перавёў Леў Шклоўскі ў памяць аб загінуўшым сыне Антоне
Арыгінальная назва: The Peking Dossier
Першы раздзел
Я не звярнуў асаблівай увагі на загаловак. Там гаварылася нешта аб застрэленым сенатары.
Я паклаў манету на бліскучы прылавак газетнага кіёска ў "Уолдорф". Напэўна, ім спатрэбілася гадзіна, каб зрабіць яго такім бліскучым. "Пакуль вы гэта робіце, – сказаў я дзяўчыне за прылаўкам, – я б хацеў пачак Lucky Strike".
Яна нахілілася і агледзела паліцу ўнізе. Мне вельмі спадабалася тое, што адбылося, калі яна схілілася. Я дадаў паўдаляра.
Я паглядзеў на яе. "Кошт Нью-Ёрка дастаткова, каб прымусіць нас кінуць паліць", – сказаў я.
Яна падарыла мне сваю ўсмешку.
- Усё ў парадку, - сказаў я, кідаючы яшчэ чацвяртак на прылавак. Нік Картэр, апошні з вялікіх марнатраўцаў.
Я ўбачыў сваё адлюстраванне ў люстэрку ў вестыбюлі. Мне заўсёды здавалася, што я выглядаю менавіта тым, кім з'яўляюся. Сакрэтны агент. Я занадта высокі і злы, каб улезці ў элегантны дзелавы касцюм. Акрамя таго, я таксама выглядаю так, быццам занадта доўга гуляў па ветры і непагадзі. Маленькія дзяўчынкі называюць такі твар "старым". Вялікія дзяўчынкі называюць гэта "шмат перажылым". Я думаю, што гэта проста маршчынкі, а астатняе мяне не турбуе.
Я паглядзеў на гадзіннік. 1:50. Я прыбыў рана. Хоук хацеў, каб я сустрэўся з кім-небудзь з AX, каб той праінструктаваў мяне аб нейкай надзвычайнай сітуацыі. Ён даслаў бы мне дзяўчыну. Рудая. Яна спытала б, ці ведаю я, як прайсці ў рэстаран "Вежа". А ў Нью-Ёрку няма такога рэстарана.
Я падышоў да аднаго з вялікіх мяккіх крэслаў у зале чакання - побач з ім стаяла попельніца. Я выдаткаваў апошнюю ўпакоўку маёй спецыяльнай маркі і забыўся замовіць яшчэ. Але Лакі Страйк таксама быў нічога. Я адкрыў газету.
«Учора позна ўвечары ў эксклюзіўным казіно «Грэнада» ў Насаў сенатар Джон В. Сейбрук, старшыня Камітэта па ваенных справах, быў застрэлены высокім нападаючым у фраку. Па словах відавочцаў, сенатар толькі што выйграў пару разоў, гуляючы ў Блэк Джэк, калі гулец побач з ім з крыкам "чыт" выхапіў пісталет і двойчы стрэліў у яго. Мясцовая паліцыя змясціла падазраванага пад варту. Папярэдняе псіхіятрычнае заключэнне паказвае на тое, што гэты чалавек, Чэн-лі Браўн, псіхічна неўраўнаважаны. Максімальная стаўка за сталом складала два даляры».
Я паглядзеў на карцінку. Чэн-лі Браўн зусім не выглядаў псіхічна неўраўнаважаным. Ён быў больш падобны на ката, які толькі што з'еў канарэйку. Вузкія азіяцкія вочы на шырокім цвёрдым твары. Рот скрывіўся ў злосным смеху. Я зноў паглядзеў на фота. Нешта непакоіла мяне. Нешта накшталт тых двух карцінак побач: знайдзі памылку.
«Прабачце, а не падкажаце, як прайсці ў рэстаран «Вежа»?»
Зусім рудая. Густыя аблокі меднага колеру вакол прыгожага асобы. Твар, які, здавалася, быў спрэс вачыма. Вочы, якія здаваліся цалкам каляровымі. Зялёныя, карычневыя, чырванавата-карычневыя. На ёй быў нейкі вайсковы гарнітур. Проста Форт-Нокс: тут схаваны залаты руднік.
Я сказаў. - "Вежа?" 'Ніколі пра яго не чуў.' Я павінен быў сказаць гэта, і я вымавіў гэта як ідэальны акцёр.
'Не?' - сказала яна, моршча мілыя маршчынкі на мілым ілбе. - Можа быць, вы маеце на ўвазе гасцініцу "Вежа"? Гэта таксама было часткай майго тэксту.
'О не. Як дурное, а? Я збіралася сустрэцца з сябрамі і падумала, што яны сказалі рэстаран "Вежа". Яна і сама была цудоўнай актрысай.
- Ведаеш што, - сказаў я гучна, каб усе, каму гэта можа быць цікава, пачулі. — Іду ў заклад, у бары ёсць тэлефонная кніга. Мы знойдзем усе рэстараны, у назвах якіх ёсць слова "Вежа".
«Гэта можа заняць некалькі гадзін», - сказала яна.
- Я ведаю, - сказаў я.
Мы знайшлі цёмны кут. Я заказаў бурбон, яна шэры. Лэдзі была лэдзі. 'Што ж?' Я сказаў гэта, калі афіцыянт прынёс нашыя напоі. Не тое каб я так спяшаўся прыступіць да справы.
Яна спытала. - Ты ўжо чытаў сённяшнюю газету? Так яна хацела дабрацца да сутнасці.
Я паціснуў плячыма. "Толькі першую паласу".
Яна кіўнула. Вось пра што я хацела пагаварыць.
- Вы маеце на ўвазе сенатара Сейбрука?
'Не зусім. Насамрэч я мела на ўвазе Чэн-лі Браўна.
- Гэта звязана з ім?
«Ммммм. Часткова.'
Усемагутны Бог. Яшчэ адна дзяўчына, якая любіць гуляць у гульні. Толькі я ўвогуле не люблю гульні, як і дзяўчат, якія ў іх гуляюць. Я зрабіў глыток бурбона і пачаў чакаць.
Я не спрабую цябе разгуляць... гэта проста страшэнна... - яна знайшла прыдатнае слова, - ... чорт вазьмі... ну, "складана" - не зусім тое слова». Яна пацягнулася да сваёй сумачцы на канапе побач з ёй.
- Вы памятаеце, як памёр сенатар Мортан?
Я праверыў сваю памяць. «Гэта было месяцы тры-чатыры таму. Авіякатастрофа, ці не так?
Яна кіўнула. «Прыватны самалёт. Пілот не выжыў.
'Што ж?'
'Што ж.' Яна адчыніла сумачку і дастала выразку са старой газеты. - Гэта быў той пілот, - сказала яна. Нават у цьмяным святле я зразумеў, што яна мела на ўвазе. - Чэн-ці Браўн, - сказаў я.
Яна пахітала галавой. 'Не няма. Чарльз Брайс.
Я зноў вывучыў фота. Гэта сапраўды было твар Чэн-лі. "Калі гэта так, то ўсе гэтыя кітайцы падобныя адзін на аднаго, і я не магу зразумець гэтую гісторыю".
Яна амаль засмяялася. «Магчыма, гэтае адзінае тлумачэнне. Але гэта не можа быць той жа чалавек, таму што, - яна зрабіла паўзу, - таму што Чарльз Брайс мёртвы. Яна адкінулася назад і пачала чакаць, калі выбухне бомба.
'Двайняткі?'
- Як наконт трайнят? Яна зноў палезла ў сумачку і дастала фатаграфію. Яна была з сакрэтнай справы AX. Я пазнаў почырк Хендэрсана. На ёй было напісана "Лаа Цзэн". Фатаграфія была буйной, выразнай. Больш выразна, чым фатаграфія з выразкі са старой газеты, і выразней, чым здымак з сённяшняй газеты. Несумненна, гэта зноў быў той самы твар. Паблізу яно выглядала старэйшым, але твар застаўся ранейшым. Цяпер я раптам зразумеў, што раней мне здавалася дзіўным. Пасярэдзіне лба была бародаўка. На менш дакладных фатаграфіях яна выглядала як адно з тых намаляваных плям знака індыйскай касты. За выключэннем таго, што гэта была сапраўдная бародаўка. Дакладней, тры бародаўкі. Прама пасярод трох розных ілбоў. Статыстычна немагчыма, нават калі гэта былі трайняты. Чэн-лі Браўн, Чарльз Брайс і Лао Цзэн павінны былі быць адным і тым жа чалавекам. Але калі б гэты Чарльз Брайс не ўваскрос з мёртвых, гэта было б немагчыма.
"Хто такі Лао Цзэн?"
«Галоўны агент KAN.' Дык вось яно што; КAN стаяў за гэтым. Азіяцкі атрад забойцаў. Свабодная федэрацыя кітайцаў, камбоджыйцаў, лаосцаў, в'етнамцаў і ўсіх, хто думае, што ЗША - корань усіх іх праблем. Што б гэтае слова ні значыла для іх, для нас яно азначала «Амерыканцам зараз перарэжуць горла». Таму што KAN у асноўным займаўся гэтым.
Я паглядзеў на дзяўчыну. Яна глядзела ў сваю шклянку, нібы спрабуючы зазірнуць у будучыню. "Лаа Цзэн мае ступень М1", – сказала яна.
Забойца першага класа. Калі б я сутыкнуўся з гэтым Лао Цзэнам, я б сустрэў сабе роўнага. Яна глядзела на мяне вачыма, поўнымі страху. Я дазволіў яе погляду накіравацца прама на мяне. Я хацеў захаваць гэты выраз у яе вачах. Гэта была першая прыкмета мяккасці, якую я ўбачыў з моманту нашай сустрэчы. Чароўная таропкая дзяўчына ў вестыбюлі ператварылася ў строга дзелавую жанчыну, як толькі мы засталіся адны ў цёмным бары. Я не зусім хачу паводзіць сябе як Дон Жуан, але звычайна бывае наадварот. Погляд ператварыўся ў мірганне, і зараз надышла мая чарга перайсці да справы. Я адчуваў, што яна не ўспрымала рэчы занадта легкадумна.
- Лао Цзэн, - коратка сказаў я, - дзе ён зараз?
Эмоцыі ў яе вачах зніклі, як павольнае знікненне тэлевізійнага малюнка. - Мы не ведаем, - павольна сказала яна. - Дзе ён бывае звычайна?
Яна ўздыхнула і паціснула плячыма. - Мы таксама не ведаем. Кітай? Індакітай? Каля пяці гадоў таму мы страцілі след. Ён можа быць дзе заўгодна.
Я палез у кішэню за цыгарэтай. Напэўна, я пакінуў іх у вестыбюлі.
Яна паглядзела на мяне і ўсміхнулася. - Ты пакінуў іх у вестыбюлі. Яна выцягнула з сумачкі свой пачак.
Я ўзяў адну з яе, з фільтрам, і запаліў цыгарэту яе таксама. На шчасце, яна не належала да апошняга пакалення, з тых, каго падобныя рэчы крыўдзяць. Назавіце мяне старамодным, але я перакананы ў адным: жанчына можа праяўляць агрэсію толькі ў ложку.
- А цяпер, - сказаў я, - у чым маё заданне.
- Так, - сказала яна. "Цяпер гэта ваша заданне".
«Хок уяўляе, што нехта паспрабуе выцягнуць Чэн-лі з турмы. Хто б гэта ні быў, ён можа стаць ключом да ўсяго гэтага». Яна няпэўна паказала на паветра. «Ну, - сказала яна, - гэта, мусіць, палітычная змова».
- Скажы, давай. Мусіць, гэта жарт. Два сенатары былі забітыя двума кітайцамі, якія выглядаюць аднолькава, але не з'яўляюцца адным і тым жа чалавекам, і яны таксама аказваюцца двайнікамі высокапастаўленага агента КАН, і вы думаеце, што гэта палітычная змова.
Яна запытальна паглядзела на мяне. - Як бы вы тады гэта назвалі?
«Я б палічыў за лепшае назваць гэта навукова-фантастычным сюжэтам».
Нейкі час яна глядзела на мяне, а потым засмяялася. «Яны не казалі мне, што ты такі смешны», - сказала яна.
«Я зусім не спрабую быць смешным. Падобна, гэта праца для Джона Брунера ці кагосьці яшчэ. Я тут толькі для працы цягліцамі».
— Мммм, — сказала яна, злізваючы сарказм з вуснаў. Калі гэта павінна было здарыцца зноў, я спадзяваўся, што яна дазволіць мне зрабіць гэта. «Мышцы, — сказала яна, — з'яўляюцца неабходнай умовай. Тыя хлопцы, якія жадаюць дабрацца да Чэнь-лі, не будуць рабіць гэта са зброяй». Яна зрабіла глыток свайго напою. Некалькі офісных блазнаў наводдаль глядзелі на яе без надзеі ў вачах. Я прыкінуў, што змагу прадаць сваё месца тут за сорак-пяцьдзесят тысяч долараў.
А што датычыцца мазгоў, - сказала яна, - вы б не былі жывыя, калі б у вас іх не было. Я не думаю, што n у N-3 не азначае нуль.
- Дакладна, - сказаў я. 'Я геній. Але я заўсёды думаў, што ты пішаш "нуль" праз "н", а не праз "0". Яе пахвала мяне раззлавала. Я не ведаю дакладна, чаму. Яна таксама больш нічога не ведала і змяніла тэму. «Гар Кантар ужо чакае нас у Насаў. Мы звяжамся з ім, як толькі дабяромся туды».
'Мы?' Атрымалася больш рэзка, чым я планаваў. Пакуль што. Я не люблю працаваць з жанчынамі. Гуляць, так. Працаваць не асабліва. Калі мне цяжка, я трываю побач толькі адну жанчыну: Вільгельміну. Мой слаўны, пісталет 9мм Люгер.
- О не, - сказаў я. “Гэтага не адбудзецца. Акрамя таго, калі мышцы на першым месцы, то вы не адна з іх. У цябе гэтага замала. Яна рэзка села. У яе вачах быў гнеў. "Не тое каб я лічыў гэта недахопам, – дадаў я, – проста мне не падабаюцца мускулістыя цётачкі".
- Значыць, я ўсяго толькі худая цётка, якая толькі перашкаджае?
Я паглядзеў на яе. - Я б наогул не назваў цябе худы.
Яна не ўспрыняла гэта як сяброўскую заўвагу. Яна зрабіла твар школьнай настаўніцы. «Ну, містэр Картэр, здаецца, штаб хоча, каб я ўдзельнічала. Апроч усяго іншага, я ведаю дыялект кітайскага соэ-тоана, і я думаю, што ён нам можа спатрэбіцца.
- У Насаў? Я засмяяўся.
- У Насаў і, магчыма, яшчэ дзе-небудзь. Яна не смяялася.
Я кіўнуў. 'Я разумею.' Я ўвогуле гэтага не зразумеў. Але нешта пачало да мяне даходзіць. Якой бы ні была гэтая змова — змовай з мэтай забіць усіх сенатараў Злучаных Штатаў ці нечым яшчэ, — ён быў працай Мэя. І акрамя выпадкаў, калі справа даходзіла да забойства, КАН і я не размаўлялі на адной мове. Потым быў гэты Лао Цзэн. і рана ці позна след мог прывесці да яго. І гэта можа быць дзе заўгодна. У Кітаі, у Індакітаі можа быць. Так што было больш за верагодна, што мне могуць спатрэбіцца яе веды.
- Калі мы з'яжджаем?
"У чатыры трыццаць". У яе з'явіліся два білеты на самалёт першага класа. - Я прыгатавала для нас нумар на Райскім востраве.
Такім чынам, мы дзялілі б і працу па хаце, і пасцелю. Я зрабіў знак афіцыянту і заплаціў за напоі.
"Дарэчы. Як вас клічуць?'
- Сцюарт, - сказала яна. "Лінда Сцюарт". Яна зрабіла паўзу. "Місіс Сцюарт".
- О, - сказаў я. Ну і што пасля? Я не хацеў жаніцца на ёй.
- Дык хто ж гэты шчасліўчык, містэр Сцюарт?
'Ты.' Яна паказала на білеты на стале.
Містэр і місіс Джон Сцюарт Рэйс Нью-Ёрк - Насаў
- Астатнія вашыя дакументы ў нашым багажы. Пасведчанне кіроўцы, пашпарт і г.д. Усё ў імя містэра Джона Сцюарта. Я пакінула багаж на стойцы рэгістрацыі. Пакуль вы заказваеце таксі, я яго забяру. - Астатняе я раскажу табе ў самалёце.
Мы па-ранейшаму сядзелі за сталом. Добры, прахалодны цёмны кутні стол. Я схапіў яе за запясце і пацягнуў уніз. Я моцна пацягнуў, бо ведаў, што яна не збіраецца крычаць. Я варухнуў перадплеччам, і штылет слізгануў мне ў руку. Я ўпэўніўся, што яна бачыла яго. - Добра, Лінда. Я моцна трымаў яе за руку. - Я хачу ведаць ваша імя. Мне патрэбна тваё пасведчанне асобы, і я хачу яго зараз жа.
Яе твар пабялеў, а вочы пацямнелі. Яна прыкусіла ніжнюю губу і паглядзела ўніз. Не кажучы ні слова, яна схапіла торбу. "О не, дарагая, я зраблю гэта сам".
Не адрываючы вачэй ад яе асобы, я ўзяў у яе сумку і свабоднай рукой абшукаў змесціва. Ключы, пудраніца, памада, кашалёк. Быў таксама пісталет, які я мімаходам убачыў. Акуратны .22. Я паклаў яго ў кішэню. Трохі павазіўшыся, я знайшоў тое, што шукаў: пёравую ручку.
Я паклаў яе на стол і выцягнуў з футарала. Моцна трымаючы яе, я расшыфраваў код. Тара Бенет. Узрост дваццаць восем гадоў. Рыжыя валасы. Зялёныя вочы.' Так што афіцыйна яе вочы былі зялёнымі. «ІДАКС-20. Клас Р.' Яна працавала ў навуковым аддзеле і была надзвычай надзейнай. Пакуль я чытаў, яна вывучала мой твар. Яна ведала, што я чытаю, але ўсё роўна выглядала ўзрушанай.
- Добра, прыбяры гэта. Я паказаў на ручку. Я не адпусціў яе, калі яна прыбрала яе.
- Цяпер ты мне давяраеш? Яе голас усё яшчэ быў занадта дрыготкім для сарказму.
- Я ніколі не пытаўся ў цябе, Тара, - сказаў я.
Яна паглядзела на мяне са здзіўленнем. - Дык для чаго ўсё гэта было добра?
- Нічога добрага, - сказаў я. “Проста, калі я працую з жанчынай, мне зручней ведаць, што я не працую на яе. Я не быў упэўнены, ці ведаў ты пра гэта.
Я пайшоў да выхаду. Яна ўзяла свае рэчы і моўчкі рушыла ўслед за мной. Калі мы прайшлі праз вестыбюль, я павярнуўся да яе. «Скажыце швейцару, каб выклікаў таксі. Я сустрэну вас ля ўваходных дзвярэй праз некалькі хвілін».
Яна апусціла афіцыйна зялёныя вочы і сышла.
- Два пачкі "Лакі страйк", - сказаў я. Цяпер я жыў на выдатках містэра Джона Сцюарта.
Дзяўчына за прылаўкам некаторы час глядзела на мяне, а затым працягнула мне абедзве пачкі. Яна пахітала галавой.
І спытала. - 'Хто ты такі?' - Нейкі мазахіст?
Кіраўнік 2
Калі вы хочаце ведаць, чаму я гэта раблю, дазвольце мне сказаць вам, што я раблю гэта не з-за грошай. Калі вы былі беспрацоўным на працягу шасці месяцаў у папярэднім годзе, вы, верагодна, зарабілі больш, чым я; І гэта не лічачы вашай дапамогі па беспрацоўі. Калі вы хочаце ведаць, чаму я гэта раблю, то я павінен сказаць вам, што сапраўдная прычына - патрыятызм. Канешне, гэта заўсёды можа быць праўдай. Але калі вы пасадзіце мяне на лаву падсудных і захочаце праўды і нічога акрамя праўды, я павінен дадаць, што ў Насаў было 40 градусаў, і я зараз быў на пляжы з ружовым пяском побач з адным з лепшых цел у адным з самыя малюсенькія бікіні ў свеце . У гэтай дзяўчыны было ўсё. Аж да яе апендыкса. Тара Бэнэт была выдатна складзена. Адзін метр семдзесят пяць; крэмавае цела. Палова з якога былі ногі ... Яна была ці не самай прыгожай дзяўчынай, на якой я калі-небудзь спыняў свой погляд. І ў мяне было такое пачуццё, што калі я правільна разыграю свае карты, то не толькі мае вочы будуць на ёй спыняцца.
Як кажуць, гэта пайшло на карысць. Але я не думаю, што гэта зрабіла мяне менш патрыятычным. Напярэдадні ўвечар я атрымаў паведамленне ад Гара Кантара, у якім гаварылася: "Не апускайце галаву, усё спакойна". Ён сказаў мне, што звяжацца са мной, калі прыйдзе час. Датуль мы проста павінны былі паводзіць сябе як звычайная амерыканская пара ў адпачынку. Гэта азначае, калі б я гэта рабіў, што пакуль мы елі, нам не дазвалялася казаць ні пра што, акрамя як - услых - аб тым, ці можна купацца ці не.
Я пакінуў Тару ў нумары, нагадаўшы сабе, што яна Лінда, а я містэр Джон Сцюарт, і выйшаў, каб зрабіць добры здымак. Я ненавіджу астраўныя напоі, і астраўныя бармэны паважалі мяне за гэта. Гэта бясплатная рада: замоўце карыбскі сьлінг, і яны будуць вас ігнараваць. Замоўце чысты віскі, і яны дадуць вам усю неабходную інфармацыю.
Я хацеў даведацца мясцовую думку аб стральбе. Я атрымаў тое, што хацеў. Інсайдэры сцвярджалі, што гэта быў усяго толькі брудны бізнэс. Чэнь-лі быў не з вострава і не быў турыстам. Ва ўсякім разе, ён не быў псіхічна неўраўнаважаным. Калі ён упершыню наведаў горад, ён даволі моцна расчараваўся ў ім, але пасля гэтага ён проста знік. Адбывалася нешта бруднае.
Калі я вярнуўся ў наш нумар, я не пайшоў у спальню. Я зняў адзенне і лёг спаць на канапу. Гэта яшчэ адна бясплатная рада: нішто так не заводзіць жанчыну, як мужчына, які відавочна не сілкуе да яе апетыту.
Я закурыў цыгарэту і паглядзеў на Тару. Яна спала на пляжы. Мне было цікава, ці спала яна мінулай ноччу. Але я не хацеў працягваць гэтую думку. Гэта было ўсё, што яна рабіла, вядома, гэта было прыемна таксама.
- Містэр Сцюарт? Гэта быў пасыльны гатэля. Я трымаў руку над вачыма супраць сонца. "У гавані ёсць джэнтльмен, які хоча пагаварыць з вамі". Гэта будзе Гар. Вядома, ён хацеў пазбегнуць людзей у гатэлі. Я кіўнуў і рушыў услед за ім. Мы прыбылі ў канец пляжу з ружовым пяском, да пачатку звілістай камяністай сцежкі. "Вы павінны прайсці тут," сказаў ён. - Ты можаш вярнуцца тут. Цябе не прапусцяць праз вестыбюль у купальніку.
- Дзякуй, - сказаў я.
- Вось па гэтай дарожцы. З іншага боку ёсць усходы ўніз.
Так, - сказаў я. Я зразумеў, чаму ён вагаўся, але прапанаваў яму цыгарэту замест чаявых. "Убачымся пазней", - сказаў я, з выглядам адпачывальніка: "Вы атрымаеце свае чаявыя заўтра". Мы меркавалі, што містэр Сцюарт быў вельмі шчодрым чалавекам, праўда?
Я пайшоў па сцяжынцы, якая вядзе да гавані. Выгляд быў унікальным. Далей, там, дзе востраў выгінаўся, узвышаліся зялёныя трапічныя ўзгоркі, акружаныя вузкай ружовай аблямоўкай. Злева ад мяне была сцяна з ружовага каменя з пражылкамі цёмна-чырвонага першацвета, як тыя адскокі, якія атрымліваюцца, калі на яе кладзеш дзесяць жаўтлява-карычневых шарыкаў. З другога боку, прыкладна за сем метраў пада мной, ляжала вада, блішчалая, як сапфір на сонцы. Што б гэта ні было, гэта сапраўды не быў карацейшы шлях. Гавань была яшчэ за трыста метраў, і я так і не падышоў бліжэй.
Калі б я не пачуў грукат гэтага валуна за долю секунды да таго, як ён дасягнуў мяне, я быў бы вялікім плоскім бліном замест Картэра каля шасці футаў у дыяметры. Ён не проста ўпаў, яго штурхнулі. Я пабег і прыціснуўся да каменнай сцяны. Валун стукнуўся аб сцежку і яшчэ больш пагрузіўся ў ваду. Я застаўся на месцы і прыслухаўся. Хто б гэта ні быў, у яго была перавага. Ён мог назіраць за мной зверху. Мне даводзілася глядзець толькі на вузкую сцяжынку і ваду на сем метраў ніжэй. Вострыя камяні на дне блішчалі, як вострыя зубы ў юрлівым роце.
'Што ж?' Я пачуў чыйсьці шэпт. Не патрабавалася гарвардскай адукацыі, каб зразумець, што іх двое. Не тое каб гэтае адкрыццё мне моцна дапамагло. Я літаральна стаяў спіной да сцяны і быў голым. Замест зброі я змог дастаць толькі пачак цыгарэт і каробку запалак. Побач са мной не было нават камянёў. Я скруцілася абаранкам ля сцяны. Калі я спускаўся, мне даводзілася ісці па сцежцы. Не праз ваду, чакаючы, што мяне застрэляць.
Іншы хлопец, верагодна, кіўнуў у адказ, таму што да моманту нападу не было чуваць ні гуку. Божа мой, ён быў вялікім. Адна тона цэглы. Поўная тысяча кілаграмаў. Як быццам мяне збіў танк "Леапард".
Мы сутыкнуліся на вузкай камяністай дарожцы, і ён урэзаўся ў мяне рукамі памерам з шынкі, урэзаўшыся мне ў спіну. У мяне не было сілы вытрымаць гэты ўдар. Лепшае, што я змог зрабіць, гэта паспрабаваць супраціўляцца. Я паспрабаваў паставіць яго на калена, але ён перавярнуўся і злавіў удар цяжкімі цягліцамі сцягна. Не зусім сакрушальны ўдар.
Я не мог пазбавіцца ад гэтага ўблюдка. Ён літаральна прыляпіўся да мяне, як адна вялікая бочка з клеем. Ён схапіўся рукамі за маё горла, і здавалася, што рабіць не было чаго. Мая правая рука была заціснута недзе пад намі. Усё, што я мог зрабіць, гэта стукнуць яго пальцамі левай рукі па вачах. Я не кахаў гэта рабіць, але на такой адлегласці я ці ледзь мог прамахнуцца. Я адчуў, як нешта ператварылася ў мармелад пад маімі пазногцямі, і ён выдаў нечалавечы гук страху. Ён скаціўся з мяне і ўпаў на калені. Паміж маімі пальцамі пратачылася кроў. Я зноў устаў.
Першы раунд, але лепшае было яшчэ наперадзе.
Мой наступны супернік ужо чакаў. Ён ціха стаяў крыху далей па сцежцы з рэвальверам 45-га калібра з глушыцелем, накіраваным мне ў жывот.
Лепш за ўсё ён выглядаў на Вялікдзень у сваім белым гарнітуры. белая кашуля і белы гальштук. Акрамя таго, было ясна, што ён не збіраўся запэцкаць яго крывёй. Добрая пара, гэтыя двое. Гэты светлавалосы дэндзі з бледнымі вачыма і той экс-чэмпіён у суперцяжкай вазе. А потым Нік Картэр у сваіх фіялетавых плаўках. Цяжка дыхаючы, я стаяў там, праводзячы рукой па глыбокім парэзе ў баку. Экс-чэмпіён упаў, апярэдзіўшы мяне на некалькі ярдаў па сцежцы.
Бландын зрабіў мне камплімент. - Такім чынам, містэр Картэр, я бачу, вы разумны чалавек. Вы, вядома, ведаеце, што было б вельмі недарэчна спрабаваць накінуцца на мяне?
Ён быў напэўна брытанцам. Словы вырваліся ў яго з горла са знаёмым прыкрым акцэнтам.
- Так, вядома, - сказаў я. «Мая мама вучыла мяне ніколі не спрачацца з узброеным чалавекам. Калі ён па-за дасяжнасцю.
- Вельмі шкада, што ты не дазволіў гэтаму валуну ўпасці на цябе. Было б нашмат прыемней. "Амерыканскі турыст забіты падальнай скалой". Ніякіх прыдзірак, ніякіх складаных пытанняў. Ніякага складанага плана па збавенні ад цела.
- Паслухайце, - сказаў я. - Я ні ў якім разе не хачу быць вам клопатам. Чаму б нам проста не зрабіць перапынак?
Ён засмяяўся. Дакладней, ён заржаў. Яго пісталет па-ранейшаму быў накіраваны сапраўды мне ў жывот. «Ах, - сказаў ён, - вы ўжо пакінулі мне адно цела, ад якога я павінен пазбавіцца. Два цела сапраўды крыху больш праблем.
Я сказаў. - Два целы? Ваш экс-чэмпіён не памёр. Ён проста ніколі больш не зможа вышываць. - Кейн, - ён паказаў на яшчэ не мёртвае цела, - мне больш не патрэбен. Але калі падумаць, - ён пстрыкнуў пальцамі, як прафесар камедыйнага кіно ў каледжы, - у яго няма кулявога ранення, і яго смерць магла быць выклікана падзеннем. Ён задаволена ўсміхнуўся. «Я думаю, што Кейн упадзе. На тыя брудныя скалы тамака, пад вадой.
Яго ўсмешка стала шырэй. Гэты гад сапраўды дзейнічаў мне на нервы. У маёй прафесіі забойства ўваходзіць у кола маіх абавязкаў. Я падумаў, што было б разумна проста дазволіць яму казаць. Гэта зэканоміла б час, пакуль я паспрабаваў бы зразумець, што з ім рабіць. Адзіная праблема заключалася ў тым, што я пакуль нічога не прыдумаў. Я ўжо мог уявіць газетны рэпартаж пра сябе: «Кілмайстар знішчаны Адважным Даанам». Мне зусім не падабалася гэта.
Гэта была не самая горшая сітуацыя, у якой я калі-небудзь быў, але гэта ні пра што не казала. Ён быў у пяці метрах ад мяне, і ў руцэ ў яго была зброя. Ён быў па-за маёй дасяжнасці, але я быў на яго прыцэле.
Ззаду мяне дарожка ішла проста, як страла. Справа ад мяне высокія скалы. Вада злева. Паміж намі сляпы напаўадключаны волат. які мог бы забіць мяне не бачачы, калі б змог. Калі б гэтая куля не патрапіла ў мяне першага. Але, магчыма, я ўсё ж змагу неяк выкарыстаць гэтага Кейна. Я мусіў падумаць пра гэта. Мне патрэбен быў час.
- І як вы збіраецеся пазбавіцца ад майго трупа? Я мяркую, што ў ім будуць кулявыя адтуліны».
У адказ ён палез ва ўнутраную кішэню курткі і выцягнуў па-майстэрску зробленую вялікую пляшку з-пад віскі. Ён падняў срэбнае вечка вялікім пальцам.
Я не зразумеў.
Ён зноў заржаў. - Ніякага віскі, Картэр. Бензін. У скале за паваротам ёсць пячора. Кейн расклаў бы там вогнішча...
"Выкарыстоўваючы мяне як дровы".
"Вось менавіта". Ён цяжка ўздыхнуў. - Думаю, цяпер мне давядзецца зрабіць гэта самому. Спадзяюся, Чэнь-ці аддзячыць належным чынам».
Я прагнуў некаторай інфармацыі. - Чаму б табе проста не пачакаць, пакуль ён зробіць гэта сам?
Я б з задавальненнем. Але ён не выйдзе з турмы да заўтрашняй ночы. І ніхто не змог бы знайсці вас тут раней.
Вось так. Яны планавалі яго ўцёкі. Хоук зноў меў рацыю. Але якое дачыненне гэты гад меў да гэтага? Кейн спыніўся і выдаў ціхі стогн. Я зрабіў крок да яго.
- Адыдзі, Картэр. Бландын зрабіў хуткі крок наперад, выставіўшы перад сабой пісталет. Ён сунуў пляшку з бензінам назад у кішэню, не забыўшыся надзець вечка. Бензінавая пляма расцяклася па яго куртцы. Ён гэтага не заўважыў.
Кейн зноў ціха застагнаў. Я паглядзеў на яго зверху ўніз. Раптам я ўбачыў выйсце. Я зрабіў яшчэ адзін крок наперад. Бландын таксама. - Назад, - сказаў ён з рэзкім рухам рукі.
«Ты хочаш, каб Кейн ачуўся? З ім будзе цяжка справіцца, калі ён ачуняе. Я магу прыкончыць яго адным ударам.
- І чаму ты хочаш быць такім карысным?
- Гонар, - сказаў я. «Калі мне давядзецца памерці, я хачу ўзяць з сабой хаця б аднаго з вас дваіх. Наўмысна я падышоў да цела Кейна. Гэта зрабіла мяне крыху бліжэй. Можа быць, недастаткова блізка, але гэтага павінна быць дастаткова. Пакуль не ...
Я нахіліўся да таго, што засталося ад твару Кейна, і схапіў сваю зброю нябачнай рукой. Кейн выдаў гук, больш за ўсё падобны на "Гааа".
- Ісусе Хрысце, - сказаў я, зноў хутка ўстаючы. - Я думаю, у наконт яго ёсць план.
'Які?' Вітманс крыху выступіў наперад, каб лепш мяне зразумець. - План, - паўтарыў я. «Планне або рыбель».
Ён зноў падышоў крыху бліжэй, каб зразумець мае невыразныя словы. Вось тады я і ўзяўся за справу. Пстрычкай вялікага пальца я запаліў скрынку запалак і шпурнуў яе ў яго прасякнутую бензінам куртку. Яна адразу ж загарэлася. Ён кінуў зброю і паспрабаваў патушыць полымя, але гэта не спрацавала. Полымя хутка распаўсюдзілася. Ён скакаў і круціўся, крычучы, як палаючы марыянетка. - 'Дапамажы мне. Аб божа, дапамажы мне. Калі ласка.'
Я паглядзеў на яго і паціснуў плячыма. "Калі вам не падабаецца агонь, недалёка ёсць вада".
Я павярнуўся і пайшоў назад па дарожцы да бледна-ружовага пляжу.
Кіраўнік 3
Тара знікла. Верагодна, яна ўжо паднялася наверх у свой пакой. Я быў увесь у сіняках і крыві, і мне трэба было прыняць ванну. І выпіць. І што-небудзь яшчэ. Спачатку мне трэба было разабрацца з гэтай справай.
Я знайшоў яго на кухні рэстарана ля басейна. Ён еў гамбургер з гарнірам, я схапіў яго за каўнер і ўдарыў па сківіцы. Кухар, які працаваў на грылі, зразумеў і выйшаў.
- Такім чынам, лолі, колькі яны табе за гэта заплацілі?
У адказ ён пацягнуўся за сваім мясніцкім нажом. Гэта было няправільна. Ён аказаўся прыціснутым спіной да сцяны, і абодва запясці былі заціснутыя. Я павярнуў іх крыху далей, проста каб быць упэўненым.
«Гэй, хлопец, ты не ў парадку? Адпусці мяне.' Яго звалі Карла. Гэта было напісана на ягонай уніформе.
- Не, пакуль ты не скажаш мне, хто гэта быў, Карла. Хто заплаціў табе за тое, каб ты дазволіў мне ісці той дарогай у вечнасць?
- Адпусці, - крыкнуў ён. Я ўзмацніў хватку і злёгку стукнуў каленам у жывот. Ён застагнаў. 'Я клянуся. Я ня ведаю, хто гэта.
- Кажы, Карла. Ён быў апрануты ў белае?
'Не. Чалавек у белым... - ён рэзка спыніўся.
- Хто гэта быў, Карла? Я надрукаваў яго ў сцяну.
- Ідзі да д'ябла, - сказаў ён.
Я пацягнуў яго да грыля. Мяса пырснула тлушчам. Я штурхнуў яго галаву ўніз, каб ён мог зазірнуць у краты і ўявіць, як будзе выглядаць яго галава пазней. - Бб-бэнгл, - сказаў ён. "Крысціян Бангель".
«Выдатны Крысціян. А той, хто паслаў цябе?
- Не ведаю, - захныкаў ён. 'Я клянуся. Я не ведаю.'
Я адпусціў яго і зрабіў крок назад. Хутчэй за ўсё, ён больш не прычыніць турботы. - Тады раскажы мне, як ён выглядаў.
Ён апусціўся назад у крэсла. - Вялікі хлопец, - сказаў ён. 'Кітаец. Але вельмі вялікі. У нейкім звар'яцелым шэрым гарнітуры.
Ніколі раней не бачыў.
"І гэты Бангель, дзе я магу знайсці яго?"
Ён спалохана паглядзеў на мяне. Я павярнуўся да яго з сур'ёзным выразам твару. Што б ён ні баяўся мне сказаць, ён таксама баяўся не сказаць мне гэта.
- Гэта ўладальнік гатэля «Грэнада».
Сенатар быў застрэлены ў казіно Грэнада. Прынамсі, два кавалачкі пазла ўжо падышлі, і мне было цікава, як усё гэта будзе выглядаць. - Што ты ведаеш?
'Нічога больш. Калі ласка. Нічога такога.
- Добра, - сказаў я. Мне не падабаецца мучыць перапалоханага маленькага хлопца. Што яшчэ трэба было ведаць, я паспрабую даведацца іншым шляхам. Я павярнуўся, каб пайсці, але захацеў даведацца яшчэ што-нішто.
"Дарэчы." Я павярнуўся. «Колькі ён заплаціў табе за тое, каб ты даставіў гэтае мілае пасланне?»
Ён пацёр запясці. "Пятнаццаць".
- Тады ён цябе ашукаў. Я плачу дваццаць.
- Нік, гэта ты? Яна была ў душы.
Я сказаў. - "Не, "Брудны гвалтаўнік".
- Я не разумею цябе, - закрычала яна. 'Пачакай секунду.'
Я сеў на ложак. Дзверы адчыніліся, і яна з'явілася ў клубах пары, яе валасы віліся ў душы. На ёй было доўгае белае махрыстае паліто. Мне было цікава, чаму я заўсёды лічыў чорныя карункі такім сэксуальным. "Гар тэлефанаваў..." Яна спынілася і паглядзела на мяне. «Божа мой, Нік. Што здарылася?' Яна спяшалася да мяне, як агніста-белы анёл.
- Я ўрэзаўся ў дзверы, - сказаў я.
Яе вочы сканавалі парэзы і сінякі на маёй спіне. - Ты страшэнна выглядаеш, - сказала яна.
- Тады ты павінна ўбачыць гэтыя дзверы.
Яна ўздыхнула. "Сядзі вось так". Яна знікла і праз некалькі імгненняў вярнулася з цёплай тканінай і міскай з вадой. "Як заўсёды кажуць у кіно - гэта можа нашкодзіць".
«І як той казаў у кіно — я глытаю кулю. Што гэта было з Гарам?
- Ён хоча павячэраць з намі сёння вечарам. А восьмай гадзіне ў кавярні «Марцініка». Яна ставілася да маёй спіне амаль далікатна. - Ты раскажаш мне пра гэтыя дзверы?
“Гэта была пастка. Сябры Чэн-лі ведаюць, што я ў горадзе. Але я не разумею, адкуль яны гэта ведаюць. Я павярнуўся да яе і злавіў яе позірк. Яна выглядала занепакоенай і спрабавала схаваць гэта. Я казаў табе, дзетка. Гэта гульня не для жанчын». Я павінен быў здагадацца, што гэта раззлуе яе, але асцярожна пацягнуў яе назад на ложак. - Глядзі, - сказаў я. «Я ўпэўнены, што вы ведаеце сваё рамяство, чым бы яно ні было, але што б гэта ні было, я ўпэўнены, што гэта не рукапашны бой. Гэта ўсё, што я меў на ўвазе.
Яна паглядзела ўніз і ўздыхнула. "Я навучаны агент і магу вельмі добра пра сябе паклапаціцца". Гэта прагучала як голас навучанага агента, але гучала як дрэнна дубляваная плёнка: не адпавядала малюнку. Сонца падарыла ёй тонкі туман вяснушак, якія зрабілі яе маладой, нявіннай і вельмі далікатнай. Так і было. Я ўзяў яе на рукі. Яна здавалася маленькай і цёплай. Ад яе пахла лімонамі, і яна цалавалася з ахвотна адкрытым ротам. Я правёў пальцамі па яе пераноссі. - У цябе вяснушкі, - сказаў я.
«Але, прынамсі, я не абгараю на сонца», - усміхнулася яна. "Большасць бландынак абгараюць".
Гэта мне сёе-тое нагадала. Я схапіў тэлефон. Дайце мне паліцыю. - сказаў я аператару. Па тэлефоне адказаў паліцыянт Багамскіх выспаў. - За гаванню гатэля "Парадыз" ёсць камяністая сцяжынка. Вы гэта ведаеце? Ён ведаў гэта. Каля паўгадзіны таму я ўбачыў там полымя. Было падобна, што нейкія хлопчыкі гуляюць з агнём. Я думаю, вам лепей зірнуць туды. Сяржант зразумеў, і я павесіў слухаўку.
"А цяпер для нас..." Я зноў павярнуўся да Тары. "Мы не павінны сустракацца з Гарам да васьмі гадзін..."
"Паслухай, Нік". Яна выглядала неспакойнай. "Я думаю, што ў нас ёсць заданне і..." яна запнулася... Я перапыніў яе і працягнуў сваю фразу. - Гэта дае нам час спачатку выканаць даручэнне. Я хацеў бы зазірнуць у гэтае казіно Грэнады.
Мне здалося, што я ўбачыў расчараванне ў яе вачах.
Я ўвайшоў у ванную, каб прыняць душ. Яна ўключыла радыё. Я глядзеў на сябе ў люстэрка ў ваннай і дзівіўся, чаму ў мяне да гэтага часу няма ні адзінага сівога воласа. Па радыё круцілі "The One Note Samba" датуль, пакуль музыку не высеклі для "важнага выпуску навін".
Сенатар Пол Ліндэйл быў мёртвы.
Цела сенатара знайшлі на парозе яго дома. Верагодна, ён выпаў з акна свайго кабінета на дзясятым паверсе. Канечне, яны думалі, што гэта быў няшчасны выпадак.