Холбрук Тері : другие произведения.

Трав'яна вдова

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  Трав'яна вдова Тері Холбрук
  
  
  
  НАВ'ЯЗЛИВІ СПОГАДИ
  
  “Коронер не готовий назвати це нещасним випадком. Йому не подобається ідея, що зброя стріляє саме по собі", - сказав шериф Труитт.
  
  Гейл схрестила ноги і вивчала свою тенісну туфлю. Він чекав, що вона скаже це, що вона єдина визнає, що насправді сталося в тій кімнаті. "Що ж, чому б і ні", - з гіркотою подумала вона. Коли у вас виникає проблема, зверніться до експерта. І Бог свідок, у таких питаннях, як це ...
  
  "Ти думаєш" це було самогубство. Навіть для неї самої її голос звучав рівно.
  
  Труитт підняв голову. "Чорт візьми, немає", - сказав він. “Я знаю цієї людини двадцять п'ять років. У Мартіна була проблема, він її вирішив. Він не був схильний до самогубства.
  
  "Схильний до самогубства тип". Її руки були такими холодними. Пальці раптово стали тоншими, а шкіра суші, як взимку, коли зникала їх річна пухлість. Її обручку легко опустилося на кісточку пальця. “ Отже, те, що ти хочеш сказати...
  
  "Хтось вбив його".
  
  "Тері Холбрук пише з вишуканістю і дотепністю і з гострою увагою до дрібних деталей, які так доповнюють історію".
  
  —Маргарет Марон, лауреат премії Едгара
  
  OceanofPDF.com
  
  Також автор : Тері Холбрук
  
  A FAR І DCRY
  SAD WПІЗНІШЕ
  
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Моєму батькові Джину
  хто придумав ці Безглузді історії,
  і моя мати Дженн
  який носив мене на руках дев'ять місяців
  під її серцем,
  читаю, як голодна жінка
  
  OceanofPDF.com
  Подяки
  
  Якщо для виховання дитини потрібна село, то потрібна село і для написання роману. Я хочу подякувати сім'ю і друзів за їхнє терпіння, розуміння і підтримку. За технічну допомогу я дякую наступних: майора Ела Ярбро з Управління шерифа округу Уолтон, Джорджія; сержанта Терезу Рейс з поліцейського управління Коньєрс, Джорджія; Марка Копенена, доктора медицини і Джеффрі Сміта, доктора медицини з Бюро судово-медичної експертизи округу Фултон. Також спасибі Ненсі Лав за її безпомилковий рада; Кейсі Блейн, яка тримала лампу і штовхала мене вперед; і членам Об'єднаної методистської церкви Ембрі-Хіллз, які одного разу вранці провели досвітні годинники, демонструючи свій метод приготування справжнього південного барбекю. Всі помилки і прикрашання - мої власні.
  
  OceanofPDF.com
  
  STATLERS CРОСС, GГРУЗІЯ
  1925
  
  Малькольм Хінсон побачив його першим, звисаючим з дерева, як шматок бавовняної тканини. Він теж пройшов повз цього, вирішивши, що це стара простирадло, зірвана з поручнів чийогось ганку і полускритие в заростях сосен, якщо б не крихітний вигин чорного черевика, який визирав з-під краю тканини, вказуючи на нього і блимаючи в яскравих променях сонця.
  
  Він пробіг три чверті милі до будинку Перріша. Разом двоє молодих людей побігли назад через поле, колоски нескошеної овсяниці упивалися їм в ноги. "Може бути, нам варто принести драбину, може бути, нам варто", - задихався Малкольм. Але Перріш продовжував бігти, його черевики страхітливо шуршало з високим ламається стеблах.
  
  Сосновий гай була широкою, і коли вони дісталися до неї, Перріш помчав уздовж неї, відчайдушно шукаючи біле серед відтінків зеленого і темних наростів кори і шишок. Він повернувся до Малкольму.
  
  “ Де вона, чорт візьми? Де вона, Малкольм?
  
  Малкольм стояв, закинувши голову і випнувши вперед щелепу. “ Богом клянусь, Перріш. Богом присягаю.
  
  Перріш схопив його за куртку, і Малкольм закрив очі, чекаючи, що його друг вдарив його по обличчю. Замість цього Перріш впав на землю, його кулак все ще стискав комір Малкольма, і двоє чоловіків лежали, збившись у купу, важко дихаючи і схлипуючи.
  
  Тиждень потому настала черга Эппи Фалькон. У перший сонячний день після триденних дощів вона зняла з двох своїх малюків штанці, дістала друшляк з шафи і лущила квасолю у дворі, поки діти гралися з голими сідничками у багнюці. Вона розділяла свою увагу — одним оком стежила за квасолею, відкидається на друшляк, а іншим — за дітьми, - тому спочатку їй здалося, що сусід стоїть поруч з її будинком, прямо на розі, і мовчки спостерігає за дітьми.
  
  Але секунди зростали, і, нарешті, Эппи повернула голову, щоб крикнути "аллу". Пізніше вона розповідала людям, що вкрилася гусячою шкірою, що хтось пройшов по її могилі, і вона не могла говорити. Але, по правді кажучи, вона була зачарована. Там, біля гортензій з блакитними бутонами, стояла кругленька жінка, поставивши ноги в глибоку брудну калюжу, її погляд був прикутий до немовлятам. Эппи відразу зрозуміла, що ця жінка несправжня. Справа була не в її обличчі, такому блідому і неземному; справа була не в її волоссі, чорних розпатланих. Це був поділ її білої нічної сорочки, плаваючий в червоно-коричневій воді без жодних плям.
  
  Після цього їх бачили багато разів — у бавовняної фабрики, біля церкви, на залізничних коліях, розділяли місто навпіл. Джеффрі Пітерсон побачив її у вікні крихітної фотостудії на головній вулиці, що позує з лілією, притиснутою до щоки. Вона виглядала зовсім заспокоїв, сказав він до своєї матері. Не так, як у житті, де Лінні Глінн Кейн була сердитою жінкою, яку він коли-небудь бачив. Самогубство могло бути гріхом, але воно, принаймні, дало цій жінці трохи спокою.
  
  Він не сказав про це своїй матері, але спокій було зовсім не схоже на те, що було на обличчі Лінні, коли він вперше виявив її звисає з горіхового дерева пекан. Її обличчя було червоним і розпухлим, мова чорним, спідниця жовтого сукні потемніла від сечі. Джеффрі вирвало до її ніг, і рвота була такою сильною, що коричневі шкіряні туфлі, погойдуючись в декількох метрах від землі, вдарили його по лобі. Перерізаючи мотузки в неї під підборіддям, він знав, що її смерть не була спокійною. Щось гнівне опанувало Лінні Кейн і змусило її накинути петлю собі на шию. Що-то бурхливий змусило її брикатися ногами, а кінцівки предсмертно тремтіти.
  
  Так що, якщо її загробне життя не було зовсім спокійне, весь чортів місто був радий, що вона, принаймні, була безхмарною. По мірі того, як кількість спостережень збільшувалася, відвідуваність методистської церкви Статлерс-Крос зростала. Була створена баптистська церква. Овдовілі жінки жили один у одного в будинках; самотні жінки скасували свої плани переїхати в місто. Число шлюбів зростало, і народжувалося більше дітей. В цілому, це був хороший рік для Statlers Cross.
  
  Перріш Сінглтон пішов у себе. Він проводив довгі години в полях чи гуляв по головній дорозі, заглядаючи в яри. Він приходив додому, вимазаний у помаранчевій бруду, і сідав за кухонний стіл. Його нігті товщали. Його думки ставали дрібними. І він горював.
  
  OceanofPDF.com
  
  Напевно, я дізнався б, що це була людина, за кольором її волосся, але я не міг би сказати інакше. Вона лежала поперек залізничних шляхів, вся порізана на шматки, я почав кричати, але коли я дістався до шляхів, то помітив, що крові не було - тільки сукні і довгі каштанові волосся, розкидані по рейках, як мішок з котячими кістками. Але потім подув вітер, і її волосся шевельнулись, і вона подивилася на мене і усміхнулась.
  
  Метью Ленглі, поштовий службовець Статлерс—Крос, 1927 рік.
  
  STATLERS CРОСС, GГРУЗІЯ
  1996
  
  Рибний будиночок розташовувався приблизно в двадцяти футах від краю ставка Мартіна Кейна, на невеликому трав'янистому схилі, який би привів у захват дітей своїм спуском, якби в кінці кінців вони не опинилися в супі з піни і каламутної води. Мартін сам побудував рибний хату в те літо, коли йому виповнилося тридцять, коли спека у великому будинку в поєднанні зі шквалами його маленької дочки змусили його одного разу взяти блендер з кухонною стійки і їм пройтися по корпусу. Його дружина Кэмми з дитиною на стегні мовчки дивилася на розколоту двері. Скажи що-небудь, - заволав він. Ти прекрасно знаєш, що я хотів розбити стіну про дитину, якого я хотів Вона втупилася на нього. Йди, - спокійно сказала вона. Іди зроби що-небудь зі своїми руками. І не повертайся, поки не оволодієш собою.
  
  Він поїхав на два тижні, ночував біля ставка в наметі для цуценят і працював до пізньої ночі, стукаючи молотком по дереву два на чотири, поки у нього не вийшов каркас невеликого будинку. Він хотів мати можливість почистити його зі шланга, тому залишив зазор в один дюйм між нижньою частиною дерев'яної рами і цементною підлогою. І він хотів, щоб конструкція була повітряної, щоб протистояти спекотного літа в Джорджії, тому замість дощок він прикріпив дротяну сітку з трьох боків посередині. П'ять років опісля він додав раковину, а ще через десять років - електрика і плиту. Але спочатку рибний дім був не більш ніж притулком ручної роботи, його притулком від світу, коли йому хотілося тріснути когось кулаком по обличчю.
  
  Тепер Мартін стояв у рибному будиночку і дивився крізь дріт на ставок. Зліва від ставка група чоловіків в легких бавовняних сорочках і мішкуватих джинсах потіла над ямою для барбекю і парою смажених поросят. Далеко праворуч від себе він чув бурмотіння чоловіків, встановлюють намети на його землі, і відчував солодкий запах трави, рветься під їх черевиками. Але в основному він відчував запах одеколону. Йому не потрібно було обертатися, щоб дізнатися людини, який приніс це в його святині.
  
  “ Мартін, ти готовий? - запитав я.
  
  Аромат був гострим, як у жіночих пальців, коли вони печуться. У його дочки Сілла були єхидні назви для чоловічого одеколону: "Пачулі проповідника", "Солодкий аромат Спасителя". Але Мартін не надав великого значення тому, що сказала його дочка. Сілла був ненормальною сумішшю. Загублена душа.
  
  “Наближається час, Мартін. Скоро почнуть прибувати люди. Ти готовий?"
  
  Мартін нахилився вперед, його ніс опинився в кількох дюймах від дротяної сітки. Яму для барбекю він теж спорудив, піддавшись нападу люті. Йому завжди здавалося іронічним, що проект, розпочатий у такому сильному гніві, може призвести до стількох благословенням. Він спостерігав, як двоє чоловіків сунули щипці в яму для шлакоблоків і зняли маленького поросяти з решітки над тліючим вугіллям. Вони обережно поклали його на товсту дерев'яну дошку, прикріплену до верху ями. Крізь дріт Мартін міг розгледіти обпалену тіло тварини. Він виглядав дивно одягненим, його вуха і хвіст були обгорнуті вологими бавовняними смужками. Він сам дав інструкції з запіканню. Слідкуйте за тим, щоб у малюка не підгоріли вушка. Це буде виглядати неприродно, якщо ви це зробите. І покладіть камені йому в рот і черевце. Інакше він засохне, і у жінок буде істерика, якщо це дуже негарно для їх винограду і фруктів. Люди з усієї країни приїжджають на цю вечірку в честь цього Маккоя, хлопці. Давайте змусимо їх повірити, що вони це знайшли.
  
  Тепер порося, загорнутий в пелюшки, все одно виглядав неприродно. Він лежав на дерев'яній дошці, як хрусткий немовля.
  
  Він почув нетерпляче човгання за спиною. “ Мартін? Де твій розум? Що, чорт візьми, з тобою не так?
  
  Мартін повернувся і зупинив погляд на долговязом чоловікові в дверях. “Я буду чесний з тобою, Райан. Коли ми це планували, це здавалося гарною ідеєю. Я просто більше не впевнений у цьому ".
  
  Райан Теллер пирхнув, що, на думку Мартіна, було не особливо привабливим вчинком з боку служителя Божого.
  
  “Звичайно, це хороша ідея, Мартін. Найкраща ідея. Що є ключем до будь-якого заходу? Натовпи людей. І вони прийдуть. Ми посилили шоу. Трохи музики, трохи ігор, багато релігії. Вони будуть тут, приятель, бо ти з біса хороший в тому, що робиш ".
  
  Теллер підійшов до краю столу досить близько, щоб Мартін відчув слабкий запах його тіла, що пробивається крізь одеколон. Незважаючи на стукіт лопатей вентилятора над головою, краплі поту виступили в нього на лобі. Теллер посміхнувся, і його губи ковзнули по зубах, як вугри.
  
  “ Я коли-небудь розповідав тобі про те, як вперше почув про Статлерс-Крос, Мартін? П'ять років тому я читав Atlanta Journal-Constitution, і ось воно, у правому верхньому куті, прямо через усю сторінку: 'Хвала Господу, Це нічний збір свиней'. Я тицьнула пальцем прямо в середину листа, я була так схвильована. Місто, в якому достатньо здорового глузду, щоб зберегти старомодне церковне барбекю і спів. Що може бути досконалішим? "
  
  Особа Теллера раптом спохмурніло. “Потім я про все забув. Я був дуже зайнятий, виконуючи чоловічу роботу. Але врешті-решт Господь знайшов мене і привів сюди. Він сказав: 'Райан, відмовся від своєї рекламної роботи за 150 000 доларів в Атланті, продай свої дорогі машини, стань священиком. Я знайду спосіб доставити тебе на Статлерс-Крос'. І він це зробив. Чому, Мартін? 'З-за тебе, брате".
  
  У головному будинку тихо задзвонив телефон. У Мартіна перехопило горло. Він мовчки порахував до восьми. Якщо б це був він, той, хто відповів, треба було б вісім секунд, щоб зареєструвати інформацію, попросити абонента почекати, підійти до задньої двері і назвати його ім'я. Молитва могла б бути більш ефективною, але він дізнався, що молитва дуже близька до паніки. Краще зосередитися і рахувати.
  
  Через дев'ять секунд він розслабився. Він засунув руки в кишені джинсів і зітхнув. “Не думай, що ми тобі не вдячні, Райан. Я просто втомився. Ми працювали над цими чортовими свинями дев'ятнадцять годин поспіль. Він знизав плечима. “ Ти, звичайно, права. Це ідеально.
  
  Райан посміхнувся. “Ось так, друже. Диявол тебе вимотує. Але ти продовжуєш відштовхувати його. Все в моїй машині. Після того, як співаки госпелу закінчать, настане наша черга ".
  
  Проповідник вислизнув з рибного будиночка і попрямував в західну частину галявини, де учні молодіжної недільної школи викочували бочки для холодних напоїв. В повітрі відчувався запах його одеколону. Ніколи не довіряй священика, від якого пахне красивіше, ніж від твоєї дружини, татко. Сілла сказала, сміючись, але її очі були як мармур.
  
  З ями для барбекю крикнув чоловік. “Мартін! Велика готова. Іди поглянь на неї!"
  
  Мартін відчинив двері рибного будиночка і ступив назустріч піднімається диму. Коли він наблизився, група чоловіків розділилася. Купер Ленглі, закинувши одну худу ногу на стіну ями, посміхнувся і ляснув Мартіна по плечу.
  
  “Що скажеш, Мартін? Вона добре виглядає в цьому році, чи не так?"
  
  Свиня важила сорок фунтів — недостатньо, щоб прогодувати сотні очікуваних людей, але достатньо, щоб зберегти таємничість справжнього південного ритуалу. Забавно, що трохи гарної преси може зробити для закладу. Двадцять з гаком років тому кандидат Джиммі Картер зупинився біля церкви, щоб подзьобати свиней на косі під назвою Статлерс-Крос, національна прес-корпорація сказилася. З тих пір кожен червень жителі передмість і великих міст збиралися на полях у пошуках незвичайного і сьогодення. Не беріть в голову, що більша частина свинини, 2000 фунтів, була приготована вчора в ресторані в окрузі Уолтон. Неважливо, що домашнє печиво було заморожено тижнями. Все, що завгодно, заради справи Господнього. Мартін широко посміхнувся і відважив Ленглі ляпас у відповідь.
  
  “Вона виглядає чудово. Скажено довгий день, хлопці, але я б сказав, воно того варте ". Він вказав на порося поменше. “Чому б вам, двом молодшим хлопчикам, не віднести дитину до столу з їжею? Вона стане центральною прикрасою. Що стосується мами, давайте вирушимо на гастролі".
  
  На землі лежав матерчатий мішок для корму. Мартін засунув руку всередину і витягнув однозубий сокира.
  
  "Хочеш дати їй трохи охолонути?" Запитав Ленглі.
  
  Мартін похитав головою. “Час підходить до кінця, і жінки чекають на кухні, щоб обробити м'ясо. Крім того, настане ніч, перш ніж ця чортова штука тут охолоне, тут так страшенно жарко.
  
  Ленглі взяв пару кухонних рукавиць і натягнув їх. “ Я потримаю її, Мартін. Решта, відійдіть.
  
  Він натиснув руками на стегна великої свині і обережно перевернув її на бік. Міцно притиснувши рукавиці до живота і хребту, він кивнув Мартіну. "Продовжуй".
  
  Мартін заніс сокиру над головою і опустив його з такою силою, що лезо вп'ялося в дошку. Шия свині була акуратно відсічена, голова, осыпанная дощем попелу і тліючого жаринок, скотилася в колодязь. Ленглі нахилився і схопив її за морду.
  
  "Моя бабуся могла б приготувати з цього біса смачне рагу", - сказав він.
  
  "У мене теж", - сказав Мартін. “Але Елі не подобається дивитися на це. Закинь це назад за загороду, будь ласка. Куп? Я додам його до інших овочів, коли жінки закінчать. Прямо зараз у мене купа справ, про яких треба подбати. І якщо б я міг попросити кого-небудь з вас, хлопці, віднести цю свиню на кухню ...
  
  Коли чоловіки покотили геть зі своєю ношею, Мартін втягнув повітря, густе, як марля. Було страшенно жарко. Протягом тижня стовпчик термометра перевалив за дев'яносто, досягнувши температури, зазвичай приберегаемой для кінця серпня. І це була не та спека, яка зникає швидко — з настанням вечора повітря все ще обволікав Мартіна, немов бажаючи поховати його. "Може бути, ніхто і не прийде", - подумав він. Може бути, вони залишаться вдома перед своїми кондиціонерами, та всі плани Райана підуть прахом. Але нудота в животі підказала йому, що він дурень. Райан отримає своє. Ось чому Бог покликав його. Райан Теллер був бульдозером для Господа.
  
  Статлерс—Крос був місцем трави та дахів - так вирішила Гейл Грейсон, коли їй було п'ять років. Атланта, де вона жила зі своєю бабусею Еллою, була повита плющем і мала міцні будівлі. У Стейтлерс-Крос кантрі будівлі прогиналися у неї під ногами. Поля були світлими і широкими, а помаранчеві яри роздвоювалися, як губи. Але дивною частиною був довгий трав'янистий пагорб, який розрізав місто надвоє, залишаючи видимими тільки даху на іншій стороні.
  
  У шість Гейл виявив занедбане залізничне полотно на вершині пагорба. Сестра Елли, Нора, проводила її по посипаної гравієм доріжці до свого будинку і вгору по схилу, поки вони не опинилися на просмоленных шпалах, і кульбабки не застукали за їх черевиків. Вона підвела Гейла до кінця шляхів, де горб різко обривався, і розповіла, як багато років тому поїзди Південної залізничної компанії з хрипом зупинялися перед її будинком. Потяги були схожі на змій, сказала Нора, товсті від ковтання повітря навколо них гарячий, як дихання тварин. Гейл думала, що повітря на Стейтлерс-Крос і без поїздів був досить жарким, але вона ніколи не говорила про це Норі. У Нори не було дітей, і вона терпіла літні візити своєї троюрідної племінниці за умови, що дівчинка буде тихо ходити, добре їсти і не сваритися.
  
  Тільки коли їй виповнилося десять, Гейл зрозуміла, що іподром не був особистою власністю її тітки. Зрештою, хіба Нора не носила капелюшок і панчохи кожен день, як ніби вона була леді на вокзалі? Хіба вона не блукала гулкому цегляному будинку і не звіряла годинник зі своїми наручним? Хіба в неї, прямо скажемо, не був голос паровозного свистка і волосся такі ж густі й чорні, як хмарка диму? Але цей трек ніколи не призначався для її тітки, ні для поколінь сім'ї, що передували їй. Замість цього поїзд зупинився на бавовняній фабриці по іншу сторону шляхів, де здав необроблені коробочки і завантажив готову тканину, перш ніж повернути у зворотному напрямку і попрямувати назад через серце округу Келвін.
  
  Гейл провела рукою по коричнево-индиговому покривала, развевающемуся на траві. Тепер, в тридцять років, вона знала, що Статлерс—Крос - це щось більше, ніж його частини, більше, ніж рейкові шляхи, або усічені будівлі, або млин, перетворилася в кам'яні руїни, приховані від очей за порослим травою вододілом. Це було щось більше, ніж цікавий Олден-хаус позаду неї, стоїть, як червоне орігамі в полі. Статлерс-Крос був домом, і вона, повернувшись воїн, тільки що облажалася по-королівськи.
  
  Позаду себе вона почула гарчання.
  
  "Мама," сказала Кеті Пру. - Я знаю, що їдять зазубрені дроти.
  
  Гейл притиснула долоню до білого плями на простирадлі, в повітрі витав затхлий запах старої тканини в поєднанні з запахом відбілювача. “ Правда, леді Баг? Це здорово. Я пишаюся тобою".
  
  Пляма на покривалі було немаленьким — коли вона витягла долоню на всю ширину, по обидва боки проступили білі вени. Це була забава: вона глянула на покривало, що висіло над сходами, помітила знайоме темна пляма і вирішила, чому б і ні? Десь читала, що відбілювач, сіль і трохи рідкого мила видалять будь-яка пляма, і це дійсно було так. Зникло не лише темна пляма, але і застарілий барвник під ним.
  
  “ Мама, я сказав, що знаю, що їдять зазубрені дроти.
  
  “Я знаю, дитинко. Це чудово".
  
  Що ще гірше, її не повинно було бути вдома. Вона повинна була бути в хаті Мартина і Кэмми, допомагати готувати барбекю, але вона затрималася, відкладаючи спеку, комах і інші, більш людські подразники. Вона сказала собі, що по ній не будуть нудьгувати — зрештою, її не було шість років, занадто довго, щоб вона зберегла вміння намазувати салат з капусти на паперову тарілку.
  
  Вона відірвала долоню від покривала і скривилася. Вона могла поклястися, що відбілювач поступово просочив всю тканину. До того часу, як її бабуся Елла повернеться додому, покривало стане білосніжним і буде пахнути, як туалетна кабіна. Гейл застогнала. Чому фарба не зберегла колір? Більше того, чому вона не перевірила? Заради Бога, вона була істориком. Наскільки дурніші вона могла бути?
  
  "Мама, з'єднувальні проводи—"
  
  “Я знаю, Кеті Пру. Будь ласка. Мені потрібно вирішити, що тут робити. Почекай секунду, і ти зможеш сказати мені".
  
  Пляму було нанесено дев'ятнадцятьма роками раніше, коли вона та її кузина Сілла вирішили використовувати шоколадний сироп для залагодження підліткової сварки. Елла була в люті.
  
  “ Ваша прабабуся Лінні Кейн сама сплела пряжу для цього покривала. Міс Сілла. Вона його пофарбувала і теж виткала. Вона підняла куточок покривала і зірвала його з підвіконня. “ Бачиш? Вона вплела в нього літеру "Л'. Вона пишалася своєю роботою. Він висів над цією драбиною майже п'ятдесят років, і ось ви, монстри, прийшли і все зіпсували.
  
  Покарання було оманливе м'яким.: Дівчатка повинні були перетворити ватні кульки в нитки, використовуючи стародавню шпульку Лінні. Але нитка була дуже тонкою, а шпулька занадто важкою — кожен раз, коли вони запускали шпульку в обертання, обривалася нитка. Через годину вони обидві були в сльозах. Елла із задоволенням спостерігала за подіями. "Може бути, це навчить тебе трохи поважати зусилля жінки", - сказала вона.
  
  Гейл сумно дивилася на це місце. Боже, який метод придумала б її бабуся, щоб покарати її за це?
  
  "Зазубрені проводу з'їдають тіні для повік і губну помаду".
  
  Гейл обернувся. Кеті Пру втупилася на свою матір, надувши губи. Поруч з нею стояв залізний ягуар в натуральну величину, його плями давно були покриті чорним Іржаво-олеумным спреєм. Помаранчевий шарф був обгорнутий навколо його голови на зразок тюрбана, а з одного вуха звисала нитка рожевих бус. Краплі густої червоної слизу покривали його зуби, а обличчя покривали сині відбитки пальців, схожі на печінкові плями. Біля ніг Кеті Пру було розкидано з півдюжини запекшихся тюбиків губної помади і порожніх пудрениц.
  
  “ Кетлін Пруденс! Де, чорт візьми, ти все це роздобула?
  
  "Вони потрапили в зазубрену дріт".
  
  “Кеті Пру. Де ти це взяла?"
  
  “ Він знайшов їх в ящику столу бабусі Елли.
  
  Гейл закрила очі. Приголомшливо. Можливо, вона могла б пояснити появу покривала як помилку з благими намірами, але переконати Еллу в тому, що це був простий недогляд, а не нестримна безвідповідальність, дозволила чотирирічній дитині поцупити її косметику і згодувати її прикраси газону, було вище сил Гейл. "Ось, - подумала вона, - що ти отримуєш". Гейл Лінн, коли ти намагаєшся сказати Богу, що не хочеш подавати Його гарніри.
  
  "Гаразд, Кеті Пру," втомлено сказала вона. “ Іди в хату і вимий руки. Потім принеси на кухню паперові рушники. Давайте наведемо порядок, поки хто-небудь не подумав, що ягуар полював за леді Мері Кей ".
  
  “Зазубрені дроти не полюють на веселих веселих леді. Вони..."
  
  Застережливий погляд, кинутий на неї Гейлом, мабуть, справив враження, тому що Кеті Пру вибігла з цегляною сходах і зникла в будинку. Гейл звалилася поверх ковдри і розкинула руки; груба шерсть дряпала їй шкіру.
  
  "Будь ласка, Боже", - простогнала вона. "Ми повинні вибиратися звідси".
  
  Ця репліка була швидше лайкою, ніж молитвою. Коли вони з Кеті Пру вперше приїхали з Англії, вона вважала, що вони пробудуть у Елли пару місяців - досить довго, щоб Гейл отдышалась, знайшла будинок і почала роботу над третьою книгою "Дослідження щоденників сільських жінок". Усвідомлення цього було важким ударом: на один тільки свій письменницький дохід вона ніколи не змогла б дозволити собі будинок, няню і машину.
  
  Гумові підошви заскрипіли по цегляних сходах. Грудку паперових рушників впав їй на обличчя.
  
  "Ось, мама," сказала Кеті Пру. “ Тобі це знадобиться.
  
  Гейл розсміявся. “О, ні, мем. Вони вам знадобляться". Вона випросталась. “Відірви пару рушників і починай витирати бруд. І Кеті Пру, не лізь у чужі справи, не спитавши їх заздалегідь.
  
  Кеті Пру схопила оберемок рушників і відвернулася, але не раніше, ніж Гейл почув, як вона пробурмотіла щось про "зазубрених проводах" і "який-небудь бувалої одязі". Гейл похитала головою. Вплив Елли. Якщо б вона не була обережна, її бабуся одягла б на дитину нарядні сукні від Мері Джейн.
  
  "Джаггерам не потрібні капелюхи", - сказала Кеті Пру, знімаючи шарф "ягуара". "Дівчатам потрібні капелюхи".
  
  Гейл посміхнулася. Вона прихлопнула комара на голій руці, і червона крапля бризнула їй на долоню. Вона неуважно простягнула руку і витерла її про покривало Лінні.
  
  Вона недовірливо дивилася на нове місце. Рис. Крові було небагато, але вона була помітна.
  
  Вона метнулася до "ягуара" і вихопила паперовий рушник у нього з-під ніг. Притиснувши його до краплі крові, вона зітхнула. Колір посвітлішав лише незначно.
  
  "Кеті Пру", - сказала вона. "Я вірю, що це знак того, що Бог хоче, щоб ми по лікоть в капустяному салаті".
  
  Задзвонив телефон, і Мартін почав рахувати. Через дев'ять секунд він глянув на годинник. Було тридцять шість вечора. Він оглянув територію, розглядаючи намети, стояки, гірлянди ламп з електричними шнурами, які змеились по повітрю і вигиналися над підвіконнями його будинку. Ні столика з напоями, ні стола з десертами. Він попрямував до намету з їжею. Чорт візьми, вони вибилися з графіка. Люди почнуть прибувати протягом години. Всього цього було надто багато. І все це було на його совісті.
  
  П'ять столів тяглися з кінця в кінець під тентом кольору хакі. Коли він підійшов до першого столу, його нога зачепила відкриту коробку з посудом, та десятки пластикових виделок покотилися по траві. Він стукнув кулаком по столу. Дзенькнули металеві запобіжники на ніжках. Свиня в центрі столу здригнулася, смужки сухої тканини на її вухах заколихалися, як кучерики. Підліток, слонявшийся біля намету, витріщив очі і зробив крок назад.
  
  Мартін видавив з себе посмішку. "Вибач, синку", - видихнув він. “Це все із-за тиску з боку цієї справи. Знаєш, я подумую передати його вам, молоді люди, в наступному році". Він витер рукою рот. “ Не подавай виду, що помітив, як я втратив самовладання. Всі можуть подумати, що на цій роботі дуже багато роботи, і я ніколи від неї не позбудуся.
  
  Хлопець ніяково посміхнувся, потім повернувся і потрусив до своїх друзів. Мартін спостерігав, як хлопчик засунув руки в кишені і, розмовляючи, знизав плечима в його бік.
  
  Ісус Христос. Мартін відкрив рот, щоб попросити пробачення за святотатство, але передумав. Це зовсім не святотатство. Господи. Це заклик. Ти поклав на мене це тягар. І що, чорт візьми, ти пропонуєш мені тепер з цим робити?
  
  Задзвонив телефон. Діставши з кишені носову хустку, він витер лоб. Раз, два...
  
  У дев'ять задні двері відчинилися. Його кузина Елла висунула голову.
  
  “Мартін! Тобі дзвонять".
  
  У Мартіна пересохло в роті. “ Прийміть повідомлення, - крикнув він. “ Я тут зайнятий.
  
  “Я намагався. Вона просила передати тобі, що це справа округу".
  
  Справи в окрузі. Сміх Мартіна обпік йому легені. Оттолкни диявола, Райан? Не в цей раз. Він приїхав, щоб осідлати мене ззаду, весь час копаючи п'ятами з боків.
  
  OceanofPDF.com
  
  Вона чертовски добре танцює для мертвої жінки.
  
  Віллі Пітерсон за сніданком зі своєю дружиною Елізабет, 1931 рік.
  
  Міс Лінні зазвичай відвідувала мене ночами, ковзаючи по коридору, її волосся світилися, як ліхтарний стовп. Я була лише розмитим плямою дівчинки, віком шести-семи років, і тільки через багато років я дізналася, що у неї було темне волосся. Для мене її волосся були світлими, укладеними в пучок навколо особи і сяючим, ніби в неї на маківці була розетка, а вона ввинтила лампочку і увімкнула її. Звичайно, це було до того, як у нас тут провели електрику, але коли я думаю про це, я згадую її такою, як ніби вона ввімкнула лампу у своїх волоссі, так що всі пасма заблищали, а обличчя залишилося в тіні.
  
  Вона нагадала мені Гвіневру. Я бачила картинки в книзі моєї сестри про короля Артура, і міс Лінні здалася мені Гвиневрой, одягненої в сукню, я бачила її через двері моєї спальні, вона ковзала по коридору, зупинилася перед кімнатою моїх батьків, потім моєї сестри, і, нарешті, зупинилася, щоб заглянути в мою. Вона крутила головою з боку в бік, як ніби намагалася направити трохи світла від волосся на моє ліжко. Але світ так і не проникав всередину — він просто залишався клубком навколо її голови, як ніби капюшон її сукні перетворився на тліюче вугілля. Вона продовжувала це робити якийсь час, світ коливався в темному холі, поки вона, нарешті, не заспокоїлася і не зникла в задній частині будинку. Одного разу я встав і пішов за нею, але її ноги, не стосувалися землі, були швидше моїх.
  
  Одного разу я розповіла про неї своєму татові, а він тільки похитав головою і сказав мені залишити її в спокої, я сказала, що вона була доброю і трохи сумною, а він сказав, ні, вона була злою, привиди були злими. Я сказав, але вона хотіла перевірити, як я, вона повернула голову з боку в бік, щоб світло падало в мою кімнату, а він просто сказав: "Ні, Зайла, вона повертала голову не для того, щоб краще тебе бачити". Вона ревіла, як розлючений мул, намагаючись зняти з шиї цю прокляту мотузку.
  
  Куточок нераспечатанного конверта прослизнув під нігтем Зіли Грін, і вона впустила його на кухонний стіл. Вона згадувала примари в самі дивні моменти, наприклад, коли думала про свого батька, склонившемся над козлами для пилки, у брудній фетровому капелюсі, зрушеної на потилицю. Або коли вона помітила клаптик тканини перлового кольору, схожий на постільна білизна для її власної ліжечка. Чи зараз, коли вона дивилася з кухонного вікна на маленьку грейсонскую дівчинку, одягнену в червоне і розвалену на потворному залізному коте Елли Олден. Все своє життя вона чула історії про привидів міс Лінні, але ніколи в них не вірила. Побачивши примари власними очима, вона навчилася розпізнавати брехню.
  
  Вона не знала, чому зараз подумала про примару. Можливо, справа була в помаранчевому шарфі, так схожому на легкий, зав'язаній на волосся маленької дівчинки; або, можливо, справа була в темних очах дитини, здалеку виділялися на її світлій шкірі, як синці. Вона не намагалася вгадувати. Останнім часом образи в її голові перемішувалися все частіше і частіше, і це тільки збивало його з пантелику, коли вона намагалася розібратися в своїх думках.
  
  На конверт впала крапля води. Малюнок тушшю, нацарапанный в куточку, розтікся по синьому папері. Вона взяла конверт і притиснула мокре пляма до свого фартуха. Зайла почала спостерігати за маленькою дівчинкою шістьма місяцями раніше, коли вони з матір'ю приїхали в Статлерс-Крос. Зайла стояла біля кухонного вікна, коли до будинку Елли під'їхала машина, посипана гравієм, і посадила їх на викладену бруківкою доріжку, буквально у пащі гарчить кота. Вони були схожі на два обпалених куща, одягнених в чорне і стоять рука об руку перед величезним червоним будинком. Вона прищелкнула мовою. “Лоу, ще одна жінка з Олдена потрапила в біду. Клянуся, я дійсно іноді думаю, що ця сім'я проклята".
  
  Баррі був не згоден. Господь дав чоловікові свободу волі, Зайла, Ця жінка сама приймала рішення, у неї дуже багато нахабства після того, у чому вона брала участь.
  
  Вона бідна вдова, Баррі, З дитиною.
  
  Бідна вдова, моя дупа. Ти ведеш себе як дурна стара жінка, Зайла Мей, її чоловік був терористом. Він покінчив з собою в церковному святилище, заради Бога, я сподіваюся, вона не думає, що знайде тут прощення. Навряд чи хтось стане виправдовувати вдову вбивці.
  
  Куди ще вона може піти? Зайла задавалася питанням. Якщо ми не пробачимо її, то хто пробачить? Але Зайла мовчала. Баррі не розумів олденов так, як розуміла вона. Він завжди був занадто зайнятий своїм господарським магазином в центрі міста. Він не чергував біля кухонного вікна.
  
  Зовні Кеті Пру обвила руками шию кота і зісковзнула з його спини, поки не повисла вниз головою. Шарф впав на землю. Вона тут же схопилася на ноги і підібрала його. Поглянувши на Зайлу, вона знову повернула їм голову.
  
  Зайла посміхнулася і підняла руку. Кеті Пру, притиснувши руки до боків, поворушила пальцями.
  
  Вона припустила, що це був їхній секрет, її і дитини. Гейл стояла приблизно в десяти футах від дочки, її незвичайні чорно-білі волосся розвівалися, коли вона складала покривало. Вона ні разу не глянула в бік Зайлы. Та й з чого б їй це робити? Для неї маленький блакитний будиночок по іншу сторону дротяного паркану був домом для робітників. Власний батько Зайлы доглядав за врожаєм сім'ї Олден під час Великої депресії і спостерігав за ремонтом незграбного будинку Олденов до самої своєї смерті. Вона дуже добре знала, що подібні домовленості породжують одностороннє захоплення.
  
  Вода на конверті висохла, і тепер Зайла могла розгледіти, що на малюнку був зображений динозавр, квадрати покривали його черево, як латки. Вона піднесла конверт ближче до лиця і розглянула іноземні марки. Королева Єлизавета—Гейл Грейсон отримала листа з Англії. Поштова служба почала присвоювати пронумеровані адреси всім жителям Джорджії, але Стейтлерс-Крос як і раніше залишався сільською дорогою. Пошта доставлялася надійно, поки чергував звичайний листоноша. Проте сьогодні вранці вона помітила, що вантажівкою керувала жінка. Вона легенько провела кінчиком пальця по динозавра. Навіть воно виглядало іноземним. Американський динозавр виглядав би більш лютим і менш збентеженим. Якщо лист призначався матері, то малюнок напевно призначався дитині. Ким би не був цей письменник, можливо, у нього з Кеті Пру теж був загальний секрет.
  
  Пролунав дзвінок, і Зайла швидко схопила прихватку. Вона дістала шиплячий ожиновий пиріг з духовки, розчавивши лист про гаряче дно форми.
  
  "Закон," прошепотіла вона. “ Ти справді дурна стара жінка, Зайла Грін. Ну що ж. Вона скаже Гейлу, що жінка в поштовому фургоні поклала лист у ящик її. Ніхто ніколи не дізнається.
  
  Вона сунула конверт у кишеню фартуха. Навіть якщо вона побачить Гейл на барбекю, вона почекає і віддасть їй лист будинку. Будь-який привід відвідати будинок Олденов. Вона любила цей зухвалий старий будинок з його незвичайними квітами і загостреним верхом. Іноді їй здавалося, що вона могла б стояти біля кухонного вікна і дивитися на нього вічно. Коли Нора Олден була ще жива, Зайла гуляла по сусідству і годинами сиділа з нею, слухаючи історії — про те, як Нора і її сестра Елла вийшли заміж за братів, які не розмовляли один з одним після шістнадцяти років, як будинок був побудований після Громадянської війни дідусем Нори, який хотів, щоб цегли були кольору крові, а дах у формі копій нагадувала всім про його брата, убитого при Чикамоге, як її дідусь хотів залишити будинок синові .... Потім, як правило, історії доходили до міс Лінні.
  
  Зайла розповіла Норі про примару тільки один раз. Літня жінка почервоніла від гніву. Міс Лінні була тіткою Нори і Елли, і Нора не зазнала жодних уявлень про привидів.
  
  “Зайла, ти була лише дитиною, якого вскармливало занадто багато істеричних старикашок. Лінні повісилася. Її тіло зрубали і поховали на сімейній ділянці на Пратертон-роуд. Я сам відведу тебе туди, якщо ти захочеш це побачити. Ти хочеш вірити, що вона в чистилищі, або в пеклі, або ще де-небудь, мене це влаштовує. Але в одному ви можете бути впевнені: Лінні Глінн Кейн більше не ходить по цій землі ".
  
  Ні, мем, подумала Зайла. Вона не ходить по землі. Її ноги навіть близько не торкаються землі.
  
  OceanofPDF.com
  
  Посеред ночі я почув вереск у курнику. Я схопив свою капелюх і дробовик і вийшов туди, і що, ви думаєте, я побачив? Це була вона, все вірно. Вона сиділа на сідалі, тримаючи в руці мертву курку, а з рота у неї летіло пір'я. Вона зникла, але з тих пір курчата вели себе недобре. Вони валують всю ніч, і яйця у них забавного кольору.
  
  Джим Дженкінс, під час бесіди в універсальному магазині на Статлерс—Крос, 1933 рік
  
  Гейл взявся за ручку пластикового червоного фургона Кеті Пру і, обігнувши яр, що йде вздовж дороги, вивів транспорт і дитини у двір Мартіна. Добре, що прийом відбувся ввечері — в половині восьмого спека трохи спадала, і прогулянка, яка в денних умовах зробила б Гейл почервонілою і дратівливою, замість цього розслабила її. Беззвучно насвистуючи, вона тягнула воза по нерівній землі, змушуючи Кеті Пру хапатися за борти.
  
  Призахідне сонце надавало персиковий відтінок навколишніх полях і білої обшивці двоповерхового фермерського будинку. Перед ґанком на двох жердинах для бадмінтону була встановлена напис "Спів Південного Євангеліє" і барбекю по 4,99 долара за тарілку. Повз з пихтінням проїхав ряд автомобілів, що зупинилися на іншій стороні під'їзної доріжки, щоб слідувати інструкціям вчителі недільної школи в жовтому одязі з паркування. Сім'ї неквапливо прямували до наметів. "Ну і ну", - подумав Гейл. Бог, мабуть, задоволений. Мартін Кейн знову піднімає очі до пагорбів і доставляє товар.
  
  Поставивши візок біля ганку, вона взяла Кеті Пру за руку, піднялася по дерев'яних сходах і увійшла в будинок. Вона тут же схопила дочку за плечі і відвела її в кут. Якщо що-то з літньої летаргії зовні і просочилося крізь вагонку, то було належним чином затоптано. Будинок Мартіна вирував від активності. Жінки — ліфчики і сервірувальні ложки прикривали їх груди, як зброю, — благородно притискали один одного плечима до стін, поспішаючи з кімнати в кімнату. Повітря наповнював аромат кленового сиропу і оцту, іноді переривчастий необережної дозою Jean Naté.
  
  Кеті Пру потягнула Гейла за руку. "Ніяка дріт не буде полювати на них", - прошепотіла вона.
  
  Гейл голосно розсміявся. “Я думаю, ти правий, панкін. Що ти скажеш, якщо ми почекаємо, поки вода не розступиться, перш ніж шукати бабусю Еллу?"
  
  Якщо води не зовсім розступилися перед Мэралин Неш, то вони безумовно захиталися — досить належний знак вшанування старшої дочки Елли Олден. Маралин вийшла з кухні і виникла в дверному отворі, така висока, що її розчесане біляве волосся діставали до рами лише на кілька дюймів.
  
  "Пані!" Вона зробила паузу, поки не улігся гамір. “Майже половина восьмого, а нас вже чекає сотня людей. Я дав Майре інструкції почати збирати гроші, а це значить, що всі ці люди скоро переїдуть на територію готелю. Паперові вироби вже готові, м'ясо вже в дорозі, але нам терміново потрібні квасоля, капуста і соуси. Якщо це твоя робота, йди на кухню, візьми миску і виходь через задні двері. Вона уперла руки в боки. “І не забувай постійно перевіряти рівень мисок. В минулому році у нас були скарги на те, що ми недостатньо швидко їх замінили. А тепер, дами, ходімо.
  
  Маралин притиснулася своїм шестифутовым тілом до одвірка і пропустила низку жінок в кухню. В якості відповідного наряду для барбекю в церкві Маралин вибрала комплект шорт для прогулянок в стилі сафарі в комплекті з похідними черевиками і намистом, нагадує рушницю для слонів.
  
  Вона розвернулася і прокричала поверх віддалюваною шеренги голів. “О, я тільки що згадала ще дещо-що, пані. Як завжди, є ймовірність, що з'явиться преса. Будь ласка, включіть чарівність".
  
  Коли остання жінок пройшла на кухню, Маралин покрокувала по коридору, демонстративно поглядаючи на годинник.
  
  “ Запізнився на годину. Непогано. Значить, мама питала, де ти був, чорт візьми, всього разів зо двадцять.
  
  "Я був пов'язаний".
  
  "Ха". Мэралин опустилася на коліна і притягла Кеті Пру до себе у ведмежих обіймах. “І я впевнена, що злочинниця хоче дати тітці Мэралин трохи цукру. Господи, Кеті Пру, здається, минула ціла вічність з тих пір, як я бачив тебе востаннє. Мені потрібно виїхати з Атланти і частіше відвідувати рідний дім ". Вона посміхнулася, коли дитина вивільнився з її рук, потім подивилася на Гейла, її обличчя було серйозним. “Пізно чи ні, я рада, що ти тут. Боюся, сьогодні ввечері ми побачимо феєрверк.
  
  "Чому?"
  
  Маралин насилу піднялася на ноги. “ Сілла дзвонила Мартіну раніше. Вона приїде. З Фейт.
  
  Гейл витріщився на неї. “Що? Вона що, збожеволіла?"
  
  “ Каже, що хоче, щоб Мартін їх прийняв.
  
  "Це добре для неї", - сухо сказав Гейл. "Але хто-небудь припустив, що, можливо, церковне барбекю - не те місце, де можна просити свого богомольного батька прийняти альтернативний спосіб життя?"
  
  “Я думаю, що це був підтекст відповіді Мартіна. Але ти ж знаєш Сілла".
  
  Гейл похитала головою. “ Господи, Мерлін, їй двадцять дев'ять років.
  
  “ І що? Мені п'ятдесят шість. Думаєш, я перестав бунтувати?
  
  Гейл відкрила рот, щоб відповісти, коли з кінця коридору долинув голос, протяжний і уривчастий.
  
  “Гейл. Де, чорт візьми, ти був?"
  
  Якби Уес Крейвен зіграв Барбару Буш у фільмі. Гейл подумав, що це був би результат. В дверях кухні Елла Олден виглядала як м'ясник, що збирається провести екскурсію по будинку. Коричневі плями покривали фартух, який захищав її синій лляний костюм, а крапельки жиру намистинками сиділи на її добре покладених білих волоссі. Гумові рукавички, вкриті свинячим гноєм, захищали її руки до ліктів.
  
  Гейл вказала на свою верхню губу, коли вони з Кеті Пру приєдналися до Елі на кухні. "Пропустила шматочок", - сказала вона.
  
  Елла витерла рот рукою. “ Не будь милим зі мною. Я тебе чекала принаймні годину назад. Вона погрозила пальцем у бік мініатюрної сивочолої жінки, выгребающей залишки свинини з раковини в оцинковану банку. "Кэмми потрібна допомога, а ти вештаєшся Бог знає де".
  
  Гейл витягнув з тазика роздвоєне копито. Шматочки м'яса, ще теплого, прилипли до його відірваної верхівці. “Я тільки що бачив, як "Бригада Босом" вийшла через задні двері. Не можу повірити, що ти дійсно нудьгувала по мені. - Вона кинула ніжку в банку. “ Але тепер я тут, Кэмми. Що мені потрібно зробити?
  
  Кэмми Кейн, не піднімаючи очей, витирала паперовим рушником дно раковини. “ Я не знаю, Гейл. Дай мені хвилинку подумати. Її окуляри з'їхали на кінчик носа; вона відвела зап'ясті тому і поставив їх на місце. “ Ні, я думаю, все в порядку. Все під контролем.
  
  Мэралин підняла брови, дивлячись на Гейла, і стала смикати зав'язки на стопці паперових стаканчиків. "'Все в порядку" і "контроль" - це обережні слова, Кэмми", - сказала вона.
  
  Кэмми нахилила голову, намагаючись поглянути на Мерлін з-під своїх забруднених очок.
  
  "Все вірно", - холодно сказала вона. “Все в порядку і під контролем. А тепер, Кеті Пру, мила, ти не потримаєш для мене двері відкритими, щоб я могла винести цю банку назовні?"
  
  Сітчаста двері рипнули, коли відчинилися, знову рипнули, коли зачинилися. Гейл спостерігав, як Кэмми йде через подвір'я, банку вдаряла її по нозі при кожному кроці. Вона виглядала дивно анахронично - мініатюрна жінка в темно-синьому бавовняному плаття і зручних туфлях, тягнула свої свинячі обрізки до ставка серед наметів і складних стільців.
  
  Гейл почекав, поки Кэмми сховається за рибним прилавком, перш ніж повернутися до Елі. “ Вона налякана.
  
  Елла взяла соусницю, відкрила дверцята холодильника і поставила її поряд з пакетом молока. “ Чорт візьми, вона налякана. Мартін весь день був не в дусі. Зазвичай на таких барбекю він відчуває стрес, але в цей раз все по-іншому. Вона зачинила дверцята з такою силою, що всередині забряжчали пляшки. “ Сілла - дурень.
  
  "Хто-небудь знає, чи тут вона і Фейт?" Запитав Гейл.
  
  "Не знаю", - відповіла Маралин. "Якщо і так, то вони не заходили в будинок".
  
  "Хм". Гейл глянув на Кеті Пру, яка всім вагою втискалася у виступаючу сітчасту двері. “Гаразд, ледибаг. Що ти скажеш, якщо ми приготуємо тобі що-небудь поїсти і попити? Тоді я подивлюся, що я можу зробити, щоб допомогти.
  
  Вони вийшли з будинку на теплий вечірній повітря. Стіл для барбекю стояв у західному кінці підстриженою галявині, під зеленим тентом, запозиченим у меншого з двох похоронних бюро округу.
  
  Гейл уважно спостерігав за святом. Без сумніву, Мартін в цьому році знову виграє титул короля Крістіана. Від намету для барбекю вже тяглася чергу. На іншому боці галявини почали збиратися учасники євангельського хору. Незабаром паперові тарілки спорожніють, шлунки наповняться, і звуки "Pow'r in the Blood" рознесуться по тісній літньої ночі. Вона повинна була віддати Мартіну належне — коли справа доходила до сучасних релігійних жертвоприношень, цей чоловік знав, як організувати хіт.
  
  На іншому кінці галявини завищав мікрофон. Мартін стояв посеред піднесення. Перед ним інший чоловік маніпулював кнопками на звуковому обладнанні.
  
  "Хлопці, якщо б я міг привернути вашу увагу лише на хвилину". Мартін махнув рукою, кулька піни на мікрофоні притулився до його губ. “Від імені Об'єднаної методистської церкви Статлерс-Крос я хочу подякувати всім вам за те, що прийшли сьогодні ввечері на наше двадцяте щорічне спів Південного Госпелу і барбекю. Деяких з вас я знаю по минулим рокам — деякі з вас приходили з самого початку, так що ви чули мою мова раніше. Це зібрання, народжене традицією. Ми - народ, який вірить в дружбу, чесність і любов Господа".
  
  Він зробив паузу, піт стікав по його обличчю. Його картата сорочка була вологою в районі пупка, тканина натягалася на невеликий животик. Мартін був міцним чоловіком, і навіть Гейл визнав, що зі своїми сивими волоссям і квадратним статурою він виробляв вражаюче враження євангеліста.
  
  Він підняв руку в повітря. “Тепер багато хто з вас знають мене. Ви знаєте мене як державного службовця, колишнього окружного комісара і агента по поширенню знань. Ви знаєте мене як мешканця цього міста, як людину, яка любить це маленьке співтовариство і зробив все можливе, щоб воно процвітало. Але все це земні речі. Тепер я хочу, щоб ви побачили мене таким, який я є насправді, смиренним членом Божої пастви. Я хочу, щоб ви разом зі мною підняли руки і закрили очі. Я хочу, щоб ви сказали Ісусові, що ви вдячні йому за цей щедрий бенкет. Це Ісус, хлопці, і ми повинні пам'ятати, що незважаючи на всю радість, спів, оплески і крики, які будуть звучати сьогодні ввечері, Ісус - єдиний ".
  
  "Абсолютно вірно, Мартін", - сказав чоловік у звукового обладнання. "Ісус - єдиний".
  
  Кілька рук помахали в повітрі, супроводжувані схвальними вигуками. Велика частина натовпу завмерла, схрестивши руки на грудях і проковтнувши усмішки. Жителі передмістя не піднімали рук, і вже точно не плескали і не кричали. Вони прийшли, щоб їх розважили.
  
  Молода жінка з фотоапаратом встала перед Гейлом. Гейл відійшов в сторону, ліниво помітивши довгу бежеву спідницю жінки і расстегнутую бавовняну блузу. Святість, подумав Гейл, але потім швидко відкинув цю думку, коли жінка прикусила яскраво нафарбовану червону губу і піднесла камеру до лиця.
  
  “Друзі, схиліть свої голови і давайте помолимось. Дорогий Господи, ти дав нам так багато. І, будучи грішниками, ми беремо від твоєї благодаті. Господь, тому що ми так потребуємо. Але сьогодні ввечері ми піднесімо наші голоси заради тебе. Ми будемо співати тобі "алілуя". Бо ти - наш порятунок. Господь. Ми смиренно просимо твого благословення і прощення. В ім'я Його ми молимося. Амінь".
  
  Клацнув затвор. Жінка опустила фотоапарат і відійшла в сторону.
  
  "Тільки одне короткий оголошення", - сказав Мартін. “Сьогодні ввечері тут спекотніше, ніж у Пеклі. Нехай старші люди посидять в рибному будиночку під вентилятором. А тепер їжте, друзі мої. Ви всі чудово проведете час ".
  
  Касета з записом скрипки ожила, коли Мартін спустився зі стояка. Він посміхнувся і попрямував до рибного будиночка, зупиняючись, щоб поплескати по плечу і потиснути руки.
  
  Гейл кивнув і посміхнувся, прямуючи до неї. У відповідь він стиснув її плечі, підморгнув і пішов далі. Дійшовши до "рибного будиночка", він взяв під лікоть літню жінку і провів її через двері. Мартін був не зовсім до смаку Гейла, але і непоганою людиною. Вона, звичайно, знала чоловіків, настільки ж палких, але менш щирих.
  
  Неподалік стояв довгий, застелений паперами стіл, облямований рядами стільців. Кілька стільців було зайнято, і саме в цьому напрямку Гейл повів Кеті Пру.
  
  "Ось, панкін", - сказала вона. "Чому б тобі не сісти і не зайняти для нас місце, поки я піду приготую нам тарілки".
  
  "Я хочу великі шматки".
  
  “ Ти зрозумів. Тепер почекай тут.
  
  Кеті Пру вилізла на стілець, а Гейл зайняла її місце в кінці черги за барбекю. З першого погляду вона могла сказати, що жінки, незважаючи на всю їхню організованість, не були готові до того, що почнеться галас. Соусниці були на місці, але без ложок, що змушувало відвідувачів виливати озера соусу на свої лопающиеся тарілки. Зламаний наконечник пластикової вилки стирчав з миски з печеною квасолею, і на очах у Гейла чоловік вмочив край своєї тарілки в слиз, як лопатку. Навіть смажене порося, улюблене блюдо Кэмми, не був повністю прикрашений. Шовкові квіти магнолії покоїлися на його стегнах, а в роті був затиснутий твердий персик, але свежевыплетенный вінок з лози жимолості, який Кэмми з такою турботою готувала кожен рік, був відсутній на його шиї. Не те щоб це мало значення. Подумала Гейл, проходячи повз свині. У жінки сьогодні було б достатньо турбот і без ролі Марти Стюарт.
  
  Крізь шум їжі за столом вона почула, як грюкнули двері в будинок. "Добре", - подумала вона. Якщо це Елла, може бути, вона візьме на себе годування Кеті Пру, поки я зберу деяку посуд.
  
  Раптово сітчаста двері рибного будиночка відчинилися, ударившись об стіну будівлі з такою силою, що затремтіли тонкі стіни.
  
  “ Забирайся звідси. Сілла. І забери цю дівчину з собою!
  
  Мартін вискочив з рибного будиночка в супроводі високої стрункої жінки, одягненої у білі шорти. Світле волосся Сілла майоріли в повітрі, коли вона поспішила за батьком.
  
  “ Не могли б ви, будь ласка, просто зупинитися і вислухати мене?
  
  Мартін різко обернувся, його обличчя почервоніло. Його голос понизився до шепоту. “Слухаю тебе? Про що ти кажеш, 'слухаю тебе"? Це християнське зібрання. Підвіконня. Забирайся звідси."
  
  Його очі були вологими, коли він проходив повз Гейл. У двох кроках від неї він зупинився. Жінка в довгій спідниці зайшла під намет з їжею і навела на нього камеру. На секунду Гейлу здалося, що він збирається перегнутися через стіл і вибити його в неї з рук. Замість цього він засунув кулаки в кишені штанів і поспішив до задньої сходах. Гейл знову повернулася до Сіллах. Яскраво-рожеві плями виступили на щоках її кузини, коли вона розворушувала срібний кулон у вигляді хреста, що бовтається у неї на грудях.
  
  У дверях рибного будиночка з'явилася друга жінка, маленька і темноволоса. “ Підемо. Сілла. Підемо додому.
  
  "Ти йди," сказав Сілла.
  
  Вона пішла за батьком в будинок. Голоси у дворі стихли, тарілки застигли в повітрі. Гейл схрестила руки перед собою, швидше за очікування нічної прохолоди, ніж від самої можливості цього.
  
  Кеті Пру підняла одну ногу, потім іншу, слухаючи плямкали звук, коли її шкіра відірвалася від металевого стільця. Їй сподобалося це відчуття, як липучки на її туфлях, коли вона розстебнула застібки. Тільки до стільця її шкіру приковувала не липучка. Це був піт, і їй подобалося, як він утворює чашечки-осьминожки на її стегнах.
  
  Її мати повільно зайшла під навіс для барбекю. Кеті Пру знала, що їй сумно. Крики завжди розбудовували її мати, ось чому Кеті Пру кричала тільки тоді, коли була змушена. Іноді, звичайно, вона нічого не могла з собою вдіяти, як вчора, коли Елла сказала, що не вміє грати на піаніно. Їй подобалося піаніно — дзинь-дзинь-дзинь за найвищим клавішах. Звук був схожий на гусеничні лапки, і вона у відповідь поворушив своїми осьминожьими лапками.
  
  Її мати зникла в черзі людей перед наметом, але це було нормально. Її мати приносила їжу, а їжа була тим, чого хотіла Кеті Пру.
  
  Вона озирнулась. Люди ходили взад і вперед по траві. На деяких були шорти, як на неї, на інших - яскраві сукні в квіточку і смужку. На одній дамі була спідниця, прикрашена великими рожевими жабами. Кеті Пру любила жаб. Вона дивилася, як дама йде до намету з напоями, і намагалася уявити, яке це - бути жабою, чіпляється за спідницю дами. "Все одно що розгойдуватися на завіски", - подумала вона і стала розгойдуватися взад-вперед.
  
  Поглянувши на лінію для барбекю, Кеті Пру вирішила, що її матері не видно. Вона схопилася зі стільця і пішла за спідницею-жабою. Все було таким білим, а жаби такими рожевими, що їй не склало праці встигати за ними. Леді вийшла з намети з напоями з трьома чашками в руках і попрямувала до рибного будиночка. Кеті Пру підтюпцем побігла за нею, спостерігаючи, як жаби розгойдуються у леді за спиною.
  
  За рибним будиночком вона мигцем побачила загін. Металева огорожа виглядала іржавої. Поруч з нею двоє хлопчиків показували на нього пальцями і сміялися, поки їхня мати не покликала, і вони не втекли. Кеті Пру знала про загонах — зазубрений провід розповів їй про них. Це були жахливі місця з неприємними запахами. Жаби і зазубрений провід ненавиділи їх.
  
  Вона озирнулася на рожевих жаб, коли леді зникла в рибному будиночку. Дротяний щербин попередив її про загонах — тримайся подалі, сказав він. Тим не менш, jag-wires знали не всі.
  
  Вона підкралася до металевої дроту і заглянула всередину, бажаючи подивитися, що такого смішного знайшли хлопчики. Три собаки, всі довгошерсті і покриті брудом, скупчилися посеред обори, люто гавкаючи. Вони гризли землю, їх губи були відтягнуті назад, а зуби виблискували білизною. Земля, здавалося, рухалася між ними взад-вперед, як при перетягуванні каната.
  
  Кеті Пру підійшла ближче. Вона обхопила пальцями іржаві ланки і просунула ніс в один з отворів.
  
  В кількох футах від неї на землі валялася свиняча голова з примруженими закритими очима і щільно стиснутим ротом. Шкіра у нього була темно-коричневої, а вуха, які, як знала Кеті Пру, повинні були бути такими ж рожевими, як у жаб, були чорними і покрита кіркою.
  
  З далекого кінця двору донісся високий передзвін, майже такий же тихий, як дінь-дінь-діньпіаніно Елли. Вона знала, що цей звук вона чула його через вікна церкви. Хор готувався.
  
  Додатково до всього крізь сітку на рибному будиночку просочився старечий, сухий голос.
  
  “Я пам'ятаю, як одного разу цей хлопець не захотів прогодувати свою сім'ю. Дружина крала їжу, у дітей не було одягу. І ось одного разу вночі туди виїхали якісь хлопці ...."
  
  Кеті Пру глянула на рибний будиночок. Крізь зелену сітку вона розгледіла постать старого, який сидів на стільці і тычущего пластиковою виделкою над головою. Всі стільці навколо нього були зайняті, а над ним у повітрі повівав вентилятор.
  
  Вона повернулася назад до стайні. Співаки стали голосніше, їх хор заглушав бурчання собак, але не розповідь старого.
  
  “В інший раз був один кольоровий хлопчик. Нікчемний, плутався з людьми. І ось одного разу вночі банда вийшла і схопила його ".
  
  "Кеті Пру?" Поклик її матері здавався далеким. "Іди сюди, до мене, будь ласка".
  
  “Боже, він плакав. Але він морочив людям голову, тому вони відвезли його в Бейкер-Рідж і повісила. Звичайно, потім вони просто посміялися над цим ".
  
  “Іди сюди, Кеті Пру. Я не буду повторювати тобі це знову. Іди сюди і встань зі мною!"
  
  “Вони почали крутити і крутити мотузку, поки вона не почалася вузлом на гілці, як мускул. Один з чоловіків тримав хлопчика за ноги, щоб він не зірвався занадто рано. Потім, коли мотузка більше не крутилася, він відпустив її. Ноги і руки бовталися, як у чортової чорної маріонетки. Вони повернулися в місто, валяючись з ніг від сміху.
  
  Старий захихотів. Кеті Пру стояла поруч з загоном, не в силах поворухнутися.
  
  Повітря струсонув постріл. Хор пробурмотів щось в тиші. Люди в шортах перестали рухатися; сукні в квіточку і смужку загойдалися у дворі, поки не застигли нерухомо. Біля дверей рибного будиночка жаби чіплялися за спідницю жінки, з усіх сил чіпляючись своїми блискучими лапками.
  
  А потім пролунав крик. Кеті Пру вчепилася в дротяну загорожу, іржа обсипалася на її долоню. Мама, мама, у відчаї подумала вона. І тут же її мати опинилася поруч. Вона підхопила Кеті Пру на руки і побігла з нею до ставка, поки вони більше не перестали чути ридання, що доносилися з будинку.
  
  OceanofPDF.com
  
  Коли вона була жива, вона ніколи не підвищувала голос на дитину,! ніколи не знала нікого, хто міг би вести себе тихо з хлопчиком і при цьому змусити його поводитися правильно. Прикро, що вони так про неї відгукуються. Кажуть, вона була сердитою — я кажу сумною. Це було видно по округляються, коли вона молилася.
  
  Веніс Перкінс, беседующая зі своєю дочкою Мей, 1938 рік.
  
  Проблема з головою чоловіка в тому, що це не сторона долара. Постріл з рушниці в бік оленя, і клята тварюка падає, а дірка в тулуб і цівка крові - єдине свідчення того, що сталося. Вибух у передній частини голови людини - людини немає, тільки грудку м'якоті, шматки черепа і ореол бруду, разбрызганный по стіні.
  
  Шериф Албі Труитт спочатку оглянув стелю — незначні уламки, просто смуга у стику зі стіною, - перш ніж оглянути іншу частину кімнати. Він ніколи раніше не був у спальні Кейнів, але знав Кэмми досить добре, щоб уявити собі простір таким, яким воно було задумано — побілені стіни, чіткі лінії добре застеленому ліжку, проста темна меблі в простому білому домі. Якщо Бог був в деталях, то Кейны дійсно поклонялися мінімалізму. Шпаклівка, заповнювала проміжки між дошками, вицвіла, тому стіни виглядали як листи дитячої паперу. Тільки це Боже дитя мало схильність до червоного кольору.
  
  Гвинтівка, "Ремінгтон" 308 калібру, впиралася стовбуром в одвірок спальні. Труитт десятки разів бачив, як Мартін стріляє з цього рушниці, не відриваючи погляду від прицілу, приклада до плеча. Чорт забирай, Мартін, ти занадто довго полював, щоб бути таким дурним. Що ти робив з пістолетом у руці під час церковного барбекю? Як, чорт візьми, твої мізки розтяглися по чортовим білим стінам Камми?
  
  Через прочинені двері він чув плач. Він залишив тривожну сцену у вітальні Кейнів - чотири жінки, притулившись один до одного на дивані, з патьоками крові в волоссі і знебарвлювати одяг, як ніби вони самі вимокнули в ній.
  
  Він знову оглянув кімнату — сліди закривавлених черевик на світло-сірому килимі, червоні відбитки рук на ковдрах під тілом Мартіна, плями біля дверей головною ванній. На стіні поруч з ліжком плями від пальців виднілися на разбрызганных серветках. В кутку стояв невеликий шафа для зброї, порожній, з відкритими дверцятами. Нетипове місце події. Навіть не типове місце злочину.
  
  "Що ти тут робив, Мартін". м'яко запитав він. “Ти почав мене вчити поводитися зі зброєю, коли мені було шістнадцять років. Що творилося в твоїй голові?"
  
  Труитт повернувся до ліжка. Мартін Кейн був гордою людиною, і його жінки подбали про те, щоб смерть цього не змінила. На додачу до того, що він акуратно склав руки на грудях, вони, очевидно, застебнули його сорочку до самого коміра, а неакуратна мазанина навколо гудзиків свідчила про роботу після намотування. Його голова, вірніше, її останки покоїлися на подушці. Труитт нахилився ближче. Шматки черепа і мозкової тканини вільно лежали поверх м'якоті. Він вивчив сліди пальців на стіні. Господи Ісусе. Хтось зірвав тканина з дощок і спробував скласти голову чоловіка назад.
  
  Ридання у вітальні посилилися, коли Кэмми завила. "О Боже, - вигукнула вона. "О, будь ласка, Боже". У Труитта стислося в грудях. Він і раніше бачив нещасні випадки на полюванні. Але ніколи не бачив стільки крові на дихаючих жінок. Ніколи не бачив стільки червоного на білих стінах кімнати.
  
  Зовні згустилися сутінки, і вітер шарпав гілки дубів. Труитт підняв край фіранки з оборками від кейп-Код і вдивився в темряву. На території внизу люди збилися в купки, освітлені гірляндами ліхтарів, які тягнулися від задньої частини будинку і зникали в листі. Незважаючи на яскраву літній одяг, вони безпомилково походили на скорботних: всі згорбилися та схрестили руки на грудях. Труитт глянув на годинник. Дев'ять тридцять. Минуло більше години з тих пір, як в офіс шерифа Пратертоне надійшов дзвінок. Але він знав, що ця юрба не піде, поки не накажуть. Принаймні, тут вони могли поспівчувати. З вітальні знову долинув голос Кэмми, повний болю.
  
  Труитт опустив завісу й вислизнув з кімнати. На сходах два криміналіста Бюро розслідувань Джорджії акуратно розстеляли пластикову плівку на сходах.
  
  “ Бока в порядку. Шериф. Старший криміналіст жестом веліла йому сісти. Вона витягла руку, щоб підтримати його, коли він обережно переступив через неї. “Тут пекельний гармидер. Всюди відбитки взуття. Сподіваюся, ти не проти, що твої ноги задралися."
  
  Він зітхнув. “Не хвилюйся. Якщо б я міг придумати спосіб залетіти у вікно ..."
  
  Її усмішка була співчутливої. Йому стало цікаво, попередив їх його заступник, коли звертався із звичайною проханням про допомогу. Слідкуйте за тим, що ви говорите з цього приводу, хлопці: Старий приятель шерифа по полюванню. Насправді, навіть більше. Ти коли-небудь чув про таткові шерифа?..
  
  Труитт пробрався до підніжжя сходів і вже не в перший раз задумався про розташування сходів у будинку Кейнів — серії кривих і вузьких сходів, вбитих в задню стіну лігва. Мартін пояснив йому, що коли-то передня сходи вела в центральний хол, але в 1960-х роках він зніс її, щоб встановити нову піч і ванну нагорі. "Чертовски гаряча ванна в окрузі Келвін", - сказав Мартін, сміючись. “Кэмми завжди прискіпується до мене з приводу дров'яної печі, щоб у неї було тепле місце для читання взимку. Я кажу їй. 'Візьми подушку і сядь в ванну".
  
  Труитт оглянув кабінет: потертий картатий диван, крісло з відкидною спинкою, приставний телевізор з потрісканою облицюванням. У дерев'яного збройового шафи він зупинився. Шість гвинтівок, всі гнізда заповнені. Ключ був у замку. Повернувшись, він перетнув кімнату і зробив знак своєму сержантові, який стояв біля дверей у вітальню.
  
  "Крейг, піди скажи хлопцям зовні, що коли вони напишуть імена та адреси, їм потрібно відправити цих людей додому".
  
  Сержант Крейг Хаскелл похитав головою. "Ніхто не захоче йти, поки не буде знайдено тіло".
  
  “Я знаю. Але я поняття не маю, коли Бінгхем добереться сюди. Скажіть, що я прошу їх піти. Вкажіть, що ось-ось почнеться гроза ".
  
  "Я постараюся".
  
  Труитт кивнув у бік вітальні. “Я майже готовий розділити їх і дозволити вам продовжити допит. На що це було схоже там?"
  
  Червоне дерево Хаскелла нахмурилось. “Досить жахливо. Вони просто обіймають один одного, плачуть і моляться ".
  
  Труитт заглянув в кімнату. Чотири жінки були такими, якими він їх залишив — Кэмми на дивані, Елла Олден і Мэрайлин Неш по обидві сторони від неї. Сілла на підлозі. Зі складеними руками разом вони були схожі на загальну п'єту. Він задумливо прикусив верхню губу. Щось було не так. Мартін був би першим, хто порадив би йому довіряти своєму інстинкту " щодо того, що природно.
  
  Він подивився на Хаскелла. “ Інші свідки все ще на ґанку?
  
  “Ага. Рук з ними".
  
  “ Хто стверджує, що першим увійшов у двері спальні?
  
  Хаскелл ляснув блокнотом по долоні. "Ну, очевидно, що в кімнату увірвалася ціла зграя людей одночасно, але наскільки я можу судити на даний момент, проповідник був попереду".
  
  “ Нагадай-но ще раз, як його звуть?
  
  Хаскелл сверился зі своїми нотатками. "Райан Теллер".
  
  "Іди і попроси тих людей зовні піти", - сказав Труитт. “Але спочатку нехай Рач відведе преподобного Теллера на кухню. Скажи йому, що у мене є ще кілька питань".
  
  Труитт почекав, поки Хаскелл зникне за вхідними дверима, перш ніж увійти у вітальню. Жінки все ще сиділи на дивані, схиливши голови один до одного. Тільки Сілла підняв очі, коли він наблизився.
  
  “Як ти тримаєшся. Кэмми?" М'яко запитав Труитт.
  
  Губи Кэмми торкнулися її рота, коли вона вдихнула, щоб відповісти. Її блакитні очі були ледь помітні під припухлими повіками.
  
  "Боже, Албі," прошепотіла вона. “ Як це могло статися? Мартін такий обережний чоловік. Ти ж знаєш, який він. Він ніколи не став би возитися із зарядженою зброєю. Це просто неможливо".
  
  Труитт присів навпочіпки поруч з нею. “ Іноді трапляється таке, Кэмми. Чоловік був обережний все своє життя, але для цього досить одного разу.
  
  “Це був пістолет. Кэмми, " сказала Мэралин. “Я впевнена, що вони збираються на нього поглянути. Можливо, він був несправний. Можливо, Мартін взагалі нічого такого не робив".
  
  На секунду особа Кэмми прояснилося. “Ти права, Мэралин. Це повинно було бути через пістолета. Чесне слово, він у нього вже багато років. Це його улюблене. Зрештою, щось пішло не так. "Вона подивилася на Сілла, і на її обличчі раптово з'явилася безглузда надія. “ Воно просто зламалося, мила. Пістолет твого татка тільки що зламався при його ударі.
  
  Сілла міцніше стиснула руки матері. “ Вірно, мама. Тато був дуже хорошим мисливцем, щоб це могло бути чимось іншим.
  
  Труитт відчув, як Елла Олден поворухнулася поруч з нею. "А як щодо вас, міс Елла?" запитав він. "Як у вас справи?"
  
  "Я в порядку", - коротко відповіла вона. “Але цим дітям не завадило б трохи води. Як ви думаєте, хто-небудь з ваших людей зможе знайти час, щоб принести їм склянку?"
  
  Труитт кивнув. “Сержант Хаскелл повернеться через секунду. Він простежить за цим". Він піднявся на ноги й стояв, дивлячись на верхівки жіночих голів. Він очікував побачити плями на тканинах будь-якого, хто перебував поблизу від місця вибуху. Але він не зміг виявити ніяких плям. Кров виглядала згладженої. Чорт візьми. Це як ніби вони розчісували їм свої волосся.
  
  Він вийшов з кімнати і швидко повернув наліво. Кухня Кэмми, як і її спальня, була простою - приємний баланс між вимогливістю до первісності та її власними витонченими смаками. Сліди приготування барбекю були всюди: миски на стійці, кульки з поліетиленової плівки в раковині, ножиці і вусики зрізаної жимолості, що звисають з робочого столу в кутку. Незважаючи на це, кімната зберегла свою вишуканість. Жовті прихватки звисали з кованої планки, прибитої до стіни, а єдине вікно у кімнаті прикрашав абажур блідого кольору вершкового масла. Шафи були вигорілого оранжевого кольору, початковий коричневий колір дерева проглядав крізь вм'ятини фарбі. Труитт провів багато ранніх суботніх ранку на цій кухні, сидячи за столом на залізних ніжках і допиваючи останню чашку кави, перш ніж вони з Мартіном відправилися в ліс на північ від міста. Це було дружнє ранок, яке стало ще приємніше завдяки обережному увазі Кэмми — теплі липкі булочки в духовці, паперові серветки з фестончатими краями поруч з блюдцями, але ніколи самої жінки, яка, як завжди припускав Труитт, поспішила нагору в халаті, коли він під'їхав, виконавши свої обов'язки.
  
  З уколом провини він усвідомив, що обов'язки шерифа тримали його подалі від Мартіна і Статлерс-Крос більше трьох років. Зневажливо кивнувши своєму заступнику, він поправив краватку і підійшов до кухонного столу. Чоловік, що сидів спиною до дверей, виглядав трохи старше Труитта, можливо, трохи за сорок. Він був добре одягнений в лляні штани пісочного кольору і темно-синю трикотажну сорочку. Його волосся скуйовджене світлі локони, придбали тьмяно-зелений відтінок, то із-за того, що кухня конкурувала з жовтими квітами, то з-за занадто довгого перебування в басейні, Труитт не міг здогадатися. Діставши з кишені блокнот і ручку, шериф висунув з-під столу стілець і сів.
  
  "Преподобний Теллер..." почав він.
  
  Теллер нахилився вперед, на його обличчі відбилося занепокоєння. “Мартін Кейн був моїм другом, шериф. Я щиро шкодую про його смерть".
  
  Волосся священика вологими локонами спадало на чоло, а щоки здавалися розчервонілими. Труит дозволив посмішці торкнутися своїх очей. “Він і моїм другом теж. Преподобний".
  
  Теллер махнув рукою. "Будь ласка, кличте мене Райан", - попросив він. “Ви знаєте, я був студентом-пастором тут, на Статлерс-Крос, вже майже рік, і я провів п'ять похорону — багатьох літніх членів громади, ви розумієте. Але це ... Повинен сказати вам, шериф, я сам не впевнений, як з цим впоратися.
  
  “Це зрозуміло, Райан. Я сподіваюся, що більшість проповідників протягом усієї своєї кар'єри не стикалися зі смертю, подібного до цього". Труитт зробив паузу. “ Де ви були до того, як приїхали на Статлерс-Крос?
  
  “Ніде. Ну, в усякому разі, ні в якій церкві. Я був бізнесменом в Атланті. Але Господь покликав мене. Він послав мене сюди".
  
  "Ах". Труитт відкрив свій блокнот і глянув на першу сторінку. "Я завжди говорив, що добре, що у деяких з нас відмінний слух".
  
  Теллер посміхнувся. "Господь може привернути твою увагу, коли захоче".
  
  “Це факт? Що ж, тепер він виразно заволодів моєю увагою. Я намагаюся зрозуміти, що, в ім'я Господа, відбулося в тій кімнаті нагорі. Мій сержант сказав, що ви були одним із перших, хто увійшов у спальню. Ви можете розповісти мені про це?
  
  Теллер примружив очі і закинув голову до стелі. “Так. Я був у дворі біля задніх дверей, слухав, як наші госпел-співаки розігріваються. Я почув постріл. Було очевидно, що звук долинав з будинку, тому я вбіг усередину. Я почув крики і плач нагорі, тому поспішив туди. Двері в спальню була закрита ".
  
  Коли священик поклав складені руки на стіл, світло лампи на стелі блиснув на його нігтях. Відполіровані, подумав Труитт. Цікаво. Цікаво, подумав він, невже урбанізація Атланти просунулася так далеко на схід, що кілька салонів краси в окрузі Келвін тепер пропонують чоловічий манікюр? Він сумнівався в цьому. Більш імовірно, що міністр протягом години їхав в Афіни або, що ще більш дивно, зробив це самостійно.
  
  Труитт легенько постукав ручкою по столу. "Головоріз".
  
  “ Ну, я спробував відкрити двері, але вона була замкнена. Вони там плакали, Кэмми вигукувала ім'я Мартіна, а я бив у двері, вигукуючи їм, щоб вони впустили мене, але вони не впустили. Думаю, вони мене не почули ".
  
  “ Звідки ви дізналися, що всередині було більше однієї людини?
  
  “Я чув їх. Плач. Крики. Хтось кричав: "О Боже, знову і знову, а потім: "Припини це, будь ласка, припини ".
  
  “ Що-небудь ще?
  
  “Я впізнала голос Елли. Вона продовжувала говорити всім заспокоїтися. 'Заспокойтеся, давайте подивимося, що ми можемо зробити'. "Це були її слова?"
  
  “Щось на зразок цього. Але в основному це була просто Кэмми, викрикувала ім'я Мартіна ".
  
  “ Ти чув що-небудь від Сілла?
  
  Теллер насупився. "Я не знав, що Сілла була в кімнаті, поки двері нарешті відчинилися", - сказав він. “Але ж я зустрічався з нею лише один раз. Я не впевнений, що впізнав би її голос.
  
  “ Ви чули якісь інші звуки?
  
  Теллер похитав головою. “Можливо, удари. Удари. Я не знаю. Це було дуже невизначено. Я пам'ятаю тільки плач. І відчувала себе такою безпорадною, тому що не могла зрушити з місця двері.
  
  “ Так як же двері в кінці кінців відкрилася?
  
  “Кілька людей зайшли зовні. І ми всі били в двері. Нарешті Елла відкрила її, але ніхто нічого не міг зробити ".
  
  “ Через скільки часу вона вас всіх впустить?
  
  Теллер зробив довгий, глибокий вдих. “Взагалі-то, досить довгий. Я знаю, хто сказав, що збирається сходити за викруткою, щоб зняти ручку".
  
  “ Правда? Так скільки хвилин?
  
  “Могло пройти п'ять хвилин, могло бути і більше. Це виразно здавалося вічністю ".
  
  "Можливо чи десять?"
  
  “ Може бути, десять. Напевно, не більше. “ І що ви побачили, коли увійшли в кімнату?
  
  Теллер закрив очі. М'яз в куточку його лівого століття сіпнулася. “Мартін на ліжку. Кэмми і Сілла схилилися над ним. Дочка Елли — Маралин - тримала пістолет. Кров була всюди".
  
  "Мерлін тримала пістолет?"
  
  “Так. У той час я не знав, хто вона така - я ніколи не зустрічав її раніше. Вона була вся в крові і просто дивилася на пістолет, наче була вражена ".
  
  “ Ви бачили, що вона зробила з пістолетом?
  
  “Ні. Я підбіг до ліжка і глянув на Мартіна і ... ну. Шериф, ви були там. Не було ніяких сумнівів, що він мертвий. Я тільки пам'ятаю, як взяв Кэмми за руку і вивів її з кімнати. Вона не хотіла йти. Вона продовжувала вистачати Мартіна за сорочку, намагаючись утримати його. "Він подивився на Труитта, його очі розширилися. “Я ніколи не бачив нічого подібного. У чоловіка не було голови. Його дружина намагалася утримати його, а в нього навіть голови не було.
  
  Труитт сидів мовчки, повільно водячи нігтем великого пальця по краю свого блокнота. “ Скажіть мені дещо. Преподобний. Як часто ви бачилися з Мартіном?
  
  “Досить часто. Принаймні, два рази в тиждень. Іноді щодня, залежно від того, що ми робили в церкві".
  
  "А ви помітили що-небудь незвичайне в його поведінці останнім часом?"
  
  Теллер нерозуміюче подивився на нього. “ Інший?
  
  “ Звичайно. Він поводився як зазвичай? Не здавався він замкнутим або чимось стурбованим?
  
  “Ні, зовсім не можу цього сказати. Той же старий Мартін — любив виконувати роботу Господа".
  
  Труитт підняв брову. “ Коли ви дісталися до жінок, хто-небудь з них розповів, що сталося?
  
  "Мартін чистив свій пістолет, і він вистрілив".
  
  “ А вони не сказали, чому вирішили, що він чистив пістолет під час церковного барбекю?
  
  Теллер поморщився: “Я запитав про це Еллу. Я думаю, вона, мабуть, відчула, що я вибрав невідповідний момент, або я був бездушним, або щось в цьому роді. Ви знаєте, передбачається, що у міністрів має бути чуття на те, що говорити під час кризи, але у нас це не завжди виходить. У будь-якому випадку, я думаю, що розсердив її ".
  
  "Чому це?" - запитав я.
  
  Теллер підняв руки долонями вгору над столом, швидше на знак подиву, ніж благання. "Коли я запитав її, вона просто подивилася мені прямо в очі і сказала, що Мартін завжди чистив свій пістолет, коли поблизу були виконавці євангеліє".
  
  OceanofPDF.com
  
  Ніколи не довіряй жінці з кров'ю на зубах.
  
  Дит Фалькон, під час розмови під час риболовлі у Минлик-Крик, 1941 рік
  
  Уві сні Кеті Пру бурчала і дрыгала ногами. Від нічної спеки її волосся намокли, і коли Гейл нахилилася над столом для пікніка, щоб поцілувати доньку, вона відчула виразний затхлий запах пітного дитини. Перед "рибним домом" гірлянди електричних ліхтарів освітлювали територію, немов на розпродажі "опівнічне безумство". Періодично повз проходили люди, їх віддаляється шепіт супроводжувався покашлюванням запалювання автомобіля. З моменту пострілу минуло дві години. Нарешті всі розходилися.
  
  Над головою дощ стукав, як монети по бляшаній даху. Гейл поклала руку на голову доньки. З того моменту, як звук струсонув повітря, вона впізнала в ньому гарматний постріл. Вона була дуже добре знайома з цією породою — провела занадто багато ночей, прокидаючись від спогадів про неї, з б'ється серцем і запаленої шкірою, — щоб неправильно витлумачити це. Її реакція була інстинктивної. З Кеті Пру на руках вона спустилася по трав'янистому схилу від рибного будиночка до ставка. Спочатку вона просто заколисувала Кеті Пру, присівши поруч з нею навпочіпки біля кромки води і спостерігаючи, як люди над нею описують невпевнені кола. Потім, коли натовп почала стогнати. Гейл опустила дочка на землю і взяла її за руку. До того часу, як прибув шериф, вони були на дальній стороні ставу, міряючи кроками його червоний глинистий периметр.
  
  Вони тричі обійшли ставок, перш ніж Гейл призвела Кеті Пру в порожній рибний будиночок. Вона посадила її на стіл для пікніка і демонстративно витерла обличчя. Кеті Пру була тихою, але в цьому не було нічого незвичайного. Гейл продовжувала гладити дочка по волоссю і питати: "Дитинко, як у тебе справи?" Вона не знала, чого очікувала, може бути, того, що темні очі скорботно звернуться до неї і Кеті Пру скаже Я знаю цей звук. Це лякає мене. Чому у тебе ніколи не виходило оберігати мене? Але замість цього Кеті Пру просто простягнула руку і ніжно провела по волоссю матері. Потім вона згорнулася калачиком на столі і заснула.
  
  Вони залишалися там вже більше години. Крізь дротяну сітку. Гейл спостерігав, як волохаті гілки дуба тремтять під дощем. Підлітком. Гейл часто сидів з Силлом під цим деревом і розповідав історії про привидів — про нескінченних званих обідах, про що плачуть цвинтарних статуях і, звичайно, про Лінні, яка давним-давно повісилася, а потім, очевидно, передумала. Було багато історій про Лінні — Лінні в білих одежах верхи на чорному коні, Лінні вривається в комори і з'їдає курчат цілком. Сілла, підтягнувши худі ноги до грудей, сцепляла руки за головою і міцно притискав долоні до вух. Припини це. Гейл, припини, я більше нічого не хочу чути. Гейл не зміг би сказати їй те, що вона могла зараз, що історії про привидів завжди просочуються назовні. Ніякі затискачі вух, нічні крики або вигуки молитов не можуть зупинити їх.
  
  Гейл змахнув крихту зі щоки Кеті Пру. Що ж, Сілла тепер вчиться. Нещодавно померлих виходять самі вимогливі привиди.
  
  Двері рибного будиночка відкрилася без попередження, і всередину зайшов помічник шерифа. Одним швидким поглядом він обвів порожні стільці, довгий, покритий картатою тканиною стіл для пікніка, а потім перевів свої каламутні очі на Гейла.
  
  "Мем," сказав він, " ми просимо всіх розійтися по домівках. Сьогодні ввечері ніхто більше нічого не може зробити для сім'ї. Було б краще перевірити їх вранці".
  
  “Моя родина в будинку. Моя бабуся, моя тітка. Я чекаю їх".
  
  Помічник шерифа мовчки вивчав її. “ Зрозуміло. Ви були в домі сьогодні ввечері, мем?
  
  Щоки Гейла залилися рум'янцем. “ Ні, з тих пір, як ... Я був усередині раніше, до того, як почалося барбекю.
  
  “ Ви були на території, коли пролунав постріл?
  
  "Так".
  
  "І ми записали твоє ім'я?" Гейл вагався. "Ні".
  
  “ Ми цього не робили? Ти був у цій хатині весь вечір? Як ми могли не помітити тебе?
  
  “Я не залишився, коли пролунав постріл. Я повів свою дочку до ставка".
  
  Помічник шерифа відчинив сітчасту двері ширше, так що вона вдарилася об стіну, і сперся на неї плечем.
  
  “Ви почули постріл в будинку, повному родичів, і кинулися до ставка? Ви, мабуть, відмінний рибалка".
  
  У Гейл перехопило горло. “Це було недоречно. У мене маленька дитина. Що б не сталося в тому будинку, їй не потрібно було перебувати де-небудь поблизу". Вона помовчала. "Я б припустив, що це не надто складна концепція".
  
  Помічник шерифа підібгав губи. У світлі рибного будиночка його чорне волосся здавалися кольору водоростей. Великі бризки води заляпали його коричневу уніформу. Не зводячи з неї очей, він кілька разів постукав потилицею по сітчастої двері.
  
  "Я б припустив, що ні", - спокійно сказав він. Він витягнув блокнот з нагрудної кишені і розкрив його. "Як вас звуть, будь ласка?"
  
  "Гейл Грейсон".
  
  Він дивився на неї, його пальці все ще шарили в кишені в пошуках ручки. Його погляд почав з її грудей, повільно перемістився до рота, потім вниз.
  
  "Я чув про тебе," сказав він нарешті. “ Ти не така, якою я собі уявляв.
  
  Вона могла здогадатися, що він представляв. Хтось величезний і посміхаючийся, з вогненно-рудим волоссям і в чорному одязі — іронія пліток полягала в тому, що вони могли перетворити жертву в гору, одночасно перемелюючи її в пісок. Вона повинна була бути страхітливою, навіть міфічної. Замість цього вдова терориста зіщулилася в смердючій халупі, її обличчя стало зеленим від яскравого світла, а пальці нервово шарпали обвислий шнурок на черевику дитини.
  
  Вона відкашлялась. “ Коли я зможу поговорити зі своєю бабусею? Її все ще допитують?
  
  Помічник шерифа знизав плечима. “Це не моя робота. Будь ласка, ходімо зі мною".
  
  Він залишався нерухомим у сітчастої відкритої двері, поки Гейл притискала сплячу Кеті Пру до плеча і виходила з рибного будиночка. Важкі краплі дощу били її по шкірі, коли вона швидко йшла до променів світла, що висвітлювали заднє крильце. Кеті Пру змахнула воду, заливавшую її обличчя.
  
  “ Припини. Мама, " пробурчала вона. “ Припини поливати мене зі шланга.
  
  “Все в порядку, дитинко. Ми будемо в будинку буквально через секунду".
  
  Після смутного запаху рибної лавки кухня з її ароматом приготованого м'яса і спецій здалася мені затишною. Однак через секунду. Гейл вловила запах розпалених чоловіків в бавовняної уніформі і ще якийсь невловимий, неприємний запах. Вона повернулася до помічника шерифа, що ввійшов в кімнату позаду неї.
  
  "Я тут не залишуся". Вона намагалася говорити рівним голосом. “Ми з дочкою прийшли сюди пішки, і я не збираюся проводжати її додому, коли темно і йде дощ. Я був би вдячний, якби ви знайшли кого-небудь, хто відвіз би нас додому.
  
  Помічник шерифа відкрив рот, потім закрив його. Протиснувшись повз неї, він вийшов з кухні і зник в маленькому коридорі, який вів в передню частину будинку.
  
  Кеті Пру сіпнулася, зачепившись ногою за стегно Гейла. Скорчив гримасу, Гейл розгойдувався взад-вперед і тихо співав. Стіни будинку були зроблені з обтесаних вручну соснових колод товщиною дванадцять дюймів і обшиті фрезерованими дошками, які звужували кімнати і ефективно приглушували звук. Гейл знизила свою пісню до шепоту, зосередившись на слабкому бормотании, доносившемся передній частині будинку. Вона очікувала почути плач, але замість цього почула тільки низьке гудіння. Звуки чоловічого дзижчання. Настає насильницька смерть, і люди злітаються, як бджоли, кружляючи навколо, намагаючись наситити рівним дзижчанням.
  
  "Привіт, Гейл".
  
  Вона розвернулася, міцніше стискаючи Кеті Пру в обіймах. Албі Труитт так і не виріс у великого чоловіка, і коли він наблизився до неї, мостини тихо скрипнули. "Минуло багато часу", - сказав він. Його голос був хрипким. “Зазвичай кажуть:"Я чув, що ти повернувся, і збирався подзвонити", але, по правді кажучи, я вважав, що в кінці кінців наткнуся на тебе. Я б не так все влаштував ".
  
  Гейл кивнув. В останній раз, коли вона бачила Албі Труитта, він стояв на бортику басейну в єдиному в окрузі Калвін YWCA, дув у свисток і кричав, щоб вона відкрила очі і перестала плавати колами. Їй було сім, а йому - пізній підліток, студент коледжу, який приїхав додому на літо, підробляючи інструктором по плаванню. Вона вистрибнула з басейну і побігла в душ, її дитяча гордість була зачеплена зображенням її повороту Басбі Берклі у воді. Щоліта протягом багатьох років після цього Елла дражнила її з цього приводу. Сьогодні в банку був Албі Труитт.Гейл, Він просив передати тобі, що вчора ввечері дивився фільм з Естер Вільямс....
  
  Для семирічної дівчинки він був вежею з мокрими ногами і засмаглою спиною. Насправді він був компактним, хоча все ще був вище неї на добрих вісім дюймів. Його каштанове волосся, довгі на маківці, стали світліше з появою сивини. Уздовж його щік почали формуватися довгі зморшки, а більш жорстка лінія проходила над носом і розділяла брови. На вулиці Гейл ніколи б не пов'язав чоловіка з підлітком, якщо б не рот Труитта, в якому зараз, як і тоді, була хлоп'яча піднесеність.
  
  Вона перемістила Кеті Пру ще вище на плече. “Важко зрозуміти, що робити. Як Кэмми?"
  
  “Приблизно те, чого ти чекав. Твоя бабуся збирається забрати її і Сілла до себе додому сьогодні ввечері. Всім нам належить нелегкий час ".
  
  Гейл закрила очі. Господи. Куди ще вони могли піти, крім як до Елі? Але думка про тих жінок, ридаючих в закритих кімнатах далі по коридору....
  
  Коли вона відкрила очі, Труитт вивчаюче дивився на неї.
  
  "Пробач", - сказала вона. “Я просто думаю про Кеті Пру. Їй це не потрібно". Вона помовчала. "Мені це теж не потрібно".
  
  “ Я можу це зрозуміти. "Потягнувшись вперед, він висунув з-під столу стілець з жовтою кожзаменительной тканини. “ Пробач. Я повинен був запропонувати тобі сісти. Вона маленька, але, мабуть, важка.
  
  Гейл опустився в крісло. Голова Кеті Пру впала в улоговинку між грудей. Гейл не хотів залишатися надовго. Вона збиралася вимагати, щоб хто-небудь відвіз її додому. Але зараз їй не хотілося йти. Вона обвела поглядом кімнату, помітивши порожню посуд і брудні столові прилади. "Хтось повинен буде прибрати", - подумала вона. Елі доведеться повернути сюди свою команду, озброєну прокладками для гоління і засобом для миття посуду, та проінструктувати їх навести порядок в цій кімнаті. Потім їм доведеться самим піднятися наверх. ...
  
  Голос застряг у неї в горлі. “ Кому-то доведеться прибрати нагорі, - сказала вона.
  
  Труитт висунув другий стілець і сів. "Я б порадив звернутися в клінінгову службу," м'яко сказав він.
  
  Вона кивнула. Що робити з кров'ю на килимах, кров'ю на стінах? Слава Богу, Тому помер на вівтарі, де люди звикли мати справу з кров'ю і тілами. Грудку сміху застряг у неї в горлі. Вона насилу проковтнула і відчула, як жар приливає до повік.
  
  Вона боролася за контроль, зосередившись на жовтому тканинному абажурі, прив'язаному над вікном раковини. Тепер він старів — контур коричневого плями проступав у складках. Вона згадала літо, коли Кэмми повісила його. Гейл сидів за кухонним столом і їв бутерброди з арахісовим маслом і бананом, витираючи залишки намазки на регочуть підвіконня. Кэмми сиділа навпроти них, продевая спицю для в'язання жовтою ниткою через верх кухонного рушника.
  
  "Я хочу що-небудь сонячне", - сказала вона. Вона зірвала пряжу з мотка і запустила в повітря жовту підкову. “Твій тато. Підвіконня, каже, що ми не можемо собі цього дозволити, але цю стару кухню не переробляли з тих пір, як моя бабуся встановила сантехніку ще в 1950-х, і я думаю, що саме час. Зрештою, твоєму татові не обов'язково проводити тут півдня, чи не так? Я хочу, щоб все було оформлено в білих і жовтих тонах. Як ти думаєш. Підвіконня? Думаєш, це буде добре виглядати? "
  
  Сілла штовхнула Гейла під столом і виплюнула шматочок пережованого банана собі на тарілку. “ Звучить заманливо. Мама, якщо тобі подобається реклама спринцювання.
  
  Сілла посміхнулася, широко відкривши рот. З кришки звисали залишки сендвіча. Кэмми перегнулася через стіл і вліпила їй ляпаса.
  
  "Ти не смієш говорити такі речі в моєму домі, Силлена Енн Кейн". Очі Кэмми були червоними, а тонкі губи маленькі, як скріпки, коли вона знову вдарила свою дочку. “ Бруд, ось і все, що це таке. Мерзенна погань. Я виб'ю з тебе смолу, якщо ти ще раз скажеш що-небудь подібне.
  
  Гейл сфокусувала погляд на Труитте. “ Фейт все ще тут?
  
  Він наморщив лоба. “ Віра?
  
  “ Фейт Баскинс. Вона подруга Сілла. Гейл захитався. “ Взагалі-то, вони коханці. Це буде нелегко для Сілла, і Фейт повинна бути з нею ".
  
  Труитт засунув руки в кишені, уважно роздивляючись її. Незважаючи на всі зусилля зберігати спокій, вона відчула, що червоніє. “ Мартін знав, що вони були коханцями? він запитав.
  
  "Так".
  
  "До сьогоднішнього дня?" "Так".
  
  “ І він схвалив їх прихід на барбекю?
  
  "Я не говорив з ним про це".
  
  Його очі були сірими з бурштиновими цятками і досить темними, щоб, коли вона відвела погляд, вона все ще могла бачити, що вони дивляться на неї. "Мені сказали, що ви були зовні, коли пістолет вистрілив", - сказав він.
  
  “Абсолютно вірно. У черзі за барбекю. Кеті Пру була у собачого загону".
  
  Труитт провів пальцем по краю столу, потім різко ударив по кришці. “Знаєш, минуло три роки з тих пір, як я бачила Мартіна, шість місяців з тих пір, як я говорила з ним по телефону. Не можу повірити, що дозволила йому ось так піти. Ти досягаєш точки, коли все працює - все інше просто вислизає в бік. Він зробив паузу. “ Ти був вдома близько шести місяців, не так. Гейл? Помітили які-небудь зміни в Мартіні за цей час?"
  
  “Ні. Без змін".
  
  "Як щодо Кэмми?"
  
  Голова Кеті Пру була гарячою, і Гейл відчув, як по її боці повільно стікає цівка поту. Вона придушила свій гнів. Вона залишила все це, чорт візьми. Вона повернулася додому не для того, щоб піддаватися допиту в позбавленою смаку жовтої кухні при сліпуче білому світі. Вона намагалася зберігати спокій, але відчула, як її обличчя стає сталевим, коли вона втупилася на Труитта. "Ні".
  
  “ Ти часто говориш з Сілла? Вона часто приходить додому?
  
  “ Тобі доведеться спитати у неї самої.
  
  Він кілька секунд дивився їй в очі. Потім розплився в усмішці і майже радісно постукав по столу. “Отримав примірник вашої книги. Довелося замовляти його безпосередньо з Англії, але я подумав, що, чорт візьми, я практично навчив цю дівчину плавати і, можливо, захочу подивитися, ким вона стане.
  
  Швидше за все, ви хотіли дізнатися, чим займається вдова терориста. Гейл задумався. “Справді? Як давно ви це прочитали?"
  
  Він криво посміхнувся. “Близько двох років. Задовго до твого повернення. Гейл. Хоча, так, я був би страшенно поганим служителем закону, якби не прочитав це знову, як тільки почув, що ви тут. Б'юся об заклад, ви не знали, що моїм фахом в коледжі була історія. У загальному і цілому, я не дуже розбираюся в історії Півдня — занадто схоже на сучасну соціологію, якщо ви розумієте, що я маю на увазі, — але мені подобається ваш погляд на речі. Ви бачите за очевидним. Ось чому я хочу знову поговорити з тобою завтра.
  
  У Гейла пересохло в роті. “ Для чого?
  
  Труитт знизав плечима. "Щоб дізнатися твій погляд на речі".
  
  Гейл почула, як підвищився її власний голос. “ На що ти натякаєш, Албі? Це був нещасний випадок. Мартін вічно возився з цими проклятими пістолетами.
  
  Він простягнув руку і ніжно відвів пасмо волосся з обличчя Кеті Пру. “Ця маленька дівчинка - красуня. Гейл. Вона дуже схожа на свою маму. Дозволь мені піти за одним з моїх людей. Тобі потрібно вкласти дитину в ліжко. "
  
  Зайла Грін легко одягнулася для сну — лише проста синя бавовняна ночнушка, без мережив навколо коміра або манжет, які могли б подряпати шкіру. Останнім часом вона стала помічати такі речі, наприклад, що навіть сама м'яка з її мереживних нічних сорочок залишала вранці легкі червоні подряпини на руках і шиї. Вона не знала, то її шкіра стала більш чутливою, то ночі були такими неспокійними, що тканина терлась і натирала її, коли вона металася в ліжку. Якби в неї був вибір, вона вибрала б останнє. Вона вважала за краще думати, що її розум потьмарився, а не про те, що її тіло, все більше устававшее останнім часом, стало ще однією ознакою похилого в'янення.
  
  Але сьогодні вночі вона не могла заснути. Повітря було дуже важким, гроза вщухла, щоб залишитися. Тиск в голові створювало періодичну різь над правим оком, що відступала, коли вона лежала цілком нерухомо. Якщо б вона могла лежати абсолютно нерухомо. Матрац під нею обпалював ікри і хребет. Отець наш Небесний, молилася вона. Почуй прохання твого покірного слуги.
  
  У вітальні було прохолодніше. Вона пройшлася взад-вперед на бежевому килиму, його горбиста поверхня заспокоювала її босі ноги. Вона підняла руки, щоб подивитися, чи не натерли чи мережива її шкіру, і була здивована, що там не було мережив — фактично, не було нічної сорочки. Вона була по пояс гола. Волосся лоскотали оголені плечі, але коли вона спробувала відкинути їх, вони оповили її пальці світлими локонами. Вона вже багато років не була блондинкою і ніколи не була голою поза спальні і ванної. Вона провела пальцями вниз по своєму торсу, дозволяючи холоду слідувати за їх дотиком. Баррі часто торкався до неї ось так. Він зазвичай повільно проводив кінчиком нігтя по всій довжині її живота, слідуючи рожевим лініях розтяжок. Я люблю своїх дітей, - шепотіла ле. Я люблю тебе за то, що ти їх робиш. Потім він сідав на неї верхи, і насолода наповнювала її. Після того, як темрява огортала її і розвіювався, вона тулилася своїми вологими сідницями до теплого вигину його паху, і вони засипали.
  
  “Ми б так міцно спали. Міс Лінні", - сказала вона. “Баррі був не з тих чоловіків, які не звертають уваги на своїх дружин. Баррі хотів, щоб я була щаслива, і я була щаслива".
  
  Це здавалося таким природним. Міс Лінні стояла у вітальні, немов забрела з прогулянки. І по тому, як вона нахилила голову, Зайла припустила, що та зрозуміла її слова. Це здавалося не зовсім правильним, що міс Лінні розуміє під щастям, враховуючи те, як вона обмотала мотузку навколо своєї шиї, але Зайла не збиралася ставити запитань. Світ навколо голови міс Лінні горів занадто яскраво, щоб розгледіти якісь деталі, але Зайле здалося, що вона помітила посмішку на обличчі жінки.
  
  Зайла посміхнулася у відповідь. Повинно бути, саме люб'язність цього жесту, дбайливе запрошення, яке він мав на увазі, змусили міс Лінні прибрати світло від свого обличчя, щоб Зайла могла розгледіти всі її риси. Зрештою, вона була прекрасною жінкою.
  
  Зайла підійшла до неї. Вона хотіла подякувати за те, що вона була поруч всі ці роки, навіть десятиліття, коли Зайла через сліпоти або зайнятості не могла її бачити. Вона повільно наблизилася до жінки, посміхаючись так променисто, як тільки вміла.
  
  Міс Лінні підняла руку і притиснула великий і вказівний пальці до губ. Потім витончено стиснула пальці і відірвала губи від особи.
  
  Зайла в жаху позадкувала. Очі міс Лінні, як і раніше добрі, зупинилися на ній, поки її довгі скульптурні руки, схожі на розлючених чайок, щипали її власні руки, груди, стегна, проробляючи діри як в тілі, так і в тканини. Кров струменіла по її обличчю. Коричневе плаття прилипло до ніг, як мокра і почервоніла простирадло.
  
  Коли Зайла прокинулася, її постільна білизна було мокрим. Шкіра на її шиї і руках була вогненно-червоною від подряпин.
  
  OceanofPDF.com
  
  Старики знову заговорили про міс Лінні, клянуся, цікаво, якими б ми були, якби вона просто померла в своєму ліжку.
  
  Беккі Лоуренс у листі своєму нареченому чоловікові Кларенсу, здобутий у Франції в 1944 році.
  
  Було пів на одинадцяту вечора, коли патрульна машина шерифа проїхала повз закритих ставнями вітрин магазинів і пригальмувала перед бавовняної фабрики. Краплі дощу, тонкі і гострі, стукали по склу машини. Небо було беззвездным — єдиним освітленням у цьому кінці міста були промені фар патрульної машини і самотнє миготіння покажчика повороту.
  
  Гейл важко притулилася до задніх дверей. За нею тяглися напівзруйновані стіни бавовняної фабрики, чорні, як вороняче крило, і спотворені дощем. Вона не знала, яка дах колись була біля млина; єдиними збереженими фотографіями були усміхнені люди, столпившиеся біля зовнішніх дверей, кам'яний фасад тиснув їм на спини, як пристосування для позування. Вершини на фотографіях не було видно, тільки грубі кам'яні стіни, обрізані до білого кольору з паперовим кордонів. Це була незавершена фотографія, і з юності це дратувало її. Це була дах, Гейл Лінн як сказала її тітка Нора, звичайна дах з брусів, Чого ти турбуєшся про дах?
  
  Тому що я не розумію, як можна прожити все життя через дорогу від чогось і не пам'ятати цього, хотіла заперечити вона. Це було розчарування, яке переросло в підліткове захоплення. Іноді, коли Сілла залишалася ночувати, вони спускалися по сходах після настання темряви і виходили через задні двері. Іноді світив повний місяць, і ним було легко знаходити дорогу; в інших випадках вони напружувалися, намагаючись розгледіти орієнтири: дротяний паркан Грінів, залізний "ягуар", доріжку, посипану світлим гравієм. Вони перетнули рейки і поспішили через відчинені двері млина, не звертаючи уваги на велике нерівне простір, де східна і південна стіни лежали в руїнах. Млин була швидше черепашкою, ніж кутом — дві зруйновані стіни з граніту і рідкісний уламок підвіконня. Всередині земля являла собою суміш бур'янів і бруду, всіяну шматками каменю і сміттям. Дівчата тулилися до стику стін, очі Сілла блищали.
  
  “ Старий Дік Моттс каже, що звук ткацьких верстатів все ще чути. Він каже, що інколи діти, яких ріжуть на прядильних верстатах, плачуть ночами.
  
  По інший бік руїн вогні млинової села сяяли, як далекі вогні. В період розквіту млини тут було п'ятдесят будинків — гномьих, побілених будівель шириною в одну кімнату. Число будинків неухильно скорочувалася, навіть по мірі того, як вони розросталися, поки громада не перетворилася в двадцять одне. Гейл дивився на них, поки вогні не померкли.
  
  "Так," прошепотіла вона. “ Я їх чую.
  
  Звук був слабким — стук стоптаних підошов по дереву, постукування прядильних верстатів. Вона закривала очі і чула скрип стільця, обрив нитки на ткацькому верстаті. “ Я їх чую. Сілла. Просто послухай.
  
  Кожен раз. Сілла плескав Гейла по руці і сміявся так, що звук віддавався луною від каменів. “Чорт візьми, Гейл. Ти божевільна стерва з Атланти. Ти нічого не чуєш". І вона сідала навпочіпки на розбитий камінь і запалювала цигарку.
  
  Сілла була права; вона нічого не чула. Але тяжіння руїн було достатньо, щоб заманити Гейл до ткацького верстата. В Англії прядка була її рятівної милістю. Тепер її колесо лежало розібраним і недоторканим в пакувальному ящику. Ось і все для комфорту. Коли патрульна машина розвернулася, щоб переїхати залізничне полотно, фари від'їхали в бік, і силует стін млини зник.
  
  Під шинами зашарудів гравій, коли машина під'їхала до будинку Елли. Дремавшая на згині руки матері Кеті Пру щось буркнула.
  
  “ Ця людина кидає каміння в зазубрену дріт. MAMA. Змусь його зупинитися.
  
  Гейл подивився на потилицю офіцера, на пучок світлої щетини, що стирчить з-під його капелюха. “ Це помічник шерифа Рач, ледибаг. І він не кидає камені — це машина. Машина бабусі Елли теж це робить."
  
  “Зазубрений провід знає машину бабусі Елли. Поліцейська машина налякає його".
  
  Вустами немовлят. Гейл сухо подумав. “Що ж, тримаю парі, що ягуар не злякається, коли побачить нас. Тобі потрібно прокинутися, щоб ми могли увійти в будинок".
  
  “Тобі потрібно понести мене. Маленькі дівчатка не гуляють ночами".
  
  Рук зупинив машину і повернувся до них обличчям. Він був молодший, ніж помічники шерифа, яких Гейл бачив у будинку Мартіна, його обличчя було пухким, западини навколо круглого носа стали глибше за ніч. Він нервово смикнув кермо і нахилив голову в бік будинку.
  
  “ Жахливо похмурий вигляд, мем. Я піду з вами.
  
  Гейл дивився повз Нього на почорнілі обриси будинку.
  
  "Я зловлю тебе на слові", - сказала вона. “Справа в тому, що все, що у мене є, - це ключ від вхідних дверей, а коли в 1940-х роках в будинок провели електрику, моя двоюрідна бабуся не додумалася встановити вимикач біля вхідних дверей. Я вважаю, вона вирішила, що будь-який, у кого в будинку були справи, увійде через чорний хід.
  
  "Як скоро ти заробиш ключ від задньої двері?" запитав він, посміхаючись.
  
  “ Я подав заяву. У будь-якому випадку, не могли б ви почекати у фойє, поки я збігаю в підсобку і включу світло?
  
  "Без проблем". Він простягнув руку, відкрив відділення для рукавичок і дістав ліхтарик. "Якби все, що мені потрібно було робити, це проводжати людей до дверей, я був би щасливою людиною".
  
  Дивно безтурботне заяву, подумала Гейл, враховуючи обставини. Наскільки вона пам'ятала, в той рік, коли вона виїхала в Англію, щорічне число вбивств в Атланті досягло гнітючих 250. В окрузі Келвін їх було два. Важко було повірити, що за шість років недоброзичливість сільській провінції зросла до такої міри, що сільські охоронці закону відчули ностальгію за прогулянці до ганку.
  
  Вона подивилася на обличчя Рача, коли він відкривав задні дверцята машини. На вигляд йому було не більше двадцяти п'яти. Гейл вискочила з машини і простягла руку Кеті Пру. Вона згадала шум у будинку Мартіна, дивні запахи. Можливо, у словах цього молодика було більше занедбаності, ніж бравади.
  
  Дощ припинився, перетворившись в вервечки млявих крапель. Рач дістав з багажника фургон Кеті Пру. Кеті Пру тримала Гейла за руку, і вони поспішили по під'їзній доріжці до вимощеній бруківкою доріжці, що йде уздовж фасаду будинку. Рук тупцював поруч з ними, промінь ліхтарика погойдувався в його руці.
  
  “Знаєш, - сказав він, - я виріс на іншому кінці округу, в Пратертоне, але навіть там ми чули про це місце. Раніше розповідав історії про нього в бойскаутах".
  
  Гейл з цікавістю глянув на нього. “ Правда?
  
  “ Звичайно. Ну, коли я кажу 'це місце', я насправді маю на увазі людей в цьому місці. Або тих, хто жив тут давним-давно.
  
  "Міс Лінні".
  
  В темряві Гейл відчув його здивування. “Так. Я думаю, ти чув історії".
  
  "О, так", - сказала вона. "Міс Лінні і корови, міс Лінні на дереві..."
  
  "Моїм улюбленим був "Міс Лінні і замкнений сортир". Він усміхнувся. "Раніше ми дивилися, хто може видавати найгучніші визжащие звуки, зовсім як старий, замкнений разом з нею на сидіння".
  
  Гейл прискорила крок, щоб дістатися до наступного каменю тротуару, і допомогла Кеті Пру перестрибнути через мокру землю. "Я нудьгувала по цій історії", - сказала вона.
  
  “Це було здорово. Бачиш, зараз середина ночі, і цей старий чує поклик природи ..."
  
  Промінь упав на морду ягуара — до його честі, Рач лише на мить розгубився, промінь метнувся в сторону, перш ніж зупинився на ричащей пасти, а потім рушив далі. Позаду "ягуара" здригнулося масивне горіх пекан, його верхівки заскрежетали по цеглинах.
  
  "Ти знаєш," раптово сказав Гейл, "вона зробила це там".
  
  Промінь перестав рухатися, коли Рук грубо впустив візок. Він спрямував промінь на її торс. "Куди?"
  
  Вона вказала на горіхове дерево. “Гілки більше немає. Її чоловік зрубав її, та й спалив".
  
  Вона стиснула руку Кеті Пру і продовжила шлях до дому, залишивши Рача з його променем обшарювати дерево у неї за спиною.
  
  На ганку вона зупинилася. Вона не знала, чому це сказала. Було негласне правило, що сім'я могла обговорювати Лінні між собою, але ніколи за межами родинного кола. Якщо незнайомці хотіли знайти якесь чаклунство в її смерті, це було чудово. Але незнайомцям не можна було дозволити володіти Лінні Глінн Кейн. Зрештою, все це було сімейною справою.
  
  "Гей," крикнув Рук, " навколо цього дерева натягнута ланцюг. Мені здається, я пам'ятаю історію про цю ланцюга, але я не можу згадати".
  
  "Залізо робить дерево міцним"..
  
  “Це було щось інше. Якась історія. ... Ти розумієш, про що я кажу?"
  
  Гейл не відповів. Вона відкрила сумочку і почала голосно шукати ключі.
  
  Промінь світла ковзнув по фасаду будинку, коли Рач підбіг до них підтюпцем.
  
  "Я ніколи точно не знав, де це сталося". В його голосі з'явилися хлоп'ячі нотки. “Напевно, я завжди думав, що вона померла в будинку. Хотів би я знати, коли був у скаутів. Це зробило б мене вище всіх інших ".
  
  “Ну, не распространяйся про це так, щоб у нас тут була вервечка машин в неділю вдень. Я не думаю, що Албі Труитт поставиться дуже люб'язно з організації дорожнього руху ".
  
  “О, ти ж знаєш, що я цього не зроблю. Крім того, я думаю, що лише деякі з нас ще пам'ятають. Дякую, мем. Це було дійсно круто ".
  
  Він спрямував промінь ліхтарика на ручку, поки вона боролася з ключем. Вона кілька разів тицьнула в замок, перш ніж ключ ковзнув усередину і вона змогла повернути ручку.
  
  Як тільки вони переступили поріг, Рач затамував подих. Він провів променем від стіни до стіни. "Боже всемогутній," видихнув він. "Що, в ім'я всього святого?.."
  
  "Заспокойтеся, помічник шерифа", - сказала вона. "Це просто дохла риба".
  
  Промінь сповільнилося. "Чорт візьми", - сказав він і тут же кинув на неї збентежений погляд. "Вибачте, пані, але я ніколи не бачив нічого подібного".
  
  “ Значить, ви не бачили іншу частину будинку.
  
  Він витріщив очі в напівтемряві. “ Їх, повинно бути, сотні.
  
  “ Десь близько п'ятисот п'ятдесяти. Раніше я знав точне число. Влітку тут буває дуже нудно.
  
  "Хто, заради всього святого, зловив їх всіх?"
  
  “ Мій дідусь.
  
  "Ісуса Христа".
  
  Світ крутився по фойє, як примарний мармурову кульку. Під табличками стіни були білими — колись, подумав Гейл, цей вхід, повинно бути, був зовсім іншим, захоплюючим дух, з його широкими білими дошками і полірованої центральної сходами. Тепер спорудження зайняло друге місце після інвентарю. Рибу, развешанную по стінах, ловили протягом тридцяти років; на самій старій латунної табличці стояла дата 2 серпня 1935 року. Вони потрапляли на гачок в струмках, річках і озерах у всіх штатах США і канадських провінціях. Деякі, без сумніву, були спіймані незаконно; інші, ймовірно, наражалися на небезпеку навіть тоді, коли Джеррі Олден закидав свою волосінь у воду. Всі вони були пофарбовані та вкриті шелаком до тих пір, поки їх природні кольори не перетворилися на просте базове покриття для остаточного ефекту.
  
  Гейл повернувся до Кеті Пру. “Дитинко, я піду увімкну світло. Ти залишишся тут з помічником шерифа Рачем, добре?"
  
  У напівтемряві вона побачила, як голова Кеті Пру погойдується вгору-вниз. Гейл поспішив по коридору на кухню. Їй потрібна всього пара секунд, щоб навпомацки пробратися навколо столу до подвійного вимикача біля задніх дверей.
  
  Слабкий світло просочувався з кухні в коридор. Коли вона повернулася в передпокій, Рук включив свій ліхтарик і стояв, читаючи напис під коропом з жорстким хвостом.
  
  “ Елі, Міннесота. 22 липня 1956 року. Він похитав головою. - Чому, чорт візьми, твій дідусь заробляв на життя?
  
  “ Біржовий маклер або щось в цьому роді. Він не був професійним рибалкою. Вона помовчала. “ Моя бабуся не дозволяла йому зберігати свої трофеї в будинку в Атланті. Моя тітка сказала йому, що він може покласти їх сюди.
  
  “ Пощастило йому. У більшості з нас поблизу немає зайвого будинку — нам доводиться їсти те, що ми ловимо. Він подивився на неї з подивом. “ І ви кажете, що в іншій частині будинку є ще щось?
  
  “ Не риба. Але інші істоти. Мій дідусь був справжнім мисливцем.
  
  "Я вважаю".
  
  Гейл підійшов до відчинених вхідних дверей і взявся за ручку. “ Що ж, помічник шерифа Рач, спасибі, що проводили нас.
  
  “Без проблем. Мені потрібно оглянути іншу частину будинку?"
  
  "У нас все в порядку".
  
  Він кивнув. “ Велике спасибі, міс Грейсон.
  
  На верхній сходинці він обернувся до неї. “Знаєш, добре, що ми не знали, що тут всередині, коли я був у скаутів. Це було б занадто заманливо, я б, напевно, вже був по іншу сторону закону, якщо б ми це зробили ".
  
  Албі Труитт стояв на далекому краю ганку "Кейнс' і спостерігав, як Райан Теллер пронісся під гірляндою голих лампочок і зник у тіні поля. На імпровізованій стоянці залишилося всього кілька машин — Труитт підозрював, що їх тимчасово кинули жителі, занадто нервничавшие, щоб їхати додому поодинці.
  
  На дальньому кінці поля завівся двигун автомобіля. Через кілька секунд біля будинку забурчав синій седан. Майже годину Теллер чіплявся до Труиту і його людям, пурхаючи від одного до іншого, як комар, намагається дістатися до соковитої м'якоті. Я не можу піти додому. Шериф, ці жінки — члени моєї пастви. Вони потребують моєї втіхи. Я можу вести їх у молитві.
  
  Елла тупо подивилася на Труита, коли він запитав, чи не хочуть вони бачити священика.
  
  “ Що ця людина може нам сказати, Албі? Скажи йому, щоб ішов додому і чекав біля телефону. У місті може бути багато людей, які хочуть його "комфорту", але їх немає в цій кімнаті.
  
  Для Труитта звільнення Елли полегшило процедуру. Він повернувся до священика з чемно сформульованим наказом: ідіть, преподобний, або будьте готові взяти участь в невеликий в'язничної релігії. Теллер неохоче поїхав, просигналив клаксоном, коли проїжджав повз.
  
  Сітчаста двері зарипіли, і один з його помічників вийшов на ганок, притримуючи двері за собою відкритою.
  
  "Вони наближаються, сер".
  
  Труитт кивнув і прослизнув у будинок. Із задньої частини кабінету долинув глухий стукіт гуми по дереву. Він не заздрив бригаді моргу, спускається з цими вузькими сходами.
  
  Джон Бінгхем, коронер округу Келвін, пихкаючи, вийшов у коридор і скорчив Труиту гримасу. Він дістав з кишені штанів носовичок і витер піт зі свого огрядного особи. "Все, що я можу сказати, це те, що я сподіваюся, ти був уважний в школі шерифа".
  
  Труитт жестом запросив Бінгхема слідувати за тілом назовні. Коли каталку почали спускати по сходах ганку, члени екіпажу внизу посковзнулися на вологому дереві. Труитт рвонувся вперед, побоюючись, що упакований в пакет згорток зірветься з ременів і огидно впаде на землю. Член екіпажу вилаявся і відновив рівновагу. Тіло Мартіна лише злегка пошевелилось під ременями. Серце Труитта шалено калатало, коли бригада котила каталку по мокрій траві до поджидавшему фургона.
  
  Він повернувся до Бингхэму. “ Поясніть мені свої теорії.
  
  Бінгхем похитав головою. “Я не знаю, що тобі сказати, Албі. Я оформлю документи, щоб ми могли сьогодні ввечері доставити тіло в криміналістичну лабораторію штату для аналізів".
  
  Труитт критично оглянув коронера. “ Тоді дозволь мені перефразувати це. Як ти думаєш, Джонні, на що я тут дивлюся?
  
  Бінгхем знизав плечима. “ Я хочу сказати, що не можу запропонувати тобі багато чого з того, що я тільки що бачив. Послухай, Албі, постріл з гвинтівки - це не перерізане зап'ясті або заповнений чадним газом гараж. Ти рознесеш людині голову, і велика частина твоїх даних експертизи виявиться по всій цій чортовій кімнаті. Додай до цього шкоду доказів, заподіяну в тій кімнаті ... Він тихо свиснув. “Зараз ми відправляємо тіло хлопцям в Атланту, але я кажу вам, не сподівайтеся на багато що. Я можу приблизно здогадатися, що вони вам скажуть — куля 308-го калібру потрапила з близької відстані в передню частину обличчя, викликавши миттєву смерть і серйозні неприємності. Мартін натиснув на курок або хтось інший застрелив його? Чорт візьми, потрібно щось більше, ніж медична експертиза, щоб відповісти на це питання. Я перевірив, чи не залишилося на його пальці вм'ятини від спускового гачка. Там нічого немає, але це нічого не доводить. Ви зробили аналіз слідів пороху на руках?"
  
  “Так. Негативно, але з гвинтівкою це не дивно. Господи, Джонні, з точки зору криміналістики, яка різниця між людиною, приставив гвинтівку впритул до власної особи і спустившим курок, і кимось, хто робить це за нього?
  
  Бінгхем трусонув своєю величезною головою, відкидаючи ретельно зачесане пасма сивого волосся. “Я скажу вам одну річ: ні одна рушниця не стріляє саме по собі. Хто-небудь говорив вам, чому він дістав це рушниця?"
  
  "Кэмми сказала, що він чистив його — що-те, що він робив, коли був у сильному стресі".
  
  “Хм. І у мене є трохи болотистій землі ..."
  
  “ Так, я знаю. "Труитт критично оглянув його. “ Значить, ви не виключаєте самогубства?
  
  "Неа".
  
  “ А як щодо відділу по розслідуванню вбивств?
  
  “Я не знаю багатьох чоловіків, які хотіли б тримати гвинтівку в парі дюймів від своєї особи і дивитися в дуло, перш ніж натиснути на спусковий гачок. Більшість самогубців притискають пістолет до голови там, де вони його не бачать, і я не помітив ніяких слідів контактного поранення. І, враховуючи стан кімнати ... " Бінгхем провів хусткою по лобі. “ Я помітив, що ви не жінок відвезли у відділок для допиту.
  
  “Не здається необхідним везти їх в таку далечінь. Елла літня, ми можемо зробити це тут ". Він довго дивився на підлогу ганку, перш ніж важко зітхнути. “Чорт візьми, Джонні, я не проти сказати тобі, що ненавиджу це. Мартін був шанованою людиною в цьому окрузі — агентом по поширенню знань в Міністерстві сільського господарства, колишнім комісаром, колишнім президентом Торгової палати. Не кажучи вже про його церковної діяльності. Це поганий бізнес, як не крути. Але у мене є чотири жінки, всі його родички, вкриті кров'ю з голови до ніг. Тепер вони можуть стати жертвами жахливого нещасного випадку...."
  
  “ З іншого боку, може, і немає. Я тут не для того, щоб вказувати тобі, як робити свою роботу, Албі, але якщо вони не жертви, тобі знадобиться їх одяг. А як щодо відбитків пальців на пістолеті?
  
  "Кілька". Труитт втиснув великий палець в долоню, поки не відчув приємний хрускіт. “В принципі, у мене є три варіанти. Я можу поставитися до цього як до самогубства і продовжити допит ввічливо. Я можу розцінити це як вбивство і посадити їх всіх за порушення порядку з доказами. Або я можу розцінити це як нещасний випадок і відправити їх додому до завтра. "
  
  “ Ваш попередник був би джентльменом і відправив їх додому.
  
  “ Чорт. Мій попередник попросив би у них "позику", а потім відправив їх додому.
  
  “ Життя на Півдні, Албі. Коли ти балотувався в президенти, ти знав, що Енді Тейлор був міфом — у світі, повному хороших манер, немає такого поняття, як улюблений шериф. Ні, якщо він хоч трохи хороший.
  
  Бінгхем зробив паузу, його увагу привернула задирки. Коли він заговорив, його голос був м'яким. “Послухай, друже. Ти знаєш, Хаскелл хороша людина. Він міг би впоратися і з цим ".
  
  Труитт напружився. "Чому ти так говориш?"
  
  “ Ти знаєш, чому я це кажу, Албі. Мартін Кейн був твоїм другом. Ти можеш зберігати об'єктивність?
  
  "Я кращий шериф, ніж це, Джонні".
  
  “Добре. Дозволь мені поставити тобі одне питання. Елла Олден доглядала за твоєю матір'ю вдома, поки вона не померла. Це було не більше року тому? Скільки боргів людина повинна комусь за те, що зробив щось подібне?"
  
  Груди Труитта стиснулася. “Я залишаюся при своїй останній заяві. Коронер".
  
  Бінгхем підняв руки. “Чудово. Просто будь обережний, це все, що я хочу сказати. Тебе обрали на цей пост, Албі, тому що люди втомилися від банди в будівлі суду і хотіли струсити все. По-моєму, це ненадійна монета. Люди в цих краях неоднозначно ставляться до Елі Олден і її клану — вона незвичайна і могутня, і вони не обов'язково цього довіряють. Але вона щонеділі сидить на лаві методистської церкви, і її губи ворушаться, коли вона читає разом з Уроком. Вони будуть довіряти їй більше, ніж тобі.
  
  “ Як ти думаєш, чому я ходжу по яєчній шкаралупі?
  
  Бінгхем схопив Труитта за плече, перш ніж спуститися сходами. “ Може, хлопці з штату зможуть поквапити події.
  
  Коронер втиснув свій чималий вага за кермо свого "Форд Ескорт" і ввімкнув запалювання. Поки Труитт спостерігав, фургон з моргу покотив по під'їзній доріжці, а крихітна машина і її гігантський водій тяглися слідом.
  
  Він знову повернувся до будинку і подивився на свого заступника, який стояв у дверях.
  
  "Зв'яжися з Рачем," сказав Труитт. - Скажи йому, щоб він повернувся в будинок Олденов і попросив у місіс Грейсон змінний одяг для її бабусі.
  
  У слабкому світлі лампи на ґанку край фіранки у вітальні здригнувся, потім завмер.
  
  "Мене не хвилює, чи ваші губи під час уроку, міс Елла", - тихо сказав Труитт. "Що б ви не робили в тій кімнаті, це точно було не читання Біблії".
  
  Гейл вийшла з її спальні і прикривала за собою двері до тих пір, поки світ не впав на ліжко і не приховав Кеті Пру в тіні. Зазвичай Кеті Пру спала навпаки, в найменшій з вільних кімнат. Однак сьогодні Гейл очікував інших мешканців. Вона окинула поглядом три залишилися кімнати — кімнату Елли в кінці коридору і дві додаткові спальні напроти її власної. Вона тільки егоїстично молилася, щоб прохання про Рук чистому одязі означала, що настане ранок до того, як хто-небудь ще прибуде.
  
  Затягнувши пояс халата, Гейл прослизнула по дубовому підлозі і спустилася по сходах. Два коридору межували зі сходами: той, що був покритий рибою, який вів мимо їдальні на кухню, і вузький коридор з гладкими стінами, розташовані так близько один до одного, що проходу ледве вистачало для мініатюрного тіла Гейла. Сілла назвала коридор пропуском пигмея, тому що навіть будучи підлітком зростанням п'ять футів п'ять дюймів, вона була змушена нахилятися, щоб пройти. Ні в кого не було пояснення розмірами провулка. Натан Глінн, творець будинку, був відносно великим чоловіком, про що свідчить форма конфедерації, упакована на горищі. За всіма ознаками, йому довелося б горбиться, пробираючись по своєму власному коридору.
  
  Тільки коли хтось увійшов до кімнати в кінці коридору, Натан Глінн натякнув на свою мотивацію. Незважаючи на втому, Гейл відчула полегшення, увійшовши в кабінет і включивши верхнє світло. Теплий світло падало на потертий диван в клітку і скриня з ковдрами у центрі кімнати і поширювався на карколомний письмовий стіл, втиснутий в стіну. З дитинства це було її притулком. У будинку, побудованому з гніву повернувся воїна, ця кімната була архітектурною прикрасою. Шість стін шестикутником розходилися від дверного отвору; на стелі скляні панелі з гравіюванням у фут заввишки, зображують літні фрукти, утворювали молочну смугу навколо верхньої частини кімнати. В одній стіні були дві масивні зовнішні двері, прозорі фіранки закривали їх скляні фасади, як туман.
  
  Уздовж решти п'яти стін Глінн спорудив книжкові шафи, кожен з яких був набитий так щільно, що Гейл була вимушена зберігати нові книги під диваном. З верхівок книжкових шаф звисав виноградний плющ в горщиках. Висушені і розплющені зміїні шкури, схожі на візерункові саджанці, тяглися по всій довжині вертикальних дощок, поділяють вітрини, так що кожен раз, коли вона входила в кімнату, їй здавалося, що вона заблукала в цілий Ліс Знань — або, принаймні, у Райський сад, яким міг би уявити народний художник. Ефекту було майже достатньо, щоб змусити її не звертати уваги на білку на комоді з ковдрами або на ряд пещених ворон в костюмах і моноклях, які сіли на край килима, як бухгалтери в очікуванні їжі.
  
  "'Той, хто насолоджується самотністю, є або диким звіром, або богом", " пробурмотіла вона. В юності вона почала вишивати цитату Френсіса Бекона, але кинула це заняття на користь ткацького верстата. Рукоділля було надто витонченим; ткацький верстат, яким вона могла керувати своїм тілом.
  
  Її погляд ковзнув по книгах, деякі так довго лежали обкладинкою на обкладинці, що, якщо їх витягнути, вони розламалися б навпіл. Її чоловік Тому усміхнувся, коли вона розповіла йому про цю кімнаті.
  
  Божевільні американці. Все це широке відкритий простір, і вони будують маленькі кімнатки, щоб відокремитися один від одного.
  
  Ти повинен знати про це, раз виріс у селі. Села - жахливе місце для того, щоб зберігати свої думки. Кімнати дають тобі простір для дихання.
  
  Це жіноче начало в тобі, мила. 'Окрема кімната' і весь цей джаз. Сам ніколи цього не розумів. Як ти можеш думати, коли дрібнички захаращують твій огляд? Краще мати поля і стежки.
  
  Гейл притиснув теплі пальці до її очей. Вона не бачила Тома після того, як він застрелився. Вона чула опису— села - жахливі місця для збереження своєї невинності. Але слова не були очима, і, незважаючи на деталі, її картина його смерті була чіткою. Вона представила його тіло, нерухомо лежить на боці, спина вигнута всередину, руки притиснуті до підборіддя. В її уяві його губи були розслаблені, майже надуті, що, звичайно, було неможливо. На слідстві вона дізналася, що він випустив кулю собі в рот.
  
  Вона подумала про чотирьох жінок, які почули постріл з гвинтівки Мартіна і виявили його тіло. Повинно бути, минуло кілька секунд, перш ніж одна з них закричала. Вона сумнівалася, що змогла б вдихнути повітря.
  
  Вона засунула кулаки в кишені халата і пройшлася по кімнаті. Біля письмового столу вона зупинилася. Шафа був опущений, утворивши стіл для її роботи. Блокнот, який Ейя розкрила на своїх останніх дослідженнях.
  
  Ця жінка, тридцятиоднорічна мешканка округу Морган, вела свої щоденники олівцем в серії тонких зелених буклетів, що зберігаються в історичному архіві Університету Джорджії. Гейл скопіювала їх дослівно, використовуючи олівець і папір, максимально наближені за вагою до оригіналів, які тільки змогла знайти.
  
  12 Вересня 1919 року
  
  Маленький Сем всю ніч не спав з температурою, я не спала і молюся, щоб біль у ногах від втоми, а не від перших ознак хвороби. Завтра Уілсон приїжджають з Токкоа, і я повинна випрати постільна білизна і приготувати свіже м'ясо. Але дитина не перестає плакати, і він такий розпашілий. Я втомилася, дуже втомилася і послала Маркуса за доктором Алленом. Але це займе щонайменше день, і я боюся, що у мене болить більше норми.
  
  "Ми всі страждаємо понад норму", - подумала вона, обережно зачиняючи блокнот. Тому був неправий. Жінці, чорт візьми, дійсно потрібна власна кімната.
  
  Вона кинулася на купу потертих оксамитових подушок, звалених в куті дивана, але тут же відсахнулася, відчувши дряпання на потилиці. Вона оглянула подушки і виявила виставлена напоказ з-під них покривало Лінні, акуратно складене втричі. Як присоромлений дитина, Гейл сховав його там перед відходом на барбекю, а потім, як дитина, забув. Елла зрозуміла б, що покривало пропало, або через секунду, або через тиждень: збочений показник смерті людини.
  
  Вона притулилася щокою до тканиною. Запах відбілювача зник. Основою дизайну був класичний бант з такими впорядкованими петлями, що вони виглядали як застигле полум'я. Це покривало, однак, надавало розмовній мові особливий колорит. Гейл ніжно провела пальцем по петельок кольору індиго, дивуючись їх складності і винахідливості. Робота Гейл на ткацькому верстаті була простою, вона більше грала з кольором, ніж з візерунками. Нумерація складних візерунків здавалася їй занадто громіздкою, а підрахунок занадто стомлюючим заняттям. І вона ніколи не замислювалася про оригінальному дизайні. Для неї радості полягала в повторенні — пересуванні човника взад-вперед, повторенні черги, продовження традиції.
  
  Лінні, мабуть, відчула інший поклик. Гейл покривалом вкрила її коліна. Петлі бантиків були майже в формі пейслі, але їх кінці розходилися, як виноградні лози, і зникали за краями тканини. Це було так, як якщо б Лінні, розчарована геометричними обмеженнями, накладеними на неї домашнім ткацьким верстатом, спробувала імітувати плавність роботи професійного Жаккарда. Робота, яку, мабуть, потрібна, була запаморочливою. І до того ж дивною, оскільки до того часу, коли Лінні досягла повноліття в 1920-х роках, покривала обох стилів вже застаріли. Ніхто, крім ізольованих жителів Аппалачів і химерно-фарцовских комун, не практикував б ні ту, ні іншу форму.
  
  З іншого боку будинку грюкнули двері заднього ганку. Гейл кинув покривало на підлокітник дивана, перетнув кімнату і вимкнув світло. Була глибока ніч — занадто рано для проведення будь-якого серйозного допиту.
  
  Вона поспішила по коридору у вигляді гномів і обігнула сходи. Двері кухні була закрита, що було нечастим явищем в культурі сім'ї Олденов, заснованої на їжі. Спантеличена, вона підійшла до дверей і притиснула до неї руку, прислухаючись до будь-яких звуків. Їх не було. Вона повільно повернула ручку і штовхнула двері.
  
  Їй знадобилося мить, щоб зрозуміти, в чому справа. Елла, Кэмми і Сілла сиділи за кухонним столом, поки Мэралин рилася в холодильнику. Вони, мабуть, зголодніли, подумала вона. Вона якось читала, що деякі люди стають ненаситними перед обличчям смерті. Вони виглядали достатньо розслабленими у своїй чистій літньому одязі. Потім вона побачила це: кров запеклася у них в волоссі і забруднила особи.
  
  "Підвіконня," сказала Елла. “ Спочатку скористайся ванній.
  
  "Добре, мамо", - сказала Маралин з-за дверцят холодильника. "Що ти зробила з кави?"
  
  "Ну, це вірно ..." Елла обернулася, побачила Гейла і різко зупинилася. “Що ти тут робиш? Світло у твоїй кімнаті був вимкнений. Я думав, ви з Кеті Пру спите.
  
  Гейл застиг в дверному отворі. “ Кеті Пру спить. Я був у кабінеті.
  
  Погляд Елли був владним. “ Хіба ти не чула про свого кузена Мартіне? Хіба ти не знала, що його застрелили?
  
  "Ну, так". Гейл безпорадно подивилася на жінок, невпевнена. Кэмми втупилася повз вази з рожевими шовковими квітами в центрі столу, її рот відвис, як гумка. Великі пальці Сілла зчепилися один з одним. “ Я був зовні, коли це сталося, - пробурмотів Гейл, затинаючись. “ Я не знаю, що сказати— Мені так шкода. Але що, в ім'я всього Святого...?
  
  Дверцята морозилки зачинилися. Маралин розминала холодну кавову гущу у себе на грудях. "Гейл", - почала вона.
  
  Елла клацнула пальцями, звертаючись до своєї старшої дочки. Гейл бачив цей жест сотні разів - клацання і швидкий помах руки. Він означав мовчання і автоматичне покору. Маралин закрила рот. Схопившись за край столу, Елла піднялася зі стільця. Вона попрямувала до дверей, від запаху її тіла Гейла занудило.
  
  "Іди спати, Гейл," твердо сказала Елла. “ Ти тут не потрібен. Ми можемо подбати про Кэмми і Сілла.
  
  “ Але, Елла. Заради бога...
  
  “ Продовжуй. Гейл. Ти подбаєш про Кеті Пру. У мене тут все під контролем.
  
  Шкіра Елли була майже прозорою під запеченою кров'ю, її очі були такими твердими, що можна було тріснути.
  
  Гейл відступила від порталу, коли двері зачинилися у неї перед носом. Вона втупилася на це, не вірячи своїм очам, сморід крові Мартіна заповнило хол.
  
  OceanofPDF.com
  
  Лінні Кейн була заміжньою жінкою.
  Лінні Кейн теж була матір'ю.
  Лінні Кейн покінчила з собою одного разу влітку.
  Лінні Кейн відправилася прямо в Пекло.
  
  —Балада, виконана молодіжною групою методистської церкви Статлерс-Крос під час пікніка, 1949 рік.
  
  У зазубреного провідника похмурий ранок. Кеті Пру зрозуміла це, як тільки збігла сходами ганку будинку, а її мати пішла за нею з чашкою кави в руці і сумкою з паперами, перекинутою через спину. Було рано, так рано, що небо було кольору четвертаки, а трава - забавного зеленого відтінку.
  
  "Обережніше з вогкістю, К. П.", - сказала її мати. “Не сідай на землю. Не наступай в бруд. І їж свій тост, будь ласка, мем".
  
  Її мати не заперечувала проти вогкості — вона сіла на середню сходинку в своїй синій джинсовій спідниці, поставила поруч з собою чашку з кавою і порився у торбі. Кеті Пру насупилася і, стискаючи в руці загорнутий тост, ступила на бруківку. Поруч з ним було пляма червоної бруду. Глянувши на матір, вона тицьнула в нього носком черевика.
  
  "Кеті Пру". Це було попередження. “Якщо хочеш пограти з ягуаром, залишайся або на бруківці, або на траві. В іншому випадку ми повернемося в будинок".
  
  Кеті Пру не повірила своїм вухам. Вона прокинулася посеред ночі, ліжко була такою великою, а меблі такою дивною, що вона закричала. Її мати поспішила до неї, щось шепочучи і розтираючи їй спину, поки Кеті Пру не заснула. Потім її мати відвернулася і почала розстібати гудзики на її блузці, спочатку повільно, потім смикаючи за них, поки лікті не задралися вгору, як курячі крильця. Коли вона, нарешті, розтягнулася на ліжку, Кеті Пру злегка нахилилася до неї, згорнувшись клубочком на животі матері. Вона заснула, відчуваючи оцтове тепло материнської шкіри.
  
  Цим ранком її мати одягла їх обох, перш ніж відкрити двері спальні. В хаті було тихо, і двері в кімнату бабусі Елли закрилася, коли вони поспішили вниз сходами на кухню. Швидко з'ївши по шматочку тосту і чашці кави з мікрохвильовки, вони вийшли за двері.
  
  Тепер Кеті Пру підійшла до "сварливому зазубленому страви" з размокшим тостом в серветці. Його рот був відкритий в рычании, а очі — єдина частина тіла, яка не була чорною, — пожовкли і шелушились, так що здавалося, що його очні яблука втрачають свій колір. Вона простягнула йому тост.
  
  "Хочеш трохи?"
  
  Він не відповів. Вона встала перед ним, де земля складалася одночасно з трави та бруду, і доклала руку до його роті. Його дихання було прохолодним.
  
  "Добре", - сказала вона. "Так чого ти хочеш?"
  
  "Кетчуп".
  
  "Для чого?"
  
  "Це добре виглядає на дівочих пальчиках ніг".
  
  “ Припини. Тепер скажи мені, чого ти хочеш?
  
  "Рухайся".
  
  Вона відступила вбік і, насторожено дивлячись на нього, нахилилась і повернула голову так, щоб бачити, куди він дивиться. Звичайно, там була під'їзна доріжка і покрите листям пекановое дерево з такими великими гілками, що вони виляли, як собачі хвости, коли дув вітер. Перед домом проходила вузька доріжка, а впоперек неї стояв поштову скриньку з пластикової магнолією, розвівається на стовпі. В іншому було лише залізничне полотно, довгий, високий і поросле бур'янами.
  
  Вона випросталась і, примружившись, подивилася на дріт. "Ти дивишся на залізничні колії?" запитала вона.
  
  Він не кивнув. Його гарчання стало трохи лютим, а голос хрипким.
  
  “Чоловік повернувся. Він на залізничних коліях".
  
  Кеті Пру обернулася. І справді, чоловік був там, пробираючись вздовж залізничних шляхів, як велетенський жук-тростина. Вона глянула на матір, але та щось писала в блокноті, тримаючи в руці чашку з кавою, і нічого не помітила.
  
  "Мені не подобається ця людина", - прошепотіла Кеті Пру. "Він розповідає страшні історії".
  
  "Мені не подобається ця людина", - прогарчав зазубрений провід. "Він плює в мене".
  
  Чоловік йшов дрібними кроками, його тростина тыкалась в залізничне полотно. В одній руці погойдувалася біла коробка, перев'язаний мотузкою. Цей чоловік приходив не кожен день — якби він це робив, зазублена дріт вже з'їла б його, — але він заходив частіше, ніж подобалося Кеті Пру. Вона запхнула тост і серветку в рот зазубленому звірку і видерлася йому на спину, звідки спостерігала, як чоловік переміщається в полі зору між вухами тварини.
  
  "Міссі!" Старий підняв ціпок. Її мати здивовано підвела голову. Старий тицьнув ціпком у повітря, біла коробочка вдарилася про його зап'ястя. "Я думав, що прийду сьогодні раненько, поки не зібрався натовп!"
  
  Він сказав "рано" кумедно — як "жирний". Її мати повільно поставила чашку з кавою і заправила волосся за вуха.
  
  "Ну, містере Дік Моттс," крикнула мати. - Боюся, ви прийшли занадто рано. Елла ще не встала.
  
  “Ella! Чому ти вирішив, що я захочу побачити Еллу? Він підійшов до того місця на залізниці, де проїжджали вагони, і почав спускатися з горба. “Я не хочу бачити цього старого головоріза. Носсир!"
  
  Її мати взяла свою чашку з кавою і зробила ковток, її очі стежили за чоловіком, коли він досяг підніжжя горба, перейшов дорогу і попрямував вгору по під'їзній доріжці.
  
  Дійшовши до зазубреною дроту, він зупинився. "Маленька міс," сказав він, - чому ви ховаєте голову?
  
  Під ногами Кеті Пру заворушилася дріт. Не кусайся, попередила вона. Мама відведе тебе в зоопарк, якщо ти вкусиш.
  
  "Я думаю, вона не в настрої розмовляти, Дік", - сказала її мати. "Чому б тобі не підійти і не поговорити зі мною?"
  
  Він постукав палицею по ногах джаггера, потім обернувся до її матері. “Сумно за Мартіна. Він був хорошою людиною".
  
  З-під руки Кеті Пру побачила, як її мати кивнула. “Спасибі, Дік. Я передам Кэмми і Сіллах, що ти це сказала".
  
  “Я був у рибному будиночку, ви знаєте, коли пістолет вистрілив. Я відразу зрозумів, що це неправильно. В місті не було нікого, хто стріляв би з пістолета прямо тоді. Не за законної причини.
  
  Її мати закрила блокнот. “Я підозрюю, що ти права. Це, безумовно, було потрясінням".
  
  "Ось". Він зашкутильгав по бруківці, його ноги ковзали в червоній бруду, і поставив коробку поруч з її матір'ю. “Моя невістка зробила це для вас усіх. Мафіни з цукіні. Думаю, вони дуже клейкі, " Він сперся на ціпок. “ Сподіваюся, вони продовжать готувати барбекю. Мені б не хотілося, щоб це припинилося.
  
  “О, я впевнений, що хто-небудь візьметься за це знову. Ніхто не відмовиться від таких грошей".
  
  “Не будь такий впевнений. Щось трапляється, і люди більше не хочуть до цього торкатися. Забобон, ось що це таке. Як ніби зло - це порошок, який залишається на твоїх руках ".
  
  Її мати так довго не відповідала, що Кеті Пру підняла голову. Її мати мовчки сиділа на сходах, втупившись у землю. Потім вона підняла свою чашку і підкинула кави в повітря, як літаючу змію.
  
  "Скажи мені дещо, Дік", - попросила вона. "Ти був у рибному будиночку, коли пролунав постріл — ти був там, коли Сілла знайомила свою подругу з Мартіном?"
  
  “ Гарненька чорнява дівчина. Я був там.
  
  “Мартін пішов з рибного будинку в гніві. Ти що-небудь знаєш про це?"
  
  “ Ну, у Мартіна поганий характер. Не те щоб він щось мав на увазі. Сілла просто дівчина, яка завжди знала, як вивести з себе, от і все.
  
  "Ти чув, із-за чого вони посварилися?"
  
  Дік клацнув тростиною по каменю, чому той влучив у ногу джаггера. “ Він не хотів, щоб вони були там. Не міг точно сказати чому. Дівчина виглядала цілком пристойно. Вони пробули там деякий час, слухаючи нашу балаканину. Спочатку, коли увійшов Мартін, він здавався нормальним. Але потім у нього з'явився цей вираз. Він міг виглядати відверто злим, коли сердився.
  
  "Так що ж вони сказали один одному?"
  
  “ Не дуже. Сілла сказала щось на кшталт " Я хочу, щоб ти познайомився ...', а Мартін відповів: "Мені не потрібно з нею зустрічатися, я вже поговорив з нею'. І на цьому все. Він просто вибухнув і вибіг геть.
  
  “ І Сілла пішов за ним.
  
  "Абсолютно вірно".
  
  Її мати подивилася на Кеті Пру очима, які дивилися крізь неї. Кеті Пру міцніше стиснула дріт. Вона ненавиділа, коли мати дивилася на неї таким чином. Це змушувало її почувати себе так, немов вона зникла.
  
  "Розкажи мені що-небудь ще, Дік", - нарешті сказала її мати. “Та історія, яку ти розповідала. Та, що про лінчування. Я пам'ятаю, ти розповідала її, коли я була маленькою. Це правда?"
  
  "Правда?" Дік, похитуючись, підійшов до Кеті Пру. "Маленька міс, твоя мама думає, що я вигадую казки".
  
  "Я сподіваюся, що це так", - сказала її мати.
  
  Дік захихотів. Він схопив вухо джага-вайра горбистою синьою рукою і нахилився ближче до Кеті Пру. В його очах попливли фарби.
  
  "Знаєш, скільки мені років, маленька міс?" Його голос був пошепки. “Мені вісімдесят вісім. Раніше я майстрував труни по професії. Ти будуєш труни, ти чуєш історії. Ти коли-небудь чула історію про своєї двоюрідної бабусі Лінні?
  
  Її мати схопилася на ноги. “ Дік!
  
  Він тицьнув у її бік палицею, що виглядало одночасно сердито і нерозумно. “Тихіше, Міссі. Для дитини це нормально". Він повернувся до Кеті Пру. “Твоя двоюрідна бабуся Лінні — вона була б для тебе чимось більшим, - вона ходила б по залізничних коліях, зовсім як я. Раніше за цим шляхам ходив поїзд, ти знав про це? Він зупинився прямо перед старим млином. Привозили бавовну, забирали тканину, і далі цього місця справа не пішла, тому що це був кінець черги ".
  
  Його пальці тремтіли у вуха зазубреного провідника. Від нього пахло ліками. “ Ну, Лінні Глінн Кейн, вона не працювала на фабриці. Носсири, вона була занадто гарна для роботи на фабриці. У неї не було б ворсинок у волоссі. Вона працювала на власному ткацькому верстаті. Вона в'язала шаль, а потім накидала її на плечі і ходила взад-вперед по дорозі, як ніби її це нікого не стосувалося. Інколи вона піднімалася на рейки і застрибнула в поїзд, коли він відправлявся з тканиною. Тільки, бачте, ніякого поїзда назад не було. Поїзд ходив тільки два рази в тиждень. Отже, з настанням темряви вона спустилася по рейках, все ще накинувши на плечі шаль, і неспішною ходою пройшла цілих шість миль від станції в Оуктри ".
  
  Він посміхнувся. Його великі зуби були жовтими з чорною облямівкою. Кеті Пру схопив матір за руку, коли та підійшла і обняла її.
  
  “Це не страшна історія, маленька міс. Чоловік Лінні, Джастін, був моїм другом. Якийсь час він думав, що вона йде, але знаєте що? Це було не так. Їй просто подобалося їхати з міста верхи, щоб потім знову туди повернутися.
  
  "Це цікава історія, Дік". Голос її матері був рівним. “Ти говориш так, як ніби Лінні жодного разу в житті не займалася серйозною роботою. Правда в тому, що у неї був вибір — вона могла працювати на фермі чи на млині. Вона вибрала ферму своєї сім'ї ".
  
  "У більшості людей не було вибору".
  
  “ Може бути. Але це не означає, що вона не була на тих полях, не взрихлювала їх разом з усіма. Тоді Земля не означала дозвілля. І ферма Глиннов постачала достатню кількість бавовни, який підтримував роботу фабрики. Вона м'яко потягнула Кеті Пру за руку. “Ходімо, дитинко. Я відчуваю себе так, ніби хочу змінити обстановку ".
  
  "Вона не працювала в полі, коли йшла по рейках". Старий ударив палицею в груди зазубреного провідника. “Деякі люди говорили, що буде час, коли вона піде занадто повільно, і наступний поїзд наздожене її ззаду і переїде. Але цього ніколи не відбувалося. Це були просто скарги людей ".
  
  "Гаразд, Ледибаг". Мати зняла її зі спини джаггера. "Пора йти".
  
  “ Ей, якщо побачиш міс Кэмми, передай їй мої співчуття.
  
  “Я так і зроблю, Дік. Час наближається до дев'яти. Чи Не час тобі в церкву?"
  
  Очі старого розширилися. "У церкву?" перепитав він. "Мадам, у мене обмежена потреба у церкві". Він повернувся до дроту і сплюнув.
  
  Перші п'ять миль шляху від центру округу Пратертон до Статлерс—Крос пролягали по гладкому четырехполосному асфальту - дорозі 1-75 з чахлими вивісками, що вихваляють триєдність для туристів: персики, арахіс і горіхи пекан. За лінією придорожніх кіосків пустила коріння нова конгрегаціоналістської церкви - трейлер шириною в два метри з еркером, на якому було зображено пластикове зображення Біблії і хреста. За церквою з дельти, покритої гравієм і брудом, виривалася бічна дорога. Труитт виїхав на двосмугову нерівну дорогу і попрямував на північний захід.
  
  Дорога починалася з респектабельно, з обох боків її підкреслювало дротяні загородження, повиті жимолостю і квітками трубчастої лози кольору сангрії. Навколо нього розстилалися рябі пасовища, знайомі поля, які він вивчав у юності з кабіни чорного пікапа Мартіна.
  
  Тепер, коли ви стріляєте в самця, переконайтеся, що цілитеся в життєво важливе місце. Не зіпсуєте бідоласі життя, цілячись нерозважливо.
  
  Їх перша мисливська вилазка відбулася в лісах, що оточують гору Стек в північно-східній частині графства. Вони були одні: Мартін, одягнений у поношений мисливську куртку з нальотом бруду і старих волосся, Албі худий під яскраво-помаранчевим жилетом, новенький, як ніж, і пахне поліестером. У шістнадцять років Албі вже давно минув вік посвячення — рушниця в його руках здавалася такою ж незнайомій, як у дівчинки.
  
  Було холодне листопадове ранок, небо було вкрите шарами сірого, яке забарвило сосни у військовий зелений колір і выпило чіткість з хвої під ногами. Він мовчки пішов за Мартіном, згорбившись і поправляючи жилет, який незручно сповзав з руки. Чорт, холодно, подумав він. Де, чорт візьми, в мене є що-небудь для стрільби? Мартін йшов перед ним, повертаючи голову з боку в бік.
  
  “ Що ти шукаєш? - Запитав Албі.
  
  Мартін махнув йому, щоб він замовк. “Тихіше, хлопець, просто тихіше і будь уважний. Трибуна попереду".
  
  Албі простежив за поглядом Мартіна, намагаючись розгледіти, що той міг шукати. Ліворуч, праворуч - нічого, крім сосен та опалого листя. Яскраво-оранжевий жилет з'їхав назад, натираючи пахви Албі. Він знизав плечима і ще кілька разів згорбився, розсердившись на свою матір за те, що вона не розуміла, що робила, коли купувала його. Якби його батько був поруч ...
  
  Мартін раптово зупинився.
  
  "Синку," повільно вимовив він. “ Якого біса ти робиш?
  
  Албі підняв голову. Дуло його пістолета вперлося в середину спини Мартіна. Він опустив погляд на свою руку. Його обличчя почало горіти. В якийсь момент, він не знав коли, його палець ковзнув по спускового гачка.
  
  "Благослови тебе Господь, Мартін," прошепотів він. “ Ісус.
  
  “ Відпусти її, Албі. Просто давай, постав її на землю.
  
  Він кинув пістолет на землю, відступаючи від нього і заламуючи руку, як обпечений. Мартін підібрав пістолет і, не кажучи ні слова, попрямував до входу в ліс. Неймовірно, але Мартін знову взяв його з собою на наступні вихідні, змусивши залишатися у лісі, поки не вполює оленя. Він був невеликий, всього лише колючий самець. Але він направив пістолет на те, кого мав намір вбити, а потім рішуче, нарешті, зробив це.
  
  На дорозі матеріалізувалася вибоїна у формі Аляски. Труитт смикнув зелений "Додж" вправо, потім вліво.
  
  Статлерс-Крос натрапив на нього раптово, як це бувало завжди, залізничне полотно миттєво опинився поруч з горбом. Він зменшив швидкість і проїхав повз методистської церкви Статлерс-Крос. Його парковка була забита, а вхідні двері зачинені на засувку. Всередині притвору натовп віруючих прагнула побачити головна подія в святилище. О дев'ятій тридцять було занадто рано для звичайного богослужіння. Без сумніву, брат Теллер, не мав можливості вночі втішити родину, вранці вирішив яким-небудь імпровізованим чином втішити свою паству.
  
  Труитт натиснув на акселератор. Півдюжини магазинів, що вишикувалися уздовж торгового району Статлерс-Крос, мали доглянутий вигляд, що свідчить про процвітання. Двадцять років тому магазини повільно перетворювалися на руїни; тепер тільки стара фотостудія залишалася постійно закритими віконницями. Він повільно проїхав повз, розглядаючи вишневий комод у вітрині антикварної крамниці, вітрину з в'язаними хрестиками і кошиками, прикрашеними стрічками, обозначавшую місцевий сувенірний магазин, вітрини крамниці залізних виробів Гріна, потемнілі після смерті власника. Дійшовши до кінця ряду, він з подивом зауважив, що, незважаючи на недільний ранковий час, в "Ленглі Наркобізнес" горіли лампи денного світла.
  
  Прохолодне повітря обдав його, як тільки він увійшов в магазин. Звичайна ділова одяг Купера Ленглі з джинсів і пледів була замінена мішкуватих чорним костюмом. З зачесаним назад рудим волоссям і худими зап'ястями, що стирчать з рукавів пальто, він нагадував лиходія з коміксів 1930-х років. Він схилився над касою, тихо розмовляючи з людиною, якого Труитт не знав. Він підняв очі, коли підійшов шериф.
  
  “Албі. Ну, як ти? Візьми собі кока-коли".
  
  “ Спасибі, Куп. І я теж ще не снідала. Приготуй мені кілька сирних крекерів.
  
  Ленглі ввів суму в касовий апарат. Його лікоть зачепив картонну коробку, яка стояла на прилавку. "Погані справи з Мартіном", - сказав він. "Ми просто говоримо про те, що вчора він був в ідеальній формі".
  
  "Ну і як?" Запитав Труитт, відправляючи в рот крекер. "Я маю на увазі, ідеальної форми".
  
  Ленглі взяв здачу, яку Труитт поклав на прилавок, і кинув монети в касу. “Ви знаєте, все налагоджено, все йде гладко. На планування чогось подібного потрібні місяці, десятки людей, але все зводиться до одного людині. Кажу вам, це місто давно висох і його понесло вітром без Мартіна і того барбекю. Забавно, як одна така річ може нанести нове місце на карту ".
  
  Незнайомець похитав головою. “Повинно бути, це важко для сім'ї. Думаю, ви повернулися, щоб подивитися, як у них справи?"
  
  Труитт повернувся до чоловіка. Високий, років п'ятдесяти, він був одягнений в церковний одяг. Він виглядав дивно несхожим на людей, яких Труитт очікував побачити що вештаються в Ленглі Наркобізнес. Його синій костюм був занадто добре скроєний, туфлі занадто начищені. Навіть сиве волосся дуже красиво обрамляють засмагле обличчя, щоб Труитт повірив, що він місцевий. Пілот авіакомпанії, вирішив Труитт, один з багатьох, хто переїхав в округ Калвін, тому що це було досить далеко від Атланти, щоб бути недосяжним для більшості пасажирів, але не настільки, щоб городяни не могли повернутися до цивілізації, коли їм знадобиться доза.
  
  Труитт схилив голову набік. “ Ти добре знаєш Тростини?
  
  “ Тільки деякі. Ми з дружиною ходили в церкву з Мартіном і Кэмми. Боюся, що з-за моєї роботи ми відвідуємо її нерегулярно. Тим не менше, якщо ви є членом методистської організації Статлерс-Крос, ви знали Мартіна. Він був залучений у багато речей. Я дуже поважав його. "Він зробив паузу. "Мартін був справжнім чоловіком Божим".
  
  У чоловіка був акцент міського жителя півдня, людини, який давним-давно відмовився від цього діалекту і тепер ніяково їм користувався. "Мені дуже шкода", - сказав Труитт. “Раніше я думав, що знаю всіх в окрузі, але це прокляте місце стає таким переповненим. Я шериф Албі Труитт ".
  
  Чоловік потиснув простягнуту Труитом руку. “Mai Robertson. Напевно, я новачок — ми тут вже близько року, хоча у мене є родинні зв'язки, які йдуть корінням в далеке минуле. Я пілот компанії "Дельта".
  
  Труитт посміхнувся. “Радий познайомитися з вами. Я дізнався ваше ім'я показань, які зробив мій заступник. Ви обидва були в групі чоловіків, які увійшли в кімнату, чи не так? Ти ж не сидиш тут сьогодні вранці і не приукрашиваешь свої історії, чи не так?
  
  "Боже мій, ні, шериф". Сказав Робертсон. "Я відлітаю завтра вранці, і моя дружина хотіла, щоб я перед від'їздом захопив деякі медичні приналежності". Він вказав на коробку. “У ці дні вона трохи працює медсестрою. Купер був настільки люб'язний, що відкрив для мене раніше ".
  
  “ Чорт візьми, Мей, не бреши шерифу. Купер перехилився через стійку і стишив голос. “ Правда була в тому, Албі, що ми обидва були в церкві. Але коли Райан Теллер почав розповідати про те, що всі ток-шоу на Небесах запрошують Мартіна в якості гостя, ми втекли. Терпіти не можу несмачні проповіді ".
  
  Труитт усміхнувся. “ Ток-шоу на Небесах?
  
  “Так, ну, ти повинен знати нашого проповідника. Іноді хочеться, щоб Бог подзвонив і виявив, що лінія зайнята".
  
  Робертсон згідно хмикнув. “Я як раз розповідав Купу, що вчора бачив жінку, яка фотографувалася на барбекю. Ймовірно, для якоїсь газети. Хтось повинен з'ясувати, ким вона була, і роздобути кілька копій для сім'ї. Як і сказав Куп, Мартін був в ідеальній формі. Це був би хороший спосіб запам'ятати його ".
  
  “Ви знаєте, з якої газети вона була. Куп?" Запитав Труитт. "Я не можу пригадати, щоб у звітах згадувався представник ЗМІ".
  
  Ленглі похитав головою. “Я її не бачив. Але я хотів би розшукати її. Я б і сам не відмовився від декількох копій". Він провів долонею по стільниці. “Отже, Албі, ми хотіли дізнатися, коли відбудуться похорони. Я маю на увазі, хіба у вас все ще немає тіла і всього іншого?"
  
  “Всього на один день або близько того. Коли державна криміналістична лабораторія закінчить свої тести, ми передамо це сім'ї. І тоді все залежатиме від Кэмми ".
  
  Ленглі мовчав. Він тихенько стукнув кулаком по стійці.
  
  "Це був нещасний випадок, вірно?" запитав він. "Ви все більше нічим не займаєтеся".
  
  “ Ти ж знаєш, як це буває. Куп. Треба розставити всі крапки над "i" і закреслити "т".
  
  “ Блін, я розумію. Просто... ну, ти ж знаєш маленькі містечка. Чим швидше все владнається, тим менше вірогідність, що люди будуть базікати.
  
  Труитт зберіг ввічливу посмішку. “ Поговорити про що?
  
  "О, чорт, ти знаєш, Албі". Голос Ленглі зірвався на фальцет. “Як ти думаєш, що там робили ті жінки. Мама? Якщо вони не робили нічого поганого, чому б шерифу просто не сказати, що це була вм'ятина від сокири '. Ти ж знаєш, які люди ".
  
  Труитт дістав з пачки ще один крекер. “ Ти мене дивуєш. Куп. Ти знаєш, що у мене є процедура. Ти знаєш, що я не зроблю нічого незвичайного.
  
  “Я не кажу, що ти б це зробив. Я просто кажу, що люди будуть базікати. І Кэмми, вона хороша жінка, але вона не найсильніша істота у світі ".
  
  “ Я повинен викласти свої факти, Куп.
  
  “О, звичайно, Албі. Я просто сподіваюся, що люди розуміють, що це все, що ти робиш".
  
  Робертсон прочистив горло. “Послухайте, шериф, Куп ходить навкруги, але я думаю, що можу чітко висловити свою стурбованість, як професіонал професіоналові. Іноді благі наміри можуть затуманити здоровий глузд. Куп якраз розповідав мені, як Мартін взяв тебе під своє крило, коли твій батько...
  
  Втрутився Ленглі. “ Я не пліткував, Албі. Просто я знаю, як це буває. Мій брат загинув в автомобільній катастрофі, і я витратив два роки, намагаючись довести, що винен інший хлопець..."
  
  Труитт відчув, як кров прилила до його обличчя. Він перевів погляд з Ленглі на Робертсона, досить злий, щоб зневажати втому одного і пихатість іншого. “Спасибі. Куп, " перебив він. - Я постараюся слідувати розуму, а не серцю.
  
  “ Отже, Албі...
  
  Труитт зосередився на Робертсоне. "Маючи це на увазі, сер, я хотів би трохи повторити вашу заяву".
  
  “Звичайно. Що ти хочеш знати?"
  
  “ Наскільки я пам'ятаю, в звіті говорилося, що ви шукали Мартіна, коли почули постріл. Чому?
  
  “Райан попросив мене знайти його. Йому потрібно було задати йому питання".
  
  "Що він сказав?"
  
  “Ні. Я не питав".
  
  "Куди все це ти дивилася?"
  
  Робертсон знизав плечима. “У дворі, в рибному будиночку — одного разу я навіть зайшов на кухню, але Елла прогнала мене. Вона сказала, що готує ще чаю з льодом і не хоче, щоб якийсь чоловік з брудними ногами плутався у неї під ногами.
  
  “ Хто-небудь ще був з нею на кухні?
  
  “Кэмми. І велика жінка, про яку мені хтось сказав, була дочкою Елли".
  
  “ Ви запитали, чи бачили вони Мартіна?
  
  “ Звичайно. Елла сказала, що він був на ганку, але єдиною людиною, який був там, була Зайла Грін, яка сиділа на гойдалці.
  
  “ Як довго ви дивилися, перш ніж почули постріл?
  
  “ Не знаю. Не більше п'ятнадцяти хвилин.
  
  “ І скільки часу пройшло з того моменту, як ви залишили жінок на кухні, до пострілу?
  
  Робертсон підняв брови. “Не могло бути більше п'яти або десяти. Я був на під'їзній доріжці, коли почув це. Мені знадобилося менше хвилини, щоб повернутися в будинок. Я мало не збив Зайлу з ніг, коли вбіг у будинок.
  
  “ Вона була в хаті? - запитав я.
  
  “Ні, на ґанку. Але я ніколи не бачив такого страху на обличчі людини. Вона задерла спідницю і збігла сходами, як летюча миша з пекла".
  
  "Я хочу ходити по рейках, як Лінні". Кеті Пру натягнула на плечі свою синю футболку і встрибнула на залізничну шпалу. "Я хочу надіти шаль і виглядати нахабно".
  
  "'Невимушено', "поправив Гейл," хоча це майже одне і те ж. У будь-якому випадку, чотирирічні діти цього не роблять.
  
  “ Тоді зроби це ти. Ти нахаба, а я подивлюся.
  
  “О, звичайно, пані. Я прямо зараз бачу, як ти підставляєш свій зад бабусі Елі і кажеш їй: "Бачиш, мама навчила мене грубити!' - Гейл нахилився і полоскотав живіт Кеті Пру. “ До полудня ми з тобою були б на заняттях для південних леді.
  
  Кеті Пру зареготала, її стрункий торс звивався в руках матері. Сміючись, Гейл підкинув його в повітря і уклав у ведмежі обійми, уткнувшись обличчям в крихітну шийку. Боже, вона захоплювалася тілесністю своєї дитини: всі неправдоподібні кісточки, перлова шкіра і волосся такі тонкі, що їй довелося зосередитися, щоб відчути це. Кеті Пру постійно змінювалася, вона ніколи не була дитиною. Гейл відчула знайому біль, коли голосно поцілувала дочку в щоку. "Забудь про Лінні, — подумала вона, - діти - це їх власні бачення".
  
  Ще раз обійнявши, вона обережно опустила звивається дитини на землю. Вони стояли на залізничних коліях, будинок Елли зліва, руїни млина праворуч. В останній раз, коли Гейл бачив Діка, він шкандибав по під'їзній доріжці до будинку Грінів, і стукіт його тростини по гравію був чутний за сотню ярдів. Тепер вони були одні, і єдиним звуком був скорботний приспів "великий бог", що долинав з відкритих дверей церкви.
  
  Кеті Пру обвила руками стегна Гейла і стиснула їх. "Підемо до руїн, мама", - прошепотіла вона. "Настав час послухати музику".
  
  Вони спустилися по південному схилу і вийшли на відкритий простір млини. Ритуал почався в першу неділю весни, коли Кеті Пру почула музику з відкритих вікон церкви і побігла на неї. Гейл зловив її, і вони опинилися на млині, де сиділи на великій кам'яній плиті і слухали голоси, що доносяться з-за позбавлених даху стін. Звідти вони могли бачити небо і скупчення млинових будиночків дивної форми, зведених на їх ділянках, як приземкуваті телескопи.
  
  Земля пахла цвіллю, коли вони пробиралися до кам'яній плиті. Парафіяни простонали вступну строфу "Солодкої години молитви". Сьогодні не буде ні веселого госпелу, ні благоговіння перед високою церквою. Гриф був тверезий і зосереджений. Вони, ймовірно, будуть співати для Мартіна весь ранок, готуючись відвідати родину, подумав Гейл. І так і повинно бути. Мартін заслуговував не меншого.
  
  Вони були в десяти ярдів від кам'яної плити, коли Гейл різко зупинився. На камені скорчилась жінка в одязі кольору скель. Вона була так добре замаскована, що вони легко могли б сісти на неї верхи. Гейл задумався, якби не розріз її червоних губ. На шиї в неї висів фотоапарат, який вона носила з собою на барбекю.
  
  Жінка злякано подивилася на них і сховала кулак в складках спідниці. Вона була молода, десь трохи за двадцять, і одягнена в довгу сіру сорочку, ниспадавшую прямо з плечей. Будь воно іншого покрою, воно могло б зійти за одне з дорогих суконь для сільських дівчат, які можна знайти на полицях macy's. А так тканина була отглажена, але потерта, фасон не відповідав стилю. Її волосся кольору вівсянки були зібрані ззаду в кінський хвіст, а голубі очі здавалися не більше ніж поглибленнями під оголеними віями.
  
  "Привіт", - сказав Гейл. “Ми не хотіли турбувати. Ми просто прийшли послухати музику".
  
  "Я знаю", - відповіла жінка. “Я бачу вас тут щонеділі. Я просто не думала, що ви будете тут сьогодні". Її стислі кісточки пальців шарпали тонку тканину спідниці. "Я живу там", — вона вказала на жовтий будинок на околиці млинової села" — "і я бачу млин з вікна своєї спальні".
  
  Її голос був хрипким, що суперечило як її нехитрої зовнішності, так і сильного акценту Джорджії П'ємонт. Гейл зрозуміла, що червоний колір, який вона вчора прийняла за помаду, насправді був природним. Вона зловила себе на тому, що дивиться на губи жінки — вони були незвичайними, такими пухкими, що, коли вона говорила, інші риси обличчя зникали.
  
  Голос Гейла звучав весело. "Сподіваюся, дивитися на нас не дуже нудно".
  
  Молода жінка почервоніла і сплеснула руками перед собою. “ Нічого подібного, мем. Я просто виглянула одного разу вранці і побачила вас всіх. Я подумав, що ви виглядали так мило, мати і дитина посеред усього цього безладу. Її обличчя зморщилося від неспокою. "Не те щоб я шпигувала або щось в цьому роді". “ Незважаючи на камеру?
  
  Жінка збентежено подивилася на свою камеру. “О, ні, мем, це тільки для заняття, яке я веду в центрі мистецтв в Пратертоне. Нічого особливого, чесно".
  
  Гейл посміхнулася і привернула Кеті Пру до себе. “Я просто дражню тебе. Я побачив тебе вчора на барбекю і подумав, що ти журналістка. Приємніше знати, що ти художниця. Я Гейл. А це моя дочка, Кеті Пру."
  
  “Мене звуть Надианна Джесуп. Приємно познайомитися, Кеті Пру".
  
  Вона простягнула руку Кеті Пру, яка соромливо подивилася на неї і почала тыкаться задом об ноги матері. Надианна подоткнула свою довгу спідницю під стегно і поплескала по каменю поруч з собою. "Я повинна сказати тобі секрет, Кеті Пру", - прошепотіла вона. Кеті Пру обережно наблизилася до неї. Надианна продовжила. “Ти знаєш ту велику кішку у тебе у дворі? Коли я була маленькою, у мене був друг - уявний тигр, і іноді він тікав і грав з цією кішкою. Я б обшукала весь будинок і не змогла б його знайти, але якщо б я заповзла на верх шляхів і подивилася туди, то побачила б, що він танцює у дворі з твоєї кішкою.
  
  Кеті Пру притиснула долоню до рота, заглушаючи слова. "Де зараз твій тигр?"
  
  Надианна сумно похитала головою. “Я не бачила дуже давно. Якщо ти знайдеш його, ти скажеш йому, щоб він повертався додому?"
  
  Кеті Пру хитнула головою, її очі розширилися. Гейл спокійно подивився на жінку.
  
  "Ти багато знаєш про нас", - сказала вона.
  
  Погляд Надианны був ясний, коли вона подивилася на Гейла. “Не зовсім. Принаймні, не більше, ніж у кого-небудь іншого. Я просто виросла, мріючи, щоб у мене у дворі був великий залізний тигр ".
  
  "Зазублена дріт," сказала Кеті Пру.
  
  “ Ягуар. Бачиш? Зрештою, я не така вже й розумна. "Надианна уперла руки в боки. В її голосі прозвучав гумор. “ Звичайно, я знаю про вас, місіс Грейсон. Це було б жалюгідним виправданням для маленького містечка, якби я цього не зробив. Однак, повір мені, в цьому немає нічого зловісного. У нас просто поки що немає кабельного телебачення ".
  
  Гейл здивувала саму себе, усміхнувшись: “Ти права. Давай почнемо спочатку. Приємно з тобою познайомитися. Пішли робити ранкові знімки?"
  
  “Угу. Мені потрібно трохи переодягнутися для церкви, але я хотів подивитися млин після вчорашнього дощу".
  
  “ Ти ходиш в баптистську церкву?
  
  “П'ятдесятник. У будь-якому випадку, для мого класу я повинен зробити фотографії, які відображають мою культуру. Мої бабуся і дідусь працювали на цій фабриці. Моя бабуся казала: "На цьому млині було зроблено стільки важкої роботи, що земля від цього стала красивою'. Раптово вона простягнула свою землю долонею вгору і показала гладкий уламок зеленого скла. “Бачиш? Такі шматочки піднімаються з землі, красиві, як дорогоцінний камінь. Я продовжую бігати сюди день і ніч, намагаючись отримати ідеальну фотографію світла на уламках ".
  
  Гейл хотіла сказати "Хороша концепція", але зупинила себе. Вона не була впевнена у цій жінці; вона також не була впевнена у своїй власній реакції на неї. У цього незнайомця було щось дисонуюча - що ви думаєте про людину, який виглядає як южанка Фланнері О'коннор, але при цьому фотографує свою "культуру"? Ти ведеш себе як фанатик. Гейл Грейсон, вона вилаяла. Впертий шовініст з великого міста.
  
  "Я розумію, що ти маєш на увазі", - сказала вона. “Я проводила літо в будинку Елли, і для мене він завжди був символом моєї власної специфічної культури. Раніше мені подобалося дивитися, як сонце освітлює дах. Вона усміхнулася. "Звичайно, тепер, коли я став дорослим, я б заплатив хороші гроші за те, щоб сонце висвітлювало мою власну дах".
  
  Надианна засміялася. “Я теж. Насправді, я зараз шукаю власний дах над головою. Раніше я працювала на птахофабриці, поки вона не закрилася. До цього я дбала про дітей. Я б хотіла зробити це знову. Вона провела пальцями по плечу Кеті Пру і поворушив вухом дитини. Кеті Пру хихикнула, відскочила, потім соромливо підійшла ближче. Надианна знову поворушив вухом. "Я вмію поводитися з дітьми", - сказала вона. “ І у мене є хороші рекомендації.
  
  Гейл неуважно кивнув, намагаючись змінити тему. “ Отже, як твоя камера? У тебе вчора були хороші знімки?
  
  Гейл потрібен суворий погляд Надианны, щоб зрозуміти, що вона сказала. До її щоках прилила фарба.
  
  "Пробач," пробурмотіла вона. “ Це було жахливо.
  
  "Не так жахливо, як те, що трапилося". Надианна з силою шпурнула уламок зеленого скла в стіну. “Треба було взяти з собою кінокамеру. Тридцатипятимиллиметрового було недостатньо.
  
  Гейл витріщився на неї. “ Чому? Ти щось бачила?
  
  Надианна ніяково піднялася. Її обличчя виглядало змарнілим, шкіра між бровами скривилася і побіліла. З церкви долинули звуки пісні "Ближче до Тебе, мій Боже".
  
  “Я нічого не бачив, місіс Грейсон. Але я відчув непристойність. Земля була плоскою, потворною з-за цього".
  
  OceanofPDF.com
  
  Вона стояла на коров'ячому пасовище, вся в білому. Нігті в неї були довші пазурів, і вона дотяглася до бока того бика і провела пальцями по його шкірі. Я бачив, як хлинула кров, але бик не рухався. Повинно бути, вона мучила його, тому що він продовжував спати, наче був уже мертвий і чекав, коли його випотрошать.
  
  Дік Моттс на вечері в VFW, 1951 рік
  
  Сілла прокинувся від далекого телефонного дзвінка. Приглушена пролунала трель раз, другий, а потім обірвався на середині гудка. Лежачи на вузькій ліжку, вона могла бачити єдине в кімнаті вікно без фіранок, суворе на тлі сірого неба. Вгадати, котра година, було неможливо.
  
  І тоді вона згадала. Минулої ночі, як вона відчайдушно бігала по кімнаті батьків, її мати кричала на підлозі поруч з непохитним тілом батька, Елла вигукувала питання. І Маралин, ошелешено стоїть у прикроватного столика, її великі руки безпорадно розкриті.
  
  Стук у двері був тихим і швидким.
  
  "Сілла?" Голос Гейла ледь перевищував шепіт. "Ти не спиш?"
  
  Сілла притиснула долоні до очей і, енергійно потираючи їх, вислизнула з-під простирадлом. У ногах ліжка лежав жовтий халат із синелі. Хтось, імовірно, Елла, не знехтувала пристойностями, належними нежданим гостям, незалежно від обставин.
  
  “ Заходь. Гейл. "Сілла натягнула халат через голову і застебнула блискавку до шиї. - Сподіваюся, у тебе є кава.
  
  Порцеляновий дверна ручка повернулася, і Гейл позадкувала в кімнату, несучи великий олов'яний піднос.
  
  "Взагалі-то, чай," сказав Гейл. “ Елла запевнила мене, що вчора ввечері ти випив досить кави. Вона була одягнена недбало, в сорочку з шамбр і довгу джинсову спідницю, які більше підходили. Сілла подумала, що для пізнього сніданку, а не для поминок. Вона поставила тацю на шевську лаву, що стояла під кутом до потертому зеленому дивану. Вона обережно зняла яскраво-синю серветку, показавши кошичок під нею. “ Мафіни з цукіні, люб'язно надані Майрой Моттс. Вона глянула на Сілла. “ Звичайно, ви, можливо, не голодні. Якщо ви віддаєте перевагу каві, я зараз принесу вам його. І я знаю, що тут є дві чашки, але якщо тобі не потрібна компанія...
  
  Сілла махнула кузині, щоб та замовкла, і босоніж прошлепала до дивана. - Як мама? - запитала я.
  
  “Вона спить у спальні Елли — Елла і Маралин входили і виходили звідти весь ранок, але я її не бачив. Хоча тут тихо. Вона була у лікаря минулої ночі?
  
  Сілла кивнула. “Доктор Бінгхем оглянув її. Він сказав щось про заспокійливих. Вона зробила паузу. "Хто тут?"
  
  “Ніхто — поки що. Елла провела ранок, розмовляючи по телефону з родичами, умовляючи їх залишатися вдома до похорону. Звичайно, якщо є хтось, хто вам або Кэмми сподобався б ..."
  
  "Немає, не існує". Вона видавила слабку посмішку. "Я в умілих руках жінок Олдена". Вона запахнула поли халата. "Котра зараз година?" - запитав я.
  
  Гейл притягнув крісло-гойдалку з кута кімнати і впав у нього. “ Близько десяти. Елла говорить, що, якщо Райан Теллер буде слідувати традиції, церква буде сьогодні рано вранці, а потім все попрямують сюди. Ось чому вона запропонувала мені зайти провідати тебе."
  
  Сілла подивилася на вишукане частування на підносі — горщик, набір для вершків і цукру, дві чашки з блюдцями, дві ложки і пара занадто пишних кексів. Все гарно подане порцеляною з блакитною трояндою і сріблом Франциска I, які належали матері Елли, Джессі. Вона сумно посміхнулася.
  
  “Боже, але у жінок цієї родини вперте почуття необхідності. Знаєш, що це мені нагадує?"
  
  Гейл кивнув. “ Я подумав про це, поки піднімався нагору. Джесі і її історія гостинності. Або 'Джессі зображує проповідника', як ти зазвичай говорив.
  
  "Дай-но я подивлюся, чи зможу я правильно це запам'ятати". Сілла знизила голос до хрипкого південного акценту. “Це було під час Великої депресії, і в Джессі був вишуканий кришталь її матері, яким вона пригощала нового міністра, але не було навіть шматочка цукру або щіпки чаю, щоб ароматизувати воду. Тому вона присунула крісло священика до вікна, де післяполудневе сонце заливало його коліна. Вона подала йому на підносі кришталевий келих, наповнений прохолодною колодязною водою. Він узяв келих, і коли сонячне світло впав на межі, в руках священика заграли рожеві і блакитні іскорки. Згодом він стверджував, що це було найкраще освіжаюче блюдо, яке він коли-небудь пробував. Отже, з того дня Джессі завжди стверджувала, що незалежно від проблем ... "
  
  Гейл глибоко зітхнув. "... важливі страви'. Досить смачно. Я не виявив жодної помилки.
  
  Спинка дивана була жорсткою проти хребта Сілла; набивання хруснула, коли вона сіла. "Ні", - тихо сказала вона. “Ніяких помилок. Елла добре нас навчила".
  
  Гейл простягнула Сіллах чашку з паруючим чаєм. "Фейт дзвонила кілька разів цим вранці", - сказала вона. "Вона хоче знати, чи варто їй прийти".
  
  "Що ти їй сказав?"
  
  “ Що ти спав. Хтось подзвонив би їй пізніше.
  
  "Ти зробив це?"
  
  “ І що ти їй скажеш?
  
  "Не приходити".
  
  Особа Гейла було непроникним. "Добре", - сказала вона нарешті. "Їй знадобиться причина?"
  
  "Ні".
  
  Гейл мовчки розгойдувався, полоззя крісла дзижчали з плоским дерев'яних дошках. Завжди було неможливо сказати, про що думає Гейл — Сілла часто передбачала, що за інших обставин її кузен був би великим діловим магнатом або, як мінімум, відмінним картковим шулером. Якими б не були її припущення, вона ніколи не дозволяла їм відбитися у неї на обличчі. А якщо і вирішувала поділитися ними, то ніколи не прямо. Вона завжди підкрадалася до своїх спостережень бочком, як краб.
  
  Вона зробила це і зараз, провівши пальцем по краю своєї чашки.
  
  "Коли я був в Англії," сказав Гейл, - я зазвичай пив чай тільки тоді, коли його готували для мене інші люди, що траплялося не так уже часто. Забавно, але зараз мені так сильно цього захотілося". Вона обхопила руками чашку, як дитина, і піднесла її ближче до лиця. “ Це все із-за тих калюж на вулиці. Чай заспокоює.
  
  “ І тому ти принесла трохи для мене? Ти подумала, що мені потрібно втіха?
  
  "А ти хіба ні?"
  
  "Ні".
  
  Сілла нахилилася вперед і насипала цукор в свою чашку. Срібна ложечка Джессі виявилася несподівано легкою в її руці. Срібло. Сілла знала, що насправді він належав її власної прабабусі Лінні, але після її самогубства всі речі покійної жінки перейшли до її сестри Джессі, а не до маленького сина, якого залишила Лінні. Сілла давно змирилася з тим фактом, що, вбивши себе, Лінні привласнила сімейне майно. Дуже багато з того, що повинно було належати Сілла, в кінцевому підсумку дістанеться Кеті Пру.
  
  Вона глянула на стіну над ліжком. Колекція волосся в чорній рамці висіла там, як реклама барвників в салоні краси. Світле волосся, темні, кучеряві, прямі — у всіх, хто був внесений до списку методистів Статлерс-Крос 1925 року, там збереглися обрізані останки. За винятком безчесної місіс Лінні Глінн Кейн. Місце, де раніше був її замок, було порожнім, клей потемнів і перетворився в пляму на папері. Хтось навіть надряпав її ім'я. Сіллах завжди було цікаво, хто б піклувався про нього до такої міри, щоб його знищили.
  
  Було дивно бачити тендітні останки людей, які давно померли. Майже язичницька віра в те, що збереження частин їхніх тіл збереже їх душі. Краще зберегти посуд.
  
  Вона побачила, як погляд Гейла перемістився з реліквії на її обличчя.
  
  "Про що ти думаєш?" Запитав Сілла.
  
  Гейл похитала головою. “Це потужний пам'ятник. Ми так сміялися над ним у дитинстві. Ми могли бути такими холодними".
  
  "Всі діти такі".
  
  “ Може бути. Скрип під полозами припинився, коли Гейл поставила чашку з блюдцем на верстак шевця. Вибравши булочку з кошика, вона занурила пальці у вологий хліб і зняла верхівку. Вона тихо засміялася. “ Ти коли-небудь запитував себе, як двоє білих дітей, ні про що не піклуються, стали такими колючими?
  
  “ А як щодо того, що жолудь ніколи не падає далеко від дерева?
  
  Сілла відчула, як кров відринула від її голови. Вона не знала, чому це сказала. Це був просто несподіваний коментар, але їй варто було б подумати трохи краще, перш ніж вивалювати його на свою кузину.
  
  Гейл сиділа зовсім нерухомо. Вона думає про тата, подумала Сілла. Паніка піднялася в її грудях. Вона хоче знати про минулої ночі. Вона хоче знати те, що напевно захочуть знати все, — чому я думаю, що папа чистив свою рушницю.
  
  Сілла теж сиділа нерухомо, тримаючи в руках свою чашку з чаєм, сподіваючись, що Гейл упустить цей момент. Можливо, її почуття етикету переможе, і вона погодиться з кодексом південців, що делікатність важливіше розпитувань.
  
  Після довгої паузи Гейл відкинулася на спинку крісла-гойдалки і відправила в рот шматочок маффінів.
  
  “Я розмовляв з Дикому Моттсом цим ранком. Боже, він сучий син. Цікаво, які в нього секрети".
  
  Гнів опалив груди Сілла, як розпечене лезо. Чорт візьми, ця сука кружляла навколо неї, як кішка. Чому вона просто не вийшла і не запитала? Чому вона просто не сказала: “Розкажи мені, що сталося в тій кімнаті. Сілла. Ти можеш довіряти мені. У моєму минулому теж був злочин". Раптово вона не захотіла мати нічого спільного зі своєю сім'єю. Вона хотіла Фейт.
  
  Вона піднесла чашку до рота. “ Отже, скажи мені, кузіна, як ти відреагувала, коли дізналася, що Те мертвий?
  
  Особа Гейла зблідло. “Я не знаю. Приголомшений. Нерухомий".
  
  “Ти знаєш, що я відчуваю? Я пам'ятаю, як ти одного разу розповідала мені, на що це було схоже відразу після народження Кеті Пру. Пологи були важкими, і ти була налякана і самотня все це час. Коли все нарешті закінчилося, ви сказали, що були абсолютно виснажені. Медсестра простягнула дитину, щоб ви подивилися, і все, про що ви могли думати, було: "От. Я тебе справила на світло. Справу зроблено'. Ти пам'ятаєш це? І ти сказав, що минуло кілька днів, перш ніж ти відчув до дитині більше емоційної прихильності, ніж до кімнаті, яку тільки що закінчив фарбувати."
  
  Погляд Гейл був твердий, коли вона дивилася на Сілла. "Любов прийшла пізніше", - сказала вона. “Але ти правий. Це було не відразу. Наступивши відразу після смерті Тома, це було занадто сильно, щоб відчути все відразу ".
  
  "Ну, от як я зараз", - сказала Сілла. “Все це занадто сильно, щоб відчувати. Може бути, пізніше мені знадобиться розраду. Я ціную ваш жест, але, перефразовуючи Фрейда, іноді чай - це просто чай.
  
  З кухонного вікна Елла спостерігала, як Зайла Грін йде через бічний дворик до будинку. Вона занурила руки в мильну воду, яка наповнювала раковину, і витягла звідти миску з білого чавуну. "Що ж, - подумала вона, - принаймні, не схоже, що Зайла принесе їжу". Якщо і було щось, чого вона не могла винести в традиціях смерті, так це ритуал годування сім'ї, ніби набивання скорботних кукурудзяним хлібом могло якимось чином пом'якшити скорботу. Або що, приймаючи їжу перед обличчям смерті, можна поглинути втрачену душу. Елла втиснула миску в підставку для посуду поруч з раковиною. Мартін цілком міг загинути, подумала вона, але вона точно не збиралася є за його душу. Тіло пожинає те, що посіяв. А тіло Мартіна Кейна, чорт візьми, завдало більше шкоди, ніж куля в голову.
  
  Вона спостерігала, як Зайла бореться з дротом, якій були замкнені ворота в огорожі, що розділяє дві ділянки. Сторона Елли не зводила паркан — фактично, ніколи не бачила в ньому необхідності, оскільки її дід Натан, який побудував це місце, з вдячністю помер до цинічного заяви Роберта Фроста. Паркан побудував Баррі Грін, стурбований, за його словами, великими собаками, яких тримала сестра Елли, Нора. Звичайно, всі знали, що він не відгороджувався від собак. Він фехтував в Зайле. Він збудував для своєї дружини загін, такий акуратний і скромний, як і сама жінка.
  
  Елла висмикнула кухонне рушник з ящика поряд з раковиною, спостерігаючи за раптовим стражданням на обличчі Зайлы, коли відсмикувала вона руку від засувки, потрясла нею, як від болю, і сунула під мишку. Потім, притиснувши забиту руку до боку, вона знову потяглася і сердитим обертовим рухом висмикнув засувку.
  
  Елла кинула кухонне рушник на стійку і зустріла Зайлу у двері на заднє крильце.
  
  "Що ж, заходь", - сказала вона, притримуючи двері з відкритою сіткою. “Подивися, які в тебе ноги мокрі від цієї трави. Минулої ночі пройшов сильний дощ — я заявляю, що літо нас чекає важкий ".
  
  Зайла піднялася по кам'яних сходах на ганок. "Ну так, минулої ночі справді йшов сильний дощ", - сказала вона. “Баррі говорив, що кожні п'ять років у нас буває по-справжньому дощове літо, а потім по-справжньому спекотне. Тримаю парі, якщо ми перерахуємо тому ..."
  
  “ Я став занадто старий, щоб вести зворотний відлік. Заходь в будинок, Зайла. Ця двері важка.
  
  Шматочки коричневою трави прилипли до чорних черевиків Зайлы і кісточок в панчохах, коли вона стояла посеред кухні, обхопивши себе обома руками за талію. З загостреними лопатками плечей і худими ногами Зайла Грін досягла тієї стадії зрілості, яка дуже сильно нагадувала підлітковий вік. Люди повинні вмирати, коли досягають цієї точки, подумала Елла. Висунувши стілець з-під кухонного столу, вона жестом запросила іншу жінку сісти на нього.
  
  "Я бачила, як ти там поранився", - сказала вона. "Хочеш трохи крему для надання першої допомоги?"
  
  “ Право, немає, Елла, я в порядку. Вона оглянула кухню, її погляд зупинився на кількох запіканках, накритих фольгою, на стійці. “Я не хотів турбувати тебе в такий невідповідний час. У мене в холодильнику є семишаровий салат — я принесу його пізніше, — але я просто хотіла зайти до того, як черч піде, подивитися, чи тут Гейл. Я отримала для неї лист. Прийшов до мене додому випадково.
  
  Елла відкрила шафку над раковиною і дістала тюбик з антисептичним кремом і коробку з бинтами. “ Так чому ти сам не в церкві? Я ні разу не бачив, щоб Зайла Грін пропустила службу ".
  
  “ Думаю, минулої ночі всього цього було надто багато. Я погано спав. Мені потрібно було доставити лист.
  
  “Гейл тут. Коли я бачив її востаннє, вона була нагорі, одягала підвіконня. Ти можеш просто залишити лист у мене. Але тобі захочеться чимось змастити цю подряпину, Зайла. Ця засувка заіржавіла. Ти захворієш, якщо не будеш обережний."
  
  “Ні, зі мною все в порядку, правда. І я хочу поговорити з—
  
  “Не будь смішним. Не можна брати кров на іржавому шматок дроту, а потім ігнорувати цю штуку ". Елла сіла на стілець поруч з Зайлой і поклала перед нею засоби для надання першої допомоги. Вона нахилилася і схопила Зайлу за руку. "А тепер дай мені подивитися".
  
  Зайла стиснула руку в кулак. “ Ні, Елла.
  
  “ Перестань вести себе як дитина. Дай мені свою руку.
  
  Вона потягнула за руку маленької жінки, задоволена, коли та нарешті розслабилася на її власній грудей. Потягнувшись за кремом першої допомоги, вона повернула руку Зайлы долонею вгору і різко вдихнула.
  
  Червоні, тягнуться подряпини, схожі на сліди від нігтів, відзначали ніжну нижню сторону зап'ястя. Розриви вже вкрилися тонкими струпами, але шкіра по краях все ще була рожевою. Подряпини були новими, зробленими протягом останнього дня.
  
  "Чесне слово," видихнула вона. “ Чим ти займався?..
  
  Зайла спробувала вирватися, але Елла міцно тримала її за руку. "Нічого," пробурмотіла вона. “ Мені треба поговорити з Гейл. Її тут немає?
  
  Елла відкрутила ковпачок на кремі "Перша допомога". “Вона тут. Звичайно, у неї є справи. Я скажу їй, що ти хочеш її побачити, коли у неї буде час".
  
  Вона акуратно намазала крем, просунувши мізинець під манжету тонкого білого светра жінки, намагаючись побачити, як далеко простягаються подряпини. Зайла згорбилася в кріслі, міцно заплющивши очі. Зморшки з блакитними прожилками на її століттях здригнулися, коли Елла потягнулася до іншої її руці.
  
  "Ти хочеш поговорити зі мною, Зайла?" Прошепотіла Елла. "Ти хочеш розповісти мені?"
  
  Зайла не відкривала очей. “ Я хочу поговорити з Гейлом. Я прийшла провідати Гейла.
  
  Елла довго тримала Зайлу за руки, вивчаючи її тремтяче особа. Дві сім'ї жили пліч-о-пліч понад сімдесят років. Все це час Елла спостерігала, як Зайла ганяла своїх дітей босоніж по двору, хлеще їх фартухом, як курчат, її високий дзвінкий голос долинав з-за їх нахабних спін. Вона спостерігала за подіями з ганку в те літо, коли Баррі встановлював паркан. Вона розвісила вологе постільну білизну сушитися на плетених меблів веранди і спостерігала, як він занурює в землю екскаватор для виїмки ям, розсовує дві його ручки, а потім витягує розпушену землю на поверхню. Намагаєшся розлучити нас? подумала вона. Наче для цього потрібен паркан.
  
  "Іди додому," сказала вона, відпускаючи руки Зайлы. - Я скажу Гейлу, що ти її шукав. І не турбуйся про те, щоб принести салат. Залиш його собі. Чесно кажучи."
  
  Почувши хрускіт гравію. Гейл поспішив до вікна спальні Сілла і відсмикнув фіранки. Караван з омитих дощем пікапів і старих седанів перевалив через залізничні колії і поплентався по під'їзній доріжці.
  
  Сілла застогнав у неї за спиною. "Не кажи мені", - сказала вона. "Черга вибудовується в буфет "Траур і Мунч"".
  
  “Боюся, що так. Елла завжди говорила, що якщо ми хочемо заробити мільйон на фондовій біржі, інвестуйте в Pyrex і алюмінієву фольгу ".
  
  Сонце було твердим і концентрованим, як тарілка, створюючи над територією після дощу серпанок. Двір був усіяний калюжами, і коли кожна машина в'їжджала в свою нішу вздовж дротяного паркану, колеса провалювалися в розмоклу глину. Двері відчинилися; товсті литки у панчохах і мішкуваті штанини висунулися з мостин і нерішуче ощупали землю.
  
  "Сподіваюся, ти зголоднів," сказав Гейл. “ Волхви прийшли з щедрими дарами.
  
  “ З ложечкою, чорт візьми. Сподіваюся, хто-небудь приніс горілку та соломинку.
  
  Синій седан розштовхав натовп відвідувачів і зупинився під горіховим деревом пекан. Райан Теллер в сорочці і брюках кольору хакі-чиносах вибрався з машини. В яскравому задушливому повітрі він виглядав дивно оголеним — дикий проповідник, скаче по воді. Ніякі чорні нитки не відповідали його намірам; на ньому взагалі не було нічого чорного, якщо не вважати Біблії в м'якій палітурці, болтающейся в його великих руках. Він помахав парафіянам, що йдуть через двір, але не забарився кроку. Він підійшов до ганку і, широко посміхаючись, встав на чолі невеликої групи, що зібрався біля дверей.
  
  "Райан тут для виконання своїх міністерських обов'язків", - сказав Гейл. "Як би ти хотів з усім цим впоратися?"
  
  Знизу долинула слабка трель дверного дзвінка, за якою послідували тверді кроки в коридорі і скрип вхідних дверей. В кімнату ввірвалися голосу, смутна суміш наполегливості і співчуття. Війська Господа були тут.
  
  "Отже, Сілла". Гейл опустив завісу. "Ти не хочеш одягнутися і спуститися вниз?"
  
  Коли вона обернулася, Сілла сиділа, зіщулившись, на зеленому дивані, її ноги і руки були підігнуті під жовтий халат так, що вона нагадувала зламаного повітряного змія в траві. Її очі були закриті, шкіра розчервонілася. Цівка сліз просочилася крізь віки.
  
  Гейл опустилася на коліна поруч з нею. Вона спробувала взяти кузину за руку, але Сілла затиснула її кулаки під пахвами. Вона часто дихала, прикусивши нижню губу, так що Гейл злякався, що у неї почнеться прискорене дихання. Вона потягнулася, щоб взяти особа Сілла в долоні, але дотик, має бути, злякало її. Сілла різко села. Вона відштовхнула Гейла і притулилася лобом до колін.
  
  "Зі мною все в порядку," видихнула вона. “ Секундочку. Зі мною все буде в порядку.
  
  Вона сиділа, обхопивши коліна руками, і її світле волосся пасмами звисали з боків ніг. Час від часу вона здригалася. Гейл більше не намагався доторкнутися до неї.
  
  Коли Сілла нарешті підняла голову, її обличчя покривав вологий блиск. Сльози зникли.
  
  "Зараз я в порядку", - спокійно сказала вона. "Я б хотіла одягнутися".
  
  “ Послухай, чому б тобі просто не залишитися...
  
  "Я в порядку". Голос Сілла тремтів, але був твердий. "У тебе є що-небудь, що я можу вдягнути?"
  
  Лінія її рота була стиснута, погляд кам'яний. У ній зародилося якесь рішення, що стосується її страждань, або обов'язків господині дому. Гейл не знав. І вона не збиралася переоцінювати своє горе.
  
  Гейл змусила себе піднятися на ноги. “ Лізь в мій шафа, - сказала вона. “ І поклич, якщо я тобі знадоблюся.
  
  Вона вийшла з кімнати, зачинивши за собою двері. Зі сходів долинув голос Елли. “ Альма, чому б тобі не взяти ці боби і не віднести їх прямо на кухню. Там набагато більше місця на стійці, ніж в їдальні, а цей старий стіл тут просто не підходить для гарячих страв — на нього миттю з'являться білі кола ... "
  
  Гейл поспішив вниз по сходах. Елла, одягнена в чорний лляний костюм, стояла перед дверима їдальні, загороджуючи вхід, як турнікет.
  
  “Дот, чому б тобі не піти на кухню і не організувати все це, акуратно розставити все по місцях. Ти просто візьми тарілки і столові прилади. Тепер ти можеш піти поїсти в їдальні, все в порядку, тільки не став на стіл нічого з цих чудових гарячих страв. Бетанн,..."
  
  Перекличка тривала. Коли Гейл спустився по сходах, Елла знайшла перерву в черзі і перетнула коридор. Незважаючи на ретельно нанесений тональний крем і пудру, її шкіра була блідою. Елла схопила онуку за лікоть і потягла до дальньої стіни.
  
  “ Як Сілла? - запитав я.
  
  Гейл обережно вивільнив руку з затиску Елли. “В цілому нормально. Вона одягається. Вона сказала, що скоро спуститься. Кеті Пру все ще з Мэралин?"
  
  Елла кивнула в бік вітальні. “Мэралин тільки що вбігла туди, переслідуючи її. Добре, що Кеті Пру тут. Вона дасть людям привід для розмов, крім очевидного ".
  
  Вона тісніше притиснулася до Гейлу; від неї пахло кавою. “Зайла була тут кілька хвилин тому — у неї для тебе лист - але, дитинко, спочатку мені потрібно, щоб ти дещо для мене зробив. Райан Теллер в кабінеті. Він хоче 'зустрітися' з Кэмми і Силлом. Меддл більше схожий на це. Я замкнув його в кабінеті, тому що йому потрібно було тихе місце для молитви. Чому б тобі не піти та не посидіти з ним??"
  
  Гейл поморщився. “Наодинці з Малюком Пульпітом? Я піду пошукаю Мэралин. Вона краще знається на таких речах, ніж я".
  
  Нігті Елли вп'ялися в лікоть Гейла.
  
  "Мерлін зайнята", - тихо сказала вона. “Тепер іди туди і склади компанію цьому чоловікові. Нам не потрібно, щоб він бродив по будинку".
  
  Вона сильно покрутила шкіру між пальцями, потім пішла, ковзаючи по коридору з простягнутою рукою і солодким воркующим голосом. "Дороті, я не очікував, що ти прийдеш, не зараз, коли Джо так хворий...."
  
  Гейл потер її лікоть. Навіть для Елли така поведінка було дивним. Кинувши останній погляд на бабусю, вона попрямувала по вузькому провулку до лігва. Свіжий ранковий світло ледь пробивалося крізь газові фіранки і не чинив ніякого враження на гравірованим склі по колу стелі. Не те щоб напівтемрява здавався проблемою. Райан Теллер сидів, згорбившись, у м'якому кріслі, поклавши свої брудні мокасини на стіл. На колінах у нього лежав розкритий один з її дослідних блокнотів. Гейл встала, взявшись за ручку, і втупилася на нього, перш ніж зачинити двері ногою.
  
  "О." Уражений, Теллер спустив ноги на підлогу і кинув блокнот на стіл. "Я не знав, що тут хтось є". Він випростався, його штани кольору хакі і шкіра відокремилися від шалфейно-зеленої оббивки, як у богомола, срывающегося з аркуша. Він узяв Біблію в ліву руку, а праву простягнув їй.
  
  "Вибачте". Він кивнув у бік блокнота. "Я побачив його там, на столі, та не зміг втриматися". Він взяв її за руку і стис. “Ви, мабуть, Гейл. Я бачив тебе тут. Я давно хотів з тобою поговорити."
  
  "Правда". Його рука була вологою. Вона зігнула пальці, ледь вловиме просячи про звільнення, але його хватка посилилася. "Так, ну, я теж одразу впізнав тебе". Вона заглянула в свій блокнот. “Добре, що ти проповідник. Якщо б ти був кимось іншим, мені, можливо, довелося б тебе побити. Я трохи розбірливий в тому, хто риється в моїх паперах".
  
  "Документи?" Він тихо розсміявся. “Навряд чи я назву хоч один блокнот паперами. Якщо хочеш подивитися документи, тобі слід якось зайти в будинок священика".
  
  Її голова діставала до середини її грудей. Верхній ґудзик на ньому була розстебнута, і маленькі світлі волоски вилися по тканині. Від нього солодко пахло. Його шкіра була неприродно засмаглої, його рука на її руці була неприємно гарячої. Його карі очі почекали частку секунди, перш ніж округлиться у співчутті.
  
  “Мені так шкода. Гейл. Мартін був дійсно унікальним людиною. Я вважав його своїм другом".
  
  Гейл простягнула вільну руку, погладила його, потім м'яко вивільнилася з його хватки. “Спасибі, Райан. Приємно це чути".
  
  “ Ви, напевне, дуже засмучені.
  
  "Це важко для всіх".
  
  Він зітхнув. “ Він тобі не сподобався, чи не так?
  
  Вираз його обличчя було майже доброзичливим. Він притиснув до грудей Біблію, його пальці вибивали приглушений ритм по чорній шкіряній обкладинці.
  
  "Чому ти так говориш?"
  
  Коли він усміхався, зморшки від сміху оточували його очі, а зморшка перетинала ніс, як глибока рана. Але його очі не виражали ніяких емоцій, коли він спостерігав за нею.
  
  “ Послухай, Гейл, я знаю, що ти витончена жінка. Не така, як багато тут. Ми можемо бути відверті. Мартін якось сказав мені, що ти зробив великий вплив на дорослішання Сілла, і це було дуже шкода, тому що він не думав, що ти про нього сильно дбаєш. Але я можу зрозуміти, чому у такої жінки, як ти, можуть виникнути проблеми з кимось на кшталт Мартіна.
  
  Гейл прикусила куточок рота. "Як це?"
  
  Він легенько постукав по губах куточком Біблії. “Поки я чекав, я прочитав деякі з ваших коментарів у вашому блокноті. Я записав вас як історичного ревизиониста".
  
  "Цікавий спосіб сформулювати це".
  
  “О, я нічого такого не мав на увазі. Але я помітив, що ти, здається, дотримуєшся ревизионистского підходу до своєї роботи." Він взяв її блокнот. “Послухай це. Порівняйте графік робочого дня сільських чоловіків і жінок на рубежі століть. Дізнайтеся про наявність лікарів-дантистів в окрузі Морган до 1930 року. Перевірте очікувану тривалість життя сільських жінок Півдня з 1900 по 1930 рік". "Він тицьнув довгим пальцем в середину сторінки. "Перегляньте давні переконання в перевазі південного матріархату '. Для мене це дуже цікаво ".
  
  Гейл схрестила руки на грудях: "Чому це?"
  
  Теллер закрив блокнот і затиснув його між долонями. “Можете вважати мене чоловічим шовіністом, але я думаю, що матріархат живий і процвітає. Просто тепер у цього є інша назва: фемінізм ".
  
  Гейл втупилася на чорні мокасини Теллер з пензликами, забризкані червоною глиною з калюж на вулиці. Вона засунула кулаки в кишені спідниці і попрямувала до дверей.
  
  “ Знаєш що, Райан? Я дійсно не думаю, що зараз час обговорювати це. У нас в родині сталася трагедія і...
  
  “ Не перша твоя трагедія, чи не так? Гейл?
  
  Вона зупинилася і обернулася до Теллеру. - Що це значить?
  
  Райан знизав плечима. “ Просто деякі плітки, які я чув.
  
  “Гаразд, ти прав, Райан. Це не перша моя трагедія. Я знаю, як факти можуть спотворюватися в маленькому містечку, тому ось історія, коротка і нехитра. Мій чоловік убив адвоката в Англії. Поліція вважає, що він також був пов'язаний з терористичною групою. Він покінчив з собою до того, як його змогли заарештувати. Це все, що вам потрібно знати ".
  
  “ І ти нічого не знала про це? - тихо запитав він.
  
  “Я нічого не знав. Але я був добре поінформований про те, що незнання не звільняє від відповідальності. Це все, що я маю намір сказати з цього приводу ".
  
  “ Тобі слід було б витратити час на те, щоб трохи краще дізнатися Мартіна.
  
  “ До чого ти хилиш, Райан?
  
  Він притиснув її блокнот до грудей. “Мартін був самим прямим людиною, якого я коли-небудь зустрічав. У нього був дар. Постав перед ним натовп людей, і вони б впали на коліна. Він цього не бачив, але я бачив. 'Дозволь Господа привести людей до тебе, Мартіне, - сказав я йому, - і ти зможеш привести їх до істини".
  
  Намагаючись остудити переповнений будинок, Елла включила кондиціонер на повну потужність. Гейл відчувала ногами холодне повітря з вентиляційного отвору в підлозі. Але засмагле обличчя Теллера було вкрите краплинами поту, а основа його світлих кучерів змазане жиром від збудження.
  
  “ Тобі слід проводити з ним більше часу. Гейл, " сказав він. “ Він міг би показати тобі дорогу.
  
  Гейл вдарила кулаком по внутрішньому кишені своєї спідниці. "Добре, Райан", - сказала вона. “Я збираюся бути з тобою відвертим. Мартін був людиною певного типу, який мені не особливо подобається. Він занадто багато полював, занадто багато говорив і занадто сильно посивів. Він любив свою сім'ю і робив усе, що в його силах, щоб підтримати їх. Але він був суворий з Силлом і Кэмми. У цьому немає ніяких сумнівів".
  
  "Іноді це те, чого Бог хоче від батька і чоловіка".
  
  "Ти ж у це не віриш".
  
  Він простягнув їй Біблію. “ Гейл, ти відчуваєш необхідність помолитися?
  
  Вона подивилася на чорну книгу, потім підняла очі на його обличчя.
  
  "Я не знаю, чи ти людина, з якою я хотіла б молитися".
  
  Теллер закинув голову і розсміявся. Це був глухий звук, заглушений тіснотою кімнати.
  
  “ Мартін сказав, що ти просто чудо. Тепер я розумію, про що він говорив. Він легенько торкнувся її плеча. “ Не приймай нічого з того, що я сказав, на свій рахунок. Помирає людина, і це просто змушує замислитися. Мартін дуже турбувався про Сілла — про її друзів, про людей, яких вона слухала. Він сказав, що вона відвернулася від Слова. Я просто промацував тебе. Він збентежено посміхнувся. “ Думаю, мені слід було вибрати більш тактовне час. Твій блокнот стимулював мій мозок, от і все.
  
  Гейл схрестила руки на грудях. “Ну, там будинок, повний людей, Райан. Я дозволю тобі залишитися тут, поки я перевірю, як там справи".
  
  “Звичайно. Коли Підвіконня опуститься..."
  
  Гейл підійшла до столу, вхопила свій блокнот і вийшла з кабінету, не потрудившись дочекатися його реакції. Вона спустилася по сходах. Хол все ще був забитий відвідувачами. Купки скупчилися на сходах; інші ніяково стояли, риб'ячі щелепи не дозволяли їм притулятися до стін. З їдальні на іншому кінці коридору почувся скрипучий голос.
  
  “Лінні Кейн була найбільш неохайної жінкою в окрузі Келвін. Вона швидше задушила б себе, ніж сказала "добрий ранок".
  
  Гейл заглянув у щілину між відкритими дверима їдальні. Дік Моттс сидів за столом, перед ним стояла порожня тарілка, півдюжини літніх жінок кружляли навколо нього, байдуже длубаючись в їжі. Кажучи це, Дік тицьнув виделкою в повітря.
  
  “У той день вона вимила руки і обличчя своєму п'ятирічному синові, одягла його в найкрасивішу одяг і замкнула в його кімнаті. Вона пішла в сарай, знайшла міцну мотузку і віднесла її разом з маленькою лавкою до найбільшого горіхового дерева пекан. Вона перекинула цю мотузку через нижню гілку, вилізла на цю лавочку...."
  
  Гейл вхопилася за нижню частину поручнів і піднялася по сходах. Скорботні з набитими ротами видавали співчутливі вигуки, коли вона проходила повз.
  
  Господи Ісусе, подумала вона. В сім'ї Олденов смерть стала видовищем.
  
  “Йди до мене, Кеті Пру. Я закриваю двері, бачиш? Весь шум стих, і тепер ми можемо побути в тиші. Твоя мама каже, що тобі подобається ця книга. Забирайся сюди, поруч зі мною на диван, і дозволь мені прочитати це тобі.
  
  Кеті Пру заплющила очі й схилила голову на скляний кавовий столик у вітальні. Вона не хотіла сидіти поруч з тіткою Маралин. Вона не хотіла слухати скрип-скрип-скрип жовтих волосся тітки Маралин, жорстких і кучерявих, як у ляльки, або підходити занадто близько до її пальцях, пахне пластиром. І їй не подобалося, що від пудри тітки Маралин у неї лоскотало в носі й сльозилися очі. Але найбільше їй не подобалося, як тітка Маралин читає.
  
  “ А тепер іди сюди, Кеті Пру. Я знаю, ти любиш казки. Твоя мама любила, коли була маленькою. Іди, сядь поруч зі мною, і давай почитаємо про забавного чоловічка.
  
  Кеті Пру підняла голову рівно настільки, щоб поглянути на Румпельштільцхена, згорнувся калачиком на диванній подушці. Це була її улюблена книга. Коли мама читала їй це, вони притискалися один до одного на великому ліжку, глибоко закутавшись у ковдри. І коли її мати робила паузу, Кеті Пру вигукувала назви —Марципан! Веселі хлопці!— щасливі бути теплими і сміливими одночасно.
  
  Вона знову впустила голову на руки. "Ти не можеш читати цю книгу", - сказала вона. “Тільки моя мама може читати цю книгу. Вона знає слова".
  
  Тітка Маралин розсміялася. Її волосся стало дибки. "О, пух", - сказала вона. “У цьому світі немає нічого такого, що твоя мама могла б прочитати, чого не змогла б я. Звідки у тебе такі дурні ідеї? А тепер підійди сюди, Кеті Пру. Ти размазываешь скло на тому столі, і я бачу твої трусики. Я знаю, ти не хочеш бути похмурим дитиною.
  
  Кеті Пру поерзала задом. Вона теж хотіла бути скривдженою дитиною. Все ще опустивши голову, вона обійшла край столу, поки її зад не виявився подалі від тітки. Потім обережно, щоб тітка Маралин не побачила, вона випустила голову з рук, поки її ніс не притулився до скляної стільниці.
  
  Вона залишалася в такому стані тривалий час, знаючи з досвіду, що скоро дорослі втомляться і вона переможе. Опустивши голову, вона прислухалася до волосся і вздохам тітки Маралин і насолоджувалася відчуттям гладкого скла у свого носа. І дійсно, незабаром вона почула скрип дивана і шурхіт шорсткої тканини. Тітка Маралин здалася.
  
  "Добре, Міссі", - сказала вона. “Я дуже втомилася, щоб боротися. Ти не хочеш читати книгу, я не хочу читати книжку. Я збираюся піти провідати твою кузину Кэмми."
  
  "Добре," відповіла Кеті Пру, приклавшись губами до склянці. “ Я хочу подивитися фотографії.
  
  Вона почула, як книга шубовснула на стіл поруч з її головою. “ Продовжуй. Я скажу твоїй мамі, що ти тут.
  
  Кеті Пру почекала, поки в кімнаті запанує тиша, а потім підняла очі. Вона залишилася наодинці з фотографіями, як і хотіла з самого початку. Поставивши лікті на стіл, вона підперла підборіддя рукою і ліниво відсунула книгу в сторону.
  
  Саме зазубрений провідник першим розповів їй про фотографіях незабаром після того, як вони з матір'ю переїхали сюди. Бабуся Елла суворо заборонила заходити у вітальню, але провідниця сказала, що це не має значення. Одного разу вранці, коли її мати розмовляла по телефону, Кеті Пру прокралася у вітальню. Вона увійшла в кімнату безшумно, як дріт, повертаючи голову з боку в бік, як це зробив би він. Спочатку вона не зрозуміла, що він хотів, щоб вона побачила. Кімната тільки що здавалася холодною і химерною, заставленій витонченими меблями в жовтих тонах. Вона пройшла повз довгих персикових штор, що доходили до підлоги, понюхала лимонні підлокітники м'якого крісла. І тут вона побачила це — круглий стіл перед диваном, на якому сотні чорно-білих облич дивилися на неї з-під скла. Хлопчики в комбінезонах і брудних шапочках, дівчинки з довгим в'юнким волоссям і у великих черевиках. Деякі діти виглядали так, наче їх застали за грою на вулиці — вони посміхалися поруч зі своїми велосипедами або під великими деревами з густим листям. Більшість, однак, були одягнені по-недільному і з нещасним виглядом стояли перед дорослими, які дивилися на неї у відповідь з суворими обличчями.
  
  Пізніше вона запитала свою матір про картинах, і вони разом увійшли в кімнату.
  
  "Ці люди," сказала її мати, " були сім'єю і друзями бабусі Елли з давніх часів. Деякі з них навіть родичі її матері. Бабуся Елла поклала ці фотографії під скло, щоб зберегти їх.
  
  Кеті Пру вказала на маленьку дівчинку, яка грала на пляжі. “Дивись! Це я!"
  
  Її мати тихо розсміялася. “Ні, дитинко. Це фотографія моєї матері, коли вона була приблизно твого віку. Але вона дійсно дуже схожа на тебе, чи не так?"
  
  Кеті Пру провела нігтем по обличчю маленької дівчинки, вниз по модному низу її купальника, вгору з коротким темним волоссям. "Де вона зараз живе?" - запитала вона.
  
  Її мати, що сиділа на дивані, схрестила руки на грудях і спохмурніла. Це було не сердите вираз, а таке, яке з'являлося у неї, коли вона думала. Вона трохи похитнулася, тихо, і на секунду Кеті Пру здалося, що вона його не почула.
  
  “ Вона живе на пляжі? - запитав я.
  
  Її мати похитала головою. "Її більше немає в живих, Кеті Пру", - сказала вона. “Вона померла, коли я була зовсім маленькою. Бабуся Елла піклувалася про мене, коли я росла".
  
  Кеті Пру швидко вказала на іншу фотографію, не бажаючи більше дивитися на маленьку дівчинку. Однак тепер вона провела пальцем по склу, стираючи плями, що вкривали фотографію дівчини. Багато разів, коли її мати була зайнята, вона прокрадывалась у вітальню і дивилася на маленьку дівчинку. Вона ніколи нікому не розповідала, але фотографія турбувала її. Кладовища були місцем для дорослих, які були дуже хворі або дуже старі. Вона знала це, тому що одного разу мати водила її на кладовище батька. Місце не було страшним, і їй не було боляче думати про батька, тому що він помер до її народження. Але було боляче думати про цій маленькій дівчинці, яка була матір'ю її матері. Матерям і маленьким дівчаткам не дозволяли вмирати.
  
  Вона прикрила обличчя дівчини великим пальцем. Коли вона підняла його, на склі було видно акуратний відбиток великого пальця. Вона забруднила його; його потрібно було почистити. Покрутивши язиком у роті, вона нахилилася ближче до фотографії і сплюнула.
  
  “ Що ти тут робиш? - запитав я.
  
  Вона різко підняла голову. Це був чоловічий голос, але в кімнаті не було чоловіка. Вона подивилася через відчинені двері в коридор, але нікого не побачила.
  
  “Я повинен бути тут. Я скорботний".
  
  Голос тітки Маралин звучав дивно, як тоді, коли Кеті Пру розмалювала свій чемодан арахісовим маслом. Сердита, але боїться закричати.
  
  Чоловік теж боявся закричати.
  
  "Що ти хочеш цим сказати?"
  
  Сміх тітки Маралин був схожий на собачий кашель.
  
  “ Ти не знав? Ти хочеш сказати, що минулої ночі ти не знав, хто я, чорт візьми, такий? Ну, Мартін біса впевнений, що дещо від тебе приховав.
  
  "Ти вбивця".
  
  “О, ні. Я просто зберігаю сміття на кшталт тебе"
  
  "Ти вбивця", - повторив чоловік. "Ти відчуваєш потребу помолитися?"
  
  Від слини на обличчі дівчинки утворилися маленькі бульбашки. Кеті Пру обережно поклала палець на середину і розподілила рідина по колу.
  
  “Молитися з такими, як ви? Ні, спасибі? Я б не хотів, щоб Бог подумав, що я зв'язався з поганою компанією ".
  
  Мокрі кола ставали все більше і більше, поки не покрили тіло маленької дівчинки. Кеті Пру притиснула долоню до столу і сховала пляма. Вона не розуміла, чому тітка Маралин сердиться, але вирішила, що та навряд чи вважатиме слину смачніше арахісового масла.
  
  OceanofPDF.com
  
  Немає.
  
  —Відповідь Малкольма Хинсона на питання, чи бачив він коли-небудь Лінні Кейн, околачивающуюся біля його фотостудії, 1955 рік
  
  Албі Труитт примостився на коричневому дивані в квіточку Зіли Грін, тримаючи на колінах гірку семишарового салату. він обережно встромив штепсель в край конструкції і витягнув часточку салату, покритого майонезом. Джонні Бінгхем міг говорити що завгодно про те, що ніхто не любить шерифа. За минулий рік Труитт засвоїв одну річ про своєї посади — в очах маленьких бабусь шерифи і проповідники завжди були недокормлены.
  
  По іншу сторону кавового столика з клена в кріслі з мізерною подушкою сиділа Зайла. Поки він їв, її погляд перебігав з його руки на рот. Вона вперлася зап'ястями в коліна і розірвала паперовий носовичок. Обривки паперу сніжинками осіли на її бавовняної спідниці. На лівій долоні була свіжа пов'язка.
  
  Він встромив штепсель в черговий шматок салату-латуку і криво посміхнувся їй.
  
  "Це дійсно смачно, місіс Грін", - сказав він. “Я ціную це. Я не снідав цим ранком".
  
  Вона посміхнулася у відповідь. "Ну, це було неважко приготувати", - сказала вона. "Я хотіла віднести це Олденам, але Елла сказала, що їм це не знадобиться".
  
  Труитт кивнув і відправив в рот шматочок горошку з сиром. Він не сумнівався, що це правда. Вийшовши з аптеки, він приєднався до фургона, що прямував до будинку Олденов, і припаркував свій "Додж" між білим "фордом-пікапом" і чахлою сосною. Через кілька хвилин ще двадцять машин проїхали за ним по під'їзній доріжці і зупинилися вздовж дротяного загородження. Йому довелося перелізти через крило пошарпаного мінівена, щоб дістатися до воріт.
  
  Труитт витягнув серветку з-під тарілки і витер рот. - Чим ви забилися, місіс Грін? - запитав я.
  
  Вона глянула на свою руку і пирхнула. “О, лоу, це дрібниці. Мені було б важко відкрити хвіртку, от і все. Засувка погана. Баррі хотів все виправити, але у нього не було часу. Втім, Елла чудово опрацювала виріз."
  
  "Сумне там справа", - сказав він.
  
  "Так", - відповіла вона. "Ми стільком зобов'язані Мартіну".
  
  "Яким чином?"
  
  Вона здивовано подивилася на нього. “ Ну, ми б ніколи не впоралися без нього. Я пам'ятаю, як одного разу Він прийшов додому і сказав: "Все, Зайла, я закриваю магазин, я не можу на цьому заробляти'. Я сказав: "Ти не можеш, у нас більше нічого немає'. І він сказав: "Що ж, нам просто доведеться продати будинок і переїхати в Атланту '. Я так боялася. Я не могла залишити свій будинок. Цей будинок побудував мій тато ".
  
  Її очі загорілися від пережитого страху. Її руки з яскраво-синіми венами під шкірою тремтіли. Труитт обережно поставив свою тарілку на кавовий столик. Він ніколи не був добре знайомий з Гринами: власник скобяної лавки і його дружина-миша були всього лише невиразними постатями на окружних ярмарках і церковних святах. Труитт подумав, що це дуже схоже на те, якими могли б бути Мартін і Кэмми, якби барбекю не знайшло свою власну захоплюючу життя.
  
  "Це прекрасний будинок, місіс Грін", - м'яко сказав він. "Я радий, що у вас все склалося".
  
  “Вони, звичайно, так і зробили. Коли люди почали приходити на те барбекю, це було схоже на те, що весь округ прокинувся і згадав про Стейтлерс-Крос. Люди з усього світу почали приносити свій бізнес в господарський магазин. Я дуже поважаю Мартіна Кейна".
  
  “ Ви були вчора на барбекю, не так, місіс Грін?
  
  Її пальці потягнулися до стопці подертій папери у неї на колінах.
  
  “Звичайно, була. Я завжди ходжу, навіть у минулому році, коли Баррі був так хворий. Я намагалася залишитися тут з ним, але він сказав, ні, я повинна піти, просто щоб висловити нашу подяку ".
  
  Труитт провів серветкою по губах, склав її і засунув під тарілку. “Знаєте, місіс Грін, я повинен розслідувати смерть Мартіна. Коронер складає звіт, і я повинен буду сказати, що, на мою думку, сталося.
  
  "Я знаю це", - сказала вона.
  
  “Отже, мені треба поговорити з вами про це. Сьогодні вранці я зателефонував своєму сержантові, і він не зміг знайти, де хто-небудь з моїх офіцерів розмовляв з вами ".
  
  Вона помацала розірваний папір. “ Я пішла до того, як ви всі прийшли.
  
  Труитт зобразив подив. “ Чому?
  
  “Я втомився. І мені не треба було там бути. Я нічого не бачив".
  
  “ Але ти ж розумієш, що мені все одно треба поставити тобі кілька запитань.
  
  "Так, сер".
  
  Він дістав свій блокнот. “ Це займе всього кілька хвилин, місіс Грін. Ви можете сказати мені, де ви були, коли пістолет вистрілив?
  
  “ На ганку. На гойдалках.
  
  Труитт посміхнувся. “Я допоміг Мартіну повісити гойдалки. Це був подарунок Кэмми на день народження. Ви довго були там, коли почули постріл?"
  
  “Я не знаю. Я не був по-справжньому голодний — останнім часом я не часто буваю голодний, і іноді вигляд їжі не приносить користі".
  
  “ Значить, ти сиділа на гойдалці, поки не відчула себе краще?
  
  "Так".
  
  “ Ви не пам'ятаєте, була відкрита вхідні двері?
  
  “Я не знаю. Я не думаю, що це було так".
  
  "Ви могли чути що-небудь всередині будинку - може бути, розмови людей або рух навколо?"
  
  Вона витягла клаптик паперу з стопки і притиснула його великим пальцем. “ Ні. Я так не думаю.
  
  Труитт провів пальцем по щоці. “ А тепер дай мені хвилинку подумати. Поряд з гойдалками є вікно, чи не так? Ти не пам'ятаєш, чи було воно відкрито?
  
  Вона вагалася. “ Я не пам'ятаю.
  
  “ Хто-небудь виходив на ганок, поки ви були там?
  
  “Так, сер. Цей пілот - містер Робертсон. Він вийшов з дому і запитав, чи не бачив я Мартіна".
  
  "Чи був у тебе?"
  
  Довгий мить вона не відповідала; вона сиділа випроставшись у кріслі, з закритими очима.
  
  "Місіс Грін," м'яко наполягав Труитт, " ви бачили Мартіна за кілька хвилин до того, як пролунав постріл?
  
  Вона відкрила очі. “ Я сказала містерові Робертсону, що не знаю, де він.
  
  "Це не зовсім пряму відповідь, мем".
  
  “Ні. Я його не бачив".
  
  “ А що було після пострілу? Що ви чули і бачили після пострілу?
  
  Вона встала з моторністю, яке здивувало його. “ Я ж сказала вам, містер Труитт, я повернулася додому. Перестаньте думати про це. "Вона взяла його тарілку. Тендітна конструкція салату звалилася; шматочки салату-латуку розсипалися по столу. “ Я принесу тобі чай з льодом, - пробурмотіла вона. “ Почекай тут.
  
  Вона зникла в дверному отворі в задній частині будинку. Труитт дивився їй услід, тримаючи блокнот в руці. Потім він кинув його на диван і беззвучно насвистуючи, почав скидатися серветкою розлитий салат. З кухні долинув звук закривається дверцята холодильника, за яким послідувало бурчання крана і скрип лотка з льодом.
  
  Він відчув дивне полегшення. Зайла не вірила, що це був нещасний випадок. Що б вона не побачила чи почула з ганку Мартіна, вона була переконана, що це мало значення.
  
  Різкий стук уразив вхідні сітчасту двері. Труитт обернувся і побачив, як чийсь ніс втикається в дротяну сітку приблизно в трьох футах від нижній частині рами.
  
  "Якщо б я був Play-Doh, - сказав ніс, - я міг би протиснутися через ці отвори й перетворитися в спагетті на підлозі".
  
  "Якщо б ти був Іграшкою," заперечив Труитт, "я б скачав тебе в клубочок і вдарив по лобі".
  
  Носик захихотів, і маленький рожевий язичок спробував просунуться крізь крихітні отвори. Посміхаючись, Труитт підійшов до сітчастої дверей і відчинив її. Кеті Пру Грейсон з червоним бавовняним рюкзаком на плечі відскочила назад і посміхнулася йому з-за ширми.
  
  "Ми прийшли отримати листа", - оголосила вона.
  
  Біля підніжжя ганку Гейл здивовано глянув на нього. “ Прости, Албі. Я не знав, що у Зайлы гості.
  
  Ранкове сонце розігнало серпанок, і особа Гейла порожевіло. Тим не менш, їй вдавалося виглядати незворушною; її волосся з яскравими сивими пасмами були недбало заправлені за вуха, а ноги під спідницею були голі, якщо не рахувати пари шкарпеток з браслетами, надягнутих поверх білих тенісних туфель.
  
  “Без проблем. Я вже збирався йти". Він кивнув у бік будинку Олденов і вийшов на ганок. "Приємно бачити, що так багато людей висловлюють свою повагу".
  
  "І ніяких ознак того, що ми здаємося". Вона зиркнула на Кеті Пру, яка зістрибнула з ганку і бігала колами по високій траві. “Нам потрібна була перерва. Ми не звикли до натовпам людей, охочих вщипнути нас за дорогоцінні маленькі щічки ".
  
  “Найкращі з нас - немає. Як справи у Кэмми і Сілла?"
  
  Почувши звук відкривається сітчастої двері, він обернувся і побачив Зайлу, пятящуюся на ганок з підносом, заставленим кухлями в руках. Він потягнувся до неї. "Тут, місіс Грін, дозвольте мені..."
  
  "Відійди — я візьму". Лід в бурштинової рідини дзенькнув, коли вона поспішила до верхній сходинці. "О, Гейл", - сказала вона, задихаючись. “Я так рада, що ви прийшли. Ось я принесла вам чаю. Я бачила, як ви все йшли через бічний дворик. Будь ласка, присядьте і зайдіть ненадовго. Я знаю, що і ви, і шериф не відмовилися б чого-небудь випити.
  
  Труитт взяв келих і простягнув його Гейлу, заінтригований зміною в Зілі. Кількома хвилинами раніше вона була налякана і коливалася; тепер вона здавалася нервової і — він спробував визначити причину емоцій - выжидающей.
  
  "Я не можу залишитися надовго", - сказав Гейл. “У будь-яку секунду я очікую, що голова Елли висунеться з вхідних дверей і скаже мені, щоб я йшов додому. І все ж, Албі, якщо ти розумний, то ніколи не відмовишся від склянки чаю з льодом від Зіли Грін.
  
  Труитт підморгнув їй і налив собі другий келих. “ Змусиш богів плакати, так?
  
  "Майже".
  
  Зайла поставила тацю на підлогу ганку. “ Слухаю тебе. Продовжуй. Гейл, ви двоє, сядьте." У дворі Кеті Пру робила на траві перервані каруселі. "Думаєш, твоя маленька дівчинка хоче спробувати?"
  
  "Вона знайде нас, якщо зробить це". Гейл влаштувалася на нижній сходинці. "Зайла, щоб я не забув, Елла сказала, що у тебе для мене лист".
  
  "Про, це прямо тут". Вона сунула руку в кишеню сукні і витягнула пом'ятий конверт. Ретельно розгладивши його, вона показала Труиту. “Це з Англії. Це видно по марці.
  
  На іншому боці галявини Кеті Пру перестала перекидатися. “ Космічна Люсі на борту? - крикнула вона.
  
  "Космічна Люсі була плюшевим динозавром, який колись був у Кеті Пру", - пояснив Гейл Труитту. "У нас є друг в Англії, який малює його на своїх листах".
  
  Зайла просяяла. “Ну так, Кеті Пру, там динозавр! Я подумала, що це секретне повідомлення для тебе!"
  
  Кеті Пру побігла до будинку, але Гейл взяла конверт з рук Зайлы і сунула його в свій карман. "Ми прочитаємо це пізніше, К. П. Іди пограй трохи, і дозволь мені провідати тебе".
  
  Кеті Пру відвернулася, коли Зайла і Труитт сіли на сходинки зі своїм чаєм.
  
  "Я так рада, що ти приїхала", - повторила Зайла. “Це одна з найгірших речей у вдівстві: поруч немає нікого, хто міг би вберегти тебе від самого себе. Твоя голова здатна на все. Ось чому мені потрібно було поговорити з тобою, Гейл.
  
  “Звичайно, Зайла. В чому справа?"
  
  Зайла поклала руку на коліно Гейл, нахилившись ближче до молодої жінки. “Будь ласка, не думай, що я божевільна. Знаєш, іноді літні люди можуть наговорити такого, що люди просто вирішать, що вони божевільні ".
  
  “ Я не буду цього робити, Зайла. А тепер скажи мені, що сталося.
  
  “ Я хочу поговорити з тобою про Лінні.
  
  Гейл насупив брови. “ Лінні Кейн?
  
  “ Так. Елла - тітка Лінні. Ти розумієш, про кого я говорю?
  
  Посеред двору Кеті Пру присіла навпочіпки, так що над травою було видно тільки її червоний рюкзак.
  
  "Звичайно", - сказав Гейл. "Чому ти хочеш поговорити про неї?"
  
  Зайла натягнуто розсміялася. “Ну, хочеш вір, хочеш ні, я бачила її минулої ночі — у всякому разі, у сні. Баррі часто говорив мені, що сни нічого не значать, але я думаю, він помилявся. Я думаю, вони багато значать ".
  
  "Ну, я теж так думаю", - сказав Гейл. "Принаймні, вони можуть повідомити нам, що нас турбує". Вона зробила паузу і провела пальцем по запітнілому склу, перш ніж підбадьорливо посміхнутися Зайле. “ Отже, Лінні діставала тебе?
  
  Кеті Пру встала і з працею звільнилася від рюкзака. Труитт бачив, як ворушаться її губи, але не чув ніяких звуків. Вона високо підвела рюкзак над головою і величезними стрибками попрямувала до проволочному захисту.
  
  “ Ти віриш в візити мертвих?
  
  Голос Зайлы був серйозним, і коли Труитт зосередив на ній свою увагу, його погляд залишався ухильну. Гейл домігся меншого успіху.
  
  “Відвідування мертвих? Ну, ні, Зайла. Я думаю, мертві можуть проникати в наші голови, щоб ми думали ..."
  
  У дворі дівчинка знову взяла рюкзак, і на цей раз Труиту здалося, що він чує, як вона співає, хоча мелодія і слова були нерозбірливі. Вона знову сіла навпочіпки на траві, схопилася, підкинула сумку в повітря і стрибками кинувся до паркану. Труитт встав і відійшов від ганку, думаючи, що його дистанція дозволить Зайле відкрито поговорити з Гейлом. Хейнтс. Господи, він сподівався, що літня жінка не впадає в маразм. Якщо вона дійсно щось бачила у Мартіна, йому потрібно, щоб вона була компетентна.
  
  "Думаю, ти прав", - сказала Зайла Гейлу. “Я багато думала про неї останнім часом, от і все. Знаєш, вона була красивою жінкою — висока, тонкокостная. Дуже граціозно, коли вона рухалася.
  
  "Я ніколи не бачив її на фотографії", - сказав Гейл. “У вас, мабуть, хороша пам'ять. Вам не могло бути більше — чого, коли вона померла?"
  
  “ Я народився в 1924 році.
  
  “Зайла. Лінні померла в 1925 році. Ти не могла знати її". Голос Гейл був рівним і заспокійливим, як ніби вона розмовляла з розгубленим дитиною.
  
  Кеті Пру була на третьому циклі, скорчившись в траві. Труитт міг чути музику більш виразно. Це була дивна мелодія, майже як джига, і вона закінчилася хрюканьем, коли Кеті Пру підкинула рюкзак в повітря.
  
  “ Ти справді вважаєш мене старої і божевільною, не так, Гейл? Я бачу це по тому, як ти дивишся на мене. Ти намагаєшся бути співчуває, але насправді смієшся.
  
  “О, ні, Зайла. Чесно, я б так з тобою не вчинив".
  
  “Ти б так і зробив. Точно так же, як люди надходять з примарами. Вони розповідають історії, щоб налякати, але насправді для них це просто сміх ".
  
  Був теплий весняний день...
  
  Ця історія дійшла до Труитта цілком, як спогад.
  
  ... і все в Стэтлерс-Крос готувалися до дебютного поданням першого міського конкурсу краси. Це було велике діло — п'єса була оригінальною, написаної північним драматургом, який приїхав сюди, щоб відчути смак життя. Газета Атланти збиралася висвітлити це, люди приїжджали звідусіль. І Лінні Глінн Кейн отримала головну жіночу роль. Що ж, Лінні Кейн була найбільш неохайної жінкою в окрузі Келвін. Вона швидше задушить себе, ніж скаже "добрий ранок". Близько трьох годин дня вона одягла свого п'ятирічного сина в його найкрасивішу одяг і замкнула його в його кімнаті. Вона пішла в сарай, знайшла мотузку і табуретку і віднесла їх до горіхового дерева збоку від будинку. Вона перекинула мотузку через гілку, вилізла на маленький ослінчик і одягла цю штуку собі на шию. З тих пір вона бродить по місту, шкодуючи про маленького хлопчика, якого залишила тут.
  
  Зайла помиляється, подумав Труитт. Він ніколи не чув цієї історії про привидів і розсміявся.
  
  Він був уже далеко у дворі. Пісня маленької дівчинки була сильною і ясною.
  
  “сховайся в будинку, син мельника, син мельника.
  "сховайся", - співали всі ангели.
  Біжи на рейки, син мельника, син мельника.
  Іди туди, де висить твій панчоха",
  
  На слові 'висить' Кеті Пру підкинула свій рюкзак в повітря і почала стрибати. Вона вважала кожен крок, її голос був досить гучним, щоб його почули на ґанку.
  
  "Раз, два..." Рюкзак з глухим стуком приземлився. Кеті Пру повернулася до матері. “Тільки два. Мама".
  
  "Продовжуй намагатися". Гейл прикрила очі рукою і усміхнулася спантеличеним поглядом Труитта. “Гра, в яку ми з Силлом грали в дитинстві. Щось на зразок людських джексов. Підкинь що-небудь догори і подивися, як далеко ти зможеш полетіти, перш ніж воно впаде на землю. Пісня стає все голосніше і голосніше ". Вона повернулася до Зайле. "Ти коли-небудь бачила нас ...?"
  
  Вона замовкла. Навіть зі свого місця Труитт міг прочитати тривогу на обличчі Зайлы. Її губи щільно стиснулися, очі розширилися.
  
  Голос Кеті Пру був близький до крику. "СХОВАЙСЯ В БУДИНКУ, СИН МІЛЛЕРА, СИН МІЛЛЕРА..."
  
  Зайла поклала руку на плече Гейла. “ Ти дозволив їй заспівати цю пісню.
  
  “ Хіба я не повинен? Ти знаєш цю пісню, Зайла?
  
  “ Звичайно, хочу. І ти теж. Гейл. Ти знаєш, звідки це.
  
  “Це просто те, що ми співали, коли були маленькими. Я навіть не пам'ятаю, хто з нас цьому навчив".
  
  Зайла втупилася на Кеті Пру. “Вона переплутала слова. Це 'ховайся в будинку, син ткалі, син ткалі".
  
  Труитт поборов раптову тремтіння. Поруч з ним. Гейл з тривогою провела руками по своїм голим ніг. Погляд Зайлы перемістився на Гейла.
  
  “Люди робили це давним—давно - складали пісні, щоб не забути. Я пам'ятаю, як моя мама передавала їх по колу, ніби готувала рецепти. Мері Феган, "Титанік", для всіх них були написані балади. І була ця, дія якої відбувалося прямо тут, на Стэтлерс-Крос. Але дитина неправильно вимовляє слова ".
  
  З горла літньої жінки вирвалася тиха трель.
  
  “сховайся в будинках, син ткача, син ткача.
  "сховайся", - співали всі ангели.
  Біжи на рейки, син ткача, син ткача.
  Подалі від того місця, де висить твоя мати",
  
  "Який жах," прошепотів Гейл.
  
  Зайла кивнула. “ Але це скоріше дивно, ніж жахливо. Мартін помер минулої ночі, і я бачу міс Лінні. Твоя маленька дівчинка приходить сьогодні до нас серед всіх цих скорботних і співає пісню, про яку я не згадував п'ятдесят років. Вона міцніше стиснула руку Гейла. Труитт бачив, як побіліла шкіра молодої жінки.
  
  “Ти бачиш це, чи не так. Гейл? Все відбувається не випадково. На це є причина. Мій батько не вірив у це, але це правда. Привиди ступають обережно, тому що їм доводиться обманом змушувати нас слухати.
  
  OceanofPDF.com
  
  Джеб сказав, що бачив її в старому приміщенні школи, бігає від вікна до вікна, коли воно горіло. Це тривало п'ятнадцять років, але донині він клянеться, що це була вона. Округ закрив школу незабаром після того, як ми закінчили навчання, тому що там було так мало дітей, що Джеб завжди вважав, що Лінні влаштувала пожежу, тому що розлютилася на те, що всі йдуть.
  
  Олів Пиртл своїй подрузі Березні Прескот під час ланчу в Атланті, 1962 рік
  
  Тримаючи Кеті Пру в руці, Гейл попрямував через дикий двір Зайлы до іржавим дротяним воротах. Позаду них Зайла стояла поруч з Труитом на ганку, спостерігаючи, як вони пробираються крізь високу траву. Біля воріт Гейл смикнув саморобну дротяну засувку і пропустив Кеті Пру у двір Елли. Тільки після цього сітчаста двері за ними з гуркотом зачинилися. Гейл підштовхнув Кеті Пру до задньої частини будинку Елли, перш ніж повернутися, щоб закрити хвіртку. Вона не розуміла, чому Зайла її так стривожила. Вона давним—давно опанувала мистецтвом вислуховувати — а потім вибірково відкидати - словесну маячню літніх жінок. Це була потріскана, але гідна броня южанки. Однак на цей раз її броня не спрацювала. Вона ще раз подивилася через хвіртку на синій обшитий вагонкою будинок, оточений заросла травою і запущеними азаліями. Вона подумала про історії, які зазвичай розповідала Сіллах — про Лінні, пожирає худобу, про Лінні, що танцює на дахах палаючих амбарів. Народні казки, кожна з них, передавалися з покоління в покоління з такою ж вірогідністю, як блакитний бик або ковбой, скаче на смерчі. І все це вигадано про високу темноволосої жінки, яка, зігнувшись над своїм ткацьким верстатом, виробляла тканина такої витонченості, що відчувала себе зобов'язаною неспішно прогулюватися по залізничних коліях, до біса плітки. Гейл засунув клямку на місце і розвернувся. Сеча. Чому ця ненормальна так сильно турбувала її?
  
  “Да ладно тобі. MAMA. На зазубреною дроті написано, що тебе нудить від льодяників.
  
  Кеті Пру повісила свій рюкзак на шию ягуара і уперла руки в боки, як ніби тільки що побачила, як він бенкетує на туриста. Сонце стояло високо в небі, відбиваючись від кількох машин, що залишилися на гравійної доріжці. З полегшенням вона помітила, що синього седана Райана Теллера не було. На його місці стояв гладкий чорний Jeep Cherokee з емблемою округу Фултон з написом TAXNSPND і наклейкою на бампері з написом "Працюю на уряд і пишаюся цим". Гейл підняла брови, проїжджаючи повз. Якісь могутні хоробрі городяни були на ногах.
  
  "Давай, сонечко", - сказала вона Кеті Пру. "Я наввипередки з тобою дійду до заднього ганку".
  
  “Зазубрені дроти не люблять брати участь в гонках. Їм подобається крастися".
  
  “ Тоді гаразд. Я проведу тебе на заднє крильце.
  
  Кеті Пру вишкірила зуби, витягла руки у вигляді кігтів і зробила повільні гігантські кроки до своєї матері. Разом вони прослизнули повз горіхового дерева і попрямували до задньої частини будинку. Гейл дозволив Кеті Пру проповзти повз рачки, потім навшпиньках піднявся сходами заднього ганку, щоб приєднатися до неї біля входу в кухню.
  
  Голос Сілла, напружений і високий, донісся з хати. “Я не хотіла, щоб ти приходив. Те, що ти прийшов сюди, просто нерозумно".
  
  “Безглуздо, що я залишаюся вдома. А чого ти очікував від мене, просто чекати біля телефону, поки ти не вважаєш за потрібне присвятити мене в те, що, чорт забирай, відбувається?"
  
  Важкий предмет з гуркотом впав в раковину. Струмінь води вдарила в раковину і так само швидко припинилася.
  
  "Я збирався подзвонити тобі, коли у мене буде можливість", - сказав Сілла. "Тобі слід знати краще, перш ніж приходити".
  
  Голос другої жінки був глибоким, насиченим бордовим відтінком.
  
  “ Давай. Сілла. Я хотів бути тут. Що б це не було, я з тобою. Ти це знаєш.
  
  Скорчившись біля ніг матері, Кеті Пру раптово загарчала і стрибнула, дряпаючи кухонні двері. Скривившись, Гейл відчинив двері і дозволив дитині увірватися в кімнату.
  
  Сілла стояла біля раковини з виразом сум'яття на обличчі. Поряд з кухонним столом сиділа невисока чорнява жінка, яку Гейл бачив на барбекю.
  
  Гейл винувато посміхнувся, коли Кеті Пру прослизнула в кімнату. “Ми можемо бути людьми не так вже багато годин в день. І сьогодні нам довелося вести себе навіть краще, ніж зазвичай". Вона зачинила за собою двері й підійшов до жінки. “ Я Гейл, кузен Сілла.
  
  Рукостискання жінки було міцним, шкіра приємно сухий, незважаючи на вологість. Навіть з перевагою босоніжок на високому каблуці, вона навряд чи була вище Гейл на дюйм. На ній була біла оксфордська сорочка навипуск, стягнута на талії чорним шкіряним ременем. По всій довжині її чорних лляних штанів виднілися різкі складки. За очками в блакитній оправі її зелені очі були ясними і розумними.
  
  "Я Фейт Баскинс", - невимушено представилася вона. “Ми розмовляли по телефону цим ранком. Якщо б я не впізнала вас за описом Сілла, я б, напевно, дізналася вас по вашому котячому компаньйонові. Не кожну жінку в цих краях супроводжує лев. Вона нахилилася і ніжно почухала потилицю Кеті Пру. "Леви - мої улюблені".
  
  Кеті Пру выпятила губи. “Я не Високоповажна. Я зазублена. У львів занадто багато волосся. "Вона з підозрою подивилася на копицю залізних і каштанових волосся Фейт. “ Ти лев, - сказала вона. “ Ось чому вони тобі подобаються.
  
  Фейт випросталась, сміючись. “ Що ж, ймовірно, більше правди, ніж я готова визнати. Вона повернулася до Гейлу. “ Сілла тільки що говорила мені, що мені слід було залишитися вдома. Я сподіваюся, що не збираюся ставити кого-небудь у скрутне становище, але я відчував, що мені потрібно бути тут ".
  
  Гейл перетнув кімнату і відчинив дверцята холодильника. Полки були заповнені скляними мисками та запеканками, поставленими один на одного і утримуваними пластиковою плівкою. Потягнувшись за мискою з фруктовим салатом, вона витягла упаковку виноградного соку.
  
  "Я думаю, це стосується тільки тебе і Сілла", - сказала вона. "Якщо ти потрібен їй поруч, тоді ти повинен бути тут".
  
  "Я потрібен їй тут".
  
  "Я тільки що повернувся від Зайлы", - сказав Гейл. - "Там був Албі Труитт, і я думаю, що він прямує сюди".
  
  Сілла різко обернувся. “ Про що він говорив з Зайлой?
  
  “Я не знаю. Я вважаю, перевіряв всіх, хто там був".
  
  Фейт підняла очі. “ Хто такий Албі Труитт?
  
  “ Шериф. Гейл витягла пластиковий пакет з соломинкою і розірвала його зубами. “ Послухай, Сілла, - тихо сказала вона, - він просто робить свою роботу. Повинно бути проведено якесь розслідування. Ймовірно, йому не вдалося допитати Зайлу минулої ночі."
  
  Фейт почала люто протирати окуляри про поділ сорочки. “ Абсолютно вірно. Він, ймовірно, теж захоче поговорити зі мною.
  
  “ Навіщо? Ти пішов до того, як...
  
  “Так, Сілла, але я був там. І це не означає, що мене ніхто не бачив".
  
  “ Це не має до тебе жодного стосунку. Фейт. Сілла грюкнула по краю раковини. “ Бачиш, я сказала, що тобі слід було почекати, поки я не подзвоню...
  
  “ Сілла! Голос Фейт звучав владно. "Заспокойся," сказала вона більш м'яким тоном. “ Тут все в порядку. Тобі просто треба трохи відпочити.
  
  Сілла на мить поклала голову на плече Фейт, потім підняла її. “ Ти права. Я в порядку.
  
  “ Послухай, ти схвильований і втомився. Якщо тебе дійсно турбує, що я тут, я зніму номер в мотелі в Пратертоне. Таким чином, я буду поруч — ти зможеш подзвонити мені, коли я тобі знадоблюся.
  
  "Це змусило мене відчувати себе краще".
  
  “Справу зроблено. Дай мені телефонну книгу, і я йду звідси".
  
  Гейл глянув на Кеті Пру, яка сиділа навпочіпки біля дверей, видуваючи маленькі бульбашки на жука-встанька, підвішеного в павутині. Тримаючи упаковку соку подалі від свого одягу. Гейл просунула соломинку в отвір. Фіолетовий сік потік за її пальцях на підлогу.
  
  "О, чорт", - сказала вона. “Все це винайшли чоловіки. Ніхто, кому коли-небудь доводилося мити підлогу, не став би вигадувати щось подібне".
  
  З вереском Кеті Пру пірнула до ніг матері і почала пити воду. Гейл схопив її за талію і ривком поставив на ноги.
  
  “Кетлін Пруденс, ти нічого не злизуєш з підлоги. Бог свідок, сьогодні в цій кімнаті сліди кожної взуття на Стэтлерс-Крос ".
  
  "Але я хочу сік!"
  
  “ Ти можеш взяти сік в упаковці.
  
  “Зазубрені дроти не п'ють з коробок...
  
  "Кеті Пру—"
  
  “Я хочу сік! Відпусти мене!"
  
  Ногою Гейл відсунула стілець від кухонного столу і плюхнула на нього Кеті Пру. Вона опустилася перед нею на коліна і взяла дівчинку за руки.
  
  “Ти не вилизуєш підлогу. Це правило. У тебе буде тайм-аут".
  
  Кеті Пру відкинулася на спинку стільця і скривила обличчя. "Я ненавиджу тайм-аути", - сказала вона.
  
  “Ти вирішила приготувати їх. Тепер тобі доведеться сидіти там, поки не спрацює таймер. Сілла, не могла б ти, будь ласка, встановити таймер духовки на чотири хвилини?"
  
  Примружившись, Кеті Пру вдарила ногою по поперечин стільця.
  
  Сілла включила таймер. “ Це нагадало мені. Гейл. Сьогодні заходила жінка. Сказала, що зустріла тебе цим ранком. Вона залишила свій номер на випадок, якщо тобі коли-небудь знадобиться няня.
  
  Стукіт по ніжок стільця став голосніше. Кеті Пру схрестила руки на грудях і важко дихала через ніс.
  
  "Я збираюся видути на тебе комашки".
  
  Гейл взяла записку, яку простягла Сілла, і сунула її в кишеню. “Якщо вона знову подзвонить, скажи їй, що я ціную це, але мені не потрібна допомога. Незалежно від того, як це виглядає, я можу виростити свого власного дитини, навіть якщо для цього доведеться уникати закладеності носа ".
  
  Труитт тупнув ногою по килимку з кокосової пальми перед вхідними дверима Елли Олден. Килимок, великим півколом лежав на цегляному ґанку, був чорним, з намальованим від руки квіткою кизилу в одному кутку, листя якого спліталися в слово "Ласкаво просимо", під квіткою переривчастими червоними лініями стояв підпис: £. Олден 1988, Він задоволено пирхнув, постукавши в двері. Килимок був неймовірно чистим для свого віку. Він завжди підозрював, що Елла в душі була сама. Як ще пояснити жінку, яка, не маючи ніяких зобов'язань і лише обмежених зв'язків, погодилася доглядати за хворою инвалидкой до самої її смерті??
  
  Коли мати дізналася, що вона хвора на рак печінки, вона звернулася до нього з єдиним проханням: щоб вона померла в будинку, в якому виростила його. Труитт був пригнічений. Незважаючи на свою професію, він належав до покоління, яке вважало, що природна смерть можлива тільки в одному місці — прохолодною, накрохмаленій палаті лікарні. Але вона цього не хотіла. Вона хотіла померти в своїх власних простирадлах, оточена власними криками. Вона зателефонувала Елі.
  
  Труитт ніколи не розумів цього — з точки зору обох жінок. Між його матір'ю і Еллою не було ніякої особливої зв'язку, крім тих кількох років, коли Елла викладала в місцевій середній школі, де вчилася його мати. І у Елли не було медичної освіти. Тим не менш, вона була тією, кого хотіла його мати. І Труитт, занадто слабкий, щоб робити цю роботу самому, погодився.
  
  На похоронах своєї матері він запитав Еллу, чому.
  
  “ Смерть не лякає мене так, як інших людей, Албі. Я бачив смерть, був близький до неї все своє життя. Я ніколи не заводив з нею друзів, але я не дозволю їй лякати мене. Кожна жива істота заслуговує продуманої смерті. Саме цього хотіла твоя мати. Коли-небудь ти теж цього захочеш.
  
  Можливо, він би так і зробив. Він задавався питанням, скільки людей насправді отримали це.
  
  Двері різко відчинилися. В коридорі стояла Маралин Неш з напруженим виглядом.
  
  "Вибач, Албі," сказала вона. “ Я була нагорі з Кэмми. Чим ми можемо тобі допомогти?
  
  "У мене є ще кілька речей, які мені потрібно обговорити, Маралин". Він подивився повз неї на широкі сходи. "Як справи у Кэмми?"
  
  “Під заспокійливим, але неспокійна. Їй буде важко. Вона побудувала своє життя навколо цього чоловіка ". Вона йому в нього, мускул під її лівим оком сіпнувся. "Тобі потрібно увійти?"
  
  "Я думаю, що так".
  
  Вона відступила за двері і почекала, поки він увійде. До цього він був у будинку Олденов всього один раз, коли супроводжував Мартіна, щоб позичити сходи, але зараз, як і тоді, будинок вразив його. Не стільки через його гротескності, хоча, бачить Бог, цього у нього було в надлишку, скільки з-за докази одержимості людини. Їдучи після того візиту, він запитав Мартіна, чому чоловік Елли зберіг всю цю рибу. "Хіть", - відповів Мартін. “І влада. Я думаю, що цей чоловік піднявся на стіну з-за того, чого не міг здобути в ліжку ".
  
  У той час Труитт був на межі розуміння того, що мав на увазі Мартін. Зараз, вивчаючи рибу, він відчув легкий грудку жовчі в горлі.
  
  "Отже, Ельби, в тебе є ще запитання?"
  
  “Так, хочу. Я можу почати з тебе, Мэралин. Тут є вільна кімната?"
  
  “Це майже всі вони зараз. Мама сказала всім забратися, що вони і зробили". Вона вказала на кімнату прямо зліва від нього. "Підемо в вітальню".
  
  Він опустився в м'яке крісло персикового кольору, в той час як Маралин примостився на краєчку дивана лимонного кольору.
  
  "До речі, Албі," сказала вона. “ Мені потрібно повернутися додому до Кэмми. Сьогодні вранці вона питала свою сумочку.
  
  Труитт дістав блокнот з кишені піджака і погортав сторінки. “ Я можу зробити це для вас. Просто скажіть мені, як це виглядає, і я попрошу одного з моїх людей принести це.
  
  “Я не можу описати це. Я впізнаю це, коли побачу".
  
  “Ну, будинок все ще опечатаний, Мэралин. Я не можу дозволити тобі піти туди без супроводу. Може бути, пізніше сьогодні я зможу відвезти тебе сам".
  
  “Чудово. Якщо подумати, якщо їй потрібна туш, я дозволю їй скористатися трохи моєї ".
  
  Він підняв на неї очі, приголомшений тим, що Кэмми вже розглядала її обличчя. Або, що більш важливо, подумав Труитт, Маралин розглядала це для неї. Він повинен був віддати їй належне — жінка володіла самовладанням. Минулої ночі він та його люди були вуайеристами, які застукали її в самий інтимний момент з кров'ю на стегнах і в волоссі. Однак сьогодні, побачивши її мідну зачіску і ідеальний макіяж, у нього склалося чітке враження, що його прийняли.
  
  “Мерлін, я хочу віддати Мартіну належне і розповісти все правильно про минулої ночі. Отже, коли ви в останній раз бачили Мартіна перед пострілом?"
  
  Вона запустила засмаглу руку в жовту диванну подушку. Багато прикрашений діамантовий весільний стіна блищав, коли вона постукала по ньому пальцем. “Ну, це повинно було статися, коли вони з Силлом посварилися. Думаю, ви про це чули.
  
  “Так, досить багато людей розповіли нам про це. Я розумію, що між Мартіном і Силлом були якісь неприязні стосунки. Ви можете мені в цьому допомогти?"
  
  “ Запитай Сілла. Не моя справа.
  
  Вона була одягнена у все біле — бавовняну трикотажну сорочку, заправлену в парусиновую спідницю, товсті спортивні шкарпетки, спущені на щиколотки, чисті тенісні туфлі зі шнурівкою. З її засмаглою шкірою і м'язистими кінцівками вона могла б бути готова провести день на кортах, якщо б, подумав Труитт, ніхто, крім "скажених псів" і "Республіканців", не вийшов на вулицю в сьогоднішню задуху. Звичайно, наскільки він знав, вона могла бути і тієї, і іншої; будучи старшою дочкою Елли, до того часу, коли він познайомився з цією сім'єю, вона жила в Атланті. Для нього вона завжди була просто ще однією родичкою Мартіна, овдовілої, манірною і владної.
  
  “Маралин, я буду відвертим з тобою. Я в розгубленості. Я розмовляв з коронером, і він не наважується відразу заявити про смерті Мартіна як про нещасний випадок. Хіба Елла не сказала мені, що ви медсестра? Ну, ви були в тій палаті. Ви, звичайно, розумієте, як нам важко точно визначити, що сталося. Як друг Мартіна, я хочу прояснити всі факти, правильно зафіксувати його смерть, закрити книжку і дозволити всій його родині та друзям належним чином оплакати його. Я не можу цього зробити, не знаючи всього. Не могли б ви, будь ласка, допомогти мені?"
  
  Вона розслабилася на дивані. “Сілла і Мартін посварилися на барбекю. У Сілла вистачило здорового глузду привести з собою свою подружку-лесбіянку, і Мартін був засмучений. Я не виню її і не звинувачую його. Це її життя, але це був його будинок і його церква, і він мав повне право очікувати, що їх будуть поважати ".
  
  "Чи він знав заздалегідь, що коханка Сілла — Фейт, я вважаю, це вона — буде там?"
  
  “Так. Але все це тобі потрібно обговорити з Силлом".
  
  “Я так і зроблю. Розкажи мені точно, що ти пам'ятаєш з сварки. Де ти був?"
  
  “На кухні біля вікна. Я міг бачити все, хоча і не міг чути. Але мені не треба було чути слова, щоб зрозуміти почуття ".
  
  “Правда? Чому це?"
  
  “Я знаю Мартіна все своє життя — ми виросли разом, менше ніж за милю один від одного — і я ніколи не бачив його таким взбешенным. Він був злий і збентежений. Мартін не був прихильником ліберальних поглядів. Сілла, выставляющая напоказ свій спосіб життя, не була чимось таким, що він прийняв би по-доброму ".
  
  Труитт втупився на кавовий столик. Для нього це було дуже дивно - купка мертвих людей, законсервованих під склом. Йому стало цікаво, хто з косоглазых дітей, виглядали як яблуко в одязі 1940-х, була Маралин. Він не міг здогадатися. Надто багато років і дуже багато твердості оселилося в цій атлетично складеним літній жінці, щоб він міг розгледіти в ній херувимів.
  
  "Отже," м'яко сказав він, - де саме ви були, коли пістолет вистрілив?
  
  "Все ще на кухні", - сказала вона. "З мамою, Кэмми і Силлом".
  
  “ Сілла приєднався до вас?
  
  “ Так. Після сварки Мартін зайшов в будинок...
  
  - У які двері?
  
  “ Повернувся. Він увійшов в кухню, злий як чорт. Він навіть не глянув на нас. Просто пройшов через неї в хол.
  
  “ Коли прийшов Сілла? - запитав я.
  
  “ Кілька секунд потому. Вона кинулася за ним, але Елла сказала їй залишити його в спокої. Це розлютило Сілла. Я ніколи не бачив її такою засмученою — кричущої на Еллу, знову і знову повторює, що Мартін повинен прийняти її. Я спробував заспокоїти її, але вона відштовхнула мене. У розпал сварки ми почули постріл".
  
  "Що робила Кэмми під час усього цього?"
  
  Маралин скривилася: “Кэмми не збирається вставати між донькою та її чоловіком. Її б затоптали до смерті з обох сторін, якщо б вона це зробила. Вона була за робочим столом, поралася з цим дурним вінком для свині.
  
  “ Хто-небудь ще був у домі?
  
  “ Наскільки мені відомо, немає.
  
  Труитт розглядав свій розкритий блокнот. “Добре. Отже, ви чули постріл. Що потім?"
  
  “ Ми біжимо наверх, в спальню.
  
  “ Двері відкриті чи закриті? - запитав я.
  
  "Закрито".
  
  "Зачинено?"
  
  "Ні".
  
  "Тоді що?"
  
  “ Сілла відкриває двері, і всі ми входимо.
  
  Труитт відкинувся на спинку стільця і дістав ручку з кишені сорочки.
  
  “ Розкажи мені в точності, що ти бачив.
  
  Вона моргнула за своїми круглими окулярами в металевій оправі. “Мартін на підлозі поруч з ліжком. Кров". Вона помовчала. “Стіни, підлога, абажур на столику біля ліжка. Бризки, калюжки. Ти знаєш. Ти бачив це."
  
  “Те, що я бачив, Маралин, було кімнатою, яка була місцем значної активності. Ви, жінки, влаштували багато заворушень у тій кімнаті. Знищили багато інформації".
  
  "Це було просто неймовірно". Її голос став м'якшим. “Я медсестра, кров мене не турбує. Я стикаюся з цим і багатьом іншим кожен день в клініці. Але їх було так багато, і це було так малоймовірно. Вона сфокусувала погляд на Труитте. “ У нього не було особи, Албі. Він лежав на підлозі, згорнувшись калачиком. Я впізнав його торс, руки, ноги. Чорт візьми, я дізнався ці чортові дурні черевики, які він наполягав носити навіть влітку. Це було так нереально. Я думаю, ми трохи зійшли з розуму, вирішивши, що якщо б ми могли просто зібрати шматочки, то змогли б зібрати його назад. Звичайно, ми не змогли. Там було дуже багато фрагментів. Ми б не знали, з чого почати ".
  
  Труитт вивчав кінчик своєї ручки. “Коли моя мати хворіла, я відвідував її і приходив в жах від запахів. Тіла, коли вони помирають, пахнуть певним чином. Я не міг змиритися з цим. І все ж твоя мати була там, доглядала за нею, і у неї не було проблем з запахом. Я думаю, вона до нього звикла. Напевно, я трохи здивований вашою реакцією на тіло Мартіна. Подумки я уявляю, як медсестри ведуть себе по-іншому в критичній ситуації. Вважаю, я відчуваю, що вам слід було краще пристосуватися до звичайної медичної ситуації ".
  
  Маралин натягнула білу спідницю на коліна. “ Це цікавий натяк, Албі. Але я діяла як медсестра. Моїм першим бажанням було врятувати життя Мартіну, а не зберігати сцену для вас. Якщо це трохи збило з пантелику, мені шкода. Але правда полягала в тому, що цей чоловік був чоловіком, батьком і двоюрідним братом для нас чотирьох. Ми перебували не в оглядовому, а в спальні. Це була не кров, що піднімається у флаконі, а кров, що вийшла з-під контролю. Якщо ви хочете засумніватися в моєму професіоналізмі, продовжуйте. Я буду першим, хто визнає, що в той час я не був професіоналом ".
  
  “ А як щодо хвороб, які передаються через кров? Хіба інстинкт медсестри не підказував тобі, що потрібно хоча б захистити жінок від всієї цієї крові?
  
  Її слова були уривчастими. “ Мартін не був хворий, Албі. Він був мертвий.
  
  Чорт візьми, подумав Труитт. Йому не слід було відпускати їх минулої ночі. Бінгхем намагався попередити його. Подумай про стан тієї кімнати, Албі. Я уважно подивився на відділ по розслідуванню вбивств. Але він подивився на вдову Мартіна і зглянувся, конфіскував їхній одяг, але дозволив їм вільно розмовляти. Скільки в них було чотирнадцяти-п'ятнадцяти годин, щоб зібратися разом і обговорити всі? Він витріщився на сильні руки Маралин, на її м'язисті передпліччя. Ти брешеш мені, леді, подумав він. Нормальні люди просто не роблять того, що зробила ти.
  
  “ Де був пістолет до того, як ви підібрали?
  
  “Я цього не робив. Це зробила мама".
  
  “ Елла дала тобі пістолет?
  
  "Абсолютно вірно".
  
  “ Ви бачили, де він був, перш ніж вона передала його вам?
  
  "Ні".
  
  "Як Мартін брехав?" - запитав він.
  
  "На його боці".
  
  “ Як далеко від ліжка? - запитав я.
  
  “ Прямо навпроти нього, наскільки я пам'ятаю.
  
  “ А які в нього руки?
  
  Мэралин знизала плечима. “ Я не пам'ятаю.
  
  “Але коли ви описували тіло, ви особливо згадали руки. Згадайте, Маралин, де були його руки? Їх тримали близько до тіла? Вони були близько один до одного? Один з них був накинутий на голову йому? Як вони виглядали?"
  
  "Я не пам'ятаю".
  
  Труитт зітхнув і відкинувся на спинку стільця. “ За словами криміналістів, руки були зіпсовані, їх ретельно витерли. Ви що-небудь знаєте про це?
  
  "Якщо під 'зіпсували" ти маєш на увазі, торкався до них хто-небудь, тоді так. Я пам'ятаю, як Кэмми тримав їх, може бути, навіть злегка погладжував, після того, як ми поклали його на ліжко.
  
  Він недовірливо втупився на неї. "І ти жодного разу не подумала: "Нам не слід цього робити' або 'Давай просто залишимо його в спокої, поки не приїде шериф'? Навіть в глибині душі, Маралин, ти не думала, професійно чи ні, що можеш 'псувати' місце злочину?
  
  За очками в дротяною оправі її погляд не здригнувся. “ Я думаю, ти забуваєшся, Албі. Насамперед, це було не злочин, а нещасний випадок. А по-друге, як, по-вашому, ми повинні були б діяти?
  
  Вона дивилася йому в очі, поки він не відвів погляд. Вона дуже ретельно все це продумала, - подумав він. Вона не горювала, вона все прораховувала. Він кинув ручку на стіл. “Де ти взяв той одяг, що на тобі зараз? Ти їздив в Атланту цим вранці?"
  
  “Ні, я тут на вихідні приїхала в п'ятницю ввечері. У мене у валізі була ця одяг".
  
  “ Як ти думаєш, що Мартін робив з гвинтівкою в руках?
  
  Він поставив це питання так, щоб налякати її, але це не спрацювало. “Кэмми розповіла твоєму чоловікові минулої ночі. Пістолет був для нього засобом від стресу — всякий раз, коли справи ставали дуже поганими, він діставав його, чистив і змащував маслом ".
  
  “Там не було масла і прутів, Маралин. Що ви все робили, приводили їх у порядок, поки переставляли тіло?"
  
  Сарказм не дійшов до неї. Вона запустила довгий палець в копицю волосся і злегка почухала.
  
  “ Якщо ти кажеш, що там не було масла і стрижнів, - повільно промовила вона, - тоді це має бути правдою. Може бути, пістолет вистрілив до того, як він їх дістав, я не знаю. Але що тебе гризе, ти теж не знаєш. І біса ти боїшся, що ніколи цього не дізнаєшся ".
  
  Кеті Пру стояла на нижній сходинці сходів і посміхалася своєї матері. "Якщо б ти посадила мене до себе на плечі, "сказала вона, - я б побачила риб".
  
  “ Якщо б я посадив тебе собі на плечі, я б перекинувся.
  
  "Якщо б ти посадив мене до себе на плечі," лукаво сказала Кеті Пру, "я могла б стати дорослою".
  
  Гейл в жаху грюкнула себе по щоках. “ Я б не хотіла, щоб ти стала дорослою! Ти б посадила мене в крісло для тайм-ауту.
  
  Кеті Пру вибухнула хихиканням і обвила руками шию Гейла. Гейл піддалася обіймів, обняла дочку і стала розгойдуватися взад-вперед.
  
  Фейт пройшла по коридору і зупинилася біля вхідних дверей. "Бачиш, ось що мені подобається в дітях", - сказала вона. "Ти змушуєш їх сидіти на стільці, і вони люблять тебе за це".
  
  Гейл подивилася на сплутані каштанове волосся і спробувала здути вибилися пасма з її губ. "О, може, вони і люблять тебе," сказала вона, - але вони все ще будують підступи".
  
  Двері вітальні відчинилися, і з'явилася Маралин.
  
  "Шериф тут", - безтурботно сказала вона. “Мене належним чином допитали і відпустили. Він хоче зараз поговорити з мамою. Я не викликалася її забирати".
  
  Вона пройшла повз них і неквапливо рушила по коридору. Гейл глянув на Фейт, яка підняла брови і знизала плечима.
  
  "Гейл".
  
  Вона здригнулася. Труитт стояла в дверях вітальні, дивлячись услід віддалюваною фігурі своєї тітки.
  
  "Гейл," повторив він, перемикаючи свою увагу на неї. “ У тебе є хвилинка? Я б хотів з тобою поговорити.
  
  Гейл подивився на Фейт, яка розуміюче кивнула. "Я не проти поспостерігати за нею", - сказала вона. "Я навіть дозволю їй залізти мені на плечі".
  
  Труитт повернувся, щоб піти у вітальню, коли зупинився. "Вибачте, мем", - сказав він. Він простягнув руку Фейт. “Я шериф Албі Труитт. А ти ..."
  
  Посмішка Фейт була доброзичливою. “ Фейт Баскинс. Я подруга Сілла.
  
  “Ах, так. Я чув згадка про вас. Ви були на барбекю минулої ночі, чи не так?"
  
  “Так, був. Ненадовго".
  
  Труитт кивнув: "Я не думаю, що у нас була можливість поговорити з вами".
  
  "Повинно бути, я пішов прямо перед тим, як це сталося".
  
  “ Пізніше, сьогодні, або, можливо, завтра...
  
  “Без проблем. Я зупинився в готелі "Крілі Хаус Інн" в Пратертоне".
  
  "Це твій "черокі" там?"
  
  "Так, сер, це так".
  
  “ Цікавий номерний знак.
  
  “Моя особиста філософія. У цій країні ми платимо недостатньо податків за те, що маємо ".
  
  Труитт посміхнувся. “ Ти, мабуть, чудовий на званому обіді.
  
  "Все стає жвавіше".
  
  “ Ти помив свою машину.
  
  Рот Фейт прочинився всього на мить, перш ніж її тон став дражливим.
  
  "Боже, шериф, я іноді так і роблю", - сказала вона.
  
  "Зовсім недавно".
  
  “ Сьогодні вранці.
  
  “ До того, як ти прийшов сюди?
  
  "Абсолютно вірно".
  
  "Чому це?" - запитав я.
  
  “Це була справжня смітник. Я хотів бути тут корисним і подумав, що, якщо я збираюся возити людей по окрузі, вони воліли б трохи чистоти ".
  
  Погляд Труитта ковзнув по одязі Фейт, зазначивши, Гейл був упевнений, затягнутий чорний пояс і випрасуваних лляні штани. Це була безумовно не та жінка, яка роз'їжджає на брудній машині. Він провів пальцем по лінії своєї щоки, на його обличчі з'явилася скептична посмішка.
  
  “ Не могли б ви сказати мені, де саме?
  
  “Без проблем. На автомийці Кеннеді на Лависта. Це в Атланті".
  
  Він кивнув. “ Я знаю Лависту. Спасибі.
  
  Все ще посміхаючись, він жестом запросив Гейл увійти в кімнату і закрив двері. Коли вона влаштувалася на жовтому дивані, він сів навпроти неї в крісло Елли з підголовником персикового кольору. Стілець прогнувся, коли він впав у нього.
  
  "Тримаю парі, тут є кінський волос". Він легенько поплескав по підлокітника. “Завжди можна відрізнити хороший предмет меблів з кінського волосу. Він виглядає таким жорстким, що здається, ти зламаєш про нього хребет, але насправді він неймовірно податливий ".
  
  “Він добре зламаний. В дитинстві, якщо я і не скакав на ньому, то, згорнувшись калачиком, читав ".
  
  “Це правда? Чомусь я не бачу тут читає дитини". Він вказав на скляний столик. "Як тобі вдалося зосередитися, коли всі ці люди дивилися на тебе?"
  
  Гейл посміхнувся. “ А в якій кімнаті, по-твоєму, за мною не спостерігали? В цьому будинку було нелегко зосередитися, Албі.
  
  “Не думай, що це було так. Всі знали про твоєму бізнесі". Він продовжував дивитися в стіл. “До речі, розкажи мені про це просторі, Люсі. Чи це Не буде секретним кодом або щось на зразок того?"
  
  Гейл розсміявся. "Тобі потрібно запитати про це Кеті Пру".
  
  Труитт подався вперед. “Ти будеш дратуватися через наступного питання, але не роби цього. Мені просто потрібно викласти всі основи. У тебе є історія. Гейл. Я ні на що не натякаю — мені просто потрібно знати. Від кого лист?"
  
  Гейл почекала, дозволяючи своєму роздратуванню піднятися, а потім розсіятися. "Тут немає дратівливості", - безтурботно сказала вона. “Якщо ти шукаєш зв'язок між смертю Мартіна та міжнародним тероризмом, ти не знайдеш її в моєму листі, Албі. Воно від детектива. Одного з таких, як ти. Підозрюю, що коли я його прочитаю, мова піде про погоду та про те, як йому сподобався мій останній розповідь про Кеті Пру ".
  
  “Ха. Страшенно неприємна річ. Знаєш, коли я був підлітком, я хотів переїхати в Англію і вступити на службу в Скотленд-Ярд. Або, якщо це не вдасться, в МІ-5. Занадто багато від Джеймса Бонда і Людини з ООН., Я думаю. Це здавалося таким екзотичним ".
  
  "Це більш цікаво, якщо залишити це на екрані".
  
  “ Я в цьому не сумніваюся. "Він відсунув вказівний палець так, що той хруснув. - Мабуть, нелегко було повернутися. Я трохи знаю про обмеженою терпимості маленького містечка.
  
  "Залишатися там теж було нелегко".
  
  "Ні, я не думаю, що це було". Він показав середній палець. "Коронер не готовий назвати смерть Мартіна нещасним випадком".
  
  Гейл, відчувши знайому нудоту у животі, мовчки кивнула.
  
  "Йому не подобається ідея, що зброя стріляє саме по собі", - продовжив Труитт. "Мені не подобається думка про те, що Мартін був нагорі у своїй спальні з зарядженою рушницею, у той час як половина округу їла його барбекю".
  
  Він зупинився. Гейл вивчав її тенісну туфлю. Він чекав, що вона скаже це, чекає, що вона сама визнає, що насправді сталося в тій кімнаті. Що ж, чому б і ні, з гіркотою подумала вона. Якщо у вас виникне проблема, зверніться до фахівця.
  
  “ Ти думаєш, це було самогубство. Навіть для неї самої її голос звучав рівно.
  
  Труитт насупився. “Самогубство? Без записки? Без планування? Просто вибігти вгору і бац, все скінчено? Чорт візьми, немає, Гейл. Я не покупаюсь на самогубство ".
  
  Зверху. Гейл почув скрип впевнених кроків. Елла була в своїй спальні, ступала по мостинам, натягуючи балки.
  
  "Так що ще?" Її голос був хрипким.
  
  “ Скажи мені, що ти думаєш.
  
  Вона прикусила внутрішню сторону щоки, поки солонуватий присмак не обпік їй мову.
  
  “ Це був нещасний випадок. Чи це було самогубство. Якщо ти думаєш щось інше, ти глибоко помиляєшся. Чоловіки скоюють самогубства, Албі. Вони засовують зброю собі в рот, і їм начхати на те, хто і як його знайде.
  
  “Він не ховав пістолет собі в рот. Це я точно знаю. Постріл був зроблений з близької відстані — дуже близько, я віддаю вам належне. Але це не було самогубством. Я знаю цієї людини більше двадцяти п'яти років. У Мартіна була проблема, він її вирішив. Він не був схильний до самогубства."
  
  "Схильний до самогубства тип". Руки у неї були холодні. Пальці здавалися тонкими і сухими, а обручку легко опустилося на кісточку пальця.
  
  Труитт підійшов до вікна. “У мене є багато свідків. Гейл, які кажуть, що з моменту пострілу минуло не більше шістдесяти секунд до того, як вони виявили двері спальні замкненою, а тих жінок - замкненими за нею. Минуло кілька хвилин — може бути, цілих десять — перш ніж Елла впустила всіх всередину, і до того часу місце злочину було розгромлено. А тепер, мені дуже шкода, але на телебаченні занадто багато фільмів і книг, щоб ці жінки думали, що це нормально - таким чином обшукувати місце насильницької смерті. Цього б не сталося. Гейл."
  
  “ Ти не знаєш. Ти ніколи не був у такій ситуації.
  
  Він широко розвів руками. “ Я досить довго пропрацював у правоохоронних органах, щоб розуміти, коли щось не так. Вони повинні були б зійти з розуму ...
  
  “ І ти вважаєш це нерозумним? Постав себе на їх місце, Албі. Ти б не став кричати? Ти б не...?
  
  “Зачерпнути мозкову кашку і шльопнути нею по голові мерця? Ні, Гейл, не думаю, що став би. Якщо тільки..."
  
  “ Ні, якщо тільки що? Я не можу уявити, що буду робити щось ще. Якщо б я знайшов Томи, я б зробив що завгодно. Боже, Албі, як ти можеш цього не бачити?
  
  “І як ти можеш цього не бачити? Як, чорт візьми, ти можеш стояти...?"
  
  Труитт відкинувся на спинку стільця, піднісши руки до обличчя і потерши їх з такою силою, що у нього зволожилися очі. “ Чорт забирай, - тихо сказав він. "Пробач," сказав він. “Я весь час забуваю, що це твої люди. Я продовжую думати, що ти ... Чорт візьми, Гейл ..."
  
  Він нахилився вперед і ніяково вдарився коліном про скошений край столу. Скло зрушила, оголивши кут фотографії. Він витріщився на білий трикутник, клацнувши по ньому нігтем великого пальця.
  
  "Я намагаюся бути об'єктивним". Його голос звучав стомлено. “Ви знаєте про мого батька. Його тіло було знайдено в палаючому будинку прив'язаним до стільця. Контрабандист кокаїну — приємне маленьке підмога для сільського хлопця у чорта на куличках. Мені було п'ятнадцять - невідповідний вік для вигнанця. І я став би ним, якщо б не Мартін. Він взяв мене під своє крило і сказав всім: 'Дивіться сюди. З цим хлопчиком все в порядку ".
  
  Він підняв очі на її обличчя. “Він зробив мене своїм сином. Гейл. І коли він мені більше не був потрібен, я відпустив його. Я був гарячим молодим шерифом, і ось він з'явився зі своїм невдалим барбекю, підключений до мережі "Старий добрий хлопець". Я не хотів, щоб люди говорили: "Бачиш? Албі Труитт - один з банди в будівлі суду. Просто більш приємна версія свого старого. 'У мене були контакти з владою штату, в університетах і в Атланті, і я не хотів, щоб ці люди думали, що я просто ще один неосвічений селюк, глухе шериф. Правда в тому, що. Гейл, Мартін був для мене ганьбою.
  
  Гейл безпорадно склала руки на колінах. "Він би зрозумів, Албі," пробурмотіла вона. “ Він би не винуватив тебе.
  
  Труитт витріщився на неї. “Так, він би так і зробив. Він би зрозумів, який я шматок лайна. Тоді він був поруч зі мною. Він був кращою людиною, ніж я. І я в боргу перед ним.
  
  Елла стояла біля вікна, дивлячись на поля за будинком і розсіяно проводячи пальцем по поясу своєї чорної спідниці. У якийсь момент їй здалося, що вона чує грім, далекий і бурчав, але вона не була впевнена. Всі її увагу було зосереджено на опалювальній решітці біля її ніг і голосах, доносилися з вітальні.
  
  Позаду неї Кэмми зашурхотів в ліжку.
  
  “ Сілла? Наполовину шепіт, наполовину стогін. “ Дитинко?
  
  Елла повернулася до неї. “ Це Елла, Кэмми. Ти прокидаєшся?
  
  Відповіді не було. Рука Кэмми ковзнула під подушку, мнучи тканина під щокою. У напівтемряві кімнати, занавешенной шторами, вона нагадувала надутого дитини — рот зморщений, очі щільно примружені. Елла підійшла до ліжка і ніжно поклала долоню на голову Кэмми. Дивний співучий звук, схожий на високу ноту скрипки, вирвався з вуст молодої жінки.
  
  "Тихіше," проворковала Елла. “ Йди назад спати. Тобі не з-за чого прокидатися. Ти просто йди назад спати.
  
  Спів припинився, і закриті очі Кэмми розслабилися. Елла почекала, поки її дихання знову стане рівним, а потім відступила до решітці. Вона напружилася, намагаючись розчути голоси, але вони були тихими.
  
  Зовні небо забарвилося в яскраво-фіолетовий колір. Насувалася гроза. Погода встановилася в одну з тих тривожних літніх моделей жарких, важких днів і жорстоких, наповнених штормами ночей. В такі ночі вони з Норою влаштовувалися біля вікна і дивилися, як блискавка прорізає небо, а вітер розкручує гілки горіхових дерев пекан. Одного разу гілка нарешті тріснула, залишивши раптову білу діру в тому місці, де гілка звисала зі стовбура. Це було для неї найстрашнішим - не спалах блискавки або гуркіт грому, а груба білизна розірваного дерева, така ж шокуюча, як кров на сірому нальоті кори.
  
  Перед нею жовтими полями простягалися акри Олденской землі, прерываемые заростями кудзу, горбиками і рідкими сосновими гаями. У загальній складності її батько залишив їй і Норі 326 акрів, велика частина яких була роздана давнім скотарям. Ніяких істотних змін, за нинішніми мірками. Занадто багато землі, щоб її міг накрити шторм.
  
  Кэмми щось пробурмотіла, і Елла знову підійшла до неї. Крапля поту скотилася з чола сплячої жінки і потемніла на фіолетовій наволочці під її головою. Елла відчула приплив жалю, коли приклала палець до расползающемуся вологому колі. Ти увійшла в глибоку яму, Кэмми, подумала вона. Це колодязь з кам'яним покриттям. Те, ким ви стаєте, - це власне припущення Бога.
  
  Вона повернулася обличчям до грат. Про Гейле і Албі прийдеться трохи подумати.
  
  OceanofPDF.com
  
  Я бачив привидів в корсетах, які кидали краще нас.
  
  Боб Хінсон, після тренерської роботи у програному церковному матчі з софтболу, 1964 рік
  
  У Зайлы Грін була незвичайна пам'ять. Вона пам'ятала звук брязкальця з гарбуза, яку зробив для неї батько, і смак перекладин своєї дитячому ліжечку, коли вона намагалася їх розгризти. Вона пам'ятала, як саднила її дупа, коли мати занадто довго переодягала її, і запах жиру на руках її батька, коли він піднімав її в повітря. Баррі похитував головою і бурмотів. Це ненормально, коли людина так згадує. Ніхто не пам'ятає, коли йому був рік. Але Зайла пам'ятала.
  
  На іншому кінці двору вона могла бачити будинок Олденов, червоні кути якого виділялися на тлі грозово-фіолетового неба. За ним гойдалися на вітрі масивні горіхові дерева пекан, схожі на величезних старіючих танцівниць живота з листям замість браслетів на вуалях. Вона мовчки стояла і спостерігала за їх рухами, їх пухкими руками і важкими стегнами. Відчуття, що шлунок у неї перевертається, охопило її. Вона висунула стілець з-за кухонного столу і опустилася на нього.
  
  Її мамі подобалося сидіти і дивитися на дерева. Вона подтаскивала крісло-качалку до вікна і садила Зайлу до себе на коліна, де вони перечікували грозу, що насувається, і дивилися, як хитаються великі дерева. Найчастіше вона засинала, ставши жертвою заспокійливого ритму рокера і м'якого співу своєї матері. Зайла, Зайла, Зайла, Зайла, Зайла, любов.
  
  У її батьків ніколи не було багато, не те що у неї з Баррі, коли після війни господарський магазин почав процвітати. Її батько працював по сусідству у містера Стіва Олдена, доглядав за бавовною і ремонтував техніку. До цього він робив те ж саме для містера Джастіна Кейна, дружина якого. Міс Лінні успадкувала будинок від свого батька. Я ні на кого не працюю, Зайла, я належу будинку Баррі часто говорив, що це нерозумно — людина належить самому собі. Але чим довше вона жила, тим більше розуміла, що мав на увазі її батько. Ти дивишся на щось достатньо довго, і це стає твоїм; ти живеш в його тіні, ти стаєш її частиною. Саме так вона ставилася до червоного будинку за вікном її кухні. Люди, які там жили, вмирали, переїжджали, поверталися - це не мало значення. Вона була постійністю.
  
  Грім вибухнула, як позіхання, спочатку голосно, а потім тихіше, коли прогрохотал далеко. Вона встала з-за столу й підійшла до раковини. Світло під горіховими деревами пекан був соковитим, тіні і гроза змішувалися, створюючи затемнені западини під гілками. Тим не менше, цього було достатньо. Їй не потрібен був світло, щоб розгледіти коричневу тканина, що звисає з великого горіхового дерева пекан, найближчого до будинку Олденов.
  
  Тихіше, дитинко, тихіше, мама все владнає. Не сталося нічого такого, що налякало б мою малу. А потім пісня її матері. Зайла, Зайла, Зайла, Зайла, Зайла, любов.
  
  Підборіддя матері тремтів, коли вона співала. В іншому її обличчя було гладким, як у ляльки з носка до того, як до нього пришили риси. Це було єдине, чого вона не могла зрозуміти: чому, якщо вона пам'ятала так багато, вона не могла згадати очі своєї матері?
  
  "Пора подрімати".
  
  "Я не хочу спати".
  
  "Ти будеш вередувати, якщо в тебе його не буде".
  
  “ Ти будеш сердитися, якщо у мене його не буде.
  
  Гейл потягнула за пухкий бавовняний плед, яка вкривала її ліжко, і витягла його з-під подушки. "Якщо логіка Кеті Пру так бездоганна в чотири роки, - подумала вона, - то що загрожують принести підліткові роки?" Вона подивилася на свою дочку, схрестила руки на білій футболці, на зграйку галасливих гусей, що біжать по подолу її шорт. Вона поплескала по прохолодною білому простирадлі під покривалом.
  
  "Я народила мудру жінку, К. П.", - сказала вона. “Гаразд, ми обидва будемо роздратовані, якщо ти не вздремнешь. Крім того, на вулиці сіро і понуро. Коли я була маленькою дівчинкою, ніщо так не подобалося мені, як в дощовий день забратися під ковдру в шкарпетках і заснути. Так що скидай черевики й іди сюди ".
  
  Кеті Пру гепнулася на підлогу і стягнула свої сині тенісні туфлі. Насупившись, вона спочатку скептично подивилася на м'яті шкарпетки, бовтаються у неї на пальцях ніг, потім на пухку білу постіль. Нарешті вона подивилася на матір.
  
  "Пригорнися до мене," сказала вона.
  
  Гейл зітхнув. “Добре. Я прижмусь до тебе ненадовго. Але тобі треба поспати. Мені потрібно працювати, Кеті Пру. Я залишуся і зроблю це в кімнаті, але тільки якщо ти міцно заснеш. Виникнуть проблеми, і мені доведеться спуститися вниз. Домовилися?"
  
  "Домовилися".
  
  Наспівуючи, Кеті Пру забралася в ліжко. Гейл почекала, поки всі чотири кінцівки її дочки не опиняться на матраці, перш ніж натягнути ковдру до підборіддя. Кеті Пру посміхнулася і обернулася лицем до стіни, коли Гейл забрався в ліжко поруч з нею.
  
  Кеті Пру звивалася своїм задом, поки він не вмістився у вигині живота Гейла. "Я не збираюся закривати очі", - сказала вона.
  
  “Це чудово. Ти можеш спати з відкритими очима".
  
  Гейл обхопила однією рукою затишно устроившегося дитини, а другу поклала під подушку. З коридору долинув шепіт жіночих голосів. Хоча слова були нерозбірливі, неможливо було ні з чим сплутати голос Елли, верескливий і різкий крізь ліс. Їй стало цікаво, як багато вони вчотирьох знали, і був Албі так само відвертий з Маралин, як з нею. Навряд чи. Вона знала про полювання достатньо, щоб розуміти, що хороший мисливець не кричить на оленя, перш ніж натиснути на курок. Отже, наскільки хорошим мисливцем був Албі? І що це говорило про них обох, що він на мить забув, що вона була однією з стада?
  
  Вона нахилила голову ближче до голови Кеті Пру. Від волосся дівчинки сильно пахло землею, як ніби вона старанно грала на вулиці. Гейл обережно поклала вказівний палець на долоню Кеті Пру і провела по ній кінчиком пальця. Маленькі шматочки плоті були сухими.
  
  І інертна. Гейл знову провела пальцем по руці Кеті Пру, бажаючи, як у випадку з венериной мухоловкою, отримати стимул обхопити пальці дочки своїми. Цього не сталося. Рефлекторний захоплення руки, такий сильний у немовляти, давно переріс в усвідомлене потиск. Гейл закрила очі. Це було так просто - пережити таку глибоку втрату.
  
  Вона змусила себе повернутися думками до жінок. Отже, Албі Труитт підозрював їх у вбивстві. Або, точніше, він підозрював одну з них у вбивстві, а трьох інших - в змові. Якимось чином, на думку його південного шерифа, кров на руках жінки означала кровопускання. Він не розумів, що руки жінки створені для того, щоб на них була кров, що з її долонь текла кров дітей, батьків, незнайомих людей і подружжя. А іноді, у темних і порожніх басейнах кімнатах, вони навіть мали свої власні.
  
  Вона послабила хватку навколо Кеті Пру. Під білим покривалом маленьке тільце дитини було не більше горба. Гейл і Елла одного разу точно так само лежали в цій ліжку — в день похорону її матері. Елла поспішила відвезти її в сімейний будинок на Статлерс-Крос до того, як опустили похоронний намет. Ніякі формальності начебто батьківства або закону не могли позбавити Еллу Олден права ростити дитину своєї померлої дочки. Тому в ніч похорону вона спала з Гейлом на ліжку червоного дерева в кімнаті для гостей, не звертаючи уваги на безперервні телефонні дзвінки.
  
  Посеред ночі. Гейл прокинулася. Її перша думка була про матір, Кетлін, прижавшейся до неї в затемненій кімнаті. Вона повернулася, щоб обійняти її, маючи намір піднести руку до обличчя матері і, можливо, провести пальцем по її губі. Але коли вона перекинулася, світло з коридору впав на сплячу фігуру поруч з нею. Гейл закричав. Жінка піднялася з ліжка, була давньою. Шкіра звисала з її обличчя, а десни, розсунуті від подиву, поблискували беззубою буквою O. Вона потягнулася до Гейлу, але дитина впала з ліжка, відчайдушно вчепившись в ковдру. Тепер, кожного разу, коли вона думала про свою матір, вона згадувала Еллу і блискучу чорну щілину на її обличчі.
  
  Зовні вітер бив гілками горіхового дерева об стіну будинку. Гейл обережно відсунувся від Кеті Пру і вибралася з ліжка. Вікно блищало зеленню зірвані листя. Гроза посилювалася. Вона підійшла до вікна і визирнула назовні. Вона нічого не могла розгледіти на небі. У той час як інші вікна в задній частині будинку виходили на луки, тут пекановое дерево росло так близько, що кімната здавалася потопає в листі.
  
  Притулившись обличчям до скла, вона спробувала розглянути землю внизу. Підстава дерева було масивним, коренева система простягалася щонайменше на п'ятдесят футів від стовбура шириною в п'ять футів. Їй стало цікаво, як швидко ростуть горіхові дерева пекан. Це дерево завжди здавалося їй гігантським, але тоді воно могло виглядати якось інакше? Це було дерево Лінні. Воно було її зброєю.
  
  Коли вона відверталася, конверт в кишені спідниці вдарився об її ногу. Вона витягла лист і відразу відчула, як у неї стислося в грудях. Зазвичай послання Деніела Хэлфорда були довгими і незв'язними. Це лист займало одну сторінку, спереду і ззаду.
  
  Шторм,
  
  Сьогодні був на суботньому ланчі у Мори і Джеффрі. Здається, вони щасливі, як ніколи, сержант звів "відвагу" в ранг місії. Я віддала їй малюнок, який надіслала Кеті Пру. Не забудь сказати їй, що Мора була в захваті. Маленька босонога дівчинка, вытаскивающая черв'яків з землі і кладущая їх собі на голову — ми припустили, що це автобіографія. У вас, мабуть, був веселий день.
  
  Радий чути, що ваша робота просувається добре. "Домашні твори сільських жінок Півдня з 1900 по 1929 рік". Трохи езотерики для мене, але тоді я просто британської міді, який до цих пір думає, що історія означає, Робін Гуд і Шериф Ноттінгема. Однак я досить розбираюся в історії Американського Півдня, щоб задати одне питання: коли, чорт візьми, у цих жінок перебувало час писати, перебуваючи між злиднями і довгоносиком?
  
  Вчора я відвідав магазин уживаних книг недалеко від вокзалу Вікторія. Вам би це сподобалося: затишок - калюжі світла навколо м'яких крісел — власник, який знає все, але володіє шостим відчуттям, що дозволяє зрозуміти, коли варто залишити вас у спокої. Я натрапив на копію вашої книги. Це було там, на полицях, блакитний корінець, золоті літери, я думаю, ти якось сказав, що виявляти запису того, хто пішов від тебе, все одно що натикатися на примар. Ти був правий.
  
  Дзвони.
  
  Підпису не було; її ніколи не було з тих пір, як вони з Хелфорд почали листуватися через місяць після її приїзду в Статлерс-Крос. По більшій частині їхні листи носили загальний характер — про те, як Кеті Пру пристосовується, краще промокати в Лондоні або знемагати в Джорджії. Цей лист, проте, мало інший тон. Вона перечитала останній абзац, її погляд ковзав по словами. Хтось пішов від тебе. Грудку провини підкотив до горла. Насправді вона не відчувала, що пішла від нього; вона відчувала, що вони були на відповідній відстані один від одного.
  
  Вона навшпиньках підійшла до ліжка і засунула конверт під подушку Кеті Пру так, щоб виглядав куточок з написом "Пробіл Люсі". Подзвони. Вона ніколи не хотіла дзвонити йому. В листі було більше дистанції. Більше контролю.
  
  У кутку кімнати стояв стілець антикварний з рожевого дерева, оббитий старим гірчичним вельветом. На стільці лежали ручка і один з її дослідних блокнотів, відкритий на сторінці, списаного її власним акуратним почерком. Жорсткі абзаци про матерів і жінок: матерів, чиї діти померли при народженні, дружин, чиї чоловіки — сини і чоловіки — вийшли через парадні двері і ніколи не повернулися, дружин, які зовсім не були дружинами, а обдуреними коханками в епоху, коли ні кредитні картки, ні телефони не могли залишати слідів.
  
  На сторінці була транскрипція жінки з округу Уолтон, штат Джорджія, в 1919 році:
  
  Минулої ночі я не спала і плакала, бо мої пальці сильно боліли від голки. Я шила дев'ять годин поспіль, зупиняючись тільки для того, щоб погодувати дітей і спокутувати маму, яка, по правді кажучи, стала моїм сьомою дитиною. Минулого тижня я розповіла служителю про своїх часи плачу, вони стають такими страшними для мене, і він сказав, що я повинна радіти за своє життя, яким я дійсно є, бо в Божій любові у мене достатку.
  
  Достаток. Сторіччя важко було сказати, що містило це слово - щирість або цинізм. Якщо і було щось, що здивувало її в ході її дослідження, так це шок, який пережили ці молоді нареченої, коли усвідомили всю широту своєї долі. Таке передчуття під час залицяння, така турбота про схвалення батьків, а потім ошеломленное здивування з приводу фізичної роботи по веденню будинку і виховання дітей - як ніби їх власні матері працювали за фіранками.
  
  ... вона вимила руки і обличчя своєму п'ятирічному синові, одягла його в найкрасивішу одяг, яку пошила для нього, і замкнула в його кімнаті ...
  
  Гейл знала всі історії про Лінні напам'ять. Їх знали всі. Її завжди вражало, наскільки послідовним було місцеве оповідання. Навіть жести рук, міміка, вся супутня драматизація, здавалося, передавалися з покоління в покоління.
  
  Вона пішла в сарай, знайшла саму міцну мотузку, яку змогла, і взяла її разом з маленькою лавкою, якою користувалася, щоб зривати сливи з самого великого горіхового дерева.
  
  Тут мовець зазвичай сповільнювався, знаючи, що буде, і вважаючи, що слухач зробив те ж саме. З'єднайте мотузку і дерево в одній історії, і завжди буде повішення. На ньому будувалися вестерни — як і на Півдні.
  
  Вона перекинула мотузку через саму нижню гілку і вилізла на табуретку...
  
  І залишила п'ятирічної дитини. Гейл подивився на вікно й гойдаються гілки. Лінні залишила п'ятирічної дитини, одягненого в свій найкращий недільний сукню, замкненим у кімнаті. Яка кімната? Ця, ізольована від усього, з видом тільки на дерево? Звичайно, немає. Отже, одна з інших, з вікнами, що виходять на нескінченну траву.
  
  Гейл здригнувся. Син Лінні прожив усе своє життя, згадуючи той день? Пам'ятав він турботу про свою одязі, поцілунок, повчання вести себе добре і дочекатися повернення тата додому? Було обіцянку? Будь розумницею, і сьогодні ввечері у нас буде торт А коли його мати не повернулася, він, спотикаючись, переходив від вікна до дверей, намагаючись вибратися, намагаючись знайти кого-небудь, хто допоміг би йому?
  
  Вона обережно перегорнула сторінки блокнота. Слова втомлених, розчарованих, самотніх жінок. Але вони знаходили час писати. Вони подбали про те, щоб залишити яку-небудь запис, ніби послання в пляшці, викинутого в море, щоб хто-небудь знайшов і розшифрував. Лінні, з іншого боку, нічого не залишила, тільки покривало на стіні і саморуйнування, породило сотню історій.
  
  Позаду неї Гейл чув рівне дихання Кеті Пру. Були часи, після того як Те покінчив з собою, коли вона думала, що її болю не буде кінця. Але вона завжди знала, що ніколи не покінчить з собою по одній простій причині — у неї є дитина.
  
  Отже, питання полягало в тому, чому Лінні не зробила таких інвестицій?
  
  Вона була найбільш неохайної жінкою в окрузі Келвін, вона швидше позбавила себе життя, ніж сказала "добрий ранок". Гейл взяв чорну ручку і перевернув блокнот на останню сторінку.
  
  У неї була Кеті Пру. Вона не сумнівалася, що її шанси пережити смерть Томи були б набагато менше, якби вона була бездітною. Мати готова на багато чого заради того, щоб обійняти дитину.
  
  У ніч похорону матері Гейл лежала на ліжку і, здавалося, годинами слухала телефонні дзвінки. Таємничим дитячим чуттям вона зрозуміла, що дзвонив її батько, який намагається повернути її, намагається забрати додому. У наступні роки Елла майже не допускала контактів. Вона виростить свою внучку, до біса чоловіків і їх закони.
  
  Потрібно було мати холодне серце, щоб відкинути батька. Можливо, Сілла був прав. Можливо, в дитинстві всі вони повинні були бути холодними.
  
  Вона почала писати. Імена. Приблизні дати. Місця народження, друзі сім'ї, давно забуті священики та лікарі. Коли вона закінчила, сторінка була заповнена.
  
  Жолудь недалеко падає від дерева. Сілла кинув це банальне завершення розмови, але жоден з них не сприйняв це як таке. Гейл втупився на газету. Лінні не треба було залишати письмових свідчень. Її родина була досить відомою.
  
  Повільно вона обвела рамкою одне ім'я: Джулс Семюел Кейн. П'ятирічний хлопчик, якого Лінні залишила вдома. Двоюрідний брат Елли. Батько Мартіна. Лінні Кейн, самогубець і привид, була бабусею Мартіна. Гейл здивовано похитала головою. Зайла була права. Гейла довелося обманом змусити вислухати.
  
  OceanofPDF.com
  
  Я не можу передати вам, як тут жахливо — запах, шум, напалм. Іноді я просто закриваю очі і мрію про тих днях, коли ми вважали вада страшним, сидячи біля каміна і розповідаючи історії про привидів.
  
  Джейсон Стоун у листі своєму братові Бутч, відправленому з Дананг, 1967 р.
  
  Вибір Еллою Олден своєї суворої їдальні для інтерв'ю не здивував Труитта — і він припустив, що її почуття кінематографа теж не повинно дивувати його.
  
  Елла сиділа, склавши руки на столі з червоного дерева, з рівною помадою на губах і акуратно укладеними сивим волоссям. На оштукатуреній стіні позаду неї вигнулась дугою доросла риба-меч, всього в семи метрах від кінчика дзьоба до хвоста. Єдиний сірий очей риби втупився на Труитта, а нижня щелепа оголила низку гострих зубів, покритих запеклася пилом. Тіло блищало шелаком і згиналося над головою Елли, як таксидермическая веселка.
  
  Труитт спробував не розсміятися. "Боже мій, міс Елла", - сказав він. “Здається, я ніколи раніше не був у вашій їдальні. Де, чорт візьми, ви дістали цю рибу?"
  
  Її усмішка змінилася внутрішня манірність. “Ах, це. Мій чоловік Джеррі зловив це біля узбережжя Флориди, про, має бути, в 1953 році. Він був великим спортсменом, Албі. Він помер в 1965 році. Він народився недалеко звідси, але волів міське життя, за винятком тих випадків, коли справа стосувалася полювання. Ось чому ми всією сім'єю переїхали до Атланти в 50-х роках. Ти пам'ятаєш що-небудь про нього?"
  
  "Ні, мем". Справа в тому, що родина Мартіна була відома своїми жінками, а не чоловіками. Мартін часто бурчав з цього приводу. І у його батька, і діда було по одній дитині, обидва хлопчика. Інші члени сім'ї походять від сестри Лінні, Джессі, і в родині не було нічого, крім дівчаток. Вони, звичайно, одружилися, але нікого примітного. Або, у разі Гейла, можливо, примітного, але не довгожителя.
  
  "Боюся, він не справив тут особливого враження", - сказала Елла. “Він завжди був десь на полюванні, риболовлі, привозив всі ці туші, набивав їх і встановлював на коней. Якщо б він дихав, на нього можна було полювати. Знаєте, тоді не було так багато законів. Якби Хемінгуей вже не винайшов себе, Джеррі взяв би на себе цю роль ".
  
  Труитт злегка натиснув кінчиками пальців на кришку столу. “ Давайте подивимося ... 1965 рік. Приблизно скільки років було Гейлу, коли помер ваш чоловік?
  
  “ Гейл? Елла здивовано підвела голову. “ Вона ще не народилася. Чому?
  
  “Я не знаю. Просто намагаюся розібратися у всьому. Мартін розповідав про свою сім'ю, і я виріс неподалік звідси, і мені завжди здавалося, що я знаю всіх. Виявляється, у мене досить слабке розуміння. Я просто намагаюся зіставити все це. Отже, як померла мати Гейла?"
  
  “ Автомобільна аварія. Ти ж не думаєш, що Гейл...
  
  “Ні, немає. У мене є кілька свідків, які сказали, що бачили її і Кеті Пру у момент стрілянини. Фактично. Міс Елла, Гейл - єдина жінка в цьому будинку, яка мене по-справжньому не хвилює.
  
  “ Боже милостивий, Албі. Ти говориш так, ніби сталося щось зловісне. Посмішка на обличчі Елли була добродушною. “ Знаєш, це не так. Трагічно, звичайно. Але з трагедією ми впораємося. Ми будемо молитися, ми допоможемо Кэмми і Сіллах, і ми пройдемо через це ".
  
  Елла поправила золотий браслет на руці, потягнувши за запобіжний ланцюжок, поки та не відв'язалася від браслета. На ній була в'язана ракушка бурштинового кольору та чорний лляної жакет з короткими рукавами. Над лівою груддю у неї була золота шпилька в формі дерева з крихітними перлинами у вигляді листя. Вона терпляче чекала, коли він заговорить, її обличчя було спокійним, але очі проникливими. Вона була, як сказав би Мартін, справжнім шедевром.
  
  “ Ви знаєте. Міс Елла, ви нагадуєте мені мою бабусю. З нашою сім'єю не могло трапитися нічого поганого, чого б вона не змогла виправити. Після смерті мого батька я пам'ятаю, як одна з моїх двоюрідних бабусь сиділа на кухні і шепотілася про те, як це було ганебно, як ми могли коли-небудь високо тримати голову. І моя бабуся, вона просто підняла руку і сказала. 'От і все. Ми більше не говоримо про це. Судити - справа Господа, бо Він знає, що суд просто з'їсть нас, людей, живцем '. І більше в сім'ї про це ніколи не говорили ".
  
  “Для цього і існують сім'ї. Вони захищають нас від сторонніх пліток".
  
  Вона сказала це лукаво, жінка, подумав Труитт, занадто захоплена собою, щоб бути витонченою. Він усміхнувся їй.
  
  “ Два очки в вашу користь. Міс Елла. На вулиці ходило багато пліток, чи не так? П'ятнадцятирічний хлопчик потребував якоїсь особливої захисту від них.
  
  "І він зрозумів це, чи не так, Албі?" Темні очі Елли були гострими, як у Ворона. “Я трохи знала твою бабусю Тэнни. Ми навчалися у старшій школі в один і той же час". Вона помовчала. “ Як ти думаєш, Албі, що б вона сказала тобі зараз?
  
  “ З приводу чого?
  
  “ Щодо Мартіна.
  
  “Хм. Це питання. Що б Таник сказав мені зараз?" Він почав малювати кола на обкладинці лежить перед ним блокнота. “Ну, Таник твердо вірив у інтуїцію. Я вважаю, що в сьогоднішньому словнику ви б сказали, що вона була правополушарным мислителем.
  
  Елла хмикнула. “Я ніколи не довіряла людям, орієнтованим на серце. Інтуїція звучить для мене дуже схоже на інтелектуальну лінь. Наскільки я пам'ятаю, Таник не дуже любила читати".
  
  “Ні, мем, я не можу сказати, що вона була такою. Навряд чи вона порівняла б мого дідуся з Хемінгуеєм. Але це не означає, що вона була дурною. Насправді, коли я сказав, що ти нагадуєш мені її, я не мав на увазі поверховість. Вона не носила одяг, подібну твоєї. Єдиною прикрасою, яке в неї було, було обручку, і її будинок безумовно не був схожий на цей. Але в тобі є й інші риси, які змушують мене думати, що ти і вона були однієї породи.
  
  "Наприклад?"
  
  Труитт розкрив блокнот і почав малювати кола на чистому аркуші паперу. Він глянув на Еллу. Вираз її обличчя було приємним, але погляд метнувся від його особи до рук.
  
  “Ну, для початку, ви обидва народилися між світовими війнами і виросли, я готовий посперечатися, на колінах бабусь, які все ще пам'ятали Громадянську війну. Я питав Таник про історії, які її бабуся розповідала про Громадянську війну, і вона відповідала: 'Там не було ніяких історій, Албі. Тільки стислі щелепи і брудні руки ".
  
  “ Так до чого ти хилиш, Албі? Голос Елли був майже мелодійним.
  
  "Ну," сказав він, - гадаю, я думаю про те, що за всіма прекрасними пристойностями цієї родини ховається біса багато стиснених щелеп і брудних рук".
  
  Її обличчя скам'яніло. “ Що сталося в тій кімнаті, Елла? м'яко запитав він.
  
  “ Я сказав вашому офіцерові вчора ввечері.
  
  “ Вчора ввечері ти розповів йому свою версію.
  
  “Це була правда. Ми були на кухні і почули постріл. Ми злетіли вгору і всі разом убігла у кімнату ".
  
  “ За словами Маралин, Сілла була дуже засмучена на кухні. Ви з нею посварилися після того, як Мартін увійшов в будинок.
  
  “Абсолютно вірно. Вона хотіла поговорити з ним далі, а я сказав їй, що зараз не час. Сілла може бути дуже емоційною. У неї було те, що я б назвав одним з її класичних припадків ".
  
  "Що саме це означає?"
  
  “О, ти знаєш — сліпий гнів, сльози, тупання ногами, театральність. Коли Сілла ось так злиться, вона повторює одні і ті ж слова знову і знову, як ніби у неї заклинює мозок. Вчора це було 'Він не може піти від мене '. Коли вона в такому стані, нічого не залишається, крім як задраїти люки і зберігати контроль ".
  
  "Ви б сказали, що вона вийшла з-під контролю?"
  
  “ Звичайно, була, але якщо ти намагаєшся щось запропонувати, Альби, то можеш забути про це. Сілла була на кухні зі мною, Маралин і Кэмми, коли пістолет вистрілив. Я готовий у цьому заприсягтися.
  
  Труитт відкрив чистий аркуш паперу і посунув блокнот до неї через стіл. “Не могли б ви намалювати, де ви знайшли тіло Мартіна, коли увійшли в кімнату?" І зверніть увагу, будь ласка, де перебувала гвинтівка.
  
  Елла взяла у нього ручку і намалювала кілька ліній на папері. Вона повернула блокнот до нього обличчям.
  
  “Це ліжко. Це Мартін. А це, "сказала вона, вказуючи ручкою, "пістолет".
  
  Він витріщився на сторінку. “ Елла, ти направила гвинтівку через всю кімнату.
  
  "От де це було, у комода".
  
  "Ти впевнений?"
  
  “ Абсолютно впевнений. Я підібрав його.
  
  "Чому?"
  
  “Щоб прибрати це з дороги. Щоб більше ніхто не постраждав".
  
  "Чому ти віддав його Маралин?"
  
  “ У мене були інші справи, які потрібно було зайнятися.
  
  “ Значить, ви передали пістолет єдиному медичному працівнику в палаті. "Він зробив паузу, чекаючи її відповіді. Вона нічого не сказала. “ Чиї ще відбитки пальців я збираюся знайти на цьому пістолеті, Елла.
  
  Її браслет дзенькнув об стіл. “ О, заради всього святого, Албі, я поняття не маю, хто тримав у руках цей пістолет. І яке це має значення? Нам усім пощастило, що більше ніхто не постраждав, враховуючи, що машина була несправна ".
  
  Труитт відкинувся на спинку стільця і почухав підборіддя. “ Як ти думаєш, чому Мартін витягнув пістолет?
  
  “Я не знаю. Кэмми говорить, що він часто діставав його, коли хвилювався. Вона каже, що він чистив його так само, як вона миє кухонну раковину ".
  
  "Щоб зняти стрес".
  
  "Абсолютно вірно".
  
  "Але там не було ні масла, ні стрижнів". Вона здивовано подивилася на нього. “Ну так, вони були. Я сама їх бачила".
  
  "Де?"
  
  “ На тумбочці. Поруч з ліжком. І ганчірки теж. Мартін сам нарізав латки.
  
  Він вивчав її обличчя. Вона була на одне або два покоління старше того періоду, коли південні леді уникали сонця. Хоча її шкіра була блідою під шаром пудри, було очевидно, що в якийсь момент веснянки усіяли її обличчя. Зараз вони не були схожі на веснянки. Час обпалило її щоки. Веснянки зібралися самі по собі, так що її обличчя здавалося покритим скалками.
  
  “ Елла, на нічному столику були тільки будильник і лампа. Я подивилася.
  
  “ Ну, Албі, цього просто не може бути. Вони були прямо там, на носовій хустці на столі.
  
  “ Як виглядав носовичок? - запитав я.
  
  “О, я не знаю. Квадратна. Мереживна облямівка, вишивка посередині. Масло і прути були прямо поверх неї".
  
  "Єдиними речами на нічному столику," повторив він, - були будильник і лампа".
  
  Вона підвищила голос. “ Ну, тоді, мабуть, їх переніс хтось з ваших людей. Я...
  
  Вона зупинилася і впустила ручку на стіл.
  
  "Ти що, Елла?"
  
  “Вони були прямо там. Я сам їх бачив".
  
  Він погортав свій блокнот, поки не дійшов до записів на місці вбивства. "Ні, мем", - сказав він. “Мої люди не стали б їх чіпати. І ми оглянули всю кімнату. Якщо б ми знайшли щось, що вказує на те, що Мартін дійсно чистив свій пістолет ...
  
  “ Але він був таким, Албі. Кажу тобі.
  
  Вона дивилася на нього, її вицвілі карі очі були такими ж нерухомими, як у риби-меч у неї над головою.
  
  “Що ж, мені шкода, Елла. Твоїх слів мені недостатньо". Труитт постукав ручкою по столу. "Я розумію, що ти звик залишати за собою останнє слово, але при всій моїй повазі, це просто так не працює".
  
  Сілла стояла перед закритими дверима спальні Елли, прислухаючись до кожного звуку всередині. В чотири години дня, після безперервного гулу голосів, в будинку нарешті запанувала тиша.
  
  В коридорі нагорі двері в чотири спальні були зачинені. Трохи раніше, зі своєї кімнати, вона почула, як Гейл і Кеті Пру увійшли до них - тихе бурмотіння матері і дитини, що передує довгому періоду бездіяльності. Вона представила, як вони зараз там, обидві лежать на старій двоспальним ліжка червоного дерева. Рука Гейл обіймає сплячу доньку, немов захищаючи її. Горло Сілла раптово обпекло. Взявшись за ручку дверей Елли, вона повернула її і увійшла в кімнату.
  
  Всередині було прохолодно за шторами. Коли вона зачинила за собою двері, заробив кондиціонер. Прихований плащем світ здавався пухнастим, і Сілла довелося широко відкрити очі, щоб роздивитись фігуру під ковдрою на масивної різьблений ліжка Елли.
  
  "Мама?" Сілла прошепотіла. "Мама, ти не спиш?"
  
  Відповіді не було. Під купою ковдр її мати спала, підтягнувши коліна до грудей, притискаючи до щоки грудку темної простирадла. Її дихання було глибоким і повільним. Сілла присіла навпочіпки поруч з ліжком і торкнулася руки матері.
  
  "Мама?" - повторила вона. “Будь ласка, прокинься. Мені треба з тобою поговорити. Я не змогла сьогодні спуститися вниз. Я залишилася в своїй кімнаті. Я не могла зустрітися з усіма лицем до лиця". Вона зробила паузу. - Тут був Райан Теллер.
  
  Нічого. Вона втупилася на спляче обличчя, риси якого в напівтемряві здавалися податливими. Якщо б волосся її матері не відливали сивиною на тлі подушки, їй могло бути скільки завгодно років — впевненою в собі матері з дитинства Сілла, міцною матері з її юності. Сльози зібралися на віях Сілла і потекли по її щоках. Це несправедливо, подумала вона. Ти мені не потрібна такий. Ти потрібна мені в минулому. Коли ти хотів подбати про мене.
  
  В коридорі зачинилися двері, і кроки віддалилися по сходах. Сілла встала і витерла обличчя долонею. Гейл, повинно бути, залишив Кеті Пру сплячої в їх кімнаті, загорнутої в легені покривала ліжка, як і Кэмми. Без сумніву, вона заснула, знаючи, що мати поруч, її заспокоює тепло її тіла, міцний потиск її руки. Сльози знову палили очі Сілла. Як це діти взагалі можуть спати, знаючи, що, прокинувшись, вони будуть одні?
  
  Моргнувши сльози, вона опустилася на матрац і тихо скинула туфлі. Потім, обережно підібравши покривало, вона ковзнула в ліжко поруч з матір'ю.
  
  Спочатку було дивно відчувати тепло цієї старіючої шкіри на своїй власній. Вона спробувала пригадати, коли в останній раз засипала поруч з матір'ю. Повинно бути, це було в ранньому дитинстві, коли вона була ще досить маленькою, щоб сидіти на животі у Кэмми. Вона закрила очі і присунулася ближче, обхопивши руками талію матері. Вона згадала запах свежевистіранного бавовни, простору білу сорочку, шовковисто-блакитний галстук...
  
  Біль була такою раптовою, що задушила її — образ батька, притискає її до своїх грудей, поки вона слухала його серце і намагалася урівняти вдихи і видихи з його диханням.
  
  Вона зарилася обличчям у волосся матері. Ридання стрясали її тіло. Допоможи мені, допоможи мені, допоможи мені. Тоді, зупини мене, Боже, Мати, зупини мене.
  
  OceanofPDF.com
  
  Для мене це нічого не значить. Жінка, яка не може подбати про свою дитину, взагалі не має права називати себе людиною.
  
  Жюль Кейн, син Лінні, відповідає на питання про історіях про привид своєї матері, 1969 рік
  
  Гейл зупинилася перед закритими дверима їдальні і подивилася на годинник. Два сорок п'ять. Албі і Елла перебували в їдальні наодинці щонайменше сорок хвилин. З-за зачинених дверей коротко прогрохотал голос шерифа, що став прелюдією до односкладовому відповіді Елли. Вона або намагається бути короткою, або страшенно дратує його. Подумав Гейл. Швидко перетинаючи коридор, вона кивнула у бік дверей.
  
  “ Отже, ти хочеш змінити що-небудь з того, що розповів мені?
  
  "Ні".
  
  “ А тепер зупинись і подумай про це...
  
  “ Якщо ти продовжиш мучити мене...
  
  “Я не докучаю тобі, Елла. Але у нас тут є деякі розбіжності, і я повинен отримати відповіді, щоб вони мали якийсь сенс".
  
  Тиша. Гейл здалося, що вона почула зітхання, за яким послідував скрип стільця по дерев'яній підлозі. Вона відступила назад, коли двері відчинилися і Труитт увійшов до холу. Позаду нього Елла все ще сиділа, випрямивши спину і склавши руки на обідньому столі. Вона не поворухнулася, поки Труитт закривав за собою двері.
  
  Він притулився до дверей, поклавши руки на ручки, і подивився на Гейла.
  
  “Знаєш, Гейл, що Мартін часто говорив мені? Він сказав, що Мати-природа спланувала це так, щоб не сталося нічого такого, що не перевернуло б весь світ. Коли я був молодший, я цього не розумів — жуки вмирають, листя опадає, ну і що? Я піднімав цю тему, і він говорив: 'Це вірно. Вони впевнені в цьому ". Як ніби моє вказівку на це було достатнім доказом ".
  
  Гейл притулилася до стіни і відчула, як кінчик плавця зачепився за її волосся. Вона потягнулася і распуталась. "Це здається трохи по-селянськи, що виходило від такого мисливця, як Мартін".
  
  Труитт похитав головою. “Ти помиляєшся. Це одна з речей, яким він мене навчив. Полювання - це сполучна дія".
  
  Гейл підняла брови. “ Він використав це слово, чи не так?
  
  Труитт посміхнувся. “Може, й ні. Але ти історик. Ти розумієш, що він мав на увазі. Ти коли-небудь робив що-небудь, просто щоб подивитися, як жили твої предки? Вмочав свічки? Приготований солодкий картопля в попелі вогнища? Що-небудь на зразок цього?"
  
  Вона похитнулася. “ Раніше я ткала.
  
  “Ну, тоді ти знаєш. Мартін сказав мені, що полювання допомагала йому підтримувати зв'язок. Він відчував, що його батько і дід були в лісі і натискали на курок разом з ним." Він махнув рукою в бік їдальні. “Чорт візьми, Гейл, ти коли-небудь по-справжньому вивчав цю рибу-меч? Це неймовірне створення. Елла, здається, думає, що твій дідусь полював, наслідуючи Хемінгуею. Я в це не вірю. Я думаю, кожен раз, коли він ловив рибу або отшатывался від вибуху, він відчував свого батька в своїх обіймах ".
  
  Гейл подумав про ворон в лігві, одягнених в жорсткі червоні жилети та жовті черевики. Будь вона проклята, якщо могла знайти в них хоч краплю благородства, і при цьому вона не хотіла думати про те, яка батьківська зв'язок рухала людиною, який створив їх.
  
  "Я не знаю, Албі", - сказала вона. "Я думаю, ти, можливо, віддаєш належне моїм родичам чоловічої статі більше, ніж вони заслуговують".
  
  Він посміхнувся їй кривою посмішкою, яка могла б зійти за шовіністичну, якби не серйозність в його очах. “Я просто намагаюся розібратися з пістолетом. Гейл, " тихо сказав він. - Я знаю, як серйозно Мартін ставився до цим церковним барбекю. Що він робив у будинку із зарядженою рушницею, коли зовні стільки людей?
  
  “ Боже мій, Албі. Гейл розсміявся швидше від подиву, ніж від веселощів. - В твоїх устах Мартін звучить як Освальд.
  
  “Oswald? Ні, я не це мав на увазі. Я мав на увазі, що, судячи з усього, все йде добре, люди тільки починають брати свої тарілки і сідають їсти. Мартін заходить в дім, і через кілька хвилин він мертвий. Отже, очевидним, що сталося, була бійка з Силлом. Але, за словами Маралин, він знав, що вони будуть там. У нього був час обміркувати свою реакцію, вирішити, як з цим впоратися.
  
  "Можливо, у нього була більш сильна реакція, ніж він припускав".
  
  “Настільки сильний, що він вбіг і схопив свій пістолет? І що потім? Це пояснення, знімає стрес, здається дивним. Я не можу повірити, що Мартін Кейн вбіг у свою спальню і почав чистити заряджений пістолет під час церковної служби, тому що його нерви трохи розхиталися ".
  
  За зачиненими дверима їдальні скрипнув стілець. Труитт стояв нерухомо, його очі були зосереджені на точці біля подолу її спідниці. Він знає, що Елла слухає. Гейл подумав. Він, чорт візьми, хотів, щоб вона зробила це. Гейл відчула знайомий укол відрази. Їй подобався Труитт. І вона знала, що він був щиро здивований смертю людини, якого поважав — можливо, на якомусь рівні навіть любив. Але вона не збиралася допомагати йому. Не так, як він хотів.
  
  Вона встала зі стіни. “ Ну, Албі, мені треба дещо зробити. І оскільки Кеті Пру спить, якщо ти не проти...
  
  “ О, звичайно. Він спохмурнів, явно не бажаючи закінчувати розмову. “ Я просто розмірковував вголос. Не буду вас затримувати.
  
  Вона коротко кивнула і пішла по коридору. Хтось залишив вхідні двері відкритими; небо кольору збройового металу забарвило фойє в сірий колір. У вітальні було досить темно, і Гейл, перш ніж сісти на диван, ввімкнув верхнє світло.
  
  Вона виросла, називаючи скляний журнальний столик "лавкою для людей" за його колекцію фотографій і довгасту форму. Вона знала історію, що стоїть за кожною фотографією на столі, і якщо в дитинстві їй іноді доводилося вдаватися в подробиці заради драматизму, вона була не проти зробити це. Тепер її погляд зупинився на одній фотографії, на якій жінка з трьома дітьми стояла на тлі розфарбованого Парфенона. Жінка була одягнена в мереживну і атласну сукню, що доходило до середини литок. Перед нею стояли дві маленькі дівчинки, найменша простягнула руку, щоб взяти жінку за руку. Праворуч від них, трохи віддалік, стояв хлопчик в білих шортах і просторій білій сорочці.
  
  Вона підняла очі, коли Труитт з'явився в дверях. “До речі, Гейл, у мене є два коротких питання. Ти знаєш, як виглядає сумочка Кэмми? Маралин каже, що Кэмми питала про це сьогодні вранці. Я збирався побігти додому і забрати це."
  
  Сумнівно, що Кэмми про щось просила цим ранком. "Шериф", - подумала Гейл, але нічого не сказала. Замість цього вона знизала плечима. “Чесно кажучи, я не знаю, Албі. Я не звертаю уваги на сумочки інших жінок.
  
  "О. І ти бачив жінку-фотографа, робить знімки на барбекю?"
  
  "Так", - відповів Гейл. “Я зіткнувся з нею сьогодні вранці. Її звуть Надианна Джесуп. Вона живе в селі Олд-Мілл".
  
  “ Мілл-Віллідж? Вона репортер?
  
  “Ні. Просто фотограф-любитель. Роблю знімки для класу".
  
  “Хм. Спасибі". Він увійшов у кімнату і з цікавістю подивився на стіл. "Частина вашого дослідження?"
  
  Питання не пролунав вороже, але Гейл виявила, що червоніє.
  
  “Ну, так ... ні. Моя книга про жінок першої чверті століття, в яку входить Лінні Кейн. Після сьогоднішньої розмови з Зайлой я зрозуміла, що ніколи не бачила її фотографії. Мені цікаво, чи існує такий ".
  
  “ Хм. "Труитт опустився в крісло, набите кінським волосом, і дозволив своїм очам блукати по фотографіях.
  
  "Отже, що ви шукаєте — просто будь-яку жінку того періоду, щоб ви могли спробувати ідентифікувати її як Лінні?"
  
  “ Не зовсім. Я знаю особистості всіх присутніх тут людей або, принаймні, їх прізвища і з ким вони пов'язані. Насправді, я шукав що-небудь менш пряме.
  
  "Наприклад, що?"
  
  Гейл заправила волосся за вуха і зітхнула. "У кімнаті Кеті Пру є рамка — фоторамка — з пасмом волосся кожної людини, який був членом методистської церкви Статлерс-Крос у 1925 році".
  
  "Чарівно".
  
  “Так, ну, найцікавіше, що раніше там були волосся Лінні, але де-то по ходу справи хтось їх видалив і викреслив її ім'я. Чи То від люті, чи то забобони, я не знаю. Я просто подумав, що, можливо...
  
  “ Хтось також вирізав її з усіх сімейних фотографій?
  
  “Це просто здається таким дивним. Я маю на увазі, подивіться на цю фотографію. Жінка - Джессі, сестра Лінні, а дві дівчинки — дочки Джессі - Елла і Нора. Але бачиш цього маленького хлопчика, який стояв поруч з Норою? Як він тобі здається — два або три? Це Джулс, син Лінні."
  
  Труитт уважно вдивився у фотографію під пальцем Гейла. "Батько Мартіна", - сказав він.
  
  “ Вірно. Але Лінні не було. І вона померла, коли йому виповнилося п'ять.
  
  "Так свідчить історія".
  
  “Так говорить сімейна Біблія. Жінки у моїй родині проробили досить хорошу роботу, стежачи за всіма родовищами і смертями на протязі багатьох років. І Джулс, і Елла народилися в 1920 році. Лінні померла в 1925 році. Якщо ти поглянеш на цю фотографію, Альби, то побачиш, що вона зроблена у студії - на полотні зображені храми Греції. Навіщо Джулсу бути на студійної фотографії тільки зі своєю тіткою і двоюрідними братами, якщо його мати була ще жива?"
  
  Труитт знизав плечима. - У той день Джессі була нянею.
  
  “Я так не думаю. Студійна фотографія була великою справою на початку 1920-х років. Сім'ї домовлялися про зустріч, чепурилися. Фотографії були в буквальному сенсі портретами бідняків. Тепер, якщо б дві сестри, Джессі і Лінні, зібралися разом і вирішили, що їм потрібна фотографія тільки їх самих і дітей, тоді це могло б мати сенс. Але щоб Джессі сфотографувалася з дитиною своєї сестри? Я цього не розумію."
  
  Вона постукала по склу. “Я готова посперечатися, що більшість офіційних портретів тут були зроблені у фотостудії через дорогу. Цікаво, лежать якісь пластинки у кого-небудь в сараї".
  
  “ Запитай Діка. Якщо хтось і знає, що в тутешніх сараях у фольку, так це він.
  
  "Швидше за все, ти правий". Вона втупилася на фотографію. Хлопчик стояв поруч із п'єдесталом у формі іонічної колони, спина пряма, ноги спрямовані вперед. Але його ліва рука була розмита, як ніби в останню секунду він не втримався і доторкнувся до багато прикрашеного пап'є-маше п'єдесталу. Гейл відчув прилив ніжності до дитини. Кеті Пру теж доторкнулася б до п'єдесталу.
  
  Труитт перервав її роздуми. "Так що, ти шукала безтілесну руку на його плечі або кінчик ноги, що стирчить з-за меж камери?"
  
  Гейл збентежено розсміявся. “Так. Це саме те, що я шукав. Але тут нічого немає. Все одно це не має ніякого сенсу".
  
  Труитт розім'яв горбок плоті між бровами. "Отже," сказав він недбало. - Як ти думаєш, яке це має відношення до смерті Мартіна?
  
  Гейл здивовано подивився на нього. “Нічого. Зайла просто пробудила в мені інтерес, от і все. І я подумав, що це могло б допомогти в дослідженні моєї книги ".
  
  “ Нісенітниця собача. Мартіна вчора вбили, а ти сьогодні знову на роботі? У будинку його вдова і дочка, а я тиняюся навколо і ставлю питання? Потрібно бути досить холодним клієнтом, щоб бути таким безтурботним ".
  
  "У мене є крайній термін".
  
  "Це саме чудове заяву".
  
  Пасмо волосся впала йому на очі, і він нетерпляче відкинула її. Він витріщився на Гейл, але, коли вона не відповіла, схилився над столом.
  
  "Я ніколи не бачив, щоб з фотографіями зверталися подібним чином", - сказав він. “Але це хороший спосіб зберегти усний звіт живим. Я маю на увазі, тобі не треба діставати альбом, щоб подивитися на сімейні фотографії. Ти просто сідаєш з чашкою кави і вуаля, ти лицем до лиця з тіткою Битси ".
  
  Гейл спостерігав, як палець Труита проводить по склу.
  
  Він тихо розсміявся. “Дивись сюди, Гейл. Ця юна леді виглядає точнісінько як Кеті Пру".
  
  “Це моя мама, Кетлін. Вона загинула в автокатастрофі, коли мені було приблизно стільки ж років, скільки Кеті Пру", - сказала вона.
  
  “Гарненька. Скільки їй років на цій фотографії?"
  
  “ Тринадцять-чотирнадцять, я думаю. Це фото було зроблено, коли вона була подружкою нареченої на весіллі Мартіна і Мерлін.
  
  "У Кэмми," поправив Труитт.
  
  Він подивився на неї, але Гейл не змогла стримати рум'янець, заливший її обличчя.
  
  "Кэмми". Його голос був твердим.
  
  "Ні, це весілля Мэралин". Гейл закрила очі і глибоко зітхнула. Вона ненавиділа представників закону. “Мэралин і Мартіна. Вони були одружені недовго, коли були підлітками. Кэмми - друга дружина Мартіна.
  
  OceanofPDF.com
  
  Клянуся Богом, чувак, я піднімаюся нагору, а там вона, в моєму ліжку, ублюдок. Я не торкаюся до неї, не знаю, що робити. Я думаю, що в моєму ліжку чортове привид, і я думаю, що за жарт, коли раптово вона сідає, і пацюки вибігають у неї з грудей, і я думаю, Господи, вона виглядає точнісінько як моя колишня дружина.
  
  Тім Фалькон своїм приятелям на фабриці пластмас, 1971 рік
  
  Надианна Джесуп зрозуміла, що ця людина прийде поговорити з нею, як тільки він обігнув бавовняну фабрику і попрямував вниз по грунтовій стежці, що веде в село. Вона знала, що він прийшов поговорити з нею, тому що Гейл Грейсон бачив, як вона фотографувалася на барбекю.
  
  Її сестра вказала на це вчора, після того, як Надианна вбігла в будинок і закрилася у своїй кімнаті. "Просто йди і подзвони шерифу і скажи йому, що в тебе є кілька фотографій", - сказала Айві. "Хто-небудь розповість йому, і тобі все одно доведеться від них відмовитися".
  
  "Але я не хочу", - запротестувала Надианна. На них нічого немає. І це нікого не стосується".
  
  “Це не має значення, Наді. Сьогодні там був убитий чоловік. Ти думаєш, шериф не захоче подивитися, що записано на цій камері? І, крім того, звідки ти знаєш, що тобі не вдалося щось сфотографувати? Ці служителі закону навчені. Вони можуть бачити те, чого не бачиш ти.
  
  Надианна перекотилася на ліжко, притиснувши подушку до живота. Її пульс бився так швидко, що шкіра стукала. Вона спробувала збагнути — що у неї є на плівці? Кілька літніх жінок, що сидять в рибному будиночку, чоловік, який несе стільці, птиця. А потім його фотографії — проповідує, нахиляється й шепоче на вухо жінці. ...
  
  Її почало сильно трясти. Айві сіла на ліжко і обняла її, кажучи, щоб вона заспокоїлася, все було в порядку, такого роду речі були шоком, але Бог у Своїй милості...
  
  Надианна подушку засунула в рот і сильно прикусила. Вона не закричала. Вона не стала б кричати на Айві. Айві не знала. Айві там не було.
  
  Вночі Надианна спала уривками. Пісок, який потрапив їй в очі, також вплинув на її сни. Сцени барбекю мерехтіли жовтим і гравійним. Отже, багато хто з вас знають мене. ... Ви знаєте мене як мешканця цього міста, як людину, яка любить це маленьке співтовариство .... Але це всі земні речі, а зараз я хочу, щоб ви побачили мене таким, який я є насправді, смиренним членом Божого стада ....
  
  А потім постріл, тріскучий, пронизливий. Вона чула, як стріляли у тварин — білок, птахів, — але ніколи в людини. Це звучало по-іншому. Не можна було порівняти голос кулі, забирає людське життя.
  
  Чоловік постукав у вхідні двері. Надианна разгладила сукню, перш ніж взятися за ручку. В її долоні був рулон плівки.
  
  Вона простягнула йому перш, ніж він встиг заговорити. Він з подивом подивився на її розкриту долоню.
  
  "Це те, за чим ви прийшли, чи не так?" - запитала вона. “Що ж, візьміть це, сер. Я сподіваюся, що це принесе якусь користь, але не думаю, що це допоможе".
  
  Він взяв його у неї, вивчаючи вираз її обличчя, поки опускав в конверт. “ Я випишу розписку в отриманні. Надианна Джесуп, це вірно?
  
  “Не турбуйся. Я багато думав про це. Там немає нічого, що мені було б потрібно. Навіщо мені це? Це все просто шкідливість ".
  
  Чоловік відкинув куртку, щоб показати значок на поясі. "Я шериф Труитт", - представився він. “Я можу увійти? Я просто хочу трохи поговорити з вами про вчорашній день".
  
  Вона рішуче похитала головою. "Ні, сер", - сказала вона. "Мої батько і сестра поїхали на інший кінець графства відвідати родичів, і я б вважала за краще залишитися тут з вами, якщо ви не заперечуєте".
  
  “Це чудово. Я ціную, що ви дали мені цей фільм. Міс Джесап. Це могло б допомогти мені встановити людей — де вони були, з ким у будь-який час. Ми просто намагаємося точно з'ясувати, що сталося вчора.
  
  “Я нічого не знаю. Я просто був там зі своєю камерою".
  
  Труитт оглянув маленький дерев'яний ганок, потім притулився до вузьких поручнів. Гілка квітучої айви дряпнула його по спині, її рожеві суцвіття скуйовдив вітерець.
  
  “Мені треба поставити вам декілька запитань. Міс Джесап. Навіщо ви робили ці знімки?"
  
  “Для заняття. Я намагаюся знайти речі, які відображають мою культуру. Барбекю було частиною моєї культури, скільки я себе пам'ятаю. Навіть коли я була маленькою і мої батьки не відпускали мене, я стояла на вулиці і нюхала повітря."Вона вагалася, не впевнена, чого хоче від неї чоловік. "Там пахло машинами і м'ясом".
  
  Він посміхнувся. “Можу собі це уявити. Де в тебе заняття?"
  
  “ У центрі мистецтв у Пратертоне.
  
  “Правда? Це далеко звідси. Ти їдеш в таку далечінь на курси фотографії?"
  
  Це питання розлютив її. Вона могла зрозуміти, що місіс Грейсон трохи знахабніла — зрештою, вона була олден, і, крім того, враховуючи, через що вона пройшла, Надианна не могла не пожаліти її — але для цього державного службовця... Вона відповіла крижаною посмішкою.
  
  “ Абсолютно вірно, шериф. Раз на тиждень я їжджу на півгодини в Пратертон на заняття з мистецтва. Я навіть зібрав грошей і купив справжню камеру. І вгадайте, що ще, я отримував нагороди на конкурсах, так що я навіть подаю заявку на грант .... "
  
  Він підняв руки вгору, сміючись. “Ого, ось так. Міс Надианна. Я нічого такого не мав на увазі." Він зупинився, його усмішка згасла, коли він вивчав її. “Ні, це неправда. Ти абсолютно права, що звернулася до мене з цим. Я був поблажливий. Приношу свої вибачення ".
  
  Вона схрестила руки на грудях і потеребила рукава блузки. “ Гаразд, - сказала вона. "Люди просто думають..." Вона не закінчила. Він знав, що думають люди. Маленька сільська дівчина з п'ятидесятницької млини. Навіть якщо млина більше не було, а від села залишилася лише купка будинків, ярлик прижився.
  
  Він виглядав похмурим. "Я знаю, про що ти говориш", - сказав він. “Люди думають самі різні речі, нічого про тебе не знаючи. Ще раз прошу вибачення. Це помилка, яку я не повторю з вами. Тепер, що стосується барбекю, чи ви бачили під час зйомки що-небудь, що могло б мати відношення до смерті містера Кейна? "
  
  Вона нахилилася і зірвала пелюстка у двері. Вона катала його між пальцями, поки не витік сік. "Нічого", - сказала вона.
  
  “Надианна, якщо ти щось бачила, ти повинна сказати мені. Це могло б допомогти мені з'ясувати, що сталося з містером Кейном".
  
  Вона вздернула підборіддя. Батько називав це її гордим виглядом, і йому це не подобалося.
  
  “Є різниця між молитвою і політиканством, містер Труитт. Принаймні, має бути. Якщо ви знайдете що-небудь на моїх фотографіях, то виявите, що Мартін Кейн був далеко не такий гарний у розділенні цих двох понять, як він думав ".
  
  Кістки Кэмми промокли, як вата, побувала під дощем. Одного разу, коли Мартін намагався кинути палити, він почав смоктати льодяники. Тільки він не зупинився на цукерці; діставшись до палички, він продовжував смоктати все глибше засунувши паличку в рот, поки вона не стала зігнутої і м'ясистою. Вона знаходила їх у попільничках, у формі промежини, з папером, перетворилася в бруд навколо серцевини. Її кінцівки були схожі на палички від льодяників. Якщо вона поворухнеться, її кістки зігнуться.
  
  Вона спробувала відкрити рот, але на губах у неї був клей. Повіки були зашиті. Все було важким, навіть волосся врізалися в череп до болю. Вона почала тремтіти. Вона хотіла сховатися ковдрою, але боялася, що якщо потягнеться за ним, кісточки пальців у неї подогнутся, а зап'ястя марно впадуть на підлогу.
  
  Мартін? Відповіді не було, як не було і звуку. Все її тіло тремтіло. Мартін, мені потрібно ковдру.
  
  Елла хотіла ковдру. Елла і Маралин хотіли постелити ковдру на підлогу. Але вона не дозволила їм рознести її ліжко. У той ранок вона доклала дуже багато зусиль, щоб приготувати його для барбекю, і якщо Мартін виявить, що все зіпсовано, він підніме галас. Крім того, один з них лежав прямо перед ними на підлозі, згорнутий і громіздкий. Але він був важкий. Вони не могли підняти його самі. Сіллах довелося допомогти їм підняти його, і Сілла весь час сперечався.
  
  Дурненька. Діти називали її так в школі. Дурненька. Що за таблетка. Але Сілла була далека від цього. Вона була гарною дочкою, такою гарною, такою розумною. Кэмми пишалася нею. У них з Мартіном були свої розбіжності, але це було нормально для батьків і дочок. Батьки і дочки не могли підійти дуже близько, тому їм іноді доводилося битися.
  
  Візьми це тут. Підвіконня. Візьми це прямо тут, і ми перенесемо на ліжко, Елла була такою владною, але Сілла допомогла, хоча й не хотіла. Кэмми не розуміла, чому Сілла так пручалася. Прохання здавалася досить простій: взяти за цей кінець і підняти ковдру на ліжко. Але після того, як все було зроблено, Кэмми подивилася на руки Сілла і зрозуміла. Ковдра розвалилося. Тканина прилипла до рук Сілла, як фарба.
  
  Її зуби клацали. Вони вп'ялися в губи, коли її щелепа сіпнулася. Їй було холодно. Їй потрібно було що-небудь, щоб зігрітися.
  
  Мартін поворухнувся поруч з нею в ліжку.
  
  “О Боже, мамо, ти не спиш? Ти дрожишь! Дозволь мені зігріти тебе".
  
  Сілла накинула на тіло Кэмми щось важке. Вона подоткнула це навколо себе, залишивши свою руку затиснутою під животом Кэмми.
  
  “ Ну ось, тепер. Мамо, тобі буде тепло. Все в порядку.
  
  У ліжку був Сілла, а не Мартін. Довгий час Мартіна не було.
  
  Живіт Кэмми потеплішав там, де Сілла торкнувся його. Теплий, як вода. Теплий, як обривки ковдри, з яких капало червоне з руки Сілла.
  
  Кэмми села і закричала.
  
  OceanofPDF.com
  
  Цікаво, чи передається примарність у спадок.
  
  Гейл своїй кузині Сілла після смерті тітки Нори, 1973 рік.
  
  Дік Моттс, накульгуючи, підійшов до ширми на ганку будинку свого сина і підняв критичний погляд до неба. Він пам'ятав час, коли йому було наплювати на погоду, коли він міг йти куди завгодно і коли завгодно і кидати виклик блискавки так само швидко, як кидав виклик закону. Вражала блискавка лагідних людей, яким не було за що платити — гравців у гольф, яхтсменів, одиноких читачів в алюмінієвих шезлонгах. І Дік Моттс, і його Бог знали, що він не був лагідною людиною.
  
  Тепер він оглядав небо в пошуках ознак небесного стрілка. Вік зробив це з ним — він не боявся смерті, він просто хотів встановити умови. Якщо б хто-небудь спитав його у двадцять років, як би він поставився до смерті вісімдесят шість, він усміхнувся і сказав, що для того, щоб він досяг цього віку, Богу довелося б померти без заповіту. З тих пір він навчився не бути таким легковажним. Бог міг знищити людину в мить ока, і немає нічого доброго в тому, щоб обуглиться, як борів, коли тебе кидають у домовину.
  
  Небо було важким, але воно ще не набуло штормовий забарвлення. У нього було п'ятнадцять хвилин, може, двадцять. Він прошаркал до лавки, придвинутой обшитої вагонкою стіни, і взяв відро і совок.
  
  "Я йду на цвинтар," кинув він через плече. - Я повернуся пізніше, щоб прийняти душ.
  
  Ніхто не відповів. Він часто задавався питанням, що було б, якщо б його збили там, на цій плоскій землі. Вони, ймовірно, не стали б шукати його годинами, а коли, нарешті, знайшли б, від нього залишився б цей бідний обгорілий грудочку серед могил. Він не сумнівався, що його будуть оплакувати належним чином. Але що потім? Скільки пройде часу, перш ніж спогади помруть, і він стане ще одним надгробком? "Краще бути привидом", - сумно подумав він, знімаючи гачок на двері з сіткою. Поганих історій про привидів ще не було. Як тільки тіло викликається в уяві, воно вже не вмирає.
  
  Він дозволив закритися двері за собою і попрямував по короткій трав'янистої стежкою до цвинтаря, як робив щонеділі ввечері, рівно в п'ять вечора Кордон між володіннями його сина Майлза і церковним цвинтарем була розмежована серією гранітних блоків, встановлених, як буханці хліба, по лінії північ-південь, що йде від дороги до віддаленої групі сосен. Дійшовши до лінії, він один раз ляснув ногою по верхівці блоку, а потім обережно втиснув носок у вологу землю з іншого боку, перш ніж перенести вагу тіла і перейти на іншу сторону.
  
  Він попрямував до центру кладовища, зупинившись, щоб відзначити, що могила його дружини все ще була чистою і охайною. Добре. Він не хотів хвилюватися за Беті прямо зараз. Мартін Кейн мав бути похований в найближчі кілька днів, і пам'ятник повинен був бути готовий.
  
  В самому центрі кладовища він зупинився. Мармуровий вістрі пам'ятника поблескивало під затягнутим хмарами вечірнім небом. Дитиною він заздрив іншим містам, які побудували свої меморіали Конфедерації на рубежі століть, коли модою стали зображення самотній солдата, який спирається на свою гвинтівку. Цей простий білий обеліск, споруджений через десять років після війни, здавався порівняно з ним безбарвним — його власний правнук виріс, називаючи його "Аполлон-11". Раніше він боявся, що одного разу всі, хто знав про пам'ятник, будуть мертві, і ніхто не зрозуміє, що означає напис 'Ми будемо сумувати і пам'ятати". Його це більше не турбувало. Він давним-давно зрозумів, що голоси, а не каміння, є кращими хранителями пам'яті.
  
  Він кинув відро і совок на землю і повільно опустився на коліна. Бур'яни навколо пам'ятника були новими, і вони легко піддалися. Він спритно потягнув, його товсті пальці схопили зелені кінчики і скинули їх у відро.
  
  "У мене на колінах пластирі, але ти не можеш до них торкатися".
  
  Він підняв голову. Маленька дівчинка Олден — він не міг згадати її імені — стояла приблизно в трьох футах від нього, худі ніжки стирчали з-під шортів. Він погрозив їй пальцем.
  
  “ Для чого в тебе пластир, маленька міс? Ти здираєш шкіру або щось в цьому роді?
  
  Вона похитала головою. “Я намалювала рани на колінах фломастерами. Вони не знімаються, тому бабуся Елла заклеїла їх пластиром".
  
  Позад себе він почув, як жінка відкашлялась. “ Елла вважала, що маленьким дівчаткам не годиться бігати з закривавленими колінами. Краще витратити пару бинтів.
  
  Він крутив головою, поки не заболіла шия. Інша дівчина з Олдена — Господи, він теж не міг згадати її імені — швидко з'явилася в полі його зору.
  
  Він знову повернувся до чиквиду. "Ну, ось тобі і Елла", - відповів він. “Під час Другої світової війни вона розгулювала в розмальованих панчохах. Раніше Беті розпалювалась. Елла завжди вважала себе краще, ніж була насправді. Атланта зробить це з тобою ".
  
  Вона тихо розсміялася — добрим сміхом, не таким натягнутим або ввічливим. Вона опустилася на коліна поруч з ним і почала висмикувати крихітні паростки з лівої сторони пам'ятника.
  
  "Іди сюди і допоможи мені, Кеті Пру", - сказала вона. "Давай подивимося, скільки цих бур'янів ти зможеш кинути у відро містера Діка".
  
  Кеті Пру підбігла до матері і присіла між ними навпочіпки.
  
  "Я догляну", - оголосила вона. "Ти кидай бур'яни у відро".
  
  Дік усміхнулася, побачивши, як спохмурніла її мати. Гейл — її звали Гейл. "Ну, я ніколи не знав дитини, який не хотів би забруднити пальці", - сказав він.
  
  “О, їй подобається бруднитися, без проблем. Їй просто подобається вибирати час".
  
  "Я розумію це досить правильно".
  
  Небо ставало все ближче. Крихітні бур'яни почали тремтіти на вітрі. Він сказав би, що найбільше через сім-десять хвилин.
  
  "Дік," сказав Гейл, - я хотів тебе про дещо запитати. Я намагаюся знайти фотографії людей, які жили на Статлерс-Крос на початку століття. Я хотів запитати про тієї старої фотостудії в центрі міста.
  
  “ Заклад Малкольма Хинсона?
  
  “ Він був останнім, кому вона належала?
  
  Дік зірвав бур'ян з коренем і вирвав його з землі. Він кинув його на зростаючий горбок всередині відра.
  
  “Він був єдиним власником цього будинку. Він закрився, коли він перестав фотографувати. Я думаю, це було десь після Другої світової війни ".
  
  "Він закрив його з-за війни?"
  
  “Депресія, насправді. Тоді ніхто не міг дозволити собі знімати, і він так і не надолужив згаяне. Пізніше, після війни, люди почали обзаводитися власними фотоапаратами. І якщо ти хотів зробити шикарний знімок, ти виділяв на це цілий день і вирушав у Афіни ".
  
  Вона кинула жменю маленьких стебел в його відро.
  
  “ Що б з ним сталося?..
  
  Він знизав плечима. “Ну, якийсь час він подейкував про повернення на північ, але він одружився на дівчині з м'ясного магазину, а вона не хотіла їхати. Отже, він і ще один хлопець-янкі, Перріш Сінглтон, пішли працювати різноробочими до одного великого фермеру в окрузі Уолтон.
  
  “ Перріш Сінглтон. Драматург, чи не так?
  
  “ Абсолютно вірно. Він одружився на Люсі Стоун. Тепер я був впевнений, що Перріш - людина, яка втече звідси. Нью-Йорк — ось звідки він родом, і я думав, що саме туди він повернеться. Але він так і не повернувся. Він залишився, вирощував овочі, ненадовго став огородником. Ніколи про нього нічого не чув. Помер багато років тому."
  
  Гейл провела рукою по недавно прополотому ділянці трави. "Він написав сценарій того міської подання, яке так і не відбулося". Вона помовчала. “Він і Малкольм Хінсон приїхали сюди на початку 1920-х років як художники, щоб зберегти культуру Півдня. Я вважаю, що начебто попередника Федерального мистецького проекту ".
  
  Дік пирхнув. “Настирливі ридання янкі, якщо хочете знати мою думку. Зробити нас схожими на іншу країну - ось чого насправді домагалися такі люди, як вони. Я ніколи не возив їм бавовна. Малкольм ходив зі своїм фотоапаратом і питав, чи може він встановити камеру в полі, поки ми садимо, в церкві, поки ми молимося. Проповідник запитав нас, чоловіків, що ми думаємо, і ми відповіли, що, чорт візьми, немає. Ми не були місцевими жителями, яких він міг би фотографувати, — ми не були обкладинкою для National Geographic, так от, його галерея була іншою. Тоді ми могли б прийти до нього, як нам хотілося. Але те, що він фотографував нас, коли ми займалися своїми справами, — я б не став мати до цього жодного відношення ".
  
  Кеті Пру запхала руку у відро і набрала повну жменю рослин. Міцно тримаючи їх, вона встала і почала розставляти їх у ряд на вузькому виступі основи пам'ятника.
  
  "Що ти там робиш, Міссі?" запитав він.
  
  "Я прикрашаю замок".
  
  Дік зітхнув і знову глянув на небо. Три хвилини. Він як раз встиг повернутися в будинок, коли впали перші краплі.
  
  Він поклав совок у відро і незграбно звівся на ноги. “ Ну що ж, міс Гейл, нам треба вибиратися звідси, якщо ми хочемо пережити дощ. Ви ходили пішки? Я не чув шуму машини.
  
  “ Я припаркувався біля методистської церкви. Ще одне питання, Дік. Ти знаєш, у кого ключ від студії?
  
  Він зупинив на ній погляд. “ Чому ти хочеш піти туди?
  
  “Можливо, там ще збереглися якісь фотографії. Вони могли б дати мені краще уявлення про окрузі тих років ".
  
  Він похитав головою. “ Сумніваюся. Малкольма немає щонайменше сорок років. Я впевнений, що хто-то давним-давно вичистив його.
  
  “ Напевно, ти прав. Я просто хотів перевірити.
  
  “Я б не став турбуватися. Зараз там немає нічого, крім пацюків і тарганів". Він взяв своє відро і відійшов від них. "Якщо б там коли-небудь що-небудь було, це було б з'їдено". У сгущающейся темряві він ледве розрізняв рядів гранітних блоків за могилою Бетті. Міцно стискаючи відро, він попрямував до них.
  
  Позаду нього зашурхотів трава. - І ще дещо, що Дік. Тобі було вісімнадцять, коли померла Лінні Кейн, чи не так?
  
  Він заніс ногу, готуючись до наступного кроку, і на якусь божевільну мить йому здалося, що він більше ніколи не зрушить з місця. Потім він повільно опустив її і повернувся до неї, розмахуючи відром для рівноваги.
  
  "Так".
  
  “ Їй було всього двадцять п'ять. Ви, мабуть, були трохи знайомі.
  
  “Маленьке містечко. Знав усіх".
  
  “ Я б хотів сісти і поговорити про неї. Скоро.
  
  "Для чого?"
  
  "Я хочу знати, чому вона це зробила".
  
  “ Ти думаєш, вона мені розповіла?
  
  "Може бути, у тебе є якісь думки з цього приводу".
  
  “ Ти чув всі мої історії.
  
  "А як щодо тих частин, які не потрапили в розповіді?"
  
  “ Не було ніяких, міссі.
  
  Запах грому заповнив його ніздрі. Це буде сильна гроза. Безліч блискавок кинулось в Небо і обпалило землю. Він прожив на Стэтлерс—Крос все своє життя - і йому було б боляче дивитися, як вона вмирає. Але смерть Мартіна покладе йому край. Тепер він це розумів.
  
  Раптово у нього защеміло в грудях, і він подумав, чи не допоможе це риданням. Але врешті-решт він пішов далі. Він бачив дуже багато блискавок, щоб стояти і витріщатися. Навіть якщо це він збирався відсунути засуви.
  
  "Місії?" - крикнув він. “Я чув, що онук Малкольма повертається в округ Калвін. Він пілот. Можливо, він щось знає про це старому фотоательє".
  
  Яскрава смуга блискавки прорізала небо на півдні, коли Труитт забрався в свою вантажівку і виїхав на під'їзну доріжку. У дзеркало заднього виду він бачив, як Олден-хаус миготить у нього за спиною, як ліхтарик, промені світла ллються з вікон. Він простягнув руку, взяв свій стільниковий телефон і натиснув кнопку офісу шерифа. Хаскелл відповів після одного гудка.
  
  “Тебе там ще не зачепив дощ, Албі, тут він досить сильний, і рухається на північ. Ти повинен зіткнутися з ним, повертаючись додому".
  
  "Ось що я тобі скажу, чому б тобі не перенести це сюди?" Сказав Труитт. "Нам треба ще раз оглянути Тростинний дім".
  
  "Тобі вдалося поговорити з усіма ними?"
  
  “ Ні. Тільки двоє. Дружина прокинулася в істериці, і за нею довелося доглядати. Він скривився. Для нього це звучить непереконливо, і він знав, що для Хаскелла, народженого десятиліттям пізніше і проживає двома округами старше, це звучало абсолютно непереконливо. “Я побачу їх обох завтра. Я вирішив одну річ. Нам потрібно ще раз поглянути на місце злочину."
  
  “ Дай мені хвилин тридцять.
  
  "Чудово".
  
  Він сунув телефон назад в ліжко. Перші важкі бризки води вдарили в лобове скло, коли на півдні прогримів ще один залп. Він включив двірники і став дивитися, як великі краплі дощу розприскуються по краях вікна. Замкнений у вантажівці, він, тим не менш, відчував суглинистий запах зовнішнього повітря - щільну суміш, що піднімається від розмоклому глини і смоли. Зазвичай такі запахи заспокоювали його, запевняючи, що його ноги ступають по правильному ділянки землі. Однак зараз він відчував себе пригніченим. Як би не повернулося це справа — а обернеться воно саме так, — нічого ніколи не буде вирішено. Коли він підстрелив свого першого оленя, ноги тварини підігнулися під ним, наче невидима палиця вдарила оленя по кінцівках. "Так буде і з цією справою", - подумав він. Коли все сказано і зроблено, найбільшої шкоди завдасть невидима палиця в моїй руці, а не куля Мартіна.
  
  Йому знадобилося не більше двох-трьох хвилин, щоб під'їхати до Тростинний будиночка. Жовта стрічка з місця злочину, прим'ята до землі вчорашнім нічним дощем, мляво обвивала намети і столи. Він знав, що їжа та сміття будуть упаковані, але не викинуті. Він сморщил ніс при думці про те, що йому доведеться все це просіяти, але якщо б його підозри не були вірні, то саме так його команда провела б свій вечір.
  
  Він припаркував вантажівка на узбіччі і підійшов до поліцейського, сидів в його машині. "Що-небудь трапилося сьогодні?" - запитав він.
  
  "Ні, сер". Рук поспішно поставив свій пластиковий стаканчик на сидінні поруч з собою. “Було досить тихо. Повз проїжджали кілька туристів, пара людей, які хотіли побачити сім'ю. Я направив їх до Олденам, як ви і сказали. Єдиною людиною, який хотів потрапити в будинок, був преподобний. Сказав, що хоче зайти в будинок і помолитися за покійного.
  
  “Що? Він що, здурів?"
  
  Рач посміхнувся. “Я не питав його про це прямо, сер. Він також сказав, що місіс Кейн попросила його принести їй Біблію".
  
  “ Місіс Кейн весь день перебувала під дією заспокійливих. Молю Бога, щоб ви його не впустили.
  
  “Ні, сер. Я сказав йому, що він може молитися за жовтою стрічкою скільки завгодно, але він не може увійти в будинок, якщо його не супроводжує хто-небудь з управління шерифа".
  
  "Що ж він сказав?"
  
  “ Щось щодо того, що йому не дозволили виконати свій пастирський обов'язок. Я сказав йому, що ми були б готові прийняти його, але у нього має бути дозвіл і супровід, і, ну, він просто надувся і пішов. Крім цього, нічого особливого ".
  
  “Добре. Я збираюся зайти в будинок. Я чекаю пошукову команду. Коли вони приїдуть, скажи їм, що я вже всередині".
  
  "Так, сер".
  
  Труитт кивнув на прощання і переступив через огороджувальну стрічку на місці злочину. Небо було грифельно-сірим, і почав накрапати дощ. Ще один удар блискавки змусив його бігати підтюпцем по траві, а негайний гуркіт грому підстьобнув його кинутися під тінь дубів, які вкривали передній двір. На дерев'яному ганку він зупинився, стискаючи ручку лівою рукою і тримаючи ключ у замку. Дощ шмагав по його непокритої голови. В хаті все ще велися активні слідчі дії. Якби смерть була визнана нещасним випадком, хто-небудь організував би ретельне прибирання. Як би те ні було, денної спеки і вологості було надано достатньо часу, щоб вплинути на зміст будинку. Труитт тупнув ногою. Вміст будинку. Він був обосранным РИДВАНОМ. Міцно стиснувши ручку, він вставив ключ і відчинив двері.
  
  Слабкий жовтий світло пофарбував стіни, коли він ввімкнув верхнє світло. Він засунув руку в задню кишеню, витягнув пару пластикових рукавичок і натягнув їх.
  
  Труитт включив світло в кабінеті. Плями крові на килимі все ще приховувала пластикова плівка; переступаючи через неї, він попрямував до збройового шафі Мартіна. Він витріщився на пістолети всередині, стояли стволом вниз на шматку білого фетру. Присівши навпочіпки, він висунув шухляду в нижній частині шафи. Всередині лежали коробки з набоями і кілька старих копій пістолетів і магазин з патронами. Діставши з кишені ручку, Труитт підняв журнали, оглянув їх обкладинки, а потім звернув свою увагу на дно ящика. Він нахилився і понюхав. Якщо і відчувався ледь вловимий запах збройового масла, він не зміг вловити його за різким запахом розчинника і затхлістю старого паперу і картону. Ніяких слідів масляних плям ні на дні ящика, ні на самих журналах.
  
  Він засунув ящик, підійшов до сходів і, погойдуючись з боку в бік, щоб не натрапити на сліди, піднявся по сходах, перестрибуючи через дві сходинки за раз. Двері в кімнату Мартіна і Кэмми була закрита, і він дозволив їй залишатися такою. Його команда обшукала там вчора, і він попросить Хаскелла зробити це знову, перш ніж він піде сьогодні ввечері, але Труитт був упевнений, що нічого не знайде.
  
  Головна ванна кімната являла собою невелике приміщення, яке виходило як у спальню, так і у коридор. Одна лампочка від подвійного світильника над дзеркалом перегоріла, і в напівтемряві вся кімната, оформлена в жовтих тонах, набула вигляду старої прозорої стрічки. Труитт провів пальцем по раковині і опустив голову під кран, щоб понюхати. Він також перевірив унітаз і ванну, досліджуючи фарфор на предмет якихось кульок або бісеринки. Нічого. В кабінці, незважаючи на всю її тьмяну забарвлення, було бездоганно чисто.
  
  Він відкрив вузький білизняний шафа, захований за дверима ванної, випустивши аромат кондиціонера для білизни і мила. Жовті та коричневі рушники і білизну для прання були акуратно складені на двох з трьох полиць. Третя полиця, очевидно, служила сховищем непотрібного мотлоху — шматка мила, прикрашеного у вигляді лебедя, додаткового рулону туалетного паперу, обгорненого в'язаній лялькою, розсипчастого мила у формі риб і раковин. Вони були зміщені в бік, щоб звільнити місце для стопки паперів. Обережно, щоб не зрушити дрібнички, Труитт дістав папери з шафи.
  
  Брошура з верхньої частини стопки впала на підлогу. Труитт нахилився, щоб підняти її, потім сів на край ванни.
  
  На першій сторінці брошури була стара фотографія мертвого дитини із зіркою Давида на його пальто. Над фотографією були слова "Нацисти вбивали дітей". Труитт перегорнув сторінку. "І уряд Сполучених Штатів теж". Закривавлений плід, з живота якого все ще звисала пуповина, займав весь двосторінковий розворот. "Невже будь-яка ціна занадто висока, щоб заплатити за її життя?" На задній обкладинці був список клінік по всьому Південно-Схід разом із домашніми адресами і телефонами лікуючих лікарів.
  
  Труитт перегорнув стопку паперів - заявки від prolife groups, деякі з яких були йому знайомі, інші з назвами, про яких він ніколи не чув. Один лист виглядав як грубий макет брошури з олівцевими помітками на полях. "Збільшити фотографію". "Двічі перевірте ці адреси". "Подумайте про те, щоб додати імена дружин і дітей лікарів, які роблять аборти". Він вивчив почерк. Почерк був чітким і нахиленим вперед. Він не міг з упевненістю сказати, належало воно Мартіну чи ні.
  
  "Мартін," сказав він. Він повторив ім'я голосніше. “ Мартін. У що, чорт візьми, ти вляпався?
  
  OceanofPDF.com
  
  МІСС ЛІННІ СіХІЗ ДжіРІТС
  
  1 склянку круп'яної мамалиги
  1 чайна ложка солі
  1 стакан води
  1/2 склянки тертого сиру Монтерей джек
  
  Додайте крупу і сіль у воду для запікання. Готуйте 20
  хвилин. Додайте сир. Подавайте з дрібкою
  паприки.
  
  Настільки хороший, що у нього немає ні найменшого шансу.
  
  —Кулінарна книга Стейтлерс Крос 1975
  
  Зайла вимкнула світло на кухні і перегнулася через раковину, щоб визирнути у вікно. Зовні безперервно лив дощ, краплі були такими великими, що навіть вночі вона могла бачити, як травинки розплющуються під ними. Її власний маленький будинок був затемнений; вона виглянула у двір, де її ділянка землі тягнувся закопчена смугою до самого паркану. Це було її улюблене час, коли сонце нарешті сідало і вона могла постояти в темряві. Ніхто не міг її бачити. Вночі вона і її маленьке бунгало були всього лише самої чорної частиною тіні, що відкидається будинком Олденов.
  
  Раптово два променя перетнули її двір, освітивши паркан, коли вони звернули на під'їзну доріжку до сусіднього будинку. Кілька секунд вони танцювали вздовж стовбура горіхового дерева пекан, висвітлюючи нижні гілки і намиста дощу.
  
  Двигун замовк, фари погасли. Дверцята водія відчинилися, і звідти вибралася яка зігнулася від дощу фігура. Зайла спостерігала, як фігура повернулася в машину і витягла з-під мостини парасолька. Світло в салоні висвітлив особа Гейла.
  
  Кеті Пру сиділа на пасажирському сидінні, її темне волосся ледь виднілися за нижньою частиною вікна. Голова Гейл гойдався, поки вона говорила. Очевидно, вона безуспішно намагалася умовити дочку вийти з машини. Рука Кеті Пру зметнулася вгору, і ріжок з морозивом, який вона тримала, небезпечно захитався в повітрі. Гейл нахилився вперед і забрав ріжок з рук дитини. Вывернувшись з рук матері, Кеті Пру села і притиснулася носом до мокрого скла дверцят машини.
  
  Зайла, відійди від вікна. Тут нема на що дивитися. Тут ніколи не було на що дивитися.
  
  Голос її матері звучав злякано. з вікон нічого не було видно. Іди сюди і потрясись зі мною. Іди сюди цю ж хвилину.
  
  Вона довгі години гойдалася на руках у матері. Хиталася в кріслі, точно так само, як вона гойдалася на гойдалках Мартіна Кейна на веранді. І вона бачила те, чого не повинна була бачити. Але тоді вона була дитиною. У її матері не було очей.
  
  Вона дивилася в темряву, мати і дочка по той бік паркану раптово розпливлися. Всі ці роки назад вона була не єдиною дитиною, який це бачив. Інший дитина спостерігав за подіями з висоти червоного цегляного будинку, схожий на ангела, що сховалася серед листя.
  
  І у цієї дитини були очі.
  
  Зовні дощ тарабанив по довгих французьким дверей кабінету, а спорадичні спалахи блискавок висвітлювали гравіроване скло на стелі, поки книжкові полиці у кімнаті не стали виглядати так, ніби на них утворився ореол із-за короткого замикання. Гейл сіла на диван кольору шавлії і поправила простирадло на плечі Кеті Пру. Сон дався дитині нелегко. Звуки, що доносилися зверху — приглушені ридання, різкі голосіння, які, на щастя, були відсутні минулої ночі, — залишили її з широко розкритими очима і тривогою в спальні Гейла. Через кілька хвилин Гейл дістав із шафи постільну білизну і спробував влаштувати Кеті Пру в самоті кабінету. Навіть тут заснути було важко. Вдень дохлі ворони і зміїна шкіра могли б стати відмінним розвагою для чотирирічної дитини. Вночі це були просто туші.
  
  “ Виставити їх на вулицю. MAMA. Я не можу спати тут з цими птахами.
  
  Гейл підкорився, провівши всю зграю по вузькому коридору на кухню, де вони сіли в мерехтливому світлі серед накритих тарілок з брауні і печивом. Після декількох колискових і хрипкого виконання "Хай-Лілі, хай-Ло" Кеті Пру, нарешті, забурмотіла перед сном свою останню прохання: "Пригорнися до мене. Мама" задовольнилася тим, що Гейл нахилився і погладив її по спині.
  
  Гравіроване скло засвітилося, за ним пішов гуркіт грому. В темряві Гейл напружився, щоб розгледіти, як піднімається і опускається плече Кеті Пру. Впевнений, що вона спить. Гейл піднялася з подушок і підійшла до заскленим дверей. М'яке світло лампи на задньому ганку пробивався крізь прозорі фіранки і падав на її наручний годинник. Було одинадцять сорок п'ять.
  
  Їй слід було б лягти спати. Вона подивилася на акуратний матрац з ковдр і подушок, який вона розстелила на підлозі перед диваном. Можливо, як тільки вона покладе голову на ці подушки, то миттєво засне, але вона сумнівалася в цьому. Їй потрібно було занадто багато про що подумати - занадто багато в чому розібратися.
  
  Вона сіла в м'яке крісло біля дверей і підібрала ноги під спідницю. Відкинувши голову на м'яку спинку, вона глибоко зітхнула. Лінні була викреслена з фактичних даних. Це було зроблено з ефективністю постанови міської ради — позбутися її фотографій, позбутися її волосся, знищити її повністю, за винятком покривала. Відтворіть її в образі гобліна, кимось, ким управляє усна історія та фольклор. Гейл відвернула голову, коли за французькими дверима блиснула блискавка. Було самогубство настільки табу? Вимагало позбавлення людини життя в 1920-ті роки такої тотальної маніпуляції?
  
  А щодо дитини, яку залишила самогубець? Очі Гейла відчинилися. Нога Кеті Пру вислизнула з-під білого простирадла і зісковзнула з дивана. У грудях Гейла утворився гарячий шар.
  
  Вона піднялася зі стільця і знову підійшла до заскленим дверей. Її годинник показував 11:50. В Англії було трохи раніше п'яти ранку.
  
  Дивно, що вона ніколи не дзвонила, але вона знала номер. Вона взяла телефон з полиці перед диваном і натиснула на кнопку.
  
  Телефон пролунав один раз. Голос був різким.
  
  "Хелфорда".
  
  "Деніел?" Вона запнулася, не знаючи, що сказати.
  
  “Гейл? Це ти?"
  
  "Це я".
  
  “ З тобою все в порядку? З Кеті Пру все в порядку?
  
  Незважаючи на своє занепокоєння, вона посміхнулася. Його голос звучав так само, в ньому була суміш контролю і занепокоєння. "Він чортів британський боббі до мозку кісток", - подумала вона. "Він повинен перевірити параметри, перш ніж ризикнути". Схопивши подушку зі свого матраца, вона опустилася на підлогу і притулилася до скрині.
  
  “Я в порядку. У нас все в порядку. Я не знав, коли тобі потрібно вставати, щоб йти на роботу. Зараз невідповідний час?"
  
  На одну жахливу секунду вона усвідомила, наскільки самовпевнено було з її боку припустити, що він був один. Питання зірвався з її губ перш, ніж вона встигла передумати.
  
  Хелфорда щось пробурчав у відповідь. “Звичайно, я один. Я чортів поліцейський недільним вечором. Вибачте, у понеділок вранці. До речі, що, чорт візьми, там година?"
  
  “ Мені давно пора спати. Послухай, я хотів з тобою про дещо поговорити. У тебе є хвилинка?
  
  “Звичайно. Почекай секунду", - почула вона шерех і скрип пружин. “Ну ось. Я готова. Ти впевнений, що з Кеті Пру все в порядку".
  
  "Позитивно".
  
  “Добре. Тепер, трохи згодом, я скажу тобі, що скажено радий тебе чути. Але прямо зараз скажи мені, що не так ".
  
  Вона не знала, звідки взялися сльози, і відчувала, що до її честі, вони були дрібними, ледь помітними в куточках її очей. Було приємно поговорити з ним, приємно чути його голос.
  
  Вона спробувала розповісти йому історію в хронологічному порядку, починаючи зі смерті Мартіна і подій останніх тридцяти шести годин. Але незабаром вона виявила, що мотається взад-вперед, переплітаючи життя Мартіна з самогубством Лінні і сімдесятирічної громадської турботою і злістю. Хелфорда дозволив їй просторікувати, перериваючись тільки для того, щоб уточнити генеалогію і походження. Нарешті вона притулилася до стовбура.
  
  "Боже", - сказала вона. “Котра година? Хіба тобі не треба йти на роботу?"
  
  "Не турбуйся про це".
  
  “Деніел, я не знаю, що робити з Альби. Він переконаний, що хтось убив Мартіна".
  
  “ Це тому, що він розумна людина. Гейл. Подивися, з чим йому доводиться працювати — мертве тіло, замкнені двері і непотрібні докази. За даних обставин я б дотримувався тієї ж лінії. Він зробив паузу. "Як ти думаєш, чому твоя бабуся та інші вели себе так, як вони вели?"
  
  "Шок.'
  
  “Гаразд. Гейл. Ти справді в це віриш?"
  
  Вона відчула приплив гніву. Гуркіт грому зовні були тихими, віддаленими. “Я не знаю, Деніел. Я ніколи не натикалася на тіло мого вбитого чоловіка. Я поняття не маю, як би я відреагував.
  
  На іншому кінці дроту запанувало мовчання. Сльози знову навернулися їй на очі, але на цей раз вона нетерпляче сморгнула їх. Коли Хелфорда заговорив, його голос був м'яким.
  
  “Я скажу тобі, як, по-моєму, ти відреагуєш. Шторм. Що-небудь впаде на тебе, як щит або скляна коробка. Це зробить тебе в безпеці і оцепенеет, принаймні, на мить. І ти вчинив би так, як, на твою думку, повинен був надійти помацав б пульс, сказав що-небудь втішне на випадок, якщо він тебе почує, і ти негайно знайшов би допомогу.
  
  Язик у неї був товстий. “ Ти цього не знаєш, Деніел.
  
  “Так, хочу. Я знаю це, тому що я був там, коли ти дізнався про смерть Тома. Я знаю, як ти відреагував".
  
  “ Але я не знайшов його тіла.
  
  “Вірно. Але тоді тільки одна з цих жінок була дружиною Мартіна. Тільки одна була його дочкою. І факт у тому, що всі ці жінки стверджують, що якась істерія охопила кімнату. Я в це не вірю. Гейл. І Албі теж. І ти, якщо вже на те пішло, теж.
  
  Кеті Пру штовхнула простирадло, скидаючи її з себе. Гейл стягнув її з дивана і притиснула до грудей.
  
  "Ні, - прошепотіла вона. “ Ні, не хочу.
  
  “ Ви вірите, що його могли вбити?
  
  "Ви питаєте мене, вбив його хтось з моїх родичів?"
  
  "Я питаю вас, грунтуючись на знаннях про цих чотирьох жінок, чи міг він бути убитий".
  
  Дощ припинився — вона напружила слух, намагаючись розчути його крізь французькі дверні скла, але все, що вона могла розрізнити, - це випадковий стукіт води про листя на нижніх гілках дерев.
  
  “Так. Його могли вбити".
  
  Голос Хэлфорда звучав рівно. “ Тоді тобі потрібно сказати це Албі. Тобі потрібно розповісти йому все, що ти знаєш про цих жінок, що наводить тебе на думку, що хтось міг його вбити.
  
  “Я сказав, що це можливо. Я не вірю, що хтось з них це зробив".
  
  “ Гейл. Його голос звучав роздратовано. “ У тебе тут немає досвіду. Дозволь Албі розібратися з цим.
  
  “ Але Албі— і ти— Ви обидва думаєте, що веде до Б. Тут все не так. Я тільки що витратив двадцять хвилин, розповідаючи вам все до дрібниць про Мартіна, і, мабуть, п'ятдесят разів повертався назад. Вона зупинилася, розуміючи, що Хелфорда, незважаючи на всі його терпіння, певно, дійшов до межі. “ Це якимось чином пов'язано з Лінні, Деніел. Я впевнена в цьому.
  
  На тому кінці дроту Хелфорда важко зітхнув.
  
  “ Не втручайся. Гейл. Ти історик. Читай, роби нотатки, висувай постулати, роби все, що хочеш, але не ставай на шляху Труитта. Я не буду свідком у справі, коли він вас заарештує за втручання у внутрішні справи.
  
  “ Один гарної погоди, ось хто ти такий, шеф.
  
  Хелфорда розсміявся. “ Жахливий кокни. Вас надто довго не було, " Його голос раптом став ніжним. “ Я вже намагався відрадити вас, місіс Грейсон. Мені страшенно не щастило.
  
  OceanofPDF.com
  
  Що ж, я здійсненне собака, викликаю тебе. Іноді ти не можеш сказати, стукають те, що ти чуєш, твої власні зуби або молоко, яке потрапило корові на щелепу.
  
  —Томмі Фалькон, подбивающий свого друга Грега Доусона провести ніч на пасовище, де, як кажуть, привид п'є молоко з коров'ячого вимені, 1977 рік.
  
  Гейл знала будинок Мей Робертсон, хоча вона лише смутно впізнала чоловіка зі сталевими волоссям і в синіх джинсах, полировавшего у дворі "Вольво екрю". Будинок розташовувався на розі двох грунтових провулків, обидва з нічного дощу стали брудними. Судячи з усього, це було не більше милі на північний схід від будинку Елли, але, судячи з того, як звивалися польові дороги, лічильник пробігу показував 3,2 милі, коли Гейл зупинив сірий "Шевроле" на глинистому ділянці, який зійшов за під'їзну доріжку. В останній раз вона була в цьому будинку в серпні, коли їй було тринадцять, коли вони з Силлом, зануджена до свавілля, бродили по заднім полів Елли і натрапили на покинуте місце. Цілий тиждень вони носили обіди для пікніка в будинок догтротов, де з гуркотом проходили по відкритому центральному проходу і годували ситним курячим салатом сім'ю диких кішок, які жили під імпровізованим ганком. Кожен день перед відходом вони давали благословення, кидаючи у вікна шматки граніту.
  
  Тепер вона зіщулилася при думці про цих старих вікнах, які перетворилися до кінця тижня у осколки. Не те щоб хтось за ним сумував, подумала вона, виходячи з машини. Або онук Малкольма Хинсона був чудовим майстром на всі руки, або хороший нащадок вірив у те, що потрібно вкладати гроші туди, де були його предки. Зовні здавалося, що будинок був повністю відремонтований. Центральний прохід, що з'єднує дві симетричні ручки, був обгороджений. Глянсовий шар фарби кольору слонової кістки покривав те, що вона пам'ятала як соснові дошки, доповнені світло-сірим кольором віконниць і обробки. Двері були блакитного кольору, як яйце вільшанки, з рожевими штрихами, схожими на стібки хлистом, очерчивающими ручку і дверний молоток. Латунний ананас, колоніальний символ гостинності, був пригвинчений до вагонки під блискучим латунним ліхтарем на ґанку.
  
  "Це чудово", - крикнула вона, жестом запрошуючи Кеті Пру вийти з машини. "Востаннє, коли я був тут, це виглядало як щось з Маленького Божого Акра".
  
  Чоловік випростався і поправив картату тканину. “Моя дружина сказала те ж саме. Особливо після того, як вона виявила змію в туалеті. Після цього її вже ніщо не утримувало від ремонту ". Він в останній раз вдарив по капоту "Вольво", а потім повернувся до них. "I'm Mai Robertson."
  
  “Гейл Грейсон. А це Кеті Пру". Гейл кивнув у бік будинку. "Я б подумав, що цей будинок дуже сильно постраждав".
  
  “По правді кажучи, ймовірно, так воно і було. Але це було в родині. І коли моїй дружині в капелюшок потрапить бджола ..."Робертсон підняв з трави чисту ганчірку і провів по ній пальцями, підморгуючи Кеті Пру. “Вибачте, що змусив вас всіх встати так рано. Але мені потрібно бути в аеропорту Атланти до одинадцяти ...."
  
  “Без проблем. Ми з Кеті Пру все одно були на ногах. У будинку зараз не зовсім спокійно. Нам було корисно вибратися ".
  
  Він зім'яв ганчірку і кинув її в траву поряд з відкритою банкою поліролі. “ Мені страшенно шкода Мартіна. Його погляд метнувся до Кеті Пру, яка вивчала набір для догляду за автомобілем. “Я знав його не дуже добре, але достатньо, щоб зрозуміти, що він був людиною принципів. Ви нечасто зустрінеш таке - вже точно не в Атланті, а після того, як я деякий час був частиною Великої Сільської Америки, можу вам сказати, що і тут такого немає ".
  
  “ Ти говориш, як Діоген, шукає чесної людини.
  
  Його сміх був коротким і гучним. “Так, ну, ти літаєш по всьому світу, іноді тобі здається, що ти несеш лампу при денному світлі. Але Мартін — Мартін був тим, кого я дуже поважав. У нього був ... моральний стрижень.
  
  Гейл подивилася на будинок. Їй здалося, що вона вловила якийсь рух у вікні, але воно загубилося за дзеркальним ефектом ранкового світла.
  
  "Забавно, як люди втрачають свою витонченість, коли вмирають", - сказала вона. “Мартін був дуже моральною людиною. Але в нього було так багато інших граней. Я не думаю, що більшість людей звернули увагу на це. Вона глянула на Кеті Пру, яка все ще була зачарована банкою поліролі. "Коли я помру, я сподіваюся, у Кеті Пру вистачить розуму вихваляти мене у всій моїй ворчливой красі".
  
  Він посміхнувся. "Я сподіваюся, ти попередила всіх своїх літніх родичів, що тобі подобається ідея застелити їх гробики брудною білизною".
  
  "Чорт візьми, я цілком очікую, що мої 'літні родичі' постелять брудну білизну на свої ліжка перед відходом. Це єдина річ, яку ми всі до теперішнього часу засвоїли — потрясти своїми власними скелетами, перш ніж у когось іншого з'явиться шанс потрясти ними за тебе ".
  
  Ранкове повітря з просто гарячого перетворився на важкий, і Гейл відчула, як у неї на лобі виступили перші краплі поту.
  
  “Травень, як я пояснив учора ввечері по телефону, мене цікавить фотостудія твого дідуся. Або, скоріше, фотографії, які були зроблені там".
  
  “ Хочеш потрясти деякими скелетами моєї родини?
  
  Вона усміхнулася. “Взагалі-то, мені потрібна допомога з моїм дослідженням. Я пишу книгу про сільських жінок Півдня на початку століття, і у мене є імена і слівця, але мені подобаються і деякі особи ".
  
  “Я не впевнений, що студія тобі сильно допоможе. Я заходив всередину близько року тому — там було трохи старого реквізиту і дуже багато пилу ".
  
  “ Ніяких старих папок або викинутих фотографій?
  
  Він дістав з кишені шортів носовичок і витер спітніле чоло. "Ну, я не можу сказати категоричне "ні". Будівельний інспектор перевірив це, але я не пішов з ним на горище. У мене захворіли носові пазухи від пилу. Там було розкидано кілька брезентів — в основному старі задники.
  
  "Інспектор?"
  
  Він схрестив руки на грудях. “Так. Це одна з причин, по якій ми з дружиною переїхали сюди, якщо хочеш знати правду. Вона зацікавлена у відкритті невеликого ресторану — насправді чайної, — і, ну, у нас тут була ця нерухомість, так що я сказав, давайте подивимося, що ми можемо зробити. Звичайно, коли ми приїхали сюди, у хаті був такий безлад. ... Але студія конструктивно надійна. Як тільки ми зможемо знайти когось, хто візьме на себе її роботу, вона збирається почати працювати над "чайної кімнатою ".
  
  Чайна на Статлерс-Крос. Гейл штовхнула подстриженную траву в себе під ногами.
  
  “ Чим займається ваша дружина? - запитав я.
  
  “ Трохи практичної доглядальниці. "Догляд за літніми людьми", здається, так зараз називається. Але їй це не подобається. "Він задумливо подивився на будинок. “Це був важкий рік для неї. Планування чайної кімнати дійсно змінило її ставлення до багатьох речей ".
  
  "Так що тобі все одно скоро доведеться забиратися в студії".
  
  “Так, саме про це я і думаю. Мій батько використовував його в основному як сховище, і після його смерті моя мати дістала все, що хотіла. Так що ви знайдете кілька предметів старої меблів, може бути, коробку або дві — нічого цінного. Якщо ти хочеш зайти туди і допомогти мені з прибиранням, відмінно. - Він підійшов до ганку і взяв ключ, що лежав на сходинці. “Звичайно, я довіряю тобі в цьому. У мене є друг, професор історії в університеті Джорджії. Після того, як ти подзвонила вчора ввечері, я поговорив з ним. Він знайомий з вашою книгою — каже, що ви дієте законно.
  
  "Я буду дуже обережний".
  
  “Я впевнений. Я хотів би отримати назад все, що ви знайдете. Я не професійний історик, і всі ці генеалогічні штучки залишають мене байдужим. І все ж я хотів би подивитися, чим займався мій дідусь. У мене вдома є кілька його фотографії в рамках. Думаю, за інших обставин він міг би зробити собі ім'я ". Він подивився на годинник: “наступного разу, коли ти прийдеш, я запрошу тебе зайти. Я б зробив це зараз, але мені потрібно..."
  
  “Звичайно. Послухай, я дійсно ціную це. До речі, коли саме помер твій дідусь?"
  
  З іншого боку "Вольво" Кеті Пру почала співати "Колеса в автобусі". Гейл опустив погляд на землю. Банку з поліроллю і обидві ганчірки зникли.
  
  “ Кеті Пру! Що ти робиш?
  
  "Я склоочисник".
  
  Гейл поспішно обійшов машину. Кеті Пру села на землю біля задній дверці машини. Вона подивилася на свою матір і усміхнулася.
  
  “Це автобус. Серветки в безладді".
  
  Гейл втупився на бік синього "Вольво", нещодавно блестевший в променях ранкового сонця. З дверцят звисали шматочки поліролі. Кеті Пру засунула всі п'ять пальців в банку і зачерпнула величезну ложку. "Дивись, мамо", - засміялася вона, піднявши пальці вгору. "Я можу з'їсти все арахісове масло за один укус".
  
  Гейл пірнула до дочки, схопивши її за руку перш, ніж лак потрапив їй в рот.
  
  "Ні, мем!"
  
  Кеті Пру здригнулася від різкого звуку голосу Гейла. На її підборідді з'явилася ямочка, коли вона спробувала стримати сльози.
  
  Гейл схопив Кеті Пру за зап'ястя і грубо повів її навколо машини. Робертсон простягнув їй чисту ганчірку.
  
  Вона нахилилася і люто витерла руки дочки. “Кетлін Пруденс, ти ніколи не клади нічого подібного в рот. Тебе може знудити. У тебе може дуже сильно розболітися живіт. Кеті Пру, ти повинна навчитися думати.
  
  "Як би те ні було, - сказав Робертсон, - я не думаю, що це отруйна".
  
  “Вона цього не знає. Боже, Кеті Пру. Ти повинна навчитися не робити таких речей ".
  
  Кеті Пру закрила очі і відвернулася від Гейла. "Йди", - сказала вона. “Йди і не кричи на мене. Мами не повинні кричати на маленьких дівчаток.
  
  Гейл присіла навпочіпки, почуття безпорадності затопило її груди. “Я знаю, дитинко. Мами не повинні кричати. Але що, якщо..."
  
  У Гейла заболіло горло. Що, якби ти не почав співати? Що, якщо б я не помітив пропажі банки? Що, якщо б ти з'їв цю чортову гидоту, і я знайшов би тебе ... Вона закрила очі, борючись з печінням за ними. "Я не можу цього зробити", - подумала вона. Я не можу виконувати свою роботу, жити своїм життям і забезпечувати безпеку цієї дитини. Не в поодинці.
  
  Два дні тому вона довірила б своєї дочки всіх жінок у своїй родині. Два дні тому вона могла б поклястися, що вони, незважаючи на всі свої особливості, сіль землі.
  
  Вона притягнула Кеті Пру до себе і зарилася обличчям у її волосся. "Будь ласка, навчися бути в безпеці," пробурмотіла вона. - Ти повинна навчитися бути в безпеці сама.
  
  "Добре, мамо". Кеті Пру відсунулася від Гейл і потім поклала руки по обидві сторони від імені матері. Вона нахилилася вперед, поки її лоб не вперся в лоб Гейл. "Я можу бути в безпеці", - прошепотіла вона.
  
  Труитт поклав трубку свого настільного телефону назад на підставку і сумно дивився на неї. Покинутий будинок за межами міста Хахира на півдні Джорджії згорів дотла у п'ятницю ввечері - тільки він не був покинутий. До ранку суботи пожежники витягли з-під уламків шість тіл, всі передбачувані жертви вбивства, оскільки шериф підозрював підпал. Криміналістична лабораторія штату зараз проводила тести. Мартіну довелося чекати своєї черги.
  
  "Не раніше полудня", - крикнув Труитт Хаскеллу. "Може бути, до того часу вони встигнуть отримати якісь усні результати тестів".
  
  Хаскелл просунув голову в кабінет Труитта. "Так чим ти хочеш займатися до тих пір?"
  
  “Я хочу, щоб ти сьогодні сходив і зустрівся з нашим преподобним Теллером. З'ясуй, чому він намагався проникнути в будинок Очерету минулої ночі".
  
  “ Буде зроблено. "Хаскелл один раз побарабанил пальцями по одвірка, перш ніж зникнути назад в коридорі.
  
  Труитт відсунув стілець і встав. На його столі лежали в ряд шість фотографій, проявлених з плівки Надианны Джесуп. Він нічого не розумів у мистецтві, але міг сказати, що ці знімки були чимось більшим, ніж типові моменти Kodak - боковий знімок чоловіка з металевими стільцями, піднятими під пахвами, як милиці, на спинці одного з стільців явно написано за трафаретом "Методист SC"; голуб, клюющий танучий кубик льоду біля жіночої сандалі з відкритим носком; три літні жінки, які сидять пліч-о-пліч у рибному будиночку з тарілками, заваленими їжею. І ще був Мартін. Труитт подумав про старих фотографіях Хьюї Лонга, які він бачив у 1930-х роках. Приберіть колір, і на цих фотографіях міг бути він. Труитт посунув фотографію Мартіна — піднята рука, що струменів піт, мікрофон, притиснутий до губ, — через стіл, потім простягнув руку і взяв її. Є різниця між молитвою і політиканством, містер Труитт, якщо ви знайдете що-небудь на моїх фотографіях, ви виявите, що Мартін Кейн був далеко не такий гарний у поділі того й іншого, як він думав. Будь я проклятий, якщо ця дівчина була не права.
  
  Він відклав фотографію і взяв іншу. Ця була трохи вправніший. Очевидно, Надианна стояла в дверях рибного будиночка, край яких ледь виднівся праворуч. Всередині хатини Мартін схилився над сидить жінкою. Розгледіти його обличчя в деталях було неможливо, але його сутулість свідчила про недбале, майже дружній інтерес. Надианна, ймовірно, не знала, хто ця жінка, але Труитт знав. Навіть стоячи спиною до камери, він дізнався в каштанових кучерях і вузьких плечах Фейт Баскинс.
  
  На фотографії Мартін нахилився до Фейт і схилився над нею, доки вона злегка не відсторонилася — поза заинтригованного чоловіки, не збирається проганяти свою дочку і її коханця.
  
  Але більше всього Труитта зацікавила остання фотографія в рулоні. Мартін був під наметом з їжею, вміст столу було видно внизу фотографії. У нього відвисла щелепа, в очах застиг вираз крайнього шоку і чого-то ще, чого Труитт не зміг розгледіти. На що ти дивився, друже? Що ти побачив в об'єктиві тієї камери?
  
  Поруч з телефоном стояла охолола чашка кави. Труитт взяв її і випив. "Я ні чорта не вмію, Мартін," пробурмотів він. "Я думаю, що так, але я просто лайно з ногами".
  
  Пошуки минулої ночі не увінчалися успіхом. Вони знайшли місце в шафі Мартіна, де, по всій імовірності, він зберігав збройове мастило, але ні пляшки, ні ганчірок, ні стрижнів не було. Сьогодні команда продовжить розбирати мішки для сміття. Він поставив чашку на стіл і зібрав фотографії. У що грали ці жінки?
  
  "Хаскелл!" - крикнув він, засовуючи фотографії в конверт. “Ти все ще там? Подумавши, дай мені п'ять хвилин, і я піду з тобою до Теллеру. У мене таке відчуття, що ми проведемо ще один день на Стэтлерс-Крос ".
  
  Хаскелл не відповів. Насупившись, Труитт вийшов зі свого кабінету і попрямував коридором. Він нахилився до дверей сусіднього кабінету Хаскелла і, виявивши, що там порожньо, виглянув у приймальню.
  
  Хаскелл стояв спиною до Труиту, але по тому, як його руки були засунуті в кишені однострою, було ясно, що він не був щасливою людиною. Здавалося, він з кимось розмовляв,—або, швидше, хтось розмовляв з ним, — але говорив був затуляють незграбним тілом Хаскелла. Сержант вийняв руку з кишені і підняв її в умоляющем жесті. Коли він це зробив, нога в білих штанях і чистої тенісної туфлі зі шнурівкою висунулася з кадру Хаскелла. Насупившись ще сильніше, Труитт ривком відкрив двері і підійшов до Маралин Неш.
  
  "Мерлін", - сказав він. "Що я можу для тебе зробити?"
  
  Її окуляри зблиснули, коли вона спрямувала на нього свої жорсткі карі очі. “Я намагалася пояснити тутешньому хорошому помічникові шерифа, що мені треба зайти в будинок Кэмми і купити їй щось, що вона хоче. Ваш чоловік, охороняє це місце, сказав, що я не можу увійти без супроводу, а у нього немає на це повноважень. Що ж, будь я проклятий, якщо який-небудь бойскаут скаже мені, що я не можу увійти в будинок своєї власної сім'ї ..."
  
  Труитт простягнув руку і м'яко взяв Маралин за лікоть. Він подивився на Хаскелла. “Крейг, піди знайди кого-небудь, хто зможе відвезти місіс Неш в будинок її кузини. Маралин, зайди до мене в кабінет, поки він цим займається.
  
  Він притримав двері відкритими і проводив Маралин в свій кабінет.
  
  "Сідай он туди," сказав він. Він взяв зі столу порожню кавову чашку. “ Я як раз збирався налити ще. Що ти п'єш свою?
  
  “ Молоко. Небагато.
  
  Кивнувши, він вийшов з кабінету. Він прослизнув у кімнату для збору доказів, підписав конверт із щільного паперу і швидко наповнив чашки кави, перш ніж знову увійти в свій кабінет. Він простягнув одну з чашок Маралин і сів за свій стіл.
  
  "Отже," сказав він, випускаючи пар зі своєї чашки, - я думаю, ви всі вирішили, що світська людина краще підходить для цієї роботи".
  
  Її погляд був порожнім. “ Що?
  
  “ Принесла Кэмми її Біблію. Думаю, ти вирішила, що Райан Теллер не той чоловік, який піде в будинок за нею.
  
  Погляд її за скельцями окулярів був твердий. Він терпляче чекав.
  
  "Про", - сказала вона. "Ну, Кэмми більш терпима до Райану, ніж я". Вона помовчала. "Ти впустив його до хати?"
  
  “Звичайно, немає. Ми не впустили тебе, чи не так? Ні, йому доведеться найняти супровід, як і всім іншим. За умови, звичайно, що Кэмми дійсно попросила його увійти ".
  
  “Я не знаю, коли б вона це зробила. Вона була під дією заспокійливих. Вона шмигнула носом. “Я знаю, що вони з Мартіном були близькі. Він, напевно, думає, що у нього є якась священна привілей бути в їх будинку. Я знаю, що він подобається чоловікам ".
  
  Труитт подивився на неї поверх своєї чашки. “ Отже, як справи у Кэмми сьогодні вранці?
  
  Маралин зробила великий ковток кави. “ Не дуже добре. Деякі жінки справляються з подібними ситуаціями краще за інших.
  
  “Це важко. Я не знаю, як хтось справляється з цим".
  
  “Я думаю, це через виховання. Коли помер мій батько, моя мати місяць не плакала. Вона не могла — у неї було чотири дочки, про яких потрібно було турбуватися".
  
  “ Дорослі дочки.
  
  Маралин втупилася на нього. “Так, дорослі дочки, хоча моїй молодшій сестрі Вікторі було всього двадцять. Що ти мав на увазі?"
  
  Він похитав головою. “Нічого. Просто намагаюся прояснити. Я знав Мартіна практично все своє життя, але все ж є речі про його родину, яких я не знав. Ваше генеалогічне древо трохи заплутане. Вас було четверо, вірно? Давайте подивимося — ви, Кетлін, яка померла. Перемога, і..."
  
  “Джіні. Вона на рік молодша за мене. Вона живе недалеко від озера Ланьє в Гейнсвилле".
  
  "Я її тут не бачив".
  
  Мерлін опустила лікті на підлокітники крісла і тримала чашку на рівні грудей. “Ні. Мати подзвонила їй і Віку і сказала їм, щоб вони не утрудняли себе приходом до похорону. Оскільки Гейл і Кеті Пру живуть з нею, в будинку не вистачає місця ще для двох осіб.
  
  “Ах. Я думаю, у вас було досить гучне виховання. Тепер давайте подивимося, ви всі покинули Стэтлерс-Крос і переїхали в Атланту ..."
  
  “ Коли мені було чотирнадцять.
  
  “ Проводив літо в Статлерс-Крос?
  
  “ Влітку, по вихідних, коли завгодно.
  
  Труитт сьорбнув кави. “Хм. Чотири дівчини. І влітку ти додаєш до цього кузин".... Думаю, не дивно, що ви з Мартіном зблизилися.
  
  М'язи навколо її рота злегка напружилися. "Вона чекала цього", - подумав він.
  
  “ Ми з Мартіном не зблизилися, Албі. Ми виросли разом.
  
  Він уважно оглянув її, звернувши увагу на шкірясті складки на її щоках і зухвалий вигляд знебарвленого волосся. Пальці у неї були великі, але кістляві, і на тильній стороні долонь проступали жили. Він подумав про Кэмми, поспешившей наверх, щоб сховатися в спальні, поки її чоловік і його приятель-мисливець поглинали свіжі липкі булочки на кухні. Він не міг уявити, щоб ця жінка кудись поспішала.
  
  "Як довго тривав цей шлюб?" - запитав він.
  
  Вона не поворухнулася, кавову чашку нерухомо тримала перед грудьми. “ Рік. Тринадцять місяців, якщо бути точним.
  
  “ Непримиренні розбіжності?
  
  “ Можна і так сказати. Мені не подобалося, коли мене били.
  
  Він опустив погляд на свою чашку. Він повірив їй. Одним з парадоксів, з якими він навчився справлятися, будучи шерифом, був той факт, що порядні люди можуть робити непристойні вчинки.
  
  “ Як часто він тебе бив?
  
  “Одного разу, і я сказав, що ми розберемося з цим. Зрештою, його батько був ґвалтівником. Він вдарив мене вдруге, і я вийшов за двері. Я не дав йому третього шансу.
  
  "Він коли-небудь бив Кэмми?"
  
  “ Я не знаю. Вона ніколи не казала мені, чи знав він. У мене, звичайно, є своя теорія.
  
  "Що це?" - запитав я.
  
  “ Такі чоловіки, як цей, не виправляються.
  
  "Підвіконня?"
  
  “Я не знаю. Він відшмагав її, по-моєму, занадто сильно".
  
  "І що ти взагалі з цим зробив?"
  
  “Що ти можеш зробити? Він був її батьком".
  
  - У вашій клініці роблять аборти?
  
  Кава виплеснувся їй на руку. Вона скрикнула і впустила чашку на стіл Труитта. Рідина потекла на його папери. Він швидко підняв їх і, сунувши руку в ящик столу, витягнув кілька серветок.
  
  Він простягнув їй один. "Прости, Мэрэлин", - сказав він, витираючи письмовий стіл. "Не хотів тебе так дивувати".
  
  Вона поклала серветку до руки. - Чорта з два ти цього не зробив, Албі. Не знаю, чому ти хочеш знати, але так, ми займаємося всіма видами жіночого здоров'я.
  
  “ Мартін коли-небудь звертався у вашу клініку?
  
  “Ну, немає. З чого б йому це знати?"
  
  Він відкрив конверт із щільного паперу і дістав брошуру проти абортів, тепер розгорнуту і запечатану в пластиковий пакет. Намагаючись не забруднити місця, він підштовхнув її до неї через стіл.
  
  “Я знайшов це в його будинку. Ти коли-небудь бачив це раніше?"
  
  Вона обережно взяла брошуру і повільно прочитала її, перш ніж покласти назад.
  
  “Не цей конкретний, немає. Але іншим це подобається. Є багато людей, які не розуміють, що ми робимо ".
  
  "Подивіться на звороті, будь ласка", - попросив він. "Дізнаєтеся що-небудь".
  
  Вона перевернула брошуру на зворотний бік. "Тут вказана моя клініка".
  
  “Вірно. Ти знаєш кого-небудь з решти?"
  
  “ Більшість з них. Знаєш, ми стаємо досить обраною групою.
  
  Якщо вона і намагалася пожартувати, то безуспішно. Під загаром її обличчя зблідло.
  
  “ Є які-небудь ідеї, навіщо Мартіну це знадобилося?
  
  “Хто знає? Він був дуже залучений в релігійну діяльність — можливо, він потрапив у якийсь список розсилки".
  
  “Мені здається, це сильний матеріал. Я б сказав, не ваш мейнстрім-підхід до prolife".
  
  "Якщо б кожна група була мейнстрімом, лікарів і медсестер не вбивали".
  
  "Значить, вас здивувало б, якби Мартін був пов'язаний з такого роду групами?"
  
  “Про це не може бути й мови. Я прекрасно обізнаний про позиції Мартіна з цього питання. Він не виправдовував, але і не намагався перешкодити жінці зробити вибір. І він, безумовно, ставився до своєї релігії досить серйозно, щоб не бути залученим в яку-небудь фашистську пропаганду ".
  
  Труитт дістав упакований в пакет макет з надряпаними олівцем зауваженнями і поклав його перед нею.
  
  “ Це ми теж знайшли у його будинку. Ви достатньо знайомі з почерком Мартіна, щоб ідентифікувати почерк на цій сторінці як його?
  
  Вона втупилася на брошуру, склавши руки на колінах.
  
  "Маралин, тобі не здається, що це відображає те, яким, як ти знала, була думка Мартіна про аборти?"
  
  Вона мовчала. На її окулярах заблимав вогник.
  
  "Маралин". Його голос був суворим. "Мартін був частиною групи, яка клініки абортів?"
  
  Вона втупилася на макет, потім її погляд метнувся від нього до готового виробу. Вона похитала головою.
  
  “Він не міг бути таким. Як він міг?" Вона доклала жилаві руки до щік і підняла шкіру. Її голос затремтів. “Він знав, через що я пройшла. Він знав про клятих результати.
  
  "Які результати, Маралин?" Труитт м'яко запитав. "Розкажи мені, що з тобою трапилось".
  
  Задзвонив телефон. Роздратований Труитт зняв трубку.
  
  "Не зараз".
  
  “ Команда повернулася із Тростинного будинку, шериф. Ви повинні це побачити.
  
  Труитт повісив трубку і подивився на Маралин. Її очі були прикуті до макету. Вставши, Труитт сунув його разом з брошурою в конверт.
  
  "Дай мені дві хвилини, Маралин", - сказав він. "Потім ми зможемо поговорити ще трохи".
  
  Він зустрів Хаскелла в холі. Рач стояв поруч з ним. Він простягнув закриту продуктову сумку.
  
  "Можливо, вам захочеться надіти рукавички", - сказав Haskell.
  
  Труитт натягнув пару рукавичок. "Ви обидва будете прибирати мій двір, якщо це не сподобається".
  
  Офіцери мовчали, поки Труитт відкривав пакет. Спочатку Труитт подумав, що в ньому рушник. Тканина виглядала поношеного, з синіми смужками. Але коли він витягнув його з сумки, то побачив, що це була пошарпана жіноча сумочка.
  
  "Ви не повірите, де я це знайшов, сер", - сказав Рук. "У вітальні, втиснутий в спинку дивана".
  
  Зовні сумочка була вкрита великими червоно-коричневими плямами. Всередині, серед нагромадження жіночих приладдя, лежали маленька банку збройового масла, розібраний стрижень і грудку ганчірок.
  
  OceanofPDF.com
  
  Я не знаю, чому цей хлопець з "Фоксфайра" не приходить до нас брати інтерв'ю. Моя бабуся досі сама збиває масло, у мого дідуся є історії, які посоромили б цих гірських жителів, і ми б знали, що робити з розголосом.
  
  Ренді Моттс, розмовляє з покупцем у своєму автосалоні в окрузі Калвін, передмісті Пратертона, 1979 рік.
  
  Елла помітила ворон на кухонному столі як раз в той момент, коли задзвонив телефон. Кілька божевільних секунд вона дивилася на їхні дзьоби, намагаючись зрозуміти, хто з них прокаркал. Але потім дзвінок пролунав знову. Вона пройшла повз зграйки до телефону на стіні.
  
  Вона почекала третього гудка, перш ніж зняти трубку. Голос на лінії був рівним і містив риси звичайного міського жителя. Вона відразу зрозуміла, хто це.
  
  “Я б хотів поговорити з Силлом, будь ласка. Це Фейт".
  
  Елла знизила свій голос до південного муркотіння. “Фейт, це місіс Олден. Мені шкода, але Сілла зараз нагорі зі своєю матір'ю. Це була важка ніч. Я скажу їй, що ти дзвонив.
  
  “Місіс Олден, вчора я був у вас вдома. Вибачте, що не зміг з вами познайомитися. Але я знову прийду сьогодні вранці. Я просто хотів перевірити, чи не слід мені що-небудь взяти з собою.
  
  “О боже, тобі дійсно немає сенсу приходити. Фейт. Сілла зараз потрібно зосередитися на своїй родині. Але я передам їй, що ти дзвонив. Я впевнений, що вона зв'яжеться з вами, коли буде готова.
  
  "Місіс—"
  
  “ У нас дійсно зараз немає гостей, дорога. А тепер до побачення.
  
  Елла повісила трубку, перш ніж Фейт встигла повернутися з новими благаннями. Вона взяла губку з раковини і підставила її під холодну воду. Було так важко мати справу з сімейними доповненнями. Незнайомці завжди відчували, що вони повинні легко входити в клан, як сині карти, перетасовані в червону колоду. Іноді новачкам — а також членам сімей, до яких вони були прив'язані, — були потрібні десятиліття, щоб зрозуміти, що це просто неможливо.
  
  Вона провела губкою по одній з птахів. "Можна подумати, люди це зрозуміють", - сказала вона. “Можна подумати, вони могли б подивитися на свої власні сім'ї і побачити, що дроти були занадто тонко сплетені, щоб пропустити кого-небудь. І все ж вони продовжують волати, щоб увійти, чи не так?"
  
  Вона почала витирати стільницю. Вона не збрехала дівчині. Це була важка ніч. Дія наркотику, який Джонні Бінгхем дав Кэмми, раптово припинилося. Елла стояла біля вікна їдальні, спостерігаючи, як Гейл і Кеті Пру сідають в "б'юік" і їдуть, коли почула крик.
  
  Вона не знала, скільки Гейл і Кеті Пру повернулися додому. Було вже далеко за північ, тому що, коли вона ненадовго відійшла від Кэмми, щоб взяти холодну ганчірку, вона не побачила "Бьюїк" у дворі. Вона не стала перевіряти знову, поглинена тим, що вони з Маралин були з убитими горем матір'ю і дитиною. До ранку всі четверо були виснажені, і, на щастя, так воно і було. Початкова стадія проходила. Скоро стане очевидно, який стане вдовою Кэмми Кейн.
  
  Елла видавила губку і знову кинула її під кран. Що могла знати про горе ця жінка з голосом Невідомої Доу?
  
  З коридору вона почула позаду себе швидкі кроки внучки. “ Вибач, я на секунду, Елла. Я б хотів тебе де з ким познайомити.
  
  Гейл увійшла в дверний отвір, за нею йшла молода жінка. “Надианна, це прабабуся Кеті Пру, Елла Олден. Елла, це Надианна Джесап. Сьогодні вона погодилася залишити Кеті Пру у себе. Щось подібне випробування. Якщо це спрацює, вона стане опікуном Кеті Пру ".
  
  Елла не змогла згадати назву, хоча Джезупс ріс невеликими групами по всьому округу Келвін. І обличчя з затуманеними очима було досить незвичайним, щоб, якщо б вона побачила його раніше, вона була впевнена, що впізнала б його. Але було щось таке в одязі, в довгій бежевою сорочці, в поношених, але начищених мокасинах. Фігура була їй знайома. Вона бачила цю фігуру раніше.
  
  Дівчина ніяково пожував губами. Елла простягнула руку. “ Що ж, Надианна, я сподіваюся, ти розумієш, у що ввязываешься. Кеті Пру в жахливому стані. Чудовий безлад, зауважте, але все одно безлад. Я завжди говорив, що із-за таких дітей, як вона, жінки не повинні народжувати дітей після тридцяти п'яти. Це забирає дуже багато енергії. Що ще більш важливо, це вимагає занадто багато роздумів ".
  
  Дівчина перестала кусати губи. Її обличчя раптово змінилося з-за їх повноти. “ Я впевнена, що все буде добре, місіс Олден. Я розмовляв з Кеті Пру і впевнений, що ми подружимося. У мене є пара племінниць її віку."
  
  Елла втупилася на чудові червоні губи. Де, чорт візьми, я її бачила? подумала вона. Де-то, коли-то зовсім недавно. Вона посміхнулася.
  
  “ Який з вас Джесупс? - запитав я.
  
  Надианна вказала на передню частину будинку. “ Ми живемо за млином. Мого дідуся звали Говард Джесуп.
  
  "Угу". Елла не знала ніякого Говарда Джесупа. По правді кажучи, вона не знала нікого з Джесупов по іменах.
  
  "Що ж, сподіваюся, все вийде", - сказала вона. "Отже, ти збираєшся почати сьогодні?"
  
  “Я збираюся провести випробування сьогодні. Дай нам з Кеті Пру шанс дізнатися один одного трохи краще".
  
  "Хороша ідея". Елла повернулася до онуки. “Це нагадало мені. Гейл, мені потрібно з тобою поговорити. Можливо, ми могли б знайти якесь заняття для Надианны і Кеті Пру.
  
  "Добре", - відповів Гейл. “Ми залишили Кеті Пру читати книгу у вітальні. Надианна, чому б тобі не попросити її відвести тебе в кабінет? Вона любить розповідати про тамтешніх звірів.
  
  Надианна підняла брови, але нічого не сказала, виходячи з кухні. Гейл висунув стілець з-за столу і сів. "Добре", - сказала вона. "Про що ти хотів поговорити?"
  
  "Албі".
  
  “ А що щодо Албі?
  
  Елла взяла губку і, повернувшись спиною до Гейлу, почала відтирати Пластик.
  
  "Я знаю, що вчора він офіційно допитував вас", - сказала вона.
  
  "Це було не те, що я знаю як допит".
  
  “ І я знаю, що він також неофіційно допитував вас.
  
  Замовкнувши, Елла вздернула підборіддя і оглянула свою внучку через плече.
  
  “ Я хочу знати, що він тобі сказав.
  
  Гейл знизав плечима. “Я думаю, він мав на увазі сімейну динаміку, але я не впевнений. Він хотів знати, яке було провести моє дитинство в цьому будинку ".
  
  “ Ти не провела своє дитинство в цьому будинку.
  
  “ Значить, літо мого дитинства. Досить близько.
  
  “Ні, це не так. Я провів тут своє дитинство. Як і твоя мати. Навіть Сілла провела в цьому будинку більше часу, поки зростала, ніж ти".
  
  Особа Гейла почервоніло, чи то від збентеження, чи від першого нападу гніву, Елла не могла сказати.
  
  “ Що ти намагаєшся довести, Елла?
  
  Елла відкрила кран і підставила руки під струмінь води. “ Ти багато чого не знаєш про цю сім'ю, Гейл, подобається тобі це чи ні. Я виростила тебе в Атланті. Проводити тут пару місяців кожне літо, знаючи, що ти їдеш, знаючи, що ти можеш поїхати — тут це не має великого значення. Я ні в чому тебе не звинувачую, я просто кажу тобі. Перш ніж ти почнеш розповідати про поведінку цієї родини перед шерифом, просто пам'ятай, що ти не з цих місць. У вас немає повноважень говорити про це.
  
  Позаду себе вона почула скрип стільця по підлозі. “ Це все, що ти хотіла сказати? Голос Гейла був тихий.
  
  Елла продовжувала мити руки. “ Думаю, що так. Не думай, що знаєш про нас більше, ніж насправді. Албі Труитт - непроста людина.
  
  “ Я так і думав. "Голос Гейла трусився від гніву. “ І я знаю про цю сім'ю біса багато більше, ніж готовий визнати.
  
  Елла зрозуміла, що Гейл вийшов з кімнати, по звуку в повітрі. Її мати одного разу сказала їй, що якщо вона прислухається досить уважно, щоб настала тиша, повітря затріщить, як ніби в порожнечу увірвався вогонь. Зараз вона відчувала не вогонь. Це був лід.
  
  Вона схопила рушник і витерла руки насухо. Ну що ж, подумала вона, іноді просто необхідно робити. І вона була тією, хто це робив.
  
  Голос Маралин був хрипким. Вона сиділа перед столом Труитта, сльози текли з-за жорстких металевих очок, непроникних для закритого пакету з продуктами, який він поставив поруч із телефоном. Він відкрив ящик столу і простягнув їй коробку з серветками.
  
  "Я зробила аборт до того, як ми з Мартіном одружилися", - випалила вона. “Він пішов зі мною. Потім у мене довго боліло. Він приходив до мене додому кожен день, щоб провідати мене".
  
  “ Ви були на Стэтлерс-Крос?
  
  Вона кивнула. “Це було влітку. Ми знайшли лікаря в Афінах. Це було жахливо. Я прийшов додому і ледве міг рухатися. Я думаю, мама підозрювала, але вона ніколи нічого не говорила. Вона ніколи нічого не говорила по сей день. Це було в старі недобрі нелегальні часи. Це зробило мене безплідним ".
  
  М'язи її рук напружилися — повинно бути, вона стиснула долоні, хоча він не міг бачити їх нижче лінії столу. Він подивився на свої руки і виявив, що робить те ж саме. "Як ти думаєш, це вплинуло на твій наступний розлучення?"
  
  "Ні", - сказала вона. “Він був прекрасний в цьому. Насправді вініл себе. Сказав, що, по-перше, йому не треба було вмовляти мене зайнятися сексом, а по-друге, як тільки я завагітніла, він повинен був відразу ж одружитися на мені. Я ніколи не казала йому, але це була повна нісенітниця. Я хотіла зайнятися з ним сексом, і я не хотіла цієї дитини ".
  
  “Я не зовсім ясно розумію це, Мэралин. Ти думаєш, що не в характері Мартіна було проявляти політичну активність в русі prolife?"
  
  Світло з вікна позаду нього блиснув до її окулярах. “Це просто неможливо. У нас з ним було взаєморозуміння. Це була жахлива річ, через яку ми пройшли. Коли я вирішила зайнятися жіночим здоров'ям — допомагати жінкам робити аборти, — я обговорила це з ним, хоча вони з Кэмми були одружені кілька років. Він так підтримував мене. Це нагадало мені про тієї його частини, яку я любила, — про причину, по якій я вийшла за нього заміж ".
  
  “ Ви недавно обговорювали з ним це питання?
  
  Вона витерла ніс серветкою. “Ні. Всі ці роки у нас було взаєморозуміння. Це був секрет, який ми зберігали. Це була та частина, яку я могла продовжувати зберігати ".
  
  Вона схлипнула. Труитт підійшов до дверей свого кабінету і жестом запросив Хаскелла увійти. Слідчий сів біля стіни й дістав свій блокнот.
  
  Труитт схопився за спинку свого робочого крісла і нахилився вперед. "Мерлін", - тихо сказав він. “Я збираюся поставити тобі запитання і хочу, щоб ти подумала, перш ніж відповідати на нього. Коли ви увійшли в кімнату відразу після пострілу, ви бачили якісь приладдя для чищення зброї?
  
  Вона высморкалась. “ Ні.
  
  “ Пляшку олії? - запитав я.
  
  "Ні".
  
  “ Щітки? Прути? Ганчірки?
  
  "Ти вже питав мене про це".
  
  “ Ти так і не відповів. Я хочу, щоб ти був упевнений в тому, що говориш.
  
  “ У мене ввійшло в звичку бути впевненим в тому, що я кажу, Албі. Я нічого цього не бачив.
  
  "Елла так і зробила".
  
  "Мама помилилася".
  
  "Дуже багато речей, в яких можна помилитися".
  
  Маралин змахнула рукою, тканина затремтіла. “Послухай, Албі, моїй матері за сімдесят. Ніхто не знає, що ти збивав її з пантелику під час всіх своїх допитів".
  
  Труитт поклав руку на закритий пакет з продуктами, але відкривати його не став. "Ми знайшли сумочку Кэмми".
  
  Вона втупилася на нього, роззявивши рота.
  
  "Ти хотів, щоб я забрав сумочку Кэмми, вірно?"
  
  "Де?.."
  
  Труитт проігнорував питання. “ Цікавий зміст, Маралин. Не хочеш розповісти мені про них?
  
  Її рот щільно стиснувся. Вона довго дивилася на нього. “ Мені треба поговорити з мамою. Можливо, мені знадобиться адвокат, - сказала вона.
  
  Яка печаль не звучала в її голосі, вона зникла. Її голос був жорстким, губи щільно стиснуті.
  
  Труитт ляснув по спинці стільця і підштовхнув пакет з продуктами в бік Хаскелла. "Відмінно", - сказав він. “Ви двоє можете обговорити це будинки у Елли. Ми підемо за вами туди.
  
  OceanofPDF.com
  
  Причина, по якій Джиммі Картер програв вибори, в тому, що занадто багато клятих янкі вважають нас ексцентричними з нашої човгаючою ходою "О, Енді", поїданням опосумів і нашими родичами, які не хочуть залишатися мертвими, які продовжують вискакувати з шаф і лякати собак. Найнеприємніше, що нам це подобається.
  
  Редактор газети округу Келвін Бред Стоун у колонці за січень 1981 року
  
  Зазублена дріт позіхнула. "Тут так жарко, що не варто вдихати повітря", - сказав він.
  
  Кеті Пру дивилася, як її мати з важкою сумкою в руках і в прогулянкових черевиках помахала їй з верхнього краю залізничних шляхів і зникла на іншій стороні. "Не-а," сказала вона. “Ти не можеш пити повітря. Ти можеш пити тільки дощ і кока-колу".
  
  “Я можу пити повітря. Вранці у мене на животі залишаються краплі. Це повітря проникає через мою шкіру ".
  
  “ Припини. Ти дразнишься.
  
  “Я не збираюся. Зазирни завтра вранці. Побачиш".
  
  Кеті Пру захотілося протягнути руку і вщипнути зазубрений проводок на вусі, як дорослі роблять з дітьми у фільмах, але вона зупинила себе. Якби вона це зробила, зазублена дріт могла б завити, і тоді Надианна, спостерігала за нею з горіхового дерева пекан, підбігла б і потягла її геть. Надианна могла б навіть піти в будинок, взяти мотузку і накинути її на шию зазубленому дроту. Тоді вона потягне зазубрену дріт і помістить його в загін зі злими собаками і свинею. Зазубреною дроті це не сподобається. Він ні з ким не захоче ділити свиню.
  
  "Свині гарні в їжі", - сказав зазубрений провідник, коли вона розповіла йому, що бачила в загоні в будинку Кэмми. "З них виходять відмінні сендвічі".
  
  З-за погоди у неї не було можливості часто грати з зазубреною дротом, тому під час грози вона раздвигала персикові штори у вітальні і тулилася до вікна, щоб поговорити з ним. Звідти вона могла спостерігати за ним, коли його поливало дощем. Він не заперечував проти дощу — насправді він любив його, тому що від нього блищало його чорне пальто і бруд під ногами перетворювалася в бруд. Під час грози він стояв у дворі з відкритим ротом, і вода капала з його зубів та язика. Іноді він гарчав, і в небі спалахували вогні. Вона знала, що він міг пити дощ. Але ніяка дріт не могла пити повітря.
  
  "Потяги п'ють повітря".
  
  Вона ткнула його в голову. "Ні, вони цього не роблять". “Ти диви. Вони п'ють повітря і випльовують гаряче".
  
  Вона нічого не сказала. Він знав, що поїздів більше немає. Він знав, що, скільки б вона не дивилася на залізничні колії, жоден поїзд не пройде повз, щоб вона могла подивитися. І лінні теж не було. Лінні більше не розгулювали по рейках.
  
  Вона почула скрип вхідних дверей і краєм ока побачила, як на ганок вийшла бабуся Елла.
  
  "Кеті Пру!" - крикнула бабуся Елла. “У тебе все в порядку? Де Надианна?"
  
  "Я прямо тут, місіс Олден". Надианна поспішила до передньої частини будинку. “Я недалеко. Я її чудово бачу".
  
  “Просто перевіряю. Вам потрібно бути насторожі з цією дитиною. Ви всі приходите, коли захочете чогось випити ".
  
  Двері за нею зачинилися. Кеті Пру швидко глянула на Надианну, але та вже йшла назад до горіхового дерева. Кеті Пру втупилася на своє довге плаття, дивуючись, як це воно при кожному кроці не потрапляє в бруд. Навіть у шортах Кеті Пру ніколи не носила одяг, в якій не було бруду.
  
  У дерева Надианна провела пальцем по ланцюжку, вправленої в стовбур. Вона натиснула на ланки одним пальцем, потім всіма п'ятьма. Однією рукою вона сперлася об дерево, немов намагаючись перекинути його, а потім повільно відштовхнулася тому.
  
  Кеті Пру зістрибнула зі спини джаггера і підбігла до неї.
  
  "Що ти робиш?" - запитав я.
  
  Надианна моргнула. Дві сльози скотилися по її щоках. Надианна витерла їх і схрестила руки на грудях. Вона кивнула на ланцюжок. "Я просто дивилася на це".
  
  “Це залізо. Воно робить дерево міцним", - сказала Кеті Пру. "Так говорить бабуся Елла".
  
  Кеті Пру спробувала протягнути руку і вхопитися за одну з ланок, але замість цього її пальці подряпали кору. Наступивши на корені біля підніжжя дерева, вона встала навшпиньки і пошкребла стовбур, але все, що вона отримала, - це крихти лишайника під нігтями. Вона схрестила руки на грудях, як Надианна, і втупилася на ланцюжок.
  
  "Чому ти плачеш?" запитала вона.
  
  Повз них пронісся гул, схожий на шум літака. Надианна змахнула комара, який сів на ногу Кеті Пру. "Я чула про цю ланцюжку", - сказала Надианна. "Моя бабуся часто розповідала мені історію про це".
  
  "Я хочу почути цю історію".
  
  “Я не знаю, Кеті Пру. Це дуже сумно".
  
  “ Моя мама розповідає мені казки.
  
  “ Вона розповідає тобі сумні історії?
  
  "Русалонька насправді не виходить заміж за принца", - сказала Кеті Пру. “Вона перетворюється в морську піну. А Морж з'їдає всіх молодих устриць".
  
  Надианна посміхнулася. “Це сумні історії. Ну, гаразд". Вона притулилася до стовбура дерева, так що її голова торкалася ланцюга. “Жила-була дуже вродлива жінка, яка теж була дуже сумною. Чоловік, який кохав її, він намагався розсмішити її. Він одягав забавну одяг, і вона хіхікала, але потім знову ставала сумною. Він співав їй забавні пісеньки, і це змушувало її сміятися, але як тільки він закінчував, вона ставала такою меланхолійний".
  
  "Що це значить?" - запитав я.
  
  “ Сумний. Вона ставала сумною. І він розповідав їй анекдоти, лоскотав її і ганявся за нею по полях, але як тільки вона заспокоювалася і переставала сміятися, їй знову ставало сумно. Одного разу. В двері постукала сама Смуток. У нього були довгі ноги, і він носив велику капелюх. І він сказав: "Леді, пора складати свої речі і йти зі мною'. Тому вона вимила своєму маленькому хлопчикові обличчя і руки і одягли його в найкрасивішу одяг, яку пошила для нього, а потім переступила поріг Печалі і пішла з ним. І чоловік, який любив її, він побачив, яким чистим і охайним вона зробила маленького хлопчика, і сприйняв це як знак того, що вона нарешті щаслива. І щоб показати свою любов, він надів цю ланцюжок на її улюблене дерево, щоб, поки дерево росло великим і сильним, їх любов теж зберігалася".
  
  Кеті Пру глянула на ланцюжок і зморщила ніс. “ Що сталося з маленьким хлопчиком?
  
  “З ним все було в порядку, тому що, коли Смуток пішла разом з матір'ю, цей старий козел так і не повернувся. Так що маленький хлопчик був щасливий до кінця своїх днів ".
  
  "Про". Кеті Пру выковыряла лишайник з-під нігтів.
  
  “І бачиш, як дерево виросло навколо ланцюга? Це тому, що дерево хоче триматися з усіх сил. Воно також любило ту жінку".
  
  "Добре".
  
  Кеті Пру переступила через корінь горіхового дерева пекан, підбігла до дроту і залізла йому на спину. Вона перекинулася і лягла на нього зверху з закритими очима і широко відкритим ротом.
  
  "Що ти робиш?" нарешті запитав зазубрений провід.
  
  "Я п'ю повітря", - сказала вона. "Я п'ю повітря і не думаю про Блакитний леді".
  
  Це був повільно рухається караван — спочатку Маралин Неш на своєму чорному "Мерседесі", потім Труитт на своєму "Доджі", а Рач на коричневою патрульній машині шерифа замикав хода. Труитт відставав від Маралин рівно на дві машини. У відповідь вона їхала не швидше 35 миль в годину.
  
  З пасажирського сидіння "Доджа" Хаскелл кивнув у бік головної машини. “Досить крижана, тобі не здається? В одну хвилину вона плаче навзрид, а в наступну спокійно говорить про адвоката ".
  
  Труитт дістав з кишені сонцезахисні окуляри й надів їх. За ті п'ятнадцять хвилин, що вони їхали, силует водія перед ними ні разу не ворухнувся, він навіть не нахилився, щоб поглянути в дзеркало заднього виду. Айсі права, подумав він. Він спостерігав, як стрілка спідометра здригнулася до 36, потім відразу впала до 33. Крижаний і скажено нервовий.
  
  “Отже, що ти думаєш, Крейг? Поділися зі мною своїми ідеями".
  
  Хаскелл витягнув свої значні ноги і сперся на двері. “Ну, я тут подумав, і для мене це не має особливого сенсу. Якщо ви хочете вбити когось і вийти сухим з води, хіба ви не залишили б первинні докази, які вказують на те, що це був нещасний випадок? А якщо це був нещасний випадок, навіщо псувати місце злочину? І якщо це було самогубство, то чому взагалі зникли приладдя для чищення зброї?
  
  “ Якщо тільки Мартін не хотів, щоб це виглядало як нещасний випадок.
  
  “Навіщо йому це? Я перевірив у його страхового агента сьогодні вранці. У нього був страховий поліс на п'ять років — набагато більше строку, передбаченого пунктом про самогубство. Так який стимул валяти дурня з місця злочину?"
  
  “Тому що ти в істериці? Бо дорогий татусь - або чоловік, або кузен, хто завгодно — лежить там, розірваний на шматки, а ти просто божеволієш і знищуєш всі докази, які тільки можеш?"
  
  Хаскелл пирхнув. “Якщо це їх захист, то їм краще сподіватися, що Нерішучий Манірний Belle Club - це присяжні. І ще одне — як ви поясните, що пістолет знаходиться в іншому кінці кімнати? І навіщо місіс Олден сказала це, якщо це неправда?
  
  “Насправді, я чув про це раніше. Смерть була визнана нещасним випадком, хоча гвинтівка була знайдена в дев'яти футах від тіла. Слідчі припустили, що це якось пов'язано з м'язовим рефлексом, коли пістолет вистрілив. Так що це можливо ".
  
  "Але ймовірно це?"
  
  Труитт включив кондиціонер на повну потужність. “Коли ми повернемося, я хочу, щоб ти подзвонив докторові Блейру в Університет Джорджії. Запитай його, чи ми можемо приїхати і поговорити з ним завтра вранці".
  
  "Про що ти тільки думаєш?"
  
  Труитт побарабанил великими пальцями по керму. “Як щодо цього: підліток робить аборт в 1950-х роках і стає безплідним. Ніхто, крім неї і хлопчика, не знає про це — ні підтримки сім'ї, ні консультацій. Вона виходить заміж за хлопчика, вони розлучаються, вона знову виходить заміж, овдовевает. Йде працювати в клініку для абортів. Я хотів би знати, який профіль він може скласти на таку людину ".
  
  "Так що, ти думаєш, вона дізнається, що він радикальний борець за право на життя, відчує себе зрадженою і прийде в шаленство?"
  
  Силует попереду них залишався застиглим. “Щось призвело принаймні одну з цих жінок в шаленство. Але я готовий посперечатися на все, що у мене є, що Маралин Неш не знала про діяльність Мартіна з проведення абортів, поки я не поклав перед нею цю брошуру. Тепер я хочу знати, хто це зробив? "
  
  Гейл стояв на тротуарі перед фотостудією Малкольма Хинсона і лаявся. Невеликий, покритий дранкою навіс виступав над нею, захищаючи від палючого полуденного спеки, а по обидві сторони від забитих вітрин двері перетворювалася в тьмяну нішу. Тим не менш, вона відчувала себе беззахисною і тупоголовой, намагаючись вставити ключ, який дала їй Мей Робертсон, у непіддатливий замок.
  
  "Чорт," прошепотіла вона. “ Чорт, чорт, чорт і пекло.
  
  Сумка, яку вона закинула за спину, впала вперед, і вона втратила рівновагу. Ключ в її руці, очевидно, був новою копією чогось, хоча і не такого інструменту, яким можна було відімкнути вхідні двері студії. Вона вийшла з-під захисту алькова і попрямувала по тротуару до магазину "Залізні вироби Гріна". Минувши "Ленглі Наркобізнес", вона обережно спустилася з двох кам'яних сходах, що з'єднує тротуар з вулицею, і обійшла будинок з тилу.
  
  Сміттєвий контейнер стояв ліворуч від неї. Чорні мухи роїлися навколо відкритого контейнера. За ним виднілися штабель дерев'яних піддонів і пікап. Білий фургон з словами Piedmont Antiques, написаними золотими і чорними літерами на його бортах, був припаркований далі по вузькій задній стоянці. Після смерті Баррі Гріна торгова секція Statlers Cross знову виглядала жалюгідною.
  
  Вона пробралася через штабель картонних коробок у стіни аптеки і зупинилася в задній частині студії. "Так ось що скоро стане вишуканою чайної "Статлерс Крос"", - подумала вона. Два великих вікна, кожне розміром приблизно вісім футів у висоту і десять футів в поперечнику, межували із задніми дверима. Багато скла були розбиті; в якийсь момент з внутрішньої сторони віконних рам були вбиті дошки, і лише кілька осколків скла можна було знайти в гравії біля основи будівлі. Гейл вивчав замкнені двері. Якщо це був вхід, яким Мей Робертсон і його інспектор користувалися рік тому, то павуки фактично повернули собі свою власність. Павутина покривала кути двері і обвивалася навколо ручки. Серед великих пасом лежали мертві комахи, підвішені і висохлі. Втерши їх в сторону, Гейл взявся за ручку й спробував повернути ключ.
  
  Їй знадобилося два поштовхи плечем, щоб двері відчинилися. Після яскравого сонячного світла вона нічого не могла розгледіти всередині будівлі. Вона заблокувала одвірок своєю сумкою і почала шукати на парковці підходящий дверний упор. У заростях бур'янів поруч із сміттєвим контейнером вона знайшла відколотий шматок асфальту. Притиснувши двері до зовнішньої стіни будівлі, вона вставила шматок на місце. Вона скинула руки і оглянула пустельну паркування. Останнє, чого вона хотіла, - це виявити себе в ролі Ненсі Дрю, замкненої в занедбаному будинку, де її не врятує нічого, крім ліхтарика і зубастою бадьорості.
  
  Зробивши одну ногу над порогом, вона зупинилася. На відміну від Ненсі Дрю, їй не потрібно було турбуватися про те, що якийсь лиходій вдарить її по голові і залишить на поталу щурам і зневоднення. Однак їй потрібно було потурбуватися про законослухняних власників магазину, які спочатку заряджають дробом, а потім ставлять запитання. Вона швидко підійшла до задньої двері аптеки і постукала.
  
  Прохолодне повітря, що дув з магазину, коштував похмурого погляду, кинутого на неї деэволюционистом Купером Ленглі, коли він відчиняв двері. Однак пара ударів повільних, і він впізнав її.
  
  "О, Гейл", - сказав він, посміхаючись. “Я не знав, що це ти. Я очікував, що це буде один з хлопчиків з млинової села. Зараз літо, і вони не можуть вигадати нічого веселіше, ніж приїхати сюди на велосипедах і бити в мої двері, чорт візьми. "Він махнув рукою, схожою на опудало, у бік ряду бунгало. “ Клянуся, я подумую про те, щоб зателефонувати Албі і сказати йому, щоб він зібрав цих хлопчиків і відправив їх у трудовий табір.
  
  "Вони не гірше, ніж коли-небудь були діти". Гейл посміхнувся. "Я просто думав сьогодні про всі неприємності, які ми з Силлом потрапляли влітку".
  
  “Ну, ви всі не ходили навкруги, виробляючи безладний шум. Різниця була в тому, що ви всі не були хуліганами ".
  
  "Ні, - подумала Гейл, - різниця в тому, що ми олдены". Вона окинула поглядом бунгало, більшість з яких були акуратно доглянуті, з підстриженими кущами і різнобарвними клумбами. Єдиними квітами на ділянці Олденов були кизил на килимку біля дверей і зарості жимолості, які росли без нагляду вздовж огорожі. Для Елли декор галявини звівся до выкрашенному в чорний колір ягуара й одязі того, хто випадково опинився у дворі. Але це не мало значення. Коли можна було з однаковою впевненістю вказати на походження і ексцентричність, почесне місце, очевидно, не було.
  
  Ленглі засунув руки в кишені. “Гейл, мені дійсно шкода Мартіна. Ти знаєш, я був про нього самого високої думки".
  
  “Спасибі. Люди були так ласкаві. Це дійсно допомагає ".
  
  “Це жахливий ганьба, така людина, як він, який так багато зробив. І він ніколи нічого не просив натомість. Завжди мовчав про це. Ти обов'язково скажи Кэмми, якщо я можу щось зробити ...
  
  “ Звичайно, буду. Послухай, Купер, я збираюся працювати по сусідству, в фотостудії. У мене є дозвіл Мей Робертсон — він дав мені ключ. Я просто хотів попередити вас на випадок, якщо ви почуєте якісь дивні звуки.
  
  Ленглі підняла свої тонкі чорні брови. "Для чого ви там працюєте?"
  
  “Це малоймовірно, але я сподіваюся знайти кілька старих фотографій. Я пишу книгу про сільське життя 1920-х років, і, наскільки я розумію, Малкольм Хінсон за це десятиліття чимало попрацював над документальними фільмами ".
  
  “Ха. Я пам'ятаю, мій дідусь казав про це. У нього було не так вже й багато хороших слів, щоб сказати. 'Цікавість' - ось як він це називав ".
  
  “Це те, що сказав Дік. У будь-якому випадку, я подумав, що якщо б я міг знайти деякі з його фотографій ..."
  
  “Хм, 1920-ті роки. Роки великої довгоносика." Ленглі провів великим пальцем по підборіддю. “Поглинули сім'ї, а також посіви бавовни тут. Напевно, це був невідповідний час світити камерою в обличчя чоловікові.
  
  “Ймовірно, це правда. Тим не менш, мені могло бути корисно, що він це зробив ".
  
  “Приємно мати можливість озиратися назад, чи не так. Послухати мого дідуся, так це був час задраивать люки, стояти на своєму і знати Хорошу книгу ".
  
  “Я впевнений. Що ж, я подивлюся, що зможу знайти. Якщо ти почуєш, як я кричу ...."
  
  "Я прибежу зі своїм дробовиком в одній руці і мітлою в інший". Він посміхнувся, побачивши глузливе вираз її обличчя. “Дробовик для щурів — мітла для змій. У штаті Джорджія заборонено вбивати неотруйних змій ".
  
  “Чудово. Якщо я побачу змію, я обов'язково запитаю про її наміри".
  
  Сміючись, він кивнув на прощання і закрив двері. Гейл повернувся до дверей фотостудії. Таргани, щури і змії. Чудово. Вона опустилася на коліна поруч зі своєю сумкою і стала возитися з засувками. Що ж, вона не здасться без боротьби. Вона полізла в сумку і витягла кілька садових рукавичок, ліхтарик і молоток. Якщо нічого іншого не залишиться, вона заб'є цих чортових тварюк до смерті.
  
  Вона увійшла в кімнату і двічі тупнула. Ніщо не шуршало, ніщо не шипіла. Вона відсунулася подалі, дозволивши своїм туфлям з шумом заскользить по підлозі. Тиша. Ввімкнувши ліхтарик, вона обвела променем кімнату. Переконавшись, що ніщо з панцира або хвилястості не потрапить їй у волосся, вона зняла сумку з плеча, поклала молоток на підлогу і приступила до більш серйозного огляду.
  
  Простір було невеликим для комерційної нерухомості — ймовірно, не більше тридцяти футів в ширину. Стіна відділяла задню кімнату від передньої частини студії, але, прикинувши глибину, вона підрахувала, що ця задня секція займала основну частину конструкції, а передня служила не більше ніж виставкової зоною. Підлога була з дерев'яних дощок, які, як вона припустила, трималися тільки на балках. Поки вона йшла, дошки стогнали.
  
  Якщо у студії коли-небудь і відчувався запах хімікатів, то він давно поступився місцем запахів затхлого повітря і пилу. По кімнаті стояло кілька предметів меблів — джентльменський комод без висувних ящиків; металевий стіл з тих, що зустрічалися на кухнях в 1940-х роках; фарфоровий шафка з вигнутими стінками, позбавлений скла. Упереміж з ними виднілися накрохмалені хвилі полотна. Гейл провів з ним променем. В деяких місцях полотна стирчали пірамідами; в інших вони звалилися на підлогу безвольними рулонами.
  
  Незважаючи на яскраве світло ліхтарика і освітлення з відкритої двері, в кімнаті все ще було надто темно, щоб розрізнити деталі. Гейл не міг розгледіти кольори, не кажучи вже про форми, на відкритих фарбованих сторонах. Засмучена, вона оглянула кімнату. Було надто сподіватися, що в студії все ще є електрика, і дійсно, вона не могла знайти навіть вимикача або блоку запобіжників.
  
  Вона підійшла до великого вікна з правого боку від дверей. Дошки, що прикривали скла, були тонкими, трохи більше обрізаної фанери, і, схоже, їх вбивали як попало. Гейл простягнув руку і схопився за один з цвяхів. Це вийшло легко. Ну і чорт з ним, подумала вона. Я принесу свої вибачення Робертсонам пізніше.
  
  Вона взяла молоток і дістала з сумки найбільшу викрутку з набору із семи предметів. З кожної відкідною дошкою видимість збільшувалася. До того часу, як вона прибрала все, що було в межах досяжності, залив кімнату чистий косе світло.
  
  Вона стояла, важко дихаючи, вся в поту і бруду. Скривившись, вона кинула інструменти у відкриту сумку і оглянула студію.
  
  Полотна могли бути ганчірками художника або суперобложками, настільки недбало вони були розкидані. Гейл підійшов до найближчого і обережно підняв його куточок. Вона повільно натягнула полотно на себе, поки не змогла розгледіти зображення. Пігмент потріскався. По тканині змеились тонкі тріщинки; тим не менш композиція трималася. Спочатку з'явилися вершини засніжених гір, потім верхівки сосен, потім озеро. Гейл як могла розгорнула полотно і подивилася на картину. Це могли бути Альпи, це могли бути Скелясті гори. Одне було ясно напевно: це не мало ніякого відношення до Статлерс-Крос або який-небудь іншій частині Джорджії.
  
  Вона оглянула нижню частину задника в пошуках підпису, але її не було. Не дивно. Мистецтво, шановне тут, полягало в технології виготовлення лінз і хімікатів, а не в архаїчній грі тканих тканин і кольорових масел. Вона переглянула інші декорації — корабель в доці, модну вітальню, широкі сходи з хитромудрою залізними ґратами. Вона задавалася питанням, чи були ці фантазії специфічні для конкретного регіону; якби, пройшовшись по покинутій фотостудії в Чикаго, вона знайшла б такі ж намальовані пейзажі. Або, що більш важливо, подумала вона, можливо, саме ці сюжети можна знайти в Чикаго, перекладені тут северянином Малкольмом Хинсоном. Вона раптом згадала слова Зайлы про вдівстві: Поруч немає нікого, хто міг би вберегти тебе від самого себе. Повинно бути, що-то з цього була в тому, що Малкольм Хінсон зробив для збіднілих місцевих жителів, які обурювалися його вторгненням в їх повсякденне життя, але вітали його як позу. Він підняв їх зі стану бідного південного "я".
  
  Вона простягла руку і підвела кут останнього задника. Блідо-блакитний фон, кам'янистий грунт, потім три кам'яних обриву, увінчаних поруч доричних колон, — вона знайшла фон Парфенона, який використовувався для фотографії Джессі і трьох дітей.
  
  Без будь-якої логічної причини вона відчула тремтіння порушення, це не було важливим відкриттям; звичайно, якщо інші декорації все ще були в студії, то, швидше за все, і цей був би таким же. Трепет був викликаний пізнаванням і спогадом про жінку, яка не стояла перед цим полотном зі своєю сестрою і дитиною.
  
  Гейл обережно потягнув за задник, намагаючись розгладити його на підлозі. У центрі утворився горбик, надає Парфенону опуклість. Насупившись, вона підняла задник над головою і обережно відтягла його в кут кімнати. Коли вона дозволила йому впасти на землю, бруд і пил піднялися з великої купи ганчір'я, яка лежала під ним.
  
  Вона двічі чхнула, перш ніж штовхнути ногою купу. Коли звідти нічого не вилетіло, вона опустилася на коліна поруч з ганчірками і почала їх вивчати. Шматочки паперу упереміш з обривками тканини валялися в центрі купи. Щуряче гніздо. Вона боролася з бажанням побігти за молотком. По плоскій тканини було очевидно, що якийсь час на ній не було нічого живого. Вона обережно отщипнула край шматка тканини, який не був подрібнений в порошок, і витрусила його з купи. Незважаючи на бруд і вік, вона могла сказати, що це був бордовий атлас, шов ліфа все ще було видно вздовж шиї і з боків.
  
  Шматочок за шматочком вона перебрала недоторкане вміст купи — відірвану спідницю, яка прикріплювалася до корсажу, пару чоловічих штанів з грубої коричневою матерії, жовту бавовняну капелюшок, брудну нижню спідницю з оборками, пом'ятий і розідрані фічу. Її рука наткнулася на щось тверде, і вона витягла з-під насипу жіночий чорний черевик з перекрученими шнурками, бовтаються у самих очей. У самому низу купи, під парою штанів з маслянистою вовни, вона виявила кепі піхотинця Конфедерації, похилий тульї якого пом'ялося від часу.
  
  Гейл поправила поля кепі. "Дивна колекція для майстерні янкі", - подумала вона. Вона знову взяла бордовий ліф і провела пальцями по тканині. Воно було дешевим, як різдвяна стрічка. Загнувши край, вона оглянула місце, де колись-то шви повинні були з'єднувати спідницю з ліфом. Дірочки, залишені голкою, були добре помітні в гладкому матеріалі - і занадто широко розставлені для респектабельної швачки. Вона вивчила спідницю. З талії все ще звисав моток ниток. Коли вона потягнула за нього, два шва зісковзнули.
  
  “ Алло? Гейл? Я постукав, але боюся, що що-небудь вывихну.
  
  Фейт, одягнена у джинси і сорочку поло, стояла в дверях студії. Вона нерішуче пішла в кімнату, а потім зупинилася, змахуючи стовп пилу. “ Господи, Гейл. Сілла сказав, що ти хочеш з'їхати з дому Елли, але ти думаєш, що це вихід?
  
  “ Бувають дні... - Вона кинула спідницю на коліна. “ Отже, дай вгадаю. Елла тебе вигнала.
  
  “Ella? О, вона ніколи не була б такою сміливою. Вона просто дуже ввічливо пояснила, що "Фейт, дорога, з твого боку так мило прийти, але Сілла відпочиває, і тільки сім'я може її побачити'. Фейт обережно увійшла в кімнату. "Звичайно, я гадаю, якщо б Сілла дійсно хотіла мене, вона ясно дала це зрозуміти".
  
  “Це нічого не означало, якби вона це зробила. Елла слідує своїм власним бажанням ".
  
  “Ти прав. У будь-якому випадку, Кеті Пру врятувала мене. Вона сказала, що ти був у картинном магазині, і не міг би я попросити тебе принести їй фотографію для "джага-вайр"? Працюю над теорією, я вважаю, що завжди треба давати дорослим якесь заняття. Надианна сказала мені, де це місце. Вона озирнулась з гримасою відрази. "Я так вдячна".
  
  Гейл розсміявся. "Ей, я привів його в презентабельний вигляд".
  
  “ Не кидай свою повсякденну роботу. "Вона зупинилася поруч з купою одягу і просунула великі пальці рук у петлі для ременя. “ Одна з причин, по якій я прийшов, полягала в тому, щоб сказати Сіллаха, що сьогодні вранці я розмовляв з сержантом Хаскеллом.
  
  Гейл підняв ліф і розпустив його перед нею. Хмарка пилу злетіло вперед. "І що?" - запитала вона.
  
  “ Насправді нічого. Він просто хотів знати, скільки ми туди приїхали, у скільки я пішов, чи зустрічався я коли-небудь раніше з містером Кейном і так далі. Досить сухо. Але Сілла вчора так хвилювалася за мого втручання, що я хотів запевнити її, що все в порядку. Вона просунула носок туфлі під купу одягу і підняла фічу. "Так що ти тут робиш?"
  
  Гейл зітхнула. "Ганяючись за гусьми". Вона підняла рваний корсаж, щоб Фейт побачила. "Як ти думаєш, що це?"
  
  “ Бордель для щурів? Фейт взяла ганчірку і підійшла до вікна. Вона потерла тканина між пальцями. “Трохи ситцево, чи не так? Як ніби це взагалі не справжній предмет одягу.
  
  “Це те, про що я думаю. Може бути, більше схоже на костюм".
  
  Фейт повернула ліф Гейл і опустилася на коліна поруч з нею, піднімаючи кепі Конфедерації. - Ти думаєш, це справжнє? - запитала Фейт.
  
  “Здається малоймовірним. Вона в кращому стані, ніж я очікував від капелюхи 130-річної давності ".
  
  Фейт легенько торкнулася шва краю. “ Я знаю декого у Високому музеї в Атланті, хто, ймовірно, зможе вам розповісти.
  
  "Прямо зараз," сказав Гейл, - мене більше цікавить, чому вона тут, ніж справжня чи ні".
  
  Фейт відклала кепку. - Чому це? - запитала я.
  
  Гейл підняв жіночий черевик. “Ну, у мене є дві теорії. До 1940-х років тут була фотостудія. Всі ці полотна — намальовані задники - модна вітальня, гори, Парфенон. Цілком можливо, що ці костюми призначалися для клієнтів, які хотіли причепуритися для своїх картин. ..."
  
  Фейт зморщила ніс. “ Трохи без смаку.
  
  “Вірно. І чому, якщо б вони збиралися одягнути довгі сукні і виглядати як тітка Питтипэт, вони б турбувалися про своїх ногах?" Гейл зрівноважила черевик на долоні. “Але ви могли б потурбуватися про своїх ногах, якби грали у п'єсі ... дебютної постановці північного драматурга... перед сотнями людей і газетами великого міста. Тоді вам, можливо, захочеться бути впевненою, що навіть якщо ваше плаття було дешевим, ваші туфлі не виглядали так, ніби ви збирали в них бавовна ".
  
  “ Театральні костюми?
  
  “ Може бути. 1925 року драматург по імені Перріш Сінглтон написав п'єсу для "Статлерс Крос". Передбачалося, що це буде щось на зразок великого фільму про культуру в глибинці, але він так і не був спродюсований. Виконавиця головної жіночої ролі покінчила з собою за кілька годин до першого подання ".
  
  Фейт здригнулася, а потім розсміялася. “Господи, Гейл. Сілла попереджав мене про тебе і твоїх історіях. Вона сказала, що ти був причиною, по якій вона почала палити — їй довелося нелегко з-за своєї міський кузини зі страшним ротом.
  
  Гейл поклала туфлю до себе на коліна і покатала скручений шнурок між пальцями.
  
  “ Значить, Сілла ніколи не розповідав тобі цю історію?
  
  “ Ти б здивувався, дізнавшись, як мало вона говорить про свою сім'ю.
  
  “ Значить, вона ніколи не говорила вам, що жінка, яка покінчила з собою, була її прабабусею? Вона ніколи не розповідала вам про всі історії про привидів? Вона ніколи не обговорювала з тобою, як важко було рости в маленькому містечку, де твоїм спадщиною був божевільний привид з гострими зубами, який пожирав худобу і ганявся за людьми похилого віку по доріжці від туалету?
  
  Фейт розсміялася, але в її очах був жах. "Ні", - сказала вона. “Це справді так? Я думала, Кейны шановна родина".
  
  “Мартіна поважали. Мартін також був підлим, як змія. Я думаю, що він переміг Сілла. Тоді я цього не розумів. Всі тільки що говорили про те, що у Сілла був дефіцит заліза, і він так легко отримував удари ".
  
  Особа Фейт закам'яніло від гніву. “ І ніхто його не зупинив?
  
  "Мартін був людиною Бога, Фейт", - тихо сказав Гейл. “Мартін перевернув весь цей чортів місто. Кого хвилювало, якщо б він час від часу карав своєї дитини?"
  
  “Господи. Так чому вона хотіла, щоб я з ним познайомилася? Чому це було так важливо для неї?"
  
  Гейл нічого не сказав. Нахил сонця змінився — світло на підлозі здавався глибше і ширше. Вона подивилася на годинник. Трохи більше години. Їй потрібно було повернутися до Кеті Пру.
  
  "Тобі доведеться запитати її, Фейт", - відповіла вона, піднімаючись на ноги. “Хочеш знати мою думку? Ти дала їй трохи влади. Це перемога - мати можливість повернутися до того, хто образив тебе, і сказати: "Бачиш, я можу піти, якщо захочу '. Вона нахилилася, щоб струсити бруд зі своїх джинсів, не бажаючи, щоб Фейт побачила, як стиснута її щелепу. “Мені потрібно зробити ще одне термінове справу, а потім я повинен змінити Надианну. Якщо ти почекаєш хвилинку ..."
  
  Вона залишила Фейт скорчившейся на підлозі і попрямувала до оштукатуреній стіні, що відділяла задню частину будівлі від передпокою. В центрі була товста фрезерована двері. Гейл сумно подивилася на чорну залізну ручку. Зціпивши зуби, вона взялася за ручку обома руками смикнула її вліво. Двері відчинилися без єдиного скрипу.
  
  У кімнаті було темно - навіть світла із задніх вікон, проникаючого через вхідні двері, було недостатньо, щоб висвітлити це тісне приміщення. Вона поводила променем ліхтарика по простору. Він танцював на чорних атласних портьєрах, закривають вікна, на замкненій вхідних дверей. Вона спрямувала промінь на дерев'яну стійку і латунний касовий апарат, який займав весь один кінець. Вона підійшла і натиснула кнопку на касі. Ящик відкрився. Порожньо.
  
  "Нічого," пробурмотіла вона. “ Дік Моттс точно знає свої тарганячі житла. Вимкнувши ліхтарик, вона прослизнула в дверний проріз і повернулася в головну кімнату.
  
  Фейт стояла перед полотном "Парфенон", схрестивши руки на грудях. "Дивно", - сказала вона, коли Гейл наблизився. "Що творилося в головах цих людей?"
  
  Гейл посміхнувся. “Пам'ятаєш драпіровку, яку ми всі одягали на випускні фотографії? Як ніби ми були дебютантками у наших сукнях з відкритими плечима? Клята штука ледь прикривала мою груди".
  
  Фейт розсміялася. “Добре, я віддаю тобі належне. Але Парфенон?" Вона обернулася, розкинувши руки. “І, крім того, хіба для фотографії не потрібен світло?" У нього тут була електрика?
  
  “Гарне питання. Я не думаю, що в місті було електрику до 1930-х років. Може бути, порохова шашка. Або, може бути, світла з вікон було достатньо ".
  
  Фейт скептично подивилася на вікна. “ Я не знаю...
  
  Гейл підняла свою сумку і перекинула її через плече. “Або, може бути, у нього був генератор. З іншого боку, я думаю, що давним-давно в фотостудіях були вікна на даху. Може бути..."
  
  Вона підвела голову. Дошки для дзвінків тяглися з сходу на захід, кожна на всю тридцатифутовую ширину кімнати. По всій довжині тяглися відкриті балки, зникаючи за стіною в передпокої.
  
  "Там нагорі є горище," тихо сказала вона. “ Робертсон сказав, що будівельний інспектор заходив на горище.
  
  Вона відчинила двері приймальні і посвітила ліхтариком на стелю. Дошки були рівними — ні отворів, ні люка на петлях, обшив деревом неяскравого кольору. Промінь світла ковзнув по стінах, опустився за стійку. Вона не змогла знайти способи проникнути всередину. Вона повернулася в головний зал.
  
  "Мені потрібно на секунду збігати до сусідів," сказала вона Фейт. “ Я зараз повернуся.
  
  Купер Ленглі був один у своєму магазині і читав спортивний журнал. Гейл дістав з холодильника дві пляшки кока-коли і поставив їх на прилавок.
  
  "Куп," сказала вона, - Мей сказала мені, що я можу піднятися на горище, але я, здається, не можу знайти вхід. Ти можеш мені допомогти?
  
  Ленглі схрестив руки на грудях, його гострі лікті вперлися в тканину картатої сорочки. “Ну, короткий відповідь така: звідси туди не потрапити. Коли цей ряд магазинів тільки будувався, всі наступні два були галантерейними магазинами, що належать Кэлвину Фальконе. Врешті-решт він вирішив, що йому не потрібно так багато місця, тому звів стіну і продав половину Хинсону. Бізнесом з виробництва галантереї він займався до виходу на пенсію, а потім продав цю частину Баррі Гріну. Так що у фотостудії дійсно є окремий горище, але старина Хінсон так і не потрудився прорубати туди свою власну двері.
  
  Гейл нетерпляче заправила її вологе волосся за вуха. Вона постаралася, щоб її голос лунав доброзичливо. “ Так як мені перейти до справи?
  
  Ленглі прихлопнул муху, яка з дзижчанням пролетіла повз його обличчя. “ Думаю, тобі доведеться запитати Зайлу, чи не заперечує вона відкрити господарський магазин.
  
  OceanofPDF.com
  
  Кожна жінка - привид, а кожен чоловік - медіум.
  
  Джаспер Сінглтон своєму синові Дарсі після розриву останнього зі своєю дівчиною, 1983
  
  Перше, що Труитт помітив в Сілла Кейн, увійшовши до вітальні Елли, було те, який крихітної вона стала. Вона була зовсім крихіткою, коли він вперше зустрів Мартіна, і протягом всієї їхньої дружби він знав про неї лише краєм вуха - дівчинці з пшеничним волоссям, короткими ніжками і місяцеподібне особою. Кэмми тримала світле волосся дитини зав'язаними по обидві сторони голови в щенячьи вушка, і коли вони з Мартіном повернулися з полювання. Сілла вибігала через передній двір, щоб привітати їх, судорожно обхоплюючи руками торс Мартіна і притискаючись щасливим ротом до його сорочці.
  
  Посмішка, якою вона обдарувала його зараз, сидячи на дивані, була блідою, колір її губ був таким же блідим, як і шкіра. Замість щенячьих вух її волосся було зібране ззаду в вільний вузол. Одяг, яку вона носила — проста біла футболка під рожевим джинсовим джемпером - приховувала форми її тіла, але по її руках і особі Труитт міг сказати, що міцний дитина в цей час був виснаженою і втомленою молодою жінкою.
  
  Стілець з приставний спинкою позаду Труитта скрипнув, коли Хаскелл опустив у нього своє велике тіло. За зачиненими дверима Труитт почув доброзичливий тон Рач. “Чесно, місіс Олден, я ніколи не бачив стільки риби. ..."
  
  Труитт опустився в крісло, набите кінським волосом, і поклав блокнот і конверт із щільного паперу на кавовий столик. Він співчутливо посміхнувся Сіллах.
  
  “ Гейл сказав мені, що у тебе була важка ніч. Як поживає твоя мати?
  
  “ Не дуже добре. Елла втрачає терпіння з-за неї. Сілла схрестила руки на грудях і поклала їх на коліна. “Згідно Хорошій книзі Елли, жінкам належить бути стійкими в такі моменти. Мама не підходить".
  
  “Я хочу ще раз поговорити з тобою про те, що сталося в суботу ввечері. Сілла. Я, звичайно, прочитав твої свідчення, але хотів подивитися, чи можеш ти згадати що-небудь ще".
  
  “ Це офіційне розслідування вбивства?
  
  Він підняв на неї очі. “ Тобі хто-небудь сказав, що це було?
  
  “Якщо це офіційне розслідування вбивства, я думаю, цій сім'ї пора викликати адвоката. Ви задаєте нам питання вже два дні. Я б подумав, що з вашого боку незаконно продовжувати переслідувати нас, не даючи нам знати, на чому ми зупинилися ".
  
  Її тон був войовничим, квадратна щелепа зухвало піднята.
  
  “ Якщо тобі буде зручніше з адвокатом. Сілла, тоді я дозволю тобі це зробити. Ситуація, з якою ми тут стикаємося, - це насильницька смерть, і поки ми не зможемо визначити, що сталося, ми повинні розглядати це як розслідування вбивства. Ми повинні зібрати дані, провести опитування, точно так само, як ми вчинили при розслідуванні справи про вбивство. Чесно кажучи. Сілла, я просто ще не розібрався в цьому. І саме тому мені потрібно отримати чітку картину від усіх, хто в цьому замішаний. Він покрутив конверт в пальцях взад-вперед. “ Вибачте, якщо вам здасться, що я вас маю.
  
  “Ти промовив з нами весь суботній вечір. Ти був тут учора. Тепер сьогодні. Ми все розповіли тобі, що сталося. Якщо це не цькування, як би ти це назвав?"
  
  “ Я називаю це турботою про одного. Підвіконня.
  
  “ Хто б це міг бути за один, Албі? Татко давно тебе списав з рахунків.
  
  "Я думаю, ти маєш на увазі," м'яко сказав він, - що Мартін давним-давно тебе списав з рахунків.
  
  Це було жорстоко, і він пошкодував, що сказав це. Вона трохи опустила голову. Сльози скотилися по її запалих щоках і впали прямо на коліна. Він не зробив жодного руху, щоб допомогти їй, ні звуку, щоб втішити її.
  
  Вона поклала руки поруч з собою на подушку, неначе збиралася встати. "До речі," сказав Труитт. - Сьогодні вранці ми брали інтерв'ю у Фейт Баскинс.
  
  Її губи здригнулися. “ Навіщо тобі знадобилося розмовляти з Фейт? Вона не має до цього ніякого відношення.
  
  “Вона прийшла з вами на барбекю. За словами свідків, цей вчинок спричинив сварку між вами і вашим батьком. Через кілька хвилин він мертвий. Я думаю, з Фейт важливо поговорити, чи не так?
  
  "Вона не має до цього ніякого відношення", - повторив Сілла. "Я тримав її подалі від цього".
  
  “ Коли вона пішла з барбекю?
  
  “ Коли я їй сказав.
  
  "Та це було?.."
  
  Вона схвильовано похитала головою. “ Відразу після сварки. Перед тим, як тато пішов у будинок.
  
  "Як довго до цього?"
  
  “Прямо перед цим. Коли він входив всередину".
  
  “ І ви залишалися з Фейт до тих пір, поки вона не сіла в свою машину і не поїхала?
  
  “Ні, звичайно, немає. Я пішла за татом в будинок".
  
  “ Значить, ви ніколи не бачили, як йшла Фейт?
  
  Вона вибухнула. “Що, чорт візьми, ти кажеш? Фейт пішла! Я сказав їй піти, і вона пішла. А тепер залиш її в спокої".
  
  Її голос зазвучав пронизливо. Вона стиснула руки в кулаки і притиснула їх до колін.
  
  "Я просто кажу, що Фейт була свідком сварки, Сілла". Він говорив тихо. "І нам потрібно поговорити з усіма".
  
  “Тримай її подалі від цього. Вона не частина нашої сім'ї. Вона не частина проблеми ".
  
  "Що це за проблема?" - запитав я.
  
  У неї щелепа затремтіла. "Смерть папи," видавила вона. “ Проблема в смерті папи.
  
  Він узяв конверт і витяг з нього два пластикових пакета. Він кинув готову книжку на стіл і розгорнув її так, щоб абортований плід виявився обличчям до неї.
  
  "Яка ваша позиція з приводу абортів?" - запитав він.
  
  Удар був би таким, якби він вдарив її кулаком по лобі. Вона на секунду втупилася на брошуру. Потім її голова відкинулася назад, і по її обличчю потекли краплі умивальника.
  
  “Ти лайно! Якого хріна ти робиш? Ти чортів сільський бандит!"
  
  Вона схопилася з дивана, її коліна зачепили кавовий столик і зрушили скляну кришку з місця. Пара фотографій під ним впала на підлогу.
  
  Сила її реакції здивувала його. Він схопився на ноги, але кавовий столик був занадто близько до його ніг, щоб він міг маневрувати. Вона простягла до нього руки — кігті, а не кулаки, — і йому довелося двічі відбивати їх, перш ніж Хаскелл схопив її ззаду і силоміць повалив на диван.
  
  Він почув, як позаду нього відчинилися двері і почувся приголомшений голос Елли.
  
  “Що, чорт візьми ...? Ти негайно її відпустив!"
  
  Хаскелл тримав Сілла за руки, притискаючи її до дивана. “ Заспокойся. Сілла, " твердо сказав він. “ Я хочу відпустити тебе. Але ти повинен показати мені, що ти заспокоївся.
  
  Її руки підігнулися під його руками, потім вона відкинулася на подушки. Фарба знову відринула від її обличчя, і передні пасма волосся вибилися. Труитт спостерігав, як Кэмми прослизнула повз Елли, Маралин і Рук і побігла в кімнату.
  
  "Сілла, дитинко, з тобою все в порядку?" Кэмми сіла на диван поруч з дочкою. “Я не повинна була дозволяти тобі спускатися одного. Пробач. Я не подумала".
  
  Вона виглядала майже так само, як він бачив інших жінок, які нещодавно пережили важку втрату, — сивіючі волосся розкуйовджене, але не так давно; особа м'ясисте; пара неохайних, занадто великих джинсів і вільна бавовняна сорочка, прикриває її тіло. Вона притиснула руку до щоки Сілла. Випрямляючись в сидячому положенні. Сілла переплела свої пальці з пальцями Кэмми і поклала руку матері до себе на коліна.
  
  Маралин послідувала за Еллою в кімнату. "Мама," сказала вона. “ Пора викликати адвоката.
  
  Елла замахала на неї руками. “Не будь смішною. Нікому в цій сім'ї не потрібен юрист. Ми можемо подбати про це самі ". Вона повернулася до Труитту. “Албі, - сказала вона, “ у цьому немає необхідності. Ти знав і поважав Мартіна, і тому ми співпрацюємо з тобою. Але ти не маєш права приходити сюди і так поводитися з нами".
  
  Труитт зітхнув і запустив пальці у волосся. Він відкинувся на спинку стільця і нахилився вперед.
  
  "Мені шкода, Елла, Кэмми", - тихо сказав він. “Я не думав, що зачеплю такий чутливий нерв. Якби я знав, я б зробив по-іншому". Він подивився на Сілла, її очі все ще були прищулені. “Сілла, я прошу вибачення. Але у мене є кілька питань, на які потрібно відповісти, і я продовжую отримувати на них такі дивні реакції".
  
  Він взяв упаковану брошуру, намагаючись, щоб вона не потрапила в поле зору Сілла, і простягнув і її, і макет Елі.
  
  "Я знайшов це в хаті Мартина", - сказав він. “Так от, я був, за загальним визнанням, здивований ними — не зовсім те, чого я очікував би від Мартіна, але з іншого боку, я не був з ним так близький за останні кілька років, як міг би бути. Але що дійсно викликає у мене цікавість, Елла, так це те, як ви всі на них відреагували ".
  
  Елла повернула Труиту два пакета. “ Мені не потрібно їх бачити, Албі. Можеш прибрати їх.
  
  Він акуратно вклав пакети в конверт із щільного паперу і обернув зав'язку навколо кришки. Поклавши конверт на коліна, він відкинувся на спинку стільця і запитально підняв долоні.
  
  "Ну?" тихо запитав він.
  
  Чотири жінки зібралися на дивані, тихі і нерухомі, як кілочки. Йому стало цікаво, що станеться, якщо він раптово поворухнеться. У нього не було можливості перевірити це. Кэмми поворухнулася першої. Вона відкинула з обличчя пасмо сивого волосся кольору бавовни.
  
  "Залиш все як є, Албі", - сказала вона. Її очі були закриті, а голос звучав дивно приглушено. "Мартін хотів би, щоб ти залишив все як є".
  
  "Я не можу цього зробити, Кэмми".
  
  “ Ти можеш. У тебе є повноваження. Мартін багато дав тобі, Ельби, і він ніколи не просив від тебе багато чого. Але він попросив би про це. Він би сказав тобі, що деякі речі не можна знову заспокоїти, якщо їх потривожити. Тому, будь ласка, припини це. Смерть Мартіна була нещасним випадком. Прийми це і давай жити далі ".
  
  Вона дивилася на нього, як сліпа, з постійно закритими очима. Кілька ниточок тонких зморшок оточували її шию. Його мати якось сказала йому, що, подібно дереву, жінка показує свій вік за кількістю натуральних пасм, заплетеною навколо її шиї. Смішно, але він порахував волосся Кэмми. П'ять. Їй було за п'ятдесят, стільки ж, скільки і його матері, коли вона померла.
  
  "Якщо це був нещасний випадок, Кэмми," сказав він, - то що Мартін робив з пістолетом в руці?"
  
  “ Ці пістолети були його руками, Албі. Вони були його тілом. Коли йому потрібно було втіху, він йшов до них.
  
  "І чому він потребував співчуття саме в цей момент?"
  
  Мокрота застрягла в горлі Сілла. “ Ти вже вирішив, що це була моя вина. Я не повинен був приводити Фейт.
  
  “Я продовжую це чути, але не впевнений, що вірю цьому. Підвіконня. Звичайно, я можу зрозуміти, як людині з точкою зору Мартіна було б важко прийняти ваш спосіб життя, але це не означає, що він не знав про це. Ви не скинули на нього бомбу посеред публічного заходу — ви просто познайомили його з кимось, про кого він вже знав ".
  
  "Але в цьому і була проблема". Сілла вирвала руку з руки матері і вдарила кулаками по колінах. “Я зробила це у всіх на очах. Я принизила його".
  
  “ Але він знав, що вона прийде.
  
  "Ну і що, якщо б він це зробив?" Запитала Елла. “Це не те ж саме, що зустрітися з кимось лицем до лиця. Кэмми намагалася відрадити Сілла від того, щоб приводити її на барбекю, але Сілла наполягла. Це було дурне рішення, Албі, але адже обидві ці дівчата молоді і не розуміли, що це означає для такої людини, як Мартін.
  
  Труитт ковзнув поглядом по обличчю Елли, потягнувся за блокнотом і відкрив його. “Один з моїх слідчих розмовляв з Фейт цим ранком. Вона сказала, що сама зателефонувала Мартіну в суботу вранці. Вона сподівалася, що попередня розмова з ним зніме гостроту цієї зустрічі."
  
  Він почекав реакції від однієї з жінок, але не зміг нічого розгледіти. Він опустив очі в свої записи і продовжив.
  
  Більш того, вона описала бесіду як серцеву. Він попросив її не приходити, але вона сказала, що Сілла наполягав на цьому. Потім він сказав, що не зробить нічого, щоб перешкодити їм приїхати, але що їм не слід очікувати особливо важливого прийому. У нього були, цитую, соціальні обов'язки, про яких треба було думати, без лапок." Труитт встав, відступивши вбік, щоб звільнитися з-за столу. "Не схоже на людину, який був би шокований, виявивши коханця своєї дочки у себе у дворі".
  
  "Ми посварилися в рибному будиночку", - слабо сказала Сілла, витягуючи резинку з волосся. “Це було жахливо. Ось із-за чого він був засмучений".
  
  Труитт махнув рукою в бік розкритого блокнота на столі. “За словами Фейт, ви спровокували цей спір. Підвіконня. В наметі була пара літніх людей, і він продовжував жестами запрошувати тебе вийти, щоб ніхто не чув. Але ти наполягав на тому, щоб називати Фейт своєї коханої у присутності цих людей. Фейт каже, що саме з-за цього він і вибухнув. Поки ти не вжила це слово, Мартін був більш м'який, ніж очікувала Фейт."
  
  "Він був змушений", - заперечив Сілла. "Він був на людях".
  
  “Послухай, Сілла, я не виню тебе за сварку. Я знаю, як це - відчувати себе відкинутим своїм батьком, повір мені. Але я просто не вірю, що Мартін був настільки засмучений цим обміном репліками, що зайшов у будинок і витягнув заряджений пістолет ".
  
  Він підійшов до столу і взяв конверт з щільного паперу. “І ще дещо. Я хочу, щоб хто-небудь в цій кімнаті розповів мені про це. Я хочу, щоб хто-небудь пояснив мені, чому у мене течуть сльози, коли я розмахую цією штукою?"
  
  Він подивився на кожного по черзі. Всі вони відвели очі, за винятком Маралин, яка спокійно зустріла його погляд.
  
  Зліва від нього почувся шурхіт, Кэмми піднялася з дивана і разгладила складки на своїй вільної бавовняній сорочці.
  
  "Я думаю, ти правий, Албі", - сказала вона. “Спосіб життя Сілла мав велике значення для Мартіна, але, можливо, недостатньо велика. Я б хотів поговорити з вами наодинці, якщо б міг.
  
  
  З вікна своєї кухні Зайла не могла бачити сарай за своїм будинком, але тоді вона була б розчарована всі ці роки, якщо б могла це зробити. Сарай з його обшарпаними дощатими стінами і рудуватою жерстяної дахом виглядав би убого на тлі будинку Олденов. Насправді це збило її з ніг, приблизно так само, як це сталося з парканом, коли Баррі вивів свій comealong на задній двір і прикріпив моток дротяної сітки до ряду стовпів. Кілька днів після цього вона була нещасна, відчуваючи себе так, наче її загнали в кут. Але незабаром вона навчилася дивитися за огорожу. Коли бур'яни виросли і почали загинатися в квадратні отвори, вона навіть перейнялася до нього симпатією, вбачаючи в ньому міцний сідало, а Олден-хаус - рідкісну малинову птицю з відкритим дзьобом, спрямованим до неба.
  
  Вона почекала кілька хвилин перед вікном, тепла вода з крана в раковині лилася на склянку з джемом в її руці. "Може бути, вони не можуть його знайти", - подумала вона. "Може бути, його взагалі немає в сараї". Може бути, Баррі залишив його в крамничці, або віддав хлопчика з Ленглі, або виніс на подвір'я по господарству, а потім забув. Вона вже збиралася підійти до задніх дверей і крикнути: Пробач, я стара дура. Його там взагалі не було, коли вона почула, як щось стукнулось об задню стіну її будинку, і вони завернули за кут, дерев'яні сходи Баррі застрягла між ними.
  
  Вони не особливо поспішали. Вона хотіла, щоб вони скоріше пішли, перебігли залізничні колії і увірвалися в господарський магазин. Замість цього вони притулили драбину до борту чорного автомобіля і провели обговорення, перш ніж відкрити задні двері і посунути сходи до передньої. Це впадало в очі, тому після невеликого розмови Гейл забрався на заднє сидіння і притримав задні дверцята, поки кучерява дівчина сідала за кермо й заводила двигун.
  
  Вони помахали їй і пішли по під'їзній доріжці. "Швидше, швидше, швидше", - шепотіла вона.
  
  Вона зрозуміла, що її поспішність була невиправданою. Вона знала, що сказав би Баррі: Чорт візьми, жінка, те, на що пішло сімдесят років, може почекати ще дві хвилини. Але іноді їй здавалося, що вся її життя складалося з двох хвилин, і вона завжди чекала наступного моменту, коли все це знайде сенс і вона зможе перестати турбуватися. Саме занепокоєння опановувало нею. Вона була наполовину впевнена, що саме занепокоєння зробило її такою хворий. І ось ці молоді люди думають, що у них є весь час в світі. Що ж, це не так. Це була одна річ, яку вона засвоїла у дитинстві. Люди вічно ділили час на правильне і неправильне, гарний і хибне, але саме так і не працює. В ньому не було ніякої користі для моралі. Він блимнув і погас з таким же почуттям, як в мить ока.
  
  Вона подивилася в бік будинку Олденов. Чотири машини стояли пліч-о-пліч вздовж паркану. Світ навколо них був тьмяним, наче затягнуте серпанком небо тиснуло на землю і намагався розплющити сонячне світло під собою. Знову збиралися грозові хмари — вона бачила це з мертвої зелені листя горіхового дерева пекан і за колисання трави під її вікном.
  
  "Може бути, шторм вижене погане повітря", - сказала вона вголос. "Останнім часом мені здається, що повітря зіпсувався".
  
  Тут не було повітря, Зайла. Голос Баррі прозвучав так близько, що вона схопилася за груди і різко обернулася. Погане повітря виходить з печер і канав. Це гарне місце, Зайла, Це дуже гарне місце.
  
  Увійти в господарський магазин Гріна було все одно що наткнутися на залізне ковдру. Баррі був мертвий усього пару місяців, але при вогненебезпечної погоду Півдня двох місяців було достатньо, щоб прокип'ятити будь-який простір. Слідом за спекою долинув запах металу — десятипенсовых цвяхів, запекающихся в сміттєвому відрі, обривків ланцюжків з подвійними петлями, намотаних на циліндри, порожніх поштових скриньок, стопок скобяної тканини. Гейл просунула руку через задні двері, намацала електричний вимикач і клацнула їм.
  
  "Я думаю, Зайла не здогадалася вимкнути електрику", - сказала вона.
  
  Фейт перекинула кінець драбини на плече. “ Думаєш, нам пощастить, і ми виявимо кондиціонер в робочому стані?
  
  “ Яка прекрасна думка. Почекай тут.
  
  Їй знадобилося всього кілька секунд, щоб знайти термостат на південній стіні. Вона відсунула вбік підставку з граблями, які нахилилися вперед у своєму корпусі, і клацнула регулятором, щоб вони охололи. Магазин миттєво наповнився гулом нагнітається повітря.
  
  Вона поспішила до входу, прагнучи якнайшвидше приступити до свого завдання. У будинку Зайлы вона помітила "Додж" Труитта і патрульну машину шерифа по іншу сторону огорожі. Її першим бажанням було побігти до Елі додому, запропонувати якусь захист. Але потім вона подивилася в спальню нагорі і побачила Кеті Пру, яка махала з вікна, вся посміхаючись. З моєю дитиною все в порядку, переконувала вона себе. А дорослі можуть постояти за себе. Почуття провини, однак, залишилося. Вона не могла позбутися думки, що має бути зі своєю родиною, а не тут, видираючись по оцинкованим ванн і пластиковим сміттєвих баків, щоб задовольнити те, що було не більше ніж передчуттям, що живиться недоумкуватою старою леді.
  
  Вона підняла задній кінець драбини, і вони з Фейт разом пронесли її через весь магазин.
  
  "Обережно", - сказала Фейт. "Мішки з цементом праворуч від вас".
  
  Гейл відступив у бік і виставив сходи перед нею, щоб дати Фейт можливість розвернутися. Але це темніше, ніж передчуття, подумала вона. В грудях у неї защеміло. Лінні покінчила з собою, і тепер її онук мертвий. Тому покінчив з собою .... Так багато всього передається у спадок. Вона повинна була бути тут.
  
  "Я знайшла це", - оголосила Фейт. "Дірка в стелі, в середині західної стіни — як і сказала леді". Вона поставила свій кінець сходи на підлогу. “Сподіваюся, він провів сюди електрику, хоча ніколи не знаєш напевно. Деякі з цих немовлят від депресії біса дешеві ".
  
  Гейл поставив драбину на підлогу і рушив по проходу до стіни. Вхід на горище представляв собою отвір площею три квадратних футів в стелі з двома гаками середнього розміру, виступаючими над краєм отвору. Заглянувши в отвір, вона змогла розрізнити обриси крокв під дахом, перекритих обрізками дощок.
  
  "Добре", - сказала Фейт. Вона нахилилася за драбиною. "Ось чому ми зібралися тут сьогодні".
  
  Разом вони підняли драбину над головами і повернули її так, щоб два рим-болта, угвинчені в її кінці, легко ковзнули по крюкам. Фейт штовхнула сходи, перевіряючи її стійкість.
  
  "Я піду першої", - сказала вона.
  
  "Ні, я піду".
  
  "Послухай," сказала Фейт. “ Мій батько був будівельником. Я виросла на хистких дошках. Почекай секунду.
  
  Вона зникла в проході, але повернулася менше ніж через хвилину, у фартусі для забивання цвяхів з важкими кишенями, обвязанном навколо талії. На стегні у неї висів молоток. Вона похмуро посміхнулася і почала підніматися по сходах. Коли її голова досягла вершини, вона зупинилася і простягнула руку в простір. "Вимикач на підлозі".
  
  Гейл почула клацання. Горищне приміщення над нею засвітилося жовтим.
  
  "Що ти бачиш?" - запитав я.
  
  “ Важко сказати. Фейт сунула руку в кишеню фартуха, витягла цвях і шпурнула його в кімнату. Він з гуркотом покотився по підлозі. “ Не схоже, щоб там були щури.
  
  Вона прийняла сидяче положення на підлозі горища і простягла руку, щоб допомогти Гейлу піднятися. Як тільки Гейл переступила поріг, їй стало очевидно, що, хоча Баррі не економив на електриці в своєму сховищі, його щедрість не поширювалася на прохолодне повітря. Вона скорчила гримасу, встаючи.
  
  "Як ти думаєш, який ефект тепло матиме на те, що, на твою думку, ти збираєшся знайти?" Запитала Фейт.
  
  “Я не знаю. Кажуть, сухе тепло корисно для збереження".
  
  "В Джорджії немає такого поняття, як суха спека".
  
  Гейл протиснулася повз кілька тачок та розкидачів сміття, поки не підійшла до стіни, що відділяла господарський магазин від фотостудії. Він був простий дощаній конструкції, але більша його частина була прихована за штабелями залізних виробів. Гейл рухався всередині і навколо коробок з добривами та звичайним миючим засобом. За вежею з мішків з торф'яним мохом вона знайшла двері.
  
  Спочатку вона була вражена тим, як легко двері піддалася, як ніби роки невикористання ніяк не вплинули. Але, опинившись у кімнаті, стало очевидно, що невикористання не було проблемою. Баррі Грін, можливо, і був порядною людиною і чертовски гарним комірником, але він був не проти забрати небагато місця у відсутнього сусіда. Лампочка катушечная ліхтаря в клітку, шнур якої змеился з невеличкого отвору в розділяє стіні, звисала з гачка біля дверей. Слабкий світло ледь освітлював вітрину господарського магазину. Гейл йшла повз нерозпечатаних коробок з Диво-Гро і стопок упакованих пиляльних полотен, підбиваючи підсумки. “Електричні лампочки. Вбивця шершнів. Магнітний шукач цвяшків".
  
  Фейт зашурхотів коробками у себе за спиною. “ Не схоже, що тут щось особливе.
  
  Чим далі Гейл відходила від дверей, тим слабкіше ставав світ, змушуючи її пошкодувати про своє рішення залишити сумку - і ліхтарик — в машині. Вона виявила, що не може прочитати назви на коробках, і їй довелося просто ідентифікувати розмиті картинки.
  
  “ Якийсь сантехнічне пристосування. Вентилятор. Щось схоже на гвинти.
  
  Тепер вона йшла вздовж північної стіни, працюючи практично наосліп. Світло майже згас, зануривши цей кут кімнати в темряву. Вона витягла руки, напружено вдивляючись у темряву.
  
  Вона спіткнулася. Її руки зметнулися і вдарилися об стіну. Тріски вп'ялися в долоні, коли руки поплили по грубому дереву. Її коліно вдарився об металеву трубу.
  
  "Гейл!" Голос Фейт звучав шалено. "Де ти, чорт забирай?"
  
  Промінь прожектора хитнувся в її бік. Він описував величезні дугоподібні руху над кутом, де вона лежала.
  
  “ Тримай промінь на місці, Фейт. Не рухай їм. Тримай промінь рівно там, де він у тебе є.
  
  "Це невеликий схованку", - подумала вона. Але, може бути, деякі схованки і не обов'язково повинні бути великими. Під її пульсуючим коліном була ніжка триноги. Поруч з нею, акуратно розставлені одна за одною, були чотири старі камери і механічний пристрій, що вона не змогла ідентифікувати. Вона подтащила до себе найближчу коробку.
  
  “ Якого біса ти робиш? З тобою все в порядку?
  
  "Я в порядку", - відповіла вона. "Тільки не рухай лампу".
  
  Коробка була заповнена картонними прямокутники різних розмірів, все або кістяного кольору, або незвичайного пурпурно-чорного. Вона обережно зняла один з верху. Вона була порожньою, за винятком химерною рамки, тисненої по краях, і слів Малкольм Хінсон, фотограф, Статлерс Крос, Джорджія, надрукованих золотим шрифтом у правому нижньому куті. Вона почала виймати шматочки пригорщами. Всі вони були порожніми.
  
  Картонні мати впали з її колін на підлогу. Вона продовжила копати, насипаючи нові матюки на горбок перед собою. Коли її пальці торкнулися невеликий стопки паперу на дні коробки, вона змахнула картонку з колін, щоб звільнити місце, і обережно піднесла її до себе.
  
  Щури відгризли нижній зовнішній кут, але шрифт все ще був розбірливий. Конкурс називався "слідами слави". Вона ніколи не знала, як це називається — назва була втрачена із-за поганої слави. П'єса була не дуже довгою, всього п'ятдесят сторінок діалогів. Вона провела пальцем по імені, нацарапанному на верхньому полі титульного аркуша. Джастін Кейн — чоловік Лінні.
  
  Гейл посміхнулася, перевертаючи першу сторінку. "Фейт," тихо сказала вона, - ти не повіриш, що я знайшла.
  
  “Ну, добре, ти дещо знайшов. Але ти можеш ходити? Тобі ампутували ногу нижче коліна?"
  
  “Почекай секунду. Я йду. Тільки не рухай лампу".
  
  Вона перегорнула кілька сторінок, переглядаючи нотатки, які Джастін надряпав на полях. Його персонажа звали Кларенс Уокер, і, судячи з швидкого прочитання, це був виконавець головної чоловічої ролі. "Перемістіть сцену вліво". "Видайте незадоволений звук". "Обійми її".
  
  Останнє було написано під час сцени між Кларенсом і Меган Демпсі у фільмі "Молода леді". Роль Лінні. Лінні та її чоловік Джастін були обрані один проти одного.
  
  "Гейл..."
  
  “Добре. Я йду".
  
  Вона підняла сценарій за перев'язаний корінець. Коли вона це зробила, на підлогу впало несмятое лист, исписанное з кута в кут спереду і ззаду.
  
  На ньому не було дати. Не було жодного офіційного привітання, ні підпису. Все почалося просто.
  
  Дорога.
  
  Ти не можеш усвідомити, що означає бачити тебе кожен день і не мати можливості доторкнутися до тебе. Я буду сидіти в церкві, репетирувати свої репліки, все пристойно і добре, але насправді я думаю про твоїх губах, про твоє мовою і про солодкий запах твого волосся, коли ми будемо лежати вночі на траві.
  
  Світло згасло, і Гейл знову опинилася в темряві. Вона нерухомо сиділа на підлозі, не пам'ятаючи, як рухатися.
  
  "Ось і все", - сказала Фейт. "Я йду за тобою".
  
  Гейл мовчав. Там не було ні дати, ні підпису, але вона дізналася велику плавну букву "Л", акуратно виведену в кутку.
  
  OceanofPDF.com
  
  Моя внучка в цьому кварталі відвідує курс з привидами в УГА. Дурні називають Це фольклором.
  
  Мейбл Стоун на зборах Історичного товариства округу Калвін, 1985 р.
  
  Вдівство завжди було загадкою для Труитта. Він ніколи не був упевнений, де знаходяться стартові ворота. Його тітка овдовіла після розлучення, його сестра всю ніч вирувала проти напалму і Агента Оранж. Він підозрював, що це була одна з причин, по якій він досі не одружився — він не хотів дивитися на свою дружину і розуміти, що частина її вже відмовилася від нього, її погляд був зосереджений на майбутній пулі, пробивающей його груди.
  
  Сидячи поруч з нею на дивані у вітальні, він не міг сказати, в який момент Кэмми Кейн стала вдовою лиха. Її обличчя покрилося плямами від сліз, а м'язи навколо рота розслабилися так, що губи, здавалося, розтягнулися в сторони від шоку. Вона відмовлялася відкривати очі.
  
  Дві подушки і кілька складених простирадлом займали один кінець дивана "мудрець", і він виявив, що майже валяється на них, коли повернувся до неї обличчям. Він грубо відсунув подушки в бік і дістав з кишені блокнот. “ Що ти хотіла мені сказати, Кэмми?
  
  Вона люто накручувала гумку Сілла на пальці, що суперечило спокою в її голосі.
  
  "Сілла не був відповідальний за смерть Мартіна", - сказала вона. “Елла думає, що буде простіше, якщо ми залишимо все як є, але коли-небудь це поглине Сілла. Я цього не допущу".
  
  "Я це розумію".
  
  “ Ні, ти не розумієш. Насправді немає. Але чого я хочу від тебе, Албі, так це повірити мені. Я хочу, щоб ти мене вислухав і зрозумів, що те, що я тобі кажу, - правда ".
  
  Далеко Труитт почув гуркіт грому. "Я слухаю, Кэмми".
  
  Гумка обвивала палець Кэмми товстим червоним кільцем. "Знаєш, що Мартін говорив про тебе?" - запитала вона. “Він сказав, що ти не народилася з мисливським інстинктом, точно так само, як деякі жінки не народжуються з материнським інстинктом. Він вирішив, що ти вибрала правоохоронні органи, тому що це дало тобі якийсь наказ діяти. Ти відкидав полювання, але чого ти ніколи не розумів, так це того, що мисливець живе за наказом. В лісі у всього є місце і причина. Він приходив з прогулянки і казав: "Він просто цього не бачить. Цей хлопець просто цього не бачить ".
  
  Труитт посміхнувся. “Урок не був повністю програний. Мартін був дуже хорошим вчителем".
  
  “Не так гарний, як він хотів бути. Було багато речей, у яких він був не такий гарний, як хотів ".
  
  "Напевно, це можна сказати про будь-якому чоловікові". "Але не кожного чоловіка переслідують примари". Труитт глибоко зітхнув. "Переслідує що, Кэмми?"
  
  Гумка ковзала в її пальцях. “ У тому, що я маю тобі розповісти, Албі, є порядок. Ти повинен спробувати зрозуміти це.
  
  Прозорі фіранки над французькими дверима були зміщені в бік. Дощ почав судорожно барабанити по склу, крапля тут, цівка там.
  
  "Я слухаю тебе, Кэмми", - тихо повторив він. "Що переслідував Мартіна?"
  
  Вона тягнула гумку до тих пір, поки він не злякався, що вона грюкне у неї на руці. “ Ти дізнався про аборт Мэралин.
  
  "Так".
  
  “Мартіну було непросто. Я думаю, в той час вони щиро вірили, що це єдине, що вони могли зробити — маленьке містечко, відома родина, цілих дев'ять дворів. Але коли лікарі сказали Маралин, що у неї ніколи не буде дітей, що ж, Мартін прийшов до висновку, що це промисел Божий. Вони згрішили — вони були покарані. Вірніше, вона була покарана. Такою була думка Мартіна. Її тіло. Її гріх."
  
  “ На ньому не було ніякої відповідальності?
  
  "Він не був матір'ю".
  
  "Але Мерлін, здавалося, почувала, що у них є взаєморозуміння".
  
  "Мэралин хотіла розуміння".
  
  “Отже, Мартін був залучений в групу по боротьбі з абортом. Що, як покарання? Помста?"
  
  Кэмми похитала головою. “Ні, Албі. Я знаю, це прозвучить дивно, але я думаю, що він зробив це як щипок, укол, щоб прокинутися".
  
  "Чому ти так говориш?"
  
  Вона говорила обережно. “Я якось чула, що молоді жінки, які зазнали насильства, все життя ходять уві сні. Саме так і вчинив Мартін. Я думаю, що було тільки два рази, коли Мартін відчував себе щасливим, коли він працював на церкву або носив зброю. І я думаю, що в його свідомості ці два моменти були схожі ".
  
  “ Ти хочеш сказати, що вони дали йому силу?
  
  "Ні, вони дали йому порятунок".
  
  На книжкових полицях сушені зміїні шкури, здавалося, були готові зісковзнути на землю. Природне світло, що проникає через вікна, померк. Він постукав олівцем по проволочному палітурці блокнота і уважно вивчив Кэмми.
  
  “ Сілла робила аборт? - запитую я.
  
  Очі Кэмми нарешті відкрилися. Вони трохи поблукали по кімнаті, потім зупинилися на білках, які позують на скрині перед диваном. "Ні", - рішуче сказала вона. “ Сілла ніколи не робила абортів.
  
  "Тоді чому вона так відреагувала, коли я показав їй книгу?"
  
  “ У неї був викидень.
  
  "Коли?"
  
  "Близько року тому." Кэмми глибоко зітхнула. “Вона ніколи не говорила нам, ким був хлопчик. Ми навіть не знали, що вона вагітна. Вона відправилася прямо в клініку Маралин. Не для аборту, зауважте. Вона хотіла дитини. Вона просто намагалася придумати спосіб повідомити нам."
  
  "Що сталося?"
  
  “Одного разу вона відправилася в клініку на передпологовій огляд. На вулиці відбувалася акція протесту. Фейт супроводжувала її — раніше вони не зустрічалися. Фейт і кілька інших волонтерів намагалися затягнути її в будівлю, але вийшло негарно. Їх збили з ніг. Сілла лежала на тротуарі, а люди стояли над нею, кричали на неї, совали фотографії їй в обличчя. Там була поліція — це тривало, мабуть, менше хвилини. Але хвилини було достатньо. Вона стверджує, що хтось вдарив її ногою. Через тиждень вона втратила дитину."
  
  “ Сілла розповів тобі все це?
  
  "Ні". Її голос був пошепки. “Я була там. Я була протестує. Я намагалася дістатися до Сілла - вона була на землі, і я чула, як вона кричала". На її очах виступили сльози. "Я чула, як кричить моя мала — мати завжди може визначити, коли плаче її власна дитина, — і я не могла дістатися до неї".
  
  "Вона бачила тебе?"
  
  “Так. Вона сказала, що пробачила мене. Але Фейт відвідала її, коли вона видужувала після викидня; саме Фейт піклувалася про неї. Вона не хотіла, щоб я був поруч ". Вона проігнорувала сльози, повільно течуть по її щоках і в рот. “ Ми домовилися не говорити про це.
  
  Труитт подивився на сяйво вікон. “ Отже, Мартін був з вами в той день?
  
  Її усмішка була слабкою. “ Зазвичай так і було, але не в той день. Він полював.
  
  “ Що він сказав, коли ти розповіла йому?
  
  “ Ми не знали. Сілла не хотіла, щоб він знав. Мартін міг так ... розсердитися, Албі. Було краще, щоб він просто не знав.
  
  "Не знав, що хтось із групи, яку він підтримував, вдарив ногою його дочка і, можливо, став причиною того, що вона втратила його онука?"
  
  “ Краще йому не знати, що вона коли-небудь була вагітна.
  
  Труитт підійшов до письмового столу письменника і включив лампу. За гравированному склу над ним тарабанив дощ. Він відчував себе збитим з пантелику, як і в перші тижні після смерті батька. Він не знав ні того, ні іншого.
  
  “ Ви говорите, Сілла лежала на тротуарі. Вона бачила, хто її вдарив?
  
  Плечі Кэмми поникли. Вона закрила очі руками. “Так. Тиждень тому в журналі "Атланта" була стаття про нього, так що вона впізнала його обличчя. Вона лежала наполовину на боці, наполовину на спині, і вона каже, що він нахилився і плюнув на неї. Потім він заніс ногу і вдарив її в живіт ".
  
  "Хто це був, Кэмми?"
  
  Коли вона прибрала руки від обличчя, вони були мокрими. Вона дивилася на них, перш ніж витерти об штани.
  
  “Видатний рекламний менеджер, який почув поклик Божий, Албі. Він отримав від цього великий досвід — багато нових учасників у цій справі ".
  
  Труитт порився в пам'яті. “ Райан Теллер?
  
  Вона кивнула, потім повернулася до нього майже благально. “Але, чесно кажучи, Албі, немає ніякої можливості дізнатися, чи не став він його причиною викидня. Я маю на увазі, що б вона не говорила, там було так багато людей — це міг бути хто завгодно. І це було за тиждень до того, як вона втратила ту дитину. Лікар сказав їй, що немає ніякої можливості дізнатися причину ".
  
  Труитт трохи помовчав. “ Отже, Кэмми, Мартін знайшов Теллеру роботу?
  
  Коли Кэмми нарешті заговорила, її голос звучав стомлено. “Методистська церква так не працює. Але Мартін зателефонував кільком людям. Можливо, це допомогло ". Вона подивилася на Труитта. “Райан справив на нього таке враження. Він сказав, що цей чоловік міг ясно бачити його душу. Я думаю, Мартін вірив, що Райан зможе допомогти йому — що Райан зможе знайти для нього порятунок ".
  
  "І він це зробив?"
  
  Її голос тремтів. “ Ні. Це очевидно, чи не так? І тепер я повинна наглядати за Сілла. Я не можу дозволити їй взяти провину за це на себе, Албі. Вона не винна в смерті Мартіна. Я не хочу, щоб її переслідували, як її батька ".
  
  Гуркіт грому все ще були далеко. Дощ, так бубонів за французьким дверей, ослаб.
  
  “ Так хто ж несе відповідальність за смерть Мартіна, Кэмми?
  
  Її погляд став жорстким. У цей момент Труитт точно зрозумів, коли почалося її вдівство.
  
  "Чому б тобі не знайти повію, яка спала з ним?"
  
  
  Гейл сиділа в "Черокі", підібравши під себе ноги. Після полудня небо розкололося на таблиці, тонка смуга жовтого світла поверх почорнілого підстави. Дощ припинився, але лише на час. З вікна машини вона все ще могла бачити, як краплі води зникають на розбите скло фотостудії.
  
  Фейт з'явилася в лівому вікні студії. Вона осміхнулася, розтягнувши перед обличчям шматок клейкої стрічки, обрізала її і приклеїла до отворів, залишеним їх невмілою заміною дощок. Вона повторила процес, закривши всі щілини, щоб захистити полотна всередині.
  
  Полотна тепер були для Гейл не більше ніж дивиною. Вона поклала сценарій конкурсу на коліна. В руках вона тримала листа Лінні. Обережно повернула його до світла.
  
  Вчора я дещо зробив для тебе, Ні, це неправильно, я зробив це для себе. Це був дрібниця, але я відчув таке сильне хвилювання, що потім всю дорогу додому біг бігом, закрив двері в свою кімнату і просто сміявся, я був у домі священика, забирав сорочки проповідника для чищення. Його не було вдома, і що додало мені сміливості, я підійшла до фотографії, що висіла над столом, і зняла її прямо зі стіни, шпилька, яку ти мені подарував, була захована у мене на внутрішній стороні спідниці, я схопила пасмо свого волосся, яка була на тій фотографії, і зірвала її. Потім я ковыряла, ковыряла, ковыряла шпилькою, поки моє ім'я не зникло. "Лінні Глінн Кейн тобі більше не належить", - сказала я. Потім я зібрав картину назад, наскільки міг, повісив її на стіну і вийшов з цього будинку, як ні в чому не бувало, я біг всю дорогу додому, сміючись так голосно, що я знаю, люди чули мене і дивувалися. Тільки за вечерею я згадав, що забув сорочку проповідника.
  
  Я поклала цю пасмо волосся у кишеню для тебе. Іноді я забуваю, якими чорними були ті дні. Мої думки стали такими дрібними. Злитися було набагато легше, ніж думати. Але тоді ви б сказали, що я був занадто суворий: “Ти не можеш виростити, Лінні, те, що не можна поливати, я думаю, є місця, де думки проростає з землі, як кульбаба, не потребуючи ні в найменшій підгодівлі. Але не тут, у Статлерс-Крос, Ти знав це, коли приїхав, не так? Ти не можеш зцілити себе тут, тому що ніхто не допустить, щоб ти був хворий. Все це залежить від Божої волі та жіночого боргу. Я згадував, що так і не повернувся за сорочками проповідника?
  
  З Джеєм стає все складніше. Йому не подобається, коли я кажу йому "ні". Він хоче ще дітей, я намагалася пояснити йому: "Діти - це благословення", - сказала я йому, - "Я люблю маленьку Джулс, але діти роздирають тебе, Джастін, від них перехоплює подих, і іноді здається, що разом з цим іде твоє життя", - Він знову вдарив мене минулої ночі, я почала бити у відповідь, я була така зла, але потім я згадала, що ти сказав. Буде краще, якщо я просто почекаю, поки ми не поїдемо, я потихеньку шию одяг для Джулс. Коли прийде час, він буде самим симпатичним хлопчиком в Нью-Йорку.
  
  На цьому лист закінчувався, остання строчка ледь вміщувалася на сторінці. Гейл дивилася у вікно машини на смужки клейкої стрічки, що перетинають розбите скло. У неї защеміло в грудях. Все, про що вона могла думати, - це повернутися додому до Кеті Пру.
  
  Гуркіт грому поквапив Фейт до машини. Вона ривком відчинила дверцята і забралася всередину.
  
  "Готово", - сказала вона. "Що нам робити тепер?"
  
  “Я повинен повернутися і відпустити Надианну додому. Я думаю, що для одного дня випробувального терміну з неї було достатньо".
  
  "Але я думав, ти напав на слід, по гарячих слідах, чи як там це називається.
  
  Гейл розгорнула рукопис і поклала лист посередині. Вона акуратно склала те і інше в свою сумку. “Я повинна якось захистити ці документи. Вони і так досить натерпілися".
  
  Фейт завела двигун. Вона кивнула в бік сценарію. "Отже, ви знайшли там що-небудь цікаве?"
  
  "Я не знаю", - чесно відповів Гейл. "Мені треба ще трохи подумати про це". Вона застебнула сумку і обхопила її руками. “ Ти що-небудь знаєш про практичні медсестер?
  
  “ Не дуже. Я знаю, що вони не зобов'язані відповідати тим же вимогам, що дипломовані медсестри. У моєї бабусі була така.
  
  “ У будинку престарілих?
  
  “О, ні. Вона жила в одному будинку з нею. Чому?"
  
  Гейл зітхнув. “Я не знаю. Давай повернемось додому".
  
  Фейт повільно від'їхала від будинку, намагаючись не наїжджати на вибоїни в асфальті. "Черокі" прокрався повз аптеки, повз дерев'яних піддонів поруч з пікапом Ленглі і повернув ліворуч біля Сміттєвого контейнера.
  
  Дивно, але всі паркувальні місця вздовж головної вулиці були заповнені; трав'яниста узбіччя біля основи залізничного полотна була прихована низкою припаркованих автомобілів.
  
  І тут вони побачили вивіску. Жінка в білому костюмі і кросівках пройшла повз "Черокі", тримаючи в руці плакат. Малюнок на ньому був кольоровий — мішанина червоного і коричневого. Потім Гейл з жахом побачив обриси відірваної ноги і крихітного закривавленого черепа. Зверху жирними чорними літерами було виведено слова "Дітовбивця".
  
  Фейт поруч з нею різко видихнула. "Господи Ісусе," пробурмотіла вона. - Що, чорт забирай, відбувається?
  
  Десятки людей прогулювалися по головній вулиці, всі добре одягнені, у всіх були вивіски. Кілька жінок з маленькими дітьми на руках штовхали дитячі коляски через дорогу, в той час як чоловіки зібралися нестрункою групою біля підніжжя шляхів. Їх було не менше п'ятдесяти чоловік. Пошарпаний білий седан проїхав повз "Черокі" і припаркувався біля узбіччя. З машини вискочили чоловік з камерою і жінка з блокнотом репортера. Коли вони поспішили до чоловіків, зграя розпалася, і Райан Теллер бадьоро попрямував вгору по уступу до залізничного полотна.
  
  Нагорі він зупинився і повернувся обличчям до натовпу. Гейл швидко опустила скло, коли він підняв руки.
  
  "Люди, послухайте мене хвилинку". Він з похмурим обличчям чекав, поки натовп збереться біля підніжжя пагорба. Коли все стихло, він продовжив. “Я хочу подякувати всім вам за те, що прийшли сьогодні. Для більшості з вас це далека поїздка, і ми не встигли вчасно. Але нам завадили виконати нашу роботу в суботу. Давайте почнемо сьогодні. Будь ласка, приєднуйтесь до мене на вершині цього пагорба".
  
  Юрба почала підніматися по схилу, батьки несли коляски, як на ношах. Фейт нахилилася і подивилася у вікно Гейла.
  
  "Що, чорт забирай, відбувається?" - повторила вона.
  
  "Я думаю, ми збираємося стати свідками протесту", - відповіла Гейл. Вона спостерігала, як Теллер вказував вгору і вниз по рейках. Юрба почала шикуватися в лінію. Гейл нервово глянув на переїзд. “Не хочу здатися мелодраматичным, але якщо вони збираються влаштувати акцію протесту на залізничних коліях, я б вважав за краще бути на іншій стороні. Якщо вони можуть заблокувати клініку, вони, безумовно, можуть заблокувати пандус ".
  
  Фейт прискорила крок. Коли вони проїжджали млинову село, група дітей з криками пробігла через територію млини, за ними більш обережно йшли кілька дорослих. Протестуючі попрямували до перехрестя, високо піднявши свої графічні червоні плакати.
  
  Фейт включила поворот і переїхала через горб. Коли вони в'їхали на під'їзну доріжку до будинку Елли, вхідні двері відчинилися і з'явився Албі Труитт.
  
  Він був на півдорозі до дорозі, коли Гейл вийшов з машини. Протестувальники вишикувалися уздовж шляхів на відстані приблизно шести футів один від одного. Вони тримали свої вивіски над головами, зверненими не до магазинів і перехожим, а до ряду рідкісних будинків на північній стороні траси.
  
  Теллер пройшовся взад і вперед по рядах. “Ми не розмовляємо. Ми не зобов'язані говорити. Тримайте свої плакати високо. Дозвольте мертвим говорити!"
  
  Знаки зметнулися в повітря; картон прогнувся, видаючи швидкі звуки. Далеко унизу на доріжці заплакала дитина. Фотограф стояв на півдорозі до виступу, клацаючи фотоапаратом. Залишивши Фейт у машини, Гейл перекинула свою сумку через плече і пішла за Труитом на вулицю.
  
  "Преподобний Теллер", - крикнув Труитт. "Мені потрібно з вами хвилинку поговорити".
  
  Теллер зісковзнув вниз по схилу, приєднавшись до Труитту посеред вулиці. Фотограф і репортер розташувалися біля підніжжя уступу, на відстані чутності.
  
  “Що тут відбувається. Преподобний?" Запитав Труитт.
  
  Теллер посміхнувся. “Просто трохи молитви. Шериф".
  
  Труитт глянув на Гейла, який стоїть на узбіччі, потім повернувся і подивився на протестуючих. “Молитва? Повинно бути, я пропустив "амінь"".
  
  “У цій молитві немає "амінь". Шериф. Це буде тривати до тих пір, поки ми дещо не змінимо".
  
  "Ти планував щось змінити в суботу?"
  
  Двоє чоловіків були менше ніж в десяти футах від Гейла, їх голоси були придушені, але все ще чути. Позаду них вивіски кривавими плямами виділялися на даху магазину.
  
  "Про що ви говорите, містере Труитт?" Посмішка Теллера застигла.
  
  “Мій заступник чув, як ви сказали, що не зможете працювати в суботу. Чому це?"
  
  Теллер вдивився в обличчя шерифа. - У вас в будинку є спеціаліст по абортам.
  
  "Дай відповідь на мій запит—"
  
  “У вас там дітовбивця. Вона насправді допомагає вбивати немовлят. Я знаю це точно. Я зустрічав її раніше ".
  
  “ Містер Теллер, що ви...
  
  “Ви запитували її про Мартіна? Якщо ви можете вбити дитину, які у вас будуть моральні труднощі з приводу вбивства людини?" Він повернувся до протестуючих і підвищив голос. “Хіба це не так, люди? Як тільки вищий закон Бога порушується всі інші закони відпадають. Як тільки стає прийнятним виривати дитини з утроби матері, суспільство гине ".
  
  Клацнув затвор; в повітрі замелькали написи. Труитт пильно подивився на міністра. "Ось що я вам скажу, містере Теллер", - сказав він. “Я збираюся дати вам ще один шанс. Я перебуваю в розпалі активного розслідування, і я тільки що отримав інформацію, яка припускає, що ви, можливо, знаєте більше, ніж говорите. А тепер ви можете або співпрацювати зараз, або відправитися в ділянку ".
  
  Посмішка Теллера стала трохи ширше, а його голос став ще тихіше.
  
  "Я думаю, сер, якщо ви хочете затримати мене для допиту, це має відбутися на станції". Він глянув на чергу людей, що стоять на коліях. “Мою роботу продовжать інші. Можливо, вони навіть поставляться до цього з великим ентузіазмом, коли побачать, як шериф округу відвозить мене ".
  
  Труитт знизав плечима, зціпивши зуби. “Я не збираюся їздити на картингу, проповідник. У мене є важливіші справи". Він розвернувся і попрямував назад у будинок. Порівнявшись з "ягуаром", він крикнув. “ Рач! Відвези цього злиденного проповідника в ділянку. З'ясуй, що йому відомо про суботу. І покличте сюди кого-небудь, щоб записати імена цих людей.
  
  Труитт вибіг по сходах і зник всередині, коли Рач подався через двір. В натовпі зчинився гомін. Теллер повернувся і жестом закликав їх до тиші.
  
  “Залишайтеся тут і продовжуйте роботу, люди. Я ненадовго. Ми не порушили жодних законів, і навіть якщо б порушили, немає законів сильніше, ніж смерть дитини. А тепер давайте заспіваємо Господу".
  
  З рейок сумно долинали звуки "Amazing Grace". Гейл оглянув фігури в пошуках знайомого обличчя. Нікого не було. В кінці шляху люди з млинової села з підозрою дивилися на незнайомців.
  
  "Мама".
  
  Кеті Пру і Надианна стояли, тримаючись за руки, поруч з горіховим деревом пекан, заворожено дивлячись на протестуючих. Вони обидва бігли — їх дихання почастішало, а особи були яскраво-червоними. В руці Кеті Пру тримала гілочку жимолості. Вона впала на землю, коли вона повернулася до Надианне, простягаючи руки, благаючи, щоб її підняли.
  
  Рис. Гейл пробігла через двір і уклала дочка в обійми. Вона повернулася до Надианне.
  
  “ Пробач, що так довго не приходила. Ось. Вона порилася в сумці і витягла двадцятидоларову купюру. “ Давай поговоримо про це пізніше, добре? Якщо ти не заперечуєш, я б просто хотів забрати звідси Кеті Пру.
  
  Надианна мовчки взяла гроші. Вона продовжувала дивитися на протестуючих. Гейл простягнув руку і торкнувся її руки.
  
  "З тобою все в порядку, Надианна?"
  
  Вона кивнула головою. “Я в порядку, місіс Грейсон. Це просто так шокує, чи не так? Але тоді, я думаю, це їх точка зору. Це так жахливо, що ми просто вважали за краще б цього не бачити ".
  
  Гейл посадила Кеті Пру до собі на стегно. “Це жахливо, звичайно. Але альтернатива теж жахлива". Вона підняла сумку і спробувала перекинути її через плече. Воно впало. Надианна простягнула руку і обережно повернула його на місце.
  
  "Запитайте Кеті Пру, як все пройшло, місіс Грейсон", - сказала вона. “Тоді подзвоніть мені, коли захочете. Думаю, мені краще повернутися додому".
  
  Гейл повернувся і попрямував до далеких полях, виглядаючи пучок ожинових лоз, що означав початок стежки. Вона не ходила по цій стежці сімнадцять років, але вона все ще була там, щороку мисливці заганяли поранених оленів на територію маєтку Елли. Пройшовши невеликий шлях, вона поставила Кеті Пру на землю і вказала на просвіт в траві.
  
  "Давай, К. П.", - сказала вона. "Ми вирушаємо на полювання".
  
  OceanofPDF.com
  
  Ми створюємо примар, щоб попередити себе, що світ не вміє прощати.
  
  Мейсон Джекс, письменник, під час лекції в Книжковому клубі Пратертона, 1987
  
  Фейт Баскинс стояла поруч з кавовим столиком у вітальні, руки в кишенях, на обличчі і в окулярах плями. З вулиці Олден-хауса Труитт чув віддалені завивання госпелу. Фейт послала йому криву посмішку.
  
  “ Значить, ви зі мною не закінчили. Ще питання про мою вимитої машині?
  
  Труитт похитав головою. “Ні. Ми зателефонували на автомийку. Здається, ви постійний відвідувач. Вони сказали, що не знайшли у вашій машині нічого незвичайного. Крім того, я вже знайшов те, що шукав.
  
  Вона підняла брови. “ Правда?
  
  “Так. Але це не те, про що я хотів вас запитати". Він поклав на стіл три фотографії. "Погляньте на це, будь ласка, міс Баскинс".
  
  Вона взяла їх і притулилася до підлокітника дивана, задумливо покусуючи внутрішню сторону губи. "Останній з Мартіна", - сказала вона. "Боже, життя - це щось, чи не так?"
  
  Труитт трохи почекав. “ Розкажи мені про те, на якому ти.
  
  Вона вивчала фотографію, постукуючи пальцем по її краю. “Хитрий фотограф, ось що я тобі скажу. Я навіть не знала, що мене фотографують".
  
  "Проблема для тебе?"
  
  Вона знизала плечима. “Ні. Сіллах, ймовірно, це не дуже сподобалося б. Знаєш, вона не зовсім закохана у свого батька ". Вона подивилася на нього сердитими очима за скельцями окулярів. “Гейл сказав мені, що він переміг Сілла. Ти знав це?"
  
  "Ні". Навіть якщо б він знав, він би в це не повірив. Можливо, його дружина. Але його дитина? Як Мартін міг поселити дитину іншого чоловіка, б'ючи свого власного? Як він міг бути таким люблячим по відношенню до збезчещеною п'ятнадцятирічній дівчині і в той же час таким страшним, що його дочка не розповіла йому про обставини свого викидня?
  
  "Якщо б я знав," стомлено сказав він, " я б спробував зупинити його. "Він опустився в крісло, набите кінським волосом. “ Щодо фотографії...
  
  Фейт розклала фотографії на столі. “Це було до того, як він дізнався, хто я така, я можу вам це сказати. Насправді він був досить дружелюбний, поки Сілла нас не познайомив. І навіть тоді він намагався. Сілла продовжувала підштовхувати його, наче хотіла, щоб він вибухнув.
  
  "І він це зробив".
  
  "Абсолютно вірно".
  
  “ Скільки разів ви зустрічалися з ним до суботи?
  
  “ Ніяких. Я його ніколи в очі не бачив. Я розмовляв з ним по телефону один раз, але це все. “ Ви абсолютно впевнені.
  
  "Повір мені, я б запам'ятала". Вона легенько постукала нігтем по одній фотографії. “Ця цікава, чи не правда? Яке дивне вираз у нього на обличчі".
  
  "Це його остання фотографія".
  
  Вона наморщила лоб. “Господи. Хіба вам не хотілося б знати, на що він дивився? Хіба немає якого-небудь процесу, при якому ви, хлопці, могли б збільшити картинку і подивитися, що відбивається в його зіницях?"
  
  Труитт зібрав фотографії і сунув їх у конверт. “По правді кажучи, я не думаю, що в цьому буде необхідність. Добре, міс Баскинс. Велике вам спасибі".
  
  Гейл і Кеті Пру з'явилися на задньому дворі Робертсонов, коли небо прорізала блискавка. Гроза вибухнула швидше, ніж очікував Гейл. Вхідні двері відчинилися, коли вони завернули за ріг будинку.
  
  “Боже милостивий, залазьте сюди. Ви всі виглядаєте як мокрі кролики, вибігають з кущів!"
  
  "Я майже недооцінив це", - сказав Гейл, ведучи Кеті Пру в будинок. "Я думав, у нас, напевно, було більше часу до того, як почнеться дощ".
  
  “Іноді немає сенсу судити. Заходьте всі".
  
  Жінці на вигляд було трохи за тридцять, з волоссям кольору міді, підстриженими трохи нижче вуха. На ній були добре скроєні темно-сині шорти для прогулянок і шовковий білий топ. І вона була вся в золоті, від сережок з бісеру, які танцювали у її щоки, до витонченого золотого браслета, що охоплює гомілку. Гейл придушила посмішку. Вона могла біса добре уявити, що вирвалося з вуст цієї сестри з жіночого суспільства, коли вона знайшла змію в туалеті.
  
  "Місіс Робертсон," представився Гейл. “ Я Гейл Грейсон, а це Кеті Пру. Ми були тут сьогодні вранці, щоб позичити ключ у вашого чоловіка.
  
  Порцелянове личко жінки розпливлося в усмішці. "О, я так і знала", - сказала вона. “Я побачила тебе у вікно, коли прокинулася сьогодні вранці. Не думаю, що Мей чекала від тебе такої ефективності. Ти що-небудь знайшов?"
  
  “Ну, я не знайшов ніяких фотографій, а саме це я й шукав. Але це була не марна поїздка, я просто хотів повернути ключ і поговорити з вашим чоловіком".
  
  “ Його тут немає, і не буде до вихідних. Її блакитні очі розширилися. Вона вчепилася в руку Гейла яскраво-червоними нігтями. "Я маю на увазі, боже мій, я сподіваюся, що ти не скоював особливого подорожі".
  
  Гейл розсміявся, здивований тим, що це добре одягнені юне створіння виявилося таким заразливим. "Ну, я б не хотів подавати помилкові претензії, але я приїхав не тільки для того, щоб повернути ключ". Вона помовчала. “ Пробачте, місіс Робертсон, я не знаю вашого імені.
  
  “Джен. І це не Робертсон. Раніше Я зовусь Батлер. Знадобилося багато часу, щоб поговорити з Мей, але я переконала його, що не відчуваю себе Джен Робертсон і не збираюся нею ставати ".
  
  Гейл посміхнувся, уявивши, як Елла кладе свою щелепу на цей шматочок. “Ну, Джен, я не знайшов ніяких фотографій в студії, але Мей казала мені, що ви знайшли декілька і вставили їх у рамку. Я хотів запитати, чи не висять вони там, де я міг би глянути?"
  
  “Звичайно. Вони у вітальні. Не звертай уваги на безлад, я просто прибираю квартиру, коли Мей тут немає".
  
  Гейл взяв Кеті Пру за руку і пішов за Джен в кімнату праворуч від центральної двері, сумніваючись, що вона знайде там безлад. Дерев'яні підлоги блищали від поліуретану, а зроблені з колод стіни були обвішані безліччю картин в рамках і сучасних фотографій — все, як зазначив Гейл, підібрано з певним смаком. Картини були написані переважно аквареллю: легкі, повітряні квіти і текучі міські пейзажі. Фотографії були чорно-білими і демонстрували схожий стиль.
  
  "Це хобі Мей", - сказала Джен. "Я кажу, що він успадкував це від свого дідуся, але він просто відмахується від цього".
  
  Вона провела їх повз дорогого дивана з рослинним малюнком пастельних тонів до шафи з англійської дуба. Дверцята шафи були відчинені, демонструючи значний вибір олов'яної і розвилльской кераміки.
  
  Джен зупинилася і закрила одну з дверцят шафи. "Ось вони," сказала вона. - Можеш зняти їх, якщо хочеш.
  
  Там були дві фотографії, обидві прикріплені до шматках пурпурової картонної підкладки, яку вона знайшла на горищі студії. Фотограф Малкольм Хінсон, Статлерс-Крос, Джорджія було прокручено в кутку кожного з них.
  
  На нижній були зображені три дівчини, одягнені в свої кращі недільні наряди, які тримають у руках щось схоже на збірники церковних гімнів. Їх роти були відкриті для співу. Гейл дізнався всіх трьох по фотографіям на журнальному столику у вітальні — дві з них були Кам'яними дівчатами, а третя - Соколом. Композиція була хорошою, але увагу Гейла залучила лише на секунду. Вона втупилася на фотографію над ним.
  
  Гейл бачив тільки одну фотографію Перріша Сінглтона в єдиній опублікованій книзі Історичного товариства округу Калвін. Цей знімок був зроблений в 1950-х роках, ближче до кінця його життя, коли його роль в історії округу була не більш ніж підписом. Навіть у п'ятдесят років він залишався літньою людиною - з ввалившимися очима, змарнілим обличчям і відвислим ротом. Будучи жорстоким підлітком, вона вивчала фотографію і дивувалася, як у нього взагалі могло вистачити уяви приїхати на південь без якої-небудь іншої мети, окрім як написати і поставити п'єсу. Це здавалося таким абсолютно безглуздим ідеалом. І той, який був просто поза досяжності цього гнилозубого бовдура, який стискає сигарету в опуклих пальцях.
  
  Цей підліток повинен був бачити фотографію, на яку вона зараз дивилася, подумала вона. Малкольм Хінсон зловив його в дії, з підкоченими рукавами сорочки, що захищають від сонця Джорджії. Він стояв з розкритим сценарієм в руці і жестикулював — світло підкреслював довгі сухожилля на його оголеній руці. З його темним волоссям, зачесаним назад від поту, злегка видатної вперед щелепою, він міг би зійти за досвідченого сільського проповідника. Повинно бути, він теж побачив іронію фотографії, тому що внизу були написані слова: Відмінний постріл, Малкольм, Ісус рятує, брат Перріш.
  
  У верхньому кутку знімка, притиснута склом, виднілася пасмо темно-каштанового волосся.
  
  “Нам не потрібно було вставляти цю фотографію у рамку — ми самі знайшли її такою. Травень каже, що це одна з найкращих фотографій тієї епохи, які він коли-небудь бачив. Ми не знаємо, хто такий брат Перріш, але Мей продовжує говорити, що він збирається пронести це по місту і запитати людей, чи знають вони що-небудь про нього ".
  
  Гейл відчула, як у неї впало серце. "Схоже, у нас з ним схожі місії". Вона видавила слабку посмішку. "Знаєш, я наполовину сподівався ... Ну, коли Мей сказала, що ти займаєшся доглядом за літніми людьми, я почав думати, що, можливо, Малкольм Хінсон все ще живий".
  
  Прикраси Джен задзвеніли, коли вона уперла руки на стегна. “ Ну, він такий. Іноді він Просто такий страшенно впертий. Він ні словом не обмовиться про чоловіка на фотографії. Насправді, я ховаю його тут за дверима, тому що він так злиться, коли бачить це. "Вона усміхнулася. “Насправді я дійсно люблю його, хоча бувають дні, коли я не думаю, що у нас обох це вийде. Він володів цим будинком - і ще якийсь власністю і погодився передати все це нам, якщо ми заберемо його з будинку пристарілих і будемо доглядати за ним. Так що я сиджу дідусем. І 'сидіти' - точне слово. Ця людина рідко покидає свою кімнату. Звичайно, в дев'яносто вісім років, хто може його звинувачувати? Він просто віддає перевагу залишатися там, у задній спальні, з нашими котами і своїм бурчанням ".
  
  Протестувальники все ще співали, коли Труитт перетнув залізничне полотно і попрямував в мілл-віллідж. Небо було небезпечно чорним; кілька батьків вже покинули лад і повільно спускалися зі своїми дитячими колясками по трав'янистому березі. Невелика юрба, що зібралася на території фабрики і біля вітрин магазинів, теж почала розсіюватися, очевидно, загроза негоди була сильніше задоволення від видовища. Наближаючись до натовпу, він помітив, що люди дивляться в його бік з здивованим виразом на обличчях. Господи, подумав він, у мене зараз немає часу на зв'язку з громадськістю. Кивнувши з, як він сподівався, підбадьорюючий посмішкою, він змінив курс і поспішив через вхід в олд-мілл.
  
  Перше, що вразило його, була відокремленість. Попереду нього були ліси, над ним небо, але двох стін було достатньо, щоб відокремити його від зовнішнього світу. Він все ще чув пісню протестувальників, але вона стихала; він чув шелест трави, коли городяни неквапливо йшли геть, але звук був слабким, і його можна було прийняти за зітхання фабричних робітників столітньої давності.
  
  Холодок пробіг по його тілу, і він прискорив крок. В руці він тримав конверт з фотографіями.
  
  Якщо б вона не схлипнула, він пройшов би повз неї. Вона зіщулилася на кам'яній плиті, низ її бежевою сорочки був слизьким від бруду. Вона не дивилася на нього, коли він наблизився.
  
  "Надианна", - тихо сказав він. “Ось-ось почнеться гроза. Що ти тут робиш?"
  
  Вона трохи нахилилася вперед і обхопила себе за лікті. “ Нічого. Просто не хотіла заходити всередину, от і все. Тут прохолодніше.
  
  “ Не дуже, скажу я тобі. Підемо. Давай я проведу тебе до дому, і ти розповіси мені, що сталося. '
  
  “Ні, сер. Мені добре там, де я є".
  
  Вона витерла ніс рукавом сукні. Труитт дістав з кишені хусточку. "Ну, я хочу про дещо поговорити з тобою, Надианна", - сказав він, простягаючи їй хусточку. “Дещо турбує мене з тих пір, як я виявив твої фотографії. Відмінна робота, між іншим. Не дивно, що ти отримував нагороди."
  
  Вона промокнула очі лляною квадратиком і акуратно склав його вчетверо. “ Що тебе турбує?
  
  Труитт розкрив конверт. “Я хочу, щоб ви поглянули на цю фотографію. Це була остання фотографія на рулоні. Я хочу, щоб ви розповіли мені про неї ".
  
  Вона мовчки взяла його. Було чути її зітхання, за яким послідував такий різкий схлип, що Труитт відчув біль у грудях.
  
  "Це містер Кейн," прошепотіла вона.
  
  “ Я знаю. Я хочу, щоб ти розповіла мені, що відбувалося, коли ти приймала це.
  
  Фотографія тремтіла в її руці. “Він тільки що повернувся з рибного будиночка. Він був злий на свою дочку. Він прямував на кухню".
  
  "І де ж ти був?"
  
  “ В наметі з їжею.
  
  "Та ви просто підійшли і зробили знімок?"
  
  "Так".
  
  "Зрозуміло". Труитт схилився над нею. “Що мене турбує, Надианна, так це вираз його обличчя. Подивися на це секунду, добре? Як би ви це описали?"
  
  Її підборіддя зморщився, і сльози потекли рікою. Вона міцно стискала фотографію в пальцях і нічого не говорила.
  
  “Що ж, я вивчав це і продовжую вивчати, - сказав він, - і я скажу вам, що я думаю про це. Шок, змішаний зі страхом, але є і щось ще. Хіба ви цього не бачите? Хіба ти не бачиш що-то ще в його обличчі?
  
  Коли вона не відповіла, він випростався і похитав головою. “Я намагався зрозуміти це, і мені прийшло в голову, що це може бути пов'язане з тим, на що він дивився. Спочатку я подумала, що, може бути, він дивиться на Сілла, але це було неправильно. Вона стояла в нього за спиною. І тоді я подумала, що він, можливо, дивиться в бік будинку або на натовп під тентом, але потім зрозуміла, що кут нахилу його обличчя був абсолютно невідповідним для цього. Він не відводив погляду від камери і не проходив повз неї, Надианна. Він дивився прямо на неї ".
  
  Її голова впала вперед. Труитт нахилився і схопив фотографію, перш ніж вона встигла зім'яти її в руці.
  
  “ Він дивився на тебе, Надианна, чи не так?
  
  Ридання стрясали її тіло. Труит присів поруч з нею і почекав, поки вона заспокоїться.
  
  "Де ти з ним познайомилася, Надианна?" м'яко запитав він. "Як це почалося?"
  
  Пройшла хвилина, перш ніж вона відповіла. Коли вона це зробила, слова прозвучали так гладко, немов були відрепетирувані, в чому він не сумнівався — як ще ця молода жінка провела б останні два дні?
  
  “Я познайомився з ним на птахофабриці близько року тому. Він прийшов виступити з доповіддю. Я знав, що він одружений. Моя мама раніше працювала у місіс Кейн, і коли я була маленькою, я ходила туди в ті дні, коли їй потрібно було гладити. Я завжди вважала місіс Кейн самої тихою жінкою в світі. Тихий не в хорошому сенсі, а в сумному. Тому, коли він прийшов на завод і всі сказали, що він Мартін Кейн з Стэтлерс-Крос, я відразу зрозумів, хто він такий. Він був тим чоловіком, який зробив цю жінку такою тихою ".
  
  Вона подивилася на Труитта і злегка підняла підборіддя. “Вона була сумною до того, як я почав зустрічатися з її чоловіком. Шериф Труитт. І він теж. Це не мало до мене ніякого відношення. Це було до мене і до того ж більше, ніж я ".
  
  “ Статлерс-Крос - маленьке містечко. Як тобі вдалося завести роман?
  
  “Ми ніколи не зустрічалися тут. Ми завжди зустрічалися у Пратертоне, в той вечір, коли у мене були заняття в центрі мистецтв". Вона вказала на поглиблення в грунті під кам'яною плитою. “У нас був сигнал. Вранці на моїх заняттях він залишав шматок старого скла в цій дірі — зеленим він виходив, коричневим - ні ".
  
  Вона зухвало подивилася на нього. "Я ніколи не хотіла, щоб він кидав свою дружину", - сказала вона. "Але у чоловіка є обов'язки, а Мартін Кейн не хотів ніяких".
  
  “ Якого роду обов'язки, Надианна?
  
  Місяць тому я дізналася, що вагітна. Я не хотіла, щоб він розлучався з Кэмми — я прийняла рішення і не збиралася руйнувати шлюб через зробленого мною вибору. Знаєш, що він мені сказав? Він сказав, що у нього є двоюрідна сестра, яка працює медсестрою при абортах. Він сказав, що я повинна поговорити з нею з приводу вирішення проблеми — він заплатить за це. Ну і як я мала на це реагувати? Я знала, що він був в одній з цих груп. Він розповів мені про це. І ось він тут, хоче вбити нашого дитини. Я розлютилася. Шериф, іншого слова не підбереш. Я подзвонила йому в суботу вдень і сказала, що прийду на барбекю і поговорю з його родиною — з усім округом, якщо знадобиться, — і я подбаю про те, щоб він містив своєї дитини ". Сльози потекли по її обличчю. “Ти знаєш, що він мені сказав? Він сказав, що мені краще триматися подалі — що він уб'є або мене, або себе, перш ніж дозволить мені розповісти світу про нашу дитину. Я йому не повірила. Я не вірила, що він дійсно хотів, щоб я зробила аборт нашій дитині. Тільки коли я почув постріл і зрозумів, що він зробив, я зрозумів, що він мав на увазі все це ".
  
  “ Де ти була, коли почула постріл, Надианна?
  
  “ Зовні. На парковці.
  
  “Ти збирався йти? Чому?"
  
  Вона глибоко зітхнула. “Після того, як я його сфотографувала, я побігла до передньої частини будинку. Я чула крики на кухні. Але я пробралася в будинок і знайшла його в кабінеті.
  
  “ Ви були удвох наодинці?
  
  “Так. Я сказала Чоловікові, що шкодую, але я повинна була це зробити. Я мусила зробити це заради дитини ".
  
  "Що ж він сказав?"
  
  Він звинуватив мене в його вбивстві. Він вирвався і побіг наверх. Я розсердилася і пішла. Потім я почула це. Не більше ніж через декілька хвилин я почула постріл ".
  
  "І що ти робив після цього?"
  
  “Я побігла до своєї машини і поїхала додому. І мені знадобилося рівно півгодини, щоб зрозуміти, що ця дитина - все, що у мене є. Мартін цього не розумів. Він був бідолахою, потонуло в печалі. Я не розуміла цього, поки не стало надто пізно. Якщо б я знала, я б ніколи не була з ним ".
  
  Труитт провів руками по обличчю, намагаючись повернути йому почуття. “Ти другий чоловік за сьогоднішній день, який сказав мені, як Мартіну було сумно. Я ніколи цього не бачив, Надианна. Я і раніше стикався з самогубствами. Він не відповідав профілю. "
  
  "Мартін не виглядав таким сумним". Її вузькі очі розширилися, і вперше він побачив чисту ясність у їх блакиті. “Він виглядав таким сильним. Ось чому я любила його".
  
  Труитт встав. "Надианна", - сказав він. “Мені потрібно, щоб ти добре подумала. Хто-небудь бачив, як ти виходила з дому? Хто-небудь може підтвердити, що вас не було в хаті, коли пролунав постріл?
  
  Вона розгублено подивилася на нього. “ Я не знаю. Я не пам'ятаю, щоб кого-небудь бачила.
  
  Труитт інстинктивно глянув у бік будинку Зайлы Грін, але його не було видно з-за кам'яної стіни. Він дістав з гаманця візитну картку.
  
  “Я попрошу одного з моїх людей відвести тебе вниз для офіційної заяви, але ось, Надианна, візьми це. Вона хороша жінка. Я хочу, щоб ти подзвонила їй. Вона працює на державу і зможе допомогти тобі пережити смерть Мартіна.
  
  Надианна подивилася на нього з таким подивом, що йому стало соромно.
  
  "Змирися з його смертю", - прошепотіла вона. “Мені не потрібна жінка, яка допоможе мені пережити його смерть. Мені потрібен мій дитина. І мені потрібно прокласти свій шлях".
  
  "Задня спальня" будинку Робертсонов в кінцевому підсумку перетворилася в довгасте простір, вирізане з правого загороди і того, що раніше було хвостом центрального догтрота. Єдиний шлях в кімнату вів через те, що Джен Батлер називала бібліотекою, - невелику, але багато оброблену кімнату, в якій було більше ігрових дощок, ніж книг. Джен постукала в двері спальні і, не чекаючи відповіді, просунула голову в кімнату.
  
  "Дідусь," сказала вона. - Тут одна леді, яка б хотіла тебе бачити. Вона живе на Статлерс-Крос і пише книгу. Ти не проти?
  
  Гейл почула бурчання, але слів розібрати не змогла. Джен зморщила ніс.
  
  "Все в порядку", - сказала вона. “Він завжди такий. Ти заходь. Я просто попрошу тебе знати, як він себе почуває. Якщо він виглядає втомленим ..."
  
  Гейл кивнув. “ Я ненадовго. У мене кілька питань. Вона поставила сумку на підлогу і опустилася на коліна поруч з Кеті Пру. “ Тепер послухай, Ледибаг. Ми збираємося відвідати чоловіка, який, можливо, не звик до дітей. Я хочу, щоб ти...
  
  "О, тобі не обов'язково цього робити", - сказала Джен. "Чому б тобі не дозволити їй залишитися зі мною?"
  
  Гейл виглядав невпевненим. "Я прийшов сюди не для того, щоб скористатися ..."
  
  Джен махнула рукою. “Не говори дурниць. До того, як я вийшла заміж, я була вихователькою в дитячому садку. Моя спеціальність - чотирирічні діти". Вона опустилася на коліна поруч з Гейлом і взяла Кеті Пру за руку. “Насправді, “ сказала вона, - мені давно хотілося спекти печиво Play-Doh, Кеті Пру. Не хочеш допомогти мені що-небудь приготувати? Коли Кеті Пру кивнула, Джен встала і почала відводити її від Гейла. “Відмінно. Потім ти підеш зі мною на кухню, і нехай твоя матуся трохи попрацює.
  
  Гейл почекала, поки жвава балаканина іншої жінки стихне. Потім вона взяла свою сумку і штовхнула двері спальні.
  
  “ Містер Хінсон?
  
  В кімнаті було два вікна, одне виходило на вузьку західну стіну, а друге розташовувалося під прямим кутом до нього на довгій стіні, яка була задньою частиною будинку. Обидва вони були завішені щільною тканиною з принтом. В кутку між цими двома вікнами стояло пухке крісло, візерунок із листя на якому був ледве помітний в напівтемряві. Кімната була обшита темними панелями, що створювало відчуття напівтемряви. Гейл могла розгледіти ногах ліжка і тьмяний відблиск простирадлом, але за межами цього деталі губилися. Вона почула тихий зітхання, наче хвиля накочувала на гальку. Вона пройшла далі в кімнату.
  
  “ Містер Хінсон? Ви не спите?
  
  Вона підстрибнула, коли гучний хлопок порушив тишу. Маленька лампа поруч з ліжком включилася. Стародавня фігура спиралася на подушки, на грудях у нього притулилась кішка. Кашляющий звук виходив від кішки — на відміну від Гейла, її, здавалося, не потривожив раптовий шум.
  
  З рота Хинсона вирвався хрипкий хрип.
  
  “ Налякав тебе? Джен купила мені цю чортову штуку.
  
  Він знову ляснув у долоні, і кімната знову занурилася в пітьму. Гейл простягнула руки до лампи і грюкнула ними. Спалахнуло світло.
  
  Старий знову засміявся. "Непогано", - сказав він. "Треба гарненько поплескати". Сміх перейшов у гарчання. “Я сказав Джен, що не хочу ніяких відвідувачів. Ця дівчина не звертає на мене уваги".
  
  "Я думаю, що вона, певно, знає", - сказав Гейл. "Вона просто впевнена в своїй здатності оцінити цінність відвідувача для вас".
  
  Хінсон секунду помовчав. "Ви маєте рацію", - сказав він. "І з вашого боку сміливо говорити це".
  
  “ Якщо ви дійсно вважаєте за краще не приймати відвідувачів, містер Хінсон, я піду. Але у мене проблема, і ви єдиний чоловік, який може мені допомогти. - Вона помовчала. “Мене звуть Гейл Грейсон. Я онука Елли Олден".
  
  “ Я не знаю жодної Елли Олден.
  
  “ Ти знав Лінні Кейн. Елла - її племінниця.
  
  Світло від лампи був слабким, але їй здалося, що він глибше зарився в подушки. Він лежав нерухомо, якщо не вважати пальця, який нервово дряпав простирадла.
  
  "У цій кімнаті хріновий світло", - сказав він. "Іди сюди, щоб я міг тебе бачити".
  
  Пролунав ще один удар, на цей раз грому. Після затишшя раптовий дощ застукав по вікнах. Гейл підійшла до ліжка і ніяково встала, дивуючись, чому Джен не спромоглася поставити стілець з цього боку кімнати для відвідувачів. Тому що відвідувачів не було, сказала вона собі. Протягом тридцяти років вона переїжджала з Стэтлерс-Крос на іншу сторону і ніколи не чула, щоб ім'я Малкольма Хинсона згадувалося в чому-небудь, крім минулого часу. У містечку розміром з Статлерс-Крос здавалося неймовірним, що хтось міг просто зникнути. Але з іншого боку, Малкольм Хінсон був непроханим гостем, і притому набридливим. Можливо, він знаходив життєрадісну Джен і її кішку кращою компанією, ніж скривджених південців його колишніх років.
  
  "Боже мій".
  
  Його рука лягла на кішку, яка грубо замурлыкала. Він підняв скорчений палець іншої руки і помахав нею в її бік.
  
  "Ти так схожа на неї," видихнув він. “ Може, нижче ростом. І трохи старше. Але в іншому ... Боже мій.
  
  “ На кого я схожий, містер Хінсон? - М'яко запитав Гейл.
  
  Він опустив руку назад на простирадло. “ Ти, чорт візьми, прекрасно знаєш, хто. Не валяй дурня на мене. Ти не та чортова Джен.
  
  “Ти прав. Мені шкода". Вона подивилася на стілець в іншому кінці кімнати. “Отже, ти згоден поговорити зі мною? Тому що, якщо це так, я збираюся підсунути цей стілець сюди, щоб я міг сісти.
  
  “Добре. Тільки не думай, що це означає, що у мене багато часу. У мене його немає. І я не можу відповісти на твоє питання ".
  
  "Все в порядку". Гейл забрав сумку з дороги під ліжко і, піднявши стілець з підлоги, щоб захистити дошки, потягнув його через кімнату. Вона повернула його так, щоб світло падало однаково на них обох, а потім упала на подушки.
  
  Коли вона знову подивилася на нього, він дивився їй в обличчя. “Ті ж очі. Той же підборіддя", - сказав він. “Ще кілька років, і в неї могли б бути ті ж дивні світло-темне волосся. Який дивний спосіб посивіти. Змушує мене задуматися про твоє минуле."
  
  “ Мене турбує не моє минуле, містер Хінсон. Я хочу поговорити про Лінні.
  
  "Якщо ти думаєш, що Лінні - це не твоє минуле," м'яко відповів він, " тоді ти дійсно заблукала.
  
  “ Що ви можете розповісти мені про неї?
  
  "Нічого".
  
  Вона провела пальцем по контуру листа на тканини крісла. “У мене є покривало, яке вона пошила. Воно дійсно незвичайне. Вміння, яке знадобилося для його створення, — я ткуу і навіть не можу цього збагнути ".
  
  Його рука ковзнула по спині кішки. “ Ти ткешь?
  
  “ Раніше любила. Але я дивлюся на покривало Лінні, і воно не схоже ні на що, що я коли-небудь бачила. Її талант був величезний, містер Хінсон. Ти знав це в той час, чи не так?
  
  "У той час я ні хріна не розумів".
  
  Вона подивилася йому прямо в очі. “ Лінні покінчила з собою, містер Хінсон. Мій чоловік зробив те ж саме, і мені знадобилося багато часу, щоб ... ну, я до сих пір цього не розумію. Але що-то самогубство Лінні мене турбує.
  
  "Всі самогубства викликають занепокоєння".
  
  “Ні, не так. По—перше, було вибрано час - за день до того, як вона мала грати головну роль у міському конкурсі. І там був її син. Вона вимила йому руки й обличчя. Навіщо? Чому це саме те, що ти робиш перед тим, як покінчити з собою?"
  
  "Чому мати не могла попрощатися зі своєю дитиною материнським вчинком?"
  
  Вона провела пальцем по стеблу листа і простежила за його витонченим вигином до кінчика. "Це можливо", - сказала вона. "Ви випадково не знаєте, в якій кімнаті вона замкнула його?"
  
  Його очі не відривалися від її особи. “ Чому ще ви сумніваєтеся в її самогубство?
  
  “ Я дещо знайшов на горищі вашої фотостудії.
  
  Вона сунула руку під ліжко і витягла сумку. Обережно поклала обсмоктано сценарій собі на коліна.
  
  "Ти спеціально зберіг це, чи не так?" - тихо запитала вона.
  
  Кішка завила. Хінсон грубо вчепився пальцями в її шерсть. Тварина стрибало взад-вперед, перш ніж подряпати руку старого і вибігти з кімнати.
  
  “ Ти знайшла що-небудь ще? - прошепотів він.
  
  Гейл обережно перегорнула сторінки, поки не добралася до листа. Вона простягнула йому.
  
  “ Лінні не здійснювала самогубства, чи не так, містер Хінсон? Її вбив чоловік. Моє питання в тому, чому, заради всього святого, ви нікому не розповіли?
  
  “ Яке, чорт візьми, тепер це має значення?
  
  Гейл спалахнув від люті. “Це важливо, Малкольм. Поява самогубці в сім'ї відкриває двері. Чорт забирай, це відкриває двері, і якщо її не закрити, діти, онуки, правнуки — усі вони можуть провалитися крізь неї ".
  
  Зайла подтащила свій кухонний стілець до стільниці, села і притулила голову до прохолодної нержавіючої сталі раковини. У двері постукали, але вона не звернула на це уваги. Нехай вони думають, що вона лягла спати. Вона втомилася. У неї було таке відчуття, ніби з нього випустили повітря, ніби голоси, які вона чула два дні тому, позбавили її дихання.
  
  "Мартін", - сказала дівчина. “Сядь зі мною. Давай сядемо і все обміркуємо".
  
  “Я не можу повірити, що ти збираєшся це зробити, Надианна. Я люблю тебе. Як ти можеш це робити?"
  
  Вікна були відкриті, електричний шнур тягнувся через підвіконня, через ганок і через траву до стіни будинку. Зайла сиділа на гойдалці, її туфлі м'яко постукували по дошках, коли вона повільно розгойдувалася взад-вперед. У лігві Кейнів дівчина встала з дивана, її довга дивна одяг стосувалася щиколоток. Коли вона заговорила, її слова були приглушеними і квапливими.
  
  "Послухай мене, Мартін", - сказала дівчина. “Я люблю тебе, але я теж люблю цю дитину. І тобі доведеться подбати про нього і бути йому татком. Ось і все, що в цьому є ".
  
  “Сука. Чому б мені просто не віддати тобі пістолет зараз і не дозволити прикінчити мене?"
  
  “ Мартін. Дівчина потягнулася до нього, вчепившись в рукав сорочки. Він вирвався з її рук і різко підняв руку для удару. Дівчина відсахнулася, на її обличчі відбився страх. З-за рогу хати долинули рокочущі акорди хору, немов у сотні футів над землею. Мартин зупинився і обернувся на звук. А потім він пішов, почувся тупіт його кроків, що піднімаються по сходах. Дівчина стояла в кабінеті, притиснувши руки до обличчя, в замішанні оглядаючи кімнату. Зайла схопилася за ланцюг гойдалок і побажала, щоб вони зупинилися. Дівчина раптово опинилася перед нею, збігла сходами ґанку й зникла в полі серед машин. Зайла сиділа мовчки, занепокоєння мучило її груди. А потім пролунав постріл, такий гучний і близьке, що дерево над її головою задребезжало.
  
  Тепер вона втомилася. Зовні бушував шторм, розгойдуючи верхівки дерев і пронизує небо лютими розрядами. Грім пролунав негайно. Світло. Тріск. Візерунок програвався знову і знову в її будинку, поки вона не закрила очі і не дозволила своєму лобі ковзати назад-вперед по металу.
  
  Квіти на підвіконні — великі сині квіти, до яких вона могла протягнути руку і доторкнутися. Тут не було ширм, і чорні жуки повзали по підвіконню і вниз по стіні, іноді пробігаючи по її ніг, коли вона стояла. Повітря біля вікна був прохолодний, і коли її мати працювала в кімнаті, Зайле подобалося триматися за раму і підставляти обличчя вітру.
  
  Їй подобалося дивитися на сусідній будинок. Там жив хлопчик, і він грав під деревом. Іноді він бачив її у вікно і втік через двір, щоб вручити їй подарунок — гілочку, камінчик, довгу травинку. Коли він був у себе вдома, він втік в кімнату нагорі, розсував штори і махав їй. Вона махала у відповідь. Хлопчик був її другом.
  
  Хлопчик сьогодні не помахав рукою. Він стояв біля вікна, але дуже тихо, притулившись обличчям до скла. Їй не сподобався вираз його обличчя. Від цього її занудило.
  
  Вона чула крики з будинку. Кричала мати хлопчика.
  
  Її власна мати покликала її з іншого кінця кімнати. “ Відійди від вікна, Зайла. Це не наша справа.
  
  Але хлопчик не відходив від вікна, і Зайла трималася за підвіконня, хоча в обличчя їй не дув вітер.
  
  Крики припинилися, і задні двері відчинилися. З хати вийшов батько хлопчика. Він тримав матір за волосся. Навколо її рота був пов'язаний шматок тканини.
  
  “Перший чоловік, якого вам потрібно зрозуміти, - це Перріш. Я ніколи не зустрічав такої життєрадісної людини. Це було його виховання. Він виріс в Нью-Йорку, його батько художник, а мати активістка. Він стверджував, що його бабуся була в Сенека-Фоллс, але хто знає? Все, що я знала, це те, що він був самим енергійним, самим міцним людиною, якого я коли-небудь зустрічала. Він умовив мене приїхати сюди - сказав, що мені потрібно відправитися на південь і знайти застосування своєму таланту. Він надихнув мене. Я поїхав. І як тільки я опинився тут, я написав йому і сказав: "Гаразд, сучий ти сину, ти мене вмовив. Тепер ти приїжджаєш'.
  
  “І він це зробив. Я не знаю, що він думав зробити — роздобути матеріал, я вважаю, і повернутися на північ з історією, яку ніхто не міг перевершити. І він, безсумнівно, отримав її. Але він так і не повернувся додому, і, повірте мені, він ніколи не розповідав цю історію. У нього не вистачило духу. Це богом забуте місце висмоктала з нього всю душу.
  
  “Я ніколи не розуміла, чому він одружився, крім того, що чоловіки збуджуються далеко від дому. Я не вірю, що він любив свою дружину. І я думаю, що навіть тоді він розлучився б з нею, якби все було по-іншому. Але це було не так.
  
  “Він сприйняв Лінні як виклик. Вона була така зла. Люди часто говорили про це. 'Тримайся подалі від Лінні. Вона відкусить тобі голову'. Вона не була особливо красивою жінкою — як і ти, вона була гарненькою, але у Перріша в Нью-Йорку були жінки і красивіше. Але ніхто ніколи не заперечував той факт, що вона була розумна. Розумний, як батіг. Її гнів був розумний. Ви могли дивитися в її очі і знати, що мільйон думок проноситься у неї в голові, і вона була в люті — в люті на вас, на весь світ, на Всемогутнього Бога за те, що він не дозволив їй висловити їх.
  
  “Я не знаю, коли вони полюбили один одного. Це тривало кілька місяців, перш ніж Перріш розповів мені. Я сказав йому, що він ідіот. Я сказав: "Люди тут, внизу, дістануть мотузку і її накинуть тобі на шию за те, що ти такий дурень ", Але я був неправий. Перріш був не тим, кому належало турбуватися ".
  
  Мати хлопчика пручалася. Вона вирвалася і побігла до залізничних колій, але батько зловив її. Вона спробувала витягнути серветку з рота. Але батько схопив її за руки і заломив за спину. Він штовхнув її животом до дерева.
  
  “Зайла, йди сюди. Що б там не відбувалося, це справа Олдена. Нас це не стосується. Ми працюємо за те, щоб у нас була їжа в роті. Це все, що нам потрібно зробити. Вони хочуть битися, хай б'ються.
  
  Хлопчик у вікні спостерігав. Він міг бачити крізь гілки дерева. Його руки потягнулися до скла. Він бив і бив, бив у вікно.
  
  “Він збирався відвезти її в Нью-Йорк. Я сказала йому, що він божевільний. Що б маленька пров Лінні Кейн робила в Нью-Йорку? Він сказав, що його мати буде обожнювати її, що вона візьме її до себе і дасть освіта, і тоді її ніщо не зупинить. Я сказав: "Боже, Перріш, ти поводишся з нею, як з цирковим номером'. І він сказав: 'Малкольм, ти не бачиш її, чи не так? Ти не можеш бачити далі одягу, діалекту і манер'. І я запитала: "Ти думаєш, їй сподобається, що ти її міняєш?' Але він так і не відповів. Було схоже, що вони обоє захопилися і не могли передбачити наслідків.
  
  “Вони збиралися взяти з собою п'ятирічного сина Лінні. Як ніби Джастін Кейн збирався дозволити їм просто вийти за двері. Це було схоже на те, що вони обидва були божевільними — обдуреними у своїх можливостях. У них все було сплановано. На наступний день після конкурсу я збирався на фабрику, щоб сфотографуватися. Перріш повинен був виступати в якості мого асистента. Коли поїзд під'їде, Лінні і хлопчик повинні були підійти, і як раз в той момент, коли він повинен був рушити, вони втрьох збиралися застрибнути на борт. Я продовжував говорити йому: "Життя не настільки поблажлива. Плата буде величезною '. Але він не слухав. Він був поглинутий нею ".
  
  Мотузка була вже на шиї матері, перш ніж Зайла побачила це. Вираз обличчя матері змінилося. Воно було точно таким же, як у маленького хлопчика. Він стукав у вікно, його рот відкривався і закривався, Зайла не могла розчути, що він сказав.
  
  На подвір'я вибіг чоловік і спробував схопитися за мотузку. Але батько зіштовхнув його вниз.
  
  “ Забирайся, Дік! Вони планували вкрасти мого хлопчика!
  
  Чоловік сів у траву, закривши обличчя руками. Батько взяв інший кінець мотузки і перекинув його через гілку дерева. Потім він потягнув за мотузку і тягнув до тих пір, поки ноги матері не відірвалися від землі. Вона брикала і намагалася зняти мотузку зі своєї шиї, але він схопив її за руки і заломив за спину. Вона так сильно крутанулась, що Зайла подумала, що зламає гілку, але вона цього не зробила. Незабаром обертання сповільнилося. А потім і зовсім припинилося.
  
  “Зайла, чому ти плачеш? Іди до мене, Зайла, Зайла, Зайла. Зайла, Зайла, кохана."
  
  “Перріш знав. Він прийшов до мене в сльозах. Але до того часу його дружина була вагітна. Йому довелося зробити вибір. Він міг розповісти все, що знав, і, можливо, бути линчеванным. Або він міг проковтнути це. Він проковтнув це. Але воно не проглотилось.
  
  “Він знайшов лист в сценарії — Джастін, мабуть, залишив його під час репетиції і забув, де він. Перріш, звичайно, так і не отримав листа. Ми так і не дізналися, як воно потрапило до Джастіну. Я сказав: "Залиш собі. Це доказ. Можливо, коли-небудь ти вирішиш їм скористатися'. Але він цього не зробив. Він ростив свою дитину, забезпечував дружину.
  
  “Одного разу він сказав мені, що шкодує, що не дозволив їм лінчувати себе. 'Це було б більш швидке удушення", - сказав він. І я не міг сперечатися ".
  
  Світло. Тріск. Метал під головою Зайлы став гарячим. Вона спробувала підняти руки до раковини, щоб відштовхнутися, але вони не рухалися. Вони були важкими, занадто важкими, щоб тримати їх в руках.
  
  Залиш її в спокої, Зайла. Вона зла. Привиди - це зло. Але її батько не знав. І її мати не бачила. Зайле залишалося згадати, і вона добре впоралася. Не так, міс Лінні? Хіба я не мала успіху?
  
  Груди Зайлы почала хворіти. Вона відчувала, як вона стискається, стискається. Вона розколювалася, неначе ребра ламалися одне за іншим і впиналися в неї, як ніж. Вона спробувала віддихатися, але не змогла.
  
  Її голова, потім тіло звалилися на підлогу. Світло. Тріск.
  
  OceanofPDF.com
  
  Ніхто ніколи не думає про сім'ю примари.
  
  —Вікторі Олден своїй сестрі Маралин Неш під час відвідування їх матері Елли в лікарні в 1989 році
  
  З сухого безпечного заднього ганку "Ели" Труитт спостерігав за будинком Грінів, його затемнені вікна були приховані раскачивающимися гілками горіхового дерева пекан. На частку секунди небо стало яскравим, як опівдні, а потім пролунав хлопок - гучний, страхітливий, різкий, як куля. Щось вдарило зовсім близько. Але це був не дім Грінів. Він стояв незайманий по інший бік паркану, тихий і тривожний.
  
  Труитт як раз стукав у двері Зайлы, коли Хаскелл прибіг від Олденов. Криміналістична лабораторія штату закінчила розтин; судово-медичному експерту потрібно було обговорити деякі питання з Труиттом і Бінгхем. Тепер в його руці були запису їх бесід. Його занудило. Будь я проклятий, якщо Надианна не була права. Він би цього не зрозумів — після того, що він почув за останні два дні про жорстокості Мартіна по відношенню до інших, він би не розраховував на те, що ця людина зверне свою лють на себе. Все, що тепер вимагалося від Зайлы, - це сказати, що вона бачила, як Надианна виходила з дому до пострілу, і він міг закрити справу.
  
  "Вони у вітальні, сер", - сказав Haskell. “Все, крім місіс Кейн. Місіс Олден каже, що вона прийняла ще кілька транквілізаторів і надто сонна, щоб спуститися вниз".
  
  Це не мало значення. Те, що Труитт повинен був сказати жінкам, з таким же успіхом можна було зробити окремо. Не те щоб вони вже не знали. Вони зрозуміли це в той момент, коли пролунав постріл. Коли вони поклали труп Мартіна на ліжко, пошарили по його руках, доторкнулися до пістолета, розмазали кров по кімнаті — вони знали. Це було фантастично, насправді. Кишечник Елли Олден, повинно бути, зроблений з граніту.
  
  "Крейг", - сказав він Хаскеллу. “Я розберуся з цим. Ти спробуй змусити місіс Грін відповісти на дзвінок. Якщо вона не відповість, побіжи і подивися, чи варто її машина в гаражі. Мені не подобається, що у неї не горить світло під час такого шторму, як цей.
  
  Хаскелл вже набирав номер, коли Труитт пройшов через кухню і спустився в хол. Із-за дощу в хаті стояв дивний запах, наче пил на рибі, яка завжди була старою, тепер відсирів. Він не хотів цього робити. Він шкодував цих жінок. І він був настільки злий на всіх, що плюнув.
  
  Біля дверей у вітальню він зупинився. Всередині Елла і Маралин сіли на диван.
  
  "Де Сілла?" запитав він.
  
  Відповіла Ела. “Я відправила її посидіти з матір'ю. Їй не обов'язково бути тут. Що б ти хотів сказати, це буде адресовано мені і Маралин. Ми розповімо іншим.
  
  Труитт глибоко зітхнув, сідаючи в персикове крісло. “ Я так не думаю, Елла, але ми розберемося з цим пізніше. Я розмовляв з судово-медичним експертом. Він знайшов речові докази, які вказують на те, що Мартін вчинив самогубство. І в мене є свідок, який підтверджує це.
  
  Питання Елли пролунав різко. “ Які речові докази?
  
  Труитт проігнорував її і замість цього подивився на Мэралин. Вона витримала його погляд. "Те, що ви все зробили, приголомшливо", - сказав він. “Я все ще намагаюся зрозуміти це. Це вимагало неймовірної концентрації — не можна хвилюватися, потрібно було рахувати кожну секунду. Але чого я не розумію, так це чому ".
  
  "Це був нещасний випадок, Албі", - наполягала Елла. "Якщо у тебе є фізичні докази зворотного, це неправильно".
  
  Його очі все ще були прикуті до Мэралин. “Хто-то в тій кімнаті досить розбирався в судовій медицині — або, принаймні, володів надприродною часткою здорового глузду, щоб зрозуміти, що при вогнепальному пораненні з високою швидкістю нам буде практично неможливо довести обставини смерті, якщо не зосередитися на місці події. Так що ж ти зробив? Ви зруйнували сцену, потривожили тіло, так що не було ніякої можливості відновити подія, і зробили це таким чином, що на межі розумного міг би бути природною реакцією. Хіба жінки в цих краях не завжди демонстрували своє тіло? Ну і що, що було трохи божевілля — ти просто робила те, що було природно. Але я все ще не знаю чому, Мэралин. Це допомогло б мені - і вам самим, якщо б ви, принаймні, пояснили мені чому.
  
  "Ти не розумієш, про що говориш, Албі," наполягала Елла. - Я хочу знати, які у тебе є речові докази.
  
  "Його руки", - прямо сказав Труитт. “Судмедексперт сказав, що за всі роки, що він проводив розтини самогубців, які використовували гвинтівки, на руках зазвичай залишається дуже мало крові. Бачиш, вони витягнуті нижче голови, коли вони натискають на курок. Елла, на руках Мартіна була кров, але хто її туди поклав.
  
  "'Звичайно' не звучить для мене безперечно, Албі. Ми будемо боротися з цим.
  
  Труитт посміхнувся. “Я знаю, Елла. Але в мене також є свідок — можливо, двоє. Один з них розмовляв з Мартіном безпосередньо перед пострілом. Вона каже, що він сказав їй, що збирається покінчити з собою.
  
  Вперше за весь час Маралин заговорила. “ Хто?
  
  Труитт похитав головою. “Я поки не готовий сказати. Але вона зробила дуже переконливу заяву. Враховуючи особистість Мартіна, його роль у суспільстві, час і місце — всі ці люди, всі ці погляди на нього — для мене це має сенс. І, сам того не бажаючи, Райан Теллер підвищив ставки. Чого я хочу від тебе зараз, так це правди про те, що ти зробив.
  
  "Ми вже говорили тобі, Албі", - сказала Елла. “Ми були на кухні, коли пістолет вистрілив. Ми побігли наверх і знайшли його мертвим в спальні. Приладдя для чищення зброї були на столику біля ліжка. Можливо, ми трохи втратили контроль. Але все, що ми зробили, було б зрозуміло будь відчуває людині ".
  
  "Людина з почуттями". Труитт потер очі. “Елла, я подзвонив своєму приятелеві в управління шерифа округу Уолтон і розповів йому про цю справу. Знаєте, що він мені сказав? Він заарештував вас всіх в першу ж ніч. Я облажався. Мені просто страшенно пощастило, що ви покривали самогубство, а не вбивство."
  
  "Як ви смієте звинувачувати нас у прикритті ..."
  
  Труитт розлютився. “О, перестань, Елла. Твоя власна дочка зізналася в цьому моєму заступнику. Вона сказала йому, що ви наказали покласти масло і ганчірки на приліжковий столик, але в останню хвилину вона заховала їх у сумку Кэмми.
  
  Елла люто подивилася на Мэралин. "Ти це сказала?"
  
  “ Нам не потрібно було вплутуватися в шахрайство зі страховкою. Мама. Я спустилася з сумочкою по сходах і сховала її в диванних подушках. Якби страхова компанія Мартіна змогла довести шахрайство, ми всі були б у в'язниці. Крім того, масло і ганчірки не мають ..."
  
  Елла повернулася до Труитту. “ Гроші тут ні при чому. Якщо тебе турбує шахрайство, Албі, я прямо зараз підпишу заяву про те, що ми не приймемо жодного цента страхових грошей.
  
  “Досить круто, Елла, але я вважав, що гроші тут ні при чому. Так чому б тобі не розповісти мені, що стояло за цим?"
  
  Тиша. Труитт поліз у кишеню і витяг фотографії Надианны. Особа Мартіна дивилося поверх столу з їжею. Труитту здалося, що тепер він зрозумів вираз очей свого старого друга — потрясіння, тривога і приховане смирення. Правда полягала в тому, що Мартін покінчив з собою в ту мілісекунду, коли клацнув затвор; рішення було прийнято. Труитт був готовий посперечатися, що у нього було таке ж вираз обличчя в той момент, коли куля увійшла в його череп. Горло Труита горіло, коли він поклав фотографію на кавовий столик. Він би ніколи не подумав такого про Мартіна. Це просто було не в його характері.
  
  "Цей чоловік був моїм другом, Елла," тихо сказав він. “ Я кинув його. Найменше, що я йому винен, - це правду про його смерть.
  
  Нарешті заговорила Маралин. Вона потягнулася і стиснула руку Елли.
  
  "Мама," втомлено сказала вона. “ Це не дає нам того, чого ми хотіли. Я збираюся сказати йому.
  
  "Але Підвіконня—"
  
  "Сілла доведеться розбиратися з цим по-своєму".
  
  Маралин сунула руку в кишеню штанів і витягла серветку. Вона ретельно витерла рот.
  
  “ Ти прав, Албі. Ми зрозуміли це, як тільки почули постріл. Можливо, ми знали весь день. Мартін був не в дусі — нервував, злився і, так, я би сказав, пригнічений. Сілла слід було б краще подумати, перш ніж робити те, що вона зробила, але останнім часом вона ставала все більш і більш агресивною по відношенню до Мартіна. Я не звинувачую, я просто кажу, що на цей раз вона зайшла занадто далеко. Я не думаю, що він зміг би це винести. Для нього, для його власної дочки, було принизливо кидати йому виклик таким чином на очах у всіх. Я думаю, він вирішив: 'Чорт візьми, я просто всім покажу'. Ви знаєте, деякі люди скоюють самогубство із-за гніву. А Мартін завжди був злим.
  
  Труитт втупився на фотографію. Вона була права — там теж відчувався гнів. "Продовжуй".
  
  “ Те, що я збираюся розповісти тобі зараз, може бути важким для розуміння, Албі. Ймовірно, лише жменька людей може це зрозуміти. Я щиро сподіваюся на це.
  
  "Мерлін, будь ласка..." В голосі Елли звучала благання.
  
  Маралин взяла матір під руку і продовжила. “ Будь-яка сім'я, яка пережила самогубство, залишає шрами, Албі. Одне самогубство збільшує ймовірність іншого. Але уявіть, як це, коли самогубство стає частиною міських переказів, місцевим розвагою. Уявіть, яке це, коли трагедія вашої родини стає історією біля багаття для всіх інших. Це гірше, ніж плітки або перешіптування. Коли я був маленьким, хлопчики-підлітки приходили на Хеллоуїн в сукнях і з мотузками на шиї. Я б розсміявся, але це налякало мене, Албі. В глибині душі я завжди знав, що якщо Лінні змогла це зробити, то і я зможу це зробити ".
  
  Труитт з жахом зрозумів, що вона плаче.
  
  "Одне самогубство підвищує ймовірність іншого," хрипко повторила Елла. “ Ти чуєш це, Албі? Ти чуєш, про що ми говоримо?
  
  Зовні в стіну будинку вдарив грім, стрясаючи стіни. Моя мати загинула в автомобільній катастрофі... Голос Гейл звучав так буденно, як він і очікував від людини, вихованої бабусею, яка дистанціювалася від смерті матері.
  
  Господи Ісусе. Він подивився на кавовий столик у пошуках усміхненою маленької дівчинки в купальнику. “ Елла, ти хочеш сказати, що твоя дочка Кетлін...?
  
  Мэралин перервала його. “Ми не знаємо, Албі. Вона та батько Гейла були на межі розлучення. Одного разу пізно ввечері на 1-75 її машина врізалася в основу естакади. Поліція сказала, що вона, мабуть, заснула за кермом. Але ми не знаємо. І це привело нас в жах ".
  
  "А Гейл знає?"
  
  “Ні. І, будь ласка, не говори їй".
  
  "Я бачила, як син Лінні виріс у запеклого, підлої людини, який знущався над Мартіном", - сказала Елла. “Моя мати і сестра боролися з тим, що Лінні залишила нам, і я бачила, як мої власні дочки теж боролися. Я з усіх сил намагався тримати Гейла подалі від цього. Але я нічого не міг зробити, щоб допомогти Сілла. Досі, Албі. Не змушуй її жити з самогубцем в якості батька."
  
  “ Але вона знає, Елла. Вона була в кімнаті, коли ти все закривала.
  
  Очі Елли засяяли, коли вона нахилилася до нього. “ Але вона не знає напевно. Якщо ви з Джонні Бінгхем скажете, що це нещасний випадок, вона вам повірить. Вона може продовжувати жити своїм життям.
  
  "Але вона все одно буде думати, що її аргумент змусив Мартіна вихопити пістолет ..."
  
  “Але ми можемо з цим впоратися, Албі. Бути відповідальним за нещасний випадок - це не те ж саме, що мати справу з самогубством. Будь Ласка, Албі. Ти визнав, що заборгував Мартіну. Поверни йому це ".
  
  Він був у боргу перед Мартіном. Він обережно взяв останню фотографію. Він завжди був такий зосереджений на обличчі, що просто переглянув іншу частину фотографії — натягнуту шкіру на костяшках пальців Мартіна, коли його рука стиснулася в кулак, піт на його сорочці, голова смаженого поросяти ледь видно внизу, виноградна лоза обвиває його шию.
  
  У Труита пересохло в горлі.
  
  "Маралин", - м'яко сказав він. "Розкажіть мені ще раз, що ви вчотирьох робили, коли пістолет вистрілив".
  
  Спочатку він подумав, що це грім, дивний і здавлений. Потім він впізнав його — скрегіт двигуна. Він піднявся зі стільця, коли в кімнату увійшла Сілла, її обличчя було блідим і розгубленим.
  
  "Мама пішла", - пробурмотіла вона. “Ми могли чути тебе через вентиляцію. Вона взяла ключі з твоєї сумочки, Елла..."
  
  Труитт вибіг з кімнати, кличучи Хаскелла. Відповіді не було. Він ривком відчинив вхідні двері й побіг через двір. Дощ бив його по обличчю. Він сів у свою машину і включив запалювання, коли "б'юік" Ели налетів на залізничні колії.
  
  Він обігнув всипану гравієм під'їзну доріжку і, похитуючись, перетнув рейки. Небо потемніло; "Б'юік" попереду зник у темряві. Набираючи швидкість, він об'їжджав магазини, радіючи, що з-за дощу і раннього години роботи магазинів вулиця спорожніла. Він минув кладовищі, церкви, намагаючись розгледіти машину перед собою. Нічого. Йому здалося, що вдалині він почув сирени, але він не був упевнений. Він потягнувся за телефоном, коли раптово "Б'юік" з'явився, менш ніж за десять ярдів від нього, ввічливо кліпаючи покажчиком повороту. Коли він вдарив по гальмах, "б'юік" знову виїхав на рейки.
  
  Він обережно пішов за нею. Нагорі шляхів він побачив, як "Б'юік" проїхав по під'їзній доріжці до будинку Кейнів і зник за хатою. Його заступник, який чергував біля будинку, вийшов з машини; Труитт увімкнув фари, махнув йому рукою, щоб повертався у дім, і повільно рушив по під'їзній доріжці.
  
  "Б'юік" був припаркований поруч з "рибним будиночком". Майданчик для барбекю Труитт загальмував. Прикриваючись дверцятами машини як щитом, він вислизнув з машини.
  
  "Кэмми!" - закричав він. "Ти мене чуєш?"
  
  У рибному будиночку запанувала тиша. Відстань між халабудою і майданчиком для барбекю становило не більше двадцяти ярдів, але це було відкрите місце. Він витягнув револьвер з наплічної кобури. У нього не було можливості дізнатися, чи є у неї пістолет. Але він був неймовірно впевнений, що вона знає, як ним користуватися.
  
  "Кэмми," повторив він. “ Це Албі. Дозволь мені увійти і поговорити з тобою.
  
  Знову тиша. Він обернувся, щоб подивитися, пішов за ним у двір його помічник. Пішов; постать у коричневому причаїлася збоку від головного будинку.
  
  Потім він почув шкрябаючий звук з хатини, як ніби з цементу протягли стілець. Кілька секунд потому вона окликнула його.
  
  “ Албі? Мені треба пару хвилин. Ти можеш мені їх дати?
  
  “Звичайно, Кэмми, я можу це зробити. Але мені було б приємніше, якби ти дозволила мені посидіти з тобою".
  
  Довгий час вона не відповідала. “ Знаєш що, Албі? Думаю, мені це сподобалося.
  
  “ У тебе є пістолет, Кэмми?
  
  Її сміх був слабким; він ледве розчув його з-за шуму дощу. “ Ні, у мене немає пістолета. Я ненавиджу ці штуки, хіба ти цього не знаєш?
  
  Він подивився на свого помічника, який витягнув револьвер і прицілився в рибний дім. Виставивши перед собою пістолет, Труитт кинувся до хижі і зазирнув усередину через сітку.
  
  Вона сіла на лавку для пікніка, склавши руки на столі перед собою. Вона сумно посміхнулася йому, коли він повернув пістолет у кобуру і увійшов до хатини.
  
  “Я сподівався, що в мене буде достатньо часу, щоб подумати про те, що я хотів тобі сказати, але, думаю, ти воліла б, щоб я цього не робив. У мене було два дні, щоб підібрати потрібні слова, але я думав, що Елла впорається з цим. Я ніколи не думав, що Елла у чому-то зазнає невдачі ".
  
  Він взяв у стіни складаний алюмінієвий стілець і поставив його поруч з нею. “ У чому вона зазнала невдачі, Кэмми?
  
  “ Приховування. Ти так це назвав, чи не так? Це забавнейшая річ, Албі. Вона просто впала мені на коліна. Мені б ніколи не спало на думку брехати — принаймні, в той час. Але вони всі були там, у кімнаті, Елла говорила "Роби це" і "роби те", і я подумав: "Бог врятує мене. Він все-таки врятує мене ".
  
  "Кэмми, мені потрібно розповісти тобі про твої права ..."
  
  Вона махнула на нього рукою. “ Не говори дурниць, Албі.
  
  "Тобі треба поговорити з адвокатом ..."
  
  “Мені не потрібен адвокат. Я вбила свого чоловіка. Це була помилка. Я дуже шкодую".
  
  “Кэмми, ходімо зі мною. Дозволь мені відвести тебе в мій офіс, щоб ти могла подзвонити кому-небудь, щоб тобі допомогли".
  
  “ Ні, Албі. Її голос був м'яким і трохи поблажливим. “ Ти хотів увійти і посидіти зі мною. Тепер сідай. Я подумала, що зможу збрехати. Я подумала, що якщо всі ці жінки брешуть, я теж можу це зробити. Але я не можу. І після того, як я почула, що Елла планувала зробити з Силлом, я не буду. Сілла не несе відповідальності за смерть свого батька, і я не хочу, щоб вона думала, що винна.
  
  Вона проробила дірку у червоній картатій скатертини, зробивши її досить великий, щоб просунути під пластик палець. “ Знаєш що, Албі? У мені і кухнях повинно бути щось спільне. Пам'ятаєш ті ранку, коли ти приходив до нас на полювання? Ви з Мартіном сідали за стіл і їли, ніби мене там взагалі не було, ніби я став невидимим або щось в цьому роді. Те ж саме сталося в суботу ввечері. Я вийшла, щоб покласти вінок на свиню, коли Мартін і Сілла посварилися. Я стояла біля задніх дверей, збираючись повернутися в будинок. Мартін пройшов прямо повз мене. Я пішов за ним, потім в будинок увійшла Сілла. Вони з Еллою почали сваритися, і я вийшов у хол, щоб знайти Мартіна. Я хотів поговорити з ним. Я подумала, що, може бути, якщо б він знав про дитину Сілла, про все стресі, який вона пережила, він був би добрішим до неї ".
  
  Вона притиснула палець до пластику. Він тримався міцно. “Коли я вийшла в коридор, я почула голоси. Мартін і жінка. Справа в тому, що ніщо з того, що вона сказала, мене не здивувало. Думаю, якщо б я була здивована, то не вбила його. Але я знала, що Мартін зраджував мені. Знаєш, як кажуть, що в тобі щось обривається? Що ж, це саме те, на що це схоже. Я чула клацаючий звук в своїй голові. Тому, коли жінка пішла, я пішла за ним вгору по сходах. Він був у спальні, сидів на ліжку. Він навіть не підвів очей, поки я не наставив на нього пістолет. А потім він нічого не сказав. Він просто подивився на мене таким порожнім поглядом, ніби навіть не знав, хто я така.
  
  “Після того, як я зробив це, я побіг у ванну. Потім раптово Елла і вони опинилися в спальні. Спочатку я не розумів, що вони роблять — все псують, перекладають Мартіна на ліжко. А потім я зрозумів. Вони думали, що це самогубство. Я просто почав молитися. Я увійшла в кімнату, і божевілля просто опанувало мною. Вони не сумнівалися, що я піднімалася з ними по сходах. Пізніше тієї ночі в будинку Елли ми обговорили те, що збиралися розповісти вам. Елла хотіла, щоб ми точно розповіли, що ми робили, коли пролунав постріл, щоб нас не зловили на брехні. Я сказав їм, що був у кухонному куточку, працював над вінком. Вони мені повірили. Вони навіть не знали, що я пішов ".
  
  Пластик натянулся на її пальці, червоне змінилося білим. Раптово її палець прорвався. Вона прибрала руку й слабо посміхнулася йому.
  
  “Було тільки одне, що я міг зробити, Албі. Спати. Я подумав, що якщо я засну, Елла про все подбає. Але я не міг дозволити їй звинувачувати Сілла. Я повинна була захистити свою дитину".
  
  Труитт встав і підійшов до дверей рибного будиночка. Ззовні біля ями зупинилися дві поліцейські машини.
  
  “ А як же дитина Надианны? - Серйозно запитав він. “ Ви знали, що вона вагітна, і все ж намагалися звинуватити її у вбивстві.
  
  Вона здивовано втупилася на нього. - Ну, вона винна, не так, Албі? Вона вирішила завести роман з моїм чоловіком. Якби не вона, я б ніколи в нього не вистрілила. Невже вони думали, що можуть просто пустувати і відняти у мене все? Я гарна жінка, Албі. Я зробив так, щоб моє життя була хорошою ".
  
  OceanofPDF.com
  
  Не знаю — якась стара історія про привидів. Або щось на зразок цього.
  
  Чарлі Перкінс, коли його вчитель суспільствознавства запитав, чи чув він колись про місцеву героїні на ім'я Лінні Кейн, 1993 рік
  
  Гейл міцно спав, коли задзвонив телефон. Страх був гострим і миттєвим — на вулиці все ще було темно, ніхто не повинен був дзвонити, де, чорт візьми, Кеті Пру? Вона насилу піднялася зі свого матраца на підлозі в сидяче положення і намацала телефон.
  
  “ Гейл? Просто подумав, що варто зателефонувати і перевірити, як ти.
  
  Вона притулилася до краю дивана у вітальні і простягла руку, щоб намацати дочка. Вона була там, рівно дихала під простирадлами.
  
  “Деніел? З тобою все в порядку?"
  
  “ Чудово. "Фі" звучало ... мляво. Вона пошукала слово краще. Його голос звучав спокійно.
  
  “ Навіщо ти дзвониш? До речі, котра година?
  
  “Не знаю, як там. Зараз десять ранку, давай подивимося, що вийде приблизно ..."
  
  “П'ять ранку. Ти таке лайно". Вона майже чула, як він усміхається. У поліцейських, подумала вона, таке нікчемне почуття гумору. Вона зручніше влаштувалася на дивані.
  
  “Гаразд, поворот - чесна гра. Хоча це було досить сміливо з твого боку. Звідки ти знав, що я не опинюся в будинку, повному сплячих жінок?"
  
  “ Ти так і сказав в своєму факсі..... Я не знав, що в Дупі, Джорджія, є факс.
  
  “ Тільки один, але тобі доводиться постійно відганяти від нього курчат.
  
  "Ах, цей неприборканий грейсонский дух". Він протверезів. “Я витратив деякий час, намагаючись прочитати між рядків твого повідомлення. Гейл. Не зовсім зрозумів тон. Як у тебе справи?"
  
  Вона зняла покривало Лінні з підлокітника дивана, накинула їй на коліна. “Важко сказати. Сумно. Не те щоб вбита горем. Швидше змирилася. Я маю на увазі, таке трапляється. Подружжя іноді вбивають один одного. Це дуже стара історія."
  
  На іншому кінці дроту запанувало мовчання. "Але це ще не все", - нарешті сказав він.
  
  "Так". Було ще щось, але вона не хотіла думати про це. “Вчора у нас були похорони поспіль. Спочатку Мартін, потім Зіла Грін. Райан намагався умовити дочок Зайлы відкласти похорон на день, але вони наполягли. Насправді, це було зворушливо. Я не знаю, скільки людей в цьому місті коли-небудь замислювалися про Зайле більше ніж на дві секунди, але вони всі були там, разом з половиною округу.
  
  “ Ти ходила на службу? - м'яко запитав він.
  
  "Я пішла". Вона потерла щоку грубою тканиною покривала. Вона не сказала йому, що тихо плакала під час обох служб, чого ніколи раніше не робила. І їй не хотілося зізнаватися навіть самій собі, що її сльози були більше з-за Лінні, ніж через Мартіна.
  
  “Кэмми дотримується своєї історії, яка зробила цікаве вплив на Еллу. Вона була так впевнена, що Мартін покінчив із собою ". Гейл глибоко зітхнув. "Я теж," тихо сказала вона. “ Просто мені це здавалося таким вірогідним. Як би те ні було, адвокат Елли впевнений, що жоден суддя в цих краях не буде суворий до неї, нищить місце злочину, але вона страшенно роздратована з-за того, що була неправа. Вона проводить пару днів з Силлом і Фейт в Атланті, щоб переконатися, що з Силлом все в порядку. Не те щоб я турбуюся про Сілла. Фейт така сильна жінка. ... "
  
  Вона щось незв'язно бурмотіла. Вона чула, як жінки незв'язно бурмочуть перед обличчям горя — у неї були спогади про Елі, яка була настільки невтішна після смерті Нори, що сиділа зі своїми гостями за обіднім столом і щось бубоніла, не підозрюючи, що помішує гарячий чай курячою кісткою. Різниця полягала в тому, що нескладний лепет Гейл був викликаний не сумом, а страхом. Вона подивилася на свою дочку, все ще сплячу під простирадлами. Сльози наповнили її очі.
  
  "Гейл..."
  
  "Двері була відкрита для Кеті Пру, Деніел". Її голос був пошепки. “Елла була права. Моя сім'я виросла, думаючи, що Лінні покінчила з собою, і це керувало всім, що вони робили. Тому відкрив двері для Кеті Пру, і я не думаю, що зможу її закрити ".
  
  “Ти закрив її для себе. Було нелегко змиритися зі смертю Тома, але ти впорався. Ти можеш закрити двері для неї ".
  
  “Але я закрив це для себе за неї. Для неї це буде не так просто ".
  
  “Так буде простіше. Вона не буде робити це одна. У неї буде чертовски хороша мати, яка допоможе їй ".
  
  Світло в стельових вікнах побілів до того часу, як вона повісила трубку. Вона притулилася головою до руки Кеті Пру і закрила очі. В будинку панувала тиша — особлива тиша незнайомого простору. Можливо, Елла була права. Зрештою, вона була не з цього місця.
  
  Кеті Пру під її рукою заворушилася. Вона відкрила очі, подивилася на Гейла і посміхнулася.
  
  “ Доброго ранку. MAMA. Ти не Блакитна Леді. Так мені сказав зазубрений дріт."
  
  Гейл ніжно полоскотав підборіддя дочки. “ А хто, будь ласка, мем, ця Блакитна Леді?
  
  Кеті Пру скривилася, хихикаючи. “Блакитна леді сумує. Надианна знає все про Блакитний Леді. Вона розповість тобі історію. Вона прийде сьогодні. Ти сам так сказав.
  
  “Знаєш, що Надианна сказала мені днями? Вона дивилася на це покривало і сказала, що хотіла б навчитися ткати".
  
  "Я пам'ятаю, як ти ткала", - сказала Кеті Пру. "Це було схоже на шепіт паличок".
  
  Гейл розсміявся. “Ти права, дитинко. Саме так це і звучить. Надианна сказала, що буде приходити розповідати тобі історії і допомагати доглядати за тобою, якщо я навчу її ткати. Що ти про це думаєш?"
  
  Кеті Пру подумала секунду. "Це добре", - вирішила вона. "Але більше ніяких історій про Блакитний леді".
  
  “Більше ніяких історій про Блакитний леді. Ми скажемо їй, що з ними покінчено ".
  
  OceanofPDF.com
  
  ІНФОРМАЦІЯ ПРО АВТОРА
  
  ТЕРІ ХОЛБРУК - колишня журналістка, яка живе в Атланті зі своїм чоловіком-карикатуристом та їх двома дітьми. Вона автор трьох відомих детективів. Далекий і смертельний крик і Трав'яна вдова були номіновані на премію "Агата". Її останній роман - "Сумна вода".
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"