Ратленд Гарыет : другие произведения.

Стукай, забойца, стукай!: таямніца залатога веку

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  Харриет Ратленд
  СТУКАЙ, ЗАБОЙЦА, СТУКАЙ!
  
  "Я думаю," павольна вымавіў Полк, "што ў Гидропарке ходзіць маньяк-забойца, але хто гэта, аднаму Богу вядома".
  
  Престейнтон Гідра - сумны высакародны спа-курорт, населены пажылымі людзьмі і калекамі, якія атрымліваюць асалоду ад кожнай кропляй скандалу, які яны назіраюць або думаюць у дачыненні да маладых гасцей. Аднак ніхто не чакае, што плёткі перарастуць у забойства, калі іх малодшыя таварышы памруць адзін за адным – гэта значыць, ніхто, акрамя забойцы. Непрывабны склад персанажаў робіць раскрыццё справы яшчэ больш цяжкім для інспектара Пэлка – да тых часу, пакуль не прыбывае загадкавы шпік містэр Уинкли, каб працягнуць руку дапамогі.
  
  Тук, забойца, тук! бліскучы дэбютны дэтэктыўны раман Харриет Ратленд, упершыню апублікаваны ў 1938 годзе. Гэта выданне, першае больш чым за семдзесят гадоў, утрымлівае новае ўвядзенне гісторыка крымінальнай фантастыкі Керціса Эванса.
  
  'Вельмі добра напісаная, разумная гісторыя аб трайным забойстве... кіслотная характарыстыка", - адклікаецца Киркус
  
  OceanofPDF.com
  
  "У чайнай пакоі і вакол картачных сталоў тоўпілася велізарная колькасць дзіўных пажылых лэдзі і лядашчых пажылых джэнтльменаў, обсуждавших усе свецкія гутаркі і скандалы дня з такім задавальненнем, якое ў дастатковай ступені сведчыла аб сіле задавальнення, які атрымліваецца імі ад гэтага занятку".
  
  МІСТЭР ПИКВИКу Баці.
  
  OceanofPDF.com
  Увядзенне
  
  Да майго даследавання жыцця Харриет Ратленд, выкліканага доўгачаканым перавыданнем выдавецтвам "Дын Стрыт Прэс" трох яе класічных дэтэктыўных раманаў, пра яе было мала што вядома, акрамя таго факту, што "Харриет Ратленд" была псеўданімам, хавае імя нейкай Аліў Шимвелл. У 2009 годзе я пацікавіўся, ці ведае хто-небудзь што-небудзь пра Аліў Шимвелл, і нават вядучы спецыяліст па жанру дэтэктываў Ален Дж. Хубин заявіў, што пастаўлены ў тупік. На шчасце, цяпер мы сёе-тое ведаем аб жыцці няўлоўнай Аліў Шимвелл, аўтара трох самых незаслужана забытых ангельскіх дэтэктываў Залатога стагоддзя дэтэктыўнай літаратуры, якія праз больш за семдзесят гадоў зноў з'явіліся ў друку.
  
  У 1926 годзе ў Харборне, квітнее прыгарадзе Бірмінгема (у англійскай Уэст-Мідландзе), школьная настаўніца Аліў Мод Сірс (1901-1962), дачка вядомага бірмінгемскага будаўніка і дэкаратара Джозэфа Сирса, выйшла замуж за Джона Лестера Шимвелла (1901-1964), ўнука муляра-манументаліста і самога мікрабіелага піваварства, які некалькімі гадамі раней атрымаў ступень па біяхіміі ў Бірмінгемскім універсітэце. Джон Шимвелл працаваў на бровары Mitchells and Butlers ў Сметвике, іншым прыгарадзе Бірмінгема, але ў 1931 годзе яны з Аліў пераехалі ў Ірландыю, дзе ён стаў галоўным піваварам у Beamish and Crawford, кампаніі са штаб-кватэрай у Корке, другім па велічыні горадзе Ірландыі. Шимвеллы заставаліся ў Ірландыі да пачатку Другой сусветнай вайны, калі Джон заняў пасаду кіраўніка лабараторыі па даследаванню дрожджаў на бровары Whitbread ў Лондане.
  
  На працягу амаль дзесяці гадоў, якія яны правялі ў Ірландыі, Шимвеллы па меншай меры частку часу жылі не ў самім Скарынцы, а ў Хиллсайд-катэджы ў Сэнт-Эннс-Хіл, малюсенькім бліжэйшым населеным пункце, якое ў 1930 годзе магло пахваліцца паштова-тэлеграфным аддзялення, чыгуначнай станцыяй (чатыры цягніка ў Скарынку і назад штодня), некалькімі крамамі, трынаццаццю жаданымі рэзідэнцыямі і, апошняе, але не менш важнае, водалячэбніцы Сэнт-Эннс-Хіл, адкрытай першапраходцам-водолечением доктарам Рычардам Бартэрам у 1843 годзе і якая працягвала функцыянаваць на працягу 1930-х гадоў, калі Шимвеллы жылі паблізу. Гідра, рэкламуемы "як рэзідэнцыя для інвалідаў і размяшчэнне турыстаў у рэгіёне", акрамя гидротерапевтических выгод, мог пахваліцца восемьюдесятью спальнямі, бібліятэкай, чытальнай залай, тэатрам, більярднай, тэніснымі кортамі, полем для гольфа на дзевяць лунак і "амерыканскай дарожкай для боўлінга" (гл. Вэб-сайт Тарквина Блэйка "Закінутая Ірландыя").
  
  Калі прыкладна ў 1937 годзе Аліў Шимвелл вырашыла паспрабаваць свае сілы ў напісанні дэтэктываў, вядома, нішто не было больш натуральным, улічваючы гады яе пражывання ў Сэнт-Эннс-Хіл, чым для аўтара інсцэнаваць сваю першую феерыю забойстваў "Харриет Ратленд", апублікаваны ў Англіі ў 1938 годзе пад назвай "Стучись, забойца, стучись!", у гатэлі hydro. Тук, Забойца, тук! цудоўна атрымліваецца не толькі як дасціпная галаваломка, але і як з'едліва-пацешнае сатырычны малюнак грамадства высакародных гатэляў. У спісе злачынстваў аўтарытэтныя жанравыя крытыкі Жак Барзун і Уэнделл Хертиг Тэйлар параўноўваюць "Тук, забойца, тук!", які, па іх думку, "дэманструе добры інтэлект у дзеянні", з класічным дэтэктывам Леа Бруса 1962 года "Нічога падобнага на кроў", але мне таксама ўспомніўся дэтэктыўны раман Джона Роўд "Смерць у нядзелю", напісаны амаль у той жа час у 1939 годзе, у якім аўтар малюе суразмерна кіслотным партрэтам пяром персанажаў сваіх напышлівых пансіёнаў, хоць і не зусім з выдатным літаратурным талентам Ратленда.
  
  Хоць Шимвелл паклапацілася аб тым, каб схаваць сваю сапраўдную асобу за псеўданімам Харриет Ратленд, яна таксама пайшла на дадатковы шлях ўтойвання, перанясучы месцазнаходжанне свайго ўяўнага гатэля Presteignton Hydro ў Дэвон, Англія. (Престейнтон можа быць заснаваны на Пейнтоне, рэальным гарадку ў Дэвону, размешчаным недалёка ад Торкі, радзімы Агаты Крысці, сапраўды гэтак жа, як выдуманы Ньютан Сэнт-Мэры ў рамане можа быць заснаваны на Ньютан Эббот, мястэчку ў Дэвону, куды Аліў Шимвелл пераехала пасля разводу з Джонам ў сярэдзіне 1940-х і дзе яна памерла ў 1962 годзе.) Улічваючы яе увядающее малюнак многіх персанажаў ў Тук, забойца, тук!, ўніклівыя дзеянні Шимвелл здаюцца дастаткова разважлівымі.
  
  Сярод жудасных галерэй, якія чытачы знойдуць у Presteignton Hydro, - місіс Нейпир, вар'ятка эксгибиционистка, якая прыкідваецца, што яна занадта слабая, каб хадзіць ("Яна зноў злегла, міс"); сляпая і тупая міс Брендон ("Струкі сенны былі дастаткова добрыя для маёй маці, яны павінны быць досыць добрыя і для мяне. Я нічога не рабіла на працягу шасці дзён!") і яе верная пакаёўка Пекла Роджерс ("О, не, міс... Два дні, міс, ды і час яшчэ ёсць".); горда набожная міс Астилл ("Псалмы і пропаведзь раз у тыдзень - гэта тое, што ўсім трэба, я кажу".); хваравіта карэктная місіс Марстон (“Я не прыхільніца таго, каб дазваляць моладзі забаўляцца. У нашы дні толькі напрашиваешься на непрыемнасці, асабліва з дзяўчатамі ".); і чванливая і ўладная лэдзі Уорм, якая, да свайму таемнаму сораму, дзяўчынай працавала ў краме свайго бацькі і выйшла замуж за чалавека, які быў абавязаны сваім станам і тытулам шырока выкарыстоўванай Патэнтаванай Кукурузнай муцэ.
  
  Любімая форма адпачынку гэтых добрых лэдзі - аддавацца з'едлівым плёткам пра іншых насельніках Гидропарка, асабліва аб малады і прыгожай міс Блэйк і прыгажуне сэре Хамфры Червиле. Шимвелл з лёгкасцю спраўляецца з вялікай колькасцю персанажаў у Presteignton Hydro, у якую ўваходзяць, акрамя згаданых вышэй асобаў, уладальнік гидропарка доктар Уільямс, яго сакратар, медсястра, хатняя прыслужніца і маленькая дачка; місіс Муж Марстон, дзве дачкі-падлетка і шафёр Марстона; пара адстаўных ваенных, адмірал Анвіна, аматар крыжаванак, і палкоўнік Симкокс, які захапляецца вязаннем; і пачаткоўка пісьменніца дэтэктываў місіс Доўсан і яе маленькі сын Бобі.
  
  У запамінальнай жанравай пародыі місіс Доўсан ("гэтая праклятая жанчына-аўтар трылераў", як насмешліва называе яе іншы персанаж) разглядае ўсё, што адбываецца вакол яе ў "Гідра", як патэнцыйны матэрыял для яе кніг. "У кнізе павінна быць некалькі забойстваў", - заяўляе місіс Доўсан аб тонкім мастацтве напісання дэтэктываў. “Па крайняй меры, два ці тры. Сучасная чытаючая публіка ніколі не задавальняецца толькі адным забойствам."Калі на Престейнтонской гідраэлектрастанцыі здзяйсняецца самае жорсткае забойства, флегматычны інспектар Полк з дапамогай сяржанта Джага разблытвае гэта жудаснае справу; але пасля таго, як адбываецца другая відавочна ненатуральная смерць, становіцца ясна, што добры інспектар ўляпаўся па вушы. На шчасце, у гэты момант высвятляецца, што паблізу знаходзіцца дэтэктыў-аматар, якому не трываецца працягнуць інспектару Пэлку руку дапамогі. З'явіўся гэты чалавек своечасова, каб прадухіліць трэцяе забойства, якога, па словах місіс Доўсан, якая чытае публіка Залатога стагоддзя патрабавала ад сваіх містэрый?
  
  Дзіўна ўпэўненае выкананне для пачаткоўца аўтара дэтэктываў, Тук, Забойца, тук! настолькі выгадна адрозніваецца ад работ вялікіх сучасніц брытанскай каралевы злачыннасці Шимвелла - Агаты Крысці, Дораці Л. Сэйерс, Марджери Аллингем і Нгайо Марш, - што можна з поўнай падставай назваць Харриет Ратленд меркаванай спадчынніцай. У дадатак да выдатна аформленай галаваломцы-падказцы, дэбютны раман Ратленда адрозніваецца дасціпным почыркам, запамінальным сеттингом, тонка прамаляваным персанажамі, момантамі шоку, вастрыні і рамантыкі, а таксама мноствам літаратурных алюзій. Назва адсылае да рамана радку з "Макбета" і адкрываецца трапным эпіграфам з кнігі Чарльза Дзікенса "Пиквикские дакументы, пры гэтым па ўсім тэксце прысутнічаюць спасылкі на класічную літаратуру. Мой любімы прыклад - калі непапраўны міс Блэйк папрасілі пачытаць услых дамам з Гидропарка, пакуль яны займаюцца рукадзеллем, і яна выбрала скандальныя урыўкі з "Дзівоснага новага свету" Олдос Хакслі, справакаваўшы сварку з лэдзі Уорм:
  
  “ З усіх нізкіх, амаральных кніг. Але я не здзіўлены. Я ўяўляў, што ты абярэш менавіта такую літаратуру. Я не здзіўляюся, што сучасная моладзь разбэшчана, калі такая бруд ляжыць на кожнай бібліятэчнай паліцы, да якой могуць дацягнуцца маладыя рукі ".
  
  Міс Блэйк з усмешкай паправіла яе:
  
  “ Не на кожнай паліцы, лэдзі Уорм. Гэта было забаронена ў Ірландскім свабодным дзяржаве, або Эйре, як яны яго называюць.
  
  “Я вельмі рады гэта чуць. Гэта, мабыць, адзіная годная рэч, якую я калі-небудзь чуў, як адносна ірландцаў ".
  
  Тук, забойца, тук! быў апублікаваны ў Англіі ў канцы 1938 года і ў Злучаных Штатах у пачатку наступнага года. Ён быў цёпла прыняты ў абедзвюх краінах, і, напрыклад, Saturday Review назвала раман "выключнай" кнігай; аднак да гэтага часу ён ні разу не перавыдаваўся і амаль цалкам знік з грамадскай свядомасці. Як паказвалася вышэй, Барзун і Тэйлар добразычліва паставіліся да дэбютнага раману Ратленда ў 1971 годзе, але, наколькі я ведаю, ніхто не згадваў гэты раман у эпоху інтэрнэту, пакуль я не ўключыў яго ў свой спіс 150 любімых брытанскіх дэтэктыўных раманаў Залатога стагоддзя, размешчаны на вэб-сайце Mystery * File ў 2010 годзе. З тых часоў Стукай, Забойца, Стукай! быў шчодра ацэнены блогерам па вінтажны крымінальнай фантастыцы Джонам Норысам, які напісаў пра раман: "Заўзяты прыхільнік дэтэктываў не мог і марыць аб больш пісьменным і остроумном абнаўленні сапраўднай традыцыйнай містыкі". Я згодны. Для мяне вялікае задавальненне мець магчымасць вітаць Харриет Ратленд у шэрагах адноўленых класічных аўтараў дэтэктываў, бо я наўрад ці магу ўявіць чалавека, больш годнага адраджэння.
  
  Керціс Эванс
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 1
  
  Місіс Нейпир павольна прайшла на сярэдзіну тэрасы, заўважыла надыходзячую машыну, агледзелася, каб пераканацца, што за ёй ніхто не назірае, дэманстратыўна скрыжавала ногі і цяжка апусцілася на дарожку, пасыпаную чырвоным жвірам.
  
  "Вы толькі паглядзіце на гэтую старую каргу!" - усклікнуў адмірал Эрвін, пасмейваючыся.
  
  "Чортава акрабатка, вось хто яна", - прамармытаў Мэтьюз, шафёр, якому толькі што ўдалося спыніць машыну перад ёй.
  
  Эмі Форд, пакаёўка з першага калідора, высунулася з акна верхняга паверха, каб атрэсьці анучу для выцірання пылу, і выдалілася, сотрясаясь ад смеху, каб крыкнуць: “Молі, ідзі сюды, зрабі гэта; яна зноў звалілася. Калі гэта не пяты раз за гэтую раніцу! Яна хутка вярнулася да сваёй працы, пачуўшы за спіной рэзкі голас ахмістрыні: "Як звычайна, Бездельничаешь, Эмі Форд!"
  
  "Яна зноў злегла, міс", - пракаментавала Пекла Роджерс, асабістая пакаёўка міс Брендон, отдергивая фіранку на акне спальні.
  
  “ Хто? Хто? " прохрипела яе прыкаваная да ложка гаспадыня, падобная на злашчасную саву.
  
  “ Ну, місіс Нейпир, вядома, міс. Яна сапраўды павінна была быць у доме для вар'ятаў, так і павінна быць, але яны кажуць, што яе сям'я так любіць яе, што не змаглі змірыцца з тым, што адпусцілі.
  
  "Гэтай жанчыне не павінна быць дазволена пражываць у Гідра", - абурана заявіла лэдзі Уорм. "Яна стварае перашкоды грамадству".
  
  "Але яна выдатна піша, небарака", - адказала місіс Доўсан, дастаючы свой маленькі чырвоны нататнічак.
  
  Міс Блэйк падняла падведзеныя тушшу блакітныя вочы на сэра Хамфры Червила, баронета, які замацоўваў ў яе над галавой балдахін шэзлонга ў аранжава-чорную палоску, і паціснула гладкімі аголенымі плячыма.
  
  "Павінна быць, жудасна старэць", - сказала яна з прытворным жахам. "Калі б я калі-небудзь падумала, што вырасту такой, як гэтая жанчына, я скончыла б з сабой".
  
  "Ты ніколі гэтага не зробіш," запэўніў яе сэр Хамфры, з захапленнем гледзячы на яе стройную фігуру ў аблягаў сукенка для загару. “ У гэтым уборы ты выказваеш сабой відовішча для багоў, а тыя, каго багі любяць, паміраюць маладымі.
  
  Невялікая група людзей на крокетной лужку паглядзела ў бок тэрасы.
  
  "Ну вось, зноў яна!" усклікнула Уинни Марстон.
  
  “ Хто? Цішы? " - са смехам спытала яе малодшая сястра Мілі.
  
  “ Цішэй, дзяўчынкі. З вашага боку нядобра звяртаць увагу на бедную місіс Нейпир, " сказала іх маці. “ Яна не зусім...
  
  "Яны ўсё 'не зусім', " астматически прахрыпеў містэр Марстон. “ Не ведаю, як я сам калі-небудзь захоўваю розум у гэтай праклятай дзіркі!
  
  Палкоўнік Симкокс падняў погляд са свайго шэзлонга, фыркнуў і зноў уткнуўся ў газету.
  
  "Божа мой!" - усклікнуў доктар Уільямс, які стаяў са сваёй сакратаркай міс Люіс і які назіраў за невялікай сцэнай з акна сваёй прыёмнай. "Аднойчы я ўчыню забойства ў гэтым месцы".
  
  "Дурны стары дурань!" - сказала сястра Хокінс, люта затоптав забароненую цыгарэту. "Зараз, я мяркую, мне давядзецца пайсці і забраць яе".
  
  Місіс Нейпир ляжала нерухома, ахопленая душэўнай агоніі.
  
  "Ніхто не прыйдзе мне на дапамогу", - падумала яна. “Мне прыйдзецца ўставаць самой, тады ўсе будуць смяяцца трэба мной. Ніхто не ведае, як я пакутую. Ніхто не разумее. Яны б не пакінулі мяне тут, калі б ведалі. Гэта нядобра з іх боку, жорстка. Яны ведаюць, што я не магу ўстаць... Магчыма, ніхто мяне не бачыў. Магчыма, я абраў непадыходны момант, калі яны ўсё глядзелі ў іншы бок. Але гэты шафёр убачыў мяне. Цяпер ён глядзіць на мяне, глядзіць так, як ні адзін мужчына не павінен глядзець на жанчыну. Я буду крычаць..."
  
  Міс Астилл, хударлявая жанчына, апранутая ў дзіўны сукенка, якое першапачаткова было чорнага колеру, але цяпер у промнях ранішняга сонца, здавалася іржава-карычневым, рыўкамі прайшла наперад і загаварыла з распасцёртае на жвіры фігурай.
  
  “ У чым справа, місіс Нейпир? ціха спытала яна. “ Чаму вы не ўстаяце?
  
  Місіс Нейпир закаціла вочы дагары і зрабіла некалькі рухаў целам, як параненая птушка.
  
  “ Я паміраю! - выдыхнула яна. “ Атручаная! Мае ворагі адпомсцілі; яны ведаюць, што ў мяне каралеўская туфель. О, ніхто не ведае, праз што мне даводзіцца праходзіць у гэтым жудасным месцы.
  
  "Бог ведае, дарагая," супакоіла яе міс Астилл. “ Ты павінна верыць. Ён клапоціцца пра цябе.
  
  Дзве дужыя рукі схапілі місіс Нейпир і паднялі яе на ногі, перш чым яна зразумела, што адбылося. Яна істэрычна ўчапілася ў костлявое цела міс Астилл, калі да іх падбегла сястра Хокінс.
  
  "Што з вамі здарылася, місіс Нейпир?" - спытала медсястра.
  
  "Здарылася?" місіс Нейпир пільна паглядзела на яе праз акуляры з тоўстымі шкламі ў залаты аправе. “ Я ляжу тут ужо некалькі гадзін. Я магла б памерці, калі б цябе гэта не хвалявала. Вы мяне ненавідзіце. Лепш бы мне памерці. Я малюся, каб вы ніколі не сталі такімі, як я ".
  
  "Амін!" - горача ўсклікнула сястра Хокінс. Затым, ужо больш мяккім тонам, яна дадала: “Ну вось, цяпер вы хутка адчуеце сябе лепш. Дай-ка я пагляджу, ці зможаш ты дайсці да бліжэйшай калоны. Падымайся! Не ўпадзі зноў; налева, направа, налева, направа. Я схаджу і прынясу табе шэзлонг.
  
  Думка аб крэсле ў ваннай падзейнічала як шпора, і місіс Нейпир павольна накіравалася, па-ранейшаму закідваючы ногі адну на іншую, да калон, якія падтрымлівалі адкрытую зашклёную веранду, агібаўшую паўднёвы фасад гидропарка. Там яна яго і пакінула.
  
  "Гэтая жудасная медсястра!" - сказала місіс Нейпир. “Яна так грэбуе мной. Я думаю, мне давядзецца з'ехаць адсюль. Нікому няма да мяне справы". Яна пачала хныкаць.
  
  "Аб няма, вы не можаце так думаць", - запратэставала міс Астилл сваім мяккім, жаноцкім голасам. “Сястра Хокінс вельмі стараецца, мы ведаем, але вы павінны набрацца цярпення з ёй. У яе ёсць усе недахопы няверуючай. Але вы ніколі не павінны думаць пра тое, каб пакінуць Гідра. Дзе яшчэ вы маглі б знайсці такі камфорт і спакой, і каго-небудзь такога клапатлівага, як мілы, добры доктар? Адзіны страх у маім жыцці - гэта тое, што мне, магчыма, прыйдзецца жыць дзе-то ў іншым месцы. Ты, вядома, не магла свядома з'ехаць. Акрамя таго, мы ўсе павінны былі б так моцна сумаваць па табе ".
  
  Місіс Нейпир ўсміхнулася.
  
  "Магчыма, я казала паспешліва", - сказала яна. “Калі ты хочаш, каб я засталася, вядома, я застануся. Ты заўсёды так добры".
  
  "Цалкам дакладна", - адказала міс Астилл з прыязным усмешкай. “Цяпер я павінен вас пакінуць. Я збіраюся здзейсніць ранішнюю зарадку па сцежцы, абсаджанай хмызняком". Яна рэзка адсунулася.
  
  Місіс Нейпир пачала выціраць пыл з пераду свайго бясформеннага карычневага ваўнянага касцюма-кардигана вялікім шаўковым насоўкай. Выбух смеху з пляцоўкі для гульні ў кракет прыцягнуў яе ўвагу, і яна падняла вочы.
  
  "Гэтыя жудасныя марстоны", - падумала яна. Яна ніяк не магла вырашыць, каго з чацвярых яна ненавідзіць больш: надменную маці, запальчывага бацькі або двух дурных хіхікалі дзяўчынак. Што хто-небудзь з іх ведаў пра пакуты, падобных да яе?
  
  Місіс Нейпир падазрона паглядзела на іх.
  
  Смяяліся яны над ёй? Не, гэта было над містэрам Марстоном, які скінуў усё крокетные шары з краю лужка, таму што быў раззлаваны пройгрышам. І яго мова! На самай справе, яна не магла застацца і слухаць гэта.
  
  Яна зрабіла два крабьих кроку, трымаючыся за бліжэйшую калону, затым расслабілася, убачыўшы, што яны больш не збіраюцца гуляць. Калі яны сыходзілі, быў чутны гучны голас містэра Марстона, обсуждавшего, як і любы гулец у брыдж, кожны няправільны ход, які быў зроблены на працягу ўсёй гульні як яго партнёрам, так і праціўнікамі.
  
  Місіс Нейпир паглядзела за крокетную лужок на парослы травой край ярка-чырвонага скалы і праз заліты сонцам прастор Девонширского заліва на супрацьлеглы рукаў сушы, за якім у цьмянай пурпурной смузе падымаліся далёкія бязмежныя прасторы Дартмура. Думка аб верасовых пусткі супакоіла яе. Пакуль яна стаяла на тэрасе, гледзячы ў іх бок, яе ахапіў глыбокі супакой, і яна забылася пра ранішніх трывогах. Менавіта так маўры з нязменным пагардай пазіралі на бяды незлічоных пакаленняў, такімі вялікімі яны былі, такімі спакойнымі, такімі далёкімі.
  
  Яна ўспомніла той час, калі яны не былі так далёкія ад яе. Трыццаць пяць гадоў таму яны з Мортимером правялі свой мядовы месяц на тых жа самых верасовых пусткі і гадзінамі блукалі сярод торов. Яна ў кароткай клятчастай накідцы і доўгай тўідавага спадніцы, а ён у ольстэры і аленевай куртцы, з полупластинчатой камерай за спіной. Якое задавальненне даставіла ім гэтая камера! Як часта іх праганялі і адмаўлялі ў ежы і крове з-за таго, што жонка якога-небудзь годнага фермера прымала гэта за заплечнік каробачнікамі або за частку рыштунку пагарджаных народа бляхароў.
  
  Яны ніколі не здавольваліся больш лёгкімі лясістым сцяжынкамі, якія агіналі край верасовай пусткі. Кожны дзень яны пакаралі яшчэ адну з самых высокіх вяршыняў, і яны адважваліся на доўгую дарогу, якая вяла ўніз, да маленькай шэрай вёсачцы Уиддиком, толькі для таго, каб зноў узняцца на такую ж вышыню на другім баку гіганцкім паваротам. У тыя дні яна скакала па хрумсткі суглинистому падлескам гэтак жа спрытна, як каза, часта забягаючы на вяршыню пагорка раней Морцімер і окликая высокім голасам, які ён так любіў, усё новыя прыгажосці формаў і фарбаў, адкрываліся перад яе вачыма.
  
  Цяпер яна больш не магла ні бегаць, ні нават хадзіць, і рабіла выгляд, што ад гэтага стала больш шчаслівым. Па яе словах, усе радасці, якія яны з Мортимером выпрабавалі, зніклі разам з шарабанком, шумныя, разнамасныя натоўпу апантаных адпачывальнікаў на якім так часта парушалі супакой краіны. Але ў глыбіні душы яна ведала, што зайздросьціць ім, сапраўды гэтак жа, як зайздросціла прамым, гнуткім нагах міс Блэйк і Уинни Марстон, якія ўсё яшчэ маглі ступаць па чырвонаму дзірваном верасовых пустак, у той час як яе каталі ў шэзлонгу.
  
  Гулкі гук вялікага кітайскага гонга, у туалеце зараджаўся аўтамат з вестыбюля "Гідра", пракраўся ў яе свядомасць. Ён раптам надаў постацям, раскіданым па садзе і тэрасе, адзіную мэту. Яны прайшлі праз падвойныя верцяцца дзверы, пакінуўшы апранутую ў карычневае постаць місіс Нейпир ў адзіноце.
  
  Яна заставалася там да таго часу, пакуль вясёлы звон нажоў і відэльцаў не данёсся з адкрытых вокнаў сталовай, затым, азірнуўшыся ўпотай, каб пераканацца, што нікога няма ў поле зроку, яна ўпэўнена накіравалася да параднай дзверы ў Гидропарк.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 2
  
  Presteignton Hydro - гэта прасторнае будынак з шэрага каменя, размешчаны на скале над прыватным пляжам ў заліве Девоншир. Каб дабрацца да яго па дарозе, вы павінны праехаць па ўсім соннаму Эквестру і павярнуць направа, па дарозе, якая вядзе прама да Ньютан-Сэнт-Мэры з яе галоўным гатэлем, "Анёлам і немаўлём", малочнай, паліцыянтам участкам і банкам, размешчанымі ў некалькіх сотнях ярдаў ад круглых, крытых, старых каменных рынкавых прылаўкаў, на фоне якіх, павінна быць, у той ці іншы час была сфатаграфаваныя палова жыхароў Брытаніі і Злучаных Штатаў. Калі вы яшчэ не знаёмыя з гэтым раёнам, вы наўрад ці выпадкова апынецеся ў Престейнтоне, паколькі ў гэтай частцы графства высокія жывыя загарадзі ў девонском стылі з іх багаццем палявых кветак не саступілі месца аўтамабільных дарогах з нескользящим пакрыццём і гаражах для катэджаў з псевдотростниковыми дахамі. Нягледзячы на зіхатлівы чорна-жоўты знак на галоўнай дарозе, які рэкламуе Presteignton Hydro як A. A. гатэль (у даведніку ён можа пахваліцца двума сціплымі зоркамі), толькі адзін чалавек з тысячы калі-небудзь перапыняе сваё падарожжа, каб падняцца на пагорак, бо ў трыццаці мілях перад ім раскінуліся бунгала з чырвонымі дахамі і драўляныя хаціны, якімі адзначаны пляж у Тормуте, і тут ён можа прыпаркаваць сваю машыну каля ўваходу і адкрыць сваю кошык з сняданкам без дадатковых выдаткаў.
  
  Але, нягледзячы на ўсю сваю непатрабавальнасць, Престейнтон паўстаў задоўга да больш папулярнага Тормута, а Престейнтон Гідра быў пабудаваны ў эпоху, калі людзі наведвалі водалячэбніцы больш дзеля моды, чым дзеля здароўя, у спакойную эпоху, калі нумары браняваліся лістамі за месяц ці больш наперад, а тэлеграмы, якія ў гэтыя неспакойныя дні рабілі жыццё ўладальнікаў гатэляў такой бязладнай, былі невядомыя. Старая, пабітая непагаддзю дубовая дошка з указаннямі для конюхаў і ўсё яшчэ прымацаваная з сентыментальных меркаванняў да куце раскошных стайняў, цяпер у асноўным пераабсталяваных пад замыкаемая гаражы, сведчыць аб гэтым. Але гэтыя дні даўно мінулі Престейнтон, гэтак жа як яны абмінулі Мэтлак і Бат, і хоць становішча "Престейнтон Гідра" павінна было забяспечыць яму заступніцтва маладых пакаленняў, паколькі яно размешчана на высокім чырвоным скале, якая ўзвышаецца над усім шырокім залівам, яно заставалася занадта кансерватыўным, каб прыцягваць іх. У той час як іншыя гатэлі прыбудоўвалі корты для гульні ў сквош, штучна афарбаваныя плавальныя басейны і нават невялікія поля для гольфа, будынак і тэрыторыя Presteignton Hydro засталіся нязменнымі, за выключэннем прыбудовы салярыя, і па-ранейшаму захаваліся старамодныя рукамыйніцы з спадарожнымі ім вёдрамі для халоднай вады і памыяў, у той час як яго больш прагрэсіўныя канкурэнты маглі пахваліцца ўбудаванымі рукамыйнікамі з праточнай вадой H. & C.
  
  Калі б гэта быў звычайны гатэль, ён даўно б адышоў у нябыт, але ў той час як астатняя частка гатэля заставалася нязменнай на працягу многіх гадоў, абсталяванне для ваннаў і працэдурных кабінетаў змяшчалася на здзіўленне ў актуальным стане, галоўным чынам таму, што нешматлікія лекары заставаліся тут даўжэй двух гадоў, і кожны па прыбыцці патрабаваў якую-небудзь новую машыну, з дапамогай якой ён мог бы выпрабаваць сваю любімую тэорыю. Такім чынам, ён абслугоўваў пацыентаў, якія пакутавалі якім-небудзь цялесным хваробай, якія патрабуюць перыядычнага лячэння, за якое адказвалі мясцовы лекар і медсястра. Акрамя таго, гэта падыходзіла людзям, якія стойка супрацьстаяць любому прагрэсу і пераменаў, а паколькі такіх людзей больш, чым звычайна мяркуецца, Гидропарк ні ў якім выпадку не быў закінуты. Вядомае ў акрузе як Hydro, некалі фешэнэбельным месца сустрэч і шлюбнае бюро ператварылася ў гатэль для людзей сярэдняга або пажылога ўзросту, якія альбо прадалі свае дамы, альбо перадалі іх сваім пасталелым дзецям і шукалі большага камфорту ў спалучэнні з меншымі выдаткамі на асаблівых умовах пражывання ў Hydro.
  
  Таму нядзіўна, што з'яўленне такой маладой і прывабнай асобы, як міс Блэйк, за якім некалькі тыдняў праз рушыў услед прыезд сэра Хамфры Червила, як мяркуецца, багатага халасцяка, выклікала хвалю цікаўнасці ў Гідра, якое нават па сканчэнні некалькіх месяцаў ці ўляглося, але ўсё яшчэ давала падставу для зацікаўленых здагадак аб прычыне такога доўгага візіту.
  
  "Бедная лэдзі, яна зьнемагае ад кахання", - уздыхала ірландская пакаёўка Молі, якая ў вольны ад дзяжурства час изъяснялась ў тэрмінах танных навэл.
  
  “Каханне! Твае думкі вечна занятыя любоўю!" - запярэчыла больш практычна настроеная Эмі. “Яна ў такім тэмпе, як у начных клубах і на кактэйльных вечарынках. Я бачыў такіх, як яна, у свецкіх газетах, калі прыбіраўся ў бібліятэцы. Яе чакае дрэнны канец, попомни мае словы.
  
  "Кажу табе, гэта любоў," настойвала Молі. “Я зараз чытаю "Цудоўны шестипенсовик", дзе выдатная спадчынніца пасля таго, як яе выкраў злы сэр Джаспер, з выразам незямной бледнасці на твары. Яна рыхт-у-рыхт як міс Блэйк з вокладкі.
  
  Але на старанна накрашенных шчоках міс Блэйк не было недахопу ў румянце, калі аднойчы нядзельнай раніцай у дзесяць гадзін яна спусцілася ўніз і выйшла на тэрасу. На ёй быў бліскучы вішнёва-белы ансамбль, відавочна не прызначаны для наведвання царквы, і ў яе быў "акуратны, марудлівы, прикусывающий нітку" выгляд, з якім яна магла б навучыцца ў Злучаных Штатах, калі б калі-небудзь там была.
  
  Палкоўнік Симкокс, які чакаў яе з'яўлення з самага сняданку, паспяшаўся за ёй, несучы тры скруткі рознакаляровай воўны і чатыры вязальныя спіцы.
  
  "Я як раз шукаў вас, міс Блэйк," сказаў ён. “ Памятаеце, вы абяцалі дапамагчы мне з новымі шкарпэткамі. Што я хачу ведаць, так гэта што я павінна рабіць з чырвонай і зялёнай поўсцю, калі вяжу сінюю? Тут сказана ..." Ён выцягнуў з кішэні памяты старонку з інструкцыямі, паклаўшы пры гэтым клубок воўны. Міс Блэйк нахілілася, каб падняць яго. “Дзякуй. Тут напісана: К. 1. чырвоны, П. 2. сіні, К. 6. зялены. Але што, у імя ўсяго святога, адбываецца з двума іншымі кветкамі, калі я выбіраю чырвоны?"
  
  "Падобна на новую разнавіднасць більярда", - усміхнулася міс Блэйк. "Ведаеш, міс Астилл пойдзе за табой па пятах, калі ты пачнеш вязаць па нядзелях".
  
  “Гэта вельмі раздражняе, чорт вазьмі... Прашу прабачэння, але гэтыя кнігі вельмі раздражняюць, у іх наогул не ўлічваецца важная частка. Я не сумняваюся, што іх напісала жанчына ".
  
  "Ну, палкоўнік, не злуйцеся так," запярэчыла міс Блэйк. “ Калі вы выбралі такі складаны малюнак, то павінны быць упэўнены, што ён здасца вам цяжкім. Я ўпэўненая, што ў мяне не атрымалася б вязаць трыма клубками воўны адначасова. Усё роўна я не разумею, аб чым вы турбуецеся. Здаецца, даволі лёгка зразумець, што рабіць. Я б сказаў, вы проста пакідаеце тыя колеру, якія не вяжацца, у маленькіх петельках ззаду ".
  
  “Я не магу гэтага зрабіць, гэта выглядала б такім бязладзіцай. Божа мой! Якім бязладзіцай гэта выглядала б ".
  
  "Але ніхто не ўбачыць ўнутраную бок шкарпэтак".
  
  “Не, але я не магу рабіць такія рэчы. Вам, жанчынам, усё роўна, у палове выпадкаў вас трымаюць на ангельскіх шпількі".
  
  Міс Блэйк засмяялася.
  
  "Не ў наш час, палкоўнік," запярэчыла яна, але палкоўнік, здавалася, не чуў.
  
  "Магчыма, я старамодная," працягваў ён, " але мае рэчы павінны быць у парадку. Я стары халасцяк і вельмі разборлівы ў сваёй вопратцы. Я перакананы, што большасць жанатых мужчын выглядаюць неахайна, таму што яны належаць на тое, што іх жонкі чыняць за іх вопратку, а большасць жанчын паняцця не маюць, як гэта рабіць. Вось, дай-ка я взгляну яшчэ раз. "
  
  Ён узяў у яе брашуру і, чытаючы яе, нешта мармытаў сабе пад нос, наморщив лоб так, што яго манокль са звонам упаў на чорную гузік ранішняга пінжака, які ён надзеў з павагі да нядзелі.
  
  Адмірал Эрвін накульгваў да іх, абапіраючыся на дзве свае кія, несучы пад пахай складзены лісток паперы.
  
  “ А, вось і вы, міс Блэйк. Я шукаў вас паўсюль. У мяне для вас новы крыжаванка ў сённяшнім "Обсервер". Гэта здаецца яшчэ больш цяжкім, чым звычайна. Я не магу прыдумаць ні слова ... ні адзінага словы з... дай-ка паглядзець... Дванаццаць літар, што азначае... дваццаць чатыры у папярочніку, я думаю, так, дваццаць чатыры ў папярочніку. Пам, пам, Е, пам, А, пам, Т...
  
  Палкоўнік фыркнуў.
  
  "Гэты стары дурань са сваімі красвордамі", - прамармытаў ён міс Блэйк. “Што за хобі для пажылых людзей! Служба ў "Маразме" больш паходзіць на гэта, калі ён хоць нейкі прыклад. О, чорт! У мяне выпаў шво. Не маглі б вы падняць яго для мяне?"
  
  Міс Блэйк вёскі на бліжэйшую зялёную драўляную лаўку, палкоўнік сеў злева ад яе, а адмірал уладкаваўся справа ад яе са сваім звычайным бурчаннем і стукам палачак. Ён дастаў з кішэні сярэбраны кідальны аловак і старанна адрэгулявалі грыфель, затым ўзяўся за галаваломку.
  
  "Такім чынам, палкоўнік," бесклапотна сказаў ён, " гэта па вашай часткі. Зброю з трох літар, якое пачынаецца на "Г".
  
  Палкоўнік зноў фыркнуў.
  
  "Пісталет, я мяркую", - сказаў адмірал у адказ на свой уласны пытанне. “Н-н – не, гэта не так. Гэта пацешна".
  
  "Вельмі смешна, сэр", - сказаў палкоўнік з'едлівым тонам.
  
  "Гат," падказала міс Блэйк.
  
  “ Гат? Ніколі пра такое не чуў, " сказаў адмірал.
  
  - Скарочана ад "гатлинг", сэр, - заўважыў палкоўнік.
  
  "Ніколі пра гэта не думаў", - сказаў адмірал. “Разумна з вашага боку. 'Гатлинг заклінавала, а палкоўнік мёртвы" – прашу прабачэння, палкоўнік."
  
  Палкоўнік фыркнуў.
  
  "Вось і шывок," ласкава сказала міс Блэйк, вяртаючы палкоўніку вязанне. “ Цяпер больш нічога не кідайце.
  
  “ Гат правоў. Цяпер, палкоўнік, магчыма, вы зможаце паўтарыць гэта. Слова з пятнаццаці літар ...
  
  “ Я не люблю разгадваць крыжаванкі, сэр. Я адмаўляюся дапамагаць вам з імі. Па-мойму, гэта гульня старых, сэр.
  
  "У любым выпадку, гэта больш годна, чым вязаць шкарпэткі", - запярэчыў адмірал. “Гэта гульня старой жанчыны. Бачыць Бог, у Гидропарке дастаткова пажылых жанчын; чаму б табе не пакінуць вязанне ім?
  
  Міс Блэйк сядзела зусім нерухома, падобная на ілюстрацыю Тенниела, якая паказвае Алісу паміж двума каралевамі. Яна падняла галаву, пачуўшы набліжаюцца да іх крокі па жвіры, і ўбачыла сэра Хамфры, апранутага ў спартыўны касцюм з твіді Harris з скуранымі гузікамі, які накіроўваўся да крэсла, на якім яна сядзела. Ён спыніўся перад імі і абмяняўся некалькімі звычайнымі рэплікамі з двума мужчынамі, а затым звярнуўся непасрэдна да міс Блэйк.
  
  "Не хочаце прагуляцца?" - спытаў ён. "Сёння выдатнае раніца".
  
  "Дзякуй, я б з задавальненнем", - адказала яна і, падняўшыся на ногі, з усмешкай паглядзела на адмірала і палкоўніка, як быццам ёй было шкада расставацца з імі. Яны з сэрам Хамфры сышлі, як двое дзяцей, у якіх ёсць агульны сакрэт.
  
  Адмірал усміхнуўся.
  
  "Падобна на супадзенне", - заўважыў ён, адкладаючы аловак і дастаючы з кішэні цяжкі залаты паўторнік.
  
  "Што робіць?" спытаў палкоўнік, не падымаючы вачэй ад свайго руплівага вязання.
  
  “ Ну, міс Блэйк і баронет, вядома.
  
  "Лухта і глупства!" выбухнуў палкоўнік. “ Толькі таму, што мужчына запрашае дзяўчыну прагуляцца з ім, вы думаеце, што яны збіраюцца пажаніцца. У мяне няма на вас цярпення. Ты такая ж дрэнная, як і ўсе астатнія старыя пляткаркі ў гэтай установе.
  
  “Ну, табе няма неабходнасці так хітрыць па гэтай нагоды. Любы б падумаў, што ты сам охотишься за дзяўчынай ". Ён нахіліўся і ткнуў палкоўніка локцем у рэбры.
  
  "Трымайце свае абразлівыя заўвагі пры сабе, сэр", - адказаў палкоўнік.
  
  Адмірал Эрвін ўважліва паглядзеў на пачырванелы твар палкоўніка, памацаў пад сядзеннем у пошуках сваіх трысьцін і з цяжкасцю падняўся на ногі.
  
  "Калі я не патрэбны, я магу сысці", - сказаў ён. "Дык вось чаму ты хацела ведаць, ці думаеш я, што ты будзеш выглядаць маладзей без вусоў, а?" Ён стаяў паміж двума сваімі палачкамі, трасучыся ад смеху. “Ну, кажуць, што няма дурня лепш старога дурня. Калі ты збіраешся сёння раніцай у царкву, табе лепш падрыхтавацца".
  
  Ён пакульгаў прэч, усё яшчэ пасмейваючыся.
  
  Палкоўнік Симкокс паспрабаваў працягнуць вязанне, зрабіў пяць шыўкоў за столькі ж секунд, уторкнуў іголку ў палец, затым, вылаяўшыся, сунуў іголкі і поўсць у кішэню і пайшоў у тым жа кірунку, што і адмірал, злосна тузаючы сябе за вусы.
  
  Ён быў занепакоены гэтым новым паваротам падзей. Ён ніколі не хаваў ад сябе таго факту, што наўмысна умацоўваў сваю дружбу з міс Блэйк у надзеі, што гэта можа прывесці да больш глыбокім эмоцыям, як бы моцна ён ні хаваў гэта ад усіх астатніх. Яго намеры былі, вядома, высакароднымі. Паводле яго кодэксу, намеры адстаўнога палкоўніка, які прайшоў навучанне ў Сандхерсте і з гонарам які служыў трох суверэннай ў многіх краінах, якія не маглі быць нічым іншым, але ён быў задаволены тым, што плыў па плыні і непадзельна манапалізаваў яе кампанію. Сэр Хамфры ніколі раней наўмысна не шукаў грамадства міс Блэйк за ўсе тыя тыдні, што ён правёў у Гидроузле. З'явіўшыся на рысталішча ў якасці суперніка ў барацьбе за добразычлівасць міс Блэйк, палкоўнік сутыкнуўся з неабходнасцю зрабіць нейкую заяву, і з тых часоў, як дачка маёра адмовіла яму пад прыкрыццём пальмаў на палкавых танцах у часы яго службы малодшым афіцэрам на Мальце, ён ніколі не рабіў прапановы жанчыне.
  
  Ён падняўся ў сваю спальню і падышоў да люстэрка на туалетным століку, усё яшчэ цярэбячы вусы.
  
  Ён задаваўся пытаннем, ці сапраўды ён выглядаў бы маладзейшы без гэтага. У рэшце рэшт, у нашы дні не было сэнсу выглядаць старэй сваіх гадоў.
  
  Ён дастаў каляровы шаўковы насавой хустку з акуратнай чаркі ў левым верхнім скрыні і правёў канцом па верхняй губе, але якім-то чынам гэта толькі зрабіла яго падобным на тэатральнага пірата, і ён акуратна склаў яго і вярнуў на ранейшае месца.
  
  Ён не мог уявіць сябе без вусоў. Нават у бытнасць сваю малодшым афіцэрам ён насіў вусы, вельмі доўгія, з напамаджанага канцамі. Раней яны падабаліся дамам у такім выглядзе, і яны, безумоўна, вельмі элегантна глядзеліся са старой параднай формай. Падчас Вялікай вайны ён перарабіў яе ў мохнатую зубную шчотку і з тых часоў насіў у такім выглядзе.
  
  Ён нахмурыўся свайму адлюстраванню ў люстэрку, паківаў галавой і пайшоў даставаць цыліндр з скрынкі, каб падрыхтавацца да наведвання царквы.
  
  Тым часам міс Блэйк і сэр Хамфры прайшлі па ўсёй даўжыні тэрасы і збочылі на сцежку, якая вядзе праз невялікі сасновы лес да мора. Калі б яны хацелі зладзіць скандал у Гидропарке, то не змаглі б выбраць ні больш бяспечны шлях, ні лепшае час, паколькі ўсе, за выключэннем такіх пацыентаў, як місіс Нейпир і міс Брендон, сабраліся ля параднага ганка, гатовыя адправіцца ў царкву.
  
  "Я толькі спадзяюся, што яна да яго не дабярэцца", - прамармытала місіс Доўсан, якая, будучы саракагадовай ўдавой, ўскладала вялікія надзеі на тое, што сама дабярэцца да сэра Хамфры. "Відавочна, што яна не думае ні аб чым, акрамя як прыцягваць мужчын".
  
  "І вельмі шкада, што яшчэ некалькі жанчын у гэтай установе ўжо не тыя", - сказаў містэр Марстон, гледзячы на групу дрэнна апранутых жанчын, якія стаялі на ганку.
  
  "Я ніколі не сустракала мужчыну, які валодае дастатковым розумам, каб зразумець, што прыгажосць толькі поверхностна", - заўважыла міс Астилл.
  
  "Відавочна," адказаў містэр Марстон, шматзначна гледзячы на яе патрапаную футболку, выцвілы касцюм, шэрыя баваўняныя пальчаткі і чорныя туфлі на нізкім абцасе.
  
  "Цішэй, Чарльз!" - сказала яго жонка.
  
  "Я б не пярэчыла так моцна," ўставіла лэдзі Уорм, " калі б яны не ішлі праз лес. Ёсць так шмат іншых дарожак, больш адкрытых, але такіх жа прыгожых, што гэта сапраўды выглядае так, як быццам ..."
  
  "Сапраўды," пагадзілася міс Астилл, пачырванеўшы яшчэ мацней ад невыказнаю думкі. “ У любым выпадку ім варта пайсці ў царкву. Я не веру ва ўсе гэтыя сучасныя размовы аб глыбокай пашане Богу ў прыродзе і бачанні раю ў крыле матылі. Мой бедны дарагі бацька прывык сачыць за тым, каб я рэгулярна хадзіў у царкву кожную нядзелю, і хадзіў сам, хоць яго даводзілася катаць туды ў шэзлонгу. І як ён пакутаваў! Я ведаю, таму што даглядала за ім шмат гадоў. Псалмы і пропаведзь раз у тыдзень - гэта тое, што трэба кожнаму, я кажу."
  
  "Розуму не прыкладу, з-за чаго вы паднімаеце такі шум", - сказаў містэр Марстон. “Чаму яны не могуць пайсці пагуляць, калі хочуць? Б'юся аб заклад, любая з вас, лэдзі, бы ўхапілася за гэты шанец, калі б сэр Хамфры калі-небудзь запрасіў вас, чаго ён наўрад ці зробіць, пакуль міс Блэйк тут. Цяпер занадта цудоўнае раніцу, каб сядзець у царкве, і я не думаю, што яны будуць паводзіць сябе няварта сярод белага дня, калі вы пра гэта думаеце ".
  
  “Чарльз! Як ты можаш быць такім грубым ў прысутнасці дзяўчынак? Як быццам хто-то мог прапанаваць такое!" - усклікнула яго жонка.
  
  "Якая вульгарнасць!" усклікнула лэдзі Уорм. “ І ўсё ж, як вы і меркавалі, факт застаецца фактам: заўтра міс Блэйк перавядуць у спальню наверсе.
  
  У яе голасе прагучалі ўрачыстыя ноткі, і містэр Марстон адвярнуўся, фыркнув ад агіды.
  
  "Вы ж не хочаце сказаць...?" - спытала міс Астилл дрыготкім ад сдерживаемых эмоцый голасам.
  
  “ Сапраўды, ведаю. Вы можаце быць упэўнены, што доктар ведае пра іх больш, чым мы. Вядома, ён кажа, што яму патрэбна яе спальня для місіс Нейпир, таму што яна на першым паверсе, а місіс Нейпир больш не можа падымацца па лесвіцы, але я не здзіўлюся, калі ...
  
  "Я таксама не павінна", - дадала свой голас у дыскусію місіс Доўсан. - У рэшце рэшт, што можа быць прасцей, чым для яго выйсці на тэрасу пакурыць і проста ўвайсці ў яе пакой праз французскае акно?
  
  "О, але я не магу ў гэта паверыць", - сказала місіс Марстон, баючыся, як бы Віні і Мілі не звярнулі занадта шмат увагі на іх размову.
  
  “ Глупства! Яна б зацягнула яго ў дом пад тым ці іншым падставе таго, " працягвала місіс Доўсан. “ Гэта была б не яго віна. Я цалкам вінавачу яе.
  
  "Я не так ужо шмат ведаю пра гэта," прагрымела лэдзі Уорм сваім нізкім голасам. “ З мужчынам ніколі не ведаеш напэўна. Я б нічому не здзівілася.
  
  "Я не думаю, што нават у такой дзяўчыны, як яна, хапіла б нахабства рабіць падобныя рэчы прама ў нас пад носам", - без асаблівага энтузіязму запратэставала місіс Марстон.
  
  "Дарагая місіс Марстон, у вас занадта добрае сэрца, каб думаць аб кім-то дрэнна", - запярэчыла лэдзі Уорм. “У нашы дні я магу паверыць чаго заўгодна чакаць, чаго заўгодна. Я ўпэўнены, што не ведаю, да чаго яны даходзяць са сваімі голымі спінамі і ў шортах. Яны абсалютна нічога не пакідаюць для ўяўлення. Цяпер, у дні маёй маладосці ...
  
  "Божа літасцівы!" усклікнуў містэр Марстон, зноў далучаючыся да іх. “ Вы што, яшчэ не скончылі рваць іх на кавалкі? Вы спозніцеся ў царкву. Цяпер палова адзінаццатага па радыё, без дзесяці адзінаццаць па гидрочасам і пяць хвілін шостага па маіх гадзінах!"
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 3
  
  На кожнае правіла, усталяванае доктарам Уільямсам, даводзілася тры, складзеных самімі жыхарамі, але ў той час як яго правілы былі надрукаваныя на акуратных картках і развешаны па гидропарку, іх выконвалі з дапамогай свайго роду узгодненага працэсу отмораживания, тэхніка якога была вядомая ім адным. Такім чынам, столікі ля акна ў сталовай сталі адведзены для гасцей у сілу працягласці іх знаходжання ў Гідра. Калі які-небудзь незнаёмы падыходзіў да аднаго з іх, памылкова мяркуючы, што ўсе столікі аднолькавыя, на іх стаяць бутэлькі вішы або Эвиана, старамодны графін, бутэлечку з лекамі і скрынка з стрававальнымі таблеткамі, яго сустракала цішыня, напоўненая такім беспамылковым хваляваннем, што, кінуўшы некалькі поглядаў выклікаюць у акно, ён паварочваўся і садзіўся за адзін з дрэнна асветленых столікаў ў менш прывабнай частцы залы.
  
  Такім жа нямым спосабам стала няпісаных законам, што пасля ленч тыя дамы, якія не клаліся задрамаць пасля абеду, павінны збірацца ў гасцінай, а мужчыны павінны пераходзіць у чытальную залу. Таму той факт, што міс Блэйк аднойчы пасля ленч накіравалася ў чытальную залу, кінуўшы смяецца погляд праз плячо на пераследвае яе адмірала, не застаўся без каментароў.
  
  "Такім чынам, цяпер чарга адмірала", - заўважыла Уинни, калі яна, яе маці і сястра, міс Астилл і лэдзі Уорм, па ўзаемнай згодзе накіраваліся да аднаго з картачных сталоў у гасцінай, каб выбраць партнёраў. “Ёй варта толькі двойчы зірнуць на мужчыну, і ён проста поўзае. Гэта тэхніка, вось што гэта такое. Хацеў бы я ведаць, як ёй гэта ўдаецца ".
  
  Міс Астилл нахілілася са свайго крэсла насупраць і паляпала па сваёй мяккай малады руцэ так, што кольцы, якія яна насіла на сваёй кашчавай руцэ, слаба пстрыкнулі адзін пра аднаго.
  
  "Ніколі не жадай гэтага", - сур'ёзна сказала яна. “Ты як раз з тых дзяўчат, якіх мы ўсе хацелі б бачыць тут. Ты такая несапсаваная. Было б даволі амаральна жадаць чаго-то іншага.
  
  Місіс Марстон ўсміхнулася, тасуя карты.
  
  "Вельмі ласкава з вашага боку так бы мовіць, міс Астилл", - сказала яна самаздаволена. “Я ўпэўненая, што мы з Чарльзам заўсёды стараліся выконваць свой абавязак па добраму выхаванню дзяўчынак. Я не прыхільнік таго, каб дазваляць моладзі забаўляцца. У нашы дні гэта толькі напрошваецца на непрыемнасці, асабліва з дзяўчатамі ".
  
  "'Шкадуй пугу і песці дзіцяці' было добрым выслоўем у дні маёй маладосці, "кіўнула міс Астилл," і яно застаецца ў сіле і сёння. Яна прагледзела свае карткі. “ Мяркую, мы, як звычайна, гуляем на полпенни. Мой дарагі бацька прыйшоў у жах, калі б убачыў, як яго маленькая Эппи гуляе ў карты на грошы, але, баюся, я жудасны гулец. Ты ж ведаеш, я заўсёды гатовы трохі порепетать.
  
  Уинни Марстон з цяжкасцю стрымалася, каб не паморшчыцца. Было, падумала яна, што-то вызначана агіднае ў гэтых старых жанчын, калі яны станавіліся какетлівым і дасціпнымі, а іх хітрыя жарты здаваліся бясконца больш бруднымі, чым апошняя біржавая жарт з вуснаў робастера. Яны з Мілі жылі ў пастаянным напружанні, спрабуючы смяяцца ў патрэбных месцах і хаваць свой смех у непрыдатных.
  
  "Адзін брыльянт," цвёрда загадала лэдзі Уорм, і гульня пачалася і працягвалася гладка, пакуль не была парушана з'яўленнем місіс Нейпир з сястрой Хокінс.
  
  Як толькі яна ўбачыла тых, хто сабраўся жанчын у пакоі адпачынку, яна цяжка абаперлася на медсястру, і нішто не магло прымусіць яе ногі паказваць у патрэбным кірунку, так што прыйшлося адкрыць абедзве двайныя дзверы, перш чым яе змаглі правесці ў палату. Ні адзін крэсла не задаволіў бы яе, акрамя таго, на якім сядзела місіс Доўсан, і яна працягнула прыбудоўваць яго, перавальваючыся спачатку праз спінку, а затым і праз падлакотнік, пакуль місіс Доўсан, у адказ на просьбу у вачах сястры Хокінс, не ўстала і не перасела на суседні. Пробормотав: “Заўсёды грэбуе мной. Ніякай жалю", місіс Нейпир ўладкавалася ямчэй і отряхнула сукенка вялікім шаўковым насоўкай.
  
  Сястра Хокінс не занадта акуратна падклала падушку пад галаву сваёй пацыенткі і хутка агледзела пакой.
  
  Міс Астилл ледзяным тонам ўсміхнулася.
  
  "Калі вы шукаеце міс Блэйк," заўважыла яна, " у чытальнай зале з адміралам Эрвінам. Вам давядзецца быць асцярожней, інакш ваш нос будзе не ў сваёй талерцы".
  
  Уинни выдала полузадушенный вокліч пратэсту і, падняўшы вочы, была здзіўленая, убачыўшы выраз помслівай нянавісці, якое на імгненне змяніла безасабовае прафесійнае выраз на твары сястры Хокінс. Гэта адбылося так раптоўна, што пасля Віні не магла з упэўненасцю сказаць, што ёй гэта не падалося.
  
  Сястра Хокінс адкрыла рот, нібы збіраючыся адказаць, затым стрымалася і, пераканаўшыся, што місіс Нейпир ўжо зацікавілася кнігай, якую паказвала ёй місіс Доўсан, выйшла з гасцінай з ярка счырванелым тварам і высока паднятай галавой.
  
  "І яна раўнуе!" - усклікнула здзіўленая фільмам сястра Віні, Мілі. "Так яна выглядала так, нібы магла задушыць міс Блэйк!"
  
  "Павінна сказаць, што так ёй і трэба", - заўважыла лэдзі Уорм. “Яна ўжо некалькі месяцаў настаўляе свой чэпчык медсёстры на адмірала. У яе павінна быць больш здаровага сэнсу, чым спрабаваць злавіць марака: у іх занадта вялікі вопыт для любой жанчыны, нават для медсёстры.
  
  "Вы ж не думаеце, што паміж імі што-то не так?" - з трывогай спытала міс Астилл.
  
  Лэдзі Уорм чмыхнула.
  
  "Вядома, няма," адказала яна, " але я не сумняваюся, што сястра Хокінс хацела б, каб гэта было так. Усе гэтыя медсёстры падобныя адзін на аднаго, заўсёды шукаюць мужа. Я сам бачыў, як дваіх з іх выдалі замуж за багатых старых пацыентаў. Я не веру, што доктар наогул плаціць медсёстрам; ён дазваляе ім прыходзіць па перспектывах, як метрдотелям ў вялікіх лонданскіх рэстаранах.
  
  "Але гэта так па-дурному з яе боку - раўнаваць", - разважала Віні. “ Міс Блэйк наўрад ці аддасць перавагу адмірала сэра Хамфры, хоць стары чартоўску добры чалавек.
  
  "Віні!" усклікнула яе маці.
  
  “ Прабач, мама. Я мела на ўвазе, што ён такі выдатны. У рэшце рэшт, яна адзіная прывабная жанчына ў гэтай установе... Апошняе слова абарвалася віскам болю, калі нага місіс Марстон моцна ўдарыла яе па лытках.
  
  Але ніхто з прысутных не прыняў яе словы блізка да сэрца.
  
  "О, вы сапраўды так думаеце?" - сказала міс Астилл. "Я заўсёды думала, што ў сакратаркі доктара такое прыгожанькую тварык".
  
  "Міс Люіс занадта прыгожая, каб быць сакратаркай у такога маладога ўдаўца, як доктар Уільямс, калі хочаце ведаць маё меркаванне," сказала лэдзі Уорм. “ Сястра Хокінс, ва ўсякім выпадку, не адзіная жанчына, нацелившаяся на галоўны шанец.
  
  Міс Астилл выглядала огорченной.
  
  "Але я ўпэўненая, што доктар..." пачала яна.
  
  Лэдзі Уорм і місіс Марстон шматзначна засмяяліся разам.
  
  "О, мы ўсе ведаем, што вы думаеце пра доктара", - хорам усклікнулі яны, і міс Астилл сарамліва апусціла вочы.
  
  "Ты ж не верыш, што міс Блэйк магла аддаць перавагу адмірала сэра Хамфры?" спыталася ў Мілі, задуменна разглядаючы свае адпаліраваныя пазногці.
  
  Лэдзі Уорм чмыхнула, гледзячы на свае карты.
  
  "Я б сказала, што сэр Хамфры высветліў, што яна ўсяго толькі звычайная авантурыстка", - адказала яна. "Вам варта толькі зірнуць на яе, каб зразумець, што яна сабой уяўляе, у той час як сэр Хамфры - сапраўдны джэнтльмен".
  
  Місіс Доўсан далучылася да размовы.
  
  “ Каму-небудзь з вас калі-небудзь прыходзіла ў галаву, - заўважыла яна, - што мы на самай справе нічога не ведаем пра сэре Хамфры Червиле? Вы не знойдзеце згадкі яго імя ні ў Бэрка, ні ў Дебретта. Заўсёды здаецца дзіўнай рысай чалавечага характару, што мы так пільна распытваем, адбываюцца лі Сміт або Брауны з Ёркшыра ці Глостершира, але гатовыя прыняць любы тытул за чыстую манету ".
  
  Лэдзі Уорм рэзка павярнулася ў сваім крэсле.
  
  "Гэта заўвага вельмі безгустоўна, місіс Доўсан", - сказала яна, і ў яе голасе амаль чуўся звон лёду. “Што тычыцца адсутнасці яго імя ў кнізе пэраў, я хацеў бы нагадаць вам, што асобнікам Дебретта і Берка ў бібліятэцы споўнілася дваццаць пяць гадоў, і многія выбітныя людзі атрымалі тытулы з тых часоў, як яны былі надрукаваныя. Майго імя няма ў гэтых канкрэтных копіях, але я спадзяюся, што вы не станеце падвяргаць сумневу маё права на тытул у сувязі з гэтым ".
  
  Місіс Доўсан зморшчылася і вярнулася да сваёй кнізе.
  
  "Дарагая лэдзі Уорм," пракурняўкала міс Астилл, - вядома, мы ўсе ведаем, хто вы...
  
  "Фірмовая кукурузная мука Warme," прашаптала місіс Нейпир, але, на шчасце, яе голас не даляцеў да вушэй місіс Доўсан.
  
  “– і тое ж самае з сэрам Хамфры, як мы ўсе ведаем. Якія чароўныя манеры, а манеры робяць чалавека! Я ўпэўнены, што сэр Хамфры - адзіны сын і валодае якім-небудзь велічным домам у Англіі. Акрамя таго, яго імя мне добра знаёма. Магчыма, я бачыў яго фатаграфію ў адным са свецкіх перыядычных выданняў, у Каралеўскім вальеры ў Аскоце або што-то ў гэтым родзе.
  
  "Ён, вядома, з усіх сіл імкнецца быць прыемным з усімі намі", - згадзілася місіс Марстон, якая не губляла надзеі, што адна з яе дачок можа стаць лэдзі Червил.
  
  "Сапраўды, так," працягвала міс Астилл. “ Вельмі прыемны. Ён кансультаваў мяне па аднаму невялікаму справе; так ласкава з яго боку. Я ўпэўненая, што не разумею, чаму ён павінен марнаваць на мяне час.
  
  Яна збянтэжана ўсміхнулася, і Уинни пільна паглядзела на яе. Няўжо міс Астилл ўявіла, што сэр Хамфры зацікавіўся ёю? Гэтыя старыя панны!
  
  Місіс Доўсан зрабіла алоўкам пазнаку на лісце паперы і часова адклала кнігу. Яна зірнула на кивнувшую галаву місіс Нейпир, затым некаторы час сядзела, назіраючы за чацвёркай за картачным сталом, у соты раз дзівячыся, як усе яны могуць так балбатаць без умолку, не губляючы пры гэтым сувязі са сваёй гульнёй.
  
  Міс Астилл паднялася з крэсла.
  
  “ Прашу мяне прабачыць – такая цудоўная гульня, – але я сапраўды павінна заняцца алтарным покрывам для дарагога вікарыя. Яна ўзяла сваю гобеленовую працоўную сумку і падышла, каб сесці побач з місіс Доўсан.
  
  Лэдзі Уорм павярнулася да міс Блэйк, якая толькі што ўвайшла ў гасціную.
  
  “ О, міс Блэйк, не маглі б вы ...? - Яна паказала на крэсла, які толькі што вызваліла міс Астилл.
  
  "Вялікае дзякуй, але я ніколі не гуляю ў карты". Міс Блэйк разгублена ўсміхнулася ім усім, села і, адкрыўшы кнігу, пачала чытаць.
  
  Трое карцёжнікі ўсталі і ўладкаваліся бліжэй да агню, і неўзабаве не чуваць было ні гуку, акрамя шчалканаў вязальныя спіц або нажніц.
  
  Міс Астилл продела нітку пунсовага шоўку ў іголку.
  
  "Як гэта падобна на міс Блэйк - увайсці і патрывожыць іх усіх", - падумала яна. Гідра цяпер зусім іншае месца. Міс Блэйк не лічылася з пачуццямі іншых, але разгульвалі ў вопратцы, якая дэманстравала сапраўды неделикатное колькасць канечнасцяў. Да таго ж у яе была такая напышлівая манера хадзіць, боўтаючы нагамі ад сцёгнаў, што ззаду яна сапраўды выглядала даволі непрыстойна. Яна не рабіла сакрэту з таго факту, што ёй падабаецца толькі грамадства мужчын, якога б веку яны ні былі, і тая гісторыя пра яе і сэре Хамфры, аб тым, як яна заманіла яго ў сваю спальню, яна мела на ўвазе – сама думка прымушала яе чырванець – ну, на самай справе, ніколі не ведаеш, чым усё гэта можа скончыцца. Наколькі яна магла ўсталяваць, міс Блэйк пакінула доктара ў спакоі, але ніколі не ведаеш, што яна можа зрабіць у наступны раз. Вядома, з гэтым трэба што-то рабіць.
  
  "Я б хацела, каб вы пачыталі нам, міс Блэйк," сказала яна ўслых. - Мы ўсе занятыя рукадзеллем, і гэта дапамагло б прыемней правесці дзень.
  
  "Гэта было б як у нашы школьныя гады, калі мы па чарзе чыталі "Джона Галіфакс, джэнтльмена" на ўроку шыцця", - сказала лэдзі Уорм.
  
  Сказаўшы гэта, яна крадком азірнулася па баках.
  
  "Магчыма, гэта была кніга, невядомая іншым", - падумала яна. Нягледзячы на тое, што прайшло так шмат гадоў з таго часу, як яна выйшла замуж за Джона Уорма, яна ўсё яшчэ баялася згадаць што-небудзь, што магло б звязаць яе з ранейшай жыццём, калі, будучы старэйшай у рое смаркатых дзяцей, яна аднесла тоўстыя лусты хлеба з джэмам у пачатковую школу Святога Чада і вярнулася дапамагаць за прылаўкам маленькай бакалейнай крамы, якая апынулася такой залатой жылы для яе бацькоў.
  
  Але наступныя словы місіс Марстон супакоілі яе: "Я заўсёды думаю, што гэта такая мілая гісторыя", паколькі місіс Марстон, як яна ведала, была "скончана" ў Аскоте.
  
  "Я не супраць пачытаць вам, калі вам гэта сапраўды падабаецца," сказала міс Блэйк, пацягваючыся ў крэсле
  
  "Зусім як котка," напаўголасу заўважыла Мілі.
  
  “– але дазволь мне прынесці іншую кнігу. Не думаю, што гэтая табе спадабаецца".
  
  "Занадта сучасна для нас, я мяркую", - адказала лэдзі Уорм, у той час як міс Астилл нахілілася наперад і прачытала назву.
  
  “Дзівосны новы свет. Не думаю, што я калі-небудзь чуў аб ім. Гэта новая кніга?"
  
  "Баюся, што няма," паблажліва адказала міс Блэйк. “ Яму, павінна быць, не менш чатырох гадоў.
  
  "Апошняя кніга, з якой я вас бачыла, была з грубым назвай", - сказала місіс Марстон. "Ва ўсёй маёй галечы, здаецца, яна называлася".
  
  - Без плашча, " паправіла міс Блэйк. “ Ты ж не назавеш мяне голай толькі таму, што я зняла паліто, праўда?
  
  "Так, я павінна", - пачуўся гулкі шэпт місіс Нейпир, якая, па-відаць, спала ўсю астатнюю частку размовы. “ Некаторыя сукенкі, якія яна носіць пад тым, што яна называе хатнім паліто, не больш камізэлек.
  
  Міс Блэйк заставалася спакойна, але без далейшых пратэстаў переворачивала старонкі кнігі, пакуль не дайшла да спробы Ленайны спакусіць дзікуна.
  
  Яе чысты, малады голас прыемна разнёсся па гасцінай. Яна ведала, што хто-то выпусціў алтарную тканіна, шалік, шкарпэткі і шыцце, але, хоць яна кожную хвіліну чакала, што яе спыняць, ёй дазволілі дачытаць да канца кіраўніка.
  
  "Мне працягваць?" - спытала яна.
  
  Лэдзі Уорм паднялася з крэсла з пачырванелым тварам і выпрасталася ва ўвесь рост.
  
  "Табе павінна быць сорамна за сябе", - сказала яна. “З усіх нізкіх, амаральных кніг. Але я не здзіўленая. Я ўяўляла, што ты абярэш менавіта такую літаратуру. Я не здзіўляюся, што сучасная моладзь разбэшчана, калі такая бруд ляжыць на кожнай бібліятэчнай паліцы, да якой могуць дацягнуцца маладыя рукі ".
  
  Міс Блэйк з усмешкай паправіла яе:
  
  “ Не на кожнай паліцы, лэдзі Уорм. Гэта было забаронена ў Ірландскім свабодным дзяржаве, або Эйре, як яны яго называюць.
  
  “Я вельмі рада гэта чуць. Гэта, мабыць, адзіная годная рэч, якую Ева чула, як адносна ірландцаў", - з годнасцю адказала лэдзі Уорм. "Але я ведаю, што вы проста спрабуеце быць легкадумнай".
  
  "Але," настойвала міс Блэйк, яе вочы заблішчэлі, - якую літаратуру вы хацелі б, каб я прачытала?
  
  "У мяне няма жадання ўступаць з вамі ў літаратурную дыскусію", - адказала лэдзі Уорм. "На англійскай мове ёсць мноства класічных твораў, калі вы хочаце развіць свой розум".
  
  “ Шэкспір, напрыклад?
  
  "Шэкспір, вядома, майстар".
  
  Лэдзі Уорм нахілілася, каб падняць безгустоўны шалік, які яна вязала з разрозненых кавалкаў воўны для пракажоных.
  
  Міс Блэйк перавярнула некалькі старонак і перачытала зноў:
  
  “ Але дабрачыннасць, якой яе ніколі не даб'ешся
  
  Хоць распусту облекает яго ў форму раю:
  
  Так што пажада, хоць і з прамяністым анёлам звязана.,
  
  Насыціць сябе ў нябесным ложа,
  
  І палююць на смецце.
  
  Сардэчны смех місіс Доўсан разнёсся па гасцінай.
  
  "Я не вінавачу вас, міс Блэйк", - сказала яна. "Яны заўсёды труцяць вас, і яна сама напрасілася на гэта".
  
  Лэдзі Уорм праігнаравала гэтую заўвагу.
  
  "Міс Блэйк," сказала яна, " я загадваю вам спыніць чытанне. Вы абражаеце мяне і іншых дам гэтай – гэтай кровосмесительной кнігай. Я пожалуюсь доктару".
  
  "Але," запратэставала міс Блэйк, " гэта быў Шэкспір.
  
  Лэдзі Уорм, побелевшая ад страсці, выбегла з пакоя.
  
  На некалькі хвілін запанавала маўчанне, затым у гасціную ўвайшла місіс Доўсан.
  
  "Рады за цябе", - сказала яна. "Я б і сама не змагла лепш абудзіць бабульку".
  
  "На самай справе, міс Блэйк," запярэчыла міс Астилл самым абураным тонам. “ Вы не мелі права абражаць бедную дарагую лэдзі Уорм гэтай агіднай кнігай.
  
  "Я здзіўляюся, што ты адважыўся прачытаць гэта ўслых", - сказала Мілі.
  
  "Дарагая лэдзі Уорм, яна была вельмі засмучаная", - прагрымела місіс Нейпир.
  
  "Я спадзяюся, што гэта не выкліча ні аднаго з яе прыступаў".
  
  "Але яна сапраўды прасіла аб гэтым".
  
  “Я ведаю, што гэта вельмі нядобра з майго боку, але я не магу ўтрымацца ад усмешкі, убачыўшы, у якім выглядзе яна пайшла. Яна наўрад ці магла быць запальчывай ".
  
  "Гэта жудасная кніга, але, вядома, вельмі разумная".
  
  “Выдатная сатыра на сучаснасць. Я ніколькі не здзіўлюся, калі да гэтага дойдзе, улічваючы хуткасць, з якой развіваюцца сучасныя маладыя людзі ".
  
  “Гэта жудасна з майго боку, але я не магу ўтрымацца ад смеху. Кніга, ці ведаеце. Яна сапраўды пацешная ".
  
  “Ідэя гэтага. Усё наадварот".
  
  “Адзенне! Калі яна калі-небудзь ўваходзіла ў вясновую моду!"
  
  "Гэтыя зашпількі-маланкі, такія зручныя!"
  
  “ І ўвайсці ў ванную ў такім выглядзе – у адной капелюшы, чаравіках і шкарпэтках ...
  
  “ Што-то накшталт нашых купальных капялюшыкаў і фартухоў, калі мы ідзем у лазню на працэдуры ...
  
  "Значна непрыстойныя, чым наогул нічога не насіць!"
  
  "О!"
  
  Яны ўсе ахнулі і вінавата паглядзелі адзін на аднаго, нібы саромеючыся сваіх думак, якія яны выказалі.
  
  Дзверы адчыніліся.
  
  "Слава богу!" усклікнула Уинни Марстон. “ Чай!
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 4
  
  На наступны вечар лэдзі Уорм з нязвыклай дбайнасцю нарядила сваю пышную постаць у аксамітавае сукенка колеру, які можна апісаць толькі як барвовы, дадала восем сваіх лепшых кольцаў, нітку гэтага жэмчугу, нітку штучнага і брошка з дыяментамі і сапфірамі. Яна дастала сваю брыльянтавую зорку і задумалася, насіць яе ў валасах або няма. Небарака Джон купіў яго ёй, каб яна надзела на прыём да лорд-мэра ў Манчэстэры неўзабаве пасля таго, як яго прысвяцілі ў рыцары; ён сказаў, што яно так прыгожа глядзіцца ў яе валасах.
  
  Яна ўздыхнула.
  
  Дарагі Джон! Да самай сваёй сьмерці ён так і не заўважыў, як яна распаўнела, як у яе з'явіліся маршчыны, як пасівелі валасы. Мужчыны з Ланкашыр былі працавітыя ў бізнэсе, але вельмі сентыментальныя ў душы.
  
  Яна паднесла зорку да хвалістым хвалях сваіх цьмяных сівых валасоў, але не магла падманваць сябе, думаючы, што яна ёй ідзе, і, зноў уздыхнуўшы, прымацавала яе да вузкай аксамітнай стужцы, якую насіла, каб схаваць абвіслую скуру пад падбародкам. Яна ведала, што кончыкі зоркі будуць калоць ёй горла кожны раз, калі яна сглотнет, але адчувала, што гэты выпадак заслугоўвае некаторага паказу. Бо, як абвяшчала надрукаваная на машынцы карэспандэнцкая картка, прымацаваная да зялёнага сукну дошкі аб'яў у холе за мінулы тыдзень, сёння ўвечары ў гасцінай гатэля Hydro павінен быў адбыцца канцэрт, на які былі запрошаны ўсе госці.
  
  Арганізацыя канцэртаў заўсёды ўскладалася на лэдзі Уорм, збольшага з-за яе рангу ("хоць, ці сапраўды ты можаш назваць яе лэдзі, мая дарагая... Вядома, я ведаю, што ён быў прысвечаны ў рыцары, але гэта была мука, вы ж ведаеце... Запатэнтаваная мука Варме!...") і збольшага з-за цалкам выдуманай рэпутацыі, якой яна валодала ў тэатры Hydro, таму што аднойчы яна прысутнічала ў міланскім тэатры Scala на прадстаўленні "Чароўнай флейты" і ніколі не пераставала гаварыць пра гэта.
  
  "Пасля гэтага я больш ніколі не захачу слухаць оперу", - некалькі двухсэнсоўна казала яна, апісваючы гэты вопыт.
  
  Яна ўмацавала гэтую рэпутацыю, ўсклікаючы ў тых нямногіх выпадках, калі радыёпрымач ў гасцінай не адключаўся з-за якой-небудзь добранамераных спробы палепшыць яго працу: “О, выключыце яго! Я не выношу брытанскую музыку пасля італьянскай. Чаму б табе не выбраць Мілан?"
  
  А яе спадарожніцы ківалі адзін аднаму і казалі: "Дарагая лэдзі Уорм такая музычная".
  
  Увесь тыдзень, якая папярэднічала канцэрту, яна хадзіла па гидропарку, падобная на ўсхваляваную курыцу. Калі хто-небудзь спыняўся, каб пагаварыць з ёй, яна хутка сыходзіла, кажучы: “Вы сапраўды павінны мяне прабачыць. Я так заняты. Гэты канцэрт адымае ў мяне так шмат часу. Вядома, я вельмі рады, што магу прыняць удзел у ім, але на самай справе мне вельмі шкада, што на гэты раз яны не папрасілі каго-то іншага арганізаваць яго ". І ўсё спачувальна ўсміхнуліся і не былі ашуканы.
  
  "Бедная лэдзі Уорм," заўважыла старая міс Брендон пасля таго, як запрасіў яе на гарбату, каб паслухаць папярэднюю праграму, - раней яна не так хвалявалася, калі прыслужвала за прылаўкам бакалейнай крамы свайго бацькі ў ролі непрыгожай Ліззі Паркс. І яна была некрасива, Роджерс. Я памятаю, як убачыў яе, калі яе бацька падышоў да экіпажу маёй маці, каб прыняць заказ. Мая маці была лэдзі іншага гатунку.
  
  "Сапраўды, так яно і было, міс," пагадзілася Роджерс, якая ў тыя дні працавала ў Брендонов судомойкой і ўсё яшчэ з асцярогай ўспамінала суровасць місіс Брендон. - Пекла! Ідзі сюды!" - калі яна пакідала вочка ў бульбіне ці разбівала кубак.
  
  Але ў дадзеным канкрэтным выпадку ў лэдзі Уорм былі прычыны для хвалявання. Яна паспяшалася ў гасціную перад вячэрай, накінуўшы-над сукенкі горностаевую накідку.
  
  "Што мне рабіць?" У хваляванні яна звярнулася да першаму сустрэчнаму, якім апынулася міс Блэйк. “Што мне рабіць? У мяне няма акампаніятара на сённяшні вечар. Вы ведаеце, што ў нас заўсёды ёсць жанчына, якая гуляе на органе ў царкве ... Інакш, магчыма, вы б не ведалі. Вядома, яна гуляе жудасна, але я павінен быў папрасіць яе, і цяпер яна падвяла мяне ў самую апошнюю хвіліну. Гэта так стомна з яе боку ".
  
  "Што з ёй не так?" спытала міс Блэйк.
  
  “Моцная галаўны боль. Яна ў ложку. Так, яна сапраўды хворая. Я хадзіла адведаць яе ... вельмі непрыемна". Яна з агідай скривила твар.
  
  “Ну, наўрад ці гэта яе віна. Яна не падвяла цябе знарок".
  
  “Няма, небарака, і, вядома, мне яе адчайна шкада, але калі б яна толькі пачакала да заканчэння канцэрта.... Баюся, гэта азначае адкласці яго. Вядома, раней я гуляў сам, але прайшло шмат гадоў з таго часу, як я дакранаўся да клавішах са слановай косці, і мне не хацелася б выступаць тут перад маімі сябрамі. Усе яны чакаюць ад мяне занадта шмат чаго. Баюся, гэта прыйдзецца адкласці. У Італіі такога ніколі не магло здарыцца ".
  
  Яна не патлумачыла чаму.
  
  "О, але вы не павінны адкладаць гэта," рашуча запярэчыла міс Блэйк. “ Толькі не пасля ўсіх вашых клопатаў. Табе спатрэбілася некалькі дзён, каб усё гэта паправіць, і мы ўсе принарядились па гэтай нагоды.
  
  Лэдзі Уорм дазволіла ледзяной ўсмешцы крануць яе вусны, і пачала задавацца пытаннем, ці не была яна занадта строгая да міс Блэйк. Магчыма, увесь скандал вакол яе і сэра Хамфры быў няпраўдай. Цяпер яе голас сапраўды гучаў даволі ветліва і ветліва, і, ды, амаль з павагай да рангу лэдзі Уорм.
  
  "Я бачу," адказала яна, зірнуўшы на карункавы берта, якой міс Астилл аздобіла сваё чорнае сукенка з тафты, і на несамавітыя блакітныя шаўковыя сукенкі, якія насілі дзяўчынкі Марстон. 'Нават міс Астилл ў вячэрнім сукенка... па крайняй меры, я мяркую, што так і павінна быць. Я бачу яе локці і сальніцу на шыі. Але мы ўсе сталі нашмат разумнейшыя з тых часоў, як сярод нас пасяліўся баронет, ці не так? Яна ўсміхнулася больш ласкава. “Але на самай справе, гэта не жарт, - працягвала яна. - Я б арганізавала канцэрт, калі б магла, але каго я магу ўзяць акампаніятарам?"
  
  "Я," нечакана адказала міс Блэйк.
  
  "Вы?" ахнула лэдзі Уорм.
  
  “Чаму бы і няма? Мяне добра вучылі ў школе, і я мяркую, што хадзіў у такую ж добрую школу, як і ўсе тут".
  
  "Так, так, я ўпэўненая, што вы гэта зрабілі", - паспешліва адказала лэдзі Уорм, калі перад яе вачыма ўзнікла бачанне чацвёртага стандарту пачатковай школы Святога Чада. “ Мне б і ў галаву не прыйшло сумнявацца ў вашых словах, але мне не хацелася б турбаваць вас.
  
  "О, не турбуйцеся пра гэта," бесклапотна адказала міс Блэйк. “ Я атрымаю ад гэтага задавальненне. Я нядрэнна гуляю з першага погляду і не падвяду вас.
  
  "Наш арганіст павінен быў выканаць сола для фартэпіяна". Лэдзі Уорм вымавіла гэта "пиарнофорти" у адпаведнасці з лепшымі стандартамі Бі-Бі-Сі, хоць у дні сваёй маладосці яна ведала гэта больш фамільярна як "пианнер".
  
  "Я магу справіцца і з гэтым".
  
  Лэдзі Уорм прыкметна аслабла.
  
  “ Але вы не будзеце гуляць– э–э... джаз?
  
  Міс Блэйк засмяялася.
  
  "Я мяркую, вы мне не паверыце," сказала яна, "але на самай справе я аддаю перавагу Мендэльсона".
  
  Лэдзі Уорм прыкусіла губу ў нерашучасці, затым злёгку кіўнула.
  
  "Тады вельмі добра," сказала яна. “ У дзевяць гадзін у гасцінай, і– э–э... дзякуй.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 5
  
  Max гасцёўня ў "Гідра" была такой сумнай, які можа быць толькі старадаўняя пакой, але ў яркім святле электрычных лямпаў, устаноўленых у призматическом шкле шмат'яруснай люстры, яна набывала выгляд старамоднага годнасці, цалкам прыдатны для афіцыйнага мерапрыемства. Ён быў аформлены ў стылі, які нашы бабулі называлі французскім, а мы называем віктарыянскім. Сцены, пакрытыя белай эмаллю і якія маглі б выглядаць прасторнымі і ціхамірнымі, былі сціснутыя і дэфармаваны рэльефнай пазалочанай ляпнінай, якая выгінаецца ў змеевидные завіткі. Як быццам гэтага было недастаткова для ўпрыгожвання, яны былі абвешаны велізарнымі нямецкімі гравюрамі ў мудрагелістых пазалочаных рамах. На іх Вікторыя, каралева Англіі, сядзела на сваёй каранацыі, стаяла на шлюбе, паўляжала са сваімі дзецьмі, адкрывала Вялікую выставу і пазіравала для "Сакрэту велічы Англіі" з адкрытай Бібліяй у руцэ.
  
  Эфект быў крыху сапсаваны якім-то эдвардианцем, які ўвёў два ўтульных кутніх крэслы, а той перыяд быў цалкам сапсаваны доктарам Уільямсам, які замяніў большую частку арыгінальнай мэблі некалькімі сучаснымі крэсламі для адпачынку і нізкім глыбокім канапцы, хоць употай ён адчуваў, што цацанкі і іншыя дробязі ствараюць больш падыходны фон для гидроболтовни.
  
  Гэта была пакой, у якую жыхары Hydro накіраваліся пасля вячэры ў пошуках абяцанага канцэрту. Яны знайшлі міс Блэйк, апранутую ў жамчужна-шэрае вячэрні сукенка, з доўгімі нефритовыми завушніцамі ў вушах і разьбяным кавалкам нефрыту на тонкай плацінавай ланцужку ў якасці адзіных упрыгожванняў, якая сядзіць на цвёрдым круглым зэдліку, абабітым плюшем, у раяля Steck grand.
  
  Лэдзі Уорм падышла да піяніна, чорныя фалды яе гарнастаевай накідкі затрапяталі, і патлумачыла, што "ў сувязі з раптоўным, сумным нядужаннем нашага паважанага акампаніятара міс Блэйк ласкава ўзяла на сябе гэтую задачу ў тэрміновым парадку", хоць яна ведала, што ў падобным аб'яве няма неабходнасці, паколькі падчас вячэры яна спынялася ля кожнага стала ў сталовай, каб належным чынам паведаміць навіна.
  
  Міс Блэйк была занадта маладая і добрая сабой, каб карыстацца папулярнасцю ў жанчын у Гидропарке, і большасць з іх спадзяваліся, што ў іх нарэшце-то будзе магчымасць убачыць, як яна выстаўляе сябе на пасмешышча. Неўзабаве яны расчараваліся. Яна была прыемнай піяністкай. Яна не спрабавала зрабіць нічога занадта класічнага або занадта мудрагелістага, але гуляла ў якасці сола меладычныя п'есы, якія ўсім ім так спадабаліся, што яны гучна адбівалі рытм нагамі, каб выказаць сваю ўдзячнасць. Без сумневу, усе яны пагадзіліся, што яна не бліскала б у "" Шапэна.Паланэз ля мінор, які арганістка заўсёды выконвала як сола з такой жвавасцю, і яе нага моцна націскала на гучную педаль, але яе сола былі прыемнымі, а акампанемент ненадакучліва правільным.
  
  "Мы маглі б ведаць, чаго чакаць", - прамармытала місіс Доўсан. "Яна занадта высокай думкі аб сабе, каб брацца за тое, у чым не ўпэўненая, што справіцца добра".
  
  Перад пачаткам канцэрту міс Блэйк ўручылі пачак патрапаных песень, залепленых палоскамі празрыстай паперы, і паколькі лэдзі Уорм не забяспечыла яе праграмай, яна забаўлялася, пакуль публіка рассаживалась па сваіх месцах, трапляючы на штосьці падобнае, каму належаць песні. Але, падобна тым газетных конкурсаў, якія разыгрываюць буйныя грашовыя прызы, рашэнні апынуліся зусім не такімі, як можна было чакаць.
  
  Пасля таго, як яна аккомпанировала Мілі і Віні Марстон ў дуэце "Песні Аравіі", у якім Мілі выканала партыю барытона, а Віні - тэнара; пасля таго, як місіс Марстон выканала "Барабан Дрэйка" дрыготкім кантральта; пасля таго, як міс Астилл выканала "Ружу ў бутоне" выдатна пастаўленым сапрана, якое заставалася пяшчотным на працягу трыццаці тактаў, і па просьбе на біс "тую маленькую французскую штучку, якую вы так добра спяваеце", сэнс якой, на шчасце, быў схаваны ад публікі; пасля таго, як палкоўнік Астилл выканаў "Rose in The Bud". Симкокс прадэкламаваў "Якасць міласэрнасці не нацягнута" вельмі ненатуральным фальцэтам, і містэр Марстон, які, як было вядома, казыраў тузом свайго партнёра і двойчы прайграваў у вістой, вымавіў ім сумны маналог, у якім параўнаў Жыццё з картачнай гульнёй; пасля ўсяго гэтага міс Блэйк адчула, што вечар больш не паднясе ёй сюрпрызаў.
  
  У гэтым, аднак, яна памылілася.
  
  Як раз у той момант, калі канцэрт, здавалася, падыходзіў да канца, і яна разважала, звычайна ці выконваюць Нацыянальны гімн, і калі так, то якая толіка больш за ўсё падыходзіць для такога разнастайнага дыяпазону галасоў, хто-то крыкнуў: "Давайце песню адмірала", і ўсё шумна падхапілі словы з вялікім энтузіязмам, чым хто-небудзь да гэтага часу выяўляў.
  
  Адмірала Урвина паднялі на ногі пад акампанемент мноства рыпанняў і рохкання, і ён зачыкільгаў да піяніна, хіхікаючы ад задавальнення.
  
  "Ты можаш згуляць "The Keel Row" і тую маленькую песеньку Гілберта і Саллівана, якая гучыць вось так?" - спытаў ён і глыбокім басам, які яму падыходзіў, пракурняўкала:
  
  “Джымі, джымі, Джымі, Джымі, вяртайся ў Іспанію,
  
  Ніколі, ніколі, ніколі, ніколі больш не пересекай мора".
  
  Ён адказаў на яе сумневы падміргваннем і ўсміхнуўся: “Ну, усё роўна. Вамп. Я ведаю, ты выдатна справішся з гэтым", - і без далейшых цырымоній ён завёў песню, у якой было столькі ж куплетаў, колькі ў традыцыйнай ірландскай джыгу, і пачаў прыкладна так:
  
  “О, Хай-дро, Хай-дро, Хай-дро, Хай-хай-дро,
  
  О, калі я знаходжуся ў Hydro, я шчаслівая, наколькі гэта магчыма.
  
  Мы ўсе жывем у Хай-дро, у Хай-дро, у Хай-хай-дро.,
  
  Мы ўсе жывем у "Хайд-дро", як адна вялікая сям'я".
  
  "Зменіце мелодыю!" - крыкнуў адмірал, вельмі падобны на голас Грыфона, які тлумачыць Кадрылю з амараў Алісе ў Краіне Цудаў, і працягнуў на тым жа дыханні:
  
  "І калі ты бачыш прыгожую медсястру..."
  
  ён пакасіўся на сястру Хокінс, якая сядзела ў самым канцы пакоя з міс Люіс, сакратаром доктара, і Адай Роджерс:
  
  “ Ты скажаш лекара, што адчуваеш сябе горш;
  
  Але ніколі яшчэ ты не адчуваў сябе так дрэнна,
  
  Напрыклад, калі вы чытаеце кошт ад лекара;
  
  Гэта прычыняе табе такую жудасную боль
  
  , Што ты клянешься, што ніколі больш не вернешся.:
  
  Ты ніколі, ніколі, ніколі, ніколі, ніколі, ніколі, ніколі, ніколі, ніколі,
  
  Ніколі больш не вяртайся на Гидростанцию!"
  
  Пасля таго, як усе праспявалі гэтыя апошнія два радкі хорам у апошні раз, гледачы правялі галасаванне з выразам падзякі выканаўцам, а выканаўцы ў адказ правялі галасаванне з выразам падзякі гледачам.
  
  Затым усе яны праспявалі "Божа, захоўвай караля" у той напалову выклікалай, сарамлівай манеры, у якой ангельцы спяваюць свой гімн, і накіраваліся ў гасціную, дзе падавалі пірожныя і кава.
  
  Міс Блэйк засталася за піяніна, збіраючы ноты разам.
  
  "Я хацеў бы павіншаваць вас", - пачуўся голас у яе за спіной.
  
  Яна павярнулася.
  
  “ О, сэр Хамфры, як міла з вашага боку. Я не заўважыў вас сярод гледачоў.
  
  Сэр Хамфры усміхнуўся ёй зверху ўніз.
  
  "Я прыйшоў даволі позна", - сказаў ён. “Шчыра кажучы, я не вельмі-то чакаў канцэрту, але калі пачуў, што ты будзеш гуляць, адразу прыйшоў. Гэта каштавала таго, каб паўтары гадзіны абыходзіцца без выпіўкі толькі дзеля таго, каб паглядзець на тваё выступленне ".
  
  Міс Блэйк не згубіла з-пад увагі значэнне ужытага ім словы “бачыць" замест “чуць" і выглядала задаволенай. Сэр Хамфры, відавочна падбадзёраны, прысунуўся да яе бліжэй і сур'ёзна загаварыў ціхім голасам.
  
  Гледачы, якія павольна разыходзіліся, разбіўшыся на невялікія балбочучы групкі, кідалі на іх мноства цікаўных поглядаў, а жанчыны абмяняліся разумеюць поглядамі і здзіўлена ўзнялі бровы адзін на аднаго. Лэдзі Уорм пачакала дзесяць хвілін, каб прыцягнуць увагу міс Блэйк, затым з агідай прытупнула нагой і выйшла. Палкоўнік з чвэрць гадзіны сноўдаўся па пакоі, злосна ввинтил ў вока манокль і рушыў услед за астатнімі.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 6
  
  На наступную раніцу ахмістрыня ўвайшла ў адну з вялікіх спальняў на гарышчы, яе цяжкія крокі гулка аддаваліся па няроўным дошках падлогі без дывана, і з агідай паглядзела на шэсць нерухомых фігур, якія ляжаць у сваіх односпальных ложках, пакрытых чорнай эмаллю.
  
  'Няўжо вы, дзяўчынкі, ніколі не навучыцца ўставаць з ложка па раніцах?" крыкнула яна. “Шэсць гадзін - гэта час, калі вы пачынаеце дзень. Цяпер чвэрць шостай, і я тэлефаную табе ўжо другі раз за гэтую раніцу.
  
  Яна падышла да бліжэйшай ложка і скінула вопратку на падлогу. Эмі Форд, гэтак груба абуджаная ад глыбокага сну, ўтаропілася на ахмістрыню пачырванелыя, злымі вачыма. Яе твар, убачанае ў такіх умовах, не мела і следу той прывабнасці, якую яно набывала пад накрахмаленным ранішнім чепцом з тюдоровским малюнкам або вячэрнім жабо. Яна выглядала нездаровай і раздражняльнай.
  
  "Я легла ў ложак толькі пасля гадзіны ночы, міс," сказала яна ў неохотной спробе апраўдаць сваю ляноту. “ Мне прыйшлося пагасіць святло ў гасцінай.
  
  "Гэта не мае да справы ніякага дачынення," рэзка запярэчыла ахмістрыня, " і апраўдвацца перада мной - пустая трата часу, як вы ўжо павінны былі б добра ведаць. У мяне з вамі, дзяўчынкі, кожную раніцу адны і тыя ж праблемы. А цяпер вылезайте з пасцеляў, усе вы, пакуль я не з'ехаў з гэтага пакоя. "
  
  Ложка рыпелі ад неохотных рухаў іх насельнікаў. Ахмістрыня падышла да маленькім плоскім вокнаў.
  
  "Фу!" - усклікнула яна з перабольшаным акцэнтам. “Чаму вы заўсёды спіце з зачыненымі вокнамі? Я не здзіўляюся, што ў вас на тварах з'яўляюцца вугры". Яна расчыніла ўсе вокны да ўпора, упускаючы ў пакой халодны восеньскі скразняк, затым агледзелася і, задаволеная тым, што ўсе дзяўчынкі нарэшце ўсталі з пасцеляў, выйшла, пляснуўшы за сабой кепска прыгнаных дзвярыма.
  
  Дзяўчынкі помсьліва паглядзелі ёй услед, і Эмі паказала не занадта чысты мову на зачыненыя дзверы.
  
  "Я магла б забіць гэтую жанчыну!" - усклікнула яна. “Яна звяртаецца з намі як з дзярмом. Дзеля Бога, зачыніце гэтыя чортавы вокны!"
  
  "А цяпер трымаеце мову, Эмі", - сказала Молі Аб ' Шы, маленькая чарнявая дзяўчынка з графства Корк. “Вядома, гэта дрэнная прыкмета - вымаўляць гэта слова і дабраславёнае імя Ўсемагутнага Бога на адным дыханні. І ты выдатна ведаеш, што менавіта ў шэсць гадзін нам варта ўставаць, як яна потым сказала.
  
  Эмі прамармытала сабе пад нос яшчэ больш грубыя блюзнерскі, але было занадта холадна, каб стаяць і спрачацца ў іх танных баваўняных начных кашулях, і неўзабаве дзяўчынкі былі напалову умыты, апранутыя і прыступілі да сваім ранішнім абавязкаў.
  
  Эмі і Молі, якім сёння раніцай было даручана прыбраць гасціную і пісьмовы стол, разам спусціліся ўніз. Яны абодва накіраваліся ў маленькую пісьмовую пакой, дзе Эмі неадкладна пачала збіраць некалькі якія былі раскіданыя жмуткоў паперы ў кошык для папер.
  
  "І што, у імя ўсяго святога, па-твойму, ты робіш?" спытала Молі. “Хіба гэта не я прыбірала гасціную ўчора раніцай, а гэта самая вялікая пакой?" Цяпер жа адвядзі цябе туды самога!"
  
  Эмі, як звычайна бурчаў, прайшла праз сумежную дзверы ў гасціную. Яна ўключыла святло над піяніна і, падышоўшы да вокнаў, пацягнула за бакавыя шнуры, якія бясшумна рассунулі цяжкія аксамітныя шторы. Яна зморшчылася пры выглядзе шэрагаў крэслаў, якія засталіся з учорашняга канцэрту, ненавідзячы дадатковую працу, якая была звязана з іх сартаваннем і вяртаннем на ранейшыя месцы.
  
  "Гэта яна заўсёды прыходзіла за дадатковай працай", - бурчэла яна сабе пад нос, і гэта быў існы ганьба. Калі б калі-небудзь у Гидропарке быў канцэрт ці вечарына, вы маглі быць упэўнены, што менавіта яна была б дзяжурнай на гэтым тыдні. Яна часта думала, што ўся сістэма абмену калідорамі была зробленая спецыяльна для таго, каб плаціць ёй, і хацела б яна ведаць, што яна каму-то зрабіла? Нічога!
  
  Мінулая ноч была тыповым праявай яе шанцавання. Ёй прыйшлося чакаць да гадзіны дня, пакуль сэр Хамфры і міс Блэйк не адправіліся спаць, і, наколькі яна ведала, яны сышлі разам. Для міс Блэйк было б выдатна не класціся спаць да самай раніцы, але ёй даводзілася ўставаць у шэсць гадзін, незалежна ад таго, у колькі яна клалася спаць. А калі яна паспрабавала паспаць яшчэ некалькі хвілін, што павінна была зрабіць гэтая праклятая ахмістрыня, акрамя як увайсці і сцягнуць з яе ўсю вопратку, не кажучы ўжо аб тым, каб адкрыць усе вокны і паспрабаваць насаліць ёй да смерці ад холаду. І як быццам гэтага было недастаткова, не лічачы таго, што ёй давялося раніцай прыбіраць зала, які быў увесь перавернуць з ног на галаву учорашнім бязладзіцай. Што магло супрацьпаставіць гэтаму выпадковы касой погляд на ўчорашнім канцэрце?
  
  "Што ж, калі-небудзь яны ўбачаць", - падумала яна, з грукатам перасоўваючы крэслы. Яна ўвасобіць у жыццё сваё славалюбівае намер быць першай, хто раскрые якой-небудзь жудасны скандал у Гидропарке, перш чым гэтая худая потаскуха Роджерс мой след пра гэта.
  
  Яна заўсёды хадзіла з адкрытымі вачыма і была ўпэўненая, што неўзабаве натыкнецца на гэта. Да таго ж гэта будзе што-то сапраўды пікантнае, нашмат праўзыходнае ўсе, што Гідра калі-небудзь чуў. Тады яна стала б знакамітай. Усё б лавілі яе словы за ежай у настаўніцкай. Ёй бы далі самы лепшы кавалак мяса і самы вялікі кавалак торта. А што тычыцца гэтай старой кошкі–ахмістрыні - разрази яе гром! – яна больш не будзе звяртацца з ёй як з брудам. Толькі не яна. Яна падышла да яе зіхатлівая, яе вялікія вушы набрыньвалі, каб пачуць усе падрабязнасці з першых рук, каб яна магла перадаць іх сваёй сяброўцы Адзе Роджерс, гэтай ганарыстай асобе, якая лічыла сябе класам лепей, чым простая пакаёўка, таму што прыслужвала сляпы пажылы лэдзі і не насіла каптуры. Яна не дзівілася, што міс Брендон таксама амаль аслепла, улічваючы, колькі гадоў яна глядзела на твар такога чалавека, як Роджэрс. Шкада, што сэр Хамфры і гэтая кідкая штучка міс Блэйк не далі ёй шанцу зладзіць па іх нагоды якой-небудзь скандал. Але хоць яны праседзелі на канапе ў гасцінай да гадзіны ночы, пазбавіўшы яе сну, Эмі ведала, што не можа спадзявацца выдумаць пра іх больш скандалу, чым ужо выдумалі ўсе астатнія ў Гидропарке.
  
  Яна падышла да каміна і, схапіўшы бліжэйшы падлакотнік вялікага канапы з высокай спінкай, які стаяў перад патухлымі вуглямі ў каміне, люта тузанула яго.
  
  Яна адхіснулася, затым закрычала ад жаху, калі стройная фігурка міс Блэйк скацілася з канапы на падлогу, прыглушаны святло адзінай электрычнай лямпачкі над піяніна бліснуў на чым-то падобным на сталёвую стралу, торчавшую з яе патыліцы.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 7
  
  Інспектар Полк, шыракаплечы мужчына гадоў пяцідзесяці, з ледзь прыкметнай сівізной у валасах, падняў галаву са свайго месца за сталом у цэнтры бібліятэкі і запытальна зірнуў на спалоханую дзяўчыну, якая стаяла перад ім.
  
  - Вас завуць Молі Аб ' Шы?
  
  "Так, сэр".
  
  Канстэбль, які сядзеў за сталом паменш ў далёкім куце пакоя, закрэсліў шэраг кропак, працяжнік і завитушек ў сваім службовым нататніку.
  
  “ Вы былі ў гасцінай, калі пакаёўка выявіла цела міс Блэйк?
  
  “ Я быў там, сэр, ды дапаможа нам усім Бог!
  
  “ Раскажы мне, што табе пра гэта вядома.
  
  “ Я разгребала палены ў каміне, калі пачула віск, і Эмі ўварвалася ў гасціную, скачучы, як курыца на гарачай патэльні. Яна схапіла мяне за руку і сказала, што бедная юная лэдзі была забітая пасля таго, як яе забілі.
  
  Яна сглотнула пры гэтым успаміне.
  
  “ Вы заходзілі ў гасціную, каб зірнуць на цела?
  
  “ Я гэтага не рабіў, сэр. Навошта мне гэта? Я забраў Эмі, каб распавесці эканомцы.
  
  “ Ахмістрыня не здавалася здзіўлена?
  
  “ Яна гэтага не рабіла, сэр; але спатрэбілася б моцнае ўзрушэнне, каб заспець гэта знянацку. Яна трэсла Эмі так, што ў яе ледзь зубы не выскачылі з галавы, і пайшла паглядзець сама. Потым яна паслала мяне за доктарам.
  
  “ Табе спадабалася міс Блэйк, Молі?
  
  “ Сапраўды, сэр. Вядома, не так, як усе мы? Яна ўмела даваць чаявыя, у яе была ўсмешка і добрае слова для кожнага з нас. Многія іншыя чакалі б, што ты будзеш хадзіць за імі ўвесь дзень і ніколі не скажаш 'Дзякуй' у канцы, але яна ніколі не была такой. Вядома, яна не заслугоўвала таго, каб яе забілі, бедная юная лэдзі.
  
  Полк паклаў на стол перад сабой маленькую бензінавую запальнічку з пазалотай і шчыгрынавай скурай.
  
  "Ты калі-небудзь бачыў гэта раней?" - спытаў ён.
  
  Молі выглядала яшчэ больш напуджанай, чым калі-небудзь.
  
  "Не, сэр," прашаптала яна.
  
  “ Хіба вы не ведаеце, каму ён належыць?
  
  “Не, вядома. Гэта не належыць мне".
  
  “ У вас ёсць якія-небудзь здагадкі, хто забіў міс Блэйк?
  
  “ Гэта быў не я, сэр, але, магчыма, Эмі мела да гэтага нейкае дачыненне. Яна сказала мне, што міс Блэйк дрэнна скончыць, а ў яе па-чартоўску запальчывы характар.
  
  Полк адпусціў яе і паслаў за Эмі, і жанчыны-ординаторши вырашылі, што ён не джэнтльмен, раз прымусіў іх чакаць, у той час як спачатку надаў сваю ўвагу персаналу.
  
  Эмі, бледную, дрыготкую, заплаканую, цалкам выбітыя з каляіны нядаўнім здарэннем, праводзілі ў бібліятэку. Інспектар Полк кінуў адзін погляд на яе і крыкнуў: "Сядзь!" голасам, якому мог бы пазайздросціць любы сяржант-маёр. Яна перастала плакаць і падпарадкавалася. Перш чым яна паспела пачаць зноў, ён задаў ёй пытанне:
  
  “ Гэта вы забілі міс Блэйк?
  
  “Хто? Я?"
  
  Гэта стала апошняй кропляй у давяршэнне да ўсіх несправядлівасьцям тыдня. Эмі тут жа забылася пра істэрыцы і, прыходзячы ў абурэньне, вылілася тырадай у адрас большеротых паліцэйскіх, якія спрабавалі запалохваннем выбіць прызнання з працавітых служанак. Полк з задавальненнем заўважыў, як яна пачырванела, і абарваў яе словы.
  
  "Добра, забудзь пра гэта", - сказаў ён і перайшоў да роспытаў аб выяўленні цела. Але ён не дамогся ад яе ніякай інфармацыі, акрамя драматычнага апісання таго, як міс Блэйк скацілася з канапы і як гэта яе напалохала.
  
  Полк паказаў на маленькую бензінавую запальнічку на стале, і спытаў, ці ведае яна, каму яна належыць, але і тут яна нічым не дапамагла.
  
  "Як вы даведаліся, што міс Блэйк збіраліся забіць?" ён напалохаў яе, сказаўшы наступнае.
  
  Эмі здзіўлена ўтаропілася на яго і паўтарыла:
  
  “ Хто? Я? Я не ведаў, сэр, і ніколі не казаў, што ведаю, а любы, хто так кажа, хлус.
  
  "Вы сказалі Молі, што ведалі, што міс Блэйк дрэнна скончыць", - спакойна сказаў Полк. "Што вы мелі на ўвазе пад гэтым?"
  
  "Ах, гэта!" - адказала Эмі з палёгкай. “Я, так бы мовіць, нічога не мела на ўвазе, калі вы мяне разумееце. Мы з Молі паспрачаліся аб тым, што за дзяўчына была міс Блэйк.
  
  "І якога роду яна была?"
  
  "Я ўпэўненая, што не ведаю," сказала ўсхваляваная дзяўчына, - але я сапраўды думала, што яна, магчыма, прыехала з Лондана і засталася тут адпачыць, а калі вярнулася, то стала б бадзяцца па начных клубах або прыдарожным закусачным і не скончыла б як сумленная жанчына. Гэта было толькі дзеля спрэчкі, як вы маглі б сказаць. Мне заўсёды падабалася міс Блэйк.
  
  "Значыць, вы на самой справе ніколі не бачылі міс Блэйк п'янай?" - настойваў Полк.
  
  “Не, я ніколі гэтага не рабіў, і больш за тое, ніхто іншы ніколі не рабіў ні таго, ні іншага. Яна была вельмі выхаванай, пакуль жыла тут, і я ніколі не чуў, каб казалі, што яна калі-небудзь прыязджала з Лондана. Я сказаў гэта толькі для таго, каб запярэчыць гэтай Молі.
  
  "Добра", - зноў сказаў Полк і ўжо збіраўся адпусціць яе, калі яна напалохала яго, сказаўшы:
  
  “ Я магу сказаць вам, хто яе забіў, калі хочаце.
  
  "Ну?" спытаў ён.
  
  "Ахмістрыня," помсліва прашаптала Эмі. “ Яна заўсёды ўстае першай па раніцах, нават раней за нас, дзяўчынак, і я не здзіўлюся, калі яна заб'е ўласную маці.
  
  Паслалі за місіс Дзьюкс, ахмістрыняю, цёмны колер, каравокая, з шчыльна сціснутымі вуснамі жанчына гадоў сарака пяці. Яна выпрасталася ў крэсле насупраць інспектара, склаўшы рукі на каленях свайго чорнага сукенкі, усім сваім выглядам выказваючы незадавальненне таго, што адбываецца.
  
  Так, сказала яна, яна заўсёды прачынаецца першай па раніцах, і да таго ж гэта ганьба для жанчыны яе ўзросту - абзвоньваць маладзенькіх дзяўчат, якія занадта гультаяватыя, каб ўставаць, калі ў шэсць гадзін зазваніў будзільнік. Яна ніколі раней не займалася нічым падобным і была рада, што гэта, нарэшце, стала здабыткам грамадскасці, таму што цяпер, магчыма, лекар што-небудзь зробіць з гэтай нагоды. Калі б яе муж быў жывы, яна б увогуле не працавала, але яна пахавала дваіх. О, яна не роптала; гэта было яе цяжар, і яна магла яго вынесці... Не, яна нічога не ведала аб забойстве міс Блэйк. Яна сапраўды амаль ніколі не бачыла міс Блэйк. Яе абавязкі ахмістрыні былі ў асноўным звязаныя з пакаёўкамі, і ў яе было дастаткова спраў, каб не марнаваць час яшчэ і на тое, каб даглядаць за наведвальнікамі. Яна ведала, што міс Блэйк заўсёды снедае ў ложак, і, па яе думку, гэтага не варта было дапускаць, хоць прыём ежы ў спальнях быў дадатковым. Гэта азначала, што міс Блэйк так і не ўстала амаль да ленч, і гэта было вялікай памылкай. Пакаёўка не змагла своечасова прыбрацца ў яе спальні, і гэта знервавала усё хатняе гаспадарка. Яна заўсёды прывыкла працаваць па раскладзе, але нельга было чакаць, што пакаёўкі будуць прытрымлівацца яго, калі наведвальнікі падаюць ім такі дрэнны прыклад.
  
  Так, вядома, яна была вельмі здзіўленая, калі Эмі і Молі прыбеглі да яе, крычучы на ўвесь голас, што міс Блэйк была забітая. Не, вядома, яна не паказвала сваіх пачуццяў перад пакаёўкамі; калі б яна гэта зрабіла, яны б закацілі істэрыку. Як бы тое ні было, яна трэсла Эмі да тых часоў, пакуль не ўбіла ў яе трохі здаровага сэнсу, і пайшла ў гасціную, каб пераканацца ў гэтым самой. Вядома, яна бачыла, што міс Блэйк мёртвая, і ёй не трэба было дакранацца да яе, каб пераканацца ў гэтым. Яна заставалася ў гасцінай, пакуль доктар Уільямс прыйшоў у адказ на яе паведамленне. Яна падумала, што так будзе лепш за ўсё. Молі была больш спакойнай з двух дзяўчынак, таму яна паслала яе за доктарам, а Эмі пакінула звонку, у калідоры, дзе тая магла бачыць яе праз адчыненыя дзверы, каб тая не распужала ўсю Гидропарку.
  
  Яна не лічыла сябе вінаватай у забойстве, і ніхто не мог сказаць, што гэта так. Без сумневу, інспектар хутка ўсё высветліць. Калі ўжо на тое пайшло, яна магла б сказаць яму, хто мог прыкласьці да гэтага руку, яна сама. Хто? Ну, гэтая маленькая шлюшка, Эмі, вядома. Хіба не яна знайшла цела? Хіба не яна была ў гасцінай учора ўвечары пазней за ўсіх астатніх і сёння раніцай зноў раней за ўсіх? Ніколі нельга было прадбачыць, што гэтыя дзяўчаты могуць выкінуць у наступны раз!
  
  Інспектар Полк, дзейнічаючы ў сваёй звычайнай манеры, любіў апытваць людзей па плану Кругласутачнага Цярпення. Пакуль адзін чалавек ўяўляў іншага, яны вынікалі адзін за іншым у натуральнай паслядоўнасці; калі паслядоўнасць парушалася, як пры выпадзенні караля ў картачнай гульні, ён пачынаў усё наноў. Паказанні ахмістрыні толькі што вярнуліся па крузе да Эмі Форд, яму прыйшлося выбраць іншага чалавека для допыту, і ён як раз прабягаў пальцам па надрукаванаму на машынцы спісу імёнаў, які падаў сакратар доктара, з тых, хто знаходзіўся ў Гідра, калі было здзейснена забойства, калі ў пакой увайшоў сяржант Джага.
  
  Інспектар падняў галаву.
  
  "Ну што, ты знайшоў гэта?"
  
  "Так, сэр".
  
  “Добра. Дзе?"
  
  "Паўсюль!"
  
  Выраз твару Пэлка ясна казала, што зараз не час для жартаў.
  
  "Я паслаў вас знайсці вязальную спіцу, якая падыходзіць да той, якую мы знайшлі ўваткнутай у патыліцу міс Блэйк", - сказаў ён.
  
  “Так, сэр, я ведаю. Што ж, мы знайшлі падобныя амаль у кожнай спальні ў Гідра. У некаторых нумарах іх было па дзве, тры і больш; усе яны былі аднолькавага памеру і маркі, але толькі ў двух нумарах было па адной іголцы на штуку. Я прынёс іх усё ўніз. На іх пазначаны нумар пакоя, з якой яны былі ўзятыя.
  
  Полк уважліва агледзеў розныя звязкі сталёвых вязальныя спіц, якія сяржант расклаў перад ім на стале, некаторыя былі перавязаныя скотчам, некаторыя - тасьмой, некаторыя - аборкай, некаторыя - кавалкамі потертой анучы; і ўсе яны былі падобныя тым, што былі простымі, прамымі, не ржавеющими сталёвымі спіцамі без набалдашников і без якога-небудзь назвы або памеру, выбітага на іх.
  
  "Яны ўсе аднолькавага памеру", - паўтарыў сяржант. “Я праверыў іх па мерцы з крамы рукадзелля. Мы вельмі асцярожна звярталіся з імі ў пальчатках".
  
  "Баюся, гэта нам не вельмі дапаможа", - сказаў Полк. "На ігле, якой забілі міс Блэйк, не было адбіткаў пальцаў". Сяржант Джага зрабіў жэст, які сведчыць аб крайнім агідзе. "Гэта самае горшае ў гэтым захапленні дэтэктыўнай літаратурай", - сказаў ён. “Я павінен сказаць, што ніхто не можа быць больш зацікаўлены ў новым трылеры, чым я, і я таксама чэрпаю ў іх шмат добрых ідэй. Для мяне гэта нармальна, таму што гэта мая праца, але гэта дае шырокай публіцы занадта шмат інфармацыі пра адбіткі пальцаў і паліцэйскіх працэдурах. Гэта не дае нам шанцу ".
  
  Полк паківаў галавой.
  
  "Справа не ў гэтым", - сказаў ён. “Ніхто не змог бы ўхапіцца за гладкую паверхню іголкі, неабходную для такога ўдару. Павінна была быць нейкая ручка. Я думаў, ты заўважыла гэта, прачытаўшы столькі трылераў. Я хачу, каб ты яшчэ раз прайшлася па пакоях з зубной шчоткай ў пошуках гэтага. "
  
  "На гэта спатрэбіцца час," з сумненнем прамовіў сяржант.
  
  “ У цябе поўна часу. Я не скончу з гэтымі людзьмі да вечара; ім усім так шмат трэба сказаць. Raid пакоі для прыслугі і кожны куток у Гидропарке. Гэта старамодны дом з разнастайнымі дзіркамі і закуткамі; не прапусціце ні адзін з іх. Не мае значэння, ці варта пакідаць усё ў дакладнасці так, як вы знайшлі; ім не пашкодзіць ведаць, што іх пакоя былі абшуканы. Агледзіце ванныя пакоі і цыстэрны, гарачы прэс, ўстаноўку электрычнага асвятлення - усё, што толькі можна прыдумаць, калі гэта ёсць у будынку. Сам факт таго, што ручка была знятая, паказвае, што забойца ведаў, што гэта будзе кампраметуюць. На мой погляд, уся гэтая чортава задума занадта хитроумна.
  
  Ён зноў павярнуўся да маленькім сверткам на стале перад ім з ідэнтыфікацыйнымі этыкеткамі і прагледзеў імёны насельнікаў спальняў з спісу сакратаркі.
  
  Першы пакой, з якой была ўзятая адна дзіўная іголка, займаў палкоўнік Симкокс!
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 8
  
  Палкоўнік Симкокс ўвайшоў у бібліятэку, трымаючы ў адной руцэ напалову звязаны шкарпэтку, а ў іншы - клубок воўны, у той час як ніткі воўны розных кветак цягнуліся з кожнага кішэні яго выцветшего твидового спартыўнага пінжака.
  
  “ Палкоўнік Симкокс?
  
  “Падпалкоўнік у адстаўцы, сэр, і якога чорта вам спатрэбілася пасылаць за мной, калі я знаходжуся як раз у сярэдзіне вельмі складанага ўзору? Паглядзіце на гэта, сэр, паглядзіце на гэта! '. К. адзін чырвоны, П. тры сініх ...' Чаму ты не мог паслаць за мной, калі я рабіў крышку?"
  
  Полк праігнараваў пытанне, які, як ён справядліва лічыў, быў рытарычным.
  
  "Вязанне - не вельмі звычайнае занятак для мужчыны," ціха заўважыў ён.
  
  Твар палкоўніка пачырванеў пад загрубевшим пластом загару.
  
  “Трэба чымсьці заняцца, каб прабавіць час тут. Гэта лепш, чым піць, нават калі б можна было здабыць выпіўку ў гэтым праклятым месцы, чаго нельга. І чаму, чорт вазьмі, мужчынам не варта вязаць, калі яны гэтага хочуць? Жанчыны па-чартоўску любяць выконваць нашу працу, нават калі да гэтага часу яны пакідалі армію нам. Чаму б нам для разнастайнасці не выканаць іх працу? Я ведаю палкоўніка, які робіць самыя прыгожыя габелены – з сапраўднай матэрыі; і маёра, які робіць petit point – ён таксама маркіз. Вядома, я магу трохі звязаць, калі захачу. Лёгка заўважыць, сэр, што вы ніколі не служылі ў войску."
  
  "Я служыў у Першую Сусветную вайну," няўпэўнена адказаў Полк, "але, без сумневу, вы б не думалі, што гэта тое ж самае, што быць звычайным салдатам".
  
  Палкоўнік кінуў на яго погляд з-пад кашлатых сівых броваў.
  
  "Як вы сябе называеце, сэр?" падазрона спытаў ён. - Маёр? Капітан? Генерал?
  
  Полк ўсміхнуўся. "Не, проста інспектар".
  
  Палкоўнік Симкокс расслабіўся.
  
  “Ах, вельмі добра. Так шмат гэтых ваенных назваў аб нашых днях у гэтым кутку свету. Гэта па-чартоўску благі густ, сэр, вось што гэта такое. Палова з іх ніколі не бачыла гэтую дзірку, Вулвич, не кажучы ўжо пра Сандхерсте. Выдатныя хлопцы і ўсё такое; без іх не абышлося б, але гэта па-чартоўску безгустоўна.
  
  "Магу я спытаць аб вашым паліцу, палкоўнік?" - спытаў Полк.
  
  "Якое дачыненне гэта мае да справы?" Ён злосна паглядзеў на інспектара, затым раптам змяніў тон і сказаў: "які Належыць каралеве", як быццам чакаў, што гэта будзе аспрэчана.
  
  Але Полк працягваў задаваць свае пытанні без каментароў. Ён дастаў з кішэні маленькую шчыгрынавая бензінавую запальнічку і спытаў, ці можа палкоўнік даць яму якую-небудзь інфармацыю па гэтай нагоды.
  
  "Не мая," коратка адказаў палкоўнік. “ Я не палю, так што наўрад ці і мне яе пазычаць. Зрэшты, пачакайце хвілінку. Мне здаецца, я дзе-то яго ўжо бачыў. Магчыма, яно належыць адміралу – не, занадта вытанчанае для яго. Не, не магу ўспомніць.
  
  Полк не стаў развіваць гэтую тэму.
  
  "Вы ведаеце, што ў Гидропарке адбылося забойства?" - спытаў ён.
  
  "Ведаю гэта!" Палкоўнік ледзь не падскочыў з крэсла. “Вядома, я ведаю гэта! Я таксама наўрад ці гэта забуду пасля таго, як мяне прымусілі ўсю раніцу сядзець з усімі гэтымі старымі ведзьмамі ў Гидропарке, замкнуты, як статак буйной рагатай жывёлы. Чаму, чорт вазьмі, сэр– - Ён рэзка замаўчаў. “ Ну, што ж, мяркую, гэта неабходна зрабіць. Ваенны трыбунал, інспектар, так? Ваенны трыбунал?
  
  “ Вось і ўсё, сэр. Я быў бы рады, калі б вы адказалі на некалькі пытанняў.
  
  “ Усё, што заўгодна. Рады дапамагчы вам, калі змагу. Подлае злачынства, сэр, подлае злачынства, і я спадзяюся, вы зловіце таго, хто гэта здзейсніў. Міс Блэйк была мілай дзяўчынай. Не магу зразумець, чаму каму-то спатрэбілася яе забіваць. Вось калі б гэта была адна з тых старых карго ў Гидропарке, я б гэта зразумеў дастаткова добра. Мне часта хацелася самому забіць каго-небудзь з іх.
  
  “ Вы добра ведалі міс Блэйк?
  
  Палкоўнік Симкокс, які да гэтага часу паклаў сваё вязанне на стол перад сабой, намацаў манокль і з сарамлівым выглядам уставіў яго ў правае вока.
  
  “ Ну– я – я– ну, я так і зрабіў. Чорт вазьмі, з такім жа поспехам я магу сказаць вам, што я быў, гэта значыць, што міс Блэйк і я – ну, што я падумваў аб тым, каб зрабіць яе сваёй жонкай.
  
  Міжволі Полк выказаў сваё здзіўленне, у думках параўнаўшы сутулыя плечы і холерическое твар старога палкоўніка з прыгожай фігурай і рысамі асобы міс Блэйк. І, магчыма , яго розум несвядома зафіксаваў метку на забітай жанчыне, як ён сказаў:
  
  “ Павінна быць, для вас гэта жудасны ўдар, палкоўнік. Я паняцця не меў, што міс Блэйк была вашай нявестай.
  
  Палкоўнік выглядаў усхваляваным і моцна тузануў сябе за вус.
  
  "Яна не была маёй нявестай", - запратэставаў ён.
  
  “ Але вы толькі што сказалі...
  
  “Я ведаю, ведаю, але гэта было толькі так сказаць. Я быў вельмі прывязаны да яе, і я, здавалася, падабаўся ёй досыць моцна, пакуль гэты портновский манекен баронета не пачаў будаваць ёй вочкі". Ён злосна паглядзеў на Пэлка. “ Ты не ведаеш, што значыць усё жыццё быць халасцяком.
  
  "О так, ведаю", - адказаў Полк з усмешкай. "Так здарылася, што я сам такі".
  
  "О– а– ну", - заікаючыся, прамармытаў палкоўнік. “Табе гэта надакучае, вось і ўсё, і я падумаў – любіць мяне – прыгожая жонка – таму я хацеў спытаць яе. Але я ніколі гэтага не рабіў, і цяпер я рады, што не зрабіў ".
  
  “ Ты маеш на ўвазе агалоску?
  
  “Няма, няма, я маю на ўвазе, што так бы не выйшла. Ты ведаеш гэта так жа добра, як і я. Гэта гучыць як хам, сэр, але факт у тым, што я не перажываю яе смерць так моцна, як трэба было б. Вы самі бачыце гэта, інспектар. У маім узросце нельга адлюстроўваць безуважлівага палюбоўніка. Майце на ўвазе, я узрушаны бессердечием звера, які гэта зрабіў. Я б зрабіў усё, што мог, каб злавіць яго, але я не магу пазбавіцца ад пачуцця палягчэння, што я ўсё яшчэ вольны. Прывыкла гадамі клапаціцца аб сабе – сама вяжу шкарпэткі... Стары лядашчы дурань, якому спадабалася дзяўчына, годящаяся мне ў дачкі. Не, чорт вазьмі, вы даведаецеся праўду! Раптам ён стукнуў кулаком па стале. “ Яна была досыць маладая, каб даводзіцца мне унучкай, сэр! Ён уздыхнуў. "Яна была вельмі чароўнай малады лэдзі і прымусіла мяне зноў адчуць сябе маладым".
  
  Полк, употай думаючы, што палкоўнік альбо вельмі шчыры, альбо вельмі разумны, спытаў:
  
  “ У вас ёсць якія-небудзь здагадкі, чаму міс Блэйк наогул прыйшла ў Гідравузел?
  
  “ Ну так, яна сама мне сказала. Сказала, што ўсю сваю жыццё пераходзіла з адной гідраэлектрастанцыі на іншую. Я ніколі не пытаўся ў яе пра прычыну. Мужчына маладзейшы мог бы так і паступіць, але ў мой час лічылася непрыстойным, каб мужчына абмяркоўваў цела з жанчынай. Яна заўсёды выглядала досыць здаровай, але калі б яна прыйшла сюды на лячэнне, лекар мог бы вам сказаць.
  
  Полк ўзяў вязальную спіцу, якую сяржант знайшоў у спальні палкоўніка Симкокса. "Вы даведаецеся гэта?" - спытаў ён.
  
  Палкоўнік падазрона паглядзеў на яго.
  
  "Няма", - рэзка сказаў ён.
  
  "Міс Блэйк была забітая вось такі вязальнай спицей," Полк працягваў, "і гэтая была знойдзена ў вашай пакоі".
  
  Твар палкоўніка набыло барвовы адценне, і на імгненне яму здалося, што ён вось-вось упадзе ад апаплексічнай ўдару.
  
  “ Вы хочаце сказаць, што рыліся ў маіх асабістых рэчах? ён закрычаў. “ Ні адзін джэнтльмен...
  
  Полк ціха перапыніў яго:
  
  “ Я расследуе справу аб забойстве.
  
  Палкоўнік крыху супакоіўся.
  
  “Вядома, вядома; ваеннае становішча, ваеннае становішча. Але я кажу вам, што мне гэта не падабаецца, сэр, за маёй спіной. Чаму вы не маглі спытаць у мяне дазволу? Спадзяюся, вашы людзі не зламалі верхавіну маёй новай вуды для лоўлі стронгі.
  
  "Вы можаце паверыць мне на слова, што яны нічога не пашкодзілі", - сказаў Полк, пастукваючы іголкай па стале паміж імі.
  
  "Ну, я спадзяюся, што змагу". Якая рухаецца сталь, здавалася, загіпнатызавалі яго, і ён з высілкам загаварыў. “Калі вы знайшлі гэта ў маім пакоі, я мяркую, гэта павінна быць маім. Вы можаце бачыць, што яны не таго памеру, што мае спіцы для шкарпэтак, але, па-мойму, я сапраўды купіла дзве такія некаторы час таму, калі маленькая дачка доктара захацела паказаць мне, як вязаць падвязкі.
  
  "Я не ведаў, што ў доктара Ўільямса ёсць дачка", - заўважыў Полк.
  
  “Маленькая дзяўчынка, гадоў дзевяці. Нядрэнны дзіця, але шумны. Усе дзеці - чартоўску непрыемная перашкода ў гидропарке. Іх нельга дапускаць".
  
  Паліцу захацелася апярэдзіць свой наступны пытанне словамі: "Ну, містэр Граузер, сэр", але ён выстаяў перад спакусай.
  
  “ Чаму ў цябе засталася толькі адна вязальныя спіца?
  
  Палкоўнік выглядаў здзіўленым, а затым падняўся на ногі і тузануў падбароддзем ў бок інспектара.
  
  “ Божа, блаславі маю душу! Вы ж не думаеце, што я забіў яе? Навошта? Толькі таму, што малады чалавек з тытулам абышоў мяне? Не будзьце дурнем, інспектар. Вы, вядома, не думаеце, што салдат, які служыў пры трох суверенах ва ўсіх частках Брытанскай імперыі, мог забіць жанчыну вязальнай спицей, ці не так? Праклятая лухта, сэр, праклятая лухта! У мяне наверсе, у скрыні стала, ёсць выдатны службовы рэвальвер, аб чым, я не сумняваюся, вы ўжо ведаеце. Я павінен быў застрэліць яе, мой дарагі, я павінен быў застрэліць яе. Гэтая вязальныя спіца была зброяй жанчыны, і я магу сказаць вам, хто ёю карыстаўся, і перашкодзіць вам марнаваць свой час на людзей, якія не мелі да гэтага ніякага дачынення.
  
  "Мне было б вельмі цікава пачуць", - ветліва адказаў Полк.
  
  "Сястра Хокінс," пераможна прамовіў палкоўнік. “ Мне не падабаецца вінаваціць жанчыну, але гэта відавочна. Адмірал Эрвін у апошні час пагарджаў ёю з-за міс Блэйк, а яна раўнівая жанчына. А цяпер, дзеля ўсяго святога, дазвольце мне працягнуць вязанне!
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 9
  
  Працягваючы ланцужок доказаў, Полк паслаў за медсястрой Хокінс.
  
  Гэта была даволі высокая жанчына гадоў трыццаці пяці, з каштанавымі валасамі і добра акрэсленай, але не пухлай фігурай. На ёй быў белы камбінезон, зашпілены ў рускім стылі з левага боку, з закасанымі вышэй локцяў рукавамі, якія дэманструюць яе моцныя, мускулістыя рукі. Яе веснушчатый твар быў бледны пад развеваючымся галаўным уборам, але яна выглядала зусім спакойнай, дэманструючы даволі бессердечное знаёмства доследнай медсёстры са смерцю.
  
  "Вы не пярэчыце адказаць на некалькі пытанняў аб міс Блэйк?" - спытаў Полк, калі яна села насупраць яго.
  
  “ Аб няма, небарака! Я зраблю ўсё, што ў маіх сілах, каб дапамагчы.
  
  “ Вы добра яе ведалі? - спытаў я.
  
  “Баюся, што няма. Ці бачыце, я звычайна так заняты са сваімі пацыентамі, што, калі толькі людзі не маюць патрэбу ў лячэнні тут, я не часта ўступаю з імі ў кантакт ".
  
  “ Наколькі я разумею, міс Блэйк сапраўды праходзіла курс лячэння.
  
  “Аб няма, калі толькі доктар не рабіў ёй уколы, але нават тады я павінен быў ведаць пра гэта. Магчыма, яна сядзела на дыеце. Яна часта размаўляла са мной, калі ў мяне быў вольны час. Яна здалася мне вельмі прыемнай малады лэдзі, якая не лічыла сябе занадта элегантнай, каб размаўляць з медсястрой, як некаторыя з іх, якіх я мог бы згадаць ".
  
  Яна чмыхнула.
  
  “ Вы цалкам упэўненыя, што ніколі не аказвалі ёй ніякага лячэння?
  
  “ Не, ніколі. Яна не мела патрэбу ў лячэнні, такая маладая дзяўчына. Я думаю, ёй было далёка за трыццаць. Большасць нашых пацыентаў даволі пажылога ўзросту і звяртаюцца сюды па нагоды рэўматызму, атлусцення і да таго падобнага. Мне даводзіцца прымаць ім спецыяльныя ванны, або масаж, або электралячэнне. Міс Блэйк была вельмі стройнай і гнуткай. Вы маглі бачыць, што яна не мела патрэбу ў такім лячэнні ".
  
  “Зразумела. Тады ты паняцці не маеш, чаму такая маладая жанчына, як яна, павінна была заставацца на гэтай гідрастанцыі так доўга?"
  
  “ Ну, на самай справе няма, але я сапраўды падумаў, што яна, магчыма, была якой-небудзь свецкай дамай, якой надакучылі вечарынкі з кактэйлямі, і яна прыехала адпачыць. Я раней працавала ў фешэнэбельным доме састарэлых Вест-Энду, і, бачыце, я ведаю гэты тып людзей. Я не думаю, што яна калі-небудзь збіралася жыць тут пастаянна; на самай справе, у мяне склалася ўражанне, што яна збіралася даволі хутка адсюль з'ехаць, хоць я не магу сказаць, што яна калі-небудзь казала мне пра гэта.
  
  “ Дзякуй, сястра. Ці ёсць у вас якія-небудзь падазрэнні адносна таго, хто нясе адказнасць за забойства міс Блэйк?
  
  Сястра Хокінс заправілі ўяўную пасму сваіх густых каштанавых валасоў пад які ідзе ёй галаўны ўбор, апусціла погляд на свае калені і разгладзіла пальцамі бездакорна бліскучую паверхню свайго белага камбінезона. Яе твар выглядала ціхамірным, але калі яна падняла галаву, Полк ўбачыў, што ў яе вачах была трывога.
  
  “ Я нічога не ведаю, - запінаючыся, прамармытала яна.
  
  Полк спачувальна кіўнуў.
  
  "Любое ўражанне, якое вы зможаце вырабіць на мяне, можа мець найвялікшую каштоўнасць, - сказаў ён, - і вы можаце быць упэўнены, што я буду выкарыстоўваць толькі тую інфармацыю, якая істотна дапаможа мне раскрыць забойства".
  
  "Ну, тады, калі б мне трэба было каго-то называць, я б назвала місіс Нейпир", - неахвотна адказала яна. “Яна адна з маіх асаблівых пацыентак, і ў дадзены момант я праводжу з ёй больш часу, чым з іншымі. У яе асаблівы выпадак. Яна, вядома, ненармальная, але часам ёй горш, чым іншым. Ёй падабаецца ўладкоўваць сцэны, асабліва калі побач шмат людзей, якія могуць яе ўбачыць. Яна прыкідваецца, што не можа хадзіць, калі я побач з ёй, але калі яна захоча, то зможа хадзіць так жа добра, як вы ці я. Гэта свайго роду істэрыя, і лекар кажа, што яна зусім бяскрыўдная; але я думаю, ніхто не ведае, што яна магла б зрабіць, калі б у яе раптам паўстала жаданне гэта зрабіць. Яна толькі прыкідваецца слабой, на самай справе яна вельмі моцная. Не думаю, што змог бы ўтрымаць яе, калі б яна стала буянай."
  
  “ Дык ты думаеш, яна здольная на м...
  
  “ Я ніколі не ведала яе інакш, як рахманай, - цвёрда перапыніла сястра Хокінс. “ Часам яна кажа жудасныя рэчы, але, з іншага боку, яны ўсе так робяць. Я б не хацеў больш нічога казаць, акрамя таго, што калі б мне давялося назваць чыё-то імя, я б назваў яе.
  
  “ Дзякуй. Вы сказалі, што былі ў доме састарэлых у Вэст-Эндзе. Вы даўно тут?
  
  "Два гады".
  
  "І табе гэта падабаецца?"
  
  “У яго ёсць перавагі і недахопы, як і ў любога іншага месца. Я ненавідзела яго, калі прыехала сюды ўпершыню. Здавалася, што там суцэльныя дробныя скандалы і папрокі ў спіну, калі ўсе адзін аднаго абзываюць, як натоўп дзяцей. Я таксама сумавала па грамадству іншых медсясцёр. Я тут адзіная пастаянная медсястра, за выключэннем тых выпадкаў, калі гідрокосцюма перапоўнены, што здараецца нячаста."
  
  "А якія перавагі?"
  
  “Тут і блізка не так шмат працы. Тут не выціраюць пыл і не разносяць ежу пацыентаў, якім даводзіцца лячыцца ў ложку. Усім гэтым займаюцца пакаёўкі, і я павінна сказаць, што яны прыслужваюць мне тут, як быццам я пустая лэдзі. Усё роўна я збіралася з'ехаць наступнай вясной, толькі ... Яна зноў апусціла вочы.
  
  Полк чакаў. Раптам яна з выклікам паглядзела на яго.
  
  “О, я думаю, вы ўсё пачуеце пра мяне ад іншых людзей. Тут не перастаюць казаць аб справах іншых людзей. У рэшце рэшт, я не хачу ўсё жыццё быць медсястрой".
  
  Полк прапусціў гэта неадэкватнае тлумачэнне міма вушэй.
  
  “ Вы кваліфікаваная медсястра? - спытаў ён, гледзячы на бронзава-эмалевый значок, які яна насіла на нагруднай кішэні.
  
  “О, так. Лондан - навучаўся агульнага догляду за хворымі, са спецыяльнымі сертыфікатамі па масажу і рэнтгенаграфіі".
  
  “ Тады было б праўдай сказаць, што вы нядрэнна разбіраецеся ў анатоміі?
  
  “Вядома. Я не змог бы рабіць масаж без гэтых ведаў. Маё навучанне было вельмі дбайным. Ці бачыце, вы павінны ведаць размяшчэнне ўсіх костак, нерваў і цягліц у целе, інакш вы можаце нанесці вялікую шкоду, прызначыўшы няправільнае лячэнне ".
  
  “ Значыць, вы разумееце, чаму вязальныя спіца, уваткнутая ў чый-небудзь патыліцу, можа прывесці да неадкладнай смерці?
  
  "Так, гэта пранізала б–"
  
  Яна рэзка змоўкла, усвядоміўшы значэнне яго пытання. Густы румянец разліўся па яе твары аж да акуратнага каўнерыка шаўковай блузкі ў стылі Піцера Пэна, які быў откинут па-над камбінезона. Яе вочы пашырыліся ад страху.
  
  "Так, я– я разумею," прашаптала яна.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 10
  
  Місіс Нейпир ўвайшла ў бібліятэку, цяжка абапіраючыся на руку канстэбля і выварочваючы лодыжкі больш звычайнага, каб прыцягнуць спачуванне інспектара. Ёй удалося непарыўна злучыць свае ногі са крэслам і сталом, якім Полк падышоў дапамагчы ў адказ на просьбу у вачах канстэбля. Калі яна наткнулася на яго, ён адчуў напружаныя мышцы яе худых рук і быў уражаны іх сіле. З некаторым працай ім удалося пасадзіць яе широкоплечую постаць у крэсла, і Полк пракляў поспех, якая прывяла яго расследаваць справу аб забойстве сярод такой колькасці дзіўных персанажаў. Ён не чакаў асаблівай дапамогі ад місіс Нейпир.
  
  “ Вы ведалі міс Блэйк? ён спытаў рэзка – як яму падалося, залішне рэзка.
  
  Місіс Нейпир кіўнула.
  
  “Яна была добрая да мяне. Тут не многія людзі добрыя. На мне ляжыць вялікі цяжар ".
  
  "Вы ведаеце, што яна мёртвая", - працягваў Полк.
  
  "Забіты!" усхвалявана ўсклікнула яна. “ Я ведаю, хто гэта зрабіў.
  
  Знаёмыя словы выклікалі раздражненне ў Пэлка, і ён спытаў без звычайнай асцярожнасці: "Вы думаеце, гэта была сястра Хокінс?"
  
  Вочы місіс Нейпир ўтаропіліся на яго з-за тоўстых шклоў ачкоў.
  
  “Як ты даведаўся? Хто-то шпіёніў за мной? Я чуў шэпт у замочную свідравіну. У мяне паўсюль ворагі".
  
  "Няма, няма, місіс Нейпир, нічога падобнага, запэўніваю вас", - адказаў Полк з удаванай сардэчнасцю. “Але нядзіўна, што вы падазраяце медсястру. Магчыма, вам здаецца, што з ёй трохі цяжка ладзіць.
  
  Місіс Нейпир пачала выціраць насоўкай пыл з сукенкі, што было верным прыкметай яе задавальнення. Яна даверліва нахілілася наперад, і ў яе вачах стаялі слёзы.
  
  "Вы разумееце", - шчыра сказала яна. “Я думала, што я самотная і мяне не разумеюць, але вы разумееце. Вы абараніце мяне. Магчыма, вы разумееце і сястру Хокінс. Ні ў каго не знойдзецца для яе добрага слова. Яна ператварае маю жыццё ў муку. Яна мучыць мяне. Я ўвесь у сіняках там, дзе яна дазволіла мне ўпасці. І яна такая моцная; яна можа падняць мяне, як маленькага дзіцяці. Сінякі! Але не так моцна, як ёй хацелася б. Я падаю мякка, слава Богу! Яна забіла тую бедную дзяўчыну, і аднойчы яна заб'е мяне. Я так баюся. "Яе вусны сморщились, як у дзіцяці, гатовага заплакаць, але яна не перастала гаварыць.
  
  “Гэта ўсё таму, што мы бачылі, як яна фліртавала з адміралам. Гэта ганьба для Гідра. Кажуць, што ён купляе ёй ўсю вопратку, і ў яе ёсць новая футра. Навошта медсястры футра? У мяне яе няма. Кажуць, што калі мужчына дорыць жанчыне футра, ён дае ёй што-небудзь, што можна пакласці пад яе. Ты павінен пасадзіць яе ў турму, ці яна заб'е мяне".
  
  Далейшыя пытанні выклікалі толькі аналагічныя абвінавачванні, і Полк з агідай адмахнуўся ад яе. Толькі калі яна сышла, ён усвядоміў, што не спытаў ні яе, ні сястру Хокінс аб маленькай бензінавай зажигалке.
  
  Адмірал Эрвін бадзёра накульгваў, абапіраючыся на дзве палкі, і хоць у яго налітых крывёю блакітных вачах не згасаў агеньчык, на грубоватом чырвоным твары застыла сур'ёзнае выраз, якое даволі дзіўна на ім сядзела. Ён падышоў да крэсла насупраць Пэлка і, апусціўшыся ў яго без усялякага запрашэння, засунуў пад яго свае палкі з хуткасцю, якая сьведчыла аб пастаяннай практыцы.
  
  "Гэта дрэнная справа, інспектар", - сказаў ён.
  
  "Гэта сапраўды так, адмірал", - адказаў Полк. "Баюся, я павінен задаць вам звычайныя руцінныя пытанні".
  
  Адмірал Эрвін разуменнем махнуў рукой.
  
  “ Вядома. Працягвайце. Спадзяюся, я змагу вам чым-небудзь дапамагчы.
  
  “ Вы добра ведалі міс Блэйк?
  
  “Я не магу сказаць, што я гэта зрабіў. Даволі добра, было б дакладней. Гэта прыкладна тое ж самае, што калі хто-то пазнае каго-то яшчэ тут за шэсць месяцаў. Я ведаю, што яна была вельмі чароўнай дзяўчынай, у якой, здавалася, не было ніякіх захапленняў, акрамя чытання і гульні на піяніна; што яна любіла прыгожую вопратку, футра і каштоўнасці, як і належыць кожнай прыгожай жанчыне; што ў яе было дастаткова добрае сэрца, каб паспрабаваць дапамагчы мне разгадваць крыжаванкі, хоць яны надакучылі ёй да слёз; але хто яна была і адкуль прыехала, я не ведаю, і я ўпэўнены, што ніхто іншы ў Гідра таксама не ведае, інакш мы б пачулі пра гэта раней.
  
  “ Вы маглі б назваць сябе яе прыхільнікам, адмірал?
  
  Адмірал затросся ад стрымванага смеху.
  
  "Гэта ідэя Симкокса, я ўпэўнены", - сказаў ён. “Стары лядашчы ідыёт вельмі хваляваўся, калі яна заговаривала з кім-небудзь яшчэ, акрамя яго. Я часта далучаўся да іх дзеля забавы, і ён выглядаў так, нібы мог забіць мяне, ці магу вам сказаць. Не, я б не сказаў, што я ёю захапляўся. Мне падабалася глядзець на яе мілае тварык, небарака, але на постаць? – не, дзякуй! Мне падабаецца, калі жанчына паказвае, што яна жанчына. Мне падабаецца, калі яна трохі вылучаецца тут і трохі заходзіць туды ... Яго жэсты не пакідалі сумненняў у іх значэнні. “ Сястра Хокінс больш у маім гусце; у яе выдатная фігура жанчыны, калі хочаце. І ведае добрую жарт, калі яе чуе. Медсёстры заўсёды ведаюць, што да чаго, а?
  
  Яго вочы пажадлівая бліснулі, і Полк адчуў, што пры найменшым заахвочванні ён пачне распавядаць пра свой любімы біржавы анекдот.
  
  “ У вас ёсць якія-небудзь здагадкі, навошта міс Блэйк прыходзіла ў Гідравузел? паспешліва спытаў ён.
  
  “ Не, ніколі нават не думаў пра гэта.
  
  Полк змяніў тэму.
  
  “ Вы вяжацца, адмірал?
  
  Адмірал вымавіў лаянка, якое, павінна быць, прагучала ў качагарцы яго карабля, і нават канстэбль здрыгануўся ад гэтага гуку.
  
  “ Я? Я мужчына, сэр, і службовец Вышэйшага звяна. Адміралы не вяжуць! Я магу час ад часу разгадваць крыжаванкі, каб прабавіць час, таму што ў мяне ўжо не атрымліваецца так шмат, як раней, але вязанне - занятак для пажылых жанчын, і, клянуся Богам, тут дастаткова старых жанчын, каб я не ператварылася ў адну з іх!"
  
  “ Значыць, у вас няма пры сабе вязальныя спіц?
  
  “ Я гэтага не рабіў, сэр.
  
  "Тады," сказаў Полк, злёгку нахіляючыся наперад, - не маглі б вы распавесці мне, як гэта, "ён паклаў яго на стол перад сабой" – патрапіла ў вашу спальню?
  
  Але калі ён спадзяваўся напалохаць адмірала, то быў расчараваны, таму што толькі паціснуў плячыма, як быццам гэта была самая звычайная рэч у свеце, і сказаў: “Я мяркую, хто-то, павінна быць, выпусціў яго там. Гэты чортаў дурань Симкокс, я мяркую. Ён вечна губляе свае вязальныя спіцы. Ты, верагодна, знойдзеш гэтага хлопца ў яго пакоі, пакуль будзеш корпацца там.
  
  Полк паклаў на стол маленькую шагренево-залатую запальнічку.
  
  "Тады вы можаце сказаць мне, каму гэта належыць?" спытаў ён. "Падобна на тое, больш ніхто не ведае".
  
  Адмірал хмыкнуў.
  
  “ Так, ён належыць сэра Хамфры.
  
  “ Вы ўпэўненыя ў гэтым?
  
  “ Вядома, я ўпэўнены. Толькі чалавек з тытулам мог дазволіць сабе разгульваць з такой бескарыснай рэччу ў кішэні. Акрамя таго, не так даўно я прапанаваў адрамантаваць яго для яго – у мяне ёсць талент прыводзіць у парадак такія рэчы – і я тыдзень трымаў яго ў сябе ў пакоі, корпаючыся ля з ім. Мне прыйшлося абрэзаць кнот патаўсцей, таму што мая ўласная запальнічка мае большы памер. Вы можаце ўбачыць гэта, калі прыгледзьцеся. Я вярнуў яго яму толькі перад вячэрай у ноч канцэрту, але не думаю, што зараз ён працуе. "Пэлк пакруціў колца і выпусціў малюсенькі сноп іскраў, але полымя не было. “Я так і думаў. Гэтыя рэчы не лепш цацак. Клянуся, яму іх падарыла нейкая жанчына.
  
  "У вас ёсць якія-небудзь здагадкі, хто забіў міс Блэйк?" - спытаў нарэшце Полк.
  
  "Не, калі толькі палкоўнік Симкокс не зрабіў гэтага, ашалеўшы ад кахання", - адказаў адмірал, пажадліва падміргнуўшы і намацваючы свае кія.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 11
  
  Менавіта доктар Уільямс парушыў бесперапыннасць інтэрв'ю. Ён папрасіў аб сустрэчы з Палком і паказаў яму, што Гідра - гэта машына, механізм якой неабходна падтрымліваць, калі мы хочам, каб яна працягвала працаваць.
  
  Забойства ці не забойства, але трэба было зрабіць працу: прыгатаваць ежу, сабраць гародніна з агарода, накрыць сталы для трапезы, прыбраць пакоя, заслаць ложку. Полк ўжо апытаў персанал, не могуць яны быць вызваленыя ад выканання сваіх паўсядзённых абавязкаў, і не можа ён таксама знайсці спосаб вызваліць самага доктара, які, як галоўнакамандуючы гэтым персаналам, павінен быў сачыць за тым, каб гэтыя абавязкі выконваліся эфектыўна?
  
  Полк ставіўся да доктара з сяброўскай шчырасцю, але не дапусціў памылкі, забыўшыся, што ён быў пад такім жа падазрэннем, як і любы з жыхароў Гидропарка.
  
  "Дрэнная справа, сэр," сказаў ён, паказваючы на крэсла насупраць сябе.
  
  “ Сапраўды, вельмі непрыемна, інспектар Полк. Вельмі непрыемная сітуацыя для Гидропарка ў цэлым. Досыць дрэнна, калі такое адбываецца ў прыватным доме, але гэта амаль разбурае гатэль. Я не магу ўявіць, што скажуць рэжысёры".
  
  “ Вядома, у вас няма ніякіх сумненняў у тым, што гэта забойства?
  
  “ Наогул ніякіх. У даўніну мужчыны здзяйснялі самагубства, натыкаючыся на свае шпагі, але я не разумею, як міс Блэйк магла насадзіць сваю галаву назад на сталёвую вязальную спіцу, і ўжо сапраўды яна не магла з такой сілай усадзіць яе сабе ў галаву рукой.
  
  "Як менавіта гэта прывяло да смерці?" - спытаў Полк.
  
  Доктар Уільямс, здавалася, быў здзіўлены гэтым пытаннем.
  
  “ Напэўна паліцэйскі лекар– - пачаў ён.
  
  Полк асуджальна развёў рукамі.
  
  “Ён быў даволі тэхнічныя. Я быў бы рады, калі б вы не пярэчылі растлумачыць гэта прасцей".
  
  Доктар аўтаматычна адкінуўся на спінку крэсла і злучыў кончыкі пальцаў у знаёмай позе, прынятай у кабінеце.
  
  "Несумненна, куля пранізала даўгаваты мозг", - сказаў ён. "Гэта жыватворчы шнур, які праходзіць ад мозгу ўніз па хрыбетніку праз пазванкі".
  
  "Я зразумеў гэта, - сказаў Полк, - але я не магу зразумець, як ты мог праткнуць цвёрдую косць просты вязальнай спицей".
  
  “Вы не маглі, - адказаў доктар. - і калі б удар быў нанесены ў любое іншае месца на патыліцы, ён не апынуўся б такім імгненным, смяротным. Ці бачыце, справа вось у чым. Чэрап не адліты ў суцэльнай форме, як, па-відаць, мяркуюць многія людзі, ён падзелены на верхнюю і ніжнюю часткі, якія хупава злучаныя шарнірамі. Калі галава знаходзіцца ў вертыкальным становішчы адносна цела, дзве паловы чэрапа шчыльна прылягаюць адзін да аднаго, але калі галава нахіленая наперад, скажам, калі падбародак упіраецца ў грудзі, ззаду, паміж імі ўтворыцца невялікая прастора. Калі вы праведзяце ўяўную лінію ад макаўкі галавы да задняй частцы шыі, дакладна пасярэдзіне, і перасячэ яе іншы ўяўнай лініяй ад вуха да вуха, – ні адзін з іх нават не ўсміхнуўся збітаму каламбуру, – вы выявіце асаблівае месца ў кропцы перасячэння, якое становіцца ўразлівым, калі галава нахіленая наперад. Даўгаваты мозг праходзіць непасрэдна за гэтым месцам і становіцца адкрытым, так што, калі ўторкнуць вязальную спіцу ў гэта маленькае прастору, яна праткне даўгаваты мозг, імгненна абарваў жыццё ".
  
  “Зразумела. Вы маглі б назваць гэта 'ахілесавай пятай" чалавечага цела", " задуменна сказаў Полк. "Вы б сказалі, што было лёгка нанесці ўдар каму-небудзь у гэта канкрэтнае месца?"
  
  “ Я б сказаў, гэта зусім няпроста, але цалкам магчыма, калі б у вас быў час загадзя вывучыць патыліцу вашай ахвяры і быў шанец выявіць яе галаву ў патрэбным становішчы. Гэта было б значна складаней, у тыя часы, калі жанчыны збіралі валасы ў пучок на патыліцы, заколотый шпількамі ".
  
  “ Значыць, вы лічыце, што злачынства было наўмысным?
  
  “ О, вызначана. Верагоднасць таго, што хто-небудзь выпадкова праткне іголкай менавіта гэта месца, настолькі вялікая, што робіць гэта практычна немагчымым. Маючы на руках такую зброю, як вязальныя спіца, большасць людзей, я думаю, паспрабавалі б усадзіць яе ў сэрца сваёй ахвяры, калі б ім загадалі здзейсніць забойства ".
  
  "І гэта было б гэтак жа эфектыўна?"
  
  “ Не зусім. Шанцы на правал значна вышэй. Ёсць усе перашкоды, міма якіх можна абыйсці, якія ствараюць значна больш непераадольны бар'ер, чым, здаецца, думаюць аўтары дэтэктыўных гісторый. Акрамя таго, смерць не будзе імгненнай і можа наступаць вельмі доўга. Гэта значна больш чысты спосаб забіць каго-небудзь, прычым не адным спосабам."
  
  "Дзякуй, доктар", - сказаў Полк. “Усё гэта патрабуе вельмі спецыяльных ведаў. У гидропункте не так шмат людзей, якія ведаюць пра гэта, за выключэннем вас і медсёстры".
  
  "Баюся, вы будзеце расчараваныя, калі папрацаваць над гэтымі лініямі, інспектар", - адказаў доктар Уільямс. "Любы супрацоўнік Гідра, магчыма, ведаў пра гэта столькі ж, колькі і я".
  
  "Але ж–" запярэчыў Полк.
  
  "Я не маю на ўвазе, што ўсе ардынатары прайшлі спецыяльную падрыхтоўку, пра якую вы згадалі, але, вядома, любы, хто ўмее чытаць, мог бы даведацца ўсё пра гэта з адной з маіх медыцынскіх кніг".
  
  "Але калі б вы маглі ўспомніць, каму вы пазычылі кнігі, мы маглі б неўзабаве звузіць кола падазраваных".
  
  “ Усё не так проста, інспектар. Наколькі мне вядома, я ніколі нікому ў "Гідра" не пазычаў ні адной з сваіх кніг, але па ўсім будынку іх раскідана мноства. Вы ведаеце, як гэта бывае. Вы пачынаеце з пэўнага колькасці кніг і паступова назапашвае кнігі пабольш і лепей, пакуль яны не перацякаюць з аднаго пакоя ў іншую. Калі вы самі хочаце праверыць інфармацыю, якую я вам толькі што паведаміў, вам дастаткова звярнуцца да сіняй кнізе з пазалочаным цісненнем на ніжняй паліцы кніжнай шафы насценнага ззаду вас ".
  
  "Зразумела", - падумаў Полк. "Значыць, вы думаеце, што забойства сапраўды здзейсніў хто-то з Гидрополитена?"
  
  "Так," адказаў доктар, - баюся, што ведаю".
  
  “Што ж, тады вы не адмовіцеся даць мне некаторы прадстаўленне аб тым, якія людзі ў вас тут працуюць. Адрозніваецца ці ваша ўстанова якімі-небудзь прыкметнымі дэталямі ад звычайнага гатэля для водалячэбніца?"
  
  Доктар падцягнуў ідэальна отутюженную калашыну штаноў, перш чым закінуць адну нагу на іншую.
  
  “Ну, - пачаў ён, - Престейнтонская гідраэлектрастанцыя не самага моднага тыпу, як, напрыклад, Імперская гідраэлектрастанцыя ў Тормуте. Мы даўно зарэкамендавала сябе ўстанова і звычайна прыцягваем нашых наведвальнікаў па рэкамендацыі, а не па рэкламе. У летнія месяцы ў нас бывае некалькі выпадковых наведвальнікаў, якія звычайна пераязджаюць у больш сучасны гатэль, калі выяўляюць, што ў нас няма ліцэнзаванага бара, але ў гэты час года ў нас каля дваццаці наведвальнікаў, большасць з якіх пастаянныя і праходзяць курс лячэння ".
  
  "Ці належаць яны да нейкага вызначанага тыпу або класа?"
  
  “Ну, раней я асабліва не задумваўся пра гэта, але я мяркую, што яны сапраўды належаць да аднаго класу. Да нас прыходзяць такія мужчыны, як адмірал Эрвін і палкоўнік Симкокс, якія звольніліся са Службы, і жанчыны, якія часта з'яўляюцца альбо ўдовамі, альбо дочкамі афіцэраў ".
  
  “ Значыць, у іх ва ўсіх ёсць грошы?
  
  "Ну, наколькі я ведаю, ніхто з іх не зарабляе сабе на жыццё працай, так што я мяркую, што ва ўсіх у іх ёсць асабістыя даходы".
  
  "Усе людзі ў Гидропарке знаходзяцца тут на працягу нейкага значнага часу?"
  
  “ Большасць з іх гадамі. Акрамя сэра Хамфры Червила і міс Блэйк.
  
  Інспектар выглядаў зацікаўленым.
  
  “ Значыць, яны прыйшлі сюды разам?
  
  “ Аб няма, зусім па асобнасці. Яны нават не ведалі адзін аднаго да нядаўняга часу, я мяркую. Міс Блэйк прыехала ў чэрвені, а сэр Хамфры прыкладна праз месяц ці шэсць тыдняў. Калі хочаце, я магу даведацца дакладныя даты для вас, прагледзеўшы іх рахункі ".
  
  "Не турбуйцеся, дзякуй", - адказаў Полк. "Я сам магу паглядзець іх у журнале рэгістрацыі наведвальнікаў".
  
  Доктар выглядаў збянтэжаным.
  
  "Магчыма, вы не зможаце іх знайсці", - сказаў ён. "Мы не вельмі строга сочым за актуальнасцю".
  
  Полк стукнуў далонню па стале.
  
  "Вось так заўжды", - раздражнёна сказаў ён. "Вы, людзі, не можаце належным чынам выконваць нават самы просты закон, і ўся віна кладзецца на нас, бедных паліцэйскіх".
  
  "Ну, вы ж ведаеце, як гэта бывае, інспектар, вы не можаце ўвесь час турбаваць людзей, і я не ведаю, чаму гэта так, але вельмі многія наведвальнікі трываць не могуць распісвацца ў кнізе, калі яны прыходзяць у першы раз".
  
  Полк фыркнуў.
  
  "У вас хутка ўвайшло ў звычку," заўважыў доктар.
  
  "Якая звычка?" раўнуў інспектар.
  
  Доктар засмяяўся.
  
  "Фыркае", - сказаў ён. “Яны ўсе тут так робяць, калі іх што-то раздражняе. Мне цяжэй за ўсё ў свеце не заразіцца".
  
  "Тады ў гэтым месцы нейкая дзіўная атмасфера", - сказаў Полк.
  
  "О, я не ведаю", - адказаў доктар Уільямс. "Часам я сапраўды так думаю, але на самой справе гэта не больш чым тое, чаго можна дамагчыся дзе-небудзь, дзе кампанія трохі старая, трохі перакручаная, трохі адзінокая і ніколі не адрозная добрым здароўем".
  
  “ Значыць, яны ўсё пакутуюць ад нейкіх хвароб?
  
  “ Усе яны ў той ці іншай ступені, за выключэннем– - Ён рэзка замаўчаў.
  
  "Акрамя...?" - падказаў Полк.
  
  "Сэр Хамфры Червил і міс Блэйк," павольна скончыў доктар.
  
  Полк выглядаў задаволеным гэтай другой асацыяцыяй гэтых двух імёнаў.
  
  “ Доктар, вам не падалося дзіўным, што гэтыя двое апынуліся ў Престейнтон-Гідра у гэты час года? Вядома, кастрычнік ужо занадта позні, каб тыя, хто застаўся пасля летняга сезону, усё яшчэ былі тут ".
  
  Доктар на імгненне задумаўся, перш чым адказаць.
  
  "Не, я не магу сказаць, што мне гэта падалося дзіўным", - сказаў ён. “Ці бачыце, яны прыехалі ў пачатку лета і проста засталіся. Я нават здзівіўся, што міс Блэйк засталася – я думаю, што мы ўсе засталіся, – таму што ў нас няма маладой кампаніі, і я не думаю, што яна добра ладзіла з астатнімі.
  
  Полк папрасіў яго растлумачыць.
  
  "Ну, яна занадта добра ладзіла з мужчынамі і занадта дрэнна з жанчынамі, і ўсе яны былі нашмат старэй за яе, што не магло не выклікаць пэўнай рэўнасці".
  
  “ Вам не здалося, што хто-небудзь любіць яе больш, чым астатніх?
  
  "Н–не".
  
  Полк не стаў развіваць гэтую лінію допыту.
  
  “Наколькі я разумею, наверсе жыве пажылая лэдзі, якая пастаянна знаходзіцца ў сваім пакоі. Ці ёсць які-небудзь шанец, што яна на самай справе не прыкавана да ложка?"
  
  Доктар зноў засмяяўся.
  
  "Там вы не знойдзеце забойцу", - сказаў ён. “Наколькі мне вядома, ёй восемдзесят, і яна напалову сляпая; яна зусім няздольная карыстацца спицей для вязання, не кажучы ўжо пра тое, каб каго-то забіць. Яна сапраўдная, як і Пекла Роджерс, яе памочніца. Табе лепш паглядзець на іх разам. Калі хочаш, я пакажу табе іх пакой.
  
  Полк ускочыў на ногі.
  
  “Вы хочаце сказаць, што адна з супрацоўніц дзяжурыць у гэтым пакоі і яе яшчэ не дапыталі? Чаму мне не сказалі пра яе? Яна можа знішчаць доказы, пакуль мы ўсе тут унізе".
  
  Доктар Уільямс выйшаў з сябе.
  
  "О, не кажыце глупстваў, інспектар!" - сказаў ён. “Хто б ні быў ваш забойца, гэта не прыкаваная да ложка пажылая лэдзі або яе служанка. У міс Брендон не хопіць сіл, і калі б Роджерс захацела каго-небудзь забіць, яна б забіла сваю палюбоўніцу. Сваёй смерцю яна выйграе пяцьсот фунтаў.
  
  "Адкуль ты гэта ведаеш?" - рэзка спытаў Полк.
  
  "Я не магу не чуць розныя рэчы", - стомлена адказаў доктар. “Калі б вы ведалі гэта месца крыху лепш, вы б зразумелі, што кожны ў ім ведае ўсё адзін пра аднаго, а тое, чаго яны не ведаюць, яны выдумляюць. Яны не хочуць прычыніць шкоды, але ім увесь дзень больш няма чым заняцца. Я не супраць сказаць вам, што не зайздрошчу вашай працы па аналізе доказаў."
  
  Полк намякнуў, што інтэрв'ю падышло да канца.
  
  “ Дзякуй, доктар. У вас ёсць якія-небудзь здагадкі, хто гэта зрабіў?
  
  "Ні адна ідэя ў свеце".
  
  Полк крыва ўсміхнуўся яму.
  
  "Магчыма, вам будзе цікава даведацца, што пакуль вы адзіны ў Гідраэлектрастанцыі, хто гэтага не зрабіў", - сказаў ён.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 12
  
  Інспектар Полк з цікавасцю падняў вочы, калі сэр Хамфры Червил увайшоў у бібліятэку. Гэта быў сімпатычны мужчына сярэдняга росту, верагодна, трыццаці дзевяці гадоў. Яго прамыя чорныя валасы былі густа пасыпаны бриллиантином, так што яны блішчалі, як галава размаляванай драўлянай лялькі. Ён быў чыста паголены, але на яго шчоках відаць былі цёмныя бакенбарды, нібы пакінутыя наўмысна, каб падкрэсліць падабенства з нейкім старым сямейным партрэтам. У яго быў доўгі і прамы нос; лэдзі Уорм назвала яго арыстакратычным.
  
  У цэлым у яго было разумнае і цікавае твар, але ў дадзены момант ён выглядаў моцна ўзрушаным. Яго цёмна-карыя, амаль чорныя вочы ацяжэлі ад турботы; яго жаўтаваты твар выглядала змардаванай ад трывогі і благіх прадчуванняў; ён хадзіў так, як быццам у яго дрыжалі калені, а рукі не зусім трымаліся. Полк заўважыў, што ён амаль са страхам зірнуў на двух дзяжурных афіцэраў, перш чым сесці. Затым ён амаль паваліўся ў крэсла, на якое паказаў Полк, і здрыгануўся, калі яго погляд зваліўся на маленькую аўтаматычную запальнічку з шчыгрынавай скуры з золатам.
  
  "Ваша імя?"
  
  “ Сэр Хамфры Ч. – Червил.
  
  Полк паказаў на запальнічку, якую апазнаў адмірал Урвин.
  
  "Гэта тваё?" - спытаў я.
  
  "Чаму– так".
  
  “ Вы ведаеце, што міс Блэйк была знойдзеная забітай на канапе ў гасцінай?
  
  "Так".
  
  “ Запальнічку знайшлі збоку ад канапы. Вы можаце растлумачыць, як яна туды трапіла?
  
  Відавочнае падазрэнне ў тоне Пэлка, здавалася, пранікла ў свядомасць сэра Хамфры. Ён узяў сябе ў рукі і паглядзеў інспектару прама ў твар.
  
  "Я думаю, яна саслізнула, калі я сядзеў там з міс Блэйк пасля канцэрту", - сказаў ён.
  
  “ Значыць, ты прызнаеш, што сядзеў там з ёй?
  
  "Вядома, ведаю!" - усклікнуў сэр Хамфры. “Якую мэту я мог мець, хаваючы гэта? У любым выпадку, уся Гідраэлектрастанцыя бачыла нас, і я не думаю, што яны сталі б пра гэта маўчаць.
  
  "Не было даволі дзіўна, што вы так цалкам праігнаравалі астатніх прысутных пасля канцэрту, застаўшыся ў гасцінай, калі ўсе астатнія сышлі за напоямі?"
  
  “ Я так не думаю. Яны не занадта прывабная публіка, ці не так? Цалкам натуральна, што я палічыў за лепшае застацца там сам-насам з міс Блэйк.
  
  “ Вы калі-небудзь сустракаліся з міс Блэйк да таго, як прыехалі сюды?
  
  “Не, я гэтага не рабіў. Што прымушае цябе так думаць?"
  
  “ Вы прыбылі сюды з розніцай у месяц. Вы абодва аднолькавыя людзі ...
  
  Сэр Хамфры выглядаў лютым.
  
  "Што ты хочаш гэтым сказаць?"
  
  "Вы абодва маладзей за астатніх, і ні адзін з вас не праходзіў тут лячэнне", - патлумачыў Полк. “Цалкам верагодна, што вы раней былі сябрамі і, магчыма, пасварыліся. А потым ты рушыў услед за ёй сюды і паспрабаваў памірыцца.
  
  "І калі яна адпрэчыла мае заляцанні, я забіў яе!" Сэр Хамфры нарэшце ўсміхнуўся. “Калі ты хочаш ведаць, я застаўся ў гэтай богам забытай дзіркі, таму што яна была тут. Яна мяне вельмі прыцягвала, але ў мяне было не так ужо шмат магчымасцяў ўбачыць яе сам-насам, таму што побач з ёй заўсёды околачивался хто-небудзь з старых, і, наколькі я ведаў, яна магла аддаць перавагу іх. Час ад часу я браў яе з сабой на шпацыр, але мінулая ноч на самай справе была самым доўгім часам, якое я правёў з ёй сам-насам у гатэлі ".
  
  “ Вы былі закаханыя ў міс Блэйк?
  
  "Не", - шчыра адказаў сэр Хамфры. "Але я быў глыбока зацікаўлены ў ёй".
  
  "Прабачце маё пытанне, але міс Блэйк, па-відаць, адказала ўзаемнасцю на ваш – цікавасць?" - настойваў Полк.
  
  "У мяне ёсць усе падставы меркаваць, што гэта зрабіла яна". Сэр Хамфры раптам закрыў твар рукамі і здрыгануўся. “О, гэта жудасна, жудасна! Вы не можаце што-небудзь зрабіць, інспектар? Гэта так жудасна - нічога пра гэта не ведаць. Ёй было ўсяго дваццаць шэсць, занадта маладая, каб быць жорстка забітай ".
  
  Полк задуменна паглядзеў на яго.
  
  “ Мы робім усё, што ў нашых сілах, сэр. Вы можаце мне дапамагчы, адказаўшы на мае пытанні. Такім чынам, ў якой гадзіне вы і міс Блэйк пакінулі гасцёўню?
  
  Сэр Хамфры правёў рукой па сваім гладкім чорным валасам. “Было, павінна быць, каля гадзіны дня, калі я падняўся наверх. Міс Блэйк выйшла прама з гасцінай, а я прайшоў праз які прымыкае да яе кабінет.
  
  "Хіба гэта не было даволі дзіўна?"
  
  “Я так не думаю. Мы не хацелі, каб нас бачылі, калі мы падымаліся наверх разам".
  
  Некалькімі гадзінамі раней Полк, магчыма, ўсумніўся б у гэтым сцвярджэнні, але пасля таго, як ён азнаёміўся з гутаркамі наведвальнікаў Hydro, яго сімпатыі па гэтай нагоды былі на баку сэра Хамфры.
  
  “ Вы сапраўды бачылі, як міс Блэйк ўвайшла ў дзверы?
  
  "Н-не".
  
  “ Значыць, яна цалкам магла застацца ўнізе пасля таго, як вы самі падняліся наверх?
  
  "Так, я мяркую, што так, але я не думаю, што яна гэта зрабіла".
  
  “ Хто-небудзь бачыў, як вы выходзілі з кабінета?
  
  “Няма. Па крайняй меры, я нікога не бачыў".
  
  Такая форма адказу заўсёды раздражняла Пэлка. Хацеў бы я, каб у мяне былі твае вочы, сказаў ён сабе. Мець магчымасць нікога не бачыць! Гэта ўсё, што я магу зрабіць, каб убачыць рэальных людзей пры такім асвятленні!
  
  "Вы не бачылі нікога з персаналу па шляху ў сваю спальню?" - працягнуў ён.
  
  "Няма".
  
  “ Вы цалкам ўпэўненыя? У калідоры дзяжурыла пакаёўка, якая чакала, каб выключыць святло.
  
  “ Ну, у калідоры яе не было. Я цалкам упэўнены, што не бачыў яе.
  
  “ З кабінета вы адразу падняліся ў сваю спальню?
  
  “ Так, так. Але я не спяшаўся. Я хацеў, каб міс Блэйк першай дабралася да свайго пакоя.
  
  “ Што вы зрабілі, калі дабраліся да сваёй пакоя?
  
  "Я лёг у ложак і заснуў звычайным спосабам".
  
  “ Калі вы ўпершыню пачулі аб смерці міс Блэйк?
  
  “ Сёння ў восем гадзін раніцы. Пакаёўка прынесла мне ваду для галення і сказала, што доктар хоча, каб мы ўсе неадкладна спусціліся да сняданку, таму што міс Блэйк была забітая.
  
  Полк падціснуў вусны. Ён даў спецыяльныя інструкцыі, каб жыхары не згадвалі аб забойстве, пакуль ён сам іх не ўбачыць. Відавочна, было цалкам немагчыма спыніць людзей, якія размаўляюць у гидропарке. Здавалася, яны павінны былі загаварыць або памерці!
  
  "Сэр Хамфры," спытаў ён, - вы ведаеце, хто забіў міс Блэйк?
  
  Сэр Хамфры сціснуў кулакі так, што збялелі костачкі пальцаў.
  
  "Малю Бога, каб я гэта зрабіў!" - горача ўсклікнуў ён.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 13
  
  У Уинни Марстон Полк ўпершыню адчуў шчырую сімпатыю да памерлай дзяўчыне з боку прадстаўніцы яе полу, і яго голас памякчэў, калі ён задаваў ёй пытанні, як даніну яе захаплення. Ён выявіў, што, хоць Уинни Марстон была "Зычнай дзяўчынай" сваёй маці дзеля свету, у яе было ўласнае меркаванне, і яна выяўляла яго вельмі пераканаўча, калі сям'я не магла яе чуць.
  
  "Забойства, вядома, заўсёды амаральна," сказала яна, - але чаму-то забойства міс Блэйк здаецца больш чым амаральным. Яна была такой мілай. Гэта ўсё роўна што знішчыць выдатную карціну або твор мастацтва".
  
  Полк адзначыў, што жанчыны, у якіх ён ужо браў інтэрв'ю, не пагадзіліся б з яе апісаннем міс Блэйк.
  
  "Яны не разумелі", - адказала Віні. “Бачыш, яны ніколі не зазіраюць пад паверхню, каб высветліць, якія людзі на самай справе. Яны проста ўвесь час прымаюць іх за чыстую манету. Яны мяркуюць, што любы, хто належыць да іншага ўзросту і жыцця, выдатнай ад іх, павінен быць ніжэй іх. Яны не турбуюцца пра сэрцах людзей, хіба што ў медыцынскім сэнсе, і яны ніколі раней не сустракалі нікога, падобнага на міс Блэйк. Але міс Блэйк была па-чартоўску добрай, што б там ні казалі. Яна была сапраўды мілая з усімі гэтымі сталымі дамамі. Яны грэбліва глядзелі ёй у твар і размаўлялі за яе спіной, але яна ніколі не раздражнялася. Яны думалі, што яе манера размаўляць з імі была грубай, але на самой справе гэта было не так. Гэта была проста яе натуральная манера, даволі нядбайная і адкрытая, ці ведаеце, але нічога асабістага ў гэтым не было. Я думаю, у яе было прыгожае твар і выдатны характар, і ўсе яны былі для яе дасканалымі жывёламі – за выключэннем мужчын, вядома. Яны ўсе любілі яе ".
  
  "Значыць, вы думаеце, што яе магла забіць нейкая жанчына ў Гидропарке?" - спытаў Полк.
  
  "О, я б не хацела гэтага казаць", - паспяшалася адказаць Віні. “Быць жорсткай у адносінах да каго-то і забіць яе - гэта дзве розныя рэчы, ці не так? Але за апошнія два дні я дакладна бачыў, як два чалавекі глядзелі на яе так, нібы ім быў ненавісны яе выгляд.
  
  Полк выглядаў злёгку зацікаўленым.
  
  "А Хто яны былі?"
  
  “ Сястра Хокінс і лэдзі Уорм. І яна працягнула даваць дакладнае апісанне сцэны ў гасцінай за дзень да забойства, кульмінацыяй якой стаў абураны сыход лэдзі Уорм перад гарбатай, "выглядевшей так, нібы яна магла забіць міс Блэйк".
  
  Полк не надаў гэтаму занадта вялікага значэння, ужо разумеючы, што падобныя сцэны былі звычайнай з'явай у гэтым дзіўным гатэлі. Аднак ён ведаў, што ключы да разгадкі можна знайсці ў самым неверагодным збегу абставінаў, і таму настойваў на сваіх пытаннях.
  
  “ Хто з гэтых дваіх, па-вашаму, з большай верагоднасцю мог забіць міс Блэйк?
  
  Уинни выглядала здзіўленай.
  
  “ О, ні адна з іх, інспектар Полк. Я не магу ўявіць, каб якая-небудзь жанчына была такой заганнай.
  
  “ Вы сказалі , што сястра Хокінс выглядала так, нібы гатовая была задушыць міс Блэйк ...
  
  “ Так, я ведаю. "Голас Уинни гучаў разгублена. “ Хоць мы часта гаворым такія рэчы, не маючы на ўвазе, што іх варта разумець літаральна, ці не так? Адно з любімых выразаў маёй сястры: 'Шчыра кажучы, я магла б забіць яе!', але гэта нічога не значыць. Я цалкам ўпэўненая, што яна і мухі не пакрыўдзіць. Гэта проста форма перабольшання, а мы ўсе тут перабольшваем. Я сапраўды не веру, што сястра Хокінс дакранулася б да міс Блэйк, нават для таго, каб ударыць яе па твары, але яна была проста раззлаваная, пачуўшы, што адмірал Эрвін размаўляў з ёй. Гучыць даволі пацешна думаць аб тым, што медсястра і адмірал закаханыя адзін у аднаго – чаму–то каханне больш падыходзіць для... – яна запнулася і паглядзела на свае рукі, нервова теребящие падол сукенкі, - для маладых людзей, але я веру, што яны сапраўды вельмі любяць адзін аднаго і яны б добра пасавалі адзін аднаму. Я маю на ўвазе, што сястра Хокінс добра б нагледзела за ім і ўсё такое. Але калі б адмірал хацеў міс Блэйк, я ўпэўнены, што медсястры Хокінс і ў галаву не прыйшло б забіваць яе. Яна б проста пачакала, пакуль з'явіцца іншы мужчына. Па-мойму, медсёстры даволі бессердечны. Я мяркую, уся справа ў трэніроўках, аперацыях і да таго падобным.
  
  Яна зрабіла паўзу.
  
  "А лэдзі Уорм?" ціха спытаў Полк.
  
  “ Лэдзі Уорм? О, на самай справе яна нядрэнная. Яна вельмі адчувальная да многіх рэчаў, як і ўсе астатнія тут, і ёй падабаецца ва ўсім паступаць па-свойму. Яна жудасны сноб, але іншыя робяць яе такой. Кажуць, што яе мужа прысвяцілі ў рыцары пасля Першай сусветнай вайны, таму што ён ахвяраваў шмат грошай на бальніцы і іншае. Яны ненавідзяць тытулы без радаводных, хоць аддалі перавагу б мець тытулы, чым добрыя простыя імёны йоменов. Паколькі муж лэдзі Уорм – так яны яго заўсёды называюць – зарабляў грошы на кукурузнай муцэ, яны за вочы называюць яе 'Цвіллю лэдзі бланманже'! Але міс Блэйк ніколі не казала падобных рэчаў у яе за спіной. Адзіны раз, калі я чуў, каб яна каму-то сказала што-то грубае, быў, калі яна на днях чытала гэтую кнігу ўслых, і, сапраўды, місіс Доўсан была цалкам правы – яны сапраўды напрошваліся на гэта. Спачатку яны былі так грубыя з ёй, і, у рэшце рэшт, яна зрабіла толькі тое, аб чым яе прасілі. Я ніколі не бачыў лэдзі Уорм у такім вспыльчивом стане, і яна лёгка магла б даць міс Блэйк аплявуху ці надаваць ёй аплявух за вушы, але я ўпэўнены, што яна ніколі б не стала чакаць і планаваць яе забойства, асабліва пасля таго, як міс Блэйк была такой прыстойнай і дапамагла ёй з канцэртам у той вечар.
  
  Але, разважаў Полк пасля таго, як адпусціў яе, Віні Марстон ніколі б не паверыла, што хто-то кажа аб кім-то благое, і факт па-ранейшаму заставаўся фактам: хто-то ў Гидропарке забіў міс Блэйк, хто-то, хто палічыў дзіцячай забавай замаскіраваць свае перамяшчэння ў лабірынце прыходаў і сыходаў столькіх непрадказальных людзей. І дзе-то сярод гэтай пастаянна расце масы неістотных дэталяў павінен ляжаць па меншай меры адзін ключ да разгадкі асобы гэтага чалавека, калі толькі ў яго хопіць цярпення і ўменні знайсці яго.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 14
  
  "Лэдзі Уорм" плыла, выглядаючы, як здалося інспектару, вельмі падобнай на елізавецінскі галеон, паколькі стваралася ўражанне, што ветразі прыбраныя, а палубы расчышчаны для дзеянняў. Гэта была імпазантная жанчына амаль шасці футаў ростам, моцнага целаскладу, з вялікімі, ўмелымі рукамі і нагамі. Яе цёмныя валасы былі прыгожа выкладзеныя, і калі яна і насіла парык, як думалі некаторыя, то нікому ў Гидропарке так і не ўдалося гэта выявіць. У яе быў добры густ у адзенні, альбо хапіла здаровага сэнсу даверыць яе выбар цудоўнаму мадэльеру, таму што яе чорна-белае ранішняе сукенка было добра скроены і ішло ёй, а гарсэт быў вытанчаным. Тым не менш, калі яна загаварыла, гэтая ілюзія жаноцкасці была некалькі азмрочана мужнымі інтанацыямі глыбокага, гучнага голасу.
  
  Яна, відавочна, лічыла, што напад - лепшая форма абароны, паколькі яшчэ да таго, як падышла да стала, за якім сядзеў Інспектар, загаварыла.
  
  “ Вы пасылалі за мной? Не, я не буду садзіцца.
  
  Амаль перш, чым у мозгу Інспектара зайграла папярэджанне пра "комплексе непаўнавартаснасці", ён ускочыў на ногі і падсунуў да яго крэсла з выглядам ўважлівага прадаўца.
  
  “Я магу толькі папрасіць вас прыйсці, лэдзі Уорм – мой абавязак дапытаць кожнага – чыста добраахвотна, вядома. Вы не будзеце пярэчыць, калі я папрашу вас аб дапамозе ў гэтым вельмі сур'ёзным справе?" ён нешта прамармытаў, яго голас ператварыўся ў ідэальную імітацыю отрывистой манеры гаварыць, гэтак папулярнай у Гидропарке. Ён быў удзячны, што сяржанта Джага не было побач, каб пачуць яго.
  
  Лэдзі Уорм выпрасталася на самым крайку крэсла.
  
  “ Для жанчыны майго становішча, інспектар, усё гэта вельмі непрыемна мець справу з паліцыяй, а калі справа даходзіць да таго, што мне даводзіцца гадзінамі сядзець у пакоі ў кампаніі пакаёвак, становіцца вельмі няёмка. Не думаю, што ў мяне калі-небудзь было больш непрыемнае раніца з таго часу, як я пераехала сюды жыць.
  
  "Мне вельмі шкада," адказаў інспектар, " але пасля гэтай гутаркі вы будзеце цалкам вольныя і зможаце вярнуцца ў свой пакой. Калі б я ведаў, вядома...
  
  Яго расплывістыя словы, відавочна, мелі нейкае значэнне для лэдзі Уорм, паколькі яна не стала чакаць заканчэння яго прапановы, што аказалася ўдалым для інспектара.
  
  “Я заўсёды думала, што ў паліцыі ёсць сістэма допыту людзей, - сказала яна, - і нішто так не раздражняе мяне, як тое, што мяне прымушаюць чакаць. Але, у рэшце рэшт, сэр Хамфры, я мяркую, быў у такім жа становішчы. Я лічу сябе публічнай жанчынай, інспектар, і калі я магу што-небудзь сказаць, вам варта толькі спытаць. Але я павінен папярэдзіць вас, што вы дарма выдаткуеце час, таму што я роўным лікам нічога не ведаю аб смерці міс Блэйк, і я ўпэўнены, што ніхто з маіх сяброў тут таксама нічога не ведае. Павінна быць, гэта быў хто-то са боку. У гэтым месцы заўсёды шмат валацугаў і цыган, але, хоць я скардзіўся на іх доктару Ўільямсу, ён, здаецца, ніколі нічога не прадпрымае. Сапраўды, я сапраўды бачыў, як ён аддаваў загад адправіць трохі ежы аднаму жахлівае чалавеку. Без сумневу, вось вынік ".
  
  "Значыць, вы не думаеце, што міс Блэйк забіў хто-небудзь з Гідра?" З некаторым здзіўленнем спытаў Полк.
  
  “Вядома, няма. Яны ўсе мае сябры. Я цалкам упэўнены, што ніхто з іх не зрабіў бы такой жудаснай рэчы".
  
  “ Але вы разумееце, што няма ніякіх сумненняў у тым, што яна была забітая? Гэта не магло быць няшчасным выпадкам.
  
  “Вядома, я разумею. Я жанчына сярэдняга інтэлекту, хоць з вашых пытанняў я павінна выказаць здагадку, што вы так не думаеце. Я кажу вам, што вы проста дарма марнуеце свой час на пошукі забойцы ў гэтым гатэлі, і вам атрымаецца толькі прычыніць значнае раздражненне мноства нявінных людзей ".
  
  "Калі ваша тэорыя дакладная," цярпліва сказаў Полк, - забойца, павінна быць, увайшоў у гасціную пасля заканчэння канцэрта. Магчыма, вы будзеце настолькі ветлівыя, што раскажаце мне, што адбылося ў той вечар. Я мяркую, вы арганізавалі канцэрт?
  
  “ Так, я заўсёды раблю тут канцэрты. Мяркую, у мясцовых жыхароў ёсць пэўная рэпутацыя аматара музыкі, а большасць ангельцаў такія немузычныя. Цяпер, у Італіі ...
  
  "Так, вядома", - пагадзіўся Полк, трохі залішне сардэчна. "Яны так прыгожа спяваюць – э–э... гэта значыць італьянскія тэнары, вядома". Ён у думках штурхнуў сябе. “ Але вернемся да канцэрту. Міс Блэйк была акампаніятарам, ці не так?
  
  “ Так, яна імгненна заняла месца арганіста, і з яе боку было вельмі ласкава вызваць добраахвотна, таму што, вядома, вы не маглі б правесці канцэрт без акампаніятара, ці не так? Я маю на ўвазе, напрыклад, голас міс Астилл. Ён добры для некалькіх тактаў, але пасля гэтага яго трэба крыху прыглушыць, і я павінен сказаць, што міс Блэйк зрабіла гэта незвычайна добра. Я быў некалькі здзіўлены, таму што вы ж на самай справе не чакаеце, што низкородная авантурніца ўмее гуляць на піяніна, ці не так?
  
  Полк мог бы расказаць ёй аб некалькіх авантюристках нізкага паходжання, чые сацыяльныя дасягненні дасягалі больш высокага ўзроўню, чым простая гульня на піяніна, але ўстрымаўся.
  
  “ Адкуль ты ведаеш, што яна была авантурысткай? замест гэтага ён спытаў:
  
  Лэдзі Уорм паглядзела на яго з жалем.
  
  “ Мяркуючы па яе ўвазе, вядома. Акрамя таго, яна ніколі не казала, хто яна такая. У гэтай краіне ёсць некалькі добрых сем'яў з яе імем, але яна ніколі не прызнавалася, што складаецца ў сваяцтве ні з адной з іх. Там быў Адмірал Блэйк, Блэйк, паэт, не тое, што я паэтаў вельмі высока на сацыяльнай лесвіцы, але ўсё ж яны вядомыя, і гэта дае адну зачэпку... Міс Блэйк ніколі не расказвала ні аб сваім доме, ні пра сваіх родных, ні аб якіх-небудзь сяброў, і нават калі аднойчы яна забылася сваю сумачку ў гасцінай – Што ж, ніхто так нічога і не даведаўся пра яе.
  
  "Не было даволі дзіўна, што яна падахвоцілася згуляць для вас пасля той сваркі, якую вы наладзілі ў гасцінай?" - спытаў Полк.
  
  “ Сварка? У гасцінай? А, ты маеш на ўвазе тую недарэчную раман з-за кнігі. Я мяркую, хто-то ўжо прысвяціў вас ва ўсе падрабязнасці – павінен сказаць, мне не падабаецца ўсё гэта падглядвання за чужымі спінамі. Я б сам ніколі не назваў гэта сваркай, хоць, прызнаюся, у той час я быў вельмі злы на міс Блэйк. На самай справе, мне не хацелася б паўтараць некаторыя словы, якія яна выкарыстоўвала – усё гэта сапраўды было ў вельмі дрэннай форме, але, як я ўжо казаў, наўрад ці можна было чакаць чаго-то лепшага ад низкородной авантурніцы, і калі яна пасля гэтага так міла адгукнулася аб маім канцэрце, я не мог заставацца раздражнёным, ці не так?"
  
  Паліцу было цяжка ўзгадніць цяперашняе стаўленне лэдзі Уорм са словамі Уинни Марстон: "Яна выглядала так, нібы магла забіць яе"; але паколькі было відавочна, што ён не мог атрымаць ад яе ніякай дадатковай інфармацыі, ён як мага ветлівей даў зразумець, што гутарка скончана.
  
  Падышоўшы да дзвярэй, лэдзі Уорм павярнулася:
  
  "Калі вы хочаце даведацца сапраўдную праўду," сказала яна, " спытаеце сакратарку доктара. Яна заўсёды ўсё ведае. За гэта ёй і плацяць".
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 15
  
  Па ацэнцы Пэлка, сакратарка доктара, міс Люіс, была самай прывабнай жанчынай, якую ён калі-небудзь бачыў у Гідра. Яна была маленькай і стройнай, акуратна апранутай і обутой. Яе светлыя валасы былі падзеленыя праборам пасярэдзіне і заплеценыя ў старамодныя навушнікі. Ад фальбоны на белай блузцы да банцікаў на замшавых туфлях на высокіх абцасах яна выглядала ідэальнай сакратаркай на сцэне, і здавалася амаль занадта добрым, каб быць праўдай, што яна магла быць яшчэ і разумнай стэнаграфістка. Полк чакаў, што яе клічуць Разалінды, і, з здзіўленнем выявіўшы, што на самой справе гэта была Гвиннет, правільна адгадаў нацыянальнасьць, якую мелі на ўвазе Крысціян і прозвішча. З усіх людзей, у якіх ён браў інтэрв'ю, яна, здавалася, выказвала менш за ўсё эмоцый, спакойна седзячы на крэсле перад ім і схіліўшы ўважлівае сакратарскія вуха. Адзіны пытанне, які Полк хацеў задаць ёй, быў: "Ты што-небудзь робіш сёння вечарам?" і ён з цяжкасцю стрымаўся, каб адразу ж не выкінуць яе з галавы як магчымую падазраваную. Як бы тое ні было, ён пачаў з прабачэньняў і зноў быў удзячны лёсу за тое, што сяржант Джага быў заняты ў іншым месцы, абшукваючы усе магчымыя зацішныя куткі ў гатэлі.
  
  “ Вы разумееце, міс Люіс, што я павінен апытаць усіх, хто мае доступ у грамадскія памяшкання Гидропарка. Спадзяюся, вы не будзеце пярэчыць, калі я задам вам некалькі пытанняў.
  
  Паколькі цяперашняе паводзіны міс Люіс ўжо паказвала на яе гатоўнасць супрацоўнічаць ва ўсім, што інспектар пажадае сказаць, яна не палічыла патрэбным адказваць на яго заўвагі, але яе рукі зрабілі хуткае рух, як быццам збіраліся адкрыць яе стэнаграфічную нататнік. Выявіўшы, што яны пустыя, яна спакойна села і стала чакаць.
  
  “ Вы ведалі міс Блэйк?
  
  “ Зусім трохі. Яна не была адной з пацыентак доктара Ўільямса, а гэта тыя людзі, з якімі я маю зносіны ў асноўным. Самае большае, я мог бы пагутарыць з міс Блэйк пяць хвілін за раз.
  
  “ Зразумела. Значыць, ты не можаш толкам сказаць мне, падабалася яна табе ці не?
  
  Зялёныя вочы міс Люіс адкрыта сустрэліся з яго позіркам.
  
  “Мне спадабалася тое, што я ўбачыў у ёй. Яна заўсёды была вельмі прыемнай і ўсмешлівай, і, здавалася, ёй падабалася праводзіць час з усімі, пачынаючы са сваёй пакаёўкі і вышэй, але ў астатнім яна была для мяне ўсяго толькі імем ў бухгалтарскай кнізе.
  
  “ Ёй не аказвалі ніякай медыцынскай дапамогі падчас яе знаходжання тут?
  
  “Не, ніколі. Я павінен быў ведаць, таму што я запісваюся на прыёмы да лекара. Я магу даць вам кнігі, калі вы захочаце іх праверыць".
  
  “ Дзякуй. Я не сумняваюся ў вашых словах, але кнігі могуць апынуцца цікавымі. Я падумаў, што, магчыма, вы сустрэлі міс Блэйк ў гасцінай або сталовай. Вы абодва маладыя, і калі яна была схільная спыніцца і пагаварыць, як вы кажаце...
  
  “О так, я ўпэўненая, што яна пагаварыла б са мной, але, бачыце, акрамя расстаноўкі кветак, я так рэдка бываю ў грамадскіх месцах днём і, вядома, ніколі па вечарах, як правіла. Тутэйшаму персаналу не рэкамендуецца карыстацца гэтымі пакоямі – у нас ёсць свая сталовая і гасцёўня, і мы павінны прытрымлівацца іх. Аднойчы, калі сястра Хокінс сядзела з вязаннем ў гасцінай, падняўся страшны крык. Усе наступную раніцу я была занятая, атрымліваючы скаргі па гэтай нагоды. Доктар Уільямс асабіста разглядае ўсе скаргі, так што я павінен адзначаць іх у спецыяльнай кнізе, калі пра іх паступіць паведамленне. Эканомцы гэта таксама не спадабалася б, калі б яна пачула, што я занадта часта хаджу ў грамадскія памяшкання. Гэта яе праца - сачыць за тым, каб пакаёўкі выконвалі сваю працу належным чынам, і яна амаль напэўна падумала б, што я спрабую ўмешвацца ў яе справы. Гэта не вельмі дабрачыннае ўстанову."
  
  "Так, я заўважыў", - адказаў Полк. "Але вы, здаецца, былі на канцэрце мінулай ноччу".
  
  “О так, персанал заўсёды запрашаюць на любыя забавы, але мы заўсёды сядзім на цвёрдых лаўках у канцы залы, проста каб нагадаць сабе, што мы ўсяго толькі персанал, і п'ем каву з пірожнымі ў нашай уласнай сталовай, хоць на самай справе я дапамагала разліваць каву ўчора ўвечары. Я не магу зразумець, чаму мяне спыталі, але гэта было так.
  
  “ Табе не здаюцца ўсе гэтыя дробязі даволі непрыемнымі?
  
  Міс Люіс ўсміхнулася.
  
  "Не," сказала яна, " я да іх прывыкла, і на самай справе яны мяне не турбуюць. Я б палічыў за лепшае працаваць на доктара Ўільямса, чым на каго-небудзь яшчэ ў свеце, а гэтыя дробныя правілы і прадпісанні - усяго толькі другарадныя. Мая праца для мяне рэальная, яна прыемная па духу і добра аплачваецца. Я ўпэўнены, што падобныя недахопы ёсць ва ўсіх прафесіях ".
  
  “ У чым менавіта заключаюцца вашы абавязкі?
  
  Міс Люіс пастукала якія адлюстроўваюць абцасам па падлозе.
  
  “ Спачатку лісты, затым доктар Уільямс прыходзіць у мой кабінет кожную раніцу без дзесяці хвілін дзесяць і абмяркоўвае такія рэчы, як спецыяльнае меню для пацыентаў, якія захоўваюць дыету, і прызначае час для розных працэдур у ваннах. Гэта вельмі важна, таму што ў нас ёсць толькі адзін набор працэдурных кабінетаў, і гэта вельмі неабходна, каб пазбегнуць любых магчымых сутыкненняў паміж пацыентамі-мужчынамі і жанчынамі ".
  
  Полк прадставіў сабе выраз жаху, якое было б у міс Астилл, калі б яна раптам сутыкнулася з паўголым палкоўнікам або адміралам, і ўсміхнуўся.
  
  "Самае неабходнае," пагадзіўся ён з належнай сур'ёзнасцю.
  
  “ Што ж, тады табліцы з дыетай і раскладам лячэння павінны быць надрукаваны ў двух экзэмплярах, і сястра Хокінс прыходзіць паглядзець, што зроблена для яе дзённай працы. Напрыклад, у лэдзі Уорм хранічна баліць плячо, якое мае патрэбу ў частым, але не рэгулярным масажы, а адмірал Урвин заўсёды спрабуе якое-небудзь новае лячэнне, асабліва калі гэта патрабуе дадатковай увагі з боку медсёстры. Яна прыкусіла губу. "Я не павінна была гэтага казаць", - перапрасіла яна, - "але ў гэтым месцы так цяжка не паўтарыць скандал. Так мала чуваць аб чым-небудзь іншым, і толькі доктар Уільямс, здаецца, вышэй падобных рэчаў ".
  
  "Я і сам знаходжу гэта даволі дзіўным", - паспачуваў Полк. "А потым?"
  
  “О, ну, тады я бяру меню на кухню, і звычайна мне прыходзіцца слухаць, як шэф-кухар тлумачыць, чаму ён не можа прыгатаваць тое, што замовіў доктар Уільямс. На самай справе гэта нічога не значыць. Ён проста адзін з тых замежнікаў, якія кожную раніцу прачынаюцца, не разумеючы, чаму ў іх хапіла глупства пакінуць родную зямлю, і заўсёды пачынаюць дзень у дрэнным настроі. Я ніколі не бачыў, каб ён быў не ў стане выканаць прадпісанні лекара.
  
  "Замежнік," павольна паўтарыў Полк.
  
  Зайграла ўсмешка ў вачах міс Люіс і расцягнулася вакол яе рота.
  
  “Так, ён француз, на самай справе. Але я не думаю, што вы зможаце павесіць на яго забойства, таму што ён не спіць у гидропарке. Ён кожны вечар сыходзіць дадому пасля вячэры".
  
  Інспектар неспакойна закруціўся на сваім крэсле.
  
  "Я і не падазраваў, што мае думкі настолькі празрыстыя", - сумна заўважыў ён.
  
  "Не турбуйцеся пра гэта", - усміхнулася міс Люіс. “Ці бачыце, я прывыкла назіраць за людзьмі, каб даведацца, аб чым яны думаюць. Амаль кожны дзень у мой кабінет прыходзіць рэгулярная працэсія ардынатараў і патрабуе сустрэчы з доктарам Уільямсам без тлумачэння прычын. Мне проста трэба порыскать вакол, пакуль я не даведаюся, чаго яны хочуць, інакш доктар Уільямс ніколі б не скончыў сваю працу ".
  
  "Але ў Гидропарке так мала людзей", - запярэчыў Полк. "Вядома, не можа быць так шмат скаргаў".
  
  Міс Люіс засмяялася, і Полк злавіў сябе на думцы, што жаночы смех можа быць вельмі прыемным гукам, але так часта гэта не так. Гэты смех не быў ні занадта высокім, як у міс Астилл, ні занадта глыбокім, як у лэдзі Уорм – калі лэдзі Уорм наогул калі-небудзь смяялася, у чым ён сумняваўся. Гэта не было ні хіхіканнем, як у Мілі Марстон, ні мыканнем, як у місіс Нейпир; на самай справе, гэта было ўсё, чым павінен быць смех, і ён выказваў непадробнае весялосьць, якое адбілася ў искорках ў вачах Гвиннет Люіс.
  
  “ Трохі? Ты паняцця не маеш, што сабой уяўляюць большасць тутэйшых жыхароў. Яны ходзяць па установе ў надзеі знайсці што-то няправільнае і вынаходзяць што-то, калі ім гэта не ўдаецца знайсці. Доктару Уільямсу прыйшлося цалкам прысвяціць адзін дзень выслушиванию скаргаў, але нават гэта не перашкаджае некаторым з іх рэгулярна паступаць ва ўсе астатнія дні тыдня. Яны нагадваюць мне дзяцей Вэндзі з "Піцера Пэна".
  
  Полк кіўнуў. Ён ведаў сваіх Кэрала і Бэры і без асаблівых высілкаў успомніў пра іх.
  
  "Злёгку кашляе за сталом... Блізняты пачалі з яблыкаў мамми... Нибс кажа з набітым ротам... Я скарджуся на Керла... Я скарджуся на Нибса... Я скарджуся на двайнят", што-то ў гэтым родзе, калі ён правільна запомніў.
  
  "Адна або дзве скаргі маюць даўнюю гісторыю", - працягвала сакратарка. “ Палкоўнік Симкокс аддае перавагу, каб у пакоях было цёпла да сямідзесяці пяці градусаў або вышэй, у той час як адмірал Эрвін аддае перавагу адкрытыя вокны і тэмпературу пяцьдзесят-пяцьдзесят пяць градусаў. Яны вечна скардзяцца адзін на аднаго, як вы можаце сабе ўявіць. Потым місіс Нейпир хоча, каб мы купілі новае крэсла для ваннай, таму што ёй не падабаецца дзяліць яго з міс Брендон, і гэтак далей. Так што, магчыма, вы разумееце, што я праводжу большую частку свайго часу, седзячы ў офісе і пераконваючы іх усіх, што доктар Уільямс заняты ".
  
  Інспектар, здавалася, раптам ўсвядоміў, што размова далёка адхіліўся ад тэмы забойства міс Блэйк. Магчыма, гэта было таму, што манера міс Люіс гаварыць была такой выразнай; калі яна казала, то размахвала рукамі і прыўздымала бровы, і кожная рысачка яе твару, здавалася, адбівалася ў яе ўсмешцы.
  
  “Вы, верагодна, ведаеце тутэйшых людзей лепш, чым большасць супрацоўнікаў, - сказаў ён. - Я мяркую, вы не заўважылі нічога незвычайнага падчас канцэрта ці пасьля яго?"
  
  “Няма. Па-мойму, яны ўсе выглядалі цалкам – э–э... нармальна. Я бываў тут на канцэртах раней, і гэта было сапраўды гэтак жа, нават назвы песень: іх рэпертуар даволі абмежаваны. Адзінае, што я заўважыў, гэта тое, што ўсе глядзелі на міс Блэйк, як быццам яна была галоўнай славутасцю, ці наадварот, у гэтым не было нічога новага, на самай справе. Яна была настолькі дзіўная, што, як толькі яна ўваходзіла ў пакой, усе сціхалі і глядзелі на яе. Усе мужчыны захапляліся ёю, а ўсе жанчыны зайздросцілі ёй. Я сам ёй зайздросціў ".
  
  “ А пасля канцэрту? - спытаў я.
  
  “Мы ўсе пайшлі ў гасціную выпіць кавы, як я вам ужо казаў, і я дапамагаў разліваць. Усе казалі пра канцэрт, а потым усё абмяркоўвалі скандал вакол міс Блэйк і сэра Хамфры Червила ".
  
  "І ў гэтым таксама не было нічога новага, я мяркую".
  
  "Не," пагадзілася міс Люіс. “Яны абодва былі прадметам шматлікіх размоў, галоўным чынам таму, што яны абодва моцна адрозніваліся ад іншых жыхароў, але на самой справе яны не звярталі асаблівай увагі адзін на аднаго да мінулага тыдня або каля таго, так што на самай справе ніякага скандалу з-за іх дваіх не было. Але ў нядзелю яны адправіліся на шпацыр у лес, а двое маладых людзей супрацьлеглага полу не могуць зрабіць гэта, а потым сядзець у адзіноце да паўночы ў гэтым месцы без таго, каб хто-небудзь не абліў брудам іх імёны ".
  
  "Як вы даведаліся, што яны сядзелі ўдваіх да паўночы?" - настойваў інспектар.
  
  "Хіба гэта не так?" - прастадушна спыталася яна, і ўпершыню Полк з ванітны пачуццём у сэрцы адчуў падазрэнне па адносінах да яе.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 16
  
  Полк ўзяў інтэрв'ю ў трох іншых марстонов, не дадаўшы ні кроплі інфармацыі да той, якую ён ужо сабраў. Усе, акрамя сэра Хамфры Червила, доктара Ўільямса і яго сакратара, паведамілі яму імя забойцы, але ў кожным выпадку абвінавачанне грунтавалася выключна на асабістай непрыязнасці без найменшых доказаў у яго падтрымку.
  
  "Калі б я паверыў хоць бы напалову ў тое, што мне распавялі сёння раніцай, я б падумаў, што зайшоў на кухню звычайных забойцаў", - сказаў ён сяржанту Джага.
  
  Ён паглыбіўся ў свае запісы, зноў апынуўшыся ў тупіку, калі ўвайшоў канстэбль і паклаў перад ім маленькі чырвоны нататнік.
  
  "З пакоя 16", - сказаў ён.
  
  Полк прачытаў напісанае алоўкам змест, затым спыніўся на адной старонцы і ціхенька свіснуў. Ён прагледзеў спіс пакояў і іх уладальнікаў, прамармытаў імя, і канстэбль, які дзяжурыў каля дзвярэй, аўтаматычна выйшаў і вярнуўся з місіс Доўсан.
  
  Гэта была моцна складзеная жанчына старамоднага тыпу дырэктаркі, са светлымі валасамі, зачасанымі назад з ілба, і ачкамі ў жоўтай рагавой аправе, якія сядзелі на яе правільнай формы носа. На ёй былі строга пашытыя блузка і спадніца, тоўстыя шэрыя панчохі і туфлі на нізкім абцасе, і яна была адной з тых жанчын з развязными манерамі, якіх Полк інстынктыўна недалюбліваў.
  
  "Гэта жудасная рэч, інспектар", - сказала яна. "Гэта глыбока ўразіла мяне".
  
  Яна дакладна выглядала вельмі засмучанай, падумаў Полк, і так і павінна было быць, калі ён толькі што чытаў сапраўды яе запісную кніжку.
  
  “ Вы добра ведалі міс Блэйк? - спытаў ён.
  
  “Не, не магу сказаць, што любіў. Яна была не зусім у маім гусце".
  
  Полк пагадзіўся. Цяжка было б знайсці двух жанчын, больш непадобных адзін на аднаго.
  
  “ Значыць, яна вам не спадабалася?
  
  “О, няма. Я знайшоў яе вельмі цікавай".
  
  Полк сур'ёзна нахіліўся наперад.
  
  "Місіс Доўсан, гэта забойства стала для вас нечаканасьцю?"
  
  “ Больш, чым сюрпрыз. Вельмі моцнае ўзрушэнне, інспектар.
  
  “ У вас не было прычын падазраваць, што гэта будзе здзейснена?
  
  Місіс Доўсан спалохана паглядзела на яго. Яна облизнула вусны кончыкам мовы.
  
  “ Я– я– я, вядома, не чакаў гэтага.
  
  "Тады магу я папрасіць вас быць гэтак ветлівым і растлумачыць гэта".
  
  Ён сунуў нататнік перад ёй, і самавалоданне місіс Доўсан лопнула, калі яна ўбачыла яго.
  
  "Значыць, ты знайшоў гэта", - сказала яна. “Я баялася, што ты гэта зробіш, але цяпер я рада. Цяпер я магу расказаць табе ўсё пра гэта".
  
  "Я павінен папярэдзіць вас–" пачаў Полк, кінуўшы погляд на канстэбля, які ўсё яшчэ сядзеў за стенографией ў куце, але яна перабіла яго.
  
  “Я ўсё ведаю пра гэта, але гэта перасьледуе мяне. Ты павінен бачыць, што гэта так".
  
  Полк бачыў не вельмі ясна і сказаў аб гэтым.
  
  "Гэта вельмі сур'ёзная справа, місіс Доўсан", - сказаў ён. "У гэтым гидропарке жанчына знойдзеная забітай, верагодна, кім-небудзь з мясцовых жыхароў, а ў вашай пакоі знойдзены нататнік з запісамі аб ахвяры, месцы забойства і спосабы яго здзяйснення". Ён прачытаў услых з нататніка: “Першае забойства. Міс Б. Канапа ў гасцінай. 'Хіба вы не разумееце, што, калі вы не прад якога-небудзь здавальняючага тлумачэння, мне давядзецца ўзяць вас пад варту па падазрэнні ў тым, што калі вы не забойца, то, па меншай меры, саўдзельнік злачынства?
  
  Бледна-блакітныя вочы місіс Доўсан ўтаропіліся на яго з жахам.
  
  “О, але ты ж не можаш думаць, што я маю да гэтага нейкае дачыненне! Я нічога пра гэта не ведаю. Хіба ты не бачыш, як жудасна, што гэтыя нататкі спраўдзіліся? Калі б я сапраўды быў забойцам, я б ніколі не захаваў іх.
  
  "Поўна, поўна, місіс Доўсан", - сказаў Полк. “Вядома, што забойцы часам здзяйсняюць памылкі. Вам прыйдзецца растлумачыць больш ясна, калі вы чакаеце, што я вам паверу. Які сэнс было пісаць такое? Павінна быць, гэта было запісана да забойства."
  
  “Вядома, гэта было за некалькі тыдняў да гэтага. Вось чаму гэта так жудасна. Няўжо ты не разумееш? Гэта былі нататкі для маёй новай кнігі ".
  
  "О, дык вы пішаце кнігі, ці не так?" - спытаў Полк, які меў найвялікшае пагарда да жанчын-писательницам.
  
  “ Так, трылеры. Ні адзін з іх яшчэ не быў апублікаваны, але мае агенты пацвердзяць вам, што гэта праўда. Вэбстэр і Хэдлі, Фліт-стрыт; у іх ёсць дзве мае кнігі, але яны яшчэ не знайшлі для іх выдаўца. Гэта была б мая трэцяя, і я сапраўды хацеў, каб яна мела поспех ".
  
  Полк, чыя ацэнка місіс Доўсан, наадварот, узрасла, калі ён зразумеў, што яе кнігі ўсё яшчэ не надрукаваныя, пачаў думаць, што, магчыма, у тым, што яна сказала, ёсць доля праўды, хоць гэта, безумоўна, здавалася вельмі далёкім ад ісціны супадзеннем.
  
  "Значыць, гэта былі нататкі да новага трылера," паўтарыў ён. “ Давайце выкажам здагадку на хвіліну, што я вам веру. Не маглі б вы сказаць мне, чаму вы выбралі міс Блэйк ў якасці ахвяры? Мяркую, вы не адмаўляеце, што 'міс Б.' ўяўляла міс Блэйк?
  
  “ Няма. Гэта павінна была быць міс Блэйк. Я казаў вам, што знаходжу яе цікавай. Акрамя таго, яна была, безумоўна, самай прыгожай жанчынай у установе і здавалася відавочным выбарам для ахвяры. Хіба вы не бачыце, інспектар, што гэтая Гидростанция - ідэальнае месца для забойства, калі кожны час ад часу хоча забіць каго-небудзь іншага? Я бачыў, як містэр Марстон выглядаў так, нібы мог забіць лэдзі Уорм, калі яна зрабіла няправільны ход у кракет, а палкоўнік Симкокс выглядаў так, нібы мог забіць адмірала Урвина, калі ён уступіў у свой тэт-а-тэт з міс Блэйк і місіс У Напье быў такі выгляд, нібы яна магла забіць медсястру, калі ўбачыла, як тая размаўляе з адміралам.
  
  У Палка ўзнікла падазрэнне, што яна спрабуе адвесці яго ад роспытаў.
  
  "Я павінен нагадаць вам," сказаў ён, " што ў сувязі з гэтымі запіскамі вы знаходзіцеся пад вельмі моцным падазрэннем. Я збіраюся даць вам усе магчымасці адказаць на пытанні, якія я вам задам, але я павінен папярэдзіць вас, што ...
  
  "Што ўсё, што я скажу, будзе запісана і выкарыстана ў якасці доказы супраць мяне", - дадала місіс Доўсан. “Я ведаю, я сама досыць часта гэта запісвала. Я не дурань і, вядома, бачу, што знаходжуся пад падазрэннем. З майго боку, напэўна, дзіўна планаваць забойства, якое спраўджваецца, нават з дакладнасцю да вязальнай спіцы, але я нічога не ведаю аб гэтым забойстве.
  
  “ Чаму вы выбралі вязальную спіцу ў якасці зброі?
  
  “Таму што гэта быў адзіны арыгінальны варыянт, які я змог прыдумаць. Кінжалы і кулі былі пераробленыя, і жанчыны тут заўсёды носяць з сабой вязанне ў сваіх торбах для рукадзелля; любы мог дастаць такую. Я, ведаеце, яшчэ не вырашыла канчаткова. Вы ўбачыце пытальнік пасля слоў 'вязальныя спіца', калі прыгледзьцеся. У сувязі з гэтым трэба было прадумаць так шмат дэталяў. Па-першае, у забойцы павінна была быць ручка для іголкі, перш чым з яе можна было зрабіць прыдатнае зброю.
  
  "Значыць, ты думаў пра гэта, ці не так?" - спытаў Полк.
  
  “ Вядома, я думаў пра гэта. Аўтар трылераў павінен думаць аб такіх рэчах, інспектар. "Місіс Доўсан хутка вярталася да сваіх натуральным манерам.
  
  “ Магчыма, вы таксама разумееце, якім чынам вязальныя спіца стала прычынай смерці міс Блэйк?
  
  “ Ён працяў даўгаваты мозг праз шчыліну паміж двума паловамі чэрапа, калі яна нахіліла галаву наперад, ці не так? Гэта бескарысна, інспектар, я ўжо казаў вам, што меў намер апісаць гэта ў аповедзе; натуральна, я прачытаў усе неабходныя падрабязнасці.
  
  “ Мяркую, вы купілі кнігу менавіта для гэтай мэты. Не маглі б вы паказаць мне яе?
  
  “ Не было неабходнасці купляць кнігу, інспектар. Медыцынскія кнігі доктара раскіданыя па ўсім Гідра, і ўсе, хто працуе, могуць чытаць.
  
  “ Вы згадвалі аб гэтым спосабе забойства каму-небудзь у Гидропарке?
  
  “Магчыма. Я не з тых, каго можна назваць маўклівым работнікам. Мне падабаецца абмяркоўваць ідэі з іншымі людзьмі ".
  
  "Не было ніякіх сумненняў у тым, што яна кажа праўду", - падумаў Полк.
  
  "Значыць, цалкам магчыма, што вы ў дэталях абмяркоўвалі гэтую тэорыю з некалькімі прысутнымі тут людзьмі?"
  
  "Так, я амаль упэўнены, што зрабіў гэта, але на самой справе я не памятаю, каб рабіў гэта".
  
  “Зразумела. І куды ты дадумаўся схаваць ручку пасля таго, як забойца выканаў сваю працу?" Саркастычна спытаў Полк.
  
  Місіс Доўсан паставілася да яго пытанні цалкам сур'ёзна.
  
  "Баюся, я яшчэ недастаткова разабралася ў гэтым пытанні", - сказала яна. “Але я думаю, мне варта было б зрабіць гэта досыць відавочным, як кінжал у "Кату і канарейке". Калі вы робіце свае падказкі занадта заблытанымі, вы падрываеце свае ўласныя мэты, таму што людзі неўзабаве стамляюцца прытрымлівацца ім. Вы не пішаце, інспектар, таму, верагодна, не зразумееце" што я маю на ўвазе.
  
  Полк падумаў пра доўгіх, старанна прадуманых справаздачах, якія яму прыйдзецца пісаць для штаб-кватэры, і ўсміхнуўся пра сябе.
  
  "Не маглі б вы расказаць мне, якую мэту пераследвалі, запісваючы ў сваіх запісах 'Першае забойства'? - спытаў ён.
  
  “ Ну, у кнізе павінна было быць некалькі забойстваў. Па меншай меры, два ці тры. У нашы дні чытаючая публіка ніколі не задавальняецца адным забойствам. Яны любяць пабольш вострых адчуванняў за свае грошы.
  
  Цяпер яна цалкам акрыяла ад сваёй нервовасці і адказвала цалкам адкрыта, з нейкім прафесійным цікавасцю.
  
  "Аб густах не спрачаюцца", - адказаў Полк. “Адзін - гэта занадта шмат для мяне, але, з іншага боку, я не чытаю трылеры. Вы пішаце для хобі, місіс Доўсан?"
  
  Місіс Доўсан не пакрыўдзілася.
  
  “Аб няма, для гэтага мне недастаткова добра падабаецца пісаць; гэта вельмі цяжкая праца. Але я ўдава, і ў мяне маленькі сын".
  
  Што ж, яна не ў маім гусце, падумаў Полк, але нейкі мужчына, павінна быць, палічыў яе прывабнай.
  
  “У мяне дастаткова даходу ад акцый майго мужа, каб цяпер нябедна ўтрымліваць нас абодвух, таму што Бобі ўсяго сем, але я даволі моцна пацярпела з-за канверсійных крэдытаў, і калі Бобі падрасце, мне спатрэбіцца больш, чым у мяне ёсць, на яго адукацыю. Здаецца, існуе такі попыт на трылеры, і адзінае, да чаго ў мяне ёсць хоць нейкі талент, - гэта да пісьменніцтву, так што я спрабаваў гэта апошнія тры гады, але беспаспяхова. Я не жадаў міс Блэйк ніякага шкоды, але калі калі-небудзь у яе жыцці яе павінны былі забіць, я не магу не радавацца, што гэта адбылося менавіта тады, калі я быў тут. Гэта будзе такая выдатная рэклама ".
  
  Інспектар Полк фыркнуў. Гэта проста тыпова для жанчыны, падумаў ён, нягледзячы на сваё халасцяцкай перавагу. Усе яны сцярвятнікі!
  
  "Гэта паліцэйскае расследаванне," пагардліва сказаў ён, "а не рэкламнага агента".
  
  Ён задаў яшчэ некалькі пытанняў, затым адпусціў яе, больш чым упэўнены ў яе шчырасці, нягледзячы на свае асабістыя пачуцці. Калі яна падышла да дзвярэй, ён спыніў яе.
  
  "Дарэчы," сказаў ён, " каго вы выбралі забойцам?
  
  Місіс Доўсан ўсміхнулася.
  
  "Міс Астилл," салодка сказала яна, " таму што яна здавалася мне самой непадыходнай з усіх!
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 17
  
  Міс Астилл ўвайшла ў бібліятэку ў вычурном сукенка, якое стварала ўражанне, што яна ўваходзіць у пакой сярод серпанцінаў. Першае, што заўважыў інспектар, было тое, што ў руцэ ў яе была вялікая гобеленовая сумка для рукадзелля, і з раптоўным падазрэннем, якое, як ён спадзяваўся, не было выклікана апошнімі словамі місіс Доўсан, ён сказаў: "Я мяркую, што гэтую сумку абшуквалі, міс Астилл".
  
  Міс Астилл выглядала здзіўленай.
  
  “Так, так, вядома, было. Афіцэрам паліцыі. Ён сказаў, што шукаў спіцы для вязання, але я не вяжу. У мяне ніколі не атрымлівалася, нават у дзяцінстве, хоць я не магу зразумець чаму. Я параіла яму паспрабаваць палкоўніка Симкокса; ён вельмі спрытна вяжа.
  
  Полк секунду павагаўся, затым сказаў:
  
  “ Вы не будзеце моцна пярэчыць, калі я папрашу вас дазволіць мне яшчэ раз зірнуць на яго?
  
  Яна моўчкі працягнула яму кубак і сядзела амаль па стойцы смірна, пакуль ён высыпаў усё на стол. Спачатку на свет з'явілася белая атласная тканіна, часткова вышываная чырвоным шоўкам і залатымі ніткамі, загорнутая ў стары крэмавы шаўковы насавой хустку; затым пачак іголак для рукадзелля; малюсенькія нажніцы у форме бусла, два ляза якога ўтвараюць дзюбу; маленькі пакуначак круглых белых мятных ледзянцоў падвышанай крэпасці; кніга з чытаннем Бібліі. Ён пераканаўся, што ні ў адной частцы сумкі не схавана вязальнай спіцы, і пачаў асцярожна складаць змесціва назад.
  
  "Гэта новае алтарное покрыва, якое я шыю для дарагога вікарыя", - усхвалявана патлумачыла міс Астилл. "Я не вельмі искусна ў звароце з іголкай, але для мяне гэта такі працу любові".
  
  Полк перадаў ёй сумку, і яна зручна задаволіла яе ў сябе на каленях.
  
  "Так хвалюе уся гэтая юрыдычная працэдура", - зашчабятала яна, разглядаючы двух афіцэраў.
  
  "Я шкадую, але гэта неабходна зрабіць, калі мы хочам злавіць чалавека, які забіў міс Блэйк", - адказаў Полк. "Спадзяюся, вы не пярэчыце адказаць на некалькі пытанняў".
  
  “ Так, так, вядома. Я зраблю ўсё, што ў маіх сілах, каб дапамагчы... Але ўсё гэта вельмі цяжка для мяне, інспектар. Я была так далікатна выхавана; мае дарагія бацькі трымалі мяне далей ад цяжкіх жыццёвых выпрабаванняў, а цяпер апынуцца ўцягнутай у... у забойства – я не ведаю, што б падумала мая бедная маці.
  
  Гэтыя словы, хоць і здаваліся дурнымі, выходнымі ад жанчыны далёка за межамі сярэдняга ўзросту, выклікалі ў Пэлка пэўную долю спагады. Міс Астилл вызначана выглядала прадуктам сталага ўзросту, настолькі непадыходнай, як яна сама сказала, для таго, каб быць замешанай ў гвалтоўным злачынстве. Яна належала да ціхамірным часоў эпохі Караля Эдуарда, калі, будучы дваццацігадовай дзяўчынай, яна, без сумневу, прыслужвала вспыльчивому бацьку і маці-інваліду, паступова назіраючы, як яе шанцы на замужжа растаюць, ператвараючыся ў нейкую старую дзеву. Ад яе зыходзіў слабы пах нафталіну, і выглядала яна так, нібы ёй трэба было б надзець сукенку з чырвонага плюшу, аздобленае антимакияжем.
  
  Полк ставіўся да яе так жа пяшчотна, як ставіўся б да ўласнай маці.
  
  “ Вы чулі пра... смерці міс Блэйк?
  
  Міс Астилл падняла рукі далонямі вонкі.
  
  “ Так, так. Бедная дзяўчынка...
  
  “ Вы добра яе ведалі?
  
  Рукі былі апушчаны і неспакойна рухаліся ў яе на каленях.
  
  “Ну Не, няма. Мы не часта бачыліся. Я адчувальны. Я заўсёды быў адчувальным дзіцем. Я адчуваў, што яна пагарджае мяне. Яна была маладая, прыгожая і здаровая, усё тое, чым я не з'яўляюся. О, сапраўды, я ведаю! ', калі Полк зрабіў лёгкі пратэстуючы жэст. “Яна піла кактэйлі ў сваёй спальні, насіла нясціпла вопратку і паліла цыгарэты. Я належу да іншага ўзросту, калі дзяўчынак вучылі прыстойна прыкрываць сваё цела, казаць ціха і паводзіць сябе як лэдзі ".
  
  “ Вы палічылі яе нясціплай і непрыстойнай?
  
  Міс Астилл сядзела вельмі прама, як быццам усё яшчэ адчувала спінкі рамяні, якую насіла ў дзяцінстве. Раптоўная ўспышка гневу ўспыхнула ў яе выцвілых вачах, як белае полымя.
  
  “Я так і зрабіў. Выстаўляючы сваё аголенае цела на агляд ўсіх мужчын у памяшканні!"
  
  "Але, вядома, не голы", - запратэставаў Полк.
  
  Яна злосна паглядзела на яго.
  
  “А як яшчэ гэта можна назваць? Раней яна насіла гэтыя агідныя штукі, званыя шортах, і летам была без панчоха. Калі б ты захацеў паглядзець, то мог бы ўбачыць яе ногі да сцёгнаў і вышэй. І яе вячэрнія сукенкі! Ніякай спіны і вельмі мала спераду! Як яшчэ гэта можна назваць, акрамя як аголеным? Яна была нясціплай і амаральнай!"
  
  Ёй было трохі цяжка кантраляваць сябе, але раптам гнеў знік з яе вачэй, зрабіўшы іх цьмянымі і карымі.
  
  "Гэта вельмі няправільна з майго боку казаць аб ёй такія рэчы", - сказала яна. "Цяпер яна мёртвая і больш не будзе насіць нічога з гэтай адзення".
  
  Полк пачакаў секунду, затым, як быццам яго асяніла новая думка, спытаў: "Міс Блэйк насіла шмат упрыгожванняў?"
  
  “ Так, сапраўды, любіла. Ніхто не мог гэтага не заўважыць. У яе было некалькі выдатных каштоўнасцяў, і я сее-што ў іх разбіраюся. Я ўпэўнены, што гэта былі сапраўдныя камяні, а не сінтэтычны смецце. Яе брыльянты, павінна быць, каштавалі сотні фунтаў. Яна насіла іх з твидом, як не стала б ні адна сапраўдная лэдзі, але яны былі сапраўды каштоўнымі ".
  
  Інспектар паспешліва напісаў запіску і адправіў яе сяржанту Джага праз канстэбля.
  
  “ Значыць, вы думаеце, што яе мог забіць якой-небудзь рабаўнік з-за каштоўнасцяў?
  
  “ Рабаўнік? Аб няма, вядома, няма. Хто-то ў Гидропарке забіў яе.
  
  "Адкуль ты гэта ведаеш?" Полк раўнуў на яе з пытаннем, і яна здрыганулася.
  
  “ Але вы – вы самі так думаеце, інакш чаму б вы забаранілі нам усім выходзіць з Гідравузла?
  
  “ Вы самі нікога не падазраяце?
  
  Вочы міс Астилл нецярпліва заблішчалі.
  
  “ Я не падазроная па натуры, інспектар, - сказала яна тонам, які, здавалася, прадвесціў каму-то нядобрае, - але калі я бачу людзей пры падазроных абставінах, у мяне не можа не ўзнікнуць падазрэнні, ці не так? Калі я ўбачыў міс Блэйк наверсе, у калідоры, пасля канцэрту ...
  
  “ Што? Ўсклік інспектара было падобна пстрычцы бізуна. “ Вы бачылі яе наверсе пасля канцэрту? У колькі?
  
  “Павінна быць, гэта было пасля гадзіны ночы, таму што я ведаю, што дрэнна сябе адчуваў. Я выпіла кубак кавы, і гэта заўсёды хвалюе мяне, але я падумала, што ўсяго адна кубак за вечар не акажа ніякага дрэннага эфекту. Гэта проста паказвае вам, што вы ні на секунду не можаце аслабіць сваю дыету, калі ў вас такое тонкае страваванне ...
  
  Полк перабіў яе. "Калі ты хоць раз дазволіш людзям казаць аб сваім страваванні тут, - падумаў ён, - іх ужо не спыніць".
  
  “ Калі вы бачылі міс Блэйк?
  
  Міс Астилл выглядала пакрыўджанай.
  
  “ Кажу вам, інспектар. Я дрэнна сябе адчуваў пасля канцэрту і ішоў па калідоры наверх...
  
  "Куды ты збіраўся?" - прама спытаў Полк.
  
  Міс Астилл сціпла апусціла галаву, і Полк пачаў думаць, што, нягледзячы на шорты, можна многае сказаць на карысць сучаснай дзяўчыны, па меншай меры, у тым, што тычылася паліцэйскіх анкет.
  
  "Ну, працягвай", - сказаў ён.
  
  “ Я пачула, як хто-то ідзе па калідоры, таму, вядома, вярнулася ў свой пакой і пачакала, пакуль яны пройдуць міма.
  
  "Але вы спачатку ўбачылі, хто гэта быў?" Полк ведаў, што няма неабходнасці задаваць такое пытанне аматару скандалаў Гідра.
  
  “Вядома, я бачыў іх. Я не сляпы. Калі людзі будуць хадзіць па калідорах у гэты час раніцай, яны павінны чакаць, што іх ўбачаць".
  
  Полк палічыў аргумент неплацежаздольным, але не сказаў гэтага. “Вы кажаце, што бачылі іх. Хто яны былі?"
  
  “ Міс Блэйк і сэр Хамфры Червил, вядома.
  
  Полк прысвіснуў.
  
  “ Вы ўпэўненыя ў гэтым?
  
  "Я дачка армейскага афіцэра і не прывыкла, каб у маіх словах сумняваліся," суха сказала міс Астилл. “ Акрамя таго, вы можаце даведацца гэта ў самога сэра Хамфры. Полк употай падумаў, што гэта, магчыма, не так проста, як ёй здавалася.
  
  "Прабачце," сказаў ён. “ Я не сумняваюся ў вашых словах. Вы выпадкова не чулі нічога з таго, што яны казалі?
  
  "Не, яны былі занадта далёка".
  
  “ Значыць, вы больш нікога з іх не бачылі?
  
  "Няма, і я іх таксама не чуў!"
  
  Але Полк стаміўся ганяцца за падказкамі.
  
  “ Што менавіта вы маеце на ўвазе пад гэтым заўвагай, міс Астилл? Калі ў вас ёсць якія-небудзь дадатковыя доказы, я павінен папрасіць вас неадкладна даць іх мне.
  
  Міс Астилл нецярпліва падалася наперад.
  
  “ Ну, пакой сэра Хамфры знаходзіцца па калідоры злева ад майго пакоя, так што яму трэба прайсці міма маёй дзверы, каб дабрацца да яе. Вядома, я пакінула сваю дзверы прачыненых, каб ведаць, калі ён пройдзе міма... Але, " яна зрабіла выразную паўзу, - я ніколі не чула, як ён праходзіў міма. Я пачакаў дзесяць хвілін, затым рызыкнуў вызірнуць. Калідор быў пусты, а дзверы міс Блэйк зачынена. "
  
  "Магчыма, ён прайшоў так ціха, што вы не пачулі гуку ягоных крокаў", - выказаў меркаванне Полк.
  
  “Але я павінна была ўбачыць яго. Я выключыла святло ў сваім пакоі і стаяла, гледзячы ў шчыліну ў дзверы. У калідоры усё яшчэ гарэла святло. Ён не мог прайсці міма, каб я яго не ўбачыў.
  
  Палк раптам жыва ўявіў сабе маленькую старую дзеву, якая стаіць у сваёй спальні, кутающуюся ў пунсовы фланэлевай халат з фіялетавым каўняром вакол сваёй худой фігуркі. "Верагодна, яна насіла металічныя бігудзі пад благопристойной будуарной шапачкай", - падумаў ён, зірнуўшы на хвалі яе валасоў, якія былі вузкімі і завітымі, тады як у міс Блэйк яны былі такімі гладкімі і шырокімі.
  
  "Як ты думаеш, куды тады адправіўся сэр Хамфры?" спытаў ён.
  
  "У спальню міс Блэйк, зразумела," пераможна адказала міс Астилл. - Я чула галасы з яе пакоя, калі праходзіла міма. Я не ведаю, чаго яшчэ можна было чакаць ад дзяўчыны, якая насіла такую вопратку.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 18
  
  Увайшоў сяржант Яго, выглядаў вельмі задаволеным сабой.
  
  "Знайшлі яго, сяржант?" спытаў Полк.
  
  “ Ручкі пакуль няма, сэр, але ў нас ёсць каштоўнасці. Ён паставіў на стол вялікую шкатулку з свіны скуры. “Вы не даслалі мне спіс, каб я праверыў іх, але я думаю, што яны ўсё тут. Падобна на тое, што іх сапраўды вельмі шмат".
  
  “ Мяркую, няма ніякіх сумненняў у тым, што яны належаць міс Блэйк.
  
  “ Наўрад ці, сэр. Ўнутры яе напісана імя. Мы знайшлі іх у нумары дваццаць сем. Яны былі не занадта схаваны; проста ў звычайным месцы, на шафе для адзення.
  
  Інспектар Полк правёў пальцам па спісе пакояў, затым адкінуўся на спінку крэсла і з задаволеным выглядам адклаў аловак.
  
  "Я думаю, гэта вырашае справу, Джага", - сказаў ён. “Проста заставайся ў той дзверы. Ты можаш мне спатрэбіцца. Прывядзі сэра Хамфры Червила", - сказаў ён констеблю.
  
  Сэр Хамфры выглядаў усё яшчэ ўстрывожаным, але больш сабраным, чым пры першым размове. Аднак частка яго самавалодання выпарылася, калі ён убачыў шкатулку з каштоўнасцямі.
  
  Полк ветліва кіўнуў яму.
  
  "Я хачу задаць вам некалькі пытанняў па гэтай нагоды, сэр Хамфры", - сказаў ён, у той час як сяржанту Джага стала сорамна за бестактоўнасць свайго начальніка. На яго думку, шкатулку з каштоўнасцямі трэба было схаваць у пачатку допыту толькі для таго, каб выхапіць ў вырашальны момант, калі сведка даваў лжывыя сведчанні. Але Джага у вольны час чытаў дэтэктыўныя раманы, а Полк - няма.
  
  У інспектара былі свае метады, і яго не хвалявала, ортодоксальны яны або няма. Ён аддаваў перавагу выкладаць падазраванаму ўсе свае факты, падаючы яму самому іх тлумачыць. Ён сцвярджаў, што калі хто-то схільны хлусіць, то гэтая хлусня з большай верагоднасцю будзе вылучацца на фоне ядра ісціны, вакол якога яна, такім чынам, непазбежна павінна быць вытканая. Але ён так і не змог прымусіць сяржанта ўбачыць гэта, і, верагодна, менавіта таму ён заставаўся сяржантам вельмі доўга, у той час як прасоўванне па службе Пэлка было больш хуткім.
  
  Папярэдзіўшы сэра Хамфры, Полк працягнуў:
  
  “ У мяне ёсць падставы меркаваць, што каштоўнасці ў гэтым футарале належаць міс Блэйк. Іх толькі што знайшлі на верхняй частцы вашага гардэроба. Вы можаце растлумачыць, як яны туды трапілі?
  
  “ Няма. "Акуратныя чорныя вусы сэра Хамфры падкрэслівалі бледнасць напружанай скуры вакол яго рота.
  
  “Вы былі папярэджаны аб сур'ёзнасці вашых адказаў. Вы па-ранейшаму настойваеце на зацвярджэнні, што не сустракаліся з міс Блэйк да таго, як прыйшлі на гэтую гидростанцию?"
  
  "Так".
  
  “ Да таго, як вы сустрэлі яе тут, яна была вам зусім незнаёмай?
  
  "Так".
  
  “ Вельмі добра. Па-мойму, вы сказалі мне, што ў апошні раз бачылі міс Блэйк у гасцінай, што адтуль яна паднімалася наверх, але на самой справе вы не бачылі, як яна ўваходзіла ў дзверы.
  
  "Так".
  
  Аднаскладовыя адказы былі дзіўнымі. У Пэлка раптам узнікла адчуванне, што гэты чалавек не быў нязвыклы да афіцыйных допытаў у паліцыі.
  
  “ І ўсё ж сведка бачыў, як вы ішлі па калідоры наверсе да пакоі міс Блэйк пасля гадзіны ночы. Гэта праўда, сэр Хамфры?
  
  Мертвенная бледнасць разлілася па твары сэра Хамфры. Ён падняў руку, каб суняць дрыжыкі ў роце.
  
  "Так", - паўтарыў ён.
  
  “ Вы падняліся наверх з міс Блэйк і ўвайшлі ў яе спальню? Чаму?
  
  “ Яна хацела падарыць мне свае каштоўнасці.
  
  Адказ быў настолькі прастадушным, што Полк на імгненне разгубіўся.
  
  "Навошта?" спытаў ён нарэшце.
  
  “ Каб – каб паклапаціцца пра іх замест яе. Яна нервавалася з-за таго, што ў яе пакоі было так шмат каштоўных рэчаў.
  
  Полк ўсміхнуўся.
  
  "Я разумею", - сказаў ён. “ І вы сапраўды чакаеце, што я паверу, што, хоць яна ніколі не сустракала вас да таго, як прыехала сюды, і хоць вы ніколі не заставаліся надоўга сам-насам да ўчорашняга вечара, міс Блэйк перадала каштоўнасці коштам у некалькі тысяч фунтаў, каб вы маглі павесіць іх на свой гардэроб, замест таго каб перадаць іх доктару для захоўвання ў яго сейф?
  
  “ Так, бачыце, я... Ды.
  
  Ён падняў рукі, каб абараніць твар.
  
  "Дазвольце мне нагадаць вам некалькі рэчаў, якія вы забыліся", - сказаў Полк. “Забітая жанчына. Ваша запальнічка знойдзена збоку ад канапы, на якім яна ляжала. Вы апошні вядомы чалавек, які бачыў яе жывой. Яе каштоўнасці, якія маюць велізарную каштоўнасць, знойдзеныя схаванымі ў вашай пакоі. Вы спрабавалі апраўдацца, схлусіўшы. Калі ты хочаш сказаць мне праўду, я выслухаю. Табе ёсць што сказаць?"
  
  "Я яе не забіваў," глуха прамовіў сэр Хамфры.
  
  Інспектар чакаў.
  
  "Ну?" спытаў ён пасля доўгай паўзы.
  
  Сэр Хамфры паківаў галавой. Ён выглядаў ўзрушаным, і Полк без найменшых згрызот сумлення арыштаваў яго.
  
  "Ясная справа", - сказаў ён сяржанту, адчуваючы сябе цалкам задаволеным сабой. "Можа быць, я і не падобны на бліскучага дэтэктыву, які, я ўпэўнены, крочыць па кнігах місіс Доўсан, але гэтая старая чарапаха ўсё роўна дабіраецца туды".
  
  Толькі на наступную раніцу ён успомніў, што не пагутарыў з міс Брендон і яе служанкай Адай Роджерс.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 19
  
  Цень, кінутая на Престейнтон Гідра забойствам міс Блэйк, была рассеяная арыштам сэра Хамфры Червила. На наступны дзень жыхары прачнуліся раніцай, залітым яркім сонечным святлом, і з усведамленнем таго, што яны зноў вольныя і могуць атрымліваць асалоду ад ім так, як ім хацелася б, на свежым паветры. Гэтая думка была асабліва прыемнай пасля знясільваючых гадзін допыту ў паліцыі, якія яны былі вымушаныя правесці ў больш цеснай блізкасці з персаналам і іншымі гасцямі, чым ім хацелася.
  
  Пакаёўкі з грукатам паднялі цяжкія зялёныя венецыянскія жалюзі, за што ў якія-то павекі не атрымалі вымовы. Ранішні чай пілі маленькімі глоткамі, не задумваючыся аб тым, што гэта лішняе і не варта шасці пенсаў. Усе жанчыны былі апранутыя ў свае самыя яркія ўборы. Ніхто не спазніўся да сняданку.
  
  Любыя асцярогі, якія маглі паўстаць у доктара Ўільямса па нагоды таго, што жыхары сабралі рэчы і пераехалі ў іншы гатэль у сувязі з забойствам, неўзабаве рассеяліся, паколькі ніхто не выказваў ніякага жадання пераязджаць. Магчыма, усё было б інакш, калі б хто-небудзь з пажылых жыхароў быў замешаны ў забойстве, але міс Блэйк і сэр Хамфры былі падобныя на прышэльцаў з нейкага іншага свету, чые дзеянні іх зусім не закранулі. Усё магло б быць і па-іншаму, калі б справа зацягнулася на некалькі тыдняў замест таго, каб быць так хутка і здавальняюча раскрыта інспектарам Палком, але, як бы тое ні было, забойства проста ператварылася ва усёпаглынальнай новы скандал, які паслужыць тэмай для размоў на доўгія месяцы наперад, і ўсе яны працягвалі займацца нязначнымі справамі сваёй паўсядзённым жыцці, як быццам іх ніколі не турбавала нічога гэтак непрыемнага.
  
  Больш сенсацыйныя ранішнія газеты далі першы штуршок іх самаздаволеннем, але жыхары былі суцешаныя тым фактам, што рэпарцёры, у сваім вечным імкненні да новых выразаў, атрымалі поспех толькі ў тым, што зрабілі загалоўкі неразборлівымі. "Забойца - выдатная нявеста баронета", - казалі яны хутчэй з аллитерацией, чым праўдзіва, і "Унікальнае прылада забойства ў злачынствах, учыненых у гатэлі". Сіндыкат, які складаецца з галоўнага канстэбля Девоншира, інспектара Пэлка, сяржанта Джага, доктара Уільямс, міс Люіс і эканомцы ўдалося ўтрымаць рэпарцёраў ад кантактаў з жыхарамі і персаналам гидропарка, так што адзінымі фатаграфіямі, якія з'явіліся ў прэсе, былі фатаграфіі афіцыйнага выгляду Престейнтон-гидропарка і размытая фатаграфія інспектара Пэлка, (справа) размаўляе з сяржантам Джага (злева). Там жа была фатаграфія "Міс Молі Аб' Шы, прыгожай ирландки, обнаружившей цела", якая фактычна разбурыла непарушную дружбу паміж ёй і Эмі Форд.
  
  Такім чынам, толькі ў наступную нядзелю, калі першы пыльна-шэры шарабан узбег на пагорак і спыніўся на тэрасе, жыхары Престейнтон-Гідра адчулі якое-небудзь нязручнасць з-за забойства міс Блэйк. Шарабан вызваліўся ад пасажыраў і падкаціў да старым двары карчмы, каб вызваліць месца для двух сваіх таварышаў. Яны прыехалі ў Престейнтон з разрэкламаванай "Грандыёзнай паездкай-сюрпрызам", але ніхто не быў здзіўлены больш доктара, калі ён убачыў сотню узбуджаных, якія крычаць, жэстыкулявалі людзей, якія стаялі на тэрасе ў сваіх строгіх нядзельных гарнітурах, крытыкуючы выгляд і ўсё астатняе, што знаходзілася паблізу.
  
  Ён кінуў адзін погляд на незнаёмцаў і паспешліва аддаў распараджэнні міс Люіс.
  
  "Я пообедаю у сябе ў нумары", - сказаў ён. “Сёння я наогул нікога не змагу прыняць. Ты зразумеў?"
  
  "Так, доктар", - адказала міс Люіс, выдатна разумеючы, што кожны жыхар запатрабуе звярнуцца з асабістай скаргай да лекара і будзе настойваць на тым, што ў будучыні шарабанки павінны быць знятыя з гідрастанцый.
  
  Такога нечаканага навалы наведвальнікаў Гідра ніколі не сустракаў ні ў адным з мясцовых жыхароў, але Гідра быў грамадскім гатэлем і, як такой, не мог адмовіць у размяшчэнні наведвальнікам, тым, якія шукаюць асвяжэння. Персанал прыступіў да перастанове ў сталовай, ссунуўшы сталы ардынатараў ў адзін кут пакоя і прынёсшы доўгія сталы на козлах з сталовай для персаналу для дадатковых людзей. Кухонны персанал, спешна ўзмоцнены з саду, ужо працаваў на поўную катушку, мыў дадатковыя сталовыя прыборы, якія былі пакрытыя слаямі пылу ад доўгага невыкарыстання, чысціў гародніна, адкрываў банкі з супам і садавінай, у той час як шэф-кухар і ахмістрыня крычалі, угаворвалі і пацелі, і якім-то чынам прымудраліся рыхтаваць абед з чатырох страў своечасова.
  
  "Мама, гэта тая дарога, па якой можна павячэраць?" - спытаў адзін з гасцей лэдзі Уорм, якая ледзяным тонам адказала: “Абед будзе пададзены там, калі ты гэта маеш на ўвазе. На самай справе, "сказала яна, паварочваючыся да місіс Марстон," яны не могуць чакаць, што мы будзем ёсць у адным пакоі з гэтымі нізкімі людзьмі. Я падымуся да сябе ў спальню і патэлефаную, каб прынеслі паднос з сняданкам. Я раю вам зрабіць тое ж самае. Гэта невыносна".
  
  Яна пайшла, але праз паўгадзіны вярнулася ў сталовую, стаміўшыся званіць у званочак, на які ніхто не спрабаваў адказаць. Усе пакаёўкі былі наняты ў якасці афіцыянтак, і ў калідорах нікога не было. Ёй здалося, што стала значна спакайней. Толькі зрэдку даносілася якое-небудзь заўвагу.
  
  “ А цяпер еш сваё мяса, Альберт, або ты застанешся без пудынгу.
  
  "Божа, хіба гэта не цяжка?"
  
  “ Вось, міс, мы з гэтай лэдзі ўжо некалькі гадзін чакаем гэты фрукт.
  
  “Слівы або яблыкі. Гэта тое, дзеля чаго я сышоў з арміі?"
  
  “ Не бяры з сабой рысу, Герт, ён ліпкі.
  
  “Ты гэта чуў? Шэсць пенсаў за кубак кавы. Не, табе нічога нельга. Замест гэтага мы купім некалькі апельсінаў".
  
  Большасць з якіх, у рэшце рэшт, былі звычайнымі заўвагамі, пачутымі падчас гідра-ланчаў, хоць і лаяліся некалькі інакш.
  
  Лэдзі Уорм павольна накіравалася да свайго століка.
  
  "Цяпер, калі ў іх ёсць ежа, не так ужо дрэнна", - заўважыла яна місіс Доўсан, як быццам тая казала аб новай партыі жывёл для заапарка.
  
  "Не, але ты б чуў, як гэтыя амерыканскія дзяўчыны замаўлялі калыскі - кактэйлі, ты ведаеш".
  
  “Калыскі? Я думала, яны ірландскія". Пазнання лэдзі Уорм ў ірландскіх рэчы былі абмежаванымі. "Дзе мой столік?"
  
  Міма прайшла афіцыянтка з поўным падносам.
  
  “ Прашу прабачэння, лэдзі Уорм, але мы думалі, вас няма, таму занялі ваш столік. Не маглі б вы пасядзець з міс Астилл? Мы вельмі занятыя.
  
  Яна прайшла далей. Лэдзі Уорм апусцілася за названы столік, яе твар пачырванеў ад гневу.
  
  "Права, гэта больш, чым абразу", - гучна ўсклікнула яна. “Я пожалуюсь доктару. Загрувашчваць гатэль простымі людзьмі, якія раз'язджаюць на шарабанах! Заганяць пастаянных гасцей вось так у кут! Ты ведаеш, што хто-то на самай справе папрасіў мяне паказаць яму, дзе было здзейснена забойства? Як быццам недастаткова дрэнна быць ўцягнутым у забойства, каб людзі не прыйшлі пазлараднічаць па гэтай нагоды. Гэта ганебна. Я абавязкова падам апавяшчэнне ў канцы тыдня ".
  
  Але яна гэтага не зрабіла, таму што яшчэ да канца тыдня інспектар Полк і якая суправаджала яго група афіцэраў зноў былі ў Гидропарке, і допыт пачаўся зноў.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 20
  
  Містэр Марстон стаяў на тэрасе і кідаў жвір ў акно спальні сваёй жонкі, каб прыцягнуць яе ўвагу. Яна прымушала яго чакаць, пакуль не вырашыла, што яму пагражае небяспека шпурнуць камень у натуральную велічыню, затым расчыніла акно і высунулася вонкі.
  
  "Прывітанне, дарагі", - сказала яна. "Дзень абяцае быць цудоўным".
  
  “ Дзень не будзе доўжыцца доўга, калі ты не поторопишься. Якога д'ябла вы з дзяўчынкамі робіце? Вы ўжо паклапаціліся пра кошыку з сняданкам? Хто-небудзь ведае, што мы дамовіліся сустрэцца?
  
  "Хвілінку, дарагая." місіс Марстон падалася ў спальню. "Твой бацька ў адным з сваіх звычайных ранішніх настрояў," заўважыла яна двум дочкам. “ Як заўсёды, усё псуе.
  
  "Я не думаю, што ён добра спаў мінулай ноччу, мама", - сказала Віні.
  
  Місіс Марстон чмыхнула.
  
  “ Лухта, дзіця! Гэта яго старая казка. Раней я да смерці хвалявалася кожны раз, калі ён скардзіўся на бяссонную ноч, пакуль не зразумела, што гэта проста яго звычка так казаць. Напрашиваешься на спачуванне, вось і ўсё. У мяне няма цярпення мець зносіны з чалавекам, які не можа зрабіць усё найлепшым чынам. Твой бацька зусім не так хворы, як прыкідваецца.
  
  "Ён зусім ашалеў", - сказала Мілі, якая глядзела ў акно. “Ён тупае, як дзікі бык. Вам лепш сказаць яму што-небудзь, інакш ён пойдзе і абразіць першага які трапіў на вочы чалавека, а ўсіх і так ужо дастаткова раздражняе яго мову. Яны зноў будуць скардзіцца на яго лекара, і нас папросяць пакінуць гэта месца сапраўды гэтак жа, як нам давялося пакінуць усе астатнія. Хутка ў краіне не застанецца ні адной гідраэлектрастанцыі, на якой мы маглі б спыніцца ".
  
  Місіс Марстон прыкалола брошка да сваёй блузцы.
  
  “Ну, дык чаму вы абодва стаіце там і нічога не робіце? Маё жыццё - суцэльнае няшчасце з табой і тваім бацькам. Мілі, ідзі і папрасі іх спакаваць кошык з сняданкам на чацвярых і шафёру. Віні, табе лепш сказаць Мэтьюзу, што мы хочам, каб машыну неадкладна падагналі да галоўнага ўваходу.
  
  Мілі хіхікнула.
  
  "Калі вам так тэрмінова патрэбен Мэтьюз, вам лепш прывесці яго самога", - сказала яна.
  
  Місіс Марстон рэзка павярнулася.
  
  "Што ты хочаш гэтым сказаць?" - спытала яна.
  
  Мілі адскочыла. Яна баялася сваёй маці і ўжо пашкадавала аб сваіх словах.
  
  “ Нічога – толькі– Ну, калі хочаш ведаць, па ўсім Гидропарку кажуць, што Віні і Мэтьюз ...
  
  Місіс Марстон падышла да сваёй няшчаснай дачкі і моцна ўдарыла яе па вуха.
  
  "Каб я больш ніколі не чула ад цябе нічога падобнага", - сказала яна. “Хіба ў гэтым месцы недастаткова скандалаў і без тваёй паўтаральнай хлусні аб уласнай сястры? Мне сорамна за цябе, Мілі. Ты ж ведаеш, што Віні не можа ўтрымацца, каб яе не бачылі з Мэтьюзом. Ён вучыць яе вадзіць машыну.
  
  Абедзве дзяўчыны паспяшаліся з пакоя, а місіс Марстон прывяла ў парадак твар перад люстэркам і зноў высунулася з акна, відавочна, зусім не звяртаючы ўвагі на тое, што прымусіла свайго мужа так доўга чакаць.
  
  "Усё ў парадку", - крыкнула яна ўніз. “Дзяўчынкі паклапоцяцца аб ленчэ, і машына цяпер будзе пададзеная. У цябе проста будзе час патрэніравацца, пакуль мы будзем збірацца". Яна махнула рукой і зачыніла акно.
  
  "О, чорт вазьмі!" зароў містэр Марстон, адступаючы назад і натыкаючыся на міс Астилл, якая чытала ранішнія малітвы, павольна хадзіў узад-уперад па тэрасе.
  
  "На самай справе, містэр Марстон", - абурана пачала яна, калі чорная скураная кніга чарапахай пакацілася па дарожцы, рассыпаючы дробныя друкаваныя тэксты з пазалочаных старонак.
  
  “ Прабачце. Ён нахіліўся, каб сабраць іх, і нядбайна сунуў ёй у руку, затым на секунду абапёрся на кій, цяжка дыхаючы ад раздражнення.
  
  Міс Астилл перабрала свае паведамленні, выбрала адно і ўклала яму ў руку.
  
  "Калі б толькі ты мог паверыць..." прамармытала яна і адвярнулася ад яго з сарамлівай усмешкай.
  
  Містэр Марстон ўтаропіўся ёй услед, страціўшы дар прамовы ад лютасьці, затым апусціў погляд на маленькую картку з вышчарбленымі бакамі і надрукаванымі незабудками і ружамі, якія абкружылі тэкст.
  
  "О, чорт вазьмі!" - зароў ён гучней, чым раней, і, разарваўшы паштоўку на дробныя кавалачкі, раскідаў іх па жвіры і зачыкільгаў да Халасцяцкай алеі, дзе звычайна рабіў ранішнюю зарадку.
  
  Халасцяцкае алея ўяўляла сабой роўную паласу жвіру даўжынёй у восемдзесят ярдаў. На адным канцы стаяла драўляная садовая лаўка, выфарбаваныя ў зялёны колер, а на іншым - каменная скрыня, пафарбаваная ў чырвоны. Такім чынам, ад лаўкі да урны і назад было сто шэсцьдзесят ярдаў, і пераадоленне гэтай адлегласці адзінаццаць разоў азначала, што вы прайшлі мілю ў найбольш спрыяльных умовах, паколькі паблізу не было пагоркаў, па якіх можна было б пераадольваць. На дошцы аб'яў у холе быў прышпілены маштабны план трасы з чым-то накшталт гатовага лічыльніка на чвэрць, палову і тры чвэрці мілі.
  
  Містэр Марстон выбраў з жвіру адзінаццаць маленькіх гладкіх каменьчыкаў і паклаў іх у знешні левы кішэню пінжака. Затым ён устаў прама перад сядзеннем і хуткім крокам рушыў у шлях. Дайшоўшы да урны, ён рэзка павярнуўся, а вярнуўшыся на сваё месца, паклаў адзін з каменьчыкаў на зялёнае дрэва і паўтарыў ўвесь працэс зноў.
  
  Урна. Сядзенне. Урна. Сядзенне.
  
  Ён ведаў амаль кожны камень на сцежцы, таму што заўсёды хадзіў па ёй, апусціўшы вочы, і ніхто, акрамя яго самога, не ведаў, якія жарты гэта з ім адыграла.
  
  Сядзенне. Урна. Сядзенне. Урна.
  
  Часам ён рабіў ўяўную спробу кінуць мяч на адну з хуткіх блешань, якая так шмат зрабіла для занясення яго імя ў спісы крикетистов. Яго думкі перанесліся на дваццаць гадоў таму. Ва ўяўленні ён бачыў сябе абраным для кантрольнага матчу, бачыў роўнае поле, поле чакання, аўстралійскія брамкі, падалі ў яго боўлінг. Попел...
  
  Урна. Сядзенне. Урна. Сядзенне.
  
  Ён на імгненне спыніўся, прыхінуўшыся да сядзення і цяжка дыхаючы.
  
  "Вось ён, стары ў сорак восем гадоў", - з горыччу падумаў ён. Апошнія чатырнаццаць гадоў яго жыццё праходзіла ў плаванні зімой і на гідра астатні час года. Яму было адмоўлена ва ўсіх відах спорту; яму даводзілася праводзіць гадзіны вольнага часу за гульнёй у кракет або гадзінны гольф, а потым людзі дзівіліся, што ён не можа стрымаць свой нораў. Ён, які быў такім па сутнасці мужным, цяпер быў пазбаўлены ўсяго, што стварае мужчынскую атмасферу. Ён не павінен быў піць, ён не павінен быў паліць; яго жыццё была так жа поўная "не трэба", як жыццё Роберта Люіса Стывенсана. У яго нават не было сына, дзякуючы подзвігам якога ён мог бы перажыць небяспекі ўласнай маладосьці, а толькі дзве дачкі, Віні і Мілі. Сёстры Марстон. Гэта гучала рыхт-у-рыхт як адно з тых ненавісных мурлыканий па радыё, якія так любіла Мілі.
  
  Ён аднавіў сваю шпацыр.
  
  Сядзенне. Урна.
  
  Як жа ён ненавідзеў усю гэтую неабходнасць клапаціцца пра сябе. Ён ніколі не мог адкараскацца ад пастаянных пытанняў жонкі: "Ты зрабіў зарадку, Чарльз?"
  
  "Ты ўжо прыняў лекі, Чарльз?" або "Ты ж ведаеш, што я кажу табе гэта толькі для твайго ж дабра, Чарльз". Яна ні на дзве хвіліны не выпускала яго з-пад увагі і падымала шуміху, калі ён хоць бы паглядаў на іншую жанчыну.
  
  Урна. Сядзенне.
  
  Вось яны і цяпер, стаяць на тэрасе вакол машыны. Ён ненавідзеў вадзіць. Ён ненавідзеў закрытыя машыны. Сядзець у зашклёнай будцы гадзіну ці больш з чатырма іншымі людзьмі было па-чартоўску шкодна для здароўя, але ён цярпець не мог адкрытых вокнаў. З тых часоў як у яго пачаўся прыступ рэўматызму, ён так лёгка простужался.
  
  Ён уздыхнуў. Цяпер ён быў старым, зусім старым.
  
  Ён зноў падышоў да сядзення і паклаў на яго яшчэ адзін каменьчык, затым палічыў колькасць у маленькім шэрагу, які ён зрабіў ўздоўж сядзення.
  
  Восем. Ну, добра, назавем гэта адзінаццаццю. Ніхто б не даведаўся.
  
  Ён адважваўся каменьчыкі з сцяжынкі і пайшоў далучыцца да сваёй жонцы.
  
  "А вось і ты, дарагі," радасна прывітала яна яго. “ Баюся, ты не прабег мілю гэтым раніцай. Нічога, ты можаш трохі прагуляцца пасля абеду.
  
  Ён злосна паглядзеў на яе.
  
  “ Куды мы ідзем? - раўнуў ён.
  
  “ Праз Ньютан-Сэнт-Мэры і прама ў Эксестер. Дзяўчынкі хочуць прайсціся па крамах. Мы можам вярнуцца па прыбярэжнай дарозе.
  
  “Ты ніколі не пытаеш мяне, куды я хачу пайсці. Ты сама ўсё вырашаеш і чакаеш, што я буду прытрымлівацца за табой, як сабака на павадку", - прабурчаў яе муж.
  
  Місіс Марстон ўсміхнулася, таму што шафёр Мэтьюз быў у межах чутнасці, і адказала з удаванай бадзёрасцю:
  
  "Мой дарагі Чарльз, калі б мы чакалі, пакуль ты вырашыш, мы б ніколі нікуды не прыехалі".
  
  Яна ўладкавалася ў далёкім куце задняй частцы машыны, Віні і Мілі рушылі ўслед за ёй. Містэр Марстон асцярожна апусціўся на пярэдняе сядзенне побач з кіроўцам.
  
  Падышла місіс Нейпир, якая брала ўрок хады ў медсястры Хокінс. Яна холадна ўсміхнулася ім.
  
  "Ніхто ніколі не звяртае на мяне ўвагі", - падумала яна. Яны адпраўляюцца ў прыемнае падарожжа і ніколі не прапануюць мне сесці. Гэты шафёр заўсёды знарок ставіць машыну прама ў мяне на шляху, проста каб прымусіць мяне абыйсці яе. Усе яны ведаюць, што я не ўмею нармальна хадзіць. Павінна быць правіла, якое забараняе падобную жорсткасць. Я пожалуюсь лекара.
  
  Яна спатыкнулася ад жалю да сабе.
  
  “ Паслухайце, місіс Нейпир, - зрабіла вымову сястра Хокінс, - вы не аддаеце сабе справаздачы ў тым, што робіце. Вы павінны думаць пра гэта ўвесь час. Цяпер не отставай ад мяне: налева, направа, налева, направа".
  
  "Небарака", - заўважыла місіс Марстон. “Мне так шкада яе. Я б хацела, каб мы маглі пракаціць яе, але няма месца".
  
  “Я мяркую, ты б хацела, каб я саступіў ёй сваё месца і застаўся дома. Ты на гэта намякаеш?" спытаў яе муж.
  
  “ Вядома, няма, Чарльз. Ты ведаеш, што я не мела на ўвазе нічога падобнага. Але яна выглядае такой адзінокай, а яе муж так рэдка наведвае яе. Вядома, я ведаю, што ён жыве за дзвесце міль адсюль, але ўсё ж... Я спадзяюся, што калі са мной калі-небудзь здарыцца такое, вы будзеце ставіцца да мяне з вялікай павагай.
  
  Містэр Марстон нічога не адказаў, але выраз яго твару, здавалася, сведчыла аб тым, што, калі з ёй калі-небудзь здарыцца такое няшчасце, ён з радасцю заб'е яе.
  
  Мэтьюз націснуў на аўтаматычны стартар, і машына з гудзеннем ажыла.
  
  “ Ты заправіўся, Мэтьюз? - спытаў я.
  
  "Так, мадам".
  
  “ Кошык з сняданкам на месцы? - Пытаюся я.
  
  "Так, міс".
  
  “ Я мяркую, вы ведаеце дарогу?
  
  "Так, сэр".
  
  Вялікі седан крануўся з месца. Пяцёра яго пасажыраў захоўвалі маўчанне.
  
  Місіс Марстон думала аб тым, як обескураживающе было спрабаваць зладзіць шпацыр, якая спадабалася б ім усім. Чарльз заўсёды прымудраўся быць больш раздражняльным, чым звычайна, у такія дні. Ён паспрабаваў растлумачыць, што гэта з-за таго, што яна придиралась да яго па нагоды прыёму лекаў і фізічных практыкаванняў. Але калі яна не брала на сябе праца, каб нагадаць яму, ён проста не рабіў спробаў прыняць ні тое, ні іншае, і ёй прыходзілася сядзець з ім усю ноч, калі ў яго здараўся адзін з яго прыступаў. Вядома, для Чарльза было жудасна быць звязаным дрэнным здароўем пасля таго, як ён прывык да такой актыўнай жыцця, але ён ужо павінен быў досыць прывыкнуць да гэтага, каб пераносіць гэта больш бадзёра, замест гэтага ён праводзіў час, турбуючыся аб гульнях, у якія больш не мог гуляць, забываючы, што ў любым выпадку ён ужо занадта стары, каб быць уключаным у якую-небудзь крикетную каманду. Ён таксама перабольшваў сваё ўласнае майстэрства ў гульні. "Верціцца кацялок і отбивающая біта" - такое было яго звычайнае апісанне сябе любога незнаёмца, так што большасць людзей сышлі з думкай, што ён уяўляе сабой камбінацыю Верыць і Хэманда, і шкадавалі, што ў Англіі так і не было магчымасці згуляць з ім у Тэстах. Але, вядома, Чарльз нават не гуляў у акруговай крыкет, а каму была цікавая гэтая гульня ў такой маленькай вёсачцы, як Марстон-Магна? Бо яго нават не выбралі ў асноўную каманду, дык якія ў яго наогул былі шанцы быць абраным гуляць за Англію?
  
  Яна пачынала стамляцца ад яго запальчывасць. Сапраўднай прычынай гэтага было тое, што сёння раніцай яна спытала яго, ці не забыўся ён надзець термоген. Магчыма, гэта было даволі бестактоўна з яе боку ў прысутнасці іншых людзей, але ўсё ж стаяння на прадзьмуваемым скразняком ганку было дастаткова, каб выклікаць у яго моцны дрыжыкі, і ў яго павінна было хапіць здаровага сэнсу зразумець гэта. Калі б не дзяўчынкі, яна магла б гэта зрабіць...
  
  Мілі думала аб тым, які сёння цудоўны дзень, і як бы ёй спадабалася адправіцца на пікнік з такім прыгожым, уважлівым маладым чалавекам, як Рональда Колман, і як шкада, што ўсе мужчыны ў Гідра былі такімі старымі і нецікавымі. Яна хацела ёй як тое экзатычнай знешнасці, Міс Блэйк, які нейкім чынам прымудрыўся выглядаць Дзітрых на жаданне на дзевяць гадзін раніцы. Яна хацела б валодаць тэхнікай іншых жанчын. Тэхніка важная ў занятках любоўю, падумала яна.
  
  Яна таксама думала аб сваім вуху, якое ўсё яшчэ паколвала ад удару маці. Моцныя ўдары не перашкаджаюць табе думаць пра рэчы, так навошта прыкідвацца, што яны перашкаджаюць? Яна не магла не задацца пытаннем, ці сапраўды ў чуткі Гідра магло быць што-то пра Віні і Мэтьюсе. У любым выпадку, пытацца Уинни было бескарысна; яна трымала свае справы пры сабе. Што ж, магчыма, яна выйдзе за яго замуж, і, магчыма, ён апынецца сынам герцага, які быў вымушаны сам зарабляць сабе на жыццё, перш чым зрабіць стары і ганаровы тытул. Гэта было б рыхт-у-рыхт як у тым фільме, які яна глядзела на мінулым тыдні...
  
  Уинни падумала, што ў Мэтьюзе ёсць што-то вельмі прывабнае, калі разглядаць яго як мужчыну, а не як шафёра, як яна заўсёды рабіла да гэтага часу. Ёй было цікава, хто ўчыніў скандал з-за яе, таму што яна верыла, што Мілі казала праўду, калі казала, што чула пра гэта, і яна падумала, якія ўсе нядобрыя ў гэтым месцы. Раней яна не звяртала асаблівай увагі на Мэтьюза, хоць ужо некаторы час брала ў яго ўрокі ваджэння. Яна раптам зразумела, што яго карычневая форма падыходзіць да яго вачам, якія яна бачыла адлюстраванымі ў ветравым шкле, і што ў яго даволі пяшчотны рот і цвёрды падбародак. Так, у ім было вызначана што–то прывабнае - у яго таксама была прыемная ўсмешка, хоць у прысутнасці бацькі яна была не надта прыкметная.
  
  Яна паглядзела на свой паношаны тўідавага касцюм і зручныя туфлі-брогі і пашкадавала, што не надзела новую зялёную двойку і зялёныя замшавыя туфлі. Ёй стала цікава, аб чым думае Мэтьюз...
  
  Мэтьюз неахвотна пераключыўся на другую перадачу.
  
  "Наверсе яна павінна была лёгка адолець гэты пагорак", - падумаў ён. Вядома, ёй не трэба было зноў обезуглероживать. Ён сказаў, што не варта напаўняць яе камерцыйным Духам. У доўгатэрміновай перспектыве гэта ніколі не окупалось машынай; але бос быў скупым старым д'яблам. Што ж, спрэчкі ніколі не ішлі шафёру на карысць, правоў ен ці не. Вось яна, зноў стукае. Чорт бы пабраў усё Девонширские пагоркі, у любым выпадку!
  
  Ён пераключыўся на ніжнюю перадачу.
  
  Які скандал! Зараз ён пачуе лаянку ад боса, і што падумае міс Уинни?
  
  Ён крадком пакасіўся ў бок. Але містэр Марстон моцна спаў.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 21
  
  Праз некалькі дзён міс Астилл, захутаная ў бясформенную вязаную вопратку, сядзела за хісткім сталом у сваёй маркотнай задняй пакоі і пісала лісты, калі яе патрывожыў гучны двайны стук у дзверы. Пачуўшы яе адказ, увайшла пакаёўка.
  
  "У чым справа?" - раздражнёна спытала яна, бо ёй было непрыемна ўсведамляць, што, калі б яна магла дазволіць сабе спальню ў пярэдняй частцы дома, пакаёўкі прыклалі б усе намаганні, каб прымацаваць да дзвярной панэлі больш извиняющуюся запіску.
  
  “ Прыміце найлепшыя пажаданні ад міс Брендон, міс, і не маглі б вы, каб выпіць з ёй чаю сёння ў чатыры гадзіны?
  
  "Скажы, што я буду ў захапленні, і не хлопай дзвярыма". Амаль адразу пасля таго, як яна скончыла пісаць, прыйшоў час апранацца да чаю. Яна апранула сіняе саржевое сукенка, прымацавала да яго вялікі карункавай каўнер з дапамогай ледзь прыкметных ангельскіх шпілек і павесіла на шыю шэраг танных штучных жамчужын. Яна выбрала капялюшык з пыльнага велюру і замацавала яе шпількай з вузельчыкам на маленькай каўбаску валасоў на верхавіне. Затым яна ўзяла пару белых баваўняных пальчатак і сваю сумку для рукадзелля і адправілася ў "Калідор старых дзяўчат".
  
  Калі яна выходзіла са свайго пакоя, пакаёўка праводзіла яе позіркам і, падбегшы да сваёй спадарожніцы па тым жа калідоры, прашаптала: "Міс Астилл пайшла наведаць міс Брендон". І шэпт таксама пракаціўся па калідорах і спусціўся па лесвіцы, становячыся ўсё гучней, пакуль не дасягнуў першага паверха і не вырваўся вонкі ля ўваходных дзвярэй, агучваючы людзей на тэрасе: "МІС АСТИЛЛ ПАЙШЛА НАВЕДАЦЬ МІС БРЕНДОН!"
  
  Міс Брендон, як нядаўна высветліў інспектар Полк, была пажылы дамай, чый узрост складаў што-то паміж сямюдзесяццю чатырма і восьмидесятью двума гадамі, і таму іншыя жыхары ведалі яе як "найстарэйшую жыхарку". Яе скура па тэкстуры і адценні нагадвала скураныя фігуркі, якія калі-то насілі ў працэсіі па вуліцах старога Чэстару, але ў астатнім яна нагадвала асабліва непрывабную птушку. Яе нос быў падобны на дзюбу, рукі - на кіпцюрыстыя, а акуляры з цёмна-фіялетавымі лінзамі, видневшиеся з-пад пухнатай копы сівых валасоў, надавалі ёй выгляд насцярожанай белай совы.
  
  Яе суправаджала прысадзістая маленькая жанчына з прамымі сівымі валасамі, якая, здавалася, заўсёды нядаўна выходзіла з пральні, у туга накрахмаленном паласатым сукенка, з тварам і рукамі, пахнуць жоўтым мылам. Гэта была Роджерс, якая ўпершыню ўвайшла ў дом Брендонов шаснаццацігадовай дзяўчынай і настаяла на тым, каб застацца з міс Брендон, калі яна пасялілася ў Гідра.
  
  Яны абодва прапрацавалі ў Гидропарке пятнаццаць гадоў, хоць, у прынцыпе, міс Брендон апавяшчала пра гэта кожную Лэдзі Дэй.
  
  Міс Брендон з задавальненнем кіўнула, калі Роджерс далажыў пра яе наведвальніка.
  
  "Рада бачыць цябе, Эппи', - сказала яна. (Пры хрышчэнні міс Астилл звалі Эфемия.) "Падыдзі і дай мне зірнуць на цябе".
  
  Міс Астилл перасекла пакой і схілілася над кушэткай пад акном, якую міс Брендон займала днём. Яна дазволіла старой лэдзі правесці сваімі вузлаватымі рукамі па свайму сукенкі, што было яе спосабам глядзець на яе.
  
  “Эппи, на цябе прыгожы каўнерык. Ірландскае вязанне кручком, я бачу. Ах, у нашы дні яго так добра не шыюць'.
  
  "О, міс Брендон,' сказала міс Астилл высокім дзявочым тонам, які, як яна заўсёды лічыла, падыходзіў тым, хто нашмат маладзейшы за яе гаспадыні, " вы самі робіце такія прыгожыя карункі!
  
  "Сапраўды, міс, і я часта кажу ёй пра гэта," пагадзіўся Роджерс, ківаючы на выцвілую чырвоную аксамітавую падушачку для фрывалітэ на прыстаўным століку. “Але ў нашы дні яе цяжка прымусіць што-небудзь зрабіць. Яна дакранаецца да гэтага толькі тады, калі ведае, што ты прыйдзеш. Яна становіцца раздражняльнай ".
  
  "У Роджерс новы спосаб ўкладваць мне валасы", - сказала міс Брендон, рэзка мяняючы тэму. "Пакажы ёй, Роджэрс".
  
  Роджерс ўзяў чорную аксамітную стужку шырынёй у цаля і паправіў ёю раскудлачаны арэол валасоў міс Брендон, пакуль яе гаспадыня слухала, чакаючы адабрэння.
  
  "Магчыма, гэта сапраўды робіць вас маладзей", - асцярожна выказала здагадку міс Астилл і была зусім не гатовая ўбачыць, што стужка сарваная і кінутая на падлогу.
  
  "Прыбярыце гэта, прыбярыце гэта!" - віскатала міс Брендон. “Я гэтага не пацярплю. У маім узросце я павінна выглядаць старэй, а не маладзей. Якая розніца, мне семдзесят або восемдзесят? Але калі б я быў стогадовым старцам, я б атрымаў тэлеграму ад караля! Гэта проста глупства з нашага боку спрабаваць выглядаць маладзей, чым мы ёсць у нашым узросце, Эппи.
  
  Адказ міс Астилл, на шчасце, быў перапынены з'яўленнем пакаёўкі ў акуратным чорным хатнім сукенка, плиссированном белых і фартуху, якая трымала на плячы вялікі металічны паднос.
  
  Міс Астилл зняла пальчаткі.
  
  "Непрыемна, - падумала яна, - піць гарбату ў напаленай пакоі, дзе днём і ноччу ляжыць пажылая лэдзі з зачыненымі вокнамі, за выключэннем тых выпадкаў, калі чакаецца візіт лекара". Яна верыла, што яе візіт прынясе карысць.
  
  Прыняўшы сваю першую кубак гарбаты і адкусіўшы кавалачак намазанного алеем тоста, яна спыталася пра здароўе гаспадыні з сур'ёзнасцю, належнай самай важнай з усіх тэм размовы на Гідра.
  
  Міс Брендон ўсміхнулася ад задавальнення. Эппи была такой карэктнай і жаноцкай, падумала яна. Цяпер яна магла абмеркаваць усе свае самыя цікавыя сімптомы за гарбатай.
  
  "Як бачыш, мая дарагая," сказала яна, прожевывая кавалачак мяккага тоста, " я дастаткова здаровая, каб прыняць цябе, але мае трубачкі яшчэ зусім сырыя. Я ўсю ноч не звёў вачэй.
  
  Роджерс нахіліўся і змахнуў дробку з дывана.
  
  “ Яна спала як забітая, міс, - прашаптала яна, затым выпрасталася і сказала ўслых: - Я чула, як вы храплі, міс Брендон.
  
  Яе гаспадыня цярпліва ўсміхнулася.
  
  “Ах, гэта ты так думаеш, Роджерс; але я ніколі не храплю. Ты чуеш свіст у маіх трубках. Я здзіўляюся, што гэта не абуджае ўсю Гідрасістэму".
  
  "Гэта гучыць даволі кепска", - сказала міс Астилл, надаўшы свайму голасу нотку спагады.
  
  “О, я прывыкла да гэтага, мая дарагая, я прывыкла да гэтага. Але горш за ўсё тое, што я не магу нічога зрабіць".
  
  "Ты маеш на ўвазе?.."
  
  “Так, дарагая. Я не веру ва ўсе гэтыя навамодныя лекі, якія рэкамендуе доктар. Струкі сенны былі дастаткова добрыя для маёй маці, яны павінны быць досыць добрыя і для мяне. Я ўжо шэсць дзён нічога не рабіў!"
  
  Але для Роджэрса гэта было ўжо занадта.
  
  "О, не, міс," рашуча сказала яна, " вы забыліся. Ваша памяць ўжо не так добрая, як раней, міс. Прайшло два дні, міс, і яшчэ ёсць час.
  
  Міс Брендон перавяла свае блізарукія вочы на Роджерса.
  
  "Колькі разоў я павінна прасіць вас не перарываць размова?" сказала яна; затым, папрасіўшы прабачэння перад міс Астилл, дадала: "Роджэрс - гэта такое выпрабаванне. Мне трэба было б шмат гадоў таму звольніць яе, небараку, але ў мяне не хапіла духу.
  
  Гэта не выклікала прыкметнага эфекту на Роджерса, і міс Астилл ўзрадавалася перапынку ў размове, паколькі прыйшла, не для таго, каб пачуць усе аб хваробах міс Брендон.
  
  'Гэтыя сямейныя слугі нашмат лепш наёмных слуг", - сказала яна. “Запэўніваю вас, вам вельмі пашанцавала, што ў вас ёсць такі чалавек, як Роджэрс. Толькі паглядзіце, якія непрыемнасці ў місіс Нейпир з гэтай жудаснай медсястрой Хокінс. Яна груба грэбуе ёю."
  
  "Яна ўсё яшчэ фліртуе з адміралам, ці не так?" з задавальненнем спытала міс Брендон.
  
  “ Так. Гэта сапраўды прымушае задумацца, ці не ...
  
  “Аб няма, я не думаю, што ў гэтым ёсць што-то падобнае, Эппи. Яна імкнецца да замужжа. Я не думаю, што яе спыніла б што-то яшчэ. Дык вось, тая дзяўчына, Блэйк, была іншай, яна заслужыла дрэнны канец ".
  
  "Я стараюся ніколі не гаварыць дрэнна пра мёртвых," пабожна сказала міс Астилл, " але калі я думаю аб тым, як яна бегала галышом і дарэмна памінала імя Госпада, я ні аб чым не шкадую. Ніякіх."
  
  "Мяркуючы па ўсім, яна была не з тых," пагадзілася міс Брендон. “ Але як наконт старэйшай дачкі Марстона і шафёра? Для цябе ёсць яшчэ адна, і я б не сказаў, што яна не была трохі горш за астатніх.
  
  Міс Астилл напружылася.
  
  "Што ты маеш на ўвазе?" - спытала яна.
  
  Міс Брендон захіхікала ад смеху.
  
  “ Я мог бы расказаць табе, ці не так, Роджерс?
  
  "Сапраўды, і вы маглі б, міс, калі б так здарылася, што вы захацелі гэтага," пагадзіўся Роджерс.
  
  “Так, я бачыў, як яны сядзелі ў машыне прама пад гэтым акном. Яна прыкідвалася, што вядзе машыну, але я бачыў, як ён абняў яе і пацалаваў. Попомни мае словы, хутка з-за іх выбухне скандал.
  
  "Так," сказаў Роджэрс, " такога прадстаўлення я ніколі ў жыцці не бачыў. Што б яны рабілі ў цемры, калі б так паводзілі сябе сярод белага дня?"
  
  Міс Астилл акрыяла ад свайго першага здзіўлення тым, што міс Брендон магла бачыць гэтую пару такі, які яна апісала іх: заўсёды было трохі дзіўна ўспамінаць, што яна глядзела на рэчы праніклівым позіркам Роджерса.
  
  "Нахабная маленькая потаскушка!" - усклікнула яна, калі усё значэнне таго, што здарылася, праяснілася ў яе свядомасці.
  
  “ Вядома, я б і ў думках не меў расказваць пра гэта каму-небудзь, акрамя цябе, Эппи, але я ведаю, наколькі ты скрытным.
  
  Міс Астилл вельмі шчыльна сціснула вусны, затым раптам усміхнулася.
  
  "Што ж, ты сапраўды ўразіў мяне", - прызналася яна. “Але цяпер, калі ты згадаў пра гэта, у мяне самой паўстала прадчуванне па гэтай нагоды. Ведаеш, я нічога не магла выказаць словамі, проста прадчуванне. Але якая гадасць! Звычайны шафёр! Якое бессаромнасць!"
  
  Размова перайшоў ад гидроскандала да старых часах, і міс Астилл, зразумеўшы, што вычарпала запас скандалаў міс Брендон на гэты дзень, паднялася, каб сысці.
  
  “ Няўжо цяпер самае зручны час? - усклікнула яна, нацягваючы пальчаткі, рыхтуючыся падняцца ў свой пакой. “ Ну што ж, да пабачэння. Вялікі дзякуй за цудоўны дзень.
  
  Яна накіравалася да дзвярэй і, праходзячы міма арэхавага століка, на якім ва ўсім харастве красавалася аксамітная падушачка для фрывалітэ, схілілася над ім, датыкаючыся да шумлівых коклюшкам.
  
  "Вы, павінна быць, сапраўды карыстаецеся гэтым больш, чым робіце, дарагая міс Брендон", - сказала яна.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 22
  
  На наступную раніцу Віні Марстон спусцілася з сваёй спальні на другім паверсе па галоўнай лесвіцы і, павярнуўшы направа, прайшла па калідоры, пакуль не дасягнула падвойных дзвярэй са шклянымі панэлямі з надпісам “Працэдурныя кабінеты", пасля чаго ўвайшла ў жаночае аддзяленне злева.
  
  Сястра Хокінс стаяла ля стала ў цэнтры самай вялікай з трох пакояў і разагравала прыпаркі над электрычнай конфоркой. Яна весела ўсміхнулася, і Віні злавіла сябе на думцы, што ёй цікава, хто ж першапачаткова распрацаваў гэты мякка спадальны галаўны ўбор, які так ідзе большасці жанчын.
  
  “Добрай раніцы, міс Марстон. Душ і масаж, ці не так?" - весела сказала яна. "Не маглі б вы падысці і распрануцца, калі ласка?"
  
  Яна накіравалася да адной з кабінак насупраць дзверы і адхапіла цёмна-карычневыя фіранкі з рэзкім звонам медных кольцаў.
  
  “ Ты захапіла купальню шапачку? Дакладна. Патэлефануй, калі будзеш гатовая.
  
  Віні хутка распранулася і надзела на галаву гумовую шапачку. Па яе закліку медсястра працягнула ёй праз фіранкі гарачае ручнік, і Віні, абгарнуўшы яго вакол цела, выйшла на халодны кафляная падлогу, трымаючы ў руцэ складзены кавалак бялізны.
  
  "Гэта як-то звязана са мной?' - спытала яна.
  
  "О, так", - адказала сястра Хокінс. "Абвяжыце яго вакол таліі з дапамогай стужак".
  
  Уинни вытряхнула яго з зморшчын і ўтаропілася на просты, подшитый машынным спосабам матэрыял з доўгімі палоскамі скотчу па абодвух канцах.
  
  'Дзеля ўсяго святога, для чаго?" - спытала яна. "А яно не змакрэе, калі я прыму душ?"
  
  "Так," адказала медсястра, - але гэта проста для таго, каб вы былі прыкрытыя. Нашым пацыентам не падабаецца быць зусім голымі".
  
  “Ну, ты не пярэчыш, калі я яго не надзену? Мне невыносная думка аб тым, што ліпкі кавалак лёну абляпіў мой жывот. Баюся, я не саромеюся свайго цела ".
  
  Сястра Хокінс падумала, што Віні няма чаго саромецца, калі зірнула на дужыя маладыя канечнасці, якія яна обмывала уверх-уніз ў разбрызгивающейся вадзе. Яна паступова павялічвала тэмпературу, пакуль стрэлка індыкатара не падпаўзла да ста градусам і цела Уинни не порозовело, затым зноў паменшыла яе, і пасля апошняга тепловатого ўзмаху выключыла ваду і абгарнулі пацыентку свежым гарачым ручніком.
  
  Калі яна абсохла, сястра Хокінс зноў змяніла ручнікі і павяла Віні у суседні пакой паменш, дзе стаяла некалькі кушэтак, засланым падушкамі, прасцінамі і шэрымі бальнічнымі коўдрамі. Адзенне на бліжэйшым канапе была акуратна ляжыць, і Віні, уладкаваўшыся паміж імі, ўперлася нагамі ў доўгачаканую грэлку.
  
  "Гэта з-за правай нагі, ці не так?" - спытала медсястра. Яна ўзбіла падушку і подсунула яе пад нагу Уинни, насыпала трохі тальку ёй на далонь і пачала масажаваць яе папярэднімі, выпрабавальнымі рухамі. - Як ты здолела параніць нагу?
  
  “Я гуляў у тэніс са сваёй сястрой, і трава была слізкай пасля дажджу. Я ўпаў, падвярнуў нагу і якім-то чынам расцягнуў яе. Доктар кажа, што я магла лёгка зламаць яго. "Яна абвеў позіркам пакой. "Тут так дзіўна знаходзіцца", - працягнула яна. “Мы з сястрой заўсёды глядзелі на працэдурныя кабінеты як на месца толькі для пажылых людзей. Я ніколі не думаў, што аднойчы сам прыйду лячыцца ".
  
  "О, мы хутка прывядзем у парадак", - усміхнулася медсястра. "Дзіўна, наколькі заспакаяльным можа быць масаж, калі што-то не так".
  
  Прайшло зусім няшмат часу, перш чым іх размова перайшла на тэму, якая ў апошні час выцесніла ўсе астатнія ў Гидропарке.
  
  "Гэта было жудасна з-за міс Блэйк, ці не так?" - заўважыла сястра Хокінс.
  
  Віні здрыганулася.
  
  “ Так, жудасна. Яна мне падабалася, і сэр Хамфры мне таксама падабаўся. Цяжка паверыць, што ён мог забіць яе так бессардэчна. Цікава, што адбылося на самай справе.
  
  “О, няма ніякіх сумненняў у тым, што ён быў вінаваты. Я мяркую, што ён быў закаханы ў яе і уцягнуў яе ў звычайныя непрыемнасці. Некаторыя дзяўчыны такія дурніцы, хоць я павінен сказаць, што яна выглядала даволі разумнай, але ніколі не скажаш, напэўна. Дзяўчыны здзяйсняюць дурныя ўчынкі, калі закаханыя. Кажуць, што ён увесь час уваходзіў у яе спальню і выходзіў з яе, і хоць я не згодны з усімі гэтымі скандаламі, ты ж ведаеш, няма дыму без агню.
  
  "Напэўна, у яго была жывая жонка, але ён не змог на ёй ажаніцца", - разважала Віні. “Гэта быў жудасны ганьба. Яна была такой прыгожай".
  
  "Так, яна была такой", - адказала медсястра. "Але, па-мойму, яна сапсавала сябе ўсім гэтым макіяжам".
  
  “О, я не ведаю. У рэшце рэшт, такая мода. Я б зрабіла тое ж самае, калі б у мяне была магчымасць; але мама і тата такія старамодныя. Нам з Мілі каштавала жудасных намаганняў ўгаварыць іх дазволіць нам нават падстрыгчы валасы! Толькі таму, што нейкі дурны асёл аднойчы сказаў, што прыгажосць жанчыны - у яе валасах."
  
  "Што ж," сказала сястра Хокінс, узмацняючы свае рытмічныя пагладжвання па назе Уинни, " крыху пудры і губной памады ў разумных межах дапамагаюць нам усім, але гэтыя лонданскія дзяўчыны становяцца залішне взбалмошными і наогул перастараўся. Да таго, як прыехаць сюды, я быў у вялікім доме састарэлых Вест-Энду і мог бы расказаць вам пра іх некалькі рэчаў, аб якіх вы ніколі раней не чулі. Яны прыходзілі з касметычкамі памерам з вітрыны для выходных, поўнымі тоніка для скуры, крэмаў, алоўкаў для павек і накладных павек. Вы б бачылі, як яны грыміруюцца перад аперацыяй... Смейцеся! Раней я ледзь не паміраў ад смеху. Калі б толькі яны маглі бачыць свае асобы, калі знаходзіліся пад наркозам, яны б ніколі гэтага не зрабілі, запэўніваю вас. Эфір змешвае ўсе колеру, і вы ніколі не бачылі такіх відовішчаў, якімі яны выглядаюць. Хірургі прыходзілі ад гэтага ў шаленства, і нам даводзілася чысціць асобы пацыентаў, перш чым яны пачыналі апераваць. Можна падумаць, што яны былі б рады магчымасці даць сваім асобам адпачыць, пакуль яны былі ў доме састарэлых, ці не так? Але не яны! Гэта 'Сястра, дзе мая касметычка?' амаль адразу, як яны прыходзяць у сябе пасля заканчэння аперацыі. Яна паглядзела на гадзіннік і ў апошні раз пагладзіла нагу. "Ну вось," сказала яна, сцягваючы з сябе коўдру, " цяпер табе трэба адпачыць добрых паўгадзіны.
  
  Уинни выглядала ўстрывожанай.
  
  “О, але, сястра, я не хворы! Я павінен зараз ўстаць. Я ... у мяне вельмі важная сустрэча, якую трэба выканаць. Я не магу застацца, праўда."
  
  "Няма сэнсу рабіць масаж, калі вы пасля гэтага не адпачнеце", - прафесійна сказала сястра Хокінс. “Доктар вельмі разборлівы ў гэтым пытанні. Ці магу я перадаць каму-небудзь паведамленне ад вас?"
  
  Віні пачырванела.
  
  “ Няма. О, не, дзякуй. Я думаю, усё будзе ў парадку.
  
  “Вельмі добра. Цяпер мне трэба заняцца іншым пацыентам. Вы можаце ўстаць праз паўгадзіны, але, верагодна, праз хвіліну адчуеце дрымотнасць. Я патэлефаную табе, калі ты не ўстанеш, калі я вярнуся. Кіўнуўшы і усміхнуўшыся так жа ярка, як яе чысты белы халат, яна, апурыста шастаючы, выдалілася.
  
  Некалькі хвілін яна корпалася за доўгім сталом у цэнтры самай вялікай пакоі ў лазнях, наліваючы ў рондаль з вадой слоічак антифлогистина (вядомага сярод медсясцёр як "цётачка Фло") і падстаўляючы яе замест рондалі з стерилизующими інструментамі над электрычнай гарэлкай, якая стаяла на квадратным асбестовом дыванку. Яна ледзь паспела прыбраць руку з ручкі рондалі, як у палату ўвайшла місіс Доўсан. Сястра Хокінс вітала яе усмешкай.
  
  "Як раз своечасова, місіс Доўсан", - сказала яна, паколькі большасць яе пацыентаў у Гидропункте былі настолькі расслабленыя, што яна навучылася шанаваць пунктуальнасць.
  
  "Я заўсёды стараюся працаваць па раскладзе", - адказала місіс Доўсан. “Вы павінны гэта рабіць, калі вы пісьменнік, вы ведаеце. Калі б я не праводзіў свае звычайныя два гадзіны ў дзень з ручкай у руцэ і паперай для рукапісы перада мной, я б ніколі не скончыў ні адной кнігі, не кажучы ўжо пра трох. Але я ледзь не забыўся аб сваім прыёме сёння раніцай, і павінен сказаць, што не разумею, чаму вам спатрэбілася так раптоўна мяняць яго са ўчорашняга дня. Я ўпэўнены, што доктар нічога пра гэта не ведае. Ён ведае, што гэта вельмі нязручны час для мяне, таму што я звычайна пішу па раніцах. Я ніколі не мог засяродзіцца пасля абеду ".
  
  Сястра Хокінс палічыў за лепшае быць неразговорчивой.
  
  "Так было зручней", - сказала яна і правяла свайго пацыента праз дзверы з надпісам "Электрокабинет".
  
  Гэтая пакой была маленькай і строгай, без вокнаў або мансардного вокны, так што ў любы час сутак яна была заліта жоўтым электрычным святлом. Па сценах цягнулася мноства электрычных разетак, перад якімі стаялі разнастайныя машыны – бясшумныя робаты, гатовыя ажыць па пстрычцы выключальніка. У дадзены момант выкарыстоўвалася толькі адна відэлец, злучаная тоўстым чорным гнуткім провадам з велізарным чайнікам з бліскучага алюмінія, які выпускаў велізарныя клубы пара. Сястра Хокінс выключыла яго і дадала трохі кіпеню ў маленькую ванначку вышынёй па пояс, у якой ужо была халодная вада, паспрабаваўшы яе мускулістым локцем, у той час як місіс Доўсан села ў крэсла побач з ім і зняла сваю шаўковую блузку.
  
  'Вам не трэба турбавацца аб тым, каб прынесці мне часопіс," заўважыла місіс Доўсан. “ Я прынесла кнігу.
  
  Сястра Хокінс хуткімі, але асцярожнымі пальцамі скончыла свае падрыхтоўкі, падышла да аднаго з апаратаў паменш, павярнула адзін перамыкач, затым іншы. Нізкае гудзенне пачатак напаўняць пакой і ўзмацніўся, пакуль яна глядзела на панэль кіравання.
  
  "Вам цалкам зручна?" - аднымі вуснамі спытала яна, таму што яе голас не быў чутны ў маленькай пакоі з-за шуму апарата. Місіс Доўсан адказала бадзёрым кіўком, і медсястра, пакінуўшы дзверы ў электрычную пакой прачыненых, пайшла праверыць тэмпературу сагравальнай прыпаркі. Відавочна задаволіўшыся гэтым, яна паляпала па кішэні камбінезона, каб пераканацца, што слоічак з талькам ўсё яшчэ на месцы, выключыла электрычны абагравальнік, металічнымі абцугамі дастала металічную каністру з супрацьзапаленчым сродкам з гарачай вады, загарнула яе ў ручнік, сунула пад мышку скрутак ворса, хутка агледзела пакой і выйшла з ваннай.
  
  Уинни паслухмяна ляжала нерухома, яе нага была прыемна разгладжу масажам, а цела свяцілася ад цяпла душа.
  
  Гэта праўда, думала яна, што яе змовіны была важнай: наколькі важнай, медсястра ніколі не магла здагадацца, але падымаць з-за гэтага шум было бескарысна. Заўтрашні дзень таксама падыдзе. Гидропарк быў такім месцам для плётак, што яна не магла быць занадта асцярожнай.
  
  Яна паклала галаву на падушку і падціснула калені, утульна ўладкаваўшыся, як кацяня, у цяпле канапы.
  
  Яна ўсміхнулася пра сябе, прадставіўшы цвёрды падбародак Мэтьюза і карыя вочы, якія здаваліся таго ж колеру, што і уніформа яго шафёра. Як дзіўна, што яна ніколі б не падумала аб Мэтьюсе як пра каханку, калі б тыя старыя каты ў Гидропарке не пачалі ладзіць увесь гэты жудасны скандал па іх нагоды толькі таму, што яна гуляла з ім сам-насам, калі вучылася вадзіць машыну. Інакш яна ніколі б не падумала пра яго як пра мужчыну, а толькі як пра карысным і неабходным робата. Яна ніколі б не навучылася трапятаць ад дотыку яго рук, ніколі б не будавала яму такіх бессаромных вачэй і не дазваляла – ну, значыць, заахвочвала яго – цалаваць сябе. Ёй было ўсяго дваццаць, і яе ніколі раней не цалаваў ні адзін мужчына. У іх з Мілі ніколі не было такіх шанцаў, як у іншых дзяўчат у нашы дні. Маці была настолькі старамодная, што паводзіла сябе як дуэнья докоммунистической Іспаніі і ніколі не дазваляла ім хадзіць на танцы або вечарынкі без суправаджэння. З мамай было б шэсцьдзесят прыпадку, калі б яна даведалася, што закахалася ў Мэтьюза, але, з іншага боку, мама дрэнна разбіралася ў мужчынах. Паглядзі на бацьку! Паглядзі, як яна і Мілі накінуліся на сэра Хамфры Червила, а ён аказаўся забойцам.
  
  Яе вочы сталі летуценнымі.
  
  Ім з Бертам трэба было жыць у доме гарадскога тыпу і піць падвячорак ў шэсць гадзін. Па нядзелях Берт подстригал газон з насоўкі ў кашулі з кароткімі рукавамі і без каўнерыка. Яна б не пярэчыла. У любым выпадку, яна ненавідзела пазнейшыя вячэры і часта бачыла Берта ў кашулі з кароткімі рукавамі і камбінезоне без каўняра, калі ён мыў машыну. Яна падумала, што так ён выглядае міла, прывабна і як-то надзейна. О, яна была б шчаслівая з Бертам, і, у рэшце рэшт, не было ніякай неабходнасці выстаўляць аспидистру на вітрыне. –
  
  Лёгкі гук прыцягнуў яе ўвагу, і яна адкрыла сонны вачэй.
  
  "Прывітанне!" сказала яна. “ Што ты тут робіш?
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 23
  
  Сястра Хокінс ўвайшла ў дзьверы жаночай прыбіральні і паставіла на стол вялікую скрынку з термогеном. Яна зазірнула ў адчыненыя дзверы пакоя, у якой адпачывала Віні Марстон, і, заўважыўшы, што тая ўсё яшчэ там, радасна крыкнула: "Цяпер вы можаце ўставаць, міс Марстон!" затым увайшла ў кабінет электрообработки, дзе місіс Доўсан ўсё яшчэ сядзела тварам да тэрмастата з кнігай на каленях.
  
  Яна падняла вочы і ўсміхнулася, калі медсястра кранула яе за плячо, але не паспрабавала загаварыць, таму што шум апарата быў такім моцным, што скрозь яго мог прабіцца толькі пранізлівы крык. Сястра Хокінс мелькам зірнула на свае наручныя гадзіны, павольна павярнула індыкатар на апараце, затым выключыла ток і выцягнула вілку з разеткі.
  
  "Ну вось," сказала яна, - спадзяюся, з табой усё было ў парадку, пакуль мяне не было. Моцна паколвала?
  
  “Я гэтага не заўважыла, - адказала місіс Доўсан, - а калі б і заўважыў, то магла б зрабіць гэта цішэй. Я назірала, як ты гэта робіш, дастаткова шмат разоў. Але я быў занадта моцна зацікаўлены сваёй кнігай.
  
  “ Думаю, я зраблю вам масаж у гэтым пакоі, місіс Доўсан. Тут цяплей, чым у вялікай.
  
  Медсястра выйшла ў вялікую галоўную пакой за лёгкім столікам і падушкай. Яна заўважыла, што фіранка ў кабінцы Віні Марстон злёгку калышацца, калі яна праходзіла міма, і здагадалася, што тая апранаецца.
  
  "У чацвер у той жа час, міс Марстон," крыкнула яна і, не чакаючы адказу, вярнулася да місіс Доўсан.
  
  Наступныя паўгадзіны сястра Хокінс маўчала, не столькі таму, што была паглынутая сваімі думкамі, колькі таму, што місіс Доўсан падабалася чуць гук уласнага голасу, і пачала маналог, у якім закраналіся самыя розныя тэмы і тэорыі, у асноўным якія тычацца новых і фантастычных метадаў забойства людзей, паколькі напісанне трылераў было для яе свайго роду ліхаманкай, і яна глядзела на жыццё і эмоцыі іншых людзей як на "копію".
  
  “Кажуць, што гэта благі вецер, які нікому не прыносіць дабра, “ сказала яна, - і няма сумневаў, што забойства міс Блэйк мне вельмі дапаможа. Гэта добрая рэклама, лепш і быць не можа. Апошні ліст ад маіх агентаў было відавочна абнадзейваючым, і я не здзіўлюся, даведаўшыся, што яны нарэшце змаглі размясціць адну з маіх кніг. У рэшце рэшт, калі каму-то прыходзіцца быць замяшаным у справе такога роду, то можна было б з такім жа поспехам атрымаць з гэтага нейкую карысць. Бяда ў тым, што калі б я сапраўды напісаў кнігу аб забойстве міс Блэйк і змясціў у яе ўсіх супрацоўнікаў Hydro, ніхто б не паверыў, што такое сход дзівацтваў наогул магло існаваць. І ў любым выпадку, у нашы дні якая чытае публіцы недастаткова аднаго забойства; было б лепш, калі б іх было хоць бы два... О, вы ўжо скончылі? Дзіўна, як праходзіць час, калі чалавек заняты размовай, ці не праўда? Я, вядома, занадта шмат балакаю. Гэта адзін з маіх недахопаў, я ведаю. Я ад усёй душы спадзяюся, што гэта маё запясце хутка зажыве. Гэта вялікая перашкода для раманіста, але я павінен быць удзячны за маленькія ласкі, я мяркую. Мне пашанцавала, што я ўмею пісаць левай рукой ".
  
  Да таго часу, як яна скончыла гэтую апошнюю фразу, яна зноў зашпіліла блузку і, злёгку кіўнуўшы на развітанне, хутка пайшла прэч.
  
  Сястра Хокінс пачала наводзіць парадак у электрокабинете, паколькі ў яе абавязкі ўваходзіла ўтрымліваць ўсе працэдурныя кабінеты ў ідэальным парадку перад тым, як адправіцца на абед. Місіс Доўсан праліла крыху вады на падлогу, і медсястра выцерла яе чыстым ручніком.
  
  Яе абурала такая чорная праца, і ёй здавалася дзіўным, што ў такім перагружаным персаналам гатэлі, як гэты, ёй не далі памочніка для падтрымання чысціні ў пакоях і апаратуры. Вядома, адна з пакаёвак вымыла падлогу і працерла люс латуневую аздабленне душавой кабіны, якая выглядала як частка машыннага аддзялення карабля з яе круглымі комінамі і цыферблатамі ў выглядзе гадзін, але ёй даводзілася прыбіраць за сваімі пацыентамі, якім, здавалася, заўсёды давала д'ябальскае задавальненне пакідаць усё як мага больш неахайным. І была яна кваліфікаванай медсястрой або няма? пакрыўджана спытала яна сябе. Чаму яна павінна наводзіць парадак у гэтага лянівага мужлан Тэда Коксу, мужчынскага лазеншчык? Добрая ў яго была праца. Так бо ён нават не быў сапраўдным масажыстам! Калі якому-небудзь пацыенту, мужчыне або жанчыне, патрабаваўся масаж ў гэтым месцы, яна павінна была гэта зрабіць. Калі ў каго-то раптам падымалася тэмпература ці яму станавілася дрэнна пасярод ночы, за ёй пасылалі. Калі якая-небудзь старая дурнаватая накшталт місіс Нейпир вырашала не хадзіць пешшу, яна павінна была пайсці і дапамагчы ёй. І, як быццам гэтага было недастаткова, ад яе патрабавалася мыць падлогі і рондалі.
  
  Калі яна паскардзілася доктару Уільямсу адзін раз, то скардзілася ўжо пяцьдзесят разоў, але што толку? Ён толькі паглядзеў на вас са сваёй самай чароўнай усмешкай і сказаў: "Калі вы перагружаныя працай, сястра, то як наконт мяне?" і, вядома, тады вы нічога не маглі зрабіць, акрамя як ўсміхнуцца яму ў адказ. Ён быў суровым канваірамі, але ніколі не шкадаваў сябе. Нядзіўна, што міс Люіс была ад яго без розуму. Яна сама была крыху не ў ладах з ім, калі прыйшла сюды першай. Але з такім жа поспехам вы маглі б закахацца ў креповую павязку з-за таго, што ён заўсёды звяртаў увагу на жанчын. Ён быў цалкам паглынуты сваёй працай і маленькай дачкой. Акрамя таго, доктар быў не ў яе гусце. Ёй падабалася, калі мужчына выяўляў у сабе крыху больш запалу – пляскаў цябе па задніцы і казаў, што ты выдатная цыцкастая дзяўчынка. Дзякуй Богу, яна не была лэдзі!
  
  Што ж, калі ўсё абернецца так, як яна чакала, магчыма, ёй больш не прыйдзецца мыць падлогі ў гэтай установе.
  
  Яна сунула пад левую руку падушку, ручнікі і варсінкі, узяла чайнік і расставіла іх па месцах у сярэдняй пакоі. Затым яна заколебалась.
  
  "Можа, мне прыкурыць?" - спытала яна сябе. “Я б не адмовілася ад цыгарэты пасля паўгадзіннага праслухоўвання гэтай чалавечай грамафонной кружэлкі. Дзесяць хвілін другога. Як раз час прыкончыць адну перад абедам і выйсці на вуліцу, каб выдзьмуць дым з валасоў. ТАК. О, чорт вазьмі! Я забылася пра туалет! Я мяркую, трэба напоўніць графін вадой; вымыць шклянку; апаражніць грэлку. На гэта не будзе часу, калі толькі міс Уинни не здагадалася заправіць ложак пасля таго, як ўстала. Яна добрая жанчына і магла б падумаць аб гэтым. Я лепш пайду і даведаюся горшае..."
  
  Увайшоўшы праз адчыненыя дзверы ў пакой адпачынку, яна ўбачыла бялявую галоўку Віні, усё яшчэ што ляжала на падушцы, і спыніўся ў здзіўленні.
  
  "О, міс Марстон!" усклікнула яна. - Я думала, вы даўно сышлі!
  
  Паколькі Уинни не рухалася з месца, яна хутка падышла да ложка і паклала руку ёй на плячо.
  
  "Ты моцна спала," сказала яна, лёгенька падтрасаючы яе.
  
  Яна раптам нахілілася наперад, заўважыўшы ненатуральную нерухомасць асобы Уинни, і з прафесійнай клопатам адкінула коўдру, каб памацаць яе сэрца. Але калі яна адвяла ў бок ручнік, у якую была загорнутая Віні, то здрыганулася, таму што святло з акна бліснуў на чым-то падобным на сталёвую стралу, торчавшую з патыліцы схіленай галавы.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 24
  
  Калі інспектар Полк увайшоў у жаночы працэдурны кабінет, першым чалавекам, якога ён убачыў, была сястра Хокінс, якая стаяла побач са старамодным насценныя тэлефонам з навушнікам у руцэ. Ён падышоў да яе.
  
  "Што ты з гэтым робіш?" - ён запатрабаваў адказу.
  
  Доктар Уільямс адказаў за яе.
  
  "Усяго толькі мера засцярогі", - сказаў ён. “Сястра Хокінс падахвоцілася застацца тут адна, пакуль я буду тэлефанаваць вам. Але паколькі здаецца несумнеўным, што дзе-то ў Гідра ходзіць маньяк-забойца, мне не хацелася пакідаць яе адну, без магчымасці паклікаць на дапамогу, калі на яе нападуць. Гэты тэлефон падлучаны да майго кабінету для кансультацый, які мы толькі што пакінулі ".
  
  Полк зрабіў знак сяржанту Джага і прымусіў астатніх чакаць, пакуль не вырашыў, што ў яго быў час дабрацца да назіральнай, затым дастаў вілку з разеткі, з-за чаго тэлефон засвістаў на іншым канцы провада, і загаварыў у трубку.
  
  "Сяржант Джага слухае", - рушыў услед адказ.
  
  “ Добра. Замкні за сабою дзверы і ключ прынясі.
  
  Ён павесіў трубку і, нібы просячы тонам звярнуўся да доктара.
  
  “Выбачайце, сэр, але ў мяне ёсць звычка прыбіраць за сабой па ходзе справы. На гэты раз, ці ведаеце, гэта не сэр Хамфры, таму што ён у мяне ў бяспецы, у паліцэйскай камеры. А цяпер, сястра, не пакажаце ці вы мне, як вы знайшлі міс Марстон?
  
  Сястра Хокінс прайшла праз дзверы злева ад тэлефона і паказала на ложак. Яе твар быў бледным, але нічога не выяўляецца.
  
  Агляд Палка не заняў шмат часу.
  
  “ Яна ляжала ў такім становішчы, калі вы знайшлі яе?
  
  "Так".
  
  “ Пасцельная бялізна было раскідана, як быццам там была нейкая барацьба?
  
  “Не, яны былі акуратна складзеныя вакол яе і подоткнуты па баках так, як я іх пакінуў. Ручнік было туга абгарнуць вакол цела. Я адсунуў яго, каб памацаць яе сэрца".
  
  Полк ўважліва агледзеў усё вакол і пад ложкам, затым абышоў пакой. Ён паказаў на металічны паднос на століку побач з ложкам, на якім стаялі пляшка з вадой і выкарыстаны шклянку.
  
  “ Міс Марстон выпіла крыху вады? - спытаў ён.
  
  “Я не бачыў, як яна гэта рабіла, але, хутчэй за ўсё, так яно і было. Амаль усе пацыенты робяць гэта ў час адпачынку. Я заўсёды напаўняю графін і стаўлю чысты шклянку перад прыходам кожнага пацыента ".
  
  "Лепш паклапаціся пра іх, сяржант", - сказаў Полк. "Магчыма, ты чаго-небудзь даб'ешся ад іх, хоць я сумняваюся ў гэтым".
  
  Ён падышоў да бліжэйшага шафе і, адкрыўшы яго, убачыў чаркі чыстага бялізны і ручнікоў. Затым ён падышоў да застекленному шафе насупраць канапы, у якім былі відаць шэрагі бутэлечак, большасць з якіх з надпісам "Яд", рулоны корп і скрынкі з бінтамі. Ён патузаў дзверы і выявіў, што яны зачыненыя.
  
  "Дзе захоўваецца ключ ад шафы?" - спытаў ён.
  
  Сястра Хокінс дастала яго з кішэні, а Полк адчыніў шафу і зазірнуў унутр.
  
  "У мяне ёсць дублікат ключа", - сказаў доктар, здымаючы яго з кальца. Інспектар моўчкі ўзяў ключ, замкнуў ім дзверы і ўручыў абодва ключа сяржанту. Ён падышоў да іншым кушеткам, агледзеў іх пакрывала, ссунуў прасціны і падушкі, і пакінуў іх у беспарадку. Затым ён накіраваўся да закрытай дзверы ў канцы пакоя і, адкрыўшы яе, апынуўся ў падобным на скрынку прыбіральні з выкладзенымі пліткай сценамі і падлогай. Ён панюхаў паветра і паклікаў сяржанта Яго ўнутр.
  
  “ Адчуваеш што-небудзь? - спытаў ён.
  
  Сяржант асцярожна принюхался.
  
  “ Шарыкі ад молі, - сказаў ён. Затым: "Я мяркую, гэта", - паказваючы на маленькую квадратную клетку, прымацаваную да сцяны, у якой знаходзіўся змяншаецца кавалачак ярка-ружовага матавага антысептыку.
  
  "Так, магчыма", - пагадзіўся Полк, вяртаючыся ў масажны кабінет і паказваючы паліцэйскаму лекара і фатографу, што яны могуць прыступіць да сваіх звычайных абавязкаў. Ён павярнуў у электрычную пакой, якая была абсталявана канапай, двума крэсламі і некалькімі мудрагеліста выглядящими машынамі, складанасць якіх прывяла б у захапленне сэрца Хіта Робінсана. Доктар патлумачыў іх мэты так, як быццам Полк быў звычайным наведвальнікам.
  
  "І куды вядзе гэтая дзверы?" - спытаў нарэшце інспектар, паказваючы на дзверы прама насупраць той, праз якую яны ўвайшлі.
  
  "У мужчынскай працэдурны кабінет", - адказаў лекар. “Гэта амаль дакладныя копіі двух пакояў, якія мы ўжо бачылі ў жаночым аддзяленні, але электрокабинет агульны для абодвух. Электрычнае абсталяванне надзвычай дорага, і мы не настолькі занятыя, каб лічыць апраўданым дубляванне гэтай пакоя. Мужчыны праходзяць электрообработку ў другой палове дня, каб час не перасякаецца, так што цяпер там нікога не будзе ".
  
  Ён расчыніў дзверы, і там, ва ўсіх на ўвазе, стаяў чарнявы кучаравы мужчына гадоў трыццаці, без пінжака і з закасанымі да локцяў рукавамі кашулі.
  
  "Тады хто ж гэта?" - спытаў Полк.
  
  "Тэд Кокс, мужчынскі лазеншчык і масажыст", - спакойна адказаў доктар. "Натуральна, ён мае доступ у пакоі ў любы час сутак".
  
  Полк падышоў да стала, за якім стаяў Кокс.
  
  "Што ты робіш?" спытаў ён.
  
  Кокс адказаў так, нібы размаўляў з звычайным наведвальнікам.
  
  “ Стерилизую інструменты, сэр.
  
  "Гэта інспектар Полк, Кокс," прадставіўся доктар Уільямс. “ Ён хоча задаць вам некалькі пытанняў.
  
  Кокс выглядаў здзіўленым, але нічога не сказаў.
  
  "Дзе вы былі, калі была забітая міс Марстон?" - спытаў Полк.
  
  “ Вы маеце на ўвазе міс Блэйк, ці не так, сэр?
  
  Міс Марстон была забітая сёння раніцай у масажным кабінеце, у некалькіх ярдаў ад таго месца, дзе вы стаіце.
  
  Шкляное страва з грукатам звалілася на падлогу.
  
  "Божа мой!" - усклікнуў Кокс, яго рукі задрыжалі.
  
  Інспектар з цікаўнасцю паглядзеў на яго.
  
  "Я вас раней не бачыў", - заўважыў ён. "Дзе вы былі, калі я апытваў астатніх супрацоўнікаў па нагоды забойства міс Блэйк?"
  
  Кокс неспакойна павадзіў вачыма злева направа. Ён выглядаў бледным.
  
  “ Я– я не быў у Гидроузле, сэр.
  
  "Чаму бы і няма?"
  
  “ Я не жыву тут, сэр. У мяне ёсць уласны дом у вёсцы. Я сыходжу адсюль у шэсць гадзін і прыходжу кожную раніцу ў восем. Мне не дазволілі ўвайсці ў будынак на наступную раніцу пасля забойства, сэр.
  
  “ Дзе вы былі паміж шасцю гадзінамі вечара і шасцю гадзінамі раніцы ў дзень забойства?
  
  “ Я– я не памятаю, сэр. Не думаю, што я быў дзе-небудзь, акрамя дома.
  
  Полк павярнуўся да доктара.
  
  "Вядома, даволі дзіўна, што гэтага чалавека няма ў памяшканні", - сказаў ён. "Выкажам здагадку, што аднаму з пацыентаў-мужчын ноччу стала дрэнна?"
  
  "Гэта цалкам звычайная працэдура", - адказаў доктар. “Калі б хто-небудзь захварэў, сястра Хокінс аказала б яму дапамогу. Кокс - усяго толькі санітар, а не кваліфікаваная медсястра або масажыст".
  
  “ Значыць, ён не мог зрабіць ін'екцыю ні аднаму пацыенту?
  
  “Аб няма! Сястра Хокінс ці я зрабілі б гэта", - адказаў доктар ў некаторым замяшанні.
  
  "Тады навошта ты стерилизуешь гэты шпрыц?" - раўнуў Полк незадаволенаму Коксу.
  
  Мужчына неспакойна пераступіў з нагі на нагу.
  
  "Я проста падумаў, што зраблю гэта, сэр".
  
  "Будзе зроблена нейкая ін'екцыя сёння раніцай?"
  
  “ Наколькі мне вядома, няма, сэр. Я ўбачыў яго там, і мне здалося, што ён выглядае брудным, і я вырашыў пачысціць яго.
  
  Полк зрабіў хуткае рух рукой.
  
  "І я мяркую, ты вырашыла пачысціць і гэта", - сказаў ён, трымаючы ў руках звычайную сталёвую вязальную спіцу, якую выхапіў з металічнага кантэйнера, у якім захоўвалася мноства іншых інструментаў.
  
  Кокс выглядаў здзіўленым жахам.
  
  “ Я ніколі не бачыў гэтага раней, сэр. Не можаце ж вы думаць, што я маю нейкае дачыненне да забойства міс Марстон!
  
  "Адкуль вы ведаеце, што міс Марстон была забітая вязальнай спицей?" рушыў услед хуткі пытанне, і Кокс зноў пагрузіўся ў спалоханае маўчанне.
  
  Полк агледзеў пакой і ўбачыў, што яна, як і сказаў доктар, была амаль люстраным адлюстраваннем жаночага туалета. "Як доўга вы знаходзіцеся ў гэтым пакоі?" - спытаў ён Коксу. “ Думаю, каля гадзіны, сэр. Магчыма, больш.
  
  “Чым ты займаўся ўвесь гэты час? Я мяркую, не стэрылізацыяй інструментаў".
  
  “ Не, сэр. Я выцірала пыл і прыводзіла ў парадак пакоя. Яны ў маім падпарадкаванні, сэр. Я займаюся гэтым кожную раніцу.
  
  Полк зайшоў у масажны кабінет паменш і принюхался.
  
  "Тут хто-то курыў," заўважыў ён. “ Ты?
  
  Кокс крадком зірнуў на доктара.
  
  “Не, сэр. Нікому не дазваляецца курыць у працэдурных кабінетах".
  
  “ Хто-небудзь яшчэ быў тут сёння раніцай?
  
  "Не, сэр... Гэта значыць, няма".
  
  “Такім чынам, я мяркую, што дым пранікаў унутр праз зачыненае акно ў даху. Ну ж, табе лепш сказаць мне праўду. У рэшце рэшт, я пазнаю".
  
  Коксу станавілася ўсё больш і больш не па сабе.
  
  “Ну, сэр, мой прыяцель Берт Мэтьюз сапраўды заскочыў на некалькі слоў, сэр. Але толькі на хвіліну ці дзве, сэр. Ён нават не зачыніў за сабой дзверы, а проста стаяў у дзвярным праёме.
  
  “ Ён курыў? - спытаў я.
  
  “ У яго сапраўды была цыгарэта ў руцэ, сэр.
  
  “Хто ён? Чым ён займаецца?"
  
  “ Берт Мэтьюз, сэр. Ён шафёр містэра Марстона.
  
  "Яму наогул не варта было знаходзіцца ў гэтай частцы будынка", - уставіў доктар.
  
  "Якой дарогай ён выйшаў?" - спытаў Полк.
  
  “ Праз дзверы, вядучую ў галоўны калідор, сэр, тым жа шляхам, якім ён увайшоў. Ён проста падышоў да дзвярэй і зноў пайшоў.
  
  “ Ён зачыніў за сабой дзверы?
  
  "Так, сэр".
  
  “ Значыць, вы не бачылі, куды ён пайшоў пасля таго, як пакінуў вас?
  
  "Не, сэр".
  
  "І што ж ён прыйшоў сюды, каб сказаць такога асаблівага?"
  
  Кокс аблізнуў вусны.
  
  "Я – я б аддаў перавагу, каб ты спыталася ў яго пра гэта сама", - сказаў ён няшчасным голасам.
  
  “ Ты не прыносіш яму ніякай карысці, адмаўляючыся адказваць.
  
  "Ну, тады ён хацеў ведаць, ці там міс Марстон", - сказаў ён, ткнуўшы вялікім пальцам у бок жаночых працэдурных кабінетаў.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 25
  
  Полк вярнуўся ў жаночую працэдурныя і прыступіў да сур'ёзнай справы - допыту сёстры Хокінс.
  
  “ У якім гадзіне міс Марстон прыйшла на лячэнне? - спытаў ён.
  
  "Лячэнне было прызначана на дзесяць хвілін дванаццатай, і яна прыйшла амаль своечасова".
  
  "Па гэтых гадзінах?" - зірнуўшы на круглыя гадзіны ў драўлянай аправе, якія віселі на сцяне.
  
  "Так".
  
  “ Раскажы мне ўсё, што адбылося з таго моманту, як яна ўвайшла.
  
  Сястра Хокінс падрабязна распавяла яму пра ўсё, што адбылося з моманту, калі Віні ўвайшла ў палату, і да таго моманту, калі яна зрабіла сваё жудаснае адкрыццё.
  
  "Як доўга доўжыўся душ?"
  
  “Каля дванаццаці хвілін. Гэта проста для прытоку крыві да паверхні скуры, каб палегчыць масаж".
  
  “Затым яна вытерлась. Я мяркую, гэта заняло б добрых пяць хвілін", - працягваў Полк.
  
  “ Аб няма! Думаю, не больш двух.
  
  Доктар усміхнуўся.
  
  "Жанчыны ніколі не выціраюцца як варта", - сказаў ён. “Яны выкарыстоўваюць адно вялікае ручнік замест двух маленькіх і паняцця не маюць аб тым, каб хутка выцерці. Не думаю, што яна папрацавала як след выцерці.
  
  “ Тады, скажам, не больш трох хвілін. Гэта падводзіць нас да адзінаццаці дваццаці пяці. Колькі часу заняў масаж?
  
  “ Дваццаць хвілін.
  
  “ Адзінаццаць сорак пяць. Чаму яна тады не ўстала і не пайшла?
  
  "Яна сапраўды хацела," адказала медсястра, " але я ёй не дазволіла. Яна сказала, што ў яе важная справа, але ўсім пацыентам трэба адпачыць пасля лячэння". Яна зірнула на доктара Уільямс.
  
  "Так, самае неабходнае", - пагадзіўся ён, хоць, на думку Палка, у гэтым не было неабходнасці. “Канечнасці патрэбен адпачынак пасля працэдуры. Масаж сапраўды больш працаёмкі працэс, чым, здаецца, думае большасць людзей. Цела неабходна вярнуцца да нармальнай тэмпературы. Адпачынак найбольш важны. Той факт, што пацыенты пасля гэтага адчуваюць натуральную дрымотнасць, з'яўляецца дастатковым сведчаннем гэтага ".
  
  “ Міс Марстон была вашай першай пацыенткай сёння раніцай, сястра? Полк працягнуў.
  
  “ Так, інспектар.
  
  “ Значыць, у адзінаццаць сорак у гэтых пакоях больш нікога не было?
  
  “ Так. На той момант у мяне была яшчэ адна пацыентка для электралячэння. Яна чакала мяне ў суседняй палаце, калі я скончыў з міс Марстон.
  
  "Хто гэта быў?"
  
  "Місіс Доўсан".
  
  "Зноў гэтая праклятая жанчына!" - сказаў сабе інспектар, уваходзячы ў электрычную пакой і пытаючыся, якое лячэнне праводзіла місіс Доўсан.
  
  Доктар патлумачыў.
  
  "Місіс Доўсан пакутуе ад расцяжэння правай рукі", - пачаў ён. (Мозг Пэлка падказаў: “Пісьменніцкі спазм. Чаму ён сам пра гэта не кажа?") "Яна павінна была сядзець у гэтым крэсле тварам да тэрмастата, а гэтая ванна, – ён паказвае на глыбокую вузкую ванну, усталяваную на вышыні локця з дапамогай рэгуляванай жалезнай падстаўкі, - справа ад яе, яе перадплечча знаходзіцца пад гарачай вадой".
  
  "Крэсла і ванначку не перасоўвалі з тых часоў, як яна была тут", - дадала медсястра.
  
  "Вы, вядома, надзелі звычайную пракладку, сястра," запытаўся доктар.
  
  "Так, доктар".
  
  Яна ўзяла тоўсты складзены бінт з белага ворса і працягнула яго Інспектару. Ён узяў яго ў рукі і заўважыў, што бінт наскрозь прасякнуты вадой.
  
  “ Гэтая пракладка апранаецца на руку, а зверху вось гэта, - доктар паказаў квадратны металічны дыск, прымацаваны чорнай гумовай трубкай да апарата, - зверху. Яны прывязаныя да руцэ, і апарат уключаны".
  
  Медсястра павярнула выключальнік па просьбе Пэлка, і палата напоўнілася гучным гудам, падобным на гук электрычнага пыласоса.
  
  “ Значыць, місіс Доўсан фактычна прывязаная да машыны?
  
  "Гэта так", - адказаў доктар.
  
  "Яна магла рухацца?"
  
  “О, так, але я не думаю, што яна гэта зрабіла. Сястра Хокінс скажа вам, што мы выявілі, што ў нашых пацыентаў звычайна ўзнікае комплекс па нагоды гэтага апарата. Яны адчуваюць сябе скаванымі гэтым і амаль не паварочваюць галавы падчас лячэння. Гэта падобна на курыцу, якая думае, што прывязаны да вяровачцы, калі правесці мелам ад яе дзюбы да ўваткнутай у зямлю палцы ".
  
  "Як доўга працягвалася лячэнне місіс Доўсан?" Полк спытаў медсястру.
  
  “У агульнай складанасці гадзіну. Паўгадзіны на электралячэнне і паўгадзіны на масаж. Я застаўся тут на масаж, замест таго каб перайсці ў іншы пакой, таму што думаў, што там будзе цяплей ".
  
  “ Каб місіс Доўсан была гатовая сысці без чвэрці дванаццаць.
  
  “ Не, пазней, інспектар. Патрабуецца амаль чвэрць гадзіны, каб падрыхтаваць электралячэнне, прынесці гарачую ваду і накласці павязку на руку. Я скончыла масаж толькі ў гадзіну дня".
  
  “ Вы заставаліся тут, пакуль місіс Доўсан падвяргалася электратэрапіі?
  
  “ Няма. У дванаццаць я падняўся наверх, каб зрабіць масаж лэдзі Уорм ў яе спальні.
  
  “ Значыць, на паўгадзіны ў вас з лэдзі Уорм ёсць алібі?
  
  Сястра Хокінс пачырванела, але нічога не адказала.
  
  "Гэта звычайна - пакідаць адну пацыентку, калі яна праходзіць курс лячэння?"
  
  “Гэта залежыць ад абставінаў. Я б і падумаць не мог аб тым, каб пакінуць незнаёмца на некалькі першых працэдур, але місіс Доўсан была знаёмая з працэдурай і магла адключыць ток, калі б адбылося што-то незвычайнае".
  
  "О, няўжо яна магла?" - усклікнуў Полк. Ён трохі падлічыў. “Значыць, вы былі тут прыкладна да дванаццаці, калі падрыхтавалі місіс Доўсан да лячэння. У дванаццаць трыццаць вы вярнуліся і заставаліся ў электрашчытавой да гадзіны дня. Вы кажаце, што паклікалі міс Марстон у дванаццаць трыццаць, так што тады яна, павінна быць, была жывая.
  
  Сястра Хокінс выглядала засмучанай.
  
  “Адкуль я гэта ведаю? Гэта самае жудаснае. Калі б я паглядзеў... Але я проста крыкнуў, што ёй пара ўставаць, і не стаў чакаць адказу. Затым я пайшоў за сталом для масажу і ўбачыў, як варухнулася фіранка у яе кабінцы, таму я ўявіў, што яна апранаецца. Я зноў паклікаў яе, але, бачыце, я і не чакаў адказу, таму не ведаю, ці яна была яшчэ жывая.
  
  "Тады, хутчэй за ўсё, яе забілі, пакуль вы былі наверсе з лэдзі Уорм", - сказаў Полк. Ён прайшоў у вялікую пакой, у якой міс Марстон прымала душ. “ Які кабінкай карысталася міс Марстон? - спытаў ён.
  
  Сястра Хокінс падышла да чацвёртай злева.
  
  "Вось гэтая", - сказала яна, отдергивая фіранкі, і там, на абабітых тканінай лаўцы сярод сваёй адзення і адзення Віні, апранутая ў льняны фартух і купальню шапачку з чырвонай гумы, сядзела місіс Нейпир, з нянавісцю хмурачыся на медсястру і што-то мармычучы скрозь шчолкаюць, дрэнна прыгнаныя зубы.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 26
  
  Міс Блэйк была для інспектара Пэлка ўсяго толькі трупам, але ён размаўляў з Уинни Марстон і бачыў, як яна шпацыравала па Гидропарку, так што гэта другое забойства закранула яго асабіста значна больш, чым першае. У міс Блэйк, наколькі ён мог ўсталяваць, не было ні сяброў, ні сваякоў, але ў Уинни Марстон былі бацькі і малодшая сястра: яму не падабаліся маючыя адбыцца гутаркі з імі.
  
  Містэр Марстон увайшоў першым; мужчына атлетычнага целаскладу, з блакітнымі вачыма, рудаватымі валасамі, жорсткім ротам і рэпутацыяй чалавека з дрэнным характарам, якому няма роўных нават у Гидропарке.
  
  "Ну, хіба ты не мог спыніць гэта?" - раўнуў ён на Пэлка. “Ты ведаў, што паблізу блукае забойца, ці не так? Ўсіх нас заб'юць раней, чым ты яго знойдзеш. Чаму б табе нічога не распачаць?"
  
  Полк паказаў, што папярэдняе забойства было здзейснена сэрам Хамфры Червилом, які ўжо знаходзіўся ў турме.
  
  “ Глупства! - містэр Марстон захадзіў узад-наперад па пакоі, шумна, як астматык, дыхаючы. “ Ён ніколі нікога не забіваў. Ён не таго тыпу. Можа, ён і махляр, але ён не забойца. Калі б з-за яго дзяўчына трапіла ў бяду, ён бы збег. Вы хочаце выкарыстоўваць трохі псіхалогіі, інспектар. Я мог бы тады сказаць вам, што ён невінаваты. Цяпер, магчыма, вы паверыце, што я правоў. Ён раптам сеў і схіліў галаву на рукі. “О, Божа! Чаму ён абраў менавіта маю Віні?"
  
  Полк, прымаючы пад увагу гары містэра Марстона, успомніў, тым не менш, што Уинни Марстон была адна на працягу фатальных паўгадзіны, на працягу якога любы мог незаўважаным трапіць у жаночую ванную, і што містэр Марстон быў пад такім жа падазрэннем, як і любы іншы ў гидропарке.
  
  "Ён?" паўтарыў ён. “ Значыць, вы падазраяце Мэтьюза?
  
  Містэр Марстон падняў галаву ў здзіўленні.
  
  “ Хто? Я? Падазраю Монстра? У забойстве маёй дачкі? Майго шафёра? Божа Літасцівы, няма! Чаму я павінен?
  
  "Падобна на тое, у Гідра ўсё разумеюць, што яны былі закаханыя адзін у аднаго", - адказаў Полк.
  
  Містэр Марстон ускочыў на ногі, яго твар перакасіўся ад гневу, і ён замахаў рукамі ўверх-уніз ў паветры, разразившись патокам лаянкі, якім ён, магчыма, навучыўся ў адмірала Урвина.
  
  “Гэта хлусня! Праклятая хлусня!" - закрычаў ён. “Ты думаеш, я не павінен быў ведаць пра гэта? Як вы думаеце, ці варта мне пакідаць яго ў сябе, калі б у такіх скандальных намёку было хоць слова праўды? Маю дачку забілі... забіты, я кажу ... А ты сядзіш і слухаеш плёткі! Чаму ты нічога не робіш? Ён стаяў нерухома, шумна дыхаючы, затым паклаў рукі на стол і нахіліўся да Палку. “ Вы знойдзеце чалавека, які здзейсніў гэтае жудаснае злачынства? - Я дам сто, пяцьсот, тысячу фунтаў, калі вы толькі знойдзеце яго. - ціха спытаў ён. “ Я дам сто, пяцьсот, тысячу фунтаў.
  
  Яго паніжаны голас вырабляў ўражанне, але высілак стрымаць яго было занадта вяліка для яго. Выгляд нерухома які сядзіць Пэлка прывёў яго ў яшчэ большую лютасць, і ён стукнуў кулаком па стале.
  
  “Ты можаш што-небудзь зрабіць, - зноў закрычаў ён, - замест таго, каб сядзець тут, як самодовольная малпа? Устань і зрабі што-небудзь!"
  
  Полк устаў, на добрую галаву вышэй містэра Марстона, і ў адказ стукнуў кулаком па стале.
  
  'Сядзь!" загадаў ён тым жа тонам, якім уціхамірваў істэрыку пакаёўкі Эмі, і містэр Марстон, да свайго здзіўлення, сеў. "У мяне няма часу выслухоўваць вашы тэатральныя выкрутасы, Марстон," працягваў інспектар. - Калі вы хочаце, каб я знайшоў забойцу вашай дачкі, вы павінны цвяроза адказваць на мае пытанні...
  
  "Цвяроза!" зароў містэр Марстон. “ Вы хочаце прапанаваць?
  
  "У мяне няма часу, каб марнаваць яго на пустыя прапановы," умяшаўся Полк. “Я ведаю, што вы засмучаныя, і я спрабаваў зрабіць усё магчымае для гэтага, але вы моцна перашкаджаеце мне сваёй заганнай манерай паводзін, і, калі ласка, обуздайте свой гнеў і адказвайце на мае пытанні як мага лаканічней. Забойца вашай дачкі ўсё яшчэ на свабодзе, дзе-то ў гэтым будынку або паблізу ад яго, і чым даўжэй вы будзеце трымаць мяне тут, тым больш у яго шанцаў выйсці на свабоду.
  
  “ Трымаць цябе тут! Я? Чаму, я спрабую...
  
  Полк праігнараваў яго.
  
  “ Вы кажаце, што не падазравалі аб якой-небудзь любоўнай сувязі паміж вашай дачкой Уинни і вашым шафёрам?
  
  Містэр Марстон зрабіў выгляд, што збіраецца падняцца з крэсла, злавіў погляд Пэлка і супакоіўся, адказаўшы панурым тонам:
  
  “ Няма. Нічога не было, кажу вам, нічога. Яны некалькі разоў куды-небудзь хадзілі разам. Я гэтага не адмаўляю. Ён даваў ёй ўрокі ваджэння. Усё ў "Гідра" гэта ведалі.
  
  “ Вы цалкам ўпэўненыя, што ў гэтым нічога не было? Маладая дзяўчына сам-насам у машыне з маладым чалавекам ... Напэўна, там было якое-то спакуса?
  
  Містэр Марстон з цяжкасцю стрымаўся.
  
  Спакусы не было. У яе вачах ён не быў маладым чалавекам; ён быў усяго толькі шафёрам і для яе не больш чым рулявым механізмам аўтамабіля. Яна была маёй дачкой, Марстон з "Марстон Магна"; яна і марыць не магла аб тым, каб дазволіць шафёру сваволілі з ёю, як... як я не марыў бы аб вольнасцях з пакаёўкі!
  
  “ Вам не здаецца, што жыццё міс Марстон тут была настолькі абмежаванай, што яна магла быць грамадства вымушана шукаць каго-то маладога і сімпатычнага, каго у адваротным выпадку яна б не заўважыла?
  
  “ Вядома, няма. Што дрэннага было ў яе жыцця тут? У яе былі маці, сястра і я, і разумнае змест, і ніякіх клопатаў. Чаго яшчэ можа жадаць дваццацігадовая дзяўчына?
  
  “ Значыць, вы думаеце, што яна была цалкам шчаслівая?
  
  “ Вядома, была. Яна была б вельмі дурная, калі б была кім-то іншым.
  
  “ Як вы растлумачыце той факт, што Мэтьюз пайшоў у працэдурны кабінет і спытаў банщицу, ці была там міс Марстон сёння раніцай?
  
  "Я не спрабую гэта патлумачыць, інспектар", - запярэчыў містэр Марстон. “Гэта ваша праца. Чаму б вам не спытаць Мэтьюза? Ён быў там, а я - не. Магу вам сказаць, што ён дакладна не збіраўся заставацца там надоўга, таму што ведаў, што я замовіў машыну на палову першага, а калі я аддаю загады, інспектар, я сачу, каб іх выконвалі.
  
  "Містэр Марстон," спытаў нарэшце Полк, " ці можаце вы даць мне якое-небудзь уяўленне аб тым, хто забіў вашу дачка і чаму?"
  
  "Няма!" - катэгарычна адказаў містэр Марстон. “Гэта ваша праца. Дзеля Бога, працягвайце!"
  
  Рэакцыя Мілі Марстон была іншай.
  
  "Я хачу задаць вам некалькі пытанняў аб вашай сястры", - пачаў Полк, і, да яго жаху, Мілі расплакалася.
  
  "Жудасна думаць аб тым, што яна ляжыць там адна!" усхліпнула яна.
  
  "Мне так шкада", - спачувальна сказаў Полк. “Павінна быць, гэта было для вас вялікім узрушэннем. Я мяркую, вы былі вялікімі сябрамі".
  
  "Не, мы не былі разам", - адказала Мілі, калі змагла кантраляваць свой голас. “Мы ніколі не ладзілі адзін з адным, і гэта таксама была не мая віна. Я заўсёды хацела пасябраваць і падзяліцца яе сакрэтамі, але яна была такой стрыманай; яна звярталася са мной, як з дзіцем, а яна была ўсяго на два гады старэйшы за мяне ".
  
  "Я не думаю, што тады ў вас магло быць хоць нейкае ўяўленне аб тым, хто яе забіў", - сказаў Полк.
  
  Мілі змахнула апошнія слязінкі.
  
  "О так, я магла б!" - усклікнула яна. “Гэта быў Мэтьюз. Я ведаю аб справах Уинни значна больш, чым яна думала. Калі яна мне не сказала, ты не можаш вінаваціць мяне за тое, што я спрабаваў гэта высьветліць, ці не так? У рэшце рэшт, ты ж хочаш ведаць, калі гэта твая ўласная сястра. Яны з Мэтьюзом былі дружбакамі, гэта я табе дакладна магу сказаць. Уинни была ад яго без розуму.
  
  “ Але калі яна табе нічога не расказвала, адкуль ты мог ведаць?
  
  Мілі чмыхнула.
  
  "Я магла б сказаць", - адказала яна з выглядам перавагі. “Я звычайна цвяліла яе з-за Мэтьюза. Калі б у гэтым нічога не было, яна б толькі засмяялася, але яна гэтага не зрабіла. Яна прыходзіла ў такое ж благое размяшчэнне духу, як і бацька, і казала, што заб'е мяне, калі я калі-небудзь обмолвлюсь пра гэта хоць словам.
  
  “ Але ты ж каму-то распавяла, ці не так? Павінна быць, хто-то распусціў чуткі пра іх у Гидропарке.
  
  "Ну, я гэтага не рабіла", - ваяўніча сказала Мілі. “Адзінае, што я калі-небудзь казала, гэта тое, што ўсё ў Гідра казалі пра Віні і Мэтьюзе. Я расказала маме, і яна надрала мне за гэта вушы.
  
  Полк цалкам мог гэта зразумець; ён быў апантаны жаданнем зрабіць тое ж самае сам.
  
  “Значыць, вы думаеце, што Мэтьюз забіў яе. Чаму?"
  
  "А хто яшчэ мог захацець?" - парыравала Мілі. “У яе ніколі ні з кім не было нічога агульнага. Ведаеш, што я думаю? Я думаю, што яны планавалі збегчы разам гэтым самым раніцай! Віні ўсё роўна была чымсьці ўсхваляваная, і, бачыць бог, у гэтай смярдзючай дзіркі не хвалявацца з-за чаго. Гэта горш, чым у школе. Я не думаю, што яна наогул хацела ісці на лячэнне сёння раніцай, і яна плакала ад гневу, калі падгарнула нагу падчас тэніса, але яна павінна была пайсці. Яна не адважваецца крыкнуць, каб мама ці тата нічога не западозрылі.
  
  “ Але навошта Мэтьюзу было забіваць яе? Калі ён не хацеў з'язджаць з яе, як вы, здаецца, думаеце, ён, вядома, мог з'ехаць, нічога ёй не сказаўшы?
  
  Мілі ўсьміхнулася.
  
  "Ты не ведаў Уинни", - сказала яна. “Яна была з тых, хто чапляецца за што-тое, і калі ёй чаго-то вельмі хацелася, яна атрымлівала гэта, што б ні казалі іншыя. Калі б ён паспрабаваў сысці ад яе, яна б закрычала "Блакітнае забойства"! Яна спынілася, напалоханая ўласнымі словамі, затым раптам працягнула: “Калі б яна толькі сказала мне, я б дапамагла ёй. Я злаваўся на яе з-за таго, што яна была такой скрытнай. Я б дапамагла ёй збегчы з ім, хоць ён быў усяго толькі звычайным шафёрам. Тата заўсёды кажа аб гонару сям'і Марстон, але ў такой дзірцы, як гэтая, ад гэтага мала толку. У нас ніколі не будзе магчымасці павесяліцца. Акрамя таго, Мэтьюз можа апынуцца сынам герцага, якому прыйдзецца цэлы год зарабляць сабе на жыццё, перш чым ён зможа зрабіць для тытул. На мінулым тыдні я глядзеў фільм у Ньютан-Сэнт-Мэры з Кэры Гейблом ў ім, вось так ..."
  
  Місіс Марстон была самай спакойнай ў сям'і. Маленькая, пухленькая і прыгожая, яна вырабляла ўражанне ад прыроды жыццярадаснай і гаваркая жанчыны, але цяпер яна ціха сядзела ў сваім крэсле, і Полк адчуваў, што яе гора напаўпразрыстай заслонай павісла паміж імі.
  
  Так, яна раскажа інспектару ўсё, што ведае, хоць, здавалася, было ўжо даволі позна, ці не так? Яе не вельмі турбавала, што каго-то павесяць; помста не магла вярнуць ёй Уинни, ці не так? І ўсё ж, дзеля іншых людзей... Мілі можа быць наступнай, ці не так?
  
  Так, да яе даходзілі чуткі пра Віні і Мэтьюсе. Калі? О, зусім нядаўна. На працягу апошняга тыдня, падумала яна. Менавіта Мілі першай прыцягнула яе ўвагу да іх. Адбылося гэта наступным чынам. Яны дамовіліся пакатацца. Чарльз быў у адным з сваіх частых прыступаў гневу і тупаў па вуліцы, кідаючы перад сабой жвір ў акно яе спальні, таму што яны спазняліся, і на самай справе гэта была яго ўласная віна, таму што да самай апошняй хвіліны ён казаў, што наогул не пойдзе з імі. Яна паслала Віні у гараж сказаць Мэтьюзу, каб той паспяшаўся, а Мілі сказала, што, калі яна хоча, каб ён прыехаў хутка, ёй не трэба было пасылаць Віні. На просьбу растлумачыць, Мілі сказала, што па ўсім Свеце хадзілі чуткі, што Віні і Мэтьюз "без розуму адзін ад аднаго". Не, яна ў гэта не верыла. Яна надавала Мілі аплявух і забараніла ёй казаць пра гэта зноў. Але, без сумневу, людзі ў Гидропарке пляткарылі пра Віні і Мэтьюсе; яны ні аб кім не гаварылі нічога, акрамя скандалаў. Вядома, у гэтым не было ніякай праўды. Уинни была добрай дзяўчынкай і добра выхаваная, не такі шалапутны, як небарака міс Блэйк, якая вечна будавала вочкі мужчынам, нават калі яны былі мужамі іншых жанчын. Ну, на самай справе, здавалася, яна паклала вока на Чарльза, а ён быў так успрымальны да хорошенькому тварык, нават калі яно належала пакаёўкі...
  
  Не, яна не магла сабе ўявіць, навошта каму-то спатрэбілася забіваць такую мілую дзяўчыну, як Віні. Павінна быць, гэта была нейкая жахлівая памылка, калі толькі гэта не было часткай змовы, накіраванага на тое, каб прымусіць іх з'ехаць з Гідра. Яна ведала, што большасці іншых жыхароў яны не падабаліся. Вядома, гэта была віна Чарльза; у яго быў такі жудасны характар, і староннім было цяжка зразумець, што ён не меў на ўвазе і паловы таго, што казаў.
  
  Усе былі так добрыя да іх сёння, але было жудасна адчуваць, што любая рука, працягнутая ў знак спагады, магла апынуцца той, якая адабрала ў Віні жыццё. Місіс Нейпир была асабліва дабра, але ж яна сапраўды была ў ванне, калі там была Віні... памерла ... ці не так? І яна была не зусім такі... ці была яна? І ёй ніколі па-сапраўднаму не падабалася Віні, так што ўсё выглядала так, як быццам ... ці не так?
  
  Некалькі імгненняў яны сядзелі моўчкі, затым Полк ціха сказаў:
  
  "Місіс Марстон, я не хачу ўрывацца у ваша гора, але ці можаце вы назваць якую-небудзь прычыну, па якой хто-небудзь у гэтым Гидроузле або за яго межамі мог хацець забіць вашу дачку?"
  
  На імгненне спакой місіс Марстон змянілася горам, і наступныя некалькі яе слоў былі перапыненыя рыданнямі.
  
  “ Яна была такой мілай дзяўчынай, інспектар, такой мілай натурай. У яе ніколі не было ворагаў. Мілі іншая: яна крыху занадта шчырая для большасці людзей, хоць я ўпэўнены, што яна гэта перарасце. Але Віні не сказала ні слова, якое магло б пакрыўдзіць жывую душу. Як хто-то яшчэ could...it павінна быць, вар'ят збег з якой-небудзь псіхушкі ... каб забіць яе так бессардэчна. Яна, павінна быць, выглядала такой безабароннай, лежачы вось так. Віні заўсёды выглядала такой прыгожай, калі спала. Яна заўсёды спала, скруціўшыся абаранкам, як кацяня, схіліўшы галаву наперад на падушцы."
  
  Полк дапамог ёй падняцца з крэсла і праводзіў да дзвярэй, але калі яна ўжо выходзіла, ён спыніў яе іншым пытаннем.
  
  “ Верыў, што ваш муж, што ў чуткі аб тым, што міс Уинни закахана ў вашага шафёра, была хоць доля праўды?
  
  "Аб няма!" - хутка адказала яна. "Калі б ён у гэта верыў, ён бы забіў яе!"
  
  Затым, ашаломленая сваімі словамі, яна павярнулася і ўцякла.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 27
  
  Як інспектар ні стараўся, ён не мог выкінуць з галавы той момант, калі ён адхінуў фіранку ў кабінцы і убачыў недарэчную фігуру місіс Нейпир, якая сядзела сярод адзення Віні Марстон. І доктар Уільямс, і міс Люіс пацвердзілі заяву сёстры Хокінс аб тым, што місіс Нейпир не была прызначаная сустрэча ў лазнях на той раніца, і чым больш ён думаў пра гэта, тым больш схіляўся да думкі, што місіс Нейпир пракралася ў масажны кабінет, зарэзала Уинни і, выявіўшы, што медсястра адрэзала ёй шлях да адступлення, прашмыгнула ў кабінку і стала чакаць, калі яе знойдуць. Але калі яна была дастаткова хладнокровна, каб дамагчыся гэтага, чаму ж яна не скарысталася магчымасцю збегчы ў той момант, калі сястра Хокінс выявіла забойства Уинни? Ён вырашыў спытаць яе, без рэальнай надзеі атрымаць ясны, не кажучы ўжо пра асэнсаваны, адказе.
  
  З'яўленне місіс Нейпир ў пакоі не развеяла падазрэнняў інспектара. Яна ўвайшла адна, ступаючы з значна большай лёгкасцю, чым раней, і пакуль сяржант Джага ўсе яшчэ рухаўся наперад, каб дапамагчы ёй, яна дайшла да крэсла і села ў яго без старонняй дапамогі, на здзіўленне без штуршкоў і паваротаў.
  
  "Вядома, - падумаў Полк, - магло быць і так, што ў прысутнасці медсёстры ў яе заўсёды былі самыя горшыя намеры", але ўсё роўна гэта выглядала рашуча дзіўна. Ці магчыма, што яна была не так бяскрыўдная, як лічыў доктар? Вядома, такое было яго меркаванне як мэдыка, але нават лепшыя лекары часам ставілі няправільны дыягназ, і сястра Хокінс, якая бачыла місіс Нейпир значна больш, чым хто-небудзь іншы, верыла, што яна здольная на забойства. Яна не была абсалютна нармальнай, калі ўпершыню звярнулася за лячэннем, і, магчыма, забойства міс Блэйк стала дастатковым узрушэннем, каб закружыць ёй галаву, і спарадзіла ў ёй схільнасць да забойства. Калі гэта было так, то забойства Уинни Марстон было чыста імітацыйным. Гэта рашэнне, безумоўна, паслужыла выдатнай нагодай для выбару Віні у якасці ахвяры, паколькі і яна, і міс Блэйк былі маладымі, сімпатычнымі незамужнімі дзяўчатамі. У яго прафесіі акуратнасць была звычкай, і ў нашы асвечаныя дні ён навучыўся быць асцярожным ва ўжыванні старамоднага словы "нявінніца".
  
  Чым больш ён думаў аб гэтай тэорыі, тым больш праўдападобнай яна здавалася. Усе паводзіны місіс Нейпир паказвала на тое, што яна чым-то задаволеная. Падчас свайго апошняга інтэрв'ю яна была панурай і помслівай, цяпер яна ўсміхалася і мела задаволены выгляд, як быццам споўнілася якое-то тэрміновае жаданне. Што ж, ён не павінен дазваляць сваім думкам выносіцца далёка за ім. Усе тэорыі былі вельмі добрыя, але да тых часоў, пакуль вы іх не даказалі, яны не былі фактамі, а галоўны канстэбль быў прыхільнікам фактаў. Было нават неразумна казаць яму: "я так думаю", але заўсёды было больш мэтазгодна папярэднічаць заўвагі словамі "Я веру" або "Я разглядаю". Полк зрабіў гэта цяпер, каб прытрымлівацца практыкі.
  
  “ Мне здаецца, я ўжо браў у вас інтэрв'ю з нагоды забойства міс Блэйк.
  
  Місіс Нейпир кіўнула.
  
  “ Так. Яе забілі. Мне сказалі, што сэр Хамфры. Гэта было вельмі сумна.
  
  Полк вагаўся. Калі б ён толькі мог задаваць правільныя пытанні правільным чынам, ён мог бы адразу даведацца ад яе праўду, падумаў ён. Місіс Нейпир, здавалася, была цалкам задаволеная тым, што пачакала, пакуль ён прыме рашэнне.
  
  "Што ты рабіла ў ванне гэтай раніцай?" нарэшце спытаў ён.
  
  Місіс Нейпир прамяніста ўсміхнулася.
  
  “Маё лячэнне. Я заўсёды лячуся ў ваннах, для маіх ног, вы ведаеце. Яны вельмі слабыя. Часам я наогул не магу хадзіць. На самай справе мне варта было б скарыстацца крэслам для купання, але тут толькі адно.
  
  “ Так, я ведаю, місіс Нейпир. Але вы чакалі там сёння раніцай у чвэрць другога. Доктар Уільямс сказаў мне, што ён ніколі не запісваецца на прыём пасля паловы першага.
  
  Місіс Нейпир ніколькі не выглядала збянтэжанай.
  
  “Гэтая медсястра прымусіла мяне чакаць. Яна заўсёды так робіць. Іншым людзям можна аказаць дапамогу своечасова, але не мне. Аб няма! Яна наўмысна прымушае мяне чакаць, але я яшчэ расквитаюсь з ёй, вось пабачыш. Яна злая жанчына.
  
  “ Калі вы доўга чакалі, то, павінна быць, былі ў той кабінцы, калі Уинни Марстон ...
  
  “Яна была забітая. Я быў там. Так, забітая дакладна так жа, як тая іншая дзяўчына". Місіс Нейпир заззяў, гледзячы на яго, і яе вочы за акулярамі з тоўстымі лінзамі вызначана злараднічалі.
  
  Полк глыбока ўздыхнуў.
  
  "Місіс Нейпир," сказаў ён вяліка, - адкуль вы ведаеце, што яна была забітая тым жа спосабам, што і міс Блэйк?
  
  “Я быў там. Я ўсё гэта чуў".
  
  Сяржант Джага ахнуў. Гэта было нечаканае развіццё падзей.
  
  “ Вы хочаце сказаць, што сапраўды былі там ўсю раніцу, хаваючыся ў кабінцы? Вы чулі, як забойца увайшоў у ванную і забіў міс Марстон? Вы ведаеце, хто гэта зрабіў?
  
  "Так, так, я ведаю", - усхвалявана сказала яна. “Я бачыла яе. Я была там. Я была вельмі напалохана. Яна магла забіць і мяне". Яна выцягнула насоўку з кішэні свайго ваўнянага кардигана і пачала абтрэсваць ім пыл з спадніцы.
  
  “ Хто гэта быў? Каго ты бачыў? Яе хваляванне было заразлівым.
  
  Місіс Нейпир здзіўлена падняла вочы.
  
  “ Хто? Чаму, сястра Хокінс, вядома. Хто яшчэ гэта мог быць? Калі яна застанецца тут, нас усіх заб'юць, і я буду наступным. Яна ненавідзіць нас усіх, але мяне ненавідзіць больш за ўсё. Гэта таму, што мы бачым, як яна фліртуе з адміралам, калі ёй варта было б быць на працы. Тое, як яна грэбуе мной, - ганьба. Яна дазваляе мне ўпасці. Я магу паказаць табе сінякі. Кажу табе, яна злая жанчына. Ты павінен замкнуць яе, і тады я буду ў бяспецы.
  
  Полк перапыніў знаёмыя словы фырканьем агіды і адпусціў яе. Нібы раптам успомніўшы, што ўвайшла ў пакой з меншымі цяжкасцямі, чым звычайна, яна паспрабавала максімальна абцяжарыць свой выхад, так што сяржант Джага, нарэшце, вярнуўся ў пакой, выціраючы лоб жоўтым насоўкай, дзіўна упрыгожаным ружовымі сланамі, і на гэты раз быў занадта запыхавшимся, каб вымавіць якое-небудзь падыходнае заўвагу.
  
  "Вось і ўсё, што я зрабіў у гэтай сітуацыі", - раздражнёна падумаў Полк. Яна альбо зусім невінаватая, альбо напалову занадта разумная.
  
  Але ў любым выпадку было відавочна, што ад місіс Нейпир ён больш нічога не атрымае, і, як звычайна, ён зноў паслаў за сястрой Хокінс. Яна зноў пацвердзіла той факт, што сустрэча з місіс Нейпир была прызначаная на наступны дзень, і гэта было пацверджана запісной кніжкай міс Люіс.
  
  Затым Полк паслаў за місіс Доўсан і прывітаў яе словамі: "Ну што, місіс Доўсан, вы прадбачылі другое забойства?" і яна заколебалась, накіроўваючыся да крэсла, на якое Полк паказаў сваім наведвальнікам у папярэднім выпадку.
  
  “ Вы ўсё яшчэ падазраяце мяне, інспектар? спытала яна ў нацягнутай, плутоватой манеры, якая дрэнна спалучалася з яе знешнасцю без абцасаў і не хавала яе сапраўдных пачуццяў. “Не, дзякуй богу, я так і не дайшоў да таго, каб прадставіць сабе другое забойства, інакш я мог бы апынуцца пад арыштам. Як бы тое ні было, я мог бы ўчыніць забойства, я мяркую".
  
  "Ты прызнаеш гэта?" - спытаў Полк.
  
  Місіс Доўсан паглядзела прама на яго.
  
  “ Я не дурань, інспектар, як, па-мойму, ужо казаў вам раней. Я разумею, што быў непрыемна блізкі да Уинни Марстон, калі яе забілі, і што ў маіх інтарэсах сказаць праўду і зрабіць усё, што ў маіх сілах, каб дапамагчы вам разгадаць гэтую таямніцу.
  
  "Спрабуе вырабіць на мяне добрае ўражанне", - было першай думкай Пэлка, а "Разважае, як у дэтэктыўным рамане" - другі.
  
  “Я так разумею, што вам лячылі запясце. Як доўга вы гэта робіце?"
  
  “ На тры тыдні. Я пачаў займацца гэтым яшчэ да забойства міс Блэйк і наведваю двойчы ў тыдзень.
  
  "Сёння ў цябе адзін са звычайных дзён?"
  
  Сястра Хокінс папрасіла мяне прыйсці сёння, а не ўчора.
  
  “ Яна патлумачыла вам якую-небудзь прычыну такой перамены?
  
  "Яна сказала, што доктар Уільямс змяніў яе расклад на гэтую тыдзень, і таму яна не змагла ўпісаць мяне ўчора".
  
  "Хто-небудзь ведаў, што ваша час было зменена?" - усміхнулася місіс Доўсан.
  
  “О, я думаю, усе ведалі. Бачыце, мяне гэта раздражняла, таму што я люблю працаваць па раскладзе. Калі вы пісьменнік, вы павінны ".
  
  Інспектар Полк стрымаў пырханне.
  
  “ Такім чынам, у колькі вы прыбылі на лячэнне сёння раніцай?
  
  “ Без дваццаці дванаццаць. Я прыйшоў на некалькі хвілін раней, і мне давялося чакаць. Калі я ўвайшла, я пачула, як сястра Хокінс размаўляла з міс Марстон ў масажным кабінеце, потым я пайшла ў электрычную пакой і пачала чытаць сваю кнігу.
  
  “ Адкуль вы ведаеце, што медсястра размаўляла менавіта з міс Марстон? Вы даведаліся яе голас?
  
  "Я чула..." місіс Доўсан вагалася. “Ну, я сапраўды не ведаю. Я проста выказала здагадку, што гэта, павінна быць, яна".
  
  “ Значыць, вы сапраўды чулі іншы голас, акрамя голасу сёстры Хокінс?
  
  “Не, не магу сказаць, што я гэта зрабіў. Я проста пачуў голас медсёстры і выказаў здагадку, што яна размаўляе з іншым пацыентам. О, вы маеце на ўвазе, што сястра Хокінс, магчыма, забіла Уинни да таго, як я пайшоў у ванную, і толькі прыкідвалася, што размаўляю з ёй для майго ж дабра?
  
  Полк не заахвочваў яе развіваць гэтую думку. "Сястра Хокінс спазнілася прыйсці да вас?" - спытаў ён. “Не, яна прыйшла своечасова па маіх гадзінах. Яна прынесла трохі гарачай вады для ванначкі для рук. Ці бачыце, для майго лячэння рука апускаецца ў ваду...
  
  "Усё ў парадку", - перапыніў яго Полк. “Я разумею, у чым складаецца лячэнне. Ваша рука фактычна прымацаваная да апарата, які пасылае электрычны ток праз ваду на металічную пласціну, прымацаваную да падушачцы на вашай руцэ, так што вы не можаце рухацца. Хіба гэта не так?"
  
  "Я... Я мог бы пераехаць, калі б захацеў, я ўпэўнены, але я ніколі не спрабаваў ".
  
  “ Вы разумееце, як працуе гэтая машына? - спытаў я.
  
  “Так, збольшага. Я ведаю, як гэта ўключаць і выключаць".
  
  “ Каб ты мог выключыць яго сёння раніцай, зняць пластыр са сваёй рукі і выйсці ў іншы пакой, калі б захацеў?
  
  Твар місіс Доўсан пабялеў.
  
  "Было б цяжка замяніць павязку на левай руцэ," сказала яна, - але я думаю, што змагла б. Толькі я гэтага не зрабіла".
  
  “ Вы разумееце, што дзяўчыну забівалі ў пакоі, суседняй з той, у якой вы сядзелі? Вы ўпэўненыя, што не чулі ні гуку?
  
  “Няма. Апарат вырабляе такі шум, што вам прыйшлося б крычаць, каб вас пачулі, нават калі б вы былі ў той жа пакоі. Я ніяк не мог чуць, як хто-то тэлефанаваў з суседняй пакоя ".
  
  “У электрычную пакой вядуць дзве дзверы, адна вядзе ў жаночыя прыбіральні, а іншая - у мужчынскія. Я мяркую, што вы бачылі, як хто-то ўвайшоў у адну дзверы і выйшаў праз іншую".
  
  Цяпер не было ніякіх сумневаў у страху місіс Доўсан.
  
  “Няма, няма. Я нікога не бачыла", - сказала яна.
  
  “ Але калі хто-то праходзіў праз тую пакой, вы павінны былі яго бачыць.
  
  "Я так не думаю", - нервова адказала яна. “Апарат заглушаў любы гук, а я сядзела і чытала кнігу, павярнуўшыся спіной да дзвярэй. О, інспектар, вы ж не думаеце, што забойца сапраўды прайшоў у мяне за спіной?
  
  "Я думаю, гэта цалкам магчыма", - адказаў ён. Ён нахіліўся наперад і спытаў: "Місіс Доўсан, як вы думаеце, хто забіў Уинни Марстон?"
  
  "О, шафёр, вядома", - адказала яна. "Усе ведаюць, што ў іх быў раман, і я мяркую, што з-за яго ў яе былі непрыемнасці".
  
  “ Значыць, вы хочаце ўскласці на Мэтьюза адказнасць за другое злачынства? - саркастычна спытаў ён.
  
  "О, не", - адказала місіс Доўсан. “Калі б я пісала гэта як трылер, я б зрабіла аднаго і таго ж забойцу адказным за два забойствы. Абодва былі маладымі, чароўнымі дзяўчатамі; абодва былі забітыя вязальными спіцамі; несумненна, падабенства дзіўнае.
  
  "Адкуль вы ведаеце, што Віні Марстон была забітая вязальнай спицей?' - шматзначна спытаў Полк.
  
  Місіс Доўсан выглядала вельмі збянтэжанай.
  
  "Я... я... хіба гэта не была яна?" запінаючыся, прамармытала яна.
  
  Полк праігнаравала яе пытанне і вярнулася да свайго папярэдняга заўвагі.
  
  "Калі б ваш дэтэктыў арыштаваў сэра Хамфры Червила," спытаў ён, " на каго б вы ўсклалі адказнасць за другое забойства?"
  
  Місіс Доўсан прамяніста ўсміхнулася.
  
  "Мой дэтэктыў ніколі б не апынуўся такім дурнем!" - адказала яна.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 28
  
  Берт Мэтьюз, яго карыя вочы былі сур'ёзныя, цвёрды падбародак здаваўся яшчэ больш цвёрдым, чым той, якім захаплялася Уинни Марстон, увайшоў у бібліятэку. Яго уніформа шакаладнага колеру была старанна вычышчаная і отглажена; ласіны ззялі ад бляску, а валасы - ад брилиантина з танным водарам. Сваю карычневую шапку з казырком ён трымаў у загрубевшей, добра вымытай правай руцэ, на мезенцы якой насіў шчыльна абліпальную залатое кольца. Ён наогул быў щеголеватой фігурай, і калі чуткі пра яго і Віні былі праўдай, то няцяжка было зразумець, чаму ён здаўся ёй прывабным у месцы, дзе маладыя, прыгожыя мужчыны былі рэдкасцю. Полк адчуваў, што калі б ён прэтэндаваў на пасаду шафёра, то наняў бы яго на месцы, і ў той першы момант не паверыў, што ён вінаваты ў забойстве. Аднак у абавязкі Пэлка не ўваходзіла судзіць аб людзях па першаму ўражанню, і ён перайшоў да задачы допыту Мэтьюза.
  
  “ Вас завуць Берт Мэтьюз? - спытаў я.
  
  "Так, сэр".
  
  “ Вы працуеце шафёрам у містэра Марстона?
  
  "Так, сэр".
  
  “ Вы ведалі яго дачка, міс Уинни Марстон?
  
  "Так, сэр".
  
  - У апошні час вы давалі ёй ўрокі ваджэння?
  
  "Так, сэр".
  
  “ Вы калі-небудзь ўступалі з ім у інтымныя адносіны?
  
  “ Інтымны, сэр?
  
  “ Так. Ты займаўся з ёй любоўю? Цалаваў яе?
  
  "Не, сэр".
  
  “ Яна рабіла цябе якія-небудзь авансы?
  
  "Не, сэр".
  
  Полк зразумеў, што гэты чалавек гуляе з ім. Гэтыя адказы былі адрэпетаваныя; яны не былі натуральнымі. Толькі нечакана ён мог спадзявацца атрымаць ад яго якую-небудзь належную інфармацыю.
  
  "Міс Уинни Марстон была забітая сёння раніцай у жаночым масажным кабінеце," раптам сказаў ён, пільна гледзячы на шафёра.
  
  Здзіўленне Мэтьюза было перабольшаным.
  
  “ Забіты? - усклікнуў ён.
  
  "Ты ведаў", - агрызнуўся Полк. "Хто табе сказаў?"
  
  Мэтьюз пакруціў у руках сваю кепку.
  
  “ Тэд Кокс, сэр.
  
  Інспектар гучна вылаяўся. Яму трэба было сцерагчыся такой магчымасці, падумаў ён, але ў Гидропарке было так шмат дзвярэй, што не заўважыць адну з іх было амаль немагчыма, і Тэд Кокс, павінна быць, праслізнуў праз гэтую, каб падсцерагчы Мэтьюза, калі той вяртаўся з машыны.
  
  "Сёння раніцай вы хадзілі ў працэдурны кабінет і пыталіся пра міс Марстон", - заявіў Полк.
  
  Мэтьюз кіўнуў.
  
  "Навошта ты туды паехаў?"
  
  “ Я хадзіў пагаварыць з Тэдам Коксам, сэр. У мяне было некалькі свабодных хвілін.
  
  “Калі вы бачылі Тэда Коксу з тых часоў, вы ведаеце, што ён сказаў нам, што вы прыйшлі спецыяльна, каб спытаць, ці праходзіць лячэнне міс Марстон. Хіба гэта не было вельмі незвычайным учынкам?"
  
  "Ну, так, напэўна, так яно і было", - панура сказаў Мэтьюз, - "Але я толькі хацеў пакінуць для яе паведамленне. Гаворка ішла аб яе ўроку кіравання без дзесяці дванаццаць".
  
  Полк спыніў яго, затым, перадумаўшы, сказаў: “Працягвай. Ты сказаў, без дзесяці дванаццаць. Калі гэта было дамоўлена?"
  
  “ Учора ўвечары, сэр. Міс Віні зайшла ў гараж, калі я чысціў машыну.
  
  "Тады якое паведамленне ты хацеў ёй перадаць?"
  
  "Я хацеў даць ёй ведаць–" Голас шафёра завагаўся, затым ён зрабіў над сабой высілак і працягнуў: - У рэшце рэшт, я не змог падаць ёй урок. Бос сёння раніцай даслаў вестку, каб я падрыхтаваў машыну для яго а палове першай, і я павінен быў даць ёй ведаць.
  
  "Хіба ты не бачыш, што для цябе выглядае вельмі дзіўна, што ты сам хадзіў у жаночыя лазні?" - настойваў Полк.
  
  "А што яшчэ я мог зрабіць?" - запярэчыў Мэтьюз. “Я не мог адправіць запіску, ці не так? І я павінен быў як-то паведаміць ёй, ці не так?"
  
  "Як вы даведаліся, што яна будзе там?"
  
  “Таму што яна сказала мне. Яна сказала: 'Раніцай мне трэба на масаж, але мы ... мы можам пайсці пасля. Будзь гатовая прыкладна з дзесяці да дванаццаці ".
  
  Полк пастукаў алоўкам па стале. Гісторыя была простай і, хутчэй за ўсё, праўдзівай, але ў яго было невытлумачальнае пачуццё, што Мэтьюз хлусіць.
  
  “ Як даўно вы вучыце міс Марстон вадзіць машыну? - спытаў ён.
  
  “ Шэсць тыдняў, сэр.
  
  “ А яна яшчэ не магла сесці за руль?
  
  "Яна вадзіла дастаткова добра, сэр, гэта значыць для жанчыны, але бос пакуль не дазволіў ёй выязджаць адной", - адказаў Мэтьюз, і зноў Полк адчуў, што, хоць ён, магчыма, і кажа праўду, ён кажа не ўсю праўду.
  
  “ Мэтьюз, гэта ты забіў міс Блэйк? - спытаў ён.
  
  “ Няхай мяне адразу да смерці, калі я гэта зрабіў, сэр! - горача ўсклікнуў ён.
  
  Рушыла ўслед доўгая паўза. У канцы яе Мэтьюз ўсё яшчэ працягваў стаяць.
  
  Полк адпусціў Мэтьюза і паслаў за сяржантам Джага.
  
  "Ёсць якія-небудзь зачэпкі?" спытаў ён.
  
  “ Ні адной, сэр. Нават кавалачка чыстай паперы. Вам не здаецца дзіўным, сэр, што дзве розныя дзяўчыны былі забітыя адным і тым жа спосабам двума рознымі мужчынамі? Вы думаеце, гэты баронет сапраўды вінаваты ў забойстве міс Блэйк?
  
  "Вы размаўлялі з місіс Доўсан," адказаў Полк. “ Вядома, ён вінаваты. Наколькі я магу судзіць, ён быў не так багаты, як прыкідваўся, і тыя некалькі тысяч, якія ён змог бы атрымаць за яе каштоўнасці, забяспечылі б яго на даволі доўгі час. Гэта іншае забойства - імітацыйнае. Вы самі ведаеце, што любое злачынства, якім бы нязначным яно ні было, цягне за сабой мноства імітацый."
  
  Але Полк, здавалася, казаў амаль для таго, каб пераканаць самога сябе, і сяржант, падбадзёраны збянтэжанасцю свайго начальніка, прамовіў: “Як скажаце, сэр, але я думаю, што місіс Нейпир зрабіла і тое, і іншае сама. Яна ўвайшла, калі медсястра была наверсе з лэдзі Уорм падчас другога злачынствы, затым распранулася сама і вёскі ў кабінцы пасля таго, як нанесла ўдар нажом міс Марстон. Яна ведала, што мы знойдзем яе там, і што мы не павінны падазраваць нікога, хто заставаўся побач у такім стане. Мы ўсе ведаем, што яна крыху дзіўная, а такія людзі вельмі хітрыя ".
  
  "Гэта магчыма", - адказаў Полк. “У гэтым-то і праблема. Пакуль мы не ведаем, дзе ўсе былі на працягу гэтых паўгадзіны, усе знаходзяцца пад падазрэннем, і ўсё магчыма. Я не супраць прызнаць, што гэтая медсястра мяне не задавальняе.
  
  Чжейго выглядаў здзіўленым.
  
  "Але яна, мабыць, адзіная, у каго ёсць алібі", - запярэчыў ён. "Яна была наверсе з лэдзі Уорм на працягу тых паўгадзіны".
  
  "Я ведаю," адказаў Полк. " збольшага таму я і не задаволены. Алібі падрабіць занадта лёгка, і вы заўважылі, як яна ўвесь час глядзіць на доктара, калі я яе допрашиваю, як быццам хоча, каб ён намякнуў ёй, што сказаць? Палову часу гэтым раніцай я не ведаў, з кім з іх я павінен быў размаўляць. Заўсёды ёсць верагоднасць, што два чалавекі былі заадно ".
  
  "А што наконт шафёра?" спытаў Чжейго. “ Ён ведаў, што міс Марстон была ў ваннай. Магчыма, ён зайшоў да яе незаўважаным. Ён мог бы ўзяць вязальную спіцу ў Коксу. Вы можаце быць упэўнены, што калі сярод інструментаў была адна, то была і іншая ".
  
  "Калі гэта і было, мы не можам гэта даказаць", - запярэчыў Полк. “У нас будзе дастаткова часу, каб пагаварыць пра Мэтьюз, калі мы атрымаем вынікі PM і высвятлім, ці яна была такой добрай дзяўчынкай, якой лічыць яе маці. Мэтьюз цяпер разыгрывае з сябе смаляка немаўля і 'нічога не гаворыць'. Калі мы зможам ўсталяваць матыў злачынства, мы, магчыма, зможам усё гэта змяніць, але праблема ў тым, што, наколькі я магу судзіць, ні ў каго не было ніякага матыву для забойства Уинни Марстон.
  
  Вынік медыцынскага абследавання Віні Марстон не аказаў Палку той дапамогі, на якую ён спадзяваўся. Віні была абвешчаная дзевай некранутай, матыў заставаўся незразумелым, і інспектару давялося здавольвацца часовым вердыктам “забойства шляхам імітацыі, здзейсненае якім-небудзь асобай або асобамі, невядомымі, але, верагодна, якія пражываюць у Престейнтон-Гідра"."Ён даручыў аднаму са сваіх людзей сачыць за Мэтьюзом і адвольна аддаў загад, які забараняе каму бы то ні было пакідаць Гідравузел; але, не атрымаўшы ніякай дадатковай інфармацыі аб чыіх-небудзь рухах на момант забойства, ён зразумеў, што яго расследаванне практычна зайшло ў тупік.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 29
  
  У выніку загаду Пэлка усё ў Гидропарке пачалі пакутаваць асаблівай формай клаўстрафобіі - бояззю апынуцца пад замком са сваімі субратамі. Яны цалкам усведамлялі, што Інспектар не меў паўнамоцтваў прыводзіць у выкананне такі загад, і што яны былі вольныя, каб пакінуць Гідравузел, калі пажадаюць, але, баючыся, што любы такі сыход будзе ўспрыняты як указанне на саўдзел у забойстве, ніхто не пайшоў першым. І так яны працягвалі жыць, кожны падазраючы іншага і праводзячы час у адзіночным зняволенні за зачыненымі дзвярыма сваіх спальняў. Але праз некалькі дзён яны зноў збіліся ў кучу яшчэ больш, чым звычайна, так як знайшлі ізаляцыю невыноснай. Таму што чалавек не мог размаўляць сам з сабой, а звычка зрабіла неабходным, каб жыхары Гідра чулі гук сваіх уласных галасоў.
  
  Таму яны з пачуццём вялікага задавальнення віталі новапрыбыўшага ў сваёй асяроддзі.
  
  У любы іншы час містэр Уинкли прайшоў бы незаўважаным сярод наведвальнікаў Гидропарка, настолькі непатрабавальнай была яго знешнасць і такімі мяккімі і ненадакучліва былі яго манеры. Яго скура была ружовай, валасы і вусы светлымі, апошнія былі афарбаваныя нікацінам ў карычневы колер прама па подстриженному краі і адпавядалі скуры паміж першым і другім пальцамі левай рукі. Вочы ў яго былі пяшчотна-блакітныя, і ён часта міргаў, як быццам яму варта было б надзець акуляры. Здавалася, што ён павінен быў быць невысокім і поўным, і было даволі дзіўна выявіць, што ён быў нашмат вышэй сярэдняга росту і што яго пастава была прамой і салдацкай.
  
  Лэдзі Уорм апісала яго як бакалейшчыка на пенсіі ("і яна павінна ведаць, калі хто-небудзь ведае, бо сама займалася гэтым рамяством, мая дарагая!"), і гэта, здавалася, пацвярджалася тым фактам, што да смокінга на ім былі чырвоныя скураныя туфлі. Але пасля таго, як яна выпадкова загаварыла з ім аднойчы ўвечары, лэдзі Уорм ўжо не была так упэўнена, таму што нікуды не дзецца ад таго факту, што ён гаварыў, як джэнтльмен, "і сапраўды, калі б ён зачесал валасы назад, а не ўкладваў іх гэтай недарэчнай челкой на лоб, ён выглядаў бы вельмі вытанчана!"
  
  Міс Астилл была перакананая, што ён дэтэктыў з Скотленд-Ярда, і хоць усе астатнія смяяліся над думкай аб тым, што містэр Уинкли можа быць настолькі рашучым дэтэктывам, яна настойвала на сваёй веры і ўпарта адмаўлялася мець з ім якую-небудзь справу. Гэта здавалася тым больш прыкметным, што містэр Уинкли, па-відаць, быў вялікім прыхільнікам дам і не меў патрэбу ў запрашэнні далучыцца да каго-небудзь з іх, калі выпадкова праходзіў праз гасціную і ўбачыў яе сядзіць у адзіноце. Калі ўжо на тое пайшло, яму ў роўнай ступені не цярпелася пагаварыць з мужчынамі, і ў цэлым ён быў вельмі прыязным і прыхільнасць да сябе чалавекам у дачыненні да Гідра у гэты цяжкі час. Нават доктар, які быў вядомы сваёй неприветливостью і, па думку ўсіх жыхароў, пераацэньваў стрыманасць свайго становішча, не рабіў сакрэту з таго факту, што яму падабалася грамадства містэра Уинкли, і не раз запрашаў яго ў свае асабістыя пакоі, каб спакойна пакурыць. Але містэр Уинкли не часта прымаў запрашэнні доктара, і гэта, мабыць, больш за ўсё на святле ўмацоўвала яго ў высокім становішчы ў вачах мясцовых жыхароў, якія з агідай ставіліся да любых прыкметах фаварытызм, тым больш што ён гуляў сапраўды карысную, хоць і не натхняе камбінацыю ў вістой, і на яго можна было спадзявацца ў пройгрышы на більярдзе.
  
  Неўзабаве стала прыкметна, што містэр Уинкли захапляецца дэтэктыўнай літаратурай, і яго рэдка можна было ўбачыць без апошняга трылера пад пахай. Але хоць мясцовыя жыхары адчулі з першых рук больш вострых адчуванняў, чым містэру Уинкли, мяркуючы па яго знешнасці, калі-небудзь наканавана было даведацца, ніхто нават не згадаў пра нядаўнія забойствы ў Гидропарке. Міс Астилл патлумачыла міс Брендон, што асабіста яна захоўвала маўчанне "з пачуцця адданасці дарагому доктару", але астатнія не сцвярджалі пра якіх-небудзь гэтак высакародных матывах. Яны захоўвалі маўчанне, збольшага таму, што былі сытыя па горла крыжаванымі допытамі Пэлка, збольшага таму, што памяталі, што забойца Віні Марстон ўсё яшчэ на свабодзе, і, магчыма, збольшага таму, што яны востра мелі патрэбу ў новых тварах вакол сябе і баяліся, што чалавек з такім мяккім характарам, як містэр Уинкли, можа спалохацца ўсведамлення таго, што ў Гідра разыгралася драма, гэтак шакавальная, які ён калі-небудзь чытаў.
  
  Такім чынам, яны пагаварылі аб надвор'і, аб сваіх хваробах, аб сямейных справах і аб некаторых асаблівых днях, якія ўрэзаліся ў памяць Гидрополитена, такіх як візіт Чарльза Лоутона за ленчем аднойчы, які быў “ні кропелькі не падобны на таго жудаснага капітана Блая, і як гэты чалавек можа выносіць такую ролю, я не магу сабе ўявіць; хоць, на самай справе, я мяркую, з майго боку вельмі непрыстойна так казаць, таму што, у рэшце рэшт, ён быў Блаем, не так, і я мяркую, што ён быў сваяком Блайхов, або няма, як вы думаеце?"
  
  Такім чынам, цёплы, сонечны кастрычнік падышоў да канца і абвясьціў аб надыходзе лістапада з такімі халоднымі вятрамі і бесперапыннымі дажджамі, што напружанне, якое было памяркоўным, калі ўсе маглі выйсці на тэрыторыю для штодзённых практыкаванняў, ўзмацніўся, і іх нервы былі выматаныя неабходнасцю захоўваць маўчанне з нагоды адзінай тэмы, аб якой так і наравілі церабіць мовы. Горш за ўсё, мабыць, было тое, што іх выгналі з пакоя, якая пасля забойства міс Блэйк стала іх агульнай гасцінай, таму што ў дрэннае надвор'е салярый быў самым маркотным з усіх грамадскіх памяшканняў. З трох бакоў з празрыстага шкла адкрываўся від на схаваныя туманам торы і залітае дажджом ўзбярэжжа. На пярэднім плане лужка і дарожкі для гульні ў кракет і тэніс, якія ў сухую надвор'е здаваліся роўнымі, ўяўлялі сабой масу паглыбленняў, у якіх дождж збіраўся ў маленькія лужынкі. Дождж манатонна журчал ў вадасцекавых жолабах і бесперапынна сцякаў па вокнах; тым не менш, некалькі дзён насельнікі Гідра сядзелі, дрыжучы на халодных скразняках у зашклёнай пакоі, пакуль на столі і адзінай суцэльны сцяне не з'явіліся злавесныя вільготныя плямы, якія неахвотна загналі іх у гасціную, куды пасля смерці міс Блэйк мала хто з іх заходзіў.
  
  Яны сядзелі ў крэслах звяртаецца амаль занадта блізка да цялесным камфортам і частавалі сябе занадта старанна іх некалькі прафесій; Адмірал Эрвін з менш складаны крыжаванка з мінулага нядзелі назіральніка; Міс Astill з алтара тканіна, якую яна вышывала для вікарый; Лэдзі Т з bedjacket яна была кручком ў ружовым поўсць; місіс Доўсан з яе запісную кніжку; палкоўнік з газетай з паметкай "не павінен быць выдалены з бібліятэкі".
  
  Было прыкметна, што ніхто не вязаў і што ўсе яны пазбягалі глыбокага зручнага канапы, які цяпер стаяў крыж-накрыж злева ад каміна. Было цалкам натуральна, што містэр Уинкли падышоў да яго і, агледзеўшыся па баках у сваёй блізарукай манеры, сеў, усміхнуўшыся: “Ніхто больш не хоча тут сядзець? Упэўнены?"
  
  Лэдзі Уорм здрыганулася, поплотнее запахнула сваё чорна-аксамітавае паліто-брыдж і, кідаючы доўгія спалоханыя погляды на занавешенное акно за спіной, прамармытала: "Тут сёння вельмі прадзімае, ці не так?" - і пачала вязаць з ліхаманкавай хуткасцю.
  
  Гутарка заціхла да тых часоў, пакуль адзінымі гукамі ў пакоі не сталі патрэскванне каміна і абцяжаранае дыханне адмірала. Пасля паўгадзіннага маўчання містэр Уинкли выпусціў кнігу з рук на канапу, закурыў цыгарэту і, нахіліўшыся наперад, каб кінуць запалку ў камін, гучна сказаў:
  
  "Цікава, які быў бы лепшы спосаб здзейсніць забойства?"
  
  Раптоўны пытанне вярнуў аўтаматы да жыцця. Лэдзі Уорм ўскрыкнула, адмірал вылаяўся, выпусьціўшы аловак, палкоўнік Симкокс ускочыў на ногі з прыглушаным "Божа мой!", місіс Доўсан падабрала спадніцы, як быццам па яе назе толькі што прабегла мыш, міс Астилл ўкалола палец і ўтаропілася на яго спалоханымі вачыма, у той час як місіс Нейпир, якая сядзела незаўважанай у куце, прамармытала: "Кроў ... кроў!"
  
  Непазбежна рушылі ўслед тлумачэнні, і ўсе яны загаварылі разам, так што прайшло некаторы час, перш чым містэру Уинкли атрымалася прымусіць сябе зразумець, пра што яны яму кажуць.
  
  "Я... Прашу прабачэння," нарэшце прамармытаў ён. - Запэўніваю вас, я паняцця не меў. Мяне цікавіць злачынства; я проста разважаў услых. Я сапраўды не меў ні найменшага падання... вы павінны дараваць мяне. Я цалкам разумею, што вы не хочаце гаварыць аб гэтым.
  
  Але цяпер, калі гэтая тэма была закранута ў размове, усе яны хацелі пазбавіцца ад сваіх падушаных страхаў, пагаварыўшы пра іх.
  
  Блакітныя вочы містэра Уинкли раскрываліся ўсё шырэй і шырэй, а яго прыглушаныя воклічы зацікаўленага здзіўлення прыводзілі ў захапленне жыхароў, якім так часта даводзілася распавядаць аб сваім скандале міжвольным вушам. Кожны па-свойму расказаў яму гісторыю двух злачынстваў, і нават міс Астилл прыйшлося змяніць сваё першае, паспешліва якое склалася меркаванне пра яго і падзяліцца ўласным досведам, пагадзіўшыся, што ні адзін сапраўдны дэтэктыў ніколі не праявіў бы такога хваравітага цікавасці да забойства.
  
  "Ну-ну," сказаў містэр Уинкли, калі ўсе яны спыніліся, каб перавесці дух, " гэта дзіўна... такі дзіўны вопыт. Я заўсёды цікавіўся злачыннасцю, і падумаць толькі, што я прапусціў два забойствы ўсяго за некалькі дзён. Я амаль шкадую, што мяне не было тут. У мяне, верагодна, ніколі не будзе іншага шанцу. Гэта сапраўды здаецца вартым жалю, ці не так? " і яго вочы, хутка міргаючы, абеглі круг асоб.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 30
  
  Рэпутацыя ў Гідраэнергетыцы хутка завоевывалась. Паколькі лэдзі Уорм калі-то была ў "Ла Скала" нязначнай фігурай сярод шматлікай публікі, яна стала ў вачах мясцовых жыхароў музыкам; паколькі місіс Доўсан захаплялася пісьменствам, выпадковым наведвальнікам пры кожным зручным выпадку паказвалі на яе як на "добра вядомую лэдзі-романистку, мая дарагая!" Таму нядзіўна, што да наступнага раніцы ўсе, ад лекара да хлопчыка, чистившего абутак, ведалі, што крымінал - хобі містэра Уинкли. Неўзабаве яны прапанавалі яму паспрабаваць раскрыць забойства Уинни Марстон.
  
  Містэр Уинкли, здавалася, быў гатовы зрабіць паслугу ім, і, па-відаць, яму ніколі не надакучвала зноў і зноў выслухоўваць адно і тое ж, таму што ён часта падыходзіў да таго ці іншага з жыхароў і, зазіраючы ў маленькі нататнічак, які ён цяпер насіў з сабой замест забытых трылераў, пачынаў словамі, якія неўзабаве сталі ім усім знаёмыя: "О, дарэчы, ведаеце, аб чым вы мне расказвалі ...", і яны з вялікім задавальненнем распавядалі яму свае гісторыі зноў і зноў.
  
  Усе яны здаваліся Старажытнымі Мараплаўцамі, асуджанымі распавядаць свае гісторыі, каб супакоіць свой розум, і якім-то чынам здавалася, што аповяд аб нядаўніх трагедыях здымае частка жаху з гэтага лагоднага, прастадушнага чалавека.
  
  "Вядома, інспектар можа быць правоў, думаючы, што сэр Хамфры Червил і шафёр - двое забойцаў," няпэўна сказаў ён, - але ва ўсіх кнігах аб злачыннасці, якія я чытаў, інспектар заўсёды памыляецца, і менавіта прыватны дэтэктыў знаходзіць адсутнічае доказ".
  
  Яго "слава" распаўсюдзілася па ўсім свеце. Міс Брендон, грэбуючы суровымі гідратэхнічнымі ўмоўнасцямі, запрасіла яго на гарбату ў сваю спальню, і нават Марстоны прынялі яго ў асобным пакоі, якой яны карысталіся пасля смерці Уинни, і, па-відаць, таксама расказалі яму свае гісторыі. Госці і абслугоўваючы персанал прывыклі натыкаўся на яго ў цёмных кутах, калі ён падымаўся на ногі з кішэннай лупай у адной руцэ і мініяцюрным ліхтарыкам у іншы і, збянтэжана міргаючы, мармытаў нешта невыразнае аб тым, што "разглядае драўляныя панэлі..." Яны ўсміхаліся і, распавядаючы пра тое, што здарылася за кубкамі гарбаты, казалі: "Стары доктар Торндайк-Холмс зноў за сваё! Пара б яму паказаць нейкія вынікі, ці не так?"
  
  Аднойчы вечарам пасля вячэры яны няёмка сядзелі ў гасцінай, калі містэр Уинкли падышоў да іх з запинающимся прапановай, якое на імгненне прымусіла іх падумаць, што хобі закружылі яму галаву.
  
  “Табе не здаецца, што гэта была б добрая ідэя ...? Гэта цалкам у рамках правільнай традыцыі... Я здзіўляюся, што Полк не дадумаўся зрабіць гэта сам... Я маю на ўвазе, мы маглі б чаму-небудзь навучыцца з гэтага... Але, вядома, я не змагу зрабіць гэта без тваёй дапамогі.
  
  Ён працягваў у такім бессвязном тоне да тых часоў, пакуль палкоўнік Симкокс не выйшаў з сябе.
  
  "Чорт вазьмі, чувак!" - зароў ён. “Пра што ты балбочаш, як старая козачка? Ты што, не можаш гаварыць на каралеўскім англійскай і пакончыць з гэтым?"
  
  Містэр Уинкли вінавата заміргаў, гледзячы на яго.
  
  “ Я думаў, што патлумачыў. Я проста падумаў... рэканструкцыя, ці ведаеце. Гэта звычайная справа пры здзяйсненні злачынства.
  
  Лэдзі Уорм ў жаху ахнула.
  
  "Вы маеце на ўвазе...вы хочаце, каб мы дзейнічалі... забойства?"
  
  "Так," адказаў містэр Уинкли, " такая была ідэя. О, не, калі ў вас ёсць якія-небудзь пярэчанні, але гэта нікому не пашкодзіць, а можа прынесці трохі карысці".
  
  "Гэта блюзнерства, містэр Уинкли," сказала міс Астилл, выпростваючыся на крэсле. - Я, напрыклад, адмаўляюся прымаць у гэтым удзел.
  
  "Глупства!" запярэчыў палкоўнік, цяпер канчаткова узбуджаны. - Вы, жанчыны, ўжываеце такія істэрычныя выразы. Не магу ўявіць, што вы пра іх думаеце. Гэта, вядома, незвычайная просьба, але блюзьнерская... Ха!"
  
  "Я згодны, што гэта не можа прычыніць ніякай шкоды," сказаў адмірал Эрвін, " але што добрага гэта не прынясе, а? Што добрага гэта прынясе?"
  
  Місіс Доўсан зацягнулася цыгарэтай. На самай справе ёй не падабалася паліць, але яна лічыла, што гэта адпавядае яе становішчу паспяховай пісьменніцы. "Асабіста я цалкам за", - сказала яна. “Бог сведка, сядзець тут кожны вечар было досыць маркотна. Я за ўсё, што хоць крыху падыме нам настрой".
  
  Лэдзі Уорм чмыхнула.
  
  "Што ж, калі ты думаеш, што нас супакоіць рэканструяваць забойства, якое змяніла ўсе нашы жыцця да горшага і адбілася на ўсіх нас самым непрыемным чынам", - адказала яна, - "ты можаш гэта зрабіць. Але табе не трэба прасіць мяне дапамагчы табе." Тым не менш, яна засталася ў пакоі, як быццам балюча захопленая гэтай ідэяй.
  
  "Калі вы настроены на гэта дурасці," сказаў адмірал, " я прапаную вам запрасіць сястру Хокінс. Яна можа растлумачыць становішча раны і ўсё такое. Яна вельмі разумная маленькая жанчына, Уинкли, і была б нам вельмі карысная.
  
  "Вядома," сказаў містэр Уинкли і націснуў на кнопку званка.
  
  “ Я згодная, што сястра Хокінс - разумная жанчына, - сказала міс Астилл. - Магчыма, нават занадта разумная, калі ведаць праўду.
  
  “ Што вы хочаце гэтым сказаць, мэм? "Адмірал кінуў на яго поўны нянавісьці погляд з-пад сваіх калматых броваў.
  
  "Я цвёрда перакананая, што яна прыклала руку да забойства Уинни Марстон," спакойна сказала яна, " і больш за тое, я думаю, інспектар Полк згодны са мной. У рэшце рэшт, яна была ў ванне сам-насам з бедняжкой.
  
  "Але вы–" пачаў адмірал, але місіс Доўсан перабіла яго.
  
  "Вы не можаце пачынаць вінаваціць людзей падобным чынам, міс Астилл", - сказала яна. “Няма ніякіх доказаў таго, што яна наогул мела якое-небудзь дачыненне да забойства. Калі справа дойдзе да падазрэнняў, ты можаш з такім жа поспехам выбраць мяне. Я таксама быў у працэдурным кабінеце сам-насам з Уинни, і, наколькі нам вядома, ты таксама мог там быць.
  
  “ Гэта да справы не адносіцца, - заўважыла лэдзі Уорм. “ Справа не ў падазронах. Вы не маеце права трымаць тут сястру Хокінс. Вы выдатна ведаеце, што нікому з персаналу не дазваляецца карыстацца грамадскімі памяшканнямі. Я здзіўлены, што вы, адмірал, прапануеце такое. Вы толькі ўкладзяце няправільныя ідэі ў галаву медсёстры.
  
  "Я зрабіў гэта даўным-даўно", - прагыркаў Урвин, нахіляючыся і ў захапленні упіваючыся пальцамі ў рэбры палкоўніка.
  
  Пакуль гэта працягвалася, містэр Уинкли адправіў паведамленне сястры Хокінс праз пакаёўку, якая адказала на яго званок, але калі дзверы адчыніліся, за ёй, да відавочнага расчаравання адмірала, апынулася міс Люіс, сакратарка доктара.
  
  “Я чула, што вы пыталіся аб сястры Хокінс, - патлумачыла яна, - але яна не на дзяжурстве і ляжыць з галаўным болем, і я не хацела турбаваць яе без крайняй неабходнасці. Я сама не на дзяжурстве, - працягнула яна, кінуўшы извиняющийся погляд на сваё акуратнае цёмна-сіняе ваўняная сукенка, “ але калі я магу чым-небудзь дапамагчы...
  
  "Сядайце, сядайце," зароў адмірал, падсоўваючы да сябе лёгкі крэсла дзяржальняй адной з сваіх ясеневых палачак і паляпваючы па сядзення. "Містэр Уинкли збіраецца згуляць у "забойстве".
  
  Міс Люіс прыкметна здрыганулася і паднесла руку да горла.
  
  "Забойства!" усклікнула яна, з асцярогай аглядаючы пакой.
  
  Містэр Уинкли рушыў да яе.
  
  "Не палохайцеся," заспакаяльна сказаў ён. “ Я ўсяго толькі збіраюся паспрабаваць аднавіць карціну забойства міс Блэйк, і я думаю, вы маглі б мне дапамагчы.
  
  Міс Люіс, здавалася, адчула палёгку.
  
  "Але мяне тут не было... Я не бачыла..." - сказала яна.
  
  "Менавіта так," адказаў містэр Уинкли сваім заспакаяльным голасам, " але я хачу, каб вы дапамаглі мне. Вядома, гэта несур'ёзна, вы ведаеце. Я не прафесіянал, як інспектар, але мяне надзвычай цікавяць злачынства...На самай справе, я амаль жадаю, каб адбылося яшчэ адно забойства, пакуль я тут. Яго рукі затрапяталі. “О, калі ласка, не палохайся. Ведаеш, я проста падумала, што гэта будзе весела".
  
  "Пацешна!" фыркнуў палкоўнік. “ Гэты чалавек вар'ят!
  
  "Што ж, калі ні ў каго няма пярэчаньняў, мы пачнем," працягваў містэр Уинкли, хутка міргаючы ад хвалявання. “ Міс Люіс, магчыма, вы не пярэчылі б заняць месца міс Блэйк, паколькі вы тут самая маладая жанчына. Ён, відавочна, не заўважаў варожых поглядаў, якія кідалі ў яго бок тры іншыя жанчыны, і падвёў міс Люіс да канапы з высокай спінкай. Ён адступіў, нахмурыўшыся, калі яна нервова прысела на самы краёчак. "Пакаёўка сказала, што прайшло даволі шмат часу, перш чым яна выявіла труп". Яны здрыгануліся ад гэтага таго, хто кліча словы. “Я не магу зразумець, чаму яна не заўважыла гэтага, як толькі ўвайшла ў пакой. Гэта досыць відавочна".
  
  "Гэта я магу вам сказаць," заўважыла міс Астилл. “ Канапы ў такім становішчы не было. Ён стаяў перад агнём, зусім блізка да агню.
  
  "Так, вядома, гэта яно", - пагадзіўся містэр Уинкли, усталёўваючы яго ў патрэбнае становішча з дапамогай міс Люіс. Ён падышоў да вялікага эркерному акна і рассунуў шторы. "Зараз, калі вы ўсё адыдзе ў кут пакоя," сказаў ён, - мы паспрабуем прыдумаць, як было здзейснена злачынства".
  
  Адмірал Эрвін пачаў выцягваць свае палачкі з-пад крэсла, затым з бурчаннем прыбраў іх назад.
  
  "Усё гэта лухта сабачая," прагыркаў ён, " і я не збіраюся падыходзіць да цябе. Мне занадта цяжка перасоўвацца, і я не думаю, што мяне за гэта заб'юць!
  
  "Такім чынам," нецярпліва сказаў містэр Уинкли, калі ўсе астатнія далучыліся да яго, - мы адсюль наогул не можам бачыць міс Люіс, таму яна не зможа ўбачыць забойцу, а забойца не зможа ўбачыць яе.
  
  “ Двойчы адзін - гэта два. На гэтым першы ўрок заканчваецца, " перадражніў палкоўнік, зноў губляючы самавалоданне. - Да чаго, чорт вазьмі, хіліць гэты дурань? Які сэнс спрабаваць аднавіць карціну злачынства, калі злачынец ужо ў турме? Будзь я пракляты, калі я ...
  
  “ Цікава, ці не забыўся я чаго-небудзь, - дрыготкім голасам вымавіў містэр Уинкли, не звяртаючы на яго ўвагі.
  
  "Не варта вам пагасіць святло?" - спытала лэдзі Уорм, зусім забыўшыся аб сваім ранейшым рашэнні, каб не мець да гэтай справы ніякага дачынення.
  
  Містэр Уинкли вагаўся.
  
  "Святло," павольна вымавіў ён. “ Святло. О так, вядома, святло.
  
  Місіс Доўсан шматзначна пастукала сябе па скроні паказальным пальцам і засмяялася.
  
  Містэр Уинкли падышоў да выключальніка і выключыў усё святло ў пакоі.
  
  "Містэр Уинкли," данёсся з канапы голас міс Люіс, " я не думаю, што змагу...
  
  "Усё ў парадку", - сказаў містэр Уинкли. "Ты ў поўнай бяспецы, і ты нават не ўяўляеш, як моцна дапамагаеш мне". Ён вярнуўся да акна. "Цяпер я хачу, каб вы засяродзіліся на злачынстве", - сказаў ён голасам, поўным важнасці. "У пакоі цёмна, ахвяра сядзіць на канапе; для забойцы ўсё гатова".
  
  У адной з жанчын вырваўся здушаны істэрычны стогн.
  
  "Дзеля Бога, Уинкли," пачуўся з цемры голас палкоўніка, " спыні ўсю гэтую лухту!
  
  "Цішэй," сказаў містэр Уинкли. “ Паслухайце.
  
  У пакоі па-ранейшаму панавала цішыня.
  
  "Як вы думаеце, што будзе далей?" спытаў містэр Уинкли, нястомны, як добрая ганчак, якая ідзе па выразнаму следзе.
  
  "Мне здаецца, дзверы адчыняецца," жартаўліва выказала здагадку місіс Доўсан, але тут жа перасіліла ўскрык, калі ручка павярнулася.
  
  Зараз не было неабходнасці загадваць ім усім выконваць цішыню. Кожны з іх чуў біццё ўласнага сэрца. Дзверы павольна адчыніліся, памарудзіла, затым гэтак жа павольна зачыніліся. Але цяпер ўнутры хто-то быў. Невялікая група людзей у акне стаяла, нібы скамянелы. Затым цішыню парушыў стук палачак і крык адмірала. Містэр Уинкли падскочыў да выключальніка і ў здзіўленні ўтаропіўся на сцэну, якая не была яго пастаноўкай.
  
  У канапы, бліжэйшага да дзвярэй, стаяла місіс Нейпир, трымаючы у паднятай руцэ што-то, блестевшее, як сталёвая страла. Да яе, спатыкаючыся, набліжаўся адмірал Эрвін. Як толькі ён наблізіўся да яе, яна прыбрала руку, і калі сталь слізганула ўніз, цела міс Люіс скацілася з канапы на падлогу.
  
  Місіс Нейпир вытряхнула вялікі шаўковы насавой хустку, якім была абгорнутая вязальныя спіца, і пачала выціраць пыл з шырокай спадніцы свайго шаўковага сукенкі ў кветачку. Маленькія кропелькі вільгаці блішчалі на яе лбе і верхняй губе, а вочы за акулярамі з тоўстымі лінзамі былі вельмі яркімі.
  
  "Яна мёртвая", - сказала яна задаволеным тонам. “Я забіла яе. І астатніх таксама. Яны больш ніколі не будуць жорсткія да мяне. Вы можаце сказаць інспектару Паліцу".
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 31
  
  "Мне гэта не падабаецца", - сказаў Полк.
  
  Ён сядзеў у маленькай пакоі, якую доктар прадаставіў у яго распараджэнне пасля нераскрытае забойства Уинни Марстон і якой інспектар перыядычна карыстаўся, калі наведваў Гідра, "як запрошаны настаўнік музыкі ў школу для дзяўчынак", як ён горка заўважыў. Ён толькі што пагутарыў з сямю людзьмі, прысутнымі ў гасцінай напярэдадні вечарам падчас рэканструкцыі містэрам Уинкли першага злачынства, і перажыў такую буру эмоцый, якую не змаглі б перадаць вучні школы драматычнага мастацтва. Адмірал Эрвін бушаваў, місіс Доўсан была празмерна вясёлая, палкоўнік Симкокс абураўся, міс Астилл пратэставала, міс Люіс запала ў істэрыку, а лэдзі Уорм памыла рукі ва ўсім гэтым справе з біблейскай дбайнасцю. Горш за ўсё было тое, што там была місіс Нейпир, якая будавала вочкі і варушыла вуснамі, настойваючы на тым, што яна заўсёды казала, што яна забойца, і цяпер, магчыма, яны ўсё ёй павераць, нягледзячы на тое, што міс Люіс была жывая.
  
  "Мне гэта не падабаецца", - паўтарыў Полк, калі сяржант Джага выдаў невыразны гук, відавочна сведчыць аб спагадзе. “Як быццам усё было недастаткова дрэнна і раней, калі забойца Віні Марстон усё яшчэ быў на волі, без гэтага недаробленага шпіка-аматара, які бегае паўсюль і расстраивающего ўсіх! Дзеля ўсяго святога, навошта яму спатрэбілася рэканструяваць расчыненае злачынства? Гэта наводзіць на думку, што ён хацеў паглядзець, хто сыдзе з розуму першым. Што ж, цяпер ён ведае: місіс Нейпир. Мне прыйдзецца пасяліцца ў Гидроузле, калі падобныя рэчы будуць працягвацца. Калі я пакіну яго на тыдзень, вось тое, што адбудзецца. Я прама сказаў доктару, што гэта было супраць майго жадання, каб ён прымаў яшчэ якіх-небудзь гасцей, пакуль гэтыя забойствы не будуць раскрытыя.
  
  "Ці Не здаецца вам, што адбылося яшчэ адно забойства, сэр?" прабачлівым тонам спытаў Джага. “ У рэшце рэшт, міс Люіс ўсяго толькі ўпала ў прытомнасць. Б'юся аб заклад, яны ўсе перапалохаліся, калі яна вось так скацілася з канапы. "Задаволеная ўсмешка пачала распаўзацца па яго твару, але тут жа знікла пры выглядзе хмурна выразы асобы яго начальніка. “ Вы думаеце, місіс Нейпир сапраўды мела намер забіць міс Люіс, сэр?
  
  "Няма", - коратка адказаў Полк.
  
  "Мне самому заўсёды здавалася, што місіс Нейпир - забойца," працягваў Чжейго. “ Яна вельмі хітрая, і сястра Хокінс заўсёды падазравала яе, калі вы памятаеце.
  
  "Яна ніколі гэтага не казала", - сказаў Полк. “Усё, што яна сказала, гэта тое, што калі б ёй давялося назваць каго-то ў якасці магчымага падазраванага, яна назвала б місіс Нейпир. Гэта зусім іншая справа. Няма, місіс Нейпир ўсяго толькі імітавала забойства мінулай ноччу. Мяркую, усе гэтыя размовы аб рэканструкцыі дзейнічалі ёй на нервы.
  
  “ Але, па словах іншых, яе не было ў гасцінай, калі яны казалі пра гэта.
  
  “ Я ведаю, але ў такім месцы, як гэта, гэта нічога не значыць. Пакаёўка, верагодна, сказала ёй, калі яна хадзіла за сястрой Хокінс.
  
  "У яе ў руцэ сапраўды была сталёвая вязальныя спіца, сэр," настойваў Чжейго.
  
  "І ўваткнуў яго ў падлакотнік канапы прыкладна на цалю," парыраваў інспектар.
  
  “ І ўсё ж, дзе яна знайшла іголку? Я думаў, мы ўсё канфіскавалі.
  
  “Ну, ты гэтага не зрабіў. Місіс Нейпир сказала, што знайшла гэта ў пакоі міс Брендон, але з такім жа поспехам яна магла б сказаць, што гэта пакой місіс Доўсан або каго-то яшчэ, нягледзячы на ўсю яе карыснасць для нас. Бескарысна спрабаваць выцягнуць інфармацыю з місіс Нейпир. Яна проста кажа першае, што прыходзіць ёй у галаву.
  
  “ Але, сэр, хіба яна не магла?–
  
  Полк злосна павярнуўся да сяржанта.
  
  “ Не, яна не магла. У вас што, зусім мазгоў у галаве няма, сяржант? Ручка, чувак, дзе была ручка? Ніхто не змог бы ўхапіцца за звычайную сталёвую іголку, калі б у яе не было ручкі. Місіс Нейпир проста выхвалялася. Я не веру, што яна і мухі не пакрыўдзіць.
  
  Сяржант задуменна пацёр падбародак.
  
  "Значыць, вы не думаеце, што ў яе быў нейкі шанец забіць дзяўчынку Марстон, сэр?" асцярожна спытаў ён.
  
  "Не, не ведаю", - адрэзаў Полк.
  
  “ Яна была ў ванне, сэр.
  
  “ Як і медсястра. Як і місіс Доўсан. Як і Тэд Кокс, і Бог ведае хто яшчэ, акрамя яго, - адказаў інспектар. “Калі гэта і быў хто-то, то гэта была місіс Доўсан: яна досыць хладнокровна для чаго заўгодна, і на яе навалілася шмат падазрэнняў. Паглядзіце на ўсе тыя запісы, якія яна зрабіла з нагоды забойства міс Блэйк. Яна таксама была віцэ-прэзідэнтам у канцы вайны і ведае досыць аб анатоміі, каб усадзіць у сябе іголку, але потым... – ён рэзка замаўчаў. – Наколькі я магу судзіць, яны ўсё гэта робяць. Акрамя таго, пасля першага забойства любы ў гэтым месцы ведаў бы, як гэта зрабіць. Я ўсё яшчэ думаю, што гэта быў шафёр."
  
  "Тады гэтага дастаткова, каб даказаць, што ён невінаваты", - не падумаўшы, сказаў сяржант Джага.
  
  Цяжкі кулак Пэлка абрынуўся на стол перад ім.
  
  "Ты што, пазбавілася розуму?" патрабавальна спытаў ён.
  
  Сяржант Джага пачырванеў так моцна, што чырвань быў прыкметны нават пад яго ярка нафарбаванымі ад прыроды шчокамі.
  
  "Прашу прабачэння, сэр", - сказаў ён. “Я не хацеў на вас наязджаць. Я ўсяго толькі меў на ўвазе звычайны дэтэктыўны раман. Галоўны падазраваны заўсёды аказваецца невінаватым, сэр.
  
  Полк фыркнуў.
  
  “ Хіба ў мяне недастаткова спраў з такім вар'ятам, як Уинкли, выдвигающим недарэчныя здагадкі аб гэтай справе, без таго, каб ты разважаў, як твой любімы Секстон Блэйк? Прывядзіце сюды гэтага шпіка-аматара; я хачу з ім пагаварыць.
  
  Сяржант Джага, выглядаў глыбока абражаным такім грэбаваннем да яго чытання, паколькі ён належаў да добра вядомай бібліятэцы па падпісцы і ганарыўся тым, што браў кнігі катэгорыі "А" па квітку катэгорыі "У", адправіўся за містэрам Уинкли.
  
  Выгляд яго худых плячэй і пільнай погляду раззлаваў Пэлка больш, чым калі-небудзь, і без прадмоў ён спытаў, навошта той прыйшоў у Гідравузел.
  
  Містэр Уинкли хутка заміргаў і пачаў заікацца, нібы выпрабоўваючы поўнае глыбокай пашаны трапятанне пры думкі аб тым, што знаходзіцца ў прысутнасці сапраўднага дэтэктыва.
  
  "Ну ... я... я..." пачаў ён. “ Мне давялося ўзяць адпачынак, і я хацеў з'ездзіць куды-небудзь у новае месца. У газеце было аб'ява, якое, як мне падалося, выглядала даволі прывабна... Па-мойму, ён усё яшчэ ў мяне ў кішэні.
  
  Ён выцягнуў маленькі нататнік, які, як заўважыў Полк, быў поўны нацарапанных пазнак, і дастаў газетную выразку, якую працягнуў Інспектара. На ім было намалявана будынак Presteignton Hydro, велічна размешчанае на самым краі глыбокага абрыву і, па-відаць, напалову схаванае снежнай бурай. Унізе было напісана:
  
  Адновіце сваё страчанае здароўе ў прыватнай гідраэлектрастанцыі Престейнтона.
  
  Добра абсталяваныя працэдурныя кабінеты. Урач-ардынатар.
  
  Спакойная абстаноўка. Прыватны пляж для купання. Тэніс.
  
  Кракет. Асаблівыя ўмовы пражывання.
  
  "Вельмі прывабна, калі вам падабаюцца такія месцы, - заўважыў інспектар, - хоць 'спакойная абстаноўка' не занадта падыходзіць для месца двух забойстваў. Па крайняй меры, " дадаў ён, паглядзеўшы спачатку на бесперапынны дождж, паныла барабанящий у акно, а затым на фатаграфію, - у вас няма прычын скардзіцца на тое, што вас не папярэдзілі аб надвор'і. Яны выразна паказалі дождж на малюнку. Гэтая фантазія пацешыла яго, і ён працягнуў больш прыемным тонам: “Здаецца, вы даволі грунтоўна засмуцілі гідрасістэму з таго часу, як прыехалі. Што заахвоціла вас паспрабаваць аднавіць забойства міс Блэйк?
  
  "Мне было цікава", - міргнуў містэр Уинкли. “Ці бачыце, крымінал - гэта маё маленькае хобі. Я размаўляў з астатнімі прысутнымі аб гэтых двух забойствах, і яны падаліся мне настолькі падобнымі, што я не магу адкараскацца ад думкі, што яны, павінна быць, былі ўчыненыя адной і той жа рукой. Я падумаў, што мог бы знайсці якую-небудзь зачэпку, якую згубіла з-пад увагі паліцыя, таму што рэканструкцыя злачынства прымусіла б іх усіх падумаць пра яго больш ясна, і гэта магло б праліць святло на тое, аб чым ніхто не ўспомніў сказаць вам, калі вы іх дапытвалі ".
  
  "Ты б не цікавіўся злачынствамі, калі б гэта было тваёй працай", - сказаў Полк. “Ты б хутка стаміўся ад руціннай працы і напісання справаздач. Быць дэтэктывам - гэта не значыць ўвесь час падбіраць недакуркі і будаваць бліскучыя здагадкі. А цяпер, можа быць, ты раскажаш мне аб сваёй дэтэктыўнай працы мінулай ноччу?
  
  Містэр Уинкли ахвотна падпарадкаваўся, і яго аповяд ва ўсіх дэталях супадаў з тым, што Полк ужо чуў ад іншых.
  
  "Вы паклапаціліся аб тым, каб місіс Нейпир ўвайшла ў пакой пасля таго, як патушылі святло?" спытаў інспектар.
  
  "О, не", - адказаў містэр Уинкли. "Гэта было для мяне поўнай нечаканасцю".
  
  “ Значыць, у вашы планы ўваходзіла, каб міс Люіс скацілася з канапы?
  
  "Не, няма!" - запратэставаў містэр Уинкли. “Гэта быў сапраўдны прытомнасць. Я неадкладна паслаў за доктарам Уільямсам, і ён сказаў, што гэта быў сапраўдны прытомнасць".
  
  "Так, я ведаю," адказаў Полк, " але доктар можа быць– э–э... скажам так, зацікаўленым бокам. Вы кажаце, што заставаліся ў выключальніка пасля таго, як ўключылі святло. Хіба вы не падумалі, што на вашых вачах адбылося яшчэ адно забойства, і не падумалі аб пайманні злачынца?
  
  "Не," прамармытаў містэр Уинкли. - Я ведаў, што міс Люіс ўсяго толькі страціла прытомнасць.
  
  "Пра", - усміхнуўся Полк. “Ты ведаў. Гэта было вельмі разумна з твайго боку. Калі б вы загадзя не паклапаціліся аб тым, каб міс Люіс скацілася з канапы па вашым сігнале, як бы вы маглі ведаць, што яна ўсяго толькі ўпала ў прытомнасць? Вы бачылі сталёвую вязальную спіцу ў руцэ місіс Нейпир, ці не так? І вы ведалі, што двое іншых людзей ужо былі забітыя сталёвы вязальнай спицей, ці не так?
  
  "О так," шчыра сказаў містэр Уинкли, - але місіс Нейпир, відавочна, не магла прычыніць ніякай шкоды. Яна проста воткнула іголку ў падлакотнік канапы".
  
  “ Але няшчасны выпадак мог адбыцца, нават калі місіс Нейпир не мела намер забіваць міс Люіс. Магчыма, крык адмірала прывёў яе ў замяшанне. Чаму ты не пабег да яе, як гэта зрабілі ўсе астатнія?
  
  "Ну, бачыце," сказаў містэр Уинкли, міргаючы радзей звычайнага, - я ведаў, што яна не магла прычыніць ніякай шкоды, таму што не трымала іголку. Яна ўсяго толькі абгарнулі яго шаўковай насоўкай, які быў бы горш, чым бескарысны. У сапраўднага забойцы была нейкая ручка.
  
  Ўсмешка Пэлка згасла, і ён падазрона паглядзеў на містэра Уинкли, які, здавалася, падумаў, што, магчыма, ён сказаў занадта шмат, і дадаў: "Вядома, гэта толькі тое, што я думаю".
  
  "Дарэчы," сказаў Полк пасля кароткай паўзы, - вы сказалі, што знаходзіцеся ў адпачынку. Чым вы займаецеся, містэр Уинкли?'
  
  Містэр Уинкли павагаўся, перш чым адказаць.
  
  "Я мяркую, вы б назвалі мяне... свайго роду вольнанаёмным работнікам', - прызнаўся ён.
  
  Полк фыркнуў гучней, чым раней.
  
  "Вольнанаёмны!" - усклікнуў ён, шматзначна гледзячы на сяржанта Джага, які ўвесь гэты час ціха стаяў у куце. “ Я павінен быў здагадацца пра гэта, як толькі пачуў пра ўчарашняе здарэнне. Ні ў каго іншага не хапіла б нахабства паспрабаваць такое. Вы, журналісты, праявілі бы нездаровы цікавасць да забойства ўласнай маці, калі б гэта прыносіла вам хоць нейкія грошы. Як быццам недастаткова мець у Гідра жанчыну, пішучую трылеры, без вашага ўдзелу! І ты думаў, што ўтоіш ад мяне праўду сваім каштоўным газетных аб'явай! Мяркую, вы не пярэчыце прызнаць, што на самой справе прыехалі сюды з-за забойстваў?
  
  “ Гэта... баюся, што гэта сапраўды так, інспектар.
  
  "Я б хацеў расказаць усім людзям у Гідра, хто ты такі", - сказаў Полк. "Я мяркую, ты б не хацеў, каб я гэта рабіў, а?"
  
  "Не, няма," паспешліва сказаў містэр Уинкли. “ Не рабіце гэтага. Гэта паставіла б мяне ў вельмі няёмкае становішча.
  
  "Ну, я не буду," адказаў Полк, - але ты не павінна думаць, што гэта дзеля твайго ж дабра. Я прыму меры да таго, каб нічога з вашых рэчаў, якія не выйшла з гэтага гатэля па пошце, асабіста або па тэлефоне, таму на вашым месцы я б не турбаваў сябе напісаннем чаго-небудзь з гэтага. І цяпер, калі ты тут, табе прыйдзецца заставацца тут да тых часоў, пакуль ты не атрымаеш майго дазволу пакінуць гэта месца.
  
  Містэр Уинкли, здавалася, ніколькі не разгубіўся.
  
  "Я цвёрда мае намер застацца, інспектар", - адказаў ён.
  
  "Гэта чароўнае месца, і з людзьмі тут так цікава пагутарыць".
  
  "Гэта справа густу", - адказаў Полк. "Цяпер ты можаш ісці, але памятай, з гатэля выходзіць забаронена".
  
  Містэр Уинкли ўстаў і накіраваўся да дзвярэй.
  
  "О, дарэчы, - саркастычна заўважыў Полк, - я спадзяюся, мінулай ноччу вы знайшлі якія-небудзь цікавыя доказы".
  
  Містэр Уинкли павярнуўся.
  
  "Так, дзякуй," сказаў ён цалкам сур'ёзна. “ Думаю, я магу сказаць, што рэканструкцыя прайшла даволі паспяхова. Я атрымаў вельмі каштоўную інфармацыю. Вам варта паспрабаваць гэта самому, інспектар.
  
  "Ну, што ты пра гэта ведаеш!" - усклікнуў сяржант Джага, звяртаючыся да закрытай дзверы. Крымінальны аповед, які ён у апошні раз браў у бібліятэцы, быў на сто адсоткаў амерыканскім.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 32
  
  У пятніцу раніцай доктар Уільямс прачнуўся з адчуваннем, што дзень абяцае быць больш непрыемным, чым звычайна, і быў збянтэжаны, пакуль не зразумеў, што гэта быў той дзень у месяцы, калі ён асабіста атрымліваў скаргі ад любога супрацоўніка Гидропункта, у каго былі прэтэнзіі, рэальныя або ўяўныя. Накіроўваючыся ў кабінет свайго сакратара, каб, як звычайна, пракансультавацца перад сняданкам аб праведзенай за дзень працы, ён злавіў сябе на тым, што прадчувае, якую форму прымуць гэтыя скаргі.
  
  Ён чуў, што ў бібліятэцы душна, а ў гасцінай шпацыруюць скразнякі; што спальні непрыдатныя для сну сабак; што пакаёўка вяла сябе нахабна; што ахмістрыня неэфектыўная; што бескарысна мець радыёпрымач, які вечна выходзіць з ладу; што шэзлонгі заўсёды мокрыя і чаму ніхто не можа прыбраць іх ад дажджу; што садоўніку трэба было б паставіць кветкі для спальняў; што прапаў малаток для гульні ў кракет, і яго можна знайсці ў чыёй-небудзь спальні; што чайнікі былі са сколамі, і нядзіўна, паколькі Престейнтон Гідра, павінна быць, адзіны гатэль на Брытанскіх выспах, дзе не было металічных чайнікаў; што ў капусту трапіла куля.
  
  Затым пасыпаліся скаргі ад персаналу, таму што доктар ганарыўся сваёй скрупулёзнай справядлівасцю.
  
  Ён чуў, што садоўнік не выкапаў досыць гародніны для шэф–кухары; што калі шэф-кухару прыйдзецца разліваць больш садавіны па бутэльках, то і бутэлек павінна быць больш; што якой-то вырадак пакаціў шэзлонг па кветкавай клумбе; што лазеншчык жудасна вылаяўся ў адрас электрыка; што электрык яшчэ больш жудасна вылаяўся ў адрас лазеншчык; што калі пэўныя людзі ў гидропарке не перастануць перашкаджаць працы радыётэлефона, ім прыйдзецца мірыцца з наступствамі; што шэзлонгі выходзяць на вуліцу на уласных ножках кожны раз, калі ідзе дождж, пасля таго як яны быў старанна прыбраны; што садоўнік не будзе падпарадкоўвацца дыктату старога адмірала, які не адрозніць вустерскую грушу ад адной з сваіх трысьцін; што кухні, каморы, хлявы для гаршкоў і цяпліцы маюць патрэбу ў пашырэнні; што не хапае кветкавых гаршкоў, кнотаў, посуду, сталоў, падносаў, ануч для выцірання пылу, ручнікоў, вёдраў... і гэтак далей.
  
  У Престейнтон-Гідра маглі забіваць людзей, але скаргі ўсё роўна працягваліся, і калі доктар употай думаў, што ні адзін іншы мужчына сарака аднаго года не будзе настолькі дурны, каб ўзяцца за працу, на якой ад яго чакалі, што ён будзе лекарам, мэнэджэрам, вядучым, арбітрам і міратворцам, ён ніколі гэтага не казаў.
  
  Ён знайшоў сваю сакратарку, міс Люіс, якая чакае яго ў кабінеце, які служыў пярэднім пакоі да яго кабінету для кансультацый. На працягу трох гадоў яна служыла доктару дакладна і добра, і гэты факт ён ведаў і цаніў; на працягу двух з паловай гадоў яна кахала яго, аб чым ён нават не падазраваў.
  
  'Ну што, міс Люіс, вы цалкам акрыялі ад учорашняга ўзрушэнні? - спытаў ён сваім вясёлым голасам.
  
  "Цалкам, дзякуй, доктар", - адказала яна. “З майго боку было вельмі па-дурному зваліцца ў прытомнасць. Вы сказалі, што містэру Уинкли можна давяраць".
  
  “Так, але я не разумеў, навошта ён збіраўся ўпусціць цябе, інакш я мог бы спыніць яго. Ты выглядаеш даволі бледнай. Хочаш, я прыгатую табе тонік?"
  
  Гвиннет Люіс падумала, што ў яго сапраўды ёсць рэцэпт, які неадкладна выклікаў бы чырвань на яе шчоках, калі б ён толькі ведаў пра гэта, і задалася пытаннем, што б ён падумаў, калі б яна паведаміла яму пра гэта. Мяккая ўсмешка зайграла ў кутках яе рота, калі яна сціпла адказала: “О, не, дзякуй. Са мной усё ў парадку".
  
  “Вельмі добра. Ёсць што-небудзь асаблівае на сёння?" спытаў ён, рэзка паварочваючыся да працы. “Адкладзі ўсё, што не тэрмінова, добра? Мне трэба выслухаць гэтыя чортавы скаргі, і вы можаце толькі ўявіць, колькі іх, верагодна, будзе яшчэ з тых часоў, як паліцыя абшукала ўсе пакоі і наогул перавярнула ўсё ўверх дном. Я яшчэ не чуў аб апошніх паездках на шарабанке.
  
  "Я не думаю, што ў гэтым ёсць што-то незвычайнае", - адказала міс Люіс. "Місіс Нейпир учора зноў падняла шум з-за таго, што ёй давялося дзяліць крэсла ў ваннай з міс Брендон".
  
  "Гэтая жанчына падобная на авечага кляшча!" - усклікнуў доктар. “Як толькі яна паглыбіцца ў тэму, вы ўжо не зможаце ад яе пазбавіцца. Мы, вядома, не можам дазволіць сабе купіць для яе новае крэсла, і, мяркуючы па ўвазе Пэлк, яе могуць арыштаваць ў любую хвіліну, і ёй яшчэ вельмі, вельмі доўга не спатрэбіцца банное крэсла. Ён ніколі не пераканае мяне, што яна забойца, які б вялікай непрыемнасцю яна ні была. Я сказаў яму, што гэта псіхалагічна немагчыма, але ён не звяртае на мяне ніякай увагі. Верагодна, думае, што я спрабую адвесці падазрэнні ад сябе. У рэшце рэшт, я ніколі не верыў, што Червил забойца, хоць, калі б я быў на месцы Пэлка, я б, напэўна, арыштаваў яго. Не, міс Люіс, новага крэсла для ваннай не будзе. Місіс Нейпир выдатна можа хадзіць, калі захоча. Акрамя таго, я яшчэ доўгі час не збіраюся марнаваць грошы на гэта месца. Цалкам магчыма, што тут не застанецца жыхароў, калі з гэтымі забойствамі будзе скончана. Яны ўсе маглі б з'ехаць сёння, калі б захацелі, замест таго, каб скардзіцца на ўсё запар. Я не магу сабе ўявіць, чаму яны гэтага не робяць.
  
  "Я прымушу місіс Нейпир маўчаць," запэўніла яго міс Люіс, " але яна не адзіная. Яны ўсе хочуць пагаварыць з вамі аб загадзе інспектара Палка заставацца тут, яны вераць у гэта ці не; але я зраблю ўсё магчымае, каб трымаць іх далей ад вас.
  
  "Добра", - сказаў ён, паляпаў яе па плячы. "Значыць, я цябе больш ні для чаго не патрэбен?"
  
  "Не, доктар", - адказала міс Люіс, дзівячыся, як гэты чалавек мог быць настолькі дурны, каб паверыць ёй.
  
  "Добра," паўтарыў ён. - Не ведаю, што б я без цябе рабіў, - і міс Люіс крыва ўсміхнулася, калі ён выходзіў, ведаючы, што гэтыя словы нічога для яго не значаць.
  
  Скончыўшы ранішнюю руціну, доктар Уільямс вярнуўся да сняданку ў свае пакоі. Яны былі аддзеленыя ад астатняй часткі Гидропарка ўнутранай дзвярыма, зробленай з сукном, і знешняй драўлянай дзвярыма з надпісам "Прыватна" вялікімі пазалочанымі літарамі. Яны былі занятыя ім самім, поварам, пакаёўкі, гувернанткай і маленькай дзяўчынкай, якая дзевяць гадоў таму каштавала жыцця яго жонцы. Тут доктар спаў, курыў, снедаў і піў чай і праводзіў увесь вольны час, якое мог урваць ад працы.
  
  Пасля сняданку ён увайшоў у сонечную дзіцячую, дзе Грэйс рыхтавалася да ўрокаў. Убачыўшы яго, яна падбегла і абняла яго.
  
  "Татачка, татачка, ідзі сюды і паглядзі на синичек на маім какосы".
  
  Доктар нахіліўся і пацалаваў яе, затым правёў пальцамі ўверх і ўніз па гладкім, мяккім патыліцы.
  
  “ Не цяпер, Грэйс. Я спяшаюся.
  
  Грэйс надзьмулі.
  
  “О, але, татачка, цяпер толькі дзевяць гадзін. Ты заўсёды застаешся са мной да паловы шостага".
  
  Яна ўзяла яго за руку і паспрабавала падцягнудь да акна.
  
  “ Не сёння раніцай, дарагая, у мяне шмат спраў.
  
  Міс Джордж, гувернантка, узяла Грэйс за плячо.
  
  “ Ты не павінна турбаваць свайго бацькі, Грэйс.
  
  Грэйс вывернулася.
  
  "Сёння дзень скаргаў!" - усклікнула яна. “Я ведаю, што гэта так. Жудасныя, жудасныя старыя скаргі!" Затым, калі міс Джордж зноў абняла яе, "Я пожалуюсь дарагому доктару!" - сказала яна, ускінуўшы галаву дасканала пераймаючы міс Астилл, і прайшлася па пакоі, скрыжаваўшы ногі, як місіс Нейпир.
  
  Доктар вінавата ўсміхнуўся міс Джордж, а Грэйс падбегла і пяшчотна прыціснулася галавой да яго паліто.
  
  "Ты абяцаеш прыйсці і выпіць гарбаты з бедняжкой Грэйс," угаворвала яна.
  
  “ Вядома, дарагая. Ты ж ведаеш, што нішто не магло прымусіць мяне прапусціць мой дзіцячы чай. Ён ўшчыкнуў яе за падбародак вялікім і паказальным пальцамі. "Сёння раніцай яна выглядае трохі бледнай, міс Джордж," працягваў ён. “ Вызваліце яе на сёння ад урокаў. Ёй пойдзе на карысць крыху пабегаць з юным Бобі Доўсан.
  
  Грэйс затаіла дыханне і стаяла зусім нерухома, баючыся, што што-небудзь з таго, што яна зробіць, можа пакласці канец такой цудоўнай ідэі. Міс Джордж стрымалася.
  
  "Я ўпэўненая, што яна бляднее не ад ператамлення, доктар," сказала яна. “ Я вельмі асцярожная...
  
  "Я ведаю гэта", - паспешліва адказаў доктар. “Я не падвяргаю сумневу тое, што вы робіце, і я ведаю, што яе ўрокі важныя. Але мы ўсе зараз трохі згаладаліся па сонцу, і дзеці праяўляюць гэта хутчэй. Я думаю, мы павінны скарыстацца гэтым выдатным сонечным днём; такіх, як гэты, у нас будзе не так ужо шмат. Я думаю, было б нядрэнна паспрабаваць Грэйс і Бобі з лямпай sun-ray гэтай зімой. Я павінен падумаць пра гэта ".
  
  "Вельмі добра, доктар".
  
  "Ну вось, ты можаш збегаць і знайсці Бобі", - сказаў ён, усміхаючыся хвалявання Грэйс.
  
  "О, дзякуй табе, татачка, ты проста чараўнік!" Грэйс некалькі хвілін танцавала ўзад-наперад, затым яе твар выцягнуўся. "Я б хацела, каб ты таксама прыйшоў", - сказала яна.
  
  “ Так я і зраблю ў адзін цудоўны дзень наступнай вясной. Мы з табой паедзем удваіх на машыне, і ніхто не даведаецца, куды мы паехалі, нават міс Джордж. Да пабачэння.
  
  “Да пабачэння, татачка. Жудасныя старыя скаргі!"
  
  Прыкладна праз паўгадзіны Грэйс выбегла з ганка, "Гідра", за ёй па пятах ішоў сямігадовы сын місіс Доўсан Бобі.
  
  "Вы толькі паглядзіце на гэтых дзяцей!" - усклікнула місіс Нейпир. “Іх трэба навучыць правільна хадзіць, а не дазваляць ім насіцца паўсюль, як юным хуліганам. На самай справе, я здзіўлены, што доктар дазволіў гэта. Дзе гувернантка?
  
  "Здаецца, яе з імі няма", - сказала лэдзі Уорм. "Калі б яна не была такой палахлівай, можна было б падумаць, што доктар быў... ну ... зацікаўлены ў ёй". Але доктар добра абраў міс Джордж, і яны не сталі развіваць гэтую тэму.
  
  Бобі ўдалося злавіць Грэйс, і яны даволі спакойна пайшлі ў бесцельном кірунку.
  
  "Дзе твая мама?" - спытала Грэйс.
  
  “ Прымярае новую капялюшык. Я думаю, яна збіраецца падаць скаргу твайму бацьку.
  
  "Я б хацела, каб яна не турбавала яго", - уздыхнула Грэйс. “Я ненавіджу дзень скаргаў. Ён так стамляецца. Ты не можаш спыніць яе, тады ўсё роўна будзе на аднаго менш?"
  
  "Баюся, што няма", - сказаў Бобі прабачлівым тонам. “Я не думаю, што яна сапраўды мае на ўвазе скаргу. Я думаю, гэта проста падстава пабачыцца з ім. Я думаю, яна хацела б выйсці за яго замуж. Хіба не было б выдатна, калі б яна гэта зрабіла? Але, мяркую, табе б гэта не вельмі спадабалася.
  
  "О, справа не ў гэтым, - ветліва адказала Грэйс, - але я не хачу нікога, акрамя таты".
  
  "Тады я ажанюся на табе, калі вырасту," урачыста сказаў Бобі.
  
  “О, Бобі, ты не можаш гэтага зрабіць. Я на два гады старэйшы за цябе".
  
  "Значыць, дзяўчаты заўсёды выходзяць замуж за каго-то старэйшыя за сябе?" спытаў Бобі.
  
  “ Вядома, ведаюць. Тата быў старэй мамы, а містэр Марстон старэй місіс Марстон, а адмірал Эрвін старэй сёстры Хокінс.
  
  "Але сястра Хокінс не замужам за адміралам Эрвінам," запярэчыў Бобі.
  
  “Я ведаю, што гэта не так, - пагардліва адказала Грэйс, - але я чула, як хто-то сказаў, што калі б гэта было не так, то яна павінна была б быць такой, так што, мяркую, гэта адно і тое ж. Давай пагуляем у жаніцьбу.
  
  “ Але ты сказаў, што мы не можам ажаніцца, таму што я маладзейшы цябе.
  
  “ Не бяры ў галаву, давай притворимся.
  
  Яны збеглі па отлогому беразе з тэрасы на крокетную лужок.
  
  "Глядзі, куды ідзеш", - крыкнула Мілі Марстон. “Ты не павінен бегаць па крокетной лужку. Гэта шкодна для дзірвана".
  
  Грэйс, якая суправаджаецца Бобі, павярнула на Халасцяцкую алею, ледзь пазбегнуўшы сутыкнення з містэрам Марстоном, які толькі што паклаў на сядзенне сёмы каменьчык з сваёй кішэні ў знак таго, што ён прайшоў сем адзінаццатых мілі.
  
  "Вас, дзеці, якія наогул не павінны бачыць перад Гидропарком", - прахрыпеў ён, зайздросцячы іх гнуткім юным канечнасцях і думаючы пра застылых, мёртвых канечнасцях Віні. "Гэтая дарожка прызначана толькі для фізічных практыкаванняў".
  
  Грэйс і Бобі знайшлі свабоднае месца крыху далей і пачалі сваю гульню. Праз некалькі хвілін міс Астилл падышла і села на тое ж месца, хоць паблізу былі яшчэ тры вольных месца.
  
  "Не сыходзьце, мае дарагія", - сказала яна, усміхаючыся. “Працягвайце сваю гульню. Я не буду перашкаджаць. Так прыемна бачыць, як вы гуляеце гэтым выдатным сонечным раніцай". Яна моўчкі назірала за імі некалькі хвілін, затым спытала: "У што вы гуляеце?"
  
  "Быць замужам," адказала Грэйс.
  
  "У яе як раз будзе дзіця", - патлумачыў Бобі.
  
  Міс Астилл пачырванела ўсім тварам і спусцілася па шыі за вузкую аксамітную стужку, якую яна заўсёды насіла.
  
  "Ты агідны хлопчык!" закрычала яна. “ Як ты можаш казаць мне такія рэчы! Ідзіце, вы абодва, і не набліжайцеся да мяне больш.
  
  Яны сышлі, моцна здзіўленыя.
  
  "Што з ёй такое?" спытаў Бобі. “ Я ж нічога не сказаў, праўда?
  
  "О, не звяртай на яго ўвагі", - сказала Грэйс. “Я думаю, яна злуецца, таму што сама не замужам. Давай пойдзем да маленькага круглага сажалцы і наловим апалонікаў".
  
  Ніхто з іх не задумваўся, ці прыдатны гэты час года для апалонікаў; яны заўсёды маглі прыкінуцца. Але міс Брендон аддала перавагу, каб яе шэзлонг для купання кацілі да сажалцы. Гукі дзіцячых галасоў даводзілі яе да няўцямнага шаленства.
  
  "Сыходзь!" - закрычала яна.
  
  "Я не раз казаў вам, дзеці, каб вы не турбавалі міс Брендон", - строга сказаў Роджерс. “Яна любіць пабыць адна, і вы таксама будзеце, калі вам будзе столькі ж гадоў, колькі ёй. Ёсць шмат месцаў, дзе вы можаце пагуляць, не турбуючы нас. Сыходзіце, зараз жа! "
  
  "Для яе таксама ёсць шмат месцаў", - прамармытала Грэйс. “Навошта яна прыходзіць сюды? Яна нават сажалка толкам не бачыць. Гэта самае горшае з сонечнага святла; ён распуджвае іх усіх, як мух ".
  
  Яны выйшлі ў двор за гидропарком, дзе стаяў "Даймлер" містэра Марстона, прызыўна гледзячы на іх. Яны селі ў машыну, і Бобі павярнуў перамыкачы на прыборнай панэлі і трымаў руль, пакуль Грэйс аддавала распараджэнні, як быццам ён быў яе шафёрам.
  
  “ Калі будзеш у Эквестре, Доўсан, - сказала яна, - спыніся ў модистки...
  
  Мускулістая валасатая рука прасунулася ў адкрытае акно і схапіла Бобі за вуха.
  
  "А цяпер, вы двое, скачыце!" - сказаў Мэтьюз. “Вы вырабіце некаторы шкоду машыне, і ў гэтым абвінавацяць мяне. І сочыце за тым, як вы будзеце выбірацца. Я толькі што пачысціў яго.
  
  Яны сышлі з сур'ёзным выглядам, але іх прыўзняты настрой ўзяло верх, і яны задумалі гульню ў квача. Бобі панёсся наперад, лямантуючы на ўвесь голас, прама ў абдымкі адмірала Урвина.
  
  "Якога д'ябла вы, дзеці, тут робіце, вырабляючы такі шум?" - раздражнёна спытаў ён. "Я выйшаў крыху пабыць у цішыні". (На самай справе ён выйшаў у надзеі ўбачыць сястру Хокінс.) “А цяпер прэч адсюль! Заткніцеся!"
  
  Яны сышлі за межы чутнасці і працягнулі гульню каля тэніснага корта. Але і тут яны не дамагліся большага поспеху. Палкоўнік Симкокс прагульваўся там з містэрам Уинкли.
  
  "Я рады, што вы згодныя са мной наконт прыклада з пазалочанай аблямоўкай", - казаў ён. “Я ніколі не мог прымусіць гэтага хлопца Червила ... таго, хто забіў міс Блэйк, вы ведаеце ... паверыць у іх. Ён сказаў, што яму заўсёды падабалася бачыць, як яго грошы зарабляюць грошы ..." Ён рэзка замаўчаў. - Для чаго гэты хлапчук крадзецца вакол нас? Гэтага дастаткова, каб дзейнічаць каму заўгодна на нервы. Гэй, ты! Бобі! Сыходзь! Увольняй!"
  
  "Усё роўна", - сказала Грэйс. “Давай пагуляем у хованкі ў кустах. Яны не будуць пярэчыць, таму што гэта ціхая гульня, і ніхто нас не заўважыць".
  
  "Добра", - пагадзіўся Бобі. "Сумкі я шукальнік!"
  
  Бобі стаў у інтымным паўзмроку маленькай пакойчыкі, патанулай у густых лаўровых лісці хмызняку, і, закрыўшы твар рукамі, пачаў лічыць да ста.
  
  Некаторы час Грэйс чакала ў сваім сховішчы, час ад часу выдаючы насмешлівыя "ку-ку", але калі яна не пачула ні гуку ад Бобі, яна пачала красціся па кустоўя, асцярожна перабіраючыся ад аднаго падстрыжанага ціса да іншага, пакуль не апынулася ў межах лёгкай дасяжнасці ад яго. Імгненне яна стаяла нерухома, затым кінулася ў цень густой лістоты. Яна глядзела перад сабой поўнымі жаху вачыма, потым зноў выбегла, бледная, як прывід, і крычала, крычала, крычала...
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 33
  
  Містэр Уинкли першым дабраўся да лаўровага куста, а палкоўнік Симкокс быў амаль другім. Калі яны стаялі, гледзячы на маленькае скрюченное цела Бобі, палкоўніку здалося, што ён пачуў, як яго спадарожнік сказаў: "Я павінен быў гэтага чакаць".
  
  Астатнія насельнікі Гідра, прыцягнутыя крыкамі Грэйс, выйшлі з розных частак тэрыторыі і сабраліся ў кустоўі.
  
  “О, Божа мой! Яшчэ адзін ... " закрычала місіс Марстон, спатыкаючыся, накіроўваючыся да свайго мужа, які паспрабаваў нязграбна суцешыць яе і адкруціў ад лаўроў, цяжка дыхаючы і амаль нячутна лаючыся сабе пад нос.
  
  Містэр Уинкли ўзяў на сябе адказнасць не дапусціць, каб хто-небудзь дакранаўся да далікатнай целе забітага дзіцяці, і папярэдзіў іх трымацца на адлегласці, у той час як сам ён уважліва аглядаў зямлю вакол, нібы шукаючы якую-небудзь зачэпку. Ён паслаў палкоўніка Симкокса за доктарам, і астатнія неўзабаве аднавілі самавалоданне, якое было так моцна пахіснуся выглядам новага забойства, і сталі падазраваць містэра Уинкли.
  
  "Адкуль нам ведаць, што вы не зрабілі гэтага самі і не подпускаете нас, пакуль знішчаеце нейкія доказы?" спытала лэдзі Уорм, якая раней была адной з самых вялікіх прыхільніц містэра Уинкли.
  
  "Так," сказаў адмірал, неспакойна накульгваючы на палках, яго голас зрываўся ад эмоцый, - вам лепш быць асцярожнымі і ні да чаго не дакранацца самім. Там, дзе вы стаіце, могуць застацца сляды. Высочваць, калі няма чаго высочваць, і высочваць, калі адбываецца сапраўднае забойства, - гэта дзве розныя рэчы. Гэта праца не для аматара ".
  
  Але і хмызняк быў адкрыты неба і размяшчаўся на ўскрайку сасновага лесу. Вецер накідаў мноства хваёвых іголак на зрэзаныя лаўры і ператварыў іх у мяккі, пругкі дыван, на якім не маглі застацца нават самыя цяжкія сляды. Містэр Уинкли працягваў хадзіць вакол, а астатнія зачаравана назіралі.
  
  Іх патрывожыў пранізлівы крык з тэрасы, калі місіс Доўсан, напалову спатыкаючыся, падбегла да іх.
  
  “Мая дарагая! Мая крошка! Я забіла яго, я забіла яго! " закрычала яна, і перш чым хто-небудзь паспеў працягнуць руку, каб спыніць яе, яна кінулася ў кусты і ўпала на калені на калючы дыван. Яна ўзяла Бобі на рукі, прыгладжваючы яго валасы і размаўляючы з ім у агоніі няверы ў тое, што ён мог быць мёртвы. І ўсё гэта час бязлітасны кавалак сталі, падобны на нейкае фантастычнае пяро, якое дзіця мог бы ўбіць сабе ў валасы, тырчэла ў яго з патыліцы і выдаваў яе хлусня.
  
  Містэр Уинкли паціснуў плячыма, як бы заклікаючы іх ўсіх у сведкі таго, што ён зрабіў усё магчымае, каб выканаць прадпісаныя паліцэйскімі правіламі правілы пры такіх абставінах, і адвярнуўся.
  
  Місіс Доўсан раскачивала Бобі ўзад-наперад на руках, нібы спрабуючы абудзіць жыццё ў яго ціхім сэрца; яе вочы былі затуманены, і яна, здавалася, сутыкнулася з чым-тое, чаго яе мозг не мог зразумець.
  
  Сястра Хокінс ступіла наперад і кранула яе за плячо. місіс Доўсан падняла непаразумелыя погляд, затым яе твар скрывіўся ў агоніі гора.
  
  "Гэта мая віна!" - зноў закрычала яна. “Я забіла яго! Я сказала, што павінна быць яшчэ адно забойства, каб зрабіць яго больш цікавым. Гэта прысуд мне. О, Божа мой! Я сказаў, што гэта была б добрая рэклама!"
  
  Яна дазволіла медсястры ўзяць Бобі ў яе з рук і асцярожна паставіць яго назад на зямлю, але менавіта місіс Марстон дапамагла ёй ўстаць і з бясконцым спачуваннем і разуменнем ўгаварыла яе адысці на неохотных нагах.
  
  Доктар Уільямс, сур'ёзны і бледны, далучыўся да маленькай групе ў кустах і, апусціўшыся на адно калена, нядбайна агледзеў цела і паківаў галавой. Калі ён падняўся на ногі, міс Астилл ступіла наперад і ўпала на калені ў малітоўнай позе.
  
  "Ён у бяспекі", - прашаптала яна. "У бяспекі ў абдымках Ісуса".
  
  Так яны і заставаліся, кожны ў межах чутнасці і бачнасці адзін аднаго, пакуль не прыйшоў інспектар Полк; вельмі ўсхваляваны інспектар, які размахваў рукамі, калі загаворваў з імі, і лаяўся, калі выявіў, што цела перанеслі. Яго перапаўняла пачуццё, што ён мог бы прадухіліць гэтую трэцюю трагедыю, але ў той жа час ён ведаў, што яму ўсё яшчэ не хапае ведаў, якія дазволілі б яму гэта зрабіць. Ён таксама адчуваў, што, калі ён хутка не засвоіць гэта веданне, можа адбыцца чацвёртая трагедыя, а затым і пятая. У сне яго мучыў кашмар, у якім забойства за забойствам варта было ў Гидропарке, пакуль у жывых не заставаўся толькі забойца, і ён прачынаўся ў поце ад рукапашнай сутычкі з гэтым забойцам, твару якога ён ніколі не мог убачыць.
  
  "Хто яго знайшоў?" - раўнуў ён.
  
  "Мая маленькая дзяўчынка, Грэйс", - адказаў доктар.
  
  Раздражненне Пэлка павялічылася ў сто разоў. Ён быў адданы дзецям, і, па яго думку, забойства аднаго і крыжаваны допыт іншага былі горшым, што магла абяцаць яму яго прафесія.
  
  "Дапытаць яе сёння зусім немагчыма", - працягнуў доктар, прачытаўшы думкі інспектара, што было нескладанай задачай. “Яны гулялі ў хованкі, і яна заспела яго ў такім стане. Шок быў дастатковым, каб звесці яе з розуму. Я даў ёй моцнае заспакойлівы і паклаў у ложак. Можа прайсці месяц, перш чым вы зможаце дапытаць яе. "
  
  Пробормотанное Палком лаянка было адным з тых, якім ён навучыўся ў адмірала.
  
  "Хто-небудзь ведае, як гэта адбылося?" спытаў ён.
  
  Містэр Уинкли выступіў наперад.
  
  “Я як раз выходзіў з-за павароту лаўровых зараснікаў, калі з крыкам выбегла маленькая дачка доктара. Я, натуральна, зайшоў унутр, каб паглядзець, у чым справа, і выявіў Бобі ляжалым на зямлі. Я заставаўся тут, пакуль не прыйшлі астатнія, потым паслаў палкоўніка Симкокса за доктарам.
  
  "О, натуральна!" - сказаў Полк з відавочным сарказмам. “Вы выпадкова апынуліся там і, натуральна, зайшлі паглядзець. Я б падумаў, што самым натуральным учынкам было б падумаць, што дзяўчына пацярпела, і пайсці і спытаць яе, у чым справа ".
  
  На твары містэра Уинкли адбілася здзіўленне. Ён хутка заміргаў, гледзячы на інспектара.
  
  "Я... Я думаю," прамармытаў ён, " што пасля ўсіх гэтых забойстваў у Гідра было цалкам натуральна западозрыць яшчэ адно. Я не хацеў прычыніць ніякай шкоды.
  
  "Шкода!" - зароў Пэлк, выплюхваючы ўсе свае пачуцці на містэра Уинкли. “Я б хацеў спадзявацца, што няма, але вы маеце на ўвазе што-небудзь добрае? Вядома, няма! Ты прыходзіш сюды, суешь свой нос у гэта месца і наогул усіх расстраиваешь. Я мяркую, ты шныряешь паўсюль, разглядаючы драўляныя панэлі праз павелічальнае шкло!" Перашэптваньні астатніх і збянтэжаны выгляд містэра Уинкли падказалі яму, што ён трапіў у мэта. “Такога роду рэчы нікому не патрэбныя. Я мяркую, вы чэрпаеце свае ідэі з дэтэктыўных апавяданняў. Большасць людзей, здаецца, думаюць, што яны напісаны дэтэктывамі. Якая лухта! Дазвольце мне сказаць вам, што большасць з іх напісана жанчынамі, а што жанчыны ведаюць аб дэтэктыўнай працы? Нічога!"
  
  Пераклаўшы частку свайго абурэння на забойцу на сваю любімую тэму, Полк працягнуў больш нармальным тонам:
  
  “ Паслухайце майго савета і прытрымвайцеся сваіх дэтэктыўных гісторый, містэр Уинкли, але не спрабуйце ўжываць іх на практыцы; калі вы гэта зробіце, у вас, напэўна, будуць непрыемнасці. Бо, наколькі вам вядома, прычынай гэтага забойства магла быць ваша дэтэктыўная праца.
  
  Містэр Уинкли заміргаў мацней, чым калі-небудзь.
  
  "Так, інспектар, менавіта гэтага я і баюся", - рушыў услед яго нечаканы адказ.
  
  Полк фыркнуў і пераключыў сваю ўвагу на астатніх. Ён выявіў, што, за выключэннем місіс Доўсан, доктара Ўільямса і яго сакратара, усе яны знаходзіліся ў якім-то месцы на тэрыторыі, у межах лёгкай дасяжнасці ад кустоўя, і што, за выключэннем палкоўніка Симкокса і містэра Уинкли, ніхто з іх не трапляўся на вочы астатнім, пакуль дзеці гулялі ў хованкі. Яны ўсё пачулі крыкі Грэйс і яе бязладныя словы пра кустоўі і прыйшлі паглядзець, у чым справа.
  
  Полк загадаў ім пачакаць яго за лаўровымі зараснікамі пад наглядам сяржанта Джага, пакуль ён обшаривал зямлю ўнутры, без асаблівай надзеі знайсці зачэпку. Паліцэйскі лекар і фатограф неўзабаве скончылі сваю звычайную працу, і Полк аддаў загад прыбраць цела Бобі.
  
  Калі ён зноў выйшаў на слабы лістападаўскі сонечнае святло, яго ўвагу прыцягнуў белы халат сёстры Хокінс, і ён распытаў яе больш уважліва.
  
  "Я думаў, вы павінны праводзіць лячэнне па раніцах, сястра", - заўважыў ён. "Што вы тут робіце?"
  
  Сястра Хокінс выглядала збянтэжанай.
  
  "Няма... пасля забойства міс Марстон - няма", - адказала яна. “Пацыенты цяпер не ходзяць у ванную; яны ўсе баяцца. Я выйшла, каб вывесці місіс Нейпир на сонейка".
  
  “ Але місіс Нейпир цяпер тут няма.
  
  “ Не, я пакінуў яе на тэрасе прыкладна паўгадзіны таму.
  
  “ Тады што ты тут робіш? Калі я памятаю, ты сказаў, што быў на сцежцы за лаўровым кустом, калі закрычала маленькая дзяўчынка.
  
  Сястра Хокінс хутка зірнула на доктара, які, здавалася, не заўважыў яе, затым на Пэлка, затым апусціла вочы, неспакойна рухаючы рукамі.
  
  "Ну?" - раўнуў Полк.
  
  "Я... Я спусціўся на кароткую шпацыр, перш чым вярнуцца на дзяжурства".
  
  “ Мяркуецца, што ты будзеш гуляць па раніцах?
  
  Медсястра зноў зірнула на доктара.
  
  "Няма... я... няма".
  
  Полк вырашыў, што неадкладным расспросом нічога не даб'ешся, і паказаў, што ўсе яны павінны прайсці ў дом і заставацца ў гасцінай, нягледзячы на сонечнае святло, да тых часоў, пакуль яны яму не спатрэбяцца. Яны ўтварылі працэсію: медсястра, лэдзі Уорм, міс Астилл, адмірал і. Палкоўнік на чале, за імі містэр Марстон і Мілі. Затым з'явіліся доктар Уільямс і містэр Уинкли, захопленыя сур'ёзным размовай, за імі Джага і Полк, а канстэбль нёс Бобі.
  
  Калі яны дабраліся да тэрасы, місіс Нейпир, цяжка спатыкаючыся, накіравалася да іх.
  
  "Хто-небудзь з вас бачыў вязальную спіцу?" - спытала яна. "Я дзе-то страціла спіцу!"
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 34
  
  Апынуўшыся ўнутры Гидропарка, інспектар Полк падвергла ўсіх допыту, граничащему з другой, калі не трэцяй ступенню. Відавочна, яго падазрэнні ў дачыненні да містэра Уинкли і Мэтьюза ўзмацніліся пасля гэтага перакрыжаванага допыту, паколькі, калі ён нарэшце вярнуўся ў Ньютан-Сэнт-Мэры, ён узяў першага з сабой у машыну, у той час як другі рушыў услед за ім у паліцэйскай машыне з сяржантам Джага. Здавалася, не было ніякіх сумненняў у тым, што Мэтьюз вінаваты ў забойстве як Віні, так і Бобі, і агульнае меркаванне жыхароў Гідра было такое, што містэр Уинкли, у якога было алібі з-за таго, што ён быў з палкоўнікам Симкоксом, Пэлк зрабіў з яго свайго роду казла адпушчэння.
  
  Пасля таго, як яны трохі акрыяць ад першага шоку, выкліканага гэтым трэцім забойствам, яны проста палічаць гэта новай тэмай для скандалу і будуць абмяркоўваць гэта ў наступных выразах: “Я не хацеў, каб беднае дзіця было забіта, але на самай справе місіс Доўсан мае поўнае права выхваляцца тым, што змясціла нас усіх у сваёй новай кнізе, ці не так? Што тычыцца містэра Уинкли, без сумневу, інспектар адвёз яго ў пастарунак, каб абвясціць афіцыйны вымову. Ён вельмі мілы маленькі чалавечак, і я ведаю ўсіх наспадабаюся яму, але ён занадта шмат браў на сябе, камандуючы усімі намі, як быццам ён быў па меншай меры камісарам паліцыі. Нядзіўна, што інспектар Полк не пацярпеў бы такога паводзінаў.
  
  Калі б яны маглі прысутнічаць пры размове паміж Палком і містэрам Уинкли, іх чакаў вялікі сюрпрыз. Гэта адбылося не ў паліцэйскім участку, а ў вельмі раскошным гатэлі на Маркет-Стрыт, вядомым як "Анёл і дзіця", і пачалося за лепшым абедам, які магла прапанаваць гасцінічная кухня.
  
  Ні інспектар, ні містэр Уинкли не прамовілі ні слова па дарозе ў гатэль, але калі з першымі некалькімі лыжкамі супу было скончана, Полк запытальна паглядзеў на свайго спадарожніка.
  
  "Можа быць, вы будзеце так ласкавы растлумачыць сваю пазіцыю, г-н– э–э... Уинкли," сказаў ён неахвотна. “ Гэта ставіць мяне ў няёмкае становішча ў гэтай справе.
  
  “ Запэўніваю вас, інспектар, Уинкли - гэта маё сапраўднае імя. Я мяркую, доктар Уільямс сказаў вам, што я яго сябар, з якім ён пазнаёміўся падчас спецыяльнай разведвальнай працы ў час вайны; што з тых часоў я быў прымацаваны да Скотленд-Ярду і што ён, натуральна, напісаў мне за саветам, калі апынуўся замяшаным у двух забойствах на Гидропарке. Паколькі мне спадзяваўся адпачынак, я прыехаў у адпачынак кіроўцы аўтобуса. Гэта не мела ніякага дачынення ні да рэкламы, ні да журналістыкі, якая прывяла мяне сюды ".
  
  "Цалкам дакладна, сэр," адказаў Полк, - але вы не павінны крыўдзіцца, калі палічыце мяне залішне асцярожным. Гэта мая праца - падазрона ставіцца да людзей, а ў справе аб трайным забойстве ...
  
  "О, я і не чакаю, што вы паверыце мне без доказаў", - сказаў містэр Уинкли, дастаючы кашалёк і працягваючы праз стол нейкія паперы. “Я аддаю перавагу весці справу па-свойму, але, натуральна, я прыехаў падрыхтаваным да кантакту з мясцовай паліцыяй. Я думаю, вы знойдзеце іх па парадку ".
  
  Полк прагледзеў паперы, затым вярнуў іх. "Усё ў парадку, сэр", - сказаў ён, усміхаючыся. “ На самой справе я звязаўся са Скотланд-Ярдом па міжгароднім тэлефоне, як толькі доктар загаварыў са мной пра цябе.
  
  Містэр Уинкли пільна паглядзеў праз стол на інспектара, і Полк заўважыў, што той нават не міргнуў. Калі ён загаварыў, у яго голасе не было і следу заікання.
  
  "Чорт вазьмі, вы гэта зрабілі!" - усклікнуў ён, падумаўшы, што інспектару паліцыі Ньютан-Сэнт-Мэры не так ужо хочацца спаць, як паказвала назва маленькага девонширского гарадка.
  
  "У мяне ёсць загад супрацоўнічаць з вамі ва ўсіх адносінах", - працягваў Полк. “Яны не казалі мне перадаваць справу вам, сэр, але я мяркую, што інструкцыі на гэты конт прыйдуць па пошце пазней. Што ж, баюся, у любым выпадку нам давялося б даць справаздачу перад імі пасля гэтага апошняга справы. Гэта мой першы вопыт забойства, і я з трэскам праваліўся.
  
  "Дзеля ўсяго святога, не пачынайце так казаць", - сказаў містэр Уинкли. “Я тут у адпачынку, памятаеце, і маё становішча тут у цяперашні час неафіцыйнае. Калі яны хочуць, каб я ўзяўся за гэтую справу, ім давядзецца напісаць і сказаць мне пра гэта, і калі я што-небудзь ведаю пра Скотленд-Ярдзе, яны не будуць пісаць на працягу некалькіх дзён. Я недатыкальны па меншай меры на два дні, і калі мы правільна пакажам нашы карты, вы павінны надзейна схаваць злачынца за краты заўтра ці паслязаўтра. Так, вы, я сказаў. У Скотленд-Ярда цяпер столькі працы, колькі ён хоча, і ён не бярэцца за новую справу аб забойстве. Калі вам атрымаецца раскрыць гэтыя тры забойствы, вы станеце папулярным чалавекам, інспектар. Ён адмёў усе пратэсты Пэлка словамі: “Глупства! Мне заўсёды здаецца несправядлівым, што звычайны чалавек не атрымлівае хвалы, калі чалавек са свежым поглядам ўмешваецца і інтэрпрэтуе яго інфармацыю за яго. У любым выпадку, я нікчэмнасць у Скотленд-Ярдзе. У мяне няма афіцыйнага звання або становішча, і я вядомы проста як 'містэр Уинкли' або нават 'Наш містэр Уинкли', што робіць мяне падобным на галоўнага прадаўца або другараднага коміваяжора. У мяне непублічны аддзел з асаблівымі абавязкамі і вызначаным колькасцю прывілеяў, адна з якіх - заставацца невядомым, так што я не павінен дзякаваць вас за агалоску гэтай справы.
  
  “Адсюль, я мяркую, і тэрмін "вольнанаёмны", - засмяяўся Полк. “Ты, павінна быць, атрымліваў велізарнае задавальненне, увесь час паджартоўваючы трэба мной. Павінен сказаць, вы добра згулялі сваю ролю, сэр. Вы б сабралі стан на сцэне. У мяне мурашкі бягуць па спіне, як у дзікабраза, калі я ўспамінаю тое-сёе з таго, што нагаварыў табе сёння раніцай, але я быў ладна рэзка павялічаны пры выглядзе гэтага дзіцяці.
  
  "Я ведаю", - адказаў містэр Уинкли, выглядаў нашмат маладзей і больш бадзёры у асяроддзі Гідрастанцыі. “Вам не трэба турбавацца аб гэтым. Вы зрабілі менавіта тое, што я хацеў, і зрабілі мяне бяскрыўдным аматарам ўмешвацца ў чужыя справы ў вачах жыхароў і персаналу Гидропарка. Гэта развеяла найменшыя падазрэнні, якія маглі быць звязаны са мной як з пачаткоўцам ". Ён выцягнуў свае тонкія ногі пад сталом, пакуль афіцыянт прыбіраў яго талерку. - А цяпер, інспектар, - сказаў ён, - давайце пачнем з канца і пойдзем у зваротным кірунку. Што вы думаеце аб апошнім забойстве?
  
  "Я думаю," павольна вымавіў Полк, "што ў Гидропарке ходзіць маньяк-забойца, але хто гэта, аднаму Богу вядома".
  
  “ Вы думаеце, што гэтыя тры забойствы звязаны адзін з адным?
  
  "Я думаю, што апошнія два - так", - адказаў Полк. “Гэта было трохі перабольшаннем - падазраваць двух мужчын у двух розных забойствах двух розных людзей па двух розных матывах. Я не магу падазраваць траіх: у гэтым няма сэнсу, калі толькі яны не вар'яты ў Гидропарке.
  
  Містэр Уинкли адкінуўся на спінку крэсла і акуратна злучыў кончыкі паказальных і вялікіх пальцаў.
  
  "Я не раз чуў, як доктар Уільямс выказваў гэта меркаванне", - усміхнуўся ён. “Як я бачу цяпер, ёсць некалькі магчымых разгадак трох забойстваў. Альбо адзін чалавек быў адказны за тры забойствы, альбо гэты чалавек, сэр Хамфры, быў адказны за забойства міс Блэйк, а хто-то іншы здзейсніў два іншых. Ці тры чалавекі нясуць роўную адказнасць, што, як вы кажаце, не мае сэнсу. Я мяркую, вы падазраяце Мэтьюза ў забойстве міс Марстон і Бобі Доўсан?
  
  Полк вагаўся.
  
  "Я прыцягнуў Мэтьюза па падазрэнні," сказаў ён, - таму што я думаю, што ён ведае больш, чым распавёў нам аб забойстве Віні Марстон, але ў мяне няма рэальных доказаў супраць яго, і я сапраўды зноў падазраю іх усіх. Я ўсё яшчэ веру, што ў мяне ёсць неабвержны абвінавачванне супраць сэра Хамфры Червила, і я, вядома, напалову паверыў, што Мэтьюз забіў дзяўчыну з Марстона. Але я ведаю, што Мэтьюз не забіваў Бобі Доўсан, таму што чалавек, якога я прыставіў сачыць за ім, кажа, што Мэтьюз не пакідаў гаражны двор у той час, калі, як мы ведаем, павінна было быць здзейснена забойства. Калі Мэтьюз невінаваты, а адзін забойца ўсё яшчэ нясе адказнасць за апошнія два злачынствы, то я моцна падазраю місіс Доўсан. У яе была такая магчымасць у абодвух выпадках, і яна сапраўды была ў лазнях, калі была забітая Уинни Марстон. Мы можам знайсці ў яе грашовы матыў для забойства Бобі... я маю на ўвазе, калі яе муж пакінуў свае грошы свайму сыну і сваёй жонцы пасля смерці сына.
  
  Містэр Уинкли кіўнуў.
  
  "Цалкам здзяйсняльна", - пагадзіўся ён. "Асабіста я прытрымліваюся думкі, што на ўсе тры забойствы прыходзіцца толькі адзін забойца, але гэта не азначае, што місіс Доўсан не вінаватая".
  
  "Аднак гэта вызваляе сэра Хамфры," разважаў Полк, - і ў мяне ёсць жалезныя аргументы супраць яго. Зыходзячы з гэтай тэорыі, дзе вы знойдзеце матыў? Міс Блэйк, міс Марстон, Бобі Доўсан... іх нішто не звязвае, хіба што хто-то цалкам вар'яцкі."
  
  "Як, я мяркую, і любы іншы," ціха уставіў містэр Уинкли, дастаючы цыгарэту і прикуривая. “ Вар'ят у самым горшым з магчымых спосабаў, таму што ён...
  
  "Ці яна," выказаў здагадку Полк.
  
  “ Зразумела, інспектар. Ён ці яна досыць разумны, каб захоўваць бачнасць разважнасці так спрытна, каб падмануць іншых гасцей Гидропарка, "адзін з якіх, я і ёсць той самы", як я мог бы сказаць.
  
  "Гэта па-чартоўску цяжка даказаць як разнавіднасць вар'яцтва", - сказаў Полк. “Возьмем, да прыкладу, жанчыну, якая з'яўляецца таямніцай п'яніцам. Я ведаў адну жанчыну, якая пайшла на ўсё, каб даказаць, што яна ніколі не дакраналася да алкаголю ні ў якім выглядзе. Яна сімулюе хваробу, схавае доказы і зробіць усё, каб абвергнуць хлусня любога, хто абвінаваціць яе ў ўжыванні алкаголю ". Ён заўважыў, што містэр Уинкли, здавалася, не слухае, і яго голас заціх. "Магчыма, гэта няўдалы прыклад ..." - непераканаўча сказаў на заканчэнне ён.
  
  “ Наадварот, мой дарагі Пэлк, - сказаў ён, - ты разважаеш, як Шэрлак Холмс! Гэта выдатны прыклад, паколькі жанчына вменяема ў сваім стаўленні да ўсяго, акрамя выпіўкі, і мая тэорыя заключаецца ў тым, што гэты забойца свядомы, за выключэннем яго адносіны да аднаго канкрэтнаму справе, у якое нейкім чынам былі ўцягнутыя гэтыя трое забітых людзей. Выкажам здагадку, што забойца сілкуе антыпатыю да выпіўкі і што ён застаў міс Блэйк, міс Марстон і Бобі ў розны час пад уздзеяннем моцных напояў, тады ў нас ёсць злучнае звяно і...
  
  "Але Бобі Доўсан", - запратэставаў Полк. "Нявінны хлопчык сямі гадоў".
  
  "Магчыма, гэта няўдалы прыклад," хітра паўтарыў містэр Уинкли, - але я перакананы, што які-то падобны матыў звязвае гэтыя тры забойствы.
  
  Полк агледзеў сталовую гатэля і, выявіўшы, што там нікога, акрамя іх саміх, не, набіў і паліў сваю люльку, і некалькі хвілін двое мужчын палілі моўчкі.
  
  "Бяда ў тым, што гэта такі пякельны фон для каго-то не зусім нармальнага", - нарэшце заўважыў Полк.
  
  “На мой погляд, усе яны трохі кранутыя ў той ці іншай ступені, і ні адзін з іх не вылучаецца асабліва ярка на фоне іншых. Часам я задаюся пытаннем, ці ў сваім я розуме, калі размаўляю з імі. Калі б мы маглі разгледзець кожнага з іх асобна сярод нармальных, здаровых людзей, было б нашмат лягчэй выявіць іх індывідуальныя асаблівасці. Хочаце, я пробежусь па інфармацыі, якую я назапасіў па гэтай справе з самага пачатку? '
  
  "Я не думаю, што гэта што-то дасць", - адказаў містэр Уинкли, прикуривая яшчэ адну цыгарэту ад недакурка першай. “У мяне склаўся даволі ўсёабдымны погляд на рэчы, паколькі я так шмат абмяркоўваў іх з людзьмі з Гидропарка. Ведаеце, калі жывеш з людзьмі, то даведаешся іх даволі добра, хоць спачатку я думаў, што яны наогул ніколі не пачнуць казаць аб забойствах. Я вазьму вашыя паперы і прачытаю іх, і нам трэба будзе прыдумаць які-небудзь план дзеянняў. Бескарысна чакаць, пакуль маленькая дачка доктара будзе ў стане дапытаць, таму што тады яна не можа сказаць нам нічога каштоўнага. У любым выпадку, яна, верагодна, не акрыяць ад шоку на працягу некалькіх тыдняў, і да таго часу можа адбыцца яшчэ адно забойства, калі мы не зможам яго спыніць.
  
  Полк ўздыхнуў.
  
  "Калі б мы толькі маглі знайсці трымальнік для зброі", - сказаў ён. “Місіс Доўсан сказала, што, паводле яе меркавання, ён павінен быць у якім-небудзь відавочным месцы, але я не магу ўспомніць ні аднаго, якое мы не абшукалі б старанна". Я перавярнуў уверх дном усе памяшканні Гидропарка і агледзеў нават вадасцёкі і даху. Ніхто не мог насіць гэта з сабой, таму што мы праверылі нават іх аўтаручкі ".
  
  "Што мяне бянтэжыць, дык гэта тое, якое месца ў гэтай справе займае сэр Хамфры," заўважыў містэр Уинкли. “ Вы кажаце, ён, безумоўна, вінаваты ў забойстве міс Блэйк?
  
  "О так," рашуча адказаў Полк, " я ў гэтым не сумняваюся. Доказы відавочна супраць яго, і ён не адмаўляе, што быў апошнім, хто бачыў міс Блэйк наверсе. Ён, вядома, заварыў кашу. Инсценируйте забойства сярод групы людзей, якія крыху ненармальныя, і вы амаль напэўна атрымаеце імітацыю злачынства. Самае дзіўнае ў першым забойстве тое, што мне не ўдалося знайсці ніякай інфармацыі аб дзяўчыне Блэйк. Падобна на тое, у яе няма ні дома, ні сваякоў, паколькі ніхто з тых, хто яе ведае, ці не паведаміў аб гэтым, і сярод яе рэчаў няма ні ліста, ні кавалачка паперы з якім-небудзь адрасам або якой-небудзь асабістай надпісам. Гэта, здаецца, як-то не вяжацца з яе агульнай знешнасцю; у яе павінна быць нейкае мінулае. Цяпер мы спрабуем звязацца з Амерыкай. Але баронету гэта не дапаможа.
  
  'Яго прозвішча Червил, ці не так?" нахмурыўшыся, спытаў містэр Уинкли.
  
  “ Так, сэр Хамфры Червил. Я некалькі запазніўся з атрыманнем інфармацыі аб ім; гэтыя іншыя забойства некалькі зацямнілі першае, а тры забойствы на працягу двух тыдняў не даюць ні адзінага шанцу.
  
  "Сэр Хамфры Червил," павольна вымавіў містэр Уинкли. “ Мне гэта чаму-то здаецца знаёмым. Я б хацеў убачыць вашага баронета.
  
  Полк цяжка падняўся з крэсла.
  
  "Калі хочаце, мы зараз паедзем на станцыю," сказаў ён з выглядам моцнага мужчыны, уговаривающего ўпартага дзіцяці.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 35
  
  Паліцэйскі ўчастак Ньютан-Сэнт-Мэры знаходзіўся недалёка ад "Анёла і немаўля", і Полк з містэрам Уинкли накіраваліся ў яго бок па сонечнай, але прахалоднай надвор'і, якую прынёс лістапад, які змяніў дажджы апошніх дзён папярэдняга месяца.
  
  "Лепш наведаеце яго ў камеры". Прабачлівым тонам сказаў Полк, калі яны ўвайшлі ў пастарунак. "Ён даволі ціхі, але, у рэшце рэшт, ён забойца".
  
  Містэр Уинкли коратка кіўнуў, і яны накіраваліся па тоўстым каменным пераходах да далёкай камеры, дзе пры іх набліжэнні дзяжурны наглядчык падняўся са свайго нязручнага драўлянага сядзення. Ён зазірнуў скрозь краты, затым адчыніў жалезную дзверы і першым увайшоў у камеру.
  
  Зняволены цяжка падняўся са сваёй вузкай дошкі з пакорлівым выглядам.
  
  "Такім чынам, сэр Хамфры, мы прыйшлі задаць вам яшчэ некалькі пытанняў", - пачаў Полк.
  
  "Мне няма чаго дадаць да таго, што я ўжо сказаў вам, інспектар," сказаў сэр Хамфры. "Я не вінаваты ў забойстве, і я ведаю, што вы не можаце даказаць, што я вінаваты". Ён ледзь зірнуў на Пэлка, і зноў у інспектара склалася ўражанне, што гэты чалавек не быў нязвыклы да допытаў у паліцыі.
  
  Полк паглядзеў на містэра Уинкли з выразам, што гаварыў зь "Я ж вам казаў", якое знікла, калі ён убачыў павольную ўсмешку, расползающуюся па твары суразмоўцы. Містэр Уинкли, відавочна, даведаўся зняволенага.
  
  "Так, так, так!" - сардэчна усклікнуў ён, накіроўваючыся да сэра Хамфры. “Калі гэта не стары сябар! Паліцыя Ланкашыр будзе рада цябе бачыць, мой хлопчык.
  
  "Значыць, вы яго ведаеце?" - спытаў Полк, выглядаючы надзвычай задаволеным.
  
  "О так, я добра яго ведаю", - адказаў містэр Уинкли.
  
  Сэр Хамфры ускочыў на ногі, уяўляючы сабой ўвасабленне абражанага гневу і абурэння.
  
  "Што за ідэя, інспектар?" крыкнуў ён. “Я ніколі ў жыцці не бачыў гэтага чалавека, і ён гэта ведае. Калі вы спрабуеце што-то павесіць на мяне сваімі амерыканскімі метадамі трэцяй ступені, я загадаю зрабіць з вас публічны прыклад для кожнага паліцэйскага інспектара ў паліцыі. Я сёе-тое ведаю пра законы гэтай краіны ..."
  
  "Гэта так, Гары", - пагадзіўся містэр Уинкли. “Калі б ты гэтага не зрабіў, мы б адправілі цябе ў турму задоўга да гэтага. Я часта думаў, што вы, павінна быць, вывучалі юрыспрудэнцыю да таго, як заняліся сваёй цяперашняй працай.
  
  "Паслухайце!" запратэставаў сэр Хамфры. “ Гэты чалавек...
  
  "Няма ні найменшага сэнсу прыкідвацца, калі містэр Уинкли пазнае вас," уставіў Полк. “ З такім жа поспехам вы маглі б паберагчы дыханне і адказаць на ўсе пытанні, якія я збіраюся задаць вам.
  
  "Але я кажу вам, што гэты чалавек ніколі раней мяне не бачыў", - настойваў сэр Хамфры. "А вы бачылі?" Ён павярнуўся да містэру Уинкли.
  
  "Ён цалкам мае рацыю," сказаў містэр Уинкли. “ Я ніколі яго раней не бачыў.
  
  "Вось бачыце," пераможна прамовіў сэр Хамфры. “ Няма сэнсу адчуваць гэтыя пасткі на мяне. Але яго погляд апусціўся перад насмешлівым выразам паслухмяных блакітных вачэй містэра Уинкли.
  
  "Не, я ніколі не бачыў вас раней," паўтарыў містэр Уинкли, " але тое, чаго я пра вас не ведаю, не варта ведаць. У мяне ў пакоі ў Ярдзе ёсць акуратная тэчка з кучай тваіх мілых фатаграфій, не кажучы ўжо пра 'дзесяці адбіткі мезенцаў, дзесяці пальчыках ног', як спяваецца ў песні. Ты дапусціў памылку на той працы ў Ланкашыр, Гары. Твая псіхалогія была не так добрая, як звычайна, або, магчыма, дзяўчына да гэтага не прывыкла. Як бы тое ні было, ты залішне прывязаўся да адной з гэтых ланкаширских дзяўчынак, місіс Джордж Энтвистл з Блэкборо, наколькі я памятаю.
  
  Зняволены раптам сеў і закрыў твар рукамі.
  
  "Значыць, яго шукаюць, ці не так?" - спытаў Полк.
  
  "Так, яго сапраўды шукаюць," адказаў містэр Уинкли, " але не за забойства. У Скотленд-Ярдзе ён вядомы як Гары Понтер, і атрыманне грошай пад ілжывым падставай з'яўляецца яго асаблівым злачынствам. Вы, павінна быць, бачылі артыкулы аб ім у "Праўдзе": такога роду рэчы, ці ведаеце:
  
  Колькасць ашуканцаў па-ранейшаму расце, і нават параўнальна праніклівыя людзі могуць быць ашуканы, і часта так і бывае, іх праўдападобнымі метадамі атакі. Напрыклад, невялікія пробныя інвестыцыі спачатку часта прыносяць самавітыя дывідэнды, але калі, спакусіўшыся перспектывай значна ўзрослых даходаў, няшчасныя ахвяры аказваюцца ўцягнутымі ў пастку, прымушаючы рызыкаваць ўсё большай і большай часткай свайго капіталу, здаецца, што-то ідзе не так з кампаніямі, у якія ўкладзены іх зберажэнні, і як даходы, так і капітал знікаюць ў раптоўна. У некаторых людзей, верагодна, да гэтага часу захаваліся балючыя ўспаміны пра подзвігі нашага старога сябра Генры Топхэма, або Гары Понтера, які дзейнічаў на гэтых астравах каля пяці гадоў таму. Гэты вынаходлівы прадпрымальнік, выдавалы сябе за сэра Хамфры Червила, баронета, з прыкметным поспехам працаваў у жылых гатэлях Ірландыі і, здавалася, не адчуваў асаблівых цяжкасцяў у перакананні жыхароў, асабліва якія выйшлі на пенсію прадстаўнікоў прафесійных колаў, даверыць свае інвестыцыі яго пяшчотнай клопаце.
  
  "О, па Праўдзе, яны вельмі дрэнна ставяцца да Гары".
  
  “ Значыць, на самай справе ён не сэр Хамфры Червил?
  
  Містэр Уинкли засмяяўся.
  
  "Не ён", - сказаў ён. “Я мог бы здагадацца, хто ён, калі ўпершыню пачуў гэтае імя. Я казаў вам, што яно гучыць знаёма. Калі я ў апошні раз чуў аб ім, яго звалі сэр Хілары Чайвз. Не паспее ён даесці, як ператворыцца ў цэлы салата!
  
  "Пачнем з таго, што гэта злачынства", - сказаў Полк. “Чаму ён заўсёды прыдумляе сабе тытул? Ён павінен ведаць, што рызыкуе быць абвінавачаным па 'ілжывым абвінавачванні'. Я б сам гэта высветліў, калі б не быў так заняты іншым забойствам.
  
  "Таму што большасць людзей у гэтым свеце снобы," патлумачыў містэр Уинкли, " а ён спекулюе на снобизме. Ён ведае, што знаходзіцца ў дастатковай бяспекі. Для яго гэта няшчасце, якое, магчыма, ніколі не здарыцца ў жыцці. Вядома, ён не праіснаваў бы сярод арыстакратыі і дня, таму што арыстакратыя сама па сабе снобы і без ваганняў пашукала б яго ў Debrett. Але прадстаўнікі сярэдняга класа - добрая здабыча. Сама думка аб тым, каб мець справу з тытулам, дастаткова добрая для большасці з іх. Я мяркую, іх наўрад ці хвалявала б, сапраўднае імя або няма, пакуль яны заставаліся ў недасведчанасці. Яны аддалі перавагу б прыняць гэта за чыстую манету ".
  
  "Так", - кіўнуў Полк. "Я мяркую, што тытул дзейнічае як пашпарт сярод такіх людзей".
  
  "Вось менавіта", - адказаў містэр Уинкли. “Усё, што Гары трэба зрабіць, гэта спыніцца ў гатэлі, які абслугоўвае пенсіянераў з прыватным прыбыткам – армія, флот і духавенства – усё гэта сумленная гульня, - якія нязменна незадаволеныя пастаяннымі адсоткамі, якія яны атрымліваюць са свайго капіталу. Ён стварае ў іх ўражанне, што зроблены з грошай, і рана ці позна яны звяртаюцца да яго за саветам з нагоды інвестыцый ".
  
  "Я памятаю, палкоўнік Симкокс казаў, што яму ніколі не ўдавалася прымусіць гэтага хлопца праявіць якой-небудзь цікавасць да акцый з пазалочанай аблямоўкай, таму што ён заўсёды хваліўся, што зарабляе свае грошы, але ў той час я не надаваў гэтаму значэння", - сказаў Полк. "Я мяркую, ён параіў бы ім прадаць некаторыя з сваіх каштоўных папер з пазалочанай аблямоўкай і ўкласці грошы ў якую-небудзь кампанію, назва якой ён паведаміў б ім у строгай таямніцы".
  
  Містэр Уинкли кіўнуў.
  
  "Так," пагадзіўся ён, "і, вядома, яны атрымалі б каля дзесяці адсоткаў плюс бонус у канцы першага квартала і былі б так задаволеныя, што прадалі б яшчэ больш капіталу і ўклалі яго ў яго кампанію, і чакалі б чэка за другі квартал".
  
  'А потым прачынайся", - сказаў Полк.
  
  "А потым прачнуцца," паўтарыў містэр Уинкли.
  
  Полк фыркнуў.
  
  "Госпадзе, якімі ж дурнямі былі гэтыя смяротныя!' - усклікнуў ён. "Як даўно ён гуляе ў гэтую гульню?"
  
  “ О, ужо шмат гадоў. Я сам ведаю пра яго з тых часоў, як пасля вайны пачаў працаваць у Скотленд-ярдзе.
  
  “І вы кажаце, што ён яшчэ ні разу не быў асуджаны? Гэта гучыць неверагодна".
  
  Містэр Уинкли адкінуў з твару пасму валасоў, якую на прыёме ў Гідра зачесывал на лоб, і адразу ж памаладзела гадоў на дзесяць.
  
  "Нам ніколі раней не ўдавалася атрымаць ніякіх доказаў," патлумачыў ён, " і гэта была даволі складаная праца - атрымаць іх ад жанчыны з Энтвистл, хоць яна фрейра Ланкашыр і вельмі любіць латунь. Вы калі-небудзь спрабавалі прымусіць дарослага мужчыну, альбо жанчыну прызнаць, што ён ці яна дурань? Што ж, вось да чаго гэта прывядзе, калі людзі, якіх ужалили ашуканцы, дадуць нам доказы, якія нам спатрэбяцца, каб асудзіць іх. Яны падманваюць сябе, што яны такія добрыя дзелавыя мужчыны і жанчыны, і ладзяць невялікі фурор на сваёй першай прэміі, каб іх суседзі пазайздросцілі ім, а калі яны разумеюць, што іх моцна пакусалі, яны зробяць што заўгодна, толькі не прызнаюць праўду, як тая ваша п'яніца ".
  
  "Майго!" - усклікнуў Полк. “Мне гэта падабаецца! Добра, што я не жанаты".
  
  Уинкли засмяяўся.
  
  "Ну," сказаў ён, - я не думаю, што ў вас ёсць справа супраць гульца Гары, калі ён прапрацаваў у Гідра ўсяго тры месяцы. Ён марудлівы работнік і не даходзіць да стадыі сумеснага выкарыстання, пакуль не прабудзе на месцы, дзе працуе, даўжэй гэтага. У любым выпадку, я не магу ўявіць, каб адмірал Эрвін або місіс Доўсан прызналі, што яны чортавы 'дурні".
  
  “Але я не магу яго адпусціць. Ён сядзіць за забойства", - запратэставаў Полк.
  
  “Ён гэтага не рабіў. Ён дылетант, а не забойца. Ён гуляе дзеля грошай ".
  
  “ Ты забываеш пра матывы забойства, ці не так? Каштоўнасці. Яны былі б для яго ўсё роўна што грошы.
  
  "Не," рашуча заявіў містэр Уинкли. “Леапард не мяняе сваіх плям, як і эфіопы, небарака, сваёй скуры, хоць, іду ў заклад, ён хацеў бы гэтага, калі італьянцы пачалі скідаць на яго бомбы. Гары выцягнуў бы грошы з некалькіх каранаваных асоб, якія засталіся ў Еўропе, калі б у яго была такая магчымасць, але ў яго кішка тонкая здзейсніць забойства. Загадай прывесці яго ў свой пакой і наймі стенографистку. Цяпер ён загаворыць, вось пабачыш.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 36
  
  Інспектар Фальк распарадзіўся, каб Гары Понтера прывялі ў яго пакой, і, паколькі ён яшчэ не быў так упэўнены, як містэр Уинкли, што яго зняволены не здольны на забойства, ён загадаў выставіць двайную ахову каля дзвярэй і двух афіцэраў па абодва бакі ад яго. Калі псеўда-баронета прывялі, Полк паказаў яму на прамой жорсткі крэсла, які стаіць насупраць вялікага офіснага стала, і пачаў праглядаць афіцыйныя пратаколы сваіх папярэдніх гутарак з гэтым чалавекам.
  
  "Вам лепш разабрацца з ім, сэр", - сказаў ён. "Вы ведаеце яго лепш, чым я".
  
  Містэр Уинкли звярнуўся да моцна потрясенному зняволенаму так, нібы той сапраўды быў яго старым сябрам.
  
  "Ну вось, Гары," сказаў ён, " ты трапіў у добрую пераробку. Калі вы скажаце праўду, я зраблю ўсё, што ў маіх сілах, каб дапамагчы вам у справе, якое паліцыя Блэкборо вылучыць супраць вас. Калі вы гэтага не зробіце, вас будуць судзіць за забойства. І што ж гэта будзе?"
  
  Зняволены падняў галаву, і ў яго цёмных вачах мільганула нешта падобнае на палёгку.
  
  "Я скажу вам праўду," сказаў ён дастаткова сур'ёзна, " але я не прызнаю, што паліцыя Блэкборо мае што-то супраць мяне, майце на ўвазе. Я не маю ніякага дачынення да забойства Тоні".
  
  "Тоні?" - усклікнуў Полк. “Ён прызнаецца ў адным забойстве? Яго лепш папярэдзіць".
  
  Але містэр Уинкли ціха заўважыў:
  
  “ Вы маеце на ўвазе дзяўчыну, міс Блэйк?
  
  "Так", - адказаў Гары Гулец. "Яе сапраўднае імя было Антонія, але якое яшчэ імя ў яе калі-небудзь было, калі яно наогул было, я не ведаю, таму што ніколі не пытаўся".
  
  Містэр Уинкли кіўнуў, як быццам быў цалкам задаволены.
  
  “ Мяркую, яна была вашай напарніцай.
  
  "Яго напарнік?' крыкнуў Полк.
  
  - Так, Гары заўсёды працуе з сяброўкай, - зноў патлумачыў містэр Уинкли, - або "працуе з маладой і чароўнай падштурхнула", як выказалася б Праўда. Прыгожая жанчына неацэнная ў яго працы. Яна можа многае даведацца аб фінансавых магчымасцях такіх людзей, як палкоўнік Симкокс, за вельмі кароткі час. Яна першай прыбыла на Престейнтон-Гідра, каб агледзець мясцовасць, і, павінна быць, падумала, што там ёсць магчымасці, інакш Гары ніколі б не рушыў услед за ёй.
  
  "Ёй-богу!" усклікнуў інспектар. “Яна сказала палкоўніку Симкоксу, што правяла сваё жыццё, пераходзячы з адной гідраэлектрастанцыі на іншую, і выклікала яго спачуванне, таму што ён думаў, што ў яе слабое здароўе, і яна мае патрэбу ў пастаянным лячэнні. Мне гэта падалося даволі дзіўным, таму што сястра Хокінс сказала мне, што яна ніколі не аказвала міс Блэйк ніякага лячэння, але я не быў упэўнены, казала мне медсястра праўду або няма. Значыць, вы ведалі міс Блэйк да таго, як прыйшлі ў Гідра? ён спытаў Гары.
  
  "Вядома, прыйшоў", - адказаў ён. “Інакш я не прыйшоў бы. Ён, – паказваючы на містэра Уинкли, – "сказаў вам, што я ніколі не працую адзін".
  
  "Але чаму ты не сказаў гэтага раней?"
  
  Гары фыркнуў.
  
  "Шмат б з гэтага выйшла добрага, ці не так?" - сказаў ён. “Вы б толькі прыпісалі мне іншы матыў – рэўнасць або што-то ў гэтым родзе. Уявіце сабе, што я вінаваты ў злачынстве на глебе страсці. Ён засмяяўся над абсурднасцю гэтай ідэі і працягнуў: “Я ведаў, што не маю ніякага дачынення да забойства Тоні, і заўсёды чакаў, што аднойчы ты знойдзеш ключ да забойцы. Я ведаў, што тады мяне адпусцяць, і я збіраўся вярнуцца ў гідравузел яшчэ на некалькі месяцаў, каб прывесці сябе ў парадак. "Ён зірнуў на містэра Уинкли. “ Вы абяцалі дапамагчы мне. Ты ж не будзеш вінаваціць мяне за гэта, праўда? " спытаў ён.
  
  Полк незадаволена чмыхнуў, але містэр Уинкли адказаў:
  
  "Я заўсёды выконваю свае абяцанні". Ён сверился з паперамі, якія інспектар паклаў перад ім, і звярнуўся да іх, перш чым працягнуць свае пытанні. "Вернемся да забойства міс Блэйк", - сказаў ён. “ У якім гадзіне вы пакінулі гасцёўню пасля канцэрту?
  
  "Каля гадзіны дня", - без найменшых ваганняў адказаў Гары Гулец.
  
  “ Вы сказалі, што міс Блэйк выйшла прама з гасцінай, а вы, паднімаючыся наверх, прайшлі праз кабінет. Гэта праўда?
  
  “ Няма. Мы абодва адразу падняліся наверх праз дзверы гасцінай.
  
  “ Вы падняліся наверх і ўвайшлі ў спальню міс Блэйк?
  
  "Так".
  
  “ Як доўга вы заставаліся там з ёй?
  
  “ Не больш за дваццаць хвілін або паўгадзіны.
  
  “ Навошта ты заходзіў у яе пакой?
  
  “Без асаблівай прычыны. Мы проста размаўлялі аб – э–э ... бізнэсе, і я, натуральна, увайшоў разам з ёй, каб скончыць размову ".
  
  Полк фыркнуў, і містэр Уинкли азірнуўся на яго з усмешкай.
  
  "Усё ў парадку, інспектар", - сказаў ён. “Я яму веру. Вы павінны памятаць, што паміж імі было чыста дзелавое пагадненне. Магчыма, вы так не думаеце, але Гары - рэспектабельны жанаты мужчына з прыстойнай жонкай, якая занадта добрая для яго. Ён сапраўды любіць яе, а яна паняцця не мае, у чым заключаецца яго цяперашні справа. Яна думае, што ён каміваяжор – хай дапаможа ёй Бог! – і ў нейкім сэнсе, я мяркую, яго спосаб зарабляць на жыццё можа сысці за гэта. Паміж Гары і гэтай дзяўчынай не было б ніякіх заняткаў любоўю, калі гэта тое, аб чым ты думаеш.
  
  "Калі ён жанаты на добрай жанчыне, чаму ён не знойдзе прыстойную працу і не будзе працаваць на сумленне?" - павучальна спытаў Полк.
  
  Містэр Уинкли зноў усміхнуўся.
  
  Проста звычка, інспектар, проста звычка, " паблажліва сказаў ён.
  
  Гэта бо не проста звычкай, калі ён адправіцца ў камандзіроўку па гэтай справе ў Ланкашыр, ці не так? " настойваў Полк. “ Як жа ён тады прадухіліць тое, што яго жонка даведаецца, хто ён такі?
  
  “ Вам не аб чым турбавацца, інспектар, - адказаў містэр Уинкли, “ яна нічога не даведаецца. Вас 'адправяць за мяжу з асаблівым заданнем', ці не так, Гары?
  
  Гары кіўнуў.
  
  "Тады я павінен адправіцца ў Амерыку", - прапанаваў Полк. "Гэта будзе доўгі падарожжа".
  
  "Такім чынам," сказаў містэр Уинкли, вяртаючыся да свайго допыту, " калі вы выходзілі з спальні, ці вы бачылі каго-небудзь у калідоры або які стаіць прама ў адной з пакояў, міма якіх вы праходзілі?
  
  “ Няма. Я таксама прыгледзеўся даволі ўважліва, таму што ведаў, што ў Гидропарке любяць папляткарыць, і мне не падабалася прымушаць іх занадта шмат казаць пра нас. Вось чаму спачатку я не звярнула асаблівай увагі на Тоні, але, вядома, праз тры месяцы ў нас былі планы, і я хацела атрымаць ад яе такую-сякую інфармацыю аб гэтых мужчын; я сама атрымала яе ад пажылых лэдзі ".
  
  “ Што вы рабілі пасля таго, як сышлі ад міс Блэйк?
  
  “ Я адразу лёг спаць, як і сказаў інспектару.
  
  “ І вы бачылі яе зноў?
  
  “Няма. Гэта Божая праўда!"
  
  Містэр Уинкли на імгненне змоўк, затым сказаў:
  
  “ Чаму яна аддала цябе каштоўнасці ў той вечар? Ты звычайна захоўваў іх для яе?
  
  “Няма. Яна наогул мне яго не давала. Пакаёўка распавяла мне аб забойстве Тоні, калі раніцай прынесла мне кубак гарбаты. Як толькі яна выйшла з майго пакоя, я праслізнула ў спальню Тоні і ўзяла скрыначку з каштоўнасцямі. Каштоўнасці былі часткай майго асартыменту, і я не збіралася іх губляць, калі б магла. Я заплаціла за іх, ці не так? Яны таксама ўляцелі мне ў капеечку.
  
  "Вы хочаце сказаць мне," сказаў Полк, нахіляючыся наперад у сваім крэсле, " што вы ўвайшлі ў яе спальню, пакуль у доме была паліцыя, і скралі каштоўнасці?"
  
  Зняволены на секунду заплюшчыў вочы ад стомы.
  
  “ Так. Вы ўсе былі ўнізе. Мне давялося рызыкнуць. І я не называю крадзяжом браць тое, што належыць мне.
  
  “ І цябе ніхто не бачыў?
  
  "Наўрад ці яны сталі б маўчаць пра гэта, калі б ведалі, не так ці што?" - запярэчыў Гары Гулец, і Палку прыйшлося прызнаць, што, па яго вопыту, яны б гэтага не зрабілі.
  
  "Ты клянешься, што не забіваў міс Блэйк, Гары?" - спытаў містэр Уинкли.
  
  Гары раздражнёна правёў пальцамі па валасах, якія з-за адсутнасці брыльянта больш не блішчалі, як у размаляванай драўлянай лялькі.
  
  “ Я клянуся ў гэтым. Я кажу табе праўду.
  
  "Вы з ёй не сварыліся?" умяшаўся інспектар Полк.
  
  “ Няма. Нават калі б я з ёй пасварыўся, навошта мне было яе забіваць? Я б проста расплаціўся з ёй і наняў каго-небудзь іншага для выканання яе працы. Яна была добрай сяброўкай, але ёсць яшчэ шмат такіх, як яна, якія былі б толькі рады працаваць на мяне.
  
  “ А калі б яна прыстрашыла расказаць праўду пра цябе ў Гидропарке?
  
  Гары паціснуў плячыма.
  
  "Хто б ёй паверыў?" бесклапотна спытаў ён. “Ні ў каго нічога на мяне не было. Як кажа містэр Уинкли, я працую павольна. Нават калі б яны груба абышліся са мной, я павінен быў проста аплаціць рахунак і сысці. Я яшчэ ніколі не сустракаў лоха, які б з віскам распавядаў людзям, якім дурнем ён быў ".
  
  Гэты аргумент пераканаў Пэлка.
  
  "Не ведаў, пакуль не сустрэў місіс Энтвистл," ён злараднічаў. “ Вы ведаеце, хто забіў міс Блэйк?
  
  “ Божа Літасцівы, няма! Думаеш, я б прамаўчаў, калі б ведаў? Вядома, жанчынам у "Гідра" не спадабаліся яе адзенне і памада, але для забойства вам патрэбен больш важкі матыў, ці не так?
  
  "Ці Мог хто-небудзь з супрацоўнікаў Гидропарка ведаць яе раней і затаіць якую-небудзь старую крыўду?" - спытаў Полк.
  
  Зняволены паківаў галавой.
  
  “ Няма. Яна б мне сказала. Гэта першае, на што яна звярнула б увагу ў новым гатэлі. Збольшага таму мы так і не прыехалі разам.
  
  "Ці можаце вы прыдумаць што-небудзь, хай нават дробязнае, што магло б нам дапамагчы?" - спытаў містэр Уинкли.
  
  "Не," рашуча сказаў ён. “ Я спрабую думаць з тых часоў, як мяне замкнулі тут, і не бачу ў гэтым ніякага сэнсу.
  
  "На сёння гэта ўсё, Гары," сказаў містэр Уинкли, устаючы, " і цябе, магчыма, будзе прыемна даведацца, што, па-мойму, у паліцыі Блэкборо няма супраць цябе справы.
  
  Гары ускочыў на ногі.
  
  “ Але... місіс Энтвистл?..
  
  "Яшчэ адзін прасцяк", - адказаў містэр Уинкли. "Пакуль".
  
  Полк ціхенька свіснуў.
  
  "Божа мой," усклікнуў Гулец Гары, " ну і нахабства ў цябе!"
  
  "Табе не аб чым крычаць, дружа," заўважыў інспектар. “ Можаш лічыць, што табе пашанцавала, што ты не паўстаў перад судом за забойства.
  
  "Але тады я не магу паехаць?" - спытаў нябожчык сэр Хамфры. “Вы абяцалі, што не будзеце выкарыстоўваць тое, што я толькі што сказаў вам, супраць мяне. Я б не з'ехаў з Престейнтона".
  
  "Вы павінны ненадоўга вярнуцца", - сказаў містэр Уинкли. "Забойца разгульвае на волі, і мы не хочам ўскладняць справа вашым прысутнасцю".
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 37
  
  "Ну, і што вы цяпер пра гэта думаеце?" - спытаў Полк, калі мажны канстэбль прынёс на падносе тоўстыя тосты з маслам і моцны чай, пасля таго як Гары Понтер вярнуўся ў сваю камеру.
  
  "Ён невінаваты, - сказаў містэр Уинкли, - і ён сказаў праўду".
  
  “ Але калі ён не забіваў міс Блэйк, то хто гэта зрабіў?
  
  Містэр Уинкли узмахнуў рукамі ў паветры, як тэатральны ліхвяр.
  
  “ Гэта можа быць хто заўгодна. Мы павінны яшчэ раз прагледзець доказы і паглядзець, ці зможам знайсці якую-небудзь зачэпку, інакш у нас на руках апынецца яшчэ адно забойства, перш чым мы даведаемся, дзе знаходзімся.
  
  Полк на хвіліну задумаўся.
  
  "Калі сэр Хамфры невінаваты – я ніколі не ўзгадаю, каб называў яго якім–небудзь іншым імем, - а Мэтьюз вінаваты ў смерці міс Марстон, магчыма, ён забіў і міс Блэйк", - выказаў меркаванне ён.
  
  Містэр Уинкли паклаў у сваю кубак яшчэ адзін кавалачак цукру.
  
  "Магчыма," прызнаў ён, " але гэта не занадта здавальняюча. Па чутках, ён звязаны з міс Марстон, але не з міс Блэйк і не з Бобі. Нават калі б мы маглі прыпісаць яму матыў для забойства міс Блэйк, мы ведаем, што ён не быў адказны за забойства Бобі, калі верыць таму вашага чалавеку, які сачыў за ім.
  
  "Ён адзін з маіх лепшых людзей", - сказаў Полк.
  
  "Ну, тады..."
  
  Інспектар злёгку закруціўся.
  
  "Я задаваўся пытаннем, ці не паспяшаўся я, запрасіўшы Мэтьюза сюды", - сказаў ён. “Я не супраць прызнацца, што ў той час я быў узрушаны. Я ніколі раней не бачыў, як забіваюць дзіцяці, і што ж... Я люблю дзяцей. У мяне наогул нічога няма на Мэтьюза, акрамя ўскосных доказаў; той факт, што яго часта бачылі ў машыне з дзяўчынай Марстон, і паказанні Коксу аб тым, што ён бачыў яго ў працэдурным кабінеце, спрашивающим пра яе ...
  
  "Не хвалюйся", - супакоіў яго містэр Уинкли. “Бываюць моманты, калі карысна трохі паспяшацца, і гэта, магчыма, адзін з іх. Ён ужо зрабіў заяву?"
  
  Полк ўздыхнуў.
  
  “ Няма. Чжейго не можа выцягнуць з яго ні слова. Я ніколі не ведаў пары тупей, чым ён і сэр – э–э... Гары.
  
  "Давайце на імгненне выкажам здагадку, што ён невінаваты," прапанаваў містэр Уинкли. “ Я сам так не думаю.
  
  Полк наўрад ці выглядаў бы больш здзіўленым, калі б містэр Уинкли выняў з рота грымучую змяю.
  
  "Усё гэта вельмі добра," сказаў ён, - але калі я кажу, што паспяшаўся з яго затрыманнем, я не маю на ўвазе, што, па-мойму, ёсць якія-небудзь сумневы ў яго віне, а проста ў мяне недастаткова доказаў для вынясення абвінаваўчага прысуду. Калі ён невінаваты, чаму ён нічога не кажа?"
  
  "Думаю, я магу здагадацца", - рушыў услед адказ. "Я б хацеў задаць яму некалькі пытанняў".
  
  Інспектар націснуў на кнопку званка.
  
  Мэтьюза прывялі ў пакой паміж двума паліцыянтамі, і Полк быў здзіўлены пераменай, якая адбылася ў знешнасці гэтага чалавека з моманту яго першай гутаркі з ім адразу пасля забойства Уинни Марстон. Тады ён выглядаў падцягнутым і бездакорна апранутым. Цяпер ён выглядаў змардаванай і неахайным, як быццам некалькі дзён спаў у сваёй уніформе шакаладнага колеру. Ён пакруціў залатое кольца на мезенцы і паглядзеў на інспектара вар'яцкімі вачыма. Здавалася, ён не заўважаў містэра Уинкли.
  
  "Сядайце," сказаў Полк. “ Я хачу задаць вам яшчэ некалькі пытанняў.
  
  Мэтьюз сеў.
  
  "Мне няма чаго табе сказаць", - панура сказаў ён.
  
  Містэр Уинкли нахіліўся наперад.
  
  "Хіба вы не хочаце, каб мы знайшлі забойцу вашай жонкі?" спытаў ён сваім чыстым, спакойным голасам.
  
  Мэтьюз ускочыў на ногі, як незадоўга да гэтага зрабіў папярэдні зняволены.
  
  “Мой...? Адкуль ты ведаеш?" Ён паспрабаваў вярнуць сабе пануры выгляд. “Што ты маеш на ўвазе? Я не разумею, што ты маеш на ўвазе", - сказаў ён.
  
  Містэр Уинкли мудра ўсміхнуўся.
  
  "О, так, ты хочаш", - сказаў ён, як быццам Мэцьюз быў непаслухмяным дзіцем, а ён - паблажлівым бацькам. “Ты забылася, што для ўступлення ў шлюб трэба распісацца ў рэгістрацыйнай кнізе. 'Альберт Мэтьюз, шафёр, Уинифрид Анджэле Марстон, старой панне'. Хіба не так усё прайшло? Вы, павінна быць, разумелі, што паліцыя рана ці позна пра ўсё даведаецца. Ты зэканоміш наш час і сваю шкуру, калі загаворыш цяпер, Мэтьюз. Такім чынам, Віні Марстон была тваёй жонкай, ці не так?
  
  "Здаецца, ты ведаеш", - сказаў Мэтьюз, сціскаючы рукі так, што костачкі пальцаў збялелі.
  
  Пасля першага прыглушанага воклічу здзіўлення Пэлка ў пакоі запанавала цішыня. Містэр Уинкли нічога не сказаў. Ён пільна паглядзеў на Мэтьюза.
  
  "Будзь ты пракляты!" - закрычаў Мэтьюз. “Ты думаеш, я забіў яе! Я не забіваў, кажу табе, я не забіваў!"
  
  Ён раптам апусціўся ў крэсла і закрыў твар рукамі, сутаргава уцягваючы паветра.
  
  "Мы не думаем, што вы яе забілі", - спакойна сказаў містэр Уинкли, падняўшы руку, каб спыніць пратэст Пэлка па нагоды таго, што яго ўключылі ў гэта павер'е.
  
  Мэтьюз апусціў рукі і падняў набеглыя крывёю вочы.
  
  "І ўсё ж ты паспрабуеш павесіць гэта на мяне", - з горыччу сказаў ён. "Ты не ведаеш, хто гэта зрабіў, і табе ўсё роўна, пакуль ты можаш павесіць гэта на каго-то".
  
  "Не кажы глупства," умяшаўся Полк, не ў сілах больш стрымлівацца. - Калі вы сапраўды жанатыя на міс Марстон, у вас няма матыву. Матывам магло быць тое, што ты уцягнуў яе ў непрыемнасці і не змог ажаніцца на ёй.
  
  На імгненне Мэтьюз здаўся цалкам здольным на забойства - калі б ахвярай быў Пэлк.
  
  "Не смей так казаць пра яе!" - закрычаў ён. “Міс Марстон была не з такіх дзяўчат. Яна не з'ехала б са мной да таго, як мы пажаніліся, хоць я б ніколі яе не падвёў.
  
  "Ты ўпэўнены, што ў цябе яшчэ няма жонкі?" - настойваў Полк.
  
  "Я гэтага не рабіў, чорт бы вас пабраў!" - закрычаў шафёр і кінуўся б на інспектара, калі б двое афіцэраў не ўтрымалі яго на крэсле.
  
  "Ведаеце, вы вельмі усложняете нам задачу," сказаў містэр Уинкли заспакаяльным тонам, які больш быў падобны на голас цярплівага і часта прабаванае сямейнага юрыста. Інспектару здалося, што ён нават зноў пачаў лыпаць... ён зусім не быў упэўнены, што яму падабаецца гэтая гульня. “Вельмі цяжка. Мы сапраўды не хочам ўзбуджаць супраць вас ілжывае справа, але вы амаль змушае нас рабіць гэта, таму што не аказваеце нам неабходнай дапамогі, каб высачыць сапраўднага забойцу. Інспектар Полк не мае ні найменшага жадання абражаць памяць вашай памерлай жонкі. Ён проста спрабуе сказаць вам, якое ілжывае ўражанне вы пра нас ствараеце, хаваючы праўду.
  
  Яго голас вырабіў неабходны заспакаяльны эфект. Мэтьюз дастаў насоўку, які, мяркуючы па яго колеры, у роўнай ступені служыў запасны анучай для выцірання пылу ў машыне, і выцер пот з рук і верхняй губы.
  
  "Я раскажу табе ўсё, што ведаю", - сказаў ён нарэшце. “Цяпер, калі ты так шмат даведалася, я магу гэта зрабіць. Я зраблю ўсё, што ў маіх сілах, каб дапамагчы вам павесіць брудную свінню, якая забіла міс Марстон. Яна была мілай дзяўчынай.
  
  У містэра Уинкли на імгненне мільганула ўяўленне аб тым, якую жыццё магла б весці Віні Марстон з мужам, які называў яе "Міс" і думаў аб ёй як аб "мілай дзяўчыне".
  
  “ Значыць, вы прызнаеце, што былі жанатыя на міс Марстон?
  
  “Так. Мы пабраліся шлюбам у загсе Эксчестера за дзень да таго, як яе забілі. Меркавалася, што я буду даваць ёй ўрок ваджэння, каб хто-небудзь мог даведацца, што мы ў горадзе, не ведаючы чаму. Гэта добры вялікі горад, і наўрад ці хто-небудзь убачыў бы нас на самай справе ".
  
  "Вы правялі ноч разам?" - спытаў Полк.
  
  "Чаму, ты... ты..." - заікаючыся, прамармытаў Мэтьюз. "Хіба я не казаў, што яна была добрай дзяўчынай?"
  
  "Вядома, гэта цалкам натуральна пасля таго, як вы пажаніліся", - пачуўся заспакаяльны голас містэра Уинкли. "Калі ласка, адкажыце на пытанне інспектара".
  
  “Мне... шкада. Не, мы гэтага не рабілі".
  
  “ Хіба вы не збіраліся потым жыць разам?
  
  “Так. Мы збіраліся з'ехаць разам на наступны дзень у машыне, але яна... яе забілі".
  
  "Зразумела," кіўнуў містэр Уинкли. - Але ці была якая-небудзь прычына, па якой вы збіраліся пачакаць да наступнага дня? Несумненна, самым простым спосабам было б адправіцца прама з загса туды, куды вы ў канчатковым выніку мелі намер адправіцца. Мэтьюз стомлена падняў вочы.
  
  “Я таксама так думаў, - патлумачыў ён, - але міс Марстон сказала, што іншы варыянт быў лепшай ідэяй, таму што мы маглі б пайсці далей, перш чым яны ўбачаць, што мы сышлі. Яна была так упэўненая ў гэтым, што я дазволіў ёй паступаць па-свойму.
  
  Ацэнка Мілі характару сваёй сястры гучала ў вушах Пэлка. “Ты не ведаеш Віні. Яна была з тых, хто чапляецца за што-тое, і калі яна чаго-то вельмі моцна хацела, то атрымлівала гэта, што б ні казалі іншыя.
  
  "Куды б вы збіраліся адправіцца, калі б міс Марстон не была забітая?" спытаў містэр Уинкли.
  
  Лёгкая ўсмешка прабегла па твары Мэтьюза.
  
  "Наколькі мы маглі паспець, перш чым бос выявіў, што мы скралі яго машыну", - сказаў ён. “І цяпер, магчыма, вы разумееце, чаму я не хацеў казаць. У боса д'ябальскі характар, як, адважуся сказаць, вы ўжо ведаеце, і калі б ён даведаўся, што я калі-небудзь меў намер змыцца з яго дачкой і машынай, яму прыйшлося б па-чартоўску дорага заплаціць. Я быў не супраць рызыкнуць чым заўгодна, калі б яна была са мной, але калі гэта сарвалася, я падумаў, што з такім жа поспехам магу захаваць сваю працу. У рэшце рэшт, я павінен жыць, ці не так? А добрыя працоўныя месцы ў нашы дні растуць не на кожным кусце агрэста.
  
  Полк фыркнуў.
  
  “ Калі б вы больш думалі пра тое, як захаваць сваю шкуру, - сказаў ён, - вы былі б нам больш карысныя. Зараз давайце пяройдзем да праўды пра раніцу, калі была забітая міс Марстон. Кокс сказаў, што бачыў, як вы выходзілі з жаночага працэдурнага кабінета. Што вы там рабілі?"
  
  "Я ніколі не заходзіў прама ўнутр", - сказаў Мэтьюз. "Я пастукаў у дзверы, але ніхто не адказаў, таму я проста павярнуў ручку і ўвайшоў унутр".
  
  “ Вам няма чаго было рабіць паблізу ад гэтых пакояў. Навошта вы туды хадзілі?
  
  “ Я хацеў пабачыць міс Марстон. Мы дамовіліся з'ехаць у палове дванаццатай. Я пачакаў чвэрць гадзіны, потым пайшоў яе шукаць.
  
  "Таму што яна спазнілася на пятнаццаць хвілін?" - спытаў Полк. “Ці Не занадта гэта прыцягнута за вушы? Я яшчэ ніколі не сустракаў жанчыну, якая была б пунктуальна на прыёме, нават калі б яна ўцякала з дома ".
  
  'Міс Марстон заўсёды была пунктуальна," сказаў Мэтьюз, " і, бачыце, бос даслаў паведамленне, што яму патрэбна машына ў палове першага, так што я не ведаў, што рабіць. Я падумаў, што, магчыма, нам варта адкласці ад'езд да наступнага дня. Я ніколі не збіраўся заходзіць у лазні і шукаць яе. Я падумаў, што змагу перадаць паведамленне, якое яна зразумее, праз медсястру.
  
  “ У якім гадзіне вы прыйшлі ў лазню?
  
  “Каля дзесяці хвілін першага. Я не пайшоў прама туды, таму што на нейкі час забыўся, што яна сказала, што будзе там".
  
  “ Вы бачылі ці чулі каго-небудзь там, усярэдзіне?
  
  "Я нікога не бачыў, але пачуў, як міс Марстон крыкнула: "Прывітанне, што ты тут робіш?' і спачатку я падумаў, што яна бачыць мяне з-за фіранкі, хоць я не мог яе бачыць. Я як раз збіраўся адказаць, калі пачуў голас з таго ж месца і здагадаўся, што яна размаўляе з кім-то іншым ".
  
  “ Вы чулі што-небудзь з размовы?
  
  “ Няма. міс Марстон паклікала трохі гучна, інакш я б з самага пачатку яе не пачуў. Пасля гэтага я больш не чуў ніякіх слоў, толькі два галасы.
  
  Містэр Уинкли нецярпліва падаўся наперад.
  
  “ Вы, вядома, разумееце, Мэтьюз, што амаль напэўна чулі, як забойца размаўляў з міс Марстон. Вы даведаліся гэты голас? " спытаў ён.
  
  "Не", - адказаў Мэтьюз пасля паўзы. "Я не пазнаў яе, але ў той момант падумаў, што гэта, павінна быць, сястра Хокінс".
  
  "Але калі вы так думалі," сказаў Полк, - чаму вы не пачакалі і не перадалі ёй паведамленне, якое мелі намер адправіць міс Марстон?"
  
  "Таму што я пачуў крокі ў калідоры і ведаў, што зраблю скандал, калі бос або лекар застукалі мяне там, таму я праслізнуў у мужчынскае аддзяленне і прыкінуўся, што шукаю Тэда Коксу, хоць і не чакаў убачыць яго там раніцай ".
  
  "Што адбылося потым?"
  
  “Ну, Тэд сапраўды апынуўся там, і ён пракляў мяне, як пракляты, калі даведаўся, што я шукаў міс Марстон. Потым я вярнуўся ў гараж і пачакаў яшчэ трохі. Калі яна не з'явілася, мне прыйшлося ўзяць машыну, каб забраць боса і вывезці яго адсюль.
  
  “ Калі вы ўпершыню пачулі аб забойстве?
  
  “Тэд Кокс чакаў мяне ў гаражы, калі я вярнуўся. Ён сказаў мне, што калі б вы ведалі, што я сапраўды адкрыў дзверы жаночага туалета, я быў бы за гэта. Ён сказаў, што перадаў вам, што я спытаў у яго, ці была міс Марстон ў лазнях, і прымусіў мяне паабяцаць, што я буду прытрымлівацца той жа версіі, але я падумаў, што будзе бяспечней наогул нічога не казаць.
  
  "Што ж," сказаў Полк, " калі гэтая гісторыя аб тым, што вы і міс Марстон пажаніліся, праўда, я мяркую, вы можаце гэта даказаць. Я мяркую, у вас дзе-то схавана пасведчанне аб шлюбе".
  
  Мэтьюз на імгненне завагаўся, затым сказаў:
  
  "Я спаліў яго".
  
  "Спаліў?" здзіўлена усклікнуў Полк. “ Але гэта было ваша доказ...
  
  "Я не хацеў гэта даказваць", - стомлена сказаў Мэтьюз. “Я не хацела, каб ты даведаўся, што мы жанатыя, і я ведала, што, як толькі Тэд Кокс распавёў мне аб забойстве, ты западозрыш мяне і обыщешь мой пакой, таму я спаліла яе. Я ведаў, што заўсёды змагу атрымаць копію, калі захачу.
  
  Палка гэта не пераканала.
  
  "Мы не знайшлі заручальнага кольца", - сказаў ён. "Мяркую, вы спалілі і яго".
  
  "У яе сапраўды быў такі", - сказаў Мэтьюз, цярэбячы простае залатое кальцо, якое так шчыльна сядзела на мезенцы правай рукі. “Вось яно. Гэта была яе ідэя, каб я надзела яго для яе. Яна сказала, што тады ніхто ніколі яго не знойдзе. Ці бачыце, яна баялася боса. Яна сказала, што ён заб'е яе, калі калі-небудзь даведаецца. Яму ўдалося зняць тонкае, паношанае кольца са свайго огрубевшего пальца і пакласці яго на стол паміж Пэлком і містэрам Уинкли. "Гэта заручальны пярсцёнак маёй маці", - патлумачыў ён. “Я хацеў купіць ёй яшчэ адзін, але яна мне не дазволіла. Яна сказала, што тое, што было дастаткова добра для маёй маці, было дастаткова добра і для яе. Яна была..."
  
  ..Мілая дзяўчына, і я ніколі не мог зразумець,
  чаму яна закахалася ў лідэра групы,
  
  Полк прысвіснуў сабе пад нос.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 38
  
  Інспектар Полк адсунуў крэсла, устаў, падышоў да акна і спыніўся, гледзячы ўніз на рынкавую плошчу Ньютан-Сэнт-Мэры, позвякивая ключамі і дробяззю ў кішэнях штаноў.
  
  "Міс Марстон і машына!" - усклікнуў ён. “І я б не здзівіўся, калі б машына значыла для яго больш, чым дзяўчына. Цікава, колькі часу спатрэбілася б ёй, каб стаміцца ад жыцця з ім? Ён павярнуўся да містэру Уинкли. "Я павінен быў даведацца аб іх шлюбе," няўцешна працягваў ён, - хоць я ўсё яшчэ не разумею, якую зачэпку я выпусціў, паколькі ні кольцы, ні сертыфіката не існавала".
  
  "Вы нічога не выпусцілі", - адказаў містэр Уинкли. “Гэта была проста ўдалая здагадка. Гэта здавалася адзіна магчымым тлумачэннем маўчання Мэтьюза, калі выказаць здагадку, як і я, што ён не быў вінаваты ў забойстве. Адзінае, што яму трэба было страціць, - гэта працу, і, паколькі ён не хацеў казаць, здавалася верагодным, што ён баяўся страціць яе з-за якой-небудзь сувязі з Уинни Марстон. Я не зусім ігнарую скандал, які адбываецца ў Hydro, таму што я знаходжу, што скандал звычайна сплятаюцца вакол крупінкі праўды, якой бы маленькай яна ні была. Іншая магчымасць, што ён ужо згвалціў яе, была аспрэчаная аглядам лекара; яе сястра, якая сапраўды ведала яе значна лепш, чым хто-небудзь іншы, думала, што яна вырашыла збегчы з Мэтьюзом ...
  
  "І яна была мілай дзяўчынай–" - ухмыльнуўся Полк.
  
  “Такім чынам, здавалася верагодным, што яны ўжо былі жанатыя. Гэта была проста поспех ".
  
  "Гэта вы так кажаце," запярэчыў Полк, " але факт застаецца фактам: я павінен быў сам усё гэта прадумаць. Я даволі моцна заблытаўся ў гэтай справе. Гэта тое, што журналісты назвалі б Маім Вялікім Шанцам, і я выкарыстоўваю Яго па максімуме ".
  
  "Глупства!" - запярэчыў містэр Уинкли. “Усе працы добрыя. Вам выпала задача сабраць увесь матэрыял разам і закласці падмурак; такому чалавеку, як я, па-чартоўску лёгка прыйсці і ўзвесці верхні паверх ".
  
  Але Полк адмовіўся ад суцяшэння.
  
  "Гэта залежыць ад таго, які матэрыял вы выкарыстоўваеце", - сказаў ён. "Калі вы будуеце картачны замак, то больш за ўсё трэба апранаць верхні паверх".
  
  Містэр Уинкли адкінуўся на спінку крэсла і скрыжаваў ногі.
  
  "Я праводжу увесь свой час у Ярдзе, збіраючы пазлы", - сказаў ён.
  
  Полк раптам павярнуўся.
  
  “Божа літасцівы! Вы ж не хочаце сказаць, што вы падобныя на старога адмірала Эрвіна з яго красвордамі, ці не так?"
  
  Містэр Уинкли ўсміхнуўся.
  
  "Я думаў, гэта цябе здзівіць", - сказаў ён. “Няма. Я прызнаю, што гэта не сапраўдныя лобзікі, але гэта падобны выгляд практыкі. Калі ў Ярд трапляе якая-небудзь інфармацыя, у якой ніхто не можа разабрацца, яна трапляе ў мой аддзел, і перада мной стаіць задача разабрацца ў ёй і надаць ёй сэнс. Усё гэта даволі заблытана, ці гэта наогул не падыходзіць для майго аддзела, і часам гэта азначае трымаць у галаве некалькі тысяч маленькіх, разнастайных фактаў на працягу многіх гадоў. Свайго роду трук з дзяўчынай-пераемнасцю, калі вы можаце зразумець. Невыразнае згадка пра котках ў 1919 годзе магло заставацца незразумелым да 1939 года, калі гэтак жа невыразнае згадка аб мышах магло надаць яму сэнс. Я ўвесь час надаю абрыўках інфармацыі самыя мудрагелістыя формы, а затым спрабую падагнаць іх адзін да аднаго. Простая руціна ніколі не прыводзіць да правільным выніках у такіх выпадках, і я мяркую, што мой аддзел - адзіны, дзе логіка падводзіць, і дзікія здагадкі часцей за ўсё супадаюць з праўдай ".
  
  "Добра," сказаў Полк, ухмыляючыся, "я сыграю". Ён зноў сеў у сваё крэсла і пачаў гартаць свае запісы. “Мы скажам, што Мэтьюз невінаваты. Мой шлюб быў пацверджаны па тэлефоне ў Аддзеле рэгістрацыі актаў грамадзянскага стану Эксчестера, і ўсё ў парадку. К. У нас яшчэ не было часу, каб высветліць, двоеженство гэта або няма, але мы выкажам здагадку, што гэта не так, і што Мэтьюз цяпер кажа нам праўду. Да чаго гэта нас прывядзе?"
  
  Містэр Уинкли дастаў цыгарэты і прапанаваў іх Пэлку.
  
  "Гэта падводзіць нас да кропкі, дзе мы можам ліквідаваць доктара Ўільямса, містэра Марстона, палкоўніка Симкокса і адмірала Эрвіна", - адказаў містэр Уинкли, чиркая запалкай і прикуривая цыгарэту Пэлка і сваю ўласную. “ У мяне няма ніякіх сумненняў у тым, што Мэтьюз пераступіў парог жаночага працэдурнага кабінета ў той самы момант, калі Уинни Марстон ўбачыла забойцу. Ён кажа, што ў той момант яму здалося, што загаварыла сястра Хокінс, і ні адзін чалавек у здаровым розуме не прыняў бы яе голас за мужчынскі.
  
  "Голас у доктара не вельмі нізкі," сказаў Полк, " і Мэтьюз не вельмі добра чуў. Вядома, я ведаю, што доктар ваш сябар, але..." Ён здаваўся збянтэжаным.
  
  "Не турбуйцеся пра гэта, інспектар", - адказаў містэр Уинкли. “Я цалкам разумею, што доктар знаходзіцца пад падазрэннем, і ён таксама; але я думаю, што сама прырода слоў Віні выдае яго. Яна магла б крыкнуць: "Што вы тут робіце?' палкоўніку або адміралу, але яна, вядома, не сказала б гэтага доктара, нават калі б не чакала ўбачыць яго ў той момант. Яна была яго пацыенткай, і наведваць працэдурныя кабінеты ў пэўны час падчас лячэння было часткай яго працы. Ён быў бы нікуды не вартым лекарам, калі б гэтага не рабіў. Вы згодныя?"
  
  Полк кіўнуў, і яны абодва памаўчалі з хвіліну, пакуль іх думкі, здавалася, накіроўваліся ўвысь разам з бязладнымі блакітнымі спіралямі ад іх цыгарэт.
  
  "Калі тры забойствы - справа адной рукі," заўважыў нарэшце інспектар, " я моцна падазраю сястру Хокінс. У яе ёсць неабходная падрыхтоўка, каб ведаць, які ўдар нанесці, каб выклікаць імгненную смерць; у яе было столькі ж магчымасцяў для забойства, колькі ў любога чалавека ў гидропарке, падчас першага і трэцяга злачынстваў і больш, чым у большасці ў другім; сярод інструментаў у мужчынскіх ваннах была вязальныя спіца; Мэтьюзу здалося, што ён чуў яе голас, і заўвагі Уинни Марстон, магчыма, выказвалі здзіўленне, таму што медсястра вярнулася так хутка, сказаўшы, што яе не будзе паўгадзіны ".
  
  Містэр Уинкли кіўнуў.
  
  “Я разумею вашу кропку гледжання, інспектар, - сказаў ён, - але, па-мойму, вы крыху перабольшваеце факты, а гэта заўсёды прыводзіць да скажонага высновы. Збярыце свае факты і, калі хочаце, зрабіце пераканаўчае меркаванне, але ніколі не расцягвайце іх, каб захаваць лагічную паслядоўнасць разваг. Вы кажаце, што ў сястры Хокінс было столькі ж магчымасцяў здзейсніць забойства, колькі і ў любога іншага чалавека, але вы забываеце, што ў яе ёсць алібі на тыя вельмі важныя паўгадзіны, на працягу якіх была забітая Уинни Марстон. Я ні ў якім разе не падзяляю думкі містэра Уэллер-старэйшы сцвярджае, што “няма нічога лепш аллейби"; але факт застаецца фактам: лэдзі Уорм нельга пахіснуць ў яе ўпэўненасці, што медсястра была з ёй, калі яна казала, што была. Я не думаю, што лэдзі Уорм настолькі любіць сястру Хокінс, каб ілжэсведчыць ад яе імя; больш таго, у мяне склалася ўражанне, што яна аддала перавагу б, каб у медсястры не было алібі. Я не надаю ніякага значэння слоў Мэтьюза аб тым, што яму здалося, быццам ён чуў голас медсястры. Для яго было натуральна выказаць здагадку, што гэта быў яе голас, таму што ён чакаў яго пачуць.
  
  Зноў жа, аргумент, які выкарыстоўваецца і ў дачыненні да лекара, у роўнай ступені выкарыстоўваецца і ў дачыненні і да медсястры. Уинни Марстон не здзівілася б, убачыўшы медсястру, вярнулася ў масажны кабінет, нават калі б яна яе не чакала. Усе мазі, бінты і ручнікі захоўваюцца там, у шафах, як вы ўжо бачылі. Міс Марстон магла б сказаць што-небудзь накшталт: 'Прывітанне, вы зноў вярнуліся?" - Але яна, вядома, не спытала б: "Што вы тут робіце?' - Нават рытарычна. Калі б толькі мы маглі знайсці матыў! "
  
  Полк ускочыў і пачаў неспакойна хадзіць узад-наперад па падлозе.
  
  “ Матыў! Матыў! " усклікнуў ён. “ Які можа быць матыў для забойства дзіцяці? Адзінае тлумачэнне заключаецца ў тым, што хто-то ў Гидропарке - буйнопомешанный, і мы спрабуем высветліць, хто гэта, разважаючы лагічна. Так бо мы пераможаны на стартавай пазіцыі!"
  
  Ён асекся, калі ў пакой пасля извиняющегося груку увайшоў сяржант Джага.
  
  "Я прыйшоў далажыць, сэр", - сказаў ён. "Я толькі што вярнуўся з гідрастанцыі".
  
  “ Знайшлі што-небудзь?
  
  Сяржант падціснуў вусны і паківаў галавой.
  
  “ Ніякіх слядоў, сэр. Я адправіў ўсіх людзей абшукваць гатэль і тэрыторыю ўвесь дзень.
  
  Полк павярнуўся з безнадзейным жэстам, на які містэр Уинкли адказаў бадзёрыя кіўком.
  
  "Праходзьце і сядайце, сяржант," сказаў ён. “ Калі дзве галавы лепш, чым адна, то тры галавы павінны быць лепш, чым дзве. Ён сцісла распавёў сяржанту аб праведзенай за дзень працы і высновах, да якіх яны прыйшлі адносна двух зняволеных. "Мы ў тупіку," працягнуў ён, " і толькі бліскучая здагадка можа нам дапамагчы. Давайце паглядзім, што вы можаце зрабіць у гэтым кірунку. Калі б вам давялося павесіць тры забойствы на адну з жанчын у Гидропарке, каго б вы выбралі?
  
  Сяржант Джага ўважліва паглядзеў на містэра Уинкли, каб зразумець, сур'ёзны, ці ён, вырашыў, што няма, і пачаў хіхікаць.
  
  'Разрази меня гром, калі я не перадам гэта міс Брендон", - сказаў ён. "Гэтая яе кампаньёнка-медсястра, Роджерс, верагодна, штурхала яе ў крэсле для купання, накіравала яе руку да чэрапе ахвяры і зноў аднесла яе наверх, у яе пакой!"
  
  Нават Полк не змог утрымацца ад усмешкі пры гэтай думкі.
  
  "Баюся, я не вельмі спадзяюся на гэта", - сказаў ён. “Але гэта, безумоўна, суцешыў бы аднастайнасць для старой лэдзі. Павінна быць, гэта жудасна для яе - быць амаль сляпы і ляжаць наверсе ўвесь дзень, ведаючы, што ў гэтым доме адбываюцца ўсе гэтыя забойствы. Не ведаю, ці думала я пра гэта раней.
  
  "Дабраславі цябе гасподзь, яна не пярэчыць", - адказаў Чжейго. "Гэтая яе медсястра ахоўвае яе, як салдат".
  
  "Падобна на тое, вам удалося размясціць яе да сябе," заўважыў інспектар. “ Калі я прыйшоў яе дапытваць, то падумаў, што яна сварлівая старая– э–э... лэдзі.
  
  Чжейго захоплена ўхмыльнуўся.
  
  "О, я пазнаў яе, калі мы абшуквалі яе пакой", - сказаў ён. “Вы ніколі не бачылі нічога падобнага колькасці рэчаў, якія яна там захоўвае. Павінна быць, яна збірала яго з тых часоў, як была дзіцем, і гэта было далёка не ўчора. Кампаньёнка ўвесь час хадзіла за мной па пакоі і расказвала старой лэдзі усё, што я даведвалася, а міс Брендон распавяла мне гісторыю яе жыцця. Мы вельмі добра ладзілі. Яна распавяла мне, што ў дзяцінстве яе лічылі зусім юнай, таму што яна апранала шаравары, калі каталася на ровары.
  
  "О, пацалунак мяне, сяржант!" усклікнуў інспектар, і Чжейго зноў ухмыльнуўся.
  
  "Што, чорт вазьмі, яна робіць ўвесь дзень?" - спытаў містэр Уинкли.
  
  "Татуіроўкі," сказаў сяржант.
  
  "Што?" - хорам закрычалі яго начальнікі.
  
  "Татс," паўтарыў Чжаго. “ Так. Гэта падыходнае слова. Татс. Пляце карункі на падушачцы, пакрытай коклюшками. Яны выдаюць гук, падобны на шчоўканне устаўных зубоў.
  
  “Божа літасцівы! Я не бачыў нічога падобнага з тых часоў, як быў хлопчыкам", - сказаў містэр Уинкли. "Я ніколі не заўважаў гэтага, калі піў гарбату ў яе пакоі".
  
  “Вы б гэтага не зрабілі, сэр, - адказаў сяржант Джага, - калі толькі яна не карысталася ім, а я мяркую, яна хацела пагаварыць, пакуль вы былі там. Яна зноў адчула б сябе цалкам эмансіпаваным, калі б прымала джэнтльмена ў сваёй спальні. Гавары! Яна ніколі не спыняецца. Я ўпэўнены, што ўсе скандалы з Гідрапрывадам пачынаюцца ў яе спальні. "
  
  Полк паглядзеў на сяржанта з памяркоўным выглядам, але містэр Уинкли злёгку нахіліўся наперад, як быццам палічыў заўвагі сяржанта больш важнымі.
  
  "Гэта вельмі цікава, сяржант", - сказаў ён.
  
  Сяржант Джага, не які звыкся да похвалам, паківаў галавой з боку ў бок, нібы спрабуючы процідзейнічаць любой тэндэнцыі, якая магла развіцца і прывесці да распуханию.
  
  "Ну, гэта ўсяго толькі мая ідэя, сэр", - сказаў ён. “Можна падумаць, што гэтыя забойствы маглі б на некаторы час пакласці канец скандалу, ці не так? Але гэта не так. Цяпер яны ўсе зноў узяліся за гэтую справу.
  
  "О!" - усклікнуў містэр Уинкли. "Хто ахвяры на гэты раз?"
  
  - Доктар Уільямс і гэтая ціхая мышка-сакратарка, міс Люіс, - адказаў сяржант Джага, - а што тычыцца ахвяраў, сэр, усё, што я магу сказаць, гэта тое, што ўсе забітыя да гэтага часу былі маладыя і прыгажэй астатніх, так што, магчыма, міс Люіс будзе наступнай!
  
  Да іх здзіўлення, містэр Уинкли раптам ускінуў руку і тыцнуў указальным пальцам у кропку паміж вачэй сяржанта.
  
  "Вось і ўсё!" - усклікнуў ён. “Цяпер я пачынаю бачыць праўду. Мы павінны былі убачыць гэта раней, калі б у нас не было кожнага справы, схаванага ў асобным аддзяленні. Гэта першае забойства, якое павінна было даць нам зачэпку. Мы засяродзіліся не на тых. Матыў? Матываў дастаткова, і яны ўсё яшчэ існуюць, але ў нас няма доказаў, і мы ніколі не зможам даказаць гэта, калі толькі ... – Ён рэзка ўстаў і, узяўшы сваё паліто з крэсла ў куце, пачаў нацягваць яго. "Я збіраюся правесці эксперымент", - сказаў ён, паварочваючыся да Паліцу. “Зараз я вяртаюся да Гідра. Вы з Чжейго рушыце ўслед за мной туды. Я буду ў кабінеце доктара. Увайдзіце праз яго асабістую дзверы і сочыце, каб вас ніхто не ўбачыў.
  
  Ён узяў свой капялюш і накіраваўся да дзвярэй.
  
  "Але – якія дамоўленасці ...?" - спытаў Полк. "Вам не патрэбныя мужчыны?"
  
  “ Няма. Толькі вы і сяржант. Я не збіраюся вырабляць арышт. Я толькі збіраюся правесці эксперымент. Пакуль!
  
  І перш чым інспектар паспеў запярэчыць, ён насунуў на вочы капялюш на галаву і выскачыў з пакоя, пакінуўшы сяржанта Джага разинувшим рот у крайнім замяшанні.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 39
  
  На наступны вечар у восем хвілін на адзінаццатую Пекла Роджерс на дыбачках увайшла ў пакой міс Брендон, каб пераканацца, што яе гаспадыня спіць, ціха прыкрыла дзверы і адправілася нанесці свой штовячэрні візіт місіс Брендон. Дзьюкс, ахмістрыня. Час рэдка змянялася хоць бы на дзве хвіліны, таму што кубак гарбаты і плёткі ў гасцінай ахмістрыні былі адзіным забаўкай Роджэрса ў Гідра. Лічачы сябе вышэй пакаёвак, а медсястру Хокінс і сакратарку доктара - ніжэйшай, Роджерс прымала значна абмежаваны ўдзел у сацыяльных дабротах, якімі карыстаўся астатняй персанал. Ахмістрыня была адзіным чалавекам у Гідра, які прымаў яе як сябра і з якім яна магла расслабіцца.
  
  Яна выявіла місіс Дзьюкс якая сядзіць у потертой крэсле са старым лязом ад бяспечнай брытвы ў руцэ, а адна босая нага ляжала на падушачцы.
  
  "Заходзь хутчэй, Пекла, і зачыні дзверы", - сказала яна. “Я ўпэўненая, мне шкада, што ты заспела мяне ў такім стане, але я проста не мог больш стаяць на нагах. Я ведаю, ты не пярэчыш.
  
  "Небарака", - паспачуваў Роджерс. “Ты сапраўды пакутуеш ад чаго-то жорсткага з тваімі мазалямі. Шкада, што табе даводзіцца ўвесь дзень стаяць на сваіх бедных нагах".
  
  “ Што ж, не пабаюся гэтага слова, у мяне сёння быў даволі цяжкі дзень. Як раз калі я думала, што скончыла, доктар паслаў за мной і сказаў, каб я прыбрала спальню міс Блэйк, каб міс Люіс магла там спаць. Ён быў пад замкам з тых часоў, як паліцыя арыштавала сэра Хамфры, які заўсёды быў так добры да нас, і я ўпэўнены, што не веру, што ён калі-небудзь забіваў дзяўчыну, хоць яны кажуць, што убачыць - значыць паверыць; так што вы можаце толькі ўявіць, у якім стане ён быў, і мяне, калі ў мяне так балелі ногі. Я павінен быў падумаць, што заўтра будзе дастаткова часу, каб усё падрыхтаваць, але няма, ён павінен быў падрыхтаваць гэта сёння ўвечары. Таму я сказаў яму: 'Што ж, доктар, калі міс Люіс не пярэчыць, я ўпэўнены, што няма", - і я толькі што звязаўся з двума дзяўчынамі, і зараз усё скончана ".
  
  "Я думаю, міс Люіс таксама не пярэчыла", - заўважыў Роджерс. “Ну, гэта адна з самых прыгожых спальняў ў доме. Хацеў бы я ведаць, за што ён хоча ёй гэта падарыць. Я называю гэта вбиванием ідэй у яе галаву, як быццам яна і так недастаткова заносчива, а я заўсёды з ёй мілы, як піражок. Я не разумею, чаму хто-то павінен пярэчыць супраць таго, каб спаць там; у рэшце рэшт, гэта ж не значыць, што бедную міс Блэйк забілі ў яе спальні.
  
  Місіс Дзьюкс падавіла дрыжыкі.
  
  "Можа быць, і так, Ада," сказала яна, " але я б не стала там спаць, няма, нават калі б ты увенчала мяне залатой каронай. У гэтым пакоі жывуць прывіды, попомни мае словы. Не тое, каб гэта была добрая ідэя з боку доктара. Яна ў апошні раз сарвала мазоль і нацягнула панчоха. “Ну вось, так-то лепш. А зараз я згатую табе кубак добрага моцнага гарбаты.
  
  Дзесяць хвілін праз Пекла Роджерс ўтульна ўладкавалася ў скрипучем плеценым крэсле перад камінам, яе чорная спадніца з альпака была адкінутая на кастлявыя калені, а кубак з густым індыйскім гарбатай знаходзілася ў межах дасяжнасці яе правай рукі.
  
  Гасціная місіс Дзьюкс выглядала паныла і была перагружаная мэбляй, таму што тут знайшлі прытулак дзіўныя цацанкі, выгнаныя доктарам з іншых частак будынка. Але для Ады Роджерс гэта была, без сумневу, самая прыгожая пакой у Гідра, і калі б у яе калі-небудзь была магчымасць самой абставіць гасціную, яна б зрабіла яе дакладнай копіяй гэтай.
  
  "Гэта што-то новенькае, праўда, Эмі?" - спытала яна, паказваючы на бамбукавы трыножак з трыма качан папараццю, які падтрымлівае аспидистру у ярка-зялёным чыгуне.
  
  Місіс Дзьюкс адправіла ў рот апошні кавалачак намазанного алеем тоста і кіўнула, аблізваючы пальцы.
  
  “Um. Доктар знайшоў гэта дзе-то ў гидропарке, і мне не хацелася б казаць, як ён гэта назваў. Ён сказаў мне выкінуць гэта на сметнік, але я не мог гэтага зрабіць. Не марнуйце марна, не нуждайтесь, вось што я кажу, хоць упэўнены, што не атрымаю за гэта ніякай падзякі.
  
  "Ты атрымаеш сваю ўзнагароду на нябёсах, дарагая", - адказаў Роджерс. “Мы ўсе ведаем, што гэта месца не пратрымалася б і хвіліны без цябе. Проста паспрабуй папярэдзіць іх і паглядзі, што яны скажуць. Калі доктару не падабаюцца расліны ў гэтым памяшканні, я ўпэўнены, што гэта яго страта, а тут яны выглядаюць вельмі прыгожа. Але з іншага боку, гэта такая з густам падабраная пакой. Павінен сказаць, што я здзіўлены, што доктар кажа пра рэчы такім мовай. Мяркуючы па ўсім, гэта на яго не падобна ".
  
  Місіс Дзьюкс шумна правяла языком па верхнім зубах (у адзіноце свайго пакоя яна дазваляла сабе паводзіць сябе натуральна, чаго ніколі не бачылі пакаёўкі) і падціснула вусны.
  
  "Ну, у нейкім сэнсе гэта і так, і не так", - адказала яна. “Раней ён быў ідэальным джэнтльменам для мяне і для ўсіх астатніх. Сапраўды, я часта думаў, што ён перабраў з ветлівасцю. Вядома, гэта зусім правільна, калі ён звяртаецца да вас ці да мяне; але калі справа даходзіць да таго, каб сказаць "калі ласка" гультаяватай ні на што не прыдатнай жанчыне накшталт гэтай Эмі Форд, чыя маці была не лепш, чым павінна быць, што ж, гэта ўжо занадта, калі вы разумееце, што я маю на ўвазе.
  
  Роджерс сонна кіўнуў, таму што місіс Дзьюкс дадала "сее-што" ў свой чай, і гэта падзейнічала заспакаяльна.
  
  "Але гэта было да таго, як быў забіты малады Бобі Доўсан", - працягнула місіс Дзьюкс. “З таго дня доктар стаў іншым чалавекам, гыркае на вас, калі вы задаеце прамой пытанне, і лаецца з-за парушынкі, якую ён ніколі б раней не заўважыў. Ну, я не буду казаць, што для яго ненатуральна быць так засмучаным, думаючы, што яго ўласная дачка можа быць наступнай забітай, але я сам быў вельмі засмучаны, і ніхто не мог сказаць, што гэта не так, і я ніколі так сябе не паводзіў. Не, павер мне, Пекла, ёсць і іншая прычына.
  
  Роджерс адрэагавала на гэты намёк у сапраўднай гидроформе і, сморгнув сон з вачэй, які з ухмылкай ўтаропілася на сваю сяброўку.
  
  “ Іншая прычына? Ты маеш на ўвазе?..
  
  Місіс Дзьюкс цяжка кіўнула.
  
  “ Так, жанчына. О, я ведаю, Пекла. Мужчыны ёсць мужчыны ва ўсім свеце. Яны не могуць пусціць пыл у вочы. Я пахавала двух мужоў...
  
  "І калі б яны былі жывыя, цябе б тут цяпер не было," даволі двухсэнсоўна дадала Пекла. “ Але ты ж не хочаш сказаць, што доктар закаханы, Эмі?
  
  Місіс Дзьюкс зноў кіўнула.
  
  “ О, Эмі, не– не з табой?
  
  Місіс Дзьюкс сурова выпрасталася.
  
  "Пекла Роджерс," сказала яна, і голас яе быў змрочны, " можа, у мяне і ёсць свае амбіцыі, але я спадзяюся, што ведаю сваё месца, а гэта больш, чым робяць некаторыя людзі, пра якіх я магла б згадаць. Павінен сказаць, я здзіўлены, што ты кажаш такія рэчы мне ў твар. Я ўпэўнены, што не даваў табе для гэтага падставы. За маёй спіной дастаткова размоў, і без намёкаў маіх лепшых сяброў.
  
  Ці Было яе абурэнне сапраўды выклікана гэтым заўвагай ці джын ў яе гарбаце выклікаў такі змрочны эфект, Роджерс не мог зразумець; але ахмістрыня была шчыра засмучаная, і прайшло каля дваццаці хвілін, перш чым яна дазволіла сябе супакоіць, і Роджерс пайшла ў палове дванаццатай, так і не задаволіўшы сваё цікаўнасць.
  
  "Не, Пекла," былі апошнія словы ахмістрыні, - я ведаю сваё месца, і ніхто не можа сказаць, што я проказничаю. Але ты разумная жанчына, проста трымай вочы і вушы адкрытымі. Гэта ўсё, што я магу сказаць.
  
  Роджерс паднялася з пакоя ахмістрыні па задняй лесвіцы ў доўгі калідор, вядомы персаналу як "Сцежка старых дзяўчат". Спальні ў "Гідра" былі адведзены ў строгай адпаведнасці з правіламі прыстойнасці, і менавіта тут спалі незамужнія госці або ўдавы, сапраўдныя ці не. Загарнуўшы за кут, яна ўбачыла стройную постаць у сінім халаце і мяккіх хатніх тапачках, што ўваходзіць у дзверы справа. Нешматлікія з гэтых спальняў зараз выкарыстоўваліся, і калідор быў слаба асветлены, але Роджерс знаходзілася досыць блізка, каб разглядзець, што фігура перад ёй належала міс Люіс, сакратарцы доктара, відавочна, возвращавшейся з ваннай. На імгненне яна задумалася, што сакратарка рабіла ў адной з пакояў для гасцей, затым ўспомніла, што ахмістрыня распавядала ёй аб спальні міс Блэйк. "Добрая ідэя з боку доктара", - сказала яна, але ў Роджерс было сваё меркаванне на гэты конт.
  
  Калі яна параўнялася з дзвярыма ў пакой, якая заўсёды была вядомая цяперашняму і будучым пакаленням персаналу як "Спальня небаракі міс Блэйк", яна заўважыла, што тая пакінутая прачыненых, і адразу ж нявыказаныя падазрэнні ўзніклі ў яе ў галаве.
  
  "Добрая ідэя з боку доктара!" - зноў падумала яна. Можа быць, а можа, і няма. У большасці рэчаў было нешта большае, чым здаецца на першы погляд, і вы не пакінеце дзверы сваёй спальні адкрытай у палове дванаццатай ночы выпадкова, сцвярджала яна, па меншай меры, калі вы ўпершыню спіце ў пакоі, апошні насельнік якой быў забіты. Толькі не ты! Калі толькі, – і яна ледзь не причмокнула вуснамі пры гэтай думкі, – калі толькі ты не чакаў наведвальніка.
  
  Гэтая думка ўразіла яе, і яна паспрабавала апраўдаць яе перад самой сабой. Што ж, такое сапраўды здаралася, ці не так? Усім вядома, што гэта ўжо не раз здаралася ў гэтым самым гатэлі і можа здарыцца зноў.
  
  Яе думкі панеслі яе ў канец калідора, калі яна пачула крокі, прыглушаныя тоўстым дываном, якія набліжаюцца па прамавугольным павароту насупраць яе. Яна поколебалась, затым, падпарадкоўваючыся раптоўнаму парыву, павярнулася і, ціха прабегшы таму, увайшла ў маленькую, цёмную каморку для прыслугі зручна з адкрытай дзвярыма, якая знаходзілася амаль прама насупраць пакоя, у якую ўвайшла міс Люіс. Ледзь пазбегнуўшы сутыкнення з эмаляваныя вёдрамі і збанамі, якія запаўнялі практычна замкнёную прастору, яна затаіла дыханне, калі крокі наблізіліся і спыніліся ля адчыненых дзвярэй спальні. Без ваганняў новапрыбылы штурхнуў дзверы яшчэ шырэй, сказаўшы: "Ты тут, дарагі?" - і быў сустрэты узмахам бледна-блакітнага атласа і аголенымі рукамі міс Люіс, поприветствовавшей яго і увлекшей ў спальню. Дзверы зачыніліся, і ключ шчоўкнуў у замку, але не раней, чым хуткія вочы Роджерса ўбачылі знаёмы твар і даведаліся голас. Змрочная ўсмешка кранула яе вусны, калі з пакоя пачуўся ціхі гул галасоў, і яна замерла, ахопленая буянствам торжествующих думак.
  
  Доктар! Доктар і яго сакратарка! Брудная парачка! Аб божа, які скандал! Ну, місіс Дюкс сказаў ёй, каб трымаць вочы і вушы адкрытымі, і яна зрабіла гэта з нейкай мэтай. Дык вось што мела на ўвазе Эмі, ці не так? Нядзіўна, што міс Хітрун Люіс не хацела заводзіць сяброў у Гидропарке: яна, вядома, баялася, што яе маленькая гульня будзе сапсаваная. Уявіце сабе! Нахабства доктара адкрыта прыцягнуць сваю спадніцу ў адну з лепшых спальняў, каб ён мог наведваць яе па начах. Магчыма, яна таксама была не першай. У рэшце рэшт, лекар мог так адкрыта ўвайсці ў спальню жанчыны, а міс Люіс была не першай прывабнай жанчынай, якая спынілася ў гэтай установе. Там былі міс Блэйк і Уинни Марстон, і паглядзіце, што з імі здарылася!
  
  О, яна ведала тое, што ведала, але больш не збіралася маўчаць. Яна сапсуе ім іх маленькую гульню. Яны былі разумныя, занадта разумныя для большасці людзей, але недастаткова разумныя для Ады Роджерс. Аб няма!
  
  Яна бясшумна выбралася з шафы і, моцна пачырванеўшы, ваяўнічай хадой накіравалася за кут па прерванному шляху ў сваю спальню.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 40
  
  Паўгадзіны праз доктар Уільямс выйшаў з спальні сваёй сакратаркі, яго думкі былі ў роспачы.
  
  Да сённяшняга вечара ён не ўсведамляў, што ставіцца да Гвиннет Люіс з пачуццём больш глыбокім, чым звычайная сімпатыя, якую любы мужчына адчувае да ўмелай сакратарцы, якая дапамагае палегчыць цяжкі круг яго паўсядзённай працы. Ён думаў аб ёй як аб мілай, разумнай і прыемнай на выгляд, але ёй заўсёды не хапала для яго якой-небудзь пэўнай асабістай прывабнасці. Яна заўсёды была на заднім плане яго жыцця, і ён стаў ставіцца да яе як да нечага нязначнага. Як да вельмі карыснага і неабходнага ничтожеству, скажам так, але ўсё ж, як да ничтожеству.
  
  Толькі сёння вечарам ён зразумеў, што ўсё гэта відавочнае адсутнасць індывідуальнасці было часткай яе ладу ідэальнай сакратаркі, часткай яе афіцыйнага макіяжу. Не тое каб яна карысталася сапраўднай касметыкай, падумаў ён, некалькі непаслядоўна. Ён заўсёды быў рады гэтаму. Кожную раніцу ён спачуваў мужчынам з газетных аб'яў, якія былі асуджаныя вечна здымаць дзяўчат з касметычным колерам асобы або з нафарбаванымі вуснамі. Не тое каб гэта сапраўды было яго справай, вядома, але ўсё ж ён быў рады, што ў яго хапіла розуму выбраць такую дзяўчыну ў якасці сваёй сакратаркі. У гэтай думкі была тонкая ліслівасць.
  
  Але сёння ўвечары ён зразумеў, што на самай справе яна не нікчэмнасць, а самая прывабная жанчына з плоці і крыві, на такой жанчыне ён бы ажаніўся, калі б калі-небудзь захацеў ажаніцца зноў, чаго, вядома, ён не хацеў. Сама ідэя была абсурднай, хоць жонка, вядома, дапамагла зрабіць жыццё лекара больш шчаслівай і таварыскай.
  
  Ён быў збянтэжаны такой раптоўнай і даволі трывожнай пераменай у яе паводзінах. Магчыма, падумаў ён, віной таму былі яе хуткія абдымкі і водар яе валасоў або дотык прахалодных аголеных рук. Магчыма, справа была ў тым, што ён убачыў яе, апранутую ў той блакітнае шаўковую сукенку, з валасамі, рассыпанными па плячах, і яе аголенымі лодыжкі, пяшчотна розовеющими ў святле каміна. Ён ніколі раней не бачыў яе апранутай ў што-небудзь, акрамя ахайнага касцюма або строгага дзённага сукенкі, паколькі персаналу ніколі не рэкамендавалася апранаць вячэрнія сукенкі нават на свецкіх мерапрыемствах, такіх як канцэрты лэдзі Уорм. Жыхары не ўхвалялі падобныя рэчы.
  
  Седзячы там, у інтымнай абстаноўцы спальні, ён вастрэй за ўсё адчуў цяга да яе; настолькі моцнае, што пачаў задавацца пытаннем, ці было, у рэшце рэшт, гэта зусім новае адчуванне, ці яно было не заўсёды, ці ўсведамляў ён яго раней і наўмысна душыў. Калі б ён належаў да якой-небудзь іншай прафесіі, ён мог бы спісаць усё гэта на натуральную рэакцыю мужчыны, які бачыць прыгожую жанчыну ў інтымнай цеплыні яе спальні. Але гэта было настолькі звыклай працэдурай для лекара, што ён адхіліў гэтую ідэю, хоць, вядома, жанчыны, якіх ён прафесійна наведваў у Престейнтон Гідра, звычайна былі якімі заўгодна, толькі не чароўнымі – за выключэннем міс Блэйк і Віні Марстон, гэтых бедных няшчасных стварэнняў; але яны былі іншымі...
  
  Думка пра іх нагадала яму аб прычыне, па якой ён ішоў па верхнім калідоры ў гэты час ночы. Без сумневу, у Уинкли была нейкая прычына для такога разыгрывання, хоць што гэта было, было цалкам за яго межамі. У соты раз ён задаўся пытаннем, ці магчыма, што паліцыя падазрае Гвиннет Люіс ў забойстве. Яна здавалася такой далёкай ад усіх гэтых злачынстваў, што да сённяшняга дня ён нават не задумваўся пра гэта; але паліцыя, павінна быць, палічыла магчымым, што яна нейкім чынам замяшаная ў іх, інакш, вядома, яны ніколі б не зладзілі сённяшняе прадстаўленне.
  
  Было проста смешна думаць аб Гвиннет – такое прыгожае імя, і як ён быў рады, што яна ніколі не стрыгліся коратка! – як забойцу; і ўсё ж, як ні дзіўна, менавіта думка аб гэтай магчымасці ўпершыню прымусіла яго ўсвядоміць яе як жанчыну.
  
  Ён спусціўся па лесвіцы і пайшоў па звілістых калідорах да сваіх асабістых пакоях, як чалавек, які ідзе ў сне. Ледзь заўважыўшы прысутнасць містэра Уинкли, інспектара Пэлка і сяржанта Джага, ён увайшоў у свой кабінет і цяжка апусціўся ў адно з скураных крэслаў.
  
  “ Што ж, - сказаў ён з высілкам, “ мяркую, усё прайшло нармальна.
  
  "Так", - адказаў містэр Уинкли. "Лепш і быць не магло".
  
  Сяржант Джага, які ў той вечар з цяжкасцю стрымліваўся ад якіх-небудзь заўваг, больш не мог стрымлівацца.
  
  "Пекла Роджерс!" - усклікнуў ён. “Пекла Роджерс, з усіх...! Ну, разрази меня гром, калі я з самага пачатку быў не мае рацыю. Калі нас арыштуюць?"
  
  "Вы сказалі, што гэта была міс Брендон," прагыркаў Полк, " а што тычыцца арышту каго б тое ні было, не хвалюйцеся, гэтага можа і не здарыцца! Наколькі я магу судзіць, у нас усё яшчэ няма ні адзінай доказы для арышту. Скажу вам шчыра, містэр Уинкли, я ўсё яшчэ не бачу ў гэтым ніякага сэнсу. І ўсё ж вы кажаце, што тое, што адбылося сёньня ўвечары, было тым жа, што адбылося ў ноч забойства міс Блэйк.
  
  Містэр Уинкли паблажліва паглядзеў на яго.
  
  "Што-то ў гэтым родзе", - сказаў ён.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 41
  
  На наступную ноч назіральнік мог бы ўбачыць, як паўтарылася тое ж самае. доктар Уільямс прайшоў па калідорах, якія, па-відаць, былі пустэльныя, у тую ж спальню. Але на гэты раз ён заставаўся за зачыненымі дзвярыма на працягу гадзіны, перш чым сысці, і на гэты раз Пекла Роджерс не хавалася ў каморы для прыслугі.
  
  Прайшоў яшчэ гадзіну.
  
  У спальні Гвиннет Люіс, захутаная ў блакітны атласны халат, сядзела ў некалькіх цьмеюць вугольчыкаў у старасвецкім зарешеченном каміне. Яна адчувала сябе збольшага узбуджанай, збольшага нервовай, збольшага недаверлівай і цалкам ўсведамляла іншую, больш глыбокую і усёпаглынальная эмоцыю, якая ляжыць у аснове ўсіх астатніх. Яна нервова гуляла некалькімі пасмамі валасоў, якія мяккім густым воблакам падалі ёй на плечы, і прыслухоўвалася да слабым поскрипываниям, якія так добра знаёмыя старым дамах па начах. Як заўсёды, калі яна была адна, яна падумала пра доктара.
  
  Ці магчыма, што паліцыя падазравала яго? Калі так, то яны дарма губляюць час. Яна ведала, што ён не здольны прычыніць шкоду мышы: ён ніколі не змог бы разбурыць чалавечае жыццё, асабліва жыццё такога дзіцяці, як Бобі Доўсан. Іншыя людзі бачылі доктара, калі ён быў на дзяжурстве, яго спакойныя і абнадзейлівыя манеры: яна бачыла яго, калі ён быў раздражнёны, або стаміўся, або занепакоены, ці злы, і яна кахала яго яшчэ больш за гэтыя моманты слабасці, неабароненасці. Іншыя людзі маглі б паверыць, што ён здольны на забойства, але яна ведала, што гэта не так.
  
  Яна здрыганулася, прыслухоўваючыся, адчуваючы дзікае біццё свайго сэрца, але ні адзін гук, які яна, магчыма, чула, не паўтарыўся, і яна вярнулася да сваіх бязладным думкам.
  
  Падзеі апошніх двух вечароў выбілі яе з прывычнага спакою, якое ўсё ў Гідра прымалі як нешта само сабой разумеецца. Ёй было нялёгка паверыць, што доктар сапраўды клапоціцца пра яе, і ўсё ж... Яна пачырванела пры ўспаміне аб іх апошнім абдымках сёння ўвечары на парозе яе спальні і пры ўспаміне аб выразе яго вачэй. Глыбокі, спалоханы погляд, як быццам ён не хацеў верыць у тое, што, як ён ведаў, было праўдай.
  
  Яны паводзілі сябе вельмі нясціпла. Ці Мог хто-небудзь іх бачыць, і калі так...
  
  Раптоўны чужародны шум парушыў начны скрып гатэля; прыглушаны, але настойлівы стук у дзверы яе нумары. Яна страпянулася і па пересохшему горла і вільготным ілбе зразумела, што ёй страшна.
  
  Яе думкі сталі дзікімі.
  
  Тук-тук. Хто там? Доўсан, якой Доўсан? Сына Доу забілі, забілі, забілі. Тук-тук. Прыяцель. На сняданак свініна з фасоллю. Як быццам хто-то калі-небудзь будзе ёсць іх на сняданак. Магчыма, амерыканцы, з амерыканцамі ніколі не разбярэшся. Тук-тук. Хто там? Герцагі. Сын герцага, сын кука, сын графа з поясам. Чаму графы былі з поясам? Гэта як-то звязана з нашэннем мяча? Трэба паглядзець гэта заўтра ў энцыклапедыі. Калі б яна была жывая заўтра, гэта было б так. Тук-тук. Што за дурная гульня! Хто, чорт вазьмі, яе вынайшаў? Магчыма, хто-то на фондавай біржы. Але хто на Фондавай біржы займаецца ўсім гэтым вынаходніцтвам? І навошта?... Тук-тук. Стук у вароты ў "Макбете". Адкуль Шэкспір ведаў аб усіх пачуццях, на якія здольны чалавечы розум? Ляжаў ён калі-небудзь ноччу без сну, калі забойца стукаў у яго дзверы? Забойца! Тук, тук...
  
  Гэта было па-дурному. Яна сабрала ўсю сваю мужнасць і, нібы падпарадкоўваючыся неслышимому загадзе, падышла да дзвярэй і, павярнуўшы ключ, расчыніла яе.
  
  Святло ў калідоры быў згашаны, і фігура звонку здавалася цьмянай і прывіднай ў далёкім, прыязным святле лямпы, што стаяла на століку побач з ложкам.
  
  “ Прабачце, што турбую вас, - прамовіў пяшчотны голас, - але ў мяне так жудасна баліць галава. Я падумала, вы маглі б даць мне аспірын. У мяне яго зусім не засталося.
  
  Дрыготкі смяшок выказаў палёгку міс Люіс.
  
  “ Ну, вядома. Ўваходзіце, " сказала яна.
  
  “Я так рады, што ты не спіш. Гэта сапраўдны акт Провіду, што ты апынулася так блізка да мяне. Мне вельмі не падабаецца турбаваць цябе, але я так моцна пакутую ад галаўных боляў. У мяне яны былі з тых часоў, як я была дзяўчынкай, але ў апошні час яны сталі нашмат горш. Сёння вечарам я зноў выпіла кавы. Гэта было вельмі па-дурному з майго боку. Кава заўсёды хвалюе мяне. "
  
  Міс Люіс падышла да століка побач з ложкам і ўзяла маленькую празрыстую бутэлечку. Яе наведвальніца ціха прыкрыла дзверы і падышла, каб узяць у яе бутэлечку.
  
  “Вялікае вам дзякуй. Я проста вазьму дзве з бутэлькі, калі вы не пярэчыце, тады я буду ведаць, колькі вярнуць вам заўтра".
  
  Міс Люіс ўважліва паглядзела на худзенькую фігурку ў няздатным бясформеннай халаце і будуарном белых і здзіўлена ўсклікнула:
  
  “ Але ты ж захапіла з сабой сваю працоўную сумку!
  
  “ Так і ёсць. Як па-дурному з майго боку! Я так прывыкла паўсюль насіць яго з сабой, што, мяркую ... сіла звычкі ... вельмі па-дурному, але калі ў цябе так жудасна баліць галава...
  
  "О, гэта даволі лёгка зрабіць", - адказала міс Люіс, малюючы жыццерадаснасць, якой яна была далёкая ад пачуцця. "Можа быць, вы захочаце прыняць аспірын, пакуль вы тут".
  
  Яе наведвальнік ўсміхнуўся.
  
  “Як вы добрыя! Я веру, што так і зраблю. Няма, калі ласка, не турбуйцеся. Я сам вылью ваду". Яна працягнула руку, каб узяць шклянку ў міс Люіс, і ў гэты момант дзве таблеткі аспірыну выпалі ў яе з рук на падлогу. - О, як па-дурному з майго боку! Як гэта нязграбна!"
  
  "Вам лепш выпіць яшчэ дзве," сказала міс Люіс, ставячы шклянку на стол.
  
  “Няма, няма, калі ласка, няма. Нейкая пустая трата часу. Я выразна бачу іх прама пад сталом. Калі вас не абцяжарыць, прынясіце іх мне... Мне вельмі шкада, што я дастаўляю вам столькі клопатаў, але ... мая галава...
  
  Міс Люіс нахілілася і зазірнула пад стол.
  
  "Яны, павінна быць, закаціліся прама пад мяне", - сказала яна, прыціскаючы падбародак да грудзей, каб лепш бачыць.
  
  Яна пачула лёгкі пстрычка ззаду, і ў наступнае імгненне пачуўся крык: "Спыніце яе!" Калі яна ўстала, у яе ўзнікла цьмянае ўражанне размахвання рукамі, а крэсла перад камінам з грукатам перакуліўся. Дзверы расчыніліся, і ў пакой уварваўся доктар Уільямс у суправаджэнні некалькіх паліцэйскіх афіцэраў.
  
  Доктар прайшоў прама праз пакой і абняў сваю сакратарку.
  
  "Ты ў бяспецы?" - з трывогай спытаў ён. “ Яна не...?
  
  “ Са мной усё ў парадку, - сказала міс Люіс з дрыготкай усмешкай, - толькі я жудасна напалохана.
  
  Констебли вызвалілі Пэлка і Чжейго ад вырываюцца фурыі, з якой яны ледзь маглі даць рады, і акружылі яе. Інспектар Пэлк паклаў руку на плячо зняволенай, і яна перастала вырывацца.
  
  "Пекла Роджерс," сказаў ён, - я... " Ён завагаўся і пільна вгляделся ў яе твар. "Божа літасцівы!" усклікнуў ён. “ Гэта ... гэта...
  
  “ Міс Астилл, – закончыў містэр Уинкли, – а вось, - ён нахіліўся, каб падняць што-небудзь з падлогі, - вось зброю і дзяржальня.
  
  "Як я мог чакаць, што даведаюся каго-небудзь у такім уборы?" - спытаў Полк, паказваючы на бясформенную вопратку, у якую міс Астилл спрабавала загарнуцца. "і як, чорт вазьмі, я магу чакаць, што ўбачу што-небудзь без святла?"
  
  Сяржант перасёк пакой і націснуў на выключальнік, запаліў святло ў цэнтры вялікай, прасторнай пакоя і яшчэ адзін над туалетным столікам.
  
  Прадмет, які містэр Уинкли працягваў Пэлку, быў сталёвы вязальнай спицей з малюнкам, які быў ім усім знакам. Ён быў трывала замацаваны ў дзяржальні, зробленай з невялікага гафрыраванага рогі, з такіх робяць ручку кухоннага нажа, афарбаванага ў змешаныя адценні жоўтага, сіняга і залатога.
  
  "Што за...?" - усклікнуў Полк, выцягваючы іголку і аглядаючы дзяржальню.
  
  Сяржант Джага схапіў працоўную сумку міс Астилл, што ляжала на падлозе, і працягнуў яе інспектару.
  
  "Вось, калі ласка, сэр", - сказаў ён. “Яе сумка! Як жа мы маглі яе не заўважыць?"
  
  Інспектар Полк паглядзеў уніз і пазнаў тую самую сумку, якую ён так старанна абшукваў падчас сваёй першай гутаркі з міс Астилл.
  
  Гэта была вялікая мяккая сумка, зробленая з цяжкага гобеленового матэрыялу, замацаванага на падвойным сталёвым каркасе. З аднаго боку сталёвая рама была загнутая ўверх, і два канца ўстаўляліся ў кожны канец каляровы рагавой ручкі; з іншага боку сталёвыя канцы былі аголеныя, а рагавая ручка адсутнічала. Полк уставіў ручку, якую трымаў у руках, на месца, і два загнутых сталёвых канца замацаваліся па прынцыпе трымальнік рулона туалетнай паперы. Ён зноў выцягнуў яго і агледзеў.
  
  "Вельмі дасціпна", - сказаў містэр Уинкли. “Сталёвы каркас сумкі павінен быць дакладна такога ж памеру, што і спіцы. Адтуліну, верагодна, вельмі трохі памяншаецца да канца, каб забяспечыць захоп. Але калі дзірка праходзіць прама наскрозь...
  
  "Гэта не так", - сказаў Полк, падносячы канец ручкі да святла. "Бліжэй да канца павінна быць тоўстая сталёвая сценка, каб забяспечыць дастатковую супраціў пры ўдары іголкай".
  
  Ён зноў замацаваў ручку на сумцы і перадаў яе сяржанту Джага. "Падумаць толькі," дадаў ён злосна, " што гэтая праклятая жанчына, аўтар трылераў, місіс Доўсан, увесь час была правы! Яна сказала, што гэта міс Астилл, і сказала, што мы павінны знайсці ручку прама ў сябе пад носам. Ды бо гэтая сумка сапраўды была ў мяне ў руках! Ён зноў падышоў да міс Астилл, якая больш не рабіла спробаў супраціўляцца, і паклаў руку ёй на плячо.
  
  'Эфемия Мэры Астилл, - сказаў ён, - я арестовываю вас за замах на забойства Гвиннет Люіс. Таксама за забойства Антоніі Блэйк, Уинифред Мэры Марстон і Роберта Генры Доўсан, і я павінен папярэдзіць вас, што ўсё, што вы скажаце, можа быць запісана і выкарыстана ў якасці доказы супраць вас.
  
  "Да мяне гэта не ставіцца: я дачка кавалерыйскага афіцэра", - спакойна адказала міс Астилл. Затым яе цьмяна-карыя вочы ўспыхнулі, нібы запаленыя цёмна-белым полымем, і яе твар залилось фарбай. "Навошта ты прыйшоў?" - усклікнула яна, сплёўваючы праз зламаныя, пажоўклыя зубы ад раптоўнага ўзбуджэння. “Яшчэ хвіліна - і яна была б мёртвая. Яшчэ адна шлюха, свергнутая з шляху праведніка. Яна б спакусіла доктара, але ён ніколі не ляжа ёй на грудзі. Гаспадар звяртаецца да сваёй служанцы. Ён заклікае яе да служэння. Шляхі абранага народа павінны быць ачышчаны ад плямаў грэху. Аголеныя жанчыны і распусныя мужчыны больш не павінны займацца блудадзействам. Сквернословящие дзеці, пераймаюць распусьце ў сваіх гульнях, больш не будуць гуляць. Першынец Егіпта будзе забіты. Вы павінны адпусціць мяне, ці я не змагу адказваць за наступствы. Мая задача, мая праца. Гідравузел ператварыўся ў публічны дом; яго трэба зрабіць белым, як свежевыпавший снег. Задача па ачыстцы аўгіевы стайняў адказная: я і Геракл разам..." Яе голас прагучаў так агідна, што Гвиннет заціснула вушы рукамі і схавала твар на плячы доктара.
  
  Сяржант Джага зрабіў крок наперад, думаючы паспрабаваць спыніць струмень брудных слоў, але доктар Уільямс паківаў галавой і рухам свабоднай рукі даў яму знак заставацца на месцы.
  
  Нарэшце лаянкі перайшлі ў неразличимое мармытанне. Доктар Уільямс адхіліў Гвиннет ад сябе і павольна падышоў да міс Астилл.
  
  "Такім чынам, міс Астилл," сказаў ён выразным прафесійным тонам, " у апошні час у вас было шмат клопатаў, і вы вельмі выматаныя. Я збіраюся адправіць цябе ў адпачынак, і гэтыя людзі паклапоцяцца пра цябе. Твая праца скончана, і ты павінен адправіцца туды, дзе будзеш у бяспекі ".
  
  "Мае ворагі атачаюць мяне з усіх бакоў", - сказала яна, прыгнечана поникнув. Затым яна падняла галаву і ўтаропілася на доктара сваім ранейшым, сумным выразам твару. "Вы разумееце", - сказала яна. “ Ты заўсёды так рабіў. Я верны доктару, і ў мяне каралеўская туфель. Яны хочуць забіць мяне за гэта, але Нябёсы захоўваюць мяне. Я гатовы.
  
  Доктар кіўнуў Паліцу, які шэптам аддаваў ўказанні сяржанту Джага. Констебли падштурхнулі свайго палоннага наперад. Міс Астилл расправіла свае худыя плечы, отмерила час мудрагелістым гусіным крокам і прошествовала сярод іх, не азіраючыся.
  
  Чацвёра чалавек, якія засталіся ў спальні, стаялі нерухома, пакуль не сціхлі ўсе гукі маленькай працэсіі. Затым яны расслабіліся, іх рукі намацалі цыгарэты і запалкі.
  
  "Слава Богу, што ўсё скончылася!" - усклікнуў Полк, выціраючы лоб. “Шалёны, як капялюшніка, вядома. Яе ніколі не павесяць. Ну, я заўсёды ведаў, што яна падазроная, але мне незразумела, як вы яе вылічылі, калі толькі вы не выявілі больш доказаў, чым я, містэр Уинкли, і я да гэтага часу не ведаю, як ёй удалося забіць Віні Марстон. Мне непрыемна цягнуць цябе ў Ньютан-Сэнт-Мэры ў такі ранні гадзіну– – ён зірнуў на гадзіннік, - але я катэгарычна адмаўляюся дазволіць табе легчы спаць, пакуль ты мне ўсё не раскажаш. Калі вы настойваеце на тым, каб уся слава ў гэтай справе дасталася мне, тое самае меншае, што вы можаце зрабіць, гэта расказаць мне, як я так бліскуча справіўся з гэтай справай!
  
  "Гэта і мае пачуцці таксама", - сказаў доктар. “Як наконт таго, каб спусціцца ў маю гасцёўню? Там вялікі камін, і я сказаў ім патушыць віскі –"
  
  Ён рэзка замаўчаў, таму што містэр Уинкли і інспектар Полк ўжо былі за дзвярыма.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 42
  
  Дваццаць хвілін праз яны ўсё сядзелі ля палаючага каміна ў асабістай гасцінай доктара, і нават міс Люіс трымала ў адной руцэ шклянку віскі з содавай, а ў другой цыгарэту. Інспектар Полк трымаў сваё цяжкае, широкоплечее цела амаль прама, як быццам усё яшчэ адчуваў сябе пры выкананні службовых абавязкаў. Доўгая, хударлявая постаць Уинкли была так выцягнутая, што, здавалася, наогул не тычылася крэслы; доктар адкінуўся на спінку з нязвыклай натуральнасцю мужчыны ва ўласным доме, выглядаючы крыху менш ахайна і з меншай годнасцю, чым звычайна; а міс Люіс задаволена облокотилась на падлакотнік свайго крэсла, падціснуўшы пад сябе стройныя голыя ногі, у позе, у якой кожны прысутны мужчына не мог паверыць, што ёй можа быць зручна. Яна са смехам адмахнулася ад прапанаваных ім трох крэслаў, і некалькі хвілін яны моўчкі курылі.
  
  'Калі вы не пачнеце," сказаў нарэшце Полк, " я засну ў гэтым вельмі зручным крэсле і подвергну сябе абвінавачванні ў пагардзе службовым абавязкам у стане алкагольнага ап'янення. Па крайняй меры, я выпіў, як выяўляюцца ў Ірландыі.
  
  Містэр Уинкли выпусціў праз ноздры струменьчык адлюстроўвае дыму.
  
  “Я ахвотна распавяду вам усё, што ведаю, - сказаў ён, - але папярэджваю вас, што вы не павінны чакаць ад мяне бліскучай дэдукцыі або бліскучага гумару. Я не Эллер Куін і не Піцер Уимзи, і я не валодаю гальскім досціпам Пуаро. Мы высмейвалі схільнасць сяржанта Джага будаваць свае высновы на аснове апошняга прачытанага ім трылера, але ў пэўнай ступені мы дазволілі ўвесці сябе ў зман такім жа чынам ".
  
  "Чаму?" - усклікнуў Полк. "Я ніколі не чытаю трылеры".
  
  "Я ведаю", - адказаў містэр Уинкли. “Я маю на ўвазе, што мы праігнаравалі відавочнае. Мы казалі аб спробе адвесці кожнага асобнага падазраванага далей ад Гідра, каб лепш судзіць аб ім на больш здаровым фоне. Што нам трэба зрабіць, так гэта засяродзіцца на перадгісторыі і выпрацаваць на яе аснове найбольш верагоднае рашэньне. Калі я ўпершыню прыехаў у Hydro, мне здалося дзіўным, што такое злачынства на глебе страсці або прагнасці, якім мы лічылі забойства міс Блэйк, магло адбыцца на фоне такой рэспектабельнасці. Я мог бы зразумець гэта, калі б забойства міс Блэйк было справай рук старонніх, але ў астатнім гэта, падобна, не падыходзіла. Галоўнымі характарыстыкамі "Гідра" былі скандал і пажылыя лэдзі, і мне здавалася, што толькі супаставіўшы абодва гэтых фактару з забойствамі, мы калі-небудзь дабяромся да ісціны. Вось чаму я прыняў позу даволі дурнога чалавека, які песціцца вышукам, каб ўвабраць атмасферу гэтага месца. Калі, нарэшце, я атрымаў ключ да разгадкі забойцы, здавалася настолькі відавочным, што Гідра павінен быў прывесці да таго, што цалкам можна было б назваць "Справай падушанай старой панны", што я адчуў сябе мае права згуляць на сваёй інтуіцыі. Праблема ў тым, як я ўжо сказаў, што аўтары дэтэктыўнай літаратуры сталі настолькі вынаходлівыя ў распрацоўцы новых і больш дасканалых рашэнняў злачынстваў, што мы схільныя лічыць тэорыю падаўлення старамоднай, тады як на самой справе яна значна больш распаўсюджаная ў рэальным жыцці, чым сямейнае праклён або стрыечны брат з Аўстраліі ".
  
  "Мяркую, гэта дастаткова дакладна," пагадзіўся Полк, " але, у рэшце рэшт, мы ведалі, што міс Астилл была падазраванай. Я ўсё яшчэ не магу ўявіць, як вы да гэтага дадумаліся".
  
  "З часам вы б і самі ва ўсім разабраліся", - адказаў містэр Уинкли. “У мяне было прадчуванне, якое падказала мне кароткі шлях, вось і ўсё, і, жывучы сярод мясцовых жыхароў, у мяне было больш шанцаў адчуць гэта месца. Як я ўжо казаў вам, інспектар, я вымушаны вырашаць праблемы ў сваім аддзеле Скотленд-Ярда па натхненні, таму што мне іх наогул не дасылаюць да тых часоў, пакуль яны не будуць падвергнутыя рентгеновскому даследаванню ў ходзе афіцыйнага расследавання без якіх-небудзь вынікаў. Я спыніў свой выбар на цябе, таму што ў мяне не было прадузятых ідэй, ад якіх трэба было пазбавіцца.
  
  "Сэр Х-э–э... Гары Гулец - гэта маё прадузятае меркаванне", - прабурчаў Полк.
  
  "Вось менавіта," усміхнуўся містэр Уинкли.
  
  "Я не хацела перарываць вас пытаннямі," сказала міс Люіс, " але... Гары гулец... хто ён?
  
  Полк патлумачыў, затым папрасіў містэра Уинкли працягваць.
  
  "Так," працягваў містэр Уинкли, - у вас ужо былі гатовыя рашэнні па першым двум злачынстваў з вялікай колькасцю доказаў, каб апраўдаць сябе. Але я быў настолькі ўпэўнены, што абодва забойствы былі справай адной рукі, што адразу ж звольніў 'сэра Хамфры", таму што падчас другога забойства ён знаходзіўся ў турме, і я звольніў Мэтьюза, таму што не мог звязаць яго з першым забойствам. Пазбавіўшыся ад двух вашых галоўных падазраваных, я пачаў з чыстага ліста. Доктар - мой сябар, і таму я не падазраваў яго, – Полк неспакойна закруціўся на крэсле, – хоць афіцыйна, без сумневу, я павінен быў гэта зрабіць. Акрамя таго, менавіта ён папрасіў мяне прыехаць для расследавання, і ён наўрад ці зрабіў бы гэта, калі б быў вінаваты.
  
  "Не я", - засмяяўся доктар. "Я занадта паважаю вашу рэпутацыю".
  
  “ Ну, я падазраваў усіх астатніх, хоць з самага пачатку на самай справе не думаў, што гэта было забойства чалавека. Мужчыны звычайна з падазрэннем ставяцца да такіх прылад, як вязальныя спіцы і шпількі капялюшнай, і хоць палкоўнік Симкокс выкарыстаў вязальныя спіцы для сваіх шкарпэтак, я падумаў, што ён казаў праўду, калі сказаў, што скарыстаўся б сваім службовым рэвальверам, калі б захацеў каго-небудзь забіць. Я сур'ёзна не падазраваў ні персанал, ні сястру Хокінс, ні Марстонов, і гэта зноў звузіла кола падазраваных прыкладна да паўтузіна прадстаўніц жаночага полу гэтага віду.
  
  "У мяне заўсёды было адчуванне, што гэта місіс Нейпир," ўставіла міс Люіс, - калі я не была занадта занятая, каб наогул думаць аб гэтым. У рэшце рэшт, яна самая ненармальная з усіх.
  
  "Ну, вядома, я вельмі старанна вывучыў справу супраць яе," адказаў містэр Уинкли, - але я вырашыў, што, хоць яна цалкам магла здзейсніць забойства, яна была недастаткова хітрая, каб змаўчаць пра гэта. Яна раўнавала, калі хто-то, акрамя яе, апынаўся ў цэнтры ўвагі. Яе прысутнасць на ўсіх месцах злачынстваў было спробай адцягнуць нашу ўвагу ад усіх астатніх і засяродзіць яго на ёй: станьце сведкамі, напрыклад, яе з'яўлення на месцы кожнага злачынства, каб вырабіць на ўсіх нас як мага больш драматычнае ўражанне. Так было ў лазнях, і зноў пасля забойства Бобі, і нават на месцы маёй рэканструкцыі забойства міс Блэйк. Але адразу пасля забойства міс Блэйк ад яе не было ніякіх вестак проста таму, што яна нічога пра гэта не чула. Яна нават была гатова прызнацца ў злачынстве, якога, як яна ведала, не здзяйсняла, толькі дзеля таго, што місіс Доўсан назвала б "рэкламай'.
  
  "Гэтая жанчына!" прамармытаў інспектар Полк сабе пад нос.
  
  "Місіс Дзеянні Напьера былі дзіўнымі і ненармальнымі," працягваў містэр Уинкли, не звяртаючы ўвагі на тое, што яго перапынілі, " але яны былі хутчэй імпульсіўным, чым спланаванымі, у той час як забойства стваралі ўражанне, што яны былі добра прадуманы і спланаваны.
  
  "Вы, здаецца, ніколі не падазравалі лэдзі Уорм або адмірала," заўважыў доктар.
  
  "Полк ліквідаваў іх для мяне", - адказаў містэр Уинкли. “Адмірал не мог стаяць, не трымаючыся за што-небудзь, і чалавек, нанесший такі ўдар, павінна быць, выбраў удалы момант, які залежыць ад ідэальнага балансу, інакш адзінае жыццёва важнае месца было б выпушчана. Што тычыцца лэдзі Уорм, то ёй лячылі плячо, якое было настолькі затекшим, што яна не змагла б падняць руку дастаткова высока, каб надаць дастатковую сілу ўдару. Наколькі я змог высветліць, яна таксама нічога не ведала аб анатоміі. Гэта не абавязковы атрыбут для продажу бакалейных тавараў, за выключэннем тых выпадкаў, калі ён неабходны для раздзелкі бекону ".
  
  "Цудоўнае водолечебное заўвагу", - засмяяўся доктар Уільямс. "Ну, я, шчыра кажучы, падазраваў сястру Хокінс". ён працягнуў: “І збольшага таму я паслаў за вамі. У яе былі веды і сіла, каб наносіць ўдары; у яе была лепшая з усіх магчымасцяў забіць Уинни Марстон; яна дзейнічала падазрона і амаль крадком, калі яе дапытвалі, і я сапраўды баяўся дазволіць ёй наведваць пацыентаў з-за страху новай трагедыі, але, вядома, пасля другога забойства дзікія коні больш не зацягнулі б іх у лазні ".
  
  "Я думаў пра яе," сказаў містэр Уинкли, " але прытрымліваўся непрадузятага меркавання. Яе скрытная манера адказваць на пытанні паказвала, што ёй было што хаваць, але заўсёды было магчыма, што гэта было што-то вельмі важнае для яе самой, а не для справы. Я ўважліва назіраў за ёй і заўважыў, што яна парушыла шэраг правілаў, з-за якіх у яе былі б непрыемнасці, калі б вы яе выкрылі. Напрыклад, на дзяжурстве яна даволі часта паліла, і было нямала праўды ў зацвярджэнні місіс Нейпир аб тым, што медсястра грэбавала ёю, паколькі яна не належала кожны раз, калі ў яе з'яўлялася магчымасць. Аднак я вырашыў, што гэта было не больш чым жаданне захаваць сябе ў вачах адмірала Урвина. Ці бачыце, я не застаўся глухі да ўсяго скандалу ў Гідра. На маю вопыту, скандал звычайна заснаваны на крупіцы праўды, якая па меры распаўсюджвання скажаецца ".
  
  "На самой справе," сказала міс Люіс, - сястра Хокінс сказала мне ўчора, што яна афіцыйна заручана з адміралам, але яна папрасіла мяне нічога не казаць пра гэта, пакуль гэта справа не праясніцца. Усе медсёстры аднолькавыя. Людзі кажуць, што яны захопленыя сваёй працай, але ўсе яны аддалі перавагу б выйсці замуж. Яны прыязджаюць сюды, каб паспрабаваць адарвацца з якім-небудзь багатым халасцяком ці удаўцом, і звычайна пачынаюць з таго, што задзіраюць нос доктара. Віскі надало ёй смеласці плутовато ўсміхнуцца яму.
  
  "Я ўпершыню чую пра гэта", - адказаў ён.
  
  Полк дастаў сваю трубку і, спытаўшы дазволу, пачаў набіваць яе тытунём.
  
  "Павінен сказаць, я падазраваў місіс Доўсан," сказаў ён, - і мне амаль шкада, што гэта была не яна, таму што гэта было б вельмі прывабнае справа. Здавалася занадта вялікім супадзеннем, што яна сапраўды спланавала забойства міс Блэйк вязальнай спицей, толькі на паперы. Вы ніколі не можаце быць упэўненыя ў жанчын; усе яны трохі неўраўнаважаныя, калі вы дазволіце мне так выказацца, міс Люіс. Місіс Доўсан, магчыма, была так захоплена напісаннем сваёй гісторыі пра забойстве, што хацела атрымаць інфармацыю з першых рук. Магчыма, гэта закружылі ёй галаву настолькі, што яна пераблытала сваю асобу і на самай справе здзейсніла забойства, хоць думала, што толькі напісала пра гэта ".
  
  "Як вы і сказалі, інспектар," усміхнуўся містэр Уинкли, - з гэтага выйшла б прыгожанькую справа, а яна, безумоўна, здавалася ў вышэйшай ступені падазронай асобай. Але я запазычыў рукапісы двух яе папярэдніх кніг у агентаў, і яны пераканалі мяне, што яна не магла нават спланаваць забойства, не кажучы ўжо пра тое, каб ажыццявіць яго. Яна пакінула б пасля сябе цэлую папяровую ланцужок доказаў. Яе кнігі - гэта моцныя раманы з вялікай колькасцю крыві і выдатным пачуццём драматызму. Тым не менш, я разумею, што яе бліскучы першы раман, Забойства ў гидропарке, ужо было прынята дзякуючы вядомасці, якую яна атрымала, знаходзячыся ў Гидропарке падчас забойстваў. І яна хацела грошай на адукацыю свайго сына, небаракі!"
  
  'Значыць, вы падазравалі Пекле Роджерс," сказаў доктар.
  
  "Не", - адказаў містэр Уинкли.
  
  "Няма?" здзіўлена перапытаў доктар Уільямс. “ Тады які сэнс быў ладзіць гэты адкрыты скандал паміж міс Люіс і мной, каб Пекла магла нас убачыць?
  
  "Вы яшчэ не дайшлі да гэтага?" спытаў містэр Уинкли. “ Магчыма, мне лепш выкласці вам справа супраць міс Астилл з самага пачатку.
  
  "Пачакайце хвілінку", - сказаў доктар, устаючы з крэсла. "Дазвольце мне спачатку напоўніць ваш келіх".
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 43
  
  "Упершыню я звярнуў увагу на міс Астилл," пачаў містэр Уинкли пасля таго, як бурштынавая вадкасць у шклянках траіх мужчын была даведзена да здавальняючага ўзроўню, - у першы дзень майго візіту ў Гідра, таму што яна была адзінай, хто, здавалася, падазраваў, што я з Скотленд-Ярда. Само па сабе гэта нічога не значыла, але мне проста прыйшло ў галаву, што гэта можа быць выпадак, калі страх з'яўляецца бацькам думкі. Затым я разыграў сцэну рэканструкцыі ў гасцінай ... "
  
  "Я ніколі не мог зразумець, чаму вы засяродзіліся на тым забойстве, а не на тым, што адбылося ў лазнях", - перабіў яго Полк. "Па сутнасці, вы разглядалі злачынства, якое ўжо было раскрыта".
  
  “ Вы павінны памятаць, што я ніколі не верыў, што "сэр Хамфры" вінаваты ў забойстве, і ў мяне было пачуццё, што ўсе доказы крыюцца ў тым першым злачынстве. Аднак я прызнаю, што часткова інсцэніраваў гэта ў гасцінай, таму што разумеў, што, як кажа доктар Уільямс, дзікія коні ніколі б не зацягнулі іх у лазню, і я спадзяваўся, што забойцу, якім-то чынам заахвоцяць прызнацца ".
  
  "Значыць, на тым канапе я была ў небяспецы", - заўважыла міс Люіс. "У той момант я дакладна адчувала, што падвяргаюцца".
  
  “Няма. Ці бачыце, я прыняў меры засцярогі, выключыўшы святло, і ніхто не змог бы знайсці дакладнае месца, каб нанесці ўдар па вашай галаве ў цемры ".
  
  "Я быў злы на вас з-за гэтай рэканструкцыі", - усміхнуўся Полк. “Я сапраўды верыў, што вы адзін з тых добранамераных дылетантаў, якія так шмат робяць, каб перашкодзіць паліцыі. Вы тады сказалі, што вынялі з гэтага нейкую каштоўную інфармацыю. Мне заўсёды было цікава, ці мелі вы гэта на ўвазе ці не."
  
  "Я атрымаў яшчэ адну інфармацыю, якая ўмацавала мае падазрэнні ў дачыненні да міс Астилл," адказаў містэр Уинкли, " але, вядома, я моцна перабольшыў, калі сказаў вам, што яна каштоўная. Бачыце, пасля забойства мэбля ў гасцінай была переставлена, наколькі гэта было магчыма; гэта была ідэя доктара - паспрабаваць пераканаць людзей зноў карыстацца пакоем; а канапа быў ссунуты крыж-накрыж да аднаго боку каміна. Доктар паказаў мне ўсю Гидростанцию . Уільямс, і ведаў, што канапа стаяў прама перад камінам, калі было знойдзена цела міс Блэйк, але, як новапрыбылых, я павінен быў рабіць выгляд, што не ведаю гэтага, і таму спытаў, як атрымалася, што міс Люіс была так добра бачная ўсёй пакоі, калі яна сядзела на канапе. Менавіта міс Астилл добраахвотна паведаміла мне, што канапа, павінна быць, перасоўвалі пасля забойства, але ў той час я не надаў гэтаму асаблівага значэння, таму што цалкам магчыма, што пакаёўка, якая знайшла цела, падрабязна апісала ёй усю сцэну. Я проста адклаў гэты факт да забойства Бобі. Тады я атрымаў пэўную інфармацыю пра міс Астилл, але гэта была проста поспех. Як вы ведаеце, калі Грэйс закрычала, я 'выпадкова' апынуўся бліжэй за ўсіх да кустоўя і, натуральна, "праслізнуў" ўнутр, каб паглядзець!
  
  Ён кінуў выразны погляд на інспектара, і Полк з няшчасным выглядам закруціўся на сваім крэсле.
  
  "Добра, не ўціраць гэта ў сутнасць справы", - зароў ён.
  
  "Ну," засмяяўся містэр Уинкли, - я паслаў палкоўніка Симкокса ў дом за доктарам, таму што я толькі што растаўся са старым і ведаў, што ў яго не было часу, каб забіць жука, не кажучы ўжо пра тое, каб забіць дзіця. Я змог добра разгледзець кожнага, калі ён ці яна ўваходзілі ў кусты, але гэта мала што мне казала да тых часоў, пакуль місіс Доўсан не павялі. Затым міс Астилл апусцілася на калені побач з целам, павярнуўшыся спіной да ўсіх астатніх, і сказала: 'Ён у бяспекі ў абдымках Ісуса'. Яе голас гучаў дастаткова поўна глыбокай пашаны, але калі я паглядзеў на яе твар, то ўбачыў, што яно выглядала усхваляваным і усхваляваным, як і паўгадзіны таму, і выраз яе твару было такім... што ж... злараднасць - адзінае слова, якое гэта выказвае. Гэта было выраз, якое вы маглі б чакаць ўбачыць на твары святара, толькі што які прынёс чалавечую ахвяру Малоху, і гэта прымусіла мяне задумацца аб тым, як у школе вучаць вырашаць геаметрычныя задачы. Я адразу выказаў здагадку, што яна была забойцам, і, паколькі яна не выглядала нармальна, я выказаў здагадку, што яе матыў таксама быў ненармальным. Я вярнуўся ў Ньютан-Сэнт-Мэры з інспектарам, і мы разам абмеркавалі справу. Мне пашанцавала даведацца гульца Гары і зрабіць правільнае меркаванне аб Мэтьюзе, але на самой справе гэта справа раскрыў за мяне сяржант Джага. Ён высунуў два прапановы, якіх, я прызнаю, ён ніколі б не зрабіў, калі б думаў, што мы сур'ёзна абмяркоўваем забойства. Ён сказаў, што ўсе ахвяры былі маладыя і добрыя сабой, і што ўвесь скандал з Гідрапрывадам быў инсценирован у пакоі міс Брендон. Ён таксама сказаў, што хто-то толькі што задумаў новы скандал, звязаны з імёнамі міс Люіс і доктара.
  
  Два чалавекі, якіх ён згадаў, абмяняліся поглядамі, і міс Люіс невытлумачальна пачырванела.
  
  "Інспектар Полк перадаў мне свае запісы па гэтай справе," працягваў містэр Уинкли, непрыкметна заўважыўшы, як яна пачырванела, - і я вельмі ўважліва прагледзеў яго запісы, якія тычацца міс Астилл. Я адчуў, што знаходжуся на правільным шляху, калі выявіў, што яна прыйшла ў моцнае ўзбуджэнне, амаль у шаленства, калі загаварыла аб маральнасці і вопратцы міс Блэйк або аб яе адсутнасці такіх. Мне прыйшло ў галаву, што магчымым матывам магло быць ліквідацыю якой-небудзь формы амаральнасці з Гидропарка, што, здавалася, падыходзіла яшчэ лепш, калі я ўспомніў, што міс Астилл заўсёды казала аб сваёй лаяльнасці да яго.
  
  "Вы можаце падумаць, што гэта недастатковы матыў для забойства ў нашы дні, калі большасць маладых людзей апранаюць вячэрнія туалеты, п'юць і кажуць 'Божа мой', але вы не можаце судзіць міс Астилл па звычайным стандартам. Яна - прадукт эпохі, якая хутка вымірае, і зусім няздольная прыстасавацца да сучасных ідэй і модзе. Яна старая дзева, якая дасягнула таго, што няпэўна называюць 'Небяспечным узростам' (калі можна назваць якой-то ўзрост жанчыны больш небяспечным, чым іншы, у чым я сумняваюся), якая ўсё сваё юнацтва прысвяціла догляду за хворай маці і запальчывым бацькам. Вы чулі, як яна сказала, што яе бацька быў кавалерыйскім афіцэрам, і я ўпэўнены, што ён зладзіў ёй пекла. Калі вам гэта мала што кажа, дазвольце мне нагадаць вам, што афіцэр у тыя дні быў прадуктам дысцыпліны, якая патрабавала, каб мруць людзі станавіліся па стойцы "смірна" і аддавалі гонар, калі іх наведвае вышэйстаячы афіцэр у шпіталі. Выхаваная ў строгасці ханжы, міс Астилл не мела кантактаў з вонкавым светам, і калі яна прыехала ў Престейнтон-Гідра пасля смерці сваіх бацькоў, яна жыла сярод тых жа людзей, якія ўсё яшчэ апраналіся па модзе сваіх бацькоў. З'яўленне міс Блэйк, павінна быць, стала сур'ёзным узрушэннем для яе пачуцці прыстойнасці і сціпласці. Мне сказалі, што міс Блэйк ўпершыню спусцілася да абеду ў аблягае вішнёвым вячэрнім сукенка без спіны і амаль без пераду, у туфлях і з памадай у тон, і што яна адразу ж звярнулася за дапамогай да палкоўніка Симкоксу, які да таго часу быў прызнаным абаронцам міс Астилл.
  
  "У тую ноч яна ўстала, каб забіваць", - заўважыла міс Люіс. “Яна была б прыкметная нават у начным клубе, так што вы можаце ўявіць, як яна выглядала ў Hydro, дзе жанчыны па вечарах фарсяць у бутэлькавае-зялёных або чорных вельветавыя сукенках з высокім каўняром і рукавамі да локця. Мужчыны не маглі адарваць ад яе вачэй."
  
  "Вядома, так апранацца было часткай яе працы", - сказаў містэр Уинкли. "Яна прыцягвала мужчын, у той час як Гары Понтер прыцягваў жанчын".
  
  Полк пастукаў сябе па падбародку сярэднім пальцам левай рукі.
  
  "Але калі міс Астилл адчувала, што на яе прыйшло боскае натхненне ачысціць ад Гідра ўсёй амаральнасці, я не разумею, чаму яна пакінула сястру Хокінс ў спакоі", - сказаў ён. “Вядома, яна і адмірал былі відавочнай парай для пачатку. Вакол іх увесь час кіпела жыццё".
  
  "Па-свойму міс Астилл была вельмі справядлівая", - адказаў містэр Уинкли. Яна ніколі не дзейнічала, грунтуючыся толькі на чутках. Міс Блэйк ніколі б не была забітая, калі б яе не бачылі якая ідзе ў лес і ў спальню з сэрам Хамфры, а Віні Марстон ніколі б не была забітая, калі б яе не бачылі ў машыне ў абдымку з Мэтьюзом. Сястра Хокінс ўвесь час марыла аб замужжы; дзеля свайго ж дабра яна была вельмі асцярожная і не дазваляла адміралу праяўляць у адносінах да яе ні найменшай вольнасці. Паміж гэтымі двума былі толькі погляды і далікатныя словы ".
  
  "Але якое месца тут займае Пекла Роджерс?" - спытаў доктар.
  
  "Вось тут-то мне і дапамог сяржант Джага", - сказаў містэр Уинкли. “Скандалы з Гідра сапраўды пачаліся ў пакоі міс Брендон. Галоўнай рысай Ады Роджерс была усепаглынальная адданасць сваёй спадарыні. Калі зрок міс Брендон пачатак пагаршацца, Роджерс трымала яе ўласныя вочы і вушы больш шырока адкрытымі, каб яна магла сабраць як мага больш, абрыўкавай інфармацыі і паведаміць ёй. Пасля гэтага ў яе з'явілася схільнасць надаваць навінавае значэнне кожнаму здарэнню, каб пацешыць сваю гаспадыню ... У рэшце рэшт, сёння гэты метад шырока выкарыстоўваецца усімі журналістамі. Роджерс знаходзілася ў асабліва выгадным становішчы для атрымання навін, таму што яна была сувязным звяном паміж персаналам і жыхарамі. Яна даведалася плёткі дня ад ахмістрыні і пераказала іх жыхарам праз сваю гаспадыню, а таксама атрымала іх ад наведвальнікаў пакоі міс Брендон і пераказала эканомцы. Галоўнай сяброўкай міс Брендон была міс Астилл. Калі Роджерс знаходзіў які-небудзь асабліва пікантны нагода для скандалу, міс Астилл запрашалі ў пакой міс Брендон на чай на наступны дзень. Я ведаў, што калі мы пусцім слых пра доктара і міс Люіс і ўслед за гэтым пакажам маленькую сцэну ў спальні прама пад носам у Ады Роджерс, то старая лэдзі запросіць міс Астилл на чай на наступны дзень, дакладна так жа, як яе запрасілі на наступны дзень пасля таго, як Уинни Марстон была заўважаная якая займаецца каханнем з шафёрам яе бацькі ".
  
  "Так, усё гэта вельмі ясна," ўмяшалася міс Люіс, " але чаму яна так хутка адрэагавала ў маім выпадку? Усяго дваццаць чатыры гадзіны назад мы з доктарам Уільямс разыгралі вашу маленькую драму каля дзвярэй спальні, калі былі ўпэўненыя, што Пекла Роджерс ўбачыць нас і перадасць інфармацыю аб нашай "інтрызе" міс Астилл праз міс Брендон. Што прымусіла яе дзейнічаць так хутка?"
  
  "Яна заўсёды дзейнічала хутка", - адказаў містэр Уинкли. “У яе было ўласнае скажонае ўяўленне аб сумленнай гульні. Яна ніколі не дзейнічала толькі па падазрэнні, але як толькі ў яе з'яўляліся рэальныя доказы нейкі меркаванай амаральнасці, яна дзейнічала неадкладна. Міс Блэйк была забітая ў той жа вечар, калі міс Астилл ўбачыла, як сэр Хамфры зайшоў у яе спальню; Віні Марстон была забітая на наступную раніцу пасля таго, як міс Астилл наведала міс Брендон і даведалася аб яе рамане з Мэтьюзом; Бобі Доўсан быў забіты, верагодна, на працягу дзесяці хвілін пасля таго, як ён зрабіў ці сказаў тое, што абразіла яе. Замах на вас, міс Люіс, было здзейснена праз гадзіну пасля таго, як яна ўбачыла, як доктар Уільямс выходзіў з вашай спальні. І зноў яна была скрупулёзна справядлівая да вас на свой дзіўны манер, таму што не забіла б вас па сведчанні Ады Роджерс. Яна схавалася ў каморы для прыслугі, як і да забойства міс Блэйк. Вы былі асуджаныя на падставе яе ўласных вачэй. Яна дзейнічала хутка, таму што яе метад забойства сваіх ахвяр быў хуткім і простым. Для гэтага не патрабавалася ніякай складанай падрыхтоўкі. Але нават калі б яна не дзейнічала хутка, каб забіць іншых сваіх ахвяр, я ведаў, што яна паспяшалася бы забіць цябе, таму што на працягу многіх гадоў яна мела тайную запал да доктара і спадзявалася, што аднойчы ён паглядзіць у яе бок.
  
  "Божа літасцівы!" - усклікнуў доктар Уільямс з вялікім пачуццём. "Як быццам я стаў бы двойчы глядзець на такую старую каргу, як яна!" Ён паспрабаваў даказаць сваё сцвярджэнне, некалькі раз зірнуўшы на міс Люіс.
  
  "Аднаго разу было б дастаткова", - адказаў містэр Уинкли.
  
  "Працягвай", - настойваў Полк, косячыся на кубачак сваёй трубкі.
  
  “ Ну, як толькі міс Астилл пачула аб гэтым новым скандале, усё, што ёй трэба было зрабіць, гэта выняць яшчэ адну спіцу з падушкі для рукадзелля міс Брендон...
  
  "Што?" зароў Полк, ледзь не выбіўшы яму люлькай пярэдні зуб.
  
  "Хіба я вам гэтага не казаў?" спытаў містэр Уинкли з раздражняльным спакоем. “ Так, яна захоўвала там вязальныя спіцы. Я западозрыў гэта, як толькі Джага загаварыла пра гэта. Гэта было відавочнае месца і, бадай, адзінае, на якое можна было не звярнуць увагі ".
  
  “ Магчыма, вам гэта відавочна, містэр Уинкли, - ўмяшалася міс Люіс, перш чым інспектар Полк паспеў дастаткова аддыхацца, каб задаць пытанні, якія так і круціліся ў яго на вуснах, “ але як наогул вязальныя спіцы патрапілі ў падушку і як міс Астилл дастала іх, калі яны былі ёй патрэбныя, так, каб ніхто яе не бачыў?
  
  "Я думаў, гэтая частка справы і так зразумелая", - адказаў містэр Уинкли. “Міс Астилл ўнесла запас... мяркую, з паўтузіна... мы можам праверыць гэта заўтра ... У падушку, пасля таго як яна вырашыла пачаць забіваць пэўных людзей. Ёй было даволі лёгка заштурхаць іх у падушку, калі міс Брендон плесці карункі, калі яна выбірала час, калі Роджерс адсутнічаў на некалькі хвілін. У міс Брендон быў востры слых, але любы гук, які яны выдавалі, зліваўся з ляскам шпуль. Калі міс Астилл захацела завалодаць тым, што газетныя рэпарцёры называюць 'прыладай забойства', яна магла лёгка атрымаць адно з падушак рукамі, калі б стаяла над ім, калі пажылая лэдзі ім не карысталася. Гэта было дастаткова проста, таму што міс Брендон ў апошнія гады так рэдка займалася фрывалітэ, і ўсё, што ёй трэба было зрабіць, гэта пакласці іголку ў працоўную сумку, якую яна заўсёды насіла з сабой. Для гэтага не патрабавалася асаблівай спрыту рук, і гэта было відавочнае месца, таму што, хоць яно знаходзілася ва ўсіх на ўвазе, і, такім чынам, здымала падазрэнні, яго наўрад ці калі-небудзь перанеслі б з пакоя міс Брендон. Я пераканаўся, што іголкі былі схаваныя ўнутры падушкі, але не прыбіраў яе, таму што наш адзіны шанец даказаць, што міс Астилл была забойцам, складаўся ў тым, каб злавіць яе на месцы злачынства пры нападзе на каго-то.
  
  "Вы б ніколі не падумалі, што такая худзенькая маленькая жанчына, як яна, можа быць дастаткова моцнай, каб забіць каго б то ні было", - сказала міс Люіс.
  
  "Яна была вельмі жылістай", - сказаў доктар. “Я бачыў, як яна падняла місіс Нейпир на ногі лягчэй, чым гэта магла б зрабіць сястра Хокінс, нягледзячы на яе дадатковы вага, і, вядома, любы вар'ят становіцца ўладальнікам амаль звышчалавечае сілы, паколькі цела сілкуецца за кошт мозгу. Вы ўсё бачылі, якой моцнай яна была сёння ўвечары.
  
  Міс Люіс нахмурылася.
  
  “Я ўсё яшчэ не разумею, чаму яна забіла Бобі Доўсан. Ён быў такім нявінным дзіцем".
  
  "Нявінныя дзеці ў нашы дні?" - спытаў містэр Уинкли. “Мы ніколі не даведаемся, у якой амаральнасці ён быў вінаваты ў вачах міс Астилл, пакуль маленькая дачка доктара не будзе ў стане казаць пра гэта, і, магчыма, нават тады. Я магу толькі здагадвацца, што ён зрабіў ці сказаў што-тое, што яна палічыла амаральным. Магчыма, ён расшпіліў перад ёй штаны – вы ж ведаеце, наколькі неосознанны маленькія хлопчыкі гэтага ўзросту. Жанчыне з такой маніяй спатрэбілася б усяго толькі дробязь, каб прымусіць яе вырашыць пазбавіцца ад яго.
  
  "Які жах!" усклікнула міс Люіс, і яе вочы напоўніліся слязьмі. "Толькі падумай аб тым, што ён стаяў там, прыціснуўшы свае маленькія ручкі да твару, лічачы да ста, перш чым змог азірнуцца, і гэты ... гэты д'ябал падкрадваўся да яго ззаду!"
  
  Усе яны на імгненне змоўклі, затым Полк сказаў:
  
  “ Вы яшчэ не распавялі нам, як яна гэта зрабіла.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 44
  
  Містэр Уинкли ўзяў сабе яшчэ адну цыгарэту з срэбнай скрыначкі доктара.
  
  “Я мяркую, што міс Астилл ўжо планавала забіць міс Блэйк ў ноч канцэрту, - пачаў ён, - і чакала з незачыненай дзвярыма, каб пачуць, калі яе меркаваная ахвяра паднімецца ў ложак. Той факт, што сэр Хамфры' сапраўды ўвайшоў у яе спальню той ноччу, толькі яшчэ больш апраўдаў забойства ў вачах міс Астилл. Яна, вядома, была гэтак жа абураная супраць 'сэра Хамфры', як і супраць міс Блэйк, але была досыць хітрая, каб зразумець, што калі добра згуляе сваю ролю, то абвінаваціць яго ў забойстве і такім чынам пазбавіць Гідра ад іх абодвух адразу. Зыходзячы з гэтай ідэі, яе паказанні былі часткова праўдзівымі, а часткова ілжывымі. Яна вельмі спрытна прымусіла цябе, Прыяцель, паверыць, што ішла ў туалет, калі сэр Хамфры і міс Блэйк падняліся наверх; але на самай справе, як толькі яна пачула іх, яна прашмыгнула ў камору для прыслугі насупраць спальні міс Блэйк і назірала адтуль, сапраўды гэтак жа, як Пекла Роджерс назірала за доктарам мінулай ноччу. Магчыма, пасля гэтага яна вярнулася ў свой пакой, але яна не стала доўга чакаць, перш чым пастукаць у дзверы, таму што міс Блэйк была ўсё яшчэ цалкам апранутая, калі яе забілі; так што, я думаю, мы можам выказаць здагадку, што ў яе не было часу распрануцца, паколькі яна без роздумаў спусцілася б ўніз у халаце або піжаме, калі ўжо на тое пайшло.
  
  “ Міс Астилл, павінна быць, прымусіла яе спусціцца ўніз, сказаўшы, што яна пакінула сваю сумачку або што-то ў гэтым родзе ў гасцінай і пабаялася спускацца адна. Вы чулі сёння ўвечары, які праўдападобнай яна можа быць. Калі яны спусціліся ў гасціную, яна, верагодна, прыкінулася, што бачыць сваю сумачку пад канапай, і калі міс Блэйк нахілілася, каб паглядзець, яна ўкалола яе іголкай у жыццёва важнае месца на патыліцы. Затым яна паклала цела на канапу, дзе яго і знайшлі.
  
  "Але як яна даведалася аб гэтым жыццёва важным месцы?" - спытала міс Люіс. “Павінна быць, гэта запатрабавала якіх-небудзь спецыяльных ведаў... Я маю на ўвазе, мне і ў галаву не магло прыйсці, што ты можаш праткнуць каго-небудзь чэрап вязальнай спицей. О, я ведаю, што існуе мноства медыцынскіх кніг пра Гидропатии, але я ўсё роўна не разумею, як міс Астилл магла запазычыць з іх ідэю забіць каго-небудзь такім спосабам, калі толькі яна не ведала, што шукаць.
  
  "Яна ведала", - адказаў містэр Уинкли. "Місіс Доўсан распавяла ёй".
  
  "Зноў гэтая жанчына!" прастагнаў інспектар.
  
  Містэр Уинкли ўсміхнуўся.
  
  “ Так, інспектар. Наша лэдзі-романистка вывучыла ўсе медыцынскія кнігі, якія змагла знайсці, з мэтай выявіць які-небудзь новы і дзіўны – прабачце за каламбур – метад забойства для сваёй новай кнігі. Як вы ведаеце, яна не з тых жанчын, якія трымаюць якую-небудзь новую ідэю пры сабе, і яна адразу ж расказала аб усім першаму сустрэчнаму. Магчыма, вы памятаеце, што яна была амаль упэўненая, што каму-то тлумачыла гэтую ідэю, але не магла ўспомніць, каму менавіта. Я зноў убачыў яе сёння раніцай, і яна была вельмі карысная. Яна ўжо акрыяла ад першага ашаламляльнага шоку, выкліканага забойствам Бобі, і яе адзінай думкай было знайсці забойцу і ўбачыць, як яго павесяць. Я прымусіў яе думках вярнуцца да таго часу, калі яна планавала сваю новую кнігу, і, нарэшце, яна ўспомніла, што менавіта з міс Астилл яна абмяркоўвала ідэю забойства любога чалавека праз даўгаваты мозг вязальнай спицей. У яе была з сабой кніга, і яна паказала дакладнае становішча жыццёва важнай кропкі на схеме чэрапа. Мы ведаем, што міс Астилл ў маладосці прайшла курсы медсясцёр, каб мець магчымасць наведваць свайго бацькі, таму ў яе былі элементарныя ўяўленні аб анатоміі, і ў яе было шмат магчымасцяў вывучаць патыліцы сваіх ахвяр.
  
  “Па-мойму, усё гэта гучыць нармальна, - пагадзіўся Полк, “ але ёй было не так-то проста незаўважна падабрацца да Віні Марстон ў працэдурных кабінетах. Яна магла б выйсці, але як яна магла ўвайсці, не рызыкуючы сутыкнуцца з сястрой Хокінс або місіс Доўсан?
  
  "Яна была там да таго, як раніцай прыйшла сястра Хокінс, - патлумачыў містэр Уинкли, - і хавалася ў прыбіральні ўвесь час, пакуль Віні праходзіла курс лячэння".
  
  "Значыць, гэта быў нафталін!" - усклікнуў інспектар. "Няма, я таксама не сышоў з розуму", - засмяяўся ён, убачыўшы здзіўленне на тварах траіх. “ Вы, павінна быць, заўважылі, што адзенне міс Астилл заўсёды пахне так, як быццам яна толькі што дастала яе з гадовага захоўвання, і мне здалося, што ў прыбіральні пахне нафталінам, але сяржант Джага сказаў, што гэта таблетка дэзінфікуе сродкі. Калі б я цяпер быў містэрам Уинкли, я б пайшоў абнюхваць Гидростанцию, пакуль мой нос не прывёў бы мяне да міс Астилл.
  
  "Добра, што вы гэтага не зрабілі", - засмяялася міс Люіс. "Тут усё выкарыстоўваюць нафталінавыя шарыкі, нават палкоўнік, і я думаю, што тыя, якія выкарыстоўвае лэдзі Уорм, самыя моцныя".
  
  "Але калі міс Астилл хавалася ў прыбіральні, - заўважыў доктар, - яна, безумоўна, рызыкавала быць заўважанай небудзь медсястрой, альбо міс Марстон".
  
  "Вядома, яна так і зрабіла," пагадзіўся містэр Уинкли, " але гэта толькі на час адклала б забойства, а для міс Астилл адзін дзень быў нічым не горш іншага, таму што яна не ведала, што на наступны дзень Віні ўжо не будзе ў Гидропарке. Але так атрымалася, што поспех – ці вы можаце аддаць перавагу называць гэта законам верагоднасці – была на яе баку. Яна засталася незаўважанай і выслізнула з туалета, калі Уинни адпачывала. Менавіта ёй Віні сказала: 'Прывітанне, што ты тут робіш?"Віні, верагодна, не бачыла, як міс Астилл выйшла з прыбіральні, паколькі яе галава была павернутая ў іншы бок; але нават калі б яна ўбачыла, звычайная доўгая сумная гісторыя, гэтак распаўсюджаная ў Hydro, пра супрацьпастаўленьні каскары стручкам сенны ці лакричника раслінным таблеткам, цалкам здавальняюча патлумачыла б яе прысутнасць. Яна мела права быць там, і ў Уинни не было б ніякіх прычын для падазрэнняў.
  
  “Доктар кажа, што пасля лячэння яна амаль напэўна адчувала дрымотнасць, а місіс Марстон сказала мне, што Віні заўсёды згортвалася абаранкам, калі спала, нахіліўшы галаву наперад, як кацяня, і смерць наступала імгненна. Міс Астилл амаль не рызыкавала быць заўважанай, калі выходзіла з палаты, таму што місіс Доўсан знаходзілася ў электролаборатории на лячэнні, а сястра Хокінс ўсё яшчэ была наверсе з лэдзі Уорм. Калі б Мэтьюз зайшоў прама ў жаночую пакой, яна б зноў праслізнула ў туалет і знайшла магчымасць збегчы пасля таго, як ён сышоў ".
  
  "А як наконт місіс Нейпир?" - спытаў доктар Уільямс.
  
  “Яна пайшла ў лазню значна пазней. Верагодна, яна ўбачыла прыбыла паліцыю і рушыла ўслед за імі. Яна прашмыгнула ў кабінку, калі інспектар быў у мужчынскім аддзяленні, а паліцэйскі лекар і фатограф у масажным кабінеце. Яна распранулася ў кабінцы Віні і чакала, калі яе знойдуць."
  
  "Значыць, калі сястра Хокінс сказала, што бачыла колышущуюся фіранку і падумала, што міс Марстон пераапранаецца ў кабінцы, у ваннах сапраўды нікога не было, акрамя яе самой і місіс Доўсан?" - спытаў Полк.
  
  "Так", - адказаў містэр Уинкли. “Фіранкі сапраўды калышуцца на скразняку, і толькі таму, што яна чакала ўбачыць там Віні, яна выказала здагадку, што прычынай колыхания былі яе руху. Калі б яна не чакала, што там каго-небудзь будзе, то не заўважыла б, як задернулись фіранкі.
  
  "Як вы думаеце, яна ўсё роўна забіла б Уинни Марстон, калі б ведала, што тая ўжо замужам за Мэтьюзом?" - спытала міс Люіс.
  
  "Не, не ведаю," сказаў містэр Уинкли. “ У тым-то і бяда. Для міс Астилл шлюб - святое стан... вялікі вораг цялесных грахоў ... І як такой яна паставілася б да гэтага з павагай.
  
  "А забойства небаракі Бобі?" спытаў доктар.
  
  “ Гэта было самае простае. Міс Астилл проста трэба было дачакацца, пакуль Грэйс схаваецца з-пад увагі, а затым хутка слізгануць ў кусты. Ён стаяў, абхапіўшы галаву рукамі, як робяць усе дзеці, калі лічаць у хованкі.
  
  "О, гэта быў самы подлы ўчынак, які забіў гэтага дзіцяці,
  І самы бязлітасны, аб якім калі-небудзь чулі!"
  
  Голас Палка быў глыбокім і уражлівым.
  
  Містэр Уинкли кіўнуў, прызнаючы дарэчнасць цытаты, і заключыў:
  
  “Мне не трэба тлумачыць наконт ручкі, якую мы не змаглі знайсці. Вы ўсе бачылі яе сёння ўвечары".
  
  "Я павінен быў знайсці гэта ў самым пачатку", - прабурчаў Полк. “Так бо яна нават прынесла гэтую сумку на сумоўе з сабой, і я перавярнуў усю сумку уверх дном на сваім стале, сам таго не падазраючы. Праблема заключалася ў тым, што, хоць я шукаў ручку, я чакаў знайсці лішнюю, а не тую, якая ўжо служыла ручкай ". Ён даволі рэзка падняўся з крэсла і выбіў люльку аб краты. "Што ж, містэр Уинкли, вы, здаецца, растлумачылі кожны пункт", - сказаў ён. “Я б хацеў як-небудзь зайсці і зірнуць на ваш аддзел у Ярдзе. Выбачайце, што перарываю вечарыну, але мне пара вяртацца. У мяне сення напружаны дзень. Ён зрабіў яшчэ некалькі рухаў, якія паказваюць на тое, што сыходзіць, і містэр Уинкли, зірнуўшы на міс Люіс, устаў, размінаючы свае доўгія ногі.
  
  "Я праводжу вас да галоўнага ўваходу, інспектар," сказаў ён, - а потым пайду спаць. Не, не турбуюць сябе, даўніна", - калі доктар рушыў наперад, каб суправаджаць іх; але яго пратэст не перашкодзіў доктару прайсці з імі па свайму асабістаму калідоры да падвойных дзвярэй, аббітых сукном, дзе яны некалькі хвілін пастаялі, боўтаючы.
  
  Калі доктар Уільямс вярнуўся, ён застаў сваю сакратарку згуслаю абаранкам у крэсле, закрывшую твар рукамі і няўцешна рыдающую.
  
  "Чаму, Гвиннет?" - усклікнуў ён, не ўсведамляючы, што ўпершыню адкрыта назваў яе па імені. "У чым справа?"
  
  Міс Люіс падняла галаву і намацала ў кішэні халата насавой хустку. Яна на імгненне адвярнулася ад яго, затым высмаркалася, выцерла вочы і ўстала. Доктар падумаў, што яна вельмі мала падобная на ўмелую сакратарку і вельмі падобная на яго дачка Грэйс ў канцы разочаровывающего дня.
  
  Ён прысунуўся да яе ўшчыльную.
  
  "Ты не скажаш мне, што гэта?" - спытаў ён.
  
  Міс Люіс азірнулася, здзіўленая яго тонам, злёгку ўсміхнулася таго, што ўбачыла ў яго вачах, і сказала:
  
  “ Вы пытаецеся ў мяне, як мой працадаўца або як мой медыцынскі кансультант?
  
  Доктар Уільямс чмыхнула – адкрытым і скончаным фырканьем, якое зрабіла б гонар любому з жыхароў Гідра – і накіравалася да дзвярэй. На адну пакутлівую хвіліну міс Люіс здалося, што ён пайшоў, але ён зноў ступіў назад. Яна не падняла вачэй.
  
  “ Я пытаюся як мужчына, Гвиннет. Я люблю цябе. Я любіў цябе доўгі час, але не ўсведамляў гэтага, пакуль безразважны план Уинкли не паставіў цябе такой небяспекі сёння ўвечары. Я не прывабны, я ведаю. Мне больш за сорак, і я ўжо быў жанаты. Я не ўяўляю сабе свае шанцы, але я люблю цябе. Як ты думаеш, я калі-небудзь змагу табе спадабацца?"
  
  На гэты раз міс Люіс паглядзела яму прама ў вочы.
  
  "Я люблю цябе", - сказала яна, злёгку задыхаючыся. "Я заўсёды любіла цябе, і ўсё ў Гідра, акрамя цябе, ведаюць гэта".
  
  Некаторы час пасля гэтага ні адзін з іх не прамаўляў ні слова, і ў рэшце рэшт міс Люіс яшчэ менш, чым калі-небудзь, была падобная на ўмелую сакратарку. Калі яны загаварылі зноў, іх размова была не вельмі сувязны, і толькі праз некаторы час міс Люіс падбегла да люстэрка, висевшему на каміннай паліцы, і выдала нягучна воклічы жаху пры выглядзе свайго адлюстравання.
  
  Доктар засмяяўся над ёй.
  
  "Ты ведаеш, што выглядаеш цудоўна", - сказаў ён. "Цікава, што Грэйс падумае пра гэта".
  
  Міс Люіс рэзка павярнулася.
  
  "О, доктар!" - усклікнула яна. “Я і забылася, што ў вас ёсць дачка. Хіба ёй не будзе непрыемная думка аб тым, што вы ажэніцеся на мне?" Яна з выклікам ўсміхнулася яму і выглядала, як ён і сказаў, чароўна, яе валасы былі натапырыў над блакітнага шаўковага халата. “ Мяркую, ты сапраўды збіраешся жаніцца на мне?
  
  “ Мяркую, мне давядзецца гэта зрабіць пасля таго, як я заспеў цябе адну ў сваіх пакоях у два гадзіны ночы, недастаткова апранутую па ўсім стандартам гідрапонікі. Падумай пра скандал, які выліўся вакол нас! І табе прыйдзецца навучыцца не называць мяне Доктарам.
  
  "Дарагі!" - усклікнула яна. "Што цяпер скажуць пра нас 'зняволеныя"?"
  
  "Гэта проста", - засмяяўся доктар Уільямс. "Яны скажуць: 'Што я вам казаў? Я заўсёды ведаў, што паміж доктарам і яго сакратаркай што-то было!" І, як звычайна, яны будуць маеце рацыю!"
  
  КАНЕЦ
  
  OceanofPDF.com
  Інфармацыя пра Аўтара
  
  Харриет Ратленд была псеўданімам Аліў Шимвелл. Яна нарадзілася Аліў Саерс ў 1901 годзе, у сям'і паспяховага бірмінгемскага будаўніка і дэкаратара.
  
  Мала што вядома аб ранняй жыцця пісьменніцы, але ў 1926 годзе яна выйшла замуж за мікрабіелага Джона Шимвелла, з якім пераехала ў невялікую вёску недалёка ад Скарынка ў Ірландыі. Гэтая абстаноўка, перанесеная ў Дэвон, натхніла яе на першы дэтэктыўны раман Тук, забойца, тук! які быў апублікаваны ў 1938 годзе. Другі Гарриет Ратленд таямніцы, крывацёк гаплікі, выйшла ў 1940 годзе, а трэці і апошні, блакітны забойства, быў апублікаваны ў лістападзе 1942. Усе тры рамана характэрныя сваёй чорнай камедыяй, наватарскімі сюжэтамі і дакладнымі партрэтамі чалавечага паводзінаў, асабліва ў тым, што тычыцца адносін паміж мужчынамі і жанчынамі.
  
  Аліў і Джон развяліся у пачатку саракавых, і Аліў, па-відаць, больш нічога не публікавала. Яна памерла ў Ньютан-Эбботе ў 1962 годзе.
  
  OceanofPDF.com
  
  Таксама аўтар : Харриет Ратленд
  
  Крывацечныя Гаплікі
  
  Сіняе Забойства
  
  OceanofPDF.com
  Харриет Ратленд
  Крывацечныя Гаплікі
  
  Яны схапілі свае рыбалоўныя сумкі і нырнулі за сваімі вудамі, якія стаялі, гатовыя да выкарыстання, за ўваходны дзвярамі.
  
  "Ну, шчыльней выстраивайтесь!" - крыкнулі яны праз плячо.
  
  "Чортавы гаплікі!" усміхнуўся маёр.
  
  
  
  Глэдзіс 'Сячы' Мамсби больш цікавілі рыбакі, чым рыба. Калі яе труп выяўляюць каля валійскай спартыўнай базы, дзе адпачывае група аматараў лоўлі нахлыстом, здаецца, што адзін з іх таксама праявіў да яе цікавасць – крыважэрны. Бо ў яе далонь ўваткнута мушка для лоўлі ласося, такая глыбокая, што калючка цалкам зачынена. Твар у яе сіняе. Спачатку лічылася, што яна памерла натуральнай смерцю, але дэтэктыў містэр Уинкли, дэтэктыў Скотленд-Ярда, амаль адразу западозрыў адваротнае. А што здарылася з малпачкай патэнцыйнага штукара, якая знікла так хутка пасля смерці місіс Мамсби?
  
  Крывацёк Кручкоў быў другі Харриет Ратленд пеністае дэтэктыўныя раманы з функцыяй дэтэктыў Містэр Winkley. Гэта новае выданне, упершыню апублікаванае ў 1940 годзе, змяшчае ўвядзенне гісторыка крымінальнай фантастыкі Керціса Эванса.
  
  'І зноў першакласная выдумка ў апавяданні, дзе аўтар уводзіць забойства ў рай для рыбакоў у Уэльсе. Мноства цэласных і лінейных маргиналий дапаўняюць вострую характарыстыку і добра схаванае злачынства для стварэння найвышэйшай гісторыі '. Kirkus Водгукі
  
  "Цікавы метад забойства, добра прамаляваныя персанажы і сімпатычныя, шпік ненадакучліва спрытны і заканчвае драматычна". Суботні агляд
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 1
  
  Генерал сэр Кортні Хэддокс, апрануты ў выцвілы плашч па-над незлічоных ваўняных кардиганов з адтапыранымі локцямі і са спушчанай рыбалоўнай торбай па-над яго, увайшоў у парадную дзверы "Рыбацкага прытулку", крыху скавана ступаючы ў сваіх цяжкіх гумовых балотных ботах. Ён пастаяў трохі, яго абцягнутае скурай багрововатое твар выцягнуўся наперад, як у раз'юшанага сцярвятніка, калі ён ўзіраўся ў іншых наведвальнікаў у канцы сезону, якія ўжо стоўпіліся вакол ўловаў рыбы, раскладзеных на падлозе ў цэнтры залы.
  
  Ён пачуў голас сваёй сястры, перакрыўшы іх прыглушаны размова. У ім была рэзкасць кваканья коростеля, і, як у коростеля, здавалася, ён здольны быў працягвацца вечна.
  
  "... таму што 'Нацягнутыя лескі!" заўсёды здаецца такім дурным выразам, - казала яна. - і я сапраўды думаю, што 'Шчаслівая пасадка' была б значна больш прыдатнай, таму што леска можа быць нацягнута на хвіліну, але вы ўсё роўна можаце страціць рыбу, але калі яе шчасна пасадзіць у лодку, вы абавязкова возьмеце яе з сабой, але, магчыма, ваенна-паветраныя сілы падумалі пра гэта першымі ..."
  
  Генерал паморшчыўся.
  
  У соты раз ён пашкадаваў аб парыве, побудившем яго ўзяць Этель з сабой на штогадовы адпачынак у маленькую рыбацкую гасцініцу ў валійскай вёсачцы Аберлин. З самага пачатку яе паводзіны стала амаль невыносна няёмкім. Кожную раніцу яна настойвала на тым, каб праводзіць яго да лодкі на беразе возера, і праводзіла яго чырвоным шаўковым парасонам. Яна спытала, ці пры сведках, дастаткова на ім ніжняга бялізны, і аднойчы прымусіла яго пайсці за сцяну, каб надзець рабрысты пояс для цела, які ён забыўся. І кожны вечар яна чакала яго вяртання, каб павітаць з фальшывай весялосцю або абсыпаць незаслужанай пахвалой.
  
  Як толькі яна ўбачыла яго цяпер, яна перапыніла сваю размову, што не ўяўляла ніякіх цяжкасцяў, паколькі заўсёды было такім бессэнсоўным, і паспяшалася да яго.
  
  Яе сівыя валасы былі падстрыжаныя тонкай махрамі над нізкім ілбом, і на ёй было па-дзявочы яркае венскае сукенка, якое зусім не пасавала да яе конскім рысах асобы і сарака васьмі гадоў.
  
  "Як поспехі, дарагі?" выпаліла яна, затым, здавалася, не заўважыўшы нецярплівага калыханні яго галавы: "Містэр, У нас з Ганном быў вельмі цікавы размова аб паляванні, рыбнай лоўлі і стральбе – па крайняй меры, мы яшчэ не дайшлі да стральбы, ці не так?
  
  Генерал Хэддокс зірнула на гнуткага маладога чалавека з ускудлачаны валасамі, выраз твару якога, здавалася, ясна паказвала на тое, што там, дзе справа тычылася яе, ён бясконца шкадуе пра недагляд, і задала непазбежны пытанне дня.
  
  "Атрымалася што-небудзь добрае сёння?"
  
  "Баюся, што няма, сэр", - адказаў Ганн. “Толькі некалькі пірожных, якія гілле прымусіў мяне пакласці назад, таму што яны былі недоедены. У гэтага гілле вельмі маштабныя ідэі, я магу вам сказаць. Але містэр Піндар злавіў на кручок ласося, і я паздымаў некалькі сотняў ярдаў плёнкі, пакуль ён гуляў у яе, так што дзень не быў цалкам выдаткаваны марна ".
  
  "Няўжо, ёй-богу?" На генерала гэта зрабіла належнае ўражанне. “Я ўвесь дзень шукаў ласося і нават ні аднаго не ўбачыў. Дзе вы яго знайшлі? " спытаў ён, паварочваючыся да загорелому, сімпатычным мужчыну, які стаяў, узяўшы пад руку сваю жонку.
  
  "Ну, так атрымалася, што я яго ўвогуле не зразумеў". ён адказаў. "Я выпадкова злавіў яго на кручок ў чорных скал ў канцы возера на вуду для лоўлі стронгі даўжынёй дзесяць футаў шэсць цаляў – 'Дасканаласць' Хардзі, калі вы ведаеце гэты тып – і 3-разовы закід".
  
  "Гэта даставіла б вам крыху задавальнення", - кіўнуў генерал.
  
  “ Так і было. Ён закруціўся мяне ў віхуры велічынёй з кошык для бялізны і на працягу гадзіны і дваццаці хвілін вадзіў мяне ў пякельным танцы, а потым зламаў мяне. Магу вам сказаць, што я не занадта задаволены сабой. Але ў нас не было остроги, таму мне давялося паспрабаваць загнаць яго ў тупік ".
  
  "Не пашанцавала!" - сказаў генерал. “Калі б ваш гіпс быў пацяжэй, вы маглі б прывесці яго сюды. Я памятаю, як аднойчы..."
  
  Іх перапыніў віск міс Хэддокс.
  
  “О, Кортні! Гэта твая рыба? Ды гэта ж чатыры прыгажуні, і ўсё ў крапінку. Гэта самая прыгожая рыба, якую я бачыў сёння ўвечары. У іншых такія выродлівыя сківіцы, і яны здаюцца такімі чорнымі, але ў гэтых выдатны колер, усё залаціста-карычневыя. А ты сказаў, што не злавіў ні адной. Ты непаслухмяны хлапчук! Мой брат такі сціплы, " сказала яна, прамяніста ўсміхаючыся маленькаму кружку людзей.
  
  Барвовы адценне на твары генерала стаў амаль каралеўскім, калі яна такім чынам прыцягнула ўвагу да чатырох бурым форелям, якіх ён, як чалавек, ловивший выключна ласося, павінен быў, па ўсім няпісаных законах рыбнай лоўлі, пакінуць у возеры.
  
  “ Прыйшлося іх забіць. Трапіўся на кручок, " перарывіста прамармытаў ён. "Не кладзі іх сюды; аддай іх кату", - рэзка сказаў ён гілле, які спачувальна дакрануўся да сваёй фуражцы адной рукой, у той час як іншы выцягваў агідную карычневую фарэль.
  
  Якое рушыла за гэтым няёмкае маўчанне было парушана, калі дзверы ў хол адчыніліся, упускаючы Клода Уэстон, самага маладога з усіх наведвальнікаў, якія знаходзіліся ў цяперашні час у гатэлі. Ён кінуў сваю рыбалоўную сумку на падлогу, нягледзячы на пратэстуючы скрыгат шпулькі, апусціў сваё маладое, грацыёзна цела ў крэсла і стомлена ўздыхнуў.
  
  "Божа, як я стаміўся!" усклікнуў ён, праводзячы тонкай рукой па сваім меднага колеру валасам.
  
  "Што здарылася?" - спытаў Ганн. "Няма рыбы?"
  
  Жэст Клода азначаў адчайнае згоду.
  
  "Мой бацька прывязе некалькі бездапаможных трупаў", - сказаў ён. "Ён таксама," дадаў ён, падумаўшы, " прывязе місіс Мамсби. Падобна на тое, ёй буйна пашанцавала.
  
  "Маёр Джынс прынёс якую-небудзь карысць на верхнім возеры?" спытаў генерал Хэддокс, ні да каго канкрэтна не звяртаючыся.
  
  “Я не думаю, што ён яшчэ там, - адказаў містэр Піндар, - але я б назваў цудам, калі б ён сёння шмат вывудзіў з таго маленькага горнага возера. Святло быў занадта яркім".
  
  “Я сам люблю, калі светла, - адказаў генерал, - але я лаўлю толькі ласося. Праблема сёння была ў тым, што было недастаткова ветру".
  
  Да іх далучыўся высокі хударлявы мужчына, апрануты ў цёмны касцюм ў тонкую палоску, які сведчыў аб нядаўнім прыбыцці ў гатэль.
  
  Яго скура была ружовай, валасы і вусы светлымі, апошнія былі афарбаваныя нікацінам ў карычневы колер прама па подстриженному краі і адпавядалі скуры паміж першым і другім пальцамі левай рукі. Яго пяшчотна-блакітныя вочы разглядалі рыб зацікаўленым і дасведчаным поглядам, калі ён нахіліўся, каб разгледзець іх бліжэй. У сваю чаргу, вочы наведвальнікаў выказвалі цікаўнасць, якога рыба ўжо не адчувала.
  
  "Што ты рабіў сёння?"
  
  Залішні пытанне задаў містэр Пиндар.
  
  Незнаёмы выпрастаўся, задуменна выпусціў струменьчык дыму з сваёй цыгарэты і адказаў з упэўненасцю пастаяннага наведвальніка.
  
  “О, я толькі што прыехаў. Я спадзяюся злавіць некалькі штук заўтра, калі вы, хлопцы, пакінулі што-небудзь у возеры. Як там рыбалка ў апошні час?"
  
  "Агідна," адказаў містэр Пиндар.
  
  "Па-чартоўску дрэнна, як звычайна", - сказаў генерал Хэддокс.
  
  "Безнадзейна," сказаў Ганн.
  
  Гілле, толькі што ўвайшоў у залу, дадаваў звязак дробнай марской стронгі да рыбе, ужо раскладзенай на падлозе, і, нарэшце, паклаў пад яе вялікую тоўстую карычневую фарэль.
  
  Клод Уэстон ўстаў і з пяшчотай агледзеў яго.
  
  "Непрыемная рэч, але мая ўласная", - працытаваў ён.
  
  "Якая цудоўная рыбка!" усклікнула міс Хэддокс. “ Ты сам яе злавіў, Клод?
  
  "О, не", - адказаў ён. “Яна скончыла з сабой, павісшы на канцы кручка. Я паплыў, каб выратаваць яе, але было занадта позна. Але не звяртайце на гэта ўвагі, лэдзі, гэта ўсяго толькі карычневая фарэль, не ўяўляе каштоўнасці ні ў камерцыйных, ні ў іншых мэтах у гэтых краях!
  
  Мужчына сярэдняга росту, з цёмнымі рэдкімі валасамі, з тварам даволі шэрым і асунутым, як быццам у яго быў стомны дзень, далучыўся да іх і пяшчотна абняў Клода за плечы.
  
  “ Зноў глупствы, Клод? - спытаў ён.
  
  Клод павярнуўся.
  
  “А, вось і ты, тата. Што за ўзрост у цябе быў. Ты спрабаваў утапіць старую матулю Мамсби ў возеры?"
  
  "Не, пакуль яна ў бяспецы", - адказаў яго бацька тым жа жартаўлівым тонам. "Яна адразу паднялася наверх".
  
  "Яна заўсёды так робіць", - злосна сказала міс Хэддокс. “Гэта таму, што яна так раздражнёная тым, што не злавіла ні адной рыбы, хоць я павінен сказаць, што ёй ужо варта было б прывыкнуць да гэтай думкі, таму што з тых часоў, як мы тут, яна злавіла не больш аднаго разу. Гэта проста даказвае тое, што я заўсёды казаў: адзіная прычына, па якой яна наогул ходзіць на рыбалку, - гэта адзіны шанец пабыць сам-насам з мужчынам!"
  
  "Чыя гэта рыба?" - паспешліва спытаў генерал Хэддокс, калі моцна складзены чарнявы гілле выцягнуў з сваёй кошыкі пяць буйных марскіх форелей і апусціўся на калені, каб раскласці іх.
  
  "Місіс Мамсби, сэр," адказаў ён, падымаючы вочы.
  
  "Так, мы ведаем", - сказала міс Хэддокс. "Але колькі з іх яна сапраўды злавіла?"
  
  "Чатыры", - адказаў гілле. "Гэта быў сапраўды добры дзень для яе".
  
  “ Чатыры? Міс Хэддокс не паверыла. “ Але вы ж не хочаце сказаць, што яна згубіла магчымасць расказаць нам пра іх усё? Чаму, яна...
  
  "А вось і маёр," сказаў яе брат без асаблівай неабходнасці, калі маёр Джынс, трубім, з'явіўся ў холе.
  
  “Hallo, hallo! Што ўнутры, што звонку! Але, спадзяюся, не без рыбы. Што хто-небудзь рабіў сёння? Такі цудоўны, яркі, шчаслівы дзень з стронгай па ўсім возера, пад возерам і ўсюды, акрамя як па-за возера! У вас быў прыемны пікнік, хлопчыкі і дзяўчынкі? Ёй-богу! Б'юся аб заклад, гэтыя рыбкі цяробяць свае маленькія вусікі і пляскаюць плаўнікамі ад радасці, што іх пакінулі ў спакоі яшчэ на адзін дзень. Што я атрымаў? Зьбярэцеся вакол мяне, пакуль я вам расказваю. Дзесяць маленькіх пірожных. Селядзец! Шпроты! 'Каллу каллу", - зарагатаў ён ад радасці. Я сапраўдны забойца!"
  
  Ён пляснуў у ладкі і пацёр далоні адзін пра аднаго, нібы півавар, спрабуючы хмель, і яго худы, абветраны твар заззяў, гледзячы на іх усіх.
  
  "Маёр Джынс".
  
  Незнаёмы рушыў наперад.
  
  “ А? Хто? Ды дабраславіць Гасподзь маю рыбіну душу, калі гэта не Уинкли! Ён ляпнуў яго па плячы і паціснуў працягнутую руку. “ Спусціліся паказытаць фарэль, ці не так? У гэтым годзе яна не здасца вам такой далікатнай. Што ж, што ж, мы рады вам, як поденке ў траўні. Прыходзьце і пакаштуйце...
  
  Ён паспешліва павёў містэра Уинкли па калідоры, вядучаму да бара.
  
  І цяпер, калі апошні рыбак быў у бяспекі ў гатэлі, а апошняя рыба старанна вывучана, маленькая група людзей рассеялася так жа хутка, як аблокі ў ветраны дзень, і адправілася ў свае некалькі ваннаў.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"