3 «Что нужно страна, так это настоящий большой смех»
4 «Агент 001»
5 «Прыятны суседнік»
6 «Это действительно моя Родина?»
7 «Сомнительно с самого начала»
8 «Коварный армянин»
9 Інспекцыі па свістцы
10 Слава сталінскім саколам
11 Снова ў СССР
12 Праект "ВОЗДУХ"
13 ЭНОРМОЗ
14 Місія выканана
Пост скрыптум
Приложение I: Біяграфія Станіслава Шумовского
Дадатак II: Даклады НКВД і ФБР аб Станіславе Шумовскім
Сноскі
Прымечання
Індэкс
Падзячнасці
аб аўтары
Об издателе
Аўтарскія правы
Уільям Колінз
Выходныя дадзеныя HarperCollins Publishers
1 Лондан Брыдж Стрыт
Лондан SE1 9GF
www.WilliamCollinsBooks.com
Гэтая электронная кніга ўпершыню апублікаваная ў Вялікабрытаніі Уільямам Колінзом у 2018 годзе.
Copyright No Святлана Лохова 2018
Малюнкі на абложцы No Shutterstock
Фатаграфіі Сталіна і самалёты No Alamy Images
Дызайн абложкі Джэка Сміта.
Святлана Лохова заяўляе аб маральным праве называцца аўтарам гэтага твора
Запіс у каталогу гэтай кнігі даступны ў Брытанскай бібліятэцы.
Усе правы абаронены ў адпаведнасці з міжнароднымі і панамерыканскімі канвенцыямі аб аўтарскім праве. Уплаціўшы неабходныя зборы, вы атрымалі невыключнае, неперадавальнае права на доступ і чтение тэксту гэтай электроннай кнігі на экране. Ніякая частка гэтага тэксту не можа быць створана, перададзена, загружана, дэкампілявана, адноўлена, захавана або ўведзена ў любую сістэму захоўвання і пошуку інфармацыі ў любой форме або любымі сродкамі, электроннымі або механічнымі, вядомымі ў цяперашні час або ў будучыні. изобретено без пісьмовага дазволу HarperCollins
Карты Марціна Брауна
Усе фатаграфіі з прыватнай калекцыі аўтара або знаходзяцца ў адкрытым доступе, акрамя: тут , тут і тут , РСПГАИ; тут , Г. І. Касабова, О времени, о Нарильске, о себе … [О времени, о Нарильске, о себе…], М.: ПолиМедиа, 2001; здесь , Белорусский государственный архив; здесь , Красная книга ВЧК ; тут , любезно предоставлено семейным архивом Бенетта; тут , у Н.С. Бабаева і Ю.А. С. Усцінаў, Кавалеры Залатых звозд: Военачальники. Учоныя. Канструкцыі. Лидеры, Москва: Патрыот, 2001; тут , mil.ru (CC BY 4.0); тут , Sputnik Выявы. Нягледзячы на тое, што былі прадпрыняты ўсе намаганні, каб атрымаць матэрыялы ўладальнікаў, абароненыя аўтарскім правам, створаныя тут, выдаўцы будуць рады адпраўляць любыя выпушчаныя матэрыялы ў будучых выданнях.
Крыніца ISBN: 9780008238117
Электронная кніга No чэрвень 2018 г. ISBN: 9780008238124
Версія: 2018-07-02
Преданность
Моему адцу за яго бясконцую любоў, дапамогу і падтрымку.
Эпіграф
Настаўляй дзіцяці на шлях, па якому ён павінен ісці, і, калі ён састарыцца, ён не сойдзе з ім.
Прытчы 22:6
Содержание
Крышка
Тытульная старонка
Аўтарскія правы
Преданность
Эпіграф
Карты
Предисловие
Введение
1 «Сын працоўнага народа»
2 «Мы догоняем, или они нас раздавят»
3 «Что нужно страна, так это настоящий большой смех»
4 «Агент 001»
5 «Прыятны суседнік»
6 «Это действительно моя Родина?»
7 «Сомнительно с самого начала»
8 «Коварный армянин»
9 Інспекцыі па свістцы
10 Слава сталінскім саколам
11 Снова ў СССР
12 Праект "ВОЗДУХ"
13 ЭНОРМОЗ
14 Місія выканана
Пост скрыптум
Приложение I: Біяграфія Станіслава Шумовского
Дадатак II: Даклады НКВД і ФБР аб Станіславе Шумовскім
Сноскі
Прымечання
Індэкс
Падзячнасці
аб аўтары
Об издателе
Карты
ПРЕДИСЛОВИЕ
У 1931 годзе Іосіф Сталін заявіў: «Мы адсталі ад пярэдняга краю на пяцьдзесят або сто гадоў. Мы павінны наверстаць упушчанае за дзесяць гадоў. Либо мы это делаем, либо нас раздавят». 1 Гэтыя словы паклалі пачатак гонке па скарачэнні зяяльнага тэхналагічнага развіцця паміж Савецкім Саюзам і вядучымі капіталістычнымі краінамі. На кону стаяла не тое, што іное, як выжываньне СССР. Палагаючы, што флотилии вражеских бомбардировщиков, распыляючых отравляющие газы, хутка з'явяцца ў незащищенном неба над гарадамі Расіі, і на фоне прагнозаў аб тым, што мільёны людзей умрут ад удыхання смяротных таксінаў, Сталін адправіў двух разведчиков — авіяцыйнага эксперта і спецыяліста па хімічным зброі — на Камандаванне ў Масачусецкім тэхналагічным інстытуце. Ён загадаў ім сабраць сакрэты гэтага цэнтра аэранавтыкі і даследаванні хімічнай зброі і даставіць іх наадварот у Савецкі Саюз разам са сродкамі абароны свайго насельніцтва ад новага тэрарыстычнага зброі сучаснай вайны.
Вынікі гэтай місіі змяняюць ход гісторыі і застаўляюць КДБ прызнаць, што пасля гэтай першай аперацыі «Захад быў пастаянным і незаменным крыніцай набыцця новых тэхналогій» для СССР. 2 Пасля 1931 года Саветы будуць выкарыстоўваць навуковую і тэхнічную разведку, асабліва ў галіне авіяцыі, для абароны ад сваіх урагоў, кульмінацыяй чаго стане паражэнне нацысцкай Германіі і, дзякуючы больш позняму шпіянажу, змяненне глабальнага балансу ў бок няўстойлівага балансу. Хоць абе бакі валодалі зброяй адзінай велізарнай разбуральнай сілы, халодная вайна не ператварылася ў гарачую вайну.
Па іроніі суда Амерыка была крыніцай ядзерных арсеналаў з іх боку. Агентства ЗША пазней назвалі ўцечку складаных тэхналогій у СССР «пиратством» і безуспешно спрабавалі аднавіць паток сакрэтаў. У Савецкім Саюзе эканоміка, атрыманая ў выніку гэтага тэхнічнага шпіянажу, у канчатковым выніку склала сотні мільёнаў даляраў і была ўключана ў афіцыйнае дзяржаўнае абароннае і эканамічнае планаванне.
Эксперты 1930-х гадоў былі напалову правы ў сваіх прадказаннях аб будучых войнах. Да 1945 года магутнасць нацыі вызначала моц яе стратэгічных бамбардзіроўшчыкаў. Але неўразлівыя высотныя самалёты не былі ўзброены адравляльнымі газамі. У іх было зброю значна большай разбуральнай сілы: атамная бомба. Невіданае ў 1931 годзе, гэта жахлівае новае прылада аказалася больш магутным знішчальнікам значна больш, чым атрымоўвае газ. У 1945 годзе адна-адзіная бомба, знішчаная з аднаго самалёта, знішчыла больш за тысячу чалавек, і манаполія на гэтую моц належала адной краіне: Злучаным Штатам.
Аднак за чатыры гады Саветы стварылі сваю ўласную бомбу, злучыўшыся з ЗША як адной з двух міравых сверхдержав. Гэта перавага было непадобным чацвёртага веку таму, калі Сталін і Фелікс Дзяржынскі сялі за план аднаўлення хрупкай, неграмотнай нацыі, апраўданай ад войнаў і чарады рэвалюцый. Гэта будзе дасягнута за рахунак прынясення ахвярам мільёнаў жыццяў, страчаных падчас страшнага голаду, які суправаджае калектывізацыю, і на прапітаных крывёю па шляху знішчэння Усходняга фронту.
У 1931 годзе невялікая колькасць савецкіх сакрэтных агентаў пракралася ў Амерыку, каб жыць у тэні. Гэта гісторыя пра тое, як пачалася гэтая доўгая місія і як прэстыжны Масачусецкі тэхналагічны інстытут стаў вялікім, хоць і нявольным, выпускным навучальным завядзеннем для савецкіх шпіёнаў — альма-матэр афіцэраў разведкі, больш таленавітых і якія выдаюцца, чым прадаўцы Кембрыджскай пятеркі Філбі, Берджэсс. , Маклін і інш. Без пладоў працы шпіёнаў – паразітарнага колькасці вывезеных імі тэхналагічных і навуковых сакрэтаў – цяжка паверыць, што СССР зможа атрымаць перамогу над нацысцкай Германіяй або заняць сваё месца ў сусветным рэйтынгу.
Паток разведданных дапамог падрыхтаваць узброеныя сілы Савецкага Саюза і падрыхтаваць яго прамысловую базу да выпрабаванняў Другой сусветнай і халоднай вайны. На полях зражанняў Усходняга фронту і на сваіх заводах далёка за лініяй фронту СССР змаглі сцерці ў пыл раней непабедымыя гітлераўскія легіёны. Вопреки всем ожиданиям «отсталый» Савецкі Саюз серыйна вырабляў больш самалётаў, танкаў і зброі, чым уторгшиеся немцы. Сакрэт знішчэння нацыстаў заключаны ў украінскім амерыканскім ноу-хау.
Да 1942 года Сталін глядзеў далей паражэнні Гітлера і планаваў будучую абарону Савецкага Саюза. Ён імкнуўся абагнуць сваіх былых заходніх саюзнікаў на іх краіне, у тэхналогіях. Скінуўшы сваю сетку па абе бок Атлантыкі ў ходзе першай у гісторыі скаардынаванай міжкантынентальнай шпіёнскай аперацыі, сталінскія шпіёны разбурылі манаполію ЗША на атамную бомбу і высотны бамбардзір. Гэтыя два паразітыўных тэхнічных дасягнення былі завершаны за чатыры гады, менш чым у два разы менш, чым чакалі амерыканцы.
Сусветнае перавага ЗША вылучае іх лідэрства ў навуцы і інавацыях. Яго сістэма адукацыі была фабрыкай мозгу, у цэнтры якой знаходзіліся тэхнічныя ўніверсітэты. Яго эканамічны поспех быў заснаваны на непрэўзойдзеных метадах якаснага масавага вытворчасці, з хуткасцю, з якой ён перанёс інавацыі з даследчых цэнтраў у фабрычныя цэхі і на масавае патрэба. У 1940-х гадах амерыканскія фабрыкі пераўзышлі свет як па якасці, так і па колькасці. Тэм не менш, абаронная палітыка ЗША грунтавалася на тэхналагічнай складанасці і пераўзыходжанні зброі ў яе арсенале, а не на колькасці бацінак, якія армія магла выкарыстоўваць на зямлі. У канцы 1930-х лічылася, што гэтым выдатным зброяй з'яўляецца бездакорны тачны бамбавы цэнт Нордэна. У сярэдзіне 1940-х гэта будзе атамная бомба.
Пачатак доўгай навукова-тэхнічнай місіі Саветаў у ЗША засталося невядомым больш за восемдзесят гадоў з-за жадання расійскіх і амерыканскіх службаў бяспекі захоўваць свае сакрэты. Мае крыніцы таксама ўключаюць у сябе невядомыя дакументы савецкай эпохі, якія распавядаюць гісторыю найвялікшага трыумфа сталінскіх спецслужб. Гэтая кніга раскрывае не толькі тое, як яны гэта рабілі, але і тое, што савецкая разведка пачала пранікаць у Злучаныя Штаты, «каб дагнаць і перагнаць Амерыку», а не падарваць сваю сістэму праўлення. Саветы імкнуліся вучыцца ў навукоўцаў і прадпрымальнікаў, як праводзіць індустрыялізацыю па-амерыканску. Каб пераўзысці ЗША, ім трэба было «сочетать амерыканскае дзелавое якасць з нямецкімі ўвагай да дэталяў у маштабах Расіі». 3
У працягу наступных пяці дзесяцігоддзяў савецкая навукова-тэхнічная місія будзе развівацца па сваіх мэтах, інтэнсіўнасці, маштабу і поспеху, але галоўнай задачай будуць ЗША, «самая пярэдняя краіна ў галіне навукі і тэхналогій» 4 і першыя навукоўцы-шпіёны першай аперацыі . будзе фармаваць мадэль. Кульмінацыйнымі момантамі місіі сталі пранікненне ў Манхэттенский праект і будаўніцтва бомбардировщика Ту-4. За першымі шпіёнамі ў 1980-я гады паследавалі навучальныя «агенты, [каторыя] былі: доктарамі навук, кваліфікаванымі інжынерамі, якія спецыялізуюцца ў галіне атамнай энергіі, радыёэлектронікі, авіяцыі, хіміі, радароў, [з дапамогай] «мозгавых цэнтраў»: навукова- даследчыя інстытуты, універсітэты, навуковыя грамадства». 5 Гэта былі тыя самыя мішэні, якія былі вызначаны самым першым шпіёнам Станіславам Шумоўскім у 1931 годзе. Навыкі, якія ён атрымаў сам ад сябе і якіх ён навучыўся на працы, леглі ў аснову ўсёй праграмы КДБ па навучанні сваіх самых яркіх навукоўцаў. для місіі ў ЗША.
Гэта гісторыя жыцця выдатнага Станіслава Шумовского, чалавека, змяніўшага гісторыю. В молодости он служил солдатом. Нягледзячы на тое, што ён дапамог змагацца з вялікімі дзяржавамі свету, імкнучыся задушыць камунізм у колыбелі. Калі ён не быў у стане сражацца, ён выкарыстаў навуку і тэхналогіі, каб ператварыць Савецкі Саюз з краіны з некалькімі імпартнымі самалётамі ў авіяцыйную сверхдержаву і малаверагоднага пераможца ва Другой сусветнай вайне.
Шумовский быў, пажалуй, самым паспяховым і дзяржаўным авіяразведчыкам у савецкай гісторыі. Пад кодавай назвай БЛЕРЫОТ у часць легендарнага французскага летчыка ён прадаставіў сродкі СССР для стварэння сучаснага стратэгічнага бамбардзіроўшчыка, які павінен быў нанесці атамную бомбу. Сярод іншых яго прыкметных поспехаў падчас працы ў Амерыцы ў 1930-х гадах Шумовский суправаджаў аднаго з найвялікшых авіяканструктараў свету Андрэя Туполева па дзесяткам ключавых авіяцыйных заводаў, даследчых цэнтраў і універсітэтаў ЗША. Попутно Шумовский завярнуў у якасці агентаў пакалення амерыканцаў, якія працуюць у авіяцыйнай прамысловасці (некаторыя з яго аднакласнікаў у Масачусецкім тэхналагічным інстытуце), і здымаў на сверхсекретных абаронных заводах ЗША. Майстар па сувязі з грамадскасцю, ён даваў інтэрв'ю газетам і пазаваў для фатаграфій, гадамі скрывае сваю дзейнасць ад пабочных вачэй.
Яго мадэль савецкага вучонага-разведчыка стала ключавой інавацыі ў навукова-тэхнічным шпіянажы. Шумовский заўсёды лічыў сябе інжынерам, здольным на роўных абмяркоўваць авіяцыю з вядучымі сусветнымі спецыялістамі таго часу. Ён пераканаў НКВД прафінансаваць навучанне некалькіх амерыканскіх рэкрутаў, заплаціў за навучанне ў адным з вядучых універсітэтаў. Гэта першае сведчанне таго, што савецкая разведка ўклала сродкі ў маладых людзей, якія ў далейшай жыцця акажуцца карыснымі крыніцамі. Шумовский таксама даручыў і ўсталяваў чатырох афіцэраў НКВД, якія пачалі працаваць у Масачусецкім тэхналагічным інстытуце, каб атрымаць навыкі, неабходныя для далейшага атрымання тэхналагічных сакрэтаў. Навучанне дазволіла яго протеже атрымаць найвялікшы прыз ад усіх — атамную бомбу. Да 1944 года савецкія дзеянні лепшыя аперацыі ЭНОРМОЗ (іх пранікненне ў Манхэттенский праект) з боку Атлантыкі былі завербаваны або кіраваліся выпускнікамі Масачусецкага тэхналагічнага інстытута Шумовского. З восемнаццаці афіцэраў савецкай разведкі, якія працавалі над атрыманнем сакрэтаў атамнай бомбы, самыя высокапастаўленыя былі выпускнікамі універсітэтаў ЗША.
Сёння фатаграфія Шумовского заслужана пабывала ў Зале славы СВР. У Вашынгтоне і Маскве падрабязнасці яго кар'еры да іх пор афіцыйна засекрэчаны. На другой фатаграфіі, зробленай у 1982 годзе (см. тут ), прафесар Шумоўскі ў папярэднім узросце дома. Позади него, на полке в стеклянном шафе, запоўненым кнігамі, другая фатаграфія, бачна, драгоценный сувенір. Гэта здымак маладога Станіслава ў выпускным адзенні МТИ, зробленага ў 1934 годзе на лужайцы перад 10-м корпусам інстытута. Пажылы, расслаблены прафесар Шумоўскі, пажалуй, упершыню можа дазволіць сабе шырокую ўлыбку на фатаграфіі. Ён горда глядзіць у камеру, несумненна, успамінаючы, як ён атрымаў тое, што Сталін сказаў яму ўсе гэтыя гады таму: даць важную інфармацыю, неабходную для выжывання яго краіны.
Догнать и перегнать Америку - уже не российская цель. Іншыя цяпер ідуць па шляху, пракладзеным Савецкім Саюзам у 1930-х гадах. Сёння продаж амерыканскага адукацыі за межамі — гэта вялікі бізнес. У цяперашні час ва ўніверсітэтах ЗША навучаецца больш за мільён замежных студэнтаў, што складае каля 5 працэнтаў ад агульнай колькасці. Непрапарцыйна каля трэці з іх наведваюць курсы па натуральным навукам, камп'ютэрным тэхналогіям, інжынерыі і матэматыцы (STEM). Трэць замежных студэнтаў — кітайцы, якія, паводле справаздачы New York Times за 2017 год , унеслі ў эканоміку ЗША каля 11,4 млрд даляраў. Перавага Амерыкі ў тым, што замежныя студэнты звычайна плацяць поўную цану за сваю адукацыю, субсідуючы мясцовых студэнтаў. Мяркуецца, што выпускнікі спецыяльнасці STEM гуляюць ключавую ролю ў будучым эканамічным росце ЗША. Ёсць пагроза, што з-за таго, што так шмат месцаў занята замежнымі студэнтамі, можа не захапіць айчынных выпускнікоў STEM, каб задаволіць будучы попыт на працоўныя месцы. Другая заключаецца ў тым, што кітайскія і індыйскія выпускнікі будуць выкарыстоўваць свае новыя навыкі, каб падтрымліваць заветнае тэхналагічнае перавагства Амерыкі. 14 лютага 2018 года кіраўнік ФБР Крыстафер Рэй паведаміў Кангрэсу, што «кітайскія разведчыкі разбураны па універсітэтах ЗША, магчыма, для атрымання інфармацыі ў такіх асаблівасцях, як тэхналогіі». У школах мала разумеюць аб гэтым сур'ёзна запрацоўным становішчы». Рэй папярэдзіў, што «ўровень наіўнасці з боку гэтага акадэмічнага сектара па нагоды стварае свае ўласныя праблемы… Яны выкарыстоўваюць вельмі адкрытую сераду даследаванняў і распрацовак, якія ў нас ёсць і мы ўсё што чытаем. Но яны гэтым выкарыстоўваюцца. Амерыка застаецца ў лоўкай дылемме страху і жаднасці.
Кнігі, прысвечаныя гісторыі савецкага шпіянажа ў Злучаных Штатах і іх англаязычных саюзніках, часта раздзяляюць трывожную англацэнтрысцкую традыцыю, якая характарызуецца жаданнем выкарыстоўваць новыя неанглаязычныя крыніцы, у прыватнасці, якія кідаюць выклік усталяваўшымся наратывам. Нехватка рускоязычных историков только частково виновата в этой сохраняющейся проблеме. Вывучэнне савецкай разведкі было сфарміравана выгадна за кошт выкарыстання некалькіх заходніх першапачаткоўцаў або справаздач журналістаў і савецкіх перабежчыкаў. Мала ўвагі было ўдалена прысутнай гэтаму матэрыялу прадвятасці. Напрыклад, сведчанні з першых рук былых савецкіх супрацоўнікаў, пастаўленых інфарматарамі, такімі як Гары Голд, Элізабэт Бентлі і Барыс Морас, былі ненадзейнымі, карыснымі і, следовательно, праблематычнымі. Праект Агенцтва нацыянальнай бяспекі «Венона», які расшыфроўваў перахвачаныя савецкія тэлеграмы, лічыўся ненадзейным як адзіны крыніца ідэнтыфікацыі яшчэ ў мае 1950 года. Само ФБР асознавала, наколькі складана адназначна ідэнтыфікаваць агентаў. Хаця калі савецкія крыніцы сталі шырока даступныя пасля распаду СССР, новы матэрыял выкарыстоўваўся толькі для падтрымкі існуючых апавяданняў, а дакументы, да якіх не падыходзілі, большай часткай ігнараваліся.
Как я нашел новый материал — отдельная история. Ад першай падсказкі ў рассекрэчаным пратаколе дапытання НКВД 1935 года я пайшоў па наступнай вуліцы. У гэтым дакуменце меркавалася, што ў 1931 годзе савецкая ваенная разведка адправіла ў Масачусецкі тэхналагічны інстытут агентаў для выканання шпіёнскіх заданняў. Праверыўшы гэтую групу інфармацыі па універсітэцкіх запісах і агульнадаступным дакументам, я змог раскрыць усю гісторыю. Гэтая кніга ў першую чаргу дазваляе гаварыць аб новых дакументах і падыходзіць да тэмы з пункту гледжання савецкіх разведчыкаў. Гэта не традыцыйная ахота на ведзьм для пошуку даўно ўмершых прадаўцоў, якія прадавалі сваю краіну рады ідэалогіі або грошай у 1930-х ці 1940-х гадах. Насупраць, у гэтай кнізе распавядаецца пра некалькіх людзей, жыццё якіх была прысвечана таму, што яны робяць грамадства лепш. Гісторыя, магчыма, паказала іх ідэалістычнае бачанне свету, але, тым не менш, яны ўпорна імкнуліся да таго, каб Савецкі Саюз і яго сотні мільёнаў людзей былі хоць бы ў той ці іншай ступені гатовыя да барацьбы з бедствам нацыстаў. За гэта мы павінны быць удзячныя.
Сярод мноства сюрпрызаў і адкрыццяў у гэтай кнізе — ідэнтыфікацыя шэрагу новых савецкіх шпіёнаў, якія прымалі ўдзел у раней невядомых аперацыях. Выводы паказваюць, што значнае пранікненне ў ЗША пачалося на дзесяць гадоў раней, чым многія лічылі раней. Акрамя таго, удзел буйных амерыканскіх дзейнікаў у савецкім шпіянажы пачаўся значна раней, чым гэта было апублікавана раней, напрыклад, Эрл Браудер і Натан Сільвермастэр пачалі дзейнічаць на шмат гадоў раней, чым лічылася раней.
Жанчыны гуляюць важную і паўнацэнную ролю ў гэтых ранніх разведвальных аперацыях у палявых умовах. У прафесіях, дзе дамінуюць мужчыны, гэтыя жанчыны не гуляюць традыцыйных дапаможных роляў медавых лавушак, такіх як Мата Хары. Рэй (Раіса) Бенет і Гертруда Кліванс — асвяжаюць сучасныя маладыя жанчыны, якія з ранняга ўзросту пазналі сваё меркаванне. Нам выпала часта слышать іх голас праз іх уласныя словы. Аба не былі труслівымі фіялкамі, а йшлі па жыцці сваім незалежным шляхам. Рэйз Бенет прыйшло выконваць абавязкі афіцэра савецкай ваеннай разведкі ў небяспечнай місіі за мяжой, а таксама маці маленькага дзіцяці. У Гертруды Кліванс было шмат мненняў і шмат мужчын, і яна ўвесь час навучала будучых лепшых шпіёнаў таму, як быць амерыканцамі.
Историческое значение имеет история военного разведчика Михайла Чернявского. У гэты час яго пакушэнне прыцягнула прыстальную ўвагу спецслужб і палітычнай эліты. НКВД калі-небудзь падтрымліваў толькі дзве часткі разведвальнай інфармацыі, і адна з іх была адкрыта з крыніцы ў Бостоне аб растучай трацысцкай апазіцыі ў Маскве, звязанай з міжнародным рэвалюцыйным рухам. Чарняўскі быў зачыншчыкам замовы з мэтай забіць Сталіна і замяніць яго Троцкім. Менавіта аб пулях Чарняўскага гаварыў Сталін у сваіх словах перад выпускнікамі Акадэміі Чырвонай Арміі, вынесенай у Крэмлі 4 мая 1935 года:
Але гэтыя таварышы не заўсёды абмяжоўваліся крытыкай і пасіўным супраціўленнем. Яны ўгрожалі падняць у партыі бунт супраць ЦК. Больш таго, яны ўгрожали з некаторымі намі пулямі. Бачым, яны раслічвалі запугаць нас і заставіць свернуць з ленінскага шляху.
Наконец, дзякуючы маім даследаванням для гэтай кнігі, я быў рад пахаваць аднаго прызрака. Я раскрыў жыццё і кар'еру ў разведцы Рэя Беннета, першай амерыканцы, якая служыла афіцэрам савецкай ваеннай разведкі ў Злучаных Штатах. Восемьдесят лет назад Рэй исчез из жизни ее маленькой дочери. Джой Бэнэт увайшла ў спальню Рэя, як рабіла гэта кожнае ўтро, і выявіла, што яе маці вычарпала. У 2017 годзе я змог растлумачыць Джой сваю кар'еру, а таксама прычыну яе ареста і магчымага вычварэння. Джой любезна назваў сваю працу «свяшчанай».
За перыяд гісторыі, ахоплены гэтай кнігай, арганізацыі расійскіх сакрэтных служб шмат разоў мянялі свае назвы, і для простаты (і нягледзячы на тое, што гэта гістарычна неверна) я на працягу ўсяго часу кнігі называў іх НКВД або ваеннай разведкай. Каб яшчэ больш не запутаць чытача, рускiя iмёны пiшуцца з выкарыстаннем «у» замест «i», таму, напрыклад, «Андрэй», а не «Андрэй», i я выкарыстоўваў «Y» у некаторых iмёнах, як то «Ершов» . не "Ершов".
ВВЕДЕНИЕ
У жаркі летні дзень воскресенья 3 жніўня 1947 года на Тушынскім аэрадроме на Дзень авіяцыі сабралася вялікая толпа масквічоў. 1 З ранняга ўтра яны тысячамі дзвінуліся да травяністаму берагу, з якога можна было назіраць за вышшым пілотам і прыжкамі з парашутам. Яны з надзеяй жадалі, каб падбадрыцца і аплодаваць героічным пілотам, гатовым выканаць галавакружныя бочкі і петлі, якія выклікаюць галавакружэньне.
Звездамі шоу сталі ваенныя самалёты новага пакалення. Паведамленне, які савецкі лідэр Іосіф Сталін у гэты дзень паслаў свайму народу і назіральнаму свету, было ясным: халодная вайна пачалася ўсё, і яго ваенна-паветраныя сілы былі гатовыя адказаць на любую пагрозу. Па словах зажыгальнага «Марша савецкіх авіятараў», 2 які пастаянна разыгрываўся:
Наш зоркі погляд пронзает кожны атам,
Кожны наш нерв у рашучасці адзе
И поверь нам, на все вражеские ультыматумы
Наш паветраны флот дасць быстрый адказ. фн1
На VIP-балконе, злева ад седаўласога Сталіна ў генералісімусавай форме, стаяла плеяда савецкіх авіяканструктараў — Аляксандр Якаўлеў, Сямён Лавочкін, Сяргей Ільюшын, Павел Сухой, Арцём Мікаян, Міхаіл Гурэвіч, fn2 і вялікшы з іх усіх Андрэй Туполева, якія называлі серыю. культавых ваенных самалётаў. Як і падобны дзень, прысвечаны вядзенню ваенна-паветраных сіл краіны, кожны чалавек быў блістальны ў мундирах, упрыгожаных шэрагамі свяркаючых медалёў.
Рядом з мініяцюрным авіяканструктарам Туполевым стаяла значна больш высокая фігура палкоўніка Станіслава Шумовского, выпускніка Масачусецкага тэхналагічнага інстытута (MIT). Прыветлівы Шумовский ў очках быў другім і даўнім саратнікам Туполева; магчыма, што больш важна, ён таксама быў самым паспяховым авіяцыйным шпіёнам у гісторыі. Яго апошні пераварот у разведку, які ён усё яшчэ святкаваў, заключыўся ў тым, каб вярнуць Савецкаму Саюзу ўсе перадавыя рэактыўныя і ракетныя тэхналогіі пабочнай нацысцкай Германіі. 3 Але самых значных поспехаў ён атрымаў у ЗША, дзе безнаказанна дзейнічаў з моманту паступлення ў каледж у 1931 годзе.
Полковник Шумовский в форме ВВС
Шумовский ўказаў карэннага Туполеву на асобы замежных ваенных атташе, якія стаялі ў асобным агароджы. Назіральнікі чакалі ўбачыць парад прататыпаў рэактыўных іспытальнікаў, якія ляцяць па неба. План рускіх складаўся ў тым, каб палюбіць асобы амерыканскіх ваенных назіральнікаў за бліскучымі сонцаахоўнымі очкамі. 4 Іностранцы не ведалі, што ў Туполева ў рукаве быў адзін вялікі сюрпрыз. Апошнія два гады па ўказанні Сталіна ён дзень і ноч працаваў над любімым сакрэтным праектам Вождзя. Дзядзя Джо, са сваім талентам спалучаць палітыку з яркім зрэлішчам, хацеў паслаць чэткі сігнал, які заставіў бы ваенных у Вашынгтоне, Лондане, Парыжы і іншых месцах даваць чаем і ў паніку цянуцца за чым-то значна больш моцным. Дзякуючы некрашчаючымся, сакрушыльным намаганням Туполева гэта паведамленне павінна было быць дастаўлена.
Пасля гімна краіны і масіраванага артылерыйскага салюта толпа ўсталявалася, каб паглядзець на самалёты, прыкрываючы вочы рукамі або з дапамогай біноклі. Издалека яны маглі слышать слабы гул, які стаўся ўсё громчэ. З пятнистых аблакоў з'явіліся тры кропкі, у якіх можна было даведацца гіганцкія самалёты. Гэта была навіна Туполева, яго падарок Чырвонай авіяцыі: чатырохматорны стратэгічны бамбардзіроўшчык Ту-4. Нягледзячы на яркія-чырвоныя зоркі на хвостах самалётаў, замежныя ваенныя атташе спачатку падумалі, што гэта просты піяр-ход. Няўжо тры Ту-4 былі проста перапрацаваны амерыканскімі B-29 Superfortress? У 1945 годзе тры B-29 скончылі аварыйную пасадку на Дальнім Усходзе СССР, выконваючы бамбардзіроўку імперскай Японіі. Можа быць, Саветы, якія, як ведалі собравшиеся тут ваенныя атакі, не здольныя вырабляць высотныя стратэгічныя бамбардзіроўшчыкі, толькі што падлаталі некалькі амерыканскіх самалётаў, прыдаў ім бліскучую афарбоўку?
Затым з'явілася яшчэ адна кропка. Гэта быў Ту-70, распрацаваны Тупалевым пасажырскі варыянт Ту-4, і яго прысутнасць прадэманстравала, што Саветы цяпер такім чынам здольныя масава вырабляць свой уласны парк стратэгічных бамбардзіроўшчыкаў. Туполев і Шумовский паглядзелі на амерыканскіх назіральнікаў, якія цяпер выглядаюць ашаламленымі, аглушанымі рэвам паляцеўшага над імі каласальнага самалёта. Для іх, да і для любога іншага прысутнага прадстаўніка Захаду, было цалкам ясна, што глабальны баланс сіл безвывазны змешчаны ў пользу красных. Кожны дюйм іх тэрыторыі — сталіцы і прамысловыя цэнтры, якія доўгі час лічыліся абароненымі ад савецкага контратак, — цяпер знаходзіцца ў межах дасягаемасці іх сучаснага флоту цяжкіх бамбардзіроўшчыкаў. Гэта быў крызіс. Цяпер усё, што было трэба Саветам, — гэта атамная бомба.
• • •
Два гады спуста, 29 жніўня 1949 года, у Семіпалацінску ў Казахскай Савецкай Рэспубліцы расійскія навукоўцы ўзорвалі «Першую молцыю», fn3 . сваю атамную бомбу. ФБР пачатак масавага, беспамылковага расследавання, каб высветліць, як «адсталы» Савецкі Саюз мог скончыць гэты навуковы пошук. 5
Адна з накіраваных расследаванняў прывяло Бюро да пошуку няяснай фігуры пад кодавым імем ФРЭД, савецкага шпіёна, звязанага з сэрцам атамнай праграмы. Якое-то час ФБР пацвердзіла, што ФРЭД — гэта Станіслаў Шумоўскі. 6 Абапіраючыся на інфармацыю ад інфарматара імя Гары Голда, яны зрабілі правільнае меркаванне, што стрыжнем атамнага дагавора быў выпускнік аднаго з лепшых універсітэтаў ЗША, Масачусецкага тэхналагічнага інстытута. Но ФРЭД не был Шумовским. Станіслаў пакінуў Злучаныя Штаты задоўга да таго, як ФБР разаблачыла яго шпіёнскія падзвігі ў вобласці авіяцыі. Нягледзячы на пераварот кожнага каменя, Бюро так і не паняло, што Шумоўскі быў усяго толькі адным з многіх лепшых савецкіх шпіёнаў, выпускнікамі Масачусецкага тэхналагічнага інстытута і часткай аперацыі, якая праводзілася і працавала амаль два дзесяцігоддзі. Гэтую гісторыю Шумовского, ФБР пры ўсіх сваіх рэсурсах так і не ўдалося раскрыць.
• • •
Першыя кіраўнікі Савецкага Саюза Уладзімір Ленін і яго прэм'ер Сталін заўсёды адчувалі пагрозу з боку больш моцных і тэхналагічна пераўзыходзячых сіл, акружаючых іх новае дзяржава. Для сваёй бяспекі савецкаму ўраду было вядома, што яму неабходна скараціць тэхналагічны разрыў з тымі сіламі, якія яны лічыліся патэнцыяльна враждебными, а гэта было практычна ўсё. Да шчасця для Савецкага Саюза, у народаў, якіх ён лічыў врагамі, быў із'ян. Заходнія краіны ніколі не разумелі цэннасці для ведаў і тэхналогій СССР, якімі яны былі гатовыя гандляваць, абучаць або проста раздаваць. У прыватнасці, яшчэ ў 1928 годзе Сталін прыняў рашэнне зрабіць пастаўку амерыканскіх вытворцаў як асноўнага пастаўшчыка авіяцыйнай тэхнікі ў Савецкім Саюзе. 7
Па паказу Сталіна 75 савецкіх студэнтаў, у тым ліку Шумоўскі (пазыўны БЛЕРЫОТ НКВД) 8 , амаль незамечанымі праскочылі ў Злучаныя Штаты жаркім летам 1931 году 9 . таксама афіцэры разведкі. Станіслаў Шумовскі, першы супершпіён, быў у авангарднай місіі, вынікам якой стала сістэматычная кража вялікай колькасці навуковых і тэхналагічных сакрэтаў ЗША, уключаючы самы цэнны з іх — Манхэттенский праект. Але до сих пор дерзость гэтай схемы не была панята і ацэнена ні амерыканскай грамадскасцю, ні універсітэтамі, ні нават ФБР. Місія адрознівалася смеласцю - Шумовский адкрыта здымаў самыя сакрэтныя месцы Амерыкі ў поўнай чырвонаармейскай форме; 10 яго маштаб – аб'ём разграбленых сакрэтаў захоплівае ўплыў прадаўцоў «Вялікалепнай пятеркі» Кембрыджскага універсітэта; fn4 і яго поспех – дзякуючы плёну аперацыі Сталін змог пераадолець тэхналагічны разрыў паміж СССР і ЗША, узброіць свае ВВС стратэгічным бамбардзіроўшчыкам, здольным даляцець да Чыкага або Лос-Анджэлеса, і ўзброіць сваю краіну сваёй ядзернай зброяй.
«Стэн», 11- гадовы Шумовский, як называў сябе Шумовский падчас свайго знаходжання ў Злучаных Штатах, ніколі не страляў у чалавека холадна, ніколі не прыгалаў з гарэння будынка (хоць ён не быў застрахаваны ад момантаў неасцярожнасці Джэймса Бонда з жанчынамі). 12 Замест гэтага харызматычны, абаяльны і ўстрашаюча разумны афіцэр савецкай разведкі культываваў вобраз экстраверта, які дапамагаў яму скрываць праводзімую ім скрытую працу. Схема была сама проста. Знаходзячыся ў кампусе, роля Стэна заключалася ў тым, каб выявіць амерыканскіх вучоных, якія працуюць у інтарэсах Савецкага Саюза, звяртацца да іх на асабістым узроўні для супрацоўніцтва і ў далейшым збіраць ад іх інфармацыю. У канчатковым выніку Шумоўскі атрымаў сакрэты ЗША па ўсім, ад стратэгічных бамбардзіроўшчыкаў да начных выпрабоўвальнікаў, ад радыёлакацыйных навядзенняў да рэактыўных рухавікоў. 13 Каждое набыццё зэканоміла дзесяцігоддзе даследаванняў і мільёны долараў інвестыцый — ён забяспечыў іх для сваёй краіны амаль бясплатна.
У той час сваёй місіі Шумоўскі стварыў набор кантактаў і агентаў на заводах і ў даследчых інстытутах па ўсёй тэрыторыі ЗША. Неизвестный за пятнаццаць гадоў, fn5 ён кіраваў сістэматычным набыццём усіх сакрэтаў авіяцыйнай прамысловасці ЗША. Унікальна тое, што ён працаваў рука аб руку з вядучымі авіяканструктарамі і летнікамі-іспытачамі. Канструктар Андрэй Туполев, адзін з найбуйнейшых у свеце спецыялістаў па «рэверс-інжынірынгу» (дэмантажу і дублявання тэхналогій), прадставіў Шумовскому «спіску пакупок» інфармацыі, неабходнай яму для вырашэння канкрэтных тэхнічных пытанняў. Што адрознівае кар'еру Шумовского ад кар'еры іншых разведчыкаў, так гэта тое, што ён пайшоў далей простага збору інфармацыі. Такі ж таленавіты навуковец, як і шпіён, па вяртанні ў Расію заснаваў навукова-даследчы інстытут для аналізу і выкарыстання сакрэтаў, сабраных яго сеткай у Амерыцы і іншых краінах. 14
• • •
Калі б першапрахадзец Шумовскі не выявіў карыснасці адукацыі ў Масачусецкім тэхналагічным інстытуце, не было ні Этэля, ні Юліуса Розенбергава, ні Клауса Фукса; fn6 свет, які мы ведаем сёння, быў бы зусім іншым. Выжыванне Савецкага Саюза падчас Другой сусветнай вайны ў такой ступені, якая раней ніколі не прызнавалася, было падмацавана тэхналагічнымі і вытворчымі сакрэтамі, пахішчанымі з універсітэтаў і заводаў ЗША, якія дазволяць разрабіць і масава вырабляць самалёты і танкі, неабходныя для паразы Трэцяга Рэйга.
Аднак Шумовский практычна невядомы за межамі расійскіх разведывальных кругоў. Яго службовы спіс застаецца засекрэчаным. Парадаксальна, але менавіта яго бясьпека найбольш поўна дэманструе яго посьпех: мы незразумела больш усяго ведаем пра шпіёнаў, якія былі пойманы або сталі прадаўцамі. У 2002 годзе, да дня яго нараджэння, біяграфія Шумовского была выдадзена ў МФТИ Расіі (Маскоўскім фізіка-тэхнічным інстытутам), універсітэце, які ён дапамог заснаваць у 1946 годзе. У ёй адзначаліся яго жыццё і дасягненні як вучонага і педагога. 15 Але ўзнікла вострая праблема: як тлумачыцца ў артыкуле, што заснавальнік гэтага прэстыжнага вучэбнага навучання быў адным з найвялікшых шпіёнаў Расіі. Інстытут прызнаў, што ў іх мала біяграфічных падрабязнасцей аб ранняй кар'еры Шумовского, на якія можна было б пакласціся, паколькі ён працаваў там пазней у сваёй жыцця. Тем не менее, Журнал прыкладной матэматыкі і тэхнічнай фізікі змог апублікаваць вельмі цёплы, але ананімны біяграфічны агляд пра нем. З уяўлення і стрэмлення да поўнага Інстытут звярнуўся за дадатковай інфармацыяй да незвычайнага крыніцы. Як эвфемистически заяўляў часопіс , «па прычыне, аб якіх на падставе тэксту мы можам толькі дагадвацца, аўтары скрылі свае імёны пад збіраным псеўданімам «Калегіі і шматлікія вучні навуковай школы С. А. Шумовского». 16 Аўтарамі на самым дэле былі яго сябры і калегіі з разведкі, якія мелі доступ да іх пор засакрэчаным асабістым справе Шумовского. Каб зняць усе спамненні ў іх асобах, ананімныя аўтары дадалі да артыкула сноску, у якой гаварылася: «Неслучайно портрет Станислава Антоновича Шумовского в помещении «Зал славы» Мемарыяльнага музея СВР [Внешняя разведка]. Служба] в Ясенево». 17
У Зал славы дапускаюцца толькі супрацоўнікі расійскіх спецслужб. Гэта самае блізкае, што Шумоўскі калі-небудзь падышоў да афіцыйнага прызнання Масквы сваіх шпіёнскіх дасягненняў. фн7
Станіслаў Шумоўскі па праву вядомы як адзін з адцоў рускай авіяцыі. Гэта першы поўны справаздачу аб незвычайных і дзіўных метадах, якія ён выкарыстоўваў для дасягнення сваіх асабістых мараў і мэтаў Савецкага Саюза.
1
«СЫН ТРУДЯЩЕГОСЯ»
Прылучаючыся да восторженной толпе, якая вярнулася ў Маскву з Тушынскага аэрадрома і ўзбуйненым паспяховым парадам новай савецкай авіяцыі, Станіслаў Шумовский размышляў аб сваёй незвычайнай жыцця . Яго думкі вярнуліся да самага першага разу, калі ён убачыў чалавека ў паляце, у сваім родных горадзе Харкаве, дзе ён стаяў васьмігадовым рэбенкам у другой вялікай толпе, моцна сціскаючы руку адца ад хвалявання. Гэта было летам 1910 года, і, як і ўся незвычайная Расійская імперыя, юны Шумовский забалеў авіяцыйнай ліхарадкай.
Годам раней Шумоўскі выразаў з газеты фатаграфію героя сваёй жыцця, французскага летчыка Луі Блерыё, зробленую пасля яго эпічнага пералёту праз Ла-Манш. fn2 Навіна правозгласіла наступление эры смелых дальніх палеткаў. Для шырокіх уладанняў Раманавых, адкрываючых цяпер шостую частку зямной паверхні ад межаў Еўропы да Дальнега Усходу, паляты на рухавіках адкрылі цэлы свет новых магчымасцей. Шумовский таксама захаваў вырэзку з газеты таго ж года аб ныне забытым Галандцы, які першым пілатаваў хліпкі самалёт з расійскай зямлі. На жаль, яму ўдалося прабіць усяго некалькі сотен ярдаў, але нават гэты скудны подзвіг прывёў народ у восторг. Наступным летам кніга вырэзак Шумовского напоўнілася артыкуламі, паказваючымі, да задавальнення велізарнай толпы, бесстрашных рускіх fn3 , якія знаходзяцца на борце імпартных самалётаў, каб падняцца на кароткае шумнае адлегласць у небе. Усім, але асабліва Шумовскому, хацелася ўбачыць сваімі вачыма гэтыя чуда-машыны і багатыры, якія на іх ляталі. Цяпер, нарэшце, наступіла чаргу Харкава. Рэшыў не прапусціць гэта падзея, Шумоўскі за некалькі недзель да гэтага заставіў адца паабяцаць, што яны паедуць разам.
Гэты дзень павінен быць знакавай падзеяй у яго жыцця. Усю апошнюю тыдзень мясцовыя газеты размясцілі на досках возле сваіх офісаў артыкулы, прызваныя падогрэць ажыятаж перад новым трыумфам навукі. Наконец-то ў горадзе прыбыў «Фарман IV» французскага дызайну, але пабудаваны ў Расіі. Першы самалёт з мноствам крылоў казаўся скептычна настроеным гледачам хутчэй велізарным паветраным змеем, але якім-то чынам хрыпючы рухавік гэтага неўключэння, хліпкі змешаны з сосны, тканіны і правалакна, здольны адправіць пілота і яго нервовага пасажыра ў палёт. небо. Толпа затаіла дыханне, і пасля нераўнамернага і непатрэбнага ўзлёту самалёт адорваўся ад зямлі, потым павольна развярнуўся ўлева, каб абагнуць поле, перш чым свершить еще более неровную посадку. Шумовский дернул адца за руку, каб яму дазволілі далучыцца да тых, хто гнаўся за прызямляючымся самалётам, жадаючы павіншаваць летчыка і яго пасажыра, і ўбачыць у непасрэднай блізкасці ад гэтага пакарыстальніка зямнога прыцягнення. Палёт быў усяго некалькі хвілін, але яго ўплыў на Шумовского засталося на ўсё жыццё. У нем загарэлася страсць да авіяцыі: ён хацеў стаць летчыкам.
Станіслаў Шумовский нарадзіўся 9 мая 1902 года 1 , старэйшы з чатырох сыноў Адама Вікенцьевіча Шумовского і яго жанчыны Амаліі Фамінічны ( народжанай Камінскай). Его родители были не русскими, а поляками. Сям'я даражыла сваімі традыцыямі, выпавядала каталіцтва і гаварыла дома па-польску. 2 Шумовские принадлежали старинному дворянскому роду, преданному государственной службе. Паводле сямейнай легенды, Шумовские пераехалі ў Польшчу з Літвы каля шасцісот гадоў таму разам з каралём-заваявальнікам Ягелло. 3 Польскае ўрад заказала статут гэтага даўно забытага караля для дэманстрацыі на Усемірнай выставе ў Нью-Ёрку ў 1939 годзе. fn4 (Завоевавший прыз савецкі стэнд, упрыгожаны статуямі Леніна і Сталіна, супраць, мог пахваліцца паўнамасштабнай мадэллю станцыі Маскоўскага метро.) 4 Пасля пераезду сям'і паслядоўных пакаленняў Шумовскіх доблестно служылі Рэчы Паспалітай. і Літва, а цяпер і двухгалоўны рускі арол. 5
Отец Шумовского быў счетоводом і банкаўскім служачым, якія працуюць у царскім дзяржаўным казначэйстве ў развіваючым гандлёвым горадзе Харкава. Яго маці Амалія нарадзілася дворянкой. Ее собственный отец кіраваў вялікімі памесцямі вядомага польскага князя Рамана Даміяна Сангушка ў суседняй Валынскай губерні. Амалія была таленавітай піяністкай 6 і следавала за тым, каб яе хлопчыкі гаварылі па-французску і па-нямецку. 7 Як і чакалася ад невялікага прафесійнага класа таго часу, сямейнае жыццё круцілася вакол музычных і літаратурных вечароў, на якіх яны прадэманстравалі свой талент. Самы малады з хлопчыкаў Шумовскіх, Фёдар, жыва ўспомніў аб іх дабрароднай, бязбеднай жыцця. Ён апісаў у сваёй аўтабіяграфіі (правільна, як аказалася, озаглавленной «Свет з Усходам ») «большую комнату с двумя окнами; у прамежку паміж вокнамі стаяла піяніна, на якім гуляе мая мама. Ее лицо, обрамленное волнистыми черными волосами, и глаза, устремленные вдаль, как это всегда бывает, когда отдаешься музыке». 8 Тэадор вырос і стаў акадэмікам-дысідэнтам, і сёння яго праслаўляюць у Расіі, у той час як яго старшы брат Станіслаў, які асвятіў усё сваё жыццё будаўніцтву Савецкага Саюза, амаль забыт. фн5
Як член дворянства, отец Шумовского Адам меў права на покровительство. Для яго чатырох сыноў гэтая прывілея азначала, што яны маглі наведваць гімназію ў Харкаве. 9 Яго вучэбная праграма ўключала погляд на свет, які ўключае сучасную навуку, страсць Шумовского. Менее удачливые дети, выросшие в городе, в то же время умудрились, подобно подавляющему большинству из 125 миллионов подданных императоров, может быть, три коротких года в царковной благотворительной школе 10 , дзе свяшчэннікі замацавалі прынцыпы самадзяржаўя, беспрэкасловнай вернасці Богу і Яго прадстаўнік на зямлі, цар. У школе Шумовского выкладчыкі, якія тлумачаць чудо полета на маторе, толькі ўзмацнілі яго жаданне ўбачыць гэта зрэлішча сваімі вачыма.
Ежегодная Міжнародная гандлёвая ярмарка была адзіным часам у годзе, калі вынаходніцтва і дзікавінкі свету былі прадстаўлены звонкаваным харкаўчанам. Як і краіна, горад знаходзіўся ў эпіцэнтры масавых сацыяльных пераўтварэнняў. Харькоў гордіўся сваім месцам у авангардным развіцці і цвёрдай часткай новай Расіі. Як і яго соперник, тагачасная сталіца Санкт-Пецярбурга, ён быў акном, праз якое Расія глядзела на Захад, у Еўропу. У адрозненне ад правінцыйных Масквы і Кіева, якія былі значна больш традыцыйнымі, рэлігійнымі і адсталымі, Харкаў быў ахоплены прагрэсіўнай думкай і сучаснымі выяўленнямі. Блаславёны багатымі прыроднымі рэсурсамі, такімі як уголь, железная руда и зерно, горад нядаўна стаў багатым. Размешчаны ў цэнтры багатай чарназемнай раўніны Украіны і з велізарнай новай чыгуначнай станцыяй, Харкаў быў вядучым транспартным узлом і бесспорным гандлёвым цэнтрам юга Расіі. Праца адца Шумовского заключылася ў тым, каб дапамагчы рэгуляваць дзейнасць шматлікіх банкаў частнага сектара, якія фінансавалі пастаянна растучыя сельскагаспадарчыя і горнадабываючыя прадпрыемствы. Горад быў ульем сталелитейной і угледабываючай прамысловасці, эпіцэнтрам прамысловай рэвалюцыі ў Расіі. Амаль 300 аўтамабіляў спыніліся, каб праехаць па трохі лічаным магутным дарогам, мымо запряженных лошадок таксі і павольна рухаюцца крестьянских тэлелег. 11
Гэта павінна было быць багатае і шчаслівае месца. Гэта не было; сапраўды, немагчыма было жыць у разросшымся горадзе і заставацца раўнадушным да нераўнамернасці і сацыяльнаму раздзяленню, якія былі вынікам яго хуткага росту. Шумовский каждый день видел улицы по дороге в школу, проходящей мимо раскулаченных крестьян, спящих на улице. У той час, як харьковское зерно накіроўвалася ў галодныя гарады Заходняй Еўропы, мала якія атрымлівалі прыбытак, якая просачивалась наадварот. З'яўленне сучасных заводаў, сталеліцейных заводаў і вытворцаў лакаматываў прыцягнула ўвагу горада да пытанняў і праблемам, звязаным з хуткай індустрыялізацыяй Расіі. Палітыка ўрада заключылася ў тым, каб фінансаваць гэтыя велізарныя інвестыцыі за кошт высокіх падаткаў на крэсцьян, застаўляючы мільёны людзей неахайна працаваць у гарадах. Вооруженная міліцыя, казакі і армія бязжалостна падаўлялі шматлікія пратэсты. Каждую вясну тысячы галодных бродзілі па горадзе, тщетно пытаючыся палепшыць свой суд і жыццё сваёй сям'і ў сваіх родных вёсках. Гэтыя новыя рабочыя-крэсцяне жалко плелись на фабрыках, якія належаць іншаземцам, мяняюць адну форму працы на іншых. Як пазней успомніў Шумоўскі, «Большасць прамысловых прадпрыемстваў фактычна знаходзіліся пад замежным кантролем. У маім родным горадзе, напрыклад, газавым бізнесам кіравала бельгійская кампанія, трамваямі — французская кампанія, вялікім заводам па вытворчасці сельскагаспадарчай тэхнікі — нямецкая кампанія і так далей». 12
Расійскія прамысловыя рабочыя не толькі атрымлівалі самую нізкую заробленую плату ў Еўропе, але і змагаліся з бременем часта несправядлівай і бесчалавечнай практыкай. Па дарозе ў школу Шумовский абгоніў дзяцей свайго ўзросту, якія накіроўваліся на доўгі працоўны дзень. fn6 Работнікам трэба было плаціць налічнымі толькі адзін раз у месяц; Астатняя частка іх заработнай платы вярталася ў карманы ўладальнікаў фабрыкі з дапамогай ваўчарнай сістэмы, якая патрабуе ад супрацоўнікаў плаціць арэндную плату і купляць тавары па завышаных цэнах у фірменных крамах. Расійскія прамысловыя рабочыя працавалі па адзіннаццаць гадзін у дзень, хоць смена часта перавышала гэты тэрмін, у небяспечных і антысанітарных умовах. Насяленне Харкава павялічылася, а жыллёвыя ўмовы былі жудаснымі – неверагодна, што ўскора горад стане рассаднікам радыкалізму і палітычна матываваных забастовак. Афіцыйная рэакцыя нават на ўмераны пратэст была канфрантацыйнай і жорсткай.
Харькаў насіў на сабе яркія шрамы рэвалюцыі 1905 года і невыкананых царскіх абяцанняў. Крупны лакаматыўны завод, дзе пазней працаваў Іван Трашуцін (адзін са студэнтаў, які ваяваў з Шумоўскім у ЗША), быў моцна пашкоджаны агнястрэльным артылерыйскім абстрэлам у разгар афіцыйных намаганняў па выцясненні бастуючых безаружных рабочых. 13 Рэвалюцыя пачалася пасля таго, як армія і паліцыя расстралялі ў Санкт-Пецярбургу 4000 мірных дэманстрантаў, якія неслі простую петыцыю расійскаму імператару з просьбай аб паляпшэнні ўмоў працы і ўсёагульным выбарчым праве. 14 Мірная дэманстрацыя была арганізавана і ўзначалена агентам царскай тайнай паліцыі, унутранай страхам аховы, у рамках адной з правакатарскіх місій, якой яна была вядомая. фн7
У адваротным выпадку ўся краіна падняла бунт з-за адсутнасці якой-небудзь рэакцыі або раскаяння ў сувязі з гэтым крывапралітам са боку цара Мікалая II. Блізкі друг Іосіфа Сталіна Арцём (у мінулым Сталін усынавіў свайго сына) падтрымліваў Харкаў месяцамі армейскіх мяцежаў і забастовак. На галоўнай вуліцы былі ўстроены барыкады, успыхнуў узброены мяцеж. Паміж грамадзянамі, якія патрабуюць голасу, і ваенізаванымі казакамі ўспыхнулі маштабныя значныя баі. У гарадах Расіі саюз радыкальна настроеных студэнтаў, рабочых і крэсцьян амаль паставіў саматрыманне на калені. Шумовский даведаўся, што сваю ролю выконвалі школьнікі, якія вырабілі ў хімічнай лабараторыі бомбы з серністым газам. Школы і ўніверсітэты горділіся тым, што з'яўляюцца штаб-кватэрамі рэвалюцыянераў. Цар Мікалай у канчатковым выніку ўступіў народу, прапанаваў большыя ўступкі і нават паабяцаў Думу, парламент, але як толькі стачкі спыніліся, ён адмовіўся ад свайго слова. Народвал себя преданным своим Царем. Кожны год, пакуль Шумовский рос, у Харкаве праходзілі дэманстрацыі пад лозунгом «Цяра ў нас больш няма» ў памяці аб гібелі 15 000 чалавек, павешаных за ўдзел у агульнанацыянальных пратэстах.
Русский средний класс, в том числе и Шумовские, отдалились от своего правительства. Яны сталі сведкамі шакавальных і жорсткіх рэпрэсій супраць мірных дэманстрантаў і прыскоранай няздольнасці ўлады здольны палепшыць сацыяльныя ўмовы. Цяпер існавала Дума, за якую маглі галасаваць сапраўдныя людзі ў роде Адама Шумовскага, але на практыцы цар заставаўся такім жа самадзяржаўным, як і раней. Законы аб выбарах былі зменены, каб выключыць тых, каго палічылі ўведзенымі ў заблуджэнне, каб галасаваць за крытычныя, радыкальныя партыі, а таксама прасоўваць і падтрымліваць кансерватараў, а парламент празрытна назвалі «Думой лакеев». 15 Нягледзячы на афіцыйны забарону, у гасцях па ўсёй краіне вяліся дыскусіі аб апошніх скандалах з прыдворным цэліцелем Распутыным і не стала ўжо таемнай прычастнасці аховы тэрарыстычнай дзейнасці, уключаючы забойствы і выбухі. 16
Па меры таго, як цар Мікалай неўмолимо супрацьстаяў пераменам, апазіцыйная палітыка і дэбаты рухаліся ўсё далей у пошуках радыкальных альтэрнатыў. Обещанная марксистской диалектикой уверенность в переменах привлекала методические умы харьковчан. Тэм часам перад асобай афіцыйнай палітыкі русіфікацыі кожнай з нацыянальных імперый усё больш імкнулася да незалежнасці. Русские евреи подверглись более жесткой дискриминации. У школах і універсітэтах нядаўна былі ўведзены афіцыйныя квоты для абмежавання колькасці студэнтаў-евреев, а жорсткія антысеміты сфармавалі дзікія банды, вядомыя як «чорныя сотні».
Нягледзячы на святочную атмасферу Міжнароднай гандлёвай ярмаркі 1910 года, пачаліся новыя хвалі забастовак. Харькаў утрымліваў небясьпечна багаты кактэйль з рабочых, кіпячых негадаваньнем па нагоды правала рэвалюцыі 1905 году, свабоднага прафэсійнага клясу, чытаючага кантрабанду з-за мяжы сацыялістычнай літаратуры, і мяцежнага, радыкальнага студэнцтва. Не хватало только скрытно. Правінцыя заставалася спакойнай і час ад часу ўспыхвала гвалт. Крэсцьяне, якія засталіся ў сваіх вёсках, адчувалі сябе выключанымі з эканомікі. Их отцы были настоящими рабами; цяпер у іх сыноў не было будучага на зямлі. Банды раскулачаных крэсцян бродзілі па сельскай мясцовасці, сжыгая ўсадьбы і ўбіваючых памешчыкаў. Армія пыталася падтрымліваць парадак, расстрэльваючы банды негодяев. Между тем, городские радикалы усвоили урок после недавних предательств; у наступны раз не будзе паўмер. Рэвалюцыянеры былі больш вырашальныя, чым раней. У дзяцінстве Шумовский узнал не толькі аб палётах, але і аб трагічных падзеях у найноўшай гісторыі сваёй краіны, такіх як забойства ў Кровавае воскресенье 1905 года безаружных дэманстрантаў, якія маршыравалі ў Зімнім двары, каб падаць петыцыю цару, і рэзня на Лене Голдфилдс ў 1912 годзе. , калі царскія войскі расстралялі дзесяткі бастуючых рабочых, якія пратэставалі супраць высокіх коштаў у фірменных крамах. 17 Распаўсюджаныя графічныя адкрытыкі з трупамі Ленскай бойні, разжытага антыдзяржаўнага настрою. Адным словам, Расія была старой, балансирующей на грані вайны з самой сабой.
У краіне, пазбаўленай надзеі, многія адмовіліся ад мэты аб пераменах і пажадалі эміграваць, каб паспрабаваць счасткі за мяжой, часцей за ўсё ў Амерыцы. Першая хваля расейскай эміграцыі прывяла да таго, што два з паловай мільёнаў былых падданных цароў абгрунтаваліся ў Злучаных Штатах паміж 1891 і 1914 гадамі. 18 Многія зь іх былі эканамічнымі мігрантамі; іншыя збеглі антысеміцкіх мер, прымяняемых к нимм правительству; іншыя ўсё яшчэ былі разачараванымі пламеннымі рэвалюцыянерамі. У Нью-Ёрку і іншых гарадах хутка развіліся буйныя і развіваючыя сацыялістычныя падполлі, якія ў канчатковым выніку прадставілі бежанства ў Бронксе Львове Троцкаму да рэвалюцыі 1917 года. Троцкі пісаў для ідышскай газеты радыкальнай сацыялістычнай партыі Forverts ( «Вперед »), штодзённы тыраж, які склаў 275 000 экзэмпляраў. Рускія эмігранты сталі дамінаваць у такіх раёнах, як Брайтан-Біч, Бруклін і акруга Берген, штат Нью-Джэрсі, якія захавалі многія са сваіх «старых деревенских» традыцый. Менавіта ў гэтых абшчынах выгнаннікаў, разбураных па ўсёй тэрыторыі ЗША, многія будучыя шпіёны знайшлі прыстанішча або нарадзіліся. Артур Адамс fn8 збег з царскіх пятак і стаў адным з заснавальнікаў Камуністычнай партыі Паўночнай Амерыкі, а затым паспяховым шпіёнам савецкай ваеннай разведкі. 19 Падобна Гертруде Кливанс 20 і Рэйз Бенет 21 , 22 бацькі Георгія Коваля эмігравалі ў ЗША, ратуючы ад антыеўрэйскіх мер. Сям'я Гары Голда, 23-гадовая Бена Смілга і 24-гадовая Тэда Хола сяліліся ў лодку да новай жыцця. fn9 Позже Шумовский найдзе цёплы прыём у кругу бастонскай эміграцыі. 25 Многія ўтайне захоўвалі свае радыкальныя перакананні і сувязі з міжнароднымі сацыялістычнымі арганізацыямі, нягледзячы на тое, што яны адкрыта ставіліся да ўсяго Амерыкі.
• • •
Цар Мікалай II, імператар усёй Русі, быў, як і юны Шумоўскі, летучым фанатыкам. Для чалавека, які пасвятіў сваё жыццё супрацьстаянню зменам, Мікалай незвычайна выдзеліў каля мільёна рублёў сваіх грошай на будаўніцтва Імперскіх ВВС Расіі. 26 Народнае прыцягненне авіяцыі дазволіла правіцтву развернуць паспяховую добраахвотную падпісную кампанію, у якой удзельнічалі Шумовскія, на праектаванне і пакупку новых самалётаў і навучанне пілотаў. У 1914 годзе, да яго радасці, Расія выйшла на сусветную арэну як вядучая авіяцыйная дзяржава. Яго першы буйны піянер авіяцыі Ігар Сікорскі, пазней які праславіўся сваімі верталётамі, сконструировал далёкі магістральны чатырохматорны пасажырскі самалёт «Ілля Мурамец» . 27 Рэвалюцыйны самалёт адрозніваўся такімі інавацыямі, як унутранае ацяпленне, электрычнае асвятленне і нават ванная пакой; яго пол, як ні дзіўна, быў застэклены, каб дазволіць дзвенаццаці пасажырам ўстаць са сваімі плеценымі крэсламі і паглядзець на свет, які праходзіць у іх пад нагамі. У знак свайго даверу Сікорскі адправіў сваіх бліжэйшых родственников у працяглыя паездкі, каб прадэманстраваць сваё вынаходніцтва. Пака не ўмяшалася Першая міравая вайна, першы запланаваны маршрут авіялайнера быў з Масквы ў Харкаў; да жаль, монстру «Ілья Мурамец» суджана было застацца ў памяці не як першага ў свеце пасажырскага авіялайнера, а, з некаторымі мадыфікацыямі, як першага ў свеце цяжкаму авіялайнеру. (У 1947 годзе Тупалеў змяніў гэты трюк, ператварыўшы ваенны самалёт у першы герметычны пасажырскі самалёт.)
Расія стварыла стратэгічную бамбардзіроўку 12 лютага 1915 года. Без супраціву дзесяць неўключальных гігантаў Сікорскага павольна падняліся ў паветра, кожны з якіх быў абсталяваны чатырма рухавікамі. Павернуўшыся на захад, самалёты, нагружаныя амаль паўтонна пашкоджанымі кожны, здзейсніліся на нямецкіх пазіцыях. Ільі Мурамцы былі поистине нябеснымі крэпасцямі. Экіпаж нават насіў металічную броню для асабістай абароны. Нягледзячы на малую хуткасць самалётаў, з іх вялікім лікам стратэгічна размешчаных пулеметов ні адзін патрабавальнік таго часу не асмеліўся ўзяць нават за адзін з іх, не кажучы ўжо аб эскадрыле. Сёння « Ілля Мурамец» застаецца адзіным бамбардзіроўшчыкам, збіўшым больш страбільнікаў, чым понес потери. Толькі 12 верасня 1916 года, пасля заканчэння апошніх восемнадцати месяцев аперацыі, рускія страцілі свой першы « Ілля Мурамец» у агнястрэльным паветраным бою з чатырма нямецкімі знішчальнікамі «Альбатрос», і нават тады яму ўдалося збіць трох нападаючых. Абломкі былі дастаўлены ў Германію і скапіяваны. 28
Самолет, названый в честь единственного былинного героя, кананізаванага Рускай праваслаўнай царквы, стаў легендай. Сярэднявекавы герой быў гігантам, надзеленым выдадзенай фізічнай і духоўнай сілай. Як і яго тэзка, Ілья Мурамец абараняў Радзіну і свой народ. Газетныя артыкулы расхвалілі дасягненні самалёта як фанатыкам палятоў, так і шэрагам чытачоў. Яго прапагандысцкая цэннасць удохновляла рускіх, у тым ліку падростка Шумовского, прыцягнутага цяпер да серыі падрываючых маральны дух паражэнняў, нанесеных кайзеровской арміяй.
• • •
Рашэнне цара ў 1914 годзе мабілізавацца супраць Аўстра-Венгрыі і Германіі справакавала міравую вайну, паставіўшы яго краіну на шлях рэвалюцыі. У жніўні 1914 года ўпершыню стала вядома, што Расія аб'ядналася вакол яго рашэння ваяваць. Прамысловых забастовак больш не было, і ў кароткі час патрэбнасць у пераменах уціхла. Аднак некалькі месяцаў спустя Шумовскі адчуваў, як настрой у яго горадзе змянілася па той меры, як дзень за днем расійская вайна перайшла ад адной катастрофы да другой, а чалавечыя і фінансавыя пацеры выраслі. Шумовский распаўсюджваў антываенныя лісткі, провозгласившие настоящим врагом капиталистов, а не товарищей по погонам. Студэнцкія дыскусійныя групы абменьваліся забароненай сацыялістычнай літаратурай і асобнікамі многіх падпольных газет. Студэнты таго часу ацанілі сочинения ўтапістаў, многія з якіх хутка перайшлі ад рэлігійных тэкстаў да пошуку герояў сярод французскіх рэвалюцыянераў. Школьныя чытальныя клубы былі рассаднікам будучых вождзяў рэвалюцыі.
Камфортны вобраз жыцця сям'і Шумовских неуклонно падрываўся безудержной інфляцыяй. Цэны на ўсё больш дэфіцытныя прадукты харчавання ўзляцелі да неба, а дзяржаўная зарплата адца Шумовского ўжо не хапала на патрэбу яго сям'і. Яны ўклалі свае зберажэнні ў дзяржаўныя ваенныя абавязацельствы, кошт якіх падала па меры прыбліжэння арудый. Яго адец горка жалаваў дома на ірацыянальнае рашэнне тайна дэвальваваць рубль шляхам атрымання нічога не цяперашніх бумажных грошай у неабмежаваным колькасці. Такія, недаверлівыя грамадзяне копілі цяперашнія залатыя, сярэбраныя і медныя манеты самага нізкага наміналу; Возникшая ў выніку нехватка мелочи вынудила урад друкаваць бумажныя купоны ў якасці заменнікаў. Даже наименее осведомленный ў фінансавым стаўленні чалавек, не кажучы ўжо аб умным бухгалтэры, даведаўся, што некалі моцны рубль хутка абясцэніўся. У пачатку разважальнай з фінансавай пункту гледжання вайны цар зрабіў нешта выдатнае, адмовіўшыся ад асноўнага крыніцы даходаў сваёй краіны. Упэўніўшыся, што п'янства стала прычынай катастрафічных паражэнняў у руска-японскай вайне і наступнай за ёй рэвалюцыі 1905 года, ён забараніў продаж водкі на час вайны. 29
Не сумеў абмежаваць п'янства расеян, ён тым самым стварыў сур'ёзную фінансавую праблему для казначэйства. Перад ваеннай воднай манаполіяй царя была буйнейшым крыніцай дзяржаўных даходаў, прынесеных 28 працэнтаў усяго дзяржаўнага бюджэту. Больш за ўсё ад возросшего падатковага бремени пацярпеў сярэдні клас. Іх парушэнне было звязана з шырокай распаўсюджваннем карупцыі і відных ваенных спекулянтаў, якія лічыліся прыспешнікамі цара. Было шмат прызнакаў таго, што харьковские рабочие забеспокоились. Рэзкі рост коштаў на прадукцыю вызваліў забастоўкі, якія прывялі да беспарадкам. Пратэстуючыя спачатку абвінавацілі ў сваіх бедах жадных крэсцьян, копілых еду і скупых лавачнікаў, але перанеслі свой гнев на вероломных этнічных немцаў, еўрэяў, паліцэйскіх, бюрократаў і, у канчатковым выніку, на манарха. Катастрафічныя пашкоджанні і шырокія адступленні пакінулі Харкаў крытычна важным перавалачным пунктам, непадобна размешчаным побач з лініяй фронту. Дзень і ноч да станцый падцягваліся паезды са свежымі войскамі і баепрыпасамі для фронту. По возвращении те же фургоны унесли с собой волну страданий; разбитые и подавленные остатки побежденной армии. Харьков стал городом отчаяния, разочарования и гнева.
У 1915 годзе отец Шумовского перавез сям'ю за 1400 вёрст у юго-усходнюю акраіну імперыі, далейшае ад вайны. Ён вырашыў пасяліцца ў, казалася бы, ідылічным «маленькім каўказскім Парыжы» Шушэ. 30 Гэта было лёгка зрабіць, нягледзячы на адчуванне. Горад быў далёка ад зражанняў, кошт жыцця была нізкай, еды было дастаткова, і як слуга кароны ён займаў важнае становішча. Шумовские сабралі свае рэчы і адправіліся ў цяжкі шлях па чыгуначнай дарозе і пешшу ў гэты аддалены край Закаўказ'я. Шуша згадала жывапісны швейцарскі горны гарадок з некалькімі сучаснымі шматпавярховымі дамамі ў еўрапейскім стылі, размешчанымі на шырокіх бульварах. Справедліва вядомы сваім замыславатым рэгулярным кветкам, а таксама ледзяным і ролікавымі каткамі, горад таксама мог пахваліцца армянскім тэатрам і двума канкуруючымі кінатэатрам, «Амерыканцам» і «Біяскапам». Кіно паказвалі зімой у памяшканні, на марозе і жаркім летам на вуліцы. Шуша была адукацыйнай і культурнай сталіцай рэгіёну, з выдатнымі школамі і актавымі заламі, дзе праводзіліся культурныя вечары танцаў і канцэртаў. 31
Каўказ зусім нядаўна стаў часткай расійскай імперыі на дуле штыка. Нефть сделала этот регион одним из самых богатых на планете. Небольшое русское население в несколько сотен занимало все высшие должности, укрепляя свое положение, отдавая предпочтение армянам-хрысціянам над азербайджанцамі-мусульманамі. Дажэ ў лепшы час царскае ўрада ўтрымлівала кіпячую этнічную напружанасць, але ў лістападзе 1914 года Расія ўступіла ў вайну з суседняй мусульманскай Асманскай імперыяй, узмацніўшы напружанасць на некалькі ступеней. Адам Шумовский ўскоре пажадаў аб сваім рашэнні пераехаць у Шушу.
У верасні 1915 года, нягледзячы на адсутнасць адпаведнага ваеннага вопыту, цар Мікалай адчуваў сябе абавязаным узяць на сябе асабістае кіраўніцтва — і, адпаведна, поўную адказнасць — за вядзенне вайны. Яго абвінавацілі ў бясконцых смерцях салдата, адпраўленых безаружнымі на перадавую, і ў рашэнні супрацьстаяць пастаяннай атацы з отравляющим газам без маскі. Ад уздзеяння ядавых газаў пагінула ў пяцьдзесят разоў больш, чым амерыканскіх ваеннаслужачых. 32 У арміі было мала дабрабыту, катастрафічная недахоп артылерыйскіх снарадаў і, адпаведна, страшнае маральнае становішча. Будущий белы генерал Дзянікін пісаў, што «полки, хотя и совершенно истощенные, штыками отбивали одну атаку за другой… Кроў лілася нескончаемо, шэрагі рэдалі, рэдалі і рэдалі. Количество могил увеличилось». 33
Да 1916 года Кайзер больш цікавіўся барацьбой з брытанцамі і французамі на Захадзе. Но поскольку русские умирали сотнями тысяч, их западные союзники, казалось, были в выигрыше. Саюзнікі давалі крэдыты і плацілі непамерныя ўзяцці, каб утрымаць Расію ў барацьбе. Францыя, Вялікабрытанія, а таксама Амерыка не маглі нічога зрабіць, каб вайна на Усходзе працягвалася. Калі Усходні фронт рухаецца, то нямецкія войскі змогуць рушыць на захад, каб знішчыць пакінутыя дзяржавы Антанты.
Наконец, у лютым 1917 года ўся сітуацыя стала невыноснай. Плата за памылкі ўрада разбурыла той самы клей, які стагоддзямі мацаваў Расійскую імперыю. Инфляция делала жизнь в городах невыносимой; крестьяне атрымлівалі добрыя ўрожаі, але адмаўляліся прадаваць лішкі зерна па штучна заніжанай цане, устаноўленай дзяржавай. Еда ішла на рынкі, але па непамерных цэнах, якія не маглі сабе дазволіць. Города голодали. Самодержавие полагалось на лояльность своих военизированных жандармов и военных для подавления неизбежных протестов, но теперь побежденная армия встала на сторону народа. Яны больш не падчыняліся паказам страляць па толпам галодных жанчын.
Прыняўшы асабістае кіраўніцтва вайны, цар Мікалай паставіў на карту будучых старажытных сістэм самадзяржаўя і прайграў. Цар заўсёды лічыўся прызначаным Богом и всеведущим. Столкнувшись з адкрытымі мяцежамі, яго ўласны двор цяпер пераканаў Мікалая адрэчацца ад прэстола — гібельны крок. Стержень, который так долго поддерживал существование Российской империи, исчез. Усё праз некалькі недель пасля таго, як Ленін заявіў, што ён не бачыць рэвалюцыі ў сваёй жыцця, першае восстание 1917 года свергло царя Мікалая і паклала канец дынастыі Раманавых. Дворяне пожертвовали своей манархией, чтобы удовлетворить свою жадность; яны хацелі ўзяцца за саюзнікаў, прызначаных для працягу вайны, каб яны маглі атрымаць долю ваенных даходаў. Яны асабліва хацелі пакласці канец падаходнаму налогу, які падрываў кошт іх зямельных уладальнікаў. Іх эгаістычныя планы адкінулі Расію на столетие назад. Простой народ хотел мира, хлеба и земли, а это обещали только коммунисты. Па словах вялікага савецкага летчыка Сігізмунда Леванеўскага, «я адчуваў, што камуністы прыносяць дабро. Вось чаму я быў за іх. 34 Другая рэвалюцыя ў кастрычніку 1917 г. (па старому стылі) fn10 прывела да ўлады камуністаў.
• • •
Рускае грамадства было пацярпела дзвюма рэвалюцыямі 1917 года, і наступствы катаклізму найбольш моцна адчуваліся ў аддаленых кутках краіны. У Шушэ ў лютым 1917 года ў адначассе исчезла дзяржаўная ўлада, а з Кастрычніцкай рэвалюцыяй исчезло ўсякае падобнае на закон і парадак. У суседнім Баку, будучай сталіцы незалежнага Азербайджана, нефтянікі-камуністы і армянскае меньшинство аб'ядналі свае намаганні, каб захапіць кантроль, стварыўшы недаўгавечную камуніну і прапанаваў Савецкую ўладу. Ужо перакананы камуніст, Шумоўскі вельмі хацеў далучыцца да савецкіх войскаў у Баку, але яго бацькі не дазволілі яму гэтага зрабіць. 28 мая 1918 года мусульманскі Азербайджан аб'явіў сябе незалежным дзяржавай, уключаючы, што выклікае спрэчкі, родную правінцыю Шумовского Карабаха. Армянскае хрысціянскае насельніцтва там катэгорычна адмовілася прызнаць уладу азербайджанцаў-мусульман, і таму 22 ліпеня 1918 года ў сваім родным горадзе Шуша мясцовыя армяне заявілі аб незалежнасці Нагорнага Карабаха і стварылі ўласнае народнае ўрад.
Новы ўрад, у якім пануюць армяне, аднавіў парадак у горадзе, расстраляў «разбойнікаў і шпіёнаў». Произошла резня. Убийства суправаджаліся мародерством, хищением імущества і паджогамі дамоў і мяцей. У адказ азербайджанцы падчынілі сябе Нагорны Карабах з падавляючай дапамогай турэцкіх войскаў і нарадзіліся ў Баку, цяпер кантраляваным брытанцамі. Некоторое время Шуша была акупаваная азербайджанскімі і турэцкімі войскамі. Яны разаружылі армян і правялі масавыя арышты сярод мясцовай інтэлігенцыі.
Пазней, у лістападзе 1918 г., сітуацыя зменіцца пасля капітуляцыі Турцыі перад Антантоем. Турэцкія войскі адступілі ад Карабаха, і прыбыткі брытанскія войскі. У пустэчы Карабах вярнуўся пад кантроль Арменіі. Але вельмі вялікі англічанін, саюзнік Арменіі, ухіляўся ад спрэчнага пытання аб тым, хто павінен кіраваць тэрыторыяй, пакуль не адбылася больш шырокая Парыжская мірная канферэнцыя. Брытанцы падтрымлівалі тых, каго яны лічылі найбольш верагоднымі для прадастаўлення ім нафтавых канцэсій. Аднак яны зацвердзілі генерал-губернатара Карабаха, прызначанага ўрадам Азербайджана. Армяне былі шакіраваны не толькі адкрытай падтрымкай мусульманскага Азербайджана з боку іх сабранцаў-хрысціян-брытанцаў, але і выбарам генерал-губернатара; ім быў нейкі Хосров-бек Султанаў, вядомы сваімі пантюркистскими поглядамі і актыўным удзелам у кровавой рэзне армян у Баку ў верасні 1918 года.
Султанаў прыбыў у Шушу 10 лютага 1919 года, але армяне адмовіліся яму падчыніцца. 23 красавіка ў Шушэ пяты з'езд армян Карабаха аб'явіў «недопустимую любую адміністрацыйную праграму, якая мае хоць якое-то стаўленне да Азербайджану». 35 У адказ, пры поўным паслабленні брытанскіх і амерыканскіх афіцыйных асоб, якія прысутнічаюць у цяперашні час у рэгіёне, Султанаў увёў эмбарга на любы гандаль з Нагорным Карабахам, што вызвала голад. У той жа час нерэгулярныя курдска-татарскія кавалерыйскія адряды пад кіраўніцтвам яго братоў забівалі армянскіх жыхароў вёскі па сваім жаданні. 4 чэрвеня 1919 года азербайджанская армія пачалася сілай заняць пазіцыі армянскага акупацыі і армянскі сектар горада. Пасля таго, як некаторыя баі, якія напалі, былі адбітыя, пакуль пад абяцанні брытанскай абароны азербайджанскай арміі не дазволілі заняць горад гарнізонам. Па дадзеных Нацыянальнага савета армян Карабаха, Султанаў даў прамую заяву аб масавых забойствах і пагромах у армянскіх кварталах, адзначыў: «Вы можаце рабіць усё, але не паджыгайце дома». Нам патрэбны дома. 36
Рэшыльнае ўмяшанне замежніка ў мясцовыя справы пазбавіла і без таго складаную сітуацыю. Местная нафтавая прамысловасць была занадта цэннай здабычай, каб яе можна было ігнараваць. Тэрыторыя вакол Баку была стратэгічна цэннай. У 1898 годзе расійская нафтавая прамысловасць з замежнымі інвестыцыямі здабыла больш нафты, чым усе Злучаныя Штаты: каля 160 000 барэляў нафты ў дзень. Да 1901 годзе толькі ў Баку здарылася больш за палову сусветнай нафты. 37 мільёнаў даляраў замежнага капіталу ўжо ўкладзены ў буравыя вышкі, трубаправоды і нафтаперапрацоўчыя заводы, і цяпер усё было гатова. Кожны горад, да, казалася бы, і ўся краіна, была пешкай замежнай дзяржавы. Шумовский бачыў, як першыя прыбыткі англічане, якія туркі выгналі, каб вярнуцца пазней, у той час як іх мясцовыя саюзнікі-марыянеткі кожны раз прыступалі да рэзкі якіх невінных жыхароў, не павезла нарадзіцца не на тым баку. Ён успрыняў гэта не толькі як грамадзянскую вайну чырвоных супраць белых, але і як воплесканне худшых эксцэсаў імперыялізму і глыбока ўкараніўшайся міжнацыянальнай розні — менавіта той катаклізм, які апісаны ў лістоўках, якія ён распаўсюджваў у Харкаве. Толькі адзінства працаўнікоў магло даць адпор масіраваным сілам імперыялізму, абрушыўшыся на Расію.
• • •
У больш шырокай трагедыі была сямейная. Негледзячы на небяспеку і велізарнае адлегласць, маці Шумовского Амалія пераадолела свой страх перад вайной кожны год пасля драматычнага бегства сям'і і вярнулася на Валынь (сёння гэта крайні захад Украіны), каб навесці адца. Ён па-ранейшаму працаваў кіруючым імем. У 1918 годзе здарылася катастрофа, калі яна не вярнулася ў сямейны дом да чаканага тэрміну. Отец Шумовского прыслаў пісьмо на папячэнне свайго тэсту з просьбай паведаміць сведчанні аб месцы знаходжання яго жанчыны. Пісьмо вярнулася, і на канверце былі напісаны суровыя словы: «не доставлено в связи со смертью получателя». 38
Да года 1918 года Шумовский прасыпаўся кожны дзень і бачыў горшыя часткі свайго горада і свежыя целы, якія ляжаць на вуліцах. Страх жыццёва ў паветры. Толпы па чарговых нападах на царквы і мечэты, а выпадковыя этнічныя забойствы былі звычайным з'яўленнем, паколькі насельніцтва горада было падзелена паполам. Калі Шумовский прыбыў на Каўкаўку, армейскае прысутнасць у апошнія пяцьдзесят гадоў падтрымлівала беспакойны свет. Цяпер армейскія дэзертыры вярнуліся з разваліўся Турэцкага фронту, узброеныя да зубоў, так што этнічнае насільле стала арганізаваным і пладатворным. Шумовский удзельнічаў у падпольным рэвалюцыйным руху ў Харкаве разам са сваімі аднакласнікамі. Ва ўзросце ўсяго шасці гадоў ён вырашыў перайсці ад распаўсюджвання лістоў і чценняў падпольных газет, цытуючых Леніна, да барацьбы за сваё бачанне лепшага будучага.
Шумовский закончил пятилетку средней школы. Па яго ўласным слове ён ужо быў адораным лінгвістам, які гаворыць на рускай, польскім і ўкраінскім мовах, а таксама на французскім і нямецкім, хоць і не на англійскай. Анархія, якая ахапіла Шушу, у рэшце рэшт прывяла да закрыцця свайго прэстыжнага тэхнікума. Хаця гэтае знакавае зданьне перажыло гвалт, яно засталося парушаным, тэнью яго былі славы, пасьля таго, як межфракционные бои утихли. Адзін з немногіх вучняў-неармян, Шумовскі быў лепшым вучнем, вывучаючы матэматыку і натуральныя навукі. Цяпер ён прыняў сваё першае судовае рашэнне далучыцца да Чырвонай Арміі, каб змагацца ў Гражданской вайне. Ён быў адным з вельмі невялікай колькасці камуністаў, якія складалі ніштожнае меньшинство ў краіне ў цэлым. Шумовскі рашуча адварочваўся ад сваіх польскіх і арыстакратычных корняў, на што ясна азначала змяненне яго адчаства з польскамоўнага Адама на рускае Антона. 39 Действительно, идя добровольцем в Красную Армию, Шумовский многое скрывал о своем привилегированном воспитании, рассказывая вербовщикам, что он сын рабочего-крестьянина, который каким-то образом говорил по-французски и по-немецки. 40
• • •
Разбурэння і гібель людзей падчас Гражданской вайны ў Расіі былі адной з найвялікшых катастроф, якія бачыла Еўропа. Канфлікт бушаваў з велізарным крывапралітам з лістапада 1917 года па кастрычнік 1922 года. Пагінула да 12 мільёнаў чалавек, у асноўным мірныя жыхары, памершыя ад хвароб і голаду. 41 Гэта было час анархіі. Вооруженные группировки жилищ за счет земли, добывая припасы и вербовав «добровольцев» под дулом пистолета, сражаясь за политическое будущее России. Двумя буйнейшымі ваяючымі групоўкамі былі Чырвоная Армія, сражавшаяся за большую форму сацыялізму, і свабодныя саюзныя сілы, вядомыя як Белая армія. Раздзельныя белыя фракцыі выступілі па мноства прычын, уключаючы вяртанне да манархізму, капіталізму і альтэрнатыўным формам сацыялізму. У той жа час супрацьборстваючыя ваенныя арміі сацыялістаў, анархістаў, нацыяналістаў і нават крэсцьян сражаліся як супраць камуністаў, так і супраць белых.
Шумовский і яго адрад стаялі на поўдні Расіі, у цэнтры крывапралітных баёў. Ва ўсім рэзне і пакутах ён быў адным з многіх падросткаў, якія атрымалі адказныя пасады ў арміі. У яго дабрародным паходжанні не было нічога, што падрыхтавала Шумовскага да жахаў, з якімі ён столкнулся на поле боя. У жніўні 1918 года ён правёў доўгі, цяжкі і цяжкі шлях у некалькі хвілін пешшу, каб далучыцца да рашучай групы партызан-камуністаў пад камандаваннем іх харызматычнага лідэра Пятра Іпатава, які базіраваўся далёка за лініяй фронту. 42 По прибытию Шумовскому дали красную повязку, винтовку и патронташ. Ён быў у дэлегацыі на працягу двух дзён. Банда Іпатава падтрымлівала адряды деревенской милиции, створаныя мясцовымі саветамі для адвароту мародерских узброеных банд фуражыраў з белых «добравольскіх» армій, пасланных генералаў Карнілавым, Алексеевым і Деникиным. 43 Белы лідэр генерал Карнілаў правіламі страху. Яго лозунгом было: «Чым больш тэрарыст, тым больш нашы перамогі». Перад асобай крэсцянскага супрацьдзеяння ён даў сваё абяцанне «сжечь полстраны и пролить кровь трех четвертей всех русских». 44 У небольших городах и селах губернии карниловские карательные отряды ставили на площади виселицы, вешали несколько вероятных подозреваемых и силой устанавливали ненавистных помещиков. Замест таго, каб падаць беспарадкі, такія карацельскія акцыі павялічылі чырвонае партызанскае рух. Адрад Шумовского дастаткова ўмацавання, каб даць бой врагу, здзяйсняючы паспяховыя набегі на застаўкі белых з мэтай захопу зброі і баепрыпасаў. Бойцаў актыўна падтрымлівалі Іосіфа Сталіна і Клімента Варашылава, якія кіравалі абаронай прылеглага горада Царыцын. 45
Партызанскі адрад Шумаўскага, 1918 г.
У той час, калі ў бой уступіў малады Шумовский, цярпенне белых па стаўленні да атакі партызан дасягнула межы. Яны вырашылі наўсёгда падаць партызанскае рух падаўляльнай сілы. У прадверыі збору ўраджаю белыя развязалі карацейскую экспедыцыю ў складзе чатырох элітных палкоў войскаў пры падтрымцы чэшскіх наёмнікаў. Калі партызаны атрымалі паведамленне аб прыбліжэнні гэтай магутнай сілы, яны падрыхтавалі апошнюю засаду ў сяле Цярноўскага. Шумовский дапамог рыць вакол сяла глыбокія абарончыя транзіты. Жадаючы сражацца, дзве тысячы добраахвотнікаў хлынулі ў пасёлак, адклікнуўшыся на адчаяны прызыў аб дапамозе. У адрада Іпатава былі вінтоўкі, некалькі пулеметаў і трафейнае полевае зброю. Астатнюю частку абаронцаў складалі ўцягнутыя, але непадрыхтаваныя крэсцяне, узброеныя толькі самадельным зброяй.
На рассвете праціўнік прыблізіўся вялікімі сіламі, не чакаючы большага супрацьстаяння з боку драўлянага акуплення. Да ўвядзення абаронцаў, белыя атакавалі ў лоб калоны, нават не развернуўшыся абавязаным чынам для атакі. Захоўваючы нясвойскую дысцыпліну, партызаны адкрылі агонь па наступіўшаму, калі ён быў усяго ў 150 метрах. Першы залп ошеломил белых, якія з працай рэагіравалі, нават не адкрываючы адказнага агня. Партызаны, у якіх хутка скончыліся баепрыпасы, кінуліся з акапаў у пагоню за разбітым праціўнікам, размахваючы віламі, лапатамі, тапорамі, жалезнымі ламамі і самадельнымі коп'ямі. Плённых не бралі. Першае знаёмства Шумовского з дзеяннямі было кароткім, крывым і хаатычным. Защитники праздновали свою решающую победу и добычу зброи и боеприпасов, попавших к ним в руки. 46
Разрозненные деревенские партизанские отряды аб'ядналіся ў верасні 1918 года ва 2-ю Рабоча-Крестьянской Стаўрапольскай дывізіі. 47 Нягледзячы на громкае назву, дывізія магла здзейсніць рэйды толькі ноччу з-за вострай нехваткі зброі і баепрыпасаў, іх слабасць скрывалася за пакровам цямноты. Іпатаў, быўшы аружэйнік, пабудаваў перадвижны патронны завод, які вырабляў 7000 патронаў у суткі. Тэм не менш да канца месяца ў партызан, адрэзаных ад любых знешніх паставак, амаль не засталося боепрыпасаў. Зачастую партызаны йшлі ў бой усяго з трэмя-чатырьмя снарадамі. Пад пастаянным ціскам наступаючай белагвардзейскай арміі партызанскія адряды былі вынуждены адступіць углыб губерні, а затым і за яе межы. Яны з добрасцю зафіксавалі, што нават у гэты цяжкі перыяд дывізія змагла арганізаваць масавую перавозку зерна да Сталіну, пасаджанаму ў блізкалеглым горадзе Царыцын. Узамен Сталін, які кіраваў адчайнай абаронай горада, які ўпоследствии будзе насіць сваё імя — Сталінград, даваў партызанам стол неабходнае зброю і боеприпасы. 48
У канцы лістапада 1918 года банда пацярпела першае паражэнне і сур'ёзныя наступствы ў выніку недаўняй атакі на базу белых. Яны страцілі сотні чалавека. Измученные чатыры месяцы непрерывных баёў і адступленняў, якія засталіся ў жывых, былі вынуждены ўсё далей і далей на паўночны ўсход, удалі ад сваіх дамоў і падтрымкі. Са снежня 1918 года партызаны пачалі барацьбу з новым грозным врагом — добра ўзброенымі казакамі. Іх новы праціўнік адрозніваўся высокай мабільнасцю і добра валодаў метадамі партызанскай вайны. Гэта была ажэстачэзная, беспрасторная зімовая вайна, адцясняючы галодны адрад Шумовского ў пустынную калмыцкую ступень, рэгіён, вядомы рускімі як «край света». У марозных зімовых умовах запатрабавальнікам Шумовскага прыйшло вельмі цяжка. Для галодных, дрэнна адзетых і змучаных мужчын, ледзь выжыўшых у суровай стэпе, у апошняй каплі сталася эпідэмія тыфа. Болезнь вскоре свирепствовала не толькі ў арміі, але і ў шэрагу населеных пунктаў. Да лютага стэпавы фронт ператварыўся ў адзін вялікі тыфозны лагер. Стало неабходным, каб здаровыя бросілі тысячы хворых, пакінуўшы іх без абароны ад наступаючага врага. У пачатку сакавіка 10-я Чырвоная Армія паглынула рэшткі партызан, якія выжылі сталі 32-й стралавой дывізіі. 49 Цяпер член Чырвонай Арміі, Шумоўскі пакляўся торжественной клятвой, будзе захоўваць усю сваю жыццё, што «я, сын трудящихся, гражданин Советской Республики, Станислав Шумовский клянусь не щадить ни какой силы, ни жизни моей». в битве за Российскую Советскую Республику».
Чырвоная Армія была арміяй толькі па назве. Пасля чэрэды паражэнняў яна была на грані распада, калі да яе далучыўся Шумоўскі. Лишь чацвёртая тэрыторыя Расійскай імперыі знаходзілася пад кантролем камуністаў, а чырвоныя цалкам і недысцыплінавана адступалі. Кіраўніцтва збегла паслуг прафесійных афіцэраў і лагістыкі, а гэта верны шлях да катастрофы. Іх пашкоджанні тлумачыліся трусосцю, предательством і панікой. Даже старшие команды разбегались при звуке первого выстрела. Не прымяненне цудоўнай тактыкі, а недахоп боепрыпасаў часта вызначаў вынік пашкоджанняў. У гэтых умовах прасоўванне па службовай лестніцы для такога прадаванага маладога камуніста, як Шумоўскі, было хуткім. Яго зрабілі спачатку камандзірам аддзялення, потым камандзірам пулемета, а потым камісарам. У час Гражданской вайны фанатычныя падросткі, худощавые мальчишки ў негабаритных мундирах, рэгулярна атрымлівалі камандаванне буйнымі атрадамі, якія складаліся з неблагонадежных прызыўнікаў і пойманных дэзерціраў. Ежедневная борьба за еду мела прыярытэт над ваеннымі абавязкамі, паколькі армія жыла за рахунак зямлі. Уніформы, уключаючы сапогі, не было. Армія не давала сваім войскам базавай падрыхтоўкі і нават не абучала сваіх лідэраў элементарнай ваеннай тактыкі. З-за іх немагчымасці супрацьстаяць белым у стандартным зражэнні ваенная стратэгія Чырвонай Арміі завісела ад паашрэння ліхарадовага фарміравання мясцовых адрадаў акупацыі для супрацьстаяння наступаючай добраахвотніцкай арміі Дзянікіна і падтрымкі партызанскіх атак на слабую грамадзянскую адміністрацыю белых. На практыцы ні адзін з асобных атрадаў чырвоных партызан не быў дастаткова арганізаваны, каб дзейнічаць эфектыўна. Аднак груп было так шмат, што яны сталі сапраўднай чумой для белых.
Пасля чарады горкіх паражэнняў Чырвоная Армія нарэшце ўвяла ваенную дысцыпліну. Савецкае ўрад стварыла Рэўваенсавет Рэспублікі з адзіным галоўнакамандуючым для ўсіх фронтаў. Адзінства камандавання выратавала Чырвоную Армію ў буйнамасштабных змаганнях 1919 года. Армія навучылася перабрасывать войска паміж франтамі ў выпадку крайняй неабходнасці. Стварэнне строгага аператыўнага камандавання і выкананне боевых прыказаў прывялі да павышэння баяздольнасці ў параўнанні з пасрэднымі дзеяннямі асобных самадзейных партызанскіх атрадаў. Аднаўленне асноўных прынцыпаў рэгулярнай прафесійнай арміі, а менавіта поўнага падпарадкавання прыказам, строгай іерархіі і жорсткай дысцыпліны, дапамагло ўмацаваць баяздольнасць Чырвонай Арміі спачатку супрацьстаяць, а адолець белых. Афіцэры Чырвонай Арміі цяпер прызначаныя ў адпаведнасці з ваеннымі здольнасцямі, а не выбраны па агульнаму прызнанню іх войскаў. Прыказы і планы больш не выносіліся на абмеркаванне войскаў. У крайнім выпадку Леў Троцкі ўвёў печальна вядомыя «блакавальныя войскі». Ён загадаў паставіць пулеметчыкаў за атакі Чырвонай Арміі для расстрэл колеблющихся, дэзерціраў і прагульшчыкаў.
Аднак самай важнай рэформай стала ўвядзенне сістэмы падвойнага камандавання. Прафесійныя ваенныя афіцэры былі аб'яднаны з прадпрымальнымі камісарамі, такімі як Шумоўскі, для сумеснага камандавання падраздзяленнямі. Камісары кантралявалі не толькі дзейнасць вайскоўцаў, але і праводзілі палітыку Камуністычнай партыі ва ўзброеных сілах па «класаваму сплочэнню, прасвяшчэнню і выхаванню асабістага складу ў духу камунізма». Гэта быў эвфемизм для ліквідацыі крымінальных элементаў у форме, якая захацелася на грамадзянскае насельніцтва.
Масштабныя змаганні 1919 года, якія ахапілі кожную Южную і Цэнтральную Расію, у якіх удзельнічалі сотні тысяч байцоў з боку, вызначылі вынік Гражданской вайны. На поўдні Расіі Чырвоная Армія стала адным з самых буйных і рашучых супернікаў — добра аснашчанай арміяй свірэпага генерала Дзянікіна. Яго актыўна падтрымлівалі як у фінансавым, так і ў ваенным стаўленні брытанцы і амерыканцы, у той час як заходнія дзяржавы закрывалі вочы на растучую колькасць сведак непрыемнага генацыду, вядомага як «белы тэрарыст», за лінію фронту Дзянікіна. На тэрыторыі, якая патрапіла пад кантроль Дзянікіна, прайшлі масавыя расправы над падозрэнымі ў камуністых і евреях, якія часта лічыліся адным і тым жа. У сваім шырокім летнім наступленні белыя змаглі забіць танкі, броневікі і значную колькасць артылерыі і прасоўваліся наперад пры падтрымцы брытанскіх пілотаў-наёмнікаў, якія бамбілі адступаючых чырвоных. Цэлю Дзянікіна быў нанесены скаардынаваны нокаутирующий ўдар па Маскве. Ён лічыў, што яго захоп забяспечвае поўнае знішчэнне камунізма.
Армія Дзянікіна была блізкая да дасягнення сваёй цэлі, гоняй перад сабой восторженных, але ва многіх неўмелых чырвоных супернікаў. Аднак яго армія захапіла лініі снабжэння і, не толькі рэзерваў, дазволіла Чырвонай Арміі, якая апынулася ў цяжкім становішчы, падцягнуць падмацавання, каб спачатку спыніць наступленне, а напісаць буйнамасштабную контратаку. У разгар возобновившихся ажэстачаных баёў у лістападзе 1919 года за крытычна важны Стаўрапольскі край Шумоўскі быў ранены асколкам у галаву пад Камышына. 50
Да канца сезона перадвыборнай кампаніі 1919 года стала ясна, што камуністы не толькі выжывуць, але і адтрымаюць верх. Уінстан Чэрчылль, брытанскі ваенны міністр і архітэктар замежнай інтэрвенцыі, быў вымушаны падтрымаць устойлівасць сваёй публікі ад вайны і вывесці свае войскі з Расіі, не сумеў задушыць камунізм у колыбелі, як ён абяцаў. 51 Без брытанскіх фінансаў, зброі, саветнікаў і сілавых дыпламатычных рук, якія маглі б іх накіраваць, белае апазіцыйнае рух пасарылася паміж сабой і балансавала на грані поўнага краю. Іх арміі адступалі на ўсіх франтах, толькі цень іх прэжней ваеннай сілы. Да студзеня 1920 г. рэфармаваная Чырвоная Армія падышла да парога Кавказа. Шумоўскі быў другасна ранены, на гэты раз у ногі, пры хуткім наступленні на стратэгічны горад Растоў-на-Дону. 52 Пабеждзены белы генерал Дзянікін страціў палову сваёй арміі пры катастрафічным адступленні ад Новарасійска і быў заменены ў якасці агульнага камандуючага белым больш здольным генералам бараном Врангелем, які ўвекавечаны ў папулярнай паходнай песні Чырвонай Арміі:
Белая армія і чорны барон
Готовятся вернуть нам Царский престол,
Вось з тайгі fn11 у брытанскіх морах
Красная Армия сильнее всех!
Але які ўнушае страх барон Врангель мог толькі адысці ад астатніх сваіх разбітых войскаў у Крыму, каб чакаць нямінулай спасылкі. Ленін вырашыў, што настала час захапіць нафтавыя багацці Баку. Перад 11-й арміяй, у якую быў пераведзены Шумоўскі, была пастаўлена задача падтрымаць спланаванае вызваленне працоўных. Ход войны изменился, вернув его домой.
• • •
Пасля вываду турэцкіх войскаў брытанцы вярнуліся ў поўны склад, вырашыўшы застацца ў гэтым рэгіёне. Баку, калі-то выдатны горад, які прыйшоў ва ўпадок, ім вельмі спадабаўся. Калі ў канцы дзевятнаццатага стагоддзя была выяўленая нафта, горад амаль у адначассе заставаўся адным з самых багатых на зямлі, і кожны вядомы еўрапейскі магазін раскошы адкрываў філіялы на элегантных усаженных дрэвамі вуліцах Баку. Брытанскія ваенна-морскія афіцэры рэквізавалі цудоўныя двары і вілы нафтавых магнатаў, калі яны прыступілі да стварэння сілавых ваенна-морскіх сіл для кантролю над Каспійскім морам. Безжалостная брытанская тактыка заключылася ў тым, каб спачатку разарваць сваіх саюзнікаў, перш чым атакаваць слабы Чырвоны флот. Камуністычная флатылія ў Каспійскім моры не магла параўнацца з лепш абсталяванымі сіламі, якія падтрымліваюцца Вялікабрытаніяй. Брытанцы жаловались ў Лондане, што чырвоныя адмовіліся выйсці з порта, каб сражацца з імі. Але да сакавіка 1920 года, па прыкладзе Уинстона Черчилля, брытанцаў ужо даўно не было, і рэгіён ператварыўся ў спелую сліў, гатовую папасць у руках камуністаў. Апазіцыя ў тым выглядзе, у якім яна засталася, была глыбока раздзелена. Белыя адмовы мірыліся з любым збліжэннем з нацыяналістамі. Незалежныя Арменія, Грузія і Азербайджан растрацілі сваю энергію на барацьбу з тэрытарыяльнымі спрэчкамі паміж сабой. Кожны з іх знаходзіўся ў стане фінансавага і сасланага калапса. Бескантрольна свирепствовали эпідэміі сыпного тифа, прынесеныя полчищами беженцев з боевыми дзеяннямі. Усе праз некалькі дзён пасля пачатку кампаніі і без адзінага выстрэлу Шумовская і перамоганосная 11-я армія маршыравалі па вуліцах Баку. Ускора Ленін падрыхтаваў грандыёзны план усталявання Савецкай улады над усім каўкаўскі рэгіёнам.
У свой восемнаццаты дзень нараджэння, 9 мая 1920 года, калі яму ўпершыню прадставілася такая магчымасць, Станіслаў Шумоўскі стаў паўнапраўным членам Камуністычнай партыі СССР. Ён павінен быў заставацца актыўным членам партыі да канца свайго жыцця, заслужыўшы права на атрыманне адной з першых медалёў да пяцідзесяцігадовага юбілею членства. фн12 53
Хоць у бакінскага ўрада не было смеласці ваяваць з краснымі, многія ў Азербайджане так не імкнуліся адмовіцца ад сваёй рэлігіі і прыняць ідэалы камунізму. Гражданские восстания и мятежи сосредоточились в старой столице Гяндже. Перад арміяй Шумовского стаяла задача павелічэння мяцежаў у Азербайджане і Дагестане, правядзенне небяспечных контрпартызанскіх аперацый. Жаркім летнім днем 3 ліпеня 1920 года, калі ён у галаве свайго адрада карабкаўся па горных дарогах у Агдаме, падымаючыся да свайго роднага горада Шушэ, Шумовскі атрымаў трэцяе і самае цяжкае раненне ў выглядзе пулі ў шэю. 54 У час яго аздараўлення 11-я армія падаравала ўсю апазіцыю камуністычнаму кіраванню на Каўказе ў Грузіі, Арменіі і Азербайджане. Агонія Гражданской войны закончилась.
• • •
Будучи способным и преданным солдатом, Шумовский прослужил в Красной Армии еще шесть лет 55 , займаючы ўсе больш важныя адміністрацыйныя пасады ў буйных гарадах Савецкага Саюза. Ён жаніўся на Веры, а ў 1922 годзе ў іх нарадзілася дочь Майя. 56 снежня 1924 г. ён пераводзіцца ў Смаленск, каб выканаць сваю дзіцячую мару – вясной 1925 г. Шумовский забраўся на пярэдняе сядзенне пілота двухмеснага Палікарпаўскага Р-1 на аэрадроме толькі тых, хто сфарміраваны чырвоных ВВС у Смаленску. . 57 Механік закруціў прапелер, і рухавік закашляў. Развернуўшы самалёт супраць ветру, Шумоўскі направіў нос на доўгую травяную ўзлётна-пасадачную паласу, раскручваючы матор. Адкрыўшы дроссельную заслонку амаль на максімуме, ён дачакаўся дастатковай хуткасці, каб, нарэшце, адцягнуць ручку назад, каб адрэгуляваць закрыцці, каб даць самалёту даволі пад'ёмную сілу, каб мякка падняцца над зямлёй. З шырокай улыбкай на ліцэ Шумовскі далучыўся да адраду герояў свайго дзяцінства ў якасці летчыка. Его наблюдатель потянулся вперед, чтобы погладить его по голове, поздравив с первым успешным взлетом.
У працягу пяці месяцаў Шумовский вучыўся спачатку на назіральніка, а потым на пілота ў 2-й асобнай разведывальнай эскадрылье. Ён ляцеў на Р-1, першы новы самалёт, пабудаваны ў Савецкім Саюзе пасля рэвалюцыі, і першы савецкі самалёт, калі-небудзь прададзены на экспарт. 58 Р-1 задаў тон далейшаму развіццю савецкай авіяцыі. Гэта была копія трафейнага de Havilland DH-9, але з істотнымі паляпшэннямі ў параўнанні з арыгінальным брытанскім самалётам. Савецкаму Саюзу не хапае канструкцый магутнага авіяцыйнага рухавіка і магчымасці вырабляць іх у большай колькасці. У іх не было доступу да пярэдняга алюминиевого літання, неабходнаму для стварэння магутных, але лёгкіх рухавікоў. Старыя маторы былі куплены за мяжой для першых самалётаў і з часам скапіяваны ў вялікіх колькасцях. Канструкцыя фюзеляжа была адаптавана да расійскіх умоў і матэрыялаў, чырвонае дрэва заменена на мясцовае дрэва. Расейскі самалёт быў больш простым і менш магутным, чым яго заходні брат, але за дзесяцігоддзе было пабудавана больш за 2400 самалётаў танна. 59
Шумовский правёў шмат шчаслівых гадзін у якасці пілота ў неба над Смаленскім і яшчэ больш за пяць месяцаў у якасці задняга назіральніка. Но аварія паклала канец яго летняй кар'еры. Ён пайшоў, але ўдар так моцна пашкодзіў яго левую руку, што ён не годіўся для пілатавання. У сярэдзіне 1920-х ён прыслаў сям'ю сваю фатаграфію ў ваеннай форме. Яго брат Тэадор адзначыў «тры ромба на лацкане варотніка». 60 Ва ўзросце дваццаці пяці гадоў Станіслаў ужо быў камандуючым арміяй. Ён дасягнуў ранга, роўнага таму, што мы сёння разумеем як поўнага генерала. fn13 Апошнім часам яго армейскай службы была прэстыжная Кронштадтская ваенна-марская база ў электрамінным вучылішчы Балтыйскага флоту, Альма-матэр. калегіума-шпіёна Артура Адамса. 61 Пасля камандзіроўкі ў Кронштадце Шумоўскі быў уведзены ў запас і стаў галоўным кіраўніком Міністэрства фінансаў па ваенных справах. 62
Письмо Шумовского было не адзіным неожиданным посланием на Кавказ. У 1926 годзе, праз восем гадоў пасля яе відавочнай смерці, прыйшло пісьмо ад яго маці, у якім гаварылася, што яна ўсё яшчэ жыве ў Варшаве і зарабляе на жыццё ўрокамі музыкі ў прыватных дамах. Адна з велізарнай колькасці бежанцаў, перамешчаных вайной і якія апынуліся за межамі Савецкага Саюза, не змагла вярнуцца дамоў, так як напружанасць у адносінах паміж СССР і Польшчай была на вострым узроўні. Когда спрос на уроки музыки иссяк, Амалія пераехала ў Лодзь, дзе ей прыйшло працаваць ткачихой. Толькі ў 1932 годзе яна змагла вярнуцца ў Савецкі Саюз і, нарэшце, жыць побач са сваёй сям'ёй у Маскве. Сломленная своими переживаниями, она вскоре умерла; яе адзіным уцешэннем было веданне таго, што ў часы крыві, хаоса і бедстваў яе старэйшы сын следаваў сваім перакананням і атрымаў вялікія поспехі. 63
2
«МЫ ДАГОНІМ ІЛІ ОНІ НАС РАЗМЯТ»
- пераможцы ў Гражданской вайне ў Расіі ўнаследавалі разбураную і адсталую зямлю, акружаную врагамі. У 1921 годзе ўзровень эканамічнай актыўнасці ў краіне ўпаў менш чым на чвэрць у параўнанні з 1913 годам. Сельгасвытворчасць упала да такой ступені, што краіна не магла пракарміць сябе. Камуністы былі вялікімі жадаючымі, але іх першапачатковыя грандыёзныя праекты па мадэрнізацыі транспартнай сеткі адным махам шляхам пакупкі за мяжой тысяч чыгуначных лакаматываў і рэалізацыі нацыянальнай схемы электрафікацыі ўскараліся, калі ні адна іншая краіна не стала даваць ім крэдыт. Зноў разачараванае кіраўніцтва звярнулася да свайго палітычнага авангарду і паставіла перад ім новую задачу. Страна павінна была быць перабудавана і мадэрнізавана, і партыйная эліта павінна была прыцягнуць у заводскую цэху энергію, напор і мэтанакіраванасць, адказныя за поспехі на поле бою. Такія людзі, як Шумоўскі, пакінулі Чырвоную Армію, каб узначаліць рух за індустрыялізацыю. Фанатыкі былі прызначаны на цэнтральныя ролі ў прамысловасці, каб замяніць старыя, устаўшыя кіруючыя каманды.
У 1925 годзе Шумовскі ўвайшоў у запас і атрымаў ключавую ролю галоўнага следавацеля ваеннай прамысловасці ад імя Наркамата (Міністэрства) фінансаў. 1 Ажыдалася, што вайна з капіталістамі разгорнецца ў любы момант, і ваенная прамысловасць павінна быць да гэтага гатовая. Шумоўскі ўваходзіць у свой ваенны вопыт і партыйную лаяльнасць. Падчас сваіх наведванняў фабрыка ўбачыла плачэўны стан савецкай прамысловасці, якая пасля дзесяцігоддзя забыцця пакутавала ад адсутнасці навучання, недахопу інвестыцый і адсутнасці кіраўніцтва. Заводы, якія ён пасетіў, змагаліся з брэменем даведзенага абсталявання, якое вынесена і устарэла. У выніку канечны прадукт быў нізкай якасці і часта ўстарэл. Ва ўсёй ваеннай прамысловасці прадукцыйнасць была непрыемна нізкай, і не толькі з-за якасці абсталявання. Трудовые отношения в рабочем государстве были сложным и деликатным вопросом. Дырэктара заводаў, якія былі царскія мэнэджары сярэдняга звена са спакойнай лаяльнасцю і матывацыяй, не мелі аўтарытэту ў фабрычным цэху, паколькі працоўныя не выконвалі іх прыказы. Замежныя інжынеры-кансультанты, прыцягнутыя для кансультавання па ўдасканаленні отчаявшихся расійскіх метадаў працы. Яны заўважылі вялікую колькасць савецкіх рабочых, якія прападаюць на бясконцых перакурах. Жанчыны-рабочыя часта выконваюць цяжкую ручную працу на фабрыках, а мужчыны сядзяць, праздна назіраецца.
Ранние разрозненные попытки улучшить положение не увенчались успехом. Имея скудные валютные резервы, Саветы закупілі за мяжу невялікую колькасць дарагога новага вытворчага абсталявання, якое некваліфікаваныя расійскія рабочыя хутка вывезлі. Шумовский адзначыў, што большая частка новага абсталявання прастаяла на заводах неиспользованной, альбо дэмантаванай, альбо сломанной. Запасных частак ніколі не было пад рукой, і не было інжынераў, навучаных праводзіць рэгулярнае тэхнічнае абслугоўванне, неабходнае для абслугоўвання машын. Няправільная ўстаноўка новага абсталявання часта была прычынай дрэннай якасці канчатковага прадукту. У сваім нынешнім стане савецкія збройныя заводы не маглі вырабляць дакладна спраектаваную прадукцыю нават у невялікай колькасці. Прэжде всего, страну сдерживала хранічная нехватка маладых інжынераў, якія вывучаюцца ў новай тэхніцы і метадах. Из-за десятилетия войн и здоровья никто не прошел обучение. Ваенная прамысловасць была не ў стане падтрымаць нават невялікі канфлікт. У справаздачах Шумовского ў Наркомфіне падрабязна выкладзены яго жахлівыя высновы. Адчэты саўпадалі з справаздачамі, напісанымі іншымі інспектарамі, якія пасялілі заводы ўсёй савецкай прамысловасці. Поток плохих новостей усугубил нарастающее ощущение кризиса.
Кіраўніцтва знало аб адчаянных праблемах, і пры хваробы Леніна быў прыняты паступовы падыход. Ленін быў глыбокім паклоннікам ізабраценняў ЗША, калі не іх капіталістычнай сістэмы. Ён правёў шмат часу ў сваім кабінеце ў Маскоўскім Крэмлі, прапісваючы свой падпісны асобнік часопіса Scientific American, «Адвакат прамысловасці і прадпрымальніцтва» . Ежемесячно ў ЗША дэманстраваліся ўсе апошнія тэхналагічныя распрацоўкі і інавацыі. Ленін хацеў абараніць тэхналогію, каб дапамагчы пабудаваць камунізм. За дзень да сваёй смерці, 20 студзеня 1924 года, лідэр першага ў свеце пралетарскага дзяржавы правёў дзень для прагляду фільма аб працы канвейера па зборцы трактароў на заводзе Форда. 2 У той час, як Ленін лічыў, што на амерыканскіх заводах уладальнікі выкарыстоўвалі машыны як сродак угнетения працоўнага класа, у СССР жа самыя амерыканскія тэхналогіі і сучасныя метады вытворчасці дапамагаюць пабудаваць камунізм. Унутранасць сучасных машын разам з мерамі па павышэнні эфектыўнасці на савецкіх заводах у канчатковым выніку дало магчымасць працаваць больш свабоднага часу і павысіла ўзровень жыцця.
Ленін надеялся, што жадныя амерыканскія бізнесмены прададуць яго правительству ўсё, што яно хоча, нават калі канчатковай мэтай Саветаў будзе знішчэнне капіталізму. Говорят, он шутил, что, если он обьяснит о казни всех капиталистов, ему продадут веревку, чтобы повесить остальных. Як ён і прадказваў, ЗША былі цалкам вырашальныя прадаваць свае тэхналогіі і прадавалі лепшае з іх, але толькі за налічныя. Планы Леніна былі шырокімі, але з-за адсутнасці крэдыту можна было купіць толькі абмежаваную колькасць трактароў амерыканскага вытворчасці, іншую пярэднюю сельскагаспадарчую тэхніку і іншае заводскае абсталяванне. У сваіх дзелавых адносінах Ленін аддаваў перавагу лідэрам рынку, такіх як International Harvester і Ford, як сваіх надзейных партнёраў. Калі грошы закончыліся, што ўскорыла і адбылося, ён прадаў сакровища краіны. Знаменитые кремлевские колокола хранителю музея прыйшло выратаваць ад продажу за межамі. 3 Былі розданы не толькі драгоценности кароны; У знак камерцыйнай наіўнасці рускіх Троцкі дамовіўся аб абмене права на распрацоўку ўсіх велізарных мінеральных рэсурсаў Сібіры ў працягу наступных паўдзясятка гадоў адной амерыканскай кампаніі за грошы. 4 Камуністы вярнуліся да царскага метаду прадастаўлення доўгатэрміновых уступак замежным інвестарам. У адчаянні Саветаў нават прыбеглі да бартэру; Да яе поўнага ўзору кампанія Douglas Aircraft Company прапанавала плату для самалёта, упрыгожанага ўсходнімі каўрамі і антыкварыятам. Для амерыканскіх прадпрымальнікаў, якія адважыліся ўступіць у СССР, вопыт вядзення бізнесу ва ўмовах ленінскай новай эканамічнай палітыкі (НЭП) апынуўся разчароўваючым. Як толькі прыбытак ад іх савецкіх канцэсій пачалі паступаць, бясстрашныя амерыканскія інвестары пажадаліся, што яны абкладаюцца неаднаразовымі выплатамі або канфіскацыяй актываў. Для расійскіх вынікаў праграмы былі занадта ёмкімі і ўключалі ў сябе павольную даўгавечнасць да дзікага свабоднага рынку, рызыка сацыяльнага хаоса ад класа рук нядаўна разбагацелых «нэпаўцаў», расійскіх капіталістаў, якія прапрацавалі за кошт эксплуатацыі іншых.
Абмен амерыканскіх ідэй на савецкія грошы або канцэсіі павінен быць узаемавыгодным. Но идеологические вопросы резко разделили два общества. У ЗША былі тыя, хто катэгорычна супраць вядзення якіх-небудзь частак з рускімі. Яны лічылі, што па прамому ўказанні з Масквы члены Камуністычнай партыі ЗША таемна працавалі над знішчэннем усяго амерыканскага вобразу жыцця. Яны сцвярджалі, што калі камунізм распространіцца на ЗША, гэта будзе азначаць пазбаўленне свабоды веравызнання, прыватнай уласнасці і доступу да правасуддзя. З пункту гледжання камуністаў, Амерыка была грамадствам, цалкам пабудаваным на несправядлівасці і інстытуцыяналізаванай масавай эксплуатацыі працоўнага класа дзеля блага і абагачэння немногіх. Самым вялікім поспехам у ЗША была мабілізацыя масавага спажывецкага попыту. Амерыканскі працоўны клас не быў палітыкай і імкнуўся да жыцця патрэбаў, якія Саветы лічылі павярхоўным, матэрыяльным існаваннем. Кожны савецкі прыезд у Амерыцы адзначыў надзвычайнае распаўсюджванне рэкламных шчытоў, якія прымушаюць спажыўцоў купіць апошнюю мадэль аўтамабіля, кока-колу або сігарэты.
Асноўным прэтэнзіяй на пашырэнне гандлю было непрыемнае супраціўленне ўрада ЗША крэдытаванню камуністаў, у той час як у Расіі была павінна быць велізарная сума амерыканскім інвестарам. Актыўныя асобы, падораныя клопатам амерыканскім бізнесменам, пасля рэвалюцыі былі экспрапрыяваны камуністамі, адмовіўшыся ад выплаты якой-небудзь кампенсацыі. Паколькі праблема доўгу не была вырашана, Саветы не маглі законна купляць тэхналогіі ў патрабаваных колькасцях. Таму яны прынялі такі шлях, аб якім амерыканскія вытворцы даведаліся на ўласным горку вопыт: неліцэнзійнае стварэнне замежнай тэхналогіі. Былі агледжаны і скапіяваны інамаркі, трактары і іншая тэхніка, выстаўленая на савецкіх ярмарках. Заместнік Генры Форда Чарльз Сарэнсен у гасцях адзначыў амаль ідэальныя копіі трактароў Fordson, якія выпускаліся пад маркай «Чырвоны Пуцілавец». 5 Савецкі дызайн быў створаны на аснове тэхнічных чарцяжоў разабранай амерыканскай машыны. Пасля аднаўлення дыпламатычных адносін першага амерыканскага звароту ў Маскве Уільяма Буліта будуць прэтэндаваць на пастаянныя скаргі амерыканскіх фірм на парушэнне іх патэнтаў.
Ленін імпартаваў не толькі механізаваныя камбайны і хлопкоуборочные машыны, каб ператварыць адсталую Расію, але і перадавыя метады кіравання ЗША. Советский Союз ввел систему изучения времени и движения Тейлора — метад павышэння прадукцыйнасці — для павышэння навуковай эфектыўнасці працы на сваіх прадпрыемствах. Да вялікага ўяўлення, у заводскіх цэхах з'явілася армія чыноўнікаў, узброеных планшэтамі, секундамерамі і рулеткамі. Расійскіх рабочых гэта не ўразіла, і яны не хацелі, каб іх замерылі, вымералі і падвергліся фліпчартам. Новая тэхналогія з-за рубяжа, дапоўненая арганізацыйнымі схемамі Ганта, разбіваючымі працэсы на складовыя этапы, павінна была прывесці да хуткага скарачэння працоўнага часу і паляпшэння якасці жыцця працоўных. Гэта не так.
Больш паспяховым крокам стала тое, што Саветы перавялі творы Генры Форда на русский язык как необходимое чтение для руководителей заводов. Была праведзена афіцыйная праваабарончая кампанія «Сделай это по пути Форда». 6 Дзякуючы такім наватарскім вытворчым тэхналогіям масавага вытворчасці Злучаныя Штаты абагалі Брытанскую імперыю і сталі эканамічным нумарам адзін у свеце, чыю частку дапамагла Вялікая вайна. Ожидалось, што гэтыя ж метады, завезеныя ў Савецкі Саюз, прыводзяць да незнешняга трыумфу сацыялізму. Капіталізм быў умным, изобретательным зверем. Амерыканскі бізнес, як і Маркс, можа шмат чаму навучыць тых, хто ўступае ў верны шлях да сацыялізму. ЗША столкнулись з тымі ж праблемамі, з якімі столкнулся толькі адукаваны Савецкі Саюз, і справіліся з імі, у тым ліку з тым, як індустрыялізацыя з дапамогай толькі ненавуковых, некваліфікаваных рабочых і некалькіх менеджэраў. ЗША былі настаўнікам, узорам масавай вытворчасці, урбанізаванай краіны з самым высокім узроўнем жыцця ў свеце. Капіраванне прыёмаў і метадаў ЗША ператварылася ў расійскую армію неадукаваных, кансерватыўна настроеных крэсцьян, прывязаных да сваёй традыцыі і зямлі, у прагрэсіўны камуністычны гарадскі пралетарыят.
З 1920-х гадоў сотні савецкіх інжынераў штогод адпраўляліся ў кароткія замежныя каманды для практычнага навучання новай тэхніцы. Ім было даручана сабраць, як можна больш карыснай інфармацыі падчас сваіх наведванняў. У ЗША гэта не было складанай задачай. Адзін інжынер апісаў сваё ўяўленне па нагоды адкрытасці сустрэч ім амерыканцаў. Пасешчальны завод, ён і яго таварышы атрымалі бесперашкодны доступ да шырокага спектру тэхнічных дадзеных. Яны маглі бясплатна рабіць эскізы і вывозіць копіі ў СССР. Прыймальная іх кампанія не раскрывала сваіх запатэнтаваных сакрэтаў, але ўсё астатняе лічылася рэкламай фірмы. З такіх першых паездак савецкія лідэры прыйшлі да высновы, што Амерыка больш, чым любая другая краіна, шырока адкрыта для прамысловага шпіянажу.
• • •
У кастрычніку 1922 года, усяго праз некалькі нядзель пасля перамогі чырвоных у Гражданской вайне ў Расіі, які быў праваслаўным семінарыстам і яго блізкім сябрам, які быў студэнтам-іезуіт, пачаўся больш радыкальнае і працяглае пераўстройства Расіі. У сваёй частай перапісцы яны планавалі пераўтварэнне сваёй адсталай краіны, цяпер разбуранай і даўнейшай вайны і рэвалюцыямі ў кароткія тэрміны. 7 Быўшы католік, «Жалезны Фелікс» Дзяржынскага (яго выклікнула з-за яго безжалостнасці і перадачы камуністычнай справе), быў заснавальнікам савецкіх службаў бяспекі. Былы семінарыст Іосіф Сталін, генеральны сакратар партыі, быў на шляху да таго, каб стаць спадчыннікам Леніна. У 1925 годзе Дзяржынскі стаў першым і адзіным вядомым кіраўніком разведкі, атрымаўшы адначасова буйны эканамічны пост старшыні ВСНХ. Двое сяброў маглі абмеркаваць амаль усё, што ўгодна.
У сваім агульным стрэмленні да хуткіх пераменаў Дзяржынскі і Сталін падвяргалі важнасць выкарыстання разведкі як аднаго з інструментаў пераадолення крызісу. Аба выдатна разумелі цэннасць шпіянажа: Дзяржынскі быў майстрам шпіёнскай дзейнасці, а яго другі — самым шпіёнскім чалавекам у гісторыі. Дзяржынскі сыграў ключавую ролю ў вызначэнні патэнцыяльнага ўкладу як заходніх тэхналогій, так і навукова-тэхнічнага (НТ) шпіянажа ў мадэрнізацыю савецкай эканомікі. Ён назваў Амерыку, нумар тэхнічнага наватара, адзін у свеце і вядучую прамысловую дзяржаву, узорам для падтрымання і мэты. Дзяржынскі вучыўся і восхищался амерыканскімі прамысловымі метадамі – што найбольш дзіўна – метадамі першага ў свеце мільярдэра Генры Форда, піянер прамысловых метадаў, у якіх, на думку Дзяржынскага, павінна была вучыцца адсталая савецкая эканоміка. Дзяржынскі пісаў у 1925 г.: «Неабходна заняцца вывучэннем метадаў Форда і ўкараненнем іх у практыку… Можа быць, варта было б прыцягнуць з-за мяжы практыкаў і арганізатараў фардызма». 8 Ідэі і рэкамендацыі Дзяржынскага былі ўключаны ў пяцігадовыя планы — цэнтральная частка сталінскай праграмы індустрыялізацыі Савецкага Саюза з галавакружнай хуткасцю. Галоўны архітэктар Форда Альберт Кан быў наняты для праектавання і будаўніцтва сталінскіх гіганцкіх заводаў падвойнага ваеннага і грамадзянскага прызначэння па ўзору Форда і адказаў за стварэнне аўтамабільных, трактарных і танкавых заводаў у Савецкім Саюзе.
Узяўшы на сябе кіраванне пасля смерці Леніна, новае кіраўніцтва вырашыла, што з ім хопіць, і неадкладна актывізавала ўсе намаганні дзяржавы па стварэнні цяжкай прамысловасці. На фоне велізарнай аб'явы Сталін аб'явіў першае пяцігоддзе ў 1928 годзе. Першая і другая пятилетки меркавалі стварэнне новых капіталаёмкіх авіяцыйных, аўтамабільных, трактарных і хімічных вытворчасцей. Планы Сталіна былі выкананы грандыёзнымі і патрабавалі пабудаваць больш за 1500 сучасных заводаў у перыяд з 1928 па 1933 гады; тым не менш ён разумеў, што першыя спробы Савецкага Саюза ў адзіночку развіваць прамысловасць без адпаведнай замежнай дапамогі пацярпелі неўдачу. Самым яркім прыкладам стаў першы праект на велізарным Магнітагорскім металургічным камбінаце. Неопытные Советы пытались построить завод с головокружительной скоростью, срезанная угла; як следства, спатрэбіўся тэрміновы і шырокі рамонт асобных даменных печаў усяго праз некалькі дзён пасля іх першага запуску. Вытворчасць сталі адыходзіць некалькі гадоў таму. Урок такіх няўдач заключаўся ў тым, што праектаванне і будаўніцтва буйных, тэхнічна складаных прамысловых аб'ектаў было за межамі савецкіх магчымасцей без значнага доўгатэрміновага замежнага вопыту. Патрабавалася дапамога Захаду, і да яе зноў звярнуліся – на гэты раз у новай форме платных праграм тэхнічнай дапамогі, а не доўгатэрміновых канцэсій. Прапанаваныя Сталіным камерцыйныя ўмовы былі прывабнымі для замежных кампаній, паколькі яны былі разлічаны на абмежаваны перыяд часу і таму не патрабавалі рызыкоўных доўгатэрміновых інвестыцый. У час Вялікай дэпрэсіі 1930-х гадоў заходнія кампаніі адчаянна мелі патрэбу ў буйных заказах, што дало Савецкаму Саюзу магчымасць хутка і танна набыць перадавыя тэхналогіі і тэхнічныя навыкі.
Па стандартных умовах кантракта замежная фірма павінна будзе даць расіянам поўнае апісанне праекта, уключаючы спецыфікацыі абсталявання, машын і механізмаў. Яны перадалі ўсе тэхналагічныя сакрэты, у тым ліку і патэнты, і адправілі прадстаўнікоў у СССР для назірання за будаўніцтвам і запускам аб'екта. Расіяне павінны былі кампенсаваць выдаткі замежнай кампаніі на выраб чарцей, камандзіроўкі і працу яе супрацоўнікаў у СССР і забяспечыць неабходныя бытавыя ўмовы. Міжнародная кампанія будзе атрымліваць фіксаваную прыбытак у выглядзе працэнтаў ад смецця кошту працы. Уклад амерыканскіх кампаній і інжынераў у поспех першай пяцігодкі быў агромністы, але пра іх звычайна забіваюць, асабліва ў Амерыцы. Каля 1700 амерыканскіх інжынераў прыехалі ў Расію ў 1929 годзе для працы над буйнымі прамысловымі праектамі.
План цеснага супрацоўніцтва са ЗША зарадзіўся ў верасні 1927 года, калі Сталін усталяваў пастаянную камісію Палітбюро Камуністычнай партыі Савецкага Саюза па кіраванні тэхнічнымі і навуковымі сувязямі са ЗША. Ён заявіў: «Мне ясна, што ў ЗША больш падстаў для шырокіх сувязяў з Савецкім Саюзам, чым у любой іншай краіне». 9
Велізарныя новыя прамысловыя магутнасці, створаныя пад кіраўніцтвам амерыканскіх інжынераў, падцягнулі эканоміку. Але большасць з іх уехала ў 1932–1933 гадах, калі канчылася цвёрдая валюта, і іх адправілі домой, калі яны не прымалі аплату ў рублях. З 1931 года СССР мог дазволіць сабе імпартаваць толькі асноўныя амерыканскія тэхналогіі. Каб выжыць на сталінскім шляху ў будучыні, патрэбныя былі элітныя інжынеры, здольныя ізаляваць лакальныя рашэнні. Савецкі ўрад патрабаваў ад свайго міжнароднага партнёра эфектыўнага гандлёвага балансу і доўгатэрміновага крэдыту, але ЗША адмовіліся. 25 жніўня 1931 года Сталін заявіў:
З-за цяжкасцей з абменам замежнай валюты і непрыемных умоў для крэдытаў у Амерыцы мне трэба спыніць усе дзелавыя кантракты з Злучанымі Штатамі. Замест гэтага мы павінны выкарыстоўваць любую магчымасць для парушэння існуючых пагадненняў. У далейшым усе заказы будуць размешчаны на еўрапейскіх або савецкіх заводах, але не выключаны нават для самых адказных строек. 10
Першае ў свеце камуністычнай дзяржавы патраціла так шмат на першым этапе інвестыцыйнага плана, што ў яго закончыліся грошы і крэдыт. Зварот Савецкага Саюза з краіны крэсцьян з драўлянымі плагамі ў сучаснае індустрыяльнае грамадства аказалася непамерна дарагім. Нягледзячы на тое, што Сталін у поўнай меры выкарыстаў амерыканскія камерцыйныя ўмовы, цяпер яму пайшло пакласціся на прамысловы шпіянаж. Саветы настаівалі на сваіх планах, але, не маючы грошай для аплаты інжынерам з-за межаў, яны былі вымушаны выкарыстоўваць сваіх уласных экспертаў, чым спрыяла інфармацыя, атрыманая ў выніку збору іх разведданных за мяжой.
Пака не скончыліся грошы, каждое буйное савецкае прадпрыемства, пабудаванае ў гэты перыяд, атрымала большую частку свайго абсталявання ад амерыканскіх або еўрапейскіх машынабудаўнічых кампаній. Па меры паляпшэння дыпламатычных адносін паміж ЗША і СССР адкрыліся шлюзы для аблегчэння перадачы навыкаў і тэхналогій у Расію. Уся савецкая камерцыйная дзейнасць у Злучаных Штатах кантралявалася яе адзіным агенцтвам, Амерыканскай гандлёвай карпарацыяй або АМТОРГ, створанай у 1924 годзе з офісамі на Пятой авеню ў Нью-Ёрку, у Маскве і, у канчатковым выніку, у некалькіх іншых гарадах СССР і ЗША. Хоць намінальна яна была незалежнай ад дзяржавы, што было патрабаваннем атрымаць юрыдычны статус для гандлю ў Злучаных Штатах, яна была адзіным савецкім гандлёвым пасярэднікам, а таксама перад ёй стаяла задача прадастаўляць інфармацыю аб усіх аспектах бізнесу ў ЗША. Усе камерцыйныя здзелкі і кантракты з амерыканскімі фірмамі, экспертамі і аплата іх паслуг пайшлі праз АМТОРГ. Ён зарабляе заслужаную рэпутацыю сапраўднага гнезда шпіёнаў, а яго супрацоўнікі знаходзяцца пад пастаянным назіраннем амерыканскіх контрразведак.
• • •
Пяцігадовыя планы пераследавалі тры ўзаемазвязаныя мэты: пабудаваць індустрыяльнае грамадства, стварыць адукацыйнае насельніцтва і забяспечыць, каб у Савецкага Саюза былі сродкі для абароны ў выпадку нападу. Сталін казаў аб неабходнасці, як можна хутчэй мадэрнізаваць савецкую эканоміку, каб супрацьстаяць якая развіваецца імперыялістычнай пагрозе. Сур'ёзнай праблемай для сталінскай Расіі было тое, як абараніць свае шырокія сухапутныя межы і прыродныя рэсурсы. Пасля ўторжэнняў польскага караля Стэфана Баторыя, fn1 шведскага караля Густава Адольфа, fn2 французскага імператара Напалеона fn3 і германскага кайзера, а таксама інтэрвенцыі саюзнікаў урок гісторыі складаліся ў тым, што савецкая армія павінна была быць аснашчана самым перадавым узбраеннем. сучаснае зброю для ўтрымання далейшых захопнікаў. Дзяржынскі прааналізаваў паражение царя. Ацэнка «Жалезным Феліксам» дзеянняў Расіі ў Вялікай вайне была паразліва падобная на ацэнку нашай знешняй расійскай службы ў знешняй разведцы, СВР (Службы Внешней Разведки), чыя афіцыйная гісторыя высмевае наіўнасць царскага ўрада, які развязаў сучасную вайну без тэхнічнага аснашчэння. рэсурсаў для аснашчэння сваіх узброеных сіл. 11 У даследаваннях Дзяржынскага для ВСНХ у 1924–1925 гг. подчеркивалось, што прычына пашкоджання заключалася ў залежнасці ваенных намаганняў царызма ад імпарту зброі і боепрыпасаў ад яго заходніх саюзнікаў. У 1914 годзе Расія не магла вырабляць вінтовак нават для сваёй арміі. Толькі ў 1916 годзе, дзякуючы шматлікім брытанскім фінансам і прамысловаму вопыту ў ЗША, Расія развіла больш адэкватную ваенную прамысловасць. Западные союзники спасли царскую военную промышленность военного времени для своих собственных военных целей, но вряд ли помогли коммунистической России. Как и побежденная Германия, Советский Союз считался государством-изгоем.
Брытанская імперыя разглядалася як верны враг. Втайне Сталін, як і Дзяржынскі, быў перакананы, што мадэрнізацыя савецкай абароннай прамысловасці таксама патрабуе НИОКР з Захаду, перш за ўсё з ЗША. А паколькі Сталін лічыў, што вайна з імперыялістычнымі дзяржавамі незваротна, навука і тэхналогіі былі таму галоўным прыярытэтам. Як ён павінен быў заявіць у лютым 1931 года ў словах перад кіраўнікамі прамысловасці: «Мы адстаем ад перадавых краін на пяцьдзесят або сто гадоў. Мы павінны наверстаць упушчанае за дзесяць гадоў. Либо мы это делаем, либо они нас раздавят». 12 Хоць у гэты час ён не разумеў, хто будзе самым небяспечным патэнцыяльным врагом, прагноз апынуўся прароцкім.
Учитывая срочность, Сталин обратился к своей разведке. Яго бібліятэка дае незвычайнае прадстаўленне аб сваіх разважаннях, паколькі ён размечаў адрывкі са свайго чтения, якія ён лічыў найбольш праніклівымі. Глыбокі інтарэс Сталіна да развіцця навукова-тэхнічных аперацый у Злучаных Штатах вырас з прыцягнення амерыканскімі і брытанскімі артыкуламі аб шпіянажы. Смерць Дзяржынскага ў 1926 г., па-відамому, затармазіла развіццё навукі і тэхналогій, але ненадоўга. У 1929 годзе самоучка Сталін праглынуў пазнавальную кнігу амерыканскага пісьменніка Рычарда Уілмера Руэна « Шпіён і контрразведчык: развіццё сучаснага шпіянажа». 13 копій Сталіна захавалася ў яго архіве з паметкамі на палях. Менавіта з гэтай амерыканскай кнігі ён навучыўся кіраваць і арганізоўваць аперацыі па зборы разведданных. Яго прываблівала ідэя выкарыстоўваць шпіёны не ў апошнюю чаргу, таму што, як сцвярджаў Руэн, яны былі недарагымі і эфектыўнымі. У Роуэне ён нашукаў рашэнне сваёй праблемы, як прыняць лепшую тэхналогію, не заплаціўшы за яе. Але яму патрэбны былі незвычайныя мужчыны і жанчыны, каб стаць яго шпіёнамі.
Сталінская копія рускага перакладу рамана Руэна « Шпион и контрразведчик» - спецыяльнае выданне для савецкай ваеннай разведкі. У запісцы Сталіна кажа: «Сокращенный перевод с английского».
Даклады Шумовского высвятлілі шырокія праблемы ваеннай прамысловасці. Учитывая меркаваную пагрозу, краіна прыйшла развіць свой прамысловы патэнцыял, каб выявіць глыбокую барацьбу. Без сучасных заводаў па вытворчасці зброі Расія засталася бяспечнай для замежнага ўтаржэння. Некаторая мадэрнізацыя ўзброеных сіл была дасягнута дзякуючы сакрэтнаму савецка-германскаму ваеннаму супрацоўніцтву fn4 у 1920-х гадах, але гэтага было недастаткова. І Германія, і Расія правільна лічылі, што другі бок шпіёніла за імі. Іх агульнае недаверы к добра ўзброенаму буфернаму дзяржаве Польшча не давала ім дастаткова таго, каб зрабіць іх сапраўднымі саюзнікамі. Больш за тое, немцы былі заспакоены тым, што заснаваны ў Маскве Камінтэрн (Камуністычны Інтэрнацыянал) умешваўся, часам насільна, у іх унутраную палітыку. З іншага боку, Саветы былі перакананыя ў тым, што яны атрымліваюць доступ толькі да старога нямецкага ваеннага абсталявання, а не да самога апошняга і лепшага. 14 Найбольшыя праблемы былі ў авіяцыі. Дзяржынскі выдзеліў Сталіну сумеснае прадпрыемства па праектаванні і будаўніцтву самалётаў з нямецкімі вытворцамі Юнкерс у Маскве як асабістую неўдачу. Савецкаму Саюзу тэрмінова патрабаваліся сучасныя ваенна-паветраныя сілы, а Германія не магла іх прадставіць. Злучаныя Штаты, а не Германія, як пабег Дзяржынскі Сталіна, трымаюць ключ да будучай савецкай авіяцыйнай прамысловасці. Але яны таксама ведалі, што праз камерцыйныя кантракты можна было адкрыта атрымаць толькі частку амерыканскага прамысловага вопыту. У 1925 годзе Замежны аддзел (ИНО) НКВД упершыню паставіў навукова-тэхнічныя аперацыі ў якасці адной са сваіх задач. 15 Авіяцыйная прамысловасць ЗША была адной з ключавых мэтаў. Шумовский і яго саратнікі былі людзьмі, на якіх Сталін мог пакласціся ў ажыццяўленні сваіх мараў па індустрыялізацыі і абароне сваёй краіны.
• • •
Сталінская Расія была першай краінай у свеце, якая спрабавала штогод выяўляць сваіх здольных, самых прадаваных працоўных для падрыхтоўкі вучоных і інжынераў. Некаторыя з гэтых элітных навукоўцаў і інжынераў упоследствии сталі шпіёнамі. У рамках пяцігадовага плана, начатага ў 1928 годзе, тысяча лепшых і найбольш здольных маладых членаў Камуністычнай партыі (партыячнікаў ) былі адабраны для атрымання лепшага вышэйшага адукацыі, прапанаванага ў Маскве і Ленінградзе. Партыя вызначыла Шумовского за тры гады яго працы ў Міністэрстве фінансаў як патэнцыйнага будучага кіраўніка, партыйнага складу. Ужо будучы кваліфікаваным пілотам, ён быў адным з вельмі нямногіх, абраных для вывучэння паветраплавання ў элітным Баўманскім інстытуце, дзе яго прафесар па аэрадынаміцы быў не хто іншы, як Андрэй Тупалеў, самы вядомы авіяканструктар Расіі. Настаўнік і вучань хутка падружыліся. Бліжэй да канца курса ў Баўманскай школе Шумоўскі быў запрошаны мясцовым камітэтам КПСС на сустрэчу на Лубянцы, у штаб-кватэру НКВД, якая яшчэ раз змяніла ход яго жыцця. На гэтай сустрэчы ён пазнаёміўся са Станіславам Месінгам, кіраўніком INO, і легендарным Артурам Артузавым, тады намеснікам кіраўніка.
Як падраздзяленне знешняй разведкі НКВД, ІНА ў 1930 годзе было крошечным і дрэнна фінансавалася па сучасным стандартам шпіёнскіх агенцтваў. Ён размясціў за мяжой усяго девяносто чатырох агентаў, каб ахапіць шырокія зоны і геаграфіі. Прапанаванае даданне семидесяти пяці новых разведывальных актываў у Злучаных Штатах, якія працуюць на тэрмін да трох гадоў, было масавым пераваротам. 16 Гэта была самая буйная і самая дарагая аперацыя, калі-небудзь прадпрынятая ІНА, і яна патрабавала цеснага супрацоўніцтва з ваеннай разведкай, названай у той час Чацвёртым кіраваннем Чырвонай Арміі. Члены амерыканскага аддзела НКВД у Маскоўскім цэнтры — так называўся штаб-кватэра аддзела ў знешняй разведцы, — які кіраваў вельмі паспяховай кампаніяй у ЗША, усе сядзелі ў маленькім пакоі і налічвалі, пажалуй, не больш за пяць чалавек. 17 Гэта была невялікая каманда, якая павінна была супрацьстаяць ФБР. Артузаў, да 1931 года возглавлявший ІНА, быў архітэктарам некаторых з найбольшых пераваротаў савецкай разведкі. Ён быў адказаны за поімку і казнь «аса шпіёнаў» Сідні Рэйлі ў дакладна прадуманай аперацыі «Доверие», fn5 адной з найвялікшых контрразведывальных аперацый усіх часоў, якія занялі заслужанае бачнае месца ў гісторыі шпіянажа. Артузаў таксама адказаў за вербоўку ў якасці агентаў студэнтаў-камуністаў ва ўніверсітэтах усёй Еўропы, якія пазней у сваёй кар'еры маглі заняць значныя ўплывовыя пасады ў сваіх урадах. Самымі вядомымі прадуктамі былі праграмы Cambridge Five.
Менавіта колючий авіяканструктар Андрэй Туполев настаяў на прыцягненні Шумовского да разведывальнай працы. З 1925 года перад INO была пастаўлена задача збіраць навукова-тэхнічныя дадзеныя паміма палітычнай разведкі. Было значнае падзенне з рабочай ваеннай разведкі. У адпаведнасці з пяцігадовым планам попыт на навуку і тэхналогіі рэзка вырас, што стварыла патрэбнасць у новым падыходзе. Патрабаваў новы тып разведчыка з унікальным наборам навыкаў. Акрамя здольнасці гаварыць на мовах і дзейнічаць у чужой краіне, гэтая новая парода шпіёнаў павінна была быць на вяршыні сваёй вобласці ў абранай імі тэхнічнай спецыялізацыі. Туполеву патрэбен быў спецыяліст па аэранавтыцы на зямлі ў ЗША, каб прынесці ў ЦАГИ (Маскоўскі цэнтральны аэрагідрадынамічны інстытут, вядучы цэнтр авиастроения краіны) адказы на вострыя пытанні, а не проста рысы. Прэждзе ўсяго, агенты павінны былі быць бесспорна лаяльнымі.
Інтэрв'ю Шумовского ў НКВД уяўляла сабой сумесь праверкі біяграфічных даных і ідэалагічнага допыту. Учытваў яго паслужны спіс герояў Гражданской вайны ў Расіі, ухвалены мясцовым камітэтам Камуністычнай партыі і Туполева, ён прайшоў. Прыняў гэтую працу без меншых ваганняў, ібо ён быў бокам партыі, гатовым на ўсе рады сваёй пралетарскай радзімы, ён пачаў год інтэнсіўнай падрыхтоўкі, якая пачалася ў Ленінградзе. Артузаў адказаў за распрацоўку праграмы падрыхтоўкі савецкіх шпіёнаў, выкарыстоўваючы ў якасці настаўнікаў ветэранаў-практыкаў. Позже он індустрыялізаваў навучанне шпіёнаў, пабудаваў спецыяльную школу ў лесе пад Масквой. Некаторыя папярэднія аперацыі праходзілі без навучання нават базавым замежным мовам; Аператыўныя разведкі выкарыстоўвалі прыкрыццё таго, што яны іншаземцы, каб растлумачыць іх акцэнт і няведанне мовы. Аднаму савецкаму агенту, накіраванаму на Англію, прыйшло напіцца да потэры разуменьня, каб пазьбегнуць разбурэньня, калі ён выявіў, што пасол Вэнгрыі, краіны, зь якой, як ён сьцьвярджаў, быў родам, хоць і не гаварыў ні слова на мове, прыбыў, каб присоединиться к домашней вечеринке. Да шчасця, яго ангельскія арыстакраты прыцягнулі да такога эксцэнтрычнага падання. 18
Позже перебежчик з КДБ генерал Алег Калугін распавядаў, што ў 1950-х гадах наведваў большыя курсы, на якіх падрыхтавалі сотні новаяўленых агентаў для працы як унутры краіны, так і за рубежам. 19 Наследнік Шумовского Калугін павінен паступіць у Калумбійскі універсітэт, каб завяршыць сваю асіміляцыю ў амерыканскай жыцця. Да таго часу шпіёнская падрыхтоўка праводзілася з ваеннай дысцыплінай, як і падобна тым, каму даверана абараняць рэвалюцыю. У Шумовского не было такой фармальнай падрыхтоўкі, але вопытныя афіцэры вучылі яго навыкам збору разведданных, вербоўкі агентаў і таму, як пазбегнуць слежкі. Ён таксама вывучыў працу з радыё, працу з кодамі і перападрыхтоўку па стрэльбе з пісталета. Яго навучылі мікрафільмаваць дакументы для зручнасці захоўвання, скрыцця і транспарціроўкі.
Шумоўскі павінен быў дзейнічаць як афіцэр разведкі без дыпламатычнага прыкрыцця. Паколькі ЗША заўсёды былі яго мэтай, ён прайшоў шасцімесячны інтэнсіўны курс англійскай мовы, амерыканскіх абычаяў і вобраза жыцця. Афіцэрам разведкі, нават навічкам, добра плацілі, і, што больш важна ў краіне дэфіцыт, іх кормілі трэмя гарачымі стравамі ў дзень. Для новабранцаў, якія ўступілі ў НКВД, гэты вопыт змяніў жыццё. Адзін з іх, Аляксандр Феклісаў, апісаў, як упершыню ў жыцці спаў на настоящую кровати ў школе-інтэрнаце. Кодэкс разведкі ўключаў абет молчання, у тым ліку ніколі не прызнавацца ў працы арганізацыі нават бацькам сваім. Новабранцу трэба будзе распрацаваць добрую легенду для сваіх сяброў і сям'і. 20
Місія Шумовского паступіць у Масачусецкі тэхналагічны інстытут у якасці студэнта-эстэственника ператварылася ў ідэальнае прыкрыццё для савецкага выкладчыка, які выконваў доўгатэрміновую навукова-тэхнічную працу ў ЗША. План складаўся ў тым, што ён увядзе ў ЗША схавана сярод вялікай групы студэнтаў, такім чынам прыцягваючы мала ўвагі. У 1930 годзе з «партыі тысячы», сліўкі грамадства , былі выбраны для навучання за мяжой. Саветы выкарыстоўвалі скупныя запасы замежнай валюты і золата, каб даць сваёй эліце лепшае адукацыю, якое можна было купіць за грошы. Абладаючы ўзорнай паспяховасцю і палітычным прошлым, Шумовский папаў у спіс з дапамогай спецслужб. Ён во ўсіх пайшоў на сваіх спадарожнікаў. Яго паходжанне было такім жа, як і ў яго таварыша, так як ён быў нядаўнім выпускнікам галоўнага Маскоўскага тэхнічнага універсітэта. Важна, што, будучы студэнтам адзначанага вядучага вучэбнага завядзення, Шумоўскі атрымаў доўгатэрміновую візу ад урада ЗША без навадных пытанняў, у адрозненне ад супрацоўніка АМТОРГ.
У рамках плана ЦК партыі прызначыў «паўнавартаснага» для назірання за паспяховасцю студэнтаў за межамі і адпраўкі паўгадовых справаздач наадварот у Маскве. 21 Гэта пасадавае асоба мела права прызначыць вярнуцца ў Савецкі Саюз любому студэнту, які атрымаў недастатковую паспяховасць або апынуўся палітычным неблагонадежным. Аднак іх асноўная праца ўключана ў каардынацыі збору інфармацыі. На гэтую важную ролю была прызначана Раіса (Рэй) Беннетт, афіцэр ваеннай разведкі.
• • •
Апошнім прыярытэтам Сталіна ў пяцігодках было павышэнне адукацыі працоўных. Сярод найбольшых дасягненняў рэвалюцыі былі ўсеагульная граматнасць і доступ да адукацыі. Царское правительство боялось образования; змяняючыя другія кіраўнікі прымалі актыўныя меры па абмежаванні ўзроўню пісьменнасці сваіх падданных, аблагаючы закладам сельскай школы. Яны прыйшлі да высновы, што калі яны дазволяць сваім людзям чытаць, яны стануць рэвалюцыянерамі. Ахоўныя меры забяспечылі менавіта той вынік, які ахоўваўся ўрадам.