Аннотация: Так вийшло, що осiнь 1941 року видалася дуже сухою та теплою. Внаслiдок чого нiмцi беруть Москву, i, здавалося б, разом iз японцями перемагають СРСР. Але несподiвано в бiй вступає цiлий десант влучникiв.
ВIЙСЬКОВА ОСIНЬ ПIД МОСКВОЮ
АННОТАЦIЯ
Так вийшло, що осiнь 1941 року видалася дуже сухою та теплою. Внаслiдок чого нiмцi беруть Москву, i, здавалося б, разом iз японцями перемагають СРСР. Але несподiвано в бiй вступає цiлий десант влучникiв.
. РОЗДIЛ Љ1.
Хiд iсторiї втрутилася погода i у жовтнi 1941 року не було злив. Дороги не розкисли, i нiмецькi танки, а також численнi автомобiлi не загрузли в багнюцi. Основнi сили Червоної армiї пiд Москвою опинилися у казанах. А частина нiмецьких сил, не зустрiчаючи перешкод, прорвалася до столицi. Жуков кидав у бiй усi сили, навiть школи, та рiзного роду тиловi частини.
Гiтлерiвцi змогли взяти з ходу не лише Калiнiн, а й Тулу. В результатi їхнi вiйська обiйшли Москву з пiвдня та перерiзали комунiкацiї. Сталiн ледве встиг покинути столицю.
Розгорнулися вуличнi бої. Ополчення спiшно лунала зброя. Але це була пухкавата затичка.
У бiй навiть кинули батальйон iз пiонерiв. Хлопчики та дiвчатка зайняли оборону на вулицi. Вони були озброєнi очевидно абияк. Тiльки деякi мали рушницi. Iншi з рогатками, вибуховими пакетами, з якимись списами, багато саморобних лукiв. П'ятсот дiтей - приблизно порiвну хлопчикiв та дiвчаток зайняли захист на однiй iз вулиць Москви. Незважаючи на холодну погоду, дiти вирiшили битися босонiж.
I їхнi голi нiжки почервонiли вiд холоду, як лапки гусей.
Втiм, снiгу не було, а на асфальтi було терпимо. I щоб зiгрiтися хлопцi пiдстрибували, i метушилися. Їх злегка запиленi, рожевi, дитячi п'ята мелькали.
Не те щоб у московських хлопцiв не було взуття, але хтось iз них десь прочитав, що дiтей на вiйнi неможливо вбити, якщо вони борються босонiж. Так як їх у цьому випадку сама мати-Земля захищає. I це очевидно дуже здорово.
Влiтку дiтям без взуття на радiсть, а вже глибока осiнь, нехай навiть i немає морозiв, i це мiським хлопцям уже не на радiсть.
А ось уже нiмцi наступають.
Взяти таке велике мiсто як Москва не просто. Але радянську столицю вже гiтлерiвцi практично повнiстю оточили. I, зрозумiло, фон Бок розумiє, що вводить у таке мiсто танки - самогубно. I краще надiслати штурмовi групи. I намагатись уникати зайвих втрат.
Сталiн бiжить до Куйбишева, Ленiнград узяти не вдалося, але куди вiн подiнеться.
А тут взяття столицi має вирiшити результат вiйни.
Поки що клiмат нiмцям пiдiгрує. Морозiв немає, снiгу немає, i фрицi настають успiшнiше i пiвденному напрямi. I Харкiв було взято з ходу. I Донбас i Ростов-на Дону впали набагато ранiше, нiж у реальнiй iсторiї. Так бруд i сльота не заважали нiмецьким вiйськам, якi мали над радянськими велику перевагу в автомобiлях, пересуватися.
I ось перша штурмова група нiмцiв наближається.
Хлопчик-пiонер Серьожко, йому рокiв одинадцять шепоче ровесницi Светке:
- Тобi не страшно?
Дiвчинка-пiонерка вiдповiла:
- Нi!
I сердито тупнула, маленькою, босою, червоною вiд холоду дитячою нiжкою.
Хлопчик-пiонер з люттю проспiвав, стискаючи кулачки:
- Я пiонер i готовий до всього,
Червоний воїн для битви народжений.
Страх - це слабкiсть i тому,
Хтось злякався вже переможений!
Хлопчик Петька тримає в дитячих руках рушницю. Воно здається важкуватим для тонких рук хлопчика.
Але пiонер, упершись дитячою нiжкою, стрiляє. Потрапив вiн чи нi - не видно.
Дiвчинка-пiонерка Лара заспiвала:
- Гiтлеру буде капут,
Пiонери там i тут,
Пiсню Сталiну спiвають!
I дiвчинка теж рокiв одинадцятої натягла цибулю i приготувалася стрiляти.
Нiмцi в штурмовiй групi непогано навченi i намагаються ховатися. Водночас у них повно пiстолет-кулеметiв. А вони як починають посилати спiвочу трель.
Дiвчинка Лара здригнулася i випустила стрiлу.
Хлопчик-пiонер зi свiтлим, акуратно постриженим волоссям, босоногий i в шортах Славко проспiвав:
-Ми пiонери - дiти комунiзму,
Багаття, намет i гримний горн.
На Русь йдуть потоки зла фашизму,
Але у хлопчикiв лунає дзвiн!
I хлопчик спробував кинути босими пальчиками нiжок пакет iз вибуховою сумiшшю. Той пролетiв i розiрвався з недольотом.
Дiвчинка-пiонерка Лара теж вистрiлила. Цибуля у неї саморобна i дальнiсть, i точнiсть у нього неважлива.
Дiвчинка-пiонерка Наташка, голою п'ятою роздавила шматочок скла, що лежав на асфальтi, i заспiвала:
Хоч лишилося дiвцi життя,
Може лише п'ять хвилин.
Буде бенкет при комунiзмi -
Славний хлопець Робiн Гуд!
I дiвчинка натягла тятиву i запустила стрiлу. У неї цибуля була краща - спортивна, з магазину. I вона випустила її точнiше. У нiмця потрапило i вiн так зареве.
Дiвчинка-пiонерка Лара заспiвала:
Навiть дiвчаткам потрiбен гострий меч зi стрiлою,
Ми б'ємося на радiсть та щастя людей...
За Вiтчизну йдуть пiонери з мрiєю,
Знищений нехай буде в корж лиходiй!
Дiвчина-комсомолка теж босонога, дала чергу i прокричала:
- Дiти тримайтеся!
Хлопчик Пашка вистрiлив з рогатки i прочирикав:
- В iм'я Великого Ленiна!
Дiвчинка-пiонерка Веронiка, заспiвала, упираючись голими п'ятами, i прочирiкала, скалячи зубки:
- Сталiн живе у моєму серцi,
Щоб ми не знали печалi...
На щастя вiдчинили дверцята,
I у комунiзму дали!
Хлопчик-пiонер Андрiй кинув у нiмця за допомогою босої, дитячої нiжки камiнчикiв i проспiвав:
Нi не потьмянiє пильний,
Погляд - соколиний, орлиний...
Голос народу дзвiнкий -
Шепiт придавить змiїний!
Дiвчинка-пiонерка Машка вистрiлила з рогатки i пискнула:
- В iм'я Ленiна та Сталiна!
Дiти взяли i хором заспiвали:
Ми крокуємо на Берлiн,
Комунiзм бачимо дали...
Втiлення свiтлих сил -
Вождь усiх країн товариш Сталiн!
Дiвчинка Зойка, дитячою, босою нiжкою наступила на цвях, i пискнула i, промовивши, спiваючи:
- Про фюрер, про фюрер, злий фюрер козел,
Навiщо на дiтей ти наїхав осел?
Отримаєш вiд нас ти саме у п'ятак,
Нарвешся на мiцний, дiвча кулак!
Хоч i пiонери був героями, i комсомолки гарними дiвчатами, але битва за Москву програвалася.
Хоча тривало цiлий мiсяць. Але мiсто впало. I Гiтлер оголосив на всi почуття:
- СРСР повалений!
Нiмцi захопили майже весь Крим, крiм Севастополя. I взяли Курськ та Воронеж.
Пiсля падiння Москви солдати Червоної Армiї стали охоче i частiше здаватися в полон. I не лише солдати, а й генерали. Нiмцi взяли Рязань. I опанували мiсто Горький. Ленiнград, страждаючи на голод, вирiшив викинути бiлий прапор.
Нiмцi дiйшли до Казанi. I лише в сiчнi повалив нарештi снiг. Але великих морозiв не було.
Нiмцi дiйшли до Сталiнграда. Взимку бої точилися лише на Кавказi. Туреччина, зрозумiло, порушила нейтралiтет i напала на Закавказзi. I бої закипiли з пекельної сили. Звiсно, Червона армiя вже не та. Проте радянськi вiйська вiдчайдушно пручаються. За Батумi бої тривали п'ять днiв та ночей.
Грузинськi пiонери билися разом дорослими.
Хлопчик рокiв дванадцяти Iлiко потрапила в полон до туркiв. Юного пiонера пiдняли спочатку на дибу, i били батогом по голiй, мускулистiй спинi. Потiм пiд босими нiжками розклали дрова та пiдпалили вогонь.
Полум'я хижа лизала дитячi, огрубiлi п'яти пiонера.
Хлопчик стиснув зуби, але крик виривався з горла.
Тодi османський кат став завдавати ударiв по спинi, вже розпеченим у камiнi сталевим прутом. I було дуже боляче.
Пiонер зрештою вiдключився. Його привели до тями. I стали хлопцевi ламати розпеченими щипцями босi пальчики нiжок. I це жорстоко.
До весни нiмцi та турки зайняли практично весь Кавказ. Тiльки Єреван ще тримався у повному оточеннi, але був приречений.
Весною все-таки дороги забухли. Але нiмцi вже були на лiнiї Казань - Астрахань, вийшовши на рубежi за планом Барбаросса, але з невеликим запiзненням.
В Африцi боровся Роммель. Гiтлер, зрозумiло, вирiшив допомогти. Перекидалися додатковi сили. Але англiйцi пресували з Мальти. Фюрер вирiшив перекинути частину авiацiї зi Сходу. Японiя здобула серiю перемог в Азiї. Включно з взяттям Сiнгапуру. Ну ось фюрер i вирiшив, що ключ до Африки: це зрозумiло Мальта та Гiбралтар.
Щоправда, ще в Сибiру був Сталiн. Японiя, пiсля серiї перемог, обiцяла вiдкрити фронт у травнi.
Гiтлер вирiшив, що за лiто потрiбно буде зайняти вiйська Урал та Середню Азiю та з'єднатися з японцями.
Для наступу проти англiйцiв багато сухопутних вiйськ не треба. Нiмцi навiть не стали знiмати вiйська зi Сходу. Досить використовувати трофейнi танки, що знову випускаються. Тим бiльше очолив мiнiстерство озброєння та боєприпасiв дуже талановитий та працьовитий Шпеєр. I випуск танкiв та лiтакiв зрiс. З'явилися з потужнiшими i довгоствольними гарматами танки Т-4, якi вже пробивали в чоло "Матiльди" та iншi машини.
Сталiн у умовах запропонував Гiтлеру свiт. Але фюрер був згоден лише з капiтуляцiю.
Вождь СРСР вiдмовився капiтулювати. У травнi почався наступ нiмцiв на Урал, Вологду та Середню Азiю. А Далекому Сходi полiзла Японiя.
Червона Армiя вже втратила бойовий дух i чинила опiр епiзодично. Тiльки за Владивосток вирували жорстокi бої з японцями.
I там героїчно билися пiонери.
Хлопчики та дiвчатка пускали в хiд рогатки, та луки зi стрiлами. А тi, що попадали в полон, отримували покарання. Били японця дiтей палицями по босих п'ятах. I били дуже сильно, вiдбиваючи пiдошви, розбиваючи в кров та до кiсток.
Зрозумiло, пiонерiв i поролi, i вiшали на гаки. Так це дуже жорстоко.
Мучили японцi та комсомолок. Особливо любили голi груди припiкати смолоскипом або розпеченими щипцями.
За лiто нiмцi зайняли весь Урал та Середню Азiю i рухалися далi. У вереснi вони дiйшли Новосибiрська. Весною нiмцi змогли розбомбити англiйську базу на Мальтi та захопити її за допомогою десанту. У червнi впали i Толбук та Гiбралтар. З падiнням цих фортець Африка була приречена. Роммель вже у липнi захопив Єгипет. Потiм нiмцi зайняли i Палестину, потiм Iрак та Кувейт. А восени повнiстю пiдкорили Близький Схiд. А потiм вступили до Iрану. До кiнця сорок другого року була захоплена й Iндiя. А взимку йшов наступ Африкою у напрямку ПАР.
Настав сорок третiй рiк. Нiмцi стали серiйно випускати "Тигри" та "Пантери". З'явився у серiї та танк "Лев". У реальнiй iсторiї ця машина так i залишилася лише у кресленнях та проектах. А тут уже грошей вистачало. Машина була серйозна: дев'яносто тонн вагою та двигун у тисячу кiнських сил. I гармата в 105-мiлiтра з великою довжиною стовбура.
За весну нiмцi практично повнiстю пiдкорили Африку. Плюс було оголошено тотальну вiйну.
Випуск лiтакiв зрiс багаторазово i пiшов повiтряний наступ на Британiю.
У хiд пiшли бомбардувальники Ю-288, якi несли до шести тонн бомб.
Тож англiйцiв капiтально стиснули. А влiтку пiшла висадка десанту. Яка виявилася для Британiї шоком.
I в серпнi 1943 року Лондон упав, i Англiя капiтулювала. Так завершився перший етап вiйни.
У США ж сильна економiка i великий флот дозволяли сподiватися, що вдасться вiдсидiтися за океаном. Справдi, Гiтлеру їх дiстати непросто. Але ж фашисти сильнi. У серiю йде реактивна авiацiя i пiдводнi човни на перекисi водню. А також потужнi бомбардувальники спочатку ТА-400, потiм ТА-500, i бiльш потужнi ТА-600.
Ось настав 1944 року. Вiн пройшов у боях на морi. Нiмцям потрiбен був час для будiвництва лiнкорiв чи транспортних засобiв. I ось створювалися балiстичнi ракети.
А 1945 року в Третьому Рейху з'явилися й бойовi дисколети. I хiд вiйни пiшов у бiльш сприятливому для нiмцiв напрямi.
У надiї пов'язувалися з атомної бомбою. Але у сорок п'ятому роцi нiмецька реактивна авiацiя вже захопила панування у повiтрi. I давай пресувати.
Рузвельт помер, а Трумен заявив, що готовий до миру, з будь-якими умовами.
Гiтлер запропонував капiтулювати.
Американцi вагалися. Але фашисти та японцi стали наступати - стиснули з обох бокiв.
I вже восени сорок п'ятого року бої точилися на територiї США. I ось i Америка капiтулює.
Але на територiї СРСР спалахує велике повстання. Сталiн живий i зi своїм пiдпiллям намагається вiдвоювати територiю.
Олег Грабаченко це всемогутнiй хлопчик-Бог i демiург, який опинився пiд час битви з фашистами у паралельному свiтi, там, де росiйським найважче.
Маргарита поруч iз ним, теж дiвчинка готова битися з фашистами.
Дiти деякий час готуються до битви. Вони i пiонер, i пiонерка.
Якого це вiдчувати себе iз червоними краватками на шиї.
А босонiж вже звичне i навiть приємне... Треба пiдготуватися до вiдображення атаки фашистiв та їхнiх спiльникiв.
У тому числi й американцiв. Що ж треба бути готовими? Знати, що сили нерiвнi i потрiбна кмiтливiсть.
Дiти готуються, i риють пастки, i щось спiшно винаходять.
Олег та Маргарита у природному свiтi, i їх сприймають як своїх.
Хлопчик готує гiтлерiвцям рiзнi сюрпризи. З iншими дiтьми весело.
Цiлком вiльно себе вони разом iз Маргаритою вiдчувають у компанiї жiнок та хлопцiв. А що для Бога, котрому хочеться пограти, є щось неможливе?
Олег навiть дотепно зауважив:
Героїзм немає вiку, а подвиг дарує юнiсть душi!
Маргарита погодилася:
- Лiт для подвигу нiколи не буває мало, а столiть спогадiв завжди багато!
Хлопчик допомагав, дiвчина готується до вiдображення оборони. Потрiбно битися.
Ось-ось фашисти налетять. Щоправда, Маргарита несподiвано покинула позицiї. Оскiльки вона дiвчинка, її вiдправили за лiнiю фронту як зв'язкову.
Дiвчата все ж таки викликають менше пiдозр, нiж хлопчики. Тим бiльше Маргарита свiтловолоса та її обличчя викликає пiдвищену довiру.
Тут переважно дiвчата-войовницi. Їм простягають руку допомоги пiонери, поки на полях затишшя та хлопцi з гостроносими дiвчатами самi випросилися допомагати старшим братам. Трудяться вони навiть дуже завзято, намагаючись зробити бiльше, не розраховуючи дитячi сили. Ось як страшно в них вени набрякли i рiзко, немов мiдний дрiт вилiзли жили на засмаглих мозолистих руках i босих, так жорстоко, що хочеться плакати, збитих ногах дiтей-героїв. При цьому вони ще вмудряються, i спiвати;
Батькiвщина моя - це Сталiнград,
У нiй квiтiв дурман - дiамант роси!
Буде, вiрю я - радiсний парад,
У свiтi без вiйни - райської краси!
Чи стане людина - людинi брат,
До кожного прийде дiвчина-мрiя.
Якщо тяжко сам ти винен,
Буде повною вод солодка рiчка!
Сунув рило фриц - скеляти свiй оскал,
Вiн фашист реве - замочу всiх вас!
Але у вiдповiдь його пiдстерiг удар -
Ми вмiємо бити без великих прикрас!
Пiонер вiддав нам великий салют.
Показав, що вiн справжнiй тигр!
I тепер бiйцi фрицiв мiцно б'ють,
Закiнчився для нас час дитячих iгор!
Сам Господь Христос наказав жартома -
Буде вам доля - втiлення мрiй!
Людина в серцях - вона всього дитя,
Скорбота в його душi як вiнок з троянд!
Краплинки дощу - перли є морськi,
Вiддзеркалення в них, зiрок, що в небесах!
Погрожує смерть - гострою нам косою,
А пiдступний вовк - при кiстках у лiсах!
Але знай пiонер - краватка це кров,
Тiльки червоний колiр - святiсть на вiки!
Принесе Сварог - нам повiр любов,
Благодать небес - знайте велика!
По Берлiну ми босоногий крок,
Пiонер веде тисячi бiйцiв!
А противник став - пiд ярмом iшак,
Всесвiту свiтло - наших молодцiв!
Дiвча Олена доповнила короткою фразою;
У небi тривожно горять,
Злiсний Люфтваффе очi!
Немов вони говорячи -
Знову над свiтом гроза!
А гроза i справдi насувається, навiть сонце, що спускається до горизонту, затягує сумiш хмар i їдкого кусаючого ока диму.
Чується вiддалений гул танкiв, що наближаються, i в небi дзижчать лiтаки. Спочатку зависають знаменитi рами, а за ним з'являються реактивнi стерв'ятники "Арадо"-8. Небезпечнi бомбардувальники багатоцiльового використання. Або дуже маневренi Ю-287 iз крилами зворотної стрiловидностi. I вже гуркотять могутнi, облоговi знаряддя. Вiд попадань фугасних снарядiв високо в небо здiймаються, грудки землi та розплавленого дерну. А ще страшнiше випущенi з "Арадо-супер" потужнi некерованi ракети, що розривають окопи... А далi з'являються штурмовики Фокке-Вульф, здатнi пригладити будь-яку оборону. Ось вона починається баталiя. Майор, досвiдчений незважаючи на молодiсть, Андрiй Матросов тримає в руках трофейний з крутою оптикою бiнокль, спостерiгаючи за наближенням сталевої фашистської лавини. Гiтлерiвцiв багато, i вони надзвичайно сильнi. Навiть пiхота, на колесах та бронниках, уникаючи обстрiлiв зi стрiлецької зброї. Пiонерiв-трудяг намагаються прогнати в тил, але вони не хочуть йти i просять до рук гвинтiвки, щоб битися.
Зброї на всiх не вистачає, хоча мiсцева лиха i хорт дiтвора притягла, мисливськi рушницi i навiть спортивнi луки.
Синьоокий та свiтловолосий хлопчик Олег Грабаченко навiть виготовив пращу, начинену саморобними з оригiнальною начинкою гранатами. Адже вiн сильний винахiдник. I сама праща не проста, а з безлiчi стволiв - справжня "Катюша" у дерев'яному виконаннi пiонерськими руками. Хлопцi-новатори варили вибухiвку кустарним способом, i виготовляли навiть якiсь зенiтнi пристосування. Усi хочуть вiдважно битися та перемогти. А не вдасться померти з останньою думкою про Священну та Незамiнну Батькiвщину.
Майор Андрiй Матросов наказує:
- Без команди вогню не вiдчиняти!
Дiйсно у них на весь батальйон всього три ще довоєннi випуски "сорокап'ятки" (Усю нову зброю термiново перекидають на Московський напрямок, тут тiльки те, що вдалося викроїти за залишковим принципом), а значить шанс тiльки в тому, щоб пiдпустити фрицiв ближче.
Попереду, як це заведено у гiтлерiвцiв найзахищенiшi машини; танки "Королiвський тигр", "Лев" та САУ "Фердинанд"-2 iз 128 - мiлiметровою гарматою. Типова тактика ще з середньовiччя, пускати в вiстря клину найсильнiших i фактурних лицарiв. I не можна сказати, щоб нiмцi були поганими вояками. Навiть якось загальноприйнято вважати Германцев вродженими воїнами. I неперевершеними технарями руйнування. Ось їхнi дiтища - машини, яких навiть у борт може пробити лише калiбр не менше 85 - мiлiметрового. "Фердинанд"-128 припав до смаку новому виконувачу обов'язкiв фюрера Герiнгу, i випуск цiєї машини було поставлено на потiк. Причому не тiльки в модифiкацiї винищувача танкiв, але зi штурмовою зброєю. Щоправда, виробництво танкiв прориву ще тiльки розкручується. Вони повиннi дати дорогу легшим машинам i трохи вiд основної маси пiхотi, що вiдстає.
Легковi автомобiлi та мотоцикли нацистiв раз у раз пригальмовують, побоюючись вирватися попереду.
А ось босоногий хлопчик-пiонер та водночас Бог-демiург Олег Грабаченко доводить, що вони недаремно тут залишилися. Спочатку лупнула виготовлена друзями-пiонерами за кресленнями генiальної дитини праща. Вона виявилася досить у даному випадку далекобiйною, кумулятивнi вибуховi пакети, наче ковзани крижинки, розкололи броню i видавили розбитi тiла гiтлерiвцiв зi сплющеними касками та скрученими автоматами. А для бiльш важких машин є знаряддя i крутiше! Дефiцитна протитанкова мiна, обмазана саморобним клеєм, а зверху, що робить її непомiтним дерном за допомогою дроту, перемiщається мiж пней, прямо пiд гусеницю "Королiвського Лева". Це танк навiть виглядає дуже страшно, така велика 128-мiлiметрова гармата, а на вежi з двох бокiв намальованi хижi, розлюченi морди. Мабуть, нiмцi так розраховують залякати радянських солдатiв.
Сталевi плити гусеницi зi скреготом лягають на смертоносний подарунок. Вибух здається не надто сильним, але гусеницю зриває, i гiтлерiвський танк починає димiти як труба i з несподiваною для такого монстра швидкiсть - крутитися величезною вежею зi стволом-колодою.
Iншi, хлопчаки-пiонери використовують схожi пристрої, а також вибухiвку власного походження звареного за новаторським рецептом Грабаченка Олега. Раз нiмецька пiхота трясе, а танки та САУ пруть попереду беззахиснi, то буде їм за це покарання.
Ось, наприклад, важкий "Фердинанд"-128 найкраще накрити з катапульти, тому що 200 мiлiметрову броню не пробити нiчим. А слабший дах вiн iз гарантiєю вiзьме. Тим бiльше, генiальний Рибаченко придумав, як зробити вибух спрямованим. Для цього достатньо застосувати пристрiй зi звичайної лампочки розжарювання. Тодi вакуум засмоктає вибухову хвилю, i вся енергiя пiде в одну точку. Ця iнновацiя поряд з особливою, звареною з домiшкою трав та сушених грибiв вибухiвка дозволяє i при невеликому вибуховому пакетi чинити серйознi руйнування. А хлопчаки та дiвчата використовують найпересiчнiшi, лише трьома тятивами луки та рогатки для стрiльби по сталевих тварях вермахту. Ось i "Королiвського тигра" розбило гусеницi i вiн - хижак, отримавши поранення, надривно затрiщав мотором та викинув практично наослiп снаряд.
Знаменитий "Оборотень", з низьким силуетом та сильним бронюванням, виглядає плескатою черепахою. Це САУ ще недавно з'явилося на радянсько-нiмецькому фронтi. Через гарнi ходовi якостi, пробивну на пристойну дистанцiю гаубицi-гармати i живучiсть у бою "Оборотень" одразу ж став притчею мовами.
Але ось гусеницi у нього все-таки простi, хоч i широкi ... Втiм, ще краще пiдiрвати днище машини i змусити її випльовувати свої начинки запчастинами.
Тодi це вже черепаха, яку скинув iз вершини гори могутнiй, росiйський орел. З якої вилазять розбитi кишки та виповзають перемеленi кiсточки убiєнних членiв гiтлерiвського екiпажу.
Любов Маркiвна вважає за краще лупити в "Королiвського Тигра" з пiдствольного гранатомета - цiль гусеницi, причому щоб танка втратив здатнiсть рухатися, слiд розбити привiд коткiв. Блондинка-комсомолка з трохи синiючим волоссям, що звивається кучерями, перекрутила зброю в руках i гаркнула:
- Самi попечетеся в коровай до обiду!
Ось черговий пiдбитий "Оборотень" наче пiратський фрегат зi зламаним кермом уже сповзає убiк. Тикає бронею i стикається з "Королiвським Тигром". I обидва сталевi на гусеницях труни, починають палати, а через кiлька миттєвостей вибухати через детонуючий боєкомплект. Пара легких транспортiв перевертається через розрив, i кулемети захлинулися, засипаючи патронами та гiльзами самi себе. Потiм цi зрiзанi трупи перевертаються.
Алеся Муравйова, яка щойно змусила перевернутися "Пантеру", що вистрибнула вперед, теж спритно розкроївши ковзанку, гарно висловилася:
- Сила не в м'язах лежачих, а мiзках де немає мишей шарудить!
Любов Маркiвна перезаряджає гранатомет i, зважуючи його на руках, стривожена. Боєкомплект малий, а ворог сильний, але все ж таки не втрачаючи оптимiзму, вимовляє:
- Дубова голова i чавунне мiркування - ознака зрубаного в бою гнилого пня!
I додає:
-Навiть тiлом дуб, з укороченим мiркуванням, лише пень, пiд чужим сiдалищем!
Ось уже чортова дюжина тiльки тяжкої ваги машин зупинилася. Тi, що чадуть старими вулканами розбитi i, безпораднi танки - зовсiм не страшнi. Дракон втратив голи i його броньована шкiра розiйдеться на сувенiри.
Але за ними пруть решта, особливо численнi бронники. Пiонери-герої в захватi, вони не розбiгатимуться... Ось САУ "Фердинанд"-128 додає ходу i... Валиться з великим трiском у замасковану яму. Хобот стовбура зламаний, i тiльки широченi гусеницi зверху стирчать i безпорадно ворушаться. А за ним зiрвалася спритна "Пантера". Її потворне з надмiрної довжини дулище скривилося i всерединi його, як рвоне бронебiйний снаряд. А саму вежу потiм як зiрве... Немов невидима жiноча нiжка, агресивно всадила по м'ячу. Одного з величезних нiмецьких танкiстiв порвало навпiл... Вiдлетiв чобiт iз вензелем iз двох срiблястих блискавок - характерних для СС. Впав за метр вiд Олега Грабаченка. Хлопчик-пiонер пiдхопив його i помiтив:
- Нагодi для самовару, а нам загартованим юним ленiнцям - взуття рвати нiчого. - I з риком наслiдуючи дорослого, додав. - Краще рватимемо танки!
Ось ще один сюрприз i звичайної рейки зiрвався чавунний горщик, що штовхав парами, в палаючiй пихою i як довбане, разом запаливши цiлих три транспорти.
Алеся Муравйова, чиє золоте волосся не тьмянiє вiд пилу - крикнула:
- Але пассаран( гасло iспанських комунiстiв, що стало легендарним - вони не пройдуть!)!
. РОЗДIЛ Љ 2.
Пiонерки трiумфують i, незважаючи на весь трагiзм ситуацiї смiються. Подекуди у виритих ямах прихована саморобна вибухiвка. Її роблять дiдiвським, кустарним способом. Звичайно, трохи слабший за динамiт, але для того щоб вивести з ладу ходову частину цiлком вистачає. I крiм цього босоногий хлопчик-генiй Олег Грабаченко придумав спосiб робити руйнiвну сумiш зi звичайної тирси, гною та сiна. Це дешево та сердито! А як рвоне, то й у Нобеля око викотилося б вiд подиву!
Фрiци зазнають важких втрат, бронетранспортери провалюються, деякi проходять небезпечнi зони, але їх зустрiчають, метаючи гранати та вибуховi пакети.
Тут навiть пiонери небезпечнiшi за дорослих. Так як догадливими, молодими бiйцям спорудженi дрiбнi паровi балiсти, якi кидають смертоноснi "презенти" зi швидкiстю близької кулеметної. Сам принцип поршневий, але двигун крутить лопатi катапульт, що викидають iз великою початковою швидкiстю презенти смертi. Вони викидають спецiальний пакетики з перегоночного деревного спирту змiшаний з саморобним вибуховими елементами - майже рiвними за забiйною силою нiтроглiцерину.
При попаданнi бiльш тонка броня гiтлерiвських транспортiв пiддається, змушуючи спалахувати екiпажi блакитним полум'ям. Збожеволiвши вiд болю, фрицi нема кричать i розбiгаються з перекошеними вiд страху обличчями.
Деякi з них навiть кидають технiку.
Жаль тiльки, що ворогiв дуже багато, схоже, головний удар фон Бок вирiшив завдати тут. Зазнаючи вiдчутних втрат - деякi транспорту в основному американського або французького випуску - заливаючи все кулеметним вогнем, пiдходять до окопiв.
I натикаються на їжаки... Олена тим часом легко, наводить сорокап'ятку. У лоб звичайно "Королiвського тигра" i навiть покращену "Пантеру", а тим бiльше "Королiвську пантеру" не вiзьмеш, а ось борти можна i спробувати. Тим бiльше, що "Пантера" в борту слабенька, зате за рахунок швидкостi намагається прорватися швидше... Ось як луплять нiмецькi кулемети, намагаючись перелякати. Про бронетранспортери нiчого й казати. Усiх виродкiв прошибут i змусять ще харкати кров'ю пiдлогою з розпеченим металом!
Любов Маркiвна, кидаючи в гусеницю гранату, кричить:
- Ми соколами склюємо гiєн!
У знаряддi малого калiбру багато переваг над великим - скорострiльнiсть, легкiсть у маскуваннi. I цiлi вони вмiють обирати.
Ось навiть хвалений i здавалося надiйно захищений вiд знарядь малого калiбру "Королiвський лев" - машина, що стала для росiян кошмаром на Саратовськiй дузi, може бути вражена, якщо точно влiпити встик вежi та корпусу з борту. Там його найслабше мiсце. I якщо потрапить у бойове укладання... Погано фрицям доведеться!
Алеся Муравйова їм кричить:
- Буде вам ще Сталiнград! I в сто разiв гiрше за Сталiнграда!
Гiтлерiвцi огризаються, люто немов гiєни. I серед радянських хлопцiв є вбитi та пораненi. Особливо трагiчно, коли гинуть юнi, щойно почали жити бiйцi. Ось зовсiм ще маленька, але вiдважна дiвчинка-пiонерка, насилу пiднявши вибуховий пакет, кидається з ним пiд гусеницi середнього танка Т-4 "Л" (ще зберiгся в строю цей виродок! Так зi збiльшеною масою i, сильнiшим мотором). Жаль дiвчинку, але вона ненавидить фашизм сильнiше, нiж любить життя. Пiонерка твердо знає, що її вчинок героїчний i Господь Iсус з радiстю вiдчинить дверi раю померлим за Батькiвщину. Потворна коробка з довгим, але тонким з величезної маски стовбуром пiдскакує вгору i з неї зриває квадратну вежу.
А бiйцi опенькiв кидають гранати, ось по мотоциклах, що пiдповзають на розправу, стали цвяхити майстерно замаскованi кулемети. I голови гiтлерiвських солдатiв лопаються, наче збитi градом стиглi вишнi. А кровi розтiкається ще бiльше, нiж соку вiд розчавлених соковитих ягiд.
Напiвголий Олег Грабаченко хлопчик-винахiдник i водночас всемогутнiй Бог у тiлi, свиснув через нiздрi.
- Час збирати камiння у того, що навiть секунди не кидає на вiтер!
Вiн уже не вперше, вiдчував на фашистах свої штучки. Ось, наприклад, двигуни машин всмоктують для моторiв повiтря, а є туди, потрапить сумiш градульованого вугiлля i кiлька змiшаних дуже їдких i колючих трав з порошковим детонатором?
А бензобаки великих мотоциклiв вибухають, викидаючи потоки шаленого вогню. Таке вiдчуття, що вiдбувається бунт пекельних джинiв. Ось кiлька бронетранспортерiв також приєднуються до своїх невдалих колег. I вiд них на сотнi метрiв розлiтаються уламки бронi, якi знаходять все новi i новi жертви.
Оленка, наводячи на "Оборотня" цiлить у нижню частину корпусу. Туди важко потрапити, але в цьому єдиний шанс пробити безжальну самохiдку. Плавний рух пальця, а потiм поворот.
Гармата дає м'яку вiддачу i фашистська машина розколюється навпiл. А зiрваний червоний прапорець iз чорною свастикою на тлi бiлого падає у кривавий бруд.
Оленка шепоче мудрi думки:
- Справедливiсть вимагає жертв, благодiйнiсть пожертвувань, а успiх правої справи жертовностi!
Алеся Муравйова долучаючи важкою гранатою в борт "Пантери" додає:
- Тiльки неминучi жертви на вiйнi допоможуть уникнути невблаганних пожертвувань капiтуляцiї!
Хлопчик-демiург Олег Грабаченко, випустивши з балiсти чергову пилову хмару, яка змусила надривно кашляти, а потiм вiд цього ж кашлю вибухати i лопатися мотори прорепетував:
- Здачу треба давати супостату, але не можна вiддаватися зi здаванням вороговi!
Розворот, дiвчина-артилерист упирається голими, пригожими нiжками, щоб краще вiдчувати бiоритми Землi, i подих трави пiдошвами i знову стрiляє, вражаючи точно встик пiдступний Т-4.
Красуня-комсомолка посмiхається i кричить:
- Iди дiдок у пекло!
I тут якраз двох радянських сивочолих дiдусiв зрiзало кулеметною чергою. I вони закривавленi завалися в улоговину. Ще один обмотаний зв'язкою гранат дiдок впав пiд гусеницi танка "Пантери". На прощання вiн вигукнув:
- Слава Сталiну!
Альошка Муравйова з натиском продовжила:
- Героям слава!
Любов Маркова, кидаючи гранату своєю дуже гнучкою ногою, оглушливо вигукнула: