Кіраўнік 6. Адзін са зніклых: аповяд з лета 1958 г.
Кіраўнік 7. Плаціна ў Пусткі
Кіраўнік 8. Пакой Георгі і дом на Нейболт-стрыт
Кіраўнік 9. Зачыстка
Дерри: Другая інтерлюдія
Стывен Кінг
Яно. Том 1. Цень мінулага
Stephen King
IT
No Stephen King, 1986
No Пераклад В. Вэбер, 2011
No Выданне на рускай мове AST Publishers, 2018
* * *
Гэтую кнігу я з удзячнасцю прысвячаю маім дзецям. Мае маці і жонка навучылі мяне быць мужчынам. Мае дзеці навучылі мяне, як стаць свабодным.
Наомі Рейчел Кінг, чатырнаццацігадовай.
Джозэфу Хиллстрому Кінгу, двенадцатилетнему.
Оуэну Філіп Кінгу, сямігадоваму.
Дзеткі, выдумка – праўда, схаваная ў хлусня, і праўда выдумкі досыць простая: магія існуе.
С. К.
Гэты стары горад, колькі памятаю, быў мне домам.
Гэты горад будзе тут і пасля таго, як я пайду.
Усходняя бок, заходняя – прыгледзіцеся.
Цябе разбурылі, але ты ўсё роўна ў маёй душы.
«Майкл Стэнлі бэнд» [1]
Што шукаеш ты сярод руін, камянёў,
Мой стары сябар, які вярнуўся з чужыны,
Ты захаваў аб радзіме сваёй
Выпешчанае памяццю карціны [2].
Георгіс Сеферис [3]
З-пад сіні ў цемру.
Ніл Янг [4]
Частка 1. Цень мінулага
Яны пачынаюць!
Дасканаласці абвастраюцца,
Кветка раскрывае яркія пялёсткі
Шырока насустрач сонцу,
Але хабаток пчолы
Прамахваецца міма іх.
Яны вяртаюцца ў тлустую зямлю,
Плачу —
Вы можаце назваць гэта плачам,
Які распаўзаецца па іх дрыготкай,
Калі яны марнеюць і знікаюць...
[5]Уільям Карлас Уільямс . Патэрсан
Народжаны ў горадзе мерцвяка [6].
Брус Спрынгсцін
Кіраўнік 1. Пасля паводкі (1957 г.)
1
Пачатак гэтаму жаху, які не скончыцца яшчэ дваццаць восем гадоў – калі скончыцца наогул, – паклаў, наколькі я ведаю і магу судзіць, складзены з газетнага ліста караблік, які плыве па успухлай ад дажджоў сцёкавай канаве.
Караблік ныраў носам, кренился на борт, выпростваўся, адважна праскоквала падступныя віры і працягваў плаванне ўздоўж Уитчем-стрыт да святлафора на скрыжаванні з Джэксан-стрыт. У другой палове таго восеньскага дня 1957 года лямпы не гарэлі ні з адной з чатырох бакоў святлафора, і вакол дома таксама стаялі цёмныя. Дождж ліў не перастаючы ўжо тыдзень, а апошнія два дні да яго дадаўся вецер. Многія раёны Дерри засталіся без электрычнасці, і аднавіць яго падачу атрымалася не ўсюды.
Маленькі хлопчык у жоўтым дажджавіку і чырвоных галёшах радасна бег побач з папяровым караблікам. Дождж не спыніўся, але нарэшце-то страціў сілу. Стукаў па капюшоне порхаўкі, нагадваючы хлопчыку стук дажджу па даху хлява... такі прыемны, утульны гук. Хлопчыка ў жоўтым дажджавіку, шасці гадоў ад роду, звалі Джордж Денбро. Яго брат, Уільям, вядомы большасці дзяцей у пачатковай школе Дерри (і нават настаўнікам, якія ніколі не назвалі б яго так у твар) як Заіка Біл, застаўся дома здаровы рабіўся пасля цяжкага грыпу. У тую восень 1957 года, за восем месяцаў да прыходу ў Дерри гэтага жаху і за дваццаць восем гадоў да канчатковай развязкі, Білу ішоў адзінаццаты год.
Караблік, побач з якім бег Джордж, змайстраваў Біл. Склаў з газетнага ліста, седзячы ў ложку, прываліўшыся спінай да кучы падушак, пакуль іх маці гуляла «Да Элізы» на піяніна ў гасцінай, а дождж без стомы стукаў у акно яго спальні.
За чвэрць квартала, бліжэйшага да скрыжавання і непрацуючаму святлафору, Уитчем перагароджвалі дымныя бочкі і чатыры аранжавых, па форме якія нагадваюць казлы для пілкі дроў, бар'ера. На перакладзіне кожнага чарнела трафарэтны надпіс «ДЭПАРТАМЕНТ ГРАМАДСКІХ РАБОТ ДЕРРИ». За бочкамі і бар'ерамі дождж плюхнуў з ліўневых канаў, забітых галінкамі, камянямі, грудамі слипшихся восеньскага лісця. Спачатку вада выпусціла на гудрон тонкія струменьчыкі-пальцы, потым пачала заграбаць яго прагнымі рукамі – адбылося ўсё гэта на трэці дзень дажджоў. Да поўдня чацвёртага дня кавалкі дарожнага пакрыцця плылі праз скрыжаванне Уитчем і Джэксан, быццам мініяцюрныя крыгі. Да таго часу многія жыхары Дерри нервова жартавалі на прадмет ковчегов. Дэпартаменту грамадскіх работ ўдалося забяспечыць рух па Джэксан-стрыт, але Уитчем, ад бар'ераў да цэнтра горада, для праезду зачынілі.
Аднак цяпер, і з гэтым усе згаджаліся, горшае засталося ззаду. У Пусткі рака Кендускиг паднялася амаль нараўне з берагамі, і бетонныя сцены Канала – выправленного рэчышча ў цэнтральнай частцы горада – выступалі з вады на лічаныя цалі. Прама зараз група мужчын, у тым ліку і Зак Денбро, бацька Біла і Джорджа, прыбіралі мяшкі з пяском, якія днём раней накідалі ў панічнай спешцы. Учора выхад з берагоў ракі і велізарны ўрон, выкліканы паводкай, здаваліся практычна непазбежнымі. Бог сведка, такое ўжо здаралася: катастрофа 1931 года абышлася ў мільёны даляраў і забрала амаль два дзесяткі жыццяў. Гадоў мінула нямала, але заставалася дастаткова сведак таго паводкі, каб палохаць астатніх. Адну з ахвяраў знайшлі ў дваццаці пяці мілях на ўсход, у Бакспорте. Рыбы з'елі ў няшчаснага вочы, тры пальца, пеніс і ледзь ці не ўсю левую ступню. Тым, што засталося ад пэндзляў, ён моцна трымаўся за руль «форда».
Але сягоння ўзровень вады зніжаўся, а пасля ўвядзення ў строй новай плаціны Бангорской электрастанцыі, вышэй па плыні, пагроза паводак наогул перастала б існаваць. Так, ва ўсякім выпадку, казаў Зак Денбро, які працаваў у «Бангоре гидроэлектрик». Што ж тычыцца астатніх... калі на тое пайшло, будучыя паводкі асабліва іх не цікавілі. Гаворка ішла пра тое, каб перажыць гэта, аднавіць падачу электрычнасці, а потым забыцца аб тым, што здарылася. У Дерри навучыліся прама-ткі віртуозна забываць трагедыі, і няшчасці, і Білу Денбро з часам трэба было гэта даведацца.
Джордж спыніўся адразу за бар'ерамі, на краі глыбокай расколіны, якая прарэзала цвёрдае пакрыццё Уитчем-стрыт. Расколіна перасякала вуліцу практычна па дыяганалі, оканчиваясь на іншы яе баку футах у сарака ніжэй таго месца, справа ад бруку, дзе стаяў Джордж. Ён гучна засмяяўся (звонкім дзіцячым смехам, які расфарбаваў шэрасць дня), калі капрызам бягучым вады яго папяровы караблік пацягнуў яго на маленькія парогі, якія ўтварыліся на расплывістай гудроне. Паток вады прарэзаў у ім дыяганальны канал, і караблік ляцеў папярок Уитчем-стрыт з такой хуткасцю, што Джорджу прыйшлося бегчы з усіх сіл, каб не адстаць ад яго. Вада бруднымі пырскамі разляталася з-пад яго галёшаў. Іх спражкі радасна пабразгваў, пакуль Джордж Денбро імчаўся насустрач сваёй дзіўнай смерці. У гэты момант яго напаўняла чыстая і светлая любоў да свайму брату Білу; каханне – і толіка шкадавання, што Біл не можа ўсё гэта бачыць і ў гэтым удзельнічаць. Вядома, ён паспрабаваў бы распавесці ўсё Білу, калі вернецца дадому, але ведаў, што яго аповяд не дазволіць Білу бачыць усё і ў драбнюткіх падрабязнасцях, як адбылося б, поменяйся яны месцамі. Біл добра чытаў і пісаў, але нават у гэтак юным узросце Джорджу хапала розуму, каб зразумець: гэта не адзіная прычына, па якой у табелі Біла стаялі адны пяцёркі, а настаўнікам падабаліся яго творы. Так, распавядаць Біл ўмеў. Але яшчэ ўмеў і бачыць.
Караблік куляй праскочыў дыяганальны канал, гэты ўсяго толькі складзены ліст з прыватнымі аб'явамі з «Дэры ньюс», але цяпер Джорджу здавалася, што гэта быстраходны катэр з ваеннага фільма, накшталт тых, якія ён часам па суботах глядзеў з Білам у гарадскім кінатэатры на ранішніх сеансах. З ваеннага фільма, дзе Джон Уэйн змагаўся з япошками. Ад носа папяровага карабліка ў абодва бакі ляцелі пырскі, а потым ён дабраўся да сцёкавай канавы на левай баку Уитчем-стрыт. У тым месцы, дзе сустракаліся два патоку (адзін – бягучы па расколіне ў гудроне, другі – па сцёкавай канаве), утварыўся даволі магутны вір, і Джорджу здалося, што вада зацягне караблік і пераверне яго. Сапраўды, ён небяспечна нахіліўся, але потым Джордж выдаў радасны лямант, таму што караблік выпрастаўся, павярнуўся і панёсся ўніз, да скрыжавання. Хлопчык кінуўся яго даганяць. Над галавой кастрычніцкі вецер трос дрэвы, якія шматдзённы лівень (у гэтым годзе паказаў сябе ўжо вельмі бязлітасным жняцом) ледзь не цалкам вызваліў ад грузу рознакаляровых лісця.
2
Седзячы ў ложку, з яшчэ раскрасневшимися ад спякота шчокамі (але тэмпература, як і ўзровень вады ў Кендускиг, нарэшце-то стала зніжацца), Біл скончыў складаць папяровы караблік, але, калі Джордж пацягнуўся да яго, адвёў руку.
– А тыя-еперь прынясі мне па-а-арафин.
– Навошта? Дзе ён?
– У склепе на па-пра-олке, як толькі спусціцца ўніз, – адказаў Біл. – У бляшанцы з надпісам «Га-а-алф»... «Галф». Прынясі мне бляшанку, нож і міску. І ко-о-оробок запалак.
Джордж пакорліва пайшоў, каб прынесці усё пералічанае Білам. Ён чуў, што мама па-ранейшаму гуляла на піяніна, не «Да Элізы», а што-то іншае. Гэтая музыка яму не падабалася – нейкая сухая і мітуслівая. Ён чуў, як дождж барабаніў па вокнах кухні. Гэтыя гукі прыемна супакойвалі у адрозненне ад думак аб склепе. Ён не любіў склеп, не любіў спускацца туды па лесвіцы: заўсёды ўяўляў сабе што-то затаившееся унізе, у цемры. Дурное, вядома, так казаў бацька, так казала маці і, што больш важна, так казаў Біл, але аднак...
Ён нават не любіў адкрываць дзверы, каб уключыць святло, баючыся (гэтая ідэя была настолькі дурная, што ён ні з кім ёю не дзяліўся), што нейкая жудасная когтистая лапа ляжа на яго запясце, пакуль ён будзе абмацваць сцяну ў пошуках выключальніка... а потым рыўком пацягне яго ў цемру, пахла гразёю, сырасцю і подгнивающими гароднінай.
[7]Глупства! Стварэнняў, зарослых поўсцю, перапоўненых забойнай злосцю і з кіпцюрамі, не існуе. Час ад часу хто-то схадзіў з розуму і забіваў мноства людзей (часам Цот Хантли казаў аб такім у вячэрніх навінах), і, зразумела, не варта было забываць пра комми , але ў іх склепе ніякіх страшных монстраў не жыло. Тым не менш гэтая думка моцна сядзела ў галаве. І ў небяспечныя моманты, калі правай рукой ён намацваў выключальнік (левай намёртва учапіўшыся ў дзвярны вушак або ручку), сутарэннае амбре станавілася такім моцным, што, здавалася, запаўняла свет. Пахі бруду, вільгаці і падгніўшых гародніны зліваліся ў адзін беспамылкова вядомы пах монстра, являвшего сабой апафеоз ўсіх монстраў. Пах пачвары, якое Джордж не мог хоць як-то назваць, – пах Яно, працоўных і изготовившегося да скачка. Істоты, якое магло ёсць усё, але отдававшего асаблівую перавагу мясу хлопчыкаў.
У тую раніцу ён адкрыў дзверы і пачаў абмацваць сцяну ў пошуках выключальніка, іншай рукой звыкла учапіўшыся ў дзвярны вушак, моцна заплюшчыўшы вочы, з які тырчыць з кутка рота кончыкам мовы, які нагадваў памірае карэньчык, які шукае ваду ў эпіцэнтры засухі. Смешна? Вядома! Будзьце ўпэўненыя! Паглядзіце на Георгі! Георгі баіцца цемры! Ён такі маленькі! Музыка даносілася з пакоя, якую бацька называў агульнай, а маці – гасцінай. Даносілася, нібы з іншага свету, далёкага-предалекого. Так, напэўна, успрымаў бы размовы і смех на перапоўненым летнім пляжы знясілены плывец, які змагаўся з падводным цягам.
Яго пальцы намацалі выключальнік. Ух!
Пстрычка...
...і нічога. Ніякага святла.
Чорт! Электрычнасць!
Джордж адхапіў руку, быццам ад кошыка са змеямі. Адступіў на крок ад адкрытай дзверы ў падвал, сэрца пачашчана білася ў грудзях. Святла няма, вядома ж... ён забыўся, што электрычнасць адключылі. Оосподи-сусі! Што цяпер? Вярнуцца да Біла і сказаць – не змог ён прынесці парафін, таму што электрычнасці няма і яму страшна. Ён баіцца, як бы што-то не падхапіла яго на прыступках лесвіцы, не комми, не маньяк-забойца, але істота, якое горш за любога з іх. Яно просунет якую-то частку сваёй смярдзючай тушы ў зазор паміж прыступкамі і ухватит яго за шчыкалатку. Гэта будзе выдатна, праўда? Іншыя маглі б пасмяяцца над такой выдумкай, але Біл смяяцца б не стаў. Біл б раззлаваўся. Біл б сказаў: «Пара пасталець, Георгі... хочаш ты караблік ці не?»
І ў гэты самы момант, нібы думкі Джорджа падштурхнулі яго, Біл пракрычаў са спальні:
– Ты та-ам памёр, Дж-Георгі?
– Не, ужо нясу, Біл, – тут жа адгукнуўся Джордж, пацёр рукі, спрабуючы пазбавіцца ад здрадлівых мурашак, акрыўшы скуру. – Я затрымаўся, таму што захацелася папіць.
– Што ж, па-оторопись!
Ён спусціўся ўніз на чатыры прыступкі да патрэбнай яму паліцы (сэрца калацілася ў горле, як вялікі, цёплы малаток, валасы на патыліцы стаялі дыбарам, вочы пякло, як агнём, рукі пахаладзелі), у поўнай упэўненасці, што ў любы момант дзверы ў падвал можа зачыніцца сама па сабе, адсякаючы белы свет, што льюцца з вокнаў кухні, і ён пачуе Яно, нешта такое, што горш за ўсіх комми і маньякаў-забойцаў гэтага свету, горш япошек, горш Атылы, горш пачвараў у сотні фільмаў жахаў. Яно, глуха рычащее... і ён пачуў бы гэта рык ў жудасныя секунды перад тым, як монстар монстраў скокнуў б на яго і ўспароў яму жывот.
У гэты дзень з-за моцнага паводкі, амаль патопу, падвальны пах быў яшчэ больш агіднага, чым звычайна. Іх дом размяшчаўся досыць высока па Уитчем-стрыт, побач з вяршыняй узгорка, так што яны апынуліся не ў самым горшым становішчы, але вада ўсё роўна стаяла на падлозе склепа, просочившись туды праз стары падмурак. Пах быў такім непрыемным, што дыхаць даводзілася часта і неглыбока.
Джордж пачаў хутка-хутка перабіраць які ляжыць на паліцы хлам: старыя банкі з абутковым крэмам «Ківі», бархотки для чысткі абутку, разбітая газавая лямпа, два амаль пустыя пластыкавыя бутэлькі «Уиндекса», старая каністра з полиролью «Тэтл». Па якой-то прычыне каністра так уразіла яго, што ён правёў трыццаць секунд, зачаравана гледзячы на чарапаху на вечку. Адкінуў каністру ад сябе... і нарэшце-то знайшоў патрэбную яму бляшанку з надпісам «Галф».
Схапіў і з усіх ног узбег па лесвіцы, раптам усвядоміўшы, што ззаду падол кашулі вылез са штаноў, што падол гэты яго і загубіць: стварэньне ў склепе дазволіць яму падняцца амаль да самага верху, а потым ўхопіцца за падол кашулі, пацягне назад і...
Ён дабраўся да кухні і зачыніў за сабой дзверы. Проста грымнуў дзвярыма. Прываліўся да яе, зачыніўшы вочы, увесь у испарине, сціскаючы ў руцэ бляшанку з парафінам.
Піяніна смолкло, пачуўся голас маці:
– Георгі, у наступны раз можаце пляснуць дзвярыма ледзь мацней? Магчыма, табе ўдасца разбіць некалькі талерак у серванце.
– Прабач, мама! – крыкнуў ён у адказ.
– Георгі, какашка, – паклікаў з спальні Біл. Ціхенька, каб не пачула маці.
Джордж хіхікнуў. Страх яго ўжо сышоў. Выслізнуў так жа лёгка, як выслізгваюць ўспаміны пра кашмарным сне, калі хто-то прачынаецца ў халодным поце, з гулка трапяткім сэрцам. Ён абмацвае цела, азіраецца, каб пераканацца: наяве нічога гэтага не было, і тут жа пачынае забываць. Палову кашмару не памятае, калі яго ногі датычацца полу, трох чвэрцяў – калі выходзіць з душа і пачынае выцірацца, а ўжо пасля сняданку кашмар цалкам забываецца. Выслізгвае... да наступнага разу, калі, у тым жа кашмарным сне, усе страхі вяртаюцца.
«Гэтая чарапаха, – падумаў Джордж, накіроўваючыся да століка, у скрыні якога ляжалі запалкі. – Дзе я ўжо бачыў такую чарапаху?»
Але адказу не знайшоў і перастаў пра гэта думаць.
Узяў са скрыні пачак запалак, са стойкі – нож (трымаючы лязом ад сябе, як вучыў бацька), з буфета для посуду ў сталоўцы – маленькую міску. Потым вярнуўся ў пакой Біла.
– Ка-акая ж ты жо-опная дзірка, Дж-Георгі. – Зрэшты, голас Біла гучаў міралюбна. Ён адсунуў ад краю прикроватного століка атрыбуты хваробы: пусты шклянку, графін з вадой, папяровыя сурвэткі, кнігі, бутэльку растирки «Віксом варораб», пах якой заўсёды будзе асацыявацца ў Біла з грудным кашлем і смаркатым носам. Там жа стаяў і старэнькі радыёпрымач «Филко», транслявальны не Баха ці Шапэна, а песню Літл Рычарда... але так ціха, што голас Літл Рычарда пазбаўляўся уласцівай яму першароднай моцы. Іх маці, якая вучылася гульні на раялі ў Джульярде [8], ненавідзела рок-н-рол. Не проста не любіла – ён выклікаў у яе агіду.
– Я не жопная дзірка, – адказаў Джордж, расстаўляючы прынесенае на прикроватном століку.
– Яна самая, – настойваў Біл. – Вялікая, брудная жопная дзірка, вось ты хто.
Джордж паспрабаваў уявіць сабе такога дзіцяці – жопную дзірку на ножках, і засмяяўся.
– Ты – жопная дзірка, якая больш аўтамабіля volkswagen beetle. – Тут пачаў смяяцца і Біл.
– Твая жопная дзірка больш цэлага штата, – адказаў Джордж. І абодва яны рагаталі амаль дзве хвіліны.
Потым рушыў услед размова шэптам, з тых, якія маюць значэнне толькі для маленькіх хлопчыкаў: высвятлялі, хто самая вялікая жопная дзірка, у каго самая вялікая жопная дзірка, чыя жопная дзірка больш брудная і гэтак далей. Нарэшце вымавіў Біл адно з забароненых слоў – назваў Джорджа вялікі, бруднай, засранной жопной дзіркай, пасля чаго абодва зарагаталі. Смех Біла перайшоў у прыступ кашлю. Калі ж кашаль пайшоў на спад (да таго часу твар Біла набыло колер саспелай слівы, што ўстрывожыла Джорджа), піяніна зноў перастала гуляць. Абодва хлопчыка павярнуліся да гасцінай, прыслухоўваючыся: ці не адсунецца ці крэсла, не пачуюцца ці таропкія крокі маці. Біл заціснуў рот згібам локця, душачы рэшткі кашлю, другой рукой паказваючы на графін. Джордж наліў яму шклянку вады, Біл выпіў яго.
Піяніна зайграла зноў – зноў «Да Элізы». П'еса гэтая назаўсёды засталася ў памяці Заікі Біла, і нават шмат гадоў праз пры гэтых гуках скура пакрывалася мурашкамі, сэрца сціскалася, і ён успамінаў: «Мая мама гуляла гэтую п'есу ў дзень смерці Джорджа».
– Яшчэ будзеш кашляць, Біл?
– Няма.
Біл дастаў са скрынкі папяровую сурвэтку, выдаў нейкі урчащий гук, отхаркнул мокроту ў сурвэтку, скамячыў яе ў камяк і кінуў у кошык для смецця ля ложка, запоўненую такімі ж камякамі. Потым адкрыў бляшанку з парафінам, перавярнуў і выклаў на далонь парафінавы куб Джордж пільна глядзеў на яго, але маўчаў і ні аб чым не пытаўся. Біл не любіў, калі Джордж загаворваў з ім, калі ён што-то рабіў, а Джордж ўжо на ўласным вопыце пераканаўся – калі будзе трымаць рот на замку, Біл хутчэй за ўсё сам усё растлумачыць.
Нажом Біл адрэзаў маленькі кавалачак ад парафінавыя куба, апусціў у міску, запаліў запалку і паклаў яе на адрэзаны кавалак парафіна. Абодва хлопчыка назіралі за жоўтым полымем, а гукі вецер час ад часу сцябаў акно дажджом.
– Карабель трэба зрабіць воданепранікальным, інакш ён ўмакрэе і патоне. – У грамадстве Джорджа Біл заікаўся менш, а часам заіканне наогул знікала. У школе, аднак, яно станавілася такім моцным, што казаць ён проста не мог. Зносіны спынялася, і аднакласнікі Біла адводзілі вочы, калі той, ухапіўшыся за край парты, з пачырванелым тварам, колерам ужо не отличавшимся ад ярка-рудых валасоў, прыжмурана, спрабаваў выпхнуць якое-небудзь слова з упрямящегося горла.
Часам – часцей за ўсё – слова выталкивалось. Але здаралася – застревало намёртва. У тры гады яго збіла машына, адкінуўшы на сцяну дома. Сем гадзін ён праляжаў без прытомнасці. Мама заўсёды казала, што заіканне – следства таго здарэння. Але Джордж часам адчуваў, што ў яго бацькі (і самога Біла) такой упэўненасці няма.
Кавалак парафіна ў місцы амаль цалкам растаў.
Полымя сыходзіла на няма, стала сінім, прасоўваючыся па кардоннай запалцы, згасла. Біл сунуў палец у расплавившийся парафін, зашипев, адхапіў. Вінавата ўсміхнуўся Джорджу:
– Горача.
Праз некалькі секунд зноў сунуў, пачаў нашмароўваць парафін на папяровы борт, дзе той хутка засыхала, утвараючы плёнку малочнага колеру.
– А можна мне? – спытаў Джордж.
– Давай. Толькі не капни на коўдру, а не то мама цябе заб'е.
Джордж сунуў палец у парафін, ужо вельмі цёплы, але не гарачы, і пачаў размазваць яго па другім баку карабліка.
– Тоўстым пластом не кладзі, жопная дзірка! – абарваў яго Біл. – Хочаш, каб ён патануў у першым жа плаваньні?