Никишов Олександр : другие произведения.

Война и мир муравейника 1998 - 1999 г

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Роман написан летом 1998 года и летом 1999 года. Графоманство, если честно, так "пробы пера" про войны антропоморфных муравьев.


Нкшов О.

Вйна

та

мир

мурашника

Написано в 1998 роц, влтку

... Лише на сантиметр.

   У кнц квтня мурахв, що жили на другому боц дерева поповнились  вояками  зброю. Замсть п'яти-шести, якщо не менше, малеч (ц чорн мурахи були невелик) бгало з двадцять на 937 мм. (Враховуючи кору дерева, де були ходи цих чорних, явно садових мурахв).
   нш мурахи, що жили по другу частину дерева (там проходив кордон) почали укрплювати кордон. Кордон проходив по кам'янисто-твердоземлистому рунту. З заходу було трохи возвишено, була дуже суха земля. Там проходив один з трактв мурахв. Широка дорога була пригодна, що там не було ан кочок, лише овраги. Там були мурахи, як бозрувалися в одну з баз, що була на вдстан близько 8 м. Там були укрплення, схован у корнн невисокого чагарничка.
   Щоб укрпити кордон, туди призвали близько 20 робочих мурахв. Для пдтримки робочих мурахв там були вйськов. Але мурахи ще не прибули.
   В дорожньому посту (бльш, як пвметра вд побудов) вдмтили моблзацю взводу. Тому дорожн патрул посилились.
   Десь з'явився черговий мурах  сказав:
  -- Прибувають мурахи! Пдкрплення!..
  -- Де? - запитали караульн солдати.
    справд прибули грузов жуки, а на них - солдатики. За транспортом була пхота. Лише пхота. У пхотинцв були автомати  ручн гранати.
  -- Зупинити! - сказав черговий.
  -- Жартуш? Нам трибунал буде! - сказав караульний.
   Жуки проповзли до мурашника, який мало нагадував мурашник Рижого лсового мураха.
   Жуки проповзли до ходв. Тих ходв було не менше десятка. Трохи дал, злва були побудови. Вони теж були невелик. Заввишки не менше трьох-п'яти сантиметрв. Але це мал.  з сторони, де ворогв-мурахв було найбльше побудов не було. Там була площадка 45 см. За цю площадкою було кам'яне завалля. Камння було заввишки до сантиметра. Там чергували мурахи-солдати. Але ще з тиждень назад, тут було в два рази бльше гарнзон, не кажучи про кльксть невеличких фермерв, яких було мало.
   Пхотинц почали розгружати велик ящики. Але увесь цей отряд був у двадцять мурахв. Та ще п'ятнадцять у гарнзон. Мало... А ранше було трохи менше сорока. Не рахуючи робтникв.
   У великих ящиках були боприпаси та рзн приладдя. Можливо база мурахв ожива...
   " Тепер точно наша база постачатиме велику штаб-базу! - сказав диспетчер мурах.
   " Ну  яка то по твому це база. Ну хоч статус бази. Що ми м постачамо. Ми Риж лсов мурахи. Ми те й можемо, що потрапити на непримнсть з тими невеликими мурахами. Ось. А вони наше дерево псують. - сказав черговий, що був на посту.
   " Да?
   " Да!
   " А хба ми х женемо з хнього мсця перебування?
   " Женемо, коли на наше лазять.
   "  часто вони так лазять по нашим мстам?
   " Я не чергую там. Це й добре.
   "  мен там не доводиться диспетчерувати. Кажуть там у першу чергу вйна буде. А нам доручили тут бути. То ще посилили охорону, щоб ми один з хнх ходв охороняли. Нам  так цлу трасу доручили - сказав мурах-диспетчер, що стояв на висот, трохи вище чергового.
   " Хоча б дорожку! Тракт цлий. Тракт - це не дорога до того ж, а яка! дина у цй мсцевост. Ну... В нашому кра нби широких магстраль нема? Що поробили, якщо нема - сказав мурах-черговий.
   " Але тут  ще шляхи.
   " Як? Ну яксь - там.
   " Ось  мамо! У цих краях шляхв нема.
   " Якби, а то тут не пропусти тлрозводителв.
   " Да, це велик огидн вороги.
   " Ще й як!
   " Да, розводять тл.
   "  дерево псують.
   " Не дерево, а листя.
   " Покручують листя.
   " Да, на кожному листку  вояки,  робтники, - сказав диспетчер-мурах.
   У цей час мурахи розгрузили десант  вантаж. Тепер грузов робоч мурахи затаскували у глиб мурашника. Там усе гудло, там були мурахи,  солдати,  робоч. Сам проходи були вузькими, але не душними.
   ... Перше, що здивувало мураха-солдатика, те що побудов було дуже мало. У деяких мурашниках побудови  надбудови були великими. Але тут лише з севера виднлися будвл. З северо-пвдня були ще яксь прибудови та коридори. У ньому було темно. Там були яксь чорн, мал, раз в всм-шсть менш за солдатв.  менше за робочих мурахв. х там було страшенно много. Ух ти, цкаво скльки тих карлекв дал. Це тльки прохд. А дал що? х там багато. На свй вигляд назойлев хробаки, але невелик завжди хоробр  багато численн. " подумав Брджен. Сам мурах був чорно-бурий, з сильним панциром  великими клами-кнжалами (бльшими нж у робочих).
   " Гей, Брдшен, не вдставай! - почулось з входу в галерею тунелв.
   Останн мурахи, яких зачислили в постових зайшли. Серед них був  Марк. А яка кишва мурахв була!У тсному, де могло пройти три-два мурахи було почорнло.  свтла не було. Добре, що хоч мурахи без свтла добре бачать. Ще через сантиметра два-три прохд потовшав. А ще трохи  - казарми. Через розворот на 850x01 graphic
показалась казарма. Там було не темно. А саме примщення мало на подб коридора (широкого), шириною з сантиметр з третиною мм, довжиною в два сантиметра  висотою - трохи бльше сантиметра. Та казарма була виготовлена в прогнившй корц дерева, з земляними частинами. Як видно побудоване недавно: в ньому майже не було мурахв. З казарми поввала прохолода. Там були майстерно виготовлен стлажи, для збро  на стнах - вимки. З стн вяло прохолодою. Там були ршотки  фльтри.
   " Нчого соб! А у нас не було фльтрв. Мале ... примщення! У нас було по-бльше казарма... " Почулося в толп. Мурах-провдник покорно вдйшов у бк.
   Брдшен  нш мурахи-солдати зайшли у казарму. За ними було робоч, що волокли вантаж, який потм поклали у кнець казарми.
   "  тут ми будемо перебувати? - запитав мурах, що був з зад Брдшена.
   Той вдповв:
   " А де ж?
   " Ну поглибше мали?
   " Немогли! Ти бачв мурашника з зовн? - мурах вийшов з казарми.
   Казарма була досить вигдною для оборони. Якщо ще т мал мурашки проникнуть так далеко.
   " Брдшен, пам'яташ нашу колишню штаб-базу!? - запитав Стнгрш.
   " А як же!
   " Чудова побудова!
   " А це? Таку без турбот можна захопити! Фортеця!? - сказав Брдшен.
   " Ну фортеця!
   " Називаться ...
   " З таким настром навоюш! - сказав Стнгрш.
   " Стнгрш, а тих, менших мурах багато!
   " Мльйони! Бльше нас...
   " А якщо вйна? Хто переможе?
   " Явно вони!
   " Да!?
   " х багато! А у нас тинел, не тунел! Гарнзон ... Якщо ми лише, то вйна буде не в нашу користь. От добре, коли хоч робтники тут, з штаб- бази - сказав Стнгрш.
   " А як гадаш чому горни зона вони сюди не вдправлять?
   " Командування...таке.
   " Раз таке, то таке, що поробиш.
   У коридор пролунав дзвн, гудок.
   " Сигнал! " стрепенувсь хтось - Вйна?
   " Кличуть на вихд нас! Ну, Брдшен, хапай автомат! - сказав Стнгрш.
   Через мить мурахи вибгли з мурашника, стовпившись.
   Якийсь мурах-офцер давав команди:
   " В лню! Вам доручили охороняти схдний та вистот рубеж! Перш всм - рубеж Схдний, нш - на дерево!
   Мурахи, явно без настрою ползли на дерево. Кора дерева була в коридорах, по яких  можна було бгати.
   Через хвилину мурахи були вже на дерев, на однй глц. Там нший офцер давав розпорядження:
   " В дв шеренги! Становись! Ус на ту глку! " мурах показав на одну з глок! " Перша шеренга - охороняти пдхд! Друга охороняти листву!
   ...Стнгрю та Брдшену дсталась глочка на тй глц. Тут Брдшен зразу почав ворчати:
   " Мсця багато! У нашй штаб-баз на чотири сантиметри - один-два солдати, а тут площа листва " 78 см!  лише два!
   " А там на глку всмнадцять сантиметрв лише два, не кажуч про листву! - сказав Стнгрш - Роздлимо 56 на два. Ну  кожному по двадцять дев'ять сантиметрв!
   Псля змни, коли настала нч, прямо в казарм, мурах-офцер розповдав:
   " Ось, трохи, на десять сантиметрв вд поста Брдшена та Стнгрша мурахи захопили один квадратний сантиметр. Тож, Брдшен та Стнгрш будте на поготов!  решта! А зараз вдпочивайте.
   Стомлен мурахи розйшлися по лжках.

Продовбали!

   У ноч Стнгрш чомусь прокинувсь. Навколо тихо. Казарма без шороху. Лише робочий мурах пройшов по коридору... Дивно! " подумав Стнгрш.
   Через хвилину, вд сильного шуршання Стнгрш пдняв голову з довгими вусами. А цього вже досить! " подумав, прислухуючись до шороху.
   Сильний вдар, десь з дальньо стни, посипалась штукатурка.
   " Вставайте! Бда! - закричав Стнгрш.
   " Хто там! - крикнув хтось. - Гей, вмикнть свтло!!
   Шорох...Нби хтось у тальнй стен, у лвому кутку.
   " Що тут! Хто дисциплну порушу! - у дверей була постать черхового з ручним кулеметом.
   " Пдко-о-оп! - швидко вдповв Брдшен, який вже бг у бк збро.
   " Да-а-а?! - черховий, розбиваючи скло з червоною кнопкою.
    тут стало свтло в коридорах.
   Брджен кинув другу його автомат та штик-нж.
   Стнгрш його зразу упймав та гукнув:
   " Кидай нжа! " крм штика-ножа, у мурахв були трохи менш - метательк.
   Упймавши зброю, Стнгрш побг до збройного кутка. Зброя без магазина. А що автомат без магазина? Там вже клька мурахв озброювалися.
   Але здогадавшись про пдсумок та три гранати, Брдшен жбурнув  х.
   На щастя Стнгрш усе упймав, пдсумок кинув на плеч, гранати - в кишен на паску. Але не встиг Стнгрш приднати магазин - пролунав вибух.
   Вд вибуху стало чорно, як ще дв хвилини тому. По звуку Стнгрш здогадався - ворог пробив диру. Ще пролунав вибух у коридор, а потм бля Збройного кутка.  сильний брязкт.
   У цей час фльтри з ус сили поглащали дим та пиль.
   Перед собою Стнгрш побачив чиюсь невисоку, карликову постать. Коротка черга - ворог розлгся на пдлоз.
   У цей час лунала стрлянина.
   Стнгрш тепер мг бачити усе навколо:
   Клька мурахв були облплен ворогами, а Брдшен та нш вдбивалися, вдступивши вд Збройного кутка, а з дири лз ворог.
   Не довго дума, Стнгрш стрибнув за чись лжко  прицлившись, дав довгу чергу по ворогу.
   Клька киль прослизнуло над головою мураха-солдатика, але вони при стрльб в голово та брошко мураха - були майже безсил. Але кул Стнгрша накрили х.
   Хтось з вояк жбурнув гранату у диру. Там десь в двох сантиметрах вд стни пролунав вибух. Брдшен кинув туди ще димову - з дири полетв дим, а за ним  вороги-мурахи.
   Перше, що зробив Стнгрш, коли переповз пд лжком - дав чергу по мурахи, який цього аж н як не сподвавсь. Той так  впав.
   Тод Стнгрш сказав Брдшену, що тепер перемога:
   " Ура! Перемога!
   " Да-а! - пдхопив той  тут сказав: " До перемоги далеко, пшли м допоможемо!
   Розвернувшись Стнгрш лише тепер помтив, що той десяток мурахв, що в суматор вискочили з казарми - б'ються в коридор.
   Два озброн мурахи кинулись на допомогу. Бля них, у вихода лежав черховий, намагаючись пдняти кулемет
   Брдшен, перший вискочв  вдаром штика-ножа, який на ходу приднав, вдарив ним одного ворога.
   Але, коло нього з'явивсь нший мурах, який ухопивсь за ногу Брдшену, який якраз високо пднявсь. Вд цього мурах  впав. нший ухопивсь за антабку автомата, намагаючись його вирвати.
   Один з ворогв вистрилив по солдатику, той впав. А Стнгрш накинув ремнь автомата на шию чужого вояка, смикнув його на зад  пдставив ногу. Той так  впав.
   У цей час один мурах закинув гранату в диру. Там пролунав вибух.
   Але тут ворог-карлик стрибнув Стнгршу на спину. Той спочатку пошатнувсь, але перечепивсь через високий порг, впав на спину. Побачивши, що на нього насуваться ще один ворог, кинув у нього набйтаж. Той впав.
   Потм Стнгрш намагавсь вкласти  скинути з себе ворога, що був на ньому.
   Офцер наказав Стнгршу та ще трьом мурахам, як були обвшан ворогами бгти в штаб-базу. До них вже уйшло п'ятеро.
   У цей час Брдшен вистрилив у мураха, який хотв у нього вдбрати зброю. Той так  впав. А сам солдатик зробив Переворот через себе  ухопивсь щелепами за голову ворогу.
   " А ти теж, Брдшен, вдправляйсь у штаб-базу! - сказав офцер, допомагаючи одному робочому здихатись назойливого ворога.

Дивн змни.

   Вддавши мураха, якого упймав, Брдшен дочикавсь друга, пшли в базу.
   " Ну тоб щастить! - сказав Стнгрш.
   " Да.
   " Ти його упймав, а мене упймав той!
   " Бува!
   " А дивись, там наш.
   " Да.
   " Ну чого вони стоять.
   " Стривай, це пдкрплення.
   " Жартуш?
   " Да!
   Коли мурахи пдйшли поближче, то це справд було пдкрплення.
   " Ось, я казав! - сказав Брдшен, пдходячи ближче.
   " Солдати, шикуйсь! " сказав офцер - А ти, Брдшен, отримав переквалфкацю!
   " Яку?
   " Забув?! А мсяць тому?
   " Да...
   " От ти радистом будеш! У штаб-баз!
   " Ну да, там багато наших.
   Брдшену, який мав, тепер такого приятеля аж няк не хотв стати тим, радистом ... Але що втш...Хотв переквалфкацю - отримав! Радистом - так радистом.
   " А у твй пост, крм тебе, Буде охороняти Слайт! - сказав офцер-мурах, показуючи на одного з новоприбувших. - Запитання ?
   " Нема! " вдповв Стнгрш.
   " У вашй казарм ремонт, в коридор псля бою - теж. Доведеться вам,  новоприбувшим розмститися на лист! - сказав мурах-офцер.
   Була казарма хоча, а тепер взагал нчого! " подумав Стнгрш - Цлодобово на дерев перебувати треба. Хоча казарму, по меньше, хоч побудували.!
   Мурахи, пд команду На варту! поповзли на дерево. Через три-чотири хвилини мурахи розйшлися по бойовим мсцям. Нч...
   Мурахи стовпились коло скрученого природой листка. Хоча хтось сказав, що тут були вороги, х тут  близько не було.
   Клька мурахв-вартових стали на варту. Мурахи, склавши збро перамдкой, розслись  почали гумонти.
   " Бачили, що з нашою казармою зробили! Ух! Пдрвали стну  кинулись на нас! Гранату - в Збройний куток! Мй автомат вибухнув!  наш гранати! - голосно казав якийсь мурах.
   " А вони?! Офцери! Замсть того щоб нас на захист кордону Схдного послати, останнього рубежа перед штурмом...Сюди! Якщо назойлив вороги виршать нас отакувати, то запросто. дине - з стовбура глки - у низ! - висловлювався якийсь новий.
   " Краще б внизу! Там воювати краще. Тут запросто можна впати. Мурахи-вороги можуть перекрити прохд  до нас! А що ми м - скльки нас? х тисяч! - сказав Слайт - Нас...Вдень хоч краще. Але  там погано!
   " Да, прорили такий пдкоп! Прямо пд таку казарму. Називаться казарма. А в нас у казарму тепер стни будуть товщ, вони не проб'ють! Але вони можуть нас просто вигнати! х просто багато, а сто-сто двадцять мурахв вдень в нас!
   " Сто-сто двадцять? Якщо буде! - вигукнув ще один мурах.
   " Була казарма! А зараз ...ремонт! - сказав Стнгрш.
   " Це нчого! Ось тут скоро буде казарма! Чули?! Н? А я чув! Якщо видлять грош на нашу базу, в лапках, то тут побудують казарму для охорони листя! Дерево роздлено! В нас було 75%, а зараз 45%, а якщо буде менше? Що це буде за база! - сказав Слайд.
   " У нас база тому що з не в штаб-базу вдправляють цих малих мурашок! А то вддли б м! - сказав мурах, що був коло прамдки.
   " Тут  ландшавт непридатен до вйни! Хоча квти, трава чагарники! Якщо вддати цю базу, то мурахи-скотар запросто вдберуть  пости, що навколо! Зрозумло? - сказав Слайд.
   " А на що м ця недобудована база  пости? - запитав якийсь солдат.
   " На що, треба, " загомонли нш.
   " Да спть  не гумонть! - сказав Стнгрш.
   " Да, Да, " пдхопили нш - в нас нч була бойова!
   " А що тут розмовлять? Ми тльки прибули! Ось ви  спть, на здоров'я! - приглушино сказав якийсь з новоприбувших - Неподобаться м фортеця! Ну то й спть, якщо цкавшо теми не знайдете. А ми вже сво вдспали! Вйна буде у цих мсцять! А ви спть. Я вас не бужу! Як проспали автомати, так  гранати, спть, досипайте! Бй був, хай сплять, а ми розговорились, ну ... Нас теж збудили, деяких! А що поробиш, якщо нас мало. Тим що розмовляти будем, бльше не стане. Ось як би стало! То було кращ. Особливо псля вашого бою. Ладно,завтра день, порозмовляймо тод. Завтра теж день! Буде для всх, не хвилюйтесь! Нарозмовлямось. Тод будем розмовляти!
    звтки такий балакучий узявсь? " подумав Стнгрш.
   " Ось на нашй штаб-баз спокйно!  варти стльки, ворог не проповзе. Ну тут сьогодн проповз. Ну не тут, там у казарм! Але ви дали йому перцю! Шкода, що коли вони зрозумли, що не пролзуть  не переможуть, засипали хд!
   " Як? - запитав Стнгрш.
   " А от у тому примщенн, де по близу ваша казарма, пдрвали хд гранатой. Ну коли один мурах, з ваших хотв туди в штикуву, так вони зрозумли. Побули ви хнх. А вони, побачивши, що хд обваливсь, а в щлину ваш гранатой розмахнувсь - а вони опередили. Засипали вхд до свого тунелю. Коли настане день, то взнаймо що буде! - ожививсь розмовщк.
   " Спи, кращ! - сказав хтось.
   " Спи, спи?! У вас казарму зруйнували, а ви все спи! От у нас у штаб-баз нчого боятись, надйна охорона. А тут - сам соб охорона. От як! - знову почав розмовляти один мурах - Це добре що перебили усх! А то... Завтра прийшлося, гляди на штурм. Нам, у випадок захоплення штаб-база цле вйсько видати, на штурм, на вйну!
   " Дочикашся! Вони краще скичуть туди. На що м ця штаб-база! - сказав фрейтер.
   " Треба, той треба! Не заважайте спати!...У нас завтра день...Вйноздатний!  нч сьогодн ... не краща ... А у тебе усе розмови та розмови. П'ятьох у цьому бою пдрвало... Спи, кращ, " сказав якийсь солдатик.
   " Я вже поспав!
   " А я н!
   " Ну то ... Чули, солдату - мурахи, скльки тих, малих ... Багато. Ось. Я чув, як майор з якимось ще офцером розмовляли. Так вони казали, що наш вороги свою державкою розположились буквою Г! Уявть! А х так багато! Ось вони позхають на нашу територю... - знову мурах забалакав - А позхати вони вмють!...
   " Тут, де наша база ранше хньою. Ранше тут були вони. Дерево повнстю належало м! - сказав фрейтер.
   " Як? - запитав хтось.
   " А от так.
   " Значить територя, де пости, бази належало м?! Ось тепер зрозумло... Чому вони так на нашу територю позхають. Важають, що ранше, те що зараз!... Ну в них  пам'ять! Да сюди не аби як вйська пдтягнути треба! - балакун-мурах знову почав розмовляти - Тепер зрозумло. От хитр. Хотять територю прибрати. Ну це, замсть територ ... вогонь я м забезпечу!
   " А ти попробуй, якщо х так багато! Тисьогодн, у ноч не воював! А я - да! - сказав Слайд.
   " С-п-ть-ть! - закричало у вдповдь пвбатальйона.
   Зрки були на неб. Квтнев гаряч дн стоятимуть ще клька тижнв... Вноч прохолоднше. А скоро почнеться сезон дощв...


Новий мурашник

  
   Був травень. Сонце гаряче грло у зент. Усе ожило вд зими. Зазеленло... стояла спека. Але мурахам н по чом спека. Вони завжди заклопотан.
   По дереву, коло дерева повзли мурашки. У кожного своя робота. Деяк мурахи-солдати чекали розвдникв. Вони подались кудись на схд. Туди, де поки що нема мурашникв. Цього виду мурахв. Туди, й той бк, де не далеко (а для мурахв дуже далеко) починаються селянськ двори.
  
   Мурахи давно чекали розвдникв. Облаштовувати де-не-будь новий мурашник.  ось розвдники прибули. Вони доповли командувачам-солдатам, про гарне мсце для нового мурашника. Але з ншого боку дерева мешкають дрбн чорн мурахи. Але нш мурахи-солдати про це ще не знали.  ось, псля чергово ради керуючи солдати оповли ншим солдатам (як тльки обмрковували виршення ради командувачв):
  -- Ми вибирамо не великий табр, у тому числ робочих мурахв,  пдемо до мсця нашого нового мурашника. - пам'ятайте, - доповдав офцер - у нас  сусди!
   Дал мурах перечислив тих мурахв, як мали переформовувати у нший мурашник.
   У цей час мурахи, з зброю вистролися коло мурашника. х мав вести офцер. Але офцера-солдата не було. Мурахи чекали. Збиралися робоч мурахи.
  -- А знате що? - мовив один з мурахв-солдатв, на м'я Рк. - Можливо ми зможемо повоювати!
  -- Чому тик, Рк, так думаш? - запитав нший мурах.
  -- А якщо ми з ними, не зможемо ужитися?
  -- Поспшн висновки!
  -- По словам офцерв...
  -- Вони так не казали! - помтив той мурах.
  -- Вони по-ншому казали б.
  -- Побачимо. Але я не впевнений, про твй висновок.
  -- Там розберемось...
   По переду  з бокв колони були солдати. А дал робоч мурахи. Вони трохи менше мурахв-солдатв.
   Ось з'явилися поперед ведуч. Вони та розвдники (йшли попереду колони) пшли з переду. За ними - уся колона. Мурахи йшли повльно. поспшати було н до чого.
   По дороз офцери обмовились:
  -- З ншого мурашника прибудуть теж наш.
  -- Так. Ми домовились.
  -- Великий гарнзон буде?
  -- Зовсм н. Особливо солдатв.
  -- Ще треба домовитись з сусдами!
  -- Нащо?
  -- Вйна, за територю.
  -- Ми переможемо.
  -- У них бльший гарнзон...
   У цей час мурахи була коло мсця призначення. То росло старе дерево. Навколо дерева росли квти. Мурахи, з ближнього мурашника прокладали тракт - широку дорогу. Робоч убирали камнчику, затоптували землю. По команд з колони (новоприбувшою) вддлилася частина робочих  почали допомагати тим. А працювати було чого: допомагати прокладати тракт. Це не вузька стежка. Прибувши робоч зразу кинулись до роботи.
   На пднжж дерева вже працювали мурахи. Вони рили коридор. Солдати у той час оглядали наземний кордон. Вони силкувалися захопити все бльше територ. Чорн мурахи були з сусдньо частини дерева вони нби не помчали захоплювач територ. Але ясно було що на дерев х дуже багато.
  -- З ншим кордоном доведеться, схоже нам, почекати. Доки прибуде пдкрплення. А воно близько - сказав один з солдатв.
  -- А чого зараз? - поцкавився нший мурах. Не захопити?..
  -- Багато х.
  -- Ми х не бомось.
  -- Одного не боятись мало...
   Робоч мурахи, що залишились почали допомагати тим, що рили. Вони вдтаскували камнчики, утворюючи коридор. Робота йшла дуже повльно.
  -- То тут вони клька днв, - подумав у голос один робочий мурах.
   Солдати вдйшли у сторону. Офцери днались - обсудити план "повтряних" кордонв.
  -- Доки будуватимуть мурашник, нам доведеться перебувати на дерев. Робоч ще довго будуватимуть пдземн коридори! Але високого на дерев пдйматися небезпечно. Можна напряжити на наших нових сусдв. Вони можуть захотти прогнати нас - сказав Дк. - Буде тод нам!
  -- Агов. Дк. м буде! - сказав Рк.
  -- х багато.
  -- Це ми бачимо.
    справд, на кор дерева, у проймах з'явились чорн мурахи. Вони грозились щелепами, але бльше н чого не могли зробити.
  -- "Сусди не задоволен!" - сказав хтось.
  -- А нчку будемо на верху... додав мурах.
   На дорожч, яка поки ще була доржкою (а краще сказати стежц) з'явилась група робочих мурахв. х прислали з штаб-бази (найбльшого у околиц мурашника).
   Робоч мурахи йшли довльно. х було не багато. Вони пройшли повз солдат, до робочих, як будували мурашник. Мурахи вистролися, по черз, виносячи камнчики. Вони за цей час вирили ще не велику яму.
  -- Бльше не прибуде! - зрозумв один з командирв.
   Солдати розйшлися по околиц, нового мурашника. З двох сторн росли висок квти. Для мурахв - лс, джунгл. За мурашником не було чорних солдатв. Вони чогось були або з ншого боку дерева де х мурашник. Чи на дерев.
  
   Околиц дерева були у низин. Хоча не велико. Це було чудово - дощ не зможе пдтопити мурашника. Коло самого дерева не трави, а н квтв не було. Трава, яка була трохи дал була менше квтв.
   Далеко вдходити вд мурашника солдати не хотли.
   Офцери у той час радилися. Чорн мурахи могли стати агресором. напасти. Тому солдати й продумували план охорони та захисту територ, у випадку вйни. Територй багато, а гарнзон малий. У випадок вйни - уся надя на великого мурашника. З нього ма надйти допомога. Чи, можливо, з хнього колишнього мурашника. При переселен нхто не подумав про дрбних чорних сусдв.
  -- Ми на висот, штурман важче нападати - мовив солдат.
  -- Вони теж на висот. На дерев. А ми знизу. Ну, кому легше буде воювати?
  -- Нам точно н. Тому треба вистроти пости на дерев.
  -- З таким то гарнзоном? Ми лише кордон зможемо охороняти!
  -- Виршено: збльшити число солдат. Провести кордон Старанно охороня мий! На двер вистроти пости.  провести кордон. Але з цим обмовитися з нашими новими сусдами. Вони мабуть розводять тлей. Тому можуть бути сутички - виршив солдат. Ми не хочемо з такими числом мурахв воювати.
  

Роздл дерева, будвництво мурашника.

   Сонце почало сдати. Мурахи - робоч вистролися коло мурашника. Вони за цей час прорили лише вертикальний коридор. Коло входу були акуратно покладен камнчики. Солдати були навколо. Вони лазили на кор дерева. Мурахи вже знайшли мсце для табору, але це було ризиковано.
   Офцери назначили караульного. х було багато. Але серед них не було Рка.
   Те мсце, про як розповдали солдати й справд було рискове. Це було заглиблення, мж двома великими глками дерева. До реч, одна велика глка була кимось спиляна. У тому поглибленн валялось кора. Те заглиблення нагадувало про те, що чорн мурахи щось тут будували. Або лише почали будвництво. Вони будуть не в захват, побачивши на мсц сво будвл чийсь табр захоплювачв. А з кордонами у мурахв просто: хто перейшов кордон того й упймали. А там, хто упймав: робочий, солдат не залежить. Головне триматися кордонв. А тут тоб! Приходь кордони, гуляй по дереву? О це вльност!
  -- Схоже чорн мурахи щось замислили! - здогадався Рк.
  -- Чому так думаш? Рк - сказав Внтер.
  -- Пдстроять засдку.
  -- Краще б офцером не розташовувати на у самому центр.
  -- Оце точно.
   Солдати маючи бльш голови та щелепи, нж нш солдати-офцери.
   Але про вояк випадок на нч солдати розташовувалися значно нижче - у проймах кори. Хоча дуже не зручно, але спокйно.
   Мурахи були не спокйн: не мурашник не побудовано, а вйна назрва. Мсця всм мало. Та  харчив. По околицях мурахи-солдати вав пймали лише клькох жукв. Треба бло дочекатися завтра.
   Близько ранку Рка розбудив якийсь мурах:
  -- Ти знаш що?
  -- Не знаю. Якщо так кожного питати, то треба й не питати.
  -- Була стичка.
  -- Мж нашими?
  --  Чорними мурахами
  --  що було?
  -- Один з наших вдправився по дороз. Облплений тими, дрбними.
  --  все?
  -- Н, у ворогв поранен. Зараз керуючи будуть радитися...
  -- Як завжди?!
  -- Н, з командувачами, не з нашими...
  -- Ворожими? А?
  -- Так. Скоро сюди прибуде один з караулу... Об'являти повну бойову готовнсть. Он вн!
   По стволу дерева пробг мурах.
  
   Солдати вистролися, коло пднжжя висоти (пдвищення). Вони зайняли бойов позиц. Деяк солдати були на ствол дерева, на караул. Одн з солдат (командуючи) вийшли "на нейтральн" позиц. Вони радилися з чорними мурахами.
   Рк розмовляв з Внтером:
  -- Здаться усе в порядку.
  -- Схоже, Внтер. Але ми втрутилися на хню територю...
  -- Тут хнього мурашника не бло,  нема. То чого ми захоплювач? Влтку у нас буде мало мсця. Тод прийдеться буде вдвойовувати у них. Усе однаково... - запинився трохи Внтер - краще зразу усе з'ясувати... нж потм, на них лзти.
  -- Тод хоть вйсько приготувати, а не якийсь там загн.
  -- Ултку х буде знатно багато, Рк.
  -- Лтом вони укрплять мурашник.
  -- Мурашник буде великим! З вузькими, для нас ходами, коридори, галере... х  взяти буде важче!
  -- Але ми маймо захищати це мсце. Поки усе дерево не вдвоюймо.
  --  ти, - Внтер, думаш що ми захопимо дерево? Ми цього не зможемо зробити! До них швидко прийде допомога! З пдземних ходв.
  -- А вони, чорн мурахи могли вирити пдземний хд.
  -- Чи оновити. За зиму там могли бутити обвали.
  -- Зате вибувши х, можна захопити нш мурашники. По пдземним...
  -- Мрй!
  -- А чого не можна мряти?
  -- Бо ходи для нас занадто вузьк. А вони там будуть чергою.  хд завалиться. Н, так у нас не вийде. Мурашник ми не зможемо захопити. Мурашник ми не зможемо захопити. Особливо ми не захопимо й т мурашники. На них можна напасти й з поверхн, на т мурашники. Але гарант нема. - мовив Рк - Бо на таке дло треба багато вйськ. Для цього треба пдключити цлу округу... наших. Н, не вийде!
  -- Так, справд. Але ми так, не можемо сказати так солдату Чавуну... вн команду нашими новим мурашником. У них особлив мр.  тому ми й тут. Там можна побудувати, розбудувати мурашник. А ми тут! З малим гарнзоном.
  -- Гарнзон то малий! Але у нас  сила. У околиц багато наших.
  -- З нашого союзу...
  -- Союзу?!
  -- А ти, що не помчав?
  -- Як?!
  -- У нас, у деяких мурашника окрм рижих  ще темно-бур мурахи. Та. Рк не помчав... Помчав? Одн солдати вдрзняються вд нших. Треба помчати.
  -- Так, я не помчав. Але не придавав значення.
   Увесь час мурахи були коло заглиблення, коло  в якому працювали робоч. Вони поспшали - адже з такою клькстю робочих довго треба працювати. Хоча мурашник може бути малим за розмром.
   Мурахи-робоч по черз вилазили з заглиблення, тягаючи камнчики, тощо. Один мурах вилз - один залз.
   Раптом трапилася значна подя. Яка полегшила труб робочих. Це подя розвяла ус думки про мирне закнчення переговорв.
   А було он як.
  
   Один з мурахв довго ковирявся. Один з мурахв, що був поряд, виршив допомогти йому. Вони вдтягли землю, розрили воронку-яму у бк. Побачили там прохд.
  -- Подивиться, що ми там розрили! - гикнув робочий солдатв.
  -- Ну та й що там? - запитав Внтер.
   Мурах почав показувати ншим. Мурахи-робоч стовпились на краю.
  -- Розрийте дал! - наказав Рк. Що то за тунель може бути?
   Мурахи-солдати вдйшли трохи у бк. Робоч почали швидко працювати. Згодом вони прорили вхд.
   Внтер не покликав Чавуна. Бо вн був на рад з чорними мурахами. Але зате покликав ще двох солдатв.
  -- Ну  що будемо робити? - запитав один з солдатв.
  -- Покликати Чавуна ми не зможемо. - сказав другий мурах.
  -- По-перше, треба обслдувати куди веде цей хд. Обстежити! - сказав перший мурах. - Я обстежу! - Краще в двома. - сказав Внтер.
  -- Ну то ходмо!
   Мурахи озбровшись рушили у темряву. Вони про щось розмовляли. Про це свдчило ехо.
   Рк почав х чекати коло входу.
  
   Один мурах доповв, що рада  переговори зайшли у кут. А це погано.
   Згодом з'явивсь Внтер з тим самим солдатом.
  -- Ну як мурашник? - запитав Рк.
  -- Дуже вузький. Низький! Кругом обвали. Сам по соб мурашник... т коридори треба принаймн розширити, - сказав Внтер - бо дуже вузьк.
   "Цкаво" - подумав Рк.
  -- Ми чорних дрбних не бачили. А т й мабуть не знають, що мурашник. - сказав виходящий за Внтером мурах.
  -- Навряд чи, - мовив робочий.
  -- Але там багато обвалв. - сказав Внтер. - Треба розчистити лише перш, що коло входу. Там, де нема ворога. Бо розчищаючи завали, натрапимо ще на ворога.
   Мурахи ползли у глиб мурашника. Робоч зразу почави розчищати завали та запруди.
   Раптом з'явився офцер:
  -- Це Ви хба вирили? Вже?
  -- Н, ми розрили вхд у забутий мурашник. - сказав один з мурахв.
  -- Давно?
  -- Солдати вже обстежили його. Мурашник малий  пошкоджений.
  -- Багато у нього камер?
  -- Наврядче. - Мало. Але скльки, ми не рахували.
  -- Глибоко входе у землю мурашник? - офцер стояв коло входу. Бля нього був  вдповдаючий.
  -- Ми точно сказати не зможемо.
  -- А на Вашу думку?
  -- Глибоко.
  -- Ясно. Треба докласти Чавуну! - офцер швидко рушив на дерево.
   Там у тй ложбин, де ще вчора мурахи хотли залишися  була рада.
  

Бйка.

   Чавун був розлючений. Йому зразу не сказали о такй знахдц! Йому! Вн там домовлявся, ставив сво закони. А тут! Знайшли напвзруйнованого мурашника. Але офцеру нчого не сказали!
   Солдати, як завжди вирушили на обхд околицями. У фортец (мурашник) закнчувалось провзя.
   Рк з клькома мурахами теж вирушили на обхд територ. "Територальн кордони" хоча були близько.
   З мурахами був  Внтер:
  -- На дерев все бльше солдатв ворога. Вони нас просто прогонять! Ми не зможемо що-небудь зробити. х запруджене усе дерево. - сказав Рк.
  -- Прямо таки. Так просто прогнати нас вони не зможуть! - сказав один - мурах.
  -- А, сили у них мало? - сказав Рк. - Ти бачив, скльки у них воякв лазе? Скльки солдатв, а нас менше? Менше. Тому що м прогнати нас? Хоч з бом? Ми без пдтримки великого мурашник коротко триматимемо нашого мурашника.
  -- Розповси це чавуну? Вн й так лютий. А тебе слухати не буде. - сказав Рк.
  -- А мене, - сказав Дк. - Офцер Чавун нкого ще нколи слухати не збирався. Тому тут ми зараз. Хоча нше менше, нж наше дерево теж захоплено. Там була база ворожа. Колишня. Чули?
  -- Чули, чули. Наш випадок.
  -- Чому, Внтер?! - сказав бжучий поряд мурах.
  -- Стйте! - сказав Рк.
  -- Що там, Рк?
  -- Погляньте туди!
   На вершин у кола каменя йшла бйка мурахв.  не просто бйка, з ворогами, а просто бй!
   Мурахи билися за гусеницю. Гусениця не давалася сама. Солдати зразу кинулися на виручку свох.
   Зав'язалась рукопашна. Ворогв, чорних мурахв, було у два рази бльше.
  -- Я покличу пдмогу! - вдбиваючись вд нападаючого вигукнув Внгер.
  --  по-швидше! - крикнув хтось.
   Коло бйки позбиралися ворож солдати. Вони хапали за лапки та нжки солдатв. Т вдбивалися. Прибула ще допомога. У чорних теж.
   Мурахи скачувалися у воронку.  там продовжувалася бйка. Там не однократно лунали вибухи гранат.
   Пдмога була з обох сторн. Рзки збльшилося поля бою. Тепер мурахи билися не у воронц та заввишен, а й навколо. Бй мав вдбутися тут:
   Гусениця переходила "з руки у руки". Але руд мурахи пдтримували лдерство.
  -- Бйкою командувати, я не збираюся!  збиратися не буду! - сказав Чавун, наблюдаючи за бйкою - Он дивться! Ворог, там на сход тягне полонену муху! Перепити. Ми маймо лдирувати!...
    дйсно, трохи дал чорн дрбн тягнули муху. Муха ще питалася вирватися. Але спроби не приносили аж няких результатв. Лише, трпаючи крилом муха втрачала силу.
   Один з солдатв, що був коло Чавуна, дивлячись за бйку сказав:
  -- Нам треба х оточити. Атакою на муху!
  --  так ми й зробили! - пдхвалив Чавун.
  -- А як сил не вистачить?
  -- Як це?
  -- Ворога й так багато...
  -- Не сумнвайся! Але швидко бйка перероста в бй! Треба пдкрплення! Усюди до нас йде допомога.
   "Так де ж вона? Ця його допомога? Допомога, допомога!"
  

Бй. Псля бою.

   Як  задумав Чуван, його солдати напали на конвой мухи. Зав'язався бй. Ворог був в на пвкльц: багато мурахв було ще у воронц. На них скидали з гори гранати.
   Руд зайняли позиц. Пд вогнем довелося залягти. Хоча ворог  не нс втрати, вн мав кожну мить допомогу. Ланцюжок тягнувся аж до мурашника.
  -- Ну й що робитимемо? - запитав спвбесдник Чавуна..
  -- Треба розрвати пдкрп... У ворога.  оточити його.
  -- А чи нам вистаче сил?
  -- Оточимо.
  -- Ми вже хотли х оточити. Але частина загибла. З воронки рештки чорних мурахв вирвалися, решта триматься. Основна загроза з флангв. Там особливо розтягнувся фронт.
   Чи довго наш триматимуться? А...
  -- Скльки треба! У нас план захоплення. Ворог загине...
  -- У ас втрати.
  -- Потерплять. Але ворог знатиме, як роботи нам "Буфферну" зону. Це - виршальний бй.  ми маймо перемогти. Хоча кожно хвилини ворог ма бльше воякв, нж у нас. На цей раз понад буде з лвого флангу. Цей поток та повнь ворожу, ми поборемо. На те мене звати Чавун.
  -- "Пдходячи м'я для такого телепня. Перемога! Хоча б нчия була..." - думав у цей час стоячий поряд з Чавуном мурах.
  
   Рк та Внтер тримали воронку - впадину. Це воронкообразна впадина мала глибину до двох сантиметрв.  ще в даметр три сантиметри. На глибин воронки валялися загибл мурахи. Десь ще димло.
   З краю схилу було чудово обстрлювати нападаючих. Але х було ще багато. Гранат нема. Але боприпаси .
   Рк вставив новий магазин. Автомат вже був гарячий. Стрляти одиночними пострлами не було  мови. Ворог продовжував наступати.
   Чорних було набагато бльше двадцяти рижих солдатв.
   Десь на флангах мурахи ще билися. Ранен вдступили.
   Десь, за Внером вибухнуло гранатом. Мурахам довелося вдйти вд краю воронки. Т, що були у воронц продовжували пдбиратися.
   Раптом правий фланг отримавши ще солдатв, вдкинув ворожих солдатв, рзко наступив. Там бй був особливо сильний.
   Воронка була оточена. Скинувши туди гранати, мурахи поспшили на мурахв. Там теж був бй. З втратами, руд мурахи пере нищли чорних дрбних мурахв. Хоча деком вдалося утекти.
   О, вдступайте! Нам потрбно вдступати! Ми свою роботу скнчили! Все ми зробили. А тепер хто куди: на допомогу флангам, особливо лвому. А хто  у мурашник. - над схилом кратера воронки був якийсь солдат. - Вдступ! Чого тут стоте! Побили ви тут ворожих... Бй трива!
   Солдат зник.
  -- "Це ми знаймо  без нього!" - подумали мурахи, постйно вилзаючи з воронки. Багато хто поспшили на лвй фланг. Там якраз ще було таке кльце. Кльце з тонкими стнками.
  -- Це що Чавун звати, ще точно! - сказав мурах дивлячись з висоти на поле бою. - але сильно слабкий, цей тепершнй лвий фланг.
  -- Це легко устронити.
  -- Чавун, ми маймо мало сил!
  -- Найкращих сил. Достатньо маймо. Я подумав ще про одне кльце... як би ще б допомогу, то ми могли перебити хню усю орду. Хочу орда не мала, а нас мало ми х переможемо. В кльцях важко битися.
  -- Ми немов бездонн джки!
  -- Це точно. Пдмога йде з округи.
   Коло Чавуна пошикувалася пдмога. х було п'ятнадцятеро. Чавун щось м розповв... як знищити солдат?!
   З нового мурашника мурахи побгли трохи не у сторону бою. Мурахи поспшали, щоб вдрзати резерви противника. Вдара, по тракту, по якому вони бгли на бй, чи з бою противник аж няк не сподвався. Солдати почали обстрлювати дорогу. Там теж почався бй. Але багато солдат противника запанкували. Почали ткати.
  -- У нас нема бльше допомоги! Нхто не може дати нам солдатв! - роздалося ззаду.
   Чавун повернувся:
  -- Доведеться мняти тактику?
  -- А як? - здивувався доповдач.
  -- Дзнашся, побачиш...
   Чавун почав розповдати мураху свй новий задум.
   Мурах побг доповдати бйцям.
  
   Вйська почали вдступати. Чорн мурахи, що були у кльц опинилися коло само воронки. Кльце почало сжиматися. Як  ранше, воронку закидувати гранатами.
   Мурахи, що тримали у кльц велику колону противника почали вдступати. Прикриваючи сам вдступ. Т мурахи, що кидали гранати у воронку, вдступали прискорено. м треба було дстатися мурашника.
   Ворог не мг доганяти: вн сам мав велик втрати. Хоча були стрлянини з прикриваючи ми, чорн мурахи були не в силах вести бй.
   Ця бйка, а потм бй розпочався в метр вд марушника. Фронт розтягся на двадцять-тридцять сантиметрв. Хоча руд мурахи  мали втрати, клька полонених противник захопив при вдступ. Зате чорн мурахи мали велик втрати: за часи бою вони двч були в кльц  раз в на пвкльц.
   Хоча руд мурахи так  не пробилися, зате чорн понесли втрати. швидше у такому випадку буде нчия.
   За цей тривожний час робо мурахи пдготували укрплення. Робоч мурахи розчистили коридори знайденого мурашника. Пдготован до оборони, з малим числом солдат захдн велик будвл. Праця йшла  зараз. Не вдомо було, що зробить ворож командування. Майже вс, ушедш з поля бою, пшли до великих мурашникв залчувати рани. З вдси надйшло чергове пдкрплення. Чавун готував план.
   Чавун мав намр вдбити дерево зори. Хоч, як завжди у Чувана був сильно рисковий план. На дерев дуже багато мурахв.  с трьома десяткам солдат, просто програш. Але, як не було, такий намр мав Чавун. Поки залчують рани, т хто був на цьому бою, треба було б почекати. Але де, у чому Чавун був правий: на дерев листя, на якому попелиц. Знищити х - у мурахи будуть у скрут. Але для цього потрбне вйсько. Чого зараз якраз нема. Але зараз Чавун байдуже. , нема, а план буде готовий.
  -- Райт, ти цлий? - запитав Дк.
  -- Цлий, як бачиш. А то, як був би чи на пол бою, чи раненими.
  -- Чорн мурахи загиблих солдат забирають. Чув?
  -- Бачив. Хоча заважала трохи трава, що з права.
  -- Поперед не, Дк, воронка.
  -- Загиблих солдат.
  -- Це ти ту впадину так назвав?
  -- Як назвав, опередили, наш так кажуть.
  -- Це врно.
  -- Що врно?
  -- Багато наших там залишилось.
  -- Навпаки! Ворога.
   Дк подумав:
  -- А знаш, Райт, ти був далеченько вд воронки, скльки там мурахв валяться?
  --  мн.
  -- Що?
  -- Як Ви уходили, воронку замнували.
  -- А ти, Райт, часом не знаш, хто вддав наказ? Це Чавунова робота? Нам казали н. Немов хтось нший до цього додумався. Казали, склад вдбили. То це звдки мни взяли?
  -- По порядку! Я ще менше за тебе знаю.
  -- Щось знаш.
  -- Не Чавун придумав.
  -- Пдтверджуш.
  -- Так.
   Обидва мураха були у мурашнику, коло ходу. У вход були караульн. Вони теж розмовляли мж собою. Але пильно стежили, дивилися навколо.
   Околицею було тихо.
  -- Значить не Чавун.
  -- Вн такого не придума...
  -- Звичайно.
  -- Дк!
  -- А...
  -- Скльки по-твому на кожного з наших приходилося?
  -- В залежност де...
  
  
  
  

Дощовий день.

  
   Дощ - не бажан для мурахв. А особливо - дощова пора. Таку пору бояться та ненавидять мурахи. Там, де по вище стараються перебувати вони. Це найвищ етаж мурашника, висока трава, древо, яке поблизу. А особливо - дощова пора. Добре, як дощ, два. А то мсяць - ... шкода комах! Особливо погано коли у мурахв вйна з мурахами. У мурахв серйозн затримки з своми ворогами. А особливо з малими по розмру. День - у ворога можлив поповнення у рядах воякв. Але дощ руйну укрплення. А особливо - зливи. Зливи е можуть бути довго. А дощ - може.
   У ноч був до. Земля, особливо у линках та ямах змокрла. А ще були  лужи. У так трясини може провалитися не тльки мурах. А вибратися з них -важко, якщо легко загрузнути.
   А зараз дощу нема. Можливо буде у другй половин дня. А зараз, пд час вйни, треба патрулювати, доки дощ не почався, патрулювати.
   А зараз Байк, перший номер у розрахунку, почав почав зтягати прикриття жука.
   Це було сонечко. Жучок бльш був схож на клара-солдатика.  по розмрам, але трохи круглший.
   А нший мурах, другий в розрахунку у той час, допомгши знмати маскировку, знмав чохол з кулемета.
  -- Принс бокомплект? - запитав Данк.
  -- Ось, Данк, принс, - сказав другий, пдносячи коробки - ящики для довгих обойм.
  -- Я тоб допоможу! - сказав Байк.
  -- Т краще складай покриття!
  -- Зараз...
  -- Ти скльки цих ящикв взяв? - Ящикв-коробок для обойм? - запитав Данк.
  -- Чотири, Данк, - вдповв той.
   Екпаж почав завантажувати боприпаси. Три ящики розмстили коло мсця Байка, а нший - до кулемета Данка, який трохи дал (чимось ця компоновка схожа на джип).
  -- А де ми маймо розвдати? - запитав Данк - Чув?
  -- Чув. До верховття, вершин, - сказав Байк.
  -- Далеко...
  -- Щеб пак.
   Мурахи залзли на сво мсця. Данк почав приднувати обойму до кулемета. А коли приднав, приднав до вирзу  правому борту ящик з набоями.
  -- Ну що, будемо вирушати? - запитав Бак.
  -- Давай, Байк, вирушаймо, - сказав Данк.
  -- А яким шляхом? Скосимо?
  -- Краще по траку, бо загрузимо.
  -- Давай. Усе рвно... не далеко...
   Потв Данк сказав.
  -- Чув? Чи не чув? Скльки наших вояк потонуло у лужах. Грязь, болото. Треба стерегтися, щоб нам не впасти. Ти краще дь по середин траку. Ну щоб не впасти. А дал прийдеться по земл, а не по широкй трас. Тракту. Тод гляди, що не загрузли...
  -- Витягнемо. Якщо загрузне то витягнемо. Що ж прийдеться. Головне щоб по ворожй територ нхто не попавсь. А то буде халепа. Попадемо ще в засдку. - сказав Байк.
  -- Про засдки - пзнше! А зараз дивись на округу, може щось примтиш! - сказав Данк. -  дивись щоб не впали!
   У той час жук пробг коло поста мурахв, бг по тракту.
  -- Усе нби спокйно. На перший погляд. Нкого. - сказав Байк.
  -- Да, Байк, нкого.
  -- А хто буде на такий час?
  -- Ну ми.
  -- Да, нас, викликали.
  -- Шкода, - а, якщо пд дощ попадемо.
   Так пройшло трохи часу. Байк почав хвилюватися:
  -- Ми вже далеко. Дуже далеко.
  -- Ну демо, не дохали значить.
  -- А скльки хати ще?
  -- Придемо, взнаймо.
  -- А хто на нас нападе? У жука захисний колр, хто нападе? Але ми вже з клометра два прохали. - сказав Байк.
  -- Два? Один? Нам сказали значно менше. Нам сказали! Повертаймо,  по швидше. Два клометри! Але ми дзнались, що через два метри у лво довга дорога. Ну не тракт... Вужка. А треба повдомити. - сказав Данк.
  --  негайно! Я нби забувсь. Треба розповсти про шлях по радоприймачу. - сказав Байк, починаючи розмову, "Я двадцять дев'ятий - прийом!". Я двадцять дев'ятий - прийом!". По приймачу почулось "Вдповдайте, двадцять дев'ятий!". "Вдповдайте, двадцять дев'ятий!".
   Байк почав розповдати, куди вони пробрались. Через двадцять хвилин почулось з бази "Кнець зв'язку!".
   Так проходив час, на повернення. Час йшов довго. А повертатися - обережно.
  -- Гляди навкруги! - сказав Данк - Дивись! Зупинись! Я щось побачив!
  -- Де, я вже зупинив сонечка. - сказав Байк.
  -- Ди-ви-сь! - Данк вказав на жука.
   Це був не великий, з ворогами жук, коричневого кольору, явно не вмв лтати  досить повльно повзав.
  -- Як гадаш? Яке в нього озброння? - запитав Байк.
  -- Здвоний кулемет, або гармата.
  -- У нього  шанси проти нас?
  -- Схоже н. Але уклонятися вд бою не будеш!
  -- А вн нас помтив!
  -- Схоже... коли додеш до нього на п'ять-см сантиметрв, давай у бк. Але не звали нас кудись. Бо програймо. До нього ще сантиметрв... Тридцять-сорок, не бльше. - сказав Данк. - Краще вд бою не вклонятися. У нього вуса коротк, але вн мг розповсти на базу.
  -- Але якщо ми почнемо розвертатися, пдставимо бк, а це не бажано! Потрапимо ще пд зону обстрлу. - сказав Байк.
  -- д час бою ми потрапимо пд обстрл. - сказав Данк, розглядаючи впавший лист, пд яким вони сховалися.
  -- А може перечекаймо!
  -- Ти дивись! - сказав Данк. - що я помтив!
  -- По дороз бг швидший й краще озброний Жук. Вн, якщо не вхопе, бо сонечко ядовите, просто розстрля його.
  -- А може перечекаймо... - сказав Данк, з'днуючи кнц обойм з ншими, щоб була связь мж обоймами, бо пд час бою мняти обойми не бажано. - хоча поки один уйде.
  -- На панцернику, ну не знаю, як його там, жука того, п'ять мурахв. Два - поправляючи обойм, - сказав Байк. - А нший, закритий. Типу такого...
  -- Дивись, менший, сильнший уходе. Вони нас перевернутою англйською лтерою "V" хочуть узяти! - сказав Данк.
  -- Я ду за лист! Атакуймо панцирного! - сказав Банк. Жук  справд обйшов лист  тепер, пробгши п'ять сантиметрв, рушив на ворога - "У бк!" - сам соб скомандував Байк.
  -- На Вам!!! - Данк почав стрляти з кулемета. Там на жуку, замешкались. Грязь облпила правий бк ворожого жука. Кулемет почав ковтати набо. Данк не зводив очей з прицлу прицльно та мушки, що на кнц стволу. У боку жука з'явились дири. Але установка ворога теж почала стрляти. Сонечко почало розвертатися у лво, а ворог - у право. Сонечко побгло, але кул зацокотли в правий бк сонечка. Здйснялась буря гряз. Сонечко лужило по траку, бо щоб сховатися вд ворога, жук зйшов з тракту. Жук пробг на вдстан трьох сантиметрв вд ворога. У той час ворог розвернувся  почав стрляти, знов по лвому борту, Данк впав на ящик з обоймами. Жук - сонечко розвернулось.
   Але як тльки пдставило бк, ворог почав ще азартнше стрляти. Данк схопивсь за кулемет, кул  почав летти. Але...
  -- Куля пробила обойму! - сказав Данк, приднуючи обойми.
  -- Я спробую викрутитися! - сказав Байк
  -- Та де там!
  -- Та ти стриляй!
  -- А я що роблю! - сказав Данк, берач на прицл натискаючи спусковий гачок. Кул полетли з стволу, а гльз почали вилтати з кулемету. Данк няк не мг, через треску упймати жука. Але промагами вн пошкодив нжку жука. Панцирник, як йо вже навали отримав пошкодження голови.
   У той час сонечко, притиснувши ворога вогнем до лвого боку, промчав по трас. А ворог почав розвертатися, у той час, як жук - сонечко пробгав в восьми сантиметрах вд ворога.
  -- Ось! Ось! Отримуй!!! - Данк не зводив прицльних приладв з ворога. Кул летли  летли. Обойми тепер бгли з ящикв, що коло Байка. Ворожий жук почав крутиться  крутиться. Двох заднх нжок у нього вже не було. Кул вдбили х у одному з розворотв. Жук був схож на решето. У нього зяли дури. Бля нього взлтали стовки гряз. Ц цей час Байк зупинив хнього жука, даючи змогу Данку краще цлитися, поправляв обойму. А у той час один з поправляючи впав х жука. А установконаводящй - чомусь застив. Кул дуже великокалберн. Вуса у жука попадали, ще дв нжки були поранен.  у одному з стволв розбилось дуло, прямим попаданням. Були зламан деяк агрегати.
  -- Да, вн так не витрима? - вигукнув Байк.
  --  добре?... - через трохи часу, майже не захищающийся жук, пробитий, впав у кювет. Там хрюпнула грязюка...
  -- Туди йому й дорога! - сказав Данк.
  -- Давай подивимось, як розбитий!...
  -- "Краще пошукаймо роси, для кожуха перегртого кулемета. Кулемет перегрвся. - сказав Данк - "А ну, скльки стрляти!".
  -- Ось,на листу, - сказав Байк, вказуючи на лист.
  -- Зйде! Вдкрутивши заглушки Данк почав набирати воду. З кулемета так  йшов пар. Данк закрутив сточку заглушку  налив воду. Там, у кожуху, зашумло.
  -- Ай, не доторкнутися! - вигукнув Байк, доторкнувшись до кулемета. - скльки, скльки набов ми прострелили?
  -- Ну з триста чи з п'ятсот. Одним словом - багато!
  -- Багато прострелили... Мало залишилось!
  -- Зате пдстрелили ворога. Добре ми його?!
  -- Авжеж. Ти, Данк правду кажеш. Перцю, йому! Так йому  треба.
   Раптом просвистли снаряди. Вони пролетли над Данком  Байком.
  -- До бойових мсць! - Данк пд'днав нову обойму. У цей час Байк св на сво мсце. Жук почав розвертатися  вдступати.
   У цей час снаряди робили фонтани гряз, обливаючи мурахв.
   Нарешт жук розвернувся. Данк ухопився за кулемет. Ворог був броньований, з гарматою. Автоматична гармата знову почала стрляти. Сонечко злетло у трасину, трохи вд глибокого кювета. Грязь полетла фонтаном. сонечко застряло по брюшку. Байк злетв  впав не далеко вд бережка-обвала. Один з пустих ящикв впав у грязь.
  -- Ще краще! - сказав Байк, випливаючи на берег. - Тепер ми у багнюц!
   Данк, почувши дивний шорах з круч, навв туди кулемет:
  -- Я щось чув?
  -- Я теж. Готовлю гранати! - мурах дстав дв гранати  почав прикручувати запали.
   У цей час сонечко затягло аж по броню. Грязь почала попадати у бойове вддлення.
   Не дочекавшись ворога, Данк почав розкручувати лебдку, яка була коло бойового мсця Байка, з лва, трохи дол за ящиком "Готуйся! Лови!" - Данк жбурнув трос. нший мурах прив'язав трос до рослини, в три-чотири рази вище за мураха.
   Шорах наростав. Але ще нкого не видно.
   У цей час Байк, засунувши гранати у кишен  полз по тросу. До сонечка було не менше пвсантиметра.
   Раптом Данк побачив жука на вершин берега. З вершини погано видно було сонечка. Данк взяв прицл на мушку  на жука. Кулемет застрочив. Деяк кул вдлтали вд товсто для таких куль брон. Але попавши два-три рази у одне мсце - у брон з'являлась дира. У одне мсце у брон (з права вд гармати) Данк у одне мсце попав з десяток разв. З т дири пшов дим. Дим був не густий. "Вд улучання з права вд гармати жук замешкався" - подумав Данк, наводячи дуло на димовий гранатомет. Прицл  мушка, як злившись наведен на димовий гранатомет. Роздався трскт. Потм слабкий вибух. Гранатометна ось упала, але дим, вд гранат почав попадати у велику диру. Туди теж, у края дав довгу чергу Данк. Але сам ледве не впав, ухопившись за лвий борт брон, снаряд улучив у передню броню. Звичайно броню мураха таким малокалберним снарядом не проб'ш, ворож мурахи дали довгу чергу. пднялась грязь фонтаном. Сонечко сильно загрузло на лвий бк. Данк кинувсь до кулемета. У цей час Байк зрвав кльце  жбурнув. Граната впала коло жука, обрвавши берег. Земля впала коло рослини.
  -- Обережно, рослину зрве! - сказав Данк, хапаючись за рукоятки кулемета. У цей час Байк кинув ще одну гранату. Та впала з права вд ворога, за ним. Жук почав розвертатися, пдставивши правий бк брон. Кл перебили прицл у гармати ворога. Потм Данк взяв прицл  мушку  навв на нжки ворожого жука.
   Дв нжки у ворожого жука стали пороненими  той скотився в багнюку. У цей час Байк якомога швидше намотував лебдку. Сонечко досить швидко пдпливало до берега. Байк був н переднй частин жука. Вд сильно хвил  сплеска сонечко впало на лвий бк зачерпнувши багнюки. Данк ледве встиг упймати автомати, як ледве впали у багнюку. А пуст ящики впали у багнюку. Тут Данк згадав про гранати  метнув одну з прикрученим запалом. Почувся вибух  хвиля. Ворог почав тонути.
   А Байк витягнув сонечко. Данк допомг тягти по отвеснй стн  трох вд рослини.
  -- Ну  бй. Ну не кожен день. У на набо закнчились! А бй! От, от класно ми м дали! Отримали. Отак ми м. Так м треба! Здорово! - сказав Данк.
  --  здорово вони нас. Шас пошкодили, броню бокову пробили, пошкодили важлив агрегати. Давай, Данк я принесу жук до бази чи поста. - сказав Байк.
  -- Давай до поста, який поблизу, на практ. Близько.
   Байк понс жука (мурахи дуже сильн).
   Йти довелося не довго: скоро з'явився Б.П. (блок-пост).
   Чотири робоч мурахи  ще клька солдатв були коло входу у блокровочний пост. Робоч мурахи почали залазити у вхд.
  -- Там неповнь? - запитав Байк.
  -- Пддймо, подивимось!
  -- Вони схвильован.
  -- Ну... Прийдемо, розберимось.
   Нарешт два мурахи пдйшло до БП. Командир-мурах сказав:
   Де Ви так довго були? Кажете, аж на цлих два сантиметри? По пустиннй дороз? А тут диверся - вибух! Пдстроли наш вороги.
  -- А що взрвали? - запитав Данк.
  -- Примщення зв'язку. Що це з Вашим жуком. Його тепер доведеться довго ремонтувати. Ясно, бй!
  -- Да, у бою були. Жука, командире, скинули кулями у багнюку. А ще одного - пдрвали, але вн нас устиг скинути у багнюку. - Байк поставил жука.
  -- Можете вдправлятися в гараж - майстерню, там ршотка вентиляц, гар, диму менше! - сказав командир-мурах.
   Мурахи-робтники  розрахунок жука зайшли у вхд.
   Перше примщення, яке служило штабом було просторе. По середин був стл  стльц.  клька зачинених дверей - збройний каземат, який був схожий на чулан  чулан, з товстими дверями для полонених. Прямо були двер вдчинен, з них йшла копать. Мсце диверс. з лва ремонтна майстерня  водночас - гараж. Туди попалися два мурахи-робоч  мурахи-солдати. То було майже пусте примщення, не рухаючи металево шафи, де збергались нструменти  детал.
   Робоч мурахи поклали жука трохи боком, коло входу, по ближче о шафи  почали ремонтувати. А ремонтувати було чого: розбитий приймач, розбито три стнки бортв брон, пошкоджен лапки тощо.
   У цей час почав капати дощ. А дощ приносять не примност.
  -- Дощ! Ус у примщення! скомандував командир.
   Мурахи зайшли у примщення, хто у казарму. Але двер казарми були у тому коридор, що  кмната у якй був вибух.
   Дощ принс прохолоду. Азот. Але вентиляцйну шахту  вхд довелося на деякий час замурувати. Мурахи-солдати чистили зброю. До дощу м нби  дла не було.
   Раптом мурах-командир увйшов  покликав гранатометника  про всяк випадок Данка з автоматом.
   У входа вже стояли три робоч мурахи. Мурах-командир сказав:
  -- Ви дво- у рзн боки! Цей може бути засдка! Зранку нема ще одного розрахунка! А можливо це вони. А Ви робоч - розмуруйте вхд!
   Т почали розмуровувати вхд.  справд це був нший розрахунок. Жук був хоча  у кращому сан, нж у Байка  Данка, але пошкоджений. Як тльки вони зайшли робоч мурахи замуровали вхд. Т, з другого розрахунку почали розповдати, як вони ледве вибрались з засади. Данк поклав автомат у казематну шафу  пшов у казарму. На дощь приходе  сон.
   Довгий день.
  
   06:20
   Мурахи встали дуже рано. Вхд був вже розмурований. Дощ промочив землю. Але сьогодн нби день буде без дощу. Сезон дощв ще не закнчився. Цим днем мурахи мали бути у Бойовй Готовност !1. Особливо псля вчорашнього дня.
  -- Ясо дне! - сказав Бак.
  -- Що ясно? - запитав Данк.
  -- Вони хотли
   Вивести з ладу, або краще знищити бойову технку, щоб легше було взяти блокровочний пост - БП - сказав Байк - треба буде бути готовим до бов. Це ясно.
  -- А сонечка ще не полагоджен.
  -- Ще день. День.  сонечка м дадуть!
  -- Ну пшли, подивимось, що наков дощь.
  
   06:50
   Дощ не зробив луж. Лужи висохли. А земля була ще волога.
   Командир-мурах назначив Баку  Данку завдання:
  -- Прибудете у нову базу - оте дерево. Там розповсте про бо. Там розповсте про бо.  запитате, чи не були у них диверс з сторони ворога.
  -- Зрозумло?! - командир запитав обох.
  -- Так! - вдповли Байк  Данк.
   Обидва рушили у вказаному напрямку. До дерева з метр.
  
   06:51:27
  -- Довго ще, та не до залишилось бгти - сказав Байк.
  -- Ну ще з третину  будем у мсц призначення.
  -- Не далеко.
  -- Звичайно не далеко.
  -- От ми вчора. На два клометри. Ну на жуку. Так ми ще  тих двох жукв прибили, так! А тут - самим, з автоматами лише якихось з метр. Чепуха! Там база, а не далеко - ще один БП. Чого тут боятися? У нас автомати! - сказав Байк - У тели скльки тебе магазинв?
  -- Один - у автомат  запасний. Стльки  у тебе.
  -- Дивись! Ворог! - Байк показував на колону малих ворогв.
  -- На БП! Розкажемо! -Данк якомога швидше рушив назад.
   Вислухавши розповдь Байка  Данка мурах-командир послав ншого мурах у штаб-базу по пдкрплення.
  --  довго вони, пдкрплення до нас прийде? - запитав у Байка Данк.
  -- Ну мабуть... - не хочуть вони щоб штаб-базу оточили.
  -- Ажеж. Вони до цього не доведуть.
  -- Як щоб! Доводять.
  -- Да?
  -- Надються на блок-пости, БП.
  -- Ну прийде допомога.
  -- От хай  прийде. Чекати довго.
  
   09:20
   Мурахи-солдати увйшли до ремонтно майстерн.
   А скльки було ворогв, коли Ваше сонечко попало у засдку? - запитав Данк у членв ще одного пдбитого Сонечка.
  -- Жук. Два з десантом  ще два. Вороги  синулись. Ми х кулеметними чергами почали косити, навть жука, у якому був десант пдпалили. Вогню було. А вони по нас - з гармат  кулеметв. У десанта - гранатомети! А ми з димових по ним гранатометв... пд прикриттям  ушли. Не густо. Жука спалили, з п'ять ворогв пдстрелили  деяких спалили полум'ям. Вони по нас з гранатометв, коли вдходили стрляли. Осколки так  поршотили. Нас  снарядом не зачепило. Що правда кулями - сказав мурах - А Вас, це, як?
  -- Ми на ворога наштрикнулися. У нього два кулемети, у нас - один.  ми його почали були розстрлювати. А потм вн нас. Я йому по нжка стрляв. От вн  впав у багнюку, там  пдрвавсь.
  --  все.
  -- Н. Потм ще один прибув. Закритого типу, з автоматичною гарматою. Вн нас ударною хвилею так  збросив у багнюку. А ми його з гранат, ручних, кулями. Вн загубив керування  впав. Байк його гранатами, а тод  я - сказав Данк.
  -- Ну два значить на одного  жодного з ворогв нема.
  -- Хба ти не чув?
  -- Що?!
  -- До нас прибува бригада саперв - сказав мурах. м треба замнрувати тракт, бо блокпост при наступ не зможе впоратись. Ворогв багато. А якщо замнрувати шлях, то вони не зможуть проскочити.  можна оборонятися вд ворогв, але мн треба занадто багато. Розмри замнирувано територ, як передбачають 2х3 - 4 м. А якщо передбачити скльки уйде часу  мн, то проект досить великий... Лише ворог може не дати скльки часу  напасти. Але хочуть мати вогнепдтримувательн вйська, як пдтримають певний час саперв. Ну з цим треба ще м подбати. Одне ясно: час, час, час.
  -- Але вони вивели з ладу двох сонечок! - сказав Данк.
  -- А трете пдрвали.
  -- Що!
  -- Так коли Вас учора не було, розповдали.
  -- Да. Значить пдрвали!авжеж.  у нас диверсю зробили.
  -- Я це чув, - сказав Данк.
   Той мурах продовжував розмову:
  -- А ти з Байком розповдали про колону ворога, як рухаються на длянку.
  --  вони можуть загороджити траки.
  -- Можуть.
  --  м мабуть падуть.
  -- Тод була 6:52, а зараз 9:28, ну пройшло часу. За цей час х стало бльш. А у нас  радо нема. Вибухнула. А м бй не можна пдстроть? - сказав мурах.
  -- Сил мало. От якби тут батальйон був. А то зовсм нша мова.
  -- Ну звичайно. Батальйон, а не взвод.
  -- А знаш скльки взводв у новй баз? - запитав Данк.
  -- Скльки?
  -- Клька взводв сонечок.  новоприбувш.
  -- Так мало?
  -- Це ж постоялий гарнзон.
  -- Так атака була.
  -- Де?
  -- У баз. Казарму знешкодили вороги.
  -- А м що?
  -- Нчого. Пдрвали деяких. З десяток - у околичну штаб-базу. А вони хд пдрвали. Ще як?  долзти до себе не дали. - сказав мурах.
  
   09:30
   Увйшов командир  штабне примщення:
  -- Виходьте на чисте повтря! Майже ус пошикувалися.
  -- " що воно, не вже пдкрплення пдйшло?". - запитав у мураху Данк.
   Там коло входу стояли майже ус мурахи-солдати. Ус зайняли сво мсця. Уряд. В одну шеренгу.
  -- "Вам доручено сопровождати саперний батальйон.  патрулювати участок. Три перш - потроювати. Ще п'ять - по тракту до кнця, нш - на дорогу, три, решта - у примщення!
   У примщення зайшло чотири.  ще чотири робоч мурахи. Зайшов  командир мурахв:
  -- Готуйтесь до облоги! Робоч мурахи - ремонтуйте по два жукв! А Ви - солдати. Чистсть зброю  перевряйте боприпаси. Усм ясно?
  -- Усм - вдповли присутн.
   Байк  Данк почали перевряти великокалберн набо для кулеметв сонечок.
  -- "Оцей - навчальний!" - сказав Байк, вдкладаючи набй.
  -- "У цього набоя куля шататься!" - сказав Данк, вдкладаючи набй. - "А цей хороший!".
   Ще один мурах, з плоскогубцями, скрпляв набо у обойму.
   У цей час командир-мурах, у ншому кутку столу, з лапою, складав план оборони.  прийшов до висновку:
  -- Робоч, знмть який-небудь димовий гранатомет з станком.  ще принесть сюди великокалберний кулемет. Знмть з якогось сонечка  поставте коло входу. На пдставц.
  --  ще одне! Замуруйте вхд, що рядом, коло цього! Зрозумло робоч! Залишити жукв  замуруйте - додав командир. - а я понаводжу лад з зовн. Командир-мурах вийшов.
   За ним вийшли робоч мурахи. Тепер вони пднесли кулемети з пдставкою  гранатом з касетою димових гранат поволокли кудись за командиром-мурахом. Останнй з робочих мурахв нс саперн поли  лопати.
  -- Знову командир щось задумав? - сказав Байк.
  -- Добре, працюйте, - сказав мурах з плоскогубцями.
   Знадвору почувсь якийсь голос. Схоже з кимось голосно розмовляв командир.
  -- Сапери, мабуть... - сказав Данк
  -- А якщо ворог? - запитав Байк, побг вн глянути:
  -- Та ще ж наш патрульн!...
  -- Де-е? - запитали два нш мурахи, пдбгаючи до виходу (входу).
   Там  справд було два з трьох патрульних, у одного був маленький ящик. Ящик був хрипкий  схоже ворожого виробу. Вони щось розповдали командиру.
   Данк глянув на рослину, як були раз у двадцять вищ за мурах:
  -- Дивться!
   Один з робочих мурахв лз по стеблу, несучи зимовий гранатомет. А ще вище, майже на зарощуй вертушц був один з солдатв.
  -- От що вони придумали" - сказав мурах.
  -- Ось, Арн, бачиш, що задумав командир - сказав Байк.
  -- Добре, надивились! - Арн повернувся до роботи.
   нш мурахи тех. До нього приднались. На 250 - набйну обойму йде багато часу.
   Скоро увйшов один мурах-солдат з ящиком, але без свого автомата.
  -- Дивись!  дивуйся, що я принс. Автомат загубив. А принс. арсенал! Збройний - сказав той. - а що це Ви? До бою готутесь? От! Проврте, я нчого не зламав, коли нс.
  -- А що за збройний арсенал? - запитав Арн.
  -- А от що за арсенал. Дивться, - солдат поклав автомат коло набов, вдчинив.
  -- О!!!
   У ящику бли запали, гранати, кулемети  гранати! Але зброя була занадто мала.
  -- Де це ти взяв?! - запитав Байк.
  -- З ворогом зткнулися. Ну, зав'язалась стрлянина. Одного з наших на повал. А я по двом мурахам, як стрльнув ящика пдхопив, дивлюсь - зброя. Я тод ткати. Мене ще один прикрив. Ледве утекли. Я автомата загубив. Шкода. Зате чого трофейного займав! Зброю командир у коземата наказав заховати,а мен - автомат чи кулемет вибрати. Я краще кулемет! - мурах витягнув кулемет  магазин  приднавши його, св рядом - Я Вам допоможу. Це хороший, це хороший, а це навчальний, поржавлий, псля дощу мабуть - мурах взявсь за ще одн плоскогубц. - А у Вас хба цлих обойм хба не ма?
  -- Командир поручв скласти бойов набо у обойму. Данк ус набо у цй лент прострлв. - сказав Арн.
  -- Ну я Вам допоможу! - мурах став провряти  закручувати набо. Немовби Данк  Байк на перегн почали роботи обойму.
  
   12:48
  -- Прибувають сапери! Обережно! З лва в метр вд них замчен вороги! - кричав у рупор мурах-черговий. - До саперв пвтора метра!
  -- На зустрч саперам-мурахам. А дво з солдатв, крм робочих, хай застоюються тут! - Командир-мурах давав накази - Арн, оставайся тут, а нш на зустрч саперам. Над ними нависла загроза.
  -- До Саперв метр, ворог в п'ятдесяти сантиметрах! Черговий мурах знову попередив про загрозу, з рослини, на яку вн вилз з нижчо. Пост був на висот сорок-п'ятдесят сантиметрв, а не на нижчий, на який бачили його о 9:30.
   Мурахи-солдати з зброю побгли до мурахв, як не пдозрювали про загрозу. А до них залишилось бгти всмдесят, смдесят сантиметрв. Ось шстдесят. Мурахи, як спокйно шли по тракту з якимось жуком занепоколись. Схоже там розгоряться бй. Клька зупинилось, нш - якомога швидше дал.
   До саперв-мурахв ще п'ятдесят, тридцять, двадцять п'ять сантиметрв.
   Там схоже розпочинався рукопашна схватка. Один мурах вже був облплений ворогами.
   До схватки залишилось двадцять, п'ятнадцять, десять сантиметрв. А ось  мурахи-сапери. Мурахи з блок-посту пронеслись пд команду "В штикову!" - кинулися битися з ворогом, коло зупинившихся мурахв. мурахи ринулись. Мурахи ринулись на ворога, коли вони лзл через широкий  глибокий кювет. Але деяк устигли перелзти через нього. Одного вдаром у нжку збив Данк. А ншого почав бути у вусики Байк, коли той лз через обривообразну стну. Мурах, не витримавши впав у низ, збивши мураху, який лз за ним. Командир допомагав саперу позбутися чорних мурах. чорн, не велик мурахи цлилися в чорно-рудих. А стоячий за ним мурах, впав. Але тут на ворогв посипалися мни. Пролунали вибухи. Це сапери-мурахи стрляли з свого жука, який розклав броню  тепер був видне мнний комплекс. Чорн вдпустили.
   Байк  ще один сапер ползли у широкий кювет, порахувати загиблих ворогв. х виявилося з п'ять. Поранених  решту вбитих ворогв чорн мурахи забрали. А з сторони чорно-рудих один поранений  двох довелось послати в штаб-базу, бо вони були облплен чорними, малими ворогами.
   А мурахи вдправились у БП.
  
   13:33
   Мурахи, зразу прибувши, почали замнрувати рзними мнами.  легкими  важкими для великих  добре бронюваних жукв, мнами ППО. Вони також розширювали мни з мнрувательно установки. Змонтовано на жуку. Ще прибув один жук, теж з саперами. Жук був з боприпасами. Мни були рзн за розмрами.
  -- Увага! З сходу  заходу з'явились противники! х багато! Багато! Це пхота, без пдтримки!!! - почав пригати черговий.
   Ус солдати БП допомагали замнирувати,  не тльки вони, а й робоч мурахи. Але мн  так було багато. Замнирували лтерою "С", розвернутою. Але верхня дужка у цей лтер вдсутня.
   Мурахи повльно наближалися. Вони спецально випустили у перед мурахв-розмнувателв. Вони розмнували шлях.
  -- Арн, Данк. Пройдете за розмру ватну полосу. Ви бачили де замнували  будете вигравати час. Обережно! Вони можуть застосовувати зброю! - наказав мурах-командир, а потм покликам ще одного мураха, приказуючи побгти у штаб-базу.
   Сапера почали ховати менрувательного жука в примщення. А для трохи бльшого жука розмурували ще один вхд. У тому примщенн теж була казарма.  шахта для безпеки, наприклад сильно вибухвки. Туди заховали жука з запасом мн. У входа у це примщення поставили мнрувального жука з мнами, як були у комплекс.
   Командир давав розпорядження:
  -- Робоч, рийте тунель вд казарми, де ми розмстили саперв  до нашого. А Ви, солдати, солдати-сапери, чого тут стоте, у примщення!
  -- Ну от, пройшли за мнним полем. - сказав Данк. - Не легко розмнрувателям дивитися, як ми замнрували  тепер ходимо.
  -- Да, не легко, сказав Арн, дивлячись на мураха, який перевряв землю васами. Мурахи пройшли по троп, а розмнрувател розмнрують мнне поле.
  -- Данк почав вдгоняти клькох не професоналв, робочих, як  так велик для них мни розмнувати не могли. Але у коротких, припавши до земл ворогв, як були погано навчен  без збро, Данк з автоматом велика загроза.
   Данк виталкав противникв прикладом  пдганяв. Т аж не як хотли йти. Але х пдштовхував Данк,  вони стали все злшими. Данк не мг вижбурнути одного  закинувши автомат на спинку, почав лупцювати надокучливого противника. Забувши в ярост,  що ворог озброний  бльший за нього, мурах ринувсь з саперною лопаткою на Данка. Данк не сподвався, що мурах зробить такий ршучий шах  лише устиг вибити лопатку, приставши. А мурах ухопивши Данку за нжки  той не втримавшись ще на однй пар нжок впав  почав крутитися  верттися як дзиа. Данк молотив по спинному панцер, няк не достаючи щелепами ворога. Звичайно, Данк був сильнший, але ворог спритнший. Данк ледве уклонивсь вд вдару, пдставивши противника. Так, що вийшло, мурах, пдхопивши лопатку вдарив свого ж. Данк упймав вуса ворога  жбурнув його у ншого. Той вже летв вд вдару, отриманого прикладом Арна.
   В цей час розмнрувател вирили досить велику мну, для них самих.  почали спочатку пдривати мну, а потм пдклали пд не два троси  почали тягти у гору, а один мурах пд мну накладав камння. Звсно, Арн  Данк заважили: вони клали по дал камен. Мурах розгублено розвертався  вдходив назад за камнням.
  -- Давай, тягни, великий сапер! - жартували Данк  Байк, дивлячись як мурах пдтяга клька каменв  один-два ставе коло себе.
  -- От так! - Арн вдтягнув камнь  поклав на його мсце нж.
   Розмнруватель охопив камнь, вдкинув його дал: нж!?
  -- Здаться вн поранивсь! - сказав Арн.
  -- А у тебе нж гострий?
  -- Так, достатньо.
  -- Ну, тод, так  треба.
   Але мурах знову почав пдкладати камння. Але тепер дивитися, що вн бере.
  -- Придумав щось цкавше! - Данк почав шепотати ш тиком - ножем, який був на автомат нжки мурахв, тягнучих трос.
  -- А якщо мна вибухне? - запитав Арн.
  -- Це не наш заботи! - Данк ще настирне вя щекотав мурахв.
   Т, нби не помчали зчищання, значно бльших мурахв. "А, я ось так!" - Арн вдарив останнього мураху прикладом  той впав.мна не пднялася у гору. Мурахи почали бранити впавшого. Але, як тльки вони ще раз дружно схопились, вдаром штика - ножа Данк пдрзав трос. Тод мурахи почали пдривати грунт. Один, схоже почав розмнровку .
   Тут Арн помтив, що збралось велика товпа "соперв". - "Вдходимо!" - сказав Арн, продовжуючись у бреш у толп. "Так!" - майже побг Данк  коли вони були в трьох-чотирьох сантиметрах вд толпи, розвернувся  вистрлив по корпусу мни, одиночним вогнем.
   Роздався сильний вибух. Обидва впали. Замсть чорних мурахв була глибока яма.
  -- Ось  на! - сказав Арн, пдводячись.
  -- Пшли, ще порозважаймося: Там, мабудь, нову мну знайшли! - Данк пшов до мни ППО.
  -- А вони на нас не кинуться?! - запитав Арн.
  -- Один - за всх, нший - у голову! - сказав Данк - Пам'яташ.
  -- Авжеж.
  -- Ходмо!!!
    справд, трохи дал мурахи розрили ствол на станку. Один мурах полз пд станок, а його як пхне прикладом Арн: Тоц - пд станок. Мна. ППО, як витрила. Та не в гору, бо станок перекосивсь, а по сколен мурахува. Там як бабахне!
   Тут якась тнь пдскочила до Варна. Ворога так вклав штиком - ножем Данк. Арн ледве уклонивсь вд коротко черги з далека.
  -- Ну, накриваймо п'ятами!!! - Данк  Арн побгли до тропи. Арн ледве наступив по вусики мни. А Данк наступив на ворога.
   Через клька хвилин вони вже були у БП.
  -- Ну що? - запитав командир.
  -- Ледве уткли!!! - Зл вони... - сказав Данк  Арн.
  -- Виведть сонечок! Ми маймо показати силу! - сказав командир.
  -- ! - сказали Данк  Байк, за ними побг ще один робочий мурах.
   Сонечка стояли досить близько. Прибг ще один розрахунок. На хньому жуку установили кулемет, знятий ще в ранц.
   А з дозорно веж лупало:
  -- Ворож сапери досить бдтзько. Прибг ще один розрахунок. На хньому жуку установили кулемет, знятий ще в ранц.
   А з дозорно веж лунало:
  -- Ворож сапери розмнрували доржку. Ворог хоче проникнути!
   Командир сказав:
  -- Дал вже не можна! Батуйте сонечок. Ох, бй буде!
  -- ! - солдати виволокли сонечок вробочи мурахи почали на швидко руш рити окопи.
   Вороги побачивши дали клька черг. Явно боялися пдйти. Поки ще.
   Робоч рили з ус сили  швидкост. А окопи ще були не глибок.
  -- , да так вони нас переб'ють! - сказав командир-мурах  скомандував - Вогонь!!!
   Мурахи, стрибнувши у окопи почали стрляти. Кул полетли у ворога, перехресним вогнем.
   Вд детонац почали вибухати мни. Бльшсть ворогв цього не сподвались. У орд почалась суматоха: штурмовий табр кинув у поряд, а розмнровщки побгли, пд кулями на мнне поле. На штурмовий табр пахтли кул з гори. Пд вогнем т вдступили.
  -- Не сподвалися! - сказав Арн.
  -- Байк, до жука, ходмо! - Сказав Данк.
  -- Пдтримуймо вогнем!
   У цей час почувсь вибу - сонечка, з якого зняли кулемет, яке стояло коло сонечка Байка  Данка вибухнуло  спалахнуло.
  -- Здаться з гранатомета" - зупинився Данк, хапаючись за автомат.
  -- Ще один вибух. На цей раз цлились по входу. Улучила граната трохи вище, закидавши осколками  пщинками вхд.
  -- Дивись: щось риють робоч мурахи. Велике...
  -- Сказав Байк, показуючи, як робоч риють глибокий окоп у одному мсц.  широкий.
  -- дея! Заховаймо туди сонечка. Лише хай розриють ширше  глибше. До роботи! - Данк посунув туди сонечка  робоч мурахи послухалися наказу.
   Ще один вибух. На цей раз ледве не улучили по сонечку. Жук, шкереберть, полетв у укриття  придавив одного робочого мураха. Ще один впав вд ударно хвил.
  -- Я побачив де вони стрляють! - Байк схопивсь за автомат, прицливсь  почав стрляти.
   Загарбники насдали. Вони напали, кльцем. Схоже  у примщенн йшов бй. Загарбники кинулись у вентиляцйний коридор. На халепу кулемет, установлений на рослин перестав працювати. Там де вн був, з'явився дим.
   Байк пдстрелив двох гранатометникв. Ще були,  вони обстрлювали блокпост. Черги великокалберного кулемета улад тили х пил: пробивали ворога майже наскрзь. Добавився безпорядок. Сапери  розмнрувател, розгубившись заважали штурмовим загоном нападати. По ним  полетли кул.
   Гранатою ледве не накрило жука - замнрювача, який вилазив з входу блокпоста.
   У вдповдь той вистрибв мнами, по наблжающмося ворогу. Мни точно накрили штурмову групу. Зосередивши вогонь по розрахунку загарбники вдступили.  це х теж здивувало.
  -- Усе! Вдпочинемо! - Данк вдйшов вд гарячого кулемета, з якого йшов густий пар. - здаться вода у кожус спарилась. Треба ново налити!
   За ним були воронки. Три близько, дв - дал. З захдно-пвнчно сторони чотири мурахи кувркались облплен ворогами - мурахами.
   Байк теж перестав стрляти. Автомат був гарячий, хоча пар з нього не йшов. Данк почав шпиком-ножем добивати порожих мурах, як облипли на мурахах.
   Один мурах сказав:
  -- Бачили, що там, де гараж. Одн руни.
   Стна обвалилась. Вентиляцйний коридор обваливсь, але до мн ми х не дорумна!
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  

Написано в 1999 роц, влтку

Ворог вдступив.

   Ворог вдступив. На блок-посту отримали значн втрати.
   " Мало того, воронки поробили, а  примщення... поруйнували! - сказав Байк, дивлячись на поруйнований гараж.
   " Да уж! Погромили! - сказав Данк.
   " Данк, а якщо розрити вентиляцйний коридор, можна х атакувати! - сказав Валт.
   " Це дея, Валт! Але дал, а один з наших, який вв тут бй впевнен що тут лише обвал вд гранати... Коридор вузок, по одному повзти. А зброю попереду себе. Особливо перший  другий - гранатометники, третй - кулеметник, прорив? У них там найслабкш  найменш отряди  групи. Це було б цкаво. При невдалому прориву  солдат загибнуть,  оборона послабне! - сказав Данк - Ми й так витримали цю атаку. Ми навть ще не порахували вишедших з ряда. Не знаю, Валт, що при послабленн оборони буде. Не втримаймось.
   " У цьому штурм х  так багато загинуло. Нарахували понад двадцять. А у нас, крм полону п'ять. - сказав Валт.
   " Не органзований штурм був! Ось  все. Одн пд вогнем розмнрували, нш - брали штурмом. - сказав Данк.
   " А ми по ним стрляли! - сказав Байк.
   " Щ як!
   Гараж, у який увйшли Данк, Волт  Байк був поруйнований: обвалилась стна, усюди була земля. Робоч працювали максимально швидко. Треба по перше розчистити.  по друге - укрпити стну.
   " Здаться дощик, " сказав Байк, почувши звуки з зовн.
   " Дощь розгоне цих вояк. От  переполох буде-е... - сказав Валт.
   " А якщо вони захоплять якусь базу. Вони зл. м не вистачило сили щоб захопити блок-пост. - сказав Валт.
   " От, Волт,  дощ х не рзгоне. Розгонять, лише ... - Данк задивився на робочих мурахв, як вони рушили замуровувати вхд - не скоро.
   " х багато.
   " Ще як. - сказав Данк - Але щ не зараз.
   Дощ скоро перестав йти. Але за цей час з'явились нов калюж. Для мурахв дощ завжди не бажане.  приносять дощ рзн халепи: то мурах втонув, то тунель залили, чи повнь.
   " Мни?! Мни!! - новоприбувш мурахи-сапери витягали мни з склада, у який прибувала вода.
   " Здаться дощь закнчився! - сказав Данк, витягаючи сонечко з води.
   " Треба розмурувати вхд. Чи як його там - вихд. Без командира, який пдрвавсь на гранат усе шкереберть.
   " Точно! Мни - виносити! - командував один мурах.
   нш мурахи почали виносити ящики. Ящики були рзн за розмрами. Але кожен, чи по деклько виносили мурахи, складуючи акуратной кладкой.
   Робоч мурахи, як були у вертикальному коридор розмурували вхд-вихд. Сонечко хотло обгнати солдатв, але Байк його притримав. На тракт були калюж. Розбравшись, де найкращ класти ящики, мурахи почали передавати х. Один одному. Скоро так були ус ящики. Вилизли  сам мурахи.
   Ворожих мурахв не де не було. Здаться вони вс поуходили та поуткали. Земля усюди була волога.  у низинах калуж та трясини.
   " Вдправимо когось до штаб-бази. Там, у штаб здаться порозмовляли про оборону нашо територ! - сказав один мурах.
   " Да, треба. У нас командир на гранат пдрвавсь.  так командування, рахуй, нема. - сказав Арн.
   " Зате, Арн, там  командування.  можливо у них бй був. Треба взнати. - сказав Волт.
   " Я взнаю що у них там! - сказав один мурах  рушив у сторону штаб-бази.
   Через клька хвилин вн скрився з виду, за горизонтом. Мурахи можуть пере двигатися  швидше, але земля мокра вд дощу.
   " Довго йому щ бгти? - запитав хтось.
   " Мабуть багато. Топто з четверту-п'яту вн вже пройшов.
   " Значить далеко.
   Робоч мурахи, витягли щ клька ящикв рушили у глуб примщення. Там щ прибувала вода.
   Один робочий мурах виволок жука, на якому встановлено пневмозамнрувательне устройство.
   " А давайте будемо патрулювати участок. Не великий. Подивимось, що там наробили захватчики. х там не ма. Дощь порозляпував. - сказав Данк - Не як ранше. Нема х... А?!
   " Ти пднось ящики з великокалберними набоями, а я порозмовляю з нашими. Щоб не в самоввлку. - сказав Байк.
   Данк взяв ящики  поклав на сонечко. Один ящик поклав коло кулемета. Кнець обойми вн прикрпив до кулемета, при пднявши вд'днатель. Потм зарядив динственний димовий гранатомет. нший димовий гранатомет зняли. Той гранатомет з станком вибухнув на ворожй гранат. Пд час бою. Бй був тод запеклий.
   Скоро з'явився Байк.
   " Ну як?!
   " Согласував. Будемо розвдувати, а не патрулювати. Так виршили. Вйна. Треба войувати. - сказав Байк.
   " Ну що димо?!
   " Давай.
   Мурахи залзли на сонечко. Воно рушило.
   " Так, з тракту. Тут! - сказав Байк. Сонечко ползло по троп, з тракту, коло ложи.
   " Сьогодн ми у нший бк, " помтив Данк.
   Сонечко пройшло коло калюж  злетло. У повтр жук летв не дуже швидко: мурахи роздивлялись околицю.
   " Дивись! - Байк вказав на тракт - Знижаюсь!
   На тракту були слди битви: глибок воронки, залишки зламано збро.
   " Тут був бй!! - сказав Байк.
   " Це точно.
   "  сильний.
   " Давай, до штаб-бази. Там наш. Дзнаймось що було. - сказав Данк.
   " А не далеко. Це ж не так далеко. Ось чагарники. Дал штаб-база. Велика. Не те що коло нашого блок-поста база. Одне слово база. Що так цкаво? Ну давай! Залзай у жука! Дзнаймось, нашого щось нема. - сказав Байк.
   Жук полетв. Через клька метрв була штаб-база. До не треба було летти клька секунд.
   " Ось! - сказав Байк.
   " Тут був сильний бй...
   Навколо мурашника були воронки. Обвалилась стна  тепер були видн хода. Робоч мурахи вдбудовували. Схоже дощ майже нчого не пошкодив, а ворож от мурахи. Деяк тунел  коридори були видн. З них, на землю робоч мурахи вибрасували загиблих  не уткши ворогв. На земл, коло яко приземлилось сонечко була дра вд пдвала, який обвалився.
   " Ну, як на щось схоже?! - запитав Данк.
   " Ага, схоже. На вйну. Бачиш, що з нашою штаб-базою зробили. Не кожен день таке бува з такою фортецею... - сказав Байк, лазяч з жука.
   " Не кожен день... -повторив Данк.
   З якогось коридорчика йшов дим.  псля доща була пожежа. Там бгали крм робочих мурахв  солдати.
   Бля приземлившогося сонечка прибгли мурахи-солдати  почали хватати горн ворогв. Бльшсть ворожих солдатв не захищатся. Але один з них, перетворившись важкопораненим кинувся на вуса одного солдата. Тот не мг до них долзти своми лапками  тому скористався автоматом.  по тому мураху-солдату не зразу вдалося скинути ворога. Вн мцно тримався.  тому мураху-солдату треба поранити було нжки  лапки ворожого солдата.
   " Щось не видно нашого солдата. Вн не мг з нами розминутися. Я дивився на шлях. Схоже вн ще в штаб-баз. - сказав Байк.
   " Давай дочикаймося його тут. Вн мабудь ще розмовля з офцерами. - сказав Данк.
   " А може поцкавимся про штурм?
   " У нього.
   Згода з'явився  той мурах-солдат, що трохи ранше уйшов з блок-поста.
   " Ну що? Де так довго розмовляв?! - запитав Байк.
   " Ой, Байк, розмовляв я з офцером. Вони нам, з становищм щ десять робочих мурахв  десять солдатв вишлють. Бльше не можуть. Тут штурм був. Ледве вдбили. - сказав мурах-солдат.
   " А штурм?
   " А штурм?! Бй на пдход, до штаб-бази був, але пробили все таки, бй перемогли.  на штурм подались. А штурм отбили. Зате мурашник, особливо цей бк пошкодили. Он, бачете, стна обвалилась. А тут  дощ. Не витримали ворож солдати. Подалися на зад. Мол, виграти у них. Не взяли. - сказав мурах.
   " А з офцерами? - запитав Данк.
   " Виршили вони в штабу, псля мо розповд, що треба провести операцю. Назви не знаю. Пхотинц пройдуть коло нашого блок-поста. А от  все.
   " Оце солдати? - запитав Байк, вказуючи на велику групу мурахв-солдатв.
   " Вони! Ви пдтримуйте х з земл.
   " А чому х не десять? Мурахв-солдатв?!
   " Не знаю. Передумали  щ кудись п'ятнадцять з ними вислали.
   " Ну рушили?! - сказав Данк, залзаючи на жука.
   " Рушили! - сказав Байк.
  

Не сподван д.

   Солдати маршем прибули на блок-пост. За ними - робоч мурахи  сонечко. Солдати подались кудись дал.
   Робоч мурахи зразу ползли у примщення. Коло ящикв з мнами були сапери.
   " Цкаво, куди йдуть т солдати? - запитав якийсь з саперв.
   Робоч мурахи, яких покликал т що в внутриннму примщнн, ползли туди. Там почалася запекла робота. Один мурах вибрасивав пещнки земл  грязь. Там працювали.  заклопотано.
   " Дивться, там якесь зарево! Схоже, дуже, на бй! От подивться! - сказав один солдат-мурах.
   " Да-а!! - сказав Арн.
   Там було зарево.  дйсно схоже було на бй.  сильний: почувся звук, який для людини схожий на гром. Але мурахв гром - сильний звук. Хоча у мурашковому масштаб.
   " Схожий звук на гром. Гром, пд час сильного бю... - сказав Байк.
   Там справд був сильний грм. Почувся грм,  вдар, нби вд вдарно хвил.  щ вогонь.
   " м треба допомога! - виршив один солдат.
   " Ура-а-а!!! - солдати, новоприбивш, кинулись прямо по тракту.
   " Зупинться!! - крикнув Данк.
   Але солдати кинулись на зарево. Схоже, вони хотло допомогти ншим солдатам.
   " От телепн, не х заботи! - розгублено вигукнув Арн.
   " Якщо вони кинулись туди, той ми м допоможимо. От хто нас осуде. м треба допомога! - сказав Байк.
   " То на жука, пдтримуймо х вогнем! - сказав Данк  кинувся на сонечко, за ним Байк.
   "  ми!, Ура-а-а! " майже ус сапери кинулись за ними.
   Там, на розворот в тридцяти сантиметрах вд траси був бй. До мурахв, схоже по звуку, прийшло пдкрплення.

Бй з ворогами.

   Сонечко злетло. На висоту десять сантиметрв.
   У низу йшов бй. Т солдати, як прийшли першими вже взяли на штурм укрплення ворожих солдатв. Холмики заввишки по два сантиметри (х було чотири) були розташован лтерою Г (оберненой).
   Данк почав обстрлювати крайн, з лва, якщо стояти обличчям до схду, укрплення. Але виявилось що х пдтримують зентки  тому сонечку довелось ссти з пошкодженням.
   " Що там таке?! - запитав Байк, пригинаючись вд осколкв, близько розрвавшойос гранати.
   " Нчого. Зентний снаряд здетанровав далеко, тльки зачепив! - вдпов Данк.
   Сонечко сло на досить вигднй позиц. В шести сантиметрах до найближчо фортец.
   У цей час головку оберненого Г вже майже взяли: обвалилась стна. Але замсть воячв першими вискочли тл, збиваючи солдатв. Мурахи-хижаки кинулись ловити  добивати беззахисних тлей. За тлями кинулись  сам ворож вояки.  тут почавсь рукопашний бй.
   Лише самий дальнй мурашник не пдпускав до себе мурахв. При атак вдбивались ураганним вогнем.
   Крайнй, з права, теж був майже взятий, майже. З нього йшов дим. Там щось вибухнуло.  вдбивалися його захисники у рукопашну.
   Побачивши воякв, як билися досить близько до сонечка Байк сказав:
   " Ти ремонтуй, а я стрлятиму!
   Вд гулу бю Данк, який порався коло жука не почув:
   " Що?
   " Я стрлятиму! З кулемета!
   " А я ремонтуватиму!
   " Згода!!
   " Бачиш?! Пдкрплення!!
    справд наближались з повтря сонечко  щ одн жуки, з траку. Сонечка вдкрили ураганний вогонь по зенткам. Т, з круч (у мурашиних масштабах) вдстрлювались не тльки по сонечкам, а й по ншим жукам.
   Байк навв кулемет на купку ворожих солдатв. Кул полетли по цл. Там роздалися вигуки. Ворож солдати почали падать. Туди кинулись солдати. Байк перестав стрляти.
   Один з жукв при вибуху залишився без панцира. Другий спалахнув немов срник.  збили щ одне сонечко.
   " А наш гибнуть! - сказав, роздивившись Байк.
   " Зате ми ще н! - сказав Данк, вставши - Крило продрявлено. Раз з десять.  броня. Одн нжки нема. Нчого обйдемося. Ось летти поки щ не прийдеться.
   Близько почувся вибух - сонечко ледве не перекинулось.
   " Ну  наступати будемо!? - запитав Байк.
   " Пдтримувати вогнем, тож пдтримувати. А нш - атакують! Хай атакують! " сказав Данк.
   " Ми що, викликаймо вогонь на себе?? " вигукнув Байк, показуючи, як трохи вище, на тракту мурахи розвертали дв батаре. Гарматно-гаубчну  мнометну.
   " Вони не по нас! По зенткам!!
   Роздався залп.
   З кручи-обривчика посипались пещнки земл. З гулом впала зентка гармата. Один снаряд вибухнув трохи дал позиц.
   Щ один залп. На цей раз мнометний.
   Мни просвистли. Дв з них накрили одну гармату  третя промазала.
   " Е!! Так вони  нас перестрляють! Ткати треба. Вони  по нас улучать! Прямой наводкой. Накриють!!! Байк, вдступаймо! Вони по нас улучать!! - крикнув Данк.
   Сонечка приземлились трохи дал. На траку.
   " Треба туди! До нших. А т хай б'ються! До них! - крикнув Байк.
   Почувся вдповдний залп. Вд досить малого ворожого снаряду впав мномет.  вибухнули ящики з боприпасами, трохи дал, розрвавши щ одного жука.
   " Ну вдступаймо. Ми маймо вдступити! - Байк дивився на ворогв.
   Жук, промчавши коло майже взято фортец полз на тракт. Але не змг вилзти.
   " Я поволоку! - Байк схопився за жука, зстрибнув  поволок його на себе.
   "  я! - Данк почав допомагати.
   Сонечко виповзло. Жук-сонечко поповзло до нших таких жукв. На нього вистрибнули Байк  Данк.
   Данк розвернувся  оглянувся.
   З кручи поповзли вороги. Солдати почали битися з бльшими за них. Стрлянина. Сонечка злетли  кинулись а ворога. Побгли жуки.
   нш, прибувш пд час бою мурахи теж кинулися туди.
   " А?! - сказав Данк.
   " Можна тут вести вогонь! Тут ми не так  ведн. Але видне поле бою! - сказав Байк - Хапайся за кулемет!!
   " Авжеж.
   Данк схопився за кулемет. Кул полетли у групу яка наближалась до гармат. З гармат по ворогам теж пальнули. Але хтось устиг вистрлит з гранатомета.  улучв у колесо гармати. Гармата опракинулась.
   Данк зноа стрляв.
   А Байк коректував вогонь.
   " Знову група!, Цлься!!, Бачиш на гармати злва лзуть!!.
   Але хтось знову вистрилив. Граната попала мж крайньою гарматою  сонечком. Сонечко здригнулося.
   " Так взагал розстрляють нас! Вдступаймо!!
   Жук поповз по траку.
   " Ну чудово ми х? - запитав Данк.
   " Да, ти, Данк, х бльше!
   " Ну, я ж кулеметник!
   " Авжеж!
   " А хто переможе, як гадаш?!
   " Наш...
   " Я теж так мрю.
   " А чому мрш?!?
   " Бо багато х.
   " Данк, справд багато.
   " Не те слово, Байк!
   " Дуже, можливо, багато?!
   " Оце пдйде!
   " Дивись! На нашому блок-посту! Дивись, Данк! Данк? Бй! У наших там йде бй! - вигукнув Байк.
   " А не досить, на сьогодн! То не бй, перестрлка! Бй! Третй!? Стриля наш...
   З десяток мурахв хотли взяти блок-пост. Але чотири чи п'ять солдатв  робоч мурахв були вже поранен. Схоже бй, або краще сказати стрлянина йде довго. Там бй йде виходить довго. А це означа що ворог тут давно.
   " Тут мабудь бй давно. Ось скльки, бачу, там гльз! - сказав Байк.
   Справд там було досить багато прострелених гльз. Бй виходить був. Гльзи мал. Значить - мурахи, як залишились на блок-посту вдбивались трофейною зброю.
   " Схоже зброя трофейна! - сказав Данк.
   " Авжеш.
   Десь здалеку почувся шум. Мурахи розвернулись. Це бгли сво. Т, що х добавили до гарнзона.
   " О, з бою! - сказав Данк.
   " Так.
   Деяк були увшан ворогами. У деяких не було збро.  схоже - не вс.
   " Не вс повернулись, " сказав Байк.
   " Можливо, нш щ б'ються! " сказав Данк.
   " Ой, утекли!! - сказав з попереднх мурахв.
   " А що було? - запитав Байк.
   " Бй.
   " Знаю, сам з нього.
   " Ну, да.
   " Розповдай, вже.
   " Ну до ворога пдмога...
   " А решта? Наших?!
   " Хто там залишивсь, кого впймали, коли вдступали.
   " Вдступали!?
   " Так. Нам командир сказав Нащо вплутались?!
   " Ви сюди, а вони у штаб-базу.
   " Н, вони з сантиметрв п'ятдесят вд нас.
   " Вд блок-поста? Легерем?!
   " Да. Легерем вд блок-поста.
   Мурах зупинився перед Байком:
   " Там до них пдмога прийшла.
   " Щ одна?!
   Ту вмшався щ один мурах:
   " Пдмога. Утримати рубеж...
   " Утримати рубеж?! - запитав Данк.
   " Ага, правильно. Там теж бй! - мурах вказав на нову базу.
   "  там-м?! - вигукнув Байк.
   " Так... - сказав перший мурах.
   " А там теж допомога прийшла, щ одна. - сказав другий мурах.
   " Ну й зл командири-офцери! - сказав Данк.
   " псля того, як днем, напали ворож солдати на штаб-базу - зл. Дуже зл...
   " Ми бачили, що там, у штаб-баз! " сказав Байк.
   " Ну от, психують офцери.
   Знов вмшався перший мурах:
   " Наших пд час бою, багато полягло. Зате батарею винищли.  не велик фортец. Ну ви сам бачили.
   " Так, батарею вдстойували! - сказав Данк.
   " А, не знате?! До нашого траку приде батарея. З ншо штаб-бази! - сказав другий мурах - Ну не зовсм до нашо... Але мж двома. Щоб не було, як сьогодн. А вже здаться - вчора!!
   " День довгий! - сказав Данк, злазячи з жука.
   " Ну оце довгий...
   " Нам наказали захищати блок-пост  нкуди не соватись!! - сказав перший мурах.
   " О, подивиться, там розмова. З вояками, як вели тут бй! - сказав Данк.
   У входу розмовляли мурахи. У того, що коло входу - трофейний кулемет. За ним щ клька.
   " Бй був. Не сильний! Перестрлка. А поки у нас зброя  боприпаси - палемо по них.  нещадно! - сказав той.
   Мурахи, яких облпили вороги, у супровод пшли у штаб-базу.
   " А багато солдат було?! - запитав хтось.
   " Так, Астр, багато, бльше нас. Ну не багато, як у вас бй був!! - вдповв солдат.
   " Так вас  робочих - небагато?! - сказав хтось з столпившихся саперв.
   " Мабудь бльше не змогли! - подумав у слух хтось з зад.
   " Мабудь! - сказав один мурах.
   " Можливо, кращ так!! Ну чого стоте?! Як мщен?! У примщення! - сказав, проходячи мурах.
   Мурахи, пропустивши сонечко зайшли.
   " Покажть трофе, у мене ворог автомат забрав. Лише кул залишились. Гранат не ма, по взривав! " сказав один роззброний мурах у караульного.
   " А нащо ти йому зброю вддав?! - запитав хтось з боку.
   " Не йому, а м. Три начепились!! Ледве вирвась - автомат з ними вджбурнув! - сказав роззброний.
   Раптом почились слабке колибання атмосфери. Хоча звуку не чути, мурахи вусиками добре його розчули.
   " Вибух мни?! - зрозумв хтось.
   Ус по два-три повислизнали з примщення.  справд була воронка, схоже вд ворожого мураха.
   " Шпигун!! Виршив дзнатися, як тут у нас! Ну тепер вн зна, як тут у нас! - крикнув сапер - Я ту мну ставив.
   " Хотв, як ми, мж полями. Треба, не прямо, а трохи в бк!! Добре, що як на бй бг перший!!! - закричав один мурах сапер.
   " Сапери. Я бг крайнй! Ледве на мину усма шестью не наступив. Точнщ - на дв. Бачу - мна. Ледве через не перескочив! Я про мни забув! - сказав один з вишедших мурахв.
   "  про автомат теж?! - помтив щ один.
   " Зате у мене гранати! Я набо одному мураху-солдату не трофейн гранати набо вддав!!
   Тут вийшов Байк. За ним - Данк.
   " Що тут сталось?! - запитав Байк.
   " Шпигун на мн пдрвавсь! " вдповв вищдший з земляною пщнкой-блоком робочий мурах  жбурнув на кучу таких самих. Для укрплення.
   " Знову ми мов мщен стомо! " помтив хтось.
   " У примщення!! "  один мурах юркнув у вертикальний коридор у глуб примщення.
   Ус нш мурахи ползли за ним.
   Лищ останнй залишився у вхота, на сходинц.
   "  ти заходь! - сказав Данк.
   " Я буду на караул.
   " Але сьогодн був караульний...
   " Вн загинув! А без командира важко!
   " Ага, оборона не дуже при напад буде органзована.
   " Отож.
   " Добре що ти на варт. А то нхто не домислився...
   " Хтось мг би  на квтку ползти!
   " Я!! Я ползу!! - коло Данка пробг якийсь мурах.
   Як тльки той вилз з коридора, тут же впав, ледве не збивши самовльнокараульного.  ледве не впав на Данка - По мому панциру улучив снайпер! Стрляв з квтки!
   " Якщо снайпера на квтках, краща не висовуватися! Сказав караульний.
   Дощ почав накрапати.  швидко.
   " О-о-у!! А де робоч?! - запитав караульний.
   " Один ранен, нш - ми!! - вдповли клька робочих мурахв. Вони несли блоки камння - Щоб вода не розмила!
   " Обережно закладайте! Я буду, коли замуруте, на свому мсц! - сказав злазячи караульний.
   " ми увесь коридор замуровувати не будем! - огризнувся робочий мурах.
   День пдходив до кнця. Мурахи розбрали трофейну зброю, почистили зброю.

Важка нч.

   " Вже нч! - сказав робочий мурах.
   " А хто там?! - запитав караульний.
   З замурованого входу щось почулось.
   " Робочий?! Поклич двох гранатометникв, з гранатометами  бери на всяк випадок гранату, термново! З ншо сторони, можливо ворог! - сказав караульний.
   " А що там таке?!!
   " Хтось з другого боку. Настирний.
   " Добре, зараз покличу! Треба не розбудити нших. А якщо це не ворог?!
   " Я покличу щ одного робочого! - сказав караульний збройного каземату.
   Обо розшлись. Через клька хвилин прийшли з гранатометниками  робочими.
   " Ви обидва... краще починайте...розмуровувати! - позхаючи сказав гранатометчик.
   " А ви станьте коло стн.  щоб не натиснули спросоння на спусков гачки! - сказав караульний каземата.
   Мураха по-тихоньку, щоб не розбудити увесь гарнзон розгрбли стнку. Там показались ушедш у штаб-базу солдати.
   " А ось  ми! - сказав один.
   " Ми вас також! - сказав караульний - Давно уйшли, ми думали, прибудете пд ранок. Не вс хба?! Що, хтось там залишився? Невже?!
   " А як же! Думали, з нас ворога поснмають  ми назад, до фортець? Залишились... Там зараз багато поранених. Бй був. Ось там  ус хлинули. Поранен. А я бачив, коли повертався. Ставили батаре. Ну не всю поставили, лише щ дв гармати, але там, мж двома трактами мають поставити три гармати. Бо в однй батаре три гармати. Законно. - сказав зашедший мурах -  ящики бачив поклали. Коло отих гармат.
   " А я зате бачив третю гармату! " сказав нший мурах.
   " Не кричить  по швидше заходьте! - сказав караульний.
   Мурахи, стараючись не шумти зайшли. Робочи мурахи кинулись знову заблоковувати вхд.
   Раптом долинув звук вибуху мни. Мна вибухнула досить близько до входа. Почулись вибухи мн.
   " Розмнрують! - догадавсь один робочий.
   " Тревога!! Бойова тривога!! - караульний каземата натиснув на червону кнопку з чорною блискавкою.
   Через хвилину прибхли солдати до каземата.
   " Що трапилось!
   " Тривога!
   Мурахи кинулись один за одним до вихода. Там вже попрацювали робоч.
   Мурахи, один за одним виповзли з вихода. Темрява, темрява.
   " Хтось хоча б щось бачить?! - запитав Данк.
   " У мене прицл гранатомета нчного ведення! - сказав один гранатометник - Розмнрують пдривали!
   Почулись звуки вибухв.
   " Розмнрують?! Масовим пдривом! - здогадався байк, що був у входа-вихода. У вертикальному коридор було навалом мурахв.
   Почулись нов вибухи. Зарево - потужна мна.
   " Да вони наближаються! - вигукнув один мурах, що був у коридор.
   " Авжеш, " сказав мурах з гранатометом - няк не пдйдуть на дестанцю пострла.
   " А що у них там? - поцкавився один мрах з глубени коридора.
   " Жук. Щ чотири жуки - по бокам.  солдати. - сказав гранатометчик.
   " А, я сюди! - сказав щ один гранатометчик  перебг до ншо забарекадировано ложбини - замуровники.
   "  я! - сказав  рушив автоматчик.
   " А, я знаю розташування мн! - туди побг сапер.
   Там тепер було три мураха.
   Щ дрибжжання атмосфери - розмнрування. За цей час мурахи-вороги наближились.
   " Виповзть, " гранатометчик поповз у бк.
   Раптом звук - на охоронцв входу, яких було тро кинулись вороги. х було семеро. На одного автоматчика кинулись зразу четверо. А на сапера - два. Але мурах-гранатометчик вистрилом гранати у гору вдстрелив у диного нападаючого лапку  розбила граната голову, перш нж пролетвши вибухнула. Один автоматник кинувся на допомогу., нанизавши на штик - нж ворога за шию. А мурах з гранатометником - вдарив одного з ворогв, що були на солдат. А солдат вистрлив по ншому ворогу. Той був поранений у нжку.
   " ...Да вони нас...у кльце!, А, хитр!, Вояки! " вигукнули нш мурахи.
   Данк дав довгу автоматну чергу. Дев'ятий нападник, затремтвши впав.
   Знову розмнровка. Ворог знову хоче розмнрувати мнне поле. Це пдтвердили звуки вибуху.
   Мурахи дали по черз по нападникам. Там тепер було видно, що х бльше.
   " Да х там кишва-а! а ми по колон цлимось! На них стрляйте! х багато! Дивться!! Нащо по колон! - закричав Байк - Вони рушили в обход...
   " Зараз х не буде!!! - гранатометчик, вдсунувшись дал вистрлив. Десь далеко почувся гуркт. А дал, шум нби хтось впав.
   " Пропустть! Пропустть мене! Я м покажу. Пропустть! - у ложбину кинувся кулеметник.
   Але, як мурах лише дав довгу кулеметну чергу, вдскочив у бк.
   Данк побачив, нби щось впало. Граната?!. На крик Данка кулеметник крикнув: Ага, велика, для розмрв...
   Вибух заглушив слова. У ложбин залишився автоматник, який через ворогв не мг уткти. Але вн прикрився нападниками. Так вийшло, що вони бльше постраждали. А щ один мурах впав на землю.
   Гранатометчик був трохи дал Данка. Вн майже зарядив гранатомета.
   Данк сказав:
   " Байк, хтось ма попередити батарею. Ти знаш де тропа мж мнними полями!
   " Не ма часу, Данк?! Нажаль...
   Один з мурахв крикнув:
   " Ми пдпустили ворога!
   З темряви винирнули жуки. Поряд них  мж них були пхотинц. Попереду був жук, який  розмнрував.
   " Ба-а-аф! - пострл  першого обдало полум'ям.
   " Пу-у! - вистрил з гранатомета з ложбини, в якй до реч була дира.
   У ту диру  шигнув мурах. Бачили! " мурах поволок туди гранатомет  сумку з гранатами - А забули, що тут двойна стна?!.
   У цей час Данк, нацлившися, вдкрив вогонь з автомата. Прицл з мушкою повели по нападаючим, хнм жукам. Нападники падали.
   У цей час полетв снаряд. За ним щ  щ. А тод черга. Перший снаряд не влучив у воронку, а трохи в бк. Туди, як тльки вдлетли блоки-пщнки  стрибнув Данк. нший снаряд, жука, який був ближче, але дал вд пдбитого улучив майжк у вхд. Трохи ранше один мурах полз у верх,  Байк опинився у глубен. Вибухнув гранатометчик  дво отримали поранення.
   Крайнй жук раптом рознсся на шматку.
   " Мна?! От вам  мна?! - вигукнув Данк.
   У цей час жук, який розмнрував,  зараз горв, впав у ложбину - вхд.
   З ями-дири висунувся кулеметник  дав чергу.
   "  довго це все? - запитав, стрляючи Данк. Псля п'ятого пострлу Данк помтив гранатомет  сумку з гранатами. Як вони не вибухнули?! " подумав Данк - Адже гранатометчик вибухнув!? Данк схопивши сумку, Данк витягнув гранату  закрутив  у ствол гранатомета. Сумку Данк кинув на себе. Схопив автомат  сунув на плече гранатомета. Зелено-свтло-темнозелений свт! Данк вистрилив. Щ один жук впав на спинку. Хоча граната  не влучила.
   " Ура! В атаку! - один мурах з двома чи трьома гранатами, привставши рушив у перед.
   Поклавши гранатомет, сумку  прикрпивши штика-ножа Данк рушив у перед.
   Бй, ось нчний. Не спокйна нч продовжуться. Перший кому попався Данк був один ворожий пхотинець. Вн вистрилив, але Данк ухитнувся. Вдар штика-ножа - ворог впав. Байк  нш мурахи кинулись на жука. Два мураха опрокинули жука. Решта почала терзати жука. На допомогу рушила пхота. Противник виршив вдбити жука.
   Але усе було марно.
   Почався штиковий бй. Мурахи вдбивалися, тикали один у одного штики-нож. Данк поранив нжку четвертого жука, який був за входом у сховищ. З ями вилзли кулеметник, гранатометчик (обидво там зоставили зброю)  автоматник. Мурахи зхопили жука за нжки, панцир  притиснули до земл.
   Жук не мг вирватися. У цей час Данк згадав про автомат. Схопивши автомат Данк почав стрляти жуку у вуса. Жук звалився головою у низ.
   " Давайте його зкинемо на розмнрувача! - запропонував Данк.
   " дея!! - крикнув автоматник  поволок нжку жука.
   Жук уперався.
   А тут щ одному мураху у нжку впився пхотинець. Той мурах вдскочив  там зав'язався бй.
   Трохи отямившись жук рванувся. Але його опрокинули на бк.
   " А давайте його катувати?! - запропонував один з солдатв.
   " Слушно! - вигукнув Данк.
   " Мене постривайте! - розбравшись з ворогом пдскочив автоматник  ухопився жуку за правий вус.
   " Дайте, я перелзу! - один мурах перескочив на лвий бк.
   " Один! Два! Три! - скомандував Данк.
   Жук впав на жука.  тут же обдався полум'ям.
   " Готов! " вигукнув один з мурахв.
   Але жук вперто вскочив на нжки  подався, якомога швидше геть.
   " Гей, гей! Так куди ж вн?! - вигукнув Данк, давши коротку чергу трасируючими кулями. Кул з трском вдскочили.
   " Утка! - один з солдатв майже учепився у жука, але на нього кинувся ворожий солдат. Зав'язалась бйка.
   Жук, пустивши димову завсу майже зник.  полум'я теж зникло.
   " Схоже полум'я загасили! - помтив один з солдатв, але впав: у нього улучла куля  поранила нжку.
   нш мурахи вдступали.
   " Вдступаймо! - неприривно стрляючи побг задом на перед Данк.
   Ще один снаряд, на цей раз осколочний накрив стоячих мурахв.

Бй продовжуться у примщенн.

   Мурахи, запаливши захопленого жука трьома гранатами вдступили.
   " Ого-го-го! - помтив Байк - наших там залишилось, полягли!...
   " Зате ми цл! - перезаряджаючи магазин вдповв Данк.
   " Ховайтесь у примщення! Ховайтесь у примщення! Так вони нас усх переб'ють!!! Ус ховайтеся, вони не переб'ють! Нащо стоте?!! - скомандував один з солдатв.
   Одна з гранат, випущених з гранатомета, улучла у стнку входа. Образовався тонкий лаз. Клька мурахв почали розгрбати. нша граната накрила одного з них.
   " Вони привалили... Привалили шлях! Вхд... А я щ дос не перезаряджив автомата! Де вони стрляють?! Криють нас гранатометами! Ну нчого... Постриляймо зараз. Зараз буде м... - пдхопив ворожу снайперську гвинтвку Байк " ... затвор! Затвор погано працю. Ну, а гвинтвка заряджена. Чудово!!  прицл нчного ведення. От ми зараз побачимо, ч'я вийде?!
   Байк вистрелив. Гльза вдлетла у бк.
   А н чого. Щ одна граната розрвалась за Байком.
   " Ховаймось, вже! - пробг Данк.
   Мурахи кинулися у вхд. У поток ринувся  Данк. Данку пощастило: вн проскочв. За ним полетли осколки розрвавшося гранати. Клька мурахв, поранен вдстрибнули.
   Вдзбурнувши зброю, Байк теж рушив. Така топа придставляла перед собою чудову мшень. Правда така мшень вдбивалась. З бокв полетли гранати. На цей раз нхто не постраждав. Деяк мурахи на шестереньках прокрпдплись.
   " О! " кричали вд штурхан мурахи.
   Цей маневр боя перетворився на панку. Але скоро ця паника просто уладелась...
   Зашумла ракета. Прямо у таку толпу. Роздавався потужний вибух.
   Мурахи повпадали. Оглушен, оглушино вдскочили.
   Але ракета не була першою  останньою. Полетла щ одна. Вона улучла трохи вищ входа. Засипала потужною хвилею.
   " Так вони нас, так, дстануть! - помтив Данк.
   " Ми на глубин чотири сантиметри, " вдповв Байк.
   " Ну, обвал буде.
   " Це  так обвал маневру...
   " Звичайно! Пак не собрано!...
   " Так, складний маневр...
   " Причому тут маневр?! Байк, дисциплна...
   На цей раз летло три ракети. Одна з них не улучла, розрвавшись десь з лва. Дв нш - вищ вхда.
   " Ткаймо у гараж! " здогадався Байк, побачивши як туди спшать нш солдати, сам поспшив туди.
   " Зараз... - побачивши, що загубив автомат у вертикальному коридор, Данк почав хапати ворож - трофейн кулемети.
   " Швидше! " дочулось.
   Данк стрибнув. За ним посипалась земля. Так, ракети наробили слово: зарили вихд  обвалили стелю у укрпленого блок-поста.
   Через клька хвилин мкропщнки пилу уляглися. По виду було видно: вертикальний коридор завален.
   На стол, точнш з краю лежала пщнка земл. Прямо на кулемет. По усьому примщенню були розборсан пщнки земл.
   " Обрушилось клька проходв! - помтив Байк, замст вдомого Хто цл?!.
   " Так, так! - Данк побг до столу, почав озбройуватися: склав нжки  перекинув за плеча клька кулеметв. Схопив гранати. - То що треба! Гранатомет!
   " А шо ти задумав?
   " Прориватися хоча треба!...
   " А ти думаш? Прорвимось!?
   " Треба гранати, ручн  прорвимось.
   " А як, я щось не зрозумв.
   " А вентиляцйна шахта. А ось  слабк, при вибуху, гранати! - Данк витягнув трофейн гранати.
   " Зрозумв! - вигукнув Байк - Ус, хто цлий у вентиляцйну шахту! Не забувайте про прикриття!...
   Першим застрибнув, вибивши стну прикладом, Байк.
   Вентиляцйна шахта тягнулась клька сантиметрах. У самому кнц справд був завал.
   " Розбдться! - скомандував Данк, кидаючи ящк гранат - Ховайсь!!
   Пролунав вибух. У стел з'явилась дира.
   " У перед!!, Ура-а!!!.
   Схоже ворог був не готов до такого маневру. Навкруги чулись вибухи.
   " Вони вотують на мнному пол!! " здогадавсь хтось.
   " Мж полями! " закричав Байк, але мурах наскочив на мну. Почувся вибух. - Один ...

Втеча.

   Мурахи побгли мж мнними полями. За ними стрикотли черги.
   " Так наздоженуть! - вигукнув Данк, хапаючи гранатомет - А так н!
   " Ткай, вже! - вигукнув Байк.
   З верху прострикотла кулеметна черга.
   " Прикрити треба!
   " нш прикриють!
   " Хто? Вони ткають!
   " Я теж ткатиму.
   " Я тебе прикрию! - вигукнув Данк, цлячись у прицл. Але прицл нчного чведення був, схоже зламаним: не далеко у ньому можна було розбачити.
   Коли з'явився ворог, Данк стрельнув туди, де було найбльше мн.
   Почувся вибух.
   Через клька секунд - цла канонада!
   " Куди ти стреляв?! " вигукнув здивовано Байк, ховаючись за каменем.
   " Туди, де найбльше мн!! Вони здетонували!!! " Данк хотв перекричати вибухи.
   " Справу зроблено?!
   Данк кевнув, вдкинувши не потрбний, не заряджений гранатомет.
   Байк  Данк почали ткати, наздоганяючи нших солдатв.
   Дос з сходу лунали вибухи. Там схоже ворог виршив взрвати мне поле.
   Один з вибухв був найгучнший.
   " Склад зрвали! " здогадався один з солдатв.
   Десь попереду з'явилась гарматна батарея. Там мурахи вже розповдали про захоплення блок-поста.
   " Вдб'мо у них блок-пост! - закричав командир - Об'явть тривогу! По орудям!
   Напвсонн солдати-мурахи по дзвону кинулись до легких гармат.
   " Докладть про наступ! - крикнув командир батаре, пдбгшему офцеру.
   " сть! - вигукнув той.
   Мурахи понесли гармати, щоб швидше пересуватися. Десь вже почулась стичка. Але без пострлв.
   " А ви чого стоте?! Там рукопашна схватка! - вигукнув командир.
   Якраз схватка була у лвй частин атакуючих.
   " Туди! - крикнув один з солдатв.
   Данк першим поспшив туди, але його трохи обгнали. Байк бг останнй.
    справд у лвй частин була стичка: одна гармата лежала на боку. Коло не два противники повалили артелириста. Деяк нш хотли вдбити гармату.
   Одним з перших кинувся вдбивати гармату Данк. Коли один з ворогв потяг гармату, Данк дав чергу з трофейного кулемета по ньому. Але той лише пригнувся. Кул вдскочили вд панцира та голови. Данк перевв вогонь по вусиках нахаби - це подяло. Мурах заховався за щитом гармати. Кул простучали по щту - марно.
   З-зад на цього противника кинувся один з солдатв, але гармата вже вистрлила.
   Снаряд пролетв коло Данка. Десь дал крик Ховайсь!, вибух. Знову гармату пдрвали! " подумав Данк - Але це не знову, щ! " це вже у слух.
   У цей час солдат витяг бравого артилериста з-за щта перекинуто гармати. нший почав ставити гармату.
   А вже лунав бй. Схоже ворогв знищували гарматним вогнем.
   " У них бй! А ми тут!... Треба  нам мшати х з землею! " вигукнув один з солдатв, потягши гармату. Але у гармат було пробите колесо, тому мурах не зразу понс гармату ( а мурахи дуже сильн).
   Вдступили вороги наш! " по шуму бою подумав Данк, бжучи туди - Кулемет лише не пдвв...бт!.
   А гармати вже були на тракту. Там гудли снаряди. Командиру вже доповли де мн поля. Тому сильно прориватися уперед не хотв. Не хотли, чогось  солдати. Хоча замсть мн були воронки. Але не у всх.
   Данк почав лзти на трак. Коло гармати трудилися мурахи. Коректирувати вогонь допомагали вспишки розрвавшихся снарядв.
   Коло само гармати розрвався снаряд. Гармата згрузла на бк.
   Н я краще буду тут! Усе рвно ворог на вдстан пострлу цього кулемета! " подумав Данк, поставивши кулемета.
   нший снаряд ледь не пробив щт гармати. Ще наступний розбив прицльну планку.
   " Мабудь з автоматично малокалберно гармати криють! " зрозумв солдат.
   " У них ус малокалберн! " поправив другий.
   Данк вв вогонь короткими чергами. Двох ворогв, як хотли заскочити у бльшу воронку вн вже застрелив. Але вспишки стали не такими азартними, тому шукати самоходну установку стало важче.
   Автоматична гармата на, схоже, самохднй установц десь поруч. Мабуть у воронц блок-поста! " подумав Данк.
   Щ вспишка " у зарев спалахнула самоходка. З не зстрибнув мурах.
   По ньому миттво дав чергу Данк.
   Клька хвилин було тихо. Ворога не чути. Нби скрзь землю провалився.
   " Перекур! " вигукнув один з солдатв.
   " Неси ящики снарядв! " сказав нший
   " А ти?
   " А я гльзи забрасиватиму. Лежать заважають!
   " Кстат, а з гарматою, що робитимемо?
   " Спочатку пдб'мо чимось гармату! Блоком, кам'яним?!
   " Слушно!
   " Я шукатиму!
   " А що з гльзами?!
   " Та я швидко!
   Данк у цей час вдправляв кулемета. Щось зпрацював утримувательно-подачний механзм.
   Данк щ раз дзякнув вд'днуючею рамою. Затвор не схопив обойму.
   Треба знайти рукоятку перезарядження! Вона ма бути десь збоку. З права!! " подумав Данк, але з правого боку ствольно коробки ц рукоятки не було. - Ну значить злва!.
   Злва  справд був виступ. Данк, через мнатюрнсть збро не зразу здогадався що це рукоятка перезарядження.
   Данк потягнув рукоятку. Затвор грюкнув, хапаючи обойму.
   З цю зброю треба по обережнше! Не наша... Трофейна! " Данк потяг секторний перекладач на автоматичний вогонь.
   З боку, на один сантиметр у лво, почувся гуркт падаючих гльз. На це Данк не сильно зреагував: вн пам'ятав, що знаходиться коло гармати.
   Данк витяг  поставив, про всяк випадок  один трофейний кулемет, на гор.
   Ну тепер хай атакують! " подумав Данк.
   " О, здаров, а я тебе шукаю! " вигукнув з правого боку Байк.
   "Де був?
   " Бля гармати! А ти тут?
   " Так, тут  давно!
   " Зброя ?!
   " А тоб хба треба?...
   " Я не озброн.
   " Ну у мене ще один кулемет, трофейний . Перевр його!
   Байк пдхопив кулемет, який був на бойов позиц вдсунув у бк.
   У цей час розмовляли солдати, що були коло пошкоджено гармати:
   " Добре, що у нас  нша прицльна планка!
   " Так ,добре, а скльки зарядв залишилося!?
   " Мало.  ящика нема.
   Десь над самими головами щось пролетло.
   " Оса-а! " здогадався Байк - Ворог!.
   Але клька освтительних снарядв вже свтилося у гор освшаючи дв гармати.
   " Ховай гармату! " вигукнув один з солдатв.
   Але коли гармата була коло схованки, вибух, близький, гармата збила з нг мурашку. На одного мураха вже вдруге впала гармата.
   Десь блиський вибух.
   " Не пощастило комусь! Вибухнула гармата з боприпасами! " здогадався Байк.
   "  не одна!
   У цей час солдати все поставили  понесли гармату. Почулась довга канонада. Байк убрав опрокинутого на бк кулемета  поспшив у низ. Данк дав чергу для гарного одступу  кинувся ткати.
   Десь почувся, близько, пострл зентно мни.
   Батальйон, з одню пдбитою  двома цлими гарматами вдступив. На пол бою залишилося дв гармати.
   Для того щоб швидше вдступати артилеристи кинули вже не потрбну пдбиту гармату, поставивши дулом в сторону ворога.
   Нби щас стрельне! " подумав Байк - Лише ворог не помтив би, що за щтом нкого нема!
   Покотившийся ящик з клькома зарядами при паднн здетонував. По панцирям мурахв постучали осколки.
   Але ворога не було чути. Мурахи побрели в напрямку штаб-бази.
   " Куди йдемо? " запитав Данк.
   " У штаб-базу, " вдповв Байк.
   " А вони чому у бк?!
   " м треба лагерь скласти.
   " А зрозумло... А що робитимемо?
   " Розповмо командирам.
   " Нам треба спшити! " вигукнув Данк " Ворог може захопити нову базу!
   " Як ми не подумали!
   Тут пдйшов щ один солдат:
   " Тому гайда у штаб-базу!.
   Мурахи швидко рушили у штаб-базу.

Штаб-база.

   Нччу штаб-база нагадувала холмик. Але не звичайний - рукотворний. Хоча штаб-база була щ маленька. Треба було будувати бльшу у спец район.
    будували...
   Навть у ночи кпла робота. Штаб-базу укрпляли  будували. Особливо пдземн ходи, шахти, шурфи... Коло штаб бази були светлячки " освтлювали строй-майданьчик.
   Робоч мурахи витягали пищнки " кам'ян глиби, блоки для них. Будували  ззовн. Але не такими темпами. До того ж клька днв назад були дощ. Пдтопило... От  треба було рити пдземн комори, велетенськ проти мурахв. Не так велетенськ, пдземн котловани можна сказати. Вони мали бути на двадцять-сорок сантиметрв вд мурашника. Хоча до деяких щ коридори не прорили.
   У ноч робочи мурахи медлительн, повльн, зовсм нш удень - швидк, проворн.
   Але треба було розповсти про захоплення блок-поста, бй за нього  коло нього. Тому  спшили мурахи.
   Керував будвництвом, той що треба - офцер. До нього якраз  пдбгли мурахи
   - Товаришу офцере, бда! Ворог захопив блок-пост коло ново бази. Був бй. Вибухнулув блок-пост. Вороги розмнували тракт. У нас  припущення що буде захоплення ново бази! Треба об'явити тривогу! Ворог може знову прорватися. Як було! У ворога жуки. м легко буде захопити штаб-базу! Вони знищили клька гармат батаре. Батарея вдступила. Скоро солдати взагал з своми гарматами будуть тут! - щ здалека почав кричати швидкомовкою Байк.
   - Не будуть! Дал, за артилерйсько батарею   мнометний батальйон. Дев'ять мнометв! Утримають, якщо слушно командувати. Треба перебазирувати батальйони! Точно, тревога! Але я командуючий саперними батальйонами. Тому зараз пду у штаб. Ми вже обсуждали  такий хд дй! А ви заходьте у нашу штаб-базу! - офцер зайшов, щось сказав солдату, схоже черговому.
   Мурахи зайшли у примщення. Коридор був на вертикальний, а лише пд кутом 200x01 graphic
.  шириною, псля входа широкий. З сантиметр завширшки.
   Черговий показав у який коридор треба йти. Спочатку був горизонтальний. А тод довжиною близько двох сантиметрв - вертикальний.
   Взагал мурашник спав. Але роботи продовжувалися,  досить шумно.
   - На вддаси трофей зброю ! - протягнув Данк два трофейних кулемета.
   - Де взяли? - поцкавився солдат.
   - Днем вдбили ящики з зброю у ворога. - сказав Байк.
   - Бльший треба спочатку вддати у майстерню! - пояснив Данк - Щось у нього утримувательно-подачний механзм зада.
   - Зрозумв! А ось  ваша тимчасова казарма! - показав черговий на вхд, закладений каменем - А мен щ, як кажете у майстерн треба побувати!
   Байк вдсунув у бк грушеобразну каменюку - брилу. Ц камен служили мурахами дверима. Так двер вдчинялися у рзн боки. А звичайн двер так не вмють...
   Казарма була невелика за розмрами: полтора на пвтора сантиметра.  висотою один сантиметр. Але мала вигляд коморки. Освтлення було слабке, але й так було видно темно-бур стнки. У примщенн знаходилися чотири лжка.
   Першим увйшов Байк, зачинивши за Данком вхд.
   - Ну  що буде дал? - сказав Байк.
   - Не прогонять ворога!
   - Думаш?
   - А бачив х скльки!
   - Багато... було.
   - Якби було. А то .
   Потм Данк почав обмрковувати:
   - У штаб-баз, що правда досить багато сили. Ну, а нащо м то й блок-пост, там скльки полягло... м треба отримати нову базу. Ось за що воюють. А наш блок-поста - бокова сходинку до бази.
   - От м  треба вдбити бокову сходинку!
   - Намагалися! Марно.
   - Може ще спробують.
   - Схоже н. Зразу не кинулися.
   - Можливо ще кинуться...
   - Хай кидаються. м воювати. А ми навойували. Спати треба, не доспали.
   Але як тльки Байк пдйшов до вимикача, у брилу постучали.
   Хто бринить об брилу, вусиками? Зараз?... - подумав Байк, видтягуючи брилу.
   Щ з з'явившося щлини побачив Байк солдатв, як бросили були у кнц бою гармату:
   - А ми вже прибули. Ви тут давно?
   - Н, - вдповв Байк.
   - А нас сюди вдправили.
   - Десь над стелею почувся стукт.
   - Чуш?! То наш там йдуть, - сказав мурах, який входив другим.
   Данк вже спав. Мурахи теж почали розходитися по лжках. Байк задвинув брилину.

Перший день червня.

   Мурахи прокинулися дуже пзно. Треба було негайно йти до збройного складу, за новою зброю.
   А по коридорах вже метушилися мурахи. Вони швиряли, нарушаючи порядок.
   Байк вдсунув брилу  зстрибнув, ретельно дивлячись у низ. Останнм виходив Данк, помешкав трохи, стоячи на пороз, зачинив брило , подивившись у низ зстрибнув.
   Тепер треба було йти у склад. Склад знаходився за два сантиметри, по коридору.
   Там мурахи озбролися автоматами  боприпасами.
   - Ну, що будемо робити дал? - запитав Данк, коли вони виходили з дальн.
   - Треба поцкавитися що ми будемо робити. Адже жука ми згубили. - сказав Байк.
   - А ми - гармату! - пдхопив артилерист.
   - А ось  командир! - сказав щ один мурах.
   По коридору важно йшов мурах-солдат з великими вусиками  щелепами:
   - А це ви солдати!
   - Ми. Розбили нашу технку! - сказав солдат, бивший артилерист.
   - Тод будете пхотинцями. Пхотинцв не вистача!  ще одне. Через тридцять секунд вируша один з пхотних батальйонв на Схдний рубеж! Ясно? - запитав солдат.
   - Так! - вдповли мурахи, рушивши до вихода.
   Лише подумати тридцять секунд!... А якщо не запитали офцера. Добре якби ми зараз не запзнилися, бо рушать без нас! - подумав Данк.
   Накнець темного коридора з'явилося свтло. По переду вихода був вже батальйон солдатв. Вони були пошикован у три ряди.
   Мурахи, яких начислили стояли у кнц кожного ряду. Туди й стали бивш артилеристи, Данк, Байк.
   Колону охороняли клопи. Вони стояли з бокв.
   Почався марш-стрибок. Мурахи йшли не дуже швидко. Але це покищ.
   Через кожних два метри було по батальйону. Кожний батальйон охороняла два великих  чотири дрбних клопв або сонячок. Данк  Байк були у другому по рахунку батальйон.
   Марш-стрибок по рахункам штабу був короткий. Але в кнц небезпечний. Це стосуться коли мурахи будуть за кордоном.
   Спочатку мурахи йшли - блукали по високим трав'яним джунглям. Потм були щ ростуч рослини. Вищ за траву. Мж ними був тракт. По тракту зупинялися мурахи, чекаючи поки пройде батальйон.
   З штаб-бази виходили батальйон за батальйоном. х мало бути до чотирьох. Але штаб виршив вже вранц - три. Четвертий пде на допомогу новй баз.
   Батальйони обменули недорозбраний пограбований табр артилериств. Пройшли повз мнометну батарею.
   - Тут  мсце призначення! Переврити боготовнсть збро! Заряджити гранатомети! Зняти зброю з запобжникв та перекладачем! - скомандував офцер, що йшов попереду.
   Коло нього було ще два солдата. Переднй батальйон зупинився, чекаючи решту.
   Командувач перемовилися. Поки щ не пдйшов останнй батальйон. Але чомусь солдати не заходили на тракт. Чекали. Кожен батальйон стояв на вдстан п'ять сантиметрв.
   Накнець пдйшов  останнй батальйон. Нхто не гомонв. Лише почулось по попереднх батальйонах Прийшов останнй батальйон!.
   Офцери ще раз перемовилися.
   Десь над дорогою почувся м'який шум. Мурахи пдняли голови. Заворушилися вусиками.
   Офцер почав казати:
   - Переднй батальйон на тракт.  дал на метр. Другий - у лвий бк, на дев'яносто сантиметрв пд кутом 30®.  разом до нас, на двадцять сантиметрв вперед.  третй батальйон у право на метр. Займати другому  третьйому батальйону. Третьйому батальйону - пд кутом 87®. Ура-а!!
   Ус так вдгукнулися. Мурахи швидко подерлися на тракт, допомагаючи клопам та сонячкам. Перший батальйон наштовхнувся на двох дозорних жукв. Таких колись розстрелив Данк з кулемета. Але на жукв полетло скльки куль та гранат, що вони прямо розсипалися на очах: вдлетли панцеря, порозлталися нжки. Мурахи кинулися на жукв. Миттю перебгли тракт.
   У цей час другий батальйон, де був Данк  Байк наштовхнувся на групу ворожих солдатв.
   Дстанця була мала  тому мурахи кинулися на ворога. Вони били ворогв, хапали щелепами. Через клька долей секунд противник був переможен. Решта мурахв кинулася у перед, не чикаючи.
   Т ворож фортец, як недавно руйнували хотв ворог вдбудувати: деяк дири були забудован, але самих будивникв не було. Батальйон роз'днався на групи: почалася зачистка мсцевост. Десь почувся вибух. Один з мурахв, забгший за фортецю став на мну.
   - Нанесло когось! - подумав Байк.
   Раптом черга з фортец!
   Мурахи дружно вдповли чергами. Ворог вистрилив.
   У повтр щось промайнуло коло Данка. Для кул - завелико. Ракета!!! - подумав Данк - Ховайсь, ракета!
   Вибухнув клоп.
   Пдскочивши поближче, Данк дав чергу по амбразур. Не влучив.
   - Сюди! - вигукнув Байк, сховавшись за каменем.
   З амбразури висунувся спочатку якийсь штир, потм головка ракети...
   Байк дав чергу по ракет.
   Почувся вибух. У стн зяла дирка.
   Саме туди полетла граната з гранатомета. Але зачипившись за стнку, вибухнула.
   Тепер дира стала бльша. Там показалися спочатку вусики, потм голови ворогв.
   Туди полетли десятки великокалберних куль та дрбнокалберних снарядв. Усе у щлин покрилося пилом.
   Але ворожий солдат жбурнув з дири зв'язку димових гранат. Гранати були схоже рзн: був блий та переважна чорний дим.
   Дурять! Змшан жбурляли гранати! Це все спецально! Для спец ефекту... - подумав Байк, вистрибуючи з-за схованки.
   З амбразур та вкон-входв вв ворог вогонь. Тому не так легко було х дстати. Але укрплення, кстат, без даху, заволокло димом: так багато попадало куль  снарядв.
   За цей час Данк вдгрбав прострелен, за час бою набо, вд автомата.
   Раптом стриляти перестали. Це був сигнал на наступу. А точнш - до штурму.
   Мурахи бешенно швидко рушили на укрплення. Одн застрибували у диру. нш шукали замаскирован вкна-входи. Але бльшисть подерлась на дах, який щ не вдбудували.
   Байк  Данк кинулись з усма дертися на дах. Через мить вони були на даху. Там знаходився великокалберний важкий кулемет з пробитим з боку осколком, стволом. Бля нього був поранений  щ один мурах. Вн, мабудь мав охороняти прапор! Але ж прапора не видно. - подумав Данк, ухопившися за станковий кулемет.
   нший мурах, що був з права кинувся на цлого. Отримав дубинкою по вусиках, але зкинув того солдата на щ одного захисника, який дерся на дах.
   Данк з яростю зштовхнув кулемета на голови захисникв. Там почувся вибух вою  досади.
   Один з пдкравшихся оборонцв ухопив за нжку Байка  той зслиз униз. Мурахи почали застрибувати на голови оборонцв.
   При стрибку Данк вдарив ворожого вояка у щелепи. Тод ворожий солдат кинувся з штиком-ножем на полуавтоматичний гвинтвц. Данк встиг ухопитися за дуло збро  вкусив мураха за вусик. Мурах вдстрибнув. Данк упймав його двома лапками  кинув через себе, у стну. Той з гуркотом впав. Данк вдарив, на всяк випадок супротивника по голов, прикладом, миттво перекинуто через плече автомат.
   У цей час Байк щ бився з двома. Один учепився у нжку. Того мураха Байк няк не мг скинути трьома нжками (а у мурахв х чотир). ншого Байк упймав за вусики. Але мурах хотв яросно вдбитися: осипав Байка вдарами. Байк няк не мг його вдкинути.
   Тод Байк придумав зовсм нше: солдат зкрутив ворогу вусики  нби булавою вдарив од ншого мураха. Той витримав вдар. Тод Байк примнив зовсм цей вдар по-ншому: розвернув ворожого солдата у повтр  вдарив лапками об панцир ншого. Мурах учепився.
   Байк давно бачив коло себе камнюку. Вн пдхопив каменюку  гепнувся нею по голов солдата, що учепився у нього. Солдат послабив натугу. Байк пдкинув ногу, при цьому нший мурах улетв,  перекусив настирному ворогу шию.
   Розвернувшись, Байк вдарив каменюкою другого противника.
   Пдскочивш мурахи, як впоралися з своми противниками, скрутили й тих.
   На тому штурм закнчився. Що правда, клькох не вдалося, покищ витягти з пдвалу. У пдвалу був хд. Але у нього мурахи пролзти не могли.
   - Треба рушати дал! - сказав один мурах .
   - Дай спочити, - вдгукнувся хтось.
   Так пройшла хвилина  мурахи, залишивши у фортець (у тому числ зруйнованих) невеликий гарнзон, рушили дал.
   - Не подобаться мен це возвишення! - сказав Данк.
   - Привт, Данк, давно не бачилися! - почулося з зад.
   - Кого чумо. Кого бачемо! - обернувся Данк.
   - А кого зараз бачемо!
   - Привт Райз!
   - Здоров Данк!
   На сонячку сидв Райз. Жук йшов повльно. Щ одного мураха нема - подумав Данк.
   - Сдай, Данк, - запропонував Райз.
   - А нший мурах де?
   - Снарядом накрило. Добре, що хоч жук-сонечко цл.
   - Да, цл.
   - А твй жук де?
   - Ворог знищв.
   - Ну, я й шукаю щ одного. Кулеметчика.
   - Я пд час марш-стрибку тебе не бачив.
   - Не у ту сторону дивився, чагарники були.
   - А пд час штурму? - знову допитувався Данк.
   - А ми ж вас прикривали, Данк.
   - Райз, а пам'яташ атаку на штаб базу?
   - Я тод не там був. Ледь ворог не прорвався.
   - Ну я за кулеме! -т сказав Данк, вилазячи на жука. - Не бошся що мазать буду?
   - Куль багато, точнш набов.  противник - вертляк.
   - Це теж.
   - А як Байк?
   - Нормально. Цл. Ну в атаку! - побачив Данк, як десь над висотою зарево.
   Сонячко без труба переповзло коло тропинц. Один мурах, правда, допомг жуку вилзти.
   Нагор йшов бй. Мурахи хотли хотли битись: у бй лзли  солдати  робоч. До того ж окоп та фортеця з яко лзло прикрплення. Неможуть наш прорватися! Ворог лтерою г - подумав Райз. У цей час Данк брав окоп у секторний прицл. Тут краще, нж колись у нас! - подумав Данк, прострлююч перш набо. Гльзи з шумом вдлетли у бк.
   Мурахи, що були на жуках, виршили рознести, попросту, окопи: почали стриляти довгими чергами по окопам. Але ворож солдати ховалися  вдстрлювалися.
   Жук поспшив до нших жукв, у бк батальйону. У праве пдтримувательне крило.
   Переднй жук повернувся у бк. Його щось зацкавило.  дуже несподвано.
   - Переградив шлях! У атаку треба! - поскаржився Райз.
   - Райз, дивися! - вигукнув Данк.
   З-за шини, яку залишили люди вд автомашини, вантажвки, виглянули жучки. Це були ворож жучки.
   Сонячка  клопи кинулися на ворога.
   - У них ракетн комплекси! - вихукнув-ахнув Райз.
   - Стережться! - крикнув Данк.
   Ракети заметалися. Одному сонячку збило клька нжок. Загорвся клоп. Але стрельнувши з димового гранатомета, клоп кинувся у бк. Через дим ворог почав мазати. Клька ракет не влучили у ткаючого клопа. Клоп отстрлювався  улучв аж два рази у одного жука.
   Сонячко почало пдкрадатися до ворога, йдуч коло ашн.
   - Коли побачиш, стрляй, - сказав Райз - зрозумв?
   - Це я знаю. А ти пообережнш контролюй жука.
   - Контратака по жуках. Шкода, що за шиною окоп.
   - Це точно.
   Жуки зосередили вогонь по клопу. Одна ракета улучшила коло самого жука. Клоп шкереберть полетв з обрива.
   У цей час сонечко пдкралося. Данк почав цлитися по ракетного комплексу. Ракети здетонрували.  вибухнуло аж два жука! Ракети здетонровали  у ншого!
   - Аж три! - крикнув Данк.
   - с! - свиснув Райз.
   - А тепер уходим! - сказав Данк.
   -  по швидше! - пдтвердив Райз.
   У цей час бй був у окопах. Там ворож солдати билися досить упорно. Пдйшло чергове пдкрплення.
   - А тепер у перед! Йоху! - вигукнув Райз, коли жук помчав на мурашник, з верху менший за фортецю, яку захопили.
   Через те Данк няк не мг упймати у прицл ворога. Кул летли то у верх, то у низ. Але тльки не у цль.
   Автоматчики няк не могли пдстелити атакуюче сонечко. Колиж сонечко було зовсм близько, солдати покликали робочих  скоро у одного з'явився гранатомет. Райз скерував жука у бк. Граната пролетла з право. Короткою чергою Данк розстрелив гранатометчика. Рядом був робочий. Його теж вклав Данк.
   - А тепер на новий заход! Ура! - вигукнув Райз.
   - Похали, Райз, по швидше по новому!
   Але з низини надвигався ворог. Схоже вони взяли батальйон у кльке. Жуки вдбивалися кулями та снарядами, але кинутися на прорив боялися.
   - Куди ... прориватися будемо?
   - Де тропа... - здивовано задивився Данк.
   - Добре, туди пужнимо.
   - Пробитися треба...
   - Проб'мось!
   Кул знову полетли. Мурахи почали натреновано падати, вдкриваючи вогонь. Так х  застрелити буде важко.  сонечко вхоплять. - подумав Данк, дивлячись, як кул пднмають стовби пилу. Але мурахв не дстають. Одначе у них загибл.
   - Стережись, ракети! - вигукнув Райз, маневрируючи.
   Данк пдняв голову. Летли ракети. З комплексв, тих. - подумав Данк.
   Ракети рвалися з усх бокв. Жуки обрушилися дощ, якщо не зливу ракет.
   На хвильку сонечко розвернулося  стрельнуло усма димовими гранатами. Тепер, пд димовою завсою, сонячко атакувала солдатв.
   Дво встигли ухопитися за задн нжки сонечка. Одного Данк встиг застрелити з кулемета.
   Сонячко ледь не покотилося, послизнувшися. Побачивши, що сонечко чкурнуло, мурахи кинулися обстрлювати жука. У вдповдь полетли кул. Один солдат впав.
   Над одним каменем, що був рядом, вибухнула ракета. Тропнка стала крутша. Сонечко зупинилося. Попереду вибухнула ще одна ракета.
   - Запрацювали комплекси!
   - Вони так нас пдрвуть! - Райз глянув у сторону жукв. Там стояла клька жукв. - Деклько?!
   З боку вибухнула ще ракета. Сонечко неслося до фортец. Ззад гналися вороги. Данк встиг перезаряджити клька димових гранатометв (вони багатоствольн).
   - Давай димовими гранатами! - скомандував Данк.
   Гранати вдлетли з лвого борта, вибухнули.  тут - дим.
   - Давай щ з одн!
   Сонечко пдставило до атакуючих правий бк  полетли гранати.  окутали димом. Сонечко почало ткати. Почувся щ вибух - впав ворог.
   - Вони по помилц розстрлюють свох! - здивувався Райз.
   У цей час сонечко було коло фортец.
   - Що таке? - запитав караульний.
   - Батальйон схопили у кльце. Ледь прорвалися. У противника ракетн комплекси. Пдмогу треба. - вдповв Райз.
   Один караульний розповв солдату. Той кивнув  побг у напрямок до першого батальйона.
   - Скоро буде допомога, - сказав караульний.
   - А ми допоможимо нашим. - сказав Данк.
   - Похали, Данк. Я хочу обйти ракетн комплекси.
   - А вдасця?
   - Щеб пак!
   - Тод похали.
   Сонечко пройшло не по тропинц, а трохи дал. Тепер по круч.
   - Ну що? Потягнемо сонечко?
   - Авжеж, - сказав Данк.
   - Ну потягли.
   Мурахи, зскочивши, потягли сонечко.
   - Але вдб'мо напасть! - сказав Райз, хапаючись за автомат.
   Вони обйшли сонечко  прикнчили двох солдатв, як заважали жуку.
   - Ну, а тепер, Райз, потягли... - сказав Данк, потягнувши сонечко.
   - Данк, ти стрлятимеш, коли дойдемо з сонечком до краю. Бо тод треба буде вдбиватися. У полон щ попадемо. З керуванням можна почекати. - сказав Райз - На краю дуже небезпечно. Сонечко може скотитися. Зламаться кулемет.
   - Так, це слушно, - Данк залз на жука, навв кулемета. Заряджив димов гранатомети. Продивився обейму.
   Сонечко трохи виглянуло. Йшов бй. Пдбите щ одне сонечко. Солдати витягли його з-пд обстрлу ракетних комплексв, але ворож солдати, зробивши вилазку, вдбили. Чорн солдати вдбили окопи - тракти.  тепер це була рукопашна бйка. Противник мав значно бльше воякв. Вогнем вдбивалося лише п'ять солдатв. нш - полягли коло комплексв, що були на жуках, нш - лежали пд ворожими солдатами коло трактв - окопв.
   Так вийшло, що сонечко почало лзти, коли коло пробгала група чорних воякв.
   - Чорн вояки! - скрикнув Данк, хапаючися за кулемет.
   Т злякано обернулися. По ним полетв град куль. Кул летли  летли. х був не скнченний поток. Данк водив стку прицла то до одного то до другого  дал, в переможених. Але бокомплект магазина, який нагадував ящик, закнчився. Данк озернувся. Навколо лежали гльзи. До нього наближалась щ одна група. На цей раз не у три, а у два солдати.
   - Хтось наближаться? - запитав з боку Райз, пдтримуючи жука.
   - Авжеж, - Данк судорожно прикрпляв магазин, приднував обойму. - Дво.
   Солдати першими вдкрили стрльбу. Райз випустив димову гранату - Краще мняймо тактику!
   Данк зстрибнув з сонечка.  вони разом волокли сонечко.
   Скоро з'явилося  т дво. Вони були на вершин  оглядували мсцевсть.
   Сонечко мурахи заховали у ямку.  сам заховалися, вд двох.
   - Вони просто стоять, - здивувався Данк, виглянувши.
   - х запросто можна прикнчити...
   - Це дея. Хапай автомат!
   Але коли Райз з Данком вистрибнули, по ним полетли кул. Клька вдарилося о панцир Данк. Мурахи заскочили у сховищ.
   - Здаться вони хочуть вдплатити за друзв. - сказав Данк.
   - Здаться.
   Кул дзвенли об землю. Десь, дуже близько, вибухнула граната.
   - Мен здаться, Данк, вони пдступають до нас!
   - Мен теж. Прорвимось?
   - Обхитрували ж ракети! Спробуймо.
   Запустивши з правого борта димов гранати, сонечко рушило, якомога швидше у бк. Тим часом полетли кул. Вони стучали по брон, нжках сонечка.
   Данк вдбивався. Кул летли  летли. Один з наступаючих, схоче, був ранен. Але вони продовжували атакувати.
   Два мурахи почали наздоганяти сонечка. Один вдстав. Потм взагал вдстав - перезаряджав автомат.
   - Лише один, - сказав Данк, нахиляючись вд куль.
   - То взорви його! На гранату. - Райз протягнув Данку ручну гранату.
   Данк жбурнув гранату, зрвавши кльце.
   Але мурах заховався за каменем. Осколки навть не задли його. Потм знову вскочив. Тут  другий пдспв.
   - Наздоганяють! - вигукнув Данк.
   Мурахи знову кинулися наздоганяти. Данк не вдпадав вд кулемета. Але мурахи сховались.  знову кидалися в погоню. Все ж Данк одного застрелив чи поранив, нший пдхопивши того, утк.
   Сонечко було коло фортец.
   - Добре ми х. Особливо з сонечка. - сказав Райз.
   - Райз, вже пдйшла допомога! - помтив Данк.
   Бй йшов з новою силою. Ракетн комплксв не було видно. Уткли, схоже.
   - Ну що? У бй. - сказав Райз.
   Жук полз по трапин. Через мить вони вже глянули на бй.
   Рештки батальйону були коло окопв. На них - противники. Так  оплпленн. нших не видно. Але з одн сторони усе усяно воронками - добре працювали ракетники. А бльш з того батальйону.
   Пдкрплення кросно вдбивало поранених. Т, у свою чергу ткали. Хто як мг з поля бою. Але чорн мурахи наступали.
   Санитарний кордон трошки не вдався. - подумав Данк, хапаючись за кулемет - Давай у перед!
   Сонечко рушило у перед.
   Близький вибух. На сонечко полетли осколки. Данк пригнувся. Але сталося щ кращ. Вибухнула димова граната.
   - Здетонувала граната! - крикнув Райз.
   - Я х загубив з прицлу.
   - На зад. Давай рушимо...
   - Давай.
   Сонечко рушило. Вдступивши з диму, Райз побачив що ворог наступа - Данк!
   - Чую. Набо закнчилися. Зараз.
   Клька мурахв наступало.
   - Скоро?
   - Готов, але псля цих набов вирушило у штаб-базу, за бокомплектом.
   Данк вдкрив стрлянину. Один мурах, зрозумвши, що зараз буде вогонь, впав, нш утекли. Клька набов вдарилося об х панцир. Але не допомогло. Лише набо прострлен даром...
   Кулемет замовк.
   Райз, усе зрозумвши рушив на базу. Сонечко протовкалося мж вдступаючими.
   - Ну що?
   - Клька вбитих, ранених у ворога вд нас. - сказав Данк.
   - Ну от  втрати. У нас - один. Мй старий кулеметчик.
   - Да.  додай зламаний гранатомет. Димовий, правда.
   - Димовий то димовий. Але його треба буде полагодити у штаб-баз. Крм того бокомплект. Тому й треба буде зачикати. Але тут Зона. Тому... Ворог зможе вдбити... - сказав Райз - Солдати тут довго не витримають...
   - Клька тижнв.
   - А вони зможуть витримати клька днв. Навть при захопленн скльки поранених. У штаб-баз не так багато сил. Тому довго не витримають.м дали три батальйони - воюйте. Але не можуть.
   - Вони не змогли предсказати дв батаре ракетних комплксв. А це сила! Тому вони так  повбивали у другому батальйон. - сказав Данк - Але запитання: де вони могли, першобитн, взяти ракетн комплкси?.
   Сонечко пдстрибнуло - вихали на тракт.
   - Ну це запитання. Схоже у них тут цлий завод.  не чим! А важким промислом.  не чули! Другий вже раз. Ракетними установками. - сказав Райз - А...
   - Пдрахувать тут дуже важко. Але перейти через висоту треба було. Я раз був... коли до висоти хотли.
   - А ти був у тому бою?
   - Да. З нашими...
   -  як було?
   - Захопили клька фортець. Але з гармат вдбили. У ворога великокалберна на висот гармети були. Гармати вже знищен...
   - Багато гармат?
   - Батарея, бльше.
   - О-гу-у...
   - Величенько да.
   - Так.
   Подумавши, не зводячи очей з неба, Данк сказав:
   - Видно у них там пдземн заводи.
   -  велик.
   Сонечко бгло по дорожц. Було темно.
   - Скоро прибудемо? - запитав Данк.
   - Половина шляху.
   - Половина. Ще довго.
   - Авжеш.
   Райз почав думати про под травня:
   - Щ на початку чи середин травня... Почали готувати ракетн комплкси. З прошлого року у них пдземн ходи... Але пдрилися!
   - До середини травня, я чув вд Волта, х коло ново бази було не помтно. Пд корою ховалися. А дал, дал - рст клькост. Нас чомусь менше... - сказав Данк - От  воюй. Батальйонами...
   - Так довго не навоюш...
   - А сили штаб-бази зате, на жаль, скнченн... - сказав Данк.
   - Це точно. Але у штаб-баз проблеми...
   - Як? - запитав Данк.
   - За пдмогою у сусдньо покликали.
   - Скльки?
   - Що скльки?
   - Допомоги!
   - Зентний батальйон. Точнше батарея.
   -  усе?
   - Батарея варта клькох батальйонв.
   - Да, це сила.
   Сонечко перехало ще через один тракт. На ньому бгали робоч мурахи. Один, що був близько, зупинився, прочекавши жука.
   Райз запитав:
   - Здогадався, Данк, нащо м ракетн установки?
   - Установки? А чому не комплкси??
   - Бо у них ракети бльш.
   Швидко сонечко прибуло у штаб-базу. Там х чекав караульний:
   - Чому повернулися?
   - Боприпаси закнчилися!
   - Пошкодження! - додав Данк.
   - Велик? - поцкавився караульний.
   - Ну, не дуже. - сказав Райз.
   - Чули? Ах, ви там не чули. Скоро вам будуть  боприпаси. А що з другим? - запитав караульний.
   - Яким другим? - запитав не зрозумвши Данк.
   - Батальйоном!
   - Вибрались з кльце. Скоро тут ранен прийдуть.
   - Зрозумло! Проходьте!
   Сонечко пройшло. Тепер треба було у майстерню  зайти у склад. Сонечко входило в напвпдземний вхд. Там не так копошилися робоч мурахи.
   - Тепер у майстерню! - сказав Райз.
   - Ти у ремонтну майстерню, з жуком, а я у склад. По боприпаси. - Данк зскочив з жука.
   Данк повернувся з склада не дуже швидко. Вн нс магазини, ящик з димовими гранатами.
   У ремонтнй майстерн була черга зламаних жукв. Тому сонечка тод почали ремонтувати.
   - Ну як? - запитав Данк.
   - Броню осколками пробило, - вдповв Райз.
   - А це ми коли вд ракет ткали?
   - Схоже.
   - Ну, а з ншими пошкодженнями?
   - Нема.
   - От  добре. Ось боприпаси. Принс.
   - З ремонтом затягнули. Ремонтували жукв з нашого батальйона. - сказав Райз.
   - Цкаво, там нема бов?
   - Де?
   - Де ми були.
   - Можливо спочевають. А ворог н.
   - Це точно. На довго вони нак-так не витримають. Добре боприпаси будуть. - сказав Данк - Туди ремонтникв послали.
   - Кого-о?
   - Ну для ремонтування.
   - Розшедрились у штаб-баз!
   - Це точно. Создають Санитарну Зону.
   - Це точно. - пдтвердив Райз - Данк, де це ти чув?
   - Вд робочого мураха.
   - Усе. Зправили ми вашого жука. - сказав робочий мурах - дьте тепер до ваших.
   Данк  Райз застрибнули на жука. Данк щ раз злз - за ящиком димових гранат. - Ну у перед?!.
   - Авжеш Данк!
   Данк  Райз вже на ходу перезаряджили димов гранатомети. Данк заряджив кулемет.
   По дороз зустрвся один поранений.
   - Байка не бачив? - поцкавився Данк.
   - Загинув ваш Байк.
   - Як? Коли?
   - Не знали? Пд час кльця другого батальйона. - поранений пшов дал.
   - Ми могли його врятувати. - сказав Райз.
   - Ми сам ледь не загинули.
   - Авжеш, ми себе врятували. Сам, проте цл.
   - Зате ми воюватимемо!
   Коли сонечко прибуло у мсце базирування, там вже йшла зачистка.
   Мурахи шукали мни, боприпаси. У фортецях був повний обшук. Мурахи шастали то тут, то там.  навть щастило витягати полоненних.
   Один солдат пробг, рядом, тримаючи ворожого солдата. Той няк не хотв здаватися: уперався, хапався за що-небудь.
   - А що ми робитимемо? - запитав Данк.
   - Треба у командира запитати. - сказав Райз.
   - Он т жуки, як у черз були!
   - Де?
   Наближалися жуки.
   - Ус займати, жуки позиц, поки артилер не буде! - скомандував офцер.
   - Ну, а тепер коло тропи. - сказав Райз.
   - Займай найзручнше мсце.
   Жук почав ворушитися.  найкоротшим шляхом зайняв ухлублення. Коло тропи. Тепер ворог не помте засдки...
   - Треба чимось маскировочним покрити жука. - сказав Райз.
   - Давай прошлорчним листям. - запропонував Данк.
   - Давай.
   Данк принс прошлорчний листок.  вони накрили м жука.
   - Ну от добре. Тепер добре, - сказав Райз - а якщо за нами слдкують?
   - Н. Нкого, я не бачу.
   - Хо! Схоже не видно. Боюсь здогадаються що ми тут.
   - А нам що? Це вже наша терторя. Ми тут влаштуймо базу.
   - Ти впевнен.
   - А ти бачив офцерв. А ворожий мурашник, що пд деревом?
   Дерево мало висоту клька метрв  товщину - з сантиметрв десять-п'ятнадцять. Клька листкв вже були покручен. Це свдчило що на ньому  мурашин корвки - тл.
   - Я тоб не досказав. - признався Данк - Мен той робочий мурах розповдав, що пдкрплення буде не з ц штаб-бази. А з зовсм ншо. От, що в десяти метрах на захд. Пам'яташ?
   - Да.
   - От з вдси  пде додаткова сила.
   - А як гадаш, що то за сила?
   - Робочи мурахи. Мабудь, для будування. Солдати  розривати толком не вмють. А тут будувати! Не зможуть, мабудь тому  допомога. А чув - артилеря? - запитав Данк.
   - Чув. Зрозумло. На оборону вдправлять  трохи гармат. А один фланг сильний... а ось нший - н. Тому  тут у ворога ракети. А з некерованими ракетами кращ войувати снарядами. Дальнобйнсть у цьому, мено цьому випадку бльша. - сказав Райз.
   - мено у цьому. Ракети близького бою.
   - Це добре близького. Гармати, дальнобйн дал стриляють.
   - У два раза. - погодився Данк - Але у них заводи, пдземелля, пдземн командн пункти. Ми тут довго, при таких умовах не залишимося. Не те слово - свого треба захищати, а не чужого.
   - О, це, якраз точно.
   - А найкращ те, що побудувавши бази на деревах не треба рити каналзац, шлюзи - помтив Данк.
   - А це - да. Роботи меньше.
   - Тихо!
   - Що, Данк? - запитав Райз.
   - Мен здаться хтось наближаться по трапинц!
   - Пд листок, до жука!
   Мурахи шмигнули туди. Райз при пдняв бк листка. Трапинку було видно, як на долон.
   Знову бй! Довго щ приматиметься така бойова погода? - подумав Данк.
   На трапинц з'явилась тнь!
   Розвдник? - подумав висовуючись Райз.
   - Райз, ти куди?
   Мурах не озвався. Данк повернув запобжник осколочно гранати.
   Данк теж почав вилазити.
   Тнь пдйшла ближче. З-за камння показалася голова розвдника.
   Стрибок - Райз упймав мураха за вусики. Той уперся, боясь звалитися.
   Побачивши, що Райз з-за камння трима ворога. А ворога не видно, Данк смикнув ударника  запустив гранату.
   З-за камння роздався вибух. Чорний солдат так  повалився.
   - Гарно придумав! - похвалив Райз, пдхопивши розвдника. - Ну я його вднису. До офцерв, хай покажуть, де його залишити.
   - А я тут почергую. - сказав Данк.
   Данк залишився чергувати.
   - Не подобаться! Вони скусн вояки! - думав про ворога Данк.
   Але нападв не було. Мурахи готувалися, схоже вибити Рижих мурахв, як називають Блискавичною вйною!. Хоча вйна  так вже блискавична.
   Ось повернувся  Райз.
   - Ну що? - запитав Данк.
   - Здав у камеру.
   - Камеру?
   - Влаштували у однй з зруйнованих фортець камеру, для вйськовополонених. Тимчасову правда. х не встигають вдносити у штаб-базу. - сказав Райз.
   - А як зачистка? - поцкавився Данк - Коло дерева.
   - Наятер!
   - Чудово.
   - Ось лише новий поранений.
   - Деж той поранився?
   - На розмнуванн.
   - На мн?
   - Мна була не розмнруючаяся.
   - Да, таку пдрвати лише можна...
   - А вн цього не знав. - сказав Райз.
   - Да, не пощастило...  як поранен?
   - Я толком не знаю. Сказали, щоб там, тобто у нас треба бути обережними. Ворог може зробити мнне поле. - сказав Райз.
   - Як ми, - подумав у голос Данк.
   - Як як ми?
   - Ну наш, коли ми були щ в блок-посту почали його обмнрувати. - сказав Данк.
   - А що дал?
   - А що, дал, Райз? Ворги, усе розмнрували.  взрвали.
   - Ось Байка шкода.
   - А мен не тльки Байка.
   - А кого, щ, Данк? - запитав Райз.
   - Щ були Арн...
   - О, а ти не знаш, як там Волт?
   -  Волта теж нема. Але Волт пропав безвест. А Арн загинув. - сказав Данк - Помтив рзницю?
   - Так, помтив.
   - Кстат, Райз, ми забули скльки годин?
   Райз подивився на сонце, а потм воткнув у землю ножа:
   - По мому пв на четверту.
   - Схоже про нас взагал забуло командування. - сказав Данк.
  
  
  
  
  
  
   Набйтаж одне що патронаж (лише по укранськ)
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"