Свiтло було сильнiшим вiд сонця. Воно не намагалось засвiтити тобi очi чи спалити шкiру, воно не йшло з неба єдиним промiнням. Свiтло було повсюди, на стелi, на пiдлозi, в темних кутках кiмнати i не можливо було побачити звiдки воно бере свiй початок. Здавалось , що навiть всерединi, в твоїй печiнцi, в твоїх прокурених легенях i в твоєму скаженому сердцi є його вiдблиски. Неможливо було сконцентрувати погляд, очi бiгали по кiмнатi немов би божевiльнi таргани, легеням не вистачало повiтря, вони горiли зсередини як двi палаючi ньйю-йоркськi вежi, серце бажало на волю вибиваючи своїм ритмом дирку в твоїх грудях. Пролунала перша думка, що ти божевiльний. Так i повинно було статися, мозок разом з твоєю свiдомiстю не витримав напруги життя, i вiдмовився сприймати реальнiсть. Все приїхали, божевiльня, разом з наркодиспансерем чекали мене вже довгий час. Свiдоме життя закiнчилось так i по справжньому не почавшись. А потiм пролунав Голос. Вiн був схожим на свiтло, тим, що йшов з усiх сторiн, i був усюди. Його сприймали не вушнi раковини, а все скорчене та лежаче тiло. Голос вiдбивався в ногах, руках, в членi, в животi та в горлi. ГОЛОС був СВIТЛОМ.
- Пiднiмись.
Голос був без iнтонацiї, без, виразу взагалi без жодного звуку. ГОЛОС був СВIТЛОМ.
Тiло саме без втручання мозку пiднялось, ноги не тримаючи тремтiли, хотiлось впасти , заховатися, затулити обличчя руками i вiдключитися. Язик не мiг поворухнутися, залишки мозку прагнули задавати питання, але пiдсвiдомiсть знала усi вiдповiдi.
- Не бiйся.
Проте стало ще страшнiше. В кiмнатi з'явилася дитина, звичайний хлопчик рокiв шести. Вiн чи Воно, прийшов чи пройшло, поруч мене, смiшно вилiзло на стiльчик, i почало роздивлятися кiмнату.
- Тобi вже не так лячно ?- звичайний дитячий голос.
Як би ж Воно знало...
-Я знаю, заспокойся, Я буду не довго, не задавай нiяких питань, потiм взнаєш всi вiдповiдi.
Якi питання?! Менi би язиком поворухнути щоб не задихнутися!
Яке бажання?! В мене зараз воно одне чим по скорiше склеїти залишки мозку!
- Тримай, - дитина на мить посмiхнулася. - пiдiйди до Мене.
Лiва нога зробила щось схоже на крок, за нею невпевнено пiдтягнулася права. Так декiлька раз, i вже моя рука протягнулася за бiлим конвертом. Думка була одна, впасти i сховатися.
- Тепер все в твоїх руках, проте пам'ятай з тебе попросять вiдповiсти.
Все зникло
Хвилини двi я дивився в стiну. Тупо не мiг вiдвести погляд. Роздивлявся зображення на шпалерах, рахував квiтки. Коли тiло перестало тремтiти, взяв в руки цигарки i пiшов, нi поповз на кухню палити, конверт перед тим кинув на пiдлогу.
Хвилини двi я намагався пiдпалити цигарку. Клята отрута! Нарештi менi вдалося. Затягуюсь, хiмiчний дим проходить крiзь мою горлянку , потiм заходить до моїх легенiв окутуючи їх. Тiло не витримує виштовхуючи дим тоненькою струмкою через моє горло. Разом з легенями дим окутає мої мiзки, тимчасово пiдтримуючи мою свiдомiсть. Думки бiгають з швидкiстю свiтла. Я божевiльний, нi я здоровий, я щось пив сьогоднi, нi навiть краплi, конопля-так? З надiєю чекаю вiдповiдi, нi, нi кляте НI! Потiм мої думки починають крутитися навколо чогось. Я шалено намагаюсь згадати щось основне , те що я забув, те ,що має для мене величезне значення. Голова трiскає вiд болю, проте з'являється образ предмета. Конверт!!! Як я мiг забути. Я кидаю цигарку на пiдлогу своєї прибраної кухнi i стрiмголов бiжу в єдину кiмнату. Зупиняюсь на порозi бо бачу те на паркетi , що має для мене таке ж значення як остання доза для закiнченого наркомана. Бiлий конверт лежить так неначе все життя лежав там. Якби вiн мав очi, то дивився зараз на мене з долею по фiгового цинiзму, мовляв ось якi ми бiлi конверти, лежимо собi i край. Божевiлля.
Хвилини двi я дивлюся на нього. Видно, що я сьогоднi трошки на морозi. Я як немовля обдивляюсь його зi всiх сторiн, торкаю ,мацаю, i ще трошки i буду куштувати його на смак. ЩО РОБИТИ?!
Взагалi то я розумний, перечитавши тисячi книжок, я на диво швидко можу порахувати, i таке все iнше, проте ,що робити зараз я категорично не знаю.
Випити зараз менi не завадить. Обережно йду знов на кухню тримаючи в руках конверт. Про себе рахую:один, два, три , чотири, навiщо я сам не знаю. Вiдкриваю шафу, беру горiлку, ставлю її на стiл. Наливаю в маленьку подарункову стопку. Грам 50 не бiльше. Випиваю i одразу вiдчуваю мерзотний смак горiлки в горлi, а потiм i в шлунку, проте зараз це менi не завадить. Не роблю зупинок наливаючи ще раз, i iсторiя з неприємним смаком повторюється. Дiстаю с холодильника порiзаний лимон i заштовхую собi до рота. Наповнюю стопку третiй раз, недовго думаючи вiдправляю її слiдом за лимоном. Дiстаю ще одну цигарку, i однiєю рукою намагаюсь пiдпалити її, а iншою налити четвертий раз. Цигарка так i не запалилася, а горiлка розлилася по столi. Я не зважаю на мокре, смердюче п'ятно на столi, сiдаю поруч на пiдлогу i з другої спроби пiдпалюю свою отруту. Що пiдлога холодна я вiдчуваю через хвилину, проте не маю нiякого бажання вставати. Закидаю руку назад на стiл i одразу потрапляю дотиком на пляшку. Беру спочатку її , а потiм таким же чином отримаю стопку. Наливаю i тим же часом затягуюсь. Дим в легенях , а горiлка налита. Вливаю в себе гидоту, ковтаючи маленькими ковтками, одразу затягуюсь. Дим майже нейтралiзує в горлi смак горiлки. В головi трошки зашумiло, стало не так важко. Магiчна дiя спирту ступила в силу над органiзмом.
Конверт сам пригає у руки. Я не можу зрозумiти де вiн був весь цей час коли я намагався залитися горiлкою на кухнi, i чому вiн в мене в руках? Я ж точно пам'ятаю ,що кудись жбурляв його! Спирт дав сили, спирт забрав до себе страх. Я викидаю недопалок навiть не дивлячись куди, i вiдкриваю конверт. Спочатку нiчого не бачу, але потiм витрушую його змiст на пiдлогу... я, я, я, не розумiю... Шо???
ОСIНЬ 2007 року
( вже кiнець )
Кров стикає з мене. Я пробую затикати рану всiм: ганчiрками, власним одягом, рукою, проте нiчого не допомагає. На мою думку залишилося зовсiм небагато часу. Хвилин 20-30, не бiльше.
Життя витикає з живота, капаючи на пiдлогу розкiшного автомобiля.
Даремно зараз обмiрковувати своє життя, пiзно. Помирати також не страшно, вiдчай зi страхом пройшов давно, а, що лишилось, не заважає. О. звичайно, Iмперiя! Тi дикi пси розiрвуть один одному горлянку за неї, проте менi вже буде байдуже.
Одразу стало тихо, немов би в вуха менi запхали добрий шматок вати, та це на краще. Чути лише як дзюрчить кров, чи може це бензин?
Голова починає паморочитися, бiль дiстає навiть кiнцiвки, не вистачає повiтря. Я останнiми залишками волi зриваю краватку, i намагаюсь вдихнути на повнi груди. Через бiль повiтря все ж таки доходить до моїх легенiв, на мить стає легше. Думки трошечки прояснюються, включається давно забутий iнстинкт самозбереження, трошечки запiзно проте надiя залишається. Шукаю поглядом телефон, проте не можу його знайти. Знаходжу сигарети. Можливо стане легше? Дiстаю цигарку, вмикаю авто запальничку. Всi дiї роблю на автоматi, мозок не втручається, напевне переживаючи больовий шок. Менi сьогоднi щастить, телефон я все ж таки знайшов. Затягуюсь, проте одразу мене вириває кров'ю на пiдлогу. Все ж таки курити це була погана iдея, напевно поранений шлунок. Я вiдхаркую кров, i намагаюсь сфокусити погляд, клята бiль, я вже навiть не можу вiдкрити очi! Беру телефон, i не дивлячись набираю номер. Перший , що я згадав, її номер.
5 гудкiв, довжиною в пiв життя, а потiм голос:
- Я ж просила менi бiльше нiколи не дзвонити.
- Прос..прост.., я, я..., рана .-я спльовую кров на пiдлогу, вона заважає менi говорити.
- Я нiчого не розумiю, де ти? Що з тобою? Вiдповiдай!
- Озерка, друг.., друге озеро. - все говорити бiльше не можу, не вистачає сил.
Через бiль повертаю голову дивлюся на годинник. Вона в мене найрозумнiша, вона все зрозумiла, проте хвилин 40 я не протягну. Клятий жарт долi, невистачить хвилин 20. Вона в правi не приїхати зовсiм пiсля того , що я з нею вчинив, але вона приїздить, щоб врятувати мене, хоча навiщо я їй потрiбен?!
Телефонувати бiльш не хочу нiкому, та навiть як би i хтiв не змiг би. Залишилося тiльки чекати.
Я дiстаю горiлку. Розкорковую пляшку цiною в пiв горiлчаного цеха десь далеко в провiнцiї, починаю лити її на живiт, потiм одразу пiдношу її до горла i п'ю великими ковтками. Вона вертається разом з кров'ю проте я її заливаю знов. Живiт вже не болить , вiн просто горить. Здається ще мить i вiн дiйсно запалає. Я заплющую очi, стискаю зуби. Бiль потрошки вiдходить, проте я знаю ,що через хвилину вона повернеться з силою приплива. ТЕРПIТИ! Руки не тримають горiлку, вона падає на пiдлогу. Менi б ще випити проте я за нею не дотягнуся.
Пiстолет ще бiля мене, потрiбно його викинути , але немає сил.
Хто ж це? Хто це? Тiльки ж свої! От мерзота, дочекалися коли я один. Стоп! Тiльки декiлька чоловiк знали ,що я їду на озеро один. Жаль ,я добре знаю хто це, але мозок працює зараз лише на подолання смертi. Господь захоче, виживу i дiзнаюся.
Знову через бiль повертаю голову i дивлюся на годинник. Хвилин через 30 швидка допомога з Нею повинна бути тут, але до того момента я стечу кров'ю. Чому ж вона не зупиняється?! Я зi всiєї сили притуляю руку з iншою ганчiркою до живота, незважаючи на рiзкий спазмовий бiль. ТЕРПИ. Опускаю голову в низ i бачу як ганчiрка наповнюється червоною рiдиною, це менi не надає впевненостi. Хочеться просто заснути, закрити очi i тодi й напевне бiль мене. Проте сон буде смертю, я це бачив.
Довго не можу зрозумiти , що це за звук в автомобiлi. Чи вiн був ранiше чи вiн тiльки з'явився. Розплющую очi намагаючись поглядом шукати причину появи звуку. Погляд потрапляє на магнiтолу, стає зрозумiло, що весь цей час працює радiо. Стає легше, менi є на чому сфокусуватися. Я протягую руку, вiдчуваючи одразу нестерпний бiль в животi, однак роблю голоснiше, можливо так я не засну. Зi своїм щастям потрапляю на клятi економiчнi новини, щоб ти здох бурмочу до диктора.
- За сьогоднi курс акцiй лише iнвестицiйної компанiї ДК Iнвест зрiз у пiвтора рази, а взагалi курс акцiї ДК Груп за останнi двi недiлi, пiднявся бiльш нiж у 1,7 разiв, такому економiчному диву сприяло...
Щоб ти здох, бормочу ще раз. Я те економiчне диво, це я зробив цю компанiю!
З злiстю приходить новий наплив болю, тiло рiзко зiгнулося вiд спазму, з рота потекла нова порцiя червоної рiдини, в головi зашумiло.
Збираю залишки сил пiднiмаючи очi на годинник. Дивно, дивлячись на секунди , що не кваплячись змiнюють одна одну бiль стає меншим. Думки прояснюються, стає легше дихати.
Я зрозумiв
Я зрозумiв, що швидка не встигне i , що я помру тут.
Я зрозумiв , що так i повинно було статися, я вчиняв неправильно i за це повинен вiдповiсти. Це кара, за мої дiяння, i незалежно вiд мого бажання вона буде здiйснена.
Бiль пройшла одразу, я пiдняв голову i подивився крiзь пробите лобове скло. Спокiйне озеро, синнє-синнє небо, i знайому маленьку фiгуру, що обережно йшла до мене.
Я посмiхнувся.
ЗЕ бегiн або просто початок 2.
(осiнь 2004 року)
Я пiднiмаюсь з пiдлоги i йду в ванну. Голова болить i нi про, що не хочеться думати. Частинки-молекули горiлки б'ють по нервовiй системi i вона робить своє дiло. Мене нервує дана ситуацiя. Спочатку менi було страшно, дивно, навiть радiсно. Тепер залишилися тiльки нерви. Якщо це жарт, то вiн дебiльний. Якщо нi, а я навiть не хочу про це думати, то це все одно жарт. Тi вiдчуття подиву i страху якi були в мене хвилин 15-20 назад, кудись подiлись. Менi здається навiть, що нiчого не було, пiдкинули конверт, вмикнули якiсь клятi прожектори, i разом посмiялися.
Вмикаю воду i дивлюсь на себе в дзеркало. Навпроти обличчя двадцятирiчного юнака, трошечки змiнене сьогоднiшнiми нервами та доброю порцiєю горiлки з рання. Дуже коротко пiдстрижене волосся на головi, нiс з горбинкою, карi, майже чорнi очi, тонкi губи, та непоголене пiдборiддя. В порванiй бiлiй майцi, зараз схожий на закiнченого алкоголiка, проте щось в менi є, покрайнiй мiрi так говорять. Набираю у жменi води i полощу обличчя. Вода приємно освiжає, одразу стає легше. Ставлю вже голову пiд кран з холодною водою i вмикаю її на повну потужнiсть. Тримаюсь секунд десять, доки не вiдчуваю як холодна вода пробивається крiзь череп i потрапляє на мiзки. Поспiхом забираю голову беру рушник. Думати про те , що трапилося не хочу взагалi, я знаю, що це був жарт! Витираюся рушником i згадую , що сьогоднi потрiбно i ти на змiну. Голова знов починає болiти проте я ї цi думки намагаюсь викинути з голови. Йду на кухню i вмикаю електрочайник. Сiдаю бiля нього беру цигарку, i затягуюсь. Занадто багато палю, потрiбно кидати. I одразу посмiхаюсь своїм думкам. Не кину нiяк, напевне i помру вiд них. Викидаю недопалок через вiкно, i вимикаю чайник, незрозумiло чому вiн нiколи не вимикається сам, хоча повинен. Роблю собi зелений чай i одразу розмiрковую, щоб менi поїсти. Взагалi сьогоднi нiчого не їв тай горiлка дає своє. Пiдхожу до старого холодильника, вiдкриваю дверцята i дивлюся в абсолютне нiщо. Закриваю дверцята. Беру чай i направляюсь в єдину кiмнати моєї орендованої однокiмнатної квартири в посередньому районi. По дорозi футболю конверт куди подалi, i маленькими ковтками п'ю чай. Пiдхожу до комп'ютера, ставлю чай i беру в руки гаманець. Нiчого доброго мене не чикає проте я вiдкриваю його. Нд-а. Забираю останню двадцятку, зi злiстю жбурляю її на стiл. Потрiбно побороти лiнь i вийти в магазин. Беру на пiв порожню чашку вiдношу її на кухню i по дорозi знов футболю конверт. Оглядаю кухню, i не можу згадати , що ж я забув. Сигарети! Пiдхожу до столу забираю цигарки i разом з ними останню коробку сiрникiв. Йду до кiмнати i зi всiєї сили наступаю на конверт. На губах з'являється мерзотна посмiшка. Одягаюсь за декiлька хвилин, беру з собою цигарки, сiрники, двадцятку, ключi, телефон, i нарештi виходжу з квартири.
Знiмаю квартиру я на третьому поверсi, тож користуватися лiфтом не має потреби, та й не дуже хочеться.
Виходжу з пiд'їзда й запалюю цигарку. В нiздрi одразу б'є неповторне столичне осiннє повiтря. Я б навiть викинув цигарку щоб на повнi груди подихати ним, проте згадую , що в мене їх ще залишилося аж двi, а грошей...
Не кваплючись прямую до найблищого супермаркету. Йти недалеко, i провiтритися пiсля горiлки не заважало б. Про ранiшнiй iнцендент навiть не хочу згадувати, його не iснувало, i конверт тому доказ. Заходжу за будинок i хочу перейти вулицю. Повз мене пролiтають скаженi старi червонi жигулi, залишаючи пiсля себе шлейф вихлопного сморiду.
-Iдiот.-що тут ще скажеш?
Переходжу вулицю i одразу втуплююсь в величезну жовту будiвлю, що стоїть тут як символ успiшного капiталiзму. Автоматичнi дверi вiдчиняються манячи мене до царства їжi та багатства. Одразу крутяться думки зрiвнюючи кiлькiсть грошей в моїй кишенi з моїми гастрономiчними бажаннями. Нiчого доброго в тому не виходить.
Заходжу в найблищий вiддiл беру картоплю, та ще овочевий дрiб'язок, далi бiльше: шматочок сої в формi ковбаси, мiнеральну воду, кефiр. Пiдходжу до каси беру ще сигарети, i розраховуюсь.
Посмiхаюсь касиршi, забираю решту i з стратегiчними запасами прямую до дому. На вулицi хочу запалити цигарку, проте це заважає менi зробити мобiльний телефон, точнiше його набридливий дзвiнок. Ставлю пакет з провiзiєю на землю i дивлюсь на екран телефону. Менi дзвонять з абсолютно невiдомого номера. Доки я розмiрковую вiдповiсти менi чинi дзвiнок виключається. Та менi i байдуже, люди яким я потрiбен передзвонять ще. Беру пакет з їжею та намагаюсь пiдпалити цигарку, менi це знову не таланить.
Клятий телефон! Знову невiдомий номер. Цiкаво, настирливi. Кладу пакет i все ж таки пiдкурюю сигарету. Розмiрковую чи вiдповiдати чи нi, в принципi бажання немає говорити по телефону, проте цiкавiсть бере своє. Роблю одну затяжку i пiднiмаю слухавку до вуха.
- Ало.
- Ало. Добрий день, Вас турбують з "Дрiм Банку" чи можете ви до нас пiд'їхати, в нас виникли деякi питання з вашими активами, чи нам прислати свого представника в ваш офiс?
- Шо ?- це все на ,що я був спроможнiй в той момент.
-Вибачте, тут виникла одна проблемка яку ми не можемо вирiшити без вашої присутностi, не будети ви такi ласкавi щоб якомога швидше сконтактуватися з нами?
- Який банк, якi активи? Хто це ?-i тут я все зрозумiв - да, да, да, дуже смiшно, розвели да ? Хто там з тобою? Ладно придурок, передавай пацанам привiт, а сам iди в жопу.
Я роздратовано вiдключаюся, беру пакет з їжею i злий як дикий собака йду до своєї багатоповерхiвки.
Доки доходжу до пiд'їзда декiлька раз мовчки аплодую блискучому жарту, а тим же часом посилаю к бiсу авторiв розводу.
Набираю знайомий номер.
- Ало.
- Здоров Дань, чого дзвониш?
- Нормально вийшло Сань, хто видумав ?
- Ти за шо ? Бо я щось не дуже врубаюсь.
- За конверт за банк, i таке iнше, хто автор?
- Ти, що зранку не похмелявся?
- Нi я не похмелявся, я просто через вас вижрав ранком пiвпляшки горiлки.
- А ми тут з чого? З тобою щось дiйсно не те, ми до тебе сьогоднi зайдемо там i поговоримо. Добре ?
- Так ,звiсно заходьте, я вам там при всi морди начищу!
Я вже зi злiстю кладу слухавку. Хоч би мудаки зразу би все розповiли, нi чекай їх ще до вечора!
З другого разу попадаю ключем в замок, вiдчиняю дверi i жбурляю пакет на кухню. По квартирi ходжу злий як самець бабуїна в перiод спарювання, не знаючи чим би зайнятися. Пiдходжу до столика i вмикаю комп'ютер. Вмикаю музику, довго думаючи що ж саме поставити. Вмикаю вiльний вибiр i йду на кухню.
До змiни залишилось три години, i я думаю по дорозi чим би їх зайняти.
Ненавиджу готувати їжу, проте вмерти вiд голодної смертi бажання в мене немає. Дiстаю картоплю, розмiрковуючи, що менi з нею робити. Нових iдей немає i я розпочинаю її чистити, щоб потiм безжалiсно покласти на розпечену сковорiдку, проте...музику перериває скажений вереск:
-Повiдомлення!!!
Кляте електронне повiдомлення. В мене немає абсолютно нiякого бажання спiлкуватися, проте ще декiлька ось таких крикiв я не витримаю.
Вже бiля самого комп'ютера я чую знову нервове " ПОВIДОМЛЕННЯ!!!" i лише дивом стримуюсь щоб не розмазати ноутбук по стiнцi. Нелегше б було просто змiнити звук повiдомлення?
Вiдкриваю електронний лист... i бажання поламати комп'ютер збiльшується до непристойно рiвня.
Проте я вiдчуваю, що щось тут не те, i уважно перечитую лист в друге:
" Шановний ,Данило К... , вашi активи потерпiли рiзких змiн, нам потрiбна ваша згода на деякi операцiї, дуже просимо звернутися на наш основний офiс за адресою вул. Миру 2, будинок "Дрiм Банку, телефон та електрона адреса зазначенi нижче. Щиро дякуємо за спiвпрацю "
Я сiдаю на пiдлогу i нiчого не можу зрозумiти. Потiм беру в руки телефон i набираю зазначений нижче номер.
-"Дрiм Банк", приймальна голови правлiння "Дрiм Банку" в Українi Олександра Васильовича Гаврилюка, слухаю Вас.
Я натискаю на вiдбiй. Обережно пiднiмаюсь i прокручую усю ситуацiю в головi. Може в мене дiйсно є якiсь активи? Помер далекий родич, i залишив такому ж далекому внучку спадок ?. Та нi повiдомили б не так. Знов жарт? А чи не завеликий вiн вийшов? Та й не знають вони нiякого "Дрiм Банку",я перший раз дiзнаюсь, що вiн iснує. Заходжу на кухню, сiдаю на пiдлогу бiля картоплi, запалюю цигарку. Забагато на сьогоднi iнформацiї, затягуюсь i одразу випускаю дим. А вiн взагалi iснує цей "Дрiм Банк"? Пiднiмаюсь з пiдлоги i з цигаркою прямую в єдину кiмнату. Дивлюсь на комп'ютер, знов затягуюсь. Виходжу на балкон який теж єдиний, i завалений непотрiбним брудом, вiдчиняю вiкно. Жбурляю недопалок вниз не дивлячись куди вiн впаде, менi байдуже, хай навiть приб'є якусь завжди надоїдливу бабусю.
В голову б'ється одна думка, перетворюючись згодом на дiю.
Заходжу в свiтову павутину вводжу iм'я "Дрiм Банку" в пошуку. Чекаю декiлька секунд, приходить вiдповiдь, що iнформацiю знайдено. Переглядаю кiлькiсть сайтiв, вiдшукуючи головний. Заходжу.
Погляд блукає по непотрiбнiй iнформацiї шукаючи щось основне. Поки, що я сам не знаю, що я хочу знайти, проте уважно вдивляюсь в непотрiбнi цифри та лiтери. Проходить час, але нiчого корисного немає.
Виходжу.
Щось тут не те. Жарти моїх друзiв такими не бувають, я знаю точно. Знову в голову входить ранiшнiй iнцендент, настирливо повторюючи, що галюцинацiї такими не бувають також. Господи, невже я сходжу з розуму? Потихенько перетворюючись на нiкому непотрiбний овощ, гнию як риба з голови? На мить стає моторошно, так, що хочеться сховатися в маленьку-маленьку щiлину, стати краплею, нi молекулою прозорливого повiтря. Розум починає нестерпно болiти, так саме розум разом з ще iснуючою свiдомiстю.
Стоп.
Потрiбно взяти себе в руки. Зiбрати всi залишки втраченої мужностi, спокiйно без нервiв та страху порозмислити. А, що як все, те вiдбувалося, було дiйсно на справдi? Чому нi? Чому це не змогло би статися? Тому, що ми звикли до буденного та набридливо - звичного? А якщо трапляється щось не звичне то ми списуємо це на раню стадiю шизофренiю, або на пiзню стадiю бiлої гарячки або ж передозування наркотиками.
Це можна перевiрити лише одним шляхом. Я одягаюсь за мить, беру телефон, сiрники, сигарети, ключi, та решту, що дали менi в магазинi i поспiхом вилiтаю з квартири. За хвилину я вже на вулицi пiдпалюю цигарку, вiдчуваючи на вустах незрозумiлу посмiшку. Прямуючи до найблищої зупинки, стараюсь нi про що не думати, просто йти i придуркувато посмiхатися.
В магазинчику на зупинцi беру пляшку пива та жувальну гумку, чекаючи на маршрутку. Адресу я пам'ятаю, шлях прямування вiдомий.
Вiдкорковую пиво, починаю пити маленькими ковтками, розмiрковую, що це потрiбно було зробити давно. Саме i пиво i поїздку. Шлунок нагадую про себе звичним бурчанням, проте зараз йому я нiяк не допоможу.
Дзвiнок.
Знову цей клятий телефон! Дивлюсь на телефон, вже наперед здогадуючись, що йому потрiбно.
-Слухаю.
- Данило, привiт ти де?
- Стою на зупинцi, що тобi зараз потрiбно? Я буду через двi години.
- Ти, що забув?
- Що забув?
- Сьогоднi який день, Дань?
- П'ятниця. - до мене як завжди iнформацiя доходить швидко, сьогоднi ж робота розпочинається ранiше!- Андрiй, я напевне трошки запiзнюсь, зможеш мене прикрити?
- Не-а, шеф тут, клiєнтiв куча, так шо дуй сюди швидше захiдного вiтра.
- Добре, дякую, зараз буду.
Клята робота, я взагалi забув за неї, секунду вирiшую. що менi робити, потiм переходжу вулицю i знов стаю на зупинку, тiльки їхати менi в iншу сторону. Здоровий глузд бере в верх, робота зараз головнiша за вирiшення поки що утопiчних питань. Тим бiльше, що за запiзнення шеф може звiльнити без вихiдної допомоги.
Пiд'їжає маршрутка, я нiкого не пропускаючи пролiзаю вперед з напiвпорожньою пляшкою, настрiй не дозволяє бути ввiчливим. По старiй звичцi заходячи в салон роздивляюсь обличчя людей вiдшукуючи вiльне мiсце. Проходжу на зад, знаходжу вiльне мiсце i примощуюсь по зручнiше. Передаю за проїзд, чекаючи доки автомобiль рушить. П'ю пиво i водночас дивлюся на мiсто, що розкинулося за вiкном. Своєю величчю та водночас немовби простотою воно притягує лiпше за найбiльший магнiт. Навпроти мене сидить дiвчина, що нервово роздивляється на рiзнi боки. За її занятiстю та нервовiстю, що застигли на обличчi помiчаю її вроду, проте менi зараз на неї чомусь байдуже. Автомобiль застигає в мiських пробках i я дивлюся на годинник. Запiзнююся. Запiзнююся по розкладi вже на хвилин 20, знаю, що чекають неприємностi. Роботу втрачати менi не можна, оскiльки разом з нею я втрачу i свою фiнансову незалежнiсть вiд батькiв i свою орендовану квартиру, i буду змушений повернутися в вбитий гуртожиток. Вчитися залишилось рiвно рiк i втрачати пiд собою хоч якусь пiдтримку не хочеться, хоча й не факт, що за спецiальнiстю одразу знайду роботу. Отже з рiзних бокiв робота зараз менi потрiбна.
Проходить хвилин 15, я вже бачу свою зупинку, i пiднiмаюсь щоб вчасно вийти. Посмiхаюсь здивованiй дiвчинi, проштовхуючись, намагаюсь вийти. Авто зупиняється, i мене неначе силою приплива виштовхує з нього. Кладу пусту пляшку бiля смiтника, запалюю чергову цигарку. Хвилин 5 ще потрiбно пройти, отже допалити я встигну. Дивлюся на годинник, i пришвидшую крок, по дорозi викидаю недопалок. Кладу в рот жувальну гумку в надiї перебити сумiш запахiв пива та тютюну. Так i жуючи заходжу на мiсце своєї роботи.
Нiчний клуб - ресторан "Бродвей" зустрiчає мене величезною рекламною вивiскою. Успiшний та вiдомий заклад, що принiс своїм засновникам цiлий спадок, кидається в очi iмiджем американських ресторанiв 30-х рокiв. Розкiшнi меблi, та найсмачнiша кухня зробила його вiдомим на всю столицю. А менi вiн допомiг реалiзувати свою давнiшню мрiю жити окремо та незалежно. Ми допомагаємо один одному, вiдаючи по черзi свiй час та свої грошi.
Я люблю цей заклад, а вiн любить мене як свою частку.
Вiтаюся з Андрiєм кивком голови, та проскочую не побаченим в роздягальню. Наспiх перевдягаюсь в робочо - дурнуватий одяг, бiжу за стiйку бара, мрiючи не попастись шефу на очi. Взагалi то, вiн як мужик повнiстю нормальний, проте , що стосується роботи то перетворюється на скажену голодом вурдалаку. Хоча, я, його розумiю через таких як вiн втрачає свої грошi. Зайшовши на своє робоче мiсце роблю вигляд довбаного стахановця, що не покладаючи рук, нiг, i ще чогось працює на благу червоної Батькiвщини. Клiєнтiв сьогоднi дiйсно багато, все ж таки завтра вихiдний. Посмiхаюсь Андрiю, що замiняв мене за стiйкою весь цей час, мовляв згодом пивом розрахуюся. Вiн у вiдповiдь лише хитає головою.
Перший клiєнт, покрайнiй мiрi для мене, виявляється симпатичною, проте вже бальзакiвського вiку жiнкою, що самотньо замовила "Мартiнi", сумно поглядаючи на зал в пошуках одинокого кавалера. Менi її трошечки жаль, проте допомогти я нiчим не зможу, тож посмiхаюсь їй однiєю iз своїх дурнуватих посмiшок. Жiнка побачивши в залi своїх знайомих, направилась туди, лишивши перед цим менi чайовi. Що ж, дуже вдячний.
- Ти де пропадав ?- Андрiй з'явився поряд неначе з повiтря.
- Та, були, маленькi проблемки.
- Це вiд тебе такий перегар ?
- Що, дуже чути ? - я намагаюсь зробити найбiдолашнiше обличчя.
- Я, навiть там почув. - Андрiй направив погляд в бiк залу.
- Говорю ж, були проблеми.
- Ти, цей, заїж чимось.
- Щось зроблю, дякую. - Андрiй направляється в зал до нових клiєнтiв.
Обережно вiдкорковую пляшку з чи то iрландським чи то шотландським вiскi, наливаю в стакан, добавляючи мiнеральної води. Без неї цю гидоту пити взагалi нереально. Нахиляюсь за стiйку i одним ковтком вливаю сумiш собi у горлянку. Я не люблю алкоголь, точнiше його дiю на органiзм, проте день сьогоднi дiйсно важкий.
Добре, що у нас в середенi дозволяється палити, дiстаю цигарку, й одразу пiдпалюю її, чекаючи слiдуючого клiєнта. Роблю декiлька затяжок дивлячись на прямуючих на мене двох приблизно двадцяти - п'ятирiчних дам. Вони майже такi й як я. В сенсi стадi алкогольного сп'янiння, з такими легко розмовляти.
- Що будемо ? - задаю ритуальне питання.
Дiвчата ( дiвчата ? ) присiдають на високi стiльцi, роблячи на обличчi щасливий вираз.
- Шампанскоє, молодой человек, два.
Пiдстаркуватi шльондри.
- Я плачу, бармен. - на мене дивиться здоровенний мужик поглядом сiльського бандюгана.
Да ради Бога, менi то, що ?
- А может, мы сами заплатим ? - напевне головнiша з тих двох робить вигляд, такої гордої i незалежної. Як вони на вхiд назбирали ?
- Дзевочки, - сiльсько - росiйський акцент, вы чэ ?
Всi один одному посмiхаються, менi платять, плюс мої чаєвi, всiм добре.
Наступнi 30 хвилин я не встигаю по курити, через скажений наплив клiєнтiв, нiбито всi разом забули, що iснують офiцiанти. Коктейлi, вiскi, мартiнi, хенесi, i остання гидота для моїх американiзованiх клiєнтiв. Знов всiм добре, менi платять, плюс чаєвi, i так далi. Мiж напливами голодними на випивку вiдвiдувачями, я все ж таки встигаю, перевернути ще одну чарчину вiскi. В головi стає шумно як у залi, на душi добре та спокiйно, проблеми вiдходять на другий план. Беру ще одну цигарку, пiдпалюю, дивлячись на шикарну жiночу стать, що зiбралась сьогоднi в "Бродвеї". Чайових не вистачить, та не тiльки чайових, а напевне рiчної заробiтної платнi. Чому б за такi думки не випити знов..., безкоштовно?
Встигаю лише заїсти частинкою лимона як пiдходять новi вiдвiдуючи, сьогоднi дiйсно буде весело, покрайнiй мiрi менi.
- Налий.
- Обов'язково, що ?
- Ось, те. - палець клiєнта показує на щось менi не зрозумiле.
- Зрозумiв. - наливаю перше те, що попадає пiд руку, i з щасливим виразом обличчя передаю клiєнту.
Iди куди подалi мудак, ласкаво говорю про себе.
Музика грає дедалi гучнiше, кров починає набагато швидше розносити частки алкоголю по кровi, все бiльше збуджуючи нервову системи, давлячи на неї, намагаючи передозувати. Я вiдбиваю ритм ногою, руками наливаючи собi обережно нову порцiю вже зеленої рiдини.
- Не багато п'єш ? - це питання застає мене раптову, приголомшуючи своїм змiстом. Я поглядом шукаю того, хто псує менi все свято на роботi. Знайшов. Молода людина, рокiв 22-25, що уважно спостерiгає за моїми рухами.
- Налити щось. - я роблю вигляд, що нiчого не зрозумiв. Проте мiй голос виказує моє роздратування.
-Я говорю, не багато п'єш, то на роботi? - тепер вiн робить вигляд, що не зрозумiв моїх слiв.
Я мовчки наливаю горiлку, ставлю перед ним.
- За рахунок закладу.
- Що ?, а дякую - перевертає в себе стаканчик навiть не скривлячись. Надiюсь тепер вiдстане.
- Так, ти не багато п'єш на роботi ?- от, мудак, що ж ти хочеш ?
Поки немає клiєнтiв нахиляюсь до нього й питаю:
- Що хочеш ? - з такими не потрiбно говорити. Є порода людей, що починають розумiти лише тодi, коли їхнiм лицем не попадеш у землю.
- Дань, там до тебе прийшли, - Андрiй появився саме вчасно. - ми їх запустили сюди, зараз прийдуть.
- Ще раз дякую, потiм розрахуємося
- Добре, потiм.
Нахаба легко пiднявся зi стiльця, i посмiхаючись побрiв до залу. Я поглядом шукаю шефа, надiюсь щоб вiн не потрапив йому на очi, оскiльки тут моя кар'єра i закiнчиться.
-Дань, куди дивишся ?
Я озирнувся якраз вчасно, тому що Саня вже витягував з пiд стiйки пляшку з абсентом.
- Постав назад, що б, нiхто не замiтив, зараз сам нал'ю.
Саня, Довгий та Павло як по командi забрали руки з пiд стiйки.
Всi троє такi однаковi в середенi та такi рiзнi з зовнi, нагадуючи героїв казки про худого, товстого та довгого.
- Ого скiльки дiвах. - Павло по старiй звичцi шукав найбiльш вдалих самок.
- В тебе на них бабла не вистачить. - Довгий був лаконiчний i вiдвертий.
- Знаю, знаю, проте пригостити їх за рахунок закладу ми ж зможемо сьогоднi ?
- Навiть не надiйся, добре буде якщо вам вистачить. - розмрiявся.
- Не будь жмотом.
- Ну що, налиєш, чи ми так прийшли ? - Саня втрутився в розмову.
.- Почекаєте п'ять хвилин, нiчого з вами не трапиться.
Поки я обслуговую чергового клiєнта хлопцi встигають два рази перекурити, роблячи вигляд корiнних вiдвiдуючих дорогого закладу.
- Тримайте. - з цими словами я передаю три склянки з зеленою речовиною.
- Люблю, я, безкоштовний абсент. - Довгий недовго думаючи перехилив рiдину собi в горлянку.
- Не тiльки абсент, безкоштовний. - Слiд за довгим, рiдина полилась i в шлунки iнших.
Потiм ще двiчi абсент переливався з пляшок пiд стiйкою в їх бездоннi шлунки.
- Тепер йдiть десь пройдiться, покрутiться по залу хвилин 30, потiм прийдете ще.
- А пива ?
- НА тримай, - ще три пляшки пива перекочувало в чужi руки, без грошової компенсацiї. - валiть звiдси.
Час спливав швидко, за стiйкою де не було годинника, проте завжди був наплив клiєнтiв секунди набагато швидше перетворювалися на хвилини, а тi в свою чергу на години. Друзяки пiдходили ще два рази, i два рази їх чекала добра порцiя алкоголю. Чайовi автоматично клалися в задню кишеню штанiв, грiючи при цьому усю душу. Все йшло як i повинно було йти, крiм лише одного...
- Ти вже собi не наливаєш, дядько ?- усмiхнене обличчя, але льодовий погляд.
Знов повернувся, мудак. Фiгаро, ось кого вiн менi нагадує. Сам не знаю чому, проте Фiгаро мусив бути саме таким, як вiн . Завжди надоїдливим до смертi, проте швидким неначе метелик. З витонченим, по жiночому чистим обличчям, i з однаковою фiгурою. Що ж ти хочеш?
- Що ти хочеш ?
- Просто тебе спитав, що не можна ?
- Ти що гей ?
- Нi, звичайно, а ти ?
- А я чому ?!- не витримав я. - Ти ж пристаєш до мене !
- Я не пристаю, я просто питаю. - його спокiй, бiсив мене найбiльше.
- Закiнчиться змiна отримаєш по обличчю. - кiлькiсть випитого допомогло менi при спiлкуваннi.
- Не раджу. - знов цей бiсовий спокiй, проте вже в холодному голосi.
Добре, ти хочеш по цивiлiзованому тодi, я викликаю охорону. Фiрма, що надавала свої охоронi послуги характеризувалася перш за все своїми бiйцями. Вони не боялися нiкого i нiчого, i це стало запорукою успiху маленької контори, що стала вiдома на всю столицю.
- Вибачте, проте Ви заважаєте працювати персоналу, будь - ласка вiдiйдiть вiд стiйки. - Вiталiй Олександрович, менеджер з охорони, ветеран афганської вiйни, був як завжди вiчливим, але вiдмови не сприймав.
- Хто я заважаю ? Я спiлкуюсь. - усмiшка, веселий тон, та тяжкий погляд, все одразу було засвiдчено на йог обличчi.
- Будь - ласка, пiднiмiться i вiдiйдiть. - проте вже не так рiшуче, як ранiше, нiби щось заважало начальнику охорони говорити.
Мiй погляд потрапив на друзiв, що стали, позаду фiгаро, готовi в будь який момент прийти на допомогу. Саня тримав в руках пляшку пива, ще б одна порцiя абсента, i той мудак би лежав на пiдлозi з розтовченим з заду черепом. Їм байдуже, роботу вони не втрачають, чому б ще не повеселитися в дорогому закладi ? Я мовчки хитаю головою, Саня розумiє це та розчаровано опускає пляшку.
- Я ж сказав, що просто спiлкуюся. - з його обличчя зникла вся радiсть, залишився тiльки колючий погляд, та щось не зрозумiле, того, що ранiше не було на обличчi.
Щось тут не так. Ця ситуацiя менi щось нагадує, я колись вже бачив цей погляд. На мить здалось, що головний охоронець силою виведе надокучливого ( надокучливого ?) клiєнта, проте вiн вибачився ще раз, розвернувся на мiстi та якось невпевнено поквапився в свiй кабiнет. Перший раз бачу, що вiн розвертався i тiкав до себе в кабiнет.
Посмiшка, знов веселий погляд, тiльки голос не такий, абсолютно не такий, голос , що, породжував найбiльш страхiтливi видiння. Я не знаю чому я так подумав, дiйсно не знаю, проте, так напевне i є. Можливо сьогоднiшнi подiї так вплинули на мене, можливо сумiш рiзних видiв алкоголя, проте лише мить i голос перетворився на звичайний. Вистачить сьогоднi вже з мене. Занадто багато iнформацiї. Чого я вчепився до цього мудака ? Можливо йому дiйсно хочеться поспiлкуватися а я то охорону, то пляшкою по головi. Стрес. Стрес ?
Незрозумiло й куди дiлись друзяки. Ще хвилину назад вони стояли поряд, чекаючи зручного моменту, а тепер взагалi пропали. По спинi пробiг холод. Неприємний момент, i навiть жодного клiєнта яким можна б було зайнятися. Лише цей.
- Налий менi текiли. - це вже вiн до мене.
Роблю звичнi рухи пiд стiйкою, не втручаючи мозок. На автоматi наливаю й собi. Чому ж нi, зараз менi це не завадить точно. А на нього я плювати хтiв.
Передаю йому випивку, i одразу роблю вигляд, що зайнятий iншими над важливими справами Хвилини двi протираю i так чистий посуд, розливаю новi порцiї випивки по мiркам. Запалюю, i намагаючись щоб нiхто не замiтив ( окрiм нього) перехиляю Текiлу. На мить в ротi стає неприємно, проте нова порцiя хiмiчного диму допомагає. Так проходить ще близько години. Клiєнти вже потроху стали розходитися, але моїх хлопцiв я так i не побачив. Ситуацiя навштовхує на не зовсiм приємнi думки. Ще декiлька разiв я мовчки наливав Фiгаро текiли, вiн також мовчки розраховувався, i навiть один раз залишив менi чайовi. Щедра душа!
Я дивлюсь на годинник. О пiв на четверту. В залi ще декiлька вiдвiдувачiв вливають в себе останнi порцiї радощiв. Незрозумiлi менi люди. Величезна кiлькiсть грошей роздiляє мене з ними. Саме вони роблять їхню свiдомiсть таку менi незрозумiлу. Ми нiби живемо в рiзних частинах свiту, хоча фактично ми поряд. Мiй набридливий гiсть нарештi пiшов. Так ще мовчки посидiв, а потiм кивнув менi i вийшов. Ще один абсолютно незрозумiлий менi iндивiд. Алкоголь полегшує думки, вивiльняє їх на волю. А особливо така кiлькiсть алкоголю... Важкий сьогоднi день, i абсолютно дивний. Ще занадто довгий. Голова вже не витримує навантаження. Сонливiсть приходить напливами, танцюючи разом зi мною пiд повiльну музику. Нерви трошки мене сьогоднi пiдвели. Не хочу в цьому собi зiзнаватися але факт. Також я не хочу нiвчому сьогоднi розбиратися. Вистачить на сьогоднi ! Залишу все на завтра, можливо голова трошки заспокоється, тай пити горiлку я ранком не буду. Все думкiв з мене на сьогоднi вистачить! Дiстаю останню цигарку, роблю собi мiцну каву, хоча терпiти її не можу. Вiдпускаю останнiх вiдвiдувачiв, пiдпалюю цигарку мрiючи про зручне лiжко. Роблю декiлька затяжок, i з надiєю дивлюся в спину надiюсь, що останнiх клiєнтiв. Виходить охоронець, повiдомляючи менi, що все, на сьогоднi баста, вистачить. З мене точно вистачить.
Збираю чайовi, i допиваю каву. Навiть не маю сили їх рахувати.
- Все закiнчуємо ? - говорить менi офiцiантка Оля.
- Так, нiхто сьогоднi не приставав ? - не було ще вечора, щоб до її красивих нiг не пiдрулило якесь п'яне бидло.
- Та тiльки одна свиня почала лапати. - Я сам би був не проти, проте Оля, шукає собi принца з обов'язковим бiлим мерседесом та квартирою в центрi.
- На тримай твоє. - вiдаю їй частину чайових.
- Та нi дякую, клiєнти сьогоднi напрочуд щедрi були, майже мiсячну зарплату на столах залишили.
- Андрiю, потрiбно залишити.
- Так, - погоджуюся я з нею. - машина вже пiд'їхала, перевдягайся їдем.
Ще один плюс нашої роботи, що не потрiбно платити за таксi, службовий автомобiль розвозить нас по домiвках. Поки Оля перевдягається, а це буде, що найменше хвилин 20, роблю собi ще кави. Беру з пiд стiйки пачку "Парламента", точнiше не беру, а краду у власника, в свого директора. Заклад не обiднiє. Лише пiдкурюю, як пiдходить Андрiй.