Аннотация: Цього разу легендарний мандрiвник Гулiвер опинився як юний раб, перетворившись на хлопчика, який тупає босими нiжками по гострому каменю. А потiм став юнгою на пiратському кораблi.
Гулiвер став хлопчиком-юнгою
АННОТАЦIЯ
Цього разу легендарний мандрiвник Гулiвер опинився як юний раб, перетворившись на хлопчика, який тупає босими нiжками по гострому каменю. А потiм став юнгою на пiратському кораблi.
. РОЗДIЛ Љ 1.
Перехiд був досить довгим. Дорога кам'яниста, та гаряче камiння тропiчного клiмату. I сонце тiльки-но стало схилятися до заходу сонця.
Хлопчик Гулiвер йшов разом iз дiвчинкою-панi. Вона шльопала босими нiжками куди впевненiше, нiж її став таким юним, на вигляд рокiв дванадцяти вiзавi.
Хлопчик Гулiвер пробурмотiв:
- Я втомився i хочу пити!
Дiвчинка зi смiшком вiдповiла:
- Ти крiпак! А рабам не можна щось просити у панiв!
Хлопчик зiтхнув. Ще недавно вiн був дорослим i капiтаном, а зараз виявився лише босоногим шкетом, якого понукають, як хочуть!
Але ось пiшов привал. Конвой вирiшив вiдпочити та перекусити. Полоненi хлопчаки ще кiлька годин тому дорослими зупинилися.
I їм дозволили трохи випити води та з'їсти по коржi з сиром та часником.
Мiсцева їжа здалася Гулiверовi смачною. Крiм того, вiн оцiнив, що тепер у нього юнi, здоровi, абсолютно цiлi зуби. Пiсля чого пiдбадьорився.
Тiльки босi пiдошви нiг, дуже вже були збитi та подряпанi об камiнцi.
Потiм вони знову вирушили в дорогу.
Тут днi були якiсь довгi, чи так здавалося?
Дiвчинка запитала у Гулiвера:
- Ось ти вiриш у свого Бога, але змiг би, наприклад, за вiру пiти на багаття!
Юний мандрiвник вiдповiв:
- Я противник крайнощiв та фанатизму!
Дiвчинка погодилася:
- Це правильно! Але ж серед вас були тi, хто йшов на смерть!
Гулiвер з усмiшкою вiдповiв:
- Рiзнi були! Хто йшов на болiсну смерть, а хто й зраджував! I не тiльки пiд дулом пiстолета, але заради користi!
Дiвчинка посмiхнулася. Її босi нiжки човгали по великому гравiю, i видно їй навiть подiбне подобалося.
Вона заспiвала:
Любов Христа прекрасна i чиста,
Вона суцiльна, яскрава краса.
При цьому багато у свiтi нашого зла,
Напевно все ж таки сильний Сатана!
Хлопчик Гулiвер здивувався:
- А звiдки цей псалом?
Дiвчинка з усмiшкою вiдповiла:
- Сама написала! А що непогано?
Гулiвер вiдповiв iз усмiшкою:
- Чесно кажучи, непогано! Але ти в Христа вiриш?
Юна вiконтеса логiчно помiтила:
- В якому сенсi?
Хлопчик-капiтан буркнув:
- Ну що вiн Бог!?
Дiвчинка знизала плечима i вiдповiла:
- Що вiн Всемогутнiй Бог i творець всесвiту немає. Але в те, що вiн, можливо, мав якiсь чарiвнi здiбностi - цiлком!
Гулiвер уточнив:
- А чому не вiриш у Його Божественну природу?
Дiвчинка впевнено вiдповiла:
- Тому, що погодься безглуздо Всемогутньому йти на хрест! Дуже навiть безглуздо, маючи силу не зумiти себе захистити!
Хлопчик-капiтан вiдповiв:
- Вiн це зробив, щоб узяти всi нашi грiхи на себе!
Юна вiконтеса хихикнула i вiдповiла:
- Не дуже вiриться, що у Всевишнього Бога не було iншого способу врятувати людство, нiж Самому йти на хрест. А як же нескiнченна мудрiсть творця?
Гулiвер знизав плечима i вiдповiв:
- Ну ... Є таємницi в якi i ангели хочуть проникнути! Та й взагалi може бути iнакше i не можна!
Дiвчинка кивнула:
- Ось я тобi накажу врiзати цiпками по босих п'ятах, i тодi стане можна!
Виникло тяжке мовчання. Гулiвер не знав, що додати. Насправдi теологи сперечаються вже багато столiть. I справдi парадокс: люди додавши собi черговий, дуже великий злочин отримали шанс на порятунок. Тут ще довго можна сперечатися. I про те чи не принiс Син своєю жертвою викуп. Тiльки кому? Батьковi це дивно, хiба Отець почав би брати такий викуп як смерть Сина. Але й Сатанi теж звучить блюзнiрством.
I так одержує погано i так погано.
Гулiвер зiтхнув:
Скiльки людей стiльки й думок,
Таємницю священних небес,
Хочеться всiм розгадати.
У пошуках iстини темрява вiдгалужень,
Буяє в сказi бiс,
Хоче план нав'язати,
Це мрiя отримати свiтло любовi поколiнь,
Тiльки Всевишнiй Господь, вiдповiдь може дати!
Юна вiконтеса кивнула:
- Ти добре бачу, спiваєш!
Гулiвер зазначив:
- Так, воно навiть i непогано крокувати напiвголим, пiд спекотним сонцем, з такою гарною дiвчинкою, як ви!
I знову хлопчик ойкнув, наступивши на гострий камiнчик. I його вигляд був незадоволений.
Вiконтеса помiтила:
- Звичайно, вiра повинна бути заснована на розумних доводах! Ось, наприклад, Iсус претендує на роль Всевишнього Бога. Однак вiн вчить: ударили тебе по правiй щоцi - пiдстав лiву! А у Старому Заповiтi, навпаки, дає накази винищувати i жiнок i дiтей, i навiть свiйських тварин!
Гулiвер вiдповiв:
- Ви, мабуть, добре знаєте Бiблiю!
Вiконтеса кивнула:
- Та я її читала. I там багато жорстокостей i безглуздостей! Типу наказу одружуватися з блудницями, або наказом вбивати невинних. А Єлисей нацькував ведмедиць на дiтей, якi лише подразнили його за плеш!
Хлопчик Гулiвер помiтив:
- I люди часом так роблять, творячи жорстокiсть!
Дiвчинка пiдтвердила:
- Та чинять! Але честi це їм не робить!
Хлопчик-капiтан зазначив:
- На превеликий жаль, буває часом, що доводиться застосувати жорстокiсть. Ну, якщо немає iншого способу виховання! Та й взагалi, що тебе бентежить?
Вiконтеса зазначила:
- З одного боку крайня жорстокiсть Старого Завiту, i водночас м'якiсть Iсуса Христа, який благав навiть розп'ятий, за своїх катiв!
Гулiвер розвiв руками i вiдповiв:
- Я не знаю! Поки що важко сказати, чому i що... Треба зiбратися з думками. Але втiм. Тут питання, а життя Землею не закiнчується. I може, вбивши дитину за допомогою ведмедицi Єлисей, її позбавив вiд вiчних страждань у геєннi вогненної, одразу ж перенiсши до раю?
Вiконтеса хихiкнула i вiдзначила:
- Так будь-який убивця може сказати - я йому не дав згрiшити! I перенiс у рай!
Хлопчик Гулiвер хотiв заперечити, але думки якось не спадали на думку. Та й про що тут казати? Тут слiд бути досвiдченим Богословом. I то не всi питання i теологи, i богослови здатнi дати задовiльний вiдповiдь. Наприклад - чому при Всемогутньому та люблячому Богу iснує зло? Бог хоче, щоб зло iснувало чи не може з ним покiнчити?
I тут дуже складно вiдповiсти конкретно. Або так виходить, чи iнакше. Але iснує парадокс, що будь-який варiант вiдповiдi всiх не влаштує.
Хлопчик-капiтан вимовив iз сумною посмiшкою:
- Ось ви, наприклад, живете тисячу рокiв не старiючи. Так радiйте цьому. Тому що вам Бог дав благодать та вiчну юнiсть. А простим людям не дав. I на те є його промисел!
Вiконтеса кивнула:
- Амiнь! Це здорово!
Гулiвер заспiвав:
Бог найбiльший милiстю бездонною,
Створив Ти Землю, висоту небес.
Заради людей Твiй Син єдинородний,
Зiйшов на хрест, а потiм воскрес!
Дiвчинка кивнула i прочирикала:
На небеснiй перекличку,
Зберуться всi мої друзi,
На небеснiй перекличку,
Там з милостi Господньої,
Я буду!
Гулiвер пiдморгнув їй i заспiвав у вiдповiдь:
Боже мiй, це Ти, це Ти,
Я з Тобою всюди зустрiчаюся.
Коли рву мимохiдь квiти,
I з любов'ю Тобi поклоняюсь!
Єгова вiнець краси,
У свiтлi дня та пiвнiчному сяйвi...
Це думки мої та мрiї -
Це юностi свiтлого бажання!
Дiвчинка кивнула з променистою усмiшкою:
- Та гарна в тебе пiсня, проте, я хочу, щоб ти ще заспiвав!
Гулiвер заспiвав iз посмiшкою:
Як прекрасне все те, що Твоє,
Менi всюди Твiй чується голос...
У серцi Божа правиця спiває,
I шепоче в душу як колос, що зрiє!
Це гори вкритi мохом,
Це хвилi з бурхливою пiною.
Це берег iз гарячим пiском,
Це сонце з безмежним всесвiтом!
Тут дiвчинка сердито тупнула босою нiжкою i перервала Гулiвера, запитавши:
- А потворнi старi, творiння Господа Бога, що теж прекраснi?
Гулiвер знизав плечима i помiтив:
- Якщо iснують жителi iнших свiтiв та планет, i вони несхожi на нас, то вони теж, напевно, можуть подумати, що ми виродки. Причому, навiть щодо найпрекраснiших дiвчат!
Вiконтеса погодилася:
- З погляду дiалектики - це звучить логiчно!
Гулiвер з посмiшкою заспiвав:
Просвiтив Господь Всевишнiй,
Як знайти у Христi спокiй...
Вiдчув, я грiшник нижчий,
Що Господь спаситель мiй!
Дiвчинка кивнула i заспiвала, скелячи зубки:
На небесному на престолi,
Цар Всевишнiй сидiв...
За своєю великою волею,
Христос нами керував!
На хрестi розiп'яли Бога,
Iсус благав Отця...
Щоб не судив нас суворо,
Грiх пробачив нам до кiнця!
Милосердя безмежне,
Син Вiн послав на смерть...
Щоб служили йому Богу особисто,
I не смiли померти!
I дiвчата пiдморгнула своєму вiзавi.
Гулiвер зазначив:
- Та це чудово. Вiршi скажемо так - це чудово! Але ти Iсуса Христа своїм Господом та Спасителем визнаєш?
Дiвчинка хихикнула i заспiвала:
Iсус досконалiсть,
Iсус досконалiсть...
Вiд посмiшки до жесту,
Вище всяких похвал...
Ах, яке блаженство,
Ах, яке блаженство,
Знати, що Бог досконалiсть!
Знати що Бог iдеал!
Гулiвер пiдтвердив:
- Це ти добре заспiвала, i виразно! У тебе бачу дуже великi здiбностi.
Дiвчинка iз захопленням заспiвала:
На просторах Батькiвщини чудової,
Гартуючись у битвi та працi...
Ми склали радiсну пiсню,
Про Всевишнього Бога i вождя...
Бог Свiтло - це слава бойова,
Бог Свiтло нашої юностi полiт...
З пiснями борючись i перемагаючи,
Наш народ за Господом iде!
Гулiвер з усмiшкою вiдповiв:
- Чудово ти спiваєш! Просто супер!
Дiвчинка хихикнула i вiдзначила:
Нам пiсня будувати та жити допомагає,
Ми з пiснею смiливо мчить у похiд.
I той, хто з пiснею по життю крокує,
Той нiколи i нiде не пропаде!
Дiти йшли кам'янистою дорогою. Було боляче збитим ступням хлопця, але вiн терпiв i йшов. А розмова вiдволiкала вiд страждань.
Крiм того вже те, що в тебе всi зуби свої та юнi, вже пiднiмає настрiй. I молодий органiзм витривалий i здоровий. I все навколо таке яскраве, променисте, свiже сприйняття свiту.
Вiконтеса запитала:
- А чому, наприклад, якщо Христос Бог i в нього вся влада на Землi та на небi, найщасливiший правитель i завойовник усiх часiв та народiв - це Чингiсхан? Який i варвар, i язичник, i дуже жорстокий, i багатоженець!
- Ну, це складне питання ... Чесно кажучи, в Бiблiї написано Сатана - Бог цього столiття, i можливо Чингiсхан зобов'язаний успiху Дияволу!
Дiвчинка заперечила:
- Е нi! У Бiблiї нiчого не написано - Сатана - бог цього вiку! У мене пам'ять вiчно юна, i куди краще, нiж у вас людей, якi стають дорослими та потворними!
Хлопчик-капiтан зазначив:
- Написано - бог столiття цього заслiпив їх розуми!
Вiконтеса засмiялася i вiдповiла:
- Тут не сказано, що це саме Сатана! Можливо, мається на увазi людський егоїзм. Або може бути, наприклад, надмiрна гордiсть, або iншi недолiки характеру.
Гулiвер зазначив:
- Почасти це i правильно! Може, було на увазi, i те й iнше!
Дiвчинка заспiвала, скеля зубки:
- А що Господь мав на увазi?
Гулiвер розгублено вiдповiв:
- Це ти про що?
Вiконтеса посмiхнулася i вiдповiла:
- Та про рiзне! У мене є навiть пiсенька на цю тему!
Хлопчик-капiтан знизав плечима i запропонував:
- Давай, спочатку я заспiваю!
Дiвчинка з усмiшкою кивнула:
- Якщо хочеш то спiвай,
Тiльки не спiвай на спокiй!
Гулiвер заспiвав своїм чистим, дитячим голоском;
Людина в безвiр'ї нещасна,
Жити в грiховнiй похотi не можна...
Тому що Божий гнiв жахливий,
Тому що суворий Бог суддя!
Плоть у пеклi вiд спеки знемагає,
I час нам усiм зрозумiти давно...
Той, хто вiри в Господа не знає,
Потрапить пiд пекельне ярмо!
Грiшна людина своє отримає,
Буде, як павук горiти у вогнi.
Стануть у пекло бiси мучити,
Тих, хто поклонявся сатанi!
Устрашись i кайся ворог Господнiй
Ти будеш скинутий прямо в пекло.
Хто не шанує день Суботнiй -
Вiчно буде полум'ям обiйнятий!
Вшановував ти iдол i за це в муках,
Дуже боляче корчитися в пеклi.
Буде безбожним, наука -
Iдолана вiддав перевагу Христу!
Не повiрив Божому наказу,
Перший день вшанувати не захотiв.
Не сподiвайся, ти згориш не вiдразу.
Вiчнiсть у муках грiшника доля!
Вiрю, що настане час помсти,
Iсус Великий Бог прийде
I настане кiнець свiту,
Вiн спасiння людям принесе!
Мертвих воскресить Священний Боже,
Тих, хто у вiрi не вжалить тлiн...
Вiрю я з Всевишнiм буду теж,
У небеса - нехай звалиться тiло полон!
Дiвчинка з посмiшкою, що свiтилася перлами, пiдтвердила:
- Дуже гарна пiсенька! Але одними пiснями ситий не будеш! Потрiбно щось ще круте i неповторне!