Ратленд Гаррієт : другие произведения.

Стукай, вбивце, стукай!: Таємниця золотого віку

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  Гарріет Ратленд
  СТУКАЙ, ВБИВЦЯ, СТУКАЙ!
  
  "Я думаю," повільно вимовив Полк, "що в Гідропарку розгулює маніяк-вбивця, але хто це, одному Богу відомо".
  
  Престейнтон Гідро - нудний благородний спа-курорт, населений людьми і каліками, які насолоджуються кожною краплею скандалу, який вони спостерігають або уявляють відносно молодих гостей. Однак ніхто не очікує, що плітки переростуть у вбивства, коли їх молодші товариші помруть один за іншим – тобто ніхто, крім вбивці. Непривабливий склад персонажів робить розкриття справи ще більш важким для інспектора Пэлка – до тих пір, поки не прибуває таємничий детектив містер Уинкли, щоб протягнути руку допомоги.
  
  Тук, вбивця, тук! блискучий дебютний детективний роман Гаррієт Ратленд, вперше опублікований в 1938 році. Це видання, перше більш ніж через сімдесят років, що містить нове введення історика кримінальної фантастики Кертіса Еванса.
  
  'Дуже добре написана, розумна історія про потрійному вбивстві... кислотна характеристика", - висловлюється Киркус
  
  OceanofPDF.com
  
  "В чайній кімнаті і навколо карткових столів товпилося величезна кількість дивних літніх леді і старезних літніх джентльменів, які обговорювали всі світські бесіди і скандали дня з таким задоволенням, що достатньою мірою свідчило про силу задоволення, одержуваного ними від цього заняття".
  
  МІСТЕР ПІКВІКв Баті.
  
  OceanofPDF.com
  Введення
  
  До мого дослідження життя Харієт Ратленд, викликаного довгоочікуваним перевиданням видавництвом "Дін Стріт Прес" трьох її класичних детективних романів, про неї мало що відомо, крім того факту, що "Харієт Ратленд" була псевдонімом, приховує ім'я якоїсь Олів Шимвелл. У 2009 році я поцікавився, чи знає хто-небудь що-небудь про Олів Шимвелл, і навіть провідний спеціаліст з жанру детективів Аллен Дж. Хубин заявив, що поставлений в глухий кут. На щастя, тепер ми дещо знаємо про життя невловимою Олів Шимвелл, автора трьох найбільш незаслужено забутих англійських детективів Золотого століття детективної літератури, які через більше сімдесяти років знову з'явилися в друку.
  
  В 1926 році в Харборне, процвітаючому передмісті Бірмінгема (в англійській Уест-Мідленді), шкільна вчителька Олів Мод Сірс (1901-1962), дочка відомого бірмінгемського будівельника і декоратора Джозефа Сірса, вийшла заміж за Джона Лестера Шимвелла (1901-1964), онука муляра-монументаліста і самого мікробіолога пивоваріння, який кількома роками раніше отримав ступінь з біохімії в університеті бірмінгема. Джон Шимвелл працював на пивоварні Mitchells and Butlers в Сметвіку, іншому передмісті Бірмінгема, але в 1931 році вони з Олів переїхали в Ірландію, де він став головним пивоваром в Beamish and Crawford, компанії зі штаб-квартирою в Корку, другому за величиною місті Ірландії. Шимвеллы залишалися в Ірландії до початку Другої світової війни, коли Джон зайняв посаду керівника лабораторії по дослідженню дріжджів на пивоварні Whitbread в Лондоні.
  
  Протягом майже десяти років, які вони провели в Ірландії, Шимвеллы принаймні частину часу проживали не в самому Корку, а в Хиллсайд-котеджі в Сент-Еннс-Хілл, крихітному сусідньому населеному пункті, яке в 1930 році могло похвалитися поштово-телеграфного відділення, залізничною станцією (чотири поїзди в Корк і назад щоденно), кількома крамницями, тринадцятьма бажаними резиденціями і, останнє, але не менш важливе, водолікарнею Сент-Еннс-Хілл, відкритої першопрохідцем-водолечением доктором Річардом Бартером в 1843 році і продовжувала функціонувати протягом 1930-х років, коли Шимвеллы жили поблизу. Гідро, рекламований "як резиденція для інвалідів та розміщення туристів в регіоні", крім гідротерапевтичних зручностей, міг похвалитися восемьюдесятью спальнями, бібліотекою, читальним залом, театром, більярдної, тенісними кортами, полем для гольфу на дев'ять лунок і "американської доріжкою для боулінгу" (див. Веб-сайт Тарквина Блейка "Покинута Ірландія").
  
  Коли приблизно в 1937 році Олів Шимвелл вирішила спробувати свої сили в написанні детективів, звичайно, ніщо не було більш природним, враховуючи роки її проживання в Сент-Еннс-Хілл, ніж для автора інсценізувати свою першу феєрію вбивств "Харієт Ратленд", опубліковану в Англії в 1938 році під назвою "Стучись, вбивця, стучись!", в готелі hydro. Тук, Вбивця, тук! чудово виходить не тільки як дотепна головоломка, але і як уїдливо-забавне сатиричне зображення суспільства благородних готелів. У списку злочинів авторитетні жанрові критики Жак Барзун і Венделл Хертиг Тейлор порівнюють "Тук, вбивця, тук!", який, на їх думку, "демонструє хороший інтелект в дії", з класичним детективом Лео Брюса 1962 року "Нічого схожого на кров", але мені згадався детективний роман Джона Роуда "Смерть у неділю", написаний майже в той же час в 1939 році, в якому автор малює пропорційно кислотним портретів пером персонажів своїх пихатих пансіонів, хоча і не зовсім з чудовим літературним талантом Ратленд.
  
  Хоча Шимвелл подбала про те, щоб приховати свою справжню особистість за псевдонімом Харієт Ратленд, вона також пішла на додатковий шлях приховування, перенісши місце розташування свого уявного готелю Presteignton Hydro в Девон, Англія. (Престейнтон може бути заснований на Пейнтоне, реальному містечку в Девоні, розташованому недалеко від Торки, батьківщини Агати Крісті, точно так само, як вигаданий Ньютон Сент-Мері в романі може бути заснований на Ньютон Еббот, містечку в Девоні, куди Олів Шимвелл переїхала після розлучення з Джоном в середині 1940-х і де вона померла в 1962 році.) Враховуючи її в'януча зображення багатьох персонажів в Тук, вбивця, тук!, ухильні дії Шимвелл здаються досить розсудливими.
  
  Серед жахливих галерей, які читачі знайдуть у Presteignton Hydro, - місіс Нейпір, божевільна ексгібіціоністка, яка прикидається, що вона занадто слабка, щоб ходити ("Вона знову злягла, міс"); сліпа і тупа міс Брендон ("Стручки сени були досить гарні для моєї матері, вони повинні бути досить гарні і для мене. Я нічого не робила протягом шести днів!") і її вірна покоївка Пекла Роджерс ("О, ні, міс... Два дні, міс, так, і час ще є".); гордо благочестива міс Астилл ("Псалми і проповідь раз в тиждень - це те, що всім потрібно, я кажу".); болісно коректна місіс Марстон (“Я не прихильниця того, щоб дозволяти молоді розважатися. В наші дні тільки напрошуєшся на неприємності, особливо з дівчатами ".); і чванлива і владна леді Уорм, яка, до свого таємного сором, дівчиною працювала в магазині свого батька і вийшла заміж за чоловіка, який був зобов'язаний своїм станом і титулом широко використовуваної Патентованою Кукурудзяній муці.
  
  Улюблена форма відпочинку цих добрих леді - віддаватися уїдливим пліткам про інших мешканців Гідропарку, особливо про молодою і гарною міс Блейк і красені сера Хамфрі Червиле. Шимвелл з легкістю справляється з великою кількістю персонажів у Presteignton Hydro, в яку входять, крім згаданих вище осіб, власник гідропарку доктор Вільямс, його секретар, медсестра, домробітниця і маленька дочка місіс Чоловік Марстон, дві дочки-підлітка і шофер Марстона; пара відставних військових, адмірал Анвін, любитель кросвордів, і полковник Симкокс, захоплюється в'язанням; і починаюча письменниця детективів місіс Доусон і її маленький син Боббі.
  
  У запам'ятовується жанрової пародії місіс Доусон ("ця клята жінка-автор трилерів", як глузливо називає її інший персонаж) розглядає все, що відбувається навколо неї в "Гідро", як потенційний матеріал для її книг. "У книзі повинно бути кілька вбивств", - заявляє місіс Доусон про тонкому мистецтві написання детективів. “Принаймні, два або три. Сучасна читаюча публіка ніколи не задовольняється тільки одним вбивством."Коли на Престейнтонской гідроелектростанції відбувається саме жорстоке вбивство, флегматичний інспектор Полк з допомогою сержанта Джаго розплутує це жахливе діло; але після того, як відбувається друга явно неприродна смерть, стає ясно, що добрий інспектор вляпався по самі вуха. На щастя, в цей момент з'ясовується, що поблизу знаходиться детектив-любитель, якому не терпиться протягнути інспектору Пэлку руку допомоги. З'явився цей чоловік вчасно, щоб запобігти третє вбивство, якого, за словами місіс Доусон, читаюча публіка Золотого століття вимагала від своїх містерій?
  
  Разюче впевнене виконання для початківця автора детективів, Тук, Вбивця, тук! настільки вигідно відрізняється від робіт великих сучасниць британської королеви злочинності Шимвелла - Агати Крісті, Дороті Л. Сейерс, Марджері Аллингем і Нгайо Марш, - що можна з повною підставою назвати Харієт Ратленд передбачуваної спадкоємицею. На додаток до чудово оформленої головоломці-підказці, дебютний роман Ратленд відрізняється дотепним почерком, запам'ятовується сеттінгом, тонко окресленими персонажами, моментами шоку, гостроти і романтики, а також безліччю літературних алюзій. Назва роману відсилає до рядку з "Макбета" і відкривається влучним епіграфом з книги Чарльза Діккенса "Пиквикские документи, при цьому по всьому тексту присутні посилання на класичну літературу. Мій улюблений приклад - коли невиправну міс Блейк попросили почитати вголос дамам з Гідропарку, поки вони займаються рукоділлям, і вона вибрала скандальні уривки з "Чудового нового світу" Олдоса Хакслі, спровокувавши перепалку з леді Уорм:
  
  “ З усіх низьких, аморальних книг. Але я не здивований. Я уявляв, що ти вибереш саме таку літературу. Я не дивуюся, що сучасна молодь розбещена, коли така бруд лежить на кожній бібліотечній полиці, до якої можуть дотягнутися молоді руки ".
  
  Міс Блейк з посмішкою поправила її:
  
  “ Не на кожній полиці, леді Уорм. Це було заборонено в Ірландському вільній державі, або Ейрі, як вони його називають.
  
  “Я дуже радий це чути. Це, мабуть, єдина гідна річ, яку я коли-небудь чув про ірландців ".
  
  Тук, вбивця, тук! був опублікований в Англії в кінці 1938 року і в Сполучених Штатах на початку наступного року. Він був тепло прийнятий в обох країнах і, наприклад, Saturday Review назвав роман "виключної" книгою; проте до цих пір він жодного разу не перевидавався і майже повністю зник з суспільної свідомості. Як зазначалося вище, Барзун і Тейлор прихильно поставилися до дебютного роману Ратленд в 1971 році, але, наскільки я знаю, ніхто не згадував цей роман в епоху інтернету, поки я не включив його в свій список 150 улюблених британських детективних романів Золотого століття, розміщений на веб сайті Mystery * File в 2010 році. З тих пір Стукай, Вбивця, Стукай! був щедро оцінений блогером по вінтажній кримінальної фантастиці Джоном Норрісом, який написав про роман: "Затятий шанувальник детективів не міг і мріяти про більш грамотному і дотепному оновлення справжньої традиційної містики". Я згоден. Для мене велике задоволення мати можливість вітати Харієт Ратленд в рядах відроджених класичних авторів детективів, оскільки я навряд чи можу уявити людину, більше заслуговує на відродження.
  
  Кертіс Еванс
  
  OceanofPDF.com
  Глава 1
  
  Місіс Нейпір повільно пройшла на середину тераси, помітила що наближається машину, озирнувся, щоб переконатися, що ніхто за нею не спостерігає, демонстративно схрестила ноги і важко опустилася на доріжку, посипану червоним гравієм.
  
  "Ви тільки подивіться на цю стару карго!" - вигукнув адмірал Ервін, сміючись.
  
  "Чортова акробатка, ось хто вона", - пробурмотів Метьюз, шофер, якому тільки що вдалося зупинити машину перед нею.
  
  Емі Форд, покоївка з першого коридору, висунулася з вікна верхнього поверху, щоб обтрусити ганчірку для витирання пилу, і пішла, здригаючись від сміху, щоб крикнути: “Моллі, йди сюди, зроби це; вона знову впала. Якщо це не вп'яте за цей ранок! Вона швидко повернулася до своєї роботи, почувши за спиною різкий голос економки: "Як зазвичай, Бездельничаешь, Емі Форд!"
  
  "Вона знову злягла, міс", - прокоментувала Пекла Роджерс, особиста покоївка міс Брендон, отдергивая фіранку на вікні спальні.
  
  “ Хто? Хто? " прохрипіла її прикута до ліжка господиня, схожа на нещасливу сову.
  
  “ Ну, місіс Нейпір, звичайно, міс. Вона дійсно повинна була бути в будинку для божевільних, так і повинно бути, але вони кажуть, що її сім'я так любить її, що не змогли змиритися з тим, що відпустили.
  
  "Цій жінці не повинно бути дозволено проживати в Гідро", - обурено заявила леді Уорм. "Вона створює перешкоди суспільству".
  
  "Але вона прекрасно пише, бідолаха", - відповіла місіс Доусон, дістаючи свій маленький червоний блокнотик.
  
  Міс Блейк підняла намальовані тушшю блакитні очі на сера Хамфрі Червила, баронета, який закріплював у неї над головою балдахін шезлонга в оранжево-чорну смужку, і знизала гладкими оголеними плечима.
  
  "Повинно бути, жахливо старіти", - сказала вона з удаваним жахом. "Якби я коли-небудь подумала, що виросту такої, як ця жінка, я б покінчила з собою".
  
  "Ти ніколи цього не зробиш," запевнив її сер Хемфрі, із захопленням дивлячись на її струнку фігуру у відвертій сукні для засмаги. “ У цьому вбранні ти є собою видовище для богів, а ті, кого боги люблять, помирають молодими.
  
  Невелика група людей на крокетной галявині подивилася у бік тераси.
  
  "Ну ось, знову вона!" вигукнула Уінні Марстон.
  
  “ Хто? Тиші? " зі сміхом запитала її молодша сестра Міллі.
  
  “ Тихіше, дівчатка. З вашого боку недобре звертати увагу на бідну місіс Нейпір, " сказала мати. “ Вона не зовсім...
  
  "Вони все " не зовсім", " астматически прохрипів містер Марстон. “ Не знаю, як я сам коли-небудь зберігаю розум в цій проклятій дірі!
  
  Полковник Симкокс підняв погляд зі свого шезлонга, пирхнув і знову уткнувся в газету.
  
  "Боже мій!" - вигукнув доктор Вільямс, що стояв зі своєю секретаркою міс Льюїс і спостерігав за невеличкою сценою з вікна своєї приймальні. "Одного разу я вчиню вбивство в цьому місці".
  
  "Дурний старий дурень!" - сказала сестра Хокінс, люто затоптав заборонену сигарету. "Тепер, я думаю, мені доведеться піти і забрати її".
  
  Місіс Нейпір лежала нерухомо, охоплена душевної агонією.
  
  "Ніхто не прийде мені на допомогу", - подумала вона. “Мені доведеться вставати самої, тоді всі будуть з мене сміятися. Ніхто не знає, як я страждаю. Ніхто не розуміє. Вони б не залишили мене тут, якщо б знали. Це недобре з їх боку, жорстоко. Вони знають, що я не можу встати... Можливо, ніхто мене не бачив. Можливо, я вибрав слушний момент, коли вони всі дивилися в інший бік. Але цей шофер побачив мене. Зараз він дивиться на мене, дивиться так, як ні один чоловік не повинен дивитися на жінку. Я буду кричати..."
  
  Міс Астилл, худорлява жінка, одягнена в старомодне плаття, яке спочатку було чорного кольору, але тепер у променях ранкового сонця здавалося іржаво-коричневим, ривками пройшла вперед і заговорила з розпростертим на гравії фігурою.
  
  “ У чому справа, місіс Нейпір? тихо запитала вона. “ Чому ви не встаєте?
  
  Місіс Нейпір закотила очі догори і зробила кілька рухів тілом, як поранена птиця.
  
  “ Я вмираю! - видихнула вона. “ Отруєна! Мої вороги помстилися; вони знають, що у мене королевська туфля. О, ніхто не знає, через що мені доводиться проходити в цьому жахливому місці.
  
  "Бог знає, люба," заспокоїла її міс Астилл. “ Ти повинна вірити. Він подбає про тебе.
  
  Дві міцні руки обхопили місіс Нейпір і підняли її на ноги, перш ніж вона зрозуміла, що сталося. Вона істерично вчепилася в кістляве тіло міс Астилл, коли до них підбігла сестра Хокінс.
  
  "Що з вами сталося, місіс Нейпір?" - запитала медсестра.
  
  "Що сталося?" місіс Нейпір пильно подивилася на неї крізь окуляри з товстими скельцями в золотій оправі. “ Я лежу тут уже кілька годин. Я могла б померти, якби тебе це не хвилювало. Ви всі мене ненавидите. Краще б мені померти. Я молюся, щоб ви ніколи не стали такими, як я ".
  
  "Амінь!" - гаряче вигукнула сестра Хокінс. Потім, уже м'якшим тоном, вона додала: “Ну ось, тепер ви скоро відчуєте себе краще. Дай-но я подивлюся, чи ти зможеш дійти до найближчої колони. Піднімайся! Не впади знову; вліво, вправо, вліво, вправо. Я піду та принесу тобі шезлонг.
  
  Думка про кріслі у ванній подіяла як шпора, і місіс Нейпір повільно попрямувала, як і раніше, закидаючи ноги одну на іншу, до колон, що підтримували відкриту засклену веранду, огибавшую південний фасад гідропарку. Там вона її залишила.
  
  "Ця жахлива медсестра!" - сказала місіс Нейпір. “Вона так нехтує мною. Я думаю, мені доведеться виїхати звідси. Нікому немає до мене діла". Вона почала рюмсати.
  
  "О ні, ви не можете так думати", - запротестувала міс Астилл своїм м'яким жіночим голосом. “Сестра Хокінс дуже старається, ми знаємо, але ви повинні набратися терпіння з нею. У неї є всі недоліки невіруючою. Але ви ніколи не повинні думати про те, щоб покинути Гідро. Де ще ви могли б знайти такий комфорт і спокій, і кого-небудь такого турботливого, як милий, добрий доктор? Єдиний страх у моєму житті - це те, що мені, можливо, доведеться жити десь в іншому місці. Ти, звичайно, не могла свідомо виїхати. Крім того, ми всі повинні були б так сильно нудьгувати по тобі ".
  
  Місіс Нейпір посміхнулася.
  
  "Можливо, я говорила поспішно", - сказала вона. “Якщо ти хочеш, щоб я залишилася, звичайно, я залишуся. Ти завжди такий добрий".
  
  "Абсолютно вірно", - відповіла міс Астилл з підбадьорюючу посмішкою. “Тепер я мушу вас покинути. Я збираюся зробити ранкову зарядку стежкою, обсадженою чагарником". Вона різко відсторонилася.
  
  Місіс Нейпір почала витирати пил з переду свого безформного коричневого вовняного костюма-кардигани великим шовковим носовичком. Вибух сміху з майданчика для гри в крокет привернув її увагу, і вона підняла очі.
  
  "Ці жахливі марстоны", - подумала вона. Вона ніяк не могла вирішити, кого з чотирьох вона ненавидить більше: гордовиту мати, запального батька або двох дурних хихикающих дівчат. Що хто-небудь з них знав про страждання, таких її?
  
  Місіс Нейпір підозріло подивилася на них.
  
  Сміялися вони над нею? Ні, це було над містером Марстоном, який скинув всі крокетные кулі з краю галявини, тому що був засмучений програшем. І його мова! Насправді, вона не могла залишитися і слухати це.
  
  Вона зробила два крабьих кроки, тримаючись за найближчу колону, потім розслабилася, побачивши, що вони більше не збираються грати. Коли вони йшли, було чути гучний голос містера Марстона, обсуждавшего, як і будь-який гравець в бридж, кожен невірний хід, який був зроблений протягом всій гри як його партнером, так і противниками.
  
  Місіс Нейпір подивилася за крокетную галявину на порослий травою край яскраво-червоного скелі і через залитий сонцем простір Девонширського затоки на протилежний рукав суші, за яким у тьмяній пурпурової серпанку піднімалися далекі безкраї простори Дартмур. Думка про вересових пустках заспокоїла її. Поки вона стояла на терасі, дивлячись в їх сторону, її охопив глибокий спокій, і вона забула про ранкових тривоги. Саме так маври з незмінним презирством дивилися на біди незліченних поколінь, такими великими вони були, такими спокійними, такими далекими.
  
  Вона згадала той час, коли вони не були такі далекі від неї. Тридцять п'ять років тому вони з Мортімером провели свій медовий місяць на тих же самих вересових пустках і годинами бродили серед торів. Вона в короткій картатій накидці і довгою твідової спідниці, а він в ольстері і оленячій куртці, з полупластинчатой камерою за спиною. Яке задоволення доставила їм ця камера! Як часто їх проганяли і відмовляли в їжі та даху з-за того, що дружина якого-небудь гідного фермера приймала це за рюкзак коробейника або за частину спорядження презираемого народу бляхарів.
  
  Вони ніколи не задовольнялися більш легкими лісистими стежками, що огинали край вересові пустки. Кожен день вони підкорювали ще одну з найвищих вершин, і вони наважувалися на довгу дорогу, яка вела вниз, до маленької сірої селі Уиддиком, тільки для того, щоб знову злетіти на таку ж висоту на іншій стороні гігантським поворотом. У ті дні вона скакала по хрусткому суглинистому підліску так само швидко, як коза, часто забігаючи на вершину пагорба раніше Мортімера і окликаючи високим голосом, який він так любив, всі нові краси форм та фарб, відкриті перед її очима.
  
  Тепер вона більше не могла ні бігати, ні навіть ходити, і робила вигляд, що від цього стала щасливішою. За її словами, всі радощі, які вони з Мортімером випробували, зникли разом з шарабанком, галасливі строкаті натовпу збуджених відпочиваючих на якому так часто порушували спокій країни. Але в глибині душі вона знала, що заздрить їм, точно так само, як заздрила прямим, гнучким ніг міс Блейк і Вінні Марстон, які все ще могли ступати по червоному смикну вересових пусток, в той час як її катали в шезлонгу.
  
  Розкотистий звук великого китайського гонгу, що долинув з вестибюля "Гідро", проник в її свідомість. Він раптово надав фігур, розкиданим по саду і терасі, єдину мету. Вони пройшли через подвійні обертові двері, залишивши одягнену в коричневе фігуру місіс Нейпір в самоті.
  
  Вона залишалася там до тих пір, поки веселий дзвін ножів і виделок не долинув з відкритих вікон їдальні, потім, крадькома озирнувшись, щоб переконатися, що нікого немає в полі зору, вона впевнено попрямувала до парадних дверей в Гідропарк.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 2
  
  Presteignton Hydro - це просторе приміщення з сірого каменю, розташоване на кручі над приватним пляжем в затоці Девоншир. Щоб дістатися до нього по дорозі, ви повинні проїхати по всьому сонного Эквестру і повернути праворуч, по дорозі, яка веде прямо до Ньютон-Сент-Мері з її головним готелем, "Ангелом і немовлям", молочній, поліцейською ділянкою і банком, розташованими в декількох сотнях ярдів від круглих, критих, старих кам'яних ринкових прилавків, на тлі яких, повинно бути, у той чи інший час була сфотографована половина жителів Британії і Сполучених Штатів. Якщо ви ще не знайомі з цим районом, ви навряд чи випадково опинитеся в Престейнтоне, оскільки в цій частині графства високі живоплоти в девонском стилі з їх достатком польових квітів не поступилися автомобільним дорогам з нековзним покриттям і гаражів для котеджів з псевдотростниковыми дахами. Незважаючи на сяючий чорно-жовтий знак на головній дорозі, що рекламує Presteignton Hydro як A. A. готель (у довіднику він може похвалитися двома скромними зірками), тільки одна людина з тисячі коли-небудь перериває свою подорож, щоб піднятися на пагорб, бо в тридцяти милях перед ним розкинулись бунгало з червоними дахами і дерев'яні хатини, якими відзначений пляж у Тормуте, і тут він може припаркувати свою машину біля входу і відкрити свою корзинку з сніданком без додаткових витрат.
  
  Але, незважаючи на всю свою невибагливість, Престейнтон виник задовго до більш популярного Тормута, а Престейнтон Гідро був побудований в епоху, коли люди відвідували водолікарні більше заради моди, ніж заради здоров'я, у спокійну епоху, коли номери бронювалися листами за місяць або більше вперед, а телеграми, які в ці неспокійні дні робили життя власників готелів такої безладної, були невідомі. Стара, побитий негодою дубова дошка з вказівками для конюхів і все ще прикріплена з сентиментальних міркувань до куті розкішних стаєнь, нині в основному переобладнаних під закриваються гаражі, свідчить про це. Але ці дні давно минули Престейнтон, так само як вони минули Метлок і Бат, і хоча положення "Престейнтон Гідро" повинно було забезпечити йому заступництво молодих поколінь, оскільки воно розташоване на високому червоному кручі, що височіє над усім великим затокою, воно залишалося занадто консервативним, щоб залучати їх. У той час як інші готелі прилаштовували корти для гри в сквош, штучно забарвлені плавальні басейни та навіть невеликі поля для гольфу, будівля і територія Presteignton Hydro залишилися незмінними, за винятком прибудови солярію, і як і раніше збереглися старомодні умивальники з супутніми їм відрами холодної води і помиїв, у той час як його більш прогресивні конкуренти могли похвалитися вбудованими умивальниками з проточною водою H. & C.
  
  Якщо б це був звичайний готель, він давно канув у лету, але в той час як інша частина готелю залишалася незмінною протягом багатьох років, устаткування для ванн і процедурних кабінетів містилося на диво в актуальному стані, головним чином тому, що деякі лікарі залишалися тут довше двох років, і кожен по прибутті вимагав якусь нову машину, за допомогою якої він міг би випробувати свою улюблену теорію. Таким чином, він обслуговував пацієнтів, що страждали яким-небудь тілесним недугом, потребує періодичного лікування, за яку відповідали місцевий лікар і медсестра. Крім того, це підходило людям, які стійко протистоять будь-якого прогресу і змін, а оскільки таких людей більше, ніж зазвичай передбачається, Гідропарк ні в якому разі не був покинутий. Відомий в окрузі як Hydro, колись фешенебельне місце зустрічей і шлюбне бюро перетворилася на готель для людей середнього чи похилого віку, які продали свої будинки, або передали їх своїм таким, що подорослішало дітям і шукали більшого комфорту в поєднанні з меншими витратами на особливих умовах проживання в Hydro.
  
  Тому не дивно, що поява такої молодої і привабливої особи, як міс Блейк, за яким кілька тижнів потому пішов приїзд сера Хамфрі Червила, імовірно багатого холостяка, викликало хвилю цікавості в Гідро, яке навіть після декількох місяців ледь вляглося, але все ще давало привід для зацікавлених припущень про причини такого тривалого візиту.
  
  "Бідна леді, вона знемагає від любові", - зітхала ірландська покоївка Моллі, яка у вільний від чергування час висловлювалася в термінах дешевих новел.
  
  “Любов! Твої думки вічно зайняті любов'ю!" - заперечила більш практично налаштована Емі. “Вона в такому темпі, як у нічних клубах та на коктейльних вечірках. Я бачив таких, як вона, у світських газетах, коли прибирав в бібліотеці. Її чекає поганий кінець, попомни мої слова.
  
  "Кажу тобі, що це любов," наполягала Моллі. “Я зараз читаю "Чудовий шестипенсовик", де прекрасна спадкоємиця після того, як її викрав злий сер Джаспер, з виразом неземної блідості на обличчі. Вона точнісінько як міс Блейк з обкладинки.
  
  Але на ретельно нафарбованих щоках міс Блейк не було недоліку в рум'янці, коли одного недільного ранку о десятій годині вона спустилася вниз і вийшла на терасу. На ній був блискучий вишнево-білий ансамбль, явно не призначений для відвідин церкви, і у неї був "акуратний, неквапливий, прикушує нитку" вид, якому вона могла б навчитися в Сполучених Штатах, якщо б коли-небудь там була.
  
  Полковник Симкокс, чекав її появи з самого сніданку, поспішив за нею, несучи три мотка різнокольорової вовни та чотири в'язальні спиці.
  
  "Я якраз шукав вас, міс Блейк," сказав він. “ Пам'ятаєте, ви обіцяли допомогти мені з новими шкарпетками. Що я хочу знати, так це що я повинна робити з червоною і зеленою шерстю, коли плету синю? Тут сказано ..." Він витягнув з кишені зім'яту сторінку з інструкціями, впустивши при цьому клубок вовни. Міс Блейк нахилилася, щоб підняти його. “Спасибі. Тут написано: К. 1. червоний, П. 2. синій, К. 6. зелений. Але що, в ім'я всього святого, відбувається з двома іншими квітами, коли я вибираю червоний?"
  
  "Схоже на нову різновид більярду", - посміхнулася міс Блейк. "Знаєш, міс Астилл піде за тобою по п'ятах, якщо ти почнеш в'язати по неділях".
  
  “Це дуже дратує, чорт візьми... Прошу вибачення, але ці книжки дуже дратують, у них взагалі не враховується важлива частина. Я не сумніваюся, що їх написала жінка ".
  
  "Ну, полковник, не гнівайтесь так," заперечила міс Блейк. “ Якщо ви вибрали такий складний малюнок, то повинні бути впевнені, що він здасться вам важким. Я впевнена, що у мене не вийшло б в'язати трьома клубками шерсті одночасно. Все одно я не розумію, про що ви турбуєтесь. Здається, досить легко зрозуміти, що робити. Я б сказав, ви просто залишаєте ті кольори, які не в'яжете, в маленьких петельках позаду ".
  
  “Я не можу цього зробити, це виглядало б таким безладом. Боже мій! Яким безладом це виглядало б ".
  
  "Але ніхто не побачить внутрішню сторону шкарпеток".
  
  “Ні, але я не можу робити такі речі. Вам, жінкам, все одно, в половині випадків вас тримають на англійських шпильках".
  
  Міс Блейк розсміялася.
  
  "Не в наш час, полковник," заперечила вона, але полковник, здавалося, не чув.
  
  "Можливо, я старомодний," продовжував він, " але мої речі повинні бути в порядку. Я старий холостяк і дуже розбірливий у своєму одязі. Я переконаний, що більшість одружених чоловіків виглядають неохайно, тому що вони покладаються на те, що їх дружини лагодять за них одяг, а більшість жінок поняття не мають, як це робити. Ось дай-но я подивлюся ще раз. "
  
  Він взяв у неї брошуру і, читаючи її, щось бурмотів собі під ніс, наморщивши лоб так, що його монокль з дзвоном впав на чорну гудзик ранкового піджака, який він надів з поваги до неділі.
  
  Адмірал Ервін накульгував до них, спираючись на дві свої тростини, несучи під пахвою складений листок паперу.
  
  “ А, ось і ви, міс Блейк. Я шукав повсюди. У мене для вас новий кросворд у сьогоднішньому "Обсервер". Це здається ще більш важким, ніж зазвичай. Я не можу придумати ні слова ... жодного слова... дай подивитися... Дванадцять букв, що означає... двадцять чотири в поперечнику, я думаю, так, двадцять чотири в поперечнику. Пом, пом, Е, пом, А, пом, Т...
  
  Полковник пирхнув.
  
  "Цей старий дурень зі своїми кросвордами", - пробурмотів він міс Блейк. “Що за хобі для літніх людей! Служба в "Маразмі" більше схожий на це, якщо він хоч якийсь приклад. О, чорт! У мене випав шов. Не могли б ви підняти його для мене?"
  
  Міс Блейк села на найближчу зелену дерев'яну лавку, полковник сів ліворуч від неї, а адмірал влаштувався праворуч від неї зі своїм звичайним бурчанням і стуком паличок. Він дістав з кишені срібний метальний олівець і ретельно відрегулював грифель, потім взявся за головоломку.
  
  "Отже, полковник," безтурботно сказав він, " це по вашій частині. Зброя з трьох букв, що починається на "Р".
  
  Полковник знову пирхнув.
  
  "Пістолет, я вважаю", - сказав адмірал у відповідь на своє питання. “Н-н – ні, це не так. Це забавно".
  
  "Дуже смішно, сер", - сказав полковник уїдливим тоном.
  
  "Гат," підказала міс Блейк.
  
  “ Гат? Ніколи про таке не чув", - сказав адмірал.
  
  - Скорочено від "гатлинг", сер, - зауважив полковник.
  
  "Ніколи про це не думав", - сказав адмірал. “Розумно з вашого боку. 'Гатлинг заклинило, а полковник мертвий" – прошу вибачення, полковник."
  
  Полковник пирхнув.
  
  "Ось і стібок," лагідно сказала міс Блейк, повертаючи полковнику в'язання. “ Тепер більше нічого не кидайте.
  
  “ Гат прав. Тепер, полковник, можливо, ви зможете повторити це. Слово з п'ятнадцяти букв ...
  
  “ Я не люблю розгадувати кросворди, сер. Я відмовляюся допомагати вам з ними. По-моєму, це гра старих, сер.
  
  "У будь-якому випадку, це більш гідно, ніж в'язати шкарпетки", - заперечив адмірал. “Це гра старої жінки. Бачить Бог, в Гідропарку досить літніх жінок; чому б тобі не залишити в'язання їм?
  
  Міс Блейк сиділа зовсім нерухомо, схожа на ілюстрацію Тенніела, що зображає Алісу між двома королевами. Вона підняла голову, почувши наближення до них кроки по гравію, і побачила сера Хамфрі, одягненого в спортивний костюм з твіду Harris з шкіряними гудзиками, який прямував до крісла, на якому вона сиділа. Він зупинився перед ними і обмінявся кількома звичайними репліками з двома чоловіками, потім звернувся безпосередньо до міс Блейк.
  
  "Не хочете прогулятися?" - запитав він. "Сьогодні чудовий ранок".
  
  "Спасибі, я би з задоволенням", - відповіла вона і, піднявшись на ноги, з посмішкою подивилася на адмірала і полковника, як ніби їй було шкода розлучатися з ними. Вони з сером Хамфрі пішли, як двоє дітей, у яких є загальний секрет.
  
  Адмірал усміхнувся.
  
  "Схоже на збіг", - зауважив він, відкладаючи олівець і дістаючи з кишені важкий золотий повторювач.
  
  "Що робить?" запитав полковник, не піднімаючи очей від свого старанного в'язання.
  
  “ Ну, міс Блейк і баронет, звичайно.
  
  "Нісенітниця і нісенітниця!" вибухнув полковник. “ Тільки тому, що чоловік запрошує дівчину прогулятися з ним, ви думаєте, що вони збираються одружитися. У мене немає на вас терпіння. Ти така ж погана, як і всі інші старі пліткарки в цьому закладі.
  
  “Ну, тобі немає потреби так хитрувати з цього приводу. Будь-хто би подумав, що ти сам полюєш за дівчиною ". Він нахилився і ткнув полковника ліктем в ребра.
  
  "Тримайте свої образливі зауваження при собі, сер", - відповів полковник.
  
  Адмірал Ервін уважно подивився на почервоніле обличчя полковника, понишпорив під сидінням в пошуках своїх тростин і насилу піднявся на ноги.
  
  "Якщо я не потрібен, я можу піти", - сказав він. "Так ось чому ти хотіла знати, чи думаєш я, що ти будеш виглядати молодше без вусів, а?" Він стояв між двома своїми паличками, трясучись від сміху. “Ну, кажуть, що немає дурня краще старого дурня. Якщо ти збираєшся сьогодні вранці в церкву, тобі краще підготуватися".
  
  Він зашкутильгав геть, усе ще посміхаючись.
  
  Полковник Симкокс спробував продовжити в'язання, зробив п'ять стібків за стільки секунд, встромив голку в палець, потім, вилаявшись, сунув голки і шерсть в кишеню і рушив у тому ж напрямку, що і адмірал, люто смикаючи себе за вуса.
  
  Він був стурбований цим новим поворотом подій. Він ніколи не приховував від себе того факту, що навмисно зміцнював свою дружбу з міс Блейк в надії, що це може призвести до більш глибоких емоцій, як би сильно він не приховував це від всіх інших. Його наміри були, звичайно, благородними. Згідно з його кодексом, наміри відставного полковника, який пройшов навчання в Сандхерсті і з честю служив трьом суверенам у багатьох країнах, не могли бути нічим іншим, але він був задоволений тим, що плив за течією і безроздільно монополізував її компанію. Сер Хемфрі ніколи раніше навмисно не шукав товариства міс Блейк за всі ті тижні, що він провів у Гідровузлі. З'явившись на ристалищі в якості суперника в боротьбі за прихильність міс Блейк, полковник зіткнувся з необхідністю зробити якусь заяву, і з тих пір, як дочка майора відмовила йому під прикриттям пальм на полкових танцях за часів його служби молодшим офіцером на Мальті, він ніколи не робив пропозиції жінці.
  
  Він піднявся в свою спальню і підійшов до дзеркала на туалетному столику, все ще смикаючи вуса.
  
  Він задавався питанням, чи він справді виглядав би молодшим без цього. Зрештою, в наші дні не було сенсу виглядати старше своїх років.
  
  Він дістав кольоровий шовковий носовичок з акуратною стопки в лівому верхньому ящику і провів кінцем по верхній губі, але якимось чином це тільки зробило його схожим на театрального пірата, і він акуратно склав його і повернув на колишнє місце.
  
  Він не міг уявити себе без вусів. Навіть будучи молодшим офіцером він носив вуса, дуже довгі, з напомаженными кінцями. Раніше вони подобалися жінкам в такому вигляді, і вони, безумовно, дуже елегантно виглядали зі старої парадною формою. Під час Великої війни він переробив її у волохату зубну щітку і відтоді носив у такому вигляді.
  
  Він спохмурнів своєму відображенню в дзеркалі, похитав головою і пішов діставати циліндр з коробки, щоб підготуватися до відвідування церкви.
  
  Тим часом міс Блейк і сер Хемфрі пройшли по всій довжині тераси і звернули на стежку, що веде через невеликий сосновий ліс до моря. Якщо б вони хотіли влаштувати скандал у Гідропарку, то не змогли б вибрати не більш безпечний шлях, ні найкращий час, оскільки всі, за винятком таких пацієнтів, як місіс Нейпір і міс Брендон, зібралися біля парадного ганку, готові відправитися в церкву.
  
  "Я тільки сподіваюся, що вона до нього не добереться", - пробурмотіла місіс Доусон, яка, будучи сорокарічної вдовою, покладала великі надії на те, що сама добереться до сера Хамфрі. "Очевидно, що вона не думає ні про що, крім як залучати чоловіків".
  
  "І дуже шкода, що ще кілька жінок у цьому закладі вже не ті", - сказав містер Марстон, дивлячись на групу погано одягнених жінок, що стояли на ґанку.
  
  "Я ніколи не зустрічала чоловіка, який володіє достатнім розумом, щоб зрозуміти, що краса лише поверхнева", - зауважила міс Астилл.
  
  "Очевидно," відповів містер Марстон, багатозначно дивлячись на її пошарпану футболку, вицвілий костюм, сірі бавовняні рукавички і чорні туфлі на низькому каблуці.
  
  "Тихіше, Чарльз!" - сказала його дружина.
  
  "Я б не заперечувала так сильно," вставила леді Уорм, " якщо б вони не йшли через ліс. Є так багато інших доріжок, більш відкритих, але таких же гарних, що це дійсно виглядає так, як ніби ..."
  
  "Дійсно," погодилася міс Астилл, почервонівши ще дужче від невисловленої думки. “ У будь-якому випадку їм слід піти до церкви. Я не вірю у всі ці сучасні розмови про поклоніння Богу в природі і бачення раю в крилі метелика. Мій бідний дорогий батько звик стежити за тим, щоб я регулярно ходив до церкви щонеділі, і ходив сам, хоча його доводилося катати туди в шезлонгу. І як він страждав! Я знаю, тому що доглядала за ним багато років. Псалми і проповідь раз в тиждень - це те, що потрібно кожному, я кажу."
  
  "Не збагну, з-за чого ви всі піднімаєте такий шум", - сказав містер Марстон. “Чому вони не можуть піти погуляти, якщо хочуть? Б'юся об заклад, будь-яка з вас, леді, вхопилася б за цей шанс, якби сер Хемфрі коли-небудь запросив вас, чого він навряд чи зробить, поки міс Блейк тут. Зараз занадто прекрасний ранок, щоб сидіти в церкві, і я не думаю, що вони будуть вести себе негідно серед білого дня, якщо ви про це думаєте ".
  
  “Чарльз! Як ти можеш бути таким грубим у присутності дівчаток? Наче хтось міг запропонувати таке!" - вигукнула його дружина.
  
  "Яка вульгарність!" вигукнула леді Уорм. “ І все ж, як ви й припускали, факт залишається фактом: завтра міс Блейк переведуть у спальні нагорі.
  
  В її голосі прозвучали урочисті нотки, і містер Марстон відвернувся, пирхнувши від огиди.
  
  "Ви ж не хочете сказати...?" - запитала міс Астилл тремтячим від стримуваних емоцій голосом.
  
  “ Дійсно, знаю. Ви можете бути впевнені, що лікар знає про них більше, ніж ми. Звичайно, він говорить, що йому потрібна її спальня для місіс Нейпір, тому що вона на першому поверсі, а місіс Нейпір більше не може підніматись по сходах, але я не здивуюся, якщо ...
  
  "Я теж не повинна", - додала свій голос в дискусію місіс Доусон. - Зрештою, що може бути простіше, ніж для нього вийти на терасу покурити і просто увійти в її кімнату через французьке вікно?
  
  "Про, але я не можу в це повірити", - сказала місіс Марстон, побоюючись, як би Вінні і Міллі не звернули занадто багато уваги на їхню розмову.
  
  “ Нісенітниця! Вона затягла його в будинок під тим або іншим приводом, " продовжувала місіс Доусон. “ Це була б не його вина. Я повністю звинувачую її.
  
  "Я не так багато знаю про це," прогриміла леді Уорм своїм низьким голосом. “ З чоловіком ніколи не знаєш напевно. Я б нічого не здивувалася.
  
  "Я не думаю, що навіть у такої дівчини, як вона, вистачило б нахабства витворяти такі речі прямо у нас під носом", - без особливого ентузіазму запротестувала місіс Марстон.
  
  "Дорога місіс Марстон, у вас дуже добре серце, щоб думати про когось погано", - заперечила леді Уорм. “У наші дні я можу повірити чому завгодно про дівчат, чого завгодно. Я впевнений, що не знаю, до чого вони доходять зі своїми голими спинами і в шортах. Вони абсолютно нічого не залишають для уяви. Тепер, у дні моєї молодості ...
  
  "Боже милостивий!" вигукнув містер Марстон, знову приєднуючись до них. “ Ви що, ще не закінчили рвати їх на шматки? Ви все встигнете до церкви. Зараз половина одинадцятого по радіо, без десяти одинадцять по гидрочасам і п'ять хвилин шостого за моїм годинником!"
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 3
  
  На кожне правило, встановлене доктором Уїльямом, доводилося три, складених самими мешканцями, але в той час як його правила були надруковані на акуратних картках і розвішані гідропарком, їх виконували за допомогою свого роду погодженого процесу отмораживания, техніка якого була відома їм одним. Таким чином, столики біля вікна в їдальні стали відведені для гостей тривалості їх перебування в Гідро. Якщо якийсь незнайомець підходив до одного з них, помилково вважаючи, що всі столики однакові, на них стоять пляшки віші або Евіана, старомодний графин, пляшечку з ліками і коробка з травними таблетками, його зустрічала тиша, наповнена таким безпомилковим хвилюванням, що, кинувши кілька викликають поглядів у вікно, він повертався і сідав за один з погано освітлених столиків в менш привабливою частини залу.
  
  Таким же безмовним способом стало неписаним законом, що після ленчу ті дами, які не лягали подрімати після обіду, повинні збиратися у вітальні, а чоловіки повинні переходити в читальний зал. Тому той факт, що міс Блейк одного разу після ленчу попрямувала в читальний зал, кинувши усміхнений погляд через плече на переслідує її адмірала, не залишився без коментарів.
  
  "Отже, тепер черга адмірала", - зауважила Вінні, коли вона, її мати і сестра, міс Астилл і леді Уорм, за згодою попрямували до одного з карткових столів у вітальні, щоб вибрати партнерів. “Їй варто лише двічі поглянути на чоловіка, і він просто плазує. Це техніка, ось що це таке. Хотів би я знати, як їй це вдається ".
  
  Міс Астилл нахилилася зі свого стільця навпроти і поплескала по своїй м'якій молодий руці так, що кільця, які вона носила на своєю кістлявою рукою, слабо клацнули один про одного.
  
  "Ніколи не бажай цього", - серйозно сказала вона. “Ти як раз з тих дівчат, яких ми всі хотіли б бачити тут. Ти така незіпсована. Було б досить аморально бажати чогось іншого.
  
  Місіс Марстон посміхнулася, тасуючи карти.
  
  "Дуже люб'язно з вашого боку так сказати, міс Астилл", - сказала вона самовдоволено. “Я впевнена, що ми з Чарльзом завжди прагнули виконувати свій обов'язок по хорошому вихованню дівчаток. Я не прихильник того, щоб дозволяти молоді розважатися. В наші дні це тільки напрошується на неприємності, особливо з дівчатами ".
  
  "'Щади різку і пести дитини' було хорошим висловом в дні моєї юності, "кивнула міс Астилл," і воно залишається в силі і сьогодні. Вона переглянула свої картки. “ Вважаю, ми, як правило, граємо на півпенні. Мій дорогий батько прийшов би в жах, якби побачив, як його маленька Эппи грає в карти на гроші, але, боюся, я жахливий гравець. Ти ж знаєш, я завжди готовий трохи порепетать.
  
  Вінні Марстон насилу стрималася, щоб не кривитися. Було, подумала вона, щось безумовно огидне в цих старих жінок, коли вони ставали кокетливими і дотепними, а їх лукаві жарти здавалися нескінченно більш брудними, ніж остання біржова жарт з вуст робастера. Вони з Міллі жили в постійному напруженні, намагаючись сміятися в потрібних місцях і ховати свій сміх у невідповідних.
  
  "Один діамант," твердо наказала леді Уорм, і гра почалася і тривала гладко, поки не була порушена появою місіс Нейпір з сестрою Хокінс.
  
  Як тільки вона побачила присутніх жінок в кімнаті відпочинку, вона важко сперлася на медсестру, і ніщо не могло примусити її ноги вказувати в потрібному напрямку, так що довелося відкрити обидві подвійні двері, перш ніж її змогли провести в палату. Жоден стілець не влаштував би її, крім того, на якій сиділа місіс Доусон, і вона продовжила прилаштовувати його, перевалюючись спочатку через спинку, а потім і через підлокітник, поки місіс Доусон, у відповідь на благання в очах сестри Хокінс, не встала і не пересіла на сусідню. Пробурмотівши: “Завжди нехтує мною. Ніякої жалості", місіс Нейпір влаштувалася зручніше і скинула сукню великим шовковим носовичком.
  
  Сестра Хокінс не надто акуратно підклала подушку під голову своєї пацієнтки і швидко оглянула кімнату.
  
  Міс Астилл крижаним тоном посміхнулася.
  
  "Якщо ви шукаєте міс Блейк," зауважила вона, " то вона в читальному залі з адміралом Ервіном. Вам доведеться бути обережніше, інакше ваш ніс виявиться не в своїй тарілці".
  
  Вінні видала напівзадушений вигук протесту і, піднявши очі, була вражена, побачивши вираз мстивої ненависті, яке на мить змінило безособове професійне вираз на обличчі сестри Хокінс. Це сталося так раптово, що згодом Вінні не могла з упевненістю сказати, що їй це не здалося.
  
  Сестра Хокінс відкрила рот, немов збираючись відповісти, потім стрималася і, переконавшись, що місіс Нейпір вже зацікавилася книжкою, яку показувала їй місіс Доусон, вийшла з вітальні з яскраво розчервонілим обличчям і високо піднятою головою.
  
  "І вона ревнує!" - вигукнула вражена фільмом сестра Вінні, Міллі. "Так вона виглядала так, немов могла задушити міс Блейк!"
  
  "Повинна сказати, що так їй і треба", - зауважила леді Уорм. “Вона вже кілька місяців наставляє свій чепчик медсестри на адмірала. У неї повинно бути більше здорового глузду, ніж намагатися зловити моряка: у них занадто великий досвід для будь-якої жінки, навіть для медсестри.
  
  "Ви ж не думаєте, що між ними щось не так?" - з тривогою запитала міс Астилл.
  
  Леді Уорм пирхнула.
  
  "Звичайно, ні, - відповіла вона," але я не сумніваюся, що сестра Хокінс хотіла б, щоб це було так. Всі ці медсестри схожі один на одного, завжди шукають чоловіка. Я сам бачив, як двох з них видали заміж за багатих старих пацієнтів. Я не вірю, що доктор взагалі платить медсестрам; він дозволяє їм приходити по перспективам, як метрдотелям у великих лондонських ресторанах.
  
  "Але це так нерозумно з її боку - ревнувати", - роздумувала Вінні. “ Міс Блейк навряд чи віддасть перевагу адмірала сера Хамфрі, хоча старий чертовски хороша людина.
  
  "Вінні!" вигукнула мати.
  
  “ Прости, мама. Я мала на увазі, що він такий чудовий. Зрештою, вона єдина приваблива жінка в цьому закладі... Останнє слово обірвалося вереском болю, коли нога місіс Марстон сильно штовхнула її за кісточок.
  
  Але ніхто з присутніх не прийняв її слова близько до серця.
  
  "О, ви дійсно так думаєте?" - сказала міс Астилл. "Я завжди думала, що у секретарки доктора таке гарненьке личко".
  
  "Міс Льюїс занадто хороша, щоб бути секретаркою у такого молодого вдівця, як доктор Вільямс, якщо хочете знати мою думку," сказала леді Уорм. “ Сестра Хокінс, у всякому разі, не єдина жінка, націлюється на головний шанс.
  
  Міс Астилл виглядала засмученою.
  
  "Але я впевнена, що доктор..." почала вона.
  
  Леді Уорм і місіс Марстон багатозначно разом розсміялися.
  
  "Ми всі знаємо, що ви думаєте про лікаря", - хором вигукнули вони, і міс Астилл соромливо опустила очі.
  
  "Ти ж не віриш, що міс Блейк могла віддати перевагу адмірала сера Хамфрі?" запитала Міллі, задумливо роздивляючись свої відполіровані нігті.
  
  Леді Уорм пирхнула, дивлячись на свої карти.
  
  "Я б сказала, що сер Хемфрі з'ясував, що вона всього лише звичайна авантюристка", - відповіла вона. "Вам варто лише поглянути на неї, щоб зрозуміти, що вона собою представляє, в той час як сер Хемфрі - справжній джентльмен".
  
  Місіс Доусон приєдналася до розмови.
  
  “ Кому-небудь з вас коли-небудь спадало на думку, - зауважила вона, - що ми насправді нічого не знаємо про сера Хамфрі Червиле? Ви не знайдете згадки його імені у Берка, ні в Дебретта. Завжди здається дивною рисою людського характеру, що ми так пильно розпитуємо, відбуваються Сміти або Брауни з Йоркшира або Глостершира, але готові прийняти будь титул за чисту монету ".
  
  Леді Уорм різко повернулася в своєму кріслі.
  
  "Це зауваження вкрай без смаку, місіс Доусон", - сказала вона, і в її голосі майже чувся дзвін льоду. “Що стосується відсутності його імені у книзі перів, я хотів би нагадати вам, що екземплярам Дебретта і Берка в бібліотеці виповнилося двадцять п'ять років, і багато видатні люди отримали титули з тих пір, як вони були надруковані. Мого імені немає в цих конкретних копіях, але я сподіваюся, що ви не станете піддавати сумніву моє право на титул у зв'язку з цим ".
  
  Місіс Доусон скривилася і повернулася до своєї книги.
  
  "Дорога леді Уорм," промуркотала міс Астилл, - звичайно, ми всі знаємо, хто ви...
  
  "Фірмова кукурудзяна мука Warme," прошепотіла місіс Нейпір, але, на щастя, її голос не долинув до вух місіс Доусон.
  
  “– і те ж саме з сером Хамфрі, як ми всі знаємо. Які чарівні манери, а манери роблять людину! Я впевнений, що сер Хемфрі - єдиний син і володіє яким-небудь величним будинком в Англії. Крім того, його ім'я мені добре знайоме. Можливо, я бачив його фотографію в одному зі світських періодичних видань, в Королівському вольєрі в Аскоті або щось в цьому роді.
  
  "Він, звичайно, з усіх сил намагається бути приємним з усіма нами", - погодилася місіс Марстон, яка не втрачала надії, що одна з її дочок може стати леді Червил.
  
  "Дійсно, так," продовжувала міс Астилл. “ Дуже приємний. Він консультував мене по одному невеликому справі; так люб'язно з його боку. Я впевнена, що не розумію, чому він повинен витрачати на мене час.
  
  Вона зніяковіло посміхнулася, і Вінні пильно подивилася на неї. Невже міс Астилл уявила, що сер Хемфрі зацікавився нею? Ці старі діви!
  
  Місіс Доусон зробила олівцем позначки на аркуші паперу і тимчасово відклала книгу. Вона глянула на кивнувшую голову місіс Нейпір, потім деякий час сиділа, спостерігаючи за четвіркою за картковим столом, в сотий раз дивуючись, як вони можуть так базікати без угаву, не втрачаючи при цьому зв'язку зі своєю грою.
  
  Міс Астилл піднялася зі стільця.
  
  “ Прошу мене вибачити – така чудова гра, – але я дійсно повинна зайнятися вівтарним покривалом для дорогого вікарія. Вона взяла свою гобеленову робочу сумку і підійшла, щоб сісти поруч з місіс Доусон.
  
  Леді Уорм обернувся до міс Блейк, яка тільки що ввійшла у вітальню.
  
  “ О, міс Блейк, не могли б ви ...? - Вона вказала на стілець, який тільки що звільнила міс Астилл.
  
  "Велике спасибі, але я ніколи не граю в карти". Міс Блейк розсіяно посміхнулася їм усім, села і, відкривши книжку, почала читати.
  
  Троє картярів встали і влаштувалися ближче до вогню, і незабаром не чути було ані звуку, крім клацання в'язальних спиць або ножиць.
  
  Міс Астилл просмикнула нитку червоного шовку в голку.
  
  "Як це схоже на міс Блейк - увійти і потривожити їх усіх", - подумала вона. Гідро зараз зовсім інше місце. Міс Блейк не вважалася з почуттями інших, але розгулювала в одязі, яка демонструвала дійсно неделикатное кількість кінцівок. До того ж у неї була така зарозуміла манера ходити, бовтаючи ногами від стегон, що ззаду вона дійсно виглядала досить непристойно. Вона не робила секрету з того факту, що їй подобається тільки суспільство чоловіків, якого б віку вони не були, і та історія про неї й сера Хамфрі, про те, як вона заманила його в свою спальню, вона мала на увазі – сама думка змушувала її червоніти – ну, насправді, ніколи не знаєш, чим все це може закінчитися. Наскільки вона могла встановити, міс Блейк залишила доктора в спокої, але ніколи не знаєш, що вона може зробити в наступний раз. Звичайно, з цим потрібно щось робити.
  
  "Я б хотіла, щоб ви почитали нам, міс Блейк," сказала вона вголос. - Ми всі зайняті рукоділлям, і це допомогло б приємніше провести день.
  
  "Це було б як в наші шкільні роки, коли ми по черзі читали "Джона Галіфаксу, джентльмена" на уроці шиття", - сказала леді Уорм.
  
  Сказавши це, вона крадькома озирнувся по сторонах.
  
  "Можливо, це була книга, невідома іншим", - подумала вона. Незважаючи на те, що минуло так багато років з тих пір, як вона вийшла заміж за Джона Уорма, вона все ще боялася згадати що-небудь, що могло б пов'язати її з колишнім життям, коли, будучи старшою у рої сопливих дітей, вона віднесла товсті скибки хліба з джемом в початкову школу Святого Чада і повернулася допомагати за прилавком маленької бакалійної крамниці, яка виявилася такою золотою жилою для її батьків.
  
  Але наступні слова місіс Марстон заспокоїли її: "Я завжди думаю, що це така мила історія", оскільки місіс Марстон, як вона знала, була закінчена" в Аскоті.
  
  "Я не проти почитати вам, якщо вам це дійсно подобається," сказала міс Блейк, потягуючись у кріслі
  
  "Зовсім як кішка," напівголосно помітила Міллі.
  
  “– але дозволь мені принести іншу книгу. Не думаю, що ця тобі сподобається".
  
  "Занадто сучасно для нас, я вважаю", - відповіла леді Уорм, в той час як міс Астилл нахилилася вперед і прочитала назву.
  
  “Чудовий новий світ. Не думаю, що коли-небудь чув про нього. Це нова книга?"
  
  "Боюся, що ні, - поблажливо відповіла міс Блейк. “ Йому, мабуть, не менше чотирьох років.
  
  "Остання книга, з якою я вас бачила, була з грубим назвою", - сказала місіс Марстон. "У всій моїй наготі, здається, вона називалася".
  
  - Без плаща, " поправила міс Блейк. “ Ти ж не назвеш мене голою тільки тому, що я зняла пальто, правда?
  
  "Так, я повинна", - пролунав гучний шепіт місіс Нейпір, яка, мабуть, спала всю частину розмови. “ Деякі сукні, які вона носить під тим, що вона називає домашнім пальто, не більше жилетів.
  
  Міс Блейк залишалася незворушною, але без подальших протестів гортала сторінки книги, поки не дійшла до спроби Ленайны спокусити дикуна.
  
  Її чистий молодий голос приємно рознісся по вітальні. Вона знала, що хтось впустив вівтарну тканина, шарф, шкарпетки та шиття, але, хоча вона кожну хвилину чекала, що її зупинять, їй дозволили дочитати до кінця голови.
  
  "Мені продовжувати?" - запитала вона.
  
  Леді Уорм піднялася зі стільця з почервонілим обличчям і випросталася на весь зріст.
  
  "Тобі повинно бути соромно за себе", - сказала вона. “З усіх низьких, аморальних книг. Але я не здивована. Я уявляла, що ти вибереш саме таку літературу. Я не дивуюся, що сучасна молодь розбещена, коли така бруд лежить на кожній бібліотечній полиці, до якої можуть дотягнутися молоді руки ".
  
  Міс Блейк з посмішкою поправила її:
  
  “ Не на кожній полиці, леді Уорм. Це було заборонено в Ірландському вільній державі, або Ейрі, як вони його називають.
  
  “Я дуже рада це чути. Це, мабуть, єдина гідна річ, яку Єва чула про ірландців", - з гідністю відповіла леді Уорм. "Але я знаю, що ви просто намагаєтеся бути легковажною".
  
  "Але," наполягала міс Блейк, її очі заблищали, - яку літературу ви хотіли б, щоб я прочитала?
  
  "У мене немає бажання вступати з вами в літературну дискусію", - відповіла леді Уорм. "На англійській мові є безліч класичних творів, якщо ви хочете розвинути свій розум".
  
  “ Шекспір, наприклад?
  
  "Шекспір, звичайно, майстер".
  
  Леді Уорм нахилилася, щоб підняти несмачний шарф, який вона в'язала з розрізнених шматків вовни для прокажених.
  
  Міс Блейк перегорнула кілька сторінок і перечитала знову:
  
  “ Але чеснота, якою її ніколи не досягнеш
  
  Хоча розпуста перетворює його у форму раю:
  
  Так що хіть, хоч і з променистим ангелом пов'язана.,
  
  Наситить себе в небесному ложе,
  
  І полюють на сміття.
  
  Серцевий сміх місіс Доусон рознісся по вітальні.
  
  "Я не звинувачую вас, міс Блейк", - сказала вона. "Вони завжди труять вас, і вона сама напросилася на це".
  
  Леді Уорм проігнорувала це зауваження.
  
  "Міс Блейк," сказала вона, " я наказую вам припинити читання. Ви ображаєте мене і інших дам цій цієї кровозмісного книгою. Я поскаржуся доктор".
  
  "Але," запротестувала міс Блейк, " це був Шекспір.
  
  Леді Уорм, побелевшая від пристрасті, вибігла з кімнати.
  
  На кілька хвилин запанувала мовчанка, потім у вітальню ввійшла місіс Доусон.
  
  "Радий за тебе", - сказала вона. "Я б і сама не змогла краще розбудити бабусю".
  
  "Справді, міс Блейк," заперечила міс Астилл самим обуреним тоном. “ Ви не мали права ображати бідну дорогу леді Уорм цій огидній книгою.
  
  "Я дивуюся, що ти наважився прочитати це вголос", - сказала Міллі.
  
  "Дорога леді Уорм, вона була дуже засмучена", - гримнула місіс Нейпір.
  
  "Я сподіваюся, що це не викличе жодного з її нападів".
  
  "Але вона дійсно просила про це".
  
  “Я знаю, що це дуже негарно з мого боку, але я не можу втриматися від посмішки, побачивши, в якому вигляді вона пішла. Вона навряд чи могла бути запальною ".
  
  "Це жахлива книга, але, звичайно, дуже розумна".
  
  “Чудова сатира на сучасність. Я анітрохи не здивуюся, якщо до цього дійде, враховуючи швидкість, з якою розвиваються сучасні молоді люди ".
  
  “Це жахливо з мого боку, але я не можу втриматися від сміху. Книга, чи знаєте. Вона дійсно кумедна ".
  
  “Ідея цього. Все навпаки".
  
  “Одяг! Якщо вона коли-небудь входила у весняну моду!"
  
  "Ці застібки-блискавки, такі зручні!"
  
  “ І увійти у ванну в такому вигляді – в одній капелюсі, взутті і шкарпетках ...
  
  “ Щось подібне до наших купальних шапочок і фартухів, коли ми йдемо в баню на процедури ...
  
  "Набагато непристойніше, ніж взагалі нічого не носити!"
  
  "О!"
  
  Вони всі ахнули і винувато подивилися один на одного, немов соромлячись своїх думок, які вони висловили.
  
  Двері відчинилися.
  
  "Слава богу!" вигукнула Уінні Марстон. “ Чай!
  
  OceanofPDF.com
  Глава 4
  
  На наступний вечір леді Уорм з незвичною ретельністю прикрасила свою пишну фігуру в оксамитове вечірнє плаття кольору, який можна описати тільки як багряний, додала вісім своїх кращих кілець, нитку цього перлів, нитку штучного і брошку з діамантами і сапфірами. Вона дістала свою діамантову зірку і задумалася, носити її в волоссі чи ні. Бідолашний Джон купив його їй, щоб вона наділа на прийом до лорд-мера в Манчестері незабаром після того, як його посвятили в лицарі; він сказав, що вона так гарно виглядає у її волоссі.
  
  Вона зітхнула.
  
  Дорогий Джон! До самої своєї смерті він так і не помітив, як вона розповніла, як у неї з'явилися зморшки, як посивіло волосся. Чоловіки з Ланкашира були працьовиті в бізнесі, але дуже сентиментальні в душі.
  
  Вона піднесла зірку до хвилястим хвилях своїх тьмяного сивого волосся, але не могла обманювати себе, думаючи, що вона їй йде, і, знову зітхнувши, прикріпила її до вузької оксамитової стрічки, яку носила, щоб приховати обвислу шкіру під підборіддям. Вона знала, що кінчики зірки будуть колоти їй горло кожен раз, коли вона сглотнет, але відчувала, що цей випадок заслуговує деякого показу. Бо, як свідчив надрукована на машинці кореспондентська картка, прикріплена до зеленого сукна дошки оголошень у холі за минулий тиждень, сьогодні ввечері у вітальні готелю Hydro повинен був відбутися концерт, на який були запрошені всі гості.
  
  Організація концертів завжди покладалася на леді Уорм, частково-за її рангу ("хоча, дійсно ти можеш назвати її леді, моя дорога... Звичайно, я знаю, що він був присвячений в лицарі, але це була мука, ви ж знаєте... Запатентована борошно Варме!...") і почасти через абсолютно вигаданої репутації, якою вона володіла в театрі Hydro, тому що одного разу вона була присутня в міланському театрі Scala на виставі "Чарівної флейти" і ніколи не переставала говорити про це.
  
  "Після цього я більше ніколи не захочу слухати оперу", - дещо двозначно говорила вона, описуючи цей досвід.
  
  Вона зміцнила цю репутацію, вигукуючи у тих небагатьох випадках, коли радіоприймач у вітальні не вимикався через який-небудь добропорядної спроби поліпшити його роботу: “Про, вимкніть його! Я не виношу британську музику після італійської. Чому б тобі не вибрати Мілан?"
  
  А її супутниці кивали один одному і говорили: "Люба леді Уорм така музична".
  
  Весь тиждень, що передувала концерту, вона ходила за гідропарком, схожа на схвильовану курку. Якщо хто-небудь зупинявся, щоб поговорити з нею, вона швидко йшла, кажучи: “Ви повинні мене вибачити. Я так зайнятий. Цей концерт віднімає у мене так багато часу. Звичайно, я дуже радий, що можу взяти участь в ньому, але насправді мені шкода, що на цей раз вони не попросили когось іншого організувати його ". І все співчутливо посміхнулися і не були обмануті.
  
  "Бідна леді Уорм," зауважила стара міс Брендон після того, як запросила її на чай, щоб послухати попередню програму, - раніше вона не так хвилювалася, коли прислуговувала за прилавком бакалійної лавки свого батька в ролі некрасивою Ліззі Паркс. І вона була негарна, Роджерс. Я пам'ятаю, як побачив її, коли її батько підійшов до екіпажу моєї матері, щоб прийняти замовлення. Моя мати була леді іншого сорту.
  
  "Дійсно, так воно і було, міс," погодилася Роджерс, яка в ті дні працювала у Брендонов судомойкой і все ще з острахом згадувала суворість місіс Брендон. - Пекла! Іди сюди!" - коли вона залишала вічко в картоплині або розбивала чашку.
  
  Але в даному конкретному випадку у леді Уорм були причини для хвилювання. Вона поспішила у вітальню перед вечерею, накинувши поверх сукні горностаєву накидку.
  
  "Що мені робити?" В хвилюванні вона звернулася до першого зустрічного, яким виявилася міс Блейк. “Що мені робити? У мене немає акомпаніатора на сьогоднішній вечір. Ви знаєте, що у нас завжди є жінка, яка грає на органі в церкві ... Інакше, можливо, ви б не знали. Звичайно, вона грає жахливо, але я повинен був попросити її, і тепер вона підвела мене в останню хвилину. Це так втомлює з її боку ".
  
  "Що з нею не так?" запитала міс Блейк.
  
  “Сильний головний біль. Вона в ліжку. Так, вона дійсно хвора. Я ходила провідати її ... дуже неприємно". Вона з огидою скривила обличчя.
  
  “Ну, навряд чи це її вина. Вона не підвела тебе навмисне".
  
  “Ні, бідолашна, і, звичайно, мені її відчайдушно шкода, але якщо б вона тільки почекала до закінчення концерту.... Боюся, це означає відкласти його. Звичайно, раніше я грав сам, але пройшло багато років з тих пір, як я доторкався до клавіш зі слонової кістки, і мені не хотілося б виступати тут перед моїми друзями. Всі вони чекають від мене дуже багато. Боюся, це доведеться відкласти. В Італії такого ніколи не могло статися ".
  
  Вона не пояснила чому.
  
  "Про, але ви не повинні відкладати це," рішуче заперечила міс Блейк. “ Тільки не після всіх ваших турбот. Тобі знадобилося кілька днів, щоб все це виправити, і ми всі причепурилися з цієї нагоди.
  
  Леді Уорм дозволила крижаний посмішці зачепити її губи, і почала задаватися питанням, чи не була вона занадто сувора до міс Блейк. Можливо, весь скандал навколо неї і сера Хамфрі було неправдою. Тепер її голос звучав дійсно досить привітно і ввічливо, і, так, майже з повагою до рангу леді Уорм.
  
  "Я бачу," відповіла вона, поглянувши на мереживну берту, якої міс Астилл прикрасила своє чорне плаття, і на непоказні блакитні шовкові сукні, які носили дівчата Марстон. 'Навіть міс Астилл у вечірній сукні... принаймні, я вважаю, що так і повинно бути. Я бачу її лікті і сільничку на шиї. Але ми всі стали набагато розумнішими з тих пір, як серед нас оселився баронет, чи не так? Вона посміхнулася більш люб'язно. “Але насправді, це не жарт, - продовжувала вона. - Я б організувала концерт, якщо б могла, але кого я можу взяти акомпаніатором?"
  
  "Я," несподівано відповіла міс Блейк.
  
  "Ви?" ахнула леді Уорм.
  
  “Чому б і ні? Мене добре вчили в школі, і я вважаю, що ходив у таку ж хорошу школу, як і все тут".
  
  "Так, так, я впевнена, що ви це зробили", - поспішно відповіла леді Уорм, коли перед її очима виникло бачення четвертого стандарту початкової школи Святого Чада. “ Мені б і в голову не прийшло сумніватися у ваших словах, але мені не хотілося б турбувати вас.
  
  "О, не турбуйтеся про це," безтурботно відповіла міс Блейк. “ Я отримаю від цього задоволення. Я непогано граю з першого погляду і не підведу вас.
  
  "Наш органіст повинен був виконати соло для фортепіано". Леді Уорм вимовила це "пиарнофорти" у відповідності з кращими стандартами Бі-Бі-Сі, хоча у дні своєї молодості вона знала це більш фамільярно як "пианнер".
  
  "Я можу впоратися і з цим".
  
  Леді Уорм помітно ослабла.
  
  “ Але ви не будете грати– е–е... джаз?
  
  Міс Блейк розсміялася.
  
  "Я думаю, ви мені не повірите," сказала вона, "але насправді я волію Мендельсона".
  
  Леді Уорм прикусила губу в нерішучості, потім злегка кивнула.
  
  "Тоді дуже добре," сказала вона. “ В дев'ять годин у вітальні, і– е–е... дякую.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 5
  
  Вдень вітальня в "Гідро" була такою сумною, якою може бути лише старовинна кімната, але в яскравому світлі електричних ламп, встановлених у призматичному склі багатоярусної люстри, вона набувала вид старомодного гідності, цілком придатний для офіційного заходу. Він був оформлений у стилі, який наші бабусі називали французьким, а ми називаємо вікторіанським. Стіни, покриті білою емаллю і які могли б виглядати просторими і заспокійливими, були стиснуті і деформовані рельєфною позолоченою ліпниною, яка вигиналася в змієподібні завитки. Як ніби цього було недостатньо для прикраси, вони були вкриті величезними німецькими гравюрами у витіюватих позолочених рамах. На них Вікторія, королева Англії, сиділа на своїй коронації, стояла на одруження, напівлежала зі своїми дітьми, відкривала Велику виставку і позувала для "Секрету величі Англії" з відкритою Біблією в руці.
  
  Ефект було трохи зіпсовано якимось эдвардианцем, який ввів два затишних кутових крісла, а той період був повністю зіпсований доктором Вільямсом, який замінив більшу частину оригінальної меблів кількома сучасними кріслами для відпочинку та низьким глибоким канапкою, хоча потай він відчував, що дрібнички та інші дрібниці створюють більш відповідний фон для гидроболтовни.
  
  Це була кімната, в яку жителі Hydro попрямували після вечері в пошуках обіцяного концерту. Вони знайшли міс Блейк, одягнену в перлинно-сіре вечірнє плаття, з довгими нефритовими сережками у вухах і різьбленим шматком нефриту на тонкій платинової ланцюжку в якості єдиних прикрас, що сидить на жорсткому круглому табуреті, оббитій плюшем, у рояля Steck grand.
  
  Леді Уорм підійшла до піаніно, чорні фалди її горностаєвої накидки затріпотіли, і пояснила, що "у зв'язку з раптовим, прикрим нездужанням нашого шановного акомпаніатора міс Блейк люб'язно взяла на себе цю задачу в терміновому порядку", хоча вона знала, що в подібному оголошення немає необхідності, оскільки під час вечері вона зупинялася біля кожного столу в їдальні, щоб належним чином повідомити новину.
  
  Міс Блейк була занадто молода і гарна собою, щоб користуватися популярністю у жінок в Гідропарку, і більшість з них сподівалися, що у них нарешті буде можливість побачити, як вона виставляє себе на посміховисько. Незабаром вони розчарувалися. Вона була приємною піаністкою. Вона не намагалася зробити нічого надто класичного або надто хитромудрий, але грала як мелодійні соло п'єси, які всім їм так сподобалися, що вони голосно відбивали ритм ногами, щоб висловити свою вдячність. Без сумніву, всі вони погодилися, що вона не блищала б "" Шопена.Полонез ля мінор, який органістка завжди виконувала як соло з такою жвавістю, і її нога сильно натискала на гучну педаль, але її соло були приємними, а акомпанемент ненав'язливо правильним.
  
  "Ми могли б знати, чого очікувати", - пробурмотіла місіс Доусон. "Вона надто високої думки про себе, щоб братися за те, в чому не впевнена, що впорається добре".
  
  Перед початком концерту міс Блейк вручили пачку пошарпаних пісень, заклеєних смужками прозорого паперу, і оскільки леді Уорм не забезпечила її програмкою, вона розважалася, поки публіка сідала по своїх місцях, вгадуючи, кому належать пісні. Але, подібно тим газетним конкурсів, які розігрують великі грошові призи, рішення виявилися зовсім не такими, як можна було очікувати.
  
  Після того, як вона акомпанувала Міллі і Вінні Марстон в дуеті "Пісні Аравії", в якому Міллі виконала партію баритона, а Вінні - тенори; після того, як місіс Марстон виконала "Барабан Дрейка" тремтячим контральто; після того, як міс Астилл виконала "Троянду в бутоні" прекрасно поставленим сопрано, яке залишалося ніжним протягом тридцяти тактів, і на прохання на біс "ту маленьку французьку річ, яку ви так добре співаєте", зміст якої, на щастя, був прихований від публіки; після того, як полковник Астилл виконав "Rose in The Bud". Симкокс продекламував "Якість милосердя не натягнуто" вкрай неприродним фальцетом, і містер Марстон, який, як було відомо, козиряв тузом свого партнера і двічі програвав у віст, виголосив їм сумний монолог, в якому порівняв Життя з грою; після всього цього міс Блейк відчула, що вечора більше не піднесе їй сюрпризів.
  
  У цьому, проте, вона помилилася.
  
  Як раз в той момент, коли концерт, здавалося, підходив до кінця, і вона міркувала, зазвичай чи виконують Національний гімн, і якщо так, то яка дещиця найбільше підходить для такого різноманітного діапазону голосів, хтось крикнув: "Давайте пісню адмірала", і всі шумно підхопили слова з великим ентузіазмом, ніж хто-небудь до цих пір виявляв.
  
  Адмірала Урвина підняли на ноги під акомпанемент безлічі скрипів і рохкання, і він зашкутильгав до піаніно, хихикаючи від задоволення.
  
  "Ти можеш зіграти "The Keel Row" і ту маленьку пісеньку Гілберта і Саллівана, яка звучить ось так?" - запитав він і глибоким басом, який йому підходив, промуркав:
  
  “Джиммі, джиммі, Джиммі, Джиммі, повертайся в Іспанію,
  
  Ніколи, ніколи, ніколи, ніколи більше не перетинаються моря".
  
  Він відповів на її сумніви підморгуванням і усміхнувся: “Ну, неважливо. Вамп. Я знаю, ти чудово впораєшся з цим", - і без подальших церемоній він завів пісню, в якій було стільки куплетів, скільки в традиційної ірландської джизі, і почав приблизно так:
  
  “О, Хай-дро, Хай-дро, Хай-дро, Хай-хай-дро,
  
  О, коли я перебуваю в Hydro, я щаслива, наскільки це можливо.
  
  Ми всі живемо в Хай-дро, в Хай-дро, в Хай-хай-дро.,
  
  Ми всі живемо в "Гайд-дро", як одна велика сім'я".
  
  "Змініть мелодію!" - крикнув адмірал, дуже схожий на голос Грифона, що пояснює Кадриль з омарів Алісі в Країні Чудес, і продовжив на тому ж диханні:
  
  "І коли ти бачиш гарненьку медсестру..."
  
  він поглянув на сестру Хокінс, яка сиділа в самому кінці кімнати з міс Льюїс, секретарем доктора, і Адою Роджерс:
  
  “ Ти скажеш лікаря, що відчуваєш себе гірше;
  
  Але ніколи ще ти не відчував себе так погано,
  
  Наприклад, коли ви читаєте рахунок від лікаря;
  
  Це заподіює тобі таку жахливу біль
  
  , Що ти клянешься, що ніколи більше не повернешся.:
  
  Ти ніколи, ніколи, ніколи, ніколи, ніколи, ніколи, ніколи, ніколи, ніколи,
  
  Ніколи більше не повертайся на Гідростанцію!"
  
  Після того, як всі заспівали ці останні два рядки хором в останній раз, глядачі провели голосування з вираженням подяки виконавцям, а виконавці у відповідь провели голосування із подякою глядачам.
  
  Потім всі вони заспівали "Боже, бережи короля" в тій наполовину викликає, соромливою манері, в якій англійці співають свій національний гімн, і попрямував у вітальню, де подавали тістечка і каву.
  
  Міс Блейк залишилася за піаніно, збираючи ноти воєдино.
  
  "Я хотів би привітати вас", - пролунав голос у неї за спиною.
  
  Вона обернулася.
  
  “ О, сер Хемфрі, як мило з вашого боку. Я не помітив вас серед глядачів.
  
  Сер Хемфрі посміхнувся їй зверху вниз.
  
  "Я прийшов досить пізно", - сказав він. “Чесно кажучи, я не дуже-то чекав концерту, але коли почув, що ти будеш грати, відразу прийшов. Це коштувало того, щоб півтори години обходитися без випивки тільки заради того, щоб подивитися на твій виступ ".
  
  Міс Блейк не упустила з уваги значення вжитого ним слова “бачити" замість “чути" і виглядала задоволеною. Сер Хемфрі, явно підбадьорений, присунувся до неї ближче і серйозно заговорив тихим голосом.
  
  Глядачі, які повільно розходилися, розбившись на невеликі болтающие групки, кидали на них безліч цікавих поглядів, а жінки обмінялися розуміючими поглядами і здивовано підняли брови один на одного. Леді Уорм почекала десять хвилин, щоб привернути увагу міс Блейк, потім з огидою тупнула ногою і вийшла. Полковник з чверть години тинявся по кімнаті, злобно вкрутив в око монокль і пішов за іншими.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 6
  
  Наступного ранку покоївка увійшла в одну з великих спалень на горищі, її важкі кроки гулко віддавалися по нерівних дощок підлоги без килима, і з огидою подивилася на шість нерухомих фігур, які лежать у своїх односпальних ліжках, покритих чорною емаллю.
  
  'Невже ви, дівчатка, ніколи не навчитеся вставати з ліжка вранці?" крикнула вона. “Шість годин - це час, коли ви починаєте день. Зараз чверть на шосту, і я дзвоню тобі вже другий раз за цей ранок.
  
  Вона підійшла до найближчої ліжка і скинула одяг на підлогу. Емі Форд, настільки грубо разбуженная від глибокого сну, втупилася на економку почервонілими, злими очима. Її обличчя, побачене в таких умовах, не мав і сліду тієї привабливості, яку воно набувало під накрохмаленим ранковим очіпком з тюдоровским малюнком або вечірнім жабо. Вона виглядала хворою і дратівливою.
  
  "Я лягла в ліжко тільки після першої ночі, міс," сказала вона в неохочою спробі виправдати свою лінь. “ Мені довелося погасити світло у вітальні.
  
  "Це не має до справи ніякого відношення," різко заперечила економка, " і виправдовуватися переді мною - марна трата часу, як ви вже мали б добре знати. У мене з вами, дівчата, щоранку одні і ті ж проблеми. А тепер вилазьте з ліжок, всі ви, поки я не з'їхав з цієї кімнати. "
  
  Ліжка скрипіли від неохотных рухів їх мешканців. Економка підійшла до маленьких плоским вікон.
  
  "Фу!" - вигукнула вона з перебільшеним акцентом. “Чому ви завжди спите з закритими вікнами? Я не дивуюся, що у вас на обличчях з'являються прищі". Вона відчинила всі вікна до упору, впускаючи в кімнату холодний осінній протяг, потім озирнулась і, задоволена тим, що всі дівчатка нарешті встали з ліжок, вийшла, грюкнувши за собою погано пригнаних дверима.
  
  Дівчатка мстиво подивилися їй услід, і Емі показала не дуже чистий мову на зачинені двері.
  
  "Я могла б убити цю жінку!" - вигукнула вона. “Вона поводиться з нами як з лайном. Заради Бога, закрийте ці чортові вікна!"
  
  "А тепер притримай язика, Емі", - сказала Моллі о'ші, маленька чорнява дівчинка з графства Корк. “Звичайно, це погана прикмета - вимовляти це слово і благословенне ім'я Всемогутнього Бога на одному диханні. І ти прекрасно знаєш, що саме в шість годин нам слід вставати, як вона потім сказала.
  
  Емі пробурмотіла собі під ніс ще більш грубі богохульства, але було надто холодно, щоб стояти і сперечатися їх дешевих бавовняних нічних сорочках, і незабаром дівчинки були наполовину вмиті, одягнені і приступили до своїм ранковим обов'язків.
  
  Емі і Моллі, яким сьогодні вранці було доручено прибрати вітальню і письмовий стіл, разом спустилися вниз. Вони обидва попрямували в маленьку письмову кімнату, де Емі негайно почала збирати кілька розкиданих клаптиків паперу в кошик для паперів.
  
  "І що, в ім'я всього святого, по-твоєму, ти робиш?" запитала Моллі. “Хіба це не я прибирала вітальню вчора вранці, а це найбільша кімната?" Зараз же відведи тебе туди самого!"
  
  Емі, як зазвичай буркочучи, пройшла через суміжну двері у вітальню. Вона ввімкнула світло над піаніно і, підійшовши до вікна, потягнула за бічні шнури, які безшумно розсунули важкі оксамитові штори. Вона скривилася при вигляді рядів стільців, що залишилися з вчорашнього концерту, ненавидячи додаткову роботу, яка була пов'язана з їх сортуванням і поверненням на колишні місця.
  
  "Це вона завжди приходила за додатковою роботою", - бурчала вона собі під ніс, і це був справжній сором. Якщо б коли-небудь у Гідропарку був концерт або вечірка, ви могли бути впевнені, що саме вона була б черговою на цьому тижні. Вона часто думала, що вся система обміну коридорами була спеціально влаштована для того, щоб платити їй, і хотіла б вона знати, що вона кому зробила? Нічого!
  
  Минула ніч була типовим проявом її везіння. Їй довелося чекати до першої години дня, поки сер Хамфрі і міс Блейк не відправилися спати, і, наскільки вона знала, вони пішли разом. Для міс Блейк було би прекрасно не лягати спати до самого ранку, але їй доводилося вставати о шостій годині, незалежно від того, скільки вона лягала спати. А коли вона спробувала поспати ще кілька хвилин, що повинна була зробити ця клята економка, крім як увійти і стягнути з неї весь одяг, не кажучи вже про те, щоб відкрити всі вікна і спробувати насолити їй смерть від холоду. І ніби всього цього було недостатньо, не рахуючи того, що їй довелося вранці прибирати зал, який був весь перевернуть з ніг на голову вчорашнім безладом. Що могло протиставити цьому випадковий косий погляд на вчорашньому концерті?
  
  "Що ж, коли-небудь вони побачать", - подумала вона, з гуркотом пересуваючи стільці. Вона втілить в життя свою марнославна намір бути першою, хто розкриє який-небудь жахливий скандал у Гідропарку, перш ніж ця худа шльондра Роджерс пронюхають про це.
  
  Вона завжди ходила з відкритими очима і була впевнена, що незабаром наткнеться на це. До того ж це буде щось справді пікантне, набагато перевершує все, що Гідро коли-небудь чув. Тоді вона стала знаменитою. Все б ловили її слова за їжею в учительській. Їй дали найкращий шматок м'яса і самий великий шматок торта. А що стосується цієї старої кішки–економки - разрази її грім! – вона більше не буде поводитися з нею як з брудом. Тільки не вона. Вона підійшла до неї сяюча, її великі вуха пересмикувались, щоб почути всі подробиці з перших рук, щоб вона могла передати їх своїй подрузі Пекло Роджерс, цієї зарозумілої особі, яка вважала себе класом краще, ніж проста покоївка, тому що прислуговувала сліпий літній леді і не носила очіпку. Вона не дивувалася, що міс Брендон теж майже осліпла, враховуючи, скільки років вона дивилася на обличчя такої людини, як Роджерс. Шкода, що сер Хамфрі і ця помітна штучка міс Блейк не дали їй шансу влаштувати по їх приводу якої-небудь скандал. Але хоча вони просиділи на дивані у вітальні до першої години ночі, позбавивши її сну, Емі знала, що не може сподіватися вигадати про них більше скандалу, що вже вигадали всі інші в Гідропарку.
  
  Вона підійшла до каміна і, схопивши найближчий підлокітник великого дивана з високою спинкою, що стояв перед згаслими вугіллям в каміні, люто смикнула його.
  
  Вона відсахнулася, потім закричала від жаху, коли струнка фігурка міс Блейк скотилася з дивана на підлогу, приглушене світло єдиною електричної лампочки над піаніно блиснув на чомусь схожому на сталеву стрілу, що стирчала з її потилиці.
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 7
  
  Інспектор Полк, широкоплечий чоловік років п'ятдесяти, з ледь помітною сивиною у волоссі, підняв голову зі свого місця за столом у центрі бібліотеки і запитливо глянув на перелякану дівчину, що стояла перед ним.
  
  - Вас звуть Моллі о'ші?
  
  "Так, сер".
  
  Констебль, що сидів за столом поменше в дальньому кутку кімнати, закреслив серію крапок, тире і завитків у своєму службовому блокноті.
  
  “ Ви були у вітальні, коли покоївка виявила тіло міс Блейк?
  
  “ Я був там, сер, хай допоможе нам Бог!
  
  “ Розкажи мені, що тобі про це відомо.
  
  “ Я розгрібала поліна в каміні, коли почула вереск, і Емі увірвалася у вітальню, стрибаючи, як курка на гарячій сковороді. Вона схопила мене за руку і сказала, що бідна юна леді була вбита після того, як її вбили.
  
  Вона проковтнула при цьому спогаді.
  
  “ Ви заходили до вітальні, щоб поглянути на тіло?
  
  “ Я цього не робив, сер. Навіщо мені це? Я забрав Емі, щоб розповісти економці.
  
  “ Економка не здавалася здивованої?
  
  “ Вона цього не робила, сер; але було б сильне потрясіння, щоб застати це зненацька. Вона трясла Емі так, що у неї мало зуби не вискочило з голови, і пішла подивитися сама. Потім вона послала мене за доктором.
  
  “ Тобі сподобалася міс Блейк, Моллі?
  
  “ Дійсно, сер. Звичайно, не так, як всі ми? Вона вміла давати чайові, у неї була усмішка і добре слово для кожного з нас. Багато інші чекали б, що ти будеш приносити їм їжу весь день безперервно, жодного разу не сказавши "Спасибі" в кінці, але вона ніколи не була такою. Звичайно, вона не заслуговувала того, щоб її вбили, бідна юна леді.
  
  Полк поклав на стіл перед собою маленьку бензинову запальничку з позолотою і шагреневою шкірою.
  
  "Ти коли-небудь бачив це раніше?" - запитав він.
  
  Моллі виглядала ще більш наляканою, ніж коли-небудь.
  
  "Ні, сер," прошепотіла вона.
  
  “ Хіба ви не знаєте, кому він належить?
  
  “Ні, звичайно. Це не належить мені".
  
  “ У вас є які-небудь припущення, хто вбив міс Блейк?
  
  “ Це був не я, сер, але, можливо, Емі мала до цього якесь відношення. Вона сказала мені, що міс Блейк погано закінчить, а у неї біса запальний характер.
  
  Полк відпустив її і послав за Емі, і жінки-ординаторши вирішили, що він не джентльмен, раз змусив їх чекати, у той час як спочатку приділив свою увагу персоналу.
  
  Емі, бліду, тремтячу, заплакану, абсолютно вибиті з колії нещодавнім випадком, проводили в бібліотеку. Інспектор Полк кинув на неї один погляд і крикнув: "Сядь!" голосом, якому міг би позаздрити будь-сержант-майор. Вона перестала плакати і підкорилася. Перш ніж вона встигла почати знову, він задав їй питання:
  
  “ Це ви вбили міс Блейк?
  
  “Хто? Я?"
  
  Це стало останньою краплею в довершення до всіх несправедливостям тижня. Емі тут же забула про істериці і, приходячи в обурення, вибухнула тирадою на адресу большеротых поліцейських, які намагалися залякуванням вибити зізнання з працьовитих служниць. Полк із задоволенням помітив, як вона почервоніла, і обірвав її слова.
  
  "Гаразд, забудь про це", - сказав він і перейшов до розпитувань про виявлення тіла. Але він не домігся від неї ніякої інформації, крім драматичного опису того, як міс Блейк скотилася з дивана і як це її налякало.
  
  Полк вказав на маленьку бензинову запальничку на столі і запитав, чи знає вона, кому вона належить, але і тут вона нічим не допомогла.
  
  "Як ви довідалися, що міс Блейк збиралися вбити?" він налякав її, сказавши наступне.
  
  Емі здивовано втупилася на нього і повторила:
  
  “ Хто? Я? Я не знав, сер, і ніколи не говорив, що знаю, а той, хто так каже, брехун.
  
  "Ви сказали Моллі, що знали, що міс Блейк погано кінчить", - спокійно сказав Полк. "Що ви мали на увазі під цим?"
  
  "Ах, це!" - відповіла Емі з полегшенням. “Я, так сказати, нічого не мала на увазі, якщо ви мене розумієте. Ми з Моллі посперечалися про те, що за дівчина була міс Блейк.
  
  "І якого роду вона була?"
  
  "Я впевнена, що не знаю," сказала схвильована дівчина, - але я справді думала, що вона, можливо, приїхала з Лондона і залишилася тут відпочити, а коли повернулася, то стала б вештатися нічним клубам або придорожнім закусочним і не закінчила б як чесна жінка. Це було тільки заради спору, як ви могли б сказати. Мені завжди подобалася міс Блейк.
  
  "Значить, ви насправді ніколи не бачили міс Блейк п'яною?" - наполягав Полк.
  
  “Ні, я ніколи цього не робив, і більше того, ніхто інший ніколи не робив ні того, ні іншого. Вона була дуже вихованою, поки жила тут, і я ніколи не чув, щоб говорили, що вона коли-небудь приїжджала з Лондона. Я сказав це тільки для того, щоб заперечити цій Моллі.
  
  "Добре", - знову сказав Полк і вже збирався відпустити її, коли вона налякала його, сказавши:
  
  “ Я можу сказати вам, хто її вбив, якщо хочете.
  
  "Ну?" запитав він.
  
  "Економка," мстиво прошепотіла Емі. “ Вона завжди встає першої вранці, навіть раніше за нас, дівчаток, і я не здивуюся, якщо вона вб'є власну матір.
  
  Послали за місіс Дьюкс, економкою, темноволосою, кароокої, з щільно стиснутими губами жінкою років сорока п'яти. Вона випросталася у кріслі навпроти інспектора, склавши руки на колінах свого чорного плаття, всім своїм виглядом висловлюючи несхвалення того, що відбувається.
  
  Так, сказала вона, вона завжди прокидається першої вранці, і до того ж це ганьба для жінки її віку - обдзвонювати молоденьких дівчат, які занадто ліниві, щоб вставати, коли в шість годин задзвонив будильник. Вона ніколи раніше не займалася нічим подібним і була рада, що це нарешті стало надбанням громадськості, тому що тепер, можливо, лікар що-небудь зробить з цього приводу. Якби її чоловік був живий, вона б взагалі не працювала, але вона поховала двох. О, вона не нарікала; це було її тягар, і вона могла його винести... Ні, вона нічого не знала про вбивство міс Блейк. Вона справді майже ніколи не бачила міс Блейк. Її обов'язки економки були в основному пов'язані з покоївками, і у неї було достатньо справ, щоб не витрачати час ще й на те, щоб наглядати за відвідувачами. Вона знала, що міс Блейк завжди снідає в ліжко, і, на її думку, цього не слід було допускати, хоча прийом їжі в спальнях був додатковим. Це означало, що міс Блейк так і не встала майже до ленчу, і це було великою помилкою. Покоївка не змогла вчасно прибрати в її спальні, і це засмутило все домашнє господарство. Вона звикла працювати за розкладом, але не можна було очікувати, що покоївки будуть дотримуватися його, якщо відвідувачі подають їм такий поганий приклад.
  
  Так, звичайно, вона була дуже здивована, коли Емі і Моллі прибігли до неї, кричачи на весь голос, що міс Блейк була вбита. Ні, звичайно, вона не показувала своїх почуттів перед покоївками; якби вона це зробила, вони б влаштували істерику. Як би те ні було, вона трясла Емі до тих пір, поки не вбила в неї трохи здорового глузду, і пішла у вітальню, щоб переконатися в цьому самої. Звичайно, вона бачила, що міс Блейк мертва, і їй не треба було торкатися до неї, щоб переконатися в цьому. Вона залишалася у вітальні, поки доктор Вільямс прийшов у відповідь на її повідомлення. Вона подумала, що так буде найкраще. Моллі була більш спокійною двох дівчаток, тому вона послала за доктором, а Емі залишила зовні, в коридорі, де та могла бачити її через відчинені двері, щоб та не розлякала всю Гідропарком.
  
  Вона не вважала себе винною у вбивстві, і ніхто не міг сказати, що це так. Без сумніву, інспектор скоро все з'ясує. Якщо вже на те пішло, вона могла б сказати йому, хто міг докласти до цього руку, вона сама. Хто? Ну, ця маленька шлюшка, Емі, звичайно. Хіба не вона знайшла тіло? Хіба не вона була у вітальні вчора ввечері пізніше всіх інших і сьогодні вранці знову раніше за всіх? Ніколи не можна було передбачити, що ці дівчата можуть викинути в наступний раз!
  
  Інспектор Полк, діючи у своїй звичайній манері, любив опитувати людей за планом Цілодобового Терпіння. Поки один хлопець представляв іншого, вони слідували один за одним в природній послідовності; коли послідовність порушувалася, як при випаданні короля в картковій грі, він починав все заново. Показання економки тільки що повернулися по колу до Емі Форд, йому довелося вибрати іншу особу для допиту, і він як раз пробігав пальцем по надрукованим на машинці списком імен, який надав секретар доктора, з тих, хто перебував у Гідро, коли було скоєно вбивство, коли в кімнату ввійшов сержант Джаго.
  
  Інспектор підняв голову.
  
  "Ну що, ти знайшов це?"
  
  "Так, сер".
  
  “Добре. Де?"
  
  "Всюди!"
  
  Вираз обличчя Пэлка ясно говорило, що зараз не час для жартів.
  
  "Я послав вас знайти в'язальну спицю, яка підходить до тієї, яку ми знайшли увіткненої в потилицю міс Блейк", - сказав він.
  
  “Так, сер, я знаю. Що ж, ми знайшли схожі майже в кожній спальні в Гідро. У деяких номерах їх було по дві, три і більше; усі вони були однакового розміру та марки, але тільки в двох номерах було по одній голці на штуку. Я приніс їх все вниз. На них зазначений номер кімнати, з якої вони були взяті.
  
  Полк уважно оглянув різні зв'язки сталевих в'язальних спиць, які сержант розклав перед ним на столі, деякі були перев'язані скотчем, деякі - тасьмою, деякі - мотузкою, деякі - шматками потертій ганчірки; і всі вони були схожі тим, що були простими, прямими, не ржавіючим сталевими спицями без набалдашників і без назви або розміру, вибитого на них.
  
  "Вони всі однакового розміру", - повторив сержант. “Я перевірив їх за міркою з магазину рукоділля. Ми дуже обережно поводилися з ними в рукавичках".
  
  "Боюся, це нам дуже допоможе", - сказав Полк. "На голці, якою вбили міс Блейк, не було відбитків пальців". Сержант Джаго зробив жест, що свідчить про крайній огиду. "Це найгірше в цьому захопленні детективною літературою", - сказав він. “Я повинен сказати, що ніхто не може бути більше зацікавлений в новому трилері, ніж я, і я теж беру у них багато хороших ідей. Для мене це нормально, тому що це моя робота, але це дає широкій публіці занадто багато інформації про відбитки пальців і поліцейських процедурах. Це не дає нам шансу ".
  
  Полк похитав головою.
  
  "Справа не в цьому", - сказав він. “Ніхто не зміг би вхопитися за гладку поверхню голки, необхідну для такого удару. Повинна була бути якась ручка. Я думав, ти помітила це, прочитавши стільки трилерів. Я хочу, щоб ти ще раз пройшлася по кімнатах із зубною щіткою в пошуках цього. "
  
  "На це потрібен час," з сумнівом промовив сержант.
  
  “ У тебе повно часу. Я не закінчу з цими людьми до вечора; їм усім так багато треба сказати. Обыщи кімнати для прислуги і кожен куточок у Гідропарку. Це старомодний будинок зі всілякими дірками і закутками; не пропустите жоден з них. Не має значення, чи варто залишати все в точності так, як ви знайшли; їм не зашкодить знати, що їхні кімнати були обшукані. Огляньте ванні кімнати і цистерни, гарячий прес, установку електричного освітлення - все, що тільки можна придумати, якщо це є в будинку. Сам факт того, що ручка була знята, показує, що вбивця знав, що це буде компрометуючим. На мій погляд, вся ця чортова справа надто хитромудра.
  
  Він знову повернувся до маленьких згортки на столі перед ним з ідентифікаційними етикетками і переглянув імена мешканців спалень зі списку секретарки.
  
  Першу кімнату, з якої була взята одна дивна голка, обіймав полковник Симкокс!
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 8
  
  Полковник Симкокс увійшов в бібліотеку, тримаючи в одній руці наполовину пов'язаний носок, а в іншій - клубок шерсті, в той час як нитки з вовни різних кольорів тяглися з кожної кишені його вицвілого твідового спортивного піджака.
  
  “ Полковник Симкокс?
  
  “Підполковник у відставці, сер, і якого біса вам знадобилося посилати за мною, коли я перебуваю якраз в середині складного візерунка? Подивіться на це, сер, подивіться на це! 'К. один червоний, П. три синіх ...' Чому ти не міг послати за мною, коли я робив кришку?"
  
  Полк проігнорував питання, який, як він справедливо вважав, було риторичним.
  
  "В'язання - не дуже звичайне заняття для чоловіка," тихо зауважив він.
  
  Обличчя полковника почервоніло під загрубевшим шаром засмаги.
  
  “Потрібно чимось зайнятися, щоб скоротати час. Це краще, ніж пити, навіть якщо б можна було роздобути випивку в цьому проклятому місці, чого не можна. І чому, чорт візьми, чоловікам не варто в'язати, якщо вони цього хочуть? Жінки страшенно люблять виконувати нашу роботу, навіть якщо до цих пір вони залишали армію нам. Чому б нам для різноманітності не виконати їх роботу? Я знаю полковника, який робить найкрасивіші гобелени – з цієї матерії; і майора, який робить petit point – він теж маркіз. Звичайно, я можу трохи зв'язати, якщо захочу. Легко помітити, сер, що ви ніколи не служили в армії."
  
  "Я служив у Першу Світову війну," невпевнено відповів Полк, "але, без сумніву, ви б не думали, що це те ж саме, що бути звичайним солдатом".
  
  Полковник кинув на нього погляд з-під кудлатих сивих брів.
  
  "Як ви себе називаєте, сер?" підозріло запитав він. - Майор? Капітан? Генерал?
  
  Полк посміхнувся. "Ні, просто інспектор".
  
  Полковник Симкокс розслабився.
  
  “Ах, дуже добре. Так багато цих військових назв наших днях в цьому куточку світу. Це дуже поганий смак, сер, ось що це таке. Половина з них ніколи не бачила цю дірку, Woolwich, не кажучи вже про Сандхерсті. Відмінні хлопці і все таке; без них не обійшлося б, але це дуже погано.
  
  "Чи можу я запитати про ваше полку, полковник?" - запитав Полк.
  
  "Яке це має відношення до справи?" Він сердито подивився на інспектора, потім раптово змінив тон і сказав: "Належить королеві", як ніби очікував, що це буде оскаржено.
  
  Але Полк продовжував задавати свої питання без коментарів. Він дістав з кишені маленьку шагреневу бензинову запальничку і запитав, чи полковник дати йому якусь інформацію з цього приводу.
  
  "Не моя," коротко відповів полковник. “ Я не курю, так що навряд чи й мені її позичать. Втім, почекайте хвилинку. Мені здається, я десь його вже бачив. Можливо, воно належить адміралу – ні, надто вишукане для нього. Ні, не можу згадати.
  
  Полк не став розвивати цю тему.
  
  "Ви знаєте, що в Гідропарку відбулося вбивство?" - запитав він.
  
  "Знаю це!" Полковник мало не підскочив зі стільця. “Звичайно, я знаю це! Я теж навряд чи це забуду після того, як мене змусили весь ранок сидіти з усіма цими старими відьмами в Гідропарку, замкнені, як стадо великої рогатої худоби. Чому, чорт візьми, сер– - Він різко замовк. “ Ну, що ж, вважаю, це необхідно зробити. Військовий трибунал, інспектор, так? Військовий трибунал?
  
  “ Ось і все, сер. Я був би радий, якби ви відповіли на кілька запитань.
  
  “ Все, що завгодно. Радий допомогти вам, якщо зможу. Підлий злочин, сер, підлий злочин, і я сподіваюся, ви знайдете того, хто це зробив. Міс Блейк була милою дівчиною. Не можу зрозуміти, чому комусь знадобилося її вбивати. От якщо б це була одна з тих старих карг в Гідропарку, я б це зрозумів досить добре. Мені часто хотілося самому вбити кого-небудь з них.
  
  “ Ви добре знали міс Блейк?
  
  Полковник Симкокс, який до цього часу поклав своє в'язання на стіл перед собою, намацав монокль і з сором'язливим видом вставив його в праве око.
  
  “ Ну– я – я– ну, я так і зробив. Чорт візьми, з таким же успіхом я можу сказати вам, що я був, тобто що міс Блейк і я – ну, що я подумував про те, щоб зробити її своєю дружиною.
  
  Мимоволі Полк висловив своє здивування, подумки порівнявши сутулі плечі і холерическое обличчя старого полковника, з гарною фігурою і рисами особи міс Блейк. І, можливо , його розум несвідомо зафіксував відмітину на вбитої жінки, як він сказав:
  
  “ Повинно бути, для вас це жахливий удар, полковник. Я поняття не мав, що міс Блейк була вашою нареченою.
  
  Полковник виглядав схвильованим і сильно смикнув себе за вус.
  
  "Вона не була моєю нареченою", - запротестував він.
  
  “ Але ви тільки що сказали...
  
  “Я знаю, знаю, але це було тільки так сказати. Я був дуже прив'язаний до неї, і я, здавалося, подобався їй досить сильно, поки цей кравецький манекен баронета не почав будувати їй очі". Він люто подивився на Пэлка. “ Ти не знаєш, що значить все життя бути холостяком.
  
  "Так, знаю", - відповів Полк з посмішкою. "Так сталося, що я сам такий".
  
  "Про– а– ну", - заїкаючись, пробурмотів полковник. “Тобі це набридає, от і все, і я подумав – любить мене – гарна дружина – тому я хотів запитати її. Але я ніколи цього не робив, і тепер я радий, що не зробив ".
  
  “ Ти маєш на увазі розголос?
  
  “Ні, ні, я маю на увазі, що так би не вийшло. Ти знаєш це так само добре, як і я. Це звучить як хам, сер, але факт в тому, що я не переживаю її смерть так сильно, як слід було б. Ви самі бачите це, інспектор. У моєму віці не можна зображувати розсіяного коханця. Майте на увазі, я вражений бессердечием звіра, який це зробив. Я б зробив усе, що міг, щоб зловити його, але я не можу позбутися почуття полегшення, що я все ще вільний. Звикла роками піклуватися про себе – сама плету шкарпетки... старезний Старий дурень, якому сподобалася дівчина, годящаяся мені в доньки. Ні, чорт візьми, ви дізнаєтеся правду! Раптово він стукнув кулаком по столу. “ Вона була досить молода, щоб мені доводиться внучкою, сер! Він зітхнув. "Вона була дуже чарівною молодою леді і змусила мене знову відчути себе молодим".
  
  Полк, потай думаючи, що полковник або дуже щирий, або дуже розумний, запитав:
  
  “ У вас є які-небудь припущення, чому міс Блейк взагалі прийшла в Гідровузол?
  
  “ Ну так, вона сама мені сказала. Сказала, що все своє життя переходила з однієї гідроелектростанції на іншу. Я ніколи не питав її про причини. Чоловік молодший міг би так і вчинити, але в мій час вважалося непристойним, щоб чоловік обговорював тіла з жінкою. Вона завжди виглядала досить здоровою, але якщо б вона прийшла сюди на лікування, лікар міг би вам сказати.
  
  Полк взяв в'язальну спицю, яку сержант знайшов у спальні полковника Симкокса. "Ви дізнаєтеся це?" - запитав він.
  
  Полковник підозріло подивився на нього.
  
  "Ні", - різко сказав він.
  
  "Міс Блейк була вбита ось такий в'язальної спицею," продовжував Полк, "і ця була знайдена у вашій кімнаті".
  
  Обличчя полковника набуло багряний відтінок, і на мить йому здалося, що він ось-ось впаде від апоплексичного удару.
  
  “ Ви хочете сказати, що порпалися в моїх особистих речах? він закричав. “ Жоден джентльмен...
  
  Полк тихо перебив його:
  
  “ Я розслідую справу про вбивство.
  
  Полковник трохи заспокоївся.
  
  “Звичайно, звичайно; воєнний стан, воєнний стан. Але я кажу вам, що мені це не подобається, сер, за моєю спиною. Чому ви не могли запитати у мене дозволу? Сподіваюся, ваші люди не зламали верхівку моєї нової вудки для лову форелі.
  
  "Ви можете повірити мені на слово, що вони нічого не пошкодили", - сказав Полк, постукуючи голкою по столу між ними.
  
  "Ну, я сподіваюся, що зможу". Рухома сталь, здавалося, загіпнотизувала його, і він із зусиллям заговорив. “Якщо ви знайшли це в моїй кімнаті, я думаю, це повинно бути моїм. Ви можете бачити, що вони не того розміру, що мої спиці для шкарпеток, але, по-моєму, я дійсно купила дві такі деякий час назад, коли маленька донька доктора захотіла показати мені, як в'язати підв'язки.
  
  "Я не знав, що у доктора Вільямса є дочка", - зауважив Полк.
  
  “Маленька дівчинка, років дев'яти. Непоганий дитина, але галасливий. Всі діти - дуже неприємна перешкода в гідропарку. Їх не можна допускати".
  
  Полку захотілося випередити свій наступний запитання словами: "Ну, містер Граузер, сер", але він встояв перед спокусою.
  
  “ Чому у тебе залишилася тільки одна в'язальна спиця?
  
  Полковник виглядав ураженим, потім піднявся на ноги і смикнув підборіддям у бік інспектора.
  
  “ Боже, благослови мою душу! Ви ж не думаєте, що я вбив її? Навіщо? Тільки тому, що молодий чоловік з титулом обійшов мене? Не будьте дурнем, інспектор. Ви, звичайно, не думаєте, що солдат, який служив при трьох суверенів у всіх частинах Британської імперії, міг вбити жінку в'язальної спицею, чи не так? Клята нісенітниця, сер, проклята нісенітниця! У мене нагорі в шухляді лежить відмінний службовий револьвер, про що, без сумніву, ви вже знаєте. Я повинен був застрелити її, мій дорогий, я повинен був застрелити її. Ця в'язальна спиця була зброєю жінки, і я можу сказати вам, хто нею користувався, і перешкодити вам витрачати свій час на людей, які не мали до цього ніякого відношення.
  
  "Мені було б дуже цікаво почути", - ввічливо відповів Полк.
  
  "Сестра Хокінс," переможно промовив полковник. “ Мені не подобається звинувачувати жінку, але це очевидно. Адмірал Ервін останнім часом нехтував нею з-за міс Блейк, а вона ревнива жінка. А тепер, заради всього святого, дозвольте мені продовжити в'язання!
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 9
  
  Продовжуючи ланцюжок доказів, Полк послав за медсестрою Хокінс.
  
  Це була досить висока жінка років тридцяти п'яти, з каштановим волоссям і добре окресленою, але не пухла фігурою. На ній був білий комбінезон, застебнутий в російській стилі з лівого боку, з підкоченими вище ліктів рукавами, демонструють її сильні, м'язисті руки. Її веснушчатое обличчя було блідим під розгорнутим головним убором, але вона виглядала абсолютно спокійною, демонструючи досить бессердечное знайомство досвідченої медсестри зі смертю.
  
  "Ви не заперечуєте відповісти на кілька запитань про міс Блейк?" - запитав Полк, коли вона сіла навпроти нього.
  
  “ О ні, бідолаха! Я зроблю все, що в моїх силах, щоб допомогти.
  
  “ Ви добре її знали? - запитав я.
  
  “Боюся, що ні. Бачте, я зазвичай так зайнятий своїми пацієнтами, що, якщо люди не потребують лікування тут, я не часто вступаю з ними в контакт ".
  
  “ Наскільки я розумію, міс Блейк дійсно проходила курс лікування.
  
  “О ні, якщо тільки лікар не робив їй уколи, але навіть тоді я повинен був знати про це. Можливо, вона сиділа на дієті. Вона часто розмовляла зі мною, коли у мене був вільний час. Вона здалася мені дуже приємною молодою леді, яка не вважала себе дуже елегантною, щоб розмовляти з медсестрою, як деякі з них, яких я міг би згадати ".
  
  Вона пирхнула.
  
  “ Ви абсолютно впевнені, що ніколи не надавали їй ніякого лікування?
  
  “ Ні, ніколи. Вона не потребувала лікування, така молода дівчина. Я думаю, їй було далеко за тридцять. Більшість наших пацієнтів досить похилого віку і звертаються сюди з приводу ревматизму, ожиріння тощо. Я повинен робити їм спеціальні ванни, масаж або електролікування. Міс Блейк була дуже стрункою і гнучкою. Ви могли бачити, що вона не потребувала в подібному лікуванні ".
  
  “Зрозуміло. Тоді ти поняття не маєш, чому така молода жінка, як вона, повинна була залишатися на цій гідростанції так довго?"
  
  “ Ну, насправді немає, але я дійсно подумав, що вона, можливо, була якоїсь світської пані, якій набридли вечірки з коктейлями, і вона приїхала відпочити. Раніше Я працювала у фешенебельному будинку престарілих Вест-Енду, і, бачте, я знаю цей тип людей. Я не думаю, що вона коли-небудь збиралася жити тут постійно; насправді, у мене склалося враження, що вона збиралася досить скоро звідси виїхати, хоча я не можу сказати, що вона коли-небудь говорила мені про це.
  
  “ Спасибі, сестро. Чи є у вас які-небудь підозри щодо того, хто несе відповідальність за вбивство міс Блейк?
  
  Сестра Хокінс заправила уявну пасмо своїх густого каштанового волосся під йде їй головний убір, опустила погляд на свої коліна і разгладила пальцями бездоганно блискучу поверхню свого білого комбінезона. Її обличчя виглядало безтурботним, але коли вона підняла голову, Полк побачив, що в її очах була тривога.
  
  “ Я нічого не знаю, - затинаючись, пробурмотіла вона.
  
  Полк співчутливо кивнув.
  
  "Будь-яке враження, яке ви зможете справити на мене, може мати найбільшу цінність, - сказав він, - і ви можете бути впевнені, що я буду використовувати тільки ту інформацію, яка істотно мені допоможе розкрити вбивство".
  
  "Ну, тоді, якщо б мені потрібно було когось називати, я б назвала місіс Нейпір", - неохоче відповіла вона. “Вона одна з моїх особливих пацієнток, і в даний момент я проводжу з нею більше часу, ніж з іншими. У неї особливий випадок. Вона, звичайно, ненормальна, але іноді їй гірше, ніж іншим. Їй подобається влаштовувати сцени, особливо якщо поруч багато людей, які можуть її побачити. Вона вдає, що не може ходити, якщо я поруч з нею, але якщо вона захоче, то зможе ходити так само добре, як ви або я. Це свого роду істерія, і лікар каже, що вона абсолютно нешкідлива; але я думаю, ніхто не знає, що вона могла б зробити, якби у неї раптово виникло бажання це зробити. Вона тільки прикидається слабкою, насправді вона дуже сильна. Не думаю, що зміг би утримати її, якщо б вона стала буйної ".
  
  “ Так ти думаєш, вона здатна на м...
  
  “ Я ніколи не знала її інакше, як лагідної, - твердо перебила сестра Хокінс. “ Іноді вона каже жахливі речі, але, з іншого боку, вони всі так роблять. Я б не хотів більше нічого говорити, крім того, що якби мені довелося назвати чиєсь ім'я, я б назвав її.
  
  “ Спасибі. Ви сказали, що були в будинку престарілих у Вест-Енді. Ви давно тут?
  
  "Два роки".
  
  "І тобі це подобається?"
  
  “У нього є переваги і недоліки, як і у будь-якого іншого місця. Я ненавиділа його, коли приїхала сюди вперше. Здавалося, що там суцільні дрібні скандали і докори в спину, коли всі один одного обзивають, як натовп дітей. Я теж сумувала за товариству інших медсестер. Я тут єдина постійна медсестра, за винятком тих випадків, коли гідрокостюм переповнений, що трапляється нечасто."
  
  "А які переваги?"
  
  “Тут і близько не так багато роботи. Тут не витирають пил і не розносять їжу пацієнтам, яким доводиться лікуватися в ліжку. Усім цим займаються покоївки, і я повинна сказати, що вони служать мені тут, як ніби я порожня леді. Все одно я збиралася виїхати наступної весни, тільки ... Вона знову опустила очі.
  
  Полк чекав. Раптово вона зухвало подивилася на нього.
  
  “О, я думаю, ви всі почуєте про мене від інших людей. Тут не перестають говорити про справи інших людей. Зрештою, я не хочу все життя бути медсестрою".
  
  Полк пропустив це неадекватне пояснення повз вуха.
  
  “ Ви кваліфікована медсестра? - запитав він, дивлячись на бронзово-емалевий значок, який вона носила на нагрудній кишені.
  
  “ Так. У Лондоні навчався загальної сестринської роботи, отримав спеціальні сертифікати з масажу та рентгенографії.
  
  “ Тоді було б правдою сказати, що ви непогано розбираєтеся в анатомії?
  
  “Звичайно. Я не зміг би робити масаж без цих знань. Моє навчання було дуже ретельним. Бачте, ви повинні знати розташування всіх кісток, нервів і м'язів в тілі, інакше ви можете завдати великої шкоди, призначивши неправильне лікування ".
  
  “ Значить, ви розумієте, чому в'язальна спиця, встромлена в чий-небудь потилицю, може призвести до негайної смерті?
  
  "Так, це з'явилося б–"
  
  Вона різко замовкла, усвідомивши значення його питання. Густий рум'янець розлився по її обличчю аж до акуратного комірця шовкової блузки в стилі Пітера Пена, який був відкинутий поверх комбінезона. Її очі розширилися від страху.
  
  "Так, я– я розумію," прошепотіла вона.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 10
  
  Місіс Нейпір увійшла в бібліотеку, важко спираючись на руку констебля і вивертаючи щиколотки більше звичайного, щоб залучити співчуття інспектора. Їй вдалося нерозривно з'єднати свої ноги зі стільцем і столом, яким Полк підійшов допомогти у відповідь на благання в очах констебля. Коли вона наткнулася на нього, він відчув напружені м'язи її худих рук і був вражений їх силі. З деякими труднощами їм вдалося посадити її широкоплечую фігуру в крісло, і Полк прокляв удачу, яка привела його розслідувати справу про вбивство серед такої кількості дивних персонажів. Він не очікував особливої допомоги від місіс Нейпір.
  
  “ Ви знали міс Блейк? він запитав різко – як йому здалося, занадто різко.
  
  Місіс Нейпір кивнула.
  
  “Вона була добра до мене. Тут не багато люди добрі. На мені лежить величезний тягар ".
  
  "Ви знаєте, що вона мертва", - продовжував Полк.
  
  "Убитий!" схвильовано вигукнула вона. “ Я знаю, хто це зробив.
  
  Знайомі слова викликали роздратування у Пэлка, і він запитав без звичайної обережності: "Ви думаєте, це була сестра Хокінс?"
  
  Очі місіс Нейпір втупилися на нього з-за товстих стекол окулярів.
  
  “Як ти дізнався? Хтось шпигував за мною? Я чув шепіт у замкову щілину. У мене всюди вороги".
  
  "Ні, ні, місіс Нейпір, нічого подібного, запевняю вас", - відповів Полк з награною сердечністю. “Але дивно, що ви підозрюєте медсестру. Можливо, вам здається, що з нею трохи важко ладнати.
  
  Місіс Нейпір почала витирати хусткою пил з сукні, що було вірною ознакою її задоволення. Вона довірливо нахилилася вперед, і в її очах стояли сльози.
  
  "Ви розумієте", - щиро сказала вона. “Я думала, що я самотня і мене не розуміють, але ви розумієте. Ви захистіть мене. Можливо, ви розумієте і сестру Хокінс. Ні в кого не знайдеться для неї доброго слова. Вона перетворює моє життя у борошно. Вона мучить мене. Я весь у синцях там, де вона дозволила мені впасти. І вона така сильна, вона може підняти мене, як маленьку дитину. Синці! Але не так сильно, як їй хотілося б. Я падаю м'яко, слава Богу! Вона вбила ту бідну дівчину, і одного разу вона мене вб'є. Я так боюся. "Її губи зморщилися, як у дитини, готову заплакати, але вона не перестала говорити.
  
  “Це все тому, що ми бачили, як вона фліртувала з адміралом. Це ганьба для Гідро. Говорять, що він купує їй весь одяг, і у неї є нова шуба. Навіщо медсестрі шуба? У мене її немає. Кажуть, що коли чоловік дарує жінці шубу, він дає їй що-небудь, що можна покласти під неї. Ти повинен посадити її у в'язницю, або вона мене вб'є".
  
  Подальші питання викликали тільки аналогічні звинувачення, і Полк з огидою відмахнувся від неї. Тільки коли вона пішла, він зрозумів, що не спитав ні її, ні сестру Хокінс про маленьку бензинової запальничці.
  
  Адмірал Ервін бадьоро накульгував, спираючись на свої дві палиці, і хоча в його налитих кров'ю блакитних очах не згасав вогник, на грубуватому червоному обличчі застиг серйозний вираз, яке досить дивно на ньому сиділо. Він підійшов до стільця навпаки Пэлка і, опустившись у нього без всякого запрошення, засунув під нього свої палиці з швидкістю, яка свідчила постійній практиці.
  
  "Це погане діло, інспектор", - сказав він.
  
  "Це дійсно так, адмірал", - відповів Полк. "Боюся, я повинен поставити звичайні рутинні питання".
  
  Адмірал Ервін розуміюче махнув рукою.
  
  “ Звичайно. Продовжуйте. Сподіваюся, я зможу вам чимось допомогти.
  
  “ Ви добре знали міс Блейк?
  
  “Я не можу сказати, що я це зробив. Досить добре, було б точніше. Це приблизно те ж саме, що якщо хтось дізнається когось ще тут за шість місяців. Я знаю, що вона була дуже чарівною дівчиною, у якої, здавалося, не було ніяких захоплень, крім читання та гри на піаніно; що вона любила гарний одяг, хутра і коштовності, як і належить кожній гарненькою жінки; що у неї було досить добре серце, щоб спробувати допомогти мені розгадувати кросворди, хоча вони набридли їй до сліз; але хто вона і звідки приїхала, я не знаю, і я впевнений, що ніхто інший в Гідро теж не знає, інакше ми б почули про це раніше.
  
  “ Ви могли б назвати себе її шанувальником, адмірал?
  
  Адмірал затремтів від стримуваного сміху.
  
  "Це ідея Симкокса, я впевнений", - сказав він. “Старезний старий ідіот дуже засмучувався, якщо вона розмовляла з ким-небудь ще, крім нього. Я часто приєднувався до них заради забави, і він виглядав так, наче міг убити мене, можу вам сказати. Ні, я б не сказав, що я нею захоплювався. Мені подобалося дивитися на її миле личко, бідолаха, але на фігуру? – ні, дякую! Мені подобається, коли жінка показує, що вона жінка. Мені подобається, коли вона трохи виділяється тут трохи заходить туди ... Його жести не залишали сумнівів у їх значенні. “ Сестра Хокінс більше в моєму смаку; у неї чудова фігура жінки, якщо хочете. І знає хорошу жарт, коли її чує. Медсестри завжди знають, що до чого, а?
  
  Його очі хтиво блиснули, і Полк відчув, що при найменшому заохоченні він почне розповідати свій улюблений біржової анекдот.
  
  “ У вас є які-небудь припущення, навіщо міс Блейк приходила в Гідровузол? поспішно запитав він.
  
  “ Ні, ніколи навіть не думав про це.
  
  Полк змінив тему.
  
  “ Ви в'яжете, адмірал?
  
  Адмірал виголосив лайка, яке, мабуть, прозвучало в кочегарці його корабля, і навіть констебль здригнувся від цього звуку.
  
  “ Я? Я чоловік, сер, і службовець Вищої ланки. Адмірали не в'яжуть! Я можу час від часу розгадувати кросворди, щоб скоротати час, тому що у мене не виходить так багато, як раніше, але в'язання - заняття для літніх жінок, і, клянуся Богом, тут досить старих жінок, щоб я не перетворилася в одну з них!"
  
  “ Значить, у вас немає при собі в'язальних спиць?
  
  “ Я цього не робив, сер.
  
  "Тоді," сказав Полк, злегка нахиляючись вперед, - не могли б ви розповісти мені, як це, "він поклав його на стіл перед собою" – потрапило в вашу спальню?
  
  Але якщо він сподівався налякати адмірала, був розчарований, тому що тільки знизав плечима, ніби це була звичайна річ у світі, і сказав: “Я думаю, хтось, мабуть, впустив його там. Цей чортів дурень Симкокс, я вважаю. Він вічно втрачає свої в'язальні спиці. Ти, певно, знайдеш цього хлопця в його кімнаті, поки будеш там ритися.
  
  Полк поклав на стіл маленьку шагренево-золоту запальничку.
  
  "Тоді ви можете сказати мені, кому це належить?" запитав він. "Схоже, більше ніхто не знає".
  
  Адмірал хмикнув.
  
  Так, він належить серу Хамфрі.
  
  “ Ви абсолютно впевнені в цьому?
  
  “ Звичайно, я впевнений. Тільки людина з титулом міг дозволити собі розгулювати з такою марною річчю в кишені. Крім того, не так давно я запропонував полагодити його для нього – у мене є талант приводити в порядок такі речі – і я тиждень тримав його у себе в кімнаті, борсатися з ним. Мені довелося обрізати гніт товстіший, тому що моя власна запальничка має більший розмір. Ви можете побачити це, якщо придивіться. Я повернув йому його тільки перед вечерею в ніч концерту, але не думаю, що зараз він працює. "Полк покрутив коліщатко і випустив крихітний сніп іскор, але полум'я не було. “Я так і думав. Ці речі не краще іграшок. Клянуся, якась жінка подарувала йому це.
  
  "У вас є які-небудь припущення, хто вбив міс Блейк?" - запитав нарешті Полк.
  
  "Ні, якщо тільки полковник Симкокс не зробив цього, збожеволівши від любові", - відповів адмірал, м'ясоїдно підморгнувши і намацуючи свої тростини.
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 11
  
  Саме доктор Вільямс порушив безперервність інтерв'ю. Він попросив про зустріч з Полком і вказав йому, що Гідро - це машина, механізм якої необхідно підтримувати, якщо ми хочемо, щоб вона продовжувала працювати.
  
  Вбивство або не вбивство, але потрібно було зробити роботу: приготувати їжу, зібрати овочі з городу, накрити столи для трапези, прибрати кімнати, застелити ліжка. Полк вже опитав персонал, не можуть вони бути звільнені від виконання своїх повсякденних обов'язків, і не може він також знайти спосіб звільнити самого доктора, який, як головнокомандуючий цим персоналом, повинен був стежити за тим, щоб ці обов'язки виконувались ефективно?
  
  Полк ставився до лікаря з дружньою прямотою, але не здійснював помилки, забуваючи, що він був під такою ж підозрою, як і будь-хто з жителів Гідропарку.
  
  "Кепське діло, сер," сказав він, вказуючи на стілець навпроти себе.
  
  “ Дійсно, дуже неприємно, інспектор Полк. Вкрай неприємна ситуація для Гідропарку в цілому. Досить погано, коли таке відбувається в приватному будинку, але це майже руйнує готель. Я не можу уявити, що скажуть режисери".
  
  “ Звичайно, у вас немає ніяких сумнівів в тому, що це вбивство?
  
  “ Взагалі ніяких. У давнину чоловіки здійснювали самогубство, натикаючись на свої шпаги, але я не розумію, як міс Блейк могла насадити свою голову назад на сталеву в'язальну спицю, і вже точно вона не могла з такою силою встромити її собі в голову рукою.
  
  "Як саме це призвело до смерті?" - запитав Полк.
  
  Доктор Вільямс, здавалося, був здивований цим питанням.
  
  “ Напевно поліцейський лікар– - почав він.
  
  Полк осудливо розвів руками.
  
  “Він був досить технічний. Я був би радий, якщо б ви не заперечували пояснити це простіше".
  
  Доктор автоматично відкинувся на спинку стільця і з'єднав кінчики пальців у знайомої позі, прийнятої в кабінеті.
  
  "Безсумнівно, куля пронизала довгастий мозок", - сказав він. "Це животворящий шнур, який проходить від мозку вниз по хребту через хребці".
  
  "Я зрозумів це, - сказав Полк, - але я не можу зрозуміти, як ти міг проткнути тверду кістку простий в'язальної спицею".
  
  “Ви не могли, - відповів доктор. - і якби удар був нанесений в будь-яке інше місце на потилиці, він не був би таким миттєвим, смертельним. Бачите, справа ось у чому. Череп не відлито в цілісній формі, як, мабуть, вважають багато людей, він розділений на верхню та нижню частини, які витончено з'єднані шарнірами. Коли голова знаходиться у вертикальному положенні відносно тіла, дві половини черепа щільно прилягають один до одного, але якщо голова нахилена вперед, скажімо, коли підборіддя впирається в груди, ззаду між ними утворюється невеликий простір. Якщо ви проведете уявну лінію від маківки голови до задньої частини шиї, точно посередині, і перетнете її іншою уявною лінією від вуха до вуха, – жоден з них навіть не посміхнувся побитому каламбуру, – ви виявите особливе місце в точці перетину, яке стає вразливим, коли голова нахилена вперед. Довгастий мозок проходить безпосередньо за цим місцем і стає відкритим, так що, якщо увіткнути в'язальну спицю в це маленьке простір, вона проткне довгастий мозок, миттєво обірвавши життя ".
  
  “Зрозуміло. Ви могли б назвати це "ахіллесовою п'ятою" людського тіла", " задумливо сказав Полк. "Ви б сказали, що було легко нанести удар кому-небудь у це конкретне місце?"
  
  “ Я б сказав, це зовсім непросто, але цілком можливо, якщо б у вас був час заздалегідь вивчити потилицю вашої жертви і був шанс виявити її голову в потрібному положенні. Це було б набагато складніше у ті часи, коли жінки збирали волосся в пучок на потилиці, заколоті шпильками ".
  
  “ Значить, ви вважаєте, що злочин було навмисним?
  
  “ О, безумовно. Ймовірність того, що хто-небудь випадково проткне голкою саме це місце, настільки велика, що робить це практично неможливим. Маючи в руках таку зброю, як в'язальна спиця, більшість людей, я думаю, спробували б встромити її в серце своєї жертви, якби їм наказали вчинити вбивство ".
  
  "І це було б настільки ж ефективно?"
  
  “ Не зовсім. Шанси на провал набагато вище. Є всі перешкоди, повз яких можна обійти, які створюють набагато більше нездоланний бар'єр, що, здається, думають автори детективних історій. Крім того, смерть не буде миттєвою і може наступати дуже довго. Це набагато більш чистий спосіб убити кого-небудь, причому не одним способом."
  
  "Спасибі, доктор", - сказав Полк. “Все це вимагає спеціальних знань. У гидропункте не так багато людей, які знають про це, за винятком вас і медсестри".
  
  "Боюся, ви будете розчаровані, якщо попрацюєте над цими лініями, інспектор", - відповів доктор Вільямс. "Будь-який співробітник Гідро, можливо, знав про це стільки ж, скільки і я".
  
  "Але ж–" заперечив Полк.
  
  "Я не маю на увазі, що всі ординатори пройшли спеціальну підготовку, про яку ви згадали, але, звичайно, кожен, хто вміє читати, міг би дізнатися все про це з однієї з моїх медичних книжок".
  
  "Але якщо б ви могли пригадати, кому ви позичали книжки, ми могли б незабаром звузити коло підозрюваних".
  
  “ Все не так просто, інспектор. Наскільки мені відомо, я ніколи нікому в "Гідро" не позичав ні одній зі своїх книг, але по всьому будинку їх розкидано безліч. Ви знаєте, як це буває. Ви починаєте з певної кількості книг і поступово отримуєте книги побільше і краще, поки вони не перетікають з однієї кімнати в іншу. Якщо ви самі хочете перевірити інформацію, яку я вам тільки що повідомив, вам достатньо звернутися до синьої книги з позолоченим тисненням на нижній полиці настінного книжкової шафи позаду вас.
  
  "Зрозуміло", - подумав Полк. "Значить, ви думаєте, що вбивство дійсно вчинив хтось з Гідро?"
  
  "Так," відповів доктор, - боюся, що знаю".
  
  “Що ж, тоді ви не відмовитеся мені дати деяке уявлення про те, які люди у вас тут працюють. Чи відрізняється ваш заклад якимись помітними деталями від звичайного готелю для водолікарень?"
  
  Доктор підтягнув ідеально отутюженную холошу штанів, перш ніж закинути одну ногу на іншу.
  
  “Ну, - почав він, - Престейнтонская гідроелектростанція не самого модного типу, як, наприклад, Імперська гідроелектростанція в Тормуте. Ми давно зарекомендувало себе заклад і зазвичай залучаємо наших відвідувачів за рекомендацією, а не по рекламі. У літні місяці у нас буває кілька випадкових відвідувачів, які зазвичай перебираються в більш сучасний готель, коли виявляють, що у нас немає ліцензованого бару, але в цей час року у нас близько двадцяти відвідувачів, більшість з яких постійні та проходять курс лікування ".
  
  "Чи належать вони до якогось певного типу або класу?"
  
  “Ну, раніше я особливо не замислювався про це, але я вважаю, що вони дійсно належать до одного класу. До нас приходять такі чоловіки, як адмірал Ервін і полковник Симкокс, які звільнилися зі Служби, та жінки, які часто є або вдовами, або дочками офіцерів ".
  
  “ Значить, у них у всіх є гроші?
  
  "Ну, наскільки я знаю, ніхто з них не заробляє собі на життя працею, так що я припускаю, що у всіх у них є особисті доходи".
  
  "Всі люди в Гідропарку перебувають тут протягом якогось значного часу?"
  
  “ Більшість з них роками. Крім сера Хамфрі Червила і міс Блейк.
  
  Інспектор виглядав зацікавленим.
  
  “ Значить, вони прийшли сюди разом?
  
  “ О ні, абсолютно окремо. Вони навіть не знали один одного до недавнього часу, я вважаю. Міс Блейк приїхала в червні, а сер Хемфрі приблизно через місяць або шість тижнів. Якщо хочете, я можу дізнатися точні дати для вас, переглянувши їхні рахунки ".
  
  "Не турбуйтеся, спасибі", - відповів Полк. "Я сам можу подивитися їх у журналі реєстрації відвідувачів".
  
  Доктор виглядав збентеженим.
  
  "Можливо, ви не зможете їх знайти", - сказав він. "Ми не дуже суворо стежимо за актуальністю".
  
  Полк стукнув долонею по столу.
  
  "Ось так завжди", - роздратовано сказав він. "Ви, люди, не можете належним чином дотримуватися навіть самий простий закон, і вся провина лягає на нас, бідних поліцейських".
  
  "Ну, ви ж знаєте, як це буває, інспектор, ви не можете весь час непокоїти людей, і я не знаю, чому це так, але дуже багато відвідувачів терпіти не можуть розписуватися в книзі, коли вони приходять в перший раз".
  
  Полк пирхнув.
  
  "У вас скоро увійшло в звичку," зауважив доктор.
  
  "Яка звичка?" гаркнув інспектор.
  
  Доктор розсміявся.
  
  "Фиркає", - сказав він. “Вони всі тут так роблять, коли їх щось дратує. Мені найважче в світі не заразитися".
  
  "Тоді в цьому місці якась дивна атмосфера", - сказав Полк.
  
  "О, я не знаю", - відповів доктор Вільямс. "Іноді я справді так думаю, але насправді це не більш ніж те, чого можна домогтися де-небудь, де компанія трохи стара, трохи збочена, трохи самотня і ніколи не відрізняється хорошим здоров'ям".
  
  “ Значить, вони всі страждають від будь-яких недуг?
  
  “ Всі вони в тій чи іншій мірі, за винятком– Він різко замовк.
  
  "Крім...?" - підказав Полк.
  
  "Сер Хемфрі Червил і міс Блейк," повільно закінчив доктор.
  
  Полк виглядав задоволеним цієї другої асоціацією цих двох імен.
  
  “ Доктор, вам не здалося дивним, що ці двоє опинилися в Престейнтон-Гідро в цей час року? Звичайно, жовтень вже занадто пізній, щоб ті, хто залишився після літнього сезону, все ще були тут ".
  
  Доктор на мить задумався, перш ніж відповісти.
  
  "Ні, я не можу сказати, що мені це здалося дивним", - сказав він. “Бачите, вони приїхали на початку літа і просто залишилися. Я навіть здивувався, що міс Блейк залишилася – я думаю, що ми всі залишилися, – тому що у нас немає молодої компанії, і я не думаю, що вона добре ладнала з іншими.
  
  Полк попросив його пояснити.
  
  "Ну, вона дуже добре ладнала з чоловіками і дуже погано з жінками, і всі вони були набагато старше її, що не могло не викликати певної ревнощів".
  
  “ Вам не здалося, що хто-небудь злюбив її більше, ніж інших?
  
  "Н–ні".
  
  Полк не став розвивати цю лінію допиту.
  
  “Наскільки я розумію, нагорі живе літня леді, яка постійно перебуває у своїй кімнаті. Чи є якийсь шанс, що вона насправді не прикута до ліжка?"
  
  Доктор знову розсміявся.
  
  "Там ви не знайдете вбивцю", - сказав він. “Наскільки мені відомо, їй вісімдесят, і вона наполовину сліпа; вона абсолютно нездатна користуватися спицею для в'язання, не кажучи вже про те, щоб когось убити. Вона справжня, як і Пекла Роджерс, її помічниця. Тобі краще побачити їх разом. Якщо хочеш, я покажу тобі їх кімнату.
  
  Полк скочив на ноги.
  
  “Ви хочете сказати, що одна із співробітниць чергує в цій кімнаті, і її ще не допитали? Чому мені не сказали про неї? Вона може знищувати докази, поки ми всі тут внизу".
  
  Доктор Вільямс вийшов з себе.
  
  "О, не кажіть дурниць, інспектор!" - сказав він. “Хто б не був ваш вбивця, це не прикута до ліжка літня леді або її служниця. У міс Брендон не вистачить сил, і якщо б Роджерс захотіла кого-небудь вбити, вона вбила свою коханку. Своєю смертю вона виграє п'ятсот фунтів.
  
  "Звідки ти це знаєш?" - різко запитав Полк.
  
  "Я не можу не чути різні речі", - стомлено відповів доктор. “Якби ви знали це місце трохи краще, ви б зрозуміли, що кожен у ньому знає все один про одного, а те, чого вони не знають, вони вигадують. Вони не хочуть заподіяти шкоди, але їм весь день більше нічим зайнятися. Я не проти вам сказати, що не заздрю вашій роботі з аналізу доказів."
  
  Полк натякнув, що інтерв'ю підійшло до кінця.
  
  “ Спасибі, доктор. У вас є які-небудь припущення, хто це зробив?
  
  "Ні одна ідея в світі".
  
  Полк криво посміхнувся йому.
  
  "Можливо, вам буде цікаво дізнатися, що поки ви єдиний у Гідроелектростанції, хто цього не зробив", - сказав він.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 12
  
  Інспектор Полк з цікавістю підняв очі, коли сер Хемфрі Червил увійшов в бібліотеку. Це був симпатичний чоловік середнього зросту, ймовірно, тридцяти дев'яти років. Його прямі чорне волосся були густо посипані бриллиантином, так що вони блищали, як голова розфарбованої дерев'яної ляльки. Він був чисто виголений, але на його щоках виднілися темні бакенбарди, немов навмисно залишені, щоб підкреслити схожість з якимось старим сімейним портретом. У нього був довгий і прямий ніс; леді Уорм назвала його аристократичним.
  
  В цілому у нього було розумне і цікаве обличчя, але в даний момент він виглядав дуже враженим. Його темно-карі, майже чорні очі обважніли від неспокою; його жовтувате обличчя виглядало виснаженим від тривоги і поганих передчуттів; він ходив так, наче в нього тремтіли коліна, а руки не зовсім трималися. Полк помітив, що він майже з острахом глянув на двох чергових констеблів, перш ніж сісти. Потім він майже впав у крісло, на яке вказав Полк, і здригнувся, коли його погляд упав на маленьку автоматичну запальничку з шагреневої шкіри з золотом.
  
  "Ваше ім'я?"
  
  “ Сер Хемфрі Ч. – Червил.
  
  Полк вказав на запальничку, яку упізнав адмірал Урвин.
  
  "Це твоє?" - запитав я.
  
  "Чому так".
  
  “ Ви знаєте, що міс Блейк була знайдена вбитою на дивані у вітальні?
  
  "Так".
  
  “ Запальничку знайшли збоку від дивана. Ви можете пояснити, як вона туди потрапила?
  
  Явну підозру в тоні Пэлка, здавалося, проникло в свідомість сера Хамфрі. Він взяв себе в руки і подивився інспектору прямо в обличчя.
  
  "Я думаю, вона зісковзнула, коли я сидів там з міс Блейк після концерту", - сказав він.
  
  “ Значить, ти визнаєш, що сидів там з нею?
  
  "Звичайно, знаю!" - вигукнув сер Хемфрі. “Яку мету я міг мати, приховуючи це? У будь-якому випадку, вся Гідроелектростанція бачила нас, і я не думаю, що вони стали б про це мовчати.
  
  "Не було досить дивно, що ви так повністю проігнорували інших присутніх після концерту, залишившись у вітальні, коли всі інші пішли за напоями?"
  
  “ Я так не думаю. Вони не надто приваблива компанія, чи не так? Цілком природно, що я вважав за краще залишитися там наодинці з міс Блейк.
  
  “ Ви коли-небудь зустрічалися з міс Блейк до того, як приїхали сюди?
  
  “Ні, я цього не робив. Що змушує тебе так думати?"
  
  “ Ви прибули сюди з різницею в місяць. Ви обоє однакові люди ...
  
  Сер Хемфрі виглядав лютим.
  
  "Що ти хочеш цим сказати?"
  
  "Ви обидва молодші за інших, і ні один з вас не проходив тут лікування", - пояснив Полк. “Цілком імовірно, що ви раніше були друзями і, можливо, посварилися. А потім ти пішов за нею сюди і спробував помиритися.
  
  "І коли вона відкинула мої залицяння, я убив її!" Сер Хемфрі нарешті посміхнувся. “Якщо ти хочеш знати, я залишився в цій богом забутій дірі, тому що вона була тут. Вона мене дуже приваблювала, але у мене було не так вже багато можливостей побачити її наодинці, тому що поряд з нею завжди тинявся хто-небудь з людей похилого віку, і, наскільки я знав, вона могла віддати перевагу їх. Час від часу я брав її з собою на прогулянку, але минула ніч насправді була самим довгим часом, який я провів з нею наодинці в готелі ".
  
  “ Ви були закохані в міс Блейк?
  
  "Ні", - чесно відповів сер Хемфрі. "Але я був глибоко зацікавлений в ній".
  
  "Пробачте моє запитання, але міс Блейк, мабуть, відповіла взаємністю на ваш інтерес?" - наполягав Полк.
  
  "У мене є всі підстави вважати, що це зробила вона". Сер Хемфрі раптово закрив обличчя руками і здригнувся. “О, це жахливо, жахливо! Ви не можете що-небудь зробити, інспектор? Це так жахливо - нічого про це не знати. Їй було всього двадцять шість, занадто молода, щоб бути жорстоко вбитої ".
  
  Полк задумливо подивився на нього.
  
  “ Ми робимо все, що в наших силах, сер. Ви можете мені дуже допомогти, відповівши на мої запитання. Отже, в котрій годині ви і міс Блейк покинули вітальню?
  
  Сер Хемфрі провів рукою по своїм гладким чорним волоссям. “Було, мабуть, близько години дня, коли я піднявся наверх. Міс Блейк вийшла прямо з вітальні, а я пройшов через примикає до неї кабінет.
  
  "Хіба це не було досить дивно?"
  
  “Я так не думаю. Ми не хотіли, щоб нас бачили, коли ми піднімалися нагору разом".
  
  Декількома годинами раніше Полк, можливо, засумнівався б в цьому твердженні, але після того, як він ознайомився з бесідами відвідувачів Hydro, його симпатії з цього приводу були на боці сера Хамфрі.
  
  “ Ви дійсно бачили, як міс Блейк увійшла в двері?
  
  "Н-ні".
  
  “ Значить, вона цілком могла залишитися внизу після того, як ви самі піднялися нагору?
  
  "Так, я вважаю, що так, але я не думаю, що вона це зробила".
  
  “ Хто-небудь бачив, як ви виходили з кабінету?
  
  “Ні. Принаймні, я нікого не бачив".
  
  Така форма відповіді завжди дратувала Пэлка. Хотів би я, щоб у мене були твої очі, сказав він собі. Мати можливість нікого не бачити! Це все, що я можу зробити, щоб побачити реальних людей при такому освітленні!
  
  "Ви не бачили нікого з персоналу по дорозі в свою спальню?" - продовжив він.
  
  "Ні".
  
  “ Ви абсолютно впевнені? В коридорі чергував покоївка, яка чекала, щоб вимкнути світло.
  
  “ Ну, в коридорі її не було. Я абсолютно впевнений, що її не бачив.
  
  “ З кабінету ви відразу піднялися в свою спальню?
  
  “ Так, так. Але я не поспішав. Я хотів, щоб міс Блейк першої добралася до своєї кімнати.
  
  “ Що ви зробили, коли добралися до своєї кімнати?
  
  "Я ліг у ліжко й заснув звичайним способом".
  
  “ Коли ви вперше почули про смерть міс Блейк?
  
  “ Сьогодні о восьмій годині ранку. Покоївка принесла мені воду для гоління і сказала, що лікар хоче, щоб ми всі негайно спустилися до сніданку, тому що міс Блейк була вбита.
  
  Полк підібгав губи. Він дав спеціальні інструкції, щоб жителі не згадували про вбивство, доки він сам їх не побачить. Очевидно, було абсолютно неможливо зупинити людей, які розмовляють в гідропарку. Здавалося, вони повинні були заговорити або померти!
  
  "Сер Хемфрі," запитав він, - ви знаєте, хто вбив міс Блейк?
  
  Сер Хемфрі стиснув кулаки так, що побіліли кісточки пальців.
  
  "Молю Бога, щоб я це зробив!" - палко вигукнув він.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 13
  
  В Уїнні Марстон Полк вперше відчув щиру симпатію до померлої дівчини з боку представника її статі, і його голос пом'якшав, коли він ставив їй питання, як данина її захопленню. Він виявив, що, хоча Уінні Марстон була "Приголосної дівчиною" своїй матері заради світу, у неї була власна думка, і вона виражала його дуже переконливо, коли сім'я не могла її чути.
  
  "Вбивство, звичайно, завжди аморально," сказала вона, - але чомусь вбивство міс Блейк здається більш ніж аморальним. Вона була такою милою. Це все одно, що знищити прекрасну картину або витвір мистецтва".
  
  Полк відзначив, що жінки, у яких він вже брав інтерв'ю, не погодилися б з її описом міс Блейк.
  
  "Вони не розуміли", - відповіла Вінні. “Бачиш, вони ніколи не заглядають під поверхню, щоб з'ясувати, які люди насправді. Вони просто весь час приймають їх за чисту монету. Вони припускають, що кожен, хто належить до іншого віком і життя, відмінній від їх, повинен бути нижче їх. Вони не турбуються про серцях людей, хіба що в медичному сенсі, і вони ніколи раніше не зустрічали нікого, схожого на міс Блейк. Але міс Блейк була чертовски хороша, що б там не говорили. Вона була дійсно мила з усіма цими літніми дамами. Вони зневажливо дивилися їй в обличчя і розмовляли за її спиною, але вона ніколи не дратувалася. Вони думали, що її манера розмовляти з ними була грубою, але насправді це було не так. Це була її природна манера, досить недбала і відверта, знаєте, але нічого особистого в цьому не було. Я думаю, у неї було гарне обличчя і прекрасний характер, і всі вони були для неї досконалими тваринами – за винятком чоловіків, звичайно. Вони всі обожнювали її ".
  
  "Значить, ви гадаєте, що її могла вбити якась жінка в Гідропарку?" - запитав Полк.
  
  "О, я б не хотіла цього казати", - поспішила відповісти Вінні. “Бути жорстокою по відношенню до кого-то і вбити її - це дві різні речі, чи не так? Але за останні два дні я виразно бачив, як дві людини дивилися на неї так, наче їм був ненависний її вид.
  
  Полк виглядав злегка зацікавленим.
  
  "О. Хто вони були?"
  
  “ Сестра Хокінс і леді Уорм. І вона продовжила давати точний опис сцени у вітальні за день до вбивства, кульмінацією якої став обурений догляд леді Уорм перед чаєм, "виглядала так, немов вона могла вбити міс Блейк".
  
  Полк не надав цьому надто великого значення, вже розуміючи, що подібні сцени були звичайним явищем у цьому дивному готелі. Проте він знав, що ключі до розгадки можна знайти в самому неймовірному збігу обставин, і тому наполягав на своїх питаннях.
  
  “ Хто з цих двох, на вашу думку, з більшою ймовірністю міг вбити міс Блейк?
  
  Вінні виглядала ураженої.
  
  “ О, ні одна з них, інспектор Полк. Я не можу уявити, щоб якась жінка була такою грішницею.
  
  “ Ви сказали , що сестра Хокінс виглядала так, немов готова була задушити міс Блейк ...
  
  “ Так, я знаю. "Голос Уінні звучав розгублено. “ Хоча ми часто говоримо подібні речі, не маючи на увазі, що їх слід розуміти буквально, чи не так? Одне з улюблених висловів моєї сестри: 'Чесно кажучи, я могла б убити її!' але це нічого не значить. Я абсолютно впевнена, що вона і мухи не образить. Це просто форма перебільшення, а ми всі тут перебільшуємо. Я дійсно не вірю, що сестра Хокінс доторкнулась до міс Блейк, навіть для того, щоб вдарити її по обличчю, але вона була просто розчарована, почувши, що адмірал Ервін розмовляв з нею. Звучить досить кумедно думати про те, що медсестра і адмірал закохані одне в одного – чому–то любов більше підходить для... – вона затнулася і подивилася на свої руки, нервово теребящие поділ сукні, - для молодих людей, але я вірю, що вони дійсно люблять один одного і вони б добре підійшли один одному. Я маю на увазі, що сестра Хокінс добре б обрала за ним і все таке. Але якщо б адмірал віддав перевагу міс Блейк, я впевнений, що медсестрі Хокінс і в голову не прийшло б вбивати її. Вона б просто почекала, поки з'явиться інший чоловік. По-моєму, медсестри досить безсердечні. Я думаю, вся справа в тренуваннях, операціях тощо.
  
  Вона зробила паузу.
  
  "А леді Уорм?" тихо запитав Полк.
  
  “ Леді Уорм? Про, насправді вона непогана. Вона дуже чутлива до багатьох речей, як і всі інші тут, і їй подобається у всьому чинити по-своєму. Вона жахливий сноб, але інші роблять її такою. Говорять, що її чоловіка посвятили в лицарі після Першої світової війни, тому що він пожертвував багато грошей на лікарні та інше. Вони ненавидять титули без родоводів, хоча воліли б мати титули, ніж хороші прості імена йоменов. Оскільки чоловік леді Уорм – так вони його завжди називають – заробляв гроші на кукурудзяній муці, вони за очі називають її 'Цвіллю леді бланманже'! Але міс Блейк ніколи не говорила подібних речей у неї за спиною. Єдиний раз, коли я чув, щоб вона комусь сказала щось грубе, був, коли вона на днях читала цю книгу вголос, і, дійсно, місіс Доусон була абсолютно права – вони дійсно напрошувалися на це. Спочатку вони були так груби з нею, і, врешті-решт, вона зробила тільки те, про що вони просили. Я ніколи не бачив леді Уорм в такому запальному стані, і вона легко могла б дати міс Блейк ляпас або надавати їй ляпасів за вуха, але я впевнений, що вона ніколи б не стала чекати і планувати її вбивство, особливо після того, як міс Блейк була такою порядної і допомогла їй з концертом в той вечір.
  
  Але, міркував Полк після того, як відпустив її, Вінні Марстон ніколи б не повірила, що хтось говорить про кого-то дурне, і факт, як і раніше залишався фактом: хто у Гідропарку вбив міс Блейк, хтось, хто визнав дитячою забавою замаскувати свої пересування в лабіринті парафій і відходів стількох непередбачуваних людей. І десь серед цієї постійно зростаючої маси несуттєвих деталей повинен лежати принаймні один ключ до розгадки особистості цієї людини, якщо у нього вистачить терпіння і вміння знайти його.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 14
  
  "Леді Уорм" пливла, виглядаючи, як здалося інспектору, дуже схожою на єлизаветинський галеон, оскільки створювалося враження, що вітрила прибрані, а палуби розчищені для дій. Це була імпозантна жінка майже шести футів на зріст, міцної статури, з великими, вмілими руками і ногами. Її темне волосся були красиво укладені, і якщо вона носила перуку, як думали деякі, то нікому в Гідропарку так і не вдалося виявити. У неї був гарний смак в одязі, або вистачило здорового глузду довірити її вибір чудового модельєра, тому що її чорно-біле ранкове плаття було добре скроєний і йшло їй, а корсет був вишуканим. Тим не менш, коли вона заговорила, ця ілюзія жіночності була дещо затьмарена мужніми інтонаціями глибокого, звучного голосу.
  
  Вона, очевидно, вважала, що напад - найкраща форма захисту, оскільки ще до того, як підійшла до столу, за яким сидів Інспектор, заговорила.
  
  Ви посилали за мною? Ні, я не сідатиму.
  
  Майже перш, ніж у мозку Інспектора заграло попередження про "комплексі неповноцінності", він скочив на ноги, і підсунув до неї стілець з видом уважного продавця.
  
  “Я можу тільки попросити вас прийти, леді Уорм – мій обов'язок допитати кожного – суто добровільно, звичайно. Ви не будете заперечувати, якщо я попрошу вас про допомогу в цьому дуже серйозній справі?" він щось пробурмотів, його голос перетворився в ідеальну імітацію уривчасто манери говорити, настільки популярної в Гідропарку. Він був вдячний, що сержанта Джаго не було поруч, щоб почути його.
  
  Леді Уорм випросталась на самому краєчку стільця.
  
  “ Для жінки мого становища, інспектор, все це дуже неприємно мати справу з поліцією, а коли справа доходить до того, що мені доводиться годинами сидіти в кімнаті в компанії покоївок, стає дуже ніяково. Не думаю, що у мене коли-небудь було більш неприємне ранок з тих пір, як я переїхала сюди жити.
  
  "Мені дуже шкода," відповів інспектор, " але після цієї розмови ви будете абсолютно вільні і зможете повернутися в свою кімнату. Якби я знав, звичайно...
  
  Його розпливчасті слова, очевидно, мали якесь значення для леді Уорм, оскільки вона не стала чекати закінчення його фрази, що виявилося вдалим для інспектора.
  
  “Я завжди думала, що у поліції є система допиту людей, - сказала вона, - і ніщо так не дратує мене, як те, що мене змушують чекати. Але, зрештою, сер Хемфрі, я вважаю, був в такому ж становищі. Я вважаю себе публічною жінкою, інспектор, і якщо я можу вам щось сказати, вам варто лише запитати. Але я повинен попередити вас, що ви даремно витратите час, тому що я зовсім нічого не знаю про смерть міс Блейк, і я впевнений, що ніхто з моїх друзів тут теж нічого не знає. Повинно бути, це був хтось з боку. В цьому місці завжди багато бродяг і циган, але, хоча я скаржився на них докторові Вільямсу, він, здається, ніколи нічого не робить. Справді, я бачив, як він віддавав наказ надіслати трохи їжі одному жахливого людині. Без сумніву, ось результат ".
  
  "Значить, ви не думаєте, що міс Блейк вбив хтось із Гідро?" З деяким подивом запитав Полк.
  
  “Звичайно, немає. Вони всі мої друзі. Я абсолютно впевнений, що ніхто з них не зробив би такої жахливої речі".
  
  “ Але ви розумієте, що немає ніяких сумнівів в тому, що вона була вбита? Це не могло бути нещасним випадком.
  
  “Звичайно, я розумію. Я жінка середнього інтелекту, хоча з ваших питань я повинна припустити, що ви так не думаєте. Я кажу вам, що ви просто даремно витрачаєте свій час на пошуки вбивці в цьому готелі, і вам вдасться лише заподіяти значну роздратування безлічі безневинних людей ".
  
  "Якщо ваша теорія вірна," терпляче сказав Полк, - вбивця, мабуть, увійшов у вітальню після закінчення концерту. Можливо, ви будете настільки люб'язні, що розкажете мені, що сталося в той вечір. Я думаю, ви організували концерт?
  
  “ Так, я завжди показую тут концерти. Вважаю, у місцевих жителів є певна репутація любителя музики, а більшість англійців такі немузичні. Тепер, в Італії ...
  
  "Так, звичайно", - погодився Полк, трохи занадто серцево. "Вони так гарно співають – е–е... тобто італійські тенори, звичайно". Він подумки вдарив себе. “ Але повернемося до концерту. Міс Блейк була акомпаніатором, чи не так?
  
  “ Так, вона зайняла місце органіста, і з її боку було дуже люб'язно викликатися добровільно, тому що, звичайно, ви не могли б провести концерт без акомпаніатора, чи не так? Я маю на увазі, наприклад, голос міс Астилл. Він хороший для кількох тактів, але після цього його потрібно трохи приглушити, і я повинен сказати, що міс Блейк зробила це надзвичайно добре. Я був дещо здивований, тому що ви ж насправді не очікуєте, що низкородная авантюристка вміє грати на піаніно, чи не так?
  
  Полк міг би розповісти їй про кількох авантюристках низького походження, чиї соціальні досягнення досягали більш високого рівня, ніж проста гра на піаніно, але утримався.
  
  “ Звідки ти знаєш, що вона була авантюристкою? замість цього він запитав:
  
  Леді Уорм подивилася на нього з жалістю.
  
  “ Судячи з її вигляду, звичайно. Крім того, вона ніколи не говорила, хто вона така. У цій країні є кілька хороших сімей з її ім'ям, але вона ніколи не зізнавалася, що полягає в спорідненості ні з однією з них. Там був Адмірал Блейк, Блейк, поет, не те, що я поетів дуже високо на соціальній драбині, але все ж вони відомі, і це дає одну зачіпку... Міс Блейк ніколи не розповідала ні про своєму домі, ні про своїх рідних, ні про будь-які друзів, і навіть коли одного разу вона забула свою сумочку у вітальні – Що ж, ніхто так нічого і не дізнався про неї.
  
  "Не було досить дивно, що вона запропонувала зіграти для вас після тієї сварки, яку ви влаштували у вітальні?" - запитав Полк.
  
  “ Сварка? У вітальні? А, ти маєш на увазі ту безглузду інтрижку з-за книги. Я думаю, хтось вже присвятив вас у всі подробиці – мушу сказати, мені не подобається все це підглядання за чужими спинами. Я б сам ніколи не назвав це сваркою, хоча, признаюся, у той час я був дуже злий на міс Блейк. Насправді, мені не хотілося б повторювати деякі слова, які вона використовувала – все це дійсно було в дуже поганій формі, але, як я вже казав, навряд чи можна було чекати чогось кращого від низкородной авантюристки, і коли вона так мило відгукнулася про моєму концерті, я не міг залишатися роздратованим, чи не так?"
  
  Полку було важко узгодити нинішнє ставлення леді Уорм зі словами Вінні Марстон: "Вона виглядала так, немов могла вбити її"; але оскільки було очевидно, що він не міг отримати від неї ніякої додаткової інформації, він як можна ввічливіше дав зрозуміти, що розмова закінчена.
  
  Підійшовши до дверей, леді Уорм обернулася:
  
  "Якщо ви хочете дізнатися справжню правду," сказала вона, " запитайте секретарку доктора. Вона завжди все знає. За це їй платять".
  
  OceanofPDF.com
  Глава 15
  
  За оцінкою Пэлка, секретарка доктора, міс Льюїс, була найбільш привабливою жінкою, яку він коли-небудь бачив у Гідро. Вона була маленькою і стрункою, акуратно одягненою і взутою. Її світле волосся були розділені проділом посередині і заплетене в старомодні навушники. Від оборки на білій блузці до бантиків на замшевих туфлях на високих підборах вона виглядала ідеальною секретаркою на сцені, і здавалося майже занадто гарним, щоб бути правдою, що вона могла бути ще й розумною стенографісткою. Полк очікував, що її звуть Розалінда, і, з подивом виявивши, що насправді це була Гвиннет, правильно вгадав національність, яку мали на увазі Крістіан і прізвище. З усіх людей, у яких він брав інтерв'ю, вона, здавалося, висловлювала найменше емоцій, спокійно сидячи на стільці перед ним і схиливши уважне секретарська вухо. Єдине питання, яке Полк хотів задати їй, було: "Ти що-небудь робиш сьогодні ввечері?" і він насилу стримався, аби відразу не викинути її з голови як можливу підозрювану. Як би те ні було, він почав з вибачень і знову був вдячний долі за те, що сержант Джаго був зайнятий в іншому місці, обшукуючи всі можливі затишні куточки в готелі.
  
  “ Ви розумієте, міс Льюїс, що я повинен опитати всіх, хто має доступ в громадські приміщення Гідропарку. Сподіваюся, ви не будете заперечувати, якщо я задам вам кілька питань.
  
  Оскільки нинішня поведінка міс Льюїс вже вказувало на її готовність співпрацювати у всьому, що побажає інспектор сказати, вона не вважала за потрібне відповідати на його зауваження, але її руки зробили швидкий рух, ніби збиралися відкрити її стенографічний блокнот. Виявивши, що вони порожні, вона спокійно сіла і стала чекати.
  
  “ Ви знали міс Блейк?
  
  “ Зовсім небагато. Вона не була однієї з пацієнток доктора Вільямса, а це ті люди, з якими я спілкуюся в основному. Найбільше, я міг би поговорити з міс Блейк п'ять хвилин за раз.
  
  “ Зрозуміло. Значить, ти не можеш толком сказати мені, подобалася вона тобі чи ні?
  
  Зелені очі міс Льюїс відверто зустрілися з його поглядом.
  
  “Мені сподобалося те, що я побачив у ній. Вона завжди була дуже приємною і усміхненою, і, здавалося, їй подобалося проводити час з усіма, починаючи зі своєї покоївки і вище, але в іншому вона була для мене всього лише ім'ям в бухгалтерській книзі.
  
  “ Їй не надавали ніякої медичної допомоги під час її перебування тут?
  
  “Ні, ніколи. Я повинен був знати, тому що я записуюся на всі прийоми до лікаря. Я можу надати вам книги, якщо ви захочете їх перевірити".
  
  “ Спасибі. Я не сумніваюся у ваших словах, але книги можуть виявитися цікавими. Я подумав, що, можливо, ви зустріли міс Блейк у вітальні або їдальні. Ви обоє молоді, і якщо вона була схильна зупинитися і поговорити, як ви кажете...
  
  “Так, я впевнена, що вона заговорила зі мною, але, бачте, крім розстановки квітів, я так рідко буваю в громадських місцях днем і, звичайно, ніколи вечорами, як правило. Тутешнього персоналу не рекомендується користуватися цими кімнатами – у нас є своя їдальня і вітальня, і ми повинні дотримуватися їх. Одного разу, коли сестра Хокінс сиділа з вязаньем у вітальні, піднявся страшний крик. Весь наступний ранок я була зайнята, отримуючи скарги з цього приводу. Доктор Вільямс особисто розглядає всі скарги, так що я повинен відзначати їх у спеціальній книзі, коли про них надійде повідомлення. Економці це теж не сподобалося б, якби вона почула, що я занадто часто ходжу в громадські приміщення. Це її робота - слідкувати за тим, щоб покоївки виконували свою роботу належним чином, і вона майже напевно подумала б, що я намагаюся не втручатися в її справи. Це не дуже благодійний заклад."
  
  "Так, я помітив", - відповів Полк. "Але ви, здається, були на концерті минулої ночі".
  
  “Так, персонал завжди запрошують на будь-які розваги, але ми завжди сидимо на жорстких лавках в кінці залу, просто щоб нагадати собі, що ми всього лише персонал, і п'ємо каву з тістечками у нашій власній їдальні, хоча насправді я допомагала розливати каву вчора ввечері. Я не можу зрозуміти, чому мене запитали, але це було так.
  
  “ Тобі не здаються всі ці дрібниці досить неприємними?
  
  Міс Льюїс посміхнулася.
  
  "Ні," сказала вона, " я до них звикла, і насправді вони мене не турбують. Я б вважав за краще працювати на доктора Вільямса, ніж на кого-небудь ще в світі, а ці дрібні правила і приписи - всього лише другорядні. Моя робота для мене реальна, вона приємна по духу і добре оплачується. Я впевнений, що подібні недоліки є у всіх професіях ".
  
  “ У чому саме полягають ваші обов'язки?
  
  Міс Льюїс постукала відображає каблуком по підлозі.
  
  “ Спочатку листи, потім доктор Вільямс приходить в мій кабінет щоранку без десяти хвилин десять і обговорює такі речі, як спеціальне меню для пацієнтів, які дотримуються дієти, і призначає час для різних процедур у ваннах. Це дуже важливо, тому що у нас є тільки один набір процедурних кабінетів, і це дуже необхідно, щоб уникнути будь-яких можливих зіткнень між пацієнтами-чоловіками і жінками ".
  
  Полк уявив собі вираз жаху, яке було б у міс Астилл, якби вона раптом зіткнулася з напівоголеним полковником або адміралом, і посміхнувся.
  
  "Найнеобхідніше," погодився він з належною серйозністю.
  
  “ Що ж, тоді таблиці з дієтою та розкладом лікування повинні бути надруковані у двох примірниках, і сестра Хокінс приходить подивитися, що зроблено для її денної роботи. Наприклад, у леді Уорм хронічно болить плече, яке потребує частого, але не регулярному масажі, а адмірал Урвин завжди пробує яке-небудь нове лікування, особливо якщо це вимагає додаткової уваги з боку медсестри. Вона прикусила губу. "Я не повинна була цього говорити", - попросила вона, - "але в цьому місці так важко не повторити скандал. Так мало чути про що-небудь іншому, і тільки лікар Вільямс, здається, вище подібних речей ".
  
  "Я і сам знаходжу це досить дивним", - поспівчував Полк. "А потім?"
  
  “Про, ну, тоді я беру меню на кухню, і звичайно мені доводиться слухати, як шеф-кухар пояснює, чому він не може приготувати те, що замовив доктор Вільямс. Насправді це нічого не значить. Він просто один з тих іноземців, які щоранку прокидаються, дивуючись, чому у них вистачило дурості покинути рідну землю, і завжди починають день в поганому настрої. Я ніколи не бачив, щоб він був не в змозі виконати приписи лікаря.
  
  "Іноземець," повільно повторив Полк.
  
  Усмішка заграла в очах міс Льюїс і розтягнулася навколо її рота.
  
  “Так, він француз, насправді. Але я не думаю, що ви зможете повісити на нього вбивство, тому що він не спить в гідропарку. Він щовечора йде додому після вечері".
  
  Інспектор неспокійно засовався на своєму стільці.
  
  "Я і не підозрював, що мої думки настільки прозорі", - сумно зауважив він.
  
  "Не турбуйтеся про це", - посміхнулася міс Льюїс. “Бачте, я звикла спостерігати за людьми, щоб дізнатися, про що вони думають. Майже кожен день в мій кабінет приходить регулярна процесія ординаторів і вимагає зустрічі з доктором Уїльямом без пояснення причин. Мені просто потрібно порыскать навколо, поки я не з'ясую, чого вони хочуть, інакше доктор Вільямс ніколи б не закінчив свою роботу ".
  
  "Але в Гідропарку так мало людей", - заперечив Полк. "Звичайно, не може бути так багато скарг".
  
  Міс Льюїс розсміялася, і Полк зловив себе на думці, що жіночий сміх може бути дуже приємним звуком, але часто це не так. Цей сміх не був ні занадто високим, як у міс Астилл, ні занадто глибоким, як у леді Уорм – якщо леді Уорм взагалі коли-небудь сміялася, в чому він сумнівався. Це не було ні хихиканням, як у Міллі Марстон, ні муканням, як у місіс Нейпір; насправді, це було все, чим повинен бути сміх, і він висловлював щире веселощі, яке відбилося в іскорках в очах Гвиннет Льюїс.
  
  “ Трохи? Ти поняття не маєш, що собою представляють більшість тутешніх мешканців. Вони ходять по закладу в надії знайти щось неправильне і винаходять щось, коли їм це не вдається знайти. Доктор Уїльямсу довелося повністю присвятити один день вислуховуванню скарг, але навіть це не заважає деяким із них регулярно надходити в усі інші дні тижня. Вони нагадують мені дітей Венді з "Пітера Пена".
  
  Полк кивнув. Він знав своїх Керролла і Беррі і без особливих зусиль згадав про них.
  
  "Трохи кашляє за столом... Близнюки почали з яблук маммі... Нибс говорить з набитим ротом... Я скаржуся на Керлі... Я скаржуся на Нибса... Я скаржуся на близнюків", щось в цьому роді, якщо він правильно запам'ятав.
  
  "Одна або дві скарги мають давню історію", - продовжувала секретарка. “ Полковник Симкокс воліє, щоб у кімнатах було тепло до сімдесяти п'яти градусів або вище, в той час як адмірал Ервін віддає перевагу відкриті вікна і температуру п'ятдесят-п'ятдесят п'ять градусів. Вони вічно скаржаться один на одного, як ви можете собі уявити. Потім місіс Нейпір хоче, щоб ми купили нове крісло для ванної, тому що їй не подобається ділити його з міс Брендон, і так далі. Так що, можливо, ви розумієте, що я проводжу більшу частину свого часу, сидячи в офісі і переконуючи їх, що доктор Вільямс зайнятий ".
  
  Інспектор, здавалося, раптово усвідомив, що розмова далеко відхилився від теми вбивства міс Блейк. Можливо, це тому, що манера міс Льюїс говорити була такою виразною; коли вона говорила, то розмахував руками і приподнимала брови, і кожна риска її обличчя, здавалося, відбивалася в її усмішці.
  
  “Ви, мабуть, знаєте тутешніх людей краще, ніж більшість співробітників, - сказав він. - Гадаю, ви не помітили нічого незвичайного під час концерту або після нього?"
  
  “Ні. По-моєму, вони всі виглядали цілком – е–е... нормально. Я бував тут на концертах раніше, і це було так само, навіть назви пісень: їх репертуар досить обмежений. Єдине, що я помітив, це те, що всі погляди були прикуті до міс Блейк, як ніби вона була головною визначною пам'яткою, або навпаки, в цьому не було нічого нового, насправді. Вона була настільки вражаюча, що, як тільки вона входила в кімнату, всі замовкали і дивилися на неї. Всі чоловіки захоплювалися нею, а всі жінки заздрили їй. Я сам їй заздрив ".
  
  “ А після концерту? - запитав я.
  
  “Ми всі пішли в вітальню випити кави, як я вам уже казав, і я допомагав розливати. Всі говорили про концерт, а потім всі обговорювали скандал навколо міс Блейк і сера Хамфрі Червила ".
  
  "І в цьому теж не було нічого нового, я вважаю".
  
  "Ні, - погодилася міс Льюїс. “Вони обидва були предметом багатьох розмов, головним чином тому, що вони обидва сильно відрізнялися від інших мешканців, але насправді вони не звертали особливої уваги один на одного до минулого тижня або близько того, так що насправді ніякого скандалу з-за них двох не було. Але в неділю вони вирушили на прогулянку в ліс, а двоє молодих людей протилежної статі не можуть зробити це, а потім сидіти на самоті до півночі в цьому місці без того, щоб хто-небудь не облив брудом їх імена ".
  
  "Як ви довідалися, що вони сиділи вдвох до півночі?" - наполягав інспектор.
  
  "Хіба це не так?" - простодушно спитала вона, і вперше Полк з нудотним почуттям у серці відчув підозра по відношенню до неї.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 16
  
  Полк взяв інтерв'ю у трьох інших марстонов, не додавши ні краплі інформації до тієї, яку він вже зібрав. Всі, крім сера Хамфрі Червила, доктора Уїльямса і його секретаря, повідомили йому ім'я вбивці, але в кожному разі звинувачення базувалося виключно на особистій неприязні без найменших доказів в його підтримку.
  
  "Якщо б я повірив хоча б наполовину в те, що мені розповіли сьогодні вранці, я б подумав, що зайшов на кухню звичайних вбивць", - сказав він сержантові Джаго.
  
  Він заглибився у свої записи, знову опинившись у глухому куті, коли увійшов констебль і поклав перед ним маленький червоний блокнот.
  
  "З кімнати 16", - сказав він.
  
  Полк прочитав написане олівцем зміст, потім зупинився на одній сторінці і тихенько свиснув. Він переглянув список кімнат і їх власників, пробурмотів ім'я, і констебль, який чергував біля дверей, автоматично вийшов і повернувся з місіс Доусон.
  
  Це була міцно складена жінка старомодного типу директриси, зі світлим волоссям, зачесаним назад з чола, і очками в жовтій роговій оправі, сиділи на правильної форми носа. На ній були строго зшиті блузка і спідниця, товсті сірі панчохи і туфлі на низькому каблуці, і вона була однією з тих жінок з розв'язними манерами, яких Полк інстинктивно недолюблював.
  
  "Це жахлива річ, інспектор", - сказала вона. "Це глибоко вразило мене".
  
  Вона виразно виглядала дуже засмученою, подумав Полк, і так і повинно було бути, якщо він тільки що читав дійсно її записну книжку.
  
  “ Ви добре знали міс Блейк? - запитав він.
  
  “Ні, не можу сказати, що любив. Вона була не зовсім в моєму смаку".
  
  Полк погодився. Важко було б знайти двох жінок, більш несхожих один на одного.
  
  “ Значить, вона вам не сподобалася?
  
  “О, ні. Я знайшов її дуже цікавою".
  
  Полк серйозно нахилився вперед.
  
  “ Місіс Доусон, це вбивство стало для вас несподіванкою?
  
  “ Більше, ніж сюрприз. Дуже сильне потрясіння, інспектор.
  
  “ У вас не було причин підозрювати, що це буде здійснено?
  
  Місіс Доусон злякано подивилася на нього. Вона облизнула губи кінчиком язика.
  
  “ Я– я– я, звичайно, не очікував цього.
  
  "Тоді можу я попросити вас бути настільки люб'язним і пояснити це".
  
  Він сунув блокнот перед нею, і самовладання місіс Доусон урвався, коли вона побачила його.
  
  "Значить, ти знайшов це", - сказала вона. “Я боялася, що ти це зробиш, але тепер я рада. Тепер я можу розповісти тобі все про це".
  
  "Я повинен попередити вас–" почав Полк, кинувши погляд на констебля, який все ще сидів за стенографією в кутку, але вона перебила його.
  
  “Я все знаю про це, але це переслідує мене. Ти повинен бачити, що це так".
  
  Полк бачив не дуже ясно і сказав про це.
  
  "Це дуже серйозна справа, місіс Доусон", - сказав він. "У цьому гідропарку знайдена вбитою жінка, ймовірно, кимось з місцевих мешканців, а у вашій кімнаті виявлено блокнот із записами про жертву, місці вбивства та способи його вчинення". Він прочитав уголос з блокнота: “Перше вбивство. Міс Б. Диван у вітальні. 'Хіба ви не розумієте, що, якщо ви не представите якого-небудь задовільного пояснення, мені доведеться взяти вас під варту за підозрою в тому, що якщо ви не вбивця, то, принаймні, співучасник злочину?
  
  Блідо-блакитні очі місіс Доусон втупилися на нього з жахом.
  
  “О, ти не можеш думати, що я маю до цього якесь відношення! Я нічого про це не знаю. Хіба ти не бачиш, як жахливо, що ці замітки збулися? Якщо б я дійсно був убивцею, я б ніколи не зберіг їх.
  
  "Повно, повно, місіс Доусон", - сказав Полк. “Відомо, що вбивці іноді роблять помилки. Вам доведеться пояснити більш зрозуміло, якщо ви очікуєте, що я вам повірю. Який сенс було писати таке? Повинно бути, це було записано до вбивства."
  
  “Звичайно, це було за кілька тижнів до цього. Ось чому це так жахливо. Невже ти не розумієш? Це були замітки для моєї нової книги ".
  
  "О, так ви пишете книги, чи не так?" - запитав Полк, який мав найбільше презирство до жінкам-письменницям.
  
  “ Так, трилери. Жоден з них ще не був опублікований, але мої агенти підтвердять вам, що це правда. Вебстер і Хедлі, Фліт-стріт; у них є дві мої книги, але вони ще не знайшли для них видавця. Це була б моя третя, і я дійсно хотів, щоб вона мала успіх ".
  
  Полк, чия оцінка місіс Доусон, навпаки, зросла, коли він зрозумів, що її книги все ще не надруковані, почав думати, що, можливо, в тому, що вона сказала, є частка правди, хоча це, безумовно, здавалося дуже далеким від істини збігом.
  
  "Значить, це були замітки до нового трилера," повторив він. “ Давайте припустимо на мить, що я вам вірю. Не могли б ви сказати мені, чому ви обрали міс Блейк в якості жертви? Думаю, ви не заперечуєте, що 'міс Б.' представляла міс Блейк?
  
  “ Ні. Це повинна була бути міс Блейк. Я говорив вам, що вважаю її цікавою. Крім того, вона була, безумовно, найкрасивішою жінкою в закладі і здавалася очевидним вибором для жертви. Хіба ви не бачите, інспектор, що ця Гідростанція - ідеальне місце для вбивства, коли кожен час від часу хоче вбити кого-небудь іншого? Я бачив, як містер Марстон виглядав так, наче міг вбити леді Уорм, коли вона зробила невірний хід в крокет, а полковник Симкокс виглядав так, наче міг вбити адмірала Урвина, коли він вступив у свій тет-а-тет з міс Блейк і місіс У Napier був такий вигляд, наче вона могла вбити медсестру, коли побачила, як та розмовляє з адміралом.
  
  У Палиця виникла підозра, що вона намагається відвести його від розпитувань.
  
  "Я повинен нагадати вам," сказав він, " що у зв'язку з цими записками ви перебуваєте під дуже сильним підозрою. Я збираюся надати вам всі можливості відповісти на запитання, які я вам поставлю, але я повинен попередити вас, що ...
  
  "Що все, що я скажу, буде записано і використано як доказ проти мене", - додала місіс Доусон. “Я знаю, я сама досить часто це записувала. Я не дурень і, звичайно, бачу, що перебуваю під підозрою. З мого боку, мабуть, дивно планувати вбивство, яке збувається, навіть з точністю до в'язальної спиці, але я нічого не знаю про цьому вбивстві.
  
  “ Чому ви вибрали в'язальну спицю в якості зброї?
  
  “Тому що це був єдиний оригінальний варіант, який я зміг придумати. Кинджали і кулі були перероблені, і жінки тут завжди носять із собою в'язання у своїх сумках для рукоділля; будь-хто міг дістати таку. Я, знаєте, ще не вирішила остаточно. Ви побачите знак питання після слів 'в'язальна спиця', якщо придивіться. У зв'язку з цим потрібно було продумати так багато деталей. По-перше, у вбивці повинна була бути ручка для голки, перш ніж з неї можна було зробити придатне зброю.
  
  "Значить, ти думав про це, чи не так?" - запитав Полк.
  
  “ Звичайно, я думав про це. Автор трилерів повинен думати про такі речі, інспектор. "Місіс Доусон швидко поверталася до своїх природним манерам.
  
  “ Можливо, ви також розумієте, яким чином в'язальна спиця стала причиною смерті міс Блейк?
  
  “ Він пронизав довгастий мозок через щілину між двома половинами черепа, коли вона нахилила голову вперед, чи не так? Це марно, інспектор, я вже казав вам, що мав намір описати це в оповіданні; природно, я прочитав всі необхідні подробиці.
  
  “ Думаю, ви купили книгу саме для цієї мети. Не могли б ви показати мені її?
  
  “ Не було необхідності купувати книгу, інспектор. Медичні книги доктора розкидані по всьому Гідро, і всі, хто працює, можуть читати.
  
  “ Ви згадували про це спосіб вбивства кому-небудь в Гідропарку?
  
  “Можливо. Я не з тих, кого можна назвати мовчазним працівником. Мені подобається обговорювати ідеї з іншими людьми ".
  
  "Не було ніяких сумнівів в тому, що вона говорить правду", - подумав Полк.
  
  "Отже, цілком можливо, що ви в деталях обговорювали цю теорію з кількома присутніми тут людьми?"
  
  "Так, я майже впевнений, що зробив це, але насправді я не пам'ятаю, щоб робив це".
  
  “Зрозуміло. І куди ти додумався сховати ручку після того, як вбивця виконав свою роботу?" Саркастично запитав Полк.
  
  Місіс Доусон поставилася до його питання цілком серйозно.
  
  "Боюся, я ще недостатньо розібралася в цьому питанні", - сказала вона. “Але я думаю, мені слід було б зробити це досить очевидним, як кинджал в "Кота і канарці". Якщо ви робите свої підказки дуже заплутаними, ви підриваєте свої власні цілі, тому що люди незабаром втомлюються слідувати їм. Ви не пишете, інспектор, тому, ймовірно, не зрозумієте" що я маю на увазі.
  
  Полк подумав про довгих, ретельно продуманих звітах, які йому доведеться писати для штаб-квартири, і посміхнувся про себе.
  
  "Не могли б ви розповісти мені, яку мету переслідували, записуючи в своїх записах 'Перше вбивство'? - запитав він.
  
  “ Ну, в книзі повинно було бути кілька вбивств. Принаймні, два або три. В наші дні читаюча публіка ніколи не задовольняється одним вбивством. Вони люблять побільше гострих відчуттів за свої гроші.
  
  Тепер вона цілком оговталася від своєї нервозності і відповідала абсолютно відверто, з якимось професійним інтересом.
  
  "Про смаки не сперечаються", - відповів Полк. “Один - це занадто багато для мене, але, з іншого боку, я не читаю трилери. Ви пишете для хобі, місіс Доусон?"
  
  Місіс Доусон не образилася.
  
  “О ні, для цього мені недостатньо добре подобається писати; це дуже важка робота. Але я вдова, і у мене маленький син".
  
  Що ж, вона не в моєму смаку, подумав Полк, але якийсь чоловік, мабуть, вважав її привабливою.
  
  “У мене достатньо доходу від акцій мого чоловіка, щоб зараз безбідно утримувати нас обох, тому що Боббі всього сім, але я досить сильно постраждала через конверсійних кредитів, і коли Боббі підросте, мені знадобиться більше, ніж у мене є, на його освіту. Здається, існує такий попит на трилери, і єдине, до чого у мене є хоч якийсь талант, - це до письменництва, так що я пробував це останні три роки, але безуспішно. Я не бажав міс Блейк ніякої шкоди, але якщо коли-небудь в її житті її повинні були вбити, я не можу не радіти, що це сталося саме тоді, коли я був тут. Це буде така чудова реклама ".
  
  Інспектор Полк пирхнув. Це просто типово для жінки, подумав він, незважаючи на свій холостяцький перевагу. Всі вони стерв'ятники!
  
  "Це поліцейське розслідування," презирливо сказав він, "а не рекламного агента".
  
  Він поставив ще кілька запитань, потім відпустив її, більш ніж впевнений в її щирості, незважаючи на свої особисті почуття. Коли вона підійшла до дверей, він зупинив її.
  
  "До речі," сказав він, " кого ви обрали в якості вбивці?
  
  Місіс Доусон посміхнулася.
  
  "Міс Астилл," солодко промовила вона, " тому що вона здавалася мені самій невідповідною з усіх!
  
  OceanofPDF.com
  Глава 17
  
  Міс Астилл увійшла в бібліотеку в химерному плаття, яке створювало враження, що вона входить в кімнату серед серпантинів. Перше, що помітив інспектор, було те, що в руці у неї була велика гобеленова сумка для рукоділля, і з раптовою підозрою, яке, як він сподівався, не було викликане останніми словами місіс Доусон, він сказав: "Я вважаю, що цю сумку обшукували, міс Астилл".
  
  Міс Астилл виглядала ураженої.
  
  “Так, так, звичайно, було. Офіцером поліції. Він сказав, що шукав спиці для в'язання, але я не плету. У мене ніколи не виходило, навіть в дитинстві, хоча я не можу зрозуміти чому. Я порадила йому спробувати полковника Симкокса; він дуже спритно в'яже.
  
  Полк секунду завагався, потім сказав:
  
  “ Ви не будете сильно заперечувати, якщо я попрошу вас дозволити мені ще раз поглянути на нього?
  
  Вона мовчки простягнула йому чашку і сиділа майже по стійці смирно, поки він висипав усе на стіл. Спочатку на світ з'явилася біла атласна тканина, частково розшита червоним шовком і золотими нитками, загорнута в старий кремовий шовковий носовичок; потім пачка голок для рукоділля; крихітні ножиці у формі лелеки, два леза якого утворюють дзьоб; маленький пакетик круглих білих м'ятних льодяників підвищеної міцності; книга з читанням Біблії. Він переконався, що ні в одній частині сумки не заховано в'язальної спиці, і почав обережно складати вміст назад.
  
  "Це нове вівтарний покривало, яке я шию для дорогого вікарія", - схвильовано пояснила міс Астилл. "Я не дуже вправна у поводженні з голкою, але для мене це така праця любові".
  
  Полк передав їй сумку, і вона зручно влаштувала її в себе на колінах.
  
  "Так засмучує вся ця юридична процедура", - защебетала вона, роздивляючись двох констеблів.
  
  "Я шкодую, але це необхідно зробити, якщо ми хочемо зловити людини, який убив міс Блейк", - відповів Полк. "Сподіваюся, ви не заперечуєте відповісти на кілька питань".
  
  “ Так, так, звичайно. Я зроблю все, що в моїх силах, щоб допомогти... Але все це дуже важко для мене, інспектор. Я була так делікатно вихована; мої дорогі батьки тримали мене подалі від важких життєвих випробувань, а тепер виявитися втягнутою в... вбивство – я не знаю, що б подумала моя бідна мати.
  
  Ці слова, хоча і здавалися дурними, що виходять від жінки далеко за межами середнього віку, викликали у Пэлка певну частку співчуття. Міс Астилл виразно виглядала продуктом похилого віку, настільки невідповідною, як вона сама сказала, для того, щоб бути замішаною в насильницькому злочині. Вона належала до безтурботним часів епохи Короля Едуарда, коли, будучи двадцятирічною дівчиною, вона, без сумніву, прислуговувала гніву батька і матері-інваліду, поступово спостерігаючи, як її шанси на заміжжя тануть, перетворюючись у якусь стару діву. Від неї виходив слабкий запах нафталіну, і виглядала вона так, ніби їй варто було б одягнути сукню з червоного плюшу, оброблене антимакияжем.
  
  Полк ставився до неї так само ніжно, як ставився б до власної матері.
  
  “ Ви чули про... смерті міс Блейк?
  
  Міс Астилл підняла руки долонями назовні.
  
  “ Так, так. Бідна дівчинка...
  
  “ Ви добре її знали?
  
  Руки були опущені і неспокійно рухалися у неї на колінах.
  
  “Ну, немає. Ми не часто бачилися. Я чутливий. Я завжди був чутливим дитиною. Я відчував, що вона зневажає мене. Вона була молода, гарна й здорова, все те, чим я не є. О, дійсно, я знаю! ', коли Полк зробив легкий протестуючий жест. “Вона пила коктейлі в своїй спальні, носила нескромну одяг і курила сигарети. Я належу до іншого віку, коли дівчаток вчили пристойно прикривати своє тіло, говорити тихо і вести себе як леді ".
  
  “ Ви визнали її нескромно і непристойної?
  
  Міс Астилл сиділа дуже прямо, ніби все ще відчувала ремені спинки, яку носила в дитинстві. Раптовий спалах гніву спалахнула в її вицвілих очах, як біле полум'я.
  
  “Я так і зробив. Виставляючи своє оголене тіло на огляд всіх чоловіків в приміщенні!"
  
  "Але, звичайно, не голий", - запротестував Полк.
  
  Вона сердито глянула на нього.
  
  “А як ще це можна назвати? Раніше вона носила ці жахливі штуки, звані шортами, і влітку була без панчіх. Якщо б захотіли, то могли б бачити її ноги до стегон і вище. І її вечірні сукні! Ніякої спини і дуже мало спереду! Як ще це можна назвати, окрім як голим? Вона була нескромно і аморальної!"
  
  Їй було трохи важко контролювати себе, але раптово гнів зник з її очей, зробивши їх тьмяними і карими.
  
  "Це дуже неправильно з мого боку говорити про неї такі речі", - сказала вона. "Тепер вона мертва і більше не буде носити нічого з цього одягу".
  
  Полк почекав секунду, потім, ніби йому сяйнула нова думка, запитав: "Міс Блейк носила багато прикрас?"
  
  “ Так, дійсно, любила. Ніхто не міг цього не помітити. У неї було кілька прекрасних коштовностей, і я дещо в них тямлю. Я впевнений, що це були справжні камені, а не синтетичний сміття. Її діаманти, повинно бути, коштували сотні фунтів. Вона носила їх з твидом, як не стала б жодна справжня леді, але вони були дійсно цінними ".
  
  Інспектор поспішно написав записку і відправив її сержантові Джаго через констебля.
  
  “ Значить, ви гадаєте, що її міг вбити якийсь грабіжник з-за коштовностей?
  
  “ Грабіжник? О ні, звичайно, немає. Хто-то в Гідропарку вбив її.
  
  "Звідки ти це знаєш?" Полк гаркнув на неї з питанням, і вона здригнулася.
  
  “ Але ви – ви самі так думаєте, інакше чому б ви заборонили нам всім виходити з Гідровузла?
  
  “ Ви самі нікого не підозрюєте?
  
  Очі міс Астилл нетерпляче заблищали.
  
  “ Я не підозріла по натурі, інспектор, - сказала вона тоном, який, здавалося, віщував кому-то недобре, - але коли я бачу людей при підозрілих обставинах, у мене не може не виникнути підозри, чи не так? Коли я побачив міс Блейк нагорі, в коридорі, після концерту ...
  
  “ Що? Вигук інспектора було подібно клацання батога. “ Ви бачили її нагорі після концерту? У скільки?
  
  “Повинно бути, це було після першої ночі, бо я знаю, що погано себе почував. Я випила чашку кави, і це завжди засмучує мене, але я подумала, що всього одна чашка за вечір не зробить ніякого поганого ефекту. Це просто показує вам, що ви ні на секунду не можете послабити свою дієту, коли у вас таке тонке травлення ...
  
  Полк перебив її. "Якщо ти хоч раз дозволиш говорити людям про своє травленні тут, - подумав він, - їх вже не зупинити".
  
  “ Коли ви бачили міс Блейк?
  
  Міс Астилл виглядала скривдженою.
  
  “ Кажу вам, інспектор. Я погано себе почував після концерту і йшов по коридору наверх...
  
  "Куди ти збирався?" - прямо запитав Полк.
  
  Міс Астилл скромно опустила голову, і Полк почав думати, що, незважаючи на шорти, можна багато сказати на користь сучасної дівчини, принаймні, в тому, що стосувалося поліцейських анкет.
  
  "Ну, продовжуй", - сказав він.
  
  “ Я почула, як хтось йде по коридору, тому, звичайно, повернулася в свою кімнату і почекала, поки вони пройдуть повз.
  
  "Але ви спочатку побачили, хто це був?" Полк знав, що немає необхідності задавати таке питання любителю скандалів Гідро.
  
  “Звичайно, я бачив їх. Я не сліпий. Якщо люди будуть ходити по коридорах у цей час вранці, вони повинні очікувати, що їх побачать".
  
  Полк визнав неспроможним аргумент, але не сказав цього. “Ви говорите, що бачили їх. Хто вони були?"
  
  “ Міс Блейк і сер Хемфрі Червил, звичайно.
  
  Полк присвиснув.
  
  “ Ви абсолютно впевнені в цьому?
  
  "Я дочка армійського офіцера і не звикла, щоб у моїх словах сумнівалися," сухо сказала міс Астилл. “ Крім того, ви можете дізнатися у самого сера Хамфрі. Полк потай подумав, що це, можливо, не так просто, як їй здавалося.
  
  "Вибачте," сказав він. “ Я не сумніваюся у ваших словах. Ви випадково не чули нічого з того, що вони говорили?
  
  "Ні, вони були занадто далеко".
  
  “ Значить, ви більше нікого з них не бачили?
  
  "Немає, і я їх теж не чув!"
  
  Але Полк втомився ганятися за підказками.
  
  “ Що саме ви маєте на увазі під цим зауваженням, міс Астилл? Якщо у вас є які-небудь додаткові докази, я повинен попросити вас негайно надати їх мені.
  
  Міс Астилл нетерпляче подалася вперед.
  
  “ Ну, кімната сера Хамфрі знаходиться по коридору ліворуч від моєї кімнати, так що йому потрібно пройти мимо моєї двері, щоб дістатися до неї. Звичайно, я залишила двері відчиненими, щоб знати, коли він пройде повз... Але, " вона зробила виразну паузу, - я ніколи не чула, як він проходив повз. Я почекав десять хвилин, потім ризикнув виглянути. Коридор був порожній, а двері міс Блейк закрита. "
  
  "Можливо, він пройшов так тихо, що ви не почули звуку його кроків", - припустив Полк.
  
  “Але я повинна була побачити його. Я вимкнула світло у своїй кімнаті і стояла, дивлячись у щілину в дверях. У коридорі все ще горіло світло. Він не міг пройти повз, щоб я його не побачив.
  
  Палк раптово жваво уявив собі маленьку стару діву, яка стоїть у своїй спальні, кутающуюся в червоний фланелевий халат з фіолетовим коміром навколо своєї тонкої фігурки. "Ймовірно, вона носила металеві бігуді під старомодній будуарной шапочкою", - подумав він, глянувши на хвилі її волосся, які були вузькими і завитим, тоді як у міс Блейк вони були такими гладкими і широкими.
  
  "Як ти думаєш, куди тоді відправився сер Хемфрі?" запитав він.
  
  "В спальню міс Блейк, зрозуміло," тріумфально відповіла міс Астилл. - Я чула голоси з її кімнати, коли проходила повз. Я не знаю, чого ще можна було очікувати від дівчини, яка носила такий одяг.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 18
  
  Ввійшов сержант Яго, виглядав дуже задоволеним собою.
  
  "Знайшли його, сержант?" запитав Полк.
  
  “ Ручки поки ні, сер, але у нас є коштовності. Він поставив на стіл велику скриньку з свинячої шкіри. “Ви не прислали мені список, щоб я перевірив їх, але я думаю, що вони всі тут. Схоже, їх дійсно дуже багато".
  
  “ Думаю, немає ніяких сумнівів в тому, що вони належать міс Блейк.
  
  “ Навряд чи, сер. Всередині написано її ім'я. Ми знайшли їх в двадцять сьомому номері. Вони були не надто заховані; просто в звичайному місці, на шафі.
  
  Інспектор Полк провів пальцем по списку кімнат, потім відкинувся на спинку стільця і з задоволеним виглядом відклав олівець.
  
  "Я думаю, це вирішує справу, Джаго", - сказав він. “Просто залишайся у тій двері. Ти можеш мені знадобитися. Приведи сера Хамфрі Червила", - сказав він констеблеві.
  
  Сер Хемфрі виглядав все ще стривоженим, але більш зібраним, ніж при першій розмові. Однак частина його самовладання випарувалася, коли він побачив скриньку з коштовностями.
  
  Полк ввічливо кивнув йому.
  
  "Я хочу поставити вам кілька запитань з цього приводу, сер Хемфрі", - сказав він, в той час як сержантові Джаго стало соромно за нетактовність свого начальника. На його думку, скриньку з коштовностями слід було заховати на початку допиту тільки для того, щоб вихопити у вирішальний момент, коли свідок брехав. Але Джаго у вільний час читав детективні романи, а Полк - ні.
  
  У інспектора були свої методи, і його не хвилювало, ортодоксальны вони чи ні. Він волів викладати підозрюваному всі свої факти, надаючи йому самому їх пояснювати. Він стверджував, що якщо хтось схильний брехати, то ця брехня з більшою ймовірністю буде виділятися на тлі ядра істини, навколо якого вона, таким чином, неминуче повинна бути виткана. Але він так і не зміг змусити сержанта побачити це, і, ймовірно, саме тому він залишався сержантом дуже довго, в той час як просування по службі Пэлка було більш швидким.
  
  Попередивши сера Хамфрі, Полк продовжив:
  
  “ У мене є підстави вважати, що коштовності в цьому футлярі належать міс Блейк. Їх тільки що знайшли на верхній частині вашого гардеробу. Ви можете пояснити, як вони туди потрапили?
  
  “ Ні. "Акуратні чорні вуса сера Хамфрі підкреслювали блідість напруженою шкіри навколо його рота.
  
  “Ви були попереджені про серйозність ваших відповідей. Ви наполягаєте на тому, що не зустрічалися з міс Блейк до того, як прийшли на цю гідростанцію?"
  
  "Так".
  
  “ До того, як ви зустріли її тут, вона була вам абсолютно незнайомій?
  
  "Так".
  
  “ Дуже добре. По-моєму, ви сказали мені, що в останній раз бачили міс Блейк у вітальні, що звідти вона піднімалася вгору, але насправді ви не бачили, як вона входила в двері.
  
  "Так".
  
  Односкладові відповіді були дивними. У Пэлка раптово виникло відчуття, що цей чоловік не був незвичний до офіційних допитів в поліції.
  
  “ І все ж свідок бачив, як ви йшли по коридору до кімнати нагорі міс Блейк після години ночі. Це правда, сер Хемфрі?
  
  Мертвенная блідість розлилася по обличчю сера Хамфрі. Він підняв руку, щоб вгамувати тремтіння в роті.
  
  "Так", - повторив він.
  
  “ Ви піднялися наверх з міс Блейк і увійшли в її спальню? Чому?
  
  “ Вона хотіла подарувати мені свої коштовності.
  
  Відповідь була настільки простодушним, що Полк на мить розгубився.
  
  "Навіщо?" запитав він нарешті.
  
  “ Щоб – щоб подбати про них замість неї. Вона нервувала з-за того, що в її кімнаті було так багато цінних речей.
  
  Полк посміхнувся.
  
  "Я розумію", - сказав він. “ І ви очікуєте, що я повірю, що, хоча вона ніколи не зустрічала вас до того, як приїхала сюди, і хоча ви ніколи не залишалися надовго наодинці до вчорашнього вечора, міс Блейк передала коштовності вартістю в кілька тисяч фунтів, щоб ви могли повісити їх на свій гардероб, замість того щоб передати їх докторові для зберігання в його сейф?
  
  “ Так, бачте, я... Так.
  
  Він підняв руки, щоб захистити обличчя.
  
  "Дозвольте мені нагадати вам кілька речей, про які ви забули", - сказав Полк. “Вбита жінка. Ваша запальничка знайдена збоку від дивана, на якому вона лежала. Ви останній відомий чоловік, який бачив її живою. Її коштовності, мають величезну цінність, знайдені захованими у вашій кімнаті. Ви намагалися виправдатися, збрехавши. Якщо ти хочеш сказати мені правду, я вислухаю. Тобі є що сказати?"
  
  "Я її не вбивав," глухо сказав сер Хемфрі.
  
  Інспектор чекав.
  
  "Ну?" запитав він після довгої паузи.
  
  Сер Хемфрі похитав головою. Він виглядав приголомшеним, і Полк без найменших докорів сумління заарештував його.
  
  "Ясна річ", - сказав він сержантові, відчуваючи себе цілком задоволеним собою. "Може бути, я і не схожий на блискучого детектива, який, я впевнений, крокує по книгах місіс Доусон, але ця стара черепаха все одно дістається туди".
  
  Тільки на наступний ранок він згадав, що не поговорив з міс Брендон і її служницею Адою Роджерс.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 19
  
  Тінь, кинута на Престейнтон Гідро вбивством міс Блейк, була розсіяна арештом сера Хамфрі Червила. На наступний день жителі прокинулися вранці, залитим яскравим сонячним світлом, і з усвідомленням того, що вони знову вільні й можуть насолоджуватися їм так, як їм хотілося б, на свіжому повітрі. Ця думка була особливо приємною після виснажливих годин допиту в поліції, які вони були змушені провести в більш тісній близькості з персоналом та іншими гостями, ніж їм хотілося.
  
  Покоївки з гуркотом підняли важкі зелені венеціанські жалюзі, за що вряди-годи не отримали догани. Ранковий чай пили малими ковтками, не замислюючись про те, що це зайве і не варто шести пенсів. Всі жінки були одягнені в свої яскраві вбрання. Ніхто не запізнився до сніданку.
  
  Будь-які побоювання, які могли виникнути у доктора Вільямса з приводу того, що мешканці зібрали речі і переїхали в інший готель в зв'язку з вбивством, незабаром розвіялися, оскільки ніхто не виявляв жодного бажання переїжджати. Можливо, все було б інакше, якби хто-небудь з літніх мешканців був замішаний у вбивстві, але міс Блейк і сер Хемфрі були схожі на прибульців з якогось іншого світу, чиї дії їх зовсім не торкнулися. Все могло б бути і по-іншому, якби справа затяглася на кілька тижнів замість того, щоб бути так швидко і задовільно розкрито інспектором Полком, але, як би те ні було, вбивство просто перетворилося на всепоглинаючий новий скандал, який послужить темою для розмов на довгі місяці вперед, і всі вони продовжували займатися незначними справами свого повсякденного життя, наче їх ніколи не турбувало нічого настільки неприємного.
  
  Більш сенсаційні ранкові газети дали перший поштовх їх самовдоволення, але жителі були втішені тим фактом, що репортери, у своєму вічному прагненні до нових виразів, досягли успіху лише в тому, що зробили заголовки нерозбірливими. "Вбивця - прекрасна наречена баронета", - говорили вони швидше з аллитерацией, ніж правдиво, і "Унікальне знаряддя вбивства у злочинах, скоєних в готелі". Синдикат, що складається з головного констебля Девоншира, інспектора Пэлка, сержанта Джаго, доктора Вільямс, міс Льюїс і економці вдалося утримати репортерів від контактів з жителями і персоналом гідропарку, так що єдиними фотографіями, що з'явилися в пресі, були офіційні види Престейнтон-гідропарку та нечітка фотографія інспектора Пела, (праворуч) розмовляє з сержантом Джаго (ліворуч). Там же була фотографія "Міс Моллі о'ші, гарненькою ірландки, що виявила тіло", яка фактично зруйнувала непорушну дружбу між нею і Емі Форд.
  
  Таким чином, тільки в наступне неділю, коли перший порошно-сірий шарабан вибіг на пагорб і зупинився на терасі, жителі Престейнтон-Гідро відчули якесь незручність через вбивства міс Блейк. Шарабан звільнився від пасажирів і підкотив до старого заїжджого двору, щоб звільнити місце для двох своїх товаришів. Вони приїхали в Престейнтон з розрекламованої "Грандіозної поїздкою-сюрпризом", але ніхто не був здивований більше доктора, коли він побачив сотню порушених, кричать, жестикулюють людей, які стояли на терасі у своїх суворих недільних костюмах, критикуючи вид і все інше, що знаходилося поблизу.
  
  Він кинув один погляд на незнайомців і квапливо віддав розпорядження міс Льюїс.
  
  "Я пообедаю у себе в номері", - сказав він. “Сьогодні я взагалі нікого не зможу прийняти. Ти зрозумів?"
  
  "Так, доктор", - відповіла міс Льюїс, прекрасно розуміючи, що кожен житель потребує звернутися з особистим скаргою до лікаря і буде наполягати на тому, що в майбутньому шарабанки повинні бути зняті з гідростанцій.
  
  Такого несподіваного скупчення відвідувачів Гідро ніколи не зустрічав ні в одному з місцевих жителів, але Гідро був громадським готелем і, як такий, що не міг відмовити в розміщенні відвідувачам, які шукають освіження. Персонал приступив до перестановки в їдальні, зсунувши столи ординаторів в один кут кімнати і принісши довгі столи на козлах з їдальні для персоналу для додаткових людей. Кухонний персонал, спішно посилений з саду, вже працював на повну котушку, мив додаткові столові прилади, які були покриті шарами пилу від тривалого невикористання, чистив овочі, відкривав банки з супом і фруктами, в той час як шеф-кухар і економка кричали, вмовляли і потіли, і якимось чином примудряються готувати обід з чотирьох страв вчасно.
  
  "Мама, це та дорога, по якій можна повечеряти?" - запитав один з гостей леді Уорм, яка відповіла крижаним тоном: “Обід буде подано там, якщо ти це маєш на увазі. Справді, "сказала вона, повертаючись до місіс Марстон," вони не можуть очікувати, що ми будемо їсти в одній кімнаті з цими низькими людьми. Я піднімуся до себе в спальню і подзвоню, щоб принесли тацю зі сніданком. Я раджу вам зробити те ж саме. Це нестерпно".
  
  Вона пішла, але через півгодини повернулася до їдальні, статут дзвонити у дзвоник, на який ніхто не намагався відповісти. Всі покоївки були найняті в якості офіціанток, і в коридорах нікого не було. Їй здалося, що стало значно спокійніше. Лише зрідка чулося якесь зауваження.
  
  “ А тепер їж своє м'ясо, Альберт, або ти залишишся без пудингу.
  
  "Боже, хіба це не важко?"
  
  “ Ось, міс, ми з цією леді вже кілька годин чекаємо цей фрукт.
  
  “Сливи або яблука. Це те, заради чого я пішов з армії?"
  
  “ Не бери з собою рису, Герт, він липкий.
  
  “Ти це чув? Шість пенсів за чашку кави. Ні, тобі нічого не можна. Замість цього ми купимо кілька апельсинів".
  
  Більшість з яких, зрештою, були звичайними зауваженнями, почутими під час гідро-ланчів, хоча й висловлювали дещо інакше.
  
  Леді Уорм повільно попрямувала до свого столика.
  
  "Тепер, коли у них є їжа, не так уже й погано", - зауважила місіс Доусон, як ніби та говорила про нової партії тварин для зоопарку.
  
  "Ні, але ти б чув, як ці американські дівчата замовляли коляски - коктейлі, ти знаєш".
  
  “Коляски? Я думала, вони ірландські". Пізнання леді Уорм в ірландських речі були обмеженими. "Де мій столик?"
  
  Повз пройшла офіціантка з повним підносом.
  
  “ Прошу вибачення, леді Уорм, але ми думали, вас немає, тому зайняли ваш столик. Не могли б ви посидіти з міс Астилл? Ми дуже зайняті.
  
  Вона пройшла далі. Леді Уорм опустилася за вказаний столик, її обличчя почервоніло від гніву.
  
  "Право, це більше, ніж образа", - голосно вигукнула вона. “Я поскаржуся лікаря. Захаращувати готель простими людьми, які роз'їжджають на шарабанах! Заганяти постійних гостей ось так в кут! Ти знаєш, що хтось насправді попросив мене показати йому, де було скоєно вбивство? Як ніби недостатньо погано бути втягнутим у вбивство, щоб люди не прийшли позловтішатися з цього приводу. Це ганебно. Я обов'язково подам повідомлення у кінці тижня ".
  
  Але вона цього не зробила, тому що ще до кінця тижня інспектор Полк і супроводжувала його група констеблів знову були в Гідропарку, і допит почався знову.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 20
  
  Містер Марстон стояв на терасі і кидав гравій у вікно спальні своєї дружини, щоб привернути її увагу. Вона змушувала його чекати, поки не вирішила, що йому загрожує небезпека жбурнути камінь в натуральну величину, потім відчинив вікно і висунулася назовні.
  
  "Привіт, любий", - сказала вона. "День обіцяє бути чудовим".
  
  “ День не триватиме довго, якщо ти не поквапишся. Якого біса ви з дівчатами робите? Ви вже подбали про кошику з сніданком? Хто-небудь знає, що ми домовилися зустрітися?
  
  "Хвилинку, дорога." місіс Марстон пішла в спальню. "Твій батько в одному з своїх звичайних ранкових настроїв," зауважила вона двом дочкам. “ Як завжди, все псує.
  
  "Я не думаю, що він добре спав минулої ночі, мама", - сказала Вінні.
  
  Місіс Марстон пирхнула.
  
  “ Нісенітниця, дитя! Це його стара казка. Раніше я до смерті хвилювалася кожен раз, коли він скаржився на безсонну ніч, поки не зрозуміла, що це просто його звичка так говорити. Напрошуєшся на співчуття, от і все. У мене немає терпіння спілкуватися з людиною, який не може зробити все найкращим чином. Твій батько зовсім не такий хворий, як прикидається.
  
  "Він зовсім сказився", - сказала Міллі, яка дивилася у вікно. “Він тупотить, як дикий бик. Вам краще сказати йому що-небудь, інакше він піде і образить першого ліпшого на очі людини, а всіх і так вже досить дратує його мову. Вони знову будуть скаржитися на нього лікаря, і нас попросять покинути це місце точно так само, як нам довелося покинути всі інші. Скоро в країні не залишиться жодної гідроелектростанції, на якій ми могли б зупинитися ".
  
  Місіс Марстон причепила брошка до своєї блузці.
  
  “Ну, так чому ви обоє стоїте там і нічого не робите? Моє життя - суцільне нещастя з тобою і твоїм батьком. Міллі, піди й попроси їх упакувати кошик з сніданком для чотирьох і шофера. Вінні, тобі краще сказати Метьюзу, що ми хочемо, щоб машину негайно підігнали до головного входу.
  
  Міллі хихикнула.
  
  "Якщо вам так терміново потрібен Метьюз, вам краще привести його самого", - сказала вона.
  
  Місіс Марстон різко обернулася.
  
  "Що ти хочеш цим сказати?" - запитала вона.
  
  Міллі відсахнулася. Вона боялася своєї матері і вже пошкодувала про свої слова.
  
  “ Нічого – тільки– Ну, якщо хочеш знати, по всьому Гідропарком кажуть, що Вінні і Метьюз ...
  
  Місіс Марстон підійшла до своєї нещасної дочки і сильно вдарила її по вуху.
  
  "Щоб я більше ніколи не чула від тебе нічого подібного", - сказала вона. “Хіба в цьому місці недостатньо скандалів і без твоєї повторюваної брехні про власну сестру? Мені соромно за тебе, Міллі. Ти ж знаєш, що Вини не може втриматися, щоб її не бачили з Метьюзом. Він вчить її водити машину.
  
  Обидві дівчата поспішили вийти з кімнати, а місіс Марстон привела в порядок обличчя перед дзеркалом і знову висунулася з вікна, очевидно, зовсім не звертаючи уваги на те, що змусила свого чоловіка так довго чекати.
  
  "Все в порядку", - гукнула вона вниз. “Дівчатка подбають про ленче, і машина зараз буде подана. У тебе просто буде час потренуватися, поки ми будемо збиратися". Вона махнула рукою і закрила вікно.
  
  "О, чорт візьми!" заревів містер Марстон, відступаючи назад і натикаючись на міс Астилл, яка читала ранкові молитви, повільно походжаючи по терасі.
  
  "Насправді, містер Марстон", - обурено почала вона, коли шкіряна чорна книга черепахою покотилася по доріжці, розсипаючи дрібне друковані тексти з позолочених сторінок.
  
  “ Вибачте. Він нахилився, щоб зібрати їх, і недбало тицьнув їй у руку, потім на секунду сперся на свою тростину, важко дихаючи від подразнення.
  
  Міс Астилл перебрала свої повідомлення, вибрала одне і вклала йому в руку.
  
  "Якби ти міг повірити..." пробурмотіла вона і відвернулася від нього з соромливою усмішкою.
  
  Містер Марстон дивився їй услід, втративши дар мови від люті, потім опустив погляд на маленьку картку з зазубреними краями і надрукованими незабудками і трояндами, що оточували текст.
  
  "О, чорт візьми!" - заревів він голосніше, ніж раніше, і, розірвавши листівку на дрібні шматочки, розкидав їх по гравію і зашкутильгав до Холостяцького алеї, де зазвичай здійснював ранкову зарядку.
  
  Парубоцька алея являла собою рівну смугу гравію завдовжки вісімдесят ярдів. На одному кінці стояла дерев'яна садова ослін, пофарбований у зелений колір, а на іншому - кам'яна урна, пофарбована в червоний. Таким чином, від лавки до урни і назад було сто шістдесят ярдів, і подолання цієї відстані одинадцять разів означало, що ви пройшли милю в найбільш сприятливих умовах, оскільки поблизу не було пагорбів, за якими можна було б долати. На дошці оголошень у холі був приколений масштабний план траси з чимось на зразок готового лічильника на чверть, половину і три чверті милі.
  
  Містер Марстон вибрав з гравію одинадцять маленьких гладеньких камінців і поклав їх у зовнішній лівий кишеню піджака. Потім він встав прямо перед сидінням і швидким кроком рушив в дорогу. Дійшовши до урни, він різко повернувся, а повернувшись на своє місце, поклав один з камінчиків на зелене дерево і повторив весь процес знову.
  
  Урна. Сидіння. Урна. Сидіння.
  
  Він знав майже кожен камінь на стежці, бо завжди ходив по ній, опустивши очі, і ніхто, крім нього самого, не знав, які жарти це зіграло з ним.
  
  Сидіння. Урна. Сидіння. Урна.
  
  Іноді він робив уявну спробу кинути м'яч на одну з найшвидших блешень, яка так багато зробила для занесення його імені в списки крикетистов. Його думки перенеслися на двадцять років назад. В уяві він бачив себе обраним для контрольного матчу, бачив рівне поле, поле очікування, австралійські хвіртки, падаючі в його боулінг. Попіл...
  
  Урна. Сидіння. Урна. Сидіння.
  
  Він на мить зупинився, притулившись до сидіння і важко дихаючи.
  
  "Ось він, старий у сорок вісім років", - з гіркотою подумав він. Останні чотирнадцять років його життя проходила в плаваннях взимку і на гідро інший час року. Йому було відмовлено у всіх видах спорту; йому доводилося проводити години дозвілля за грою в крокет або часовий гольф, а потім люди дивувалися, що він не може стримати свій норов. Він, який був таким по суті мужнім, тепер був позбавлений усього, що створює чоловічу атмосферу. Він не повинен був пити, він не мав палити; його життя було так само сповнена "не треба", як життя Роберта Льюїса Стівенсона. У нього навіть не було сина, завдяки подвигам якого він міг би пережити небезпеки власної юності, а тільки дві дочки, Вінні і Міллі. Сестри Марстон. Це звучало точь-в-точь як одне з тих ненависних мурлыканий по радіо, які так любила Міллі.
  
  Він відновив свою прогулянку.
  
  Сидіння. Урна.
  
  Як же він ненавидів усю цю необхідність піклуватися про себе. Він ніколи не міг звільнитися від постійних питань дружини: "Ти зробив зарядку, Чарльз?"
  
  "Ти вже прийняв ліки, Чарльз?" або "Ти ж знаєш, що я говорю тобі це тільки для твого ж блага, Чарльз". Вона ні на дві хвилини не випускала його з виду і піднімала галас, якщо він хоча б поглядав на іншу жінку.
  
  Урна. Сидіння.
  
  Ось вони і зараз стоять на терасі навколо машини. Він ненавидів водити. Він ненавидів закриті машини. Сидіти в заскленій будці годину або більше з чотирма іншими людьми було страшенно шкідливо для здоров'я, але він терпіти не міг відкритих вікон. З тих пір як у нього почався напад ревматизму, він так легко застуджувався.
  
  Він зітхнув. Тепер він був старим, зовсім старим.
  
  Він знову підійшов до сидіння і поклав на нього ще один камінчик, потім порахував кількість в маленькому ряду, який він зробив уздовж сидіння.
  
  Вісім. Ну, гаразд, назвемо це одинадцятьма. Ніхто б не дізнався.
  
  Він сміливий камінчики з стежки і пішов приєднатися до своєї дружини.
  
  "А ось і ти, дорогий," радісно вітала вона його. “ Боюся, ти не пробіг милю цим ранком. Нічого, ти можеш трохи прогулятися після обіду.
  
  Він люто подивився на неї.
  
  “ Куди ми йдемо? - гаркнув він.
  
  “ Через Ньютон-Сент-Мері і прямо в Эксестер. Дівчатка хочуть пройтися по магазинах. Ми можемо повернутися по прибережній дорозі.
  
  “Ти ніколи не питаєш мене, куди я хочу піти. Ти сама все вирішуєш і чекаєш, що я буду йти за тобою, як собака на повідку", - пробурчав її чоловік.
  
  Місіс Марстон посміхнулася, тому що шофер Метьюз був в межах чутності, і відповіла з награною бадьорістю:
  
  "Мій дорогий Чарльз, якщо б ми чекали, поки ти вирішиш, ми б ніколи нікуди не приїхали".
  
  Вона влаштувалася в дальньому кутку задньої частини машини, Вінні і Міллі пішли за нею. Містер Марстон обережно опустився на переднє сидіння поруч з водієм.
  
  Підійшла місіс Нейпір, яка брала урок ходьби у медсестри Хокінс. Вона холодно посміхнулася їм.
  
  "Ніхто ніколи не звертає на мене уваги", - подумала вона. Вони відправляються в приємна подорож і ніколи не пропонують мені сісти. Цей шофер завжди навмисне ставить машину прямо у мене на шляху, просто щоб змусити мене обійти її. Всі вони знають, що я не вмію нормально ходити. Має бути правило, що забороняє подібну жорстокість. Я поскаржуся лікаря.
  
  Вона спіткнулася від жалю до себе.
  
  “ Послухайте, місіс Нейпір, - зробила догану сестра Хокінс, - ви не віддаєте собі звіту в тому, що робите. Ви повинні думати про це все час. Тепер не відставай від мене: вліво, вправо, вліво, вправо".
  
  "Бідолаха", - зауважила місіс Марстон. “Мені так шкода її. Я б хотіла, щоб ми могли прокатати її, але немає місця".
  
  “Я думаю, ти б хотіла, щоб я поступився їй своє місце і залишився вдома. Ти на це натякаєш?" спитав її чоловік.
  
  “ Звичайно, немає, Чарльз. Ти знаєш, що я не мала на увазі нічого подібного. Але вона виглядає такою самотньою, а її чоловік так рідко відвідує її. Звичайно, я знаю, що він живе за двісті миль звідси, але все ж... Я сподіваюся, що якщо зі мною коли-небудь станеться таке, ви будете ставитися до мене з великою повагою.
  
  Містер Марстон нічого не відповів, але вираз його обличчя, здавалося, говорило про те, що, якщо з нею коли-небудь станеться таке нещастя, він з радістю вб'є її.
  
  Метьюз натиснув на автоматичний стартер, і машина з гудінням ожила.
  
  “ Ти заправився, Метьюз? - запитав я.
  
  "Так, мадам".
  
  “ Кошик з сніданком на місці? - Запитую я.
  
  "Так, міс".
  
  “ Я думаю, ви знаєте дорогу?
  
  "Так, сер".
  
  Великий седан рушив з місця. П'ятеро його пасажирів зберігали мовчання.
  
  Місіс Марстон думала про те, як жахливо було намагатися влаштувати прогулянку, яка сподобалася б їм усім. Чарльз завжди примудрявся бути більш дратівливим, ніж зазвичай, у такі дні. Він спробував пояснити, що це з-за того, що вона чіплялася до нього з приводу прийому ліків і фізичних вправ. Але якщо вона не брала на себе працю нагадати йому, він просто не робив спроб прийняти ні те, ні інше, і їй доводилося сидіти з ним всю ніч, якщо у нього траплявся один з його нападів. Звичайно, для Чарльза було жахливо бути пов'язаним поганим здоров'ям після того, як він звик до такої активної життя, але він вже повинен був досить звикнути до цього, щоб переносити це більш бадьоро, замість цього він проводив час, турбуючись про ігри, в які більше не міг грати, забуваючи, що в будь-якому випадку він вже занадто старий, щоб бути включеним в яку-небудь крикетну команду. Він також перебільшував свою власну майстерність у грі. "Обертовий казанок і отбивающая бита" - таким було його звичайне опис себе кожному незнайомцеві, так що більшість людей пішли з думкою, що він являє собою комбінацію Веріті і Хэммонда, і жалкували, що у Англії так і не було можливості зіграти з ним в Тестах. Але, звичайно, Чарльз навіть не грав в окружний крикет, а кому цікава ця гра в такій маленькій селі, як Марстон-Магна? Адже його навіть не вибрали в основну команду, то які у нього взагалі були шанси бути обраним грати за Англію?
  
  Вона починала втомлюватися від його запальності. Справжньою причиною цього було те, що сьогодні вранці вона запитала його, чи не забув він надіти термоген. Можливо, це було досить нетактовно з її боку у присутності інших людей, але все ж стояння на продувається протягом ґанку було достатньо, щоб викликати у нього сильний озноб, і у нього повинно було вистачити здорового глузду зрозуміти це. Якби не дівчинки, вона могла б це зробити...
  
  Міллі думала про те, який сьогодні чудовий день, і як би їй сподобалося відправитися на пікнік з таким красивим, уважним чоловіком, як Рональд Колман, і як шкода, що всі чоловіки Гідро були такими старими і нецікавими. Вона хотіла їй як то екзотичної зовнішності, Міс Блейк, який якимось чином примудрився виглядати Дітріх на бажання на дев'ять годин ранку. Вона хотіла б володіти технікою інших жінок. Техніка важлива в заняттях любов'ю, подумала вона.
  
  Вона також думала про своєму вусі, яке все ще покалывало від удару матері. Сильні удари не заважають тобі думати про речі, так навіщо прикидатися, що вони заважають? Вона не могла не задатися питанням, чи дійсно в чутках Гідро могло бути щось про Вінні і Мэтьюсе. У будь-якому випадку, питати Уінні було марно; вона тримала свої справи при собі. Що ж, можливо, вона вийде за нього заміж, і, можливо, він виявиться сином герцога, який змушений був сам заробляти собі на життя, перш ніж успадкувати старий і почесний титул. Це було б точнісінько як у тому фільмі, який вона дивилася на минулого тижня...
  
  Вінні подумала, що в Мэтьюзе є щось дуже привабливе, якщо розглядати його як чоловіка, а не як шофера, як вона завжди робила досі. Їй було цікаво, хто влаштував скандал з-за неї, тому що вона вірила, що Міллі говорила правду, коли говорила, що чула про це, і вона подумала, які всі недобрі в цьому місці. Раніше вона не звертала особливої уваги на Метьюза, хоча вже деякий час брала в нього уроки водіння. Вона раптом зрозуміла, що його коричнева форма підходить до його очам, які вона бачила відображеними у вітровому склі, і що у нього досить ніжний рот і тверде підборіддя. Так, у ньому виразно було щось привабливе - у нього теж була приємна посмішка, хоча у присутності батька вона була не дуже помітна.
  
  Вона подивилася на свій поношений твідовий костюм і зручні туфлі-броги і пошкодувала, що не одягла нову зелену двійку і зелені замшеві туфлі. Їй стало цікаво, про що думає Метьюз...
  
  Метьюз неохоче переключився на другу передачу.
  
  "Нагорі вона повинна була легко здолати цей пагорб", - подумав він. Звичайно, їй не потрібно було знову обезуглероживать. Він сказав, що не варто наповнювати її комерційним Духом. У довгостроковій перспективі це ніколи не окупалось машиною; але бос був скупим старим дияволом. Що ж, суперечки ніколи не йшли шоферові на користь, правий він був чи ні. Ось вона, знову стукає. Чорт би побрал всі Девонширские пагорби, в будь-якому разі!
  
  Він переключився на нижню передачу.
  
  Який скандал! Зараз він почує лайка від боса, і що подумає міс Вінні?
  
  Він крадькома зиркнув у бік. Але містер Марстон міцно спав.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 21
  
  Кілька днів потому міс Астилл, закутана в безформну в'язаний одяг, сиділа за хитким столом у своїй сумній задній кімнаті і писала листи, коли її потривожив гучний подвійний стук у двері. Почувши його відповідь, увійшла покоївка.
  
  "У чому справа?" - роздратовано запитала вона, оскільки їй було неприємно усвідомлювати, що, якщо б вона могла дозволити собі спальню в передній частині будинку, покоївки доклали всіх зусиль, щоб прикріпити до дверної панелі більш извиняющуюся записку.
  
  “ Прийміть найкращі побажання від міс Брендон, міс, і не могли б ви випити з нею чаю сьогодні в чотири години?
  
  "Скажи, що я буду в захваті, і не ляскай дверима". Майже відразу після того, як вона закінчила писати, прийшов час одягатися до чаю. Вона одягла синє саржеве сукню, прикріпила до нього великий мереживний комір з допомогою ледь помітних англійських шпильок і повісила на шию ряд дешевих штучних перлин. Вона вибрала капелюшок з запорошеного велюру і закріпила її шпилькою з вузликом на маленькій ковбаски волосся на маківці. Потім вона взяла пару білих бавовняних рукавичок і свою сумку для рукоділля і відправилася в "Коридор старих дівиць".
  
  Коли вона виходила зі своєї кімнати, покоївка провела її поглядом і, підбігши до своєї супутниці по тому ж коридору, прошепотіла: "Міс Астилл пішла провідати міс Брендон". І шепіт теж прокотився по коридорах і спустився по сходах, стаючи все голосніше, поки не досяг першого поверху і не вирвався назовні біля вхідних дверей, оголошуючи людей на терасі: "МІС АСТИЛЛ ПІШЛА ПРОВІДАТИ МІС БРЕНДОН!"
  
  Міс Брендон, як недавно з'ясував інспектор Полк, була літньою дамою, чий вік складав що між сімдесятьма чотирма і вісімдесятьма двома роками, і тому інші мешканці знали її як "найстарішу жительку". Її шкіра по текстурі і відтінку нагадувала шкіряні фігурки, які колись носили в процесії вулицями старого Честера, але в іншому вона нагадувала особливо непривабливу птицю. Її ніс був схожий на дзьоб, руки - на пазуристі, а окуляри з темно-фіолетовими лінзами, видневшиеся з-під пухнастою копиці сивого волосся, надавали їй вигляду настороженої білої сови.
  
  Її супроводжувала маленька кремезна жінка з прямими сивим волоссям, яка, здавалося, завжди недавно виходила з пральнею, туго накрохмаленому смугастому сукню, з обличчям і руками, пахнуть жовтим милом. Це була Роджерс, яка вперше увійшла в будинок Брендонов шістнадцятирічної дівчиною і наполягла на тому, щоб залишитися з міс Брендон, коли вона оселилася в Гідро.
  
  Вони обидві пропрацювали в Гідропарку п'ятнадцять років, хоча, в принципі, міс Брендон повідомляла про це кожну Леді Дей.
  
  Міс Брендон з задоволенням кивнула, коли Роджерс доповів про її відвідувача.
  
  "Рада бачити тебе, Эппи', - сказала вона. (При хрещенні міс Астилл звали Эфемия.) "Підійди і дай мені глянути на тебе".
  
  Міс Астилл перетнула кімнату і схилилася над кушеткою під вікном, яку міс Брендон займала днем. Вона дозволила старої леді провести своїми вузлуватими руками по своєму сукні, що її способом дивитися на неї.
  
  “Эппи, на тобі гарний комірець. Ірландське в'язання гачком, я бачу. Ах, в наші дні його так добре не шиють'.
  
  "О, міс Брендон,' сказала міс Астилл високим дівочим тоном, який, як вона завжди вважала, підходив тим, хто набагато молодше її господині, " ви самі робите такі красиві мережива!
  
  "Дійсно, міс, і я часто кажу їй про це", - погодився Роджерс, киваючи на вицвілу червону оксамитову подушечку для фріволіте на приставному столику. “Але в наші дні її важко змусити що-небудь зробити. Вона доторкається до цього тільки тоді, коли знає, що ти прийдеш. Вона стає дратівливою ".
  
  "У Роджерс новий спосіб укладати мені волосся", - сказала міс Брендон, різко міняючи тему. "Покажи їй, Роджерс".
  
  Роджерс взяв чорну оксамитову стрічку шириною в дюйм і поправив нею розпатланий ореол волосся міс Брендон, поки її господиня слухала, чекаючи схвалення.
  
  "Можливо, це дійсно робить вас молодше", - обережно промовила міс Астилл і була зовсім не готова побачити, що стрічка зірвана і кинута на підлогу.
  
  "Приберіть це, приберіть це!" - вищала міс Брендон. “Я цього не потерплю. У моєму віці я повинна виглядати старше, а не молодше. Яка різниця, мені сімдесят чи вісімдесят? Але якщо б я був столітнім дідом, я б отримав телеграму від короля! Це просто нерозумно з нашого боку намагатися виглядати молодше, ніж ми є в нашому віці, Эппи.
  
  Відповідь міс Астилл, на щастя, був перерваний появою покоївки в акуратному чорному домашньому платті, плиссированном хустці і фартуху, яка тримала на плечі великий металевий піднос.
  
  Міс Астилл зняла рукавички.
  
  "Неприємно, - подумала вона, - пити чай в натопленій кімнаті, де вдень і вночі лежить літня леді з закритими вікнами, за винятком тих випадків, коли очікується візит лікаря". Вона вірила, що її візит принесе користь.
  
  Прийнявши свою першу чашку чаю і відкусивши шматочок намазаного маслом тосту, вона запитала про здоров'я господині з серйозністю, належною найважливішою з усіх тем розмови на Гідро.
  
  Міс Брендон посміхнулася від задоволення. Эппи була такою коректної і жіночною, подумала вона. Тепер вона могла обговорити всі свої найцікавіші симптоми за чаєм.
  
  "Як бачиш, моя дорога," сказала вона, пережовуючи шматочок м'якого тосту, " я досить здорова, щоб прийняти тебе, але мої трубочки ще зовсім сирі. Я всю ніч не стулив очей.
  
  Роджерс нахилився і змахнув крихту з килима.
  
  “ Вона спала як убита, міс, - прошепотіла вона, потім випросталась і сказала вголос: - Я чула, як ви хропли, міс Брендон.
  
  Її господиня терпляче посміхнулася.
  
  “Ах, це ти так думаєш, Роджерс; але я ніколи не хроплю. Ти чуєш свист у моїх трубках. Я дивуюся, що це не будить всю Гідросистему".
  
  "Це звучить досить погано", - сказала міс Астилл, надавши своєму голосу нотку співчуття.
  
  “О, я звикла до цього, моя дорога, я звикла до цього. Але найгірше те, що я не можу нічого зробити".
  
  "Ти маєш на увазі?.."
  
  “Так, люба. Я не вірю у всі ці новомодні ліки, які рекомендує лікар. Стручки сени були досить гарні для моєї матері, вони повинні бути досить гарні і для мене. Я вже шість днів нічого не робив!"
  
  Але для Роджерса це було вже занадто.
  
  "О ні, міс," рішуче сказала вона, " ви забули. Ваша пам'ять вже не так хороша, як раніше, міс. Минуло два дні, міс, і ще є час.
  
  Міс Брендон перевела свої короткозорі очі на Роджерса.
  
  "Скільки разів я повинна просити вас не переривати розмову?" сказала вона; потім, вибачившись перед міс Астилл, додала: "Роджерс - це таке випробування. Мені слід було б багато років тому звільнити її, бідолаху, але у мене не вистачило духу.
  
  Це не справило помітного ефекту на Роджерса, і міс Астилл зраділа перерви у розмові, оскільки прийшла не для того, щоб почути все про недугах міс Брендон.
  
  'Ці сімейні слуги набагато краще найманих слуг", - сказала вона. “Запевняю вас, вам дуже пощастило, що у вас є така людина, як Роджерс. Тільки подивіться, які неприємності у місіс Нейпір з цієї жахливої медсестрою Хокінс. Вона грубо нехтує нею."
  
  "Вона все ще фліртує з адміралом, чи не так?" із задоволенням запитала міс Брендон.
  
  “ Так. Це дійсно змушує задуматися, не ...
  
  “О ні, я не думаю, що в цьому є щось подібне, Эппи. Вона прагне до заміжжя. Я не думаю, що її зупинило б щось ще. Так от, та дівчина, Блейк, була іншою, вона заслужила поганий кінець ".
  
  "Я намагаюся ніколи не говорити погано про мертвих," побожно сказала міс Астилл, " але коли я думаю про те, як вона бігала голяка і всує згадувала ім'я Господа, я ні про що не шкодую. Ніяких."
  
  "Судячи з усього, вона була не з тих," погодилася міс Брендон. “ Але як щодо старшої дочки Марстона і шофера? Для тебе є ще одна, і я б не сказав, що вона не була трохи гірше інших.
  
  Міс Астилл напружилася.
  
  "Що ти маєш на увазі?" - запитала вона.
  
  Міс Брендон захихотіла від сміху.
  
  “ Я міг би розповісти тобі, чи не так, Роджерс?
  
  "Дійсно, і ви могли б, міс, якщо б так сталося, що ви захотіли цього," Роджерс погодився.
  
  “Так, я бачив, як вони сиділи в машині прямо під цим вікном. Вона вдавала, що веде машину, але я бачив, як він обійняв її і поцілував. Попомни мої слова, скоро з-за них вибухне скандал.
  
  "Так," сказав Роджерс, " такого подання я ніколи в житті не бачив. Що вони витворяли в темряві, якби так поводилися серед білого дня?"
  
  Міс Астилл оговталася від свого першого здивування тим, що міс Брендон могла бачити цю пару такою, якою вона їх описала: завжди було трохи дивно згадувати, що вона дивилася на речі проникливим поглядом Роджерса.
  
  "Нахабна маленька шльондра!" - вигукнула вона, коли все значення того, що сталося прояснилося в її свідомості.
  
  “ Звичайно, я б і гадки не мав розповідати про це кому-небудь, крім тебе, Эппи, але я знаю, наскільки ти потайлива.
  
  Міс Астилл дуже щільно стиснула губи, потім раптово посміхнулася.
  
  "Що ж, ти дійсно вразив мене", - зізналася вона. “Але тепер, коли ти згадав про це, у мене виникло передчуття з цього приводу. Знаєш, я нічого не могла б виразити словами, просто передчуття. Але яка гидота! Звичайний шофер! Яке безсоромність!"
  
  Розмова перейшла від гидроскандала до старих часів, і міс Астилл, зрозумівши, що вичерпала запас скандалів міс Брендон на цей день, піднялася, щоб піти.
  
  “ Невже зараз найкращий час? - вигукнула вона, натягаючи рукавички, готуючись піднятися в свою кімнату. “ Ну що ж, до побачення. Велике спасибі за чудовий день.
  
  Вона попрямувала до дверей і, проходячи повз горіхового столика, на якому у всій пишності красувалася оксамитова подушечка для фріволіте, схилилася над ним, торкаючись до шумливих коклюшкам.
  
  "Ви, мабуть, дійсно користуєтеся цим більше, ніж робите, дорога міс Брендон", - сказала вона.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 22
  
  На наступний ранок Вінні Марстон спустилася зі своєї спальні на другому поверсі по головній сходах і, повернувши праворуч, пройшла по коридору, поки не досягла подвійних дверей зі скляними панелями з написом “Процедурні кабінети", після чого увійшла в жіноче відділення ліворуч.
  
  Сестра Хокінс стояла біля столу в центрі найбільшої з трьох кімнат і розігрівала припарку на електричній конфорці. Вона весело посміхнулася, і Вінні зловила себе на думці, що їй цікаво, хто ж спочатку розробив цей м'яко спадаючий головний убір, який так йде більшості жінок.
  
  “Доброго ранку, міс Марстон. Душ і масаж, чи не так?" - весело сказала вона. "Не могли б ви підійти і роздягнутися, будь ласка?"
  
  Вона попрямувала до однієї з кабінок навпроти дверей і відсмикувала темно-коричневі фіранки з різким дзвоном мідних кілець.
  
  “ Ти захопила купальну шапочку? Вірно. Подзвони, коли будеш готова.
  
  Вінні швидко роздяглася і одягла на голову гумову шапочку. За її покликом медсестра простягнула їй через фіранки гарячий рушник, і Вінні, обернувши його навколо тіла, вийшла на холодний кахель, тримаючи в руці складений шматок білизни.
  
  "Це якось пов'язано зі мною?" - запитала вона.
  
  "О так", - відповіла сестра Хокінс. "Обв'яжіть його навколо талії за допомогою стрічок".
  
  Вінні витрусила його з складок і втупилася на простий, підшитий машинним способом матеріал з довгими смужками скотчу по обох кінцях.
  
  'Заради всього святого, навіщо?" - запитала вона. "А воно не промокне, коли я прийму душ?"
  
  "Так," відповіла медсестра, - але це просто для того, щоб ви були прикриті. Нашим пацієнтам не подобається бути зовсім голими".
  
  “Ну, ти не заперечуєш, якщо я його не одягну? Мені нестерпна думка про те, що липкий шматок льону облепит мій живіт. Боюся, я не соромлюся свого тіла ".
  
  Сестра Хокінс подумала, що Вини нема чого соромитися, коли глянула на міцні молоді кінцівки, які вона обмивала вгору-вниз в разбрызгивающейся воді. Вона поступово збільшувала температуру, поки стрілка індикатора не підповзла до ста градусів і тіло Уінні не порожевіло, потім знову зменшила її, і після останнього теплувату помаху вимкнула воду і обернула пацієнтку свіжим гарячим рушником.
  
  Коли вона висохла, сестра Хокінс знову змінила рушники і повела Вінні в сусідню кімнату поменше, де стояло кілька кушеток, застелених подушками, простирадлами і сірими лікарняними ковдрами. Одяг на найближчому дивані була акуратно розстелена, і Вінні, влаштувавшись між ними, вперлася ногами в довгоочікувану грілку.
  
  "Це через правої ноги, чи не так?" - запитала медсестра. Вона збила подушку і підсунула її під ногу Вінні, насипала трохи тальку їй на долоню і почала масажувати її попередніми, пробними рухами. - Як ти примудрилася поранити ногу?
  
  “Я грав у теніс зі своєю сестрою, і трава була слизькою після дощу. Я впав, підвернув ногу і якимось чином розтягнув її. Доктор говорить, що я могла легко зламати його. "Вона обвела поглядом кімнату. "Тут так дивно перебувати", - продовжила вона. “Ми з сестрою завжди дивилися на процедурні кабінети як на місце тільки для літніх людей. Я ніколи не думав, що одного разу сам прийду лікуватися ".
  
  "О, ми скоро наведемо вас в порядок", - посміхнулася медсестра. "Дивно, наскільки заспокійливим може бути масаж, коли щось не так".
  
  Пройшло зовсім небагато часу, перш ніж їх розмова перейшла на тему, яка останнім часом витіснила всі інші в Гідропарку.
  
  "Це було жахливо міс Блейк, чи не так?" - зауважила сестра Хокінс.
  
  Вінні здригнулася.
  
  “ Так, жахливо. Вона мені подобалася, і сер Хемфрі мені теж подобався. Важко повірити, що він міг вбити її так безсердечно. Цікаво, що сталося насправді.
  
  “Про, немає ніяких сумнівів в тому, що він був винен. Я вважаю, що він був закоханий у неї і втягнув її в звичайні неприємності. Деякі дівчата такі дурепи, хоча я повинен сказати, що вона виглядала досить розумною, але ніколи не скажеш напевне. Дівчата роблять дурні вчинки, коли закохані. Кажуть, що він постійно входив в її спальню і виходив з неї, і хоча я не згоден з усіма цими скандалами, ти ж знаєш, немає диму без вогню.
  
  "Напевно, у нього була жива дружина, але він не зміг на ній одружуватися", - роздумувала Вінні. “Це був жахливий ганьба. Вона була такою гарненькою".
  
  "Так, вона була такою", - відповіла медсестра. "Але, по-моєму, вона зіпсувала себе всім цим макіяжем".
  
  “О, я не знаю. Зрештою, така мода. Я б зробила те ж саме, якщо б у мене була можливість; але мама і тато такі старомодні. Нам з Міллі коштувало жахливих зусиль умовити їх вирішити нам навіть підстригти волосся! Тільки тому, що якийсь дурний осел одного разу сказав, що краса жінки - в її волоссі."
  
  "Що ж," сказала сестра Хокінс, посилюючи свої ритмічні погладжування по нозі Вінні, " трохи пудри і губної помади в розумних межах допомагають нам усім, але ці лондонські дівчата стають надто взбалмошными і взагалі перестараються. До того, як приїхати сюди, я був у великому будинку престарілих Вест-Енду і міг би розповісти вам про них кілька речей, про які ви ніколи раніше не чули. Вони приходили з косметичками розміром з вітрини для вихідних, повними тоніків для шкіри, кремів, олівців для вій і накладних вій. Ви б бачили, як вони гримуються перед операцією... Смійтеся! Раніше я ледь не вмирав від сміху. Якби тільки вони могли бачити свої обличчя, коли перебували під наркозом, вони б ніколи цього не зробили, запевняю вас. Ефір змішує всі кольори, і ви ніколи не бачили таких видовищ, якими вони виглядають. Хірурги приходили від цього в сказ, і нам доводилося очищати особи пацієнтів, перш ніж вони починали оперувати. Можна подумати, що вони були б раді можливості дати своїм особам відпочити, поки вони були в будинку престарілих, чи не так? Але не вони! Це 'Сестра, де моя косметичка?' майже відразу, як вони приходять в себе після закінчення операції. Вона подивилася на годинник і в останній раз погладила ногу. "Ну ось," сказала вона, стягуючи з себе ковдру, " тепер тобі потрібно відпочити добрих півгодини.
  
  Вінні виглядала стривоженою.
  
  “Про, але, сестра, я не хворий! Я повинен зараз встати. Я ... у мене дуже важлива зустріч, яку потрібно виконати. Я не можу залишитися, правда."
  
  "Немає сенсу робити масаж, якщо ви після цього не відпочинете", - професійно сказала сестра Хокінс. “Доктор дуже розбірливий у цьому питанні. Можу я передати кому-небудь повідомлення від вас?"
  
  Вінні почервоніла.
  
  “ Ні. О, ні, дякую. Я думаю, все буде в порядку.
  
  “Дуже добре. Зараз мені потрібно зайнятися іншим пацієнтом. Ви можете встати через півгодини, але, ймовірно, через хвилину відчуєте сонливість. Я подзвоню тобі, якщо ти не встанеш, коли я повернуся. Кивнувши і посміхнувшись так само яскраво, як її чистий білий халат, вона, манірно шарудячи, пішла.
  
  Кілька хвилин вона поралася за довгим столом у центрі великої кімнати в лазнях, наливаючи в каструлю з водою баночку антифлогистина (відомого серед медсестер як "тітонька Фло") і підставляючи його замість каструлі з стерилізують інструментами над електричної пальником, що стояла на квадратному азбестовому килимку. Вона ледве встигла прибрати руку з ручки каструлі, як у палату увійшла місіс Доусон. Сестра Хокінс вітала її посмішкою.
  
  "Як раз вчасно, місіс Доусон", - сказала вона, оскільки більшість її пацієнтів в Гидропункте були настільки розслаблені, що вона навчилася цінувати пунктуальність.
  
  "Я завжди намагаюся працювати за розкладом", - відповіла місіс Доусон. “Ви повинні це робити, якщо ви письменник, ви знаєте. Якщо б я не проводив свої звичайні дві години в день з ручкою в руці і папером для рукописи переді мною, я б ніколи не закінчив ні однієї книги, не кажучи вже про три. Але я трохи не забув про своє прийомі сьогодні вранці, і повинен сказати, що не розумію, чому вам знадобилося так раптово міняти його з учорашнього дня. Я впевнений, що доктор нічого про це не знає. Він знає, що це дуже незручний час для мене, тому що я зазвичай пишу вранці. Я ніколи не міг зосередитися після обіду ".
  
  Сестра Хокінс воліла бути неразговорчивой.
  
  "Так було зручніше", - сказала вона і провела свого пацієнта через двері з написом "Электрокабинет".
  
  Ця кімната була маленькою і суворої, без вікон або мансардного вікна, так що в будь-який час доби вона була залита жовтим електричним світлом. По стінах тяглося безліч електричних розеток, перед якими стояли різноманітні машини – безшумні роботи, готові ожити по клацанню вимикача. У даний момент використовувалася тільки одна вилка, поєднана товстим чорним гнучким проводом з величезним чайником з блискучого алюмінію, який випускав величезні клуби пари. Сестра Хокінс вимкнула його і додала трохи окропу в маленьку ванну заввишки до пояса, в якій вже була холодна вода, спробувавши її м'язистим ліктем, в той час як місіс Доусон всілася в крісло поруч з ним і зняла свою шовкову блузку.
  
  'Вам не потрібно турбуватися про те, щоб принести мені журнал," зауважила місіс Доусон. “ Я принесла книгу.
  
  Сестра Хокінс швидкими, але обережними пальцями закінчила свої приготування, підійшла до одного з апаратів поменше, повернула один перемикач, потім інший. Низьке гудіння початок наповнювати кімнату і посилилося, поки вона дивилася на панель управління.
  
  "Вам зручно?" - одними губами запитала вона, тому що її голос тепер не було чути в маленькій кімнаті з-за шуму апарату. Місіс Доусон відповіла бадьорим кивком, і медсестра, залишивши двері в електричну кімнату прочиненими, пішла перевірити температуру зігріває припарки. Явно задовольнившись цим, вона поплескала по кишені комбінезона, щоб переконатися, що баночка з тальком все ще на місці, вимкнула електричний обігрівач, металевими щипцями вийняла металеву каністру з протизапальним засобом з гарячої води, загорнула її в рушник, поклала під мишку моток ворсу, швидко оглянула кімнату і вийшла з ванної.
  
  Вінні слухняно лежала нерухомо, її нога була приємно разглажена масажем, а тіло світилося від тепла душа.
  
  Це правда, думала вона, що її заручини була важливою: наскільки важливою, медсестра ніколи не могла здогадатися, але піднімати із-за цього шум було марно. Завтрашній день теж підійде. Гідропарк був таким місцем для пліток, що вона не могла бути дуже обережною.
  
  Вона поклала голову на подушку і стулила коліна, затишно влаштувавшись, як кошеня, в теплі дивана.
  
  Вона посміхнулася про себе, представивши твердий підборіддя Метьюза і карі очі, які здавалися того ж кольору, що і уніформа його шофера. Як дивно, що вона ніколи б не подумала про Мэтьюсе як про коханця, якби ті старі коти в Гідропарку не почали влаштовувати весь цей жахливий скандал з їх приводу тільки тому, що вона гуляла з ним наодинці, коли вчилася водити машину. Інакше вона ніколи б не подумала про нього як про чоловіка, а тільки як про корисному і необхідному роботі. Вона ніколи б не навчилася тремтіти від дотику його рук, ніколи б не будувала йому таких безсоромних очей і не дозволяла – ну, значить, заохочувала його цілувати себе. Їй було всього двадцять, і її ніколи раніше не цілував ні один чоловік. У них з Міллі ніколи не було таких шансів, як у інших дівчат в наші дні. Мати була настільки старомодна, що вела себе як дуенья докомуністичної Іспанії і ніколи не дозволяла їм ходити на танці або вечірки без супроводу. З мамою було б шістдесят припадків, якщо б вона дізналася, що закохалася в Метьюза, але, з іншого боку, мама погано розбиралася в чоловіках. Подивися на батька! Подивися, як вона і Міллі накинулися на сера Хамфрі Червила, а він виявився вбивцею.
  
  Її очі стали лагідними.
  
  Їм з Бертом належало жити в будинку міського типу і пити полуденок в шість годин. По неділях Берт підстригав газон з носової хустки в сорочці з короткими рукавами і без комірця. Вона б не заперечувала. У будь-якому випадку, вона ненавиділа пізні вечері і часто бачила Берта в сорочці з короткими рукавами і комбінезоні без коміра, коли він мив машину. Вона подумала, що так він виглядає мило, якимось привабливим і надійним. О, вона була б щаслива з Бертом, і, врешті-решт, не було ніякої необхідності виставляти аспидистру на вітрині. –
  
  Легкий звук привернув її увагу, і вона відкрила сонний очей.
  
  "Привіт!" сказала вона. “ Що ти тут робиш?
  
  OceanofPDF.com
  Глава 23
  
  Сестра Хокінс увійшла в двері жіночої вбиральні і поставила на стіл велику коробку з термогеном. Вона заглянула у відчинені двері кімнати, в якій відпочивала Вінні Марстон, і, помітивши, що та все ще там, радісно крикнула: "Тепер ви можете вставати, міс Марстон!" потім увійшла в кабінет електрообробки, де місіс Доусон все ще сиділа обличчям до термостату з книгою на колінах.
  
  Вона підняла очі і посміхнулася, коли медсестра торкнула його за плече, але не спробувала заговорити, тому що шум апарату був таким сильним, що крізь нього міг пробитися тільки пронизливий крик. Сестра Хокінс мигцем глянула на свій наручний годинник, повільно повернула індикатор на апараті, потім вимкнула струм і вийняла вилку з розетки.
  
  "Ну ось," сказала вона, - сподіваюся, з тобою все було гаразд, поки мене не було. Сильно покалывало?
  
  “Я цього не помітила, - відповіла місіс Доусон, - а якщо й помітила, то могла б зробити це тихше. Я спостерігала, як ти це робиш, досить багато разів. Але я був занадто сильно зацікавлений своєю книгою.
  
  “ Думаю, я зроблю вам масаж у цій кімнаті, місіс Доусон. Тут тепліше, ніж у великій.
  
  Медсестра вийшла у велику головну кімнату за легким столиком і подушкою. Вона зауважила, що фіранка в кабінці Вінні Марстон злегка хвилюється, коли вона проходила повз, і здогадалася, що вона одягається.
  
  "У четвер у той же час, міс Марстон," крикнула вона і, не чекаючи відповіді, повернулася до місіс Доусон.
  
  Наступні півгодини сестра Хокінс мовчала, не стільки тому, що була поглинена своїми думками, скільки тому, що місіс Доусон подобалося чути звук власного голосу, і почала монолог, в якому порушувалися найрізноманітніші теми і теорії, в основному стосуються нових і фантастичних методів вбивства людей, оскільки написання трилерів було для неї свого роду лихоманкою, і вона дивилася на життя і емоції інших людей, як на "копію".
  
  “Кажуть, що це поганий вітер, який нікому не приносить добра, “ сказала вона, - і немає сумнівів, що вбивство міс Блейк мені дуже допоможе. Це хороша реклама, краще і бути не може. Останній лист від моїх агентів було явно обнадійливим, і я не здивуюся, дізнавшись, що вони нарешті змогли розмістити одну з моїх книг. Зрештою, якщо кому-то доводиться бути замішаним у справі такого роду, то можна було б з таким же успіхом отримати з цього якусь користь. Біда в тому, що якщо б я дійсно написав книгу про вбивство міс Блейк і помістив до неї всіх співробітників Hydro, ніхто б не повірив, що таке зібрання дивацтв взагалі могло існувати. І в будь-якому випадку, в наші дні читаючій публіці недостатньо одного вбивства; було б краще, якщо б їх було хоча б два... О, ви вже закінчили? Дивно, як проходить час, коли людина зайнята розмовою, чи не правда? Я, звичайно, занадто багато балакаю. Це один з моїх недоліків, я знаю. Я від усієї душі сподіваюсь, що це моє зап'ястя скоро заживе. Це велика перешкода для романіста, але я повинен бути вдячний за маленькі милості, я вважаю. Мені пощастило, що я можу писати лівою рукою ".
  
  До того часу, як вона закінчила цю останню фразу, вона знову застебнула блузку і, злегка кивнувши на прощання, швидко пішла геть.
  
  Сестра Хокінс почала прибирати электрокабинет, оскільки в її обов'язки входило містити всі процедурні кабінети в ідеальному порядку перед тим, як відправитися на обід. Місіс Доусон пролила трохи води на підлогу, і медсестра витерла її чистим рушником.
  
  Її обурювала така чорна робота, і їй здавалося дивним, що в такому перевантаженому персоналом готелі, як цей, їй не надали помічник для підтримки чистоти в кімнатах і апаратурі. Звичайно, одна з покоївок вимила підлогу і отполировала латунну обробку душової кабіни, яка виглядала як частина машинного відділення корабля з її круглими трубами і циферблатами у вигляді годинника, але їй доводилося прибирати за своїми пацієнтами, яким, здавалося, завжди приносило диявольське задоволення залишати все як можна більш неохайним. І була вона кваліфікованої медсестрою чи ні? ображено запитала вона себе. Чому вона повинна наводити порядок у цього ледачого мужлана Теда Коксу, чоловічого банщика? Хороша у нього була робота. Та він навіть не був справжнім масажистом! Якщо якому-небудь пацієнту, чоловікові або жінці, потрібен масаж у цьому місці, вона повинна була це зробити. Якщо у кого-то раптово піднімалася температура або йому ставало погано посеред ночі, за нею надсилали. Якщо яка-небудь стара недоумкувата начебто місіс Нейпір вирішувала не ходити пішки, вона повинна була піти і допомогти їй. І, як ніби цього було недостатньо, від неї було потрібно мити підлоги і каструлі.
  
  Якщо вона поскаржилася лікареві Вільямсу один раз, то скаржилася вже п'ятдесят разів, але що толку? Він тільки подивився на вас зі своєю найчарівнішою посмішкою і сказав: "Якщо ви перевантажені роботою, сестра, то як щодо мене?" і, звичайно, тоді ви нічого не могли зробити, окрім як посміхнутися йому у відповідь. Він був суворим наглядачем, але ніколи не щадив себе. Не дивно, що міс Льюїс була від нього без розуму. Вона сама була трохи не в ладах з ним, коли прийшла сюди першої. Але з таким же успіхом ви могли б закохатися в креповую пов'язку з-за того, що він завжди звертав увагу на жінок. Він був повністю поглинений своєю роботою і маленькою донькою. Крім того, лікар був не в її смаку. Їй подобалося, коли чоловік виявляв у собі трохи більше запалу – плескав тебе по дупі і говорив, що ти прекрасна пишногруда дівчина. Слава Богу, вона не була леді!
  
  Що ж, якщо все обернеться так, як вона чекала, можливо, їй більше не доведеться мити підлогу в цьому закладі.
  
  Вона сунула під ліву руку подушку, рушники і ворсинки, взяла чайник і розставила їх по місцях в середній кімнаті. Потім вона завагалася.
  
  "Може, мені прикурити?" - запитала вона себе. “Я б не відмовилася від сигарети після півгодинного прослуховування цієї людської грамофонній пластинки. Десять хвилин другого. Саме час покінчити одну перед обідом і вийти на вулицю, щоб видути дим з волосся. ТАК. О, чорт візьми! Я забула про туалет! Я вважаю, потрібно наповнити глечик водою; вимити склянка; спорожнити грілку. На це не буде часу, якщо тільки міс Уінні не здогадалася заправити ліжко після того, як встала. Вона хороша жінка і могла б подумати про це. Я краще піду і з'ясую найгірше..."
  
  Увійшовши через відчинені двері в кімнату відпочинку, вона побачила біляву голівку Вінні, все ще лежала на подушці, і зупинилася в подиві.
  
  "О, міс Марстон!" вигукнула вона. - Я думала, ви давно пішли!
  
  Оскільки Уінні не рухалася з місця, вона швидко підійшла до ліжка і поклала руку їй на плече.
  
  "Ти міцно спала," сказала вона, злегка струшуючи її.
  
  Вона раптово нахилилася вперед, помітивши неприродну нерухомість особи Вінні, і з професійною турботою відкинула ковдру, щоб помацати її серце. Але коли вона відвела в сторону рушник, в яку була загорнута Вінні, то здригнулася, тому що світло з вікна блиснув на чомусь схожому на сталеву стрілу, що стирчала з потилиці похиленої голови.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 24
  
  Коли інспектор Полк увійшов в жіночий процедурний кабінет, першою людиною, якого він побачив, була сестра Хокінс, яка стояла поруч зі старомодним настінним телефоном з навушником у руці. Він підійшов до неї.
  
  "Що ти це робиш?" - зажадав він відповіді.
  
  Доктор Вільямс відповів за неї.
  
  "Всього лише запобіжний захід", - сказав він. “Сестра Хокінс запропонувала залишитися тут одна, поки я буду дзвонити вам. Але оскільки здається безсумнівним, що де-то в Гідро розгулює маніяк-вбивця, мені не хотілося залишати її одну, без можливості покликати на допомогу, якщо на неї нападуть. Цей телефон підключений до мого кабінету для консультацій, який ми тільки що покинули ".
  
  Полк подав знак сержантові Джаго і змусив інших чекати, поки не вирішив, що у нього був час дістатися до оглядової, потім витяг вилку з розетки, отчого телефон засвистів на іншому кінці дроту, і заговорив у трубку.
  
  "Сержант Джаго слухає", - послідувала відповідь.
  
  “ Добре. Замкни за собою двері і принеси ключ.
  
  Він повісив трубку і перепрошуючи звернувся до лікаря.
  
  “Вибачте, сер, але у мене є звичка прибирати за собою по ходу справи. На цей раз, знаєте, це не сер Хемфрі, тому що він у мене в безпеці, в поліцейській камері. А тепер, сестро, не покажете ви мені, як ви знайшли міс Марстон?
  
  Сестра Хокінс пройшла через двері ліворуч від телефону і вказала на ліжко. Її обличчя було блідим, але нічого не виражає.
  
  Огляд Палиця не зайняв багато часу.
  
  “ Вона лежала в такому положенні, коли ви знайшли її?
  
  "Так".
  
  “ Постільна білизна було розкидано, як ніби там була якась боротьба?
  
  “Ні, вони були акуратно складені навколо неї і подоткнуты з боків так, як я їх залишив. Рушник було туго обгорнуте навколо тіла. Я відсунув його, щоб помацати її серце".
  
  Полк уважно оглянув все навколо і під ліжком, потім обійшов кімнату. Він вказав на металевий піднос на столику поруч з ліжком, на якому стояли фляга з водою і використаний склянку.
  
  “ Міс Марстон випила трохи води? - запитав він.
  
  “Я не бачив, як вона це робила, але, швидше за все, так воно і було. Майже всі пацієнти роблять це під час відпочинку. Я завжди наповнюю графин і ставлю чистий стакан перед приходом кожного пацієнта ".
  
  "Краще подбай про них, сержант", - сказав Полк. "Можливо, ти чогось досягнеш від них, хоча я сумніваюся в цьому".
  
  Він підійшов до найближчого шафі і, відкривши його, побачив стопки чистої білизни та рушників. Потім він підійшов до застекленному шафі навпроти дивана, в якому виднілися ряди пляшок, більшість з яких з написом "Отрута", рулони корпии і коробки з бинтами. Він посмикав двері і виявив, що вони замкнені.
  
  "Де зберігається ключ від цієї шафи?" - запитав він.
  
  Сестра Хокінс дістала його з кишені, а Полк відімкнув шафу і заглянув всередину.
  
  "У мене є дублікат ключа", - сказав доктор, знімаючи його з кільця. Інспектор мовчки взяв ключ, замкнув їм двері і передав ключі сержантові. Він підійшов до інших кушеток, оглянув їх покривала, зрушив простирадла та подушки і залишив їх у безладді. Потім він попрямував до зачинених дверей у кінці кімнати і, відкривши її, опинився в схожому на коробку туалеті з викладеними плиткою стінами і підлогою. Він понюхав повітря і поманив сержанта Яго всередину.
  
  “ Відчуваєш що-небудь? - запитав він.
  
  Сержант обережно принюхався.
  
  “ Кульки від молі, - сказав він. Потім: "Я вважаю, це", - вказуючи на маленьку квадратну клітку, прикріплену до стіни, в якій знаходився зменшується шматочок яскраво-рожевого матового антисептика.
  
  "Так, можливо", - погодився Полк, повертаючись в масажний кабінет і показуючи поліцейському лікаря і фотографу, що вони можуть приступити до своїх звичайних обов'язків. Він звернув у електричну кімнату, яка була обладнана диваном, двома стільцями і кількома хитромудро виглядають машинами, складність яких привела б у захват серце Хіта Робінсона. Доктор пояснив їх мети так, як ніби Полк був звичайним відвідувачем.
  
  "І куди веде ця двері?" - запитав нарешті інспектор, вказуючи на двері прямо навпроти тієї, через яку вони увійшли.
  
  "У чоловічій процедурний кабінет", - відповів лікар. “Це майже точні копії двох кімнат, які ми вже бачили в жіночому відділенні, але электрокабинет загальний для обох. Електричне обладнання надзвичайно дорого, і ми не настільки зайняті, щоб вважати виправданим дублювання цієї кімнати. Чоловіки проходять электрообработку у другій половині дня, щоб час не перетиналося, так що зараз там нікого не буде ".
  
  Він відчинив двері, і там, на очах у всіх, стояв чорнявий кучерявий чоловік років тридцяти, без піджака і з закатаними до ліктя рукавами сорочки.
  
  "Тоді хто ж це?" - запитав Полк.
  
  "Тед Кокс, чоловічий банщик і масажист", - незворушно відповів доктор. "Природно, він має доступ в кімнати в будь-який час доби".
  
  Полк підійшов до столу, за яким стояв Кокс.
  
  "Що ти робиш?" запитав він.
  
  Кокс відповів так, ніби розмовляв з звичайним відвідувачем.
  
  “ Стерилизую інструменти, сер.
  
  "Це інспектор Полк, Кокс," представився доктор Вільямс. “ Він хоче задати вам кілька питань.
  
  Кокс виглядав ураженим, але нічого не сказав.
  
  "Де ви були, коли була вбита міс Марстон?" - запитав Полк.
  
  “ Ви маєте на увазі міс Блейк, чи не так, сер?
  
  Міс Марстон була убита сьогодні вранці в масажному кабінеті, в декількох ярдів від того місця, де ви стоїте.
  
  Скляне блюдо з гуркотом упало на підлогу.
  
  "Боже мій!" - вигукнув Кокс, його руки затремтіли.
  
  Інспектор з цікавістю подивився на нього.
  
  "Я вас раніше не бачив", - зауважив він. "Де ви були, коли я опитував інших працівників з приводу вбивства міс Блейк?"
  
  Кокс неспокійно поводив очима зліва направо. Він виглядав блідим.
  
  “ Я– я не був в Гідровузлі, сер.
  
  "Чому б і ні?"
  
  “ Я не живу тут, сер. У мене є власний будинок у селі. Я йду звідси в шість годин і приходжу щоранку о восьмій. Мені не дозволили увійти в будівлю на наступний ранок після вбивства, сер.
  
  “ Де ви були між шостою годиною вечора і шостою годиною ранку в день вбивства?
  
  “ Я– я не пам'ятаю, сер. Не думаю, що я був де-небудь, крім будинку.
  
  Полк повернувся до доктора.
  
  "Звичайно, досить дивно, що цієї людини немає в приміщенні", - сказав він. "Припустимо, що одному з пацієнтів-чоловіків вночі стало погано?"
  
  "Це цілком звичайна процедура", - відповів доктор. “Якщо б хто-небудь захворів, сестра Хокінс надала б йому допомогу. Кокс - всього лише санітар, а не кваліфікована медсестра або масажист".
  
  “ Значить, він не міг зробити ін'єкцію жодному пацієнтові?
  
  “О ні! Сестра Хокінс або я зробили б це", - відповів доктор в деякому замішанні.
  
  "Тоді навіщо ти стерилизуешь цей шприц?" - гаркнув Полк незадоволеному Коксу.
  
  Чоловік неспокійно переступив з ноги на ногу.
  
  "Я просто подумав, що зроблю це, сер".
  
  "Буде зроблена якась ін'єкція сьогодні вранці?"
  
  “ Наскільки мені відомо, ні, сер. Я побачив його там, і мені здалося, що він виглядає брудним, і я вирішив почистити його.
  
  Полк зробив швидкий рух рукою.
  
  "І я думаю, ти вирішила почистити і це", - сказав він, тримаючи в руках звичайну сталеву в'язальну спицю, яку вихопив з металевого контейнера, в якому зберігалося безліч інших інструментів.
  
  Кокс виглядав ураженим жахом.
  
  “ Я ніколи не бачив цього раніше, сер. Не можете ж ви думати, що я маю якесь відношення до вбивства міс Марстон!
  
  "Звідки ви знаєте, що міс Марстон була вбита в'язальної спицею?" пішов швидкий питання, і Кокс знову поринув у перелякане мовчання.
  
  Полк оглянув кімнату і побачив, що вона, як і сказав доктор, була майже дзеркальним відображенням жіночого туалету. "Як довго ви знаходитесь в цій кімнаті?" - запитав він Коксу. “ Думаю, близько години, сер. Можливо, більше.
  
  “Чим ти займався увесь цей час? Я вважаю, не стерилізацією інструментів".
  
  “ Ні, сер. Я витирала пил і приводила в порядок кімнати. Вони в моєму віданні, сер. Я займаюся цим щоранку.
  
  Полк зайшов в масажний кабінет поменше і принюхався.
  
  "Тут хтось курив," зауважив він. “ Ти?
  
  Кокс крадькома глянув на доктора.
  
  “Ні, сер. Нікому не дозволяється палити в процедурних кабінетах".
  
  “ Хто-небудь ще був тут сьогодні вранці?
  
  "Ні, сер... тобто, немає".
  
  “Отже, я вважаю, що дим проникав всередину через закрите вікно в даху. Ну ж, тобі краще сказати мені правду. Зрештою, я дізнаюся".
  
  Коксу ставало все більше і більше не по собі.
  
  “Ну, сер, мій приятель Берт Метьюз дійсно заскочив на кілька слів, сер. Але тільки на хвилину або дві, сер. Він навіть не закрив за собою двері, а просто стояв в дверному отворі.
  
  “ Він курив? - запитав я.
  
  “ У нього дійсно була цигарка в руці, сер.
  
  “Хто він? Чим він займається?"
  
  “ Берт Метьюз, сер. Він шофер містера Марстона.
  
  "Йому взагалі не слід було знаходитися в цій частині будівлі", - додав доктор.
  
  "Якою дорогою він вийшов?" - запитав Полк.
  
  “ Через двері, що ведуть в головний коридор, сер, тим же шляхом, яким він увійшов. Він просто підійшов до дверей і знову пішов.
  
  “ Він зачинив за собою двері?
  
  "Так, сер".
  
  “ Значить, ви не бачили, куди він пішов після того, як залишив вас?
  
  "Ні, сер".
  
  "І що ж він прийшов сюди сказати такого особливого?"
  
  Кокс облизнул губи.
  
  "Я – я б волів, щоб ти запитала його про це сама", - сказав він нещасним голосом.
  
  “ Ти не приносиш йому ніякої користі, відмовляючись відповідати.
  
  "Ну, тоді він хотів знати, чи там міс Марстон", - сказав він, тицьнувши великим пальцем у бік жіночих процедурних кабінетів.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 25
  
  Полк повернувся в дамську процедурну і приступив до серйозного допиту сестри Хокінс.
  
  “ О котрій годині міс Марстон прийшла на лікування? - запитав він.
  
  "Лікування було призначено на десять хвилин на дванадцяту, і вона прийшла майже вчасно".
  
  "За цим годинником?" - глянувши на круглі годинник у дерев'яній оправі, які висіли на стіні.
  
  "Так".
  
  “ Розкажи мені все, що сталося з того моменту, як вона увійшла.
  
  Сестра Хокінс докладно розповіла йому про все, що сталося з моменту, коли Вінні увійшла в палату, і до того моменту, коли вона зробила своє жахливе відкриття.
  
  "Як довго тривав душ?"
  
  “Близько дванадцяти хвилин. Це просто для припливу крові до поверхні шкіри, щоб полегшити масаж".
  
  “Потім вона витерлася. Я вважаю, це забрало б добрих п'ять хвилин", - продовжував Полк.
  
  “ О ні! Думаю, не більше двох.
  
  Доктор посміхнувся.
  
  "Жінки ніколи не витираються як слід", - сказав він. “Вони використовують одне велике рушник замість двох маленьких і поняття не мають про те, щоб швидко витертися. Не думаю, що вона попрацювала як слід витертися.
  
  “ Тоді, скажімо, не більше трьох хвилин. Це підводить нас до одинадцяти двадцяти п'яти. Скільки часу зайняв масаж?
  
  “ Двадцять хвилин.
  
  “ Одинадцять сорок п'ять. Чому вона тоді не встала і не пішла?
  
  "Вона дійсно хотіла, відповіла медсестра," але я їй не дозволила. Вона сказала, що у неї важлива справа, але всім пацієнтам потрібно відпочити після лікування". Вона глянула на доктора Вільямс.
  
  "Так, саме необхідне", - погодився він, хоча, на думку Полку, в цьому не було необхідності. “Кінцівки потрібен відпочинок після процедури. Масаж дійсно більш трудомісткий процес, ніж, здається, думає більшість людей. Тіла необхідно повернутися до нормальної температури. Відпочинок найбільш важливий. Той факт, що пацієнти після цього відчувають природну сонливість, є достатнім свідченням цього ".
  
  “ Міс Марстон була вашою першою пацієнткою сьогодні вранці, сестра? Полк продовжив.
  
  “ Так, інспектор.
  
  “ Значить, в одинадцять сорок в цих кімнатах більше нікого не було?
  
  “ Так. На той момент у мене була ще одна пацієнтка для електролікування. Вона чекала мене в сусідній палаті, коли я закінчив з міс Марстон.
  
  "Хто це був?"
  
  "Місіс Доусон".
  
  "Знову ця клята жінка!" - сказав собі інспектор, входячи в електричну кімнату і запитуючи, яке лікування проводила місіс Доусон.
  
  Доктор пояснив.
  
  "Місіс Доусон страждає від розтягування правої руки", - почав він. (Мозок Пэлка підказав: “Письменницький спазм. Чому він сам про це не говорить?") "Вона повинна була сидіти в цьому кріслі обличчям до термостата, а ця ванна, – він вказує на глибоку вузьку ванну, встановлену на висоті ліктя з допомогою регульованої залізної підставки, - праворуч від неї, її передпліччя знаходиться під гарячою водою".
  
  "Крісло і ванночку не пересували з тих пір, як вона була тут", - додала медсестра.
  
  "Ви, звичайно, наділи звичайну прокладку, сестра," поцікавився лікар.
  
  "Так, доктор".
  
  Вона взяла товстий складений бинт з білого ворсу і простягнула його Інспектору. Він взяв його в руки і зауважив, що бинт наскрізь просочений водою.
  
  “ Ця прокладка надівається на руку, а зверху ось це, - лікар показав квадратний металевий диск, прикріплений чорної гумової трубкою до апарату, - зверху. Вони прив'язані до руки, і апарат включений".
  
  Медсестра повернула вимикач на прохання Пэлка, і палата наповнилася гучним гудінням, схожим на звук електричного пилососа.
  
  “ Значить, місіс Доусон фактично прив'язана до машини?
  
  "Це так", - відповів доктор.
  
  "Вона могла рухатися?"
  
  “О, так, але я не думаю, що вона це зробила. Сестра Хокінс скаже вам, що ми виявили, що у наших пацієнтів зазвичай виникає комплекс з приводу цього апарату. Вони почуваються скутими цим і майже не повертають голови під час лікування. Це схоже на курку, яка думає, що прив'язана до мотузочці, якщо провести крейдою від її дзьоба до увіткненої в землю палиці ".
  
  "Як довго тривало лікування місіс Доусон?" Полк запитав медсестру.
  
  “Всього годину. Півгодини на электрообработку і півгодини на масаж. Я залишився тут на масаж, замість того щоб перейти в іншу кімнату, бо думав, що там буде тепліше ".
  
  “ Щоб місіс Доусон була готова піти без чверті дванадцять.
  
  “ Ні, пізніше, інспектор. Потрібно майже чверть години, щоб підготувати електролікування, принести гарячу воду і накласти пов'язку на руку. Я закінчила масаж тільки в годину дня".
  
  “ Ви залишалися тут, поки місіс Доусон піддавалася електротерапії?
  
  “ Ні. У дванадцять я піднявся нагору, щоб зробити масаж леді Уорм в її спальні.
  
  “ Значить, на півгодини у вас з леді Уорм є алібі?
  
  Сестра Хокінс почервоніла, але нічого не відповіла.
  
  "Це звичайно - залишати одну пацієнтку, коли вона проходить курс лікування?"
  
  “Це залежить від обставин. Я б і подумати не міг про те, щоб залишити незнайомця на кілька перших процедур, але місіс Доусон була знайома з процедурою і могла вимкнути струм, якби сталося щось незвичайне".
  
  "О, невже вона могла?" - вигукнув Полк. Він трохи підрахував. “Значить, ви були тут приблизно до дванадцяти, коли підготували місіс Доусон до лікування. О дванадцятій тридцять ви повернулися і залишалися в електрощитовій до першої години дня. Ви говорите, що гукнули міс Марстон в дванадцять тридцять, так що тоді вона, мабуть, була жива.
  
  Сестра Хокінс виглядала засмученою.
  
  “Звідки я це знаю? Це найжахливіше. Якщо б я подивився... Але я просто крикнув, що їй пора вставати, і не став чекати відповіді. Потім я пішов за столом для масажу і побачив, як шевельнулась фіранка в її кабінці, тому я уявив, що вона одягається. Я знову покликав її, але, бачте, я і не чекав відповіді, тому не знаю, чи була вона ще жива.
  
  "Тоді, швидше за все, її вбили, поки ви були нагорі з леді Уорм", - сказав Полк. Він пройшов у велику кімнату, в якій міс Марстон приймала душ. “ Який кабінкою користувалася міс Марстон? - запитав він.
  
  Сестра Хокінс підійшла до четвертої ліворуч.
  
  "Ось ця", - сказала вона, отдергивая фіранки, і там, на оббитих тканиною лавці серед свого одягу та одягу Вінні, одягнена в лляний фартух і купальну шапочку з червоної гуми, сиділа місіс Нейпір, з ненавистю хмурячись на медсестру і щось бурмочучи крізь клацають, погано підігнані зуби.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 26
  
  Міс Блейк була для інспектора Палиця лише трупом, але він розмовляв з Вінні Марстон і бачив, як вона прогулювалася з Гідропарком, так що це друге вбивство торкнулося його особисто набагато більше, ніж перше. У міс Блейк, наскільки він міг встановити, чи не було ні друзів, ні родичів, але у Вінні Марстон були батьки та молодша сестра: йому не подобалися майбутні бесіди з ними.
  
  Містер Марстон увійшов першим; чоловік атлетичної статури, з блакитними очима, рудуватим волоссям, жорстоким ротом і репутацією людини з поганим характером, якому немає рівних навіть у Гідропарку.
  
  "Ну, хіба ти не міг зупинити це?" - гаркнув він на Пэлка. “Ти знав, що поблизу блукає вбивця, чи не так? Всіх нас уб'ють перш, ніж ти його знайдеш. Чому б тобі нічого не зробити?"
  
  Полк вказав, що попереднє вбивство було скоєно сером Хамфрі Червилом, який вже перебував у в'язниці.
  
  “ Нісенітниця! - містер Марстон заходив взад-вперед по кімнаті, шумно, як астматик, дихаючи. “ Він ніколи нікого не вбивав. Він не того типу. Може, він і шахрай, але він не вбивця. Якби з нього дівчина потрапила в біду, він би втік. Ви хочете використовувати трохи психології, інспектор. Я міг би тоді сказати вам, що він невинний. Тепер, можливо, ви повірите, що я прав. Він раптово сів і схилив голову на руки. “О Боже! Чому він вибрав саме мою Вінні?"
  
  Полк, беручи до уваги горі містера Марстона, згадав, тим не менш, що Вінні Марстон була одна протягом фатальних півгодини, протягом якого будь-хто міг потрапити непоміченим в дамську ванну, і що містер Марстон був під такою ж підозрою, як і будь-який інший в гідропарку.
  
  "Він?" повторив він. “ Значить, ви підозрюєте Метьюза?
  
  Містер Марстон підняв голову в подиві.
  
  “ Хто? Я? Підозрюю Метьюса? У вбивстві моєї дочки? Мого шофера? Боже Милостивий, ні! Чому я повинен?
  
  "Схоже, в Гідро всі розуміють, що вони були закохані одне в одного", - відповів Полк.
  
  Містер Марстон схопився на ноги, його обличчя перекосилося від гніву, і він замахав руками вгору-вниз в повітрі, вибухнувши потоком лайки, яким він, можливо, навчився у адмірала Урвина.
  
  “Це брехня! Клята брехня!" - закричав він. “Ти думаєш, я не повинен був знати про це? Як ви думаєте, чи варто було мені залишати його у себе, якщо б у таких скандальних натяках було хоч слово правди? Мою дочку вбили... убитий, я кажу ... А ти сидиш і слухаєш плітки! Чому ти нічого не робиш? Він стояв нерухомо, шумно дихаючи, потім поклав руки на стіл і нахилився до Палицю. “ Ви знайдете людини, яка скоїла цей жахливий злочин? - Я дам сто, п'ятсот, тисячу фунтів, якщо ви знайдете його. - тихо запитав він. “ Я дам сто, п'ятсот, тисячу фунтів.
  
  Його знижений голос справляв враження, але зусилля стримати його було занадто велике для нього. Вид нерухомо сидячого Пэлка привів його в ще більшу лють, і він стукнув кулаком по столу.
  
  “Ти можеш що-небудь зробити, - знову закричав він, - замість того, щоб сидіти тут, як самовдоволена мавпа? Стань і зроби що-небудь!"
  
  Полк став на добру голову вище містера Марстона, і у відповідь стукнув кулаком по столу.
  
  'Сядь!" наказав він тим самим тоном, яким усмирял істерику покоївки Емі, і містер Марстон, до свого здивування, сіл. "У мене немає часу вислуховувати ваші театральні викрутаси, Марстон," продовжував інспектор. - Якщо ви хочете, щоб я знайшов вбивцю вашої дочки, ви повинні тверезо відповідати на мої запитання...
  
  "Тверезо!" заревів містер Марстон. “ Ви хочете запропонувати?
  
  "У мене немає часу витрачати його на порожні пропозиції," втрутився Полк. “Я знаю, що ви засмучені, і я намагався зробити все можливе для цього, але ви сильно заважаєте мені своєї непорядної манерою поведінки, і, будь ласка, приборкайте свій гнів і відповідайте на мої питання якомога лаконічніше. Убивця вашої дочки все ще на волі, десь у цьому будинку або поблизу від нього, і чим довше ви будете тримати мене тут, тим більше у нього шансів вийти на свободу.
  
  “ Тримати тебе тут! Я? Чому, я намагаюся...
  
  Полк проігнорував його.
  
  “ Ви говорите, що не підозрювали про який-небудь любовної зв'язку між вашою дочкою Вінні і вашим шофером?
  
  Містер Марстон зробив вигляд, що збирається піднятися зі стільця, зловив погляд Пэлка і заспокоївся, відповівши похмурим тоном:
  
  “ Ні. Нічого не було, кажу вам, нічого. Вони кілька разів куди-небудь ходили разом. Я цього не заперечую. Він давав їй уроки водіння. Все в "Гідро" це знали.
  
  “ Ви абсолютно впевнені, що в цьому нічого не було? Молода дівчина наодинці в машині з чоловіком ... Напевно там була якась спокуса?
  
  Містер Марстон насилу стримався.
  
  Спокуси не було. В її очах він не був молодою людиною; він був всього лише шофером і для неї не більше ніж рульовим механізмом автомобіля. Вона була моєю дочкою, Марстон з "Марстон Магна"; вона й мріяти не могла про те, щоб дозволити шоферові вольничать з нею, як... як я не мріяв би про вольностях з покоївкою!
  
  “ Вам не здається, що життя міс Марстон тут була настільки обмежена, що вона могла бути змушена шукати товариства когось молодого і симпатичного, кого в іншому випадку вона б не помітила?
  
  “ Звичайно, немає. Що поганого було в її житті тут? У неї були мати, сестра і я, і розумне зміст, і ніяких турбот. Чого ще може бажати двадцятирічна дівчина?
  
  “ Значить, ви гадаєте, що вона була цілком щаслива?
  
  “ Звичайно, була. Вона була б дуже дурна, якби була кимось іншим.
  
  “ Як ви поясните той факт, що Метьюз пішов в процедурний кабінет і запитав банщицу, була там міс Марстон сьогодні вранці?
  
  "Я не намагаюся це пояснити, інспектор", - заперечив містер Марстон. “Це ваша робота. Чому б вам не запитати Метьюза? Він був там, а я - ні. Можу вам сказати, що він безумовно не збирався залишатися там надовго, тому що знав, що я замовив машину на половину першого, а коли я віддаю накази, інспектор, я стежу, щоб їх виконували.
  
  "Містер Марстон," запитав нарешті Полк, " чи можете ви дати мені якесь уявлення про те, хто вбив вашу дочку і чому?"
  
  "Ні!" - категорично відповів містер Марстон. “Це ваша робота. Заради Бога, продовжуйте!"
  
  Реакція Міллі Марстон була іншою.
  
  "Я хочу задати вам декілька запитань про вашу сестру", - почав Полк, і, до свого жаху, Міллі розридалася.
  
  "Жахливо думати про те, що вона лежить там одна!" схлипнула вона.
  
  "Мені шкода", - співчутливо сказав Полк. “Повинно бути, це було для вас великим потрясінням. Я думаю, ви були великими друзями".
  
  "Ні, ми не були разом", - відповіла Міллі, коли змогла контролювати свій голос. “Ми ніколи не ладнали один з одним, і це теж була не моя вина. Я завжди хотіла подружитися і поділитися її секретами, але вона була такою стриманою; вона зверталася зі мною, як з дитиною, адже вона була всього на два роки старший за мене ".
  
  "Я не думаю, що тоді у вас могло бути хоч найменше уявлення про те, хто її вбив", - сказав Полк.
  
  Міллі змахнула останні сльозинки.
  
  "Так, я могла б!" - вигукнула вона. “Це був Метьюз. Я знаю про справи Уінні набагато більше, ніж вона думала. Якщо вона мені не сказала, ти не можеш звинувачувати мене за те, що я намагався це з'ясувати, чи не так? Зрештою, ти ж хочеш знати, коли це твоя власна сестра. Вони з Метьюзом були нерозлучними друзями, це я тобі точно можу сказати. Вінні була від нього без розуму.
  
  “ Але якщо вона тобі нічого не розповідала, звідки ти міг знати?
  
  Міллі пирхнула.
  
  "Я могла б сказати", - відповіла вона з видом переваги. “Я зазвичай дражнила її з-за Метьюза. Якщо б у цьому нічого не було, вона б тільки розсміялася, але вона цього не зробила. Вона приходила в таке ж погане настрій, як і батько, і казала, що вб'є мене, якщо я коли-небудь обмолвлюсь про це хоч словом.
  
  “ Але ти ж комусь розповіла, чи не так? Повинно бути, хтось розпустив чутки про них у Гідропарку.
  
  "Ну, я цього не робила", - войовничо сказала Міллі. “Єдине, що я коли-небудь говорила, це те, що все в Гідро говорили про Вінні і Мэтьюзе. Я розповіла мамі, і вона надрала мені за це вуха.
  
  Полк цілком міг це зрозуміти; він був одержимий бажанням зробити те ж саме сам.
  
  “Значить, ви думаєте, що Метьюз вбив її. Чому?"
  
  "А хто ще міг захотіти?" - парирувала Міллі. “У неї ніколи ні з ким не було нічого спільного. Знаєш, що я думаю? Я думаю, що вони планували втекти разом цим самим ранком! Вінні все одно була чимось схвильована, і, бачить бог, у цій смердючій дірі хвилюватися не з-за чого. Це гірше, ніж у школі. Я не думаю, що вона взагалі хотіла йти на лікування сьогодні вранці, і вона плакала від гніву, коли підвернула ногу під час тенісу, але вона повинна була піти. Вона не наважується крикнути, щоб мама чи тато нічого не запідозрили.
  
  “ Але навіщо Метьюзу було вбивати її? Якщо він не хотів їхати з нею, як ви, здається, думаєте, він, звичайно, міг виїхати, нічого їй не сказавши?
  
  Міллі посміхнулася.
  
  "Ти не знав Вінні", - сказала вона. “Вона була з тих, хто чіпляється за щось, і якщо їй чогось дуже хотілося, вона отримувала це, що б не говорили інші. Якщо б він спробував піти від неї, вона б закричала "Блакитне вбивство"! Вона зупинилася, налякана власними словами, потім раптово продовжила: “Якщо б вона тільки сказала мені, я допомогла їй. Я злився на неї з-за того, що вона була такою закритою. Я б допомогла їй втекти з ним, хоча він був лише звичайним шофером. Тато завжди каже про честь сім'ї Марстон, але в такій дірі, як ця, від цього мало користі. У нас ніколи не буде можливості повеселитися. Крім того, Метьюз може виявитися сином герцога, якому доведеться цілий рік заробляти собі на життя, перш ніж він зможе успадкувати титул. Минулого тижня я дивився фільм в Ньютон-Сент-Мері з Кері Гейблом в ньому, ось так ..."
  
  Місіс Марстон була найспокійнішою в сім'ї. Маленька, пухкенька і гарненька, вона справляла враження від природи життєрадісною і балакучою жінки, але зараз вона тихо сиділа в своєму кріслі, і Полк відчував, що її горе напівпрозорою завісою повисло між ними.
  
  Так, вона розповість інспектору все, що знає, хоча, здавалося, було вже досить пізно, чи не так? Її не дуже турбувало, що кого-то повісять; помста не могла повернути їй Вінні, чи не так? І все ж, заради інших людей... Міллі може бути наступною, чи не так?
  
  Так, до неї доходили чутки про Вінні і Мэтьюсе. Коли? О, зовсім недавно. Протягом останнього тижня, подумала вона. Саме Міллі першою привернула її увагу до них. Це відбулося наступним чином. Вони домовилися покататися. Чарльз був в одному зі своїх частих нападів гніву і тупотів по вулиці, кидаючи гравій у вікно її спальні, тому що вони запізнювалися, і насправді це була його власна вина, тому що до самої останньої хвилини він говорив, що взагалі не піде з ними. Вона послала Вінні гараж сказати Метьюзу, щоб той поквапився, а Міллі сказала, що, якщо вона хоче, щоб він приїхав швидко, їй не слід було посилати Вінні. На прохання пояснити, Міллі сказала, що по всьому Світу ходили чутки, що Вінні і Метьюз "без розуму один від одного". Ні, вона в це не вірила. Вона надавала Міллі ляпасів і заборонила їй говорити про це знову. Але, без сумніву, люди в Гідропарку пліткували про Вінні і Мэтьюсе; вони ні про кого не говорили нічого, крім скандалів. Звичайно, в цьому не було ніякої правди. Вінні була хорошою дівчинкою і добре вихована, не такий навіженої, як бідолашна міс Блейк, яка завжди будувала оченята чоловікам, навіть якщо вони були чоловіками інших жінок. Ну, насправді, здавалося, вона поклала око на Чарльза, а він був такий сприйнятливий до хорошенькому личку, навіть якщо воно належало покоївки...
  
  Ні, вона не могла собі уявити, навіщо комусь знадобилося вбивати таку милу дівчину, як Вінні. Повинно бути, це була якась жахлива помилка, якщо тільки це не було частиною змови, спрямованого на те, щоб змусити їх виїхати з Гідро. Вона знала, що більшості інших мешканців вони не подобалися. Звичайно, це була вина Чарльза; у нього був такий жахливий характер, і стороннім було важко зрозуміти, що він не мав на увазі і половини того, що говорив.
  
  Всі були так ласкаві до них сьогодні, але було жахливо відчувати, що будь-яка рука, простягнута в знак співчуття, могла виявитися тією, яка відняла у Вінні життя. Місіс Нейпір була особливо добра, але ж вона дійсно була у ванні, коли там була Вінні... померла ... чи не так? Та вона була не зовсім такий... чи була вона? І їй ніколи по-справжньому не подобалася Вінні, так що все виглядало так, як ніби ... не так?
  
  Кілька хвилин вони сиділи мовчки, потім Полк тихо сказав:
  
  "Місіс Марстон, я не хочу втручатися у ваше горе, але чи можете ви назвати яку-небудь причину, по якій хто-небудь в цьому Гідровузлі або за його межами міг захотіти вбити вашу дочку?"
  
  На мить спокій місіс Марстон змінилося горем, і наступні кілька її слів були перервані риданнями.
  
  “ Вона була такою милою дівчиною, інспектор, такої милої натурою. У неї ніколи не було ворогів. Міллі інша: вона трохи занадто відверта для більшості людей, хоча я впевнений, що вона це переросте. Але Вінні не сказала жодного слова, яке могло б образити живу душу. Як хто-то ще could...it повинно бути, божевільний втік з якою-небудь психушки ... щоб убити її так безсердечно. Вона, мабуть, виглядала такою беззахисною, лежачи ось так. Вінні завжди виглядала такою гарненькою, коли спала. Вона завжди спала, згорнувшись калачиком, як кошеня, схиливши голову вперед на подушці."
  
  Полк допоміг їй підвестися зі стільця і проводив до дверей, але коли вона вже виходила, він зупинив її іншим питанням.
  
  “ Чи вірив ваш чоловік, що в чутках про те, що міс Уінні закохана у вашого шофера, була хоч частка правди?
  
  "О ні!" - швидко відповіла вона. "Якщо б він у це вірив, він би убив її!"
  
  Потім, приголомшена своїми словами, вона повернулася і втекла.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 27
  
  Як інспектор не старався, він не міг викинути з голови той момент, коли він відсмикнув фіранки в кабінці і побачив недоречну фігуру місіс Нейпір, яка сиділа серед одягу Вінні Марстон. І доктор Вільямс, і міс Льюїс підтвердили заяву сестри Хокінс про те, що місіс Нейпір не була призначена зустріч в лазнях на той ранок, і чим більше він думав про це, тим більше схилявся до думки, що місіс Нейпір прокралася в масажний кабінет, зарізала Вінні і, виявивши, що медсестра відрізала їй шлях до відступу, прослизнула в кабінку і стала чекати, коли її знайдуть. Але якщо вона була досить холоднокровна, щоб домогтися цього, чому ж вона не скористалася можливістю втекти в той момент, коли сестра Хокінс виявила вбивство Вінні? Він вирішив запитати її, без реальної надії отримати зрозумілу, не кажучи вже про осмисленому, відповіді.
  
  Поява місіс Нейпір у кімнаті не розвіяв підозри інспектора. Вона увійшла сама, ступаючи з набагато більшою легкістю, ніж раніше, і поки сержант Джаго все ще рухався вперед, щоб допомогти їй, вона дійшла до стільця і сіла в нього без сторонньої допомоги, на диво без поштовхів і поворотів.
  
  "Звичайно, - подумав Полк, - могло бути й так, що в присутності медсестри у неї завжди були найгірші наміри", але все одно це виглядало рішуче дивно. Можливо, що вона була не так нешкідлива, як вважав доктор? Звичайно, така була його думка, як медика, але навіть найкращі лікарі іноді ставили невірний діагноз, і сестра Хокінс, яка бачила місіс Нейпір набагато більше, ніж хто-небудь інший, вірила, що вона здатна на вбивство. Вона не була абсолютно нормальною, коли вперше прийшла на лікування, і, можливо, вбивство міс Блейк стало достатнім потрясінням, щоб запаморочити голову, і породило в неї схильність до вбивства. Якщо це було так, то вбивство Уінні Марстон було чисто імітаційним. Це рішення, безумовно, стало прекрасною причиною для вибору Вінні в якості жертви, оскільки і вона, і міс Блейк були молодими, симпатичними незаміжніми дівчатами. У його професії акуратність була звичкою, і в наші освічені дні він навчився бути обережним у використанні старомодного слова "діва".
  
  Чим більше він думав про цієї теорії, тим більш правдоподібною вона здавалася. Всі поведінку місіс Нейпір вказувало на те, що вона чимось задоволена. Під час свого останнього інтерв'ю вона була похмурою і мстивої, тепер вона посміхалася і мала задоволений вигляд, ніби виповнилося якесь термінове бажання. Що ж, він не повинен дозволяти своїм думкам уноситься далеко за ним. Всі теорії були дуже гарні, але до тих пір, поки ви їх не довели, вони не були фактами, а головний констебль був прихильником фактів. Було навіть нерозумно говорити йому "я так думаю", але завжди було більш доцільно передувати зауваження словами "Я вірю" або "Я розглядаю". Полк зробив це зараз, щоб дотримуватися практики.
  
  “ Мені здається, я вже брав у вас інтерв'ю з приводу вбивства міс Блейк.
  
  Місіс Нейпір кивнула.
  
  “ Так. Її вбили. Мені сказали, що сер Хемфрі. Це було дуже сумно.
  
  Полк вагався. Якби він тільки міг задавати правильні питання правильним чином, він міг би відразу дізнатися від неї правду, подумав він. Місіс Нейпір, здавалося, була цілком задоволена тим, що почекала, поки він прийме рішення.
  
  "Що ти робила у ванні цим вранці?" нарешті запитав він.
  
  Місіс Нейпір променисто посміхнулася.
  
  “Моє лікування. Я завжди лікуюся у ваннах, для моїх ніг, ви знаєте. Вони дуже слабкі. Іноді я взагалі не можу ходити. Насправді мені слід було б скористатися кріслом для купання, але тут тільки одне.
  
  “ Так, я знаю, місіс Нейпір. Але ви чекали там сьогодні вранці в чверть другого. Доктор Вільямс сказав мені, що він ніколи не записується на прийом після половини першого.
  
  Місіс Нейпір анітрохи не виглядала збентеженою.
  
  “Ця медсестра примусила мене чекати. Вона завжди так робить. Іншим людям можна надати допомогу вчасно, але не мені. Про немає! Вона навмисно змушує мене чекати, але я ще расквитаюсь з нею, ось побачиш. Вона зла жінка.
  
  “ Якщо ви довго чекали, то, мабуть, були в тій кабінці, коли Вінні Марстон ...
  
  “Вона була убита. Я був там. Так, вбита точно так само, як та інша дівчина". Місіс Нейпір просяяла, дивлячись на нього, і її очі за окулярами з товстими лінзами виразно зловтішалися.
  
  Полк глибоко зітхнув.
  
  "Місіс Нейпір," сказав він переконливо, - звідки ви знаєте, що вона була вбита тим же способом, що і міс Блейк?
  
  “Я був там. Я все це чув".
  
  Сержант Джаго ахнув. Це був несподіваний розвиток подій.
  
  “ Ви хочете сказати, що дійсно були там весь ранок, ховаючись в кабінці? Ви чули, як вбивця увійшов у ванну і вбив міс Марстон? Ви знаєте, хто це зробив?
  
  "Так, так, я знаю", - схвильовано сказала вона. “Я бачила її. Я була там. Я була дуже налякана. Вона могла вбити й мене". Вона витягла хусточку з кишені свого вовняного кардигани та початку обтрушувати їм пил з спідниці.
  
  “ Хто це був? Кого ти бачив? Її хвилювання було заразливим.
  
  Місіс Нейпір здивовано підняла очі.
  
  “ Хто? Чому, сестра Хокінс, звичайно. Хто це міг бути? Якщо вона залишиться тут, нас уб'ють, і я буду таким. Вона ненавидить нас всіх, але мене ненавидить більше всього. Це тому, що ми бачимо, як вона фліртує з адміралом, коли їй варто було б бути на роботі. Те, як вона нехтує мною, - ганьба. Вона дозволяє мені впасти. Я можу показати тобі синці. Кажу тобі, вона зла жінка. Ти повинен замкнути її, і тоді я буду в безпеці.
  
  Полк перервав знайомі слова фырканьем відрази і відпустив її. Немов раптово згадавши, що увійшла в кімнату з меншими труднощами, ніж зазвичай, вона постаралася максимально ускладнити свій вихід, так що сержант Джаго нарешті повернувся в кімнату, витираючи чоло жовтим носовою хусткою, дивно прикрашеним рожевими слонами, і на цей раз був занадто захеканим, щоб вимовити яке-небудь відповідне зауваження.
  
  "Ось і все, що я зробив у цій ситуації", - роздратовано подумав Полк. Вона або зовсім невинна, або наполовину занадто розумна.
  
  Але в будь-якому випадку було очевидно, що від місіс Нейпір він більше нічого не отримає, і, як зазвичай, він знову послав за сестрою Хокінс. Вона знову підтвердила той факт, що зустріч з місіс Нейпір була призначена на наступний день, і це було підтверджено записником міс Льюїс.
  
  Потім Полк послав за місіс Доусон і вітав її словами: "Ну що, місіс Доусон, ви передбачали друге вбивство?" і вона завагалася, прямуючи до крісла, на яке Полк вказав своїм відвідувачам у попередньому випадку.
  
  “ Ви все ще підозрюєте мене, інспектор? - запитала вона в натягнутою, плутоватой манері, яка погано поєднувалася з її зовнішністю без каблуків і не приховувала її справжніх почуттів. “Ні, слава богу, я так і не дійшов до того, щоб уявити собі друге вбивство, інакше я міг би опинитися під арештом. Як би те ні було, я міг би вчинити вбивство, я вважаю".
  
  "Ти визнаєш це?" - запитав Полк.
  
  Місіс Доусон подивилася прямо на нього.
  
  “ Я не дурень, інспектор, як, по-моєму, вже говорив вам раніше. Я розумію, що був неприємно близький до Уінні Марстон, коли її вбили, і що в моїх інтересах сказати правду й зробити все, що в моїх силах, щоб допомогти вам розгадати цю таємницю.
  
  "Намагається справити на мене хороше враження", - було першою думкою Пэлка, а "Міркує, як у детективному романі" - другий.
  
  “Я так розумію, що вам лікували зап'ясті. Як довго ви це робите?"
  
  “ На три тижні. Я почав займатися цим ще до вбивства міс Блейк і відвідую двічі в тиждень.
  
  "Сьогодні у тебе один із звичайних днів?"
  
  Сестра Хокінс попросила мене прийти сьогодні, а не вчора.
  
  “ Вона пояснила вам яку-небудь причину такої зміни?
  
  "Вона сказала, що доктор Вільямс змінив її розклад на цей тиждень, і тому вона не змогла вписати мене вчора".
  
  "Хто-небудь знав, що ваш час було змінено?" - посміхнулася місіс Доусон.
  
  “О, я думаю, все знали. Бачте, мене це дратувало, бо я люблю працювати за розкладом. Якщо ви письменник, ви повинні ".
  
  Інспектор Полк стримав пирхання.
  
  “ Отже, у скільки ви прибули на лікування сьогодні вранці?
  
  “ Без двадцяти дванадцять. Я прийшов на кілька хвилин раніше, і мені довелося чекати. Коли я увійшла, я почула, як сестра Хокінс розмовляла з міс Марстон в масажному кабінеті, потім я пішла в електричну кімнату і почала читати свою книгу.
  
  “ Звідки ви знаєте, що медсестра розмовляла саме з міс Марстон? Ви впізнали голос?
  
  "Я чула..." місіс Доусон коливалася. “Ну, я дійсно не знаю. Я просто припустила, що це, мабуть, вона".
  
  “ Значить, ви дійсно чули інший голос, крім голосу сестри Хокінс?
  
  “Ні, не можу сказати, що я це зробив. Я просто почув голос медсестри і припустив, що вона розмовляє з іншим пацієнтом. О, ви маєте на увазі, що сестра Хокінс, можливо, вбила Уінні до того, як я пішов у ванну, і тільки вдавала, що розмовляє з нею для мого ж блага?
  
  Полк не заохочував її розвивати цю думку. "Сестра Хокінс запізнилася прийти до вас?" - запитав він. “Ні, вона прийшла вчасно за моїм годинником. Вона принесла трохи гарячої води для ванночки для рук. Бачте, для мого лікування рука занурюється у воду...
  
  "Все в порядку", - перервав його Полк. “Я розумію, в чому полягає лікування. Ваша рука фактично прикріплена до апарату, який посилає електричний струм через воду на металеву пластину, прикріплену до подушечки на вашій руці, так що ви не можете рухатися. Хіба це не так?"
  
  "Я... Я міг би переїхати, якщо б захотів, я впевнений, але я ніколи не пробував ".
  
  “ Ви розумієте, як працює ця машина? - запитав я.
  
  “Так, частково. Я знаю, як це вмикати і вимикати".
  
  “ Щоб ти міг вимкнути його сьогодні вранці, зняти пластир зі своєї руки і вийти в іншу кімнату, якби захотів?
  
  Обличчя місіс Доусон зблідло.
  
  "Було б важко замінити пов'язку на лівій руці," сказала вона, - але я думаю, що змогла б. Тільки я цього не зробила".
  
  “ Ви розумієте, що дівчину вбивали в кімнаті, сусідню з тією, в якій ви сиділи? Ви впевнені, що не чули жодного звуку?
  
  “Ні. Апарат виробляє такий шум, що вам довелося б кричати, щоб вас почули, навіть якщо б ви були в тій же кімнаті. Я ніяк не міг чути, як хтось дзвонив з сусідньої кімнати ".
  
  “В електричну кімнату ведуть двоє дверей; одна веде в жіночі туалети, а інша - в чоловічі. Я припускаю, що ви бачили, як хтось увійшов в одну двері і вийшов через іншу".
  
  Тепер не було ніяких сумнівів в страху місіс Доусон.
  
  “Ні, немає. Я нікого не бачила", - сказала вона.
  
  “ Але якщо хтось проходив через ту кімнату, ви повинні були його бачити.
  
  "Я так не думаю", - нервово відповіла вона. “Апарат заглушав будь-який звук, а я сиділа і читала книгу, повернувшись спиною до дверей. О, інспектор, ви ж не думаєте, що вбивця дійсно пройшов у мене за спиною?
  
  "Я думаю, це цілком можливо", - відповів він. Він нахилився вперед і запитав: "Місіс Доусон, як ви думаєте, хто вбив Уінні Марстон?"
  
  "О, шофер, звичайно", - відповіла вона. "Всі знають, що у них був роман, і я вважаю, що через нього у неї були неприємності".
  
  “ Значить, ви хочете покласти на Метьюза відповідальність за другий злочин? - саркастично запитав він.
  
  "О ні", - відповіла місіс Доусон. “Якби я писала це як трилер, я б зробила одного і того ж вбивцю відповідальним за два вбивства. Обидві були молодими, гарненькими дівчатами; обидві були вбиті в'язальними спицями; безсумнівно, схожість разюча.
  
  "Звідки ви знаєте, що Вінні Марстон була вбита в'язальної спицею?' - багатозначно запитав Полк.
  
  Місіс Доусон виглядала дуже здивованою.
  
  "Я... я... хіба це не була вона?" затинаючись, пробурмотіла вона.
  
  Полк проігнорувала її питання і повернулася до свого попереднього зауваження.
  
  "Якщо б ваш детектив заарештував сера Хамфрі Червила," запитав він, " на кого б ви поклали відповідальність за друге вбивство?"
  
  Місіс Доусон променисто посміхнулася.
  
  "Мій детектив ніколи б не виявився таким дурнем!" - відповіла вона.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 28
  
  Берт Метьюз, його карі очі були серйозні, твердий підборіддя здавався ще більш твердим, ніж той, яким захоплювалася Уінні Марстон, увійшов в бібліотеку. Його уніформа шоколадного кольору була ретельно вичищена і отглажена; лосини сяяли від блиску, а волосся - від брилиантина з дешевим ароматом. Свою коричневу кашкет з козирком він тримав у загрубілі, добре вимитої правої руці, на мізинці якої носив щільно облягає золоте кільце. Він взагалі був щеголеватой фігурою, і якщо чутки про нього і Вінні були правдою, то неважко було зрозуміти, чому він здався їй привабливим в місці, де молоді, красиві чоловіки були рідкістю. Полк відчував, що якби він претендував на посаду шофера, то найняв би його на місці, і в той перший момент він не повірив, що він винен у вбивстві. Проте в обов'язки Пэлка не входило судити про людей по першому враженню, і він перейшов до задачі допиту Метьюза.
  
  “ Вас звуть Берт Метьюз? - запитав я.
  
  "Так, сер".
  
  “ Ви працюєте шофером у містера Марстона?
  
  "Так, сер".
  
  “ Ви знали його дочка, міс Уінні Марстон?
  
  "Так, сер".
  
  - Останнім часом ви давали їй уроки водіння?
  
  "Так, сер".
  
  “ Ви коли-небудь вступали з нею в інтимні стосунки?
  
  “ Інтимний, сер?
  
  “ Так. Ти займався з нею коханням? Цілував її?
  
  "Ні, сер".
  
  “ Вона робила тобі якісь аванси?
  
  "Ні, сер".
  
  Полк зрозумів, що ця людина грає з ним. Ці відповіді були відрепетирувані; вони не були природними. Тільки несподівано він міг сподіватися отримати від нього яку-небудь належну інформацію.
  
  "Міс Уінні Марстон була убита сьогодні вранці в жіночому масажному кабінеті, раптово сказав він, пильно дивлячись на шофера.
  
  Здивування Метьюза було перебільшеним.
  
  “ Убитий? - вигукнув він.
  
  "Ти знав", - огризнувся Полк. "Хто тобі сказав?"
  
  Метьюз покрутив у руках свою кепку.
  
  “ Тед Кокс, сер.
  
  Інспектор голосно вилаявся. Йому слід було остерігатися такої можливості, подумав він, але в Гідропарку було так багато дверей, що не помітити одну з них було майже неможливо, і Тед Кокс, має бути, прослизнув через цю, щоб підстерегти Метьюза, коли той повертався з машини.
  
  "Сьогодні вранці ви ходили в процедурний кабінет і запитували про міс Марстон", - заявив Полк.
  
  Метьюз кивнув.
  
  "Навіщо ти туди поїхав?"
  
  “ Я ходив поговорити з Тедом Коксом, сер. У мене було кілька вільних хвилин.
  
  “Якщо ви бачили Теда Коксу з тих пір, ви знаєте, що він сказав нам, що ви прийшли спеціально, щоб запитати, чи проходить лікування міс Марстон. Хіба це не було дуже незвичайним вчинком?"
  
  "Ну, так, напевно, так воно і було", - похмуро сказав Метьюз, - "Але я тільки хотів залишити для неї повідомлення. Мова йшла про її уроці водіння без десяти дванадцять".
  
  Полк зупинив його, потім, передумавши, сказав: “Продовжуй. Ти сказав, без десяти дванадцять. Коли це було домовлено?"
  
  “ Вчора ввечері, сер. Міс Вінні зайшла в гараж, коли я чистив машину.
  
  "Тоді яке повідомлення ти хотів їй передати?"
  
  "Я хотів дати їй знати–" Голос шофера здригнувся, потім він зробив над собою зусилля і продовжив: - зрештою, я не зміг дати їй урок. Бос сьогодні вранці надіслав звісточку, щоб я приготував машину для нього до половині першого, і я повинен був дати їй знати.
  
  "Хіба ти не бачиш, що для тебе виглядає дуже дивно, що ти сам ходив в жіночі лазні?" - наполягав Полк.
  
  "А що я ще міг зробити?" - заперечив Метьюз. “Я не міг відправити записку, чи не так? І я повинен був якось повідомити їй, чи не так?"
  
  "Як ви довідалися, що вона буде там?"
  
  “Тому що вона мені сказала. Вона сказала: "Вранці мені потрібно на масаж, але ми ... ми можемо піти після. Будь готова приблизно з десяти до дванадцяти ".
  
  Полк постукав олівцем по столу. Історія була простою і, швидше за все, правдивої, але в нього було незрозуміле почуття, що Метьюз бреше.
  
  “ Як давно ви вчите міс Марстон водити машину? - запитав він.
  
  “ Шість тижнів, сер.
  
  “ А вона ще не могла сісти за кермо?
  
  "Вона водила досить добре, сер, тобто для жінки, але поки бос не дозволив їй виїжджати одного", - відповів Метьюз, і знову Полк відчув, що, хоча він, можливо, і говорить правду, він говорить не всю правду.
  
  “ Метьюз, це ти вбив міс Блейк? - запитав він.
  
  “ Хай мене вб'є на смерть, якщо я це зробив, сер! - пристрасно вигукнув він.
  
  Пішла довга пауза. В кінці її Метьюз все ще продовжував стояти.
  
  Полк відпустив Метьюза і послав за сержантом Джаго.
  
  "Є якісь зачіпки?" запитав він.
  
  “ Жодної, сер. Навіть клаптик чистого паперу. Вам не здається дивним, сер, що дві різні дівчата були вбиті одним і тим же способом двома різними чоловіками? Ви думаєте, цей баронет дійсно винен у вбивстві міс Блейк?
  
  "Ви розмовляли з місіс Доусон," відповів Полк. “ Звичайно, він винен. Наскільки я можу судити, він був не такий багатий, як прикидався, і ті кілька тисяч, які він зміг би виручити за її коштовності, забезпечили б його на досить довгий час. Це інше вбивство - імітаційне. Ви самі знаєте, що будь-який злочин, яким би незначним він не був, тягне за собою безліч імітацій."
  
  Але Полк, здавалося, говорив майже для того, щоб переконати самого себе, і сержант, підбадьорений замішанням свого начальника, продовжив: “Як скажете, сер, але я думаю, що місіс Нейпір зробила і те, і інше сама. Вона увійшла, коли медсестра була нагорі з леді Уорм під час другого злочину, потім роздяглася сама і села в кабінці після того, як нанесла удар ножем міс Марстон. Вона знала, що ми знайдемо її там, і що ми не повинні підозрювати нікого, хто залишався поруч в такому стані. Ми всі знаємо, що вона трохи дивна, а такі люди дуже хитрі ".
  
  "Це можливо", - відповів Полк. “У цьому-то і проблема. Поки ми не знаємо, де всі були протягом цих півгодини, всі знаходяться під підозрою, і все можливо. Я не проти визнати, що ця медсестра мене не влаштовує.
  
  Чжейго виглядав здивованим.
  
  "Але вона, мабуть, єдина, у кого є алібі", - заперечив він. "Вона була нагорі з леді Уорм протягом півгодини".
  
  "Я знаю," відповів Полк. " почасти тому я і не задоволений. Алібі підробити дуже легко, і ви помітили, як вона весь час дивиться на доктора, коли я її допитую, ніби хоче, щоб він натякнув їй, що сказати? Половину часу цим вранці я не знав, з ким з них я повинен був розмовляти. Завжди є ймовірність, що дві людини були заодно ".
  
  "А що щодо шофера?" запитав Чжейго. “ Він знав, що міс Марстон була у ванній. Можливо, він зайшов до неї непоміченим. Він міг би взяти в'язальну спицю у Коксу. Ви можете бути впевнені, що якщо серед інструментів була одна, то була й інша ".
  
  "Якщо це і було, ми не можемо це довести", - заперечив Полк. “У нас буде достатньо часу, щоб поговорити про Метьюз, коли ми отримаємо результати PM і з'ясуємо, чи вона була такою гарною дівчинкою, якою вважає її мати. Метьюз зараз розігрує з себе смоляного немовляти і 'нічого не говорить". Якщо ми зможемо встановити мотив злочину, ми, можливо, зможемо все це змінити, але проблема в тому, що, наскільки я можу судити, ні в кого не було ніякого мотиву для вбивства Уінні Марстон.
  
  Результат медичного обстеження Вінні Марстон не надав Палицю тієї допомоги, на яку він сподівався. Вінні була оголошена незайманою дівою, мотив залишався неясним, і інспектору довелося задовольнятися тимчасовим вердиктом “вбивство шляхом імітації, вчинене будь-то особою чи особами, невідомими, але, ймовірно, проживають в Престейнтон-Гідро"."Він доручив одному із своїх людей стежити за Метьюзом і довільно віддав наказ, що забороняє кому б то не було покидати Гідровузол; але, не отримавши ніякої додаткової інформації про чиїсь пересування на момент вбивства, він зрозумів, що його розслідування практично зайшло в глухий кут.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 29
  
  В результаті наказу Палиця все в Гідропарку почали страждати особливою формою клаустрофобії - страхом опинитися під замком зі своїми побратимами. Вони повністю усвідомлювали, що Інспектор не мав повноважень приводити у виконання такий наказ, і що вони були вільні покинути Гідровузол, якщо побажають, але, побоюючись, що будь-який такий догляд буде сприйнятий як вказівку на співучасть у вбивстві, ніхто не пішов першим. І так вони продовжували жити, кожен підозрюючи іншого і проводячи час в одиночному ув'язненні за замкненими дверима своїх спалень. Але через кілька днів вони знову збилися в купу ще більше, ніж зазвичай, так як знайшли ізоляцію нестерпним. Тому що чоловік не міг розмовляти сам з собою, а звичка зробила необхідним, щоб жителі Гідро чули звук своїх власних голосів.
  
  Тому вони з почуттям величезного задоволення вітали новоприбулого в своєму середовищі.
  
  В будь який інший час містер Уинкли пройшов би непоміченим серед відвідувачів Гідропарку, настільки невибагливою була його зовнішність і такими м'якими і ненав'язливими були його манери. Його шкіра була рожевою, волосся і вуса світлими, останні були пофарбовані нікотином в коричневий колір прямо подстриженному краю і відповідали шкірі між першим і другим пальцями лівої руки. Очі у нього були ніжно-голубі, і він часто кліпав очима, ніби йому варто було б одягнути окуляри. Здавалося, що він повинен був бути невисоким і повним, і було досить дивно виявити, що він був набагато вище середнього зросту і що його постава була прямою і солдатської.
  
  Леді Уорм описала його як бакалійника на пенсії ("і вона повинна знати, якщо хто-небудь знає, оскільки сама займалася цим ремеслом, моя дорога!"), і це, здавалося, підтверджувалося тим фактом, що до смокінга на ньому були червоні шкіряні туфлі. Але після того, як вона випадково заговорила з ним одного разу ввечері, леді Уорм вже не була так впевнена, тому що нікуди не дітися від того факту, що він говорив як джентльмен, "і дійсно, якщо б він зачесал волосся назад, а не укладав їх цієї безглуздої чубчиком на лоба, він виглядав би дуже вишукано!"
  
  Міс Астилл була переконана, що він детектив з Скотланд-Ярду, і хоча всі інші сміялися над думкою про те, що містер Уинкли може бути настільки рішучим детективом, вона наполягала на своїй вірі і вперто відмовлялася мати з ним яку-небудь справу. Це здавалося тим більш помітним, що містер Уинкли, мабуть, був великим шанувальником дам і не потребував запрошення приєднатися до кого-небудь з них, коли випадково проходив через вітальню і побачив, що сидить у самоті. Якщо вже на те пішло, йому однаково не терпілося поговорити з чоловіками, і в цілому він був дуже доброзичливим і прихильним до себе людиною, щодо Гідро в цей важкий час. Навіть лікар, який був відомий своєю неприветливостью і, на думку всіх мешканців, переоцінював стриманість свого становища, не робив секрету з того факту, що йому подобалося суспільство містера Уинкли, і не раз запрошував його в свої особисті покої, щоб спокійно покурити. Але містер Уинкли не часто приймав запрошення доктора, і це, мабуть, більше всього на світі зміцнювало його у високому положенні в очах місцевих жителів, які з відразою ставилися до будь-яких ознак фаворитизму, тим більше що він грав дійсно корисну, хоча і не надихаючу комбінацію у віст, і на нього можна було покластися в програші на більярді.
  
  Незабаром стало помітно, що містер Уинкли захоплюється детективною літературою, і його рідко можна було побачити без останнього трилера під пахвою. Але хоча місцеві жителі відчули з перших рук більше гострих відчуттів, ніж містерові Уинкли, судячи з його зовнішності, коли-небудь судилося дізнатися, ніхто навіть не згадав про нещодавні вбивства в Гідропарку. Міс Астилл пояснила міс Брендон, що особисто вона зберігала мовчання "з почуття відданості дорогому доктор", але інші не стверджували про яких-небудь настільки благородні мотиви. Вони зберігали мовчання, почасти тому, що були ситі по горло перехресними допитами Пэлка, почасти тому, що пам'ятали, що вбивця Вінні Марстон все ще на волі, і, можливо, почасти тому, що вони гостро потребували нових облич навколо себе і боялися, що людина з таким м'яким характером, як містер Уинкли, може злякатися усвідомлення того, що в Гідропарку розігралася драма, настільки шокуюча, який він коли-небудь читав.
  
  Отже, вони поговорили про погоду, про свої недуги, про сімейних справах і про деяких особливих днях, які врізалися в пам'ять Гидрополитена, таких як візит Чарльза Лоутона за ленчем одного разу, який був “ні крапельки не схожий на того жахливого капітана Блая, і як ця людина може виносити таку роль, я не можу собі уявити; хоча, насправді, я думаю, з мого боку дуже непристойно так говорити, тому що, врешті-решт, він був Блаем, не так, і я вважаю, він був родичем Блайхов, чи ні, як ви думаєте?"
  
  Отже, теплий, сонячний жовтень підійшов до кінця і сповістив про настання листопада з такими холодними вітрами і безперервними дощами, що напруження, яке було терпимим, коли всі могли вийти на територію для щоденних вправ, підсилилося, і їхні нерви були виснажені необхідністю зберігати мовчання з приводу єдиної теми, про яку так і норовили тріпати мови. Найгірше, мабуть, було те, що їх вигнали з кімнати, яка після вбивства міс Блейк стала їх загальної вітальні, тому що в погану погоду солярій був самим похмурим з усіх громадських приміщень. З трьох сторін з прозорого скла відкривався вид на приховані туманом тори і залите дощем узбережжі. На передньому плані галявини і доріжки для гри в крокет і теніс, які в суху погоду здавались рівними, являли собою масу поглиблень, в яких дощ збирався в маленькі калюжки. Дощ монотонно дзюрчав в водостічних жолобах і безперервно стікав по вікнах; тим не менш кілька днів мешканці Гідро сиділи, тремтячи на холодних протягах в заскленій кімнаті, поки на стелі і єдиною суцільною стіні не з'явилися зловісні вологі плями, які неохоче загнали їх у вітальню, куди після смерті міс Блейк мало хто з них заходив.
  
  Вони сиділи в кріслах звертається майже занадто близько до тілесних комфортом і пригощали себе дуже старанно їх кілька професій; Адмірал Ервін з менш складний кросворд з минулого неділі спостерігача; Міс Astill з вівтаря тканина, яку вона вишивала для вікарій; Леді Т з bedjacket вона була гачком в рожевому шерсть; місіс Доусон з її записну книжку; полковник з газетою із позначкою "не повинен бути вилучений з бібліотеки".
  
  Було помітно, що ніхто не в'язав і що всі вони уникали глибокого дивана, який тепер стояв хрест-навхрест зліва від каміна. Було цілком природно, що містер Уинкли підійшов до нього і, озирнувшись по сторонах у своїй короткозорою манері, сіл, посміхнувшись: “Ніхто більше не хоче тут сидіти? Впевнений?"
  
  Леді Уорм здригнулася, щільніше запахнула своє чорне оксамитове пальто-брідж і, кидаючи довгі перелякані погляди на занавешенное вікно за спиною, пробурмотіла: "Тут сьогодні дуже помітна, чи не так?" - і почала в'язати з гарячковою швидкістю.
  
  Розмова затихла до тих пір, поки єдиними звуками у кімнаті не стали потріскування каміна і утруднене дихання адмірала. Після півгодинного мовчання містер Уинкли випустив книгу з рук на диван, закурив сигарету і, нахилившись вперед, щоб кинути сірник в камін, голосно сказав:
  
  "Цікаво, який був би кращий спосіб зробити вбивство?"
  
  Раптовий питання повернув автомати до життя. Леді Уорм скрикнула, адмірал вилаявся, впустивши олівець, полковник Симкокс підхопився на ноги з приглушеним "Боже мій!", місіс Доусон підібрала спідниці, ніби по її нозі щойно пробігла миша, міс Астилл вколола палець і втупилася на нього переляканими очима, в той час як місіс Нейпір, що сиділа непоміченою в кутку, пробурмотіла: "Кров ... кров!"
  
  Неминуче були пояснення, і всі вони заговорили разом, так що минув деякий час, перш ніж містерові Уинкли вдалося змусити себе зрозуміти, про що вони йому кажуть.
  
  "Я... Прошу вибачення," нарешті пробурмотів він. - Запевняю вас, я поняття не мав. Мене цікавить злочин; я просто розмірковував вголос. Я дійсно не мав ні найменшого уявлення... ви повинні пробачити мене. Я цілком розумію, що ви не хочете говорити про це.
  
  Але тепер, коли ця тема була порушена в розмові, всі вони хотіли позбутися своїх пригнічених страхів, поговоривши про них.
  
  Блакитні очі містера Уинкли розкривалися все ширше і ширше, а його приглушені вигуки зацікавленого подиву приводили в захват мешканців, яким так часто доводилося розповідати про своє скандалі мимовільним вухам. Кожен по-своєму розповів йому історію двох злочинів, і навіть міс Астилл довелося змінити своє перше, поспішно усталену думку про нього та поділитися власним досвідом, погодившись, що ні один справжній детектив ніколи не проявив би такого хворобливого інтересу до вбивства.
  
  "Ну-ну," сказав містер Уинкли, коли всі вони зупинилися, щоб перевести дух, " це просто вражаюче... такий дивовижний досвід. Я завжди цікавився злочинністю, і подумати тільки, що я пропустив два вбивства всього за кілька днів. Я майже шкодую, що мене не було тут. У мене, мабуть, ніколи не буде іншого шансу. Це дійсно здається жалюгідним, чи не так? " і його очі, швидко моргаючи, порозбігались коло осіб.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 30
  
  Репутація в Гідроенергетиці швидко виборювалася. Оскільки леді Уорм колись була в "Ла Скала" незначною фігурою серед численної публіки, вона стала в очах місцевих жителів музикантом; оскільки місіс Доусон захоплювалася письменством, випадковим відвідувачам при кожному зручному випадку вказували на неї як на "добре відому леді-романістку, моя дорога!" Тому не дивно, що до наступного ранку все, від лікаря до хлопчика, чистити взуття, знали, що кримінал - хобі містера Уинкли. Незабаром йому запропонували спробувати розкрити вбивство Уінні Марстон.
  
  Містер Уинкли, здавалося, був готовий прислужитися їм, і, мабуть, йому ніколи не набридало знову і знову вислуховувати одне і те ж, тому що він часто підходив до того чи іншого з мешканців і, заглядаючи в маленький блокнотик, який він тепер всюди носив з собою замість забутих трилерів, починав словами, які незабаром стали їм усім знайомі: "О, до речі, знаєте, про що ви мені розповідали ..." і вони з великим задоволенням розповідали йому свої історії знову і знову.
  
  Всі вони здавалися Стародавніми Мореплавцями, приреченими розповідати свої історії, щоб заспокоїти свій розум, і якимось чином здавалося, що розповідь про недавніх трагедіях знімає частину жаху з цього добродушного, простодушного людини.
  
  "Звичайно, інспектор може бути прав, думаючи, що сер Хемфрі Червил і шофер - двоє вбивць, невпевнено сказав він, - але у всіх книгах про злочинності, які я читав, інспектор завжди помиляється, і саме приватний детектив знаходить доказ".
  
  Його слава поширилася по всьому світу. Міс Брендон, нехтуючи суворими гідротехнічними умовностями, запросила його на чай в свою спальню, і навіть Марстоны взяли його в окремій кімнаті, якою вони користувалися після смерті Вінні, і, мабуть, теж розповіли йому свої історії. Гості та обслуговуючий персонал звикли натикатися на нього в темних кутках, коли він піднімався на ноги з кишеньковою лупою в одній руці і мініатюрним ліхтариком в інший і, розгублено кліпаючи очима, бурмотів щось невиразне про те, що "розглядає дерев'яні панелі..." Вони посміхалися і, розповідаючи про те, що трапилося за чашками чаю, говорили: "Старий доктор Торндайк-Холмс знову за своє! Пора б йому показати якісь результати, чи не так?"
  
  Одного разу ввечері після вечері вони ніяково сиділи у вітальні, коли містер Уинкли підійшов до них з запинающимся пропозицією, яка на мить заставило їх подумати, що хобі запаморочило йому голову.
  
  “Тобі не здається, що це була б гарна ідея ...? Це цілком в рамках правильної традиції... Я дивуюся, що Полк не додумався зробити це сам... Я маю на увазі, ми могли б чогось навчитись... Але, звичайно, я не зможу зробити це без твоєї допомоги.
  
  Він продовжував у такому нескладному тоні до тих пір, поки полковник Симкокс не вийшов із себе.
  
  "Чорт візьми, чувак!" - заревів він. “Про що ти верзеш, як стара коза? Ти що, не можеш говорити на англійському королівському і покінчити з цим?"
  
  Містер Уинкли винувато заморгав, дивлячись на нього.
  
  “ Я думав, що пояснив. Я просто подумав... реконструкція, чи знаєте. Це звичайна справа при вчиненні злочину.
  
  Леді Уорм в жаху ахнула.
  
  "Ви маєте на увазі...ви хочете, щоб ми діяли... вбивство?"
  
  "Так," відповів містер Уинкли, " була така ідея. О, ні, якщо у вас є якісь заперечення, але це нікому не зашкодить, а може принести трохи користі".
  
  "Це святотатство, містер Уинкли," сказала міс Астилл, випростуючись на стільці. - Я, наприклад, відмовляюся брати в цьому участь.
  
  "Нісенітниця!" заперечив полковник, тепер остаточно збуджений. - Ви, жінки, вживаєте такі істеричні вираження. Не можу уявити, що ви про них думаєте. Це, звичайно, незвичне прохання, але блюзнірська... Ха!"
  
  "Я згоден, що це не може заподіяти ніякої шкоди", - сказав адмірал Ервін, " але що доброго принесе, а? Що доброго принесе?"
  
  Місіс Доусон затягнулася сигаретою. Насправді їй не подобалося курити, але вона вважала, що це відповідає її положення успішної письменниці. "Особисто я цілком за", - сказала вона. “ Бачить бог, сидіти тут кожен вечір було досить сумно. Я за все, що хоч трохи підніме нам настрій.
  
  Леді Уорм пирхнула.
  
  "Що ж, якщо ти думаєш, що нас підбадьорить реконструювати вбивство, яке змінило все життя до гіршого і відбилося на всіх нас найнеприємнішим чином", - парирувала вона, - "ти можеш це зробити. Але тобі не потрібно просити мене допомогти тобі." Тим не менш, вона залишилася в кімнаті, неначе болісно захоплена цією ідеєю.
  
  "Якщо ви налаштовані на це дурощі," сказав адмірал, " я пропоную вам запросити сестру Хокінс. Вона може пояснити положення рани і все таке. Вона дуже розумна маленька жінка, Уинкли, і була б нам дуже корисна.
  
  "Звичайно," сказав містер Уинкли і натиснув на кнопку дзвінка.
  
  “ Я згодна, що сестра Хокінс - розумна жінка, - сказала міс Астилл. - Можливо, навіть занадто розумна, якщо знати правду.
  
  “ Що ви хочете цим сказати, мем? "Адмірал кинув на неї повний ненависті погляд з-під своїх кудлатих брів.
  
  "Я твердо переконана, що вона доклала руку до вбивства Уінні Марстон," спокійно сказала вона, " і більше того, я думаю, інспектор Полк згоден зі мною. Зрештою, вона була у ванні наодинці з бідолаха.
  
  "Але ви–" адмірал почав, але місіс Доусон перебила його.
  
  "Ви не можете починати звинувачувати людей подібним чином, міс Астилл", - сказала вона. “Немає ніяких доказів того, що вона взагалі мала якесь відношення до вбивства. Якщо справа дійде до підозр, ти можеш з таким же успіхом вибрати мене. Я теж був у процедурному кабінеті наодинці з Вінні, і, наскільки нам відомо, ти теж міг там бути.
  
  “ Це до справи не відноситься, - зауважила леді Уорм. “ Справа не в підозрах. Ви не маєте права тримати тут сестру Хокінс. Ви прекрасно знаєте, що нікому з персоналу не дозволяється користуватися громадськими приміщеннями. Я здивований, що ви, адмірал, пропонуєте таке. Ви тільки вкладіть неправильні ідеї в голову медсестри.
  
  "Я зробив це давним-давно", - прогарчав Урвин, нахиляючись і в захваті впиваючись пальцями в ребра полковника.
  
  Поки це тривало, містер Уинкли відправив повідомлення сестрі Хокінс через покоївку, яка відповіла на його дзвінок, але коли двері відчинилися, за нею, до явного розчарування адмірала, виявилася міс Льюїс, секретарка доктора.
  
  “Я чула, що ви питали про сестру Хокінс, - пояснила вона, - але вона не на чергуванні і лежить з головним болем, та я не хотіла турбувати її без крайньої необхідності. Я сама не на чергуванні, - продовжила вона, кинувши вибачається погляд на своє акуратне темно-синє вовняне плаття, “ але якщо я можу чимось допомогти...
  
  "Сідайте, сідайте," заревів адмірал, присуваючи до себе легкий стілець рукояткою одній зі своїх ясеневих паличок і поплескуючи по сидінню. "Містер Уинкли збирається зіграти у "вбивстві".
  
  Міс Льюїс помітно здригнулась і піднесла руку до горла.
  
  "Вбивство!" вигукнула вона, з острахом оглядаючи кімнату.
  
  Містер Уинкли рушив до неї.
  
  "Не лякайтеся," заспокійливо сказав він. “ Я всього лише збираюся спробувати відновити картину вбивства міс Блейк, і я думаю, ви могли б мені допомогти.
  
  Міс Льюїс, здавалося, відчула полегшення.
  
  "Але мене тут не було... Я не бачила..." - сказала вона.
  
  "Саме так," відповів містер Уинкли своїм заспокійливим голосом, " але я хочу, щоб ви допомогли мені. Звичайно, це несерйозно, ви знаєте. Я не такий професіонал, як інспектор, але мене надзвичайно цікавлять злочини...насправді, я майже бажаю, щоб сталося ще одне вбивство, поки я тут. Його руки затряслися. “О, будь ласка, не лякайся. Знаєш, я просто подумала, що це буде весело".
  
  "Забавно!" пирхнув полковник. “ Ця людина божевільний!
  
  "Що ж, якщо ні в кого немає заперечень, ми почнемо," продовжував містер Уинкли, швидко кліпаючи від хвилювання. “ Міс Льюїс, можливо, ви не заперечували б зайняти місце міс Блейк, оскільки ви тут сама молода жінка. Він, очевидно, не помічав ворожих поглядів, які кидали в його бік три інші жінки, і підвів міс Льюїс до дивана з високою спинкою. Він відступив, насупившись, коли вона нервово сіла на самий краєчок. "Покоївка сказала, що пройшло досить багато часу, перш ніж вона виявила труп". Вони здригнулися від цього жахливого слова. “Я не можу зрозуміти, чому вона не помітила цього, як тільки увійшла в кімнату. Це досить очевидно".
  
  "Це я можу вам сказати," зауважила міс Астилл. “ Дивана в такому положенні не було. Він стояв перед вогнем, зовсім близько до вогнища.
  
  "Так, звичайно, це вона", - погодився містер Уинкли, встановлюючи його в потрібне положення за допомогою міс Льюїс. Він підійшов до великого эркерному вікна і розсунув штори. "Тепер, якщо ви відійдете в кут кімнати," сказав він, - ми спробуємо придумати, як було скоєно злочин".
  
  Адмірал Ервін почав витягати свої палички з-під стільця, потім з бурчанням прибрав їх назад.
  
  "Все це нісенітниця собача," прогарчав він, " і я не збираюся підходити до тебе. Мені дуже важко пересуватися, і я не думаю, що мене за це вб'ють!
  
  "Отже," нетерпляче сказав містер Уинкли, коли всі інші приєдналися до нього, " ми звідси взагалі не можемо бачити міс Льюїс, тому вона не зможе побачити вбивцю, а вбивця не зможе побачити її.
  
  “ Двічі - це два. На цьому перший урок закінчується, " передражнив полковник, знову втрачаючи терпіння. - До чого, чорт візьми, хилить цей дурень? Який сенс намагатися відновити картину злочину, коли злочинець вже в тюрмі? Будь я проклятий, якщо я ...
  
  “ Цікаво, чи не забув я чого-небудь, - тремтячим голосом промовив містер Уинкли, не звертаючи на нього уваги.
  
  "Хіба вам не слід погасити світло?" - запитала леді Уорм, зовсім забувши про своєму попередньому рішенні не мати до цієї справи ніякого відношення.
  
  Містер Уинкли вагався.
  
  "Світ," повільно вимовив він. “ Світло. О так, звичайно, світло.
  
  Місіс Доусон багатозначно постукав себе по скроні вказівним пальцем і розсміялася.
  
  Містер Уинкли підійшов до вимикачів і вимкнув світло в кімнаті.
  
  "Містер Уинкли," донісся з дивана голос міс Льюїс, " я не думаю, що зможу...
  
  "Все в порядку", - сказав містер Уинкли. "Ти в повній безпеці, і ти навіть не уявляєш, як сильно допомагаєш мені". Він повернувся до вікна. "Тепер я хочу, щоб ви зосередилися на злочин", - сказав він голосом, повним важливості. "У кімнаті темно, жертва сидить на дивані; для вбивці все готове".
  
  В однієї з жінок вирвався здавлений істеричний стогін.
  
  "Заради Бога, Уинкли," пролунав з темряви голос полковника, " припини всю цю нісенітницю!
  
  "Тихіше," сказав містер Уинкли. “ Послухайте.
  
  У кімнаті, як і раніше, панувала тиша.
  
  "Як ви думаєте, що буде далі?" запитав містер Уинкли, невтомний, як хороша гонча, що йде за чітким сліду.
  
  "Мені здається, двері відкриваються," жартівливо промовила місіс Доусон, але тут же придушила зойк, коли ручка повернулася.
  
  Тепер не було потреби наказувати їм всім дотримуватись тиші. Кожен з них чув биття власного серця. Двері повільно відчинилися, завагалася, потім так само повільно зачинилися. Але тепер всередині хтось був. Невелика група людей у вікні стояла, немов закам'янівши. Потім тишу порушив стукіт паличок і крик адмірала. Містер Уинкли підскочив до вимикача і в подиві дивився на сцену, яка не була його постановкою.
  
  У дивана, найближчого до дверей, стояла місіс Нейпір, тримаючи у піднятій руці щось, блестевшее, як сталева стріла. До неї, спотикаючись, наближався адмірал Ервін. Як тільки він наблизився до неї, вона прибрала руку, і коли сталь ковзнула вниз, тіло міс Льюїс скотилося з дивана на підлогу.
  
  Місіс Нейпір витрусила великий шовковий носовичок, яким була обгорнута в'язальна спиця, і почала витирати пил з широкої спідниці свого шовкового плаття в квіточку. Маленькі крапельки вологи блищали у неї на лобі і верхньої губи, а очі за окулярами з товстими лінзами були дуже яскравими.
  
  "Вона мертва", - сказала вона задоволеним тоном. “Я вбила її. І за інших теж. Вони більше ніколи не будуть жорстокі до мене. Ви можете сказати інспектору Полку".
  
  OceanofPDF.com
  Глава 31
  
  "Мені це не подобається", - сказав Полк.
  
  Він сидів в маленькій кімнаті, яку доктор надав у його розпорядження після нерозкритого вбивства Уінні Марстон і якої інспектор періодично користувався, коли відвідував Гідро, "як запрошений вчитель музики в школу для дівчаток", як він гірко зауважив. Він тільки що поговорив з сімома людьми, присутніми у вітальні напередодні ввечері під час реконструкції містером Уинкли першого злочину, і пережив таку бурю емоцій, яку не змогли б передати учні школи драматичного мистецтва. Адмірал Ервін бушував, місіс Доусон була надмірно весела, полковник Симкокс обурювався, міс Астилл протестувала, міс Льюїс впала в істерику, а леді Уорм умила руки у всій цій справі з біблійної ретельністю. Найгірше було те, що там була місіс Нейпір, яка будувала оченята і ворушила губами, наполягаючи на тому, що вона завжди говорила, що вона вбивця, і тепер, можливо, вони все їй повірять, незважаючи на те, що міс Льюїс була жива.
  
  "Мені це не подобається", - повторив Полк, коли сержант Джаго видав невиразний звук, явно свідчить про співчуття. “Як ніби все було недостатньо погано і раніше, коли вбивця Вінні Марстон все ще був на волі, без цього недороблений сищика-аматора, бігає всюди і расстраивающего всіх! Заради всього святого, навіщо йому знадобилося реконструювати розкритий злочин? Це наводить на думку, що він хотів подивитися, хто зійде з розуму першим. Що ж, тепер він знає: місіс Нейпір. Мені доведеться оселитися в Гідровузлі, якщо подібні речі будуть продовжуватися. Якщо я залишу його на тиждень, ось що станеться. Я прямо сказав доктору, що це було проти мого бажання, щоб він приймав ще якихось гостей, поки ці вбивства не будуть розкриті.
  
  "Чи Не здається вам, що сталося ще одне вбивство, сер?" ніби вибачаючись, запитав Джаго. “ Зрештою, міс Льюїс лише зомліла. Б'юся об заклад, вони всі перелякалися, коли вона ось так скотилася з дивана. "Задоволена посмішка почала розповзатися по його обличчю, але тут же зникла при вигляді похмурого виразу обличчя його начальника. “ Ви думаєте, місіс Нейпір дійсно мала намір вбити міс Льюїс, сер?
  
  "Ні", - коротко відповів Полк.
  
  "Мені самому завжди здавалося, що місіс Нейпір - вбивця," продовжував Чжейго. “ Вона дуже хитра, і сестра Хокінс завжди підозрювала, якщо ви пам'ятаєте.
  
  "Вона ніколи цього не говорила", - сказав Полк. “Все, що вона сказала, це те, що якщо б їй довелося назвати кого-то в якості можливого підозрюваного, вона назвала б місіс Нейпір. Це зовсім інша справа. Ні, місіс Нейпір лише імітувала вбивство минулої ночі. Вважаю, всі ці розмови про реконструкцію діяли їй на нерви.
  
  “ Але, за словами інших, її не було у вітальні, коли вони говорили про це.
  
  “ Я знаю, але в такому місці, як це, це нічого не значить. Покоївка, ймовірно, сказала їй, коли вона ходила за сестрою Хокінс.
  
  "У неї в руці дійсно була сталева в'язальна спиця, сер," наполягав Чжейго.
  
  "І застромив його в підлокітник дивана приблизно на дюйм," парирував інспектор.
  
  “ І все ж, де вона знайшла голку? Я думав, ми все конфіскували.
  
  “Ну, ти цього не зробив. Місіс Нейпір сказала, що знайшла це в кімнаті міс Брендон, але з таким же успіхом вона могла б сказати, що це кімната місіс Доусон або когось ще, незважаючи на всю її корисність для нас. Марно намагатися витягнути інформацію з місіс Нейпір. Вона просто говорить перше, що приходить їй в голову.
  
  “ Але, сер, хіба вона не могла...
  
  Полк люто повернувся до сержанта.
  
  “ Ні, вона не могла. У вас що, зовсім мізків в голові немає, сержант? Ручка, чувак, де була ручка? Ніхто не зміг би вхопитися за звичайну сталеву голку, якби у неї не було ручки. Місіс Нейпір просто хвалилася. Я не вірю, що вона і мухи не образить.
  
  Сержант задумливо потер підборіддя.
  
  "Значить, ви не думаєте, що у неї був якийсь шанс вбити дівчинку Марстон, сер?" обережно запитав він.
  
  "Ні, не знаю", - відрізав Полк.
  
  “ Вона була у ванні, сер.
  
  “ Як і медсестра. Як і місіс Доусон. Як і Тед Кокс, і Бог знає хто ще, крім нього, - відповів інспектор. “Якщо це і був хтось, то це була місіс Доусон: вона досить холоднокровна для чого завгодно, і на неї навалилося багато підозр. Подивіться на всі ті записи, які вона зробила з приводу вбивства міс Блейк. Вона теж була віце-президентом наприкінці війни і знає достатньо про анатомію, щоб встромити в себе голку, але потім... – він різко замовк. – Наскільки я можу судити, вони все це роблять. Крім того, після першого вбивства будь в цьому місці знав би, як це зробити. Я все ще думаю, що це був шофер."
  
  "Тоді цього досить, щоб довести, що він невинний", - не подумавши, сказав сержант Джаго.
  
  Важкий кулак Пэлка обрушився на стіл перед ним.
  
  "Ти що, втратила розум?" вимогливо запитав він.
  
  Сержант Джаго почервонів так сильно, що рум'янець був помітний навіть під його яскраво нафарбованими від природи щоками.
  
  "Прошу вибачення, сер", - сказав він. “Я не хотів вас наїжджати. Я лише мав на увазі звичайний детективний роман. Головний підозрюваний завжди виявляється невинним, сер.
  
  Полк пирхнув.
  
  “ Хіба у мене недостатньо справ з таким божевільним, як Уинкли, висуває безглузді припущення про цю справу, без того, щоб ти міркував, як твій улюблений Секстон Блейк? Приведіть сюди цього сищика-аматора; я хочу з ним поговорити.
  
  Сержант Джаго, який глибоко ображеним такою зневагою до його читання, оскільки він належав до добре відомої бібліотеці за передплатою і пишався тим, що брав книги категорії "А" за квитком категорії "В", відправився за містером Уинкли.
  
  Вид його худих плечей і пильного погляду розлютив Пэлка більше, ніж коли-небудь, і без передмов він запитав, навіщо той прийшов в Гідровузол.
  
  Містер Уинкли швидко заморгав і почав заїкатися, немов відчуваючи благоговійний трепет при думці про те, що знаходиться у присутності справжнього детектива.
  
  "Ну ... я... я..." - почав він. “ Мені довелося взяти відпустку, і я хотів з'їздити куди-небудь в інше місце. В газеті було оголошення, яке, як мені здалося, виглядало досить привабливо... По-моєму, він все ще у мене в кишені.
  
  Він витягнув маленький блокнот, який, як зауважив Полк, був сповнений нацарапанных позначок, витяг газетну вирізку, яку протягнув Інспектору. На ньому було зображено будівлю Presteignton Hydro, велично розташоване на самому краю глибокого урвища і, мабуть, наполовину приховане сніжною бурею. Внизу було написано:
  
  Відновіть своє втрачене здоров'я у приватній гідроелектростанції Престейнтона.
  
  Добре обладнані процедурні кабінети. Лікар-ординатор.
  
  Спокійна обстановка. Приватний пляж для купання. Теніс.
  
  Крокет. Особливі умови проживання.
  
  "Дуже привабливо, якщо вам подобаються такі місця, - зауважив інспектор, - хоча 'спокійна обстановка' не дуже підходить для місця двох вбивств. Принаймні, " додав він, глянувши спочатку на безперервний дощ, понуро барабанящий у вікно, а потім на фотографію, - у вас немає причин скаржитися на те, що вас не попередили про погоду. Вони чітко показали дощ на картинці. Ця фантазія потішила його, і він продовжив більш приємним тоном: “Здається, ви досить ґрунтовно засмутили гідропривід з тих пір, як приїхали. Що спонукало вас спробувати відновити вбивство міс Блейк?
  
  "Мені було цікаво", - моргнув містер Уинкли. “Бачте, кримінал - це моє маленьке хобі. Я розмовляв з іншими присутніми про цих двох вбивствах, і вони здалися мені схожими настільки, що я не можу позбутися думки, що вони, мабуть, були здійснені однією і тією ж рукою. Я подумав, що міг би знайти якусь зачіпку, яку упустила з уваги поліція, тому що реконструкція злочину змусила б їх усіх подумати про нього більш ясно, і це могло б пролити світло на те, про що ніхто не згадав сказати вам, коли ви їх допитували.
  
  "Ти б не цікавився злочинами, якщо б це було твоєю роботою", - сказав Полк. “Ти скоро втомився від рутинної роботи і написання звітів. Бути детективом - це не значить весь час підбирати недопалки і будувати блискучі здогадки. А тепер, може, ти розповіси мені про свою детективної роботі минулої ночі?
  
  Містер Уинкли охоче підкорявся і його розповідь у всіх деталях збігався з тим, що Полк вже чув від інших.
  
  "Ви подбали про те, щоб місіс Нейпір увійшла в кімнату після того, як погасили світло?" запитав інспектор.
  
  "О ні", - відповів містер Уинкли. "Це було для мене повною несподіванкою".
  
  “ Значить, у ваші плани входило, щоб міс Льюїс скотилася з дивана?
  
  "Ні, ні!" - заперечив містер Уинкли. “Це був справжній непритомність. Я негайно послав за лікарем Вільямсом, і він сказав, що це був справжній свідомість".
  
  "Так, я знаю," відповів Полк, " але доктор може бути– е–е... скажімо так, зацікавленою стороною. Ви говорите, що залишалися у вимикача після того, як включили світло. Хіба ви не подумали, що на ваших очах сталося ще одне вбивство, і не подумали про затримання злочинця?
  
  "Ні, - пробелькотів містер Уинкли. - Я знав, що міс Льюїс всього лише втратила свідомість.
  
  "Про", - посміхнувся Полк. “Ти знав. Це було дуже розумно з твого боку. Якщо ви заздалегідь не потурбувалися про те, щоб міс Льюїс скотилася з дивана, за вашим сигналом, як би ви могли знати, що вона всього лише зомліла? Ви бачили сталеву в'язальну спицю в руці місіс Нейпір, чи не так? І ви знали, що двоє людей вже були вбиті сталевий в'язальної спицею, чи не так?
  
  "Так," щиро сказав містер Уинкли, - але місіс Нейпір, очевидно, не могла заподіяти ніякої шкоди. Вона просто встромила голку в підлокітник дивана".
  
  “ Але нещасний випадок міг статися, навіть якщо місіс Нейпір не мала наміру вбивати міс Льюїс. Можливо, крик адмірала привів її в замішання. Чому ти не побіг до неї, як це зробили всі інші?
  
  "Ну, бачте," сказав містер Уинкли, кліпаючи рідше звичайного, - я знав, що вона не могла заподіяти ніякої шкоди, бо не тримала голку. Вона тільки обернула його шовковим носовичком, який був би гірше, ніж користі. У справжнього вбивці була якась ручка.
  
  Посмішка Пэлка згасла, і він підозріло подивився на містера Уинкли, який, здавалося, подумав, що, можливо, він сказав дуже багато, і додав: "Звичайно, це тільки те, що я думаю".
  
  "До речі," сказав Полк після короткої паузи, - ви сказали, що перебуваєте у відпустці. Чим ви займаєтеся, містер Уинкли?'
  
  Містер Уинкли вагався, перш ніж відповісти.
  
  "Я думаю, ви б назвали мене... свого роду вільнонайманим працівником', - зізнався він.
  
  Полк пирхнув голосніше, ніж раніше.
  
  "Вільнонайманий!" - вигукнув він, багатозначно дивлячись на сержанта Джаго, який весь цей час тихо стояв у кутку. “ Я повинен був здогадатися про це, як тільки почув про вчорашню пригоду. Ні в кого іншого не вистачило б нахабства спробувати таке. Ви, журналісти, проявили б нездоровий інтерес до вбивства власних матерів, якщо б це приносило вам хоч якісь гроші. Як ніби недостатньо мати в Гідро жінку, друкарську трилери, без вашої участі! І ти думав, що сховаєш від мене правду своїм дорогоцінним газетним оголошенням! Думаю, ви не заперечуєте визнати, що насправді приїхали сюди з-за убивств?
  
  “ Це... боюся, що це дійсно так, інспектор.
  
  "Я б хотів розповісти всім людям в Гідро, хто ти такий", - сказав Полк. "Я думаю, ти б не хотів, щоб я це робив, а?"
  
  "Ні, ні, - поспішно сказав містер Уинкли. “ Не робіть цього. Це поставило мене в дуже незручне становище.
  
  "Ну, я не буду," відповів Полк, - але ти не повинна думати, що це заради твого ж блага. Я вживу заходів до того, щоб нічого з ваших речей не вийшло з цього готелю поштою, особисто або по телефону, тому на вашому місці я б не обтяжував себе написанням чого-небудь з цього. І тепер, коли ти тут, тобі доведеться залишатися тут до тих пір, поки ти не отримаєш мого дозволу покинути це місце.
  
  Містер Уинкли, здавалося, анітрохи не розгубився.
  
  "Я твердо маю намір залишитися, інспектор", - відповів він.
  
  "Це чарівне місце, і з людьми тут так цікаво поспілкуватися".
  
  "Це справа смаку", - відповів Полк. "Тепер ти можеш йти, але пам'ятай, з готелю виходити заборонено".
  
  Містер Уинкли встав і попрямував до дверей.
  
  "О, до речі, - саркастично зауважив Полк, - я сподіваюся, минулої ночі ви знайшли якісь цікаві докази".
  
  Містер Уинкли обернувся.
  
  "Так, дякую," сказав він цілком серйозно. “ Думаю, я можу сказати, що реконструкція пройшла досить успішно. Я отримав дуже цінну інформацію. Вам слід спробувати це самому, інспектор.
  
  "Ну, що ти про це знаєш!" - вигукнув сержант Джаго, звертаючись до зачинених дверей. Кримінальний розповідь, який він в останній раз брав у бібліотеці, був на сто відсотків американським.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 32
  
  У п'ятницю вранці доктор Вільямс прокинувся з відчуттям, що день обіцяє бути більш неприємним, ніж зазвичай, і був здивований, поки не зрозумів, що це був той день у місяці, коли він особисто отримував скарги від будь-якого співробітника Гидропункта, у кого були претензії, реальні або уявні. Прямуючи в кабінет свого секретаря, щоб, як звичайно, проконсультуватися перед сніданком про виконану за день роботу, він зловив себе на тому, що передчуває, яку форму приймуть ці скарги.
  
  Він чув, що в бібліотеці душно, а у вітальні гуляють протяги; що спальні непридатні для сну собак; що покоївка вела себе нахабно; що економка неефективна; що марно мати радіоприймач, який вічно виходить з ладу; що шезлонги завжди мокрі і чому ніхто не може забрати їх від дощу; що садівнику слід було б поставити квіти для спалень; що пропав молоток для гри в крокет, і його можна знайти у чиїй-небудь спальні; що чайники були зі сколами, і не дивно, оскільки Престейнтон Гідро, повинно бути, єдиний готель на Британських островах, де не було металевих чайників; що в капусту потрапила куля.
  
  Потім посипалися скарги від персоналу, тому що доктор пишався своєю скрупульозної справедливістю.
  
  Він чув, що садівник не викопав достатньо овочів для шеф–кухаря; якщо шеф-кухарю доведеться розливати більше фруктів по пляшках, то і пляшок повинно бути більше; що якийсь ублюдок покотив шезлонг з квіткової клумби; що банщик жахливо вилаявся на адресу електрика; що електрик ще більш жахливо вилаявся на адресу банщика; що якщо певні люди в гідропарку не перестануть заважати роботі радіотелефону, їм доведеться миритися з наслідками; що шезлонги виходять на вулицю на власних ніжках всякий раз, коли йде дощ, після того як вони були встановлені. ретельно прибране; що садівник не буде підкорятися диктату старого адмірала, який не відрізнить вустерскую грушу від однієї з своїх тростин; що кухні, комори, сараї для горщиків і теплиці потребують розширення; що не вистачає квіткових горщиків, ґнотів, каструль, столів, підносів, дрантя для витирання пилу, рушників, відер... і так далі.
  
  У Престейнтон-Гідро могли вбивати людей, але скарги все одно тривали, і якщо лікар потай думав, що жоден інший чоловік сорока одного року не буде настільки дурний, щоб взятися за роботу, якої від нього очікували, що він буде лікарем, менеджером, провідним, арбітром і миротворцем, він ніколи цього не говорив.
  
  Він знайшов свою секретарку, міс Льюїс, що чекає його в кабінеті, який служив передпокою до його кабінету для консультацій. Протягом трьох років вона служила докторові вірно і добре, і цей факт він знав і цінував; протягом двох з половиною років вона любила його, про що він навіть не підозрював.
  
  'Ну що, міс Льюїс, ви цілком оговталися від вчорашнього потрясіння? - запитав він своїм веселим голосом.
  
  "Цілком, спасибі, доктор", - відповіла вона. “З мого боку було дуже нерозумно впасти в непритомність. Ви сказали, що містерові Уинкли можна довіряти".
  
  “Так, але я не розумів, навіщо він збирався впустити тебе, інакше я міг би зупинити його. Ти виглядаєш досить блідою. Хочеш, я приготую тобі тонік?"
  
  Гвиннет Льюїс подумала, що у нього дійсно є рецепт, який негайно викликав би рум'янець на її щоках, якщо б він тільки знав про це, і задалася питанням, що б він подумав, якщо б вона повідомила йому про це. М'яка усмішка заграла в куточках її рота, коли вона скромно відповіла: “ні, спасибі. Зі мною все в порядку".
  
  “Дуже добре. Є що-небудь особливе на сьогодні?" запитав він, різко повертаючись до роботи. “Відклади все, що не терміново, гаразд? Мені потрібно вислухати ці чортові скарги, і ви можете лише уявити, скільки їх, ймовірно, буде ще з тих пір, як поліція обшукала всі кімнати і взагалі перевернула все догори дном. Я ще не чув про останніх поїздках на шарабанке.
  
  "Я не думаю, що в цьому є щось незвичайне", - відповіла міс Льюїс. "Місіс Нейпір вчора знову підняла шум з-за того, що їй довелося ділити крісло у ванній з міс Брендон".
  
  "Ця жінка схожа на овечого кліща!" - вигукнув лікар. “Як тільки вона заглядає в тему, ви вже не зможете від неї позбутися. Ми, звичайно, не можемо дозволити собі купити для неї нове крісло, і, судячи з вигляду Пэлк, її можуть заарештувати в будь-яку хвилину, і їй ще дуже, дуже довго не знадобиться банний крісло. Він ніколи не переконає мене, що вона вбивця, якою б великою неприємністю вона не була. Я сказав йому, що це психологічно неможливо, але він не звертає на мене ніякої уваги. Певно, думає, що я намагаюся відвести підозри від себе. Зрештою, я ніколи не вірив, що Червил вбивця, хоча, якщо б я був на місці Пэлка, я б, напевно, заарештував його. Ні, міс Льюїс, нового крісла для купання не буде. Місіс Нейпір чудово може ходити, якщо захоче. Крім того, я ще довгий час не збираюся витрачати гроші на це місце. Цілком можливо, що тут не залишиться мешканців, коли з цими вбивствами буде покінчено. Вони всі могли б виїхати сьогодні, якщо б захотіли, замість того, щоб скаржитися на все підряд. Я не можу собі уявити, чому вони цього не роблять.
  
  "Я змушу місіс Нейпір мовчати," запевнила його міс Льюїс, " але вона не єдина. Вони всі хочуть поговорити з вами про наказ інспектора Полку залишатися тут, вірять вони в це чи ні, але я зроблю все можливе, щоб тримати їх подалі від вас.
  
  "Добре", - сказав він, поплескавши її по плечу. "Значить, я тобі більше ні для чого не потрібен?"
  
  "Ні, доктор", - відповіла міс Льюїс, дивуючись, як це людина могла бути настільки тупий, щоб повірити їй.
  
  "Добре," повторив він. - Не знаю, що б я без тебе робив, - і міс Льюїс криво посміхнулася, коли він виходив, знаючи, що ці слова нічого не значать.
  
  Закінчивши ранкову рутину, доктор Вільямс повернувся до сніданку в свої покої. Вони були відокремлені від решти частини Гідропарку внутрішньої дверима, оббитими сукном, і зовнішньої дерев'яними дверима з написом "Приватно" великими позолоченими літерами. Вони були зайняті ним самим, кухарем, покоївки, гувернанткою і маленькою дівчинкою, яка дев'ять років тому коштувала життя його дружині. Тут доктор спав, курив, снідав і пив чай і проводив весь вільний час, який міг відірвати від роботи.
  
  Після сніданку він увійшов в сонячну дитячу, де Грейс готувалася до уроків. Побачивши його, вона підбігла й обняла його.
  
  "Таточку, татусю, йди сюди і подивися на синиць на моєму кокосі".
  
  Лікар нахилився і поцілував її, потім провів пальцями вгору і вниз по гладкому, м'якому потилиці.
  
  “ Не зараз, Грейс. Я поспішаю.
  
  Грейс надулася.
  
  “Про, але, таточку, зараз тільки дев'ять годин. Ти завжди залишаєшся зі мною до половини шостого".
  
  Вона взяла його за руку і спробувала підтягти до вікна.
  
  “ Не сьогодні вранці, дорога, у мене багато справ.
  
  Міс Джордж, гувернантка, взяла Грейс за плече.
  
  “ Ти не повинна турбувати свого батька, Грейс.
  
  Грейс вивернулася.
  
  "Сьогодні день скарг!" - вигукнула вона. “Я знаю, що це так. Жахливі, жахливі старі скарги!" Потім, коли міс Джордж знову обняла її, "Я поскаржуся дорогому доктор!" - сказала вона, піднявши голову досконало наслідуючи міс Астилл, і пройшлася по кімнаті, схрестивши ноги, як місіс Нейпір.
  
  Доктор винувато посміхнувся міс Джордж, а Грейс підбігла і ніжно притулилася головою до його пальто.
  
  "Ти обіцяєш прийти і випити чаю з бідолаха Грейс," вмовляла вона.
  
  “ Звичайно, дорога. Ти ж знаєш, що ніщо не могло змусити мене пропустити мій дитячий чай. Він ущипнув її за підборіддя великим і вказівним пальцями. "Сьогодні вранці вона виглядає трохи блідою, міс Джордж," продовжував він. “ Звільніть її на сьогодні від уроків. Їй піде на користь трохи побігати з юним Боббі Доусоном.
  
  Грейс затамувала подих і стояла зовсім нерухомо, побоюючись, що щось із того, що вона зробить, може покласти край такій чудовій ідеї. Міс Джордж стрималася.
  
  "Я впевнена, що вона не блідне від перевтоми, доктор," сказала вона. “ Я дуже обережна...
  
  "Я знаю це", - поспішно відповів доктор. “Я не ставлю під сумнів те, що ви робите, і я знаю, що її уроки важливі. Але ми усі зараз трохи зголодніли за сонцем, і діти проявляють це швидше. Я думаю, ми повинні скористатися цим чудовим сонячним днем; таких, як цей, у нас буде не так вже й багато. Я думаю, було б непогано спробувати Грейс і Боббі з лампою sun-ray цієї зими. Я повинен подумати про це ".
  
  "Дуже добре, доктор".
  
  "Ну ось, ти можеш тікати і знайти Боббі", - сказав він, посміхаючись хвилюванню Грейс.
  
  "О, дякую тобі, таточку, ти просто чарівник!" Грейс кілька хвилин танцювала взад-вперед, потім її обличчя витягнулося. "Я б хотіла, щоб ти теж прийшов", - сказала вона.
  
  “ Так я і зроблю в один прекрасний день наступної весни. Ми з тобою поїдемо вдвох на машині, і ніхто не дізнається, куди ми поїхали, навіть міс Джордж. До побачення.
  
  “До побачення, таточку. Жахливі старі скарги!"
  
  Приблизно через півгодини Грейс вибігла з ганку "Гідро", за нею по п'ятах слідував семирічний син місіс Доусон Боббі.
  
  "Ви тільки подивіться на цих дітей!" - вигукнула місіс Нейпір. “Їх потрібно навчити правильно ходити, а не дозволяти їм носитися всюди, як юним хуліганам. Насправді, я здивований, що доктор дозволив це. Де гувернантка?
  
  "Здається, її з ними немає", - сказала леді Уорм. "Якби вона не була такою полохливою, можна було б подумати, що доктор був... ну ... зацікавлений в ній". Але доктор добре вибрав міс Джордж, і вони не стали розвивати цю тему.
  
  Боббі вдалося зловити Грейс, і вони досить спокійно пішли в бесцельном напрямку.
  
  "Де твоя мама?" - запитала Грейс.
  
  “ Приміряє нову капелюшок. Я думаю, вона збирається подати скаргу твоєму батькові.
  
  "Я б хотіла, щоб вона не турбувала його", - зітхнула Грейс. “Я ненавиджу день скарг. Він так втомлюється. Ти не можеш зупинити її, тоді все одно буде на одного менше?"
  
  "Боюся, що ні", - сказав Боббі перепрошуючи. “Я не думаю, що вона дійсно має на увазі скаргу. Я думаю, це просто привід побачитися з ним. Я думаю, вона хотіла б вийти за нього заміж. Хіба не було б здорово, якщо б вона це зробила? Але, думаю, тобі це не дуже сподобалося.
  
  "О, справа не в цьому, - ввічливо відповіла Грейс, - але я не хочу нікого, крім тата".
  
  "Тоді я одружуся на тобі, коли виросту," урочисто сказав Боббі.
  
  “О, Боббі, ти не можеш цього зробити. Я на два роки старша за тебе".
  
  "Значить, дівчата завжди виходять заміж за когось старшого за себе?" спитав Боббі.
  
  “ Звичайно, знають. Тато був старший від мами, а містер Марстон старше місіс Марстон, а адмірал Ервін старші сестри Хокінс.
  
  "Але сестра Хокінс не одружена адміралом Ервіном," заперечив Боббі.
  
  “Я знаю, що це не так, - гордовито відповіла Грейс, - але я чула, як хтось сказав, що якщо б це було не так, то вона повинна була б бути такий, так що, думаю, це одне і те ж. Давай пограємо в одруження.
  
  “ Але ти сказав, що ми не можемо одружитися, тому що я молодший за тебе.
  
  “ Не бери в голову, давай удамо.
  
  Вони втекли з отлогому березі з тераси на крокетную галявину.
  
  "Дивись, куди йдеш", - крикнула Міллі Марстон. “Ти не повинен бігати по крокетной галявині. Це шкідливо для дерну".
  
  Грейс, супроводжувана Боббі, згорнула на Холостяцьку алею, ледь уникнувши зіткнення з містером Марстоном, який тільки що виклав на сидіння сьомий камінчик зі своєї кишені на знак того, що він пройшов сім одинадцятих милі.
  
  "Вас, діти, взагалі не повинні бачити перед Гідропарком", - прохрипів він, заздрячи їх гнучким юним кінцівок і думаючи про застиглих, мертвих кінцівках Вінні. "Ця доріжка призначена тільки для фізичних вправ".
  
  Грейс і Боббі знайшли вільне місце трохи далі і почали свою гру. Через кілька хвилин міс Астилл підійшла і сіла на те ж місце, хоча поблизу були ще три вільних місця.
  
  "Не йдіть, мої дорогі", - сказала вона, посміхаючись. “Продовжуйте свою гру. Я не буду заважати. Так приємно бачити, як ви граєте цим чудовим сонячним ранком". Вона мовчки спостерігала за ними кілька хвилин, потім запитала: "У що ви граєте?"
  
  "Бути заміжня," відповіла Грейс.
  
  "У неї буде дитина", - пояснив Боббі.
  
  Міс Астилл почервоніла обличчям і спустилася по шиї за вузьку оксамитову стрічку, яку вона завжди носила.
  
  "Ти огидний хлопчисько!" закричала вона. “ Як ти смієш казати мені такі речі! Йдіть, ви обидва, і не наближайтеся до мене більше.
  
  Вони пішли, сильно здивовані.
  
  "Що з нею таке?" спитав Боббі. “ Я нічого не сказав, правда?
  
  "О, не звертай на неї уваги", - сказала Грейс. “Я думаю, вона сердиться, тому що сама не заміжня. Давай підемо до маленькому круглому ставку та наловимо пуголовків".
  
  Ніхто з них не замислювався, чи придатний цей час року для пуголовків; вони завжди могли прикинутися. Але міс Брендон воліла, щоб її шезлонг для купання котили до ставка. Звуки дитячих голосів доводили її до невиразного шаленства.
  
  "Йди!" - закричала вона.
  
  "Я не раз говорив вам, діти, щоб ви не турбували міс Брендон", - строго сказав Роджерс. “Вона любить побути одна, і ви теж будете, коли вам буде стільки ж років, скільки їй. Є багато місць, де ви можете пограти, не турбуючи нас. Йдіть, зараз же! "
  
  "Для неї теж є багато місць", - пробурмотіла Грейс. “Навіщо вона приходить сюди? Вона навіть ставок толком не бачить. Це найгірше з сонячного світла; він відлякує їх, як мух ".
  
  Вони вийшли у двір за гідропарком, де стояв "Даймлер" містера Марстона, жалібно дивлячись на них. Вони сіли в машину, і Боббі повернув перемикачі на приладовій панелі і тримав кермо, поки Грейс віддавала розпорядження, наче він був її шофером.
  
  “ Коли будеш в Эквестре, Доусон, - сказала вона, - зупинися біля модистки...
  
  Мускулиста волохата рука просунулась у відкрите вікно і схопила Боббі за вухо.
  
  "А тепер, ви двоє, поспішайте!" - сказав Метьюз. “Ви нанесете деякий шкоди машині, і в цьому звинуватять мене. І дивіться, як будете вибиратися. Я тільки що почистив його.
  
  Вони пішли з серйозним виглядом, але їх піднесений настрій взяло верх, і вони затіяли гру в квача. Боббі помчав вперед, волаючи на весь голос, прямо в обійми адмірала Урвина.
  
  "Якого біса ви, діти, тут робите, виробляючи такий шум?" - роздратовано запитав він. "Я вийшов трохи побути в тиші". (Насправді він вийшов в надії побачити сестру Хокінс.) “А тепер забирайтеся! Заткніться!"
  
  Вони пішли за межі чутності і продовжили гру біля тенісного корту. Але і тут вони не домоглися більшого успіху. Полковник Симкокс прогулювався там з містером Уинкли.
  
  "Я радий, що ви згодні зі мною щодо прикладу з позолоченою облямівкою", - говорив він. “Я ніколи не міг змусити цього хлопця Червила ... того, хто вбив міс Блейк, ви знаєте ... повірити в них. Він сказав, що йому завжди подобалося бачити, як його гроші заробляють гроші ..." Він різко замовк. - Для чого цей хлопчисько крадеться навколо нас? Цього достатньо, щоб діяти кому завгодно на нерви. Гей, ти! Боббі! Йди! Звільняй!"
  
  "Неважливо", - сказала Грейс. “Давай пограємо в хованки в кущах. Вони не будуть заперечувати, тому що це тиха гра, і ніхто нас не помітить".
  
  "Добре, - погодився Боббі. "Сумки я шукач!"
  
  Боббі стояв в інтимному півмороку маленької кімнатки, що потопає в густих лаврових листках куща, і, закривши обличчя руками, почав рахувати до ста.
  
  Деякий час Грейс чекала в своєму укритті, час від часу видаючи глузливі "ку-і-і", але коли вона не почула ні звуку від Боббі, вона почала крастися чагарями, обережно перебираючись від одного підстриженого тиса до іншого, поки не опинилася в межах легкої досяжності від нього. Мить вона стояла нерухомо, потім кинулася в тінь густого листя. Вона дивилася перед собою повними жаху очима, потім знову вибігла, бліда, як привид, і кричала, кричала, кричала...
  
  OceanofPDF.com
  Глава 33
  
  Містер Уинкли першим дістався до лаврового куща, а полковник Симкокс був майже другим. Коли вони стояли, дивлячись на маленьке скрючене тіло Боббі, полковникові здалося, що він почув, як його супутник сказав: "Я повинен був цього чекати".
  
  Інші мешканці Гідро, залучені криками Грейс, вийшли з різних частин території і зібралися в чагарнику.
  
  “О, Боже мій! Ще один ... " закричала місіс Марстон, спотикаючись, прямуючи до свого чоловіка, який незграбно спробував втішити її і відвернув від лавров, важко дихаючи і майже нечутно лаючись собі під ніс.
  
  Містер Уинкли взяв на себе турботу про те, щоб ніхто не торкався до крихкого вбитого тіла дитини, і попередив їх триматися на відстані, в той час як сам він уважно оглядав землю довкола, немов шукаючи якусь зачіпку. Він послав полковника Симкокса за доктором, і решта незабаром відновили рівновагу, яке було так сильно розхитані виглядом нового вбивства, і стали підозрювати містера Уинкли.
  
  "Звідки нам знати, що ви не зробили цього самі і не підпускаєте нас, поки знищуєте якісь докази?" запитала леді Уорм, яка раніше була однією з найбільших прихильниць містера Уинкли.
  
  "Так," сказав адмірал, неспокійно накульгуючи на палицях, його голос зривався від емоцій, " вам краще бути обережними і ні до чого не торкатися самим. Там, де ви стоїте, можуть залишитися сліди. Вистежувати, коли нема чого вистежувати, і вистежувати, коли відбувається справжнє вбивство, - це дві різні речі. Це робота не для любителя ".
  
  Але чагарник був відкритий небу і розташовувався на узліссі соснового лісу. Вітер накидав безліч соснових голок на зрізані лаври і перетворив їх в м'який, пружний килим, на якому не могли залишитися навіть самі важкі сліди. Містер Уинкли продовжував ходити навколо, а решта зачаровано спостерігали.
  
  Їх потривожив пронизливий крик з тераси, коли місіс Доусон, наполовину спотикаючись, підбігла до них.
  
  “Моя дорога! Моя крихітко! Я вбила його, я вбила його! " закричала вона, і, перш ніж хто-небудь встиг простягнути руку, щоб зупинити її, вона кинулась у кущі і впала на коліна на колючий килим. Вона взяла Боббі на руки, пригладжуючи волосся і розмовляючи з ним в агонії невіри в те, що він міг бути мертвий. І все це час безжальний шматок сталі, схожий на якесь фантастичне перо, яке дитина могла б застромити собі у волосся, стирчав у нього з потилиці і видавав її брехня.
  
  Містер Уинкли знизав плечима, як би закликаючи їх у свідки того, що він зробив все можливе, щоб виконати запропоновані поліцейськими правилами правила при таких обставинах, і відвернувся.
  
  Місіс Доусон розгойдувала Боббі взад-вперед на руках, немов намагаючись пробудити життя в його тихому серце; її очі були затуманені, і вона, здавалося, зіткнулася з чимось, чого її мозок не міг зрозуміти.
  
  Сестра Хокінс зробила крок вперед і зворушила її за плече. місіс Доусон підняла нерозуміючий погляд, потім її обличчя спотворилося в агонії горя.
  
  "Це моя вина!" - знову закричала вона. “Я вбила його! Я сказала, що має бути ще одне вбивство, щоб зробити його більш цікавим. Це вирок мені. О, Боже мій! Я сказав, що це була б гарна реклама!"
  
  Вона дозволила медсестрі взяти Боббі у неї з рук і обережно поклав його назад на землю, але саме місіс Марстон допомогла їй встати і з нескінченним співчуттям і розумінням вмовила її відійти на неохотных ногах.
  
  Доктор Вільямс, серйозний і блідий, приєднався до маленької групи в кущах і, опустившись на одне коліно, недбало оглянув тіло і похитав головою. Коли він піднявся на ноги, міс Астилл зробила крок вперед і впала на коліна у молитовній позі.
  
  "Він у безпеці", - прошепотіла вона. "В безпеці в обіймах Ісуса".
  
  Так вони і залишалися, кожен в межах чутності і видимості один одного, поки не прийшов інспектор Полк; дуже схвильований інспектор, який розмахував руками, коли говорив з ними, і лаявся, коли виявив, що тіло перенесли. Його переповнювало почуття, що він міг би запобігти цю третю трагедію, але в той же час він знав, що йому все ще не вистачає знань, які дозволили б йому це зробити. Він також відчував, що якщо він швидко не засвоїть це знання, може статися четверта трагедія, а потім і п'ята. Уві сні його мучив жах, в якому вбивство було за вбивством в Гідропарку, поки в живих не залишалося тільки вбивця, і він прокидався в поту від рукопашної сутички з цим вбивцею, обличчя якого він ніколи не міг побачити.
  
  "Хто його знайшов?" - гаркнув він.
  
  "Моя маленька дівчинка, Грейс", - відповів доктор.
  
  Роздратування Пэлка зросла в сто крат. Він був відданий дітям, і, на його думку, вбивство одного і перехресний допит іншого були найгіршим, що могла обіцяти йому його професія.
  
  "Допитати її сьогодні абсолютно неможливо", - продовжив доктор, прочитавши думки інспектора, що було нескладним завданням. “Вони грали в хованки, і вона застала його в такому стані. Шок був достатнім, щоб звести її з розуму. Я дав їй сильне заспокійливе і поклав у ліжко. Може пройти місяць, перш ніж ви зможете допитати її. "
  
  Пробормотанное Полком лайка було одним з тих, яким він навчився в адмірала.
  
  "Хто-небудь знає, як це сталося?" запитав він.
  
  Містер Уинкли виступив вперед.
  
  “Я як раз виходив з-за повороту лаврових заростей, коли з криком вибігла маленька донька доктора. Я, природно, зайшов всередину, щоб подивитися, в чому справа, і виявив Боббі лежачим на землі. Я залишався тут, поки не прийшли інші, потім послав полковника Симкокса за доктором.
  
  "О, звичайно!" - сказав Полк з явним сарказмом. “Ви випадково опинилися там і, природно, зайшли подивитися. Я б подумав, що найбільш природним вчинком було б подумати, що дівчина постраждала, і піти і запитати її, в чому справа ".
  
  На обличчі містера Уинкли відбилося здивування. Він швидко заморгав, дивлячись на інспектора.
  
  "Я... Я думаю," пробурмотів він, " що після всіх цих вбивств в Гідро було цілком природно запідозрити ще одне. Я не хотів заподіяти ніякої шкоди.
  
  "Шкода!" - заревів Пэлк, виплескуючи всі свої почуття на містера Уинкли. “Я б хотів сподіватися, що ні, але ви маєте на увазі що-небудь хороше? Звичайно, ні! Ти приходиш сюди, сунеш свій ніс в це місце і взагалі всіх расстраиваешь. Я думаю, ти шныряешь всюди, розглядаючи дерев'яні панелі через збільшувальне скло!" Перешіптування інших і збентежений вигляд містера Уинкли підказали йому, що він потрапив в ціль. “Такого роду речі нікому не потрібні. Я думаю, ви черпаєте свої ідеї з детективних оповідань. Більшість людей, здається, думають, що вони написані детективами. Яка нісенітниця! Дозвольте мені сказати вам, що більшість з них написано жінками, а жінки знають про детективну роботі? Нічого!"
  
  Переклавши частину свого обурення на вбивцю на свою улюблену тему, Полк продовжив більш нормальним тоном:
  
  “ Послухайте моєї ради і дотримуйтеся своїх детективних історій, містер Уинкли, але не намагайтеся застосовувати їх на практиці; якщо ви це зробите, у вас напевно будуть неприємності. Адже, наскільки вам відомо, причиною цього вбивства могла бути ваша детективна робота.
  
  Містер Уинкли заморгав сильніше, ніж коли-небудь.
  
  "Так, інспектор, саме цього я і боюся", - була його несподівану відповідь.
  
  Полк пирхнув і перемкнув свою увагу на інших. Він виявив, що, за винятком місіс Доусон, доктора Уїльямса і його секретаря, всі вони перебували в якомусь місці на території, в межах легкої досяжності від чагарнику, і що, за винятком полковника Симкокса і містера Уинкли, ніхто з них не попадався на очі іншим, поки діти гралися в хованки. Вони всі почули крики Грейс і її незв'язні слова про чагарнику і прийшли подивитися, в чому справа.
  
  Полк наказав їм почекати його за лавровими заростями під наглядом сержанта Джаго, поки він обшарював землю всередині, без особливої надії знайти зачіпку. Поліцейський лікар і фотограф незабаром закінчили свою звичайну роботу, і Полк віддав наказ забрати тіло Боббі.
  
  Коли він знову вийшов на слабкий листопадовий сонячне світло, його увагу привернув білий халат сестри Хокінс, і він розпитав її більш уважно.
  
  "Я думав, ви повинні проводити лікування вранці, сестра", - зауважив він. "Що ви тут робите?"
  
  Сестра Хокінс виглядала збентеженою.
  
  "Немає... після вбивства міс Марстон - ні", - відповіла вона. “Пацієнти тепер не ходять у ванну; вони всі бояться. Я вийшла, щоб вивести місіс Нейпір на сонечко".
  
  “ Але місіс Нейпір зараз тут немає.
  
  “ Ні, я залишив її на терасі приблизно півгодини тому.
  
  “ Тоді що ти тут робиш? Якщо я пам'ятаю, ти сказав, що був на стежці за лавровим кущем, коли закричала маленька дівчинка.
  
  Сестра Хокінс швидко глянула на доктора, який, здавалося, не помітив її, потім на Пэлка, потім опустила очі, неспокійно рухаючи руками.
  
  "Ну?" - гаркнув Полк.
  
  "Я... Я спустився на коротку прогулянку, перш ніж повернутися на чергування".
  
  “ Передбачається, що ти будеш гуляти по ранках?
  
  Медсестра знову глянула на доктора.
  
  "Ні... я... ні".
  
  Полк вирішив, що негайним расспросом нічого не доб'єшся, і вказав, що всі вони повинні пройти в будинок і залишатися у вітальні, незважаючи на сонячне світло, до тих пір, поки вони йому не знадобляться. Вони утворили процесію: медсестра, леді Уорм, міс Астилл, адмірал в. Полковник на чолі, за ними містер Марстон і Міллі. Потім з'явилися доктор Вільямс і містер Уинкли, захоплені серйозним розмовою, за ними Джаго і Полк, а констебль ніс Боббі.
  
  Коли вони дісталися до тераси, місіс Нейпір, важко спотикаючись, попрямувала до них.
  
  "Хто-небудь з вас бачив в'язальну спицю?" - запитала вона. "Я десь загубила спицю!"
  
  OceanofPDF.com
  Глава 34
  
  Опинившись всередині Гідропарку, інспектор Полк піддала всіх допиту, що межує з другого, якщо не третього ступеня. Очевидно, його підозри щодо містера Уинкли і Метьюза посилилися після цього перехресного допиту, оскільки, коли він нарешті повернувся в Ньютон-Сент-Мері, він взяв першого з собою в машину, в той час як другий пішов за ним в поліцейській машині з сержантом Джаго. Здавалося, не було ніяких сумнівів в тому, що Метьюз винен у вбивстві як Вінні, так і Боббі, і загальна думка жителів Гідро було таке, що містер Уинкли, у якого було алібі з-за того, що він був з полковником Симкоксом, Пэлк зробив з нього свого роду цапа-відбувайла.
  
  Після того, як вони трохи оговтаються від першого шоку, викликаного цим третім вбивством, вони просто вважатимуть це за новою темою для скандалу і будуть обговорювати це в наступних виразах: “Я не хотів, щоб бідне дитя було вбито, але насправді місіс Доусон має повне право хвалитися тим, що помістила нас всіх у своїй новій книзі, чи не так? Що стосується містера Уинкли, без сумніву, інспектор відвіз його у відділок, щоб оголосити офіційний догану. Він дуже милий маленький чоловічок, і я знаю всіх насподобаюся йому, але він надто багато брав на себе, командуючи усіма нами, як ніби він був щонайменше комісаром поліції. Не дивно, що інспектор Полк не зазнав би такої поведінки.
  
  Якщо б вони могли бути присутніми при бесіді між Полком і містером Уинкли, їх чекав великий сюрприз. Це сталося не в поліцейській дільниці, а в дуже розкішному готелі на Маркет-Стріт, відомому як "Янгол, і дитя", і почалося кращим за обідом, який могла запропонувати готельна кухня.
  
  Ні інспектор, ні містер Уинкли не промовили жодного слова по дорозі в готель, але коли з першими кількома ложками супу було покінчено, Полк запитально подивився на свого супутника.
  
  "Може бути, ви будете так добрі прояснити свою позицію, містер– е–е... Уинкли," сказав він неохоче. “ Це ставить мене в незручне становище в цій справі.
  
  “ Запевняю вас, інспектор, Уинкли - це моє справжнє ім'я. Я вважаю, доктор Вільямс сказав вам, що я його друг, з яким він познайомився під час спеціальної розвідувальної роботи під час війни; що з тих пір я був прикріплений до Скотленд-Ярду і що він, природно, написав мені за порадою, коли опинився замішаним у двох вбивствах на Гідростанції. Оскільки мені покладався відпустку, я приїхав у відпустку водія автобуса. Це не мало ніякого відношення ні до реклами, ні до журналістики, яка привела мене сюди ".
  
  "Абсолютно вірно, сер," відповів Полк, - але ви не повинні ображатися, якщо вважатимете мене надто обережним. Це моя робота - підозріло ставитися до людей, а в справі про потрійному вбивстві ...
  
  "О, я і не чекаю, що ви повірите мені без доказів", - сказав містер Уинкли, дістаючи гаманець і подав через стіл якісь папери. “Я віддаю перевагу вести справу по-своєму, але, природно, я приїхав підготовленим до контакту з місцевою поліцією. Я думаю, ви знайдете їх в порядку речей ".
  
  Полк переглянув папери, потім повернув їх. "Все гаразд, сер", - сказав він, посміхаючись. “ Насправді я зв'язався зі Скотленд-Ярдом по міжміському телефону, як тільки доктор заговорив зі мною про тебе.
  
  Містер Уинкли пильно подивився через стіл на інспектора, і Полк помітив, що той навіть не моргнув. Коли він заговорив, у його голосі не було й сліду заїкання.
  
  "Чорт візьми, ви це зробили!" - вигукнув він, подумавши, що інспекторові поліції Ньютон-Сент-Мері не так вже хочеться спати, як вказувало назва маленького девонширського містечка.
  
  "У мене є наказ співпрацювати з вами у всіх відносинах", - продовжував Полк. “Вони не говорили мені передавати справу вам, сер, але я вважаю, що інструкції на цей рахунок прийдуть поштою пізніше. Що ж, боюся, в будь-якому випадку нам довелося б відзвітувати перед ними після цього останнього справи. Це мій перший досвід вбивства, і я з тріском провалився.
  
  "Заради всього святого, не починайте так говорити", - сказав містер Уинкли. “Я тут у відпустці, пам'ятаєте, і моє становище тут в даний час неофіційне. Якщо вони хочуть, щоб я взявся за цю справу, їм доведеться написати і сказати мені про це, і якщо я щось знаю про Скотленд-Ярді, вони не будуть писати протягом декількох днів. Я недоторканний принаймні на два дні, і якщо ми правильно розіграємо наші карти, ви повинні надійно сховати злочинця за грати завтра або післязавтра. Так, ви, я сказав. У Скотленд-Ярду зараз стільки роботи, скільки він хоче, і він не береться за нову справу про вбивство. Якщо вам вдасться розкрити ці три вбивства, ви станете популярним людиною, інспектор. Він відкинув всі протести Пэлка словами: “Дурниця! Мені завжди здається несправедливим, що звичайна людина не отримує похвалу, коли людина зі свіжим поглядом втручається і інтерпретує його інформацію за нього. У будь-якому випадку, я нікчема в Скотленд-Ярді. У мене немає офіційного звання або положення, і я відомий просто як "містер Уинкли' або навіть як 'Наш містер Уинкли', що робить мене схожим на головного продавця або другосортного комівояжера. У мене непублічний відділ з особливими обов'язками і визначеною кількістю привілеїв, одна з яких - залишатися невідомим, так що я не повинен дякувати вас за розголос цієї справи.
  
  “Звідси, я вважаю, і термін "вільнонайманий", - засміявся Полк. “Ти, мабуть, отримував величезне задоволення, весь час жартуючи наді мною. Повинен сказати, ви добре зіграли свою роль, сер. Ви б сколотили статки на сцені. У мене мурашки біжать по спині, як у дикобраза, коли я згадую дещо з того, що наговорив тобі сьогодні вранці, але я був неабияк збуджений при вигляді цієї дитини.
  
  "Я знаю", - відповів містер Уинкли, виглядав набагато молодше і бадьоріше в оточенні Гідростанції. “Вам не потрібно турбуватися про це. Ви зробили саме те, що я хотів, і зробили мене невинним любителем втручатися в чужі справи в очах мешканців і персоналу Гідропарку. Це розвіяло найменші підозри, які могли бути пов'язані зі мною як з новачком ". Він витягнув свої тонкі ноги під столом, поки офіціант прибирав його тарілку. - А тепер, інспектор, - сказав він, - давайте почнемо з кінця і підемо в зворотному напрямку. Що ви думаєте про останній вбивство?
  
  "Я думаю," повільно вимовив Полк, "що в Гідропарку розгулює маніяк-вбивця, але хто це, одному Богу відомо".
  
  “ Ви думаєте, що ці три вбивства зв'язані один з одним?
  
  "Я думаю, що останні два - так", - відповів Полк. “Це було трохи перебільшенням - підозрювати двох чоловіків у двох різних вбивства двох різних людей по двом різним мотивам. Я не можу підозрювати трьох: у цьому немає сенсу, якщо тільки вони не божевільні в Гідропарку.
  
  Містер Уинкли відкинувся на спинку стільця і акуратно поєднав кінчики вказівних і великих пальців.
  
  "Я не раз чув, як доктор Вільямс висловлював цю думку", - посміхнувся він. “Як я бачу зараз, є кілька можливих розгадок трьох вбивств. Один чоловік був відповідальний за три вбивства, або цей чоловік, сер Хемфрі, був відповідальний за вбивство міс Блейк, а хтось інший вчинив два інших. Або три людини несуть рівну відповідальність, що, як ви говорите, не має сенсу. Я думаю, ви підозрюєте Метьюза у вбивстві міс Марстон і Боббі Доусона?
  
  Полк вагався.
  
  "Я залучив Метьюза за підозрою," сказав він, - тому що я думаю, що він знає більше, ніж розповів нам про вбивство Вінні Марстон, але у мене немає реальних доказів проти нього, і я дійсно знову підозрюю їх усіх. Я все ще вірю, що у мене є незаперечне звинувачення проти сера Хамфрі Червила, і я, звичайно, наполовину повірив, що Метьюз вбив дівчину з Марстона. Але я знаю, що Метьюз не вбивав Боббі Доусона, тому що людина, яку я приставив стежити за ним, каже, що Метьюз не залишав гаражний двір в той час, коли, як ми знаємо, повинно було бути скоєно вбивство. Якщо Метьюз невинний, а один вбивця все ще несе відповідальність за останні два злочини, то я сильно підозрюю місіс Доусон. У неї була така можливість в обох випадках, і вона дійсно була в лазнях, коли була вбита Уінні Марстон. Ми можемо знайти у неї грошовий мотив для вбивства Боббі... я маю на увазі, якщо її чоловік залишив свої гроші своєму синові і своїй дружині після смерті сина.
  
  Містер Уинкли кивнув.
  
  "Цілком можливо, - погодився він. "Особисто я дотримуюсь думки, що на всі три вбивства доводиться тільки один вбивця, але це не означає, що місіс Доусон невинна".
  
  "Однак це не звільняє сера Хамфрі," розмірковував Полк, - і у мене є залізні аргументи проти нього. Виходячи з цієї теорії, де ви знайдете мотив? Міс Блейк, міс Марстон, Боббі Доусон... їх ніщо не пов'язує, хіба що хто-то зовсім божевільний."
  
  "Як, я вважаю, і будь-який інший," тихо вставив містер Уинкли, дістаючи цигарку і підпалюючи. “ Божевільний в найгіршому з можливих способів, тому що він...
  
  "Або вона," припустив Полк.
  
  “ Зрозуміло, інспектор. Він або вона досить осудний, щоб зберігати видимість розсудливості так вправно, щоб обдурити інших гостей Гідропарку, "один з яких, я і є той самий", як я міг би сказати.
  
  "Це страшенно важко довести як різновид божевілля", - сказав Полк. “Візьмемо, наприклад, жінку, яка є таємницею п'яницею. Я знав одну жінку, яка пішла на все, щоб довести, що вона ніколи не торкалася до алкоголю ні в якому вигляді. Вона симулює хворобу, приховає докази і зробить все, щоб спростувати хибність будь-якого, хто звинуватить її у вживанні алкоголю ". Він помітив, що містер Уинкли, здавалося, не слухає, і його голос затих. "Можливо, це невдалий приклад ..." - невпевнено сказав він.
  
  “ Навпаки, мій дорогий Пэлк, - сказав він, - ти міркуєш як Шерлок Холмс! Це чудовий приклад, оскільки жінка осудна у своєму ставленні до всього, крім випивки, і моя теорія полягає в тому, що цей вбивця осудний, за винятком його відносини до одного конкретній справі, яке будь-яким чином були залучені ці троє вбитих людей. Припустимо, що вбивця живить антипатію до випивки і що він застав міс Блейк, міс Марстон і Боббі в різний час під впливом міцних напоїв, тоді у нас є сполучна ланка і...
  
  "Але Боббі Доусон", - запротестував Полк. "Невинний хлопчик семи років".
  
  "Можливо, це невдалий приклад," лукаво повторив містер Уинкли, - але я переконаний, що якийсь подібний мотив пов'язує ці три вбивства.
  
  Полк оглянув їдальню готелю і, виявивши, що там нікого, крім них самих, немає, набив і раскурил свою люльку, і кілька хвилин двоє чоловіків курили мовчки.
  
  "Біда в тому, що це такий пекельний фон для кого-то не зовсім нормального", - нарешті помітив Полк.
  
  “На мій погляд, всі вони трохи зворушені тією чи іншою мірою, і жоден з них не виділяється особливо яскраво на тлі інших. Іноді я задаюся питанням, чи я розумі, коли розмовляю з ними. Якщо б ми могли розглянути кожного з них окремо серед нормальних, здорових людей, було б набагато легше виявити їх індивідуальні особливості. Хочете, я пробежусь за інформацією, яку я накопичив у цій справі з самого початку? '
  
  "Я не думаю, що це щось дасть", - відповів містер Уинкли, прикурюючи ще одну сигарету від недопалка першої. “У мене склався досить всеосяжний погляд на речі, оскільки я так багато обговорював їх з людьми з Гідропарку. Знаєте, коли живеш з людьми, то дізнаєшся їх досить добре, хоча спочатку я думав, що вони взагалі ніколи не почнуть говорити про вбивства. Я візьму ваші папери і прочитаю їх, і нам потрібно буде придумати якийсь план дій. Марно чекати, поки маленька дочка доктора буде в змозі допитати, тому що тоді вона не може сказати нам нічого цінного. У будь-якому випадку, вона, ймовірно, не оговтається від шоку протягом декількох тижнів, і до того часу може відбутися ще одне вбивство, якщо ми не зможемо його зупинити.
  
  Полк зітхнув.
  
  "Якби ми тільки могли знайти тримач для зброї", - сказав він. “Місіс Доусон сказала, що, за її припущенням, він повинен бути в якомусь очевидному місці, але я не можу пригадати жодного, яке ми не обшукали б ретельно". Я перевернув догори дном всі приміщення Гідропарку та оглянув навіть водостоки і даху. Ніхто не міг носити це з собою, бо ми перевірили навіть їх авторучки ".
  
  "Що мене бентежить, так це те, яке місце в цій справі посідає сер Хемфрі," зауважив містер Уинкли. “ Ви говорите, він виразно винен у вбивстві міс Блейк?
  
  "Так," рішуче відповів Полк, " я в цьому не сумніваюся. Докази явно проти нього, і він не заперечує, що був останнім, хто бачив міс Блейк нагорі. Він, звичайно, заварив кашу. Инсценируйте вбивство серед групи людей, які трохи ненормальні, і ви майже напевно отримаєте імітацію злочину. Найдивніше в першому вбивстві те, що мені не вдалося знайти жодної інформації про дівчину Блейк. Схоже, у неї немає ні будинку, ні родичів, оскільки ніхто з тих, хто її знає, не повідомив про це, і серед її речей немає ні листи, ні клаптика паперу з яким-небудь адресою або будь-якої особистої написом. Здається, це якось не в'яжеться з її загальною зовнішністю; у неї повинно бути якесь минуле. Зараз ми намагаємося в Америці. Але баронету це не допоможе.
  
  'Його прізвище Червил, чи не так?" насупившись, запитав містер Уинкли.
  
  “ Так, сер Хемфрі Червил. Я трохи запізнився з отриманням інформації про нього; ці інші вбивства дещо затьмарили перше, а три вбивства протягом двох тижнів не дають жодного шансу.
  
  "Сер Хемфрі Червил," повільно вимовив містер Уинкли. “ Мені це чомусь здається знайомим. Я б хотів побачити вашого баронета.
  
  Полк важко підвівся зі стільця.
  
  "Якщо хочете, ми зараз поїдемо на станцію," сказав він з видом сильного чоловіка, уговаривающего впертого дитини.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 35
  
  Поліцейський ділянку Ньютон-Сент-Мері знаходився недалеко від "Ангела і немовляти", і Полк з містером Уинкли попрямували в його бік сонячної, але прохолодній погоді, яку приніс листопад, змінив дощі останніх днів попереднього місяця.
  
  "Краще відвідайте його в камері". Перепрошуючи сказав Полк, коли вони увійшли в ділянку. "Він досить тихий, але, зрештою, він вбивця".
  
  Містер Уинкли коротко кивнув, і вони попрямували за товстим кам'яним переходом до далекої камері, де при їх наближенні черговий наглядач піднявся зі свого незручного дерев'яного сидіння. Він заглянув крізь решітку, потім відімкнув залізні двері і першим увійшов у камеру.
  
  Укладений важко підвівся зі своєї вузької дошки з покірним виглядом.
  
  "Отже, сер Хемфрі, ми прийшли поставити вам кілька запитань", - почав Полк.
  
  "Мені нема чого додати до того, що я вже сказав вам, інспектор," сказав сер Хемфрі. "Я не винен у вбивстві, і я знаю, що ви не можете довести, що я винен". Він ледве глянув на Пэлка, і знову в інспектора склалося враження, що цей чоловік не був незвичний до допитів в поліції.
  
  Полк подивився на містера Уинкли з вираженням, яке говорило: "Я ж вам казав", - яке зникло, коли він побачив повільну посмішку, расплывающуюся по обличчю співрозмовника. Містер Уинкли, очевидно, дізнався ув'язненого.
  
  "Так, так, так!" - щиро вигукнув він, прямуючи до сера Хамфрі. “Якщо це не старий друг! Поліція Ланкаширу буде рада тебе бачити, мій хлопчик.
  
  "Значить, ви його знаєте?" - запитав Полк, виглядаючи надзвичайно задоволеним.
  
  "Так, я добре його знаю", - відповів містер Уинкли.
  
  Сер Хемфрі скочив на ноги, являючи собою втілення ображеного гніву і обурення.
  
  "Що за ідея, інспектор?" крикнув він. “Я ніколи в житті не бачив цієї людини, і він це знає. Якщо ви намагаєтесь щось повісити на мене своїми американськими методами третього ступеня, я накажу зробити з вас публічний приклад для кожного поліцейського інспектора поліції. Я дещо знаю про закони цієї країни ..."
  
  "Це так, Гаррі, - погодився містер Уинкли. “Якби ти цього не зробив, ми відправили б тебе у в'язницю задовго до цього. Я часто думав, що ви, мабуть, вивчали юриспруденцію до того, як зайнялися своєю нинішньою роботою.
  
  "Послухайте!" запротестував сер Хемфрі. “ Цей чоловік...
  
  "Немає ніякого сенсу прикидатися, якщо містер Уинкли дізнається вас," вставив Полк. “ Ви могли б з таким же успіхом поберегти дихання і відповісти на всі питання, які я збираюся вам задати.
  
  "Але я кажу вам, що ця людина ніколи раніше мене не бачив", - наполягав сер Хемфрі. "А ви бачили?" Він обернувся до містера Уинкли.
  
  "Він абсолютно правий," сказав містер Уинкли. “ Я ніколи його раніше не бачив.
  
  "Ось бачите," переможно сказав сер Хемфрі. “ Немає сенсу відчувати ці пастки на мені. Але його погляд опустився перед глузливим виразом ніжних блакитних очей містера Уинкли.
  
  "Ні, я ніколи не бачив вас раніше," повторив містер Уинкли, " але те, чого я про вас не знаю, не варто знати. У мене в кімнаті в Ярді є акуратна папка з купою твоїх милих фотографій, не кажучи вже про 'десяти відбитках мізинців, десяти пальчиках ніг", як співається в пісні. Ти допустив помилку на тій роботі в Ланкаширі, Гаррі. Твоя психологія була не так хороша, як зазвичай, або, можливо, дівчина до цього не звикла. Як би те ні було, ти надто прив'язався до однієї з цих ланкаширських дівчат, місіс Джордж Ентвістл з Блэкборо, наскільки я пам'ятаю.
  
  Укладений раптово сів і закрив обличчя руками.
  
  "Значить, його розшукують, чи не так?" - запитав Полк.
  
  "Так, його дійсно розшукують," відповів містер Уинкли, " але не за вбивство. У Скотленд-Ярді він відомий як Гаррі Понтер, і отримання грошей під хибним приводом є його особливим злочином. Ви, мабуть, бачили статті про нього у "Правді": такого роду речі, чи знаєте:
  
  Кількість шахраїв, як і раніше росте, і навіть порівняно проникливі люди можуть бути обдурені, і часто так і буває, їх правдоподібними методами атаки. Наприклад, невеликі пробні інвестиції спочатку часто приносять солідні дивіденди, але коли, спокусившись перспективою значно зрослі доходів, нещасні жертви виявляються втягнутими в ризик все більшою і більшою частиною свого капіталу, здається, щось йде не так з компаніями, в які вкладені їхні заощадження, і як доходи, так і капітал зникають відразу. У деяких людей, ймовірно, до сих пір збереглися болючі спогади про подвиги нашого старого друга Генрі Топхэма, або Гаррі Понтера, який діяв на цих островах близько п'яти років тому. Цей винахідливий підприємець, що видавав себе за сера Хамфрі Червила, баронета, з помітним успіхом працював у житлових готелях Ірландії і, здавалося, не відчував особливих труднощів у переконанні мешканців, особливо вийшли на пенсію представників професійних кіл, довірити свої інвестиції його ніжної турботи.
  
  "Про, по Правді, вони дуже погано ставляться до Гаррі".
  
  “ Значить, насправді він не сер Хемфрі Червил?
  
  Містер Уинкли розсміявся.
  
  "Не він", - сказав він. “Я міг би здогадатися, хто він, коли вперше почув це ім'я. Я говорив вам, що воно звучить знайомо. Коли я в останній раз чув про нього, його звали сер Хіларі Чайвз. Не встигне він доїсти, як перетвориться в цілу салат!
  
  "Почнемо з того, що це злочин", - сказав Полк. “Чому він завжди придумує собі титул? Він повинен знати, що ризикує бути звинуваченим по 'безпідставним звинуваченням'. Я б сам це з'ясував, якби не був так зайнятий іншим вбивством.
  
  "Тому що більшість людей у цьому світі сноби," пояснив містер Уинкли, " а він спекулює на снобізмі. Він знає, що знаходиться в достатній безпеці. Для нього це нещастя, яке, можливо, ніколи не трапиться в житті. Звичайно, він не проіснував би серед аристократії і дня, бо аристократія сама по собі сноби і без коливань пошукала б його в Debrett. Але представники середнього класу - гарна здобич. Сама думка про те, щоб мати справу з титулом, досить хороша для більшості з них. Я вважаю, їх навряд чи хвилювало б, справжню назву чи ні, поки вони залишалися в невіданні. Вони воліли б прийняти це за чисту монету ".
  
  "Так", - кивнув Полк. "Я вважаю, що титул діє як паспорт серед таких людей".
  
  "Саме так", - відповів містер Уинкли. “Все, що Гаррі потрібно зробити, це зупинитися в готелі, який обслуговує пенсіонерів з приватним доходом – армія, флот і духовенство – все це чесна гра, - які незмінно незадоволені постійними відсотками, які вони отримують зі свого капіталу. Він створює у них враження, що зроблений з грошей, і рано чи пізно вони звертаються до нього за порадою з приводу інвестицій ".
  
  "Я пам'ятаю, полковник Симкокс говорив, що йому ніколи не вдавалося змусити цього хлопця виявити який-небудь інтерес до акцій з позолоченою облямівкою, тому що він завжди хвалився, що заробляє свої гроші, але в той час я не надавав цьому значення", - сказав Полк. "Я думаю, він порадив би їм продати деякі з своїх цінних паперів з позолоченою облямівкою і вкласти гроші в яку-небудь компанію, назва якої він повідомив їм у найсуворішій таємниці".
  
  Містер Уинкли кивнув.
  
  "Так," погодився він, "і, звичайно, вони отримали б близько десяти відсотків плюс бонус в кінці першого кварталу і були б такі задоволені, що продали б ще більше капіталу і вклали його в його компанію, і чекали б чека за другий квартал".
  
  'А потім прокидайся", - сказав Полк.
  
  "А потім прокинутися," повторив містер Уинкли.
  
  Полк пирхнув.
  
  "Господи, якими дурнями були ці смертні!' - вигукнув він. "Як він давно грає в цю гру?"
  
  “ О, вже багато років. Я сам знаю про нього з тих пір, як після війни почав працювати в Скотленд-ярді.
  
  “І ви кажете, що він ще жодного разу не був засуджений? Це звучить неймовірно".
  
  Містер Уинкли відкинув з чола пасмо волосся, яку на прийомі у Гідро зачісував на лоб, і відразу ж помолодшав років на десять.
  
  "Нам ніколи раніше не вдавалося отримати ніяких доказів," пояснив він, " і це була досить складна робота - отримати їх від жінки з Ентвістл, хоча вона фрейра Ланкашир і дуже любить брас. Ви коли-небудь намагалися змусити дорослого чоловіка або жінку визнати, що він або вона дурень? Що ж, ось до чого це призведе, якщо люди, яких вжалили шахраї, нададуть нам докази, які нам потрібні, щоб засудити їх. Вони обманюють себе, що вони такі хороші ділові чоловіки і жінки, і влаштовують невеликий фурор на своїй першій премії, щоб їх сусіди позаздрили їм, а коли вони розуміють, що їх сильно покусали, вони зроблять що завгодно, тільки не визнають правду, як та ваша п'яниця ".
  
  "Мого!" - вигукнув Полк. “Мені це подобається! Добре, що я не одружений".
  
  Уинкли розсміявся.
  
  "Ну," сказав він, - я не думаю, що у вас є справа проти гравця Гаррі, якщо він пропрацював в Гідро всього три місяці. Він повільний працівник і не доходить до стадії спільного використання, поки не пробуде на місці, де працює, довше цього. У будь-якому випадку, я не можу уявити, щоб адмірал Ервін або місіс Доусон визнали, що вони чортові 'дурні".
  
  “Але я не можу його відпустити. Він сидить за вбивство", - запротестував Полк.
  
  “Він цього не робив. Він дилетант, а не вбивця. Він грає заради грошей ".
  
  “ Ти забуваєш про мотив вбивства, чи не так? Коштовності. Вони були б для нього все одно, що гроші.
  
  "Ні, - рішуче заявив містер Уинкли. “Леопард не змінює своїх плям, як і ефіоп, бідолаха, своєї шкіри, хоча, тримаю парі, він хотів би цього, коли італійці почали скидати на нього бомби. Гаррі витягнув гроші з декількох коронованих осіб, що залишилися в Європі, якщо б у нього була така можливість, але в нього кишка тонка вчинити вбивство. Накажи привести його в свою кімнату і найми стенографістку. Зараз він заговорить, ось побачиш.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 36
  
  Інспектор Фальк розпорядився, щоб Гаррі Понтера привели в його кімнату, і, оскільки він ще не був так впевнений, як містер Уинкли, що його бранець не здатний на вбивство, він наказав виставити подвійну охорону біля дверей і двох констеблів по обидві сторони від нього. Коли псевдо-баронета привели, Полк вказав йому на прямий жорсткий стілець, що стоїть навпроти великого офісного столу, і почав переглядати офіційні протоколи своїх попередніх бесід з цією людиною.
  
  "Вам краще розібратися з ним, сер", - сказав він. "Ви знаєте його краще, ніж я".
  
  Містер Уинкли звернувся до сильно приголомшеному укладеним так, немов той справді був його старим другом.
  
  "Ну от, Гаррі," сказав він, " ти потрапив у добрячу халепу. Якщо ви скажете правду, я зроблю все, що в моїх силах, щоб допомогти вам у справі, яке поліція Блэкборо висуне проти вас. Якщо ви цього не зробите, вас будуть судити за вбивство. І що ж це буде?"
  
  Укладений підняв голову, і в його темних очах промайнуло щось схоже на полегшення.
  
  "Я скажу вам правду," сказав він досить серйозно, " але я не визнаю, що поліція Блэкборо має щось проти мене, майте на увазі. Я не маю ніякого відношення до вбивства Тоні".
  
  "Тоні?" - вигукнув Полк. “Він зізнається в іншому вбивстві? Його краще попередити".
  
  Але містер Уинкли тихо зауважив:
  
  “ Ви маєте на увазі дівчину, міс Блейк?
  
  "Так, - відповів Гаррі Гравець. "Її справжнє ім'я було Антонія, але яке ще ім'я у неї коли-небудь було, якщо воно взагалі було, я не знаю, бо ніколи не питав".
  
  Містер Уинкли кивнув, наче був цілком задоволений.
  
  “ Вважаю, вона була вашою напарницею.
  
  "Його напарник?' крикнув Полк.
  
  "Так, Гаррі завжди працює з подружкою", - знову пояснив містер Уинкли, "або "працює з молодою і чарівною спільницею", як висловилася б Правда. Гарненька жінка неоціненна в його роботі. Вона може багато чого довідатися про фінансові можливості таких людей, як полковник Симкокс, за дуже короткий час. Вона першою прибула на Престейнтон-Гідро, щоб оглянути місцевість, і, мабуть, подумала, що там є можливості, інакше Гаррі ніколи б не пішов за нею.
  
  "Їй-богу!" вигукнув інспектор. “Вона сказала полковнику Симкоксу, що провела своє життя, переходячи з однієї гідроелектростанції на іншу, і викликала його співчуття, тому що він думав, що у неї слабке здоров'я і вона потребує постійного лікування. Мені це здалося досить дивним, тому що сестра Хокінс сказала мені, що вона ніколи не надавала міс Блейк ніякого лікування, але я не був упевнений, чи казала мені медсестра правду чи ні. Отже, ви знали міс Блейк до того, як прийшли в Гідро? він запитав Гаррі.
  
  "Звичайно, прийшов", - відповів він. “Інакше я не прийшов би. Він, вказуючи на містера Уинкли, – "сказав вам, що я ніколи не працюю один".
  
  "Але чому ти не сказав цього раніше?"
  
  Гаррі пирхнув.
  
  "Багато б з цього вийшло гарного, чи не так?" - сказав він. “Ви б тільки приписали мені інший мотив – ревнощі чи щось в цьому роді. Уявіть собі, що я винен в злочині на грунті пристрасті. Він розсміявся над абсурдністю цієї ідеї і продовжив: “Я знав, що не маю ніякого відношення до вбивства Тоні, і завжди чекав, що одного разу ти знайдеш ключ до вбивці. Я знав, що тоді мене відпустять, і я збирався повернутися в гідровузол ще на кілька місяців, щоб привести себе в порядок. "Він глянув на містера Уинкли. “ Ви обіцяли допомогти мені. Ти ж не будеш звинувачувати мене за це, правда? " запитав він.
  
  Полк невдоволено пирхнув, але містер Уинкли відповів:
  
  "Я завжди виконую свої обіцянки". Він сверился з паперами, які інспектор поклав перед ним, і звернувся до них, перш ніж продовжити свої питання. "Повернемося до вбивства міс Блейк", - сказав він. “ О котрій годині ви залишили вітальню після концерту?
  
  "Близько години дня", - без найменших вагань відповів Гаррі Гравець.
  
  “ Ви сказали, що міс Блейк вийшла прямо з вітальні, а ви, піднімаючись нагору, пройшли через кабінет. Це правда?
  
  “ Ні. Ми обидва відразу піднялися нагору через двері вітальні.
  
  “ Ви піднялися наверх і увійшли в спальню міс Блейк?
  
  "Так".
  
  “ Як довго ви залишалися там з нею?
  
  “ Не більше двадцяти хвилин чи півгодини.
  
  “ Навіщо ти заходив до її кімнати?
  
  “Без особливої причини. Ми просто розмовляли про – е–е ... бізнесі, і я, природно, увійшов разом з нею, щоб закінчити розмову ".
  
  Полк пирхнув, і містер Уинкли озирнувся на нього з посмішкою.
  
  "Все в порядку, інспектор", - сказав він. “Я йому вірю. Ви повинні пам'ятати, що між ними було суто ділову угоду. Можливо, ви так не думаєте, але Гаррі - респектабельний одружений чоловік з порядною жінкою, яка занадто гарна для нього. Він дійсно любить її, а вона поняття не має, у чому полягає його справжнє діло. Вона думає, що він комівояжер – хай допоможе їй Бог! – і в якомусь сенсі, я вважаю, його спосіб заробляти на життя може зійти за це. Між Гаррі і цією дівчиною не було б ніяких занять любов'ю, якщо це те, про що ти думаєш.
  
  "Якщо він одружений на гарній жінці, чому він не знайде пристойну роботу і не буде працювати на совість?" - повчально запитав Полк.
  
  Містер Уинкли знову посміхнувся.
  
  Просто звичка, інспектор, просто звичка, " поблажливо сказав він.
  
  Адже це не буде просто звичкою, коли він вирушив у відрядження по цій справі в Ланкаширі, чи не так? " наполягав Полк. “ Як же він тоді запобіжить те, що його дружина дізнається, хто він такий?
  
  “ Вам не про що турбуватися, інспектор, - відповів містер Уинкли, “ вона нічого не дізнається. Вас 'відправлять за кордон з особливим завданням', не так, Гаррі?
  
  Гаррі кивнув.
  
  "Тоді я повинен відправитися в Америку", - запропонував Полк. "Це буде довгий подорож".
  
  "Отже," сказав містер Уинкли, повертаючись до свого допиту, " коли ви виходили з спальні, чи бачили ви когось у коридорі або стоїть прямо в одній з кімнат, повз яких ви проходили?
  
  “ Ні. Я теж придивився досить уважно, бо знав, що в Гідропарку люблять попліткувати, і мені не подобалося змушувати їх занадто багато говорити про нас. Ось чому спочатку я не звернула особливої уваги на Тоні, але, звичайно, через три місяці у нас були плани, і я хотіла одержати від неї певну інформацію про цих чоловіків; я сама отримала її від літніх леді ".
  
  “ Що ви робили після того, як пішли від міс Блейк?
  
  “ Я відразу ліг спати, як і сказав інспектору.
  
  “ І ви бачили її знову?
  
  “Ні. Це Божа правда!"
  
  Містер Уинкли на мить замовк, потім сказав:
  
  “ Чому вона віддала тобі коштовності в той вечір? Ти зазвичай зберігав їх для неї?
  
  “Ні. Вона взагалі мені його не давала. Покоївка розповіла мені про вбивство Тоні, коли вранці принесла мені чашку чаю. Як тільки вона вийшла з моєї кімнати, я прослизнула в спальню Тоні і взяла скриньку з коштовностями. Коштовності були частиною мого асортименту, і я не збиралася їх втрачати, якби могла. Я заплатила за них, чи не так? Вони теж влетіли мені в копієчку.
  
  "Ви хочете сказати мені," сказав Полк, нахиляючись уперед у своєму кріслі, " що ви увійшли в її спальню, поки в будинку була поліція, і вкрали коштовності?"
  
  Укладений на секунду заплющив очі від втоми.
  
  “ Так. Ви всі були внизу. Мені довелося ризикнути. І я не називаю крадіжкою брати те, що належить мені.
  
  “ І тебе ніхто не бачив?
  
  "Навряд чи вони стали б мовчати про це, якби знали, чи не так?" - заперечив Гаррі Гравець, і Полку довелося визнати, що, за його досвідом, вони б цього не зробили.
  
  "Ти клянешься, що не вбивав міс Блейк, Гаррі?" - запитав містер Уинкли.
  
  Гаррі роздратовано провів пальцями по волоссю, які через відсутність діаманта більше не блищали, як у розфарбованої дерев'яної ляльки.
  
  “ Я присягаюсь у цьому. Я говорю тобі правду.
  
  "Ви з нею не сварилися?" втрутився інспектор Полк.
  
  “ Ні. Навіть якби я з нею посварився, навіщо мені було її вбивати? Я б просто розплатився з нею і найняв кого-небудь іншого для виконання роботи. Вона була хорошою подругою, але є ще багато таких, як вона, які були б тільки раді працювати на мене.
  
  “ А якщо б вона погрожувала розповісти правду про тебе в Гідропарку?
  
  Гаррі знизав плечима.
  
  "Хто б їй повірив?" безтурботно запитав він. “Ні в кого нічого на мене не було. Як каже містер Уинкли, я працюю повільно. Навіть якщо б вони грубо обійшлися зі мною, я повинен був просто оплатити рахунок і піти. Я ще ніколи не зустрічав лоха, який би з вереском розповідав людям, яким дурнем він був ".
  
  Цей аргумент переконав Пэлка.
  
  "Не знав, поки не зустрів місіс Ентвістл," зловтішався він. “ Ви знаєте, хто вбив міс Блейк?
  
  “ Боже Милостивий, ні! Думаєш, я б промовчав, якщо б знав? Звичайно, жінкам в "Гідро" не сподобалися її одяг і помада, але для вбивства вам потрібен більш вагомий мотив, чи не так?
  
  "Чи міг хто-небудь із співробітників Гідропарку знати її раніше і затамувати яку-небудь стару образу?" - запитав Полк.
  
  Укладений похитав головою.
  
  “ Ні. Вона мені сказала. Це перше, на що вона звернула б увагу в новому готелі. Почасти тому ми так і не приїхали разом.
  
  "Чи Можете ви придумати що-небудь, нехай навіть дріб'язкова, що могло б нам допомогти?" - запитав містер Уинкли.
  
  "Ні, - рішуче сказав він. “ Я намагаюся думати з тих пір, як мене замкнули тут, і не бачу в цьому ніякого сенсу.
  
  "На сьогодні це все, Гаррі," сказав містер Уинкли, встаючи, " і тобі, можливо, буде приємно дізнатися, що, по-моєму, у поліції Блэкборо немає проти тебе справи.
  
  Гаррі скочив на ноги.
  
  “ Але... місіс Ентвістл?..
  
  "Ще один простак", - відповів містер Уинкли. "Поки".
  
  Полк тихенько свиснув.
  
  "Боже мій," вигукнув Гравець Гаррі, ну і нахабство в тебе!"
  
  "Тобі не про що кричати, друже," зауважив інспектор. “ Можеш вважати, що тобі пощастило, що ти не постав перед судом за вбивство.
  
  "Але тоді я не можу поїхати?" - запитав покійний сер Хемфрі. “Ви обіцяли, що не будете використовувати те, що я тільки що сказав вам, проти мене. Я б не поїхав з Престейнтона".
  
  "Ви повинні ненадовго повернутися", - сказав містер Уинкли. "Вбивця розгулює на волі, і ми не хочемо ускладнювати справу вашою присутністю".
  
  OceanofPDF.com
  Глава 37
  
  "Ну, і що ви про це думаєте?" - запитав Полк, коли огрядний констебль приніс на таці товсті тости з маслом і міцний чай, після того як Гаррі Понтер повернувся у свою камеру.
  
  "Він не винен, - сказав містер Уинкли, - і він сказав правду".
  
  “ Але якщо він не вбивав міс Блейк, то хто це зробив?
  
  Містер Уинкли змахнув руками в повітрі, як театральний лихвар.
  
  “ Це може бути хто завгодно. Ми повинні ще раз переглянути докази і подивитися, чи зможемо знайти якусь зачіпку, інакше у нас на руках виявиться ще одне вбивство, перш ніж ми дізнаємося, де знаходимося.
  
  Полк на хвилину задумався.
  
  "Якщо сер Хемфрі невинний – я ніколи не пригадаю, щоб називав його яким–небудь іншим ім'ям, - а Метьюз винен у смерті міс Марстон, можливо, він убив і міс Блейк", - припустив він.
  
  Містер Уинкли поклав у свою чашку ще один шматочок цукру.
  
  "Можливо," визнав він, " але це не дуже задовільний. За чутками, він пов'язаний з міс Марстон, але не з міс Блейк і не з Боббі. Навіть якщо б ми могли приписати йому мотив для вбивства міс Блейк, ми знаємо, що він не був відповідальний за вбивство Боббі, якщо вірити вашій людині, який стежив за ним.
  
  "Він один з моїх кращих людей", - сказав Полк.
  
  "Ну, тоді..."
  
  Інспектор злегка засовався.
  
  "Я задавався питанням, чи не поквапився я, запросивши Метьюза сюди", - сказав він. “Я не проти зізнатися, що в той час я був вражений. Я ніколи раніше не бачив, як вбивають дитину, і що ж... Я люблю дітей. У мене взагалі нічого немає на Метьюза, крім непрямих доказів; той факт, що його часто бачили в машині з дівчиною Марстон, і свідчення Коксу про те, що він бачив його в процедурному кабінеті, запитувачам про неї ...
  
  "Не хвилюйся, - заспокоїв його містер Уинкли. “Бувають моменти, коли корисно трохи поквапитися, і це, можливо, один з них. Він вже зробив заяву?"
  
  Полк зітхнув.
  
  “ Ні. Чжейго не може витягнути з нього ні слова. Я ніколи не знав пари тупіше, ніж він і сер – е–е... Гаррі.
  
  "Давайте на мить уявімо, що він невинний," запропонував містер Уинкли. “ Я сам так не думаю.
  
  Полк навряд чи виглядав би більш здивованим, якби містер Уинкли вийняв з рота гримучу змію.
  
  "Все це дуже добре," сказав він, - але коли я кажу, що поквапився з його затриманням, я не маю на увазі, що, по-моєму, є якісь сумніви у його вині, а просто у мене недостатньо доказів для винесення обвинувального вироку. Якщо він не винен, чому він нічого не говорить?"
  
  "Думаю, я можу здогадатися", - послідувала відповідь. "Я б волів поставити йому кілька запитань".
  
  Інспектор натиснув на кнопку дзвінка.
  
  Метьюза привели в кімнату між двома поліцейськими, і Полк був вражений зміною, що сталася в зовнішності цієї людини з моменту його першої бесіди з ним відразу після вбивства Уінні Марстон. Тоді він виглядав підтягнутим і бездоганно одягненим. Зараз він виглядав виснаженим і неохайним, як ніби кілька днів спав у своїй уніформі шоколадного кольору. Він покрутив золоте кільце на мізинці і подивився на інспектора божевільними очима. Здавалося, він не помічав містера Уинкли.
  
  "Сідайте," сказав Полк. “ Я хочу задати вам кілька питань.
  
  Метьюз сіл.
  
  "Мені нічого тобі сказати", - похмуро сказав він.
  
  Містер Уинкли нахилився вперед.
  
  "Хіба ви не хочете, щоб ми знайшли вбивцю вашої дружини?" запитав він своїм чистим, спокійним голосом.
  
  Метьюз схопився на ноги, як незадовго до цього зробив попередній укладений.
  
  “Мій...? Звідки ти знаєш?" Він спробував повернути собі похмурий вигляд. “Що ти маєш на увазі? Я не розумію, що ти маєш на увазі", - сказав він.
  
  Містер Уинкли мудро посміхнувся.
  
  "Так, ти хочеш", - сказав він, ніби Метьюс був неслухняною дитиною, а він - поблажливим батьком. “Ти забула, що для вступу в шлюб потрібно розписатися в реєстраційній книзі. 'Альберт Метьюз, шофер, Уинифрид Анджелі Марстон, старій діві'. Хіба не так все пройшло? Ви, мабуть, розуміли, що поліція рано чи пізно про все дізнається. Ти зекономиш наш час і свою шкуру, якщо розмовлятимеш зараз, Метьюз. Отже, Вінні Марстон була твоєю дружиною, чи не так?
  
  "Здається, ти знаєш", - сказав Метьюз, стискаючи руки так, що кісточки пальців побіліли.
  
  Після першого приглушеного вигуку здивування Пэлка в кімнаті запанувала тиша. Містер Уинкли нічого не сказав. Він пильно подивився на Метьюза.
  
  "Будь ти проклятий!" - закричав Метьюз. “Ти думаєш, я вбив її! Я не вбивав, кажу тобі, я не вбивав!"
  
  Він раптово опустився в крісло й затулив обличчя руками, судорожно втягуючи повітря.
  
  "Ми не думаємо, що ви її вбили", - спокійно сказав містер Уинкли, піднявши руку, щоб припинити протест Пэлка з приводу того, що його включили в це повір'я.
  
  Метьюз опустив руки і підняв налиті кров'ю очі.
  
  "І все ж ти спробуєш повісити це на мене", - з гіркотою сказав він. "Ти не знаєш, хто це зробив, і тобі все одно, поки ти можеш повісити це на когось".
  
  "Не говори дурниць," втрутився Полк, не в силах більше стримуватися. - Якщо ви дійсно одружені міс Марстон, у вас немає мотиву. Мотивом могло бути те, що ти втягнув її в неприємності і не зміг одружуватися на ній.
  
  На мить Метьюз здався цілком здатним на вбивство - якщо б жертвою був Пэлк.
  
  "Не смій так говорити про неї!" - закричав він. “Міс Марстон була не з таких дівчат. Вона не поїхала б зі мною до того, як ми одружилися, хоча я б ніколи її не підвів.
  
  "Ти впевнений, що у тебе немає дружини?" - наполягав Полк.
  
  "Я цього не робив, чорт би вас побрал!" - закричав шофер і кинувся б на інспектора, якби двоє констеблів не втримали його на стільці.
  
  "Знаєте, ви дуже ускладнюєте нам завдання," сказав містер Уинкли заспокійливим тоном, який більше скидався на голос терплячого і часто випробовуваного сімейного юриста. Інспектору здалося, що він навіть знову почав моргати... він зовсім не був упевнений, що йому подобається ця гра. “Дуже важко. Ми дійсно не хочемо порушувати проти вас помилкове справа, але ви майже змушуєте нас робити це, тому що не надаєте нам необхідної допомоги, щоб знайти справжнього вбивцю. Інспектор Полк не має ні найменшого бажання ображати пам'ять вашої покійної дружини. Він просто намагається сказати вам, яке помилкове враження ви про нас створюєте, приховуючи правду.
  
  Його голос справив необхідний заспокійливий ефект. Метьюз дістав носовичок, який, судячи з його кольором, рівною мірою служив запасний ганчіркою для витирання пилу в машині, і витер піт з рук і верхньої губи.
  
  "Я розповім тобі все, що знаю", - сказав він нарешті. “Тепер, коли ти так багато дізналася, я можу це зробити. Я зроблю все, що в моїх силах, щоб допомогти вам повісити брудну свиню, яка вбила міс Марстон. Вона була милою дівчиною.
  
  У містера Уинкли на мить промайнуло уявлення про те, яке життя могла б вести Вінні Марстон з чоловіком, який називав її "Міс" і думав про неї як про "милій дівчині".
  
  “ Значить, ви визнаєте, що були одружені на міс Марстон?
  
  “Так. Ми одружилися в загсі Эксчестера за день до того, як її вбили. Передбачалося, що я буду давати їй урок водіння, щоб хто-небудь міг дізнатися, що ми в місті, не знаючи чому. Це хороший велике місто, і навряд чи хто-небудь побачив би нас насправді ".
  
  "Ви провели ніч разом?" - запитав Полк.
  
  "Чому, ти... ти..." - заїкаючись, промимрив Метьюз. "Хіба я не казав, що вона була гарною дівчиною?"
  
  "Звичайно, це цілком природно після того, як ви одружилися", - пролунав заспокійливий голос містера Уинкли. "Будь ласка, дайте відповідь на питання інспектора".
  
  “Мені... шкода. Ні, ми цього не робили".
  
  “ Хіба ви не збиралися потім жити разом?
  
  “Так. Ми збиралися поїхати разом на наступний день в машині, але вона... її вбили".
  
  "Зрозуміло," кивнув містер Уинкли. - Але чи була яка-небудь причина, по якій ви збиралися почекати до наступного дня? Безсумнівно, самим простим способом було б вирушити прямо із загсу туди, куди ви в кінцевому підсумку мали намір відправитися. Метьюз стомлено підняв очі.
  
  “Я теж так думав, - пояснив він, - але міс Марстон сказала, що інший варіант був кращою ідеєю, тому що ми могли б піти подалі, перш ніж вони зрозуміють, що ми пішли. Вона була так впевнена в цьому, що я дозволив їй чинити по-своєму.
  
  Оцінка Міллі характеру своєї сестри звучала у вухах Пэлка. “Ти не знаєш Вінні. Вона була з тих, хто чіпляється за щось, і якщо вона чогось дуже сильно хотіла, то отримувала це, що б не говорили інші.
  
  "Куди б ви збиралися вирушити, якби міс Марстон не була вбита?" запитав містер Уинкли.
  
  Легка посмішка ковзнула по обличчю Метьюза.
  
  "Наскільки ми могли встигнути, перш ніж бос виявив, що ми вкрали його машину", - сказав він. “І тепер, можливо, ви розумієте, чому я не хотів говорити. У боса диявольський характер, як, насмілюся сказати, ви вже знаєте, і якби він дізнався, що я коли-небудь мав намір втекти з його дочкою і машиною, йому довелося б страшенно дорого заплатити. Я був не проти ризикнути чим завгодно, якщо б вона була зі мною, але коли це зірвалося, я подумав, що з таким же успіхом можу зберегти свою роботу. Зрештою, я повинен жити, чи не так? А гарні робочі місця в наші дні ростуть не на кожному кущі аґрусу.
  
  Полк пирхнув.
  
  “ Якби ви більше думали про те, як зберегти свою шкуру, - сказав він, - ви були б нам більш корисні. Тепер давайте перейдемо до правди про ранок, коли була вбита міс Марстон. Кокс сказав, що бачив, як ви виходили з жіночого процедурного кабінету. Що ви там робили?"
  
  "Я ніколи не заходив прямо всередину", - сказав Метьюз. "Я постукав у двері, але ніхто не відповів, тому я просто повернув ручку і увійшов всередину".
  
  “ Вам нічого було робити поблизу від цих кімнат. Навіщо ви туди ходили?
  
  “ Я хотів побачити міс Марстон. Ми домовилися поїхати в половині дванадцятого. Я почекав чверть години, потім пішов її шукати.
  
  "Тому що вона запізнилася на п'ятнадцять хвилин?" - запитав Полк. Чи Не занадто це притягнуто за вуха? Я ще ніколи не зустрічав жінку, яка була б пунктуальна на прийомі, навіть якщо б вона втікала з дому ".
  
  'Міс Марстон завжди була пунктуальна," сказав Метьюз, " та, бачте, бос надіслав повідомлення, що йому потрібна машина в половині першого, так що я не знав, що робити. Я подумав, що, можливо, нам слід відкласти від'їзд до наступного дня. Я ніколи не збирався заходити в лазні і шукати її. Я подумав, що зможу передати повідомлення, яке вона зрозуміє, через медсестру.
  
  “ О котрій годині ви прийшли в лазню?
  
  “Близько десяти хвилин першого. Я не пішов прямо туди, тому що на якийсь час забув, що вона сказала, що буде там".
  
  “ Ви бачили або чули кого-небудь там, всередині?
  
  "Я нікого не бачив, але почув, як міс Марстон крикнула: "Привіт, що ти тут робиш?' і спочатку я подумав, що вона бачить мене з-за фіранки, хоча я не міг її бачити. Я як раз збирався відповісти, коли почув голос з того ж місця і здогадався, що вона розмовляє з кимось іншим ".
  
  “ Ви чули що-небудь з розмови?
  
  “Ні. міс Марстон покликала трохи голосно, інакше я б з самого початку її не почув. Після цього я більше не міг чути ніяких слів, тільки два голоси ".
  
  Містер Уинкли нетерпляче подався вперед.
  
  “ Ви, звичайно, розумієте, Метьюз, що майже напевно чули, як вбивця розмовляв з міс Марстон. Ви впізнали голос? " запитав він.
  
  "Ні", - відповів Метьюз після паузи. "Я не впізнав її, але в той момент подумав, що це, мабуть, сестра Хокінс".
  
  "Але якщо ви так думали," сказав Полк, - чому ви не почекали і не передали їй повідомлення, яке мали намір відправити міс Марстон?"
  
  "Тому що я почув кроки в коридорі і знав, що влаштую скандал, якщо бос або лікар застукають мене там, тому я прослизнув в чоловіче відділення і прикинувся, що шукаю Теда Коксу, хоча і не очікував побачити його там вранці ".
  
  "Що сталося потім?"
  
  “Ну, Тед справді виявився там, і він прокляв мене, як проклятий, коли дізнався, що я шукав міс Марстон. Потім я повернувся в гараж і почекав ще трохи. Коли вона не з'явилася, мені довелося взяти машину, щоб забрати боса і забрати його звідси.
  
  “ Коли ви вперше почули про вбивство?
  
  “Тед Кокс чекав мене в гаражі, коли я повернувся. Він сказав мені, що якщо ви знаєте, що я дійсно відкрив двері жіночого туалету, то я повинен бути за це. Він сказав, що передав вам, що я запитав його, чи була міс Марстон в лазнях, і змусив мене пообіцяти, що я буду дотримуватися тієї ж версії, але я подумав, що буде безпечніше взагалі нічого не говорити.
  
  "Що ж," сказав Полк, " якщо ця історія про те, що ви і міс Марстон одружилися, правда, я думаю, ви можете це довести. Я думаю, у вас десь заховано свідоцтво про шлюб".
  
  Метьюз на мить завагався, потім сказав:
  
  "Я спалив його".
  
  "Спалив?" здивовано вигукнув Полк. “ Але це було ваше доказ...
  
  "Я не хотів це довести", - втомлено сказав Метьюз. “Я не хотіла, щоб ти дізнався, що ми одружені, і я знала, що, як тільки Тед Кокс розповів мені про вбивство, ти запідозриш мене і обыщешь мою кімнату, тому я спалила її. Я знав, що завжди зможу отримати копію, якщо захочу.
  
  Палиця це не переконало.
  
  "Ми не знайшли обручки", - сказав він. "Думаю, ви спалили і його".
  
  "У неї був такий", - сказав Метьюз, мнучи просте золоте кільце, яке так щільно сиділа на його мізинці правої руки. “Ось воно. Це була її ідея, щоб я наділа його для неї. Вона сказала, що тоді ніхто ніколи його не знайде. Бачте, вона боялася боса. Вона сказала, що вб'є її, якщо коли-небудь дізнається. Йому вдалося зняти тонке, потерте кільце зі свого огрубевшего пальця і покласти його на стіл між Пэлком і містером Уинкли. "Це обручка моєї матері", - пояснив він. “Я хотів купити їй ще один, але вона мені не дозволила. Вона сказала, що те, що було досить добре для моєї матері, було досить добре і для неї. Вона була..."
  
  ..Мила дівчина, і я ніколи не міг зрозуміти,
  чому вона закохалася у лідера групи,
  
  Полк свиснув собі під ніс.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 38
  
  Інспектор Полк відсунув стілець і, підвівшись, підійшов до вікна і зупинився, дивлячись вниз на ринкову площу Ньютон-Сент-Мері, побрязкуючи ключами і дрібницею в кишенях штанів.
  
  "Міс Марстон і машина!" - вигукнув він. “І я б не здивувався, якщо б машина важила для нього більше, ніж дівчина. Цікаво, скільки часу знадобилось їй, щоб втомитися від життя з ним? Він обернувся до містера Уинкли. "Я повинен був дізнатися про шлюб," безутішно продовжував він, - хоча я все ще не розумію, яку зачіпку я упустив, оскільки ні кільця, ні сертифіката не існувало".
  
  "Ви нічого не втратили", - відповів містер Уинкли. “Це була просто вдала думка. Це здавалося єдино можливим поясненням мовчання Метьюза, якщо припустити, як і я, що він не був винен у вбивстві. Єдине, що йому належало втратити, - це роботу, і, оскільки він не хотів говорити, здавалося ймовірним, що він боявся втратити її через якийсь зв'язку з Вінні Марстон. Я не зовсім ігнорую скандал, який відбувається в Hydro, тому що я знаходжу, що скандал зазвичай сплітається навколо крупиці правди, якою б малою вона не була. Інша можливість, що він зґвалтував її, була спростована оглядом лікаря; її сестра, яка дійсно знала її набагато краще, ніж хто-небудь інший, думала, що вона вирішила втекти з Метьюзом ...
  
  "І вона була милою дівчиною–" - посміхнувся Полк.
  
  “Таким чином, здавалося ймовірним, що вони вже були одружені. Це була просто удача ".
  
  "Це ви так кажете," заперечив Полк, " але факт залишається фактом: я повинен був усе це продумати сам. Я досить сильно заплутався в цій справі. Це те, що журналісти назвали б Моїм Великим Шансом, і я використовую Його по максимуму ".
  
  "Нісенітниця!" - заперечив містер Уинкли. “Всі роботи хороші. Вам випала завдання зібрати весь матеріал воєдино і закласти фундамент; такій людині, як я, до біса легко прийти і звести верхній поверх ".
  
  Але Полк відмовився від утіхи.
  
  "Це залежить від того, який матеріал ви використовуєте", - сказав він. "Якщо ви будуєте картковий замок, то найбільше потрібно надягати верхній поверх".
  
  Містер Уинкли відкинувся на спинку стільця і схрестив ноги.
  
  "Я проводжу весь свій час в Ярді, збираючи пазли", - сказав він.
  
  Полк раптово обернувся.
  
  “Боже милостивий! Ви ж не хочете сказати, що ви схожі на старого адмірала Ервіна з його кросвордами, чи не так?"
  
  Містер Уинкли посміхнувся.
  
  "Я думав, це тебе здивує", - сказав він. “Ні. Я визнаю, що це не справжні лобзики, але це схожий вид практики. Якщо у Ярд потрапляє яка-небудь інформація, в якій ніхто не може розібратися, вона потрапляє в мій відділ, і переді мною стоїть завдання розібратися в ній і надати їй сенс. Все це досить заплутано, чи це взагалі не підходить для мого відділу, і іноді це означає тримати в голові кілька тисяч крихітних, різнорідних фактів протягом багатьох років. Свого роду трюк з дівчиною-наступністю, якщо ви можете зрозуміти. Неясне згадка про кішок в 1919 році могло залишатися незрозумілим до 1939 року, коли настільки ж неясне згадка про мишей могло надати йому сенс. Я весь час обтачиваю фрагменти інформації в найхимерніші форми, а потім намагаюся підігнати їх один до одного. Проста рутина ніколи не приводить до правильних результатів у таких випадках, і я вважаю, що мій відділ - єдиний, де логіка підводить, і дикі здогадки найчастіше збігаються з правдою ".
  
  "Добре," сказав Полк, посміхаючись, "я зіграю". Він знову сів у своє крісло і заходився гортати свої записи. “Ми скажемо, що Метьюз невинний. Мій шлюб був підтверджений за телефоном у Відділі реєстрації актів цивільного стану Эксчестера, і все в порядку. Бо У нас ще не було часу з'ясувати, двоєженство це чи ні, але ми припустимо, що це не так, і що Метьюз зараз говорить нам правду. До чого це нас приведе?"
  
  Містер Уинкли дістав сигарети і запропонував їх Пэлку.
  
  "Це підводить нас до точки, де ми можемо усунути доктора Вільямса, містера Марстона, полковника Симкокса і адмірала Ервіна", - відповів містер Уинкли, чиркаючи сірником і прикурюючи сигарету Пэлка і свою власну. “ У мене немає ніяких сумнівів в тому, що Метьюз переступив поріг жіночого процедурного кабінету в той самий момент, коли Вінні Марстон побачила вбивцю. Він говорить, що в той момент йому здалося, що заговорила сестра Хокінс, і жодна людина в здоровому глузді не прийняв би її голос за чоловічий.
  
  "Голос доктора не дуже низький," сказав Полк, " і Метьюз не дуже добре чув. Звичайно, я знаю, що доктор ваш друг, але..." Він здавався збентеженим.
  
  "Не турбуйтеся про це, інспектор", - відповів містер Уинкли. “Я цілком розумію, що доктор знаходиться під підозрою, і він теж; але я думаю, що сама природа слів Вінні видає його. Вона могла б крикнути: "Що ви тут робите?' полковнику або адміралу, але вона, звичайно, не сказала б цього лікаря, навіть якщо б не очікувала побачити його в той момент. Вона була його пацієнткою, і відвідувати процедурні кабінети в певний час під час лікування було частиною його роботи. Він був би нікчемним лікарем, якщо б цього не робив. Ви згодні?"
  
  Полк кивнув, і вони обидва помовчали з хвилину, поки їх думки, здавалося, спрямовувалися вгору разом з безладними блакитними спіралями від їх сигарет.
  
  "Якщо три вбивства - справа однієї руки," помітив нарешті інспектор, " я сильно підозрюю сестру Хокінс. У неї є необхідна підготовка, щоб знати, який нанести удар, щоб викликати миттєву смерть; у неї було стільки ж можливостей для вбивства, скільки у будь-якої людини в гідропарку, під час першого і третього злочинів більше, ніж у більшості у другому; серед інструментів в чоловічих ваннах була в'язальна спиця; Метьюзу здалося, що він чув її голос, і зауваження Уінні Марстон, можливо, висловлювали здивування, тому що медсестра повернулася так скоро, сказавши, що її не буде півгодини ".
  
  Містер Уинкли кивнув.
  
  “Я розумію вашу точку зору, інспектор, - сказав він, - але, по-моєму, ви трохи перебільшуєте факти, а це завжди призводить до спотвореного висновку. Зберіть свої факти і, якщо хочете, зробіть переконливе припущення, але ніколи не розтягуйте їх, щоб зберегти логічну послідовність міркувань. Ви говорите, що у сестри Хокінс було стільки ж можливостей зробити вбивства, скільки і у будь-якого іншого людини, але ви забуваєте, що у неї є алібі на ті дуже важливі півгодини, протягом яких була вбита Уінні Марстон. Я ні в якому разі не поділяю думки містера Уеллер-старший стверджує, що “немає нічого краще аллейби"; але факт залишається фактом: леді Уорм не можна похитнути в її впевненості, що медсестра була з нею, коли вона говорила, що була. Я не думаю, що леді Уорм настільки любить сестру Хокінс, щоб лжесвидетельствовать від її імені; більш того, у мене склалося враження, що вона воліла б, щоб у медсестри не було алібі. Я не надаю жодного значення словами Метьюза про те, що йому здалося, ніби він чув голос медсестри. Для нього було природно припустити, що це був її голос, тому що він очікував його почути.
  
  Знову ж, аргумент, який можна застосувати до лікаря, в рівній мірі застосовний і до медсестри. Вінні Марстон не здивувалася б, побачивши медсестру, яка повернулася в масажний кабінет, навіть якщо б вона її не чекала. Всі мазі, бинти та рушники зберігаються там, у шафах, як ви вже бачили. Міс Марстон могла б сказати що-небудь на зразок: "Привіт, ви знову повернулися?" - Але вона, звичайно, не запитала б: "Що ви тут робите?' - Навіть риторично. Якщо б тільки ми могли знайти мотив! "
  
  Полк схопився і почав неспокійно ходити взад-вперед по підлозі.
  
  “ Мотив! Мотив! " вигукнув він. “ Який може бути мотив для вбивства дитини? Єдине пояснення полягає в тому, що хто-то в Гідропарку - буйнопомешанный, і ми намагаємося з'ясувати, хто це, міркуючи логічно. Так адже ми переможені на стартовій позиції!"
  
  Він осікся, коли в кімнату після извиняющегося стуку ввійшов сержант Джаго.
  
  "Я прийшов доповісти, сер", - сказав він. "Я тільки що повернувся з гідростанції".
  
  “ Знайшли що-небудь?
  
  Сержант стиснув губи і похитав головою.
  
  “ Ніяких слідів, сер. Я відправив всіх людей обшукувати готель і територію весь день.
  
  Полк повернувся з безнадійним жестом, на який містер Уинкли відповів підбадьорливим кивком.
  
  "Проходьте і сідайте, сержант," сказав він. “ Якщо дві голови краще, ніж одна, то три голови повинні бути краще, ніж дві. Він коротко розповів сержантові про виконану за день роботу і висновках, до яких вони прийшли щодо двох ув'язнених. "Ми в глухому куті, продовжив він," і тільки блискуча думка може нам допомогти. Давайте подивимося, що ви можете зробити в цьому напрямку. Якщо б вам довелося повісити три вбивства на одну з жінок у Гідропарку, кого б ви вибрали?
  
  Сержант Джаго уважно подивився на містера Уинкли, щоб зрозуміти, серйозний чи він, вирішив, що немає, і почав сміятися.
  
  'Разрази мене грім, якщо я не передам це міс Брендон", - сказав він. "Ця її компаньйонка-медсестра, Роджерс, ймовірно, штовхала її в кріслі для купання, направила її руку до черепа жертви і знову віднесла її наверх, в її кімнату!"
  
  Навіть Полк не зміг втриматися від посмішки при цій думці.
  
  "Боюся, я не дуже сподіваюся на це", - сказав він. “Але це, безумовно, поліпшило б одноманітність для старої леді. Повинно бути, це жахливо для неї - бути майже сліпий і лежати нагорі весь день, знаючи, що в цьому домі відбуваються всі ці вбивства. Не знаю, чи думала я про це раніше.
  
  "Благослови тебе господь, вона не заперечує", - відповів Чжейго. "Ця медсестра охороняє її, як солдат".
  
  "Схоже, вам вдалося розташувати її до себе," зауважив інспектор. “ Коли я прийшов її допитувати, то подумав, що вона сварлива літня– е–е... леді.
  
  Чжейго захоплено посміхнувся.
  
  "О, я впізнав її, коли ми обшукували її кімнату", - сказав він. “Ви ніколи не бачили нічого подібного кількістю речей, які вона там зберігає. Повинно бути, вона збирала його з тих пір, як була дитиною, і це було далеко не вчора. Компаньйонка весь час ходила за мною по кімнаті і розповідала старої леді все, що я дізнавалася, а міс Брендон розповіла мені історію її життя. Ми дуже добре ладнали. Вона розповіла мені, що в дитинстві її вважали зовсім юною, тому що вона одягала шаровари, коли каталася на велосипеді.
  
  "О, поцілунок мене, сержант!" вигукнув інспектор, і Чжейго знову посміхнувся.
  
  "Що, чорт візьми, вона робить весь день?" - запитав містер Уинкли.
  
  "Татуювання," сказав сержант.
  
  "Що?" - хором закричали його начальники.
  
  "Татс," повторив Чжаго. “ Так. Це підходяще слово. Татс. Плете мережива на подушечці, покритої коклюшками. Вони видають звук, схожий на цокання вставних зубів.
  
  “Боже милостивий! Я не бачив нічого подібного з тих пір, як був хлопчиком", - сказав містер Уинкли. "Я цього ніколи не помічав, коли пив чай в її кімнаті".
  
  “Ви б цього не зробили, сер, - відповів сержант Джаго, - якщо тільки вона не користувалася ним, а я думаю, вона хотіла поговорити, поки ви були там. Вона знову відчула б себе абсолютно емансипованої, якщо б приймала джентльмена в своїй спальні. Кажи! Вона ніколи не зупиняється. Я впевнений, що всі скандали з Гідроприводом починаються в її спальні. "
  
  Полк подивився на сержанта з терпимим виглядом, але містер Уинкли злегка нахилився вперед, ніби визнав зауваження сержанта більш важливими.
  
  "Це дуже цікаво, сержант", - сказав він.
  
  Сержант Джаго, не звиклий до похвал, похитав головою з боку в бік, немов намагаючись протидіяти будь-якої тенденції, яка могла розвинутися і призвести до розпухання.
  
  "Ну, це всього лише моя ідея, сер", - сказав він. “Можна подумати, що ці вбивства могли б на деякий час покласти край скандалу, чи не так? Але це не так. Тепер вони знову взялися за цю справу.
  
  "О!" - вигукнув містер Уинкли. "Хто жертви на цей раз?"
  
  - Доктор Вільямс і ця тиха мишка-секретарка, міс Льюїс, - відповів сержант Джаго, - а що стосується жертв, сер, все, що я можу сказати, це те, що всі вбиті досі були молоді і красивіше інших, так що, можливо, міс Льюїс буде наступною!
  
  До їх здивування, містер Уинкли раптово підняв руку й тицьнув вказівним пальцем у точку між очей сержанта.
  
  "От і все!" - вигукнув він. “Тепер я починаю бачити правду. Ми повинні були побачити це раніше, якщо б у нас не було кожної справи, захованого в окремому відділенні. Це перше вбивство, яке повинно було дати нам зачіпку. Ми зосередились не на тех. Мотив? Мотивів достатньо, і вони все ще існують, але у нас немає доказів, і ми ніколи не зможемо довести це, якщо тільки ... – Він різко встав і, взявши своє пальто зі стільця в кутку, почав натягати його. "Я збираюся провести експеримент", - сказав він, повертаючись до Полку. “Зараз я повертаюся до Гідро. Ви з Чжейго підете за мною туди. Я буду в кабінеті лікаря. Увійдіть через його особисту двері і стежте, щоб вас ніхто не побачив.
  
  Він взяв свій капелюх і попрямував до дверей.
  
  "Але – які домовленості ...?" - запитав Полк. "Вам не потрібні чоловіки?"
  
  “ Ні. Тільки ви і сержант. Я не збираюся проводити арешт. Я тільки збираюся провести експеримент. Поки!
  
  І перш ніж інспектор встиг заперечити, він накинув капелюх на голову і вискочив з кімнати, залишивши сержанта Джаго разинувшим рот в крайньому замішанні.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 39
  
  На наступний вечір у вісім хвилин на одинадцяту Пекла Роджерс на пальчиках увійшла в кімнату міс Брендон, щоб переконатися, що її господиня спить, тихенько прикрила двері і вирушила нанести свій щовечірній візит місіс Брендон. Дьюкс, економка. Час рідко змінювалося хоча б на дві хвилини, тому що чашка чаю та плітки у вітальні економки були єдиною розвагою Роджерса в Гідро. Вважаючи себе вище покоївок, а медсестру Хокінс і секретарку доктора - нижчої, Роджерс приймала значно обмежену участь у соціальних благах, якими користувався інший персонал. Економка була єдиною людиною в Гідро, який брав її як одного з яким вона могла розслабитися.
  
  Вона виявила місіс Дьюкс сидить у потертому кріслі зі старим лезом від безпечної бритви в руці, а одна боса нога лежала на подушечці.
  
  "Заходь швидше, Пекла, і закрий двері", - сказала вона. “Я впевнена, що мені шкода, що ти застала мене в такому стані, але я просто не могла стояти на ногах. Я знаю, ти не заперечуєш.
  
  "Бідолаха", - поспівчував Роджерс. “Ти дійсно страждаєш від чогось жорстокого з своїми мозолями. Шкода, що тобі доводиться весь день стояти на своїх бідних ногах".
  
  “ Що ж, не побоюся цього слова, у мене сьогодні був досить важкий день. Як раз коли я подумала, що закінчила, лікар послав за мною і сказав, щоб я прибрала спальню міс Блейк, щоб міс Льюїс могла там спати. Він був під замком з тих пір, як поліція заарештувала сера Хамфрі, який завжди був добрий до нас, і я впевнений, що не вірю, що він коли-небудь вбивав дівчину, хоча вони кажуть, що побачити - значить повірити; так що ви можете тільки уявити, в якому стані він був, і мене, коли у мене так боліли ноги. Я повинен був подумати, що завтра буде достатньо часу, щоб все підготувати, але ні, він повинен був підготувати це сьогодні ввечері. Тому я сказав йому: "Що ж, доктор, якщо міс Льюїс не заперечує, я впевнений, що ні", - і я тільки що зв'язався з двома дівчатами, і тепер все скінчено ".
  
  "Я думаю, міс Льюїс теж не заперечувала", - зауважив Роджерс. “Ну, це одна з найкрасивіших спалень у будинку. Хотів би я знати, за що він хоче їй подарувати. Я називаю це вбиванням ідей в її голову, наче вона і так недостатньо зарозуміла, а я завжди з нею милий, як пиріжок. Я не розумію, чому хтось повинен заперечувати проти того, щоб спати там; зрештою, це ж не означає, що бідну міс Блейк вбили в її спальні.
  
  Місіс Дьюкс придушила тремтіння.
  
  "Може бути, і так, Пекла," сказала вона, " але я б не стала там спати, ні, навіть якби ти увінчала мене золотою короною. В цій кімнаті мешкають привиди, попомни мої слова. Не те, щоб це була хороша ідея з боку лікаря. Вона в останній раз зірвала мозоль і натягнула панчоху. “Ну ось так-то краще. А тепер я приготую тобі чашку гарного міцного чаю.
  
  Десять хвилин потому Пекла Роджерс затишно влаштувалася в скрипучому плетеному кріслі перед каміном, її чорна спідниця з альпаки була відкинута на кістляві коліна, а чашка з густим індійським чаєм знаходилася в межах досяжності її правої руки.
  
  Вітальня місіс Дьюкс виглядала сумно і була перевантажена меблями, тому що тут знайшли притулок дивні дрібнички, вигнані доктором з інших частин будівлі. Але для Ади Роджерс це була, без сумніву, сама гарна кімната в Гідро, і якщо б у неї коли-небудь була можливість самій обставити вітальню, вона б зробила її точною копією цієї.
  
  "Це щось новеньке, правда, Еммі?" - запитала вона, вказуючи на бамбуковий триніжок з трьома хитними папоротями, підтримує аспидистру в яскраво-зеленому горщику.
  
  Місіс Дьюкс відправила в рот останній шматочок намазаного маслом тосту і кивнула головою, облизуючи пальці.
  
  “Um. Доктор знайшов це десь у гідропарку, і мені не хотілося б говорити, як він це назвав. Він сказав мені викинути це на смітник, але я не міг цього зробити. Не витрачайте даремно, не потребує, ось що я кажу, хоча впевнений, що не отримаю за це ніякої подяки.
  
  "Ти отримаєш свою нагороду на небесах, люба", - відповів Роджерс. “Ми всі знаємо, що це місце не протримався б і хвилини без тебе. Просто спробуй попередити їх і подивися, що вони скажуть. Якщо доктор не подобаються рослини в цьому приміщенні, я впевнений, що це його втрата, а тут вони виглядають дуже красиво. Але з іншого боку, це така зі смаком підібрана кімната. Повинен сказати, що я здивований, що доктор говорить про речі такою мовою. Судячи з усього, це на нього не схоже ".
  
  Місіс Дьюкс шумно провела язиком по верхнім зубах (в самоті у своїй кімнаті, вона дозволяла собі вести себе природно, чого ніколи не бачили покоївки) і стулила губи.
  
  "Ну, в якомусь сенсі це і так, і не так", - відповіла вона. “Раніше він був ідеальним джентльменом для мене і для всіх інших. Дійсно, я часто думав, що він переборщив з ввічливістю. Звичайно, це абсолютно правильно, коли він звертається до вас чи до мене; але коли справа доходить до того, щоб сказати "будь ласка" ледачою ні на що не придатною жінці зразок цієї Емі Форд, чия мати була не ліпша, ніж має бути, що ж, це вже занадто, якщо ви розумієте, що я маю на увазі.
  
  Роджерс сонно кивнув, бо місіс Дьюкс додала "дещо" свій чай, і це подіяло заспокійливо.
  
  "Але це було до того, як був убитий молодий Боббі Доусон", - продовжила місіс Дьюкс. “З того дня доктор став іншою людиною, огризається на вас, коли ви задаєте запитання, і лається з-за порошинки, яку він ніколи б раніше не помітив. Ну, я не буду говорити, що для нього неприродно бути засмученим, думаючи, що його власна дочка може бути наступною вбитої, але я сам був дуже засмучений, і ніхто не міг сказати, що це не так, і я ніколи так себе не вів. Ні, повір мені, Пекла, є й інша причина.
  
  Роджерс відреагувала на цей натяк в істинній гидроформе і, моргнувши сон з очей, очікувально дивилася на свою подругу.
  
  “ Інша причина? Ти маєш на увазі?..
  
  Місіс Дьюкс важко кивнула.
  
  “ Так, жінка. О, я знаю, Пекла. Чоловіки є чоловіки у всьому світі. Вони не можуть пустити пил в очі. Я поховала двох чоловіків...
  
  "І якщо б вони були живі, тебе б тут зараз не було," досить двозначно додала Пекла. “ Але ти ж не хочеш сказати, що доктор закоханий, Еммі?
  
  Місіс Дьюкс знову кивнула.
  
  “ О, Пані, не– не з тобою?
  
  Місіс Дьюкс суворо випросталась.
  
  "Пекла Роджерс," сказала вона, і голос її був похмурий, " може, у мене є свої амбіції, але я сподіваюся, що знаю своє місце, а це більше, ніж роблять деякі люди, про яких я могла б згадати. Повинен сказати, я здивований, що ти говориш такі речі мені в обличчя. Я впевнений, що не давав тобі для цього приводу. За моєю спиною досить розмов, і без натяків моїх кращих друзів.
  
  Чи було її обурення дійсно викликано цим зауваженням або джин в її чаї викликав такий похмурий ефект, Роджерс не міг зрозуміти; але економка була щиро засмучена, і минуло близько двадцяти хвилин, перш ніж вона дозволила себе заспокоїти, і Роджерс пішла в половині дванадцятого, так і не задовольнивши свою цікавість.
  
  "Ні, Пекла," були останні слова економки, - я знаю своє місце, і ніхто не може сказати, що я проказничаю. Але ти розумна жінка, просто тримай очі і вуха відкритими. Це все, що я можу сказати.
  
  Роджерс піднялася з кімнати економки по задній сходах в довгий коридор, відомий персоналу як "Стежка старих дівиць". Спальні в "Гідро" були відведені в суворій відповідності з правилами пристойності, і саме тут спали незаміжні гості або вдови, справжні чи ні. Завернувши за ріг, вона побачила струнку фігуру в синьому халаті і м'яких домашніх тапочках, що входить в двері праворуч. Деякі з цих спалень зараз використовувалися, і коридор був слабо освітлений, але Роджерс перебувала достатньо близько, аби розгледіти, що фігура перед нею належала міс Льюїс, секретарці доктора, очевидно, що верталася з ванною. На мить вона задумалася, що секретарка робила в одній з кімнат для гостей, потім згадала, що економка розповідала їй про спальні міс Блейк. "Хороша ідея з боку лікаря", - сказала вона, але у Роджерс була своя думка на цей рахунок.
  
  Коли вона порівнялася з дверима в кімнату, яка завжди була відома нинішнім і майбутнім поколінням персоналу як "Спальня бідолахи міс Блейк", вона помітила, що та залишена прочиненими, і відразу ж невисловлені підозри виникли у неї в голові.
  
  "Хороша ідея з боку лікаря!" - знову подумала вона. Може бути, а може, й ні. У більшості речей було щось більше, ніж здається на перший погляд, і ви не залишите двері своєї спальні відкритої в пів на дванадцяту ночі випадково, стверджувала вона, принаймні, якщо ви вперше спите в кімнаті, останній мешканець якої був убитий. Тільки не ти! Якщо тільки, – і вона мало не прицмокнула губами при цій думці, – якщо тільки ти не чекав відвідувача.
  
  Ця думка вразила її, і вона спробувала виправдати її перед самою собою. Що ж, таке дійсно траплялося, чи не так? Всім відомо, що це вже не раз траплялося в цьому самому готелі і може статися знову.
  
  Її думки забрали її в кінець коридору, коли вона почула кроки, приглушені товстим килимом, що наближаються по прямокутному повороту навпроти неї. Вона похитнулася, потім, підкоряючись раптовому пориву, повернулася і, тихо пробігши тому, увійшла в маленьку темну комірчину для прислуги зручно з відкритими дверима, яка перебувала майже прямо навпроти кімнати, в яку увійшла міс Льюїс. Ледве уникнувши зіткнення з емальованими відрами і глечиками, які практично заповнювали замкнутий простір, вона затамувала подих, коли кроки наблизилися й зупинилися біля відчинених дверей спальні. Без коливань новоприбулий штовхнув двері ще ширше, сказавши: "Ти тут, любий?" - і був зустрінутий помахом блідо-блакитного атласу і оголеними руками міс Льюїс, поприветствовавшей його і увлекшей в спальню. Двері зачинилися, і клацнув ключ у замку, але не раніше, ніж швидкі очі Роджерса побачили знайоме обличчя і впізнали голос. Похмура усмішка торкнула її уста, коли з кімнати долинув тихий гул голосів, і вона завмерла, охоплена божевіллям звитяжних думок.
  
  Доктор! Доктор і його секретарка! Брудна парочка! О боже, який скандал! Ну, місіс Дюкс сказав їй тримати очі і вуха відкритими, і вона робила це з якоюсь метою. Так ось що мала на увазі Пані, чи не так? Не дивно, що міс Хитрюга Льюїс не хотіла заводити друзів у Гідропарку: вона, звичайно, боялася, що її маленька гра буде зіпсована. Уявіть собі! Нахабство доктора відкрито притягти свою спідницю в одну з кращих спалень, щоб він міг відвідувати її ночами. Можливо, вона теж була не першою. Зрештою, лікар міг так відкрито увійти в спальню жінки, а міс Льюїс була не першою привабливою жінкою, яка зупинилася в цьому закладі. Там були міс Блейк і Вінні Марстон, і подивіться, що з ними сталося!
  
  О, вона знала, що знала, але більше не збиралася мовчати. Вона зіпсує їм їх маленьку гру. Вони були розумні, занадто розумні для більшості людей, але недостатньо розумні для Ади Роджерс. Про немає!
  
  Вона безшумно вибралася з шафи й, сильно почервонівши, войовничої ходою попрямувала за кут за перерваного шляху в свою спальню.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 40
  
  Півгодини потому доктор Вільямс вийшов зі спальні своєї секретарки, його думки були в сум'ятті.
  
  До сьогоднішнього вечора він не усвідомлював, що відноситься до Гвиннет Льюїс з почуттям більш глибоким, ніж звичайна симпатія, яку будь-який чоловік відчуває до вмілій секретарці, що допомагає полегшити важкий коло його повсякденної роботи. Він думав про неї як про милою, розумною і приємною на вигляд, але їй завжди не вистачало для нього якої-небудь певної особистої привабливості. Вона завжди була на задньому плані його життя, і він став ставитися до неї як до чогось незначного. Як до дуже корисному і необхідному ничтожеству, скажімо так, але все ж, як до ничтожеству.
  
  Тільки сьогодні ввечері він зрозумів, що все це очевидне відсутність індивідуальності було частиною її образу ідеальної секретарки, частиною її офіційного макіяжу. Не те щоб вона користувалася цією косметикою, подумав він, дещо непослідовно. Він завжди був радий цьому. Щоранку він співчував чоловікам з газетних оголошень, які були приречені вічно знімати дівчат з косметичним кольором особи або з нафарбованими губами. Не те щоб це дійсно було його справою, але все ж він був радий, що в нього вистачило розуму вибрати таку дівчину в якості своєї секретарки. У цієї думки була тонка лестощі.
  
  Але сьогодні ввечері він зрозумів, що насправді вона не нікчема, а найпривабливіша жінка з плоті і крові, на такій жінці він би одружився, якщо б коли-небудь захотів одружитися знову, чого, звичайно, він не хотів. Сама ідея була абсурдною, хоча дружина, звичайно, допомогла зробити життя лікаря більш щасливою і товариською.
  
  Він був спантеличений такою раптовою і досить тривожною зміна в її поведінці. Можливо, подумав він, виною тому були її швидкі обійми і аромат її волосся або дотик прохолодних оголених рук. Можливо, справа була в тому, що він побачив її, одягнену в той голубе шовкове плаття, з волоссям, розсипаними по плечах, і її оголеними щиколотками, ніжно рожевіють у світлі каміна. Він ніколи раніше не бачив її одягненою у що-небудь, крім охайного костюма або суворого денного сукні, оскільки персоналу ніколи не рекомендувалося надягати вечірні сукні навіть на світських заходах, таких як концерти леді Уорм. Жителі не схвалювали подібні речі.
  
  Сидячи там, в інтимній обстановці спальні, він гостріше всього відчув потяг до неї; настільки сильне, що почав задаватися питанням, чи, врешті-решт, це зовсім нове відчуття, або воно було не завжди, усвідомлював він його раніше і навмисно придушував. Якщо б він належав до якої-небудь іншої професії, він міг би списати все це на природну реакцію чоловіка, який бачить гарненьку жінку в інтимній теплоті її спальні. Але це було настільки звичною процедурою для лікаря, що він відкинув цю ідею, хоча, звичайно, жінки, яких він професійно відвідував у Престейнтон Гідро, зазвичай були якими завгодно, тільки не гарненькими – за винятком міс Блейк і Вінні Марстон, цих бідних нещасних створінь; але вони були іншими...
  
  Думка про них нагадала йому про причину, по якій він йшов по верхньому коридору в цей час ночі. Без сумніву, у Уинкли була якась причина для такого розігрування, хоча що це було, було абсолютно за його межами. В сотий раз він задався питанням, чи можливо, що поліція підозрює Гвиннет Льюїс у вбивстві. Вона здавалася такою далекою від всіх цих злочинів, що до сьогоднішнього дня він навіть не замислювався про це; але поліція, мабуть, вирішила, що вона якимось чином причетна до них, інакше, звичайно, вони ніколи б не влаштували сьогоднішнє уявлення.
  
  Було просто смішно думати про Гвиннет – таке гарне ім'я, і як він був радий, що вона ніколи не стриглася коротко! – як вбивцю; і все ж, як не дивно, саме думка про цю можливість вперше змусила його усвідомити її як жінку.
  
  Він спустився по сходах і закрокував по звивистих коридорах до своїх особистих покоїв, як людина, що йде у сні. Ледь помітивши присутність містера Уинкли, інспектора Пэлка і сержанта Джаго, він увійшов в свій кабінет і важко опустився на одне з шкіряних крісел.
  
  “ Що ж, - сказав він із зусиллям, “ вважаю, все пройшло нормально.
  
  "Так", - відповів містер Уинкли. "Краще і бути не могло".
  
  Сержант Джаго, який в той вечір насилу стримувався від будь-яких зауважень, більше не міг стримуватися.
  
  "Пекла Роджерс!" - вигукнув він. “Пекла Роджерс, з усіх...! Ну, разрази мене грім, якщо я з самого початку був не прав. Коли нас заарештують?"
  
  "Ви сказали, що це була міс Брендон," прогарчав Полк, " а що стосується арешту кого б то не було, не хвилюйтеся, цього може ніколи й не статись! Наскільки я можу судити, у нас все ще немає ні єдиної докази для арешту. Скажу вам відверто, містер Уинкли, я все ще не бачу в цьому ніякого сенсу. І все ж ви говорите, що те, що сталося сьогодні ввечері, було тим, що сталося в ніч вбивства міс Блейк.
  
  Містер Уинкли поблажливо подивився на нього.
  
  "Що-то в цьому роді", - сказав він.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 41
  
  На наступну ніч спостерігач міг би побачити, як повторилося те ж саме. доктор Вільямс пройшов коридорами, які, мабуть, були порожні, в ту ж спальню. Але на цей раз він залишався за замкненими дверима протягом години, перш ніж піти, і на цей раз Пекла Роджерс не ховалася в комірчині для прислуги.
  
  Пройшов ще годину.
  
  У спальні Гвиннет Льюїс, закутана в блакитний атласний халат, сиділа у кількох тліючих жаринок у старомодному заґратованому каміні. Вона відчувала себе частково збудженої, почасти нервової, почасти недовірливою і повністю усвідомлювала іншу, більш глибоку і всепоглинаючу емоцію, яка лежить в основі всіх інших. Вона нервово грала декількома пасмами волосся, які м'яким густою хмарою падали їй на плечі, і прислухалася до слабким поскрипываниям, які так добре знайомі старим будинкам по ночах. Як завжди, коли вона була одна, вона подумала про доктора.
  
  Можливо, що поліція підозрювала його? Якщо так, то вони даремно втрачають час. Вона знала, що він не здатний заподіяти шкоду миші: він ніколи не зміг би зруйнувати людське життя, особливо життя такої дитини, як Боббі Доусон. Інші люди бачили доктора, коли він був на чергуванні, його спокійні й обнадійливі манери: вона бачила його, коли він був роздратований, або втомився, або стурбований, або злий, і вона любила його ще більше за ці моменти слабкості, незахищеності. Інші люди могли б повірити, що він здатний на вбивство, але вона знала, що це не так.
  
  Вона здригнулася, прислухаючись, відчуваючи дике биття свого серця, але жоден звук, який вона, можливо, чула, не повторився, і вона повернулася до своїх безладних думок.
  
  Події останніх двох вечорів вибили її зі звичного спокою, що все в Гідро приймали як щось само собою зрозуміле. Їй було нелегко повірити, що доктор дійсно піклується про неї, і все ж... Вона почервоніла при згадці про їх останньому обіймах сьогодні ввечері на порозі її спальні і при спогаді про вираз його очей. Глибокий, переляканий погляд, ніби він не хотів вірити в те, що, як він знав, було правдою.
  
  Вони вели себе дуже нескромно. Чи міг хто-небудь їх бачити, і якщо так...
  
  Раптовий сторонній шум порушив нічний скрип готелю; приглушений, але наполегливий стукіт у двері її номера. Вона стрепенулася і за пересохшему горла і вологому лобі зрозуміла, що їй страшно.
  
  Її думки стали дикими.
  
  Тук-тук. Хто там? Доусон, який Доусон? Сина Доу вбили, вбили, вбили. Тук-тук. Приятель. На сніданок свинина з квасолею. Наче хто-небудь коли-небудь буде їх їсти на сніданок. Можливо, американці, з американцями ніколи не розберешся. Тук-тук. Хто там? Герцоги. Син герцога, син кука, син графа з поясом. Чому графи були з поясом? Це якось пов'язано з носінням меча? Треба подивитися це завтра в енциклопедії. Якби вона була жива завтра, це було б так. Тук-тук. Що за дурна гра! Хто, чорт візьми, її винайшов? Можливо, хто-то на фондовій біржі. Але хто на Фондовій біржі займається всім цим винахідництвом? І навіщо?... Тук-тук. Стук у ворота в "Макбеті". Звідки Шекспір знав про всі почуття, на які здатен людський розум? Лежав він коли-небудь вночі без сну, коли вбивця стукав у його двері? Вбивця! Тук, тук...
  
  Це було нерозумно. Вона зібрала всю свою мужність і, немов підкоряючись неслышимому наказом, підійшла до дверей і, повернувши ключ, відчинила її.
  
  Світло в коридорі був погашений, і фігура зовні здавалася тьмяною і примарною в далекому, доброзичливому світлі лампи, що стояла на столику поруч з ліжком.
  
  “ Вибачте, що турбую вас, - вимовив ніжний голос, - але у мене так жахливо болить голова. Я подумала, ви могли б дати мені аспірин. У мене його зовсім не залишилося.
  
  Тремтячий смішок висловив полегшення міс Льюїс.
  
  “ Ну, звичайно. Заходьте, " сказала вона.
  
  “Я такий радий, що ти не спиш. Це справжній акт Провидіння, що ти опинилася так близько до мене. Мені дуже не подобається турбувати тебе, але я так сильно страждаю від головних болів. У мене вони були з тих пір, як я була дівчинкою, але останнім часом вони стали набагато гірше. Сьогодні ввечері я знову випила кави. Це було дуже нерозумно з мого боку. Каву завжди засмучує мене. "
  
  Міс Льюїс підійшла до столика поруч з ліжком і взяла маленьку прозору пляшку. Її відвідувачка тихо причинила двері і підійшла, щоб взяти у неї пляшку.
  
  “Велике вам спасибі. Я просто візьму дві з пляшки, якщо ви не заперечуєте, тоді я буду знати, скільки повернути вам завтра".
  
  Міс Льюїс уважно подивилася на худеньку фігурку в невідповідному безформному халаті і будуарном хустці і здивовано вигукнула:
  
  “ Але ти ж захопила з собою свою робочу сумку!
  
  “ Так і є. Як нерозумно з мого боку! Я так звикла всюди носити його з собою, що, гадаю ... сила звички ... дуже нерозумно, але коли у тебе так страшенно болить голова...
  
  "Про, це досить легко зробити", - відповіла міс Льюїс, зображуючи життєрадісність, якою вона була далека від почуття. "Може бути, ви захочете прийняти аспірин, поки ви тут".
  
  Її відвідувач посміхнувся.
  
  “Як ви добрі! Я вірю, що так і зроблю. Ні, будь ласка, не турбуйтеся. Я сам виллю воду". Вона простягнула руку, щоб взяти склянку у міс Льюїс, і в цей момент дві таблетки аспірину випав у неї з рук на підлогу. - О, як нерозумно з мого боку! Як це незграбно!"
  
  "Вам краще випити ще дві," сказала міс Льюїс, ставлячи склянку на стіл.
  
  “Ні, ні, будь ласка, немає. Яка марна трата часу. Я чітко бачу їх прямо під столом. Якщо вас не утруднить, принесіть їх мені... Мені дуже шкода, що я доставляю вам стільки клопоту, але ... моя голова...
  
  Міс Льюїс нахилилася й зазирнула під стіл.
  
  "Вони, мабуть, закотилися прямо під мене", - сказала вона, притискаючи підборіддя до грудей, щоб краще бачити.
  
  Вона почула легкий щиглик позаду себе, і в наступну мить пролунав крик: "Зупиніть його!" Коли вона встала, у неї виникло туманне враження розмахування руками, а стілець перед каміном з гуркотом перекинулася. Двері відчинилися, і в кімнату увірвався доктор Вільямс у супроводі кількох поліцейських констеблів.
  
  Доктор пройшов прямо через кімнату і обійняв свою секретарку.
  
  "Ти в безпеці?" - з тривогою запитав він. “ Вона не...?
  
  “ Зі мною все в порядку, - сказала міс Льюїс з тремтячою посмішкою, - тільки я страшенно налякана.
  
  Констеблі звільнили Пэлка і Чжейго від вырывающейся фурії, з якою вони ледве могли впоратися, і оточили її. Інспектор Пэлк поклав руку на плече укладеною, і вона перестала вириватися.
  
  "Пекла Роджерс," сказав він, - я... " Він завагався і пильно придивився до її обличчя. "Боже милостивий!" вигукнув він. “ Це ... це...
  
  “ Міс Астилл, – закінчив містер Уинкли, – а ось, - він нахилився, щоб підняти щось з підлоги, - ось зброя і рукоятка.
  
  "Як я міг очікувати, що дізнаюся кого-небудь в такому вбранні?" - запитав Полк, вказуючи на безформний одяг, в яку міс Астилл намагалася загорнутися. "і як, чорт візьми, я можу очікувати, що побачу щось без світла?"
  
  Сержант перетнув кімнату і натиснув на вимикач, запалив світло в центрі великої, просторої кімнати і ще один над туалетним столиком.
  
  Предмет, який містер Уинкли простягав Пэлку, був сталевий в'язальної спицею з малюнком, який був їм усім знайомий. Він був міцно закріплений на рукоятці, зробленої з невеликого гофрованого рогу, з таких роблять рукоятку обробного ножа, пофарбованого в змішані відтінки жовтого, синього і золотого.
  
  "Що за...?" - вигукнув Полк, витягуючи голку і оглядаючи рукоятку.
  
  Сержант Джаго схопив робочу сумку міс Астилл, що лежала на підлозі, і простягнув її інспектору.
  
  "Ось, будь ласка, сер", - сказав він. “Її сумка! Як же ми могли її не помітити?"
  
  Інспектор Полк подивився вниз і дізнався ту саму сумку, яку він так ретельно обшукував під час своєї першої бесіди з міс Астилл.
  
  Це була велика м'яка сумка, зроблена з важкого гобеленового матеріалу, закріпленого на подвійному сталевому каркасі. З одного боку сталева рама була загнута нагору, і два кінця вставлялися в кожен кінець кольоровий роговий ручки; з іншого боку сталеві кінці були оголені, а рогова ручка була відсутня. Полк вставив ручку, яку тримав у руках, на місце, і два загнутих сталевих кінця закріпилися за принципом держателя рулону туалетного паперу. Він знову витягнув його і оглянув.
  
  "Дуже дотепно", - сказав містер Уинкли. “Сталевий каркас сумки повинен бути точно такого ж розміру, що і спиці. Отвір, ймовірно, дуже трохи зменшується до кінця, щоб забезпечити захоплення. Але якщо діра проходить прямо наскрізь...
  
  "Це не так", - сказав Полк, підносячи кінець ручки до світла. "Ближче до кінця повинна бути товста сталева стінка, щоб забезпечити достатній опір при ударі голкою".
  
  Він знову закріпив ручку на сумці і передав її сержантові Джаго. "Подумати тільки," додав він люто, " що ця клята жінка, автор трилерів, місіс Доусон, весь час була права! Вона сказала, що це міс Астилл, і сказала, що ми повинні знайти ручку прямо у себе під носом. Так адже ця сумка дійсно була у мене в руках! Він знову підійшов до міс Астилл, яка більше не робила спроб чинити опір, і поклав руку їй на плече.
  
  'Эфемия Мері Астилл, - сказав він, - я арестовываю вас за замах на вбивство Гвиннет Льюїс. Також за вбивства Антонії Блейк, Уініфред Мері Марстон і Роберта Генрі Доусона, і я повинен попередити вас, що все, що ви скажете, може бути записано і використано як доказ проти вас.
  
  "Це не відноситься до мене: я дочка кавалерійського офіцера", - спокійно відповіла міс Астилл. Потім її тьмяно-карі очі спалахнули, немов запалені темно-білим полум'ям, і її обличчя залилось фарбою. "Навіщо ти прийшов?" - вигукнула вона, спльовуючи крізь зламані, пожовклі зуби від раптового збудження. “Ще хвилина - і вона була б мертва. Ще одна повія, свергнутая з праведного шляху. Вона спокусила доктора, але він ніколи не ляже їй на груди. Господар звертається до своєї служниці. Він закликає її до служіння. Шляхи обраного народу повинні бути очищені від плям гріха. Оголені жінки і розпусні чоловіки більше не повинні займатися блудодеянием. Сквернословящие діти, наслідують розпусти в своїх іграх, більше не будуть грати. Первісток Єгипту буде убитий. Ви повинні відпустити мене, чи я не зможу відповідати за наслідки. Моє завдання, мою працю. Гідровузол перетворився в публічний будинок; його потрібно зробити білим, як свіжий сніг. Завдання по очищенню авгієвих стаєнь відповідальна: я і Геракл разом..." Її голос прозвучав так огидно, що Гвиннет затулила вуха руками і сховала обличчя на плечі лікаря.
  
  Сержант Джаго зробив крок вперед, думаючи спробувати зупинити потік брудних слів, але доктор Вільямс похитав головою і рухом вільної руки дав їй знак залишатися на місці.
  
  Нарешті лайки перейшли в нерозрізнене бурмотіння. Доктор Вільямс усунув Гвиннет від себе і повільно підійшов до міс Астилл.
  
  "Отже, міс Астилл," сказав він чітким професійним тоном, " останнім часом у вас було багато турбот, і ви дуже виснажені. Я збираюся відправити тебе у відпустку, і ці люди подбають про тебе. Твоя робота закінчена, і ти повинен відправитися туди, де будеш у безпеці ".
  
  "Мої вороги оточили мене з усіх сторін", - сказала вона, пригнічено поникнув. Потім вона підняла голову і дивилася на доктора своїм колишнім, похмурим виразом обличчя. "Ви розумієте", - сказала вона. “ Ти завжди так робив. Я вірний лікаря, і у мене королевська туфля. Вони хочуть убити мене за це, але Небеса зберігають мене. Я готовий.
  
  Доктор кивнув Полку, який пошепки віддавав вказівки сержантові Джаго. Констеблі підштовхнули свого бранця вперед. Міс Астилл розправила свої худі плечі, відміряла час хитромудрим гусячим кроком і пройшла серед них, не озираючись.
  
  Четверо людей, що залишилися в спальні, стояли нерухомо, поки не стихли всі звуки маленької процесії. Потім вони розслабилися, їх руки намацали сигарети і сірники.
  
  "Слава Богу, що все закінчилося!" - вигукнув Полк, витираючи чоло. “Божевільний, як капелюшник, звичайно. Її ніколи не повісять. Ну, я завжди знав, що вона підозрювана, але мені незрозуміло, як ви її вирахували, якщо тільки ви не знайшли більше доказів, ніж я, містер Уинкли, і я досі не знаю, як їй вдалося вбити Вінні Марстон. Мені неприємно тягти тебе в Ньютон-Сент-Мері в такий ранній час– він глянув на годинник, - але я категорично відмовляюся дозволити тобі лягти спати, поки ти мені все розкажеш. Якщо ви наполягаєте на тому, щоб вся слава в цій справі дісталася мені, то найменше, що ви можете зробити, це розповісти мені, як я так блискуче впорався з цим ділом!
  
  "Це і мої почуття теж", - сказав доктор. “Як щодо того, щоб спуститися в мою вітальню? Там великий камін, і я сказав їм загасити віскі –"
  
  Він різко замовк, бо містер Уинкли і інспектор Полк вже були за дверима.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 42
  
  Двадцять хвилин потому всі вони сиділи біля палаючого каміна в особистому вітальні доктора, і навіть міс Льюїс тримала в одній руці склянку віскі з содовою, а в іншій сигарету. Інспектор Полк тримав своє важке, широкоплечее тіло майже прямо, наче все ще відчував себе при виконанні службових обов'язків. Довга, худорлява фігура Уинкли була настільки витягнута, що, здавалося, взагалі не торкалася крісла; доктор відкинувся на спинку з незвичною невимушеністю чоловіка у власному будинку, виглядаючи трохи менш охайно і з меншою перевагою, ніж зазвичай; а міс Льюїс задоволено сперлася на поруччя свого крісла, підібгавши під себе стрункі голі ноги, у позі, у якій кожен присутній чоловік не міг повірити, що їй може бути зручно. Вона зі сміхом відмахнулася від запропонованих їм трьох стільців, і кілька хвилин вони мовчки курили.
  
  'Якщо ви не почнете," сказав нарешті Полк, " я засну в цьому дуже зручному кріслі і покараю себе звинувачення у нехтуванні службовим боргом в стані алкогольного сп'яніння. Принаймні, я випив, як висловлюються в Ірландії.
  
  Містер Уинкли випустив через ніздрі цівку відображає диму.
  
  “Я охоче розповім вам усе, що знаю, - сказав він, - але попереджаю вас, що ви не повинні очікувати від мене блискучою дедукції або іскрометного гумору. Я не Еллері Квін і не Пітер Уимзи, і я не маю галльським дотепністю Пуаро. Ми висміювали схильність сержанта Джаго будувати свої висновки на основі останнього прочитаного їм трилера, але певною мірою ми дозволили ввести себе в оману таким же чином ".
  
  "Чому?" - вигукнув Полк. "Я ніколи не читаю трилери".
  
  "Я знаю", - відповів містер Уинкли. “Я маю на увазі, що ми проігнорували очевидне. Ми говорили про спробу відвести кожного окремого підозрюваного подалі від Гідро, щоб краще судити про нього на більш здоровому тлі. Що нам слід зробити, так це зосередитися на передісторії і виробити на її основі найбільш ймовірне рішення. Коли я вперше приїхав в Гідро, мені здалося дивним, що таке злочин на грунті пристрасті або жадібності, яким ми вважали вбивство міс Блейк, могло статися на тлі такої респектабельності. Я міг би зрозуміти це, якщо б вбивство міс Блейк було справою рук сторонніх, але в іншому це, схоже, не підходило. Головними характеристиками "Гідро" були скандал і літні леді, і мені здавалося, що тільки зіставивши обидва цих чинника з вбивствами, ми коли-небудь дійдемо до істини. Ось чому я прийняв позу досить дурного людини, який бавиться розшуком, щоб ввібрати атмосферу цього місця. Коли, нарешті, я отримав ключ до розгадки вбивці, здавалося настільки очевидним, що Гідро повинен був привести до того, що цілком можна було б назвати "Справою пригніченою старої діви", що я відчув себе право зіграти на своїй інтуїції. Проблема в тому, як я вже сказав, що автори детективної літератури стали настільки винахідливі у розробці нових і більш досконалих рішень злочинів, що ми схильні вважати теорію придушення старомодною, тоді як насправді вона набагато більш поширена в реальному житті, ніж сімейне прокляття або кузен з Австралії ".
  
  "Вважаю, це досить вірно," погодився Полк, " але, зрештою, ми знали, що міс Астилл була підозрюваною. Я все ще не можу уявити, як ви до всього цього додумалися".
  
  "З часом ви б і самі у всьому розібралися", - відповів містер Уинкли. “У мене було передчуття, яке підказало мені короткий шлях, от і все, і, живучи серед місцевих жителів, у мене було більше шансів відчути це місце. Як я вже говорив вам, інспектор, я змушений вирішувати проблеми в своєму відділі Скотленд-Ярду за натхненням, тому що мені їх взагалі не надсилають до тих пір, поки вони не будуть піддані рентгенівському дослідженню в ході офіційного розслідування без яких-небудь результатів. Я зупинив свій вибір на тобі, тому що у мене не було упереджених ідей, від яких потрібно було позбутися.
  
  "Сер Х-е–е... Гаррі Гравець - це моє упереджене думку", - пробурчав Полк.
  
  "Ось саме," посміхнувся містер Уинкли.
  
  "Я не хотіла переривати вас питаннями," сказала міс Льюїс, " але... Гаррі гравець... хто він?
  
  Полк пояснив, потім попросив містера Уинкли продовжувати.
  
  "Так," продовжував містер Уинкли, - у вас уже були готові рішення по першим двом злочинів з великою кількістю доказів, щоб виправдати себе. Але я був настільки впевнений, що обидва вбивства були справою однієї руки, що відразу ж звільнив 'сера Хамфрі", тому що під час другого вбивства він перебував у в'язниці, і я звільнив Метьюза, тому що не міг зв'язати його з першим вбивством. Позбувшись від двох ваших головних підозрюваних, я почав з чистого аркуша. Доктор - мій друг, і тому я не підозрював його, – Полк неспокійно засовався на стільці, – хоча офіційно, без сумніву, я повинен був це зробити. Крім того, саме він попросив мене приїхати для розслідування, і він навряд чи зробив би це, якби був винен.
  
  "Не я", - засміявся лікар. "Я дуже поважаю вашу репутацію".
  
  “ Ну, я підозрював всіх інших, хоча з самого початку насправді не думав, що це було вбивство людини. Чоловіки зазвичай з підозрою ставляться до таких інструментів, як в'язальні спиці і капелюшні шпильки, і хоча полковник Симкокс використовував в'язальні спиці для своїх шкарпеток, я подумав, що він говорив правду, коли сказав, що скористався своїм службовим револьвером, якщо б захотів кого-небудь убити. Я всерйоз не підозрював ні персонал, ні сестру Хокінс, ні Марстонов, і це знову звузило коло підозрюваних приблизно до півдюжини представниць жіночої статі цього виду.
  
  "У мене завжди було відчуття, що це місіс Нейпір," вставила міс Льюїс, - коли я не була занадто зайнята, щоб взагалі думати про це. Зрештою, вона сама ненормальна з усіх.
  
  "Ну, звичайно, я дуже ретельно вивчив справу проти неї," відповів містер Уинкли, - але я вирішив, що, хоча вона цілком могла вчинити вбивство, вона була недостатньо хитра, щоб промовчати про це. Вона ревнувала, якщо хтось, крім неї, опинявся в центрі уваги. Її присутність на всіх місцях злочинів було спробою відволікти нашу увагу від всіх інших і зосередити його на ній: станьте свідками, наприклад, її появи на місці кожного злочину, щоб справити на всіх нас як можна більш драматичне враження. Так було в лазнях, і знову після вбивства Боббі, і навіть на місці моєї реконструкції вбивства міс Блейк. Але відразу після вбивства міс Блейк від неї не було жодних звісток просто тому, що вона не чула про це. Вона навіть була готова зізнатися у злочині, якого, як вона знала, не робила, тільки заради того, що місіс Доусон назвала б "рекламою'.
  
  "Ця жінка!" пробурмотів інспектор Полк собі під ніс.
  
  "Місіс Дії Напьєр були дивними і ненормальними," продовжував містер Уинкли, не звертаючи уваги на те, що його перервали, " але вони були швидше імпульсивними, ніж спланованими, в той час як вбивства створювали враження, що вони були добре продумані та сплановані.
  
  "Ви, здається, ніколи не підозрювали леді Уорм або адмірала," зауважив доктор.
  
  "Полк усунув їх для мене", - відповів містер Уинкли. “Адмірал не міг стояти, не тримаючись за що-небудь, і чоловік, який завдав такого удару, мабуть, вибрав вдалий момент, залежить від ідеального балансу, інакше єдине життєво важливе місце було б втрачено. Що стосується леді Уорм, то їй лікували плече, яке було настільки затекшим, що вона не змогла б підняти руку досить високо, щоб надати достатню силу удару. Наскільки я зміг з'ясувати, вона також нічого не знала про анатомію. Це не обов'язковий атрибут для продажу бакалійних товарів, за винятком тих випадків, коли він необхідний для оброблення бекону ".
  
  "Прекрасне водолікувальні зауваження", - засміявся доктор Вільямс. "Ну, я, чесно кажучи, підозрював сестру Хокінс". він продовжив: “І почасти тому я послав за вами. У неї були знання і сила, щоб наносити удари; у неї була найкраща з усіх можливостей вбити Уінні Марстон; вона діяла підозріло і майже крадькома, коли її допитували, і я дійсно боявся дозволити їй відвідувати пацієнтів з-за страху нової трагедії, але, звичайно, після другого вбивства дикі коні більше не затягли їх у лазні ".
  
  "Я думав про неї," сказав містер Уинкли, " але дотримувався неупередженого думки. Її скритна манера відповідати на питання показувала, що їй було що приховувати, але завжди було можливо, що це було щось дуже важливе для неї самої, а не для справи. Я уважно спостерігав за нею й помітив, що вона порушила низку правил, з-за яких у неї були б неприємності, якщо б ви її викрили. Наприклад, на чергуванні вона досить часто курила, та було чимало правди затвердження місіс Нейпір про те, що медсестра нехтувала нею, оскільки вона вислизала всякий раз, коли в неї з'являлася можливість. Однак я вирішив, що це було не більше ніж бажання зберегти себе в очах адмірала Урвина. Бачите, я не залишився глухим до всього скандалу в Гідро. З мого досвіду, скандал звичайно заснований на крупиці правди, яка по мірі поширення спотворюється ".
  
  "Насправді," сказала міс Льюїс, - сестра Хокінс сказала мені вчора, що вона офіційно заручена з адміралом, але вона попросила мене нічого не говорити про це, поки не проясниться. Всі медсестри однакові. Люди кажуть, що вони захоплені своєю роботою, але всі вони воліли б вийти заміж. Вони приїжджають сюди, щоб спробувати відірватися з яким-небудь багатим холостяком або вдівцем, і зазвичай починають з того, що задирають ніс лікаря. Віскі додало їй сміливості плутовато посміхнутися йому.
  
  "Я вперше про це чую", - відповів він.
  
  Полк дістав свою люльку і, спитавши дозволу, почав набивати її тютюном.
  
  "Повинен сказати, я підозрював місіс Доусон," сказав він, - і мені майже шкода, що це була не вона, бо це було б дуже приваблива річ. Здавалося занадто великим збігом, що вона дійсно спланувала вбивство міс Блейк в'язальної спицею, тільки на папері. Ви ніколи не можете бути впевнені у жінок; всі вони трохи неврівноважені, якщо ви дозволите мені так висловитися, міс Льюїс. Місіс Доусон, можливо, була так захоплена написанням своєї історії про вбивство, що хотіла отримати інформацію з перших рук. Можливо, це запаморочили їй голову настільки, що вона переплутала свою особистість і насправді вчинила вбивство, хоча думала, що тільки написала про це ".
  
  "Як ви і сказали, інспектор," посміхнувся містер Уинкли, - з цього вийшло б отакої, а вона, безумовно, здавалася надзвичайно підозрілою особою. Але я запозичив рукописи двох її попередніх книг агентів, і вони переконали мене, що вона не могла навіть спланувати вбивство, не кажучи вже про те, щоб здійснити її. Вона залишила після себе цілу паперову ланцюжок доказів. Її книги - це міцні романи з великою кількістю крові і відмінним почуттям драматизму. Тим не менш, я розумію, що її блискучий перший роман, Вбивство в гідропарку, вже було прийнято завдяки популярності, яку вона отримала, перебуваючи в Гідропарку під час вбивств. І вона хотіла грошей на освіту свого сина, бідолахи!"
  
  'Значить, ви підозрювали Пеклі Роджерс," сказав доктор.
  
  "Ні", - відповів містер Уинкли.
  
  "Немає?" здивовано перепитав доктор Вільямс. “ Тоді який сенс було влаштовувати цей відкритий скандал між міс Льюїс і мною, щоб Пекла могла нас побачити?
  
  "Ви ще не дійшли до цього?" запитав містер Уинкли. “ Можливо, мені краще викласти вам справу проти міс Астилл з самого початку.
  
  "Зачекайте хвилинку", - сказав доктор, встаючи зі стільця. "Дозвольте мені спочатку наповнити ваш келих".
  
  OceanofPDF.com
  Глава 43
  
  "Вперше я звернув увагу на міс Астилл," почав містер Уинкли після того, як бурштинова рідина в склянках трьох чоловіків була доведена до задовільного рівня, " в перший день мого візиту в Гідропарк, тому що вона була єдиною, хто, здавалося, підозрював, що я зі Скотленд-Ярду. Саме по собі це нічого не значило, але мені просто прийшло в голову, що це може бути випадок, коли страх є батьком думки. Потім я розіграв сцену реконструкції у вітальні ... "
  
  "Я ніколи не міг зрозуміти, чому ви зосередилися на тому вбивство, а не на те, що сталося в лазнях", - перебив його Полк. "По суті, ви розглядали злочин, яке вже було розкрито".
  
  “ Ви повинні пам'ятати, що я ніколи не вірив, що "сер Хемфрі" винен у вбивстві, і в мене було відчуття, що всі докази криються в тому першому злочині. Проте я визнаю, що частково інсценував це у вітальні, тому що розумів, що, як каже доктор Вільямс, дикі коні ніколи б не затягли їх в баню, і я сподівався, що вбивцю якимось чином спонукають зізнатися ".
  
  "Значить, на тому дивані я була в небезпеці", - зауважила міс Льюїс. "В той момент я виразно відчувала, що піддаюся".
  
  “Ні. Бачте, я вжив заходів обережності, вимкнувши світло, і ніхто не зміг би знайти точне місце, щоб завдати удару по вашій голові в темряві ".
  
  "Я був злий на вас з-за цієї реконструкції", - посміхнувся Полк. “Я дійсно вірив, що ви один з тих благонамірених дилетантів, які так багато роблять, щоб перешкодити поліції. Ви тоді сказали, що зробили з цього якусь цінну інформацію. Мені завжди було цікаво, чи ви мали це на увазі, чи ні."
  
  "Я отримав ще одну інформацію, яка зміцнила мої підозри щодо міс Астилл," відповів містер Уинкли, " але, звичайно, я сильно перебільшив, коли вам сказав, що вона цінна. Бачте, після вбивства меблі у вітальні була переставлена, наскільки це було можливо; це була ідея доктора - спробувати переконати людей знову користуватися кімнатою; а диван був зрушений хрест-навхрест на одній стороні каміна. Доктор показав мені всю Гідростанцію . Вільямс, і знав, що диван стояв прямо перед каміном, коли було знайдено тіло міс Блейк, але, як новоприбулий, я повинен був прикинутися, що не знаю цього, і тому запитав, як вийшло, що міс Льюїс була так добре видна всій кімнаті, коли вона сиділа на дивані. Саме міс Астилл добровільно повідомила мені, що розкладається, має бути, пересували після вбивства, але в той час я не надав цьому особливого значення, тому що цілком можливо, що покоївка, виявила тіло, докладно описала їй всю сцену. Я просто відклав цей факт до вбивства Боббі. Тоді я отримав певну інформацію про міс Астилл, але це була просто удача. Як ви знаєте, коли Грейс закричала, я 'випадково' виявився ближче всіх до чагарнику і, природно, "прослизнув усередину, щоб подивитися!
  
  Він кинув виразний погляд на інспектора, і Полк з нещасним виглядом засовався на своєму стільці.
  
  "Гаразд, не втирай це в суть справи", - прогарчав він.
  
  "Ну," засміявся містер Уинкли, - я послав полковника Симкокса в будинок за лікарем, тому що я тільки що розлучився зі старим і знав, що у нього не було часу вбити жука, не кажучи вже про те, щоб вбити дитину. Я зміг роздивиться кожного, коли він або вона входили в кущі, але це мало що мені говорило до тих пір, поки місіс Доусон не повели. Потім міс Астилл опустилася на коліна поруч з тілом, повернувшись спиною до всіх інших, і сказала: "Він у безпеці в обіймах Ісуса'. Її голос звучав досить благоговійно, але коли я подивився на її обличчя, то побачив, що воно виглядало схвильованим і схвильованим, як півгодини тому, і вираз її обличчя був таким... що ж... зловтіха - єдине слово, яке це висловлює. Це було вираження, яке ви могли б очікувати побачити на обличчі священика, тільки що приніс людську жертву Молохові, і це змусило мене замислитися про те, як у школі навчають розв'язувати геометричні задачі. Я відразу припустив, що вона була вбивцею, і, оскільки вона не виглядала нормально, я припустив, що її мотив теж був ненормальним. Я повернувся в Ньютон-Сент-Мері з інспектором, і ми разом обговорили справу. Мені пощастило дізнатися гравця Гаррі і зробити вірне припущення про Мэтьюзе, але насправді це справа розкрив за мене сержант Джаго. Він висунув дві пропозиції, яких, я визнаю, він ніколи б не зробив, якби думав, що ми серйозно обговорюємо вбивства. Він сказав, що всі жертви були молоді і гарні собою, і що весь скандал з Гідроприводом було інсценовано в кімнаті міс Брендон. Він також сказав, що хто-то тільки що затіяв новий скандал, пов'язаний з іменами міс Льюїс і доктора.
  
  Дві людини, яких він згадав, обмінялися поглядами, і міс Льюїс нез'ясовно почервоніла.
  
  "Інспектор Полк передав мені свої записи по цій справі," продовжував містер Уинкли, непомітно помітивши, як вона почервоніла, - і я дуже уважно переглянув його записи, що стосуються міс Астилл. Я відчув, що я на правильному шляху, коли виявив, що вона прийшла в сильне збудження, майже в сказ, коли заговорила про моральність і одязі міс Блейк або про її відсутність таких. Мені прийшло в голову, що можливим мотивом могло бути усунення якоїсь форми аморальності з Гідропарку, що, здавалося, підходило ще краще, коли я згадав, що міс Астилл завжди говорила про свою лояльність до нього.
  
  "Ви можете подумати, що це недостатній мотив для вбивства у наші дні, коли більшість молодих людей одягають вечірні туалети, п'ють і кажуть "Боже мій", але ви не можете судити міс Астилл за звичайним стандартам. Вона - продукт епохи, яка швидко вимирає, і абсолютно неспроможна пристосуватися до сучасних ідей і моді. Вона стара діва, яка досягла того, що невизначено називають 'Небезпечним віком' (якщо можна назвати якийсь вік жінки більш небезпечним, ніж інший, в чому я сумніваюся), яка всю свою юність присвятила догляду за хворою матір'ю і запальним батьком. Ви чули, як вона сказала, що її батько був кавалерійським офіцером, і я впевнений, що він влаштував їй пекло. Якщо вам це мало що говорить, дозвольте мені нагадати вам, що офіцер у ті дні був продуктом дисципліни, яка вимагала, щоб вмираючі люди ставали по стійці смирно і віддавали честь, коли їх відвідує вищий офіцер у госпіталі. Вихована в строгості ханжі, міс Астилл не мала контактів з зовнішнім світом, і коли вона приїхала в Престейнтон-Гідро після смерті своїх батьків, вона жила серед тих же людей, які усе ще вдягалися по моді своїх батьків. Поява міс Блейк, повинно бути, стало серйозним потрясінням для її почуття пристойності і скромності. Мені сказали, що міс Блейк вперше спустилася до обіду в обтягуючому вишневому вечірній сукні без спини і майже без переду, в туфлях і з губною помадою в тон, і що вона відразу ж звернулася за допомогою до полковника Симкоксу, який до того часу був визнаним захисником міс Астилл.
  
  "В ту ніч вона встала, щоб вбивати", - зауважила міс Льюїс. “Вона була б помітна навіть в нічному клубі, так що ви можете уявити, як вона виглядала в Hydro, де жінки вечорами хизуються в темно-зелених або чорних вельветових сукні з високим коміром і рукавами до ліктя. Чоловіки не могли відірвати очей від неї."
  
  "Звичайно, так одягатися було частиною її роботи", - сказав містер Уинкли. "Вона приваблювала чоловіків, у той час як Гаррі Понтер залучав жінок".
  
  Полк постукав себе по підборіддю середнім пальцем лівої руки.
  
  "Але якщо міс Астилл почувала, що на неї зійшло божественне натхнення очистити Гідро від усієї аморальності, я не розумію, чому вона залишила сестру Хокінс у спокої", - сказав він. “Звичайно, вона і адмірал були очевидною парою для початку. Навколо них весь час вирувало життя".
  
  "По-своєму міс Астилл була дуже справедлива", - відповів містер Уинкли. Вона ніколи не діяла, грунтуючись тільки на чутках. Міс Блейк ніколи б не була вбита, якщо б її не бачили йде в ліс і в спальню з сером Хамфрі, а Вінні Марстон ніколи б не була вбита, якщо б її не бачили в машині в обнімку з Метьюзом. Сестра Хокінс весь час мріяла про заміжжя; заради свого ж блага вона була дуже обережна і не дозволяла адміралу проявляти по відношенню до неї ні найменшої вольності. Між цими двома були тільки погляди і ніжні слова ".
  
  "Але яке місце тут займає Пекла Роджерс?" - запитав доктор.
  
  "Ось тут-то мені і допоміг сержант Джаго", - сказав містер Уинкли. “Скандали з Гідро дійсно почалися в кімнаті міс Брендон. Головною рисою Ади Роджерс була всепоглинаюча відданість своїй пані. Коли зір міс Брендон почало погіршуватися, Роджерс тримала її власні очі і вуха більш широко відкритими, щоб вона могла зібрати якомога більше обривкової інформації і повідомити їй. Після цього у неї з'явилася схильність надавати новинне значення кожному випадку, щоб розважити свою господиню ... зрештою, сьогодні цей метод широко використовується всіма журналістами. Роджерс перебувала в особливо вигідному становищі для отримання новин, тому що вона була сполучною ланкою між персоналом та мешканцями. Вона дізналася плітки дня від економки і переказала їх мешканцям через свою господиню, а також отримала їх від відвідувачів кімнати міс Брендон і переказала економці. Головною подругою міс Брендон була міс Астилл. Коли Роджерс знаходив який-небудь особливо пікантний привід для скандалу, міс Астилл запрошували в кімнату міс Брендон на чай на наступний день. Я знав, що якщо ми пустимо чутку про доктора і міс Льюїс і слідом за цим розіграємо маленьку сцену в спальні прямо під носом у Ади Роджерс, то стара леді запросить міс Астилл на чай на наступний день, точно так само, як її запросили на наступний день після того, як Вінні Марстон була помічена займається любов'ю з шофером її батька ".
  
  "Так, все це гранично ясно," втрутилася міс Льюїс, " але чому вона так швидко відреагувала в моєму випадку? Всього двадцять чотири години тому ми з доктором Вільямс розіграли вашу маленьку драму біля дверей спальні, коли були впевнені, що Пекла Роджерс побачить нас і передасть інформацію про нашу "інтригу" міс Астилл через міс Брендон. Що змусило її діяти так швидко?"
  
  "Вона завжди діяла швидко", - відповів містер Уинкли. “У неї було власне спотворене уявлення про чесну гру. Вона ніколи не діяла лише за підозрою, але як тільки у неї з'являлися реальні докази якийсь передбачуваної аморальності, вона діяла негайно. Міс Блейк була вбита в той же вечір, коли міс Астилл побачила, як сер Хемфрі зайшов до її спальні; Вінні Марстон була вбита на наступний ранок після того, як міс Астилл відвідала міс Брендон і дізналася про її роман з Метьюзом; Боббі Доусон був убитий, імовірно, протягом десяти хвилин після того, як він зробив або сказав те, що образив її. Замах на вас, міс Льюїс, було здійснено через годину після того, як вона побачила, як доктор Вільямс виходив з вашої спальні. І знову вона була скрупульозно справедлива до вас на свій дивний манір, бо не вбила б вас за свідченням Ади Роджерс. Вона заховалася в коморі для прислуги, як і до вбивства міс Блейк. Ви були засуджені на підставі її власних очей. Вона діяла швидко, тому що її метод вбивства своїх жертв був швидким і простим. Для цього не потрібно ніякої складної підготовки. Але навіть якщо б вона не діяла швидко, щоб убити інших своїх жертв, я знав, що вона поспішила б убити тебе, тому що протягом багатьох років вона мала таємну пристрасть до лікаря і сподівалася, що одного разу він подивиться в її бік.
  
  "Боже милостивий!" - вигукнув доктор Вільямс з великим почуттям. "Як ніби я став би двічі дивитися на таку стару карго, як вона!" Він спробував довести своє твердження, кілька раз поглянувши на міс Льюїс.
  
  "Одного разу було б достатньо", - відповів містер Уинкли.
  
  "Продовжуй", - наполягав Полк, дивлячись на чашечку своєї трубки.
  
  “ Ну, як тільки міс Астилл почула про це новому скандалі, все, що їй потрібно було зробити, це вийняти ще одну спицю з подушки для рукоділля міс Брендон...
  
  "Що?" заревів Полк, мало не вибивши йому трубкою передній зуб.
  
  "Хіба я вам не говорив?" запитав містер Уинкли з дратівливим спокоєм. “ Так, вона зберігала там в'язальні спиці. Я запідозрив це, як тільки Джаго заговорила про це. Це було очевидне місце і, мабуть, єдине, на що можна було не звернути уваги ".
  
  “ Можливо, вам це очевидно, містер Уинкли, - втрутилася міс Льюїс, перш ніж інспектор Полк встиг досить віддихатися, щоб задати питання, які так і крутилося в нього на губах, “ але як взагалі в'язальні спиці потрапили в подушку і як міс Астилл дістала їх, коли вони були їй потрібні, так, щоб ніхто її не бачив?
  
  "Я думав, що ця частина справи і так зрозуміла", - відповів містер Уинкли. “Міс Астилл внесла запас... думаю, з півдюжини... ми можемо перевірити це завтра ... В подушку, після того як вона вирішила почати вбивати певних людей. Їй було досить легко засунути їх в подушку, коли міс Брендон плела мережива, якщо вона вибирала час, коли Роджерс був відсутній на кілька хвилин. У міс Брендон був гострий слух, але будь-який звук, який вони видавали, зливався зі клацанням шпуль. Коли міс Астилл захотіла заволодіти тим, що газетні репортери називають "знаряддям вбивства', вона могла легко витягти одну з подушок руками, якщо б стояла над ним, коли літня леді ним не користувалася. Це було досить просто, тому що міс Брендон в останні роки так рідко займалася фріволіте, і все, що їй потрібно було зробити, це покласти голку в робочу сумку, яку вона завжди носила з собою. Для цього не було потрібно особливої спритності рук, і це було очевидне місце, тому що, хоча воно перебувало у всіх на виду і, таким чином, знімало підозри, його навряд чи коли-небудь перенесли б з кімнати міс Брендон. Я переконався, що голки були заховані усередині подушки, але не прибирав її, тому що наш єдиний шанс довести, що міс Астилл була вбивцею, полягав у тому, щоб зловити її на гарячому при нападі на когось.
  
  "Ви б ніколи не подумали, що така худенька маленька жінка, як вона, може бути достатньо сильною, щоб убити кого б то не було", - сказала міс Льюїс.
  
  "Вона була дуже жилистой", - сказав доктор. “Я бачив, як вона підняла місіс Нейпір на ноги легше, ніж це змогла б зробити сестра Хокінс, незважаючи на її додатковий вага, і, звичайно, будь божевільний стає володарем майже надлюдську силу, оскільки тіло живиться за рахунок мозку. Ви всі бачили, якою сильною вона була сьогодні ввечері.
  
  Міс Льюїс спохмурніла.
  
  “Я все ще не розумію, чому вона вбила Боббі Доусона. Він був таким безневинним дитиною".
  
  "Безневинні діти в наші дні?" - запитав містер Уинкли. “Ми ніколи не дізнаємося, якою аморальності він був винен в очах міс Астилл, поки маленька дочка доктора не буде в стані говорити про це, і, можливо, навіть тоді. Я можу тільки здогадуватися, що він зробив або сказав щось, що вона визнала аморальним. Можливо, він розстебнув перед нею штани – ви ж знаєте, наскільки неусвідомлені маленькі хлопчики цього віку. Жінці з такою манією потрібна була б всього лише дещицю, щоб змусити її вирішити позбутися від нього.
  
  "Який жах!" вигукнула міс Льюїс, і її очі наповнилися сльозами. "Тільки подумай про те, що він стояв там, притиснувши свої маленькі ручки до лиця, рахуючи до ста, перш ніж зміг озирнутися, і цей ... цей диявол підкрадався до нього ззаду!"
  
  Всі вони на мить замовкли, потім Полк сказав:
  
  “ Ви ще не розповіли нам, як вона це зробила.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 44
  
  Містер Уинкли взяв собі ще одну цигарку з срібного коробочки доктора.
  
  “Я вважаю, що міс Астилл вже планувала вбити міс Блейк в ніч концерту, - почав він, - і чекала з незамкненими дверима, щоб почути, коли її передбачувана жертва підніметься в ліжко. Той факт, що 'сер Хемфрі' дійсно увійшов в її спальню тієї ночі, тільки ще більше виправдав вбивство в очах міс Астилл. Вона, звичайно, була так само обурена проти 'сера Хамфрі', як і проти міс Блейк, але була досить хитра, щоб зрозуміти, що якщо добре зіграє свою роль, звинуватить його у вбивстві і таким чином позбавить Гідро від них обох відразу. Виходячи з цієї ідеї, її свідчення були частково правдивими, а частково помилковими. Вона дуже спритно змусила тебе, Приятель, повірити, що йшла в туалет, коли сер Хамфрі і міс Блейк піднялися наверх; але насправді, як тільки вона почула їх, вона прослизнула в комірчину для прислуги навпроти спальні міс Блейк і спостерігала звідти, точно так само, як Пекла Роджерс спостерігала за доктором минулої ночі. Можливо, після цього вона повернулася в свою кімнату, але вона не стала довго чекати, перш ніж постукати в двері, тому що міс Блейк була повністю одягнена, коли її вбили; так що, я думаю, ми можемо припустити, що у неї не було часу роздягнутися, оскільки вона без роздумів спустилася б вниз у халаті або піжамі, якщо вже на те пішло.
  
  “ Міс Астилл, повинно бути, змусила її спуститися вниз, сказавши, що вона залишила свою сумочку чи щось в цьому роді у вітальні і побоялася спускатися одна. Ви чули сьогодні ввечері, який правдоподібною вона може бути. Коли вони спустилися у вітальню, вона, ймовірно, прикинулась, що бачить свою сумочку під диваном, і коли міс Блейк нахилилась, щоб подивитись, вона вколола її голкою в життєво важливе місце на потилиці. Потім вона поклала тіло на диван, де його і знайшли.
  
  "Але як вона дізналася про це життєво важливому місці?" - запитала міс Льюїс. “Повинно бути, це вимагає якихось спеціальних знань... Я маю на увазі, мені і в голову не могло прийти, що ти можеш проткнути кому-небудь череп в'язальної спицею. О, я знаю, що існує безліч медичних книг про Гідропатії, але я все одно не розумію, як міс Астилл могла почерпнути з них ідею вбити кого-небудь таким способом, якщо тільки вона не знала, що шукати.
  
  "Вона знала", - відповів містер Уинкли. "Місіс Доусон розповіла їй".
  
  "Знову ця жінка!" простогнав інспектор.
  
  Містер Уинкли посміхнувся.
  
  “ Так, інспектор. Наша леді-романістка вивчила всі медичні книги, які змогла знайти, з метою виявити який-небудь новий і вражаючий – даруйте за каламбур – метод вбивства для своєї нової книги. Як ви знаєте, вона не з тих жінок, які тримають якусь нову ідею при собі, і вона відразу ж розповіла першому зустрічному. Можливо, ви пам'ятаєте, що вона була майже впевнена, що комусь пояснювала цю ідею, але не могла згадати, кому саме. Я знову побачив її сьогодні вранці, і вона була дуже корисна. Вона вже оговталася від першого приголомшливого шоку, спричиненого вбивством Боббі, і її єдиною думкою було знайти вбивцю і побачити, як його повісять. Я змусив її подумки повернутися до того часу, коли вона планувала свою нову книгу, і, нарешті, вона згадала, що саме з міс Астилл вона обговорювала ідею вбивства будь-якої людини через довгастий мозок в'язальної спицею. У неї була з собою книга, і вона вказала точне положення життєво важливої точки на схемі черепа. Ми знаємо, що міс Астилл в молодості пройшла курси медсестер, щоб мати можливість відвідувати свого батька, тому що у неї були елементарні уявлення про анатомію, і у неї було багато можливостей вивчати потилиці своїх жертв.
  
  “По-моєму, все це звучить нормально, - погодився Полк, “ але їй було не так-то просто непомітно підібратися до Вінні Марстон в процедурних кабінетах. Вона могла б вийти, але як вона могла ввійти, не ризикуючи зіткнутися з сестрою Хокінс або місіс Доусон?
  
  "Вона була там до того, як вранці прийшла сестра Хокінс, - пояснив містер Уинкли, - і ховалася в туалеті весь час, поки Вінні проходила курс лікування".
  
  "Значить, це був нафталін!" - вигукнув інспектор. "Ні, я теж не зійшов з розуму", - розсміявся він, побачивши здивування на обличчях трьох. “ Ви, мабуть, помітили, що одяг міс Астилл завжди пахне так, як ніби вона тільки що дістала її з літнього зберігання, і мені здалося, що в туалеті пахне нафталіном, але сержант Джаго сказав, що це таблетка дезінфікуючого засобу. Якщо б я зараз був містером Уинкли, я б пішов обнюхувати Гідростанцію, поки мій ніс не привів би мене до міс Астилл.
  
  "Добре, що ви цього не зробили", - засміялася міс Льюїс. "Тут все використовують нафталінові кульки, навіть полковник, і я думаю, що ті, які використовують леді Уорм, найміцніші".
  
  "Але якщо міс Астилл ховалася в туалеті, - зауважив лікар, - вона, безумовно, ризикувала бути поміченою або медсестрою, або міс Марстон".
  
  "Звичайно, вона так і зробила," погодився містер Уинкли, " але це лише на час відклало б вбивство, а для міс Астилл один день був нічим не гірше іншого, тому що вона не знала, що на наступний день Вінні вже не буде в Гідропарку. Але так вийшло, що удача – або ви можете віддати перевагу називати це законом ймовірності – була на її боці. Вона залишилася непоміченою і вислизнула з туалету, коли Вінні відпочивала. Саме їй Вінні сказала: "Привіт, що ти тут робиш?"Вінні, ймовірно, не бачила, як міс Астилл вийшла з туалету, оскільки її голова була повернута в іншу сторону; але навіть якщо б вона побачила, звичайна довга нудна історія, настільки поширена в Hydro, про протиставлення каскари стручкам сени або лакриці рослинним таблеткам, цілком задовільно пояснила б її присутність. Вона мала право бути там, і в Уїнні не було б ніяких причин для підозр.
  
  “Доктор говорить, що після лікування вона майже напевно відчувала сонливість, а місіс Марстон сказала мені, що Вінні завжди згорнулася калачиком, коли спала, нахиливши голову вперед, як кошеня, і смерть настала миттєво. Міс Астилл майже не ризикувала бути поміченою, коли виходила з палати, тому що місіс Доусон перебувала в електролабораторії на лікуванні, а сестра Хокінс все ще була нагорі з леді Уорм. Якби Метьюз зайшов прямо в дамську кімнату, вона б знову прослизнула в туалет і знайшла можливість втекти після того, як він пішов ".
  
  "А як щодо місіс Нейпір?" - запитав доктор Вільямс.
  
  “Вона пішла в баню набагато пізніше. Ймовірно, вона побачила прибула поліцію і пішла за ними. Вона прослизнула в кабінку, коли інспектор був у чоловічому відділенні, а поліцейський лікар і фотограф в масажному кабінеті. Вона роздяглася в кабінці Вінні і чекала, коли її знайдуть."
  
  "Значить, коли сестра Хокінс сказала, що бачила колишуться фіранку і подумала, що міс Марстон переодягається в кабінці, у ваннах дійсно нікого не було, крім неї самої і місіс Доусон?" - запитав Полк.
  
  "Так", - відповів містер Уинкли. “Фіранки дійсно колишуться на протязі, і тільки тому, що вона очікувала побачити там Вінні, вона припустила, що причиною колисання були її руху. Якщо б вона не очікувала, що там кого-небудь буде, то не помітила б, як задернулись фіранки.
  
  "Як ви думаєте, вона все одно вбила б Вінні Марстон, якби знала, що та вже одружена з Метьюзом?" - запитала міс Льюїс.
  
  "Ні, не знаю," сказав містер Уинкли. “ У тому-то й біда. Для міс Астилл шлюб - це священний стан... великий ворог плотських гріхів ... І як вона поставилася до цього з повагою.
  
  "А вбивство бідолахи Боббі?" запитав доктор.
  
  “ Це було найпростіше. Міс Астилл просто потрібно було дочекатися, поки Грейс зникне з поля зору, а потім швидко сковзнути в кущі. Він стояв, обхопивши голову руками, як роблять всі діти, коли вважають в хованки.
  
  "О, це був самий підлий вчинок, який вбив дитину,
  І безжалісний, про який коли-небудь чули!"
  
  Голос Палиця був глибоким і вражаючим.
  
  Містер Уинкли кивнув, визнаючи доречність цитати, і сказав:
  
  “Мені не потрібно пояснювати щодо ручки, яку ми не змогли знайти. Ви всі бачили її сьогодні ввечері".
  
  "Я повинен був знайти це на самому початку", - пробурчав Полк. “Так адже вона навіть принесла цю сумку на співбесіду з собою, і я перевернув всю сумку догори дном на своєму столі, сам того не підозрюючи. Проблема полягала в тому, що, хоча я шукав ручку, я очікував знайти зайву, а не ту, яка вже служила ручкою ". Він досить різко піднявся зі стільця і вибив люльку об ґрати. "Що ж, містере Уинкли, ви, здається, прояснили кожен пункт", - сказав він. “Я б хотів як-небудь зайти і глянути на ваш відділ в Ярді. Вибачте, що перериваю вечірку, але мені пора повертатися. У мене сьогодні напружений день. Він зробив ще кілька рухів, які вказують на те, що відходить, і містер Уинкли, глянувши на міс Льюїс, встав, розминаючи свої довгі ноги.
  
  "Я проводжу вас до головного входу, інспектор," сказав він, - а потім піду спати. Ні, не перевантажуйте себе, старовина", - коли доктор рушив вперед, щоб супроводжувати їх; але його протест не завадив докторові пройти з ними по своєму особистому коридором до подвійних дверей, оббитих сукном, де вони кілька хвилин постояли, розмовляючи.
  
  Коли доктор Вільямс повернувся, він застав свою секретарку згорнулася калачиком у кріслі, закрила обличчя руками і безутішно ридаючу.
  
  "Чому, Гвиннет?" - вигукнув він, не усвідомлюючи, що вперше відкрито назвав її по імені. "У чому справа?"
  
  Міс Льюїс підняла голову й намацала в кишені халата носову хустку. Вона на мить відвернулася від нього, потім высморкалась, витерла очі і встала. Доктор подумав, що вона дуже мало схожа на вмілу секретарку і дуже схожа на його дочка Грейс в кінці розчаровує дня.
  
  Він присунувся до неї впритул.
  
  "Ти не скажеш мені, що це?" - запитав він.
  
  Міс Льюїс озирнулася, уражена його тоном, злегка посміхнулася того, що побачила в його очах, і сказала:
  
  “ Ви питаєте мене, як мій роботодавець або як мій медичний консультант?
  
  Доктор Вільямс пирхнула – відвертим і закінченим фырканьем, яке зробило б честь будь-якому з жителів Гідро – і попрямувала до дверей. На одну болючу хвилину міс Льюїс здалося, що він пішов, але він знову ступив назад. Вона не підняла очей.
  
  “ Я питаю як чоловік, Гвиннет. Я люблю тебе. Я любив тебе довгий час, але не усвідомлював цього, поки безрозсудний план Уинкли не піддав тебе такої небезпеки сьогодні ввечері. Я не привабливий, я знаю. Мені більше сорока, і я вже був одружений. Я не уявляю собі свої шанси, але я люблю тебе. Як ти думаєш, я коли-небудь зможу тобі сподобатися?"
  
  На цей раз міс Льюїс подивилася йому прямо в очі.
  
  "Я люблю тебе", - сказала вона, злегка задихаючись. "Я завжди любила тебе, і все в Гідро, крім тебе, знають це".
  
  Деякий час після цього жоден з них не вимовляв ні слова, і врешті-решт міс Льюїс ще менше, ніж коли-небудь, схожа на вмілу секретарку. Коли вони знову заговорили, їх розмова була не дуже зв'язковий, і тільки через деякий час міс Льюїс підбігла до дзеркала, висевшему на камінній полиці, і видала тихі вигуки жаху при вигляді свого відображення.
  
  Доктор розсміявся над нею.
  
  "Ти знаєш, що виглядаєш чудово", - сказав він. "Цікаво, що Грейс подумає про це".
  
  Міс Льюїс різко обернулася.
  
  "О, доктор!" - вигукнула вона. “Я і забула, що у вас є дочка. Хіба їй не буде неприємна думка про те, що ви одружуєтеся на мені?" Вона зухвало посміхнулася йому і виглядала, як він і сказав, чарівно, її волосся було скуйовджене поверх блакитного шовкового халата. “ Думаю, ти дійсно збираєшся одружитися на мені?
  
  “ Думаю, мені доведеться це зробити після того, як я застав тебе одну в своїх кімнатах в дві години ночі, недостатньо одягнену по всім стандартам Гідропоніки. Подумай про скандал, який вже вибухнув навколо нас! І тобі доведеться навчитися не називати мене Доктором.
  
  "Любий!" - вигукнула вона. "Що тепер скажуть про нас 'ув'язнені"?"
  
  "Це просто", - засміявся доктор Вільямс. "Вони скажуть:" Що я вам казав? Я завжди знав, що між лікарем і його секретаркою щось було!" І, як зазвичай, вони будуть праві!"
  
  КІНЕЦЬ
  
  OceanofPDF.com
  Інформація про Автора
  
  Гарріет Ратленд була псевдонімом Олів Шимвелл. Вона народилася в 1901 році в сім'ї Олів Сайерс, дочки заможного бірмінгемського будівельника і декоратора.
  
  Мало що відомо про ранній життя письменниці, але в 1926 році вона вийшла заміж за мікробіолога Джона Шимвелла, з яким переїхала в невелике село недалеко від Кірка в Ірландії. Ця обстановка, перенесена в Девон, надихнула її на перший детективний роман Тук, вбивця, тук! який був опублікований в 1938 році. Другий Гаррієт Ратленд таємниці, кровотеча гачки, вийшла у 1940 році, а третій і останній, блакитний вбивство, був опублікований у листопаді 1942. Всі три романи примітні своєю чорною комедією, новаторськими сюжетами і точними портретами людської поведінки, особливо в тому, що стосується відносин між чоловіками і жінками.
  
  Олів і Джон розлучилися на початку сорокових, і Оливи, мабуть, більше нічого не публікувала. Вона померла в Ньютон-Эбботе в 1962 році.
  
  OceanofPDF.com
  
  Також автор : Харієт Ратленд
  
  Кровоточать Гачки
  
  Синє Вбивство
  
  OceanofPDF.com
  Гарріет Ратленд
  Кровоточать Гачки
  
  Вони схопили свої рибальські сумки і пірнули за своїми вудками, які стояли, готові до використання, за вхідними дверима.
  
  "Ну, щільніше шикуйтеся!" - крикнули вони через плече.
  
  "Чортові гачки!" посміхнувся майор.
  
  
  
  Гледіс 'Рубі' Мамсби більше цікавили рибалки, ніж риба. Коли її труп виявляють біля валлійської спортивної бази, де відпочиває група любителів лову нахлистом, здається, що один з них теж проявив до неї інтерес – кровожерний. Бо в її долоню встромлена мушка для ловлі лосося, така глибока, що колючка повністю закрита. Обличчя у неї синє. Спочатку вважалося, що вона померла природною смертю, але детектив містер Уинкли, детектив Скотленд-Ярду, майже відразу запідозрив зворотне. А що сталося з мавпочкою потенційного фокусника, яка зникла так скоро після смерті місіс Мамсби?
  
  Кровотеча Крючков був другий Харієт Ратленд ігристе детективні романи з функцією детектив Містер Winkley. Це нове видання, вперше опубліковане в 1940 році, містить вступ історика кримінальної фантастики Кертіса Еванса.
  
  'І знову першокласна вигадка в оповіданні, де автор вводить вбивство в рай для рибалок в Уельсі. Безліч стрижневих і лінійних маргиналий доповнюють гостру характеристику і добре приховане злочин для створення чудовою історії '. Kirkus Reviews
  
  "Цікавий метод вбивства, персонажі добре промальовані і симпатичні, сищик ненав'язливо спритний і закінчує драматично". Суботній огляд
  
  OceanofPDF.com
  Глава 1
  
  Генерал сер Кортні Хэддокс, одягнений у вицвілий плащ поверх незліченних вовняних кардиганів з відстовбурченими ліктями і зі спущеною рибальської сумкою поверх нього, увійшов у парадні двері "Рибальського притулку", трохи скуто ступаючи в своїх важких гумових болотних черевиках. Він постояв трохи, його обтягнуте шкірою багрововатое обличчя витягнулося вперед, як у розлюченого стерв'ятника, коли він вдивлявся в інших відвідувачів наприкінці сезону, які вже стовпилися навколо уловів риби, розкладених на підлозі в центрі залу.
  
  Він почув голос своєї сестри, перекрывший їх приглушену розмову. В ньому була різкість кваканья деркача, і, як у деркача, здавалося, він здатний був тривати вічно.
  
  "... тому що 'Натягнуті линви!" завжди здається таким дурним виразом, - говорила вона. - і я дійсно думаю, що 'Щаслива посадка' була б набагато кращою, тому що волосінь може бути натягнута на хвилину, але ви все одно можете втратити рибу, але якщо її посадити в човен, ви обов'язково візьмете її з собою, але, можливо, військово-повітряні сили подумали про це першими ..."
  
  Генерал поморщився.
  
  В сотий раз він пошкодував про пориві, побудившем його взяти Етель з собою на щорічний відпочинок в маленьке рибальське готель у валлійської селі Аберллин. З самого початку її поведінка стала майже нестерпно незграбним. Щоранку вона наполягала на тому, щоб проводити його до човна на березі озера, і проводжала його червоним шовковим парасолькою. Вона запитала, при свідках, чи достатньо на ньому нижньої білизни, і одного разу змусила його вийти за стіну, щоб надіти ребристий пояс для тіла, який він забув. І кожен вечір вона чекала його повернення, щоб привітати з фальшивою веселістю або обсипати заслуженою похвалою.
  
  Як тільки вона побачила його зараз, вона перервала свою розмову, що не представляло ніяких труднощів, оскільки завжди було таким безглуздим, і поспішила до нього.
  
  Її сиве волосся було підстрижене тонкої бахромою над низьким чолом, і на ній було по-дівочому яскраве віденське сукню, яка зовсім не пасувала до її кінським рисами обличчя і сорока восьми років.
  
  "Як успіхи, дорогий?" випалила вона, потім, здавалося, не помітивши нетерплячого похитування його голови: "Містер У нас з Ганном була дуже цікава розмова про полювання, рибної ловлі і стрільби – принаймні, ми ще не дійшли до стрільби, чи не так?
  
  Генерал Хэддокс глянула на гнучкого молодої людини з скуйовдженим волоссям, вираз обличчя якого, здавалося, ясно вказувало на те, що там, де справа стосувалася її, він нескінченно шкодує про недоопрацювання, і задала неминучий питання дня.
  
  "Вийшло що-небудь хороше сьогодні?"
  
  "Боюся, що ні, сер", - відповів Він. “Лише кілька тістечок, які гіллі змусив мене покласти назад, тому що вони були недоедены. У гіллі цього дуже масштабні ідеї, я можу вам сказати. Але містер Піндар зловив на гачок лосося, і я відзняв кілька сотень ярдів плівки, поки він грав в неї, так що день не був повністю витрачений даремно ".
  
  "Невже, їй-богу?" На генерала це справило належне враження. “Я весь день шукав лосося і навіть жодного не побачив. Де ви його роздобули? " спитав він, повертаючись до загорелому, симпатичному чоловікові, який стояв, взявши під руку свою дружину.
  
  "Ну, так вийшло, що я його взагалі не зрозумів". він відповів. "Я випадково зловив його на гачок у чорних скель в кінці озера на вудлище для лову форелі довжиною десять футів шість дюймів – 'Досконалість' Харді, якщо ви знаєте цей тип – і 3-кратний занедбаність".
  
  "Це принесло б вам трохи задоволення", - кивнув генерал.
  
  “ Так і було. Він закрутив мене у вихорі величиною з корзину для білизни і протягом години і двадцяти хвилин водив мене в пекельному танці, а потім зламав мене. Можу вам сказати, що я не надто задоволений собою. Але у нас не було остроги, тому мені довелося спробувати загнати його в глухий кут ".
  
  "Не пощастило!" - сказав генерал. “Якщо б ваш гіпс був поважче, ви могли б привести його сюди. Я пам'ятаю, як одного разу..."
  
  Їх перервав вереск міс Хэддокс.
  
  “О, Кортні! Це твоя риба? Так адже це чотири красуні, і все в цяточку. Це найкрасивіша риба, яку я бачив сьогодні ввечері. У інших такі потворні щелепи, і вони здаються такими чорними, але у цих прекрасний колір, все золотисто-коричневі. А ти сказав, що не піймав жодної. Ти неслухняний хлопчисько! Мій брат такий скромний, " сказала вона, променисто посміхаючись маленькому кухоль людей.
  
  Багряний відтінок на обличчі генерала став майже королівським, коли вона таким чином привернула увагу до чотирьох бурим форелям, яких він, як людина, ловив виключно лосося, повинен був, по всіх неписаними законами рибної ловлі, залишити в озері.
  
  “ Довелося їх убити. Попався на гачок, " переривчасто пробурмотів він. "Не клади їх сюди; віддай їх коту", - різко сказав він гіллі, який співчутливо доторкнувся до своєї кашкеті однією рукою, в той час як інший витягав огидну коричневу форель.
  
  Слідом за цим незручне мовчання було порушено, коли двері в хол відчинилися, впускаючи Клода Уестона, наймолодшого з усіх відвідувачів, які перебували в цей час у готелі. Він кинув свою рибальську сумку на підлогу, незважаючи на протестуючий скрегіт котушки, опустив своє молоде, граціозне тіло в крісло і втомлено зітхнув.
  
  "Боже, як я втомився!" вигукнув він, проводячи тонкою рукою по своїм мідного кольору волосся.
  
  "Що сталося?" - запитав Він. "Немає риби?"
  
  Жест Клода означав відчайдушний згоду.
  
  "Мій батько привезе кілька жалюгідних трупів", - сказав він. "Він також, додав він, подумавши," привезе місіс Мамсби. Схоже, їй дуже пощастило.
  
  "Майор Джинс приніс якусь користь на верхньому озері?" запитав генерал Хэддокс, ні до кого конкретно не звертаючись.
  
  “Я не думаю, що він ще там, - відповів містер Піндар, - але я б назвав чудом, якби він сьогодні багато витягнув з того маленького гірського озера. Світло було надто яскравим".
  
  “Я сам люблю, коли світло, - відповів генерал, - але я ловлю тільки лосося. Проблема була в тому, що було недостатньо вітру".
  
  До них приєднався високий худорлявий чоловік, одягнений в темний костюм в тонку смужку, який свідчив про недавньому прибуття в готель.
  
  Його шкіра була рожевою, волосся і вуса світлими, останні були пофарбовані нікотином в коричневий колір прямо подстриженному краю і відповідали шкірі між першим і другим пальцями лівої руки. Його ніжно-блакитні очі розглядали риб зацікавленим і досвідченим поглядом, коли він нахилився, щоб розглянути їх ближче. У свою чергу, очі відвідувачів висловлювали цікавість, якого риба вже не відчувала.
  
  "Що ти робив сьогодні?"
  
  Зайвий питання задав містер Піндар.
  
  Незнайомець випростався, задумливо випустив цівку диму із своєї сигарети і відповів з упевненістю постійного відвідувача.
  
  “О, я тільки що приїхав. Я сподіваюся зловити кілька штук завтра, якщо ви, хлопці, залишили що-небудь в озері. Як там рибалка останнім часом?"
  
  "Огидно," відповів містер Піндар.
  
  "Страшенно погано, як зазвичай", - сказав генерал Хэддокс.
  
  "Безнадійно," сказав Він.
  
  Гіллі, тільки що увійшов у зал, додавав зв'язку маленької морської форелі до риби, вже розкладеної на підлозі, і, нарешті, поклав під неї велику жирну коричневу форель.
  
  Клод Уестон встав і з ніжністю оглянув його.
  
  "Неприємна річ, але моя власна", - процитував він.
  
  "Яка чудова рибка!" вигукнула міс Хэддокс. “ Ти сам її піймав, Клод?
  
  "О ні", - відповів він. “Вона покінчила з собою, повиснувши на кінці гачка. Я поплив, щоб врятувати її, але було занадто пізно. Але не звертайте на це уваги, леді, це всього лише коричнева форель, що не представляє цінності ні в комерційних, ні в інших цілях в цих краях!
  
  Чоловік середнього зросту, з темним рідкісними волоссям, з особою досить сірим і змарнілим, як ніби у нього був важкий день, приєднався до них і ніжно обійняв Клода за плечі.
  
  “ Знову дурниці, Клод? - запитав він.
  
  Клод обернувся.
  
  “А, ось і ти, тату. Що за вік у тебе був. Ти намагався втопити стару матір Мамсби в озері?"
  
  "Ні, поки вона у безпеці", - відповів його батько тим же жартівливим тоном. "Вона відразу піднялася наверх".
  
  "Вона завжди так робить", - злобно сказала міс Хэддокс. “Це тому, що вона так роздратована тим, що не спіймала жодної риби, хоча я повинен сказати, що їй вже слід було б звикнути до цієї думки, тому що з тих пір, як ми тут, вона спіймала не більше одного разу. Це просто доводить те, що я завжди говорив: єдина причина, по якій вона взагалі ходить на риболовлю, - це єдиний шанс побути наодинці з чоловіком!"
  
  "Чия це риба?" - поспішно запитав генерал Хэддокс, коли міцно збудований темноволосий гіллі витягнув з кошика п'ять великих морських форелей і опустився на коліна, щоб розкласти їх.
  
  "Місіс Мамсби, сер," відповів він, піднімаючи очі.
  
  "Так, ми знаємо", - сказала міс Хэддокс. "Але скільки з них дійсно вона спіймала?"
  
  "Чотири", - відповів гіллі. "Це був дійсно хороший день для неї".
  
  “ Чотири? Міс Хэддокс не повірила. “ Але ви ж не хочете сказати, що вона втратила можливість розповісти нам про них все? Чому, вона...
  
  "А ось і майор," виголосив її брат без особливої необхідності, коли майор Джинс, сурмлячи, з'явився в холі.
  
  “Hallo, hallo! Що всередині, що ззовні! Але, сподіваюся, не без риби. Що хто-небудь робив сьогодні? Такий чудовий, яскравий, щасливий день з фореллю по всьому озеру, під озером і скрізь, окрім як поза озера! У вас був приємний пікнік, хлопчики і дівчатка? Їй-богу! Б'юся об заклад, ці рибки смикають свої маленькі вусики і плескають плавниками від радості, що їх залишили в спокої ще на один день. Що я отримав? Зберіться навколо мене, поки я вам розповідаю. Десять маленьких тістечок. Оселедець! Шпроти! 'Каллу каллу", - зареготав він від радості. Я справжній вбивця!"
  
  Він ляснув у долоні і потер долоні один об одного, ніби пивовар, пробує хміль, і його худе, обветренное обличчя засяяло, дивлячись на них усіх.
  
  "Майор Джинс".
  
  Незнайомець рушив уперед.
  
  “ А? Хто? Хай благословить Господь мою риб'ячу душу, якщо це не Уинкли! Він ляснув його по плечу і потиснув простягнуту руку. “ Спустилися полоскотати форель, чи не так? В цьому році вона не здасться вам такої делікатної. Що ж, що ж, ми раді вам, як поденщині у травні. Приходьте і насолоджуйтеся...
  
  Він квапливо повів містера Уинкли по коридору, що веде до бару.
  
  І тепер, коли останній рибак був у безпеці в готелі, а остання риба ретельно вивчена, маленька група людей зникла так само швидко, як хмари в вітряний день, і вирушила в свої кілька ванн.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"