
  Verónica kullakajj maniobrar sarañapatakiw obligatäjjäna.
  Ukat ciborg masipax Pinocchio jupax wali ch"amampiw ch"axwawayaraki. Ukat ukax wali muspharkañ uñjäwipunïnwa, nayax sañ muntwa. Uka munat waynax jan iyawsañjam yatiña uñacht"ayäna. Kunawsatix mä sazonado as ukhama mä paquete de cigarrillos Camel jupamp nuwasiñar mantkän ukhas.
  Ukhama, mayni nuwasirinakaxa wali suma nuwasipxäna.
  Plataformas de huelga, jan ukasti, uñisirinakat juk"amp jayaruw sarapxäna, armanakapan específicos ukanakax ukham tácticas ukanakarux cruceros ukat transporte barcos ukanakaruw ch"axwapxäna; Mä jan amuyasitapatxa, maynix nuwasiñ robots, trolls ukat aliados ukanakamp phuqhantat barconak atipt"at jaqinak taypit ch"axwäw chiqar apanïna. Maniobrabilidad ukat armamento ukanakanx convencionales barcos estrellas ukanakat sipanx juk"amp jisk"akiwa, transportes ukanakax suma jark"aqasiñanakanïnwa, ukampis suxta tunk phisqhan barconakax phallawayapxarakïnwa, ukatx yaqha pä tunk kimsanix wali jan walt"ayatarakïnwa. Taqi khitinakatix barconkapki ukanakax mä millón chikatat jila unidades de combate ukanipxatap amuyt"asax akax mä jach"a chhaqtäwiwa.
  Ch"axwäwinx Verónicax parámetros ukanakap t"ijt"aspawa sasaw amuyasïna. Jisk"atpachax, láser armas ukan penetrante ch"amapa. Ukhamat mä minuton chʼamap mistuyapjjañapataki, kunjamtï walja bomba atómicanakajj Hiroshima markar jaqontatäki ukhama.
  Ukat ukhamaw apt"asiwayi ukat irnaqawayi. Violeta vigas láser ukanakax jak"ankir ch"axwiriruw ch"allt"äna ukat jiwayir arxatäwiparuw mantarakïna. Ukat licor misk"ix phallawayxänwa. Mayni paninixa imilla nuwasiri lakapata mantañ yant"apxäna. Ukampis uka suma uñnaqtʼan warmejj mä chʼiyjataw barril sarnaqäna. Ukat kunjams diagonalmente mä mini-cohete ukamp ch"allt"ätam.
  Ukat jichhax payïr nuwasirix ch"iyjataw uñjasi.
  Uka tawaquxa akham sänwa:
  - ¡Jan yawjañamäkiti, ¡mä banzai!
  Uka nuwasir waynax kisunakap q"ala ch"uqt"asisaw maynir jaquqanïna, aka kutix pä asienton nuwasir jaqiruw jaquqanïna:
  - ¡Ataúd ukanxa mä ejército de orcos ukanakaw utjani ukat khitinakatix cigarro, muxsa achunaka ukat taqi kasta alcohol ukanakat contratapkistu ukanakaw utjani!
  Verónicax larusisaw yaqha nuwasirirux jaquqanïna, ukat jach"at arsüna:
  - ¡Jach"a Duende ukat Oz reino ukar jach"añchaña!
  Ukampis rofoshki sat jaqinakax pantjasitanakapat jankʼakiw yatiqapxäna, voleibol sat animalanakapax jukʼampiw plataformanakar puripxäna, ukat zherrik sat animalanakax pʼakjasaw phallañ tamiz taypin liwxatapxäna, wali tʼaqhisiñanak jawqʼjasaw jawqʼjapxäna, ukat mä carnero thaqhañkamaw sarapxäna. Ukampisa, kunapachatï juma pachpa jan jakäwim aptʼaskta ukhaxa, jan axsartʼirïñax janiw chʼamäkiti. Yaqhip ajayunakax jan amtat jiwat jaqinakanïnwa, jupanakax pachanak taypin t"ijt"apxirïna, uka pachparakiw, janiw jupanakan jakhüwip jilxatayañx uñisipkänti.
  - Uñjapxam, ultra-battleship ukax jaljtatäkaspas ukhamawa. - Generalax jach"at arsüna
  Chiqans cruzadas ukanakax wali jak"achasisinx generadores ukanakaruw jan walt"ayañ atipxatayna, ukatx mä bomba termoquark ukaw uka ch"usawjarux ayruntapxatayna. Jichhax uka jach"a warawaranakat maynïrix janiw utjxiti.
  - Taqini en masa payïri, hit concentrado, janiwa jisk"a ch"iqiyañakiti. - Kent jupax canal encriptado ukaruw arnaqasïna.
  Krosoiders jupanakax qhan ist"apxäna, juk"amp jak"achasipxänwa, niyaw ch"ama ch"amampiw llamkt"apxäna, ukat janiw armasipkänti maniobrar ukat trampas jaquntañsa. Jupanakat maynïrejj jankʼakiw phallawayjjäna, ukampis mayni ultra-battleship sat barcojj mä millón tripulacionampiw tʼunjañ qalltäna.
  - ¡Sumakiwa saraski! - sasaw uka duende generalax säna. - Kimsïrixa uchasispawa.
  Mariscal Espacial, mä jan wali pusi tronconi, jupa pachpaw mä ultra-battleship ukankäna. Munat uywanakapan jan chʼamanïtap uñjasajja, akham sasaw jachäna:
  - ¡Jank"akiw taqi ch"amanak huelga puñchur jaquntaña, taqi cruzadas ukanakar t"unjaña! ¡Ukat jankʼakiw paralelo manqha pachankir ajayunakampi chiktʼatäñama!
  Jupax arnaqaskäna ukhax suxta ultra-crucero ukax wali jan walt"ayataw uñjasiwayi. Ukampis jupax kimsa jucha luririnakaparux apxañ atipxatayna, ukatx wali ch"amampiw t"ijtäna, ukat cruzados ukanakax juk"akiw qhipäxar jaltañatakix tiemponïpxäna.
  Verónicax diamantenakjam lliphipir kisunakap uñacht"ayasax akham sasaw q"ucht"äna:
  ¿Alajjpachan mä eclipse uñjtati?
  Uka axsarkañ surf ukax lashing...
  Ukajj Infiernon mä chimpupawa
  ¡Uta tamanakax cósmicos ukan chhuxriñchjatawa!
  Ukat jupax jan kuna phinq"asisaw mä paquete de Belomor ukamp mä juk"a ch"aman espacial ch"axwirimp nuwasiñar mantawayi.
  Ultra-cruceros ukanakax qhipäxar kutt"añ qalltapxäna ukat qutucht"asiñ qalltapxäna. Ukat ukhampachasa, fauns ukat elfonakax janiw aynacht"añ amtapkänti, jupanakax wali coleratw ch"amanchasipxäna, uñisirinakaruw t"ijtapxäna, ukat warawaran barconakapax pä filoni hacha ukham filaruw sayt"asipxäna. Ukampirus janiw jasakikiti, mä suma mayacht"at formación ukham ch"aman warawaran barconakapar atipt"añaxa, chhaqtäwinakax walpun jilxattawayi, ukat cruceros ukanakax ch"axwäwiruw mantapxi. Mayat mayatx tunka paqallqun Krosoiders ukanakaw jaquqanipxäna, ukatx pusiniw trampa de gravedad ukar ch"amanchatäpxäna, ukax hechizo de olas ukan simulado ukhamawa. Chiqansa, jukʼamp pusi ultracruceros ukanakax wali jan waliruw puripxäna ukat ninampiw chʼamaktʼayapxäna. Jichhax fauns ukanakax qhipäxar kutt"añaruw wayt"atapxäna, ukatx Rofoshki jupanakax qhipharux chiqap taktikwa jikxatapxäna, ventaja numérica ukat juk"amp askinak apsuñ yant"apxäna.
  Verónicax mä maniobra wali suma luratayna ukat mä nuwasiriruw katjatayna, uka nuwasirix mä paquete de Belomor ukanïnwa, ukax wali yatiñampiw luratayna. Ukat mä jiskʼa qʼañuchañaw utjäna. Ukat ukat mä paquete veneno, ninamp chʼamaktʼata, uka tʼunjatäki uka autot mistunïna.
  Verónicax akham sasaw tuiteó:
  - Ch"axwaña utjpan, .
  Elfie jïsa nayamp chika!
  Pinocho sat ciborg sat chachajj akham sänwa:
  - ¡Juma imillaxa wali jach"awa! Saranti!
  Ukat yaqha transparente maquinaruw producción espacial ukan jaquqanïna, ukat mä barril de pólvora ukham nina nakhantawayi.
  Ukat uka chacha warmix mä arukiw arnaqapxäna:
  - Maya pä Kimsa - .
  ¡Jumax cigarronak chʼiyjañamawa!
  Mä juk"a pachax fauns ukan taqpach jisk"a barconakapax qhipäxar kutt"awayxapxäna ukat zherriks ukan ataques ukanakat plataformanakar ch"amanchañ qalltapxäna.
  - Jiwasana pallapallanakaxa ch"amanchawi chhaqhayasipxi. - Kent jupax ukham sataynawa.
  - Ukatxa ¡retiro ukarux ist"añasawa! - Hett jupax amuyt"awayiwa. - Nayaxa warawara mariscal ukarux chiqak jawst"ä.
  - ¡Nayaw redespliegue uñt"ayawayta! - Mariscalax larusitaynawa. Wajjranakan ajanupajj kusisita ukat arrepentisiñampiw mistu. Uka nuwasïwix kunjamsa tukuyani ukax kunayman tuqitwa qhanañchasispa.
  Uka maniobra, delicadamente redespliegue satawa, nayratpachaw ensayatäna, ukatx walja kutiw pallapallanakan ch"axwawinakan ukhamarak ejercicios virtuales ukanakan apnaqatäna. Natural ukhamawa, wakicht"ata ukat jank"akiw lurasïna. Espacio unidimensional ukar mistuñax nayrïr aceleración ukampiw lurasïna, nayraqatax jach"a barconakampi, ukatx jisk"a barconakampi. Khitinakatix retiro ukar ch"amanchapkän ukanakax mä jach"a jan walt"äwiruw puripxäna, ukampis Rofoshki jupanakax mä k"ari trampa ukham suyt"apkaspas ukhamaw amuyasi, janiw ch"amampiw ch"amanchapkänti, jaya chiqat nina naktayañakiw utjäna. Qhiparusti, faunanakax walja chiqanakaruw mantapxäna, jan jak"achasiñataki.
  Ukat Verónicax qala chuymampiw nuwasiskakïna. Jupajj kʼari chuymampiw maniobranak luräna. Uka tuqinx jupax Napoleón coñac ukamp uñisitaynawa, ukat akax mä as wali jach"awa. Ukat jupar maniobrañax janiw ukhamakiti.
  Mä wali axsarkañ uñisiri.
  Pinocho ciborg sat chachajj yuqall wawar uñtat ajanupan kisunakap uñachtʼayasajj akham sasaw qʼochüna:
  -Yatipxtawa, imillaruxa axsarañasawa, .
  Suma uñnaqt"aninakan exploits ukanakax jan tukuskir...
  Kunatix imill wawanakax nuwasipxaspawa
  ¡Mä chʼaman volante ukat mä chʼamani remo!
  Verónicax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna, mä maniobra de corte lurasax:
  - Jïsa! ¡Nayajj uk lurasmati! Ukat Napoleón coñac sat qullampis aguantaraktwa.
  Ukat imill wawax wasitatw uka maniobrarux jiskt"asiñ chimpump luratayna, ukat wali sum luratayna.
  Ukat jichhak nina nakhantat ch"axwirix mä akatjamat päruw jaljtawayi, jichhax mä botella Napoleón coñac ukax yaqha maquinan nuwaskäna.
  - ¿Qhawqha qullqisa jiwasatakixa? - General Kent jupax Hett masiparux llakitaw jiskt"äna, kunawsatix flotax ch"iyar ch"uqi ch"uqi ch"uqimp sum pasawayki ukhaxa, mä jach"a gas qutucht"at órbita ukar liwxatasinx wali denso ukhamaw liwxatasinx mä campo gravitacional jupatakikiw lurawayi.
  Suma uñnaqt"an tawaquxa mä tuputa tonadampiwa jaysäna:
  - Jiwaki! Tunka phisqhani waranqa jila jisk"a barconaka chhaqhata, ukhamaraki pataka waranqa jila ch"axwirinaka. Phisqa patak plataformas de huelga ukanakax ch"axwatawa, ukatx yaqha llätunk tunk kimsanix jach"a askichawinakaw wakisi. Pä patak llätunk tunk suxtan grapples ukanakaw chhaqhata, ukatx tunka llatunkan juk"amp askichañaw wakisïna. Kimsa pataka paqallqu tunka payani cruceros, llätunka pataka kimsa tunka mayani misiles, suxta tunka sinti jan walt"ayata, akaxa janiwa jakthapitakiti estaciones de seguimiento ukhamaraki robots de reconocimiento ukhamaraki jisk"a t"unjawinaka.
  - ¿Jupanakaxa rofos wila ch"akhanakaru jaytawayapxiti?
  Imill wawaxa larusitaynawa, perla kisunakapa uñacht"ayasa:
  - Chiqpachansa jakthapiñaxa ch"amawa, ukampisa niya kimsa-plus kuti jila jiwasanasat sipansa, jach"a warawara barconakaru apt"apxäta ukhaxa, ukatsti niya llätunka tunka transportes ukhamaraki llätunka super-barcos de ultra-battleships ukanakaxa jaquqanipxataynawa, ukatxa phisqaxa wali jan walt"ayata ukhamawa jupanakax, wali sumax, , qhipäx tuqir khitatäñapawa.
  - Walikiwa, chiqpachansa janiwa ukatakixa jisk"achatäkañäniti, ukampisa janiwa premio tuqita yatiskti. Principio tuqitxa, suertenipxtwa, uñisirinakax janiw wakicht"atäpkänti. Jutïr nuwasïwinjja, jukʼamp sum amuytʼasini.
  Uka tawaquxa akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Tukuyawi?
  - Chances ukaxa niya kikipakiwa, ukatxa computadora ukaxa juk"ampi suma qhananchawi churarakistani.
  Mä duende nuwasirix q"ala, bronceado kayunakapax wali suma líneas ukanïnwa ukat talón ukan seductora curvapax qhant"äna.
  Ch"axwirix thayampiw säna:
  - Ukhamatwa suma qhananchawi apkataña.
  Mä minuto qhepatjja, computadorajj akham sasaw yatiyäna:
  - Pä tuqina suma sarnaqawimpi partidos ukanakana ch"amapaxa akhamawa: rofos ukanakana atipt"awipaxa sapa patakata llätunka tunka pusini, elfo ukanakana atipt"awipaxa sapa patakata tunka mayani, empate ukaxa sapa patakata phisqa.
  - ¡Janiwa wakiskiti! - Generalan ajanupax mä akatjamat liwxatäna.
  - Suma sarnaqawixa janiwa ukhamakiti, mä pronóstico churañawa kunatixa uñisirixa ukhamaraki kuntix uñacht"ayawayktanxa controlar ch"amanïñapataki.
  Computadorax chika minuto juk"amp jakthapisinx akham sasaw apsuwayxi:
  Rofos ukan atipt"añapatakix sapa patakatx suxta tunk pusiniw ch"amanchasi, elfonakax sapa patakatx pä tunk phisqhan ch"amanïpxiwa, ukatx elfonakax sapa patakatx tunka mayan ch"amanïpxiwa mä empate.
  - Ukhama, ukaxa sañ muniwa jiwasaxa chhaqhata, jani ukaxa ukhama. Pusi jaqit mä ch"ama. Ukax juk"amp askiwa. - sasaw Mariscal Gugnish jupax saraki.
  Verónicax Napoleón coñac ukampiw ch"axwawayxi. Ukat janiw inamayakiti, tentáculos ukan botellax ukham axsarkañ sutimp uñt"atawa ukat mä qhana etiqueta ukanïnwa. Chiqpachansa, jupax jilïr chiqanwa nuwasïna.
  Ukat imill programadorax janiw mä sipitarux katjañjamäkänti, janirakiw wasitat uraqir jaquntañ puedkänti.
  Ukatjja, uka rayunakampiw katjasirakïna.
  Verónicax musculoso cuerpopax ch"uñump ch"uñump ch"uñuntatäkaspas ukhamaw amuyasïna. Ukat imill programadoran q"ala, cincelat kayunakapax junt"ukiwa. Ukampis nuwasirix jan axsarasaw q"ucht"äna:
  Uñisirinakaruw atipjañäni, iyawsapxita,
  Nayax iyawstwa jan wali botellanak ch"iyjañäni...
  Calvo Fuhrer, aycha manq"ir uywa, .
  Ukampis qhepäjjap pʼakjañäni, ¡iyawsapjjam!
  Uka qhepatjja, imill wawajj qʼala kayunakapampiw joystick sat botonanak wali chʼamampi chʼalljjtäna. Ukat nuwasir avionajj wali chʼamampiw tʼijtäna, ukat taqe pistolanakaw nuwasiñatak descarganak apsupjjäna.
  Ukat mä autoruw mantapjjäna, ukanjja mä botellajj jan chʼamäkaspas ukhamänwa. Ukat khathattʼasisaw chʼamaktʼäna.
  Ukat ukatsti coñac ukax phallawayxäna, ukat chocolates ukat muxsa manq"anakax taqi chiqaruw ch"iqintasïna. Ukat vainilla, pasas ukat walja suma manq"anaka jupanakat jaquqanïna.
  Verónicax akham sasaw tuiteó:
  Oh, kuna khuyapayasiñas
  Taqi uka misk"i manq"añanaka...
  Chocolate masticaña, sawkasiñampi, .
  ¡Masticañax wali kusiskañawa!
  Uka qhipatxa Verónicax uka apt"asisaw esmeralda ukat uka pachparakiw zafiro nayranakapamp wasitat ch"ipxtayäna, ukax warawaranakjamaw ch"allxtasïna.
  Programan wayn tawaqunakax akham sasaw jach"at arsupxäna:
  - ¡Hiperquasar ukaxa! ¡Jumax ultrapulsar ukhamätawa!
  Verónica kullakajj akham siwa:
  - Wali askiwa saña: ultrapulsar, jumaxa Hiperquasar satawa!
  Cyborg Pinocchio jupax akham sänwa:
  - Nayan amuyt"awijaxa wali ch"amawa
  Uka uñacht"äwimax mä cometa ch"iyar uñtataw qhant"äna...
  Ukax kunjamtï jumax llijullijunakjam chʼalltʼkista ukhama - .
  ¡Warawar uñtat, alaxpachar uñtat suma uñnaqtʼanïtapampi!
  Programador imill wawax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Jumaxa Pushkinjamawa! Kusapuni!
  Pinocchio uka ciborg jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Janiwa! ¡Janiw Pushkin ukhamäkti, jan ukasti waranq kutiw juk"amp thaya!
  Verónica kullakajj kisunakap qhantʼayasaw chillqtʼasïna:
  - Jisa, kawkhans Alexander Sergeevich jupax jumat llakisi! ¡Jumax ch"aman electrónica ukan yuqapawa, procesores ukanakan hiperplasma ukamp!
  Ukat nuwasir paninix wali colerataw wasitat nuwasiñar tʼijtxapxäna. Wakicht"atawa jach"a nivel de fuerza letal ukat heroísmo uñacht"ayañataki.
  Uka uñacht"awix chhaqtañ qalltäna ukatx q"al chhaqtawayxäna. Imill wawa comandantex jach"a platillot jithiqtawayi, jan ukax juk"ampirus, holograma de imagen gravitacional ukax mä jan amuyt"kay milagro luraskäna. Uka duende khititix sayt"askäna
  jaya chiqanxa, jupax qhipäxar kutt"awayxarakïnwa, ajanupax llakitaw uñjasïna, nayranakapas jachaqt"asirakïnwa.
  - Phiru! - Sataynawa imilla comandantexa.
  Uka duendejj akham sänwa:
  - Janiwa kunasa amuyañjamäkiti. Ukanx, elfonak taypinx tatajax nuwasispa, ukat inas usuchjatächispa jan ukax jiwayatächispa.
  - ¡Akax janiw jaqunukutakaspati! - Akaxa yaqha duendewa chhuxriñchjasïna. - Markajaxa atipjaña jak"ankiwa. Mä hacha hiperplasmática ukaw civilización ukanx liwxatäna.
  Programa waynax akham sasaw perked up:
  - Hiperplasmático, jumaxa sasma, kunasa hiperplasma ukaxa? Walja kutiw uk istʼawayta, ukampis janiw amuykti.
  Mä jilïr ukat juk"amp yatxatat robot ukax paciencianïñ amtawayi Jupa pachpax janiw yatichawimp físico ukhamäkiti, jan ukasti yant"apxam ukat qhanañcht"apxam, kunjamtix jupax mä sallqa jaqirux amuykän ukhama, taqi ch"amanïkchisa.
  Ukatwa, mä juk"a lakar jithiqtañ amtäna, qalltañataki, jaya chiqatpachas ukhama:
  - Nayra pachanakanxa, kunapachatix jaqinakaxa janiwa mä planetaruki chint"atäpkänti, jan ukasti walja estados ukanakaru jaljatäpxänwa, ukhama caballero ukaw uñstäna, jan ukaxa aka uraqinxa, Trikhkh rey. Jupax amtawayiw jan walt"awinak ukhamarak ch"amakt"awinak tukjañ pachaw purini. Uka pachakamax jach"a fabricanakax luratäxänwa, pistolanakampi cañonanakampiw uñstawayxäna. Chʼaxwäwinakax jukʼamp qhuru ukat tʼunjir tukuwayxänwa, layqanakax jiwarxarakïnwa. Ukatjja, walja religionanakanjja, layqasiñajj jiwañjam juchawa sasaw sapjje. Khitinakatix layqasiñ tuqit suyt"atäpkäna ukanakarux qawqha juchañchäwinakas utjawayi ukx janiw jakt"añjamäkiti. Reyix, aka pachanx qalltanx pachpa amuyunïnwa: layqanakax laq"aruw mantapxi, jan ukax mä lawaruw mantapxi. Ukampis pasäna, kunapachatï wali suma nuwasirinakatakix mä atiptʼäwi wakichtʼäna, mä kasta mascarat marcial uñachtʼäwi, atipirix mä jan chʼamani nuwasirjamarakïnwa. Kunapachatï corona pʼeqepar uchatäjjäna ukhajja, visittʼir Palladin chachajj mascarap apsuwayjjänwa, ukat mä tawaqon ajanupaw jaqenakar uñachtʼayasïna, janiw kuna jaqe sacerdotenakjamäkiti.
  Taqinipuniw muspharapxäna, mä warmi duende ukhamänwa, mä legendaria raza baladas ukat leyendas ukanakamp jach"añchata. Trich sat chacharuw amparap luqtäna, ukat wali suma jachaqtʼasitapajj wali suma artistanakan katjatäjjänwa.
  Reyejj juparuw munasïna, jupajj yaqha markankir warmiwa, Rerra sutimp uñtʼatawa. Jupan pasión ukax wali ch"amapunïnwa, janis taqinitak amuyañjamäkchïnxa, jiwasax fauns ukat elfos ukanakax sinti mayj mayjawa. Kunaymana kasta, yaqha kasta. Ukhamasti, ¿kunjamatsa mä lobox mä wakarux munasiñampi uñjaspa uk qhanañchasma? Ukampis uka tawaqux muspharkañawa, kunjamsa jikxatasïna uk kuttʼayäna, ukat mä qhawqha tiempotxa jaqichasxapxänwa, uka jakʼankir reyinakax uka contra saytʼasipkchïnsa. Ch"axwäwix qalltawayiwa, ukampis ukatx duende tawaqux mä sutil diplomático ukhamaw uñacht"ayasïna. Jupax k"arisiñampiw Trikhkh ukan uñisirinakaparux maynit maynikam ch"axwañ atipxatayna. Jupanakax jank"akiw jisk"a llakinak amtasisax jupanakkamax mä jach"a ch"axwäwir mantapxäna. Suma, uka taypinx Trikhkh jupan ejercitopax jupanakarux mä juk"at ch"allt"awayi. Rerrax mä layqa ukhamaw tukuwayi, kunatix, chiqpachansa, walja elfos ukanakax magia ukan dotadas ukhamawa, ukat magia práctica ukax ukhamawa. Kunjamtï qhipat yatxatawayktanxa, aka tawaqux jan iyawsañjam amuyt"asitapatx jilanakapan jan amuyataw uñjasiwayi, ukat jaqunukut jaqiruw tukuwayi. Ukampis jupanakax jaqunukut jaqiwa, ukampis jiwasanakamp chikaw jupax chiqpach apnaqirir tukuwayi. Rerrax yaqhachasiñanak jan yäqasaw mä machaq religion uñstayäna, uka religionax magia lurañax walikïskiwa. Jichhajj cunatjja, magia lurañ yatir wawanakaw jikjjatasïna, ukatsti escuelas especiales ukanwa yatichapjjerïna. Ukapachaw academias científicas ukanakax uñstawayi. Jach"a layqa Rerra kullakax magia ukat científica ukanakamp mayachthapiñ yant"äna. Mä qhawqha tiempotjja, uka imperiojj mä machaq armanïjjänwa, nayrajj janiw uñjatäkänti, ukat uka planetaruw atipjäna. Trikhkh jupax chuymanïxänwa ukat jiwxänwa: ukatx elfonakax fauns ukanakat sipanx juk"amp pachaw jakapxäna. Ukat elfonakat sipansa paqallq kutiw jukʼamp elfonakajj utjäna. Rerra kullakajj emperatriz soberanaruw tuküna. Jupajj espacioruw sarañ munäna. Nayrïr etapajj esfera ukar tʼijtʼañaw utjäna. Uka pachpatakiw jichhax chʼaxwäwix lurasiski. Ukatxa, kunjamsa atómica sat chʼaxwäwix utjäna ukxa yatxatapxarakïnwa. Elementos superpesados ukanakax mä masa crítica ukar tantachasipxäna ukhax ch"iyjatäpxänwa. Magia ukan yanapt"apampiw uka lurawix juk"amp jach"anchayatäna. Ukat Rerra sat chachajja, cientificonakan yanaptʼapampejja, warawaranakan núcleos de hidrógeno ukanakan fusión luratapatjja, chʼama apsuñaw wakisispa sasaw amuyäna; Ukampis cheqansa, hechizonakan yanaptʼapampiw mä bomba de hidrógeno lurañajj wakisïna. Uka pachatpachaw esfera ukar katuntañax qalltawayi.
  Verónicax uk uñjarakitaynawa, ukat jupax wali thaya ch"axwiriwa, jupax taqi ch"aman Warmi Diosan lurawipan utjatapatx kuns amtasïna, mä jan jiwir alman nayra jakäwinakapatxa, ukat akham sänwa:
  - Kunjamas bomba de hidrógeno lurañax uk juk"amp qhanañcht"apxitasmati, inas pólvora ukan phallatapat sipanx juk"amp ch"amanïchispa.
  Robot waynax larusitaynawa, mayni wawanaka-programas ukanakax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayapxäna:
  - Chiqpachansa juk"ampi ch"amaniwa! Mä jiskʼa bombajja, jiwasan torresar uñtasita, mä kilómetro diámetro ukan mä barril de pólvora ukham phallaspa.
  - Wauu! - Verónica suma tawaquxa ch"allt"asïna. - Jach"a jach"a.
  Uka jukʼamp yatxattʼat robotajj wali kusisitaw akham saskakïna:
  - Ukampis uka ch"amas janiw qhanat sipan juk"amp jach"a thakhinak espacio ukan sarañatakix wakiskiti. Rerrax anqanx waynäkaspas ukhamaw qhiparäna, ukampis jiwañaw jupar jak"achasiskäna. Ukampis jakäwip tukuyarojja, jupasa yatiqirinakapampejj chhaqtayañ chʼamampiw uñjapjjäna. Ukax kunapachatix materiax cargo ukan mayjt"ki ukhawa, plus jan ukax minus, minus jan ukax plus. Natural ukhamawa, electron qinayanakas kunayman tuqinakaruw muyuntapxi, ukat kunapachatï chʼaxwapxi ukhaxa, jan uñtʼat chʼamanakaw mistu.
  Verónicax akax wali askiwa:
  - Electrón qinayanakata juk"ampi yatiyapxita.
  Ciborg waynax, jupax pachpa edad espacial ukankiwa, jupax sarantaskakiwa:
  - Taqi átomos ukanakaxa mä núcleo ukhamaraki electron qinayanakampi luratawa, ukaxa electrones ukatxa positrones ukanakana muyuntawipata uñstayatawa. Mä juk"a intix muyuntki uka planetanakar uñtasitawa, ukakipkarakiw muyuntañ velocidad ukax janiw sinti jach"äkiti. Mä segundonjja, billones millón revolucionanakaw núcleo muytapjje.
  Ukat tʼunjatäki ukhajja, electronanakaw chʼalljjtayasi, pachpa núcleonakajj protones ukat neutrones ukanakat luratawa, ukat wali chʼamampiw jikisipjje. Ukat mä jachʼa phallawiw utji, ukat mä bomba de hidrógeno phallkäna ukat sipansa waranqa kuti jila frentico chʼamaw mistu.
  Verónica kullakajj akham sänwa:
  - Chiqpachansa mä loco uta!
  Pinocchio the cyborg ukax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Supayax thayakiwa - saxranakaw ch"amanchapxani!
  Programa comandantex jupatakix sarantaskakiwa:
  - Ukatxa polaridad de cargas ukanaka mayjt"ayañatakixa, magia ukawa wakisi. Uka hechizo de olas satäkis ukax Rerra ukan luratawa. Kunapachatï jan mä ordenan thaya khathatikïki ukhaxa, jan ukasti oladanakan sarnaqatapan mä secuenciar uñtasitäki ukhaxa. Ukax espacio ukan mä conjunto de campos ukanakaruw ch"amancharaki, ukat ukanakx material mundo ukarux ch"amancharaki. Mä kasta efecto resonancia. Uka oladajj jiskʼa cuerdanakaruw kusisiyi, kawkïrinakattï jachʼa cuerdanakaruw pasaski, ukatwa wali jachʼa musicanak istʼasi, ukat qalanakajj khathatirakiwa.
  - Ukat olas ukanakax ondulaciones ukar uñtasitawa, ukampis janiw thaya taypinkiti, jan ukasti campos espaciales ukankiwa! - Verónica kullakaxa qhananchawayiwa.
  Comandante programajj pʼeqep chʼoqtʼasïna
  - ¡Jïsa, jumaxa chiqapa amuyt"apxista!
  Ciborg waynax chiqanchawayiwa, nayranakapamp qhant"ata, jan uñjat yatiñanak katuqasa:
  - Akaxa mä jach"a nivelan magia satawa. Jichhax hiperplasma tuqit juk"amp yatiyapxita.
  Programa p"iqinchirix akham saskakiwa:
  - Ukaxa hiperplasma mágico satawa. Natural ukhamawa, energía aniquilación ukax prólogo ukhamaw tukuwayi, termoquark energía jikxatañataki. Ukat akanxa jukʼamp chʼamani magia lurañaw wakisïna. Elfonakax janiw chuymankipstasin usuntapkiti, k"umara ukat ch"amanïpxiwa, ukampirus uka pachparakiw jiwañan jak"achasiñap amuyasipxi. Ukatwa, Rerra kullakajj jan sinti jaya tiemponïtap uñjasajja, jupa pachparuw jawilltʼasïna, jupajj Zenna satänwa, jupajj duendenakan jukʼamp chʼamani magopawa. Uka pachanx fauns ukanakax nayratpach taqpach esfera ukan qamasipxäna ukat yaqha pachanakaruw mantapxäna, mä qamir imperio ukar tukupxäna. Ukhamajj jupanakan apnaqeripajj jachʼa jachʼa tukur elfonakatakis mä jachʼañchäwiwa. Ukat jupamp chikaw jutïr pachan alajjpachar atipjañatakejj kuna lurañas wakisispa uk amuytʼapjjäna.
  Aka pachanxa, platillo de la visera de gravedad ukaxa salón uksana sayt"atawa
  Ukax wasitat qhant"añ qalltäna ukatx característica sonidonakaw ist"asïna.
  - Mayampi aruskipañataki jawsaña. ¡Qhipürux aka sarnaqäw yatiyapxäma! - Programa p"iqinchirixa sataynawa.
  Verónicax filosofía tuqitx akham sasaw yapxati:
  .- Ukhamarus, janiw nayax munkti machaq yatiñanakam yaqha jaqinakan jan walt"awipar apnaqañama.
  Wawa-programas ukat ciborg ukanakax larusipxäna.
  Pinocho sat ciborg sat chachajj akham sänwa:
  - ¿Kunjamatsa jumanakaxa jaqinakaxa, chiqpacha nayra pachanakanxa nivel de desarrollo jiwasanakampi chikachasiñatakixa, aka tuqita askinakxa apsupxasma? Jumax janiw chiqap yatiyäwinak katuqktati. Ukat comandantenakan programapax janiw sum qhanañchkiti, mä bomba de hidrógeno lurañax wakisispawa, jukʼamp jan walinak chhaqtayañataki.
  Programa imill wawax mä yatxatat jaqin aire ukamp akham sänwa:
  - Aniquilación ukaxa juk"ampi jasakiwa, jach"a ch"amanïkchisa. Ukhamaraki, reacción ukaxa ch"amapaxa mayja mayjawa kuna sustancia ukaxa aniquilación ukanxa apnaqatarakiwa. Jach"a efectox hierro ukat uka jak"ankir elementonakaw utji.
  Verónica kullakajj muspharkañjamaw akham säna:
  - Ukat kunatsa!?
  Programa pʼeqtʼirejj pacienciampiw akham qhanañchäna:
  - Combinación óptima de valencia, equilibrio ukaxa núcleos de protones ukatxa neutrones ukanakana. Ukhama lurañataki ukhamaraki apnaqañataki jilpacha partículas ukanaka. Chiqansa, pólvora ukan chʼamapax elementonakan equilibriopat dependeriwa.
  Pinocchio ciborg sat chachajj jaltasaw akham säna:
  - Ukat kunjamatsa! Ukampis kunas jutïrin pasani aka suma epopeya ukan uñjañäni.
  Boltología ukax tukusxiwa. Ukat apsuñamawa ukat jan pä kuti lupʼisaxa, nuwasiñaruw kuttʼañama.
  Verónica kullakajj jankʼakiw iyaw säna:
  - ¡Anatañ tuqin nuwasiñax juk"amp askiwa, hiperplasma ukat termoquark ukanakat yatichäwinak cuasi científicos ist"añat sipansa!
  Ukat jichhax nuwasir chacha warmix anatañanx kutt"anxapxi, ukax chiqpach espacio ch"axwäwit amtayistu, ukat wali sumawa.
  Verónicax mä maniobra de pitón chirrido luratayna ukat pä asiento autoruw jaquntäna kawkhantix pä galleta de jengibre chocolate chocolate ukanakax qunt"atäsipkäna. Ukat aka juk"amp ch"aman nuwasirix ninamp nakhantawayi.
  Ukat jengibre galletanakajj qʼal qʼal chʼiyjatäjjänwa, ukat qhatiyatäpjjarakïnwa.
  Verónicax uka apt"asisaw q"ucht"äna:
  - Akaxa wali suma manq"añanakawa akanxa, .
  ¡Jiwasax nuwasirïtanwa, janiw tortuganakäktanti!
  Pinocchio the cyborg ukax yaqha autoruw magoplasma virtual ninampiw ninamp phichhantarakïna ukat sist"asirakïnwa:
  Ukanx jakhunakanx ordenaw utjani,
  Nayax jach"añchataw uñjasirakï...
  Cyborg ukax mä rima ukaniwa
  Cyborg ukax mä rima ukaniwa
  ¡Robotos ukanakax mä cuenta munapxi!
  Ukañkamax platillo de la visera gravitacional ukax hologramas colosales ukankiwa
  jach"aptayata. Warawaranakan chispi guirnaldanakapasa ukat warawaran barconakapan contornos ágil, aerodinámicos ukanakaw uñstañ qalltäna. Yaqhepajj chawllar uñtasitäpjjänwa, yaqhepasti qhoru qʼañu qalanakar uñtasitäpjjänwa, yaqhepasti uma jalsunkir lawanakar uñtasitäpjjänwa.
  Flota de rofos predadores ukax ch"amanchawinak katuqapkaspa ukhamawa. Jupax k"achat k"achat mistuwayxi, pulsar frenético cinturón ukar mistu, kunapachatix jach"a, awisax mä planetar jach"ar puri, plasma coágulos ukanakax jank"akiw k"añask trayectorias ukan sarnaqapxi, ukat materia ukan partículas ukanakax jank"akiw jupanak taypin t"ijtapxi. Uka chiqax Gehenna cósmica ukan puraka satawa. Ch"amakan wawanakan barconakapan armadapax wasitat wakicht"asiñ qalltäna, ch"amamp maniobras lurasa. Uka kʼarinak lurañ amtajj uñisirinakan warawaranakapan barconakapamp chʼajjwapjjañapatak wakichtʼasiñatakïnwa.
  Victoriax wali ch"amampiw nuwasïna ukat béisbol ukar uñtasit maniobras ukanakaw lurasïna. Ukat ukhamatw jupax jaltawayxäna ukat kutt"awayxäna, ukax mä axsarañjamakïnwa. Ukhama, warmixa agresorawa. Ukhama, tricks. Ukat mä pack Marlboros ukanakax mä avión de combate ukanw jupar jaltawayxäna, ukham sallqa fantasía computadoras ukan anatt"añanakax utjaspawa.
  Akax mä artsy composición ukawa. Ukat imill wawax aptasinx ombligopampiw uka boton chʼalltʼani.
  Ukat chʼama mistutapatxa, cigarrompi autox mä jachʼa nina lawrampiw nakhanti. Ukat venenoni chhuxriñchjatawa.
  Pinocchio uka ciborg ukax polo meridiano ukanx jaltxataynawa. Kunjams jupax salt"i, salto salto lurasa. Ukat jupar atacatätapatjja, pä asienton mä nuwasiriw jutäna, uka barcojj buceo ukanjja, pä botella cerveza bávara ukamp chiqak llawuntatänwa. Ukajj wali sumapunïnwa.
  Kunapachatï phallapkäna ukhajja, rosa espumaw warantasïna, nina naktayañ aparatotsa misturjama.
  Trolls ukanakax uñjkañaw juk"amp yatiñanix tukupxi, computadoras de plasma ukanakax qhanpachaw jakthapipxi, aka chiqax mä uñisirin embuscada ukar tukuspawa, nayrax amuyatapat sipans juk"amp k"ari ukat sofisticado ukhamawa. Jichhajj ejercitojj kuna jan waltʼäwis utjaspa ukatakiw wakichtʼasiskäna. Mariscal espacial ukax mä chhuxriñchjat arumpiw wakiskir kamachinak churäna. Rofoshki jupax nayrax ejercicios ukanx ukham maniobras ukanakaw luratayna, jupanakan personal ukanakax wali yatichatäpxänwa, yatiñanakapar jikxatañataki ukhamarak ch"amanchañataki;
  Uka chhaqtäwinak phuqhañatakix equipos de almacenamiento, aleaciones especiales de metales ukat reservas energéticas ukanakaw wasitat activatäna. Askichañ utanakajj fabricanakaruw mayachthapipjjäna, ukanakajj warawaran barconakaparojj jalnaqkasajj chiqañchapjjänwa, ukat machaq barconaksa lurapjjarakïnwa. Jupanakax jan walt"ayat, jach"a uñacht"awinak portaaviones ukat ultra-battleships ukanakan muyuntapxirïna. Soldadurajj qhantʼäna, plasman vigas ukanakajj jalluntäna, gravito sat corrientenakajj phallarakïnwa, ukhamatwa iones ukar chʼalltʼat metalajj kunayman uñnaqtʼanïñapatak yanaptʼäna. Uka conglomerados ukanakat yaqhipanakax faunes ukanakan ataque ukan t"unjatäpxänwa, ukampis mä qawqhanikiw qhiparapxäna. Ukanx patak amparani calamar ukar uñtasit robots ukanakaw utjäna, ukhamarak magos especiales ukanakax hechizos de restauración estructural ukanakaw lurapxäna. Yämas jachʼa tamanakaw irnaqapjjäna, warawaranakan barcopar katjjarusaw kuns amplificador mágico toqejj wajjranakar uñtat arsüna.
  Verónica, mä cascada flip lurasax yaqha uñisiri ch"axwiriruw mä confianza buceo ukan jaquqaniwayi, ukax akham sasaw apsuwayxi:
  - ¡Janiw reyirux mä estancamiento ukar uchañäniti! ¡Ukanjja wali colerat horariow utjani!
  Cyborg Pinocchio jupax yaqha avión espacial ukarux katjataynawa ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Jiwasax jiwasan laykux chiqaparu ukat chiqaw utjistu!
  Verónicax q"ala, bronceado, seductora, musculoso kayunakap ch"allxtasaw akham säna:
  -Exactitud - reyinakan suma chuymanïtapa!
  Ukat purakapan esculpit musculonakapamp mä jukʼa anattʼirïna.
  Ukatjja, uka markankir layqanakajj kunatï jukʼamp jachʼäki uk amuytʼayañwa yantʼapjjäna, ukajj magia nuwasirinakan arsenalpanwa utjäna.
  Ukatwa layqanakax mä qawqha granonak jaquntañ qalltapxäna. Mä jiskʼa chʼakhaw uñstäna ukat jukʼat jukʼatwa jiljjattäna. Layqanakax mä tama tamaruw muyuntapxäna. Kuntï jupanakax toro wajjranakar arnaqapkäna.
  - ¡Ukaxa wali muspharkañawa! - Verónica kullakaxa siwa. - Mä ritual caníbal ukata amtayitu.
  Aka chiqanx mä ch"uqi ch"uqi uñstawayi, qalltanx mä cerveza barril ukham jach"a, ukatx juk"amp jach"a jach"a tukuwayi, nayraqatax granero ukham jach"a, ukatx medieval castillo ukham jach"a, ukatx ultra-battleship ukar uñtasita. Uka ch"uqixa panqarañ qalltäna, mä clavel ukat tulipán ukanaka taypinxa kunaymanaruw tukuwayxäna. Pétalos ukanakax kunayman tuqinakaruw sarapxäna ukat jank"akiw sarapxäna, ch"iyar anunakar tukusaw plasma ukar jaquntapxäna. Jupanakax gravedad ukan oladanakap antutapxäna, Rofoshek warawaran barconakaparux kunayman tuqinakaruw jaquntapxäna.
  Ukampis uka khathattʼasiñajj janiw sinti chʼamanïkänti. Verónica, muspharkañ suma kayunakap ch"allxtasa ukat puraka musculonakap flexionasa, yaqha nuwasirir t"unjasa, muspharäna:
  - ¿Kunas aka, jach"a fantasmanakaxa?
  - Mä juk"a ukhama, nayrïri uñtawinxa juk"ampi material ukhama. - sasaw Pinocchio ciborg, uñisirir nina dirigi, aka tuqinx mä botella Agdam vino ch"axwirin, ukat, pachpa pachanx, mä chocolate dulce ch"akhuña - Akax mä kasta magia-hiperplasma, ukampi mä jach"a componente de magia pura hiperenergía ukata sipansa. Mä arunxa, magia ukax akanx jañchin uñacht"awinakampiw mistu, ukampis qhipa uñacht"awinakax mä juk"a uñacht"ayatawa.
  Verónicax wali qhuru arumpiw arsüna, teclado ukan qalat lurat quri tenedor ukar ch"allt"asa, ukat pachpa pachanx q"ala kayunakapamp joystick ukan botonanakap ch"allt"asa:
  - Qhana arunxa, juk"ampi layqasiña - juk"ampi ciencia!
  Uka qhipatxa, imill wawax mä k"ari apsuñapawa - mä sabre-toothed python, ukat mä jack-in-the-box twist lurañapawa.
  Ukat jupax pulmonanakapan patapanwa arnaqasini:
  - Jiwayaña, jiwayaña, uka ñanqha degenerado orco, .
  Jiwayaña, jiwayaña, jumax troll aristócrata!
  Nugget ukax nayan idolojawa, ¡nayax jumarux munassmawa vampiro!
  ¡Walikiwa, goblinanakax infiernonkapxiwa, lik"inakaruw phayaña!
  Ukat aka kutix ch"axwirix kimsa pilotonakaruw t"aqanuqtawayi, aka tuqinx mä donut ukat pä torta de queso kayunakampi.
  Avion layqanakan equiponakapan yanaptʼapampiw uka anunakajj policiat uñtʼatäpjjpachäna, ukat istʼasir animalanakäpjjänwa.
  Hipermariscal troll ukax akham sasaw arsüna:
  - Rofoshkax anunakat sipan juk"amp yatiñaniwa ukat jupanakarux ist"añapatakiw lurani. Janiw taqpach inamayakiti, fauns ukanakax naturaleza canina ukanipxi.
  Mä suma warmi generalax probóscis ukampiw holograma ukar muyuntäna ukat samañampiw akham säna:
  - ¿Kunjamatsa jan dragón ukani senderismo ukar sarasma? Ukhamajj mä jachʼa tigrer uñtataw jan ñikʼutan tukuñäni.
  - ¡Jupanakax juk"amp magia lurapxani! ¡Nayaw nayratpach mayiwayta! - Hipermariscal espacial ukaxa amparapampiwa luqxatäna. Emisor ukax thayaruw t"ijtäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¿Kunsa munta tata?
  - ¡Nayaxa hipermariscalätwa! ¡Mä caja phuqt"ata grub!
  Mä pila manq"añanakaw dignatario ukan rofoshka jak"an uñstäna. Jupanak taypinjja, Faun sat chʼajjwañ barcor uñtat mä tortajj wali askipunïnwa. Ukampis uka proporcionanakat sipansa, wajjranakan astronautanakajj uka patjjaruw thuqtʼapjjäna.
  - ¡Akax nayan munatajawa! - Hipermariscal jupax crema ukat incienso ukanakat lurat figurinanak manq"añ qalltäna.
  Warmi generalax akham sänwa:
  - Sallqa wayn tawaqunakajaxa, mä qullu uywaña imillanakampi jasaki suma sarnaqaña. Jupanakax uka chiqankir mafia ukar yanapt"apxäna. Mä perraw utjäna, jupax sapa kutiw clientenakat lunthatasirïna. Tukuyañatakix mä sinti estelar uñtataw jikxatasïna ukat manq"antatäxänwa.
  Hipermariscal jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Yaqhipa utt"ayatanakanxa, qullqimpi, manq"a phayt"añanxa chikañchasipxasmawa, marka masiman, ukaxa juk"ampi qullqini, jan ukaxa yaqha kasta, ukaxa juk"ampi jila qullqini.
  Ukat uka jach"a imill wawax tuiteó ukax jaysäwip uñt"ayi:
  - Jichhaxa yaqha t"aqhisiñanakaxa moda ukankiwa, juk"ampirusa, microcomputadoras ukanakampi.
  Ukat mä jachʼa uniformeni animalan arnaqasitapajj akham sasaw jaysäna:
  - Akaxa chiqapawa apnaqañasaxa. Espacio ukan ch"axwawinakanx mä katuntat jaqir katuntañax juk"amp ch"amawa, ukampis walja khitinakatix módulos ukat cápsulas ukanakamp qhispipkän ukanakax autodestrucción uka programa ukarux jist"antapxäna. Ukatwa jupanakar katjañ puedipjjayäta.
  Mä fuerza campo ukaw oficinapar t"ijtäna. Ukajj mä munat duenderuw katjäna. Uka animalanakajj jukʼamp tiempow jakasipjjäna ukat jukʼamp chʼamampiw jakañarus katjjasipjjäna.
  Hipermariscal ukax grasa amparanakap ch"allxtayäna, emisor ukax mä ola apsutayna ukax partícula ukx ch"amthapitayna.
  - Walikiwa, jichhaxa mä duende utjistu. Jiwasax jach"a jaljañasawa.
  Qʼala jan isin coronel chachajj atlético suma uñnaqtʼan jaqer uñtasitänwa, cinturapajj wali jiskʼa ukat caderanakapas jiskʼakïnwa. Mä jan pächasis caballero, suma uñnaqt"ani, ukampis sinti luxus peinadopanx kunayman warminïnwa, quri ñik"uta ukat mä imill wawax jan mä ñik"utan suma ajanupan. Ukhamajj jaqen uñjataparjamajj uka duendejj jisktʼasiñjam suma uñnaqtʼanïnwa. Ukampis Verónica sat tawaqu programadorax juparux gustänwa. Ch"axwirix mä ch"axwirit mä albóndiga ukamp chhullunkhayat chuymap liwxatasin jaytawayi, ukat samañampiw jiskt"äna, q"ala kayunakap teclado ukar tambor ukamp thuqt"asa:
  - ¿Chiqapuniti aka munat waynaru phichhantapxani?
  Imill wawa comandantexa larusitaynawa:
  - Jupax janiw maranak waynäkiti (ukax elfonakax taqiniw wayn tawaqunakar uñtasitäpxi), ukat ninax sinti primitivo ukhamawa. Jupanakax juk"amp suma ukat juk"amp aski t"aqhisiyañ jikxatapxani.
  - ¡Aka experienciax jiwasatakix wali askïspawa! - sasaw Pinochox ciborg ukax säna. - Arte ukaxa jiskt"awinaka luraña yatiñaniwa, ukaxa mä tirano jaqitakixa juk"ampi wakisiriwa.
  Uk jaysañatakix Verónicax jachaqt"asisaw akham säna, janïr yaqha ch"axwirir chocolate barra ukamp t"unjañ qinayapar khitkasax akham sänwa:
  - ¡T"aqhisiyañax wali ajjsarkañawa, jiskt"asiñax wakisiwa!
  Coronel chachajj jan sinti llakisiñatakiw chʼamachasïna, ukampis uka pachparakiw mä jukʼa khathattʼasïna. Inas pʼeqejajj kunjamsa jan kuns churañasäki, uka pachparakiw mä valorani jakañ qhespiyañas uka toqet lupʼiskchïna.
  Hipermariscal jupax mä jiskt"äwiw juparux jiskt"äna:
  - ¿Kuna amtanakas jumanakan kamachinakaman utji?
  Uka katuntat duendex akham sasaw jaysäna:
  "Nayaw mä simple coronel ukhamätwa ukat janiw juk"amp yatkti, kunjamtï yatiñax wakiski ukhama". Qhipa pachanx kamachinakax churatawa, ukatx nave espacial ukax katuqat ordenarjamaw sarnaqäna.
  Hipermariscalax p"iqip jach"ar aptäna:
  - Jisa, jumaxa yatiñanirakïtawa. Jumax kunjams mistuñ yatta. Ukampis janiw kunjamatsa yanaptʼkätamti. Kunjamsa warawara barconakamax uñstapxi ukat mä ratuk chhaqtapxi uk yatiyapxita.
  Uka duendejj tensatäjjänwa ukat jan chʼamani arumpiw arsüna:
  - Janiwa técnicos ukanaka yatiskti, kunatixa nayaxa janiwa físico ukhamäkti yatichawi tuqita. Chiqansa, janiw ukax wakiskiti. Nayax mä ch"axwañ maquinan diente ukhamätwa, mä kamachi churañakiw wakisi ukat mä orden katuqarakta, ukat nave espacial ukax mäkiw saltawayi, ukat yaqha chiqanw espacio ukan jikxatasi.
  Akax mä imill wawax p"iqipanx mä plumampiw niyaw chhuxriñchjasïna:
  - ¿Kunas inercia tuqitxa?
  Coronelajj khathattʼasisaw akham säna:
  - Barconakamanxa antigravedad ukampiwa jist"antata.
  Tawaqux larusisaw qhan kusisitax akham säna:
  - Taqi kunasa qhanawa, ukhama wali sumawa, t"aqhisiña qalltañäni. Uka ultra-verdugo ukar jawst"añamawa.
  Mä jach"a robot walja tentáculos ukanw pasillo ukar t"ijtäna, ukatx mä jik"akïr ukat wali lik"i nayra troll ukaw arktäna. Kunjamsa jiskʼa kayunakapamp qʼañu sarnaqäna uk uñjayäta.
  - ¡Nayaw jumanakan serviciomanktxa, gigante espacial!
  - Jumax aka "duende" uñjtati, jupar nanotecnología yant"añamawa.
  Mä uywa manq"añat sipans mä jabalí ukar uñtasita, jach"a nayrani freak ukax thiya, ch"uxña lakap ch"allxtayäna ukat sist"asïna:
  - Kusisiñampi.
  Troll ukax mando a distancia apsusaw robot ukar señalanak lurañ qalltäna. Ukax sarnaqäna, tentáculos ukanakax duenden nayraqatapar, kunkapar, tobillonakaparu ukat muñecanakaparuw sartapxäna.
  - ¡Jan ñik"utapsa armasimti! Jupanakax wali ch"uxña quqanakawa ukat mä jan iyawsañjam señal de dolor apayanipxani.
  - ¡Ukat ukhamäniwa! - Troll ukaxa llakisiñampiwa sonrisa.
  Uka robotan tentáculos ukanakat rosa rayunakaw tʼijtäna ukat duende cuerpopan kunayman cheqanakaruw mantarakïna. Jupax warkt"asitaynawa, axsarayasïnwa, ch"ama ch"amapax janiw sarnaqañapatak jayskänti, mä pulgadas sarnaqañapataki. Ukampis uka rayunakajj mantaskchïnjja, uka suma uñnaqtʼan jaqejj janiw llakiskänti.
  Victoria kullakajj nuwaskakïnwa. Akax yaqha uñisiriw utji. Ukhamächi ukhajja, pä asienton nuwasir barcojj piruletampi ukat piruletampiw utjäna. Ukat uka suma manqʼanakajj jiskʼa tʼantʼaruw tʼijtjjarakïna.
  Ukampis electrónicamente bombeat pʼeqepan yaqha cheqapampejja, uka imill programadorajj anatañan yaqha cheqanakapwa uñjaskäna.
  - ¿Kunas t"aqhisiyañaxa? - sasaw Verónicax yaqha maniobra lurasax jiskt"äna. "Láser ukham phichhanti" sasa.
  Programa comandantex jan walit p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiwa! Micro-robotes ukanakax cuerporuw mantapxäna. Jichhax cuerpon kunayman órganonakaruw mayachasipxani, nayraqatax walja nervionakan tukusiñanakaparuw mayachasipxani, ukat usuchjasiñ impulsonak apayañ qalltapxani. Ukat yaqhip jiskʼa chipsanakax pʼiqiruw chiqak lurapxani, ukhamatwa jan wali samkanakax jukʼamp jilxattaspa. Mä arunxa, mä jan wali samkan quintessenciapäniwa.
  Diosan jaya phuchapaxa, wali ch"amäki uka maniobras lurasa, yaqha auto t"unjasa, ukat aka kutix mä par orcos ukamp chika, mä juk"a kuns amtasïna. Yatiñanakapax niyas jan tukuskir ukhamawa, ukampis mä juk"akiwa, nanotecnología ukamp bombeatäkchisa, ukampis jaqin janchipawa. Ukat uka nuwasiri-programadorax akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - Jisk"a computadoranaka!
  Imill wawa comandantex akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Amuyt"añäni, janchi manqhanxa ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqitxa mistu. Ukhamäki ukhakiw jukʼamp jan walipunïni.
  Troll ukax holograma ukar jist"aratayna, ukatx mä proyección kimsa dimensional ukaw mä musculoso, suma, jan ñik"utani, bronceado, wayna duende ukan janchipat uñstäna.
  - ¡Ukhamawa, jisk"a wawaja! - Troll ukaxa exagerado muxsa arsüna. Jiwasax llakinakamx regulañäniwa. Sapa patakatxa waranqa tunka mayanimpi qalltañäni. - Mä gancho ñik"utaxa escáner uksa tuqiru saratayna.
  Uka pluma ukankir tawaqux akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukham munat jaqir t"aqhisiyañax wali askiwa!
  Uka duendex chhuxriñchjasïna ukat chhuxriñchjasiñ qalltäna. Ukat mä jukʼa chhuxriñchjasiñwa qalltäna.
  - Janiw jichhakamax usuchjaskiti, ukampis jichhax usuchjasiniwa, riñonanakxarux juk"ampiw q"ipinak jilxatayañäni, jumax kimsanïtawa. - Trollaxa sawkasisaw säna.
  Uka qhipatxa, duende coronel ukan ajanupax t"ijtäna ukat jach"atwa jachäna.
  - Saram! Ukampis jichhakiw qalltawayta. ¿Kunjamarak jiphillar palpat lurañax wakisispa?
  Holograma ukan colorapax ch"amakt"awayxänwa, duendex ch"allxtasïna, amparanakapamp purakapat katjañ yant"äna. Jan uñjkañ lazonakaw juparux wali chʼamampi katxaruyäna.
  Troll ukax satisfacción ukamp chuckled:
  - Ukat jichhaxa purakaxa, paninixa utjarakiwa, ukhama usuxa pä kutiwa utjani.
  Uka duende uñkatañax wali llakiskañawa, jupax juk"amp jach"atwa jachäna.
  - Ukat jichhax chuyma, pänirakiw utji, aka elfonakax qullqi imañ jaqinakawa.
  Verónica kullakajj nuwasiñ horasanwa uk uñjäna. Jupax jichhakiw mä nuwasirirux yaqha venenompi Java cigarro ukham jaquqanïna, ukat mä antorchar uñtataw phichhantayäna. Ukampis uka suma uñnaqtʼan waynar tʼaqhisiyat uñjasajj janiw jupatakejj walïkänti.
  Verónica kullakajj akham sänwa:
  - Janiwa uñch"ukiñ munkti.
  "Ukhamaraki amuyta janiw kunas t"aqhisiyañax utjkiti". - Pinocho uka ciborg ukaxa iyaw sataynawa.
  "Jichhax p"iqi ch"allt"añäni..." Troll ukax qalltawayi, ukat uñacht"äwipax jark"ata, niya jank"akiw espacio uñstawayi. Ukanjja, layqanakajj traje espacial ukamp tʼijtʼasaw mä laqʼo patjjar mä ritual lurapjjäna.
  Ukat jichhax uka reptil sat animalax jankʼakiw jachʼaptxi ukat chʼiwinakapax uñstarakiwa. Ukat p"iqix, qalltanx päruw jaljtañ qallti. Nayraqatax pä p"iqiw utji, ukxarusti kimsïr p"iqiw jilsu. Akax mä inflable anatt"añjamawa, jank"akiw jach"aptaski. Uka pachparakiw taqinirus axsarayi.
  - ¡Ukaxa mä dragón satawa! - sasaw q"ala kayuni suma Verónicax säna, phichhantaskakiwa, aka kutix mä autow mä botella machjayir umampi, jach"añchasa - Ukat mä ultra-battleship ukham jach"a. Ukat ¿kawkhansa uk uñjasma?
  Pinocchio ciborg, uñisirinakar ch"axwañ sarantaskakiwa, juk"ampirus, mä taqpach barcor mä equipo de chocolates ukat pasas ukanakamp jaquqanisa, qhuruchasïna ukat jaysäna:
  - Hechizos de olas, hiperplasma ukan ch"amapa ukat magia ukanakax ukham monstruonakaruw yuripxi. ¡Ukjja jumajj amuyasmawa! ¡Janiw amuyañjamäkiti!
  Verónica imill programadorax templonakap ch"allxtayasïna ukat jach"añchasisaw akham säna, ukat jan uñt"asisaw akham säna:
  "Qhipa pachanakanx walja muspharkañanak uñjta, ukat p"iqijax muyuntawayi."
  Kunjamtï mä patat muytkixa, ukhamarakiw "dragón" ukax anillonak mistu.
  Chiqansa, mä nina iridiscente burbujaw dragón lakapat jaltxatayna. Jupaxa muytäna. Uka jach"a monstruox lakap jist"antasïna ukat pelotax wasitatw t"ijtäna.
  Verónicax mä autoruw pä botella Cola ukamp ch"allt"äna, ukax ukhamarakiw sartawayxäna, esmeralda chispanak ch"allt"asa, ukat sillp"i. Layqanakax jiskht"asipxäna. Uka dragonajj kayunakap kuyntʼaskakïnwa.
  Jupar arktasa, mä p"iqin layqaw uñstäna, qhanaw janiw Rofoshka jaqit jutirïkänti. Jupajj mä jachʼa cuchara aptʼataw saräna. Pusi amparanakapwa jaquqanïna, uka amparanakapajj jan ceremonialjamaw cincelat figuranak vacío ukar jaqontäna. Jupanakax yaqha chiqar sarxapxäna ukat mä juk"a pachatxa, soldadonakax jilxattañ qalltapxäna.
  Jupanakax wali jan uñt"at uñnaqanïpxänwa, ultra-moderno warawaran barconakan telón de fondo ukanxa. Mä típico Edad Media ukham amuyt"añäni, wajjranakampi yatiyirinaka, jupanakax phust"apxirïna. Uka acero filanakajj nivelaruw tukusjjäna. Dinosaurios ukanakax uñstañ qalltapxäna. Janiw aka uraqinjam pachpäkiti, kunayman planetanakan uywanakan mayjt"awipax wali jach"awa, ukampis ukatakix janiw juk"amp axsarañjamakiti. Ukat muyuntañatak torrenaka, wali chʼamani ballistanaka ukat wali suma catapultanakaw utjäna.
  Verónicax uka muspharkañ uñjañ uñkatasax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Waw, kunjamarak akax utjaspasti!
  Pinocchio the cyborg jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Ukaxa wali jaya pachawa! Juk"amp chiqaparux, absolutamente taqi kunas Hipernet ukanx lurasispawa. ¡Kunjamtï computadorat anattʼañjamäki ukhama!
  Programadora imillax p"iqip ch"allxtayäna, yaqha auto t"unjasa, ukat akham sänwa:
  - Anatañaxa jani kamachinakarjama phuqhañapakiti, .
  Jan plumanak munapxsma,
  Ukat alwakamaw kusist'añanakax utjani -
  ¡Fraer ukar p"akintañäni!
  Uka ejercitojj mä vacío ukan sarnaqkchïnjja, nuwasirinakasa, ukhamarak caballonakapasa, unicornionakapasa, mä chʼamani cheqan sarnaqasipkaspa ukhamänwa. Ukat vacío ukan khathatitapa ukat gravitacionan chʼakhanakapas istʼasirakismawa.
  
  GULLIVER UKAT IMILLQANAKAN EJERÍTOPA
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Ukat jichhax jan axsart"ir ukat jan uñt"at Gulliver, Vizcondesa ukamp chikt"ata, mä taqpach ejercito q"ala kayuni ukat glamorosa imillanakaruw p"iqinchapxi. Ukat chiqpach ukat jan uñtʼat milagronak lurapxi. Orcos shaggy ukanakax atipt"atat qhipat atipt"ataw t"aqhisiwayapxi.
  . JANK"A 1. 1.1
  Gulliver, aka wiñay wayna, ukat equipo de yuqall wawanakapax wasitat, kunapachatix intix horizonte qhipäxan imantkän ukhax samart"añatakiw sayt"ayatäpxäna. Qalltanjja, taqe chuymaw manqʼapjjäna. Manqʼajj jan chʼamäkchïnsa. Ukat ikiñar sarxapxäna.
  Wayn tawaqunakax qarjataw cuerponakax wali jankʼak ikiñar puripxäna.
  Ukat Gulliver jupax machaq suma uñjäna;
  Wali suma imillanakawa pampa taypina sarnaqapxiritayna. Jupanakax wayn tawaqunaka, jisk"a, jach"a jach"a ukat musculoso ukhamäpxänwa. Mä taqpach ejercito imillanakax q"ala kayukiw lliphipipxi, rosa, tacones curvados graciosos ukanakampi.
  Imill wawanakan chuchupakiw jisk"a azulejos armaduranakampi ch"uqt"ata, juk"akiw uñjasi, higo laphin bragas ukanakax caderanakapar uñtatawa.
  Ukat uka pachparakiw jachʼa chuchuni, luxus caderas ukat jiskʼa cinturani. Ukat suma uñnaqt"an abs ukanakax chocolate barras ukanakamp uñt"atawa.
  Wali suma imillanakax muskulunakani ukat gracia ukanipxi. Ukat chukinakax thaya taypinx kunayman saminakan pancartanakar uñtataw liwxatasi.
  Jupanakax armatäpxiwa - yaqhipanakax espadanakampi, yaqhipanakax arconakampi, ukat walja imill wawanakax dardonakampi. Niya q"ala jan isinïpxiwa, ukat pachpa pachanx ukhamarakiw warmi, curva, ukat ch"amani ukat esbelto uka pachparakiw.
  Ukat imill wawanakax jan axsart"ir chinunïpxiwa, ukat q"ala kayunakapamp jank"ak mä thakhi sarapki ukhax mä sapa khuyapayasiñaw utji.
  Gulliver jilatajj akham sasaw sillpʼitäna:
  - ¡Ukaxa wali sumawa! ¡Walikiwa, warminaka!
  Jupa pachpaw niya tunka payan marani waynax qhiparaski, shorts ukampikiw uchasi, ukampis ch"amani ukat wali uñt"at muskulunakaniwa. Ukat wali suma q"ala torsopampi - Hércules wawa.
  Ukat jak"ankir imillanakax suma uñnaqt"ani ukat musculoso ukhamarakiwa, wali sexy ukat expresivo figuranakanipxiwa.
  Pintat suma uñnaqt"aninakampi infantería ukax nayrar sartaski.
  Ukat caballeros ukanakax qhipäxarux t"ijt"apxiwa: ukhamarakiw niya taqpach q"ala jan isin imillanakax, caballonakarukiw sarapxi, ukat juk"amp jach"a jaqinakax unicornionakaruw sarapxi. Jïsa, suma uñnaqtʼanak taypinxa comandantenakaw utji. Ukat uka imill wawanakax platino, qullqi, quri ukanakat lurat pulseras ukanipxi ukat amparanakapansa kayunakaparus wali suma qalanakampi ch"uqt"ata.
  Juk"ampi chiqapaxa muñecas ukatxa tobillos ukanakanwa. Ukat ñikʼutanakapansa wali valorani brochenakaw utjaraki, jinchunakapansa diamante pendientenakaw utjaraki. Kunjams jach"a aka taqpach uñtasi.
  Taqi imillanakax jilïr jaqinakäpxiwa. Nayratpach uñt"at Vizcondesa sapakiw Gulliver jupamp chikt"ata mä wawar uñtasita.
  Ukampis pʼeqepanjja mä coronaw utji, uka coronajj warawaranakar uñtat qalanakamp kʼajkirïnwa. Ukat q"ala kayuni Gulliver waynax p"iqiparuw reyin coronap jikxatäna. Jupax shorts ukaki ukat mä sabre ladopat mä sling ukan warkt"atäkchisa.
  Ukampis kuna sable - taqpachaw ukham k"ajkir joyanakamp ch"allt"ata, diamantenakas ukaruw katuyasipxaspa.
  Suma, chiqans Gulliver sapakiw aka taqpach ejercito taypinxa. Ukhamaraki, jupax mä wawakïchi ukhaxa, wali ch"amanikiw wali uñt"at musculonakani.
  Ukat nuwasirinakax mäkiw sartasipxi, ukat qʼala jan isin vacanakapax quri olivo ñikʼut manqhan venanakani lliphipipxi.
  Suma, chiqpachansa, kunjamarak jan q"uchuñ yanapt"asma, suma uñnaqt"aninaka;
  Dashing imillanakax Elfiatakiw ch"axwapxi,
  Jupanakax Svarog ukan wali jach"a jach"a tukur yuqanakapawa....
  Jiwasan suma uñnaqt"anïñax ametralladorampiw chiqaparu thuqt"i,
  ¡Supayan servirinakapajj janiw pʼakjañ puedistaniti!
    
  Jan axsarasaw nuwasipxta, orcismo ukarux ch"axwapxta,
  Jan wali Orkmacht ukar atipt"añäni, uñisirinakax ch"amanïkchisa...
  Mä juk"a pachatxa, comunismo churapkta uk uñjañäni sasaw iyawstxa,
  ¡Quri laphinaka, arce quqat qhant"ata!
    
  Janiw jiwasat sipan juk"amp suma markas utjkiti, janiw juk"amp suma comunismo, .
  Ukhamat jiwasan Awki Markasan qhant"at panqarañapataki...
  K"acha ch"iyar kusisiñax aka planetaruw purini,
  ¡Ukat mä suma jakañ amtamax niyaw phuqasini!
    
  Jiwasan Elfiax jach"a kusisiñaruw tukuni,
  Maria, Lada, Diosan taykapaw apnaqani...
  Jiwasax sallqa infierno Orkmacht ukan ch"axwawip sayt"ayañäni,
  ¡Ukat janiw ina chʼusat ukat pʼeqer yatjjatañ arunakajj wakiskiti!
    
  Uñisirinakax janiw imill wawanakan chuymap ch'iyjañjamäkaniti,
  Jiwasax ch"axwirinakax ch"ullqhi, colerat espadasaruw ch"uqt"apxtanxa...
  Suma uñnaqt"aninakan arupax chiqpachapuniw jawsañ yati,
  ¡Ukat jiwasax orco hordas ukanakat khuchhuqañ yatiñäni!
    
  Yatipxam, jiwasax elfonakax janipuniw jaytanukuñäniti,
  Taqi Orks ukanakarux juk"amp ch"ullqhi cuchillampiw jiwayañäni...
  Imill wawanakasan ajanunakapax qurimpi qhant'pan,
  Ukat orco anatirirux ajanupar ch"ankhampiw ch"ankhachañäni!
    
  Mä qʼala kayuni imill wawaw uka qhoru qʼañunak taypin tʼijtʼi,
  Ametralladora ukax activamente llijullijunak garabato...
  Jumanakax orkistas ukanakax umamp chhaqhayasiñakiw qhiparapxtaxa,
  Kunatix Pacha País ukax mä fortaleza monolito ukhamawa!
    
  Orks ukanakarux atipt"añäni, jupanakax sumankañ ch"amanïpkchisa,
  Fem tiyux Krauts ukanakamp chikaw aka ch"axwäwin anatt"añ amtäna..
  Jupanakax Adolf-at mä idolo lurapxäna,
  ¡Ukat jichhax mä jach"a ejercito imill wawanakax jupanak contraw utjitu!
    
  Aka chiqanx jan wali ch"axwawinakax wali ch"amampiw sartaski, aka duende tawaqun nuwasïwipanxa,
  Orcistas ukanakaruw t"unjapxi, mä jan kikpak ch"axwäwinkkchisa...
  Qullqi tawaqun arupax wali qhanawa,
  ¡Suma uñnaqt"anïñax janiw Orkler-Satanás ukarux katuykaniti!
    
  Jiwasan destino elf-light ukax sapürunjam atipt"añawa,
  Ukhampachas armada orca ukax janiw jakhüwip yatkiti...
  Ukat thaya Orkdolf sat waynarux wali chʼamampiw jawqʼjapxta,
  ¡Labour Elfskva ukax uka ataque ukarux atipt"awayiwa!
    
  Niyaw chhijchhinakax utjxi, imill wawanakax q"ala kayukiw sarnaqapxi,
  Mä q"ala talonax mä conejito kayu ch"aphir uñtataw qhant"i...
  Elfonakax nuwasïwinx wali t"ijt"asipxiwa, .
  ¡Iyawsapxita, uñisirix janiw alwa uñjkaniti!
    
  Jan khuyapt'ayapxamti Orks ukanakarux nuwasïwinxa,
  Jupanakan ejercitopajj wali thaya taypinkaniwa, mä saxra phichhantatjama...
  Elfison amparapat premio katuqañäni,
  ¡Wali qhurupunïniwa, duende imillanakax oso!
    
  Jiwasatix turkañax wakisispa ukhaxa, taqpach qullunakaw ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntata, .
  Ukat qhanan universopan sayt"asipxañäni, paraíso elfinismo...
  Wali askiwa, Aurora ukan pistolanakapat jaqunukupxitu,
  ¡Ukat jan sinttʼasir orksismo sat religionajj infiernoruw jaqontatäna!
    
  Elfingrad markax janiw jaytanukkänti, uka manqhan sayt"asipxta,
  Mä horda ukax acero ukat infierno ukanakat phallkchïnsa...
  Imill wawanakax q"ala kayunakap kayumpiw granadanak jaquntapxäna,
  Kunatix mä Padre País de leche de elfos ukanakakiw utji!
    
  Nayax Orklin markankapxañäniw sasaw amuyta, kunaymaninak ch"amäkchisa,
  ¡Orkshistanakax "Panteras", "Tigres", "Leones", "Orkdinand" ukanakaw utji!
  Imill wawaxa cadena correo amparaparu jaquntäna,
  Ukatpï elfonakax nuwasiñanx mä qhuru talento ukanipxi!
    
  Uka tawaqun chuymapax Elfisoruw churasïna,
  Ukhamaraki Elfnin ukat Fthalin jupanakax wali munat iyawsäwin jakasipxi...
  Ukhamat jan jukʼamp yatiñan pächasiñanakajj utjañapataki,
  ¡Orkdolf ukax kaput sasaw ch"amampi ukat ch"amampiw sañäni!
    
  Jiwasax dragón p"iqinchirirux espadanakampiw t"unjañäni,
  Ukat pandillaparux patak patak maranakaw t"unjañäni...
  Jiwasax orco horda imill wawanakarux kayunakas manqhan takxatañäni,
  ¡Qullan samkamax phuqhasiñapataki!
    
  Jaqinakaru amuyunakaparu ukhamaraki chuymanakaparu qhispiyaña churañani,
  Ukhamat warawarax Elfinismo Inti ukham qhant'añapataki...
  Ukatpï mantequillampi gaseosas ukham thithita,
  ¡Kullakasan wiñay waynäñapajj wiñayatakiw jiwasanakäni!
    
  Qhanax puriniwa, Pacha Pachax qhant"aniwa...
  Jiwasan Awki Markasax wiñayatakiw jach'añchatäni...
  Jiwasax pata tuqin sayt"asiñäni, elfinismo ukar iyawsañäni,
  Elfo ajayun ch"amapax, ch"axwirir uñt"añamawa, ¡wali jach"awa!
    
  Elfiyax juk"amp suma chuymanïñataki ukat juk"amp suma uñnaqt"anïñatakiw wakicht"ata,
  Ukat taqi uraqpachar alaxpachan kusisiñapar sarañapatak yanapt"añamawa...
  Jiwasax universo ukan chiqanakapsa atipt"añ yattanwa, .
  ¡Jan ch"amani universo, kusisiñar puriyañatak ch"ama!
    
  Ukampis Elfiax janiw jan wali orco ukan talonapankxaniti,
  Kunatix jupax chiqpach talento ukaniwa nuwasiñataki...
  Jiwasan thuqt"awisanx imill wawanakax wali katjasipxi,
  ¡Kuns suma uñnaqt"anïñax jikxatani, kuna resultados ukar iyawsam!
    
  Mä jukʼa tiempotjja, kʼajkir Intin tiempopajj puriniwa,
  Kunapachatixa Pachamaman jach"a kankañapaxa wali jach"a panqarañapa...
  Jiwasan ejercitosax infierno Orkmacht ukamp ch"axwaski,
  ¡Ukat jupax jan wali orconakan tamaparuw q"umachañapa!
    
  Qullan Lada, Diosan Taykasan jach'añchapxam,
  Jumax Perú markaruw yuriwaytaxa, ukat Yarila de siglos...
  Jan suytʼäwin qʼañunakajj janiw iyawsäwi katoqkaniti,
  ¡Walja gastasma ukhajja, janiw arunakamat jarkʼaqkätati!
    
  Ukat jukʼamp wakiskir apnaqeristi Elfino Jachʼa satawa, .
  Elnin jupax Edén markar sarañatakix wali yatiñan thakhiw juparux jaytawayi...
  Kunatix Elphisif ukax qhanan apnaqiripawa,
  Ukat mä juk"a pachax, ¡ch"axwirinakatakix wali askiwa!
    
  Orkistanakax janiw Pachamamar sallqjañjamäkaniti,
  Ukat Elfskvax Elfgi markat khuchhurata, Elfbiri markat...
  Jupanakax jakapxaniwa, nayax iyawstwa, elfinismo ukan qhanan elfonakapa,
  Ukat nayax Orcdolf-an ch"amap chhaqtayarakï, imill wawa!
    
  Niyaw atipjañax utjani, intix chiqäskapuniwa,
  Mä jukʼa tiempotjja, mä cuasar sat animalan rayunakapjamaw mä qhantʼäwijj utjani...
  Ukat Elfonakar iyawsapxam, elfinismo ukax jilxattaspawa,
  ¡Walikiwa, jumatix jan iyawsksta ukhax amukt"añaw juk"amp askixa!
    
  Elfinismo sat cienciajj niyaw jiwatanakar jaktayani,
  Yatiñapax jan límites ukaniwa, mä cuasar ukham, jach"a...
  Jiwasax suma ajayunakasampix Orks ukanakaruw atipt"añäni,
  ¡Jan mä bolsa qurimpi yantʼat uñjasiñäniti!
    
  Suma, mä juk"a arumpixa, aka infierno pachax tukusxiwa,
  Jiwasax imill wawanakax Okrlin markaruw wila...
  Ukat jan tukuskir qʼepisajj tukusjjaniwa,
  ¡Kunattejj kusisiñas mä nuwasïwimpiw aptʼasiñäni!
  Imill wawanakax q"ucht"apxi ukhax taqi chuymaw q"uchupxi. Gulliver chachajj janchipan waynäkchisa, wali chachäskakiwa, jupanakaruw wal jachʼañcharaki.
  Aka imillanakax chiqpachansa wali sumawa.
  Uka wayna capitanajj akham sasaw qʼochüna:
  Jiwasan Elfiasanx warminakaw utji,
  Kunatsa jupanakax mä chist"äwjam avión apnaqapxi...
  Kunas akapachan taqi jaqinakat sipansa jukʼamp sumaxa,
  ¡Jichhax sawkasisaw uñisirir jiwayapxam!
  
  Jupanakax atipt"añatakiw yuripxäna
  Patak patak maranakaw Duende ukar jach"añchañatakix...
  Taqi kunat sipansa, jiwasan jach"a achachilanaka
  ¡Ukat jankʼakiw mä ejercitojj jupanakatak tantachasipjjäna!
  Ukat waynax kayump takt"asis, q"ala kayuni, wawar uñtat, bronceado, ch"aman kayunakapaw sillp"ïna.
  Ukat istʼasitapatjja, mä conojj jaquqanïna ukat uka imill wawarojj qʼala rosa suelaparuw chʼalljjtäna.
  Jupax larusisaw akham sasaw jaysäna:
  Nayax mä suma ñik"ut ch"allt"asta
  Kunjamtï ninampi phichhantatäki ukhama
  Mä ch'aman waynaw ukan suyt'askitu,
  ¡Quri caballoruw sarapxta!
  Gulliver jilatajj uka tawaqoruw nayranakap chʼoqtʼäna ukat akham sänwa:
  - Walikiwa, chiqaparu sañatakixa, .
  ¡Wawäkayäta ukhatpach wali jan wali jaqëtwa!
  Jupax imill wawanakarux thujrumpiw jawq"jañ munäna, .
  ¡Awk taykaman nervionakapar chʼamañchtʼasim!
  Ukat capitan waynax uka apthapisin jach"a lakap uñacht"ayäna.
  Vizcondesa imillaxa akham sänwa:
  - ¡Walikiwa, jumaxa churtawa! ¡Jach"a qillqaña!
  Gulliver chachajj akham sänwa:
  - Nayax awisax sum qillqt"ta - ¡jïsa!
  Ukat masiparux nayranakap ch"allxtayäna. Kunjamakitix jupax mä waynaw wali t"unjir punchumpi.
  Ukat imill wawanakax nuwasiñ amtampiw sarnaqapxi, ukat jupanakan chuymapax wali chʼaxwañjama ukat nuwasirjamaw tukuwayi.
  Ch"axwiri waynaxa akham sasaw q"ucht"äna:
  Diosajj duelonak lurañ jarkʼkchïnjja,
  Ukampis espadatakix mä talento ukhamaw jikxatasi...
  Semanan paqallq kutiw nuwasta,
  ¡Al menos nayax janiw duelista ukhamäkti!
  ¡Al menos nayax janiw duelista ukhamäkti!
  Vizcondesa kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  Nayax imill wawatwa, qhanaw uñjawinakanïtxa,
  Ukat mä nuwasïwinxa, ¡mä jachʼa clase uñachtʼayäna!
  Ukampis jupax colerasiñat jachaskakïnwa - .
  ¿Kunatsa imill wawat nasiyäta?
  Ch"axwañ imillanakax sartasipkakïnwa ukat jisk"a, musculoso cuerponakapax musculonakap flexionapxäna. Ukanakax chiqpachansa warmi imillanakawa.
  Gulliver jupax Vizcondesa masiparuw akham jiskt"äna:
  -Kawkirus jiwasan ejercitosarux irpsktanxa?
  Imill wawax jacht"asisaw akham säna:
  - ¡Jiwasax kawkirus irptanwa! ¡Ukat aka nuwasïwix jiwasatakix wali amtañäniwa!
  Uka wayna capitanajj akham sänwa:
  - Kunapachatixa mä pachana jikxatasiyäta kawkhantixa, jaqi lantixa, kawallunakaxa juk"ampi yatiñani jaqinakawa, ukhamaxa... janiwa kunasa juk"ampi muspharkaña utjkaspati sasawa amuyayäta. Ukampis uka qhepatjja, wiñay wawanakas utjarakiwa sasaw amuyasïna. ¡Ukat janiw ukhamakiti!
  Uka tawaqux janiw sasaw säna
  - Jiwasax tecnología tuqitx juk"amp sumaw nayrar sartaraksna. Ukampis jumax uñjtawa janiw kuna chʼamañchtʼäwis utjkiti. Ukhamarus, ¡pólvora ukat pistola ukat cañonanak jiwasan suma, mayacht"at pachasar apanipxam, ukat inas juk"amp jan walix utjchispa!
  Gulliver jupax iyaw sasaw akham säna:
  - Jïsa, ¡juk"amp jan waliw utjaspa! Ukat ukhamat jumax mä idilio ukan jikxatasma. Ukat mä kisu chʼiyjatäkchisa, mä qhawqha horanakatjja machaq kisuw jiljjattani.
  Vizcondesa kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  Chiqpachansa wawatpach jan tukusiñap munta,
  Ukhamat nayar qhipäxar jank"ak puriñapataki...
  ¡Jan maranakat yatkasin!
  ¡Jan walinak jan yatisa!
  Uka waynax capitanax jachaqt"asisaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa, akax wali jach"äspawa...
  Uka imill wawanakax marchasipkäna, ukat walja waranq waranq jaqinakaw jupanakar apthapisin coro ukan q"uchupxäna:
  Jallux warawara t"aqa t"aqanakaruw alaxpachar ch"iqiyäna,
  ¡Orcismo ukatakix mä afilada estaca wakicht"apxta!
  Tigre tankinakax q"añunakakiwa - mä q"añuskir pulgas qhathu, .
  ¡Mä colerat atipt"äwiw Wehrmacht ukarux mäkiw suyt"i!
  ¡Mä colerat atipt"äwiw Wehrmacht ukarux mäkiw suyt"i!
  
  Jiwasan compañero Elfin irpirix millones jaqinakan ch"amapawa,
  ¡Phuñupax granito satawa, amparapan mä ametralladora!
  Sodoma markat jutir ejercitoruw atipjañäni,
  Jiwasan ch"amasax mä monolito ukhamawa - ¡wali askiwa aka Uraqinxa!
  Jiwasan ch"amasax mä monolito ukhamawa - ¡wali askiwa aka Uraqinxa!
  
  Janiwa, jiwasan partidosax juk"amp wakiskir lurañanakaniwa,
  Kunjamas jaqinakar qhispiyaña, Pachamaman askipa!
  Febbels de los poseídos, infiernoru jan wali arunakampi,
  ¡Ukat atipjäwiw utjani, iyawsapxita, taqi saxranakan utjkchisa!
  ¡Ukat atipjäwiw utjani, iyawsapxita, taqi saxranakan utjkchisa!
  
  Uka duende qhana suma uñnaqt"an tawaqux ch"amapampiw uñt"ata,
  ¡Marrón trenzapax wali llakkañawa!
  Ukat Orks ukamp nuwasiñanakanx wayn tawaqunakax wali uñt"atäpxani,
  ¡Qhana Markax jakañapawa, sartasiniwa!
  ¡Qhana Markax jakañapawa, sartasiniwa!
  
  Janiw Orkler - jupanakax hocicop elfos ukar ch"allt"apxani,
  ¡Brigote chachax mä thaya Diosjamaw amuyasi!
  Orklinskaya calle tuqiw sartasipxañäni,
  ¡Janiwa, qʼoma almanïki ukajja, janiw esclavor tukkaniti!
  ¡Janiwa, qʼoma almanïki ukajja, janiw esclavor tukkaniti!
  
  Jiwasan banderasax wilawa, colerat wila coloraniwa,
  ¡Intix Orkstag markanx niyaw qhant"awayxi!
  Munat wawanakasatakejj janiw jukʼamp khuyaptʼayasir regalojj utjkaspati,
  ¡Chuymax jan axsart"irïchi ukat axsarañax t"unjatächi ukhaxa!
  ¡Chuymax jan axsart"irïchi ukat axsarañax t"unjatächi ukhaxa!
  Aka q"uchupax wali ch"amañcht"atawa. Ukat imill wawanakan qhipäxapanx catapultas ukat ballistas ukanakaw utjäna, ukax wali ch"aman cargas propulsor ukanakampiw utjäna. Ukat wali jiwayir chʼamarakïnwa. Ukat imillanakax wali seductora ukat ch"aman kayunakapamp takt"asipxarakitaynawa.
  Gulliver jupax mä jiskt"äwiw taqpach naturaljam masiparux jiskt"äna:
  - ¿Kunatsa ch"axwirinaka taypinxa jani chachanakaxa utji?
  Vizcondesax uka tuqitx larusisaw akham säna:
  - Ukatxa chachanakaxa ejercito taypinxa munapxiti? Ukanakax wali q"aphiniwa, uñch"ukiñatakis janiw sumakiti. ¡Jichhax yuqall wawanakax janiw kunas utjkiti, ukampis jilïr chachanaka ukat jukʼamp jilïr chachanakax ¡jikʼakïpxiwa!
  Gulliver chachajj akham sänwa:
  - ¡Ukampis maranïñax janiw chachanakaruk jan walt"aykiti, jan ukasti warminakarus jan walt"ayaraki!
  Vizcondesax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Ukhamawa! Ukampis ukhamakipans, warminakax kimsa tunk phisqhan marat jilïr uñnaqt"anïsax janiw suma uñnaqt"anïpkiti, ukat chachanakax tunka phisqhan marat jilïr uñnaqt"anïpxi ukhax janiw suma uñnaqt"anïpkiti! ¡Akanx mä jach"a mayjt"äwiw utji!
  Uka wayna capitanajj akham sänwa:
  - ¡Nayax kunjamatsa janiw wayn tawaqunakan suma uñnaqt"anïtapat llakiskti! ¡Jach"a amtäwix warminakan suma uñnaqt"anïpxañapawa, ukat juk"amp askixa, munasiñampi ukat yatiñanipxañapawa!
  Imill wawaxa larusisaw akham säna:
  - ¡Ukhamawa! Chiqansa, suma uñnaqtʼanïñax wali askiwa, ukat wali muspharkañarakiwa, ukampis ¡yatiñanïñax wali wakiskirirakiwa!
  Gulliver jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  Ukampis kunatsa,
  ¡Janiw amuyumampi jakañax utjkaspati!
  Ukampis kunatsa,
  ¡Janiw khitirus atiniskasmati!
  Ukampis kunatsa,
  ¡Nayax nayrïr grado yatiqirïtwa amuyunakajanxa!
  Ukampis kunatsa,
  ¡Sapa kutiw jan walinak parlta!
  Ukampis kunatsa,
  ¡Jakañax janiw kuns yatichistuti!
  Ukampis kunatsa,
  ¡Janiw amuyañjamäkiti kunjams jaqinakax jan amuyt"asirïpxi!
  Ukampis ¡kunatsa!
  Ukampis ¡kunatsa!
  Vizcondesa imillaxa jan axsarasaw jaysäna:
  - Ukatxa p"iqi ch"uqitxa!
  Suma nuwasir imillanakax nayrïr, jisk"a, destacamento de orcos ukarux tinkupxäna. Suma uñnaqt"aninakax jank"akiw sayt"apxäna. Qʼala, cincet kayunakapajj arconak apsuñ qalltäna ukat ballesta tambornak muytayañ qalltäna.
  Aka chiqanx bikini ukanx wali munat ukat sexy imillanakax utjiwa, jupanakax prácticamente jan kuna isimpiw nuwasipxi ukat nayax sañajawa, jupanakax jasakiw munasiñampi. Ukat chachanakax jupanakar uñjapxani ukhax chiqpachapuniw qunqurt"asipxani ukat wali junt"u ukat kusisiñampiw q"ala, rosa, mä juk"a q"añu suelanakapar jamp"att"apxani, ukampis ukax juk"amp suma uñnaqt"aniruw tukuyi ukat imill wawanakan k"umara ukat ch"aman janchipan q"aphipat seductora ukham thujsa.
  Ukatwa flechanaka ukat ballesta pernonakajj mä jachʼa arcot tʼijtjjapjjäna ukat orconakaruw chʼalljjtayapjjerïna, flechanakampiw chʼalltʼapjjäna, kunjamtï mä erizojj agujanakampi chʼalljjtaykäna ukhama. Ukat uñchʼukiñajj wali muspharkañänwa.
  Ukat aka imill wawanakax akanx jasakiw jach"a ukat jan uñt"at encantos ukhama, ukat musculonakapax wali ch"amaniwa, ukat pachparakiw suma uñnaqt"anïpxi.
  Ukat ukhamatwa nayrïr destacamento de orcos ukax chhaqtayatäna, ukat jach"a imillanakax janiw mä rasguños katuqapkänti.
  Gulliver - aka wiñay waynax q"ala kayuparuw ch"allt"asi ukat q"ucht"awayi:
  - Jumanakax imill wawanakax wali jach"apuniwa, .
  Ukhama supermen...
  Jiwasax pepinonak yapuchañäni
  ¡Ukat jan yatkasaw kuna límites ukanakas utji!
  Vizcondesax masiparuw nayranakap ch"irmthapïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Nayan capitanajaxa jumaru mayitapa, .
  Uñtasixa jumax ch"iyjataw uñjasisma...
  Sarxam wayna, jumax wali machatätawa
  Jan ukhamäkanixa, ¡kunarus t"ijt"añamawa, uñtam, t"ijt"añamawa!
  Imill wawanakax suma, broncet lurat ukat jan uñtʼat sallqjañ kayunakap kayump takxatasaw sartasipxäna.
  Ukat sapa suma uñnaqtʼan pechonakapax wali munasiñakiw. Walikiwa, janiw ukham imill wawanakampix coqueteañamäkiti.
  Gulliver jupax Vizcondesa tawaquruw uñtäna, jupax jupan jak"apan sarnaqäna, ukat akham sänwa:
  - ¡Jumax jilïr jaqjamax juk"amp askiwa!
  Imill wawaxa larusisaw akham säna:
  - Kunas uka qhipäxan utjäna, qhipäx uñtapxam, .
  Wawjama uñt"asim, jan phinq"asimti,
  Walja maranakaw t"ijt"awayxi, t"ijt"awayxi, .
  ¡Jachaqt"asiñamawa Gulliver, jachaqt"asiñamawa!
  Uka wayna capitanajj uka imill wawaruw nayranakap chʼoqtʼäna, jupajj wali suma jaqëkchïnsa, qʼala suma kayunakap thakin wali chʼollqhe qalanakaruw chʼalltʼaskäna.
  Ukat jupax, chiqans, uñch"ukisïnwa - mä juk"a thaya. Jupax wali qamir ukhamarak suma isthapt"atawa, ukat imill wawan kayunakapax q"ala, limosna mayisirjama.
  Ukampis Gulliver chachajj akham sänwa:
  - Mä wawatakixa, ¡jumax muspharkañawa!
  Vizcondesax q"ala kayuparux tunka kutiw ch"allt"äna ukat qhuruchasïna:
  - ¡Jumanakan jach"añchäwinakamax, shorts ukan wayna, janiw kuna askïkisa! Ukhamajj ¡janiw kuna qollqetï akat apsuñjamäkiti!
  Uka waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Ay! ¡Taqinipuniw qullqi tuqit jan waltʼäwinakax utji!
  Imill wawax chuym ch"allxtataw chhuxriñchjasïna, ukat q"ala muruq"u talonipax uka qalat apsusaw t"unjäna, ukham ch"amampiw ch"allt"äna. Mä wawax, ukat mä representante de la sexo justo ukax wali ch"amanïspawa, ukax muspharkañawa. Akax mä suma uñnaqt"aniwa - super!
  Ukat Vizcondesax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Mä panqar q"ucht"am, jan phinq"asimti!
  Gulliver jupax uñjkañ muspharkañ jiskt"äna:
  - ¿Kunatsa q"ucht"añasa?
  Imill wawax mä amtampiw arsuwayi, colerata wasitat q"ala, bronceado kayup ch"allt"asa, mä juk"a q"añut jaya pacha q"ala kayump sarnaqatapatxa:
  - Munasiña tuqita, chiqpachansa! ¡Kuna yaqha tuqitsa qʼuchtʼañasa!
  Uka wayna capitanajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw uñjkañ kusisiñampi qʼochtʼäna, wali llaktʼat, waynar uñtat arupampiw qʼochtʼäna:
  Amuyunakajajj walpun muspharayitäna
  ¡Taqi kunas qhanaruw tukuwayxäna, octubre phaxsinakjamas!
  Ukat ñanqha saxran ladonakaparux mä ch"uqi ch"uqimp ch"allt"añäni,
  ¡Ukat aka Uraqin wali muspharkañäniwa!
  
  Jiwasan alaxpachankir ukham warawaranakax ukhamawa
  ¡Yaqhipajj rubí, yaqhepasti diamantenaka!
  Jan wali jaqinakat impuesto apthapipxta - .
  ¡Uka jawqʼjajj mä martillomp sasiwa ukat janiw cejarukiti, jan ukasti nayraruw jawqʼjasi!
  
  Tienda ventanas ukanakax quasars ukanakampiw lurasi, .
  ¡Uka hipódromo kʼajkirïki ukajj lliphipi!
  Nayan almajanx gaping usuchjatanakaw utji - .
  ¡Ukanjja, mä jachʼa pogrom utjkaspa ukhamänwa!
  
  Jupanakax mä cometa ukan rizonakapjamaw liwxatapxani,
  Cordero qhana - leche thakhix qhant'iwa!
  O jan jiwir jach"a lurawinakaw q"ucht"ata, .
  ¡Frus ukax wiñayatakiw jach"añchäwin qhiparañapa!
  
  ¿Kunsa mä llakit jaqejj luraspa?
  Mä jachaqt"asiñakiw ch"uxña nayranakamat jaquqaniñapa...
  Kunapachatï taqi kunatï jakʼan utjki ukanakax chʼiyara ukat jikʼachatäxi ukhaxa,
  Kunawsatix junio phaxsin mä qhixu qhixu suyt"añampi suyt"apkta ukhaxa.
  
  Mä jachaqt'asisaw jan wali lakap ch'allxtayañama - .
  Aka pachax janiw quqa taypin bayas ukhamäkiti, uk amuyañamawa.
  Uka tawaqux jank'akiw kisunakap jumar qhant'ayani,
  ¡Ukanwa mä amuytʼasir samka phoqasïta!
  Ukatwa nuwasir waynax uka aptʼasisin qʼuchtʼäna. Ukat wali suma uñnaqtʼanïnwa ukat thayat sipansa jukʼamp suma uñnaqtʼanïnwa.
  Vizcondesa kullakajj akham sänwa:
  - ¡Suma q"ucht"apxasmawa! Ukampis ¿jukʼamp jachʼa luräwinak lurañ yattati?
  Gulliver chachajj altʼat chuymampiw akham säna:
  - ¿Kunas q"uchunakat sipansa juk"amp jach"äspa?
  Imill wawax lakap ch"uqt"asinx akham sasaw jaysäna:
  - ¡Kunas kusisiña ukat plus k"umaräña apani!
  Uka wayna capitanax liebre ukham patat aynacharu jaltasaw q"ucht"äna:
  Jumax nayan jach'a Taykajawa, .
  Tsunami ch"axwäwinakax wali ch"amampiw liwxatasïna
  Chiqansa, ejercitox wali chʼamani familiawa,
  ¡Jan walinak pedestalat Gehena markar jaqontañäni!
  
  Kunjams alaxpachan qhantʼir qhanaxa, .
  Pacha Pacha ch"axwirinakan chuymapat jutaski.
  Caballeronakan lurawipax jach'añchatäpan,
  ¡Janiw arrepentisipkañäniti, ¡jakäwiruw iyawstanjja!
  
  Uñisirinakax mä jach"a regalo katuqapxäna,
  Ukat jupax walja kunayman armanakaniwa...
  Jichhax pachax purinxiwa, amuyt"añäni,
  ¡Chernbog markan colerasiñapax wali ch"amampiw warxatäna!
  
  Ukhamaw pasäna, caballeronakaja,
  ¡Uka k"ajkir Pachax t"aqhisiñawa!
  Uka yatiyäwinx ceros ukanakakiw utjäna,
  ¡Ukat mayampiw infierno Cainax atipjawayxi!
  
  Orkshismo ukax ch"amaniwa, uka horda ukax thuqt"atawa, .
  Ukampis ¡janiw sajón jaqinakarux qunqurt"ayasiñamäkiti!
  Taqi kunat sipansa, yatiñan Elfin ukax wiñayatakiw jiwasamp chikäski -
  Ukat ¡Fenin chiqapar uñjir teórico!
  
  Jiwasax Wehrmacht ukarux t"unjaraksnawa, nayax yatxa, .
  Ukat qhawqha kʼari chuymanïkchïnsa aka dragonajj...
  Jiwasax espadanakapampiw khuchhurañäni,
  ¡Nayax País ukat señora ukar katuyat caballero ukhamätwa!
  
  Ch"aman suma sarnaqañax utjpan
  ¡Orklin markan fronteranakapar puriñatakiwa!
  Awkinakasan jach'a lurawinakaparu askïñäni,
  ¡Chiqpachansa, ¡ejercitosax nuwasïwinakanx janiw atipjañjamäkiti!
  
  Kunapachatï jutktan ukat samkasar phoqañäni ukhajja,
  Qullan causa - comunismo ukan lurawipa!
  Nayax imill wawarux pasillot mistuyä, .
  Posteridad ukanakatakix bandera: ¡honrado, altruismo!
  Ukhamaw Gulliver nuwasir waynax jan axsaras ukat wali amuyump q"ucht"awayi. Ukat jupanakamp chika sarnaqir imillanakax amparanakap t"axllirt"asipxäna. Ukat yaqhepajj qʼala kayunakapamp jawqʼjatäsajj saltʼasisaw saltʼasipjjäna. Ukax wali thaya ukat jach"a escalaruw puri.
  Gulliver jupax masiparuw akham jiskt"äna:
  - ¿Suma q"ucht"tati?
  Jupax wali kusisitaw jaysäna:
  - ¡Rusiena ukaxa doblado ukhamawa qhipäxaru! Ukampis sañäni, mä torojj arnaqaspa, jukʼampejj jakkir asjjatatäki ukhajja, ¡jukʼamp thaya ukat jukʼamp jachʼäspawa!
  Gulliver jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  Jiwasax janiw hámster ukhamakïktanti
  ¡Ukat wajjranakani toronakas!
  Taqi wakanakaruw chhuxriñchjapxta
  ¡Ukat mäkiw lobonakar ch"iyjañäni!
  . JANK"A 2. 2.1.
  Ukhamaw ejercitox nayrar sartawayi. Mä jach"a mariposa ukaw alaxpachan t"ijtäna, ukax kimsa p"iqin utjatapatx dragón sasaw pantjasispa.
  Ukat ch"iwinakapax primavera arco iris taqi coloranakampiw qhant"äna. Jïsa, jupax wali munat reinapunïnwa.
  Gulliver jupax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  Uka ch"uqi ch"iwi
  Jupanakax wali suma jaqinakäpxänwa...
  Nayax sumankañ apt'asiwaytwa - .
  ¡Ukat chuymatpach ukham säna!
  Vizcondesax jachaqt"asisaw chillqt"äna:
  - Janiwa ch"axwañasa ch"axwañasa, .
  Utax akhamawa jan ukax janiw ukhamäkiti...
  Mä granero lurañasawa, .
  ¡Kunatix jak"ankxi ukat!
  Ukat wiñay wawanakax larusipxaniwa, larusipxaniwa, wali suma ukat jach"a kisunakap uñacht"ayasa, marat sipan juk"ampi.
  Gulliver jupax Vizcondesaruw akham jiskt"äna:
  - ¿Kunatsa jiwasaxa mä senderismo ukarus sarapxtanxa? ¡Ukham muyuñasa ukat taqi kasta jan walinak manqʼañasa!
  Aka chiqanx imill wawanakax utjxiwa, ukat waranq waranq q"ala kayuni ukat bronceado ukhamaw utjäna, ukat taqiniw wali suma, seductora ukat musculoso. Ukat aptasin qʼuchtʼañ qalltä ukhajja, wali kusiskañawa;
  Reyejj taqe chuymaw apnaqistu,
  Decretonak apsu, taripirinakax sirvirinaka...
  Tronojj janiw chʼajjwañanakasa, larusiñanaksa aguantkiti,
  ¡Ukat janiw axsarañ atipjañatakix mä método ukhamäkiti!
  Ukampis uka qhepatjja, qʼala kayuni suma uñnaqtʼan warminakan qʼochupajj mä akatjamat jarkʼatäjjäna. Mä tama walja, q"aphini ukat ñik"utani orcos ukanakaw nayraqatapan uñstapxäna. Ukat jupanakax arnaqasipxäna ukat thujrunakap ch"allxtayapxäna.
  Ukampis imill wawanakax janiw phinqʼasipkänti ukat jankʼakiw nuwasiñatak wasitat wakichtʼasiñ qalltapxäna.
  Ukat Gulliver jupax uka apthapisin q"ucht"äna, q"ala, wawar uñtat kayunakap ch"allt"asa;
  Nayajj sumankañamp nuwasiñan falconätwa,
  Juk"amp qhana warawara manqhan yuritayna...
  Awki markan chiqap yuqanakapax - .
  Munasiña - jach"a, chiqpacha!
  
  Mä suma uraq lurañäni,
  Ukanx jichhax kusisiñaw utjani...
  Querubín Intix qhant'pan,
  ¡Qullan, jach"añchata Elfia!
  
  Jiwasax amtanakasaruw phuqhañäni
  ¡Janiw jukʼamp suma yänakajj alajjpachan utjkaniti!
  Uka waynax espadampiw sartani, jumasti,
  ¡Kusisiñajj jumatak utjpan!
  
  Ukat universo suma uñnaqtʼanïñanxa, .
  ¡Jach"a Awkix qhant"añapatakix pachaw purini!
  Uka tawaqux qʼala kayunis tʼijtkchixa,
  ¡Iyawsapxita, niyaw comunismo taypin jakañäni!
  
  Jach'a qullunakan suma uñnaqt'apa,
  ¡Ukat quri estepanakax mä suma qʼapkir alfombrampi!
  Jiwasajj alajjpachat qʼañunak qʼomachañäni
  ¡Iyawsapxita, janiw jakäwisat arrepentisipkañäniti!
  
  Ukat akapachan taqi kunas walikïskaniwa,
  Chiqansa, ¡elfinismo ukax taqi chiqanw atipt"ani!
  Khititejj amparapan mä cincela aptʼasi,
  ¡Khitis ametralladora ukat balas ukanakar munpacha!
  
  Kuntï lurktan ukajj wiñayatakiw utjani,
  ¡Marte sat planetan sawkasis markanakar lurañäni!
  Britannia markan ch'amapax wali jach'awa -
  Uraqpachan jaqinakar sapxañäni - ¡armachapxam!
  
  Uka wilax jalluski ukax yapuchañatakiwa,
  ¡Ukaruw munasiñ jathanakax jilxattaski!
  Sublunaria uraqpachanx taqinitak askïpan,
  ¡Janiw mä loro caballero ukhamakïñamäkiti!
  Ukat imill wawanakax wali suma q"uchunak ist"asax orcos ukanakarux arcos ukat ballesta ukanakamp pallapallanakamp jiwayapxäna. Ukat nayrïr flechanakajj orconakaruw jaya cheqat jawqʼjäna. Ukat ballesta pernonakajj jiwayirjamaw tukupjjäna.
  Imill wawanakax akham sasaw arnaqañ qalltapxani:
  - Taqini suma uñnaqt"ani, mä familia, .
  ¡Aka alajjpacharuw ismuñat qʼomachañäni!
  Wakisispa ukhaxa, jank"akiw orcos ukanakarux pacificañäni,
  ¡Ukat mä colerat querubón ukaw jiwasanak patat jalnaqäna!
  Vizcondesax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Banzai!
  Ch"axwirinakax orcos ukanakarux wali jayatw jawq"japxäna, ballesta ukan tambornakap q"ala kayunakapamp muyuntapxäna. Ukat uka pachparakiw, q"añut, canela ukat ñik"utan osonakar ch"axwañkamax q"uchuñx janiw armasipkänti;
  Nayan pachajax ch'amakaruw chhaqtawayxi - .
  Jiwat paisaje ukat thaya ch"amaka.
  Ukat nayax jumanakan uñisirimawa
  Ukat iyawsapxita, ¡aka rollox janiw nayatakix askïkiti!
  
  Nayan ofrecimientojajj iyaw sañamawa
  Jumatak pasión ukax nayan jach"at arsu.
  Juman jaysäwimax janiw jiwaykitaniti
  ¡Ukat jiwañaruw juchañchapxätam!
  
  Akapachajj mayjtʼaskiwa, .
  Jakañax tukusxiwa
  Jumax condenado ukhamätawa
  ¡Ukat markamasti!
  Janiw kuna amtanakas utjkiti
  El Gilet Esfera ukax mä jach"a uñacht"äwiwa
  Mä pachanx ch"amaka ukat hielo ukaw utji
  ¡Uka mantañaw jist"arasini!
  
  Wila Elfos ukax talisman ukankiwa
  Conjunción Arumax Deimos ukax wartañapawa.
  Jan wali, envidiasiña, axsaraña ukat sallqjaña
  Jupampiw aka oraqer apanini.
  
  Juman akapachamax nayankiwa
  ¡Ukan llavepajj nayaruw amparan utjitu!
  ¡Nayaw wiñay sumankañ churapxäma!
  
  ¿Kunsa ajayumax atinisi?
  Desmond jilatajj janiw jumar qhespiyañatak tiemponïkaniti.
  Kawkhantix utajax utjki, qhanax jist"antatawa
  Juman junt'u uraqimax markajaruw imantatäni.
  
  Mä jamasat yatiyapxäma:
  Combinación ukan arumax, elfo wila
  Amuleto ukarux manchañaw wakisi
  Ukat akapachan punkunakapax jist"aratäniwa.
  
  Akapachajj mayjtʼaskiwa, .
  Jakañax tukusxiwa
  Jumax condenado ukhamätawa
  ¡Ukat markamasti!
  Janiw kuna amtanakas utjkiti
  El Gilet Esfera ukax mä jach"a uñacht"äwiwa
  Mä pachanx ch"amaka ukat hielo ukaw utji
  ¡Uka mantañaw jist"arasini!
  
  Wila Elfos ukax talisman ukankiwa
  Conjunción Arumax Deimos ukax wartañapawa.
  Jan wali, envidiasiña, axsaraña ukat sallqjaña
  Jupampiw aka oraqer apanini.
  
  Juman akapachamax nayankiwa
  ¡Ukan llavepajj nayaruw amparan utjitu!
  ¡Nayaw wiñay sumankañ churapxäma!
  
  Jumax loco ukat qhuru jaqïtawa
  Ukampis tiempomax tukusxiwa
  Janiw akapachar apnaqkätati
  Maldición jumax, Ch"amakan Profeta.
  Jiwañajj qhespiyasiñat sipansa jukʼamp askiwa
  Kunas esclavonak taypin nayrïr jaqïñapa.
  Jumax yatisktati nayan amtäwija - .
  Nayan jaysäwijajj akham sänwa: "¡Wiñayatak chhaqtjjam!"
  
  Akapachajj mayjtʼaskiwa, .
  Jakañax tukusxiwa
  Jumax condenado ukhamätawa
  ¡Ukat markamasti!
  Janiw kuna amtanakas utjkiti
  El Gilet Esfera ukax mä jach"a uñacht"äwiwa
  Mä pachanx ch"amaka ukat hielo ukaw utji
  ¡Uka mantañaw jist"arasini!
  
  Wila Elfos ukax talisman ukankiwa
  Conjunción Arumax Deimos ukax wartañapawa.
  Jan wali, envidiasiña, axsaraña ukat sallqjaña
  Jupampiw aka oraqer apanini.
  
  Wila Elfos ukax talisman ukankiwa
  Conjunción Arumax Deimos ukax wartañapawa.
  Jan wali, envidiasiña, axsaraña ukat sallqjaña
  Jupampiw aka oraqer apanini.
  
  Juman akapachamax nayankiwa
  ¡Ukan llavepajj nayaruw amparan utjitu!
  ¡Nayaw wiñay sumankañ churapxäma!
  Ukhamaw imill wawanakax q"uchupxäna, jupanakax elfos ukham uñt"atawa, ukampis kunjamatsa juk"amp jaqir uñtatawa. Janitï sinti suma uñnaqtʼanïpkchejja. Ukat wali musculoso cuerponakapampi ukat figuranakapampi.
  Orcos ukanakax janiw ukham imill wawanakarux jark"kaspati. Ukat espadanakampi, thujrunakampi ukat hachanakampi jawqʼjasaw qʼañu ukat qʼapkir osonakampi jikisipjjäna.
  Ukat imillanakax q"ala, rosa talonanakapampix orcos ukanakarux chinuparuw ch"allt"apxaraki.
  Ukat qʼala kayunakapampix veneno, jiwayir agujanak jaquntapxarakïna.
  Ukat orcos ukanakax liwxatasin jiwapxäna.
  Vizcondesax Gulliver jilataruw akham jiskt"äna:
  -¿Uñt"tati suma uñnaqt"animpi jan wali uñnaqampi ukham qhana ch"axwaña?
  Uka wayna capitanajj larusisaw akham säna:
  - Chiqpachansa janiwa! ¡Ukajj wali muspharkañawa!
  Imill wawax p"iqip ch"allxtayäna ukat jupa pachpaw q"ala kayu, cincelat kayup jiwayir ch"amampiw jaquntäna, ukat mä granada wali t"unjir jaquntäna. Mä arco ukham t"ijtäna ukat orcos ukanakan thiyaparuw ch"allt"asïna, kunayman tuqinakaruw ch"iqiyäna.
  Gulliver jupax akham sänwa:
  - ¡Jumax perfección ukhamätawa, jachaqt"asitamat gestokama! Ukampis yatisktawa, ¡kayunakampi granadanak jaquntañax wali thayawa ukat janiw uñtʼatäkiti!
  Vizcondesa kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Jisa, kayunakajaxa wali munatawa! Ukat qʼala rosa suelanakajajj jachʼa caballeronakaw jampʼattʼapjjetäna. Ukax juk"amp sumawa kunapachatix elfonakax uk lurapxi ukhaxa. Ukampis orcos ukanakax talonanakam liq"ipxaspa ukhaxa, ¡ukax jik"asiwa!
  Ukat imill wawanakax uka apthapisinx escarlata chuchup uñacht"ayapxäna, sujetadoranakap apsusaw uñacht"ayapxäna. Ukat kunjamsa irpapxätam ukat jiwayir llijullijunakampi jawqʼjapxätamxa. Ukat orcos ukanakax phichhantapxani, ukat ñik"utanakapax chhullunkhayasini ukat char. Ukat uka uywanakax wali axsarañjamaw wararipxi.
  Ukat imill wawanakax uka aptʼasisaw qʼala kayunakap lakapar uchapxani. Ukat kunjamsa phustʼapxi. Mä silbato istʼasi, walja cuervonakaw pʼeqepar mä thujrumpi jawqʼjatäpkaspas ukhama. Ukat uka pachparakiw chuyma usumpi ukat indigestión ukamp usuntapxaraki. Ukat jupanakax liwxatapxi, muspharata ukat muspharata, alayaru, orco osonakan p"iqip chupanakapamp ch"allt"asa.
  Uka monstruonakan p"iqi ch"akhanakapax jaljtawayi ukat veneno wilax mistu.
  Gulliver chachajj akham sänwa:
  - ¡Akax wali thaya ukat muspharkañawa! Maynix akham saspawa - ¡ultra-estelar!
  Noble tawaqux p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Jïsa, wayna! ¡Akax wali munasiñawa! Ukampis janiw ina ch"usat sarnaqañamäkiti. Ukat ¡orconakarux mä jiwayir olampiw ch"allt"añama!
  Gulliver jupax mä jach"a jach"a tukusaw jaysäna, wawar uñtat, musculoso ukhamäkchisa, amparanakap t"axllirt"asa:
  - ¡Chiqpachansa akax janiw jasakïkiti!
  Ukat uka waynax mä guisante thayaruw jaquntäna ukat t"unjäna. Ukat jupax t"ijt"asaw orcos ukanakarux ch"allt"äna, ukat jupanakax phichhantapxäna ukat juk"amp alturuw thayar t"ijtapxäna. Ukat ukatsti turkakipt"aña.
  Vizcondesa kullakajj akham sänwa:
  - ¡Aka kutix wali sum jaquntawaytaxa! ¡Walikiwa, inas yaqha uñacht"ayapxchisma!
  Ukat suma imillanakax wasitat mä amtampiw irpapxätam ukat rubí chuchumat llijullijunakampi jawq"japxätam. Ukat pulsaranakani ombligonakatxa. Ukat ukax wali t"unjiriwa, orcos ukanakax jakkir phichhantatawa ukat waranq waranq jaqinakaw t"unjapxi.
  Gulliver chachajj akham sänwa:
  - ¡Super sasaw sañani!
  Vizcondesa kullakajj akham sänwa:
  - ¡Jichhaxa q"ucht"aña pachawa! Walikiwa, jan phinq"asimti, akax walpun yanapt"istani.
  Gulliver jupax p"iqip ch"allxtayäna ukat wali kusisitaw q"ucht"äna;
  Jiwasax precursor - caballeros del País, .
  Kunatix noviembre phaxsin chimpun yuripki ukax...
  Elfia kullakax janiw qhispiykañäniti,
  ¡Reyin wila banderapampi jachʼañchasiñataki!
    
  Jiwasax wali munasiñampiw ch"axwañ yattanxa,
  Orkshistanakax taqi chuymaw wajjranakap p"akjapxäna...
  Mä jachʼa mochilaruw granadanak utjistu,
  !
    
  Qullan Mama Markasar munastanwa,
  Kuns uka axsarkañ elfinismox luratayna...
  Aka chiqanx Elsomolkax q"ala kayukiw ch"uqi taypin irpatäski,
  ¡Ukat orcistax aynacht"ayañ munistu!
    
  Elfskva markan Orxismo sat religionampiw taqe chuyma chʼajjwayäta,
  Ukat taqi uñisirinakaruw mä hoz ukamp khuchhuqapxta...
  ¿Kunatsa aka Orkmacht ukax elfonakar churasïna?
  ¡Nayaw juparux puñchujampiw jawq"jä!
    
  Nayax precursorätwa ukat jach"a Elfskva ukan p"iqinchatawa,
  Jupax mä jach"a nuwasir jaqir uñtataw nuwasïna...
  Orksismo ukan sallqa ch"axwawip sayt"ayawayi,
  ¡Taqi ch"aman Tatitusan Familiapax mayakiwa!
    
  Elfia markan jaktäwipanx janiw kuna límites ukanakas utjkiti,
  Jach"a Elfino, qunqurinakasat jilsuwayitu...
  Svarog jach'a, jach'a mesiasa,
  Ukat Ladax mä ideal radiante ukhamawa!
    
  Jiwasax precursoranaka, yuqall wawanaka, imill wawanaka,
  Jiwasax nuwasiñx walpun munastanxa - akax jiwasan suertesawa...
  Ukat elfo molino jisk"a arupax jawsi, .
  ¡Wila wartäwinakax apnaqkchisa!
    
  Elfiax Svarog sat chachan yurïwipawa,
  Ukat thakhix elfinismo ukatakix qhant"atänwa...
  Precursoranakax janiw mä jan wali Diosax munapkiti,
  ¡Uñisirinakax janiw mä puñchur kʼuchuñ puedistani!
    
  Jiwasax mä thaya tank armadura inclinada ukaniwa,
  Orcos ukanakax janiw ukhamakiti,
  Lada sat jachʼa tawaqur munasiñampixa,
  ¡Ukhamatwa uka manqʼa manqʼir animalajj anatañar tukuñapataki!
    
  Jaqinakax Elfskva ukarux ch"axwañampiw arxatapxäna,
  Ukat ukat jach"a Elfingrad ukax utjarakiwa....
  Jiwasax elfinismo ukarux niyaw uñjañäni,
  ¡Orklin markanx mä desfile ukaw utjarakini!
    
  Jïsa, Elfingrad markax uka arutwa jach"añchasi,
  Jiwasax q"ala kayukiw mä ch"uqi ch"uqi taypin precursor ukhamätanxa...
  Mä loqhe vacan wajjrap p'akjañäni,
  Ukat Orktler ukarux chiqak ataúd ukar irpañäni!
    
  Yatipxam, Awkix janipuniw qunqurt"asiniti, .
  Jupan impulsopax janiw jark"atäkaspati...
  Intix wiñayatakiw Elfia markar qhant"pan,
  ¡Ukat jan axsartʼir lunthatax tʼunjatäniwa!
    
  Elfingrad markanx jan axsart"irïñ uñacht"ayapxäna,
  Jiwasax Orks ukanakar jark"aqañ atipxta...
  Elfos ukanakax ukham audacia ukanipxi, jumax yatisktawa, .
  ¡Ukat uñisirinakax ceronakakiw utjani!
    
  Elfiax Marte sat planetaruw avionat saraspa,
  Ukat kunayman jach"a kankañanak luraña...
  Ukat chiqans taqi kunas wali thayakïniwa,
  ¡Jakäwix mä seda hilo ukham jan chʼamanïkchisa!
    
  Elfonakan ajayupax janiw ch"axwäwinakan jark"awinak yatkiti,
  Jupax Perú markan ch"amapampiw...
  Jiwasax diosanakat premio katuqañaw suyt"ata,
  Ukat elementox qhant"iwa, iyawsapxita, runa!
    
  ¿Kunjamatsa duende ajayux atipt"asiñ jan yatki?
  Iyawsapxita, jupax taqi kuns takxataspawa...
  Jiwasax precursoranakax ukhamax venganza munapxta...
  ¡Jan atipt"kay, Pachamaman ejercitopar uñtasita!
    
  Atipjañax niyaw jiwasanakxarux purini,
  Elfinismo ukan jach'añchäwipanx qhanax utjpan...
  Jach"a achachilanakajaxa Pachamamataki ch"axwapxiritayna,
  ¡Niyaw kusisiñampi alwampi jikisiñäni!
    
  Jani Pachamama utjkchixa, janiwa precursoranakatakixa jakawi utjkaspati, .
  Jupanakax jupatakiw ch"axwañ munapxi...
  Ukat ¿kunsa jumanakax munapxta, jan wali jilatanaka?
  ¿Esclavot jakañ churañasati?
    
  Janiwa, Fuhrer ukax elfonakaruw esclavonakjam katuqani,
  Jiwasax mä muñeca ukham t"unjañäni...
  Taqi kunat sipansa, Elfia markankir caballeronakax nuwasipxaspawa,
  ¡Ukat quri ch"iyar querubón ukax jiwasamp chikaw utji!
    
  Akapachanx janiw kuna facetas Mama Markasan utjkiti,
  Ukax wali qhana warawarar uñtat phichhantatawa...
  Jumasti nayatakejj munasiñ idoloruw tukjjtajja,
  ¡Janipuniw jumat jaljtkäti!
    
  Nayajj precursorätwa ukat qʼala kayuni waynätwa,
  Kunas mä q"ala talonampi ch"uqi taypin t"ijt"i...
  Ukat kawkhantï mä munat janqʼo conejitojj saltʼaski,
  ¡Ukajj uñisirinakan wajjrap pʼakjañapawa!
    
  Chʼaxwäwin mä precursorax janiw pächasiñ yatkiti,
  Jupax janiw payaso ukhamäkiti, jan ukasti terminador ukhamawa, yatisktawa...
  Venganza ukax qhuru Orks ukanakaruw purini, iyawsapxam
  ¡Ukat elfinismo sat jachʼa paraíso ukaw utjani!
    
  Kunjamas jutani, pacha yatiña, .
  Ukanx sapa nuwasirix uywa manq"añ utat...
  Qhipa samañakama ch"axwapxam, .
  ¡T"unjatäpan, jumax wali qhuru jan wali jaqirux uñt"tawa!
    
  Elfinismo ukan warawaranakapax wali qhant"atawa, .
  Akapachanx janiw juk"amp qhana, suma pachax utjkiti....
  Orksismo ukan yugop p"akjañäni, iyawsapxita,
  Ukat Orktler jupax elfonakan chika uru manq"añatakis utjani!
    
  Iyawsapxita, jiwasax ukham acero tankinakanïtanwa,
  Uka pantera conchapax janiw mantkaniti...
  Jiwasan usuchjatanakasarux yodo ukamp ch"allt"asipxañäni, wayna,
  ¡Ukat mayampiw uka precursorax jan axsaras nuwasiñar tʼijtʼi!
  
  Ukhama, orkistanakax wali sum katuqapxäna, .
  Jupanakax janiw amuyapkänti, ukhamakiw atipt"apxistaspa...
  Jiwasax uñjtanwa elfinismo yatiñ millas, .
  Ukat ¡Orkmacht ukarux sawkasisaw p"akintaraksna!
    
  Jiwasan ch"aman Mama Markan sutiparu,
  Mä jach"a jach"a tukur precursorax ataque ukaruw saraski...
  Qhixu qhixunakax Pacha Pacha patxar warkt"atäkchisa,
  ¡Taqinitak mä atipjir uñachtʼäwi churañäni!
    
  Iyawsapxita, uñisirix janiw samkamar jark'kaniti,
  Taqi Orks ukanakaruw wasitat atipt"añäni...
  Janiw kuna jan walis utjkaniti, iyawsapxita, tronon reyin reyiñataki.
  ¡Mä machaq pacha orden uñstayañäni!
    
  Taqi kunas walikïskaniwa, Awki Pachana yatipxtawa,
  Nayax yuqall wawakïtwa, ukampis nuwasïwinx Robin Hood,
  Qalltanjja, escritorio patjjarukiw chʼoqtʼasiyäta, .
  Ukat jichhax, iyawsapxita, ¡chiqpachans wali sumawa!
    
  Mä duendex Orks ukarux bayonetampiw ch"iyjaspa,
  Jupax kuna ejercitorus atipt"ani...
  Ukat precursoranakax elfinismo ukan jakasipxañapataki...
  Chiqansa, ¡amigonakax mä chʼaman monolito ukhamawa!
    
  Nuwasïwinx janiw kuns orcos ukanakarux katuykañäniti,
  Uñisirinakasarux chiqañchäwinakampiw atipt"sna...
  Ukat ukhamatw Orks ukar mä club ukamp atipt"apxta,
  !
    
  Duendex janiw Orks uñt"kiti, khuyapayasiñ yati, .
  Jupax jan atipt"kay ch"amaniwa...
  Uka bastardonakax mä sabre kunkapar katuqapxani,
  ¡Ukat Supayajj tʼunjatäniwa!
    
  Orkler chachajj jan atipjatäkaspas ukham janiw creyiñamäkiti,
  Infiernon chʼamap apthapisksta ukhasa, taqe kunwa amuytʼañama...
  Kunapachatixa jaqinakasa, partidosa mayachasipxi ukhaxa, .
  ¡Jaqinakax Orkmacht jiwasanak ch"iyjapxäna!
    
  Elfiax patak patak maranakaw santu ukham uñt"ata,
  Jupax Tigres ukarux metal ukham p"akintawayi...
  Mä juk"a juk"a ch"allt"ata, .
  ¡Aka markakiw uka waynax samkasïna!
    
  Jach"a jaqinakjamaw atipt"apxta
  Uñisirinakaparux mä espadampiw jiwayapxäna...
  Jiwasax qhanan elfos ukhamätanwa, ch"axwäwinakanx jan atipt"kayawa, .
  ¡Tata Pacha uñisirinakaruw atipt"añäni!
    
  Iyawsapxita, janiw kunas jark'kistaniti,
  Ukat jumanakax uñt'apxista, janiw kunas atipt'apkistaspati...
  Jiwasax Fuhrer calvo ukarux imt"añäni,
  ¡Mä filo espadampi ukat acerot lurat escudompiw utjistu!
    
  Taqi universo ukanx janiw juk"amp suma Elfie, .
  Patak patak maranakaw qhanan pachapax utjani...
  Taqi wawanakatakisa sumankañasa, kusisiñasa utjani,
  ¡Patjax mä ch"aman amparaw munasispa!
    
  Ukhamajj Orklin sat cheqan anattʼasajj .
  Orkmacht markarux laq'ar uñtat wilaruw ch'allt'añäni...
  Ukapachaw alaxpachan qurpachasiñ urux utjani,
  Ukat Lada kullakampi chika, ¡munasiñaw apnaqi!
  Uka waynax capitanax wali sumaw muxsa arupampix q"ucht"i. Ukat chiqpachansa wali munasiñawa ukat mä jawiraw almajan jalluski.
  Vizcondesax jachaqt"asisaw akham säna:
  - Jisa, aka q"uchuxa wal yanapt"apxitu!
  Chiqansa, cuervonakax mä stupor ukar jaquntapxäna ukat liwxatapxäna, muspharata, p"iqiparux thujrunakampi, jan ukax inas juk"amp llamp"u yänakampi jawq"japkaspas ukhama.
  Chiqansa, imill wawanakax espadanakampi, hachanakampi armatäsax wali uñt"atawa, orcos ukanakarux khuchhuqapxirïna. Ukat jupanakan alcancepax wali jach"änwa, ukat flechanakax wali sumaw osonakarux jaqunuqapxäna. Ukat chiqans nuwasirinakax janiw kuns lurañjamäkänti, jan ukasti catapultas ukat balistas ukanakamp apnaqapxäna. Ukat jachʼa manqʼañanaka, nina nakhantayañjam misturampi, aceitempi alcoholampi jaquqanipxäna. Ukat orconakarux salchichanakjamaw phichhantapxäna.
  Gulliver jupax lakap ch"allxtasaw akham säna:
  - ¡Wali sumawa! ¡Ukat phichhantat aycha thujsapax wali sumawa!
  Vizcondesax masiparuw nayranakap ch"allxtayäna ukat chillqt"asïna:
  Uwija aychaxa wali ch"uñuwa, .
  ¡Imill wawanakan batonax wali ch"amaniwa!
  Chʼaxwirinakax jupanakar katuntapxäna ukat wasitatwa chuchupan wila chuchunakapat jiwayir llijullijunakamp jawqʼjapxäna.
  Ukat walja jan wali orcos ukanakax phichhantatäpxänwa ukat phichhantatäpxarakïnwa. Ukanakax qhanan ejercitopan chiqpach lurawinakapawa.
  Ukat q"ala kayuni, suma imillanaka.
  Gulliver jilatajj akham sänwa:
  - ¡Akax nayan ajanujawa! ¡Mä penalty utjani, mä penalty utjani!
  Ukhamaw kunjamsa agresivu uñstawayi.
  Ukhama, kunatsa imill wawanakar jan arnaqañax wakisispa:
  Mä jan wali orcox qalanak taypinw jalnaqäna,
  ¡Juparux napalm ukamp jawq"japxam!
  Janiw orcos ukanakarux khuyapt"ayasiñamäkiti
  ¡Taqi reptil ukanakar t"unjapxam!
  Kunjamatix ch"uqi ch"uqi ch"uqi - .
  ¡Q"añunakar uñtat phichhantapxam!
  Vizcondesaxa, zafiro nayranakapampi ch"allxtasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akax sinti suma uñnaqt"aniwa!
  Gulliver jilatajj nayranakap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Qhana utjpan, .
  Nayax janiw alaxpachar sarkti...
  Alwax puriniwa - .
  ¡Ukat chiqpachansa alaxpacharuw sarañäni!
  Vizcondesax larusisaw akham säna:
  - Jisa, chiqpachansa, sarxañäniwa. ¡Ukat wasitat jutañäni!
  Uka wayna capitanajj masiparuw nayranakap chʼoqtʼäna ukat akham sasaw qʼochüna:
  Nayax alaxpachar sarañ munta, alaxpachar sarañ munta,
  ¡Akankäyätwa, ukampis janiw ukankäyätti!
  Ukat terminador wawax mä wali compacto guisante de muerte orco uñisirinakaparux jiwayir ch"amampiw jaquntäna.
  Ukax t"ijtäna ukat t"ijtäna, uñisirinakaruw taqi chiqar ch"iqiyäna. Ukat orconakan pʼeqenakapajj qheparuw liwjjatäna.
  Vizcondesa kullakajj akham sänwa:
  - ¡Fasmagoria ukaxa wali jach"a uñt"atawa!
  Gulliver jilatajj akham sänwa:
  - ¡Ukhamawa! ¡Maldita democracia ukax zarismo ukaruw puri!
  Uka tawaqux jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Reyejj pʼeqepankañapawa, janiw tronopankañapakiti!
  Ukat zafiro nayranakapajj warawarar uñtataw qhantʼäna. Ukat wali suma uñnaqtʼanïnwa.
  Uka waynax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Machaq, chiqapa pachataki!
  Vizcondesa kullakajj akham sänwa:
  Uraqpachanxa chʼaxwäwinakaw utji,
  Ukat qhawqha tʼaqhisiñas utjaspa...
  Supayax qhispiwayi,
  ¡Ukat wali colerat jiwayañ qalltäna!
  Gulliver jilatajj akham sänwa:
  - Jïsa, jupax lurataynawa! Uka jisktʼajja, ¿kunapachas? ¡Nayratpachaw jiwayañanakax utjawayi!
  Uka tawaqux p"iqip ch"allxtayäna:
  - Cainan pachapatpacha, ¿jumax sañ muntati?
  Uka waynax akham sasaw jaysäna:
  - ¡Nayrïr jiwayawix jaqinakan amuyunakapankänwa! ¡Adanax janiw luratäkänti, jan ukasti ajayupakiw utjäna!
  Vizcondesa kullakaxa jachaqt"asisaw jiskt"äna:
  - ¿Jumaxa amuyatati almaxa wiñayatakiwa?
  Gulliver jupax ch"amampiw p"iqip ch"allxtayäna ukat wawapan q"ala kayup ch"allt"äna:
  - Jilapachaxa, ¡ukaxa chiqapawa! ¡Kunjamäskpasa, ¡Tatitu Diosax jaqirux samañapampiw phustʼäna ukat wiñay, jan jiwir, wiñayatak utjki uka partículapampiw phuqtʼayäna!
  Imill wawaxa wali jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  Tatitur almamampi munasim,
  Jesusax jumampïpan...
  Ukat jumatix mä wayna alaxpachar sarañ munsta ukhaxa,
  ¡Cristo sapaki samkañawa!
  
  TROLL UKAT ELF UKAT ORCS UKANAKA
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Mä troll ukat mä duende, mä jach"a ejercito p"iqinchiri, ukax exclusivamente wali suma, curvas ukat musculosos imillanakakiwa, mä horda de orcos ukanakamp nuwasiñaruw mantapxi. ¡Ukat nuwasirinakax wali jach"a clase uñacht"ayapxi!
  . JANK"A 1. 1.1
  Troll waynampi duende tawaqumpix jichhax mä jach"a ejercito p"iqinchir jikxatasipxäna.
  Nayraqatajja, imill wawanakajj kayukiw sarapjjerïna. Jupanakax translúcidos túnicas ukanakakiw uchatäpxäna, ukax janiw suma, bronceado, musculoso cuerponakap imantkänti. Ukat imill wawanakan qʼala chʼamani kayunakapajj mä thaknam sarapjjäna.
  Suma uñnaqt"aninakax kayunakap qhipäxar jaquntapxäna ukat ch"aman, ukat pachpa pachanx suma, jisk"a cinturani janchiparux chiqaparuw chiqañchapxäna.
  Ukat kuna ch"aman ukat luxus caderas ukanakas imill wawanakax utji, jupanakan contornonakapax janiw jisk"a túnicas ukanakamp imantatäkiti.
  Pusi k"ajkir warawaranakax alaxpachat qhant"äna, wali ch"amampiw qhant"äna.
  Infantería ukankir imill wawanakax mayj mayj armatäpxiwa. Yaqhipanakax arcos ukanipxi, yaqhipanakax juk"amp ch"aman ballesta ukanipxi pernos ukanakampi. Ukanjja, espada aptʼat nuwasirinakasa, dardonak jaqontirinakas utjarakiwa. Yaqhip suma uñnaqtʼani ukat chʼamani imillanakax qhipäxapanx wali chʼaman hachanakanïpxarakiwa, ukat jachʼa nuwasirirus chikat khuchhuqañ yatipxi.
  Ukatjja, troll ukat duendenakajj ladopar uñtapjjäna ukhajja, ¡caballonakan, camellonakan ukat elefantenaksa imill wawanakar uñjapjjäna! Imill wawanakax jan mayjt"ataw wali musculoso jach"a, jach"a chuchuni, bronceado, q"ala kayuni, ukat juk"akiw isimp ch"uqt"ata.
  Ukat ñik"utanakapax kunayman saminakaniwa - ch"uxña ukat ch"uxña, ukat naranja, q"illu, wila, janq"u, ukat juk"ampirus ch"uxña ch"uxñanaka. Ukampis en general, imillanakax wali chic ukhamawa. Ukat kayunakapax qʼala, musculonakan bolanakapax chocolate ñikʼutap manqhanwa liwxatasi.
  Khitinakatix sapürunjam pallapallanakäpki ukanakax janiw k"achacht"äwinakanïpkiti, jupanakpachaw k"achacht"atäpxi. Ukampis nuwasir comandantenakajj amparanakaparu ukat kayunakapan qorit lurat pulseranakampi kʼachachtʼatawa, ukajj qorit luratänwa, qollqempi, platinompiw kʼachachtʼatäpjje, uka pulseranakajj gemanakampi chʼoqantatawa. Yaqhip imill wawanakax ñik"utapanx wali aski qalanakat lurat pendientes ukat broches ukanakaw utjaraki. Taqi kunas wali suma uñtatawa. Imill wawanakan ajanunakapax wayn tawaqunakawa, suma uñnaqt"aniwa, janiw kunas coleratäkiti, chinunakapas jan axsart"irïkchisa. Ukat ukhampachasa, walja imill wawanakax wali suma ukat erotico ukham thujsapxi. Ukaxa wali ch"amani, musculoso ukatsti, pachpa pachana, seductora cuerpos ukanakata aski wali jila chanini perfume ukatsti natural aroma.
  Troll waynax jupanakar uñkatasax wali ch"aman kusisiñaw jikxatasïna, niyaw phallawayxäna.
  Uka jakʼanjja imill wawanakakiw utjäna. Ukat waranq waranqanakaw utjaraki. ¡Taqi kunas juk"akiw ch"uqt"ata, wali sallqjañjama ukat chacha munañap sartayaña!
  Raptor jak"anxa, kunjamtix troll waynax sapki ukhama, duende amigopax, mä noble viscountess, mä unicornio ukar kayuk saraski. Erimiada jupax sapakiw chiqap chacha warmin representantepaxa, jupax zapatos ukaniwa - sandalias ukanakax diamantes ukat topacios ukanakamp k"achacht"atawa. Jupa pachpaw mä luxus trajempi isthaptʼata, ukat pʼeqepanjja, kʼajkir, aka oraqen jan uñtʼat wali valorani qalanakat lurat mä chispi coronaw utji. Ukat jachʼa pechonjja, ordenanakaw utjaraki.
  Kunjamatix Raptor ukax ukhama. Jupanakax walja waranq waranq suma, q"ala kayuni, chika q"ala jan isin imill wawanakan ejercitopar p"iqinchapkaspa ukhamawa.
  Erimiada, ukham suma imill wawanakan aka k"ajkir uñnaqap uñkatasa, jupanakax q"ala kayunakap ch"allt"asipxi, thakin ch"ullqhi qalanakaparux wali suma k"uchi k"uchumpiw talón ukar k"uchupxi, ukat q"ucht"añ qalltäna;
  Jiwasax planeta patat warawaranak pataruw t"ijtxañäni,
  Intix wali ch"amampiw qhant"ani...
  Heroísmo de los elfos de luz ukax jach"añchatawa,
  ¡Chacha katurirux anatañaruw tukuyi!
    
  Chiqpachansa wali chʼamakïniwa,
  Kawkhantix mä qhixu qhixux uraqpachan qhant"ki...
  Manzanax wali panqarawa, .
  ¡Primaverax purinxiwa, chiqpachansa!
    
  Mä eraw utjani, elfinismo ukan iyawsapxita,
  Kawkhantix khiti jaqis demiurge ukhamäki.
  Jiwasax Orkshismo ukan manchap ajanusat jariqañäni,
  ¡Wakisispa ukhaxa, aradox yapuchaniwa!
    
  Uraqpachanxa chiqa chuyman diosanakaw utjani,
  Jupanakax kusisiñamp larusiñampiw duenderux apanipxani...
  Jiwasax ñik'utasarux mirrampiw jawq'jañäni,
  ¡Uka jachʼa luräwin sum sarnaqañapäpan!
    
  Jisa, Elfiax uraqpachankir markawa,
  Elfinismo ukax qullan uraqipawa...
  Q"ala kayuni tawaquxa t"ijtäna
  ¡Jupajj noviäñatakiw nasïna!
    
  Jisa, munasiña suma uñnaqt"ani Elfia, .
  Kunas metalat qalat lurawayi...
  Jaqinakaxa, iyawsapxita, juk"ampi kusisita tukupxani
  ¡Alaxpachat napalm jallu purinpan!
    
  Janiw Rod jan utjkipanx kusisiñ thaqhañamäkiti,
  Jupax wiñayatakiw munasiñ churapxätam...
  Svarog sat chʼaxwäwin talona manqhanxa,
  ¡Monstruonakan wilapaw wartatäski!
    
  Jach'a jaqinakan juk'amp suma markapax janiw utjkaspati,
  Ukax trolls ukat gnomes ukanakaw filanakanx utji...
  Wiñayatakiw Awki Markampi mayachatätanjja,
  ¡Kuna nuwasïwins atipt"añäni, jumax yatisktawa!
    
  Ukhamajj ¿kunatsa uka jaqejj wali llakitäpacha?
  Jumax Svarog ukan ch"amap uñt"awaytawa...
  Decente sentimientonak utjayaraki
  ¡Jiwasan Lada munasiñax wali askiwa!
    
  Aka pachax juk'amp sumaruw tukuni, iyawsapxita -
  Uka elfinismo ukax apnaqañ qalltawayi...
  Jiwasax Svarog markan kusisit wawanakapätanwa - .
  ¡Orcismo ukar quarks ukar chhaqtayañäni!
    
  Mä jukʼa tiempotjja, aka Oraqejj kʼajkirïniwa,
  Niyaw jach"a askinak utjani...
  Ukat Yarilox mä jach'a intix jalsuniwa,
  ¡Ukat taqiniruw qhant"ani!
    
  Awki taykaru umañäni imillanaka, .
  Ukhamat Elfie kullakax wiñayatak jilxatañapataki...
  Ukhamat sueldo ukax jan tukuskir - .
  ¡Ukax janiw samkañax mä p"inqakïkiti!
    
  Duendex universo patat jilxattañapawa, .
  Ukat jupax taqiniruw Diosan sonrisap uñacht"ayani...
  Chʼaxwäwinakan jan tukuskir chʼamapampi,
  ¡Jukʼamp kʼari sallqjañwa uñachtʼayañäni!
    
  Niyaw intix juk'amp qhant'ani,
  Espaciox mä patio ukar uñtasitaw tukuni...
  Ukhamajj jumajj nina jukʼamp juntʼucharaktajja,
  ¡Acero hacham afilar!
    
  Ukat ukatsti jach"a Lada q"uchumpi,
  Ukaw chʼaman Diosanakar yuritayna...
  Jiwasajj sallqa triburuw tʼunjañ yatiñäni,
  ¡Elfo-gloriosa wawanakax espadanakampi!
  Raptor sat animalax chuym chʼallxtasaw akham säna:
  - Qhipa t"aqaxa mä kasta jani amuyunikiwa. ¿Jumax duende-gloriosa wawanakar khuchhuqañ muntati, mä arunxa, juma pachpa?!
  Erimiadax mä muxsa jachaqt"asisaw jaysäna:
  - Janiwa, nayaxa mä juk"a pantjawaytwa. Chiqansa, elfo-gloriosa yuqall wawanakax sallqa tamanakan tribuparux ch"iyjapxaniw sañ munta. Jilapachax, ¡mä romantico q"uchukiwa!
  Raptor sat animalax kuns sañ munäna, ukat mä akatjamat mä suma tawaqux qʼala, chʼuxña kayunakani mä wajjra phustʼäna. Uka pachparakiw cobre wila ñik"utapax thaya taypin liwxatasïna, mä nuwasir, proletario bandera ukham liwxatasïna. Ukat nuwasir jaqix trompetampiw phustʼäna.
  Mayni imillanakaxa, walja waranq waranq jaqinakawa, jank"akiw marchañat formación de combate ukar mayjt"añ qalltapxäna. Mä jach"a ejercito qillqatanakan qhipäxapanxa, musculoso ukhamäkchisa, ch"uñumpi lliphipi ukat perfume thujsa ukat warmin ch"amapan q"aphipampi, nuwasir mamutanakax catapultas ukat balistas ukanakaw jaquntapxäna.
  Erimiadax mä jach"a jach"a tukusaw arsüna, perla kisunakap chispiyasa:
  - ¡Uñjataxa wali kusiskañawa!
  Raptor sat animalax wali jachʼat arsüna ukat akham sasaw jaysäna:
  - Mä kunaw nayarux phiñasiyitu - ¡qhawqha ukham muspharkañ ukat jan uñt"at suma uñnaqt"aninakax jiwapxani!
  Uka duendejj wali jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - ¡Mä ch"axwäwix janiw jan jiwatax luraskaspati;
  Ukat panpachaniw, duende ukat troll coronanakani, kisunakap kusisita jachaqt"asis larusipxäna.
  Uka qhipatxa, jupanakax thuqt"asir arunakapampix kamachinak churañ qalltapxäna, ukat wali kusisita ukat ch"amañcht"kir arunakapampi.
  Erimiadax uka apt"asiwayi ukat wasitat wali jach"a chuymampi ukat uñacht"ayasa, ch"iyar janq"u unicorniopan thuqt"asa, q"ucht"awayi;
  Jach'añchäwi marka patat panqarki,
  Jach"a, qullan Duende ukar jach"añchaña...
  Janiwa, wiñayatakixa janiwa amukt'añaxa utjkaniti - .
  ¡Uka pampan warawaranakapax perlanak ch"allt"asipxi!
    
  Jach"a Taqi Ch"aman Svarog ukax jiwasamp chikaw utji,
  Taqi Ch"aman Yuqapax axsarkañ Familia...
  Ukhamat aka Ch"axwirix nuwasiñan yanapt"añapataki,
  ¡Elfo Diosar jach"añchañasawa!
    
  Imill wawanakax janiw pächasipkiti, iyawsapxita,
  Imill wawanakax wali coleratw uka horda ukarux atacapxi...
  Uka qʼañu animalajj chʼiyjataw uñjasini,
  ¡Ukat uñisirix nayraparuw mä chʼaxwäwi katuqani!
    
  Janiwa, janiw elfonak p"akjañ yant"apxañamäkiti, .
  Uñisirinakax janiw qunqurt"ayapkistaniti...
  Nanakax atipt'apxäma, jan wali jaqi,
  ¡Jach"a Jach"a Jach"a Elfin jilatax jiwasanakamp chikaw jikxatasi!
    
  Janiwa, janipuniw uñisirinakamar aynachtʼayañamäkiti,
  Q"ala kayuni imillanakax Elfskva jak"an ch"axwapxäna...
  Janiw jan ch'amanïñsa, p'inqachasiñsa uñacht'aykañäniti,
  ¡Jachʼa Supayampi atipjayasipxañäni!
    
  Diosax nuwasiñanakam tukuyapxpan,
  Ukat Wehrmacht ukan hordanakaparux t"ijtxapxam...
  Ukhamat ceronakampi tukuyapxañapataki, .
  ¡Ukhamajj cementerion jan amuktʼañapataki!
    
  Imill wawanakarux libre rienda churapxam, nuwasirinaka, .
  Ukhamat akax orkistanakatakix wakicht"atäni...
  Awkinakasajj jachʼa jachʼa tukupjjaniwa,
  ¡Uñisirix janiw wakanakjam leche churkistaniti!
    
  Chiqansa, primavera ukax niyaw purini,
  Yapunakan siwara jinchunakapax quriruw tukuni...
  Nayax iyawstwa samkasax phuqhasiniwa,
  ¡Chiqa yatichäwinak layku chʼaxwañamawa!
    
  Dios, ukax sañ muniw taqi jaqinakax munasiñawa,
  Chiqa chuymani, ch"amani, wiñay kusisiña...
  Wali qhuru wila wartatäkchisa,
  ¡Uka tawaqux walja kutiw jan amuytʼasirïxi!
    
  Jiwasax nuwasiñanx uñisirinakaruw t'unjapxtanxa,
  Kuns ukham aireado luraña...
  Mä jachʼa thayajj akapachankir jaqenakar wal utjkchejja,
  ¡Ukat mä chʼamaktʼat eclipse ukaw purini!
    
  Janiwa, elfonakax sepulturakamaw sayt"asipxani,
  Ukat jupanakax janiw mä juk"s Orks ukanakarux jaytapkaniti...
  Jumanakax yuqall wawanakax cuadernoman qillqt'apxam,
  ¡Ukat taqi espadanakam nuwasiñatak ch'uqt'apxam!
    
  Jisa, chiqäskapuniw mä alwax jan ch"ukuni,
  Iyawsapxita, taqiniw kusisipxani...
  Jiwasax yaqha jist"araraktanwa, iyawsapxita, qhana - .
  ¡Thayanxa imill wawax amparapampiw amparap luqtaski!
    
  Jiwasax elfonakax uk luraraksnawa, iyawsapxita,
  Kunatix janiw samkañs atinaktanti...
  Jiwasax qhan uñjtanwa juk"amp qhana amtäwi, .
  Janiwa, ¡janiw jan walinak parlapxamti, nuwasirinaka!
    
  Jiwasax Marte sat planetaruw kusistʼañatakis avionat sarañäni,
  Ukanx yapunak jist"arañäni, rubínak jakthapiñäni...
  Ukat jiwasax Orks ukarux chiqaw nayran cargañäni,
  !
    
  Elfo markax wali uñt"atäpan,
  Kuns elfinismo ukax jaqinakar churäna...
  Jupax yurïwipat wiñayatakiw churasiwayi - .
  ¡Tayma markataki, kusisiñataki, qhispiyasiñataki!
    
  Elfia markanx sapa ch"axwiriw uywa manq"añ utat juti,
  Wawax pistolaruw amparap luqtäna...
  Ukatwa, jumax khathati, jan wali jaqi, .
  ¡Uka monstruoruw cuenta churañatak jawstʼtanxa!
    
  Jïsa, jiwasan familiasajj suma familianïniwa,
  Kuns elfinismo ukax universo ukan lurani...
  Jiwasax chiqpach amigonakaruw tukuñäni, yatipxtawa,
  Ukat jiwasan negociosax lurañawa!
    
  Taqi kunat sipansa, elfinismo ukax wiñayatakiw yurïwipat churasi,
  Ukhamat jilïr jaqinakas wawanakas kusisit jakasipxañapataki...
  Uka waynax sílabas ullart"araki, .
  Ukampis ¡demiurge sat nina lawrajj nayranakanwa qhantʼi!
    
  Jaqinakatakix wiñayataki kusisiñax utjpan,
  Ukax jupanakax Svarog markan asuntos ukanakatakix mayacht"asisaw ch"axwapxi...
  Folgi quta thiyanakarux niyaw uñjañäni,
  ¡Ukat Diosan jachʼañchatäñ lantiw jakasiñäni!
    
  Jisa, Duendex janiw Patan uñisirinakapamp p"akjatäkaspati,
  Ukax acerot sipans juk"amp ch"amaniwa...
  Elfiya, jumax wawanakan munat taykätawa,
  Ukat tatajasti, iyawsapxita, wali yatiñan jaya chiqatpacha!
    
  Awki markatakix janiw kuna jark"awinakas utjkiti, iyawsapxita,
  Jan jaytjasaw nayrar sartaski...
  Infiernon reyipajj niyaw chequeo katoqani,
  ¡Jan ukax amparanakapan tatuajes ukaniwa!
    
  Jiwasax Tayka Markatakiw chuymas churañäni,
  Taqi qullunakar makhatañäni, juk'amp altu iyawsapxita...
  Jiwasax imill wawanakax wali ch"amanïtanwa,
  ¡Awisax teja uksa phustʼasirakiwa!
    
  Uka waynax Elf,
  Jupax wali ch"amampiw ch"axwañani sasaw säna...
  Nayranakapanxa, chispi metal, .
  Ukat RPG ukax mochila ukan wali imantatawa!
    
  Ukhamajj jan loqhemp anattʼañäniti,
  Ukat juk"amp askixa, taqiniw mä pirqar uñtat mayacht"asis sayt"asipxañäni...
  Exámenes, A ukampikiw pasaña, .
  ¡Abelax apnaqpan, jan ñanqha Caín!
    
  Mä juk"a arumpixa, jaqinakatakix kusisiñaw utjani,
  Ukat Svarog ukan ch"amapax qullan pacharuw...
  Anatañamp Orkshistanakaruw t"unjapxi,
  ¡Lada kullakax kusisiña ukat mä idolo ukhamäpan!
  Chiqpachansa akax mä q"uchupunïnwa. Ukat nayraqatapanx mä jach"a tama orcos ukanakax niyaw suma, q"ala kayuni, bronceado ukat wali seductora ukat apetizante uñnaqt"an imill wawanakar atacasipki.
  Ukat uka luratanakax elfos ukat trolls ukanakat sipanx wali q"añuw jan wali ajanunakani. Orcos ukanakax osos ukar uñtasitawa, jan uñtasit juk"amp jan walikiwa, ukat ajanunakapax wali axsarañjamawa ukat uñisiñarakiwa.
  Ballestanakampi imill wawanakax nayraqatw pallapallanak jiwayapxäna. Chiqansa, ballestanakax mä mecanismo especialawa, jachʼa pernonakax venenompi chʼalltʼatawa, ukat flechanakat sipansa jukʼamp jayaruw chʼalltʼasi.
  Ch"axwirinakax q"ala, ch"uxña, ch"aman kayunakap ch"amampiw ayruntapxäna ukat jank"akiw tambornak muyuntapxäna.
  Ukat jichhax ballesta pernonakax mä ch"uqt"at silbatompiw t"ijtapxi. Ukat chiqpachansa chiqapuniw chʼuqtʼasipxi, orco osonakaruw chʼalltʼasipxi. Ukat suma uñnaqt"aninakax wali ch"uxña kisunakapampix jachaqt"asipxiwa, Sultanan tesoropat wali suma perlanakjama.
  Ukat ukatsti arconakani suma uñnaqt"aninakax qunqurt"asisaw qunt"asipxarakïna. Ballestampi chʼaxwañat sipansa, arcompiw jukʼamp chʼaxwasma. Ukat uka pachparakiw imill wawanakax qʼala, jan chʼamani, suma kayunakapampix arco cordón jaquntapxi. Ukat wali jankʼakiw ukat thayampiw uk lurapxi.
  Ukat flechanakax t"ijtapxi, mä arco inclinado ukar liwxatapxi ukat jan iyawsañjam t"unjir ch"amapampix q"añut ukat ñik"utan osonakaruw ch"allt"apxi. Ukat wali muspharkañ uñtatawa. Ukat jiwayat animalanakan qʼañut lurat marrón wila phuchʼunakapaw mistu.
  Ukat imillanakax, wali, wali suma, ukat kunjams wali sumax wali suma ukat suma wakicht"at musculonakapan sarnaqawip uñakipaña.
  Ukampis yaqha nuwasirinakax balistas ukat catapultas ukanakaw uñstayapxi. Ukat aka armax wali ch"amaniwa. Molotov cocteles ukan taqpach barriles ukanakax mä jach"a arco ukanw jaltxapxi. Ukat akax ukham t"unjañ churäwiwa, kunjams jupax irpapxätam ukat orcos ukanakan wali thithitaparuw t"unjapxätam. Ukat chiqpachansa taqiniruw chʼiyjani ukat phichhantarakini. Ukat jan taqpachanix ukhamäkchixa, inas mä suma patak ukhamächispa. Ukat jichhax akax mä epico ch"axwäwiwa.
  Orcos ukanakax Navidad quqa urunakanx mä qamir utan Navidad quqan velas ukham jakkir phichhantapxi.
  Ukat aycha phichhantat thujsax jayaruw puri.
  Ukat imill wawanakax nayrar sartasir orcos ukanakarux chhullunkhanakampi, chhullunkhanakampi jaquntañ qalltapxäna. Ukat wali jachʼa osonak taypinwa sarnaqapjjarakïna. Ukat jupanakax, uka uywanakax jaquqasipxäna ukat jan wali liquido phuch"unak antutapxäna.
  Imill wawanakax jichhakamax jaya chiqatw uka ataque horda ukar t"unjapxi ukatx niyas janiw kuna chhaqtäwinakas utjkiti.
  Chiqansa, yaqhip orconakax dardonak jaquntañsa ukat qalanak jaquntañsa yantʼapxarakïnwa.
  Aka chiqanx suma uñnaqt"an q"ala suelapax mä puntompiw ch"allt"ata. Ukat imill wawax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Maldita, ¡wali usutawa!
  Erimiadax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Jisa, akapachaxa llakimpi phuqt"atawa! Ukampis imill wawanakan kayunakapax wali sum qullasipxi.
  Raptor sat animalajj caballor uñtat jachʼa kisunakap qhantʼayasaw qʼochüna:
  - ¡Ay, kuna kayunakas!
  Ukhamaw waynanakarux turkakipt"apxi...
  Jan axsaramti, wawa - .
  ¡Orco jiwayañax juk"amp askiwa!
  Imill wawanakax ch"axwapxäna, taqpachanx wali sumawa. Ukat jichhax barril de mezclas inflamables ukanakax orcos ukanakaruw wasitat jaquntawayi. Ukat flechanaka, ballesta pernonaka, ukat hondanakatsa, dardonakatsa chʼalltʼir elementonakas utjarakiwa.
  Kunatix chhaqki ukax mä suma ametralladora ukawa, ukampiw orcos ukanakax mä ola de tsunami ukham nayrar sartapki ukanakarux khuchhuqasma. Ukat chiqpachansa akax mä jachʼa jan waltʼäwiwa. Ukampis aka pachanxa, ay, janiw armas de fuego ukanakax utjkiti. Ukat inas juk"amp askirakchispa, ukham jan wali yäx janïr uñstayatäkchixa.
  Ukampis ballistas ukat catapultas ukanakax ukhamarakiw irnaqapxi. Ukhamarus imill wawanakax, napalm ukham kunampis barril t"unjañ jaquntasaw vapor energía apnaqapxaraki. Ukatakejj qʼañunak qhespiyapjjerïna. Ukat ukatsti catapultanakan disparo ukat velocidad de fuego ukax mä pä órdenes de magnitud ukharuw jilxati. Ukat nuwasirinakax wali jank"akiw akan irnaqapxi. Ukat qʼala, rosa, muruqʼu talonanakapajj mäkiw qhantʼi. Ukat kunjamsa jankʼak sarnaqäna ukajj muspharkañawa.
  Aka chiqanx wasitat machaq t"unjañ churäwinakaw arco uksanx t"ijt"aski. Ukat ukham jan waltʼäwinakax jiskʼa bomba nuclear ukanakan phallatapjamawa.
  Ukhamaw walja orcos ukanakax mä kutikiw manqha pachar khithatäpxi. Ukat jukʼamp jiwayir armanak apnaqaraksnawa.
  Aka chiqanx juk"ampirus barril ukax orcos ukanakan patapan thayaruw phallawayi, ukatx venenoso agujas ukat explosiva bolas ukanakax ladonakaruw jaltxapxi.
  Ukat walja orcos ukanakax mutilatäpxiwa ukat jiwayatäpxiwa. Ukat imill wawanakax pachpa ch"akhanaka ukat ch"uxñanakas uka ñik"utan uywanakat katuqapxaraki. Ukampis jichhakamax janiw khitis jiwayatäkiti. Mä imill wawax wali usuchjatäkchïnsa, ukat apxarusaw camillat apapxäna.
  Jïsa, chiqpachansa akax wali jachʼa ukat wila wartäwinakawa. Ukat akanx jan wali jaqinakas glamorosos ukanakax maynit maynikam ch"axwapkaspa ukhamawa. Ukat taqi kunas wali suma ukat groovy ukham uñtatawa.
  Erimiadax wasitatw jach"a chuymamp ch"amampiw sartawayi ukat q"ucht"awayi, jach"a ukat jan uñt"at arupampi;
  Nayax elfo cabra imill wawatwa, .
  Jupax yapunakan irnaqäna, munasiñampiw yapu yapuchäna...
  Ukampis mä axsarkañ qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixuw purintäna...
  Orksistax atacataynawa, ¡janiw jupatakix mä chiqax utjkiti!
    
  Wila pä tunk mayan axsarkañ mara.
  Orkler jupax walja jaqinakaw ataques...
  Elfonakax lotes ukan ina ch"usar sarapxañapataki, .
  Conchas ukanakax phallaski - balas ukanakax sillp"ipxi!
    
  Janiwa, juk"amp axsarkañ chiqaw akan jikxatasi,
  Kunapachatï llakinakas tʼunjäwinakas taqi chiqan utjki ukhaxa...
  Tawaqux janiw pä tunka maranïkiti
  Ukampis ¡wali llakisiñas ukat jan kunanïñas taqi chiqan utji!
    
  Jan wali jaqix Orksismo de la País Madre ukaruw atacaski,
  Ukham ch"amani, ukhamakiw qhuru...
  Ukampis nayax amuyta elfinismo ukax atipt"iwa,
  Khitis Orkwolf qhipäxankpacha, aka orcos ukanakax juykhunakawa!
    
  Uñisirix wali ch'amaniwa, iyawsapxita,
  Jupan presión ukax activa ukat cruel...
  Orxismo ukax mä sallqa uywakiwa, .
  Ukat imill wawarux, ¡uka uñacht"äwix ch"uxña nayraniwa!
    
  Janiwa, imillanakax janiw qhipäxar kuttʼapkaniti
  Jupanakax q"ala kayukiw ch"uqi taypin t"ijtapxi...
  Exámenes, A ukampikiw pasaña, .
  ¡Ukat imill wawanakajax wali jan axsarasaw nuwasipxi!
    
  Inamayakiw Orkshismo ukax Duende ukar atacatayna,
  Orcos ukan aliadopax yanapt'askchisa...
  Ukat uka lipʼichit lurat monstruojj alayaruw tʼijtjjani,
  ¡Al menos jupax elfos carnívoros ukanakaruw jiwayi!
    
  Imill wawanakax janiw arunak yatipkiti - sumankañaw utji,
  Jupanakax atipjañatakix wali ch"amampiw ch"amachasipxi...
  Orkler jupax arunakapanx wali thayakïkchisa,
  ¡Ukajj mä payasoruw tukuwayjjäna!
    
  Orcos ukanakarux jank"akiw checkmate lurañäni, imillanaka,
  Uñisirinakax Elfskva ukan irnaqatapanx wali jawq"jataw uñjasipxi...
  Ukatxa, legendario Elfagrad,
  ¡Jupajj mä jachʼa uñachtʼäwimpiw jikisïna!
    
  Ukhama, ¿kunas "Tigre" imillanakatakixa?
  Chiqpachansa mä ch"aman maquina...
  Janiw qhuru anatt"añanaka, suma uñnaqt"ani, .
  ¡Khitin ejercito orquistas ukanakas t"unjapxäna!
    
  Akax FSA ukax orcos ukanakarux walpun yanapt"i,
  Jupanakax avionetas, tanques...
  Jupanakajj loqtatäpjjpachänwa
  Amuyataxa, finlandeses jaqinakax sinti henbane manq"apxi!
    
  Jïsa, Orkler jilatarojj mä anunakjamaw balamp jiwayatäna,
  Ukat Okring jupax trono ukankir chiqawj katuntawayi...
  Inas jupax jan jilïr jaqïchi, .
  ¡Uka lik"i khuchhix reyin coronapankiwa!
    
  Ukampis FSA ukax Trolltania ukampiw jichhax,
  Ukatwa Orks sat jilatanakar taqe chuyma yanaptʼañ qalltapjjäna...
  Chhaqhat jaqinakan ejercitopax janiw elfonak jakt"kaspati,
  ¡Ukat elfinismo ukan jayanakapajj chʼamaktʼjjänwa!
    
  Akax mä infierno situacionakiwa, .
  Kunawsatix capital ukan ch"amapax mayacht"atäki ukhax...
  Ukat t"unjawix mäkiw amenazar...
  Orks ukanakatakix uraqi, ¡yatipxam finlandeses ukanakax janiw wakiskiti!
    
  Inamayakiw Sam jupanakarux mä bomba suministra,
  Reyiruxa, kunatsa saxraxa manq"a apayani...
  Taqi kunat sipansa, EFSR ch"axwäwin atipt"asax,
  ¡Orcdolf jupax nayrir jefenakaruw atacatayna!
    
  Chiqansa, walja chhaqtäwinakanwa tʼaqhistanxa,
  Imill wawanakax thaya pachanx q"ala kayukiw sarnaqapxi...
  Ukampis wakischi ukhaxa, Elfskvaruw qhispiyañäni,
  ¡Trenzanakasajj qorit uñtataw kʼuchirtʼasi!
    
  Elfagrad markax arxatatäspa ukhaxa,
  Iyawsapxita, Orklin markar puriñasawa...
  Ejercitonkir elfonakatakix akax situación ukhamawa:
  ¡Kunapachatix markachirinakas ejercitopas mayacht"atäpki ukhaxa!
    
  Imill wawanakax janiw arunak yatipkiti, janiw, .
  Ukat Orks ukanakamp wali ch"amampiw ch"axwapxi...
  Uñjañäni, imillanakax alwa pacharuw iyawsapxi,
  ¡Nayranakapax awisax platillonakar uñtasitäkchisa!
    
  Nayax iyawstwa, elfonakan suma reyipa, .
  Voluntad ukax acerot sipan juk"amp ch"amanïñapatakiw ch"amanchasini...
  Mä Elfi-glorioso soberano utjpan,
  Jupatix jan taqi kun sum lurañ atipkchïnxa, ¡Ftalin!
    
  Jisa, elfo markax panqarpan, .
  Thakhix elfinismo ukan qhanan luratawa...
  Atipjäwix mä cuenta jan limitada jist"arañapawa,
  ¡Revanchism wawanakax kisunakap q"ala ch"uqt"asipkchisa!
    
  Ukhama, kuns sasma, Tio Terrible Sam, .
  Jumax pachpa t'unjäwim apt'asiwaytaxa...
  EFSR ukan orkshistas ukanakar jaqunukuñ atipxatayna,
  Ukat akax capital jiwata sañ muni!
    
  Ukhama, kunas pasaski, ukat janiw mä kutiki, janiw pä kutikiti, .
  Jupanakax waliw Elf...
  Ukhamat ceros ukanakax markapar jan puriñapataki,
  ¡Inas Diosatak mä milagro lurarakchisma!
    
  Kawkhantix Ftalin ukax jan ch"amäkänti, .
  Q"ala kayuni imillanakax uk lurapxaspawa...
  Jupanakatakix ch"aman Diosax San Svarog,
  ¡Ukat ametralladorat disparañ horasajj cheqaparjam sarnaqañasa!
    
  Mä juk"a arumpixa, nuwasiñax janiw kunjamatsa tukuskiti,
  Jiwasax elfos de luz ukanakax ch"amachasipxtanwa, yatipxtawa, venganza ukataki...
  Ukansti mä jilïr jaqimpi mä waynampiw nuwasiñan utjani,
  ¡Janiw Orks ukanakarux mä axsarkañ ch"am churkañäniti!
    
  Mä juk"a arumpixa, jiwasax q"ala kayuni imill wawanakakïtanwa,
  Mayampiw colerat nuwantañ munäna,
  Ukat q"ala talonampi, ch"aman puñchumpi.
  ¡Jiwasax wali fucking loco ukhamätanwa, ukat jan wali orcox askance uñtatawa!
    
  ¡Elfes ukanakax janiw q"añunakampi umamp phuqhantat uñjasipkaniti sasaw amuyta!
  Jach"a Svarog ukan banderapanx...
  Pachamaman ch"axwapxam ukat jan axsarapxamti,
  ¡Kunattejj niyaw walja kusisiñanakajj utjani!
  
  ALEXANDRO JACH"A JAQIN YUQA UKAT JAQINWA
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Vitaly Akulov wayna ch"axwirix Nayra Babiloniaruw tukuyi, Alejandro Pusïr apnaqäwipanwa, Alejandro Magno yuqapa ukat heredero ukhamaraki. Ukanx jach"a imperio reyimpiw chiqanakap mayjt"ayi - yuqall wawanakax wali uñtasitawa, ukat wali suma ukat kusiskañ aventuranak qalltasipxi.
  . JANK"A 1. 1.1.
  Uka waynax mä akatjamat nayra nayra markan jikxatasïna. Uka muytapanxa wali jach"a janq"u utanakaw utjäna. Anqax mä juk"a q"añuchatäkchisa. Vitalik jupax sillp"iwa, ukax nayra pachar uñtasitätap amuyasa. Amuyatajja, wali jachʼa markapunïnwa, qarwanakaw callenakan sarnaqapjjäna.
  Uka waynax sarnaqäna ukat fresco wanux ajanuparux phust"äna. Uka jakʼanjja jaqenakaw utjäna. Jilapartx k"acha túnicas, sandalias ukat ropas ukanakampiw uchasipxi. Ukampis waljani, jukʼampisa yuqall wawanakax niya qʼala jan isinïpxänwa ukat qʼala kayukïpxänwa. Chiqpachansa juntʼu. Walja wawanakaw utji, ukat ch"iyar ñik"utani, ch"iyara ch"iyaranak taypinx janq"u p"iqinakas utjarakiwa. Imill wawanakax k"acha túnica ukanipxi. Khitinakatix juk"amp qamirïpki ukanakax sandalianak uchasipxi, pisin jakasirinakasti q"ala kayukiw sarnaqapxi.
  Vitalik jupa pachpaw, taekwondo ukan yatiqaski, ukanx walja ch"akhanak ch"allt"aña ukat p"akjañ yänakaw utji, ukat cinturón ukar katuyañatakis utjarakiwa. Ukat ukatwa uka waynax jan zapatonak gustkänti. Jupajj qʼala kayukiw tʼijuñ yantʼäna, ukhamat wawanakapan kayunakapajj jan llampʼuñapataki ukat chʼama callonakampi chʼoqantatäñapataki. Ukat jichhax mä portal ukar jaltawayxäna, Moscú markan t"ijt"asa. Ukat nayra markaruw tukuyäna. Jaqinakan arst"awipax janiw uñt"atäkänti, ukampirus uka pachparakiw Vitalik jupax taqi kuns amuyasïna.
  Uka waynan qʼala kayunakap manqhanjja, juntʼu qalanakaw utji, ukampis qʼala chʼama kayunakapajj janiw usuchjkiti. Yaqha tuqitxa, mä esclavor uñtataw uñchʼukipxi. Vitalik jupax mä ch"ikhi camiseta machaq shorts ukamp uñt"ayatäkchisa. Ukat walja yuqall wawanakax janiw kuna pisin jakasipkiti, q"ala talonanakap uñacht"ayañ munapxi, ch"amañchañatakik ukhama, ukat callin junt"u adoquines ukanakar jan axsarapxatap uñacht"ayañataki.
  Vitalik nayra marka taypin sarnaqäna. Ukat jupax jachaqt"asïnwa, uka sensaciones ukanakar wali askit uñjasa. Ukanjja, jachʼa estatuanaka ukat jachʼa palacionakaw utjäna. Ukat uka pachparakiw markanx walja q"añunakaw utji. Taqi kun qʼumachasir esclavo waynanakax janiw sinti kusistʼapkänti.
  Vitalik jupax q"ala kayuni yuqall wawanakat mayniruw jiskt"äna:
  - ¿Kuna kasta markasa akaxa?
  Jupax Vitalik-an k"ajkir camisetapa ukat waynan bronceado amparapan suma qurit ch"allt"at reloj uñch"ukiskäna, respetompiw qunqurt"asisin jaysäna:
  - ¡Babilonia jach"a markax Macedonia markan capitalapawa!
  Vitalik jupax jachaqt"asisaw jiskt"äna:
  - ¿Alejandro Jach"a jaqixa jakaskaspati sasina suyt"askta?
  Uka waynasti mayamp altʼasisaw akham säna:
  - Jupax wiñayatakiw jakaski, Olimpo markan diosjama!
  Vitalik jupax p"iqip ch"allxtasaw q"ucht"äna:
  - Mä k"ajkir warawarar uñtat chispi, .
  Jan suyt"añ ch"amakan ch"amaka taypinxa...
  Jach"a heroe Alejandro, .
  ¡Janiw llakinaksa ni axsarañsa yatkiti!
  Uka esclavo waynax kuns sañ munäna, ukampis sandalianakampi, mä isimpi isthaptʼat mä uñjiriw uñstäna, ukat uka esclavo waynarux mä chivompiw qhipäxapar jawqʼjäna. Jupax arnaqasïna ukat pä kuti chʼamampiw calle qʼumachañ qalltäna.
  Vitalik jupax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Wawanakar jawq"jañaxa janiwa walikiti!
  Uk uñjir jilatajj uka waynaruw uñtäna. Q"ala, bronceado kayunaka, ukampis mä qhana camiseta ukat quri reloj amparanakapan. Inas akax mä jach"a jaqin wawapächi.
  Uk uñjiristi sänwa:
  - Esclavonakaxa mä chivompiwa ist"atäñapa. ¿Awkimax kunapachas nuwjtamxa?
  Vitalik jupax chiqaparuw jaysatayna:
  - Janiwa!
  Uk uñjir jilatajj wal muspharäna:
  - Jan uñt'ata! Noble yuqall wawanakas jawq"jataw uñjasipxi. Ukat ajanumax khitirus amtayitu.
  Vitalik jupax wali qhuru arumpiw jaysäna:
  - ¡Ukat jumax kawkhans jikxatasma uk yatiñamawa!
  Uka jaqix phinq"asisaw qhipäxar kutt"awayxäna. Uka waynax q"ala, cincelat, wali ch"aman kayunakap juk"amp acolchado ukat q"ucht"äna:
  Spartak jupax mä jach"a ch"axwiri ukhamarak heroe ukhamawa,
  Mä jach"a ejercito contra jan axsaras ch"axwawayxi...
  Mä esclavo ukhamäkchïnsa, jichhajj reyëjjewa,
  ¡Atipjäwix qhantʼpan!
  Vitalik jupax q"ucht"askakiñ munäna, ukampis uka waynax janiw ch"amanchawayxänti. Chiqansa, nayax aventura lurañ munta.
  Ukat ukhamatwa Babilonia markan chika taypipar saräna. Aka markax nayra pachanx juk"amp jach"änwa, janiw Roma markakamax sartaskänti. Uka waynax jank"akiw sarnaqäna, mä lince ukham, ukat chuymapax mä q"aphir apt"at muxsa anunakar uñtasitänwa.
  Jakawixa taqi chiqanwa phuqhantäna. Ch"iqa tuqinxa, plazanxa, niya tunka pusini marani mä waynaruwa, jach"a, ch"iyara ñik"utani, jawq"jañataki irpapxatayna.
  Uka waynax llakitaw pʼiqip altʼat sarnaqäna, pʼinqachäwip amparanakapamp imtʼasa, ukat lomopax chʼiyjatäxänwa.
  Jaqinakax sillp"ipxäna ukat chhuxriñchjapxäna, kunjams uka suma uñnaqt"an ukat musculoso waynar jawq"japxani ukax wali askiwa. Warminakax juk"amp munasiñampiw uñch"ukipxäna. Islam ukax wali jayankänwa, ukat jist"arat ajanunakanïnwa, waljax k"acha túnicas ukanïnwa, jisk"akiwa, ukax junt"u pachanx juk"amp sumaw jikxatasïna. Yaqhepajja, pisin jakasirinakasa, sullkanakas qʼala kayukiw sarnaqapjje, qamirinakasti sandalias ukat pulseras uchasipjjewa.
  Vitalik jupax uka uñacht"äw uñch"ukirakïnwa. Uka waynaxa llakita uñnaqt"aniwa, ist"asisaw uka caja patxaru ikirïna. Jupax verdugo ukan yanapirinakapan jark"aqataw uñjasiwayi - ukhamarak wayn tawaqunakax q"ala jan isinïpxänwa, ukampis pantalón ukat botas ukanakamp isthapt"ata. Ukat chiqansa, verdugo pachpax wali musculoso chʼakhanakaniwa.
  Ukatwa canastat uka thujru apsusin umamp jawqʼjäna.
  Heraldo chachajj uka juchañchäw liytʼäna:
  - Jilïrinakar jan yäqasa, insolencia, niya tunka pusini marani mä waynax Ciro satawa, jupax phisqa tunk jawq"jataw qhipäxaru ukat chhuxriñchjata ukat pä tunk phisqhan jawq"jataw talonanakapar juchañchata!
  Uka jaqenakajj iyaw sasaw arnaqasipjjäna. Verdugojj jukʼamp chʼamampiw jawqʼjäna ukat uka waynan musculoso, qʼomachat qhepäjjaparuw jawqʼjäna. Janiw taqpach chʼamanïkänti, ukat ñikʼutapas punkitänwa.
  Vitalik jupax jiskt"asiwayiwa, ¿jupax chikancht"asiñapati? Ukampis ¿kuna askis utjaspa? Ukanjja, tunka payan jachʼa jaqenakaw guardianakampi armat saytʼatäsipkäna. Ukat uka jaqinakax iyaw sasaw arnaqasipxäna. Ukhamarus inas uka waynax uka laykux jawq"jatächispa. Nayra, qhuru pachanaka. Ukat Dios pachpaw uka yuqall wawanakar jawq'japxañapatak mayïna. Bibliansa, jaqirjam Machaq Testamentonjja, wawanakar mä thujrumpi jawqʼjañaw ewjjtʼasïna.
  Uka waynax wali samsusaw kisunakap ch"allxtasin amukt"äna. Verdugojj jan jaytjasaw jawqʼjäna, ukat ñikʼutapajj niyaw phallawayjjäna ukat wilajj mistuñ qalltäna.
  Vitalik jupax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Ukham akapachaxa!
  Ukat uka wayn tawaqux jawqʼjasipkakïnwa. Vitalik jupax nayrar sartawayiwa, jupax janiw ukham uñch"ukiñ munkänti. Chiqansa, walja jaqinakarux uka uñachtʼäwix gustkchixa. Vitalik jupax nayrar sartawayiwa.
  Jupax "Isla del Tesoro" peliculat amtasïna, 1937 maranwa.
  Ukanx mä yuqall wawat sipansa mä imill wawaw utjäna. Ukat talonanakap qhatiyapxäma sasaw ajjsarayapxäna.
  Jïsa, ukajj chuym ustʼayaspawa. Vitalik jupax imill wawax arnaqasispati jan ukax amukt"ani, mä partidista ukham amuyt"äna.
  Chiqans aka película tukuyatatx naya pachpaw uñakipt"asiwayta, q"uma yatxatañ layku, kunjams ninax talonanakax phichhanti. Ukat gas sat estufampiw uk luräna. Jïsa, wali llakiskañawa sasaw amuyayäta. Ukat ukxarusti, jisk"a yuqall wawax janïraw sinti q"añuchatäkänti, ukampis wali ch"ullqhiw jikxatasïna.
  Ukat jupanakan chʼakhanakapajj wali llakkañänwa. Chiqansa, jankʼakiw chhaqtxapxäna. Jïsa, ukham tʼaqhisiyatäñajj khitin lakapsa aptʼasiniwa. Ukampis fascista katuntat precursoranakax amukiw sarnaqapxäna. Ukampirus, inas yaqhipanakax talonanakap ninamp q"añuchatäpxchïna.
  Chiqansa, Vitalyx janiw kunapachas mä película uñt"kiti, ukanx yuqall wawanakan talonanakapax qhatiyatawa. Awisax thujrumpiw jawq"japxitu. Estados Unidos markankir mä películanxa, inglés arut mä oficialax mä waynaruw qʼala suelapar cadenampi jawqʼjatayna. Ukat kayunakapax punkitänwa, uka waynasti wali llakt'ataw jikxatasïna. Ukampis janipuniw ninampixa.
  Ukhamarakiw wali juk"a películas ukanakax utji kawkhantix yuqall wawanakax talonanakaparuw thuqhunakampi jawq"japxi.
  Vitalik kullakajj uñkatañatakiw kuttʼäna. Jumax janiw sapa kutix uk uñjktati.
  Uka waynan qhipäxapax wila q"añuruw tukuwayxäna, ukat verdugox niyaw mä thujrumpiw suelapar ch"allt"askäna. Uka waynax arnaqasiñap jarkʼaqasaw jan axsartʼirïtap uñachtʼayäna, ukax muspharkañawa. Ukajj mä espartano jaqëkaspas ukhamänwa.
  Vitalik jupax amtäna, jawq"jañ tukuyatatx chiqpachapuniw aka waynampi jikisiñani. Ukhamarus uka markax janiw uñtʼatäkiti, janiw kawkirus sarañapsa yatkiti. ¿Gladiador ukar tukuñatakix mä amuyux utjpachänti? Ukampis akax janiw Nayra Roma markakiti, ukat Alejandro Cuarto reyin apnaqäwipanxa, Macedonia markanwa gladiadoranakax utjataynati janicha ukxa janiw yatiskiti.
  Ukampirus, jilpachax yaqhip nuwasirinakaw tantachasirinakar kusisiyapxäna.
  Vitalik jupax janiw jichhakamax yatkänti, jaya pachaw akan ch"amakt"ata, jan ukax akax Babilonia markan sarnaqañakiw?
  Ukajj wali facilakiwa, ejercitoru mantañawa. Chʼaxwäwix utjaspa ukhax mä teja, manqʼañanaka ukat qullqiw utjani.
  Ukat Vitalik, taekwondo ukan nuwasir jaqix wali ch"amaniwa. Jïsa, ukat jupax espadanakampi nuwasiñ amuyuniwa.
  Ukax mäkiw mä pachanx jan computadoranaka, consolas de juegos, smartphones, iPhones, TV ukat Internet ukanakan jan jaya pachanak jikxatasiñ munkti. Chiqansa, ¿kunsa uka tuqit lurañasa? Nayax kuns anatt"añ munta.
  Vitalik jupax estrategias históricas ukanakarux walpun munäna. Kawkhans jumax, sañäni, zar ruso Iván el Terrible ukan lanti. Ukat jumax Livonia markan computadora contra ch"axwäwin atipt"araktawa. Jumax waranq waranq unidades ukanakaruw apnaqasma. Ukat cañonanakampi, arquebusampi, establonakampi jan ukax jukʼamp muspharkañ yänakampi fabricanak lurapxtaxa. Ukampis Iván el Terrible ukax, chiqans, primitivo ukhamawa, kunjamatix "Cosacos" uka anatt"awix ukhama. Ukampis tecnología ukampix juk"amp moderno yänak luraña.
  Sistema primitivo ukhat nanotecnología ukar anatañax juk"amp askiwa.
  Uka waynar jawqʼjañ tukuyapjjäna. Jupax wali ch"amaniwa, ukatwa jawq"jañ tukuyatatx sapaki sayt"asiñ yatïna. Ukat uka waynan kayunakapax punkitäkchïnsa, juk"akiw uka kayunakarux mä qawqha kayunak sarxäna.
  Uka qhepatjja, mä lomo isi churapjjäna. Ukat uka waynax jawqʼjata ukat wila wartataw sarnaqäna, ukampis janiw pʼakjatäkänti.
  Vitalik jupar jak"achasisin amparap luqxatäna. Ciro waynax chʼallxtasaw akham säna:
  -Nayax uñjtwa jumax janiw mä esclavo ukhamäktati! Janiw jiskt"käti, sapa gestomax mä libre ukat digno jaqit parli.
  Vitalik jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Nayaxa janiwa esclavo ukhamäkti, chiqpachansa.
  Uka waynax jupar uñkatasaw mä akatjamat ajanupax mayjt"ayat jiskt"äna:
  - Disculpa, uñjañajaxa ch"amakt"atawa. Jan ukax inas nayatakix ukhamakïchispa, ukampis jumax... Majestad Alejandro ukax...
  Vitalik jupax jan walit p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiwa! ¡Janiw nayajj Alejandro jaqëkti! ¿Kunjamas uñtasi?
  Uka waynax p"iqip ch"allxtayäna.
  - Wali!
  Vitalik jupax jachaqt"asisaw jaysäna:
  - Jisa, wali sumawa. Ukampis nayatakix jichhax jupax niyaw...
  Uka waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa, tunka mara. Ukampis jupax jach"a ch"amani waynawa. ¿Kunas, jilïr jaqïtati?
  Vitalik jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jïsa! Ukampis janiw kunäkisa. Nayatakix gemelo jilajar uñakipt"añ pachaw purini.
  Uka waynax amuytʼasisaw akham säna:
  - Ukhama uñtasitatakixa jupanakaxa ch"akkatapxiwa.
  Uka waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Inasa! Ukampis mä suma sarnaqäw amtasiyäta, ukax kunapachatix yuqall wawanakax niya kipkakïpki ukhax lurasirakïnwa ukat inas walikïchispa, ¡taqi kunas wali sumawa!
  Chiqansa, Vitalik jupax janiw kuns kamachkänti, Mark Twain jupan "El príncipe y el pauper" novelapat amtasi. Kawkhantix yuqall wawanakax chiqanakap mayjt"ayapxäna. Ukat ukax larusiñaruw tukuyäna. Ukhamarus inas Alejandro Pusïrix jan walja tiemponïkchiti. Sarnaqäwinakanxa Alejandro Magno yuqapan jiwatapatxa kunayman versión ukanakaw utjäna. Ukat nuwasïwinsa, ukat venenompi, ukat carcelansa ukhamarakiw sasaw sapxi. Uka leyendankir reyin yoqapan jiwatapatjja, kunayman versión ukanakaw utjäna. Walja tiempow pasjjäna, ukatsti jan wali tiemponakaw purinïna.
  Alejandro Magno chachan imperiopajj tʼunjatäjjänwa. Walja tiempow ukham jachʼa markanaka taypinjja, Roma Imperiokiw utjäna.
  Vitaly ukat Ciro sat chachajj mä jachʼa palacioruw jakʼachasipjjäna. Ukasti Nabucodonosor chachan luratawa. Wali jach"a ukat lush. Uka jakʼanjja, walja guardianakaw utji, ukat caballot saririnakas utjarakiwa.
  Uka yuqall wawanakax janiw sinti muspharkañ uñnaqt"anïpkänti. Ciro chachajj jila partejj lomo isimpi ukat qhepäjjapajj mä chivompi rayat isimpikiw uchasi. Ukat talonanakapax punkitäxiwa, kayunakan kayup taktʼañamawa. Vitalik chachajj ukham jan sinttʼa jiwayatäsajj uka waynajj katthapisita ukat sarnaqañ yatitapat musphararakïnwa.
  Cirojj akham sänwa:
  - Nayaxa mä esclavo ukham wal uñnaqt"asta. Jupanakajj janiw ukar mantayañ munapkituti.
  Vitalik jupax jachaqt"asisaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Amuyaña! Ukampis, inas, nayan mantañax jist"antatarakini.
  Cirojj akham sasaw amuytʼayäna:
  - T"ijtxa, juparu yatiyañani, jumaxa jank"aki yatiyäwi reyin utjtam. Ukatxa, mä yatiyiriru jan ukax mä sarnaqir jaqiruw irpapxätam, ukat inas pasayapxchisma.
  Vitalik jupax akham siwa:
  - Suma amuyt"awiwa.
  Uka waynaxa t"ijtxañ qalltäna. Qʼala, bronceado, wali musculoso kayunakapajj pony sat chʼakhanakjamaw qhantʼäna.
  Ciro chachajj llakit jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¿Khitis pies ukat crumpets ukanak munpacha?
  ¿Khitis chicle ukat pino conos munpacha?
  Vitalik jupax guardianakaruw t"ijtäna. Jupax pulmones patat akham sasaw arsüna:
  - ¡Jank"a yatiyäwi reyiru!
  Guardianakajj mä arukiw akham jisktʼapjjäna:
  - ¿Khititsa?
  Uka waynax jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Krator markat jutiriwa!
  - ¡Jutapxam!
  Vitalik jupax juk"amp t"ijtäna. Jupax t"ijt"asaw palacio uñakipäna. Uka luxusax wali qhurupunïnwa. Criston yurïwipatjja, kimsa patak jila maranakaw utjaski. Ukat uka pachparakiw aka chiqanx wali q"umaraki. Esclavo imillanaka ukat yuqall wawanakax pamparuw ch"allt"asipxi. Vitalik jupax mä pä kutiw guardianakan jan walt"ayat uñjasiwayi.
  Jiskʼa, qhepatjja, trononkir cuartoruw tʼijtjjäna. Taqe kunatï ukan utjkäna ukajj cheqapuniw qorit qhantʼäna.
  Mä waynaw tronon qontʼatäskäna. Jupajj wali suma isimpi, wali valorani zapatonakampi isthaptʼatänwa, pʼeqepansa mä corona uchatänwa. Chiqpachansa uka wawax ajanupax Vitalik ukarux wali uñtasitänwa. Uka thiyanakansti lanzanakampi arconakampi guardianakaw sayt'atäsipkäna.
  Vitalik jupax qunqurt"asisaw akham säna:
  - ¡Kusisiñaw jumar luqtañataki, ¡Majestad!
  Trononkir waynajj wali llakitaw akham jisktʼäna:
  - Khititasa? ¿Khitirus amtayistati?
  Vitalik jupax jachaqt"asisaw jaysäna:
  - ¡Jumampi sapaki parlt"añ munta, ¡ay jach"a!
  Alejandro Pusïri chachajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼäna:
  - Waliki! Cámaras ukar jubilasxañäni, masinakajampix aruskipt"añax nayatakix wali askiwa.
  Ukat wayna reyix trono jiskʼa cuartoruw saräna. Ukat Vitalik, q"ala kayunakapamp amuki takt"asisaw qhipäxapar sarxäna. Alejandro, zapatonïtapatxa, mä jukʼa jachʼäkaspas ukhamänwa. Ukat kunjamsa musculoso ukjja, janiw isipat uñjaskiti.
  Ukat mistusaw espejo nayraqatan saytʼasipjjäna. Alejandrox kusisitaw uñisit zapatonakap apsuwayxäna, uka zapatonakax uka waynarux ch"amakt"ayarakïnwa, ukat akham sänwa:
  - ¡Jichhax pachpa alturanïxtanwa!
  Vitaly kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Jutapxañani, muskulunaka chikachasipxañäni.
  Ukat camisap apsuwayxäna. Chiqansa, musculonakapax wali uñtʼatäpxänwa ukat wali uñtʼatäpxarakïnwa.
  Alejandrox reyin isinakapsa apsuwayxarakïnwa, ukat niya qʼala jan isin qhiparxarakïnwa. ¡Uka waynajj musculonakanïnwa, ukampis jukʼamp chʼiyar chʼakhanakanïnwa, musculonakapas janiw kunjamtï qhanañchaski ukhamakïkänti, ukampis ¡ukhamäkipansa niya kipkakïkchïnjja!
  Alejandrojj akham sänwa:
  - Jiwasana pachpa mamasaxa janiwa yaqhachañjamakiti.
  Vitaly kullakajj jachaqtʼasisaw akham jisktʼäna:
  - ¿Nayamp chika chiqanaka mayjt"ayañ munasmati?
  Uka wayna reyix p"iqip ch"allxtayäna:
  - Ukhampuni! Nayax markan jan seguridad ukan uñstañ samkasta, q"ala kayukiw callinakan t"ijtxa, laq"a taypin liwxatasi. Ukat jila partejja, gobiernon lurañanakapat mä jukʼa samartʼañamawa. Ukat ¿kunas?
  Vitalik jupax akham siwa:
  - Reyin isimp isthapt"ata, janiw khitis nayajj jumat amuyaskaniti. ¡Ukat jumanakax nayan isimp isthapt"asipxäta!
  Alejandrojj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Jiwasana arunakasaxa niya kipkakïpxiwa. ¡Ist"apxam, nayax chiqpachapuniw amuyt"awimax gustitu!
  Ukat yuqall wawanakax isinak mayjt"ayañ qalltapxäna. Reyin zapatonakapajj wali jachʼänwa, janiw taqe kunas sumakïkänti, ukampis wali suma qalanakampi chʼoqantatäjjänwa. Ukat isix janiw taqpach sumakïkiti. Alejandrojj kunja kusisiñampis shortapar uchaskäna ukajj qhanaw amuyasïna. Ukat qʼala pechonïñsa munarakïna. Ukampis uka camiseta amparapar aptʼasiñajj wali chʼamawa, ukat jan munkasaw uka camiseta uchasïna. Ukatwa yuqall wawanakax yaqha chiqanakar mayjtʼayapxäna.
  Vitaly kullakajj jan cheqaparjamaw amuyasïna. Jichhax jupax jach"a imperio apnaqkchisa, uka pachanxa, akapachanxa.
  Panpachaniw yuqall wawanakax trono utat sarxapxäna. Alejandrojj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - Jumax nayan tronojankätawa. Ukañkamasti, nayax marka muytasin sarnaqañ munta. Kunawsatix libre albedrío ukamp qarjatäxä ukhax kutt"anxäwa ukat wasitat mayjt"ayasiñäni.
  Vitaly kullakajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Kusawa!
  Uka waynanakaw reino utar mantapxäna. Vitalik jupax trono tuqiruw p"iqinchäna. Jupax wali wakiskir qunt"asisaw akham säna:
  - ¡Aka waynaruxa tunka quri qullqi churapxam, sumaki sarapxañapataki!
  Uka qhepatjja, sirvientanakajj wali amuyumpiw uka wayna reyir irpjjapjjäna. Q"ala kayuni waynaxa t"ijt"añ qalltäna. Jan zapatonakampix wali askiwa - kayunakax qhanawa, ukat q"ala suelanakax kusisiñaw jikxatasi.
  Alejandrox uka apt"asisaw q"ucht"äna:
  Libertad, libertad, libertad churapxita, .
  ¡Nayaw mä jamachʼir uñtat jachʼa patanakar tʼijtjjä!
  Jaqinakaru, jaqinakaru, jaqinakaru,
  ¡Ukat kunjamtï munkta ukhamarjamaw jakarakï!
  Uka wayna reyix wali kusisitaw jikxatasïna. Ukampis palaciot mistuñkamajja, qʼala, jan sinti qʼañu suelanakajampiw kunjamsa adoquines qalanakajj juntʼüna uk amuyayäta. Ukat jan walin jikxatasiñaw utjäna. Ukat wasitat tʼijuñatakejj kisunakaj chʼalljjtayasiñaja ukat chʼamachasiñaw wakisïna.
  Uka pachax tropical ukhamawa, ukatx jallupachanx naturaleza tuqitx intix wali phichhantatawa. Esclavo yuqall wawanakax wali uñtʼatawa, ukampis ¿kunjamatsa mä reyejj qʼala kayukiw sarnaqaspa, wawakïskchisa?
  Ukat walpun chuym usuyasi. Alejandrox jaltawayxänwa - talonanakapax phichhantatäxänwa, ukampis aguantawayxänwa. Ukatwa chʼamakar tʼijtäna, ukanjja janiw sinti juntʼükänti, ukat akham sänwa:
  - ¡Ay diosas, ¡janiw kunapachas qalanakax ukham junt"üspa sasin amuyirïkti!
  Uka waynaxa amparanakapa uñkatasïna. Ukanakanjja, tunka qori qollqenakaw utjäna. Amuyt"awix qhant"awayi - ¿sandalias alañati?
  Ukampis ukatwa palaciot mistuwayäna q"ala kayump chuymapar purt"asiñapatak t"ijt"añataki. Ukat mä jachʼa pʼeqtʼirin yoqapajj jan chʼamanïñapajj janiw walïkänti. Awkipajj wali jachʼa luräwinakwa luräna, ukampis yoqapajj jaytanukurakïnwa, qʼala kayunakapajj nakhantatänwa.
  Alejandrojj mayampiw nina nakhaskir qalanak patjjar tʼijtjjäna. Intix wali ch"amampiw qhant"äna.
  Mä akatjamatwa Cirompi jikisïna. Lomo isimpi ukat rayanakamp isthaptʼat waynajj akham sänwa:
  - ¡Aski urukipanaya Vitalik!
  Alejandrojj akham sasaw qhuruchasïna:
  - Nayaxa janiwa Vitalik ukhamäkti, ukampisa ¿khitis jumaxa?
  Uka waynaxa jachaqt"asisaw jaysäna:
  - ¡Nayaxa Ciro satätwa! ¿Kunas, ¿nayat armasjjtati?
  Alejandro sat chʼikhi jaqejj akham sänwa:
  - Amuytwa! ¿Jumax amuyta nayax uka waynax khitimpitix isinak mayjt"ayasipxta!?
  Cirojj jukʼamp sumwa uñchʼukïna. Alejandro chachan amparanakapasa kayunakapasa janiw sinti uñtʼatäkänti, ukat kayunakapan qʼala kayunakapas jan sinti khuyaptʼayasirïtapajj qhanaw amuyasïna. Yämas sum uñakiptʼasma ukhajja.
  Cirojj altʼasisaw akham jisktʼäna:
  - Ukhamajj ¿jumajj Majestad?
  Alejandrojj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Ukat jumax jank"aki amuyt"irïtawa! ¿Kunatsa jawqʼjatäyätamjja?
  Uka waynaxa jachaqt"asisaw jaysäna:
  - ¡Pranks ukanakataki!
  Uka wayna reyejj akham sasaw sistʼasïna:
  - ¡Nayar colerayistaxa, ¡ch"akkatat ch"akkatatätawa!
  Ciro chachajj jachaqtʼasisaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Jïsa, tata! ¡Istʼaraktwa ukat istʼaraktwa!
  Alejandrojj akham sasaw mayïna:
  - ¡Jutam, nayamp chika t"ijtxa!
  Ukat panpachaniw yuqall wawanakax jankʼak sarapxäna. Zar waynax naturaljamax ch"amani ukat ch"amanirakïnwa, ukampis janiw sum yatichatäkänti. Ukampisa, jankʼakiw tʼijtjjapjjäna.
  Alejandrox t"ijtkasax akham jiskt"äna:
  - ¿Jumaxa mä esclavo ukhamätati?
  Cirojj jan pächasisaw akham säna:
  - Janiwa!
  - ¿Kunatsa chika q"ala, jawq"jata, q"ala kayu?
  Uka waynaxa jachaqt"asisaw jaysäna:
  - ¡Janiräkipanxa isi apsuñani! Ukat jilapartxa, yuqall wawanakax chikat qʼala juntʼu pachanx sarnaqapxi, awk taykapax janis sinti pisinkkchixa.
  Alejandrojj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Lógico ukhamawa!
  Ukat wayna reyix camisetap apsuwayxäna. Jupax mä juk"a bronceado ukhamänwa. Ukham walja tiempow reyin isimp isthaptʼata sarnaqañatak apstʼasipjjäna. Ukat qʼala kayunakapajj nina nakhantatänwa, mä brasero manqhansa nakhantatäkaspas ukhama.
  Alejandrojj jachañwa qalltäna.
  Cirojj akham sasaw jisktʼäna:
  - ¿Kunatsa jumax jachaskta, Majestad?
  Uka wayna reyix akham sasaw jaysäna:
  - ¡Chiqpachansa talonanakam phichhantapxi!
  Uka waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Nayax amuyasta, reyejj janiw q"ala kayuni sarnaqkiti - janiw jupan rangopäkiti!
  Alejandrox colerat akham sasaw qhuru arsüna:
  - Yattwa! Qunqurt"asisaw q"ala talonanakaj llamkt"ayäma, ¡jan ist"askäta ukhax ay!
  Ciro chachajj jachaqtʼasisaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Taqi kunas jumana munañamawa, ¡ay jach"a!
  Uka wayna reyejj llampʼu chuymampiw akham säna:
  - Walikiwa, walikiwa, ch"iwiru mantañäni, samart"añani!
  Ukat panpachaniw yuqall wawanakax ch"amakanakar t"ijtapxäna ukat bancor qunt"asipxäna. Alejandrox wawar uñtat, ch"uxña, phichhantat kayunakap jach"ar aptäna, ukhamat mä juk"a jan ch"amäñapataki. Jallupachan qʼala kayukiw Babilonia markar muyuntañajj tʼaqhesiyañamp sasi.
  Wayna apnaqirix akham sasaw kamachi:
  - ¡Mä manq"a alasipxita!
  ¡Ukat jupax Kiraruw quri qullqi jaquntäna!
  Uka waynax qunqurt"asisaw akham säna:
  - Nayax ist"twa ukat ist"araktwa.
  Uka qhipatxa, talonanakapax, lawanakampi t"unjata, lliphipipxäna, ukat jak"ankir tiendaruw manq"añanak thaqhir jank"ak saräna.
  Ukat Vitaly sat tawaqux tronoruw quntʼasïna. Principio tuqitxa jupax reyiwa, ukampis nominal ukhamawa, kunatix tunka maranikïskiwa, ukat chiqpach regente ukat apnaqirix Cassander. Ukatxa reyir jiwaykaspa ukhamawa. Ukat kunapachas chiqpachapuni, sasaw sarnaqäwinakat yatxatirinakax arsupxi. Mä versión ukaw utji, Alejandrox nuwasïwin jiwatayna sasaw qhanañchi.
  Kunjamakitix, Cassander-at qhispiyasiñ pachaw purini - jupax reyiwa jan ukax jan reyiwa!
  Ukat waynax wali ch"amampiw jiskt"äna:
  -Kawkhans Jach"a Viser ukax jikxatasi?
  Uka guardiajj altʼasisaw akham säna:
  - ¡Jupax jutir trono ukan mä delegación katuqaski!
  Vitalik jupax akham siwa:
  - ¡Qhana nayra nayraqatana jupar jawst"apxita!
  Guardiajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw maynir kamachi churäna. Ukat mecanismo estatal ukax muyuntañ qalltäna.
  Vitalik jupax mä visir ukan yatiyawip ist"äna. Yatiyäwix provincia afgana uksanx jan walt"awinakaw utjawayi sasaw yatiyapxi. Ukankir jaqinakax wali libre sarnaqañ munapxi. Iyawsawi
  Jichhakamax janiw Diosax utjkiti, ukampis fanatismo ukax wakisiwa.
  Uka waynajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Mayt"awinakapa chiqapa qhananchapxpan. Khititix chiqapar uñjañ munki ukax katuqani. Ukat khititix jan munkchi ukax, ¡mä espada jikxatani!
  Ukat Cassander sat chachajj qhepat uñstäna. Jupajj jachʼa jachʼa jaqïnwa, cinturonat mä espada warktʼatänwa. Jupajj jan munkasaw uka wayna reyir altʼasisin akham jisktʼäna:
  - ¿Kunsa Majestadmaxa munaspa?
  Vitalik jupax jachaqt"asisaw jaysäna:
  - Nayax jumamp ch"axwañ munta.
  Cassander chachajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Suma munañani, ¡Majestad! Ukampis jumax wali wawakïsktawa, nayasti mä jach'a nuwasirïtwa.
  Uka wayna reyix p"iqip ch"allxtayäna:
  - Yattwa! Ukampis jumax armasxtawa, awkijax kunja jach"a nuwasirïnsa.
  Cassander chachajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Jisa, jumaxa ch"amani ukhamaraki jank"aki maranakamat sipansa juk"ampi! Ukampis jumanakax nayat jayankxtawa. Ukampisa, mä yatichäw yatichañatakiw wakichtʼatäsma.
  Vitalik jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Q"ala kayukiw ch"axwä!
  Uka waynax uka zapatonak apsuwayxäna, qhanaw uka zapatonakax janiw chiqap jach"äkänti ukat thakhinjam jark"antapxäna, luxus ukhamäkchïnsa.
  Ukatxa reyin isipax, troncos de natación ukakiw qhiparäna.
  Cassander chachajj akham sasaw muspharäna:
  - ¡Jumax bronceado ukhamätawa ukat juk"amp musculoso ukhamaw tukuwaytaxa!
  Vitalik jupax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Nayaxa practicawaytwa!
  Cassander chachajj janiw jila alani botas ukat armaduranakapsa apsuskänti. Jupajj atipjañatakejj confiykaspa ukhamänwa.
  Espadapajj wayna reyin espadapat sipansa jukʼamp jachʼänwa, Alejandro Magno chachan pachpa comandantepajj jukʼamp jachʼänwa ukat jukʼamp llakkañarakïnwa.
  Uka nuwasïwix mä ch"axwäwimpiw qalltawayi. Cassander chachajj jan kuna llakimpiw jawqʼjäna, ukat Vitalik chachajj maysaruw sarjjäna. Uka waynax Taekwondo ukan wali yatxatt"atänwa, ukampis espadanak katxaruñ yatirakïnwa. Jupax nayraqatw Cassander jiwayañ amtawayi, jupax niyaw jiwayañ yant"ani. Jan ukajj jukʼampejj cheqäki uka reyirus jiwayarakiniwa.
  Uka waynax Cassandrax wali amuyumpiw sarnaqäna, ejercicio luraskirïkaspas ukhamaw amuyasïna.
  Ukat ukatsti apt"asiwayi ukat kunjams saltawayi. Ukat Vitaly Akulov sat chachan wali chʼullqhi espadapajj jupan masiparuw kunkapar cheqak chʼalljjtäna. Cassander chacharux ch"allt"ataw uñjasïna, liwxatasïna, ukat t"unjatäna, kunkapat wila wila phuch"uw mistunïna.
  Uka waynax wali kusisitaw akham yatiyäna:
  - Jach"a Visir jiwata, jichhaxa nayaxa apnaqä!
  Cassandra kullakajj wali aptatäjjänwa. Vitalik jupax estado ukan payïr jaqir churat jach"añchäwinakamp imt"atäñapatakiw kamachi. Ukhamarus, ¿Casander sat chachajj Alejandro Pusïr chachan taykapar jiwaypachänti? ¡Walikiwa, ¡ukax ukatakix jikxatawayta!
  Vitalik jupax walja suma impresionanak wawar uñtat, ukampis ch"aman ukat ágil kayunakap qala pampan jaytawayi.
  Uka qhepatjja, akham sasaw qʼochüna:
  Ukat warantañax wakiskchixa,
  Mä colerat nuwasïwinxa, mä thaya wila jawiraw...
  Jakañ hilo p'akjapxam mä espadampi, mä flechampi,
  ¡Janiw wiñayatak munasiñar aljantkañäniti!
  
  MUTANT AS VIOLOS HISTORIA UKAXA WAKICHATAWA
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Mä mutágeno ukan jan amuytʼasis mistutapatxa, Alemania markankir mä avión apnaqirix anqäxat mä wayn tawaqur uñtasitäxiwa ukat jachʼa chʼamanak jikxataraki. Ukatjja, ¡wali chʼamanïpjjewa, ¡Payïr Jachʼa Chʼajjwäwin taqe kunas mayjtʼaski!
  . JANK"A 1. 1.1
  1943 maran enero phajjsinjja, alemanonakajj mä as mutante sat jaqeruw katoqapjjäna. Uka waynax mayjt"ayatarakïnwa ukat jach"a ch"amanak katuqarakïna. Qalltanx frente mediterráneo uksanx británicos ukat estadounidenses ukanakamp ch"axwawayi. Jupax nayrïr Luftwaffe piloto ukhamaw tukuwayi, pä patak avionanakaruw jaquqaniwayi - Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukax qullqit lurat roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampiw katuqawayi.
  Kimsa patak avionanak jaquqanisaxa, Kimsïr Reich uksanx nayrïr kutiw Cruz de Mérito Militar qurimpi diamantenakampi katuqawayi. Uka qhipatxa Frente Oriental uksaruw apayatäna.
  Ukanx Kursk markan epico ch"axwäwinw chikancht"asiwayi. Mä rubio mutante waynax yuqall wawar uñtasitawa, janiw bigote ukat barba ukas utjkänti, niya tunka pusini marani wayn tawaqur uñtasitänwa, uka pachakamax mä jan iyawsañjam ch"aman aéreo ch"axwiriruw tukuwayxäna. Ukat janiw juparux ch"allt"añjamäkänti, jan ukasti jupa pachpaw intuitivamente uñisirinakan avionanakapan racimos ukanakap amuyasïna.
  Instintonakapasa ukat chiqapar sarnaqatapasa, jan uñjkayaw tukuwayxäna. Ukat jupax avionetas soviéticas ukanakarux wali uñt"ataw t"unjatayna, ukatw Janq"u Supay sutimp uñt"ayasïna ukat nina ukham axsararakïnwa.
  Ukhamarus mä sapa experimental ch"axwañ ME-309 ukaruw katuqatayna, ukax paqallq puntos de disparo ukanïnwa - kimsa cañones aéreos ukat pusi ametralladoras, ukatx janiw khitis ukarux saykatañjamäkänti.
  Lobo sat waynax uka mutación ukan qhispiwayi, ukat jankʼakiw cuentanak apthapiskäna. Ukat pä phaxsinx niya phisqa patak avionanakaruw Kursk Bulge ukan jaquqaniwayi. Ukat Alemania markankir yaqha avión apnaqerinakaw jupar arkapjjarakïna. Nazis sat jaqenakajja, aireat sipansa jukʼamp suma jaqëpjjatap qheparapjjäna. Ukat uraqin jan atipjatäñatakiw chʼamachasipxäna. Chiqansa, janiw atipjañax utjkänti. Nazis sat jaqenakajj nayrïr cheqanakaparuw kuttʼapjjäna, ukanwa saytʼasipjjäna. Línea de frente ukax suma sayt"ataw jikxatasïna.
  URSS markan chhaqhatanakapax chiqpach sarnaqäwit sipanx juk"amp jach"aruw tukuwayi. Ukhamarus aliados ukanakax Sicilia markan uraqir puriñx qhipharuw apayapxarakïna. Jupanakax ch"axwawinak continente uksaruw apayañ axsarapxäna. Ukat Lobo Rommel ukax mutante piloto ukan sutipawa, jupanakarux axsarañ apaniwayi.
  Ukhamarus, Wolf jupax mä avión ukarux Montgomery jupa pachpaw apt"ata, Mediterráneo uksanx jaltxañ atipxatayna. Inglés arut jukʼamp yatiñan comandantejj jiwjjänwa. Ukat uka laykux britániconakax Sicilia markar uraqir puriñx qhipharuw apayapxäna. Ukat uka qhipatxa, qʼal jaytxapxäna. Ukat Roosevelt jupax Japón markar atipt"añ munarakïnwa, Europa uksar mantañat sipansa.
  Ukatwa Lobo Rommel chachajj sum nuwasïna ukat URSS sat avionanakaruw wali kusisitaw jaquqanïna. Janiw inamayakiti jupax mutante ukhamawa.
  Kimsïr Reich ukat fabricanakapar bombardeonakajj jukʼampiw jiljjattäna. Ukhamatwa alemanonakax machaq tanque Pantera-2 ukar uñstayapxäna, juk"amp ch"aman armanakampi, armaduranakampi, ukax 1943 maran septiembre phaxsinw lurasïna. Tanque ukax nayraqatar suma jark"aqasiñatakïnwa: casco ukax 100 mm thiya, ukatx torreta ukax 120 mm thiya. Ukat ladonakapax 60 mm. Ukat taqi kunas laderanakankiwa. Ukhamatwa Pantera-2 ukax jisk"a armas soviéticas ukanakan ataques ukanakar saykatañapatak yanapt"äna. Ukhamarus ukax ukat 88 mm arma 71EL ukanx wali ch"amaniwa ukat jank"akiw jalxati, jaya chiqatw soviéticos autonakar mantawayi. Uka pachparakiw Pantera 2 ukan apnaqañ lurawipax janiw jan walïkänti. 53 tonelada pesa, 900 caballot chʼamani motorani. Ukax sañ muniw kimsa tunk pusini soviéticos ukanakat sipanx janiw juk"amp jan walir sarnaqkaspati. Ukhamarus Tigre-2 ukax nayraqatw walja lurañanakar mantawayi.
  Alemanes jupanakax Zaporozhye markan jach"a depósito de bauxita ukx apnaqapxäna, ukat ukatw tankinakapax suma armaduranipxatayna.
  Uka jallu qallta phaxsinx soviético soldadonakax Ucrania markan ukat marka taypin nayrar sartañ yant"apxäna, ukampis janiw atipkänti.
  Wolf Rommel jupax mä machaq premio katuqawayi, phisqa patak avión soviético ukanakar jaquqanitapata: Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukax quri roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi. Ukat paqallq patak phisqa tunk avionanakatakix mä sapa premio ukax Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukawa, ukax roble de platino laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi. Ukat waranq avionanakax jaquqaniwayi, Hitler jupax mä premio especial ukarux iyaw sataynawa: Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero ukan warawarapa, qullqit lurat roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi.
  Ukat kunapachatix mutante piloto ukax machaq marakamax waranqa chikatani avionanakat jilaw jaquqaniwayi, ukatx yaqha premio katuqawayi: Estrella de la Cruz del Caballero de la Cruz de Hierro ukax quri roble laphinakan espadanakampi diamantenakampi.
  Ukhamajj uka cuentanakajj taqe chuymaw jiljjattäna, mä cuentorjama.
  Wolf Rommel ukax mä phenomenon ukhamaw tukuwayi, ukax yaqha Luftwaffe pilotos ukanakax wali jach"anchatawa.
  Jallu qallta phaxsinx Ejército Rojo ukax Leningrad jak"an nayrar sartañ yant"äna, ukampis janiw arxatäwinak p"akintkänti. Ukat Ucrania markanjja, soviético soldadonakajj janiw sum jikjjatapkänti. Ukatjja, Alemania markankir tanquenakajj walja kutiw lurasïna. Ukat juk"ampirus "Panther" jupax arxatäwinx wali sumaw jikxatasïna.
  Pä phaxsitxa, Lobo Rommel sat chachax phisqa patak jila avionanakaruw jaquqanïna.
  Ukatx Cruz de Hierro ukan Estrella de Caballero ukar katuqawayi, roble de platino laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi.
  Uka jachʼa luratanakapajj yaqha avión apnaqerinakaru ukat avión apnaqerinakaruw chʼamañchtʼäna. Jisk"atpachax Adala ukat Agata pilotonakaw uñstapxäna, jupanakax avionetas soviéticas ukanakaruw jaquqanipxarakïna ukat jan axsarasaw puntuacionanaka apthapipxäna.
  Juyphi pachax tukusxiwa. Alemanonakajj machaq ofensivanakatakiw chʼamanak tantachasipkäna. Jichhax jupanakax mä perfecto avión de ataque multirol hílice ukamp apnaqat ukanipxi, TA-152, ukax avión soviético ukanakat sipanx juk"amp askiwa. Ukat jet avionanaka.
  Ukatwa Stalin chachajj uka toqet sum uñjañ amtäna. Línea de frente ukax wali pachpakïnwa, kunjamtï '43 maran verano urunkäna ukhama.
  Ukampis alemanonakajj mä ofensiva lurañatakiw chʼamanak tantachasipkäna. "Panteras"-2 ukanakax jilxattaskäna, ukat jupanakax mä amtañ ofensivaruw sarapxaspäna.
  Hitler chachajj uka toqet wal jaktʼäna.
  Ukañkamax Stalin jupax Churchill ukat Roosevelt jupanakampiw aruskipt"askäna. Francia markar uraqir puriñax janiw ch"amäkiti ukat janiw kuna amuyunikisa sasaw sapxäna. Soldadonakax inamayakiw jiwapxani.
  Kunjamatixa, alemanonakaxa wali ch"amanipxiwa. Ukhamarakiw Lend-Lease uka tuqitx jan walt"awinakax utjawayi. Hitler jupax judionakar política ukarux mä juk"a llamp"uchawayi, ukat occidente markax jupamp sumankañ luraspa ukat yanapt"aspa ukhax antisemitismo ukx q"al jaytaspa sasaw amuyt"ayaraki.
  Stalin chachajj jan walin uñjasitap amuyasïna. Markax qarjataw jikxatasi ukat sinti llakitaw jikxatasi. Alemanes jupanakax juyphi pachanx jan atipt"asisaw jark"aqapxäna, ukatx primavera tukuyan ukhamarak verano tukuyanx atipt"äwinakap apsusipxaspawa. Ukhamajj jupanakar jan jarkʼañaw jukʼamp askejja.
  Chiqansa, machaq tecnología uñstayañatakix suytʼäwiw utjäna. Tanques T-34-85 ukat IS-2 ukanakaw utji. Ukampis jupanakax, chiqans, janiw "Pantera"-2 ukat "Tigre"-2 ukanakar uñtasit ch"amanïpkiti. Jïsa, IS-2 ukax armamento, calidad de proyectil ukat armadura frontal ukanakanx juk"amp jisk"akiwa. Ukax machaq tankinakax nayra tankinakat sipanx mä juk"a juk"amp askiwa. Yämas T-34-76, ukax janiw Tigre-2 ukan chiqaparus mantañjamäkänti.
  Stalin jupax jak"ankir muyuparuw tantacht"äna. Uka bunker ukax Kremlin ukan uraq manqhankänawa.
  Jichhakamax alemanonakax janiw Moscú markar ch"amampiw bombardeapxi. Ukampis jupanakax misiles FAA ukanak lurañanx utjapxäna, ukat chiqans, wali axsarkañ bombarderos jet ukanakaw utjäna, ukanak contrax aviación ukat defensa aérea URSS ukax wali ch"amanïpxänwa.
  Ukhamarus nazis ukanakax machaq avionanakaruw serie ukar katuqapxi. Ukat TA-152 ukax pä tonelada bombanak apt"asispa. Ukat Yu-288 bombardero, niya suxta tonelada ukjam apt"ata ukat juk"amp alcance ukat velocidad ukampi, ukat armas defensivas ukanakampi. Ukat ukanakax uka serien uñstki ukanakawa. Ukat kunayman lurawinakaw utjaraki. Akax nayraqatax pusi motorani Yu-488 ukawa, paqallq patak kilómetros ukharuw sapa horax saraspa, ukax mä bombardero ukatakix wali jach"awa, ukatx tunka tonelada ukch"a pesaje ukaruw purispa. Ukat juk"amp axsarkañ suxta motorani TA-400. Jupanakax juk"amp bombanak apt"asipxäna ukat tunka kimsan cañones aéreos ukanakamp jark"aqatäpxänwa. Ukhamarus ukax motores de jet ukanakax utjarakispawa.
  Ukhamax qhanaw capitalax janiw jaya pachax samarañapakiti. Alemanes jupanakax MP-44 uka fusil de asalto ukampiw uñstayapxarakïna, ukax uka pachanx uraqpachanx wali sumapunïnwa. Ukat jupanakax nayratpach tankinakanïpxänwa, serie "E" ukax jutaskäna, ukax janiw mä kipkakïkänti.
  Ukhamat qhanaw URSS markax wali sum aka ch"axwäw atipt"aspa. Ukatjja, Europa toqenkir markanakaw Hitler chachatak trabajipjjäna. Ukat yaqha markankirinakax infantería ukar jawst"apxirïna, ukat fabricanakaru, ukat juk"ampinaka. Jaqinakan yänakapatxa, territorios ocupados ukanakar yäqasa, Tercer Reich ukax mä jach"a ventaja ukaniwa. Ukat armanakan calidadapajj jukʼamp jachʼäpachänwa.
  Ukhampachas ME-262 ukax janiw jichhakamax perfecto ukhamäkiti ukatx wali nayraw producción ukar uñstayañataki. Ukampis TA-152 ukat ME-309 ukanakax utjiwa, ukax niyaw serie ukanx utji, ukat wali sum ch"axwapxi. Jupanakan jankʼakïtapa ukat armanakapas wali sumawa. Chiqansa, autonakax walja pesaje ukaniwa, ukax maniobrabilidad ukarux jan walt"ayiwa. Ukampis wali chʼamani armanakajj mä kutikiw jaqontañatak yanaptʼi, ukat buceañ horasan jankʼakïtapajj kunapachatï Yak, sañäni, chuymapar mantani ukhajja, chhaqtawayjjewa. Ukat maniobra vertical ukanx alemán avionanakax juk"amp ch"amaniwa ukat juk"amp velocidad ukanirakiwa.
  Yakovlev jupax Stalin juparux Yak-3 ukan yatiyatayna, ukax desarrollo ukankiwa, juk"amp k"achawa ukat juk"amp maniobrable ukhamawa Yak-9 ukanx.
  Stalin chachajj uk istʼäna, Alexander Suvorov chachan fotop uñkatasa. Rusia zarista ukan aka comandantepax janiw yaqha ukhamäkänti, ukat niya paqallq tunk maraw jakasïna, jan atipt"kayänwa. Janis jachʼa ejercitonak churapkchïnjja. Ukat francés jaqinakar jach"at atipt"añax janiw Rusia markarux mä pulgadas uraqis apankänti. Ukampis jakhunakampi atiptʼañ yatïna.
  Jichhajj alemanonakajj niya taqe Europa toqetwa legionanak lurañ qalltapjjäna. Hitler chachajja, judionakar ajjsarañwa saytʼayäna, ukat jupanakatjja walja batallonanakaruw voluntarionak katoqañ qalltapjjäna.
  Ukhamarakiw Ejército de Liberación Polaco ukax uñstawayi, mä contrapeso ukhama ejercito polaco ukar uñtasita.
  Francés, holandés, belgas, daneses ukat yaqha europeos jaqinakaw Tercer Reich ukar mantapxäna, jukʼampisa unidades SS ukanakaru. Bielorruso ukat ucraniano ukanakax URSS uksanx uñstawayiwa. Alemania markankirinakajj chʼajjwäwejj jukʼamp yatiñani ukat jukʼamp flexible ukhamaw tukupjjäna. Ukat jichhax Bielorrusia markanx mä Rada central ukaw utjäna, ukatx fuerzas locales ukanakax partidos ukanakarux apnaqapxäna. Formalmente, Bielorrusia markax autonomía ukaruw katuqatayna, ukatx mä autogobierno ukham uñstawayi. Kunjamatix Ucrania markanx ukhama. Kawkhantix Banderax carcelat mistuwaykana. Ukat machaq nacionalista t"aqa t"aqanakax utjañ qalltäna.
  Ukhamajj URSS markax janiw jaqinakan chʼamapampix ventajanïkänti. Ukat tecnología tuqit ventajax alemanonakaruw pasawayi.
  Stalin chachajj akham sänwa:
  - Yak-3 lurañatakixa walja jach"a duralumina ukanakawa munasiraki. Ukat EE.UU. ukat Gran Bretaña uksat suministronakapax wali juk"ampiw jilxattawayi. Ukat aliados ukanakax niyaw jan axsaras qurimpi aka qullqi churañasatak mayipxi!
  Yakovlev jupax mä jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - Jïsa, jichhakamax Yak-9 ukax nayrïr ch"axwiriw qhiparaski! ¡Ukat mistki ukax jilxattañapawa!
  Ilyushin jupax akham sänwa:
  - Avionanaka lurañaxa sapa uruxa patakaru purirakitaynawa, pusi tunka ch"axwirinakampi. Ukampis jupanakan suma uñnaqapajj jukʼampiw jiljjattawayjje. Walja autonakax kimsa patak jan ukax pusi patak kilogramos juk"amp pesaje ukaniwa, ukat ukatw alemanes ukanakat sipanx juk"amp jisk"akiwa, ¡maniobrabilidad ukanx juk"amp jisk"akiwa!
  Comandante aéreo ukax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jiwasax mäkiw mä catastrófico ratio de pérdidas aéreas ch"axwawinakan utjistu - mä tunka alemanes ukanakan askipataki. Ukat avión apnaqerinakajj janiw sum yatichatäpkiti. Aliados ukanakax aviación gasolina ukx janiw churapkiti, ukatx janiw jupanakan gasolinapax utjkiti. Ukat soviético autonakax janiw mayj mayjäkiti. Ukhamarus, alemanes ukanakax mä galaxia taqpach suma as ukanipxi. Ukhamarakiw warmi pilotonakax utjaraki. Amuyt"añataki, Albina ukat Alvina, pä machaq warawaranakax nayratpachw Cruzes de Caballero ukanakax qullqit lurat roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi katuqapxi, sapa mayniw kimsa patak jila avionanak jaquqanipxi.
  ¡Ukat akax mä juk"a pachanx!
  Stalin chachajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Lobo ukax janiw sapa terminador piloto ukhamäkiti!
  Uka comandantejj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼäna:
  - ¡Ukax utjaspäna ukhaxa!
  Jach"a Comandantex akham sasaw jiskt"äna:
  - ¿Kunsa Zhukov jupax sani?
  Mariscal de URSS ukax llakit uñkatasisaw jaysäna:
  - Machaqa armanaka munañasawa. T-34-85 tank ukax janiw ch"amanïkiti. Cañonapax waliw jan Pantera-2 ukat Tigre-2 ukanak nayraqatar mantkiti. Alemanes jupanakax mä juk"amp nayrar sartat Panther-3 ukham lurapxi, ukax Tiger-2 ukan armadurapampiw juk"a pesaje ukat juk"amp ch"aman motor ukaniñapa. ¡Ukham tanquejj lurañar saraspa ukhajja, qʼal tʼunjatäñäniwa!
  Stalin chachajj akham sasaw akham säna:
  - Kunjamasa IS-2 ukaxa?
  Zhukov chachajj cheqaparjamaw akham säna:
  - Armadura frontal ukaxa torre ukanxa juk"ampi ch"amawa. ¡Mä sanu "Pantera" ukax mä kilómetro ukch"a jayat jasakiw apsuspa, ukat juk"ampirus mä concha subbarril ukampiw apsuspa!
  Jachʼa Taqejj akham sänwa:
  - ¿Kunatsa nayraqatapan armadurapax jan 160 milímetros thiya luratäkänti?
  Zhukov chachajj cheqaparjamaw akham säna:
  - Kunatix mä ch"aman pistolax niyaw llakt"asi. Ukat transmisión ukax mäkiw jamp"att"asini.
  Uk jaytañaruw wayt"ata, ukat 100 milímetros ukch"a nayraqataruw limitapxirïta.
  Stalin chachajj jachaqtʼasisaw jan suma uñnaqtʼanïkänti. Ukatxa akham sasaw jisktʼäna:
  - ¿IS-2 ukan armadura lateral ukax llätunk tunk milímetros ukjat phisqa tunka milímetros ukjaruw jisk"achasispa, ukat ukhamat nayrax ch"amanchasispa ukhaxa, ¿kunjamas lurasispa?
  Zhukov jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Akaxa wali ch"amawa, compañero Stalin. Ukampis ¡mä machaq torre lurañataki ukat lurañar uchañatakix tiempow munasispa!
  Mariscal Vasilevsky jupax akham siwa:
  - Ukhamächi ukhaxa, alemanes ukanakax torreta IS-2 ukarux bazookas ukat faustpatron ukanakampiw ladopar ch"allt"apxani, ukat juk"amp k"achachata armanakampi. Ukhamajj ¡aka amtajj chʼajjwañjamawa!
  Jachʼa Diosajj akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Kawkirus jaquntañaxa, ¡taqi chiqanwa mä cuñax utji!
  Yakovlev jupax akham siwa:
  - ¡Jiwasax jet aviación ukar ch"amanchañasawa! Alemanonakax niyaw ME-262s ukanakax alaxpachan ch"axwapxi. Chiqans janiw sinti askïpkiti, ukampis pachax sarawayxiwa ukatx nazis ukanakax juk"amp suma amtampiw jutapxaspa.
  Beria kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Qhipa yatiyawinakarjamaxa, alemanonakax mä jet de combate ME-1100 ukham lurapxi, ukax aka jallu qallta phaxsinx aire ukanw sartasispa. Mä qawqha nayrïr amuyunakax utjiwa. Ukat ME-262 X ukax luratarakiwa, ukax juk"amp ch"amaniwa ukat nayra modelonakat sipanx juk"amp askiwa ukat nuwasiñ apnaqañatakix wakicht"atäñapawa.
  Stalin jupax akham jiskt"äna:
  - ¿Kuna jisk"a t"aqanakas utji?
  Comisario del Pueblo de Asuntos Internos ukax mä jach"a jach"a tukusaw jaysawayxi:
  - ¡Jupanakaxa jamasatwa irnaqasipkta! Ukampis yatiyawinakarjamaxa, ME-262 ukax 1.100 kilómetros ukjat jilaw sapa horax sarañapa.
  Stalin chachan masinakapajj musphataw sillpʼipjjäna.
  Jach"a Jaqix p"iqip ch"allxtayäna:
  - Wauu! Ukatxa, ¡chiqpachansa tornillotäxtanwa! ¿Kunsa Molotov chachajj sani?
  Comisario Popular de Asuntos Exteriores ukax mä jach"a jach"a tukusaw jaysatayna:
  - Occidental aliados ukanakax ch"axwawiruw frenonak uchapxi. Jupanakax formalmente wali ch"axwapkaspas ukhamawa, ukampis chiqpachanx janiw operaciones de combate ukanak lurapkiti. Alemania markankirinakajj janiw submarinonak lurañ munapkänti, ukat tanquenaka ukat avionanakaruw chuym churapjjäna. Ukhamarus, FAA misiles ukanakat sipansa, fabricanakax qhipa jet bombarderos ukanakaw lurasini. Ukat ukax jan khuyapt"ayasisaw bombardeatäñ sañ muni. ¡Jichhax janiw jet avionanakamp chika sarnaqañjamäkaniti!
  Stalin chachajj akham sasaw akham säna:
  - ¡Akax jan waliwa! ¡Ukax sañ muniw janiw kawkhans yanapt"a suyt"añax utjkiti!
  Mariscal Vasilevsky jupax akham sasaw jaysatayna:
  - Rusia markax pä aliados ukaniwa: ejercito ukat marina!
  Jach"a Comandantex p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa, chiqawa! Ukampis Alejandro Kimsïr jan wali suma zar chachajj ukham sänwa!
  Beria kullakajj akham sänwa:
  - Zar Alejandro Kimsïrix juk"amp jaya pacha jakaspa ukhax inas jach"a jaqïchispa. ¡Japón markampi chʼaxwäwinxa wali sum atipjaspäna!
  Zhukov chachajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Nayax Kuropatkin ukhamärist ukhax japonés jaqinakarux atipt"iriskäyätwa. ¡Ukat janiw kunas jarkʼkitänti!
  Stalin chachajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Jan wali arunak parlañ jaytxapxam! ¡Janiw AIs ukanakax utjkiti, kunayman yänak amuyt"añataki! Jiwasan markasa qhispiyañasawa. Mä juk"a pachatxa Hitler jupax taqi ch"amapampiw takt"istani, ukat janiw sinti jach"äkaspas ukhamäkaniti. ¡Ukat mä qhawqha amuyunakax wakisirakiwa!
  Mariscal Vasilevsky, jupax mä jach"a estratega ukham uñt"atawa, jupax akham amuyt"ayi:
  - Arxatañatakixa wali ch"amampiwa atinisiñäni. Jiwasax walja armas ukanakaw munasispa, antitanques ukanakas munasispa. ¿Kunjamsa jupanakan antutatäpjjatapajj sarnaqasktanjja?
  Nikolai Voznesensky chachajj jan pächasisaw akham säna:
  - Walikiwa! Jiwasax artillería ukax chiqpachapuniw kunjamtix pallapallanakax munapki ukhamarjam lurapxta. Ukampis janiw askïxiti, ¡janiw armas ukan irnaqirinakatakix jaqinakax utjkaniti!
  Mariscal Vasilevsky jupax akham siwa:
  - Jiwasaxa juk"ampi munapxtanwa, juk"ampisa antiavión armanaka. ¡Qhipïrix avionanakarusa ukat uraqinkir diananakarus apnaqasispawa!
  Stalin chachajj chʼiyar pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Jiwasaxa juk"ampi 100 mm antiaéreos armas ukanaka lurañasawa. Jupanakax Pantera-2 ukarux p"iqit p"iqit mantapxaspawa, ukat Tiger-2 ukarux puntu blanco ukarux mantapxaspawa, ukat pachparakiw Alemania markan jan walt"ayir avionanakaparux jaquqanipxaspa.
  Voznesensky chachajj akham sänwa:
  - 100 mm cañonatakixa, wali wakiskiri proyectil lurañawa wakisi. Ukat ukhamatw mä amuyux utji mä pistola autopropulsada ukax kimsa tunk pusini chasis ukarjam luratawa. SU-100 luraña, ukax T-34-85 ukar sipanx juk"amp jasakiw luraña, ukampis armamento ukanx juk"amp ch"amaniwa.
  Jach"a Comandantex kusisitaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Walikiwa, jumax Voznesensky ukat p"iqinchiri! Jichhajj qʼochupjjañäni!
  Ukat jaqinakax coro tuqiw q'uchupxäna:
  Muspharkañ Pachamaman jach"a uraqipanxa,
  Ch"axwañan ukhamarak irnaqäwin colerat...
  Mä kusiskañ qʼochu lurapjjta,
  ¡Mä jach"a amigo ukat irpirit parlt"añäni!
  
  Stalin jupax nuwasiñan jach"a kankañapawa,
  Stalin jupax wayn tawaqunakan t"ijtäwipawa...
  Q"uchunakampi nuwasiña ukat atipt"aña, .
  ¡Jiwasan jaqinakasax Stalinar arkapxi!
  
  Q"uchunakampi nuwasiña ukat atipt"aña, .
  ¡Jiwasan jaqinakasax Stalinar arkapxi!
  Suma, Imperio Wila ukax ch"amampiw tantacht"asiski uka ch"axwawir saykatañataki. Ukampis mayni tuqitxa, Hitler jupax mä ofensiva wakicht"asiski. Alemania markanx armas ukanakax jilxattaskiw. "Pantera"-2 ukax torreta nayraqatanx juk"amp jark"aqatawa, kunatix 150 mm mantel de armas ukaw ángulo ukanx utji, ukatx 100 mm casco nayraqatax 45 grados ukha ángulo ukaniwa. Ukax mäkiw wakisi, T-34-85 ukax janiw mä alemán auto ukarux p"iqit p"iqir mantkiti. Ukampis kimsa kilómetro chikataniruw ukar mantaspa.
  Ukhamatwa, "Pantera"-2 ukax jach"a tank ukar tukuwayi, ukatx sapuru "Pantera" ukanakax niyaw jaytatäxi. Kunjamatix T-4. Ukampis wali luratäsipkiwa, ukhamat jan volúmenes de producción ukanakax t"unjañataki. Kunjamakitix "Tigre", "Tigre" ukan mistutapatxa-2 ukax wali luratawa.
  Janiw jank"akix taqpach lurawinak Pantera-2 ukar wasitat lurañax wakiskiti. Ukhampachasa aka tankaxa wali sumawa. Ukat jank"akïñapataki, ukat armadura tuqinsa, ukat juk"ampirus armas tuqinsa, kawkhantix jan igualäki.
  Marzo qallta phajjsinjja, thakinakajj wali qʼomachaskäna ukhajja, alemanonakajj nayrïr kutiw nayrar sartañ yantʼapjjäna. Ukat Voroshilovgrad ukat Krasnodonsk sat markanakaruw chʼalltʼasipjjäna. Ukat Donetsk markanx ukhamarakiwa.
  Ucrania markan uka chiqanakax Stalingrad markan jan walt"äwipanx Ejército Rojo ukan wasitat katuntatäna, ukatx alemanes ukanakax janiw kutt"ayañatakix pachax utjkänti. Nazis ukanakax táctico sorpresa ukar puriñ atipjapxäna.
  Ukatwa, Kursk Bulge sat cheqar soviético chʼajjwäwir muyuntañ munapjjta sasaw pantjasipjjäna. Ukampis ¡yaqha thakinwa chʼalltʼasipjjäna, ¡janiw suyapkänti!
  Nazis ukan ch"aman tanques ukanakax ch"axwawinakan chikancht"asipxäna, ukat "Tigre"-2, ukax chiqpach sarnaqäwimp chikachasiñatakix juk"amp ch"aman motor 1000 caballos de fuerza ukaniwa, ukax sañ muniw juk"amp jank"akiw sarnaqäna ukatx mä suma tanque de ruptura ukhamaw irnaqaspa.
  Alemananakax qalltanx jank"akiw nayrar sartapxäna. Voroshilovgrad, Krasnodonsk ukat Donetsk markanakaruw katuntapxäna, ukampis uka qhipatxa chhijchhix chʼamaktʼxänwa ukat alemán jachʼa tankanakax laqʼaruw wañsuwayxäna. Ukhamäkchïnsa, Kraut familiajj taqe Ucrania markaruw qʼal apnaqañ puedjjäna. Ukat machaq atipjäwip yatiyapxäna.
  Nayrïr alemán tanques de la serie E ukanakax ch"axwäwinakanx chikancht"asipxarakïnwa, juk"ampirus E-10 autopropulsado arma. Aka maquinax wali nayrar sartat uñacht"äwinakanïnwa. Nayraqatxa, alturapax 1,2 metros ukhakiw utjäna. Ukat tripulacionankirinakax pä jaqikiw ikisipki. Motorampi transmisiónmpejj mayakïpjjänwa ukat mä cheqaruw sarapjjarakïna. Ukat pachpa autopropulsor pistolajj jiskʼakiwa, ukampis pusi patak caballot chʼamani motoraniwa. Ukat tunka toneladanakax 82 mm armadura frontal mä jach"a ángulo de inclinación racional ukan pack lurañ yatipxäna, ukatx 52 mm armadura lateral, ukat rodillos ukanakamp yapxatañ yatipxäna.
  E-10 ukax mä maquinawa, ukax niyas perfecto ukhamawa. Jach"a thakin patak kilómetros ukch"a t"ijt"aña, ukat jach"a thakin paqallq tunka kilómetros ukch"a t"ijt"añax ch"amawa ukat jasakiw camuflado ukhama.
  Uka pachparakiw jan qullqini ukat jan ch"amäki ukanak lurañataki. Uka pistolax mä jan walt"awikiwa, T-4 ukax 75 mm 48 EL barril largo ukaniwa. Ukampis tanques soviéticos ukanakarux p"iqit p"iqiruw mantaraki, mä juk"a jayats mantaraki. Ukat jupax T-45-85 ukan nayraqatapar jawq"jataparux aguantaspawa, ukat niyas jan ch"allt"añjamäkiti.
  Ukat tripulación ukax jan uñt"atarakiwa - pä lobo imillanakax SS ukankirinakawa. Gerda ukat Charlotte sat kullakanakaw ukham lurapjjäna.
  Jupanakax monstruonakjamaw nuwasiñatakix wakicht"atäpxi. Ukat jupanakax jachʼa, tʼunjir chʼamanïpxiwa.
  Imill wawanakax marzo phaxsinx mä juk"a thayäkchïnsa, bikini ukat q"ala kayunikiw nuwasipxirïna.
  Ukat jupanakax nuwasiñ master clase uñacht"ayapxäna.
  Ukampis chiqansa, janiw jupanakat ukham sum parlañasäkiti. Maysatxa, Komsomol soviético imillanakax ch"axwapxi.
  Ukat chikat qʼala qʼala jan isinïpjjarakiwa. Ukampis jupanakax agresivu ukat thaya sarnaqäwip uñacht"ayapxi. Jupanakax chiqaparuw ch"axwapxi, gatillo ch"allt"asax chuchupan escarlata chuchup apnaqapxi. Ukat uka pachparakiw q"uchupxi;
  Jiwasax munat Awki markan phuchhanakapäpxtwa,
  ¡Soviético markankir markanakax wila banderampiw uñt"ayasi!
  Stalin compañerox mä jan axsart"ir falcón ukhamawa,
  ¡Khitis akapachar suma tukuyani!
  
  Markajampi nayampejj kusisiñanwa nasipjjta,
  Grano ukat lino textil ukanak yapuchañatakix...
  Ukhamaw Rusia markan wawanakapax,
  ¡Uka jaqejj taqe chʼamanïniwa!
  
  Mä qhixu qhixuw qhixu qhixu - fascismo ukax invadituwa,
  Armadas de tanques formidables ukanakax...
  Ukampis juk'amp askiwa uñisiriman nayrapar ch'allt'añama,
  ¡Janiw sémola lap up sat wawanakäktanti!
  
  Fuhrer sat barcojj caballot sarasaw Moscú markar pasäna,
  Janq"u ukat acero ukat pulido...
  Adolf Hitler chachajj Supayaruw aljasïna,
  ¡Balanakajj janiw jarkʼkaspati sasaw amuyayäta!
  
  Stalin compañerox mä jan axsart"ir caballero ukhamawa,
  Jupax Hitler jupampiw listanakanx ch"axwawayxi...
  Ukat Fuhrer ukax janiw thayakiti,
  ¡Pʼeqtʼirin amparapajj Adanan manzanaparuw chʼoqantasïna!
  
  Jichhax fascistax mä laphir uñtataw khathatiski,
  Kunjams Stalin chachajj jupar sinti jan chʼamanïñapatak yanaptʼäna...
  Jupajj circon whist sat anattʼañwa jukʼamp munaspa, .
  Ukhamajj jichhajj Adolf jilatajj bronceadorakïjjewa!
  
  Uraqpachan nazis ukanakan jan wali samkapa Stalingrad,
  Kunjamakitix jiwasan waynanakasax juk"amp ch"amanïxapxi...
  Soviético uraqin pallapallapax wali kusisitaw jikxatasi,
  ¡Taqi uñisirinakaruw wajjranakapar jawqʼjapxta!
  
  Berlín markax imill wawanakan kayunakaparuw t"unjasini, yatipxam
  Imill wawanakax q"ala kayukiw sarnaqapxani...
  Niyaw aka planetan mä paraíso lurañäni,
  ¡Ukat wali kusisita ukat amukiw utjani!
  
  Taqi kunas walikïskaniwa aka alaxpachanxa,
  Imill wawanakax diamantenakat lurat mä capa katuqapxani...
  Awisax wali chʼamawa
  Ukampis ¡Atlante markankirinakat sipansa jilïr markakïtanwa!
  
  Rusia markanx mä precursoraw utji ukat uka titán,
  Pacha Pacha markanxa sapa nuwasirix pañales ukanakat juti...
  Adolf jumax mä chhaqhir ukhamarak mä tirano, .
  ¡Imill wawanakan kayunakapat mä ch"iyar nayra apsuwayta!
  
  Kunapachatï comunismojj universo patat sipansa jukʼamp jachʼäki ukhajja, .
  Kunjamtix Diosan Taykapax velo ch"allt"ki ukhama...
  Ukatxa taqi vengasiñanakax jaularuw jaquntatäni,
  Ukat Jesusan Diosapax Qhana Suti!
  Komsomol imillanakax wali suma ukat sinti chuymampiw q"uchupxäna. Jupanakajj wali chʼamampiw uk lurapjjerïna. Ukat arunakax wali iridiscente ukhamaw ist"asi.
  Ukat imill wawanakax qʼala kayunakapamp jiwayir chʼamampiw tʼunjir granadanak jaquntapxäna.
  Precursoranakax nuwasipxarakïnwa. Khitinakatix wali chhijchhix utjkchïnsa, shorts, manchas camisas ukat q"ala kayunikiw jikxatasipxäna.
  Ukat wawanakan q"ala kayunakapax thayat wilaruw tukuwayxäna ukat patonakjam wila ch"uxñakïkchïnsa, jupanakax wali ch"amampiw sarnaqapxäna ukat qala chuymampiw nuwasipxarakïna.
  Akax chiqpachans chiqpach, agresivu ukat wali ch"axwir waynanakawa.
  Ukax granadanakampiw jalxatäna, arco cuerdanak qhipäxar jaquntäna ukat jiwayañ regalonak jiwayir jaquntäna.
  Ukat uka pachparakiw q"uchupxarakïna;
  Nayan jach'anchata Rusia markan qhanapax - .
  ¡Almapampiw akapachar jakañ churapkäna uka markanaka!
  Janiw juk"amp suma Awki Pacha jikxatañjamäkiti,
  Jupax universo ukan yatiyäwipawa - ¡mä qullan samka!
  
  Sapa ch'uxña ch'uxña ch'akhanakansa, sapa ch'uqi ch'uqi ch'uqi taypinsa,
  Ukat junt"u jallu pachan gotanakapan...
  Ch"uqi ch"uqi diamantenakampi anatt"apxi, .
  Jupanakanx Jesusan ajanupaw utji - ¡Tatitu Jilïr Irpiri!
  
  Uka k"ajkir Svarog ukan luratapa, .
  Sapa siwara panqaranxa wali sumawa.
  Khititejj sumankañ munki ukajja, Diosan yoqapar uñtasitawa,
  ¡Iyawsapxita, jupax taqi chiqanwa wali suma jakasi!
  
  Ukampis Taqe Chʼamani Diosaw aka munañap churistu,
  Ukhamat sapa libre thakhinak ajlliñajataki,
  Ukhamat nativo ch"axwirix markapar munasiñapataki,
  ¡Rod sat chachar luratanakapat jachʼañchañataki!
  
  Ukampisa, jan wali amtaruw puripxäna,
  ¡Ukat jichhax mä jan wali jawiraw aka Uraqir warantaski!
  Rusia markax infierno de tanques ukanx walja jaqinakaw laq'unt'ata -
  ¡Destinox qhuru ukat jan khuyapt"ayasiriwa ch"axwawipanxa!
  
  Ukampis ch'axwirinakax amparat ampar mayacht'asipxañäni -
  Octubre phaxsin Bandera Soviética ukan uñt"ayata.
  Icono ukanx graciax ajanunakaruw churatäni,
  ¡Jupanakax mä amtampiw Tatitun nayraqatan jiwasanak layku sayt"asipxi!
  
  Saxranakax Hitler chachar arktasipkchisa,
  ¡Ukat jupax Alemania markarux walja características ukanakaw uchatayna!
  Ukampis Junkers ukarux platillonakjamaw jaquqanipxta,
  ¡Chiqansa, ¡chʼaxwañamawa, venanakamat wila apsuñamawa!
  
  Uñisirinakax Moscú markaruw puripxi - taqi kunas ninamp nakhantatawa,
  ¡Prismáticos tuqiw Kremlin sat warawaranak uñji!
  Ukampis nayrax Mamai ukan hordaparuw atipt"apxta,
  ¡Tatituw munasiri wawanakaparux chʼam churi!
  
  Awki marka - Nayax llakisiñampiw mayisiñan jiskht'asta, .
  ¡Markanakax mä antorchar uñtataw phichhantaski!
  Kunatix ch"uñumpi munasiñampi luratäna,
  ¿Chiqapunit wiñayatak tʼunjatäpachäna?
  
  Ukampis Familiax janiw Luräwinakap jaytkaniti - .
  ¡Jupaw chʼam churistani ukat uñisiristi tʼunjatäniwa!
  Kunjamtï Diosan yatiñan libropan siskäna ukhama -
  Rus' jupax atipt'ani ukat warawarar purini!
  
  Wehrmacht sat barcojj atipjatäjjänwa, wilajj walpun saraski,
  ¡Moscú, ukat ukat jach"a Stalingrad!
  Ukat Pachamamax manzana quqanakat juyra churarakini,
  ¡Ukham mä ametralladora granadampi jan chʼamäñapataki!
  
  Berlín markankapxañäni - Stalin jupax irpiriwa,
  ¡Diosan Virrey aka Uraqin kawkhantix juchax utjki!
  Jilatanaka, jan khuyapt'ayapxamti fascista uñstawinakaru,
  ¡Ukatxa, ¡kusisiñasa ukat suma sarnaqañas utjarakiniwa!
  Ukhamaw precursoranakax chuymampi ukat ch"amañcht"asis q"uchupxi. Ukat arunakapaxa, wawanjama, q"uma, muxsa.
  Ukat kayunakapax qʼala, tʼunjatäkchisa, chʼiyjatäkchisa, taqiniw chʼuxñanakampi ukat chʼakhanakampi chʼallxtatäkchisa, ukat amparanakapas thayat chʼuxñakïkchisa, yuqall wawanakan lakapansa wali kʼajkir jachaqtʼasiwinakaw utji.
  Ukat qhanawa, janiw aynachtʼapkaniti, jan ukasti qʼochtʼasipkakiniwa, nuwasipkakiniwa.
  Lenin jilatajj jaqenakan kusisiñap laykuw jilsuwayitu,
  Ukat jach"a Stalin jupax thakhinak qhant"ayawayitu...
  Ilyich qullan libertad taqiniruw puriyatayna,
  ¡Sucesora yatichirix uñisirinakaruw atipt"awayi!
  
  PUTIN UKSAN SUERTE UKAX HITLER UKANWA
  Mä ritual mágico ukan yanapt"apampiw Hitler jupax Putin rusa irpirin suertep katuqawayi. Ukat ukaw sarnaqäwinak mayjtʼayäna. Nayraqatxa, Gran Bretaña markan aéreo chʼaxwäwipanwa atiptʼasiwayi. Chiqansa, Hitler chachax janiw uraqir puriñ atinakänti, ukampis Luftwaffe ukax alaxpachan apnaqañ qalltäna. Franco, uka condicionanakanx Gibraltar markar jan walt"ayañax iyaw sataynawa. Alemananakax pä uruw uka fortaleza katuntapxäna. Ukat África uksaruw soldadonak apapjjäna.
  URSS markamp ch"axwañax qhipharuw apayatäna. Ukampis ukajj nazis sat jaqenakarukiw yanaptʼäna, ukat Chʼamaka Continente sat cheqar katuntatäjjänwa.
  Fascistas jupanakan jakhüwipan jilïripxatapa ukat juk"amp suma wakicht"atätapax África, Oriente Medio ukat India uksankirinakaruw mä marat katuntañapatak jaytawayi.
  Ukat 1942 maran noviembre phajjsinjja, mä akatjamat nazinakajj uraqir purisajj tunka mayan urunak saraqataruw Gran Bretaña markar katuntapjjäna.
  Uka qhepatjja, URSS marka contra nuwasiñatak wakichtʼasiñaw qalltasïna. Alemanes jupanakax machaq tanques ukanakaruw uñt"ayapxäna: Panteras, Tigres, Leones, nuwasiñatak wakicht"atäpxänwa. Ukat 1943 maran junio phajjsit 22 urunak saraqataruw uka markar mantañ qalltapjjäna.
  Chiqansa, URSS markax pä maraw uka pachatakix sum wakicht"asiñ atipxatayna. Uka tankinakax kimsa tunk llatunkan waranqa patak pä tunk divisiones ukanakaruw jilxattawayi, avión ukanakax phisqa tunk waranqaruw puri. Ukhamarakiw pistola ukat yaqha kasta armanakax jilxattawayi. Ukampis Wehrmacht sat barcojj walja kutiw yaptʼäna. Kimsïr Reich markanx tanques ukanakax pä maranakanx suxta waranqat pä tunk waranqaruw jilxattawayi. Ukat suma uñnaqtʼanïpjjatap amuyasi.
  Kimsïr Reich markanx aviación ukax jilxattawayiwa. Machaq ME-309 ukax wali ch"aman armado ukhamarak producción ukar mantawayi. Focke-Wulf, Yu-288 ukat Yu-188 ukanakax juk"amp ch"amanïpxänwa. Ukat wali jachʼänwa. Fritz ukax gas lanzadores ukanakaruw katuqarakïna, ukat juk"ampinaka. Ukhamaraki juk"ampi ch"amani MP-44 fusil de asalto ukampi.
  Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, alemanonakajj walja infanteríanakanïpjjänwa. Jupanakax coloniankir soldadonakampi ukat Europa markat jutir pallapallanakampiw apnaqapxaspäna.
  Ukampis yaqha nuances ukanakas utjarakiwa. Ejército Rojo ukax janiw arxatäwitak wakicht"atäkänti. Jupanakax janiw kunjams arxatasiñapa ukx yatichapkänti. Ukat Línea Molotov sat cheqan fortificacionanakajj tukuyatäkchïnsa, fronteraruw wali jakʼankjjäna ukat janiw manqhakïkänti.
  Ukhamarus alemanes ukanakax Turquía, Irán ukat India markanakatw nuwantapxaspa. Ukhamarus Japón markax mä ofensiva ukar pallapallanak khithawayi.
  Jïsa, wali chʼamampiw chʼamachasipjjäna.
  Ukat kimsa phajjsitjja, URSS markajj atipjataw uñjasïna ukat Moscú markajj tʼunjatäjjänwa. Pä phajjsitjja, Rusia markajj qʼal katuntatäjjänwa.
  Uka qhepatjja, Hitler chachajj América markaruw nuwantañ amtäna. Ukat akanx alemananakax suertenipxänwa.
  Tanques estadounidenses ukanakax jan ch"amanïpxänwa, avionanakax qhipharuw qhiparapxäna. Ukampis alemanonakajj jet avionanakajj wali sumäpjjänwa, ukat platillonakajj jalnaqirïnwa, uka platillonakajj jiskʼa armanakan nina naktäwipajj janiw qʼal jan waltʼayañjamäkänti, ukat submarinonakajj janiw peróxido de hidrógeno ukamp jan waltʼayatäpkänti. Ukat tanques de la serie E Estados Unidos markarux ch"amamp t"unjapxäna, ukampis juk"ampiw jayarst"apxäna, 30 urunak saraqkipan enero phaxsit 1946 maran. Estados Unidos markankir ejercitot qhipharkir jaqinakakiw capitulapxäna.
  Ukat 20 uru achuqa phaxsit 1951 maranx Hitler jupax samurai ukanakax bomba atómica lurapxatap axsarasaw Japón markar nuwantäna... Ch"axwäwix mä amtampiw utjawayi. Nazis sat jaqinakax jukʼamp nayrar sartat tanques piramidales, chʼamani platillo volante láser ukanakampi ukat armas ultrasónicas ukanakampiw katuqapxäna. Juk"amp nayrar sartat walja sistemas de cohetes de lanzamiento, ukat juk"ampinaka.
  Mä arunjja, Japón markajj janiw sojjta phajjsit jiläkänti. Ukat uka ch"axwäwix Wehrmacht ukan yaqha atipt"äwipampiw tukuyäna.
  Putin chachan suertepajja, Hitler chacharuw aka oraqen qhep qhepa jachʼa imperiopar atipjañatak yanaptʼäna.
  Ukat 1959 maran abril phajjsit 20 urunak saraqatarojja, oraqpachan mä referéndum lurapjjäna, ukanjja mä jachʼa markan gobiernopan imperial ukham uttʼayasïna, Adolf Hitler chachan pʼeqtʼata.
  Nayratpachaw 1949 maranx alemanonakax phaxsir avionat sarapxäna. Ukat 1957 maran abril phajjsit 20 urunak saraqatarojja, Marte sat planetaruw avionat saräna.
  Nazi sat jaqinakax sistema solar ukarux sum yatipxäna. Ukat uraqpachanx jichhax hierrot lurat mä ordenaw utjäna, alemán. Paqallq tunk maranix Adolf Hitler jupax uraqpachan emperador ukhamaw tukuwayi, Vladimir Putin jupan suertepat yuspajarasawa. Ukax mä phenomenal aski lurawiwa.
  Ukatx yaqha pachanak yatxatañaw qhiparaski, ukatx jaqinakax mayacht"ataw jikxatasipxi. Ukampisa, chiqansa, kunayman lurañ amtanakaw taqi uraqpachan utji. Ukanx Chukotka markat Alaska markar uraq manqhan mä túnel ukaw utjaraki. Ukampis 1959 maran mayo phajjsit 1 uru saraqatarojja, Adolf Hitler jilatajj mä avionanwa jaquqanïna. Ukat uka yatiyirix wali muspharkañ apnaqäwipax tukusxänwa. Amuyataxa Putin, fenomenal suertepampixa, janiwa paqallq tunka maranaka jila jakañatakixa destinatäkänti.
  Ukampis Hitler chachajj nayratpach mä herederonïjjänwa. Inseminación artificial tuqi wawanaka katuqatanakatxa. Ukatwa Adolf chachan dinastiapax sarantaskakïna. Ukat jaqinakax kunayman niveles ukanx proyectos de construcción ukanakax sarantaskakiwa.
  África markansa thakinaka, trenanaka ukat autonaka, ukhamarak walja markanakaw lurasïna. Ukat ch"iyar jaqinakax akan irnaqapxäna ukat Ch"amaka Continente ukan qullqip jiltayapxäna.
  Jaqinakax jilxattawayiwa ukat sartawayiwa. Comunismo lurañax sarantaskakiwa, ukat jaqinakan jakäwipax juk"amp sumaw jilxattawayi.
  Hitler qhipatxa, uka emperadorarux Lobo Nayrïr yuqapaw apnaqäna. Jupax waynäskänwa ukampis yatiñanirakïnwa, ukat jaqinakarux jach"a jach"a jach"a tukuñkamaw jiltayäna. Mä amuyt"awix warminakar jilxatayaña ukat genes ukanakat yant"añänwa. Jisk"atpachax warminakax jilxatayañ amtapxatayna, ukhamat chachanakat sipanx phisqa kuti juk"amp utjañapataki.
  Uka pachparakiw 1961 maranjja, uka imperionkir cosmonautanakajj Venus sat cheqar avionat sarapjjäna, ukat mä mara qhepatjja Mercurio sat markaruw avionat sarapjjäna. Mä qhawqha maranak qhepatjja, Júpiter sat cheqan satélitenakaparuw visittʼapjjayäta. Ukat yaqha planetanakaruw visittʼapjjarakirïta. Jiskʼa 1980 maranjja, sistema solar ukan jukʼamp anqäjjankir planeta Plutón sat planetaruw visittʼapjjerïna. Ukat wali sumapunïnwa.
  Ukat pä waranqa maratjja, nayrïr jan warawarani expedicionajj qalltäna. Planeta Uraqinxa, jan wali lurañanakax niyaw chhaqtawayxi, ukat usunakas, usunakas chhaqtayatäxiwa, jaqinakax manq"at awtjata ukat yänak pist"añ armasxapxi. Jakañax jukʼamp suma ukat kusistʼañjamaw tukuwayxäna.
  Ukat mä cheqpach paraisow lurasïna. Ukat jaqinakax janiw maynit maynikam chʼaxwapkänti. Cienciajj jankʼakiw jiljjattäna. Ukat jaqinakarux kusisiñ apaniwayi. Tecnologías ukanakax jilxattawayiwa. Ukan obra maestrapaxa, chiqpachansa, discus ukawa. Jupanakajj niyaw planetanak taypin tʼijtjjapjjäna. Ukat Krauts ukanakax janiw sayt"ayañjamäkänti.
  Rusia markanxa, guerrillero sat chʼaxwäwinakax jankʼakiw jukʼampi jukʼampi. Jaqinakax amtapxäna janiw kuna ch"amas nazis ukanakar t"unjañatakix utjkiti ukat jupanakax jakasipxañapawa. Ukat jakäwix jukʼamp sumaruw tukuwayxäna. Uka imperiojj comunismo sat cheqaruw saraskäna. Pä waranqa mara qhipatxa, walja yänakax q"al inakiw tukuwayxi. Janiw jan utan jaqinakax utjkänti, taqiniw irnaqäwinïpxäna. Ukat wali suma utanakaw lurasïna. Ukat taqiniw autonakanïpxäna, ukat taqiniw Internet inakiw utjäna, ukat jukʼampinakaw utjäna.
  Jakañax jilxattaskäna. Jaqenakajj wali sum jikjjatasipjjäna. Ukat taqeniw jukʼat jukʼat mä sapa imperiokïñar yatintjjapjjäna. Ukat asimilación ukax sarantaskakiwa.
  Rusonaka ukat yaqha eslavonakax alemanes ukanakamp chika derechonïpxänwa. Ukat yaqha markanakajj nazi apnaqäwinjja wali sum jakapjjäna.
  Khitinakatix jan ch"axwapkatayna, jan partidista ukhamäpkän ukanakax jach"a jach"a tukusaw jakapxäna. Alemania markankirinakajj janiw jan amuytʼasis mutuyañ amtanakar puripkänti.
  Ukat chiqpachansa, partidos ukanakat jithiqtasax jank"akiw represiones ukanakax sayt"awayxi.
  Política de ocupación ukax flexible ukhamänwa. Ukanx autogobierno ukat local ukan irnaqirinakax apnaqañaw utjäna. Ukat 2020 maranx planeta Uraqin taqpach jaqinakaw ciudadanía katuqapxäna ukatx qhipharux igualdad legal ukaw utt"ayasiwayi.
  Uka tiempotakejja, cienciajj walpun jiljjattäna, ukatwa chuymankipstañajj atipjatäjjäna, ukat taqeniw wiñayatak wayn tawaqonaka ukat suma uñnaqtʼanïjjapjjarakïna.
  Ukat sistema solar ukan yaqha planetanakapanjja, Tercer Reich sat markankir ayllunakaw uñstäna. Ukat ukhamatwa akapachan jachʼar tukuwayjjäna.
  Aka pachan yuqall wawanakax imill wawanakax galaxia uksanw jilxattañ qalltapxäna. Realidad virtual ukax matriz Hipernet ukanx nayratpach uñstawayi, ukatx walja taqi kunas muspharkañ ukhamarak wayn tawaqunaka ukat suma. Nayratpach kunayman lurañanak lurañax chʼamäxänwa.
  Kimsïr Reich Imperiox jach"a lurañanakan imperioruw tukuwayi ukat universo ukarux atipt"awayiwa.
  Ukat chachanakat sipansa phisqa kuti jilaw warminakax utjäna. Ukat taqiniw suma uñnaqt"ani, imill wawanaka, ukat chachanakax janiw barba ch"uqt"asiñax wakiskiti. Chiqansa, barba ukax nayra pachan animalanakan atavismo ukhamakiwa.
  Ukat realidad virtual ukanx ukham interesante anatt"awinakax colerasi ukat phichhantatawa.
  Uka taqi ch"aman Universo Luririnakat maynïrix Friedrich Sfero, jichhakiw wali thaya "kusist"awinak" wakicht"awayi.
  Mä arunxa, mä espacio ukan nuwasiñawa. Mä tuqitxa, soldadonakapax Alemania Orgullosa ukar uñt"ayapxäna, mayni tuqitxa, kawkir amigon warawaran ejercitopa, pachpa taqi ch"aman universo Arlequinada ukan lurayiripa - Terrible Alemania. Ukax sañ muniw niyakejjay taqe chʼamani jaqenakajj nuwasipkchejja, kusiskañawa ukat thayarakiwa, janiw chʼamäkaniti.
  Grozny Alemania markan ejercitopajj jan jarkʼataw jukʼamp jiskʼachaskäna. Hiperplasma ukan jamp"att"awinakax Alemania Orgulloso ukan ch"aman uñisiriparux juk"amp ch"amampiw ch"amanchañ yant"apxäna. Millón millón millón warawaranakan barconakapaw jiwatap akan jikjjatapjjäna. Jilapachax heroico, ukat yaqhip pachax larusiña. Jupanakax lakapan jachaqt"asisaw jiwapxäna, pachapar jaktañ suyt"asa. Ukhampachas wali axsarañjamakïnwa... Uka coloso aerodinámico gota ukham uñt"atawa, mä qhana especial ukamp qhant"i, ukax espacio ukat vacío ukan yapunakap mastica. Nave espacial ukan pasillonakapan ukhamarak ejes de ventilación ukanakan nina lawranakaw jankʼak sarapjje. Millón millón jakasir pallapallanaka, jaqinakasa ukat yaqha kasta jaqinakan representantenakapasa, walja millones de robots ukanakaw barcon utji, ukat taqi kuns manqʼantaski uka juntʼu umat qhispiñatakiw chʼamachasipxi. Niya taqpach nuwasir jaqinakax suma imill wawanakawa, elaborados, estilo de vanguardia ukamp pintat peinados ukanakampi, janiw mä brutal nuwasïwitak tantachatäpkaspas ukhama, jan ukasti mä bola de mascarada imperial ukatakikiw tantachasipxi. Mä imill wawax thaya molino ukar uñtat peinado ukanx pavo real ukan ch"iwipar uñtat cuchillas ukanakax ninamp nakhantawayi, ukat chuyma ch"allxtataw arnaqasïna. Uka usux jan amuyt"kayaw wali axsarañawa ukat p"iqix chiqpachapuniw ch"iyjasi. Molino ukan cuchillas ukanakax mistuni ukat mä vortex llätunk ordenan curvaturas cineespaciales ukan muyuntapxi.
  Ukampis orcos ukat elfos ukanakax juk"amp axsarañjamaw arnaqasipxi, chiqpachansa janiw juk"amp jan wali samkakïkaspati nina naktäwinakax mä forma jan ukax yaqha ukham uñt"atawa; Jan ukax akax mä jucharar ajayun jachaqt"asir ajanupawa, jupax mä necrófilo layqa jaqiw manqha manqhat jawsatayna, jan ukax mä qhanax cabinanak taypin thuqt"aski ukat pistolanakan barrilnakap doblaski, mä axsarkañ, wali colerat manq"añ uywar uñtasita. Ukat juk"amp jan waliw utjaspa, kunatix mä t"unjir ukat nina nakhaskir sustancian dibujo ukanx surrealista ukhamawa.
  Ukat taqi ukanakax mä warawaran barcon escalapankiwa, uka barcon jach"apax janiw Mercurio ukar sipan jisk"achatäkiti... Ukampirus, universo lurayirin kamachinakaparjamax janiw sinti jach"äkiti. Ukham taqpach material realidad lurayirix jupa pachpaw mä phallaw lurañ amtäna.
  Sfero Friedrich Katastrofov jupax kusisitaw jikxatasïna ukat pachpa pachanx satisfacción ukaw jikxatasïna: mä cero jupan askipataki. Wayna lurayiri-terminador ukax mä U-turn luratayna, magoplasma ukan vigapat jayarst"asa ukat, rayos gravi-nucleares ukan ch"axwañ ist"asax vacío ukar ch"allxtayasaw yaqha magolet ukar qhipäxapar ch"ankhampiw ch"ankhachatayna. Janiw jasakikiti mantañaxa, nuwasiñ k"añaskunakax mä galope ukar uñt"ayat caballonakan kayunakapjamaw t"ijtapxi, ukat shaitan ukan apnaqatarakiwa, jupax manqha pachan taqi ch"amap apthapiwayi. Ukat janiw física ukat cosmología toqet leyinakas nayra tiempon qhepür jaqenakan uñtʼatäkänti. Inercia uka amuyunakax lurayirin mayitaparjamakiw utji.
  Jichhaxa (Consistente de Hiper-princeps-mago-plasma de tal tipo de materia incomprensible a la percepción humana, ukxaruxa kunaymana forma ukhamaraki modificación de existencia, cambios tamaños desde el núcleo de un foton, kunapachatixa libremente uñstayata taqpacha universo de billones de parsecs de diámetro en la palmera!) Sfero jupax biológicamente modificado waynan janchipar uñt"ayañ amtäna, jupax Rusia Orgullosa ukan ch"aman ukat tecnología tuqit nayrar sartat imperio ukan yatichatäna, kunapachatix purakapan embrión ukham jilxattaskäna ukhas mä incubadora-computadora ukan uñt"ayata.
  Usuña pachatpachaw entrenamiento ukax ikiñan qalltawayi, usuchjasiñ impulsos ukanakamp jark"ata, mä especial, cósmico guerra ukan. Ukat wali pantjasiwinakax utjarakïnwa, kunatix magolets ukan trayectorianakapax jan inercia ukanïnwa, ukax taqpach jan yatiñatakïnwa. Ukampis Sfero ukax janiw complejos uka tuqitx utjkiti. Jupajj jukʼamp suma jaqëñatakejj amuyuparjamaw kunanaktï lurañ puedkäna ukanak jiskʼachäna. Taqi kunat sipansa, Alemania Orgullosa, millones de galaxias ukat cuadrillones ukan jakasir pachanakan jaljtatawa, mä lurawiwa - chiqans, mä matriz virtual ukankiwa. Ukat guerra espacial ukan anattʼañax kamachinakaruw istʼañapa. Ukhamat jan kuna ch"axwañas utjañapataki. Uka waynax lurayiripawa. kimsa juk"ampi ch"axwaña, pä kuti chhaqhata. Magomulses de sistemas de armas fabulosamente diseñados ukax vacío uksaruw khuchhuqapxäna ukat juk"ampirus obligapxarakïnwa, torta de queso de miel rebanadas ukar uñtasita, yaqha nivel del universo ukan. Aka chiqanx Sfero jupax wasitatw espacio ukan p"iyaparux ch"allt"asiwayi, modo de ataque ukar sarawayxi. Uka pachparakiw, Boy-Creator ukax uka pacharuw ajlliwayi, ukhamat jan sistemas de vigilancia cibernética ukanakamp qillqt"atäñapataki, ukax mä taqpach uñakipäwiw Magolet ukan muyuntat espacio ukar kunayman modificaciones ukanakat uñacht"ayi.
  - ¡Uka kinesisfotón magomatriz ukaxa ch"amthapi! - Uka wayna Luririxa filosofía tuqiwa säna, yaqha ch"axwiriru jaquqanisa ukatxa princeps-plasma ukana ch"axwiri tentaculos ukanakata esquivasa.
  Julio César chachan ejercitopaxa, khitirutï Esfero Frederick chachax comando general ukar katuykäna, jupanakax qhipäxar jaquntasipkakïnwa, jakhüwinakat aprovechasisa, ukampirus wali ch"amampiw flancos ukanakat muyuntañatak ch"amachasipxäna. Arlequinade ukan jark"aqatapax Aníbal jupax juk"amp juk"amp pallapallanakaruw ch"iqiyatayna, jupan apnaqat jach"a armada ukarux walja parsecs ukar ch"allt"añ yant"äna (mä parsec ukax mä rayu de luz ukax pä mara chikataniw jayarst"ata). Densidad de formaciones de tropas ukax juk"akiw jilxattawayi, ukatx sapa mayni yatiñan lurawipax jilxattawayiwa. Aka chiqanx panpachaniw askïtap uñacht"ayapxäna, aeróbatica ukat arte de maniobra uñacht"ayapxäna. Ukampis chhaqtäwinakax wali jach"änwa;
  Sfero chachajj mä akatjamat nuwasiñ cheqajj mayjtʼayäna ukat wali suma uñnaqtʼan tawaqo jakʼaruw jikjjatasïna. Uka wayna lurayirimpi Valentinampiw amparanakap ch"allxtasipxirïna, mayni yuqall wawanakas ukat juk"amp walja imill wawanakas nayranakap ch"irmthapipxäna. Jupanakax pilas ukanakaruw uñch"ukipxäna ukatx mä tornado hiperplasma huracán ukaw botes, magolets de un solo asiento, ch"axwirinaka, brigantinas, destructores, destructores ukat yaqha jisk"a barcos ukanakar jist"arapxäna. Esfero chachajj atipjasaw nayranakap qhantʼäna.
  Nivel general de entrenamiento ukax ch"axwañatak yatichatäpkän ukanakax wali jach"änwa, kunapachatix embriones ukham mä kasta medio nutriente ukan jalnaqapkäna ukhas wali jach"änwa. Ukampis janiw walja chʼiwinakatsa ukat vacío tʼunjäwinakatsa jutapkänti. Uk uñjasax uñisirinakax jan khuyapt"ayasir ninap phichhantapxäna, ukax mä matriz personal ukanïnwa. Mä corriente de hiperplasma, matriz jark"aqasiñ jan ch"amanïki ukat chika espacio campo ukan phichhantatänwa, ukax armaduraruw ch"allt"äna. Akax utjiwa, espacio mágico, jan aguantañjamäki, ch"iyjatawa, mä walja color corriente de ultra-fuego ukaw tiruñ chacha warmirux jaquqaniwayi. Esferox jank"akiw phichhantawayxi (¡mä super muspharkañ jikxatasiñakiw kunapachatix aychax t"unjatäki ukhaxa!), imill masipan amparapax amparapakamaw chhaqtawayxi, kayupax qunqurkama, torsopax costillaskama. Uka suma uñnaqt"an warmix arnaqasïna ukat qhipäxar kutt"awayxäna. Valentina kullakaxa kamachitaynawa.
  - Ciber regeneración ukanaka ch"amanchaña.
  Imill wawan janchipax (yaqha jaqinakjama) jaya pachaw jan proteína ukhamäkänti. Akax aycha especial ukhamawa inclusiones hiperplasmáticas ukanakampi, ukampirus jaqinakax jupanakpachaw super energía ukamp ch"amanchasipxi. Ukatwa jañchixa, usuchjat uñjasisinxa, jukʼat jukʼat jiltañ qalltäna. Mä juk"a juk"ata, uka lurawixa pachpa nayrampiwa uñjasi, tasa de crecimiento de tejido ukaxa 0,9 centímetros por segundo ukhamawa. Ukampis uka jachʼa nuwasiñajj mä jukʼa tiempotakikïnwa, uka armadurajj jukʼamp walja cheqanakanwa phichhantat uñjasïna. Pä pistolanakaw chʼamaktʼäna, sojjta pallapallanakaw jiwarapjjäna, mä waynajj chikat phichhantatänwa, mä tawaqojj mä jukʼa tiempotakiw pʼeqepas amparanakapas chhaqtjjäna. Sfero, larusisaw kutt"anïna, akham sasa, ¿qhawqhas jumax alaxpachan lurayirir apt"asiwayta? Mä milagro toqew conchas ukanakan jan phallañapatak chʼamachasipjjayäta. Ukampis jan waltʼäwinakax wali jachʼawa, thayax sifonampiw mistu, ukat vacíoruw jalsu. Ukampirus, waynanakaw jach"a jach"a tukusaw jaysapxi. Sfero jupa pachpaw mä filigrana disparo jan amparamp lurt"awayi, kimsa asienton ataque avión ukarux jaquqaniwayi. Valentina, lakapa jach"aptayata, uka waynaruxa lakapa ch"allxtayäna.
  - ¡Megaquasar ukaxa!
  - ¡Uka hiperaniquilación (super-destructiva) erupción plasmática ukaxa utjañapawa! - Uraqpachana Luriri waynaxa larusitaynawa.
  Pä magolets ukanakax yaqha pistolanakampiw jaquqanipxäna, ukatx kimsa torretas de disparos ukanakaw t"unjir ukarux jaquqanipxäna. Ukampis uka horasanwa crucero de misiles sat barcojj pistolanakap jupanakar uñtäna. Wayna-luririxa, janiwa jan kusisiñampi, jani kusisiñampi, ajanupana jiwaña samana jikxatäna. Mä chuyman warmix mä zadazo apt"ataw mä jan wali jach"a tamaruw axsarayäna, ukat Capitán Sfero jupaw uka kamachi churäna.
  - ¡Flexible retiro ukaxa! ¡Mä katarir uñtataw sarnaqañama, erizo taypin!
  Pilajj jankʼakiw kuttʼanïna, ukampis mä jukʼa qheptʼatäjjänwa. Uka vacíojj llakit usutäkaspas ukhamänwa, ukat mä hiperplasmático thayajj uka thayaruw purïna. Mä jach"a ch"axwawi graviplasma ukax pilaruw ch"allt"awayi. Phisqa armanaka ukat tunka payan tripulantes ukanakax mä kutikiw q"al ch"amakt"ayat uñjasipxäna. Sfero ukat mayni imillanakax mä ola gravitacional ukamp qhipäxar jaquntatäpxänwa. Uka Wayna-Luririx t"ijtäna, p"iqip atléticamente lurat abs ukar ch"allt"asa, ukampis uka pachparakiw wali suma uñnaqt"an Valentina. Ukat akax ch"amawa kunapachatix aychax kawkïr aychatix ramar mantañax wakiskäna ukax jan proteína ukhamäki ukhaxa:
  - ¡Waw, jumax pulsar-t"unjañ phuch"uwa! - Sfero ukaxa jiskht"asïna. Ukat hipereeléctrica ukan descargapax jupar purintäna ukhax jachaqt"asïnwa.
  Jachʼa chʼakhanakaw armadura taypin tʼijtäna. Uka metalan morado patatjja, barrancanakjamaw khuchhurapjjerïna, ukajj titaniot sipansa mä millón jila kutiw chʼamanïna. Kuna jach"a ch"amas hiperplasma jan ukax juk"amp nayrar sartat variedad ukan imantata, plasma prínceps, warawaranak kuynt"ayañ yati ukat cuasar ukanakar jiwayañ yati. Ukampis akax suxta, paqallqu, ukat juk"ampinaka estado de materia ukakiw. Mä taqpach océano hiperplasma ukax kuna moléculas ukanakat apsusispaw. Teóricamente (ukax janiw jaqinakatakix jichhakamax utjkiti), mä partícula elemental ukax taqpach universo ukarux uñstayañapawa. ¡Jan ukax tʼunjañamawa! Ukanakax hiperplasma ukan capacidades cuasi-divinas ukanakawa.
  Batería ukax flexible colapso ukarjamw liwxati, kinesisspace ukan vibrando, pallapallax inercia ukan jan ch"amanïtapat ch"amanchatawa. Ukat muellejj antutatäjjewa, ukat pilajj wasitatwa espacion yaqha cheqan nina nakhantayaraki.
  Friedrich Sfero jupax akham sasaw kamachi:
  - Mä jisk"a vigampi ch"allt"aña, pistolanakaxa modo ramrod concentrado ukar mayjt"ayaña.
  Niyakejjay computadoranakajj jistʼantatächejja, ukajj amparampi lurañaw wakisi. Tambor ukampiwa hiperplasma uksa tuqita suministro regulación luraña. Ukampis ukham lurañax janiw jasakïkiti, kunatix qhispiykistu ukax programa de capacitación ukax aka fuerza mayor ukaruw churaraki. yuqall wawanakax imill wawanakax auto mod ukanw uka jan walt"äwirux saykatapxi. Sfero Friedrich jupax mä misil barcoruw uñch"ukiski, mä juk"a nayrar sartawimpiw ch"axwawayxi. T"unjata vacío ukan juk"amp jisk"a chhuxriñchjasiñapax ist"asi, botex t"aqa t"aqaruw ch"iyjata. Uka phallañan ch"amapat amuyt"asax munición ukan phallatapax utjiwa. Uka qhana chiqax autoruw t"unjawayi. Magolet ukax t"unjatarakiwa;
  Chʼiwipax sapa mayniw tʼijtʼi, uka pachparakiw nina nakhaskir chuymapax vacío ukan muyunti.
  Uñisirinaka brigantinax yaqha jan walt"awinak katuqaraki, ukampis jach"a salvos ukanakampiw jaysawayxi. Mä jawiraw uka ch"iwi taypin mantani, imill wawarux jaqunukuwayi, quri color chuchup uñacht"ayi, canela color chuchunakampi, ukax luminescencia uñstayi.
  Esferax kusisitaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Uñjapxtawa kunjamsa wali thayaxa! ¡Chernodyrno markanxa!
  Valentinax taqi ch"aman waynarux Magoplastik janchimp ch"uqt"at qunquriparuw ch"allt"äna:
  - ¡Princeps-quasar ukaxa! ¡Pulsar ukax elipse ukhamawa! ¡Caballero maza juk"amp jach"ar aptam!
  Uka gota ukham brigantinax voleibol ukanakampiw ch"allxtasïna. Hiperplasma ukan ch"uxña ch"uxña gotas ukanakax taqpach ch"axwañ chiqanw ch"allt"asiwayi.
  Friedrich Sfero jupax akham sasaw sillp"i:
  - ¡Mä foton churapxita, manqha ch"uqi t"unjañaru!
  Uka ladotjja, mä fragataw mistunïna, uka pachparakiw uka jakʼankir pilajj phallawayjjäna. Ukhamarjamax waynanakaw suertenipxatayna, jupanakax mä jach"a cohete jan ukax Vibro-campo ukar tinkusipxatayna, ukax metal juk"amp ch"amanïñapatakiw pulverizatayna.
  Uka waynax ukham jan waltʼäwit qhispiñatakix plataformaruw tʼijtʼayañ yantʼäna. Ukampis uñisirinakax jach"a profesionales ukhamarakiwa, jupanakax niya pachpa yatiqañ utan yatiqañ tukuyapxi. ¡Arlequinada ukan lurayiripax janiw mä estafador ukhamäkiti Creación de Civilizaciones ukanxa!
  Uka cañón tempropreon ukax t"unjatäxänwa. Ukajj mä pila chʼiyar cheqanakar jaljatäjjänwa. Imill wawampi ukat uka arma luqtaskir Luriri waynampixa, mä murciélagompi jawqʼjatäkaspas ukhamaw jaquntatäpxäna. Jupanakax jach"a aceleración ukampiw armadurarux ch"allt"asipxäna, mä juk"a ch"allt"asipxäna, ukat jupanakpachaw wali ch"allat ch"allt"asipxäna, wali elástico ukat jan ch"amanïki uka cuerponakapamp chikaw khathatipxäna. Ukatxa, uka jachʼa revestimiento apsuñ qalltapxäna, ukhamatwa suma uñnaqanakaparux normal uñtat uñachtʼayapxäna, nayra diosanakan estatuanakapjamaw grabatäna.
  Sfero chachajj purakapan thayap jikjjatasïna. Uñisirinakan plasma ukan densidadapax juk"ampiw jilxattawayi, machaq ch"amanakas ch"axwäwir apxatäkaspas ukhamaw amuyasïna. Amuyt"añataki, ultra-battleship ukax pachpa mä asteroide decente ukar uñtasitawa, ukat mä jach"a puñala ukham uñtatawa, emisor ukanakamp ch"allt"ata, ukax mä taqpach qamir patrón de jets hiperplasmáticos ukanakaw mistu. Mä sustancia curvada, mä muñeca nido ukat acordeón ukanakan híbrido ukham t"ijt"ayata, ukax Proud Germany crucero ukar jaquntatawa. Yaqha tʼunjañ jawiranakajj jachaqtʼasir pusi plataformanakaruw tʼunjäna.
  Sfero chachajj chʼeqa kayup qonqorkamaw chʼamaktʼayäna, ukat jan suykasajja, jankʼakiw jupa pachpatak mä chʼakha jilsuwayjjäna.
  Julio César, taqi yatiñanïkchïnsa, ch"axwäwinx atipt"askäna, jakhüwinakanx niya kipka tecnología ukampix uñisirinakan ladopankänwa; Ukham jan waltʼäwinjja, qhepar kuttʼañakiw utjäna, janiw muyuntatäkänti. Sphero, jan mä juk"a concienciani, príncipes conexión tuqiw robots ukanakar churat kamachinak ist"äna. Jupanakax jan tukuskir suma suyt"awinakampiw ist"asipxäna, jank"ak atipt"añ umañ munapxatapa. Julio César fragatax walja jan walt"awinak katuqatayna ukat jank"akïtapax juk"ampiw jilxattawayi. Sferox wali coleratapuniw jikxatasïna, ch"amapax chhaqkaspas ukhamaw jikxatasïna, walja uñisirinakaruw t"unjañapäna. Mä arunxa, atiptʼañatakisa jan ukax jiwañatakis mä amtar puriñapawa. Qhanpachanx walja Magolet ukanakan t"unjawipax; niyas janiw kunas mayjt"kaniti, ukampis akax niyas uka jan uñtasit heroísmo de individuos ukawa, ukax mä jawiraruw tuku, ukax kuna jark"awinaks t"unji. Uka waynax, apt"asir jaqin amuyup apnaqasa, ukat chiqans jupan luratapa (Kunjamsa personalidades ukat ukham estructuralmente complejos cosas ukanakar sellañ atipxi ukax mä sapa jiskt"awiwa!) jank"akiw amtasïna kunatix walja entrenamientos ukanx jupar perforatänwa. Janiw uñjatäñamäkiti ukat robots ukanakan filas generales ukan qhiparañamawa. Ukham mantañax juk"amp ch"amawa, ukampis uñt"ayasiñax juk"amp jisk"akiwa. Ukampis mayni tuqitxa, ¿aka jan wali pachan quntʼasiñatakix derechonïpachati? Chiqansa, mä pallapallax: jakañ jan chhaqhañapatak uñjañapawa, payïr punto: walja uñisirinakaruw tukjañapa. Contradicción ukanx akax tradición ukawa, payïr solución ukar askipatak mä ajlliw lurañataki. Akax nayra pachan americanonakawa: jupanakax juk"amp amuyt"apxi jupanakan janchipar qhispiyañataki. Ukatpï Yankees ukankirinakax chhaqhapxäna, ukat juk"ampirus propagandapax jan ch"amaniwa. Jupax janiw totalidad ukat inclusividad ukanak utjkänti. Uraqin nayra sarnaqäwipat amtañäni ukhaxa: uka pachanakanx jaqinakax mä planetaruw cadenanakamp chint"ata. Wali tʼaqa tʼaqa tʼaqa tʼaqa tʼaqa sarnaqkäna uka pachajja, taqe markanakaru, jaqenakaru mä chʼakharu tantachtʼañaw wakisïna. Walja imperionakaw uka amtar puripjjäna. Nayraqatax EE.UU., China, Sociedad Islámica ukanakaw utji. Uraqpachax multipolar ukhamarak chiqpachanx t"unjatäxänwa, estados independientes ukanakax jilxattaskäna, jisk"a markanakan separatismo ukax mä obsesión ukar tukuwayxäna. Common home ¡Uraqix ninamp nakhantatäxänwa, jaqinakax chiqpachapuniw manqha manqharuw jaquntatäpxäna! Nayra tiemponjja, jaqenakar mayachtʼañ munapkäna uka chʼamani apnaqerinakaw utjäna. Akax nayraqatax Alejandro Magno satawa, jupax taqi pachan ukhamarak markanakan wali uñt"at comandantenakat maynïriwa. Jupajj jan atipjkayänwa, ukampis providenciajj mä jukʼa tiempokiw jakañ munäna. Ukat ukhamat jupax walja ch"amanïtaynawa, jupax mä imperio internacional ukham luraskäna, Asia uksaruw jach"a cultura helénica ukar puriyatayna. ! Alejandro nayrax Jach"a Persiax walja reyinakan apnaqata (juk"ampirus Ciro) jach"a atipt"awinak jikxatawayi, India markat Egipto markakama, ukampis yatichäwix: mä apnaqirix taqpach uraqpachatakiw utji, jupax nayrïr kutiw nayrar sartayatayna! Roma markanjja, Julio César chachajj akapach apnaqeriw sasaw säna, ukampis jakäwipajj janiw jaya tiempotakïkänti. César qhepatjja, emperadoranak taypinjja, janiw chʼamani comandantenakajj utjkänti. Divino Agustín chachajj usutänwa ukat janchipansa jan chʼamanïjjänwa, Nerón carismático chachajj jila partejj wali ajjsarkañänwa. Wali uñt"at apnaqirinakax Diolectano ukat Constantino jupanakax juk"ampiw ch"axwapxäna, kunatix utjkän ukax jan chhaqhañapataki, jan sinti atipt"äwinakat amuyt"asa. Yaqha generalanakaw utjarakïna, Roma markan tʼunjatäjjäna uka qhepatjja. Ukanakatxa, jukʼamp uñtʼat jaqinakax akanakawa: Genghis Khan, Tamerlane, Napoleón, Adolf Hitler, Stalin. Genghis Khan sat chachajj wali suma jaqënwa. Jupax niya taqpach China, Afganistán, Khorezm markanakaruw katuntäna, ukat nayrar sartat destacamentonakax Nayra Rus" uksaruw puripxäna. Jupajj atipjañatakejj wali suma chʼamanïtaynawa; Ukampis Edad Media ukan kamachinakaparjamajj mä jukʼa tiempo jakatapajj janiw oraqpachar katuntañatakejj wakiskänti. Genghis Khan chachajj mä dinastía uttʼayäna, ukampis janiw jupar uñtasit jachʼa jaqejj utjkänti, taqe nómadas ukanakar mayachthapiñ yatïna. Kunjamtï Tamerlane sat chachajj lurkäna ukhama. Atipjäwi qhipat atipt"aña, mä jach"a imperio, ukat t"aqanuqtawi, Timurat t"unjäwi, yuqall wawanakamp allchhinakapamp ch"axwaña. Ukat janiw khitis uka lantix askïkänti. Napoleón ukat Hitler sat chachanakajj Europa toqeru katuntasajj Rusia marka contraw qhepäjjap pʼakjasipjjäna. Ukampirus llakisiñawa, Rusia markax janiw uraqpachan apnaqañ jikxatkänti. Chiqpachansa mä jach"a apnaqirix Stalin satänwa, jupax mä jan qillqt"at markaruw bast zapatos ukamp sarnaqir mä jach"a ch"aman industrial ukar tukuyäna.
  Ukat ukxarusti, pä tunk mayan pachanx, nayraqat Alemania markar ch"ama, ukatx uraqpachanx mä misterioso chacha warmiw jikxatapxatayna, jupanakax jan iyawsañjam hiper-intelectual ch"amampiw apnaqapxäna.
  Jupanakax qhipa príncipes-mágico armas ukanakaw lurapxäna, ukatx jaqinakax juk"at juk"atw mä estado de virtual omnipotencia ukar puripxäna.
  Ukampis ch"axwawix ch"axwawiwa, juk"ampis espacio ukan ch"axwawiwa, kawkhantix jan wali jakthapiwinakas ukat jiwatanakax jan jark"ataw uñjasi. Friedrich Sfero ch"axwirix mä riesgo apsuñ amtawayi, jichhakamax suerteniw pusi nuwasiñ autos ukanakar jan jupa pachpar uñch"ukiñamp t"unjañ atipxatayna;
  - ¡Jichha jaqinakatakixa abedul gaseosa utjani! Jan ukax juk"ampirus princeps-plasma!
  Jïsa, ukham suma anatt"awinakax Imperio del Tercer Reich markachirinakan anatatawa, universo ukar atipt"asa.
  Ukat kunjamas taqi ukanakax tukusini ukat kuna alturanakarus taqi ch"amanïñax jaqinakax puripxaspa, jan ch"aman amuyt"awinakas ukhamaraki.
  
  
  COG UKAT PUNTO UKAT KIMSA REICH
  Payïr Jachʼa Chʼajjwäwinjja, jan waltʼayat jaqenakaw ukar yanaptʼapjjäna. Uka tuqinx jisk"a diseñadores ukanakax Vintik ukat Shpuntik ukanakawa. Ukat yaqha chiqar sarxasax Berlín markanwa tukuyapxäna. Suma, niyakejjay política ukat planeta Tierra ukanakat jan kuns yatipkchïnjja, alemanonakan serviñaparuw mayjtʼapjjäna. Ukat jupanakax nayrïr clasen técnicos ukanakawa. Ukat jupanakax Pantera ukan nayrar sartawipanx chikanchasipxarakïnwa. Wali yatiñan diseñadores ukanakax torrex jisk"a ukat jisk"a ukham lurapxäna, juk"amp suma jark"aqatawa, ukampis juk"amp k"achawa. Motorampi transmisiónmpejj mä unidadanwa uchasïna, ukat caja de cambios ukajj motoranwa utjäna. Ukat chasis ukax chiqpach sarnaqäwit sipansa jukʼamp sapüru ukat jukʼamp kʼachat luratänwa. Ukat "Pantera" sat barcon alturapajj 1,8 metros ukhakiw utjäna. Ukhamatwa, 80 mm casco armadura de frente ukax jach"a ángulo de inclinación racional ukan uskt"ata ukatx niyas jan mantañjamaw tukuwayi. Torren nayraqatapax 120 milímetros ukhanïnwa, ukat ladonakapax suxta tunk milímetros ukchʼarakiwa. Uka jan ch"amanïki ukax casco ukan ladonakapawa - 40 milímetros ukhakiw utjäna. Ukampis cuerpopax wali compacto ukhamarak patax mä jach"a ángulo de inclinación ukanïnwa, ukatx 30 mm escudonakaw manqhanx rodillos ukanakar imt"añatak uchatäna. Ukat taqe uka suma uñnaqtʼanakajj 26 toneladanak pesäna, mä motorajj 650 caballos de fuerza ukhanïnwa. Ukat uka pistolax 75 mm 70 EL barril largo ukanïnwa, sapa minutox 15 muyuntatw jalxatäna.
  Ukhamarus suma uñjañ ukhamarak óptica ukanakaw utjaraki.
  Aka tanque ukax 70 kilómetros por hora ukch"a velocidad ukanw sarnaqäna, k"acha armanakatakix janiw ladoparux mantañjamakänti, nayraqatax pusi tunk phisqhani, ukat antitanque fusiles ukanakatakix kimsa tunk pusini p"iqit pä kilómetros ukch"a thakhinak apt"asiwayi, ukatx niyas janiw t"unjkänti. Ukat niya taqpach URSS markan antitanque armanakapajj janiw nayraqatapar mantapkänti.
  Ukat machaq "Pantera" ukax Kursk ch"axwäwinx wali ch"amanchawayi. Uka pachparakiw lurañajj jukʼamp facilakïnjja, ukat cheqpach sarnaqäwinjja, Pantera sat metalat sipansa niya chikat metalaw munasïna.
  Uka tanque apnaqatapatxa, nazis ukanakax soviético soldadonakan arxatäwinakap p"akintapxäna ukat caldera jist"antapxäna, Kursk markar jan pasasa. Ukat ukhamatwa uka amtarux katuntapxäna. Ukat suma jikxatasipxatapatx Voronezh sat jaqiruw irpapxäna.
  Uka qhepatjja, Hitler chachajj soldadonakaruw sur toqer kuttʼapjjañapatak mayïna. Ukat armada de soldados ukax Stalingrad uksaruw sarapxäna.
  Alemania markan tanques ukanakax wali sumaw jikxatasipxi. Ukat mä equipo de imillanakax Pantera sat autompiw nuwasipxi, soviético sat pistolanakampi ukat autonakampiw chʼaxwapxi.
  Alemanonakax Stalingrad markaruw p"akintapxäna... Ukampis janiw ukakikiti. África markanx Rommel ukan cuerpopax machaq tanques ukanakamp walja atipt"äwinakanw atipt"awayi. Aliados ukanakatakix jan walt"awix juk"amp jan walt"ayataw uñjasiwayi, kunatix Vintik ukat Shpuntik jupanakax mä jet de combate ukham uñstayapxarakiwa. Ukatjja, wali kʼachawa, lurañajj janiw chʼamäkiti, maniobrañjamawa ukat jan chʼamäki ukanak apnaqañjamawa.
  Ukat machaq avión VSh-162 ukax aire ukanx wali suma maquinaruw tukuwayi, ukat aviación aliada ukarux walpun jan walt"ayawayi.
  Ukatwa nazinakajj África toqen Egipto markar nayrar sartañ qalltapjjäna. Hitler chachajj janiw Stalingrad markar thayampi katuntañ munkänti, ukatwa soldadonakapar saytʼayarakïna. Ukampis Fritz jupanakax mä desvío ukanw jach"a ofensiva qalltapxäna, Caspio qutaruw jaltxapxäna. Ukat uka jan waltʼäwejj jukʼamp jan waliruw purirakïna.
  Ukat alay tuqinx machaq operacionanakaw utjäna. Nazis ukanakax Suecia markaruw nuwantapxäna. Ukat mä qhawqha urunakatjja, capitulañapatakiw obligapjjäna. Ukat wali thayapunïnwa.
  Gerda ukat Charlotte jupanakax Pantera ukarux Suecia markpachanw apnaqapxäna ukat katuntat pallapallanakarux q"ala kayunakap jamp"att"apxañapatakiw wayt"apxäna, ukax jach"a clase uñacht"ayañataki. Aka imillanakax chiqpachansa wali sumaw akanxa.
  Chʼaxwäwit jutir walja chachanakaw jupanakar katuyasipxäna. Ukat qʼala kayunakaparuw jampʼattʼasïna.
  Ukampis jichhajj Suecia markankasipjjänwa, ukanjja niyaw chhijchhi ukat thayajj purintäna.
  Ukat alemanonakajj Rommel chachan pʼeqtʼataw Egipto markan britániconakar atipjapjjäna. Ukat jichhax Oriente Medio uksaruw p"akintapxi ukat suma jikxatasipxi.
  Suma ch"axwirinakan sarnaqawipax janiw ukakipkänti... Gerdax q"ala kayup metalar ch"allt"asisaw wali munasiñampiw säna:
  - Suma, Tigre ukaxa, chiqpachansa, mä tankawa, ukaxa obras maestras ukanaka lurañataki ukhamaraki mä jach"a maquina ch"ama tuqita. ¡Ukat uka pachparakiw simple!
  Charlotte kullakajj qʼañu chuymampiw akham säna:
  - Naya pachpaw "Lev" ukarux juk"amp munta. ¡Niyakejjay ¡janiw kunas ukham autot pʼakjkaspati! ¡Ukat jupax jukʼamp perfecto uñnaqaniwa!
  Magda kullakax kunjams 7 uru noviembre phaxsit desfile uñacht"ayapxäna uk amtasïna ukat chirp"asisaw akham säna:
  - "Mouse" ukax nayatakix wali askiwa, ¡wali jach"awa! ¡Ukat mä kutikiw pä pistolampi!
  Christinax lart"asisaw transporte ukan kutt"ayasïna:
  - Mä auton pä pistola - ¡ukax wali sumawa!
  Gerda kullakajj kayunakap thayaruw liwjjatäna ukat akham sänwa:
  - ¿Ukham t"ijt"añaxa askiti? ¿Australia markar jankʼak puriñäniti?
  Charlotte kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Janiwa! ¡Janiw jankʼakikiti! ¡Suecia markat uka chiqar avionat sarañax niya taqpach uraqpacharuw puriyi!
  Chiqansa, uka avionax gasolina uchañatakiw uraqir puritayna. Imill wawanakax anqar t"ijtxapxäna. Jupanakax mä junt"u Medina uksan jikxatasipxäna, ukanx avión ukax mä emergencia ukanw uraqir puri. Noviembre phajjsi tukuyakïkchïnsa, aka cheqanjja, niya kimsa tunka gradonakaw thayajj thaytʼanïna. Ukat Suecia markanxa, sarxapxän ukhax mä thaya ciclón ukaw purintäna ukat temperaturax minus kimsa tunkaruw jilxattawayi.
  Imill wawanakax transporte barcor junt"uchasiñatakix kunjamtï lurañjamäki ukhamarjamaw t"ijtapxäna, ukat thayax imill wawanakan q"ala talonanakap ch"allxtayäna. Principiorjam zapatonak jan uchasiñax janiw jasakikiti, juk"ampirus sarnaqkasax.
  Ukampis jichhax imill wawanakax Medina markan junt"u laq"a taypin t"ijtxapxäna. Arabenakax chika q"ala jan isin imill wawanakarux axsarañampiw uñch"ukipxäna, ukampis kuna lurañs axsarapxäna. Ukhamäkchisa, alemanonakajj wali ajjsarkañ sutinïpjjewa. Chiqpachansa jupanakarux mä jach"a jaqinakjam uñjapxi, ukat ukatw jisk"a bromanak pampachapxi. Kunjamatix kunapachatix suma uñnaqt"an jaqinakax bikini ukamp t"ijt"apxi ukhama.
  Thaya pacha qhipatxa, kunapachatix kayunakax sapa kuti thayt"ki ukhax junt"u laq"a patxan t"ijt"añax wali kusiskañawa. Imill wawanakax wali gustänwa ukat laq"a jaquntasaw kusist"apxäna.
  Gerda kullakajj wasar pampan ukham saltasaw amuyasïna, kawkhantï sapa kuti veranojj utjki uka markan jakañajj wali sumapunïkaspas ukhamwa amuyäna. Ukat kunjamsa wali askixa...
  Inti jalsu ukat q"uma, suma thayax ajanunakamar phust"i. Jan ukax janiw sinti fresco ukhamäkiti, jan ukasti wasar pampan junt"u thayapawa.
  Charlotte kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Jichhaxa aka uraqinakaxa Third Reich ukankiwa. Janipuniw jaqinakax ukham mayachtʼatäpkänti. Jan ukax juk"amp askixa, jak"ankirinaka, jichhürunakjam mayacht"asiñataki. Ukat taqi ukanakax Fuhrer sat jaqin geniopat jila partex yuspajaratawa.
  Magda kullakajj akham sänwa:
  - Mä chiqanx ukhamarakiw kunatix Hitler jupax wali suertenitaynawa. Amuyt"añataki, britániconakax guisantes ukham jaquqanipxäna. Ukat África markan jachʼa cheqapajj janiw mä jarkʼañjamäkänti. Jïsa, taqe kunas aka cheqan jiwasan laykuw utjäna. ¡Awisax pantjasitanakax utjkchïnsa!
  Christinax akham sasaw jaysatayna:
  - Suerte tuqitxa, janiwa chiqpachansa! Amuyt"añataki, "41 maran juyphi pachan jan suertenipxayätwa. Jan ukhamäkaspa ukhajja, uka tiempon Moscú markaruw katuntapjjaspäna. Ukat inti jalsu tuqinkir chʼaxwäwix tukusiñapänwa. Ukat ukhamatwa wali ch"aphi estalinista apsuñax wakisini.
  Gerda kullakajj mä jachʼa jachʼa tukusaw iyaw säna:
  - ¡Nayax amuyta! ¡Ukajj wali llakkañawa! ¡Ukhamajj walja suma waynanakampi imill wawanakampiw jiwapjjani!
  Magda kullakajj jan munkasaw jachäna ukat akham sänwa:
  - Jiwaña... ¡Qhawqha jan chiqapar uñjañasa! ¡Ukat awisax jan wali horasaruw puriraktaxa!
  Gerda kullakajj jankʼakiw jan waltʼayäna:
  - ¡Janiwa yaqhipa pachaxa! ¡Ukat jan wali horasaruw puripuni! ¡Kunjamsa jakañ munta uk yattawa, ukat jiwañsa janiw munktati!
  Christina kullakajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - Ukxa munapxtanwa, kunalaykuti ch"amani, k"umara. Ukampis patak marani ukat taqi kunas chuym ustʼayir mä abuelax inas jiwañat mayj amuychi!
  Charlotte kullakajj pʼeqep chʼalljjtayasïna ukat wali mulljataw akham säna:
  - ¡Ay Diosax janiw ukhamäkiti! ¡Diosax jan kunapachas chuymankipstatamti!
  Gerda kullakajj amparapamp luqxatäna ukat qʼala kayupampiw laqʼar chʼalltʼäna:
  - ¡Janiw aka tuqit parlxañäniti! ¡Chuymanïñax kunas ukxat lupʼiñ qalltasma ukhaxa, loqtatäxätawa jan ukax jakäwim tʼunjäta!
  Magda kullakax uka rubio tawaqurux chuymacht"añ yant"äna:
  - Jesusax jutkani ukhaxa, taqi jiwatanakaw jaktani, akax wiñayatakiw waynäxäni!
  Gerda kullakajj jachaqtʼasisaw munasiñampi akham säna:
  - ¡Diosax jan walïpan!
  Christina kullakajj colerat akham sänwa:
  - Ukampis nayax mä ateo principial ukhamätwa. ¡Janiw Diosar iyawskti ukat janirakiw jumanakar iwxt"apksmati!
  Gerda kullakajj chʼamani, bronceado amparanakapwa chʼoqtʼasïna:
  - Janiw nayax ch"aman iyawsiri sañ munkti, ukampis... Walja kunayman yänakaw utji, ukanakx materialistas ukat ateos ukanakax janiw qhanañchapkaspati. ¡Ukampis universojj kunjamsa uñstawayi uka toqetwa parli!
  Charlotte kullakajj juntʼu laqʼaruw chʼalljjtayasisajj akham säna:
  - Ukampis nayatakix amuyt"awix juk"amp askiwa - walja diosanakawa. Jupanakax, uka Demiurge Diosanakax mayacht"asisaw universo ukat Uraqinak lurapxäna. Ukatxa, jupanakkamaw chʼaxwapxäna, ukat jan waltʼäwinaka ukat jan waltʼäwinakaw utjäna. Ukatwa taqi kasta jan waltʼäwinakax utjäna. ¡Diosanakan chʼaxwatapatwa jaqinak taypin chʼaxwäwinakar puriyi!
  Gerda kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - Ukampis alemán Diosax atipt"apuniwa!
  Charlotte kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Akaxa janiwa nayrïri Jach"a Ch"axwawi pachana luraskänti. ¡Atipjañatakis jakʼachasipkchiyätjja!
  Christina kullakajj wali chʼamampiw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Ukhamawa! Prusia Oriental uksan mä juk"a pachatak sacrificiot luqtañax wakisïnwa, ukampis janiw Frente Occidental uksat soldadonak apsuñax wakiskänti. Ukatxa, muyuntasinx París markaruw katuntapxirïna. Francia markax capitula... Taqi kunat sipansa, atipt"atawa. Ukat juk"ampirus... Nayax amuyta Gran Bretaña markax qala chuymanïñ uñacht"ayaspa ukhax Italia, Turquía ukat Japón ukanakamp chikaw atacapxaspäna. ¡Ukat submarinonakampi ukat flotanakan mayachtʼat luratapampiw tʼunjapjjerïna!
  Magda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Rusia markata armasxtawa!
  Christina kullakajj akham sasaw cheqañchasïna:
  - ¡Janiwa kunsa armaskti! Francia markax katuyatäxasinx Rusia markax atipt"aspawa. Ukatjja, Nicolás II zar chachajj janiw Stalin sat jaqëkiti. Rusia markan reyipajj jankʼakiw nanakamp sumankañ luraspäna, atipjataw uñjasispäna. Ukat jiwasax... Mä juk"a arumpixa, Rusia markax zarista pachanx juk"amp jan ch"amaniw Rusia comunista ukar sipanx juk"amp ch"amanïnxa!
  Charlotte kullakajj wali jachʼat arsüna.
  - ¡Ukhamapuniwa! Ukampis cheqas uka tiemponjja, janiw uka chʼamäkänti. Adolf Hitler chachajj jukʼamp yatiñan jaqënwa. Jupax Stalin jupampiw mä pacto de no agresión luratayna, ukatx uñisirinakaparux mä juk"at atipjatayna. ¡Akax política tuqit yatiñawa!
  Christina kullakajj akham sänwa:
  - ¡Juk"amp logico ukhamäspawa Gran Bretaña markar tukuyañaxa, ukat ukakipkarakiw Unión Soviética markar atacañax wakisispa!
  Charlotte kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Aka tuqitxa iyawstwa!
  Gerda kullakajj janiw ukhamäkänti:
  - Jiwasatix URSS markar 1941 maran jan atacañäniti, ukat unidades del Ejército Rojo ukar jan atipt"ksna ukhax jan wakicht"ataw mä defensiva ch"axwäwitak, jupanakax kunapachatix Gran Bretaña markar nuwasipkäyät ukhax atacapxaspänwa. Ukhamajj ¡janiw yaqha amtar puripkayätti!
  Magda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Stalin jupax wali amuyt"asir políticowa! ¡Inas jan ukham aventurar jan waltʼayaskchïnti!
  Gerda kullakajj amuytʼasisaw akham säna:
  - Jan ukasti, Stalin tuqitx mä jach"a qullqit anatañawa, Gran Bretaña markar t"unjañataki. Ukhamäspa ukhajja, jukʼamp jachʼa chʼamanakaw jupar jaqontapjjañapäna. Ukat imtʼapxaspänwa. Ukat Gran Bretaña markax saykataskäna ukhaxa, Rusia markax nanak contrax mä chʼamanïskakïnwa. Jan ukhamäkanixa, ¡uñisirinakasax janiw kuna chʼamanïpkisa uk iyaw sañasa!
  Charlotte kullakajj kuntï uñchʼukipkäna uk jikjjatarakïna:
  - URSS ukat EE.UU. ukham monstruonakax atipt"atäñapkamaxa, uñisirinakax janiw kuna ch"amanïkiti sañax wali nayrawa. Walja luräwinak lurapxta, wali jayaruw puripxta, ukampis... Walja jan walt"äwinakaw nayrar sartaskistu. Akax Australia markawa jichhax. ¡Alemania ejercitotakix yaqha jach"a amtäwiw!
  Gerda kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Ukax ukhamarakiw p"akintañäni! Nayax Suiza ukat Suecia uksanx pä kutiw sarnaqawayta, ukampis Australia markanx juk"amp junt"ukiwa.
  Charlotte kullakajj jachtʼasisaw jan pächasis akham säna:
  - ¡Nayaxa jiwasana atipt"asiwisaruxa iyawstwa! ¡Janiw yaqha ukhamäkaspati!
  Imill wawanakax wasar pampan junt"uchasiñ jaytxapxañapänwa, ukat transporte ukar kutt"apxañapänwa. Gasolina uchañax wali askiwa. Ukat imill wawanakarux batallón Tigres ukan nayra masinakapamp chikt"atäpxänwa.
  Aka warminakan destacamento ukankir imillanakax ch"usat Mujahideen ukanakaruw thaqhapxirïna. Ukampis ukajj jukʼanikïpjjänwa. Ukat jichhax wali kusisitaw Australia markar katuntañatak sarapxäna. Yaqha continente ukax Wehrmacht ukatakix wali munatawa.
  Alemania markax saltañatakix ch"amanak apthapiskäna ukat uraqir puriñkamaw wakicht"asiskäna.
  Margaret kullakajj Christina ukat Gerda nayra uñtʼatanakaparuw respetompi uñtʼäna. Chiqansa, ¡janiw taqinix Cruz Caballerotakix diamantenak katuqapkaspati! Uka empresa tukuyatatxa, imill wawanakarux inseminación ukat mä campamento especial ukar khitapxañapänwa, ukhamat wawanakapax utjañapataki. Ukhamajj empresa rusa taypinjja, inas jan tiemponïpkchiti.
  Ukampis suma uñnaqtʼanïpki ukanakajja, kusisita ukat nuwasir uñnaqtʼanïpjjänwa. Janiw ikiñ munjjayätti ukat imill wawanakajj sapa cabinaruw jistʼantatäpjjäna, jupanakajj wal parltʼasipjjäna.
  Magda kullakajj qʼara sillun qontʼatäskäna ukhajja, akham sänwa:
  - Paganismo, taqi anqäxa lógica ukampi, ukhamaraki janiwa walja jiskt"awinakaru jayskaspati. Amuytʼañataki, ¿kawkitsa uka walja demiurge diosanakajj jutapjjäna?
  Charlotte kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Kunjamatixa monoteísmo ukaxa janiwa uka jiskt"awiru jaysañjamäkiti, ¿kawkitsa uka sapa Diosax Universo luratayna?
  Magda kullakajj akham sänwa:
  - Akax mä jiskt"awiwa kunjamas sañaxa... Iyawsäwimpiw mä axioma ukham katuqtanxa, Taqi Ch"aman Diosax nayratpachaw utjatayna. Ukat akax mä axioma ukawa, ukax janiw pruebas munaskiti.
  Christinax p"iqip ch"allxtasaw akham säna:
  - Janiwa amuyt"añjamäkiti kunatixa wiñayataki utji, jani tukusiri ch"amani, jani tukusiri yatiñani. Ukax logica ukarux janiw sañ muni. Kunjamtï aka Uraqin uñjktanxa, jan chʼamäki ukax complejo uñstayi, ukat evolución ukar uñjaraktanwa. Ukat ukat jukʼamp chʼamäki ukanakatjja, jan chʼamäki ukanakaw jutäna. Ukax chiqpach uñjat ukarux contradiciwa.
  Amuyt"añataki, ¡jaqinakax juk"amp ch"amäxiwa, janiw ch"amäxiti! ¡Ukat janiw kunjamatsa jiskʼachasirïktanti, jan ukasti, ¡jukʼamp jan pantjasir jaqëjjtanwa!
  Charlotte kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Lógico ukhamawa! ¡Diosanakan evolución ukax taqi ch"aman Demiurge Diosan lurawiparuw puriyi!
  Magda kullakajj wali qhuru chuymampiw akham säna:
  - ¡Ukham filosofía ukax almaruw t"unjaspa!
  Charlotte kullakajj nayranakap jiskʼachasaw akham säna:
  - Ukampisa jiskt"awixa akawa, ¿kuna maranisa aka pachaxa?
  Magda kullakajj chʼamani, jiltʼat amparanakapwa chʼoqtʼasïna:
  - Jani uñt'ata! Ukat ¿kunatsa ukham jisktʼasiñajj wakisi?
  Charlotte kullakajj wali amuyumpiw akham säna:
  - Akaxa Supayan kutkatasitapampiwa chikañchasi. Supayajj nayrïr angelanakat maynïriwa, janis nayra angelanakat maynïriwa. ¡Kuns jupar sutichapxi - ¡Alwat Yuqa! Ukat kutkatasxäna ukhaxa, inas jan sinti tiempox pasawaykchiti, jupax luratäxäna ukat kutkatasïna. Jan ukhamäkaspa ukhajja, walja millón millón maranakaw samarañjam sarnaqäna ukat mä akatjamat jan amuytʼasir jaqer tukuwayjjäna.
  Magda kullakajj ñikʼutap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Ukat ukhamaxa ¿kunas?
  Ch"ikhi Charlotte kullakajj akham sänwa:
  - Ukatxa cientificonakaxa sapxiwa jiwasana universoxa waranqa waranqa waranqa maranakaniwa! ¡Warawaranakax qhanapax aka Uraqir puriñapatakix walja tiempow munasispa! Ukampis Bibliarjamajja, ¡janiw walja millón millón jaqenakajj utjkaspati!
  Magda kullakajj mä jukʼa amuytʼasisaw akham säna:
  - Diosax warawaranakan qhanap lurawayi, ukax nayratpach puriniwayistu. Adanampi Evampejj jilïr jaqëpjjänwa, janiw wawanakäpkänti. Inti, phaxsi, warawaranakas jupanakatakix niyaw qhantʼapxäna. Mä arunxa, Tatituw akapach nayrar sartañapatak lurawayi. Ukhamajj taqe arsutanakamajj janiw kuns uñachtʼaykiti.
  Charlotte kullakajj qala chuymampiw akham säna:
  - Jan ukax inas walja diosanakaw utjatap uñacht"ayapxchi? ¡Uka diosanakaw alaxpacha lurapxäna!
  Magda kullakajj mä jukʼa pächasisaw akham säna:
  - Jiwasana universosaxa juk"ampi jani ukaxa juk"ampi mayachata ukhamaraki wakicht"ata, taqi irregularidades ukanakampi. Ukat walja diosanakan utjatapatjja, alajjpachajj tʼaqa tʼaqaruw jaljasispa sasaw amuyapjje.
  Charlotte kullakajj wali amuytʼasisaw uñchʼukïna:
  - ¡Ch"axwañ barcox walja jaqinakan luratawa! Ukhamäkchisa, nuwasiñ barcojj mä chʼamani maquinawa. Jïsa, ukat Universo ukax walja demiurge diosanakan luratawa, ukampis ukax janiw Universo ukarux juk"amp integral tukuykiti!
  Magda kullakajj ajanupar chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Ukat ukax logico ukhamaw ist"asi! Ukampis akax q"uma jaqin logicapawa. ¡Janiw kunas Divino ch"amampix saskiti, ukax jan amuyt"kayawa!
  Charlotte kullakajj wali jachʼat arsüna.
  - ¡Jan sinti ch"amäki uka arsuwix Tatitun amuyunakapax jan amuyt"kayaw sañ muni! ¡Ukat akax taqi jakäwinx uñt"ayasispawa ukat uñt"ayasispawa!
  Magda kullakajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  Ukat Tatitun aka ramapan sapa lineapanjja,
  Nayax samkanakan munañap uñjta ideal ukar amuyañataki...
  Ukampis muspharkañawa markasax niya infiernon t'aqhisiwayapxi,
  ¡Ukat qullqi tuqit despota jaqix jan sintt"asisaw ch"iwinakasar chint"awayi!
  Charlotte kullakajj jachaqtʼasïnwa.
  - ¡Suma manq"añani! ¿Kunatsa jan tocón ukar altʼaskta?
  Magda kullakajj amparapampiw chʼalljjtayasïna:
  - ¡Yah juma!
  Imill wawanakax qhanaw aburriñ qalltapxäna... Religión tuqit parltʼasiñax janiw sum sarkänti. ¿Kunatsa yaqha tuqit parltʼsna? Batallón SS ukan nuwasirinakan amuyunakapax mä juk"akiwa.
  Gerdax aruskipäwinx tanques ukanakat llamkt"äna:
  - ¡Jiwasan "León" ukax alemán ajayun uñacht"ayañakiw! ¡Ukham jachʼa ukat pistolampi!
  Magda kullakajj amparapampiw chhuxriñchjat suelapar masaj lurasajj akham säna:
  - Ukat "Mouse" ukax juk"amp jach"awa - ¡juk"amp ch"aman sañ muni! ¡Ukat armadurapax jukʼamp thithitawa! ¡Ukat pä pistola mä kutiki!
  Charlotte kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Chacha jisk"a ch"uqi! ¡Taqiniruw polvo ukar tukuyañäni!
  Magda kullakajj uka aptʼasisaw qʼochüna:
  - Juramentata ukhamaraki nayra pacha, uñisirixa mayampi juramento! ¡Muyuyapxita, muyuyapxita polvo ukar tukuyapxita! Ukampis angelax janiw ikiskiti, ukat taqi kunas walikïskaniwa... ¡Ukat taqi kunas sum tukuyani! ¡Ukat taqi kunas wali sum tukuyani!
  Charlotte kullakajj amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Angelanakan yanapt"apar atinisipki ukanakax chiqak infiernoruw jaquntasipxi!
  Magda kullakajj akham sasaw jaysäna:
  - Khititï p"iqipan saxranakanïki ukaxa, jutïrinxa infiernokiw utjani!
  Gerda kullakajj mä akatjamatwa akham säna:
  - Charlotte ukat nayax T-34 ukampiw wali sum uñt"asipxta, kunapachatix yant"asipkäna ukhaxa! Ukat jumax yatisktawa, ¡akax janiw aka Uraqin jukʼamp jan wali tankäkiti!
  Wila p"iqin jaqix venenoso ukhamaw akham säna:
  - Janiwa sumakiti, ukampisa... Jupan uñjatapaxa juk"ampi ch"amawa. ¡Chiqpachansa, ¡ukham tankat uñisirir chʼalltʼañax wali chʼamawa! ¡Ukajj iyaw sañasawa!
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - Suma uñtatawa armadura ukatxa torreta. Ukhampachasa "Tigre" -2 ukat "León" ukax juk'amp suma lado jark'aqasiñatakiw utjani.
  Christina, aka wila ñik"utan jan wali tawaqux akham sänwa:
  - "León" ukaxa suma torreta ukaniwa, nayraqata inclinación tuqita. Ukampis "Tigre"-2 ukan nayraqatapax niyas jan inclinatäxiwa.
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - Ukampisa armadurana thiyapaxa 180 milímetros ukhawa. Ukax jisk"a laphi ángulo ukarux compensa. Torre tuqitxa, "León" ukax "Tigre" ukar sipanx juk'amp askiwa, ukampis akax, chiqans janiw límite ukhamäkiti. Nayax yattwa, jiwasan diseñadores ukanakax chiqpachans mä juk"amp perfecto ukham lurapxani.
  Ukat uka suma tawaqux qʼala kayupampiw acero laphir chʼalltʼäna, ukhamatwa mä musica istʼasïna.
  Chʼaxwirinakax aburritäpxänwa. Jupanakax ikiñar puriñ munapxäna. Inas ukanx kuna askinaks katjapxchisma...
  Ukañkamax Cáucaso markanx mä ch"axwäwiw utji. Pantera ukat sipansa, alemanonakax Tigre-2 ukampiw apnaqapxarakïna. Ukhamarakiw mä uñtasit tank uñtatawa, ukampis mä juk"a jach"a, juk"amp llamp"u mä cañón 88 mm ukampi, ukat juk"amp thiya armadurampi. Chiqansa, kimsa tunka phisqhan tonelada pesaje, juk"ampi, ukampis wali jan walikiti, mä nayra motor 700 caballos de fuerza ukampiw nuwasispa. Ukampirus Vintik ukat Shpuntik jupanakax nayraqatw mä motor 1000 caballos de fuerza ukamp lurapxi. Ukat "Tigre"-2 ukax chiqpachapuniw jaltxañ qalltarakïna. "León" ukax uñstawayiwa, juk'amp thithi armaduranakampi, juk'ampirus ladopanxa, ukatx 105 mm pistolanakampi.
  Ukat pusi tunk phisqhan toneladanak pesasax soviético soldadonakatakix mä jachʼa jan waltʼäwiruw tuküna.
  Pusi tunk kimsani - pusi tunka pusini juyphi pachanxa, Cáucaso markax alemán soldadonakan katuntatänwa. Ch"axwäwix Stalin ukan uñacht"äwipat sipanx mayj sarañ qalltawayi.
  Nazis ukanakax marzo phaxsinw India markar katuntapxäna, ukatx Australia uksaruw nayrar sartañ qalltapxäna. Ukat uka pachparakiw África markar rastrillapjjäna.
  Stalin jupax kuna términos ukanakas jupanakarux sumankañ churatayna. Pusi tunk pusini mara primavera phaxsinx África markar katuntañ tukuyasax Hitler jupax Stalin jupan sumankañ amtaparux iyaw sataynawa.
  Uka condicionanakax esclavo ukhamänwa, reparacionanak pagaña ukat materia prima ukat yaqha yänak Tercer Reich ukar churaña.
  Pusi tunk pusini maranakanx Gran Bretaña markan uraqir puriñax utjawayi, ukatx Londres markax mä semananw jaquqaniwayi. Uka qhipatx mä jach"a ofensiva ukaw América markarux qalltawayi. Vintik ukat Shpuntik jupanakax machaq submarinos ukanakaw lurapxäna, ukax botes ukanakat sipans juk"amp jank"akiw sarapxäna ukat torpedos ukanakaruw radar ukamp irpapxäna. Ukat janiw walja yaqhanak uñstayapkänti.
  Disquetes ukan sistema láser ukax juk"amp ch"amanïxiwa. Ukat ukax wali jach"apunïnwa.
  América markax 1945 maran julio phaxsikamaw ch"amanchawayi ukatx capitulawayiwa. Mä sumankañ pachax purinxiwa. Mä juk"a pachatakix chiqawa...
  Hitler chachajj Japón markan walja territorionak katuntatapat janiw kusiskänti. Ukat venganza ukat uka oraq katuntasiñakiw wal munäna.
  Ukat 1953 maran abril phajjsit 20 urunak saraqatarojja, Japón markampi chʼajjwañ qalltäna. Stalin chachan lantipat Beria sat Beria sat chachajja, Hitler chacharuw yanaptʼañ munäna.
  Fuhrer chachajj iyaw sänwa, yaqhep condicionanakampi. Mä arunxa, URSS ukax taqpach ch"amampiw ch"axwaski, ukampis Sakhalin uksan sur uksankir ukhamarak Kuril qullu pataruw kutt"awayxi.
  Beria kullakajj Hitler chachar jachʼañchaskakïnwa, jupajj uka condicionanakaruw iyaw säna.
  Ch"axwäwix qalltatpachaw japoneses ukanakatakix jan walin uñjasiwayi. Volante sat platillonakapajj jukʼampiw chuym ustʼayirïna, uka platillonakajj láser sat armanakampi ukat calor rayonakampiw armat utjäna. Ukat taqe kunas cheqpachapuniw phichhantat laqʼar tukuwayjjäna ukat metalat lurat virutanakaruw tukuwayjjäna.
  URSS ukax T-54 ukat IS-7 uka tanques ukanakaruw ch"axwäwir jaquntäna, ukax japonés ukanakat sipans juk"amp ch"amanïpxarakïnwa, ukat jet avionanaka.
  Uka ch"axwäwix phisqa phaxsiw utjawayi, ukatx Japón markan atipt"asiwipampi ukat katuntatapampix tukuyawayiwa. Ukax mä jach"a atipt"äwiw tukuwayi...
  Ukat IS-7 ukan Alenka ukan tanque ukankirinakax ch"axwäwinakanx yaqhachasipxänwa. Uka autox wali sumpun irnaqäna ukat walja mastodones japoneses ukanakaruw ch"allt"äna.
  Ukat imill wawanakax q"ala kayunakap apnaqasaw ch"axwapxäna, ukat wali chiqaparuw ch"axwapxäna.
  Ukampis ukax wali detalles ukanakawa...
  URSS markax Sakhalin ukat Kuril qullu patat sur uksanx wasitatw jikxatasïna. Ukat ukhamatwa autoridad ukat machaq uraqinak seguridad jikxatawayi...
  Hitler chachajja, mä qhawqha tiempojj akapachankir jaqenakarojj jupa pachpaw apnaqäna. Ukampis URSS markax jupatakix sapa kutiw nayranakap ch"allxtayäna. Fuhrer jupanakax machaq conquistas ukat heroísmo Wehrmacht ukar munapxäna.
  Ukat ukat 20 uru achuqa phaxsit 1958 maranx mä machaq jach"a ch"axwäwiw Moscú markar ataque ukamp qalltawayi.
  Alemania imillanakax alaxpachan ch"axwapxi. Albina ukat Alvina ukanakaw ukham lurapxäna.
  Jupanakax avionetas soviéticas ukanakaruw jaquqanipxi. Imill wawanakax niya q"ala jan isinïpxiwa, bikini ukat q"ala kayunikiw uchasipxi. Avionanakan armanakapax uñisirinakaruw uñch"ukipxi.
  Albinax mä auto soviético ukar ch"allt"asisinx akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akax jiwasan amuyusarjamax mä ch"axwawiwa!
  Alvinax mä Yak soviético ukarux khuchhuqaraki ukat akham sasaw yapxati:
  - ¡Jiwasan imperiosan jach"a kankañapataki!
  Ukat mä tiemponjja, warmi nuwasirinakajj uñisirinakampi nuwasipjjarakïnwa, nuwasipjjarakïnwa. Ukat jaqinakar tʼaqhisiyañsa wal munapxi.
  Komsomol markankir mä jaqiruw t"aqhisiyapxäna. Uka q"ala jan isin tawaqurux q"ala ch"uqt"asisaw jawq"japxäna. Ukatx Komsomol ukankir jaqin q"ala kayunakap mä junt"u varampiw phichhantapxäna. Ukat jupanakarux gustänwa sañajawa.
  Ukatxa imill wawan kayunakap p"akjapxäna. Ukat juk"amp chic t"aqhisiñax Venus ukan purakapar mä antorcha ukamp ninamp phichhantañawa. Ukat imill wawax wali llakitaw jikxatasïna.
  Ukampis Albinax janiw ukansa samarkänti. Ukat uka antorchax imill wawan qʼala pechoparuw apanïna. Ukat jupax frit"arakïnwa. Ukatsti uka suma aycha khuchhuqasin manq"antasïna, akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Kunja sumasa!
  Alvinax mayni chuchup mä qhanampiw qhatiyatäna ukat akham sänwa:
  - Jisa, akaxa wali jach"awa!
  Ukat alemán imillanakax walpun gustäna.
  Ukampis janiw taqinix ukham luratäpkiti. Aka chiqanx Anastasia Witchakova ukat Akulina Orlova jupanakax alaxpachan ch"axwapxi, alemán buitrenakampi.
  Ukat wali yatiñanïpjjatapsa, yatiñanïpjjatapsa uñachtʼayapjjarakiwa.
  Chiqansa, imill wawanakax qʼala kayukiw ukat bikininakampiw nuwasipxi. Ukat jiwañ regalonak uñisiriruw uñchʼukipxi.
  Ukat jupanakpachaw q'uchupxi;
  - Jach"añchawixa comunismo markaruxa, .
  Lenin jupax ch"axwañatakiw ch"amanchawayistu...
  Fascismo ukan ch"akhapax p"akjataw uñjasi,
  ¡Machaq pacha lurañäni!
  Anastasia kullakax q"ala kayunakap apnaqasaw uñisirinakarux pallapallanak jaquntäna, alemán avión ukarux jaquqanïna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Wila comunismo ukataki!
  Akulina Orlovax wali yatiñampiw uñisirirux q"ala kayunakapamp jawq"jatayna, khuchhuqatayna ukat larusitayna:
  - ¡Rusia ajayun atipt"awipataki!
  Ukat imillanakax mäkiw arnaqasipxäna:
  - ¡Tayka markataki ukhamaraki Stalin ukataki!
  Akax ukham ch"ama ch"axwawiwa taqi frente ukanx sarantaski.
  Chiqpachansa alemananakax ch"amanïpxiwa. Ukat jukʼat jukʼatsa nayrar sartapjje, jachʼa jan waltʼäwinakampi.
  Imill wawanakax infantería ukan ch"axwapxaraki...
  Komsomol imillanakax bragas ukanakakiw utji.
  Aka chiqanx Alenkax ametralladora ukan mä phallawimpiw ch"axwawayxi, nazis ukanakaruw khuchhuqawayi ukat mä taqpach línea de nuwasirinakaruw jaquqaniwayi.
  Ukatxa akham siwa:
  - ¡Rusia markar jach"añchaña!
  Anyutax uñisirinakaruw ch"axwaraki. Ukjja wali cheqpachwa ukat qhanwa luraraki. Ukat fascistanakaruw khuchhuqaraki. Ukat qʼala kayunakapampiw mä granada jaquntäna, nazi tank tʼunjasa ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Qullan Rus' ukataki!
  Allax uñisirinakaruw phichhantaraki. Jupax wali chiqaparuw uk luraraki. Qʼala talonapampiw jiwañan regalop jaqonti, wali yatiñampiw uk luraraki. Wila p"iqin jaqix Krauts ukarux jaquqaniwayi ukat chhuxriñchjasi:
  -¡Comunismo pachataki!
  Mariax uñisirinakaruw ch"axwaraki. Jupax fascistanakaruw ch"allt"i, ukax wali ch"amampiw luraraki ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Rus'atakixa, jiwasana mamasa!
  Ukat qʼala kayunakapampix wasitatwa granada jaquntäna. Alemán tank, jan walt"awinak katuqasa, kutt"awayxi... Ukat kit de combate ukax ch"iyjataw uñjasi.
  Marusya, fascistanakaru ch"allt"asa. Ukat qʼala talonanakapampiw mä granadanak jaqontäna ukat akham sänwa:
  - ¡Jach"a Tayka markataki!
  Aka imill wawanakax akankiwa, jach"a ch"amampiw ch"axwirinakakiwa. Ukhamajj taqeniw mä filaruw tukjatäpjje.
  Akax ch"axwañ phisqa. Ukat qawqha fascistas ukanakas jank"ak sarnaqapxi. Ukat ch"iyar jañchin nuwasirinakaw uka ch"axwäwinx chikañchasipxi. Jupanakax sinti nuwasir waynanakaw sañapawa.
  Ukampis rusa imillanakax jan ceremoniampiw jupanakarux khuchhuqapxi.
  Mä suma batallón kunawsatix nuwasirinakax niya q"ala jan isinïpki ukhaxa. Ukat ukhama bronceado ukat chocolate.
  Ukat Alemania markankir Yu-888 sat chʼamani maquinanakajj alajjpachanwa uñjasi. Jupanakajj soviético sat cheqanakan utjkäna uka cheqanakaruw bombanak jaqontapjjäna, uñisirinakaruw tʼunjapjjäna. Ukat jupanakax jach"a eficienciampiw lurapxi.
  Eva, bombanak jaquntasa, q"ala, muyu talonap pedal ukar ch"allt"asa. Soviético markanakar regalonak jaquntasax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Kimsïr Reich ukax janiw atipt"añjamäkiti!
  Agatha kullakajj uka toqetwa iyaw säna, tʼunjañ churäwinakwa apsusïna:
  - ¡Taqi uñisirinakasarux niyaw t"unjawaytanxa!
  Ukat nazis ukanakax niyaw Moscú markar kunayman tuqinakat jaltxapxi.
  Ukat Oleg ukat imill wawanakax wasitat ch"axwäwir mantapxäna, Rusia markar yanapt"asa, jan ukax URSS markar yanapt"asa.
  Aka chiqanxa, Margarita sat yaqha qʼala kayuni tawaquw jupanakamp chiktʼasïna. Ukhamaraki jilïr warmi, qillqirix niya tunka payan marani imill wawaruw tukuwayi jan jiwañampi ukat mä misión phuqhaski.
  Pä tunk mayan patak maranakan nuwasirinakax wasitatw pä tunk payan pachan nazis ukanakamp ch"axwapxäna.
  Imperio marrón fascista ukax walja pallapallanakaniwa. Jan tukuskir jawirar uñtataw jallupxi.
  Oleg Rybachenko, nazis ukanakar espadanakampi, infantería ukat tanques ukanakamp khuchhuqasax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Janipuniw jaytanukuñäniti!
  ¡Ukat mä ch"ullqhi discow uka waynan q"ala kayupat t"ijtäna!
  Margaritaxa, uñisirinakaparux ch"allxtasaw kisunakap q"al ch"allxtayi, akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Akapachanxa mä chiqaw utji heroico lurawinakatakixa!
  Ukat uka tawaqun q"ala kayunakapat venenoni agujanakax ch"iqiyasïna, nazis ukat avionanakapar ukat tankinakaparus ch"allt"äna.
  Natasha kullakajj qʼala kayunakap jaqontäna, jiwayañjama, ukat jachʼat arnaqasïna:
  - Janipuniw armasxañäniti, janirakiw pampachañäniti.
  Ukat espadanakapasti molino taypinwa nazis ukanakar saykatäna.
  Zoya, uñisirinakaru khuchhuqasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Machaq kamachitaki!
  Ukat qʼala kayunakapat jukʼamp agujanakaw chʼiyjasïna. Ukat nazi soldadonakan ukat avionanakan nayranakapansa ukat kunkapansa.
  Jïsa, nuwasirinakajj kusisita ukat qhoru jaqëpjjänwa, ukajj qhanaw amuyasïna.
  Agustín janq"u jañchin pallapallanakaru ukat tankinakar khuchhuqasax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Jiwasana hierrosaxa!
  Ukat qʼala kayunakapatjja, mä machaq jiwayir regalojj tʼijtʼiwa. Ukat Takni ukat janq"u ch"axwirinakax jaltxapxi.
  Svetlanax molinoruw ch"iyjatayna, espadanakapax llijullijunakjamawa.
  Nazi sat jaqinakax khuchhurat gavillanakjamaw jaquntasipki.
  Imill wawax q"ala kayumpiw agujanak jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jupax Rusia mamatakiw atipt"ani!
  Oleg Rybachenko jupax nazis ukanakarux nayrar sartawayi. Terminator waynax marrón tropanakaruw ch"uqi ch"uqi.
  Ukat uka pachparakiw waynan q"ala kayunakapan kayunakapax venenompi agujanak jaquntapxi, tronconak ch"iyjapxi ukat avionanakaruw jaquntapxi.
  Uka waynax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jutïr Rus' ukar jach'añchaña!
  Ukat kuynt"asax taqinin p"iqipsa, muxsa ch"akhanakapsa khuchhuqaraki.
  Margaritax uñisirinakaparux t"unjaraki.
  Qʼala kayunakapajj mäkiw qhantʼi. Nazis ukanakax waljaniw jiwapxi. Ch"axwirix akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Machaq fronteranakaru!
  Ukat ukat imill wawax apt"asisinx ch"iyjasi...
  Mä masa fascista pallapallanakan jiwat cuerponakapa.
  Ukampis Natasha kullakajj ofensivaruw saraski. Jupax tankinakamp chikaw nazis ukanakarux ch"iyjatayna, ukat q"ucht"araki:
  - Rus' jach'a ukat k'ajkir, .
  ¡Nayax wali muspharkañ imill wawatwa!
  Ukat qʼala kayunakapatwa discos tʼijtjjaraki. Khitinakatix fascistanakan kunkanakap khuchhuqapxi. Jisa, akax imill wawawa.
  Zoyax ofensiva ukan jikxatasi. Jupax pä amparapampiw marrón pallapallanakarux ch"iyjatayna. Mä tubo ukan thuqhuña. Ukat q"ala kayunakapamp jiwayir agujanak jaquntawayi - tanques ukat avionanakaruw jaquntawayi.
  Ukat uka pachparakiw jupa pachpa qʼochüna:
  - ¡Eh, jisk"a club, ¡sarxañäni!
  Eh, nayan munat masijax luraniwa!
  Agustín, nazis ukanakar khuchhuqasa ukat marrón pallapallanakar tukjasa, akham sasaw arnaqasïna:
  - Taqi ch"uqi ch"uqi ukhamaraki uywa ñik"uta, .
  ¡Jupax policia de disturbios ukarux mä club ukamp atacatayna!
  Ukat qʼala kayunakap uñisirir jawqʼjani ukhajja, mä elefanteruw jiwayani, ukat jukʼampejj mä tanqueruw jiwayani.
  Ukat ukatsti jupax chhuxriñchjasi:
  - ¡Lobos ukanaka!
  Svetlanax ofensiva ukan jikxatasi. Jupax ch"uqi ch"uqi, ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi. Qʼala kayumpiw jupanakarux jiwañ regalonak jaquntäna.
  Jupax espadanakampiw molino t"ijti.
  Walja ch"axwirinakaruw ch"allxtayi ukat arnaqasi:
  - ¡Mä jach"a atipt"äwiw jutaski!
  Ukat mayamp imill wawax sallqa movimienton jikxatasi.
  Ukat qʼala kayunakapajj jiwayir agujanak jaqontasaw tankinakaru ukat avionanakarus tʼunjäna.
  Oleg Rybachenko jupax salt"asiwayiwa. Uka waynax mä salto luratayna. Jupax mä salto ukanx walja nazis ukanakaruw khuchhuqatayna.
  Qʼala kayunakapampiw agujanak jaqontäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Suma ch"amajax jach"añchatäpan!
  Ukat mayampiw waynax nuwasiñan jikxatasi.
  Margarita kullakajj ofensivaruw saraski. Taqi uñisirinakaruw mä filaruw t"unji. Espadanakapajj molinon cuchillonakapat sipansa jukʼamp thayawa. Ukat q"ala kayunakax jiwañan regalonak jaquntapxi, tanques ukat avionanakax ninamp nakhantatawa.
  Mä imill wawax mä sallqa ataque ukan jikxatasïna. Jan ceremonia ukampix marrón nuwasirinakaruw chhaqtayi.
  ¡Ukat sapa kutiw saltʼasi ukat tʼijtjjaraki!
  Ukat tʼunjañ churäwinakaw jupat tʼijtjjaraki.
  Ukat nazis ukanakax jiwataw jaquntatäpxi. Ukat taqpach montículos de cuerpos ukanakaw tantachtʼasipxi.
  Margarita kullakajj akham sänwa:
  - ¡Nayaxa mä americano vaquero ukhamawa!
  Ukat wasitatwa uka agujajj qʼala kayunakapar jaqontäna.
  Ukat ukat yaqha tunka agujanakampi!
  Natasha kullakax ofensiva ukanx wali thayarakiwa.
  Ukat qʼala kayunakapampiw jaqonti, ukat mä tubot thuqtʼaraki.
  Ukat pulmones patat arnaqasi:
  - ¡Nayaxa chispi jiwaña! ¡Jumajj jiwañakiw wakisi!
  Ukat mayamp suma uñnaqt"anïñax sarnaqaski.
  Zoya kullakajj nazi jiwat cuerponakan tʼunanakaparuw chʼalljjtayäna. Ukat qʼala kayunakapatjja, tʼunjañ boomerangs ukanakaw mistuni.
  Ukat marrón nuwasirinakax liwxatasipkakiwa ukat liwxatasipxaraki.
  Zoyax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Q"ala kayuni imilla, ¡jupax atipt"ätamwa!
  Ukat tunka payan agujanakaw imill wawan q"ala talonat t"ijtäna. Ukanakax nazis ukanakan kunkapar chiqak mantapxi.
  Ukatxa jiwataw liwxatasipxi.
  Jan ukax juk"ampirus, q"al jiwata.
  Agustín ukax ofensiva ukan irnaqäna. Marrón soldadonakar t"unjaña. Espadanakapax pä amparampiw apt"ata. Ukat jupax ukham muspharkañ nuwasir jaqiwa.
  Mä tornado ukaw fascista soldadonakarux ch"allxtayi.
  Mä imill wawax wila ñik"utaniwa:
  - ¡Jutïr pachax imantatawa! ¡Ukampis atipjaniwa!
  Ukat ataque ukanx mä suma uñnaqt"an nina ñik"utani.
  Agustín chachajj sallqa éxtasis ukanwa arnaqasi:
  - ¡Ch"axwañ diosanakax taqi kuns ch"iyjapxani!
  Ukat nuwasir jaqix ofensiva ukankarakiwa.
  Ukat qʼala kayunakapax walja chʼullqhi, veneno agujanak jaquntaraki.
  Svetlana ukax nuwasïwinwa. Ukat ukhama chispi ukat nuwasir. Qʼala kayunakapajj walja jiwayir yänak jaqontäna. Janiw jaqikiti, jan ukasti q"illu ñik"utampiw jiwaña.
  Ukampis t"unjasispa ukhaxa, janiw jark"añjamäkaniti.
  Svetlanax akham sasaw q"ucht"i:
  - Jakawixa janiwa miel ukhamäkaniti, .
  Ukhamajj ¡mä muyu thuqtʼäwin saltʼam!
  Samkamax phuqhasiñapataki - .
  ¡Suma uñnaqt"anïñax jaqirux mä esclavoruw tukuyi!
  Ukat qʼala kayuni tawaqun sarnaqatapax jukʼampiw colerasi.
  Oleg chachan ataquepax jank"akiw jilxattaski. Uka waynax nazis ukanakarux nuwayiwa.
  Q"ala kayunakapax wali ch"ullqhi agujanak jaquntapxi - tanques ukat aviones ukanakar ch"iyjasa.
  Uka wayna nuwasir jaqix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Loco imperiox taqiniruw t"unjani!
  Ukat mayampiw waynax sarnaqaski.
  Margaritax lurawipanx mä sallqa imillawa. Ukat uñisirinakarus t"ijt"ayaraki.
  Ukatwa qʼala kayupampejj explosivonakampi mä guisante jaqontäna. Ukax phallani ukat jank"akiw patak nazis ukat tunka tanques ukanakamp jaquntatäni.
  Imill wawaxa akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Atipjawixa wali jutaniwa jiwasaru!
  Ukat jupax espadanakampiw molino t"ijtani - tank barrilanakax kunayman tuqinakaruw t"ijtapxi.
  Natasha kullakajj jankʼakiw sarnaqäna. Imill wawaxa ch"iyara ch"axwirinakaruxa khuchhuqaraki. Ukat uka pachparakiw akham sasaw arnaqasïna:
  - Atipjäwix Imperio Ruso ukaruw suyt"aski.
  Ukat nazis ukanakar jankʼak tukjañäni.
  Natasha kullakajj mä terminadora imillawa.
  Jupax janiw sayt"añ amtkiti ukat juk"amp juk"ampiruw puri, ukat tanques ukat avionanakax ch"axwapxi.
  Zoyax ofensiva ukan jikxatasi. Espadanakapajj aychampi metalat lurat ensaladampi khuchhurañjamäkaspas ukhamawa. Imill wawax pulmonar patat arnaqasi:
  - ¡Qhispiyasiñasaxa ch"amampiwa!
  Ukat qʼala kayunakajj ukham agujanak jaqontapjjaraki.
  Ukat walja jaqinakaw kunkapax ch"uqt"ata, montículos de cuerpos, ukhamarak p"akjata tanques ukat jaquqanir avionanakax muyuntat ikipxi.
  Agustín sat waynax mä loco tawaquwa. Ukat hiperplasma ukamp lurat robotjamas taqiniruw t"unjaraki.
  Nayratpach patak jila nazis ukanakaruw tʼunjawayi. Ukampis taqi kunas jukʼampiw jilxattaski. Ukat nuwasir jaqix wararirakiwa.
  - ¡Nayaxa wali jani atipjkayätwa! ¡Akapachankir jukʼamp thaya yänaka!
  Ukat mayamp suma uñnaqt"anïñax ataque ukankiwa.
  Ukat qʼala kayunakapatjja, mä guisantew tʼijtjjäna. Ukat kimsa patak nazis ukat tunka payan tanques ukanakax mä jachʼa phallawimpiw tʼunjatäpxäna.
  Agustín chachajj akham sasaw qʼochüna:
  -¡Janiw uraqinakas katuntañ atinaktati!
  Svetlanax ofensiva ukankarakiwa. Ukat janiw mä onza samarañ churktamti. Sallqa terminador imill wawa.
  Ukat uñisirinakaparux khuchhuqaraki ukat nazis ukanakar tukjaraki. Ukat walja marrón chʼaxwirinakax niyaw zanjaru ukat thakinakan jaquqanipxäna.
  Suxta jaqinakax sallqaruw sarapxäna. Ukajj mä sallqa nuwasïwipunïnwa.
  Oleg Rybachenko jupax wasitatw ch"amanchawayi. Ukat panpacha espadanakap luqxatasaw nayrar sartaski. Ukat terminador waynax molino apnaqi. Jiwayata nazis ukanakax jaquntatawa.
  Masa de cuerpos ukanakaw utji. Wila janchinakan taqpach qullunaka.
  Wayna qillqirix mä sallqa estrategia amtasi. Kawkhantix caballonakas jaqinakas mayacht"asipxarakïnwa.
  Oleg Rybachenko jupax akham siwa:
  - ¡Ay, ¡amuyunakatxa!
  ¡Ukat walja tonelada qollqew utjani!
  Ukat Terminator Boy ukax machaq movimiento ukankiwa. Ukat qʼala kayunakapajj kuns aptʼasisaw jaqontani.
  Uka wayna geniox akham sasaw arsüna:
  - ¡Maestría ukat Adidas!
  Chiqpachansa mä suma uñacht"äwiw tukuwayi. Ukat ¿qhawqha nazis ukanakas jiwarayatäpjjäna? Ukat jupanakax jilpacha jach"a marrón ch"axwirinakaruw jiwayapxäna.
  Margarita kullakajj nuwasiñankarakiwa. Canela ukat acero ejercitonak t"unji ukat arnaqasi:
  - ¡Jach"a ch"axwaña regimiento! ¡Taqiniruw ataúd ukar irpapxta!
  Ukat espadanakapax nazis ukanakaruw chʼiyjäna. Marrón ch"axwirinakan masapax niyaw t"unjatäxi.
  Imill wawaxa akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Nayaxa mä panterat sipansa juk"ampi thayatwa! ¡Jumajj wali suma jaqëtamwa uñachtʼayasma!
  Ukat mä ch"aman phallañ guisantex imill wawan q"ala talonat jaltxani.
  Ukat uñisiriruw nuwjani.
  Ukat yaqhip uñisirinakaru, tankinakaru ukat avionanakarus katuntasin tʼunjani.
  Ukat Natasha kullakajj autoridadankiwa. Ukat jupax uñisirinakaparux ch"allt"iwa, ukat janiw khitirus aynacht"aykaniti.
  ¿Qhawqha nazis ukanakarus nayraqat jiwayapxta?
  Ukat kisunakapax wali chʼullqhiwa. Ukat nayranakapaxa ukhama zafiro ukhamawa. Aka tawaqux nayrïr verdugowa. ¡Taqi masinakapax verdugonakäpkchisa!
  Natasha kullakajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa loco! ¡Jumatakix multa ukaw utjani!
  Ukat mayamp imill wawax walja nazis ukanakaruw espadanakampi jiwayani.
  Zoyax sarnaqaskiwa ukatx walja marrón nuwasirinakaruw khuchhuqawayi.
  Ukat q"ala kayunakax agujanak jaquntapxi. Sapa agujax walja nazis ukanakaruw jiwayi. Chiqpachansa uka imillanakaxa wali suma uñnaqt"anipxiwa.
  Agustín chachajj nayrar sartasaw uñisirinakapar tʼunjäna. Ukat uka pachparakiw arnaqasiñ jan armaskiti:
  - ¡Janiwa ataúd ukata qhispiñjamäkiti!
  ¡Ukat imill wawax kisunakap aptasin q"ala ch"iyjani!
  Ukat ukham wila p"iqini... Chuymapax thayampiw mä bandera proletaria ukham liwxatasi.
  Ukat taqi kunas chiqpachapuniw colerasiñat mistu.
  Svetlana kullakax uka thakhinjam saraski. Aka chiqanx walja p"iqi ch"akhanaka ukat tanque torretas ukanakaw khuchhuqawayta. Mä nuwasiri khititix kisunakap q"ala ch"uqt"ki.
  Laka uñacht"ayi. Ukat ukatsti uka tubo ukanx thuqt"asi. Ukatxa akham sasaw jachäna:
  - ¡Jumanakax jiwatäpxätawa!
  Ukat mayampiw qʼala kayunakapat jiwayir agujanakajj tʼijtʼi, infantería ukat avionanakaruw chʼalltʼasi.
  Oleg Rybachenko jupax salta ukat salta.
  Mä q"ala kayuni waynax mä qutu agujanak apsu, tankinak t"unjasa ukat q"ucht"i:
  - ¡Mä senderismo ukar sarañäni, mä jach"a cuenta jist"arañani!
  Uka nuwasir waynax wali sumaw jikxatasi.
  Jupajj niya mä qhawqha maranïjjewa, ukampis mä wawar uñtasitawa. Wali ch"amani ukat musculoso ukhamakiw.
  Oleg Rybachenko jupax akham q"ucht"awayi:
  - ¡Anatañax janis kamachirjam sarnaqkchixa, ¡fraternidad uksa p"akintañäni!
  Ukat mayampiw qʼala kayunakapat jiwayir ukat chʼalljjtayir agujanakajj tʼijtjjäna.
  Margaritax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  - ¡Janiw kunas jan lurañjamäkiti! ¡Libertad ukan alwax utjani sasaw iyawstxa!
  Uka tawaqux wasitat mä jiwayir cascada de agujas nazis ukat tankinakapar jaquntäna, ukat saskakiwa:
  - ¡Ch"amakaxa sarawayxaniwa! ¡Mayo phaxsin rosas ukanakax panqaraniwa!
  Ukat uka nuwasirijj qʼala kayunakapamp mä guisante jaqontäna ukhajja, waranq nazi jaqenakaw jankʼak thayar tʼijtjjapjjäna. Jïsa, marrón, infierno imperionkir ejercitojj nayranakas nayraqatanwa chʼamaktʼaski.
  Natasha kullakajj nuwasïwinwa jikjjatasïna. Mä cobra ukham saltañataki. Uñisirinakaruw phust"i. Ukat walja nazis ukanakaw jiwapxi ukat avionanakax tʼunjatarakiwa.
  Imill wawaxa espadanakampi, ch"uqi granonakampi, lanzanakampi apnaqatayna. Ukat agujanaka.
  Uka pachparakiw akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Atipjañax jutaniwa sasaw iyawstxa!
  ¡Ukat rusanakax jach"añchäwip jikxatapxani!
  Q"ala kayunakax machaq agujanak jaquntapxi, uñisirinakaruw ch"allt"apxi.
  Zoyax sallqa movimienton jikxatasi. Nazis sat jaqenakar nayrar sartaña. Jisk"a jisk"a t"ant"anaka ch"uqimpi ch"uñuyaña.
  Chʼaxwirix qʼala amparapampiw agujanak jaquntäna. Uñisirinakaruw ch"allt"i, ukat ukatsti arnaqasi:
  - ¡Jiwasan taqpach atipt"asiwisax jak"ankxiwa!
  Ukat jupax mä sallqa molino espadanakampiw t"ijti, tankinak q"umachasa. ¡Chiqpachansa akax mä imill wawar uñtasitawa!
  Ukampis Agustín chachan cobrapax jan waliruw sarawayxäna. Aka warmixa taqinitakixa mä samkakiwa.
  Ukat qhantʼani ukhajja, qhantʼayasiña sañ muni.
  Uka qhipatxa wila p"iqin jaqix uka apt"asisaw q"ucht"ani:
  - ¡Taqi p"iqi ch"akhanaka jist"arañani! ¡Nayajj mä jachʼa samkatwa!
  Ukat jichhax espadanakapax lurasxiwa ukat aychampi metalampi khuchhurata.
  Svetlanax ofensiva ukarux sararakiwa. Aka imill wawax janiw kuna jark"awinakas utjkiti. Ukat khuchhuratäxäna ukhaxa, walja jiwat jaqinakaw qʼañuchatäpxi, ukat avionanakas tankinakas muyuntapxi.
  Uka rubio terminador ukax akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Kunja sumasa! ¡Kunja sumas utjani - nayax yatxa!
  Ukat ukat mä jiwayir guisante jupat t"ijtäna.
  Oleg jupax wasitat patak nazis ukanakaruw khuchhuqani, mä meteoro ukham q"umachañataki. Ukat jupax mä bomba aptasin jaquntañapawa.
  Ukax jisk"akiwa, ukampis jiwayañjamawa...
  Kunjamsa jisk"a t"aqaru ch"iyjatäni.
  Terminator waynax akham sasaw jachäna:
  - ¡Ajjsarkañ maquinanakan thaya wayna!
  Margaritax nuwasïwinx wasitat ukham lurani.
  Ukat walja marrón ch"axwirinakaruw khuchhuqani. Ukat jach"a q"uma chiqanakaruw khuchhuqaraki.
  Imill wawax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  -!
  Ukat machaq ch"amampiw ch"allt"ani.
  Natasha kullakajj jukʼamp colerasisaw uka ofensiva lurasajj colerasi. Ukhamaw nazis ukanakarux jawq"jatayna. Jupanakatakix janiw sinti jasakïkiti ukham imill wawanakar saykatañaxa.
  Natasha kullakajj uka aptʼasisaw qʼochüna:
  - ¡Uka chiqan t"ijt"añax mä reconciliación general ukhamawa!
  Ukat uka nuwasirix ukham cascada de golpes ukanakaw uñisirinakaparux jaquqanïna.
  Ukat qʼala kayunakapampi discos jaquntaraki.
  Aka chiqanx nayax molino t"ijt"ayätwa. Uka masa marrón ejercito p"iqinakax liwxatasïna ukat tankinakax phichhantarakïnwa.
  Jupax nuwasir suma uñnaqt"aniwa. Ukham q"illu armadampiw jawq"jasi.
  Zoyax sarnaqaskiwa, taqiniruw ch"allxtayi. Ukat espadanakapasti jiwañ tijerar uñtatawa.
  Imill wawaxa wali munasiñawa. Ukat qʼala kayunakapajj wali veneno agujanak jaqontäna.
  Uñisirinakaru ch"allt"aña. Kunkanakap ch"uqt"apxi ukat ataúdes lurapxi, tanques ukat aviones ukanakar phallapxi.
  Zoyax uka apthapisinx akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Uka grifo ukanxa janiwa umaxa utjkiti...
  Natasha kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Ukhamaxa jumana juchamawa!
  Ukat qʼala kayunakapampix kuntï sum jiwayki uk jaquntaraki. Akax chiqpachansa imill wawanakan imill wawapawa.
  Ukat qʼala kayunakapatjja mä cuchillaw tʼijtjjaspäna. Ukat walja ch"axwirinakaruw ch"allt"ani, torretanak tankinakat khuchhuqani.
  Agustín sat chachajj uka cheqanwa sarnaqäna. Jank"aki ukat suma uñnaqt"anïtapatxa mayj mayjawa.
  Kuna qhana ñik"utas jupax utji. Jupanakax mä bander proletario ukham liwxatapxi. Aka tawaqux chiqpach zorro satawa.
  Ukat jupax uñisirinakaparux khuchhuqaraki - amparapar espadanak apt"ata yurirjama.
  ¡Wila p"iqini, maldito animal!
  Agustín sat chachajj uka aptʼasisaw akham säna:
  - ¡Ukax mä waka p"iqipäniwa - nuwasirinakax janiw amuyunakap apt"apkaniti!
  Ukat ukhamatwa wasitat walja chʼaxwirinakar tʼunjäna.
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arsüna:
  - ¡Jichhax kuntix munkta! ¡Kunja imill wawasa!
  Margarita, q"ala kayumpiw mä puñala jaquntäna, tanque torreta p"akjasa, chiqaw satayna:
  - ¡Jach"a ukat thaya imilla!
  Agustín chachajj jankʼakiw uka toqet iyaw säna:
  - ¡Nayaxa mä ch"axwiritwa khitirus ch"akhuñani jiwayañataki!
  Ukat mayampiw qʼala kayunakapampix mä jiwayir yänak lanzani.
  Svetlanax janiw nuwasïwinx uñisirinakapat sipan jisk"achaskiti. Janiw imill wawakiti, jan ukasti nina nakhantat ukham layqampi tukuyañataki.
  Ukat chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Kunja ch"uxña alaxpachasa!
  Agustín chachajj qʼala kayumpiw cuchilla antutäna, tanquen torretap khuchhuqasajj akham sänwa:
  - ¡Janiwa lunthatasiñaru yanapkañäniti!
  Svetlana, uñisirinakar t"unjasa ukat avionanakaruw jaquqanisa, chirp"äna:
  - Janiwa mä cuchillo munaskiti mä loqhe jaqiru jiwayañataki...
  Zoyax q"ala, ch"uxña kayunakapamp agujanak jaquntasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Juparux loco ukham k"arisipxäta!
  Natasha kullakajj nazis ukanakar chʼiyjasaw akham säna:
  - ¡Ukat jupampi mä qullqimpi lurapxam!
  Ukat nuwasirinakax uka aptʼasisaw saltapxani. Jupanakax wali wila masinakaniwa ukat thayarakiwa. Jilapachax jupanakanx wali kusisiñaw utji.
  Oleg Rybachenko jupax nuwasïwinx wali estilo ukham uñt"atawa.
  Margarita kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Ch"axwawixa ch"amaniwa, ukampisa waynaxa interesata...
  Uka genio waynax kayupampiw mä hélice helicóptero ukar uñtasit kuns jaquntäna. Nazis ukat tanques ukanakat mä pä patak p"iqinak khuchhuqawayta, ukat chhuxriñchjasta:
  - ¡Wali deportivo ukhamawa!
  Ukat panpachaniw - mä yuqall wawampi mä imill wawampi - taqpach jist"arat lurawinakan.
  Oleg, marrón pallapallanakar khuchhuqasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukat mä jach"a atipt"awiw jiwasatakix utjani!
  Margaritax akham sasaw jaysäna:
  - ¡Taqiniruw jiwayapxta - q"ala kayunakampi!
  Chiqpachansa imill wawax ukham activo terminador ukhamawa.
  Natashax ofensiva ukanx akham q"ucht"awayi:
  - ¡Qullan ch"axwäwinxa!
  Ukat uka nuwasirix mä disco boomerang sat wali chʼullqhiw jaquqanïna. Jupax mä arco ukanw t"ijtäna, walja nazis ukat torres de tanques ukanakaruw khuchhuqäna.
  Zoyax saskakiwa, t"unjañ sarantaskakiwa:
  - ¡Jiwasan atipjañasawa!
  Ukat qʼala kayunakapatjja machaq agujanakaw tʼijtjjäna. Ukat walja chʼaxwirinakaru ukat avionanakaruw chʼalltʼapxäna.
  Uka q"illu tawaqux akham sänwa:
  - ¡Uñisiriruxa chequemate lurañäni!
  Ukat jupax lakap uñacht"ayäna.
  Agustín chachajj kayunakap luqxatasa ukat wali chʼullqhi puntani esvásticanak jaquntasaw akham säna:
  - ¡Imperial bandera nayraqataru!
  Svetlanax jank"akiw akham säna:
  - ¡Jach"a kankañani jaqunukuta heroes ukanakaru!
  Ukat imill wawanakax mäkiw arnaqasipxäna, nazis ukanakarux t"unjapxäna:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti!
  Ukat jichhax discos ukanakax nuwasirinakan q"ala kayunakapatw t"ijtapxi. Aychax ch"iyjataw ukat tanque torretas ukanakax t"unjatawa.
  Ukat mayamp arnaqasiña:
  - ¡Janiw khitis atipt"kañäniti!
  Natasha kullakajj thayaruw tʼijtäna. Jupajj uñisirinakaparusa, chʼiyar jamachʼinakarus chʼiyjäna, ukat akham sasaw apsusïna:
  - ¡Jiwasax warmi-lobonakawa, uñisirir asxataña!
  Ukat qʼala amparanakapatjja mä wali jiwayir discow tʼijtjjani.
  Uka tawaqux wali kusisitaw tʼijtʼasi.
  Ukat ukatsti akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Jiwasana talonakasa nina munapxi!
  Jisa, imillanakax chiqpachansa sexy ukhamawa.
  Oleg Rybachenko jupax akham sänwa:
  - ¡Ay, nayra pachawa, seguridad ukaxa churaraki!
  Ukat nuwasir jaqinakarux nayranakap ch"irmthapïna. Ukham jaysañatakix larusipxiwa ukat kisunakapsa q"ala ch"uqt"asipxi.
  Natasha kullakajj nazis ukanakaruw chʼiyjäna ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Jan ch"axwañampixa janiwa kuna kusisiñasa aka pachasaxa utjkiti!
  Uka waynax janiw sasaw säna:
  - ¡Awisax nuwasiñas janiw kusiskañapakiti!
  Natasha kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jani ch"amanïksta ukhaxa, jïsa...
  Ukampis ¡jiwasa nuwasirinakajj kʼumaräpjjtwa!
  Imill wawax q"ala kayunakapampiw uñisiriparux agujanak jaquntäna, walja tankinakaruw phallatayna, ukat q"ucht"arakïna:
  - Pallapallaxa k"umarapuniwa, .
  ¡Ukat uka jachʼa lurañatak wakichtʼatäjjtawa!
  Uka qhipatxa Natasha kullakax wasitatw uñisirinakarux ch"allxtayäna, tankinakan torrenakap t"unjasa.
  Zoyax wali jaya lunthatasir jaqiwa. Jupajj nazis sat jaqenakaruw mä barril phoqantat jaqontäna. Ukat mä pä waranqa phallawimpiw ch"iyjawayxi.
  Ukatxa akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jan sayt"añati, jiwasana talonakasaxa ch"iyarawa!
  ¡Ukat imill wawax nuwasiñ yänakanïxiwa!
  Agustín chachajj janiw nuwasiñan jan chʼamanïkiti. Ukhamatwa nazis ukanakar jawqʼjäna. Mä gavillat cadenanakampi jaquqanipkaspa ukhama.
  Ukat uñisirinakapar chʼiyjasajj akham sasaw qʼochüna:
  - Amuyasipxam wali sumawa, .
  ¡Ukax mä pastel ukaw utjani!
  Wila ñik"utan saxrax chiqpachapuniw nuwasïwin yapuchaski, mä jack-in-the-box ukham.
  Ukampis kunjamsa Svetlanax nuwasi. Ukat nazis ukanakax jupat katuqapxi.
  Ukat jupax chʼalltʼani ukhaxa, chʼalltʼasirakiwa.
  Wila ch"allt"awinakax ukat jaltxapxi.
  Svetlana kullakajj qʼala kayunakapat metalan chʼalljjtäwinakapaw tʼijtäna, ukat tanquenakan pʼeqenakapsa torretanakapas chʼamaktʼayäna ukhajja, wali qhoru arsüna:
  - ¡Rusia markar jach"añchaña, wali jach"a jach"a tukuña!
  Tanques ukanakax nayrar sartasipki...
  Jaljawi wila kamisanakampi - .
  ¡Rusia markar aruntt'apxsma!
  Ukatwa imill wawanakax nazis ukanakamp nuwasipxäna. Ukhamatwa khuchhurata ukat ch"iyjata. Janiw nuwasirinakakiti, jan ukasti chiqpachansa panteranakaw cadenanakapat mistuwayxi.
  Oleg jupax nuwasïwinkiwa ukat nazis ukanakaruw atacawayi. Jan khuyaptʼayasisaw jupanakar jawqʼjäna, tankinak khuchhuqasajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jiwasaxa wakanakjamawa!
  Margarita, marrón ejercito t"unjasa ukat tankinak khuchhuqasa, akham apthapisïna:
  - ¡Jiwasaxa wakanakjamawa!
  Natasha kullakajj uka aptʼasisaw arnaqasïna, tankinakamp chikajj marrón pallapallanakaruw khuchhuräna:
  - ¡Janiw k"arisiñamäkiti!
  Zoyax nazis ukanakaruw ch"iyjatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - Janiwa, janiwa amparampixa!
  Ukat jupax q"ala kayumpiw warawararux apsuni ukat antutani ukat walja fascistanakaruw tukuyani.
  Natasha kullakajj uka aptʼasisaw akham säna:
  - ¡Jiwasana TVxa nina nakhantayatawa!
  Ukat qʼala kayupatjja, mä jiwayir agujanakaw tʼijtäna.
  Zoya, nazis ukat tankinakapar t"unjasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jiwasana amiganakaxa monolítico ukhamawa!
  Ukat mayamp wali ch"amampiw jaquntatäna, ukat muyunakax taqi chiqaruw ch"amakt"ayapxäna. Aka imill wawax q"uma t"unjañawa uñisirinakaru.
  Imill wawax q"ala kayunakapampix kimsa boomerangs ukanakaw apsusini ukat lanzani. Ukat ukax jukʼamp jiwat jaqinakaruw puriyäna.
  Uka qhipatxa suma uñnaqt"anïñax akhamawa:
  - ¡Janiw uñisirirux khuyapt"ayasiñäniti! ¡Mä jiwat jaqiw utjani!
  Ukat mayampiw jiwayir yäx qʼala talonat tʼijtäna.
  Agustín chachajj wali amuytʼasisaw akham sarakïna:
  - ¡Janiw mä jiwat jaqikikiti, jan ukasti walja!
  Uka qhepatjja, imill wawajj uka aptʼasisaw qʼala kayukiw wila chʼaphinak taypin sarnaqäna. Ukat walja nazinakaruw jiwayäna.
  Ukat kunjamsa warariski:
  - ¡Masa jiwayaña!
  Ukat ukatsti Hitler generalaparux p"iqipampiw jawq"jatayna. Jupaw p'iqip p'akjasini, ukatsti churarakiniwa:
  - ¡Banzai! ¡Alajjpacharuw sarjjäta!
  Svetlanax ofensiva ukanx wali coleratapuniwa, juk"ampirus tanques ukanakar t"unjasa, chhuxriñchjasi:
  - ¡Janiw jumatakix khuyapayasiñax utjkaniti!
  Ukat qʼala amparanakapatjja tunka payan agujanakaw tʼijtjjaraki. Taqiniruw chʼankhampi chʼalltʼaskäna ukhaxa, avionanakax tʼunjatäxänwa. Ukat chiqpachapuniw nuwasirix ch"iyjañ yant"i ukat jiwayañ yant"i.
  Oleg Rybachenko jupax akham siwa:
  - ¡Suma martillo!
  Ukat waynax q"ala kayumpiw ukham thaya warawararux esvástica ukham jaquntaraki. Mä ch"amäki uka híbrido.
  Ukat nazis sat walja jaqenakajj tʼunjatäjjänwa.
  Oleg jilatajj akham sänwa:
  - ¡Banzai!
  Ukat waynax wasitat sallqa ataqueruw puri. ¡Janiwa, ¡chʼamajj juparuw tʼijtʼaski, ukat volcanes ukanakas chhullunkhayasirakiwa!
  Margarita kullakajj uka cheqanwa sarnaqäna. Jupax taqinin purakap ch'iyjani.
  Imill wawaxa phisqa tunka agujanaka mä kutikiw kayupampi jaquntani. Ukat walja kunayman uñisirinakaw jiwarapxäna, tanques ukat avionanakax t"unjatäpxänwa.
  Margaritax kusisitaw q"ucht"awayi:
  - ¡Maya, pä! ¡Llakiñajj janiw mä jan waltʼäwikiti!
  ¡Janipuniw aynachtʼañamäkiti!
  Nasa ukat chuyma jach"ar aptañamawa.
  ¡Chiqpach amigomax jumampïskapuniwa, uk yatiñamawa!
  Akax ukham agresivu empresawa. Imill wawax thuqt"asisaw arnaqasini:
  - ¡Dragon Jilïr Irpirix mä jiwat jaqiruw tukuni!
  Natashax mä kasta terminador ukhamawa nuwasiñanxa. Ukat jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Banzai! ¡Jank"akiw ukanak jikxatañama!
  Ukat qʼala kayupat mä granadaw tʼijtäna. Ukat nazis ukanakarux clavonakjamaw ch"allt"i. Ukat walja mastodonanaka ukat chʼiwini, infierno maquinanakaruw tʼunjarakini.
  ¡Uka nuwasiripuniwa! Taqi ch"axwirinakaru - nuwasirinakaru!
  Zoyax ofensiva ukankarakiwa. Ukham colerat perra.
  Ukat uka warmix aptʼasisaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Awkisaxa pachpa Janq"u Diosawa!
  ¡Ukat kimsa molinompiw nazis ukanakar jawqʼjani!
  Ukat Agustín chachajj akham sasaw kuttʼayäna:
  - ¡Ukat Diosax ch"iyarawa!
  Chiqansa, wila ñikʼutax sallqjaña ukat jan wali lurañanakan chiqpach uñachtʼäwipawa. Uñisirinakatakixa, chiqpachansa. Ukat amigonakapatakejj wali munatänwa.
  Ukat kunjamsa aptasin qʼala kayunakapamp jaquntani. Ukat marrón imperionkir walja nuwasirinakaw utjäna, ukhamarak tankinakapasa avionanakapas utjarakïnwa.
  Wila p"iqinixa akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Rusia ukat ch"iyara Diosax qhipäxankiwa!
  Mä nuwasiri, wali jach"a ch"axwañ ch"amampi. Janiwa, ukanak taypin jan ch"axwañax juk"amp askiwa. Kunjamatix tankinakan torrenakapax ukhamarakiw fascista avionanakan ch"iwipax ch"iyjatäxi.
  Agustín chachajj akham sänwa:
  - ¡Taqi traidores ukanakaruxa polvoruwa muyuñäni!
  Ukat masinakaparux wink"i. Jïsa, aka nina nakhaskir tawaqux janiw chiqpachapuni sumankañ churañjamäkiti. ¡Jan ukasti jiwañan sumankañ utjañapataki!
  Svetlanax uñisirinakapar t"unjasax akham sänwa:
  - ¡Mä filampiw jiwayapxäma!
  Agustín chachajj akham sasaw qhanañchäna:
  - ¡Taqiniruw jiwayañäni!
  Ukat qʼala kayunakapatjja, ¡taqe kuns chhaqtayañ regalojj wasitatwa tʼijtjje! Ukat walja tankinaka ukat avionanakax mä kutikiw jiskʼa virutanakar tukupxäna.
  Oleg jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Ukax mä phuqhat banzai ukhamäniwa!
  Agustín chachajja, qʼala amparapampiw nazis ukanakar chʼiyjasa, espadanakampi chʼiyjasa ukat qʼala kayunakapamp agujanak jaqontasa, tankinakaru ukat avionanakaruw mä kuti tʼunjäna, ukat akham sänwa:
  - Mä juk"a arumpixa! Mä juk"a arumpixa!
  Natasha, marrón nuwasirinakar t"unjasa, chhuxriñchjasïna:
  - Mä juk"a arumpixa - banzai!
  Ukat sallqa qhuru chuymampiw uñisirinakamar ch"iyjañäni.
  Oleg Rybachenko, uñisirinakaparux t"aqanuqtasaw akham säna:
  - Aka gambit ukax janiw chino, .
  Ukat iyawsapxita, ¡debut ukax tailandés ukawa!
  Ukat wasitat mä ch"ullqhi, metal khuchhur disco waynan q"ala kayupat t"ijtäna. Jupax tankinakan torretanakapasa, avionanakan chuymanakapas panpachaniw khuchhuqäna.
  Margarita, imperio marrón ukan nuwasirinakaru ukhamarak tankinakan armaduranakapar khuchhuqasax akham q"ucht"awayi:
  - Ukat khitinakarus nuwasïwin jikxatañäni?
  Ukat khitinakarus nuwasïwin jikxatañäni...
  Jiwasax janiw ukampi sawkasiñäniti - .
  ¡Jichhax ch"iyjapxäma!
  ¡Jichhax ch"iyjapxäma!
  Ukapachax nazis ukanakamp wali sum irnaqapxäna... Ukat Rusia Soviética ukax Moscú markar ch"axwañ pachanx imperio marrón ukarux atipt"awayiwa.
  Ch"axwäwix janiw tukuskiti, ukampis URSS markax niyaw nazis ukanakar atipt"añax utji. Ukhamat suxtax wasitat super ukat cool misión ukar jark"aqapxañapäna.
  
  MÄ URSS LOBO UTJAÑATAKI
  Uka jist"antawix intix mä llamayumpiw utjawayi, ukat Estados Unidos, Gran Bretaña ukat colonia ukanakax 22 urunak saraqkipan chinuqa phaxsit 1941 maran ch"amakt"ayawayi. Qalltanjja, ukajj janiw guerrajj kunjamsa saraskäna uk sinti mayjtʼaykänti. Alemanonakajj cheqpach sarnaqäwiparjamaw nayrar sartapjjäna. Fuhrer ukax sur uksaruw kutt"awayaraki, ukatx Japón markax suyt"añ amtampiw uñjasiwayi... Ukat mayamp, thaya juyphi pachax Ejército Rojo ukarux taqpach atipt"añat qhispiyawayi ukat Moscú jak"an contraofensiva uñstayañapatakiw jaytawayi. Ukañkamasti, Japón markax Océano Pacífico uksan uka yänakap katuntawayi, nayrax Gran Bretaña ukat Estados Unidos ukanakan yänakapänwa, ukat jichhax yaqha ch"amanakaw jan puriñjamäkänti.
  Inti jalsu tuqinx primavera ukat verano qalltawinx alemanonakax walja atipt"äwinakampiw atipt"apxäna ukatx Stalingrad markaruw wasitat ataque qalltapxäna. Ukampirus aka chiqanw chiqpach yänakampi jan walt"awinakax qalltawayi. Payïr frente jan utjatapax alemanes ukanakarux Europa uksat ukhamarak Libia uksat juk"amp pallapallanak apañapatakiw jaytawayi, ukat guarniciones italianas ukanakakiw ukan qhiparawayi.
  Ukat uka ofensivax janiw Stalingrad ukakikiti, jan ukasti Tikhvin markaruw qalltawayi. Ukat jichhax Rommel jupan p"iqinchatawa, juparux Fuhrer jupax wali askit uñjatayna, Libia markan británicos ukanakar atipt"atapata ukhamarak Tolbuk markar katuntatapata.
  Nayrïr Tigre tanques ukanakax ch"axwäwinakanx chikanchasipxarakïnwa. Rommel jupax arumaw ataque ukax qalltawayi ukatx soviético soldadonakarux musphataw katuntañ atipxatayna. Uka jan walt"awix juk"amp jan walt"ayataw uñjasiwayi, kunatix alemanes ukanakax aviación ukanx ventaja ukanipxataynawa ukat janiw ch"amap ina ch"usar apt"apkänti aliados ukanakamp nuwasiñataki.
  Marcel sat pilotojj inti jalsu toqenjja jankʼakiw cuentanak jikjjataskäna. Junio phaxsin 1942 maranx patak phisqa tunk avionanakax jaquqaniwayi ukat sipans juk"ampiw jilxattawayi, ukatx Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero ukan qullqit lurat roble laphinakan espadanakampi diamantenakampiw katuqawayi.
  Ukampis ukajj mä carrera qalltañakïnwa.
  Alaxpachanx chiqpachans Wila Ejército ukatakix juk"amp ch"amapunïnwa. Ukat alemanonakax Tikhvin markaruw katuntapxäna, ukatx juk"amp walja markanakaruw Leningrad markarux doble anillo ukamp khuchhuqapxäna, ukat aka markarux wasitat jark"antapxäna.
  Comando soviético ukax Leningrad uksaruw mantañ yant"äna ukat marka taypin atacañ yant"äna. Ukampis uka tuqinakan sum sarnaqañatakix janiw chʼamax utjkänti.
  Nazis ukanakax Stalingrad markan ch"amakt"atapxatapakiw chuymacht"awayi, ukax machaq reservas ukanakar apthapiñatakikiw mä ch"am churawayi.
  Ukampis Leningrad markax jark"ataw qhiparäna. Türkiye ukat Japón markanakax janiw ch"axwäwir mantapkänti ukatx URSS ukax ch"axwäw mayjt"ayañatakiw ch"amanchawayi. Noviembre phajjsin 1942 maranjja, soviético soldadonakajj Rzhev ukat Stalingrad markanakaruw nuwapjjäna.
  Rzhev jak"anx janiw suma jikxatasiñax utjkänti. Ukampis Stalingrad markanjja, uka anillojj jistʼantatäjjänwa. Ukampis kunjamtï mä qhawqha tiempojj paskäna ukhama. Kimsïr Reich ukax juk"amp reservas ukanïnwa, ukatx Rommel jupax alay tuqit Stalingrad uksaruw mä ofensiva uñstayäna, ukatx Mainstein uksaruw aynach tuqit mä ofensiva uñstayäna.
  Japón markax jan suyt"ataw ch"axwäwir mantatapatx juk"amp jan walt"äwix utjawayi. Samurai ukax China markan ch"axwäwimp jark"atäkchisa, Vladivostok markaruw atacatayna.
  Hirohito chachajj kimsïr Reich sat cheqar atipjañap ajjsarasaw chʼajjwäwir mantawaypachäna.
  Ukhamarus Japón markax walja yänakanïna ukat infantería ukanakax taqpach ofensivas ukanakatakix utjarakïnwa.
  Ejército Rojo ukax pintatänwa, ukatx Rommel jupax alay tuqit Stalingrad uksaruw p"akintatäna. Mainstein jupax mä juk"a pachatakiw sayt"ayatäna, ukampis Paulus jupat yaqha ch"amanchawinakamp yanapt"awinakamp katuqasa, nayratpach jan jark"at soldadonakamp mayacht"asiwayi.
  Ukhamatwa yaqha anillojj uñstäna, ukanjja soviético soldadonakajj jikjjatasipjjänwa.
  Qʼañu chuyman nuwasiñatjja, jila partejj tʼunjatäjjänwa ukat katuntatäjjänwa. Uka qhipatx alemanonakax Stalingrad markar katuntañ tukuyapxäna. Ukat 1943 maran marzo phaxsinx Türkiye markax ch"axwäwiruw mantarakïna. Uka jan waltʼäwejj jukʼamp chʼamäjjänwa. Alemanonakajj aire taypin jukʼamp suma jaqëpjjatap uñjapjjäna. Marcel jupax kimsa patak avionanakax jaquqaniwayi ukat sipans juk"ampiwa, ukatx nayrïr alemán ukhamaw payïr Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukar katuqawayi, Espadas de Laphinakan Roble ukat Diamantes ukanakampi.
  Mayo phaxsinx alemanonakax machaq ofensiva uñstayapxäna, walja machaq tanques ukanakamp apnaqapxäna - "Tigre", "Pantera" ukat "León". Ukat jupanakax wali sum nayrar sartapxäna, Ejército Rojo ukax wali ch"aman jark"aqasiñ qalltawaykchisa. Ukampis ch"amanakax nayratpach jan kikpakïnwa, kunatix soviético pallapallanakax kimsa frente ukan mä kutikiw ch"axwapxäna - Tercer Reich, satélites, Japón ukat colonias ukat Turquía ukanakamp. Uka jan walt"awix juk"amp jan walt"ayataw uñjasiwayi, kunatix nazis ukanakax taqpach ch"axwäwiw yatiyapxäna, ukax walja kutiw armas ukanakax jilxattawayi, kunatix aliados ukanakax jan bombardeo ukanakax utjkänti. Ukhamajj ¡URSS markan chʼamapajj jankʼakiw jukʼaptawayjjäna!
  Chiqansa, Krauts jupanakax juk"at juk"at nayrar sartapxäna, kunatix mä defensa manqhan uñkatasipxäna. Ukat soviético soldadonakax experiencianïsax wali jan axsarasaw nuwasipxäna. Ukampis atipjasipkakïnwa.
  Ukampisa, wali chʼamampiw nuwasipxäna, ukat yaqhip nuwasirinakax wali jachʼa clase uñachtʼayapxäna. Amuyt"añataki, Elizabeth kullakax juk"amp ordinario T-34-76 ukan tanque ukankirinakax nazis ukanakamp nuwasipxi.
  Ukat alemanonakax juk"at juk"atw soviético soldadonakar sarapxi, mä cuña jan ukax mä khuchhi ukham lurapxi. León tankix juk"amp jach"a ukat wali suma jark"aqataw nayrar sartaski. Pantera ukar uñtasitawa, juk"amp jach"akiwa ukat llätunk tunk tonelada pesa. Armadura frontal de la casco ukax 150 mm ukhamarak T-34 ukar uñtasit inclinado ukhamawa, ukatx ladonakapax 82 mm ukha inclinaciones ukaniwa. Torreta nayraqatax aksa tuqinx wali ch"amampiw jark"aqasi: 240 mm ukch"a laderanakampi, ukatx jan ch"aman ladonakapax 82 mm ukhamarakiwa, casco ukar uñtasita. Ukat pistolax ch"amaniwa, 105 mm largo, mä jach"a barril 70 EL. Akax mä tanquewa, jaya chiqat ch"allt"añataki.
  Elizabeth kullakajj qʼala kayumpiw caja de cambios ukajj patat mayjtʼayäna.
  Ukat kimsa tunk pusinix jank"akiw apthapi. Jayat "León" ukar ch"axwañax inamayakiwa ukat jak"achasiñaw wakisi. Alemania markankir mä chʼamani maquinajj jiwayir chʼamampiw mä proyectil apayani. Jupax jank"akiw pasawayxi. Tanquenkir imillanakax kusisitaw larusipxi ukat qʼala kayunakapwa kuyntʼapxi.
  Cáucaso norte uksanx mayo phaxsit tukuyarux junt"upuniwa, ukatx bikini ukan suma uñnaqt"aninakax wali kusisitaw jikxatasipxi.
  Elena kullakajj mä silbatompiw akham säna:
  - Jichhaxa fascista ukaxa wali ch"amampiwa wajjranakaru ch"allt"ani!
  Catherine kullakajj qʼala, bronceado kayup chʼalljjtayasaw akham säna:
  - ¡Chiqpachansa juparux ch"allt"añäni!
  T-34-76 ukax jank"akiw sarantaski, ukampis jan thakhinjam sarañax mä juk"akiwa. "León" ukax jilapartx juk"akiw jalnaqxi, ukat juk"amp ágil "Panteras" ukat "Tigres" ukanakax jan nayrar sartañatakix juk"amp juk"ampiw jaltxapxi.
  Ukampis uka k"añaskunakax jan walt"ayatarakiwa, juk"ampis Pantera ukax tunka phisqhan ch"axwawinakampiw mä minutonx ch"axwañ yati. Aka maynit mä muspharkañ suyt"asma.
  Efrasia kullakajj qʼala talonampi gas chʼalljjtayasaw akham säna:
  - ¡Yatiyañ thakhinakampi ch"axwañäni!
  Lev tanque ukan cañón ukax mä jach"a jan walt"awiwa: mä minutonx phisqa disparos ukanakakiw jalxati. Jilapachax janiw juk"amp suma modelo ukhamäkiti. Armaduranak ch"uqt"añax sintipuniwa, ukat janiw sinti jaya chiqat ch"allt"añax wakiskiti. "Tigres" ukat "Panteras" ukanakax pä kilómetros ukjatw ch"axwapxi, juk"amp jaya chiqatx niyas janiw móvil ukat jisk"a kimsa tunk pusiniruw ch"allt"añjamäkiti. Ukhamajj ¿"León" sat diosar ukham chʼamani cañonampi equipañajj wakispachänti? Yaqha tanques soviéticos ukanakax juk"amp k"achawa, jan ukax KV-1S ukakiw utji, ukampis aka tanquex janiw kuna ventajas ukankiti jark"aqasiñataki, ukat apnaqañ uñacht"awinakapax juk"amp jan walikiw.
  Elizabeth kullakajj cuerpop muytayasajj akham sasaw arnaqasïna:
  - Nayaxa pechompiwa samsuña, thayaxa jach"a ola, .
  Qhantati, warawaranakamp phuqhantat alfombrax jan tukuskir...
  Sintinakax anatapxi, q"ala kayuni imillanakax jakasipxi, .
  ¡Alaxpachan anattʼañ munta ukat wiñayatakiw inti tuqir tʼijtxañ munta!
  Mä Lev tank p"akjañax janiw jasakikiti, lado tuqirus p"akjaña. Torretan ladonakapajja, Pantera sat barcor uñtasita, inclinatawa, ukat casco ladonakapan pata cheqapajj ukhamarakiwa. Aka tankanakax nayratpach mä típico "pusi" uñtatawa, ukax juk"amp suma jark"aqasiñatakiw churaraki kunatix inclinación ukax utjiwa. Janiw Tigre ukhamäkiti, niyas cuadrado ukhamawa. Ukampis "Tigre" ukax janïr ch'axwäw qalltkipanw lurasiwayi, ukatx KV ukar uñtasitaw uñt'ayasi. Ukampis "Tigre"-2, qhipa uñstawi, ukax "pusi" uñtat tank ukhamarakiwa, ukatx mä juk"a pachatxa aka tankix lurañar sararakispawa. Ukhamarakiw niyas jan "León" ukar ch"allt"añax ch"amäxiti. Casco manqhankir chiqakiw jan armadurax utjkiti, ukampis rodillonakampiw chʼuqtʼata. Mä arunxa, jak"at p"akjañaw wakisi ukat rodillonak taypin chiqaparu puriñaw wakisi.
  Ukhamajj imill wawanakatakejj lurañajj chʼamawa. Ukhamaraki, kimsa tunka pusinixa wali ch"amampiwa khathati, niya jani chiqapa ch"axwaña.
  Elizabeth kullakajj akham sasaw amigonakapar jisktʼäna:
  - ¿Uñisiriru ch"axwañasati?
  Elena kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - Kunapachatixa imillanakaxa jani zapatos ukanipki ukjaxa, q"ala kayunakapaxa wali ch"amampiwa uñisiriruxa ch"axwapxani.
  Elizabeth kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jïsa, imill wawanakan q"ala talonanakapax atipt"añatakiwa!
  Ukat ukhamatwa, jan atipt"asisax kimsa tunk pusinix barcor liwxatapxi. Aka chiqanx jilpachax Pantera ukat Tigre armas ukanakat jithiqtañawa. Jupanakax jank"akiw ch"axwapxi ukat chiqaparuw sarnaqapxi. Ukat janiw uka tankinakarux p"iqit ch"allt"añjamäkiti.
  Elenax alemán jaqirux q"ala kayunakap apnaqasaw ch"axwanti. Ukampis sarnaqkasax pista de patinaje uksat pasañax niyas chʼamäxiwa. Ukampis uñisirinakan patinaje ukan pistapax p"akjataw uñjasi, ukat "León" ukax sayt"awayxiwa.
  Kimsa tunka pusinixa mayampiwa juparu pasapxi. Ukat mä jiwayir proyectil lado manqhankir chiqar khitharaki.
  Ekaterinax akham siwa:
  - Jiwasan pistolax nayra pachankiwa - chiqpachansa janiw kunas "León" apsuñax utjkiti!
  Ukampis chuym ch"allxtataw Elenax uñisirinakan ladopar ch"allt"äna, ukat "León" ukax ninamp nakhantäna.
  Imill wawanakaxa, jan juk"ampi juk"ampi, mayampi nayraru sartapxi. Jichhax jupanakax mä jan ch"aman amtäwinïpxiwa: "Pantera". Ukax chiqak ladopar ch"allt"añax wakisiwa.
  Elizabeth kullakajj akham siwa:
  - ¡Práctico pusi!
  Catalinax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Ukampis jupax juk"akiw jalnaqt"i ukhamat jan "León" tapat mistuñapataki.
  Ukat Elenax jaya chiqatw Pantera ukarux pallapallanakamp ch"allt"äna, ukax wali jayaruw ladopar jist"arasïna. Mä juk"a jisk"akiwa - 40 milímetros, ukatxa janiwa kunasa wakiskiti mä ángulo ukanxa.
  Mä tank alemán ukax mä ch"axwawimpiw phallawayi. Jisa, suma uñnaqt"aninakax wali ch"amampiw chhuxriñchjasipxirïna.
  Jupanakax suma uñnaqt"aninakampi nuwasiñ munañ khuyapayasiñapampiw jikxatasipxi.
  Ukampis conchas ukanakax sillp"ikiw, jank"akiw pasapxi, niyaw armadurarux llamkt"apxi.
  Ukax kimsa tunk pusini jaqitakix wali axsarañawa, ukat jawiranak taypin saltasir jaqir uñtasitawa.
  Elizabeth kullakajj qʼala kayupampiw wasitat chʼiyar jaqontäna ukat akham qʼochüna:
  - Nayax taqi kuns lurasmati, taqi kuns lurasmati, ¡Wehrmacht ukarux kutt"ayañäni!
  Chiqpachansa, ukham imillanakampixa, saxra pachpaxa janiwa axsarkiti. Nazis ukanakax wali ch"amampiw atacapxi, ukat jupanakax walja tanques ukanipxi...
  Ch"amanakax janiw kikpäkiti. Autonakan jakhüwipax niya kipkakïkchisa, alemán autonakax jukʼamp llampʼukiwa. Walja tanques soviéticos ukanakax k"achawa ukat janiw taqpach nazi monstruonakamp nuwasiñatakix wakicht"atäkiti.
  Ukampis Elizabeth-an tripulacionapax milagronak lurapxi ukat yaqha Pantera-ruw sarkasax ch"axwapxi.
  Komsomol ukankirinakax pistolampiw ch"axwapxaraki. Jupanakax chiqaparuw ch"axwapxi. Jupanakax t"ijtapxi, q"ala kayuni, muyu talonanakampiw lliphipipxi. Ukat uñisirinakarux chiqapuniw chʼaxwapxäna.
  Alenkax wali munasiñampiw kamachi:
  - Imill wawanaka, ¡janiw aynacht"apxamti!
  Ukat jichhax cañón ukax mä concha ukham thuqhuyi, chiqpachapuniw T-4 ukar ch"allt"i, aka tank ukar ch"allt"asa. Ukampis chiqpachansa, "León" ukax janiw ukhamakix katuqatäkaspati. Ukat akanx yant"añamawa.
  Anyutax q"ala kayunakapamp autoruw uñacht"ayi ukat ch"iyar ch"iyar ch"iyar jaquntawayi, akham siwa:
  - ¡Comunismo ukar jach"añchaña!
  Allax wali chiqaparuw ch"iyar jaquntaraki ukatx akham sasaw yapxati:
  - ¡Heroísmo ukar jach"añchaña!
  ¡Akan nuwasir imillanakax janiw kunas jach"a clase ukat aeróbatica ukanakat sipanx juk"ampikiti!
  Mariaxa, mä concha pistola manq"ayasa, q"ucht"äna:
  - Jilïri jach"a jach"a, jach"a, .
  Jiwasan jamach'inakasan t'ijtäwipatak ch'amachasipxañäni...
  Ukat sapa hélicex samsu, .
  ¡Jiwasan fronteranakasan sumankañapa!
  Marusyax saskakiwa, Krauts ukar ch"axwasa:
  - Akaxa chiqapawa...
  Rusonakan heroísmo masipa ukat janiw rusa jaqinakakix taqi kunan uñacht"ayatäkänti...
  Cuco sat animalan tuputa, amuktʼat arunakapajja, campananakajj thuqtʼkaspa ukhamänwa, ukat trincheranakaruw chʼalljjtäna. Thaya thaytʼanjja, chʼojjña coronani jiskʼa qoqanaka, kunjamtï precursoranakajj qarjata pallapallanakar arunttʼapki ukhama. Yaqhipanakatakix akax mä kasta iwxt"äwjamaw amuyasispa - jupanakax sapxiwa, ¡jutir pacharuw sarapxäta!
  Vladimir Mikhailovsky jupan p"iqinchat batallón ukax nayrir ch"axwäwinakanx walpun ch"axwata, juk"ampis mayo phaxsin atipt"ata, jichhax jank"akiw reclutas ukanakamp phuqhantat uñjasi, ukatx mä jan walt"äw thakhinak ch"amanchañatakiw wakicht"asiski. Inti jalsu tuqinx kimsa kilómetros ukch"a jayankasinx umax Don jawir thiyanw ch"allt"asi, ch"axwäwin nina nakhantayata.
  Jila parte cañanakajj nina naktayañ bombanakampiw qʼañuchatäjjäna, ukat umajj hollín ukamp chʼiyarar tukurakïnwa. Kunjamatix jach"a fósforos ukanakax jach"a p"inqachäwin p"inqachawipanx ukhamarakiwa, uka puente pilanakax t"unjatawa, ukax sapakiw sayt"atäski, ukax soportes ukham irnaqaski.
  Uka markankir precursoranakajj barconakanwa yapunakan regalonakap apapjje, ukhamarak soviético soldadonakan heroico soldadonakapatakejj municionanak cajanak apapjje, jupanakajj wali colerat nazi tamanakamp jiwayañjam nuwasïwiruw mantañatak wakichtʼatäpjje.
  Ukatwa pusinix mä jachʼa caja ayxatapxäna, ukax lobo sat quqanakamp chʼuqtʼat mä quqaruw apapxäna. Ukanjja, wali suma camuflat antitanque armaw embuscada ukan uñstäna. Kimsa pallapallanakampi ukat Alesya sat chʼiyar nayrani artillerompiw uka pistola apnaqasipki. Imill wawax wali jisk"akiwa, ukampis qarjata irnaqatapat amparanakapax ch"akhanakap ch"uqt"atawa. Jupax ch"amancharakiw, waynanakamp chika, mä trampa wakicht"añataki, mä tanque jan ukax "blindado" Hitler pack ukan natural qullu patat pasañ yant"aspa ukhaxa.
  Pallapallanakax, jilpachax wali taqpach jan barbanïpxiwa ukatx janiw ch"axwatakiti, waynanakaw mä phaxsi chikatani mä jisk"a curso de reclutamiento tukuyapxi, ukatsti, chiqans, pre-conscripción ukan yatichäwipax wali suma utt"ayatawa URSS markanxa.
  Yaqhip nuwasirinakax nayratpach experiencianïpxiwa. Jupanakax jisk"a uywanakat sipanx mayj mayjawa, cerdas ukanakanxa, wali ch"ullqhi kuynt"awinakapata, ukat yaqhipanakax wasitat ch"uqt"atäpxiwa. Yamas mä nayrani Ivan sat chachajja, cheqpach pirata jaqer uñtasitänwa, jupajj barba jilsuwayjjänwa. Rango de alférez, ukat nayratpach mä pä ordenanak katuqata kunayman ch"axwawinakan, jan ukax juk"ampirus nayrïr Moscú jak"an. Kunawsatix, amuyaskäna, jan lurañjamäki uk lurapxäna: Krauts ukarux sayt"ayapxäna, ukat uñisirinakarus mä pä patak kilómetros ukch"a jawq"japxäna, allqamarinakar jawq"jirinakar uñtasita.
  ¿Qhawqha jaytjata yänakas Fritz ukan utjäna? Inas jan sinti ukhamäkchïnti, ukat tanques ukanakax sapa kutiw jikisipxirïna, ukampis cañones ukat ametralladoras ukanakamp blindados portadores de personal, ukanakax infantería soviética ukarux wali llakitaw t"aqhisiyapxäna, "41 maran verano ukat otoño ukanx ¡mä tunka payan qullqikïnwa!
  Ukampis kunapachatï thayax kimsa tunk gradonakat jiläxäna ukhaxa, taqi uka teutónicos monstruonakax jan chʼamäxänwa... Gasolinax congelatäxänwa ukat lubricantex congelatäxänwa.
  Ukampis janiw nazis ukanakar qʼal tukjañ puedipkänti, ukajj wali llakkañawa. Mä chiqanx comando ukan juchapatwa, jupanakax jach"a ch"amanchirinakaruw mayipxäna, kawkhantix unidades alemanas ukanakax tantachasipkän uka markanakar ch"axwañataki. Ukat descongelación ukax purinxiwa - maldición...
  Primavera phaxsinx Ivan jupax payïr orden jikxatarakitaynawa - jupax suertenitaynawa mä general ukat walja oficiales ukanakar jiwayañataki, mä emboscada ukan utjatapata. Ukampis uka nuwasïwijj mä jukʼakiw atipjäna. Uka arknaqañ pachanx mä chhaqhat t"aqaw Ivan Krasnov juparux ajanupar ch"allt"äna, ukat mä nayrax janiw utjkänti. Ay, akax ch"axwawiwa, janiw wawanakan peliculapakiti, kawkhantix nayrïr jaqix taqiniruw jawq"jaski, ukampis patak ametralladoranakas janiw juparux ch"allt"kaspati.
  Ukat jichhax jañchin ch"ama irnaqawinak lurapxañapawa: trincheras, celulas ukat trampa p"iyanak allsuña.
  Precursoranakax jupanakar yanapt"apxi, ukampirus pampanx samarañaw utji ukat yuqall wawanakas imill wawanakas pachpaw jilïr jilanakapar yanapt"añapatak achikt"asipxi. Jupanakajj sinti taqe chuymaw irnaqtʼapjje, chʼamap jan jaktʼasaw jukʼamp lurañatak chʼamachasipjje. Ukhamaw venanakax punkit ukhamarak ch"uxña, jan ch"uxña amparanakaparu ukat q"ala, ch"uxña kayunakaparux mistu. Uka pachparakiw wali q"uchuñx atipjasipxi;
  Jiwasax nayrïr irpirinakätanwa, comunismo ukan wawanakapätanwa - .
  ¡Mä nina, mä carpa ukat mä wajjra phust"ata!
  Fascismo maldito ukan invasión ukax - .
  ¡Ukax mä colerat atipt"äwi suyt"aski!
  
  ¿Kunsa uka nuwasïwinakan atipjawaytanjja?
  Jan ukajj ¿uñisirimpi nuwasiñanakanti uk jikjjatawayta?
  Nayrajj akapachankir wawanakakïpjjayätwa - .
  Ukat jichhax Pachamaman ch"axwirinaka!
  
  Ukampis Hitler jilatajj capitalasar mä paso sarawayjjäna,
  ¡Uka cascadajj jan jaktʼkay bombanak jaqontäna!
  Ukat nayatakix Awkix alaxpachat sipans juk'amp sumawa - .
  ¡Jichhax wila inti jalantux purinxiwa!
  
  Jiwasax agresión ukarux qhuru chuymampiw jaysañäni - .
  ¡Jupa pachpas, ¡ay, jiskʼa jachʼa tukupkchisa!
  Ukampis uka espadax mä fragil wayn tawaqun amparapankiwa - .
  ¡Supayan legionanakapat sipansa jukʼamp chʼamaniwa!
  
  Tanques ukanakax avalancha ukat avalancha ukar jank"ak puripxpan, .
  ¡Ukat riflex kimsaruw jaljapxta!
  Policianakajj qhepäjjat jan walinak lurapjjpan, .
  ¡Ukampis Qullan Diosaw jupanakar wal mutuyani!
  
  ¿Kunsa amtapjjta? sumankañ lurañanak lurapxam - .
  Ukat ukatakix ¡ay, ¡disparañaw wakisïna!
  Uka samarañax niyaw uñisiñatakïxi.
  ¡Ukhamaraki nuwasiñampi khuyapayasiñampi!
  
  Imill wawampi nayampixa q'ala kayukiw t'ijtxapxta - .
  !
  Ukampis janiw axsarañjamäkiti, wawanakax yatipxiwa -
  ¡Fascistax mä balampiw ataúd ukar jaquntatäni!
  
  Ukatwa mä jan wali compañía Krauts ukar jiwayapxäna,
  ¡Ukat mayni axsaririnakax t"ijtxapxi!
  Jiwasax infantería ukarux ch'axwäwinx mä guadani ukham t'unjapxtanxa - .
  ¡Wayn tawaqunakan verano urunakapax janiw jiwasatakix jark"kiti!
  
  Atipjäwix mä aski lurawiwa, mayo phaxsinwa, 2016 maranx utjani.
  Jichhax ch"uqi ch"uqi ch"uqi, ch"uqi ch"uqi!
  Uka waynax q'ala kayuniwa, kullakapax q'ala kayuniwa,
  ¡Wawanakax traponakampiw nayrïr marap amtapxirïna!
  
  ¿Kawkitsa uka chʼamanakajj jiwasanakan juti?
  ¡Llaki, thaya, uka munañ aguantañataki!
  Kunapachatï mä amigojajj sepultura manqha tupunïkäna ukhajja,
  ¡Mä amigojajj jachtʼasi ukhajja, nayajj jiwjjtwa!
  
  Cristow precursoranakar bendiciwayitu,
  Jupasti sänwa: ¡Awki markajj Diosan churatawa!
  Ukaw taqi kunat sipansa nayrïr iyawsäwixa,
  ¡Soviético, qullan marka!
  Jayankir tankinakan jakʼachasir thuqtʼasitapajj istʼasirakiwa, ukat avionanakajj alajjpachanwa thuqtʼasipjje. Ukat niyaw muyuntañatak jachʼa armanakajj qʼejjo qʼejjo qʼejjo istʼasjje. Kunapachatï wali phallañ conchas ukanakamp chʼalltʼatäki ukhajja, oraqe chʼaphinaka ukat chʼamaktʼat césped ukanakaw alajjpachar wali jachʼar jaqontatäna. Aka chiqanw ch"axwäwix qalltawayi. Mayor Vladimir Mikhailovsky jupax prismáticos ukanakaw amparanakapan katjata, jupax avalancha de acero fascista jak"achasisin uñjaski. Precursoranakar qhepäjjar irpañwa chʼamachasipjje, ukampis janiw sarjjañ munapkiti ukat nuwasiñatakiw fusilenak mayipjje.
  Janiw taqinitak armas ukanakax utjkiti, ukampirus uka chiqankir wawanakax caza fusiles ukat arcos deportivos ukanakas apanipxarakïnwa. Taqinipuniw jan axsaras ch"axwañ munapxi, atipt"añ munapxi. Ukampis janiw Mama Markat qhipa amuyt"awimampix jiwañ puedkätati.
  Mayor Mikhailovsky jupax akham kamachi churaraki:
  - ¡Janiwa jani kamachimpi nina naktayañati!
  Chiqans jupanakax pä "pusi tunk phisqhan" ukhakiw taqpach batallón ukatakix utji, ukax sañ muniw jupanakan ch"amapax Krauts ukar jak"achasiñatak jaytañawa.
  Nayraqatapanxa, kunjamtï nazis ukanakax yatipki ukhama, jukʼamp jarkʼaqat autonakaw utji; T-4 tanques ukat autopropulsadas armas "Okhotnik". Jupanakax juk"amp k"acha k"añaskunakaru ukat mä juk"a qhipharkir infantería ukanakaruw thakhi churapxañapa.
  Nazi autonakas motocicletas ukanakas sapa kutiw nayrar sartañ axsarasax juk"amp juk"ampi...
  Ukampis Yuli Petrov precursorax janiw inamayakiw akan qhiparapxäna sasaw qhanañchi. Mä juk"a antitanque mina, utat lurat pegamento ukamp ch"uqt"ata, ukat uka patxanx césped ukax jan uñjkayaw tocón ukanaka taypinx alambre ukan yanapt"apampiw sarantaski, chiqaw pista T-4 ukan manqhan.
  Urujanakan acero placanakapajj jiwayir regalonak patjjaruw ikipjjäna. Uka phallawix janiw sinti ch"amanïkaspas ukhamäkiti, ukampis larugax ch"iyjataw uñjasi, ukatx Hitleran tankipax chhullunkhañ qalltawayi ukat torretapampix muyuntawayi.
  Yaqha yuqall wawanakax ukham aparatonak apnaqapxi. Kunjamakitix infantería alemana ukax axsarañjamawa, ukat tanques ukat autopropulsadas armas ukanakax jan jark"aqasiñjamaw nayrar sartapxi, ukhamax ukatw mutuyatäpxani.
  Uñt'at "Hunter", jisk'a silueta ukat ch'aman armadurani, mä tortuga aplanada ukar uñtasitawa. Aka autopropulsor armax jichhakiw frente soviético-alemán ukan uñstawayi. Suma apnaqañ yatitapata, cañón ukampi, ukax mä suma jayaruw mantaspa, ukat nuwasïwinx jan chhaqhañapatakix "Chazador" ukax jank"akiw markan aruskipäwipar tukuwayi.
  Ukampis pistanakapax wali ordinariokiwa, ancho ukhamäkchisa... Ukampirus auton manqhap phust"añax juk"amp askïspawa, ukat repuestos ukanakamp manqhat thuqt"ayañax juk"amp askïspawa.
  Aka chiqanx jan walt"ayat "Hunter", mä fragata pirata ukar uñtasit timón p"akjata, ladopar liwxatasin T-4 ukamp ch"axwañataki. Ukat pistas ukan panpacha acero ataúdes ukanakax qhant"añ qalltapxäna, ukat mä qawqha pachatx municiones ukanakax phallatapatw phallapxi.
  Tunka payan medio peso autonakax nayratpach sayt"atäxiwa, p"akjata ukat jan kuns lurañjamäki.
  Ukampis mayninakax jupanakar arkapxi, jukʼampisa walja blindat nuwasirinakaw arkapxi. Akax autopropulsado arma "Okhotnik" ukax jank"akiw apthapi ukat... Mä camuflado p"iyaruw jaquntawayi. Uka ch"uqi ch"uqikiw alaxpachat mistu ukat jan kuns kamacht"asaw sarnaqapxi.
  Precursoranakax wali kusisitaw jikxatasipxi. Yaqhip chiqanakanx utat lurat phallawinakaw allsutan p"iyanakan utji. Ukax artesanal ukham luratawa. Chiqans dinamita ukar sipanx juk"amp jan ch"amaniwa, ukampis chasis ukar jan ch"amanchañatakix wakisiwa.
  Fritz jupax wali chhaqhata, blindados portaaviones ukanakax jan walt"ayataw uñjasipxi, yaqhipanakax zonas peligrosas ukanakat pasapxi, ukampis granadas ukat explosivos ukanakamp jaquntataw uñjasipxi.
  Aka chiqanx jank"ak amuyt"ir wayna ch"axwirinakas jisk"a catapultas ukanakaw lurapxi. Jupanakax mä paquete especial de alcohol de madera destilada ukampiw elementos de pólvora ukamp ch"allt"at jaqunukupxi.
  Kunapachatï chʼalltʼatäki ukhajja, Hitler chachan transportenakapan armadurapajj jukʼamp jiskʼakiwa, ukhamatwa tripulacionanakajj chʼiyar nina nakhantayasipjje. Llakisiñat loco ukham tukusax Krauts jupanakax chuyma ch"allxtataw arnaqasipxi ukat axsarañat ajanunakap mayjt"ayasaw t"ijtxapxi.
  Yaqhipanakax tecnología uksa jaytxapxarakiwa...
  Mä llakikiw walja uñisirinakax utji, yaqhip k"añaskunakax ametralladora ninampiw taqi kunar warantapxi ukat trincheras ukar jak"achasipxi.
  Ukat erizonakampi jikisipxi... Ukañkamax Alesyax pusi tunk phisqhaniruw uñacht"ayaski. Chiqans janiw T-4 ukat Hunter ukanak p"iqincht"añjamäkiti, jan ukasti ladonakaruw yant"asma. Janiw kunas blindado apt"asirinakat arsuñax utjkiti. ¡Taqiniruw jaquqanipxani ukat junt"u metal pampanakan wila ch"allxtayapxani!
  Mä jisk"a calibre armax walja ventajanakaniwa mä jach"a armat sipansa - tasa de fuego, facilidad de camuflaje. Ukat kunjamsa amtanakar ajlliñ yatipxi.
  Nazis sat jaqenakajj hiena sat animalar uñtataw wali qhoru wararipjje. Ukat soviético waynanak taypinx jiwata ukat usuchjatanakaw utji. Kunapachatï jichhak jakañ qalltapki uka wayn tawaqo soldadonakajj jiwapki ukhajj jukʼamp llakkañawa. Akax mä wali jisk"a precursora imillawa, mä paquete explosivo apthapiñax ch"amawa ukat mä tanque medio T-3 ukan pistas ukar jaquntatawa. Mä jan wali cajajj jachʼa, ukampis jiskʼa tronconïkaspas ukhamaw saltasin mä cuadrado torret chʼiyjasi.
  Ukat pallapallanakax wasitat granadanak jaquntapxäna, ukat ametralladoranakaw uka motocicletanakar jaquntañ qalltapxäna. Ukat Hitler chachan pallapallanakan p"iqinakapax p"iqip ch"allxtawayxi, kunjamatix puqut cerezanakax granizompi t"unjatäki ukhama.
  Ukat jachʼa motonakan gas tankinakapaw phallasi, ukat wali colerat nina jawir jaqontasaw mistu. Infierno genionakan chʼaxwäwipax utjkaspa ukhamaw amuyasi. Akax mä qawqha blindados portadores ukanakaw jan wali irnaqir masinakapamp chikt"asipxaraki.
  Alesyax "Chazador" ukar uñacht"ayi ukat janchi manqhankir chiqaruw amti. Ukar puriñax ch"amawa, ukampis akax jan sinti khuyapt"ayasir autopropulsado pistola ukar mantañatakix mä ch"amakiwa. Suma ch"ankha kuynt"awi, ukatxa mä turkakipäwi.
  Pistolax mä llamp"u retroceso ukaw churaraki, ukat fascista maquinax chikataruw jaljasi. Ukat esvástica ukamp banderax wila laq"aruw jaquntatäna.
  Alesyax akham sasaw jiskht"asi:
  - Justicia ukaxa sacrificio lurañawa, caridad ukaxa qullqi churañawa, ukatxa mä chiqapa lurawi suma sartañatakixa sacrificio lurañawa wakisi!
  U-turn, artillería imillax q"ala jan isin samart"i, ukhamat Uraqin biorritmos ukanakap juk"amp sum jikxatañataki, ukat ch"uxña samañapax suelanakapampi, ukat wasitatw ch"axwawayxi, insidioso T-3 ukarux articulación ukan ch"allt"asi.
  Uñjasispawa niya taqpach tanques medios de la armada nazi ukanakax nayratpach jan ch"amanchatäxiwa. Qhipïrix mä precursor waynaw t"unjatayna, usuchjatäkchïnsa, mä barril carburo explosivo, carbón laq"a, aserrín ukat mä jisk"a fósforo ukamp mistutampiw thaqhatayna. Heroico wawax janiw ch"amanïxänti barril ukar ch"amanchañataki, ukat Andrei masipax t"ijtkasax ch"akkatasinx pusi tunk tonelada autopropulsada arma de asalto "Abejorro" ukan ruedanakap manqhar jaquntäna. Uka obsequiosa pistola calibre 150 mm ukax jupapachpaw jaquntatäna ukat jach"ar aptataw qhiparäna. Ukat precursoranakan almanakapax chʼiyjata janchinakapat jalnaqtʼasaxa, kusisit Alaxpachankir Reinoruw jankʼak sarapxäna, ukanxa janipuniw nuwasiñas tʼaqhisiñas utjkiti.
  Transportistas fascistas qhispipkäna ukanakax juk"amp llamp"u irnaqir masinakapan yanapt"ap chhaqhayasax qhipäxar kutt"añ qalltapxäna... Wagner jupan musicapan wararitapax sayt"awayxänwa, ukatx mä vuelo general ukaw qalltawayi.
  Vladimir Mikhailovsky sat chachajja, nayraqatapat wila pichthapisajj akham sänwa:
  - Mä rusa ch"axwirix sayt"ataw jiwaspa, ukampis janipuniw qunqurt"asis jakkaniti! Rusia markax wilañchaspawa, ukampis ¡janiw qawqha wilas jan axsaras Pachparu jan jithiqtañasax wilaruw tukuykaniti!
  Ukat qhispipki uka precursoranakax ukax chiqaw sapxiwa... Waljanix nayratpach phichhantat ukhamarak usuchjat uñjasipkchisa.
  Ukat Anastasia Witchakova ukat Akulina Orlova jupanakax alaxpachan ch"axwapxi, jupanakax wakicht"ataw jach"añchat Marsella ukamp atipt"asiñataki, jupax nayraqatw pusi patak jila avionanakax jaquqaniwayi, ukatakix phisqhïr grado de Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukax qurimpiw katuqawayi encina laphinaka, espadanaka ukat diamantenaka.
  Ukampis imill wawanakax taqe chuyma chʼaxwañ munapxatapatwa qhan amuyasi. Akax bikini ukat q"ala kayukiw nuwasipxi. Ukat Luftwaffe avionanakax mantapxi.
  Anastasiax q"ala kayunakap apnaqasa, pistolax kawkhantï uñch"ukiski ukaruw uñch"uki, fascista jaqirux jaquqani, ukat akham siwa:
  - Jiwasana iyawsäwisaxa jach"awa, .
  ¡Patak patak maranakaw jan tukuskirïni!
  Ukat masiparux nayranakap ch"irmthapi. Akulinax fascista ukarux t"unjaraki, juparux ch"allt"araki, wali chiqaparuw q"ala kayunakap apnaqasa ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Comunismo amuyunaka jach"a kankañapataki!
  Ukat perla kisunakapsa qʼal apsu. Akax ukham ch"axwiri ukat yatxatat tawaquwa.
  Ukat kisunakapampix lliphipi.
  Anastasia, yaqha alemán avión Yak-9 ukamp jaquqanisa, wali ch"amampiw chhuxriñchjasïna:
  - Rusia markan águila ukax planeta patxankiwa, .
  Ch"iwinakap ch"iqiyasa, ukax sartaniwa...
  Uñisirinakax juchañchatäpxani
  ¡Jupajj atipjatäniwa, pʼakjatäniwa!
  Akulinax jank"akiw uk chiqanchawayi, uñisirinakaparux t"unjasa:
  - ¡Ukaxa p"akjasiniwa!
  Chiqansa, suma as imillanakax alemanes ukanakat uñstapxarakïnwa. Albina ukat Alvina jupanakax machaq ME-309 ukan ch"axwapxi. Ukham nuwasir nuwasirinakax lunthatasipxänwa.
  Ukat soviético avionanakaruw muspharkañ agilidadamp jaquqanipxi. ME-309 ukax wali ch"aman avión ukaw kimsa cañones aéreos 30 mm ukat pusi ametralladoras ukanakamp armado. Rusia markan autonakapax janiw ukham monstruorux saykatapkaspati.
  Jaquqanipxani ukhaxa, jan khuyapt"ayasisa ch"axwapxi.
  Albinax q"ala kayunakap apnaqasa, avión cañón ukax kawkhantï uñch"ukiñ tuqiruw q"ucht"äna. Jupax uñisiriruw jawq"jatayna ukat akham sasaw chhuxriñchjatayna:
  - ¡Kimsïr Reich ukan atipt"awinakapata!
  Ukat jupax lakap uñacht"ayäna.
  Alvinax uñisirinakarux ch"allt"arakitaynawa. Jupax Yak-9 soviético ukarux khuchhuqatayna ukat cooed:
  - ¡Jiwasan ejercitosan jach"a fronteranakapataki!
  Ukat amigonakaparux nayranakap chʼallxtayäna.
  Huffman jupax nuwasirakiwa, puntuacionanaka jikxatañataki. Jupax janiw jach"a as ukanakat maynïrïkiti, ukampis jank"akiw nayrar sartaski. Ukat infierno monstruo sasaw sapxarakisma.
  Alemanes jupanakax juk"at juk"at ukhamarak jach"a chhaqtäwinakamp Volga quta thiyaruw sarapxi, Caspio qutar jak"achasipxi.
  . JANK"A 2. 2.1.
  Ch"amanakax qhanaw jan igualäpkänti. Aviación fascista ukax juk"amp chuym ust"ayirïnwa. Focke-Wulf ukax waljanipuniw nayrïr chiqar purintäna ukatx ch"aman armanakapamp ukhamarak jank"akïtapampix Ejército Rojo ukatakix mä jan walt"äwiruw tukuwayi. Ukatjja, aka autojj wali chʼamapunïnwa, janiw chʼamäkänti. Jupajj jan chʼamani ukat wali blindatänwa.
  ME-309 ukax pilotos soviéticos ukanakatakix mä jan wali muspharkañaw tukuwayaraki, jank"akïñapataki ukhamarak armas ukanakan. Ukat jupax niyaw unidades soviéticas ukanakarux ch"iyjatayna.
  Machaq bombardero Yu-288, wali ch"aman maquina, soviético ukan posición ukanakaparuw bombardeawayaraki. Ukajj normaljam cargatäkäna ukhajja, pusi tonelada bombanak aptʼasirïna, ukat sojjta tonelada bombanak aptʼasirïna. Ukat unidades soviéticas ukanakat walpun jithiqtawayi.
  Rommel jupax mä comandante ukhamaw clasep uñacht"ayarakïna, Mainstein jupax ukhamarakiw uñacht"ayarakïna.
  Alemanonakax Astrakhan markarux juk"amp jak"achasipxänwa. Ukat jan suyt"ataw comando soviético ukatakix Fritz ukax Volga jawir thiyan Kamyshin tuqir ofensiva ukar sarawayi. Ukajj jan ajjsartʼasaw lurasïna, ukampis wali chʼamanïnwa. Ukat jichhakamax jupanakar jark"aqañax ch"amakiwa.
  Ukampis Ejército Rojo ukan arxatäwipax wali ch"amaniwa... Mä semananx nazis ukanakax phisqa tunk kilómetros ukch"a nayrar sartapxäna ukat sayt"ayatäpxänwa.
  Jupanakax unidades soviéticas ukanakan contraataques ukanakamp jikisipxäna...
  Uka pachparakiw japoneses jupanakax Alma-Ata ukarux mä ofensiva uñstayañ yant"apxäna. Ukat uka qhepatjja, wali chʼama chʼajjwäwinakaw utjäna.
  Imill wawanakax chachanakamp mä kipka ch"axwapxirïna, ukat inas jupanakat sipans juk"amp suma ch"axwapxirïna.
  Margarita Magnitnaya ukat Tatyana Bulatnaya, suma imill wawanakax ametralladoranakatw ch"axwapxirïna.
  Jupanakax samurai ukarux jaquqanipxäna ukat akham sasaw q"uchupxäna:
  - Janiwa samkampi jaljtañäniti, .
  Jakäwin nayrïr amtäwipax wali wakiskiriwa...
  Uraq patat wasitat uñjapxtaxa,
  ¡Colerat ataques ukanakan torbellinonakapa!
  Margaritax q"ala kayunakapamp mä granada jiwayir jaquntäna, japonés jaqinakarux ch"iyjasaw q"ucht"äna:
  - Janiwa khitis jark"kistaniti, .
  Janiw khitis atipt'kistaniti...
  Jiwasax Wehrmacht ukarux uraqiruw imt"añäni,
  ¡Jiwasan amigonakajajj monolítico ukhamawa!
  Tatyana, uñisirinakaruw pallapallanakamp jiwayasax iyaw säna:
  - ¡Chiqpachansa mä monolito!
  Japoneses jupanakax Alma-Ata uksanx nayrar sartasipki. Walja pallapallanakaniwa, kunayman kasta reservanakanirakiwa. Ukanakax ukham nuwasir waynanakawa. Ukampis imill wawanakax jupanakarux khuchhuqapxi. Jan chʼamanïsaw nuwasipjje.
  Tatyana Bulatnayax yaqha granada jaquntawayi, samurai ukarux ch"iyjasaw q"ucht"awayi:
  - ¡Jach"a lurawijataki!
  Ukat zafiro color nayranakapampi chʼiyjäna. Kusisit tawaqu, janiw kuns sañjamäkiti.
  Ukat Margarita, q"ala talonampi, jiwañ regalo aptasin jaquntani, japonés pallapallanakar ch"iyjasa.
  Ukat jupax q'ucht'ani:
  - ¡Taqi kunas ch"axwatawa, ch"amakt"atawa, t"aqhisiñanaka, jan walt"awinaka mä thaya thayt"ani!
  Ukat mayamp q"ala kayunakapamp japoneses ukarux mä limón jaquntäna...
  Q"ala kayuni ukat q"ala kayuni nuwasir Oksanax jupanakar jak"achasisinx mä caja de granadas ukar jaquntawayi, akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Ukaxa wali thaya imillanakawa!
  Ukat kimsa nuwasirinakax q"uchupxäna:
  - ¡Samurai ukaxa uraqiruwa t"ijtäna, acerompi ninampi ch"allt"ata!
  Ukat suma uñnaqtʼanakajj wali colerat nuwasipjje. Nina, uma, cobre tubonak taypinsa janiw inamayäkänti.
  Aka chiqanx Oksana, q"ala kayumpiw mä granada jaquntawayi, ukax japonés tanque ligero Chikha ukarux ch"allt"awayi. Ukhama, akax mä jach"a amtäwiwa.
  Margarita, uñisirinakaruw ch"axwantäna, akham sasaw q"ucht"äna:
  - ¡Jan iyawsäwinïkasas iyawsasmawa! ¡Janiw kuna negocios lurañjamäkiti!
  Tatyanax logicamente akham siwa:
  - ¡Kuntix jumax siskta ukax mä paradojawa!
  Margaritax q"ala kayunakapamp granada jaquntäna ukat amuyt"asisaw akham säna:
  - ¿Janit genio ukax paradojas ukan amigopäki?
  Tatyanax mä turno churäna, samurai sat jaqiruw khuchhuqäna ukat iyaw sarakïna:
  - Chiqpachansa, amigo!
  Ukat nuwasirinakax apthapisinx larusisaw phallapxäna... Imill wawanakampiw nuwasipxi, ukat kunas yaqhax sapxiwa... ¡Janiw muspharkañakkiti, Rusia markanx taqiniw kunjams imill wawanakax nuwasipxi uk amtapxi!
  Oksanax jach"a nivelan ch"axwaski, chiqpachansa. Ukat kunayman chiqanakatw chʼiyar jaquntaski, ukat imill wawax mä muytʼir pataruw muyunti.
  Ukanakax suma uñnaqt"aniwa, janiw khitirus kuns jaytapkaniti. Ukat jupanakax traición ukarux masticapxani, samurai ukanakamp chika.
  Angela kullakajj nina nakhantayaraki. Imill wawax wali qhuru ukat wila ñik"utanirakiwa. Ch"axwirinakax q"ala kayukiw nuwasiñ munapxi ukat jach"a lurawinakap uñacht"ayapxi.
  Angelax mä turno churaraki ukat larusisaw akham säna:
  - Jan axsarasaw nuwasiñar sarañäni,
  ¡Soviéticonakan chʼamapatwa!
  Ukat qʼala kayunakapampix mä jiwayir limón jaquntäna.
  Ch"axwawix sarantaskakiwa jichhax japonés ukan ch"axwawipax tukusxiwa....
  Niya pusi tunka kimsani julio phaxsi tukuyaruw purini. Nazis sat jaqinakax Volga delta sat chiqaruw jakʼachasipxäna, ukanwa nuwasiñanakax qalltapxäna.
  Elizabeth kullakampi tripulacionanakapampejj wal chʼajjwapjjäna. Nayrïr Tigre-2 tanques ukanakax nayraqatar puriñ qalltapxäna. Jupanakax Pantera ukat León ukanakar uñtasitawa, ukampis kawkhans uka taypinx utji. Ukhamaraki ángulo de pendiente de armadura racional ukampi ukhamaraki mä arma calibre 88 mm 71 EL largo barril ukampi. Suxta tunk llatunkan tonelada pesa, ukatx armadura tuqitx Lion tank jak"ankiwa, ukampis mä juk"a jisk"akiwa.
  Jach"a tankanaka, janiwa kunsa sañjamäkiti.
  Elizabeth ukat imill wawanakax alemanes ukanakaruw thaqhapxi. Jupanakax T-4 tuqiw punchupxi ukat chhuxriñchjasipxi:
  - Jach"a kankañapaxa qhana maranaka amuyunakaru, .
  ¡Precursoranakan arnaqatapajj wakichtʼatäpuniwa!
  Ch"axwirinakax, sañäni, nayrïr clasenkirinakawa. Ukat janiw jach'a jach'a tukuñakix nuwasipkiti, jan ukasti q'uchupxaraki;
  Libre pueblos ukanakan jan t"unjañjam mayacht"asitapa, .
  Janiw bruta fuerza ukat axsarañax mayacht"apkituti...
  Ukat qhant"at jaqinakan suma munañapa, .
  Ukat amigonaka, qhana, amuyt"asiña ukat jan axsart"aña samkanakan!
  
  Jiwasan qhispiyat Awki Markasar aruntt'apxsma,
  ¡Lurañan chʼamapajj wiñayatakiw yanaptʼi!
  Legal ch"ama, jaqinakan munañapa, .
  ¡Chiqpachansa, ¡mä jan chʼamäki uka jaqix mayachtʼatäñatakiw saytʼi!
  
  Uka thaya thayt"aniw nayrar sartañ intix jiwasatakix qhant"äna,
  Tormentas ukat tormentas ukanakampiw nayrar sartapxta...
  Qullunakxa jan pesajenïkaspas ukhamaw kuyntʼapxtanxa, .
  ¡Taqi uraqpacha, qhant"ata, comunismo tuqiru saraski!
  
  Jiwasan qhispiyat Awki Markasar aruntt'apxsma,
  ¡Lurañan chʼamapajj wiñayatakiw yanaptʼi!
  Legal ch"ama, jaqinakan munañapa, .
  ¡Chiqpachansa, ¡mä jan chʼamäki uka jaqix mayachtʼatäñatakiw saytʼi!
  
  Aka uraqinkir markanakax jilat kullakanakjamaw mayacht"asipxi, .
  ¡Budista, musulmán jupanakax wiñayatakiw amigonakapxiwa!
  Amuyunakax jach'añchatäpan, mä jach'a suti,
  ¡Akapachankir taqe markanakajj familiar uñtasitäpjjewa!
  
  Jiwasan qhispiyat Awki Markasar aruntt'apxsma,
  ¡Lurañan chʼamapajj wiñayatakiw yanaptʼi!
  Legal ch"ama, jaqinakan munañapa, .
  ¡Chiqpachansa, ¡mä jan chʼamäki uka jaqix mayachtʼatäñatakiw saytʼi!
  Imill wawanakax wali sum qʼuchtʼapxi, ukat jukʼamp sumwa nuwasipxi, ukat ukham jachʼa luräwinakwa phuqapxi. Sarnaqäwix atipt"irinakan qillqatäkchisa ukat ch"axwäwix chhaqt"ani ukhax amtasipxaniti janicha ukax janiw yatiskiti?
  Alenka, pilanakapampix, ukat mä equipo de imill wawanakampiw Delta Volga uksan uñisirinakar jark"aqañatak ch"amachasipxi. Ukat kuntï suma uñnaqtʼanakajj principio toqet lurañ yatipki uk uñachtʼayi.
  Ukat chiqpachansa walja lurañanak lurapxaspa.
  Anyutax q"ala kayumpiw ch"axwaski ukat akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Comunismo pachanakaru jach"añchaña!
  Ukat ukhamaw taqpach pilax apthapisinx mä arump q"ucht"añ qalltapxäna, phuqhat arunakampi;
  Jiwasax mä suma destino ukatakiw ch"axwasktanxa
  Jaqinakan jakawip jan ch"amäñapataki...
  Ukat uka maldecido horda ukarux t'unjañäni,
  ¡Ukham jan wali uñisirinakax jukʼanikïpxañapataki!
  
  Jiwasanaka patxanxa quri ch'iwini mä querubón ukaw utji,
  Jiwasan mama Rusia markan jach'añchäwipataki...
  Iyawsapxita, Rus' markankirinakax jan atipt'asiripxiwa,
  ¡Ukat aka Uraqin taqiniruw jukʼamp suma uñnaqtʼanïñapatak yanaptʼani!
  
  Jiwasax Tayka Markasan ch"axwañatakiw ch"am churapxistu,
  Awki Marka jach"a kankañapa arxatasa...
  Ukat awisax jakäwix mä peliculakïkaspas ukhamawa,
  ¡Alajjpachan uñachtʼayatäñapäkchisa!
  
  Sapa mayniw amtanakap phuqhañapa,
  Yatiñampiw iyawsapxita, comunismo...
  Ukhamat aka Uraqin jukʼamp kusisiña utjañapataki,
  ¡Ukat revanchism ninanakax janiw jutkänti!
  
  Jiwasan reyisax jach"a genio Pugachev,
  Jupax yapuchirinakaruw qullan ch"axwäwir jiltayäna...
  Kuna negocios jumanakan amparamaruw purini,
  ¡Ukat q"ala kayuni imill wawar munasiña!
  
  Jiwasax juk'amp ch'aman saxraruw tukuñäni,
  Kunawsatix ciencia ukan horizontes ukar mayjt"ayktan ukhax...
  Uka jan wali jaqix chhuxriñchjatawa, .
  ¡Aorta chʼiyjatat wilajj mistuskipansa!
  
  Jïsa, jiwasan amtäwisax chiqapawa, amigonaka,
  Jiwasax markasarux juk"amp kusisiyañasawa...
  Jaqinakax taqiniw mä familiakïpxi sasaw iyawsapxi,
  ¡Jach"a, juk"amp k"ajkir Rusia!
  
  Jaqinakax jan axsarasaw horizonte ukar uñch"ukipxi,
  Jan wali qinayanakax jan alaxpachar ch'amakt'panti...
  Jiwasax uñisirinakarux mä atipt"äw puntuación churañäni,
  Ukat jumax ukhamätawa, suerteni caballero nuwasïwinxa!
  
  Nayax janiw axsarir aru yatkti
  Jiwasax rusanakax janiw kunas jisk"achatäktanti...
  Jiwasax Svarog, Janq"u Jesusan, .
  ¡Ukat wiñayatakiw mayo phaxsin kusisipxani!
  
  Imill wawanakampi yuqallanakampi mä muyu thuqt"awimpi, .
  Jiwasax q"ala kayuni imillanakax mantapxtanwa...
  Chiqansa, taqe chʼamani Diosan Rod ukax jiwasatakikiwa,
  ¡Janiw jan p"iqin loro ukhamäñamäkiti, wayna!
  
  Ukat Lenin jilataw nuwasiñatak chʼamañchtʼawayistu,
  Yatiñani Stalin jupax uka jach"a lurawiruw bendiciwayi...
  Chʼamani querubón chachajj chʼiwinakapwa chʼoqtʼani,
  ¡Ukat musculonakasajj acerot lurat ukhamakiwa!
  
  Majestad de la País ukax ukhamäniwa
  Diosatakix ukham nuwasirinakätasax...
  Jach'a kankañaxa acero espadampi chiqanchañäni,
  ¡Kawkïr escudos Svarog markan forjatäna!
  
  Mä jukʼa arumpixa, Tatitur chiqa chuymanïñamawa,
  Rusia markan juk"amp k"ajkir jach"añchäwipataki...
  Jiwasax caballeros águilas ukanakak uñt"tanwa, .
  ¡Janq"u Dios Cristo Mesias ukax qhipäxankiwa!
  Mä pistolajj cheqaparjam jawqʼjatapatwa "León" nina nakhantayaspa. Jïsa, fascistanakax wajjranakaruw ch"allt"asipxi.
  Chʼaxwäwinakax sarantaskakiwa, wawanakax janiw tiempo ina chʼusar aptʼasipkiti.
  Dasha ukat Vaska jupanakax alemán soldadonakan qhipäxapanw sarnaqapxi. Jupanakax kunjams uka yänakax columnas ukan sarnaqapxi uk uñjapxi. Motocicletas ukanakax jank"akiw jaltxapxi, autopropulsadas armas ukanakax jalnaqapxi. Aka chiqanx walja soldadonakaw utji, SS ukat yaqha unidades ukanakas utjarakiwa.
  Vaskax Fernando sat barcon sarnaqatap uñjäna, uka armax alemán autopropulsor wali chʼamaniwa, ukat tankinakaruw tʼunjäna.
  Uka waynax imill wawarux akham sasaw jiskht"äna:
  - Krauts jupanakax yaqha ch"amanchawinak Stalingrad markat alay tuqir apayapkaspas ukhamaw amuyasi.
  Dashax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Jiwasan jaqinakasax kunjamatsa qhurupxani!
  Nemtsev camionat jutirix colerat waynanakaruw arnaqasïna. Wawanakax sartasipxi ukat t"ijtapxi, lliphipi, laq"ampi ch"iyara, q"ala, muyu talonanakapa. Inas jupanakarux mä turno churarakchispa.
  Uka waynampi imill wawampixa ch"uxña quqanakaruw t"ijtapxäna ukat jaltxapxäna. Dashax wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Guerrilas ukanakax kuns lurapxaspawa!
  Vaskax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - Chiqpachansa... ¡Chiqpachansa atipt"añäniwa!
  Dasha kullakax wali kusisitaw q"ucht"awayi:
  - ¡Atipjäwi suyt"aski! ¡Atipjäwiw suytʼaski! ¡Khitinakatix grillete p"akjañ munapki ukanaka! ¡Atipjäwix suyt"aski, atipt"añax suyt"aski! ¡Fascismo ukar atipt"añasawa!
  Vaskax jank"akiw uka tuqitx iyaw satayna ukat q"ala wawanakan kayunakapan amparanakapampix uka ch"uqi ch"uñump ch"allt"atayna:
  - ¡Jiwasax luraraksnawa! ¡Mä cuento phuqhasiñapatakiw yuripxta!
  Dasha kullakajj nayranakap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Ukat ¿kunas? Nayax amuyta, cuento de hadas ukax chiqäkaspas ukhamaw tukuyañäni ukat Wehrmacht ukax laq"aruw tukuyañäni!
  Ukat wawanakax pulmonanak patat coro ukan q"uchupxäna;
  Jiwasan aski markasan sutipxaru,
  Kuns comunismo ukax universo ukar churani...
  Jiwasax Tayka Markasarux chiqa chuymanïñäniwa,
  ¡Suma sartañataki ukhamarak lurañataki thakhi jist"arañäni!
  
  Putin jupax Rusia markaruw mä heroe ukham apnaqäna,
  Ukampis uka qhepatjja, águilajj tʼijtʼasaw jaytawayäna...
  Chiqans Fuhrer ukax jach"a hemorroides ukaniwa,
  Ukampis ¡Stalin ukax mä suti sañ munaraki!
  
  Nayax amuyta, Kimsïr Reich ukar atipt"añäni,
  Janiw muspharkañakkiti Putin jupax Stalin ukar sarxatapa...
  Akapachanjja, mä qori chʼiyar querubón ukaw utji,
  ¡Ukat Supaya-Adolf jilatajj jichhajj loqtatäjjewa!
  
  Alemanes jupanakax taqpach Europa uksankirinakax amparanakapankiwa,
  Ukat África, ukat Asia, ukat estados...
  Ukat Adolf chachajj wali suma jaqëkaspas ukhamwa amuyasi
  Ukampis ¡Vengación ukax Fuhrer ukarux suyt"aski!
  
  Hitler chachatakix Rusia markax mä granero ukar uñtasitawa,
  Jupax ordenap wasitat utt"ayañ muni...
  Ukampis comunismo paraíso ukaw utjani, sasaw amuyta,
  ¡Fresas ukanakax ikiñanakar yapuchasaw ch"uxñaptani!
  
  Jan iyawsapxamti, markasax janiw kuna ch'amanïpkiti,
  Ukampis Krauts jupanakax sinti katjapxäna...
  Ukat jumax yatisktawa eslavox janiw kunjamatsa esclavokiti,
  ¡Rusia mamasan sutipxaru!
  
  Ukat Lenin jupax heroísmo ukar ch"amanchawayistu,
  Jupax kunjams lurañax uk uñacht"ayäna...
  Niyakejjay Diosajj cheqapuni mä sapakïchejja, .
  Ukampis ¡jan axsarasaw comunismo ukar iyawsañasa!
  
  Janiwa, janiwa rusa uñisiriruxa aynacht"añati,
  Taqi kunat sipansa, Janq'u Diosax jiwasampiw utji - universo Luriri...
  Nayaw nuwasiñan yanapt'äma,
  ¡Jakäwin suma jikxatatanakapan sapa kuti sarnaqañataki!
  
  ¿Qhawqhakamas munat masinakamar jiwayasma?
  Ukampirus llakisiñawa, ch"axwäwix tukusiñapax janiw kawkhans uñjasiwaykiti...
  Ukatwa ejercitojajj chʼajjwäwinakan jiskʼachatäjjäna,
  ¡Kuntï jan phenqʼasipkäta uk luram!
  Akax mä suma q"uchu wayn tawaqu nuwasirinakataki. Uk qʼochupjjäna ukat wasitatwa sarjjapjjäna, qʼala jan wali talonanakapampiw thakin laqʼa apthapipjjäna.
  Wawanakax wali kusisita ukat anqax jakawimp kusisita. Janis jiskʼakïkchisa, ajanunakapajj chocolate ukham qʼañuchatawa, ukat ñikʼutanakapas janiw ukhamäkiti. Muspharkañ waynanakawa.
  Motocicletar sarir alemán jaqenakat maynïrejj llampʼu chuymampiw jupanakar jawsäna. Ukat jupax chocolate churawayitu. Manq"at awtjata Dasha kullakax amparanakap luqxatäna, ukampis Vaskax mangap jaquntäna:
  - ¡Janiw jisk"achasiñamäkiti!
  Mä yatiñan tawaquw jikxatasïna:
  - ¡Fascistanakarux juk"amp sum mayacht"apxañäni!
  Vaska, jupax pachpa ñik"uta ukat ch"akhanakaniwa, jupax uka amuyt"awix wali askiwa. Ukat jupax chocolate mayirakïnwa.
  Nazi ukax p"iqip ch"allxtayäna ukat p"akintat ruso arumpiw jachaqt"asïna:
  - ¡Q"ucht"am wayna!
  Vaskax p"iqip ch"allxtayäna ukat wali ch"amanchataw q"ucht"äna;
   Partido ukax Rusia markaruw taqpach mayacht"asis mayacht"awayi,
  Jan tukuskir yapunakar arxati...
  Taqi kunat sipansa, iyawsapxita, jaqinakax wali ch"amanïpxiwa,
  ¡Soviético uraqix jach"añchatäpan!
  
  Stalin jupax wali jach"a premio ukhamawa
  Stalin jupax yatiñan t"ijtäwipawa...
  Jupa laykux jan axsarasaw chʼaxwañasa,
  ¡Taqi jaqinakaw Stalinar arkapxi!
  
  Jiwasarojj kusisit chʼiwinak churapjjetu,
  Jiwasax mä jach"a munañaw churata...
  Stalin jupax walja yänakan kusisiñapawa,
  ¡Glorioso, jach"a marka!
  
  Stalin jupax universo ukanx juk"amp jach"awa,
  Stalin, quri ch"iyar querubón, .
  Jiwasan markasan jan mayjt"ir suerteni,
  ¡Iyawsapjjam, wiñayatakiw jan atipjatätanjja!
  
  Stalin jupax jaqinakar qhispiyasiñ churäna
  Jupax akapachan jach"a águila ukhamawa...
  Jiwasan Awki Markasataki ukhamaraki qhispiyasiñataki,
  ¡Uka uraqiruw chʼiwinakap chʼiyjäna!
  
  Stalin sat kʼajkir kʼajkir jaqet sipansa janiw jukʼamp jachʼäkiti,
  Jupax janq"u Diosar uñtasit jach"awa...
  Chʼaxwañasa ukat atiptʼañasa, .
  ¡Niyaw Fuhrer sat autojj ataúd ukar irpañäni!
  
  Jiwasan Awki Markar jach"añchasa,
  Yatiñamawa, janiw jupar juk"amp suma jikxatkasmati...
  Niyaw comunismo taypin jakañäni,
  ¡Ukat janiw yaqha thakix utjkistuti!
  
  Stalin jupax taqpach planetan jach"a jach"a tukuñapawa,
  Stalin ukax comunismo jan limitado...
  Jupan jach"a lurawinakapax q"ucht"atäniwa,
  ¡Fascista ukax q"al t"unjatawa!
  
  Stalin chachajj Rusia markaruw jachʼañchäna,
  Stalin jupax warawaranakat sipan juk"amp jach"ar aptawayi...
  Jupaw ch'amap jach'ar aptäna,
  ¡Stalin jupax mä ideal ukhamawa!
  
  Stalin jupax universo ukarux atipt"iwa, .
  Jupax mä jach"a flota de estrellas ukaniwa...
  Yant"awinakax ch"amanchañatakiw utjani,
  ¡Stalin jupax comunismo ukaruw puriyani!
  
  Rusia markatakix Stalin ukax intix,
  Ch"amakanx wali ch"amampiw qhant"i...
  Tawaqux arupax qhanawa, .
  ¡Janiw juk"amp suma Jilïr Irpirix aka Uraqin utjkaspati!
  
  Stalin jupax Svarog ukan uñacht"ayatawa,
  Stalin jupax Rusia markan ch"amap uñstayatayna...
  Jupax chuymapanx Rod jikxati - .
  ¡Jachʼa Yatichiri!
  
  Taqi Uraqpachanxa janiwa juk"ampi suma p"iqinchirixa utjxiti,
  Stalin jupax jaqinakat sipan jach"a jaqiwa...
  Jiwasan universosan kusisiñ uñstayañäni,
  ¡Uka rabioso jan wali jaqix t"unjatawa!
  
  Yuqanakajampi Komsomol markankirinakampi,
  Pacha Pachatakixa, mayacht"asis sayt"asipxam formación...
  Taqi kunat sipansa, jumanakax imill wawanakax tigrenakat sipan juk"amp ch"amanïpxtawa,
  ¡Munat genio Stalin ukax jiwasanakamp chikaw jikxatasi!
  
  Janiw jikxatatanakax jakt"irjamäkti,
  Jiwasax mä flecha ukham jaltxañäni...
  Jiwasan k"ajkir Rusia,
  País Mama ukax comunismo uksaruw saraski!
  Dashax Vaska jupamp chikaw q"ucht"awayi ukat wawanakax taqi kuns wali jach"at ukat suma lurapxäna.
  Ukat thuqt"asipxäna, bronceado wawanakaparux thaya pachatpach jan zapatonak uñjir kayump takxatapxäna, ukat niyaw marzo phaxsin q"ala kayunakapamp ch"uqi taypin takt"asipxäna.
  Alemán jaqix janiw chiqpachapun ruso aru amuykänti, ukat uka q"uchux wali askiwa, ukat jupax lata khuchhi aycha bolsapat apsusaw wawanakar katuyatayna.
  Ukat iyaw sasaw pʼiqip chʼallxtayäna:
  - ¡Zer tripa!
  Uka waynampi tawaqumpixa qunqurt"asisaw nayrar sartapxäna. Tunka mayan maranikïpxiwa, ukampisa wali yatiñanipxiwa, wali ch"amani amuyunipxiwa. Chiqapa yatiyawinak apthapiña. Ukat mä kutejja, janqʼo ñikʼutan Daria kullakajj mä canastaruw aleman jaqenakar mä mina apanïna. Jupajj kʼari imillawa, jupanakan arupsa sum yati. Ukham munat wawax remolque janq"u ñik"utani ukat ch"uxña nayranix jiwañaruw puriyaspa sasins janiw amuyapkänti.
  Ukat akax irnaqawayiwa...
  Akax wasitat sarapxi, alemán chocolatenak manq"apxi, ukat wali kusisitaw jikxatasipxi...
  Daria kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Mä kutix nazis ukanakar atipt"añäni ukhax naya pachpaw mä kimsa pisos uta luraskä, mármol ukamp luratawa ukat mä phujumpi!
  Vaskax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¿Jumax burguesa jaqir tukusmati?
  Uka tawaqux janiw sasaw säna:
  -Janiwa! ¡Naya pachpaw comunismojax utjani!
  Vaskax larusisaw wasitat q"ucht"añ qalltäna;
  Kunapachatix burguesía ukax uraqijar purinkäna ukhaxa,
  Utanakax phichhantatänwa, imill wawanakax ch"iyjataw uñjasipxäna...
  Ceronakajj jakthapiskaspa ukhamänwa
  ¡Uka yuqall wawanakan ñik"utapax cero ukham khuchhurata!
  
  Kibalchish jan axsart"ir jaqix rifle apt"asiwayi,
  Ukat jupax jaqinakan ejercitoparuw mantawayi...
  Ukampis taqi amtanakax Jan wali waynaw churasïna,
  ¡Khitis mä barril mermelada jaytawayi!
  
  Ukat akanx nayax estante ukan warkt"atätwa, wayna, .
  Jupanakax chivonakampi, agujanakampi t"aqhisiyapxitu...
  Uka tuqitxa, nayax ajanujan larusiraktwa, ejecutar - .
  ¡Ukat Pachamamax mä paraisoruw tukuni sasaw amuyta!
  
  Uywanakax talonanakax ninamp phichhantapxitu,
  Uka wawax wali ch"amampiw jawq"jatäna...
  Ukampis iyawsapxita, janiw t"aqhisiñat llakiskti,
  Ukhamat wila burguesia jupanakar atipt"añapataki!
  
  Ch"akhanak p"akjapxi, jan wali metalax allsu, .
  Verdugonakax estante ukanx liwxatapxitu...
  Ukampis iyawsapxita, uka waynax uka tuqit samkatayna,
  ¡Mayo phaxsin Berlín markan t"ijt"añataki!
  
  Nayax Lenin compañero irpiriw irptani sasaw amuyta,
  ¡Varsovia, Praga, Londres markanakar qhispiyapxam!
  Jiwasax factura ganadora ukax niyaw apsuñäni,
  Ukat wila banderax Berlín markanx jach"a jach"a tukusaw sayt"atäski!
  
  Jichhax wawax talonanakapax phichhantatäxiwa, .
  Mä suela ukax niya sapa kutiw q"ala...
  Ukat uka jawqʼjajj qhepäjjajaruw wal chʼalljjtäna,
  Inas jumax nayratpach ch"iyar ñik"utanïxsta, mama!
  
  Ukampis janiw uka verdugonakar aynachtʼkäti,
  Janiw iyawsäwi mayiskäti, khuyapayasiñ yatiñamawa...
  Katx amparat wali ch"amampiw jawq"jañapa, .
  Nayax yattwa Lenin jupax mä premio churani, iyawsapxita!
  
  Kibalchish jupax t"aqhisiyataw larusitayna,
  Jupax janiw jamasat jaytkänti, jach"a jach"a tukusaw jiwxi...
  Jan wali jaqix wiñayatakiw infiernon ukham arnaqasi,
  ¡Demonionakajj kunkapar resina warantasipki!
  
  Lenin jilatajj jiwasamp chikäskiwa, amuyatajja wiñayataki, .
  Ukat mä junt"u ninaw chuymajan nakhanti...
  Mä jach"a samkax phuqhasiniwa,
  ¡Taqi planetan mä wila banderaw utjani!
  Dariax sillp"isaw q"ala kayupar ch"allt"äna:
  - Phisirku! ¿Juma pachpat uka qellqat qellqawayta?
  Vaskax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jïsa! ¡Sarnaqäwipajj walpun chuym chʼalljjtayäna!
  Daria kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Amtastati kunjamsa policianakaxa jumarusa nayarusa katjapxitu ukatxa q"ala kayumpiwa thaya taypina irpapxitu, ukatxa jawq"japxitu ukatxa jisk"a ramanaka talonanakaru uchapxitu.
  Vaskax jank"akiw chiqanchawayi:
  - Ukhama.... Talonakamax usuchjasi ukat amparanakaman articulacionanakapas usuchjatarakiwa kunapachatix estante ukar warkt"atäki ukhaxa. Ukampis janiw kuna pruebas jiwasanak contrax utjkänti ukat...
  Dariax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Jisa, ukampis policiax jiwañkamaw congelañ munapxitu. Ukampis mä botellampi pʼeqejar jawqʼjapkitäna ukhajja, qʼala kayujampiw uka fragmento katjjaruyäta. Ukat ukatsti amparanakaparuw uchatayna. Uka qhipatxa, nayatakis jumatakis uka soga khuchhuqawayta.
  Vaskax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa, ukhamapunïnwa... Ukampirusa, wali axsarañawa. Ukampis yatisktawa, thaya pachanx phichhantat suelanakan ch"akhanakapax janiw usuchjkiti! Ukat qhipat mistuwayxapxta ukhaxa, ¡taqi kunas anunakjamaw qullapxitäna!
  Daria kullakajj jankʼakiw akham säna:
  - Jisa, jiwasatakixa wali suma qullawa! ¡Ukham qhuru suelanak jikxatta, janiw carbón patxan sarnaqañ axsarkti!
  Vaska, jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Nayax pachparaki! ¡Jiwasax precursoräpxtwa, comunismo ukan wawanakapäpxtwa!
  Dariax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Ukat chiqpachapuniw atipt"añäni!
  Uka yuqalla imillaxa akhama q"uchupxäna:
  Comunismo ukan jan jiwir amuyunakapan atipt"asiwipanx,
  Markasan jutïr pachap uñjtanwa...
  Ukat wila banderar, jiwasan Awki Markasa,
  !
  . JANK"A 3. JAQINA.
  1943 maran agosto phajjsit qalltanjja, alemanonakajj qhepatwa mistupjjäna, ukat soviético soldadonakajj Caspio sat qotar jan wali chʼamampi saytʼasipkäna ukaruw atipjapjjäna. Chiqpachans akax Krauts ukanakatakix mä jach"a aski lurawiwa. Ukax juk"amp jach"a dividendonak jikxatawayi. Jichhax Cáucaso markax jach"a continentet uraqit khuchhuqatäxänwa.
  Turcos jupanakax wali sumaw jikxatasipxarakïna, qala chuyman ch"axwañ tukuyatatxa, qhipharux Batumi markaruw katuntapxäna ukat Ereván markar muyuntañ tukuyapxäna. Ukhamatwa, Transcaucasia markan soviético soldadonakar ch"amanchasa.
  URSS markan jan waltʼäwipajj wali chʼamäjjänwa. Ukat Stalin jupax alay tuqin mä ofensiva qalltañapatakiw mayïna, ukhamat manq"at awtjata, jiwata, ukampis janïr katuyat Leningrad markar mä pasillo p"akintañataki.
  Tikhvin markar ataque ukax qalltawayiwa. Ukarux wali jach"a ch"amanchirinakaw khithapxäna, ukampirus sede central ukanx janiw walja reservas ukanakax utjkänti. Uka jan walt"awix jan walt"ayataw uñjasiwayi, kunatix sueco, voluntarios divisiones ukanakaw frente ukar purinipxäna, ukax uka cargo ukarux ch"amanchawayi.
  Ukat alemanonakax wali ch"amanchasipxi...
  Ch"axwawix 10 uru achuqa phaxsit qalltawayi, soviético soldadonakax tunka kilómetros ukch"a nayrar sartawayi, nayrïr kimsa urunak ch"axwäwinxa. Aka tunka pusini uru achuqa phaxsitx alemán Maus tank ukax nayrïr kutiw ch"axwäwir mantawayi. Janiwa mä jach"a lurawixa pataka llätunka tunka llatunkani tonelada pesa. Chiqansa, uka autox mä jachʼa tripulacionan apnaqatäna, wali chʼaxwir nazi imillanakaw apnaqapxäna.
  Agnes, Adala, Angelina, Agatha, Afrodita - phisqa suma uñnaqt"ani Kimsïr Reich "A" letrampi qalltasina. Ukat kunjams Ratón ukar nuwasipxi ukat pä pistolat mä kutikiw pallapallapxi.
  Jach"a phallañ fragmentación prochas ukanakax mä cañón corto barril 75 mm ukanw jaquqani, ukatx juk"amp jach"a cañón 128 mm ukanw jaquqani, ukax ch"amampiw ch"axwañ uñacht"ayi.
  Agnes kullakajj qʼala kayunakapampi ukat cincelat kayunakapampiw ninamp nakhantäna. Jupax mä auto soviético ukar ch"allt"asi, chiqpachans torretap ch"iyjasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa mä espacio imilla!
  Adalax mä mina terrestres ukamp mä disparo apayani ukat chhuxriñchjasi:
  - Ukat nayax aeróbatico ukhamätwa, ¡taqpach tripulacionaruw ch"iyjä!
  Ukat imill wawax q"ala kayunakap apnaqaraki. Kimsa tunk pusini conchas soviéticas ukanakax Ratón ukar ch"allt"apxäna, ukampis guisantes ukham t"ijtxapxäna. Autojj wali suma jarkʼaqatawa. Ukat janiw ukham jasakix juparux jawq"jañjamäkiti. Ukax proyectiles ukanakaruw tenis bolas ukham t"ijtir khitharaki, ukat jach"a calibre ukampix janiw ukham monstruo ukarux ch"allt"kasmati.
  Ukat imill wawarux antiavión pistolampiw chʼaxwapxi, janiw uñisirinakarux jakʼachasiñap jaytkiti.
  Agathax q"ala kayunakapampix ch"axwarakïnwa ukat qhuruchasirakïnwa:
  - ¡Espadajax ch"allt"pan, uñisirinakasarux t"unjañäniwa!
  Adalax agresivan chiqanchawayi, wali chiqaparuw ch"iyar jaquntawayi:
  - ¡Jiwasaxa qhanampi uraqimpi ch"axwirinakawa!
  Angelinax q"ala kayunakapamp kayunakap ch"allt"äna, T-34-76 soviético tank t"unjasa ukat jach"at arsüna:
  - ¡Akanxa jach"a atipt"awinaka!
  Afroditax proyectil ukarux ch"allt"arakitaynawa, ukax mä pila ukham jach"änwa, T-60 soviético ukarux t"unjatayna, ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Atipjäwisax qullan ch"axwäwin utjani!
  Agnes kullakajj qʼala talonap apnaqasajj kayumpiw taktʼäna, uñisirinakan nayraqatapan armadurap pʼakjasajj akham sänwa:
  - Bandera imperial nayraqataru - ¡jach'a jach'a tukuta heroes ukanakataki!
  Aka imill wawanakax aka chiqanx wali jan wali jaqinakawa ukat jiwayir jaqinakäpxiwa. Ukat janiw inamayakïkiti, janiw jupanakar pasañ puedkasmati. Q"ala kayunakapampi ukat janchipan bikinis ukanakamp yuspajarasinx jan mä juk"a ch"axwañampiw ch"axwapxi. Ukax sañ muniwa, janiw ukhamakix atipjatäpkaspati.
  Uka axsarkañ "Mouse" ukax mä jiwayir armampiw ch"allt"asiwayi ukatx janiw khitirus mä ch"am churkänti.
  Ukhamaraki serie KV ukampi.
  Ukampis alemán imillanakax utjaspa ukhax wali ch"amampiw ch"axwapxi ukat suma ch"axwapxi, ukhamax nivel soviético ukan imill wawanakax utjarakiniwa - heroes.
  Aka chiqanx, sañäni, Natasha ukat masinakapampix. Jupanakax mä modesto SAU-85 ukakiw utji, ukax jichhakiw nayraqatar purini. Ukat imillanakax niyaw fascistanakarux ch"amampi ukat jach"a ch"amampiw jawq"japxi.
  Chiqansa, suma uñnaqtʼaninakax qʼala kayuni ukat bikini ukankapxiwa. Ukat fascistanakarux wali sum tʼunjapxi, kunjamtï mä martillox vidrio tʼunjki ukhama.
  Ukat wali amtañjamawa kunapachatix ukham imillanakax jach"a nivel de águila t"ijtäwip uñacht"ayapki ukhaxa.
  Natashax q"ala kayunakapampiw ch"axwanti ukat Panteraruw t"unjawayxi, ukat akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Jach"a Awki markataki!
  ¡Ukat lakapsa uñachtʼayarakiniwa!
  Zoyax uñisiriparuw jawq"jaraki. Wali chiqaparuw juparux ch"allt"ani. Ukax armadura p"akjañapawa ukat ch"axwañapawa:
  - ¡Comunismo jach"anchawipata!
  Augustinax wali chʼamampiw nuwasiraki, ukat uñisiripar jan waltʼayaspa ukhaxa, wali sumwa uk luraraki. Ukax p"akjasi ukat arnaqasi:
  - ¡Comunista uraqpacharu jach"añchaña!
  Dolbanet ukat Svetlana ukanakaw ukham lurapxäna. Ukat wali chiqapawa. Qʼala kayunakan yanaptʼapampi. Uñisirinakan armadurap tʼunjani ukat chhuxriñchjasini:
  - ¡Comunista pachan jach"a kankañapataki!
  Ukat jupax lakap uñacht"ayarakini...
  Imill wawanakax, ch"amanchataw jikxatasipxäna, q"uchuñ qalltapxäna, uka chiqanw q"uchupxäna;
  Suma uñnaqt"aninakax q"ala kayukiw atacapxi, .
  Ukham suma imillanakax t"ijt"apxi...
  Fritz sat animalarux amparamampi chʼalltʼañax wakisispa ukhaxa,
  ¡Jan ukax ametralladorampiw chʼiyjapxani!
  
  Imill wawanakax janiw pächasiñax utjkaspati
  Jupanakax nazis jiwataruw imt'apxani...
  Ukat kayunakapat wali ch'amampiw jaquqanipxani,
  Ukat kawkhantï lobonakajj aycha manqʼirjamaw wararipjje!
  
  Rusia markax pallapallanakatak mä aruwa,
  Kunawsatix, iyawsapxita, janiw kuna thayas jikxataskiti...
  Awisax jan waltʼäwinakax jan waltʼayatäkchisa,
  ¡Kawkhantix jan wali ch"iyar Cainax atipt"ki!
  
  Jan iyawsapxamti, Komsomol ukankirinakax janiw jaltxapkiti,
  Ukat jupanakax t"ijtapxani ukhaxa, ukhamax ataque ukatakikiw...
  Ukat taqpach nazis ukanakax mä kutikiw jiwayatäpxani,
  Ukat Fuhrer ukax chopping block ukar jach"ar aptatäniwa!
  
  Rusia markax nayan Tayka Markawa, .
  Jupax radiante, simplemente suma...
  ¿Khitis mä ajjsarir jaqejja, janiw mä rublo ukhas valoranïkiti?
  Ukat jumax yatisktawa, ¡mä nuwasirimpi chʼaxwañax jan walipuniwa!
  
  Ukampis yatipxam, fascistanakaruw atipjañäni,
  Jan walinakax janiw tronon apnaqkaniti...
  Jiwasanaka patxanxa quri ch'iwini mä querubón ukaw utji,
  Ukat Diosax Svarog jach"a kankañampiw coronan!
  
  Khititejj ajjsarirïki ukajja, creyipjjam, jan chʼamani esclavowa,
  Jupan destinopax mäkiw - jisk"achawinak aguantañataki...
  Jichhürojj mecánico, qharürojj capataz,
  ¡Ukat juma pachpaw yaqha jaqinakan qhipäxap jawq"jasma!
  
  Imill wawanakax ch"amanïpxiwa, mä volcán ukhamakiw, .
  Awisax qullunakarux ch"amampiw t"unjaraki...
  Mä jan wali huracán ukaw guerran sartaski,
  ¡Ukat jiwañax chiqpachapuniw jaqinakar tʼunji!
  
  Chiqpachansa sapxsmawa, caballeronaka,
  Jiwasax ch"amanïtanwa kunapachatix jiwasax rusanakax mayacht"atätan ukhaxa...
  Mä t"ant"a munañamawa tenedor ukampi cuchillompi sarañataki, .
  ¡Jiwasax nuwasiñanakan jan atiptʼir caballeronakätanwa!
  
  Kunas jiwasan iyawsäwisaxa, Tatitu Cristoru,
  Jiwasax Lada ukarux respetaraktanwa...
  Stalin masix jiwasan awkisar uñtasitawa,
  ¡Ukat mä chiqaw paraíso comunismo ukan utjani!
  
  Khititejj jiwjjäna ukhajj jaktjjaniwa
  Ukat jukʼamp suma uñnaqtʼanïñäni, jukʼamp yatiñanirakïñäniwa...
  Ukat uka jaqix chiqpachansa wali jachʼa jachʼa tukuriwa,
  ¡Awisax jan walinak parlkchisa!
  
  Munasiñanxa, Awki Markasaxa mä warawarar uñtatawa,
  Iyawsapxita, janipuniw mistkaniti...
  Mä jach"a samka phuqhaña
  ¡Alapachan sumankañasa, kusisiñas utjani!
  
  Nayax Mariarux walpun munasta, Ladarux qullanat jach"añchta,
  Svarog ukax wali sumawa ukat Perú markax wali jach"a...
  Jesusampi Stalinampiruw wal munasta,
  ¡Icononakan qullan ajanunakapax nayatakix wali munatawa!
  
  ¿Kunapachas cheqpach paraisojj utjani?
  Iyawsapxita, taqi suyt'awinakamax phuqhasiniwa...
  Chuymam Mama Markamar churam,
  ¡Taqi kunas walikïskaniwa, nayrat sipansa jukʼamp chʼamanïxaniwa!
  Imill wawanakax wali sum nuwasipxäna ukat wali suma luräwinak lurapxäna. Ukhamajj ukham nuwasirinakampejja, janiw khiti Hitler chachas Rusia markar ajjsarkiti.
  Ukampis tunka urunak qala chuyman nuwasiñat qhepatjja, soviético soldadonakajj Tikhvin markaruw puripjjäna.
  Mark laykux ch"axwañaw utjawayi. Chiqansa, chʼamanakax wali jan kikpäpxiwa.
  Alemanes jupanakax supremacía aérea ukaruw puripxi ukatx jan sayt"as bombardeo lurapxi. Uka jan walt"awix juk"amp jan walt"ayatawa, anqäx markan t"aqanuqtawinakapax Wehrmacht uksan ch"axwapxi. Yämas walja italiano chiqanaka.
  Jupanakax Ejército Rojo ukaruw Tikhvin markat jayarst"ayañ munapxi. Ukampis unidades rusas ukanakax qala chuymampiw ch"axwapxi. Akax jupanakan sapa chiqpach ch"amapawa, Leningrad markar muyuntat qhispiyañataki, manq"at awtjata. Manq"añanakax avión tuqikiw ukar jaquntatäspa, ukampis alemanes ukanakax ch"aman ch"axwañ avionanakanïpxiwa, ukat uk lurañax wali ch"amawa.
  Ukat agosto phaxsin payïr chikatapanx nazis ukanakax Astrakhan markaruw nuwantapxäna. Ukat aka markanx soviético imillanakax wali heroísmo ukat jan axsarasaw ch"axwapxäna.
  Mä batallón q"ala kayuni imillanakax aka heroico markaruw ch"amanchasipki.
  Alenkax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna, ukatx mä phallawiw jaquntäna, fascistanakaruw khuchhuqasa ukat akham siwa:
  - ¡Warmitix pusir uñtat munañanïchi ukhaxa, chachapax p"iqipanx ch"uqi ch"uqimpiw utji!
  Anyuta, Fritzes ukar ch"axwasa ukat q"ala kayump granada jaquntasa, chillqt"asi:
  - ¡Qhantati amuyunakaxa ch"amakt"ayatarakiwa ch"amakt"ayata política sombra ukampi kunapachatixa phuqhachata ukhaxa!
  Alla, Fritzes ukar ch"axwasa ukat granada jaquntasa, q"ala amparanakapamp mä tank jaqunukusa, akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Warmixa zorro ukham k"arisiriwa, ukata mä leonarus apnaqaraki, mä chachax gallo ukham yatiñanïspa ukhaxa!
  Mariax pistolampiw ch"axwantäna ukat Fritz ukar t"unjasax akham sasaw qhuru arsüna:
  - Diosax kuns luraspawa, warmit sipans juk"ampikiw mayiwinakanxa, ¡janiw ch"amanïkiti!
  Matryona kullakajj uñisirinakaruw pallapallanak jaqontäna ukat qʼala kayunakapamp jiwayañatak mä jiwayir regalo jaqontäna, ukat akham sänwa:
  - ¡Boa constrictor ukham chachan jan manq"antañapatakixa, mä warmix cobra ukan chhuxriñchjatañapawa!
  Alenka, nazis ukanakarux pallapallanakamp ch"axwaskaki, amuyt"asisaw akham säna:
  - Jaqix taqi kunan Luririr uñtasitäspawa, ukampis mä monor uñtat yatiqasiñax janiw suma uñnaqt"anïkiti!
  Anyutax uñisirinakaruw ch"axwawayxi, ukatx mä tank suma amtampiw granada jaquntawimp jaquqaniwayi ukat akham sänwa:
  - ¡Mä jaqix jach"a jach"a tukuñampikiw Taqi Ch"aman Diosat sipan juk"ampïspa, ukat ukapachas amuyunakaparjamax Pithecanthropus ukham luratächi ukhaxa!
  Alla, Fritz ukarux wali chiqaparuw ch"axwañ sarantaskakïna, jupax akham sänwa:
  - Warmixa janiwa wallpa tukuñ munkiti, ukampisa ideal chachapaxa gallo ukhamawa!
  Mariax fascistanakaruw pallapallanakamp jawq"jatayna ukat q"ala kayupat chiqaparu jaquntasaw Pantera ukar ch"allt"äna, ukat akham sänwa:
  - ¡Chiqpachansa zorro warmixa castor chachanakaruxa mä lobo katxaruñapawa!
  Marusya, ukhamarakiw fascistas ukanakarux nina nakhantayatayna ukat q"ala talonapampiw uka paquete explosivo ukar t"unjatayna, jupax akham sänwa:
  - Política tuqinxa quqa taypinxa ukhamawa, mä encina quqa manq"añaxa khuchhi manq"ani, liebre ukaxa zorro manq"antani, asnuxa, kimsa ñik"uta ch"uqt"asi!
  Alenka, frenéticamente fusilamiento sarantaskakiwa ukat infantería ukarux limón de metrallas ukanakamp jalluyatayna, jupax akham sasaw jach"at arsüna:
  - Warmixa juk"ampi qhana, juk"ampi zorro!
  Anyutax fascistanakaruw mä phallawimp jawq"jawayaraki, jupanakarux khuchhuqawayi, ukat q"ala kayunakapamp mä granada jaquntawayi ukat chhuxriñchjasiwayi:
  - Gris jaqinakax janiw p"iqinx gris materia ukax utjkiti, qhana personalidades, p"iqinx walja gris ukaw utji!
  Allax uñisiriruw pallapallanak jaquntäna, q"ala talonapampiw uka paquete explosivo ukar ch"allt"äna, ukat amuyt"asisaw akham säna:
  - ¡Q"illu jaqix mä lobo ukham sapakiw jikxatasi, ukat liebre ukham janiw sumankañapakiti!
  Mariax Fritz sat jawir khuchhuqasaw amuytʼasis akham säna:
  - Mä político jach"a zorro ukhamächi ukhaxa, ¡jupax león qullqit garantizatawa!
  Marusyax granadanak lanzador ukamp jaquntäna ukat q"ala kayunakapamp mä limón jaquntäna, chhuxriñchjasisa:
  - ¡Zorro-político ukax cuervo chhijllawinx mantequilla ukan queso ukham kayuk sarañ askinak apsu!
  Alenka, armapat fusilamiento sarantaskakiwa, ukat q"ala talonapampiw uka paquete explosivo ukar katuyasisa, akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Qullan Qillqatanakat qhanañchäwinakat sipansa, alaxpachanx juk"a warawaranakaw utji!
  Anyuta, fascistanakaru ch"axwasa, akham sänwa:
  - ¡Verduo wila isimpi isthapt"ata, juk"ampi chiqapa, política ukata elocuenciampi!
  Alla, nina naktayañax sarantaskakiwa, logicamente akham sänwa:
  - Verdugox wali ch"ullqhi hachaniwa, políticox wali ch"ullqhi aruniwa, nayrïrix p"iqit phust"asi, payïrix p"iqinakaruw ch"allt"asi!
  Mariax Krauts ukanakar chiqaparu t"unjaskakitaynawa, ukat q"ala amparanakapampi yaqha jiwañ regalo jaquntasaw akham säna:
  - ¡Awisax p"iqinak khuchhuqañax p"iqinakar ch"allt"añat sipanx juk"amp jaqirjamawa!
  Matryonax fascistanakar khuchhuqasa ukat q"ala talonampi granada jaquntasaw akham säna:
  - ¡Políticonakaru p"iqinakamar mantañapatak jaytapxäta ukhaxa, ¡frustración ukan ñik"utam ch"iyjapxäta!
  Alenka, alemán generalaruw ch"axwantäna ukat juparux ch"ankhampiw ch"ankhachäna, ukat axsarañjamaw akham säna:
  - ¡Políticonakan arst"awinakapax p"iqi ch"allxtañatakix umamp sasiwa!
  Anyuta, uñisirir chiqaparu ch"axwasa ukat q"ala kayunakapamp mä limón jaquntasaw akham säna:
  - ¡Kawkhantix mä políticox jach"a Diosax utjki ukax jan kamachinak uñstayañanwa!
  Alla, nazis ukanakar ch"axwasa ukat q"ala talonampi mä paquete explosivo ukar jaquntasaw akham säna:
  - ¡Mä políticox sapa kutiw chhijllañ munirirux asnu uñtat uñch"ukiski, yapuchañatakix zorro ukham uñkatasiñampiw uñch"ukiski!
  Mariax uñisirinakaruw pallapallanak jaquntäna, ukat q"ala kayunakapampix jiwayir ch"amampiw granada jaquntäna, ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Warmixa juk"ampi qamiri isthapt"asiñatakiwa pisi ch"amani janchipa uñacht"ayaña muni!
  Marusyax mä jach"a filaruw phichhantawayi, Fritzes ukan línea ukar khuchhuqasa ukat ronrona:
  - ¡Q"ala kayuni warmixa mä chacharuxa juk"ampi jank"akiw zapato uchasini, janis chiqpacha bota ukhamäkchixa!
  Alenka, nazis ukanakar chiqaparu fusilasa, akham sänwa:
  - ¡Q"ala warmi talonampixa, ¡mä chacharuxa moda botas uchasiñapa amuyt"ayañaxa juk"ampi jasakiwa!
  Anyutax mä granada lanzador ukamp jawq"jasaw akham säna:
  - ¡Moda zapatonak jikxatañatakix warmix chachan zapatopa "uchasiñapaw"!
  Alla, nazis ukanakar nina nakhantayasax q"ala kayunakapar granada jaquntasaw akham jaysäna:
  - ¡Khititix jan pachapar kayup uñacht"ayañ yatki ukax wiñayatakiw "zapato" qhiparani!
  Mariax uñisirinakaruw ch"axwantäna ukat muyu talonampi mä paquete explosivo jaquntäna, ukat akham sänwa:
  - ¡Warmin q"ala kayunakap uñch"ukiñax sintipuniwa, ¡mä chachax "zapatos" ukham sarnaqañapatakiw risqi!
  Marusyax uñisirinakaruw chiqap nina dirigi ukat q"ala qunquripampiw granada ukar katuyasisax akham jaysäna:
  - ¡Jan wiñayataki sarnaqirjama qhiparañatakixa, ¡tiempoparuw zapatonak apsuñ yatiñama!
  Alenka, nazis ukanakarux ch"axwañ sarantaskakiwa ukat thayas jupanakat jaquqaniwayi, ukat amuyt"asisaw akham säna:
  - ¡Mä imill wawax q"ala kayupax mä ocupante ukan lona botapat sipanx juk"amp askiwa!
  Anyuta, jan chhaqtayañjam chiqaparu ch"axwañ sarantaskakiwa, akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Ch"amani armadurax janiw delicado ñik"uta ukat charming girlish sueles ukanakarux saykatakaspati!
  Alla, alemán invasores ukanakar pallapallanakamp jiwayasax akham sasaw yatiyäna:
  - ¡Warminakax wali ch"ikhimpiw q"ala kayunakapamp mä chachan billeterapar puripxi!
  Mariax fascistanakarux wali chiqaparuw pallapallamp p"iqip ch"allt"asa, akham säna:
  - ¡Warmin janchipanxa quri qullqinakataki, q"ala kayunakataki ukhamaraki q"ala chuchunakatakiwa juk"ampi lip"ichixa!
  Marusyaxa, nina naktayaña sarantaskakiwa, jan khuyapt"ayasisa fascistanakaru, akham sänwa:
  - ¡Awisax warmix zapato apsuñapawa, ukhamat janïr munaskipanx jan qunqurt"asiñapataki!
  Alenka, fascistas ukanakarux wali sum garabato uñacht"ayasa ukat pilas ukar pilanak apthapisinxa, logicamente akham siwa:
  - ¡Q"ala kayumpi jaqiru qunquriru puriyañaxa juk"ampi jasakiwa!
  Anyuta, uñisiriru ch"axwasa, wali ch"amampiw akham säna:
  - ¡Q"ala kayuni pachana, janipuniwa sarnaqirikiti!
  Alla, uñisirinakar jawq"jasa ukat uñisirinakapar ch"uqt"asa, akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Q"ala kayuni warmitakixa quri qullu pataru makhatañaxa juk"ampi jasakiwa!
  Mariax fascistanakaruw jawq"jarakïna ukat akham sasaw purïna:
  - ¡Jumaxa botas chachätawa warmina kayunakaparu jani munasaxa!
  Marusyax nazis ukanakaruw pallapallanakamp jawq"jasa, ukat q"ala amparanakapamp mä utat lurat paquete explosivos ukanakamp jaquntäna, ukat ukat Tigrex kutt"anxäna, ukat qhuru amparanakapampix akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Jichha kayuni warmixa chacharuxa respeto uñacht"ayañataki qunt"ayañapawa!
  Alenkax fascistanakaruw jawq"jatayna, jupanakarux khuchhuqasaw akham säna:
  - ¡Q"ala kayunakax amparanakat sipanx juk"amp yatiñaniwa, kunapachatix warmix "zapato" chachan bolsillopat qullqinak apsuski ukhaxa!
  Anyutax Krauts ukanakaruw khuchhuqatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Warmix juk"amp yatiñan lurawipax q"ala kayumpiw chacharux talona manqhar jaquntañapa!
  Alla, uñisirinakapar ch"axwasa ukat q"ala talonampi mä limón jaquntasaw akham säna:
  - ¡Mä suma uñnaqt"an jaqitakix q"ala kayumpiw jaqin chuymapar puriñ thakhinak takt"añax juk"amp jasa!
  Mariax mä tank alemán granada jaquntasaw t"unjatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Imill wawanakan q"ala kayunakapax juk"amp ch"amanchatawa kunapachatix Everest chachan chuymapan makhatapki ukhaxa!
  Matryonax jiwayañkamaw balamp jiwayarakïna, ukat akham sänwa:
  "¡Zapato apsusisax mä warmitakix chachan jan yäqasir wasar pampar makhatañax juk"amp facilakiwa!"
  Alenkax mä katuntat bazookampiw uñisirinakarux jawq"jatayna ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Jumax bota ukham muxsa, sarnaqir jaqinakarus talonar ch"allt"añamawa!
  Anyutax mä turno churarakitaynawa ukat chhuxriñchjasïna, kisunakap uñacht"ayasa:
  - ¡Q"ala warmi kayuxa chacharuxa q"ala kayu wawaru jaquntañapawa!
  Wila ñik"utan Alla, fascistas ukanakar khuchhuqasa, tuiteó:
  -Jichhax botas ukax q"ala kayuni wawar jaquntatawa!
  Mariax nazis ukanakaruw mä gol apt"äna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Imill wawaxa suma kayunakanixa, ukhamaxa janiwa jakäwinxa sarnaqirikiti!
  Matryona, uñisirinakaruw pallapallanakamp jiwayasa ukat nazis ukanakar grano gavilla ukham khuchhuqasax akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Q"ala kayuni imillaxa zapato uchat chuymani warmit sipansa juk"ampi sumawa, mä jisk"a phisixa juk"ampi kusiskañawa jilïri león ukata!
  Alenka, nazis ukanakar pallapallanak jaquntasaw jiwayañ regalo jaquntäna, jupax akham sänwa:
  - ¡Warmitakix q"ala chuchupampiw mä premio katuqañapa, ukat q"ala kayumpi moda zapatonak jikxatañax wali askiwa!
  Anyutax nazis ukanakarux jawq"jarakïnwa, jupanakarux khuchhuqarakïna, ukat q"ala kayunakapamp granadanak jaquntäna ukat chhuxriñchjarakïna:
  - ¡Warmin q"ala talonax chacha indiferencian ch"aphinakapat juk"amp jark"aqaraki!
  Alla, uñisirinakapar ch"axwasa ukat automático phallawinakampiw khuchhuqasa, akham siwa:
  - ¡Q"ala warmi kayutxa chachatakixa juk"ampi ch"amani talón!
  Mariaxa, uñisirinakaparux ch"allt"asaw granada ukamp jawq"jatayna, akham sänwa:
  - ¡Q"ala kayuni warmin talonapa, juk"amp q"añuchata bota giblets ukamp isthapt"ata!
  Matryona, fascistanakar t"unjasa, amuyt"asisaw akham säna:
  - ¡Tiempopar jan zapato apsuñjamäkani ukhaxa, ¡mä sarnaqir jaqiruw tukusma!
  Alenka, fascistas ukanakat qillqt"asax akham sasaw qhanañcht"i:
  -Jumatix p"iqinchirïsta ukhaxa, ¡juma pachpaw sinti jawq"jasisma!
  Anyutax logicamente akham sänwa, uñisirinakaruw jawq"jasa, ukat q"ala kayumpiw mä bolsa explosivonak jaquntäna:
  - ¡Club ukaniñax wali askiwa, club ukaniñax jan waliwa!
  Alla, nazis ukanakar jawq"jasa, ukat q"ala talonampi granada churasa, akham sasaw jach"at arsüna:
  - Hierro fundido puñchunakax jakañ yanapt"iristamwa, ukampis mä encina p"iqix jiwañaruw puriyistani!
  Mariax wali amuyt"asisaw fascistanakar khuchhuqasax akham säna:
  - Kunapachatixa apnaqirixa jani p"iqipana reyi utjkchi ukjaxa, anarquía ukaxa marka taypina apnaqi, ukatxa inamayakiw aljapxi!
  Matryona, nazis ukanakar racionalmente jawq"jasa, akham sänwa:
  - ¡Mä coronaxa janiwa mä sombrerompi pachpa p"iqitakikiti!
  Alenka, Krauts ukanakar t"unjiri, logicamente akham siwa:
  - ¡Coronasa janiwa mä encina p"iqiruxa suma qunt"atäkiti!
  Anyuta, wali chiqapa fascistanakaru ch"axwasa, akham sänwa:
  - ¡Qhawqha ch"amas encina quqax utjkchixa, ukat lurat p"iqitakix material ukax juk"amp fragil ukhamawa!
  Alla, uñisirinakarux jank"akiw ch"axwantäna, ukat amuyt"asisaw akham tukuyäna:
  - ¡Khititix p"iqip ch"ankhampi ch"allt"ki ukax mä ch"aphimpiw p"iqiparux ch"allt"asi!
  Maria, fucking opositores, ukax akham sasaw uñt"ayi:
  - Politicox mä billetera ukat mä baton amparapamp apt"atawa, qullqipakiw madera, ukat baton ukax papel!
  Marusyax logicamente akham sänwa, q"ala kayumpiw mä limón jaquntäna:
  - ¡Mä suma p"iqixa qhipïri lurawiwa ch"iyara ñik"utampi!
  Matryona, fascistas ukanakar t"unjirix akham sänwa:
  - Inas jan blonde ukhamäksta, ukampis k"ajkir almanïñax wali sumawa, imill wawanakax jan wali jaqinakarux atipt"apxaspawa, ukhamat mayninakax kusisita jakasipxañapataki!
  Alenka, nazis ukanakar ch"axwasax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiw mä ch"aman arxatäw lurañjamäkiti, tocón ukan encina quqanakakitxa!
  Anyuta, ch"axwañkamax, logicamente akham sasaw arsuwayi:
  - Mä políticox jan ch"uqi ch"uqitxa, ukhamax virutanak apsuñapawa, janiw tocón chhijllawiruki!
  Allax wali ch"amampiw alemanonakar t"unjasax akham säna:
  - ¡Políticox janis mä águila ukhamäkchixa, jupax chhijllasirinakarux cuervos ukat laq"unakjamaw uñji!
  Mariaxa, uñisirinakaru khuchhuqasa, akham sänwa:
  - Jumatix políticonakar virutanak apsuñapatak jaysäta ukhaxa, ¡chiqpachans mä ch"uqi ch"uqiruw tukuwaytaxa!
  Matryona, fascistas ukanakar khuchhuqasax akham sasaw arsuwayi:
  - Mä políticox chhijllawimpix zorro ukhamawa, ukampis jupa pachpampixa, ¡hamster ukax hámster ukhamawa!
  Marusyax q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Mä yatiñani políticox mä gallina utan zorro ukar uñtasitawa, ukat mä loqhe jaqix china tienda ukan wakar uñtasitawa!
  Alenka, Fritz ukar t"unjasax akham sänwa:
  - ¡Orden ukax amukiw utt"ayasi, políticonakax aruskipt"asaw jan walt"awinak lurapxi!
  Anyuta, granada jaquntawimpi fascistanakar ch"iqiyasaxa, chhuxriñchjasïna:
  - Politiconakax walpun arsupxi, juk"ampirus lakap jist"antañ munapxi ukhaxa!
  Allax nazis ukanakar martillomp jawq"jasaw wali ch"amampiw akham säna:
  - Mä políticompi ch"axwaña, uma mortero ukar ch"allt"añax laxra muskulupakiw ch"iyjasini, ukat jumax ventajamatakiw k"arisiñama!
  Mariax uñisirinakar t"unjasax q"ala kayumpiw granada jaquntäna, akham sasaw qhanañchäna:
  - Mä políticox mä zorro ukat lobo ukanakamp mistutawa, ukampis jupax walpun parli!
  Matryona, nazis ukanakar balamp jiwayasax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Mä zorrox juk"amp político ukhamäki ukhax juk"amp khuchhi jaqiwa!
  Marusyax Fritzes sat quqanak khuchhuqasaw akham säna:
  - Política tuqinxa sarantaskakiwa menaje, lobos, liebres, wallpanaka, gallos ukatxa laq"unaka, ukampisa zorro ukaxa sapa kutiwa rey ukhama ajllitaraki!
  Alenka, fascistas ukanakar t"unjir jaqix akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Mä dictador león ukham uñt"ayasiñax chiqpach khuchhiwa!
  Anyutax wali ch"amampiw uñjäna, uñisirinakaparux ch"axwawinakampiw t"unjäna:
  - ¡Mä políticox mä león ukatakikiw pasani, chhijllawinx mä phuqhat asnukïspa ukhakiw pasani!
  Allax fascistanakarux alfombranakat laq"ar uñtat jaqunukusaw akham säna:
  - Mä políticox uwija isimp isthapt"asi, ukampis mä lobo ukamp chikachasiñax wila wartañawa, ukat ingeniopax mä phuqhat uwijawa!
  Mariax q"ala kayumpiw granada jaquntäna, ukat akham sasaw chillqt"äna:
  - ¡Kunapachatix apnaqirix uwija isimp isthapt"at lobo ukhamäki ukhax juk"amp askiwa, mä león uñtat uwijat sipansa!
  Matryona, Robin Hood ukan chiqaparu uñisiriparux ch"axwasax akham sänwa:
  - Mä políticox uwijanakjamaw sumankañ tuqit chhuxriñchjasi, ukampis mä lobo kisunakapax ch"axwäwitw chhuxriñchjasipxi!
  Marusya, uñisirinakarux pallapallanakamp jiwayasax akham sasaw arsüna:
  - Mä políticoxa, chhijllawinakan votonakapa katuqañatakixa, mä ruiseñorjamawa warantasi, ukampisa ch"uqi ch"uqiruwa apti!
  Alenka, nazis ukanakar pallapallanakamp jiwayasax akham sänwa:
  - Mä políticon arst"awipax jumatakix mä ruiseñon trill ukhamäspa ukhaxa, ¡janiw aka tuqinx mä cuervo ukhamäñamäkiti!
  Anyutax amuyt"asisaw nazis ukanakar t"unjasax akham säna:
  - Mä políticox ruiseñor uñtat q"ucht"aspa ukhaxa, ¡jumax jumarux anatañjam uñjtam sañ muni!
  Alla, fascistas ukanakar khuchhuqasax akham sänwa:
  - ¡Kunatix chhijllawitak mä uywa katuñat quqa thaqhañat yaqhachki ukax, uywa katurix juk"amp ch"axwañampiw ch"axwañapa!
  Mariaxa, uñisiriru ch"axwasa, jach"at arsüna:
  - Mä políticoxa, janiwa mä bolsillo apthapiri jaqit sipansa, lunthatasinxa walja ch"axwaña uñstayi, ukatxa lunthatasixa, jach"añchawimpiwa apti!
  Matryona, uñisiriparux ch"axwañampiw chhuxriñchjasïna:
  - Mä políticox ukhamaraki, mä arunxa, Diosawa, ukampis ¡jupar jan iyawsañax juk"amp askiwa!
  Marusyax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Politicox chhijllawinkirinakarux Phaxsi arsuñx walpun muni, ukampis armasxiw yapxatañxa, janiw kuna jakañas ukanx utjkiti jan ukasti laq"akiwa!
  Alenka, uñisirinakapar khuchhuqasa, akham sasaw arsüna:
  - ¡Ay janiw amuyunakatxa juti, jan ukasti jan ingenio práctico utjatapatwa!
  Anyuta, uñisiriru ch"axwasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akapachan taqi jan walt"awinakaxa janiwa qullqit jutkiti, jan ukasti munaski ukhama jani utjatapata!
  Alla, uñisiriru ch"axwasaxa, sänwa:
  - Aruxa mä político jaqiruxa churatawa amuyunakapa imantañataki, ukampisa mä político jaqixa q"añu q"añuchata imantaspawa!
  Mariax ch"amampiw arsüna, Krauts ukar ch"axwasa:
  - Hierroxa kadenaru sarxanixa, janiwa qullqixa arst"awinakaru warantatäkaniti, ukhamaxa janiwa kunasa payllañatakixa utjkaniti!
  Matryonax uñisirinakaruw pallapallanakamp jiwayasax akham säna:
  - Mä políticox arsutanakap phuqhañ churäwinïpachati? ¡Uka apnaqi, ukampis janiw inamayäkiti!
  Marusya, nazis ukanakar balamp jiwayasax akham sänwa:
  - ¡Alefantex mä jach"a pila crap uñstayi, ukat político-zorro ukax juk"amp jach"a pila de diarrea verbal uñstayi!
  Alenkax nazis ukanakar t"unjkasax amuyt"asisaw akham säna:
  - ¡Políticox arst"äwinakan muxsa miel ukax walpun warxati, chhijllasirinakarux diarrea verbal ukamp umamp chhaqhayaraki!
  Anyuta, uñisirinakapar ch"axwasax akham sänwa:
  - Mä políticon muxsa arst"awipax mä jawir miel ukhamawa, ¡jumakiw ukat basura montón ukar umamp sarawayxtaxa!
  Alla, fascistas ukanakar ch"axwasa, akham sänwa:
  - Mä políticox kuntix arsuwayki ukx phuqhaspawa, ¡janiw chhijllawix jan lurañjamäki ukar iyawsayañapataki!
  Maria, wali chiqaparu disparasa, akham sasaw apsuwayxi:
  - Chhijllawinakanxa walja políticonakawa utji, ukampisa janiwa khitis ajllkiti, khitis quqa tocón, khitis cubierta, khitis zorro, khitis khuchhi, khitis oso - frustración ukata, ukakipkarakiw utji mä kuna lurañakiw qhiparxi - ¡roar!
  Matryonax nazis ukanakaruw pallapallanakamp jiwayatayna ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Mä políticox sapa kutiw kunka usuchjasi, ukax jinchup sum ch"iyjatäñapawa!
  Marusya, mä sección transversal de fascistas, jupax akham siwa:
  - Mä políticoxa, janiwa ruiseñor uñtaskiti, janipuniwa ina ch"usat q"ucht"kiti, ¡juch"i regaloniwa!
  Alenkax kisunakap uñacht"ayasaw chillqt"asïna:
  - Mä políticox águila ukham tukuñ muni, ukampis chhijllawipax sapa kutiw jan jamach"inakan derechupax utjkiti!
  Anyutax cooed kunawsatix alemanes ukanakar francotirador ukamp jaquntäna:
  - ¿Kunatsa jumaxa jamach"i licencianiktaxa, kunatixa jumaxa mä ch"uqi ch"uqi amuyunïtawa!
  Allax mä pitón ukan agresión ukamp sist"asïna:
  - Politicox walja kunayman q"uchunakaniwa, ukampis taqiniw mä amtanïpxi: ¡nayar ajllipxam!
  Mariaxa, fascistanakaru khuchhuqasa, akham sasaw jiskht"äna:
  - Chhijllawixa mä bollo ukhamawa, jupax liebre, lobo, oso ukanakat jayarst"atawa, ukampis zorro político ukax wali manq"antaski!
  Matryonax fascistanakaruw khuchhuqasax akham säna:
  - Mä políticox muxsa arunak apnaqani, mä ch"uspa amuyt"awipampi, mä ruiseñon trillpampi, mä ch"uqi ch"uqimp chikachasiñataki, ukampis ¡khuchi esenciapax mä halcón nayrampiw uñjasi!
  Marusya, fascistas ukanakamp nuwasisax mä sonrisampiw yapxati:
  - Warmixa suma político ukhamarakiwa, ukatxa mä juk"a pachaxa mä ch"am churaraki, fidelidad arsutapa phuqañataki ukhamaraki kusisiña churañataki!
  Ukhamat imill wawanakax heroico ukham markar arxatapxi ukat jach"a suyt"äwi churapxi.
  . JANK"A 4. 1.1.
  Septiembre phajjsi tukuyaru ukat octubre phajjsit qalltanjja, Astrakhan markatak chʼajjwañanakajj utjaskakïnwa, ukat nazis sat jaqenakajj Caspio sat qota lakanwa sur toqer sarapjjäna. Nazis ukanakax jan jark"ataw nayrar sartapxäna... Sur uksanx nazis ukanakax Ordzhonikidze markaruw katuntapxäna ukat Grozny markaruw nuwasiñ qalltapxäna.
  Uka markanjja, soviético guerranakajj wali chʼamampiw chʼajjwapjjäna.
  Imill wawanakan batallón, Tamara p"iqinchata, jan ch"amanïñ amta ukat jan axsarañ uñacht"ayapxäna.
  Tamarax ametralladorapat mä phallawimpiw jaquqanïna ukat q"ala kayunakapamp granadanak jaquntäna, akham sasa:
  - ¡Jach"a kankaña jiwasana Mama Markasan URSS!
  Anna kullakajj nazis ukanakar cheqaparjam balamp jiwayasa ukat qʼala talonampi uka explosivo paquete jaqontasaw akham säna:
  - ¡Heroísmo ukar jach"añchaña!
  Akulina, uñisirinakaruw pallapallanakamp jiwayasax akham sasaw arsüna:
  - ¡Tayka markataki ukhamaraki jach"añchañataki!
  Victoria, Krauts ukar ch"axwasa, ukat q"ala kayunakapamp mä granada jiwayir ch"amampiw jaquntäna, jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Wehrmacht markar heroísmo ukamp ch"allt"añäni!
  Olimpiadas ukax k"umara imillawa, jupax uñisirinakaruw pallapallanak jaquntawayi, Krauts ukarux jaqunuqawayi ukat pampachawayi:
  - ¡Qullan ch"axwäwinxa, ¡jiwasan atipjäwisax utjani!
  Tamara kullakajj nazis sat jaqenakaruw balamp jiwayäna ukat qʼala kayupampiw wasitat granada jaqontäna, jupajj akham sänwa:
  - Pallapallaxa encina quqa ch"amanïñapawa, ukampisa janiwa encina p"iqixa utjañapakiti!
  Imill wawanakax pallapallanak jaquntapxäna. Uka jak"anx walja t"unjäwinakaw utji, t"unjatanakax chhullunkhayapxiwa. Phallañ qhipat phallañax arktatawa. Alaxpacharux chhullunkhanakaw jalsuski. Taqi kunatix jak"an utjki ukax phichhantatawa.
  Jach"a jach"a t"unjañanaka.
  Anna suma q"ala kayuni rubio warmixa, mä granada jaquntasaxa, fascistas ukanakaru ch"iyjasa, blathers:
  - ¡Sapa encina quqaxa mä ch"uqi ch"uqi, sapa encina p"iqixa mä p"iya utji ukatxa p"iqinakaxa mistu!
  Akulina, uñisiriru ch"axwasa, ukat mä granada jaquntasaw gracioso, bronceado, q"ala kayupampi, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jumatix encina sat quqar uñtat amuyunïsta ukhaxa, ¡aspen sat quqar uñtataw qunt"asisma!
  Victoria, aka wila ñik"utan tawaquxa, ukhamaraki q"ala, bronceado, cincelado kayunakani, chirp"i:
  - Jani zorro ukan k"arisiñapaxa utjkchi ukhaxa, kimsa ñik"uta apsupxätam!
  Olympias, k"umara, jach"a, jach"a, musculoso rubia, mä phallawimpiw jalxatäna, q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Jumax mä encina ukham llamp"u chuymanïpxätawa, jupanakax mä ch"aphir uñtataw ch"iyjasipxätam!
  Mä waynaw jupanak jakʼan jalnaqäna. Chʼiyar talonanakapwa qhantʼayäna ukat nazis sat jaqenakaruw mä paquete explosivo jaqontäna. Ukatxa akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Mä wayna pallapallax mä decrepito generalat sipanx juk"amp askiwa!
  Tamaraxa mayampiwa turno churäna. Qʼala kayupampiw mä granada jiwayir chʼamampi jaqontäna ukat akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Sapa machaq trajetakix mä políticox kimsa ñik"ut chhijllawinakat apsu!
  Akulina, uñisirinakapar ch"axwasa ukat wali ch"amampi jachaqt"asisax akham sasaw qhuru arsüna:
  "¡Roble sat quqar uñtat ch"ikhi jaqïtawa, ukampis mä conejo ukham ñik"utat ch"uqt"atätawa!"
  Annax uñisirinakaruw ch"axwantäna ukat q"ala kayumpiw granadanak jaquntäna, tankinak phallayäna, ukat akham sasaw chillqt"äna:
  - ¡Mä k"ari zorrox mä leonat kimsa ñik"utapsa apsuñapawa, jupax mä oveja amuyunïspa ukhaxa!
  Victoria, nazis ukanakar pallapallanakamp jiwayasa ukat q"ala talonampi mä jiwayir jaqir jaquqasax akham sänwa:
  - ¡Janiwa zorro tukuñ munkstaxa, manq"at awtjata anunakjamawa chhuxriñchjasipxäta!
  Olimpiadas ukanakax Krauts ukanakaruw ch"uqi ch"uqimp ch"uñuntawayi. Ukat qʼala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Mä políticox zorrowa, jupax uru qhananw wallpa chhijllawinakarux tripa!
  Canonadas ukan wararitapax juk"ampiw jilxattaski. Uka axsarkañ Sturmtigers ukanakax nuwasiñaruw sarapxi. Jupanakax cohete lanzadores ukanakampiw ch"axwapxirïna. Ukat taqpach edificionakwa tʼunjapxi, mä kutikiw utanakarus tʼunjapxi. Ukat tormenta soldadonakax alaxpachan muyuntapxi. Jupanakax cohetes soviéticos ukan posición ukanakaruw jaquntapxi. Jupanakax bombanak jaquntapxäna. Pantera 2 ukax niyaw uñjasi, Pantera ukar sipanx juk"amp nayrar sartat autowa, mä ch"aman cañón 88 mm ukaniwa.
  Alemán autox juk"amp jisk"a torreta ukat jisk"a dimensiones ukaniwa, ukhamarak juk"amp squat cuerpo ukaniwa. Ukham monstruo, jupatix jawq"jtamxa, jawq"jtamxa. Ukat juk"amp askixa, janiw sinti jach"äkiti, juk"amp ch"aman motor 900 caballos de fuerza ukaniwa.
  Tamarax q"ala kayumpiw Pantera 2 ukarux granada jaquntäna ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Mä tocón ukham llamp"u chuymanïpxätawa, jupanakax mä thujru uñtataw ch"iyjasipxätam, janiw k"ari zorronakakikiti, jan ukasti axsarir liebrenakampirakiw ch"iyjasipxätam!
  Anna kullakajj fascistanakaruw pallapallanak jaqontäna ukat uñisirinakapar chʼiyjasaw qʼala kayunakapamp limón jaqontäna, ukat akham sasaw qellqäna:
  - ¡Aski ch"ikhi zorroxa mä águila ukarux q"uma wallparu uñtasitaw luraspa!
  Akulina, uñisirinakar khuchhuqasa ukat chiqaparu ch"axwañampiw ch"ankhampiw ch"ankhachatayna, jupax akham sänwa:
  - ¡León ukan lurawipat samkasir jaqix walja kutiw zorronakamp ch"uqt"at asnuruw tuku!
  Victoria, uñisirinakaparux nina nakhantayasax khuchhuqasa ukat q"ala kayunakapamp jiwayir yänak jaquntäna, ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - Jaqix león ukham jach"a amtanakaniwa, asnu qala chuymani, oso torpe, qarwa khuyapayasiña, ukampis ¡mä zorrox juparux ch"allxtañ yatipuniwa!
  Olimpiadas ukanx uñisirinakaruw pallapallanak jaquntapxäna. Jupajj mä césped cortadorjamaw jupar khuchhuqäna ukat qhuruchasïna:
  - ¡Mä wila zorro, wila saminakani político!
  Uka nuwasïwijj jukʼampiw chʼamachasïna. Nazis ukanakax gas lanzadores ukanakampiw markar jawq"japxäna, uka lanzadores ukanakax Katyusha ukanakat sipanx juk"amp ch"amanïpxänwa. Ukat nazis ukanakar saykatañax wali chʼamänwa. Ukampis qʼala kayuni, chika qʼala jan isin imill wawanakan batallónapajj wali kusisitaw nuwasipjjäna. Ukat imill wawanakax janiw jukʼamp tʼaqhisiyatäpkänti;
  Tamara kullakajj nazis ukanakaruw pallapallanak jaqontäna ukat qʼala kayunakapamp granadanak jaqontäna, ukat akham sasaw akham säna:
  - Mä warmix ch"aman chachanakaruw atipt"i jan ch"amanïtapat anatasa, mä políticox jan ch"aman chhijllawinakaruw qhanpachax juk"amp lurasax iyawsayaraki!
  Annax uñisirinakaruw khuchhuqasa ukat balas ukanakamp khuchhuqasa, uka pachparakiw q"ala talonampi mä paquete explosivo churasa, akham sänwa:
  - Warmixa juk"ampi ch"ikhi políticowa, janiwa zorro ukhamäñatakixa yatxataña wakiskiti, jan ukasti q"ala kayuni qhiparasaxa zapato uchasiña yatiñawa!
  Akulina, uñisirinakaparux chiqaparu ch"allt"asis khuchhuqasa ukat q"ala kayunakap apnaqasa, akham sasaw jach"at arsüna:
  - Mä warmix wayn tawaqurux wal munasiraki, ukampis dólar ch"uxñapax jupatakix juk"amp munatawa, patronapan ch"uxña marapat sipansa!
  Victoria, uka wila ñik"utan perra, mä jiwayir phallawimpiw ch"axwantäna, línea p"akintasinx chhuxriñchjasïna:
  - ¡Mä imill wayn tawaqun ch"uxñanakapax ch"uxña qullqinak chachanakat lik"i qullqit jawst"i!
  Olimpias, uñisirinakaruw ch"axwantäna ukat q"ala kayupampiw yaqha regalo jaquntäna, ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - Janiwa ch"uxña dólar arknaqañakiti, jan walt"awixa ch"uxña nayranakanirakiwa, ukatxa concha ukaxa ch"uxñakiwa!
  Uka nuwasïwix jukʼamp jan waliruw tukuwayxi. Conchas ukanakax jiwayir ch"amampiw t"ijtapxi. Jupanakax soviético ukan posición ukanakap p"akjapxäna ukat t"unjapxäna, pilas armas ukanakaruw t"unjapxäna. Ukat machaq avionanakax jankʼakiw jaltxapxi, ukat asalto pistolanakaw warariski. Laq"a qinayanakax alaxpacharuw sartapxi.
  Tamaraxa, jan khuyapt"ayasisa nazis ukanakaru ch"axwasa, uka perla apthapisin katuyatayna, janïra q"ala kayupampi granada jaquntañkama:
  - Diosar iyawsasaxa, janiwa uywan nivelaparu qunt"asiñamäkiti: jaqixa janiwa ist"asir uwijakiti, janirakiwa q"añuchata cabritokiti!
  Anna kullakajj uñisirinakampi nuwasisa ukat qʼala kayunakapampi jiwañatak regalonak jaqontasaw akham säna:
  "¡Jaqinakan iyawsäwipat qullqi jikxatañax qurir wanu warantañamp sasiwa;
  Akulina, Pantera t"unjkasaxa, wali ch"amampiwa säna:
  - ¡Domingo ururu iyawsasaxa, ¡janiwa semananxa paqallqu viernes ururu puriñakiti!
  Victoria, nazis ukanakarux wali chiqaparuw pallapallanak jaquntäna ukat wali ch"amampiw jupanakar khuchhuqäna, ukat akham sänwa:
  - ¡Infiernon wiñay ninapar iyawsañax superstición ukan lechep t"amt"ayi, ukat religión ukan k"arisirinakax espumat apsusipxi!
  Olympias, mä heroe warmi, nazis ukanakar khuchhuqasa ukat q"ala kayunakapamp jach"a t"unjir granadanak jaquntasaw akham säna:
  - ¡Tocón ukat encinas ukanakakiw wiñay nina infierno nina naktäwirux iyawsapxi, jupanakax lip"ichit luratjam q"ala ch"iyjatäñapatakiw jaysapxi!
  Tamarax mä katuntat bazooka ukanw pallapallanak arsüna, q"ala talonanakap qhant"ayäna ukat chirp"äna:
  -¿Kunas wiñay infierno nina nina nakhanti? ¡Religioso kʼari jaqenakan bolsillonakapan qori qollqenakan lliphipitapa!
  Anna kullakajj uñisirinakaruw balamp jiwayäna ukat nazis ukanakar wali cheqaparjam jiwayasaw akham säna:
  - K"ari jaqinakax Diosampiw bolsillonakap linear lurapxi, ukat janiw ch"usat p"iqimpikix sallqjañarux katuyasipxi!
  Akulinax uñisirinakarux mä phallawimpiw ch"axwantäna. Qʼala kayunakapampiw mä granada jaquntäna ukat akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Religioso jan wali jaqinakax kimsa ñik"ut uwijanakat ch"iyjapxi, cabritonakan wajjranakap p"akjapxi, jupanakax ganancianakakiw llakisipxi, ukat iyawsäwix hackwork ukatakiw!
  Victoriax q"ala talonapampiw mä bomba de aserrín jaquntäna, uñisirinakaruw phallayäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Mä chiqap tatakurax vegetariano lobo ukar uñtasitawa, iyawsäwikiw chiqapar sarnaqañapapuni, ukat apnaqañapax jupatakikiw!
  Olimpiadas ukanakax ametralladorampiw uñisirinakarux jawq"japxäna. Uñisirinakaruw khuchhuqatayna ukat q"ala talonapampiw mä qutu granadanak ch"allt"äna, ukax León tank ukarux t"unjawayxänwa. Ukatxa akham sasaw arnaqasïna:
  - Kawkïr religionas mä cuento de hadas ukhamawa, ¡aka fantasía ukanx ganancias ukanakakiw chiqpachan fabulosas proporciones ukan jikxatasi!
  Ukhamaw imill wawanakax Grozny markanx jan axsaras ch"axwapxi. Ukat jan axsartʼirïñ tuqitxa wali jachʼa amuyumpiw uñachtʼayasipxi.
  Ukat yaqha imillanakax taqi ch"amampiw Astrakhan markar arxatapxi. Ukat jupanakax aeróbatica ukat fortaleza ukanakan juk"amp jach"a uñacht"ayapxarakiwa.
  Imill wawaxa wali suma nuwasi.
  Alenkax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna, nazis ukanakaruw ch"iyjäna, ukat kisunakap q"ala ch"allxtasaw chhuxriñchjasïna:
  - Khititï jaqinakar fideonak jinchupar warkt"añapatak jaytki ukax manq"at awtjatapuniwa!
  Anyuta, fascistanakaru akampi khuchhuqasa, iyaw sataynawa:
  - ¡Janiwa fideompi phuqt"atäkätati jinchunakama!
  Allax nazis ukanakarux mä phallawimpiw jaquqanïna, q"ala kayumpiw jiwayir ch"amampiw granada jaquntäna ukat jach"at arsüna:
  - Jisk"a fideos ukaxa mä manq"awa qhipa frescura ukata ukaxa chuyma ch"allxtayiri!
  Mariax wali amuyt"asisaw kisunakap uñacht"ayasa ukat q"ala kayunakapamp mä explosivo paquete jaquntäna:
  - ¡Janiw khitis Diosätap yatkchiti, ukampis jaqinakax Cristor uñtasitäkaspas ukhamaw sapa kuti ch"akkatat uñjasipxi!
  Marusya, Krauts ukar chhuxriñchjasa, ukax apsuwayiwa ukat blathered, agresivamente sonrisa:
  - Jaqix Diosan ch"amap apnaqañatakiw ch"amachasi, ukampis jichhakamax mä ch"akkatäwikiw katuqasi, ukax janiw divinatäkiti!
  Matryonax mä turno churäna, fascistanakaruw ch"uqt"äna ukat amigonakaparux wali ch"amampiw nayranakap ch"irmthapïna:
  - Jaqixa chuymapampiwa aski lurañataki ch"amanchasi, amuyunakapampixa aski yänakataki ch"amanchasi, ukatxa purakapampixa manq"aña manq"añataki ch"amanchasi, ukatxa qhiparuxa, kayunakapaxa ch"amakt"ayata, ¡mä p"iyaru ayxatata!
  Ukat Astrakhan markanx wali ch"ama ch"axwäwinakaw ist"asi. Volga jawir thiyankir markax soviéticos ukan arxatäwipanx wali wakiskiriwa. Ukat akanx ukham jan axsart"ir nuwasïwinakaw utji. Ukax mä hervidor ukham burbujaski ukhamawa.
  Ukat jachʼa, jiwayir avionanakax jankʼakiw pasapxi. Yu-288 ukax wali ch"aman maquinawa. Ukat jach"a ch"amampiw bombanak jaquntaraki.
  Alenkax arnaqasi, nazis ukanakarux mä phallawimpiw jaquqani, ukat q"ala kayumpiw granada jaquntawayi:
  - Maynixa gorila ch"ikhi yatiñanixa, mä kawallu uñtata yapuchaspa, allqamari uñtata manq"aspa!
  Anyutax q"ala kayumpiw jiwayañ regalo jiwayañ qalltäna, nazis ukanakaruw t"unjäna ukat akham sasaw arsüna:
  - Mä jaqix collar uchatäñapatakiw jayti, ukampis yapuchañatakix mä chivo de coerción ukamp jawq"jataw uñjasiñapa!
  Allax q"ala talonapampiw limón ch"allt"äna ukat akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Políticox jach"a bolsilloniwa, ukampis jupax mä jan yäqañjam bolsillo apthapirikiwa!
  Mariaxa, uñisirinakapar pallapallanakampi, sist"asïna:
  - ¡Mä político khititix chhijllasirinakarux alaxpachat phaxsi arsuwayki, apnaqawipar puritapatxa, phaxsi paisaje ukar jaytawayi, ukat manq"at awtjatax luminario ukar chhuxriñchjasi!
  Matryona kullakajj istʼasir larusisaw akham säna:
  - Sapa políticon saxrapax taqi ch"aman Diosan lantix ch"amanchasiwa, ukampis políticox wali juk"a talento ukaniwa!
  Marusyax uñisirinakaruw ch"axwantäna ukat jan axsarasaw jupanakarux ch"allt"äna, ukat akham sänwa:
  - Jaqix taqi ch"amanïñatakiw ch"amachasi, ukampis ¡progreso moral ukax janiw juk"amp sumaptaykiti!
  Imill wawanakax wali amuyt"asirïpkaspas ukhamawa.
  Ukat chʼaxwäwix jupanakan sarnaqäwiparjamaw lurasi. Kimsïr Reich markanx avionetas jet ukanakax yant"ataxiwa. Ukat akax mä juk"a jach"a arsuwirakiw URSS ukamp ch"axwañanxa.
  Chiqansa, Hitler chachax janiw sinti kusisitäkiti. Ch"axwäwix juk"ampiw sarantaski, ukatx Rusia markax qala chuymampiw sayt"asi, ukampirus atipt"arakiwa. Uka nuwasïwinakax mä volcán lakapans walpun colerasi.
  Octubre phaxsi tukuyaruw puri. Kalmykia markax taqpach katuntatawa, ukatx nazis ukanakax Daguestán uksanx nayrar sartasipki.
  Fascistanakan suma luratanakapax mä jukʼakïkchisa, sapa kutiw utji. Flota del Mar Negro ukax t"unjatäñampïskiwa.
  Uka t"unjir barcon taqpach tripulacionapax imill wawanakawa. Mä suma tripulación, chiqapar sañataki. Imill wawax chaleco uchatawa ukat q"ala kayukiw t"ijt"aski, muyu talonanakapax lliphipiski.
  Alicia, t"unjir comandantex jan axsarasaw crucero fascista ukar ataque lurañapatak kamachi. Mä torpedo uñstayi ukat akham arst"i:
  - Ch"axwawinxa, kunjamatixa mä suma teatro ukanxa, jutïri lurawixa janiwa yatiñakiti, ¡jachaqt"asiñaxa chiqapuniwa!
  Andriana, masipax mä taqpach imill wawanakaruw kamachi. Qʼala, muruqʼu talonanakapampiw lliphipis tʼijtjjapjjäna, ukat chhuxriñchjasipxarakïnwa. Jupanakajj mä aparato minaruw uñchʼukipjjäna.
  Andrianax akham sasaw jach"at arsüna:
  - Nayaxa iyawstwa taqpacha uraqpachaxa sartani,
  Fascismo ukax tukusxaniwa...
  Ukat intix qhant'ani - .
  ¡Comunismo thakhi qhant"ayaña!
  Verónica kullakajj nazis ukanakar mä cañón ukamp jawqʼjasaw akham säna:
  - Ch"axwawinx mä película ukar uñtasitawa: acción ukax captivadorawa, janipuniw aburrido ukhamäkiti, ukampis, ay, ¡chiqpachans jiwayaspawa!
  Mä t"unjiri q"ala kayuni, ch"uxña, jisk"a, wali suma imillanakampi, mä chiqat yaqha chiqaru jaltaski. Jupax mä pluma ukham jaquntatawa.
  Alicia kullakajj cincet lurat qʼala kayunakap chʼalljjtayasaw akham säna:
  - Jani jasa ch"amanïkstaxa, ch"axwañanxa suma samarañawa!
  Andriana, mä cañonat chiqaparu ch"axwasa, akham sänwa:
  - ¡Ch"axwañ yatiri imillax mä caballero ukhamawa!
  Aliciax chiqañchawayiwa, fusilamiento:
  - Janiwa, ¡jupax mä heroewa!
  Ukat nuwasirinakax larusisaw phallapxäna. Ukat jupanakax laxranakap uñacht"ayapxäna. Ukat suma uñnaqt"an kayunakapax wali sumawa, ukat cubiertan wila ch"akhanak jaytawayapxi. Ch"amani imillanaka.
  Ukat qʼala jan isinïpki ukhajja, talonanakapajj wali muruqʼu ukat suma uñnaqtʼaniwa.
  Alicia kullakajj kunjamsa katuntatäjjäna uk amtasïnwa, ukat nazinakajj mä jiskʼa wila chʼiyar chʼaphimpiw kayup chʼalljjtayasipjjäna. Akax jumax niya q"ala jan isinïtawa, estante ukan warkt"ata. Q"ala kayunakamax bloque ukarux ch"allt"atawa. Ukat junt"u varanakampiw chhuxriñchjapxi. Ukhamasti wila hierrox wila chuchukamaw phichhantatäxi.
  Alicia kullakarojj walja urunak tʼaqhesiyata ukat tʼaqhesiyataw uñjasïna. Ukampis uka tawaqux qhispiñ atipxatayna.
  Jupax guardia oficialarux qutan kawkhantix mä quri contenedor jaquntapkän ukx uñt"twa sasaw säna, ukax Sebastopol markat apsutäna. Fascista ukax ukaruw jaquntawayi.
  Ukhamajj Aliciajj taqe tʼaqhesiyatäkchïnsa, kusisitaw qheparäna. Ukat cadenanak apsusaw amparanakap chintʼat mä boter uchapxäna. Ukat qʼala kayunakapampi, estante patxan mä jukʼa phichhantatänwa, ukat mä pistola apthapisin pä fascistanakaruw chʼaxwantäna. Ukatxa, soganakap jistʼarasaw umamp jaqsuwayxäna. Jupajj wali yatiñampiw ukanak apsuwayjjäna. Ukat imill wawanakan respetatäñapatakiw yanaptʼäna.
  Departamento especial ukanx jupar arknaqañ yant"apxäna, ukampis Alisax oficiales especiales ukanakaruw mä accidente utjañapatak ajjsarayäna ukat ukhamarak mä perra ukham warkkatañataki. Jupanakax wallpa ch"uqt"asipxäna.
  Aliciax wali ch"axwañ tawaquwa...
  Ukat amuytʼasisaw akham qellqarakïna:
  - Verdugox hacharux mä arma ukham munasi, ukampis nuwasiñanx torpe yatiñaniwa!
  Andrianax uka tuqitx iyaw sataynawa, cincelat kayunakap jawq"jasaw akham säna:
  "¡Hachat sopa lurañax wali ch"amawa, ukampis kunatix mä heroico plumampi qillqt"atäki ukax janiw mä verdugo hachampi khuchhuqañjamäkiti!"
  Julianaxa wali suma tawaquwa. Jupax pecho ukat bragas ukanakan mä jisk"a tira rayada tela ukampiw uchasi. Ukampis jupax wali muspharkañawa ukat suma uñnaqtʼanirakiwa. Taqi t"unjir imillanakax q"ala kayunipxiwa ukat wali sallqjañ yatipxi.
  Kunawsatix alemanonakax katuntatäpki ukhax imill wawanakan muyu, q"ala talonanakap jamp"att"apxañapatakiw wayt"ata. Ukat katuntat jaqinakax istʼasisaw ukham lurapxi. Ukat imill wawanakan talonanakap ch"allt"asipxi ukat wali kusisitaw jamp"att"apxi.
  Julianax akham sasaw q"ucht"äna:
  - Jiwasaxa janiwa ñanqha lunthatanakaxa, .
  Ukat janiw jiwayañ munktanti...
  Ukampis qʼala talonanakajajj usutänwa,
  ¡Taqiniruw ajanupar chʼankhachañ munta!
  Chiqansa, imill wawanakax kuna askinaksa jikxatañ yatipxi.
  Andrianax q"ala talonanakap ch"allt"asisaw akham säna:
  - ¡Eh, machaq fronteranaka, ¡janiw larusipkti!
  Alicia kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Jan tukuskir posibilidades khitinakatix jan jupanakpachatak límites uñstayapki jupanakataki!
  Verónicax q"ala kayunakap ch"allxtayäna, q"ala talonanakap ch"allxtayäna, ukat kisunakap q"ala ch"allxtasaw akham säna:
  - ¡Ch"amani jaqixa janiwa jan aguantañjam amtanakampixa apnaqkaspati!
  Andrianax wali amuyt"asisaw kisunakap uñacht"ayasa ukat cañón ukamp pallapallamp säna:
  - ¡Jaqix Diosat jayarst"atawa, kunatix janiw macacot jayarst"kiti naturaleza ukar uñtasita!
  Verónica, nayrar sartasir nazis ukanakan jawiranakap chiqaparu ch"allt"asa, akham sasaw arsüna:
  - ¡Políticox ambición ukanx diosawa, métodos ukanx dios ukhamawa, ukatx resultados apnaqañanx mä outright khuchhiwa!
  Soviético imillanakax wali sum ch"axwapxi. Ukampis chiqans alemán ukanakax utjarakiwa, ukat bikinis ukat q"ala kayuni suma uñnaqt"aninakax utjarakiwa.
  Amuyt"añataki, Gerdax mä juk"a ch"axwiriwa.
  Jupampi masinakapampix Pantera-2 machaq tank ukan qunt"asipxäna.
  Imill wawanakax soviético soldadonakaruw ch"axwapxi ukat arnaqasipxi.
  Jiwasax jan wali lobonakätanwa, qhipäxar kutt"añax janiw jiwasatakix askïkiti!
  Ukat nayranakapampix ch"ipxtayapxi...
  Gerda kullakajj qʼala kayunakap apnaqasajj rusa pallapallanakaruw kayump taktʼäna ukat kusisitaw arnaqasïna:
  - ¡Khititix jakawipanx jan lobo ukhamäki ukax ñik"utaniwa, khititix jan zorro amuyunïki ukax wallpa ukham ch"uqt"atawa!
  Charlotte kullakax mä chiqap proyectil ukamp ch"allt"asirakïnwa, tanque soviético ukar mantasa, armadurap t"unjasa ukat jach"at arsüna:
  -Lobox manq"at awtjatapuniwa, chachax jan kusisitapuniwa, ukat politicox janiw mä arus chiq arskaspati!
  Christina, wali chiqaparuw uñisirinakarux ch"axwawayxi ukat tanques rusos ukanakarux jiwayir proyectil ukamp ch"allt"awayi, akham sasaw qhanañcht"i:
  - Zorrox wali aski ñik"utaniwa, ukampis zorrox políticonakat arsutanakapax janiw kuna askïkisa!
  Magda kullakajj uka aptʼasisaw qʼala kayunakapamp uñisirir pistola uñachtʼayäna, jawqʼjasaw akham säna:
  - ¡Mä cabrat lechex juk"ampiw utji, mä políticot sipansa, amuyunakapax uwijawa!
  Gerda, soviético autonakar chiqaparu ch"axwañ sarantaskakiwa, akham siwa:
  - Chhijllawinakanxa, políticonakax plaga ukat cólera ukanakanx ukhamawa, ukampirus políticonakax esquizofrenia ukanx juk"amp contagioso ukhamawa!
  Charlotte kullakax kimsa tunk pusiniruw ch"allt"äna ukat torreruw t"unjäna, akham sasa:
  - Politicox mä lobo nayraniwa, ukampis jupa pachpaw mä wakicht"at khuchhix tripa lurañataki!
  Christina kullakajj qʼala kayunakap apnaqasajj wali yatiñampiw uka proyectil jaqontäna ukat akham sänwa:
  - Mä políticox mä uwijawa, jupax león trono ukar ch"amanchaski, ukat kunapachatix patat purinxi ukhax mä zorro ukar tukuwayxi, wallpa chhijllawinakarux tripa!
  Magdax wali ch"amampiw akham säna, q"ala kayunakapampix autopropulsado pistola soviético ukarux jiwañ regalo apayäna:
  - Jupanakax janiw políticonakarux atinispkiti, ukampis voto churapxi, janiw musica ukx amuyapkiti, ukampis munañapampiw ist"apxi, janiw fideo manq"apkiti, ukampis munañapampiw ist"apxi!
  Ukat jupanakan Pantera-2 ukax wali ch"amampiw irnaqaski. Ukat uka proyectil wali chiqaparuw khitharaki.
  Alemania markan maquinapax taqpach tanques soviéticos ukanakaruw wali jan axsaras t"unjawayi.
  Gerdax ch"iyar jaquntawayi ukat q"ucht"araki:
  - Maya, pä, kimsa - ¡iwxt"awinak t"unjapxam!
  Charlottex wali chiqaparuw ninamp phichhantawayi, uñisirinakaruw ch"allt"i ukat sillp"i:
  - ¡Jiwasax akapachan juk"amp ch"amanïtanwa!
  Christinax q"ala kayunakapamp kimsa tunk pusini kayunak taypin ch"axwañatakix akham sasaw saraki:
  - ¡Taqi uñisirinakasarux bañoruw ch"allt"añäni!
  Magda kullakajj uñisiriruw jawqʼjäna ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Tata Pachaxa janiwa jachaqt"asiñaru iyawskiti!
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Ukat ñanqha oligarcas ukanakarux p"iqip churañäni!
  Charlotte kullakajj amuytʼasisaw mä bus soviético ukar mä conchampi chʼalltʼasajj akham säna:
  - Qurixa uñnaqapaki suma uñnaqt"aniwa, chiqansa aka metal, jaqinakaxa nayratpachawa t"aqhisiwayxi, jach"a jach"a tukuriruwa tukuwayxi!
  Christinax uñisirinakaruw ch"axwantäna, ukat amuyt"asisaw akham säna:
  - ¡Chuchup uñacht"ayasaxa, ¡warmitakixa mä chachatxa kimsa ñik"uta ch"iyjañaxa juk"ampi jasakiwa!
  Magda, uñisirinakapar ch"axwasa, qalltanx akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Imill wawanakan q"ala kayunakapa, chachanakarux galoshes ukar uchapxi!
  Chiqansa, tankankir imillanakax wali suma uñnaqtʼanipxiwa. Ukat warmi pilotonakax Fritz ukanakat sipanx juk"amp thayapxiwa.
  Albina ukat Alvina jupanakax universo ukanx juk"amp axsarkañ as ukanakawa. Jichhax niya phisqa patak avionanakax sapa mayniruw jaquqaniwayi. Marsella markakiw jupanakat nayranki. Juparux Gran Cruz de la Cruz de Hierro ukham uñt"atawa, flota soviética ukan 500 avionetanakapata. Ukampis Albinampi Alvinampix wali qhipatwa nuwasiñ qalltapxäna, ukatwa niyaw Marcelar atiptʼapxani.
  Albina ukat Alvina jupanakax Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukax quri roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampiw 500 avión ukanakatakix katuqapxäna.
  Ukat jichhax wila pilotonakampiw nuwasipxi.
  Albinax q"ala kayunakapamp botonanak ch"allt"i, phisqa aviones soviéticos ukanakaruw mä kutikiw jaquqani ukat arnaqasi:
  - Mä chachaxa botas tuqita yatiñanixa, ukhamaxa sapa kutiwa galoshes uchasi!
  Alvina, rusa avionanakaruw pallapallanak jaquntäna ukat qʼala kayunakapamp tʼunjäna, ukat akham sänwa:
  - ¡Warmin q"ala kayupax pachaparuw kuna botan galoshes ukar uchani!
  Albinax wali chiqaparuw soviético autonakar pallapallamp jiwayatayna, jupax amuyt"asisaw jaysatayna, kisunakap q"ala ch"uqt"asa:
  - ¡Mä chachax sapa kutiw q"ala warmi kayunakap uñch"ukiski ukax galoshes ukan qunt"asiñapa!
  Ukat panpacha imillanakax, mä qawqha Yaks juk"amp jaquqanisa, chhuxriñchjasipxänwa:
  - ¡Q"ala kayuni warmi kayu, talón manqharux wali sum mantaspa ukat galosh ukarux wali sum mantaspa!
  Ch"axwirinakax akan jach"a alturan uñjasipxi.
  Ukampis alemán jach"a pilotonakax utjchi ukhax Komsomol soviético suma imillanakax utjarakiniwa.
  Khitinakatix wali ch"amampiw nuwasipxi. Ukat Kimsïr Reich markankir walja jaqinakarux wali sum jaquqanipxaraki.
  Anastasia Vedmakova jupax uka apt"asiwayi ukat q"ala kayunakap apnaqasa, alemán jaqirux jaquqaniwayi ukat chhuxriñchjasiwayi:
  - ¡Mä chachax imill wawan zapatop ch"iyjañatakix manqhat mistuñatakiw wakicht"ata!
  Akulina Orlova, nazis ukanakar ch"axwasa, amuyt"asisaw akham säna:
  "¡Warmin q"ala talonampi kawkïr botas manqhat anqaru turkasma!"
  Anastasia kullakax Fritzes ukarux ch"allt"arakitaynawa ukat chhuxriñchjarakïnwa:
  - ¡Warmin q"ala kayupax khiti chacharus manqhat anqaruw turkañapa, qhipa bota ukhamäkchisa!
  Akulina Orlova, Focke-Wulf juparux thuqt"äna ukat sist"asïna, suma kisunakap uñacht"ayasa;
  - Mä jaqiru manqhat anqaru turkayaña munsta ukhaxa, zapato apsuñamawa, mä galosh ukar uchañ munsta ukhaxa, ¡talón uñacht"ayañamawa!
  Ukat imill wawanakax coro ukan q"uchupxäna:
  Mä ch"axwäwiw universo taypin utji,
  ina ch"usat t"unjañataki ukat jiwayañataki...
  Supayax qhispiwayi - .
  ¡Ukat jiwañaw jupamp chika jutäna!
  
  Ukat khitis uka jawir jarkʼaqani,
  Wila ukat loco jawiranaka...
  Mä haz láser ukaw templomar chʼalltʼani,
  ¡Ukat mä jukʼatwa uka jaqejj chhaqtjjäna!
  
  Ukat ukham jan waltʼäwinaka
  Umampi phuqhantat universo...
  Jaqinakan llakisiñapa
  ¡Llakinaka ukat tʼaqhisiñanak aguantañamawa!
  Imill wawanakax mä juk"a chiqaw sapxchispa. Chʼaxwäwix janiw kusisiñakïkiti. Ukampis uka pachparakiw kusistʼañanakas utjaraki.
  Pä alemán aspirantes pilotos, Eva ukat Gertrud, jupanakax Focke-Wulf asalto modificaciones ukan ch"axwapxi. Jupanakax soviético uraqin uñch"ukiwinakarux aire ukanw atacapxi.
  Eva, mä cohete jaquntasa ukat antutasa, akham siwa:
  - ¿Kunatsa wawaxa q"ala kayunixa, kunatixa warmina q"ala kayupaxa chachanakaru p"iqi chhaqtayaraki, yuqallanakjama!
  Gertrude kullakax coheteruw ch"allt"asïna, q"ala talonap pedal ukar ch"allt"asa ukat ejercito soviético ukan mä bunker ukar t"unjasa ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Warmi q"ala jan isin uñjañ munañax chacharux manqhat anqaruw turkakiptayi!
  Evax wasitatw ch"allt"äna, kimsa tunk pusiniruw ch"allt"äna, torrenak p"akjasinx amuyt"asisaw akham säna:
  - ¡Warmi isi apsuñatakixa, nayraqatax zapatopa suma uchasiñawa!
  Gertrude kullakajj suma kayupan qʼala, muruqʼu talonap apnaqasaw uñisiripar jawqʼjäna ukat akham sänwa:
  - ¡Chiqa pachaparu isi apsutaxa, mä empresaria warmixa kimsa ñik"uta ch"iyjani mä chachatxa!
  Evax mä cohetempiw bunkers soviéticos ukanakarux ch"allt"äna ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Tiempoparu uñacht"ayaski uka warmixa janiwa sarnaqiriru tukukaniti, chacharuxa walja zapatompiwa uchasini!
  Gertrude kullakajj soviético soldadonakar jiwayasaw akham säna:
  - Q"ala kayuni warmixa botas uchasiniwa chacharu, ukatxa galoshes ukanakaru uchani, ukatxa manqhata anqaru muytayani, ukatxa qhipa q"ala kayuruwa tukuyani!
  Aka chiqanx chiqans imill wawanakax lógica ukanipxi, janiw juparux takt"añjamäkiti. Ukat imill wawanakax q"ala kayukiw ukat bikini ukamp nuwasipxi.
  Ukat suma uñnaqt"an waynanakarux wal munapxi, ukat en general jupanakax super ukhamakïpxiwa.
  ¡Ukat qʼochuñ qalltapjjani ukhajja, patak jaqenakaruw jiwayapjjani!
  ¡Akanakax imill wawanakawa, pä tuqit askïpxiwa ukat wali suma uñnaqt"anipxiwa, ukhamat chachanakax chiqpachapuni manqhat mistuñapataki!
  . 5 JAQTHAPI.
  Grozny markax nazi soldadonakampi taqpach muyuntatänwa, noviembre phaxsit qalltasin 1943 maranwa tʼunjatäxäna. Imill wawanakamp chika batallón ukax caldera ukan jaltxasinx Shali markaruw kutt"awayxi.
  Nayratpachaw qullunaka ukat qhuru uraqinakax utjxäna, ukat arxatäwi katxaruñax juk"amp askïxänwa. Alemania markankir tanquenakajj wali pesajenïpjjänwa, jukʼampejj Maus sat tanquenakajj pesapjjäna, ukat qollunakan jupanakamp nuwasiñajj janiw chʼamäkänti. T-3 tank ukax nayratpach jaytatäxänwa, ukampis T-4 ukax mä versión modernizada ukanx wali luratawa. Ukax moralmente anticuado ukhamäkchisa. Ukampis T-34-76 sat avionampiw nuwasispa. Ukat mä suma nuwasïwiwa. Cañonapajj jukʼamp chʼamaniwa ukat kimsa tunka pusini cañonanakat sipansa jukʼamp velocidad de bozal ukanïnwa.
  Tamara ukat imill wawanakax Shali markan ch"axwapxäna. Imill wawanakax aka wali jach"a qullu ayllu - chiqpach marka - katxaruñ yant"apxäna.
  Suma uñnaqt"aninakax wali ch"amampiw ch"axwapxäna.
  Tamarax q"ala kayumpiw granada jaquntäna, mä phallawimpiw jaquntäna ukat jach"at arsüna:
  - ¡URSS markan Taykapataki!
  Anna kullakajj nazis sat jaqenakaruw fusilamp jiwayäna. T-4 juk"amp k"achachatax uka qullu pataruw makhatañ yant"äna. Uka tawaqux q"ala kayumpiw granada jaquntäna, Hitleran autop jaquqanisax chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jiwasan mama Tatapataki!
  Akulina, Fritz ukar pallapallanakampi ukat q"ala talonampi, jiwayir yänak hoja ukamp ch"uqt"at katuyasax, jach"at arsüna:
  - ¡Tayka markaxa qullanapuniwa!
  Verónicax uñisiriruw ch"axwantäna ukat q"ala kayunakapamp limón jaquntäna, ukat akham sänwa:
  - ¡Rusia markatakix jach"a jaqinakataki!
  Olimpiadas, aka jach"a warmixa, q"ala kayunakapampix nazis ukanakarux granada jaquntarakïnwa ukat chhuxriñchjarakïnwa:
  - ¡Comunismo ukatakixa!
  Tamaraxa, nazis ukanakarux chiqaparuw pallapallanakamp jiwayatayna ukat quqat ch"ukuñjam khuchhuqatayna, ukat akham sänwa:
  - ¡Ejercito ukan juk"amp encina quqanakax juk"amp ch"amaniwa, jiwasan arxatäwisax juk"amp ch"amaniwa!
  Anna kullakajj kisunakap qhantʼayasaw nazis sat jaqenakarojj wali cheqpach ukat colerat akham säna:
  "Taqeniruw tukjapjjäma" sasa.
  Tanque "León", jach'a k'añaskuxa mä jach'a cañón barril ukaniwa. Akax jupax qhipa 105 mm pistola ukaniwa, barril largopax 100 EL ukhawa. Ukat wali jachʼa pistolaruw tukuwayi. Ukat aka troncox jiwayir ch"amampiw mistu.
  Akulinax nazis ukanakarux bazooka ukamp phichhantawayi ukat arnaqasi:
  - ¡Comunismo pacharux jach"añchañapawa!
  Victoriax nina naktäwimp arnaqasiñampiw akham sasaw arsu:
  - ¡Rusia markan Heroes ukanakatakix jach"añchatäñapawa!
  Olimpiadas ukax nazis ukanakar ch"axwañamp ukat q"ala kayunakapamp granada jaquntasaw chiqanchawayi:
  - ¡Jach"a jach"a kankañawa!
  Imill wawanakax, amuyañasawa, phenomenal ukhamawa, ukat wali suma jaqinakawa. Ukat jachʼa jachʼa tukutapajj wali jachʼawa.
  Tamarax uñisiriruw ch"axwantäna ukat kisunakap q"ala ch"allxtasaw akham siwa:
  - ¡Rusia markataki ukhamaraki libertad ukataki tukuyañataki!
  Annax uñisirinakaruw pallapallanakamp jiwayasax q"ala kayunakapamp granada jaquntasax wali ch"amampi akham siwa:
  - ¡Chuymanaka maya ch"allxtayapxañäni!
  Ukat masinakaparux wink"i.
  Akulinax ukhamarakiw mä phallawimp phichhantañapa, uñisirinakaparux ch"uqi ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntata, ukat arnaqasi:
  - ¡Teja tuqi atipt"awinakajataki!
  Akulina Petrovskayax janiw mä sapürunjam imill wawakiti. Jupajj walja jan walinakanwa pasañapäna. Yamas lunthatasin katjataw uñjasïna, ukat katuntatäjjänwa. Ukat mä centro de detención juvenil uksaruw sarayäta. Ukhama, janipuniw kunas paskaniti, nayax qhispiwaytwa. Qʼala kayukiw chhijchhi taypin sarnaqäna, ukampis jukʼamp kʼumara ukat chʼamanïxänwa.
  Victoria kullakax wali colerasiñampiw ch"axwaski. Uñisirinakaruw mä phallawi churäna. Krauts jupanakax ch"axwawimpiw jaquqanipxi. Ukat qʼala kayunakapampix mä granada jaquntäna. Uka motocicletajj tʼijtjjänwa.
  Uka tawaqux akham sasaw cooed:
  - ¡Ch"amani fronteranakat sipansa!
  Olimpiadas ukax wali sallqa colerasiñampiw ch"axwapxi. Jupan jawq"jatanakapax wali ch"amaniwa ukat t"unjatarakiwa. Chiqpachansa jupax mä monstruo tawaquwa. Ukat ukhamatwa uñisirinakaparux jawqʼjaraki. Ukatwa jupax fascistanakarux ch"amampiw chhaqtayi. Janiw jupanakarux mä jisk"a ch"am churkiti.
  Olimpiadas ukax pulmonanakapan patapanw arnaqasi:
  - ¡Comunismo cósmico ukar jach"añchaña!
  Tamara, nazis ukanakar ch"axwasa, akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Lenin comunismo ukar jach"añchaña!
  Annax uñisirinakaparux pallapallampiw phichhantawayi ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡URSS markatakixa!
  Akulinax uñisirinakaparux khuchhuqasi ukat qhuruchasi ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Jach"a aeróbatica ukanakataki!
  Victoria, fascistas ukanakar ch"axwasa, akham sasaw arsüna:
  - ¡Juk"ampi phenomenal atipt"awinakataki!
  Olimpiadas ukanakax Hitleran tank ukar t"unjasax akham sasaw arsüna:
  - ¡URSS markan comunismo ukataki!
  Tamarax ukhamarakiw ch"axwaski. Wali chiqaparuw ch"iyar jaquntawayi, uñisirinakarux chiqaparuw ch"allt"i. Mä cuchillo ukham sawuña ukat chhuxriñchjasiña:
  - ¡Comunismo pachanakaru jach"añchaña!
  Anna kullakajj fascistanakaruw balamp jiwayasa ukat guadapapan cheqaparjam columpionakampi khuchhuqasajj akham siwa:
  - ¡Jach"a jach"anchawi heroes ukanakataki!
  Ukat qʼala kayunakapampi granadanak jaquntaraki. Akax mä warmiwa.
  Akulinax Krauts ukarux khuchhuqawayi ukat agresivan arnaqasi:
  - ¡Comunismo ukatakixa!
  Ukat musculoso cuerpopajj chʼalljjtayasirakiwa.
  Victoriax fascistanakaruw atipt"araki. Ukat qʼala kayunakapampiw uñisirinakaparux jiwayañ regalonak jaquntäna ukat jachʼat arnaqasïna:
  - ¡Akapachan jach"a kankañapataki!
  Olimpiadas ukanx uñisirinakaruw ch"axwapxaraki. Jupanakarux mä batonjam jaquqani ukat arnaqasi:
  - ¡Jach"a comunismo ukar jach"añchaña!
  Ukat qʼala kayunakapampix jiwayir chʼamampiw granada jaquntäna, uñisirinakaparux tʼunjaraki.
  Ukhamaw phisqhax uñisirinakarux ch"axwapxäna, ukat khuchhuqañäni, ukat tukjañäni, ukat muyuñäni.
  Alemananakax sayt"ayatäpxänwa ukat q"al ch"amakt"ayapxäna. Aka chiqanwa chʼamäxäna, ukat chʼaxwapxäna.
  Aka chiqanx gas lanzadores ukanakax nina nakhantayapxi ukat agresivan sarnaqapxi. Ukat jupanakax posición soviética ukanakaruw t"unjapxi.
  Hit ukat "Sturmtiger" jaya chiqat, uñisirinakaruw - Wila Ejército ukar.
  Alemán imillanakax autopropulsado pistola "Oso" ukaruw uñch'ukipxi ukat ukampiw uñisirinakarux ch'axwapxi. Ukat chiqpachansa ukat wali sumwa chhuxriñchjasipxätam. Ukat mä proyectil ukax mä centro chikatani pesaje ukaniwa, ukax trincheras soviéticas ukat bunkers ukanakaruw ch"iyjayi.
  Warrior Frida kullakax akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Jiwasan jach"a Kimsïr Reich ukataki!
  Ukat masinakaparux wink"i. Uka qhipatx q"ala kayuni fascista imillanakax wasitatw ch"axwapxani.
  Ukat t"ijt"i, q"añuchata ukat t"unjiri. Ukat chʼalltʼaskäna ukhakiw mä cráter taqpach uñsti, ukat oraqejj wali juntʼütatwa tʼijtʼi.
  Jïsa, alemanonakaw soviético soldadonakar qʼal katuntasipki. Nayrïr TA-152 avionanakat maynïrix alaxpachan jalnaqt"aski. Walja amtani auto, Focke-Wulf ukar uñtasita, ukampis juk"amp nayrar sartata, jank"aki, ch"aman armanakampi ukat armaduranakampi maniobrar. Mä ch"axwañ avión ukhamarak ataque avión ukham apnaqasispawa.
  Soviético soldadonakatakix uka autox, sañäni, mä jach"a jan walt"äwiruw tukuspa.
  Helgax TA-152 ukaruw jaltxatayna ukatx mä par tanques soviéticos ukanakaruw atacatayna, jupanakax Shali ukar jak"achasiñ munapxi. Imill wawax chiqaparuw ninamp phichhantawayi. Jupax nayrïr kimsa tunk pusini torrepan tejap p'akjasin jach'at arnaqasi.
  - ¡Nayaxa ch"axwiri suma uñnaqt"aniwa!
  Ukat ukat payïr autoruw atacaraki, uka autojj jankʼakiw sartañ yantʼi. Ukampis cajas de cambios mayjtʼayañajj janiw ukhamakiti.
  TA-152 ukax aka jan walt"ayat jaqirux mä cañón 37 mm ukampiw mantaraki.
  Helga kullakajj akham sasaw jaysäna ukat akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Ukax nayaruw irptawayitu, kawkirus irptawayitu, ukax nayaruw irpawayitu!
  Ukat jupax jupa pachpaw uñch"ukisïna... Akax Yak-9 juparuw atacañ yant"i. Alemán tawaqux q"ala kayumpiw gatillo ch"allt"asax jank"akiw jaquqani ukat jan axsarasaw nayranakap ch"irmthapi, akham sasa:
  - ¡Chiqpachansa wali jach"ätwa!
  Helga kullakajj wali jachʼa jachʼa tukur tawaqokïkaspas ukhamawa. Ukat uñisirinakapampix wila wartañ yantʼanak luraraki.
  Ukat jupax chhuxriñchjasispa ukhaxa, janiw khitirus sinti jach"äkaspas ukhamäkaniti.
  Helgax soviéticos autos ukanakaruw ch"axwayi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Kunatsa, janiwa amuyunakamarjama jakañaxa utjkaspati!
  Ukat qʼala talonanakapampix volanteruw chʼalltʼasi. Akax imill wawawa - taqi imill wawanakaru, imilla.
  Ukat ukax thuqt"añ qalltaspa ukhax...
  Albina ukat Alvina alaxpachanx wali ch"amanchataw ukat nuwasir ch"axwirinakäpxaraki.
  Ukat imill wawanakax, rusa avionanaka, t"unjasipxi, jakäwix wali askiwa ukat jakäwix wali askiwa sasaw amuyapxi.
  Ukat qʼala kayunakapampix avionan pistolanakap kawkhantï uñchʼukipki ukanakaruw uñchʼukipxi. Soviético autonakajj janiw qhespipkaniti. Ukat imill wawanakax ukham jawq"japxäna. Jupanakax janiw mä jisk"a ch"am churapkiti.
  Jisa, nuwasir imillanakaw utjäna
  Jisa, jupanakax juk"amp sapxiwa...
  Jupanakax jan axsarasaw Rusia markar nuwantapxäna,
  ¡Chiqpachansa Supayan sañ muni!
  Albinax ch"axwañ formación ukan nuwasir jaqiwa ukat pulmonapan patapanx jupa pachpaw arnaqasi:
  - ¡Nayaxa wali jach"awa, nayaxa! ¡Super campeón ukax wali askiwa!
  Ukat qʼala talonampix tecladoruw chʼalltʼasirïna ukat uñisirinakaparux jiskʼa jiskʼa tʼaqanakaruw chʼiyjäna.
  Alvina, uñisirinakapar ch"axwasa, pulmones patat arnaqasi:
  - ¿Khitinakarusa quqa taypina jikxatañäni?
  Ukat khitinakarus quqa taypin jikxatañäni...
  ¡Janiw ukampi sawkasiñäniti,
  t"aqa t"aqaruw ch"iyjañäni!
  ¡Jichhax ch"iyjapxäma!
  Ukat qʼala talonapampiw enemigopar jiwayañjam qhumanttʼani. ¡Aka imill wawax taqi imill wawanakatakix wali suma tawaquwa!
  Warrior ukax juk"amp ch"axwañ hack. Ukat ukhama chʼaxwiri ukat pantera ukham nuwasirjama.
  Ukat jach"a alemán pusiniw ataque ukankapxi. Astrakhan markax wali ch"amampiw ch"axwaski. Ukat soviético soldadonakan utanakapsa walja tʼunjapxi.
  Ukat jiwapxi, ukampis janiw aynachtʼapkiti. Ukham qala chuyman nuwasiñanakax wali chʼamawa.
  Chiqans Gerdax nayrïr chiqankiwa, ukat nuwasiñatakis wakicht"atawa. Ukatwa jupax ch"iyar jaquntawayi, kunjamatix Robin Hood warmix bikini isimp isthapt"atäki ukhama. Ukat akax taqpach thaya warmiwa.
  Ukat jupax ukhamarakiw mä escarlata chuchu uka waynan lakapar ucharaki.
  Jupan "Pantera"-2 ukax irnaqaskiwa. Ukhamarus, mä juk"a mayjt"at modificación tanque ukax imill wawanakan 75 mm 100 EL cañón ukamp apkatatawa. Ukax punchy ukat juk"amp jank"ak nina naktäwiniwa. Ukat conchas ukanakan suministropax 88 mm cañón ukan suministropat sipanx juk"amp jach"awa.
  Gerdax q"ala kayunakap apnaqasaw ch"axwaski ukat chhuxriñchjasi:
  - Maya, pä, kimsa... ¡Napalmampi p"akjaña!
  Charlotte kullakajj jupar arknaqasaw pallapallanak jaqontäna ukat akham sasaw akham säna:
  - Pusi, llätunka, phisqa - jank"aki anatt"añäni!
  Christinax ch"ankhampiw jawq"jatayna, tanque soviético uksa p"akjasa ukat chirp"asisaw akham säna:
  - Nazis ukanakan ch"amapatakix jan axsarasaw ch"axwañar sarañäni...
  Magda kullakajj qʼala kayumpiw pallapallanak arsüna ukat wali chʼamampiw chillqtäna:
  - Ukat taqiniruw jiwayañäni - taqi comunistanakaru!
  Imill wawanakax wali qhuru ukat sintipuniw sarnaqapxi. Ukat jupanakan "Panther"-2 ukax mä bus soviético ukarux chiqaparuw t"unjawayi.
  Imill wawanakax chhuxriñchjasipxi ukat q"uchupxi:
  - Jiwasana pachasaru jach"añchaña...
  Ukat Elisabetasti kimsa tunka pusini jaqinakarux mä sallqa ataque luraraki. Ukat qʼala talonampi gatilloruw chʼalljjtayasi. Ukat uñisirirux t"unjawayiwa, chhuxriñchjasa:
  - ¡Comunismo utjpan!
  Catalinax q"ala kayunakapamp jiwayir proyectil apayani, uñisiriruw ch"allt"i ukat pulmones patat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Jach"a Rusia markataki!
  Elena kullakajj fascistanakaruw pallapallanak jaqontäna. Uka conchax Pantera ukan nayraqataparuw ch"allt"äna ukat ricochetänwa.
  Imill wawaxa akham sänwa:
  - ¡Jiwasax comunismo ukanipxañäniwa!
  Efrasia kullakajj qʼala kayunakapampiw uñisiripar jawqʼjarakïna. Jupax T-4 ukarux ch"ankhampiw ch"ankhachatayna ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Comunismo ukar jach"añchaña!
  Ukanakax nuwasir imillanakawa. Ukat kunjamsa ch"axwapxi, conchas ukanakax wali sumaw t"ijtapxi, ukat kimsa tunk pusinix pachpaw sarnaqapxi. Ukham yant"añakiw wakisi, ukham autot sarnaqañan katjasiñamawa. Ukax wali ch"amawa.
  Ukampis imill wawanakax mantapxi, ukat bikini ukamp nuwasipxi ukat q"ala kayunak apnaqapxi. Ch"axwirinakax wali suma uñnaqt"anipxiwa, wali muspharkañarakiwa.
  Ukat jupanakax chhuxriñchjasipxätam ukhax janiw khitirus sinti jach"äkaspas ukhamäkaniti. Ukat sallqa colerasiñampiw conchanak khitapxi.
  Elizabeth kullakajj qʼala kayunakap apnaqasajj uñisirinakaruw chʼajjwayäna ukat uñisirinakapar tʼunjasajj akham sänwa:
  - ¡Comunismo amuyunakaru jach"añchaña! ¡Jach'a Awki Markasan jach'añchatäpan!
  Catalinax pallapallarakïnwa, q"ala kayunakap apnaqasa, Krauts ukar ch"allt"asa ukat chhuxriñchjasa:
  - ¡Awki markataki ukhamaraki atipjawi tukuykama!
  Elena kullakajj uñisirinakapar balamp jiwayasaw wali chʼamampi jaysäna, perla kisunakapsa uñachtʼayasa ukat zafiro nayranakapampi chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana comunismo cósmico!
  Efrasia, uñisiriruw ch"axwantäna, jach"a, phenomenal exactitud ukamp jawq"jasaw akham säna:
  - Pachamamataki ukhamaraki Stalin-ataki - ¡hurra!
  Imill wawanakax qhanaw t"ijt"apxi, ukat jupanakax kuns lurapxaspawa...
  Diciembre phaxsin 1943 marax niyaw purinxäna.
  Alenka ukat jupan equipo ukapampiw Astrakhan markan ch"axwapxaraki ukatx waliw ukan warkt"asipxi. Heroína ukax ch"axwaski.
  Alenkax mä phallawi churaraki, nazis ukanakan línea ukarux khuchhuqaraki, ukatx q"ala kayunakapamp jiwañan regalop jaquntawayi ukat arnaqasi:
  - Mä chachax gibón ukar uñtasitawa, ukakipkarakiw, llakt"asiñjamawa, juk"ampirus amuyt"awipanx ch"amapat sipanx juk"ampiw!
  Anyuta, uñisirinakarux pallapallanakampi ukat uñisirinakar khuchhuqasa, q"ala talonapampiw uka paquete explosivo ukx churäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Jaqixa asnu qala chuymani, león jach"a amtanakaniwa, ukampisa chiqpachanxa cabra ukhamawa!
  Alla, Fritz ukar chiqaparu ch"axwasa, akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Chachaxa warmitakixa mä slopjamawa wakatakixa, janiwa jani ukaxa lurañjamäkiti, ukampisa jak"achasiñaxa jik"asiwa!
  Mariax fascistanakaruw pallapallamp jiwayatayna, jupax amuyt"asisaw jaysatayna:
  - Warminakan bañopan mä chachampi bañompix kunas mayacht"asipxi - warminakax chachanakarukiw chhuxriñchjasipxi!
  Marusyax nazis ukanakar khuchhuqasa ukat q"ala kayunakapamp granadanak jaquntasaw akham säna:
  - ¡Warmixa mä k"ari ch"uqi ch"uqixa, kuna leonarusa manq"aspa, ch"uqi ch"uqimpi!
  Matryona, fascistanakar khuchhuqasa ukat mercenarios ukanakar q"ala kayunakapamp t"unjasa, akham sasaw jisk"at arsüna:
  - Warmixa ch"axwiri yuqalla jaqiru munasi, jani jaqiru jawq"jkanixa janiwa jakkaniti!
  Alenka, Fritz ukar pallapallanakamp jawq"jasaw akham säna:
  - Warmixa khuchhi wajjranakjamawa chachana munasi, chachana churata mä p"iqi ch"ukuñakiw wali askixa!
  Ukat qʼala kayuni imill wawanakajj larusipjjerïnwa, kisunakapsa qʼala chʼiyjasaw granadanak jaqontapjjerïna.
  Warrior imillanakax t"ijt"asipxiwa. ¡Jupanakan naturalezapawa nuwasiñaxa, jupanakan naturalezapawa nuwasiña!
  Ukhamaw jupanakax janiw Astrakhan ukar jaytañ munapkiti. Aka chiqankir imillanakax chiqpachapuniw ch"axwapxi.
  Tercer Reich ukan pallapallanakan ch"amanakapax wali jach"awa. Aka chiqan machaq tank divisiones ukanakax wali ch"amaniwa. Tankanak lurañax juk"ampiw jilxattaski. Janiw bombardeo ukanakax utjkiti, África uksan italiano, francés, belga ukat holandés ukanakan yänakapat irnaqäw churañax wakisispawa.
  Ukat África uksat petroleo, tungsteno ukat walja elementonak apsuñataki, uranio uksa apsuñataki.
  Mä arunxa, machaq tankanakaw lurasiski. Jisk"atpachax "Pantera"-2 ukan uñstatapax, juk"amp jark"aqatawa ukat juk"amp jach"a armat, juk"amp ch"aman motorani, ukax ch"axwäw saräwiparux wali ch"amanchawayi.
  Ukanx juk"amp juk"ampiw tanques ukat avionanakax utji. Yu-488 ukan irnaqañax niyaw tukuyatäxi. Nayrïr avión producción del Tercer Reich ukax pusi motoraniwa. Wali ch"amani ukat jank"aki. Ukax wali jach"anchatawa, mä juk"a ch"iqa ch"iqa utjatapawa, ukatwa bombardero ukax 700 kilómetros por hora ukharuw jaltxaspa. Ukax sañ muniw soviético ch"axwirinakax chiqpachans janiw juparux katjapkaniti.
  Ukhamat URSS markax machaq jan walt"äwiw utji. Chiqpachans Ejército Rojo ukan ch"amapax tukusxiwa. Yatiqañ utan wawanakax maquinanakaruw uchapxi. Tunka pusini marani wayn tawaqunakax ch"axwapxi, niya oficial ukhama. Chiqansa, yuqall wawanakax wali chʼamanïpxiwa, ukat jila partex wali suma nuwasiripxiwa. Waynäkasinxa, jukʼamp facilakiw imantasisax mä quqar makatañataki. Ukat pallapallanakan yatiñanakapax jukʼamp jankʼakiw yatxatatäxi. Wayn tawaqunakax jilïr jaqinakjamaw nuwasipxi; Ukat psicológicamente wawanakar ch"axwañax juk"amp ch"amawa.
  Alemanes jupanakax walja warmi francotiradoranakanïpxiwa, ukat kawkir warmis wali jisk"a ch"axwirinakar ch"axwañax ch"amäspawa ukat p"inqachañawa...
  Jïsa, tunka pusini maranïkasaw URSS markan soldadonakar mantañ qalltapjjäna. Ukat jubiladunakarux armas ukar uchapxarakïnwa. Uka soldadonakanjja jukʼamp warminakaw utjäna. Uka chiqap chacha warmix juk"ampirus taqi chuymaw tanque ukat aviación ukan soldadonakar katuqatäna, ukat francotiradores ukham katuqatäna. Warminakax suma francotiradoranakäpxiwa. Ukat niyakejjay chachanakat sipansa jukʼamp jiskʼäpjjchejja, tankinakan nuwasiñatakejj jukʼamp sumaw jikjjatasipjje, ukat aviación ukan nuwasiñas utjarakiwa. Jila partejja, wayn tawaqonakajj tankinakanwa nuwasipjjarakïna. Uñt"añasawa, yuqall wawanakax juk"amp sensitivo ñik"utanïpxiwa, ukat avionanakapas tankinakapas jilïr chachanakat sipanx janiw juk"amp ch"axwañax utjkiti. Wayn tawaqunakax francotirador ukham lurañanx janiw jan walïpkiti. Mä yuqall wawax jukʼamp jiskʼa chʼiwiruw jalnaqtʼaspa, disfrazasispa jan ukax mä quqaruw makataspa. Walja kutiw ejercitox tunka pusini marat aynacharu ch"axwirinakamp jikisiñ qalltapxäna.
  Ch"axwawix jaqinakan ch"amapampiw tukusi. Ukat uka territoriojj jukʼamp jukʼampiw URSS markan apnaqatäjje. Ukat walja infantería japonesa ukanakamp nuwasiñaw wakisiraki. Ukat samurai tankinakax wali sumawa, juk"ampirus autopropulsadas armas ukanakax wali askiwa. Ukhamarakiw serie ukanx mä tanque medio ukamp uñstapxäna, ch"amapax T-34 ukar uñtasitawa, ukatx armadura frontal ukanx juk"amp ch"amaniwa.
  Ukhamajj Japón markar jiskʼachañajj jan walipuniwa. Ukat ukampi nuwasiñatakix pallapallanakaw munasispa.
  Stalin jupax axsarañjamawa ukat juk"ampiw colerasiski. Diciembre phaxsit 25 urunak saraqatarux 1943 maranx mä kamachiw apsutäna, khitinakatï katuyasipkäna ukanakan familiaranakaparuw balamp jiwayatäpxani, tunka payan marat jila wawanakarus balamp jiwayapxañapataki, ukat sullkanakaruw colonia de trabajo ukar khitapxañapa.
  Destacamentos de barraje ukanakax juk"ampiw apnaqatäna. Ukat jupanakax juk"amp ch"amampiw ch"axwapxäna, ukat t"aqhisiyañ apnaqapxäna.
  Stalin chachajj jan aguantañjamäjjänwa. Beria markax nayrïr kutiw nazis ukanakamp sapa mayni suman jakasiñ amtañ yant"äna. Ukampis Hitler chachajj janiw sumankañ munkänti. Jupajj URSS markar qʼal katuntañ munäna. Ukatjja, aliadonakapajj janiw jupajj apnaqkaspati, janirakiw kuns lurañjamäkiti.
  Jet avionanakax Tercer Reich ukan lurasiwayi. Nayraqatax ME-262 ukawa, ukampis aka ch"axwirix juk"amp atiniskañ motoranakaw munasïna, ukhamat jan sinti ch"axwañapataki.
  Arado bombardero ukat Yu-287 uka proyecto ukanakax suyt"añjamaw uñjasi.
  Machaq TA-152 ukax uñacht"ayiw wali suma lurawipanxa, mä walja amtanakan auto ukhamarak wali jaya. Jilapachax alemán pallapallanakax jichhakamax aire ukanx juk"amp ch"amanïpxänwa. Ukhamarus Yaks ukat Laggies soviéticos ukanakax aluminio jan utjatapatx juk"amp llamp"u ukat jan sinti maniobrañjam autos estándares ukanakaruw tukuwayi. Ukhamat aviación soviética ukan calidad ukax mä nivel crítico ukar jilxattawayi. ME-309 ukax ch"aman armanakapampix, maniobrabilidad ukan jan walt"awinakapat amuyt"asa, soviéticos autos ukanakarux sum atipjatayna, ME-109 ukarux yaqha chiqar sarxatayna. Ukat TA-152 ukax Focke-Wulf ukan lantiw utjañapäna.
  Ukhamat alemanes ukanakatakix taqi kunas juk"amp jan ukax juk"amp hockey... Ukampis uka tecnología tuqit irnaqañax utjaskakiwa.
  Amuyt"añataki, machaq uñstawimp nayrïr tanquex Lev-2 ukhamaw sasaw arsuwayapxi. Transmisión ukat motor mä unidad ukar tank nayraqatar uchasax, ukat torreta qhipäx tuqir uchasax alemanes ukanakax árbol de levas ukar qhispiyapxäna ukat auton alturap jisk"achapxäna. Ukatwa "León"-2 ukax juk"amp k"achachata, ukat ukatw juk"amp jank"ak tukuwayi.
  Ch"axwäw pachan jan walt"awinakapatxa, URSS markanx niyaw jach"a tanques ukanakax tukusxäna, niya taqpach serie ukanx T-34-76 ukarjam mayacht"ataw uñjasiwayi. Ukhamat nazis jupanakax machaq tank jach"a lurañ amtanx janiw lado armadurax sinti thixni lurañ amtapkänti. Ukat "León" ukax phisqa tunk phisqhan toneladanakaruw purispa, motorax 1200 caballos de fuerza ukaniwa. Ukampirus Lev-2 tank ukan pesaje ukax juk"amp jisk"achasispawa, pistolan calibre ukar jisk"achasa. Nayrïr uñacht"äwix qhanaw redundante ukar tukuwayxi. Ukhamarus kimsa tunk pusini armaduranakax jan suma armaduranakanïpxänwa, ukat 37 mm, jan apnaqat alemán armas ukanakas niyaw jupanakar mantañ qalltawayxäna.
  Stalin jupax qhanaw freaking out... Ukat jupax qhixu qhixunak ukhamarak llijullijunak jaquntäna... Ukampis janiw kuns lurañjamäkänti...
  Machaq mara urunxa, alemanes jupanakax Astrakhan uksan jan jaqini chiqaruw Volga delta uksanx nuwasiñ qalltapxäna. Walja jawir jark"aqirinakan utjatapa, ch"ama uraqinaka ukat Caspio qutar jak"achasiñax Wila Ejército ukarux Astrakhan markan arxatäwip ch"amanchañapatakiw yanapt"äna, ukat Stalingrad markat sipans juk"amp sum katxaruñapataki. Ukhamaraki, soviético imillanakax jan uñtasit heroísmo uñacht"ayapxäna.
  Ukat Cáucaso uksanx juk"ampirus juyphi pachanx qullunak taypin sarnaqañax wali ch"amawa. Chiqansa, alemanonakax Caspio sat qutan jukʼamp suma quta thiyanwa sarnaqapxäna. Makhachkala markax fronteraruw tukuwayi, kawkhantix soviético soldadonakax taqi ch"amap mä puñchur apthapisin nazis ukanakar jark"añ yant"apxäna.
  Ukampis janiw municionanakax utjkänti, ukax quta tuqikiw puriyatäna...
  Tamara kullakajj qʼala kayuni imill wawanakan batallónapampiw wal nuwasïna.
  Ch"axwirinakax qala chuymampiw nuwasipxäna ukat jan uñtasit heroísmo ukat jach"a jan axsart"as uñacht"ayapxäna.
  Ukat niya qʼala jan isinïsaw juyphi pachansa, thaya pachansa nuwasipxirïna.
  Tamarax q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat mä phallawimpiw jaquntäna, uñisirinakaruw khuchhuqasa ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡URSS markatakixa!
  Anna kullakajj qʼala kayunakapampiw mä granada jaqontäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Comunismo ukatakixa!
  Akulinax mä suma amtampiw ch"axwawayxi, uñisirinakaruw t"unjawayxi ukat jach"at arsüna:
  - ¡Rusia markan jach"a kankañapata!
  Victoriax uñisiriruw ch"allt"äna, uñisirirux khuchhuqañ qalltäna, barbap mä navaja ukham khuchhuqäna ukat akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡URSS markax sayt"asiniwa!
  Olympias, uñisirinakaruw pallapallanak jaquntäna ukat q"ala kayunakapamp mä explosivo paquete jaquntäna, ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Awki markataki ukhamaraki atipjawi tukuykama!
  Ukhamatwa imill wawanakax nuwasipxi. Jan chʼamanïsa ukat wali amtampiw kuns lurapjje.
  Tamara, ch"axwañkamax akham sasaw qhanañcht"awayi:
  - ¡Supayaxa janiwa jupanakaruxa aptkaniti ukatxa jiwasaxa apxaruñäniwa!
  Aka chiqan ch"axwawix brutal ukhamarak pachpa pachanx constructivo...
  Anastasia Witchakovax alaxpachan ch"axwaski... ajanupax colerasiñampiw t"ijt"awayxi, ukat jupax chhuxriñchjasi:
  - ¡Comunismo pacharux jach"añchañapawa!
  Ukat qʼala kayunakapampix avión cañón ukarux kawkhantï uñchʼukipki ukaruw uñachtʼayi ukat uñisirinakan avionanakaruw jaquqani, ukat uka qhipatxa:
  - ¡Trabajo ukan suma sarantäwipataki!
  Akulina Orlova, uñisirinakapar t"unjasa, jan axsarasaw arnaqasi, kisunakap qhant"ayasa:
  - ¡Ukham jach"a comunismo ukatakixa, taqpacha planetan!
  Pilotojj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Wawanakasa uñt"apxistuwa!
  Ukat q"ala kayunakapampix avión cañón ukarux kawkhantï uñch"ukipki ukaruw uñacht"ayi, ukat uñisiriruw t"unjaraki, ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Comunismo pachan sutiparu!
  Uñt"añäni, imill wawax terminador ukhamarak nina nakhaskir nina nakhantayatawa. Janiw kuna volcanos ukampi chikachasiñapäkiti.
  Akulina Orlova kullakax akham q"ucht"awayi:
  - ¡Jichhax mä juk"a pachaw Diosar iyawsäwit samkasta, wali q"ixu q"ixu, janiw mayisiñ munkti!
  Ukat uka suma uñnaqtʼan tawaqunakarux wali chʼamampiw nayranakap chʼiyjäna.
  Akax aka chiqan ch'axwawinakawa...
  Ukat imill wawanakan avionanakapax nayra pachankiwa. Ukat ukax jupanakan jach"a jan walt"awipawa. Ukat ukhamaraki llamp"u ukat jan sinti maniobrable...
  Chʼaxwir yuqall wawat mayniruw jaquqanipxäna, ukat janiw paracaidistampi saltañatak tiemponïkänti. Ukat chiqpachansa akax wali jachʼa luräwipawa.
  Imill wawanakax thaya tuqin nuwasipxi ukat kusisitaw jikxatasipxi...
  Albina ukat Alvina jupanakax suma ME-309 ch"axwirinakan ch"axwapxi ukat chiqans jupanakax activamente puntuaciones ukanakaw jikxatasipxi.
  Imill wawanakax wali jach"añchasipxiw suma sarantäwipatxa...
  Albinax mä avión soviético ukarux wali suma q"ala kayumpiw jaquqanïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jiwasan águilas ukanakataki!
  Alvinax kimsa rusa autonak mä phallawimpiw khuchhuqatayna ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Jiwasana falconakasataki!
  Imill wawanakax jan axsarasaw negocios ukar sarapxäna... Ukampis jupanakax rusa pallapallanakar t"aqhisiyañx wal munapxi.
  Aka chiqanx niya tunka pusini marani mä wayna piloto ukaw katuntatäna. Ukat suma wawanakan muyu talonanakapaw juparux qhatiyatayna. Ukat ukat uka q"ala jan isin jaqirux hielo umampiw ch"allt"añ qalltapxäna... Ukatxa uma t"amt"ayaña, ukatxa mayampi hielo uma.
  Ukanakax ch"axwañ suma uñnaqt"aninakawa...
  Albinax akham q"ucht"awayi:
  -Jiwasan ñik"utasataki, ch"uqi, kisunaka, puñchu!
  Alvinax pulmones patat arnaqasïna:
  - ¡Suma ch"axwaña munapxi!
  Ukat imill wawanakax qʼala kayunakapampix milagronak lurasipkakïnwa ukat soviético avionanakaruw jaquntapxäna.
  Ukampis rusa avión apnaqirinakax jupanakarux jaysapxarakïnwa. Alisa ukat Angela jupanakax jichhakiw Yak-9 ukar mayjt"ayasipxi. Ukat alemanonakar t"ijt"añäni ukat pachpa pachan q"ucht"añäni;
  Jumax mä ch"aman markan uñacht"ayatätawa, .
  Lenin compañero ukat Stalin compañero...
  URSS markanx taqi jaqinakax chiqpachapuniw mä kipkakïpxi,
  ¡Ukat puñchunakax hierro fundido ukat acero ukanakat luratawa!
  
  Lenin jupax janiw Adolf sat uywarux axsarkiti,
  Jichhax Vladimir irpiriwa, compañero Stalin...
  Krauts ukanakarux nayraparuw ch"allt"apxta, janiw ceja ukarux jawq"japxtati, .
  ¡Taqi nazis ukanakax mäkiw chʼiyjatäpxäna!
  
  Rusia markax nayan Tayka Markawa, .
  Jach"a, jan tukuskir Awki Marka...
  Taqi markanakax mä familiakïpxiwa,
  ¡Niyaw comunismo taypin jakañäni!
  
  Jiwasan markasar ch'amanchapxañäni
  Rusia markax jank"akiw ch"uxñaruw tukuñapa...
  Jiwasax fascista ukarux nayraqataparuw ch"allt"añäni jan ukax juk"ampirus,
  ¡Ukat iyawsapxita, ¡chʼamasax janiw qalar tukuskiti!
  
  Ukat Jesusax pʼiqtʼirjamaxa wali jachʼawa,
  Jupax jiwasan Tatitusawa, ukat Uraqpachan Janq'u Diosapawa...
  Ukat Fuhrer ukax wali jan waliw jawq"jatäni,
  ¡Chiqpachansa, ¡chʼamanïtasax janiw mayjtʼkiti!
  
  Jisa, jiwasana Mama Marka, qullana, .
  Jiwasax Fritz ukampix wali ch"amampiw ch"axwañäni...
  Mä imill wawax q"ala kayukiw ch"uqi taypin t"ijt"aski,
  ¡Jupajj wali colerat nuwasiñ muni!
  
  Jïsa, Stalin chachajj jichhajj soviético pʼeqtʼiriruw tukuwayjje,
  Ukhama jach"a, jan axsart"ir ukat yatiñani...
  Comunismo ukan uñisiripax janiw Rusia markar llamkt"kiti,
  ¡Luciferan ch"amapax jumamp chikäkchisa!
  
  Hitlerar katuqaraksnawa, iyawsapxita,
  Jupax saxranakan chʼamapampis dotatäkchisa...
  Hitler sapakiw mä animala, .
  Ukampirus, chiqpachansa, Krauts jupanakax janiw morones ukhamäpkiti!
  
  Mä juk"a arumpixa, Berlín markar ch"axwirinakjamaw mantañäni,
  Ukanx Lenin, aka Stalin, jupax jiwasanakamp chikaw utjani...
  Jiwasax jasakiw fascistanakarux allqamarinakar uñtat ch"iyjsna,
  ¡Ukat iyawsapxita, chʼamasax janiw pistʼkaniti!
  . 6 JALJA No. 6. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi.
  1944 maran machaq marax purinxiwa... Frentes ukanx wali ch"amäkchisa, URSS markanx machaq yänak lurañatakiw irnaqapxäna. Jisk"atpachax jach"a suyt"awinakax tanque IS-2 ukat ch"aman armanakaparuw ch"amanchatäna. Mä cañón 122 mm ukax nazis ukanakamp ch"axwañanx mä ch"aman arsuwiruw tukuspa. Ukat suyt"awinakax T-34-85 ukaruw juk"amp ch"aman pistolampi, juk"amp jach"a torretampi, ukampis pachpa casco ukat chasis ukampiw chint"ata.
  Avionanakampiw jukʼamp jan walin uñjasïna. Yak-3 ukax janiw lurañar mantañjamäkänti kunatix duralumina ukax janiw utjkänti, ukat LAGG-7 ukax janiw machaq motor ukan jan walt"äwip jan utjañapatak luratäkaspati.
  Ukatw Stalin jupax amtawayi, jichhax jach"a ch"axwañ soviético ukax YAK-9 ukat LAGG-5 ukanak qhiparañapawa, ukat IL-2 ataque avión ukax lurañax jasakiwa ukat jakañapataki. Ukat tankinakanx juk"at juk"at T-34-85 ukat IS-2 ukar mayjt"ayañaw utji.
  Ukhampachasa ukhamat jan kuna jisk"achasiñas utjañapatakix...
  Ukat nayraqatax sawutanakanx p"akjataw jikxatasïna, alemanonakax Cáucaso uksaruw katuntapxäna. ¡Makhachkala markax jaquqaniwayi, ukat jupanakax niyaw Azerbaiyán markan fronteranakapar jak"achasipxatayna!
  Aka chiqanx Tamarax warminakan batallón ukamp ch"axwawayxi. Mayampiw túnica ukat qʼala kayuni imillanakax uñisirinakan jukʼamp jachʼa chʼamanakapampix nuwasipxäna.
  Tamarax nazis ukanakarux mä phallawimpiw ch"axwantäna, ukat yaqhip uñisirinakaruw ch"allt"äna. Ukat ukat qʼala kayunakapampiw mä granada jiwayir chʼamampi jaqontäna ukat chillqtʼasïnwa:
  - ¡URSS markar jach"añchaña!
  Annax nazis ukanakarux wali chiqaparuw ch"axwantäna. Ukat qʼala kayunakapampix jiwayir chʼamampiw granadanak jaquntäna, ukat uñisirinakaparux chʼiyjasaw chʼiyjäna.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Comunismo ukar jach"añchaña!
  Akulina, uñisirinakarux pallapallanakamp jiwayasax infantería fascista ukarux khuchhuqawayi. Jupax Krauts ukarux khuchhuqatayna, q"ala kayunakapamp granada jaquntatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - Rusia markatakixa, jiwasana jach"a mamasa!
  Victoria kullakax uñisiriruw ch"axwantäna ukat q"ala kayumpiw granadanak jaquntäna, ukat akham sänwa:
  - ¡Jach"a Tayka markataki!
  Olimpiadas, ametralladora ukamp pallapallarakiw akham sasaw arsüna:
  - ¡Jach"a comunismo pachanakaru jach"añchaña!
  Imill wawanakan ch"axwirinakax wali jach"a...
  Jupanakax kunjamtï suma uñnaqt"aninakax ch"axwapxañapa ukhama...
  Tamaraxa, nuwaskasaxa, ch"axwaña qalltatapa amtasïna. Kunjamsa alemán soldadonakat qhespiñapäna. Ukat pistolanakan qʼejjo qʼejjonak istʼäna. Uka tawaquxa canonadas ukata mistuwayxäna. Alemanonakax Tatyana amigaparuw katjapxäna, machaq zapatonakap apsusipxäna, joyas ukat pendientes ukanakap ch"iyjapxäna. Ukat q"ala kayukiw katuntat jaqunukupxäna... Tatyanax secretaria de comité regional ukan phuchapänwa, ukat janiw sapa kutix jan zapatos ukamp sarnaqañax wakiskänti. Akax jach"a jach"a tukuñ jisk"achawiwa, kunjamtï mä común jaqix llamp"u chuyman kayunakamar usuchjki ukhama. Imill wawax kayunakap wilaruw tukuyäna ukat sapa mayniw jachäna.
  Tamarax machaq botas uchatarakiwa, uka botas ukanakax juparux churatänwa, ukat jaya thakhi saräwipatx talonanakap ch"allxtawayxänwa. Ukat zapato apsusin qʼala kayukiw sarnaqäna. Jupax ayllunkir tawaquwa, jupax Ucrania markan lurañap phuqhawayi. Wawäkasaxa, kayunakapax qullu patanakansa sarnaqirïnwa. Ukat akax, chiqpachansa, janiw pampan thakinakapamp chikachasiñapäkiti. Chiqansa, suelapan callus ukanakax niyaw mistuwayxi, ukat janiw ukhamakiti sarnaqañaxa. Ukampis kayunakapax jankʼakiw wasitat qʼañut tukuwayxäna. Ukat janiw tʼaqheskänti.
  Ukampis mä qhawqha tiempotjja, Tatyanajj kayunakapajj wal aptʼasïna, janiw sarnaqjjänti. Alemananakax juparux balamp jiwayapxaspänwa, ukampis suma uñnaqtʼanïtapat khuyaptʼayasipxäna. Mä carroruw uchapxitäna, ukampis kuttʼayasax qʼuchtʼayapxitu. Tatianax wali suma arumpiw arsüna ukat jupanakarux walja q"uchunak q"uchutayna, política tuqit jan yäqasa.
  Tamarajj janiw yatkänti kunas jupar qhepat pasäna. Jupa pachpaw quqa taypin sarnaqäna, q"ala kayunakapampix t"unjatanaka, ch"akhanaka, ramanakas amuyasïna, ukat wali sumaw jikxatasïna. Qullunakan ch"ullqhi qalanakapan sarnaqasaxa, ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqitxa, jaya pacha sarnaqasaxa, chhuxriñchjatawa, usuchjatarakiwa. Ukat ch"aphinakan sarnaqañax juk"amp jan waliwa. Kunawsatix ukanakx suela ukar ch"allt"apxi ukhax juk"amp usuchjataw uñjasi, imill wawax q"añut kayunakapatakis ukhamarakiwa.
  Uka senderismo ukanx Tamarax qarjata ukat manq"at awtjataw jikxatasïna. Uka tawaqux bayas manq"äna, ukax janiw wakiskänti. Ukat alemanonakajj jankʼakiw nayrar sartasipkäna. Tamara, jupax qullunakan jakañ yatitawa, janiw chiqpachans ucrania quqanakanx rodamientos ukanakax utjkänti. Jupax chhaqtxataynawa ukat qhipäx manqhan jikxatasïna.
  Ukat quqa taypin mä uywa katuntat pusir uñtasitawa. Ukat uka tawaqux aleman jaqinakarux motocicletar katjatayna. Uma apsuñatakix cochecitompiw auto saytʼayapxäna. Ukat Tamarax ametralladora jak"achasïna ukat ukampiw uñisirinakarux khuchhuqañ qalltäna. Ukat pächasisaw khuchhuqani, ukampis chiqaparuw khuchhuqani. Ukat fascistanakax t"aqhisiñampiw jaquntasipxi ukat liwxatasipxi. Tamarax jupanakar tukuyi. Jupanakat mayniruw qʼala talonampi chinupar jawqʼjäna, ukat jaquqanïna. Ukat imill wawax jupar tukuyäna.
  Uka qhepatjja, uka suma uñnaqtʼan warmijj motocicletar makatasaw qʼala kayupampejj pedal chʼalljjtäna, ukat sarawayjjänwa.
  Aka thakhin sarnaqañax juk"amp kusiskañawa, kayukiw q"ala kayump sarnaqañat sipansa.
  Tamarax sarnaqkasax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Munat jilanaka, munasiña, munasiña jilanaka jakañataki! ¡Janiw jiwasan p"iqinchirimpix llakisiñax wakiskiti!
  Ukhamaw nuwasiñ reyix sartasïna.
  Ukat jichhax fascistanakampix mä terminador Komsomol ukham ch"axwaski. Ukampis ch"amanakax janiw kikpakiti, ukat imill wawanakan batallón ukax qhipäxar kutt"añapatakiw wayt"ata. Aka chiqan nuwasiñanakax mä volcán patxan mä jach"a hervidor ukan umampjamaw t"amt"i.
  Anna kullakajj qʼala kayunakapamp jiwayir granadampiw chʼiyar jaquntäna ukat jaquntäna, ukat akham sänwa:
  - Ch"axwawinxa, taqi yänakaxa wali askiwa, jani ukaxa jiwayasiñataki!
  Akulina, uñisirinakaruw pallapallanakamp jiwayasa, nazis ukanakar t"unjasa, akham sänwa:
  - ¡Taqi kunat nayrankañäniwa!
  Ukat imill wawax q"ala talonapax t"unjañ churäwi jaytawayäna.
  Victoria, fascistanakar pallapallanakamp jiwayasa ukat ametralladoranakamp uñisirinakar khuchhuqasa, akham sasaw arsüna:
  - ¡Uñisirinakatakixa janiwa khuyapayasiñaxa utjkaniti!
  Ukat masinakaparux nayranakap ch"allxtayäna.
  Olympias kullakajj qʼala, cincelat kayunakap mä jachʼa granadanakaruw jaqontäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akapachanxa juk"ampi jaqina tribunal ukata comunismo jach"a kankañapataki!
  Aka chiqan nuwasirinakax chiqpachapuniw jach"a jach"a tukupxi, ukat era espacial ukankapkaspas ukhamawa.
  Jupanakax jach"a qhuru chuymampiw nuwasipxi.
  Ukampis nazis ukanakax Cáucaso uksanx nayrar sartaskakiwa. Febrero phaxsin 1944 maranx alemanes ukat turcos ukanakax mayacht"asipxäna, ukat soviético soldadonakax pä jan igual chiqanakaruw jaljapxäna.
  Fuhrer ukax URSS markar tukuyañ mayitayna. Astrakhan ukax wali ch"amanchatawa. Nazis ukanakax ch"axwañ uñt"atawa kunjamatix nayrax ukhama... Nayrïr ME-262 ukanakax aire ukan ch"axwapxi. Uñt"añasawa, jupanakax janiw mä sensación uñstayapkiti. Jach"a velocidad ukanx janiw sinti askïkiti 30 mm avión cañones ukanakat ch"allt"añaxa. Jïsa, ukax wali amuyumpiw amuyañasa. ME-262 ukax mä qawqha jan walt"awinakaniwa kunatix wali jach"a pesaje ukaniwa. Ukax maniobrabilidad ukampiw juk"ampirus.
  Juk"amp suma apnaqañax TA-152 ukax pilotonakan munatawa ukat mä irnaqäw caballoruw tukuwayi. Chiqansa, uka autox bombardero de primera línea, ch"axwañ avión ukhamarak ataque avión ukanakawa. Ukat taqpach alemán aviación uka avión ukar apañ amtanakas utjarakïnwa. Uka ventajas ukanakatxa, uñjañasawa sobrevivencia ukhamaraki velocidad, ukhamaraki ch"amani armas, wali askiwa avionetas de ataque ukhamaraki ch"axwañataki.
  ME-309, ukax jichha pachan luratawa, ukax juk"amp ch"amampiw apnaqasiski. ME-109 ukax wali ch"amanchatarakiwa, ukampis janiw apsutäkiti, ukhamat jan jisk"achañataki. Ukhamarakiw mä machaq modificación ME-109 "K" ukax juk"amp ch"aman motorampi, phisqa cañones aéreos ukanakamp mä kutikiw armatäna. Ukham maquinarux janiw ukhamaki atipt"kasmati.
  ME-309 ukax juk"amp ch"aman motor ukat ch"iyar ch"iyar ch"iyar katuqaraki. Mä wali axsarkañ auto. Soviético pilotonakax nayra avionanakaruw wali ch"amanchasipki, ukat calidad ukax juk"ampiw juk"aptaski. Ukampirus jichhax Yak-9 ukax janiw sinti jan walïkiti, wali maniobrañjamawa, ukatx janiw sinti jank"ak sarañax wakiskiti.
  Alemania markankir soldadonakax ch"amanïpxiwa... T-34-85 tanque tuqitx ch"axwawinakaw utjawayi. ¿Torreta armadurajj jukʼamp thithitat luratäñapa? Chiqansa, aka tuqinx pesaje ukax jilxattaspawa. Uñt"añasawa, armadura soviética ukan calidad ukax juk"ampiw jilxattawayi. Elementos aleación ukax pist"iwa, ukatx calidad de soldadura jan ukax fundición ukax niveles críticos ukar jilxattawayi.
  Ukampis imill wawanakax heroínanakjamaw nuwasipxi...
  Ukatxa Elizabethan tankapax t"unjatawa ukat imillanakax sarxapxänwa. Q"ala kayukiw ukat bikinis ukanakax ch"uqi taypin t"ijtapxi, ukat kayunakan suma ch"akhanakap jaytawayapxi.
  Catherine kullakajj colerat uñkatasaw akham säna:
  - ¡Jiwasax q"al ch"amakt"ayatätanwa!
  Elena kullakajj colerat akham sänwa:
  - ¡Ukampis wali atipt"añäniwa!
  Elizabeth kullakajj pistolampiw jawqʼjäna, alemán motociclistaruw chʼalltʼäna ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Nayax alemán jaqiruw ch"allt"ta! ¡Kunjamarak nayat chiqak katuqanisti!
  Efrasia kullakajj chʼamampiw akham säna:
  "¡Ukanwa jakäwinakap tukuyapxi, ¡janiw kuttʼanipkaspati!"
  Catalinax wali qhuru tawaqunïnwa, ukat akham q"ucht"äna:
  - ¡Jiwasan colerasiñasanxa, imperio ukan himnonakap q"uchupxta!
  Imill wawanakax jupanakpachaw t"ijtapxi, ukat q"ala muruq"u talonanakapax lliphipi.
  Uka waynax imill wawanakar uñjasax axsarasaw jiskt"äna:
  - Ukatxa kawkitsa q"ala kayu jutta?
  Elizabeth kullakajj akham sänwa:
  - ¡Jiwasax mä maniobra táctica lurasktanwa!
  Uka waynaxa akham sänwa:
  - Maya, pä - llakisiñaxa janiwa kuna jan walt"awikiti, .
  ¡Janipuniw qhipäxar kuttʼañamäkiti!
  Nasa ukat chuyma jach"ar aptañamawa, .
  ¡Chiqpach amigomax jumampïskapuniwa, uk yatiñamawa!
  Catalinax kisunakap qhant"ayasaw chillqt"asïna:
  - ¡Yatipxam, mä chiqa chuymani masimaxa jumamp chikäskapuniwa!
  Elena kullakajj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Jan axsaramti! Jiwasax kutt'anxañäniwa....
  Ukat pusi imillanakax mäkiw arnaqasipxäna;
  Nayax iyawstwa taqpach akapachan sartasipxani,
  Fascismo ukax tukusxaniwa...
  Ukat Intix qhant'ani - .
  ¡Comunismo ukar qhant"ayir thakhi!
  Ch"axwirinakax kawkir alemán jaqirus ch"iyjañatakix wakicht"ataw jikxatasipxi... Ukat q"ala kayuniw ch"uqi taypinx wali sexy ukat suma uñnaqt"anipxiwa. Kunjam suma uñnaqt"anïpxisa uka imillanakaxa, panqarir ukhamarak jan ch"amakt"ir rosas ukham.
  Walikiwa, Hitler jupax janiw sawkasirïkiti, ukat jupax qinayanak taypinw jiwasan Mama Markasan muyunti. ¡Chuymaparuw kisunakap chʼalltʼasi ukat wilapsa chʼalljjtayarakiwa!
  Ukat imill wawanakax wali suma thakhinak jaytawayapxi. Alemanonakax uka thakhinak arkapxi ukat qunqurt"asisaw manq"at awtjata uñch"ukipxi. Ukanakax sallqa nuwasirinakawa. Ukat alemananakax imill wawanakan kayunakap jamp"att"apxi.
  Ukat Anastasia Witchakova ukat Akulina Orlova jupanakax alaxpachan ch"axwapxi. Pä suma imill wawanaka.
  Anastasia kullakajj nazis ukanakar jawqʼjasaw avionap muytayäna, qʼala kayunakap apnaqasa, akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Qharürux juk"amp qhanatakiw ch"axwañäni!
  Akulina, q"ala kayunakap apnaqasa nazis ukanakan chuymap khuchhuqasa, chillqt"asisaw akham säna:
  - ¡Jamp"att"asipxañäni!
  Ukat imill wawanakax wasitat alemanes ukanakarux jan kuna khuyapt"ayasisa, jan kuna ceremoniampiw jawq"japxi. Jupanakax wali yatiñanipxiwa.
  Anastasiax Yak-9-p wasitat muytayäna ukat chhuxriñchjasïna, jach"at arsüna:
  - ¡Ukax comunismo sutipawa!
  Akulinax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - Nayax iyawstwa taqpach uraqpachax sartani...
  Anastasiax alemanonakar t"unjasax akham sasaw jisk"at arsüna:
  - Jiwasana markasaxa jiwasana intiwa!
  Ukat akax akan nuwasir imill wawanakawa, clase soviética jach"a.
  Ukat alemananakax katuqapxi, wali jan wali. Ukat uñisiñanakax jilxattaskiw...
  Marzo phaxsinx nazis ukanakax Baku markaruw nuwantañ qalltapxäna. Mä jach"a markar petroleo phuqhantat markar ataque ukaw utji. Chʼaxwäwinakax wali chʼamawa.
  Alemanonakax Baku markaruw jach"a artillería ukamp bombardeapxi.
  Ukat jupanakax tormenta soldadonakampiw bombardeapxi. Ukampis nayrïr, machaq Yu-488, ukax jach"a ch"amapampiw uñt"ayasi, ukax bombanak jaquntaraki. Uka autonakajj animalanakjamakiwa.
  Jupanakat maynïrejj Gertrude, Eva ukat Frida sat kullakanakaruw uñachtʼayi. Suma imillanakax, wali suma uñjata, bombanak soviéticos ukan posiciónanakaparuw jaquntapxi. Ukatx Ejército Rojo ukan pallapallanakaparu ukhamarak civiles ukanakaruw jiwayapxi.
  Baku markax phichhantatawa... Pilares ukanakanx chhuxriñchjataw jilxattaski. Petroleo phuch"unakax phichhantatarakiwa, taqi kunas nina nakhantatawa.
  Gertrude kullakax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Diosax Alemania markaruw munasi!
  Eva kullakajj qʼala talonampi palanca chʼalljjtayasa ukat bombanak jaqontasajj akham siwa:
  - Ukhamawa! ¡Jiwasax ajllit jaqinakätanwa!
  Frida kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Jiwasan markasax alaxpachan ajllitäpxiwa!
  Ukat masinakaparux nayranakap ch"allxtayäna. Akax akan nuwasir imill wawanakawa, agresividad uñacht"ayañakiw. Ukat presión ukar saykatañataki.
  Gertrude kullakajj mä cañón aéreo phallasaw akham säna:
  - ¡Tata Markasan jach"a kankañapataki!
  Eva, uñisirinakaparux ch"axwañampiw chiqanchawayi:
  - ¡Colosal jach"a jach"a tukuñataki!
  Amuyatajja, imill wawanakajj jankʼakiw avionanakar sum yatipjjäna. Ukanakax nuwasir amigonakawa.
  Ukat janiw tarjetanakanx ukham jasak atipt"kasmati. Ukat uñisirinakaparux sallqa qʼañunakampiw jawqʼjapxi.
  Frida kullakajj akham sänwa:
  - ¡Jach"a samkani, suma uñnaqt"ani warmitwa!
  Uka qhepatjja, wasitatwa avionanakan cañonanakapat jaqontäna, ukat soviético sat chʼajjwirinakaruw jaqontäna, jupanakajj alemán monstruoruw nuwantañ munapjjäna.
  Jïsa, nazis ukanakar jan saykatañjamäkaspas ukhamaw amuyasi.
  Baku markax ataque ukan jikxatasi.
  Tamara ukat batallón ukax aka markatakiw ch"axwapxi. Imill wawanakax jan ch"amampiw ch"axwapxi ukat jan uñtasit heroísmo uñacht"ayapxi.
  Tamarax mä phallawimpiw phichhantäna, q"ala kayunakapamp mä granada jaquntäna, alemanes ukat mercenarios ukanakap ch"iqiyapxäna, ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  "¡Jan tukuskir Patajataki!"
  Ukat masinakaparux nayranakap ch"allxtayäna. Jupax jach"a nivelan nuwasir jaqiwa, jupax janiw mä kipkakïkiti.
  Chiqansa, mayni imillanakax janis jan walinakäpkchixa. Wali suma ch"axwapxi sañani.
  Amuytʼañataki, Anna kullakajj nazis ukanakar katuntasin jiwayarakïnwa, mä hozamp jawqʼjatäkaspas ukhama.
  Ukat jupax chillqt"asïna:
  - ¡URSS markatakixa!
  Ukat qʼala talonapampiw jiwayañ regalo churäna.
  Akulina, uñisiriru pallapalla, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Taykajataki!
  Ukat q"ala kayunakapampix t"unjañ regalonak lanzani, taqiniruw mä filat tukjani.
  Victoriax uñisirinakapampix nuwasi, jan ch"amampi ukat amtampiw luraraki. Uñisirinakaparux ch"axwawinakampiw ch"allt"i. Ukatxa, qʼala kayunakapampiw jiwayir granadanak jaquntäna. Ukat jupax arnaqasi:
  - ¡Comunismo amuyunakataki!
  Olimpiadas ukanx ch"axwañaw utjaraki. Ukat aka heroico imill wawax q"ala, musculoso kayunakapampix mä taqpach caja explosivonak jaquntani. Ukat Lev tankx turkakipt"aniwa.
  Ch"axwirix akham sasaw jach"at arsu:
  - Ukampisa Pasaran!
  Ch"axwaña imillanaka ukat wali suma uñnaqt"ani. Janipuniw aynachtʼapkiti ni aynachtʼayapkiti. Jupanakax terminadores ukanakan ch"amanïpxiwa.
  Ukat ch"amanakax wali jan kikpakiw... Baku markax nina nakhantayatawa. Soviético soldadonakajj janiw municionanïpkiti. Ukat ukax jach"a jan walt"awiwa.
  Waljaniw jan suytʼäwin katuyasipjje.
  Gerda kullakampi tripulacionapampejja, chacha esclavonakaruw qʼala kayunakap jampʼattʼapjjañapatak waytʼapjje. Ist"asisaw uk lurapxi ukat talonanakapsa liq"ipxi.
  Ukat imillanakax wasitat Pantera 2 ukar makhatapxi ukat ch"axwapxi. Soviético armas ukanakax ch"allt"asipxi...
  Niya taqpach Cáucaso markax nayratpach katuntatäxiwa. Ukampis Ereván markax wali ch"amanchatawa. Poti markax qhipa puerto ukanx Flota del Mar Negro ukan qhipharkir jaqinakax wali ch"amampiw ch"axwapxi.
  Ukat ukanx kunayman markankir imillanakax nuwasipxiwa. Ukat destacamento de gulnazi q"ala kayuniw ch"axwapxi. Mä suma georgiano warmi, ukat jupax imill wawatakix mä kamachiw utji.
  Gulnazix q"ala kayumpiw mä bolsa explosivonak jaquntäna, nazis ukanakarux jachaqt"asaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Uraqpachan comunismo jach"a kankañaparu jach"añchaña!
  Tamil masipax q"ala kayumpiw jiwayir ch"amampiw mä granada jaquntaraki, turconakaruw ch"iyjasi ukat arnaqaraki:
  - ¡Tayka markataki!
  Masha, Rusia markankir tawaqux mä phallawi churaraki ukat q"ala kayunakapampix explosivo ch"amampiw jaquntawayi, ukat fascistas ukanakaruw p"akintawayi, arnaqasi:
  - ¡Uraqpachan comunismo pachanakarux jach"añchapxam!
  Margaritax mä suma amtampiw turno churaraki. Jupax fascistanakaruw khuchhuqatayna ukat q"ala talonapampiw jiwayañ jiwayañ regalo apayanitayna, uñisirinakaparux t"unjatayna ukat arnaqatayna:
  - ¡Jiwasan atipjañasataki!
  Ukhamaw imill wawanakax heroico ukham ch"axwapxi. Ukat chiqpachansa janiw jark"atäkaspati, ukat janiw qhipäxar kutt"ayatäkaspati. Jupanakax warmi ch"axwirinakakiwa ukat super. Ukat nuwasipxchi ukhaxa, ¡heroes ukat supermenes ukham nuwasipxi!
  Ukampis, ay, fascistas ukat jach"a ch"amanakapar saykatañax ch"amawa. Alaxpachanx Albina ukat Alvina jupanakax jan axsaras puntuacionanak jikxatasipki. Ukat walja avionanakaw jaquqaniski, qhanaw jan saytʼayañjamäkiti.
  Albinax yaqha avión soviético ukar q"ala kayunakapamp jaquqanisaw q"ucht"äna:
  - ¡Janiw atipt"ksnati, uywa katurix anatañaruw tukuwayxi!
  Alvina, uñisirinakapar khuchhuqasa ukat ch"aman kunkapar p"iqip ch"amampiw ch"allxtayäna, ukat akham sasaw chillqt"äna:
  - ¡Machaq orden ariano pacharux jach"añchañawa!
  Ukat jupax q"ala talonapampiw jaytxaraki...
  Imill wawanakax sapa mayniw phisqa patak jila avionanakaruw jaquqanipxi, ukatx Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukax quri roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampiw katuqapxi.
  Jupanakax ukham jan iyawsañjam suma uñnaqt"anipxiwa. Ukat jupanakax nayratpach Tercer Reich ukan uñisirinakaparux atipt"asipkchi ukhax janiw uka saxranakax jark"aqatäkaspati. Marsella jak"an sapakiw phisqa patak jila avionanakax jaquqanipxäna. Chiqansa, uka phenomenox wali sumawa. Hitler jupax suxta grado Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukaruw iyaw sañ amtäna, ukax encina de platino laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi.
  Ukax waranq jila avionanakar jiwayir nayrïr jaqiruw churatäni. Ukat ukax wali muspharkañawa.
  Albinax phisqa avionetas soviéticas ukanakaruw mä kutikiw khuchhuqäna, mä phallawimpiw cañones de avión calibre 30 mm ukanakat ch"allt"äna ukat q"ala kayunakapamp gatillonak ch"allt"asax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Jach"a kankañani ch"amasaru!
  Alvina, soviético autonak khuchhuqasa ukat q"ala kayunakapamp uñisirinakapar khuchhuqasa, akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Jach"a jach"anchawi heroísmo ukaru!
  ¡Ukat nuwasirinakajj nayranakap chʼoqtʼasipjjäna!
  Jupanakax kunjamtix nayrax bikini ukat q"ala kayuni ch"axwapxi, ukat akax ch"amapawa. Imill wawanakax warmi supermen ukhamakiwa. Mä jan wali amtar yanaptʼapkchisa. Ukat katuntat precursoranakan talonanakap ninamp asxatañ wal munapxi. Aka imill wawanakax akankapxi. Qhuru ukampis wali munasiri.
  Mä kutix Albinax akham sänwa:
  - ¡Akapachanxa janiwa suma chuymanïñaxa utjkiti, jan ch"amanïñakiw utji!
  Ukat qʼala talonapampiw mä par bombanak soviético sat cheqanakar jaqontäna, ukat kimsa pistolanak jaquqanïna.
  ¡Ukanakax nuwasirinakawa, jupanakax janiw khitirus khuyapt"ayasipkiti! Ukampis jawqʼjatanakapajj wali tʼunjañawa.
  Alvinax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Janiw inti manqhan jan ch"amaninakatakix mä chiqax utjkiti!
  Ukat masiparux nayranakap ch"allxtayäna.
  Janiw kuna jan ch"amanïñs uñacht"ayapkiti ukat janipuniw jaytanukupkiti. Chiqpachansa jupanakax campeonatos ukanakan campeonatos ukanakawa. Mä minus chimpumpis ukhamäkchisa, kunattix mä jan wali chʼamaruw luqtapxi.
  Ukampis uka pachparakiw kusisita ukat suma uñnaqtʼani.
  Albina kullakajj kisunakap qhantʼayasa ukat uñisirinakapar jiwayir avionan proyectanakap khitäna, ukat akham sasaw chillqtʼasïna:
  - Nazi aruxa qullanawa - wiñayataki t'unjañäni!
  Alvinax wali ch"amampiw arsüna, uñisirinakaparux t"unjasa:
  - ¡Chiqpachansa piratanakawa!
  Albina, uñisirinakar khuchhuqasa, chiqanchawayi:
  - ¡Taqi kunasa samkakiwa!
  Ukat nuwasirinakax wali ch"uqt"asisaw taqinirus t"unjapxäna, thujrunakampis disconak ch"allt"apkaspa ukhama.
  Alvinax rusa avionanakar t"unjkasax chillqt"asïnwa:
  - ¡Jiwasax Hitleran nuwasir águilanakätanwa!
  Ukat masinakaparux nayranakap ch"allxtayäna.
  Chiqpachansa aka chiqan nuwasirinakax uñisirinakapat tripa apsusipki. Ejército Rojo ukax jupanakatx walpun katuqapxi.
  Ch"axwañ imillanakax wali munapxiw rusa soldadonakar t"unjañataki.
  Ukampis Helga ukax TA-152 ukanx fuerzas terrestres soviéticas ukanakaruw t"unjawayi. Jupax SAU-85 ukarux jaquqaniwayi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Alemania markan jach"a jach"a tukutapata ukhamarak yuqall wawanakapataki!
  Ukampis Astrakhan markatak ch"axwawinakax wali ch"amanchatawa.
  Imill wawanakax taqi ch"amampiw ch"amachasipxi.
  Alenkax q"ala kayumpiw mä bomba explosivonakamp jaquntäna. Fascistanakaruw jachaqt"i ukat arnaqasi:
  - ¡Qullan comunismo ukataki!
  Anyuta, nazis ukanakar pallapallanak jaquntasa ukat q"ala kayunakapamp granada jaquntasa, chhuxriñchjasi:
  - ¡Ukat qhispiyasiña markataki!
  Alla, uñisirinakapar t"unjasa, jan ina ch"usat ceremonia ukamp khuchhuqasa, ukat q"ala talonampi granada jaquntasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akham jiwasan jach"a kankañapax ist"asi!
  Mariax uñisirinakapar t"unjasa, q"ala kayunakapamp jiwañan regalonak jaquntasaw jach"at arnaqasi:
  - ¡Jichhax jach"a jach"a tukuñasawa!
  Marusya, nayrar sartasir árabe mercenarios ukanakar filanakan khuchhuqasa ukat q"ala kayupampix granada jaquntasaw jach"at arnaqasïna:
  - Mayjt"awinakataki, ukhamata chaninakaxa mä kutiki jilxatañapataki!
  Matryona, ametralladorampi nazis ukanakar jiwayasa, uka apt"asisaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jiwasan Mama Marka URSS! ¡T"unjatäniwa tata!
  Aka chiqan nuwasirinakax wali ch"amampiw sarnaqapxi. Ukat nuwasiñatak chʼamachasitapajj wali jachʼawa.
  Jupanakax jilpachx jach"a aeróbatica uñacht"ayapxi. Ukat chiqpachansa jan jarkʼataw presión.
  Ch"axwirinakax q"ala kayunipxiwa, ukampis kusisitaw...
  Abril phaxsinx nazis ukanakax Baku markaruw katuntapxäna. Municiones jan utjatapax jan walt"ayataw uñjasiwayi. Uka pachparakiw Potix niya pachpa pachan jaquqanïna. Qullu thiyanakan jikxatasir Ereván ukakiw katxaruwayi. Ukampis jupax ukhamarakiw jan waltʼayat uñjasirakïna. Ukan municionanakas manqʼañanakas pistʼarakïnwa. Ukhamakiwa, turconakax janiw jichhakamax aka markar ch"axwapkiti, ukat laq"ax manq"at awtjataw jiwata.
  Tamara batallón ukankir imillanakax mä juk"a chhaqtxapxänwa uraq manqhan ch"axwirinaka taypinxa, ukat yaqhipanakax comandante ukamp chikt"ataw qhipäx tuqir nayrar sartapxäna... Jupanakan ukar pasañ munapxäna.
  Cáucaso markax niya taqpach katuntatäxiwa, ukampis ch"axwäwix sarantaskakiwa. Uka tiemponjja, URSS markajj jukʼamp jachʼa petroleronak chhaqtaykchïnjja. Ukampis Ejército Rojo ukax janiw ajayun p"akintatakänti. Ukatxa, Volga suyunxa, Siberia markanxa ukhamaraki walja chiqanakanxa petroleo ukaw utjaraki.
  Hitler jupax Astrakhan markan rusanakax 20 uru achuqa phaxsit tukuyañapatakiw mayïna. Ukat uka nuwasïwinakajj wali jachʼa escalaruw puripjjäna. Ukat uka bombanakajj walpun chʼamachasïna.
  URSS markax wali ch"amampiw ch"amanchatäna. Alma-Ata markatakix ch"axwawinakas utjarakiwa, uka markarux japoneses ukanakaw ch"axwapxatayna. Uka markax niya taqpach muyuntatäxänwa.
  Samurai, mä juk"a junt"uchaskäna ukhax Magadan tuqir mä ofensiva uñstayañ yant"apxäna.
  Verónicax Alma-Ata markanw ch"axwäna, ukat imill wawanakan batallón ukamp chikaw samurai ukan nuwasïwiparux ch"axwapxäna.
  Ukat jupanakax waljaniw akanx utji. Chino jaqinakax t"unjañ thakhinak apnaqasaw jawillt"ata, jupanakax ch"axwapxarakiwa.
  Japoneses jupanakax q"illu pallapallanakaruw ch"axwañar jaquntapxi... Jupanakax nayrar sartapxi ukat chiqpachanx posición soviética ukanakaruw jiwat cuerponakapamp jallu puriyapxi.
  Verónica kullakax nina nakhantawayi. Ukat chino ukat samurai ukanakarux filanakaruw khuchhuqaraki. Jupax q"ala kayunakapamp granadanak jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Rusia ajayuruxa jach"añchañawa!
  Marfax nina nakhantayaraki, uñisirinakaruw khuchhuqaraki ukat chhuxriñchjarakiw:
  - ¡Jiwasan Awki markasataki!
  Natasha, japonés ukat chino pallapallanakaruw cañón forraje ukham irnaqañatak jawillt"atanakarux ch"axwaski, jupax akham sasaw chhuxriñchjasi:
  - ¡Jach"a Comunismo ukataki!
  Alina, samurai ukat chino ch"axwirinakar ch"axwasa, wali munasiñampiw khuchhuqasa, ukat q"ala talonampi jiwañ regalo churasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Comunismo machaq fronteranakataki!
  Verónicax uñisirinakarux wali chiqaparuw ch"axwayi, ukat chino jaqinakan p"iqip ch"allt"i, ukat uka pachparakiw chhuxriñchjaraki:
  - ¡Soviético uraqiru jach"añchaña!
  Ukat qʼala kayupampiw mä granada jachʼa chʼamap khitäna, ukajj taqe uñisirinakaruw chʼiyjäna.
  Martax uñisirir khuchhuqasa ukat q"ala amparanakapamp jiwañ regalo jaquntasaw jach"at arsüna:
  - ¡Comunismo pacha apnaqapxañani!
  Natasha kullakajj qʼala kayupampiw uka explosivo paquete chʼiyjasajj walja chino jaqenakar chʼiyjäna, ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Machaq orden soviético ukataki!
  Alina, wali chiqaparu uñisiriru ch"axwasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Comunismo machaq fronteranakataki, ¡ch"axwañani!
  Ukat qʼala talonapajj mä bombaruw tʼunjäna.
  Imill wawanakamp nuwasiñaxa, nayranakapatxa chispanakax wartaskaspa ukhamawa.
  Janiwa, japoneses ukanakax janiw ukham jaqinakarux atipt"apkaspati, chino fuerzas ukanakamp chikt"atas. Ukat samurai sat jaqinakax ataque lurañatakiw jankʼak sarapxi.
  Ukat wasitatwa taqi jakʼachasiñanakarux jiwat jaqinakamp qʼañuchapxi. Ukampis sinti waljaw utji, ukat qʼala kayuni suma uñnaqtʼanïpki uka batallón ukankirinakajj qheparuw kuttʼapjjañapa.
  Ukat japonés jaqinakax ninja imillanakanïpxiwa. Ukat jupanakamp nuwasiñax wali chʼamawa.
  Jupanakax wali ch"iyara, nuwasir ukat suma uñnaqt"anipxiwa. Ukat qʼala kayunakapampiw jaquntapxi, jachʼa tʼunjir chʼamani churäwinaka.
  Mä ninja tawaqux ch"uxña ñik"utaniwa, jupax soviético pallapallanakaruw espadanakampi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Emperadoran apnaqawipa pachataki!
  Mä ninja tawaqux q"illu ñik"utan molino apnaqi, rusa pallapallanakaruw t"unji, ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Glorioso ukax banzai pachan pachaparuw puri!
  Mä ninja tawaqux wila ñik"utaniwa, mä técnica helicóptero apnaqatayna, mä oficial soviético ukar khuchhuqatayna ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Jiwasax atipt"apxapuniwa!
  Mä ninja tawaqux janq"u ñik"utanïnwa, ukax técnica de mariposa ukampiw apnaqatayna, kimsa rusa pallapallanakaruw khuchhuqatayna, ukatx q"ala kayunakapamp mä guisante jaquntatayna. Ukax phallawayi ukat kimsa tunk pusiniruw t"unjawayxi.
  Uka nuwasirix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Machaq japonés kamachitaki!
  Aka chiqan imillanakax wali sumawa ukat chiqpachans wali sumawa... Ukat Lejano Oriente uksankir Ejército Rojo ukax mä jach"a uñisirimpiw jikisïna.
  Ukampis markasanx soviético soldadonakax mä akatjamat Rzhev tuqir ataque lurapxi.
  Aka chiqanx Elizabeth-an tripulacionapax nayrïr kutiw machaq tanque IS-2 ukan ch"axwapxi. Mä auto ukampiw yaqhip suyt"awinakax pintat uñjasi. Jilapartx phisqa tripulantes ukanakaw utji, ukampis akanx nuwasirinakax pusiniruw saykatapxi.
  Elizavetax 122mm pistolampiw ch"axwawayxi. Mä t"unjir proyectil ukax jiwayir ch"amampiw t"ijti. Mä arco uñt"ayi ukat T-4 ukarux jaya chiqatw ch"allt"i.
  Elizabeth kullakajj akham siwa:
  - ¡Nayax aka mayniruw sum ch"allt"ta!
  Ekaterinax cargampiw jaysatayna, q"ala kayunakap apnaqasa, ukat chuym ust"ayasisaw akham arsu:
  - Ukampis pistolax janiw sinti jank"ak ch"axwkiti!
  Elizabeth kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Janiw mä ideal tanque destructor ukhamäkiti!
  Elena kullakajj qʼala kayumpiw arma uchañ yanaptʼäna, jupajj akham sänwa:
  - Ukampisa jiwayiriwa!
  Ukat ukat Catalinax irnaqawipat jaqunukuwayi. Ukat uka conchax wali jaya chiqatw Pantera sat animalar chʼalltʼäna. Jisa, mä jiwayir pistola...
  Ekaterinax akham sänwa:
  - ¡Walja ch"amampi, kusisiñampiw utjistu!
  Elena kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Wali walja! ¡Rusia markar jach"añchaña!
  Efrasia kullakajj akham sasaw qhanañcharakïna:
  - Aka auton uñjkayapaxa jani waliwa. ¿Kunjamsa uka chʼiyar chʼiyar chʼakhanakajj chʼajjwayasi?
  Elena kullakajj akham sänwa:
  - ¡Ukat jiwasax ukham yatichat nayranïtanwa! Jiwasatix ch"axwañ munstanxa, ¡jiwasax ch"axwañasawa!
  Ukat nuwasir jaqinakax coro ukan q'uchupxäna:
  - ¡Janiwa axsarkañäniti, ch"axwañanipuniwa!
  . 7 JAQTHAPI.
  21 uru achuqa phaxsitx Astrakhan markax mä juk"a soviéticos ukan apnaqataw qhiparäna. Alemán jaqix janiw ukampi taqpach katuntatäkänti.
  Uka terrenojj aka cheqan sum arxatasiñatakiw yanaptʼäna. Ukat alemananakax kunayman tuqitwa mayjtʼayañ amtapxäna. Ataques lurañat sipansa, bombardeo ukat bombardeo ukanakaruw mayjtʼapxäna.
  Alenka ukat jupan equipopax mä bunker ukan imantasipxäna ukat jach"a bombardeo ukar suyt"apxäna.
  Jupanakat suxta imill wawanakaw cartanak anatapxirïna. Jupanakajj qʼala kayunakampiw cubiertanakar katjjarupjjäna ukat parltʼasipjjarakïna.
  Anyutax coleratapuniw akham säna:
  - Cáucaso markanxa, Ereván markakiw jan katuntat qhiparawayi. Akax aka suyunx jiwasan qhipa islakiwa. ¿Kunas jutïrin pasani?
  Alenkax logicamente akham amuyt"ayi:
  - Jilapachaxa jupanakaxa Moscú markaruwa sarapxani. ¡Akax jupanakan credopawa!
  Allax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Ch"amanakaxa wali jani kikpaki... Chiqpachansa ch"axwaña chhaqhayasipxtanxa, janirakiwa pallapallanakaxa utjkiti!
  Mariajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Ukat nazis ukanakax chhaqtäwinakampiw t"aqhisiwayapxi! ¡Janiw jiwasar saykatañjamäkiti!
  Matryonax amuyt"awip uñacht"ayäna, q"ala kayunakapamp mä tarjeta jaquntasaw akham säna:
  - ¡Atipjañatakiw yuripxta, ukat chiqpachapuniw atipt"añäni, nayax yattwa!
  Marusyax iyaw sänwa, q"ala kayunakapamp uñisiripampiw nuwasïna:
  - Chiqpachansa, janiwa pächasiñaxa utjkiti!
  Alenkax janiw ukhamakiti, q"ala, bronceado kayupampiw tarjeta jaquntäna:
  "Inas imill wawanakax ocupación ukan jakañasax wakischispa, ukampis ¡jan pächasisaw atiptʼañäni sasaw amuyta!"
  Anyutax mä amtampiw akham säna:
  - Guerilla thakhinakampi ch"axwapxasmawa, ukhamaraki wali sumawa kunapachatix ukham jaqinakampi ch"axwapxäta ukhaxa, ¡wali sumawa!
  Allax wali ch"amampiw akham säna:
  - ¡Juk"ampi ch"amampi ch"axwañasawa!
  Imill wawanakax janiw parlxapxänti. Ukatxa yaqha tuqitwa mayjtʼapxäna.
  Marusyax chuym ch"allxtataw akham säna:
  - Iyawsirinakaxa jilxattaski. ¡Taqi lógica ukar uñtasitawa!
  Anyutax uka tuqitx janiw sasaw arsuwayi:
  - Janiw khitis jichhakamax uñacht"aykiti Diosax janiw utjkiti. Ukat janiw yaqha tuqit uñachtʼaykaspati. Ukhamajj aka cheqanjja, jan tukuskir chʼajjwassnawa.
  Alenkax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Ukat aka chiqan ch"axwañax llamp"u chuymanïñawa, inamayakiwa!
  Allax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - Jisa, aka aruskipawixa inamayakiwa. Ukatjja, Diosatï utjchi ukhajja, ¡Jan utjañajj jupatakejj jukʼamp askiwa!
  Matryona kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Ukham Diosan jan utjañapaxa wali askiwa! Ukañkamasti, ¡qʼuchtʼañäni!
  Ukat imill wawanakax coro ukan q"uchupxäna;
  Jiwasax imill wawanakakïtanwa, Komsomol ukar mantapxta,
  Jupanakax mä juramento lurapxäna, Pachamamar chiqa chuymanïpxañapataki...
  Ukhamat mä colerat atipjäwi nazis ukanakar suytʼañapataki,
  ¡Walikiwa, ¡Rusia markanx comunismo ukan jakasipxañäni!
  
  Taqi kunat sipansa, Lenin jilataw jiwasamp chikäski, metalar uñtata,
  Bronce ukax kuna acero ukanakat sipan juk"amp ch"amaniwa...
  Nayax akapachanakar mayjt"ayañ samkayäta, .
  ¡Kunjamtï jachʼa genio Stalin chachajj herenciar jaytkäna ukhama!
  
  Jiwasax Pacha Pachamarux juk"amp thayaruw tukuyañäni,
  Ukatx Awki Markax warawaranakat sipan juk"amp jach"ar aptañäni...
  Komsomol ukankirinakampix suma sarantäwiw utjañapa,
  ¡Jichhax jiskʼa kayunakajax qʼal qʼala chʼiyjatäkchisa!
  
  Fascista ukax markajaruw atacatayna,
  Samurai ukanakax inti jalsu tuqit jan axsarasaw jutapxi...
  Jesusampi Stalinampiruw wal munasta,
  Ukat nayax uñisirirux iyawstwa, ¡juparux ch"iyjañäniwa!
  
  Taqi kunat sipansa, wali uñtʼat Svarog Diosax jiwasampiw chikäski,
  Ukax, chiqaparu, comunismo ukar uñstayañapawa...
  Taqi kunat sipansa jukʼamp chʼamaniwa, jachʼa jachʼa tukur Familia,
  ¡Conciencia ukat voluntad ukar yapxatañapawa!
  
  Nayax iyawstwa janipuniw jaytanukuñäniti,
  Pacha Pachaxa janiwa qunquriru puriyatäkaspati...
  Stalin masix mä qhana warawarawa,
  Ukat jiwasan yatichirisax yatiñan genio Lenin satawa!
  
  Jiwasax Awki Markaruw tukuyañäni,
  Juk"amp suma ukat k"ajkir planetan...
  Ukat ukhamäniwa, jiwayir pistola uñt"añamawa,
  ¡Jilïr jaqinakas wawanakas kusist"apxpan!
  
  Svarog phichhantapxam, jan chuymaman phichhantapxamti,
  Jumax taqi rusa espadanakan patronapawa...
  Mä ch"aman paraiso niyaw lurañäni, nayax iyawstwa,
  ¡Jesusax qullan misión jutaniwa!
  
  Hitler chachan pandillaparux janiw atinisiñamäkiti, amigonakamar,
  Jupax jasakiw atipt"ani ukat axsarañjamaw atipt"ani...
  Taqinipuniw mä familiar munastanxa - .
  Ukat iyawsapxita, ¡janiw sinti qhipäkiti Pachamamar munasiñataki!
  
  Taqi ch'aman Tatitux taqiniruw arxatistu,
  Uraq patxar kimsa color banderaruw jiltayani...
  Ukat ñanqha manq"irix anatañaruw tuku, .
  ¡Supayampis atipjaraksnawa!
  
  Nayax Jach"a Awki markarux walpun munasta,
  Taqi akapachanxa janiwa juk"ampi suma uñnaqt"anixa utjktamti,
  Jiwasax janiw Rusia markarux mä rublo qullqimp aljkañäniti,
  ¡Alapachan sumankañamp kusisiñampi uttʼayañäni!
  
  Jiwasan Mama Markan sutiparu, mä samka, .
  Jach"a Rusia markax sartaniwa...
  Taqi kunas inamayakiwa
  ¡Ukat mä machaq mesiasaw jiwasamp chikäni!
  
  Ay taqi ch"aman Lada, .
  Jumax rusa munasiñ ukat sumankañ churapxäta...
  Nayajj jumaruw ukham kutikipstayäma, jumanakar achiktʼasisa,
  Ukat wakischi ukhaxa, ¡llamampiw chʼalltʼañama!
  
  Maria alaxpachankir Diosan taykapa,
  Universojj Jesusaruw churäna...
  Jumanak laykuw jach'a Diosax jaktani,
  ¡Jaqinakax janiw chiqpachansa sawuñ chhaqhayasipkiti!
  
  Qhanacht"añatakix Komsomol ukankirinakax akham sapxiwa,
  Rusia markan diosanakapax wali respetatawa...
  Jiwasax Pachamaman jach"a wawanakapätanwa,
  ¡Rusianakax atipt"apxapuniwa!
  
  Amigunaka, Pachamamar mayisiñaw wakisi,
  Perún, Yarilo, ukat Svarog jupanakax ch"aman jaqinakawa...
  Wali ch'amani chachanakäñäniwa,
  ¡Ukat alaxpachankir qinayanaksa thaytʼayañäni!
  
  Jichhax uñisirinakax nayratpach Moscú markat kutt"ayatäxiwa,
  Jumax nazis ukanakarux walpun chuym usuyawayta...
  Jesusampiru Stalinampiru taqi chuymaw sarnaqapxta,
  ¡Pistolanakampi walja tankinakaw utjani!
  
  Janiwa, uñisirinakaxa janiwa rusanakaruxa jark"aqapkaniti,
  Niyakixay jiwasan nuwasirinakasax taqi ch"amanïpxchixa...
  Exámenes pasaña, mä phisqa, .
  ¡Ukham sapa yuqall wawax wali chʼamanïñapataki!
  
  Iyawsapxita, Stalingrad markax jach"a jach"a tukuñapawa,
  Ukat juparux jan ch"axwañat jark"aqañäni...
  Caballeronakan atipt"ir alineación ukax jutaniwa, .
  ¡Wilajj jan kuns kamachañjamäkchisa!
  
  Imill wawanakax q"ala kayukiw thaya pachanxa, .
  Jupanakax t"ijtapxi, talonanakapax lliphipi...
  Ukat fascistanakarux amparanakapamp jawq"japxani,
  ¡Jan jaqi masimp sarnaqir Cainax chʼusaruw tukuni!
  
  Taqi kunas walikïskaniwa, jaqinakax sum yatipxi,
  Jiwasax espacio ukanktanwa, constelaciones ukanakaw jikxatasi...
  Chiqansa, jan axsartʼas pächasiñax juchawa,
  ¡Ukat mä jaqew Diosan tronopan utjani!
  
  Niyaw cienciampi jiwatanakar jaktayañäni,
  Jiwasax wayn tawaqur tukuraksnawa ukat juk"amp suma uñnaqt"aniruw tukuraksna...
  Jiwasanaka patxanxa quri ch'iwini mä querubón ukaw utji,
  ¡Rusia suma mamaja!
  Imill wawanakax taqpach poema sum q"uchupxäna ukat q"ala kayunakapamp cartas anatt"asipkakïnwa...
  Lenin jilatan urupax 22 uru achuqa phaxsitw amtasïna. Imill wawanakax umampi café ukamp ch"allt"at alcohol umapxäna ukat samaña manqhanx purt"asipxäna...
  Ejército Rojo ukax jutir operación Rzhev-Sychevsk ukaruw markasanx lurawayi. Alemanes ukanakax defensiva ukan qunt"asipxäna ukat kutt"ayañatakiw ch"axwapxäna. Machaq tanques soviéticos T-34-85 ukat IS-2 ukanakax ch"axwapxäna. Qhep qhepa autojj walja kutiw laqʼampi chʼamaktʼirïna. Ukat janiw Tigre-2 ukat juk"amp llamp"u pusininakan armadurap p"iqit apt"awaykiti. "Pantera"-2 ukax jak"at jak"atakiw mantarakispa.
  Alemania markankir jukʼamp autojj soviético autoruw jukʼamp jaya cheqat mantäna.
  Hitler chachajj Pantera 2 sat aparatompiw jila partejj kusisïna, uka avionajj wali jarkʼaqatäjjänwa ukat suma luräwinïrakïnwa ukat armamentonïrakïnwa. Ukampis jupax mä tank lurañaw mayi, ukax juk"amp jark"aqatäñapawa, ukat pachparakiw tolerablemente apnaqañapa...
  "Mouse" ukax aka tuqinx mä jan askinjam maquinaw uñacht"ayawayi. E-100 ukax "E" serie ukan chikanchataw wali ch"amampiw lurasiwayi. Motorampi transmisiónmpejj kunjamsa wakichtʼasipjjäna ukajj mayakiw lurasiñapäna, ukat torretajj jukʼamp jiskʼa ukat jukʼamp inclinatänwa, casco ukar uñtasita. Armaduran thiyapax Ratón ukar uñtasitaw qhiparäna, armanakas ukhamarakiw utjäna, ukampis jachʼätap laykux 130 toneladaruw jiskʼachañapäna. Ukhamächi ukhajja, motorajj 1500 caballot chʼamampiw jukʼamp chʼamanïñapäna, ukat tanquejj suma movilidad ukaniwa.
  Jilapachax serie "E" ukax machaq generación de tanques ukar tukuñapänwa. Siluetas inferiores, jach"a ángulos de inclinación racional, ch"aman armas ukat motores, diseño denso ukanakampi.
  Ukampis alemanonakajj nayratpach wali suma autonakanïpkäna ukhajja. "Panther" 2 ukax nayrïr modelo ukar lantintatawa. Mä machaq Tiger-2 ukax juk"amp ch"aman motorani ukat mä jisk"a torreta ukamp uñstawayaraki. Juk"amp suma jark"aqata ukat juk"amp k"achachata.
  Ukhamajj nazinakajj janiw qontʼasipkänti.
  1944 maran abril phaxsit 24 urunak saraqatarux nayrïr avión bombardero alemán Arado sat avionax Moscú markaruw jiwayañatak regalomp chʼalltʼäna. Jupajj wali alturatwa bomba jaqontäna ukat soviético nuwasirinakat sipansa jankʼakiw tʼijtäna.
  Jichhax URSS markax janiw kuna ch"amanïkiti, ukat Wila Ejército ukan tukusiñapax niyaw purini sasaw Hitler chachax säna.
  25 uru achuqa phaxsitx Astrakhan markarux machaq ataque ukaw qalltawayi. Nayrïr uraqi kuynt"ir maquinax uka ch"axwäwinx chikancht"asirakïnwa: uraqi manqhankir mä tank.
  Uka tuqitxa pä alemán imill wawanakaw chʼaxwapxäna: Mercedes ukat Dora. Chʼaxwirinakax mä modelo uraq manqhankir mä modelo yantʼapxäna, uka modelox uraqinwa sarnaqäna.
  Wali qhanawa mä cañón 75 mm corto barril ukampi pusi ametralladoranakampi.
  Imill wawanakax autonak uraqit jaquntapxi. Taladronakax muyuntapxi, qalanak khuchhuqapxi. Uka sarnaqawix wali llamp"ukiwa, paqallq kilómetros sapa hora, ukax janiw jan walïkiti uraqi manqhankir yänakataki.
  Mercedes kullakajj alemán ejercitopan nayrïr joystick sat aparatoruw qʼala kayunakap chʼalljjtayäna. Ukax wali jasakiwa apnaqaña ukat akham siwa:
  - ¡Kunjamsa jiwasan alemán cienciasax askinak jikxatawayi!
  Dora kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jisa, jiwasaxa niyawa walja lursnaxa! ¡Chʼamasajj wali jachʼawa!
  Ukat mä joystick apnaqasaw apnaqaraki. Imill wawanakax mä maquina especial radar ukamp yant"asipki.
  Nayraqatax mä pila soviética ukaw utji ukat uka manqhanx buceo ukaw utji.
  Mercedes kullakajj kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - ¡Machaq orden lurañäni!
  Ukat ukat nazis ukanakan autopax uñstawayi. Mä jach"a phallañ fragmentación proyectil ukax soviético armanakaruw ch"allt"i. Ukat ukax Ejército Rojo ukan pallapallanakaruw ch"allt"i.
  Dora kullakax mä chhuxriñchjataw akham säna:
  - ¡Jach"a revanchism ukax jach"anchatäpan!
  Ukat qʼala kayunakapampix chiqaparuw disparonak luraraki. Uñisirinakaruw ch"allt"i ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Machaq samkaru jach"añchaña!
  Mercedes ukax ametralladoranakamp phichhantawayi ukat arnaqasi:
  - ¡Jach"a samkanaka pachataki!
  Imill wawanakax larusipxiwa ukat jupanakpachaw ch"allxtasipxi. Ukanakax ukham agresivu ukat wali jank"ak nuwasirinakawa.
  Dona kullakajj wali chʼamampiw akham säna:
  - ¡Akapachanxa walja askinakawa utji!
  Ukat q"ala kayunakapampix botonanak ch"allt"asi ukat wasitatw ch"axwanti, artillería soviética ukar.
  Mercedes ukax mä jachaqt"asisaw chiqanchawayi:
  - Ukatxa juk"ampi sumawa!
  Ukat qʼala kayunakap apnaqasaw chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar jaquntaraki. Ukhamaw uka nuwasir imillanakax ninamp phichhantapxi.
  Suma, yaqha dispositivo ch"axwañataki...
  Astrakhan markar nazis ukanakan ch"axwawipax juk"ampiw jilxattaski...
  Taqi jak"achasiñanakax chhaqtayatäxänwa... Ukat soviético soldadonakax 1 uru mayo phaxsit 1944 maranw jaytxapxañapatak wayt"atapxäna, ukat uka markan jaya pacha, heroico arxatäw tukuyapxäna. Uka ch"aman utax t"unjarakïnwa.
  Nazis jupanakax Astrakhan markan chhaqhatapat nina naktäwinakampiw amtapxäna. Ukampis ukhampachas arxatäwix janiw inamayakïkänti. Ukat Krauts jupanakax mä juk"a pachaw munapxäna soldadonakapar phuqhantañataki ukhamarak reservas ukanakar apthapiñataki...
  Fuhrer sat barcojj Saratov sat cheqaruw nayrar sartañ amtäna, ukat Volga sat jawir thiyaruw jukʼamp sarañ amtäna, Moscú markat mä manqhankir pasompiw sarañ amtäna.
  Ukampis alemanonakajj fuerzanakapar wasitat tantachtʼasipkäna ukhajja, reservanak apthapipkäna. Ukat nuwasïwinakaw thaya taypin utjäna.
  Alemania markan aviación ukanakax juk"amp jach"a kankañap ch"amanchañatakiw ch"amachasipxäna. ME-262 ukan ch"axwañ yant"awinakapax uñacht"ayiwa, aka autox janiw atiniskiti, ukat sapa kutiw jan walt"awinakax utji, ukhamarak maniobrabilidad ukan jan walt"awinakapata. Ukhama, jichhakamax janiw kuna amuyunakax utjkiti unidades alemanas ukanakar aka avión ukamp taqpach turkañataki. Jan ukasti, TA-152 ukax uka pachatakix wali suma maquinaw uñacht"ayasïna ukatx juk"ampiw uñt"ayasïna. ME-309 ukat ME-109 ukanakax irnaqaskakïnwa.
  Cohetempi apnaqat ME-163 sat avionajj nuwasiñatakejj wali suma nuwasirïnwa, ukampis wali jukʼa tiempokiw jalnaqäna, ukatwa nuwasiñan niya jan apnaqañjamäkänti.
  Juk"amp askix Arado jet bombardero ukawa, ukax wali jach"a thakhinjam saratapatxa, niyas janiw antiaéreos armas ukanakamp jaquqañjamäkänti, ukat ch"axwirinakax soviéticos ukanakax janiw katjañjamäkänti. Uka jet de reconocimiento ukanakax wali sumapunïnwa. Alemania markankirinakajj yaqha maquinanakwa lurapjjäna. Amuyt"añataki, XE-162, mä ch"axwañ avión ME-262 ukar sipanx juk"amp k"achachata, lurañax jasakiwa, jan qullqini ukat maniobrañjamawa, ukhamax jilpachax lawat lurasispawa. Ukat yaqha ch"axwirinaka. Ukat ME-1010 ukat TA-183... Ukat mä juk"amp nayrar sartat ukat atiniskañ modificación ME-262 X. Ukat Gotha jan chuyma ch"axwirinaka, ukat juk"ampinaka.
  Ukampis jichha tiempotakejja, Alemania markankir hélice sat chʼajjwañ avionanakajj soviético avionanakat sipansa jukʼamp chʼamanïpjjänwa. Ukax calidad ukanx jaqukipatawa, ukatx motores ukat armas ukanakanx juk"amp jan ch"amanïpxänwa. Ukhamarus Yak-9 ukax juk"amp ch"amanchatawa ukatx jichhax mä cañón de avión 20 mm ukampiw equipata, ametralladora ukax jaytawayi. Ukhamatwa producción ukax juk"amp jila chanini ukat jan ch"amäkänti ukat juk"a pesaje ukaruw puri.
  Taqi kunas pachpakïskiwa, ametralladorax Alemania markan avionanakaparux juk"amp jan ch"amaniwa. Kunjamakitix URSS ukax janiw juk"amp nayrar sartat modelos de autos ukat pasajes ukanakax velocidad ukat armas ukanakamp nazis nayraqatan lurañ atkänti. K"añaskunakan juk"amp pesaje ukax maniobrabilidad ukan jan walt"awinak utjayawayi.
  Ukat combustible jan utjatapatjja, chʼiyar chʼiyar jaqenakajj avionat sarañ yatichapkäna ukanakjja, jukʼampiw jan waltʼayäna.
  Alvina ukat Albina jupanakax wali ch"aman armat ME-309 ukaruw suma velocidadamp sum yatipxäna, janiw ME-262 ukaruw mantañ munapkänti, ukax sintipuniw t"ijtäna. Ukat jank"akiw jupanakax niyaw rusanakatxa juk"amp ch"amanïpxi.
  Alvina, mä auto soviético ukar khuchhuqasa, akham sänwa:
  - ¡Alaxpachan nuwasiñax wali askiwa!
  Albinax q"ala kayunakapampix ch"axwiriruw kawkhantï uñch"ukiñatak irpxaruwayäna ukat t"unjäna, iyaw sasaw säna:
  - Jisa, jiwasaxa esencial akapachanxa wali ch"amaniwa!
  Ukat imillanakax loco ukham larusipxäna.
  May jilatajj mä jukʼa samarañänwa. Ejército Rojo ukax wali ch"amampiw Rzhev ukan ledge ukar khuchhuqañ yant"äna.
  Elizavetax IS-2 ukanx uñisirinakaparuw ch"axwawayxi... Maquina soviética ukax casco nayräx pata tuqinx suma jark"aqasiñakiw utjäna. Torren nayraqatapax janiw sum jark"aqatäkiti. Ukat jakʼatpachas T-4 cañonanakampiw mantaspa. Ukampirus qhipa tank ukax mayo phaxsinx qhipharux jaytatäxänwa, ukhamarak Pantera ukat sapürunjam León ukat Ratón ukanakax jaytatäxänwa. Jichhax serie "Patera"-2 ukat "Tigre"-2 ukax máxima mayacht"atawa ukat uñtasit armanakampi.
  Uka k"añaskunakax nayraqatapanx wali suma jark"aqatawa, ladopanx juk"amp jan ch"amaniwa, ukat juk"amp pesaje ukanx mayj mayjawa. Machaq motoranakamp apnaqañ uñacht"awinakapax pallapallanakatakix wali askiwa. Ukampis uka tankinakax mä juk"a pachatakikiwa... Jupanakax "Pantera"-3 ukat "Tigre"-3 uka serie "E" ukanakamp lantintañatakiw wakicht"asipxi. Mä juk"amp denso uñstayawimpi, motor ukat transmisión ukax mä bloque ukat mä chiqan jikxatasi, mä k"acha, jan ch"amäki, ukat pachpa pachanx pasañjama ukat jank"ak askichañ chasis ukampi.
  Machaq autonakax juk"amp suma jark"aqatäñapawa, ukampis jan jilxatañapataki, kunayman tuqitxa, uñjkañ pesaje.
  Armas tuqitxa, janiw mayacht"asiñax akanx utjkiti. Tanques soviéticos ukanakax armaduranakax janiw sinti thithikiti ukat jan wali calidad ukaniwa. Ukat jachʼa calibre armanak uchañajj janiw kuna askïkisa. Pallapallanakax 88mm cañón ukampix wali kusisitaw jikxatasipxi. Jupax kimsa tunk pusini pusi kilómetros ukjat apsu, ukatx IS -2 ukax mä juk"a jak"at apsu. Ukhamat desarrollos ukanakax sarantaski...
  URSS ukax mä kunampiw uka tuqitx jaysañapa. Ukampis janiw kunatsa... SU-100 uñstayañ amtanakax utjiwa. Aka autopropulsado pistola ukax mäkiw wali askiwa, ukat mä efecto penetrante ukampi. Yaqhip suyt"awinakax ukampiw chikañchasi, Kimsïr Reich ukan jilxatir jach"a tankinakar ch"axwañataki. Ukampis wali lurañaw wakisi, kunjamatix conchas ukham monstruotakix ukhama, ukat producción serial de la arma ukax utt"ayatäñapawa, ukax ch"axwäw pachanx janiw sinti chiqäkiti.
  Ukampis akax Elizabeth tank tripulacionax T-34-85 ukan ch"axwaski. Ukat imill wawanakax q"ala kayuni ukat bikini ukan jan axsarasaw nuwasipxi.
  Elizabeth kullakax q"ala kayunakapamp nazis ukanakarux ch"axwantäna ukat Pantera ukarux ladopar ch"ankhampiw ch"ankhachatayna, akham sasa:
  - ¡Jach"a comunismo ukataki!
  Ukat kimsa tunk pusini jaqinakax jaltapxiwa ukat jank"akiw muyuntapxi, pallapallanakampi.
  Ekaterinax wali chiqaparuw uñisirinakarux ch"axwaraki. Mä anticuado tanque T-4 ukax ladopar jaquntawayi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡URSS markan caballeronakaparux jach"añchapxam!
  Ukat wasitat amigonakapar nayranakap chʼoqtʼasi. Uka tawaqux ukham nuwasir tawaquruw tukuwayi.
  Elena kullakax uñisiriruw ch"axwaraki. Jupax wali chiqaparuw ch"allt"i, aka tuqinx Tigre-2 rodillo p"akjasaw pulmones patat arnaqasi:
  - ¡Qullan Rus' ukataki!
  Efrasia kullakax chiqaparuw uñisirinakarux pallapallanak jaquntäna. Uñisirinakan chiqaparu chiqaparu ch"axwaña, metal ukar p"akjaña ukat chhuxriñchjasiña:
  - ¡Qullan comunismo ukataki!
  Ukat imill wawanakax jan axsarasaw tankap muytayapxi ukat conchas ukanakamp jan waltʼayasiñat jithiqtapxi. Imill wawanakar atipt"añax janiw ukhamakiti.
  Aka chiqanx machaq ukhamarak axsarkañ "León"-2 jupanak contraw uñstawayi. Ukham tank mantañ yant"apxam, ukat kimsa tunk pusiniruw ch"allt"añ yant"ani.
  Ukat jaya chiqatwa chʼiyar jaquntaraki.
  Elizabeth jupax akham sasaw tuiteó:
  - ¡Janiw k"arinak katuqapkätati!
  Ukatx mä concha Lev-2 tank ukarux jaya chiqat khitharaki. Ukajj nayraparuw chʼalltʼani.
  Hitlerita sat chachajj walpun säna.
  Ukat Catalinax wasitatw q"ala kayunakapampix uñisirirux ch"axwantäna, ukat aka kutix proyectil ukax mä arco uñt"ayasax fascista ukarux chiqaparuw cañon jach"a barril ukan ch"allt"äna.
  Catalina kullakajj akham sänwa:
  - Mä ch"ullqhi nayra, ch"uqt"ata amparanaka, akaxa janiwa jiwasatakiti!
  Alemán jaqix pistola chhaqhayasax jank"akiw kutt"añ qalltäna ukat sarxarakïna. "León"-2 ukax nayrïr tank alemán ukawa, ukanx transmisión ukat motor ukax nayrïr chiqan mä unidad ukan jikxatasi, ukatx caja de cambios ukax motorankiwa.
  Ukhamatwa alturap jiskʼachañasa ukat pesajepas jukʼamp jiskʼachañasa, ukhamatwa jankʼak jukʼamp jayarstʼäna. Ukat ukhamat "Lev"-2 ukax sarxatayna, ukat mä ch"am jikxatatayna jayarst"añataki...
  Elena kullakajj qʼala kayunakap apnaqasajj uka armaruw uñchʼukïna, aptʼasisaw uñisirinakar pallapallanak jaqontäna. Uka conchax León casco ukan popaparuw ch"allt"äna, ukampis ricochet...
  Elena kullakajj akham sänwa:
  - Maldición, jaya pachaxa wali jach"awa. ¡Janiw jupar ukham jikxatkañäniti!
  Catalinax kisunakap qhant"ayasaw chhuxriñchjasïna:
  - "Leo", imillanaka akaxa "Leo", ¡janit chuym ust"ayasiñasa! Mä jukʼa tiempotjja, amigonakajaruw uñtʼapjjsma, ¡wali phenqʼasiñaw utjani!
  Ukat jupanakan tanquepax T-3 ukaruw ch"allt"äna, aka tanquex jichhakiw ladopar muyuntäna, ukat jaya chiqatw ch"allt"asispa.
  Ukat imill wawax qʼala kayunakapampiw chʼaxwantäna ukat jachʼat arsüna:
  - ¡Aka uraqin comunismo pacharux jach"añchañapawa!
  Efrasia kullakajj chuym ustʼayasisaw uñisiripar pallapallanakamp pallapalla ukat qʼala talonanakapamp apnaqasa akham säna:
  - Jiwasana Mama Markasaxa ch"amaniwa, akapach jark"aqaraki!
  Elizabeth kullakajj kisunakap qhantʼayasaw chillqtasïna, ukat qʼochtʼañ qalltäna, saraskäna ukhajj mä poema phoqtʼasïna:
  Supayajj janiw atipjistaniti
  Nayan markajax akapachanx juk"amp sumawa,
  Suma marka uñt"atäñamawa...
  ¡Jilïr jaqinakas wawanakas ukan kusisitaw jikxatasipxani!
  
  Uka vallen lirionakax wali suma panqarpan,
  Ukat querubines ukanakax mä suma himno phust"apxi...
  Fuhrer ukax kaput, .
  ¡Rusianakax ch"axwäwinakanx janiw atipt"añjamäkiti!
  
  Komsomol ukankirinakax q"ala kayukiw t"ijtapxi,
  Jupanakax q"ala talonanakapampix ch"uqiruw takt"apxi...
  Hitler jumax wali suma uñnaqt"anïtawa
  ¡Nayaw mä tank tʼijtʼayaskäma!
  
  ¿Nazis ukanakar atipjsnati?
  Kunjamtix nayrax lurapxirïktxa, q"ala kayuni imill wawanakax...
  Jiwasan juk"amp axsarkañ caballerosax osowa,
  ¡Jupax ametralladorampiw taqiniruw jiwayani!
  
  Janiwa, jiwasa imillanakaxa niyaw wali thaya, .
  Chiqpachansa taqi uñisirinakaruw t"unjapxtanxa...
  Jiwasan garranaka, kisunaka, puñchunaka...
  ¡Mä suma paraison mä lugar lurañäni!
  
  Nayax amuyta comunismo cool ukax utjani,
  Markax ukan panqaratawa, iwxt'awinakar iyawsapxam...
  Ukat llakisiñjam nazismo sat religionax chhaqtxaniwa,
  ¡Luratanakamax jach'añchatäniwa sasaw iyawstxa!
  
  Uraqix sallqa panqaraniwa, nayax iyawstwa, .
  Atipjäwitx atipt'añaruw kutt'awayxtanxa...
  Japón markankir Nikolai,
  ¡Samurai ukax jan wali jaqit jaysañapawa!
  
  Jiwasajj janiw tiltʼatäñas jaytkañäniti,
  Mä ch"axwawimpiw uñisirinakasar t"unjañäni...
  Chacha katurixa anatañaru tukuñapa, .
  ¡Janiw inamayakiw Wehrmacht sat barcor tʼunjapjjta!
  
  
  Jan jaytjañatakejj confiyapjjamti,
  Rusonakax nayratpachaw nuwasiñ yatipxi...
  Bayonetanakajajj acerompiw afilapjjerïta,
  ¡Fuhrer ukax mä payaso ukan uñnaqaparuw tukuni!
  
  Ukhamaw markajax utji, .
  Uka acordeón ruso ukax uka taypinx phust"atawa...
  Taqi markanakax mä suma familiawa,
  ¡Abelax atipt"iwa, janiw Cainax atipt"kiti!
  
  Niyaw URSS markax jach"añchatäxani,
  Jiwasan uñisirisax qhuru ukhamarak jan axsart"irïkchisa...
  Jiwasax mä uñacht"äwiw jan axsart"irïñ tuqitx uñacht"ayañäni,
  ¡Rusia ajayupax ch"axwäwinakan jach"añchatäniwa!
  . 8 JAQTHAPI.
  Mayo 1944 maranx jank"akiw t"ijtäna... Albina ukat Alvina jupanakax avionanakaruw qullqi apthapipxäna.
  Jupanakajj querubines sat chʼiyar chʼiyar chʼiyar tʼijtʼir tawaqonakäpjjewa.
  Albinax mä avión ruso q"ala kayunakapamp jaquqaniwayi ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Kimsïr Reich ukataki!
  Alvina, q"ala kayuni ukat bikini ukampiw mä avión soviético ukar t"unjatayna, t"aqa t"aqaruw t"aqanuqatayna ukat arnaqasitayna:
  - ¡Comunismo ariano ukataki!
  Uka qhipatx imill wawanakax 37 mm cañón apnaqasa, tanques soviéticos ukanakaruw ch"axwañ qalltapxäna.
  Kimsa tunka pusini jaqinakaruxa liwxatapxi ukatxa chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Jiwasax wali thayawa!
  Albinax q"ala, muyu talón ukampiw pedal ukar ch"allt"i ukat chirp"i:
  - ¡Comunismo jach"añchatäpan!
  Ukat mä auto soviético taypiw tʼijtʼi.
  Alvinax uñisirirux chiqaparuw ch"axwaraki, juparux jaquqaniwayi ukat chhuxriñchjaraki, kisunakap qhant"ayasa:
  - ¡Jiwasan chiqapaxa jiwasana puñchusankiwa!
  Ukham amuyt"asir imillanakax... Ukat regimientos soviéticos ukanakaruw t"unjapxi... Amuyt"añataki, IS-2 ukaruw puripxi. Ukatwa alaxpachat jupar nuwantapxäna, ukat avión cañonampiw nuwantapxäna. Uka metal pʼakjasaw tank phichhantapjjäna. Ukat kits de combate ukanakax phallasini.
  Albinax pulmones patat chillqt"asïna:
  - ¡Imill wawax jiwayañ wal muni! ¡Kunja imill wawasa!
  Alvinax perla kisunakap uñacht"ayasaw sist"asïna:
  - ¡Jach"a Awki Markasan jach"a kankañapa! ¡Comunismo ukatakix!
  Imill wawanakax jichhakiw uñisirinakapar totalitario chhaqtayañ amtapxäna.
  Ukat Wila Ejército ukax jan axsarasaw atipt"asiwayi.
  Ukat Gerdax "Panther"-2 sat autopan tripulacionapanwa nuwasïna ukat qʼal tʼunjäwinwa jikxatasïna.
  Uka tawaqux q"ala kayunakapampix pistola uñch"ukitayna. Kimsa tunka pusini jaqiruw jaquqanïna ukat arnaqasïna:
  - ¡Comunismo jach"a jach"a tukutapatakixa, ariya tuqina!
  Charlotte kullakax q"ala kayunakap tank soviético ukarux ch"allt"arakitaynawa, armadurap t"unjatayna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Akapachan jach"a askinak jikxatañataki!
  Christinax jan sinti ceremoniampiw mä fuck churarakïna. Jïsa, wali chiqaparuw uk luräna, qʼala talonapampiw kimsa tunk pusini soviético markar chʼalltʼäna ukat akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Jach"a fronteranakataki!
  Magda kullakajj turnopanwa mä proyectil jaqontäna ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Machaq aryan ordenataki!
  Uka qhipatx imill wawanakax uka apthapisinx coro ukan q"uchupxäna:
  - ¡Taqinipuniw skinheads, libertad ukar munasirinakätanxa, machaq orden ukatakiw ch"axwapxtanxa! Mä juk"a pachatxa markanakax arianoruw tukupxani, ¡ninampi, espadampi nuwasipxañäni!
  Ch"axwirinakax, sañjamawa, wali ch"axwirinakäpxänwa. Ukat uñisirir jaquqanipxani ukhaxa, tukuykama.
  Unión Soviética markax jach"a ch"amanakaw atacatäski. Japón markax inti jalsu tuqitw mantani.
  Pä japonés pilotos, Toshiba ukat Toyota, jupanakax aire ukanw posición soviética ukarux atacapxi.
  Japón markankir panpacha imillanakax q"ala kayuni ukhamarak bikini ukan wali suma uñnaqt"anipxiwa.
  Toshiba ukax mä aire jak"achasiñ lurawayi, mä tanque soviético ukan tejap p"akintasinx akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Nayax mä monstruo japonés infiernotwa!
  Toyota, q"ala kayunakan kayunakap pedal ukar ch"allt"asa ukat uñisirir khuchhuqasa, chhuxriñchjasi:
  - ¡Japón markan amuyunakapan jach"a jach"a tukutapata!
  Uka imillanakax wali suma uñnaqt"anipxiwa. Ukat uñisirinakaparux wali chʼamampiw tʼunjapxi.
  Ukampis URSS markax chiqpachapuniw samurai ukar atipt"aski. Ukat kunatsa ukham lurapxi ukax qhanawa. ¿Kawkhans maynix ukham fanatismo ukat tecnología ukar saykataspa?
  Japón imillanakax k"acha ukampis ágil tanques ukanakamp p"akintasipki ukat específicamente Ejército Rojo ukar trillapxi.
  Unidades de tanques ukax janiw mä chist"äwikiti.
  Toshiba ukax aire ukanx posición soviética ukanakaruw bombanak jaquntäna, ukatx mä par cañones ukanakaw jaltxapxäna ukat chillqt"asipxäna:
  - ¡Jach"a comunismo ukataki!
  Uka qhipatxa jupax larusisaw phallawayi...
  Toyota ukax avión ukanx akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Rusia diosanakaxa muspharkañawa. Cruzan chʼakkatat jaqiruw yupaychapxi ukat Diosaruw uñjapxi. ¡Kunjamatsa larusiñaruw tukuraki!
  Toshiba jupax jaysañatakix jach"at arsüna, akham sasaw akham säna:
  - Ukat jiwasax niyaw diosanakar tukuñäni ukat Divinidad ukan evolución ukax sarantaskakiniwa!
  Ukat imillanakax wali munasiñampiw larusipxani.
  Toyota ukax mä chuckle ukamp uñjäna:
  - ¡Jiwasan ch"amasaxa mayakiwa!
  Toshiba ukax agresivan ukham chiqanchawayi:
  - Jiwasana ch"amasa, jiwasana ch"amasa!
  Ukat mayampiw alaxpachat mä jallux avionan proyectiles ukanakamp uñisirinakarux jallu purinipxani, kimsa tunk pusiniruw p"akjapxani.
  Akax nuwasir imill wawanakawa ukat kunas yaqhax sapxiwa. Japón markax taqiniruw manq"antani ukat phichhantarakini.
  Ukat kunapachatï mä precursorar tʼaqhisiyapxi ukhaxa, wali qhuru chuymanïñaw tuku.
  Yämas waynan talonanakapax qhatiyatäxi ukhaxa. Akax chiqpachapuniw juk"amp super acción...
  Ukat imillanakax pulmones patat arnaqasipxi...
  Ukat soviético imillanakax jan axsarasaw nuwasipxaraki ukat uñisirinakaparux chʼaxwapxaraki. Ukat jupanakax suyt"awimpi ukat ramming ukampiw lurapxi.
  Anastasia Vedmakova ukat Akulina Orlova jupanakax alaxpachanx wali ch"amanchatawa.
  Ukat jukʼamp chʼamani avionanakanïpkchisa, nazi sat jaqenakarojj chʼiyar jawqʼjapjjewa.
  Anastasiax q"ala kayunakapamp gatillonak ch"allt"asi ukat q"ucht"i:
  - ¡Janiw jan walïkiti ch"amanïñaxa, chiqpachapuni!
  Akulinax q"ala talón ukampiw gatillo ukx ch"allt"i ukat chiqancharaki:
  - ¡Jiwasax fascistanakarux wali ch"amampiw atipt"añäni!
  Ukat panpachaniw imill wawanakax akham q"uchupxäna:
  - ¡Ch"ama, ch"ama, wali ch"amampi ch"allt"aña! ¡Wali ch"amampi, ch"amampi, wali ch"amampiw ch"allt"añama!
  Uka qhepatjja, nuwasirinakajj chʼiyar aforismonak liytʼañ qalltapjjäna, uka aforismonakajj caballonakjamaw tʼijtʼirïna, jan ukajj jukʼamp sum amuytʼañatakejj sementales waynanakaw liytʼasipjjäna;
  ¡Políticonakax walja kutiw chhijllasirinakar collar uchañatakix jisk"achasipxi!
  ¡Mä jach"a jach"a tukur políticox chhijllasirinakarux wallpanakjamaw ch"allxtayi!
  ¡Mä políticox janq"u caballot mantañ amti, mä chhijllawiruw collar uchañataki!
  ¡Zorrox jisk"a ñik"utaniwa, ukat manq"antañ muni, taqpach imantasa!
  ¡Mä políticox filantropía tuqit wal arski, ¡mä típico caníbal ukhamawa!
  ¡Ukat mä osorojj miel ukham muxsa arstʼäwinakampiw ikiñar sallqjayasispa!
  ¡Machat jaqitakix, k"allk"u vodkax miel ukar sipanx juk"amp muxsawa!
  Mä sastrex k"arisiniwa ukat janiw q"illu ch"allxtañapakiti, mä políticox "q"illu ch"uxñaruw tukuni" ukat k"arisispawa!
  ¡Mä warmix zapato apsusaw zapatonakap mä chachar uchasi, ¡mä vagador ukar puriñkama!
  ¡Diosar jukʼamp jakʼachasiñ munsta ukhajja, ¡jan sinti qollqe munañamjja!
  Taqi Ch"aman Diosan jan yäqañjam uñt"atäkipansa munasiñaw utji - kunatix wawanakax nayraqatax awk taykapan uñjatapat qhispiñ munapxi!
  ¡Diosax jucharar jaqir mä oportunidad churañatakix jan walinak mutuyañ qhiptʼi!
  ¡Chacha warmirjam talento ukat chʼama irnaqañax chacha warmi ukhamakiw suma sarnaqañarux yuriwayi!
  ¡Miel ukax q"añuwa - ¡ukax umamp chhaqt"atawa!
  ¡Saljasiñax vinomp sasiwa, usuntañawa ukat muxsawa ukat sayt"ayañax ch"amawa!
  Munasiñax mä metralla concha ukar uñtasitawa - chuyma ch"allxtayi, p"iqi ch"allxtayi, bolsillos ukar tukuyi, ladopar mistu!
  Jaqix Diosamp mä juk"a kikipakiwa - Taqi Ch"aman Diosaw alaxpachar lurawayi, ukat jaqix llamp"u chuymanïñaruw yuriwayi: panpachaniw jan tukuskir!
  Khititï wilamp suma sarantäwinak luraski ukax mä cuchillomp jiwayat khuchhiruw destino ukar saykatani. Jupanakax masinakaparux manq"antapxani - ¡ukax llakisiñawa ukat colerañawa!
  Awisax wali suma uñt"atäñamatakix kunkamar mä lazompiw chint"asiñama! ¡Kunjamäskpasa, ¡janiw liwxatañamatak jaytkätamti!
  Janiw mä oso manqhan jaya pachax ikiñjamäkiti - ¡jupax t"unjätamwa!
  ¡Awisax mä warmix mä mantat sipansa mä mamut uñtasitawa!
  ¡Qillqirix billetes apthapiñatak ch"amachasi, janiw aski, wiñay yänak yapuchkaniti!
  ¡Jan kamachini markax mä janchir uñtasitawa! ¡Jan osificatäñapatakix chhijllawinakaw wakisi!
  Mä obra maestra lurañ munsta ukhax qullqit armasim!
  ¡Jan kʼarinak parlkasajj janiw khitis creyktam ukhajj jukʼamp yatiñampi sallqjañatakejja!
  Chiqansa, atiptʼañax jachʼa jan waltʼäwinakwa arsuwayi, ukampis ¡ukax jutïrin atiptʼañ uñachtʼayañakiw!
  Chʼaxwäwinxa, jan axsartʼirïñasa ukat suma amuytʼasirïñasa atipjañatakiw yanaptʼi.
  ¡Ch"allt"añatakix nayraqat kawkhans uñjañamawa!
  ¡Scaut ukax atipt"añ herrerowa!
  ¡Kuna jan amuytʼasir jaqejj jan chʼamanïñapatakiw yanaptʼaspa, ukampis janiw taqe yatiñan jaqejj qollkaspati!
  Walja jan wali verdugonakaw utji - juk"a qullañ qullirinakakiw utji!
  ¡Yaqhipajj doctoranakäpjjewa, yaqhepasti verdugonakäpjjewa!
  Jan llakisiñax janiw kuna ch"amanïñas utjkiti - jan ch"amanïñax janiw atipt"añax utjkiti!
  Comunismo amuyunakax idiocia ukan límite ukhamawa: ¡junt"u p"iqinaka ukat thaya chuymanakax phuqhawip katuqapxani ukhaxa!
  ¡Comunismo ukax qhanawa, ukampis khitinakatix sinti aceitenïpki ukanakaruw phichhanti!
  ¡Jan paciencianïksta ukhajja, qʼochuñaw yanaptʼiristamjja!
  Jaqinakax hierro ukar uñtasitawa - janïr thayt"kipanxa, munat uñtawi churañamawa!
  Jumatï wali uñtʼatäñ munsta ukhajja, ¡jukʼampiw chʼamampi apnaqañama!
  Calificación ukax infierno ch"uxña quqanakar uñtasitawa - ¡jachaqt"asis wilamp umamp warantañax jilxati!
  Jaqinakax jan wali quqanakar uñtasitawa - juk"amp takxatasax juk"amp jach"aruw jilsupxi!
  ¡Mayakïñaw atipjañatakix wali wakiskirixa!
  ¡Chiqañchañax atipjañatakix mä herramientawa! ¡Amuyunakax ukaruw anattʼi!
  ¡Mayakïña, jan axsart"aña, jan kuns munañaxa, atipjañataki, qhispiyasiñataki, kusisiñataki! ¡Jan chiqañchäwimpixa janiw ejercitox utjkaspati, janirakiw ejercitox utjkaspa ukhaxa janiw libertad jikxataskasmati!
  Irnaqawix juk"amp ch"amanchawayistu, yatiñampi waljaptayatax qhispiyasiñ churistani, ukat suertempi chikt"atax kusisiñaw apanini!
  Comandantex pirámide patat uñtatawa - mäkiw utjañapa, jan ukhamäkanixa, ¡ukham ch"aman estructuras ukhamarakiw t"unjasini!
  ¡Faminan noblezapax jan axsartʼirïñampix pachpakïskiwa, kunjamtï ñikʼutan jachʼa jaqinakax amuytʼasirïpki ukhama!
  ¡Achachilanakasan janiw kuna valoranis mä axsarir jaqirux yanaptʼkaniti!
  !
  ¡Jukʼamp ajjsarkañ armajj mä jan wali jaqen amparapan Bibliawa!
  Mä jaqin jach"a qamirïtapa: ch"amapa, ukax t"unjañatakix nayrïr razón ukhamarakiwa!
  Suma profesión ukax prostitución ukawa, negocios ukat kusisiñampiw mayachthapita ukat sapa kutiw machaq masix utji - janiw rutina ukax utjkiti!
  Walja maranakaw heroen pedigrípat jach"añchasisma, ukampis kunapachatix ch"axwäw chiqan jikxatasma ukhax axsarañampiw qhipäxar t"ijtxasma!
  Mä botella vodka ukax granada ukar uñtasitawa - ¡kayunakamat jaquqaniwayi, p"iqinakamat jaquqaniwayi, manqhanakamat t"unji!
  ¡Kunapachatix chuymax khuyapayasiñamp phuqt"atäki ukhax kunatsa billeterax ch"usaruw tuku!
  Chiqpachansa libre jaqix kimsa tuqitwa katuyasi - amuytʼasiña, munasiña, Dios!
  Munasiñax mä rosa ukar uñtasitawa - janiw jaya pachax panqarkiti, ukampis chuym ch"allxtayi!
  Almapan esclavopax ist"atawa - pasiones, munañanakaru, Diosan luqtirinakapar!
  Suertex laq"a ukham jan ch"amanchatawa - ¡ch"ama irnaqawikiw cementompi chint"ani!
  Mä taza vinox mä qutar uñtasitawa - kunapachatix apt"atax ukhax kayunak manqhan uraqix chhaqtxa!
  Warminakax chacha ch"amarux wal munapxi, ukampis janiw jupanakpachan ch"amap uñt"apki ukhakiti!
  ¡Munasiñax mä bote ukar uñtasitawa, jankʼak remaräta ukhaxa, tʼijtxaspawa ukat umaruw chhaqtxani!
  Chiqa pachanx mä qillqat uñt"ayi - jilïr jaqinakar seducción de menor de edad!
  ¡Janiw munasiñarux esposanak uchañjamäkiti!
  ¡Kunatix naturaläki ukax janiw juchanïkiti!
  ¡Munasiñax wali munasiñawa, ukampis wali thithi grilletenakax janiw katxaruñjamäkiti!
  ¡Taqi kamachinakax irnaqaspa ukhax markax mä carcelar tukuspa, kawkhantix seguridad ukax anqäx markat jawillt"ata!
  ¡Principio de la castigo inevitable ukax janiw irnaqkiti kunatix janiw juma pachpax katuntkasmati!
  Doctoranakax janiw mä jark"aqasiñ thakhinjam sarapxañapäkiti. Uka qhepatjja, amparanakamajj khathattʼasiniwa, ukat lajjramas chhuxriñchjasirakiniwa, ¡mä vaso vodka umañax janiw resaca ukar uñtaskiti, janiw yanaptʼkaniti!
  ¡Janiw kunas jukʼamp qaritäkaspati, jaya tiempo jan kun lurañat sipansa!
  Científico ukan jikxatawi: juk"at juk"at amuyt"ata - ¡agresivamente phuqhachata!
  ¡Janiw lup"iñatakix mä chiqakiti, jan ukasti ch"axwañatakisa ukat loqtañatakis mä chiqawa!
  Taqi jan walt"awinakax jaqinakan jan walt"awinakapax jupatakikiw juti, ¡suma jakañax sapa mayni ch"amanchawinakampikiw lurasispa!
  Jan equipo ukan jaqix carbón ukar uñtasitawa, jan nina naktäwini - juk"a qhana churaraki ukat jank"akiw jiwarxi!
  Markax junt"u - nina naktäwit sipan juk"amp askiwa!
  ¡Ukat uywax tama taypinx juk"amp askiwa!
  Lógica ukax janiw instintos ukar serviñapäkiti - ¡lujuria amuyu!
  Mä ch"axwäwiw utjani - mä jach"a lurawiw utjani!
  Jan p"iqini ch"akhanakaxa mä amparampi aychawa - ukatakixa sartén ukaxa jachaskiwa!
  ¡Pä duelistanakatxa, maynix loqhjamawa, maynix jan wali jaqiwa!
  ¡Mä jaqejj jukʼamp altor tʼijtki ukhajja, jukʼampiw cargopat jan satisfacta!
  ¡Sapaki jaytatäxi ukhaxa, anunakax dueñopan thujruparuw faltasi!
  ¡Khitinakatix amuyunakapax jan groveling ukar yatintapki ukanakakiw ch"iwinïpxi!
  ¡Jan walipuniw kunapachatix mä esnobjam sapak jikxatasktan ukhaxa!
  ¡Jumax sapakïtawa, uñisirinakamax legión ukhamawa!
  ¡Mä elefanterus mä laq"umpiw manq"antaspa!
  ¡Mä millón jila chinchillanakax utjaspa ukhaxa!
  ¡Marka p"iqinchiristi markachiriru jila jilatakïñapawa, janiwa jila!
  . ¡Lamar qutan waña qala jikxatañax juk"amp jasakiwa, mä invento jan pallapallanakar apnaqat jikxatañat sipansa!
  ¡Warmjam atipt"añax wali k"ajkirïtapampiw jawst"i, ukampis chanipampix jaqunukuwayi!
  ¡Ninax nuwasiñ diosawa ukat yaqha diosanakjamarakiw uñjañasa ukat sacrificio lurañas wakisi!
  ¡Mä espadax jallu ch"allt"atjamawa, jallu purintasin ch"iqiyatäniwa, ukat waljanix utjani ukhax atipjäwiw yurini!
  ¡Jan q'ucht'amti - sumankañataki!
  Almajax llakitawa - purakajax ch'usawa!
  Nayraqatax phukhu, ukatx amuyunaka!
  ¡Atipjañax jachʼañchatäñapawa!
  ¡Honor ukax mä relativo amuyunakawa ukat nayraqatax pallapallanakamar apnaqañaw wakisi!
  ¡Janïr nuwasiñ qalltkipan umapki ukanakax infiernon resaca ukankapxani!
  Tubonakax amukiw kunatix cuchillas ukanakax q"uchupxi - acero ukax cobret sipanx juk"amp ch"amaniwa ukat juk"amp jach"awa!
  Jan p'iqinchir ejercitox mä tama ovejanakar uñtasitawa, jan awatirini mä lobo, jan manq'antatäkanixa, axsarayapxätamwa!
  ¡Tʼijtʼañajj ajjsarañat sipansa jukʼamp llampʼu chuymanïñawa! Chiqansa, ¡jila parte soldadonakax janiw nuwasïwin jiwapkiti, jan ukasti arknaqañ horasanwa jiwapxi!
  Ch"axwawix dominó anatt"añjamawa, p"akjata dominó ukanakakiw jan apthapitax utjxiti - ¡uraqix katxaruwayi!
  ¡Arknaqatäñax nuwasir jaqirux verdugoruw tukuyi, axsarir jaqirux jan axsartʼir jaqiruw tukuyi, mä jiskʼa jaqirux jan wali jaqiruw tukuyi!
  ¡Ciencia ficción ukax mä atipt"asiwiwa, jan amuyt"kayanakampi, jan amuyt"kayanakampi! Uka pachparakiw, ¡janiw juk"amp género científico ukat lógico ukanakax utjkiti!
  Ch"axwäwinx mä ópera ukar uñtasitawa - taqiniw jupanakan q"uchupxi, ¡prompter ukakiw mä espía ukhamäspa!
  Jichha pacha warminakax mä chacharux taqi kuns pampachapxi - jan ukax pisinkañakiw pampachapxi!
  ¿Kunjamsa uñchʼukirinakax inteligencia ukankirinakat sipan mayjäpxi uk yattati?
  Yattwa! Jiwasax oficiales de inteligencia ukanakakiw utjistu - ¡yaqha markankirinakax taqiniw uñch"ukipxi!
  ¿Kunas chʼusa pʼeqempi jan ukajj chʼusa billeterampi jukʼamp askïspa? Chiqansa, ch"usat p"iqimpi - ¡janiw ukhamakiti!
  ¡Amuyunakax qamir yänak apthapirix wali sumawa!
  Inteligencia ukat suerte: mä chacha warmi munasiñampi - jupanakax suma sartawi, qamirïña, cargo, ukampis jank"akiw jaljtapxi!
  Jach'a jach'a tukur chachanakax iwxt'awinak ist'añax juk'amp jasakiw kunapachatix warmin churatäki ukhaxa - ¡janitï warmipax ukhamäkchi ukhaxa!
  ¡Wali yatiñani warmix walja qullqinïñapawa! ¡Ukat mä emprendedor warmix juparuw demandaspa!
  ¡Khitis mä jaqin personalidadaparux wali askit uñji, ukat khitis qullqirux wali askit uñji!
  Jaqinakax pä yänakampiw t"unjasispa - computadoras ukat informáticas. ¡Nayrïrix amuyunakaruw atrofiani, qhipïrix janiw aprovechañjamäkaniti!
  ¡Ch"axwäwinxa, mä granadax mä compañero ukhamawa!
  Jila partejja, ¡mä granadajj chiqañchäwinak yatiyki ukajja, ¡Faberge sat mä yuqall wawar uñtasitawa, ukajj nueces chʼiyjañatakiw apnaqasi!
  Talentojj almar uñtasitawa: janiw apaqatäkaspati, jan ukasti tʼunjatäspawa!
  ¡Venganza ukax janiw jach"añchatäkiti - ¡decencia ukan kutt"ayaña!
  !
  ¡Qʼañu lurañajj taqe jan walinakat sipansa jukʼamp jan waliwa!
  !
  Chʼaxwäwinakanxa, jan axsartʼirïñax kʼari chuymanïñarux atiptʼaspawa, ukampis kʼari chuymanïñax janipuniw jan axsartʼirïñar atiptʼkaspati!
  ¡Chʼaxwäwix jakäwiruw axsarayi, ukat jiwañax wakisiwa ukat sumarakiw!
  Mä comandantetakix jiskʼa chuymanïñax janiw sinti utjkiti, ukampis ¡ukax jukʼamp valoraniruw tukuyi!
  - ¡Chacalaxa kal arumpiwa ch"amanchasi!
  Leonax mä ventaja ukakiw chacal ukar sipanx utji - ¡dignidad ukamp jiwañatak oportunidad!
  ¡Tecnología ukax valor ukan verdugopawa!
  - Ukampisa janiwa chiqäkiti! Chiqansa, tecnología ukan jukʼamp jachʼa nivelapax jukʼamp amuytʼasirïñasa ukat chʼamachasiñasa chʼaxwañ chiqanwa munasiraki!
  ¡Kawkhantix Pachamaman munañanakapax qalltaski, ¡sapa maynin suma jakasiñapax tukusxiwa!
  Libertad ukax chiqañchäwimp chikt"atäñapawa. ¡Anarquía ukax libertad ukat antítesis ukawa!
  ¡Tenacious memoria ukax wali suma yatichiriwa! Jila partejja, espadampiw libre jakasiñajj atipjasispa, ukampis amuytʼasiñ yanaptʼampikiw libre jakasiñajj utjaskaspa!
  - Kunapachatixa mä ch"amani nuwasirixa mayniru qhispiyi ukhaxa, janiwa mä jach"a jach"a tukuñaxa wakiskiti ukatakixa!
  ¡Chiqpachansa, kunapachatï jan axsartʼas chuymaman nakhantkani ukhaxa, esclamamxa esclavonakamar arxatañatakiw jachʼar aptäta!
  ¡Mä jan wali jaqin jan wali luratapax janiw chiqapar sarnaqir jaqitakix mä pretextokïkiti, kunattix qʼañunakan utjatapax janiw qʼañu jaqirux chiqapar uñjaykiti!
  Munasiñax janipuniw baratäkiti - juk"ampirus janiw billeterampix payllkätati, jan ukasti almamampiw pagapxäta!
  ¡Wila wartañax chiqapar uñjañakiw wakisispa, ukatwa jachaqtʼasiñanakax jan jalsuñapa!
  ¡Qollqe layku servirinakajj janipuniw nuwasiñanjja, jan ajjsarir chuymampi ukat libre jakasiñ munañampi irpatäpki ukanakampejj kikiptʼasipkaniti!
  ¡Mä wawan jachaqt"asitapax jan walt"ayiriwa kunatix mä jach"a jawiraruw tuku, ukax civilización ukanakaruw jariqaraki!
  ¡Comandante cargox janiw mä racion extra ukhamäkiti, jan ukasti mä responsabilidad adicional ukhamarak mä jach"a carga ukhamawa!
  ¡Janiw yatiskiti kunas juk"amp wakiskirïki - taqi manq"at awtjatanakar manq"ayaña jan ukax mä wawar jachaqt"asiña!
  ¡Qurix acerot sipansa jukʼamp llampʼuwa, jan ukasti chuymaruw chʼallxtayi!
  ¡Janiw armapajj soldador chʼamañchkiti, jan ukasti soldadon armapawa!
  Imill wawanakax aforismos maestros ukanakamp sawkasiñjamawa. Ukat uñisirir tukjañ qalltapxani ukhaxa, janiw jupanakat qhispikaspati.
  Mayo phajjsit 1944 maran tukuyarojja, nazinakajj Saratov sat cheqaruw nuwasiñ qalltapjjäna.
  "Shturmlev" ukax ch"axwawinakanw chikancht"asiwayi, mä auto ukaw nayrir "León" ukan chasis ukan utji, mä juk"amp ch"aman lanzador de bombas ukampiw calibre 450 mm ukampi, ukax chiqpachanx taqi kuns t"unjaraki ukat t"unjaraki, cráteres ukarux jach"a ch"amampiw ch"iyjasi ukat ch"allt"araki .
  Ukat ukham cohetejj jankʼakiw mä bloque taqpach aptasin tʼunjani.
  "Sturmlev", mä equipo alemán imill wawanakan apnaqata, posición soviética ukanakaruw ninamp phichhantawayi.
  Jane kullakajj amigonakapar nayranakap chʼoqtʼasi, ukat qʼala kayunakap taktʼasajj akham siwa:
  - ¡Uñisirinakasarux taqpach q"umachapxtanwa ukat ataúdes típicos ukar tukuyapxta!
  Gringetax jaysañatakix nayranakap ch"irmthapi, q"ala kayumpiw palanca ch"allt"i ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Anatañani, uñisirinakasaru atipt"añani!
  Malanyax akham sasaw qhanañcht"i:
  - Shturmlev maquina contraxa, kuna fortificaciones soviéticas ukanakas jan ch"amanïkiti!
  Monicax q"ala talonap ch"allt"asisaw akham säna:
  - ¡Chiqpachansa atipt"añatakiw yuripxta!
  Jane kullakajj akham sasaw qellqäna:
  - ¡Ch"axwawix janiw warmin ajanupankiti, jan ukasti fisiognomía ukawa, ukax thrill thaqhirinakaruw jawst"i!
  Gringeta, unidades soviéticas ukanakarux ametralladorampiw ch"axwawayxi, ukax akham sasaw apsuwayxi:
  - ¡Warmixa mä palomawa, jupasti mä jaqiru ch"akharu ch"akhusi, mä cometa ukhamjama!
  Monika, rusa pallapallanakar pallapallanakamp jiwayasax akham sänwa:
  - Warmixa sapa semanaxa paqallqu viernes uruwa utji, ukatxa jani domingo uruxa jaqichasiña lurawipatxa, mä uru samarañawa!
  Malanya kullakajj lartʼasisaw akham säna:
  - ¡Diosax janiw taqi kunan ch"amanïkiti, warmimpi ch"axwañatakix janiw ch"amanïkiti;
  Jane kullakajj uka toqet iyaw sänwa, qʼala kayunakapampiw disparïna:
  - ¡Diosax taqi ch"amanïkchisa, janiw mä warmin lakap jist"antañ atkiti, politicorus jist"antañ atkiti!
  Gringetax logicamente amuyasïna, q"ala talonampi ch"allt"asa:
  - ¡Mä políticox janiw conciencianïkiti, warmix sentido de proporción ukaniwa, ukat mä warmi políticox taqi kunas jan tupuniw jikxatasi!
  Monika, soviético soldadonakar balamp jiwayasa ukat jiwayasa, akham sänwa:
  - Warmixa panqarawa, rosa ukham ch"uqi ch"uqi, ukampisa muxsa q"aphipaxa cabranakaru, drones ukanakarusa jawst"i!
  Malanya, soviético pallapallanakar fucking ukat bunkers ukanakar t"unjaña, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Chhijllawixa wawatpach jaquntatawa, ch"uqi ch"uqimpi qarjata nayra encina quqanakaru chhijllañataki!
  Imill wawanakax yatiñap uñacht"ayapxäna ukat nayrar sartapxäna.
  Ukat ataque avionanakax alaxpachat bucear sarapxarakïnwa. Ukat ukhamatwa soviético soldadonakajj jan kuna jan waltʼäwin trillapjjäna.
  Alemananakax wali thayaruw tukuwayxi. Ukat operacionan yatiñanakapajj jukʼampiw jiljjattäna.
  Ukat jichhax "Caballero de Ajedrez" sistemas, teletanques ukanakax radio tuqiw apnaqatäna, ukax sarnaqasxänwa.
  Ukat ukax soviético soldadonakatakix mä jan walt"äwipunïnwa. Ukat nazis ukanakax Ejército Rojo ukarux atipt"apxänwa.
  Ukampis soviético imillanakax wali jan axsarasaw nuwasipxarakïna.
  Uka ch"axwawix Kamyshin jupatakiw utjawayi. Akax Alenkax wasitat ch"axwañankiwa.
  Ukat jupan jawq"jata, ukampis janiw katuyat batallón.
  Alenkax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Kuna ch"axwañansa, mä pallapalla jaqina jakawipaxa wali askiwa!
  Ukat kunjamsa qʼala kayunakapamp mä granada jaquntäna.
  Aka ch"axwirinakax jilïr clase...
  Anyuta, fascistas ukanakar ch"axwasa, akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Mä rusa pallapallarux mä khuchhurat tronco ukham t"unjataw lurasispa, ukampis janiw qunquripar apaniñapäkiti, ukat mä álamo ukham ch"allxtañapatakiw lurasispa!
  Alla, q"ala talonampi uka paquete explosivo ukar ch"axwasa ukat ch"allt"asa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiw pallapallanakan chiqañchäwip uñjañ munktati, ¡mä katuntat jaqir uñtataw qhipäxar qunt"asisma!
  Mariax uñisirinakaparuw ch"axwantäna ukat q"ala kayunakapamp jiwayir boomerang ukar jaquntäna, ukat akham sänwa:
  - ¡Jiwasan akapachanxa walja q"añunakaw utji, juk"a príncipes ukanakakiw ukan utji!
  Matryona kullakajj uñisirinakapar balamp jiwayasaw nina nakhantayäna, ukat qʼala kayumpiw granada jaqontäna, ukat akham sänwa:
  - ¡Políticox jach"a lakaniwa, ukampis jisk"a amparanakaniwa kuntix sapki uk lurañataki!
  Marusya, uñisirinakaruw pallapallanakamp jiwayasa ukat alemán ukat yaqha markankir pallapallanakan filanakapar khuchhuqasa, akham sasaw arsüna:
  - ¡Políticox jank"akiw arsusi, jank"akiw phuqhi, limosna mayi, ukat sallqjatapat pampachatawa!
  Imill wawanakax wali jach"a jaqinakawa ukat jupanakax nuwasipxi. Ukampis ch"amanakax wali jan kikpakïpxiwa. Walja tʼunjäwinakaw utji.
  Alemán Maus tank ukax janis taqpach lurañanx utjkchixa, frentenakanx uñjasiskakiwa. Ukat pistolanakapajj wal thuqtʼasi ukat nina nakhantayaraki. Ukat trincheranakanx jan iyawsañjam t"unjäwinak lurapxi.
  Ukampis imill wawanakax Mouse ukarux cañonanakampiw jawq"japxi. Conchas ukanakax guisantes ukham jaltxapkchisa. Ukampis alemananakax juk"amp ch"amampiw ch"amanchasipki.
  Ukat wali chiqaparuw jupanakarux chʼaxwapxi.
  Komsomol imillanakax t"ijt"apxi, q"ala talonanakap lliphipipxi, ukat chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Qullan Pachamaman jach"a kankañapataki!
  Viola, alemán infantería ukar pallapallanak jaquntasaw akham säna:
  - Kunapachatixa mä warmixa jani zapato alañataki utjki ukjaxa, chachana zapatopa q"ala kayumpiwa uchasi!
  Ukat imill wawax larusisaw lakap apsuni.
  Ch"axwirinakax, nayax sañajawa, kusisitaw jikxatasipxi. Ukat jumar jawqʼjapjjätam ukhajja, jiwayañkamaw jawqʼjapjjtamjja.
  Viola ukat Margarita, niya q"ala jan isin bragas ukampikiw nuwasipxi, conchas apanipxi ukat chiqaparuw ch"axwapxi. Ukat janiw ukhamaki jarkʼaqatäkaspati.
  Margaritax chhuxriñchjasïna ukat akham siwa:
  - ¡Comunismo pacharux jach"añchañapawa!
  Violax agresivamente akham sasaw qhanancht"i:
  - ¡Jach"a jach"anchawi mayjt"awi pacharu!
  Ch"axwirinakax, amuyañasawa, wali qhuru imillanakaruw tukupxäna.
  Verónicax conchas apanirakiwa, q"ala, muyu talonanakap qhant"ayasa ukat chhuxriñchjata:
  - ¡Comunismo ukar jach"añchaña!
  Akax kunatix jupanakax mä ch"axwañ epifanía ukankapxataynawa. Ukat kunjamsa wali chʼamampi ukat jan axsaras nuwasipxi.
  Ukat qʼala, broncet qonqorinakajj lliphipi.
  Tamarax ch"axwarakiwa. Jupax nazis ukanakan katuntat Cáucaso uksat mistuwayi, ukatx wasitatw irnaqäwipar puri. Wila aycha manq"irimpi ch"axwaña. Jach"a agresión ukamp nuwasiña.
  Tamarax q"ala kayunakapamp mä granada jaquntawayi, fascistanakaruw jachaqt"i ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Comunismo ukax jiwasamp chikaw utjani!
  Ukat mä ametralladora ukan mä suma amtat phallawi...
  Imill wawanakax jach"a milagronak lurapxatap uñjasipxi. Ukat jupanakan manqhanxa mä ninaw utji, uka ninax alaxpachar phichhantañ axsarayi.
  Verónica, ch"axwaña, q"ucht"aña:
  Taqi kunas wali askïniwa, janiw pächasiñasäkiti
  ¡Akapachan taqi kunas wakichtʼatawa!
  Ukat zafiro nayranakapampi wink"i.
  Tamara, ch"axwaña, chhuxriñchjasiña:
  - ¡Kolovrat ukax wali jach"awa! ¡Evpatiy Kolovrat ukax mä jach"a uñacht"äwiwa! ¡Héroes de Rus' ukanakax alarma phust'apxi!
  Ukat mä ametralladorampiw mä phallawimp jalxatäna. Jupax Krauts ukanakaruw khuchhuqatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - Warmixa nayraqataxa mä zorro satawa, jupax mä león lassuña muni, ukampisa jilapachaxa asnunakaxa lasopampiwa katjasipxi!
  Victoria kullakax q"ala kayunakapamp jiwayañ yaqha regalompiw pallapallanak jaquntäna ukat jaquntäna, ukat akham sänwa:
  - Warmixa mä gallinawa, jupax quri laq"unakaruwa munasi, ¡apthapiriparuxa chhaqhayañakiw apani!
  Ukat imillanakax sincronizado ukhamaw larusipxäna. Wali muspharkañaw wali ch"amamp ch"axwapxi.
  Tamarax anqäx markan divisionanakar ch"axwasaw akham säna:
  - Warmixa mä wallpawa, jupaxa quri laq"unakxa apanispa uka chacharu chiqpacha zorro!
  Verónica, fusilamiento ukat kisunakap q"ala ch"allxtayiri, saskakiwa:
  - ¡Chiqpach zorro ukat gallo ukax quri laq"unak uñstayañapatakiw yanapt"ätam!
  Margarita kullakajj qʼala kayumpiw granadanak jaqontäna ukat jaqontäna, jupajj akham sänwa:
  "¡Azoqejj janiw leonan uñnaqanïkiti, ukampis animalanakan reyipat kimsa ñikʼutap chʼiyjaspawa!"
  Viola kullakajj wali chʼamampiw kisunakap uñachtʼayasajj akham säna:
  - ¡Khititix jan zorro amuyunïki ukax janiw león ukhamäkiti!
  Ch"axwirinakax jach"a ch"axwañ amtanakanïpkaspas ukhamawa. Ukat jupanakax qalltapxani ukhaxa.
  Olimpiadas ukanakax ch"aman kayunakampiw mä caja completa de explosivos ukat kunjams jaquntañax ukx apsuwayxatayna. Nazis ukanakan masapax ch"iyjataw uñjasi, ukat suma tawaqux akham sasaw arnaqasi:
  - URSS markar apnaqam, ukat Lucifer q"ucht"am! ¡Taqiniruw atipjañäni!
  Ukampirus Olimpiadas ukanx janiw arskänti:
  - ¡Mä zorro warmixa khiti chacharusa leonawa sasina amuyt"ayaña yatixa, mä sapuru asnuru uñtata uywaña!
  Margarita, ch"axwiri, aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - ¡Mä leona warmixa, mä zorro amuyuni, mä lobo katxaruñakiwa!
  Serapímax uñisirinakaruw khuchhuqasax akham säna:
  - ¡Leonaxa janiwa qhuruchirikiti, jan ukasti walja ch"uxña achunaka ch"iyjasiriwa!
  Violax uñisiriruw chiqaparu pallapallanakamp ch"axwasax akham säna:
  - Kunapachatix mä políticox jan zorro ukhamäki ukhax kimsa ñik"utaw jupat ch"iyjasi ukat collar ukar uchasi!
  Victoria kullakajj kisunakap qʼala chʼiyjasaw chʼoqtʼasïna, ukat qʼala kayupampiw jiwayir chʼamampi jiwañ regalo jaqontäna, ukat akham sänwa:
  - ¡Políticox pä sillun qunt"asiñatakix jach"a asnuniwa, ukampis arunakampikiw alma anchopax utji!
  Olympias, q"ala, musculoso kayunakapamp barril ukar thakhi churasa ukat León tank phallasax akham sasaw jisk"at arsüna:
  - Mä tankaxa mä conchampiwa mantaraki, ukaxa mä núcleo de uranio ukampiwa, mä políticoxa jan chuymampiwa pata tuqiru puri, ukampisa quri billeterampiwa!
  . JANK"A 9 JAQINAKANA.
  Kamyshin kullakajj jaytjataw uñjasïna. Ukat 1944 maran junio phajjsit qalltanjja, Saratov chachatak chʼajjwäwinakaw utjäna.
  Aka chiqanx nuwasiñanakax wali ch"amanchatawa. Ukat imill wawanakax nayratpachjamaw nuwasipxaraki. Ukat ukham suma nuwasirinaka.
  Alenkax nuwasi ukat uñisirinakaparux ametralladoranak phallatanakampi ukat taqpach filanakampiw ch"allt"i.
  Imill wawax q"ala kayunakapamp mä granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Atipjañaxa jutpan!
  Ukat mayampiw uñisirinakarux ch"axwapxi.
  Anyutax uñisirinakaruw ch"axwaraki. Jupax chiqaparu ukat chiqaparuw luraraki. Maquinanakapajj wali katjañjamawa. Ukat qʼala kayunakajj jachʼa chʼamampiw phallañ paquetenak jaqontapjje. Nazis ukanakax ch"iyjataw uñjasipxi ukat imill wawax pulmones patat chhuxriñchjasi.
  - ¡Comunismo ukatakixa!
  Alla, uñisirinakarux jach"a chiqaparu ch"axwañampi ukat uñisirinakar khuchhuqasa, chhuxriñchjasi:
  - ¡Jan tukuskir Awki markataki!
  Ukat qʼala kayunakapampix uka tawaqux wasitat granada jaquntäna. Jupax nuwasirinakat sipan juk"amp nuwasiriw sañasawa.
  Ukat jupax pachpaw wila p"iqini ukat shorts ukampikiw isthapita. Ukat jupax wali chiqaparu ukat chiqaparuw ninamp phichhantawayi, ukat Krauts ukanakax ikiñar qunt"asipxi.
  Mariax wali chiqaparuw ninamp phichhantaraki. Ukat jupax ukham suma tawaquwa, ukat q"ala kayunakapampix mä paquete explosivo jaquntawayi, ukat uñisirinakaparux ch"iyjawa.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡URSS Imperio ukar apnaqapxam!
  Marusyax chiqaparuw ch"axwaraki, uñisirinakaruw ch"allt"asi ukat arnaqasi:
  - ¡Taiga markat británico qutakama, jiwasan ejercitosax juk"amp ch"amaniwa!
  Ukat jupax q"ala kayunakapampix ch"axwarakiniwa.
  Ukxarusti, Matryonax mä jiwayir proyectil uñisirinakaruw jaquntani. Ukat sapa patakat patak chiqaparuw juparux chʼalltʼani. Natural ukhama q"ala talón.
  Ukanakax soviético imillanakawa, jupanakax irnaqapxi, ukampis alemán imillanakax janiw jaya qhiparapkiti.
  Christina, Magda, Margaret ukat Shella jupanakax Pantera ukan ch"axwapxi. Uka autox janis wali askïkchixa, mä pistola rápido disparo, jaya alcance ukaniwa, mä juk"a ágil ukhamawa, ukat armadura frontal ukanx suma armaduraniwa.
  Alemania imillanakax q"ala kayuni ukat bikini ukankapxiwa, jallupachan junt"u pachas utjkchispas, jan ukax ukat yuspajarañaw... Ukat mä maniobrable ch"axwäwimpiw ch"axwapxi.
  Aka chiqanx Christinax mä disparo ukamp ch"allt"i... Conchax T-34-76 torretaruw ch"allt"i ukat ch"allt"awayi. Mä tanque soviético ukaw sayt"i, jaquqaniwayi.
  Imill wawanakax pulmonanak patat arnaqasipxi:
  - Jiwasanakax apt"asiwayiwa!
  Ukatxa Magda kullakax ch"axwawayiwa. Quri ñik"utani suma uñnaqt"anixa ch"allt"arakitaynawa.
  Jïsa, ukhamax kimsa tunk pusini torretapax ch"iyjatäxänwa.
  Tigre imillanakax turnasisaw ch"axwapxi. Ukat wali chiqapawa. Ukatwa yaqha tanque soviético ukar chʼalltʼapjjäna.
  Margaret kullakajj uka qhepatwa chʼalljjtäna. Ukat SU-76 autopropulsado pistolaruw chʼalltʼasïna. Wali yatiñampiw thuqtʼasïna. Ukat jupax akham q"ucht"äna:
  - ¡Jiwasan infierno Alemania markax ch"amaniwa, uraqpacharuw arxati!
  ¡Ukat kunjamsa lajjrajj uñachtʼayani!
  Ukat Shell sat chacharuw mä cañonampi jawqʼjäna. Uka tanque soviético KV-1S ukaruw ch"allt"asiwayi. Uka tawaquxa wali suma irnaqawi lurarakitayna.
  Jisa, pusi ch"axwirinakax bikini ukan ch"axwapxi ukat janiw thayarux axsarapkiti. Warminakax nuwasiñ qalltapxäna uka qhipatxa, Kimsïr Reich ukatakix kunaymaninak juk"amp sum sarantawayxäna.
  Akax Albina ukat Alvina pilotonakaw alaxpachan utji. Panpachaniw suma uñnaqt"anïpxi, bikini ukat q"ala kayuni. Jupanakax Focke-Wulfs ukan ch"axwapxi. Ukat akax wali jach"a autowa.
  Albina, cañones aéreos ukanakat fusilasax akham siwa:
  - ¡Croquet activo! ¡Jan arunakapat arrepentisimti!
  ¡Ukat ¡kunjamsa mä muspharkañ jachaqtʼasis qhantʼani! Ukat mä kutikiw pä avión soviético ukarux jaquqani.
  Alvinax kimsa jaqiruw cañones aéreos ukanakamp khuchhuqarakïna ukat chirpacharakïna:
  - ¡Nayan mantatajax jiwayañjamawa ukat mate!
  ¡Uka qhepatjja, ¡uka imill wawajj kisunakapwa qʼal uñachtʼayäna ukat kisunakapwa uñachtʼayarakïna! Jupax taqpach encanto, ukat phenomenal encanto ukamp phuqt"ata.
  Albinax yaqha Yak-9 avión ukx khuchhuqawayi ukat chhuxriñchjasiwayi:
  - ¿Kunatsa pilotos soviéticos ukanakax wakisi?
  Alvinax LAGG-5 ukarux ch"axwawayiwa ukat jan axsarasaw akham siwa:
  - ¡Ukham jiwasax alemanes ukanakax facturas apthapiñasataki!
  Muspharkañ chacha warmi imillanaka. Kunjams jupanakpachatak premios apthapiñ qalltapxäna. Chiqpachansa janiw ukham suma uñnaqt"aninakarux ch"axwañjamäkiti. Avionanakaruw jaquqanipxi ukat kisunakapsa qʼala chʼiyjasipxiwa.
  Ukat nayrïr imantat yatiyäwix akawa, thaya pachanx imill wawanakax q"ala kayukiw sarnaqapxañapa ukat bikini uchasipxañapawa. Ukatxa facturanakax jupanakpachaw jutapxani.
  Ukat janipuniw isthapisiñamäkiti. ¡Qʼala pechom chʼalljjtayasim, ukhamatwa wali jachʼañchatäsma!
  Albinax yaqha Ejército Rojo ukan avionap khuchhuqatayna ukat q"ucht"atayna:
  - ¡Jach"a alturampi ukhamaraki estrella q"umampi!
  Ukatsti jupax nayranakap ch'allxtayäna, jaltasaw q'ala kayunakap ch'allxtayasïna, jach'at arnaqasisa.
  - ¡Lamar quta ola ukat colerat nina! ¡Ukat mä colerata ukat wali colerat ninampi!
  Ukat mayampiw imill wawax chʼamampi jakʼachasiñampi avionat jaquqanïna.
  Ukat ukat Alvinax uñisiriruw atacatayna. Jupax esquina muytasin luraraki, kisunakap q"ala ch"allxtayi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Nayaxa mä super mundial campeón ukhamawa!
  Ukat mayampiw uka tawaqun ch"allt"at autox jaquqaniwayi. Jïsa, Ejército Rojo ukax wali jan waliruw puri.
  Ukat Albinax sallqa éxtasis ukamp arnaqasi:
  - ¡Jichhax verdugo ukhamätwa, janiw piloto ukhamäkti!
  Yaqha avión soviético ukarux jaquqaniwayi ukat sist"asi:
  - Nayax uñjañ tuqiruw qunt"asiwayta ukat misiles ukanakax jank"akiw uka chiqar puripxi, ¡mä juk"amp jak"achasiñaw nayrar sartaski!
  Nuwasir jaqix wali qhuru chuymampiw sarnaqäna.
  Aka chiqanx panpacha imill wawanakax uraqin uñch"ukiñanakaruw atacasipki. Albinax kimsa tunk pusiniruw punchu ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akax tukusiñapäniwa!
  Alvinax SU-76 ukaruw ch"allt"asi ukat akham sasaw jisk"at arsu:
  - ¡Q"al t"unjañkama!
  ¡Ukat kunjamsa qʼala kayup chʼalljjtayasi!
  Aka chiqan ch"axwirinakax imill wawanakawa, ukat URSS tuqinx imill wawanakax ch"axwapxarakiwa, Guryev ukar arxatañatakiw ch"amachasipxi, kawkhantix Hitler ukan pallapallanakapax mantanipxarakiwa, mä escorpión ukar uñtasita.
  Alenkax Guryev ukatakiw ch"axwäna, ukax nazis ukanakan ch"axwatapawa. Uka jan ch"amanïki uka suma uñnaqt"an warmix q"ala kayunakapamp mä granada jaquntäna ukat chillqt"asïna:
  - ¡Gloria Rus' ukat jiwasan munat partidosaru!
  Ukat Natasha kullakajj qʼala kayunakapampiw mä granada jaqontäna ukat akham sasaw sistʼasïna:
  - ¡Q"ala kayukiw imill wawarux uñjapxta!
  Uka qhipatsti, Anyutaxa q"ala kayu ch"akhanakapampi jiwaña churäwi apayanirakitayna, ukatxa wañsuwayxataynawa:
  - ¡Ukaxa wali suma ch"axwawiwa!
  Wila ñik"utan Agustín chachax q"ala alaya amparapampiw mä t"unjañ regalo aptasin apayanitayna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Radar alaxpacharu uñacht"ayaña!
  Ukat ukat quri ñik"utan Mariax q"ala kayumpiw nazis ukanakar jiwayatayna.
  Ukat jupax akham q"ucht"äna:
  - ¡Madagaskar markanxa, wasar pampana ukhamaraki Sahara markanxa! ¡Taqi chiqanwa sarnaqawayta, akapach uñjawaytwa!
  Ukat ukat Marusyax mä taqpach q"ala kayunakap jaquntawayi ukat q"ucht"i:
  - Finlandia, Grecia, ukhamaraki Australia, Suecia markanxa, janiwa uka imillanakatxa juk"ampi suma imillanakaxa utjkiti sasina sapxätam!
  Jisa, suxta imillanakax wali sum nuwasipxäna. Ukampis Krauts jupanakax wali Kursk...
  Janiwa, janiw ukham jachʼa chʼamanakar saykataskasmati. Fascistanakax qala chuymanïpxiwa.
  Ukat ¿kunsa uka monstruonakar wakichtʼañax sañ muni?
  Adolf Hitler chachajj mä loco jaqënwa: cheqpach despota jaqjamaw jikjjatasïna, juparojj taqeniw istʼapjje ukat khathattʼasipjjaraki. Jïsa, Stalinan suma jikxatatanakap munsta ukhax Stalin ukar uñtasitäñamawa, jan khuyapt"ayasisa ukat mayninakar ukhamarak juma pachpat mayiñasa (¡ukhampuniw Joseph Vissarionovich jupax aka ordenan amuyt"äna!). Jichhax rustling ukax decente ukat autox sarnaqañ qalltani. Jilapachax Alemania markax satélites ukanakat amuyt"asax URSS markat sipanx mä jach"a ventaja ukaniwa, kunatix equipos industriales ukanakax utjiwa, fuerza de trabajo calificados ukanakan ukhamarak ingenieros ukanakan taqi niveles ukanakan utjatapata. Ukajj cheqäskapuniwa, ukampis armanak lurañajj janiw kikipakïkiti! Alemania markax ch"axwäw tukuykamax URSS markat qhipharuw qhiparäna, Rusia markanx taqi kunas t"unjatäkchïnsa. Ukat ¿kunatsa? Chiqans mä juk"a ch"axwawiw kunayman departamentonakan apnaqäna ukat juk"ampirus industria militar ukanx apnaqarakïnwa. Ukhamarus, materia prima jan utjatapa, ukhamarak uñisirinakan ch"amap jisk"achaña, jan wali lurawinak phuqhawayi. Jisk"atpachax 1940 maranx Alemania markanx armas ukanakax 1939 marat sipanx juk"akiw utjäna (taqipat amuyt"añäni ukhax municiones ukanakamp chika), ukat ukax ch"axwäwix nayratpach utjkchïnsa, ukatx Tercer Reich ukax jach"a territorionak jach"a uraqinak apnaqañ qalltäna reservas de capacidad de producción ukanaka. Ukhamajj ¿kunsa Hitler chachan organizacionan yatiñanakapat sissna? Janiw sinti jach"äkänti, jupax industria militar ukan qhant"äna.
  Fuhrer jupax mä jach"a arst"äwinx akham sasaw arsuwayi:
  - Aviación uñakipañatakixa, Sauer ukaruxa ch"amanakawa churasi. Jupax wali sum uñjani qawqha yänakas lurasini, ukat, janiw juk"amp wakiskirïkiti, suma uñjañapawa. Ukhamarus, walja Goering amigonakamax nayrax suma as ukhamäpkchisa, janiw irpirin irnaqañ yatipkiti. Janiw sapa suma pallapallax mä general destacado ukhamarakikiti, ukhamax Eric warkt"at jaqit sipansa, esfera técnica ukax empresarios profesionales ukanakat mä jaqiw irpata, jupax fuerzas aviación ukar reformar ukhamarak wasitat equipañ yati. Chiqansa, Gran Bretaña markax janiw ikiskiti, fuerzas armadas ukanakax juk"ampiw jilxattaski, ukat juk"ampirus aviación ukanx juk"ampiw jilxattaski. Uñisirinakat pä p"iqin nayrar sartañasawa, tunka payan thakhinak nayrar sartañasawa, jan ukhamäkanixa, uñisirit sipan juk"amp jach"a kankañax q"al chhaqtxañäni. Ukatwa, pasos cualitativos ukanakax wakisi.
  Goering chachajj ajjsarasaw akham säna:
  - Nayan masinakaja, uñacht"ayat jaqinaka, jupanakax ch"axwañ efectividad ukat profesionalismo ukanak uñacht"ayapxi.
  Uka dictadorajj wali coleratänwa:
  - Jan ukax inas nayax, jumanakan amuyumanxa, khitis Gran Bretaña ch"axwäwin atipt"äna uk armaschiyäta? Jan ukax khititix pusi mara amtäwix economía nacional ukan nayrar sartañapatak jan phuqhawayki. Jan ukax jumax varanakampi jawq"jatäñ munaraktati, ukat jaqinak nayraqatan jawq"jatäñ munaraktati. ¡Ukhamajj janïr chʼakkatkasajj lakam jistʼantasim ukat amuktʼasim!
  Goering chachajj ajjsarañat qontʼasirakïnwa. Ay, Fuhrer ukax janiw jisk"achañakiti. Ukatxa, wasitatwa uka chʼaxwäwix istʼasïna, ukat yaqha ME-262 sat avionax alaxpacharuw sarawayxäna. Uka autojj wali jachʼänwa, pä motoranirakïnwa. Ch"iwipax mä juk"a ch"allt"atawa, ch"axwirix pachpaw wali axsarañjam uñtasi. Ukan jank"ak sarnaqatapax, 1941 maratakix, jilpachx wali askiwa, ukatx uraqpachan uñt"atanakaparjamax mä récord ukhamawa. Chiqansa, maquina pachpax janiw jichhakamax taqpach atiniskiti ukat depuración lurañaw wakisi. Ukampirus dictador fascista ukax nayratpach machaq, juk"amp nayrar sartat ch"axwirinakan uñacht"awinakap churawayi... ME-262 ukax suxta tonelada jila pesa, ukax sañ muniw mä juk"a sobrecarga ukaw utji. Mä avión de combate ukax jisk"a, barato ukat jank"akïñapawa. Uka tuqitxa, ME-163 ukax wali askïspawa, ukampis motor de cohetes ukax sinti ch"amanchatawa ukatx suxta minutos ukjakiw irnaqaski (jan ukax juk"ampirus, wali irnaqaskakiniwa!), ukax sañ muniw alcance ukax patak kilómetros ukch"a radio uksankiwa . Kunjamakitix mä bombardero estilo Blitz jan ukax mä combatiente de tapa armada ukan Inglaterra markar ataques ukanakatakix, chiqans janiw askïkiti.
  Ukampis ME-262 ukax mä tonelada bomba apt"asispawa, mä arunx Pe-2, mä avión soviético de línea de frente ukar uñtasita. Mä arunxa, mä suma solución ukhamawa ch"axwirinakataki ukhamaraki tropanakar yanapt"añataki. Ukampirus, ¿kunatsa jan Comet ME-163 ukan estiloparjam mä ch"axwañ avión lurañax wakiskiti, ukampis jan cohete motorani, ukampis turborreactor ukampi? Jupanakax "Cometa" ukar juk"amp askinak lurañ yant"apxäna ukatx 15 minutos ukjaruw jaltxañ pachax jilxattaspa (akax 300 kilómetros ukch"a alcance ukhamawa), ukax Gran Bretaña ch"axwäwitakix taqpachanx wali askiwa. Londres markarux Normandía markat puriñax wali ch"amawa... Janis taqi kunas qhankiti, ukampirus bombardeañaw wakisi ukat kutt"añax wakisirakiwa, ukatx tunka phisqhan minutos ukax janiw ukhamakiti. Jutïrinjja, cohete ukat avionanakajj aviación ukan jan chʼamanïkaspas ukham uñtʼatäjjänwa. Ukampis "Cometa" ukan lurawipax wali sumawa, jisk"a tamapa ukat k"achachata, ukax sañ muniw barato ukat maniobrable ukhamawa.
  Ukhamarus, wali suyt"at ch"axwirinakax utjarakiwa, ukanakax taqpachanx 800 kilogramos ukch"a pesaje ukaniwa, ukham planeadores ukanakax aéreo ukan ch"axwawinakan apnaqasispawa. Chiqans, mä juk"a jayankapxatapatxa, jupanakar jaltxañax defensiva ch"axwawinakakiw lurasispa, jan ukax Londres markaruw... Transportes ukan puriyasispa, ukatx pilotonakarux kutt"ayañatakiw katjasispa. Uka tuqit lupʼiñaw wakisini. Chiqpach sarnaqäwinxa, planeadores ukanakax janipuniw nuwasiñatakix tiemponïpkänti, ukat kunatsa Corea markanxa, generales de aviación soviética ukanakax janiw uka amtar yantʼañ atinapkänti. Jilpachax janiw llakisiñakiti, ukampis Corea markan ch"axwäwipanx piloto estadounidense ukax nayrïr kutiw atipt"äwinak jikxatawayi. Ukhamajj Yankees ukankirinakajj janiw jiskʼachatäñapäkiti.
  Uka avión tukuyatatjja, mä janqʼo ñikʼutan tawaqow cabinat jaltawayjjäna, ukat Fuhrer sat barcoruw wali chʼamampi tʼijtäna.
  Nayrïr numeron nazi sat usump usuntat jaqix jampʼattʼasiñatakiw amparap luqtäna. Kunatix wali askïki ukax kunapachatix imill wawanakax munasipktam ukhaxa, ukat Fuhrer ukax, ukhamaw amuyasi, taqi alemanonakan taqi chuyma idolotjama, jan ukax juk"ampirus niya taqiniw idolatapxi jan ukax mä qawqha campo de concentración ukan katuntat jaqinakakiw idolotapxi. Pilotojj wali kusisitaw akham säna:
  - Akaxa mä jach"a avión ukhamakiwa, ukhama jank"aki ch"amampi. ¡Taqi león wawanakarux mä sustituto ukan junt"u uma botellapar uñtat ch"iyjañäni!
  Fuhrer sat chachajja, uka imill wawajj akham sasaw amuyäna:
  - Chiqansa, ch"iyjañäniwa, ukampisa... Maquina depuración ukaxa juk"ampi jank"aki lurañawa, ukatxa ukaxa juk"ampi motores ukanakatakixa wakisiwa. Aka chiqanx chiqans radical medidas ukanakaw munasini jupanakar askinchañataki, ukampis kunas utjchi ukhax irpiri-diseñador ukax yanapt"aniwa!
  Taqinipuniw mä arumpi larusipxäna:
  - ¡Jach"a Fuhrer ukar jach"añchaña! ¡Providencia markax yanapt"apxitaspa!
  Kimsïr Reich ukan himnopax phust"añ qalltawayi ukatx Hitler Jugent ukan wayn tawaqu ch"axwirinakan mä columna ukaw nayrar sartawayi. Tunka pusini maranit tunka paqallqun marani waynanakaw mä formación especial ukan tambor ukar sarapxäna. Ukat ukat juk"amp muspharkañax lurasiwayi: Unión Alemana de Mujeres ukankir q"axull imillanakax sartasipxäna. Jupanakajj jiskʼa faldanakanïpjjänwa, suma uñnaqtʼan jaqenakan qʼala qʼala kayunakapajj jaqenakan uñkatasiñapatakiw chʼamañchtʼäna. Imill wawanakax kayunakap juk"amp jach"ar apkatañ yant"apxäna, ukampis uka pachparakiw kayunakap qhipäxar jaquntapxäna ukat wali amuyumpiw talonanakap uchapxäna. Mä kusist"añ uñjawi suma uñnaqt"aninakan jan kuna jan walt"awimpi... Chiqpachans ajanunakapax mayj mayjawa ukat yaqhip fascista waynanakax mä juk"a qhuru, niya chacha, ukat jupanakax mayjt"ayapxarakiwa. Yämas kunapachatï cejanakap mayachtʼasipkäna ukhajja.
  Esthete Adolf kullakajj akham sänwa:
  - Wakisiwa yuqalla imillanakaxa juk"ampi jach"a jañchi tuqita yatichaña katuqapxañapa. Ukat nayax yattwa aka tuqitx walja lurawinakaw lurasiski, juk"ampis Jungfolk ukanx lurasiski, ukampis kunatix wakiski ukax taqinitak ukhamarak espartano ukan thakhinak apnaqañawa. Chiqansa, lunthatasiñ ch"amanchañat sipansa... Jiwasan yuqall wawanakasax suma jaqinakjamaw jilsupxañapa, uka pachparakiw jan sinti khuyapt"ayasir jaqinakäpxañapa.
  Jachʼa Comandantejj mä jukʼa samartʼäna. Generalanakax amukiw sarnaqapxäna, inas uñch"ukiñ axsarapxchïna, ukampis janiw qhanpach chiqapar uñjañ munapkänti. Fuhrer sat chachajj akham saskakiwa:
  - Ch"axwawixa janiwa ch"axwañakiti, ukampisa uñisirinakaru jan sinti khuyapt"ayasiñaxa maynit maynikama yanapt"asiñampi ukhamaraki masinakaru jila kullakanakampi mayachatäñapawa. Akax taqiniruw ch"amanchañasa... Machaq supermanx mayninakarux jan khuyapt"ayasiriwa, ukampis juk"ampirus jupa pachpat jan khuyapt"ayasiñapawa. Kunattix jisk"achasiñax nayraqat maynin almapan chhaqtayatäñapawa, ukatx jaqin jan ch"aman janchipax sartasiniwa!
  Yaqha samart"awi... Generales ukat diseñadores ukanakax mä akatjamat amuyapxäna ukat wali ch"amampiw ch"allxtañ qalltapxäna. Fuhrer chachajj kusisitäkaspas ukhamänwa:
  - Akax juk"amp askiwa, ukampis jichhax mä imitación de combate aéreo uñjañ munta. Ukhama axsarañjama ukat taqi kun t"unjiri...
  Heinkel kullakajj ajjsarasaw akham jisktʼäna:
  - Jakañ municionanakampi jan ukax conchas ukanakampi, ¿Fuhrer-aja?
  Nazi numeron nayrïr numeropajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Chiqansa, nuwasiñanakampi. Ukhamaraki, uka dispositivo de eyección ukax kunjamsa efectos uk amuyt"añ munta. Taqi kunat sipansa, jumax uka tuqit irnaqaskta... - Fuhrer jupax amparanakap ch"allxtayäna. - Kunapachatixa, qhiparuxa, wakicht"atäni ukatxa jach"a lurawiru uchatäni. Chiqansa, ¡mä yatxattʼat avión apnaqirix wali yatxattʼat pilotowa, jutïrin nuwasiñanakatakix jarkʼaqatäñapawa!
  Ukhampachasa Fuhrer-Terminator ukax diseñadores ukanakarux mä juk"amp moderno diseño uka dispositivo de ejección uñacht"ayañ amtäna. Aka sistema ukaxa janiwa sinti ch"amäñapäkiti, juk"ampi sapuru ukhamaraki k"achachata. Suma, jan jila qullqin squib, nayratpach industria alemana ukan yatxatata, ukatakix wali askiwa.
  Uka diagramajj sarkasajj dibujatäñapänwa, ukampis Hitler chachajj cheqapuniw wali suma artistäna, ukat qhana, jankʼakiw dibujäna, diagramanakan líneanakapasa ukat turnonakapasa jan kuna reglanakas ni brújulas ukanakas mä kikpaki ukat qhanarakïnwa. Terminator hit-and-miss ukax muspharkañawa sasaw amuyäna, chiqans alemanonakax, taqpachanx, mä ch"aman ukat mä juk"a nayrar sartat ideología National Socialismo ukat sistema totalitario ukanakamp ch"axwañx rusanakaruw filtrapxäna. Inas ukax ukhamächi, kunatix rusa pallapallanakax alemán pallapallanakat sipanx juk"amp ch"amani ukat juk"amp ch"amanïpxänwa ukat juk"amp jank"akiw nuwasiñ yatiqapxäna.
  Jilapachax taqpach ch"axwawix kunjams saraski uk uñakipt"apxäta ukhax rusanakax, jan ukax juk"ampirus pallapallanakax soviéticos ukanakax ch"axwañ yatiqapxäna, ukampis alemanes ukanakax kunjams... Jupanakan comandopax nayrïr nivel ukan amtawinakap lurapxäna -grado ukankirinaka, ukat inas juk"amp jisk"a yatiqañ utan yatiqirix pallapallanakan operacionanakap chiqpach pachan estrategias ukanakan lurañan experiencianïchi ukhaxa . Ukat awisax suxta marani wawanakax nayratpach wali yatiñampiw ejercito virtual ukanakar irpapxi, ukax jupanakamp Zhukov ukat Mainstein ukanakamp yatiqapxaspawa. Ukampirus yaqhip yatxatirinakax Zhukov ukat Mainstein jupanakax mediocridades ukham uñjapxi. Ukhamarakiw kunayman yänakax utji, juk"ampis francés yänakax katuntatawa. Hitler chachan amuyupax (mä suma amtawi, juk"ampirus wali k"umara jikxataskän ukhax!) ukax 3600 katuntat tanques francés ukanakat katuntat utjatapat amuyt"ayi, ukax wali muspharkañawa... Yaqhip modelonakax, kunjamakitix SiS -35, armadurapanx juk"amp askiwa T-34 ukax armadura frontal ukankiwa. Ukhamat aka tanquex francés fabricanakanx jasakiw lurasispa, jan ukax inas 47 mm arma ukax 75 mm jach"a cañón arma ukamp turkataspa. Chiqansa, inas ukasa jan wakiskchiti. Gran Bretaña ukat EE.UU. ukanakax taqpachanx nayratpachaw armaduranakax tankinakapan juk"amp askit uñjapxi. Amuyt"añataki, pusi tunk tonelada Churchill ukax 152 milímetros ukch"a reserva ukanïnwa, IS-2 jach"a tanque ukatakix 120 ukhanïnwa.
  Fuhrer sat jaqix yaqha tuqitwa diseñadores ukanakarux akham säna:
  - Jiwasaxa thaya túneles ukaniwa, ukhamaxa thaqhañawa mä modelo juk"ampi suma avión ukatxa formas aerodinámicas ukanaka luraña, janïra uka tuqita jila qullqi yant"awinakaru puriyasa, kawkhantixa jiwasana suma as ukanakaxa jiwapxaraki. Amuytʼañataki, avionan alajjpachankir modelopajj wali askiwa, jukʼampejj thiyapa ukat ángulo de inclinación ukanakap mayjtʼayasispa ukhajja, wali askiwa. Nayax nayratpach dibujo churapxsma, ukhamax jan chuymaninakax wakicht"atäñapawa. Yumo motor ukampixa, 1.100 kilómetros ukharuw sapa horax sarañapa sasaw yatiyapxi. ¡Ukhamajj nayrar sartam, ukampis jan jachʼa jachʼa tukumti!
  Ukxarusti chika uru manq"añaxa suma thaya tuqina, uywata imillanakaxa mesanaka, sillunaka wakicht"apxiritayna. Suma... Ukampis ¿kuna reformanakas Socialismo Nacional ukan lurañapa? Kunjamatix uñisirinakax juk"amp jisk"achañataki ukhamarak amigonak jikxatañataki. Amuyt"añataki, janiw alemán jaqinakarux sapa turno jach"añchañakiti ukat inas markanakar clasenakar jaljañ jaytxarakchispa. Ukampirus markanakax jisk"a markanakaru ukat ariano markanakar jaljañax janiw jichhakamax formalmente legalizatäkiti. Ukhamatwa kunaymaninak jan chʼamäki.
  Sirvirinak taypit mä suma tawaquw Fuhrer sat jaqin jakʼapar quntʼasïna ukat qʼala qunquriparuw amparapamp luqxatäna. Cooed ukax akhamawa:
  - ¿Kuns amuyt"askta, Fuhrer jilata?
  Dictador nazi ukat pachpa pachanx mä virtual anatiriw ch"amanchawayi. Jupax wali ch"uxña achunak sopa ukat fruta ensalada ukanak jan tukuyatap amuyasïna. Fuhrer ukax imill wawarux lakaparuw jamp"att"äna, wayn tawaqun, muxsa q"aphip jikxatasa ukat akham sänwa:
  - Jumax nayamp chikaw autot saräta. Ukat taqiniw irnaqäwir puripxtaxa, manq"añ pachax tukusxiwa.
  Ukat mayampxa, estadon engranajenakapax janis mecanismo sum aceitempi uchatäkchïnxa, muytañ qalltapxäna. Kutt"añ thakinx Fuhrer jupax suma uñnaqt"aniruw munasïna, ukat kawkhantix walja ch"ama ukat ch"ama jikxatkän ukx musphararakïnwa. Chiqansa, Fuhrer sat jaqix jan chʼamanïkaspas ukhamawa ukat jila partex discapacitado ukhamaw sasaw sapxirïna, sífilis sat usunïtapata (mä kʼari) ukat castrado (¡mä ficción total!).
  Ukampis 1944 maran junio phajjsit 22 urunak saraqatarojj janiw taqe kunas sum sarnaqkiti; Ukampis atipt"añax janiw uñjatäkiti, Saratov jupax wali ch"amanchatawa. Stalin jupax aka markar kunayman tuqit arxatatäñapatakiw mayïna.
  Taqi chhaqtäwinakas utjkchixa, pallapallanakan yänakapax wali jach"awa. Machaq tanques IS-2 ukanakax wali askiwa. Alemania markankir sapa mayni autonakar pʼeqet jan chʼajjwañsa, jaya cheqat jan chʼamanïpjjänwa.
  Ukhamajj nazinakajj wali chʼamänwa. Ukampis jupanakajj mä jachʼa ventajanïpjjänwa. Nayratpachaw mä qawqha ME-262 jet avionanakax alaxpachan nuwasipxirïna. Ukat jupax wali uñisiriwa.
  Ukampis TA-152 sat armajj jila partejj wali muspharkañänwa.
  Ukampirus Stalin jupax kimsïr maraw ch"axwäw qalltatapatx mä yatiyaw tantachäw lurarakïna, ukatx pallapalla irpirinakaruw jiskt"añ qalltawayi, kunanaks amuyapxi, kunjamas frentes ukanx juk"amp askinak lurañax wakisispa.
  Zhukov jupax irpirirux akham amuyt"ayäna:
  - Jiwasatix arxatassna ukat amenazas ukanakar kutt"ayañänixa, jan pächasisaw chhaqtxañäni. ¡Ataque lurañasawa!
  Stalin chachajj wali chʼamampiw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Iyawsaña! Ukampis ¡kawkhansa!
  Mariscal Zhukov jupax akham amuyt"ayi:
  - ¡Leningrad markax jan capitulatäkchisa, ¡janiw antutatäñapakiti!
  Mariscal Vasilevsky jupax akham sasaw iyaw satayna:
  - Jisa, nayaxa amuyta akaxa wali suma amtawiwa!
  Stalin chachajj amparanakap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Tikhvinar wasitat ch"allt"añäni ukhaxa, ukan suyt"apxitaniwa, ukat jiwasax ch"amakt"ayasiñäni jan ukax mä sipitar jaquntatäñäni!
  Mariscal Zhukov jupax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Ukhamawa, Stalin masi! Ukampis nayax Petrozavodsk markan finlandés soldadonakax atacatäpxañapatakiw amtawayta. ¡Janiw sinti ch"amanïpkiti ukat uñisirinakarux muspharayasaw atipjsna!
  Stalin chachajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Ukax logico ukhamawa, compañero Zhukov. Ukhamajj Petrozavodsk sat cheqan nayrar sartañamawa. ¡Ukat atipjäwi apanipxarakita!
  Uka arunak tukuyatatxa, walja imill wawanakaw jisk"a janq"u faldanakampi, q"ala kayunakampi mantanipxäna. Jupanakax wila vino botellanaka ukat vaso sándwich ukat ch"iyara caviar ukanakaw apanipxatayna. Stalin jupax ukham sandwich apt"asisaw umañkamax akham säna:
  - Ukhamaxa umañani, ukhamata jiwasana ch"amasaxa sapa kuti munañanakasampi chikachasiñapataki.
  Voznesensky chachajj akham sänwa:
  - Jiwasana tankasana armadurapaxa wali jisk"akiwa. Ukat nayax IS-2 ukat T-34-85 ukanak juk"amp k"acha, juk"amp jank"aki ukat juk"amp maniobrable ukham lurañ amtawayta, armadura ukar jisk"achasa. Ukhamatwa panpachani metales ukanakat qullqi imañ yanaptʼistani ukat uka maquinanakax jukʼamp wakiskirïñapatakiw yanaptʼistani.
  Stalin chachajj amparanakap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Inas... Ukampis nayax janiw contrachapado ukamp tankinak lurañ yanapkti!
  Voznesensky jupax wali amuyump akham sasaw arsuwayi:
  - Ukampisa inas jan wali amuyunïkchiti yaqhipa tankanakaxa niya taqpacha lawampi lurañaxa. ¡Kunjamsa practican uñstani uk uñakiptʼasmawa!
  Zhukov jupax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna ukat arst"äna:
  - Kimsa tunka pusinixa juk"ampi k"achachata luratarakispawa, wali ch"amawa ukatxa jilxatata jank"aki ukhamaraki maniobrabilidad ukaxa jakañapatakixa yapxataspawa. Ukhamaraki, caja de cambios ukaxa juk"ampi sumawa ukatxa ukaxa compensa ergonomía ukan jisk"achatapata jilxatatapata. Ukampis acero ukan jisk"a calidad ukax 90 milímetros ukarux janiw kunarus tukuykiti, Alemania markan ch"aman armanakapar saykatañataki. Ukhamarus alemanonakax sapuru "Panther" ukat T-4 ukanak lurañat apsusipki, ukatx Tercer Reich uksanx tanques de reconocimiento uksat sipanx "Panther"-2 ukax 88 mm cañón ukampiw serie ukar tukuni. Ukampis jiwasan tankinakajax janiw jaya chiqat ch"axwapkaspati. ¡Ukat jukʼampejja, ¡jupajj jukʼampiw jankʼak sarnaqapjjañapa!
  Stalin chachajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Yaqhipa T-34-85 ukatxa IS-2 ukaxa jark"aqasiñampikiwa antutaña, ukatxa uñakipt"aña ukhamaraki arktaña kunjamasa ukaxa ch"axwaña aski lurawinakaparu jan walt"ayaspa. Ukat SU-100 ukan irnaqañax jank"akiw lurasiñapa. Inas kimsa tunk pusini ukat IS-2 ukanak jaytanukuñäni aka autopropulsada arma exclusivamente.
  Mariscal Vasilevsky jupax akham siwa:
  - Akaxa wali suma amuyt"awiwa. Ukampis SU-100 ukax taqpach cuerpop muytayasakiw barcon uñisirinakaparux ch"allt"aspa...
  Stalin chachajj akham sasaw qhuru arsüna:
  - Jisk"a luraña ukhamata jank"aki sarnaqañapataki... Ukatxa wali askiwa mä jisk"a siluetampi. Ukampis ¡aka autopropulsado pistolax thayar uñtasitaw munasispa!
  Zhukov jupax akham jiskt"äna:
  - Juman Excelenciama... Saratov jupax jichhax ch"amanchaski, ukampis niyaw jaltxani. Kunatix Moscú markat apsutäki ukanak Kuibyshev markat mistxañatakix mä amtaw lurañaw wakisispa. ¿Juma pachpajj kamsasmasa?
  Stalin chachajj wali qhuru chuymampiw akham säna:
  - Amuyataxa Sverdlovsk markaruw sarxañasa. Ukampis Moscú markan irnaqtʼaskakismawa. Jiwasax mä taqpach uraq manqhankir markaw akan utjistu. Jiwasax wali ch"amampiw ukat katxaruñ yattanxa.
  Vasilevsky jupax akham sasaw qhuru arsüna:
  - Moscú markax kunayman qullqit katjatäñapawa, kunjamatix Saratov ukhama!
  Stalin chachajj akham sasaw mayïna:
  - Don ukat Volga ukanakan ch"axwawipanx alemanes ukanakar contraataque luraña. Jiwasax ch"amanakas mayjt"ayañasawa. Saratov juparux kunayman tuqit katxaruñamawa, qhipa wila ch"allt"añkama. Taqi kuna apnaqaña, kamikaze uksa apnaqaña.
  Zhukov jupax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Ukhamäpan, ¡Ay jach"a jaqi!
  Stalin chachajj Yakovlev jilataruw akham säna:
  - Walikiwa, diseñador, ¿kuna amuyunakas utji?
  Subcomisario del Pueblo ukax mä jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - Aviación jet lurañax wakisispawa, ukampis ukax janiw jichhakamax chiqäkiti. Ukat Yak-3 ukax duralumina ukan wali suma uñt"atawa, ukax janiw jiwasanakan utjkiti!
  Stalin chachajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Yattwa! Yak-9 ukax jiwasan irnaqäwisan utjañapawa. ¡Ukat kunjamtï lurañjamäki ukhamarjamaw antutatäñapa! Ukat ch"axwirinakan lurawip jilxatayaña.
  Yakovlev jupax akham siwa:
  - Alemán TA-152 ukax mä pachanx mä avión de ataque, mä bombardero de línea de frente, ukat mä ch"axwañ avión ukhamawa. ¡Ukham walja lurañatak maquina lurañax wali askïspawa!
  Stalin chachajj uka diseñadoraruw yanaptʼäna:
  - ¡Akax wali askiwa, Yakovlev masi! Amuyt"añataki, LAGG-7 ukax mä juk"a askichasispa ukhax ¡mä avión de ataque ukat mä avión de primera línea ukanakamp mistuñaruw tukuyasispa!
  Yakovlev jupax jank"akiw chiqanchawayi:
  - Akax lurasispawa, compañero Stalin... Ukampis pachax munasispawa. Ukat uka avionax wali jila qullqiruw tukuspa.
  Jachʼa Comandantejj colerataw mesa patjjar amparapamp chʼalljjtayasïna ukat akham sasaw qhuruchasïna:
  - ¡Jan qullqini lurapxam! Ukat jila partejja, ¿qhawqhatsa maynijj aka toqet amuytʼaspa? Aka avión ukaki lurañatakix mä avión universal ukaw munasispa. Ukat akax mistuñ thakhix utjaspawa.
  Yakovlev jupax akham siwa:
  - IL-2 ukaxa lurañatakixa wali ch"amawa ukatxa lurawipaxa luratarakiwa. Jichhakamax janiw apsuñax wakiskiti. Mä avión wali ch"amaniwa, ukampirus jichha pachanx jaltxatapax nayra pachankiwa. Ukampis sapa qinayax qullqit lurat forroniwa. Uñisirinakan yänakapar bombardeañan wali sum yattanjja.
  Zhdanov chachajj colerat akham sänwa:
  - ¡Jiwasana aviación ukaxa juk"ampi ch"amanïñapawa!
  Yakovlev jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  -Manuwa! Ukampis jichhakamax jiwasan pilotonakajax uraqpachanx wali sumawa: Anastasia Vedmakova ukat Akulina Orlova!
  Stalin chachajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Aka imillanakax janiw mä kipkakïpkiti ukat, jutir pä tunk phisqhan uñisir avionanakax jaquqaniñapatakix, ¡URSS ukan heroepan yaqha warawaraparuw churarakta!
  Zhukov jupax wali kusisitaw akham amuyt"ayäna:
  - ¡Akaruw umañama!
  Beria kullakajj wali kusisitaw qʼochüna:
  - Jiwasaxa, taqi kuna amtasaxa, sarnaqäwixa taripañaniwa,
  Turnopax juicioruw purini...
  Kunjamtï aradot armas atómicas ukar puriñkama, .
  ¡Jupaw markarux jan axsaras nayrar sartayäna!
  Consejo militar ukankirinakax conferencia lurapkäna ukhax imill wawanakax nuwasipxänwa.
  Ukat q"ala kayunakan yanapt"apampiw nazis ukanakarux t"unjapxi ukat uka q"ala kayuni suma uñnaqt"aninakax jach"a lurawinakampiw lurapxi.
  Ukat q'uchupxi:
  - Jiwasaxa iyawstanwa taqpacha uraqpachaxa sartani, .
  Fascismo ukax tukusxaniwa...
  Ukat intix qhant'ani - .
  ¡Comunismo ukar qhant"ayir thakhi!
  . 10 JAQTHAPI.
  Junio phajjsi tukuyarojja, alemanonakajj Saratov markaruw khuchhuqapjjäna, ukat 1944 maran julio phajjsit 1 urunak saraqatarojja, nayrïr kutiw wali ajjsarkañ Sturmmaus sat barco apnaqapjjäna. Aka autox 650 milímetros ukch"a cohete ukamp equipata, jiwayir misilanak jaquntawayi, ukax taqpach barrionakaruw t"aqanuqawayi.
  Aka maquina apnaqir imillanakax bragas ukanakakiw uchasipxäna, ukat wali t"unjir jiwañ regalonak antutapxirïna.
  Q"ala kayuni imill wawanakan bragas ukanakax wila, ch"iyara ukat janq"u ukhamänwa. Ukat jiwayañ regalonak apanipxarakïna.
  Faina sat comandantepajj wila chuchup chʼalljjtayasaw qʼochüna:
  - ¡Caballeros de la Cruz ukan pachaparux jach"añchapxam!
  ¡Aka alajjpachan tukusiñaparuw puriñäni!
  Ukat nuwasirinakax chhuxriñchjasipxänwa ukat jaltxapxarakïnwa.
  Jupanakat maynïrejj Margaret satänwa, jupajj akham sänwa:
  - ¡Taqi ch"amani Diosax jiwasanakampïskiwa!
  Fainax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - Ukhamawa! ¡Ukat Kimsïr Reich ukax chiqpachapuniw atipt"ani!
  Imill wawax q"ala kayuparuw ch"allt"äna ukat akham q"ucht"äna:
  -Kunapachatix mayacht"asisktan ukhax jan atipt"añjamawa! !
  Ukatwa nuwasirinakax chʼaxwapxäna ukat kayump taktʼasipxäna ukat qʼala kayunakampiw saltapxäna. Jach"a clasenkir nuwasirinaka.
  Irma ukax mä concha automático tuqiw puriyaraki ukatx akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Mä jach"a atipt"äwiw suyt"askistu!
  Chiqpachansa, imill wawanakax janipuniw jaytanukupkaniti ukanakat maynïriwa. Ukat jupanakax wali ch"amampiw soviético ukan cargonakap t"unjapxi.
  Albina ukat Alvina jupanakax wali sumaw jikxatasipxi, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, ukat agresivu uñacht"ayapxi. Jupanakax imill wawanakawa, chiqpachansa: super!
  Albina kullakajj qʼala kayunakampi soviético sat autoruw tʼunjäna, ukat akham siwa:
  - ¡Nayaxa mä super imilla!
  Alvina, q"ala talonampi jutir diana ukar t"unjasa, jaltasaw puraka musculonakap flexiona, akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Nayaxa ukhama ch"axwiritwa taqi kunsa q"al atipjawaytxa!
  Ukhamaw nuwasirinakax jaljtapxäna.
  Gerdax Charlotte jupamp chikaw yaqha alemán novedad ukar yant"añ amtäna.
  Jichhax E-25 autopropulsada arma ukakiw mä juk"a jach"a uñstaspa - ukax lurañax wali ch"amawa ukatx janiw qullqix munaskiti. Ukhampachasa aka modelox nayrïr modelonakat maynïriwa. Akax pä imill wawanakaw bikini ukan ikipxi. Uka autox mä metro chikataniruw juk"amp jisk"akiwa ukatx ukar yuspajarasinx wali suma jark"aqatawa ukatx mä juk"a pesaje ukamp armat ukhamawa.
  Charlotte ukat Gerda sat pä imill wawanakaw ikiñar quntʼatäsipkäna, ukat soviético sat pistolanakaruw pallapallapxäna. Jupanak nayraqatanjja, jiskʼa autonakaw sarnaqäna, radiompiw apnaqasïna, ukat minanak qʼomachapjjarakïna.
  Red Charlotte kullakajj uka cañonaruw jaqontäna. Soviético sat pistola tʼunjasajj pechopwa chʼalljjtayasïna, mä jiskʼa telampiw jukʼampi chʼalljjtayasïna. Ukat jupax akham sasaw arsüna:
  - ¡Hiperplasma ukan nina nakhantata!
  Ukat uka qhipatxa Gerda kullakax q"ala kayunakapampix ch"allt"ani. Ukat jupax chillqt"asi:
  - Nayax wali thaya tawaqutwa ukat janiw jan walikiti...
  Uka autopropulsado pistolax jupa pachpaw sarnaqäna. Ukat awisax saytʼasirakiwa. Frontal armadurapax wali ch"ullqhiwa, ukat ukax suma jark"aqasiñ churaraki. Soviético armanakan conchas ukanakax ricochet ukarux sensibles ukhamawa. Ukat janiw kunas ukham autopropulsado pistola pʼiqit pʼiqir jan waltʼaykiti. Jupanakax wali ladoruw ch"allt"asipxaspa. Ukampis imill wawanakax janiw jankʼak sarnaqapkiti. Uka suma autopropulsada armax armadura-piercing ch"amapanx SU-100 ukar sipanx juk"amp askiwa, ukax wali ch"amanchatawa, ukatx juk"amp suma jark"aqatarakiwa, juk"amp móvil ukat pachpa pachanx juk"amp k"achawa.
  Ukat Ejército Rojo ukax juk"a secadoranakaniwa, jan ukax juk"ampirus, wali etapa de diseño ukakiw utji. Jilpachax T-34-85 tank ukawa, ukax janiw pistolapampix ch"amanïkiti ukat jan ch"aman armaduraniwa. Ukat alemán autopropulsado arma E-25, chiqans, juk"amp k"achawa, armaduras ukat armas ukanakanx juk"amp ch"amaniwa.
  Imill wawanakaxa ch"axwapxi... Wali suma uñnaqt"ani ukhamaraki wayna. Ukat jupanakan autopropulsado armanakapax bombardea ukat jaquntañ...
  Julio phaxsinx junt"upuniwa, ukat junt"u auton imill wawanakan janchipax ch"uñumpiw lliphipiski. Janiw jaytjasipkaspati ukat qhipharxarakispati.
  Gerda kullakajj akham siwa:
  - Wehrmacht ukan diosanakapax ch"amanïpkaspas ukhamawa, .
  Ukampis janiw jan chʼamani jaqenakarojj yanaptʼapkiti...
  Adolf chachan amtapax chiqächi ukhaxa - .
  ¡Uraqpachan mä jach"a ch"aman uñstayapxam!
  Charlotte kullakajj wali kusisitaw qʼochüna:
  - Jisa, magia ukaxa mä "Pantera" ukhamaraki mä "Tigre" munaraki, .
  Taqi destino ukar uñtasit juk"amp wila wartayaña...
  Ukat janiw pächasiñas ukat frenético anattʼañanakas wakiskiti,
  !
  Ukampis akax alemán imillanakawa, ukat soviético imillanakax mayni tuqinx ch"axwapxi.
  Ukhamajj jutïrin nuwasiñajj jukʼamp jachʼawa. Natasha ukat Anyuta jupanakax mä ch"aman barcon pistolapatw ch"axwapxi ukat chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Jiwasan banderasax Berlín markanx utjani!
  Ukat janqʼu perla kisunakapwa apsupjjäna. Ukat janiw imill wawanakarux minanakamp jark"aqkasmati.
  Pä conchas ukanakax casco ukan pata tuqin armadura frontal ukarux ch"allt"apxi... Jupanakax ricochet lurapxi. Janiwa, IS-2 ukax mä jach"a autowa ukatx janiw ukhamakiti.
  Ukampis IS-1 ukax imill wawanakan ch"iqa amparapan sarnaqaski, mä cañón de alta presión ukan ch"allt"ataw uñjasi ukat sayt"awaykaspas ukhamawa. Jan wali suma uñnaqt"an waynaru.
  Alenka, purak musculonakap flexionasax akham q"ucht"i:
  - Taqi kunatix jan lurañjamäki ukax jiwasan akapachanx lurasispawa, Newton jupax jikxatawayi pä ukat päx pusi lurapxi!
  Ch"axwawix wali ch"amampiw jan jaytjasis sarantaski. Mä cañón soviético ukaw alemanonakar chʼalltʼäna. Jach"a Marusyax conchas ukanakaw calzoncillo ukarux ucharaki. Akax imill wawanakan jakäwipa ukat destinopawa. Ukat q'uchupxi:
  - ¡Janiw khitis jark"kistaniti, janiw khitis atipjkañäniti! Rusia lobonakax uñisiriruw t"unjapxi, rusa lobos - mä aruntt"awi heroes ukanakataki!
  Agustín, ametralladoranakamp jawqʼjasajj akham siwa:
  - ¡Qullan ch"axwäwinxa! ¡Ukajj jiwasan atipjäwisapunïniwa! Rusia markan banderapax nayrar sartañapawa, ¡jach"añchäwiw liwitat heroes ukanakataki!
  Ukat mayamp jiwayir pistolax arnaqasi ukat ist"asi:
  - ¡Janiw khitis jark"kistaniti, janiw khitis atipjaskistaniti! Rusa lobonakax uñisirinakaruw t"unjapxi, ¡jupanakax mä ch"ama amparanïpxiwa!
  Maria, aka quri ñik"utan tawaqux tank dirigi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Fascistanakaru wali ch"amampi ch"allt"añäni!
  Alemanes ukanakax jan walt"awinakanw jikxatasipxi, alaxpachanx ch"axwañaw utjaraki. Ukampis jichhakamax Yak-9 ukax sinti jisk"akiwa velocidad ukat armamento alemán markanakat sipansa. Uka nuwasïwix jan kikpakiw sarantaski.
  Marcel, aka suma as piloto, ch"axwäw maranakanx mä suma carrera lurawayi. Juk"amp chiqaparux, muspharkañawa ukat fantastico. Patak phisqa tunk avionanakar purisax Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero ukarux qullqit lurat roble laphinakan espadanakapamp diamantenakampiw katuqatayna. Pusi patak jaquqanir avionanakar purisax Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero ukar katuqatayna, quri encina laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi. Phisqa patak avionanakatakix Orden de la Águila Alemana ukax diamantenakampiw katuqawayi, ukatx paqallq patak phisqa tunk qhipatx Cruz de Hierro de Caballero Cruz ukax roble platino laphinakampi espadanakampi diamantenakampiw katuqawayi. Ukat waranq avionanakaruw purisajj Gran Cruz de la Cruz del Caballero sat suti katoqäna.
  Uka jan uñt"at pilotox walja aéreo atipt"äwinakaruw puriwayi. Ukat jupax jakaskakïnwa. Marcel jilatajj jichhakiw generaljam jachʼañchatäna. Ukampis jupax avión privado ukhamaw avionat saraskakïna.
  Kunjamtï sapkixa, janiw ninampi phichhantkiti, janirakiw umarus ch"allt"kiti. Walja maranak guerranjja, Marcel chachajj mä chacha warmin instintopwa jikjjatäna. Jupax mä piloto super-legendario ukhamaw tukuwayi ukat wali uñt"atawa.
  . Ukampis jupax yaqha ch"aman atipt"asirïnwa - Agave ukat Albina ukat Alvina, jupanakax sapa mayniw waranq jaquqanir autonakan jakhüwipat sipans juk"ampi. Ukat Agave kullakajj Marcel jilatarojj wali jankʼakiw katjäna. Ukampis jupax wali jisk"akiwa, ukatx janiw mä ch"axwirirus chhaqhayawaykiti.
  Imill wawax q"ala, cincelat kayunakapamp pedales ukar ch"allxtayäna ukat cañones de aire ukanakaw phallawayäna. Ukat jichhax pusi IL-2 soviético autonakaw jaquqanipxäna.
  Agave kullakajj lartʼasisaw akham säna:
  - Mä juk"a pachatakixa, taqiniw q"añunakäpxtanxa! Ukampis ¡acerot lurat nervionakaw utjitu!
  Ukat mayamp tawaqux maysaruw kutt"awayxi. Mä phallawinx paqallq URSS avionanakaruw jaquqaniwayi - suxta PE-2 ukat mä TU-3, ukatx chhuxriñchjasiwayi:
  - Jilapachaxa, nayaxa janiwa super ukhamäkti, ukhamaxa hiper ukhamawa!
  Agave, chiqpachansa, mä perra ukhamawa. Lucifer sat chachan pilotopa. Wali suma miel rubio.
  Aka chiqanx yaqha phallawimpiw phichhantawayi ukatx llätunk avionetas soviéticas Yak-9 ukanakaruw mä kutikiw jaquqaniwayi ukat pitidos:
  - ¡Nayaw juk"amp creativo ukhamarak reactivo ukhamätxa!
  Chiqpachansa imillaxa janiwa llamp"u chuymanïkiti. Jupajj taqe kunwa luraspa, taqe kunsa lurarakispawa. Janiw juparux privado sasin sutichañjamäkiti.
  Ukat kayunakapax wali bronceado, wali gracioso...
  Ukampis Mirabelax jupampiw ch"axwaski... Jaya pachax Pokryshkin jupax as soviético ukan wali suma jaqipänwa. Jupax URSS markan heroen phisqa quri warawaranakap apthapiwayi, patak pä tunk paqallqun avionanakaruw jaquqaniwayi. Ukampis uka qhepatjja jiwjjänwa. Ukatxa janiw khitis uka registrop pʼakintkänti. Ukhamarus Anastasia Vedmakova ukat Akulina Orlova jupanakax ukham lurapxäna. Ukat jichhakiw Mirabelax Kozhedub uksat sipans juk"ampiruw puriraki, mä Yak-9 ch"iyjata. Ukat patak llätunk tunk jila avionanak jaquqanisaxa, paqallq kutiw URSS markan heroepar tuküna.
  ¡Akax Terminator imillawa! Jupjam mayniw tʼijtʼir caballo saytʼayasajj nina nakhaskir chʼusawjar mantani.
  Ukat jukʼamp thaya.
  Mirabela kullakajj mä jan walinwa uñjasïna. Mä colonia de trabajo de niños ukanwa tukuyta. Qʼala kayuni ukat gris isimpi isthaptʼataw quqanak khuchhuqäna ukat tronconaksa sawtʼarakïna. Jupajj wali chʼamani ukat kʼumararakïnwa. Sinti thaya pachanx q"ala kayukiw sarnaqäna ukat carcelan pijamampiw sarnaqäna. Ukat mä kutis chhuxriñchjasirïta.
  Chiqansa, uka phenomenox frentenakansa uñjasiwayiwa. Walja pachaw Mirabelax infantería ukan ch"axwawayxi, ukatx piloto ukhamaw tukuwayi. Mirabelax nayrïr kutiw ninamp bautisasïna, Moscú markan ch"axwäwipanwa, ukaruw colonia qhipat jank"ak saräna. Ukat ukanjja, thaya jaqëtapwa uñachtʼayasïna.
  Jupajj qʼala kayukiw nuwasïna ukat niya qʼala jan isinïsaw wali thaya thaytʼan nuwasïna, uka thayajj cheqapuniw Wehrmacht sat barcorojj jan chʼamanïkänti. Jupax ukham maldito, jan atipt"ir tawaqunïnwa. Ukat jupax wali sumwa atipjäna.
  Mirabela kullakajj URSS markan niyaw atipjañapäna sasaw creyïna. Ukampis tiempojj pasawayjjewa. Ukat jukʼamp jan waltʼayat jaqenakaw utji, ukampis janiw atipjañatakejj purinkiti. Ukat chiqpachansa axsarañjamaw tuku.
  Mirabelax atipt"awinaka ukat askinak jikxatañ amti. Jupax URSS markan paqallq warawaraniwa - ¡akax taqit sipans juk"ampiwa! Ukat maldición, ¡jupax premionakap katuqañapawa! Ukat pallapallanakan cruzap aptʼasiskakiniwa. ¡Stalin chachajj qhepat jiwayatäkchejja, luratanakapajj jakaskakiwa!
  Mä imill wawaw mantani ukat colgar... Qhipa alemán XE-162 ukarux ch"axwawayxi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Aeróbatico ukaxa! Ukat mä maldito machaq tripulación!
  Chiqpachansa wali suma tawaqu. Chiqpach cobrax walja lurañanakaniwa.
  Mirabelax machaq warawarawa...
  Ch"axwawix walja urunakw sarantaski machaq semana puriñkama ukatx 8 uru lapaka phaxsit 1944 maranx... IS-2 soviético ukax rodillos ukat pistas ukanakaruw jan walt"ayawayi - askichatäskiwa. Jïsa, ukham qhuru ukat jan khuyaptʼayasir chʼaxwäwi. Ukat ¿qhawqha tiempos utjani?
  Ukat jichhax Gerdax Knisel ukat Wittmann jupanakat sipanx juk"ampiw tankinak t"unjawayi.
  ¿Kunjamsa jan sarnaqapjjaspa? Q"ala kayukiw ukat bikini ukampiw nuwasipxi. Imill wawanakax yaqha samart"apxäna, soviético wawanakarux wasitat mä juk"a t"aqhisiyapxäna. Ukat jichhax kimsa patak t"unjata tankinakaruw jak"achasipxatayna. Ukat jupanakax mä jan uñjat premio ukar jakt"asipxaspänwa: Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero ukan warawarapax qullqit lurat encina laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi.
  ¡Ukanakax imill wawanakawa!
  Gerda kullakax soviético autoruw ch"axwantäna. Jupax torret chʼiyjasaw akham arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa mä maldición ukhamawa!
  Ukat wasitatwa chʼiyar jaquntawayi. Ukax T-34-85 ukar mantañapawa. Ukat chhuxriñchjasiña:
  - ¡Alemania marka!
  Imill wawaxa chhuxriñchjatawa. Ukat jupax wali ch"amanchatawa... Jïsa, jupax ukham estratégico racha ukaniwa. Niya chika phaxsi 1944 marana... Ch"axwawix sarantaskakiwa... Janiw sayt"añ munkti. Ejército Rojo ukax kunayman chiqanakan nayrar sartañatakiw ch"amachasiski. Ukampis amuyasipxam, jaqinakax juk"akiw utjxi.
  Ukat Rusia markax wilampiw mistuski.
  Amuytʼañataki, Hans Feuer sat jilata. Orden de la Cruz de Hierro, Nayrïr Clase ukan sullka katuqiripawa. Ukat ukat jupax mä general soviético ukar katuntatapatxa, Orden de la Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukan sullka katuqiriruw tuküna.
  Jisa, chiqpachansa akax wali sumawa.
  Ukat yuqall wawanakax wali thaya jaqinakjam uñacht"ayasipxi.
  Hans Feuer jupax jan ch"amani ch"axwiriwa. Uka waynax mä jach"a jaqir uñtataw nuwasi, thaya pachanxa, junt"u pachanxa, jallupachan ukhamarak juyphi pachanx ch"axwaski, shorts ukampikiw uchasi.
  Wawax q"ala kayunakapamp granadanak jaquntäna ukat leyendaruw tukuwayi.
  ¡Chiqpachansa akax wali sumawa!
  ¡Hans jilatajj walja patak maranakaw wali uñtʼatäjjäna! ¡Anti-héroe ukhamakchisa!
  Ukat taqpachanx, ukham jan iyawsañjam ukat jach"a ch"axwäwiw akanx utji... Kuna AI ukax chhaqtawayxiwa.
  Agave jupax wasitatw alaxpachan jikxatasi ukatx soviéticos autos ukanakaruw jaquqaniwayi. Jupax uywa katuri ukat uywa manq"irirakiwa. Uñisirinakaruw ch"allt"i.
  Jupax ch"allt"at autonakax jaquqaniwayi. Ukat ukat imill wawax uraqinkir ch"amanakaruw pallapallanakamp phichhantawayi. Ukax IS-2 ukarux ch"allt"atawa. Ukat jupax larusirakiwa:
  - ¡Nayaxa wali sumawa! ¡Nayaw uñisirinakar jiwayir tawaquxa!
  Ukat mayampxa aéreo diananakaruw apayasi. Akax tankinak t"unjiriwa ukat taqi k"añaskunakax t"unjapxi ukat ch"axwapxi.
  Ukampis akax mä jisk"a E-5 tank ukaw utji. Mä maquina paqallq tonelada pesa. Ch"axwañ yant"awinak pasaña. Ukat uñisirirux chhuxriñchjasi ukat chhuxriñchjaraki.
  Ukat kunapachatix q"ucht"añ pachax purinxi ukhax janiw khitis jark"kistaniti ni atipt"kistaspati!
  E-5 ukax jupa pachparuw t"ijt"i ukat kunjamtix saraski ukhamarjamaw ch"axwawayxi. Ukat ukham tankax janiw saytʼayatäkaspati. Ukat conchas ukanakax ricochet ukhamawa.
  Ukat auto manqhanjja, tunka marani Friedrich sat mä waynaw qontʼatäski, jupajj akham sänwa:
  - Ukat nayax chiqpachapuniw mä super luchador ukhamäxa!
  Ukat mayamp pallapalla... Ukat torre chika taypiruw ch"allt"i. Ukat tʼunjir chʼamapax jiskʼakïkchisa, wali jachʼawa.
  Ukat alaxpachanx Helgax nuwasi. Mä q"ala kayuni tawaqux bikini isimpiw facturanak qillqt"asiski. Ukat wali muspharkañ askinak jikxatatapatx kusisirakiwa.
  Jupax q"ala kayunakap mä auto soviético ukar uñacht"ayi ukat ninamp phichhantawayi, ukat mä taqpach kit de combate conchas ukanakamp phallawayi.
  Akax wali thaya ukat loco ukhamawa.
  Ukat Agavex nayrar sartawayi... Ukat ch"axwaraki.
  Niyaw agosto phaxsin 1944 maranx purini... Ejército Rojo ukax janiw kawkhans askinak jikxatañjamäkänti. Ukampis alemanes ukanakax janiw sinti nayrar sartapkaspati. Uraq manqhankir axsarkañ tanques ukanakax nuwasiñaruw sarapxi. Ukampis jupanakax q"uma táctico ukhamawa.
  Imill wawanakax uraq manqhar jank"akiw sarapxäna, mä pila de armas soviéticas ukar t"unjapxäna ukat kutt"anipxäna.
  Uka pachparakiw mä qhawqha precursoranakar katuntatäpjjäna. Imill wawanakax katuntat yuqall wawanakarux isinak apsusaw t"aqhisiyañ qalltapxäna. Precursoranakarojj alambrempiw jawqʼjapjjerïna, ukatsti qʼala talonanakap ninampiw tostʼapjjerïna. Ukatxa, juntʼu pinzampiw kayu chʼakhanakaj pʼakjañ qalltapxäna. Uka yuqall wawanakax wali llakitaw arnaqasipxäna. Tukuyañatakix imill wawanakax mä junt"u hierrompiw pechonakapan warawaranakap phichhantapxäna ukat chachan jan pantjasirïtanakap botas ukanakampiw t"unjapxäna. Qhip qhipa lurawix precursoranakaruw tukuyäna ukat jupanakax wali llakitaw t"unjasipxäna.
  Imill wawanakax, mä juk"a arumpixa, jach"a clasen lurawip uñacht"ayapxäna. Ukampis mayamp alemanonakajj janiw kuna jachʼa amtarus puripkänti.
  Ch'aman autopropulsadas armas: "Sturmmaus", posiciónes soviéticas ukanakaruw ch'axwapxi. Walja tʼunjäwinaksa, tʼunjañanaksa lurapxäna. Ukampis mä avión soviético ataque ukax mä autoruw t"unjatayna, ukat Krauts ukanakax kutt"anxapxänwa.
  Saratov chachajj agosto phajjsin 1944 maranwa wali chʼamachasïna. Chiqansa, alemanonakax Kazajistán markankir Uralsk markaruw katuntapxäna ukat Orenburg sat chiqaruw sarapxäna.
  Aka chiqanx wasitat Albina ukat Alvina jupanakax aire ukankapxi, ukampis aka kutix mä experimental platillo volante ukankapxi. Jupanakax q"ala kayunakapamp joystick botones ukar ch"allt"asaw uñacht"ayapxi ukat wali yatiñampiw lurapxi.
  Chiqansa, imill wawanakax aeróbatica ukan juk"amp jach"a uñacht"ayapxi. Discusap jaquntapxäna, ukat tunka payan maquinas soviéticas ukanakaw jaquqanipxäna.
  Albinax akham siwa:
  - ¡Colerata luraña escuadrón! ¡Ukanjja mä warawaraw utjani!
  Ukat wasitatwa autop muytayaraki. Ukat imillanakax Wila Ejército ukarux t"unjapxi. Ukhamaraki, wali suma...
  Alvinax tunka payan avionetas soviéticas ukanakaruw jaquqaniwayi ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Loco imillanaka, ukat janiw virgenanakax kunjamatsa!
  Qhipïrix chiqäskapuniwa. Uka chacha warmix wali kusisitaw uka chachanakampix kusistʼapxäna. Ukat jupax taqi kasta lurañanakwa lurirïna. Imill wawanakax chachanakaruw munasipxäna - ¡jupanakarux kusisiyataynawa! Ukat jukʼampejj lajjramampi irnaqtʼasïta ukhajja.
  Mä jach"a gradonkir tawaqu... Precursoraruw t"aqhisiyapxäna... Nayraqatax q"añunakap apsusaw mä pä cubo uma kunkapar warantapxäna. Ukatxa mä junt"u hierrompiw punkit purakapar apanipxäna. ¡Ukat kunjamsa phichhantapjjäna! Precursorax sallqa t"aqhisiñampiw arnaqasïna... Mä nina nakhaskir thujsaw utjäna.
  Alvinax mä junt"u alambrempiw ladopar ch"allt"äna. Ukat kunjams larusiñ muni... Wali muspharkañawa.
  Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼäna:
  - Nayax qhipäx tuqit llakisiñat qarjataw jikxatastxa - ¡Kusisiñajat sawkasiñ munta!
  ¡Ukat kunjamsa larusirakini! ¡Ukat perlat uñtat kisunakapsa qʼal apsusini! Aka tawaqux jiwayañ wal muni, ¡kuna imill wawasa!
  Ukat imill wawan kayunakapax taqpachaw q"ala ukat suma uñnaqt"ani. Jupajj qʼala kayukiw qʼañunak patjjan sarnaqañ wal muni. Ukat katuntat precursoranakar jaqunukuñatakis ukhamaraki. Talonanakapax qhatiyatäxi ukhax walpun chhuxriñchjasipxi. Alvina kullakas wali larusiñatak jikxati. Ukat Albinax imill wawarakiwa, chiqpachansa - ¡super! Kunjamas mä uñisirirux chinun codo ukamp ch"allt"aña. Ukat jupax akham sasaw chhuxriñchjaraki:
  - ¡Nayaxa wali jach"a clasenkir tawaqutwa!
  Ukat perla kisunakapsa qʼal apsu. Uka chispixa kunjamatixa pulido ukhama. ¡Ukat nuwasir jaqix wali muspharkañawa! ¡Akax mä cuento ukan jan arsuñjamäspawa, jan ukax mä plumampis qhanañchañjamäspawa!
  Panpachaniw soviéticos nuwasirinakax, Yaks, Laggies, Pawns ukat Ili, alaxpachan t"unjasipki. Suma uñnaqt"aninakax ch"amanchatawa. Jupanakanjja janiw mä jukʼsa pächasiñas utjkiti. Ukat ukham sallqa ukat extático suma uñnaqtʼanïña.
  Ch"axwirinakax q"ala kayumpiw joystick ukx apnaqapxi ukat rusa autonakaruw atacapxi. Kunjamtï chʼalltʼasipki ukhajja, nuwasirinakaruw tʼunjapjjani, mä chʼaphimpiw cristalar chʼalltʼasipkaspa ukhama. Imill wawanakax jan khuyapt"ayasiri, jan khuyapt"ayasiri. Ukanakax colerasiñan ch"amapampiw utji ukat munasiñan nina lawrapampiw utji. Ukat atipt"añar atinisiña. Jichhax pusi marakiw URSS markamp ch"axwäwix utjkchixa. Ukampis janiw tukuyañ munkiti. Albina ukat Alvina jupanakax wali uñt"atäpxiwa. Ukat janiw qhipäxar kutt"añ munapkiti ni mä juk"a sayt"añ munapkiti. Ukat jupanakax jupanakpachaw sarapxi ukat uñisirinakaruw ram.
  Albina, avionetas soviéticas ukanakar t"unjasax akham sasaw arnaqasïna:
  - Imill wawaxa jacht"asisawa qarjasi, ¡nayaxa bast zapato umamp chhaqhayañax juk"amp askiwa!
  Ukat kunjamsa jachaqtʼasi ukat perla kisunakap qhantʼi. Ukat kunjamsa jichhax mä chachar munpacha. Jupax chachanak violañx walpun muni. Jupajj uka toqet wal kusisi. Jupaw irpastam ukat violarakïtamwa.
  Albinax akham sasaw arnaqasïna:
  Imill wawanakan sexopax sexo satawa
  ¡Akanx jach"a nayrar sartawiw utji!
  Ukat nuwasirix larusisaw phallxani... Ukat wasitat taqi uñisirinakasar jiwayañäni. Jupax walja ch"amaniwa. Ukat muskulunakan chʼamapampi phuqtʼata.
  Ukat Alvinax akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Uñisiriruxa t"unjañäni!
  ¡Ukat nuwasir jaqix wali chʼamampiw larusiñ qalltani! Ukat kunjamsa waynanakapajj kayunakap chʼoqtʼasipkäna uk amuytʼarakta. Ukampis wali sumawa sañani.
  Septiembre phaxsinx niyaw purinxi... Intix juk"at juk"at qhant"aski. Nayrïr urux otoño phaxsinx rusa yuqall wawanakax q"ala kayukiw Rusia markan alay tuqinkir suyunakan jichhak ch"uqi ch"uqi taypin t"ijtapxi. Jupanakax jupanakpachaw larusipxi, jupanakpachaw jachaqt"asipxi, ukat higos ukanakap alemanes ukanakar uñacht"ayapxi.
  Precursoranakax wila corbatani, jisk"a ñik"ut khuchhurata, yaqhipanakax juk"amp jisk"a ñik"uta. Jupanakax t"ijt"apxi ukat saltapxi. Qʼala kayunakapajj janiw thaytʼkiti. Jupanakax wali qhururuw tukuwayapxi. Imill wawanakax t"ijtxapxarakiwa, ukhamarakiw jan zapatoni. Uka rosa, muyu talonanakapax inti jalsun qhant"atawa. Muspharkañ soviético imillanaka. Sbelto, atlético, jukʼa yänakampi kusistʼañ yatitawa.
  Ukat taqiniw jachaqt"asipxi ukat kisunakap uñjasax jachaqt"asipxi... ¡Nayrïr urux jallupachanx chiqpach kusisiñawa ukat qhanatakis ukat lurañatakis ch"am tukuñawa!
  Ukat alaxpachanx mä avión ukan nuwasiñaw utji. Mirabela, akax nayrïr piloto soviético ukawa, jupax yaqha alemán avión ukarux jaquqaniwayi. Ukat kunjamtï nayrax lurapxirïktxa, imill wawax bikini ukampiw isthapita. Wiñayataki wayna ukat janipuniw chhaqtawaykiti. Ukhamaw Diosar yupaychañ tuqit chʼamapax imantatäna.
  Ukampis Mirabelax chachanakax llamktʼapxi ukhaxa wal munasiraki. Juparojj cheqapuniw ukajj gusti. Ukatpï jupax piloto ukhama... Kunawsatix mä imill wawax q"ala jan isin, musculoso cuerpopax chachan amparapamp masat uñjasi ukhax chiqpach kusiskañawa. ¡Ukat wali kusiskañawa!
  Mirabelax yaqha nazi autoruw ch"allt"asi ukat sist"asi:
  - ¡Nayaxa mä blindata jaqiwa!
  Uka tawaqux qʼala muruqʼu talonanakapampiw panel de control ukarux chʼalltʼaraki. Jupax wali suma uñnaqt"aniwa. Ukat jan yateqañjamawa.
  Mirabelax ukat mistuwayxi. Ukat Agavex juparuw t"ijtäna. Qhiparusti, niya pä warmi nuwasir pilotonakaw jikisipxäna. Mä muyu utatpachaw maynit maynikam ch"axwapxi. Jayatpach katuqañatakiw chʼamachasipxi. Ukampis janiw sinti sumäkiti. Panpachani suma uñnaqt"aninakax línea de tiro ukanx t"ijtapxi. Ukat wali chʼamampiw kisunakap qʼal apsupjjäna. Suma, warminakax perranakawa. Jupanakax nayranakaparuw wali ch"amampiw uñch"ukipxi. Juk"amp chiqaparux, p"iqit ch"allt"asipxi ukat wasitatw ch"axwapxi. Alemán ME-262 X ukax wali suma armado ukhamawa Yak-9 T ukat sipansa, ukat soviético uka autox jaquqaniwayi...
  Ukampis Mirabelax jaqunukuñ atipjatayna, avión apnaqañ tuqitx nayrïr kutiw avionap chhaqhayatayna. Ukat jukʼamp jan walijja, uñisirinakan territorioparuw tukuyäna. Ukat akax jan waliwa. Jïsa, ukham jan uñtʼat destinonak mayjtʼayaña. Ukat 1 uru sata qallta phaxsit 1944 maranx niyaw payïr jach"a ch"axwäwix phisqhïr marax purinxäna, uraqpachax mayjt"awayiwa, ukampis Fuhrer ukan apnaqawipax historia alternativa anatäwinx utjaskakiwa.
  Saratov markax qhipharux soviético soldadonakan jaytjataw uñjasiwayi, ukatx Wehrmacht ukan ejercitopax Kuibyshev ukar jak"achasiwayi.
  Orenburg markatakix wali ch"ama ch"axwawinakaw utjaraki.
  Q"ala kayuni Tamarax ukanw ch"axwaski, uñisirinakaparux paquetes explosivos ukanakamp jaquntawayi, q"ala talonanakapampix thaqhi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Comunismo markar jach"añchaña!
  Verónicax uñisirinakaparuw ch"axwanti. Jupax q"ala kayunakampiw uka explosivo paquete jaquntäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Comunismo amuyunakataki!
  Victoria, uñisirinakapar ch"axwasa, ukat Robin Hood bikini ukamp lurasa, chirpasi, q"ala kayunakapamp uñisirir bombanak jaquntasa ukat jach"at arnaqasa:
  - ¡Comunismo pachanakaru jach"añchaña!
  Olya, uñisirinakaruw ch"axwantäna ukat mä hoz ukamp khuchhuqäna, ukat apthapisinx chillqt"äna:
  - ¡Estado soviético jach"a jach"a tukutapata ukhamaraki jach"a jach"a tukutapata!
  Ukat qʼala kayunakapampix wasitatwa mä phallañ paquete jachʼa, tʼunjir chʼamampi jaquntani.
  Larisa, nazis ukanakar pallapallanakampi, chhuxriñchjasïna:
  - Markaja Rusia, wiñayataki Diosan churatawa ch"uxña alaxpacha manqhana!
  Ukat winks ukax masinakaparux...
  Agafya, nazis ukanakar ch"axwañanx akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Orenburgo markax janipuniw jaytanukkaniti! !
  Imill wawanakax amtapxiwa ukat chiqpachapuniw qhipa wila ch"allt"añkama nuwasiñ amtapxi.
  Orenburg markax wali ch"amanchatawa. Ukampis 1944 maran septiembre phajjsit 3 urunak saraqatarojja, Kuibyshev markaruw nuwasiñ qalltäna. Ukat chiqans akax janiw URSS ukatakix askïkiti.
  Alenkax nazis ukanakaruw ch"axwantäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Comunismo ukatakixa, ¡soviéticos ukanakan markapawa!
  Ukat mayampiw qʼala kayupampejj tʼunjir chʼamampi mä granada jawqʼjani.
  Anyutax uñisirinakaparux pallapallampiw phichhantawayi ukat akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Kuibyshev arxatapxañäni!
  Ukat qʼala kayunakampi mä phallañ paquetejj wali jiwayir chʼamampiw jaqontatäni.
  Ukat walja uñisirinakaruw tʼunjani.
  Alla, Krauts ukar ch"axwasa, chirpasi ukat pechop ch"allxtayi:
  - ¡Polesie markan altura cósmica ukanakataki!
  Ukat q"ala talonapampiw granada ukarux katuyasini, taqi Fritz-agresores ukanakar t"unjañataki ukhamarak taqpach jiwañataki.
  Mariax nazis ukanakaruw ch"axwantäna, ukat q"ala kayumpiw Fritz ukar jan ch"amanïki uka ch"am jaquntäna, ukat akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Abordo!
  ¡Ukat imill wawax pulmonapan patat larusiniwa!
  Marusya, cadenas fascistas ukar ch"axwasa ukat q"ala kayunakapamp mä granada t"unjir jaquntasaw tuiteó:
  - ¡Comunismo ukaru ukhamaraki atipt"awinakaru jach"añchaña!
  Matryonax jachaqt"asisaw arsüna, yaqha jiwayir phallaw apayanisa ukat Fritz sat jawir khuchhuqasa:
  - ¡Maypachaxa qullanawa!
  Imill wawanakax heroes ukham ch"axwapxi.
  Uka platillo volante ukan yantʼapajj qalltan walikïskänwa, ukat qhepatjja janiw phoqaskänti.
  Ukatwa Albinampi Alvinampejj jichhajj ME-309 sat barcon wasitat nuwasipjjäna, uka maquinajj jupanakan estiloparjam wali askiwa.
  Imill wawanakax avionetas soviéticas ukanakaruw pallapallanakamp pallapallapxäna ukat arnaqasipxäna:
  - ¡Suma parque, ukat espagueti electrónico!
  Albinax suma amtampiw uñisirinakarux ch"axwantäna, mä auto soviético ukarux ch"allt"äna, q"ala kayup uñacht"ayasa ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayrïr sartawijax uñisiritakix jiwayañjamawa!
  Alvinax uñisirinakaruw pallapallanakamp jiwayarakïna. Suma khuchhuqäna ukat kisunakapsa qʼal chʼiyjasaw akham säna:
  - ¡Comunismo ukax nayan destinojawa!
  Ukat qʼala kayunakapampix yaqha dianaruw chʼalltʼäna.
  Imill wawanakax wali nayra auton ch"axwapxi. Hélice ukamp apnaqat ch"axwirinakax janiw jichhakamax lurawipat apsutäkiti. Ukhamarus, jet maquinanakar yatintañax wali wakiskiriwa, ukat jupanakatakix mä taqpach infraestructura lurañaw wakisi. Ukat ukax janiw ukhamakïkiti.
  Albina, soviético autonakar ch"axwasa, logicamente akham siwa:
  - ¡Nayaw comunismo pacha uñstayä ukat imperio warawaranakar irpä!
  Ukat qʼala talonapampiw pedalonakar chʼalljjtayi.
  Alvina, rusa autonakar pallapallanakampi, jupanak taypin chiqak ch"axwasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jiwasan amtäwisax comunismo ariano ukawa!
  Ukat mayampiw nuwasir jaqix qʼala kayunakap apnaqäna. Ukat wali jankʼakiw kuns luräna.
  Panpacha imill wawanakax kutt"anxapxäna, taqi kit de combate ukanak tukuyasax, baño ukan janchinakap jariqañapatakiw jaysapxäna. Suma uñnaqtʼan waynanakaw escobanakampi jawqʼjapjjerïna. Albina, junt"uchasisax akham sänwa:
  - ¡Ukhampachasa, chachanakaxa munasipxiwa!
  Alvinax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - ¡Chiqpachansa wakisiwa! ¡Jiwasax warminakax jukʼamp suma uñnaqtʼanïksnasa!
  Albinax larusisaw chhuxriñchjasïna:
  - ¿Kunatsa warmixa chacharu munasi khitimpi jawq"jañataki!
  Chiqpachansa, imill wawanakax uka tuqitxa iyaw sapxiwa.
  Helga ukax TA-152 ukampiw tanques soviéticos ukanakarux ch"axwantäna ukat ukanak taypinw ch"axwantäna, jachaqt"asis:
  - ¡Kaiser comunismo ukar jach"añchaña!
  Ukat imill wawax larusitaynawa.
  Agave jupax alaxpachan avión soviético ukanakar thaqhaski. Yak-9 ukax juk"amp jasakiw luraña, ukax juk"ampiw alaxpachan uñjasi. Ukampis aka autox janiw ukhamakiti. T modificación ukanx 37 mm cañón ukamp armatawa ukatx Fritz ukarux t"aqhisiñampiw chhuxriñchjaspa.
  Agave jupax ME-262 ukampiw jaya chiqat ch"iyar jaquntawayi ukat nayrapat q"ucht"i:
  -Nayaxa akapachanxa juk"ampi yatiñani, uñisirinakaruwa baño ukana jiwayta!
  Ukat alaxpachankir angelanakaparuw nayranakap uñchʼukiski.
  Ukampis akanx Mirabelax wasitatw aire ukan jikxatasi. Aka tawaquxa, taqi chhaqtawinakas utjkchixa, janiwa chuyma chhaqkiti.
  Ukat qʼuchtʼañsa qalltaraki, saraskipanwa qʼochuñ qalltaraki;
  Nayax Komsomol ukarux anatt"kasaw mantawayta,
  Suma samka imilla...
  Akapachax wiñayatakiw mayo, 1999 maran utjani sasaw amuyayäta.
  ¡Sapa uruw primavera yurïwipa!
  
  Ukampis kunatsa janiw sumäkänti,
  Kunjamakitix janiw munasiñax utjkituti...
  Ukhama, sapxita waynanaka,
  ¡Jakañax wali ch"aman remowa!
  
  Mä akatjamatwa chʼaxwäwix mä akatjamat qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixuntäna,
  Ukat mä jachʼa thaya jiwañaw jankʼak purintäna...
  Ukat imill wawanakajax ch"aman janchinipxiwa,
  ¡Ukat jankʼakiw jan walinakar purisma!
  
  Iyawsapxita, janiw jaytanukuñ munkti,
  Awki markatakix tukuyañkamaw ch"axwapxañäni...
  Mä ch"aman mochilaruw granadanak apt"asipxta,
  ¡Stalin jupax chuymanakapanx awkipan lantiw irnaqäna!
  
  Ch"axwirinakax Rusia markanx wali jach"a jaqinakawa.
  Jiwasax sumankañamp sumankañamp arxatassnawa...
  Alaxpachankir warawaranakax terciopeloruw umamp warantapxäna,
  ¡Ukat chachax anatañaruw tukuwayxäna!
  
  Nayax q"ala kayuni imill wawatwa nuwasirïta
  Yant"awinakampi ukat munasiñampi phuqt"ata...
  Ukaw utjani, aka paraison mä chiqawj yatta,
  ¡Janiw wilampi kusisiñax utjkaspati!
  
  Jach"a ch"axwirinaka Awki marka, .
  Moscú jak"anx ch"amampiw ch"axwañäni...
  Ukat ukatsti samkax comunismo ukan apnaqatawa,
  ¡Supayampi manqha pacha contra!
  
  Jan axsart"ir rusa waynanakaw, .
  Ukax chiqpachapuniw tukuykam ch"axwapxi...
  Jupanakax ametralladorampiw ch"axwapxi,
  ¡Quri corona munassta ukhaxa!
  
  Janiw mä balas jarkʼkistaspati
  Jesus jach'a Diosax jaktawayxiwa...
  Uka manq'añ dragon urunakapax tukusxiwa,
  ¡Alajjpachat jukʼamp qhantʼjjäna!
  
  Nayax jumarux munassmawa, munat Lada,
  Jach"a Dios Svarog ukax jach"a kankañan utjani...
  Rusia markatakix ch"axwañasawa,
  ¡Suma Janq"u Diosax jiwasampiw utji!
  
  Janiw rusanakax qunqurt'asipxañamäkiti,
  Iyawsapxita, jiwasan jañchisax janiw jark'aqatäkaspati...
  Stalin ukat jach"a Lenin jilatax jiwasamp chikäpxiwa,
  ¡Jumax aka examenan pasañamawa!
  
  Awki markan llakipax chuymanakasan utjarakiwa,
  Jiwasax jach"a kankañaparuw iyawstanxa...
  Jiwasax jank"akiw espacio ukar punku jist"arapxtanxa,
  ¡Wali muxsa jakäwiw utjani!
  
  Jiwasax q"ala kayuni suma imillanakätanwa,
  Jiwasax wali ch"amampiw chhijchhi ch"uqi taypin t"ijtapxta...
  Jiwasax janiw aka k"allk"u vodka ukax munaskiti,
  !
  
  Jiwasax imill wawanakax Awki markatakiw sayt'asipxañäni,
  Ukat jiwasax Krauts ukarux jaysañäniwa, janiw jan wali jaqinakarux jaysañäniti,
  Infiernonkir Cainajj tʼunjatäniwa,
  ¡Ukat Cristo Qhispiyirirux aruntt"apxsmawa!
  
  Mä pachax utjani - janiw juk"amp askïkaspati,
  Jiwatanakax wiñayatakiw jaktapxani...
  Aka alajjpachajj cheqpach paraisoruw tukuni,
  ¡Taqinin samkapax phuqhasiniwa!
  . 11 JAQTHAPI.
  Septiembre phaxsin 1944 maranx wali ch"ama ch"axwawinakanw pasawayxi... Fritz jupanakax Kuibyshev ukat Orenburg ukanakar muyuntañ atipxatayna ukat ukatw uka markanakax jan walt"ayat uñjasipxäna, ukampis taqi jan walt"awinak utjkipans ch"axwapxäna.
  Imill wawanakax wali ch"amanïñ uñacht"ayapxäna... Octubre qalltanx nazis ukanakax Kuibyshev juparux janïraw katuqapkänti, Penza ukarux atacapxäna. Ucatsti nuwasïwinacaw aka marcarojj tʼamtʼañ kalltäna.
  Natasha kullakampi equipopampejj ukanwa nuwasipjjäna.
  Uka tawaqux wali suma q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat akham sasaw jachäna:
  - Rusia ajayutaki.
  Uka qhipatxa Zoyax bazooka ukanx pallapallanak apsuwayxäna. Ukat alemán Lev-2 sat tanqueruw tʼunjäna.
  Alemanes ukanakax mä juk"a juk"ampiw jilxattawayi... Panteras ukat T-4s ukanakax servicio ukanx apsutäxänwa. Ukampis jichhax uka maquinanakax wali ch"amanchatawa. Chiqansa, Pantera ukax mä suma tank t"unjiriwa, ukat nayraqatat mä juk"a jark"aqatawa. Ukampis ladonakapajj jupan jan waltʼäwipawa. Ukampirus "Pantera"-2 ukax janiw sinti suma jark"aqatäkiti ladonakapan. Ukampis jila parte pistolanakajj katjatawa.
  Desarrollo de la serie E ukax sarantaskakiwa... E-75 tanque ukax machaq generación automóvil ukhamaw sasaw arsuwayi, ladonakapax wali suma llawuntatänwa. Alemanonakax uka tuqitx walpun jakthapipxi. Amtäwix mä tank jikxatañawa, ukax janiw sinti jach"äkiti, jank"akiw ukat suma jark"aqatawa. Nayrïr yant"awix aka kastax Maus ukawa, ukampis practicax uñacht"ayiw aka tanquex sinti llakt"asitapa. Ukhamakipansti, E-100 ukax nayratpach luratäxänwa. Aka tanquex juk"amp denso layout ukat silueta inferior ukanïnwa. Jilapachax Ratón ukar uñtasitx pesaje ukax patak kimsa tunk patak pusi tunk toneladaruw jilxattawayi. Ladonakax ángulo racional ukan uskt"atäpxänwa. Ladonakan thiyapax pantallanakamp chikt"ataw 210 milímetros ukjaruw puri. Armamento ukax Ratón ukar uñtasitawa: 128 mm ukat 75 mm cañón ukax mä jisk"a barril ukaniwa. Alemanes jupanakax juk"amp ch"aman motor 1.500 caballos de fuerza ukamp uskt"apxäna, ukat tanquex pusi tunk kilómetros sapa horaw jach"a thakin sarnaqäna.
  Ukax taqpachanx wali askiwa. E-100 ukax wali jach"a tankjamawa. Ukampis wali suma armanakampi ukat jarkʼaqasiñampi.
  Inas nuwasiñ yatiñanakapax jan jan walïkchïnti, ukampis tank apañasa ukat apañas jan waltʼäwinakax utjaskakiwa. Chiqpach experienciax uñacht"ayiwa, mä tanquex janiw llätunk tunk toneladat jila pesaspati, thakhinaka ukat puentenakx mä juk"a aski transferencia lurañataki.
  Ukatwa Hitler chachajj E-75 sat barcorojj uka peso churañatakejj límite churäna, ukampis jarkʼaqasiñ toqet mä confiable maquina lurañataki. Uka amtampiw 75 mm uka cañón jaytañ amtapxäna. Ukatx layout ukax denso ukham lurañawa: mä bloque ukanx motor ukat transmisión ukanakax chika taypinkiwa ukat caja de cambios ukax motorankiwa. Ukat inas mä tank katuqchi, ukax taqi tuqit jark"aqatawa ukat janiw sinti jach"äkiti.
  Hitler jilatajj janiw alemán autonakampi taqe chuyma satisfackänti. Lev-2 ukax juk"amp nayrar sartatäkchïnsa, 105 mm cañonapax tanques soviéticos ukanakamp nuwasiñatakix sinti jach"änwa, ukat jan blindat chiqanakar ch"axwañatakix janiw wakiskirïkänti. "Pantera"-2 ukax jilpachx pallapallanakarux armas ukat frontal jark"aqasiñampiw satisfacera, ukampis lado jark"aqasiñax wali jan walt"ayataw uñjasi, ukampis conducción ukan uñacht"awinakapax wali askiwa.
  Fuhrer jupax mä tank lurañ mayitayna, ukax pallapallanakar taqi tuqit satisfacer.
  Ukampis ukajj janiw ukhamakïkiti. ¿Kunatsa compactar layout ukax máximo ukat chasis ukax k"achachaspa bogies especiales ukat muelles ukanakan yanapt"apampi, ukat cuerpot kuns apsuñapa. Ukat chiqpachansa tripulacionax ikiñar quntʼatäsipkiwa.
  Ukham lurañajj wali suytʼäwinïspawa. Nayrïr E-75 tanque, E-50 ukamp mayacht"ata, janiw paqallq tunk toneladat jila pesaspati, ukat akax mä axsarkañ maquinawa.
  Elizabeth kullakajj T-34-85 sat tanquempiw nuwasïna, ukat jarkʼaqasiñatakejj janiw taqpach satisfactakänti. Armadurax frágil ukhamawa kunatix janiw elementos aleadores ukanakax utjkänti, janiw tank ukarux sinti jark"aqkänti.
  Elizabeth kullakajj qʼala kayunakapampiw disparatayna ukat kisunakap qʼala arnaqasaw arnaqasïna:
  - Nayaxa mä espacio vixen ukhamawa.
  Catalinax uñisiriruw ch"allt"äna, uñisiriruw ladopar jawq"jäna ukat kisunakap qhant"ayasaw sist"asïna:
  - ¡URSS markan comunismo ukataki!
  Elena kullakax wali ch"amampiw ch"axwarakïna, uñisiriruw uñch"ukirakïna, ukat jiwayir ch"amampiw jawq"jarakïna, ukat kayunakapax q"ala ch"amakt"atap amuyt"asax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Atipjañataki constitución ukataki!
  Efrasia kullakajj enemigoparuw pallapallanak aptʼäna, cheqapuniw qʼala kayunakap apnaqasajj arnaqasïna:
  - ¡Svarog ukat Stalin jupanakarux marka jach"a kankañapatakix chiqa chuymanïpxtwa!
  Ukanakax akan nuwasir imill wawanakawa. Jupanakax juk"amp suma equipo ukanipxi.
  Yaqhip T-34-85 tanques ukanakax balas ukanakat jark"aqasiñatakiw uñstawayi, ukax wali jisk"achawayiwa pesaje ukanaka. Uka auton jank"akïtapa ukat maniobrabilidad ukax jilxattawayiwa. Ukampis jichhajj antitanque fusilampi, jachʼa calibre ametralladorampi ukat walja kasta granadanakampiw apsusispäna. Ukat cañones aéreos ukanakax chiqapuniw chʼalltʼasi. Chiqansa, ukham tank lurañax jukʼamp facilakiwa, jukʼamp jila qullqiwa ukat jankʼakiw sarnaqaraki.
  Jichhax imill wawanakax aka auto apnaqapxani ukhax janiw ukar mantañax jaysapkituti.
  Elizabeth, mä jank"a imill wawax jach"a t"unjir elementonakaniwa, logicamente akham siwa:
  - ¡Armadurax janiw valor ukar lantintkaspati!
  Catalinax akham sasaw iyaw satayna:
  - Jisa, chiqawa, ukhamaxa janiwa uñt"ayasxätati!
  Ukat kunjamsa larusirakïta...
  Imill wawanakax jach"a encanto ukanipxi. Ukat uñisirinakapar jawqʼjapxi ukhaxa, wali chʼamampiw ukat wali amuyumpiw uk lurapxi.
  Elena kullakajj tankipan kit de combate apnaqañ tukuyjjäna ukat kunatï wakiski ukanak phoqañatak sarjjäna ukhajja, amigonakapar akham jisktʼäna:
  - ¿Kuns jumanakax imill wawanakax amuyapxta, ¿Tercer Reich ukar atipt"añax utjistuti?
  Catherine kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - Kunjamtï Vasily Terkin kullakax siskänxa... ¡Jawq"jañatakiw jutapxta, janiw jakt"añatakikiti!
  Elizabeth kullakajj akham sasaw cheqañchäna:
  - ¡Ukhamaw Suvorov jupax säna!
  Ukat imill wawax q"ala kayunakapampix mä periodico apsusinx mä cigarro rolloruw liwxatäna. Jupatakix wali muspharkañawa.
  Efrasia kullakax janchipar ch"allxtasaw q"ucht"äna:
  - Nayaxa espacio terminador imilla, .
  Krauts - yapuchirinakatakix wali llakiskañawa!
  ¡Ukat kunjamsa nuwasirijj larusirakini!
  Imill wawanakax tarjeta anatt"añ amtapxäna. Ukax wali muspharkañawa. Ukat chhaqhirinakax push-ups ukat squats ukanakaw lurapxi.
  Elenax anatañ pachanx akham sänwa:
  - Serio ukhamakipansa, ¡janiw chiqpach ch"amanïktanti atipt"añatakiki! ¡Cáucaso markax t"unjatawa ukat jiwasax chhaqtxaraktanwa!
  Catalinax q"ala kayumpiw mä tarjeta jaquntäna, uñisiriparux jawq"jasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukampis mä jamasat armanïtanwa!
  Ch"axwirix larusitaynawa ukat q"ala kayunakapamp tarjeta jaquntarakïna.
  Elizabeth kullakajj mä jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - Chiqpachansa mä suyt"awikiw utjistu - ¡mä machaq jamasat arma!
  Efrasia kullakajj wali suma kayunakapan qʼala kayunakapampiw tarjeta jaqontäna:
  - Jïsa, ¡janiw jan jamasat armampix lurasksnati!
  Ukat imill wawanakax coro ukan q"uchupxäna:
  - Jiwasana ch"uqixa ninampi phichhantatawa, uñisirinakasaru khuchhuqañani! ¡Jiwasax URSS markan pallapallanakäpxtwa!
  Ch"axwirinakax chiqpachansa ukat chiqpachapuniw nuwasipxi.
  Ukampis ch"amanakax sinti jan kikpakiw... Octubre chika phaxsinx Kuibyshev jupax wali ch"amanchatawa...
  Alemanes jupanakax mä wakiskir jark"aqasiñ utar katuntañ atipxatayna. Ukampis jallux puriñ qalltäna... Jallu purintatapatx mä samart"añ suyt"äwiw utjäna.
  Ukampisa, alaxpachanxa nuwasiñanakax utjaskakiwa.
  Kimsa pilotos soviéticos: Mirabela, Anastasia, Akulina jupanakax sallqa ch"amampiw ch"axwapxäna.
  Mirabela, jupax mä nazi jaqiruw avión ukan jaquqaniwayi, anticuado ukampis axsarkañ Yak-9 T uka autopan, q"ucht"awayi:
  - ¡Mä pachaw utjani, comunismo pacha!
  Anastasiax q"ala kayunakapamp gatillo ch"allt"asaw kisunakap qhant"ayas chiqapar uñjäna:
  - ¡Alaxpacharuw q"ucht"asis t"ijtxa!
  Ukat amigonakaparux nayranakap chʼallxtayäna.
  Akulinax yaqha alemán jaqiruw q"ala, muyu talonap pedal ukar ch"allt"asaw t"unjäna ukat akham sänwa:
  - ¡URSS markan jach"añchäwipataki!
  Imill wawanakax chiqpachapuniw nuwasirïpxañapa.
  Mirabela, mä fascista ME-262 ukar 37 mm cañón ukamp jaquqaniwayi, jupax tuiteó:
  - ¡Comunismo ukar jach"añchaña!
  Anastasia, nazi ukar mä suma amtampiw khuchhuqatayna ukat uñisirinakaruw sierra ukham luratayna, ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Jach"a wila pacharu!
  Akulina imillaxa, wali ch"axwiritaynawa, mä alemán autoruwa jaquqanitayna, ukatxa, sillp"i, arnaqasitayna:
  - ¡Comunismo ukatakixa, ¡soviéticos ukanakan markapawa!
  Uñt"añasawa, nuwasirinakax wali ch"amanïpxiwa.
  Maysatxa Albina, Alvina, Agava jupanakax puntuacionanakaparuw rack up lurapxi. Ukat imill wawanakax q"ala kayuni ukat bikini ukamp nuwasipxaraki.
  Kunapachatï imill wawanakax avionanakan niya qʼala jan isinïpki ukhaxa, kunja larusiñas utji.
  Albinax walja autos soviéticos ukanakaruw q"ala kayunakapamp t"unjasi ukat chhuxriñchjasi:
  -Ariya jila kullakanakataki!
  Alvinax Ejército Rojo ukamp nuwasiraki ukat jan axsaras luraraki. Ukat qʼala kayunakapampix cañones aéreos ukanakaruw uñchʼukiski ukat soviético autonakar khuchhuqaraki, akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Qhana amuyunakataki!
  Agave ukax ch"axwirinakar soviéticos ukanakaruw jaquqaniraki ukat avionanakaruw atacaraki, chiqpachans t"unjaraki ukat arnaqasi:
  - ¡Kimsïr Reich ukan atipt"awinakapata!
  Ukat imill wawanakax janiw uñisiripar jan sinttʼasis tʼaqhisiyañ contrakiti. Yämas suma yuqall wawanaka.
  Albina, mä kutix mä precursoran talonanakap estaca ukan asxatasax akham sänwa:
  - ¡Wawanaka qhatiyata ukhamaraki pimintampi wali sumawa!
  Ukat kunjamsa larusirakini. ¡Ukat lakapsa uñachtʼayarakiniwa!
  Alvinax uk amuyasïna, kisunakap qhantʼayasa:
  - ¡Uka waynaxa hornoru qhatiyatawa, wali sumawa ajompi!
  Agave kullakajj qʼala kayunakapan yanaptʼapampiw mä par soviético nuwasirinakajj jaqonukupjjäna ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Jiwasax espacial zorros ukhamätanwa!
  Ukat amigonakaparux nayranakap chʼallxtayäna. Jupax mä imill wawawa, jupax juk"a, ch"axwañ calidad ukaniwa.
  Albina, qʼala, suma uñnaqtʼani, cincelat kayunakapamp avionanakar jaqontasaw akham säna:
  "¡Janiw Rusia markarux amuyumampix amuyañjamäkiti, kunjams Stalin ukham jaqinakarux apnaqirinakjam chhijllasma!"
  Alvinax wali ch"amampiw akham säna, kisunakap q"ala ch"uqt"asisaw q"ala kayunakapamp ch"axwäna:
  - Ukampis jiwasan Hitlerasax janiw juk"amp askïkiti!
  Agave kullakajj jachtʼasisaw soviético autonakar qʼala kayunakapamp tʼunjäna ukat akham sänwa:
  - ¡Adolf, chiqpachansa, ¡posesión ukaniwa! Ukampis uka pachparakiw, ¡qhawqhas nayratpach atipjawayi ukajj janiw tuputäkiti!
  Imill wawanakax wali nuwasirïpxiwa ukat nuwasirïpxiwa.
  Ukat ukhamatwa kunjamatsa pä yuqall wawanakarux mä kutikiw ninar jakkir asxayapxäna. Ukhamawa, mä acero lawampi ch"uqt"ata, ukatxa qhatiyañ qalltapxäna, ukatxa arnaqasipxäna, chhuxriñchjasipxarakïna. Ukatxa, yuqall wawanakax janïr samarañ qalltapxäna ukhaxa, escuadrón ukankir taqpach imill wawanakax precursor frito ukar t"ijtxañ qalltapxäna, jupanakat aycha t"aqanak khuchhuqasa ukat manq"añ qalltapxäna.
  Ukat wali sumapunïnwa, jukʼampejj yuqall wawanakajj wali jakasipkchïnjja ukat phayañ horasan pimintampiw uchapjjerïna.
  Amuyt"añataki, agavex wali kusisitaw waynan thixnip manq"antatayna. Ukapachax imill wawanakax wali jach"a luräwinak lurapxäna. Ukat panpacha yuqall wawanakan chʼakhanakapa ukat despojonakapakiw qhiparäna. Uka wayna jiphillax juk"amp sumaw jikxatasïna. Imill wawanakapax wali kusisitaw manq"antapxäna.
  Ukampis jichhax alaxpachan nuwasipxi...
  Octubre phaxsit tukuyarux Orenburg markax...
  Alemananakax Ufa markaruw jak"achasipxäna. Niya wali thaya ukat chhijchhiw utji.
  Tamara ukat jupan equipopax Ufa anqäxan nazis ukanakamp nuwasipxi. Alemania markan infantería ukax ch"iyar jañchin pallapallanakat luratawa, jupanakax colonia francesa ukat belga ukanakan jawillt"atawa, jupanakax uka ataque ukaruw sarapxi.
  Chiqpachansa taqi jakʼachasiñanakarux jiwat jaqinakampiw qʼañuchapxi.
  Tamarax mä phallawi churaraki ukat q"ala kayumpiw mä granada jaquntawayi ukat chhuxriñchjasi:
  - Comunismo pachax patak patak maranakaw jach"añchatäni, Stalin ukax jiwasan ch"aman amparasäniw sasaw amuyta.
  Verónica, ch"axwañanx akham siwa:
  - ¡Janiw URSS markar p"akjañakiti!
  Ukat qʼala talonapampiw mä paquete explosivo jaqontäna.
  Anfisa, nazis ukanakar balamp jiwayasa ukat q"ala kayunakapamp jiwañat yaqha yatiyaw jaquntäna, akham siwa:
  - ¡Comunismo jach"a kankañapaxa jiwasampikiwa!
  Victoria, uñisirinakaruw pallapallanakamp jiwayasa ukat nazis ukanakar ch"uqi ch"uqimp ch"uñuyasa, q"ala kayunakapamp granada jaquntasa, chhuxriñchjasi:
  - ¡Jach"a Awki Markax jach"añchatäpan!
  Olimpiadas ukanakax ch"axwañanakanwa. Ukat ukat aka heroico imill wawax mä caja completa de explosivos nazis ukar jaquntawayi ukat arnaqasi:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana cósmica Mama Pachamasa!
  Ukat imill wawanakax taqiniw mä amtampi arnaqasipxani.
  - ¡URSS markatakixa! ¡Ukanjja mä precursoraw utjani!
  Wila Ejército ukan warmi nuwasirinakax nuwasiñanak lunthatapxirïna. Ukat chhijchhix purintäna ukhax q"ala kayukiw ukat bikini ukamp nuwasipxirïna.
  Noviembre phajjsit qalltanjja, nazis sat jaqenakajj Ulyanovsk markaruw nuwasiñ qalltapjjäna. Lenin yuritayna ukat Stenka Razin jupax wali usuchjat marka. Akax mä jach"a amtawiwa Rusia markanakatakixa.
  Alenkax nazis ukanakamp nuwasi. Ukat qʼala kayupampiw nazis ukanakar granadanak jaqontasajj jupa pachpa qʼochüna:
  - Rusia markar jach"añchaña, jach"añchäwi...
  Tanques ukanakax nayrar sartasipki...
  Wila kamisanakan jaljawi, .
  ¡Rusia markar aruntt'apxsma!
  Anyuta, uñisirinakaruw pallapallanakamp ch"axwasa ukat alayaru khuchhuqasa, ukatx q"ala kayunakapampix paquetes de aserrín explosivos ukanakaw jaquntawayi, ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Stalinan comunismopataki!
  Ukat jupax mä turno churäna mä taqpach linea ch"iyar ch"iyar nuwasirinakaru, jupanakar khuchhuqasa.
  Alla, uñisirinakapar ch"axwasa ukat q"ala kayunakap apnaqasa, jiwayir granada jaquntasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Rusia mamataki!
  Mariax fascistanakaruw pallapallanakamp jiwayatayna, ukat q"ala kayunakap apnaqasa, uñisiripar jiwayañ regalonak jaquntañkamax ch"allxtasaw akham säna:
  - ¡Comunismo espacial ukatakixa!
  Matryona, nazis ukanakar ch"axwasa ukat uñisirinakar khuchhuqasa, akham sänwa:
  - ¡Ch"axwañan mayjt"awinakapata!
  Marusya, Krauts ukar chhuxriñchjasa, ukat jiwayañkamaw jawq"jasa, ukax apthapisinx agresivamente blathered, pulverising:
  - ¡Jach"a aski atipt"awinakataki!
  Ukat qʼala kayupampiw mä jiwayir granada jaquntäna.
  Aka chiqankir imillanakax wali thaya ukat jakkirïpxiwa.
  Alenka, uñisirinakapar ch"axwasa ukat khuchhuqasa, ukat q"ala kayunakapamp granadanak jaquntasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Comunismo jach"a kankañapaxa jiwasampi chikäpan!
  Ukat imill wawax uka apthapisinx mä alemán tank wali jach"a jach"a tukusaw jaquqanïna.
  Ukat akax yaqha modificación Lev-2 tank ukax 88 mm cañón ukampiw lurasi. Torreta ukax juk"amp jisk"akiwa, ukat tank ukax juk"amp jisk"akiwa, ukatx phisqa tunk phisqhan tonelada pesa, ukat motorax 1200 caballos de fuerza ukhamawa kunapachatix ch"amanchatäki ukhaxa. Alemania markan jank"ak autopa.
  Ukampis janiw nuwasir jaqirux llakisiykiti.
  Allax q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Comunismo ukatakixa!
  Anyutax jiwañ jiwayir regalo q"ala kayunakapamp jaquntäna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Machaq fronteranakaru!
  Ukat imill wawax sillp"i. Ukat alemán tanque "Lev"-2 ukax muytasinx rodillos ukanakax chiqpachapuniw t"ijtxapxirïna.
  Maria, nazis ukanakar ch"axwañanx akham q"ucht"äna:
  - Ukatxa ch"axwawixa mayampi sarantaskakiwa,
  Ukat chuymajax pechojanx llakitaw jikxatasi...
  Ukat Lenin jupax wali wayna - .
  ¡Ukat octubre waynax nayrar sartaskiwa!
  Matryona, uñisirinakaruw pallapallanakampi ukat filanakaruw khuchhuqasa, q"ala kayupampix mä granada jaquntäna ukat chillqt"asïna:
  - ¡Jakawina nayrïri lurawixa wali wakiskiripuniwa!
  Marusyaxa, fascistanakaru ch"allt"asa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Uraq patat wasitat uñjta, wali colerat ataques ukanakan torbellinonaka!
  Ukat akanakax jan k"uchi ch"axwirinakawa.
  Ukampis wali ch"amanakax janiw kikpäkiti. Penzax niyaw jaltxatayna. Ukat nazis sat jaqinakax Saransk markaruw thaytʼayapxäna.
  Jichhax janiw kunas Gorky markanx utjxiti.
  1944 maran noviembre phajjsit 7 urunak saraqatarojja, Stalin chachajj Moscú markanwa yaqha desfile luräna. Janis atipt"añax utjkchixa.
  Ukampis Fritz sat barcojj nayrïr kutiw misil balístico V-2 sat aparatonakampi Moscú markar jaqontäna. Ukat uka pachparakiw markax jet avión ukanakamp bombardeata, Arado bombarderos ukanakamp chika. Uka lurawix taqiniruw wal muspharayäna. V-2 misiles ukanakax mä jach"a trayectoria ukanw jaltxapxäna ukat mä akatjamat jaquqanipxäna, radares ukanakas janiw sum uñjapkänti;
  Walja tʼunjäwinakasa, jan waltʼäwinakasa utjarakïnwa. Uka desfile ukanjja, soviético soldadonakajj jiwapjjänwa.
  Stalin chachajj uraq manqhankir mä búnker sat cheqanwa jankʼak tantachasïna, uka bunkerjja, bomba atómica sat bombampi directo chʼalltʼatas aguantaspawa.
  Estadounidense general ukan p"iqinchiripaxa, Vasilevsky, jupax alarmampiw akham säna:
  - Alemananakax machaq armampiw jach"a t"unjir ch"amanïpxi. Ukat jiwasan radaranakax janiw juparux uñjapkänti...
  Stalin chachajj colerat botas ukan talonanakap chʼalltʼasaw arnaqasïna:
  - ¡Jumanakax idiotanakäpxtawa! ¡Janiw ukham muspharkañ uñjapkayätti!
  Mariscal Vasilevsky jupax akham siwa:
  - Kunas utjataynawa, compañero Stalin...
  Beria kullakajj jankʼakiw akham säna:
  - Akaxa misiles clase A-5 ukanakawa. Janiw kuna llakisiñas wakiskiti, Stalin compañero. Jupanakax llätunk patak kilogramos aminolón ukak apt"asipxi, ukampis mä suma bombardero jet ukar uñtasitaw qullqix utji. Alemanonakax mä pä tunka misilanak jaquntapxäna, ukampis uka diseñox janiw lurañ qalltawaykiti, kunatix avionetas jet ukanakamp bombardeañax juk"amp jila qullqiwa ukat juk"amp askirakiwa.
  Stalin chachajj samarañ qalltasaw akham säna:
  - Ukhamaxa akaxa janiwa mä suma armaxa? Walikiwa!
  Beria kullakajj mä jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - Ukampis jet bombarderos ukanakax mä jach"a jan walt"awiwa. ¡Ukax ch"axwañasawa, Stalin masi!
  Mariscal Zhukov jupax akham amuyt"ayi:
  - Inas jiwasax apt"asiñäni ukat cohetes lurañäni. Nayax uraqit aire ukar sañ munta. ¡Kunas, radio tuqi jupanakar apnaqasa, avionanak jaquntañaxa!
  Voznesensky chachajj akham sänwa:
  - ¡Ukham misilanak lurañatakix pachaw munasispa! Wali jila chanini avionanakax lawat lurañax juk"amp jasakiwa, ukanakx explosivos ukanakamp phuqhantayañawa ukat uñisirinakarux ram ukham lurañax wali ch"amawa. ¡Ukax estilo kamikaze ukhamäspawa!
  Stalin chachajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Jisa, kamikaze avionanakaxa apnaqañawa wakisi. Akax jiwasan ch"amasawa, chiqans akax jiwasan Ejército Rojo ukan t"aqhisiñap jayarst"ayañakiw.
  ¡Kunatï jukʼamp askïki uk jikjjatañasawa!
  Yakovlev jupax mä jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - Machaq avionanaka lurañanakaxa sarantaskakiwa, compañero Stalin. Ukampis jichhax autos ukanakan máxima producción ukar puriñapatakiw ch"amachasipxta. Taqi reservas ukanakas apnaqapxta ukat tunka marani wawanakarux maquinanakaruw uchapxta. Movilización completa, taqpacha ukhamaraki super-total ukanakampi.
  Stalin chachajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Juk"ampi lurañaw wakisi! ¡Kuntï lurapkta ukajj wali jukʼakiw!
  Molotov jupax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Janiwa aliados ukanakampi jikisiñaxa wakiskiti. Sapakïksnas ukhamawa. Japonés ukanakamp mä amtar puriñ yant"awayta... Jupanakax Urales uksaruw territorio mayipxi, ukax janiw askïkiti.
  Stalin chachajj akham sasaw qhuru arsüna:
  - Japón markarux juyphi pachanx ch"axwañaw wakisi, ukampis ¿Leningrad markax kunjamas?
  Zhukov chachajj kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - Petrozavodsk markan huelga ukax janiw kunjamtix suyapkän ukhamarjam phuqhaskänti. Suecia markax Tercer Reich uksankir ch"axwäwir mantawayi ukatx jach"a ch"amanchirinakampiw apasiñaw wakisïna. Ukhamajj janiw jankʼak ofensiva lurañajj chʼamäkänti, ukat uñisirinakajj Wehrmacht sat unidadanakaruw irptanipjjäna, ukatwa uka nuwasïwinakajar kuttʼayapjjäna. Leningrad markax taqpach bloqueo ukamp muyuntataw jikxatasi ukatx taqpach pinchatawa. Nayax amuyta primavera phaxsikamax taqpach mach"a utjatapatx taqpach jaqinakaw jiwapxani. Ukat Leningrad markan t"unjäwipax janiw jark"atäkaniti.
  Niya janirakiw avionat suministrañjamäkiti. Uñisirinakax alaxpacharux taqpach apnaqapxi. Jichhax alemanonakax mä caballero cruz churapxaraki, patak avionanakaruw jaquqanipxi.
  Stalin chachajj colerat arsüna:
  - ¡Ofensiva ukarux pantjasipxtwa!
  Zhukov jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Walja ferrocarriles ukanakaw p"akjata, ukat jiwasax sinti juk"a ch"amampiw tantacht"apxta. Ukat finlandeses ukat suecos ukanakarux jach"añchañasawa, jupanakax arxatäwinx ch"amanchasipxi. Ukampis janiw ukakïkiti. Alemania markankirinakajj Murmansk markaruw pasapjjarakïna. Jichhax aka markax muyuntatawa. ¡Janiw kun lurañsa yatktanti!
  Stalin chachajj akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Jan jark"aqasiña!
  Zhukov jupax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Janiw nayax ukatakix ch"amanïkti! Ukat uñisirinakax Península de Karelian taqpach katuntapxaspawa!
  Stalin chachajj akham sasaw mayïna:
  - ¡Ch"amam apsuñama ukat unblock! Juyphi pachanx alemanonakax janiw ukhamakiti. ¡Jupanakar sum chʼalljjtayañajj wakisispawa!
  Vasilevsky chachajj akham sänwa:
  - Manqha p"akjañanaka jark"aqañasawa, ukatxa ch"amasaxa uñisiriru atipjaniwa!
  Stalin chachajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Comunismo ukataki ch"axwañäni!
  Voznesensky jupax juk"amp kusiskañ yatiyäwinak yatiyäna:
  - SU-100 ukaxa metales ukanakampiwa lurataraki, ukatxa walja lurañataki wakicht"atawa. Chasis ukax T-34 ukarjam luratawa. Uka lurañax wali jasakiwa. Conchax niyaw machaq pistolatakix wakicht"atäxi. Ukhamat SU-100 ukax nayratpach uñstawayxani. ¡Qharürux nayrïr autox nayräxaruw sarani!
  Stalin chachajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Al menos akax nayarux kusisiyawayitu! Ukampis T-34-85 ukax janiw jichhakamax lurawipat apsutäkaniti. Ukhamaraki, armadurax juk"amp jisk"a luratäñapawa ukat pesaje ukax pä tunk toneladaruw jisk"achatäñapa. ¡Chʼaxwäwinakax janiw jukʼamp jan waltʼayasiñapäkiti sasaw uñachtʼayäna!
  Voznesensky chachajj akham sänwa:
  - ¡Ukat jumax lawat armadura luraraksnawa! Mä urux patak patak uka tankinak lurapxta, nazis ukanakat sipansa jukʼampi. Ukampis jiwasan k"añaskunakax Krauts ukarux jasakiw ch"axwapxaspa, k"acha antitanque fusiles ukanakampis.
  Zhukov jupax akham siwa:
  - Gerda ukaxa utjiwa. ¡Ukham thaya warmi! Jupajj walja tankinakajaru ukat pistolanakajaruw jaqontäna.
  Stalin chachajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  "Jupar katuntañasawa ukat qʼala talonanakapsa phayañasarakiwa". ¡Aka imill wawax chiqpachansa wali sumawa!
  Zhukov jupax iyaw sataynawa:
  - ¡Jiwasax katjañasawa! ¡Ukat fascistanakaruw t"unjañäni!
  Beria kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Ukham mä operación especial lurañäni!
  Stalin jupax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Akaxa mä jach"a amuyt"awiwa, ukampisa... ¡Yaqha kunasa tukuyañawa wakisi!
  Beria kullakajj akham sänwa:
  - ¡Taqi jupanakar katjañäni!
  Stalin chachajj pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Janiwa... ¡Heroes ukanakar jiwayañax janiw askïkiti! ¡Gerda kullakaruw nayar apanipxañap munta! ¡Ukajj jankʼakiw lurasi!
  Beria kullakajj akham sänwa:
  - Jakawi?
  Stalin chachajj jankʼakiw akham säna:
  - Chiqpachansa, nayaxa jakasktwa!
  Beriax chhuxriñchjasïna, ajanunakap phust"asa:
  - Taqi kunasa janiwa lurañjamakiti, nayaxa chiqapa yatxa!
  Walja imill wawanakaw jisk"a faldanakampi ukat q"ala kayunakampi uñstapxäna. Jupanakax vino vaso apt"ataw Comité Estatal de Defensa ukankirinakarux nayranakap ch"irmthapipxäna.
  Zhdanov jupax akham siwa:
  - ¡Ejercito ukan juk"amp imill wawanakaw munapxta! ¡Ukanjja, kunanaksa sum wakichtʼapjjani!
  Stalin chachajj akham sänwa:
  - ¡Anastasia, Mirabela, Akulina ukanakarux "Estrella de la Orden de Gloria" ukarux diamantenakampiw churarakta! ¡URSS markar jach"añchaña!
  Taqinipuniw mä arumpi arnaqapxäna:
  - ¡Heroes ukanakatakix jach"añchañawa!
  Ukat amparanakap tʼaxllirtʼasipxäna.
  Mä imill wawax qunqurt"asisaw qunqurt"asïna, Stalinan botasap jamp"att"asa.
  Jach"a Jilïr Irpiristi vino warxatasinxa arnaqasïna:
  - ¡Ch"amasaxa jiwasana ch"amasawa!
  Beria jupax tuiteó:
  - ¡Hitler jupax mä loqhjamawa!
  Stalin chachajj akham sasaw säna:
  - ¡Janiwa loqhe jaqikiti, jan ukasti sallqjaña uñacht"ayaña!
  Ukat taqiniw wasitat chʼallxtapxäna.
  . 12 JAQTHAPI
  Ulyanovsk markax taqpach muyuntatänwa, ukampis jichhax... Niya noviembre phaxsi tukuyaruw purini ukatx chhijchhix thayt"aniwa. Alemanes jupanakax janiw chiqpachans ataque lurañ munapkiti, ukat wali ch"axwañampiw ch"axwapxi.
  Thaya taypin pachax janiw sinti jallupachankiti. Ukampis imill wawanakax nuwasipkakiwa ukat jan axsartʼir milagronaksa uñachtʼayapxi.
  Gerda kullakax Pantera 2 ukan tripulacionapampiw uñt"ayasi. Ukampis Pantera-3 tanquex niyaw uñstañampïski, ukat chiqpachapuniw nuwasir jaqix ukampiw ch"axwañ muni.
  Ukañkamax jupax posición soviética ukanakaruw ch"axwaski.
  Qʼala kayupampiw pistolajj kawkhantï uñchʼukipkäna ukar uñachtʼayäna ukat pallapallarakïnwa. Jupax kimsa tunk pusini soviéticos ukanakaruw t"unjawayi ukatx tuiteó:
  - ¡Qullan Prusia markataki!
  Charlotte kullakax mä cañón ukamp jaquqanirakïnwa, bus soviético ukar mantasinx akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Kusisiñasaxa wiñayatakikiwa!
  Christinax pallapallampiw ch"axwarakïna, q"ala kayumpiw uñisirinakarux ch"allt"äna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Akham waynanakataki, jupanakax jiwasaruw merecen!
  Magda kullakax wali chiqaparuw pallapallarakïna, chillqt"asisaw akham säna:
  - ¡Imperio Jach"a kankañapataki!
  Ukat Elizabeth kullakax pusiniw machaq SU-100 ukan ch"axwapxi.
  Imill wawanakax machaq autopropulsor pistola ukarux sum yatxatapxi ukat ch"axwapxi.
  Elisabetajj qʼala kayunakapampiw pallapallanak luqtäna ukat qʼochuñ qalltäna;
  Fascista verdugox amparanakap apsu,
  ¡Akanx mä estante, pinzas, taladros ukanakaw amparamp utji!
  Jupax janchiparu, ajayupar jan ch"amanïñ muni,
  ¡Mä jan yäqañjam monstruo, ukampis wali suma uñtatawa!
  
  Jupax qullqi, qutan vapor barconaka, .
  ¡Kunsa mä titulos churaspa!
  Chiqansa, qullqi aptʼasiñamawa
  Chiqansa, ¡jupatakix mä jiwat jaqikïtawa ukat mä anattʼañakïtawa!
  
  Jupax jiwasan negociosat yatiñ muni,
  ¡Kuna machaq yänakas pisinkirinakar cadenanakamp chintʼañasa!
  Ukatwa, wali khuyaptʼayasiri auto apnaqani,
  ¡Awkimat ukat taykamatsa armasiñataki!
  
  Ukampis jiwasax Mama Markasar ch"amampiw luqtañäni,
  !
  Mä ramajj thaya thaytʼanitapatwa qontʼasini,
  ¡Ukat qʼala jan isin wawanakar jachir istʼaraktawa!
  
  Jisa, nayrïr ch"ama muyuntat atipjawaytwa,
  Ukampis ¡Taqe Chʼamani Diosaw kuttʼaniñatak mä chʼam churistamjja!
  Ukat ukatsti naya pachpaw uñisirirux t"unjä,
  !
  
  Awki Pachax ukham ch"am churitu, .
  ¡Uka llakinaka ukat tʼaqhisiñanakax atipjasispawa!
  Ukat aka jan manqhankir sepulturat mistunipxam,
  ¡Ukhamajj colerat osompi jan manqʼantatäñamataki!
  
  Mä juk"a juk"ampi ukat qhispiyasiñax jak"ankiwa - .
  ¡Uñisirinakar atiptʼañwa puriñäni!
  Comunismo qhanan ch"amakt"ayata jakaña,
  ¡Ukhamat Intix qurimpi utar phuqhantayañapataki!
  Ukat imill wawanakax q"uchupxäna ukat machaq jiwayir cañonatw pallapallapxäna. Jupanakajj wali ajjsarkañ nuwasirinakäpjjewa.
  Elena kullakajj mä larusisaw akham säna:
  - ¡Comunismo ukax luratäniwa, ukaruw iyawsapxta!
  Catherine kullakajj niya ukhamarakiw akham säna:
  - ¡Comunismo uñstayañäni, ukat triunfo ukaw utjani!
  Efrasia kullakax uka apt"asisaw chhuxriñchjasïna, q"ala kayunakapampix ch"axwäna ukat Panteraruw ch"allt"äna.
  Uka qhipatxa, nuwasir jaqix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ay, comunismo, comunismo! ¡Sofistica ukax wali ch"amampiw chhaqtayatäni!
  Ukat Panterax p"iqit ch"allt"ata ukat jaya chiqat ch"allt"ata.
  Aka imillanakax janiw ukhamaki p"akjañjamäkiti.
  Diciembre phaxsinx niyaw jak"achasini... Japoneses, thaya pachanx niyaw uñisiñanak jisk"achapxi.
  Ukampis alaxpachanxa, juyphi pachas utjkchixa, nuwasiñanakax utjaskakiwa.
  Aka chiqanx Toshiba ukat Toyota, pä japonés pilotos ukanakax jan ch"aman lunthatanakjamaw ch"axwapxi.
  Toshibax q"ala kayunakapampix avionetas soviéticas ukanakaruw t"unjatayna ukat pulmones patat akham sasaw arsüna:
  - ¡Nayaxa mä super imilla!
  Toyota, mä ch"axwañ avión ruso ukar jaquqanisa, ukat perla kisunakap uñacht"ayasax jan axsarasaw chiqanchawayi:
  - ¡Ukat mä hiper warmiw utji!
  Chiqans Japón markan warminakax jach"a lanzamiento ch"amampiw ch"axwapxi. Mä samurai jaqin jach"añchäwiparux janiw saykataskasmati.
  Ukampis kunjamäskpasa, nuwasiñanakax alaxpachan utjaskakiwa.
  Ukat uraqinxa, pusi ninja imillanakax soviético soldadonakar tukjañatakiw sartasipxäna.
  Ninja azul tawaqux mä maniobra molino de viento luratayna, walja rusa ch"axwirinakaruw khuchhuqatayna, ukat q"ala kayunakapampix mä explosivo guisante ukham jach"a t"unjir ch"amampiw jaquntatayna.
  Jupax ch"iyjasaw tuiteó:
  - ¡Japón markar jawillt"apxañäni!
  Q"illu ninja tawaqux técnica de espada de mariposa ukampiw q"ucht"arakïna. Jupax walja uñisirinakaruw khuchhuqatayna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Comunista venganza ukataki!
  Ukat qʼala kayunakapampi, kunjamtï tʼunjir tʼunjir jichhajj tʼunjki ukhama.
  Ukatxa akham sasaw purtʼasi:
  - ¡Japón markan jach"a kankañapataki!
  Wila ninja tawaqux espadanakapampix helicóptero ukan maniobra luratayna. Q"ala kayunakapampix jiwayañ regalo jaquntäna, ukat jach"at arsüna:
  - ¡Munasiñajataki!
  Ukat ukatsti akham sasaw qhanañchäna:
  - ¿Kunas venganza comunista ukampi lurasi?
  Q"illu ninja imillax rusa pallapallanakar khuchhuqasa, ukat wasitat q"ala talonampi granada jaquntasaw akham säna:
  - Ukatxa mä pusini sopa utjkchisa!
  Janq"u ninja imillax ch"axwirinakapar khuchhuqasa ukat q"ala kayunakapamp jiwañan regalop jaquntasaw akham säna:
  - ¡Comunismo amuyunakatakiw atipt"añäni!
  Ukat pusi nuwasirinakax mäkiw larusipxani ukat perla kisunakap uñachtʼayapxani.
  Diciembre phaxsinx jank"akiw pasawayxi... Muyuntañ tukuyatatx alemanes ukanakax Ufa ukat Saransk ukanakaruw katuntapxatayna. Ukampis Ulyanovsk jupax wali bloqueo completo ukarux katxaruwayi.
  Stalin jupax Machaq Marax Lenin yurïw markar taqi kunan katjañapatakiw mayïna.
  Ukampis thaya thaytʼankchïnsa, alemanonakajj niyaw Kazán markar jakʼachasipkäna. Ukhamajj URSS markajj niyaw tʼunjatäñampïskäna.
  URSS markan kun lurañas wakisispa uka tuqitxa janiw kuna qhanas ni amuyunakas utjkänti.
  Stalin jupax Moscú markan ukhamarak bunker ukan machaq mara amtawayi. Uñnaqapajj chʼamaktʼänwa, ukampis nuwasiñ munatapajj janiw aynachtʼkänti.
  Hitler, jichhax jupatakix mä stand wakicht"añ amtäna, Libia markan, kawkhantix junt"u pachax utjki.
  Ukat ukanjja, gladiadora imillanakamp nuwasiñajj wali kusiskañänwa.
  Machaq mara urux janiw kunas sinti luraskänti, jan ukasti Moscú markar bombardeo ukaw utjawayi.
  Ukat nayrïr "Pantera"-3 ukan mistutapa. Aka tanquex Tigre-2 armaduran thiyapanïnwa, ukampis juk"amp jach"a laderanakanïnwa, ukatx pusi tunk phisqhan tonelada ukhakiw pesatäna. Ukat alturapax pä metrot juk"ampiruw jilxattawayi. Mä ch"aman motor 1200 caballos de fuerza ukax mä bloque ukat transmisión uksan jikxatasi. Pachpa autox suma armado ukhamaw tukuwayi, wali suma óptica ukat estabilizador hidráulico ukanakampi. Ukat uka jisk"a torreta ukanx mä cañón 88 mm 100 EL ukaw utjäna, wali chiqapa ukat armaduranak ch"uqt"aña.
  Gerda kullakampejj equipopampiw uka autot mistupjjäna. Mä chasis juk"amp suma ukat k"achachata ukax ch"uqi taypinx wali sum t"ijtäna. Aka tankax taqpachanx wali sumawa. Ukat wali chʼullqhi armadurapajj auton nayraqatap sum jarkʼaqaraki. Uka pata chiqaxa 150 mm ukjamawa, ukaxa juk"ampi ch"amampiwa jark"aqataraki mä ángulo 40 grados ukharu horizontal ukata. Ukat akax niya 330 milímetros armadurawa mä ángulo llätunk tunk grados. Janiw mä cañón soviético ukax Pantera-3 ukan casco pataparux mantkaniti. Uka manqhaxa mä kimsa t"aqa nayraqataru 120 mm ukja caja ukankiwa ukatxa pachpa ángulo ukankiwa, ukatxa niya jani mantañjamarakiw.
  Torren nayraqatapax 185 milímetros thiyaniwa ukatx 50 grados ukch"a ángulo ukaniwa, ukax armas soviéticas ukanakatakix janiw mantañapakiti.
  Ukampis ladonakapax 82 mm ukjanx juk"amp jan ch"amaniwa, ukatx apsutarakispawa. Yämas SU-100, machaq arma autopropulsada soviética ukax jank"akiw pallapallanakan wali uñt"atäna, kunatix jan ch"amäki ukat armaduranak ch"uqt"ir arma.
  Gerda kullakajj nayrïr disparompiw soviético soldadonakar jaqontäna. Jupax IS-2 tank ukarux ch"allt"asaw akham säna:
  - ¡Akax mä suma ch"axwawiwa!
  Charlotte kullakajj uñisirinakaruw pallapallanak jaqontäna, ukat qʼala talonampi mä boton chʼalltʼasaw soviética maquinar pʼakjasajj akham säna:
  - ¡Aka técnica ukaxa niya jani kuna pantjasiwiwa!
  Christina kullakajj qʼala kayunakapampiw alemán automático cañón jankʼak jalnaqir uñachtʼayäna ukat akham sänwa:
  - ¡Lado armadurax juk"amp ch"amawa! ¡Jukʼamp chʼamani autonïñwa munapjjta!
  Magda kullakajj qʼala kayupampiw pallapallarakïna, ukat wali colerataw uka kayu aptasin arnaqasïna:
  - ¡Kimsakiw utjaspäna, ukat juk"amp anatt"ir kimsa!
  Ukat imillanakax mäkiw larusipxäna... Chiqpachans tankix wali sumawa, juk"ampirus apnaqañ uñacht"äwipa.
  Ukhamarakiw E-100 uka autox nuwasiñ yant"äwinak lurasiwayi. Jupax wali llamp"u chuymaniwa. Ukampis wali suma jarkʼaqatawa. Ukat pistolanakapajj janiw ukham facilak apsuñjamäkiti.
  Ukatx alemán imillanakax ukan qunt"atäsipkaraki. Ukat thayax utjkchispas, q"ala kayuni ukat bikini ukan.
  Adala, uñisirinakapar ch"axwasa ukat uñisirinakar ch"allt"asa, amuyt"asisaw akham amuyt"äna:
  - ¡Comunismo taypinwa jakañäni!
  Ukat kunjams qʼala talonampi chʼalljjtayasi...
  Agata, posición soviética ukar ch"axwasa, q"ala kayunakapamp uñisirinakapar ch"allt"asa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukat jach"a atipt"äwisax wiñayatakiw utjani!
  Agnes kullakax infantería soviética ukarux metrallanakamp jawq"jarakïna, q"ala kayupampi, chiqans, ukat arnaqasïna:
  - Janiwa, ¡janiw Fuhrer-arux katuykañäniti!
  Tanquenkir Athena sat tawaqux qʼala kayunakapampix uñisirinakaruw chʼalltʼäna ukat akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Fuhrer-atakixa, janiwa Fuhrer-atakixa!
  Agnes kullakajj larusisaw akham säna:
  -Jiwasax mä tribu supermen ukhamawa!
  Andriana, batería soviética ukar ch"axwasa ukat uñisirinakan posición ukanakap t"unjasa, lakap apsusaw akham säna:
  - ¡Aleman jaqinakan jach"a kankañapaxa planeta ukan uñt"atawa!
  Ukat qʼala qunquripampiw uñisiriparux chʼamañchani.
  Agatha, fusilamiento, akham sänwa:
  - Jiwasax dragón ukarux ch"iyjañäniwa...
  E-75 tank ukax janiw wakicht"atäkänti. Fuhrer ukax suxta tunk phisqhan tonelada pesaje ukat motor 1.500 caballos de fuerza ukampiw jach"a movilidad ukatakix mayi, armadura lateral ukax 170 milímetros ukch"a jach"a laderas ukanx utjañapawa. Ukat tiempow munasïna.
  Ukampis jichhax nazis ukanakax kunjamakitix ukhamakiw atipt"apxi... Jallu qallta phaxsinx Ulyanovsk markax qhipharux t"unjawayi. Fritz ukax Gorky ukat Kazan uksaruw ch"axwañ qalltäna.
  Moscú markat jukʼamp jayaruw puripjjäna.
  Stalin chachajj wal colerasïna, ukampis janiw kuns lurañjamäkänti. Chiqansa, kuns akan lurasktaxa, mä taqpach pantjasiwi...
  Ukampis imill wawanakax alaxpachansa, uraqinsa nuwasipxi...
  Ukatwa Natasha sat chachan SU-100 sat avionajja, Alemania markankir mä ataque ataquempi tʼunjatäjjäna. Ukax wali sumaw tukuwayi. Janis taqpach yatiñani ukat amuytʼasirïkchejja. Ukampirus Natashax janiw nayrïr yatiqirïkiti ukat jupax loco ukhamawa.
  . Jichha imilla ukhamaw tukuwayi V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi ya wila masi tanka T -34.Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi. Sapa Mä juk'a amigojawa Torre jukʼamp jachʼa ukat arma calibre ukaxa ukatsti 85 milímetros ukch"akiwa ukatsti 76. Chasis Parti nayrüru .
  Imill wawanaka ukatsti t"ijt"ayata ukana chiqa . Jupanaka kunjamatix​ Ukat nayraqata , in maya bikini ukax mä juk"a pachanakanwa MÄ akana k'añasku Soviético ukat juk"ampinaka luraña Manq'aña Ukat conchas ukanaka ukana chiqa .
  Superman-Natasha ukat juk"ampinaka Ukampi kusisita nayra jachaqt"asisaw akham säna :
  - MÄ Kawkhana fascistas ukanakax ?
  Uñstiri manqha tanka jamuqa wayna yatiyiri . yuqalla ukax tuiteó :
  - Akana Aka uka tanka ukaxa uñstiri ukana frentes ukanaka sijuntu uraqpacha ch"axwawinaka V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi pusi tunka pusiri mara Ukat nayrja akanaka uka pachatpachawa ukan jikxatasi ukana armas ukanakampi Wila ejercito ukat juk"ampinaka Juparuxa ukatsti , E -25. Jupa pachpa apnaqata pistola ukatsti 88 mm cañon ukax mä juk"a pachanakanwa ukatxa 120 mm frontal sata uñt"atawa armadurax wali ch"amawa Jiwaki ch'axwaña !
  Chiqpachansa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi jaya chiqanakanxa Ukampi jach'a irnaqawi Ch'ama uñjaña Alemán aru jupa pachpa apnaqata pistola Squat , ukampi jach'a tronco ukaxa Jan uñt"ata imill wawanakax Ukatsti alwa ch'iqa frentes ukanaka Kusawa Patriótico ukhamawa chʼaxwäwinaka Ukampinsa Superman-Natasha ukat juk"ampinaka jank"aki o qillqata :
  - Jupa jiwasaru Inasa jikxataña . U jupana qawch'asa ukat 71 EL .
  Zoya kullaka akana o ukax akham amuyt'ayatawa :
  - Ukhama saraña V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi movimiento ukax Janiwa amuytwa !
  Futurista Angelica kullaka V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi chuym usuchjasiña uñji :
  - Akana jan askinaka ! Ukhama chiqapa o sasaw säna jila jiwasaru k'añasku !
  Jupanakan wayna supervisor-oficial-apa colerata sasaw sapxi :
  - MÄ Aka juk'ampi janiwa ! E-75 ukat juk"ampinaka ukawa would juk'ampi juk'ampi ! Juma would jupana ni aynacha maya amuyumpi would Janiwa nuwjata . MÄ Ukatsti ¡ukatakix sarapxam !
  Superman-Natasha ukat juk"ampinaka jupa pachpaw ch"axwäna Ukat hissed ukax akham siwa :
  - Kunjama chiqa comunista , I. ukat juk"ampinaka Nayax sistwa jumanakaru - ukaru yanqhachasiwi !
  Futurista Angelica kullaka barked , kayump takt"asa q"ala kayukiw sarnaqapxi chara :
  - ¡ Phuqt'apxañäni !
  Soviético ukat juk"ampinaka k'añasku yaqha mä juk"a t"ijt"aña qalltawayi , ukat sasaw säna . Punch ukat juk"ampi Alemán aru V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi uñkatasi jan chiqäki Ukat utjañapawa mantanipxam Fritz jilatajj ukhamänwa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi junta . Ukampinsa yant'aña Aka luraña ? Jupa ukhata jupana jaya barrilanakaniwa pistolanakampi Kunjama fucked up ... Ukax mä juk"a pachanakanwa sapa jakhuña ukana jank'aki .
  Superman-Natasha ukat juk"ampinaka colerasiña​ Chiqachaña Alemán aru autopropulsado armas ukanaka Jïsa juk'ampi juk"amp jasakiwa kimsa tunka pusini ukatsti jupana jila V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi uñanchawinakapa . Akana Juma jan munañaparjama ukatsti wali freak out .
  Soviético ukat juk"ampinaka k'añasku jutïri ukana jak"achasiña Waliki kaja engranajes ukanaka aski nayrüru .
  Svetlana kullakajj akham sänwa: samart"i q"ala jan isinïña talonanaka Ukat tuits ukax akham siwa :
  - Fuhrer ukaxa jank'aki Nanaka ¡janiw ukax mä juk'a llakt'asiñäni !
  Futurista Angelica kullaka sasaw qhanañchi niy kipka :
  - Hitler sat chachajja Nanaka ¡T'unjañäni !
  Quri chuymani Zoya kullaka sasaw arnaqasïna :
  - Churaña juparu jank'aki Ukata ajanu !
  UKANA aka ukhapacha llamp"u chuymanïña proyectil ukax mä jach"a uñacht"äwiwa Hitler chachan luratawa pistolanakampi phuqhata chiqapa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi wasi torres ukanaka . Imill wawanaka yapxata Ukat tʼaqhesipjjäna V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi ch"iyjata metal ukata
  UKAT jayp'uru mä sec Taqini pusi niya ukhamarakiw tukuwayi ukhampuni q"ala jan isin bragas ukat warkt"atäña ukana ukax mä rack satawa . Aynacha q"ala kayukiw sarnaqapxi ch"akhanak ch"allt"aña suma uñnaqt"aninaka blazed ukhamawa nina naktayaña Llamayu licked ukhamawa q"ala jan isin , suma uñnaqt"ani suelanaka imill wawanakax .
  Superman-Natasha ukat juk"ampinaka Nayajj ukham yantʼawayta twitch ukampis jupana kayunaka ukhamaw tukuwayi wali ch"amampiwa ukatsti ch"allt"ata V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi pads , ukat Wali usuntapxänwa ch"ukuñawa venanaka Aka ukawa clásico ukat juk"ampinaka rack , ukampi sarawi tostaña talones ukanaka MÄ ukana imillanaka kayunaka Wali ukampinsa sexy , ukat nina naktayaña suelanaka nayrjatapacha jupankirinaka juk'ampi jukʼamp suma uñnaqtʼani .
  Ukampinsa mä juk"a usuchjasi suma uñnaqt'aninaka . Jupanaka yant"asipki qhisphita . Ukampinsa pads ukanaka Wali ukaxa wali ch"amawa MÄ juparu juk'ampi Ukat imillanakax valkyries ukanakawa warkuña pesos ukanaka .
  Pachpa nuwasirinaka V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi jisk'a faldanaka , ukampi q"ala kayukiw sarnaqapxi kayunaka , q"ala amparanaka , ukampisa janchi llawuntata qullqi cadena de correo ukan qillqt"ata Jupanaka rastrillo luraña póquer ukanaka nina naktäwinak , ukat ukatsti juk"ampi carbón ukanakax talonanaka qhatiyata juk'amp ch'amani .
  Akana Ukat rack ukax mä rack satawa ukax uñstawayiwa juntas , ukat nina fritas ukaxa wali sumawa manqha . MÄ akana juk'ampi Ukat príncipe Guillermo reyin dinastía satänwa uñstiri . UKANA amparanaka ukana llumpaqa uka waynax príncipe-demiurge ukar mayjt"ayatayna sijuntu waranqa waranqa dólares ukax SS ukan mä cargo ukar puriñapataki ch"axwaña ukhata ch"uqi ch"uqi alambre ukat juk"ampinaka MÄ juk'ampi Ukat jupana Valquiries ukax mä jach"a uñacht"äwiwa junt"u umaña ukhata nina naktayañataki
  Príncipe Diosa winked , ukat Kunjama ukax ch"axwañapawa Superman-Natasha ukat juk"ampinaka Ukata musculoso ukat juk"ampinaka ukatsti Sipansa imilla Ukat jan axsart"ir , ukampis jupana ukhata talonanaka nayrja p"iqi qhipäxa muspharkañawa ukhama llakinaka ukax kusapuni sallqapuniwa sasaw arnaqasïna .
  Jutiri nuwaña wayna - príncipe aynacht"ayata ukana Zoya kullakajj siwa . Ta Ukhamipansa Ukat ukatsti ch"allt"ata wali ch"amampiwa kisunaka , janiwa ukatsti wali ch"amampiw katxaruwayi ukhata arnaqaña . MÄ ukana qhipa uñstiri wila masinaka rayas ukanaka Ukat phichhantatawa
  Barbarossa Jr. kullakax ukham luratayna. Ukampi sonrisa siwa :
  - Yatiqaña juma juk'ampi wakiskiri !
  Jutiri nuwaña ukham lurañaw wakisïna Ukata Futurista Angelique sat kullakaruw uñtʼayi . UKAT aka tawaqu Janiwa ukatsti wali ch"amampiw katxaruwayi ukhata arnaqaña . yuqalla ukax ch"amakt"awayiwa wawaman q"ala kayuni chara V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi nina . Ukax apsutawa jank'aki ukat ch"iyar ñik"utanaka ember ukax mä juk"a pachanakanwa Ukat jaquntäna wila p"iqini uywanaka V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi ajanu . Ta sasaw arnaqasïna juk'ampi juk'amp ch'amani , ukax chuym usuyañawa !
  Barbarossa Jr. kullakax ukham luratayna. Ukampi kusisita nayra siwa :
  - Ukampinsa Juma o thaqhata Ukampi ¡Aleman jaqinakax !
  Ukatxa mä blast , ukat Svetlana kullakajj siwa . Kunjama kuna Janiwa ukatsti ch"allt"ata jaw , ukampis Pachpa sasaw arnaqasïna . Taqini o ch"axwaña ukhata wila-q"añu , ch"uqi ch"uqi kawli ukawa juk'ampi juk'ampi t'aqhisiña , . kunjama nina naktäwi aynacha q"ala kayukiw sarnaqapxi kayunakamampixa . Jupanakaru ukat sipansa jukʼampiwa imillanaka ya ukaruw yatintasïna walja maranaka luraña do jani zapatos , ukat jupankirinaka suelanaka kayunaka , wali elástico ukaxa wali ch"amawa Ukat ukaxa wali ch"amawa
  Ukampinsa nina Ukat jupankirinaka t'ant'a luraña . Valquiries ukax mä jach"a uñacht"äwiwa ya V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi amparanaka katxaruña , ukat ch"axwañanaka ukhata wila-q"añu alambre ukat juk"ampinaka
  Superman-Natasha ukat juk"ampinaka ukana taqini mallq'a sasaw arnaqasïna :
  - Jïsa Kuna Aka aka ?!
  Barbarossa Jr. jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Jan ist"asir señoranakar jiskt"aña! ¡Jumaw katuntatäta ukat taqi kuns jaysäta!
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  - ¡Janiw ukham larusiñatak jiwañ munktanti! ¡Sarxañäni ukat ch"axwaskakiñäniwa!
  Barbarossa Jr. kullakax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¿Kunatsa jaytanukupxsma?
  Angelica kullakajj akham sasaw jaysäna:
  - ¡Jiwasax layqanakätanwa, khititix qhispiyistani uka jaqirux taqit sipan juk"amp aski churäw churaraksnawa!
  Barbarossa Bock kullakajj akham sasaw muspharäna:
  - Ukatxa kunsa nayaru churapxita?
  Natasha kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Wiñay waynar tukuyapxäma, janirakiw chuymankipstkätati!
  Uka waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa, nayaxa akatakixa antutapxsmawa! Ukampis ¿kunjamsa uk uñachtʼayasma?
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  - ¡Amparam ninar ucham ukat janiw kuna jan walt"aykätamti! ¡Magia lurañ yatipjjatap uñjäta!
  Barbarossa Jr. jupax wali amuyumpiw amparap ninar uchatayna, muytasinx jachaqt"asisaw jaysatayna:
  - Jisa, jumaxa! ¡Walikiwa, ¡jan jiwañaj layku libre sarnaqatamat kamsaraksnasa!
  Ukat imill wawanakax machaq ch"amanïpxiwa. Ukampis ch"axwäwix utjaskakiwa... Jallu qallta phaxsinx Gorky ukat Kazan jupanakax katuntatäpxänwa.
  Febrero phaxsit qalltasinx alemanes, finlandeses ukat suecos ukanakax Karelia markaruw katuntapxäna ukat Arkhangelsk markaruw nuwasiñ qalltapxäna. Uka jan waltʼäwix wali jachʼaruw jilxattawayi.
  Elizabeth kullakajj SU-100 sat autompiw aka markar apayatäna.
  Jichhajj ukanwa nuwasïna. Febrero ukat escarchas ukanaka. Ukampis imill wawanakax qʼala kayukiw nuwasipxi.
  SU-100 ukax tunka llatunkan tonelada ukhakiw pesa, balas ukanakat jark"aqasiñataki. Jupax vulnerable ukhamawa, ukampis móvil ukhamawa. Ukat jupax janiw embuscada ukan sayt"añapakiti, jan ch"axwañapataki.
  Kunawsatix sarnaqktan ukhax tankax junt"uchasi ukat imill wawanakax janiw ukhamakiti q"ala kayuni ukat bikini ukanipxi.
  Elizabeth kullakajj nazis sat jaqenakar balamp jiwayasajj akham sasaw qʼochüna:
  - Ukat akax condicionanakawa! ¡Ukat akanx miércoles uruw purini! Ukampis chiqpachansa, ¡thaya pachax k"umaräñamatakix wali askiwa! ¡Thaya pachax k"umaräñasatakix wali askiwa!
  Ukat qʼala kayunakapampiw nazis ukanakar nuwantani. Ukat T-4, aka jisk"a tanquex ch"allt"atarakïnwa.
  Ch"axwirinakax clase colosal ukan nuwasirinakjam uñt"atäñapawa.
  Ekaterinax q"ala kayumpiw ch"axwaraki ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Comunismo ukaw utjani!
  Elena kullakajj uñisiriparuw balamp jiwayarakïna ukat jupar chʼakhampiw chʼankhacharakïna, ukat istʼasaw larusirakïna:
  - ¡Mä loco atipt"awiw suyt"askistu!
  Efrasia, q"ala kayunakapamp Wehrmacht tankinak taypin ch"ankhampiw ch"ankhachasïna, thayat ch"uxña, jan axsarasaw jaysäna:
  - ¡Janiwa kunasa jark"kaspati!
  ¡Aka nuwasirinakax mäkiw super!
  Ukampis, ay, jupanakan heroísmo ukax wali juk"akiw utji... Arkhangelsk markax jaquntatarakiwa... Qhanaw jan municionanakax utjkiti...
  Alemanonakax qhipäxat Moscú markaruw sarapxi. Marzo phaxsinx Ryazan markatakix ch"axwawinakaw utjawayi. Hitler chachan walja jaqinakapax inti jalsu tuqitwa muyuntapxi...
  Mä qhawqha jankʼak lurañaw wakisi.
  Moscú markax wali ch"amanchatawa, Stalin jupax mä consejo de seguridad ukar tantacht"awayi. Uka aruskipäwix axsarañjamapunïnwa. Janiw machaq amuyunakax uñt"ayatäkänti.
  Beria kullakakiw akham amuytʼayäna:
  - Inas chiqpachansa Kimsïr Reich ukarux kuna términos ukanakampis sumankañ churañasawa, ukhamat jan llamkt"apxañapataki!
  Stalin chachajj colerat akham sänwa:
  - ¡Akax janiw mä lurañ amtakiti, compañero Beria! ¡Ch"aman movimientos ukanakaw munasispa!
  Mariscal Vasilevsky chachajj cheqaparjamaw akham säna:
  - ¡Janiw kuna reservas ukanakas utjkiti, ¡Juma Excelencia! Niya taqeniw jan kikpaki chʼajjwäwinakan tʼunjatäpjjäna. SU-100 uksat sipanx janiw yaqha kasta machaq armas ukanakax serienx utjkiti. Chiqans IS-3 ukax niyaw wakicht"atäni, ukampis aka tank lurañax ch"amawa, ukat jichha pachanx serie ukar uñstayañax ch"amakïniwa.
  Mariscal Zhukov jupax colerataw akham säna:
  - Jani atipt"añjamäkanixa, ukhamaxa mä sapakiw utji - ¡jach"a jach"a tukuñampi jiwaña!
  Stalin chachajj kuns sañ munäna, ukampis mä jiskʼa faldani qʼala kayuni tawaqow uñstäna. Qʼala talonanakap qhantʼayasaw mä despacho apanitayna.
  Stalin jupax nayranakap t"ijtäna ukat colerat arnaqasïna:
  - ¡Leningrad, janiw manq"at awtjata ukat phaxsi bloqueo ukar saykatañjamäkänti, ¡janiw jaltkänti! Jichhax payïr markasax Krauts ukan katuntatawa!
  Mariscal Zhukov jupax amparanakap luqtasaw akham säna:
  - Ay, jach"a Stalin... ¡Akax wali axsarañawa!
  Beria kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Inas waranq jaqinakarux aka jach"añchañatakix ch"axwañasa?
  Jach"a Comandantex akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Amukt"am, jumax calvo idiota! ¡Kunas amtasiñapa!
  Molotov jupax imill wawanakan q"ala qunqurinakap t"axllirt"asa ukat axsarañampiw amuyt"ayäna:
  - Aleman jaqinakar jawillt"añäni mä juk"a pachatakiw ch"axwañ jaytañapataki, ukat ukakipkarakiw kuna términos ukanakampis suman jakasiñatakix aruskipäwinak qalltañäni.
  Stalin chachajj akham sänwa:
  - Yant'aña! Ukampis janiw capitulación ukax utjkaniti. ¡Moscú markax t"unjatäniwa, guerrillero ch"axwäwiw utjani!
  Beria kullakajj mä jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - Ukampis ukax jaqinakan t"aqhisiñap jilxatayañakiw wakisini, Stalin masi. Inasa...
  Stalin chachajj wali amtampiw mesa patjjar amparapamp chʼoqtʼäna:
  - Janiwa! ¡Molotov jupax aruskipäwinak amtañapawa! Ukat janiw kunas jukʼampi, ¡tukuykamaw nuwastanjja!
  Alemanes jupanakax Ryazan markaruw marzo chika phaxsin muyuntapxäna. Soviético soldadonakajj municionanak pistʼasaw uka markat mistuñ yantʼapjjäna.
  Alenka ukat jupan equipopampiw t"ijtapxi, q"ala talonanakapax primavera ch"uxña ch"uxña ch"uxñaruw qhant"i.
  Mä imill wawax nazis ukanakarux balamp jiwayasaw q"ucht"i:
  - ¡Jach"a ajayusaru jach"añchaña, jach"a markaru jach"añchaña!
  Ukat qʼala kayupampiw jiwayañ churäwejj jaqontani. Ukat jupax nazis ukanakarux taqi chiqaruw ch"iqiyxani.
  Anyuta, uñisirinakapar ch"axwasax akham sänwa:
  - Ukat jiwasan ch"axwañasa, mä qullan churäwi, ukat mä qullqi!
  Allax t"ijt"arakiwa, nazis ukanakaruw ninamp phichhantawayi, q"ala kayumpiw mä explosivo paquete de carbón ukar jaquntawayi, ukat sist"asi:
  - ¡Janipuniw jaytanukuñäniti!
  Ukat ukhamatwa chispi Mariaxa, fascistanakarux pallapallanakampi, ukat sum khuchhuqasa, ukat kisunakap chhuxriñchjasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti!
  Ukat qʼala talonapajj jiwañampi tʼunjañampiw mä tʼunjir paquete apayäna.
  Marusya, nazis ukanakar ch"axwasa, wali logicamente akham siwa:
  - ¡Comunismo ukax janipuniw chhaqtkaniti!
  Matryona, uñisirir pallapalla ukat filanakaruw khuchhuqasa, wali logicamente ukat racionalmente akham siwa:
  - ¡Ukat partidor iyawsäwix patak patak maranakaw utjani!
  Ukat qʼala kayunakajj tʼunjañ regalo jaqontatäniwa.
  Imill wawanakax ringit p"akjasipxäna. Ukampis jan waltʼäwinakax wali chʼamäxiwa.
  Ukat janiw kawkitsa qhispipkaspati.
  Primavera descongelación ukax Alemania markan nayrar sartawiparux mä juk"a qhiphartayäna. Ukatjja, nazinakajj Japón markamp mayachtʼasisaw Asia Central markar katuntañ qalltapjjäna.
  Ukax jupanakarux mayjt"ayarakïnwa ukat Abril phaxsinx mä juk"a samarataw pasawayxäna. Ukat mayo phaxsinx nayrïr tanque soviético IS-3 ukax qhipharux antutatäxänwa. Ukat jupax mayo urun desfile ukar irpapxaspänwa.
  Chuymani ukat jan ch"amanïta, Stalin jupax uk uñch"ukiskäna, qunqurt"asis. Uñnaqapax jiwañjam qarjatätap uñacht"ayäna.
  Kunalaykutix lurañax walja irnaqäw munatapatxa, IS-3 ukax waliw jan lurañar mantañ puedkänti.
  Uka pä jaqenakat sipansa, torre uñnaqapakiw wali mayjäna. Jupajj mä platillo volanter uñtatänwa, ukat pʼeqepas mä grúan chupapjamarakïnwa. Chiqansa, ángulo de inclinación jilxatatapax parte frontal ukarux sum jark"aqäna, ukampis producción ukax ch"amäxänwa. Ukhamarus, nayraqatan alaya chiqapax jan walt"ayataw uñjasiwayi ukatx mä proyectil ukan ch"allt"asispa ukhax janiw ricochet ukhamäxänti.
  Stalin chachajj amparap luqtäna ukat bunker ukar chhaqtäna, ukat yaqha nazis sat jaqenakan nuwasïwipajj qalltäna. TA-400 ukat Yu-287 ukax nayrar sartañ alaxpach ukampiw ataques aéreos ukanx chikañchasipxäna.
  Ukat mayampiw misiles balísticos ukanakax radio guiado wings ukanakamp jaquntapxäna.
  Kremlin markax wali jan walt"awinak katuqawayi.
  Stalin chachajj Moscú markat jaltjjañwa wal lupʼïna.
  Mayo chika phajjsinjja, Asia Central uksan wasitat jaljañ tukuyasajja, inti jalsu ukat inti jalanta toqenkir nazinakajj Moscú markaruw nuwantañ qalltapjjäna. Yaqha jachʼa nuwasïwiw istʼasïna.
  Soviético soldadonakajj wali chʼamampiw nuwapjjäna. Ukampis chʼamanakajj sinti jan kikpäpjjewa. E-75 Tiger-3 tanques ukanakax ch"axwawinakan uñstapxarakïnwa. Ukat jach"a "Pantera"-3. Ch"axwawinakax, sañäni, extraordinario ukhamawa.
  Mayo phajjsi tukuyaru ukat junio phajjsi qalltatakejja, nazinakajj Moscú markar niya taqpach muyuntañ tukuyapjjäna.
  Stalin chachajja, capitalan qheparañajataki ukat jiwañkamaw ukan nuwasiñapäna sasaw wali jachʼat yatiyäna.
  Moscú markax bombardeo ukat bombardeo ukanakamp jiwayataw uñjasiwayi. Ukajj wali chʼamani defensa lineanakampi muyuntatänwa, uka líneas ukanakajj janiw ukhamak atipjañatakïkänti. Jach"a reservas de municiones ukat manq"añanakas capital markanx tantachasipxäna.
  Ukat Stalin chachajj uraq manqhankir markan mä jukʼa jan kuna jan waltʼäwin uñjaskäna.
  Hitler chachajja, 22 urunak saraqkipan chinuqa phaxsit 1945 maranxa, Jachʼa Chʼaxwäwi Patriótica qalltatapatxa chiqpachapuni pusi maraw pasxäna, ukat capitalar jan waltʼayañ jaytañapatakiw mayïna, ukat uka lantix artillería ukat aviación ukanakampiw sistematicamente tʼunjäna. Ukat jan axsaras bombampi bombardeasipkakiñäni.
  Ukat uka nuwasïwix sarantaskäna ukax Siberia markaruw sarxäna. Sverdlovsk ukat Chelyabinsk uka markanakar janïr uka markanakax ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntatäkipanx apsuñaw wakisïna... Junio phaxsit tukuyarux julio phaxsit qalltasinx panpachan jach"a markanakax qala chuyman ch"axwäwinakat qhipat katuntatäpxäna... Alemanes jupanakax Siberia uksanw sarnaqapxäna. Mayat mayat soviético markankir ayllunakajj tʼunjatäjjänwa.
  1945 maran septiembre phajjsinjja, nazinakajj Novosibirsk markaruw jakʼachapjjäna. Uka asentamiento ukatakix ch"axwawinakas utjarakiwa.
  Ejército Rojo ukax local milicias ukanakamp chikaw ch"axwawayxi. Tamarax akanx mä heroína ukham ch"axwawayaraki.
  Niya sata qallta phaxsi tukuyaruw purini, chhijchhix thayt"aniwa ukat thayarakiwa. Ukat imill wawanakan batallón ukax q"ala kayukiw nuwasipxi ukat muspharkañ heroísmo uñacht"ayapxi.
  Ukat nuwasirinakax panteranakjamaw nuwasipxi.
  Tamarax mä phallawi churäna, q"ala kayumpiw mä explosivo paquete de carbón jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti! ¡Janiw khitis atipjkistaspati!
  Mayni imillanakax jan ch"amanïsaw arnaqasipxi:
  - Jiwañäniwa, ukampisa janiwa aynacht"kañäniti!
  Ukat ch"axwawix sarantaskakiwa...
  Noviembre qallta phaxsinw Novosibirsk markax t"unjawayi... Ch"axwäwix sarantaskakiwa. Unión Soviética markax wali jan capitulatäxänwa. Moscú markax jark"antatänwa ukatx nina naktäwimp phuqhantatänwa.
  Uraq manqhankir markanx mä estratégico suministro de alimentos ukat municiones ukanakaw imatäna, ukhamax wali jaya pachaw katxaruñax utjäna.
  Alemania markankirinakajj sapa kutiw uka markar bombampi bombardeapjjäna.
  Mä machaq super-pesado tanque "Rata" uñstawayaraki. Aka autox pä waranqa tonelada pesa ukat walja pistolanakampi armatänwa.
  400 mm armadurani autox mä tank de ruptura ukham apnaqatäna... Combate yant"äwinak pasawayi...
  Ukampis erizonak patxaruw chʼalltʼasïna ukat kamikaze sat pilotow tʼunjäna, jupaw juparux chʼalltʼäna.
  Ukhampachasa, mä machaq tank "Rata"-2 ukaw uñstawayi, juk"amp jach"a ukat juk"amp llamp"u...
  Stalin jupax 1946 maran machaq maraw Moscú markan amtawayi, ukax jichhakamax janiw apsutäkiti. URSS markan jachʼa pʼeqtʼiripajj mä milagroruw jaktʼaskäna. Moscú markax chiqpach fortaleza markaruw tukuwayi.
  Manq"añanakax yaqha pä maraw utjaspa, ukatx bombardeo ukat bombardeo ukanakamp jaqinakan juk"aptatapatx juk"amp pachaw utjaspa. Ukampis municionanakajj kunjamsa jankʼak nuwasipjjäna ukat kunjamsa nuwasipjjäna ukarjamaw lurasïna.
  Ukhampachasa Beria kullakajj akham sänwa:
  - Inas Stalin masi, Hitleramp mä amtar purissna, jiwasan qhispiyasiñasat?
  Jachʼa Comandante En Jefejj amparapampiw mesa patjjar amparapamp chʼalljjtayasajj akham säna:
  - ¡Janiw caníbales ukanakamp parlkti, Lavrenty! ¡Amuyatati!
  Beria kullakajj mä jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - ¡Mä milagro suyt"apxañäni, ¡ay jach"a!
  Stalin chachajj akham sänwa:
  -Pacienciampi ukat mä juk"a ch"amachasiñampi!
  . EPILOGO UKA TUQITA
  1946 maran machaq marax uka chiqan chʼaxwäwinakanwa apasïna. Alemanes ukat japoneses ukanakax juk"at juk"atw taqi jach"a markanakar katuntapxäna. Verkhoyansk markax agosto phaxsin qhip qhipa uñt"atawa. Alemanes jupanakax machaq tanques AG-50 ukanakaw pirámide ukham uñt"ata.
  Tamara kullakampi equipopampejj Verkhoyansk markanwa wal chʼajjwapjjäna.
  Imill wawanakax kunjamtï nayrax lurapxirïk ukhama, q"ala kayuni ukat bikini ukankapxänwa.
  Jiwañkamaw nuwasipjjäna. Ukat qʼala kayunakapampix jiwayir chʼamampiw explosivo paquetenak jaquntapxäna.
  Ukat ukat, kunapachatix municionanakax tukusxän ukhax taiga ukarux sotano ukat túneles ukanakat jaltxapxäna.
  Armanak apthapisin wasitat chʼaxwañatakis wakichtʼatäpxänwa, guerrilla chʼaxwäwis utjkchïnsa.
  URSS markanx zonas partidarias ukanakaw uñstawayi ukatx uraq manqhan ch"axwawiw utjawayi.
  Capitalajj wali chʼamanïskänwa, ukatwa Hitler chachajj manqʼat awtjañ munäna ukat soldadonakapar qhespiyañ munäna, jupanakatjja waljaniw jiwaratäpjjäna.
  Ukañkamasti, imill wawanakax kunayman tuqinakat ukat kunayman tuqinakatw nazis ukat japoneses ukanakar tukjapxäna.
  Yämas Natasha kullakampi ukat jupan equipopampi.
  UKAT ukhamaw tukuwayi wasitampi V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi T -34-85 uka qillqatanaka. Uka autojj , cheqas ukhamawa pachpa , janiwa machaqa . UKAT pusi tunk qhipa maranakataki suxta uru marat mararuw uñt"ayasi nayra pachat uñt'atawa
  MÄ Akana Ukat AG -50 ukat juk"ampi. Amtayitu jask'a pirámide ukax mä juk"a pachanakanwa Ukampi Wali jach'a tronco ukaxa K'añasku taqini suxta tunka phisqha toneladanaka Thixni armadura ukat armadura ukampi taqini ángulo ukaxa 250 mm aynacha tilt'aña Taki conchas ukanaka T -34 ukaxa wali ch"amawa jan mantañjamawa .
  Superman-Natasha ukat juk"ampinaka V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi chuym usuchjasiña hissed ukax akham siwa :
  - Aka Kunjama ijirsisyu ! Ukax mä jach"a uñacht"äwiwa qullu !
  Futurista Angelica kullaka ukatsti uñch'ukiskäna . Jichha Jupanaka ukankanawa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi jupana sarawi bikini ukax mä juk"a pachanakanwa UKAT kunasa jiwaki ukax puriniwa ukana amuyu .
  MÄ Svetlana kullakajj akham sänwa: ukax ch"amanchatawa ukana palancas ukanakampi q"ala kayukiw sarnaqapxi talonanaka Ukat sarañäni tank ukax mä juk"a pachanakanwa Jupa hissed ukax akham siwa :
  - ¡ Maniobra ! Sapa ¡maniobra ukat !
  AG -50 ukampi luratawa ch"amani 105 mm cañon ukax mä juk"a pachanakanwa Ukampi qawch'asa trumpa ukat 100 EL . Jupa kapasa nuwaña ukana jach'a jaya chiqanakanwa jikxatasi Jupanakaru juk"ampi , y kimsa tunka pusini Ukampi suma armadura ukat armadura ukax janiw kunäkisa . Maya nuwaña Ukat tukuya .
  Svetlana kullakajj akham sänwa: qalltawayi ritmu Soviético ukat juk"ampinaka tank ukax mä juk"a pachanakanwa Akana jan wali amtani ukatsti ch'axwañanaka . Proyectil ukax mä jach"a uñacht"äwiwa ukampinsa mä juk'a llakinaka armadurajj wali chʼamawa Ukampinsa A suerteni ukhamawa ukatsti wali sumawa . MÄ taqi kunat sipansa ch'ama colossal - uranio ukat juk"ampinaka núcleo ukat juk"ampinaka
  Superman-Natasha ukat juk"ampinaka -sasawa jiskht"äna jupankirinaka wila ch"uxña laka ch"akhanaka : 1.1.
  - Ukana icononaka Ukampi llakisiña ajanunaka - mayampi imperio ukaxa ¡ yuriña !
  Futurista Angelica kullaka fusil apnaqasa q"ala kayukiw sarnaqapxi ukatsti ch"iyar ñik"utanaka kayunakapa Proyectil ukax mä jach"a uñacht"äwiwa phuqhata V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi janirawa sayt"atäña piramidal ukham uñt"atawa tank ukax mä juk"a pachanakanwa UKAT sasaw säna Ukampi armadura ukat armadura V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi ricochet ukax mä juk"a pachanakanwa Ya Wali jupa inclinado ukhamawa Ukat cementado ukampi luratawa .
  Alemán aru tank , chiqpachansa pachpa , jan mantañjam , ukampi taqini ángulo ukanaka ukampinsa Taki IS -7 ukat juk"ampinaka. MÄ chiqpachansa Kawkhana nayrja juparu T -34-85 uka qillqatanaka.
  Wasitampi Alemán aru ukatsti ... Svetlana ukax ch"amanchatawa q"ala jan isinïña talona ukana frenonakax wali ch"amawa UKAT Nayajj ukham luraspänwa ukatsti evade tanka ukhata atipt'awinaka . Ukhamipansa sint'ata waxt'a ukatsti uka taypinxa liwxatasïna taqi kunasa jak'a .
  Superman-Natasha ukat juk"ampinaka V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi thithi siwa :
  - Jïsa Nanaka Ukat achuntata !
  Futurista Angelica kullaka sasaw jachaqtʼasïna . Jupa thaya tuqiru ripped off ukax mä juk"a pachanakanwa Ukampi nayapacha bra qhananki jach'a ñuñu Ukampi phirisa chuchu ch"akhanaka Jupax kisunakap q"ala ch"uqt"asïna jupankirinaka perla kisunaka UKAT ukax tuiteó :
  - Llaytha Janiwa anatañanaka V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi ¡hockey sat anattʼaña !
  UKAT ukax ch"amanchatawa wila ch"uxña chuchu ukana ukax mä juk"a pachanakanwa Ukhama Akana jupa kurajutu Ukat chispiña jupax - saxra MÄ Inasa suma chuymani , ruso anjila jupa pachpaw ukham luraraki .
  Proyectil ukax mä jach"a uñacht"äwiwa tʼijtjjäna ukhata Janiwa sintipuniwa jach'a doula ukax mä juk"a pachanakanwa Flashed by ... Ukat phuqhata chiqapa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi trumpa Alemán aru autonaka AG.Ukax mä juk"a pachanakanwa . Ukax mä juk"a pachanakanwa jupana ukhama phallaña petardos ukanakampi
  UKAT Taqini pusi imillanaka mä arumpi , jupanakax larusipxäna :
  - Maya , pä - I amuytwa ! Fritz jilatajj ukhamänwa Ukata wajjranaka Ukatsti churi !
  UKAT Kunjama thalsuña Jupanaka jupankirinaka q"ala kayukiw sarnaqapxi kayunakapa . Akana Aka imill wawanaka ! MÄ Kunawsa ukana ch"axwaña apnaqaña q"ala jan isinïña chuchupax​ V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi pataka maya kuti juk'ampi suma luraña .
  Superman-Natasha ukat juk"ampinaka Ukampi sixsi uñji :
  - Aka tanka Jichha Taki jiwasaru chiqa . Ukampinsa Kunjama jupana t'unjaña ?
  Zoya kullaka Ukampi sixsi ukax akham amuyt'ayatawa :
  - MÄ V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi ch"axwaña waka uywaña estilo , jiwasax jupana ¡Jichhax q'umachasipxañäni !
  Svetlana kullakajj akham sänwa: jank"aki luraña sartawi jupana tank ukax mä juk"a pachanakanwa Ukampinsa enemigo , jan suyt"ata ukatsti kutt"awayxäna Ukat sasaw jankʼak arsüna t"ijtxäna​ Jupa jank"aki luraña muspharkañawa jank"aki : taqi kuna o turbina de gas ukampi mutura . UKAT ukawa ukhampuni ukat sipansa jukʼamp jankʼakiw T -34-85 uka qillqatanaka.
  Kunjamtï iliphanti t"ijtxäna ukhata Pugs ukax mä juk"a pachanakanwa . Taqini would Janiwa . Ukampinsa elefantenaka kunjamsa uk yatiña unxtayaña ukampinsa Wali jank'aki .
  Superman-Natasha ukat juk"ampinaka colerata ukatsti yaqha chiqar sarxapxi Ukata armadura ukat armadura q"ala kayukiw sarnaqapxi kayu Ukat sasaw arnaqasïna :
  - Akana ! Waliki Kunjama taqi kunat sipansa Nanaka qhipharuw qhiparapxäna ukhata fascistas ukanakax !
  Zoya kullaka Ukampi llakisiña V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi aru , q'uchu : .
  - Taqini jan lurañjamäki , lurañjamäki V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi jiwasanki uraqpacha !
  UKAT sasaw ch"allxtasïna jupana chukinaka , saminaka lamina qurimpi lurata
  Futurista Angelica kullaka Ukampi kusist'aña q"uchu , ukat antutata yaqha proyectil ukax mä jach"a uñacht"äwiwa Kuna nuwaña V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi blindado ukanakampi popa ukat juk"ampinaka Ukat p'akjiwa .
  - Jupanakax jutapxi jïsa samkanaka jan uñjkañ ... Tejer jïsa coronas ukanaka tarde ... Mute ukawa Gerasim sat chachan sutipa mä uruxa ! Jichha Jupa sasaw juramento luratayna juramento lurasa !
  Svetlana kullakajj akham sänwa: wali ch"amampi uñji :
  - Juramento luraña juramento lurañajj vulgar !
  Superman-Natasha ukat juk"ampinaka kuns munäna saña ch'ikhi . Ukampinsa Akana uñstiri yaqha fascista ukham uñt"atawa tank ukax mä juk"a pachanakanwa Ukana aka maya kuti E -75 ukatsti juk"ampi. Pachpa Waliki jark"aqatawa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi nayraqata , ukampis walja juk'ampi Ukampi ladonakapanjja Chiqpachapuniti, . kimsa tunka pusini jupana Taqini ukhamaraki Janiwa punch uka tuqi
  Ukana aka pachanaka , Zoya ukat jaqunukuwayi Ukampi nayapacha bra UKAT qhananki wila ch"uxña chuchuxa
  Nayajj uka aptʼasta Ukat ukax ch"amanchatawa chuchunaka ukana ukax mä juk"a pachanakanwa pistola ukampi Ukax irnaqawayiwa ...
  Proyectil ukax mä jach"a uñacht"äwiwa wasitampi phuqhata chiqapa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi trumpa walja pistolanakampi UKAT ciento phisqha milímetro ukat juk"ampinaka mä pistola mistunitayna ukhata jach'a uta .
  UKAT aka Alemán aru sasaw jankʼak arsüna t"ijtxäna​ Waliki phurma apsuñani ukhata jach'a uta juk"ampi jark"aqatawa autonakax​ atipjaña Ukata troncos ukanaka .
  Superman-Natasha ukat juk"ampinaka inkantaru sasaw sapxi :
  - Akana uñjapxtawa ! Nanaka ¡jiwasax atipt'apxtanwa !
  MÄ Akana Ukat kimsïri tank ukax mä juk"a pachanakanwa Ukana aka pachanakax " Royal". mä león ". U juparu arma , bomba lanzaña calibre ukaxa ukatsti 450 milímetros ukch'akiwa . Ukhama Jisa fucked up , ukhama juk'aki taqi kunasa Janiwa ukax ukhamarakiw .
  Superman-Natasha ukat juk"ampinaka ukana aka maya kuti amtata illapt'aña jupa pachpaw ukham luräna . Nayajj ukanak apsuwaytwa bra Kawkiri ukana jupana taqi kunat sipansa altu , ukat elástico ukaxa wali ch"amawa ñuñu . Fresco ukhama ukana imill wawanakax . UKAT ch'axwiri Kunjama ukax apsuñapawa Ukat ukax ch"amanchatawa rubí satawa chuchuxa
  Proyectil ukax mä jach"a uñacht"äwiwa t'ijt'awayxi ... Ukat " Royal". león " katuqawayi chiqapa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi tronco ukaxa UKAT jach'a k'añasku Kunjama ukax phallani . Kuna Ukat parisa sayt"atäña Ukata ukatsti juk"ampi tankanaka ukat tʼijtjjäna ukana yaqha patak patak jaqinakawa metros ukch"akiwa
   Jïsa Ukat kimsa tunka pusini ukatsti chʼallxtasïna . K'añasku k'achaki Janiwa turkata ukat​ ukhamaw tukuwayi ch"iyjata ukhata uraqixa
  Futurista Angelica kullaka ukampinsa nuwaña ukana uraqir puriñkama nayraqata , arnaqasiña :
  - Justaña caballonaka asnunaka !
  UKAT sasaw amenazatäna ukatsti Krauts sat jaqinakaruw puri puñchu
  Superman-Natasha ukat juk"ampinaka ukawa satisfecho , ukat sasaw jachaqt"asïna perla , wali jach'a laka ch'akhanaka :
  - Akana Nanaka dado Ukata ¡uñisirinakarux ! Kunjama ukax sañ muniwa !
  Zoya kullaka q"uchu , ukampi kusisiñampi : .
  - Munaña Ukat jiwa ! Waliki Ukat supaya ! Kuna qullanawa Kuna jucharar ... A nayaru yatiña Taqini ¡mä kikipa !
  UKAT imilla ukatsti yaqha chiqar sarxapxi q"ala kayukiw sarnaqapxi chara Ukata metal ukata
  Jutiri jan wali amtani E -100 ukhawa. K'añasku jan walinaka UKAMPI bomba lanzador ukax mä jach"a uñacht"äwiwa ukatxa 75 mm cañon ukax mä juk"a pachanakanwa Ukampi Wali jach'a tronco ukaxa Aka usuchjaña modificación , ukat kapasa phuqhaña ruli Ukat ch"axwiri tankanakaw utji MÄ paqallq tunka phisqhani milímetros pistolanakampi Taki Soviético ukat juk"ampinaka tanka wastanti ukhakiwa .
   MÄ trumpa bomba lanzador ukax mä jach"a uñacht"äwiwa llawuntata cap
  Superman-Natasha ukat juk"ampinaka jupa pachpaw ch"axwäna ukana yanapa q"ala kayukiw sarnaqapxi kayunaka , ukat ukax tuiteó :
  - Walikiwa , jiwasaxa jupana atipjaña ?
  Zoya , ukax wali ch"amawa kisunaka , iyaw sapxiwa :
  - Chiqpachansa jiwasaxa !​
  Futurista Angelica kullaka wila ch"uxña chuchu ukax ch"amanchatawa ukana ukax mä juk"a pachanakanwa pistola ukampi Ukajj walikïskänwa . Ukax thuqhuñapawa jiwayir jaqi apxaruña . UKAT sasaw ch"axwapxi mä juk"a pachataki jiskʼa ukampis ukampinsa jach'a trumpa Alemán aru pistolanakampi
  Svetlana kullakajj akham sänwa: wali kusisita ukax tuiteó :
  - Kusawa ! MÄ Jichha churaña Nina nayatakixa !
  UKAT ch'axwiri Pachpa qhananki nayana torso ukax mä juk"a pachanakanwa U taqini pusini chuchunaka ukana alturapaxa wali jach"awa UKAT Wali ukampinsa suma uñnaqt'ani , sexy , seductora . Ukatsti Ukampi ukhama imillanaka Nayax muntwa luraña munaña . Ukhamajj Inasa ukaña aski jupankirinaka ? Inas ukax yaqha imill wawanaka !
  UKAT Akana tawaqu katjapxitu kuna pachatixa​ cap qalltxiwa jist'arañani . UKAT apnaqaña nayana wila ch"uxña chuchuxa ukhama ukax antutañapawa proyectil ukax mä jach"a uñacht"äwiwa Ukata Alemán aru bomba lanzador ukax .
  MÄ Fritz jilatajj ukhamänwa Janiwa apnaqata ukampinsa Ukat nayra blink ... Kunjamasa ukax apsuñapawa Ukat ukax phallañapawa ... In Taqini ladonaka ch'iqxtata cigarro pitaña mital .
  Svetlana kullakajj akham sänwa: ukatsti ch"allt"ata naya pachpataki ch'ullqhi amparanaka Ukat ukatsti : .
  - NAYA imilla chiqa ¡Uka Dragón !
  UKAT Kunjama sasaw larusi ! UKAT ukax apsuñapawa , jïsa uñacht"ayañapawa aru !
  Superman-Natasha ukat juk"ampinaka umi Ukat wali kusisita q'ucht'asax akham siwa :
  - ¡ Patriota ! Soviético ukat juk"ampinaka patriota ukhamawa ! Qawqha Krauts ukat juk"ampinaka jiwayata Juma !
  Zoya kullaka sasaw apthapipxi mä q"uchu , ukat ch"allxtaña q"ala jan isinïña chuchu , sarantaskakiwa :
  - ¡ Patriota ! Wila patriota ukhamawa ! UKAT ukana imillanaka Taqini jumanakankiwa samkanaka !
  UKAT Pachpa ch'axwiri Kunjama ukax apsuñapawa Ukat jupax larusisaw phallawayi ! UKAT aru uñacht'ayañapawa ! UKAT jach"a jach"a tukuña kisunaka - ñik'uta !
  UKAT q"ala kayukiw sarnaqapxi kayunaka ukax sarxaniwa palanca ukax ...
  Aka chiqan imillanakax qhanaw wali suma jikxatasipxi, mä nayra tank utjkchispas ukhama. Ukat jupanakax partidista ukhamaw sarantasipkaki.
  Ukampis 1947 maran abril 20 urunak saraqatarojja, Moscú markaruw machaq nuwasiñ qalltäna. Japoneses, turcos ukat taqpach anqäx markankir soldadonakax ukan chikancht"asipxäna.
  Qhepatjja, Hitler chachajj paciencianïjjänwa, ukatwa URSS markar tukjañ amtäna. Ukat Stalin jupamp chika, jupamp chikt"ata, guerrillero ch"axwäwix wali phichhantat territorio ruso uksan.
  Kunjamakitix, Moscú markax t"unjatäspa ukhax ch"axwäwix jan pächasisaw tukusxani.
  Ukat mä amtañ, general asalto qalltawayi.
  Ukhamarakiw tanques super-pesados "Rat"-2, "Monster", E-200, E-500 ukat yaqhanakampix uka ataque ukarux sarapxaraki.
  Mä tuqitxa, uka markarux misiles balísticos ukanakampiw jawq"japxarakïna.
  Ukat nuwasiñ, invulnerable disco planos del Tercer Reich ukax apnaqatarakiwa. Ukhama armada.
  Alenka ukat jupan equipopax jan axsarasaw alemanes ukanakamp jikisipxäna ukat nuwasiñ churapxäna.
  Alenkax q"ala kayunakapamp mä granada jaquntäna, mä phallawimp jaquntäna ukat arnaqasïna:
  - ¡Rusianakan ajayupataki!
  Anyuta, uñisirinakapar ch"axwasa ukat uñisirinakan filanakapar khuchhuqasa, q"ala talonapampiw chillqt"asïna, ukat uka paquete jiwayañkamaw churasïna:
  - ¡Comunismo jach"a kankañapataki!
  Alla kullakajj URSS markan uñisirinakaparuw pallapallanak jaqontäna ukat qʼala kayunakapamp bomba jaqontasaw akham säna:
  - ¡Mama Rus-atakix comunismo tuqinxa!
  Mariax uñisiriruw chiqaparu pallapallanak jaquntäna ukat jan axsarasaw kisunakap qʼal chʼiyjasax akham säna:
  - ¡Rusia markax machaq irpiriruw munasi!
  Matryonax akham sänwa, uñisirinakaparux ch"axwasaw ch"axwäna ukat jan axsaras t"unjarakïna, ukat q"ala kayunakapampix yaqha jiwañ regalo churarakïna:
  - Chiqpachansa wakisiwa!
  Ukat lanzamientopatjja, pista de patinaje ukar chʼalljjtayasïna, alemán markankir pä tanquenakaw chʼajjwapjjäna.
  Marusya, nazis ukanakar pallapallanakampi, ch"amampiw akham säna:
  - URSS markanxa taqi kunasa utjataynawa, ukampisa uñisirinakaxa jakhunakampiwa katuntapxatayna!
  ¡Ukat qʼala talonapampiw jiwayir ukat jan jarkʼat yänak lanzani!
  Alenkax amigonakapar ch"amañcht"äna:
  - ¡Janiwa Rus" imt"añatakixa jank"akikiti! ¡Jiwasax kuna lurañanakas utjaskakiwa!
  Ukat qʼala kayupan kayunakap tʼunjañatak mä tʼunjir regalo jaqontani.
  Anyuta, nazis ukanakar pallapallanakamp jiwayasax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - ¡Uñisirinakasaruxa wali ch"amampiwa jawq"jañäni, Pata Jawiraxa janiwa wañt"kaniti!
  Ukat qʼala, muruqʼu talonapampiw imill wawajj chʼamampi aptasin uñisiripar chʼalltʼani.
  Alla, fascistanakar ch"axwasa ukat mä honda ukan mä explosivo antutasa, q"ala kayunakapamp uka q"ipi jaquntasax akham sänwa:
  - ¡Mä superman ukhamakïniwa - khititix Stalin lanti!
  Mariax muspharkañ chiqaparuw ch"axwäna ukat q"ala kayunakapamp granadanak jaquntäna, ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Taqi kunatix jan mayjt"ki ukax askikiwa!
  Matryona, Fritz ukarux suma amtat ch"axwawinakampiw t"unjawayxi. Ukat ukat qʼala kayupampiw tank jan waltʼayasajj akham säna:
  - ¡Jan mayjt"ir ukat heroico munañasampiw sarnaqapxta!
  Marusyax q"ala kayumpiw mä taqpach granadanak jaquntäna. Ukatwa nazis sat jaqenakan jupanak pachpa apnaqat pistolajj kuttʼanisajj arnaqasipjjäna:
  - ¡Taqi jaqit sipansa juk"amp ch"amanïxäwa!
  Alla, q"ala talonampi mä granada jaquntasaw nazis ukanakat mä transportador ukar jaqunuqäna, ukat akham sasaw akham säna ukat chiqañcharakïna:
  - ¡Janiw nayakiti, jan ukasti jiwasa! ¡Taqi kunas jukʼamp chʼamaniwa!
  Alenkax nuwasiñ ajayu jach"anchayañatakiw q"ucht"añ qalltäna, saraskäna ukhamarjamaw q"uchuñ qalltäna. Ukat mayni imillanakax nazis ukanakar pallapallanak jaquntasaw apthapipxäna;
  Jiwasax URSS markat jutir imill wawanakapxtanwa,
  Ukax taqpach uraqpachatakiw mä antorcha...
  Jachʼa kankañat mä uñachtʼäwi uñachtʼayapxäma,
  ¡Akanx heroico lurawinakaw q"ucht"ata!
  
  Imill wawanakax wila bandera manqhan yuripxirïna,
  Ukat q"ala kayukiw thaya taypin t"ijtapxi...
  Phuchanaka ukat yuqall wawanakax Rus ukan ch'axwapxi,
  Awisax noviax uka waynarux mä rosa churaraki!
  
  Uraqpachan mä wila banderaw utjani,
  Ukham qhant"am, mä antorcha-llamarjama...
  Taqi kunat sipansa, mä heroico columpio ukaniwa,
  ¡Ukat banderajajj wilar uñtataw lliphipi!
  
  Jan iyawsapxamti, maldito fascista ukax janiw paskaniti,
  Ukat rusa ajayupax janipuniw chhaqtkaniti...
  Atipjäwinakax mä jan tukuskir cuenta jist"arañapawa,
  ¡Khitirus aruntt"apxañäni ukat aruntt"apxañäni!
  
  Rusia markax wali suma markawa,
  Jumax comunismo ukx jaqinakarux churtawa...
  Wiñayataki Diosax khuyapayasiñampiw churäna,
  ¡Tayma markataki, kusisiñataki, qhispiyasiñataki!
  
  Uñisirinakax janiw Awki Markar atipt"añjamäkaniti,
  Ukat qawqha qhuru ukat kʼari chuymanïkchïnsa...
  Jiwasan jan atipt"ir oso rusa,
  ¡Rusia pallapallax atipjatapatxa wali jach"añchatawa!
  
  Suma soviético marka, .
  Ukankir imillanakax wali suma uñnaqt"anïpxatapat jach"añchasipxi...
  Jupax yurïwipat wiñayatakiw churasiwayi,
  Ukat jiwasax Komsomol ukankirinakax chiqapar sarnaqapxañäni!
  
  Moscú markan anqäxapanw ch"axwapxta,
  Ukanx mä ch"uqi ch"uqi, ch"uqi ch"uqi, ukat imill wawanakax q"ala kayukiw...
  ¡Janiw Awki markas Supayar jaytkañäniti,
  ¡jadajanakas chiqaparuw ch"axwapxi!
  
  Ukatwa colerat imillanakax nuwasiñ wal munapxi,
  Ukat q"ala talón ukampix mä explosión-paquete ukar jaquntapxäna...
  Jupax fascista ukhamawa, ukampis wali suma uñnaqt"aniwa,
  Chiqansa, ¡jan wali Caín ukhama!
  
  Uñisiri imillanakaru atipjañatakixa janiwa kunasa utjkiti, .
  Jupanakax ukham warawaran manqhan yuripxatayna...
  Jiwasan jan atipt"ir monstruosax osowa, .
  ¡Khitis Pachamarux warmipar tukuyäna!
  
  Jiwasax rusa imillanakax wali sumawa,
  Jiwasax janiw t"aqhisiyawinak ukhamarak escarcha ukar axsarktanti...
  Ukat jiwasax jaqunukuñäni, jan wali jaqinakan nuwasïwiparux iyawsañäni,
  ¡Uñisirix dosis ukanx loco ukhamaw tukuni!
  
  Jupanakax Moscú markat uñisirinakarux jayarst"ayañ atipxatayna,
  Jupax jach"a ch"amampiw phuqt"ataskchisa...
  Jiwasax imill wawanakax wali jach"añchasipxtanwa,
  ¡Uñisirinakax taqiniw sepulturanakapar chhaqtxapxani!
  
  Janiw iyawsañakiti, uñisirinakax janiw Rus-arux atipt"apkaspati,
  Kunjamakitix sapa caballerox pañales ukanakat juti...
  Uka uywa katurix anatañaruw tukuwayxi, .
  ¡Ukat uñisirix wali wawakïskiwa!
  
  Ukampis rusa ajayu, jach"a iyawsañ ajayu, .
  Jumax yatisktawa, ukanx imantat ch"amanakaw utji...
  Uñisirinakax t'unjatäpxani,
  Chiqansa, ¡caballeronakax nuwasïwinx janiw atipjatäkiti!
  
  Pächasiñanakam apanukupxam imill wawanaka, .
  Jiwasax akapachan juk"amp ch"aman jaqinakätanwa...
  Supayan walja jaqinakaparux infiernoruw jaquntapxañäni,
  ¡Taqi uñisirinakaruw baño ukar ch"allt"añäni!
  
  Qullan chʼaxwäwix tukusxaniwa
  Sumankaña ukat alwax planetan jutani...
  Jupax wiñayatakiw intimpi, .
  ¡Wiñayatakiw veranojj nina nakhantäna!
  
  Ukat comunismo wiñay jach'añchäwi,
  Ukat Lenin ukat jach"a Stalin ukax jiwasanakamp chikaw jikxatasipxi...
  Wila cine ukanx jichhakiw fascismo ukax utji,
  ¡Ukat iyawsañ munañasajj acerot sipansa jukʼamp chʼamaniwa!
  
  Rusia markax patak patak maranakaw apnaqaski,
  Ukat taqpach universoruw kusisiñ churäna...
  Mä acero puñchun chʼamapaw munasiraki, .
  ¡Ukat jan axsartʼirïki, ukampis amuytʼasirjama!
  
  
  
  LAJA UKHAMARAKI MILAJAR ARMA LURT"AÑAPATAKI
  Gerda, Charlotte, Magda ukat Christina, jupanakax mä pachanx "Tigre" ukar yant"apxäna, jupanakax mä modelo prometedor uñstayañ irptapxarakïna: "Pantera"-2. Imill wawanakax motor ukat transmisión ukanak mä cuadraruw uchapxäna - chiqaru, ukat torrex jisk"a jisk"a ukham lurapxäna. Ukat caja de cambios ukax motor pachparuw uchatäna. Ukatwa "Pantera"-2 ukax pä metros ukch"a silueta ukham tukuwayi, ukatx tripulantes ukanakax kimsa jaqiruw jisk"achasiwayi. Casco nayräxankir armaduran thiyapax jachʼa laderanakanx 120 milímetros ukharuw jilxattawayi, ukat ladonakapax 82 milímetros ukharuw jilxattawayi. Ukat torrenakax nayraqatapanx 150 mm ukhakamaw utji ukatx ladopanx 82 mm ukhakamaw utji, qullu patanakan. Uka pachparakiw taqpach autojj 35 toneladaruw jiskʼachasïna, ukhamatwa 700 caballos de fuerza motorampi sarnaqañatakejj yanaptʼäna, ukat tanquejj jukʼampiw jankʼak sarnaqäna ukat maniobrañjamarakïnwa. Uka pachparakiw uka auton maniobrabilidad ukax juk"amp sumaptawayxi, ukat chasis ukax juk"amp k"achachata ukhamarak askichañax juk"amp jasakiw ukat uñjañas wali ch"amawa. Taqpachanx suxta rodillos ukanakaw utji, ukax wali askiwa ukat wali askirakiwa. Hitler juparux "Panther" 2 ukarux walpun munäna, ukatx septiembre phaxsin 1943 maranw producción ukar mantawayi. Uka autox wali askiwa, mä suma, armadura ch"uqt"ayir ukat jank"ak ch"axwañ pistola. Jupax irnaqäna ukat jankʼakiw sarxäna, ergonomía tuqit wali suma yatxattʼatänwa.
  Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, lurañajj jukʼamp facilakïnwa ukat jukʼa metalanak munarakïnwa. Ukat uka pachparakiw capital ukan jakañapatakix yaqhachataraki. Ukham jachʼa armaduranakan pendientenakani ukham autor mantañax janiw ukhamakiti.
  Soviético soldadonakajj mä jachʼa jan waltʼäwinwa uñjasipjjäna. Ukhamarus alemanes jupanakax Fau programa uksat sipanx jaqinakan ch"axwañ avión ukan nayrar sartañapatakiw qullqichxapxäna, ukatx XE-162 ukham lurapxäna, ukax sapuru ukat jan qullqini lurañataki ukat wali k"acha ukat maniobrable.
  Aka maquinax juk"amp suma condicionanakan luratawa ukat apnaqañax mä juk"a jasakiwa. Ukat jupatakix janiw ukhamakiti.
  Ukajj soviético ukat aliado soldadonakar jan sinttʼasaw avionat nuwasiñanak lurañapatak uttʼayäna. Uka nuwasir barcojj chʼusakïkäna ukhajja, mä tonelada chikatanikiw pesïna, niya taqpachaw lawat luratäna. Ukatwa uka maquinajj wali sumäjjäna.
  Alemania markankir imill wawanakax unidades de aviación ukar chʼamampiw qillqantañ qalltapxäna, ukatwa uka jan waltʼäwix jukʼamp jan waltʼayasïna.
  Albina ukat Alvina jupanakax activamente puntuacionanak jikxatañ qalltapxäna, ch"axwapxäna, mä kamachirjama, q"ala kayuni ukat bikini ukampi. Ukat uka imill wawanakax janiw chʼaxwañjamäkänti. Ukat jupanak pachpaw uñisirinakarux wali chʼamampiw tʼunjapxäna. Ukat uka rubionakax wali suma uñnaqt"anipxänwa: ¡chiqpach arianonakakïpxänwa!
  Albinax suma kayupampiw gatillo ch"allt"i ukat mä qawqha avionetas soviéticas ukanakaruw khuchhuqaraki ukat arnaqasi:
  - ¡Kimsïr Reich ukar jach"añchaña!
  Alvinax escarlata chuchup gatillo ukar ch"allt"asi, kimsa autos soviéticos ukanakaruw ch"allt"i ukat arnaqasi:
  - ¡Jach"a Tayka markasa!
  Imill wawanakamp nuwasiña - janiw ch"amanïpkiti sañjamäkiti. Janiwa, wali qhuru chuymanïpxiwa ukat taqiniruw chʼiyjañ yatipxi.
  Taqi kunat sipansa aka ejercitox t"ijt"atawa. Ukat juyphi pachanx línea de frente ukax estabilizatäxänwa. Mainstein jupax mä contraataque qalltawayi ukatx Dnieper uksatx soviéticos soldadonakar atipt"añ atipxatayna, mä par jach"a calderanak uñstayasa. Alemania markankirinakajj Leningrad marka jakʼankir nuwasïwiruw kuttʼayapjjäna. Aka chiqanx mä ch"aman línea de defensa ukar atinisipxäna. Ukhamarus, Ucrania markan atipt"asitapatx Stalin jupax walja divisiones ukanakaw uka chiqat apsuwayxi ukatx alemanes ukanakarux ataques ukanakar kutt"ayañapatakiw jaytawayi. Frente ukax ch"amanchasiwayi, ukatx alemanonakax juyphi pachanx taqpach perímetro de ataque uksanx ch"amanchasipxäna.
  Gerdax jupa pachpaw Pantera 2 ukan ch"axwawayxi, imill wawanakamp chika. Ukat juyphi pachas utjkchïnxa, suma uñnaqt"an tawaqunakax q"ala kayukiw nuwasipxirïna ukat bikini ukampikiw nuwasipxirïna.
  Gerdax q"ala kayunakapamp joystick ukan botonanakap ch"allt"äna, uñisiriruw ch"allt"äna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana imperiosataki!
  Charlotte kullakax q"ala kayunakapamp palanca ukx ch"allt"arakiwa, kimsa tunk pusini torre ukx t"unjawayi ukatx agresión ukampiw chiqanchawayi:
  - ¡Heroes ukanakatakix jach"añchañawa!
  Christinax escarlata chuchupampiw uka boton ch"allt"äna ukat soviético autoruw ch"allt"äna, akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukat jach"añchäwi jiwasataki!
  Magda kullakax pusi ametralladoranak phallawayi, infantería soviética ukarux q"ala kayunakapamp khuchhuqawayi ukat akham sänwa:
  - ¡Wiñay, atipt"ir jach"a kankaña!
  Ukhamaw imillanakax sallqa tukupxäna ukat q"ala muruq"u talonanakapax lliphipipxäna.
  Ukatxa kunapachatix "Tigre"-2 jak"achaski ukhaxa, aka tankaxa, phisqa tunka phisqhani tonelada pesa, arsuwayiwa jark"aqasiña 250 mm nayraqataru ukhamaraki 170 mm ladonakaru.
  Ukax mä 88 mm cañón 71 EL ukampi, ukax mä wali suma maquinawa.
  Ukat jichhax primavera ukanx alemanonakax Italia markanx nayrar sartasipkiwa ukat jan axsarasaw aliados ukanakarux t"unjapxi.
  Jupanakax Nápoles markaruw katuntapxi ukat Sicilia markaruw mantapxi.
  Ukat aliados soldadonakax patak waranq jaqinakaw katuyasipxi. Ukat qʼal tukjatäpjjarakiwa. Alemania markankir panteranakax janiw jark"atäkaspati.
  Ukat imill wawanakax inglés jaqinakarux qunqurt"asisaw q"ala, cincelat kayunakap jamp"att"apxi, ukat suma uñnaqt"aninakan muyu talonanakap laxrapampiw llamkt"apxi.
  Junio phaxsinx Aliados ukanakax Normandía markan soldadonak uraqir puriyasaw nayrar sartañ yant"apxi. Ukampis ukanx mä jach"a atipt"äwiw t"aqhisiwayapxi. Mayampiw patak waranq katuntat jaqinaka, ukat walja katuntat yänaka.
  Roosevelt jupax chuyma usump usuntäna ukat jan ch"amanïxänwa. Estados Unidos markax ukham ch"ama ch"axwäw tukjañatakiw ch"amachasiski. Gran Bretaña markax Krauts ukanakamp suman jakasiñatakix kunayman amtawinak amuyt"aski. Uka jan walt"awix juk"amp ch"amanchatawa, kunatix juk"amp ch"aman bombardeo ukaw inglés markanakar avionetas jet ukanakamp apnaqasa. Ukampis británico chʼaxwirinakax janiw ukham avionanakarux katjapkaspati.
  Ukatwa Churchill chachajj sumankañ mayiñ qalltäna. Ukampis Fuhrer sat chachajj jan jaytjasaw sarnaqäna. Jupax ch"amap amuyasisaw phallaski.
  Ukampis britániconakax suman jakasiñatakix iyaw sasipkakiwa. Ukat ukax Stalin ukarux llakisiyaraki, jupax Fuhrer ukarux tregua ukham uñt"ayi. Hitler jupax kimsa maraw ch"axwañanak jaytañ amtawayi, jan ukax partidos ukanakan sabotaje ukanakax utjkchi ukhakiw partidos ukanakax fronteranakapan qhiparapxi, ukat URSS ukax alemanes ukanakarux petroleo ukat grano ukanakaw aljasi.
  Stalin jupax iyaw sataynawa... Ukat Krauts jupanakax amparanakap jist"arapxäna.
  Nayrïr ch"axwawix chiqans Gibraltar markankiwa. Aka fortaleza katuntasaxa, mä juk"a jayaruw África uksar soldadonakar apayapxasma. Kunawsatix fortaleza ukar ch"axwapkän ukhax alemanes jupanakax qhipa fusiles de asalto MP-44 ukanakamp apnaqapxäna, imill wawanakax juk"amp sumaptayapxarakïnwa: jupanakax juk"amp k"acha ukat atiniskañ lurapxäna.
  Ukat Albina ukat Alvina sat imill wawanakax alemán avionanak jukʼamp wakiskir ukat jankʼak lurapkäna ukanakax alaxpachanwa nuwasipxäna.
  Ukat jupanakax aliados ukanakarux ch"iqa ukat kupi tuqir t"unjapxäna. Gibraltar markax jank"akiw apsusispäna. Franco chachajj Hitler chachan ultimatum ukar iyaw sañapatakiw obligat uñjasïna. Janiw fascistanakax markamar katuntapxañamäkiti.
  Alemania markankirinakajj tankinakampiw jankʼak sarapjjäna ukat uñisirinakajj kawkhantï utjkäna ukaruw phallapjjarakïna.
  Gibraltar markan chhaqhatapatx Krauts jupanakax Marruecos markaruw mantapxäna. Ukat yaqha chiqar sarxapxäna, territorionak katuntasa. Yämas Fritz tankinakax Argelia uksanw sarnaqapxäna. "Pantera" 2 jank'akiw laq'a taypin liwxatasi. Ukajj jukʼamp chʼamani motorampiw modernizatäjjäna, ukat ukajj sartawayjjänwa. "Pántera"-2 ukax pallapallanakarux taqpach satisfactayäna, nayraqatar jark"aqasiñapampi, ukat "Tigre"-2 ukax jilpachx mä muspharkañ tankïnwa. Aliados ukanakax t"unjatäkaspas ukhamaw jaltxapxäna.
  Alemania imillanakax wasar pampanw nuwasipxirïna, jilapartx q"ala kayuni ukat bikini ukamp isthapt"ataw nuwasipxirïna. Ukhamakiwa, mä crema especial protectora ukampiw janchirux ch"allt"apxirïna, ukhamat jan phichhantañapataki.
  Ukatx katuntat inglés jaqinakan suma uñnaqt"anakapax qunqurinakaparuw uchapxi ukat imill wawanakan talonanakap ch"allt"apxañapatakiw wayt"apxi. Ukat jupanakarux wali askiwa, juk"ampirus africanonakax wali kusisitaw lurapxi.
  Pusi tunk phisqhan marax alemanes ukanakatakix wali askiwa, jupanakax África ukat Oriente Medio uksan jilpachaw katuntapxatayna. Ukat nayrïr chikat 1946 maranx India, Birmania ukat África uksankir markanakaruw katuntapxarakïna. Ukatx juk"amp jan walt"awinakaw utjawayi, soldadonakan suministro, comunicación ukanakan jilxatatapata, ukhamarak terreno tuqita, unidades británicas ukat estadounidenses ukanakan sayt"asitapat sipansa. Ukhamarus colonial soldadonakax janiw chiqpachans ch"axwañ munapkänti. Tecnología tuqinx alemanonakax wali jach"anchatawa calidad tuqinxa. Amuyt"añataki, ME-262 X, ukat velocidad ukax 1200 kilómetros ukharuw sapa horax puri, ukatx armamento ukax phisqa cañones de avión ukanakawa. Ukat Estados Unidos ukat Gran Bretaña markanakanjja, janiw jichhakam avionanakajj nuwasiñatak wakiskiti, ukat jukʼamp jiskʼa bombarderonakajj utjapkiti.
  Ukhamarus jichhax alemanes ukanakax disquetes ukanipxi, ukax niya pusi velocidad de sonido ukar puriñkamaw puri. Jupanakax jisk"a armanakampix taqpach jan walt"ayataw uñjasipxäna, ukax autos ukanakar muyuntat flujo laminar ukar yuspajarasawa. Ukampis uka laykux janiw jupanakpachax ch"axwañjamäkänti. Ukampis mä bomba alturat jaquntañax wakisispänwa, ukax uñt"ayañatakiw apnaqasispäna, ukat juk"amp askixa, uñisirinakan autonakapar ch"allt"añaw utjäna, jet ukanakamp jaquqanisa.
  Platillos voladores ukax wali aski armanakawa, jach"a alcance ukanipxi ukat Europa uksat Estados Unidos uksaruw t"ijtapxi. Ukat awisax wali suma imill wawanakaw jupanakar apnaqapxirïna, jupanakax qʼala kayukiw nuwasiñ munapxirïna ukat bikini isimpiw nuwasiñ munapxirïna.
  Akax Gertrude ukat Eva jupanakax t"ijt"apxiwa. Ukham pä muspharkañ cuties. Amuyt"añataki, mä ch"iyar jañchin americano jaqiruw katuntapxatayna. Mä troncoruw chint"ata. Ukat ukhamatwa chacha jan pantjasirïtapar jaya tiempo kayuk sarapjjäna, ukatwa uka katuntat jaqejj jan amuytʼasjjänti, jupa pachpaw sinti irnaqtʼäna.
  Ukat jichhax Gertrude kullakax q"ala kayunakapampix disco aptasinx kawkhantï uñch"ukipkäna ukaruw uñtäna, americano avionanakaruw jaquqanïna. Akax nuwasir tawaquwa.
  Ukat Eva kullakajj qʼala kayunakapampiw uñisiripar jiwayir chʼamampi mä maquinampi uñchʼukirakïna.
  Ukat colerasiñampiw uñisirinakarux ch"allt"i, ukat Inglaterra ukat EE.UU.
  Alemanes jupanakax noviembre phaxs tukuyaruw uraqir puriñ amtapxäna. Nayraqatxa, janiw khitis aka pachanx suyt"kiti. Chiqansa, pachax janiw sinti jan walt"ayirïkiti jakañataki. Ukampis samarañ urunakax Canal Inglés uksanx umamp nadasaw uraqir purisma. Ukhamaraki, arumanthi uraqir puriñax askinakaniwa, kunatix ch"amakan arxatañax juk"amp ch"amawa.
  Uka tiempotakejja, alemanonakajj inglés ukat americano flotanakaruw wal tʼunjapjjäna.
  Ukhamaw uraqir puriñax jan kuna jan walt"äwimp suyt"ata. Mä ch"aman fuerza de golpe ukax batallones especiales de niñas ukanakaw utjañapäna, jupanakax noviembre phaxsit tukuyarux thaya pachanx q"ala kayukiw bikini ukampikiw sarnaqapxäna.
  Uka uraqir puriñax noviembre phaxsit 26 urunak saraqataruw 1946 maran qalltawayi. Reichstag chhijllawinakat aniversario urunxa, uka qhipatxa Hitler jupax Canciller de Reich uka cargo katuqawayi.
  Uka uraqir puriñ jark"añatakix janiw khitis utjkänti. Ukat walja infantería ukat qhipa pirámide tanques ukanakas uka ofensivaruw chikañchasipxäna. Ukax janiw kuna ángulo ukanx mantañjamäkiti.
  Chiqansa, imill wawanakax jupanakan manqhan nuwasipxi, ukat jan axsarasaw kuns lurapxi.
  Ukat yaqhip nuwasirinakax niyaw qʼala kayukiw arumanthix congelat charconakan hielo thiyap pʼakjapxi. Ukat wali jan axsarasaw nuwasipxi. Ukat jachʼa chʼamani milagronak lurapjje. Ukat kunapachatix q"ala kayunakapamp granadanak jaquntapxi ukat inglés arunak ch"iyjapxi ukhax wali thayaruw tuku...
  Gerdax mä tanque piramidal "Tigre"-4 ukanw mä cañón ukat lanzador de bomba ukamp nuwasi, ukat wali jan axsarasaw ch"axwi. Concha tras concha khiti, uñisirinakaru ch"iyjaña.
  Loco ukham sarnaqasa, q"ala kayunakapamp joystick botonanak ch"allt"asa, imill wawax akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Jiwasaxa ch"amampiwa kisunakas q"ala ch"allxtayi, wali ch"amampiwa chhaqtayaña!
  Charlotte kullakax mä escarlata chuchumpiw ch"axwaski, joystick botón ukar ch"allt"asaw uñisirir ch"allt"i, jupax chirp"asi:
  - ¡Jiwasan universal lurañ equipo!
  Christina kullakajj qʼala kayunakap apnaqasajj mä lanza cohetempiw jawqʼjarakïna. Walja uñisirinakaruw tʼunjäna ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Kimsïr Reich jach"a kankañapataki!
  Ukat Magdax qhixu qhixu qhixu qhixu qhixt'äna. Aka kutix mä chuchu fresa apnaqaña. Jupajj uñisiriparuw chʼiyjäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Comunismo ariano ukataki!
  ¡Aka imillanakax super nivel ukhamawa! Ukat kunjams imill wawanakan infanteríapax t"ijti ukat q"ala kayukiw t"ijti, granadanak jaquntasaw sarapxi. Ukat kunja jachʼasa ukat jiwayirjamasa.
  Imill wawanakax wali ch"axwapxi ukat suma uñnaqt"anipxiwa.
  Ukat jupanakax británicos ch"iqa ukat kupi tuqir t"unjapxi. Francia ukat Noruega markanakat ukham ofensivampi ukat uraqir puritapampix Inglaterra markax tunka urunakakiw sayt"asiwayi, ukax janiw muspharkañäkiti. ¡Akax wali jach"awa!
  Uka metrópoli ukaxa jaqukipatawa. Ukat jutir etapa ukax América uksan marcha ukawa. Febrero phaxsinx alemanonakax juyphi pachanx Islandia markanx mä aterrizaje lurapxäna: Operación Icarus, ukatx uka wakiskir territorio katuntapxäna.
  Ukat mayampxa, kunayman SS batallonanakat qʼala kayuni imillanakax chʼaxwäwinakanwa chikañchasipxäna.
  ukat jupanakax suma jikxatasipxataynawa, q"ala t"ant"a ch"uqi ch"uqimp ch"uñump ch"uñuyasa.
  Stalin chachajja, 1947 maran marzo phajjsinwa Hitler chacharojj Estados Unidos marka contra chʼajjwapjjañapatak mayïna. Fuhrer ukax iyaw sataynawa, ukampis URSS ukax Alaska markakiw kutt"ayañapataki, mä juk"a territorio legal ukhama. Ukat janiw jukʼampïkaspas ukham tukuskaniti.
  Stalin jupax uka tuqitx iyaw sataynawa... Ukat Alaska tuqiw soviético soldadonakan invasión ukax qalltawayi. Ukhama jank"aki ukat qhuru.
  Machaq tanques soviéticos ukanakax sarxapxänwa.
  Elizabeth jupan tripulacionapax nayrïr, experimental ukat jan taqpach tukuyat T-54 tank ukanw ch"axwapxäna. Abril phaxsin 1947 maranwa. Alaska markanx chhijchhix utjaskakiwa, ukampis rusa imillanakax q"ala kayukiw ukat bikini ukamp nuwasipxi. Ukat ukham suma imillanaka.
  Elizabeth kullakajj qʼala kayunakapampix uñisiriruw chʼaxwanti. Uka americano Sherman ukax ch"allt"atawa. Ukat kisunakap q"ala ch"uqt"asisaw nuwasir jaqix akham säna:
  - ¡Jach"a comunismo amuyunakaru jach"añchaña!
  Ekaterinax q"ala kayunakap apnaqasaw ch"axwaraki ukat chirp"i:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana ejercitosan atipt"irinakaparu!
  Elenax pallapallarakïnwa, aka kutix pechopan escarlata chuchupampiw uñisiriparux wali sum ch"allt"äna ukat qhuruchasïna:
  - ¡Machaq amtañ atipt"awinakaru jach"añchaña!
  Efrasia, mä chuchu de fresa apnaqasa uñisirinakapar ch"allt"asa, ukat Pershing-arux ch"ankhampiw ch"ankhachatayna::
  - ¡Ukat atipjañäni!
  Uka nuwasirinakajj zorronakjamaw chʼeqtʼasipjjpachäna. Ukat ukhamatwa jupanakax americanonakarux t"ijtapxi.
  Mä conchax tank nayraqataruw ch"allt"i, ukampis jank"akiw ricochet. Elizabeth kullakajj akham sasaw arnaqasi ukat saltʼi:
  - ¡Comunismo amuyunakaru jach"añchaña!
  Ukat mä proyectil kuttʼayaraki, qʼala kayunakap apnaqasa. Aka imill wawax chiqpach misión ukankiwa.
  Ukanakax ch"axwañ suma uñnaqt"aninakawa.
  Soviético soldadonakajj Alaska markanwa chʼamachasipjjäna. Ukat mayo phaxsinx nayrïr IS-7, metal ukamp uñacht"ayat ukaw purinitayna.
  Ukat uka patxanxa Alenka markankir tanque ukankirinakaw utjaraki.
  Ukax ukham nuwasir tawaquw ukanx utji. Kunjamtï uñisiripar pallapallanak jiwaykäna ukhamarakiw wali chiqaparu jawqʼjäna.
  Ukat kuna ch"aman pistola: 130 mm. Jupax jaya chiqat uñisiriruw mantani. Estadounidenses jupanakax wali jach"a tank jupanakankiwa, Sherman, ukax alemán ukhamarak soviético tank ass ukanakar reclutañatakik wali askiwa. Mä juk"a suma Pershing ukaw utji, ukax 90 mm calibre ukar sipanx juk"amp ch"aman pistola ukaniwa. Ukat wali jisk"a "Super Pershing", cañón ukax 90 mm calibre ukat barril largo ukax 73 EL ukhamawa, ukax mä jan walt"ayir usuchjataw IS-7 soviético uka auton ladopar ukhamarak jak"at jayarst"ayañataki. Pirámide ukham uñtat alemán tanques ukat armas estadounidenses ukanakax janiw taqi ángulo ukanakat apsutäkiti. IS-7 ukax barcon ch"allt"atawa. T-54 - "Super Pershing", p"iqi jak"aru puriyaspa, ukhamaraki lado tuqiru jaya tuqiru. Ukampis jichhax URSS ukax jach"a tanque T-34-85 ukampiw utji, ukax janiw jichhakamax jaytatäkiti ukatx estadounidenses ukanakamp ch"axwaski. Ukax niya Sherman ukar uñtasitawa, ukatx Pershing ukar sipanx juk"amp jan ch"amaniwa.
  Ukhamajj soviético soldadonakajj jan waltʼäwin uñjasipjje. Ukat jupanakax envidiampiw uñch"ukipxi jichhakamax ukakipkarakiw, wali nayrïr experimental tanque IS-7.
  Aka autox jach"a jach"a tukuriwa ukat thayarakiwa.
  IS-2 ukat IS-3 ukanakax ch"axwapxaraki. Qhipa autox janiw p"iqimp mantañjamäkiti jan ukasti Super-Pershing ukaruw mantañapa. Suma, IS-3 ukax casco ukan alaya tuqirux mantarakispawa.
  IS-2 ukax mä juk"a jan ch"amaniwa armadura frontal de la torreta ukanxa.
  Natasha imillanakax ukat jupan equipopax aka tank ukan ch"axwapxi. Suma uñnaqt"aninakampi nuwasiña. Ukat IS-2 ukanx jiwayir conchas ukanakamp ch"axwañanak puriyapxi.
  Natashax q"ala kayunakap ch"allt"asisaw jiwayir jaqirux jaqunuküna, americano jaqirux ch"ankhampiw ch"ankhachatayna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Suma comunismo amuyunakaru jach"añchaña!
  Zoyax escarlata chuchup palanca jiwayir ukar ch"allt"äna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Ariano sumankañataki ukhamaraki sumankañataki!
  Agustín chachax q"ala talonapampiw t"unjäwirux ch"allt"arakïna, uñisirinakaruw ch"allt"äna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Amtañ atipt"awinakataki!
  Ukat Svetlanax qhipharux q"ala kayunakap yanapt"asaw jisk"a kayunakap jaquntawayi, uñisiriruw khuchhuqawayi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Jach"a ch"amanakataki!
  Ejército Rojo ukan warmi nuwasirinakapax Alaska markan nayrar sartapxäna. Verano ukax purintäna ukat junt"üxänwa, ukat tankinakan imill wawanakax bikini ukat q"ala kayuninakax wali sumaw jikxatasipxäna. Alemania markankirinakajj Groenlandia markar makhatasisajja, Canadá markaruw puripjjäna. Ukat aynach tuqirux Argentina markat jak"achasiñ qalltapxäna. Brasil markanx mä t"aqa t"aqaw utjawayi, pro-alemán ukhamarak pro-americano ukanakaru. Alemania markankirinakajj jukʼamp nuwasiñatak wakichtʼat divisionanakapatwa wali chʼamampi jawqʼjapjjäna, ukat jupanakan askipatakiw uka toqet amtapjjäna.
  Nazis sat jaqinakax jukʼamp chʼamani ukat wali suma carabina de asalto ukanipxänwa, uka carabinax jaya chiqatwa ukat wali jankʼakiw jalnaqäna. Yankees ukankirinakax atipjataw uñjasipxäna.
  Mä machaq equipo inglés imillanakax Jane Armstrong jupan irpataw sur uksat jak"achasipkäna... Ch"axwirix Brasil markanw jallupachan ch"axwawayxi... Fuerzas proamericanas ukanakax q"ala ch"amampiw sayt"asipxäna.
  Ukampis Venezuela markanx ch"axwirinakax estadounidenses soldadonakampiw ch"axwapxäna. Jupanakax nayra pachan Pantera-2 ukampiw ch"axwapxäna, ukax niyaw jaytatäxäna, piramidal modelos de equipos ukanakar askipataki.
  Ukampis britániconakax uka tankinakampis juk"amp ch"amanïpxänwa, estadounidenses ukanakat sipansa. Jupanakax Shermans ukanakaruw pistolanakapamp jawq"japxäna, ukax nayratpach jan suyt"añjam nayra pachanïnwa, ukatx kimsa tunk pusini soviéticos ukanakamp chikaw ch"axwapxaspäna.
  Jane kullakajj qʼala kayunakapampiw jaya cheqat pallapallanak arsüna. Jupajj enemigoparuw jawqʼjäna ukat akham sänwa:
  - Akax Gran Bretaña markan jach"a kankañapawa - janiw chhaqtkaniti!
  Gringetax cincet kayunakap q"ala kayunakapamp uñisiriruw ch"allt"äna. Jupax Sherman sat barcoruw jaquqanïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jiwasan reinosajj thayakïniwa!
  ¡Ukat lakap uñachtʼayarakïna!
  Ukat Monicax pallapallampiw ch"axwantäna, uñisirinakarux q"ala kayumpiw chiqak ch"allt"äna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Alma qhispiyasiñataki!
  Ukat jupanak qhipatxa, Malanyax ch"axwarakïnwa. Ukajj jukʼamp jan wali Pershing sat barcoruw cheqapuni chʼalljjtäna, cascop pʼakjasa.
  Chiqansa, qʼala kayunakapampix akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Reyin ch"amanakapan amuyunakaparux jach"añchapxam!
  Imill wawanakax wali ch"amampiw ch"axwapxäna ukat wali sumaw ch"axwapxäna.
  Ukat ajllit unidades alemanas ukanakax Canadá markaruw sarxapxäna. Gerda ukax Tiger-4 tanque piramidal ukanx América ukat dominios ukanakaruw t"unjawayi. Ukat uñisirinakan wali chʼamamp jawqʼjataw pʼakjasipjjäna.
  Gerda kullakax q"ala kayunakapampix pallapallampiw ch"axwäna, uñisiriruw jawq"jäna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Comunismo ariano ukataki!
  Charlotte kullakax ch"allt"arakiwa, aka kutix mä escarlata chuchumpiw ch"allt"asi, americano autorux ch"ankhampiw jawq"jatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Alemania markan jach"a kankañapata!
  Christinax uñisirinakarux ch"allt"arakitaynawa. Armadurap tʼunjäna, qʼala kayunakap apnaqasa, kayunakap cincelat, yuqall wawar uñtata ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jiwasan phenomenal aski lurawinakasataki!
  Magda kullakax qhixu qhixu qhixu qhixu q'ixu q'ixu q'ixu q'ixu q'ixu q'ixu q'ixu q'ixu q'ixu q'ixu q'ixu uñisirinakaruw t'unjäna.
  - ¡Ukham recursos ukanakatakix janiw mä cuento ukan arsuñjamäkiti, janiw mä plumampis qhanañchañjamäkiti!
  Imill wawanakax, amuyañasawa, wali ch"axwañ yatipxi ukat wali ch"amanchasipxi. Chiqansa jupanakax wali kusisitaw jikxatasipxi.
  Ukat ukhamatwa Canadá markan jachʼa markanakapajj tʼunjasiwayi: Quebec ukat Toronto. Ukat Krauts ukanakatakix jakäwix juk"amp sumaw tukuwayi ukat juk"amp kusiskañawa...
  ¡América markax tukuyatäxaniwa sasaw Hitler chachax yatiyäna!
  Estados Unidos markax janiw uka bomba atómica lurañx atipkänti. Amuyataxa suertex América uksat jithiqtawayiwa Wehrmacht ukar askipataki aka tuqinxa. Ukhamajj ¿kunas? Yaqha bases ukanakaw utjaraki atipjañataki ukat suma sarantañataki. Ukhamajj jan suyt"äwir puriñatakejj wali nayrawa.
  Ukampis Krauts jupanakax anqäx markan regimientonakapampix Estados Unidos markat sipanx juk"amp askiwa, soldadonakapatxa. Ukat uñisirinakar tʼunjañatakix walja lurañanak lurañ yatipxi.
  Amuytʼañataki, Gerda kullakajj mä chʼiyar chʼiyar nuwasiriruw katjäna. Ukat jupanakax imill wawanakax wal t"aqhisiyapxäna, munasiñaruw wayt"apxäna, ukatw kayunakap jaquntapxäna. Ukat chiqpachansa akax wali sumawa.
  '47 maran otoño phaxsinx Kraut familiax Estados Unidos markan territorioparuw mantapxäna. Soviético soldadonakajj Canadá markan wali chʼajjwasipkäna.
  Alenkax IS-7 ukanx mä taqpach brigada de Shermans ukat Pershings ukanakamp ch"axwawayi. Aka chiqankir Shermans ukanakax Firefly clase ukankapxänwa, mä cañón 76 mm largo barril ukanïnwa, ukax IS-7 ukatakix jan walt"ayiriwa, kunapachatix lado ukar jaquntatäki ukhaxa. Ukatwa imill wawanakax jan walin uñjasipxäna. IS-7, taqi ventajas ukanakatakix mä arma ukaniwa, municiones limitadas ukaniwa ukatx janiw sinti jank"ak jalxatkiti.
  Ukhamaw Alenkax q"ala kayunakapamp pallapalla, americano jaqirux jawq"jatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Ch"axwaña thakijanxa!
  Anyutax Sherman ukarux maynit maynikamaw jawq"jatayna, escarlata chuchupampiw jawq"jatayna, ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡URSS markan atipt"awinakapata!
  Allax q"ala kayunakapampix chhuxriñchjarakïnwa. Jupax mä auto americanoruw ch"ankhampiw jawq"jatayna ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Comunismo amuyunakataki!
  Mariax ch"allt"arakitaynawa, mä chuchu de fresa apnaqasa, uñisiriparux ch"iyjatayna ukat shushed:
  - ¡Lenin jach"a qillqatanakapataki!
  Ukat Matryonax q"ala talonampi jaytawayi, Sherman-an armadurap t"unjasa ukat pulmones patat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayan qhana caballeronakajataki!
  Akax phisqa, akax imill wawanaka - janiw juk"amp thaya jikxatkasmati! Ukat taqiniw ukham wayn tawaqunaka ukat frescos ukhama. Ukat imillanakax miel ukham thujsapxi. Soldadonakajj Venus sat diosan pechop lakapampiw llamktʼasajj ukham kusisipjje, ukajj janiw muspharkañäkiti. Ukat wali lakap liq"i.
  Jïsa, IS-7 ukax kutt"ayawayiwa, ukhamat jan ch"iyjatäñapataki. Ukatpï mä tankjamaxa, taqi tankanakax tankinakawa.
  Inas jan ukax piramidal alemán ukanakax...
  Ukampis jila parte Sherman jilatanakajj jiwayatäpjjänwa, ukat mayninakajj qheparuw kuttʼjjapjjäna.
  Ukhamaw soviético imillanakax hackear lurapxi.
  Ukat alaxpachanx Anastasia Vedmakova ukat Alenka Sokolovskaya jupanakax Krauts ukanakaruw t"ijtapxi. Uka Pokryshkin imillanakax janiw khitis ukar uñtasitäpkiti. Ukat suma uñnaqt"aninakax q"ala kayukiw ukat bikini ukamp nuwasipxi. Ukat chuchupan escarlata chuchunakapax ch"axwañanx apnaqatarakiwa, ukax ch"axwañanx juk"ampiw nuwasiñatak ch"amanchasi.
  Ukampis Albinampi Alvinampejj jukʼamp sum amuyapjje. Imill wawanakax suxta grados de Cruz de Caballero ukan katuqañ atipxatayna. Suxta clasen jach"a Cruz Caballero de la Cruz de Hierro ukax roble de platino laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampiw jupanakarux churatäna, sapa maynix waranq jila avionanakaruw jaquqanipxäna.
  Akax imill wawanakawa - imill wawanakata taqi imill wawanakaru...
  Ukampis Anastasia Vedmakova ukat Alenka Sokolovskaya jupanakax sapa mayniw pä patak jila avionanak apthapipxäna. Ukat jupanakax nayratpach URSS markan heroen llätunk warawaranakapanïnwa.
  Anastasiax q"ala kayunakap avión cañón ukan botón de disparo ukar ch"allt"äna ukat americano autoruw jaquqanïna, akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayaxa mä super imilla!
  Alenka Sokolovskayax escarlata pecho chuchupampiw uñisirinakarux ch"allt"äna, kimsa avionanakaruw t"unjäna ukat larusitayna:
  - ¡Ukat nayaxa juk"ampi thaya!
  ¡Akanakax imill wawanakawa, ukham imillanaka!
  Ukat jupanakax America markaruw t"unjapxi.
  Suma, chiqans Alvina ukat Albina jupanakax juk"amp kusiskañ ukhamarak thaya ukham lurapxi.
  Alvinax escarlata chuchunak apnaqi kunawsatix ch"axwaski ukhaxa...
  Ukat Albinax fresa...
  Ukat panpachaniw imill wawanakax chiqpachans jade, pulsante varillanakampi laxranakap irnaqañ munapxi. ¡Jupanakax ukham pasión ukat credo de agresión ukanipxi!
  Albinax q"ala kayunakap ch"allxtayäna ukat chillqt"asïna:
  - Ukat qutaruw sarapxi, ¡dashing imillanakax!
  Alvina, fusilamiento, ukax chiqanchatawa:
  - ¡Elemento thaya, jiwayaña elemento!
  Ukat jichhax alemanes, soviéticos ukat japoneses ukanakax territorio estadounidense ukarux juk"amp manqhar ch"allt"asipxi.
  Japoneses jupanakax jupanakan ch"axwirinakapawa: ninja imillanaka. Wali ch"amani ukat ch"axwiri.
  Akax mä ch"uxña ninja imillawa, q"ala kayunakap apnaqasa, mä cuchilla de navajas ukar antutañataki, estadounidenses ukanakan p"iqinakap khuchhuqasa ukat blathering:
  - ¡Janiw pasapkaniti!
  Ukat espadanakampiw molino chʼiyjaraki.
  Ukat q"illu ninja tawaqux chiqpach ventilador ukaruw espadanakapampix katxaruni. Ukat ukxarusti q"ala kayunakapampix venenompiw agujanak jaquntani, ukat yankee soldadonakar jiwayañatakiw lanzani, uñisirinakaruw ch"ankhampiw ch"ankhachani.
  Ukat pulmonanakapan patapanwa warari:
  - ¡Taqi japonés jach"añchañataki!
  Ukat wila ñik"utan tawaqux mä molino inclinado ukham uñisirinakaruw khuchhuqani.
  Ukat ukxarusti jupanakarux apxaruyañapawa ukat q"ala kayunakapamp jawq"jani ukat Yankees ukarux kunayman tuqinakaruw ch"iqiyañapa. Akax suma uñnaqt"anïñ ch"axwañawa.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Jiwasax ninjas ukhamätanwa!
  Ukat ukat mä imill wawax janq"u ninja ñik"utanx mä maniobra helicóptero espadanakampi lurani. Jupaw uñisirinakaparux chʼiyjani ukat tʼunjarakini. Wila chuchutsti llijullijunakjamaw thuqt'ani, jach'a jach'a tukusa.
  - ¡Japón markan atipt"añapataki!
  ¡Walikiwa, ¡janiw khitis ukham lunthatanakarux saykatakaspati! Akax imill wawanakawa, imill wawanakata taqi imill wawanakaru...
  Ukat jupanakax wali qhuru chuymanïpxiwa.
  Ukampis nuwasiñanakax wali chʼamampiw thuqtʼasipxi. Fuerzas del Eje ukax norte ukat sur uksatw sarapxi, chiqpachans jach"a pinzas ukanakampiw América uksarux ch"allxtayapxi.
  Akax mä nayra jach"a markan uñacht"ayatawa, ukax amuyunakaruw mayjt"ayi.
  Otoño tukuyarojja, Kraut familiajj Estados Unidos markankir territorioruw mä jukʼa chʼamachasipjjäna.
  Aka chiqanx Gerdax Tiger-4 tank ukan ch"axwaski ukat pachparakiw nayrïr,
  Ukhamaraki wali jach"a jach"a tukuñanaka.
  Gerda kullakajj mä jukʼa wilamp qʼañuchatäjjänwa, ukampis kusisitänwa. Ukampis uka ghoul sat jaqin khuchhurat purakapat mistur wali axsarkañ qʼañunakaw jan waltʼayasïna, ukat uka pachpa luratanakat patak jukʼampi, jan ukax jukʼampi, tʼijtʼasaw jutapxani sasaw axsarapxäna.
  Charlotte, ukampirus, ch"amanchasir uñisiriparux p"iqipat katjatayna ukat mä jiwayir "doble Nelson" movimiento luratayna, uka luratan kunkaparux t"ijtayatayna. Aka chiqanx nina nakhaskir ch"axwirix mä kasta Teresa taykan lurawipan jikxatasïna - khuyapayasiñ tuqitxa, jan sinti qhuru jawq"jata ghoul ukar khuyapt"ayasiñapataki. Uñacht"ayata:
  - Nayax suma chuymanïtwa, suma chuymanïtwa, mamajasti suma chuymaniwa - mä yatiñan lechuzar uñtata!
  Gerda kullakajj akham sasaw llakisïna:
  - ¿Janit amuyapkta?
  Charlotte kullakajj akham sasaw muspharäna:
  - ¿Kunsa amuyañajaxa?
  - ¿Janit dinosaurios, jan ukax híbridos de ratas ukat cucarachas ukanakax ist"apkani? - Gerda kullakaxa lakap ch"allxtayäna.
  Charlotte kullakajj akham sänwa:
  - ¡Janiw nayax suykayätti jumax ukham q"añu jaqïñamataki! Jïsa, ¡waranq jaqirus jiwayañäni!
  - ¡Mä ch"aphimpiwa p"iqiru ch"allt"apxi!
  - Janiwa. Ukhamakiwa, megagnome ukax ist"istaspawa. - Akanxa imillaxa chhuxriñchjasïna. "Sultan de los Enanos ukax jan irpkaspän ukhaxa, mä arunxa, janiw servicior jawskaspänti, ukhamax janiw jiwasat sinti jayarst"kaspänti.
  Gerda kullakajj wali jan chʼamaniw akham jisktʼäna:
  - Ukat yaqha enanonaka, elfonaka, annihobbits ukanaka?
  Charlotte kullakajj jankʼakiw chachan jan sinttʼasis qhep qhepa suytʼäwip chhaqtayäna:
  "Yaqhanakax istʼapxarakispawa, ukampis ¿kunatsa jupanakat llakisipxi?" Kiy-Dar megagnome ukakiw yati.
  Gerda kullakajj wilamp chʼalljjtayat kayup mä jachʼa laphiruw pichthapiñ qalltäna. Uka laphijj uñnaqapajj llampʼukïkaspas ukhamänwa, ukampis cheqansa chʼaphinakanïnwa. Uka q"ala kayuni rubiax uka moral ukarux dibujatayna:
  - Janiw taqi kunas lliphipiski ukax qurikiti, ukampis taqi kunatix q"añuchaski ukax sapa kutiw crap ukar tukuwayxi! ¡Akapachanx walja q"añunakaw utji, janiw lurayirin q"umaätaparux iyawskstati, uraqin mä qawqha thakhinak lurasa!
  Uk uñjasaxa, Nina Supayaxa wasitatwa plástico tubopan thaya ch"allxtayäna. Ukatxa imillanakaxa wali jaya aruma ist"apxiritayna. Ukampis megagnome Kiy-Dar ukax janiw ist"känti jan ukax janirakiw ist"añjamäkänti. Ukat qhanpachax janiw yaqha gnome ukax akanx utjkänti.
  Gerda kullakax akan q"ucht"awayi:
  - Mä amigox mä akatjamat jan amigokïkaspasa, janirakiw uñisiris tukuschi ukhaxa, jan ukasti gnome ukhamäspa ukhaxa... ¡Akax mä locura utaw suyt"askistu sañ muni!
  Charlotte kullakajj amigoparuw akham säna:
  - Walikiwa, ¿mä legión de ghouls jiwasanakar muyuntat munasmati? ¡Kayunakamamp jutapxam, ukat jank'aki!
  Ukat mayampiw wali chʼamampi tʼijtjjapjjäna, panpachaniw nuwasirinakajj qarjatäsajj usutäpjjchïnjja. Awisax Gerdax sarnaqkasax ikiñar purirïna, muxsa jisk"a pachanakanx ikiñar uñtataw jikxatasïna, samart"askäna (mä kasta samkan ikiña - ¡jan iyawsañjam thayakiwa!). Ukampis uñjäwinakax t"unjatäxänwa, mä laq"a t"una uraqir jaquntatäkaspas ukhama - jasakiw ukat jan ch"amachasisa, janchikiw axsarañat khathatiwayxäna. Ukat ukat taqi kunas wasitat qalltawayi, mä jan uñjkañ péndulo liwxataskaspas ukhama. Mä kasta chika chiqawja ukat chika chiqaw taqi chiqan utjäna; Imill wawanakan qʼala kayunakapajj jan sinttʼasisaw chʼuqtʼatäpjjäna, ukampis uka jan wali usuw jan qʼal armasiñatak yanaptʼkänti ukat janiw cheqpach amuyapjjañapäkänti. Ukat juk"at juk"at paisaje ukax mayjt"awayi... Jach"a pirqanakax qhanaw ch"amakan uñstäna, uka qarjata rubio nuwasirix ch"iyar qalat lurat pasillo ukankaspas ukhamaw jikxatasïna. Nayax sonidonak amuyt"ayäta - mä jach"a eco t"ijtäwipan. Ukat yaqha axsarkañ ukat jan kuynt"ir kunas utjarakïnwa - nayraqatapanxa. Kunas jakaskiri, wali jani uñjkaya, imillanakaru suyt"askäna, uka chiqaru t"ijtxapxäna. Chiqansa, janiw manqha pachar tukuyañ munapkänti, ukampis mä tigrex arknaqat uwijanakjamaw t"ijtxapxäna. Janiw kunats qhanskiti, jupanakax ukham q"añunakat samkañ qalltapxäna, inas qhipa semananakax África wasar pampan ukhamarak Asia qullunakan ch"axwäwin sinti ch"amanchatapat ukhamächi...
  Gerda kullakajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - Ukat alaxpachas infierno ukhamäspawa, ukhamax janiw mayamp infiernorux jaya pachanak umañamäkiti!
  Kunas uka tawaqun amparaparu jaquntäna. Concienciajj nuwasir jaqeruw kuttʼjjäna. Mä akatjamat jan kuns lurasaw saytʼatäskäna. Nayraqata uraqixa llamp"u chuymampiwa alayaru jalxatäna. Ukat mä jukʼa umaw chʼalljjtäna. Mä samaña frescura ukat humedad ukaw imill wawan qarjata ajanuparux samaqäna.
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Waw, ¡alaxpachar t"ijt"añjamawa!
  - ¡Viry! - Charlotte kullakax jupan jak"apan jikxatasisax samaqt"asïnwa. - Jach"a Alemania markan liwitat ch"axwirinakax kusisiñan jikxatasipki uka chiqa. "Chʼaxwirin arupax istʼasïna, ukax chiqpach kusisiñampiw phuqtʼäna.
  Gerda kullakajj janiw ukham suma amuyunïkänti:
  - Juk"ampi Viriya markan nayrïr chimpunakapar uñtasita.
  Charlotte kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - Kawkhantix nayraqatax utjki uka chiqanxa, ¡mä yapuw utji!
  Gerdax uka leyendat amtasïna, kunjams Reich Sarai thakinx qullqit lurat mä jisk"a jawir makhatapxäna uk amtasïna. Reyin caballopan alturapatjja, uka makhatañajj facilakïkaspas ukhamänwa ukat jankʼak kusiskañarakïnwa. Uka rubio nuwasirix sultan jan ukax sultana ukham amuyasïna, ukampis ¡ukax jukʼamp askiwa! Ukampis mä jach"a caballo de élite ukan qunt"asiñax mä kunawa, ukat yaqhax mä diosan pä kayupampix sarnaqañaxa. Nayax jiskt"asiristwa, ¿kunjams aka jawirax manqha ukat traicionero?
  Gerda kullakajj kʼari chuymampiw ukampis mä uñachtʼäwimpiw akham säna:
  - Ukat nayrïr pampax nayankiwa!
  - ¿Jumax umañ yattati? - Wila ñik"uta imillaxa jupa tuqiru kutt"äna.
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - Kuna llamp"u chuymanïñasa. ¿Kawkhans mä batallón de élite SS ukan representantepar uñjta, jupax janiw umañ yatkänti?
  Charlotte kullakajj nina nakhaskir rizonakapwa amtasin chʼalljjtayäna:
  - SS élite ukata armasipxañani. Akax mä yaqha pachawa jan ukax mä jan tukuskir universo ukhamarakiwa, walja pachanakaw utji. ¡Janiw taqpachax kunjamtï jiwasampix utjkäna ukhamäkiti!
  "¿Nayasti?" - Gerda kullakaxa jiskt"asitaynawa, mayampi ch"usa ch"usaru uñkatasa, ukaxa nuwasiri manqhana utjatayna.
  Charlotte kullakajj akham sasaw akham säna:
  - ¡Walikiwa, jank"aki wawachasim! ¡Tiempojj tukusjjewa!
  - ¡Walikiwa, chiqpachansa, nayaxa umañ yatiñajawa! - uka q"illu ch"axwirix kusisitaw säna, amigopan llamp"u ukat pachpa pachan axsarkañ ajanupan pächasiña uñjasa.
  Mä albatros ukham jachʼa mariposa, chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar jaqix antenanakap liwxatäna, ukhamat qʼala kayuni rubio warmix chiqaw saskäna uk chiqañchañataki.
  Charlotte kullakajj jan saytʼasisaw akham säna: "Nayajj ukhamarakiw amuyasta, jan ukajj niya ukhamarakiwa" sasa. - Jumasa uka aru yatkasasa: pavo amuyt"asisaxa soparu tukuyata, cuervoxa janiwa amuyt"kiti ukatxa ch"uñuru tukuyata! Kunjamäskpasa, kunjamsa uk yatisajj jukʼamp askiwa, kunattejj janiw mistkirismati. Ukat jiwasatakix mä thakhikiw utji - yaqha tuqiru.
  Gerda kullakajj amparanakap wali chʼamampiw chʼoqtʼasïna:
  - Chiqpachansa, ¡wali thaya umaña!
  Charlotte kullakajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - ¡Jiwasax inas jan walt"awinakax utjchispa!
  Uka suma uñnaqt"an nuwasirinakax quta thiyan jak"achasisinx ch"iyar aruman umaruw mantapxäna. Gerdax umax ch"amanchataw jikxatasïna - jawirax mä llamp"u uma jalsunïnwa. Qʼala kayuni rubio warmix qunqurtʼasisaw munañani umañ qalltäna, ukatsti qarjata, laqʼampi phuqantat ajanuparuw chʼalltʼäna. Uka ikiñax jankʼakiw chhaqtawayxäna. Umax thaya ukat llamp"u chuymanïnwa, nayax ukan ikiñ munta ukat warmin janchipan usuchjat musculonakap samarañ munta...
  Gerda kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Ukat nayrïr pampan qhuyanakax janiw uñjañjamäkiti!
  - ¡Mä juk"a suyt"apxam! - Charlotte kullakaxa jiskht"asïna.
  Gerda kullakajj akham sasaw muspharäna:
  - ¿Kunatsa mayampi aka chiqanxa sipitanakaxa utji?
  Nina naktäwin nuwasir jaqix akham sasaw chuymachtʼäna:
  - Janiwa, ukampisa... ¡wali ch"amanïpxtwa sasaw amuyta!
  Nina ch"axwirix wasitatw lakap janq"u plásticopar ch"allt"äna. Jupax ist"äna, wali amuyumpiw uñch"ukiskäna.
  Gerda kullakasti samarañänwa, ukat uma taypit Diosan chʼamapampis manqʼayatäkaspas ukhamänwa. Charlotte kullakajj akham sasaw jisktʼäna:
  - Ukat uñjapxam, nayatakix aka chiqan concentración ukax ch"amawa.
  Uka q"ala kayuni rubio warmixa qhipäxa uñtarakitaynawa. Niyaw alwajj purinjjaspa ukham amuyasïna. Ch"amakax janiw ch"amakt"xänti, kunjamatix jichhakiw jan ch"amakt"ir ch"usawjanakax jan mantañjam uñstawayi - mä juk"a juk"ampikiw uñstawayi, ukat arumax tapapax jaquqaniwa. Ukax sañ muniw arknaqañax wali jank"akiw qalltasini. Jawiraru puripxatapaxa wali askiwa. Gerda kullakajj cejanakap chʼoqtʼasisaw jukʼamp sum uñakipäna: umajj kayunakapan qhan uñjasïna, chachanakaruw loco tukuyäna, ukat jan qhan amuyasisaw uma taypinkäna. Maynïr quta thiyasti niyaw chʼamakan umamp chhaqtxäna.
  Ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"axwirix akham sänwa:
  "Jichhax chachanakan amparanakapax qarjata janchisar llamkt"aspa ukhax venanakampiw jan walt"ayat uñjasispa". ¿Ukatjja, ¿kuna kusisiñsa jikjjatsna? Jan juchani imill wawanakan t"aqhisiñ aychapa. Venus diosan purakajaxa, ukhamax munasiñampi kusisiñampiw muni, ¡kuntix khiti warmis munki!
  Charlotte kullakajj wasitatwa samañap aptʼasïna. Jichha kutix Gerdatakix kunas, thayansa jan ukax uraqinsa, jaysañatakix khathatikaspas ukhamaw amuyasïna. Ukat kunas ch"iyar ch"akhanakani ukat pachpa pachanx wali llamp"u chuymampiw uka rubio nuwasirix q"ala talón ukarux ch"allt"asi. Jupajj akham sasaw qhanañchäna:
  - Akaxa boa constrictor ukana kusisiñapawa.
  - ¿Ist"apxtati? - Wayna nina saxraxa wali kusisita amparapa katxarutayna. - ¡Mä megagnome ukan pasos ukanaka! Ay, ¿janq"u janq"u warmixa muxsañchpachati? Kiy-Dar jupax akham sasaw jaysatayna. - Charlotte kullakaxa masipan jinchuparuw jamp"att"äna. - Iyawsapxita, jiwasana atipt"asiwixa jak"ankiwa, Jupaxa kawkhansa akankiwa!
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - Jisa, jak"ankiwa... ¡Kunjamtï Phaxsix mä booger ukatakix!
  Charlotte kullakax juk"amp ch"amampiw silbato ukar phust"añ qalltäna, ukax elfos ukanakan lurat plástico mágico ukamp luratawa (ukampis tecno-magia!), ukatx jinchup uraqiruw ch"allt"äna. Jichha kutix uraqin ch"axwawipax juk"amp uñjasiwayi.
  Gerda kullakajj filosofía toqet akham sänwa:
  - ¡Ukham chimpunakax utjiwa, qalltanx juk"amp pachax jan suerteniw jikxatasïta, ¡tukupax juk"amp sumaw jikxatasi!
  "Jïsa..." Suma tawaqun esmeralda nayranakapaxa kusisita jisk"achasïna, "jawillt"awiru jutatayna!" ¡Kay-Dar ukax wali askiwa!
  Gerda kullakax lakaparuw amparapamp luqxatäna:
  - Amuyasitawa. Inas akax jan pachpa megagnome ukhamäkchiti, jan ukax mä lurat mä orden completamente diferente ukhamächi!
  Jupanakax congelapxäna, ist"asa. Uraq khathatinakapax jukʼamp mayakïxänwa ukat wali chʼamarakïnwa. Mä jukʼa jakʼanjja, chʼojjñanakan "islanakapa" taypinjja, mä jachʼa kastaw thaknam saraskäna. Jupax mä jach"a genio ukhamänwa, ist"asisaw dueñopar thaqhäna, qhipïrix wali jan barba waynäkchïnsa...
  Charlotte kullakajj akham sänwa:
  -Inas jan taqpach megagnomos ukan ch"amap amuyt"añjamäkchiti. !
  Gerda kullakajj jankʼakiw akham säna:
  - Janiwa, kunatsa amuyta... Mä gnomo ch"amani lurawixa, ukhamaxa mä megagnome ukaxa mä orden de magnitud ch"amanïñapawa. Chiqansa, ¡mega uka arunakax millón kuti jukʼamp sañ muni!
  Charlotte kullakax taqi chuymaw imill wawat mä pop estrella ukamp uñt"asiñatak iyaw satayna:
  - Jïsa, jumaxa suma amuyta, amigo! ¡Chiqpachansa mä millón, akax mä taqpach jan atipt"kay ejercitowa!
  Gerda kullakajj akham sasaw muspharäna:
  - ¿Kunatsa jan nayrax jawst"kta ukat masinakasar jiwañapatak jaytawaykta?
  Jaskhiñat sipansa, wayna ukat wila ñik"utan saxrax wasitatw silbato phust"äna, thayax mä juk"a chhuxriñchjataw boquilla curvat mistuwayxäna. Ukat mä akatjamat Charlotte kullakajj chika jachʼa jachʼa tukusaw congelasïna, esmeralda nayranakapajj jachʼaptänwa. Nina nakhaskir warmi lobox uma taypin qunt"asïna, Gerda kullakaruw amparapat llamkt"äna. Nayax juparux wal jaysañ munta, kunawsatix mä akatjamat...
  Imill wawax q"ala kayunakapax mä akatjamat wali ch"ullqhi usump phichhantasïna, ukat mäkiw jaltxapxäna ukat... qhiparusti sartapxäna. Madeleine kullakajj mä club aptʼatäskäna, ukaruw alambre eléctrico ukamp chiktʼatäskäna. Mä blister de descarga eléctrica ukaw rosa suela ukan uñstäna, junt"u laq"a ukat qullu qalanakan wali ch"ullqhi qalanakan t"ijtatapat mä juk"a wajjrakïkaspas ukhama.
  SS capitanajj akham sasaw qhuru arsüna:
  - Jisa, sartam, jank"aki wakicht"asim, isi uniforme uchasim! ¡Janiw bikinimpix mariscal de campo nayraqatan uñacht"ayañjamäkiti! Uñjapxam, wawa, jumax premio katuqarakïtawa, ukampis kuna loqhenak lurasma ukhaxa, Conan chachan ruedap mä uru muyuntayapxäma ukat uka pachparakiw mä descarga eléctrica churapxäma. - Madeleine kullakax akanx juk"amp jan wali ajanu luratayna. - Janis ukhamäkchixa, janiw mä urukiti, jan ukasti mä semana tukuya, jan mä minuto samart"asa. Wali tiemponïtanwa.
  Imill wawanakax jank"akiw wakicht"asiñ qalltapxäna... Ukat yaqha continentenxa, wali suma luräwinakaw utjaraki, ukat ukham luräwinakas utjarakiwa.
  Jïsa, jichhax wasitatw nuwasiñax utji, ukat Gerda sat nuwasirix qʼala kayunakapampix mä jiwayir proyectil apayani. P"akjata Pershing ukax sayt"asxänwa.
  Kunas juk"amp jach"a ukat torpe ukax akanx jalnaqt"aski. Qhipa uñstawi americano, mä autopropulsada arma ukax 155 mm largo barril de arma calibre ukat 305 mm armadura thiya. Patak pä tunka tonelada pesa ukat wali k"achat k"achata. Ukax juk"akiw gatear...
  Gerdax Sherman ukarux mä suma amtampiw t"unjäna ukat akham sänwa:
  - ¡Jiwasan almanakasanwa pasaski!
  Charlotte kullakax q"ala kayunakap apnaqasaw pallapallanak arsüna, uñisirinakarux metal ch"iyjataw t"unjäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jach"añchañataki ukhamaraki Pachamamataki!
  Christinax alarmampiw akham säna:
  - Inas bomba lanzadorampi ch"allt"assna?
  Magda kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Aka tuqitxa nayaru jaytañani!
  Ukat imill wawax wali chʼamani jiskʼa kayunakapampix uñisiriruw pistola uñachtʼayäna ukat jawqʼjarakïna.
  Ukat uka americano monstruox sayt"asisaw phallawayi.
  Akax Kimsïr Reich ukankir imill wawanakawa - ¡suma lurapxta!
  Juyphi pachax purinxiwa, ukatx IS-7 ukax ch"uqi taypinw sarnaqaski. Ch"axwawix America markanx sarantaskakiwa. URSS markankir suma uñnaqt"aninakax wali ch"amampiw ch"axwapxi.
  Alenkax q"ala kayunakapamp Pershing ukarux pallapallampiw ch"axwantäna ukat uñisiriparuw t"unjäna.
  Ukat jupax akham sasaw arsüna:
  - ¡Comunismo ruso ukar jach"añchaña!
  Anyutax mä proyectil ukamp ch"allt"asirakïnwa. Jupax q"ala kayunakap apnaqasaw uka técnica apnaqäna ukat akham sasaw cooed:
  - ¡Nayaxa mä superman imilla sañ munta!
  Allax pallapallampiw yaqha Patton tank ukar ch"allt"arakïna. Ukat wali thaya.
  ¿Kuna kasta ch"uxña achunakas aka machaq Patton tankaxa? Akax Superperschnig ukawa, ukakipkarakiw juk"amp ch"aman motor 810 caballos de fuerza ukat armadurax juk"amp jach"a pendientes ukanakampi.
  Kunjam muspharkañ autos ukax T-34-85 ukatakix mä jan walt"äwiw utjaspa. Ukampis IS-7 ukax jaya chiqatw juparux ch"allt"ani. Ukat tanque soviético ukax armadura frontal ukan mä concha katuqatayna, ukat mä ricochet ukar khithatayna. Akax mä nuwasiñ maquinawa. Ukat jaysañatakix mä kutikiw americano jaqirux t"unjawayi.
  Ukxarusti, Mariax ninampiw phichhantawayi ukat uñisirinakarux chiqaparuw jawq"jaraki. Juparux chiqapuniw punchu ukat arnaqasïna:
  - Jiwasan ejercitosax ch"amaniwa, akapach arxati!
  Ukat qʼala kayunakapsa apnaqaraki.
  Ukat ukat Marusyax asnuruw ch"allt"ani. Ukat uñisirinakan armaduranakap t"unjani. Uñstayaña, aka tuqinxa, mä q"ala talón.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Stalin machaq reformanakapataki!
  Jupax ukham nuwasir suma uñnaqt"aniwa, ukat taqiniruw kusisiyañ muni.
  Ukhamaw IS-7 ukan equipo ukankirinakax irnaqapxi, ukax saxraruw usuchjayi.
  Ukampis uka qhepatjja, imill wawanakajj nayrar sartapjjewa.
  Elizaveta jupax T-54 ukan ch"axwaski. Ukat jan chʼamanïsaw kuns luraraki. Ukham agresivu creep.
  Ukat imillanakax wali suma autonïpxiwa. Ukat ukat wali chiqaparuw chʼaxwapxi.
  Amuyt"añataki, SuperPershing ukar aptasin ch"allt"asaw arnaqasipxäna:
  - ¡Jiwasan qullan comunismo!
  Elizabeth kullakajj qʼala kayunakapampiw pistola uñchʼukïna. Jupajj dianaruw chʼalljjtäna ukat akham sasaw jachʼat arsüna:
  "¡Atipjäwijajj wali askïniwa!"
  Ukat masinakaparux nayranakap ch"allxtayäna.
  Ekaterinax escarlata chuchupampiw chhuxriñchjasïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jach"a atipt"awinakasataki!
  Ukat kunjamsa pulmonanakapan patat larusini.
  Ukat Elenax qʼala kayunakapampix uñisiriruw chʼalltʼani. Jupax ch"aman armadura p"akjatayna, metal ukx t"aqanuqatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Jiwasa ch"amani markasa!
  Ukat jupax pulmones patatw arnaqasini...
  - ¡Hora!
  Ukat Efrasiax uñisiriparux ch"allt"arakiwa, aka kutix mä chuchu fresa ukamp ch"allt"araki. Jupaw uñisirirux t'unjani, ukatsti arunak arsüna:
  - ¡Comunismo jach"a jach"a tukutapata taqi planeta galaxia ukana!
  Akax akapachanx wali thaya imill wawanakawa. Ukat janiw kunas jarkʼkaspati ni jarkʼkaspati.
  Ekaterinax chhuxriñchjasi ukat pechop ch"allxtayi:
  - ¡Nayaxa mä super imilla!
  Ukat chuchupax rubí ukham qhant"i... Mä kutix mä ch"iyar jaqin ajanuparuw ch"uqt"ayatayna ukat liq"iñapatakiw wayt"atayna. Ukatxa, lakapampiw chacha jan pantjasirïtap laqʼuntxäna. ¿Kunas ukham suma sawurani?
  Kunjams mä imill wawatakix wali askiwa - janiw akapachan jach"a kusisiñap qhanañchirjamäkti.
  Ukhamatwa imill wawanakax uñisirir t"unjapxi. Ukat jachʼa atipjatapatsa ukat jachʼa luräwinakapatsa wali kusisitaw jikjjatasipjje.
  Ukat Anastasia Vedmakova ukat Alenka Sokolovskaya jupanakax jilpachx muspharkañ imill wawanakawa. Jupanakax olas de pasión ukat tsunami de lujuria ukanakampikiw chhullunkhayasipxi.
  Anastasiax mä escarlata chuchut uñisiriruw ch"allt"i, avión Yankee ukar ch"allt"i ukat pulmones patat arnaqasi:
  - ¡Nayaxa mä suma superman ukhamawa!
  Alenka Sokolovskaya, uñisirir ch"allt"asiskaki, fresa chuchu apnaqi ukat arnaqasi:
  - ¡Ukat nayaxa akapachanxa wali jach"a imillawa!
  Ukhamaw nuwasir nuwasirinakaxa, ¡ukat juk"amp lunthatapxatapat sañajawa! Janiw khitis jupanakar saykataskaspati.
  América uksankirinakas... ukat sapa mayniw tunka quri warawaranak jikxatawayapxi, URSS markan heroe ukhama...
  Ukham muspharkañ lurawipatx mä premio especial ukaw katuqapxäna: Diamante Estrella del Héroe de URSS. Ukax pachpakiwa wali jach"añchata ukat thaya.
  ¡Kusisiña suma uñnaqt"ani!
  ¡Chiqansa, ¡wali sumaxa, jichhakamaw jutañapa!
  Oleg Rybachenko jupax yaqha operación Arabia Saudita uksan lurawayi.
  Nicolás II sat zar chachan ejercitopajja, Rusia markaruw jukʼamp jachʼaptayäna. Margarita Korshunova tawaqux jichhax Oleg jupamp chikaw nuwasïna. Ukhamaraki mä mutante - mä ch"axwiri khititixa jan jiwaña katuqatayna.
  Suma, wiñay wawanakax taqi uka pandilla Mujahideen ukanakaruw katuyasipxäna. Ukat jupanakax atipt"apxänwa - jupanakarux zar ruso ukar juramento lurapxañapatakiw wayt"apxäna.
  Uka pachparakiw Oleg Rybachenko jupax janiw imill wawanakan aventuranakapan mä suma ukat mä juk"a mayjt"at sarantañapatak qillqt"añ contrakiti;
  Machaq mara tukuyatatxa, alemanes ukat coalición ukax Estados Unidos markpachanx wali nayrar sartawayi. Estadounidenses jupanakax tecnología tuqit juk"amp nayrar sartat uñisirimp apasiñatakix chhaqtxapxänwa.
  Marzo phaxsit tukuykamax Wehrmacht ukax Washington markaruw jak"achasi, ukatx Estados Unidos markan capitalaparuw ch"axwañ qalltawayi.
  Ch"axwawinakax janiw kikpakïkänti ukat qhanaw imill wawanakax akan atipt"asipkäna... Yämas tank piramidal, Gerdax wali sumawa, kunjamtix luratanakapax ukhama.
  Casa Blanca ukan bombardeo ukanx kunapachatix tankipax directo fuego ukar purinkäna ukhax Gerdax ikiñar purintäna ukat aka tuqit samkasïna...
  Jupax Lara Miheiko partidario sat warmiruw nazis ukanakan katuntat uñjäna. Niya tunka pusini marani mä tawaqux nazis ukanakaruw kuttʼayäna. Pä masinakapaw jiwayatäpxäna. Ukat jupa pachpaw uka ch"usawjan imantasïna.
  Jachʼa mamajj allchhipjamaw casarasiñ munäna, ukampis nazinakajj janiw creyipkänti. Ukat jupanakax irpapxitu... Niya thaqhañ qalltañampïsipkänwa.
  Ukat ukat Larax mä granada katjatayna, nazis ukanakax ch"axwapxatayna. Imill wawax amuyupanx aka qhanampiw despedida ukat jaquntawayi... Ukampis granadax janiw phallkänti.
  Janiw heroico ukham qhispiñjamäkänti.
  Lara kullakaruw tʼunjapjjäna, mä pä kutiw jawqʼjapjjarakïna, ukat chʼiyar nayrampiw uñchʼukipjjäna. Ukampis janiw sinti jawq"japkänti, amuyataxa, ¡jan walt"ayañ axsarapxänwa!
  Kunapachatï jisktʼañatakejj uka chʼusawjar apapjjäna ukhajja, Lara kullakajj jan sinttʼasisaw sarnaqäna.
  Jan axsarasaw SS coronelan nayranakap uñkatasax akham säna:
  - ¡Fritz ukax niyaw t"unjätam! ¡Pistolanakan wararitap ist"apxam, t"unjäwix Ejército Rojo ukan jutaski!
  Coronel jilatajj akham sasaw jaysäna:
  - ¡Atrevido imilla, ¡jumax ch"axwañampiw jikisïta!
  Lara kullakajj jan ajjsarasaw akham säna:
  - ¡Llakix janiw axsaraykituti!
  Coronelajj akham sasaw mayïna:
  - Aka brat ukarux mä cartel ukamp callir apsuñamawa: partidario ukat taqpach ayllunakar uñacht"ayañamawa!
  Uka policiajj jankʼakiw akham amuytʼayäna:
  - Anqanxa chhijchhix walpun purini ukat thayarakiwa... ¡Janiw q"ala kayuni imill wawarux apsuñasäkiti, ukhamat ardorap thayt"añapataki!
  Coronel de SS ukax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Waliki! ¡Q"ala kayukiw thaya taypin sarnaqañapa, inas amuyt"aschispa!
  Lara kullakajj uwija ñikʼutan abrigopa ukat suéterpajj chʼiyjatäjjänwa. Mä algodón isimpikiw jaytapxitäna. Jupanakax qhuru zapatonaka ukat ch"iyar medias ukanakap apsusipxäna. Uka tawaqux q"ala kayukiw mä k"acha isimp isthapt"ata jaytatäna.
  Kunkapar mä placa warktʼapjjäna, ukanjja akham qellqatänwa: "Nayajj partidor sarirïtwa" sasa. Ukat qhepäjjat amparanakap chintʼataw verandaru irpjjapjjetäna. Uka tawaqun q"ala kayunakapax thayampi, ch"uqimpiw jikxatasïna.
  Lara kullakaxa jachaqt"asïna. Chiqpachansa, ajanupan chʼakhanakap uñjasa ukat kunjamsa uñnaqäna uk uñjasax phinqʼachasïna. Ukat qʼala kayukiw chʼuqi taypin sarnaqasma. Walja kuti qʼala kayuni sarnaqatapatjja, verano phajjsinjja, suelanakapajj wali qʼañuruw tukuwayjjäna. Jichhakiw zapatonak uchasïna, ukat janiw nayrïr kuti thayampi manqʼat awtjatäñapäkänti.
  Lara kullakajj sapakiw saräna ukat jachaqtʼasiskakïnwa. Thayax thayt"anxänwa, cobre wila ñik"utap thayt"ayäna, ukat q"ala kayunakap manqhanx chhijchhix chhuxriñchjasïna.
  Imill wawax ukham thayampiw sarnaqäna, mä princesa tronon qunt"atäkaspas ukhama. Ukat wali suma, jisk"a kayu ch"akhanak jaytawayi, niyas mä wawan kayunakapjama.
  Jaqenakajj sinttʼasisaw jupar uñkatapjjäna.
  Mä warmix lip"ichit lurat abrigompiw arnaqasiñ qalltäna:
  - Axtaña! ¡Uka tawaqux q"ala kayukiw irpatäski!
  Tiempojj inti jalantänwa, Lara kullakajj qʼañu, jan sinti chʼamäki uka suelanakapajj janiw thayampi tʼaqheskänti. Jupax jupa pachpaw sarnaqäna ukat kisunakap uñacht"ayarakïna.
  Ukatxa, chivompi jawqʼjataw phichhantat uñjasïna. Imill wawax arnaqasïna ukat lakap ch"akhutayna...
  Juparojj mä qhawqha kutimpiw chʼamampi jawqʼjapjjäna. Lara kullakajj janiw kayunakapat saytʼasiñ puedkänti, ukat munañapampiw mä jachʼa jachʼa tukuñ jarkʼäna.
  Uka qala chuyman tawaqurux mä especial ch"usawjaruw apapxäna, ukanx t"aqhisiyañatak aparatonakaw utjäna.
  Ukatwa estante patjjar jaqontapjjäna ukat juntʼu hierrompiw talonanakap phichhantañ qalltapjjäna...
  Ukat pä verdugonakaw Lara kullakarojj jawqʼjapjjäna. Qalltanx imill wawax mä jach"a ch"amanchawimpiw arnaqasiñap jark"aqäna, ukampis kunapachatix jach"a hierro tiras, junt"u pachat wila, wawar q"ala kayunakapar uchatäna ukhax arnaqasïna ukat janiw kuns amuyasxänti. Jupax amuyt"asiwayxänwa...
  Axtaña...
  Gerda kullakax sartawayiwa... Maldición, ukham samkañawa, kunawsatix atipt"añ urunx tankinakapax Casa Blanca ukar ninamp phichhantapxi.
  Ukat ukat ukham jan walinakax lurasi...
  Gerdax SuperPersching ukarux utat mistuñkamax pallapallampiw ch"axwantäna, ukat chiqak ch"ankhampiw ch"ankhachatayna ukat cooed:
  - ¡Sumankaña, irnaqawi, munasiña!
  Ukatxa lakap uñacht"ayäna.
  Charlotte kullakajj uñisiriparuw kayump taktʼarakïna, qʼala kayunakap apnaqasa ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Nayax mä super clase imill wawatwa!
  Christinax ch"allt"asirakïnwa, mä katarir uñtataw chhuxriñchjasïna ukat escarlata chuchup joystick botón ukar ch"allt"äna, uñisiriruw ch"ankhampiw ch"ankhacharakïna:
  - ¡Jiwasax supermenes ukhamätanwa!
  Ukat Magdax uñisiriruw ch"allt"ani, tank t"unjani, kit de combate ukar phallañapatak wayt"ani, ukat:
  - ¡Aeróbatica ukxa churapxita!
  Ukatxa masinakaparux nayranakap ch"irmthapi. Aka imill wawax jach"a clasenkir artillero ukhamawa.
  Ch"axwirinakax Yankees ukar t"unjapxi ukat puntuacionanaka jikxatapxi... Albina ukat Alvina jupanakax sapa mayniw pä waranqa jaquntat autonak apthapipxi. Ukatakix mä machaq premio katuqapxäna: Diamante Estrella de la Cruz del Caballero de la Cruz de Hierro ukax qullqit lurat roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi.
  Ukhamaw imill wawanakax as super clase ukar tukusax yaqhachasipxatayna. Ukat janiw khitis jarkʼkaspänti ni atipjkaspänti.
  Anastasia Vedmakova ukat Akulina Sokolovskaya ukat Orlova jupanakax sapa mayniw machaq premio katuqapxäna: Orden de Gloria de mayor grado diamantenakampi, ukat jupanakax wali kusisitaw jikxatasipxäna. Akax ukham thaya imillanakawa.
  Ukat ch"axwäwix niyaw tukusxi... Estadounidenses ukanakax 20 uru achuqa phaxsit 1948 maranw capitulapxäna. Ukat Payïr Jachʼa Chʼaxwäwit yaqha sarnaqäwix mayjtʼawayxänwa.
  Jichha kutix mä pachas jaya pacha suman jakasiñax utjkaspa ukhamawa. URSS markax Alaska markaruw kutt"ayawayi ukatx taqiniw kusisipxäna. Ukat continente americano uksankir markanakax Japón ukat Tercer Reich ukanakamp jaljatawa. Ukhamatwa mä jukʼa tiempotak akapachan wasitat jaljatapajj tukusjjäna.
  Alemananakax ch"axwäwit qarjataw jikxatasipxi.
  Hitler jupax kimsïr Reich uksanx poligamia ukx jaytawayi - sapa maynix pusi warminakkama, ukatx jan wawanïpki jan ukax kimsat juk"amp jan wawanïpki ukanakarux impuesto draconiano ukanakaw uñstayatayna. Ukax política poblacional ukar ch"amanchañatakix mä ch"aman amtawiwa.
  Ukatjja, Hitler pachpaw walja wawanakar inseminación artificial toqe apsupjjäna. Ukat jupanak taypinsti trono katuqirir ajlliñaw wakisïna.
  Janiw kuna llakisiñas utjkänti, Tercer Reich ukax Japón markamp chikaw kuntix atipt"awaykana ukx digerirïna.
  Ukampis 1953 maran marzo phajjsit 5 urunak saraqatarojja, Stalin chachajj jiwjjänwa. Ukat Beria markax apnaqañ qalltäna. ¿Kunatsa Beria markanxa? Chiqpach sarnaqäwinx trono ukar mantañatakix wali ch"amanïtaynawa, ukampis mä accidente ukaw jark"äna: RDA uksanx mä ch"axwäwiw utjawayi, uka ch"axwäw chhaqtayañ pachanx Beria ukar contraconspiración ukaw jilxattawayi. Ukat akanx chiqans janiw RDA ukax utjkiti.
  Ukatjja, Hitler chachajja, aleman jaqenakan wali uñtʼat ukat wali uñtʼat Beria sat jaqeruw Stalin chachat qhepat apnaqañ munäna, jupajj germófilo satänwa. Ukat Stalin chachajj kʼumaräjjäna ukhajja, Beria kullakaruw mä testamento luräna.
  Ukhamajj taqe kunas jamasat pʼeqtʼirin askipatakiw amtasïna, janiw jamasat policianakan askipatak amtaskänti.
  Suma, Beriax Hitler jupax Japón markamp janïr armas nucleares ukanakar katuqkasax apasiñapatakiw amuyt"ayäna.
  Janipuniw kuntï mä samurai jaqix amuyki uk yatktati.
  Beria ukat Hitler jupanakax Japón markamp mayacht"asis ch"axwañ amtapxäna ukat uraqip jaljañ amtapxäna.
  1954 maran abril phajjsit 20 urunak saraqatarojja, samurai sat jachʼa imperio colonial sat marka contraw mayachtʼat chʼajjwañ qalltäna.
  Suma, mä machaq pankaw historianx turkakiptaski. Soviético soldadonakax Japón markaruw nayrar sartasipki.
  Ukat alemanes ukanakax ukhamarakiw... Akax wasitat Gerda ukat Charlotte jupanakax mä tank piramidal ukan ch"axwapxi. Jupanakan autopax pä qunuñaniwa, phisqa tunk tonelada pesa ukat mä motor compacto turbina de gas 2.500 caballos de fuerza ukaniwa. Alemania markankir mä autojj kunjamsa jankʼak saraspa uk amuytʼasma. Ukat armadurax wali sumawa, plástico ukamp ch"allt"ata. Ukat wali ch"amaniwa, taqi tuqit jan mantañjamawa. Pistolax mä jisk"a calibre 75 mm ukhawa, ukampis mä jach"a velocidad qalltawimpiw proyectiles ukanakax mä arma de alta presión ukanx utji. Ukax armadura ukar juk"amp mantañapatakiw yanapt"i. Ukat conchas ukanakan stock ukat tasa de fuego ukanakax wali jach"awa. Conductividad ukax wali jach"awa.
  Tanque pachpax mä super... Ukhamat Gerdax kunamp nuwasiñ yati.
  Soviético autonakajj jukʼamp jan chʼamanïpjjewa. Jilïr tank ukax wali T-54 ukawa, mä suma auto, mä juk"a jila chanini, ukampis alemán autot sipanx taqi kunanx juk"amp jisk"akiwa. IS-7 ukax janipuniw wali ch"amanchatäkänti. Ukax IS-10 ukan uñjasiwayi, ukax 122 mm cañón katuqawayi, ukampis juk"amp jach"a barril ukat suma armadura de frente, juk"amp jan ch"aman ladonakani. Ukampis taqi ukanakax phisqa tunk kimsan tonelada pesajeruw mantaspa, ukax janiw jan walïkiti.
  Gerdax Pantera-6 tankipatw japonés ukarux ch"axwayi, q"ala kayunakap apnaqasa ukat joystick ukan botonanakap ch"allt"asa, ukat arnaqasisa:
  - ¡Ari jila kullakanakan amuyunakaparux jach"añchapxam!
  Charlotte kullakax joystick botones, chuchu escarlata, paqallq ametralladoranakat línea ukanak ch"allt"i, ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Jiwasan kusisiñasaxa comunismo samkan ariano ukankiwa!
  Ukat imill wawax wasitat larusi...
  Christina ukat Magda jupanakax yaqha piramidal Pantera-6 ukan ch"axwapxi.
  Christinax q"ala kayunakapamp joystick ukan botonanakap ch"allt"i, Japón markat uñisiriruw ch"allt"i ukat arnaqasi:
  - ¡Glorioso noviojataki!
  Magda kullakax nina nakhantayaraki, ukat ist"añjam larusisaw siwa, rubí chuchup joystick botón ukar ch"allt"asa:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana waynanakasa!
  Ukat kunjamsa pulmonanak patat larusipjjani. Uñt"añäni, aka imillanakax ch"axwañ kusisiñanx wali muspharkañawa.
  Jïsa, Japón markatakix t"unjäwi urux purinxkaspas ukhamaw amuyasi. Ukampis jichhakamax taqi kunas amtaparjamaw sarantaski.
  Elizaveta ukat tripulacionapax mä juk"a modernizado T-54 tank ukanw nuwasipxi. Ukampis uka mayjtʼäwix mä jiskʼakiwa. Pistolan nina naktäwipax mä jukʼa jukʼampiruw tukuwayxi, ukat proyectil ukax armaduraruw jukʼamp chʼallxtayi. Ukaw mayj mayjaxa.
  Ukat motorax pachpa motor diésel ukawa 520 caballos de fuerza... Japoneses jupanakax tanques jupanakan diseñop apnaqapxi ukat alemán licenciani ukanaka. Ukat autonakax jila partex wali sumarakiwa. Yämas Hirohito-3 uka autox phisqa tunk llatunkan tonelada pesa, 105 mm arma ukampiw barril largo 70 EL, armamento T-54 ukat sipanx juk"amp askiwa, ukatx janiw armadura ukat conducción rendimiento ukax juk"amp jisk"akiti, jan ukasti reserva de potencia ukampikiwa .
  Aka tank japonés ukax URSS ukatakix mä jan walt"awiwa. Ukampis Inti jalsunkir Uraqit jukʼamp kʼachat kʼachat autonakas utjarakiwa.
  Jupanakamp atipjayasiñajj jukʼamp facilakiwa.
  Elizabeth kullakajj qʼala kayunakap apnaqasaw chʼajjwayi ukat samurai sat tankinakaruw chʼalljjtayi. Jupax wali yatiñampiw uk luraraki ukat akham sasaw chhuxriñchjaraki:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana qhispiyata Awki Markasa!
  Catalinax wasitatw ninamp phichhantawayi, escarlata chuchu apnaqasa, ukat japonés autop t"unjasa, chhuxriñchjasiwayi:
  - ¡Diosan churatawa Rus'!
  Elenax uñisiriruw t"unjaraki, uñisirinakan mä tank t"unjaraki, q"ala talonap apnaqasa ukat arnaqasi:
  - ¡Comunismo amuyunaka jach"a kankañapataki!
  Efrasia kullakax ch"iyar jaquntarakiwa ukat elástico pechopan fresa chuchupan yanapt"apampiw luraraki, ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Jach"a comunismo ukan atipt"awinakaparux jach"añchañapawa!
  Ukhamatwa tankip wali yatiñampi sarnaqapxi ukat jan atiptʼañatakis chʼamachasipxi. Hirohito-3 tanque ukax jach"a ukham uñt"ayasispawa, ukampis wali jach"awa. Ukham maquinar pʼakjañajj wali chʼamawa.
  Ukat ukhamatwa imill wawanakar arknaqir saraski. Pistolax calibre ukanx juk"amp jach"awa ukatx juk"amp jach"a velocidad inicial de proyectil ukaniwa. Japón markan torretapan nayraqatapan armadurapax soviético 240 mm ukjat sipanx juk"amp thithitawa, ukatx casco ukan nayraqatapax juk"amp thithitarakiwa - 150 mm patat ukhamarak 120 mm aynacharu. Ukat japonés jaqinakan jank"akïtapax juk"amp jach"awa, turbina de gas motorax 1500 caballos de fuerza ukaw apsu. Jisa, aka tankix Japón markanx wali askiwa. Jupampejj janiw sawkasiñ puedkasmati.
  Ukampis Elizavetax escarlata chuchupampiw conchax chiqak tukuyat tukuyar khithatayna, ukatx tanque japonés ukax phallawayxiwa, janiw soviético autopar ch"allt"añjamäkänti.
  Catalinax chillqt"asisaw amigopan q"ala talonap jamp"att"äna:
  - ¡Jumax wali yatiñaniwa Lisa!
  Elizabeth kullakajj janiw iyaw siskänti:
  - ¡Nayaxa mä genio ukhamawa!
  Ukat kunjamsa pulmonanakapan patat larusini. Aka tawaquxa.
  Ukat wal wararipxi... Ekaterina, sañäni, kunjams uka pachax pusi tunk mayan marax jaltxatayna uk amtasi. Mä qhawqha urunak qhepatjja, zapatonakajj chʼiyjatäjjänwa, ukat qʼala kayukiw taktʼasiñajäna. Ukat mä marka imill wawatakix jan yatintat jaqitakix usuchjasi, sapa t"unjawi, sapa rama, sapa t"unax jikxatasi. Ukat kayunakapax wilax mistuñkamaw jaquntatäna, ukat sapa kayupax wali llakitaw phallawayxäna.
  Uka tawaqux janipuniw qʼala kayuni sarnaqañax ukham llakisiñatakïkaspas ukham amuykänti. Hugo chachajj Closet sat qʼala kayuni tawaqot sinttʼasitapajj janiw inamayakïkänti. Juyphi pachanx ukham imill kayunakax ukhamächi ukhaxa, ¿juyphi pachanx kamachasmasa?
  Ukampis Ekaterinax jank"akiw ukar yatintasïna, wayn cuerpopax jank"akiw yatintasïna, usuchjat suelapax callos ukanakamp phuqhantatänwa ukat qhururuw tukuwayxi. Ukat qʼala kayuni sarnaqañajj wali kusiskañänwa. Catalinax janiw zapatonakapas uchaskänti, janïr thayax purintäna ukhakama. Ukampirus, ukatx pusiniw utt"asipxäna ukatx Eufrasinyax layqanak lurañ yatichäna. Ukat layqanakax qʼala kayukiw qʼañunak taypin tʼijtxapxi, ukhamat wayn tawaqut jayarstʼañapataki. Ukat mä juk"a arumpixa, imill wawanakax jamasat yatiñanak sum yatxatapxäna, ukat niya pä tunk maraniw uñnaqapxäna, ukat q"ala kayuni ukat bikini ukan jan thaya pachanx congelatäpkänti. Ukanakax suma uñnaqt"aninakawa. Ukat janiw jupanakat sipan juk"amp thayax utjkiti, jan ukasti, chiqans Alenka. Jupax IS-10 ukanw ch"axwäna, ukax mä jach"a barril ukamp mayjt"ayatawa. Uka tanquex uka serienx jichhakiw uñstawayi. Ukat wali juk"akiw utji. IS-7 ukax janipuniw jach"a lurawinak mantawaykiti. Amuyataxa kunatix jach"a qullqi ukat jan walt"awinak lurañanx utji.
  Ukhamat Alenka markan tripulacionapax uka japonés arunak t"unjapxi ukat jupa pachpaw q"uchunak chhuxriñchjapxi.
  Ch"uxña arumanakax ninamp ch"allt"atawa, .
  Jiwasax precursoranaka, irnaqirinakan wawanakapätanwa...
  Qhana maranakan pachapax jak"achasinxiwa,
  ¡Precursoranakan arnaqatapajj wakichtʼatäpuniwa!
  Kunawsatix imill wawanakax negocios ukar puripki ukhax janiw jupanakarux saykatañjamäkiti. Chiqansa, ukax guerran jan pantjasir luratapaw sañjamawa.
  Ch"axwawix sarantaskakiwa ukatx Japón markax atipt"awayiwa.
  Soviético soldadonakax mayo phaxsinx Sakhalin uksan sur uksaruw katuntapxatayna. Ukat wali amuyumpiw kuns lurapxäna.
  Ukampis soviético imill wawanakan batallonanakapax mä muspharkañ clase de nuwasiñ uñacht"ayapxi.
  Chiqansa, kuna kasta armanakapatjja, AK sat armanakaw apnaqañ qalltäna. Alemán alemán markat sipansa jukʼamp jan waliwa, ukampis jan chʼamäki ukat atiniskañawa. Ukat uñisirinakaruw ch"allt"i, jaya chiqan uñch"ukiñax alemán carabina de asalto ukar sipanx juk"amp jisk"akiwa.
  Soviético imillanakax japonés katuntat jaqinakarux q"ala, laq"ampi phuqhantat kayunakap jamp"att"apxañapatakiw wayt"apxi ukat q"ala talonanakap llamkt"apxañapatakiw wayt"apxi. Akax jupanakan tácticapawa.
  Jach"a clasenkir nuwasirinakampi nuwasiña.
  '54 maran verano phaxsinx alemanonakax chiqpachanx América uksanx japonés soldadonakat q'umachapxäna.
  Margaret kullakajj pʼeqtʼkäna uka qʼala kayuni imill wawanakan batallónapajj jukʼamp sumaw nuwasïna. Imill wawax samurai ukanakaruw ch"iqiyatayna, ukat katuntat waynanakarux talonanakap jamp"att"asisaw Venus ukan pechop liq"iñatak wayt"atapxäna.
  Gerda ukat "Panthers" 6 ukankir equipopax mä suma irnaqäw lurapxäna, ukat walja japoneses ukanakaruw infierno ukar khitapxäna, ukat yaqhipanakax alaxpachar khitapxäna.
  Pusi ninja imillanakax Manchuria markar nayrar sartapkäna ukhax soviético soldadonakampiw nuwasipxäna.
  Mä ninja tawaqux ch"uxña ñik"utaniwa, espadanakampiw khuchhuqatayna ukat molinoruw t"ijtäna, soviético pallapallanakaruw khuchhuqatayna. Ukat kayunakapampix mä guisante explosivonakamp jaquntäna, T-54 soviético tank ukar muytasinxa:
  - ¡Juk"amp thaya markax Japón markawa!
  Mä ninja imillax q"illu ñik"utaniw uñisiriparux cuchillas ukanakamp jawq"jani ukat q"ala talonampi mä boomerang churarakini, arnaqasisa:
  - ¡Jiwasan samurai atipt"awinakasataki!
  Mä ninja imill wawax wila ñik"utanx mä agresivu espadanak muyuntañapatakiw jan kuna jan walt"äwimp phuqhani, soviético pallapallanakaruw khuchhuqani. Ukat qʼala kayunakapajj mä bombampiw jawqʼjani. URSS tank ukax ch"iyjataw uñjasi ukat nuwasir jaqix chhuxriñchjasiniwa:
  - ¡Comunismo amuyunakapan sutiparu!
  Mä ninja tawaqux janq"u ñik"utan uñisirinakaparux apxarutayna ukat ch"iyjatayna, mä ventilador ukar pampar ch"allt"kaspas ukhama, wasitat mä rusa pallapallaruw khuchhuqatayna, ukat q"ala amparanakapampix mä jiwayir armampiw jaquntatayna, ukax pä tanques soviéticos ukanakaruw ch"iyjatayna .
  Ukat ukax akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Markan jach"a kankañapataki!
  Imill wawanakax jiwayañ wal munapxi, ukat katuntat jaqinakar violañ jukʼamp munapxi. Ukhamajj chachanakajj sinti chʼamachasisajj janiw kuns amuyapjjañapäkänti. Ukat ukhamaw ninja imillanakax munapxi. Watatäpki uka chachanakar kayuk saraña ukat pachpa tiempon jawqʼjaña.
  Ukampis, japoneses ukanakan heroísmo ukhamäkchisa, jupanakax juk"amp suma ukat juk"amp nayrar sartat tecnología ukar chhaqhayasipki.
  Ukhamarus alaxpachanx as super-clase Anastasia Vedmakova ukat Akulina Sokolovskaya ukanakaw utji, jupanakax japoneses ukanakaruw thaya molinonakjam t"unjapxi.
  Anastasiax q"ala kayunakap apnaqasa, suxta japonés avionanakaruw mä kutikiw mä phallawimp khuchhuqatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Rus markan comunismo amuyunakaparux jach"añchapxam"!
  Akulina, escarlata chuchupampiw mä botón ch"allt"asi, paqallq japonés avionanak mä kutikiw khuchhuqatayna ukat arnaqasïna:
  - ¡Rusia markan Heroes ukanakatakix jach"añchatäñapawa!
  Ch"axwirinakax Japón markaruw nayrir jan walt"awinakapat vengasipxi. Ukat jukʼampisa Nicolás II zar chachan tiempopan guerran atipjatapata. Janiwa, akax janipuniw armatäkaniti, ukat generacionanakax janiw pampachapkaniti.
  Anastasia kullakajj rubí chuchup chʼalljjtayasïna ukat yaqha phallawimpiw jaquqanïna, japonés avionanakaruw jaquqanïna ukat arnaqasïna:
  - ¡Glorioso ukax comunismo pacharuw Beria!
  Akulinax q"ala kayunakap ch"allxtayäna, samurai avionanakaruw ch"allt"äna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Jach"a atipt"awinakataki!
  Ukat Albina ukat Alvina jupanakax récord ukham jikxatasipki. Kimsa waranqa avionanakax jaquqaniwayi, jupanakarux uka orden churapxäna: Diamante Estrella de la Cruz del Caballero de la Cruz de Hierro ukat quri roble laphinaka, espadanaka ukat diamantenaka.
  Albinax escarlata chuchup apnaqasaw mä turno churäna. Jupax tunka payan japonés avionanakaruw mä kutikiw khuchhuqatayna ukat akham sasaw cooed:
  - ¡Nayan pechojataki!
  Ukat mä chʼiyar jañchin nuwasir jaqin amparapankkaspas ukhamaw amuyasïna.
  Alvinax q"ala kayunakapamp ch"allt"asisaw tunka payan japonés avionanakar t"unjatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Jach"a atipt"awinakataki!
  Alemania imillanakax wali ch"axwapxi ukat suma uñnaqt"anipxiwa. Jupanakax ch"iyar ñik"utan waynanakarux wal munapxi, ukat lakanakapax chachanakan ébano perfección ukar puliñatakix wakicht"atawa.
  Albinax q"ala kayunakapampix wasitat samurainakaruw ch"allt"äna ukat avionanakaparuw jaquqanïna.
  Ukat jupax akham sasaw arsüna:
  - ¡Nayax Superman ukhamätwa!
  Alvinax fresa chuchup ch"allxtayäna, mä masa japonés avionanakaruw khuchhuqäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayaxa mä zorro espacial ukhamawa!
  Imill wawax wali ch"axwiri ukat hipersexualidad ukanx activo ukhamawa.
  Chiqpach arianonakax mäkiw super! Ukat jila partejja, ¡wali jachʼa clasenkir ukham suma uñnaqtʼanïñanakaw utji!
  Alemania ukat soviético soldadonakax uñisirinakar atipt"asax China markpachanw nayrar sartasipki.
  Singapur markar jan walt"ayaskäna ukhax división aérea ukat Barracuda q"ala kayuni imill wawanakan ch"axwirinakax yaqhachasipxänwa. Imill wawanakax q"ala talonanakap tropical jallu purintat charcos ukan ch"allt"asisaw japoneses ukan ch"amanchata chiqanakapar jaltxapxäna ukat bayonetas ukamp jawq"japxäna.
  Ukanakax ch"axwañ suma uñnaqt"aninakawa.
  Japón markax ukham agresivu equipon jan walt"ayatapatw khathatisïna.
  1954 maran jallu qallta phaxsinx China markanx jilpachanix Eje ukan ch"amanchataw uñjasiwayi. Ukat Inti jalsu Uraqitakix uka jan walt"awix juk"amp ch"amäxiwa.
  Hitler chachajj akham sänwa:
  - ¡Pä jamach"ixa janiwa mä maya ch"uqi taypina suma sarnaqapkaspati!
  Ukat Albina ukat Alvina sat nuwasir jaqinakax pusi waranqa avionanakaruw jaquqanipxäna. Japón markax jan qullqini ukampis jisk"a qullqit lurat avionanakax wali jach"apuniw lurasïna, ukhamax factura apthapiñax wali askiwa.
  Albinax q"ala kayunakapampix yaqha samurairuw khuchhuqatayna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akaxa jiwasana muspharkaña pachasawa!
  Alvinax mä escarlata chuchupan yanapt"apampiw mä tunka payan japonés autonak t"unjatayna ukat chillqt"asitayna:
  - ¡Uraqpachanxa comunismo pacharuxa jach"añchañawa!
  Albina, ukhamarakiw fresa chuchu apnaqasa ukat samurai ukar t"unjasa, musphataw jikxatasïna ukat akham sasaw arsüna:
  -¿Comunismo tuqit parltati?
  Alvina kullakajj qʼala kayunakap apnaqasa ukat tunka payan japonés avionanakaruw khuchhuqasajj akham säna:
  - ¡Machaq orden ariano ukax comunismo satawa!
  Imill wawanakax larusisaw phallapxäna... Pusïr waranqa avionanakatakix Diamante Estrella de la Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukamp uñt"atawa, platino roble laphinakan espadanakapampi ukat diamantenakampi. Ukax mä jach"a premio ukhamarakiw mä récord ukhamawa suma uñnaqt"aninakataki.
  Aka imill wawanakax jumanakax jach"ar aptapxañamawa...
  Ukampirus Anastasia Vedmakova ukat Akulina Sokolovskaya jupanakax janiw jisk"achapkiti ukat phisqa patak avionanakax jaquqanipxatapat sipans juk"ampiw jilxattawayi.
  Ukat jupanakax machaq, wali jach"a premios ukanakaw katuqapxäna, ukat jupanakpachatakix mä taqpach warawaranak apthapipxäna.
  Anastasiax q"ala kayumpiw armap uñch"ukiski ukat uñisiriruw t"unjatayna, uñisiriruw khuchhuqatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Taqi planetan comunismo ukataki!
  Akulina, escarlata chuchu ch"allt"asaw uñisirir khuchhuqasa, agresivamente chhuxriñchjasi:
  - ¡Wawanakasa uñt"apxistuwa!
  Juyphi pachanx Japón markax niya taqpach colonianakap chhaqhayatayna, ukat ch"axwawix pachpa tayka markaruw sarxatayna.
  1955 maraw purinxäna, uka marax ch"axwäwinakax wali ch"amawa ukatx janiw tukusiñas ni mä chiqas uñjasiskiti.
  Japón markax jaytawayi, juk"at juk"at ukampis chiqpachapuni. Ukat jukʼat jukʼatwa chʼaxwäwin atipjaski.
  Ukampis samurai sat jaqinakax jan chʼamanïsa ukat qhuru chuymampiw nuwasipxi.
  Alenka ukat jupan irnaqirinakapax tanque experimental IS-11 ukaruw mantapxäna. Aka k"añaskuxa 130 mm pistola ukampiwa uchataraki ukatxa manqhanxa ch"ullqi pistas ukaniwa.
  Alenkax q"ala kayunakapamp ch"axwanti, uñisirinakaruw p"akjasi, ukat arnaqasi:
  - ¡Comunismo ukarux imill wawanakan q"ala talonanakapamp jach"añchañapawa!
  Anyutax escarlata chuchupan yanapt"apampiw pallapallarakïna, llätunk ametralladoranakan gatillonakap ch"allt"asa ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Jiwasa imillanakaxa wali thayawa!
  Allax q"ala kayunakap apnaqasaw jawq"jarakïna, uñisirinakaruw t"unjäna ukat arnaqasïna:
  - ¡Jutapxam, tornillot jayarst"apxam!
  Mariax q"ala talonap apnaqasa, chhuxriñchjasïna. Uñisirinakaruw chʼuqtʼäna ukat kisunakapsa qʼal aptʼasisaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Machaq lurawinakataki!
  Marusyax mä chuchu de fresa ukan yanapt"apampiw t"unjatäna, uñisirinakaparux jiwayir katxaruñampiw ch"allt"asïna ukat chirpäna:
  - ¡Comunismo jach"a jaqinakataki!
  Alenkax wasitatw pallapallanak arsüna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Ukhamat yapuchiri colectivo p"iqinchir ukhamarak dictador gitano Sashka jiwañapataki!
  Ukat q'ala kayupampiw armadurarux ch'allt'ani.
  Ukhamaw imill wawanakax sum apasipxatayna, ukax wali jach"awa. Jupanakax jilapartx muspharkañ clase ch"axwirinakapxiwa.
  Akax jupanakax coro ukan q'uchupxi:
  Janiwa, amuytʼasir jaqejj janiw chhaqkaniti, .
  Mä falcón, mä águila ukham uñnaqapa...
  Jaqinakan arupax qhanawa - .
  ¡Uka jiskht"awixa katarimpiw ch"allt"asini!
  
  Stalin jupax chuymajan jakasi
  Ukhamat llakisiñ jan yatiñasataki...
  Uka punkux espacio ukar jist"aratawa - .
  ¡Warawaranakax jiwasanak patxaruw lliphipipxäna!
  
  Nayax iyawstwa taqpach akapachan sartasipxani,
  Fascismo ukax tukusxaniwa...
  Ukat Intix qhant'ani - .
  ¡Comunismo ukar qhant"ayir thakhi!
  Elizabeth kullakax T-54 tank ukampiw ch"axwaski, ukham nuwasir layqa tawaqu.
  Ukat japonés suma autonakax q"ala kayunakapamp t"unjatawa.
  Elizabeth kullakajj escarlata chuchupampiw joystick sat boton chʼalljjtäna ukat chillqtʼasïnwa:
  - ¡Comunismo soviético ukan amuyunakaparux jach"añchapxam!
  ¡Ukat ¡kunjamsa aka suma uñnaqtʼanïñax larusirakini! Ukat perla kisunakampiw lliphipini.
  Ekaterinax uka apt"asisaw q"ala kayunakapamp uñacht"ayarakïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Comunismo ukan jan jiwir amuyunakapan atipt"asiwipanxa,
  Jiwasax markasan jutïr pachap uñjtanwa...
  Elena kullakajj rubí chuchupampiw uñisiriparux jawqʼjäna ukat kisunakapsa qʼal chʼallxtayäna, akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Ukat jiwasan Awki Markasan wila banderapar, .
  !
  Efrasia kullakajj qʼala talonap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Hail Fatherland, jiwasana qhispiyata,
  ¡Markanakan amistadpa, wiñayatak yanapt"aña!
  Ukat taqpach imill wawanakax q"ala kayunakap apnaqasa, coro ukan q"uchupxäna:
  - Poder legítimo, jaqina munañapa, .
  ¡Chiqpachansa, ¡mä jan chʼamäki uka jaqix mayachtʼatäñatakiw saytʼi!
  Warmi ch"axwirinakax, sañasawa, jan iyawsañjam nuwasiñ agresión ukamp yaqhachatawa.
  Ukat akanx Gerdax ch"axwaski...
  Jupan "Pantera"-6 ukax mä super tanque ukhamawa, samurai ukan posición ukanakap ch"iyjaski.
  Gerdax escarlata chuchupampiw ch"axwani, joystick botón uk ch"allt"asa ukat arnaqasi:
  - ¡Ariya pachataki!
  Charlotte kullakax ch"allt"asirakispawa, q"ala kayunakap apnaqasa, mä masa japonés ch"iyjaña ukat blather:
  - ¡Jach"a fronteranakataki!
  Christinampi Magdampix nuwasipxarakiwa. Imill wawanakax wali ch"axwapxi, ukat wali suma uñnaqt"anipxiwa, niya q"ala jan isin bikini ukankapxiwa.
  Christinax rubí chuchupampiw pallapalla, Hirohito-4 japonés tank t"unjasa ukat cooed:
  - ¡Qhanañchäwi markajataki!
  Magda kullakax q"ala kayunakapamp ch"allt"asirakïnwa, bus samurai ukx t"unjäna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Jach"a lurawinakaru jach"añchaña!
  ¡Aka imillanakax jilïr clasenkirinakawa!
  Tokio markax marzo phaxsit tukuyaruw jaquqaniwayi. Ukat 1955 maran abril phajjsit 20 urunak saraqatarojja, Japón markajj katuyasjjänwa, ukhamatwa uka jachʼa guerrajj tukjäna.
  Albina ukat Alvina imill wawax phisqa waranqa avionanakat jilaw jaquqaniwayi. Ukat ukatakix mä jach"a premio katuqapxäna: Jach"a Diamante Warawara de la Cruz del Caballero de la Cruz de Hierro qullqi encina laphinakampi diamante espadanakampi.
  Chʼaxwäwix janiw jichhakamax tukuskiti. Jupajj mä jukʼa tiempokiw imantasïna. Ukampis Hitler chachajj niya taqe oraqeruw atipjäna.
  Beria markax Sakhalin uksanx sur uksanx kutt"ayawayiwa, Kuril uksanx Manchuria uksanx Puerto Arturo uksanx kutt"ayawayiwa.
  URSS markax mä ch"aman markaruw tuküna, uka markax usuchjatanakap laq"unt"askäna. Mä qhawqha tiempojja, Alemania nazi markajj yaqha markanakaruw katuntäna, ukhamatwa jiskʼa saytʼasipjjäna.
  Uka guerrajj tʼunjañataki ukat oraqpachar apnaqañkamaw utjäna. Ukampis oraqpachan yaqha chʼaxwäwiw utjäna.
  Ukañkamasti, qinayanakaw URSS sat cheqan tantachasipjjäna. Ukat 1959 maranjja, Adolf Hitler chachajj paqallq tunka mara phoqaskäna ukhaw Rusia Soviética markar nuwantañ amtäna, ukanwa Beria markajj apnaqäna. Fuhrer chachajj niya taqe uraqpachaw jupan jakʼapankäna.
  Ukampis URSS markax mä ch"aman, industrial ch"amaruw tukuwayi. Ukatwa mä qala patjjar mä jawqʼa jikjjatta.
  Panpacha markanakax armas nucleares ukanipxataynawa, ukampis Gerda ukat Albina jupanakax mä generador lurañ atipxatayna, uka generador ukanx radiación ukaw taqpach aka Uraqir ch"amakt"ayatayna, ukat uka kasta t"unjäwinak apnaqañax janiw ch"amäkänti.
  Ukat Hitler chachajja, akapachan qhep qhepa apnaqir chʼamap katuntañwa amtäna. Inti jalant tuqinkir fronterax Dnieper jawir thiyaruw saräna, ukatx Bielorrusia ukat estados bálticos ukanakax alemanes ukan apnaqatäna. Nazis ukanakax Crimea markarux jan chhaqhañapatakiw ch"amachasipxäna. Janitï URSS markax Sebastopol markan Flota del Mar Negro ukan mä base alquilatäkchi ukhaxa.
  Ukhamarus, Rusia markax China - Manchuria uksan mä chiqawj uñt"ayawayi. Ukhamat URSS markan jaqinakax, kawkhantix mä política wali activa ukax tasa de nacimiento ukar ch"amanchañatak arktasiwayi ukatx poligamia ukax legalizatawa régimen comunista, ateo ukampi, ukax nayratpachx 1941 maran janïr ch"axwäw utjkän ukat sipans juk"ampiw jilxattawayi, territorial uksa chhaqhayawaykchisa, ukatx kimsa ukharuw jilxattawayi sapa patakatxa sapa marawa.
  Beria kullakajj aborto lurañasa ukat anticonceptivos ukanakas jarkʼänwa. Ukat pusi wawat jukʼamp jiskʼa familianakar impuesto sallqa impuestonak churañwa uttʼayäna.
  Amtaparjama ukat thujrunak apnaqasa, URSS markax jankʼakiw nayrar sartawayi, ukat pallapallanakan chʼamapax jukʼampiw jilxattawayi.
  Hitler, mä jan walt"äwjam amuyasisa, uraqpachar mä sapa Tercer Reich ukar tantacht"añ tukuyasax, aka planetan qhipa ch"axwäwip qalltañ amtäna.
  ¿Qhipa chʼaxwäwit kamsaraksnasa? Aka Uraqinxa janiwa kunasa atipjañatakixa utjxiti. Mä mara nayraw alemanonakax phaxsir t"ijtapxäna, ukatx espacio ukan jilxatañ pachax jist"arasiwayi. Ukampis ¿Hitler chachajj Guerra de las Galaxias ukan tiempopa ukat galaxianakar katuntatap uñjasajj jakaskaniti? K"umara jakawi, dieta vegetariana, ejercicio regular ukat actividad física dosis ukhamäkchisa, Fuhrer ukax chuymankipstatätapax qhanaw amuyasïna. Pʼeqeman calvo chʼakhanakapajj jukʼamp chʼamanïjjewa, ñikʼutamajj chʼiyar chʼiyar tukuwayjjewa ukat qarjataw uñnaqtʼasta. Fuhrer ukax kusisiñ yant"kchisa.
  Ukhamäkchisa, qhipa misión tukuyañamawa ukat URSS markar katuntañamawa. Ukat Fuhrer sat chachajj jiwjjchejja, niya waranq yoqall wawanakaw utjani, jupanakajj inseminación natural toqew jikjjatasini. Ukat jupanakat maynix wali suma, juk"amp ch"amanïkaspas ukhamaw uñt"ayasini ukat Uraqpachan sarnaqäwipanx jach"a dictadoran tronoparuw katuqani.
  Kunjamakitix qhiphart"añax wali ch"amawa, ukat armas nucleares ukanakax jan askïkchisa, Hitler jupax phisqa tunk millones jila pallapallanakaruw URSS uksar nayrïr escalón sapaki jaquntäna. Ukatxa, walja tankinaka, avionanaka ukat discotecas voladoras ukanakaw utjaraki. Ukat akax jach"a ch"amawa.
  URSS markax armanak jichha pachar tukuyaskakïna. T-64 tanquex uñstawayiwa, juk"amp llamp"u ukat 125 mm ch"aman armampi, pirámide ukham uñtat alemán autonakarux pluma conchas ukanakamp mantañ yati. Chiqansa, T-64 ukax jichhakiw lurañar mantañ qalltawayi. Jilïr tanquex wali T-54 ukawa, ukax janiw alemán modelos ukanakarux ch"amanïkänti. Ukhamarakiw mä razón kunatix Hitler jupax Rusia markar agresión ukamp jank"ak sarnaqäna.
  IS-11 ukax janiw katjkänti... IS-12 ukax mä maquina ukan luratawa, ukax 203 mm cañón ukaniwa, ukampis wali jila chanini, jach"a, ukat jach"a ukhamaw jikxatasïna. IS-15 ukax mä compromiso ukhamaw 152mm, jaya barril armampi. Aka autox mä jach"a T-64 ukar uñtasitaw ukat ukhamarakiw jichhak lurañ qalltawayi.
  Alemania markan jach'a tanque "Panther" 6 ukax piramidal ukham uñtatawa, ukatx mä juk'a modernizado ukhamaw "Panther" 7 ukar tukuyata, ukax calibre de la arma 88 mm ukjaruw jilxattawayi juk'amp t'unjäwinak lurañataki. Ukat motorax juk"amp ch"aman 3000 caballos de fuerza ukampiw uskt"ata, ukax jach"a velocidad ukat maniobrabilidad ukanak churaraki, ukampirus phisqa tunk tonelada peso ukax utjaskakiwa, ukat armadurax juk"amp sumaw uñjasi.
  Machaq T-64 soviético ukax alemán markat sipanx juk"amp jisk"akiwa, ukat ladonakapar ukat nayraqatar jark"aqañatakis ukhamaraki. Ukampis T-64 ukax mä alemán jaqiruw mantaspa, mä juk"a jayat mantaspa.
  Alaxpachanxa, alemananakax juk"amp ch"amanïpxarakïnwa, walja maquinanakan ukhamarak suma maquinanakapan. Ukampis URSS markax janipuniw disquetes ukanakap lurañ puedkänti. Ukat alemanes jupanakax rayos térmicos, láseres ukanakar uñtasita, Belonzi ukan disconakaparux uskt"apxäna, ukat juk"amp sumw ninamp phichhantapxaspäna.
  Ukat nazi sat jaqinakax discotecanakxa tunka sonido velocidadampiw tʼijtapxäna. Ukat chiqpachansa akax wali jachʼawa. Ukhamaw Tercer Reich ukan ejercitopax wali ch"amani.
  Ukat jupanakax uraqi manqhankir tankinakanïpxiwa. Ukat walja yaqha thaya yänaka. Mä juk"a arumpixa, Beria markax niyas janiw kuna ch"amanïkiti.
  Ukampis soviético soldadonakajj wali jachʼa chʼamanïpjjewa. Ukat uka invasión ukax mä ofensiva aérea ukamp qalltawayi. Ch"amanakax janiw kikpäkiti ukat alemanonakax soviético markanakaruw t"unjapxi. Tunka waranqa Rusia markan sarxapxi ukat Smolensk markaruw sarapxi.
   Natasha kullakajj mä amtaruw purïna:
  - ¡Hitler ukat pandillaparux URSS markat pallapallanak apsuñapatakiw wayt"añasa, ukat katuntat wawanakar antutañataki!
  Anatt"asir Zoyax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - Chiqpachansa jumaxa lurañamawa! ¡Ukat nayra achachilanakamar fascismo tuqit qhispiyapxam!
  Agustín chachajj qʼala kayunakap taktʼasajj akham sänwa:
  - ¡Ukham lurañäni, jan pächasisa!
  Svetlanax jank"akiw akham säna:
  - ¡Ukatakix taqi kunaw utjistu!
  Said, done, ukat pusi nuwasirinakax fascista hordanakaruw atacapxi.
  Diosan Rusia patak maranakan nuwasirinakasa ukat mutante layqanakas wasitatwa pä tunk maranakan nazis ukanakamp chʼaxwapxäna.
  Imperio marrón fascista ukax walja pallapallanakaniwa. Jan tukuskir jawirar uñtataw jallupxi.
  Chiqansa, uka pusi imill wawanakax Wehrmacht sat tankinakaru ukat avionanakaruw tʼunjañatakix wali chʼam tukupxäna. Qalltatpachaw amparanakapamp kayunakapamp t"unjapxäna, ch"amamp ch"allt"ata. Ukampinsa...
  Uraqit mistuñjamäkaspas ukhamaw Oleg Rybachenko ukat Natasha sullka phuchhapax Margarita Korshunova uñstawayi.
  Jupanakax lightsabres ukanakap apthapisinx nanobots ukanakamp cargapxäna. Uñisit fascistanakar t"unjañatakiw wakicht"asipxta. Ukhamaw pusinix suxta jaqir tukupxäna.
  Natasha Korshunova kullakajj qʼala, cincelat kayunakapan kayunakap chʼetjjtayasajj akham sänwa:
  - ¿Ukhamäpachati? ¡Walikiwa, ¡jiwasan destinosawa, janiw yaqha tuqit atipt"ksnati!
  Quri ñik"utan agresivu Zoya, alemanes ukanakar t"unjaskaki, logicamente akham sänwa:
  - ¡Jiwasax juk"amp jank"akiw lurañäni! ¡Juk"amp jank"aki, URSS markar qhispiyañäni!
  Mä q"ala kayuni waynax janiw tunka payan marat jilïrïkänti, jupax Oleg Rybachenko ukar uñtasitänwa, nazis ukanakarux espadanakampiw khuchhuqatayna, infantería ukat tanques ukanakampi, jupax arnaqasïna:
  - ¡Janipuniw jaytanukuñäniti!
  Ukat uka waynan q"ala kayupat mä ch"ullqhi discow t"ijtäna, ¡ukax kimsa fascista avionanakaruw mä kutikiw khuchhuqäna!
  Margarita Korshunova, q"ala talonanakapamp qhant"ata, uñisirinakapar t"unjasa, tanques ukat infantería ukanaka, kisunakap q"ala ch"allxtasa ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Akapachanxa mä chiqaw utji heroico lurawinakatakixa!
  Ukat uka tawaqun q"ala kayunakapat venenoni agujanakax ch"iqiyasïna, nazis ukat avionanakapar ukat tankinakaparus ch"allt"äna.
  Natasha Korshunova kullakax q"ala kayunakap jaquntarakitaynawa, jiwayañjama ukat jach"at arnaqasïna:
  - Janipuniw armasxañäniti, janirakiw pampachañäniti.
  Ukat qhana sablenakapax molinonkir fascistanak taypinwa sarapjjäna. Ukat uka blasteranakax tankinakaruw chʼiyjapxäna, ukhamatwa torrenak khuchhuqapxäna. Avionanakajj ukhamarakiw ukanak katoqapjjäna.
  Wila ñik"utan Agustín, uñisirinakar khuchhuqasa, jach"at arsüna:
  - ¡Machaq kamachitaki!
  Ukat qʼala kayunakapat jukʼamp agujanakaw chʼiyjasïna. Ukat nazi soldadonakan ukat avionanakan nayranakapansa ukat kunkapansa.
  Jïsa, nuwasirinakajj kusisita ukat qhoru jaqëpjjänwa, ukajj qhanaw amuyasïna.
  Cool Zoya, janq"u ukat marrón pallapallanakaru ukat tankinakar avionanakamp khuchhuqasa, chhuxriñchjasïna:
  - Jiwasana hierrosaxa!
  Ukat qʼala kayunakapatjja, mä machaq jiwayir regalojj tʼijtʼiwa. Ukat tankinakas janq"u ch"axwirinakas liwxatapxi, ukat avionanakan chuymanakapax phichhantapxi.
  Svetlana Blanca Nieves ukax molino ukarux ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntaski, espadanakapax llijullijunakjamawa.
  Nazi sat jaqinakax khuchhurat gavillanakjamaw jaquntasipki.
  Imill wawax q"ala kayumpiw agujanak jaquntäna, uñisirinakan avionanakaparuw jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jaqinakan imperio espacial ukax Rusia mamatakiw atipt"ani!
  Oleg Rybachenko jupax nazis ukanakarux nayrar sartawayi. Terminator waynax marrón tropanakaruw ch"uqi ch"uqi.
  Ukat uka pachparakiw waynan q"ala kayunakapan kayunakapax venenompi agujanak jaquntapxi, tronconak ch"iyjapxi ukat avionanakaruw jaquntapxi.
  Uka waynax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jutïr Rus' ukar jach'añchaña!
  Ukat sarnaqkasax taqinin p"iqipsa, muxsa ch"akhanakapsa khuchhuqaraki, uka pachparakiw torretas de tanques ukanakas khuchhuqaraki.
  Margarita terminadora imillax uñisirinakaruw t"unjaraki, avión ukat tanques ukanaka.
  Qʼala kayunakapajj mäkiw qhantʼi. Nazis ukanakax waljaniw jiwapxi. Ch"axwirix akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Machaq fronteranakaru!
  Ukat ukat imill wawax apt"asisinx ch"iyjasi...
  Mä masa fascista pallapallanakan jiwat cuerponakapa.
  Ukampis Natasha Korshunovax ofensiva ukan jikxatasi. Jupax nazis ukanakarux tanques ukat avionanakamp chikaw ch"iyjasi ukat q"ucht"araki:
  - Rus' jach'a ukat k'ajkir, .
  ¡Nayax wali muspharkañ imill wawatwa!
  Ukat qʼala kayunakapatwa discos tʼijtjjaraki. Khitinakatix fascistanakan kunkanakap khuchhuqapxi. Jisa, akax mä imill wawawa, jupax tankinak t"unji.
  Zoya Angelskaya jupax ofensiva ukan jikxatasi. Jupax pä amparapampiw marrón pallapallanakarux ch"iyjatayna. Mä tubo ukan thuqhuña. Ukat q"ala kayunakapamp jiwayir agujanak jaquntawayi - tanques ukat avionanakaruw jaquntawayi.
  Ukat uka pachparakiw jupa pachpa qʼochüna:
  - ¡Eh, jisk"a club, ¡sarxañäni!
  Eh, nayan munat masijax luraniwa!
  Agustín, nazis ukanakar láser espadanakampi khuchhuqasa ukat marrón pallapallanakar tukjasa, tankinakamp chika, akham sasaw arnaqasïna:
  - Taqi ch"uqi ch"uqi ukhamaraki uywa ñik"uta, .
  ¡Jupax policia de disturbios ukarux mä club ukamp atacatayna!
  Ukat qʼala kayunakapampiw uñisiriparux kuns jawqʼjani, ukax mä elefanteruw jiwayani, ukat jukʼampiw mä tank jiwayani.
  Ukat ukatsti jupax chhuxriñchjasi:
  - ¡Lobos ukanaka! ¡Pä tunk payan patak maranakanwa!
  Svetlana Blanca Nieve ukax ofensiva ukan irnaqäna. Jupax ch"uqi ch"uqi, ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi. Qʼala kayumpiw jupanakarux jiwañ regalonak jaquntäna.
  Jupax espadanakampiw molino t"ijti.
  Walja pallapallanakaruw t"unjawayxi, tanques ukat avionanakamp chika, ukat arnaqasipxäna:
  - ¡Mä jach"a atipt"äwiw jutaski!
  Ukat mayamp imill wawax sallqa movimienton jikxatasi.
  Ukat qʼala kayunakapajj jiwayir agujanak jaqontasaw tankinakaru ukat avionanakarus tʼunjäna.
  Oleg Rybachenko jupax salt"asiwayiwa. Uka waynax mä salto luratayna. Jupax mä salto ukanx walja nazis ukanakaruw khuchhuqatayna.
  Qʼala kayunakapampiw agujanak jaquntäna, tankinakaru ukat avionanakaruw jaquntäna, ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Suma ch"amajax jach"añchatäpan!
  Ukat mayampiw waynax nuwasiñan jikxatasi.
  Margarita Korshunova kullakax wali sumaw ofensiva ukar saraski. Taqi uñisirinakaruw mä filaruw t"unji. Espadanakapajj molinon cuchillonakapat sipansa jukʼamp thayawa. Ukat q"ala kayunakax jiwañan regalonak jaquntapxi, tanques ukat avionanakax ninamp nakhantatawa.
  Mä imill wawax mä sallqa ataque ukan jikxatasïna. Jan ceremonia ukampix marrón nuwasirinakaruw chhaqtayi.
  ¡Ukat sapa kutiw saltʼasi ukat tʼijtjjaraki!
  Ukat tʼunjañ churäwinakaw jupat tʼijtjjaraki.
  Ukat nazis ukanakax jiwataw jaquntatäpxi. Ukat taqpach montículos de cuerpos ukanakaw tantachtʼasipxi.
  Margaritax wali ch"amampiw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayaxa mä americano vaquero ukhamawa!
  Ukat wasitatwa uka agujajj qʼala kayunakapar jaqontäna.
  Ukat ukat yaqha tunka agujanakampi!
  Natashka Korshunova jupax ataque ukanx wali thayarakiwa.
  Ukat qʼala kayumpiw jaquntäna, ukat mä tubot thuqtʼasi, tankinakaru ukat avionanakaruw tʼunjäna.
  Ukat pulmones patat arnaqasi:
  - ¡Nayaxa chispi jiwaña! ¡Jumajj jiwañakiw wakisi!
  Ukat mayamp suma uñnaqt"anïñax sarnaqaski.
  Zoya Angelskayax mä bloqueo de cuerpos nazis ukarux ch"axwawayiwa. Ukat qʼala kayunakapatjja, tʼunjañ boomerangs ukanakaw mistuni.
  Ukat marrón nuwasirinakax liwxatasipkakiwa ukat liwxatasipkaki, tankinaka ukat avionanakamp chika.
  Zoya imillax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Q"ala kayuni imilla, ¡jupax atipt"ätamwa!
  Ukat tunka payan agujanakaw imill wawan q"ala talonat t"ijtäna. Ukanakax nazis ukanakan kunkapar chiqak mantapxi.
  Ukatxa jiwataw liwxatasipxi.
  Jan ukax juk"ampirus, q"al jiwata, tankinaka ukat avionanaka utjki uka chiqan.
  Agustín ukax ofensiva ukan irnaqäna. Marrón soldadonakar t"unjaña. Espadanakapax pä amparampiw apt"ata. Ukat jupax ukham muspharkañ nuwasir jaqiwa.
  Mä tornado ukaw fascista soldadonakarux ch"allxtayi - avionanakas tanques ukanakas jaquntatawa.
  Mä imill wawax wila ñik"utaniwa:
  - ¡Jutïr pachax imantatawa! ¡Ukampis atipjaniwa!
  Ukat ataque ukanx mä suma uñnaqt"an nina ñik"utani.
  Agustín, samkanakan sallqa éxtasis ukanx mä pulsar q"ala talonampi khithatayna ukat arnaqasi:
  - ¡Ch"axwañ diosanakax taqi kuns ch"iyjapxani!
  Ukat nuwasir jaqix ofensiva ukankarakiwa.
  Ukat qʼala kayunakapax walja chʼullqhi, venenoni agujanak jaquntäna, uka agujanakax avionanakaruw jaquntäna ukat tankinakan armadurapsa chʼalltʼaraki.
  Svetlana Blanca Nieve ukax ch"axwañanwa. Ukat ukhama chispi ukat nuwasir. Qʼala kayunakapajj walja jiwayir yänak jaqontäna. Janiw jaqikiti, jan ukasti q"illu ñik"utampiw jiwaña.
  Ukampis t"unjasispa ukhaxa, janiw jark"añjamäkaniti.
  Svetlana Snow White ukax akham q"ucht"iwa:
  - Jakawixa janiwa miel ukhamäkaniti, .
  Ukhamajj ¡mä muyu thuqtʼäwin saltʼam!
  Samkamax phuqhasiñapataki - .
  ¡Suma uñnaqt"anïñax jaqirux mä esclavoruw tukuyi!
  Ukat qʼala kayuni tawaqun sarnaqatapax jukʼampiw colerasi. Ukat jukʼamp jukʼampiw tankinaka ukat avionanakas tʼunjatäna.
  Oleg Rybachenko jupan ofensivapax jank"akiw jilxattaski. Uka waynax nazis ukanakarux nuwayiwa.
  Q"ala kayunakapax wali ch"ullqhi agujanak jaquntapxi - tanques ukat aviones ukanakar ch"iyjasa.
  Uka wayna nuwasir jaqix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Loco imperiox taqiniruw t"unjani!
  Ukat mayampiw waynax sarnaqaski.
  Margaritax mä sallqa yatiqañ utankir tawaquwa ukat mä total terminador ukhamaw lurawipanxa. Ukat uñisirinakarus t"ijt"ayaraki.
  Ukatwa qʼala kayupampejj explosivonakampi mä guisante jaqontäna. Ukax phallani ukat jank"akiw patak nazis ukat tunka tanques ukanakamp jaquntatäni.
  Imill wawaxa akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Atipjawixa wali jutaniwa jiwasaru!
  Ukat jupax espadanakampiw molino t"ijtani - tank barrilanakax kunayman tuqinakaruw t"ijtapxi.
  Natasha Korshunova kullakajj jankʼakiw sarnaqäna. Imill wawaxa ch"iyara ch"axwirinakaruxa khuchhuqaraki. Ukat uka pachparakiw akham sasaw arnaqasïna:
  - Atipjäwix Imperio Ruso ukaruw suyt"aski.
  Ukat nazis ukanakarux jank"akiw tukjañäni, tanques ukat avionanakamp chika.
  Natasha Korshunova jupax Terminator chiwchiwa.
  Jupax janiw sayt"añ amtkiti ukat juk"amp juk"ampiruw puri, ukat tanques ukat avionanakax ch"axwapxi.
  Zoya Angelskaya jupax ofensiva ukan jikxatasi. Espadanakapajj aychampi metalat lurat ensaladampi khuchhurañjamäkaspas ukhamawa. Imill wawax pulmonar patat arnaqasi:
  - ¡Qhispiyasiñasaxa ch"amampiwa!
  Ukat qʼala kayunakajj ukham agujanak jaqontapjjaraki.
  Ukat walja jaqinakaw kunkapax ch"uqt"ata, montículos de cuerpos, ukhamarak p"akjata tanques ukat jaquqanir avionanakax muyuntat ikipxi.
  Agustín sat waynax mä loco tawaquwa. Ukat hiperplasma ukamp lurat robotjamas taqiniruw t"unjaraki.
  Nayratpachaw patak patak nazis ukanakar t"unjawayi ukat walja tanques ukat aviones ukanakaruw t"unjawayi. Ukampis taqi kunas jukʼampiw jilxattaski. Ukat nuwasir jaqix wararirakiwa.
  - ¡Nayaxa wali jani atipjkayätwa! ¡Akapachankir jukʼamp thaya yänaka!
  Ukat mayamp suma uñnaqt"anïñax ataque ukankiwa.
  Ukat qʼala kayunakapatjja, mä guisantew tʼijtjjäna. Ukat kimsa patak nazis ukat tunka payan tanques ukanakax mä jachʼa phallawimpiw tʼunjatäpxäna.
  Agustín chachajja, purakapan musculonakapampi anatasa ukat escarlata chuchumpi chuchup chʼalljjtayasajj akham sasaw qʼochüna:
  -¡Janiw uraqinakas katuntañ atinaktati!
  Svetlana Blanca Nieves ukax ofensiva ukankarakiwa. Ukat janiw mä onza samarañ churktamti. Sallqa terminador imill wawa.
  Ukat uñisirinakaparux khuchhuqaraki ukat nazis ukanakar tukjaraki. Ukat walja marrón chʼaxwirinakax nayratpach zanjaru ukat thakhinak thiyaruw jaquntatäpxäna, pʼakjata tankinakampi avionanakamp chika.
  Suxta jaqinakax sallqaruw sarapxäna. Ukajj mä sallqa nuwasïwipunïnwa.
  Karate wayna Oleg Rybachenko jupax wasitatw acción ukar puri. Ukat panpacha espadanakap luqxatasaw nayrar sartaski. Ukat terminador waynax molino apnaqi. Jiwayata nazis ukanakax jaquntatawa.
  Masa de cuerpos ukanakaw utji. Wila janchinak taqpach qullunaka, mä qutu t"unjata autonaka ukat avionanaka.
  Inventor waynax mä sallqa estrategia amtasi. Kawkhantix caballonakas jaqinakas mayacht"asipxarakïnwa.
  Wawa jiwayir Oleg Rybachenko jupax akham sasaw chhuxriñchjasi:
  - ¡Ay, ¡amuyunakatxa!
  ¡Ukat walja tonelada qollqew utjani!
  Ukat Terminator Boy ukax machaq movimiento ukankiwa. Ukat qʼala kayunakapajj kuns aptʼasisaw jaqontani.
  Uka wayna geniox akham sasaw arsüna:
  - ¡Maestría ukat Adidas!
  Chiqpachansa mä suma uñacht"äwiw tukuwayi. Ukat ¿qhawqha nazis ukanakas jiwarayatäpjjäna? Ukat jupanakax juk"amp jach"a marrón ch"axwirinakaruw jiwayapxäna, tanques ukat avionanakamp chika.
  Margarita q"ala kayuni tawaqux nuwasïwinkarakiwa. Canela ukat acero ejercitonak t"unji ukat arnaqasi:
  - ¡Jach"a ch"axwaña regimiento! ¡Taqiniruw ataúd ukar irpapxta!
  Ukat espadanakapax nazis ukanakaruw chʼiyjäna. Marrón ch"axwirinakan masapax niyaw t"unjatäxi. Ukat jupanakamp chikaw tanques ukat avionanaka.
  Imill wawaxa akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Nayaxa mä panterat sipansa juk"ampi thayatwa! ¡Jumajj wali suma jaqëtamwa uñachtʼayasma!
  Ukat mä ch"aman phallañ guisantex imill wawan q"ala talonat jaltxani.
  Ukat uñisiriruw nuwjani.
  Ukat yaqhip uñisirinakaru, tankinakaru, avionanakarus katuntasin tʼunjani.
  Ukat Natasha Korshunova kullakax autoridadankiwa. Ukat jupax uñisirinakaparux ch"allt"iwa, ukat janiw khitirus aynacht"aykaniti.
  Qhawqha nazis ukanakas nayratpach jiwayat uñjasipxi tanques ukat avionanakamp chika.
  Ukat kisunakapax wali chʼullqhiwa. Ukat nayranakapaxa ukhama zafiro ukhamawa. Aka tawaqux nayrïr verdugowa. ¡Taqi masinakapax verdugonakäpkchisa!
  Natasha Korshunova kullakax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa loco! ¡Jumatakix multa ukaw utjani! ¡Janiw mä rublorus aptʼkätati!
  Ukat mayamp imill wawax walja nazis ukanakaruw espadanakampi jiwayani.
  Zoya Angelskaya jupax sarnaqaskiwa ukatx walja marrón ch"axwirinakaruw khuchhuqawayi.
  Ukat q"ala kayunakax agujanak jaquntapxi. Sapa agujax walja nazis ukanakaruw jiwayi jan ukax mä avión ukarux tanquempiw jaquqani. Chiqpachansa uka imillanakaxa wali suma uñnaqt"anipxiwa.
  Agustín chachajj nayrar sartasaw uñisirinakapar tʼunjäna. Ukat uka pachparakiw arnaqasiñ jan armaskiti:
  - ¡Janiwa ataúd ukata qhispiñjamäkiti!
  ¡Ukat imill wawax kisunakap aptasin q"ala ch"iyjani!
  Ukat ukham wila p"iqini... Chuymapax thayampiw mä bandera proletaria ukham liwxatasi.
  Ukat taqi kunas chiqpachapuniw colerasiñat mistu.
  Svetlana Blanca Nieve ukax sarnaqaski. Aka chiqanx walja p"iqi ch"akhanaka ukat tanque torretas ukanakaw khuchhuqawayta. Mä nuwasiri khititix kisunakap q"ala ch"uqt"ki.
  Laka uñacht"ayi. Ukat ukat mä tubo ukan thuqt"asi - avionanakaruw jaquntawayi. Ukatxa akham sasaw jachäna:
  - ¡Jumanakax jiwatäpxätawa!
  Ukat mayampiw qʼala kayunakapat jiwayir agujanakajj tʼijtʼi, infantería ukat avionanakaruw chʼalltʼasi.
  Oleg Rybachenko jupax salta ukat salta.
  Mä q"ala kayuni waynax mä qutu agujanak apsu, tankinak t"unjasa ukat q"ucht"i:
  - ¡Mä senderismo ukar sarañäni, mä jach"a cuenta jist"arañani!
  Uka nuwasir waynax wali sumaw jikxatasi.
  Jupax niyaw mä qawqha maranïxi, taqiniw Natasha ukat compañía ukanakamp aventuranakan sarnaqapxi, ukampis wawar uñtasitawa. Wali ch"amani ukat musculoso ukhamakiw.
  Oleg Rybachenko jupax akham q"ucht"awayi:
  - ¡Anatañax janis kamachirjam sarnaqkchixa, ¡fraternidad uksa p"akintañäni!
  Ukat mayampiw qʼala kayunakapat jiwayir ukat chʼalljjtayir agujanakajj tʼijtjjäna. Avionanakatakis tankinakatakis ukhamarakiwa.
  Qʼala, muruqʼu talonanakapan qhantʼasajja, Margarita Korshunova kullakajj wali kusisitaw qʼochüna:
  - ¡Janiw kunas jan lurañjamäkiti! ¡Libertad ukan alwax utjani sasaw iyawstxa!
  Uka tawaqux wasitatwa nazis ukanakaru ukat tankinakaparu ukat avionanakaparux jiwayir cascada de agujas ukamp jaquntäna, ukat saskakiwa:
  - ¡Ch"amakaxa sarawayxaniwa! ¡Mayo phaxsin rosas ukanakax panqaraniwa!
  Ukat uka nuwasirijj qʼala kayunakapamp mä guisante jaqontäna ukhajja, waranq nazi jaqenakaw jankʼak thayar tʼijtjjapjjäna. Jïsa, marrón, infierno imperionkir ejercitojj nayranakas nayraqatanwa chʼamaktʼaski.
  Natasha Korshunova kullakax ch"axwäwinwa. Mä cobra ukham saltañataki. Uñisirinakaruw phust"i. Ukat walja nazis ukanakaw jiwapxi ukat avionanakax tʼunjatarakiwa.
  Imill wawaxa espadanakampi, ch"uqi granonakampi, lanzanakampi apnaqatayna. Ukat agujanaka.
  Uka pachparakiw akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Atipjañax jutaniwa sasaw iyawstxa!
  ¡Ukat rusanakax jach"añchäwip jikxatapxani!
  Q"ala kayunakax machaq agujanak jaquntapxi, uñisirinakaruw ch"allt"apxi.
  Zoya Angelskaya ukax sallqa sarnaqawiwa. Nazis sat jaqenakar nayrar sartaña. Jisk"a jisk"a t"ant"anaka ch"uqimpi ch"uñuyaña.
  Chʼaxwirix qʼala amparapampiw agujanak jaquntäna. Ukax uñisirinakaruw p"akinti, tanques ukat avionanakamp chika, kunjamatix arnaqaski ukhama:
  - ¡Jiwasan taqpach atipt"asiwisax jak"ankxiwa!
  Ukat jupax mä sallqa molino espadanakampiw t"ijti, tankinak q"umachasa. ¡Chiqpachansa akax mä imill wawar uñtasitawa!
  Ukampis Agustín chachan cobrapax jan waliruw sarawayxäna. Aka warmixa taqinitakixa mä samkakiwa.
  Ukat qhantʼani ukhajja, qhantʼayasiña sañ muni.
  Uka qhipatxa wila p"iqin jaqix uka apt"asisaw q"ucht"ani:
  - ¡Taqi p"iqi ch"akhanaka jist"arañani! ¡Nayajj mä jachʼa samkatwa!
  Ukat jichhax espadanakapax acción ukankapxi ukat aycha ukat metal ukanakat duralumina de aviones ukamp khuchhurata.
  Svetlana Blanca Nieves ukax ofensiva ukarux sarawayaraki. Aka imill wawax janiw kuna jark"awinakas utjkiti. Ukat khuchhuratäxäna ukhaxa, walja jiwat jaqinakaw qʼañuchatäpxi, ukat avionanakas tankinakas muyuntapxi.
  Uka rubio terminador ukax akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Kunja sumasa! ¡Kunja sumas utjani - nayax yatxa!
  Ukat ukat mä jiwayir guisante jupat t"ijtäna.
  Oleg q"ala kayuni, suma uñnaqt"ani, musculoso waynax wasitatw patak patak nazis ukanakar meteoro ukham t"ijt"i ukat t"ijt"awayxi. Ukat jupax mä bomba aptasin jaquntañapawa.
  Ukax jisk"akiwa, ukampis jiwayañjamawa...
  Kunjamsa alaxpachankir mä masa avionanakax jiskʼa tʼaqanakaruw chʼiyjatäni.
  Terminator waynax akham sasaw jachäna:
  - ¡Ajjsarkañ maquinanakan thaya wayna!
  Margarita q"ala kayuni tawaqux wasitatw nuwasïwinx ukham lurani.
  Ukat walja marrón ch"axwirinakaruw khuchhuqani. Ukat tankinaka ukat avionanaka taypin jachʼa chʼusa cheqanak khuchhuqaraki.
  Imill wawax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  -!
  Ukat machaq ch"amampiw ch"allt"ani.
  Natasha Korshunovax juk"ampiw ofensiva ukanx colerasi. Ukhamatwa nazis ukanakar jawqʼjäna. Jupanakatakix janiw sinti jasakïkiti ukham imill wawanakar saykatañaxa.
  Natasha Korshunova jupax uka apt"asisaw q"ucht"awayi:
  - ¡Q"ala kayuni ch"akhaxa juykhuptayiriwa!
  ¡Uka chiqan tʼijtʼañax jila partex sumankthapiñawa!
  Ukat uka nuwasirix ukham cascada de golpes ukanakaw uñisirinakaparux jaquqanïna.
  Ukat qʼala kayunakapampi discos jaquntaraki.
  Aka chiqanx nayax molino t"ijt"ayätwa. Marrón ejercito p"iqinchirinakax waljaw liwxatapxäna, ukat tankinakax phichhantatäpxänwa, avionanakax phichhantatänwa.
  Jupax nuwasir suma uñnaqt"aniwa. Ukham marrón armada ukamp jawq"jasisa.
  Zoya Angelskayax sarnaqaskiwa, taqiniruw ch"allxtayi. Ukat espadanakapasti jiwañ tijerar uñtatawa.
  Imill wawaxa wali munasiñawa. Ukat qʼala kayunakapajj wali veneno agujanak jaqontäna.
  Uñisirinakaru ch"allt"aña. Kunkanakap ch"uqt"apxi ukat ataúdes lurapxi, tanques ukat aviones ukanakar phallapxi.
  Zoya Angelskaya ukax apthapisinx phuqt"at chuchupan escarlata chuchunakap ch"allxtayäna, ukat chhuxriñchjasïna:
  - Uka grifo ukanxa janiwa umaxa utjkiti...
  Natasha Korshunova kullakajj wali kusisitaw arnaqasïna:
  - ¡Ukhamaxa jumana juchamawa!
  Ukat qʼala kayunakapampix kuntï sum jiwayki uk jaquntaraki. Akax chiqpachansa imill wawanakan imill wawapawa.
  Ukat qʼala kayunakapatjja mä cuchillaw tʼijtjjaspäna. Ukat walja ch"axwirinakaruw ch"allt"ani, torretanak tankinakat khuchhuqani.
  Q"ala kayukiw Agustín sat chachajj sarnaqäna. Jank"aki ukat suma uñnaqt"anïtapatxa mayj mayjawa.
  Kuna qhana ñik"utas jupax utji. Jupanakax mä bander proletario ukham liwxatapxi. Aka tawaqux chiqpach zorro satawa.
  Ukat jupax uñisirinakaparux khuchhuqaraki - amparapar espadanak apt"ata yurirjama.
  ¡Wila p"iqini, maldito animal! Nayax natural qhanampiw nayampix nuwasiñar sarawayta, jan pintañampi.
  Agustín sat chachajj uka aptʼasisaw akham säna:
  - ¡Ukax mä waka p"iqipäniwa - nuwasirinakax janiw amuyunakap apt"apkaniti!
  Ukat ukhamatwa wasitat walja chʼaxwirinakar tʼunjäna.
  Terminator wayna Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arsüna:
  - ¡Jichhax kuntix munkta! ¡Kunja imill wawasa!
  Margarita Korshunova, q"ala kayumpiw mä puñal jaquntäna, tanque torreta p"akjasa, chiqaw satayna:
  - ¡Jach"a ukat thaya imilla!
  Agustín chachajj jankʼakiw uka toqet iyaw säna:
  - ¡Nayaxa mä ch"axwiritwa khitirus ch"akhuñani jiwayañataki!
  Ukat mayampiw q"ala kayunakapampix mä jiwayir jaqir jaquntani, avionanakaruw t"unjani.
  Natasha Korshunovax janiw nuwasïwinx uñisirinakapat sipan jisk"achaskiti. Janiw imill wawakiti, jan ukasti nina nakhantat ukham layqampi tukuyañataki. Ukat nazis ukanakax jan walt"awinakan jikxatasipxi: avionanakas tanques ukanakas jaquqanipxiwa.
  Ukat chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Kunja ch"uxña alaxpachasa!
  Agustín chachajj qʼala kayumpiw cuchilla antutäna, tanquen torretap khuchhuqasajj akham sänwa:
  - ¡Janiwa lunthatasiñaru yanapkañäniti!
  Svetlana Blanca Nieves, uñisirinakar t"unjañataki ukat avionanakaruw jaquqaniwayi, jupax tuiteó:
  - Janiwa mä cuchillo munaskiti mä loqhe jaqiru jiwayañataki...
  Zoya Angelskayax chhuxriñchjasïna, q"ala kayunakapamp agujanak jaquntäna ukat tankinakaru ukat avionanakaruw bronceado kayunakapamp t"unjäna:
  - ¡Juparux loco ukham k"arisipxäta!
  Natasha Korshunova, nazis ukanakar ch"uqt"asax akham sasaw saraki:
  - ¡Ukat jupampi mä qullqimpi lurapxam!
  Ukat nuwasirinakax uka aptʼasisaw saltapxani. Jupanakax wali wila masinakaniwa ukat thayarakiwa. Jilapachax jupanakanx wali kusisiñaw utji.
  Mä niya q"ala jan isin, suma uñnaqt"an, musculoso waynax shorts ukampikiw isthapt"ata, Oleg Rybachenko, jupax nuwasïwinx wali estilo ukham uñt"atawa.
  Mä suma tawaqux Margarita satänwa, jupax q"ala kayunakapamp antimateria ukx jaquntäna ukat q"ucht"äna:
  - Ch"axwawixa ch"amaniwa, ukampisa waynaxa interesata...
  Uka genio waynax kayupampiw mä hélice helicóptero ukar uñtasit kuns jaquntäna. Nazis ukat tanques ukanakat mä pä patak p"iqinak khuchhuqawayta, ukat chhuxriñchjasta:
  - ¡Wali deportivo ukhamawa!
  Ukat panpachaniw - mä yuqall wawampi mä imill wawampi - taqpach jist"arat lurawinakan.
  Oleg terminador waynax, marrón pallapallanakar khuchhuqasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukat mä jach"a atipt"awiw jiwasatakix utjani!
  Margaritax akham sasaw jaysäna:
  - ¡Taqiniruw jiwayapxta - q"ala kayunakampi!
  Chiqpachansa imill wawax ukham activo terminador ukhamawa.
  Natasha Korshunovax uka ataque ukanx akham q"ucht"awayi:
  - ¡Qullan ch"axwäwinxa!
  Ukat uka nuwasirix mä disco boomerang sat wali chʼullqhiw jaquqanïna. Jupax mä arco ukanw t"ijtäna, walja nazis ukat torres de tanques ukanakaruw khuchhuqäna.
  Zoya Angelskaya jupax saskakiwa, chhaqtayañ sarantaskakiwa:
  - ¡Jiwasan atipjañasawa!
  Ukat qʼala kayunakapatjja machaq agujanakaw tʼijtjjäna. Ukat walja chʼaxwirinakaru ukat avionanakaruw chʼalltʼapxäna.
  Uka q"illu tawaqux akham sänwa:
  - ¡Uñisiriruxa chequemate lurañäni!
  Ukat jupax lakap uñacht"ayäna.
  Q"ala kayuni ukat nina nakhaskir Agustín chachax kayunakap ch"allxtasa ukat ch"ullqhi ñik"utan esvásticas ukanakamp jaquntasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Imperial bandera nayraqataru!
  Svetlana Blanca Nieves, q"ala talonampi hiperplasma bola jaquntata, jank"akiw chiqanchawayi:
  - ¡Jach"a kankañani jaqunukuta heroes ukanakaru!
  Ukat imill wawanakax mäkiw arnaqasipxäna, nazis ukanakarux t"unjapxäna:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti!
  Ukat jichhax discos ukanakax nuwasirinakan q"ala kayunakapatw t"ijtapxi. Aychax ch"iyjatawa, ukat tanque torretas ukat avionan chuymanakapax t"unjataw uñjasi.
  Ukat mayamp arnaqasiña:
  - ¡Janiw khitis atipt"kañäniti!
  Natasha Korshunova kullakajj thayaruw jalnaqäna. Jupajj uñisirinakaparusa, chʼiyar jamachʼinakarus chʼiyjäna, ukat akham sasaw apsusïna:
  - ¡Jiwasax warmi-lobonakawa, uñisirir asxataña!
  Ukat qʼala amparanakapatjja mä wali jiwayir discow tʼijtjjani.
  Uka tawaqux wali kusisitaw tʼijtʼasi.
  Ukat ukatsti akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Jiwasana talonakasa nina munapxi!
  Jisa, imillanakax chiqpachansa sexy ukhamawa.
  Oleg Rybachenko, mä suma uñnaqt"an, musculoso waynax shorts ukanïnwa, jupax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ay, wali alwawa, guardianakaxa wajjranakaru ch"allt"apxitu!
  Ukat nuwasir jaqinakarux nayranakap ch"irmthapïna. Ukham jaysañatakix larusipxiwa ukat kisunakapsa q"ala ch"uqt"asipxi.
  Natasha Korshunova kullakajj nazis ukanakaruw chʼiyjäna ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Jan ch"axwañampixa janiwa kuna kusisiñasa aka pachasaxa utjkiti!
  Wayna-terminador, q"ala, muyu, wawar uñtat talonampi, pulsar ukar katuyasa ukat fascistas ukanakar t"unjasa, janiw sasaw arsuwayi:
  - ¡Awisax nuwasiñas janiw kusiskañapakiti!
  Natasha Korshunova kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jani ch"amanïksta ukhaxa, jïsa...
  Ukampis ¡jiwasa nuwasirinakajj kʼumaräpjjtwa!
  Uka tawaqux qʼala kayunakapampiw uñisirinakarux agujanak jaquntäna, avionanakampiw walja tankinakar phallayäna ukat qʼuchtʼarakïna:
  - Pallapallaxa k"umarapuniwa, .
  ¡Ukat uka jachʼa lurañatak wakichtʼatäjjtawa!
  Uka qhipatxa Svetlana Blanca Nieves ukax wasitatw uñisirinakaparux ch"allxtayäna, tanques ukan torrenakapa ukat avionan chuymanakap t"unjasa.
  Zoya Angelskaya jupax wali jaya lunthatasiñawa. Jupajj nazis sat jaqenakaruw mä barril phoqantat jaqontäna. Ukat mä pä waranqa phallawimpiw ch"iyjawayxi.
  Ukatxa akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jan sayt"añati, jiwasana talonakasaxa ch"iyarawa!
  ¡Ukat imill wawax nuwasiñ yänakanïxiwa!
  Agustín chachajj janiw nuwasiñan jan chʼamanïkiti. Ukhamatwa nazis ukanakar jawqʼjäna. Mä gavillat cadenanakampi jaquqanipkaspa ukhama.
  Ukat uñisirinakapar chʼiyjasajj akham sasaw qʼochüna:
  - Amuyasipxañani, wali sumawa
  ¡Ukax mä pastel ukaw utjani!
  Wila ñik"utan saxrax chiqpachapuniw nuwasïwin yapuchaski, mä jack-in-the-box ukham. Ukat kunjamsa tankinakax phichhantaski ukat avionanakax nina nakhantapxi.
  Ukat akax kunjams q"ala kayuni tawaqux túnica ukan Margarita Korshunova ukan nuwasi. Ukat nazis ukanakax jupat katuqapxi.
  Ukat jupax chʼalltʼani ukhaxa, chʼalltʼasirakiwa.
  Wila ch"allt"awinakax ukat jaltxapxi.
  Natasha Korshunova kullakajj qʼala kayunakapat metalanak chʼalljjtayasaw tʼijtäna, ukat tanquenakan pʼeqenakapasa torretanakapas chʼamaktʼayäna ukhajja, wali qhuru arumpiw akham säna:
  - ¡Rusia markar jach"añchaña, wali jach"a jach"a tukuña!
  Tanques ukanakax nayrar sartasipki...
  Jaljawi wila kamisanakampi - .
  ¡Rusia markar aruntt'apxsma!
  Ukatwa imill wawanakax nazis ukanakamp nuwasipxäna. Ukhamatwa khuchhurata ukat ch"iyjata. Janiw nuwasirinakakiti, jan ukasti chiqpachansa panteranakaw cadenanakapat mistuwayxi.
  Oleg Rybachenko qhuru waynax nuwasïwinkiwa ukat nazis ukanakaruw atacawayi. Jan khuyaptʼayasisaw jupanakar jawqʼjäna, tankinak khuchhuqasajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jiwasaxa wakanakjamawa!
  Margarita Korshunova, marrón ejercito ukar ch"allt"asa, ukat tanques ukat avionanakan chuymanakap khuchhuqasa, akham apthapi:
  - ¡Jiwasaxa wakanakjamawa!
  Natasha Korshunova jupax uka apthapisinx arnaqasïna, marrón pallapallanakaruw tankinakamp chika khuchhuqäna:
  - ¡Janiw k"arisiñamäkiti!
  Zoya Angelskayax nazis ukanakaruw ch"iyjaskäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Janiwa, janiwa amparampixa!
  Ukat jupax q"ala kayumpiw warawararux apsuni ukat antutani ukat walja fascistanakaruw tukuyani.
  Natasha Korshunovax mä llijullijuw escarlata chuchut apsu, antutawayi ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jiwasana TVxa nina nakhantayatawa!
  Ukat qʼala kayupatjja, mä jiwayir agujanakaw tʼijtäna.
  Zoya Angelskaya, jupax nazis ukat tanques ukat avionanakapar t"unjirïnwa, jupax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jiwasana amiganakaxa monolítico ukhamawa!
  Ukat mayamp wali ch"amampiw jaquntatäna, ukat muyunakax taqi chiqaruw ch"amakt"ayapxäna. Aka imill wawax q"uma t"unjañawa uñisirinakaru.
  Imill wawax q"ala kayunakapampix kimsa boomerangs ukanakaw apsusini ukat lanzani. Ukat ukax jukʼamp jiwat jaqinakaruw puriyäna.
  Uka qhipatxa suma uñnaqt"anïñax akhamawa:
  - ¡Janiw uñisirirux khuyapt"ayasiñäniti! ¡Mä jiwat jaqiw utjani!
  Ukat mayampiw jiwayir yäx qʼala talonat tʼijtäna.
  Wila Agustín chachajj wali amuytʼasisaw akham sarakïna:
  - ¡Janiw mä jiwat jaqikikiti, jan ukasti walja!
  Uka qhepatjja, imill wawajj uka aptʼasisaw qʼala kayukiw wila chʼaphinak taypin sarnaqäna. Ukat walja nazinakaruw jiwayäna.
  Ukat kunjamsa warariski:
  - ¡Masa jiwayaña!
  Ukat ukatsti Hitler generalaparux p"iqipampiw jawq"jatayna. Jupaw p'iqip p'akjasini, ukatsti churarakiniwa:
  - ¡Banzai! ¡Alajjpacharuw sarjjäta!
  Svetlana Blanca Nieves jupax ofensiva ukanx wali coleratapuniwa, juk"ampirus tanques ukanakar t"unjasa, ukat avionanakas ukhamaraki, chhuxriñchjasi:
  - ¡Janiw jumatakix khuyapayasiñax utjkaniti!
  Ukat qʼala amparanakapatjja tunka payan agujanakaw tʼijtjjaraki. Taqiniruw chʼankhampi chʼalltʼaskäna ukhaxa, avionanakax tʼunjatäxänwa. Ukat chiqpachapuniw nuwasirix ch"iyjañ yant"i ukat jiwayañ yant"i.
  Mä musculoso, esculpido waynax shorts ukanïnwa, Oleg Rybachenko, silbatopampiw cuervos ukanakar jaquqani, chhuxriñchjasi:
  - ¡Suma martillo!
  Ukat waynax q"ala kayumpiw ukham thaya warawararux esvástica ukham jaquntaraki. Mä ch"amäki uka híbrido.
  Ukat nazis sat walja jaqenakajj tʼunjatäjjänwa.
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Banzai!
  Ukat waynax wasitat sallqa ataqueruw puri. ¡Janiwa, ¡chʼamajj juparuw tʼijtʼaski, ukat volcanes ukanakas chhullunkhayasirakiwa!
  Jach"a Margarita kullakax sarnaqaskiwa. Jupax taqinin purakap ch'iyjani.
  Imill wawaxa phisqa tunka agujanaka mä kutikiw kayupampi jaquntani. Ukat walja kunayman uñisirinakaw jiwarapxäna, tanques ukat avionanakax t"unjatäpxänwa.
  Margarita Korshunovax q"ala talonanakapamp chispisaw kusisiñ tuqit q"ucht"awayi:
  - ¡Maya, pä! ¡Llakiñajj janiw mä jan waltʼäwikiti!
  ¡Janipuniw aynachtʼañamäkiti!
  Nasa ukat chuyma jach"ar aptañamawa.
  ¡Chiqpach amigomax jumampïskapuniwa, uk yatiñamawa!
  Akax ukham agresivu empresawa. Imill wawax thuqt"asisaw arnaqasini:
  - ¡Dragon Jilïr Irpirix mä jiwat jaqiruw tukuni!
  Natasha Korshunova jupax mä kasta terminador ukhamawa ch"axwawinxa. Ukat jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Banzai! ¡Jank"akiw ukanak jikxatañama! ¡Ukat dictador ukax tukuyxiwa!
  Ukat qʼala kayupat mä granadaw tʼijtäna. Ukat nazis ukanakarux clavonakjamaw ch"allt"i. Ukat walja mastodonanaka ukat chʼiwini, infierno maquinanakaruw tʼunjarakini.
  ¡Uka nuwasiripuniwa! Taqi ch"axwirinakaru - nuwasirinakaru!
  Zoya Angelskaya jupax ofensiva ukankarakiwa. Ukham colerat perra.
  Ukat uka warmix aptʼasisaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Awkisaxa pachpa Janq"u Diosawa!
  ¡Ukat kimsa molinompiw nazis ukanakar jawqʼjani!
  Ukat wila p"iqini, q"ala talonanakapampi ukat Agustín chachan chuchupan rubí chuchupampi lliphipi, jaysañatakix arnaqasïna:
  - ¡Ukat Diosax ch"iyarawa!
  Chiqansa, wila ñikʼutax sallqjaña ukat jan wali lurañanakan chiqpach uñachtʼäwipawa. Uñisirinakatakixa, chiqpachansa. Ukat amigonakapatakejj wali munatänwa.
  Ukat kunjamsa aptasin qʼala kayunakapamp jaquntani. Ukat marrón imperionkir walja nuwasirinakaw utjäna, ukhamarak tankinakapasa avionanakapas utjarakïnwa.
  Wila p"iqinixa akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Rusia ukat ch"iyara Diosax qhipäxankiwa!
  Mä nuwasiri, wali jach"a ch"axwañ ch"amampi. Janiwa, ukanak taypin jan ch"axwañax juk"amp askiwa. Kunjamatix tankinakan torrenakapax ukhamarakiw fascista avionanakan ch"iwipax ch"iyjatäxi.
  Agustín chachajj uñisirinakapar tʼunjasajj akham sänwa:
  - ¡Taqi traidores ukanakaruxa polvoruwa muyuñäni!
  Ukat masinakaparux wink"i. Jïsa, aka nina nakhaskir tawaqux janiw chiqpachapuni sumankañ churañjamäkiti. ¡Jan ukasti jiwañan sumankañ utjañapataki!
  Svetlana Blanca Nieves, uñisirinakar t"unjir jaqix akham sasaw yatiyatayna:
  - ¡Mä filampiw jiwayapxäma!
  Wila Agustín chachajj akham sasaw qhanañchäna:
  - ¡Taqiniruw jiwayañäni!
  Ukat qʼala, cincelat kayunakapatjja, ¡taqpach chhaqtayañ regalojj wasitatwa tʼijtjje! Ukat walja tankinaka ukat avionanakax mä kutikiw jiskʼa virutanakar tukupxäna.
  Ukat ukat imill wawax mä escarla chuchut jutkaspas ukhamaw llijullijumpi ch"allt"asi.
  Jiwañ regalonak q"ala talonanakapamp apayanisaw Oleg Rybachenko jupax jaysañatak q"ucht"awayi:
  - ¡Ukax mä phuqhat banzai ukhamäniwa!
  Agustín chachajja, qʼala amparapampiw nazis ukanakar chʼiyjasa, espadanakampi chʼiyjasa ukat qʼala kayunakapamp agujanak jaqontasa, tankinakaru ukat avionanakaruw mä kuti tʼunjäna, ukat akham sänwa:
  - Mä juk"a arumpixa! Mä juk"a arumpixa!
  Natasha Korshunova, marrón ch"axwirinakar t"unjasa, tanques ukat aviones ukanakamp chika, chhuxriñchjasiwayi:
  - Mä juk"a arumpixa - banzai!
  Ukat sallqa qhuru chuymampiw uñisirinakamar ch"iyjañäni.
  Mä q"ala kayuni, suma uñnaqt"an waynax shorts ukanïnwa, Oleg Rybachenko, uñisirinakaparux t"aqanuqtasaw akham säna:
  - Aka gambit ukax janiw chino, .
  Ukat iyawsapxita, ¡debut ukax tailandés ukawa!
  Ukat wasitat mä ch"ullqhi, metal khuchhur disco waynan q"ala kayupat t"ijtäna. Jupax tankinakan torretanakapasa, avionanakan chuymanakapas panpachaniw khuchhuqäna.
  Margarita sat metal chʼalltʼir nuwasiri tawaqojja, marrón imperionkir nuwasirinakaru ukat tanquenakan armadurap chʼiyjasaw qʼochüna:
  - Ukat khitinakarus nuwasïwin jikxatañäni?
  Ukat khitinakarus nuwasïwin jikxatañäni...
  Jiwasax janiw ukampi sawkasiñäniti - .
  ¡Jichhax ch"iyjapxäma!
  ¡Jichhax ch"iyjapxäma!
  Jupanakax nazis ukanakamp chikaw uka pachanx wali sum irnaqapxäna...
  Ukatwa Hitler chachampi ukat jupan equipopampejj imill wawanakamp wawanakamp nayraqatan qonqortʼasipjjäna.
  Natasha Korshunovax nayraqatax nayrïr numeron nazi ukarux q"ala kayunakap jamp"att"añapatakiw wayt"äna.
  Ukat Hitler jilatampi ukat jakʼapankir taqe jaqenakas yaqha imill wawanakan qʼala kayunakaparu ukat talonanakaparuw jampʼattʼapjjäna. Ukat laxrapampiw talonanakap liq"ipxäna. Ukat mä wali suma uñnaqt"an q"illu yuqall wawa, Oleg Rybachenko, mä imill wawax q"ala kayunakapamp jamp"att"ata.
  Uka qhipatxa, chacha parásito ukanakan jisk"achatätapat wali kusisitaw Natashax akham kamachi:
  - Jichhaxa, janïra taqini jiwayapkasaxa, ¡Kimsïr Reich ukaxa Unión Soviética ukaru taqpacha ukhamaraki jan kun mayisaki katuyatäñapataki orden firmapxam!
  Taqi kunas walikïskiwa ukax suma tukuyatawa. Kimsïr Reich ukax capitulawayiwa ukat ch"aman Wehrmacht ukax desarmado ukhamaw uñjasiwayi. Hitler jilatampi ukat jupan equipopampejj Beria sat carcelaruw sarapjjäna.
  Uka taripäwejj jankʼakïnwa, ukampis cheqapänwa. ¡Junio 22, 1959 maranjja, Hitler jilatarojj Plaza Roja cheqanwa warkkatapjjäna!
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"