Сеннен Марк : другие произведения.

Два зла (ДІ Шарлотта Севідж, №5)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  Глава Перша
  День Перший
  
  Мурашки, мурашки, мурашки по шкірі. Маленькі чорні кліщі бігають по моїй оголеній шкірі. Мухи, що рояться у повітрі. Я лягаю на живіт, зариваючись обличчям в м'яку подушку, але це марно, я прокинулася і не можу заспокоїтися. Я перевертаюся. Я розумію, що там всього одна муха, а не рой. Тільки одна муха дзижчить у вікна. Занадто багато. Я не люблю мух. Від них у мене кошмари. Спогади. Я пам'ятаю кожну деталь. Запах моря. Шум прибою. Кров на моїх руках.
  
  Я моргаю. Муха все ще б'ється об вікно. Я дивлюся на комаху і дивуюся. Щось не так. Я піднімаюся з ліжка і опускаю ноги на грубий дерев'яний підлогу. Я виходжу на сходовий майданчик і йду по коридору. Я стукаю в двері.
  
  Ніякої відповіді.
  
  Я стукаю ще раз, а потім повертаю мідну дверну ручку. Петлі скриплять, коли двері відкриваються. Всередині вікно не замкнуто, распахнуто навстіж, білі ажурні фіранки колишуться, як хвилі, що розбиваються в морі піни. Сонячні промені проникають через вікно і падають на ліжко, де вона лежить нерухомо. Я подкрадываюсь до ліжка, і там, де сонячне світло стосується її обличчя, я нахиляюся і торкаюся губами її щоки.
  
  
  
  Нічого. Я пробую знову, на цей раз сильніше притискаючись до сухою, холодною шкірі. Ніякої реакції, ні найменшого посмикування. Її очі залишаються рішуче закритими, як ніби вона сповнена рішучості, щоб її більше ніхто ніколи не турбував.
  День Другий
  
  На цей раз мурашки справжні. У повітрі кружляє дюжина мух. Я відкриваю всі вікна, сподіваючись, що вони зникнуть. Не пощастило. Приходять нові, слідуючи за їх носом, обіцянка розпаду притягує їх.
  
  Від неї вже почало пахнути, погода потеплішала, літня спека посилюється з кожним днем. Шматки плоті обліпили її обличчя і голі в'ялі руки, а кімната повна комах. Натовпу. Зграї. Полчища. Запах гниючої капусти, сечі і протухлого м'яса просочує весь будинок. Я сиджу в ногах її ліжка і плачу.
  День Третій
  
  На наступний день я выдираю дюжину дубових мостин в її кімнаті. Я мастерю труну з давніх дощок. Я добре розбираюся в інструментах. Деревообробка. Металообробка. Я цілу її в губи в останній раз, відчуваючи при цьому, як сіпається і вкривається брижами її щока. Личинки під шкірою. Пожирають її.
  
  Я загортаю її в простирадло і зсовую з ліжка в труну. Ковзання, ляпанець, глухий удар. Труну важкий, і я приймаю його з кімнати і спускаю по сходах. Зовні я встановлюю труну на тачку і пробираюся в сад. Потім я закопую землю і каміння і закопую її під яблунями. Зверху лист злітає і падає в могилу, як перша сніжинка взимку. В моїх грудей серце перетворилося в лід.
  
  
  День Четвертий
  
  Сніданок - це холодна каша, яку подають дерев'яною ложкою в тріснутому мисці. Крапля меду підсолоджує кашу, але не день. На столі поруч з мискою лежить блокнот. Мій щоденник багаторічної давності. Я знайшов книгу в її кімнаті. Чому вона берегла її, я не знаю, але, можливо, якимось чином те, що було всередині, допомогло їй зрозуміти, де щось пішло не так.
  
  Я опускаю погляд на книгу. Я знаю, що мені потрібно заново пережити події всередині, але не зараз, не тут.
  День П'ятий
  
  Я знав, що повернуся. З цим місцем пов'язано дуже багато спогадів, щоб я міг триматися подалі. Я паркую машину і йду через поля, міцно стискаючи блокнот у правій руці. Вдалині видніється гайок. Зелене листя в море колишеться кукурудзи. Я пробираюся через кукурудзу і добираюся до старого паркану, який висить між похиленими стовпами. Всередині росте ліщина, кущі і величезна заросль лавра.
  
  Я переступають через паркан в інший світ, блукаючи по лісу, поки не знаходжу своє таємне місце. В молодості я часто приходив сюди, щоб зустрітися зі своїм кращим другом. Я б поговорив з ним про свої проблеми, розповів про свої надії і прагнення, повідав йому про свої прикрощі.
  
  По мірі того, як я ріс і дорослішав, я поступово отучал себе від своєї нав'язливої ідеї. Життя тривало, і я забув про своєму таємному місці.
  
  І все ж я тут, шукаю свого друга, знову шукаю допомоги.
  
  Я опускаюся на коліна в тіні, кладу блокнот на землю і починаю колупатися в багнюці. Коричневий покрив сухого лаврового листя поступається місце мульчі і грунті. Мої пальці опускаються вниз, вдавлюючись в м'який матеріал і зіскрібаючи його, поки я не викопую неглибоку ямку. Ось воно, сяюче на світлі. Кістяне півкуля, давним-давно очищене від плоті і відполірована до сліпучої білизни. Я піднімаю череп з землі і тримаю його перед собою. У правої очниці поблискує великий кулька. Подвійна громадина "котяче око". Раніше в кожному оці було по кульці, але один випав і був втрачений.
  
  
  
  'Привіт, Посміхаючийся,' кажу я. 'Давно не бачилися.
  
  Я цілу широку кістку на лобі Посміхається, а потім саджу його на найближчий цегла, щоб ми могли поговорити.
  
  Посміхаючийся посміхається мені своїми ідеальними зубами і підморгує своїм єдиним здоровим оком. Я посміхаюся йому у відповідь. Я бачу, що він помітив щоденник.
  
  'Ш-ш-ш! - кажу я, беручи книгу і відкриваючи першу сторінку. 'Це був всього лише сон, вірно?
  
  Посміхаючийся знову посміхається, але я бачу, що він не вірить мені.
  
  Чесно кажучи, я теж не впевнений, що розумію.
  
  Пастух сидить у своєму кріслі-качалці. Він рухається взад-вперед, погойдування заспокоює, ніби він знову дитина на руках у своєї матері. За голим дощок підлоги поскрипують гойдалки. Килима немає. Кімната невелика, на підлозі немає ніякого покриття, за винятком невеликого килимка біля каміна. Крім крісла-гойдалки, тут є пара дерев'яних стільців з прямими спинками. Лава ченця. Стіл, поверхню якого сильно потерта. Біля стіни кімнати стоїть величезний комод, простий, без надмірностей. У ньому є камін, але немає вогню. Його не було вже багато років. Холод - це те, до чого ви звикаєте, якщо відчуваєте його досить довго.
  
  Звідкись з-за полів доноситься дзвін. Дванадцять ударів. Опівночі. Наближається новий день.
  
  Пастир киває сам собі, руху його голови відповідають ритму гойдалки. У цій дії є щось механічне. Цілеспрямоване. Як годинник в церкві, відлічує секунди. Бог відраховує час, поки грішники не зустрінуться зі своїм судним днем. Останній дзвін затихає, і він розуміє, що за мить між вчорашнім і сьогоднішнім днем щось змінилося. Сталося ледь помітна зміна в ефірі. Можливо, ця зміна пов'язана просто з чимось фізичним, метеорологічним. З іншого боку, можливо, легка брижі в повітрі - це щось зовсім інше. Можливо, це голос Бога.
  
  
  
  Він витягує ноги, щоб утриматися на ногах, зупинити рух стільця. Він сидить у нічній тиші і слухає.
  
  Він знає, що Бог не завжди голосно заявляє про Себе. Його голос іноді не голосніше шепоту. Тільки ті, хто готовий слухати, можуть виявити Його присутність.
  
  Пастух піднімається зі стільця і встає. Він підходить туди, де важкі оксамитові штори. Він відсуває одну з них і вдивляється в досвітні годинники, які, як задушливу покривало тиші, лежать над долиною. Повітря нерухоме, ні гілка, ні лист не ворушаться, верхівки дерев тягнуться до неба, залитому кришталевим блиском.
  
  На межі сприйняття він чує спів. Два молодих хлопця виконують дует, їх голоси чисті, як ніч.
  
  О, заради крил, заради крил голубки
  
  Далеко, далеко б я блукав ...
  
  Він запинає завіски, повертається до крісла-гойдалки і опускається в крісло. Музика продовжує звучати в його голові до останнього рядка.
  
  І залишився там назавжди в спокої ...
  
  Остання нота повисає в темряві, перш ніж жахлива чорнота ночі заглушає звук.
  
  Пастух моргає. Тепер він знає правду про це. Він розуміє, що Бог говорив безпосередньо з ним. Ті, хто принизив чистих серцем, повинні бути суджені. Спогади можуть зблякнути, але злочинів з плином часу не стає менше. Докази повинні бути зважені, а грішники - покарані.
  
  
  
  І, думає Пастух, покарання має відповідати злочину.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава Друга
  Бізнес-парк Деррифорд, Плімут. Понеділок, 19 жовтня. 15.30.
  
  Натовп репортерів стовпилася біля входу в коронерський суд, коли звідти вийшла детектив-інспектор Шарлотта Севідж. Роб Эншор, піар-гуру поліції Девона і Корнуолла, звернув увагу репортерів на людину, що слідував по п'ятах, і повів Севіджа геть.
  
  'Нехай з цим розбирається слідство, Шарлотта", - сказав Эншор. 'Вона підготувала заяву у відповідь на вердикт слідства з офіційною позицією. Ви знаєте, смуток, співчуття і все таке лайно для початку, переходячи до граничної впевненості в своїх офіцерів, щоб закінчити.'
  
  Сокира. Також відомий як головний констебль Марія Хелдон.
  
  Хелдон замінив попереднього головного констебля Саймона Фокса. Покійний Саймон Фокс. Фокс покінчив з собою, використовуючи шланг від пилососа, свій "Ягуар" вартістю п'ятдесят тисяч фунтів і однофунтовый рулон липкої стрічки. Севідж була єдиною, хто знайшов його сидить там мертвим, а по радіо в машині крутили коментар з крикету - малоймовірний панегірик людині, чиє уявлення про чесної гри полягала в тому, що він намагався вбити її.
  
  У залі суду вона представила свій власний звіт про події, що призвели до смерті Фокса, і її свідчення, на щастя, були прийняті за чисту монету. Коронер вислухав усіх свідків, зважив докази і після належного розгляду виніс вердикт про самогубство. Підводячи підсумок, він сказав, що Фокс жив у клубок брехні і обману, який включав дружбу з корумпованим членом парламенту, який сам був пов'язаний з групою сатаністів. У кінцевому рахунку важкий психічний стан Фокса привело його до думки, що немає іншого виходу, крім як перевершити самого себе.
  
  
  
  Севідж і Эншор зупинилися в кількох метрах від входу і, повернувшись, спостерігали, як Марія Хелдон відповідала на запитання репортерів короткими, оборонними репліками.
  
  'Крейда і сир,' сказав Эншор, вказуючи на Хелдона. 'Саймон Фокс був очаровашку ПРЕСИ. Знав, як грати в цю гру. Він був порядною людиною. Шкода, що він пішов.
  
  Лайно, подумав Севідж. Справжня причина проблем Фокса полягала в тому, що він був готовий порушити правила, нібито для того, щоб захистити свого сина Оуена від судового переслідування. Кілька років тому Оуен потрапив в аварію з наїздом, в результаті якої загинула дочка Севіджа, Кларисса. Фокс використовував своє становище головного констебля, щоб замести сліди свого сина, але Севідж вважав, що він зробив це швидше турботи про власну кар'єру, ніж з любові до сина. Вона дізналася правду завдяки допомозі місцевого злочинця на ім'я Кенні Феллон і деякою позаробочого роботі сержанта Даріуса Райлі. Вона зіткнулася з Оуеном Фоксом і по дурості приставила пістолет до його голові. Хлопець зізнався, що за кермом був не він, а його дівчина – нині дружина Лорен. Оуен також сказав Сэвиджу, що саме його батько в першу чергу вирішив приховати аварію.
  
  'Саймон Фокс був ганьбою поліції", - сказав Севідж, намагаючись зберігати спокій. 'Він дозволив влади вдарити йому в голову'.
  
  Правда, Шарлотта, я здивований. Эншор погрозив пальцем. 'Невже у тебе немає ні краплі співчуття до психічного стану цієї людини?
  
  
  
  Севідж не відповів. Смерть Кларісси сильно вплинула на неї та її родину. Джеймі, її син, в той час був трохи старше немовляти, але Саманта – близнюк Кларісси – продовжувала відчувати відсутність Кларісси так само сильно, як Севідж і її чоловік Піт. Дії Фокса посилили страждання. Його смерть свого роду рішення, але Клариссу ніщо не поверне. Момент, коли Севідж побачила свою дитину, що лежить зламаним на дорозі, залишиться з нею назавжди. Найгірше було те, що Севідж доводилося тримати все в собі. Крім неї самої, Феллон і Райлі, ніхто не знав справжньої правди про падіння Фокса або неортодоксальном підході Севіджа до розслідування. Тим не менш, Марія Хелдон відчула недобре.
  
  "Ти знаєш, що вони скажуть", - сказала вона, коли допитувала Севіджа про смерть Фокса. 'Немає диму без вогню'.
  
  Що ж, вогонь був, його було багато, але Севідж не збирався нічого розповідати Хелдону про іскру, від якої спалахнуло полум'я.
  
  'В будь-якому випадку, тримаю парі, ти радий, що все закінчилося,' примирливо сказав Эншор. 'Не дуже-то приємно було виявити Фоксі в машині в такому стані. Весь отруєний газом і посинілий.'
  
  Эншор працював в засобах масової інформації, тому його можна було пробачити за те, що він не знав про найдрібніших деталях отруєння чадним газом. Фокс не був синім, насправді він навіть не виглядав мертвим. Тільки цівка слини, стікала у нього з рота, попередила Севіджа про те, що щось не так.
  
  Що стосується приємного? Що ж, траплялися речі і гірше.
  
  Вони пішли геть від корту в бік автостоянки, і коли підійшли до її машині, Севідж на мить обернувся. Марія Хелдон закінчила говорити, і репортери переключили свою увагу на наступну групу: Оуена Фокса, його дружину Лорен та їх адвоката. У Оуена були синяво-чорне волосся, як у його батька, але риси обличчя були м'якше. Лорен була блондинкою, її волосся відповідали витким локонам дитини у неї на руках. Обом батькам було трохи за двадцять, недалеко від віку, в якому була Севідж, коли у неї народилися близнята.
  
  
  
  'Важкий час, так? - Запитав Эншор, прослідкувавши за поглядом Севіджа. 'Важкий для родини.
  
  'Жорстка? Севідж трималася нерухомо, знову наїжачившись всередині. Їй хотілося, щоб Эншор заткнувся, хотілося, щоб вона була подалі звідси. 'Думаю, можна і так сказати, чорт візьми.
  
  З цими словами вона розвернулася і попрямувала до своєї машини, залишивши Эншора стояти з відкритим ротом.
  
  Детектив-суперінтендант Конрад Хардін теж був присутній на слідстві. Він три дні вислуховував свідчення, рясніють безліччю нездорових одкровень про Саймона Фокса. Тепер, повернувшись у свій кабінет в поліцейській ділянці Краунхилла з чашкою чаю і тарілкою печива, він міг нарешті розслабитися. Останні кілька тижнів були справжнім кошмаром, але, принаймні, подумав він, його власні офіцери пройшли через це з честю. Інспектор Севідж, зокрема, впоралася з ситуацією з холоднокровністю, яке він рідко бачив у жінок.
  
  Хардін потягнувся за чаєм і зробив великий ковток. Стос листів утворила зловісну купу поруч з тарілкою з печивом. Він взяв перше поштове відправлення з стопки, пообіцявши собі печиво, як тільки розбереться з трьома відправленнями. Білий конверт був адресований друкованими літерами, з його повним ім'ям – без звання - на початку. У правому верхньому кутку стояла першокласна марка зі вчорашньої датою. Лист було надіслано в Плімуті.
  
  Він зазначив деталі, по-справжньому не замислюючись про них, - результат роботи детективом півжиття, але коли він розкрив конверт, його інтерес зріс. Лист всередині було написано від руки готичним шрифтом з красномовними завитками і плавними лініями. Букви Fs, Ps, Qs та Ys були ні багато ні мало каліграфічним досконалістю. Хардін подумав, що це той, хто вважає презентацію такою ж важливою, як і зміст.
  
  
  
  Прочитавши перші кілька рядків, він швидко позбувся цього омани. Зміст було банальним, і він ледве пробіг очима половину листа, перш ніж відмахнутися від нього як від божевільного марення людини, яка потребує психіатричної допомоги.
  
  Хардін висолопив язика з-під нижньої губи, як він завжди робив, коли глибоко замислювався. Лист було адресовано йому особисто і починалося в надто фамильярной манері.
  
  Дорогий Конрад ...
  
  Він зробив паузу і знову почав з початку, знову намагаючись вловити сенс у більшій частині змісту. Однак ближче до кінця сторінки виділялася рядок.
  
  Як щодо вашого почуття боргу, констебль Хардін? Як щодо вашого почуття поваги? У вас ще щось залишилося? Ви готові покаятися?
  
  Констебль Хардін?
  
  Минуло багато часу з тих пір, як він був констеблем поліції. На мить Хардін посміхнувся про себе, нахлинули спогади. Він відірвав погляд від листа, його погляд привернула карта Девону на стіні. Він починав в Кингсбриджском районі, скільки – двадцять п'ять, тридцять років тому? Тоді все було зовсім по-іншому. Він патрулював місто пішки, провулки і довколишні села на велосипеді. Якщо йому щастило, він виїжджав з колегою удвох на патрульній машині. Зупинилися пообідати в сонячному куточку з видом на море. У вісімдесяті роки цей район ледь вступив у двадцяте століття. Кілька п'яниць, випадкові крадіжки зі зломом, суботні нічні посиденьки в барі після закриття. Це так відрізнялося від міських проблем, з якими йому доводилося стикатися зараз.
  
  
  
  Він сховав посмішку і знову схилився над листом.
  
  Ви, мабуть, не пам'ятаєте мене, але ви повинні пам'ятати, що сталася багато років тому. Коли ви були простим патрульним. До того, як ви стали детективом. Хто міг забути цю особу на фотографії?
  
  Звичайно, він пам'ятав. Це подія закарбувалося в його пам'яті. Він засунув деталі якомога далі в глиб своєї свідомості, але час від часу на поверхню випливала ехо, схоже на роздуте тіло, піднімаючись з глибин озера.
  
  Як щодо вашого почуття боргу, констебль Хардін?
  
  Борг? Він виконав свій борг тоді. І з тих пір теж. На що натякав цей жартівник? Вони намагалися налякати його? Було це якийсь аферою з шантажем або навіть загрозою? За свою кар'єру він посадив десятки злочинців, багато з яких були небезпечні, і все ж здавалося малоймовірним, що лист був від одного з них. Жоден професійний злочинець не став би діяти подібним чином.
  
  Значить, розіграш. Розіграш або божевільний.
  
  Він прочитав останній абзац.
  
  Минулого разу ти підвів їх і підвів мене теж. Тоді ти підпорядковувався своєму начальству і виконував накази, але тепер ми збираємося почати все спочатку. Ми збираємося зіграти в гру, констебль Хардін, і на цей раз ми будемо грати за моїми правилами.
  
  
  
  Хардін похитав головою, а потім склав листа і поклав папірець назад у конверт. Насправді йому слід повідомити про це, викликати Джона Лейтона і його криміналістів сюди, щоб вони вивчили цю справу. "Строго за правилами" - такий був девіз Хардина. Він постукав по конверту кінчиком пальця і дивитися на своє ім'я, розмірковуючи, як йому пояснити Лейтону склалися обставини. Він ще раз похитав головою і зітхнув. Потім відкрив один з ящиків свого столу, сунув туди лист і засунув ящик.
  
  У дитинстві Джейсону Хоббу подобалося грати в грязі поруч зі старим халком. Його дідусь сказав йому, що затонуле судно було піратським, яке одного разу темної ночі затонуло на мілководді, коли команда сперечалася з капітаном про розподіл видобутку. Поки вони сперечалися, приплив залишив їх на мілині, і до світанку гра була закінчена. Вони були заарештовані митниками, і після швидкого судового розгляду п'ятеро членів екіпажу були повішені, а інші кинуті у в'язницю.
  
  Тепер, коли Джейсону виповнилося одинадцять з половиною років і він став трохи мудрішими, він зрозумів, що ця історія була повністю вигадана. Зрештою, за словами його дідуся, піратів повісили на мосту Тамар, і їх тіла теліпалися кілька днів, поки чайки не обгризли трупи до кісток. До того часу, коли Джейсон виявив, що міст був побудований в 1960-х роках, його дідусь помер, і легке підморгування старого всякий раз, коли він говорив Джейсону щось дивовижне, було чи не єдиним, що він міг згадати про його обличчі.
  
  Прямо зараз Джейсон сперся на лопату поруч з уламками. Останнім часом він не так багато грав, з тих пір, як пішов його батько. Територія навколо старого корабля більше не була місцем пригод. Найчастіше він приходив у бруд, щоб покопатися в пошуках наживки. Він продав амброзийных черв'яків в місцевий рибальський магазин у сусідньому Торпойнте, і ті кілька фунтів, які він заробив, з дзвоном упали на кухонний стіл і викликали подобу посмішки на обличчі його матері.
  
  
  
  'Ти хороший хлопчик, Джейсон", - говорила вона, кладучи монети в кишеню і іноді повертаючи йому пару. 'Якщо б тільки твій старий був таким же дбайливим'.
  
  Хоча йому було сумно, що він більше не побачить свого дідуся, йому було начхати на свого старого. Його батько, як Джейсон зрозумів приблизно в той самий час, коли почав сумніватися в оповіданнях свого дідуся, був не більш ніж ледачим, п'яним недоумком.
  
  Захлюпала Вода навколо черевик Джейсона, який прибуває приплив захлеснув мулистий мілину. Якщо він не буде обережний, то промокне. Він витяг лопату з бруду і взяв цебро з наживкою. У мулі копошилася дюжина ганчірок, не більше. Чи цього вистачило, щоб зробити поїздку в рибальський магазин. Джейсон оглянув берегову лінію. Зазвичай приблизно в цей час пара рибалок готувала снасті перед припливом. Сьогодні нікого не було. Джейсон зітхнув, розмірковуючи про те, щоб вилити вміст відра назад у море. Потім він помітив старий плавучий будинок, пришвартований в парі сотень метрів уздовж берегової лінії. Там жив Ларрі, ловець омарів. З настанням сутінків Ларрі любив полювати на маленьких хлопчиків. Він ловив їх, залишав на ніч у величезній каструлі для лову крабів, а вранці тонко нарізав і обжаривал на сковороді з кількома лангустинами на сніданок. Принаймні, саме таку історію розповів йому дідусь Джейсона.
  
  Джейсон, хлюпая, наближався до берегової лінії. У Торпойнте почали запалюватися вуличні ліхтарі. У цей час ніч опускалася швидко, і через кілька хвилин ставало зовсім темно. Коли він дістався до більш твердого грунту, де бруд змішувалася з галькою, під'їхала машина. Двоє чоловіків вийшли і відкрили багажник хетчбека. Вони почали вивантажувати рибальські снасті. Джейсон прискорив крок і з'явився саме в той момент, коли один з чоловіків прикурював сигарету. Він кивнув чоловікові і вказав на його відро. Їм випадково не потрібна якась принада?
  
  
  
  'Ні, хлопче,' сказав чоловік. 'Ми розібралися, та.
  
  Джейсон побрів геть уздовж берегової лінії. Ще сотня метрів, і він поверне в місто і відправиться додому. У старому плавучому будинку в одному з вікон мерехтить світло. Схоже, Ларрі був удома. Продавець омарів нічого йому не заплатив, але, можливо, Джейсон міг би обміняти черв'яків на пару крабів. Незважаючи на розповіді свого дідуся, Джейсон вирішив, що варто відвідати. Це був єдиний спосіб отримати нагороду за свою важку працю. Ще через пару хвилин він був у вузького трапа, що вів від берега на човні. З одного боку трапа на хитких стовпах звисала мотузка. Джейсон ступив на дерев'яні поперечини і попрямував до човна. Житло Ларрі являло собою нагромадження морський фанери, прибитої до стійок, і нагадувало плавучий корівник. Джейсон добрався до кінця трапа. Він обійшов бічну палубу човни, поки не знайшов те, що, за його припущенням, має бути вхідними дверима. Він постукав. Відповіді не було. Або Ларрі спав, або його не було вдома. Джейсон щулився від сирого нічного повітря і відвернувся. Він поспішив сходнями назад на берег, відчуваючи дивну подяку до Ларрі за те, що той не відповів.
  
  'Я шукала хлопця, схожого на тебе, Джейсон'. Голос прошипів в темряві, коли тінь виступила з-за бетонного жолоба. 'Хочеш піти зі мною?"
  
  Тінь стрибнула вперед, і Джейсон відчув, як рука затиснула йому рота. Потім пролунав хрип, і щось ковзнуло по його горла, тонка смужка шкіри натягнулася на трахеї. Джейсон зісковзнув на землю, усвідомивши, що при цьому випустив з рук відро, і черв'яки вислизнули на свободу і зникли в м'якій бруду.
  
  OceanofPDF.com
  Глава Третя
  Недалеко від Бовисенда, Девон. Вівторок, 20 жовтня. 6.47 ранку.
  
  Щось рано розбудив Севідж. Зовні пролунав гуркіт, тріск зламаних предметів. Вона простягнула руку, щоб привести Піта в свідомість. Він поворухнувся, щось пробурмотів, але потім перекинувся. Напередодні ввечері він був на офіційній вечері військово-морського флоту, і вечеря перетворився в серйозну пиятику. Розчарована тим, що Піта не було поруч, щоб обговорити розслідування, вона відкрила пляшку вина для себе. Половину келиха виявилося досить, щоб вона зрозуміла, що алкоголь не допоможе, і після того, як вона поклала Джеймі спати і перевірила успіхи Саманти з проектом з історії, вона трохи почитала, а потім вирішила, що на сьогодні вистачить.
  
  Севідж підвівся з ліжка, підійшов до вікна і відсмикнув фіранки, відкриваючи неземної передсвітанковий сутінок - масу темних хмар, пофарбованих знизу в яскраво-червоний колір. В саду внизу панель огорожі пролетіла через галявину і врізалася в кут будинку. Попереднім ввечері було дивне затишшя з ледь помітним подувом вітру, але тепер вибухнув справжній шторм.
  
  У вересні було щось на зразок бабиного літа, і тепла погода протрималася до жовтня. У той час як більшість людей були раді, що наступ осені відкладено, Севідж з нетерпінням чекав першої грози. Вона хотіла перерви в порах року, чого-небудь, що ознаменувало б закінчення подій, пов'язаних з Саймоном Фоксом. Сьогоднішній день, як вона вважала, послужив сигналом до цього. Тепер прийшов час рухатися далі.
  
  
  
  Одягнувшись, Севідж вийшов на вулицю. Їхній будинок стояв у відокремленому місці на східній стороні Плімутського затоки, приліпившись до саду, в дальньому кінці якого скелі обривалися до моря. Дивитися в цьому місці було особливо нема на що. Сменявшиеся власники внесли свій внесок, залишивши після себе суміш будівельних стилів, весь ділянку покритий білою штукатуркою і нагадує багатоярусний весільний торт. Однак таке розташування компенсувало всі архітектурні недоліки, а вид на протоку і море піднімав настрій Севіджа, незалежно від погодних умов.
  
  Вона відійшла від дому і опинилася у всій силі шторму. Вітер завивав над галявиною, шарпав її одяг і тріпав довге руде волосся. В кінці газону живопліт відзначала кордон саду, а з другого боку простягався ділянку чагарнику. Кожні кілька секунд з-за огорожі долинав ритмічний гуркіт, супроводжуваний стіною бризок, коли хвилі розбивалися об підніжжя скель. Вона постояла трохи і подивилася через протоку, пробуючи на смак солоний повітря. Потім вона взялася за роботу. Вона відсунула зламану панель огорожі від будинку і придавила її кількома старими цеглою. Потім вона підійшла і оглянула іншу частину паркану. Інші панелі були встановлені під кутом сорок п'ять градусів до вітру, але довго їм не судилося простояти. Шторм зламав кілька стовпів, на яких вони трималися, стовпи згнили в землі. Весь ділянку вимагав оновлення.
  
  Севідж повернулася в будинок, щоб приготувати сніданок. Перебування на вітрі було хвилюючим. Зазвичай що-небудь на зразок зламаного паркану призводило її в смуток, руйнування було ознакою занепаду, змін. Сьогодні у неї було інше почуття. У цій частині саду завжди був невеликий безлад. Необхідність замінити паркан означала, що вона могла прибрати кілька старих кущів і почати все заново.
  
  
  
  'Все в порядку, мила? На кухню увійшов Піт. Він скуйовдив волосся і похитав головою. 'Діти не встають з ліжка, а у мене біса сильне похмілля.
  
  'Паркан зламався. Нам треба замінити його повністю.
  
  'Відмінно. 'Піт відкрив шафку і порився всередині у пошуках знеболювального. 'Ще якісь погані новини?
  
  'Ні,' сказав Севідж. Вона підійшла до Піту і потягнулася повз нього до шафи. Дістала з верхньої полиці кілька таблеток ібупрофену. Поцілувала його в плече. 'Взагалі ніяких.
  
  До пів на дев'яту Севідж затишно влаштувалася у своєму крихітному кабінеті в поліцейській ділянці Краунхилла, залишивши Піта бігати по школі. З тих пір як фрегат, яким він командував, списали, у нього було набагато більше часу, щоб бути справжнім батьком. Вона згадала, як багато років тому він більшу частину року був відсутній. Ставши нещодавно отримав кваліфікацію детектива-констебля, вона якимось чином примудрялася поєднувати повсякденне сімейне рутину і вимоги роботи. З маленькими близнюками завдання полягало в тому, щоб бігати без сну і випивати велику кількість чорного кава. У ці дні вона стала більше спати, але не позбулася кофеїнової залежності, і на столі поряд з клавіатурою стояла повна чашка. Вона потяглася за нею і зробила ковток, перш ніж приступити до роботи. Сьогодні вранці їй потрібно було готуватися до презентації. Зустріч з керівництвом була запланована на більш пізній час, і старший інспектор Хардін хотів, щоб вона запропонувала кілька порад, які, за його словами, 'додадуть цінності' їх стратегії виявлення. Через годину після початку роботи, коли кава давно закінчився, вона почала по-справжньому просуватися вперед, коли пролунав стук у двері.
  
  'Мем? Голос із сильним південно-західним акцентом належав молодій жінці, заглянувшей в кімнату. Років двадцяти. Коротко стрижена блондинка. Широка усмішка. Констебль Джейн Колтер.
  
  
  
  Колтер був молодшим детективом, але повним ентузіазму. Хоча сержант Даріус Райлі був найближчою людиною, якого Севідж міг назвати довіреною особою, саме з Калтером вона часто працювала пліч-о-пліч. Швидке мислення окружного прокурора і доброзичливий настрій не раз рятували Сэвиджу життя.
  
  'Так, Джейн? Севідж відірвала погляд від своїх записів.
  
  'Помилився,' сказав Колтер. 'Хлопець з Торпойнт-вей.
  
  'І? Зазвичай Севідж не була такою різкою, але їй потрібно було закінчити свою роботу перед зустріччю. Зниклий дитина, звичайно ж, не мав ніякого відношення до тяжких злочинів. Офіцери у формі і інші агентства повинні займатися цим питанням. Вона так і сказала Калтеру.
  
  "Так, мем,' сказав Колтер, простягаючи аркуш паперу з фотографією зниклого хлопчика вгорі праворуч. 'Але у матері з'явився новий приятель. Хлопець раніше притягувався за напад. Ми повідомили жінці, але вона все одно пішла з чоловіком.'
  
  Далі Колтер пояснив, що власна мати жінки – бабуся дитини – звернулася в поліцію із запитом інформації про нового бойфренда. Коли поліція попередила жінку, вона сприйняла як попередження втручання з боку своєї матері і проігнорувала рада.
  
  'А цей чоловік, мій бойфренд, де він зараз?
  
  'В тому-то і справа, мем. Він теж зник.
  
  Севідж зітхнула. Вона відвернулася від екрану і потягнулася за блокнотом і олівцем. 'Тоді з самого початку, Джейн.
  
  'Джейсон Хобб. Йому одинадцять. За словами його матері, Джейсон вчора вдень пішов копати наживку. Зазвичай він робить це на березі поруч з Марін Драйв.
  
  'Коли вона бачила його востаннє?
  
  'Вона каже, що пригостила його ланчем близько години ночі, а потім він пішов.
  
  
  
  Севідж підняла брови. 'Обід? Але це був понеділок. Хіба хлопець не повинен був бути у школі?
  
  'Так. 'Колтер заглянув у її запису. 'За словами одного з місцевих поліцейських, він відомий прогульник.
  
  'Вірно. Продовжуй.
  
  'Коли почало темніти, а Джейсон так і не повернувся додому, мати почала турбуватися'.
  
  'І вона зателефонувала нам?
  
  Колтер зітхнув. 'Немає. Вона обдзвонила декілька друзів Джейсона, але повідомила про його зникнення тільки сьогодні вранці.
  
  'Господи. Севідж похитала головою. У будь-якому розслідуванні, але особливо в розслідуванні, пов'язаний із зникненням вразливого людини, час має вирішальне значення. 'Інші агентства?
  
  'Мобілізовані першим ділом, як тільки отримали звістку. Комп'ютери на землі плюс рятувальна шлюпка, берегова охорона і катер поліції МО. Поки що єдина ознака його присутності - синє відерце для наживки, знайдене на високій лінії припливу поруч з Марін Драйв.'
  
  'Добре. 'Севідж відсунула стілець і потягнулася за курткою. 'Давайте організуємо обходи від дверей до дверей і вирушимо туди. Як звуть цього хлопця?
  
  'Нед Стоун. Тридцять дев'ять. Родом з Сент-Остелла, але зараз живе тут. Побив свою дружину дванадцять років тому. Тепер, звичайно, колишня дружина. Отримав три роки в'язниці за свої неприємності.'
  
  'Інші правопорушення?
  
  'Ще пара нападів.
  
  'Вірно. Він, звичайно, трохи поганий хлопець, але я знав і гірші.
  
  "Так, мем, але у мене є теорія. Цей хлопець заважає, вірно? Він як агрус в новому смачний пиріг Стоуна. Припустимо, хлопець робить щось, що дратує Стоуна. Він втрачає терпіння з-за хлопця, накидається і випадково вбиває його. Потім він панікує і кудись забирає тіло.'
  
  Севідж схилила голову набік. Вона не могла не захоплюватися рішучістю Калтера, але в даному випадку округ Колумбія був далекий від істини. 'Постривай, Джейн, ми забегаем вперед. По-перше, давай відправимо кількох офіцерів обходити всі двері. По-друге, ми знайдемо Стоуна. Севідж зробив паузу. Прикинула, що сказав їй Колтер. Винесла судження. 'Мати-одиначка з новим бойфрендом намагається прижитися і стати новим батьком хлопчика? Я думаю, хлопець, ймовірно, просто втік'.
  
  
  
  По мірі того, як проходили вихідні, вівторок, на думку детектива-сержанта Даріуса Райлі, видався досить пристойним. Десь після одинадцятої ранку, і ось він тут, робить те, що йому подобається робити більше всього. Трохи сексу в ліжку. Зі своєю дівчиною Джулі. Декадентство, сказала вона. Розкіш декількох годин під простирадлами, в той час як інший світ чесно заробляє на хліб.
  
  Декадентство, напевно, подумав Райлі, наливаючи Джулі ще чашку кави з кавника, а потім повертаючись до масажу її ніг. Але що поганого в тому, щоб отримувати задоволення?
  
  'Я могла б звикнути до цього", - сказала Джулі, потягуючи каву, а потім відкинулась на спинку, її темне волосся розметались по збитим подушок. 'Лікування богині'.
  
  "Мене влаштовує", - сказав Райлі. "До тих пір, поки богиня час від часу надає нам кілька милостей'.
  
  'Ну, немає часу краще сьогодення, чи не так?' Джулі посміхнулася і поставила чашку на столик біля ліжка. Вона вивільнила ноги з хватки Райлі. 'І, якщо тільки в тебе не розвинувся нездоланний фут-фетиш, я впевнений, що є й інші частини мене, які могли б тебе зацікавити'.
  
  Райлі посміхнувся, але перш ніж він встиг посунутися до ліжка, задзвонив його мобільний. Він витріщився на телефон, бажаючи, щоб ця чортівня припинилася.
  
  'Я думала, у тебе був вільний ранок? - Запитала Джулі.
  
  'Вранці, так, але я чергую з дванадцяти. Райлі подивилася на годинник біля ліжка. Одинадцять двадцять сім. За законом він був вільний від чергування на наступні тридцять три хвилини, але як сержант Групи з розслідування особливо тяжких злочинів він не міг просто проігнорувати дзвінок. Він зістрибнув з ліжка і прошлепал туди, де на підвіконні лежав його телефон. 'Даріус Райлі,' сказав він.
  
  
  
  'Звучить як одна з моїх поганих жартів, сер. В голосі почулися ірландські нотки і кілька смішків. 'На пляжі стоїть труна з тілом. О, і морозиво. Дев'яносто дев'ятий відіграє велику роль у всьому цьому, я не жартую.'
  
  'Патрік, - сказав Райлі, дізнавшись, хто телефонував констебля Патріка Эндерса. Він втупився у велике вікно від підлоги до стелі. З його квартири відкривався прекрасний вид на Плимутский затоку і сіре море, ощетинившееся білими баранчиками. Жовтневий день здавався недостатньо спекотним для морозива. - Де це? - запитав я.
  
  'Дженниклифф. Ти знаєш, це місце на...
  
  'Я знаю, де це, Патрік. Райлі похитав головою. Ендерс був з тих, хто занадто багато пояснює. Якби в десяти словах можна було сказати щось корисне, Ендерс б погодився. Райлі подивився наліво, на воду. Дженниклифф, розташований на східній стороні протоки, представляв собою невелику відкриту місцевість з розлогими луками і стежиною, що вела вниз по схилу скелі до кам'янистому пляжі. 'Насправді я можу бачити кафе звідси.
  
  'Я машу, сер. Можете подивитися на мене?
  
  'Не говори дурниць, у мене немає бінокля. Переходь до справи, гаразд?
  
  'Мені подзвонили і сказали, що на пляжі знайдено тіло і що обставини підозрілі. Я пішов туди і знайшов тіло на березі в якомусь труні або коробці. Труну на плоту. Я думаю, що все це, мабуть, приїхало сюди під час припливу, підняте цим сильним вітром.'
  
  'Чоловік чи жінка?
  
  'Жінка, сер. Але я встиг поглянути на тіло всього секунду або дві. Там був натовп людей, і констебль, який був зі мною, відкинув кришку sharpish. Потім ми перевели їх всіх назад по стежці, подалі від пляжу. Констебль зараз стоїть нагорі стежки, зупиняючи всіх, хто спускається. Я...
  
  
  
  'Чудово. Райлі відвернулася від вікна. Джулі похитала головою і грайливо помахала пальцем. 'Я зараз буду, Патрік. Через тридцять хвилин, добре?
  
  'Неслухняний хлопчик,' сказала Джулі, коли Райлі повісив трубку. - Як раз в той момент, коли все стало цікаво, ти пішов.
  
  'Вибач,' сказав Райлі, спостерігаючи, як Джулі проводить пальцем по лінії на животі. 'Але нічого не роби без мене, добре?
  
  Севідж і Колтер сіли на автомобільний пором, щоб відправитися через Тамар в Торпойнт. Поїздка зайняла всього п'ять хвилин або близько того, але кожен раз, проїжджаючи повз, Севідж любила виходити з машини і підніматися по сходах на одну з піднятих майданчиків. Колтер супроводжував її. У півмилі на південь широка річка повертала на схід через протоку Нерроуз і впадала в Плимутский затоку. Попереду, на західному березі річки, лежав Торпойнт, відрізаний від Девону річкою Тамар. Щоб дістатися до міста, потрібно було скористатися поромом або зробити двадцатимильный гак по мосту Тамар.
  
  'Он там, чи не так? Севідж вказав на далекий берег. 'За баластними контейнером?
  
  "Так, мем. Марін Драйв. Джейсон, очевидно, був у грязі, але катери RNLI і Міністерства оборони його не знайшли.
  
  'Господи, я не можу уявити, через що проходить матір. Будемо сподіватися, що моя теорія вірна і він просто де-небудь відсиджувався і опинився в будинку одного.
  
  Ритмічне дзвін ланцюга сповільнилося по мірі того, як пором наблизився до далекому березі річки, і Севідж показав, що їм слід повернутися до машини.
  
  
  
  Через Десять хвилин вони припаркувалися на вершині естакади на Марін Драйв. По один бік дороги стояв ряд будинків, в той час як по іншу сторону простягалося гирлі річки, звідки відкривався вид на Плімут над водою. Був відлив, пляж являв собою суміш гальки, морських водоростей, каменів і мулу. Дюжина офіцерів – суміш детективів і уніформи - очікували інструктажу Севіджа. Їм був наданий список доріг для роботи, і все, що Сэвиджу потрібно було зробити, це трохи підігнати їх. Вона виголосила свою стандартну мова про важливість процедури, про те, як, здавалося б, незначні деталі можуть перетворитися на важливі докази, і відправила їх назад.
  
  Після того, як вони пішли, вона вирішила прогулятися по березі. Основна частина гирла Тамар повертала на схід, залишаючи на заході велику площу мулу. Берегова лінія вигиналася на невеликій бухті, на початку якої перебувала човнова верф. Перед цим, приблизно в п'ятдесяти метрах від берега, наполовину заглиблений у мул, лежав кістяк старого дерев'яного корабля. Вигнуті колоди каркаса нагадували скелет кита, а всередині кита знаходився справжній Джона. Севідж пильно подивився на нього. Вона мало що могла розгледіти в фігурі, пробиравшейся між колодами, за винятком того, що на ньому була крислатий капелюх.
  
  Джон Лейтон, їх старший криміналіст.
  
  Вона рушила вздовж берегової лінії, а потім спустилася туди, де галька перетворилася в бруд, спостерігаючи, як Лейтон насилу пробирається до неї по коричневому плямі. Криміналіст володів майже одержимою увагою до деталей і порядку, що, коли справа доходила до організації місця злочину, виявлялося неоціненним. Однак його одержимість не поширювалася на його зовнішність. Бруд перепачкала його болотні чоботи до стегон і покрила велику частину одягу. Навіть на капелюсі було пляма липкою бруду. Лейтон підійшов до Сэвиджу і однією рукою підняв капелюх на знак вітання, а потім мізинцем почухав ніс. Ніс був римський, у формі трампліна з відрубаним кінцем, а палець залишив краплю бруду прямо на кінчику. Іншою рукою Лейтон тримав пластиковий пакет для доказів.
  
  
  
  'Якого біса ти там робиш, Джон? - Запитав Севідж. - Якби ти послизнувся, у тебе були б неприємності.
  
  'Збираєшся покарати мене за те, що я не провів оцінку ризику, так?' Сказав Лейтон. 'Тільки, якщо б я не пішов туди, я, можливо, ніколи б цього не знайшов'.
  
  Лейтон передав Сэвиджу пакет.
  
  'Вірно. Севідж взяв пакет і втупився на вміст. Всередині плескалися вода і бруд, але там було і щось ще, щось дерев'яне, зігнуте у формі літери "J". 'У чому справа? - запитав я.
  
  'Брудна звичка. Май на увазі, кілька вийшла з моди в наші дні.
  
  'Трубка. Тепер Севідж могла бачити, коли вона перекладала предмет в сумці. - Але що він там робить і як ви дізналися, що потрібно шукати?
  
  'Мати хлопчика сказала, що Джейсон часто грав навколо затонулого судна. 'Лейтон махнув рукою на брудне простір. 'Я знав, що він копав тут наживку, але, чесно кажучи, я не знав, з чого почати пошуки. Це нездійсненне завдання, тому я вирішив просто швидко поглянути на старий корабель'.
  
  'І яке відношення трубка може мати до зникнення Джейсона?
  
  'Хто там копав. Хоча було декілька припливів, вода не повністю змила докази. Ви можете бачити сліди від лопати".
  
  'Трубка могла належати тому, хто здобував наживку.
  
  'Або трубка могла належати комусь, хто був там, коли Джейсон здобував наживку.
  
  'І як, чорт візьми, нам з'ясувати, хто це був?
  
  'Можливо, нам краще всього зробити вибір он там'. Лейтон вказав вздовж берега, туди, де на мулі стояло щось на зразок плавучого будинку, зигзагоподібний трап вів від будови до берега. 'У того, хто живе в цьому мотлох, повинен бути гарний вигляд, чи не так?
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Розділ Четвертий
  
  Я знову починаю писати у своєму блокноті. Так, знову! Останній раз це було ще в січні, а зараз липень. У червні Великобританії відвідав президент-ковбой, і на стадіоні "Уемблі" відбувся концерт Нельсона Мандели. Англія вилетіла з Євро, зайнявши останнє місце в своїй групі. Тим не менш, до Олімпійських ігор в Сеулі залишилося всього кілька тижнів. Я згадував, що мені зараз тринадцять років?
  
  Сьогодні субота, погода була гарна, тому днем ми все грали в футбол. Джейсона і Ліама там не було. Джейсон був хворий і лежав в ліжку, а Ліам виконував додаткову роботу в городі. Я повинен сказати, що Джейсон і Ліам - мої найкращі друзі. Їм обом по одинадцять, а мені тринадцять. Різниця у віці мене не турбує, тому що вони розумні. Не такі, як інші хлопчики. Чесно кажучи, батькові не подобається, коли я граю з ким-небудь з них, але, враховуючи ситуацію, він мало що може з цим вдіяти. Матері, так чи інакше, все одно. Зазвичай вона дуже п'яна, щоб помічати того чи іншого чоловіка, якого їй подобається розважати, або йде з ним.
  
  Коли я кажу, що вони мої найкращі друзі, я вважаю, я маю на увазі своїх єдиних друзів. Хоча я ходжу в школу, діти в моєму класі мене не дуже люблять. Напевно, я встав не з тієї ноги, коли розквасив ніс цьому хлопцеві в перший же день свого перебування там. З тих пір більшість з них трималися подалі. Мене це не турбує, і, крім того, живучи тут, я не міг би бачити нікого з них, окрім як під час шкільних занять. Я схильний не висовуватися і намагаюся триматися подалі від неприємностей. У перервах та під час ланчу я ходжу в бібліотеку і займаюся. На батьківському вечорі моя класна керівничка сказала моїм мамі і татові, що вона стурбована тим, що я трохи одинак, але в іншому, за її словами, турбуватися не про що.
  
  
  
  Джейсон і Ліам, звичайно, не ходять в школу. У них є свої приватні репетитори, які приходять. Є ще психолог. Ізобель. Імовірно, вона експерт по поведінці дітей. Вона приходить в гості по середах і розмовляє з хлопцями віч-на-віч. Вона дуже подобається хлопцям постарше. Вона дуже гарненька, у неї довге темне волосся і посмішка, яка змушує червоніти. Її грудей випирають, і всі чоловіки, крім мого батька, витріщаються на неї так, наче вона Саманта Фокс. Я запитала Джейсона, чим вона займається, і він сказав, що вона змушує його дивитися на абстрактні картинки і питає, що він бачить у візерунках. Мій батько називає це "Балаканиною". Будь його воля, він би заборонив їй приїжджати, але вона частина якоїсь урядової схеми, тому він нічого не може з нею вдіяти. Матері Ізобель теж не подобається, але з інших причин. Нещодавно мама подружилася з цією людиною з Міністерства внутрішніх справ, і я думаю, вона турбується, що цей чоловік і Ізобель можуть зустрітися і порозумітися. Їй не потрібно турбуватися. Він приходить у п'ятницю, зазвичай увечері, і я не думаю, що його цікавлять такі жінки, як Ізобель. Чесно кажучи, незважаючи на те, що він витворяє з мамою, я не думаю, що він взагалі сильно цікавиться жінками.
  
  Цим ранком Пастуха немає вдома. Він в кімнаті з високими стелями в сараї на пустки. Він орендував сарай за безцінь і заплатив гроші за рік вперед. Місце ізольоване. Сюди ніхто не приходить. Ніхто не збирається його турбувати. Для цілей Пастуха сарай ідеально підходить.
  
  Він вдихає, в ніздрі йому вдарив запах мастила. Перед ним, на верстаку, акуратними рядами лежать інструменти. Плоскогубці, молотки, гайкові ключі, пилки, викрутки, гайкові ключі, пуансони, затискачі. Інструменти для виготовлення. Інструменти для ламання і утримування. Для різання металевих заготовок, гнуття металевих заготовок, свердлення металевих заготовок.
  
  
  
  Він встає з лавки і повертається до центру кімнати. Ось. Блискуче творіння з блискучого металу і нержавіючої сталі, шестерень, коліщаток і стрижнів, які обертаються або ковзають по колу взад-вперед.
  
  Божий вівтар.
  
  Пастух ойкає. Його творіння одночасно прекрасно і страхітливо, наслідки глибоко турбують. Прямо зараз видовище дуже сильний; він повинен вирватися за межі кімнати. Свіже повітря - ось що йому потрібно.
  
  Вийшовши на вулицю, він притуляється до стіни і осідає, зачепившись за плечем грубий камінь сараю. Він сповзає на підлогу і сидить там, знесилений. Він глибоко зітхає, і повітря перед ним клубочиться, пара піднімається в похмуре небо. Нарешті, після декількох тижнів важкої праці, його робота завершена.
  
  На мить він дозволяє своїм думкам повернутися до людини із черепом. Бачте, він знає все про людину, яка закопує речі в брудну землю.
  
  Хлопчик, який копається в брудній землі ...
  
  Так, саме в цьому вся справа.
  
  Пастух простягає руки, складаючи їх разом в молитві.
  
  'Будь Ласка, Боже. Не залишай мене зараз, дай мені силу виконати твої бажання'. Вимовляючи ці слова, він відчуває приплив адреналіну. Якась частина його боїться того, що має статися, боїться кінцевого результату, але він знає, що повинен боротися зі своїми демонами, щоб домогтися успіху.
  
  І з Божого благословення він це зробить.
  
  Він притискається спиною до кам'яної стіни будівлі і дивиться на смуги туману, низько стеляться над пусткою. Раніше світанок був помережаний прожилками кіноварі, нижня сторона хмар була схожа на павутиння якогось гігантського павука.
  
  
  
  'Червоне небо вранці", - бурмоче він собі під ніс усміхаючись. 'Попередження пастуха'.
  
  Він насилу піднімається на ноги, порив вітру куйовдить волосся. Він повертається і дивиться на захід, туди, де за ландшафту марширує пелена дощу. Перші краплі досягають його, падаючи в бруд біля його ніг, а потім змочуючи особа.
  
  Скоро буря пронесеться над пагорбами і долинами і пронесеться по селах і містечках. Вітер буде мучити грішників, поки вони не опиняться оголеними. Потім Пастух поведе їх до вівтаря, і там вони впадуть ниць перед Богом і будуть благати про прощення. І в кінці прийде хлопчик, який грає з черепом.
  
  І він теж буде суджений. І він не буде прощений.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Розділ П'ятий
  Дженниклифф, недалеко від Плимстока. Вівторок, 20 жовтня. 11.47.
  
  У Дженниклиффе Райлі згорнув і поїхав по під'їзній дорозі туди, де на вершині скелі перебувало дерев'яне кафе. Він зауважив констебля Эндерса, що стояв біля стежки, що веде до берега. Ендерс був одягнений в дорогу червону куртку Berghaus, капюшон якої був піднятий з-за легкою мрякою, принесеної з моря поривчастим бризом. Сплутані каштанове волосся вибивалися з-під капюшона над його хлоп'ячим круглим обличчям. Констебль був на добрих кілька років молодше Райлі і вже одружений, у нього троє дітей, але, незважаючи на їх відмінності, він відчував близькість з Ендерс. Можливо, це тому, що ірландські корені Эндерса були в деякому роді схожі на його власне далеке карибське спадком. Можливо, це тому, що йому просто подобався цей хлопець.
  
  Ендерс стояв поруч з констеблем, офіцер пояснював выгуливающей собаку бордер-коллі, чому вона не може спуститися на пляж.
  
  'Доступ заборонено до подальшого повідомлення, мем", - сказав констебль. 'На поліцейському жаргоні це те, що ми називаємо поточним інцидентом'.
  
  'Гарно сказано,' сказав Райлі, коли выгуливающий собаку відійшов.
  
  Констебль похитав головою. 'Ніколи не бачив нічого подібного, сер. Вона там, внизу, гола. Зарізана. Одному богу відомо, хто міг таке створити. Жахливо.
  
  
  
  'Правильно'. Констебль довів себе до нестями, подумав Райлі. 'Гаразд, ти залишайся тут, а ми з констеблем Ендерс підемо і подивимося, добре?'
  
  "Так, сер! Констебль проковтнув. З ентузіазмом кивнув.
  
  'Ти пам'ятаєш своє перше тіло? - Запитав Ендерс, коли вони спускалися по звивистій стежці зі скелі до пляжу. 'Моїм був бездомний хлопець під естакадою в Марш-Міллс у січні. Бідолаха замерз до смерті на Різдво, але до того часу, як його знайшли, погода зіпсувалася. Жахлива сморід. Твоя?'
  
  'Ножове поранення,' сказав Райлі. - Ніколи б не повірив, що у когось може бути стільки крові.
  
  'Туди. Вони дісталися до пляжу, і Ендерс зазначив направо. 'Вона в наступній бухті.
  
  Гравій рипів у них під ногами, поки вони тяглися вперед. Невеликі хвилі набігали на гравій і поглинали камені, коли вода відступала. Райлі подумала, що починається приплив. Але, можливо, він помилявся на цей рахунок.
  
  'Яка краса,' сказав Ендерс, вказуючи на Звук. Велика яхта ковзнула в парі сотень метрів від берега, команда на борту була щільно закутана в маслянисті костюми і, очевидно, поверталася з якогось серйозного плавання за хвилеріз. 'Краще Лондона, чи не так?'
  
  Райлі на мить замислився. 'Іноді.
  
  'Тільки іноді? Тільки не кажи мені, що ти дійсно проміняв би це місце на переповнений, забруднене місто?
  
  Райлі задумався над цим питанням. Він жив у Девоні вже пару років. Він зійшовся з Джулі, і нещодавно вона переїхала до нього. Він знав, що повинен відчувати себе усталеним і задоволеним. І все ж, будучи чорношкірим офіцером в білих військах, лондонським хлопцем в провінційному місті, він почував себе як риба, витягнений з води. Він нудьгував по жвавості Лондона, різноманітності людей, по клубах, барах, з того факту, що двадцять чотири години на добу щось відбувалося.
  
  
  
  'Може бути, у суботу ввечері, а в неділю вранці я тут цілком щаслива'. Райлі глянула на яхту. 'Я була б іще щасливіша, коли б могла дозволити собі що-небудь з цього'.
  
  "Так, точно. Непогані шанси на поліцейську зарплату.
  
  Вони обігнули скелястий виступ і там, на півдорозі до пляжу, побачили щось подібне до плоту. Те, що стояло на плоту, було більше схоже на ящик, ніж на труну. Прямокутне. Як скриньку, що використовується для перевезення товарів. Коробка стояла на двох шматках фанери вісім на чотири, які підтримувалися дерев'яними балками хрест-навхрест. Під рамою перебувала дюжина пластикових бочок, забезпечують плавучість.
  
  'Питання в тому, - сказав Райлі, коли вони наблизилися,' як давно це тут?
  
  'Поняття не маю. Ендерс знову вказав на яхту. 'Нам потрібен хтось, хто розбирається в припливах і тому подібному. Інспектор Севідж або Джон Лейтон.
  
  Тепер вони стояли поряд з плотом. Райлі видерся на конструкцію, і Ендерс приєднався до нього. Пліт заскрипів і прогнувся під їх вагою, а потім осів. Райлі витягнув з кишені пару латексних рукавичок, зробив ковток свіжого повітря, простягнув руку і підняв кришку коробки.
  
  Вона була гола, як і сказав констебль. Права рука була відрубана вище ліктя, ампутована кінцівка акуратно лежала вздовж тулуба. Ліва рука все ще була на місці, але на кисті бракувало трьох пальців. На животі виднілися сліди опіків, що нагадують відбиток зебри, у той час як біля грудей були виявлені сліди використання ріжучого пристрою. Найгірше було з головою. Там, де мали бути очі, не було нічого, крім зяючих дір, які вп'ялося якесь свердло, а рот представляв собою не що інше, як піну з пузырящегося пластику.
  
  
  
  Райлі простягнув руку і клацнув по правій руці кінчиком пальця. Кінцівку видала глухий дзвінкий звук.
  
  'Про", - сказав Ендерс, усмішка розпливлася по його обличчю разом з відтінком рум'янцю, коли він втупився на манекен. 'Вибачте, сер. Якби я знав, я б не викликав тебе. Я повірив констеблеві на слово і встиг лише мигцем поглянути, перш ніж він знову закрив кришку. Ось тут-то і з'явилося морозиво. На плоту був хлопець з дев'яносто дев'ятим пістолетом. Здавалося, що вся ця штуковина ось-ось зірветься з конуса і впаде на тіло.'
  
  'Неважливо", - сказав Райлі. 'Це для їдальні. Хлопці на станції будуть жартувати з цього приводу ще кілька місяців".
  
  Він подивився вниз, на пліт. Конструкція була ретельно сконструйована з використанням виступів і внахлестных сполук на підрамнику, у шматків фанери нагорі були закруглені краї, а поверхня покрита морилкою для дерева. Хтось витратив час і гроші на створення цієї штуковини.
  
  'Це велика проблема,' сказав Ендерс, наслідуючи ходу думок Райлі. 'Якщо тільки пліт не є свого роду рекламним трюком.
  
  'Розголос? - запитав я.
  
  'Ага. Рекламний ролик безалкогольного напою або фільму. Ендерс зазначив на спорудження у себе під ногами. 'Ви влаштовуєте все це в надії, що хто-небудь зніме відео, яке стане вірусним і набере сотні тисяч переглядів. Хіба не так це працює?'
  
  Райлі поняття не мала. З тих пір, як Джулі переїхала, у них не було багато часу на фільми.
  
  'Я прав, сер. - Ендерс підняв відірвану руку і провів пальцем вгору-вниз по одній стороні. 'Тут вигравірувано послання, дивіться.
  
  Ендерс простягнув руку. Сотні маленьких заглиблень покривали поверхню і видавали послідовність букв:
  
  ТБ/ПС/СП/АД
  
  
  
  'Гра, я вважаю. Xbox, PlayStation, щось в цьому роді. Це код. Можливо, це набір натискань клавіш для секретного рівня або пасхальне яйце.
  
  Райлі подивилася на іншу частину манекена. Можливо, пліт був виготовлений у майстерні по спецефектам. Це могло пояснити високу якість столярних виробів.
  
  'А де ж тоді преса?" Запитала Райлі. 'І чому тут, чому не в якому-небудь більш гламурному місці? Мені здається, якщо це був розумний рекламний хід, то бюджет був витрачений даремно'.
  
  'Хтось неправильно розрахував час. Не зміг прочитати таблицю припливів. Ендерс зі стуком кинув руку назад в коробку і поплескав Райлі по спині. 'Ну, знаєш, лондонські типи.
  
  'Дуже смішно, Патрік.
  
  'Вони, напевно, зафрахтували велику моторну човен і чекають в море з купою журналістів і кошиками, повними гостинній їжі і великої кількості випивки.
  
  'Що ж, я сподіваюся, вони привезли достатньо, щоб їм вистачило на якийсь час, тому що чекати їм доведеться довго'.
  
  'Отже, ми збираємося конфіскувати пліт?
  
  'Ні, це не наша робота. Ми залишимо це берегової охорони, або начальнику порту, або того, хто повинен займатися подібними речами. Давай, Патрік, у нас є важливіші справи, ніж проводити час.
  
  'Почекайте, сер. - Ендерс втупився на руку, яку тільки що впустив. Щось випало з порожнини всередині. Він нахилився і підняв предмет. 'Ще один фокус?
  
  Ендерс показав Райлі циліндричну алюмінієву трубку завдовжки близько шести дюймів. З кожного кінця в неї були вставлені гумові пробки. Ендерс почав знімати пробку з одного кінця трубки. Пробка вискочила, і Ендерс злегка нахилив тюбик. Маленький шматочок згорнутого пергамену випав в коробку, всередині щось було загорнуте.
  
  'Що це? Райлі присунувся ближче. Пергамент був жорстким і напівпрозорим, на нерівній поверхні виднілися чорнильні каракулі. 'Розгорни це, Патрік.
  
  
  
  Ендерс потягнувся до рулету і обережно розкрив його. Всередині був загорнутий маленький шматочок чогось схожого на фарфор або білу пластмасу.
  
  'Біблійні штучки про Бога, - сказав Ендерс, вдивляючись в напис. 'Пекельний вогонь і прокляття. Грішники будуть горіти в пекельному вогні, щось в цьому роді. Я добрий католик і повинен був би точно знати, звідки в Біблії це взялося, але я цього не роблю.'
  
  'Що це за біла штука? - Запитала Райлі.
  
  Ендерс підняв предмет і дозволив пергаменту впасти назад у коробку. 'Схоже на фарфор або щось на зразок тонкого фарфору.
  
  Райлі втупилася на пергамент, поки легкий матеріал розгойдувався взад-вперед на вітрі. Чи було це частиною рекламного трюку? Якщо так, то вони безумовно постаралися з паперовим реквізитом. Уламок розбитої порцеляни був зовсім іншою справою.
  
  'Отже, в пробірці більше нічого не було? - Запитав Райлі. Ендерс взяв пробірку і зазирнув усередину. Він похитав головою. Райлі дістав свій телефон і витяг його перед собою. 'Постав порцелянову статуетку сюди, добре? Я хочу розглянути її ближче.
  
  Ендерс поклав маленький білий предмет на скляний екран, і Райлі підніс телефон ближче до його очам. Поверхня була неоднорідною, як і форма. Він був приблизно півдюйма довжиною і опуклий на кожному кінці.
  
  'Це не фарфор", - сказав Райлі. Він вказав на предмет. 'Це шматок кістки'.
  
  Вода вже підходила до краю плавучого будинку, коли з'явився Севідж. Ряд дощок для будівельних лісів був прикріплений до стійок, глибоко утопленим у багнюці, а між стійками звисала мотузка, щоб забезпечити хоч якусь умовну безпека. Вона поставила ногу на першу дошку, відчуваючи, як дерево прогинається під нею, і попрямувала до човна. 'Човен' було досить гучною назвою для того, що представляло собою збірку фанери, старих віконних рам та обрізків деревини. Під надбудовою лежали залишки стародавньої баржі, чорні від безлічі шарів противообрастающего кошти, схожого на смолу. Човен не виглядала морехідної, і Севідж сумнівався, що вона зможе дістатися куди-небудь своїм ходом. Швидше за все, це буде останній притулок баржі, і коли власник помре або виїде, човен згниє до каркаса точно так само, як і та, що стояла на березі.
  
  
  
  Вона ступила на палубу. Перед нею звичайна домашня двері з білого ПВХ-пластика і скла, безглуздо стояла між двома шматками врятованого тика. Вона вже збиралася стукати в скло, коли побачила якийсь рух в дальньому кінці човна. Там хтось був.
  
  'Алло?' сказала вона.
  
  Фігура на мить підняла голову, перш ніж зникнути із виду. Севідж скрадалася по бічній палубі, поки не добралася до того, що, за її припущенням, має бути кормою. Каструлі з омарами і креветками були розкидані по великій платформі. Збоку серед канатів в безладді стояла дюжина сигнальних буїв, їх прапорці майоріли на вітрі. Поруч стояла купа білих ящиків, і фігура в величезному чорному плащі перекладала крабів з одного ящика в іншій. З густою бороди стирчала незапаленою дерев'яна трубка.
  
  'Якщо ви шукаєте вестибюль, вам не пощастило", - сказав чоловік, трубка смикалася вгору-вниз, поки він говорив. 'У мене є креветки або один з цих чудових павуків'.
  
  'Поліція, містер...? Севідж покинула своє хитке становище на бічній палубі і перейшла на задню платформу. 'Всього кілька запитань.
  
  
  
  'Ларрі. Ларрі розсміявся про себе, а потім простягнув Сэвиджу величезного краба-павука. Ноги безпорадно смикалися в повітрі, а клешні відкривалися і закривалися, шукаючи, за що б зачепитися. 'Ларрі-Омар'.
  
  'Детектив-інспектор...' Севідж відкинулася назад, уникаючи істоти, коли Ларрі підніс краба ближче до її обличчя. 'Детектив-інспектор Шарлотта Севідж. Ми розслідуємо зникнення маленького хлопчика. Він копав наживку поруч з місцем аварії.'
  
  'Пішов на дно, так? Треба було навчитися читати таблиці припливів і відливів. Боюся, ідіотам допомогти не можу.
  
  'Ми вважаємо, він дістався до берега. Ми знайшли його відро. Ще ми знайшли у багнюці трубку. Севідж вказав на рот Ларрі. 'Ти палиш люльку.
  
  'Коли я можу собі це дозволити. І так, я днями втратив там одного. Ларрі похитав головою, а потім усміхнувся. Ти думаєш, він у мене, чи не так? Внизу, замкнений у величезній ямі разом з іншими?
  
  'Ларрі, це не жарт. Хлопчикові одинадцять років. Він ще дитина.
  
  'Коли я був всього на пару років старше, я заробляв на життя в блу". Ларрі підняв праву руку, і Севідж побачив, що на ній були тільки пальці, без великого. Ось так я втратив це. Зачепився за блешню, коли волосінь переваливалась через транец. Прямо в кістку. Це був трос, так що шкіперу нічого не залишалося, як відрізати мені великий палець, інакше мене потягнула б на глибину. Ларрі повернувся до ящика з крабами-павуками. 'Ця компанія з'їла б мене, а не навпаки".
  
  'Він був там вчора пізно ввечері. Десь близько п'яти або шести годин. Ви його бачили?
  
  'Нічого не бачив. Приблизно в той час я, ймовірно, готував собі чай.
  
  
  
  'У нас є пара свідків, які бачили, як він тинявся по березі неподалік звідси.
  
  'Правда? Голос Ларрі був незворушним, абсолютно незацікавленим. - Я ж сказав тобі, я нічого не бачив.
  
  'Ось. Севідж сунула руку в кишеню куртки і витягла брошуру misper про Джейсона, яка у неї була. 'Це той хлопець. Може бути, ви не бачили його вчора, але не могли б ви сказати мені, чи впізнаєте ви його? Його звуть Джейсон. '
  
  Ларрі простягнув руку, ту, на якій не було великого пальця, його перші два пальці були розчепирені, як ножиці у грі "камінь-ножиці-папір". Пальці зімкнулися на картинці. Як клешні краба, подумав Севідж.
  
  'Джейсон, ви сказали? Цікаво. Ларрі втупився на зображення, як ніби це ім'я могло відкрити йому доступ до якоїсь таємниці, прихованої в чорнилі. 'Джейсон. Я бачив його раніше, але, на жаль, не знав його імені.
  
  'Коли ви бачили його востаннє?
  
  'Я поміняв наживку, яку він виловив, на пару крабів. Десь кілька тижнів тому. Може бути, і раніше. Хороший хлопець, наскільки я пам'ятаю. Ввічливий.
  
  'Він приплив сюди? На твоєму човні?
  
  'Ага. Стояв прямо там, де ти зараз стоїш. Ларрі посміхнувся, а потім подивився на палубу. Купа риб'ячих потрухів лежала поруч з калюжею крові у люка в палубі. Ларрі кивнув на люк. 'Я запросив його випити чашечку чаю, але хлопець відмовився. Щось було в його очах. Я не наполягав. Люди балакають, любов моя, чи не так? Чоловік і маленький хлопчик? Нестерпно думати про те, що скажуть люди. Майте на увазі, коли люди розмовляють, ви всі нічого не робите, чи не так?'
  
  'До чого ти хилиш, Ларрі? Ти щось знаєш?
  
  'Дівчинка, я знаю набагато більше, ніж розповідаю, але не про хлопчика. Багато років тому я вже стикався з подібними речами, але тоді ніхто нікому не вірив. На твоєму місці я би наглядав ближче до дому.
  
  
  
  "Що ви маєте на увазі?
  
  'Він був нещасний. Я ж казав тобі, я бачив це в його очах. В глибині душі.
  
  'Дякую за пораду. Севідж повернулася, щоб піти. Їй не потрібна була допомога божевільного старого рибалки, який став психологом. Його трубку цілком могли знайти недалеко від місця аварії, але цей чоловік нічого не знав. 'Якщо пригадаєте що-небудь ще, зателефонуйте нам. Номер вказаний під фотографією.
  
  'Нічого хорошого, мила,' сказав Ларрі. - У мене немає телефону. Якщо мені знадобиться, я зайду до тебе, добре?
  
  'Так,' сказав Севідж, представивши орду крабів-павуків, повзаючих по столах у відділі криміналістики. 'Ти зробиш це.
  
  Піт зображував шеф-кухаря піцерії, коли Севідж увійшов на кухню трохи пізніше половини сьомого, супроводжуючи свої кривляння співом пародійних італійських слів з сильним акцентом. Джеймі, семирічний син Севіджа, нестримно сміявся, коли коло з тіста закружляв у повітрі, пролетівши в небезпечній близькості від стелі.
  
  'Мамма міа, матуся будинку! - Вигукнув Піт, коли основа для піци впала поза межами його досяжності і склалася купкою на підлозі. 'Рис.
  
  'Папа вилаявся, мамочко! - Сказав Джеймі. - Він вжив слово на букву "З".
  
  'Він сказав "збери це лопатою, сонечко. Севідж підійшов до Піту і кинув на нього суворий погляд. 'Наприклад, збери піцу з підлоги.
  
  'Він цього не робив! Він сказав лайно... ' Джеймі зробив паузу. 'Ти знаєш. Те ж саме, що слово на букву "З".
  
  - Слово на букву "С"? Севідж втупився на Джеймі, думаючи, що мати чотирнадцятирічну сестру не зовсім добре для хлопця. - Скажіть це по буквах.
  
  'C. R. A. P.'
  
  
  
  'О.' Севідж встала поруч зі своїм чоловіком і втупилася на безлад на підлозі. - Ну, я впевнений, що не знаю ні слова на букву "З", ні слова на букву "З", але я точно знаю, що зголоднів.
  
  'Це ще не все. Піт вказав на велику миску, в якій лежав величезний пласт тіста. 'Може, й тобі вистачить.
  
  'Дякую. Я тут живу.
  
  'Так, я знаю. 'Піт переключив увагу на радіо. 'Але я чув в новинах, що пропала дитина. Не думав, що ти повернешся.
  
  'Так. Севідж подивився на Джеймі. Йому вже набрид розмова, і він з головою занурився у "Щорічник Біно ". 'Одинадцятирічна дитина.
  
  'Підозрілий?
  
  Севідж зітхнув. 'Дитина регулярно прогулює заняття, а у матері жорстокий партнер. До того ж вона, схоже, не вважала за потрібне повідомляти нам, що він зник минулої ночі, до сьогоднішнього ранку. Так що Так, це викликає глибоке занепокоєння.'
  
  Піт простягнув руку і обійняв Севіджа за талію. Він глянув на Джеймі. 'Ну, тепер ти вдома. Давай що-небудь з'їмо й вип'ємо, і ти зможеш забути про все це на кілька годин, чи не так?
  
  Севідж полуобернулась до вікна. Відображення їх маленької сімейної картини світило їй у відповідь. Вона знову зосередилася і втупилася за скло, туди, де в сгущающейся темряві над чорнильно-чорною водою спалахували вогні Плімута. Десь там був Джейсон Хобб. Обличчям вниз в холодному морі. Побитий до смерті хлопцем своєї матері. Викрадений якимось збоченцем. Або, можливо, як вона сказала констеблеві Калтеру, хлопчик просто втік, а завтра він повернеться, цілий і неушкоджений, і з тих пір всі будуть жити довго і щасливо.
  
  'Забути про це? - перепитав Севідж. "Так, звичайно, можу.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава Шоста
  Поліцейський ділянку Краунхилл, Плімут. Середа, 21 жовтня. 9.22.
  
  Ранок середовища, а від Джейсона Хобба раніше не було ніяких звісток. Обходили будинок від дверей до дверей офіцери повернулися з порожніми руками, а різні пошуково-рятувальні команди згортали свої операції. Поки ще не було ніяких доказів того, що було скоєно злочин, але всі причетні до нього ставали все більш стурбованими.
  
  Перша хороша новина прийшла в десять годин. Нед Стоун, хлопець матері, був виявлений. Очевидно, він повернувся на свою берлогу в Девонпорте. Нічліжка на першому поверсі на Кларенс-Плейс. Севідж схопив констебля Калтера, і вони попрямували туди, де зустрілися з місцевим констеблем.
  
  'Помітила його машину, мем,' сказала жінка. Вона променисто посміхнулася Сэвиджу, задоволена собою. - Ні вчора пізно ввечері, ні сьогодні вранці, коли ми туди заходили, його там не було.
  
  'Відмінна робота, - похвалив Севідж, коли вони йшли по вузькому тротуару. - І ти думаєш, він у справі?
  
  'Я стояв збоку від вікна. Там на повну потужність включений телевізор.
  
  Севідж кивнув і уповільнив крок, коли вони підійшли до темно-синій двері. 'Це вона?
  
  
  
  'Так. Констебль вказав на видавшую види червону "Корсу" на іншій стороні вулиці. 'А це його машина. Як я вже сказав, раніше її тут не було, і, коли ми постукали, ніхто не відповів.
  
  'Значить, він був у від'їзді. Це було твердження, а не питання. Сэвиджу не потрібно було нагадувати про очевидний підтекст.
  
  'Я ж казав вам, мадам,' сказав Колтер, просуваючись вперед. 'Давайте увійдемо туди і з'ясуємо, що йому відомо.
  
  'Так. Севідж простягнув руку. 'Але ми будемо грати чесно, добре?
  
  Вони підійшли до дверей, і Севідж запитав про інших виходах. Констебль сказав, що не зі спальні. Севідж подивився на три кнопки дзвінка праворуч від дверей. Квартири перша, друга і третя. Вона натиснула кнопку номери три, а потім, коли відповіді не послідувало, номер два. Майже відразу ж почувся звук, хтось спускався по сходах, а потім за скляною панеллю з'явилася постать. Двері трохи прочинилися, наткнувшись на ланцюжок. В щілини з'явилося жіноче обличчя. Літня, виглядає стурбованою.
  
  'Поліція. Севідж знизила голос і простягнула посвідчення. 'У нас справа до містера Стоуну. Було б здорово, якщо б ви впустили нас.
  
  Жінка озирнулася через плече і потім кивнула. Вона відстебнула ланцюжок і вже бігла по коридору і вгору по сходах, коли Севідж і Колтер увійшли в прихожу. На півдорозі вниз праворуч до стіни був притулений велосипед. За велосипедом двері з єльським замком. Севідж спустився і постукав у двері.
  
  'Поліція, містер Стоун,' сказала вона. 'Відкрийте, ми хотіли б поговорити.
  
  У спальні почулося рух, і шум телевізора припинився. Хтось спіткнувся за дверима, а потім замок клацнув, відкриваючись. У чоловіка, який відкрив двері, було точені обличчя і коротка стрижка. Збоку по його шиї тяглася татуювання, а на руці, відкрила двері, було більше чорнила: F. U. C. K. Їй стало цікаво, як це працює. Невже на іншій руці було всього три пальці?
  
  
  
  'Нед Стоун? Севідж показала своє посвідчення, щоб не виникло плутанини. 'Поліція. Ми хотіли б поговорити, будь ласка. Ви можете запросити нас увійти або самі спуститися в ділянку.
  
  'Гей? Стоун моргнув, а потім протер очі. На ньому були сірі спортивні штани вільного крою і біла футболка, вивернута навиворіт. Він похитав головою. 'Я щойно прокинувся і поняття не маю, про що, чорт візьми, ти говориш.
  
  Стоун відвернувся від дверей і повернувся в кімнату. У дальньому кінці на підлозі біля стіни лежав матрац. Пухова ковдра на ліжку було зім'ято, і тепер Стоун підійшов і важко опустився на нього зверху.
  
  'Пізно спиш, Нед? - Запитала Колтер, проходячи повз Севіджа і входячи в кімнату. 'Підпалюєш свічку з обох кінців? Що ж, у нас повно ліжок у кімнаті для тримання під вартою, і кімнати там до біса чистіше, ніж ця.'
  
  'У чому твоя проблема? - Запитав Стоун.
  
  'Джейсон Хобб - наша проблема. Твоя теж.
  
  'Він пропав, містер Стоун,' сказав Севідж. 'Я так розумію, ви з Енджі, матір'ю Джейсона. Це правда?
  
  'С? Стоун підняв голову і посміхнувся, але усмішка не була доброзичливою, швидше як у собаки, оскалившей пащу. 'Я б так не сказав. Так, я бачив її кілька разів.'
  
  'Бачив її? - Запитав Колтер. "Що це значить? Ти займаєшся з нею сексом. Їж її їжу. Користуєшся її туалетом. Ти, напевно, не сплачуєш її рахунку, але, агов, вона ж не може мати все, вірно?'
  
  Стоун промовчав. Похитав головою.
  
  'Ти знаєш, де Джейсон, Нед? - Запитав Севідж.
  
  Звідки, чорт візьми, мені знати? Я не бачив його з тих пір, як був у Енджі в суботу.
  
  
  
  Ти впевнений в цьому? - запитав я.
  
  'Звичайно, я впевнений. Що сталося з хлопцем?
  
  'Ми намагаємося з'ясувати. Він зник у понеділок ввечері, коли копав наживку.
  
  'Він пішов у воду, чи не так?
  
  'Чому ти так кажеш?
  
  'Без причини. Просто з того, що ти сказав.
  
  'У тебе кілька судимостей, Нед. 'Колтер Знову. - Одна за те, що ти побив свою колишню дружину до синців.
  
  'Все було не так. Вона пішла з іншим хлопцем, двурушница. Вона не розуміла, як їй пощастило бути зі мною.
  
  'Пощастило? Колтер пирхнув. Вона обвела поглядом кімнату. 'Так, я думаю, ти непогана здобич. Якщо ти ловиш черв'яків.
  
  "Слухай, сучка, в чому твоя проблема?
  
  Колтер ступив до матрацу. Вона підняла руку. 'Ніхто...
  
  'Констебль Колтер! Севідж підійшов до Калтеру. 'Досить. Зачекайте зовні.
  
  'Мем, я тільки...
  
  'Вон! Це наказ.
  
  Констебль знизала плечима і, похитуючись, вийшла з кімнати. Севідж зітхнула. Колтер відчувала зрозумілу ворожість до Стоуну, і цей чоловік діяв їй на нерви. Все це було дуже добре, але конфронтація тут не спрацювала би. Потрібна тонкість.
  
  'Давайте повернемося до Джейсону,' сказав Севідж. 'Ви впевнені, що не бачили його?
  
  'Звичайно, я впевнений. Стоун втупився на відкриту двері слідом за Калтером, хитаючи головою. 'Я не був за річкою з вихідних. Я був в Плімуті весь день понеділка і ввечері.'
  
  'Наскільки добре ти порозумівся з Джейсоном, Нед? Севідж присіла навпочіпки, так що опинилася на одному рівні зі Стоуном. Вона хотіла змінити параметри інтерв'ю. Станьте другом цього людини. 'Ви коли-небудь ходили з ним за наживкою, може бути, на риболовлю?
  
  
  
  'Рыбачишь? Тепер Стоун сів прямо. Він люто подивився на Севіджа. 'Ти, блядь, мабуть, жартуєш. Я ж не його батько, чи не так? З хлопцем все гаразд, але він тримається подалі від мене, і мені це подобається.'
  
  'Отже, якщо ви не перебуваєте у відносинах для створення сім'ї, то чому саме ви з місіс Хобб?
  
  Стоун схилив голову набік і відкрив рот, як ніби Севідж втратив сюжет. 'Чому хтось з кимось? Це смішно, чи не так? Енджі заводить мене. Може, у неї і був дитина, але у неї чудове тіло.'
  
  'Значить, вся справа в сексі, чи не так?
  
  'Ага. 'Стоун посміхнувся. Він витріщився на Севіджа так, немов прикидав свої шанси. 'Коли ми зустрілися, у неї пару років ні з ким не було. Її нудило від цього.'
  
  'Тримаю парі, так воно і було. Севідж посміхнувся у відповідь Стоуну. 'І ти дав їй те, що вона хотіла, вірно?
  
  'Так. Їй це подобалося. Досі подобається. Не можу насититися, розумієш, про що я?
  
  'Так. Севідж кивнув. 'Так ти думаєш, у вас з Енджі щось довгострокове? Ти переїдеш до нас, зробиш з неї чесну жінку. Вносиш свій вклад у домашнє господарство. Заплати за заставною.'
  
  'Ні, я так не думаю. 'Стоун помовчав. Схилив голову набік. "Ти хіба не чув цей вираз? Стався до них підло і зберігай у них гостроту? Я не хочу ставати такою закоханої голубкою.'
  
  'Мило. Тобі слід написати книгу на цю тему, Нед. Ти розбагатів. І в цьому вся справа, чи не так?
  
  'Гей?'
  
  'Я думаю, у неї є власний будинок. Принаймні, більша його частина. Гаразд, Торпойнт - це не зовсім Солкомб, але при невеликій роботі це місце варто пару сотень К. Але мама Енджі тебе розкусила. Ти сказав Енджі, що у тебе є робота на верфях ВМС, але у тебе взагалі немає роботи. Більш того, ти відсидів три роки за напад на свого колишнього.'
  
  
  
  "Фу...' Стоун замовк на мить замовк. 'Ти все неправильно зрозумів. Я люблю Енджі. Ми створені один для одного.
  
  'Вірно. Кілька секунд тому Стоун сказав, що не хоче заводити любовних відносин; тепер, очевидно, вона була його другою половинкою. Севідж встав. Вона попрямувала до дверей. Тобі слід знати, що вона страшенно хвилюється. Енджі. Чесно кажучи, ми теж.
  
  'І я'.
  
  'Правда? Севідж похитала головою, ніби не вірила Стоуну. 'Якщо ви маєте на увазі це, тоді я пропоную вам розповісти мені, що ви робили в понеділок, щоб ми могли виключити вас з нашого розслідування.
  
  'Я весь день пив у місті. У різних пабах. Випив порядно'.
  
  'Самостійно?
  
  'Ага. Сумний ублюдок, чи не так?
  
  'А потім ви повернулися додому?
  
  'Так. 'Стоун помовчав. 'Немає. Я обійшов квартиру приятеля в Стоунхаусе.
  
  Тобі краще почати згадувати паби, які ти відвідав. Нам потрібен список. Ім'я твого приятеля теж. Стоун кивнув, коли Севідж на мить зупинився в дверях. 'І не думай про те, щоб зробити втечу, добре?
  
  'Бігун? Стоун схилив голову набік. 'З якого дива мені це робити?
  
  Севідж не зупинилася, щоб відповісти. Вона вийшла на вулицю і побачила, що Колтер заглядає в задню частину машини Стоуна.
  
  'Ми повинні занести це, мем,' сказав Колтер, постукуючи по задньому склу. - Криміналістам варто оглянути машину на випадок, якщо хлопчик був там.
  
  
  
  Севідж на мить задумалася. Вона озирнулася на заклад Стоуна. Фіранка сіпнулася, на мить здалося особа Стоуна, перш ніж він знову зник з очей.
  
  'Я так не думаю, Джейн. Принаймні, поки.
  
  До середовищі про дерев'яному плоті майже забули. Райлі домовився з береговою охороною, щоб вона подбала про його утилізації, в той час як алюмінієвий контейнер разом з вмістом він передав у Науково-технічну службу. Тепер його турботою була координація деяких розвідданих про підготовлюваний рейд по боротьбі з наркотиками. Салон по догляду за домашніми тваринами в районі Стоук у місті став одночасно центром поширення канабісу. Принесіть свою дворняжці шампунь і залиште з четвертинкою смоли, захованої в пакеті з собачими ласощами. Весь минулий тиждень заклад перебував під спостереженням, і поряд з постійними відвідувачами серед відвідувачів було кілька неприємних особистостей, які зазвичай не обтяжували себе миттям, не кажучи вже про своїх дворняжках.
  
  Райлі сидів за терміналом у відділі криміналістики і вдивлявся в екран. Він сподівався, що журнали спостереження покажуть якусь закономірність, яка могла б вказати найкращий час для проведення рейду. Останнє, чого вони хотіли, так це дюжини собак, які вибігли з парадних дверей на головну дорогу. Хаос. Про це нестерпно було думати.
  
  'Даріус? Голос належав Гарету Колльеру, офіс-менеджера. Кольєр був колишнім військовим, і в його голосі завжди відчувалася нотка сержант-майора. Його зовнішність, зі строгою стрижкою і парою татуювань на кожному передпліччя, не залишала сумнівів у світі, в якому він колись жив. Розслідування Колльера завжди йшли по рейках, але, на відміну від поїздів, запізнень він не допускав. - Можна вас на пару слів?
  
  'Звичайно, - сказав Райлі, коли Кольєр підійшов. 'У чому справа?
  
  
  
  'Цей хлопець - ось у чому справа. 'Кольєр поклав аркуш на стіл перед Райлі. 'Він зник у Дартмурі.
  
  'Що це? - Запитав Райлі, дивлячись на зменшену фотографію і переварюючи інформацію на листку. Перрі Злитий. Сорок один. Продавець ліків для тварин. На фотографії Злитий був одягнений у футболку для регбі і нахабно посміхався. Божий дар. 'Déjà vu?'
  
  'Так, можна і так сказати. Все спочатку.
  
  Райлі кивнув. Деякий час тому він був замішаний у справі про зникнення людини, що стосується тюремного офіцера з HMP Дартмур. Цей чоловік зник по дорозі додому і через кілька днів опинився на дні шахти у віддаленій частині боліт з кулею в голові для більшої переконливості.
  
  'Хіба це не для рятувальників у горах? Райлі підняв очі на Коллиера. "Я ж не експерт по зникнень у вересових пустках.
  
  'Не фахівець, немає, але, безсумнівно, підходить людина для цієї роботи. Кольєр кивнув на аркуш паперу на столі перед Райлі. 'Бачиш, є проблеми.
  
  'Проблеми? - Запитав Райлі, сподіваючись, що зможе відобразити те, що Кольєр намагався нав'язати йому. Він вказав на свій монітор. 'Тільки у мене трохи не вистачає часу на цю справу.
  
  'Про все подбали, приятель. 'Кольєр повернув голову і вказав на пару молодих старших інспекторів через три стола від нас. 'Траляля і Труляля. Проникливий, як говориться. Ти зможеш ввести їх в курс справи, коли я закінчу з тобою.
  
  'Гарет, я...
  
  'Машину Злита знайшли вчора ввечері в Дартмурі. Двері відчинені, радіо все ще включено, чашка кави в підставці для напоїв на приладовій панелі. Був проведений поверхневий обшук території, але ніяких слідів чоловіка. Це хлопець, який, за словами його дружини, не любить гуляти на свіжому повітрі. Кольєр кивнув констеблеві Эндерсу. 'Не те що наш чоловік он там. У Злита не було спорядження для ходьби. Не було GPS. Не було водонепроникних очок. У нього були гумові чоботи для прогулянок по брудних фермерським дворах, але вони усе ще лежали в багажнику разом з іншими його речами.'
  
  
  
  'З-за наркотиків?
  
  'Мокрий сніг несе тільки зразки. Харчові добавки, що-то в цьому роді. Кольєр знизав плечима. 'У нас в Плімуті є кілька справжніх придурків, але я думаю, що підкупити кого-небудь, щоб полизати мінералки, вище навіть їх дурості. У будь-якому випадку, якщо мова йшла про спорядження, яке він ніс, то де ж Злитий?'
  
  'Так що в тебе за здогад?
  
  'Інтуїція - це не моя робота, це твоя.
  
  'А? Райлі підняв очі на Колльера. Очі чоловіка звузилися, а на губах з'явилася тонка посмішка. Офіс-менеджер поддразнивал його, в цьому Райлі не сумнівався. Він згодував йому невеликий шматочок інформації. Наживка, щоб подивитися, чи клюне Райлі. 'Це ще не все, чи не так? Розкажи мені.
  
  'Злитий одружений, у нього двоє дітей. Тільки що купив гарний новий будинок в Плимстоке. Грає в "щасливих сім'ях". Тільки мені цікаво, прикидається це. Бачите, ми знайшли мобільний Злита. Відразу після години ночі йому зателефонували з певного номера. Поруч з номером в його адресній книзі зазначено ім'я "Сара". Тільки ім'я жінки, ніяких інших контактних даних. Журнал викликів показує, що це був єдиний дзвінок з цього номера.'
  
  'Тоді дружина дізналася. Вибухнула і трохи сказилася. Або, може бути, це була друга половина цієї Сари'. Райлі подумав про своїй власній дівчині. Подумала про те, яку ревнощі він відчув би, якби дізнався, що у неї був роман. 'Ми знаємо, хто така ця Сара?
  
  'Немає. Як я вже сказав, в телефоні Злита немає інших даних, і всі дзвінки на номер жінки надходять на голосову пошту. Телефон оплачується по мірі надходження, але ми працюємо над його відстеженням. Кольєр знизав плечима і показав на аркуш паперу на столі. 'А поки подивимося, що ти зможеш придумати.
  
  
  
  Коли Кольєр попрямував геть, Райлі глянув на газету і запам'ятав всі подробиці. Перрі Злитий зник на деякий час у вівторок вдень. Вранці він був у Тевісток-вей і встиг на дві зустрічі. Він пообідав у "Слонячому гнізді", приблизно в милі від села Мері–Таві – квитанція була в гаманці Злита, в куртці на задньому сидінні, - але не з'явився на зустріч, призначену на три години. Його машину знайшли в кінці малоиспользуемой дороги в кількох милях до північно-заходу від його зупинки на ланч. Перехожий, запідозрив, що двері відкриті і навколо нікого немає, зателефонував за номером 101. До шостої години місцева поліцейська команда занепокоїлася настільки, що послала за Дартмурской рятувальної групою.
  
  Райлі перейшла до наступного аркушу, де Кольєр послужливо додав пару фотографій, взятих зі сторінки Злита в Facebook. Сім'я Злитий у відпустці. Кетрін – дружина з двома маленькими дітьми; сам Перрі, посміхаючийся, катаючись на гідроциклі. Райлі зосередився на фотографії Кетрін Злитий. Високі вилиці, карі очі в тон хвилястим волоссям до плечей, прозора сорочка поверх бікіні, котре повні груди. Він подумав, що це не та жінка, яку ти захотів би змінювати. Але була вона кимось, заради кого ти міг би вбити?
  
  Джейсон прокинувся такої темної ночі, що навколо не було нічого, крім чорноти. Він відкривав і закривав очі, але це нічого не змінювало. Якщо вже на те пішло, сіра молочність, коли він міцно замружився, заспокоювала більше, ніж темрява. Якщо відсутність будь-якого світла опудало, то і відсутність будь-яких звуків теж. Коли він поворухнувся, то заскреб по якомусь дерев'яному підлозі, але це був єдиний звук.
  
  Він лежав нерухомо, прислухаючись, його серце шалено калатало, але стук, стук, стук були швидше відчуттям, ніж чимось чутним.
  
  
  
  Тиша. Гробова тиша.
  
  Джейсон вдивлявся щосили, але темрява раніше була абсолютною. Це був сон, - подумав він. Скоро він прокинеться. Потім він нахилився і вщипнув себе за стегно, його пальці ковзнули по джинсам, перш ніж йому вдалося намацати шматочок шкіри під ними.
  
  Ой!
  
  Це був не сон. Хоча дивитися не було на що, він спав. Він злегка тремтів. Нещодавно він не спав і дивився фільми з Недом Стоуном. Правда, не діснеївські. Це були фільми жахів. Зомбі, вампіри, мертві істоти, які приходили вночі і витягали тебе, кричущого, з-під ковдри. Тепер він шкодував, що не послухав свою матір, яка весь час говорила йому йти нагору, спати.
  
  Він підвівся і посидів хвилину або дві. Він спробував пригадати, що сталося. Останнє, що він міг згадати, це те, що він був на березі зі своїм відерцем для наживки. Він простягнув руку і торкнувся своєї шиї. Болить. Хтось схопив його. Був це Ларрі Лобстер або якийсь інший збоченець? Можливо, в оповіданнях його дідуся все-таки була частка правди. Тим не менш, хвилюватися зараз було марно. Де б він не був, йому потрібно було втекти. Він надивився досить фільмів Стоуна, щоб знати, що в якийсь момент вони завжди повертаються. Збоченці, зомбі, сірі упирі з піною біля рота.
  
  Джейсон спробував встати і тут же вдарився головою об щось зверху. Чорт! Він спробував знову, намацуючи дорогу руками. Рис. Він перебував у якомусь тунелі, ймовірно, не більше метра заввишки. Замість цього він почав повзти, але його рука натрапила на дерево.
  
  Що за...?
  
  Він повернувся в темноті, обмацуючи всі сторони. Там була бічна стіна. І там. І там. І там. Він провів руками по поверхні. Він постукав кісточками пальців. Дерево. Такий же, як підлога і стеля. Він був замкнений в якійсь коробці або ящику. Метр у висоту, півтора в ширину і два в довжину.
  
  
  
  Він відійшов у бік від своєї маленької в'язниці і спробував штовхнути дерев'яну стіну. Єдиним результатом був глухий удар.
  
  'Допоможіть! Джейсон закричав так голосно, як тільки міг, але його голос повернувся до нього таким же приглушеним, як і від удару ногою. 'Допоможіть! Хиииеллппп!
  
  Раптово йому стало важко дихати. Він задихався, але з кожним вдихом, здавалося, всмокталося все менше і менше кисню. Він відійшов в сторону і вдарив кулаками по дерев'яній стіні. Бах! Бах! Бах!
  
  Це було марно. Він був у пастці. В пастці в чомусь, що нагадує труну.
  
  Труну?
  
  У темряві йому здалося, що він почув якийсь стогін, а потім його ніздрі відчули запах розкладання, гниючої плоті.
  
  Мерці йшли за ним. Зомбі, вовкулаки, вампіри.
  
  Джейсон забився в кут коробки і заплакав.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава Сьома
  Недалеко від Мері-Таві, Дартмур, Девон. Середа, 21 жовтня. 11.39.
  
  Райлі знадобилося сорок п'ять хвилин, щоб дістатися до віддаленого ділянки вересковой пустки, де була знайдена машина Перрі Злита. Він взяв Эндерса з собою, знаючи, що констебль володіє вродженим почуттям напрямки і знає дорогу до пустки. Тим не менш, навіть Эндерсу було важко зорієнтуватися в точній місці, оскільки він зізнався, що північна частина боліт була йому практично невідома.
  
  'Справжня дика місцевість", - сказав Ендерс, коли вони звернули на стежку, що підіймалася по крутому схилу долини. "Якщо приятель відправився бродити тут, то він може не з'явитися ще кілька днів'.
  
  Коли вони піднялися на пагорб, очі Райлі простежили за жестом Эндерса. Перед ними розстелилася пустка в сірих і коричневих тонах, ні дерева, ні будівлі не було видно. Місцевість лежала великими складками, як ряд м'яких подушок, збитих і розставлених майже в нескінченній послідовності по мірі того, як вони неслися вдалину.
  
  'Господи. Райлі похитав головою. 'За словами Колльера, вертоліт вилітав сьогодні вранці. Він нічого не помітив.
  
  "Мене це не дивує. Якщо тільки на нього не було якої-небудь помітної одягу, вони могли пролетіти в радіусі ста метрів і не помітити його. Уявіть, що він лежить обличчям вниз в руслі струмка або на дні тора. Може бути, він навіть спустився в шахту, як той тюремний наглядач, якого ми знайшли раніше в цьому році. '
  
  
  
  'Його смерть не була нещасним випадком, пам'ятаєш?
  
  "А це що таке?
  
  Райлі нічого не сказав. Він просто дивився вперед, коли дорога повертала ліворуч, огинаючи невеликий пагорб, а потім збігала до пятиполосным воріт, обабіч яких стояла синя Audi A3 Sportback з великою наклейкою 'Поліція обізнана' на вітровому склі.
  
  'Глухий кут. Райлі зупинив машину в двадцяти метрах від "Ауді". 'І жодної ферми або чого-небудь ще за цими воротами.
  
  "Так що ж він тут робив? Ендерс з клацанням відчинив дверцята, і порив вітру миттєво охолодив салон машини. 'Я б сказав, трохи голий для сексу на свіжому повітрі.
  
  'Буває всяке, - сказав Райлі, теж виходячи. Він вказав на "Ауді". 'В будь-якому випадку, можливо, вони зробили це в машині.
  
  - "Вони'?
  
  'Злитий і ця жінка, Сара.
  
  'І що потім? Її чоловік з'являється в невідповідний момент і обрушується на Злита?
  
  'Щось в цьому роді. 'Райлі попрямував стежкою до воріт. 'Якщо до кінця сьогоднішнього дня не піде мокрий сніг, машину чекає хороша перевірка. Тоді ми дізнаємося більше.
  
  Коли Ендерс почав скаржитися на те, що їх поїздка була марною тратою часу, Райлі спробувала зосередитися на навколишньому середовищі. Незважаючи на віддаленість, це було невідповідне місце для побачення. Ви були на виду, і було б досить очевидно, що ви задумали, якщо б хто-небудь з'явився. З іншого боку, хто б з'явився? Він запитав Эндерса, гарне місце для прогулянок.
  
  Ендерс розсміявся. - Це виглядає як підходяще місце для прогулянок? Немає. Занадто похмуро. Тут немає торів, нічого цікавого. Сумніваюся, що хто-небудь, крім самих загартованих, потрудився б прийти сюди. Крім того, у вас всюди тіри. Стрільба бойовими. В будні дні більша частина пусток в цій стороні була б закрита.'
  
  
  
  - Армія? - перепитав я.
  
  'Так'. Ендерс озирнувся на жахливу погоду. Тонка завіса дощу маяло на вітрі. 'І як би я не любив природу, не думаю, що найближчим часом підпишуся на прогулянку по цій частині вересових пусток.
  
  Це все? Невже Злитий якимось чином втрутився в те, чого не повинен був робити? Невже якісь навчання Королівської морської піхоти пройшли жахливо неправильно? Райлі викинув цю думку з голови і підійшов до "Ауді". Кольєр нічого не сказав про ключі, але з іншого боку, навіть якщо б вони були у Райлі, він не ризикнув би відкривати машину з-за боязні забруднити салон. Він заглянув у вікно з боку водія. Як зазначено в інформаційному листі, у тримачі для напоїв стояла чашка кави, а фляжка, з якої була зроблена чашка, стояла на пасажирському сидінні. Здавалося малоймовірним, що Злитий віддавався приступу пристрасного сексу. Швидше за все, він налив чашку, очікуючи когось, чи, можливо, просто піднявся сюди після обіду в пабі, щоб скоротати час до наступної зустрічі.
  
  Всередині машини, здавалося, не було нічого підозрілого. Куртка Злита лежала на задньому сидінні. З простору для ніг ззаду стирчав портфель. У звіті сказано, що в черевику знаходилося кілька коробок із зразками, і Райлі згадав, що в куртці був знайдений гаманець. Не було ні крові, ні будь-яких ознак боротьби.
  
  Він випростався. Якщо щось і сталося, то це сталося далеко від машини. Райлі подивилася по сторонах. Було достатньо місця, щоб з'їхати з дороги, але жодна з вм'ятин в траві не виглядала свіжою. Якщо хтось приїхав після мокрого снігу, то він подбав про те, щоб його машина залишалася на твердому асфальті.
  
  
  
  Він озирнувся на їх машину. Уявив, як Злитий сидить, п'є каву і бачить машину в дзеркалі заднього виду. Він би поставив чашку в утримувач і вийшов з машини. Він залишив свою куртку будинку, так що не очікував, що побачення закінчиться швидко, або його емоції пересилили будь-які думки про те, що йому буде холодно. Якщо б це була жінка, можливо, Злитий підхопився зі свого місця і побіг їй назустріч.
  
  Райлі відійшов на кілька метрів назад по дорозі. Він знову оглянув узбіччя. Нічого, крім кількох шматочків сміття. Ні, не сміття. Конфетті. Конфетті?
  
  Він відійшов до узбіччя, де на узбіччі лежало кілька листочків жовтого і рожевого паперу. Промоклі від дощу, вони прилипли до рідкісної рослинності. Він спробував розібратися в тому, що тут могло статися. Конфетті припустив, що це день народження або щось на зразок святкування. Потім Райлі подумав про подарунок на гнізді з маленьких шматочків паперу. Ювелірний виріб? Він уявив, як жінка відкриває оксамитовий футляр і бачить блискуче кільце, як Злитий розсипає в повітрі жменю конфетті в якості свого роду символічного жесту.
  
  'Патрік? Райлі опустився на коліна і покликав констебля. 'Що ви про це думаєте?
  
  Ендерс пройшов по доріжці і присів навпочіпки поруч з Райлі. Він взяв кілька листків паперу.
  
  'Від діркопробивача, сер? Ендерс поклав осколки на долоню і оглянув їх. 'Це моє припущення.
  
  'Гей?'
  
  'Вони вирізані з аркуша паперу. Дивіться, на поверхні якісь літери.
  
  Райлі втупився на руку Эндерса. Не букви, а та цифри. І не від діркопробивача. Чорт, тепер вона в нього була. Він опустив погляд на землю і зірвав з трави ще один шматочок.
  
  
  
  'Знаєш, що це, Патрік? Ендерс похитав головою, коли Райлі показав йому рожеву точку на кінчику свого пальця. 'Це АФИДы. Ідентифікаційні бирки для боротьби з кримінальними злочинцями. Вони викидаються при пострілі з електрошокера. На кожному з них нанесений код для ідентифікації конкретного використаного електрошокера.'
  
  - Ти хочеш сказати, що цього хлопця вдарили електрошоком?
  
  'Дивись. Он там. Райлі вказав на зарості вересу, де серед пурпурових квітів майнуло щось жовте. Все ще стоячи на колінах, він присунувся ближче, відчуваючи, як вогкість боліт проникає крізь шкіру. Смужка яскраво-жовтого пластику була чимось схожа на одноразову упаковку. 'Це частина патрона для електрошокера. Абсолютно незаконно для приватного використання, звичайно.
  
  Райлі не став піднімати пластик. Замість цього він встав. Це додало ситуації зовсім інший відтінок. Криміналісти повинні були оглянути не тільки машину Злита, але і команду на пустки.
  
  'Отже, Злитий... - Ендерс теж встав і покрутив головою взад-вперед. 'Де?
  
  'Хрін його знає,' сказав Райлі.
  
  "День був довгим і в основному безрезультатним", - подумала Севідж, марячи через автостоянку, збираючись вирушити додому в густіших сутінках. Було певне хвилювання, коли з'ясувалося, що батько Джейсона, як і Нед Стоун, також мав кілька судимостей за напад, але менше, коли його вистежили і помістили в камеру в HMP Exeter. Що стосується Стоуна, то він, безумовно, був неприємним типом, але вона як і раніше була переконана, що він має якесь відношення до зникнення Джейсона.
  
  'Мем! Крик виходив від констебля Калтера, який, спотикаючись, спускався сходами від входу в дільницю. Вона пробігла через автостоянку і стала поруч з нею, опустивши плечі. 'Це хлопчик, мем. Тіло. Вибачте.
  
  
  
  'О.' Севідж простягнула руку і сперлася об машину. На мить всередині неї закипів гнів, але вона була здивована, як швидко це почуття змінилося покірністю. Як ніби в глибині душі вона з самого початку знала ймовірний вихід. Вона дивилася повз Калтера на бетонну чудовисько станції. 'Іноді я задаюся питанням, навіщо ми робимо цю роботу.
  
  'Я теж.
  
  Севідж похитала головою. Зосередилася на Калтере. 'Де?
  
  'На велосипедній доріжці Дрейкс Трейл. В тунелі Шоу Прайор. Он там.
  
  'Повертайся у відділок, - сказала Севідж, відкриваючи дверцята машини. Вона пірнула всередину. 'Знайди Гарета Коллиера і починай приводити все в рух. Я хочу, щоб Неда Стоуна теж доставили і допитали. Про, і якщо ніхто інший цього не зробив, тоді вам теж краще зателефонувати в DSupt.'
  
  'В руках, мем. Очевидно, він сам іде на місце злочину.
  
  'Хардін? Відмінно, це все, що нам потрібно.
  
  Севідж зачинив дверцята, завів двигун і вивів машину зі стоянки біля вокзалу. Вона попрямувала на північ Тевісток-роуд, лавіруючи в редеющем потоці машин в годину пік. Потім вона повернула направо повз казарм Бикли. Минувши в'їзд на армійську базу, дорога звузилася і повернула наліво, а потім направо, перш ніж перетнути занедбану залізничну гілку, нині велосипедну трасу. Смуга слідувала по смузі лісу, а потім перетнула лінію біля в'їзду в тунель Шоу Прайор. Вона з'їхала на ліву сторону дороги і припаркувалася за поліцейською машиною з позначкою. Фари на даху спалахнули, кожна спалах фарбувала околиці в сіро-блакитні тони. Коли вона вийшла, двері машини відчинилися, і з'явився офіцер у формі.
  
  
  
  'Добрий вечір,' сказав він. Він кивнув у бік машини, де жінка-поліцейський сиділа на пасажирському сидінні впівоберта, щоб бачити чоловіка середніх років, ссутулившегося ззаду. 'Констебль Доусон, мем. Я проведу вас на місце події, поки Ліза залишається з джентльменом, який його знайшов.
  
  'Значить, у тіла нікого не залишилося? - Запитав Севідж.
  
  'Е-е, ні. Офіцер простягнув руку і почухав потилицю. 'Трохи прохолодно. До того ж хтось повинен був залишитися тут з цим хлопцем.
  
  'Ви обидва? - запитав я.
  
  'Так. Підстраховка на випадок, якщо він розлютується або спробує втекти.
  
  'Зрозуміло. Севідж знову подивився у вікно на людину на задньому сидінні. Той, здавалося, був занадто приголомшений, щоб щось зробити. Вона вказала туди, де вузька стежечка вела від дороги вниз до велосипедній доріжці. 'Підемо?
  
  Констебль Доусон кивнув і рушив по дорозі вниз по стежці. Севідж пішов за ним. Стежка вилася навколо і спускалася до залізничного насипу. Коли вони досягли підніжжя, повз зі свистом пронісся велосипедист, задні фари якого миготіли вдалині в густіших сутінках.
  
  'Господи! - Вигукнув Севідж. 'Нам потрібно закрити цю справу якомога швидше. Де тіло?
  
  'Високо в тунелі", - сказав Доусон, дістаючи ручний ліхтарик і передаючи його Сэвиджу. "Наш свідок каже, що знайшов його, коли зупинився на півдорозі відлити. Я залишив поруч з хлопчиком флуоресцентний захисний жилет.'
  
  Севідж рушила вперед, Доусон відразу за нею. В глибині виїмки світло згасало, і Севідж хотіла зорієнтуватися до настання ночі. Вона багато разів піднімалася і опускалася по велосипедній доріжці зі своїми дітьми. На більшій частині маршруту ухил був легким, а завдяки декільком тунелях і виадукам дітям завжди було чим захопитися.
  
  Витончений підковоподібний вигин гранітних блоків зазначав вхід в тунель, поверхня каменів була покрита мохом, плющем. Всередині гирла в темряву йшла бетонна смуга з баластом по обидві сторони. Вода капала зі стелі і расплескивалась по підлозі.
  
  
  
  'Схоже, світло згасло,' сказав Севідж. Коли вона була в тунелі раніше, вогні горіли приблизно через кожні п'ятдесят метрів. Фари були досить яскравими, щоб розсіяти легке відчуття незручності, коли вона проїжджала через них. Тепер там не було нічого, крім чорнильної темряви. Севідж зробив уявну позначку перевірити, чи надійшло повідомлення про несправності, а потім рушив далі, світло факела оповив темряву, вихоплюючи з темряви грубі стіни. Вони пройшли сотню метрів, коли в промені щось яскраво спалахнуло.
  
  'Ось' сказав Севідж. 'Світловідбиваюча стрічка на жилеті безпеки. Ти залишайся на місці.
  
  'В поодинці? - Перепитав Доусон.
  
  'Годі базікати. Я буду всього в декількох кроків звідси.
  
  "Так, але у тебе ж є ліхтарик.
  
  Севідж залишився в центрі тунелю і пішов далі, залишивши Доусона намагатися отримати хоч якесь освітлення за допомогою свого телефону. За смугою світла від флуоресцентної оболонки щось лежало біля стіни, здавалось, наполовину поховане в кам'яній кладці. Підійшовши ближче, вона побачила, що те, що це було, було заховано в невеликому поглибленні. Ще кілька кроків, і вона опинилася поруч з рятувальним жилетом. Тепер, посвітивши ліхтариком в нішу, вона побачила розпростерте тіло. Хлопчик, голий, якщо не вважати Y-образних фартухів, і пари веллингтоновых черевиків на ногах. Тіло лежало долілиць, темна рідина блищала на баласті під правою рукою хлопчика.
  
  'Чорт' прошепотіла Севідж собі під ніс. Вона бачила багато тіл, деякі в найжахливіших станах і при обставинах, але у неї так і не з'явився імунітет до шоку. Тут був хтось, хто день або близько того назад ходив і розмовляв, відчуваючи себе щасливим або сумним. Вони сміялися або плакали. Сприймали світ очима, носом, вухами і кінчиками пальців. За той короткий час, що прожив цей хлопчик, він відрізнявся від грунту, каміння і неживих предметів, які були не більше ніж набором атомів. Тепер він був саме таким. Купка розкладаються клітин. Прах до праху. Прах до праху. Життя пішла, свідомість бідного дитини згасло назавжди.
  
  
  
  'Значить, ви знайшли тіло? Голос Доусона повернув її в тунель. Його слова на мить відбилися від кам'яної кладки, перш ніж їх заглушила кам'яна маса навколо них.
  
  'Так. Севідж згадала, що потрібно дихати. Вона повільно видихнула. Вона спробувала придушити свій гнів і емоції і замість цього зосередилася на тому, що відбувається навколо.
  
  Чому саме тут? - Запитав Доусон. 'Вони, мабуть, знали, що тіло виявили б досить швидко.
  
  'Може бути. Може бути, немає. Інші велосипедисти, повинно бути, проїжджали сьогодні по тунелю. Це була просто випадковість, що наш вирішив зупинитися і справити нужду поруч з цією ямою.
  
  'Це притулок для залізничників", - зі знанням справи сказав Доусон. 'Якщо прибуде поїзд, вони зможуть сховатися, коли він пройде'.
  
  'Тільки не кажіть мені, що ви схиблені на залізниці, констебль Доусон.
  
  'Ні, мем. На велосипедному маршруті є інформаційне табло. У ньому розповідається все про старої лінії. Ви знали, що ...
  
  'Немає, і я теж не хочу знати. Севідж відійшов від тіла, потім повернувся і пішов назад до комп'ютера. Ідіть до далекій стороні тунелю і зупиніть ще яких-небудь велосипедистів.
  
  'Гей? Повинно бути, пара сотень метрів, і непроглядна темрява, мем. Я, ймовірно, размозжу собі мізки. Це якщо вбивця не чекає мене. Я б вважав за краще цього не робити.
  
  'Не будь дурнем. Ось, візьми це. Севідж простягнув Доусону ліхтарик. 'Я виберуся назовні і закріплю цей кінець. Я не хочу думати про те, що скаже наш головний криміналіст, коли прибуде.'
  
  
  
  Доусон пирхнув, але простягнув руку і взяв ліхтарик. 'З вами все буде в порядку, мем?
  
  "Так, а тепер іди, поки сюди ще хто-небудь не увійшов.
  
  Констебль зашаркал геть, його тінь затанцювала в колі світла. Севідж повернувся туди, де слабкий відблиск позначав край тунелю. Вона зробила невпевнені кроки по бетонній поверхні, коли навколо неї згустилася пітьма. По мірі того, як звуки удаляющегося Доусона ставали все тихіше, вона почула, як зі стелі капає вода. Вона намагалася не думати ні про вбивцю, ні про сотні тонн каменю, що балансують над головою. Це було дивне місце для того, щоб принести тіло. Прийшов вбивця сюди просто для того, щоб викинути труп, або саме тут відбулося якийсь напад? Мав тунель якесь особливе значення або це місце було просто зручним?
  
  На мить поринув у свої думки, вона зійшла з центральної бетонної плити і ступила на грубий баласт збоку. Вона витягла руки, щоб утриматися на стіні тунелю. Камені були грубими, вологими і слизькими. Вона відійшла від стіни, спіткнувшись об щось біля своїх ніг. Вона присіла і пошарила в темряві. Там. Шерех. Пластиковий пакет з чимось м'яким.
  
  Севідж сунула руку в кишеню і витягнула телефон. Вона натиснула кнопку збоку, і екран ожив. Вона повернула телефон так, щоб екран був спрямований вниз. У сумці був згорток тканини. Вона використовувала телефон, щоб відкрити сумку. Одяг. Штани від спортивного костюма, футболка і толстовка з капюшоном. Занадто багато збігів, щоб належати комусь, крім хлопчика.
  
  Вона встала і повернулася на бетонну доріжку. Потрібно було б промацати весь тунель від кінця до кінця. Їм знадобилися б дугові ліхтарі, генератори, собаки і Бог знає що ще. Неважливо, це буде залежати від Лейтона. Це була саме та проблема логістики, яку він любив.
  
  
  
  'Maaaaaa'ранку! Ви там? Гучний голос належав констеблеві Калтеру.
  
  'Я йду, Джейн. Залишайся на місці. Севідж знову рушив уперед, помітивши попереду вогні. Активність. Інші члени команди. - Що на тебе найшло?
  
  'Людина-бос'. Колтер стояла біля входу в тунель, одягнена у куртку з високим дашком і тримаючи в правій руці великий гумовий ліхтарик. Вона вказала великим пальцем за спину. - Він наполягав на тому, щоб приїхати, але мені довелося почекати, поки він подзвонить в "Сокира".
  
  Севідж подивився вгору по залізниці, туди, де велика кругла фігура звернула з дороги і, похитуючись, ступила на рейки. Суперінтендант Конрад Хардін.
  
  'Це ти, Шарлотта? Голос долинув до Севіджа і луною рознісся по тунелю. 'Ти не могла б зробити це ще складніше, чи не так?
  
  Хардін обтрусив сміття зі своїх штанів і попрямував до них, зсутуливши плечі, ніби все ще грав у першому ряду за Першу п'ятірку поліції Девону. На жаль, дні слави Хардина на поле для регбі залишилися далеко в минулому, і 'Перші п'ятнадцять' тепер використовувалися в якості офісного подшучіванія, маючи на увазі схильність DSupt з'їдати цілу упаковку шоколадних діжестивів поодинці і за один присід.
  
  'Сер,' сказав Севідж. 'Вам не треба було приїжджати. Ви могли б координувати дії зі станції.
  
  'Звичайно, мені, чорт візьми, потрібно було прийти", - сказав Хардін, пихкаючи від напруги. 'CC стежить за нами. Наступне, що ти дізнаєшся, це те, що вона повісить мені на яйця жетон безпеки'.
  
  Коли Марія Хелдон вступила на посаду, вона ініціювала повномасштабну перевірку оперативних процедур у масштабах усіх сил. Перевірка ще не була завершена, але Хелдон вже вирішив, що не вистачає керівництва з-за того, що старші офіцери проводять занадто багато часу на нарадах і недостатньо на місцях. Звідси і присутність Хардина на місці події.
  
  
  
  Севідж похитала головою. Останнє, чого вона хотіла, щоб старший сержант сунув свій ніс не в свою справу.
  
  'Ну? Хардін вказав в тунель.
  
  'Боюся, погані новини, сер. Він там. Джейсон Хобб. І ми говоримо не про смерть в результаті нещасного випадку.
  
  'Чорт візьми. Хардін втупився в темряву, як ніби у нього було якесь супергеройське нічний зір. Він похитав головою, і на мить запанувала тиша. Потім він висолопив язика за нижню губу, перш ніж заговорити знову. 'Де, чорт візьми, цей Джон Лейтон?
  
  Був ранній вечір, перш ніж Райлі вдалося дістатися до Плимстока, щоб взяти інтерв'ю у дружини Перрі Злита. Приведення в порядок криміналістів і їх висадка на пустку, здавалося, зайняли цілу вічність, і до того часу, коли він повернувся в Плімут і висадив Эндерса на вокзалі, вуличні ліхтарі вже горіли, а годину пік закінчився.
  
  Злитий жив у новобудові неподалік від автомагістралі A379 на захід від річки Плим, в маєтку, розташованому на території величезного кар'єра. Вивіска сповістила Райлі, що він прибув в Солтрам-Медоу, хоча маєток було побудовано на місці старих кар'єрів і знаходилося по сусідству з тим, що колись було місцевої околицею. Тим не менш, власність Злита була непоганою: триповерховий будинок з чимось начебто досить пристойного саду на задньому дворі.
  
  Райлі під'їхала до будинку і втупилася на нього. В наші дні забудовники надали вам готову мрію - сад з галявину перед будинком і невеликими клумбами, всередині все повністю обладнане. Він задавався питанням, стосувалося це до сім'ї. За винятком цього випадку, всього через кілька місяців після початку їх нового життя, здавалося, що все пішло зовсім не так із-за Дощів. Будуть розробники виконувати свої гарантії повернення грошей, якщо мрія впаде?
  
  
  
  Жінка, яка відкрила двері, представилася Кетрін, і в реальному житті вона виглядала навіть краще, ніж на знімку в Facebook, який бачила Райлі. Вона посміхнулася Райлі та провела його до вітальні, обстановка в якій була майже такою, як він і чекав, аж до білого шкіряного дивана з подвійними глибокими кріслами. Одне з глибоких крісел було відкинуто, флісові ковдру відкинуто в сторону, в дальньому кінці кімнати мерехтів телевізор з приглушеною гучністю. На підлокітнику крісла стояла коробка із серветками.
  
  'Є новини? - Запитала Кетрін, підходячи до дивана і натискаючи кнопку збоку. Крісло стало вертикально, і жінка сіла. Вона жестом попросила Райлі зробити те ж саме. 'Зазвичай, він такий надійний, і його ніщо не турбує. Я не можу зрозуміти, чому він залишив машину і відправився на пустку'.
  
  Райлі кивнув. Він поки не ставив ніяких питань, але Кетрін Злитий, здавалося, прагнула дати відповіді. Він сів в одне з крісел. Ця жінка на перший погляд здавалася такою холоднокровною і володіє собою, що він подумав, чи не була коробка із серветками частиною якогось уявлення.
  
  'Я знаю, про що ти думаєш", - продовжила Кетрін. Райлі раніше не сказав нічого, крім свого імені і звання, але він кивнув. 'Ти думаєш, чому вона не выплакивает очі. Що ж, я намагаюся тримати себе в руках заради дітей.'
  
  "Я тут не для того, щоб судити вас", - сказала Райлі. 'Ваш чоловік пропав, і наша робота - знайти його. Крім того, люди по-різному реагують на стрес. Всі ми справляємося по-різному".
  
  'Ну, я борюся, якщо хочеш знати. Минуло більше двадцяти чотирьох годин без єдиного слова. Це на нього не схоже. Кетрін похитала головою. 'Чорт, що я несу? Він ніколи раніше не робив нічого подібного. Не пропадав ні на хвилину, зрозуміло?'
  
  
  
  Райлі кивнув. 'Перрі був у Тэвистоке по справах, вірно?
  
  'Так'.
  
  'І він представник. Охорона здоров'я тварин. Відвідує ферми тощо?
  
  'Угу. Він роз'їжджає по всьому Девону і Корнуоллу, продаючи ліки і добавки фермерам. Не те щоб він возив їх у своїй машині, тільки зразки. Він змушує фермерів підписуватися на випробування, щось в цьому роді.'
  
  'Ви знали, куди він прямував вчора?
  
  'Так. Я передав розклад одному з ваших офіцерів. Перрі дуже прискіпливий. Якщо він призначає зустріч на одинадцять годин, значить, він там точно в строк.
  
  Райлі заглянув у свій блокнот. 'Здається, він домовився про зустріч у Лидфордском ущелину до обіду, але не про наступну зустріч на фермі неподалік від Мері-Тэви. Зустріч була призначена лише на три, і, схоже, Перрі виїхав на пустку, щоб почекати. Ви б сказали, що це було незвично?'
  
  'Немає. Перрі завжди наполягає на тому, що клієнт - найважливіша людина в справі. Якби йому потрібно було вбити пару годин, він би це зробив.
  
  'Так. 'Райлі постаралася не кривитися від нещасного виразу обличчя. 'Ти сказав, що, коли я увійшла, Перрі нічого не турбувало. Ти впевнений?
  
  'Так. 'Кетрін перевела погляд на буфет, де стояли сімейні фотографії в різнокольорових рамках. Діти на горах, в морі, на вечірці з нагоди дня народження. 'Ми значущий для нього все.
  
  'Отже, немає жодних причин, за якими він міг утекти? Зовсім нічого, що могло б його стривожити? Він нічого від тебе не приховує?
  
  
  
  'Я казала тобі...' Кетрін зробила паузу, а потім пильно подивилася на Райлі. 'На що ти натякаєш?
  
  'Чи він міг відправитися на пустку, щоб з ким-небудь зустрітися?
  
  'Хто? Ви маєте на увазі клієнта? Я не розумію, чому він... ' Кетрін похитала головою і завмерла. Вона заговорила рівним голосом. 'Ви маєте на увазі жінку.
  
  'У нас є підстави вважати, що хтось ще був там, на пустки, з Перрі. Вам що-небудь говорить ім'я "Сара'?
  
  'Сара? У Кетрін на секунду відвисла щелепа. 'Ні, не має. Перрі любить мене, любить дітей. Він не зробив би нічого, що могло б загрожувати нашій родині.
  
  "Я впевнений, що він не став би, але нам потрібно вивчити всі можливості. Наскільки вам відомо, у Перрі коли-небудь була інтрижка, місіс Злитий?
  
  'Ні, чорт візьми, він цього не робив! 'Кетрін піднялася з дивана. Мова її тіла підказував, що інтерв'ю закінчено. 'Чому б тобі не поїхати туди і не пошукати Перрі, замість того щоб задавати дурні питання?
  
  "Дякую, що приділили мені час. Райлі теж встав. Він намагався говорити примирливо. Він хотів закінчити інтерв'ю на хорошій ноті. 'Ми знайдемо його, не хвилюйся.
  
  Він вийшов у коридор і відкрив вхідні двері, відчуваючи за спиною погляд жінки. Він обернувся на сходинці, збираючись сказати щось ще, але Кетрін Злитий зачинила двері в нього перед носом.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава Восьма
  Недалеко від Шоу-Прайор, Девон. Середа, 21 жовтня. 18:48.
  
  'Цей Джон Лейтон', як з'ясувалося, був затриманий за RTC, який перекрив Тевісток-роуд.
  
  'Кошмар", - сказав Лейтон, спостерігаючи за розвантаженням обладнання з фургона на провулку. 'Всі ви несете зі швидкістю сто миль на годину, але до того часу, як я виїжджаю, відбувається аварія за участю автобуса та машини. Збіг? Думаю, що ні.
  
  'Продовжуйте,' сказав Хардін. - Цей бідолаха, ймовірно, пролежав у тунелі більшу частину доби.
  
  'Ви праві. 'Лейтон знизав плечима. 'Тим не менш, ми мало що можемо зробити, поки не приїде патологоанатом.
  
  "Дай мені сил. Якщо цей фарс триватиме ще довго, у ЦК будуть ярлики на багатьох з нас".
  
  'Гей?'
  
  Лейтон не отримав відповіді, тому що Хардін повернувся і пішов. Криміналіст подивився на Севіджа, чекаючи пояснень.
  
  'Давайте просто скажемо, що з тих пір, як Марія Хелдон зайняла це місце, у DSupt розвинувся комплекс кастрації. Тепер, може бути, ми відправимося на місце події, щоб, принаймні, бути готовими до прибуття Несбита?
  
  Десять хвилин потому, одягнена відповідним чином в свій комплект ЗІЗ, Севідж повернулася в тунель. Колишня темрява тепер розвіялася, разгоняемая безліччю галогенних ламп, встановлених на ряді штативів. Вона знайшла Лейтона трохи віддалік, що схилився над пакетом з одягом, все навколо було залито білим світлом. Далі до тіла вели ще кілька ламп, у той час як ще глибше темні фігури з прожекторами і налобними ліхтариками обшукували іншу частину тунелю.
  
  
  
  'Що думаєш? - Запитав Лейтон, коли Севідж наблизився.
  
  'Я думаю, це звалище,' сказав Севідж. 'Що б там не відбувалося, це сталося десь в іншому місці. Звідси і сумка з одягом.
  
  'Чортів псих. 'Лейтон встав, тримаючи в руках у рукавичках спортивний костюм з капюшоном. 'Знаєш, коли я починав цю роботу, я був досить ліберальним. Реабілітація, розуміння, лікування, а не покарання. За ці роки мої ліві політичні погляди не сильно змінилися, але змінилися мої погляди на те, що повинно відбуватися з такими людьми.'
  
  'Ти не єдиний. Севідж поплескав Лейтона по плечу. 'Бачачи такі речі, ми ожесточаемся, я вважаю. І я з тобою. Повішення - це дуже добре для них.'
  
  "Так, ти правий". Лейтон поклав верхню частину в пакет. "Я просто сподіваюся, що ти будеш там при обшуку'.
  
  'І що ти хочеш цим сказати?
  
  'Жорстоке правосуддя. Хіба ви не чули, про що жартували в ділянці? Лейтон зробив паузу, на його губах з'явилася крива посмішка. 'Цей Харрісон, він згорів заживо в машині, за якою ви стежили. Ті близнюки, які вбивали жінок в День Літнього сонцестояння: один покінчив з собою, а інший впав у шахту і зламав шию. Потім був головний констебль: ви виявили його сидів у своїй машині зі шлангом пилососа, під'єднаним до вихлопної труби.'
  
  'Чорт візьми, Джон, ти знущаєшся наді мною, так? Це що, така погань розноситься по їдальні?
  
  
  
  'В цьому немає злого умислу, Шарлотта. Вони говорять це з захопленням. Можливо, вони самі не зовсім вірять в ці історії, але їм хотілося б думати, що вони правдиві.
  
  'Ну, це не так, ясно?
  
  'Ні, звичайно, немає. І все ж я не думаю, що пересічні були б надто стурбовані, якщо б це було так.
  
  - Ну, я стурбований. Ти не знаєш...
  
  'Ось і він. Як раз вчасно, чорт візьми.
  
  Севідж обернувся і побачив худу, схожу на палицю фігуру, силует якої вимальовувався на тлі яскравого світла. Доктор Ендрю Несбіт, патологоанатом. Коли він підійшов ближче, деталі силуету прояснилися. Як і Севідж і Лейтон, Несбіт був одягнений у білий комбінезон, але, підходячи до них, він з усіх сил намагався застебнути його спереду, так як блискавка зачепила твідовий піджак під ним. Без білих ЗІЗ Несбіт був би схожий на літнього актора, який прийшов на прослуховування на роль Шерлока Холмса, хоча на ньому не було мисливської куртки і трубки і він носив напівкруглі окуляри.
  
  'Шарлотта. Джон. Несбіт тицьнув великим пальцем собі за плече, а потім зумів розстебнути куртку і комбінезон. 'Ці місця злочинів одного разу приведуть мене до смерті. Трохи не зламав ногу, коли спускався по стежці до залізничній гілці.'
  
  'Ти не єдиний, Ендрю", - сказав Севідж. 'Я думаю, DSupt подумує про встановлення підйомника. Хоча вилочний навантажувач, можливо, був би більш доречний там, де мова йде про нього, тобі не здається?
  
  'Я ніяк не можу прокоментувати. Несбіт зробив паузу і глянув на Севіджа поверх окулярів. Потім він повернув голову, його кущисті брови вигнулися, коли він дивився у глибину тунелю. 'Чи повинні ми?'
  
  Севідж, Несбіт і Лейтон рушили далі, поки не досягли останнього ряду ламп. Корпус був освітлений з трьох сторін хитромудрим поруч штативів, на яких розміщувався набір галогенів. Тепер від жаху було не сховатися. Бліда шкіра хлопчика контрастувала з темними камінням баласту, на якому він лежав. Якщо не вважати Y-образних штанів і черевиків, він був голим. Він лежав на боці, руки витягнуті над головою, ноги злегка зігнуті. Севідж спробувала проковтнути раптовий напад нудоти, подступивший до горла. На більшості місць злочинів знайшлося б що-небудь, що пом'якшило б жах. В лісі було б квіти або спів птахів на деревах. У місті ви могли чути постійний фоновий шум, який нагадує вам, що, хоча ви дивитеся на смерть згори донизу, десь ще є життя. Тут, у тунелі, не було нічого, крім затхлого запаху підземного світу.
  
  
  
  Севідж і Лейтон зупинилися в кількох метрах від тіла і дозволили Несбиту підійти одному.
  
  'Нам відомо ім'я і вік хлопчика? - Запитав Несбіт.
  
  'Джейсон Хобб,' представився Севідж. 'Йому було всього одинадцять.
  
  'Всього одинадцять? Цим все сказано, чи не так, Шарлотта?
  
  'Так. Йому ніколи не виповниться нічого, крім одинадцяти і заголовків у газетах.
  
  'Цілком. Несбіт поставив сумку на бетон, потім підійшов і оглянув тіло. 'На руках рани. Сліди порізів. Крові небагато. Я думаю, він помер десь в іншому місці. Тіло привезли сюди пізніше.'
  
  'Я задавався питанням, чи це так", - сказав Севідж. "Чого ми не можемо зрозуміти, так це його одягу'.
  
  'Немає? Що ж, ми залишимо його нижню білизну і черевики на місці до вечора. Несбіт підійшов ближче до тіла і опустився на коліна. Він торкнувся однієї з рук, а потім схилився до голови. Його пальці в рукавичках досліджували шию хлопчика. 'Схоже, вбивця використовував лігатуру. У хлопчика був ремінь?
  
  Судячи по одягу в сумці, на ньому були штани від спортивного костюма.
  
  'Тоді я б сказав, що вбивця цілком міг скористатися своїм власним. Дивіться, на спині більше синців. Я думаю, що ремінь використовувався як зашморг. Вбивця підтягнувся, тримаючись однією рукою за ремінь, а інший натиснув на нього. Хлопчик був би безсилий.'
  
  
  
  Безсила. Севідж похитала головою, не розуміючи, як хтось може отримувати задоволення від підпорядкування іншої людини, не кажучи вже про його вбивство.
  
  'Цей небезпечний, так, Шарлотта?' Лейтон вказав на постать Несбита, що схилився над тілом. 'І в мене погане передчуття в моїх водах'.
  
  'Я думав, ти схожий на доктора Несбита, Джон? Наукове дослідження, докази, розум.
  
  'Я просто кажу, що мені це неприємно. Я не можу точно визначити, у чому справа, але щось тут не так.
  
  'Ендрю? - Запитав Севідж. 'Що скажеш ти?
  
  'Ну, тут є щось дивне'. Несбіт розглядав одну з своїх рук, піднявши палець в рукавичці і обертаючи їм. 'На поверхні шкіри є речовина. Щось липке.'
  
  'Липкий?
  
  'Можливо, швидше слизький, ніж липкий. Можливо, жир. Можливо, це щось з тунелю. Може бути, масло з поїздів? Несбіт знову нахилився до тіла. Він підняв одну з ніжок. 'Більш важливим є той факт, що він все ще знаходиться в окоченении. Я зміряю ректальную температуру, щоб встановити час смерті. Дайте мені кілька хвилин, і я дам вам відповідь на це питання '.
  
  'Добре, док,' сказав Севідж. Вона повернулася і пішла назад до входу в тунель, залишивши Несбита і Лейтона сперечатися про температуру навколишнього повітря. Вона пройшла по доріжці і піднялася по вузькій стежці до провулку. Вона знайшла Хардина, що стоїть в блідому колі світла, отбрасываемого пересувним фургоном слідчої групи.
  
  'Лейтон і Несбіт гарні? - Запитав Хардін. 'Тому що, якщо ці двоє нічого не знайдуть, нам кришка. В результаті більш широких пошуків поки що нічого немає, і мало шансів знайти свідків.
  
  
  
  'В казармах у Бикли. Вони недалеко звідси.
  
  'Чортів солдатів? Це все, що нам потрібно. Вони згуртують ряди, розберуться з цим всередині компанії.
  
  'Ні, сер. Я мав на увазі камери. Вони встановлені біля входу. Можливо, вони знімали проїжджає пізно вночі автомобіль. Можливо, часовий теж побачив щось підозріле.
  
  'Хороша ідея. Я доручу кому-небудь зайнятися цим. Хардін зробив паузу і схилив голову набік. 'На що схоже в тунелі, Шарлотта? Тримаю парі, похмуро?
  
  'Дуже'.
  
  'Що ж, я зайду, коли Несбіт закінчить. Хардін подивився через плече Севіджа на вулицю. 'Поки ці люди не відвезли тіло.
  
  Севідж обернувся. Трохи далі по дорозі білий фургон коронера загальмував на брудній узбіччі, кліпаючи аварійними вогнями. Джейсону Хоббу скоро треба було переїжджати з одного холодного сірого місця в інше.
  
  'А, ось і Несбіт,' сказав Хардін.
  
  'Конрад. Шарлотта. Все так, як Шарлотта і підозрювала.
  
  "Що таке? - Гаркнув Хардін.
  
  'Його вбили десь в іншому місці і привезли в тунель. Синюшність показує, що він помер у положенні, відмінному від того, у якому знаходиться зараз. Схоже, вбивця використовував лігатуру, щоб задушити його. Задубіння все ще присутня, і це, а також температура тіла вказують на те, що хлопчик був мертвий близько двадцяти чотирьох годин. '
  
  'Я вважаю, що це хороші новини", - сказав Хардін. 'Навряд чи що-небудь, що ми могли б зробити з тих пір, як дізналися, що він пропав, мало б хоч якесь значення'.
  
  Це, подумав Севідж, був один із способів виразити це.
  
  Севідж штовхнув подвійні двері в криміналістичний відділ трохи пізніше десяти. Тунель був опечатаний, і по обох кінцях стояли поліцейські. Ретельний обшук прилеглої території повинен був початися з світанком. Розтин теж повинно було відбутися насамперед вранці, і цієї події вона чекала аж ніяк не з нетерпінням.
  
  
  
  Кольєр пішов на весь день, але він надряпав основні пункти на одній з дощок під назвою операції: Лакуна. По-перше, початкові напрямки розслідування будуть обговорюватися на нараді групи, запланованому на наступний ранок, відразу після розтину. По-друге, Неда Стоуна поки не знайшли. За словами сусіда, він покинув свою квартиру ранком, незабаром після допиту. По-третє, констебля Калтера відправили в Торпойнт допитати місіс Хобб.
  
  Севідж обдумав останній пункт. Калтеру потрібно було делікатно провести співбесіду, але їм потрібно було з'ясувати, чому мати Джейсона не повідомила про зникнення хлопчика в понеділок увечері. Чи це тому, що вона намагалася когось захистити? З іншого боку, можливо, сталося якесь справжнє непорозуміння.
  
  Вона збирала свої думки в короткий документ, коли через подвійні двері увійшов Лейтон, несучи пластиковий ящик. Він з гуркотом поставив скриньку на стіл і помахав Сэвиджу.
  
  'Вже є що-небудь від матері? - Запитав Лейтон.
  
  'Немає. Констебль Колтер в даний момент знаходиться там. Я думаю, затримка з повідомленням про Джейсона як про порушника пов'язана з тим, що вона щось приховує. Вона мати-одиначка, у неї є хлопець, і – зрозумійте це – у хлопця є форма.'
  
  'Хороша теорія, але це глухий кут. Лейтон підняв кришку ящика. Він порився всередині і витягнув кілька пластикових пакетів. У кожному було по предмету одягу. 'Тому що, на жаль, є проблема. Велика проблема.
  
  "Продовжуй'.
  
  'Це одяг, яку ви знайшли в тунелі. Ймовірно, вона належала мертвого хлопчика. Лейтон підняв одну з сумок. Всередині була толстовка з капюшоном. 'Але вони не належать Джейсону.
  
  
  
  - Що?
  
  'Я перевірив інформацію про містера. Джейсон був одягнений в топ від Argyll, джинси з поясом і щось на зразок каг з флісовою підкладкою. Нічого подібного. Я переглянув фотографії з місця злочину. Не дивно, що ми допустили помилку, оскільки мертвому хлопцеві теж близько одинадцятої, безумовно, не старше. Але ми здорово облажались, тому що, де б не був, Джейсон Хобб, він не лежить мертвим в тунелі Шоу Прайор.'
  
  'Господи. Севідж втупився на інші пластикові пакети. Футболка, пара шкарпеток, боксерські шорти, кілька спортивних штанів з дірою на коліні. Як вона могла це пропустити? Вона задумалася про розслідування. Була вона все ще занадто поглинена власними проблемами, хоча і сказала Піту, що все в порядку? 'Ти хочеш сказати, що це збіг? Що Джейсон може бути десь в цілості й схоронності?'
  
  'Приємно так думати. 'Лейтон стиснув губи, а потім склав їх у тонку посмішку. 'Але, як ти добре знаєш, в цьому бізнесі важко домогтися щасливого кінця.
  
  'Рис. 'Севідж вже потягнулася до телефону. Їй потрібно було подзвонити констеблеві Калтеру. Прямо зараз.
  
  Колтер гудів, коли вона покидала місце злочину, і, незважаючи на пізній час, не був незадоволений тим, що його відправили допитувати Енджі Хобб. Ця жінка, на думку Колльера, повинна була викласти їм всю таємницю своїх відносин з Недом Стоуном.
  
  'Бажано до того, як ти повідомиш погані новини", - додав Кольєр. 'Так вона буде більш чуйною'.
  
  У Торпоинте вхідні двері прочинилися, і здалося ангельське личко Люка Фаррелла, офіцера по зв'язкам з сім'ями. Фаррелл простягнув руку і провів пальцями по своїй світлій шевелюрі, ставши схожим на щось середнє між страховищем і плюшевим ведмедиком. Він провів Калтера в коридор.
  
  
  
  'Новини? - Запитав Фаррелл. Колтер кивнув. 'Погані, я так розумію?
  
  'Найгірше. Тіло в тунелі на стежці Дрейка. Колтер зупинилася біля входу у вітальню. Вона понизила голос до шепоту. 'Але мені просто потрібна пара хвилин, перш ніж я скажу їй, добре?
  
  'Звичайно, але будь обережний.
  
  "Ти ж мене знаєш, - сказав Кальтер, посміхаючись. - Коли це мені було не легко?
  
  Енджі Хобб займала крісло у вітальні, підібгавши під себе ноги, на столику збоку стояла чашка холодного чаю. Оголені руки демонстрували здоровий засмага, але обличчя було безбарвним. Вона ледве глянула на ввійшли Калтера і Фаррелла і сіла на диван. Колтер дістав блокнот і олівець.
  
  'Констебль Джейн Колтер, Енджі,' представився Фаррелл. 'У неї є до тебе кілька додаткових питань. Турбуватися не про що.
  
  'Мені шкода тиснути на тебе, Енджі, - сказав Колтер, скоса глянувши на Фаррелла. 'Ти сказала нам, що Джейсон не повернувся додому в понеділок увечері. Що ближче до вечора він виловлював наживку. Чому ви відразу не заявили про його зникнення?'
  
  'Я сказала, не так? - огризнулася Енджі. Її руки лежали на колінах, міцно стиснуті. - Я думала, він був у будинку одного.
  
  'Але ви не турбувалися, не вважали за потрібне перевірити?
  
  'Немає. Він часто засиджується допізна.
  
  'Але всю ніч, місіс Хобб? Одинадцятирічна дитина?
  
  Енджі нічого не сказала. Похитала головою і дивилася на свої руки.
  
  Колтер спробував задати інше питання. 'Понеділок був буднім днем. Чому його не було в школі?
  
  'Він був засмучений через цькування, тому я дозволила йому залишитися вдома. Будь ласка, ти повинен мені повірити'.
  
  
  
  Колтер відчув дзижчання у неї в кишені. Вона дістала телефон і відключила дзвінок.
  
  'Хто-небудь ще може це підтвердити? Тому що директриса ... ' Колтер заглянув у свій записник, - місцевого коледжу Торпоинт каже, що Джейсон пропустив більшу частину занять в цьому семестрі. Нічого про цькування. Вона каже, що є побоювання з приводу сімейного життя.'
  
  'Побоювання?
  
  'Нед Стоун. Твій хлопець.
  
  'Нед? Він не має до цього ніякого відношення.
  
  'Ви знали, що Нед був засуджений за напад?
  
  'Так, звичайно. Ви всі мені розповідали.
  
  'Коли ти бачила його востаннє, Енджі? Не в понеділок увечері, не так?
  
  'Ні, не на цьому тижні. Нед був на останньому обході в суботу.
  
  Тобі потрібно гарненько подумати про це. Хочеш ти покривати цю людину. Він жорстокий злочинець, Енджі.
  
  'Нед? Адже він не заподіє шкоди Джейсону, правда? Енджі пильно подивилася на Калтера, а потім перевела погляд на Фаррелла.
  
  'Нед коли-небудь гнівався на тебе? - Запитав Колтер. 'Розлютився і накинувся?
  
  'Ні, він цього не робив. Енджі похитала головою, а потім підняла руки і обхопила себе руками. 'Я не розумію. Ти збиваєш мене з пантелику. Навіщо Неду заподіювати шкоду Джейсону?
  
  'Я ж казав тобі, Енджі,' сказав Колтер. 'У нього судимість за насильство.
  
  'Нед любить мене. Джейсон з'явиться, ось побачиш. Він тікав раніше і завжди повертався.
  
  'У нього є?
  
  'Так. Влітку, незабаром після того, як я зустріла... - Енджі замовкла.
  
  'Нед Стоун. Колтер кивнув. 'Припустимо, Нед посварився з Джейсоном, і суперечка вийшов з-під контролю. Припустимо, Нед зайшов занадто далеко.
  
  
  
  'Що значить "припустимо"? Ти...? Енджі знову подивилася на Фаррелла, у нього відвисла щелепа. Фаррелл встав і перетнув кімнату. 'Немає! А ти ні?
  
  'Ми поки не знаємо, але ми знайшли тіло.
  
  Тепер Енджі теж встала. Коли Фаррелл підійшов до неї, вона підняла руки і почала бити його по грудях.
  
  'Немає! Ні! Ні!
  
  Фаррелл підхопив Енджі, коли вся енергія покинула її, а ноги підкосилися. Він посадив її назад у крісло і опустив на землю.
  
  'Мій Джейсон! Як це могло статися? Неееет!'
  
  Колтер трохи не затулила вуха руками, щоб захиститися від крику. Вона була здивована, побачивши, що в метушні Фаррелл відповів на дзвінок. Він перетнув кімнату, подалі від криків. Колтер піднялася зі свого місця. Вона повинна була щось зробити, спробувати втішити жінку.
  
  'Енджі? Колтер підійшов до крісла. Вона простягла руку й торкнулася плеча Енджі. 'Нам потрібно, щоб ти була сильною. Нам потрібно...
  
  'Чорт!'
  
  Колтер подивився на Фаррелла. Він був містер Хороший, і вона ніколи раніше не чула, щоб він лаявся. Він сховав телефон у кишеню і сердито подивився на Калтера.
  
  'У чому справа, Люк? - Запитав Колтер.
  
  'Це не Джейсон,' сказав Фаррелл, хитаючи головою. 'Тіло в тунелі належить якомусь іншому бідоласі.
  
  О, слава Богу! Енджі підняла голову, роззявивши рота. 'Джейсон, мій Джейсон. Він живий!
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава Дев'ята
  
  Знову п'ятниця. На цьому тижні у мене було мало часу, так як мені поставили додаткове домашнє завдання через бійки в школі. Слава богу, що сьогодні вихідні. Коли я згадала про це Джейсону раніше, він знизав плечима. Його щось турбує. Я знаю, що батько нагородив його тростиною в середу за якийсь проступок, але я не думаю, що справа в цьому. Я починаю задаватися питанням, чи не пов'язано це з "Бентлі".
  
  Бентлі - мамин улюбленець. Хлопець з Міністерства внутрішніх справ. Звичайно, Бентлі – це не його справжнє ім'я, марка машини, на якій він їздить, чи, радше, машину веде його шофер, в той час як він сидить ззаду і оформляє документи. Бачте, Бентлі - міністр. Однак Бентлі не є релігійним священиком, він є служителем корони.
  
  Коли я побачив його в перший раз, він вискочив з машини і вибіг по сходах ганку в супроводі кількох помічників. Візит був звичайним, свого роду інспекцією, хоча нічого особливого, що могло б стурбувати батька. Батько тримає себе в руках, і там рідко що-небудь не так.
  
  Проте останнім часом Бентлі приїжджає один або тільки зі своїм охоронцем і водієм, прослизаючи по провулках до будинку під покровом темряви. Іноді я лежу в ліжку і чую, як велика машина скрипить по гравію автостоянки, фари висвітлюють берегову лінію, коли машина згортає. Вгорі по мостинам стукають кроки, коли хлопчики бігають з кімнати в кімнату, в той час як внизу ляскають дверима, коли персонал стрибає, щоб догодити йому.
  
  
  
  Сьогодні ввечері я вперше зустрівся з ним лицем до лиця. Він приїхав трохи раніше звичайного, і коли я увійшов у вітальню нашої приватної квартири, він сидів у кріслі батька, втупившись у газету. Коли я увійшла, він підняв очі і запитав, як мене звати, як ніби знання того, як мене називати, давало йому якусь владу наді мною. Я похитала головою і промовчала. Поки я стояв там, Бентлі посміхнувся безгубой посмішкою і кивнув, ніби визнаючи моє право кинути йому виклик. Потім він повернувся до своєї газеті.
  
  Зараз я знову нагорі, затишно влаштувалася під ковдрою з ліхтариком, який допомагає мені писати. Кілька хвилин тому я почула знайомий звук кроків хлопчиків. Я думаю про Бентлі. Що він задумав? Навіщо він сюди приходить?
  
  У той час як мати перебуває в полоні у Бентлі, з батьком все по-іншому. Бентлі має над ним якусь владу. Тільки так я можу пояснити їх відносини. Бачите, мій батько не слабка людина, але Бентлі обходить його стороною. Він приїжджає, коли йому заманеться, п'є віскі мого батька і витворяє з моєю матір'ю такі речі, про які я вважав за краще б не думати. Батько просто приймає це. Я думаю, що Бентлі, будучи в уряді, міг би закрити притулок клацанням пальців. Можливо, він навіть міг би накликати на батька неприємності, враховуючи, які покарання використовуються тут, на Висотах. Одне слово від Бентлі, і батькові загрожувала б безробіття або навіть в'язниця.
  
  Я тільки що подивилася на годинник, вже пізно, майже дванадцять. "Бентлі" все ще тут. Я визирнула з-за фіранки, а машина все ще біля входу. Шофер сидить на водійському сидінні з відкритим вікном і курить сигарету. Бентлі десь внизу, і я поняття не маю, що саме він задумав.
  
  
  
  Пастух різко прокидається в темряві. Він завмирає на кілька митей, поки повністю не приходить в себе. Сон, думає він, це був всього лише ще один сон.
  
  Останнім часом було багато снів. Пастух розглядав їх як свого роду випробування. Бог хоче знати, що він може залишатися сильним. Тільки ті, у кого є рішучість служити Йому в самі похмурі часи і з самої жорстокої болем, можуть увійти в Царство Небесне.
  
  'Я згрішив", - вимовляє він вголос у сірий повітря. 'Але якщо я розкаюсь, я буду прощений. Якщо я виконаю завдання, поставлені переді мною Богом, Добро переможе. Якщо я залишуся вірним до Самого Кінця, то Він винагородить мене Вічним Життям'.
  
  Він знає, що тепер не засне, тому встає з ліжка і спускається вниз. Він готує сніданок, який з'їдає на кухні, слухаючи радіо. В новинах повно повідомлень про зниклу дитину з Плімута і про тілі, знайденому в залізничному тунелі. Тунель знаходиться всього в кількох милях від комори, занадто близько для комфорту. Пастух задається питанням, чи є це черговим випробуванням або Бог намагається йому щось сказати.
  
  Він відкидає цю ідею, і його думки переключаються з хлопчика в тунелі на іншого хлопчика, того, який грає з черепом. Світ сповнений грішників, думає він, і всі вони заслуговують покарання.
  
  Після сніданку він йде в вітальню. По обидві сторони від каміна - книжкові полиці, порожні, за винятком одного особливо тяжкого тома. Книга стара, в шкіряній палітурці, назва на корінці тиснено золотом. Він бере книжку з полиці і сідає в крісло-гойдалку. Він порушив свій пост, але тепер йому потрібна підтримка Божих слів.
  
  
  
  Його довгі пальці ковзають між сторінками, трепля тонкий папір, поки він не знаходить потрібний уривок.
  
  ... що стосується боягузливих, невіруючих, огидних, що стосується вбивць, сексуально аморальних, чаклунів, ідолопоклонників, і всіх брехунів, то їх доля буде в озері, що горить вогнем і сіркою, що є другою смертю.
  
  Слово Боже недвозначно. Грішники повинні бути покарані. Пастир відкидається на спинку стільця, стародавній текст живить його розум. Він дозволяє собі на мить розслабитися. Останні кілька днів були неспокійними. Він не тільки закінчив свою роботу в сараї, але і перевірив вівтар і пліт. Вівтар працював чудово, і Пастуху було тільки шкода, що замість справжніх грішників стояв манекен. Пліт теж спрацював як мрія, і, спостерігаючи, як він пливе в море з манекеном на борту, він відчув момент катарсису. Це було початком кінця.
  
  І все ж вся його важка робота над вівтарем і плотом була б марною без присутності перших гостей.
  
  Суд належить мені, говорить Господь.
  
  Так, але навіть Богові потрібна допомога, щоб доставити обвинуваченого в зал суду.
  
  Електрошокер він купив поштою в Штатах, де, мабуть, вони були абсолютно легальні. Спочатку він турбувався про це пристрої, вважаючи його неминучим злом. Після того, як він направив пістолет на свого першого гостя, він змінив свою думку. Зброю було надіслано небесами, миттєве правосуддя здійснилося подібно удару блискавки понад. Злитий став жертвою зброї так само, як і його перший гість. Чоловік упав миттєво, а потім тремтів, як желе, отримуючи удар за ударом.
  
  
  
  Він засунув Злита в багажник своєї машини і відвіз його в сарай. В сараї чоловік був готовий до бійки, поки знову не побачив електрошокер. З тих пір Злитий охоче підкорявся і дозволив замкнути себе в камері.
  
  Дурень.
  
  Пастух ще раз згадує уривок з Біблії.
  
  ... що стосується боязких ...
  
  Боягуз - найгірший з грішників. Не маючи мужності і віри, боягуз плює в обличчя Бога і заперечує Його існування. Труси повинні відчути любов Бога і покаятися перед Ним.
  
  Пастух повертається на кухню, щоб приготувати собі чашку чаю. Зараз половина сьомого, і радіостанція повторює історію про тіло в тунелі. Бідний хлопець. Пастух не може не думати, що Господь упустив прийом. Чисте зло, з яким зіткнувся хлопчик, все ще десь там, на волі, щоб сіяти хаос.
  
  Він простягає руку і вимикає радіо. В його обов'язки не входить задавати питання Бога. Він просто повинен виконувати Свої бажання. І Його бажання зрозумілі.
  
  Абсолютно ясно.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава Десята
  Недалеко від Бовисенда, Девон. Четвер, 22 жовтня. 6.30 ранку.
  
  Будильник на її телефон задзвонив в половині сьомого, Севідж потягнувся, щоб заглушити крещендо, поки шум не розбудив Піта. Вона моргнула в темряві, а потім встала з ліжка і, спотикаючись, побрела у ванну. Подивилася на себе в дзеркало. Вона насилу впізнала очі, що дивилися у відповідь. Останні кілька місяців змінили її, подумала вона, і, можливо, не на краще. Вона була близька до того, щоб вбити Оуена Фокса, молодого чоловіка, який, як виявилося, був не винен ні в чому, крім захисту своєї дівчини. Якби не своєчасне втручання Кенні Фэллона, вона натиснула на спусковий гачок пістолета. Відчувала вона себе краще, якщо б зробила це? Дивилася вона на себе точно так само?
  
  Минула година, і меланхолія змінилася звичайним дошкільним пеклом і необхідністю підготувати дітей. Саманта втратила свій телефон і відмовлялася виходити з дому без нього, в той час як у Джеймі були, за його власними словами, "ублюдочные проблеми зростання'. Севідж накачав його Калполом, але більше непокоївся про його постійно пополняющемся словниковому запасі лихослів'я.
  
  'Я невинний, офіцер", - сказав Піт, піднявши руки вгору, перш ніж почати ритися в смітті на кухонному столі в пошуках телефону. 'Він не отримав від мене ні слова. Це має бути включено в список національних навчальних програм.'
  
  
  
  'Вірно. Севідж поставив пляшечку з Калполом назад у шафу і поклав ложку в посудомийну машину. 'Сем?
  
  'А? Її дочка відірвала погляд від стопки шкільних завдань і похитала головою. 'Тільки не я, мамо.
  
  Саманта зібрала свої речі, запхнула їх у сумку і вийшла з кімнати.
  
  'Ти в порядку? - Запитав Піт. 'Цей хлопець і все таке?
  
  'Не зовсім. Севідж похитала головою. Вона розповіла Піту про те, що знайшла хлопчика в тунелі, коли залізла в ліжко перед світанком. 'Сьогодні вранці я мав бути присутнім на відкритті, а ти знаєш, як я їх ненавиджу.
  
  'Але справа не тільки в цьому, чи не так? Піт перетнув кімнату і став поруч з Сэвиджем. 'Дорога, ти повинна або відпустити Клариссу, або змиритися з тим, що більше не можеш займатися подібними справами. Скажи у відділі кадрів, що це впливає на твоє здоров'я. Є хоч якийсь сенс у тому, що їм, можливо, доведеться виплатити якусь компенсацію, і вони миттю переведуть вас звідси.'
  
  'Але в тому-то й заковика, що я не хочу, щоб мене переміщали. Я хочу зловити ублюдка-психопата, який несе за це відповідальність'.
  
  'Ублюдок? Піт посміхнувся. 'Ну, принаймні, одну справу закрито.
  
  'Що? Севідж видавив з себе полуулыбку. 'А, точно.
  
  'Послухай, скількох би психів ти переспав, вона ніколи не повернеться, чи не так?
  
  'Немає. 'Севідж згадала вираз свого обличчя в дзеркалі тим ранком. - Я думала, все зміниться після того, як...
  
  'Після чого?
  
  'Після...' Вона зітхнула. Піт нічого не знав про її зв'язку з Саймоном Фоксом і його сином. Можливо, одного разу їй доведеться у всьому зізнатися. Але зараз був не час. 'В честь дівчини на пустки.
  
  'Який з них? Ти врятував ту російську жінку від сатаністів. Потім була дівчина, захоплена близнюками. Не кажучи вже про дівчину, яку ти витягнув з морозилки того психопата. Скільки часу це займе, перш ніж почуття провини зникне?'
  
  
  
  Севідж похитала головою. Їй не сподобалося напрямок розмови.
  
  'Визнай це, Шарлотта. Ти нічого не могла зробити, щоб запобігти смерть Кларісси, і скільки б справ ти не розкрила, скільки б дітей не врятувала, це нічого не змінить.
  
  'Для них це має значення, чи не так? І для мене теж.
  
  'Іноді я сумніваюся, чи це так. Піт постояв мить, пильно дивлячись на неї, ніби не хотів, щоб розмова закінчилася негативно. Але потім він повернувся і вийшов з кімнати.
  
  Через годину Севідж стояв у приймальні моргу, думаючи, що білий світ позбавив кольору обличчя сержанта Хардина. Він виглядав – відповідно – як труп.
  
  'Ненавиджу ці кляті штуки, Шарлотта,' сказав Хардін, обхопивши обома руками паперовий стаканчик з кавою, як ніби тепло рідини всередині могло трохи розвіяти холод в повітрі. 'До того ж так рано. У мене навіть не було часу поснідати.
  
  'Може, це і добре, сер,' сказав Севідж.
  
  'Дурниця. Вирівняйте живіт. Старомодний спосіб. Єдиний спосіб.
  
  "Ні", - подумав Севідж. Єдиний реальний спосіб - це взагалі не відвідувати розтину. Вона ніколи не була на жодному, яка могла б назвати 'милим'. Відчуття завжди варіювалися від жахливих до абсолютно жахливі. Їй не хотілося бачити, як розкривають жертву з тунелю, а спір з Пітом не поліпшив перспективи.
  
  'Май на увазі,' сказав Хардін. - Мене б тут взагалі не було, якщо б не ця чортова жінка. Принаймні, я трохи схудну від всієї цієї біганини.
  
  
  
  'Люди'. Несбіт з'явився з головного кабінету прем'єр-міністра. 'Тепер ми готові прийняти вас'.
  
  Хардін пирхнув, а потім вилив залишки своєї кави в найближчу смітник. 'Спочатку дами, - сказав він, вказуючи на Севіджа.
  
  Севідж послідувала за Несбитом в кімнату, Хардін, човгаючи ногами, пішов за нею.
  
  Несбіт якось сказав їй, що їм "пощастило" мати три столи для розтину. 'Конвеєрна стрічка з трупами", - сказав він. Севідж не бачив в цьому нічого хорошого. Принаймні, сьогодні єдиним тілом в кімнаті було тіло хлопчика. Він лежав на центральному столі, на інших не було нічого, крім блискучої нержавіючої сталі.
  
  На одному кінці стола невеликий кубик підтримував голову хлопчика. На іншому гумові чоботи тепер виглядали ще більш недоречно, ніж у тунелі. Окрім взуття, на ньому були Y-образні штани і більше нічого, і в яскравому світлі ламп Севідж міг розгледіти синюшність на його сідницях і стегнах, де під дією сили тяжіння скупчилася кров. Крім того, кожен дюйм оголеної шкіри блищав від слизького, схожого на масло речовини, яка Несбіт помітив в тунелі. Кілька глибоких порізів хрест-навхрест перетинали долоні хлопчика. Світло також висміяв їх помилки попередньої ночі. Навіть з урахуванням невдалого знімка, цього хлопчика ніяк не можна було сплутати з Джейсоном Хоббом.
  
  'У вас вже є для нього ім'я? - Запитав Несбіт, підходячи до тіла. 'Чи він все ще невідомий, маскирующийся під Джейсона?
  
  'Біса спірне питання,' сказав Хардін. Він подивився на Севіджа. 'Плутанина доставила нам масу проблем.
  
  'Цілком. Несбіт повернувся до Севідж, нахилив голову і подивився на неї поверх окулярів. 'І оскільки я знаю двох залучених в це, я думаю, що можу сказати, що неправильна ідентифікація була зрозуміла, враховуючи обставини. Ну що, приступимо?
  
  
  
  Патологоанатом простягнув руку, включив верхній мікрофон і почав робити деякі попередні спостереження. Він відзначив зростання і вага хлопчика і зробив припущення щодо його віку.
  
  'Думаю, десь років одинадцяти-дванадцяти. Схожий на Джейсона.
  
  'Що викликає питання,' сказав Хардін. 'Наскільки я знаю, у нас немає інших зниклих дітей цього віку. Ні тут, ні в країні.
  
  'Наскільки нам відомо, ні, сер,' відповів Севідж. - Але, можливо, звіти до нас ще не дійшли.
  
  'Домисли - для іншого місця", - сказав Несбіт. 'Ви знаєте мій девіз: факти, а не політ фантазії. Отже, ми можемо почати з того факту, що цей хлопчик помер від задухи. Ці порізи на руках, хоча і серйозні, не привели б до смерті. Навколо його шиї була накладена і затягнута перев'язь, швидше за все, ремінь.' Несбіт доклав руку до горла хлопчика, де були невеликі садна і почервоніння. 'Шириною в два пальці. Приблизно три сантиметри. Є кілька виразних слідів від перев'язі, і я припускаю, що нападник почергово затягував і послаблював ремінь, можливо, щоб спробувати викликати якусь реакцію.'
  
  'Псих,' сказав Хардін. 'Я так і знав.
  
  'Не мені це говорити, Конрад. Несбіт підніс руку до правої руці хлопчика, де навколо ножових ран запеклася кров. 'В якийсь момент, незадовго до того, як він задихнувся, він отримав поранення обох рук. Можливо, він намагався захиститись від нападу з ножем. Огидно, але порізи не вбили б його'.
  
  'Ви думаєте, це було зроблено навмисно?' Сказав Севідж. 'Не вбиваючи його, це означало, що він міг продовжувати грати в якусь гру з живою жертвою'.
  
  
  
  'Можливо. Несбіт на мить замовк, схиливши голову набік у роздумах. 'Синці навколо зап'ясть свідчать про те, що жертву міцно тримали або зв'язали. Гарна новина, якщо я можу це так назвати, полягає в тому, що я не вірю, що він піддався сексуальному насильству.'
  
  'Немає? Хардін здавався розчарованим. Сексуальне насильство могло означати одержання зразка для аналізу ДНК, а такого роду докази робили арешт і засудження набагато більш імовірними. 'Жаль'.
  
  'Не хвилюйся, ось мастило, про яку я говорив. Я не впевнений, що це за речовина, але Лейтон надіслав зразок. Він швидко перевірив його минулої ночі, поки ти спала як немовля.
  
  Несбіт взяв скальпель з найближчої лавки. Одночасно він кивнув своєму помічникові, який тримав електричний ріжучий пристрій. Одним швидким рухом патологоанатом зробив Y-подібний розріз на грудній клітці трупа. Він акуратно відкинув шкіру тому і відійшов убік. Асистент з моргу включив свій різак і наблизився до тіла. Дзижчить звук посилився, коли лезо початок врізатися в грудну клітку.
  
  Севідж відвів погляд.
  
  Тільки пару годин потому, коли розтин майже завершилося, виникло питання про гумових черевиках. Асистент моргу встановлював кістяну шапочку на череп хлопчика. Він спритно склав скальп назад поверх маківки і почав зашивати шкіру.
  
  'Чоботи, Ендрю,' сказав Севідж. 'Ти можеш зняти для нас?
  
  'Гей? Несбіт відволікся від рукоділля своєї помічниці. Він глянув на гумові чоботи так, ніби бачив їх уперше. 'Давайте подивимося, чи не так?
  
  
  
  Однією рукою він тримав хлопчика за коліно, а інший вхопився за задник одного з гумових чобіт. Він почав тягнути.
  
  'Застрягли. Вони здаються надто малими для хлопчика. Несбіт перестав тягнути і замість цього перемістив пальці до верху веллінгтона і спробував просунути їх всередину. Через мить він здався. 'Це марно, мені доведеться їх відрізати'.
  
  'Вони йому, чорт візьми, не знадобляться, чи не так? Хардін. Грубувато. Його голос звучав так, наче з нього було досить. 'Закінчуй з цим, щоб ми могли забратися звідси до чортової матері.
  
  Несбіт взяв новий скальпель і розрізав зелену гумку навколо ікри. На цей раз йому вдалося просунути палець в отвір. Він знову зробив надріз, потім відклав скальпель і видалив праву ногу. Секунду він дивився на ногу хлопчика, а потім похитав головою.
  
  'Наскільки я можу судити, немає тут нічого недоречного. Я зніму другу і відправлю їх Лейтону.
  
  Коли Несбіт почав працювати над іншим Велінґтоном, Севідж присунувся ближче. Перший черевик лежав на столі для розтину, распахнувшись там, де Несбіт розрізав гуму. На підкладці всередині було щось написано. Два слова. На секунду Севідж подумала про своїх власних дітей. Вона пришила до їх одязі безліч бейджиків з іменами. З веллі такого не виходило, тому замість цього вона зазвичай брала незмивний маркер і писала їх імена. Це те, що було написано в черевику. Ім'я. Але не ім'я жертви, якщо тільки на нього не були надто маленькі черевики. Севідж повернула голову, щоб прочитати напис. Вона була розмитою і вицвілій, але назву можна було безпомилково впізнати.
  
  О, чорт! Севідж подивився на Хардина. 'Сер, погляньте.
  
  'Шарлотта? Хардін обійшов стіл і став поруч з нею. 'Немає. Нам це не потрібно. О Боже.
  
  'Що це? Несбіт закінчив знімати другий черевик і тепер звернув свою увагу на знахідку Севіджа.
  
  
  
  Севідж знову глянув на ім'я. 'Джейсон Хобб. Ці черевики належать йому.
  
  Четвер застав Райлі у значній мірі наданим самому собі. Виявлення хлопчика в тунелі означало, що увага Колльера було відвернуто, і зниклий торговий представник – нехай і пішов у самоволку при підозрілих обставинах – перебував далеко внизу списку пріоритетів.
  
  Сцена в ділянці була похмурою. Жартівливі подшучіванія припинилися. Кожен поліцейський опустив голову, старанно працюючи. Хлопчик був роздягнений, а потім задушений, і більше того, він навіть не був тим хлопцем, якого всі шукали.
  
  В середині ранку інспектор Севідж увійшла у відділ криміналістики, повернувшись з розкриття хлопчика. Райлі посміхнулася Севідж, але не відповіла на її посмішку.
  
  'Мем?' запитав він, коли вона підійшла. 'Все в порядку?
  
  'Немає. 'Севідж похитала головою. "Виявляється, вбивця дитини, швидше за все, той самий чоловік, який викрав Джейсона Хобба, а Хобб, як ви, напевно, чули, все ще числиться зниклим.
  
  'Господи. Райлі подивилася на Севіджа. Її бліде, змарніле обличчя говорило саме за себе. 'Я можу що-небудь зробити? Я маю на увазі...
  
  'Зі мною все буде в порядку, Даріус. Севідж поплескав Райлі по плечу. Вона видавила полуулыбку і відвернулася. 'Але все одно спасибі.
  
  Як тільки Севідж пішов, Райлі сів на коліна і спробував зосередитися на своїй власній справі. Дані з мобільного телефону ще не надійшли, так що у нього поки нічого не було про таємничу Сарі. Тим не менш, у нього був результат за Електрошокер. Деталь картриджа, яку знайшов Райлі, виявилася від споживчої моделі – X26c, недоступною в Великобританії– але легко доступною в США. Він зв'язався з Taser International і запитав дані про продажі зброї. Ідентифікаційні номери злочинців теоретично мали означати, що він зможе з'ясувати, коли і де був куплений пістолет. Вони могли б навіть назвати ім'я покупця.
  
  
  
  Тим часом він збирав довідкову інформацію про Слите. Цього людини, схоже, любили на роботі, і він був одним з кращих продавців фармацевтичної компанії. Він виріс в Девоні, продовжив вивчати зоотехнию в університеті, а потім деякий час працював у Мідлендсі. Коли йому було трохи за тридцять, він повернувся на роботу в компанію з охорони здоров'я тварин. Не було нічого, що вказувало б на те, що у нього були якісь вороги, нічого, що могло б натякнути на причину його зникнення. На загальну думку, Злитий був безтурботним хлопцем, але, можливо, під поверхнею ховалися більш темні проблеми, про яких не знали навіть друзі та родина. Райлі і раніше стикався з подібними випадками, і, якщо б не докази з електрошоком, він би запідозрив, що їм опанувала якась депресія. Гарненькі шматочки конфетті підтвердили цю теорію.
  
  Потрібно було також подумати про дружину. Кетрін Злитий спочатку здавалася холодною і відстороненої, але до кінця інтерв'ю Райлі залишалося гадати, яким буде її характер, якщо вона розсердиться по-справжньому. Жінка явно не з радістю терпіла дурнів. А що, якби її чоловік був дурнем, ідіотом? Як і більшість чоловіків, подумала Райлі. Навіть коли ти був з такою жінкою, як Кетрін Злитий, в іншому місці трава могла здаватися зеленішою. Якщо Перрі Злитий збився з шляху, можливо, що його дружина приготувала невеликий сюрприз для свого чоловіка?
  
  Райлі похитав головою. Він вступав у царство мелодрами. Слитсы, швидше за все, були щасливі в шлюбі, і реакція Кетрін на його розпитування була не більш ніж ознаками зрозумілого стресу.
  
  Незадоволений поки своєю роботою, він відсунув свій стілець від столу і встав. Йому потрібна була передишка, але коли він попрямував до виходу з кримінального відділу, Джон Лейтон штовхнув двері і пішов в іншу сторону.
  
  
  
  'Ти поспішаєш? Лейтон звернувся до Райлі. 'Тільки у мене є дещо на плоту, який ви з констеблем Ендерс знайшли.
  
  'Так? Райлі подивився на пластиковий піднос в руці Лейтона. При згадці його імені Ендерс відірвав погляд від найближчого терміналу. 'Тоді покажи нам.
  
  'Звичайно. Лейтон поставив тацю на стіл. Піднос був завалений декількома пакетами для доказів, в одному з яких перебувала алюмінієва трубка, яку вони знайшли поряд з манекеном. 'Чесно кажучи, я думав, що ця історія з твоїм таємничим плотом буде найменшою з наших турбот, але, виявляється, ти був правий. Лейтон витягнув один з пакетів, всередині був клапоть білої матерії. Він покрутив пакет в руках. 'Це кісточка від пальця. Від дитини.
  
  'Дитина? Ми вирішили, що пліт може бути частиною рекламного трюку, але, схоже, ми помилилися, це була не справжня кістка. Райлі вказав на кістку. 'Де-небудь, де хто-небудь міг би законно дістати його в свої руки?
  
  'Добрий каламбур'. Лейтон усміхнувся. 'Я думаю, це не неможливо, але, схоже, довелося докласти чимало зусиль, якщо це було свого роду промо. І більшість людей все одно не зрозуміли б, що це таке. З таким же успіхом можна було використовувати кістка тварини.'
  
  'Так звідки ж він міг взятися?
  
  'Медична школа або музей. Це перші два місця, які приходять на розум. Можливо, більш зловісне - морг або похоронне бюро. Жоден з цих варіантів не є тим, що ви назвали б законним.'
  
  'А якщо не один з них, то де?
  
  'Можливо, в могилі?
  
  "Я просто намагаюся розібратися в тому, що тут відбувається. Якщо це якийсь із наведених вами прикладів, то це не відноситься до тяжких злочинів. Однак, якщо ми не будемо звертати на це уваги, тоді ми шукаємо тіло, чи не так?
  
  'Ти думаєш, це хлопчик Хобб? Лейтон похитав головою. - Боюся, це не вкладається в голові, Даріус. Судячи зі стану кістки, вона якийсь час пролежала в землі. Безперечно історична, хоча і не археологічна, якщо ви розумієте, до чого я хилю. '
  
  
  
  'Тоді хто-небудь інший. 'Райлі знову вказав на алюмінієву трубку на металевому підносі. 'А як щодо паперу? Мені здається, це щось зовсім особливе, щось, що ми могли б легко відстежити.
  
  'А, папір. Лейтон кость поклав назад на піднос і взяв третій пакет. Всередині пергамент був расправлен, видно написи. Він підніс пакет до світла. Матеріал був напівпрозорим з сотнями маленьких перфорацій. Похитав головою. 'Тут все стає набагато цікавіше. Бачте, це не пергамент; насправді це ніяка не папір.'
  
  'Ну, так в чому ж тоді справа?
  
  'Шкіра. Лейтон відклав предмет і похмуро втупився на Райлі. 'Людська шкіра.
  
  Повернувшись в Краунхилл, новина про взуття Джейсона Хобба викликала помітну зміну в атмосфері кримінального відділу. Невірна ідентифікація минулої ночі була досить поганий, ця була набагато гіршою.
  
  'Недобре", - сказав Кольєр, коли Севідж розповів йому про це, стоячи поруч з білою дошкою. 'Зовсім недобре'.
  
  Офіс-менеджер зазвичай не був таким стриманим, і Севідж міг бачити з його реакції, що він був глибоко вражений. Черевики пов'язували Хобба з вбивством в тунелі і майже напевно означали, що вони мали справу з серійним злочинцем. Те, що, можливо, можна було б віднести до поодиноких випадків, тепер перетворилося у щось зовсім інше і дуже страшне. З оперативної точки зору ця справа була б кошмаром, але Севідж бачив по тому, як Кольєр хитав головою, що це вплинуло на нього на більш глибокому рівні.
  
  
  
  'Є що-небудь з місця події? - Запитав Севідж, намагаючись порушити тишу.
  
  'Немає. 'Кольєр скрушно похитав головою. 'Лейтон вряди-годи налаштований оптимістично з приводу відсутності доказів. Каже, що той факт, що він повернувся з порожніми руками під час пошуку тунелю, повинно бути, як виняток, що підтверджує правило. Також немає нічого від армійських хлопців з Бикли. Їхні камери, очевидно, охоплюють в'їзні ворота, але не фіксують дорогу. Також нічого підозрілого не зафіксовано.'
  
  Севідж кивнув. Кольєр явно сподівався на щось, що дало б поштовх розслідування.
  
  'Потрібно гарненько все обдумати, Шарлотта,' сказав він. - Зустріч з Лакуной призначена на полудень, але ця історія з гумовими черевиками змушує поглянути на справу зовсім з іншого боку.
  
  Севідж залишив Колльера з його фломастерами і попрямував через кімнату туди, де Хардін влаштовував кільком детективам добрячого прочухана з приводу відсутності зачіпок. Закінчивши, він повернувся до Сэвиджу.
  
  'Старший інспектор Гаррет,' представився він. - Він буде моїм заступником по Лакуне. Ти повинен допомогти.
  
  - Гаррет? - Запитав Севідж. 'Але...
  
  'Але що, інспектор Севідж?' Запитав Хардін. "Майк Гарретт - дуже досвідчений детектив, і в цій справі я хочу, щоб все було ясно і без емоцій. Ви поквапилися з упізнанням тіла, і ми не можемо дозволити собі більше помилок.'
  
  'Досвідчений? З ним все в порядку. Сер, Гаррет йде на пенсію в наступному місяці. Його останні кілька справ були, м'яко кажучи, легковажними. Це смішно, сер.
  
  'Смішно чи ні, але так воно і буде. Хардін підняв очі до стелі. 'Боюся, це прийшло зверху, Шарлотта. Сокиру війни проінструктував мене подбати про те, щоб ви не висовувалися, поки не вляжуться наслідки розслідування справи Саймона Фокса. З одним вбивством і зниклим хлопчиком це справа приверне багато уваги ПРЕСИ. Вона хоче, щоб ти був подалі від загальної уваги, розумієш?
  
  
  
  'Ні, сер, я не розумію. Полювання на вбивць, подібних до цього, у мене в крові. У мене є послужний список в такого роду справах. Я...
  
  О, у вас непоганий послужний список. Зазвичай ваші методи знаходяться на межі законності. Ви потенційна тягар, інспектор Севідж, і прямо зараз головному констеблеві не потрібен офіцер такого типу.
  
  Ти не можеш бути...
  
  'Заткнись! Ще одне слово...
  
  'Сер! 'Крик долинув з далекого кінця кімнати. Севідж і Хардін повернулись як один, коли констебль Колтер поклала телефон на стіл. 'Можливо, на тілі. Зниклий дитина з Ньютон Еббот. Вчора місцеві власті повідомили про зникнення, але подробиці дійшли до нас тільки зараз. Молода людина по імені Лайам Клаф. '
  
  'Лайам? У Хардина відвисла щелепа. Він подивився на Калтера, а потім перевів погляд на Севіджа. Він простягнув руку і сперся на найближчий стіл. 'Лайам? Це не може бути Ліам. Розберися з фактами, дівчинка. Це неможливо!'
  
  'Сер? Севідж присунувся ближче до сержанта, його обличчя побіліло. 'Все в порядку?
  
  'Лайам? Я ... Я... ' Хардін похитав головою. 'Мені потрібні ліки. В моїй машині. Зі мною все буде в порядку.
  
  Хардін відштовхнувся від столу, нетвердою ходою перетнув кімнату і вилетів через подвійні двері.
  
  'Ця його нова дівчина стане причиною його смерті", - сказав Колтер, коли вона підійшла до Сэвиджу. 'Марія. Вона проблема, яку нам треба вирішити, вірно?'
  
  Севідж не розсміявся жарті Калтера. З Хардином було щось не так. Дуже не так.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава Одинадцята
  Поліцейський ділянку Краунхилл, Плімут. Четвер, 22 жовтня. 11.54.
  
  Хардін, спотикаючись, вийшов з головного входу і попрямував до своєї машини. Він відчинив дверцята і звалився на пасажирське сидіння. Він відкрив бардачок і нишпорив всередині, поки не знайшов закопчений пластиковий контейнер. У бардачку теж була маленька пляшечка з водою. Хардін зробив пару ковтків і проковтнув три таблетки. Він відкинувся на спинку сидіння.
  
  Ліам? Він правильно розчув ім'я або просто сходить з розуму? Ні, помилки не було. Ліам і Джейсон. Імена двох хлопчиків, безумовно, не були випадковістю. Хардін дивився через лобове скло на ділянку. Бути офіцером поліції означало для нього все. Звичайно, у нього була сім'я, дружина і двоє дорослих дітей, яких він любив, але вони знали, що його серце знаходиться в цьому бетонному будинку.
  
  Хардін моргнув, а потім стріпнувся. Це було марно. Останній головний констебль, Саймон Фокс, покінчив із собою. Депресія. Чоловік дозволив особистим проблемам заволодіти ним. Проблема була не в цьому. В цьому не було нічого особистого. Зовсім навпаки.
  
  Хардін поклав таблетки і воду назад у відділення для рукавичок і закрив кришку. Його погляд знову перемістився на лобове скло. Під одним з двірників лежав конверт, притиснутий до скла. Він вискочив з машини і підняв щітку двірника. Ще один лист. Він дізнався заголовні букви, якими був написаний адресу. Він схопив конверт, відірвав клапан і витягнув аркуш паперу, що лежав всередині. Він розгорнув аркуш, щоб показати серію олівцевих ліній, що утворюють якусь подобу малюнка. Акуратний і вивірений, з цифрами поруч з лініями, невеликий штрихуванням і заштрихованої областю. Хардін повернув аркуш паперу на дев'яносто градусів і потім побачив, що зображують лінії. Масштабний малюнок з двох частин. Щось на зразок архітектурного плану з лівого боку і поперечного перерізу з правого.
  
  
  
  'Немає. Хардін похитав головою і закусив губу. 'Будь ласка, немає.
  
  Він поклав листок паперу на капот машини, притиснувши його обома руками. Він знову подивився у бік станції. Тридцять років служби, та все звелося до цього. Він не вважав би своє перебування в поліції видатним, він не був яскраво палаючою зіркою, але були й інші способи служіння. Він був солідним і заслуговує довіри, надійний і благородним. І все ж ...
  
  Як щодо вашого почуття боргу, констебль Хардін?
  
  Він згадав слова з попереднього листа. Був він благородний? Враховуючи те, що він знав, міг він дійсно сказати це? Так, подумав Хардін, іноді служба приносить честь, і в одному конкретному випадку він скоріше підкорявся наказу, ніж зробив те, що вважав правильним. Зрештою, поліція покладається на субординацію. Розірви ланцюжок, і запанує хаос. Крім того, все, що він зробив, це проігнорував фотографію. Двоє чоловіків, що сиділи за столом, пляшка віскі, пара келихів, годинник на стіні. Нічого особливого, нічого компрометуючого. За винятком двох речей. По-перше, на фотографії було щось, що змусило Хардина, в той час простого констебля, відчути явну незручність. Щось із годинником. По-друге, на звороті фотографії було написано слово, яке тільки посилило занепокоєння. Він повідомив про обох побоюваннях своєму начальнику, який передав фотографію людині з Особливого відділу.
  
  
  
  'Цього є просте пояснення, хлопець", - сказав офіцер, що приїхав сюди з Лондона, вказуючи на одну з фігур на фотографії. 'Він хороша людина, він. Благородний чоловік.
  
  Знову це слово. Благородний.
  
  'Але' запротестував молодий Хардін, шукаючи більш осмислений відповідь.
  
  Тобі нема про що турбуватися. І все ж ти нічого не говориш про це, вірно?
  
  І це саме те, що зробив Хардін. Підкорився наказу. Нічого не сказав.
  
  Хардін ще раз глянув на малюнки. Вони були досить ретельними, і було очевидно, що вони зображували. Коробка. Згідно з планом і поперечному перерізу, коробка мала розміри два метри завдовжки, півтора метра в ширину і дев'яносто сантиметрів у висоту. На поперечному розрізі видно отвір в землі, засипане гравієм для дренажу. Коробка лежала на дні ями, до поверхні піднімалася трубка для подачі повітря, яма була засипана землею. А в коробці лежав малюнок Джейсона Хобба у вигляді фігурки з палички.
  
  Якийсь звук привів Джейсона в свідомість. Дряпання. Щось схоже на пацюка. Потім зверху впав невеликий промінь світла. Він відкрив рот, щоб закричати, але потім зупинив себе. Зовні хтось був.
  
  Він підійшов до джерела світла - отвору в даху коробки. Від отвору вгору йшла гладка пластикова трубка, і в дальньому кінці він міг бачити денне світло.
  
  
  
  'Хлопчик!' Світло раптово згасло. 'Ти там, внизу, не спиш?'
  
  До нього долинув неприємний запах з рота, і Джейсон відсахнувся. Він забився в кут.
  
  'Я питаю, чи Джейсон, ти там, внизу? Голос пролунав знову, на цей раз з глузливою, співучою інтонацією. - Я знаю, що ти там. Не бійся. Я так хочу, щоб ми були друзями.
  
  Чоловік назвав його по імені, подумав Джейсон. Був це хтось, кого він знав? Він прикусив губу. Краще промовчати, краще нічого не говорити.
  
  'Тримайся подалі від прорізу, Джейсон, у мене є для тебе дещо-які подарунки.
  
  Секундою пізніше щось ковзнуло по трубі і впало зверху, з глухим стуком впавши на дерев'яну підлогу. Потім щось ще. Знову і знову.
  
  'Якщо ти будеш хорошим хлопчиком, то отримаєш ще. О, та це внесе трохи яскравості в твоє життя'.
  
  Ще один предмет з гуркотом упав, промінь світла закружляв, а тоді впав на підлогу і висвітлив одну з стін коробки. Маленький ліхтарик!
  
  Джейсон потягнувся вперед і схопив ліхтарик. У нього перехопило подих, коли він побачив справжні розміри своєї в'язниці. Він знаходився в чомусь, що нагадує пакувальний ящик площею всього кілька квадратних метрів. Стіни, підлогу і стелю з фанери на дерев'яному каркасі. Отвір, через який проникав факел, являло собою помаранчеву зливну трубу, яка виступала з даху на пару сантиметрів. На підлозі прямо під трубою лежали три батончика "Марс" і банку кока-коли.
  
  Тобі знадобиться це і ці теж. Та не тримай ліхтарик включеним занадто довго, гаразд?
  
  Через отвір з гуркотом вилетіла порожня пластикова пляшка, а потім рулон туалетного паперу і пачка пластикових пакетів.
  
  
  
  'Я...' Джейсон забув про своїх думках не розмовляти. 'Будь ласка, випустіть мене.
  
  'О ні, я ніяк не можу цього зробити. Може бути, пізніше. Коли я буду впевнений, що ти не спробуєш мене кинути. До тих пір мені потрібно, щоб ти був гарним хлопчиком і залишався там, внизу. Все це частина мого плану, розумієш?
  
  'Нееееет! Хиииииииииииии!
  
  Нагорі щось заскреготала, і світло, що падає в трубу, зменшився спочатку до слабкого мерехтіння, а потім і зовсім зник. Джейсон ліхтарик, стиснув у руках і здригнувся.
  
  Коли Севідж вийшла з головного входу на станцію, вона помітила Хардина, облокотившегося на капот свого Freelander. Старший сержант дивився вниз і хитав головою, щось бурмочучи собі під ніс. Вона задавалася питанням, що з ним таке. Деякий час тому у нього були проблеми зі здоров'ям, але вона думала, що він пережив це. Хоча навряд чи це було сімейною справою, оскільки шлюб Хардина був міцний, як скеля. Що залишало роботу. Випадок з двома хлопчиками був болісним, але вона знала й гірші. Набагато гірше.
  
  Вона підтюпцем перетнула злітно-посадкову смугу, поки не добралася до Хардина. 'Сер? Все в порядку?
  
  'Немає. Хардін не підвів очей. Здавалося, він розглядає листок паперу, який притискав до капоту. 'Тридцять років, Шарлотта. Саме стільки я прослужив у поліції. Я жодного разу не помилився, завжди все робив по інструкції. Ти мене знаєш. Прапорці, оцінка ризиків, все написано в політиці, нічого хитрого, правила дотримуються буквально. Я не думаю, що багато хто інші офіцери в цій ділянці могли б сказати те ж саме, а ви?
  
  'Ні, сер, я не думаю, що вони могли б.
  
  Тепер DSupt підняв очі. Він посміхнувся Сэвиджу. 'Я не мав на увазі критику в твою адресу, Шарлотта. Ми робимо по-іншому, ти і я. Ти не раз переходив межу. Якщо ти хочеш піднятися ще вище в поліції, тобі потрібно змінити свої звички.'
  
  
  
  'Сер, я шкодую про те, що сталося в кримінальному відділі. Просто я думав, що буду заступником старшого оперуповноваженого. Це те, чим я займаюся. Ловлю цих збоченців, вірно? Очевидно, я візьму на себе будь-яку роль в команді, яку ви мені запропонуєте.'
  
  'Досить. Хардін випростався, складаючи аркуш паперу, який тримав у руці. "Дай мені десять хвилин, а потім приходь в мій кабінет, добре?
  
  Чверть години потому Севідж сидів за столом Хардина. Хардін відійшов у куток кімнати, де порався зі своєю новою кавоваркою. У чашку полилося щось схоже на стічні води з посудомийної машини. Хардін деякий час дивився на напій, перш ніж передати чашку Сэвиджу.
  
  Тобі сподобається те, що я тобі скажу, не більше, ніж ця гидота", - сказав Хардін, беручи свою чашку і сідаючи за стіл. 'Мої слова будуть такими ж гіркими, і їх буде важко проковтнути.
  
  'Насправді, сер? Севідж взяв чашку і зробив ковток. Скорчив гримасу і посміхнувся. 'Сумніваюся.
  
  'Ти ще не чув, що я хочу сказати. Хардін глянув на свою чашку і зітхнув. 'Але пообіцяй мені, що выслушаешь, перш ніж вцепишься мені в глотку, добре?
  
  "Так, сер.
  
  'Вірно. Це нелегко сказати. Ти відсторонений від розслідування справи Джейсона Хобба.
  
  'Чорт візьми, сер, ви не можете! Ці слова вирвалися перш, ніж вона згадала про свою обіцянку, дану всього хвилину назад. - Я маю на увазі ... Я...
  
  'Це нерозкрита справа. 'Хардін кивнув на картонну коробку на підлозі. 'Я б хотів, щоб ви заглянули в неї для мене.
  
  
  
  'Ні за що. Я не дозволю відсторонити мене тільки тому, що Марія Хелдон має на мене зуб. По-перше, я не твій заступник по справі Хобба, а тепер я взагалі відсторонений від справи. Клята корова не зупиниться, поки я не звільнюся з поліції. Сука.'
  
  'Шарлотта! Хардін підвищив голос. 'Я повинен зробити тобі догану за це зауваження. Це порушення субординації. Однак ти неправильно зрозуміла, що тут відбувається. Це не має ніякого відношення до головного констеблеві, а справа дуже важлива.
  
  - Тут холодно, сер. Мабуть, замерзла. Ви щойно самі сказали. Коробки, набиті папками, папки, набиті паперами, паперу, набиті показаннями свідків, які проглядалися знову і знову. Я знаю, що це таке. Це свого роду перевірка. Просто сказати, що давнє розслідування все ще триває, хоча насправді ми всі знаємо, що немає ні найменшої надії на пекельний арешт, не кажучи вже про обвинувальному вироку.'
  
  'Ти мене дивуєш. Я думав, ти зрадієш можливості вибратися звідси самостійно.
  
  'Я хочу займатися нормальною справою, сер. Ви знаєте, ловити злочинців. Я хочу знайти Джейсона Хобба і зловити вбивцю Лайама Клафа.
  
  - Це цілком пристойний матеріал.
  
  "Але чому я? Хто-небудь інший, напевно, міг би виконати цю роботу?
  
  'Я б хотів, щоб це було правдою. Хардін подивився на коробку. 'Якщо вам знадобиться допомога, ви можете звернутися до одного з молодших констеблів, якщо на них не надто тиснуть. Можливо, до констеблеві Калтеру.
  
  'Занадто наполегливо? Севідж зітхнула. Похитала головою. 'Біса схоже, що про це подумали заднім числом. Насправді це не додає мені особливої впевненості.
  
  'Шарлотта, я сказав, що це важливо. Хардін простягнув руку і витягнув папку з картонної коробки. Він поклав папку на стіл. 'І ти краще всіх підходиш для цієї роботи. Це не покарання.'
  
  
  
  'Так, звичайно. Севідж переглянув досьє. Операція "Кроншнеп". Слова були наклеєні на лицьовій стороні папки, роздруковані на старому матричному принтері, заради Бога. - Є ще що-небудь, що мені слід знати?
  
  'Просто перегляньте досьє. Хардін глянув на свою чашку з водою для миття посуду. 'І я принесу нам напої краще, гаразд?
  
  Севідж потягнула папку через стіл і відкрила обкладинку. Її погляд був прикутий до верхнього краю аркуша паперу. До документа були прикріплені дві маленькі фотографії. Фарби на фотографіях майже вицвіли, але вирази облич були непідвладні часу. Два молодих хлопця, кожен посміхаючийся в камеру, знімок з тих часів, коли твоя фотографія все ще була подією, а не просто повсякденним явищем.
  
  Вона пошукала на сторінці дату, щоб перевірити, чи вірна її гіпотеза. Так, документ був позначений січнем 1990 року, часом щорічного розгляду справи. Вона проглянула синопсис і виявила, що початковий інцидент стався майже півтора роки тому, 26 серпня 1988 року.
  
  Тепер вона сіла читати досьє. Справа стосувалася зникнення двох хлопчиків, які проживали у Вудленд-Хайтс, що охороняється дитячому будинку на узбережжі, недалеко від Солкомба. Двоє хлопчиків – Джейсон Колдуелл і Лайам Хейскит – пропали безвісти ...
  
  Джейсон і Ліам?
  
  Імена вискакували зі сторінки, на мить змусивши її серце битися швидше. Збіг однакових імен здавалося неймовірним і, випадковість це чи ні, стало приводом для коментарів. Чи Не це змусило Хардина відреагувати таким дивним чином, коли була розкрита особистість хлопчика в тунелі?
  
  Севідж знову подивився на фотографії. Джейсон Колдуелл був хлопцем ліворуч. Світле волосся, підстрижені в стилі миски для пудингу, світло-блакитні очі і посмішка, яка спростовувала той факт, що більшу частину свого дитинства він провів у притулку. Посмішка Лайама Хейскита була не менш широкої, але у нього були карі очі і такі ж волосся, копиця натуральних завитків. Вона на мить замовкла. Тепер вона згадала той випадок. Тоді вона вчилася в початковій школі і згадала деякі плітки на дитячому майданчику, а також попередження своєї матері бути обережною. Неважливо, що ці два хлопчика були, по термінології того часу, малолітніми злочинцями, і первісне підозра полягало в тому, що вони втекли. Пізніше говорили про те, що хтось полює на маленьких дітей, навіть про те, що хто-то в будинку пристарілих міг бути замішаний в цьому.
  
  
  
  Плітки. Підозри. Чутки.
  
  Так все і було тоді, але Севідж сумнівався в правді. Марія Хелдон сказала Сэвиджу, що немає диму без вогню. Чи Так це було в даному випадку?
  
  Вона читала далі, пробираючись через короткі біографії хлопчиків і переходячи до викладу справи. Перша підозра, що щось не так, виникло, коли Джейсон і Лайам не спустилися до сніданку. Вікно в коморі було знайдено розбитою, хоча висновок судово-медичної експертизи, здавалося, викликало деякі сумніви щодо того, як і коли це сталося, і підозра вказувало на доглядача. В наступні дні було кілька непідтверджених спостережень по всьому Девону, але нічого конкретного. Персонал був ретельно допитано, і рятувальні служби провели триденні пошуки на узбережжі. Були свідчення того, що хлопчики могли бути в сусідній бухті, де на піску вище лінії припливу було виявлено кілька пар слідів, а більше нічого знайдено не було, і ні одного з хлопчиків більше ніколи не бачили.
  
  Вона вийшла за рамки короткого викладу, заглибившись у документ. Тут були всі стосовні до справи факти: імена, дати, місця, ключові свідки, деталі подій, аналіз. Вона почала читати деякі свідчення. Будинком управляли містер Френк Паркер і його дружина Дебора. Паркери сказали, що вночі вони нічого не чули, і містер Паркер припустив, що хлопцям вдалося втекти перед світанком. В іншому заяві економка повідомила про зникнення великого кухонного ножа. Детективи прийшли до висновку, що зниклі хлопці, ймовірно, вкрали ніж, можливо, для захисту своїх подорожах. Проте пізніше економка змінила свою думку, наполягаючи на тому, що ніж зник кілька місяців тому.
  
  
  
  Севідж перечитав десятки інших заяв, деякі від інших хлопчиків. Один з які опитували описав одного хлопчика як замкнутого, іншого - як нервового, але загальне враження, мабуть, було таке, що молоді мешканці будинку були манірними і зовсім не послужливими.
  
  'Грубо кажучи,' йдеться в заяві одного із співробітників, ' вони являють собою збіговисько неправильних 'не", змішаних з гіршими "не", а зверху - купку мерзенного дрібного лайна'.
  
  Севідж похитала головою, не зовсім вірячи в те, що читала. Сьогодні, слава Богу, ставлення поліції змінилося. Те, що тоді цілком могло розглядатися як перешкоджання поведінці, сьогодні інтерпретується зовсім по-іншому. Будуть задані додаткові навідні питання. У минулому було допущено дуже багато помилок, щоб не розслідувати подібні випадки належним чином. Після операції "Тисова дерево" і подій в Ротерхэме поліція стала трохи мудрішими.
  
  Хардін повернувся через кілька хвилин, прихопивши з їдальні трохи справжньої кави. Він відкинувся на спинку стільця і втупився в стіну.
  
  - Операція "Кроншнеп". Це було більше двадцяти п'яти років тому. Для мене, півжиття. Хардін похитав головою, потім нахилився вперед і подивився на Севіджа. Що ти про це думаєш?
  
  
  
  'Імена Джейсон і Лайам не можуть бути збігом. Тому ви хочете, щоб я переглянув справу?
  
  'Так. Я не вірю, що двох хлопців, з якими ми сьогодні маємо справу, випадково звуть Джейсон і Ліам. Я розмовляв з головним констеблем кілька хвилин тому, і вона згодна. Вона хоче почати свою вахту без скелетів у шафі.'
  
  'Мені здавалося, ви сказали, що це не має ніякого відношення до Марії Хелдон?
  
  'Це не має значення, це моє рішення. Все, що Хелдон сказала мені, це те, що вона не хотіла, щоб щось ховалося під килимом. На мій погляд, це означає, що ти саме той чоловік, який підходить для цієї роботи.
  
  Погляд Севіджа знову привернув верхній аркуш паперу у відкритій папці. Фотографії двох маленьких хлопчиків. Вони були або мертві, або жили десь далеко. Останнє здавалося малоймовірним після всіх цих років. Вона знову подивилася на Хардина. На його лобі з'явилася зморшка, і вона помітила легке тремтіння його руки, коли він знову підніс чашку з кавою до губ.
  
  'Але це ще не все, сер,' сказав Севідж. 'Хіба ні?
  
  'Ось тут-то все і стає складніше, Шарлотта. Хардін зробив ковток кави і поставив чашку. 'І тут це теж стає особистим.
  
  "Вибачте, сер?
  
  'У 1988 році я був молодим констеблем в Кингсбридже. Я був там'.
  
  - Ви брали участь в операції "Кроншнеп"?
  
  'Спочатку так. Але тільки на один день. Сталося дещо ще, і мене перевели на більш нагальні справи. Хардін знову відкинувся на спинку стільця. Він похитав головою. 'Шарлотта, мені потрібно, щоб ти зайнялася цим, але будь обережна. Якщо хто-небудь запитає, просто скажи, що є відгук. Це все, що їм потрібно знати '.
  
  'А що станеться, якщо я дізнаюся неприємну правду? Севідж вказав на пачку паперів. 'Тому що, чесно кажучи, я думаю, що в розслідуванні чогось не вистачало.
  
  
  
  "Продовжуй'.
  
  'Заяви працівників, схоже, були прийняті за чисту монету. Я не думаю, що це станеться сьогодні. Я був лише дитиною, але я пам'ятаю, що ходили чутки про цьому будинку, та все ж можливість жорстокого поводження, схоже, взагалі не піднімалася. Відповідно до огляду, будинок закрився після інциденту, і це, схоже, поставило під сумнів будь-яку подальшу роботу по справі. Хлопчики були віддані історії, забуті.'
  
  'Тоді, я думаю, нам пора загладити свою провину, чи не так?
  
  Севідж зітхнула і потягнулася за папкою. Вона зачинила обкладинку. Їй не потрібно було цю справу. Вона хотіла бути там і шукати Джейсона Хобба. Однак наказ є наказ, і вона мало що могла з цим вдіяти.
  
  "Так, сер,' відповіла вона.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава Дванадцята
  Поліцейський ділянку Краунхилл, Плімут. Четвер, 22 жовтня. 13.00.
  
  Райлі знав, що шкіра повністю змінює ситуацію. Його турбувала кістка пальця, але, можливо, цього було правдоподібне пояснення. Не так стоїть справа з шматком шкіри розміром з великий конверт, який, за словами Лейтона, був витягнутий з чийогось потилиці. Здавалося, Райлі майже не сумнівався в тому, що мало місце злочин, але який злочин? Можливо, вбивство? Малоймовірно. Набагато більш вірогідним було пограбування могили або неподання повідомлення про смерть. Серйозні злочини, так, але без жертв.
  
  Це залишило фактичну напис на шкірі. Текст був недвозначним і тривожним:
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Жіночий манекен у коробці на плоту був обпалений і изрублен. Рука була відірвана. Може завдані збитки служити ілюстрацією того, що може трапитися з боязкими і невіруючими, згаданими в тексті? Якщо так, то чи вся ця затія повідомленням або загрозою? З іншого боку, можливо, первісна здогад Эндерса була вірна і все це було свого роду розіграшем.
  
  'Нам потрібно конфіскувати пліт як докази", - сказав Райлі Эндерсу, як тільки Лейтон пішов. 'Нехай криміналісти попрацюють над цим, подивимося, що ще вони зможуть знайти'.
  
  Телефонний дзвінок начальнику порту повідомив про місце останнього пристановища плота. Саморобний судно було відбуксовано на верф вгору по Плиму. Там його витягли з води і розбили.
  
  'Такий був задум'. Голос начальника порту звучав вибачається, коли він пояснював. 'Якщо вони заберуть пліт з наших рук, то зможуть робити з ним все, що захочуть. На верфях завжди знаходять застосування такого роду матеріали. Розрізнені шматки дерева, пластикові бочки, листи фанери. Насмілюся припустити, що десь складені його обривки, якщо ви хочете подивитися.
  
  Райлі так і зробив, і через годину вони з Ендерс стояли на верфі. Верф розташовувалася на західній стороні Плима, між мостом Лайра і торговцем металобрухтом. Всілякі човни стояли на березі в різному стані, в той час як інші плавали по річці, прив'язані до парі довгих понтонів. Райлі могла бачити, що це був інший кінець ринку від шикарних пристаней для яхт з їх величезними блискучими яхтами; Джі-енд-Ес і засмаглі жінки, відпочиваючі на бездоганно чистих кормових палубах, були в дефіциті.
  
  Супроводжував їх робочий зі скотленд-Ярду кашлянув, і Райлі повернувся думками до роботи. Він вказав на купу дров, складену у іржавого транспортного контейнера.
  
  "І це все? - Запитав Райлі.
  
  
  
  'Ага. Крім бочок. Співробітник ярду вказав на контейнер. 'Я відкрив один, і мені не сподобався запах того, що було всередині. Я збиралася їх змити, але потім передумала.'
  
  'Чому?'
  
  'Забруднення. Чоловік повернувся і подивився у бік гирла. 'Навіть думати про це нестерпно. Ми скидаємо в річку все, що створює проблеми, і на нас накладаються різноманітні екологічні штрафи.
  
  'А щодо зілля в бочках, є які-небудь ідеї?
  
  'Якийсь хімікат. Ні на одній з бочок не було етикеток, так що ризикувати не варто.
  
  'Нам треба поглянути на них і взяти зразок для лабораторії. 'Райлі вказав на купу дров. 'І все це, до цього не можна торкатися, зрозуміло?
  
  Чоловік кивнув, а потім втупився на Эндерса. Констебль дістав з кишені рулон біло-блакитний поліцейської стрічки і великими шматками обмотував залишки плота.
  
  'Місце злочину?' перепитав співробітник скотленд-ярду, прочитавши слова, надруковані на стрічці. 'Тоді про який злочин йдеться?
  
  Райлі на мить замислився. Він хотів переконатися, що чоловік знає, що це не тривіальна проблема, але він не хотів нічого видавати.
  
  'Серйозний,' сказав він.
  
  Пообідавши і ще раз переглянувши зведення Кроншнепу , Севідж попрямував у Вудленд-Хайтс. Дитячий будинок розташовувався у відокремленому місці на узбережжі між Солкомбом і Хоуп-Коув, приблизно в п'ятнадцяти милях на схід від Плімута. Довга під'їзна доріжка минула стоянку для фургонів і неквапливо спустилася через кілька полів, петляючи, щоб підійти до великого старого будинку. Севідж їхав по трасі, зупиняючись по дорозі, щоб відкрити і закрити ворота. Коли її машина проїхала останню чверть милі за всіяною вибоїнами під'їзній доріжці, відкрилася прибережна панорама, і вона змогла розгледіти будинок, що стоїть поруч з нерівним виступом трохи на захід від бухти Соар-Мілл. Далі на схід кручі в шаховому порядку обривалися в гирлі річки Салкомб серією вражаючих скельних виступів.
  
  
  
  Вона зупинила свою машину на великій, посипаною гравієм майданчику збоку від будівлі і вийшла. Розташований всього в кількох сотнях метрів від високих скель, будинок мав приголомшливий вид на південь, де Севідж міг бачити кілька величезних кораблів, що пливуть по горизонту. Ближче до берега сильний бриз хвилювало море, а сонячне світло змушував його поверхню виблискувати, як мільйон блакитних діамантів.
  
  Вона обійшла будинок і підійшла до передньої частини, де парадні сходи вели на ганок. Поглянувши на фасад, вона припустила, що будинок, повинно бути, вікторіанський, хоча пізніші прибудови до будинку були викладені бруківкою збоку і ззаду. Тепер в будинку відчувався занепад. Над нижніми вікнами були прибиті фанерні панелі, на кожній з яких аерозольною фарбою за трафаретом було написано "Не входити". Вікна першого поверху не мали такого захисту, і кілька з них були розбиті. Над ним з шиферного даху стирчало кілька слухових вікон. Враховуючи розміри будинку, вона була здивована, що це місце не було розкуплено забудовниками.
  
  Ділянка розташовувався прямо в центрі великого поля, і, за винятком невеликого п'ятачка, який виглядав так, ніби колись був городом, вся територія була вкрита травою. Влітку це було б чудове місце для відпочинку. Вона на мить заплющила очі і уявила, як групи хлопчаків бігають на волі, грають у футбол, спускаються до найближчого пляжу і купаються в морі. Можливо, вона малювала занадто ідилічну картину. Можливо, свобода, яку пропонувало це місце, перетворилася в щось інше. Поблизу не було інших жител, ніхто не бачив нічого поганого, ніхто не чув криків.
  
  
  
  Севідж відкрила очі і похитала головою. Вона поспішила з висновками. Можливо, тут нічого не сталося, і двоє хлопчиків просто втекли. Але якщо так, то де вони були останні два з половиною десятиліття?
  
  Вона піднялася сходами. Біла фарба на вхідних дверях облупилася, оголивши темний дуб внизу, а величезна латунна ручка в центрі на морському повітрі позеленіла. На підлозі ганку лежала пластикова табличка агента по нерухомості: Маршан Петі, Салкомб. На поверхні вхідних дверей були сліди там, де табличка була прикріплена до дерева. Хтось зніс його.
  
  Вона знала, що притулок закрили через рік після того, як зникли хлопчики. Будівля до того часу вже знаходилося в жалюгідному стані, і муніципальна рада продав його за безцінь. За минулі роки ходили розмови про те, що це місце перетворять на готель. Нерухомість була більмом на оці, але Севідж міг уявити забудовника, переробляє внутрішню частину під кілька розкішних апартаментів. Другокласники зі шкіри геть лізли, щоб купити шматочок життя на узбережжі. Проте не схоже, що відбулася якась розпродаж.
  
  Вона знову подивилася на двері. Навколо замку виднілися тріски. Двері були зламані. Вона взялася за мідну ручку і штовхнула. Двері відчинилися.
  
  Всередині довгий коридор вів у задню частину. На підлозі по червоній плитці з каменоломні були розкидані пил і сміття. Біля однієї стіни лежала купа пташиного посліду, чорні і білі смуги вели до світильника, де зв'язка хмизу відзначала старе гніздо. Повітря було вологим, з важким запахом цвілі. Севідж увійшов, уникнувши великого шматка штукатурки, яка впала зі стелі. Праворуч і ліворуч величезні портали вели великі приймальні, де було більше ознак руйнування. В одній кімнаті великі шматки шпалер відклеїлися від стін, у той час як в іншій відсутня частина підлоги, темна, вогка діра відкривала під собою щось на зразок підвалу.
  
  
  
  Вона пройшла по коридору в задню частину будинку, де виявила ще декілька кімнат: кухню, їдальню з декількома столами і лавками і кілька кімнат поменше, очевидно, колись використовувалися для зберігання речей. Вона також виявила двері в підвал, сходинки, що ведуть вниз, слабке світло з отвору у підлозі кімнати нагорі.
  
  Севідж подумала про те, щоб спуститися туди, але потім передумала. В машині у неї був ліхтарик. Спочатку вона огляне весь будинок, а потім візьме ліхтарик. Тепер вона була всередині, хоча і не могла уявити, що може знайти такого, що могло б допомогти розслідуванню. Насправді, вона почала задаватися питанням, що, чорт візьми, вона взагалі тут робить. Не повинно було бути ніяких доказів, після стількох років. У будь-якому випадку, поліція, мабуть, оглядала будинок, коли хлопчики пропали.
  
  Вона повернулася в коридор і піднялася сходами, обережно ставлячи кожну ногу на сходинки, турбуючись про прогнилих половицах. Нагорі майданчик вела в двох напрямках, від майданчика відходило кілька коридорів. Вона заглянула в кілька кімнат. У двох стояла одна або кілька двоярусних ліжок. Решта були порожні. Був також окремий номер, який виглядав так, як ніби в ньому могли жити співробітники. Хоча вона починала розуміти, на що повинно було бути схоже це місце, досі ніщо не здавалося їй незвичайним.
  
  На одному кінці сходового майданчика вузька драбина вела до кімнати на горищі. Севідж перевірив сходи, а потім піднявся наверх. Сходи закруглялась і закінчувалася на іншому майданчику, кілька дверей вели в три маленькі кімнатки. Хто спав тут, нагорі? Цікаво, подумав Севідж. Було це привілеєм перебувати високо під кроквами або, можливо, покаранням? Вона зайшла в кожну кімнату по черзі. У перших двох не було нічого цікавого, і кімнати, здавалося, недавно були заселені голубами. Всюди був послід, пір'я теж. На одному з підвіконь поруч із розбитим склом лежав скелет птаха. У третій кімнаті стояли два односпальні ліжка, між якими ледве можна було пройти. У кожної був старий матрац, але миші або щури побували на матеріалі, і від нього мало що залишилося, крім розірваних клаптиків. Севідж підійшов до однієї з ліжок. Вона побачила, що хлопці вирізали свої імена на дереві в узголів'я ліжка. Коли матрац був на місці, різьба була прихована. Тепер матрац згнив, і список представляв собою перекличку хлопчиків, які спали в цій кімнаті. Севідж нахилився і подивився на імена. Серед них був Джейсон Колдуелл.
  
  
  
  Хлопчик був тут, нагорі, але, ймовірно, поліція знала про це. Коли хлопчик втік, вони оглянули кімнати на горищі і допитали його сусіда по кімнаті. Тут не могло бути ніяких доказів, які допомогли б їй зараз, чи не так?
  
  Вона опустилася на коліна біля ліжка і зазирнула під раму. Під ліжком, схоже, нічого не було. Вона сунула руку під ліжко і провела пальцями по нижній стороні рами. Там нічого не було заховано, але вона намацала шорсткий ділянку дерева на одній з ніжок. Вона ще нижче схилила голову. На ніжці ліжка було вирізано ще кілька слів. На цей раз не імена, а пропозиції.
  
  
  Севідж глибоко зітхнула і прикусила губу. Вона швидко оглянула іншу частину рамки, а потім перейшла до другої ліжка. Нічого. Вона відповзла назад по підлозі і знову подивилася на слова. "Тут щось не так", - подумала вона. Вона на мить дивилася на ліжко, і тут до неї дійшло. Дерево рами було брудним, покритим пилом і подекуди вимазаним пташиним послідом. Однак ніжка з написом була чистою, як ніби її почистили, можливо, перед тим, як ім'я було вирізане на дереві.
  
  
  
  Севідж встала, не знаючи, чи то було доказом чи ні. Вона підійшла до одного з мансардних вікон і втупилася на краєвид. Можливо, що хтось пронюхав про перегляд справи і прийшов сюди, щоб залишити їй підказку? Вона не знала, але, оскільки Хардін вирішив провести розслідування всього пару годин тому, це здавалося малоймовірним.
  
  Вона вже збиралася відійти від вікна і попрямувати до сходів, коли щось привернуло її увагу. По доріжці їхала машина. Машина в'їхала на парковку і зупинилася поруч з машиною Севіджа. Водійські дверцята відчинилися, і з машини вийшов чоловік. Трохи за п'ятдесят, коротко підстрижені каштанове волосся, неголеність, стара куртка поверх сорочки лісоруба, під одягом випирає мускулисте статура будівельника. Чоловік трохи постояв біля машини Севіджа, перш ніж сплюнути на землю. Він підійшов до задньої частини своєї машини, відкрив багажник і щось витягнув звідти. Потім він повернувся до хати і глянув на горищні вікна. Севідж відскочила назад, її серце шалено калатало. Вона повільно нахилила голову вперед і знову виглянула назовні. Чоловік прямував до вхідних дверей, тримаючи в правій руці довгий металевий прут.
  
  Відвідавши човнову верф, Райлі та Ендерс попрямували через Плим в Дженниклифф на чергову розвідку. Було трохи більше половини третьої, коли Ендерс загнав "Фокус з басейном" на автостоянку. Дюжина інших машин стояло в ряд з одного боку посипаній гравієм майданчики, вітрові скла виблискували в променях низького зимового сонця. У кількох пасажирів був пізній обідню перерву. Риба із смаженою картоплею на картонному підносі. Дешева нездорова їжа, куплена за кілька фунтів. Але, подумала Райлі, вид на Плімут-Саунд був безцінний.
  
  
  
  'Поки ми тут, ми могли б перекусити бутербродами з беконом, - запропонував Ендерс, коли вони вийшли. Він вказав на кафе, яке знаходилося біля підніжжя порослого травою схилу нижче автостоянки. 'Чашка чаю теж не завадила б.
  
  Райлі похитав головою. 'Патрік, буває час, коли ти не думаєш про їжу?
  
  'Коли я сплю,' сказав Ендерс. Потім він посміхнувся. 'Ні, це забудь. Мені теж сниться їжа.
  
  'Що ж, якщо б ви могли приділити хвилину-іншу цьому розслідуванню, я був би вам дуже вдячний, як, переконаний, і платник податків.
  
  Вони пройшли повз кафе, і Ендерс попрямував до стежкою, що вела вниз по скелі до пляжу. Райлі поплескав його по плечу.
  
  'Немає. 'Він вказав на бетонну площадку з парою ослонів і телескопом з монетоприймачем. 'Давайте подивимося он туди. Звідси нам буде краще видно Протоку.
  
  Райлі підійшов туди, де на одному кінці бетонної площадки стояв великий шматок полірованого граніту. На камені було вигравірувано зображення горизонту, цікаві точки були показані з зазначенням відстаней до кожної.
  
  'Про що ви думаєте, сер? - Запитав Ендерс.
  
  'Я намагаюся розібратися, звідки, чорт візьми, взявся пліт. Ось. Райлі витягнув з кишені невеличку брошуру. 'Таблиці припливів. Лейтон сказав мені, що у вівторок вітер був західний. По його теорії, пліт був спущений на воду звідкись з-за протоки або вгору по річці. Приплив спав, і південно-західний вітер переніс пліт на цей бік протоки. Хвилею його викинуло на берег викинуло на мілину.'
  
  
  
  'Отже, звідти? - Запитав Ендерс, вказуючи на інший берег, туди, де зеленіло пляма, оточене морем. 'Вниз за Тамару, повз острова Дрейка і сюди. Здається малоймовірним подорож.'
  
  'Неважливо. Райлі провів рукою по шматку граніту, розглядаючи пам'ятки, зазначені на поверхні. 'Питання в тому, для чого призначений пліт і, звичайно, звідки, чорт візьми, беруться кістка пальця і шкіра?
  
  "Я думаю, питання в тому, - сказав Ендерс, киваючи головою туди, де стежка спускалася до пляжу, - якого біса він тут робить?'
  
  Райлі повернулася і простежила за поглядом Эндерса туди, де високий чоловік у бежевому плащі стояв, дивлячись на Протоку.
  
  'Чортів Ден Філліпс. Райлі похитав головою. Філліпс був кримінальним репортером Plymouth Herald, і у нього була надприродна здатність винюхувати історію, використовуючи свій щурячий нюх, щоб виявити навіть найменшу ниточку доказів. - Ти правий, якого біса він тут робить?
  
  У цей момент репортер зробив паузу. Його голова рухалася зліва направо, поки він оглядав морський пейзаж.
  
  'Клянусь, я бачу, як він принюхується,' сказав Райлі. 'Ого. Він помітив нас.
  
  І дійсно, Філліпс розвернувся на стежці і попрямував до них з широкою усмішкою на обличчі.
  
  - Отже, я перебуваю на дечому, - сказав Філліпс, підійшовши до них. 'Радий тебе бачити, Даріус.
  
  'До чого? - Запитав Райлі.
  
  'Що ж. Філліпс знову посміхнувся і вказав на кафе. 'Схоже, ти тут не на обід, немає ніяких ознак дворняжки, а що стосується іншого собачого дозвілля – собачої полювання - я думаю, тобі краще піти, коли стемніє. І я б втратив свого напарника, він просто не вміє це робити.'
  
  
  
  'Ден, - сказала Райлі, коли Ендерс сердито подивився на неї. 'Ми просто робимо перерву. Збираємося перекусити. Так що, якщо ти не заперечуєш ...
  
  'Бутербродики з беконом по колу? Філліпс подався геть. 'Мій крик. І якщо ти будеш добре поводитися, я розкажу тобі, чому я тут. Тобі буде цікаво, обіцяю. Дуже зацікавлений.
  
  'Сер? - Прошепотів Ендерс. 'Ми дійсно не мають.
  
  'Можливо, ти правий, але він щось замислює,' сказав Райлі. Він повернувся, щоб піти за Філіпсом. 'І я хочу знати, що саме.
  
  Вони піднялися по схилу і сіли за столик для пікніка біля кафе. Філліпс з'явився через кілька хвилин з підносом, на якому були три батончика бекону і три чашки чаю.
  
  Він плюхнувся на стілець, і вони взялися за їжу.
  
  'Тоді до справи, - сказав Філліпс, зробивши кілька ковтків. Він потягнувся за серветкою і витер трохи томатного соусу з куточка рота. 'Ви тут з-за того плоту, чи не так?
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Розділ тринадцятий
  Недалеко від Болберри, Саут-Хэмс, Девон. Четвер, 22 жовтня. 14:45.
  
  Севідж вийшов з комори на маленький майданчик і подивився вниз по сходах. Хтось ходив двома поверхами нижче. Грюкнули захлопнувшаяся двері, і гуркіт рознісся по дому. Потім вона почула, як чоловік піднімається сходами на другий поверх.
  
  'Тоді де ти? Голос був грубим і повним загрози. 'Думаєш, ти можеш приходити сюди і займатися своїми наркотиками і брудними справами, чи не так?
  
  'Алло? Севідж крикнув зі сходів. Краще б її присутність не стало повною несподіванкою. 'Тут офіцер поліції.
  
  На другому поверсі почулися шаркающие кроки. 'Ти не проведеш мене так, маленька сучка.
  
  Чоловік з'явився в полі зору біля підніжжя сходів. Він підняв погляд, на його круглому товстому обличчі з'явилася усмішка.
  
  'Детектив-інспектор Шарлотта Севідж,' представилася Севідж, дістаючи посвідчення. 'Тут по поліцейському справі.
  
  'Вірно, кохана. Звичайно, ти права. А тепер почекай, я встану, щоб розібратися з тобою.
  
  'Якщо ви придивитеся, то побачите, що я дійсно офіцер поліції. Мої колеги точно знають, де я перебуваю, і якщо зі мною що-небудь трапиться, вони дуже скоро вас вистежать'.
  
  
  
  'Гей? Чоловік піднявся на кілька сходинок, а потім зупинився і втупився на простягнуту руку Севіджа. 'Добре, припустимо, ви офіцер поліції, якого дідька ви тут робите?" Це приватна власність.'
  
  'Двері були відчинені. У будь-якому випадку, я розслідую злочин.
  
  'Тоді про який злочин йдеться? Я багато разів повідомляв про вандалізм, але ніхто так і не спромігся приїхати сюди.
  
  'Це старе злочин. Давності. Зниклі хлопці.
  
  'Хейскит і Колдуелл? Чоловік похитав головою. 'Ви марно витрачаєте час. Тут нічого немає, нічого з того, що я вам розповідаю.
  
  Те, як чоловік вимовив ці імена, здалося Сэвиджу дивним, майже офіційним.
  
  'А хто ви, містер...?
  
  'Семюел. Елайджа Семюел.
  
  'Що ж, містере Семюел, я повинен попередити вас, що, вандали ви або не вандали, ви не можете нападати на людей із залізними прутами.
  
  'Це моя власність, і ви вторглися на чужу територію. Вам потрібен ордер на обшук цього місця'.
  
  'Тут нічого шукати, чи не так? Я просто хотів відчути, на що був схожий будинок'.
  
  - Відчути? Рука Семюеля міцніше стиснула залізний прут. Ти не можеш собі уявити, яким пеклом було це місце, мила. Ті хлопчики не втекли. Вони були занадто налякані, щоб зробити це. Вони знали, що врешті-решт їх спіймають і повернуть сюди. Ні, Хейскит і Колдуелл встали посеред ночі і пішли в Соар-Мілл-Коув. Потім вони увійшли у воду і попливли. Прямо з води. Навіть влітку минуло зовсім небагато часу, перш ніж їхні тіла оніміли б. Годину або близько того, і у них була б гіпотермія. Ти знаєш, що це з тобою робить? Севідж похитала головою. Ми з колишніми військовослужбовцями раз бачили це на тренуванні. У Кэрнгормсе. Ми були в глибокому снігу, шестеро з нас в умовах повної темряви. Двоє хлопців впали в гіпоксію і відмовилися йти далі. Вони пішли в стані, схожому на сон; нам довелося залишити їх або загинути самим. Через тиждень, коли погода прояснилася, ми послали вертоліт забрати трупи. Отже, ви бачите? Для Хейскита і Колдуелла біль закінчилась там, у воді. Вони заснули, укачиваемые хвилями, а прокинулися в кращому місці.'
  
  
  
  'Значить, ви були тут, у Вудленд-Хайтс?
  
  'Мене тут було не більше, ніж Хейскита і Колдуелла. Ми всі були примарами. Дивись. Семюель витягнув вільну руку вбік, долонею до Сэвиджу. 'Ти бачиш мене наскрізь. Я ніщо, оболонка людини.
  
  'Що тут сталося, містер Семюел? Ви повинні розповісти мені розповісти кому-небудь. Триває перегляд справи, і, якщо тут були скоєні будь-якого злочину, що ми повинні знайти винних і посадити їх.
  
  'Рецензія? Семюель похитав головою, мало не розсміявся, а потім презирливо подивився на Севіджа. 'У нас в армії теж були подібні речі, і це нісенітниця собача, вірно? Ви ставите галочку, коментуєте, а потім відкладаєте справу ще на десять років. Що стосується злочинів, злочин полягав у тому, що ніхто не звернув на це уваги, і нам не повірили.'
  
  '"Ми"? Значить, ви були тут постійним жителем?
  
  'Резидент? Швидше укладений. Тільки в ув'язнених було більше прав, ніж у нас.
  
  'Зараз все по-іншому. Після операції "Тіс" кожне агентство набагато більш чутливо до історичних зловживань. Вашій розповіді повірять, і, якщо це взагалі можливо, вам будуть пред'явлені звинувачення.'
  
  'Ні, кохана. В мою історію не повірять, і звинувачень не буде, бо ти більше нічого від мене не доб'єшся. Ти думаєш, я хочу, щоб бульварна преса порпалася в минулому? Ні, це історія. Я купив це місце кілька років тому, помилково вважаючи, що володіння будинком якось поліпшить ситуацію, але цього не сталося. Тепер я продаю. Я хочу зніматися. Я виявив, що є інші способи вирішувати свої особисті проблеми. Семюель вдарив залізним прутом по перилах. Одна зі стійок розлетілася вщент. - А тепер, якщо ви не заперечуєте, я б хотів, щоб ви пішли.
  
  
  
  Севідж кивнув. 'Добре, але пам'ятай, що я сказав. Якщо тут що-небудь трапиться, людям пред'являть звинувачення, зрозумів?
  
  'Геть звідси!
  
  Севідж прослизнув повз Семюеля і рушив вниз по сходах. Семюел не пішов за ним. Вона спустилася на перший поверх; вона чула, як Семюел біснується на горищі, коли відчинила вхідні двері і вийшла на ганок. Вона збігла сходами ганку, і при цьому одне з мансардних вікон розбилося, а зсередини долинув звук того, як Семюель трощить спальню.
  
  Райлі відкусив шматочок рулету з беконом. Кілька хвилин жував, щоб відвернути Філліпса. Як журналіст дізнався про плоті і чому він зацікавився, Райлі поняття не мав.
  
  'Ну, знаєш, чотири букви. Човен Гека Фінна. Філліпс полуобернулся до моря. 'І її знайшли на пляжі, чи не так?
  
  'Можливо, так і було. Райлі простежила за поглядом Філліпса. 'Хоча, чесно кажучи, для тебе це не дуже цікава історія.
  
  'Правда? Я думаю, тут ти помиляєшся. Філіпс зробив ковток чаю. 'Але поки відклади це у бік. Є дещо ще.
  
  Райлі почекав, але журналіст нічого не сказав. 'Продовжуйте.
  
  'Якийсь містер Перрі Злитий. Це ім'я що-небудь говорить?
  
  'Провідний американського ток-шоу? - Недбало перепитав Райлі. 'Або, може бути, кандидат у президенти від Республіканської партії?
  
  'Чи ти дурний, чи вважаєш мене таким. Перрі Злитий живе в Плимстоке, і його машину знайшли покинутою на пустки у вівторок ввечері, з тих пір як ти відправив людей на його пошуки.
  
  
  
  Райлі зітхнув. 'Гаразд, значить, пропав хлопець. Ти знаєш, зі скількома невдахами ми маємо справу щорічно?
  
  'Думаю, сотні, але справа не в цьому.
  
  Так в чому ж справа, Ден? Я дійсно не...
  
  'Послухайте, сержант Райлі,' перервав його Філліпс з нотками збудження в голосі. 'У мене є дещо по Слиту. Можна навіть сказати, що я виконував за вас вашу роботу.
  
  'Добре. 'Райлі демонстративно відклав склянку, гадаючи, чи не грає Філліпс в якусь гру. Райлі кивнув Эндерсу. Ендерс дістав блокнот. 'Розкажи мені. Але якщо це якась авантюра, у вас великі проблеми. Рулет з беконом або без рулету.'
  
  'Не заводься, обіцяю. Філліпс залишив свою їжу і тепер дістав таблетку. Його пальці ковзнули по поверхні, а потім він передав таблетку Райлі. 'Прочитайте це.
  
  Райлі взяла планшет і йому в зображення, що заповнила екран. Це була перша сторінка місцевої газети – North Devon Gazette. Газета висвітлювала район навколо Байдфорда і Барнстейпла. Філліпс ткнув пальцем в заголовок в боковій панелі: Занепокоєння з приводу зниклого на тиждень місцевого вікарія.
  
  'І? - Запитав Райлі. 'Яке це має відношення до Мокрого снігу або плоту?
  
  'На перший погляд, нічого'. Філліпс забрав планшет, і його пальці вивели нове зображення. 'Мій редактор попередив мене про цю історію і попросив написати статтю про стреси, пов'язані з роботою вікарія в сільському приході. Хотів, щоб я показав, що не завжди все було зелено і приємно. Коли я почав досліджувати, я знайшов дещо набагато більш цікаве. Зниклого вікарія звуть Тім Бенедикт. Йому за шістдесят. Місцева поліція в Барнстейпле розглядає версію про те, що на нього вплинула напружена робота.'
  
  
  
  "Я все ще не розумію...
  
  'Ось. Філліпс повернув планшет. - Тут фотографія, яку вам потрібно подивитися.
  
  На екрані було видно пліт. Зображення було не дуже хорошим. Світло падало збоку, і всі кути були кривими.
  
  'Так ти все знаєш про це", - сказав Райлі, збираючись повернути планшет Філіпсу. 'Велика справа'.
  
  'Не так швидко. Філліпс простягнув руку і відсунув планшет. 'Випадковий перехожий зробив це фото до того, як з'явилися ви, так що я приношу вибачення за якість. Втім, неважливо, картинка і так гарна. Збільште зображення у верхній частині коробки, там, де знаходиться важіль. Скажіть мені, що ви бачите. '
  
  Райлі забрав планшет назад, а потім доклав великий і вказівний пальці до екрану. Розділив їх. Дерев'яна коробка роздулася, та зображення стало нерівним. І все ж він міг бачити гравіювання на передпліччі манекена, літери, які вони з Ендерс з усіх сил намагалися розібрати.
  
  ТБ/ПС/СП/АД
  
  'І що? Філліпс сіл і схрестив руки на грудях, самовдоволена усмішка розповзлася по його обличчю. 'Я щось наплутав чи що?
  
  'Ні, я...' Райлі похитав головою. Цікаво, що за склад розуму у Філліпса, який міг наштовхнути його на думку про зв'язок. 'Чорт, я в це не вірю. Повинно ж це бути простим збігом, чи не так?
  
  'Як вам завгодно. 'Філліпс відкинувся на спинку стільця. 'Думаю, що ні.
  
  'Сер? Ендерс перестав жувати свій батончик і витягнув шию вбік, щоб подивитися на екран. 'TB / PS / CH / BP. Я не розумію.
  
  'Розберіться з цим, констебль, це чертовски очевидно, - гаркнув Райлі, гадаючи, як він збирається пояснити Хардину, що кримінальний репортер знайшов щось, що вони випустили з уваги. - Перші пари літер позначають Тіма Бенедикта і Перрі Злита.
  
  
  
  Тридцять хвилин потому Севідж стояла на кручах над бухтою Соар-Мілл. Вона покинула Вудленд-Хайтс, поїхала на найближчу автостоянку Національного фонду і пройшла пішки по прибережній стежці півмилі. Тепер вона дивилася вниз, на облямований скелями піщаний затоку. Незважаючи на його неприступність, вона представила, що влітку на маленькому пляжі буде повно народу. У цю пору року тут нікого не було видно. Вона пішла по стежці, яка зигзагоподібно спускалася до бухти, минаючи скельний виступ і продираючись крізь папороть і утесник. Внизу вона, спотикаючись, спустилася по бетонній пандусу туди, де на початку пляжу була складена маса морських водоростей, перемішаних зі сміттям. Вона переступила через уламки і ступила на пісок. Був відлив, і в гирлі вузької бухти біла вода пінилася навколо скель, коли хвилі з гуркотом набігали на них.
  
  У відкритому морі яхта погойдувалася на сильній хвилі, поки команда прокладала собі шлях з підвітряного боку до Солкомбу, в той час як ближче до берега лодчонка спрямовувався в протилежному напрямку, над головою кружляла зграя чайок, а самотній рибалка на борту був добре закутаний від негоди.
  
  Двоє хлопчиків пропали в серпні. Температура води повинна була складати близько сімнадцяти градусів. Звичайно, не Арктика, але час виживання склало б всього кілька годин, і це без урахування здатності хлопчиків триматися на плаву в тому, що, згідно звіту, було бурхливим морем. Чи правий був Елайджа Семюель? Вони уклали що начебто угоди про самогубство і кинулися вбрід в океан під нічним небом? Якщо це так, то чому тіла не були знайдені? Звичайно, приливні течії могли винести їх далеко вздовж узбережжя, але Сэвиджу здавалося малоймовірним, що там нічого не виявиться. До того ж, потрібно було враховувати напис на каркасі ліжка. Це наводило на думку про зовсім іншу історію, ніж та, яку розповів їй Семюель.
  
  
  
  Вона вийшла туди, де прибій ковзав по піску. Набігла хвиля, і Сэвиджу довелося відскочити на кілька кроків. Її сліди наповнилися водою, і обриси пом'якшилися. Раптово їй в голову прийшла ідея. Спогади про Джейсона Колдуэлле і Лайаме Хейските зблякли точно так само. Спочатку розмиті, а потім остаточно стерті з поверхні часом. Вони не залишили після себе нічого, крім слідів на вологому піску, які незабаром були змиті. Вмираючи молодими, вони так і не отримали шансу ні подорослішати, ні чогось досягти у своєму житті, ні завести дітей. "Те ж саме було і з її дочкою Кларіссою", - подумала вона. Її сліди існували тільки в спогадах кількох людей, і одного разу вони зникнуть назавжди.
  
  Севідж похитала головою, розчарована і сердита. Ось чому вона повинна брати участь у розслідуванні Лакуни, а не ганятися за якоюсь нісенітницею. Колдуелл і Хейскита вже давно не можна було врятувати, але Джейсон Хобб - зовсім інша справа.
  
  Вона повернулася, щоб піти. Обертаючись, вона глянула на сліди, які залишила на пляжі. Ще один набір відбитків перетинав її власні і йшов паралельно лінії припливу. Вони вели до однієї стороні бухти і зникали у воді, ніби людина обігнув скелі і тепер був спійманий в пастку в наступній бухті піднімається припливом. Серце Севідж на мить забилося швидше, але потім вона побачила фігуру, яка стоїть на схилі скелі, ніби вони вибралися з моря. Севідж пильно вдивився в фігуру, чорну на тлі неба, риси обличчя були нечіткими. "Все ж чоловік", - подумала вона. Худорлява, безумовно не громіздка фігура Елайджі Семюеля. І він спостерігав за нею.
  
  Кілька секунд нічого не відбувалося. Потім чоловік підняв руку, немов на знак вітання, перш ніж рушити вгору по схилу і зникнути за гребенем. Севідж повернувся і помчав вгору по пляжу. Вона натрапила на водорості, а потім вибралася через вузький прохід на стежку біля берега. Вона побігла вгору по схилу, але через кілька секунд її легкі розірвалися, а ноги підкосилися. Це було марно, він був занадто далеко, занадто високо. Севідж зупинилася, уперши руки в стегна, важко дихаючи, гадаючи, що саме вона бачила, що задумав цей таємничий чоловік.
  
  
  
  Джейсон не міг стежити за часом. День і ніч пролетіли непомітно. Єдине, що вказувало на протягом годин, - це випадковий звук подъезжающей і від'їжджаючої машини. В якийсь момент - через два, може бути, через три дні після того, як його вперше схопили, – камінь нагорі знову заскреготав, і голос покликав вниз.
  
  О, Джейсон, ти там, внизу?' У трубі майнув світло. "Я тут, нагорі, зі своїм старим приятелем Усмішкою. Ми обидва сподіваємося, що ти станеш моїм старим другом. Бачиш, я зараз зовсім один, а Посміхаючийся - не найкраща компанія. Чесно кажучи, він нічого не робить, тільки слухає.'
  
  Джейсон не ворушився. Можливо, якщо б він прикинувся мертвим, чоловік відкрив би коробку, щоб подивитися, що відбувається.
  
  'Джейсон, перестань. Ти насправді не більш цікавий, ніж Посміхаючийся. Це дуже розчаровує. Особливо тому, що я приніс тобі ще дещо-які подарунки. Ось кілька батончиків для сніданку і тістечко. Так, і ще кілька банок коли.'
  
  Джейсон закусив губу. Йому хотілося пити, а в животі урчало вже кілька годин. Останній батончик "Марс" був з'їдений давним-давно, і якщо він найближчим часом чого-небудь не з'їсть, то напевно впаде в непритомність.
  
  О, Джейсон! У тебе є десять секунд, щоб що-небудь сказати, інакше я йду. Раз, два, три, чотири...
  
  Джейсон притиснув коліна до грудей і видав тихий стогін.
  
  
  
  '... вісім, дев'ять, т...
  
  'Припини! Будь ласка! Я буду твоїм другом, просто дай мені чогось випити.
  
  'Хороший хлопчик. На кінці тюбика зашарудів пакет, і звідти вивалився каскад шоколадних батончиків. 'Бережіть голову, я принесу кілька банок і пляшку води.
  
  Джейсон відійшов в сторону, коли банки з гуркотом покотилися по трубі. Він схопив одну і клацнув кільцем, пролунало гучне шипіння, коли липка рідина разбрызгалась всюди. Він підніс банку до губ і зробив великий ковток.
  
  "А тепер я збираюся розповісти тобі трохи про себе, а потім ти зробиш те ж саме, добре?
  
  "О'кей,' пробелькотів Джейсон між ковтками коли.
  
  'Чудово! Пішла пауза, а потім голос понизився до шепоту. 'Ти ведеш щоденник, Джейсон? Знаєш, коли я був хлопчиськом, я провадив його!
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава Чотирнадцята
  
  Сьогодні п'ятниця, і Бентлі знову тут. Він приїхав, коли опускалися сутінки, чудесним ввечері. Ми все грали в футбол на задньому дворі. Мама поїхала кудись на вихідні, і я припустив, що вона в Лондоні на Бентлі. Її відсутність означало, що батько був у доброму настрої і дозволив всім хлопчикам не лягати спати допізна. Але потім ми помітили машину. Батько з ревом вибіг з дому і наказав нам заходити всередину. Він велів мені йти в свою кімнату. Опинившись там, я виглянула у вікно і побачила, як він зустрічається з Бентлі біля підніжжя сходів. Батько видавався розлюченим, і я почула, як він підвищив голос. Бентлі просто знизав плечима, і тонка посмішка прикрасила його губи. Він сказав щось, чого я не розчула, і потім вони вдвох увійшли всередину, Бентлі першим, а за ним батько, вмовив голову.
  
  Я почекав трохи, а потім прокрався з своєї кімнати. Двері в нашу квартиру у кінці коридору була відкрита, і я чув голоси, що доносилися знизу: мого батька і сторожа, а також ще одного нічного працівника. Я пройшов в задню частину будинку. На сходовому майданчику є створчатое вікно, а за вікном чавунна водостічна труба. Я підняв вікно і виліз на підвіконня. Я спустився по трубі, як робив багато разів до цього, і через кілька секунд вже стояв на бетонній площадці перед кухнею.
  
  У кухні було темно, але через вікно я могла бачити прямокутник світла. Двері в підвал була відкрита. У підвал батько водить хлопчиків для покарання, але я тільки чула, як батько розмовляв. Я обійшов будинок, подалі від кухні, і вийшов у двір за будинком. Я опустився на коліна поруч з тим місцем, де повітряного цегли відкривається вид на підвал. Коли я заглянула всередину, то побачила Бентлі! А під ним на ліжку - хлопчика.
  
  
  
  Бентлі зняв свій ремінь і обернув його навколо шиї хлопчика. Він їхав на ньому так, ніби сидів верхи на коні, використовуючи ремінь як поводи. Поки хлопчик боровся, він крутив і тягнув, поки хлопчик не заспокоївся. Потім він послабив тиск, поки хлопчик знову заворушився. Він повторював процедуру знову і знову, отримуючи задоволення. Боротьба. Тягнути. Підкорись. Звільнися. Борись. Тягнути. Підкорись. Звільни.
  
  Як би мені не хотілося, я не могла відвести погляд від жахливої картини. Бентлі нагадував білого носорога. Чорне волосся на білій лускатої шкіри. Широкі складки навколо талії. Він пирхнув і загарчав, а потім закінчив. Він впав на ліжко на мить, перш ніж піднятися. Хлопчик схлипнув і згорнувся клубочком, і вперше я помітила світле волосся.
  
  Джейсон!
  
  Пастух повертається в сарай, щоб перевірити своїх бранців. Його машина зупиняється перед воротами, і він відмикає висячий замок, скріплює важку ланцюг. Він хлюпає по бруду і направляється до кам'яних східців. Він на мить зупиняється. Праворуч - забитий фермерський будинок, який потребує серйозному ремонті. Ліворуч, за кам'яною стіною, величезними зеленими і коричневими валами тягнуться до горизонту вересові пустки.
  
  Він знизує плечима і піднімається по сходинках. Розсувні металеві двері замкнені на інший висячий замок. Він відмикає двері, відкриває її і заходить всередину. Там коридор з білими стінами і бетонною підлогою. На стелі люмінесцентні лампи забезпечують освітлення. Електричні кабелі проходять по броньованій магістралі, а майже на висоті стелі звисає вентиляційна труба. На перший погляд це місце нагадує інтенсивний свинарський або птахівничий цех, можливо, бойню.
  
  
  
  В кінці коридору є невеликий передпокій. Прохід веде вглиб будівлі до наступної розсувних дверей. Він дивиться вздовж коридору і через двері туди, де відкривається велика кімната. У центрі височіє вівтар з безліччю лопат, гідравлічних плунжерів і проводів. Авіакомпанії піднімаються до приваренному порталу нагорі і підключаються до латунним регулюючих клапанів. Сторонньому спостерігачеві вівтар здається чимось м'ясопереробного цеху, але, з іронією думає Пастух, малоймовірно, що машина пройде перевірку на працездатність і безпеку.
  
  Він повертається туди, де є ще дві двері. За кожними дверима крихітна камера. Оголена кам'яна кладка. Два кроки на один. Бетонна підлога з тонкою розсипом соломи. Світло проникає через затягнуту сіткою перегородку. Пастух підходить до лівої двері. Там є невеликий отвір, він відсуває його убік і заглядає всередину. Старий згорнувся калачиком на підлозі, тремтячи від холоду, чи то від страху. Легкий стукіт у двері не приносить відповіді.
  
  Він підходить до наступної камері і заглядає туди. Перрі Злитий сидить, притулившись спиною до задньої стіни, але, коли відкривається люк, він схоплюється на ноги.
  
  "Що, чорт забирай, відбувається?' Злитий кричить у двері. 'Я не знаю, що ти затіяв гру, але ти грьобаний псих. Випусти мене звідси!'
  
  'Це не гра, і я далекий від божевілля", - каже Пастух. 'Не витрачай свою енергію на спроби втекти. Краще моліться про прощення. Я знаю, що пробачив'.
  
  'Послухай, у мене є гроші. Заощадження. Готівку, якщо ти відведеш мене до дірки в стіні. Можеш забрати їх. У мене є ISA з майже тридцятьма кілограмами всередині. Він твій. Усе це.'
  
  
  
  'Гроші нічого не значать", - категорично каже Пастух. 'Ти не можеш придбати дар Божий. Гроші - корінь всіх зол'.
  
  'Хто ти, чорт візьми, такий?' Злитий стоїть у центрі крихітної камери. 'Принаймні, скажи мені це'.
  
  'Моє ім'я не має значення, але з моєю допомогою ти пізнаєш Божу любов'.
  
  Пастух перевертає картонку і хитає головою. Як і той чоловік, Злитий ще не усвідомив, що накоїв. Однак незабаром вони обоє зрозуміють ступінь своєї провини. І скоро їх примусять заплатити.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Розділ П'ятнадцятий
  Поліцейський ділянку Краунхилл, Плімут. П'ятниця, 23 жовтня. 9.07.
  
  Першим ділом в п'ятницю вранці Севідж виявила, що вона сидить у своєму кабінеті в оточенні кількох картонних коробок. Поки вона була відсутня у четвер вдень, коробки забрали зі сховища документів. Ще у вісімдесятих частина матеріалів була завантажена в зароджується Національний комп'ютер поліції, але більша частина - ні. На те, щоб розібратися в цій купі, подумала вона, пішло б півжиття. І що вона могла знайти такого, що втратили інші?
  
  Вона вирішила почати зі списку основних свідків і незабаром знайшла знайоме ім'я: Елайджа Семюель. Виявилося, що він жив у Вудленд-Хайтс на початку вісімдесятих, а потім, що дивно, враховуючи жорстоке поводження, про який він говорив, був найнятий наглядачем будинку. Перенесемося в даний, і тепер це місце належало йому. Коли хлопчики пропали, у нього тричі брали інтерв'ю, і кожен раз він розповідав одну і ту ж історію. Та, про хлопчиків, які вирушили в Соар-Мілл-Коув і виплили в море. Севідж переглянув заяви інших хлопчиків. Жоден з них не згадав про угоду про самогубство, яке, за словами Семюеля, уклали Джейсон і Ліам. Можливо, вони розповіли тільки Семюелю. Або, можливо, пакт був вигадкою, створеної для того, щоб Семюель міг раціоналізувати ситуацію.
  
  
  
  Приблизно через годину вона зробила перерву, щоб випити кави з буфету. Інші знайомі офіцери мимохідь кивнули їй, але, схоже, були занадто зайняті, щоб розмовляти. Lacuna нарощувалася, були задіяні додаткові ресурси, і тепер команда наполегливо працювала над тим, щоб у пошуках вбивці Ліама Клафа не залишилося каменя на камені. І все ж ніхто не мав особливої надії знайти Джейсона Хобба живим.
  
  Севідж віднесла свою каву у відділ криміналістики. Старший інспектор Гарретт у білих дошок глибокодумно кивав, поки Кольєр щось пояснював. Гарретт потріпав пасмо сивого волосся, що нависло на лацкан піджака, стурбований плямою на своєму бездоганному костюмі. "Він детектив з іншої епохи", - подумав Севідж. Пройшло. Вона нічого не мала проти його віку, але його методи були затягнуті в гамівну сорочку, таку ж соромливу, як комірець на його бездоганною сорочці. Останні кілька місяців він був хронометристом, отсчитывающим дні до отримання пенсії. Севідж задавався питанням, чи буде вона так само розчарована після тридцяти років служби.
  
  Вона випила каву, а потім зім'яла паперовий стаканчик і викинула його в найближчу смітник. Вона була оскаженіла. Як би сильно Хардін ні підкреслював важливість перегляду справи Кроншнепа, це було ніщо у порівнянні з терміновістю Лакуни. Зв'язок між справами в кращому випадку може бути слабкою, в гіршому - той факт, що імена збігаються, просто дивний збіг. Якщо на свободі серійний вбивця, саме вона повинна намагатися його зловити. Гаррет не розбирався в справах такого роду. Він був так само скутий правилами, як і Хардін. Лакуна полягала в тому, щоб проникнути в образ думок нещасного звіра, а Гаррет поняття не мав, як це зробити.
  
  Вона повернулася в свій офіс і знову почала переглядати свідчення. Вудленд-Хайтс управляли містер Френк Паркер і його дружина Дебора. Вони жили в окремій квартирі всередині будинку і користувалися нею. У Паркер був тринадцятирічний син, який жив з ними, а також Семюел – доглядач – і два шкільні вчителі. Була також економка - міс Едіт Бикелл, – яка приходила готувати і прибирати. І Семюель, і шкільні вчителі жили в загальному будинку в сусідньому селі. Якщо до зникнення двох хлопчиків був причетний нечесний хід, один або кілька з цих людей знали про це.
  
  
  
  Севідж знову переглянув звіт про вікні в коморі. Семюель стверджував, що Френк Паркер попросив його приїхати і відремонтувати вікно, але у своєму власному заяві Паркер заперечував цей факт. Крім того, судово-медична експертиза показала, що вікно було розбите зовні, а не зсередини. Семюель, схоже, брехав.
  
  Паркер, принаймні, із заяв, здавався в деякому роді тираном. Слідчі описали дисципліну як кшталт дисципліни робочого будинку дев'ятнадцятого століття, а його відношення до поліції - стримане і неохоче співпрацю. Тим не менш, не було знайдено нічого, що могло б викрити кого-небудь в будинку, і незабаром розслідування зайшло в глухий кут. Протягом шести місяців після інциденту Вудленд-Хайтс був закритий після прямого втручання Міністерства внутрішніх справ.
  
  Вона вирішила, що Паркер повинен бути першим у її списку інтерв'юйованого, і була здивована, виявивши, що він живе в селі Хоуп-Коув, всього в милі від її будинку. Телефонний дзвінок з проханням домовитись про зустріч, на який відповіла безцеремонна жінка, тривав всього тридцять секунд. Тим не менш, співбесіду було призначено на пізній ранок, і Севідж зраділа, що констебль Колтер був вільний і зміг супроводжувати її.
  
  
  
  Райлі і Эндерсу знадобилося майже дві години, щоб доїхати до мальовничого села, розташованого в сільській місцевості Північного Девону, недалеко від кордону з Корнуоллом. Місцевий офіцер зустрів їх біля входу в будинок Тіма Бенедикта. Констебль Підлогу Сидвелл був явно не в собі. Йому було за тридцять, з добрими манерами, типовий сільський поліцейський, але він не розглядав зникнення Бенедикта як щось інше, крім як з вини самого чоловіка.
  
  'Його машини немає,' сказав Сидвелл, вказуючи на гараж збоку від окремого ділянки. 'І його гаманця теж. Хоча я простежив за його кредитними картками, і жодна з них не була використана.
  
  'Так ти думаєш, він перевершив самого себе? - Запитав Ендерс. 'Ближче до Бога?
  
  'Я не знаю, де він,' сказав Сидвелл, кинувши погляд на Эндерса. 'Я сподіваюся, що він з'явиться.
  
  'Звичайно. Райлі кивнув. По телефону він тільки сказав Сидвеллу, що у них був схожий випадок. Нічого про плоту або Перрі Слите. 'Ми можемо увійти?
  
  Сідуелл пройшов через садову хвіртку і піднявся по бетонній доріжці. Будинок був сучасним, але з білими еркерами з ПВХ в псевдосвинцовом стилі. Дві сходинки вели до вхідних дверей, яку констебль відкрив без ключа.
  
  'Прибиральниця тут,' сказав він в якості пояснення. 'Не було особливого сенсу скасовувати зустріч.
  
  Сідуелл вийшов у коридор, Райлі та Ендерс пішли за ним. Ламінована підлога нагадував дуб, але ніщо інше не відповідало упередженому поданням Райлі про те, яким повинен бути будинок священика. Стіл стояв поруч з вішалкою для одягу, а сходи вели вгору по одній стороні холу. Інтер'єр був зроблений у виставковому будинку Барратта.
  
  'Ти вже тоді прибрався в цьому місці? - Запитала Райлі. - До того, як приїхала прибиральниця?
  
  
  
  'Бошедший?
  
  'Експертиза. Відбитки пальців. Ознаки злому.
  
  'Немає. Сидвелл похитав головою. 'Але злому не було. Двері були не замкнені.
  
  'І це не здалося вам дивним?
  
  'Ну... Сидвелл замовк і прикусив губу. 'Чесно кажучи, спочатку так і було, але я з Байдфорда. Тут люди часто залишають свої двері незамкненими, навіть відкритими, якщо погода хороша. Крім того, це будинок вікарія. Люди не стали б у нього красти. Не в цій частині світу. '
  
  'Зрозуміло. Райлі злегка посміхнувся. 'І ми скільки ... в десяти, п'ятнадцяти милях від Байдфорда? Я припускаю, що двигун внутрішнього згоряння добрався і до цих місць, так що не виключено, що хтось міг сюди під'їхати, чи не так?'
  
  'Ні, я вважаю, що ні.
  
  Ендерс тихо присвиснув. 'Я міг би усамітнитися тут, сер. Звучить ідилічно. Повинно бути, це люди більш високого класу, ніж та купка негідників і шалав, що живе у нас на півдні.
  
  Сидвелл провів їх у вітальню. В одному кутку стояв стіл, в іншому - диван і два крісла, кімната була розділена імітацією арки. Бюро біля стіни було завалене паперами, збоку від паперів стояв ноутбук. Сідуелл підійшов до столу.
  
  'Я через багато чого пройшов", - сказав він. 'Нічого незвичайного. Ніяких проблем на роботі, ніяких боргів, ніяких любовних листів від таємного шанувальника. З комп'ютером теж небагато. Я розмовляв з різними парафіянами, і ніхто з них не зміг запропонувати ніякого пояснення його зникнення. В єпархії теж. Вони, звичайно, стурбовані. Я так розумію, єпископ збирається попросити прихожан помолитися за Бенедикта в неділю.'
  
  'Це допоможе,' сказав Райлі.
  
  'Ви думаєте? Сидвелл почав гортати документи на бюро. 'Я і сам не можу цього зрозуміти. Наскільки я можу судити, ця людина святий.
  
  
  
  'Послухайте, це ризиковано, але у нас в Плімуті злочинець. Він... Райлі замовк. З коридору долинув гул. Віддалений свистячий звук. Райлі на мить обернулася, а потім знову подивилася на Сидвелла.
  
  'Прибиральниця,' сказав Сидвелл. - Я ж сказав вам, що вона працює в п'ятницю. Я знаю, що минулого тижня тут нікого не було, але ...
  
  - Вона теж була тут у минулу п'ятницю? - Запитала Райлі. Сидвелл кивнув. 'Це означає, що вона прибирала після зникнення Бенедикта?
  
  "Так, але я не бачу...
  
  'Почекай тут. Райлі вибігла з кімнати. В коридорі зверху долинув звук пилососа. Райлі піднявся по сходах і побачив жінку середніх років, яка штовхала Дайсона взад-вперед в кінці сходового майданчика. Він кашлянув.
  
  "Боже мій! Жінка обернулася і, побачивши Райлі, випустила пилосос. 'Будь ласка, не треба...
  
  'Поліція, мадам,' сказав Райлі. 'Детектив-сержант Даріус Райлі. Я з констебля Сидвелл.
  
  'О. - Жінка розсміялася. 'Я думала, ви...
  
  'Не звертай уваги. 'Райлі відкинула випадковий расизм. "Я просто хочу спитати тебе про дещо щодо минулої п'ятниці.
  
  'Але я обговорював це з Підлогою. Все було в порядку. Тім не прибрав свої речі для сніданку, але, крім цього, не було жодних ознак того, що щось не так. Ніхто не знав, що він пропав, до суботи.'
  
  'Звичайно, але прибирання? Райлі вказала на пилосос. 'Ти прибирав у минулу п'ятницю вранці?
  
  'Так. Зверху і знизу.
  
  'І там нічого не змінилося?
  
  'Ні, я ж тобі сказав.
  
  'А пакет, який зараз знаходиться в пилососі, це той самий?
  
  
  
  Жінка похитала головою. 'Тут немає мішка. Це один з тих, що використовуються в циклонах. Але я не спорожняла пилосос, якщо ви це маєте на увазі.
  
  'Ви не заперечуєте, якщо ми поглянемо?
  
  "Звичайно, ні. Жінка нахилилася до пилососа і клацнула засувкою. Циліндр відійшов, і вона передала його Райлі.
  
  'У ванну?' Запитала Райлі. Жінка вказала на двері через сходову площадку. Райлі підійшла і увійшла, жінка пішла за нею. 'Ви ніде не помітили безладу? Конкретно шматочки паперу?'
  
  'Тепер, коли ви згадали про це, це зробила я. Жінка дивилася, як Райлі виливає вміст вакуумного балона у ванну. 'Тім випадково розлив вміст свого паперового пуншу. Уламки були розкидані по всій вітальні.'
  
  Райлі посміхнувся про себе, відчуваючи, як його серце починає битися трохи швидше від слів цієї жінки. Він дивився на сіру масу волосся і пилу, яка тепер купкою лежала на білій поверхні ванни, і помацав цю купу кінчиком пальця. Серед цього безладу він помітив те, що шукав: кілька шматочків конфетті. Рожево-жовті, покриті крихітними цифрами.
  
  Село Хоуп-Коув звернена строго на захід, бетонний хвилеріз і мис Болт-Тейл забезпечують жителям невелику захист з боку моря. Севідж і Колтер проїхали повз строкатого скупчення будинків, які скупчилися навколо пляжу і готелі. Прибережна дорога огибала пляж, а потім піднімалася геть від моря, ведучи від села до ряду значних володінь, розташованих високо на пагорбі. Заклад Френка Паркера розташовувалося на великій території, і до нього вела нерівна дорога. Севідж звернув на доріжку і припаркувався біля входу. Пара великих залізних воріт висіла на цегляних стовпах, а ділянка оточував високий дерев'яний паркан.
  
  
  
  - Очевидно, не любить відвідувачів, мем. - Колтер вказав на табличку "Приватним особам вхід заборонено" . 'Ви впевнені, що не хочете, щоб я був там з вами?
  
  'Немає. Поговори з сусідами, ' сказав Севідж. 'Але будь обережний. Створи їм яку-небудь історію. Що-небудь, щоб витягнути якісь пікантні подробиці про Паркерах.
  
  Вони вийшли з машини, і Колтер неквапливо попрямував стежкою до наступного будинку, в той час як Севідж штовхнув ворота. Під'їзна доріжка вела до окремо стоїть гаражу, а до вхідних дверей вели сходи. Великі дерева стояли по обидві сторони від будинку і відкидали на нього глибокі тіні, не дозволяючи сонця проникати в темні, вкриті мохом рокарії. Якщо б частину дерев вирубали, з будинку відкривався би чудовий вид на бухту і далі, на Бигбери-он-Сі і острів Бург. Як би те ні було, величезні зарості рододендронів закривали огляд і, як подумав Севідж, залучали сторонні очі.
  
  Двері відчинила місіс Паркер, жінка років шістдесяти з лишком. Темна, похмура одяг був з іншої епохи і складалася з довгої чорної спідниці і чорного жакета з накрохмаленої білою сорочкою під ними. Сувора, Дика думка, скрипучий голос жінки, коли вона говорила, тільки підтверджував цей факт.
  
  'Ви, має бути, жінка-поліцейський,' сказала місіс Паркер. 'Вам тут не раді, і чаю ви не отримаєте. Френк у вітальні. Заходьте самі.
  
  Місіс Паркер стояла, притримуючи двері, і не намагалася показати Сэвиджу, в яку сторону йти. Севідж увійшов і ступив на голі дошки підлоги. Дошки рипіли, коли вона йшла по коридору. Вона зупинилася біля дверей праворуч і заглянула всередину. Ні, це була їдальня. З іншого боку була ще одна двері, і Севідж перейшов її.
  
  
  
  'Сюди. 'Пролунала зсередини груба команда, голосом, схожим на голос місіс Паркер, але на октаву нижче. - У вас є десять хвилин, і я почав відлік часу з того моменту, як ви увійшли через парадні двері.
  
  Севідж увійшов у кімнату. Як і в коридорі, тут були голі дошки підлоги, тільки пошарпаний килимок перед каміном. Над каміном висіла фотографія хлопчика в срібній рамці з одного боку. Фіранки на великому эркерном вікна були запнуті, щілина завширшки всього в долоню пропускала світло. Сонце прочертило смугу на підлозі, яка тягнулася до каміна, акуратно розділяючи навпіл єдину меблі в кімнаті: два крісла з високими спинками. Одне з них займав Френк Паркер. Паркер був старший за свою дружину на кілька років, із зморшкуватим обличчям і запалими очима. Він кивнув Сэвиджу і вказав на інший стілець, висунувши кістляву руку з рукава сорочки. Як і його дружина, Паркер був одягнений в білу сорочку з чорним одягом, брюки вайлувато облегали худі ноги, піджак був туго застебнутий на настільки ж трупному тілі.
  
  'Сідайте,' сказав Паркер. 'Давайте продовжимо, ви і так витратили хвилину свого часу.
  
  У Паркера була дивна манера говорити. Після закінчення пропозиції він залишав рот відкритим, оголюючи зуби. Манірність створювала враження, що він передбачав всі, що Севідж збирався сказати.
  
  'Детектив-інспектор Шарлотта Севідж,' сказала Севідж, дістаючи своє службове посвідчення. 'Я тут з приводу Вудленд-Хайтс.
  
  'Я знаю, хто ви,' сказав Паркер. - І я здогадуюся, навіщо ви тут.
  
  'Ви керували будинком в кінці вісімдесятих, коли пропали Лайам Хейскит і Джейсон Колдуелл. В той час ходили чутки, але більшість людей вірили, що вони втекли. Минуло майже тридцять років, а вони все ще не з'явилися. Я тут, щоб з'ясувати, що сталося з тими двома хлопчиками. '
  
  
  
  Рот Паркера відкрився, його сірий мова провів по нижніх зубах. Він подивився на годинник на камінній полиці, а потім облизав по черзі обидві губи.
  
  'Смішно. Чого ви очікуєте отримати? Коли Лайам і Джейсон пропали, ви всі збіглися. Обшукали кожен дюйм будинку, але нічого не знайшли.
  
  'Ходили чутки про жорстоке поводження в притулку, містер Паркер, це все, що мені відомо.
  
  'Чутки - це дуже добре, і вони можуть руйнувати життя, навіть призводити до масових вбивств, але, врешті-решт, це всього лише слова. Хейскит Колдуелл і втекли. Де вони зараз і що замишляють, знає тільки Бог. Якщо де-то в цій історії є грішники, я впевнений, що вони будуть засуджені.'
  
  'Я розмовляв з людиною, який був постійним жителем. Він сказав мені, що будинок був схожий на пекло'.
  
  'І він сказав вам, чому опинився там? Паркер відкинувся на спинку стільця, виглядаючи розслабленим, але його руки вчепилися в підлокітники, і прозора шкіра натягнулася на костяшках пальців. 'Вони були правопорушниками, інспектор Севідж. Всі вони. Брехуни, шахраї, злодії, хулігани, головорізи. У нас навіть був десятирічний хлопчик, який зарізав свого молодшого брата.'
  
  'Ви хочете сказати, що ніколи не бачили і не чули нічого підозрілого, що ніколи не було насильства?
  
  О, насильство дійсно мало місце. Підтримувати порядок було майже неможливо. Вони постійно билися між собою. Найбільш буйних доводилося стримувати, щоб вони не заподіяли шкоди собі чи іншим'.
  
  'Лайам і Джейсон?
  
  'Ні, чесно кажучи, вони були хорошими хлопцями. Коли вони пропали, я був спустошений. Як ви можете собі уявити, інцидент став одночасно професійної і особистою трагедією. Я не міг зрозуміти, чому вони втекли. Як ніби нашої любові і турботи було недостатньо.'
  
  
  
  Севідж помітила, як Паркер на мить відвела від неї погляд. Вона обернулася і побачила місіс Паркер, що стоїть в дверях, схрестивши руки на грудях, з похмурим виразом обличчя.
  
  'Ці хлопчики були одержимі дияволом. 'Місіс Паркер розвела руки і опустила їх уздовж тулуба, напружена, зі стиснутими кулаками. 'Втікши, вони відкинули нашу прихильність, кинули всю нашу любов нам в обличчя. Я молився, щоб їх знайшли, щоб вони могли повернутися і бути покараними'.
  
  'Покараний? Севідж подивився на місіс Паркер, потім знову на містера Паркера. 'Ви маєте на увазі побитий?
  
  'Дисципліна завжди відповідала злочину", - непримиренно сказав Паркер. 'Але не побиттю. Це слово наводить на думку про щось з 1880-х, а не з 1980-х. Я не тиран'.
  
  'Немає?
  
  'Зовсім немає. Я жив просто, допомагав людям, коли міг, прощав своїх ворогів. Мене будуть судити, як і всіх нас, коли я помер би свій останній подих.
  
  'Наші однолітки можуть судити нас суворо'.
  
  'Я кажу про Всемогутнього, інспектор, а не про плітки в класі. Ви вірите в Бога?
  
  'Немає. Не зовсім.
  
  'Бог карає. І після смерті, і за життя'. Паркер потягнувся за тростиною, притуленою до спинки крісла. Він взяв палицю в одну руку і постукав нею по долоні іншої. 'Якщо б ці хлопчики звернулися за допомогою до Бога, більшість їх проблем було б вирішено.
  
  Севідж мимоволі здригнувся, коли Паркер стиснув губи в подобі посмішки. Пролунало постукування, постукування, постукування. Не Паркер з тростиною, а його дружина, що входить в кімнату і з'являється за плечем Севіджа.
  
  'Ти згрішила, Шарлотта? Кістлява рука місіс Паркер метнулася вперед і схопила Севіджа за передпліччя. Вона нахилилася, і Севідж відчув неприємний запах з рота. 'Чи Можете ви сказати, що вели бездоганну життя?
  
  
  
  'Я дуже сумніваюся, що вона зможе. 'Паркер піднявся зі стільця. Він ступив уперед, нависаючи над нею своїм худорлявим тілом. "Нехай той, хто без гріха, першим кине камінь, інспектор. Тоді я зробив те, що було краще для хлопчиків, і я не боюся відповідати за свої дії. А ти?'
  
  'Я попереджаю вас, - сказала Севідж, вивільняючи руку з хватки місіс Паркер. 'Я можу вас заарештувати.
  
  'Я так і думав, що ти в будь-якому випадку збираєшся це зробити. 'Паркер скосив очі вниз, а потім стукнув палицею по підлозі серією уривчастих ударів, підкреслюючи кожне промовлене ним слово. 'Заарештувати. Нас. За. Вбивство.'
  
  'Ну що, інспектор? Місіс Паркер знову торкнула Севіджа, на цей раз злегка за плече. - Ви можете або заарештувати нас, або...
  
  'Можеш забиратися звідси до чортової матері. Містер Паркер постукав палицею по спинці крісла Севіджа. Він повернувся боком і подивився на камінну полицю. 'Десять хвилин минули.
  
  Севідж скочила на ноги і стала між Паркером і його дружиною. Вони навіть не спробували її зупинити. Вона обернулася в дверях.
  
  'Я не знаю, що сталося у Вудленд-Хайтс, але можу сказати вам, що має намір це з'ясувати. Севідж розвернулася на підборах і пішла коридором до вхідних дверей. Вона відчинила двері і збігла сходами. Відкриваючи залізну хвіртку, вона озирнулася на будинок. Паркери розсунули фіранки і стояли, як кілька статуй, дивлячись на неї зверху вниз.
  
  'Мем? Колтер притулився до машини. Вона кивнула на будинок. 'Все в порядку? Ці двоє виглядають як справжня пара диваків.
  
  
  
  'Можна і так сказати. 'Севідж прослизнув у ворота. 'Містер Паркер чи не погрожував мені тростиною.
  
  'Погрожував? Кальтер рушив до воріт. 'Тоді ми повинні повернутися туди і заарештувати його.
  
  'Немає. 'Севідж похитала головою і глибоко зітхнула. 'Нам потрібно більше доказів.
  
  'Ну, сусіди не дуже допомогли. Паркери тримаються осібно. Вони не втручаються в сільське життя, і з відвідувачами, мабуть, обходяться швидко.
  
  'Хіба я просто не знаю цього,' сказав Севідж.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава Шістнадцята
  Північний Девон. П'ятниця, 23 жовтня. 13:23.
  
  Райлі і Ендерс залишили констебля Сидвелла в замішанні, сказавши йому, що вони знайшли зв'язок між їх справою і зникненням Тіма Бенедикта, і цим зв'язком є використання електрошокера. Райлі сказав, що немає жодних сумнівів у тому, що Бенедикт був викрадений. Проте на даний момент він промовчав про зв'язки з плотом.
  
  'Сидвелл. Він в іншій лізі", - сказав Ендерс, коли вони від'їжджали. 'А ти думав, плімутські детективи відсталі.
  
  'Тільки ти, Патрік", - сказав Райлі. 'Але Сидвелл прав в одному. Тобто, чому Бенедикт?'
  
  "Ну, ти міг би запитати: "Чому мокрий сніг?" Двоє чоловіків в п'ятдесяти милях один від одного, але повинна ж бути зв'язок, вірно?
  
  'Ось саме. Проблема в тому, що вони абсолютно різні особистості.
  
  'Порівняти?
  
  'Бенедикту за шістдесят, Злитий на двадцять років молодше. Бенедикт - священик, а Злитий - торговець наркотиками для тварин. Не можу уявити, щоб їх шляхи перетиналися.
  
  'А як щодо мокрого снігу? Він міг бути тут, на фермах в цьому районі.
  
  'Гарне зауваження. Ми можемо перевірити його розклад, хоча я не впевнений, що його ділянка простирається так далеко на північ. Райлі дивилася через вітрове скло, як повз проносилися живоплоти і поля. 'Ми тут на відстані цілого світу від Плімута. Крихітні села, кілька маленьких містечок, нічого особливого. Я не бачу нічого такого, в чому міг бути замішаний Бенедикт, що відповідало б тому, що робив Злитий.'
  
  
  
  'Ця жінка, Сара. Та, що дзвонила по мобільному. Вона може бути сполучною ланкою. У неї був роман з Злитому, і з Бенедиктом, і її чоловік розлютився і прибрав обох чоловіків.
  
  'Ну, хто тепер в іншій лізі, Патрік?' Райлі розсміявся. "Ні, я цього не бачу. Бенедикт, звичайно, вдівець, але, судячи з того, що розповів нам Сидвелл, він не з тих, хто стрибає в ліжко. Не те щоб вікарії були несприйнятливі до спокус, звичайно.'
  
  'Тоді що-небудь ще.
  
  'Нам потрібно почати з плоту. Ініціали обох чоловіків були написані на руці манекена разом з двома іншими. Однак шанс відстежити двох інших, використовуючи тільки їх ініціали, мізерно малий. Я маю на увазі CH і BP? Наскільки нам відомо, це можуть бути Христина Хендрікс і Бред Пітт.
  
  'Малоймовірно, сер.
  
  'Звичайно, але ви мене зрозуміли. Що мене турбує, так це те, що манекен був скалічений і супроводжувався ретельно продуманої загрозою.
  
  'Про біблійної нісенітниці?
  
  'Саме так. Можливо, моя уява розігралася саме по собі, але я не думаю, що це закінчиться добре.
  
  Поговоривши з Паркером, Севідж виявила, що її щось турбує. Повернувшись в свій офіс в середині дня, вона проглянула заяви хлопчиків з притулку. Троє хлопців згадали підвал, а Паркер натякнув на тілесні покарання. І підвал був єдиною частиною будинку, яку Севідж не обшукував. Вона згадала, що планувала це, але прибуття Семюеля поставило крапку в цьому. Без отримання ордера на обшук вона не могла повернутися в дитячий будинок офіційно.
  
  
  
  Неофіційно, однак ...
  
  На початку шостого вечора Севідж і Колтер знову поїхали в Хоуп-Коув, на цей раз на машині Севіджа MG. Севідж припаркувалася на сільській автостоянці, її автомобіль був одним з трьох, які стоять на гравійної майданчику. В сутінках почали запалюватися вогні в довколишніх будинках, і легкий вітерець доносив запахи їжі, що готується з готелю навпроти.
  
  'Ну і деньок видався, мем,' сказав Колтер, коли вони вийшли. 'Туди-сюди і ще раз туди, а?
  
  Севідж кивнув. 'Так. Спасибі, що прийшли.
  
  Тобі пощастило, що я вільний. 'Колтер застебнув блискавку на її непромокальної куртки. 'Мої п'ятничні вечори зазвичай недоторканні. І тут є хлопець, з яким я тільки що познайомився, морський піхотинець.
  
  'Якщо б були проблеми, тобі слід було сказати. 'Севідж натягнула свій власний непромокальний плащ. 'Я б приїхала сама.
  
  'Без проблем. Я сказав йому, що мене варто почекати. Колтер перейшов до її черевиків, поставивши ногу на задній бампер MG і затягуючи шнурки. Вона підняла очі. 'Ти впевнений, що нам слід це робити?
  
  'Так,' сказав Севідж. "Іншого виходу немає. У будь-якому випадку, ми в межах своїх прав.
  
  'Ну, тоді чому б нам просто не поїхати через парадний вхід і при денному світлі? І чому ти приїхав на своєму MG, а не на машині біля басейну?
  
  'Я не хочу, щоб хто-небудь знав, що ми знову обшукуємо це місце. Що стосується Семюеля і Паркера, я не знайшов нічого цікавого. Я б хотів, щоб так залишалося до тих пір, поки у нас не буде більше доказів.
  
  'Ти думаєш, Семюель в цьому замішаний?
  
  'Він якимось чином причетний. Хоча я відчуваю, що він розповів мені занадто багато, щоб бути безпосередньо причетним до зникнення хлопчиків.
  
  
  
  Колтер кивнув і натягнув пару рукавичок і чорний капелюх.
  
  Тобі йде, ' сказав Севідж. "Ти виглядаєш як ніндзя.
  
  - Я ніндзя, пам'ятаєш?
  
  Севідж згадав, що Колтер займалася бойовими мистецтвами. Джиу-джитсу або щось в цьому роді. Не раз окружний прокурор показував, що з нею жарти погані. Севідж одягла свій власний комплект рукавичок і капелюх і звалила рюкзак на спину.
  
  'Гаразд, пішли. Нам потрібно покинути село до настання темряви, інакше це буде виглядати дійсно дивно.
  
  Вони пройшли повз готелю "Надія та Якір" і вийшли на прибережну стежку, огибавшую пляж. Мокрий пісок блищав у угасающем світлі, і ланцюжок слідів вела вниз, до кромки води, де три собаки стрибали навколо свого господаря. У дальньому кінці пляжу перед елінгом стояла місцева рятувальний човен. Кілька членів екіпажу стояли навколо ребра, розмовляючи.
  
  'Все в порядку, дівчатка? - запитав один з чоловіків, коли вони підійшли.
  
  "Дякую, все гаразд, - сказав Севідж, коли вони повернули направо і почали крутий підйом по прибережній стежці.
  
  'Він може врятувати мене в будь-який день, мем. Колтер озирнулася через плече на хлопця і посміхнулася. 'Майте на увазі, ви знаєте мене і море. Мене нудить в дитячому басейні.
  
  Від пляжу вгору вели сходинки, а потім стежка вигиналася і огибала вершину дивного ділянки землі, відомого як Болт-Тейл. Їм не було потреби виходити на мис, тому вони зрізали шлях і повернулися на прибережну стежку, яка тяглася уздовж вершин скель в східному напрямку, до дитячого будинку і бухті Соар-Мілл. Вони проминули ще одного выгульщика собак, поспішаючи повернутися в село до того, як згасне світло, але після цього нікого не побачили.
  
  Сутінки вже остаточно згустилися до того часу, коли вони досягли найближчої до Вудленд-Хайтс точки на узбережжі. У півмилі далі вглиб острова вогні кількох будинків позначали село Болберри. Над головою ясна денна погода зникла, змінившись темними хмарами. Час від часу в просвітах переглядали рідкісні зірки, але незабаром хмари знову набігали, гасячи світло.
  
  
  
  'Тепер будемо чекати,' сказав Севідж, відходячи убік від стежки і відшукуючи місце, де було сухо і зручно присісти. 'Поки не стемніє остаточно.
  
  'В будинку немає привидів, мем? - Запитав Колтер, коли вона сіла поруч з Сэвиджем.
  
  Севідж дивився туди, де зловісно височів будинок. Вона задавалася питанням, якого роду насильство мало місце там, були крики хлопчиків пронизливими в тихому нічному повітрі або на самому ділі вони були занадто налякані, щоб кричати.
  
  - З привидами? ' перепитала вона. 'Дуже може бути.
  
  Протягом півгодини погасли останні промені світла. Севідж приклала палець до губ. Силует Калтера поруч з нею кивнув. Вони піднялися з землі і попрямували геть від стежки по зарослому травою простору. Дім виступив з темряви, сірі стіни піднімалися там, де дах стосувалася тепер безформного неба, у верхніх вікнах не було нічого, крім чорних пустот. Біля підніжжя ганку Сэвэдж зупинився. Удалечині загавкав собака, і вона почула випадковий шум машин на Солкомб-роуд, приблизно за милю звідси. Позаду них доносився шум хвиль, що набігають на підніжжя скель. В будинку панувала гнітюча тиша.
  
  'Ми заходимо,' прошепотів Севідж. 'Ми залишаємося разом, не квапся, роби це методично, добре?
  
  "Так, мем'.
  
  Вони піднялися по сходах. Семюель потягнув двері на себе, але рама була перекошена, і він не зміг закрити її настільки, щоб встановити висячий замок і засув. Севідж легенько штовхнув двері, і вона зі скрипом відчинилися.
  
  
  
  'Нічого не видно. Голос Калтера зашипів в темряві, коли Севідж штовхнув двері. 'Це як всередині відра для вугілля. Про!
  
  'Не рухайся. Севідж простягла руку й торкнулася Калтера за плече. Тепер вона зняла з плечей рюкзак і, порившись всередині, витягла два маленьких ліхтариків. Вона включила один, а інший передала констеблеві. 'Користуйся цим, але не направляй промінь на вікна.
  
  Севідж повів факелом по коридору. Сходи йшла вгору, в темряву.
  
  'Ти хочеш ще раз перевірити? - Запитав Колтер.
  
  "Ні, ми прийшли за підвалом.
  
  'Я сподівався, ти забув. Пам'ятаєш Гаррі та його підвал? Мені це не сподобалося.
  
  Колтер говорив про серійного вбивцю Метью Харрісона. У нього була схильність вбивати молодих жінок, а потім складати їх тіла в морозильні камери, які він тримав у своєму підвалі.
  
  Сэвэдж скрадався по коридору до задньої частини будинку. Під ногами рипів сміття, і з кожного боку вони проходили повз кімнат, де тіні танцювали у світлі смолоскипів. В одному з них на мить блиснула пара червоних світяться очей, перш ніж щось зникло в пилу. Коли вони дісталися до кухні, вона здалася Сэвиджу більше, ніж він пам'ятав. Дубовий стіл займав весь простір, каструлі і сковорідки звисали з якоїсь підставки нагорі. Біля однієї стіни стояла раковина Belfast, фарфор тріснув, з крана ритмічно капала вода в розбиту чашку.
  
  'Мило,' сказав Колтер. - Якраз таке місце, де готують шкільні обіди.
  
  
  
  'Сюди. Севідж обійшов стіл і попрямував в дальній кінець кімнати, де одна двері вели в комору, а інша - в підвал. Вона штовхнула двері підвалу. Нерівні східці йшли в повну темряву, і в ніздрі вдарив їй порив сирого і брудного повітря.
  
  'Там, внизу, мем? Колтер став поруч з Сэвиджем. 'Ви, мабуть, жартуєте, так?
  
  'Я піду першим,' сказав Севідж. Вона ступила на верхню сходинку, величезну гранітну плиту, сильно стерту і похилу зліва направо. Вона посвітила ліхтариком собі під ноги і знову спустилася. Кожна сходинка являла собою величезну плитку, грубу і нерівну. Вона продовжила спускатися, Колтер слідував за нею. Внизу її ноги занурилися в дрібну воду. Вона змахнула ліхтариком, і промінь освітив калюжі і сміття.
  
  У декількох метрах перед нею зі стелі звисала наполовину балка обвалилася. Діра у вітальні, подумала вона. Праворуч вузька арка в кам'яній стіні вела в іншу кімнату. Вона рушила до нього, щосили намагаючись обходити калюжі.
  
  'Мем! Колтер стояла біля однієї із стін, світло її ліхтарика грав на грубих каменях. 'Подивіться сюди.
  
  Севідж обернувся. Колтер розглядав набір ланцюгів, які звисали з гака посередині стіни. Ланцюги були з'єднані з парою наручників, а перед стіною стояв старий іржавий каркас ліжка.
  
  'Я не можу в це повірити", - сказав Кальтер. 'Вони привели сюди дітей і зв'язали їх в покарання? Чортові тварини'.
  
  Севідж нічого не сказав. Вона здивувалася про себе, як це було упущено. Звичайно ж, весь будинок був обшуканий, коли пропали хлопчики?
  
  Вона повернулася до арки і заглянула всередину. Вона поводила ліхтариком, і світ освітив невеличку кімнату, всього два або три метра в поперечнику. В основній частині підвалу підлога була викладена камінням і землею, але тут підлога була бетонним. Бетон був покладений грубо, з невеликими виступами тут і там і яскраво вираженою чашею в центрі, де збиралася вода. Севідж поводила ліхтариком над поверхнею. У правому куті була якась подряпина, відмітина. Вона підійшла, опустилася на коліна і направила ліхтарик вниз. Хтось написав дату на поверхні ще до того, як бетон затвердів: 4/11/88.
  
  
  
  Четверте листопада 1988 року.
  
  Двоє хлопчиків пропали безвісти в серпні того ж року. Бетон був покладений кількома місяцями пізніше. Навіщо класти нову підлогу в цій крихітній кімнаті, коли основна частина підвалу була такою ж нерівній?
  
  'Я думаю, у нас може бути що-небудь ще, Джейн,' крикнув Севідж. 'Тут.
  
  Пролунав брязкіт, коли Колтер зняв ланцюга. Вона увійшла в маленьку кімнату, і Севідж вказав на підлогу.
  
  'Мем?'
  
  'Якщо дата на цьому бетоні вірна, підлога був укладений незабаром після того, як зникли Хейскит і Колдуелл. Підозріло, ви не знаходите?
  
  'Більш ніж підозріло. Кальтер подивився вниз. 'Але хто стелив підлогу?
  
  'Поняття не маю, але вони не змогли б таємно змішати таку кількість бетону'.
  
  'І ти справді думаєш, що вони тут? Ті двоє хлопчиків?
  
  'Це можливо. Севідж встав і ще раз обвів кімнату ліхтариком. 'Припустимо, їх хтось убив. Вони тимчасово ховають тіла в іншому місці. Проводиться обшук будинку і прилеглої території. Згідно з документами, більше одного обшуку. Коли все зроблено і витерта пил, тіла привозять назад і закопують в підвалі. Зверху для вірності заливається бетон. Місце вже перевернуто догори дном, вірно? Ніхто ні за що не повернеться сюди знову, а якщо й повернеться, то нічого не знайде.'
  
  
  
  'Крім цих. 'Колтер повернула ліхтарик так, щоб промінь пронизав арку і висвітлив сусідню кімнату. 'Наручники.
  
  'Так, в цьому є щось неправильне. Але це не змінює суті справи.
  
  "Так що ж нам тепер робити?
  
  'У нас є ордер. Севідж вказала рукою на підлогу. 'Щоб розкопати все це.
  
  'Правда? Ви думаєте, цього достатньо... — Колтер замовк. Вона подивилася на стелю, а потім знизила голос до шепоту. 'Ви чули це, мем? Там, нагорі, хтось є!
  
  Севідж простежила за поглядом Калтера. Вона підняла ліхтарик вгору. Крихітна цівка пилу перетнула промінь світла, коли підлога нагорі заскрипів.
  
  'Пішли. 'Севідж вийшла з маленької кімнати в основне приміщення, прикривши кінчик свого ліхтарика так, щоб було видно тільки слабкий відблиск. 'Підемо нагору.
  
  'Це той епізод, де ви говорите мені, що Група силової підтримки знаходиться напоготові зовні,' сказав Колтер. 'Вірно?
  
  'Помиляєшся, Джейн. Ми надані самі собі.
  
  Севідж почала підніматися по сходах до сірого прямокутника нагорі. На півдорозі спинилася й прислухалася. Нічого, крім звуку капає крана. Нагорі вона знову зупинилася. Ось. Знову скрип, на цей раз звідки-то з першого поверху.
  
  'Вони пішли нагору,' прошепотіла Севідж. Вона повернулася до Калтеру. 'Ми піднімаємося. Як тільки побачимо, що вони роблять, оголосимо про себе.
  
  Колтер кивнув і пішов за Севідж, яка навшпиньки вийшла з кухні в коридор. Під ногами хрустіли уламки штукатурки, і в якийсь момент по коридору пролунав гучний тріск, коли Колтер наступив на шматок дерева.
  
  
  
  'Вибачте, мем,' сказав Колтер. 'Я думаю, нам слід поквапити їх. Потайливий режим неможливий.
  
  'Гаразд, я піду нагору, ти залишайся тут. Севідж вказав на двері біля підніжжя сходів. 'Залишайся в укритті, але якщо я закричу, будь готовий напасти на них, добре?
  
  'Так, але як щодо тебе?
  
  'Зі мною все буде гаразд, не хвилюйся.
  
  Севідж почав підніматися по сходах. Вона зрозуміла, що це Елайджа Семюель. Він був би в люті через те, що вона пхала носа не в свою справу, але навряд чи він напав на неї, чи не так?
  
  Кожен її крок приносив новий шум: скрипи, шарудіння стопки газет, щось зміщена з місця, що отскакивало вниз по сходах, цокіт, цокіт, цокання. На сходовому майданчику вона завмерла і затамувала подих. Хто б не був тут, він забрався на горище, і вона почула скрип, коли одну з ліжок тягли по підлозі.
  
  Вона переглянула своє попереднє судження. Навіщо Семюелю досліджувати власну власність посеред ночі? Якщо б він шукав непроханих гостей, у нього, напевно, був би великий ліхтарик, і він не став би крастися поблизу. Вона прослизнула по майданчику і заглянула нагору по гвинтових сходах. Неземний світ пофарбував стіни блідим блиском. На секунду вона здригнулася, але потім зрозуміла, що хмари розійшлися і світіння було не чим іншим, як світлом місяця.
  
  Потім вона щось почула.
  
  Шепіт.
  
  Потім ще один.
  
  Вона поставила ногу на нижню сходинку і почала підніматися. Крок за кроком вона піднімалася, притискаючись спиною до стіни, щоб бачити якнайдалі за вигином сходового прольоту. В парі кроків від верху вона завагалася. Шепіт лунав тепер зовсім близько, одразу за сходовим майданчиком, ймовірно, в кімнаті, де вона знайшла ліжко з написом, нацарапанной на рамці. Вона схилила голову набік, намагаючись розібрати ці слова.
  
  
  
  Адже ми назавжди залишимося друзями, чи не так?
  
  Так!
  
  Обіцяєш?
  
  Так!
  
  Перехрестися і сподівайся померти?
  
  Так! Так! Так! Особливо частина з надією померти.
  
  Не хвилюйся, передсмертні штучки - моя спеціальність. Але тоді ти б це запам'ятав, чи не так?
  
  Перешіптування лунали один за іншим, йшов якийсь розмова, тільки був тільки один голос, хтось розмовляв сам з собою.
  
  Севідж зробила ще один крок, і коли вона зробила це, скрип під її ногою ослаб. Шепіт припинився, настала повна тиша. Вона зробила кілька неглибоких вдихів, її серце шалено калатало, поки вона зважувала свої варіанти. Місячне світло лилося через слухове вікно зліва від неї, висвітлюючи сходовий майданчик. Її тінь падала на вхід в кімнату, і той, хто був усередині, знав, що вона йде. Несподіванка могла викликати непотрібну конфронтацію.
  
  'Алло?' сказала вона. 'Хто там?
  
  Нічого.
  
  І тут щось вилетіло з кімнати, тінь пробігла по сходовому майданчику і врізалася в неї. Вона впала боком, її тіло заскользило по стіні. Темна постать пронеслася повз, одним стрибком подолавши кілька сходинок. Потім вони зникли.
  
  Севідж впала, пролетівши кілька сходинок, витягнувши руки перед собою, і кожен удар вибивав повітря з її легень. Вона зупинилася на півдорозі вниз.
  
  
  
  'Колтер!' крикнула вона, відчувши біль у ребрах.
  
  З першого поверху долинув скрегіт. Не від Калтера, від чогось іншого. Севідж витягла ноги перед собою і встала. Слава богу, нічого не зламано. Вона спустилася по частині сходи і, пробігаючи по майданчику першого поверху, почула, як констебль Колтер кличе її знизу.
  
  'Мем? З вами все в порядку?
  
  'Так. Хтось спускався?
  
  'Немає'.
  
  Севідж пошарила в кишені і знайшла ліхтарик. Вона включила його і освітила майданчик перед собою. Колтер вибіг по сходах, і вони зустрілися нагорі.
  
  'Пішов,' сказала Севідж, відчувши на обличчі холодний подих. Вона направила ліхтарик, і в кількох метрах від неї майнуло відображення. Створчатое вікно, нижня половина піднята. 'Он там'.
  
  Вони вдвох пройшли вперед, і Сэвэдж визирнув з вікна. Місячне світло заливало голий бетонний двір; за ним була жива огорожа, а по іншу сторону огорожі нічого, крім порожніх полів.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Розділ Сімнадцятий
  Недалеко від Бовисенда, Девон. Субота, 24 жовтня. 10.29.
  
  Суботній ранок застав Севідж намагається керувати розслідуванням справи Кроншнепа зі своєї вітальні. Піт брав участь в гонках на їхній маленькій яхті Puffin, так що вона намагалася бути одночасно матір'ю офіцером поліції. Вона сиділа за маленьким столом у кутку, поки Саманта і Джеймі грали на новому Xbox Джеймі. Пристрій було подарунком бабусі з дідусем на день народження і з'явилася в будинку всупереч здоровому глузду Севіджа.
  
  'Він виросте з бажанням стріляти у все підряд", - сказав Севідж Піту.
  
  "І що?" Відповів Піт. 'А що в цьому поганого?'
  
  З далекої сторони кімнати долинув крик Джеймі. Севідж перевів погляд на екран, де мирна і досить безглузда гра, здавалося, включала в себе не що інше, як волохатого монстра, що стрибає з платформи на платформу по нескінченному прокручивающемуся екрану. Поки вона дивилася, аватар Джеймі впав з доріжки в басейн з акулами, і Джеймі знову заверещала. Севідж похитала головою. Тим не менш, принаймні, ця штука тримала його подалі від неї.
  
  Її мобільний заграв мелодію, і вона підняла трубку.
  
  'Джон, він у тебе?' запитала вона. 'Ордер?
  
  
  
  'Так,' сказав Лейтон. 'Принаймні, все обійшлося. Просто розставляю крапки над i'і так далі.
  
  Рівний тон припускав, що результат ніколи не викликав сумнівів, але Севідж знав зворотне. Ордер на обшук ґрунтувався на наявності розумних підстав вважати, що було скоєно злочин, і на наявності на місці матеріалів, які могли б представляти істотну цінність для розслідування. Складність полягала в тому, що в будинку вже проводився обшук, хоча і багато років тому, тому поліції треба було довести, що це або нова доказ, або щось, що було упущено раніше.
  
  'І ви не згадали про мій візит?
  
  'Ні, не вдруге.
  
  'Так як же тобі це вдалося?
  
  'Стара процедура "анонімної наводки". Спрацювала з задоволенням. Скажімо, на годину у Елайджі Семюеля?
  
  Севідж глянула на годинник. Піт повернеться найраніше до години, а їй треба було туди з'їздити. 'Давай в два, добре?
  
  Лейтон погодився і повісив трубку.
  
  Вона повернулася назад до Джеймі і Саманті. На екрані пухнасте створіння Джеймі зустріла ще одну жахливу смерть, на цей раз на день скелястій прірви. На щастя для Джеймі і Саманти, гра подарувала їм кілька життів. Севідж на мить посміхнулася, а потім знову подивилася на документи Кроншнепа, її думки повернулися до двом хлопчикам, Джейсону Колдуэллу і Лайаму Хейскиту. Їм не так пощастило, подумала вона. У кожного з них була тільки одна життя.
  
  Елайджа Семюел жив у маленькому котеджі з солом'яною стріхою в селі Болберри, всього за півмилі від дитячого будинку. Севідж стояв у провулку, поки Лейтон і констебль у формі прямували до вхідних дверей, Лейтон з ордером в руці.
  
  Двері широко відчинилися, і на низькому ганку, згорбившись, з'явився Семюель. Він кивнув, коли Лейтон розповів йому про їх намір обшукати Вудленд-Хайтс.
  
  
  
  'Я, чорт візьми, не потерплю", - сказав він, вказуючи через плече Лейтона на Севіджа. 'Я дав їй оглядітися по добрій волі. Якщо б я знав, що ти образишся на мене, я залучив її до відповідальності за незаконне проникнення на чужу територію.
  
  Потім Семюел вихопив папірець з рук Лейтона, ретирувався в котедж і зачинив двері.
  
  Отримавши ордер, Лейтон очолив процесію машин і фургонів до будинку. Він балакав з Сэвиджем, поки його криміналісти розвантажували обладнання.
  
  'Це не займе багато часу, Шарлотта,' сказав Лейтон. Він вказав туди, де двоє чоловіків готували компресор і відбійний молоток. 'Якщо бетон не дуже товстий, то він проб'є його в мить ока'.
  
  'Добре. Чим швидше ми дізнаємося правду про те, що тут сталося, тим краще.
  
  'Так. 'Лейтон обвів поглядом хату. 'Ви повідомили коронера?
  
  'Я попередив його про можливість, що ми можемо що-небудь знайти. Я попросив Люка Фаррелла зв'язатися і з родичами. Коли це вийде назовні, засоби масової інформації викличуть великий інтерес, і я не хочу, щоб вони переступали поріг.'
  
  Лейтон кивнув. 'Завершення. Це те, чого вони хочуть. Парадокс в тому, що тільки позитивний результат дає їм спокій. Що-небудь ще, і вони продовжують задаватися питанням'.
  
  Завершення. Севідж знайшла якесь завершення для себе і своєї родини, але це не перестало її дивувати.
  
  Лейтон підійшов до одного з фургонів. Ще інструменти. Лопати, кирки, пара великих мішків, щоб складати видобуток. Севідж була рада, що тепер все офіційно, що вона виходить за рамки паперового переслідування, до якого її приставив Хардін. Більше не потрібно було ховатися, приховувати що-небудь. Якщо вони щось знайдуть, виникне не тільки ймовірність кримінального переслідування, а й серйозні наслідки для низки відомств.
  
  
  
  Вона одягла ЗІЗ і пішла за Лейтоном в будинок. Криміналісти встановили компресор за задніми дверима, і довгий шланг змеился на кухню і спускався в підвал. Мотор компресора ритмічно пихтів, чулося легке шипіння.
  
  Вона спустилася в підвал, де темряву розганяв білий світ декількох ламп на штативах. Лейтон відкидав чорну тінь на одну зі стін, оглядаючи ліжко і кайдани.
  
  'Ви сказали, що вам здалося, що в них було щось дивне, вірно?' Сказав Лейтон. Він показав один з наручників. 'Що ж, ви маєте рацію. Їм не тридцять років'.
  
  Звідки ти знаєш? - Запитав Севідж, підходячи до Лейтону.
  
  'Дивись. 'Лейтон простягнув шматок металу. 'Він не потьмянів і не заіржавів, хоча в підвалі так само вогко, як і скрізь. Потім є місце, де ланцюг прикріплена до стіни. Нещодавно був потривожений будівельний розчин.'
  
  Севідж подивився на залізне кільце, утримуюче ланцюг. Там, де стрижень засува входив в стіну, цемент був більш світлого кольору. Поверхневий шар осипався, коли хтось закріплював засув на місці.
  
  'І як довго?
  
  'Пару тижнів, кілька місяців. Вибачте за неточність, але я можу сказати вам, що мова йде не про роки. Ліжко, ймовірно, привезена з однієї з кімнат нагорі. Більш того, і кайдани, і ліжко були витерті. Той, хто поклав їх сюди, подбав про те, щоб замести сліди. '
  
  'Означає, що їх залишили як докази. Як і напис, яку я знайшов нагорі.
  
  
  
  'Можливо. 'Лейтон вказав на склепінчастий дверний проріз. 'Проходьте сюди, тут ще більше дивного.
  
  Лейтон провів його в маленьку кімнату. Всередині один з криміналістів налаштовував відбійний молоток, перш ніж приступити до роботи на підлозі. Пролунав низький пульсуючий звук і шипіння повітря, що виходить. Кімната була освітлена іншим набором галогенних ламп на підставці, яскраве світло був нестерпно різким.
  
  'Сюди. Лейтон перейшов на ліву сторону, де до стіни була притулена мітла. Купка бруду була зметена з бетону в невелику купку. 'Джим як раз мив підлогу, коли ми знайшли це.
  
  Лейтон постукав по бетону ногою, а потім вказав, обводячи область пальцем. Севідж міг бачити, що зовні область була білою. Однак пляма, на яке вказував Лейтон, було більш темного кольору.
  
  'Вибач, Джон,' сказав Севідж. 'Я не сильний в готових сумішах, тобі доведеться пояснити.
  
  'Білий бетон був покладений багато років тому. Дата, яку ви знайшли в кутку, ймовірно, точна. Більш темний ділянку, хоча і твердий, ще не повністю затвердів. Йому щонайбільше кілька місяців. Лейтон винувато знизав плечима. 'Я думаю, хтось випередив нас'.
  
  Лейтон не жартував щодо часу, який буде потрібно, щоб розкопати підлогу. Протягом десяти хвилин кілька квадратних метрів були розбиті на великі плити. Звук був нестерпним, і Севідж, не маючи засобів захисту для вух, пішла нагору, на кухню. Через деякий час Лейтон покликала її назад вниз. Вона спустилася хмара пилу, повітря було насичене частками бетону, а запах, який, як Сэвэдж знав з досвіду, був яким завгодно, тільки не корисним.
  
  В маленькій кімнаті битий бетон був складний в один з пухких мішків. Галогенні лампи світили в утворену дірку, висвітлюючи густу, схожу на смолу масу.
  
  
  
  'Ти відчуваєш цей запах, так? - Сказав Лейтон. - Ні з чим не сплутаєш.
  
  Севідж понюхав повітря і кивнув. Адипоцер. Речовина, що утворюється з жиру в організмі при розкладанні у вологих і анаеробних умовах. Запечатаний під бетоном, жировик зберігався більше двох з половиною десятиліть.
  
  'Там що-небудь є? Севідж нахилився вперед і втупився в темну рідину. Рідина була майже дзеркальною, білі вогники відбивалися на чорній поверхні.
  
  'Один з хлопців пішов за насосом. Ми принесемо сюди шланг. Багато часу не потрібно, щоб злити воду.
  
  І знову Лейтон був прав. Як тільки був введений насос, рідина незабаром була отсосана.
  
  'На кінці є фільтр", - сказав Лейтон, опускаючись на коліна біля отвору і поводячи шлангом швидко зменшується калюжі на дні. 'Хоча поки нічого не натрапив'.
  
  Шланг видав плямкали звук, коли зникли останні залишки чорної рідини. Лейтон розташував шланг збоку від отвору, звідки він продовжував витікати. Він нахилився і сперся однією рукою про іншу сторону ями. Він потягнувся іншою рукою вниз, обмацуючи те, що тепер було просто брудом. Він витягнув жменю сміття, і один з криміналістів простягнув йому відро.
  
  Севідж спробувала не показати свого розчарування, коли шматочки каменю і бетону посипалися у відро. Можливо, запах був просто з-за розірваної каналізаційної труби. Можливо, вона все зрозуміла абсолютно неправильно. Вона зітхнула.
  
  'Не хвилюйся, Шарлотта. Лейтон повернув голову, нависнув над дірою. Він посміхнувся їй. 'Ми винесемо це назовні і просеем. Ти знаєш мій девіз. Ми що-небудь знайдемо, ми завжди так робимо.
  
  Севідж кивнув і залишив Лейтона наодинці з цим. Вона вийшла на вулицю і побачила, що небо темніє. У повітрі кружляв постійний дрібний дощик, як ніби вогка погода імітувала атмосферу в підвалі. Вона повернулася до своєї машини і стала чекати, поки криміналісти виносили з хати відро за відром з сміттям. Через деякий час Лейтон підійшов і постукав у вікно. Севідж відкрив двері.
  
  
  
  'Там було більше, ніж здається на перший погляд", - сказав Лейтон. 'З дна ями піднімалася дзюркотлива вода. Ймовірно, там якийсь струмок. Можливо, джерело. Хочете ознайомитися? Зараз ми почнемо просіяти матеріал.'
  
  Севідж вийшов з машини і пішов за Лейтоном туди, де осад був перелитий в дві великі пластикові будівельні тази. Хтось натягнув довгий шланг і під'єднав один кінець до зовнішнього крану, і тепер два криміналіста починали обробляти чорну рідину. Потроху вони зачерпували бруд із сміттєвих баків на сито, і один з них водив шлангом взад-вперед, змиваючи бруд.
  
  Серце Севідж підскочило, коли вона побачила, як у багнюці здалися білі шматочки. Лейтон похитав головою і пояснив, що це були шматки бетону. Робота тривала, криміналісти виявляли копітка увага до деталей. Коли вони досягли кінця першого етапу, Лейтон опустив плечі і похитав головою.
  
  'Може бути, я помилявся,' сказав він. 'Може бути, на цей раз ми нічого не знайдемо.
  
  'Не бери в голову, Джон...
  
  'Мем? Один з криміналістів просівала залишки матеріалу з контейнера, змиваючи бруд з чергового шматка бетонних уламків. Тільки це був не бетон. Він вказав на сито, де прозора вода переливалася через щось коричневе. 'Поїхали.
  
  'Що це? Севідж подивився вниз. Предмет був схожий на маленьку паличку.
  
  
  
  'Кістка. Лейтон підібрав паличку з поверхні сита. 'Принаймні, фрагмент кістки.
  
  - Людина? - перепитав я.
  
  'Поняття не маю, нам потрібно передати це Несбиту. 'Лейтон тримав фрагмент між великим і вказівним пальцями. 'Але, враховуючи обставини, я б сказав, що це цілком можливо, тобі не здається?
  
  Севідж залишив Лейтона займатися своєю роботою і проїхав невелика відстань до села. Тепер, коли з'явилися потенційні докази, Елайджи Семюелю потрібно було відповісти на кілька запитань. Зрештою, власність належала йому. Оскільки він був постійним мешканцем цього будинку, потім доглядачем, а тепер власником, здавалося немислимим, що він не знав хоча б частини того, що там відбувалося насправді.
  
  Стук в дубові двері котеджу з солом'яним дахом вивів Семюеля під мряка. Він дивився поверх Севіджа на будинок, і в його очах було щось схоже на ненависть.
  
  'Знову ти,' сказав він, продовжуючи вдивлятися в темряву. - Я вже казав тобі, що ти нічого від мене не доб'єшся.
  
  'Ми знайшли кістку, містер Семюел. У підвалі. Мій головний криміналіст вважає, що це людська. Враховуючи вашу зв'язок з Вудленд-Хайтс, це ставить вас до відома.
  
  'В рамці для чого? - запитав я.
  
  'Вбивство, містер Семюел. Севідж озирнувся на будинок. - Ви сказали мені, що там було пекло. Вам потрібно пояснити, що ви мали на увазі. Ви можете запросити мене увійти або прийти на дільницю і зробити заяву. На ваш вибір.'
  
  'Чудово. Семюель широко розчинив двері і жестом запросив Севіджа увійти. Двері відчинилися прямо у вітальню. У великому камінному шафі горіла дров'яна пальник, крізь скляні дверцята було видно помаранчеве свічення. По кімнаті були розставлені два крісла і диван, в кутку - телевізор. На одній стіні висіло кілька фотографій. Хлопці в армійській формі на гірських вершинах. Деякі на пляжі з пальмами на задньому плані, блакитний океан виглядає набагато тепліше, ніж море біля узбережжя Девону. Груповий знімок з пустелею і зруйнованими будівлями на задньому плані.
  
  
  
  'Ви сказали, що служили в армії, - сказав Севідж, вказуючи на фотографії. 'Коли це було?
  
  'Після того, як притулок закрився. Семюель, здавалося, трохи розслабився. Він вказав Сэвиджу сісти і сам сів найближчим до вогню крісло. 'Чотири командос.
  
  'Вірно. Чотири командос-два базувалися в казармах Бикли, недалеко від тунелю Шоу Прайор, де було знайдено тіло Лайама Клафа. Севідж вказав на фотографію пустелі. - В Іраку?
  
  'Так. Моя остання екскурсія.
  
  'А потім?
  
  'Девелопмент нерухомості. Вміння працювати під рукою означає, що я можу сам зайнятися ремонтом. Починав всього з одного, але зараз у мене кілька об'єктів нерухомості.
  
  'Включаючи Вудленд-Хайтс?
  
  'Ненадовго. Я мріяв відремонтувати його, а тепер просто хочу зняти.
  
  'Ви сказали, що там було пекло, містер Семюел. Що ви мали на увазі?
  
  'Те, що я сказав. Це було не з приємних місць. Паркер був прав. Правил залізним прутом. І я маю на увазі це буквально.
  
  'Так чому ж ти залишився і став доглядачем? Я маю на увазі, якщо все було так погано, як ти казав, чому ти не пішов?
  
  Тобі не зрозуміти, мила. Сім'я, чи не так? Може бути, не Паркер, а інші. Його дружина, хлопчики. Семюель повернувся до вогню і простягнув руки до тепла. 'Крім того, мені більше нікуди було йти. Це здавалося таким же хорошим варіантом, як і будь-який інший. Пару днів в тиждень я ходив в коледж і вивчився ремеслу. Теслярувати. Виявилося корисним і тоді, і зараз. Коли притулок закрився, я знайшов нову сім'ю в армії. Там теж були тирани, але ти залишаєшся зі своїми товаришами і піклується один про одного. Думаю, саме тому я залишився в притулку, незважаючи на Паркера. Я доглядав за своїми друзями.'
  
  
  
  'Вірно. Севідж дістала блокнот і перегорнула сторінки. 'Лайам Хейскит і Джейсон Колдуелл. Вони пропали без вести в ніч на двадцять шосте серпня 1988 року. Думаю, на наступний ранок вас викликали в будинок престарілих, щоб полагодити вікно в одній з комор. Скло було розбите, вірно?'
  
  'Так. 'Семюель кивнув. 'Я жив у будинку в селі, недалеко звідси. Я і двоє вчителів. Хлопчики розбили скло банкою печених бобів.
  
  'Тому що всі двері і вікна були зачинені, і це був їх шлях до відступу. В цьому є сенс. І все ж перевірка свідчень виявила одну або дві аномалії. Першим з них є той факт, що, хоча ви кажете, що вас викликали додому, жодне з інших заяв не підтверджує це. Ніхто більше не пам'ятає, щоб дзвонив вам і просив прийти в суботу. У заяві містера Паркера говориться: "Можливо, так, але, чесно кажучи, я не можу згадати". Крім нього, там нікого немає.'
  
  Семюель втупився на світну дверцята дров'яної печі. 'Люди носилися як божевільні. У той ранок був метушливо'.
  
  "Я впевнений, що так воно і було,' сказав Севідж. 'Але ж не було скоєно жодного злочину, чи не так? Поліцію викликали тільки тому, що ці двоє хлопчиків втекли.
  
  'І пізніше, коли їх не змогли знайти. Потім виникли нові питання.
  
  'Так, але до того часу точні деталі того, що сталося вранці, стали розмитими. Наприклад, хоча банку з-під печених бобів лежала на траві за вікном, саме скло якимось таємничим чином провалилося всередину. А економка, міс Бикелл, сказала, що у неї не було такої маленької банки. Вона наполягала, що в коморі є тільки банки харчувального розміру. Я намагаюся розібратися в тому, що могло трапитися з Ліамом і Джейсоном, і у мене з'явилася теорія, конкретно стосується тебе. Хочеш почути?'
  
  
  
  Семюель продовжував дивитися у вогонь, зробивши майже непомітне рух кивком.
  
  'Я думаю, ви розбили вікно. З якоїсь причини ви прийшли в будинок рано вранці і розбили скло банкою печених бобів, яку привезли з собою. Ви не чітко продумали свої дії, тому, коли скло впало назад у комору, ви залишили бляшанку на землі зовні в якості візуального натяку на те, що хтось намагався втекти. А тепер, може, ти розповіси мені, чому ти розбив вікно?
  
  'Як?.. Семюель відвернувся від багаття. 'Я не можу тобі сказати. У будь-якому випадку, яке це тепер має значення? Ті хлопчики так і не повернулися, чи не так? Вони мертві. Давно померли. Вони мені подобалися, розумієш? Я, звичайно, був на добрих кілька років старший, але нам було весело. Вони допомагали мені з випадковими заробітками. Вони і син Паркера. Ми спорудили такі речі, як ящики для птахів, лавку на задньому дворі, контейнери для компосту для городу. Одного разу ми зробили візок. Працює від старого двигуна мопеда. Машина вийшла з-під контролю і проломила огорожу, але хлопці повернули все на місце як новеньке. Більшість хлопців були корисні в цьому плані. Час від часу потрапляв порушник спокою, хтось неправильний від народження, але більшість з них опинилися у притулку по волі обставин. Невдача може спіткати кожного, чи не так? '
  
  'Так,' сказала Севідж, намагаючись не думати про своє невезіння. 'Але містер Паркер розповідає зовсім не так.
  
  "Я впевнений, що це не так. Незважаючи на тепло від каміна, Семюел щулився. 'Справа в тому, що яке б нещастя не призвело хлопчиків в притулок, воно посилилося, коли вони туди потрапили. Паркер був жорстоким і суворим прихильником дисципліни, але це було не найгірше '.
  
  
  
  'Ми говоримо про жорстоке поводження, містер Семюел?
  
  'Я не можу сказати. Все, що я знаю, це те, що Ліам і Джейсон хотіли звідти вибратися.
  
  'Чому, заради всього святого, ви не повідомили про ситуації? Ви могли б звернутися в поліцію, органи освіти, газети або куди-небудь ще. Замість цього ви нічого не зробили".
  
  "Я нічого не зробив, чи не так? 'Семюель зробив паузу і глибоко зітхнув, перш ніж продовжити. 'В ніч, коли вони зникли, я в останню чергу переконався, що вхідні двері в будинок була не замкнена. Я дала знати Лайаму і Джейсону, щоб вони могли втекти посеред ночі. Я був винен у тому, що у мене не вистачило сміливості протистояти Паркеру, але я спробував загладити свою провину, давши хлопцям шанс на свободу.'
  
  Севідж втупилася на Семюеля. Вона задавалася питанням, було правдою те, що сталося тієї серпневої ночі. Могло бути якесь інше пояснення кістки в підвалі? Можливо, Лейтон і його команда криміналістів даремно витрачали свій час.
  
  'І ви бачили, як Лайам і Джейсон виходили з дому?
  
  "Ні, я цього не робив. Раптово Семюель став агресивним. - Але де б вони були, якби не втекли?
  
  'Це ти мені скажи.
  
  'Я не можу, тому що я сказав тобі правду.
  
  'Значить, ви більше нікого з них не бачили?
  
  'Я... Семюель помовчав. 'Немає. Вони зникли. Розчинилися в хвилях у бухти.
  
  'Історія з морем дуже зручна. Я вважаю, що причина, по якій Лайам Хейскит і Джейсон Колдуелл так і не з'явилися, у тому, що вони були вбиті, містер Семюел. І ви допомагали приховувати вбивства, чи не так?
  
  'Немає! Семюель встав, підносячись над Сэвиджем, його голова майже стосувалася дубових балок. 'Немає! Ні! Ні!
  
  
  
  'Ви хочете сказати, що вони не були вбиті або що ви не приховали злочин?
  
  'Я ж сказав тобі, вони зникли! Паркер подзвонив мені близько трьох годин ночі. Проінструктував мене з'їздити в будинок престарілих і обставити все так, ніби хтось втік. Він поняття не мав, що це я залишила двері незамкненими.'
  
  'Значить, ви не турбувалися про те, щоб прикрити його, тому що це замело ваші власні сліди.
  
  'Вотименно'.
  
  Ти зробив, як він сказав, і тримав рот на замку.
  
  'Ти не розумієш. Семюель ткнув пальцем в Севіджа.
  
  'Про, але я вірю", - сказав Севідж. 'На моїй роботі можна почути всі виправдання на світі. "Вони змусили мене зробити це", "Вона обдурила мене", "Це було давним-давно", "Я був п'яний". Я міг би продовжувати, але не буду, бо мені до смерті набридли виправдання. Чого я хочу, так це відповідей.'
  
  'Ну, я привів вам єдині, які мені відомі.
  
  'Може, й так. Севідж встав. "Але я можу сказати тобі, що збираюся з'ясувати правду.
  
  Севідж зібралася йти. Біля вхідних дверей вона зупинилася і обернулася.
  
  'Подумайте про це, містер Семюел. Ви можете зізнатися у всьому і бути на правильній стороні закону, а можете сісти за участь у змові з метою збочення справи правосуддя. Вибір за вами.
  
  Семюел витримував її погляд до тих пір, поки вона знову не обернулася, не відкрила двері і не вийшла з котеджу.
  
  Звук отодвигаемого каменю пробудив Джейсона від неспокійного сну. Він моргнув в темряві. Він поняття не мав, скільки часу пройшло з останнього візиту цієї людини. День? Два дні?
  
  'Ти тут, хлопчик?' пролунав голос зверху. 'Ти вже готовий стати друзями?
  
  Джейсон змусив себе сісти, але не відповів. Він подумав, чи правильно було зберігати мовчання. Він надивився досить фільмів з Недом Стоуном, щоб знати, що найкращий вихід із ситуації з викраденням - подружитися зі своїм викрадачем. І хіба не цього хотів людина нагорі метро?
  
  
  
  'Алло? - Сказав Джейсон, підходячи ближче до труби. 'Ти випустиш мене, якщо я дійсно буду твоїм другом?
  
  'Так, я буду!' Голос звучав задоволеним. 'Не зараз, але скоро, я обіцяю. Я сподіваюся, ти захочеш залишитися зі мною і Усмішкою й трохи повеселитися. Все буде зовсім як у старі добрі часи.
  
  Джейсон проковтнув, відчуваючи нудоту. Він досить добре уявляв, чого хоче цей чоловік. Його мама попереджала його, щоб він був обережний, а бабуся завжди говорила, що світ сповнений збоченців. В школі теж були уроки. "Незнайома небезпека", - сказав учитель. "Це була найстрашніша незнайома небезпека", - подумав Джейсон. "Якийсь анонімний дивак захопив його в полон". Він явно був психом прямо з одного з фільмів жахів Стоуна.
  
  'Як тебе звати? - Запитав Джейсон, думаючи, що для початку можна було б з'ясувати, хто цей чоловік. 'Важко бути друзями, коли я не знаю, як тебе називати.
  
  'Не можу тобі сказати. Бачиш, як тільки ти дізнаєшся чиєсь ім'я, ти повинен знати і їхні секрети, тому я не можу тобі сказати. Поки немає. Як тільки я зможу тобі довіряти, я зможу тобі розповісти. Можу я тобі довіряти?
  
  'Так,' сказав Джейсон. 'Мені можна довіряти. Так каже моя мама.
  
  'Тоді ладно!' На мить запанувала тиша. 'Але нам потрібно потиснути один одному руки. Засунь руку в трубу. Я потягнувся вниз, але у мене надто велика долоня'.
  
  Джейсон вагався. Він подивився на трубку, де тьмяне світло відкидав блідий коло на дерев'яну підлогу. Чоловік був прав, трубка, ймовірно, була замалою для руки дорослого. Він присів навпочіпки поруч із трубою і повернувся набік. Це дозволило йому просунути руку в трубу, вхопившись долонею вгору.
  
  
  
  'Попався!'
  
  Щось обернулася навколо зап'ястя Джейсона, якийсь шкіряний матеріал. Він спробував відсторонитися, але ремінець вп'явся в шкіру.
  
  'Відпустіть мене!' крикнув він. 'У нас була домовленість!
  
  'Ну ось. - Чиясь рука взяла долоню Джейсона і потиснула її. 'Угода укладена. Я довіряю тобі, і ти повинен довіритися мені хоч на секунду. Це не займе багато часу, так що не пручайся. Я надійно закріпив тебе своїм ременем, і якщо ти будеш рухатися, я буду змушений затягнути ремінь тугіше. '
  
  'Немає! 'Джейсон проігнорував інструкцію і сіпнувся вниз, перенісши всю свою вагу на руку. Це було марно. 'Не роби мені боляче!
  
  'Боюся, буде трохи боляче. Чиясь рука потягла його за зап'ястя, а потім різко ущипнула трохи нижче другого суглоба мізинця. 'Бачте, хтось вкрав один з пальців Ухмылкера, і я пообіцяв, що знайду йому заміну.
  
  'Нееееет!'
  
  'Стій струнко, гаразд?' Хрускіт. 'Ось так!'
  
  Джейсон скрикнув, коли щось впивається в його мізинець. Навіть незважаючи на біль, він відчув, як тепла кров тече по його руці. Він знову закричав.
  
  'Не будь такий плаксою. Лежи спокійно, я збираюся тебе вимити.
  
  Нагорі чоловік щось робив із скаліченою рукою Джейсона, накладаючи якусь пов'язку, але Джейсон насилу міг зосередитися. Він повис на його руці, мечась і кричали, і кричали, і кричали, поки його не здолав напад нудоти. Його вирвало на себе, а потім, на щастя, він втратив свідомість.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава вісімнадцята
  
  Ще одна п'ятниця. Я більше не чекаю вихідних з тих пір, як дізналася, чим займається Бентлі. Він відвідує мене раз чи два в місяць, але для хлопчиків це занадто часто. Особливо для Джейсона, який є його улюбленцем. Останнім часом у хлопця все пішло шкереберть. Він схуд, став похмурим і замкнутим. Ліам намагається підбадьорити його, але я не думаю, що це має велике значення.
  
  Рутина тепер практично висічена на камені. Приїжджає Бентлі, і, якщо моя мати тут, він проводить з нею годину або два, поки батько іде в вітальню на першому поверсі. Після того, як Бентлі закінчив з мамою, він направляється в підвал і чекає, поки один із співробітників принесе хлопчика за його вибором. До цього часу я вже на місці у airbrick. Як би мені це не було неприємно, що я змушую себе дивитися. Сьогодні ввечері це був не Секс, і я зітхнула з полегшенням, коли Бентлі приступив до роботи.
  
  Чоловік - це щось інше. Спочатку я подумав, що саме його розмір і сила дали йому таку владу, але його тілесність - це тільки частина його присутності. Сила виходить зсередини, віра в себе, яка змушує його відчувати, що він має право брати все, що забажає.
  
  А чому б і ні?
  
  У хлопчиків немає нічого, що потрібно суспільству. Нікому немає до них діла. Коли вони йдуть в сільський магазин, поштарка ширяє над ними, як яструб. 'Тут одночасно повинні знаходитися не більше двох осіб", - говорить вона. Батьки на ігровому майданчику забирають своїх малят. Коли що-то пошкоджується або пропадає, палець спрямований у бік будинку. Приходить поліцейський і читає лекцію, розмовляє з кимось. Затискач за вухом не є чимось нечуваним.
  
  
  
  Я думаю, Бентлі грає на цьому почутті ізоляції. Я чув, як він шепотів хлопчикам, що вони особливі, що він любить їх, що він хоче піклуватися про них. Всі інші вважають їх коротышками, покидьками, ізгоями або злочинцями, але він називає їх своїми скарбами. Скарби коштовні, хлопчики знають, скарби чогось варті.
  
  Так чому б і ні?
  
  Батько і весь інший персонал замішані в цьому, і, схоже, немає нікого, хто міг би хоч чимось допомогти.
  
  Я думаю, це означає, що все залежить від мене.
  
  Пастух стоїть біля комори і слухає, як останні звуки дзвону затихають в ночі. Настав неділю – Божий день. Йому треба братися за роботу.
  
  Опинившись всередині, він направляється до камер, і на мить зупиняється перед дверима. Вибір був нелегким, але Бенедикт виглядає слабким. Враховуючи вік і стан чоловіка, він цілком може померти до того, як постане перед правосуддям. Так не піде.
  
  'Пора", - каже Пастух, відсуваючи два засува і відкриваючи двері. Тобі пора повернутися обличчям до вівтаря'.
  
  Всередині ворушиться згорблена фігура Бенедикта. Чоловік випрямляється, а потім починає вставати.
  
  'Немає", - говорить Бенедикт. 'Будь ласка, зглянься'.
  
  'Милосердя? Пастух виставляє електрошокер в полі зору і стріляє впритул. Шипи вдаряють Бенедикта в бік, і відбувається електрична спалах. Бенедикт відсахується і, тремтячи, падає на підлогу. 'Тут немає милосердя. Відчуй силу Господа Бога Всемогутнього!'
  
  
  
  Коли він входить в камеру, у Бенедикта щось на зразок нападу, його руки і ноги сіпаються взад-вперед. Йому все одно. Він опускається на коліна поруч з Бенедиктом і перевертає чоловіка.
  
  'Доброта нашого Господа - дивовижна річ", - каже він під час роботи. 'Прощення, покаяння і обіцянку Його любові. Хто може бажати більшого?'
  
  Бенедикт вже прийшов в себе. Судоми припиняються, і Пастух піднімає його на ноги. Бенедикт піднімається покірно, мов під якимось заклинанням або гіпнозом. Пастух виштовхує Бенедикта з камери по довгому коридору. Він відкриває металеві двері, і його голос луною віддається в величезній камері.
  
  Ось Божий вівтар. Незабаром ти доведеш Йому, що розкаюєшся, і тоді отримаєш дар вічного життя'.
  
  Коліна Бенедикта підгинаються при вигляді величезної машини, але Пастух підштовхує його вперед. Він підводить його до столу з нержавіючої сталі і ставить перед ним.
  
  'Ти повинен зійти на вівтар сам", - каже Пастух. 'Твоя покута повинна бути добровільною, щоб дія мало якийсь сенс'.
  
  'Що? Бенедикт дивиться на Пастуха, його очі лише наполовину відкриті. Потім він розуміє. 'Ні, я не буду. Я не зробив нічого поганого.
  
  Пастух зітхає. Він чекав цього. На щастя, шипи електрошокера все ще стирчать в боці Бенедикта, дроти тягнуться до зброї. Пастух натискає на спусковий гачок, і чиста сила Бога знову проходить через Бенедикта.
  
  На цей раз Пастух ловить чоловіка і кладе його на вівтар обличчям до небес. Бенедикт смикається, а потім затихає.
  
  
  
  'Одягни на руки кайдани. Пастух говорить рівним голосом, і на цей раз Бенедикт ошелешено підпорядковується. Засувки автоматично замикаються на зап'ястях Бенедикта, друга пара затискає щиколотки. 'Отже, ми готові. У тебе, Тім Бенедикт, є що сказати?
  
  'Будь ласка!' кричить Бенедикт, його лагідність зникла. Нащо ти це робиш?
  
  'Ти не усвідомлюєш свого злочину, чи не так?' Пастир розчарований. Як Бенедикт може покаятися, якщо він не розуміє, що накоїв? 'Зверни свій розум назад і перевір свою совість'.
  
  'Я ... Я...' Бенедикт хитає головою. "Ні, моя совість чиста. Я не знаю, хто ви, але впевнений, що не заподіяв вам шкоди.
  
  'Правда? Пам'ятаєш ті дні, коли ти був вікарієм недалеко від Солкомба? До тебе хтось приходив, але ти проігнорував їхні благання про допомогу. Точно так само, як священик з притчі про Доброго самарянина, ви пройшли повз по іншій стороні дороги.'
  
  'Проходив повз ...? Я б не став. Ніколи. Бенедикт знову починає хитати головою. Потім зупиняється. У нього відвисає щелепа. О Боже, ні!
  
  'О Боже, та'. Пастух схиляється над Бенедиктом. "Ти прикидався, що віриш, і клявся служити Богу, але ти був розбещений злом. Ти дав клятву захищати лагідних, але заподіяв невимовні страждання. Тепер ти теж повинен страждати.'
  
  'Я не міг знати! Будь ласка, вибачте мене. Єпископ наказав мені мовчати.
  
  'І ти, будучи боягузом, підкорився. Пастух наближає своє обличчя до обличчя Бенедикта. - Я ненавиджу трусів.
  
  'Будь ласка, прости мене!
  
  'Прощення не дано мені. Ти, як ніхто інший, повинен це знати. Тут Бог суддя'.
  
  
  
  'Да-а-а! Звичайно! Голос Бенедикта майже зривається на крик. 'Прости мене, Боже. Я згрішив, але я молю про прощення. Будь ласка, я знаю, що вчинила неправильно, але я виправлюся, обіцяю, що виправлюся.
  
  'Добре. Бог почув твою молитву, і тепер подивимося, що Він про це думає.
  
  'Дякую. Слава Богу! Емоції в голосі Бенедикта очевидні.
  
  Пастух відвертається від Бенедикта і йде, його підбори стукають по бетонній підлозі, коли він покидає камеру. Він закриває розсувні двері і замикає її. Потім він зупиняється поруч з великою червоною кнопкою на стіні. Кнопка запускає зворотний відлік і приводить все в рух. Після натискання її ніщо не зможе зупинити. Пастух чекав, чекав того дня, коли помилки почнуть виправлятися. Він на мить замовкає, а потім простягає руку і натискає на кнопку.
  
  Він киває сам собі, потім йде по коридору і входить у невелику кімнату. Там є письмовий стіл і стілець, комп'ютер і монітор на столі. На моніторі видно Бенедикта, що лежить на вівтарі з нержавіючої сталі, його голос лунає з динаміків.
  
  'Алло? Бенедикт бореться зі своїми кайданами. 'Я думав, мене пробачили? Коли ти збираєшся звільнити мене?
  
  Шепард сідає за стіл і нахиляється вперед. Він дістає мікрофон з одного боку монітора і каже, його голос гримить через потужну акустичну систему.
  
  - Ти прощений, Тім. Бог любить тебе, і скоро ти пізнаєш цю любов.
  
  'Гей?'
  
  'Але спочатку ти повинен бути покараний. І покарання має відповідати злочину. Ти готовий виконати свою покуту?
  
  'Що? Я не розумію.
  
  
  
  'Неважливо. А тепер примирися з Богом.
  
  'Немає! 'Лунає крик Бенедикта, і тепер чоловік схлипує. 'Будь ласка, нееееет!
  
  'БОГ З ТОБОЮ, БЕНЕДИКТ! ВІДЧУЙ ЙОГО ЛЮБОВ ДО ТЕБЕ!' - Голос Пастуха луною розноситься по всьому будинку. "ВІДКРИЙ ЙОМУ СВОЄ СЕРЦЕ, І НЕХАЙ ЙОГО ДУХ НАПОВНИТЬ ТЕБЕ!'
  
  'Нееееет!' Поряд з благаннями Бенедикта наростає механічний шум, голос чоловіка ледь чутний на тлі брязкоту металу. 'Нееееет!'
  
  Пастух рухає мишкою клацає, і лунає вибух органної музики. Він починає співати, слова розносяться по всіх кімнатах сараю.
  
  "ГОСПОДЬ - ПАСТИР МІЙ, я НІ В ЧОМУ НЕ БУДУ ПОТРЕБУВАТИ. ВІН ЗМУШУЄ МЕНЕ БРЕХАТИ. ВІН ВЕДЕ МЕНЕ По ЗЕЛЕНИХ ПАСОВИЩАХ. ПОВЗ ТИХИХ ВОД'.
  
  В камері рухаються механізми, з шипінням приводяться в дію величезні гідравлічні важелі, починає обертатися електропила, дриль набирає швидкість і опускається. Крізь все це доносився крик Бенедикта.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава Дев'ятнадцята
  Недалеко від Болберри, Саут-Хэмс, Девон. Неділя, 25 жовтня. 8.35 ранку.
  
  Севідж повернувся в Вудленд-Хайтс насамперед у неділю вранці. Про нічні події у справі Кроншнепа стало відомо з електронного листа, відправленого Несбитом пізно ввечері в суботу. Кілька коротких слів патологоанатома спричинили за собою безліч наслідків для розслідування: кістка з підвалу виразно була людською, більш того, вона належала дитині.
  
  Дитина.
  
  Належала кістка Лайаму Хейскиту або Джейсону Колдуэллу, не мало значення. Кроншнеп тепер став розслідуванням вбивства.
  
  Вона припаркувалася і попрямувала туди, де на гравійної доріжці біля ганку стояла патрульна машина, а всередині сиділи офіцери з затуманеними від нічного чергування очима.
  
  'Все тихо? - Запитав Севідж, коли один з поліцейських опустив скло.
  
  'Як у прислів'ї, мем", - сказав офіцер. Він вказав туди, де в сірому світлі стояв будинок. 'Не божевільна птах. Друк на двері підвалу все ще ціла. Принаймні, це було п'ятнадцять хвилин тому. Хоча не можу сказати, що ніч була приємною.'
  
  Севідж подякувала поліцейських, а потім підійшла до сходами входу, обернувшись, коли почула шум автомобіля, що наближається. "Фрілендер" в'їхав на парковку і зупинився. Всередині громіздка постать сержанта Хардина залишалася нерухомою добру хвилину, перш ніж двері відчинилися і він вибрався назовні.
  
  
  
  Вчорашня мряка змінилася грядою сірих хмар, які майже нерухомо висіли над головою, і Хардін незграбно попрямував до неї, човгаючи ногами, наче хмари над головою тиснули на нього. Не в перший раз Севідж задумався, що сталося. Хардін виглядав так, наче йому було погано. Його настрій не покращав, коли він підійшов до неї й глянув на будинок.
  
  'Значить, ви щось знайшли. Його погляд метався від вікна до вікна, а потім до вхідних дверей. 'Будинок жахів.
  
  "Так, сер. Це надіслав Несбіт'. Севідж дістала свій телефон і простягнула його Хардину. 'Це комп'ютерна реконструкція з використанням фрагмента, який ми знайшли. Мабуть, плюсневая кістка.
  
  'Ти маєш на увазі плеснову кістку, як у футболістів?
  
  'Так. Тільки це плаття не футболіста, а дитини.
  
  'Чорт'. Хардін втупився на фотографію в телефоні, ніби хотів, щоб зображення зникло. Нічого не роблячи; через кілька секунд він повернув телефон і подивився на Севіджа. 'Отже, хто в цьому замішаний? Власник? Персонал? Мені дещо потрібно, Шарлотта. Ти знаєш, як це буває. Хелдон захоче, щоб це закінчилося швидше. Поліції більше не потрібна розголос, принаймні, так скоро після історії з Саймоном Фоксом.'
  
  'Ситуація складна, сер. У нас не так багато доказів. На мій погляд, все виглядає так, ніби тіло чи тіла були поховані під бетоном незабаром після зникнення двох хлопчиків. Проте нещодавно хтось повернувся на місце події і викопав останки. Вони проробили досить хорошу роботу, прибравши всі.'
  
  'Крім цього. Хардін вказав на телефон Севіджа і похитав головою. - Проблеми, які нам не потрібні.
  
  
  
  'Сер? До чого ви хилите? Я не розумію.
  
  'Чесно кажучи, я сподівався, що ми нікуди цим не дінемося. Сколихнувши старі спогади, стару гіркоту, ніколи не приємну.
  
  'Ці два хлопчика, ймовірно, були вбиті. Ймовірно, в дитячому будинку широко поширювалося жорстоке поводження. Ви хочете сказати, що ми повинні просто забути про ці злочини?'
  
  'Зовсім немає. Якщо б я хотів цього, я б подбав про те, щоб цією справою зайнявся хто-небудь інший. Я знаю тебе, ти завзятий, як тільки ти відчуєш недобре, ти не здасися. Я просто сподівався, що ви нічого не знайдете.
  
  'Ну, у мене є. У нас є. Тепер це не можна повернути в пляшку. Шматочок кістки відправили на аналіз ДНК. Звичайно, у нас немає ДНК Ліама Хейскита або Джейсона Колдуелла, але ми можемо порівняти їх за сімейним відносинам. Через день чи два ми дізнаємося, з чим маємо справу, але в будь-якому випадку це майже напевно вбивство. Хто-то був похований в підвалі. Був це один із двох хлопчиків чи ні, насправді не має значення.'
  
  'Немає. Хардін кілька секунд нічого не говорив. Він порився у внутрішній кишені піджака і наполовину витягнув конверт. Потім, схоже, передумав і засунув конверт назад, геть з очей. Він похитав головою. 'Ти, звичайно, права. Це не має значення.
  
  'Хочеш подивитися? Севідж вказав на вхідні двері. 'В підвал?
  
  Хардін подивився повз неї, на його обличчі з'явився страдницький вираз. 'Тоді давай, покажи мені.
  
  Хардін втупився на воду, пузиряться з отвору в бетоні. У світлі дугових ламп вода здавалася чорною. Товстий зелений шланг піднімався з болота до насоса збоку від ями. Випускний шланг змеился по підлозі, через дверний проріз і вгору по сходах. Незважаючи на всі зусилля насоса, він не справлявся з потоком, і один кінець підвалу був затоплений на глибину декількох дюймів.
  
  
  
  'Лейтон каже, що там, внизу, є джерело,' сказав Севідж. 'Якщо ми збираємося розкопати частину підвалу, нам знадобиться спеціальне обладнання.
  
  'Неважливо. Старший сержант закусив губу і продовжував дивитися в чорнильну калюжку, наче бульбашки піднімаються на поверхню, могли розповісти йому історію про те, що сталося багато років тому.
  
  'Як я вже сказав, тут поки тільки одна кістка'. Севідж оглянув підвал, але Хардина, здавалося, цікавила тільки дірка. "Він за багато миль звідси", - подумала вона. Загубився в минулому, можливо, звинувачуючи себе в тому, що трапилося. 'Ви нічого не могли зробити, чи не так, сер? Я маю на увазі, всі були переконані, що вони втекли.
  
  'Так. Хардін похитав головою, цей рух не відповідало його відповіді. Він провів язиком по нижній губі і зітхнув. Потім він відійшов до однієї зі стін підвалу, сів на один з пластикових ящиків Лейтона і обхопив голову руками.
  
  'Конрад? Севідж прошепотів ім'я Хардина. Вона майже ніколи не зверталася до нього подібним чином, але щось було не так. 'Ви можете сказати мені, сер.
  
  'Я був тут, Шарлотта. Хардін підняв очі. 'Вудленд-Хайтс.
  
  'Я не розумію? Я знаю, що ти був тут.
  
  'На наступний день після того, як зникли хлопчики. Я і хлопець з Кингсбриджа Нік. Ми приїхали до будинку на патрульній машині, щоб допомогти детективам з Плімута. Там був правий клапан. Пошуково-рятувальні команди уздовж узбережжя, рятувальні шлюпки Плімута і Солкомба в море, добровольці прочісують довколишні поля. Хардін знову похитав головою. 'Я думав, мені не пощастило, але це ніщо в порівнянні з тим, що сталося з цими хлопчиками'.
  
  
  
  'Не пощастило? - перепитав Севідж. 'Але ви нічого не знайшли, чи не так?
  
  'Я кажу не про те, коли пропали хлопчики. Я маю на увазі раніше.
  
  'До того, як?
  
  'За кілька тижнів до цього. У сусідньому селі сталася вандалізм. Графіті. Непристойні речі. Жителі вказували пальцем на будинок. Я був місцевим констеблем, тому відправився на розслідування. Я розпитав кількох хлопців, але вони були неговіркі і нічого не видали. Я приїхав сюди на велосипеді і притулив свій велосипед до узбіччя. Коли я повернувся до свого велосипеда, то виявив це засунутим під заднє бризговики. Хардін сунув руку в кишеню куртки і витягнув конверт, з яким боровся раніше. 'Повернувшись у відділок, я зробив ксерокопію, перш ніж передати лист.
  
  Хардін розкрив конверт і дістав аркуш паперу. Він простягнув його Севідж. Вона підійшла і заглянула вниз, нахиляючи папір, щоб розглянути її у світлі галогенових ламп. Це була копія фотографії, причому низької якості. Тим не менш, вона могла досить добре розгледіти зображення: двоє чоловіків, що сидять в кріслах. Недопита пляшка віскі на маленькому столику між ними. Годинник на стіні. Один з чоловіків був набагато молодше Френка Паркера, іншого відразу дізнавався, хто багато знав про політику.
  
  'Він мертвий, сер, чи не так? Але я все одно не розумію. Я знаю, хто ці двоє – Паркер і політик, – але яке відношення фотографія має до зникнення хлопчиків?
  
  'Ця фотографія була зроблена в маленькій затишній кімнатці нагорі. В квартирі Паркер. Він був у гостях.
  
  'І це було проблемою?
  
  'Людина з Особливого відділу висловився точно так само.
  
  
  
  'Особливий відділ?
  
  'Я відніс фотографію прямо своєму начальнику, інспектору поліцейської дільниці Кингсбриджа. Берні Блеку. Хардін посміхнувся. 'Він був гарним поліцейським. Я подумав, що краще всього звернутися до нього. Він би знав, що робити.
  
  'І він подзвонив у Спеціальний відділ?
  
  'Так. На наступний день прибув офіцер. Він запитав мене, чому виникла проблема. Чоловік на фотографії був у Міністерстві внутрішніх справ. Вудленд-Хайтс був свого роду закладом для малолітніх злочинців. Він сказав мені, що в цьому візиті не було нічого незвичайного.
  
  'І ви йому не повірили?
  
  'Якщо не було нічого підозрілого, тоді навіщо Спеціальному відділу знадобилося посилати офіцера поговорити зі мною? І чому на звороті фотографії від руки було написано "ДОПОМОЖІТЬ'?
  
  'Допомогти? Ти думаєш...
  
  'Подивися на годинник на стіні, Шарлотта. Хардін вказав на фотографію. - Скажи мені, котра година.
  
  'Половина четвертого. Я все ще не ... ' Севідж знову вивчив фотографію. Віскі. Скибочка сиру на дошці. Кілька крекерів на тарілці. 'Полудень?
  
  'До вікна.
  
  Севідж подивилася в одну сторону зображення. Створчатое вікно з розсунутими фіранками по обидві сторони. І через вікно вона не могла бачити нічого, крім чорноти.
  
  'Нічний час", - сказав Хардін. 'В оригіналі, який був набагато кращої якості, час доби, було очевидно. На мій погляд, у цієї людини могла бути тільки одна причина перебувати там, відпочиваючи рано вранці.'
  
  'І ви передали це людині з Особливого відділу?
  
  'Немає. Він сфотографував мене і запевнив, що все в порядку. Наказав мені більше нічого не говорити про це, навіть моєму начальству. Тоді я був лише молодим комп'ютерником, і всі ці образи ще не вийшли назовні.'
  
  
  
  'Але зараз?
  
  'Людина на фотографії мертвий, чи не так? І, мабуть, сильні світу цього в Лондоні всі про нього знають.
  
  'Я б не був так впевнений, сер.
  
  Ти думаєш, я вчинив неправильно, Шарлотта? Хардін потягнувся за листком паперу і поклав його назад у конверт. 'Я виконував наказ. Ми з дружиною, ну, вона тільки що отримала пощипку. У нас був будинок з іпотекою. З грошима було туго. Коли хлопчики пропали, я знову запитав Берні Блека про фотографії. Я пам'ятаю його обличчя, суворе, стурбоване. "В руці", - сказав він мені, і я залишив все як є. Я зробив помилку, не так?'
  
  'Я не знаю, сер. Ви були...
  
  'Наївний. Ось підходяще слово. Я припускав, що ланцюжок командування працює. Що люди нагорі знають, що роблять.
  
  'Так і є, сер. Севідж злегка посміхнувся. 'Іноді.
  
  Покинувши межі підвалу, вони вибралися назовні і попрямували на захід по стежці вздовж узбережжя, геть від будинку. Хмари розсіялися, і тепер слабке сонце піднімалося все вище, обіцяючи погожий день. Світло освітило обличчя Хардина, і Сэвэдж побачив, що він все ще чимось пригнічений.
  
  'Це ще не все, сер, чи не так? - Запитав Севідж, коли вони досягли оглядового майданчика. З одного боку від стежини на двох великих каменях лежала залізнична шпала. Вона вказала на імпровізовану лавку. 'Підемо?
  
  Хардін опустився на лавку, і Севідж сів поруч з ним.
  
  'Я повинен частіше бувати тут, Шарлотта. Він якусь мить дивився на Севіджа, а потім махнув рукою в бік моря. 'Не тут, не в Вудленд-Хайтс. Я маю на увазі узбережжі. Я сиджу в своєму маленькому бунгало з дружиною. Ми цілком щасливі. Ми ходимо по магазинах, гуляємо в парку, час від часу влаштовуємо вечірки. Але ми цього не робимо.'
  
  
  
  'Я розумію, що ви маєте на увазі, сер. Ми не цінуємо того, що знаходиться прямо у нас на порозі, чи не так?
  
  'Раніше мені подобалося працювати констеблем в цій області. Дослідити сільську місцевість. Раніше тут був більш спокійний спосіб життя. Принаймні, я так думав, поки не побачив фотографію. Це вибило мене з колії, і після зникнення хлопчиків я став іншим. Я подав заяву на посаду детектива і переїхав в Плімут. Я хотів стукати головами. '
  
  'Я можу зрозуміти. Я теж так себе почував.
  
  'Про Кларисі? Хардін перевів погляд з моря на Севіджа. Підняв брову. 'Так, Шарлотта, я тебе розумію краще, ніж ти думаєш. І я теж знаю більше, ніж ти думаєш.
  
  'Ще? Севідж проковтнула, гадаючи, що саме Хардін мав на увазі. Знав він про Метью Харрісона, серійному вбивці, якого вона залишила горіти живцем в його перевернутої машині? Або це були Саймон Фокс і його син, на яких натякав Хардін? Севідж приставив пістолет до голови Оуена і був близький до того, щоб натиснути на курок. 'Ти говориш про...
  
  'Неважливо. Хардін підняв руку й тицьнув великим пальцем у бік дитячого будинку. 'Є більш нагальні справи, і якщо ти щось приховував від мене, то я винен у тому. Ти правий, тут є щось ще.
  
  'Про Вудленд-Хайтс? - запитав я.
  
  'Побічно. Хардін зробив паузу і знову поліз у кишеню піджака. На цей раз він витягнув пару аркушів паперу, на одному були написані плавним почерком, на іншому - якийсь малюнок. 'Я отримав ці листи. Перше прийшло в день зникнення Джейсона. Це Джейсон Хобб, а не Джейсон Колдуелл. Друге прийшло в минулий четвер. Це було друге письмо, а також співпадіння з іменами, яке підштовхнуло мене до дії. Тоді я зрозумів, що мені потрібно досліджувати Вудленд-Хайтс. Звичайно, коли я доручав вам цю справу, я поняття не мав, що ви знайдете. Листи цілком могли бути містифікацією. '
  
  
  
  Севідж взяв аркуші паперу у Хардина і прочитав. Перший лист було просто дивним, наповненим описами жорстокого поводження. Ближче до кінця на адресу Хардина був висунутий ряд звинувачень. Щось про те, що DSupt не виконує свій обов'язок, що він не помічає скоєних злочинів.
  
  'Отже, автор листа звинувачує вас у зникненні хлопчиків?' запитала вона. 'Тому що після того, як ви отримали фотографію, нічого не сталося, щоб зупинити насильство?
  
  Хардін знизав плечима. 'Мабуть, так.
  
  Вона перейшла до другого аркушу паперу і похитала головою, сприймаючи інформацію. Малюнки були недвозначними. 'Скринька? Значить, Джейсон Хобб все ще живий?
  
  'Поняття не маю,' сказав Хардін. 'Ми можемо тільки молитися.
  
  'Я з усіх сил намагаюся розібратися в цьому, сер. Ви припустили, що збіг імен двох пар хлопчиків не було випадковим збігом, і ці листи доводять це, вірно?
  
  'Так'.
  
  'Але це лист у тебе з четверга. Севідж помахав другим листом. 'Ти знав, що Джейсон Хобб живий, але нічого не зробив, щоб спробувати врятувати його'.
  
  'Це нечесно, Шарлотта. Ти бачила фотографію з міністром уряду. Листи цілком могли бути частиною якогось розіграшу. Мені потрібно було переконатися, перш ніж я продовжу. Є наслідки.'
  
  'Наслідки? Севідж піднялася на ноги і відійшла на кілька кроків. Вона знову повернулася до Хардину. 'Господи! Звичайно, є гребаные наслідки. Ти, напевно, підписав смертний вирок Джейсону Хоббу. Про що, чорт візьми, ти думав?'
  
  
  
  - Операція "Лакуна" не потребує ресурсах. Ми кинули на це всі сили.
  
  - Так, але ці листи є доказами. Хто знає, як би просувалося розслідування, якщо б Гаррет і його команда побачили їх на минулого тижня. Ви поставили особисті проблеми вище оперативних. Це щось не в порядку, сер.'
  
  'Правда? І ти ніколи цього не робив? Хардін похитав головою. 'Я пам'ятаю, як одного разу говорив тобі про межі, яку не слід переступати. До моєї поради ніхто не прислухався, чи не так?
  
  'Я зробив те, що було до біса правильно в той час. Севідж виплюнула ці слова. Вона зрозуміла, що була небезпечно близька до порушення субординації. 'Я ніколи не ставив під загрозу нічию безпеку так, як це зробили ви.
  
  'Метью Харрісон?
  
  'Харрісон заслужив смерть. Ви не можете порівнювати його з Джейсоном Хоббом. Чесно кажучи, сер, у вас набагато більше неприємностей, ніж коли-небудь було у мене.
  
  'Дякую за твою відверту оцінку, Шарлотта, але що зроблено, те зроблено. Прямо зараз нам потрібно зосередитися на тому, що тут сталося, і подивитися, чи зможе історичне справу допомогти нам знайти Джейсона.
  
  'А що щодо людину на фотографії? Священик?
  
  'Хелдон. Це буде у її поштовій скриньці завтра вранці першим справою.
  
  'А якщо вона поведе себе так само, як твій колишній бос, Берні Блек?
  
  'Я не хочу думати про таку можливість. Хардін знизав плечима і похитав головою. 'Тому що, якщо вона це зробить, тоді, я вважаю, ми програли. Не тільки ти і я, але і всі ми. Вся чортова людська раса.'
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава Двадцята
  
  Що ж, я старався з усіх сил. Я не наважувався підійти до батька чи матері, тому що був майже впевнений, що вони нічого не зробили. Бентлі настільки контролює їх обох, що я не бачу, щоб хтось із них міг зрадити його. Замість цього я відправився в село, щоб побачитися зі своїм другом Перрі. Він на рік старший за мене, і він розумний і розважливий. Я розповіла Перрі про батька, Бентлі і про те, що відбувалося в підвалі. Я попросила його розповісти своїм батькам. Він видавався невпевненим, але врешті-решт погодився.
  
  На наступному тижні мене викликали в кабінет батька. Він сказав, що розчарований тим, що я поширюю брехня і плітки. Я не повинен був виходити з дому без дозволу і не повинен був розмовляти ні з ким з хлопців у селі. Я більше не повинен був бачити Перрі. Він також сказав, що я отримаю дисциплінарне стягнення. Десять ударів палицею кожен день протягом наступного тижня.
  
  Перрі, здавалося, підвів мене.
  
  Кілька днів потому я набрався сміливості поговорити з новим вікарієм. Він приходить в притулок і керує недільною школою. Проводиться коротка служба, а потім хлопчики повинні вивчати Біблію. Містер Бенедикт завжди здавався мені милим людиною, тому в неділю, коли він йшов, я пішла за ним, коли він спускався по сходах ганку. Я гуляв з ним по полях, і поки ми прогулювалися, я розповів йому про Бентлі.
  
  Він був дуже стурбований. Біля воріт він сказав, що справа надзвичайно серйозне і він поговорить зі мною в наступну неділю. Пройшов тиждень, і після закінчення недільної школи я знову прогулявся з містером Бенедиктом. Він сказав, що довго і наполегливо думав над цим питанням. Він навіть звернувся до єпископа. Я бачив, що він був стривожений і дещо стриманіший. Коли я став наполягати на тому, що робити, він сказав мені, що рішення - молитися. Я повинен був молитися за себе і за всіх хлопчиків, а також за Бентлі, маму і Батька. Він запевнив мене, що мої молитви будуть почуті. Це може зайняти деякий час, але Бог подбає про те, щоб врешті-решт все закінчилося добре.
  
  
  
  Так що я спробував молитися, чесно, я це зробив. Я молився ввечері, перед тим як лягти спати. Я молився вранці, коли прокидався. Я молився на перерві, коли був у школі. У підсумку я молився ВСЕ ЦЕ ЧОРТОВЕ ЧАС! Жодна молитва не була почута. Кожні вихідні Джейсона тягли в підвал разом з Бентлі. Або Бог не слухав, або Йому було все одно.
  
  До того часу я вже був роздратований. Потім, вранці, я побачив велосипед, припаркований біля підніжжя сходів. Я дізнався велосипед, який належить місцевому поліцейському, констеблеві Хардину. Виявилося, що він прийшов з-за якогось незначного інциденту в селі. На мить я подумав, чи не поговорити з ним точно так само, як я говорив з Тімом Бенедиктом. Потім я згадав про побої. Якщо батько дізнається, десять ударів у день нічого не значать. Мені потрібно було спробувати інший спосіб.
  
  В їдальні нашої приватної квартири виставлені фотографії, що відносяться до дому. День, коли Бентлі вперше приїхав з візитом. Кілька фотографій різних старих приятелів. На одній батько знизує руку якомусь місцевому сановнику. Фотографії виставлені в скляній вітрині над буфетом. Мама наполягла на шафі, тому що там десятки фотографій, і вона була сита по горло тим, що вони захаращують кімнату. Фотографія Бентлі, який стоїть на східцях ганку, - не єдина його фотографія. Ось ще один знімок, зроблений в "маленькому затишку". Бентлі і батько сидять в кріслах. Я думаю, що фотографію, повинно бути, зробила мама. Можна подумати, що після того, що накоїв Бентлі, батько забрав би всі свідчення про цю людину, особливо таку особисту фотографію. Але батько марнославний. Він ненавидить Бентлі, але йому подобається престиж цієї людини. Крім того, ця конкретна фотографія прикріплена позаду. Я думаю, мої батьки зовсім забули, що вона там є.
  
  
  
  Я пішов в їдальню і забрав фотографію. На звороті я написав одне слово: 'ДОПОМОЖІТЬ". Потім я взяв фотографію і сунув її під бризговики поліцейського велосипеда.
  
  Вже пізно. За північ. Я пишу це під ковдрою, використовуючи для освітлення свій маленький ліхтарик. Вперше за довгий час я сповнений надії. Бачте, я думаю, констебль Хардін хороша людина. Він розмовляє з тутешніми хлопцями так, як ніби йому не все одно. Одного разу він прочитав нам цікаву лекцію про роботу поліції, про те, як розкриваються злочини. В кінці лекції він розповів нам, як хотів стати детективом.
  
  Що ж, тепер у нього є шанс.
  
  Пастух незадоволений. Проспівавши Бенедикту 23-й псалом, він вийшов на вулицю подихати свіжим повітрям, залишивши вівтар працювати. Найближча вершина здалася йому принадною, і він пішов пішки і видерся нагору, опустившись на коліна на самій вершині і піднявши обличчя до неба, де зірки сяяли, як діаманти. Він помолився про допомогу, а потім повернувся на подвір'я ферми, сів у свою машину і поїхав додому, залишивши Бенедикта в обіймах Бога.
  
  Він спав уривками, йому приснився поганий сон.
  
  Вранці, повернувшись в сарай, він зрозумів чому. Вівтар перестав працювати. Кошмар був посланням від Бога, який говорить йому, що щось не так.
  
  Тепер Він стоїть поруч зі столом з нержавіючої сталі і дивиться згори вниз на Тіма Бенедикта. Людина все ще живий, хоча повинен був би бути млявим і давно померлим. Його тіло - суцільне місиво з порізів і дірок від свердел. Кров сочиться з десятка ран. Але він все ще дихає.
  
  
  
  Диво.
  
  Це все, що може бути, думає Пастух. Потім він піднімає погляд на бруківку над головою. Обірваний ремінь бовтається вільно. Ремінь впав і застряг в одному з гідравлічних плунжерів. Машина сама відключилася, щоб запобігти подальшому пошкодження.
  
  Не диво, а несправність.
  
  На мить Пастух замислюється про те, щоб полагодити ремінь і почати все спочатку. Але це було б не те, чого хотів Бог, чи не так? Бог вважав за потрібне дозволити ременя порватися. Бог зупинив машину. Бог послав Йому послання у вигляді поганого сну. Бог простив Бенедикта.
  
  Тепер Пастух збитий з пантелику. Прощення не входило в його плани. Люди повинні бути покарані.
  
  Людина з черепом ...
  
  Так, звичайно. Прощення для хлопчика, який копається в брудній землі, було б немислимо.
  
  Пастух зітхає. Це зовсім не те, чого він хоче. І все ж, якщо так захотів Бог, хто він такий, щоб сперечатися?
  
  Він хитає головою і починає приводити себе в порядок. Він знімає наручники, сковують руки і ноги Бенедикта. Потім він йде в дальній кінець кімнати, де стоїть велике зелене відро для сміття муніципальної ради. Він підступає відро для сміття на одній стороні столу. Бенедикт видає булькання, коли Пастух опускає тіло у відро для сміття. Тіло поміщається головою вперед, але плечі чоловіка занадто широкі. Там, де бункер звужується приблизно наполовину, тіло застряє. Пастух нахиляє відро для сміття взад-вперед в надії, що сам вага тіла змусить його ще більше опуститися.
  
  Пастух відступає назад. Сцена трохи безглузда. Ноги стирчать з верхньої частини кошика, ліва звисає в одну сторону, а права - в іншу. Так не піде. Йому потрібно перевезти тіло до моря. Він озирається і зауважує кілька важких стовпів для паркану, прислоненных до задньої стіни сараю. Він підходить, вибирає м'ясне і повертається до кошика. Він підіймається на вівтар і починає використовувати стовп як таран.
  
  
  
  Бенедикт знову булькає, коли Пастух б'є по тілу стовпом паркану, поки шматочок за шматочком не виштовхує всю криваву кашку в сміттєве відро.
  
  Ось, робота зроблена. Можливо, Бог і вважав за потрібне зупинити машину на півдорозі до завершення циклу, але, на думку Пастуха, правосуддя все одно сталося належним чином.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава Двадцять перша
  Поліцейський ділянку Краунхилл, Плімут. Понеділок, 26 жовтня. 9.21 ранку.
  
  Ранок понеділка і Райлі задавався питанням, скільки ще часу йому доведеться витратити на розслідування справи Злита та Бенедикта. Звичайно, обидва чоловіки зникли, але за вихідні нічого нового не сталося. Конфетті з електрошокером в будинку Бенедикта і на дорозі поруч з машиною Злита наводили на думку про те, що було скоєно злочин, але більше нічого не було. Ні судово-медична експертиза автомобіля, ні обшук навколишнього вересковой пустки нічого не дали. Він отримав попередню відповідь від Taser International в США, але навіть це не є доброю новиною: початковий покупець продав зброю кілька років тому, і, схоже, воно не було перереєстровано. Паперовий слід був мертвий. Оскільки цей напрямок розслідування закрито, було достатньо доказів для продовження розслідування? Поки що його похмурі думки по дорозі назад з Північного Девону виявилися необгрунтованими, і загроза насильства, що виходила від спотвореного манекена, схоже, не була приведена у виконання.
  
  Сидячи за своїм столом і втупившись в екран, Райлі дозволив своїм думкам відволіктися. Досі у них було кілька вдалих ходів у цій справі: Філліпс чудесним чином виявив, що ініціали Тіма Бенедикта і Перрі Злита збігаються з ініціалами на коробці на плоту; його власне розуміння щодо пилососа і те, що, на щастя, машина не була спустошена. Удача, однак, могла завести вас тільки так далеко; у чому вони відчайдушно потребували, так це в пристойній зачіпкою. А до пристойної зачіпки, за винятком вистежування таємничої Сари, було дуже далеко.
  
  
  
  Він кинув погляд туди, де Гарет Коллиер чіплявся до двом молодим інспекторам, які працюють над розслідуванням справи про наркотики в салоні по догляду за домашніми тваринами. Райлі хотів повернутися до справи. Це був шанс побити кількох покидьків і, цілком можливо, заодно прибрати одного або двох головних дилерів. Він змусив себе піднятися на ноги, маючи намір перекинутися парою слів з офіс-менеджером. Він запропонував провести залишок дня над справою Злита і Бенедикта, а потім відкласти його в довгий ящик.
  
  Райлі підійшов до Коллиеру і збирався втрутитися, коли через подвійні двері на великій швидкості влетів Ендерс. Він ледве уник зіткнення з констеблем Калтером, який ніс через кімнату три чашки кави.
  
  'Спокійно, тигр,' сказав Колтер. 'Я заплатив за це хороші гроші.
  
  'Тім Бенедикт! - Крикнув Ендерс Райлі, майже задихаючись. 'Він з'явився.
  
  'Де? - Запитав Райлі.
  
  'Річка Ерме. Знаєш, вище за течією від Моткомб-Біч?
  
  Райлі похитав головою. Він не знав. Довелося Эндерсу пояснити, що річка протікає трохи західніше Бигбери-он-Сі, в декількох милях на південь від містечка Модбери.
  
  'Там є довга дорога, яка веде з села Холбетон вниз до гирла річки. Керуючий маєтком Фліт помітив машину, припарковану біля підніжжя. Він не дізнався машину, тому пішов перевірити. Він спустився до води й побачив пліт, на якому хлопець в лижній масці щось робив з сміттєвим відром на коліщатках.'
  
  
  
  'На плоту?
  
  'Так'.
  
  'Отже, Ден Філліпс був прав.
  
  'Так. Загалом, керуючий маєтком вирішив, що хтось давав чайові мухам, і крикнув. Чоловік втік, а керуючий досліджував відро для сміття на коліщатках. Ви б повірили, але Бенедикт був всередині?'
  
  - Всередині? Райлі похитав головою, йому не подобалося, до чого хилиться. 'Ти хочеш сказати, що він мертвий?
  
  'Ні, сер. - Ендерс підняв погляд до неба. 'Він тяжко хворий, але якимось дивом все ще живий.
  
  'Все ще живий' - поняття відносне. Тіма Бенедикта терміново доставили в лікарню Деррифорда, і зараз він перебував у відділенні інтенсивної терапії.
  
  'Не здивований, що йому потрібна інтенсивна терапія", - сказав Ендерс, коли Райлі віз їх на схід, до гирла річки Ерме. 'Він лежав головою вниз у сміттєвому баку і наполовину захлинувся власною кров'ю'.
  
  'Що? Райлі відірвав погляд від дороги рівно на стільки, щоб подивитися на Эндерса, але констебль знизав плечима. Сказав, що знає не більше того, що йому сказали.
  
  'Сюди! Ендерс махнув рукою в бік від головної дороги, коли вони швидко під'їхали до повороту, праворуч показався невеликий котедж. 'Холбетон в тій стороні.
  
  Вони звернули з дороги і поїхали звивистим шляхом вгору по горбу, через ділянки лісу і провулки з високими насипами і кострубатими старими живоплотами. Потім вони сповільнили хід і в'їхали в симпатичну село з пабом і поштовим відділенням, більше нічого. Вони згорнули на дорогу, яка проходила між котеджами з солом'яними дахами і сільської початковою школою. Як тільки вони виїхали з села, Райлі знову натиснув на педаль газу, хоча дорога ще більше звузилася. Стежка петляла туди-сюди, спускаючись в долину і заглиблюючись у ліс - перша ознака того, що вони, можливо, наближаються до гирла річки, величезне русло очерету зліва від них.
  
  
  
  Райлі зменшила швидкість, коли вони під'їхали до воріт на дорозі, з табличкою на паркані збоку, попереджає, що територія за ним є приватним володінням. На стоянці стояли пікап, патрульна машина і "Вольво" Джона Лейтона. Двоє поліцейських у формі стояли поруч з чоловіком у зеленій куртці Barbour.
  
  Райлі зупинив машину і вийшов. Лейтон вже виїхав на місце події, пояснив один з поліцейських.
  
  'Приголомшливе видовище. Офіцер кивнув чоловікові в перукарні. 'Як вам скаже містер Джонсон.
  
  Джонсону, чоловікові в барі, було за п'ятдесят, з обвітреним обличчям, розлогими бровами і спокійними манерами. Під пальто на ньому були товстий светр, армійські штани і міцні черевики. Час від часу він тупотів тією чи іншою ногою по бруду, щоб підкреслити якусь думку.
  
  'Адам,' сказав він, простягаючи Райлі руку. 'Керуючий нерухомістю.
  
  Райлі знизав чоловікові руку. 'Вибачте, що змушую вас проходити через це знову, але не могли б ви розповісти мені, що ви знайшли?
  
  - О восьмій ранку я здійснював свій звичайний обхід. Бачте, мені подобається заходити в офіс нерухомості кружним шляхом і перевіряти, чи все там в порядку. Як би те ні було, я приїхав з Холбетона – як і ви тільки що – і збирався повернути на північ вверх по эстуарию, коли помітив машину, припарковану прямо за тутешніми воротами. По ідеї, там не повинно було бути, так що я вирішив глянути. Я спустився до води і на березі помітив це чертовски велике пристосування, на вершині якого був хлопець в лижній масці, що бореться з сміттєвим відром на коліщатках. Ніколи не бачив нічого подібного. '
  
  'І що ти зробив потім?
  
  'Перше, про що я думав, це про те, що цей ідіот щось викинув. Мухобійка. Я побіг по доріжці і закричав на нього. Як тільки він почув мене, він зістрибнув з платформи і побіг до мене з цією штукою в руці. Здається, ви називаєте це електрошокером. Я дещо тямлю в зброї, і я знав, що у електрошокера не дуже велика далекобійність, тому я зійшов з траси і трохи заглибився в ліс. Він пробіг повз мене до своєї машини. Я погнався за ним, але він поїхав. Я подумав, що немає особливого сенсу переслідувати його на моїй машині, тому повернувся до води, щоб подивитися, що було в сміттєвому відрі. Як тільки я побачив хлопця всередині, я побіг назад до своєї машини і скористався однією з рацій маєтку, щоб зателефонувати в офіс і сказати їм викликати швидку допомогу. Тут немає мобільного зв'язку, бачиш? Джонсон похитав головою. 'Потім я повернувся до сміттєвого відра. Господи, краще б я цього не робив. Бідолаха. Він видавав цей біса жахливий хрипящий звук, але я нічого не міг для нього зробити, крім як дочекатися приїзду швидкої допомоги.'
  
  
  
  Джонсон знову похитав головою, потопав ногами і втупився в землю. Райлі подякував чоловіка і сказав йому, що він може йти. Хто-небудь зробить повне заяву пізніше.
  
  'Та ще дещо", - сказав Джонсон, зупиняючись на півдорозі до свого пікапу. 'Не впевнений, чи має це відношення до справи чи ні, але поки я чекав на "швидку допомогу", я стояв на плоту. Я міг бачити в парі сотень ярдів нижче за течією човен з горщиками, дрейфує у більш глибокій воді. Маленький пятнадцатифутовый катер з маленькою коляскою і купою буїв "ден", стирчали ззаду, грубуватого виду хлопець з бородою і в рибальському светрі з закатаною коміром просто стоїть і дивиться на мене.'
  
  "І що?"
  
  'Сюди, нагору? Ви б не стали ставити каструлю для омарів так високо. Якщо хочете що-небудь зловити, то ні.
  
  'А човен – що з нею сталося?
  
  'Зник за рогом. Джонсон повернув долоні долонями вгору. 'Може, нічого особливого, але я подумав, тобі слід знати. Цей хлопець цілком може бути свідком.
  
  Райлі ще раз подякував Джонсона, а потім дістав гумові чоботи з багажника своєї машини. Він надів їх і на мить завмер.
  
  
  
  'Про що ви думаєте, сер? - Запитав Ендерс. - Це якось пов'язано з тим рибалкою?
  
  'Джонсон сказав, що цей хлопець може бути свідком. Райлі повернувся і подивився крізь дерева в бік гирла річки. 'Я думаю, більш імовірно, що він спільник.
  
  У понеділок Севідж виявив, що вона повернулася до справи про Лакуне . Старший інспектор Гарретт боролася з важким грипом в минулі вихідні, що дало Хардину привід призначити заступником старшого інспектора і перевести старшого інспектора на щось менш обтяжливе.
  
  'Ми не можемо допустити, щоб Майк знімав черевики в останній місяць свого життя", - сказав Хардін. 'Крім того, тепер ми знаємо, що ці розслідування пов'язані. Ти привнесешь свої знання про життя в дитячих будинках полювання на вбивцю Лайама Клафа і пошуки Джейсона Хобба.'
  
  Севідж кивнула. Вона так захопилася таємницею, навколишнього Вудленд-Хайтс, що майже забула про хлопчика Клау. Тепер спогад про тіло повернулося до неї. Бідна дитина, що лежить в темному тунелі. Задохнувшийся. Очікувала чи Джейсона Хобба та ж доля? Вона мимоволі здригнулася, схвильована поверненням до справи, але нервничающая через результату.
  
  Вона вирушила в криміналістичний відділ, щоб проаналізувати всю операцію. Кольєр зробив усе, що міг, але, переглядаючи разом з ним поліс, вона була вражена тим, як мало просунулося розслідування за останні кілька днів. Як старший слідчий, Хардін повинен був просувати розслідування, але було очевидно явну відсутність лідерства. Вона задавалася питанням, чи впорався він з цією роботою із-за своєї особистої зв'язку зі справою.
  
  'Лайно, так?' Сказав Кольєр. 'Але насправді ти не можеш звинувачувати Хардина або Гаррета. Єдиною реальною зачіпкою для криміналістів був жир на тілі Лайама Клафа. З лабораторії повідомили, що це була автомобільна мастило Castrol. Можливо, її привезли з гаража, але ви можете купити її в Halfords. Глухий кут. '
  
  
  
  'У кого-небудь є які-небудь припущення щодо того, чому вбивця помастив нею хлопчика?
  
  'Ні, Шарлотта. Кольєр подивився на Севіджа так, немов вона повинна була знати, що краще не питати. 'Він гребаной псих, чи не так? Ніщо з того, що роблять ці психи, не має сенсу.
  
  'Клаф не піддавався сексуальному насильству, інакше я б сказав, що це була якась сексуальна гра. Тим не менш, ви не утруждаете себе такою підготовкою тіла, якщо це нічого не значить".
  
  'Ну, це вибиває мене з колії. Інша проблема в тому, що ми не знайшли жодного зв'язку між зникненням Хобба і вбивством Клафа. Чесно кажучи, без цього ми в скруті.
  
  'Спробуй це. Севідж дістала фотокопії листів, які дав їй Хардін, і поклала їх на стіл. 'Думаю, вони можуть допомогти.
  
  Поки Кольєр вивчав листи, Севідж розповів про операції " Кроншнеп" і про те, що відбувається в дитячому будинку. Вона розповіла йому про історію цього місця і своїх інтерв'ю з Паркерами і Елайджею Семюелем. На даний момент, за наказом Хардина, вона опустила точні деталі фотографії, зробленої в будинку.
  
  'Не дивно, що ви не знайшли зв'язку між хлопчиками, тому що її немає", - сказала вона. 'Їх обрали випадково. Якби Лайама звали Підлогою, а Джейсона - Джоном, вони були б всі ще живі'.
  
  'Отже, єдиним мотивом цього психа було привернути увагу до дитячого будинку?
  
  'Схоже на те.
  
  'Але він якось пов'язаний з будинком престарілих, я правильно зрозумів?
  
  'Повинно бути, так воно і є.
  
  
  
  'Тоді, можливо, ми до чого прийшли. Бачите, Міс Стоун проживав у притулку короткий час.
  
  - Що?
  
  'Так. Всього за кілька місяців і приблизно за рік до зникнення Хейскита і Колдуелла. Йому тоді було одинадцять років, і, коли він пішов, його віддали в прийомну сім'ю.
  
  'Коли ви це виявили?
  
  'Це з'ясувалося тільки сьогодні вранці, коли індексатор ввів всіх хлопчиків, які проживали у притулку з моменту відкриття в сімдесятих роках. Комп'ютер виплюнув збіг.
  
  'Якщо раніше їм не був, то тепер він, мабуть, підозрюваний номер один. Є новини про його місцезнаходження?
  
  'Немає. У нас є список його друзів і спільників, і всіх їх неодноразово відвідували. Поки жодного Діккі берда. Проблема в тому, що його приятелі не дуже-то схильні до співпраці.
  
  'Ну, знайти його - пріоритет. Цього просто недостатньо, Гарет. Ми вже повинні бути в курсі всього. Нам потрібно знайти і ліквідувати інших хлопчиків і персонал, а потім зосередитися на Стоуне.'
  
  'В руках. 'Кольєр вказав на кут кімнати, де двоє цивільних дослідників старанно працювали, схиливши голови над клавіатурами. 'Я вже отримав від ради повний список імен всіх, хто пов'язаний з цим будинком, і зараз ми їх переглядаємо.
  
  'Добре. Далі нам потрібен план пошуків Стоуна.
  
  'Вірно. Кольєр мовчав. Щось не давало йому спокою. Через мить він тицьнув пальцем в копії листів Хардина. 'Але ви думаєте, що це написав Тижнів Стоун?
  
  Севідж теж подивився на літери. Схожий на спагетті почерк був красивим, але в той же час у ньому був напад божевілля. Величезні літери загиналися самі на себе непотрібними розчерками і незбагненними закарлючками. Навпаки, план і висота, на якій зображений труну, були виконані олівцем. Акуратні перпендикулярні лінії перетинали сторінку. Області штрихування були ретельно заштриховані. Кожен елемент був показаний в найдрібніших деталях, і в цілому малюнки були досконалою роботою. Вони були створені кимось, хто володів навичками малювання. Архітектор або хтось, хто, принаймні, вивчав технічне креслення.
  
  
  
  'До чого ти хилиш, Гарет? - Запитав Севідж.
  
  'Ні одне з цих листів не схоже на те, що міг написати Стоун. Кольєр зробив паузу і глянув спочатку на літери, а потім на Севіджа. 'І якщо Стоун їх не писав ... Він залишив фразу висіти в повітрі і похитав головою.
  
  'Це зробив хтось інший,' сказав Севідж.
  
  Райлі залишила Эндерса з поліцейськими і пішла по стежці, прямуючи до смужці пляжу, видневшейся за деревами. Лейтон вже витратив кілька відрізків біло-блакитної стрічки, щоб ніхто не користувався маленької стежкою на краю гирла, так що Райлі був змушений пробиратися через підлісок. Колючки чіплялися за штанини його штанів, і не раз низька гілка била його по обличчю. На березі він вибрався на м'який пісок. Гирло річки було шириною в кілька сотень метрів, і вода спрямовувалася в бік моря двома виразними потоками. Між струмками пліт був викинутий на піщану мілину, а на вершині плоту, що лежить на боці, стояв зелений сміттєвий бак на коліщатках.
  
  'Даріус. Джон Лейтон, повністю одягнений у білий комбінезон з синіми черевиками і рукавичками, стояв рачки на плоту поряд із сміттєвим баком. Він прокричав: "У нас тут справжній бардак. Підійди і подивися. Ліворуч від стрічки, будь ласка.
  
  Райлі підійшов до кромки води, на секунду зупинився, а потім увійшов вбрід.
  
  'Чорт візьми!' Холодна вода хлинула з боків його гумових чобіт, і кілька доларів потрапили всередину. 'Влаштуйте мені просту зйомку в хорошому сухому лондонському багатоквартирному будинку в будь-який день тижня'.
  
  
  
  'Воняющий сечею, і місцева молодь кидає в тебе всякою всячиною? Лейтон обвів рукою околиці. 'Я сам віддаю перевагу цей маленький рай зі свіжим морським повітрям і абсолютним спокоєм, але кожен сам по собі.
  
  Лейтон був правий щодо спокою. Гирло річки протікало між лісистими берегами, розташованими на крутому схилі пагорба, піщана смуга зникала за поворотом в декількох сотнях метрів звідси. Транкиль не став описувати ізольований характер цього місця. Тут нічого не було. Крім плота, єдиною річчю, що належить людям, був інверсійний слід літака, що пливе в небі.
  
  'Сліди? Райлі перейшов убрід струмок і ступив на піщану мілину. З одного боку плота на воду йшла серія глибоких вм'ятин.
  
  'Так, але обриси розмиті. Боюся, від них мало користі. Лейтон вказав на купу дров на плоту поруч з сміттєвим відром. 'І все ж тут їх більше ніж достатньо.
  
  'Він намагався зібрати це? Райлі подивилася на шматки дерева, щось на зразок плоского платтяної шафи. 'Коробка. Точно такий же труну, який ми знайшли на плоту в Дженниклиффе. Пліт теж виглядає ідентично. '
  
  'Саме так. Повинно бути, він привіз всі сюди на своїй машині – пліт, бочки, труну і відро для сміття на коліщатках. На те, щоб розставити все по місцях і зібрати воєдино, пішло б на деякий час. Я думаю, він виїхав задовго до світанку.
  
  'Але він не закінчив свою роботу.
  
  'Немає. Я не думаю, що він враховував місцевість. Перенести всі речі з машини сюди було б непросто. На щастя для нашої жертви, час минув. Лейтон вказав на відро для сміття. 'Якщо б керуючий маєтком не з'явився вчасно, я дуже сумніваюся, що його знайшли живим'.
  
  Контейнер був звернений у бік від берега, тому Райлі довелося обходити його по м'якому піску. Він нахилився і заглянув в контейнер. Його першим враженням була темно-червона маса, розмазана по стінках. У дальньому кінці розтеклася калюжа крові до нього і згорнулася замерзлим водоспадом на краю. Серед крові маленькі шматочки рожевого виступали над рідиною, як атоли в червоному морі.
  
  
  
  'Я розумію, що ти маєш на увазі. - Райлі проковтнула. Втупилася на вміст сміттєвого відра. 'Я намагаюся осмислити те, що тут сталося.
  
  'Сміттєве відро стояло вертикально, коли містер Джонсон знайшов його. Як тільки він зрозумів, що всередині хтось є, він перевернув відро для сміття. Кров, що скупчилася на дні, витекла назовні. Людина, що знаходився всередині, буквально тонув у цієї гидоти. Кмітливість містера Джонсона врятувала йому життя. '
  
  'Це...'
  
  'Неймовірно? Лейтон кивнув. 'Так. Можливо, ви праві щодо роботи в багатоквартирному будинку, про яку згадували раніше.
  
  'Так. 'Райлі випросталась і якийсь час дивилася на пейзаж, думаючи про те, який жахливий контраст існує між прекрасним гирлом річки і жахливою долею Тіма Бенедикта. Він втупився собі під ноги, туди, де річка дзюрчала навколо його гумових чобіт. Звернув увагу на сині поплавці. 'Хімікати, Джон. Речовина в бочках на верфі. Ці бочки виглядають однаково.'
  
  Лейтон підійшов до краю плота і заглянув за борт. 'Вони це роблять, чи не так? Він похитав головою. 'Але я ще не отримав результатів. Я потороплю лабораторію.
  
  'Зроби це, добре?' Райлі знову звернув свою увагу на пліт і величезна кривава пляма. 'Було б здорово ніколи більше не бачити нічого подібного'.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Розділ Двадцять другий
  Поліцейський ділянку Краунхилл, Плімут. Вівторок, 27 жовтня. 8.25 ранку.
  
  Райлі повернувся в ділянку рано вранці у вівторок. Справа Бенедикта і Злита більше не стосувалося просто пари невдах. Виявлення Тіма Бенедикта в сміттєвому баку на колесах прояснило, з чим вони мають справу, і Хардін викликав Райлі на екстрену нараду. По дорозі в офіс DSupt він зіткнувся в коридорі з інспектором Севідж. Райлі кивнув на знак вітання.
  
  'Все в порядку, мем? Він зупинився, коли Севідж відійшов убік і притулився до дошки оголошень. - Я чув, ваше нерозкрита справа перетворилася в гаряче.
  
  'Не така гаряча, як у тебе, Даріус. Севідж похитала головою. 'Неймовірно. Хто міг таке зробити?
  
  'На даний момент ми поняття не маємо. Справа в тому, що у нас пропав ще один чоловік, і нам не завадило б знайти його до того, як наш псих вирішить повторити подання.
  
  'Схоже на наше діло. Один мертвий, один пропав без вісті. Тільки тепер мертвих більше, ніж один.
  
  'Вірно. Райлі хотіла залишитися і поговорити, хоча б тому, що Севідж виглядала так, немов їй потрібно було виговоритися про щось. Хоча був Хардін. Райлі представила, як він походжає взад-вперед, поглядає на годинник і лається. 'Мені пора. Зустрінемося пізніше, добре?
  
  
  
  'Звичайно, Даріус,' сказав Севідж. - Удачі там, нагорі.
  
  Райлі повернувся і побіг по коридору. Він вибіг по сходах в офіс DSupt і постукав у двері. Хардін сам відкрив двері, стоячи там з телефоном, притиснутим до вуха. Він жестом запросив Райлі увійти і вказав на стілець навпроти свого столу. Коли Райлі сіл, Хардін продовжив розмову. Розмова була явно одностороннім, DSupt виголошував низку "Так, мем" і намагався вставити слово, але безуспішно. Закінчивши розмову, Хардін повернувся за свій стіл і звалився в крісло.
  
  'Чортова баба. Хардін поклав мобільник на стіл і втупився на телефон так, наче в ньому дійсно був джерело всіх його бід. Щось на зразок пляшки з джином всередині, пробка тимчасово повернули на місце. 'Сказати, що вона стає скалкою в дупі, - це нічого не сказати. Тепер вона вирішила завдати нам королівський візит. Принаймні, Фоксі знала, коли треба дати чоловікові трохи часу подумати.'
  
  Райлі тримав рот на замку. Саймон Фокс втратив самовладання. Сам став злочинцем. Якою б поганою не була Марія Хелдон, у неї нічого не було проти колишнього головного констебля.
  
  'Хлопець-вікарій, які новини? Хардін очікувально подивився на Райлі.
  
  'Тім Бенедикт? Райлі подумав, що цій людині варто хоча б назвати ім'я. 'Він все ще в критичному стані.
  
  'Без свідомості?
  
  'Так'.
  
  'Часові рамки?
  
  'Консультант сказав, що все ще можна перевірити. Коли і якщо Бенедикт прийде у свідомість, у нього цілком може бути пошкодження мозку.
  
  'Чорт візьми. Хардін знову подивився на телефон. Він простягнув руку і відсунув чорну смужку на край столу. 'Як ви можете собі уявити, CC зараз не в кращому стані. У нас є зниклий хлопчик і убитий дитина. Це було б досить погано, але це напад на вікарія на порядок серйозніше.'
  
  
  
  Хардін продовжив. Засоби масової інформації, за його словами, будуть у всьому цьому розбиратися. Той факт, що Бенедикт був вікарієм, представляв собою пікантний ракурс, в той час як напад символізувало повний крах моральних цінностей. Випадкове викладання Бенедикта у відро для сміття тільки посилило жах.
  
  'Я не думаю, що це було випадково", - сказав Райлі. 'Зовсім навпаки. Пліт ідентичний тому, який ми знайшли в Дженниклиффе. Нападник спланував це, і йому потрібні були б певні навички і передбачливість, щоб здійснити викрадення і побудувати пліт.'
  
  'Скілл? - Перепитав Хардін. 'Хто б це не зробив, він закінчений психопат. Псих. Я читав звіт про травми Бенедикта. Це просто жахливо.
  
  Райлі нічого не сказав. Хардін не розумів, що бути божевільним і розумним ні в якому разі не виключають один одного.
  
  'Отже, ти добре попрацював, Даріус. Похвальна робота. Однак з цього моменту мені потрібен старший офіцер на передовій. Електрошокер наводить мене на думку про зв'язок з організованою злочинністю, а це, як ви знаєте, область компетенції інспектора Філа Девіса. Він збирається взяти керування на себе. Отже, що у нас із цим? Я хочу знати, що у вас є, навіть саме незначне. Зачіпки, підозрювані, свідки.'
  
  Призначення Девіса на роль старшого інспектора було розчаровує, але очікуваним. Таку гучну справу, як це, ніколи не буде вести сержант-детектив. Тим не менш, він міг заробити собі кілька очок, показавши DSupt прогрес, досягнутий розслідуванням на даний момент. Він заглянув у підготовлені ним замітки і почав вводити Хардина в курс справи. Він виклав всі попередні деталі, а потім розповів йому про першому плоті і їх зустрічі з Деном Філліпсом в Дженниклиффе. Він пояснив, що саме Філліпс попередив їх про зникнення Тіма Бенедикта і про те, що між Злитому, плотом і Бенедиктом може бути зв'язок. На Хардина це не справило враження.
  
  
  
  'Тораг. 'Хардін ткнув пальцем в Райлі. 'Я не здивуюся, якщо він про це знає більше, ніж говорить. Звучить трохи малоймовірно, що він просто так набрів на ці імена.'
  
  'У Філліпса нюх, як у помийній пацюки", - сказав Райлі. 'Я цілком можу в це повірити'.
  
  'Ну. Хардін помовчав, а потім змінив тему. Він вказав на карту на стіні, його палець був спрямований на ділянку моря на південь від гирла Ерме. 'Я розумію, що за тортури з манекеном, але що це за пліт? І ще, де, чорт візьми, Перрі Злитий?
  
  Райлі знизав плечима. У його записах не було нічого, що могло б допомогти відповісти на питання Хардина. 'Чесно кажучи, сер, я поняття не маю. Я сподіваюся, що ми отримаємо якісь докази з місця злочину Бенедикта.
  
  'Надія, сержант Райлі, це те, до чого ми вдаємося, коли впадаємо у відчай. Хардін нахилився вперед. Усміхнувся. "А тепер, будь ласка, скажіть мені, що ми не зневірилися?
  
  До величезного розчарування Севіджа, в понеділок не було ніяких нових подій у справі Лакуна /Кроншнеп. Команда криміналістів з Вудленд-Хайтс в значній мірі прийшла до висновку, і Лейтон підготував короткий письмовий звіт. Першим ділом у вівторок Севідж сиділа в своєму кабінеті з чашкою кави і переварювала погані новини: результати аналізу ґрунту виявилися негативними, і, якщо не вважати руйнування всієї конструкції, в будинку більше нічого не можна було знайти. Якби вона захотіла, Севідж міг би зустрітися з ним там опівдні, до цього часу він вже закінчував би роботу.
  
  Ранкове зібрання команди було коротким, але не з приємних. Хардін був роздратований відсутністю прогресу і зігнав своє розчарування на команді Lacuna . Севідж бачив, що на нього чиниться тиск. Однією гучною операції було достатньо, але тепер поліції Девона і Корнуолла належало розібратися з двома гучними справами.
  
  
  
  'У нас є час до вихідних", - сказав Хардін, завершуючи зустріч. 'Після цього Марія Хелдон збирається надіслати своїх симпатичних хлопчиків з Ексетера, щоб вони допомогли нам. Знаєш, ті, хто думає, що офіцери на захід від вересових пусток пахнуть або стадом овець, або мішком копченої риби, і їм подобається займатися сексом з будь-яким з них.'
  
  Зауваження Хардина були зустрінуті ревом, і Севідж посміхнулася про себе. В останній момент DSupt перетворила цькування в підбадьорливу мова. Якщо б хтось потребував стимулі - чого робити не слід, – думка про втручання з боку штабу збройних сил в Мидлмуре забезпечила б його.
  
  Провівши свій власний брифінг, в якому основна увага приділялася важливості пошуку Неда Стоуна, Севідж вирушила у Вудленд-Хайтс, щоб зв'язатися з Джоном Лейтоном. Коли вона приїхала, то побачила його стоять поруч зі своїм старим "Вольво", а на даху стояла коробка з бутербродами "Таппервер".
  
  'Трохи відстаємо від графіка, Шарлотта, - сказав Лейтон, знімаючи кришку з коробки. 'Аж до вчорашньої знахідки на Ерме. Ніколи не бачив нічого подібного. Хлопця катували, а потім кинули у смітник на коліщатках, яке підняли на пліт. Я думаю, метою було, щоб все це барахло спливло в море. Чим бідолаха заслужив таке, я поняття не маю. Єдиний позитивний момент у тому, що він все ще живий. Просто.'
  
  Севідж кивнув. "Я турбуюся, що Хардін віддасть пріоритет того розслідування, а не цього.
  
  'Може, й підійде,' сказав Лейтон, дістаючи з коробки товстий бутерброд з непросіяного борошна. Він помахав бутербродом в бік будинку. 'Але час на твоїй стороні. Справі потрібна більша частина тридцяти років, щоб зайти так далеко, ще місяць або два нічого не змінять.'
  
  
  
  'Не для Джейсона Колдуелла, немає, але для іншого Джейсона це станеться. Час зовсім не на його боці, і я не хочу думати, що його викрадач може зробити з хлопчиком.
  
  'Божевільний ублюдок. Лейтон відкусив від свого сендвіча. "Я радий, що ти розумієш цих психів, Шарлотта, бо, зізнаюсь, я не розумію.
  
  'Я теж не знаю, що тут відбувається. Севідж повернувся до будинку. Ось чому мені дійсно потрібно, щоб ти знайшов там що-небудь, що може допомогти. Що завгодно.
  
  'Зрозуміло. Лейтон простежив за її поглядом. 'Ну, ми закінчили з підвалом і зняли кілька мостин. До того ж нам вдалося проникнути за всі панелі на горищі. А оператор георадара обстежив сад і автостоянку. Я відведу вас всередину і покажу, чим ми займалися, але, на жаль, повинен сказати, що поки у нас нічого не вийшло.
  
  'Чорт'.
  
  "Так, чорт. 'Лейтон кивнув і перевів погляд з будинку на узбережжі. 'Чесно кажучи, навіщо тобі щось ставити в будинку, коли у тебе все це є? І мені шкода, але ми не можемо почати розкопки в околицях. Я хотів би бути більш позитивним.'
  
  'Ти робиш все, що в твоїх силах, Джон. Ти завжди робиш.
  
  Лейтон заліз в машину і взяв з переднього сидіння свою капелюх від Тіллі. Накинув капелюха на голову. 'Будемо сподіватися, цього достатньо, а?
  
  Протягом години справа Бенедикта зросла в щось, що нагадує серйозне розслідування. В операції було назву – Caldera – і команда виросла, включивши в себе приймальника, менеджера документації, індексатори, кількох адміністраторів і різний допоміжний персонал. Хардін також пообіцяв, що їм не доведеться боротися за ресурси з Lacuna.
  
  'Ти знаєш Хардина", - сказав Ендерс Райлі, коли вони разом спостерігали за первісною встановленням обладнання в кімнаті для нарад під пильним наглядом старшого інспектора Девіса. 'За кожен дюйм колонки новин на першій шпальті ми отримуємо додаткового офіцера. Перейдіть на внутрішні сторінки, і нам пощастить, якщо ми збережемо трехногую поліцейську собаку і PCSO '.
  
  
  
  Ймовірність того, що ця історія зникне з перших шпальт, стала мінімальною, коли в середині ранку вони отримали погані новини: Бенедикт помер, незважаючи на невтомні зусилля команди відділення інтенсивної терапії.
  
  'Втрата крові", - сказав консультант, коли Райлі поговорив з ним по телефону. 'І шок. Організм може витримати не так багато, розумієте? Хоча багато ушкодження були поверхневими, разом узятих, їх було більше, ніж він міг винести. Я нарахував тридцять сім різних проколів тільки на його тулуб.'
  
  'Ким зроблено?
  
  'Поняття не маю. Вам доведеться запитати патологоанатома. Бенедикт зараз прямує туди.
  
  "Ні, - подумав Райлі, вішаючи трубку, - Бенедикт нікуди не збирався". Оболонка, яка містила його, звичайно, прямувала в морг, але справжній Бенедикт або перестав існувати, або перебував у найкращому місці. Райлі задавався питанням, чи не легше була смерть для цієї людини, враховуючи, що він був вікарієм. Можливо, його віра похитнулася в останню хвилину.
  
  Ця думка була гнітючою, але коли він запропонував Эндерсу варіанти, сподіваючись, що той може звернути все в жарт, округ Колумбія не сильно допоміг.
  
  'Не обов'язково найкраще місце, сер", - сказав він. "Можливо, Тім Бенедикт відправиться в пекло, наскільки нам відомо'.
  
  'Чорт візьми? Він вікарій, хіба їм не надають VIP-послуги?
  
  'Залежить від обставин. Скажи, що він зробив щось, щоб заслужити це. Скажи, що він і Злитий замішані в якомусь дивному справі.
  
  'Забавне дільце? Про що ти говориш, Патрік? У нас немає нічого, що пов'язувало б цих двох чоловіків, і я не бачу, які справи могли виправдати тортури Бенедикта і його розчленування.
  
  
  
  - Ну, є одна річ, про яку я можу подумати. - Ендерс кивнув головою туди, де кілька членів команди Lacuna стояли навколо білої дошки. 'Жорстоке поводження. Дитяча метушня. Дитяча порнографія. Я б сказав, що це виправдовує перевагу Бенедикта.'
  
  'Заради бога, він же священик! - вигукнув я.
  
  'Саме це я і хочу сказати.
  
  'Ви робите поспішні висновки, не маючи вагомих доказів.
  
  'І все ж, тобі не здається, що було б непогано залучити комп'ютери Бенедикта і Злита до злочинів, пов'язаних з високими технологіями? Це зайняло б у Дуга Хэмилла не більше години або двох, і тоді ми б знали.
  
  Райлі зітхнув. 'Гаразд. Просто щоб тебе порадувати. Зв'яжися з констеблем Сидвеллом і попроси його прислати сюди ноутбук Бенедикта. А потім ти поїдеш зі мною в Деррифорд. Ми маємо засвідчити нашу повагу.'
  
  'Гей?'
  
  'Останні обряди. Розтин Тіма Бенедикта.
  
  Екскурсія Лейтон по дому переконала Севідж, що Вудленд-Хайтс видав всі свої секрети і будь-яка подальша робота безглузда. Вона поїхала звідти в пригніченому настрої. Судово-медичних доказів як у розслідуваннях Лакуни , так і в розслідуванні Кроншнепа не вистачало, і жодне з них не дало вирішальною зачіпки, яка могла б вивести їх на вбивцю чи вбивць. Пошук Неда Стоуна тепер був головним пріоритетом. Коли вона повернеться в ділянку, вона запропонує Хардину, що їм потрібно задіяти всі наявні ресурси для його розшуку.
  
  У Болберри вона повернула наліво і попрямувала паралельно узбережжю в бік бухти Надії. Констебль Колтер був у селі з двома місцевими поліцейськими, ходив від дверей до дверей, намагаючись оживити старі спогади. Севідж домовилася зустрітися з Калтером в пабі, щоб швидко пообідати, а потім їй захотілося прогулятися по пляжу, щоб провітрити голову.
  
  
  
  Дорога виїжджала з села і петляла між високими живоплотами. Машина подолала невеликий підйом, ліворуч тягнулися відкриті поля, що спускаються до узбережжя. Севідж зупинила машину на узбіччі і в'їхав у ворота, маючи намір кинути останній погляд на Вудленд-Хайтс здалеку. Вона вийшла з машини і попрямувала до воріт. Будинок знаходився в милі звідси, за полями, і вона зрозуміла, що дивиться на задню частину будинку. Минулої ночі нападник вистрибнув з вікна на задній двір і побіг через поля на захід. Вона провела уявну лінію від дому, доки її погляд не натрапив на невелику групу дерев і кущів, оточену сільськогосподарськими угіддями, приблизно в півмилі від них. Не заліг чоловік там? Можливо взагалі, що він пробіг повз і опинився в будинку Паркера?
  
  Севідж згадала Паркера. Він користувався палицею і здавався крихким. Вона не могла уявити, що він здатний спуститися по водостічній трубі і бігти по відкритій місцевості.
  
  Вона перелізла через хвіртку і попрямувала через поле до лісу, її думки працювали понаднормово. Бетон в підвал був закладений в 1988 році, трохи більше ніж через два місяці після зникнення хлопчиків. Нещодавно підвал був потривожений і людські останки витягнуті. Тим не менш, в якийсь момент між зникненням хлопчиків і датою, вибитою на бетоні, в підвал було доставлено тіло чи тіла, попередньо заховані десь в іншому місці.
  
  Вона дійшла до живоплоту, увінчаною колючим дротом. Вона подивилася направо, поки не натрапила на відкриті ворота. За ними до самого лісу простяглася кукурудзяне поле. Можливо, що останки були заховані там і доставлені назад після завершення початкових пошуків?
  
  
  
  Через п'ять хвилин вона стояла під величезним дубом на краю гаї, де зламаний паркан зазначав кордон. Всередині тягнулися густі зарості ліщини, довготелесих ясенів, невисоких сосен, а також маса ожини та інших чагарникових рослин. У полі дув сильний вітер з південно-заходу. Тут нічого не рухалося, зарості були настільки непроникними, що приховували те, що знаходилося всередині, від решти світу.
  
  На мить вона зупинилася, насолоджуючись спокоєм і самотністю. Тиждень, що пройшла з моменту розслідування смерті Саймона Фокса, пролетіла непомітно, і у неї чи була хвилина, щоб обміркувати результат. Вона також не проводила багато часу з Пітом і дітьми, що пообіцяла собі зробити, як тільки розслідування буде завершено. Робота, як правило, заважала. Чорт візьми, подумала вона, життя пролетіло так швидко. Здавалося, тільки вчора Кларисса і Саманта пішли в школу. Тепер Джеймі сам ходив до початкової школи, а Саманта через три роки в середню. Її дочка була типовим підлітком: примхливим, свавільним, реактивним. Бували дні, коли що-небудь, сказане Сэвиджем або Пітом, здавалося, що зумовлювало її в жах. І все ж, розмірковувала Севідж, її власну поведінку в тому віці було схожим. 'Я звинувачую волосся вашої родини', - часто жартував Піт. 'Руді і вогненні, вони роблять саме те, що написано на бляшанці'.
  
  Севідж посміхнулася, а потім змусила себе повернутися в сьогодення. Вона переступила через зламаний паркан і заглибилася в ліс. Їй стало цікаво, чи залишилися в файлах якісь звіти про обшуки багаторічної давності. Навіть якщо звіти було там, вона сумнівалася, що були зареєстровані точні деталі. Тим не менш, ліс був би прочесан, подумала вона.
  
  Гай займала площу розміром з пару футбольних полів. Вона могла б викликати поліцейського консультанта з пошуку та пошукову групу, але навряд чи це варто того, щоб турбуватися. За півгодини вона могла б обійти кругом ліс і переконатися, що тут нічого немає.
  
  
  
  Десять хвилин потому, повзаючи рачки під гілкою впав бука, вона зрозуміла, що сильно недооцінила необхідний час. Вона піднялася з землі і провела рукою по волоссю. Пара листя і гілочки впали на землю. Вона подивилася вниз, туди, де гілка лежала під прямим кутом поперек невеликої западини. Вона нахилилася, щоб розглянути ближче. Не западина, а слід.
  
  Трохи праворуч від неї стежка огибала зарості ожини. Вона випросталась. Сліди, імовірно, залишили кролики або фазани. Тим не менш, це могло б трохи полегшити її просування, могло б навіть призвести до узлісся, де вона могла б переглянути, чи варто продовжувати пошуки.
  
  Вона пішла стежкою до заростях ожини і далі, туди, де вона вилася в зарості ліщини. Тварина копалось у підстави ліщини, і розсип кролячого посліду на свіжій грунті натякала на винуватця. Севідж рушив уперед, а потім подивився вниз, де в самому центрі купи кролячих потрухів лежала незаймана обгортка від батончики "Марс". Вона нахилилася, затиснула обгортку між нігтями, щоб не торкатися поверхні, і піднесла її до носа. Виразно пахло шоколадом. Тут недавно хтось був.
  
  Раптово вона відчула легке хвилювання. Над головою згустився ліщина, а навколо - зарості ожини. Бігти куди-небудь в цьому було б неможливо. Вона поплескала по кишені куртки в пошуках телефону. Нічого. Вона залишила закривавлену штуковину на пасажирському сидінні машини.
  
  Вона наказала собі не панікувати. Вона знаходилася в лісі в сільській місцевості Англії. Джон Лейтон і декілька офіцерів були не більш ніж в півмилі від неї. Турбуватися не було про що.
  
  Ще кілька кроків, і вона обігнула ліщина. З іншого боку вона очікувала побачити узлісся; замість цього на висоті кількох метрів стояла стіна лавра. Сэвэдж підійшов ближче. Це була не доглянута садова живопліт, і всередині неї гілки перепліталися у всі сторони, звиваючись в темних тінях. На відміну від ліщини та ясена, лавр був вічнозеленим, і густота листя не дозволяла світлу проникати всередину. Тим не менш, недолік світла означав, що на рівні землі нічого не росло. Вона могла б прослизнути крізь зарості, пірнути під пару гілок побільше і перебратися на іншу сторону. Тоді на цьому все.
  
  
  
  Севідж пройшла під навіс, шарудячи ногами з опалим листям лавра. Вона моргнула. Це місце, подумала вона, було схоже на якусь величезну печеру, можливо, тунель. Вона зробила крок вперед і пристукнув самотню муху, яка жужжала у її обличчя. Ще кілька кроків, в основному зроблених пригнувшись, і вона зрозуміла, що зайшла в якийсь тупик. Тутешній лавр обплутав невелику галявину, і виходу не було. Вона придивилася уважніше. Ні, не обплутав, гілки були сплетені разом, як вербова коса. Деякі з найбільших навіть зрослися в величезний сучок дерева. Процес зайняв роки, можливо, десятиліття. На одному боці галявини лежав на боці цегла від будинку, а поруч ще потривожило грунт.
  
  Вона уважно оглянула землю. Вона нахилилася, опустилася на коліна в листя і мульчу і розгребла листя руками, відкидаючи пухкий матеріал. Незабаром вона розчистила ділянку землі. Хтось прибрав листя, щоб приховати місце, де вони копали. Вона почала розгрібати саму грунт. По ідеї, вся територія повинна бути покрита корінням лавра. Вдома, в Бовисанде, вони з Пітом витратили цілий вікенд на видалення лаврового куща, і коріння зробили цю роботу практично неможливою. Однак тут земля була м'якою, і вона могла легко копати.
  
  Руки Севідж забруднилися, коли земля почала накопичуватися на одному боці галявини. Земля набився їй під нігті, і вона відчула, як волога просочується до колін. За пару хвилин вона заглибилася на кілька дюймів і натрапила на шматок шиферу. Вона просувалася вперед, поки не намацала краю, а потім підняла шифер.
  
  
  
  Секунду вона дивилася на те, що було внизу, не в силах зрозуміти, на що вона дивиться. Півкуля. Кругле, біле, блискуче, розміром з невеликий футбольний м'яч. Пара ліній, розпливаються по поверхні. Вона простягнула палець, а потім зупинилася, її палець завис у повітрі, раптово усвідомивши, що вона злегка тремтить.
  
  Кость.
  
  Вона зрозуміла, що дивиться на верхівку черепа, цілком вміщену в акуратний отвір, закрите шматком сланцю.
  
  Севідж позадкувала. Не тільки тому, що була налякана, але й тому, що галявина перетворилася на місце злочину. Все, що вона робила з цього моменту, могло поставити під загрозу роботу Лейтона і його криміналістів. Вона вилаялася. Їй слід було прислухатися до свого внутрішнього чуття і з самого початку покликати Польсу. Вона встала і ще трохи позадкувала, намагаючись покинути галявину тим же шляхом, яким прийшла. Вона залишалася на корточках і ставила ноги на залишені нею відбитки.
  
  Потім вона почула звук. Щось в підліску. Вона обернулася в тунелі з лаврових стебел і побачила темну постать, продвигающуюся вперед, зігнувшись. У напівтемряві вона могла розгледіти, що фігура була чоловічою, але його обличчя було замотане чорним шарфом, а голову закривав каптур анорака. На мить очі завмерли, дивлячись прямо на неї. Потім чоловік кинувся вперед.
  
  У Севідж не було місця розвернутися, тому вона позадкувала так швидко, як тільки могла. Вона спіткнулася об корінь і впала, негайно розвернувшись, щоб спробувати відповзти подалі.
  
  'Аррргггххх!'
  
  Вона згорнулася в клубок, коли чоловік закричав і стрибнув на неї, б'ючи кулаками по спині. Вона спробувала закричати, але чиясь рука схопила її за волосся і тицьнула обличчям в землю. Потім він опинився верхи на ній, а вона лежала на животі. Щось торкнулося її шиї, а потім вона відчула, як шматок тонкої матерії ковзнув по її горла. Вона підняла руки, але було занадто пізно. Чоловік змінив позу, тепер його коліно впиралося їй поперек. Севідж повернула голову. Вона могла бачити, як руки чоловіки тягнуть за смужку шкіри, витягаючи з неї життя. Вона спробувала відштовхнутися, а потім повернутися, але земля під ногами була м'якою і не давала опори. Вона моргнула, усвідомлюючи, що світ починає зникати. Вона зрозуміла, що є дещо, що вона повинна запам'ятати. Її чоловік, її діти – Джеймі і Саманта. І Кларисса, звичайно. Бідна. Померла. Кларисса.
  
  
  
  На мить Севідж уявив собі її дочка, особа Кларісси, обрамлене волоссям, схожими на її власні.
  
  Руде волосся , як у неї самої ...
  
  Червоний?
  
  Севідж перевела погляд на дірку в землі. За черепом, не в фокусі, було щось червоне. Вона витягла пальці, пробираючись повз дірки і дотягуючись до червоної плями, дотягуючись до єдиної речі, яка могла її врятувати. Її пальці вчепилися в шорстку поверхню, але тепер червоний колір розчинявся в сірому. Все навколо ставало сірим. Зелене листя, шматочки білого неба, видимі крізь крону дерев над головою, коричнева грунт. Фарби зникли, залишивши світ, позбавлений контрасту, самого життя.
  
  Вона перестала чинити опір і дозволила собі обмякнуть. На частку секунди вона відчула переміну у нападника, коли він відреагував на її очевидну смерть.
  
  Саме тоді вона перекотилася на бік і махнула рукою назад, піднявши цегла в правій руці вгору і, тримаючи його так, що він врізався чоловікові в голову збоку.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава Двадцять третя
  Недалеко від Болберри, Саут-Хэмс, Девон. Вівторок, 27 жовтня. 13:31.
  
  'Шарлотта! - крикнув я.
  
  Севідж відкрила очі і побачила череп, що лежить в футі від її носа. Рот розплився в широкій посмішці, а праве око моргнув, дивлячись на неї, і вогник в очному яблуці спалахнув, як крапля води, що потрапила в сонячний промінь.
  
  'Привіт!'
  
  Череп знову заговорив, і очей моргнув. Інша очниця залишалася незрячою, порожній і чорної.
  
  'Шарлотта! - крикнув я.
  
  Голос звучав наполегливо, посмішка, здавалося, стала ще ширше разом з акцентом. Жіночий. Протяжний говір західного Кантрі.
  
  'Мем, де ви, чорт візьми, перебуваєте?
  
  Не череп. Констебль Колтер.
  
  'Сюди, Джейн, - сказала Севідж, приймаючи сидяче положення, при цьому її охопила нудота. Вона потерла шию і проковтнула. 'Я в порядку.
  
  Череп лежав поруч з ямою, яку вона вирила. Не було ніяких слідів нападника або цегли, яким вона його вдарила. Чоловік, повинно бути, підняв череп з землі, можливо, маючи намір забрати його з собою. З якоїсь причини він цього не зробив.
  
  
  
  Потім вона зрозуміла чому.
  
  Ділянка потривожений землі тягнувся від ями приблизно на метр, і кілька коричневих і покритих плямами предметів стирчали з грунту. Кістки. Той, хто напав на неї, мав намір забрати не тільки череп, але й кістки. Поява Калтера, повинно бути, злякало його.
  
  'Мем? Голос Калтера долинув з-за густих заростей лавра з відстані в кілька метрів. "Що ви там робите? - запитав я.
  
  'Це довга історія, Джейн. Севідж знову проковтнула і спробувала зморгнути туман, застилавший зір. - У тебе є телефон? - запитав я.
  
  "Так, мем. Але ви свого не отримали. Коли ви не з'явилися в пабі, я подзвонив Джону Лейтону. Він сказав, що ви деякий час тому виїхали з Вудленд-Хайтс, тому я приїхав з Хоуп-Коув, щоб подивитися, куди ви поділися. Я знайшов вашу машину і помітив телефон на передньому сидінні. Подумав, що ти заскочив у полі відлити. Тільки ти цього не зробив, чи не так?'
  
  'Немає. 'Севідж похитала головою і, незважаючи на похмуре оточення і свої травми, посміхнулася про себе. Вона цілком могла уявити, як Колтер перестрибує через хвіртку і сидить навпочіпки в поле зі спущеними до щиколоток трусиками. 'Подзвони Лейтону ще раз, будь ласка.
  
  'Правильно'.
  
  Севідж повернулася і полупристав. Пригнувшись, вона рушила з галявини по лавровому тунелю. Вона виявила Калтера, що стоїть поруч з заростями ліщини з телефоном в руці.
  
  'Ти кого-небудь бачив? Севідж випросталась і видала стогін, коли спазм біль пронизав її спину. Вона вказала на ліс. 'Тут або в полях?
  
  'Ні, мем. 'Вона простягнула Сэвиджу трубку, але не раніше, ніж окинула взъерошенным поглядом Севіджа. 'Чому?
  
  
  
  'Джон? Севідж махнув рукою, відпускаючи Калтера, коли Лейтон відповів. 'Здається, я знайшов одного з хлопчиків.
  
  Розтин тривало кілька годин, та було вже далеко після обіду, коли Райлі та Ендерс вийшли на денне світло. Випробування ускладнювалося тим фактом, що патологоанатом був дублером Несбита. Пішли в минуле сухі жарти, інтелігентні гостроти і забавні анекдоти. Замість цього Райлі довелося вислухати розмова, майже повністю присвячений пристрасті людини до вину, теми, про яку Райлі майже нічого не знала.
  
  'Я збирався згадати про гарному білому, який я купив на днях в Lidl, - сказав Ендерс, коли вони йшли до своєї машини. 'Триста дев'яносто дев'ять. Трохи резковат, але крапля лимонаду вилікувала це. Чарівно.'
  
  Райлі похитав головою. Він все ще думав про стан, в якому перебував Бенедикт, ще до того, як патологоанатом приступив до своєї роботи. Зрештою, його вердикт майже збігся з вердиктом консультанта. Бенедикт помер від знекровлення і травматичного шоку. Як це сталося, не викликало ніяких сумнівів, оскільки патологоанатом ретельно зазначив кожен поріз, розсічення і удар. Були деякі припущення щодо того, як була нанесена кожна окрема травма, але в нападі, швидше за все, використовувалися різні пристосування для майстерні, включаючи дриль, циркулярну пилку і фрезер.
  
  Вийшовши на вулицю, Райлі глянула на небо, де сонце вже хилилося до горизонту, в повітрі відчувалася осіння прохолода, під стати холоду моргу. Він згадав, як сам ретельно поголився електроінструментом – кутовий шліфувальною машиною, якою володів Ріки Баджен, шахрай, якого він одного разу перейшов дорогу. Він пішов неушкодженим завдяки інспектору Девісу і інспектору Сэвиджу. Однак на боці Бенедикта не було Девіса і Севіджа, він покладався на Бога, а Бог не з'явився вчасно. Що зробив цей чоловік, щоб заслужити такий жах? А що щодо Перрі Злита? Був він все ще живий і чекала його та ж доля, що і Бенедикта?
  
  
  
  На короткому зворотному шляху до станції одна авеню виявилася перекритою. Райлі відповів на дзвінок Дуга Хэмилла, їх гуру в області високотехнологічних злочинів. Ноутбук Бенедикта привезли з Північного Девону на патрульній машині, і Хемілл справив попередній огляд.
  
  'Ніякої порнухи", - сказав він. "Ні легальної, ні нелегальної. Чесно кажучи, там взагалі нічого немає. Кілька проповідей, частина книги, яку писав Бенедикт, електронні листи, кілька сімейних знімків.'
  
  'Там немає нічого підозрілого? Ніяких фотографій дітей?
  
  'Діти, так, але такі фотографії ви б з радістю надрукували в Boots. Я думаю, у них різні родичі. Я також перевірив наявність прихованих і видалених файлів і проаналізував його використання Інтернету, але немає ніяких натяків на те, що він був замішаний у чому-то хоча б віддалено сумнівному.'
  
  "О'кей,' сказав Райлі. Він відчув полегшення від того, що передчуття Эндерса не обдурило. Справа і так було досить поганим, не роблячи його ще більш брудним. І все ж він відчував себе винуватим за те, що відняв у Хэмилла час. 'Вибач, що турбую тебе, Дуг, але на це варто було подивитися.
  
  'Варто подивитися? Хемілл усміхнувся в трубку. 'Це було щось більше. Бачте, я дійсно знайшов дещо в ноутбуці Тіма Бенедикта'.
  
  'Мені здалося, ти сказав...
  
  "Я сказав, що не знайшов нічого підозрілого, але я знайшов дещо цікаве. Те, що він був вікарієм, означало, що у нього було багато контактів. Їх були сотні. Всі вони були у нього в електронній таблиці. Я швидко переглянув її, щоб подивитися, чи зможу я щось виділити. '
  
  'І що? Райлі підняв руку, коли Ендерс зупинив машину на стоянці біля вокзалу і зібрався вийти. 'У тебе що-небудь є чи ні?
  
  
  
  'У мене є ім'я.
  
  'Це пов'язано з розслідуванням?
  
  'Безумовно. У таблиці, яка вже є в нашій системі, є номер телефону.
  
  'Дуг, у мене немає часу...
  
  'Номер той же, що і на мобільному Перрі Злита. Номер, який належить жінці, відомої нам як Сара. Тільки тепер ми знаємо її повне ім'я. Вона місіс Сара Ханнафорд.
  
  'Ви зв'язувалися з нею? - запитав я.
  
  'Її мобільний все ще відключений, але мені вдалося знайти і додзвонитися за її домашній номер. Сьогодні ввечері вона зустрічається з подругою в Плімуті, так що я домовився, що вона заїде. Мило, да?
  
  Більш ніж мило, подумав Райлі, вішаючи трубку, це, безсумнівно, був прорив, якого вони так довго чекали.
  
  Шум бензопили луною розносився по гаю добрих півгодини, перш ніж Лейтон переконався в безпеці маршруту.
  
  'Чи є який-небудь інструмент, до якого у тебе немає доступу, Джон? - запитав Севідж, поки Лейтон оглядав нову стежку, прокладену під лаврами.
  
  'Машина часу". Лейтон стояв на краю галявини і вказував одному із своїх молодших товаришів, де слід розмістити набір ступенів. 'Все спростилося б, якби я міг повернутися назад і оглянути місце злочину в той момент, коли воно відбувалося".
  
  'Я думав, ти саме цим і займаєшся?
  
  'Мило з твого боку так сказати, Шарлотта, але я дійсно помиляюсь. Іноді.
  
  'Може бути, це Джейсон? Севідж вказав на череп на галявині. Поряд з черепом криміналіст почав зчищати землю з того місця, де лежали інші кістки, створюючи подобу скелета. 'Я маю на увазі, він пропав всього тиждень тому. Як, чорт візьми, він міг дійти до такого стану?
  
  
  
  'Кипить. Лейтон з хвилину нічого не говорив. Потім він підняв голову і подивився на Севіджа. 'Вбивця міг розкрити тіло, відокремити кістки один від одного, а потім зварити їх, щоб видалити плоть.
  
  'Чорт, немає'.
  
  'Однак інші кістки коричневі і старі. Я не впевнений, що вони належать Джейсону Хоббу.
  
  'Але череп міг? Севідж дивився туди, де на світлі виблискувала права очниця. 'Нам доведеться чекати результатів аналізу ДНК?
  
  'Не обов'язково. Лейтон застрибнув на низку ступінчастих пластин і підійшов до черепа. Він нахилився. 'Подивися в рот. В одному з зубів пломба. Несбіт привезе стоматологічну карту Джейсона. Я думаю, це могло б принести деяке полегшення місіс Хобб. '
  
  'За умови, що це негативний результат.
  
  'Це само собою зрозуміло.
  
  'Означає, інші кістки, вони з підвалу, вірно?
  
  'Мало б сенс, якби це було так'. Лейтон стояв, притиснувши голову до стелі лаврового залу. 'Хтось викопав їх приблизно місяць тому і привіз сюди, ймовірно, тому, що будинок був виставлений на продаж.
  
  'Тільки я прийшов і потривожив смітник, як на мене напав таємничий людина'. Севідж вказав туди, де криміналіст чимось схожим на гігантську кисть змітав землю з стегнової кістки. 'Ми б'ємося, і поки я без свідомості, він починає збирати кістки, але тут чує наближення констебля Калтера, і йому доводиться в поспіху йти'.
  
  'Він, звичайно, зухвалий. Ми всього за півмилі від будинку.
  
  "Ну, ти сам сказав, що ми не можемо копатися в околицях. Певно, він почував себе в повній безпеці. І, можливо, це частина логічного обґрунтування цього конкретного місця. Це може щось означати. Сэвэдж оглянув спутаний підлісок. Дорослі насилу пересувалися по цій місцевості, вдаряючись головою об низькі гілки, їм доводилося присідати і повзти, бруднити руки і чіплятися за одяг. 'Я міг би уявити, як хлопчики з притулку приходять сюди, будують кубла і грають в ігри".
  
  
  
  Лейтон кивнув і обернувся на звук чийогось кашлю. 'Несбіт.
  
  Севідж змінила позу. Ендрю Несбіт намагався скласти свою фігуру, схожу на бобовий жердину, так, щоб пройти під кількома низькими гілками.
  
  'Я знав, що мені було вивчитися на терапевта", - сказав Несбіт, схиливши набік голову і шию. 'Теплий і сухий кабінет для консультацій, милі бабусі з трепещущими серцями, маленький Джиммі з огидною висипом на щоках, яку не може прибрати ніяке кількість крему для підгузків'. Несбіт вийшов на галявину, озирнувся, а потім опустився на стопку ступінчастих плит. Він витріщився на череп і кістки. 'Тільки не це. Господи, тільки не це'.
  
  'Це похмуро, Ендрю,' сказав Севідж. 'Дуже похмуро.
  
  'Що ж, давайте спробуємо зробити це трохи менш похмурим. У мене є стоматологічна карта хлопчика. Несбіт відкрив сумку і витягнув листок паперу. Дивився вниз. 'Три, сім. Другий корінний зуб лівої нижньої щелепи.
  
  'Слава богу,' сказав Лейтон, вказуючи на череп. 'Не збігається. Це не Джейсон Хобб.
  
  Сэвэдж відчув хвилинне полегшення. 'Але череп був знайдений не з підвалу, чи не так? Це міг бути третій чоловік.
  
  'Немає. Кістка була відполірована, це вірно, але після того, як поверхня була пофарбована, як і все інше, ніяк її не можна було повернути в той біле стан. Однак є якась причина, по якій череп не міг належати цим кісткам? Можливо, голова була відокремлена від тіла. Оскільки вона не залишалася під землею всі ці роки, на ній не було плям. '
  
  
  
  'Чорт візьми, Джон,' сказав Севідж. "Я думав, ми йдемо "менш похмурим" шляхом. Ти хочеш сказати, що жертва була обезголовлена?
  
  'Трапляється, чи не так?'
  
  'Так. Севідж глянула на череп, де виблискував праве око. Тепер вона знала, що блиск виходив від мармуру, що вставляється в очну ямку. Череп, як вона підозрювала, зажив своїм життям, можливо, був частиною якогось ритуалу. Подібні гидоти не були рідкістю, особливо серед серійних вбивць. 'Але якщо він зробив це з цією жертвою, то як щодо Джейсона Хобба?
  
  Ніхто нічого не сказав, і єдиним звуком було скрегіт, скрегіт, скрегіт криміналіста, счищающего бруд.
  
  'Люди. Несбіт дістав з сумки подушку для колінопреклоніння, пройшов вперед і приєднався до криміналісту. 'Гіпотеза, так. Припущення, немає. ЯСНО?
  
  Севідж кивнула і вибралася з заростей лавра, залишивши Несбита і Лейтона завершувати судово-медичну експертизу. Вона підійшла до узлісся. На одній стороні гаї шеренга поліцейських обмацувала землю, поки пошукова собака і її власник прочісували зарості ожини. Поки нічого не було знайдено, крім відбитків черевик.
  
  Через годину Лейтон прийшов, щоб знайти її. Несбіт закінчив.
  
  Повернувшись в лаврову камеру, кістки лежали розкладені на аркуші пластику. Череп був поміщений з одного кінця, інші кістки розташовувалися у потрібному положенні. Криміналіст, який стояв на колінах збоку, зробив серію знімків.
  
  'Разюче, - сказав Несбіт, коли Севідж пірнув всередину. 'В наявності майже кожна кістка. Якщо це тіло з підвалу, то той, хто його викопав, дуже ретельно подбав про те, щоб забрати все.'
  
  
  
  'Але вони цього не зробили,' сказав Севідж. 'Вони промахнулися повз плеснової кістки.
  
  "Абсолютно вірно. На правій нозі немає частини п'ятої плеснової кістки. І один з пальців.
  
  'Отже, якщо це тіло з підвалу, то це майже напевно Ліам Хейскит або Джейсон Колдуелл.
  
  'Так. Сімейна ДНК так чи інакше це доведе.
  
  'Є які-небудь припущення щодо причини смерті?
  
  'З тілом в такій формі це зазвичай було б важко, якщо не неможливо, але в даному випадку я майже впевнений, що у мене є відповідь'.
  
  'Що?"
  
  'Хлопчика вдарили ножем. Несбіт вказав на скелет. Він підняв три частини хребта. 'Тут ви можете бачити борозенки на поверхні дерев'яних хребців. L2, L3 і L4. Множинні ножові поранення проникають глибоко в черевну порожнину, ймовірно, зачепивши аорту. Судячи з кількості міток на кістках, я б сказав, що на нього напали в стані сказу. '
  
  'Господи'.
  
  'Є дещо гірше. Бачте, я зробив детальний огляд черепа. При цьому я помітив, що всередині щось теліпається. Несбіт опустив хребці і простягнув руку до ряду пластикових чашок Петрі, в яких знаходилися різні дрібні кістки. 'Пам'ятаєш, я сказав, що не вистачає кістки пальця? Несбіт узяв одне з блюд.
  
  'Так'.
  
  'Справа в тому, Шарлотта, що я знайшов ось це.
  
  Севідж присунулася ближче, коли Несбіт простягнув їй страву, щоб вона могла його побачити. Між двома пластиковими кружечками лежало щось на зразок тонкою рожевою ковбаски з червоним соусом на одному кінці і білим півколом на іншому. На мить вона розгубилася. Несбіт зіграв з нею якийсь жарт, оптичний обман? Він сказав, що кісточки на пальці не вистачає, але він показував їй ... палець?
  
  
  
  О Боже мій! - вигукнув я.
  
  'Я думаю, ми, ймовірно, можемо сказати, що це цілком могло належати Джейсону Хоббу, чи не так?
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава Двадцять четверта
  Поліцейський ділянку Краунхилл, Плімут. Вівторок, 27 жовтня. 18:10.
  
  Повернувшись в Краунхилл до шести годин, Севідж відвідала спішно скликану зустріч з Хардином. Він сказав їй, що КК вже в дорозі. І вона прийде не для того, щоб роздавати медалі.
  
  'Але у неї є що-небудь для нас? - Запитав Севідж. - Я маю на увазі, що стосується фотографії священика?
  
  'Хелдон сказав мені, що все в порядку. Хардін відвернувся від кавоварки. 'Команда в Лондоні, мабуть, вже деякий час веде розслідування по цій людині. Однак ми нічого не повинні розголошувати поки що. Це може поставити під загрозу ряд живих пацієнтів.'
  
  "Ти ж не думаєш, що вона від тебе відмахується?
  
  'Ні, Шарлотта, не хочу. Хардін поставив чашку з кавою на стіл. 'До речі, про те, щоб відволіктися, вона повинна бути тут протягом години. Було б мило, якби у мене знайшлося що-небудь для неї, а?
  
  Хардін підніс руку до рота і прикусив ніготь. Ознака напруги, подумав Севідж. Вона знала, що Хардину важко. Навіть якщо б він не був причетний особисто, це справа було гіршим кошмаром для кожного старшого офіцера. Дитина мертва, ще один пропав безвісти, а тепер ще й купа кісток. Марія Хелдон хотіла б отримати відповіді від Хардина, інакше їй знадобилися б козли відпущення.
  
  
  
  'Цей палець, який ви знайшли. Хардін відняв руку від рота, кілька секунд дивився на висячий цвях, потім зметикував, що до чого, і різко опустив руку. 'Якщо це дійсно належить Джейсону Хоббу, то він повинен бути ще живий. Інакше в цій шараде не було б сенсу.
  
  'Можливо, але я не впевнений, що ви можете сказати це головному констеблеві.
  
  'Нісенітниця. Все, чого вона хоче, - це що-небудь згодувати пресі, що-небудь, щоб виглядати краще. Послухай, Шарлотта, операція "Лакуна" стає іграшкою для цього психа. Ми не можемо дозволити цьому продовжуватися, тому нам потрібно взяти ініціативу в свої руки. Хардін зробив паузу. Він витріщився на аркуш паперу на столі. "Поки що у нас є що? Один підозрюваний?
  
  "Так, Міс Стоун. Принаймні, в даному випадку. Але Стоун пішов з дитячого будинку, коли в 1988 році пропали хлопчики, і тоді йому було дванадцять років.
  
  - Де б він не був і якого б віку, розробіть сценарій, який міг би зв'язати його з Кроншнеп. І я хочу, щоб Хелдон, коли вона прибуде, дала кілька очок за дії, добре?
  
  Севідж збирався заперечити. Несбіт запропонував їй з'їздити в лікарню, щоб оглянути синці на шиї. Принаймні, їй потрібно було поїхати додому і відпочити.
  
  'Ну? Хардін махнув рукою в бік дверей. 'Ворушись, чорт візьми!
  
  Севідж кивнув, встав і залишив Хардина гризти нігті.
  
  Внизу, у відділі по боротьбі зі злочинністю, Кольєр прагнув показати їй, що він, принаймні, може претендувати на високі бали від ЦК.
  
  Операції пробіл і експлуатації об'єктів,- сказав він. Не паралельні розслідування, більше, більше схоже на послідовний. Палець Джейсона Хобба заритий в гаю разом з кістками Джейсона Колдуелла. Більше ніяких питань з цього приводу.'
  
  'Це він? - запитав я.
  
  
  
  'Мені тільки що дзвонили з лабораторії. Група крові на пальці та ж, що і у хлопчика Хобба, і ми отримали результат аналізу ДНК плеснової кістки з підвалу. Є сімейне збіг з одним з дядьком Колдуелла. Нам все ще потрібно дочекатися аналізу ДНК інших кісток, але я не думаю, що зараз є великі сумніви. '
  
  'Отже, вбивця один і той же. Я думав, вбивця хлопчика в тунелі хотів, щоб ми розслідували те, що сталося в дитячому будинку, тому що він був злий, що вбивства не були розкриті. Палець Джейсона Хобба на звалищі наводить мене на думку, що вбивця тільки один, два або три жертви, вбивства з різницею майже в тридцять років. Я ніколи раніше не стикався ні з чим подібним.'
  
  'Ми поспішаємо з висновками,' сказав Кольєр. 'Небезпечно. Ми дотримуємося процедури і доводимо справу до кінця.
  
  Дотримання процедури означало продовження серії допитів. Були спрямовані детективи, щоб поговорити з хлопчиками – тепер вже чоловіками – з будинку престарілих, які жили у Великобританії. Були організовані телефонні інтерв'ю з тими, хто перебував за кордоном.
  
  Потім були інші співробітники. Один з учителів покінчив з собою, а інший помер від серцевого нападу. Міс Едіт Бикелл, економка, безслідно зникла, залишилися Елайджа Семюел, Паркери і їх син.
  
  'Ти займаєшся ним? - Запитав Кольєр, тримаючи напоготові свій всюдисущий фломастер. 'Він викладає DT в громадському коледжі Айвибриджа. Якщо те, що ви розповіли мені про Паркерах, правда, то у нього можуть бути цікаві історії про своїх батьків.'
  
  'І мається на увазі, що будинок - це те, на що ви натякаєте?
  
  'Корисливі інтереси, Шарлотта. Хлопчики, співробітники, Паркери. Можливо, що цей хлопець зможе висловити тобі неупереджену точку зору.
  
  
  
  Севідж кивнув. Френк Паркер, безумовно, був замішаний у всьому цьому, але чи захоче його син проговоритися?
  
  'Чорт' сказав Кольєр, широко розкривши очі і дивлячись через плече Севіджа. Він підняв маркер, немов захищаючись. 'Це "чортів Сокира", на тридцять хвилин раніше.
  
  Севідж різко обернувся. Сержант Хардін притримував двері для Марії Хелдон, і здавалося, що йому важко дихати. Хелдон увірвався в кімнату і попрямував прямо до дошки. Кольєр спробував вислизнути, але Севідж простягнув руку і схопив його за руку.
  
  'ІНСПЕКТОР Севідж,' сказав Хелдон. - Я міг би здогадатися, що ви були залучені в цей фарс десь по дорозі.
  
  'Мем? Хардін наздогнав Хелдона. Він спробував виступити посередником. 'Інспектор Севідж знайшов тіло і палець. Палець вказує на те, що Джейсон Хобб все ще живий.
  
  'Передбачає? Хелдон полуобернулся до Хардину. 'І це буде деякою втіхою для матері, чи не так? Палець її сина на льоду, поки ми чекаємо, коли виявлять іншу його частину, можливо, шматочок за шматочком? Я здивований, Конрад, ти краще за всіх повинен бачити, чим все це закінчиться. Голова, купа кісток і палець бідолахи. Преса влаштує справжній скандал. У нас щонайменше двоє загиблих дітей, четверо, якщо нам не пощастить. Плюс вікарій. '
  
  - Справа Кальдери абсолютно окремо. Це невдалий збіг. Не пощастило.
  
  'Невезіння? Я скажу тобі, що таке невезіння. Хелдон тицьнула кістлявою рукою в бік Хардина, а потім обвела рукою навколо себе. 'Це невезіння. Невдалий збіг, що в одному місці зібралося так багато детективів низького рівня. Як ще пояснити повну відсутність прогресу? Знаєш, Конрад, гнилі яблука слизькі під ногами. Найкраще прибрати їх з дороги, доки самі на них не натрапили, так?
  
  'Ми наближаємося до вбивці, мем. Арешт неминучий.
  
  
  
  'Правда? Хелдон просяяв. Що-небудь для девятичасовых новин завжди віталося. 'І коли я можу цього очікувати?
  
  'ІНСПЕКТОР Севідж? Хардін полуобернулся, ніби повернувся у часи регбі і збирався зробити хитромудрий кидок. "Не могли б ви проінформувати головного констебля про ті дії, які ви підготували раніше?
  
  Проходили години. Можливо, дні. Джейсон втратив усяке уявлення про час. Незважаючи на допомогу чоловіка, його права рука сильно розпухла. У тьмяному світлі ліхтарика він міг розгледіти темно-червоні плями на білій пов'язці, там, де просочилася кров. З одного боку на матеріалі було щось жовте. "Гній", - подумав Джейсон.
  
  Спочатку біль був нестерпним. Однак тепер відчуття було більше схоже на свербіж. Незважаючи на те, що він знав, що його ампутували палець, у нього було відчуття поколювання, яке, здавалося, виходив з самого кінчика мізинця. Йому відчайдушно хотілося почухати свербляче місце, але для цього довелося б зняти пов'язку, а він не хотів цього робити. І в будь-якому випадку, чесати було нічого.
  
  Він дрімав, їв і пив. В якийсь момент він поринув у стан, схожий на сон, коли його мати була поруч з ним у коробці і читала йому казки на ніч, ніби він все ще був маленьким дитиною. Після цього він проспав, як йому здалося, дуже довго.
  
  Коли він прокинувся, фізично відчував себе краще, але при думці про матір на очі навернулися сльози. Побачить він його коли-небудь знову? Що вона зараз буде робити? Без сумніву, вона була б схвильована до смерті.
  
  Джейсон підвівся з положення лежачи лівою рукою.
  
  Його ліва рука ...
  
  
  
  Це була єдина удача. Коли чоловік сказав йому засунути руку в трубу, він використовував праву руку, тому що саме цією рукою ви звикли тиснути один одному руки. Однак він був лівшею. "Криворукі", - завжди говорив його дідусь, перш ніж додати: "Такий же, як я". Потім він приводив довгий список відомих людей, які були лівшами, щоб показати Джейсону, що у нього нічого подібного не було.
  
  Джейсон сіл і поворушив пальцями. Звичайно, у неї була одна рука, яка працювала, але що в цьому хорошого? Він намацав у темряві ліхтарик і натиснув на вимикач. Він поводив ліхтариком, освітлюючи фанерний ящик. Тепер він був майже впевнений, що похований під землею, але навіть якщо б він був на поверхні, він не бачив способу вибратися. По-перше, у нього не було ніякого інструменту. Він підніс ліхтарик до порожніх банках з-під кока-коли. На мить він замислився, чи не зробити що-небудь з однієї з банок, але немає, алюміній був би занадто м'яким.
  
  Він зітхнув, розгублено потираючи лівою рукою праве зап'ястя. Ремінь чоловіки врізався в шкіру, і біль все ще турбувала його.
  
  Чоловічий ремінь ...
  
  Джейсон потягнувся до свого пояса. У цієї штуковини була велика металева пряжка, а штир був товстим і з довгим гострим кінцем.
  
  Повернувшись в кримінальний відділ після вечері в їдальні, Райлі виявила, що головний констебль залишив після себе сцену психологічного спустошення. Молодші члени команди Caldera були особливо вражені, особливо після того, як їх старший науковий співробітник був відсутній.
  
  'Де він?' Райлі запитав одного контуженого індексування. 'Інспектор Девіс?'
  
  'Щось про незаконні електрошокери, сер,' відповіла жінка. 'Сказав, що у нього є контакт, який, можливо, знає, де їх дістати. Тільки... Жінка здавалася неразговорчивой.
  
  
  
  "Продовжуй'.
  
  'Все відбулося досить несподівано. Ніяких дій або ще чого-небудь. Він пішов приблизно за хвилину до прибуття Сокири і, ну, в загальному, ... він піднявся по сходах.
  
  Райлі похитав головою і поплескав покажчика по плечу. Девіс був хитрим мерзотником. Він, очевидно, пронюхав, що Хелдон вийшов на стежку війни, і вислизнув як раз вчасно.
  
  Він підійшов до свого столу і виявив прикріплена до монітора листівку від Дуга Хэмилла. Сара Ханнафорд повинна була прийти в сім вечора.
  
  У шість п'ятдесят дев'ять пролунав дзвінок. Ханнафорд був внизу. Хвилину потому Райлі була у адміністратора, сержант вказав на жінку років шістдесяти з лишком, яка сиділа в кріслі. У Сари Ханнафорд були чорні волосся, наполовину посивілі, вони обрамляли грубе обличчя з високими вилицями. Худорляве обличчя ніяк не в'язалося з її фігурою, яка була невисокою і коренастой. Коли Райлі підійшла, вона підняла очі від поліцейського журналу, який читала, і посміхнулася.
  
  'Сержант Даріус Райлі,' представився він, простягаючи руку. - Гадаю, ви могли б допомогти нам у розслідуванні, що стосується преподобного Тіма Бенедикта і Перрі Злита.
  
  'Так, я міг би.
  
  Жінка взяла Райлі за руку, але замість того, щоб потиснути її, дозволила йому допомогти їй піднятися зі стільця. Він подумав, що це дія досить незвичайне.
  
  Райлі проводив Ханнафорда в кімнату для допитів, в той час як молодший офіцер приніс кілька чашок чаю і тарілку печива, і до того часу він дізнався, що жінка жила в селі недалеко від Салкомба. Вона пояснила, що знала і Тіма Бенедикта, і Перрі Злита, коли була молодшою.
  
  
  
  'Перрі жив по сусідству зі мною, коли був маленьким. Він часто грав з моїм сином. Вони заходили в мій будинок і будинок Перрі, не особливо піклуючись про те, де їх справжній дім '.
  
  'А преподобний Венедикт?
  
  'Преподобний. Забавно чути, що його так називають. Ханнафорд на мить посміхнулася. Потім вираз її обличчя змінилося тривогою. 'Я був так вражений, побачивши його ім'я у новинах. Як таке могло статися?'
  
  Райлі не знайшовся, що відповісти жінці. Він похитав головою. 'Ти розповідала мені, звідки знаєш Тіма?
  
  'Так. Усмішка повернулася на його обличчя. 'Тім перебував на завершальній стадії свого служіння вікарієм – це було тридцять років тому – і він виконував обов'язки священика на весіллі моєї сестри. Тоді він був другом сім'ї, розумієте? Він поїхав, коли отримав свій перший справжній прихід, але ми все одно час від часу підтримували зв'язок. Ну, знаєте, Різдво тощо.'
  
  Ханнафорд дивилася на Райлі, але її думки були десь далеко, здивоване обличчя. Жалю? Що ще? Райлі не була впевнена, але він був тут не для того, щоб надавати консультаційні послуги. З іншого боку, ця жінка, схоже, була сполучною ланкою між двома чоловіками. Але навіщо знадобилася ця виверт з Перрі Злитому? Слиту був сорок один рік. Чи можливо було, щоб у нього був роман з жінкою старше його більш ніж на двадцять років?
  
  'Сара,' сказав Райлі. 'Не могла би ти розповісти мені що-небудь про ваших відносинах з Перрі? Чому, наприклад, ти дзвонила йому минулого тижня?
  
  'Це не те, що ти думаєш. Ханнафорд поклала праву руку поверх лівої і торкнулася золотого кільця на пальці. 'Я щаслива в шлюбі.
  
  'Отже, дзвінок...?
  
  'Приблизно місяць тому цей чоловік прийшов до мене додому. Він хотів знати, чи є у мене контактні дані Перрі. Ну, я не бачив – я не бачив його з тих пір, як він поїхав в коледж, – а навіть якби й бачив, я б не віддав їх цьому хлопцеві. Він був хуліганом. Я знаю, це старомодне слово, але це саме те, ким він був. Купа татуювань і огидний вигляд. Не те щоб ці два поняття поєднувалися, але ви розумієте, що я маю на увазі?'
  
  
  
  'Так. Райлі відчула, як всередині починає підніматися збудження. Ось, нарешті, зачіпка. - Отже, ви зв'язалися з Перрі?
  
  'Ні, не відразу. Як я вже сказав, я поняття не мав, де він. Тільки в минулі вихідні, коли мій син гостював зі своєю сім'єю, я вирішив зв'язатися з Перрі. Мій син – Ентоні – живе в Лондоні і розпитував про старих друзів і людей в селі, яких він не бачив багато років. Я розповів йому про це грубе хлопця. Він сказав, що це був би хороший привід зв'язатися з ним, і він хотів би почути, чим займається Перрі. Як би те ні було, чутки в селі такі, що нам не знадобилося багато часу, щоб довідатися про Перрі і дізнатися подробиці.'
  
  'Так ви домовилися про зустріч?
  
  'Боже, немає. Я просто подзвонила і розповіла йому про цю людину. Він не зміг пригадати, ким міг бути цей хлопець, але подякував мене. Потім ми трохи поговорили – обмінялися люб'язностями, знаєте, – і я пообіцяв моєму синові відвідати його в наступний раз, коли він приїде.
  
  'І цей дзвінок був приблизно в обідній час у вівторок минулого тижня?
  
  'Угу, думаю, що так.
  
  'Ще пара питань,' сказав Райлі. - По-перше, до чого така таємничість? Ви дзвонили з платного мобільного, і з тих пір він був відключений.
  
  Ханнафорд подивився скоса. 'Не було ніякої хитрощі, містер Райлі. Мій мобільний призначений тільки для екстрених випадків. Зазвичай я їм не користуюся, але у вівторок у нас був будівельник, який встановлював витяжку на кухні. Електрика було відключено, і будівельник з пекельним гуркотом свердлив стіну. Я пішов прогулятися і подзвонив, поки мене не було вдома. Повернувшись додому, я вимкнув мобільний, і з тих пір його не включали.'
  
  
  
  Рис. Райлі похитав головою. З таким невеликим відривом робилися або не розкривалися. "І вам не прийшло в голову зв'язатися з нами, коли Перрі вперше пропав?
  
  'В тому-то й річ. Я не знав, що він пропав. Тільки коли я почула сьогодні вранці новини про Тім і про те, що поліція пов'язує це злочин зі зникненням іншого чоловіка – Перрі, – я зрозуміла.' Ханнафорд піднесла одну руку до обличчя і провела вказівним пальцем по одному оку, потім по іншому. Вона прибрала палець і втупилася на вологу на його кінчику. 'Якщо б я зв'язався з вами місяць тому, Тім, можливо, був би ще живий, а Перрі не пропав би безвісти.
  
  Малоймовірно, подумала Райлі. Дзвінок в поліцію про людину, задають питання, не заслуговував би нічого, крім запису в журналі. Ресурси були розтягнуті до такої міри, що посилати офіцерів для опитування кожного зацікавленого і благонамеренного представника громадськості було нереалістично.
  
  'Ти ні в чому не винна, Сара,' сказав Райлі. 'Давай просто зосередимося на пошуках Перрі, добре?
  
  'Так. 'Ханнафорд спробував усміхнутися, але усмішки не вийшло.
  
  Повернувшись додому, Севідж знайшла будинок порожнім і темним. На кухні записка, написана непевним почерком Джеймі, повідомляла їй, що він, Саманта і Піт пішли куди-небудь поїсти. 'БУРГЕРИ! Матуся!' Джеймі написав, знаючи, що Севідж не схвалить вибір ресторану дітьми.
  
  Вона пройшла у вітальню, але залишила світ вимкненим, щоб через великі французькі вікна милуватися нічним пейзажем. Праворуч світився Плімут, а попереду лежав Саунд. Кілька великих кораблів, що стояли на якорі, їх палубні вогні робили їх схожими на космічні кораблі, ширяють у чорному небі. Ще далі, по той бік протоки, мерехтіли села-близнюки Кингсэнд і Коусэнд, що немов зійшли з різдвяної листівки Тві. Зліва біла лінія прибою позначала хвилеріз. За хвилерізом було відкрите море.
  
  
  
  Вона здригнулася і підійшла, щоб помацати батарею. Батарея була гарячою, а холод психологічним. "Все через цих кісток", - подумала вона. "Щось жахливо сумне в тому, що вони лежать у землі". 'Принаймні, тепер його поховають як слід", - сказав хтось, коли поліцейські стали, спостерігаючи, як Лейтон урочисто виносить ящик з кістками з гаю. Відмінно. Похорон. Гідні похорон зробили б все в порядку, чи не так?
  
  Вона підійшла до дивана і важко опустилася в напівтемряві, відчуваючи себе змученою. Вона скинула туфлі і закинула ноги на стілець, відчуваючи синці від нападу. Вона доторкнулася до шиї, а потім відкинулась на подушку. Напад вибило її з колії, і через декілька годин шок почав позначатися. А потім був візит Марії Хелдон в Краунхилл. Незважаючи на всі свої недоліки, Саймон Фокс умів ладити з людьми. Хелдон - ні. Але настрій Севіджа виходило за рамки дратівливою манери Хелдона, і, відверто кажучи, CC був правий щодо відсутності прогресу. Розслідування просувалося вперед, але це було не тому, що Севідж був за кермом. У неї було реальне відчуття, що хтось інший тримав у руках управління. Вони натискали на акселератор; вони повертали кермо. Все, що могла зробити поліція - це дочекатися поїздки.
  
  Історія була тим, заради чого все це затівалося. Таємничий автор листа звинувачував Хардина в тому, що сталося у притулку багато років тому, і якимось чином DSupt повинен був загладити свою провину. Вона зітхнула. Вона знала все про історію і про те, як один-єдиний момент може мати наслідки на довгі роки. Чи Так це було в даному випадку? Звичайно, якщо жорстоке поводження мало місце у Вудленд-Хайтс, то жертви мали повне право злитися і вимагати справедливості, навіть відплати. Але вбивство і викрадення двох дітей - це не вихід з положення.
  
  
  
  Стукіт вхідних дверей ознаменував появу Піта і дітей. Всі троє ввалилися до передпокою. Севідж покликав їх.
  
  'Матуся, - покликав Джеймі, входячи у вітальню. 'Чому ти сидиш у темряві?
  
  'Гарне питання. В дверях стояв Піт. Він простяг руку до вимикача. - Все в порядку? - запитав я.
  
  'Так, в порядку,' сказав Севідж, кліпаючи від раптового яскравого світла. 'Втомився. Голодний.
  
  'Що ж, тоді приготуйся до того, що все більш ніж гаразд. Піт протягнув два паперових пакета. 'У нас є гамбургери, картопля фрі та кока-колу, і ми купили додаткову порцію для кота.
  
  'У нас немає кішки, татко", - сказав Джеймі, пробігши через кімнату до Севідж і сівши їй на коліна. 'Ти маєш на увазі маму?'
  
  Піт схилив голову набік і глянув на Севідж. Він зауважив мітки на її шиї. На секунду вираз його обличчя змінилося занепокоєнням, але потім він узяв себе в руки і кивнув. 'Думаю, я повинен це зробити, Джеймі.
  
  Севідж обняла сина і пригорнула до себе. Вона закрила очі і зарилася обличчям у його м'яке волосся. При цьому вона знову побачила череп. Білі кістки, блиск мармуру в очах, зуби, складені в леденить душу оскал, який зовсім не був схожий на посмішку.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава Двадцять П'ята
  
  Сьогодні неділя, і у ці вихідні відбулися найжахливіші події. Ніщо в моєму житті не підготувало мене до цього дня. Ніщо більше не може бути правильним. Ніхто ніколи не зможе досить страждати за свої гріхи, і я в тому числі.
  
  Це почалося в п'ятницю. До півночі я здогадалася, що Бентлі не приїде, але коли я прокралася зі своєї кімнати, то побачила маму, причепурену, як різдвяна індичка. Я помилилася, Бентлі приїжджав! Я в сотий раз прокляв констебля Хардина. Минуло кілька тижнів відтоді, як я сунув йому фотографію, а він, здавалося, взагалі нічого не зробив. Як би те ні було, я вислизнула з своєї кімнати й вилізла на горище, щоб попередити Джейсона.
  
  'Джейсон пішов,' сказав один з хлопців нагорі. 'Джейсон і Лайам.
  
  'Немає!' Я закричав, відчуваючи нудоту у животі. "Де?"
  
  'В бухті.
  
  Звичайно, в бухту. Іноді влітку ми граємо там і ховаємося в печері.
  
  Я втік по сходах і виліз у вікно. Спустився по водостічній трубі у двір. Я оббіг навколо будинку, коли фари освітили дорогу.
  
  Бентлі!
  
  Я попрямував до прибережної стежці так швидко, як тільки міг. В той момент мене не хвилювало, що я можу спіткнутися і розбити голову, все, чого я хотів, - це знайти своїх друзів. На стежці я повернув наліво і попрямував туди, де земля обривався до бухти. Я пробіг повз кам'яних насипів і вистрибом подолав останню частину стежки. Я, похитуючись, вибрався на пляж, спіткнувся і впав на м'який пісок.
  
  
  
  Якусь мить я лежав і прислухався до биття свого серця і набігу хвиль далеко на пляж. Я підняв голову і втупився на обрій, де зірки переходили з цього світу в інший. Небо було лише трохи світліше чорнильно-чорного моря, але я міг щось розгледіти там, внизу. Якась споруда в тому місці, де сходилися пляж і хвилі. Потім я почув голоси.
  
  Джейсон і Ліам!
  
  Я піднявся з піску й вистрибом подався до моря.
  
  'Джейсон! - закричав я. 'Джейсон! Джейсон! Джейсон!
  
  Я дістався до моря, захекавшись, і зашлепал в прибій туди, де Джейсон і Ліам стояли поряд з плотом. На поперечних балках лежали листи фанери, під якими стояла дюжина пластикових бочок. Все це було пов'язано мотузкою. Обидва хлопчика були голі, якщо не рахувати трусів і гумових чобіт, і в тьмяному світлі їх шкіра блищала.
  
  "Що ти тут робиш? - Запитав Джейсон. 'Нам не потрібна твоя допомога!
  
  'Але ...' Джейсон, здавалося, був не радий мене бачити. Зовсім навпаки. Ліам стояв поруч з ним, і у них був такий же похмурий вигляд. 'Я прийшов попередити тебе. Бентлі тут!
  
  'Попередити нас? Який у цьому сенс? Ти міг зупинити його, але нічого не зробив.
  
  'Нічого? - перепитав я.
  
  'Ти спостерігав за тим, що відбувається в "Эйрбрик". Все це час. Чому ти нікому не сказав?
  
  'Я намагалася допомогти. Я розповіла поліцейському. Я розповіла і іншим. Я простягнула руку і схопила Джейсона за лікоть, але моя рука вислизнула. 'Що...?
  
  
  
  'Мастило,' сказав Джейсон як ні в чому не бувало. 'Щоб нам було тепло.
  
  'Ти з глузду з'їхав! Я втупився за пліт. Там, за бурунами, море здіймало. Вітер посилювався. Крихка споруда, яку спорудили хлопчики, довго не протягне. Їх намагання наслідувати плавцям в Ла-Манші сміховинна. 'Ходімо зі мною, і ми підемо в поліцію'.
  
  'Поліція? В темряві я побачила, як Ліам похитав головою. 'Мені здалося, ти говорив, що намагався це зробити? Вони нічого не зроблять.
  
  'Будь ласка, не йди. 'Я сунула руку в кишеню і намацала складаний ніж. Я збиралася віддати зброю Джейсону, щоб він міг захиститися від Бентлі.
  
  'Залиш нас у спокої, зрадник!' Сказав Ліам. Він встав між Джейсоном і мною. "Ми вибираємося звідси, а ти стоїш у нас на шляху'.
  
  Ліам викинув руку і вдарив мене в груди. Я відсахнулася назад і впала на землю, коли хвиля накрила мене. Я борсалася у воді і ковтала море і пісок. Потім я змусив себе піднятися.
  
  Хлопчики управляли плотом, направляючи його у бік моря. Набігла ще одна хвиля, і пліт піднявся на гребінь, а потім зісковзнув з іншого боку. Джейсон і Ліам піднялися на конструкцію. У кожного з них було по весла, і вони, опустившись на коліна, всі як один повантажили їх у воду.
  
  'Немає! Я закричала.
  
  Я побіг за ними, і вода швидко досягла мого пояса. Я кинувся до плоту і зумів ухопитися за нього. Я підтягнувся і став на платформу, намагаючись зберегти рівновагу на хвилі. Ліам повернувся і підняв весло. Він махнув їм і потрапив мені в живіт. Я вхопила весло однією рукою, в той час як інший витягала складаний ніж. Клинок розкрився і блищав у світлі зірок.
  
  
  
  'Не кидай мене!' Я дивилася на Ліама, але слова призначалися Джейсону. 'Я благаю тебе! Ти мій єдиний друг!'
  
  Ліам все ще тримав весло і встав. Я вдарила його, і коли він підняв весло, щоб захиститися, ніж полоснув його по руці. Він упав навзнак, впустивши весло за борт.
  
  'Ти ідіот! Закричав Джейсон, підповзаючи до мене з плоту. 'Ти все псуєш.
  
  'Але я... я ... Я...
  
  Джейсон піднявся на ноги і підійшов до мене, простягаючи руки. Я спробувала відштовхнути його, але моя рука ковзнула по його жирній шкірі. Потім він кинувся на мене, розмахуючи руками і наносячи удари кулаками. Я підняв ножа, щоб захиститися від нападу.
  
  "Дай мені це. 'Джейсон схопився за ніж, лезо зачепило його спочатку на одній руці, потім на іншій. Він скрикнув, дивлячись вниз, де з його долонь сочилася кров.
  
  Потім хвиля розбилася об передній край плоту, бризки з шипінням відлетіли назад, сила накренила саморобний суденце під божевільним кутом. Джейсон повалився вперед. Я спробував зловити його, але втратив рівновагу, і ми обидва пірнули в воду.
  
  На мить у світі не залишилося нічого, крім піни, ревіння хвиль і крики: Лайама, Джейсона і мене. Потім я наполовину пливла, наполовину спотикалася, намагаючись витягнути Джейсона на берег. Мої руки стиснули руки Джейсона, але жир на його шкірі завадив мені міцно стиснути їх. Я здалася, обхопила його руками за живіт і тягнула до тих пір, поки вода не змінилася галькою і мокрим піском.
  
  Вдалині я могла бачити Ліама, що стоїть на колінах на плоту, що бушує на мене і на весь світ. Його весло зникло, а одна рука безвольно звисала. Він нічого не міг вдіяти, так як пліт був підхоплений хвилею і повільно рухався до горизонту.
  
  Я впала на пляж і міцно притиснула Джейсона до себе. Я думаю, він, мабуть, вдарився головою, бо був ледь притомний, коли відкинувся назад в моїх руках. Я опустила його на пісок і оглянула. Єдиними видимими ранами були на його руках, де на долонях виднілися глибокі порізи. Я зірвав з себе сорочку і розірвав її навпіл, а потім обернув порізи матеріалом.
  
  
  
  'Я сходжу за допомогою,' сказав я, встаючи. - З тобою все буде в порядку?
  
  Джейсон кивнув, зоряне світло над головою відбився в його світлих очах. Я побігла з пляжу і не обернулася.
  
  Зараз, коли я лежу під ковдрою в досвітні години недільного ранку, я шкодую, що не зробив цього.
  
  Пастир починає втрачати віру. Справи йдуть шкереберть. Дуже шкереберть.
  
  Він сидить в маленькій кімнаті в коморі, втупившись на монітори системи безпеки. Він дивиться запис вівтаря, зроблену під час роботи машини над Бенедиктом, щоб зрозуміти, чи зможе він зрозуміти, що викликало несправність. Наступним йде Перрі Злита, і на цей раз все має пройти гладко.
  
  Він думає про катастрофу в гирлі річки. Його мало не зловили. Пліт, не впорався з припливом. Таємнича поява човна з марихуаною. Майже катастрофа.
  
  Можливо, думає він, вся ідея з плотом була дурною. Театральний штрих, без якого він міг би обійтися. Але ні, символізм важливий для нього. Він розповідає історію, і пліт є невід'ємною частиною цієї історії.
  
  Хлопчик, який грає з черепом в брудній землі ...
  
  Так, і він теж. Пастух і хлопчик - дві діючі особи в п'єсі. Пліт - це реквізит, який надає сенс дій Пастуха. Спустити Бенедикта і Злита в океан, спостерігати, як їх тіла відносить у море, було б катарсисом. Тепер це вже неможливо, але це не означає, що Мокрий сніг залишиться безкарним.
  
  
  
  На екрані перед ним Бенедикт страждає знову і знову, поки Пастух багаторазово прокручує запис. Ніщо не вказує на причину розриву ременя, але Пастух продовжує спостерігати, як свердлить свердло і пиляє циркулярна пила. Кожен раз, коли інструменти впиваються в шкіру Бенедикта, Пастух відчуває себе трохи краще. Бенедикт дійсно заплатив за своє боягузтво, але попереду ще троє.
  
  Людина з черепом ...
  
  Так, звичайно. Людина з черепом повинен заплатити, але очна ставка з ним буде пізніше. Його суд буде останнім, і його покаяння повинне бути дійсно добровільною. На відміну від Бенедикта, він повинен підійти до вівтаря і підкоритися за власним бажанням. Пастир мало що може зробити, щоб змусити його.
  
  Пастух зупиняє відтворення відео. Він побачив достатньо. Він відключає систему безпеки і вимикає комп'ютер. Він піднімається зі стільця.
  
  Пора поговорити з Перрі Злитому. Пора підготувати його до того, що має статися.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава Двадцять шоста
  Поліцейський ділянку Краунхилл, Плімут. Середа, 28 жовтня. 8.45 ранку.
  
  Райлі увійшла у відділ по боротьбі з злочинністю в середу вранці і застала констебля Эндерса за читанням газет. Як і передбачав Хардін, загальний тон був сповнений відвертого жаху з підтекстом навколо втрати всіх християнських цінностей. Якщо подібні злочини могли відбутися в сонному Девоні, то на що сподіватися решті частини країни?
  
  'Вони вирушили в місто по цій справі, сер,' сказав Ендерс. "Daily Mail посилається на розмивання британських цінностей іммігрантами, в той час як у Guardian – ви не повірите – є стаття про те, чи винні в цьому другосортні іммігранти. Очевидно, села піддаються етнічним чисткам, оскільки ви, багаті лондонці, скуповуєте всі симпатичні котеджі.'
  
  'Я не багатий, - пробурмотів Райлі, переглядаючи заголовки. 'І я не лондонець. Більше немає.
  
  'Я б не був так впевнений, сер. Судячи з того, як ідуть справи, можливо, ви повертаєтеся туди, а я, можливо, їду до батьків моєї мами в Деррі.
  
  'Що? Райлі підняв очі від паперів.
  
  'Ходять чутки, що Хардін незадоволений'. Ендерс тикнув пальцем в одну з газет, його палець натрапив на фотографію Тіма Бенедикта. 'Вчорашній візит Хелдона і тепер це. Очевидно, він хоче негайного результату.
  
  
  
  - Чорт візьми, Кальдера працює лише добу. Чого він чекає? Чудес?
  
  'Чому ні? Ендерс знову постукав по фотографії. Бенедикт стоїть біля своєї церкви. 'Враховуючи нашу жертву, можна подумати, що нам належить по заслугах, чи не так?
  
  Райлі кивнув. Поки що зачіпки були мінімальними, і єдиною вдачею був номер мобільного телефону. Він відійшов і подзвонив. Спеціаліст зі складання фоторобота особи знадобився стусан під зад. Напередодні ввечері вона сиділа з Сарою Ханнафорд і працювала над образом людини, який ставив питання про Слите і Бенедиктові, але поки нічого не прояснилося. Коли вона відповіла, офіцер вибачився; в центрі міста сталося зґвалтування, і вона була в SARC з жертвою до раннього ранку. Вона відправить матеріал в найближчі кілька хвилин.
  
  Вона стримала своє слово, і через п'ять хвилин у Райлі було зображення. Він надрукував кілька копій і поклав на стіл Эндерсу.
  
  'Типовий плимутский головоріз,' сказав Райлі. 'Це може бути будь сотні мошкара.
  
  'Так,' сказав Ендерс. 'Але він здається знайомим.
  
  "Ну, я не думаю, що він той, з ким ми зустрічалися в цій справі'. Райлі прочитав замітки, що супроводжували фотографію. 'У чоловіка, очевидно, купа татуювань, в тому числі "F. U. C. K." на костяшках пальців однієї руки. Звучить як справжній чарівний'.
  
  'Татуювання? Ендерс знову переглянув фотографію. 'Почекайте, сер! Я дійсно знаю цієї людини.
  
  'Ти знаєш?
  
  'Тільки мимохідь. Помітив її в одному з ранкових випусків періодичних видань. Ендерс підняв фотографію і повернувся туди, де сержант Кольєр перебирав стопку паперів в іншому кінці кримінального відділу. Він крикнув йому: "Гарет, хто це? - запитав я.
  
  
  
  Кольєр втупився на фотографію, а потім неквапливо підійшов до нього.
  
  - Ну, відсмоктування мені. - Кольєр вказав на дошку з пробілом. 'Це материнська хватка. Нед Стоун.
  
  Кольєр домовився, щоб Севідж і Колтер відвідали Брендена Паркера – сина Френка Паркера – рано вранці в середу. Чоловік, за його словами, надовго захворів з-за своєї викладацької роботи. Весь ранок він був удома. Будинком виявилася скромна напівпідвальна споруда 1980-х років в містечку Айвибридж. Маєток вже почало виглядати пошарпаним і застарілим, і Севідж помітив по дорозі не одну дошку оголошень агентів. Тим не менш, це місце було зручно для коледжу, де викладав Паркер.
  
  Викладена цеглою доріжка вела між двома невеликими ділянками газону до дверей з темного дуба з затемненій скляною панеллю. Дзвінок привів до дверей чоловіка, на обличчі якого з'явилася непевна посмішка, схожа на батьківське: худорляве, зі зморщеним вилицями, римським носом і мишачими волоссям. Волосся були потовщені воском в марній спробі надати такий необхідний обсяг. Паркер підняв руку і збив волосся на одній стороні голови, соромлячись свого зовнішнього вигляду.
  
  Севідж представилася, і Колтер з Паркером провели їх всередину. Планування будинку була стандартною. Сходи з одного боку холу і вітальня з іншого. У глибині містилася кухня-їдальня. Вона стояла на порозі вітальні. Планування, можливо, і була стандартною, але обстановка - ні. Паркер успадкував смак свого батька до свого роду пуританському мінімалізму. В кімнаті було три стільці, дерев'яні, без подушок. Не було ніяких ознак телевізора або будь-якого музичного супроводу. На маленькому столику поруч з одним із стільців лежала газета. Житло виглядало трохи по-спартанськи, але із записів вони знали, що Паркер був неодружений. На думку Севіджа, самотніх чоловіків стало менше. Вони або компенсували це купівлею всіляких гаджетів і високотехнологічного обладнання, або, подібно Паркеру, пустили все на самоплив.
  
  
  
  Севідж і Колтер сіли і обмінялися поглядами, поки Паркер готував чай. Цей чоловік здавався чутливою душею, і не було потрібно великих зусиль, щоб представити його психічно побитим з-за таких владних батьків.
  
  Паркер подав чай у досить великому срібному чайнику, молоко, як не дивно, сгущалось з банки. Коли Севідж проявив інтерес, він пояснив, що чайник належав його матері. Вона кивнула, розмірковуючи, як примирити сувору місіс Паркер з такою гарною річчю. Її також цікавив акцент Паркера. В його голосі були дивні співучі нотки, які здавалися знайомими.
  
  'Сподіваюся, це не стало для вас шоком", - сказав Севідж. 'Але ми знайшли людські останки в підвалі у Вудленд-Хайтс. Початкове розслідування пропажі людей тепер перетворилося на розслідування вбивства'.
  
  'Зрозуміло. Якщо новина і стала несподіванкою, Паркер ніяк не відреагував. Він кивнув, на його обличчі було більше смирення, ніж тривоги. 'Джейсон?
  
  'Чому ти так кажеш? Севідж схилила голову набік. 'Це міг бути будь-хто з хлопчиків. Це міг бути навіть хтось інший.
  
  "Ти ж у це не віриш.
  
  'Послухайте, містер Паркер, я...
  
  'Будь ласка, кличте мене Бренден. Я віддаю перевагу звертатися до вас по імені.
  
  'Гаразд, Бренден. Ти правий, я в це не вірю. Ми упевнені, що останки належать Джейсону Колдуэллу. В чому я не впевнений, так це в тому, що відбувалося в будинку. Я сподіваюся, що ви могли б мені допомогти.'
  
  'Допомогти вам? Паркер втупився на Севіджа, не кліпаючи. На його обличчі було написано відчай. Ніби те, про що просив Севідж, було абсолютно неможливо. 'Я не можу. Тепер вже ніхто не зможе допомогти. Занадто пізно.'
  
  
  
  'Занадто пізно для Лайама і Джейсона", - сказала Севідж, хитаючи головою. 'Але справа не тільки в них. Якщо ніхто не готовий відкрити рот і сказати мені правду про те, що сталося, то того, хто скоїв цей злочин, воно зійде з рук. І я можу сказати тобі, Бренден, я ненавиджу, коли людям все сходить з рук.
  
  'Але в тому-то й річ. Їм це сходить з рук. Завжди.
  
  'На цей раз вони цього не зроблять. Хіба ти не хочеш справедливості для хлопчиків?
  
  'Правосуддя? Паркер схилив голову набік, наче не вірив, що такий результат можливий. "Так, вірю. Дуже. Джейсон і Лайам були моїми друзями. Мої найкращі друзі.'
  
  'Ну що ж. Севідж зробила паузу. Вона дозволила тиші повиснути кілька миттєвостей. 'Чому б нам не повернутися до тієї ночі, коли щезли Джейсон і Лайам? Почнемо звідти?
  
  'В ту ніч?.. Особа Паркера знову витягнулося. Севідж здалося, що вона помітила, як по його тілу пробігла дрож.
  
  'Двадцять шосте серпня 1988 року. Ти пам'ятаєш той день?
  
  'Не день. Тільки ніч.
  
  Севідж глянув на Калтера. Констебль знизав плечима.
  
  'Отже, тієї ночі,' продовжив Севідж. 'Джейсон і Ліам втекли, вірно? Навіщо вони хотіли це зробити?
  
  Тиша. А потім Паркер помер зітхнув і відкинувся на спинку стільця. Дерево скрипнуло у відповідь. Він сидів, зіщулившись, ніби, коли він видихав, половина його духу вийшла разом з повітрям.
  
  'Вибачте, я на хвилинку. Паркер піднявся зі стільця і, спотикаючись, вийшов з кімнати. Через кілька хвилин він повернувся зі склянкою води і смужками таблеток у фользі. 'Вибач, у мене жахливо болить голова. Повинно бути, стрес.
  
  
  
  'Бренден? - Запитав Севідж. 'Ти розповідав нам, чому Джейсон і Лайам хотіли втекти.
  
  'Так. 'Паркер витягнув з фольги три таблетки і запив їх. Він зробив ще кілька ковтків води і поставив склянку на стіл. 'Батько був хуліганом. Хулігани шукають посади, на яких вони можуть легко отримати владу. Вудленд-Хайтс був саме таким місцем.'
  
  'Він бив тебе? Севідж змінила позу, придвинувшись трохи ближче до Паркеру. 'Він бив хлопчиків?
  
  'Побив нас? Паркер зустрівся поглядом з Сэвиджем, потім з Калтером. Потім він низько опустив голову і втупився в підлогу. О, він зробив набагато більше, ніж просто побив нас. Він дозволив всьому трапитися.'
  
  'За Джейсона і Лайама?
  
  'Всім хлопчикам. Не мені, звичайно, я не був жертвою жорстокого поводження. Там був один чоловік. Він був в уряді. Він ... він...
  
  'Добре. 'Севідж кивнула. Вона не хотіла вдаватися в більш дрібні деталі. Не тут. Це було б для офіцерів-фахівців, які могли б не поспішати і належним чином зафіксувати будь-які звинувачення. Прямо зараз їй потрібно було дізнатися про Джейсона і Лайаме. 'Двадцять шосте серпня. Ви розповідали нам, що сталося?
  
  'Невже я? 'Паркер глянув на Севіджа, а потім відвернувся до вікна. В саду за будинком була акуратна галявина, великий металевий сарай біля задньої огорожі. 'Вони запозичили інструменти, Джейсон і Лайам. З сараю Елайджі Семюеля. У той час я не знав, але вони сховали інструменти в печері в бухті Соар-Мілл, щоб побудувати човен. Вночі Семюель випустив їх через парадні двері, і вони попрямували до бухти. Я виявив, що вони пішли, і пішов за ними. На пляжі я... '
  
  Паркер зупинився і помітно зблід, як на телевізійній картинці, кольоровість якої зменшена майже до нуля. Його рука простяглася через скляний столик і торкнулася чайника, як ніби він намагався черпати розраду в теплі металу.
  
  
  
  'Бренден? Колтер. Зображує дружелюбність. 'Розкажи мені' що сталося.
  
  'Я посварився з Лайамом'. Паркер відразу ж почав репліку, але потім зробив паузу на кілька митей, як ніби з усіх сил намагався придумати, що сказати. Нарешті, він продовжив. У метушні я полоснув його по руці своїм складаним ножем. Потім втрутився Джейсон, і я теж порізав його. Ліам зник у темряві, але Джейсон сидів на піску, з порізи на обох долонях текла кров. Я благала його залишатися на місці і побігла назад у будинок. Коли я дісталася туди, я розповіла батькові. Він відправив мене в мою кімнату і сказав, що розбереться з цим.'
  
  Колтер нахилився вперед. 'І?
  
  'Він ...' Паркер звалився, верхня частина його тіла зігнулася так, що голова впала на коліна. Він голосно схлипнув. 'Він...
  
  'Все в порядку,' сказав Севідж, знову беручи ініціативу в свої руки. Вона намагалася стримати хвилювання. Тепер вони були так близькі. Так близькі до розкриття правди, яка залишалася прихованою майже тридцять років. Вона змінила позу, придвинувшись трохи ближче до Паркеру, а потім заговорила майже пошепки. 'Ти можеш розповісти нам.
  
  'Він повернувся через кілька годин і сказав мені, що Джейсон мертвий'. Паркер повернув голову і виглянув з-за його рук, як це зробив би дитина. 'Батько спустився на пляж і знайшов його. Він помер до того часу, як батько добрався туди. Я вбив його. Убив його. Батько сказав, що я сяду у в'язницю на сто років, якщо хто-небудь дізнається. '
  
  Паркер знову закрив обличчя руками і згорбився. Севідж глянув на Калтера. Окружний прокурор кивнув, явно вірячи у правдивість розповіді Паркера. Севідж не був так упевнений. За словами Несбита, Джейсон Колдуелл, швидше за все, помер у результаті запеклого нападу з ножем, і в зброї було довге лезо. Складаний ніж ніяк не міг завдати ті познаки, які Севідж бачив на скелеті Колдуелла.
  
  
  
  'Так ти нікому не сказав? - Запитав Севідж.
  
  'Я хотів. - Обличчя визирнуло знову. 'Я хотів зізнатися в злочині. Я любив Джейсона, розумієш? Але батько сказав, що якщо я зізнаюся, то притулок зачинять. Всіх хлопчиків кинули б до в'язниці для дорослих.'
  
  'І ви в це повірили?
  
  'Так. Він сказав мені, що я не повинна бути егоїсткою. Бог, сказав він, знав, що я зробила. Не було необхідності залучати поліцію.
  
  - Бог? - перепитав я.
  
  'Так. 'Паркер вивільнився з-під рук і сіл. Він протер очі. 'Мій батько дуже релігійна людина. Він думає, що тільки Бог має владу карати тих, хто грішить. Він сказав мені, що я повинен жити зі своїм гріхом до того дня, коли Бог вирішить діяти.'
  
  'Вибач, що питаю, Бренден, але що сталося з тілом Джейсона?
  
  Батько і Елайджа Семюель кудись віднесли тіло і сховали його. Кілька місяців потому вони привезли Джейсона назад і поховали його в підвалі. Зверху вони поклали новий бетонний пол. Звичайно, до того часу підвал вже був ретельно обшуканий, але я знав.'
  
  'Ви написали дату на бетоні.
  
  'Так. Поки вона була ще вологою.
  
  Севідж кивнув. Історія Брендена трагічна. Тринадцятирічний хлопчик змушений жити з почуттям провини за злочин, яке, можливо, було нещасним випадком. Справжнім злочинцем тут був Френк Паркер. Він майже напевно приховав смерть Джейсона, щоб не привертати уваги до будинку, щоб захистити священика. І, можливо, він зробив більше, ніж просто це. Якщо травми Джейсона були такими поверхневими, як описав Бренден, і оцінка Несбита була правильною, то цілком можливо, що Паркер-старший зійшов на пляж і холоднокровно вбив Джейсона Колдуелла.
  
  
  
  Севідж деякий час сиділа мовчки. Потім вона подумки зітхнула. Їй потрібно було розібратися з останньою лінією розслідування.
  
  'Бренден, ти можеш знати, а можеш і не знати, що минулого тижня пропали два хлопчика. Їх звуть Джейсон і Ліам. Хлопчик по імені Ліам зараз мертвий.
  
  'Про немає! Ви маєте на увазі... ' Паркер затнувся. Він спробував заговорити, його голос був переповнений емоціями. 'Ви хочете сказати, ... цього не може бути ... Боже мій!
  
  'Людина або люди відправили в поліцію два листи, в яких закликали нас розслідувати зникнення справжніх Джейсона і Ліама. Ви думаєте, що ваш батько міг бути якимось чином причетний?'
  
  'Але чому?
  
  'Твій батько – як би це сказати? – трохи божевільний. Припустимо, він відтворює те, що сталося, намагається змусити історію повторитися. Він вибрав цих нових хлопчиків як частина дивної гри. Ти думаєш, це можливо?'
  
  'Я не можу сказати. 'Паркер похитав головою. Його очі знову наповнилися вологою, і він змахнув сльозу. Він затамував подих. 'Ні, я справді не можу сказати.
  
  Севідж підняв руку. Їй не треба було більше нічого чути. Френк Паркер, принаймні, змовився перешкодити похованню тіла, але Севідж сподівався отримати від нього набагато більше, і у них було достатньо грошей, щоб заарештувати його за підозрою у вбивстві. Найкраще, що вони могли зробити зараз, - це доставити Брендена в ділянку і оформити це офіційно. Їм потрібні були офіцери, які знали, як доглядати за жертвами сексуального насильства, які могли б повернути Брендена в жахливі дні його дитинства, не заподіявши більше шкоди.
  
  "Дякую тобі, Бренден,' сказав Севідж. - Ти був дуже корисний у цих, мабуть, важких обставинах.
  
  
  
  'Значить, ви мене не арестовываете? Паркер підняв голову, помітно менш переляканий. 'За вбивство?
  
  'Немає. 'Севідж глянув на Калтера. Окружний прокурор знизала плечима в знак згоди. Теоретично вони могли б залучити Паркера і пред'явити йому звинувачення, але він не був тут лиходієм, і Севідж ні за що не хотіла завдавати цій людині ще більше страждань. Вона знову подивилася на Паркера. Він просяяв, але його поведінка було поведінкою переляканого дитини. 'Якщо те, що ви нам розповіли, правда, то, можливо, вам пред'являть якесь звинувачення, але, враховуючи ваш вік в той час, я не думаю, що це ймовірно. Однак нам потрібно отримати повну версію як можна швидше, тому я збираюся організувати візит пари офіцерів-фахівців сьогодні вдень і зняти показання. Ви не проти? '
  
  Паркер кивнув, але, здавалося, знову занервував. Севідж сказав йому, що йому не потрібно турбуватися, на протязі всього процесу його будуть підтримувати. Йому більше нічого було боятися свого батька.
  
  Вийшовши на вулицю, Севідж і Колтер на мить зупинилися біля своєї машини. Приміське маєток було втіленням нормальності. Мати котила дитини в колясці, в той час як малюк трусив поруч з нею. Трьома будинками вище водій служби доставки Tesco вивозив ящики зі свого фургона, розмовляючи з жінкою. Хто міг знати, що в будинку номер сімнадцять знаходиться людина, який був учасником такого жахливого збігу обставин?
  
  'Я б не відмовився від кави і чого-небудь перекусити, мем,' сказав Колтер. 'Підемо?
  
  Севідж повернувся назад до дому, думаючи про Паркера, залишився там наодинці зі своїми спогадами. Чому він так довго мовчав? Чи це просто страх? Можливо, це було помилкове почуття відданості. Насильники часто зачаровували своїх жертв, і ситуація тільки погіршувалася, коли виникали сімейні відносини. Батько Брендена домінував в житті вдома і над своїм сином. Він змусив хлопчика повірити, що він відповідальний за смерть Джейсона Колдуелла. Тепер прийшов час заплатити йому.
  
  
  
  'Вибач, Джейн. Севідж похитала головою. 'У нас залишилося незакінчену справу з Френком Паркером.
  
  Райлі подумав, що знайти Неда Стоуна буде легше сказати, ніж зробити. Цей хлопець був у полі зору в зв'язку зі справою про Лакуне, пов'язаних принаймні з одним дітовбивством, і все ж досі не було жодних слідів цього людини. Кольєр філософськи ставився до відсутності прогресу.
  
  'Він з'явиться", - сказав Кольєр, вивчаючи зображення EvoFIT. 'Мати Джейсона дала нам імена кількох приятелів Стоуна, і до нас кілька разів приїжджали поліцейські, щоб провідати їх. Поки нічого, але це тільки питання часу.
  
  'Вірно. Райлі кивнув. Він залишив Эндерса брати у Колльера список друзів Стоуна і вийшов у коридор.
  
  Поліцейська робота може бути неприємною, особливо коли чекаєш появи відомого підозрюваного. Але Кольєр був правий: якщо не оточити місто і не провести обшук вулиця за вулицею, будинок за будинком, вони мало що могли зробити.
  
  Чи так воно і було?
  
  Райлі поліз у кишеню куртки і дістав телефон. Він прокрутив список контактів, поки не натрапив на номер з написом "Ремонт автомобілів". Він натиснув кнопку "Подзвонити" і через кілька секунд хтось відповів.
  
  'Даріус,' виголосив грубий голос. - Як життя? - запитав я.
  
  Голос належав Кенні Фэллону. Гангстерові номер один у місті. Людині, з яким Райлі раніше вів справи, як і з інспектором Сэвиджем та інспектором Девісом. Мати справу з Феллон означало переходити межу, проведену інспектором Хардином, межі, перетин якої означало кінець твоєї поліцейської кар'єри і, цілком можливо, тюремний термін в додачу.
  
  
  
  'Кенні,' сказав Райлі. 'Мені потрібна послуга.
  
  На іншому кінці дроту Феллон усміхнувся. - Ти ж знаєш, я б зробив все, щоб допомогти поліції. Немає нічого краще, ніж індички, які голосують на Різдво, чи не так?
  
  'Це не злочин, навіть не виверт.
  
  'Ну, тоді все в порядку. Я ж не хотів би займатися нічим незаконним, чи не так? Тільки не я. Я на сто відсотків легальний.
  
  'Мені потрібно терміново декого знайти.
  
  'Правда? Знову сміх. - Я думав, ти живеш з тієї смачної пташкою, яка працює з дітьми в "Пойли"? Вона переїхала до тебе, чи не так? Скоро ви будете грати в "Щасливі сім'ї", згадаєте мої слова.'
  
  'Не жінка, а хлопець'. Райлі вилаявся про себе, коли Феллон почав заводити його. Тепер він розгойдується в обидві сторони, чи не так? Феллон запевнив його, що дядько Кенні не заперечує, але так не можна поводитися з чарівною Джулі.
  
  Феллон, як виявилося, знала все про нього і його особистого життя, але в цьому не було нічого дивного. Девіс сказав Райлі, що якщо собака хоча б задере лапу біля одного з клубів Фэллона, цей чоловік дізнається. Він приклав руку до всього в місті і був на "ти" з півдюжиною поліцейських, кількома членами ради і, принаймні, з одним членом парламенту. Небезпека мати справу з ним була очевидна. Він знав про тебе все і, як підозрювала Райлі, одним словом міг зруйнувати твій світ.
  
  'Нед Стоун,' представився Райлі. 'Ми відзначили в його картці причетність до вбивства вікарія. Ми також хочемо допитати його про смерть Лайама Клафа і зникнення Джейсона Хобба.'
  
  'І ви не можете знайти його, чи не так? Феллон пирхнув. 'Вам потрібна допомога шановного представника громадськості.
  
  'Це справа, Кенні. Ти, напевно, чув, що сталося з Тімом Бенедиктом. Що стосується хлопців...
  
  
  
  'Щодо вікарія не дуже турбуюся, але щодо хлопчиків? Він там явно не в порядку.
  
  'Значить, ти побачиш, що можна зробити?
  
  'Я розберуся з ним, Даріус. Не хвилюйся.
  
  'Нам потрібно допитати його, Кенні. Без насильства. Мені просто потрібно знати, де він, вірно?
  
  Райлі чекав відповіді, але його не було.
  
  'Кенні? Кольєр тільки що вийшов в коридор, тому Райлі відвернувся і став обличчям до стіни. 'Кенні?
  
  Потім він повісив трубку.
  
  Як інструмент, пряжка ременя була досить неефективною, але це було все, що було у Джейсона. Він постукував по стінках коробки, поки не виявив лункий звук на одній стінці, припустивши, що там може бути якась порожнеча. Якщо коробка була закопана під землею, він не хотів пробивати дах і викликати обвалення. Краще прорізати з одного боку, а потім відкопати звідти.
  
  Спочатку він спробував зішкребти дерево, щоб подивитися, чи зможе виконати яке-небудь отвір, але це не спрацювало. Потім він почав наносити лінії прямокутної форми, ідея полягала в тому, щоб поступово зношувалися дерево, поки він не зможе вирізати панель. Як тільки панель буде знято, він зможе прокладати собі шлях вбік, а потім і вгору.
  
  Робота була повільною і важкою. Велику частину часу він не включав ліхтарик, лише час від часу дозволяючи собі запалити його на кілька секунд, щоб перевірити, як просувається робота. Через кілька годин він пройшов глибоку рану зі всіх сторін прямокутника, але все ще не пройшов крізь стіну. Він продовжував працювати, поки втома не здолала його. Деякий час він спав уривками, а потім з'їв ще одну плитку шоколаду. З подвійною енергією він почав знову і через деякий час відчув, як вістря пряжки проходить крізь дерево. Він увімкнув ліхтарик і через виконану ним щілину побачив грунт.
  
  
  
  Так!
  
  Вперше з тих пір, як його схопили, їм опанував проблиск надії. Він вимкнув ліхтарик і знову почав шкребти, на цей раз люто працюючи з деревом. У коробку просочувався запах землі і гниючих рослинних залишків, але Джейсону було все одно. Ще через годину панель розкололася з одного боку, і він зміг загнати дерево всередину, поки воно не відкололися. Швидка спалах ліхтарика показала масу землі та каміння за нею.
  
  Тепер йти було набагато легше. Він руками згріб землю і каміння в ящик і склав уламки в один кінець. Незабаром він викопав камеру, досить велику, щоб в ній можна було зігнути. Ще кілька хвилин, і він зміг би почати копати наверх.
  
  Джейсон вчепився в стіну грунту, вивільняючи великий камінь, за яким лежала дерев'яна дошка. На мить він замислився, що ця дошка робить під землею, але потім продовжив. Якби йому вдалося витягнути дошку, він, можливо, зміг би використати її як землеройный інструмент. Його пальці намацали край дошки, і він висмикнув її, при цьому один кінець гнилої деревини розколовся на друзки.
  
  Вдарив потік повітря і запахло чимось гнильним. Він подавився і потягнувся за ліхтариком. Промінь спалахнуло, і він освітив те місце, де раніше була дерев'яна дошка. За ним лежала порожнеча. Це міг бути вихід, подумав він. Прохід міг бути чимось на зразок тунелю на поверхню.
  
  Він поповз вперед, просунувши голову в утворилося простір, його руки вперлися в те, що хруснуло, коли воно піддалося. Він висунув ліхтарик вперед і спрямував промінь в порожнечу.
  
  В білому світлі труп здавався безбарвним, як зомбі з чорно-білого фільму жахів. Джейсон подивився вниз. Його права рука прорвала висохлу шкіру живота, і він відчув, як щось рідке потекло по його пальцях. Він подавився, коли від трупа піднялося сморід і густий пар розкладання досяг задньої стінки його горла. Він відповзав так швидко, як тільки міг, відступаючи в коробку і забиваючись в кут. Занадто пізно він зрозумів, що залишив ліхтарик, усвідомивши, що світ починає тьмяніти, оскільки батарейки сіли.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава двадцять сьома
  Хоуп-Коув, Саут-Хэмс, Девон. Середа, 28 жовтня. 11.50.
  
  План протистояння Френку Паркеру був простий. Севідж і Колтер вирушать в будинок, у той час як підкріплення буде чекати в патрульній машині поза увагою далі по провулку. Паркера допитають і, можливо, заарештують. Також в патрульній машині був Люк Фаррелл, ФЛО. Він залишився б з місіс Паркер, якщо б її чоловіка забрали, нібито для того, щоб запропонувати підтримку. Він також з'ясував би, була вона замішана в жорстокому поводженні або у вбивстві Джейсона Колдуелла.
  
  Погода стала вітряної. У бухті за бухтою Надії сильний бриз зривав бризки з гребенів хвиль, і піна покривала поверхню моря. Стоячи біля будинку Паркера, вони відчули силу вітру.
  
  'Прекрасний вигляд, мем,' сказав Колтер, вдивляючись в обрій. 'Але похмуро, а?
  
  Севідж кивнув, і вони пройшли через ворота і піднялися по сходах на ганок. Пролунав стукіт, і місіс Паркер підійшла до дверей.
  
  'Ти!' місіс Паркер зазирнула в щілину, мабуть, не бажаючи відкривати двері більше ніж на пару дюймів. 'Ми тобі розповіли. Йди!
  
  
  
  'Нам потрібно поговорити з вашим чоловіком,' сказав Севідж. 'Він на місці?
  
  Місіс Паркер відкрила двері. - В тій же кімнаті, що й раніше. В той же час. Через десять хвилин. ДОБРЕ?
  
  'Це не займе й десяти хвилин, місіс Паркер. Севідж увійшов у будинок, пройшов коридором і завернув ліворуч у вітальню. Паркер стояв біля каміна, втупившись на фотографію маленького хлопчика. Тепер Севідж помітила сімейне схожість. Хлопчиком був Бренден Паркер дванадцяти або тринадцяти років. Проходячи через кімнату, вона задавалася питанням, чи не втратила вона чого-небудь раніше. Чи повинна вона була догадатися про страждання хлопчика холодного виразу його очей?
  
  'Інспектор Севідж? Паркер відвернувся від каміна і ковзнув до неї по підлозі. О, я бачу, ви привели одного.
  
  'Детектив-констебль Джейн Колтер, - сказав Севідж, коли Колтер підійшов і став поруч. - Ми знайшли людські останки, заховані в Вудленд-Хайтс. У нас є підстави вважати, що ви знаєте, як ці останки туди потрапили.
  
  'Зрозуміло. Паркер нерухомо застиг посеред кімнати. 'А можу я запитати, що привело вас до такого висновку?
  
  'Ми повернемося до цього пізніше. Ви заперечуєте, що ховали Джейсона Колдуелла в підвалі?
  
  Паркер повернувся і знову втупився на камінну полицю. Здавалося, він знову вивчає фотографію Брендена. Потім він відійшов до одного з крісел і сіл.
  
  'Ні,' сказав Паркер. 'Чесно кажучи, я радий, що ви дізналися. Мені доводилося зберігати секрет всі ці роки.
  
  'Чому, містер Паркер?
  
  'Для мого сина. Паркер знову глянув на фотографію на камінній полиці. - Бачите, він убив Джейсона Колдуелла.
  
  'Бренден? Севідж спробувала зобразити здивування, ніби вона ще не знала. 'Я думаю, вам краще пояснити, містер Паркер. Розкажіть нам всю історію.
  
  
  
  'Так. Вся історія. Паркер кілька секунд нерухомо сидів у кріслі, перш ніж глибоко зітхнути. 'Ніч, коли пропали хлопчики, нічим не відрізнялася від будь-якої іншої. Було літо, тому більшість з них грали на вулиці до сутінків. Хлопці лягли спати, а я зробив обхід. Все було в порядку. Здається, я трохи почитав, а потім ми – то є моя дружина і я - лягли спати. Перше, що я дізнався про якусь лиху, був стукіт у двері спальні приблизно на початку третього ночі. Бренден стояв весь у крові. З нього капала вода.'
  
  'Він був внизу, в бухті?
  
  'Так. Він сказав мені, що Лайам і Джейсон теж були там і у них була сварка. Він сказав, що Лайам вдарив Джейсона ножем.
  
  'Лайам?
  
  "Так, але, боюся сказати, я йому не повірив. 'Паркер на мить опустив голову. 'Бачте, Бренден - закоренілий брехун. Він пішов у свою матір. Я бачив кров на його одязі, я бачив складаний ніж у його правій руці. Я знав, що це він наніс удар ножем. '
  
  'Значить, ти прикривав його?
  
  'Не тільки заради нього. Для загального блага. Щоб врятувати будинок. Йшлося про репутацію, інспектор. Подібні речі могли б закрити нас. Я вирішив, що з повідомлення про інцидент нічого доброго не вийде. Хлопчики в притулку були дуже крихкими. Будь-яке порушення їх способу життя викликало б у них проблеми.'
  
  'Але стався збій. Почалися масштабні пошуки хлопчиків'.
  
  'Так, але нічого подібного не сталося б.
  
  'Так як же тіло потрапило в підвал?
  
  'Я заручився допомогою містера Семюеля. Спочатку він опирався і хотів звернутися в поліцію. Я сказав йому, що притулок буде закритий, що він втратить роботу, що хлопчиків заберуть, а група розпадеться. Це розташування його до себе. Ми підібрали тіло з пляжу і віднесли його в ліс неподалік. Загорнули труп в пластик і перев'язали скотчем. Через кілька місяців ми привезли тіло назад і поховали його в старому відстійнику в підвалі. Ми використовували той факт, що місце було піддано затоплення, як привід для заливки там бетону. Паркер похитав головою. 'Я досі пам'ятаю відчуття тіла через пластик. Воно плавало в рідині. Огидно пахло. І мухи. Господи, я ніколи не забуду мух. Був листопад, але не по сезону тепла, і тисячі їх заповнили підвал.'
  
  
  
  'І більше ніхто у притулку не знав?
  
  'Очевидно, всі знали про бетонуванні, а не про тіло. Тільки я, Бренден, моя дружина і Семюель. Ми пояснили появу мух розривом каналізаційної труби. В ніч зникнення Семюел запропонував розповісти історію про хлопчиків, які виплили в море і потонули, оскільки саме це, мабуть, сталося з Лайамом. Якби його тіло коли-небудь знайшли, це додало б достовірності всієї цієї історії. Чесно кажучи, я не дуже сподівався, що все вийде, але після первинного обшуку розслідування, здавалося, таємничим чином згорнулося, і з тих пір поліція завдавала лише поверхневі візити.'
  
  Хардину потрібно було це почути, подумав Севідж. Коли він показав фотографію міністра своєму начальнику, ланцюг подій була приведена в рух. Як тільки хлопці зникли, були зроблені дзвінки, звернулися за допомогою, і справу було відкладено в довгий ящик. Кінцевим результатом стало те, що операція "Кроншнеп" була приречена на провал з самого початку.
  
  Історія Френка Паркера була правдоподібною, але вона на неї не купилася. Вона припустила, що насправді сталося те, що Паркер спустився в бухту і опинився перед жахливою дилемою: якщо б він привіз Джейсона назад в будинок престарілих і відвіз його в лікарню, безсумнівно, були б поставлені питання. Джейсон цілком міг проговоритися про те, що відбувалося в будинку пристарілих. Інший варіант був набагато менш ризикованим. Він міг просто вбити хлопчика, залишивши свого сина вірити, що він один несе відповідальність.
  
  
  
  'Вибачте, містер Паркер, я вам не вірю. - Севідж кивнув Калтеру, і констебль рушила вперед, дістаючи з кишені куртки пару наручників.
  
  'Френк Паркер,' представився Колтер. 'Я арестовываю вас за підозрою у вбивстві Джейсона Колдуелла. Ви не зобов'язані нічого говорити, але це може зашкодити вашій захисті, якщо ви не згадаєте те, на що пізніше будете посилатися в суді. Все, що ви скажете, може бути використано як доказ.'
  
  Паркер похитав головою, але повернувся, коли Колтер попросив його про це. Він склав руки за спиною, і вони вивели його в коридор.
  
  Місіс Паркер тупцювала біля вхідних дверей. 'Френк?
  
  'Не хвилюйся,' сказав Паркер. 'Ми швидко розберемося з цією нісенітницею.
  
  'Немає!' місіс Паркер вийшла на середину коридору, нахилившись вперед і вигнувши спину, як кішка, готова до стрибка. 'Це не твоя вина. Ти намагався зробити для хлопчика все, що в твоїх силах, а тепер подивися, що вийшло.'
  
  'Йди! Мовчи, жінка!
  
  Місіс Паркер зіщулилася і відкотилася у бік коридору, як ніби Паркер штовхнув її в ребра. Колтер підштовхнув Паркера вперед, і Севідж пішов за ним. Коли вони спускалися по сходах, позаду них пролунав крик. Місіс Паркер стояла на порозі, звівши руки до неба.
  
  "Боже, я благаю тебе, що ти наробив? Френк невинний!'
  
  Люк Фаррелл чекав біля воріт, і коли Колтер садив Паркера на заднє сидіння патрульної машини, він підійшов до Сэвиджу.
  
  
  
  'Мем? Фаррелл поглянув на сходи. 'Чи повинен я?
  
  'Ні,' сказав Севідж, простеживши за його поглядом туди, де місіс Паркер хапала руками повітря. - Не думаю, що ви зможете їй допомогти. Спочатку ми допитаємо містера Паркера, а потім подумаємо, як доставити його сюди.
  
  'Вам вирішувати. 'Фаррелл похитав головою. 'Але, на мій погляд, це хороший варіант.
  
  По дорозі в центр утримання під вартою в поліцейському відділку Чарльз-Крос, слідуючи за патрульною машиною з Френком Паркером, Севідж прийняв дзвінок від сержанта Райлі. Нед Стоун, очевидно, тепер був замішаний у вбивстві Тіма Бенедикта. Вона вислухала розповідь Райлі про нові докази, оточуючих Стоуна, а потім винесла своє судження.
  
  Хай запишуть Паркера, ' сказала вона Калтеру, вказуючи на машину попереду. 'Нам потрібно поговорити з Дариусом.
  
  У Краунхилле вона зустріла Райлі у відділі по розслідуванню злочинів. Кольєр маячив на задньому плані, висловлюючи свою стурбованість з приводу відповідності двох розслідувань.
  
  'Ви підозрюєте Стоуна у вбивстві вікарія? Севідж запитав Райлі.
  
  'Він виразно причетний до зникнення Перрі Злита, а це значить, що він якимось чином пов'язаний зі смертю Тіма Бенедикта.
  
  Райлі розповіла про використання електрошокера в обох викрадення і про те, як Стоун, Бенедикт і Злитий були пов'язані один з одним через Сару Ханнафорд.
  
  'Бенедикт був вікарієм там, де вона жила, а Злитий - сином сусідки.
  
  'Де це було? - Запитав Севідж.
  
  'Десь недалеко від Солкомба. Райлі заглянув у свої записи. 'Болберри.
  
  - Болберри? Чорт, Даріус, це по сусідству з дитячим будинком у Вудленд-Хайтс. Нед Стоун проживав у будинку престарілих, хоча і до того, як зникли Джейсон Колдуелл і Ліам Хейскит. Чому ви не пов'язали це з операцією "Кроншнеп"?'
  
  
  
  'Вибачте, мадам. 'Райлі винувато розвів руками. 'Тільки сьогодні вранці Стоун став підозрюваним у нашій справі. Гадаю, ми ще не зіставили всю інформацію.
  
  'Добре, давайте залишимо це на хвилину і спробуємо розібратися в тому, що тут відбувається. Ми почнемо з самого початку і пройдемося по подіям послідовно. По-перше, Джейсон і Ліам зникають в 1988 році. Нічого не знаходять до тих пір, поки Лейтон не розкопує підвал і не виявляє кістка, що належить Джейсону Колдуэллу, і ми не виявляємо, що інша частина скелета хлопчика похована в лісі недалеко від Вудленд-Хайтс. Тепер ми підозрюємо Френка Паркера у вбивстві Джейсона, щоб приховати жорстоке поводження в будинку пристарілих. Перенесемося в сьогоднішній день. Тім Бенедикт і Перрі Злитий пропадають без вісті. Потім Джейсон Хобб пропадає без вісті, а Ліам Клаф убитий. Нарешті, Бенедикт виявляється важко пораненим і вмирає днем пізніше.'
  
  'І ви припускаєте, що Стоун є сполучною ланкою між цими злочинами?
  
  'Стоун проживав у цьому будинку, він наводив довідки про Перрі Слите і зв'язався з хлопчиком Хоббом через матір Хобба, Енджі.
  
  'А що з плотом? - Запитав Райлі. 'Той, на якому знайшли Тіма Бенедикта, ідентичний тому, який викинуло на берег в Дженниклиффе. Як ти думаєш, Стоун теж може бути замішаний в цьому?
  
  'Сумніваюся. Не уявляю, щоб у Стоуна вистачило розуму побудувати таку штуку. Він ледве може зв'язати пропозицію, не кажучи вже про складному проекті по дереву. І навіть якщо б він міг, де він сконструював цю штуку? Він живе в кімнатці.'
  
  'Там же, де він тримає Джейсона? - Запитав Райлі.
  
  'Я на це не куплюсь. У Стоуна три клітини мозку. Якщо він той, хто нам потрібен, то у нього не вистачить розуму замести сліди. А це означає, що ми повинні забрати щось з його будинку або машини. Його квартиру вже оглянули, але я думаю, прийшов час обшукати її належним чином.'
  
  
  
  Севідж сказала Райлі, що вона відправить команду криміналістів у Девонпорт, щоб розібрати спальню Стоуна і оглянути його "Корсу". Тиждень тому констебль Колтер запропонував саме це; Севідж сподівався, що її рішення не продовжувати роботу тоді не було неправильним.
  
  'На мій погляд, це стає дуже складним", - сказала вона. 'У нас є Стоун і Паркер у якості підозрюваних у пов'язаних розслідуваннях, але годинник PACE працюють на Паркера, так що було б непогано знайти Стоуна до того, як нам доведеться його звільнити'.
  
  "Це були не єдині годинник, які йшли", - подумала Севідж, згадавши малюнок, присланий Хардину. На малюнку була зображена фігурка Джейсона Хобба, укладеного в коробку. Наляканий, самотній, похований під землею, він теж майже напевно втрачав час.
  
  Поговоривши з Райлі, Севідж і Колтер зустрілися з консультантом по проведенню співбесід у центрі опіки. Консультант, невисокий худорлявий чоловік років тридцяти, виглядав так, немов у нього ось-ось з'являться котенята. Коли Паркера зареєстрували, його запитали про юридичному представництві, але він відхилив цю пропозицію.
  
  'Він відмовився від адвоката. Радник похитав головою. 'Очевидно, єдине, що йому потрібно, - це Біблія. Це дуже незручно, я маю на увазі, він псих, чи не так? Всі ці богослужіння і прокляття. Все, що йому потрібно додати, це те, що він чує голоси, а ми страшенно виснажені. Якщо у нього проблеми з психікою, то будь-яке відчуття, що ми його вмовляти, може призвести до всіляких проблем в подальшому.'
  
  'Ти хочеш сказати, що нам потрібен відповідний доросла людина?
  
  'Якщо не юрист, тоді так. Якщо він буде це носити.
  
  
  
  'Я можу сказати йому про це, але ні, я не думаю, що він це зробить.
  
  Півгодини потому, збройні детальними записами від консультанта, Севідж і Колтер перейшли в кімнату для допитів, де їх чекав Френк Паркер. Севідж хотів знати, чи Паркер відмовляється від адвоката і чи погодиться він найняти відповідного дорослої людини.
  
  'Немає. Бог розсудить мене, - сказав Паркер, коли Севідж висунув стілець і сів. 'Його любові і захисту достатньо. Його воля буде виконана, і ні ти, ні я нічого не зможемо зробити, щоб змінити цей факт.'
  
  'Добре,' сказав Севідж. Вона була сита по горло релігійними розмовами Паркера. Вони були награними або щирими, вона не збиралася дозволяти його проповідям стояти у неї на шляху.
  
  Колтер провів попередні слухання з аудіо - і відеообладнанням, а потім вони були вимкнені. Севідж переповів події 26 серпня так, як їх описав Бренден Паркер. Потім вона запитала його, чи згоден він з цією версією.
  
  'Так, все вірно. Паркер сидів прямий, як мітла, одна рука була витягнута через стіл і базувалася на наспіх зім'ятою Біблії. 'Я спустився в бухту і знайшов Джейсона, що лежить на піску, весь у крові. Бренден відтягнув його від берега подалі від води, в укриття печери. Я думаю, Джейсон був живий у той час, але, дивлячись на стан тіла, я знав, що ніхто нічого не міг зробити. Це було огидне видовище.'
  
  Севідж з хвилину нічого не говорила. Вона часто виявляла, що мовчання підтверджує правдивість будь-якої заяви. В даному випадку вона подумала, що слова Паркера були нагромадженням брехні. Вона дозволила Паркеру посидіти ще трохи, а потім заговорила знову.
  
  'За винятком того, що можна було багато чого зробити, чи не так?
  
  'Ні, інспектор. Джейсон стік кров'ю. Бренден завдав йому кілька ударів ножем.
  
  
  
  'Зовсім немає. Рани були поверховими. Бренден порізав Джейсона складаним ножем. Лезо було приблизно двох дюймів у довжину. За словами патологоанатома, зброя, з якої його вбили, було набагато більше. Щось на зразок кухонного ножа.'
  
  'Патоло... Паркер швидко заморгав, а потім стиснув Біблію обома руками. 'Я думав, від неї залишилися тільки кістки?
  
  'Кістки Джейсона Колдуелла розповіли нам про минуле. Складаний ніж ніяк не міг стати причиною смерті Джейсона '.
  
  "Тоді у Брендена, мабуть, був інший клинок.
  
  'Ну, так співпало, що економка Едіт Бикелл заявила про зникнення кухонного ножа. Севідж заглянула в свої записи. 'Ніж зник з замкненого ящика, і вона була впевнена, що користувалася ним раніше тим ввечері.
  
  'Ось так. Бренден, мабуть, скористався цим.
  
  'Проте пізніше міс Бикелл відмовилася від своїх показань, заявивши, що ніж пропадав кілька місяців. Дивно, так?
  
  'Зовсім немає. Повинно бути, пам'ять зіграла з нею злий жарт. Іди така, навіть зараз вона...
  
  'Іди? Севідж втупилася на Паркера, і в її мозку щось клацнуло. Вона перенеслася думками на кілька годин назад, до того моменту, коли вони його заарештували. Коли його забирали, він крикнув дружині: Іди! Мовчи, жінка! Іди, подумав Севідж. Не Дебора. Звичайно. Тепер воно у неї було. Місіс Ед Паркер була не хто інша, як міс Едіт Бикелл. Зміна імені пояснювала, чому Колльеру було важко розшукати її. Севідж кивнув, а потім посміхнувся. - А Еді Бикелл - ваша друга дружина, вірно?
  
  "Що це?' Паркер клацнув. 'Йди, а у мене після закриття дитячого будинку. Дебора, моя перша дружина пішла від мене. Вона взяла Бренден і втік. Налаштував хлопчиська проти мене.
  
  'Вірно. Мені здається, тоді Едіт, можливо, зробила тобі послугу, змінивши свою версію про ножі, тому що була закохана в тебе. Або, можливо, згодом ти був у неї в боргу.
  
  
  
  'Повна і незбагненна нісенітниця.
  
  І знову Севідж на хвилину дозволила словами Паркера повисіти в повітрі. Потім вона спробувала новий хід.
  
  "Ви знаєте, чому розслідування припинилося, чи не так, містер Паркер? Справжня причина, по якій ви не повідомили про вбивство Джейсона Колдуелла.
  
  'Я вже казав вам, чому я не повідомив про це. Я не хотів вплутувати в це свого сина і не хотів, щоб притулок закривався'.
  
  'І я тобі не вірю. 'Севідж знову полізла в папку. Вона дістала фотокопію фотографії, яку дав їй Хардін, і посунула знімок через стіл. - А хіба це не могло зіграти свою роль?
  
  "Боже мій! Де ти це взяв?
  
  "Ти ж не хотів, щоб хто-небудь сунув свій ніс надто глибоко, чи не так?
  
  'Я...'
  
  'Як ви сказали, розслідування вбивства викликало б масові заворушення. Виникло б більше, ніж просто кілька питань. Спливло ім'я цієї людини, і ви теж були б зацікавлені в жорстокому поводженні.
  
  'Ти не розумієш. Це не те, що ти думаєш.
  
  'Але це так, містер Паркер. Тепер ви розповісте мені якусь історію, яка виправдовує те, що відбувалося в будинку пристарілих. Ви сумне, жалюгідну подобу людини. Ти ховаєшся за своєю релігійною риторикою, але під нею ти всього лише злочинець і вбивця. Ти спустився в бухту і виявив Джейсона. У нього були сильні порізи на руках, але він не помирав. Ти захопив з собою кухонний ніж і вирішив, що буде менше питань, якщо ти вб'єш Джейсона. Б'юся об заклад, бідний хлопчик підняв очі від піску, благаючи про допомогу. Замість допомоги він отримав удар ножем в живіт.'
  
  
  
  - СТОП! 'Паркер виплюнув це слово на повну гучність. Він нахилився вперед і втупився на Севіджа. Потім його нижня губа почала тремтіти. Його очі наповнилися сльозами, і він впав обличчям вниз на стіл, закинувши руки за голову.
  
  Севідж глянув на Калтера. Констебль знизав плечима. Це було зовсім не те, чого Севідж очікував.
  
  'Я можу зрозуміти, чому ти це зробив, Френк, але я не можу зрозуміти, чому ти сказав Брендену, що він винен. Тринадцятирічний хлопчик. Він все життя думав, що вбив Джейсона Колдуелла. Який тягар для нього нести.'
  
  Паркер продовжував ридати, уткнувшись обличчям у Біблію. Севідж знову відкрила папку. Вона витягла ще дві фотографії.
  
  'Нам потрібна твоя допомога, Френк,' сказала вона. 'Ти можеш все виправити.
  
  Паркер підняв очі, коли Севідж посунув фотографії через стіл.
  
  'Той, що зліва, - Ліам Клаф. Він був убитий, його тіло викинули на велосипедній доріжці Дрейкс Трейл. Інший хлопчик - Джейсон Хобб, і ми вважаємо, що його тримають в полоні. Він похований в землі в саморобному труні. Якщо ми не знайдемо його найближчим часом, він помре.'
  
  'Джейсон? Паркер втупився на фотографії. "Боже мій, ні, що це?
  
  "Ти знаєш, що це таке, Френк. Історія повторюється. Хтось грає в смертельно небезпечну гру.
  
  'Містер Паркер? Колтер заговорила ще більш спокійним тоном, ніж Севідж. Вона простягнула руку через стіл і вказала на фотографію Джейсона. 'Цей маленький хлопчик наляканий. Йому потрібна твоя допомога, Френк. Де він?'
  
  Паркер повернувся від Севіджа до Калтеру. 'Я не маю до цього ніякого відношення. Ти з глузду з'їхав? Навіщо мені заподіяти шкоду цим двом?
  
  - Кинь, Френк, ти вбив Колдуелла. - Колтер простягнула руку трохи далі і торкнулася Біблії в руках Паркера. 'Це фантазія, чи не так? Ці два хлопчика замінюють двох хлопчиків в минулому. Я впевнений, що Бог простить тебе, якщо ти скажеш нам правду.'
  
  
  
  'Ти божевільний. - Паркер вихопив Біблію з-під руки Калтера і потягнув книгу через стіл. Він притиснув її до грудей. 'Те, що відбулося на пляжі, було жахливо, але я опинилася в пастці. Священик погрожував мені, і у мене не було вибору, але з тих пір я живу бездоганною життям. Клянуся Всемогутнім Богом, я невинний у цих злочинах.'
  
  'Містер Паркер. Севідж вирішив знову перейти до формальностей. 'Ми вважаємо, що ці сучасні злочини мають відношення до зниклим хлопчикам з притулку. Схоже, немає ніяких сумнівів в тому, що той, хто викрав Джейсона Хобба і Лайама Клафа, пов'язаний з "Вудленд Хайтс".'
  
  'Може, ти і правий, але зв'язок не в мені.
  
  'Так хто ж тоді це? - запитав я.
  
  'Чому б тобі не запитати Брендена? Паркер вимовив ці слова з отрутою. 'Він причина всього цього. Якщо б він не побився з Колдуеллом, нічого б цього не сталося. Я зізнаюся у вбивстві Джейсона Колдуелла і зроблю відповідну заяву. Я більше ні в чому не зізнаюся, бо, клянуся Богом, я не винен ні в яких інших злочинах.'
  
  Севідж кивнула. Паркер, схоже, закінчила. Вона кивнула Колтер, щоб та припинила інтерв'ю, і вони вийшли з кімнати. В коридорі Севідж запитала констебля, що вона думає.
  
  'Наш містер Паркер привабливий", - сказав Колтер. "Щасливий образити власного сина, коли вина все це час лежить на ньому'.
  
  'Що ж, хтось проговорився свиням", - сказав Севідж. "Давайте подивимося, якого прогресу досягли офіцери по зв'язках з Бренденом боротьби з сексуальними злочинами, а потім заново оцінимо ситуацію. В залежності від того, що вони з'ясують, нам, можливо, знадобиться ще раз поговорити з ним.
  
  
  
  Ти думаєш, він міг потрапити в кадр?
  
  'Ну, я майже впевнений, що вони вдвох, Паркери, несуть відповідальність за все це справа.
  
  Що ти наробив! Голос пролунав у непроглядній темряві. 'Ти мерзота! Ти не тільки знову намагаєшся втекти, як робила всі ці роки назад, ти ще й потурбував маму.
  
  Джейсон здригнувся в темряві і забився назад в кут, почувши брязкіт лопати по каменю. Хтось копав зверху. Він простягнув руку в темряві намацав довгий тонкий шматок дошки, який відкопав раніше. Кінець відколовся і залишив гострий виступ
  
  'Ну, я цього не потерплю. Тепер ти залишаєшся тут, зі мною, подобається тобі це чи ні. Я не знаю. Я думав, Посміхаючийся був пустотливим. Ти в абсолютно іншій лізі. Почекай, поки я доберуся туди, мій хлопчик, я покажу тобі смак дисципліни, який ти ніколи не забудеш.'
  
  'Ні, будь ласка!' заблагав Джейсон. Труп - це одне, але тепер цей псих прийшов за ним. 'Я дійсно хороший хлопчик. Запитай мою маму.
  
  "Що це ти кажеш? Розкопки припинилися. 'Хороший хлопчик?
  
  'Так. Чесно. І я буду твоїм другом.
  
  'Як я можу тобі вірити? Хлопці весь час брешуть. Інший Джейсон збрехав мені. Він сказав, що він мій друг, а потім втік. Пізніше він повернувся, і я вставила йому в очі дорогоцінні камені. Він багато років був хорошим хлопчиком, але тепер знову втік.'
  
  'Я не втечу, обіцяю. Клянусь серцем.
  
  'Ах! Звідки мені знати, що ти лізеш не в свою справу?
  
  'Подивися вниз. Я прямо під трубою.
  
  Тиша. А потім стовп яскравого світла. Промінь від потужного ліхтаря.
  
  'Гаразд, покажи мені.
  
  'Кинь факел вниз, щоб я міг освітити себе.
  
  
  
  Знову тиша, а потім звук опускається факела. Джейсон зловив факел, коли він падав з дна труби. Він глянув угору по трубці і побачив, як вдавлюється особа, а на кінці з'являється очей. Він підтягнув до себе шматок дерева і вибрав гострий кінець.
  
  'Ти дивишся? - запитав він.
  
  'Так. Покажи мені.
  
  'Добре'.
  
  Джейсон щосили вбив шматок дошки в трубу, з'єднавши його з чимось м'яким і хлюпающим на іншому кінці.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава двадцять восьма
  
  Я нічого не писав більше двох місяців. Два місяці! Мій світ звалився з тієї ночі на пляжі, але прийшов час взятися за ручку та папір і записати те, що сталося.
  
  Коли Джейсон лежав в моїх обіймах, я знала, що повинна покликати на допомогу. Ліам зник у морі, так що моєю єдиною надією було добігти до дому. Я опустила Джейсона на пісок і побігла щосили. Повернувшись у дім, мій батько спускався сходами з Бентлі. При моєму наближенні вони обидва підняли голови, батько був стурбований. Я випалила, що сталося, і батько відразу ж зробив рух, щоб піти зі мною. Бентлі щось сказав батькові, але я не розчула. Потім він сів у свою машину і поїхав.
  
  Потім батько відправився на пляж. Я хотіла піти з ним, але він передумав і наполіг, щоб я залишилася. Батько повернувся лише через кілька годин. Він пройшов наверх в квартиру і увірвався до вітальні. Я лежав на дивані, поклавши голову матері на коліна. Я підняв голову. Батько був весь у багнюці. Пісок, звичайно, але і бруд, листя теж.
  
  Я запитала його, де Джейсон, але він тільки почав кричати. Він сказав, що це все моя вина. І моєї матері. Я заплакала і знову запитала його про Джейсона. Ти вбив його, сказав він. Ти штрикнув його ножем і залишив помирати в прибої.
  
  Тоді батько вдарив мене. Не ляпас, а сильним ударом, який збив мене з ніг. Лежачи на підлозі, я думав про те, що сталося в бухті. Я порізала Джейсону руки, але чи могла я вбити його?
  
  
  
  "Ні, - сказала я, коли батько пішов. 'Неееет!
  
  Що я наробила? Який жахливий гріх я зробила? Невже я втратила свідомість від люті і вдарила Джейсона ножем?
  
  Тепер, більше двох місяців тому, мені, принаймні, вдалося з'ясувати, що сталося з тілом Джейсона. Бачите, батько і містер Семюел були сьогодні ввечері в підвалі. Я спостерігав крізь повітряну перегородку, як вони пронесли згорток вниз по сходах в сусідню кімнату. У згортку, мабуть, був труп Джейсона. Вони, мабуть, заховали його десь далеко від дому. Тепер все заспокоїлося, вони привезли його назад. Я не міг бачити, чим займалися батько і містер Семюель, але я міг чути. Вони копали, а потім замішували бетон.
  
  Як тільки вони пішли спати, я спустився в підвал. У приміщенні пахло цементом та іншими запахами. І мухами, їх було безліч. В маленькій кімнаті поруч з підвалом я виявив ділянку свіжоукладеного бетону. Я знав, що Джейсон був там. Сплячі. Він міг спати тільки тому, що не міг бути мертвий. Я не міг вбити його. Тільки не я.
  
  Я захопив з собою кілька каганців і розставив їх по кімнаті. З одного боку лежали будівельні ліси, якими батько утрамбовывал бетон. Я взяв пару дощок і поклав їх на мокрий бетон. Я поскребся з дощок і почав копати. Потрібна ціла вічність, поки я відкидав шматки мокрого бетону в бік. Чим більше я копав, тим сильніше бетон намагався затекти назад у яму. Зрештою цемент трохи підсох, і мені вдалося розчистити ділянку шириною у кілька футів. Під бетоном були грунт і щебінь. Я зібрав десятки шматків цегли і каменю і склав їх в бляшане відро. Кожен раз, коли відро наповнювалося, я вываливал вміст в бік. Зрештою я побачив щось золоте серед землі: волосся!
  
  
  
  Мені потрібно якийсь час, щоб зрозуміти, що вони зробили. Все, що я міг бачити, це його верхівку. Потім я зрозумів, що вони поховали його вертикально в старому колодязі, обклавши величезними кам'яними брилами. Я нахилилася і спробувала прибрати кілька каменів, але завдання було нездійсненним. Джейсон застряг на місці.
  
  Думаю, саме тоді я втратила самовладання. Я зрозуміла, що витягти його звідси неможливо. Я заплакала, згадавши його гарне обличчя, привітну усмішку і сяючі очі.
  
  І тоді мені прийшла в голову думка: мені не потрібно було витягувати його. У всякому разі, не все.
  
  Пастух моргає і виявляє, що сидить в кріслі-качалці. День згас, годинник зникли з його життя. Він повертається до годинника. Половина шостого. Він хитає головою. Повинно бути, він проспав до обіду, але знову низка поганих снів означає, що він не відчуває себе відпочилим. Біль поширюється по його плечах, і він напружує м'язи, намагаючись зняти напругу. Потім він відштовхується ногами від підлоги, встановлюючи той заспокійливий ритм, який дозволяє йому думати.
  
  Йому снилися підвали, бетон і тіла, що гниють в землі. Йому снилася тростина, розсікаючи повітря, покарання, яке застосовується без всякої причини. Йому снилося насильство, скоєне сильними світу цього за сприяння слабких і боягузливих. Нарешті, йому знову наснився коув. Море перевертається через край, виє вітер, солоні бризки в повітрі, крики в темряві.
  
  В ту ніч, думає він, Бога не було в світі, бо який Бог послав би бурю, щоб покарати трьох невинних дітей?
  
  Двоє невинних дітей ...
  
  Двоє невинних дітей, так. Хлопчик, який грає з черепом, не був невинним. Ні тоді, ні зараз. Однак двоє інших хлопців не зробили нічого, що заслуговувало б такого гніву. Проте на світанку один з них був мертвий, а іншого віднесло в море.
  
  
  
  Пастир хитає головою. Його віра в ці дні абсолютна і непорушна. Питання, які приходять з його снів, призначені для того, щоб спонукати його звернути з шляху, на який він набув, але достовірність Священного Писання дає відповіді на всі питання.
  
  Надійся на Господа всім серцем твоїм і не покладайся на власне розуміння. На всіх шляхах твоїх визнай Його, і Він випростує твої стежки. Не будь мудрий у власних очах: бійся Господа і віддаляйся від зла.
  
  Так, думає Пастух, бійся Господа та віддаляйся від зла. Бо лише так можна покласти край кошмару. Він перестає розгойдуватися і прислухається. Ось. Голоси знову. Звуки співу двох хлопчиків.
  
  О, заради крил, заради крил голубки ...
  
  Пастух посміхається сам собі. Він дивиться в темряву кімнати і вимовляє слова одними губами, поки не доходить до останнього рядка.
  
  І залишився там назавжди в спокої.
  
  Потім він закриває очі і знову засинає.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава двадцять дев'ята
  Айвибридж, Девон. Середа, 28 жовтня. 18.00.
  
  Коли Севідж зателефонувала спеціаліста з сексуальних зв'язків, щоб обговорити Брендена Паркера, вона була приголомшена, виявивши, що співбесіда ще не відбулося.
  
  'Вийшли, мем", - сказав поліцейський. "Ми постукали, поговорили з сусідом, поболтались добрих півгодини на випадок, якщо він пішов у магазини. Нічого. Я припускаю, судячи з того, що ви нам розповіли, він міг бути настільки травмований, що передумав про бажання поговорити.'
  
  Севідж повісив трубку, думаючи, що справа зовсім не в цьому.
  
  До шостої години Севідж і Колтер були біля будинку Паркера в Айвибридже. У вікнах сусідніх будинків горіло світло, але у Паркера було темно. Вони вийшли, і Колтер підійшов до вхідних дверей і постукав по скляній панелі.
  
  'Все ще не прийшов, мем, - сказала вона, нахиляючись до поштової скриньки і заглядаючи всередину. 'Я думаю, він пішов у самоволку.
  
  'Вірно. Севідж на мить замовк, а потім прийняв рішення. 'Ми його розкриємо.
  
  'Ви впевнені в цьому, мем? - Запитав Колтер, коли Севідж повернувся до машини і витягнув колісну скобу. 'Хіба нам не потрібен ордер?
  
  
  
  'У мене є своє передчуття.
  
  'Щодо Брендена?
  
  'Про Паркерах в цілому. Севідж глянув на двері. 'Думаю, опинившись всередині, ми, можливо, знайдемо відповідь. Якщо нам потрібно виправдання, ми можемо використовувати Джейсона Хобба в якості виправдання.'
  
  'Ось що мені у вас подобається, мем. Ви вмієте все обставити так, щоб все здавалося цілком розумним і чесним.
  
  Севідж мигцем глянув на Калтера, а потім ударив скобою по склу поруч із замком. Скло сказилося, і Севідж використовував скобу, щоб вибити осколки. Вона просунула руку всередину, відсунула клямку і відчинила двері. Вона увійшла в будинок. Колтер навшпиньки прокрався слідом.
  
  'Погляньте, будь ласка, на пошту. Севідж вказав на полицю в холі, де стопкою лежали конверти і рекламні проспекти. 'Подивіться, може, там є що-небудь цікаве. Бренден? - крикнула вона на весь хол. Вона пройшла далі і опинилася в порожній вітальні. Вона потягнулася до вимикача, і коли спалахнуло світло, її погляд привернула газета, яку вона зауважила під час їх попереднього візиту, - "Айвибридж енд Солкомб газетт" за кінець серпня. Вона підійшла і взяла газету. Вона перегорнула тонке видання, зупинившись на сторінці в розділі нерухомості, де фотографія була грубо вирізані з сторінки. Під картинкою збереглася частина тексту для реклами.
  
  ... ідеально підходить для переобладнання в бутік-готель типу "ліжко і сніданок", невеличкий готель або кілька квартир. В якості альтернативи, об'єкт може стати прекрасною резиденцією для великої родини. З захоплюючим видом на море і легким доступом до раю для яхтсменів Салкомбе, цей готель ...
  
  
  
  Севідж перевела погляд наверх сторінки. Маршан Петі так звали агента. Те ж ім'я, що і на дошці оголошень в Вудленд-Хайтс.
  
  Сам по собі той факт, що Бренден Паркер виявив достатній інтерес, щоб вирізати фотографію дитячого будинку, був нічим не примітним. Паркер-молодший прожив в цьому будинку кілька років. Можливо, він вирізав рекламу просто для того, щоб показати одному. З іншого боку, дата, серпень, була приблизно в той час, коли бетон в підвалі був потривожений і частково відновлений. Можливо, що Паркер або хтось інший стривожився при думці про можливу перепланування будинку? При переплануванні майже напевно буде проведено огляд підвалу. Беручи до уваги вогкість внизу, геодезист або архітектор, можливо, порадили провести якісь відновлювальні роботи.
  
  'Мем? Колтер заглянув в кімнату, бажаючи дізнатися, що знайшла Севідж. Севідж показала їй газету і пояснила свою теорію.
  
  'Власність збиралися продати,' сказав Севідж. 'Саме тому хтось прийшов і забрав тіло Джейсона Колдуелла. Тільки вони забрали не всі.
  
  'Фрагмент плеснової кістки?
  
  'Так. Хоча, насмілюся припустити, кістки не було б, якби пол розкопали будівельники.
  
  'Можливо. 'Колтер кивнув і передав Сэвиджу вітальну листівку. 'Я знайшов це серед пошти. Це може пояснити тривалу відпустку Брендена Паркера за хвороби.
  
  На лицьовій стороні листівки були квіти, золотим шрифтом написано 'Співчуття'. Всередині було нудотно-солодке вірш від дизайнера листівки і записка в одну сходинку.
  
  
  
  
  'Вона померла? Френк Паркер ніколи нічого не говорив, коли згадував про неї.
  
  'Може, він не знає, що Дебора Паркер мертва. - Колтер вказав на підпис. 'І подивися, від кого: від Неда Стоуна.
  
  'Стоун? Чорт візьми. Ніколи б не подумав, що він з тих хлопців, які можуть комусь співчувати.
  
  'Але він був там, не так, мем? Колтер вказав на порожню дірку в газеті. 'У притулку?
  
  'Так. До того, як зникли двоє хлопчиків. Він, мабуть, дружив з Бренденом. Близькі друзі. Зв'яжися з Коллиером і перепровери дати, будь ласка.
  
  Колтер кивнула і дістала свій телефон. Тим часом Севідж попрямувала в задню частину будинку, на кухню. Холодильник був спустошений і вичищений, вимкнений, а дверцята відчинені скрученим кухонним рушником. Духовка була бездоганно чистою. В шафках майже нічого не стояло, крім кількох банок тушонки та кількох пляшок негазованої джерельної води. Вона підійшла до раковини і повернула кран. Нічого, крім легкого шипіння повітря. Вода була вимкнена з мережі. Те ж саме відбулося і з газом.
  
  "Паркер швидко обробив їх", - подумав Севідж. Він уже кілька тижнів не жив в будинку постійно, але з якоїсь причини повернувся на день раніше. Порожній холодильник пояснював, чому він був змушений давати їм згущене молоко. Йому просто пощастило, що він опинився вдома, коли вони приїхали.
  
  Севідж знову оглянув кухню. Зліва від задньої двері на гачку висів ключ. Вона подивилася крізь скло. У напівтемряві вона змогла розгледіти невеликий внутрішній дворик і ділянку газону. На краю газону стояв сарай. Не звичайний сарай або садовий сарай, а солідна майстерня з виготовлення металу. Вона отперла задні двері, підійшла до сараю і зняла ключ з гачка. Ключ ідеально увійшов у важкий висячий замок.
  
  
  
  Замок клацнув, відкриваючись, і вона відчинила двері назовні. Всередині пахло тирсою і маслом для дерева. Біля однієї зі стін стояв верстат з лещатами. Поруч роутерный стіл без роутера. Над верстаком була стійка з гачками і прорізами для інструментів, місце для всього. Тільки нічого не було на своїх місцях, тому що стійка була порожня.
  
  Бренден Паркер, очевидно, був захопленим столяром. Настільки захоплюється, що, куди б він не йшов, брав із собою інструменти.
  
  Севідж підійшла до лавки і провела рукою по поверхні, збираючи тирсу кінчиками пальців. Вона піднесла руку до носа. Тирсу пахли свіжістю. Паркер недавно щось майстрував.
  
  Вона струсила тирса з рук і спостерігала, як крупинки осипався на підлогу, кілька з них приземлилися біля її ніг поруч з великою ванною з червоною кришкою. Мить вона дивилася на ванну, намагаючись зрозуміти, чому це могло бути важливо. Потім, зі зростаючим відчуттям неспокою, вона зрозуміла. Тіло Лайама Клафа було вкрите якимось липкою речовиною, яке виявилося жиром. Вона нахилилася і прочитала етикетку на ванні, відчувши тремтіння порушення, коли розгледіла назва бренду: Castrol.
  
  Коли Севідж увійшов через кухонні двері, вона обернулася і знову подивилася на сарай. Їй стало цікаво, коли Паркер захопився деревообробкою. Потім вона згадала, що він був учителем у місцевій середній школі. Що там сказав Кольєр, ДТ?
  
  Дизайн і технологія.
  
  Це було зовсім не хобі, це була професія Паркера. Чорт, подумав Севідж. Малюнки скриньки в землі були створені кимось, хто володів навичками малювання. Паркер, очевидно, володів цими навичками, а також обладнанням для створення такої штуковини.
  
  
  
  Зі стелі долинув скрип. Колтер був там, оглядав спальні. Севідж вийшов у коридор і гукнув нагору, на сходи.
  
  'Ми всі абсолютно неправильно зрозуміли, Джейн", - сказала вона. 'Бренден Паркер - вбивця Лайама Клафа і викрадач Джейсона Хобба. Він був прямо у нас під носом, а ми дозволили йому вислизнути в нас з рук.
  
  'Угу. Логічно, мем. 'Почувся згори голос Колтер. Її голос звучав рівно і без подиву. 'Підніміться сюди.
  
  Севідж піднявся по сходах, перестрибуючи через дві сходинки за раз. На сходовому майданчику була відкрита двері у ванну.
  
  'В спальні, мадам. 'Голос Калтера долинув з дальньої кімнати. 'Ми запізнилися.
  
  Севідж пройшла по сходовому майданчику до хазяйської спальні. Вона увійшла всередину. Двоспальне ліжко стояла між рядами вбудованих шаф, високі шафи займали простір нагорі. Її погляд був прикутий до дзеркала на стелі над ліжком.
  
  'Ух ти,' сказала вона.
  
  'Так я і думав. Трохи дивно для приміського напівпричепа.
  
  Севідж озирнувся. Подвійне пухова ковдра на ліжку було відкинуто, а на стільці лежала купа одягу. Вона не помітила нічого незвичайного.
  
  'Я думав, ти знайшов його. Паркер.
  
  'Немає. 'Кальтер вказав на ліжко. 'Але це зробив хтось інший.
  
  Севідж підійшов до того місця, де стояв Колтер. Констебль вказав вниз на маленьку темну пляму.
  
  'Кров? - Перепитав Севідж. 'Але не набагато більше, ніж від невеликого порізу. Можливо, кровотеча з носа.
  
  
  
  'Не кров, мем. 'Колтер обвела рукою коло. 'Ці.
  
  З ліжка було розкидано кілька маленьких шматочків паперу. Конфетті. Тільки конфетті виглядало так, як Севідж ніколи не бачив. Жовте і рожеве, і на кожному була однакова послідовність цифр.
  
  'Чорт' сказав Севідж. 'Брендена Паркера вдарили електрошоком.
  
  Райлі отримала текстове повідомлення від Кенні Фэллона незабаром після половини сьомого вечора .
  
  Квартира А, Емма Плейс, 25
  
  Десять секунд потому Райлі розмовляв з кимось у диспетчерській, і через десять хвилин він отримав підтвердження від офіцерів на місцях в Стоунхаусе, що Стоун був у наручниках на задньому сидінні патрульної машини по дорозі в центр утримання під вартою.
  
  - Результат! - крикнув Райлі Коллиеру, який кріпив фотографію чоловіка років сорока з чимось до однієї з дощок з Пробілами . 'У нас є Тижнів Стоун.
  
  'Відмінно. 'Кольєр поплескав по фотографії і посміхнувся. 'Якщо б ви могли знайти і цього хлопця, я був би вам дуже вдячний ...
  
  'Звичайно. Райлі розсміявся. 'Але після того, як я розберуся зі Стоуном, добре?
  
  Він залишив відділ з розслідування злочинів і відправився на пошуки Эндерса. Як тільки він знайшов окружний прокурор, вони вирушили в приміщення для утримання під вартою в центрі міста, де цілу годину жебракували, поки Стоун підбирав адвоката. Поки вони чекали, надійшов дзвінок від інспектора Севіджа. Бренден Паркер тепер був головним підозрюваним у "Лакуне", сказала вона, надавши Райлі свободу допитувати Стоуна під егідою операції "Кальдера". Але поки він це робить, йому слід спробувати з'єднати Стоуна з Паркером. Стоун, очевидно, знав Паркера досить добре, щоб надіслати йому листівку із співчуттями.
  
  
  
  Коли Райлі та Ендерс увійшли в кімнату для допитів, Райлі вловила запах дезінфікуючого засобу з сосни, змішаний з важким ароматом. Ні те, ні інше не могло приховати того факту, що хтось нещодавно помочився в кутку.
  
  'Серйозно, приятель,' сказав Стоун, хитаючи головою. - Мене допитували через зникнення сина Енджі, а тепер ти намагаєшся повісити на мене звинувачення у вбивстві. Це, блядь, вийшло з ладу.'
  
  'Подивимося'. Райлі підійшов до столу, за яким сидів Стоун, джерело аромату, його адвокат, Аманда Бредлі, примостилася на стільці поруч. Бредлі був одним з провідних юристів окрузі. Вона воліла костюми від Шанель, які носила з топами з глибоким вирізом і бюстгальтерами пуш-ап. Райлі давно підозрював, що її наряд був створений для того, щоб завойовувати клієнтів-чоловіків і відволікати поліцейських-чоловіків, але він дивувався, чому вона турбується; з її енциклопедичними знаннями закону і умінням аргументувати, вона була грізним противником, що б на ній не було надіто. Райлі привітно кивнув їй, а потім знову повернувся до Стоуну. 'Як тільки ви відповісте на наші запитання.
  
  'Я не збираюся відповідати...
  
  Бредлі простягнула руку, закликаючи клієнтку до мовчання. Вона посміхнулася Райлі, її зуби блиснули, як діаманти. 'Я впевнена, містер Стоун буде радий відповісти на ваші запитання.
  
  'Будемо сподіватися, що так. 'Райлі висунув стілець і сів. 'В іншому випадку він по вуха в лайні.
  
  Ендерс підготував обладнання для допиту і провів попередні слухання. Стоуна підозрювали в причетності до вбивства Бенедикта і викрадення Злита. Крім того, все ще залишалися питання, що стосуються зникнення Джейсона Хобба.
  
  'Отже, ти бачиш, Тижнів,' сказав Райлі, 'що ти, по суті, в повній дупі'.
  
  
  
  'Ні за що!' Сказав Стоун. 'Я не робив нічого з цього'.
  
  'Правда? Райлі взяв свої записи. 'Ти ходив до Сари Ханнафорд з приводу Перрі Злита. Спочатку Злитий зникає, а потім виявляється важко поранений Тім Бенедикт. Він помирає днем пізніше.'
  
  'Ти, блядь, не можеш звалити все на мене. 'Стоун виплюнув слова з мокротою на губах. 'Я ніколи і близько не підходив ні до Слиту, ні до вікарію.
  
  'Ви заперечуєте, що відвідали місіс Ханнафорд і задавали конкретні запитання про місцезнаходження Злита?
  
  'Ця стара діва? Стоун посміхнувся. 'Їй слід тримати рот на замку.
  
  'Отже, ви визнаєте, що дійсно відвідували її?
  
  'Можливо, так і було.
  
  'Чому ви хотіли знати, де Перрі був Злитий?
  
  'Він мій старий друг. Ми давно знайомі.
  
  'Вірно. Значить, це повернення до епохи неандертальців? Райлі похитав головою. Він узяв аркуш паперу і посунув його через стіл до Стоуну. 'Ось фотографія Злита, щоб нагадати тобі. Звідки ти його знаєш?
  
  'Я ж сказав тобі, він мій старий друг.
  
  'І одного разу вранці ти раптом вирішуєш зустрітися з ним. І це через скільки років?
  
  'Років через двадцять-двадцять п'ять. Ще. І так, приблизно так все і сталося.'
  
  'А ти і Перрі Злитий... - Райлі вказав на Стоуна. 'У вас багато спільного, чи не так? У нього хороша робота, любляча дружина, хороша сім'я і дім. Ти з чим? Купа одягу на підлозі в якійсь смердючій комірчини? Ну ж, Нед, ти можеш придумати щось краще цього. Принаймні, створи мені що-небудь правдоподібне. '
  
  'Мені просто захотілося зустрітися з ним, розумієш?
  
  Райлі зітхнула. Все йшло дуже добре. 'Ви знали його по притулку, чи не так? Вудленд Хайтс? Ви жили там.
  
  
  
  'Ну і що з того, що я їм був? Стоун похитав головою. 'Мені було одинадцять довбаних років. Перрі жив у селі. Думаю, він, мабуть, був моїм другом.
  
  'Ти здогадуєшся? І цього було досить, щоб ти спробував встановити контакт через майже три десятиліття? “Привіт, Перрі. Я був маленьким дитиною в дитячому будинку, а ти - дитиною з середнього класу на селі. Ми могли б бути друзями. Ти не збираєшся запросити мене увійти?" Тепер настала черга Райлі похитати головою. 'Давай, Тижнів, ми в країні фантазій. Скажи нам правду '.
  
  'Відвали. 'Стоун повернувся до Бредлі. 'Не дивно, що люди не заявляються, якщо це те, що відбувається, коли вони це роблять.
  
  'Ні, ти права. Бредлі, який досі мовчав, учув запах. Вона вищирила зуби. 'Я думаю, зовсім нерозумно очікувати, що мій клієнт буде обговорювати з вами події, пов'язані з дитячим будинком, коли він перебуває під арештом. Ми говоримо про делікатних і, можливо, тривожних речі, а йому було всього одинадцять років. Ніщо з того, що сталося тоді, не може мати відношення до даного розслідування, тому я прошу вас утриматися від подібних розпитувань.'
  
  'Ми намагаємося докопатися до суті, чому містер Стоун був зацікавлений у повторному ознайомленні з Перрі Злитому", - сказав Райлі. 'Людина, яку він тільки що назвав іншому. Давай почнемо з того, що сталося, коли ти зустрів його, Нед.'
  
  'Зустрічався з ним? Стоун незворушно дивився через стіл. 'Я з ним не зустрічався. Честь скаута.
  
  'І ви очікуєте, що я повірю в це?
  
  'Я думаю, вам слід", - сказала Бредлі, відкидаючись на спинку стільця і поводячи плечима, щоб підкреслити декольте. 'Якщо мій клієнт говорить, що він не знає ... що ж, він не знає. Пам'ятайте, містер Стоун, можливо, сам є жертвою, і я постійно чую від поліції, що жертвам слід вірити при будь-яких обставин.'
  
  
  
  'Нісенітниця собача. Райлі нахилився вперед. 'Скоро у нас будуть докази з твоєї квартири і машини, Нед. Наші криміналісти настільки гарні, що, якщо Злитий або Бенедикт хоча б зітхнуть у вашому напрямку, вони щось знайдуть. Тоді буде надто пізно для пояснень, тому вам краще розповісти нам зараз, що сталося.'
  
  'Послухайте, ви, товстосуми. Стоун теж нахилився над столом, його обличчя виявилося всього в декількох дюймах від особи Райлі. 'Я ніколи не зустрічався з Злитий, ясно? Я намагався довідатися про нього подробиці, але зазнав невдачі. Потім я передумала. Як ти і сказав, я з глухого Плімута, а він одружений, у нього діти, новий будинок і все таке. Ми несумісні, чи не так?'
  
  'Де ти був в неділю ввечері та в понеділок вранці, Нед? Ти був у самоволці кілька днів. Чим ти займався?
  
  'Я був з Енджі. Зайшов туди в суботу ввечері і залишався до вчорашнього дня'. Стоун посміхнувся. 'Вона потребувала втіхи, чи не так? Я впевнений, що вона підтримає мене'.
  
  'Енджі? Райлі полуобернулся до Эндерсу. Констебль знизав плечима. Це було не те, що їм треба було почути. Якщо Стоун дійсно був у будинку місіс Хобб в Торпойнте рано вранці в понеділок, то він не міг викидати Тіма Бенедикта у відро для сміття в гирлі Ерме. 'Хто-небудь ще може підтвердити, що ви там були?
  
  'Так, насправді я думаю, що вони можуть. 'Тепер Стоун посміхнувся, розуміючи, що зірвався з гачка. 'В неділю ввечері у мене закінчилися сигарети, тому в понеділок першим ділом я пробрався в місцевий магазин. Хлопець там мене пам'ятає, тому що ми поговорили про пілігрима. Ми виграли в гостях у "Лутона" в суботу, чи не так? На милю попереду ліги. Думаю, ми...
  
  'Ось. Бредлі поплескав Стоуна по плечу і жестом попросив його помовчати. "Я впевнений, що ви можете підтвердити обліковий запис містера Стоуна, але я не думаю, що мій клієнт міг би викласти це ясніше або бути більш корисним. Ще є питання?'
  
  
  
  Райлі вилаявся про себе. Все йшло за планом. Захват, який він відчув, коли Кольєр упізнав Стоуна в EvoFIT, давно пройшов. Райлі вже збирався закінчити інтерв'ю, щоб вони могли зробити перерву і все обдумати заново, коли згадав про прохання Севіджа.
  
  'Ще одне питання,' сказав Райлі. 'Коли ви в останній раз бачили Брендена Паркера?
  
  'Брен? Тепер настала черга Стоуна оступитися, і на кілька секунд він, здавалося, втратив дар мови. Потім він посміхнувся. О, так, я зіткнувся з ним деякий час назад. Ходив на ланч. Бренден, Енджі і я.
  
  'Про що ви говорили? - запитав я.
  
  - У старі часи. Вакансії. Плімут. Ну, ти знаєш. Після обіду ми пішли в парк прогулятися.'
  
  'Розвага? Райлі підняла брову, намагаючись уявити, як Стоун розважається. "Що, ти і Бренден?
  
  'Ага. Я, Бренден і хлопець. Ми від душі посміялися, особливо після того, як випили пару банок. Три і вперед. Пенальті. Один проти двох. Енджі навіть спробувала. Брендену це сподобалося. Було видно, що він шкодує, що в нього немає власних дітей. Забавно, але це нагадало мені про те часу, коли я повернувся додому і грав у футбол на задньому дворі. Хороші часи серед всього цього лайна.'
  
  'Під "малюком" ви маєте на увазі Джейсона Хобба?
  
  'Гей? Стоун схилив голову набік. 'Так, звичайно. Чому ти запитуєш?
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава Тридцята
  Поліцейський ділянку Краунхилл, Плімут. Середа, 28 жовтня. 21.01.
  
  Севідж повернувся в Краунхилл, залишивши будинок Брендена Паркера що кишать поліцією. Лейтон і його команда криміналістів оглядали кожну кімнату, в той час як команда місцевих жителів перевіряла чагарник в задній частині будівлі на предмет яких-небудь слідів Джейсона Хобба. Нагорі, в кримінальному відділі, вона виявила Гарета Колльера, приканчивающего якогось адміністратора.
  
  'Є які-небудь ознаки хлопчика? - Запитав Кольєр.
  
  'Ні,' сказав Севідж. 'Його немає у Паркера.
  
  'Ну, я привів дартмурские пошуково-рятувальні команди в готовність і переконався, що вертоліт сил доступний. Я також проінформував RNLI. Де б не був, Джейсон, я впевнений, ми зможемо бути там протягом години. О, і я повідомив Деррифорду, що у них, можливо, теж невідкладна медична допомога. Я хотів переконатися, що всі підстави перекриті.'
  
  'Хороша робота, Гарет. Севідж втупилася на одну з білих дошок, де маленькі червоні наклейки прикрашали карту Південного Девону, і пошкодувала, що не була так впевнена в тому, що Джейсон Хобб живий, як Кольєр.
  
  В половині десятого сержант Райлі подзвонила з відділу опіки.
  
  
  
  'Два моменти, мем,' сказав Райлі. 'Один пов'язаний зі Стоуном, інший з Френком Паркером. По-перше, підійшов Стоун. Він здавався щиро шокованим, коли я сказав, що Бренден Паркер, ймовірно, викрав Джейсона Хобба. Виявляється, Стоун, Енджі Хобб і хлопчик зустрічалися з Бренденом кілька тижнів тому. Ось звідки Бренден дізнався про Джейсона. У будь-якому випадку, Стоун зараз значною мірою змінив свою позицію. Каже, що зробить усе, що в його силах, щоб допомогти.'
  
  'І ви не думаєте, що Стоун має якесь відношення до вбивства Тіма Бенедикта?
  
  'Ні, мем, не знаю. У нього залізне алібі.
  
  'Так якщо не Стоун, то хто?
  
  'Бренден Паркер. Стоун сказав, що говорив з Сарою Ханнафорд про Перрі Слите, а потім передав інформацію Паркеру. Я вважаю, що це була ступінь його участі.
  
  'Це звучить неправдоподібно. Ми тільки що виявили сліди застосування електрошокера в спальні Брендена Паркера. Паркер не вбивця. Принаймні, не Бренден Паркер. Я схиляюся до того, що Френк Паркер несе відповідальність за всі.'
  
  'Можливо, але це підводить мене до другого пункту. Останні дві години Паркер-старший розмовляв з черговим адвокатом, і разом вони склали письмову заяву. Не беручи участь в цій справі, я мало що розумію, але хороша новина в тому, що він зізнався у вбивстві хлопчика з Колдуелла. Погана новина в тому, що він збирається утриматися від коментарів, поки йому не пред'являть звинувачення у вчиненні злочину.'
  
  'Чорт'. Визнання у них було достатньо, щоб пред'явити звинувачення Паркеру, подумав Севідж, але це не допомогло у пошуках Джейсона Хобба. "Дякую, Даріус. Перешліть заяву, будь ласка'.
  
  Севідж повісила трубку і підійшла до найближчого терміналу. Вона увійшла в свій обліковий запис електронної пошти, і через п'ять хвилин на її поштову скриньку прийшов електронний лист. Вона прочитала заяву. Той факт, що Паркер кашлянув на вбивство Хобба, був гарний. Що було не дуже добре, так це те, що тепер він звинувачував міністра в тому, що той підштовхнув його до цього. У першої дружини Паркера, Дебори, очевидно, був роман зі священиком, і він використовував свої відносини з Деборою, щоб зблизитися з хлопчиками. Паркер намагався зупинити насильство, але загруз занадто глибоко. Цей брудний трикутник поставив Паркера на межу нервового зриву, але, зрештою, смерть Джейсона Колдуелла призвела Паркера в почуття. Він вирвався з обіймів своєї дружини і покинув будинок з Едіт Бикелл, економкою. Шість місяців потому Паркер подав на розлучення з Деборою, пославшись на непримиренні розбіжності.
  
  
  
  'Проблеми? Кольєр взяв свою куртку з найближчого стільця. Він надів її. - Чи я можу піти додому? - запитав я.
  
  'Нічого такого, з чим я не міг би впоратися. Севідж посміхнувся офіс-менеджера. 'Ви можете йти. Спокійної ночі.
  
  Після відходу Колльера Севідж знову зосередилася на деталях про міністра. Яку роль він зіграв? Що б це не було, їй потрібно поговорити з Хардином прямо зараз. Вона дістала свій телефон, розуміючи, що там було повідомлення, яке вона пропустила.
  
  Терміново. Подзвони мені зараз. Гл.
  
  Вона вилаялася. Ч? Конрад Хардін. Севідж натиснув на дзвінок, і Хардін відповів після одного гудка.
  
  'Шарлотта, слава Богу! Все перетворюється на лайно. Коли я повернувся додому, мене чекало лист. Дружина підібрала його з килимком біля вхідних дверей в середині дня. Заради всього святого, доставлено з рук в руки!
  
  'Сер?'
  
  'Ти мене слухаєш, Шарлотта? Цей ублюдок знає, де я живу.
  
  'Лист, сер, що в ньому йдеться?
  
  'Цей псих хоче, щоб я поїхав в Соар-Мілл-Коув. Сьогодні увечері.
  
  
  
  'Чорт, ти що, жартуєш?
  
  'Немає. На мить запанувала тиша. 'Я підготую підкріплення, але я хочу, щоб ти зустрілася зі мною там через сорок п'ять хвилин. Ти можеш прийти?
  
  Севідж вже була на ногах. Вона перетнула кімнату і штовхнула двері в коридор. "Так, сер, я можу.
  
  'Тоді побачимося на парковці біля Коуст-пат. Як можна швидше.
  
  Через п'ять хвилин вона вже сиділа в своїй машині, прямуючи геть від станції у бік двосмугової дороги. На вулицях було тихо, лише поодинокі вогні фар відбивалися на слизьких від мряки дорогах. У Соар-Мілл-Коув, подумала вона, взагалі нікого не буде. Нічого, крім моря, скель, вітру і дощу.
  
  Вона прибула на узбережжі приблизно через тридцять п'ять хвилин, обриси Вудленд-Хайтс чорніли на тлі нічного неба. Вона проігнорувала дорогу, що веде до будинку, і замість цього пішла по об'їзній дорозі до автостоянці Національного фонду, де біля входу стояла самотня машина. Всередині машини внутрішній світло висвітлював громіздку постать сержанта Хардина. Коли вона порівнялася з ним, він відкрив свою дверцята і вийшов.
  
  'Сер? - Запитала Севідж, виходячи зі своєї машини. 'Де, чорт візьми, підкріплення?
  
  'Не прийду, Шарлотта. В темряві Севідж не могла розгледіти вираз обличчя Хардина, але почула, як він зітхнув. 'Це особисте. Я був не настільки дурний, щоб прийти сюди поодинці, але мені потрібен був хтось, на кого я міг би покластися, а не купа буркотунів. Ми різні, Шарлотта, ти і я. Зазвичай я все роблю по інструкції. Основні моменти. Клацання миші. Раз, два, три. Ти індивідуаліст, дієш імпульсивно, вигадуєш по ходу справи. Я думаю, ключ до розгадки в твоєму імені. Savage. Назва походить від французького, чи не так? Зовсім не означає агресивний або противний. Воно означає дикий. Така твоя натура.'
  
  
  
  'Сер? Севідж розгубився. Вона ніколи раніше не чула, щоб Хардін так розмовляв. 'Що говорилося в повідомленні?
  
  'Ось. Хардін сунув руку в кишеню куртки і витягнув клаптик паперу. Він передав його Сэвиджу.
  
  Севідж нахилився до машини, щоб вона могла розглянути з допомогою внутрішнього освітлення. Почерк був таким же характерним, як і в першому листі, але там була всього одна строчка.
  
  
  'В цьому немає ніякого сенсу,' сказав Севідж. 'Враховуючи докази, які ми знайшли в будинку Брендена Паркера, схоже, що він вбивця Лайама Клафа та людина, у якого викрали Джейсона Хобба'.
  
  "І що?"
  
  'Але хтось вдарив Паркера електрошоком. Вони викрали його. Той самий чоловік, який забрав Перрі Злита і вбив Тіма Бенедикта, тепер отримав Брендена Паркера.
  
  'Але чому?..
  
  'Щось пов'язане з будинком. Що-те, що зробили ті люди. Сер, я дійсно не думаю, що нам слід спускатися в бухту без підкріплення. Це може бути небезпечно.
  
  'Дурниця. Я збираюся виконати свій борг. Як і сказано в листі. Хардін обійшов машину ззаду і відкрив люк. Він витягнув пару прогулянкових черевик і пару ліхтариків. Він простягнув один Сэвиджу. 'Візьми це і, якщо у тебе є якесь спорядження, одягни його.
  
  'Але, сер...
  
  'Заткнись, інспектор Севідж. Це наказ. Якщо ти не хочеш йти, тоді гаразд. В іншому випадку давай рухатися.
  
  Севідж похитала головою, але взяла ліхтарик. Вона пішла до своєї машини, дістала непромокальний плащ, а в багажнику знайшла пару гумових чобіт. Не ідеально для прогулянок по прибережній стежці, але вони повинні були б підійти.
  
  
  
  Вони споряджалися і вирушали в дорогу. Перші півмилі стежка була рівною, а потім різко обривалася вниз, до бухти. Вони тяглися вперед, і єдине, на чому можна було зосередитися, - це маленькі калюжки від світла смолоскипів.
  
  'Отже, Бренден Паркер тепер поза грою, чи не так? - Запитав Хардін, поки вони йшли. 'Він викрав Лайама і Джейсона і вбив Лайама Клафа. Однак ролі помінялися. Але якщо хтось схопив Паркера і він убивця, то як він зміг передати мені записку сьогодні ввечері?
  
  "Ось чому я сказав, що це пастка, сер.
  
  'Так хто ж це зробив? Паркер-старший заарештований, як і Нед Стоун.
  
  Севідж залишив питання без відповіді, і вони пішли далі мовчки, обережно ступаючи по крутій стежці, зигзагоподібно що спускалася схилом пагорба. Йти було нелегко при денному світлі, а тепер, з одними смолоскипами в сиру погоду, стежка стала небезпечною. Нарешті, вони досягли дна, де слизький бетонний пандус вів вниз до пляжу. Севідж чув шум хвиль далеко, лінію білого прибою, підкреслює темряву.
  
  Вночі бухта здавалася зовсім іншою. Пляж спускався до моря, розділений навпіл струмком, що дзюрчав по маленьких камінцях і видавав постійне низьке дзюрчання, доповнює ритмічний шум хвиль. По обидва боки здіймалися скелі, як чорні завіси. Вгорі з темних хмар струменів дощ, перетворюючись у сріблясті цятки, коли краплі потрапляли в промені смолоскипів.
  
  'Ось ми й на місці, - сказав Севідж, коли вони ступили на пляж. 'І що тепер?
  
  'Ми розділилися. Хардін спрямував ліхтарик на струмок. 'У тебе гумові чоботи, так що вибирай правильну сторону. Це позбавить мене від промокання, правда?
  
  Севідж збирався заперечити, але Хардін вже зник у темряві, прямуючи через пляж до східної сторони, промінь його ліхтарика метався взад-вперед по ходу руху. Вона повернулася й побрела через струмок, вода піднімалася до країв її черевиків.
  
  
  
  Вона дісталася до далекого берега струмка і побрела по мокрому піску та водоростей. Хардін, схоже, думав, що вони щось знайдуть тут, але що? Якесь послання, загадкова підказка, невдалий жарт? Припустимо, шукати було нічого, припустимо, він помилився, а вона все зрозуміла правильно? Припустимо, хтось їх знайде?
  
  Вона вимкнула ліхтарик, щоб зробити свою присутність менш помітним, а потім перетнула пляж, переходячи від струмка до скель і назад, і стала спускатися до моря. Її нічний зір поліпшувалося з кожною хвилиною, і незабаром вона виявила, що прикрила більшу частину свого боку. Тепер вона досягла скелястого виступу, на який їй потрібно було перелізти.
  
  'Шарлотта! Голос Хардина луною рознісся по всій бухті. Світло відбивалося від скель, позначав його позицію на далекому краю пляжу. 'Є що-небудь ще?
  
  Господи, подумав Севідж. До речі, про те, щоб не висовуватися. Вона крикнула у відповідь, що все ще шукає, а потім почала пробиратися по камінню. Гумові чоботи, які допомагали їй зберігати ноги сухими, коли вона переходила струмок, тепер були перешкодою, останньої взуттям, в якій вона потребувала, видираючись по мокрих каменях. Вона повільно обійшла виступ, періодично освітлюючи собі шлях ліхтариком. Вона знала, що з іншого боку в скелі є тріщина, яка перетворюється в печеру. Далі скелі виступали до іншого пляжу, дістатися до якого можна було тільки під час відливу. Вона б туди не пішла, принаймні, без Хардина.
  
  Коли вона зісковзнула з каменів на піщану смужку, її серце пропустило удар. Що лежала на піску. Вона включила ліхтарик. Туфля. Туфлі з чорної шкіри на плоскому каблуці, в жіночому стилі. Вона глянула вздовж пальця туди, де пісок проходив між двома виступами, і в басейн з водою, який вів у печеру. Вона посвітила ліхтариком на воду. Крихітні рибки шарахнули вбік від променя, а на дні басейну краб боком поповз по піску. Вода була занадто глибокою для її гумових чобіт, і їй не хотілося дертися по зарослих водоростями камінню. Вона спрямувала промінь ліхтарика за межі басейну в печеру. Світло проникало крізь тьму, і те, що раніше було зяючої дірою, що веде в підземний світ, виявилося не більше ніж тріщиною в скелях, що йде всього на кілька метрів назад. Там не було нічого, крім декількох уламків: пари пластикових риболовних буйків, декількох шматків дерева, мотка сітки.
  
  
  
  Севідж повернулася, щоб повернутися тим же шляхом, яким прийшла, але при цьому посковзнулася на зарості морських водоростей. Вона витягла руку, щоб втриматися, коли падала на пісок, одночасно випустивши факел. Факел впав в басейн, світло тут же погас.
  
  Темрява. Вона на мить заплющила очі, намагаючись відновити нічний зір. Коли вона відкрила їх, чорнота змінилася сірим. Вона змусила себе піднятися, усвідомивши, що її вологий одяг покрита піском. Вона задавалася питанням, як вона збирається обійти оголення без ліхтарика. Вона могла б подзвонити Хардину, припустила вона, але їй ніколи не подобалося просити про допомогу без крайньої необхідності. По-перше, Хардін припустив би, що прийшов їй на допомогу, тому що вона була жінкою.
  
  Севідж озирнулась. Тіні змушували її почувати себе ніяково; її нічний зір частково повернулося, але хмари над головою нависли, дощ посилився. Вона подивилася вгору, щоб зрозуміти, чи є хоч якийсь шанс на перепочинок. Над кручами по небу проносилися темні силуети, вітер дув з південного заходу. Порив вітру виляпав її волосся, і вона простягнула руку, щоб заправити пасмо назад під капюшон. Коли вона це робила, щось ударило його по руці. Севідж пригнулась, вирішивши, що підійшла занадто близько до обриву. Вона обернулася і, подивившись вгору, побачила, як повз її очей промайнула гола нога.
  
  
  
  Севідж відступив назад і знову спіткнувся. У повітрі висіло тіло жінки зі зв'язаними руками і ногами, одна нога була босою, на іншій - чорна туфля. На шиї жінки була петля, і мотузка від петлі зникала в нічній темряві, тіло повільно оберталося в гротескній пародії на танець.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава Тридцять перша
  
  Багато що відбулося з тих пір, як я врятувала Джейсона з підвалу. Будинок збирається закритися за наказом Міністерства внутрішніх справ. За словами батька, все це пов'язано з якоюсь урядовою ініціативою, але я впевнений, що Бентлі десь замішаний. Інцидент з Джейсоном і Ліамом привернув занадто багато уваги до цього місця, і закриття будинку було кращим варіантом. Переворот, нарешті, виявив проблеми у відносинах батька і матері. Вони розходяться, і мама їде. Дивно, але вона бере мене з собою. Вона посадила мене і сказала, що була поганою матір'ю, але що загладить свою провину. Звичайно, оскільки притулок закривається, це означає, що ми переїжджаємо. І коли я кажу "ми", я маю на увазі маму, Посміхається і мене.
  
  Посміхаючийся - мій новий друг. Мій єдиний друг. Він ідеальний. Він завжди слухає і завжди хоче пограти. Для протоколу, я думаю, мені потрібно пояснити, як з'явився Посміхаючийся. Бачите, коли я дістав голову Джейсона з підвалу, я зрозумів, що не зможу залишити його у себе. Не в його нинішньому стані. І все ж я не хотів втрачати його, тільки не знову. Я стягнула велику каструлю з кухні міс Бикелл і тієї ж ночі віднесла її в бухту. Я набрала плавця і біля входу в печеру розвела багаття. Я наповнила каструлю морською водою і поставила її нервувати. Як тільки вода завирувала, я порився у своєму рюкзаку і дістав голову Джейсона. Я опустив голову в каструлю і варив її кілька годин, в якийсь момент поринувши в глибокий сон. Дивний світ розбудив мене, і я, моргнувши, відкрила очі, щоб побачити світанкове небо темно-червоного кольору. Я допила воду з казанка і виявила, що шкіра з черепа злізла. Я зняла шкіру і відклала її в бік, думаючи, що зможу висушити шкіру голови і зробити з неї щось на зразок перуки. Потім я вийняла череп з горщика. Я виявив, що мозок розм'як, і було нескладно витягти все з допомогою виделки. Потім я відніс голову до берега і мив її до тих пір, поки не залишилося нічого, крім блискучої кістки.
  
  
  
  Коли хвилі відхлинули і захлиснули шматок кістки в моїх руках, я зрозуміла, що Джейсона давно немає. Можливо, його душу понесло в море, і він був з Ліамом. Можливо, він був на Небесах. Можливо, він дивився на мене зверху вниз очима одного з чайок, які кружляли над бурунами. Насправді я поняття не мала. Але коли я подивився на череп, я зрозумів, що це не має значення. Переді мною був новий друг, вірний друг, який залишиться зі мною у будь-яких негараздах. Тім Бенедикт був прав з самого початку. Молитва спрацювала, і Бог відповів на моє бажання. Він не поспішав, але очікування того варте.
  
  Я відніс череп назад у печеру, де поклав його на камінь. Я порився в кишені пальто і знайшов два великих мармурових кульки. Я вставив по одному в кожну очну ямку, щоб череп міг бачити, хто його врятував. Мій новий друг посміхнувся мені, і саме в цей момент я зрозумів, що його ім'я має бути ... ПОСМІХАЮЧИЙСЯ!
  
  Очікування закінчилося. Пастух підходить до камери Злита і відкриває двері. Чоловік намагається сховатися в кутку, скорчившись, як миша, що ховається від кішки.
  
  'Вставай", - каже Пастух. 'Настав час тобі покаятися. Спокутувати провину'.
  
  Злитий сідає навпочіпки, але Пастух не в настрої втрачати час, тому він витягує Електрошокер і стріляє. Колючки впиваються Слиту в стегно, і він відкочується від кута, його тіло здригається в судомах, коли тисячі вольт електрики проходять через нього. Він відкриває рот, і з нього виривається горловий рев.
  
  
  
  Пастух робить крок вперед і вистачає Злита. Він піднімає чоловіка на ноги і виводить його з кімнати. В коридорі вони проходять повз великого дзеркала на стіні. Злитий дивиться на своє відображення і морщить обличчя, ніби не може повірити в те, що бачить.
  
  В сусідній кімнаті світло від ламп падає на вівтар. Злитий здригається, коли помічає стіл з нержавіючої сталі і блиск електроінструментів.
  
  'Побачиш вівтар", - каже Пастух. 'Там ти спокутуєш свої гріхи'.
  
  'Той хлопець в камері поруч з моєю,' каже Злитий. 'Ви помістили його сюди? Катували його?
  
  'Немає'. Пастух пильно дивиться на мене. 'Преподобний Тім Бенедикт катував себе в той день, коли вирішив стати боягузом. З тих пір його шлях був визначений. Для нього це завжди закінчувалося.'
  
  "Але я не був боягузом. Злитий з працею тримається на ногах. - Я нічого не зробив.
  
  'Я думаю, в цьому весь сенс, Перрі", - каже Пастух. 'Ти нічого не зробив. Ось що таке боягузтво'.
  
  'Я вас звідкись знаю? Злитий повертається до Пастуха. - Ви здаєтеся мені знайомим.
  
  'Знайомий? Твоя пам'ять підводить тебе зараз, як твоя совість підводила тебе тоді.
  
  'Коли повернувся? Злитий, хитаючись, йде вперед, коли Пастух підштовхує його. Ти не можеш цього зробити, не сказавши мені, що я зробив, не встановивши моєї вини.
  
  'Вівтар встановлює вину. Винні лягають на неї та отримують Боже покарання'. Пастух штовхає Злита вперед. Коли вони підходять до вівтаря, він витягає руки і стосується кайданів. 'Ці наручники самоблокуються. Те ж саме з ножними кайданами. Упокорений людина може, якщо побажає, прив'язати себе до вівтаря.'
  
  
  
  'Ти божевільний. 'Злитий випрямляється. 'З якого дива комусь знадобилося це робити?
  
  'Жалю, Перрі. Спокута. Можливо, ти не відчуваєш провини за те, що зробив, але постав себе на місце того, хто міг би. Вівтар пропонує спосіб отримати покарання, якого, на вашу думку, ви заслуговуєте. Після вас у мене ще двоє гостей; останній, я сподіваюся, підкориться зі смиренням і без суперечок.'
  
  'І ви кажете, що як тільки ця людина виявиться на місці, він зможе керувати машиною?
  
  'Так, я встановив це так, щоб воно могло працювати самостійно". Пастух знає, що Злитий тягне час, але він радий пояснити. Зрештою, на створення всього цього у нього пішли місяці, і він дуже пишається своїми працями. 'Прямо за дверима цієї кімнати є кнопка. Натисніть кнопку, і у вас буде п'ять хвилин, щоб закріпитися на місці. Після натискання кнопки вівтар відкривається повністю автоматично.'
  
  'А якщо ти передумаєш? Злитий дивиться на Пастуха. 'Є який-небудь спосіб все відключити?
  
  'Передумав?' Пастух сміється. Він знає, що Злитий намагається з'ясувати, як відключити вівтар. 'Весь сенс в тому, що ти не можеш передумати. Як тільки вівтар запущений, ніщо не може зупинити його.'
  
  'Немає необхідності проходити через це, розумієш?' Каже Злитий. 'Що б я не зробив, я жалкую. Я заглажу свою провину'.
  
  'Так, будеш. Взбирайся. Пастух махає Електрошокером. Як і у випадку з Бенедиктом, колючки все ще впиваються в шкіру Злита. На секунду Злитий замовкає, але потім підпорядковується. 'Ляжте обличчям до стелі і поставте руки на місце'.
  
  
  
  'Немає. 'Злитий лежить на вівтарі, але він сидить, а не лежить. 'Ти не можеш змусити мене.
  
  'Порятунку немає, Перрі. Не для боягуза, який не сказав.
  
  'Гей? Злитий пильно дивиться на Пастуха. Нарешті-то в його очах з'являється натяк на впізнавання. "Боже мій, ні! Будь ласка, прости. Відпусти мене. Будь ласка, дозволь мені...
  
  Пастух хитає головою і натискає на спусковий гачок електрошокера.
  
  'Аааррггггххх!' тіло Злита напружується, і він вигукує. Коли він це робить, Він штовхає його назад, поки він не виявляється ниць, а потім фіксує зап'ястя і щиколотки чоловіка на місці. 'Неееет!'
  
  'Ну ось, все готово'. Пастух кладе електрошокер на підлогу. 'Тепер ми починаємо'.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава Тридцять друга
  Соар-Мілл-Коув, Саут-Хэмс. Середа, 28 жовтня. 10.56 вечора.
  
  Крик Севіджа вивів Хардина, спотыкающегося з темряви, його ноги промокли після того, як він переходив убрід струмок. Він посвітив ліхтариком Сэвиджу в обличчя.
  
  'У чому справа, Шарлотта? Хардін стояв поруч з нею, важко дихаючи. 'Знайшла що-небудь?
  
  Севідж не відповіла. Замість цього вона взяла Хардина за руку і направила промінь його ліхтарика в темряву.
  
  О чорт! Хардін кілька разів судорожно ковтнув повітря. 'Будь ласка, тільки не Джейсон.
  
  'Ні, сер. Севідж направив промінь світла на обличчя жінки, тепер розрізняючи тонкі, виснажені риси. 'Це доросла жінка. Це Едіт Паркер, друга дружина Френка Паркера.'
  
  'Слава Богу. 'Хардін простягнув руку і опустив руку Севіджа. 'Мені не потрібно більше нічого бачити. Це огидно. Чесно кажучи, Шарлотта, я не впевнений, що зможу більше з цим справлятися. Ці хлопчики ... це ... я...
  
  'Сер? Севідж повернувся до сержанта, почувши хлюпає звук. Хардін плакав? 'Я розумію. Ви знаєте, у мене були свої проблеми. Ти можеш поговорити зі мною.'
  
  'Немає. Хардін кашлянув, намагаючись приховати свої емоції. 'Нам потрібно повідомити про це. Опануйте ситуацією. Відновіть контроль. Розумієте? Просто скажіть мені, що нам потрібно. Персонал. Агентства. Ресурси.'
  
  
  
  "Так, сер,' відповів Севідж. Вона глибоко зітхнула і спробувала зосередитися. 'Ендрю Несбіт, Джон Лейтон і його криміналісти, консультант з пошуку та додаткові офіцери, щоб перевірити весь район. Гарет Кольєр, щоб координувати дії з Краунхилла. Рятувальна команда берегової охорони на вершині скелі, щоб забрати тіло, вертоліт, RNLI. Співробітники дорожньої служби, щоб подбати про перекриття смуг руху. Коронер і...
  
  'Що ж, займися цим, жінка. Зараз же!
  
  Хардін розвернувся і покрокував геть з пляжу, залишивши Севіджа наодинці з шумом хвиль і тілом Едіт Паркер в компанії.
  
  Минуло сорок п'ять хвилин, коли почали прибувати перші групи. Керівник рятувальної групи берегової охорони спустився на пляж і став поруч з Сэвиджем. Він вивів свою команду на позицію на вершині скелі, використовуючи потужний ліхтарик.
  
  'Десять хвилин на те, щоб стати на якір, - сказав чоловік. 'Тоді вони зможуть спуститися.
  
  Джон Лейтон з'явився до спливу десяти хвилин. Він кинув один погляд на прямовисну скелю, що йде в темряву, і відкинув всяку можливість детально оглянути місцевість на вершині скелі до світанку.
  
  'Ти не часто називаєш мене джобсвортом, Шарлотта", - сказав Лейтон, витягаючи шию, щоб подивитися, чим займається рятувальна команда. 'Але в даному випадку здоров'я і безпеку мають пріоритет. Вибач.'
  
  'Відмінно, Джон,' сказав Севідж. 'Якщо ти турбуєшся, отже, є про що турбуватися.
  
  'Ми подивимося на тіло і мотузку, коли вони будуть спускати її вниз. Доктор Несбіт вже в дорозі?
  
  
  
  'Так. Хтось зараз проводить його. Повинно пройти не більше кількох хвилин, поки він добереться сюди.
  
  'Схоже, вони готові. 'Лейтон кивнув вгору, туди, де один з рятувальників берегової охорони бовтався на мотузці поруч з тілом. 'Нам треба потримати їх, поки не прибуде Несбіт.
  
  Лейтон підійшов поговорити з керівником групи берегової охорони, в той час як Севідж спостерігав, як людина на мотузці прив'язує другу мотузку трохи вище петлі.
  
  'Вони розріжуть його, - сказав Лейтон, повертаючись до Сэвиджу. 'Повільно опускайте все це. Несбіт захоче поглянути на тіло, перш ніж з нього знімуть петлю. До речі, про диявола.'
  
  'Шарлотта. Джон. Шовковий голос Несбита долинув з темряви, коли в полі зору з'явилася його довготелеса постать. В одній руці він тримав свою чорну сумку, в іншій - крихітний ліхтарик-ручку. 'Я залишив свою компаньйонку на краю пляжу. Сказав йому, що у мене не буде проблем з тим, щоб знайти тебе. Кілька нерозважливо з мого боку, оскільки в підсумку я блукав у струмку.
  
  Несбіт посвітив ліхтариком собі під ноги. На ньому були високі черевики і білі бавовняні штани. Штани промокли до колін.
  
  'Поговоримо про практичною взуття, док,' сказав Севідж. - Вам ніхто не сказав, де знаходиться тіло?
  
  "Вудленд-Хайтс" - ось повідомлення, яке я отримав. Нічого про те, щоб пройти півмилі вздовж узбережжя, а потім спуститися по підступної стежкою до пляжу, де мені довелося б переходити вбрід бурхливий потік, щоб дістатися до місця події ".
  
  'Вибач, Ендрю. Ти зможеш перебратися через скелі?
  
  'Не расшибив собі мізки і не опинившись на власній плиті? Несбіт подивився туди, де Лейтон встановив кілька ліхтарів на батарейках, щоб освітити ділянку під тілом. 'Слабонервная, Шарлотта, слабонервная.
  
  Вони втрьох перебралися через камені і стали біля входу в печеру. Лейтон кивнув командиру групи берегової охорони і дав йому добро продовжувати. Севідж подивився вгору. Людина, повисла в повітрі, сказав що-то в закріплену на лацкані піджака рацію, а потім узяв ножа і почав перерізати мотузку приблизно в метрі над петлею. Мотузка обірвалася, і напруження перейшло на другу мотузку, яка тяглася вгору, в темряву. Рятувальник зробив другий коментар по рації, а потім тіло почало спускатися, коли ті, хто був нагорі опустили мотузку. Він відштовхнувся від скелі і потім опинився на відкритому просторі біля входу в печеру.
  
  
  
  'Зупиніться, будь ласка, в півметра від землі", - крикнув Несбіт. Він повернувся до Сэвиджу і Лейтону. "Я хочу перевірити зв'язки і корпус, перш ніж знімати вага'.
  
  Труп зісковзнув вниз, повільно обертаючись, поки Лейтон не зміг протягнути руку і утримати його. Рятувальник берегової охорони спустився по окремому тросу, а потім отстегнулся і вистрибнув назовні.
  
  'Вау!' Лейтон закричав.
  
  Тіло перестало опускатися, ступні були всього в декількох сантиметрах від землі. Несбіт ступив уперед. Лейтон все ще утримував тіло нерухомо.
  
  'Вона померла не від того, що її повісили", - сказав Несбіт через кілька секунд після огляду шиї жінки. 'Дивіться, є ознаки того, що використовувалася окрема лігатура. Подивіться на відмітини тут і тут, на шиї, значно нижче того місця, де знаходиться петля. Патологоанатом простягнув руку і обережно підняв віко. 'Так, петехії присутні. Крім того, субконъюнктивальное крововилив. З точки зору непрофесіонала, очі криваво-червоні. У склері лопнули капіляри.'
  
  'У сенсі? - Запитав Севідж.
  
  'Була боротьба'. Несбіт опустив повіки, а потім знову опустив руку до шиї, де виднілися червоні лінії. 'Подивися на ці подряпини. Зроблено не вбивцею, а жертвою в марній спробі послабити пов'язку. Бідна жінка відчайдушно пручалася. '
  
  
  
  'Господи. Севідж подумки повернулася до того моменту, коли на неї саму напали в гаю, думаючи про те, як їй пощастило. - Логічно, що її вбили не тут. Будь-яка боротьба на вершині скелі була б дуже небезпечною.'
  
  'До того ж у темряві", - додав Лейтон. 'Мені б і в голову не прийшло танцювати там, нагорі, незалежно від того, жива чи мертва жертва'.
  
  'Ні,' сказав Севідж. Вона знову подивилася в темряву, думаючи про чоловіка, якого бачила під час свого першого візиту в коув. 'Він знав цей район. Йому, звичайно, довелося б провести розвідку, перш ніж спускати тіло вниз. Звідти, зверху, ви ніколи не дізнаєтеся, де знаходиться печера. На мій погляд, той факт, що тіло було повішено біля входу, не був випадковістю.'
  
  'Повідомлення? Несбіт повернувся до Сэвиджу. 'Використовуючи тіло як свого роду маркер?
  
  'Джейсон Колдуелл був убитий Френком Паркером біля входу в печеру. Син Паркера, Бренден, очевидно, був настільки вражений тим, що сталося тут, в Соар-Мілл-Коув, що тепер змушений залишити таку підпис. Це також може вказувати на те, що хлопчик, покинутий у тунелі, що має важливе значення, а тунель подвоюється для печери.'
  
  'Я думав, у тебе не так багато часу на такого роду психологічну балаканину?' Сказав Несбіт. Не те щоб я стверджував, що ти неправий. По-моєму, звучить дуже правдоподібно. 'Несбіт повернувся до тіла. 'Проте в даний момент ми повинні мати справу з фактами в тому вигляді, в якому вони у нас є. Давайте опустимо тіло.
  
  Двоє офіцерів Лейтона поклали мішок для трупа на підлогу. Берегова охорона віддала ще один наказ по рації, і тіло зісковзнула ще трохи вниз. Криміналісти підняли труп і обережно поклали його на мішка. Несбіт нахилився і витратив пару хвилин на огляд тіла.
  
  
  
  Патологоанатом похитав головою. 'Думаю, на даний момент я побачив достатньо. Більш докладно ми обстежуємо її в морзі. А поки давайте закриємо сумку і повернемо цій бідній жінці хоч трохи гідності.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Глава тридцять третя
  
  Злитий лежить у вівтарній кімнаті, прив'язаний до вівтаря. Все готове до відправки. Пастух каже йому останні кілька слів, але він кричить, зовсім не слухаючи. Пастир виходить з кімнати і закриває важку металеву двері. Засувка клацає і замикається сама. Ось. Злитий тепер в безпеці, готовий постати перед Богом та отримати прощення всіх своїх гріхів.
  
  Пастир направляється в диспетчерську. Він перетинає кімнату і плюхається в крісло. На одному з моніторів вівтар крупним планом, голова і плечі Злита заповнюють кадр. У чоловіка з рота йде піна, слина стікає по його щоці і накопичується на блискучій поверхні під ним. Пастух спостерігає пару хвилин і перевіряє, чи все в порядку. Злитий зараз щось лепече, благаючи зберегти йому життя і плачу, як дитина.
  
  Пора починати.
  
  Пастух встає і прямує до виходу з диспетчерської. Він зупиняється в коридорі. Каже Бренден Паркер. Пастух не може повірити в те, що чує. Чоловік просить вибачення.
  
  'Це неправильно", - каже Паркер. 'Ваш план недосконалий. Він заснований на неточності'.
  
  Пастух стоїть нерухомо і дивиться на Паркера. Так не піде. У нього немає часу вислуховувати жалюгідні виправдання. Йому потрібно продовжувати і мати справу зі Сльотою.
  
  
  
  'Ти спостерігав за жорстоким поводженням і нічого не зробив", - каже Пастух. 'Там, в бухті, ти вбив Джейсона Колдуелла. Ти повинен страждати від наслідків так само, як і Тім Бенедикт. Точно так само, як незабаром це зробить Перрі Злитий.'
  
  'Я не вбивав Колдуелла", - каже Паркер. 'Поліція заарештувала мого батька за цей злочин. Ви взяли не того чоловіка'.
  
  'Зрозуміло. Пастух обмірковує слова Паркера. Всі ці роки він вважав Брендена винним. Це те, про що йому треба подумати. Він не може просто зруйнувати будинок, що він побудував, і викинути десятиліття ненависті. 'Ви повинні зрозуміти, що вас, як і раніше звинувачують в тому, що ви нічого не сказали, в тому, що ви боягуз, як і інші. Якби ти встав, щоб тебе вважали, все могло б бути зовсім по-іншому.'
  
  'Немає. Міністрові все одно б це зійшло з рук. Такі люди завжди так роблять і завжди будуть. Мене побили. Можливо, я навіть опинився б похованим в підвалі, як Джейсон. Крім того, я був лише дитиною. Дитиною. Не можна звинувачувати дітей за дії дорослих. Діти не можуть зупинити війни або щось в цьому роді.'
  
  'Вірно. Пастух хитає головою. Він розуміє, до чого все це хилиться. 'Повинен сказати, ти змінив тон з тих пір, як ми говорили в останній раз.
  
  'Так. З тих пір, як мене відвідала поліція, я передумав. Вони змусили мене побачити, що я винен у всьому цьому. Я така ж жертва, як Джейсон, як Ліам та інші.
  
  'Жертва? Пастух киває і на мить схиляє голову. 'А ці інші, ти маєш на увазі хлопчиків, чи не так?
  
  'Так, звичайно. Хлопчики ні в чому не винні. Страждають маленькі діти.
  
  'Потерпи трохи...' Тепер печиво бере Паркер, думає Пастух. Хто тут у нас релігійний експерт? Він хитає головою. 'Ні, вони не винні. Але Тім Бенедикт? Ви схвалили те, що з ним сталося?'
  
  
  
  'Так-так. Дуже. Паркер усміхається. - Він заслужив все.
  
  'А що щодо Перрі Злита?
  
  О, він був привилегирован, чи не так? Не в притулку. Я не думаю, що у нього є якесь виправдання, тому він все одно повинен з'явитися перед вівтарем. Він все одно повинен бути покараний'.
  
  'Цікаво. Пастух киває. 'А констебль Хардін? Що з ним?
  
  "Я дійсно не можу зрозуміти, чому ви не привели його сюди.
  
  'Ти не можеш зрозуміти...' Пастух бурчить про себе. Зарозумілість людини. "У мене був план привести його сюди, але ти втрутився, не так? Ти так все схвилював, що я не впевнений, що це взагалі можливо.
  
  'Ну, тоді я хотів запитати, чи можна мені мати з ним справу?
  
  'Ти?'
  
  'Так'.
  
  'Але це означало б звільнити вас. 'Пастух пильно дивиться на Паркера. 'І хоча поліція, можливо, і зняла з вас звинувачення у вбивстві Джейсона Колдуелла, є й інші ваші дії, які слід взяти до уваги.
  
  'Але вони вас не стосуються, чи не так? Паркер знову посміхається. 'Вони, як би це сказати, поза вашої компетенції?
  
  'За межами мого ...' Пастуху не дуже подобається тон Паркера, але чоловік фактично прав. В обов'язки Пастуха входило притягнути до відповідальності трусів, причетних до жорстокого поводження в дитячому будинку, і покарати вбивцю. Як тільки це було зроблено, задача була виконана. 'Так, я вважаю, технічно ви праві.
  
  'Так звільни мене, і я розберуся з Хардином. Якщо у мене буде можливість, я розберуся і з батьком.
  
  
  
  'Хай буде так. 'Пастух знову схиляє голову. Він не хоче знову бачити цю дурну посмішку. 'Але забирайся звідси, поки я не передумав.
  
  Пастир йде по коридору в бік вівтарної кімнати. Праворуч від дверей в кімнату на стіні велика червона кнопка у формі гриба. Він піднімає руку до кнопки і кладе долоню на округлу поверхню.
  
  Слова Брендена Паркера глибоко вибили його з колії. Цей чоловік, мабуть, невинний, і вся важка робота Пастуха виявилася безглуздою. В останні кілька місяців він відчував, що його тягне туди-сюди, коли він намагався примирити дві сторони своєї психіки. Хорошу і погану. Світлу і темну. Вівтар був спроектований так, щоб бути вищим арбітром у цьому питанні, але Бог з якоїсь таємничої причини, схоже, не звертає на це уваги. На один жахливий, богохульствующий момент Пастух задається питанням, чи дійсно Бог існує, якщо все, що існує, - це всесвіт обертових атомів. Здається, що такі люди, як і Френк Бренден Паркер, як міністр, керують світом, залишаючи таких людей, як Шепард, безсилими приймати які-небудь значимі рішення.
  
  Гнів закипає в ньому. Він не дозволить цьому статися. Він не дозволить Брендену Паркеру вирішувати, як це закінчиться. Є одна маленька річ, яку він може зробити. Він може відмовитися слідувати послання Паркера. Він залишить Злита в живих. Остання жартбуде не над ним.
  
  Він прибирає руку з кнопки, повертається і йде від дверей, усвідомлюючи, що його життя Пастуха закінчена.
  
  Я знову починаю писати. Так, знову! На цей раз пройшли не місяці, а роки, роки, роки. Президент-ковбой давно мертвий, як і Нельсон Мандела. Футбольна збірна Англії не сильно покращилася, але кілька років тому Великобританія дійсно проводила Олімпійські ігри в Лондоні. Ми виступили досить непогано.
  
  
  
  Хоча деякі речі не змінюються. Я все ще тут. Просто. Це була боротьба за виживання, але, думаю, мама допомогла мені впоратися. Вона взяла мене жити до себе в розкішний заміський будинок. Я підозрюю, що частина грошей на покупку будинку надійшла від Бентлі. До речі, про Бентлі: він помер від серцевого нападу в переддень Різдва 2001 року. Як не дивно, він перебував з візитом в охоронюваному відділенні для хлопчиків, де був попечителем, коли це сталося.
  
  Батько був зломлений після закриття притулку. Він зійшовся з Едіт Бикелл, економкою, і став ще більше релігійним. Спочатку я зустрічався з ним час від часу, але кожен раз, коли ми зустрічалися, він навмання цитував величезні уривки з Біблії. Ми не розмовляли вже багато років, хоча я дійсно думаю, що його переконання в якійсь мірі передалися і мені.
  
  Мама з усіх сил намагалася заповнити брак любові в мої перші дні. Насмілюся сказати, що вона занадто багато панькалася зі мною, бо мені було важко жити без неї. Налагоджувати відносини завжди було складно з тих пір, як помер Джейсон, а мама і Посміхаючийся були моїми єдиними друзями. Я на деякий час поїхала, але коли вона захворіла, я повернулася, щоб доглядати за нею. Я думаю, що ранок, коли вона померла, було початком всіх моїх неприємностей.
  
  Досить про минуле, де ми зараз знаходимося?
  
  Що ж, це було божевілля, дійсно божевілля, і я був зайнятий, зайнятий, зайнятий. Сьогодні рано вдень я пішов побачитися з батьком. Я хотів знати, що відбувається, що він сказав поліції, але батька там не було, його заарештували. Едіт, сука, звичайно, звинуватила мене. Вона почала просторікувати, марити і говорити Богу всякі гидоти про мене. Що ж, я не міг цього допустити, і незабаром вона вже лежала долілиць на підлозі, а мій ремінь був у неї на шиї. Боротьба, боротьба, боротьба. Тягни, тягни, тягни. Вона розмахувала руками і дрыгала ногами добрих пару хвилин, перш ніж здалася. Вона мені ніколи не подобалася. Вона зайняла місце моєї матері і налаштувала мого батька проти мене. Загалом, я заштовхав її в машину і відвіз у бухту. Я прив'язав її і викинув з машини. Після цього я поспішив назад у Айвибридж, щоб забрати деяке спорядження, і ось тут-то все і почалося по-справжньому.
  
  
  
  Бачте, цей дивак вистежував людей, які були відповідальні за те, що не говорили про жорстоке поводження в будинку пристарілих. Очевидно, я один з них!!! Я зайшов у свою спальню, і цей псих вдарив мене електрошоком, відвів своє таємне притулок і погрожував замучити до смерті. Ситуація виглядала похмурою, поки я не сказав йому, що я невинний.
  
  В цьому немає особливого сенсу, як я можу бути повністю невинний? Я вбив Джейсона Колдуелла, чи не так?
  
  НІ, я ЦЬОГО НЕ РОБИВ!!!
  
  Бачте, раніше приходили двоє поліцейських. Вони хотіли знати все про дитячому будинку і про те, що там відбувалося. Я розповів їм усе, що знав. Все про Бентлі, мого батька та інших. Я навіть розповіла їм про ночі в бухті і про те, як я порізала Джейсона своїм ножем. До того часу, як батько повернувся, він був мертвий. Коротше кажучи, я зізналася у вбивстві Джейсона Колдуелла.
  
  Вони були дуже співчутливими і сказали, що я не повинен звинувачувати себе. Вони навіть не заарештували мене. Неймовірно!
  
  Отже, повернемося до психів. Я зміг пояснити йому, що я більше не перебуваю в кадрі. Фактично, я був невинний в очах закону. Він був стурбований іншими моїми діями, але я наполягав на своєму. Сказав, що його роль полягала тільки в розслідуванні злочинів у Вудленд-Хайтс. Він купився на це! Що було удачею. На щастя, поліція не знає про цих інших діях і правді про Джейсона і Лиаме. НОВІ Джейсон і Ліам. Вони не розуміють, що це я викрав Джейсона і закопав його в коробці в землі, і вони не знають про те, що пішло жахливо не так. Про те, як я грала в гру з Ліамом, змушуючи його роздягатися і покривати себе жиром, а потім дратувала його своїм ножем. Як тільки я порізала йому руки, він не переставав кричати. Я спробував пояснити йому, що гра була просто вигадкою, реконструкцією чого-те, що сталося багато років тому. Я сказав йому, що ми все ще можемо бути друзями, але він не захотів слухати, і я повалив його на землю. Потім я використовував свій ремінь, щоб заткнути йому рот назавжди, затягуючи його все тугіше і тугіше (можливо, я навчився цього, спостерігаючи за Бентлі). Чесно кажучи, прилив сили не був схожий ні на що інше, що я відчувала, так що, якщо новий Джейсон не хоче бути моїм другом ... Що ж, є срібна хмара.
  
  
  
  Насправді, два срібні хмари. Бачиш, поліції вдалося знайти моє таємне місце, і вони вкрали у мене Посміхається. Я дуже за ним сумую. Я думав, що новий Джейсон втрутиться і стане справжнім другом, але це не зовсім спрацювало. Отже, я подумав, чому б не створити НОВОГО Посміхається ?!!! Посміхаючийся ніколи не сперечався, ніколи не заперечував, ніколи не впадав у лють. Він ніколи, жодного разу не ткнув мене в око гострою палицею. Він завжди уважно слухав, і я починаю думати, що він був найкращим другом, який міг бути у хлопчика. Я не думаю, що завдання буде складною. Спочатку ремінь, потім пила, а потім велика каструля. Так, саме так! У хлопця більше немає шансів, я вирішив, що НОВИЙ Джейсон буде НОВИМ ПОСМІАЮЧИМСЯ!
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Розділ Тридцять четвертий
  "Мотика", Плімут. Четвер, 29 жовтня. 6.31 ранку.
  
  Райлі намацав свій мобільний, щоб заглушити дзижчання будильника. З усіх сил намагався зрозуміти, чому ця чортова штуковина не затикається.
  
  'Даріус? З темряви поруч з ним пролунав голос Джулі. 'Це двері, коханий, а не твій телефон.
  
  Райлі струсив з себе сон і встав з ліжка. Він схопив свій халат із зворотного боку дверей і попрямував коридором. Він відкрив вхідні двері.
  
  "Доброго ранку, сер. 'Ендерс. Одна рука збирається знову натиснути на дзвінок, в іншій тримає недоїдений пиріжок. - Вибачте, що так рано.
  
  'Рано? Адже ще навіть не пізно, чи не так?
  
  'Шість тридцять. Інспектор Девіс послав мене за вами.
  
  'Девіс? - перепитав я.
  
  "Так, сер. 'Ендерс простягнув листок паперу. 'Вам знайоме речовина в бочках? Вчора Лейтон отримав результати. Хімікати з обох плотів ідентичні. Вони являють собою фосфорорганічна сполука, в даному випадку овечий соус.'
  
  'Отже, бочки привозять з ферми. Ти знаєш, скільки ферм в Девоні, Патрік?
  
  
  
  'Багато. Але нам трохи допомогла компанія з охорони здоров'я тварин, в якій працював Злитий. Очевидно, як тільки Лейтон дізнався, що має справу з вівчарством, він зв'язався з ними. За словами Лейтона, їх хіміки старанно працювали всю ніч, і вони визначили марку як одну зі своїх. Більше того, оскільки формула змінилася, їм вдалося уточнити номер партії. Остання постачання відповідної партії була зроблена більше чотирьох років тому.'
  
  Райлі взяла листок паперу. Список адрес в дві колонки. Не більше десяти.
  
  'Їх могли вкрасти або отримати за наводкою, що завгодно.
  
  'Так. 'Ендерс зазначив на аркуш паперу. 'Але той, хто захопив Перрі Злита, захопив також Брендена Паркера, а Паркер знає, де Джейсон Хобб. Девіс вважає, що спробувати варто, і, враховуючи ваш досвід роботи в Агроотряде, він вважає, що ви підходите для цієї роботи.'
  
  Севідж нарешті заліз у постіль близько половини третьої ночі, коли в бухті почався приплив, і подальші судові експертизи були відкладені. Криміналісти планували оглянути місцевість на вершині скелі з першими променями сонця, але в темряві, з-за вогкості під ногами, вони теж відмовилися від цієї затії.
  
  Наступного ранку о дев'ятій вона була в ділянці і поскаржилася Калтеру, що майже не спала.
  
  'Спиш? - Запитав Колтер. Тобі слід запитати про це Джона Лейтона. Очевидно, він не спав всю ніч.
  
  Колтер був прав.
  
  'Зайнятий як бджілка", - сказав Лейтон, коли вона подзвонила йому. 'Нам потрібно терміново поговорити з Хардином та іншими. Кроншнеп, Лакуна і Кальдера.'
  
  Двадцять хвилин потому це все, що у них було. Спішно скликано нараду в кімнаті для брифінгів. Всі присутні виглядали выжидающими. Ходили чутки, що Лейтон всю ніч безперервно закривав очі. Він не тільки роздобув докази, які могли б допомогти знайти Перрі Злита, але і зробив важливий крок до розкриття всіх трьох справ.
  
  
  
  'Отже, хлопці,' сказав Хардін, повний життя і значно більш життєрадісний, ніж напередодні ввечері. - Ви всі знаєте, що сталося подія. На даний момент ми не зовсім впевнені, що це означає. Підводячи підсумок того, що ми знаємо на даний момент: вчора інспектор Севідж встановив, що Бренден Паркер є найбільш вірогідним підозрюваним у справі Ліама Клафа / Джейсона Хобба. На жаль, Паркер пропав безвісти, очевидно, викрадений тією ж людиною або особами, які вбили Тіма Бенедикта і викрали Перрі Злита. Бренден Паркер - син Френка Паркера. Паркер-старший керував будинком Вудленд-Хайтс і, як ми вважаємо, вбив Джейсона Колдуелла ще в 1988 році. Злитий в той час жив у сусідньому селі, а Бенедикт був місцевим рабином. Крім того, минулої ночі ми виявили тіло Едіт Паркер – мачухи Брендена Паркера – в Соар-Мілл-Коув. Але є ще дещо. Джон?'
  
  'Дякую. Лейтон встав. Він підійшов до білої дошки, до якої прикріпив кілька фотографій. 'Підводячи підсумок результатами судово-медичної експертизи, ось що нам відомо: в підвалі у Вудленд-Хайтс ми виявили докази того, що там було поховано тіло. Ми виявили лише фрагмент п'ятої плеснової кістки, але він відповідав скелету, який пізніше був виявлений в сусідній гаю. В скелеті були відсутні раніше згадана плюсневая кістка і мізинець. Скелет, ймовірно, був викопаний з льоху в Вудленд-Хайтс пару місяців тому і перепоховано в гаю. Проте в гаю ми також знайшли нещодавно відрубане палець, який, як ми тепер знаємо, належав Джейсону Хоббу. Отримавши також результати сімейної ДНК, я можу підтвердити, що скелет належить іншому Джейсону, Джейсону Колдуэллу. Поки що всі зі мною згодні? '
  
  
  
  Лейтон зробив паузу, щоб інформація осмыслилась. Кілька детективів похитали головами, не в силах зрозуміти. Більшість кивнуло. Лейтон оглянув кімнату, потім підійшов до столу і взяв один зі своїх пакетів polygrip. Всередині було щось, що нагадує маленьку коричневу гілочку.
  
  - Тепер переходимо до операції "Кальдера". Сержант Райлі оглянув пліт, який ми знайшли в Дженниклиффе, витяг кісточку маленького пальця і клапоть шкіри з біблійними написами на ньому. Шкіра насправді була з області голови, скальп.'І знову Лейтон зупинився. Він простягнув руку, взяв інший пакет з полигрипом і помахав їм навколо. 'Тепер я можу сказати вам, що шкіра в цьому мішку і кістки в іншому належать скелету, який ми знайшли в гаю неподалік від Вудленд-Хайтс.
  
  На кілька секунд запанувала тиша, а потім кімната вибухнула, всі заговорили разом і перекрикували один одного. Жестикулювали руки і показували пальцями, і Хардину залишалося стукнути кулаком по столу і навести в залі порядок.
  
  'Увагу на приз, люди, увагу на приз!' Хардін знову стукнув по столу, на цей раз по разу за кожне розслідування. "Кроншнеп!' Бах. 'Lacuna!' Бах. "Кальдера!' Бах.
  
  На мить Севідж подумала, що її колеги-детективи могли б повторити уривчастий вибух Хардина як свого роду дивний бойовий клич або футбольну кричалку, але вони цього не зробили. Замість цього на мить запанувало мовчання, перш ніж всі знову заговорили.
  
  Кольєр помітив Севіджа і бочком підійшов до нього. 'Що ж ви тоді думаєте, мем? - запитав він, перекрикуючи шум. - Що, чорт візьми, задумав цей хлопець з плотом?
  
  'Гарет, у мене все ще крутиться голова. Я намагаюся розібратися в наслідках.
  
  'Я теж, але я думаю, що це процес. Все почалося з демонстрації плоту в Дженниклиффе. Манекен був понівечений, а в коробці були залишені докази. А саме шкіра та кістки. На руці манекена також було вирізано кілька наборів ініціалів, які відповідали ініціалами Тіма Бенедикта, Перрі Злита і Брендена Паркера. Їх змушують розплачуватися за те, що сталося ще в 1988 році, коли вони троє були пов'язані з дитячим будинком.'
  
  
  
  'Але там було чотири набору ініціалів, так?
  
  'Ага. Туберкульоз, ПС, СН і ПЕКЛО.
  
  Севідж повільно кивнула, на мить замислившись. Потім вона дістала свій телефон і відкрила доступ до своїх текстових повідомлень. Вона виділила одну, яка отримала минулого вечора, і показала Кольеру.
  
  Терміново. Подзвони мені зараз. Гл.
  
  'Ч.? - Перепитав Кольєр. 'Від кого це було?
  
  'Він. 'Севідж повернувся і подивився через кімнату туди, де старший сержант розмовляв з Джоном Лейтоном. 'Конрад Хардін.
  
  Після брифінгу Севідж спробувала розповісти Хардін про свої тривоги. DSupt нічого не хотіла чути. Він сказав, що, звичайно, був мішенню, але яке це мало значення в загальній схемі речей? Проблемою були хлопчики. Хлопчики в минулому і хлопчики в сьогоденні. Ніщо не повинно відволікати їх увагу від цього.
  
  Роздратована, вона залишила Колльера розбиратися з забезпеченням деякої захисту Хардина і його найближчих родичів і попрямувала у свій офіс. Вона сиділа і дивилася на екран свого терміналу, на якому була відкрита маса документів. Карти, звіти, профілі підозрюваних, статті в пресі за давні роки. Незважаючи на оптимізм, викликаний раніше напруженою роботою Джона Лейтона, вона залишалася песимістичною. Вона намагалася чіплятися за якусь надію, що ситуація закінчиться добре, що вони знайдуть Джейсона Хобба, але чим довше він залишався зниклим без вести, тим більш малоймовірним здавався такий результат.
  
  
  
  Вона вивела на екран карту і зробила панорамування. Збільшила пару місць. Вона поняття не мала, що шукає. Натхнення. Диво. Якась зачіпка щодо того, де Бренден Паркер міг сховати хлопчика.
  
  'Мем? Незнайомий молодий констебль постукав і зазирнув у двері. 'До вас хлопець. Якийсь бородатий бродяга в пальто. Пахне рибою. Відмовляється говорити ні з ким, крім вас. Каже, що це важливо. Я помістив його в кімнату внизу.'
  
  'Угу. 'Севідж кивнула, слухаючи одним вухом, її думки були зайняті пошуком Джейсона. 'Добре, дякую.
  
  Спустившись вниз, вона виявила свого відвідувача в кімнаті для допитів, і, коли вона відкрила двері, відчула запах риби. Як і сказав окружний прокурор, чоловік був одягнений у величезне чорне пальто і заріс густою бородою, яка закривала кожен дюйм нижньої половини його особи. Він сидів по один бік столу з кухлем чаю в своїх величезних руках, перед ним стояла тарілка, на якій не було нічого, крім кількох крихт печива.
  
  Це був хлопець з плавучого будинку в Торпойнте, Ларрі якийсь там.
  
  'Містер...' Севідж не міг пригадати прізвище цієї людини.
  
  'Я тобі вже казав, мене звуть Ларрі. Ларрі Лобстер.
  
  'Ларрі, так. Севідж підійшов до столу і сів. Поруч стояла жахлива сморід. Риба, солярка і трюмна вода з легким присмаком тютюну. "Що я можу для вас зробити?
  
  'Бачив, як ви, хлопці, шукали хлопця,' сказав Ларрі. 'Дартмур. Узбережжі. Гирла річок. Якийсь божевільний ублюдок накачав вас, як курку, застряглу в каструлі, чи не так? Не можете знайти вихід, чи не так? У пастці.'
  
  'Джейсон? Севідж намагалася дихати ротом. 'Ти щось знаєш?
  
  
  
  'Припливи - це те, що я знаю. Ларрі поставив кухоль і підніс руку до голови. Постукав себе по патронник. 'Той перший пліт. Той, що знайшли в Дженниклиффе. Я багато років працюю в цих водах і кажу вам, що, швидше за все, воно прийшло з річки Ерме.'
  
  'Це могло бути звідки завгодно, Ларрі", - сказав Севідж, думаючи, що чоловік дізнався розташування з репортажів про другому плоті, те, на якому був Тім Бенедикт. 'Крім того, Ерме в десяти милях на схід. Я не бачу, щоб пліт дрейфував так далеко. Це цікава теорія, але...
  
  'Не теорія, а факт. 'Ларрі знову потягнувся за кухлем і зробив ковток, краплі чаю залишилися у нього на бороді, коли він поставив кухоль. 'Один з моїх буйків зрізає проходить повз яхта, я точно знаю, де його знайти. Вири, течії, розриви, приливні течії. Вони штовхають туди-сюди, в ту сторону. Здається випадковим, але, врешті-решт, океанографи можуть нанести їх на карту на роки вперед. А другий пліт, який був на Ерме, чи не так? '
  
  'Так, але людині не вдалося запустити його. Він так довго збирав деталі, що у нього закінчився час, і апарат викинуло на піщану мілину.
  
  'Ось тут-то ти й помиляєшся.
  
  'Містер ... Ларрі. Я впевнена, що у вас добрі наміри, але сьогодні нас змусили прийти сюди. Севідж намагалася бути ввічливою, але їй потрібно було позбутися Ларрі і повернутися до роботи. Вона не знала, навіщо він прийшов. Можливо, йому було самотньо. 'Тепер нас турбує Джейсон Хобб, а не припливи і відливи.
  
  'Звичайно, дівчинка, але ти дивишся, а не слухаєш. Я сказав, що ти в пастці. Як хлопчисько. Розумієш, омар. Бідолаха нюхає наживку, а потім згортає не туди. Намагається дати задній хід, тільки так працює каструля, що він не може знайти вихід. Каструля з лобстерами в одну хвилину, каструля для варіння в наступну. '
  
  'Ларрі, якщо у тебе є якась інформація, то, будь ласка, перестань говорити загадками. В іншому випадку я міг би звернутися в соціальну службу, щоб тобі допомогли. Ти не повинен жити на це...
  
  
  
  'До біса соціальні служби! Купка придурків, більшість з них. І допомога потрібна не мені, а тобі.
  
  'Я?'
  
  'Гаряча вода стає все гарячіше. Готую тебе, щоб ти стала гарною і ніжною.
  
  'Ларрі, я...
  
  'ХЛОПЧИСЬКО! ДЖЕЙСОН! 'Ларрі махнув рукою над столом, вхопив кухоль і відправив її в політ. Кружка впала на підлогу й розбилася на кілька шматків, чай расплескался всюди. Ларрі похитав головою і сморщил ніс. 'Вибач. Намагаюся тобі сказати, чи не так? Я можу витягти тебе з біди. Я знаю, де він.
  
  Севідж втупився на Ларрі. Звернув увагу на чорний плащ, вимазаний риб'ячим жиром. Густу бороду. Праву руку – ту, на якій не було великого пальця, і пальці, схожі на крабі клешні, які рухалися взад-вперед. Як цей чоловік міг що-небудь знати про Джейсона, якщо тільки він не був безпосередньо причетний до його зникнення?
  
  Ларрі моргнув, дивлячись на неї, і його очі заблищали, як сріблястий пісок на дні кам'яного ставка.
  
  'Розкажи мені,' попросила вона, раптово перестав дбати про те, звідки взялася ця інформація.
  
  'Цей хлопець не спускав пліт на воду, коли його спіймали в понеділок вранці. Він намагався забрати його.
  
  'Повернути його? - запитав я.
  
  'Так. Бачте, він запустив його вище по річці посеред ночі. З-за такого дощу вода піднялася досить високо. Він сподівався, що пліт опуститься, зустріне приплив і його забере. Тільки приплив був недостатньо високим, і пліт застряг на піщаній мілині. Коли його знайшли, він був там, внизу, і розбирав цю штуку на частини, а не збирав її разом.'
  
  
  
  'Так як це допоможе нам знайти Джейсона?
  
  'Пліт був спущений на воду з Ерме не просто так, і це з-за того, що знаходиться вище за течією. Бачиш, там мати Брендена'.
  
  'Мати Брендена? Ви маєте на увазі Дебору Паркер? Ми зрозуміли, що вона мертва.
  
  'Жива чи мертва, вона - ключ до всього.
  
  'Як ти?
  
  'Я знаю, от і все. Тобі не потрібні пояснення "чому". Тобі просто потрібно знайти вихід з положення, розумієш? Ларрі піднявся зі стільця. 'Тоді, коли ми були дітьми, він був божевільним Бренденом. Дивний, як його батько. Думаю, судячи з того, що він витворяв останнім часом з тими хлопцями, він теж не сильно покращав'.
  
  'Ларрі. Севідж теж встав. 'Залишайся на місці. Нам потрібно отримати свідчення.
  
  'Я ніде не залишуся. Ларрі зашаркал до дверей. 'Я розповів тобі все, що знаю. Мати, зрозумів? Я буду на своєму човні, якщо знадоблюся.
  
  Рибак вислизнув у коридор, залишивши Севіджа витріщатися на розбиту чашку, осколки якої були оточені калюжкою паруючого чаю. Бренден Паркер, згадала вона, шукав розради в теплі срібного чайника, що належав його матері. В той час вони не знали, що вона померла, і не знали історії її відносин з Бренденом.
  
  От і все. Севідж повернулася й вибігла з кімнати. Через півхвилини вона була у відділі по розслідуванню злочинів і протистояла Колльеру.
  
  'Дебора Паркер. Перша дружина Френка Паркера і мати Брендена Паркера, ' представилася вона.
  
  
  
  'Хто? Кольєр підняв маркер, захищаючись. Він повернувся до дошки і переглянув список імен. 'Немає на радарі.
  
  'Ні, тому що вона мертва.
  
  'Мертвий? Кольєр похитав головою. 'Так до чого ти хилиш? Привиди?
  
  'Ні, Дебора Паркер не повернеться. 'Севідж вказав на карту на іншій дошці. - Але мене цікавить те, що вона залишила після себе.
  
  Севідж пояснила Коллиеру, чого вона хоче, і вирушила на пошуки Калтера. Через п'ять хвилин вона повернулася з констеблем на буксирі.
  
  'Ну і що?"
  
  'Я в замішанні", - сказав Кольєр, помахуючи аркушем паперу перед Сэвиджем. 'Я не можу знайти запис про смерть Дебори Паркер, але у мене є її адресу. Вона живе за містом, недалеко від Модбери.
  
  'Життя? Севідж записав адресу. 'Цього не може бути. Ми знайшли листівку із співчуттями у будинку Брендена Паркера.
  
  'Неважливо. Ділянка знаходиться прямо на Ерме, вище за течією від місця, де був знайдений другий пліт.
  
  'Знайди машину,' сказала вона, повертаючись до Колтер і выпроваживая її з кімнати. 'Нам потрібні поліція, пошукова група, Джон Лейтон і його криміналісти. Попередьте також санітарну авіацію, нам може знадобитися медична допомога.
  
  "Так, мем!' Колтер вже витягнув її телефон, і вона набирала номери, поки вони бігли по коридору.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Розділ тридцять П'ятий
  Недалеко від Модбери, Саут-Хэмс, Девон. Четвер, 29 жовтня. 12:38.
  
  Вони мчали по А38, більшу частину шляху "Севідж" перевищував тонну. Після двосмугового руху у них не було іншого вибору, окрім як їхати другорядними дорогами, і просування було болісним. Поки Севідж була зосереджена на тому, щоб утримати машину на дорозі, Колтер дзвонив по її телефону один за іншим.
  
  Недалеко від Модбери Севідж звернув на крихітну стежку, що підіймалася на схил пагорба, перш ніж спуститися з крутого пагорба.
  
  'Тут, мем,' сказав Колтер.
  
  Севідж розвернув машину і виїхав на дорогу, яка вела через пару полів до великого будинку. За хатою поле спускалася до лінії дерев, за якими виднілася блакитна річка Ерме.
  
  "Можливо, колись це місце було будинком місцевого лікаря або адвоката", - подумав Севідж. Тепер він стояв занедбаний, з розбитими шибами у вікнах, верандою на всю довжину, частково обвалилася з одного кінця, старим кріслом-гойдалкою поруч з маленьким чавунним столиком, грекам, які заховались під верандою.
  
  Вони проїхали по доріжці і зупинилися перед будинком. Невелику ділянку був оточений залізним парканом, трава на якому була високою, майже по пояс. За будинком розташовувався загін, густо зарослий щавлем і кропивою, а збоку розташовувався фруктовий сад з жилавими яблунями, гостро нуждавшимися обрізання.
  
  
  
  'На малюнку був зображений ящик, заритий у землю, так що спочатку перевірте територію. Севідж вискочив з машини, коли вони зупинилися. 'Пішли.
  
  Вона підбігла до воріт і розчинила їх. Мощена каменем доріжка огибала праву сторону будинку. Вона пішла по доріжці, Колтер слідував за нею.
  
  'Отже, ти думаєш, він тут? Джейсон? - Запитав Колтер.
  
  'Повинно бути'.
  
  Вони обігнули будинок і по високій траві попрямували до фруктового саду. Дерева оточував паркан із стовпів і жердин, а ворота на ділянку були відкриті. Місцями трава була витоптана. Хтось недавно був тут.
  
  'Там! - Сказав Севідж, вказуючи на ділянку потривожений землі, купу землі, все ще темно-коричневої від вологи. Вона підійшла до купи і відчула раптовий спазм в животі, коли побачила дірку поряд. 'Він був тут.
  
  Вона подивилася вниз, в яму. Стінки заглиблювалися в темну землю, а на дні стояв великий ящик, приблизно метр в ширину, два в довжину і, можливо, метр в глибину.
  
  'Кришка, мем,' сказав Колтер, вказуючи на великий аркуш дикту з одного боку купи сміття. Поряд з фанерою лежав короткий відрізок трубки, щось на зразок водостічної труби. 'Господи, я не можу уявити, яке було там, у пастці. Жахливо.
  
  Севідж кивнув. Кілька банок кока-коли та обгортки від численних пачок печива і шоколадних батончиків були зрушені в кут. З одного боку коробки крізь грубе отвір у фанері виднілася свіжа земля.
  
  'Але де він зараз? Севідж придивився уважніше. Отвір вело до сусіднього отвору, більш вузьким, ніж перше. На дні Севідж розгледів контури дерев'яного гробу, кришка розкололася і була зсунута в бік, а зверху лежав простий дерев'яний хрест.
  
  
  
  'Мем? Колтер став поруч з Сэвиджем. 'Якщо Джейсон був у першій лунці, то хто або що було до цього?
  
  'Поняття не маю, але яму теж вирили сьогодні. Вона вказала на купу сміття, а потім обвела поглядом сад. Інша трава була високою і не прим'ятої. 'Тут нічого немає, давай спробуємо в будинку.
  
  Обійшовши будинок спереду, Колтер зупинився, коли вона вийшла на веранду. Вона опустилася колінами на дерев'яні дошки.
  
  'Кров, мем. 'Констебль вказав на кілька темних плям біля вхідних дверей. 'Судячи з вигляду, свіжа.
  
  'Добре,' сказав Севідж. - Давайте подивимося, що ми зможемо знайти всередині.
  
  Колтер кивнув, встав і потягнувся до дверної ручки.
  
  'Рукавички! - Вигукнула Севідж, залазячи в свою кишеню і витягуючи пару. 'Ось, візьми ці.
  
  'Дякую. Колтер взяв рукавички і надів їх. Потім вона знову взялась за дверну ручку, повернула її і відкрила двері.
  
  Перед ними тягнувся вузький коридор, праворуч і ліворуч були двері. Сходи вели на другий поверх з одного боку коридору. Колтер увійшов у будинок, Севідж пішов за ним. Протяг з відкритої двері потривожив шар пилу на підлозі, і в повітрі закружляли порошинки. У повітрі було щось ще. Із задньої частини будинку піднімався пар.
  
  'Порожньо, мем,' сказав Колтер. Вона вказала на кімнату праворуч. Голі дошки підлоги, старе крісло-качалка, лава ченця, величезний, але простий комод, кілька поїдених міллю оксамитових фіранок. 'Просто купа старовинних меблів. Я думаю, той, хто жив тут, давно пішов.
  
  Севідж заглянув в кімнату ліворуч. Там була та ж історія. Порожньо. На стіні поруч з вікном, куди крізь розбите скло потрапляли краплі дощу, облупилися шпалери.
  
  
  
  'Тут хтось є. Севідж понюхав повітря і вказав в кінець коридору. 'На кухні.
  
  Вона пройшла по коридору туди, де скляна двері були прочинені, стікали по склу краплі вологи. Вона штовхнула двері, і вона відкрила кухню фермерського будинку. Збоку стояла Ага, з-під кришки великій каструлі з шипінням виривався пар.
  
  'Обережніше,' сказав Севідж. - Ми не знаємо, з ким маємо справу. Вони можуть бути озброєні електрошокером. Як би те ні було, вони дуже небезпечні.
  
  Колтер підійшов до дверей, але за неї не було нічого, крім невеликої комори. Вона знизала плечима, а потім подивилася на стелю.
  
  'Точно, тут нічого немає. Севідж вказав туди, звідки вони прийшли. 'Спробуємо піднятися на перший поверх.
  
  Вона повернулася коридором до сходів і почала підніматися. Сходи під його ногами заперечливо заскрипіли, але в іншому здавались рівними.
  
  'Ще кров, мем. - Кальтер вказала на інше темна пляма, піднімаючись слідом за Сэвиджем по сходах. 'Будемо сподіватися, що воно не належить Джейсону.
  
  Через кожні кілька кроків було ще одне пляма крові. На сходовому майданчику стежка повертала ліворуч і вела в більшу спальню з двоспальним ліжком.
  
  'Обережніше, мем. 'Колтер простягнув руку і схопив Севіджа за плече. 'Мостин немає.
  
  'Дякую. Увагу Севідж привернув стеля, покритий сотнями сторінок, надрукованих дрібним шрифтом. Вона подивилася вгору. Сторінки були тонкими, як цигарковий папір. 'Це сторінки з Біблії.'
  
  "Що, чорт візьми, це таке, мем?
  
  
  
  'Поняття не маю. Севідж перевела погляд на підлогу. Або, скоріше, на відсутність такого. Мости були зняті, залишилися тільки балки. Під балками вона могла бачити тонкі дерев'яні плетінки, бігаючі взад і вперед. Вони не повинні бути такими міцними. Крокуй в щілину між балками, і твоя нога пройде крізь штукатурку. 'Але будьмо обережні, гаразд?
  
  На відміну від кімнат внизу, в цій була меблі. Велетенська чавунна ліжко стояла на балках, ніжки ліжка були охайно встановлені на двох половицах, які були залишені на місці. У дальньому кінці кімнати, біля вікна, стояв високий важкий шафа.
  
  "Боже Всемогутній! 'Кальтер просунулся в дверний проріз і вказав на ліжко. 'Якого біса?..
  
  Севідж увійшла в кімнату, переконавшись, що твердо ставить ноги на балки. Вона пройшла по півдюжини з них, поки не стала поруч з ліжком. Там хтось лежав, ковдру натягнуто до шиї. Сиве волосся розметались по подушці віялом і обрамляли обличчя з потрісканою шкірою. Носа не було, носова кістка оголилася. Точно так само губи висохли, вишкіривши білі зуби, золотистий блиск пломби вгорі праворуч.
  
  'З могили в саду,' сказав Севідж. 'Очевидно, вона була мертва вже деякий час.
  
  'Вона? Кальтер навшпиньки пройшов по балках. 'Я знаю, що у нього довге волосся, але звідки ти знаєш, що це не чоловік?
  
  'На подушці фотографія. Севідж вказав на фотографію в маленькій золотий рамці, яка знаходилася праворуч від голови. У кріслі сиділа жінка з копицею довгого світлого волосся, на колінах у неї сидів маленький хлопчик років одинадцяти-дванадцяти. 'Думаю, це вона.
  
  Так хто ж цей хлопчик?
  
  'Бренден Паркер, звичайно. Ця жінка, мабуть, його мати.
  
  
  
  'Чорт візьми. 'Колтер похитала головою. 'Спляча Красуня, це не так.
  
  'Питання в тому, де Джейсон? Перевір гардероб, будь ласка.
  
  Колтер кивнула і попрямувала до величезного предмету меблів. Вона пововтузилася з ключем, який стирчав у замку, а потім відкрила двері.
  
  'О Боже!' Колтер на мить відвернула голову від шафи. 'Вам краще підійти й глянути на це, мем'.
  
  Севідж переступила через балки, поки не стала поруч з Калтером. Констебль вказала всередину. На дні шафи в безладді лежала купа одягу. Темно-синя куртка з флісовою підкладкою в тон. Пара джинсів і сорочка Argyll з краваткою, пофарбованим свіжою червоною кров'ю. Поверх одягу на дерев'яних вішалках висіло кілька суконь.
  
  'Схоже на куртку й сорочку Джейсона. Судячи з кількості крові на сорочці і сліду на шляху сюди, я б сказав, що він серйозно поранений.
  
  'Але де? Кальтер розвернулася на підборах, ледь не втративши рівновагу на балках. 'Кривавий слід веде в цю кімнату.
  
  Севідж теж повернувся. Ліжко та шафа були єдиними предметами меблів у кімнаті. Люка на горище не було, і обидва вікна були закриті. Ліжко перебувала високо від підлоги, і Сэвиджу не довелося сильно нахилятися, щоб зазирнути прямо під неї. Нічого. Вона випросталась і знову втупилася на ліжко. Поколювання поширилося від кінчиків пальців по всім рукам. Поколювання перетворилося в холод, який пробіг по її грудей. Худий труп був занадто громіздким. Під ковдрою було щось ще.
  
  Вона відступила по балках, поки не добралася до ліжка. Поверх лежало в'язане ковдру, під ним іншого ковдру, на цей раз вовняна. Під ним, перевернута зверху, була біла простирадло. Все це було акуратно складено з боків і в ногах ліжка. Севідж підняв простирадло поруч з подушкою і витягнув матеріал з-під матраца. Одним рухом вона відкинула все це назад.
  
  
  
  О, чорт! Кальтер стояв, відкривши рот. 'Немає!
  
  Труп був роздягнений. Шкіра, стара, суха і пожовкла, звисала зім'ятими складками. Тут і там крізь тріщини в шкірі стирчали білі кістки. Важко повірити, що це істота колись було живим, подумав Севідж, що труп не був якимось інопланетним зомбі, готовим повстати з мертвих. Ще важче усвідомити, що жінка в ліжку була не одна. Що її зморщені руки колисали оголене тіло дитини, притискаючи бідне створення до своєї висохлої і безплідною грудей.
  
  Шок від виду трупа Дебори Паркер був нічим порівняно з усвідомленням того, що у тіла, яке вона тримала на руках, не було голови. Коли жахливе бачення дійшло до нього, по спині Севіджа пробіг холодок.
  
  'Мем! Колтер приклала руку до грудей. - О Боже, мем! ... Я ніколи...
  
  'Легше, Джейн. Севідж встала з ліжка і навшпиньки пройшла по кроквах. 'Назад вниз, швидко.
  
  'Це був він, мем? - Запитав Колтер, коли вони спустилися в коридор. Констебль похитала головою і зробила кілька глибоких вдихів. 'Бідний Джейсон Хобб?
  
  'Так, я так думаю. 'Севідж на мить замовк. Вона подумала, чи достатньо оговтався Колтер для того, що вона задумала далі. 'Якщо ти готовий до цього, тоді зі мною, добре?
  
  'Звичайно, мем. - Кальтер глибоко зітхнув. "Краще не буває.
  
  Севідж повернувся й пішов коридором до кухні, Колтер пішов за ним. Кухня була майже такою ж, якою вони її залишили. Двері комори все ще була прочинена, на плиті все ще булькала сковорода.
  
  
  
  'Мем? - Перепитав Колтер. 'У чому справа?
  
  'Це. 'Севідж вказав на Ага. 'Горщик.
  
  'Гей? Колтер пройшов повз неї і ввійшов у кімнату. 'Травичка? Я не розумію.
  
  Тобі краще не знати. Севідж увійшла і підійшла до плити. Вона потягнулася за прихваткою, яка була загорнута навколо перекладини плити. 'Ось, візьми це.
  
  "Що ти хочеш, щоб я з нею зробив? - Запитав Колтер, коли вона взяла рукавичку.
  
  'Я хочу, щоб ти підняв кришку з каструлі. Коли будеш це робити, відвернися. Тобі нема чого бачити.
  
  'О Боже, мем. Ви, блядь, розігруєте мене, так?
  
  'Ні, Джейн, не збираюся. Тепер просто підніми кришку.
  
  Колтер наділу рукавичку на праву руку і потягнулася через плиту. Її рука стиснулася, коли вона взялася за ручку кришки. Коли вона підняла кришку, вгору, як грибоподібна хмара, піднявся стовп пари, і вона відступила назад, щоб не обпектися.
  
  Сэвэдж присунувся ближче. Всередині каструлі вирувала вода, знову і знову піднімалися бульбашки. І серед цієї бурі Сэвэдж побачив копицею світлого волосся, мотающихся взад-вперед.
  
  'Огидно,' сказав Хардін. - Найгірші новини, які тільки можна уявити.
  
  Севідж стояв з Хардином і констеблем Калтером на доріжці, що веде до будинку. Сад, город і будинок були за межами території. Територія Джона Лейтона. Без заперечень. Він вже обстежив прибудову збоку від будинку і знайшов цілу купу деревообробних інструментів, а тепер був нагорі, у спальні, з Несбитом і фотографом. Він зауважив, що балки більше не витримають жодної ваги.
  
  "Ми ж не хотіли б, щоб все це обрушилося у вітальню, чи не так?" - сказав він.
  
  
  
  Хардін вибухнув черговий тирадою про управління очікуваннями ЗМІ. За його словами, вони зіграли неправильно. Тиск, що виникло через виявлення Тіма Бенедикта, призвело до того, що вони відвели очі від м'яча. Жахливе виявлення тіла Джейсона знову привернула увагу засобів масової інформації. Коли стане відомо, що поліція допитала вбивцю, але нічого не зробила, почнеться справжнє пекло.
  
  'Гребаной кошмар. Хардін похитав головою, а потім втупився на Севіджа. 'Ти був там. У Брендена Паркера. Чому ти ніколи не твиггил? З усіх людей саме ти, Шарлотта. Полювання на вбивць була в тебе в крові, ти сказала. Ти сказала, що в тебе був послужний список. Що ж, мені не слід було тебе слухати. Зрозумійте це – Паркер зізнався вам, що вбив Джейсона Колдуелла, але ви не подумали піти далі. Викриття Паркера було нашим єдиним шансом знайти Джейсона. За винятком того, що тепер ми, чорт візьми, знайшли його, чи не так?
  
  Севідж намагалася не дивитися в землю. Це була не її вина, подумала вона. Хардін був не в собі. Бренден Паркер не вбивав Колдуелла, це був його батько. Звичайно, інцидент, мабуть, вплинув на хлопчика, і почуття провини, яке він ніс в собі всі ці роки, ймовірно, призвело до його нинішнього душевного стану, але могла вона якимось чином дізнатися?
  
  'Сер? Севідж вирішив спробувати заспокоїти DSupt. 'Якщо б не представник громадськості, ми б ніколи не знайшли це місце. Це зникло з радарів, ні в яких наших доказах.'
  
  'Ну, чому, чорт візьми, цього не було ні в одному з наших доказів?' Хардін обвів рукою навколо і ткнув пальцем в будинок. 'Один погляд на будинок, і навіть самий тупий констебль зрозумів би, що це лігво якогось паршивого психа. Якби у кого-небудь була хоч унція мізків, Джейсон Хобб був би ще живий '.
  
  'Імовірно, вбивця вибрав будинок своєї матері, тому що думав, що ми ніколи не знайдемо його без його допомоги.
  
  
  
  'Не будь дуже розумною зі мною, інспектор Севідж. Якщо ми почнемо чекати, що злочинці допоможуть нам вибратися, то з таким же успіхом можемо зібрати речі і відправитися додому прямо зараз. Шкода.
  
  Севідж збирався сказати щось ще, коли Лейтон і Несбіт вийшли з дому. Це був сигнал службовцям моргу входити. Сэвэдж здригнувся, уявивши, що доведеться відокремити два тіла одне від одного і упакувати висушений, зморщений труп в мішок для трупів. А ще там був горщик з головою. Вона навіть думати не хотіла про те, як вони з цим впораються.
  
  'Колота рана в живіт, - сказав Несбіт, підходячи ближче. 'Рана була досить глибокою, щоб розірвати аорту. Джейсон Хобб, ймовірно, помер так само, як Джейсон Колдуелл.
  
  'Який батько, такий і син", - сказав Хардін. 'Бренден Паркер - довбанутий індивідуум'.
  
  'Цілком, Конрад. Несбіт злегка посміхнувся. 'В будь-якому випадку, кривавий слід, який ти бачив, був поверхневим. Моя гіпотеза така: Джейсон Хобб помер від обширного внутрішнього кровотечі. Його голова, слава Богу, майже напевно була видалена після смерті. Ми дізнаємося напевно після розтину.'
  
  'А жінка? - Запитав Севідж. 'Природні причини?
  
  'Набагато складніше дізнатися. Немає ніяких видимих ознак смерті. Може, при розтині що-небудь виявиться, а може, й ні. Судячи зі стану трупа, вона була мертва добрих кілька місяців. Припускаючи, що могила в саду була вирита в момент смерті, ми, можливо, зможемо щось з цього отримати. Що ти про це думаєш, Джон?
  
  'Так. Зразки ґрунту і комах, ' сказав Лейтон в якості пояснення. - Ми перевіримо іншу частину саду і нанесемо удар по будинку, як тільки приберемо тіла.
  
  'Шарлотта,' сказав Хардін, відводячи Севіджа в бік і знижуючи голос. 'Міністр, що нам відомо про його зв'язки з цією жінкою?
  
  
  
  'За словами Френка Паркера, у Дебори Паркер були якісь стосунки зі священиком. Очевидно, коли хлопчики пропали, загострення пристрастей став занадто сильним, і він так і не повернувся в будинок престарілих. Як би те ні було, незабаром після цього заклад закрився.'
  
  'Але тут? Хардін озирнувся на будинок. 'Може, там є щось, що нас могло б стати в нагоді?
  
  'Сумніваюся. Будинок обчистили. Можливо, щось є в будинку Брендена Паркера в Айвибридже.
  
  'До речі, про Паркера, де він? Я думав, його оглушив шокером той псих, який захопив Злита і Бенедикта?
  
  'Я не знаю, сер. Хоча я думаю, що ми близькі до фіналу. Можливо, Паркер знав, що він сам у небезпеці, знав, що його час вийшов. Можливо, саме тому він убив Джейсона Хобба і віддав його в обійми його матері, ніби вона могла захистити його від будь-якого подальшого шкоди.'
  
  'Господи. Хардін похитав головою. 'Отже, підводячи підсумки, Бренден Паркер все ще десь там. Є два мертвих хлопчика, мертва жінка, мертвий священик і чоловік, який до цих пір числиться зниклим без вести. Не кажучи вже про історичний насильстві, вбивстві і причетності високопоставленого міністра уряду. Я дійсно не знаю, як я поясню це Хелдону.'
  
  З цими словами Хардін розвернувся і попрямував до кількох поліцейських, які курили біля виходу. Коли він добрався до них, він обрушив на групу потік лайки.
  
  'Це починає діяти йому на нерви, - сказав Колтер, коли Севідж підійшов. 'Думаю, я постараюся триматися на відстані до кінця дня.
  
  'Це стосується всіх нас", - сказав Севідж. 'Але це особисте, а не професійне'.
  
  'Особисте? Ти хочеш сказати, що він якось пов'язаний з цим?
  
  'Так, давно. Севідж повернувся обличчям до будинку. 'Коли він був молодим констеблем.
  
  
  
  Колтер кивнув, ніби Севідж все пояснив. Однак вона цього не зробила. Тягар таємниці, подумала вона. Вона, як ніхто інший, повинна знати, яке це.
  
  Вона повернулася до будинку, де двоє помічників з моргу знову з'явилися біля вхідних дверей з мішком для трупів, перекинутих між ними. За легкістю, з якою вони несли сумку, вона здогадалася, що в ній була стара. Суха шкіра та кістки, і більше нічого, крім власних секретів Дебори Паркер, які вона забрала з собою в могилу в саду.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Розділ Тридцять Шостий
  Поліцейський ділянку Краунхилл, Плімут. Четвер, 29 жовтня. 16.15.
  
  Севідж повернувся в Краунхилл ближче до вечора. Хардін призначив прес-конференцію на п'ять годин вечора, і "стерв'ятники" вже зібралися на автостоянці позаду поліцейської дільниці. Фургони для телебачення, місцеві та загальнонаціональні писаки, серед них Ден Філліпс.
  
  'Шарлотта! - Крикнула Філліпс, коли Севідж вилазила з машини. "Погані новини, так?
  
  'Буде заява, Ден, - сказав Севідж, коли Філліпс підійшов. 'В п'ять годин.
  
  'Ви знайшли його, чи не так? І він мертвий. Без сумніву, я можу прочитати це на ваших обличчях.
  
  'Без коментарів. Севідж підійшов до входу і штовхнув двері, що ведуть на станцію.
  
  В кримінальному відділі панувало похмуре настрій, який помітив Філліпс. Ніяких жартів, дотепів або балагурства. Офіцери або стояли невеликими групами, розмовляючи півголосом, яких схилили голови над клавіатурами. Деякі з них, як Севідж, бували у цьому місці раніше. Це було місце прес-конференцій з їхнім скорботним оточенням сім'ями, спалахів світла від камер, які висвітлюють заплакані обличчя, слів, які, заїкаючись, вимовляли матері, батьки, брати або сестри. Місце самоаналізу, де тиша переривалася тільки тиканьем настороженных годин, коли помилки заносилися в звід правил, щоб пізніше над ними попрацювала група перевірки. Подібні події ламали кар'єри, людей теж. Севідж виявив, що це було місце повної темряви і відчаю, де, якщо не бути дуже обережним, емоції могли взяти гору над професіоналізмом.
  
  
  
  Гарет Коллиер зайняв своє звичне місце біля однієї з білих дошок з маркером у руці. Севідж перетнув кімнату.
  
  'Я переглянув все, що у нас є на Брендена Паркера,' сказав Кольєр. "Я майже впевнений, що ми не змогли б розібратися в цій справі без допомоги вашого друга-інформатора.
  
  "Дякую, Гарет. Якщо ми зможемо... ' вона зробила паузу. Через три стола від неї Колтер тільки що відповів на телефонний дзвінок. Її манери з професійних і дружніх перетворилися в односкладові, а особа з розчервоніле від спеки в кімнаті стало білим. В цю мить Севідж зрозумів, що темрява і відчай ось-ось стануть набагато сильніше.
  
  Колтер повісив трубку. Вона поставила лікті на стіл перед собою і сцепила руки. На мить заплющила очі, схиливши голову.
  
  'Джейн? - Покликав Севідж. 'У чому справа?
  
  Колтер відкрила очі і зітхнула. 'Пропали два хлопчика, мем. Початкова школа Модбери.
  
  'Немає. Севідж відчула, що її ноги перетворилися в желе. "Продовжуй.
  
  'Якась жахлива плутанина. Сьогодні вранці на їх відсутність не звернули уваги, тому що вони повинні були бути на шкільній екскурсії. Тільки коли тренер повернувся сьогодні вдень, вчителі зрозуміли, що була допущена помилка. Вони перевірили у батьків, але хлопчики поїхали сьогодні вранці першим справою. Свідок бачив, як хтось їх забрав.'
  
  
  
  'Будь ласка, скажи мені, що це не було...
  
  'Так і було, мем. У нас є опис, і воно дуже схоже на Брендена Паркера.
  
  Райлі вдивлялася через вітрове скло в дартмурский пейзаж. Вузька вуличка, що петляє між порослими мохом берегами. Смужка зелені в центрі асфальту. Вибоїни. "Не так вже й багато людей ходить цим шляхом", - подумала Райлі. Можливо, пішоходи, можливо, сім'я з машиною, повної крикливих дітей, що шукають місце для пікніка.
  
  Провулок різко обривався, шлях перетинали високі дерев'яні ворота, кілька разів обертають ланцюгом навколо воріт, з доданою для більшої переконливості табличкою 'Стороннім вхід заборонено'. Ні пішоходи, ні любителі пікніків не просунулися далі.
  
  'Це останнє в нашому списку, Патрік", - сказав Райлі. "Ймовірно, буде таким же, як всі інші'.
  
  'Можливо. Ендерс навіть не спробував поворухнутися. 'Ми десь між Кадовер-Брідж і Шипстором, але з таким же успіхом це можуть бути високі пустки. Тут нікого немає.
  
  Райлі не могла звинувачувати Эндерса за те, що він втомився. Пару годин тому вони отримали звістку про виявлення Джейсона Хобба, і тепер пошуки здавалися майже академічними. До того ж вони займалися цим з раннього ранку, і це була десята ферма, на якій вони побували. Всі попередні дев'ять були перевірені. Ніяких ознак Брендена Паркера, ніяких ознак Перрі Злита. Кожен фермер, з яким вони розмовляли, підтвердив, що в минулому їм постачали овечий соус певної марки, але вони також запевнили їх, що ні один контейнер ніколи не зникав безслідно. Порожні бочки були повернуті виробнику для повторного використання або промиті і збережені, а залишки утилізовані разом з використаним соусом.
  
  Райлі виліз з машини і підійшов до воріт. Ланцюг була замкнена на важкий висячий замок. У багажнику машини у них було кілька інструментів, але нічого такого, що могло б відкрити. Він повернувся і попрямував до укосу з однієї сторони від воріт. Він скористався одним із стовпів воріт, щоб підтягнутися. Стоячи на березі, він міг бачити через огорожу. Безпека була ілюзією. Поле межувало з двором ферми, між ними тяглася кам'яна стіна. Він озирнувся на дорогу. У п'ятдесяти метрах від нього ворота з п'ятьма поперечинами позначали прохід. Вони могли б повернутися по доріжці, перелізти через ворота і пройти через поле. Стіна не була б великою проблемою.
  
  
  
  Коли Райлі повернувся, Ендерс стояв поруч з машиною. Йому це не сподобалося.
  
  'Я б вважав за краще не робити цього, сер", - сказав він. 'Ми перепачкаемся'.
  
  'Без проблем. Райлі відкрив люк. Поряд з його власною парою черевиків лежала сумка. Він майже забув, що вона там була. Гумові чоботи 'Девіс'. Залишилося від останньої операції, яку ми проводили разом в агроотряде. Трохи удачі, чи не так?'
  
  Вони одягли чоботи і попрямували до входу в полі. Вони відкрили ворота і вийшли на ділянку мізерного пасовища, засіяного заростями очерету. Вони перетнули поле і підійшли до стіни. Ендерс зробив пару кроків до стіни, а потім піднявся, човгаючи черевиками в пошуках опори. Він підняв одну ногу, потім іншу і зісковзнув з іншого боку, збивши великий виступаючий камінь з верху стіни. Райлі відскочив убік, коли камінь з глухим стуком уткнувся в землю біля його ніг.
  
  Ендерс пирхнув, а потім щось пробурмотів з іншого боку, коли Райлі зробила пару кроків назад, а потім підбігла до стіни і одним чітким рухом підстрибнула. Він приземлився з хлюпанням, по щиколотку загрузнувши в багні з подвір'я ферми.
  
  'Що ж,' сказав Ендерс. 'Тепер ми по вуха в лайні.
  
  'Он там. Райлі вказав на ряд низьких металевих загороджень, розташованих у вигляді лабіринту. 'Біг овець.
  
  Два роки тому, коли Райлі все ще був у Лондоні, він подумав би, що овечі бігу - це якийсь дивний сільський спорт, в який грають фермери-збоченці. Тепер він знав, що забіг - це серія перешкод, які використовуються для утримання овець та випасання їх з метою стрижки або підрівнювання ніг. Або, що більш доречно для їх дослідження, для того, щоб загнати їх в овечий загін. Загородження виглядали іржавими, а в загонах росли бур'яни.
  
  
  
  'Тут давно ніхто не занурювався, сер,' сказав Ендерс. Він подивився собі під ноги. 'І це коров'яче лайно, а не овече.
  
  'Чотири роки, пам'ятаєш?' Сказав Райлі, підходячи до бар'єра. "Це місце більше не використовується, крім як для водопою худоби'.
  
  'Так навіщо ж ми турбуємося?
  
  Райлі зупинився поруч із "бігом овець". На дальній стороні бур'яни вийшли з-під контролю, а щавель і кропива заввишки близько метра росли в лісі біля кам'яної стіни.
  
  'Там. Райлі вказав уздовж стіни туди, де бур'яни поступалися місце ділянці землі і пожовтілим рослинам. Біля стіни стояли три сині бочки, але по незайманому ґрунті було видно, що нещодавно прибрали ще багато. Ось чому ми турбуємося.
  
  'Це ті ж самі, що використовувалися на плотах", - сказав Ендерс. Він повернувся і подивився туди, де на іншому ділянці чагарнику стояв старий фермерський будинок із забитими вікнами. Трохи далі на схилі пагорба виднілася U-подібна конфігурація будівель. 'Ти думаєш?..
  
  'На це варто подивитися.
  
  Ліворуч стояв кам'яний корівник з відкритим фасадом, всередині було кілька частин нержавіючої сільськогосподарської техніки. Перед ними було довге низьке будівля, шиферний дах якого потребувала ремонту, з одного боку зяяла дірка. Справа знаходився великий кам'яний хлів з рифленою цементної дахом. Будова було в набагато кращому стані. Кам'яна кладка була нещодавно загострена, дах очищена від моху, на ній було кілька нових листів і красивий новий знак охорони праці і техніки безпеки, рекомендує використовувати підйомні дошки. Кам'яні сходи вели до масивної дерев'яної двері.
  
  
  
  Вони побрели до будівель і піднялися по сходах. На дверях була велика засувка і висячий замок, але засув не був закритий, а висячий замок висів незачиненим.
  
  'Схоже, хтось йшов в поспіху,' сказав Райлі. Він потягнув за ручку на дверях.
  
  Всередині було темно. Райлі простягнула руку і клацнула вимикачем праворуч від дверей. Ряд люмінесцентних ламп ожив і висвітлив коридор.
  
  'Наполовину закінчений. 'Ендерс кивнув на білі стіни і підлогу. 'Повномасштабне переобладнання сараю. Думаю, це має чогось коштувати. Може бути, як будинок для відпочинку.
  
  Райлі втупилася в кінець коридору. Ендерс помилився. Це не було ніякої прелюдією до перетворення будівлі в житлове приміщення. Все обладнання було занадто промисловим. Лампи на перегородках, електричні кабелі в броньованих трубах, бетонна підлога і вентиляційна труба над їх головами.
  
  'Я не думаю, що це будинок.
  
  'Опублікуйте, що там. Грандіозні плани. Кевін чортів Макклауд. Я не здивуюся, якщо в кінці цього коридору виявиться кухня зі стільницею з нержавіючої сталі площею пів-акра.'
  
  Райлі похитав головою. Це був не дім, а швидше фабрика.
  
  Вони пройшли декілька метрів коридором до інших дверей. Райлі відкрила її. За нею був невеликий квадратний коридор. Дві двері закриваються разом в одній стіні і за двері в кожній з інших стін.
  
  'Сюди. Райлі підійшов до двох дверей. Ліва двері були відчинені, і всередині він побачив невелику кімнату розміром всього в декілька квадратних метрів. Підлога була застелена соломою, і коли Райлі оглянув двері, він побачив два великих засува зовні. 'Щось на зразок камери. Я думаю, тут були Бенедикт або Злитий. Ми знайшли його, Патрік, знайшли хлопця з плотом.'
  
  
  
  Другий раз за день Севідж сидів у машині, мчалася на захід по шосе А38, на цей раз з Калтером за кермом. Раніше панувала плутанина, але факти, які вони призвели, говорили самі за себе. Хлопчиків виразно викрали.
  
  Вони вийшли з дому о восьмій двадцять, щоб здійснити коротку прогулянку до школи. Вчитель, який організовував поїздку, чув, що обидва хлопчика захворіли, у той час як персонал, що залишився в школі, думав, що хлопці вирушили в поїздку. Свідок бачив, як пара сідала в машину з Бренденом Паркером. Дізнавшись у Паркера одного з вчителів своїх дітей-підлітків, хоча і з іншої школи, вона не надала цьому значення.
  
  Севідж похитала головою, її власні материнські почуття придушували потреба зосередитися. Це був кошмар кожного з батьків. Звичайний день перетворився в день, який запам'ятається на все життя. Звичайно, у неї самої був точно такий же день, і спогади ніколи не покидали її. Навіть зараз, коли таємниця, що оточує смерть Кларісси, прояснилася, а людина, в кінцевому рахунку винуватий, зник, вона з усіх сил намагалася змиритися з тим фактом, що вона ні в чому не винна. В глибині душі якась її частина вважала себе поганою матір'ю, що вони з Пітом зазнали невдачі як батьки. За будь-якого визначення, втрата дитини довела це.
  
  Вереск гальм, коли Колтер занадто швидко в'їхав в поворот, повернув її до поточної роботи. Вони були на фінішній прямій. Все прискорювалося. Вона подумала про час. Паркера вдарили електрошоком в середу, але той, хто намагався його викрасти, явно зазнав невдачі, тому що сьогодні він відправився в будинок в Модбери, витягнув свою матір з могили і вбив Джейсона. Після цього він викрав двох школярів. Або, можливо, події відбулися навпаки. Як би те ні було, він втрачав концентрацію, починаючи діяти ірраціонально. Вони могли тільки сподіватися, що скажена активність призведе до того, що Паркер зробить помилку.
  
  
  
  У Модбери панував хаос. Черга машин стояла в пробці, поліцейський блокпост зупиняв подальше просування. Колтер обігнав, і його пропустили. Початкова школа знаходилася на околиці, в старому вікторіанському будинку. У кам'яній огорожі стояло з півдесятка патрульних машин, а на ігровому майданчику був припаркований фургон оперативної групи. Коли Севідж вийшла з машини, вона почула дзижчання над головою і, піднявши голову, побачила кружляє над нею чорно-жовтий поліцейський вертоліт.
  
  Поліцейський консультант по розшуку вийшов з фургона відділу розслідувань, коли Севідж наблизився.
  
  Він знизав плечима. 'Я роблю все, що в моїх силах, але, чесно кажучи, не маю особливої надії.
  
  Хардін сидів у фургоні, втупившись на екран, що показує сільську місцевість з повітря, все це оберталося і линула туди-сюди. Якусь мить Севідж не міг зрозуміти, на що дивиться DSupt. І тут вона зрозуміла. Пряма трансляція з вертольота. Карта, розкладена на столі перед ним, була вкрита червоними лініями: пошукові сітки PolSA.
  
  'Нам кришка, - сказав Хардін, не повертаючись до неї. - Поліція тільки що повідомила мені, що хлопчики мертві. Він вважає, що вони повинні бути під живоплотом десь в парі миль звідси.
  
  'Він помиляється, сер.
  
  'Жага крові, Шарлотта. Сьогодні він вже вбив одного, так що, само собою зрозуміло, що ці хлопці наступні. Ти бачила, що цей дивак зробив з Джейсоном і мертвою жінкою в будинку. Він першокласний псих і має намір піти з життя в блиску слави.'
  
  
  
  'Вони все ще живі, я це знаю. Нам потрібно з'ясувати, хто ця людина з електрошокером, зараз більше, ніж коли-небудь. Він знає щось, чого не знаємо ми, і я вірю, що це важливо.
  
  'Про що, чорт візьми, ти кажеш? Він нічим не краще Паркера. Подивися, що він зробив з Тімом Бенедиктом.
  
  Севідж не стала з цим сперечатися. Вона подивилася на запис з аерофотозйомки. Вертоліт від'їхав від Модбери і прямував по головній дорозі, перш ніж повернути до старого будинку. Літак різко накренився, і земля ковзнула вбік, горизонт перемістився з верхньої частини екрану. Світло-блакитне небо, темно-блакитне море внизу. Потім вертоліт вирівнявся, і вигляд знову відкривався прямо знизу.
  
  Хардін щось говорив про розширення параметрів пошуку, залучення зовнішньої допомоги у вигляді армії.
  
  'Належить подолати велику ділянку", - сказав він. 'PolSA вважає, що де-то між морем і А38. Кривавий кошмар'.
  
  Севідж перевела дух від слів сержанта. Було щось, що вона побачила на відеозаписі з повітря, щось важливе. Вона знову подивилася на екран, на якому тепер було видно будинок і завис прямо над ним гелікоптер. "Вольво" Лейтона все ще був припаркований на трасі, поруч стояло кілька білих фургонів криміналістів. Схожі на мурашок фігури копошилися в саду, в той час як офіцер з собакою працювали у найближчій живоплоту. З одного боку картини гирлі річки згиналося в бік моря.
  
  'Марна трата часу,' сказала Севідж, не зовсім розуміючи, навіщо озвучила свої думки. 'Їх там немає. Не в домі матері.
  
  'Про що, чорт візьми, ти кажеш, жінка? У тебе є передчуття? Жіноча інтуїція? Час паршивого місяці?
  
  Севідж проігнорував його. Грубість Хардина і старомодний сексизм завжди виходили на перший план, коли на нього чинився тиск. Враховуючи обставини, вона могла пробачити йому це. Вона спробувала зосередитися на тому, що тільки що побачила. Поля, блакитне небо, гирло річки. І що тільки що сказав Хардін? PolSA вважає, що де-небудь між морем і автомагістраллю A38.
  
  
  
  'Польса помиляється, сер. Не між морем і А38.
  
  'Якщо не там, то де ж тоді?
  
  - Не між, в.
  
  'На море? Шарлотта, він не повів цих хлопчиків на цілий день на пляж. Жодних відер і лопат. Ніякого морозива. Він збирається вбити їх, чорт візьми.
  
  - Два хлопчика, сер. Це очевидно. Паркер, мабуть, повертається в Вудленд-Хайтс. Він забирає хлопчиків туди, щоб розіграти або пережити заново те, що сталося. Можливо, щоб з'їздити в Соар-Мілл-Коув, де Френк Паркер вбив Джейсона Колдуелла. Він повіз їх на цілий день на пляж.'
  
  'Що? Хардін повернувся і секунду дивився на Севіджа. Потім Пенні впав. 'О Боже мій.
  
  'Нам потрібно дістатися туди,' сказав Севідж, вже рушаючи з місця.
  
  'Так. Мені потрібно передислокуватися. Хардін однією рукою потягнувся до миші, інший - до мобільного. 'Всі наші зусилля повинні бути зосереджені на узбережжі. Вертоліт, пошукова група, армія.'
  
  'Ні, сер. Тихо-тихо. Тільки ми удвох. Ми не хочемо його лякати. По дорозі ми можемо викликати загін збройного реагування і ще кілька офіцерів. Це все, що нам зараз потрібно. Занадто багато шуму, і Паркер запанікує.'
  
  'Тільки двоє?.. Хардін зустрівся поглядом з Сэвиджем. Зазвичай він дзвонив за роботою. Роби все по інструкції. "Так, ти правий. Ми поїдемо на моїй машині.
  
  Севідж вийшов з фургона оперативного відділу і підтюпцем зістрибнув на землю. Хардін з писком відкрив двері свого Freelander, і вони сіли всередину. Він завів двигун і виїхав на головну дорогу, залишивши констебля Калтера стояти з відкритим ротом, коли вони з ревом проносилися мимо.
  
  
  
  Друга двері вели в ідентичну камеру, і обшук не залишив Райлі місця для сумнівів. На одній зі стін на камені було надряпано ім'я: Злитий.
  
  'Дім, милий дім, - сказав Ендерс, озираючись. - Навіть відра немає, щоб помочитися. Мило.
  
  Райлі проігнорував Эндерса. Якщо Злитий сидів у правій камері, то Тім Бенедикт або Бренден Паркер, мабуть, були в інший. Він повернувся, щоб подивитися. Залишався лише шанс, що хтось із чоловіків залишив якусь зачіпку щодо особистості свого викрадача. У дальньому кінці була складена солома, тому Райлі підійшов і забрав частину матеріалу. Незабаром він пошкодував про свій вчинок.
  
  'Ось твоє барахло. 'Райлі дивився на коричневі недоноски. 'У того, хто був тут, вистачило розуму вести справи в одному місці.
  
  'Як кішка? - запитав я.
  
  Райлі кивнула, думаючи, що щось не так. 'Я починаю сумніватися, чи був Бренден Паркер тут взагалі. Детектив–інспектор Севідж і старший сержант Хардін виявили тіло – імовірно, жертви Паркера - ввечері. Проте раніше повідомлялося, що в той день у його будинку десь стріляли електрошоком. Як це могло статися?'
  
  'Ти говориш про психе, Даріус. Все можливо. Можливо, він втік.
  
  Райлі кивнув. Він змушений був визнати, що в цьому не було особливого сенсу. Повинно було бути інше пояснення.
  
  'Давайте перевіримо іншу частину будівлі.
  
  Одна з інших дверей у коридорі відкривалася у вузький прохід. Стіни з бетонних блоків вели углиб сараю, лампи на перегородках через кожні кілька метрів, посередині безглуздо висіло велике дзеркало в повний зріст. В кінці коридору їм перегороджувала шлях важкі металеві двері.
  
  
  
  'Він ковзає, дивись,' сказав Ендерс, вказуючи на доріжки на підлозі та стелі. 'Мені здається, цей вимикач відкриває двері, ні?
  
  Праворуч від дверей на півдорозі до стіни знаходилася велика червона кнопка. Кнопка була типу автоматичного вимикача, на який можна було натиснути долонею. Проводка тягнулася від кнопки до стелі, де трубка зникала в отворі. Ендерс простягнув руку.
  
  'Почекай! - Сказав Райлі.
  
  Ендерс відсмикнув руку, але було занадто пізно. Він вже натиснув на кнопку.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Розділ тридцять Сьомий
  Недалеко від Кадовер-Бридж, Девон. Четвер, 29 жовтня. 17:48.
  
  Нічого не сталося. Райлі глянула на двері, вперше помітивши маленький куполоподібний світильник на стіні над нею. Світло горіло червоним, ніби означав, що за дверима щось відбувається. Що-то, що не можна було перервати.
  
  'Вона повинна відкриватися. Ендерс зазначив на сліди на підлозі та стелі. 'Але це не так.
  
  'Давай повернемося,' сказав Райлі, вказуючи вздовж коридору. 'Спробуємо інші двері.
  
  Ендерс кивнув, і вони повернулися по коридору в приймальню. Залишилася двері були замкнені, і боязкий поштовх Райлі ніяк не змінив ситуацію.
  
  'Я збираюся його зламати", - сказав Райлі. 'Це всього лише дерев'яний. Немає сенсу більше втрачати час'.
  
  Він відступив назад, а потім стрибнув на двері, піднявши одну ногу і стусонувши дерево поруч з замком. Рама відлетіла в друзки, і двері з гуркотом відчинилися. Ендерс простягнув руку та простяг руку до вимикача.
  
  Всередині голий бетонну підлогу і блокові стіни контрастували з шкіряним кріслом керівника за письмовим столом. На столі стояв великий комп'ютерний монітор, перед екраном - клавіатура і миша. Під столом на підлозі лежав невеликий баштовий блок.
  
  
  
  Райлі підійшов, нахилився і повернув вимикач на базовому блоці. Почулося низьке гудіння, а потім монітор ожив. Кілька хвилин потому система завантажилася. Там не було потрібно ні реєстрації, ні пароля, і якась програма вже почала працювати.
  
  'Камери спостереження,' сказав Райлі, вказуючи на ряд ескізів. 'Дивись, тут деякі архівні матеріали.
  
  Звідки ти знаєш? - запитав я.
  
  'Тимчасова мітка. Це адміністратора з камерами. Там повинен бути датчик руху' який активує камеру. Райлі клацнула по мініатюрі, і запис почала відтворюватися. Чоловік стояв обличчям до дзеркала, що висіло на стіні в коридорі. Здавалося, що він жестикулює в дзеркалі, розмовляючи зі своїм власним відображенням. Потім він пішов.
  
  Райлі різко випростався в кріслі, не вірячи своїм очам. Це не вкладалося в голові, зовсім не складалося.
  
  'У чому справа, сер? Ендерс встав у нього за плечем. 'У чому проблема?
  
  'Проблема в ньому, Патрік. Райлі вказав на екран. Він клацнув ще раз, щоб перемістити відео на кілька секунд назад. Чоловік повернувся і знову відійшов від дзеркала. На цей раз у Райлі не було сумнівів. 'Він.
  
  Хто він? Ендерс нахилився і, примружившись, подивився на екран.
  
  - Він головний підозрюваний у справі про Лакуне. Вчора Кольєр показував мені його фотографію. Його звуть Бренден Паркер. Це той чоловік, який викрав Злита та Бенедикта.'
  
  Опускалися сутінки, коли Севідж і Хардін дісталися до Вудленд-Хайтс. Море було рівним і спокійним, величезним глянцевим дзеркалом, на поверхні якого відбивалися крапочки зароджується зоряного світла. Коли вони під'їхали, Хардін тицьнув пальцем у бік будинку.
  
  
  
  'Не на пляж, Шарлотта,' сказав він. - Бренден там, з ними.
  
  Вони вийшли з машини. Вікна першого поверху були темними і непроникними, але в кімнатах на горищі горіло світло. Хардін був прав. Бренден Паркер був там, нагорі.
  
  'Я був неправий,' сказав Севідж. 'Я не врахував приплив, і Бренден теж. Зараз високий рівень. Пляжу немає. Можливо, ми спізнимося.
  
  'Будемо молитися, щоб цього не сталося,' сказав Хардін. Він подивився у бік вхідних дверей. "Що нам робити тепер? Увійти або дочекатися підкріплення?
  
  Севіджа кортіло сказати, що він бос і йому вирішувати, але щось утримувало Хардина. Вона бачила це по його очах, по тому, як вони стрибали. Він нервував, його грубуваті, владні манери зникли. І потім, було питання з ініціалами, знайденими на плоту: Ч.. Паркер хотів, щоб Хардін був там. Було б нерозумно давати йому те, чого він хотів.
  
  - Я заходжу, ' сказав Севідж. 'Один. Він мене знає, і я не думаю, що для нього буде великим сюрпризом, коли я піднімуся по сходах. Я думаю, він хоче цього, хоче, щоб його вина була розкрита.'
  
  'Так, Шарлотта. Але чи хоче він, щоб його заарештували? Я в цьому дуже сумніваюся. У нього є якась ідея щодо розв'язки, і в даний момент всі карти на його руках. Твій план занадто небезпечний, я пропоную почекати.
  
  'Хлопчики, сер. Ми не можемо їх просто кинути.
  
  'Можливо, вони вже мертві. Якщо ти підеш туди, тобі просто буде про кого турбуватися. Тут, внизу, я нічого не впізнаю.
  
  'Немає. 'Севідж дістала з кишені мобільний. 'Подзвони мені зараз, я відповім, а потім заховаю телефон. Це буде не блискуча лінія, не така гарна, як прослуховування, але ви отримаєте деяке уявлення про те, що відбувається. Коли прибуде підкріплення, у вас буде цінна інформація.'
  
  
  
  Хардін висолопив язика за нижню губу. Він помовчав, зважуючи варіанти, а потім кивнув. 'Тоді продовжуй, але Шарлотта?
  
  "Так, сер? - запитав я.
  
  "Будь обережний.
  
  Севідж посміхнувся. 'Звичайно.
  
  На те, щоб виконати трюк з телефоном, пішло пару хвилин, а потім Севідж попрямував до сходів. Нагорі двері були прочинені. Севідж штовхнула двері і трохи почекала, поки її очі звикнуть до темряви. Приблизно через хвилину з'явився інтер'єр коридору, тьмяний, примарний світ, що просочується з першого поверху. Вона підійшла до підніжжя сходів, під ногами захрумтіли уламки проваленою штукатурки стелі.
  
  Підніматися по сходах в тиші було неможливо, і кожна сходинка скрипіла, коли вона піднімалася на перший поверх. Але тоді Паркер знала, що вони наближаються, знала, що вони б про все здогадалися, так що повна несподіванка в будь-якому випадку була малоймовірна.
  
  На майданчику другого поверху було більше світла, бліде сяйво струилось з кімнат на горищі. Севідж підійшла до підніжжя сходів на горище. Схилила голову набік. Нагорі почулося рух, хтось схлипнув, почувся голос і скрип мостин. Вона почала підніматися по гвинтових сходах. Пройшовши ще півдюжини сходів, сходи повернула наліво і досягла невеликий полуплощадки. Ще вище вони повернули назад і вийшли на великий майданчик, за якою знаходилися спальні. Севідж повільно піднімалася, кожен її крок супроводжувався легким скрипом. Світло лилося з однієї зі спалень, тієї самої, в якій вона виявила напис на ліжку. Вона дісталася до верху сходів і рушила вперед. Її ноги заскребли з грубих дощок, але цей звук був заглушений стогонами, які долинали згори.
  
  
  
  Вона виглянула з-за одвірка. Перш ніж вона встигла усвідомити ситуацію, пролунав голос.
  
  'Детектив-інспектор Севідж. Я знав, що незабаром і ви приєднаєтеся до нас.
  
  Райлі повозився з мишею і закрив архів відео. Він викликав одне з меню.
  
  'Що ви робите, сер? - Запитав Ендерс. 'У нас немає на це часу. Ми повинні повідомити іншим про Паркера.
  
  'Запис з камер відеоспостереження була записана,' сказав Райлі. 'Я шукаю пряму трансляцію.
  
  Він клацнув по пункту меню з написом 'Камери', і екран розділився на чотири секції, кожна з окремим зображенням. Над кожною стрічкою заголовок: 'Камери', 'Під'їзна доріжка", "Скотний двір", "Вівтар".
  
  - Сер! - Ендерс ткнув пальцем в екран з написом 'Вівтар". 'Це Перрі Злитий!
  
  Райлі подивився на екран. Полуодетый чоловік лежав горілиць на якийсь лаві з нержавіючої сталі. Камера знімала зверху і збоку, голова чоловіка була повернена до камери. Особа, хоча й більше не усміхнене, як на святкових знімках, які бачила Райлі, безпомилково належало Перрі Слиту.
  
  'Це зараз", - сказав Райлі. 'Бачиш тимчасову мітку? З якоїсь причини Паркер до нього не торкався'.
  
  'Що це за штука, на якій він лежить?
  
  Райлі втупилася на екран і подумала, чи не потрапив Ендерс в точку з самого початку. У центрі кімнати був острів з дорогою кухні. Нержавіюча сталь, три на два метри, нагорі щось на зразок освітлювального порталу. Тільки це був не освітлювальний портал, а швидше тревожащая інсталяція сучасного мистецтва. Там були мотки дроту і щось, схоже на роботизовану руку. Райлі розгледів електричну дриль, прикріплену до вертикальної стійки. На дальній стороні навісного пристосування стирчало лезо циркулярної пили. Там були стрижні, важелі, шестерні і шланги. До одного кінця металевого стрижня, прикріпленого до гідравлічного тарану, був приварений ніж.
  
  
  
  'Машина для тортур,' сказав Райлі. 'Подумай про травми Тіма Бенедикта.
  
  'Рис. 'Ендерс похитав головою. 'Нам потрібно прибрати звідти Мокрого снігу, сер. Де це "там" не знаходилося.
  
  'Металеві двері. Він має бути за нею. Але поспішати нікуди, Паркер давно пішов.
  
  'Насправді? Ендерс зазначив на екран. 'Так чому це все рухається?
  
  Ендерс був прав. Роботизована рука, прикріплена до верхнього порталу, почала опускатися. Щось на кінці оберталося з високою швидкістю. З іншого боку порталу почала опускатися електродриль. Злитий, сидів на столі, поворухнувся. Він застебнув наручники на руках. Потім відкрив рот. Хоча це було приглушене стінами будівлі, Райлі все ще чув довгий, протяжний крик Злита. Він спостерігав, одночасно зачарований і зляканий, як тривав процес. Ножі почали рухатися взад-вперед, і циркулярна пила перетворилася в розмите пляма обертового металу.
  
  'Ми ніколи не выломаем двері. Райлі відсунув стілець. Ендерс вже попрямував до виходу з телефоном в руці, але Райлі на мить затримався. Коли вони перетинали двір ферми, він щось помітив на стіні сараю. Знак "Здоров'я і техніка безпеки", що попереджає про використання дощок для лазіння. 'На даху, Патрік. Ми можемо пробити собі дорогу через дах!
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Розділ тридцять восьмий
  Недалеко від Болберри, Саут-Хэмс, Девон. Четвер, 29 жовтня. 17:59.
  
  Два ліжка в кімнаті були відсунуті від стіни і повернені на бік, розділяючи простір навпіл і створюючи низький бар'єр. За дверима Бренден Паркер сидів у старому кріслі, яке було придвинуто до вікна. Вікно являло собою слухове вікно з подвійним відкриванням. Підвіконня знаходився трохи вище спинки крісла. На підвіконні, обличчям назовні, бовтаючи ногами, сиділи двоє хлопчиків. Паркер підморгнув Сэвиджу одним оком. Інший примружився, його очне яблуко було налите кров'ю і оточене масою забитою і розпухлою шкіри. Збоку на його голові, трохи далі правого виска, виднілася подряпина. Коли Севідж брав у нього інтерв'ю раніше, його волосся було скуйовджене, щоб прикрити рану. Вона лаяла себе; якщо б вона була більш спостережливою, то могла б зрозуміти, що це той самий чоловік, який напав на неї в гаю.
  
  'Як ви можете бачити, - сказав Паркер, 'було б дуже небезпечно робити якісь дурниці'. Він вказав на пару шнурків, які були прив'язані до каркасів ліжок і тяглися звідти плавним вигином до шиї кожного хлопчика. Мотузки були затягнуті в петлю. 'Один поштовх, і все буде скінчено.
  
  
  
  'Для тебе все одно все скінчено, Бренден. Виходу немає, так що можеш здаватися.
  
  - Я не хочу збігати. На випадок, якщо ти щось пропустив, я хотів, щоб ти зловив мене. Я дав тобі безліч підказок, але ти зазнав невдачі. Паркер вказав на одну з перевернутих ліжок. 'Я вирізав послання під нею. Я відніс наручники в підвал. Я відправив повідомлення Конраду Хардину. Я хотів, щоб ви розібралися, що тут сталося і чому. Але те, що ви розібралися, було не тим, чого я очікував. Виявилося, що я не вбивав Джейсона Колдуелла, що це був мій батько. На жаль, одкровення прийшло занадто пізно. Батько був під вартою і поза моєї досяжності, а я ... ну, я і так зайшла занадто далеко.
  
  'Ти вбив Лайама Клафа і Джейсона Хобба.
  
  'Те, що сталося з Ліамом, було нещасним випадком. Я хотів пограти, але він не переставав кричати'.
  
  'Отже, ви позбавили його життя і залишили в тунелі напівголим вкриті жиром.
  
  'Ти не розумієш. Я намагалася покінчити з цією частиною свого життя. Вирішити свої проблеми. Я також сподівалася, що Джейсон і Ліам будуть моїми друзями. У мене ніколи не було багато друзів.
  
  'Друзі? Ти зарізав Джейсона. Заради всього святого, ти зварив його голову в каструлі.
  
  'Мені довелося, я втратив Посміхається, розумієш? Після того, як він помер, я закопав його череп в лісі, де ми зазвичай грали. Це було його улюблене місце в усьому світі. Я часто ходив туди і розмовляв з ним. Він був моєю довіреною особою, моїм найкращим другом. Потім, коли я почув, що будинок виставлений на продаж, я пішов і дістав з підвалу інші його кістки. Все було чудово, поки ви не втрутилися і не вкрали його в мене. Після відходу Усміхненого я подумав, що Джейсон міг би замінити його, але він не захотів грати в м'яч, так що Джейсону довелося стати новим Посміаючимся. Але не раніше, ніж він тицьнув на мене пальцем в око. Забавно, тепер я виглядаю як Посміхаючийся. Старий одноокий. Ha, ha, ha!'
  
  
  
  'Вірно. Севідж похитала головою. Вона не розуміла, про що, чорт візьми, каже Паркер.
  
  'Я ні в чому не винен, розумієш? Винен був хтось інший.
  
  'Це не так, Бренден. Можливо, твій батько і був відповідальний тоді, але тут винен ти.
  
  'НЕМАЄ! Паркер піднявся з крісла. Тепер Севідж міг бачити, що в одній руці він тримає маленьке пластикове зброю. Електрошокер. 'Мені було тринадцять!
  
  "Боже мій!' Одкровення прийшло, коли Севідж втупився на електрошокер. 'Ти той хлопець, який викрав Перрі Злита, який убив Тіма Бенедикта'.
  
  'Звичайно. Паркер, здавалося, був здивований реакцією Севіджа. "Я називаю себе Пастухом, коли я в ролі. Хоча, чесно кажучи, Пастух трохи зануда. Він не вміє веселитися. Я волію бути простим старим Бренденом.'
  
  'Але...' Севідж похитала головою, намагаючись розібратися в суперечностях. - Ти сама застосувала електрошокер?
  
  'Треба віддати належне Пастуху. Він застосував електрошокер, я просто стояв там і прийняв удар. Повинен сказати, це було неприємно. Мабуть, це найболючіше, що я коли-небудь відчував. Але фішка електрошокера – весь його сенс – у тому, що тільки тимчасовий ефект. Через кілька хвилин я повернувся до нормального стану. Ну, настільки нормальним, наскільки я коли-небудь буду. Я повинен був це зробити, бо вважав себе винним у вбивстві Джейсона Колдуелла. На щастя, мені вдалося переконати себе в протилежному. Паркер посміхнувся. 'Або мені слід сказати, що тобі вдалося переконати іншого мене у зворотному. Чи це я сам переконав себе в протилежному? Все це так жахливо збиває з пантелику.'
  
  Севідж глянула на хлопчиків, сгорбившихся на підвіконні. Це було гірше, ніж вона думала. Паркер був закінченим психом, божевільним на Looney Tunes. Смерть Джейсона Колдуелла, коли він був лише хлопцем, разом з жорстоким батьком і дорослішанням в жахливій домашній обстановці, повинно бути, глибоко вплинула на нього. Втрата матері підштовхнула його до краю, і тепер він остаточно зійшов з розуму. Жахливий спосіб, яким він позбувся хлопчика Хобба, був доказом цього. У будь-який момент він міг втратити контроль і штовхнути хлопчиків на смерть. Вона повинна була підтримати його розмова.
  
  
  
  'Але твій батько вбив Джейсона Колдуелла; навіщо карати Бенедикта і Злита?
  
  'Я хотів покарати трусів, які дозволили цьому статися. Я звернувся за допомогою до Перрі, і він закрив мені очі. Те ж саме і з Бенедиктом. Я розповів йому, що відбувається в притулку, але він проігнорував мої благання. Ви можете повірити, що він велів мені молитися? Констебль Хардін вів себе не краще. Я залишила для нього повідомлення, підказку у вигляді картинки. Я навіть написала "ДОПОМОЖІТЬ" на звороті. В кінцевому рахунку саме Хардін вбив Клафа і Хобба точно так само, як він убив Колдуелла. Якби Бенедикт, Злитий і Хардін не були боягузами, причетних до приховування зловживань в церкві, нічого цього ніколи б не сталося.'
  
  'Хардін не був співучасником. Він повідомив про те, що трапилося, але начальство веліло йому припинити цю справу.
  
  'І це він повинен був вирішувати, хто повинен понести покарання, а кого відпустити безкарним, чи не так? Охоронців концентраційних таборів зазвичай визнають винними, то чому не Хардина?
  
  Севідж похитала головою. У неї не було відповіді Паркеру. Хардін зробив усе, що міг, але повинен він був зробити більше? А скільки інших вчинили так само, як Хардін? У кожному куточку країни були люди, які відверталися або воліли не заходити далі. Ніщо не могло виправдати поведінку самого Паркера, але чи він міг змінитися, якщо б Хардін наполіг на тому, щоб його почули?
  
  'Я хочу, щоб Хардін був тут, зі мною,' сказав Паркер. 'Я обміняю його на хлопчиків. Хардін - остання людина в моєму списку.
  
  
  
  'Цього не станеться, Бренден. Ти психічно хворий і тобі потрібна допомога. Звільни хлопчиків, і я подбаю, щоб все закінчилось якнайкраще. Я знаю, що ти не хочеш їх вбивати.'
  
  'НЕПРАВИЛЬНО! Ти нічого не знаєш про мене. Вбивство початок все це справа і вбивство може його закінчити. Я намагався контролювати себе, ставши Пастирем. Я звернувся до Бога, щоб дізнатися, чи є у Нього відповіді. Він, блядь, цього не зробив.'
  
  Севідж простягнула руки і зробила заспокійливий жест. Паркер дивилася в стелю, втягуючи і видихаючи повітря, електрошокер розгойдувався вперед-назад. Вона почекала, поки запанує тиша, а потім знизила голос і заговорила знову.
  
  'Чому Джейсон Хобб? Чому Лайам Клаф?
  
  'Чому? Паркер опустив голову, його очі закотилися, поки не зустрілися з її очима. 'Мені потрібні були хлопчики з такими іменами, щоб моя гра з Хардином спрацювала. Я також хотів, щоб вони були моїми друзями. Джейсон, Ліам і я. Найкращі приятелі. Це могло б бути ідеально.'
  
  'Значить, вам просто пощастило, що ви їх вибрали?
  
  'З Лайамом, так, але у мене виникли проблеми з пошуком хлопчика на ім'я Джейсон, це ім'я в наші дні не так поширене. Якби Нед Стоун не зустрічався з Енджі Хобб, він би ніколи не привернув моєї уваги.'
  
  'І ви зустрілися зі Стоуном, щоб попросити його допомогти вам знайти Злита і Бенедикта?
  
  'Він був у притулку. Він теж страждав. Всі страждали. Спочатку я збирався попросити Стоуна допомогти мені зловити Бенедикта і Злита, але потім натрапив на це. 'Паркер помахав електрошокером. 'Чудове обладнання. Як тільки мені вдалося дістати його в свої руки, я став всемогутнім, богоподібним.'
  
  'Але ці хлопчики. Севідж вказав на вікно. 'Вони так само невинні, як Хобб і Клаф.
  
  'Невинний? Тепер є слово. Паркер підняв руку і постукав пальцем по скроні. 'Але це всього лише слово. Хто насправді винен? Звідси випливає питання, хто насправді винен? Ваш Хардін всі ці роки прикидався сліпим до фактів. Навіть при тому, що він знав, що міністр жорстоко поводився з хлопчиками, він все одно нічого не зробив. Тепер йому належить ще один кидок кісток. Він може піднятися сюди і врятувати цих двох, або ... - Паркер полуобернулся і злегка смикнув за мотузку. 'Або він може вбити їх.
  
  
  
  'Ти будеш нести відповідальність, Бренден. Не Хардін.
  
  'НЕМАЄ! Паркер підійшов до підвіконня. Він поклав руку на спину одного з хлопців. 'Я в повній дупі, тому що він нічого не зробив. І якщо він зараз нічого не зробить, то обидва цих дитини помруть.'
  
  'Гаразд, гаразд. 'Севідж підняла руки. 'Заспокойся. Ми можемо з цим розібратися. Хардін внизу, на парковці.
  
  'Правда? Паркер схилив голову набік, але потім розуміюче посміхнувся. 'Ні, я вистромив голову над парапетом і отримав кулю в лоб за свої клопоти.
  
  "Навіть якщо б там був снайпер, невже ти думаєш, що вони ризикнули б застрелити тебе, коли ти так близько до хлопчиків? Вони могли потрапити в одного з них або ти міг випасти з вікна, збивши їх з ніг. Імовірно, саме тому ви їх туди і затягли в першу чергу?'
  
  Паркер кивнув. 'Розумно, чи не так? Добре, тоді я подивлюся. Він повернувся, піднявся на крісло і виглянув у вікно. Через пару секунд він пірнув назад у будинок і плюхнувся в крісло. 'Схоже, ти прав. Є що-небудь, чого ти не знаєш?
  
  'Я не знаю, навіщо ти це робиш, але ми можемо поговорити про це, коли ти звільниш хлопчиків.
  
  'Я ж сказала тобі, мені потрібен Хардін.
  
  'Добре, мені потрібно зателефонувати, добре?' Паркер кивнула, і Севідж полізла в кишеню, повільно дістала телефон і піднесла його до вуха. 'Ви чуєте, сер? Паркер хоче обміняти тебе на хлопчиків ... так ... так ... Я так думаю ... так ... правда? Почекай, я запитаю його. '
  
  
  
  'Ну? - Запитав Паркер, коли Севідж відірвав погляд від телефону. - Який рахунок? - запитав я.
  
  'Він зробить обмін, але внизу. Ми повинні бути впевнені, що хлопчики в безпеці.
  
  'Ні, ти влаштуєш пастку. Я відпускаю хлопців, і тут вривається група спецназу. Світлошумові гранати, сльозогінний газ, і не встигнеш озирнутися, як до моєї голови приставлений пістолет, натиснутий спусковий гачок в цілях самооборони.'
  
  'Ніякого спецназу, Бренден. Конрад пропонує викликати Бі-бі-сі у Вудленд-Хайтс і зняти все це на камеру. Ви можете зробити заяву про події, що відбулися, а потім ми зробимо обмін. BBC не пришле сюди свого репортера, тому інтерв'ю має відбутися на ґанку. Як тільки інтерв'ю закінчиться, ти відпустиш хлопчиків і повернешся в будинок зі мною і Хардином.
  
  'Бі-бі-сі? Паркер прибрав руку зі спини хлопчика і замислився над словами Севіджа. 'Інтерв'ю? Так, це може спрацювати. Мені це подобається! Але я хочу, щоб мені дозволили розповісти їм усе, розумієш?
  
  'Ви чули це, сер? Севідж кивнула у відповідь Хардину і закінчила розмову. Вона подивилася на Брендена. 'Він зараз зателефонує до відділу новин, нам просто потрібно почекати, поки вони приїдуть.
  
  'Почекати? Паркер посміхнувся. Він простягнув руку і витер сльозу зі здорового ока. 'Так, я чекав майже тридцять років – думаю, я зможу витримати ще кілька хвилин, як ти думаєш?
  
  В одному кутку сараю масивна водостічна труба примикала до кам'яній кладці. Райлі глянув на свої гумові чоботи. Навряд чи це краща взуття для лазіння, але, можливо, гума додасть його ніг стійкості. Він узявся руками за водостічну трубу і потягнув на пробу. Труба виявилася досить міцною, і він почав дертися. До ринви було недалеко, близько чотирьох метрів. Найважче було перебратися через край даху, але йому вдалося видертися, а потім распростереться на рифленій поверхні.
  
  
  
  'Ти тут? Голос Эндерса у темряві рознісся по двору ферми.
  
  'Так'. Райлі почав повзти до вершини. Поки він залишався у краю, дах, ймовірно, витримувала його вагу. У центрі одного з цементних листів, без будь-якої конструкції, здатної витримати його вагу, дах майже напевно обвалився б.
  
  Він без пригод дістався до вершини і сів верхи на гребінь. Внизу, у дворі ферми, Ендерс стояв в напівтемряві, світло від телефону освітлював його обличчя. Райлі крикнула йому:
  
  'Є які-небудь новини?
  
  'Допомога буде мінімум через десять хвилин,' сказав Ендерс. 'І потім, нам все одно доведеться ламати двері.
  
  'У Перрі Злита немає десяти хвилин. Райлі похитав головою. Подумки вилаявся. 'Я йду всередину.
  
  'Будьте обережні, сер.
  
  Райлі не слухав. Він вже почав просуватися вздовж гребеня, намагаючись визначити, де знаходиться коридор. Йому потрібно було пройти далі, щоб опинитися над кімнатою, в якій знаходився Злитий. У темряві було важко оцінити відстань, але він зупинився, коли йому здалося, що він пройшов метрів десять. Він трохи спустився з вершини. Під своєю рукою він відчув гладкість плексигласовий панелі, але коли він доклав до неї особа, то нічого не зміг розгледіти крізь покручений матеріал. Він відійшов убік і почав намацувати маленькі головки болтів, які виступали над простирадлами. Болти вказували, де листи кріпилися до крокв. Незабаром він знайшов пару і сів між ними. Він уперся, наскільки міг, руками, а потім сильно тупнув обома ногами. Дах здригнулася, але не впала. Він спробував знову, і на цей раз був винагороджений тріском. Знизу долинув крик Злита. За криком пішла благання про допомогу.
  
  
  
  Райлі топал знову і знову. Шматки даху почали падати всередину, з гуркотом падає на підлогу всередині будівлі. Ще кілька ударів, і Райлі проробив дірку, досить велику, щоб пролізти. Він вдивився в темряву, бліде світіння внизу. Щось механічне задзижчало, і Злитий видав ще один крик.
  
  Чорт візьми! Райлі прикинув відстань до підлоги. Чотири метри для стіни і ще три для висоти даху. Він підійшов до краю дірки і намацав кроква під зламаним покрівельним листом. Він нахилився, наскільки наважився, а потім дозволив своєму тілу впасти, вхопившись обома руками за верхівку балки. Він злетів у повітря і на мить завис. Зараз або ніколи. Він відпустив її і впав на підлогу, невдало приземлившись на твердий бетон, його кісточку пронизала спалах болю.
  
  'Хиииииииииии! Праворуч від Райлі заволав Злитий. 'Аррргггххх!
  
  Пролунав пронизливий виття і порив повітря. Райлі відштовхнувся від підлоги. Лампи на перегородках на стінах давали слабке освітлення, і він міг бачити Злита, що лежить на столі з нержавіючої сталі під величезним порталом - решіткою з труб, що підтримують різні механізми. Циркулярна пила на якомусь кріпленні. Дриль, прикріплена до вертикальної планки. Величезна поршнева штука з прикріпленим до неї ножем.
  
  Райлі рвонувся вперед. Злитий лежав горілиць, на його торсі були розсічені шкіра і м'язи, кров сочилася з десятків порізів.
  
  'Урррггггххх!' булькнул Злитий, спльовуючи червону слиз. 'Аррргггххх!
  
  
  
  Райлі став збоку від столу, шукаючи яку-небудь кнопку зупинки. Пила знову почала опускатися, лезо блиснуло на світлі. Райлі простягнув руки і схопився за металевий важіль, до якого була прикріплена пила. На мить йому здалося, що він зупинив її, але потужність гідравлічного важеля була занадто велика, і пила рушила вниз, зуби встромилися в ноги Злита.
  
  'Аррргггххх!'
  
  Какофонія виття, свердління, накачування і дзижчання, здавалося, ставав все голосніше разом з криками Злита. Райлі виліз на стіл, тримаючись за ріг платформи. Він встав і потягнувся за мотком кабелю, який піднімався від порталу, а потім петлею тягнувся до якоїсь розподільній коробці високо на одній зі стін. Він потягнув однією рукою, а потім використовував обидві, на мить зависнувши в повітрі, перш ніж пролунав гучний хлопок, супроводжуваний дощем іскор, коли кабель відірвався від розподільної коробки, і Райлі впав на підлогу. Шум верстатів припинився, і єдиним звуком було слабке сопіння мокрого снігу.
  
  Потім світло погасло.
  
  В кишені Севіджа задзвонив мобільний. Вона витягла телефон і подивилася на текстове повідомлення. 'Вони тут, - сказала вона.
  
  'Тоді пішли. 'Паркер вказав електрошокером. 'Вниз. Всі. Спочатку ти, потім хлопчики, а потім я. Продовжуй.
  
  'Ми знижуємося! Крикнув Севідж. 'Тримайтеся подалі!
  
  Двоє молодиків повернулися на підвіконні, і Сэвэдж вперше побачив їхні обличчя. Заплакані, білі від страху, на одній з щік хлопчика був жахливий синяк. Вони дерлися вниз, як могли, тримаючи руки пов'язаними перед собою.
  
  'Не хвилюйся,' сказав Севідж, намагаючись посміхнутися. 'Все буде добре.
  
  
  
  Вона вийшла на майданчик і стала крастися вниз по сходах. Двоє хлопців пішли за нею, мотузки, мляво свисавшие з їх ший, повернулися до Паркеру. В одній руці Паркер тримав електрошокер і мотузку, а в іншій - складаний ніж.
  
  'Я попереджаю тебе, Севідж,' крикнув Паркер. 'Я можу перерізати їм горлянки за півсекунди.
  
  'Ніхто не збирається нічого робити, Бренден. Просто зберігай спокій.
  
  О, я в повному порядку.
  
  Вони дісталися до верху головної сходи, а потім почали спускатися. Яскраве світло осяяло коридор, і через вхідні двері Сэвэдж побачив жінку, яка стояла на ґанку. Поруч з нею оператор сидів навпочіпки за камерою на штативі. І на жінку, і на чоловікові були ватяні куртки з написом "Бі-бі-сі' на передніх кишенях.
  
  Севідж рушив вперед, двоє дітей пішли за ним.
  
  'Зачекайте! Ззаду крикнув Паркер. Він тримав у руці ніж. 'Ми зупинимося тут, і Хардін перейде дорогу.
  
  'Звільни—'
  
  'МИ РОБИМО, ЯК я КАЖУ, АБО ПОВЕРТАЄМОСЯ!' - закричав Паркер. Він помахав електрошокером в бік Севіджа. Потім він посміхнувся і сказав: "Добре, надішліть Хардина, я зроблю заяву, відпущу дітей, а потім піднімуся нагору з вами і констеблем Плодом'.
  
  'Я входжу. - У темряві за межами світла рухалася громіздка фігура, і Хардін незграбно вийшов з тіні. Він піднявся з коротким сходами на ганок і кивнув Сэвиджу. 'З хлопчиками все в порядку, Шарлотта?
  
  "Так, сер.
  
  'Добре, добре. Хардін полуобернулся і підняв палець.
  
  Репортер трохи посунулася вліво і простягнула мікрофон. Все за межами світла було чорним. Ніби дивишся в промінь ліхтарика. Репортер почала щось говорити, але Севідж її не чув. Її увагу привернув оператор. Або, точніше, його черевики. Високотехнологічні "Магнуми". Не таке взуття вона чекала б побачити на співробітника Бі-бі-сі. І з камерою було щось не так. Хлопець ні за що не збирався знімати що-небудь корисне з одягненою кришкою об'єктиву.
  
  
  
  Паркер, здавалося, не помітив нічого незвичайного. Він рушив уперед, і його хворе око примружив очі від світла. Він жестом звелів Хардину відійти в сторону, а потім використовував електрошокер, щоб відштовхнути хлопчиків перед собою, тримаючи ніж горизонтально, як ніби був готовий полоснути лезом по горлу обом. Репортер витягла руку ще далі, тримаючи мікрофон, як морквину, щоб спокусити осла. Паркер зробила ще крок, і на обличчі жінки з'явився слабкий натяк на усмішку. Тільки тепер Севідж зрозумів, що вона зовсім не репортер. Вона була констеблем Беккі Майлз з Відділу таємних операцій.
  
  'Я ні в чому не винен,' сказав Паркер. 'Мав місце цілий ряд помилок. Констебль Хардін повинен був...
  
  Севідж здалося, що з темряви вона побачила крихітну спалах світла, почула майже невиразний звук.
  
  Паркер на мить завмер, на його лобі розтікався кривавий коло. Севідж стрибнув уперед і схопив руку Паркера з ножем, відводячи лезо від дітей, коли той зісковзнув на підлогу. Один з хлопчиків почав кричати, а потім з-за ліхтарів з'явилися Люк Фаррелл і жінка-ФЛО.
  
  'Все скінчено, - сказав Люк, коли вони з жінкою-офіцером зібрали хлопчиків і повели їх геть. 'Давайте повернемо вас до ваших мамам і татам. Вони чекають тут.
  
  Як тільки вони пішли, телеоператор вийшов з-за триноги. Його куртка відчинилися, оголивши нагрудну кобуру під нею. Він підійшов до Паркеру і перевірив, чи немає ознак життя. Він глянув на Севіджа і похитав головою. Потім подав сигнал в темряву.
  
  
  
  Раптово телевізійні дуги опустилися, і їх замінили більш м'яке світіння від набору ламп на даху пересувного фургона для проведення оперативно-розшукових заходів. Інспектор Найджел Фрей, голова Групи силової підтримки, стояв поруч з фургоном разом з головним констеблем Марією Хелдон. Севідж кинула останній погляд на Паркера, а потім вони з Хардином підійшли.
  
  'Відмінна робота, інспектор Севідж,' похвалила Марія Хелдон. 'Відмінна робота.
  
  'Паркер,' сказав Севідж. 'У нього не було ні єдиного шансу, чи не так?
  
  'Шанс? - Перепитав Хелдон. "Ні, ми не могли ризикувати.
  
  'Я віддав наказ стріляти, як тільки це стане безпечним", - сказав Фрей. 'Снайпер був ліворуч. У двадцяти метрах. Стіни по обидва боки від сходів захищали дітей. Можливості потрапити в них не було. В якості дублера оператором був озброєний офіцер, і Бекі теж була там. Ризик для вас і DSupt був мінімальним.'
  
  'Так, мінімальний. Севідж глянув на Фрея. Вона знала, що повинна подякувати його – це був другий раз, коли Фрей і його офіцери приходили їй на допомогу, – але всередині вона була дивно позбавлена емоцій. Якщо це і була перемога, то за неї покладалася певна ціна. Вона злегка посміхнулася Фрею, коли він йшов до будинку.
  
  'Думаю, ви були праві, інспектор Севідж,' сказав Хелдон. 'У Паркера не було ні єдиного шансу. Але ми не могли дозволити йому його отримати, не так?
  
  'Він хотів розповісти свою історію", - сказав Севідж. 'Про священика і про те, що тут сталося. Це все ще спливе?'
  
  'Так, я впевнений, що так і буде,' сказав Хелдон. Вона посміхнулася. 'В кінці кінців.
  
  Головний констебль розвернулася на підборах і пішла геть, туди, де офіцер притримував дверцята її машини. Севідж постояла трохи, а потім помітила констебля Калтера, що стояв біля "Фокуса" для басейну, припаркованого збоку від будинку. Вона підійшла.
  
  
  
  'Мем? Колтер простягнув руку і торкнувся плеча Севіджа. 'З вами все в порядку?
  
  'Так,' сказав Севідж. 'Але мене не завадило б підвезти.
  
  'Звичайно. Колтер відкрив дверцята з боку водія. 'В ділянку?
  
  Севідж повернув назад до Вудленд-Хайтс. Будівля виглядало суворим і сірим у світлі безлічі ламп. Двоє криміналістів працювали біля вхідних дверей, у якої на сходах лежало тіло Брендена Паркера. Почався дощ, і слабкий вітер стогнав у віддалених кручах.
  
  "Ні, - сказав Севідж, коли вона здригнулася. 'Додому.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Розділ тридцять дев'ятий
  Поліцейський ділянку Краунхилл, Плімут. Понеділок, 2 листопада. 11.40.
  
  Потрібна більша частина вихідних, щоб затихли наради, паперова тяганина і підведення підсумків. Севідж втратила рахунок кількістю форм, які їй належало заповнити, і кількістю заяв, які вона повинна була скласти і підписати. У понеділок вранці, думаючи, що нарешті дісталася до суті справи, вона вирушила в криміналістичний відділ і виявила там трьох офіцерів з Відділу професійних стандартів, що вивчають безліч документів, які для них виклав сержант Гарет Коллиер.
  
  'Стерв'ятники, - прошепотів Кольєр, стоячи поряд з Сэвиджем. 'Шукають легку здобич.
  
  PSD, як виявилося, були зацікавлені в тому, щоб з'ясувати, чи були допущені помилки в розслідуваннях Кроншнепа / Лакуни . Їх прибуття співпало з звісткою про те, що Енджі Хобб подала до суду на поліцію Девона і Корнуолла, і її помічницею була Аманда Бредлі. Адвокат акуратно перетворився з представника інтересів Неда Стоуна в того, хто міг би непогано заробляти. Вона зв'язала історичне справа Кроншнепа з сьогоднішнім справою про Лакуне і вказала, що мала намір продемонструвати грубу недбалість та / або змова в обох випадках. Марія Хелдон у відповідному русі самостійно направила сили в МГЕЗК. Севідж вважав малоймовірним, що СДП, МГЕЗК або Аманда Бредлі зможуть хоч скільки-небудь наблизитися до правди про те, що сталося багато років тому.
  
  
  
  'На думку спадають слова "лайно" і "фанат". Кольєр взяв ганчірку і щось стер з дошки. Він витріщився на зроблене ним чорну пляму, а потім знову витер його, поки не зникли всі залишки фломастера. 'Але ми зробили все, що могли, чи не так?
  
  Севідж не відповів, розуміючи, що питання було риторичним, і по тону Колльера було ясно, що він, принаймні, так не думав. Вона теж не була впевнена, але зрештою згадала сентенцію, яку її колишній бос, старший інспектор Уолш, часто використовував, коли щось йшло не так: не кору себе; злочини скоюють злочинці.
  
  Севідж не був упевнений, ким були злочинці по справі Кроншнеп/Лакуна . Урядовий міністр, очевидно. Бренден і Френк Паркер, так і Паркер–старший сяде за вбивство. Елайджа Семюел? Прокуратура поговаривала про пред'явлення йому звинувачення за допомогу Френку Паркеру приховуванні тіла Джейсона Колдуелла, але Севідж вважав, що успішне судове переслідування малоймовірно. Нед Стоун, злочинець, якщо вона коли-небудь його бачила, виглядав так, немов залишився безкарним, бо що сказати Брендену Паркеру, де він може знайти Перрі Злита, навряд чи було злочином. Берні Блек – колишній бос Хардина - помер багато років тому, так що його дії теж залишилися безкарними. Потім була людина з Особливого відділу. Його особистість була загадкою і, схоже, такою і залишиться. Нарешті, був Конрад Хардін. Прийме удар на себе людина, що стояла в самому низу командного ланцюжка? Севідж сподівався, що ні.
  
  Зайшовши до їдальні на пізній ланч, вона виявила Хардина, що сидить за столиком в самоті. На столі стояла чашка кави з молоком, і шеф-кухар макала імбирний горішок, коли вона присунула стілець, поставила свою їжу і села.
  
  
  
  'Шарлотка. Хардін підняв очі і відкусив від бісквіта. 'Хочеш поговорити?
  
  'Так. У неї не було можливості поговорити з Хардином віч-на-віч після подій у притулку. Вона ковырнула виделкою салат з тунцем, що стояв перед нею. 'Приблизно в минулий четвер.
  
  'Вірно. Хардін доїв печиво і зробив ковток кави. Він скорчив гримасу. "Продовжуй.
  
  'Головний констебль сказав, що вона не могла ризикувати з Бренденом Паркером. Якщо б я був циніком, я б сказав, що вона мала на увазі, що їй не хотілося слухати те, що хотів сказати Паркер. Кінцевий результат її влаштував.'
  
  'Ви повинні розуміти, що міністр внутрішніх справ зателефонував їй раніше в той же день. Переконав у необхідності вести себе обережно у зв'язку з інцидентом. Ситуація була нестабільною в усіх сенсах цього слова. Досі, якщо чесно. Очевидно, Herald щось пронюхали. Ден Філліпс досить проникливий, і я впевнений, що пройде зовсім небагато часу, перш ніж він з'єднає точки. Це нікуди не дінеться, Шарлотта, навіть якщо деякі люди в Лондоні цього захочуть.
  
  'У Дена є вся історія цілком?
  
  'Я не знаю. Тобі краще запитати в нього.
  
  'Я маю на увазі, він знає про фотографії?
  
  "Звичайно, ні. Хардін взяв ще один імбирний горішок. 'Але Хелдон знає. І вона в курсі, що я тобі розповів.
  
  Севідж кивнув. Вона переклала лист салату з одного боку своєї тарілки на іншу, не особливо цікавлячись їжею.
  
  'Ви обдурили мене, сер. По телефону. Не було ні найменшого шансу, що Бі-бі-сі з'явиться в дитячому будинку, але я повірив вам, і Паркер теж.
  
  'Я не сказав тобі всієї правди, але обман був необхідний.
  
  'Це було розумно, сер, я віддаю вам належне. Ви багато років тому запропонували Паркеру саме те, чого він хотів, і він попався на гачок, бо просто хотів, щоб його почули.
  
  
  
  'Я б пішов туди, щоб врятувати хлопчиків, але він вбив би нас обох. Прийом здавалася кращим варіантом'.
  
  Севідж нахилилася до їжі. Тунець був сухуватим, а салат з капусти на гарнір - терпким з оцтом. Вона здалася і потягнулася за своєю кавою, коли Хардін зробив ще один ковток. На мить шум і суєта їдальні стихли, а потім Хардін заговорив знову.
  
  - Тобі слід знати, що я схвалив застосування смертельної сили, Шарлотта. Ні Міністерство внутрішніх справ, ні головний констебль, ні Найджел Фрей. Смерть Паркера, можливо, влаштувала б інших, але рішення було моїм. Це був єдиний спосіб бути впевненим у безпеці хлопчиків.'
  
  'Але'
  
  'Я підвів Джейсона Колдуелла і Лайама Хейскита багато років тому. Мої дії безпосередньо призвели до смерті Джейсона Хобба і Лайама Клафа'. Хардін похитав головою. Він дістав з кишені хусточку. Сэвэдж помітив, що його очі зволожилися. 'На мій погляд, ризик полягав не в тому, що Паркер викрив якусь елітну організацію педофілів, ризик полягав у тому, що могли загинути ще два хлопчика. Я не міг допустити, щоб їхня смерть була на моїй совісті, ти розумієш?'
  
  Севідж подумки повернулася до вечора четверга. Вона згадала особи хлопчиків, коли вони вилазили з вікна, і ще раз, коли їх повернули батькам. Потім вона неминуче подумала про своїх власних дітей, про те, що зробила б все – що завгодно , – щоб захистити їх від шкоди.
  
  "Так, сер,' сказала вона. 'Думаю, що так.
  
  Райлі повернувся на роботу тільки наприкінці наступного тижня. Він намагався непомітно проникнути у відділ з розслідування злочинів, але його милиці завадили цьому. По залу прокотилися радісні вигуки, і постійні жартівники вигукували образи.
  
  
  
  'Живчик! Джейк Пег!' Краще було від Эндерса, який підійшов до Райлі, коли той шкандибав до свого столу.
  
  'Надає абсолютно новий сенс вашому кар'єрному шляху, чи не так, сер?' Ендерс посміхнувся і поплескав Райлі по спині. 'А ти швидко міркуєш!'
  
  Кепкування було благонамеренным, і оплески супроводжувалися офіційною підтримкою: Марія Хелдон висувала Райлі на здобуття нагороди за хоробрість, оскільки його дії майже напевно врятували життя Перрі Слиту. Однак, коли Райлі провалився крізь дах сараю, він зламав ногу. Адреналін утримував його на ногах досить довго, щоб протягом декількох хвилин надавати Слиту першу допомогу, але як тільки прибула медична допомога, він звалився в агонії.
  
  'Йому пощастило", - сказав Ендерс, коли метушня вщухла. Райлі сидів за терміналом, переглядаючи сторінку Злита в Facebook. Кетрін Злитий опублікувала декілька фотографій Злита в лікарні, а також "спасибі" за повідомлення про підтримку. Була ще одна фотографія самої Кетрін, біля ліжка хворого. 'Врятований тобою і місіс Прекрасною, яка подбає про всіх його потребах.
  
  Слиту пощастило. Його травми були схожі на ті, що отримав Тім Бенедикт, але, оскільки він був молодший, здавалося, що Злитий викарабкається. До того ж йому не довелося терпіти, коли його запихали догори ногами в сміттєве відро на коліщатках.
  
  Дії Брендена Паркера явно були діями людини з серйозними психічними проблемами, але за чином монстра, який ЗМІ воліли підкреслити, було пояснення, хоча і зі значними суперечностями. Деякі психологи стверджували, що у Паркера була форма диссоциативного розлади особистості, більш відома як роздвоєння або множинна особистість. У вільний від роботи час Райлі читав про цей предмет. Наскільки він міг зрозуміти, причиною цієї недуги, швидше за все, був досвід Паркера в дитинстві. Травматичні події, пов'язані зі смертю Джейсона Колдуелла, призвели до придушення деяких спогадів та розвитку альтернативної особистості. Смерть його матері викликала у Паркера повне психічний розлад і призвела до появи цього альтер–его - нової особистості, що прагне покарати людей, які підвели Паркера в його дитинстві, хоча в їх число входив і сам Паркер. Частина його хотіла викрити те, що сталося в притулку, а частина жадала помсти. Яке відношення до цього мали викрадення і вбивство Джейсона Хобба і Ліама Клафа, Райлі поняття не мав, але здавалося ймовірним, що Паркер намагався відтворити якийсь аспект свого дитинства. Пліт теж був частиною цього, і альтернативна особистість Паркера забезпечила першу двома холодили душу артефактами, які вказували на злочин, вчинений багато років тому: кістка пальця і шматок скальпа, що належать Джейсону Колдуэллу.
  
  
  
  Пізніше тим же вранці він спробував пояснити Эндерсу диссоціативний розлад особистості, але округ Колумбія нічого з цього не зрозумів.
  
  'Ви розігруєте мене, сер, чи не так? - Запитав Ендерс. - Ви хочете сказати, що Паркер ні в чому не винен?
  
  'Ні, просто те, що він це зробив, пояснює його поведінку.
  
  'Лайно. 'Ендерс похитав головою. 'Так влаштований світ в наші дні, чи не так? Завжди знайдеться якесь виправдання. Звинувачуй це, звинувачуй, але не бери на себе відповідальність за свої дії. Мене це не змиває. Не можна відрізати голову одинадцятирічного хлопчика і зварити її в каструлі з-за чого-те, що сталося в твоєму дитинстві. Ти робиш це, тому що ти біса мерзенний тип. Кінець.'
  
  Райлі посміхнувся про себе, коли Ендерс почимчикував геть, думаючи, що округ Колумбія в значній мірі впорався з поставленим завданням.
  
  До вихідних встановилася чудова погода, легкий вітерець з півночі охолодив повітря, але приніс блакитне небо і яскраве зимове сонце. Коли Піт запропонував прокотитися на Паффине, Севідж вхопився за цей шанс. Джеймі був захоплений, як завжди, і Саманта піднеслася духом, коли до цього рівняння додався обід в пабі.
  
  
  
  Плавання до Коусанд-Бей зайняло годину, яхта ковзала по рівному моря з Сэвиджем за штурвалом. Вони кинули якір і зійшли на берег, щоб перекусити, а потім посиділи на пляжі, поки Джеймі грався у кромки води, а Саманта грала на своєму телефоні. Севідж застебнула блискавку на своїй непромокальної куртки, захищаючись від холоду, і притулилася до Піту.
  
  'Все в порядку, кохана?", сказав він, обіймаючи її.
  
  'Звичайно. Краще, ніж це, ніколи не буває.
  
  - Ні. - Піт кивнув туди, де Паффин погойдувався на якорі в оточенні блискучого моря. 'Кому потрібні екзотичні місця, гей?
  
  'Ти сумуєш за цього, чи не так? Севідж подивилася на Піта і прикрила очі від сонця. 'Військово-морський флот.
  
  'Я служу на флоті.
  
  "Ти знаєш, що я маю на увазі. Подорож, океан.
  
  'Звичайно. Піт обернувся і вказав на Джеймі, а потім на Саманту. 'Але це не означає, що я знову проміняю тебе і дітей на те життя.
  
  Севідж нічого не сказав. Вона була зворушена, але в глибині душі сумнівалася, що Піт говорить правду. З тих пір як він склав з себе командування, вона помітила зміну в своєму чоловікові. Він краще ладнав з дітьми, був більш товариським, але чогось не вистачало всередині. Пристрасті, іскри.
  
  Півгодини потому вони на шлюпці повернулися до човна і забралися на борт. Піт підняв якір, а Севідж встав біля керма. Вони виїхали з затоки на пологе північно-східний напрямок.
  
  'Ми не будемо возитися з вітрилами,' сказав Піт. - Будемо вічно лавірувати туди-сюди, щоб потрапити додому.
  
  Севідж обернулася, щоб подивитися через ліве плече. Сонце висіло над береговою лінією Корнуолла. До сутінків залишалося пару годин.
  
  
  
  'Ми можемо зробити гак? - Запитав Севідж. 'В Торпоинт? Ми можемо зрізати шлях всередині острова Дрейка. Це займе у нас всього двадцять хвилин.
  
  'Чому?' - почав було задавати питання Піт і зупинився. 'Звичайно. Але якщо ми по справі поліції, то я подам форму про витрати на дизельне паливо'.
  
  'Ні, це не поліцейська справа. Севідж дивився вперед. Подумав, чи не вона зараз веде себе нечесно. 'Це особисте.
  
  Через кілька хвилин Севідж повернув штурвал вліво, і вони пройшли між островом Дрейка і Корнуоллом. Незабаром після цього гирлі річки звузилося, і праворуч з'явився Королівський Вільям-Ярд, а за ним пристань для яхт Мейфлауер. Тепер ліворуч відкривалася річка - обширний простір мулистих мілин, на північ від яких лежав Торпойнт. Севідж уповільнив хід човна і уважно оглянув мулистий місцевість. З припливом іл почали проникати цівки води. На її очах крихітні вени перетворилися в струмочки.
  
  'Мені знадобиться шлюпка,' сказав Севідж. 'Ти міг би з'їздити на військово-морську верф і забрати мене на зворотному шляху.
  
  'Ясно...' Піт схилив голову набік. 'Тоді куди ти прямуєш?
  
  'На берег. Севідж перевів газ в нейтральне положення, і човен уповільнила хід. 'Через десять хвилин, як я дістанусь туди.
  
  'І де це "там"?"
  
  'Це. 'Севідж вказав на стару колекцію дощок, якими був відзначений плавучий будинок Ларрі Лобстера.
  
  Вона заглушила підвісний мотор в декількох метрах від берега, і човен занесло течією і викинуло на берег там, де бруд перетворилася в гравій. Вона зістрибнула зі шлюпки, прив'язала пейнтера до однієї зі стійок трапа, що вів до човні Ларрі, і вийшла. Коли вона дійшла до кінця доріжки, то зрозуміла, що дещо змінилося: місце, де раніше була прив'язана кімнатні човен, тепер займала маленька дерев'яна яхта. Яхта затишно влаштувалася в м'якому мулі, але повинна була спливти, як тільки підніметься приплив. Стук, стук, стук луною віддавався в нутрощах судна.
  
  
  
  'Привіт! Севідж ступив на борт плавучого будинку і обійшов його ззаду. 'Ларрі?
  
  По кабіні були розкидані інструменти, банки з фарбою та лаком, а також нутрощі того, що, мабуть, було дизельним двигуном. Нагорі, на носовій палубі, кілька мотків мотузки виглядали новими, як і набір яскраво-білих кранцев.
  
  Стукіт припинився, і хтось чмихнув знизу. Сходи, що ведуть до трапу, заскрипіли, і звідти висунулася бородата фізіономія Ларрі.
  
  'Я знав, що це ти", - сказав Ларрі. 'Почув когось на трапі і сказав собі: "це Має бути інспектор Уотсит".
  
  'Шарлотта,' покликав Севідж. 'Я не на чергуванні, я просто проходив повз.
  
  'Проїжджаєте повз? Ларрі забрався в кабіну. Він подивився на Плімут через воду. 'Ви вийшли поплавати, чи що?
  
  'Ні, я приплив на яхті і в шлюпці. Я...
  
  'Неважливо. Ларрі підняв з підлоги ганчірку і витер руки. 'Тепер ти тут. Чого ти хочеш? Я думав, ти спіймав людини, який убив Джейсона?
  
  "Так, ми це зробили. Вони обидва.
  
  Ларрі підняв брову. 'Вони обидва? Він сплюнув у ганчірку. 'Тоді як це?
  
  Севідж пояснила, як могла. Вона розповіла Ларрі про Брендене Паркера і його оманливою місії розкрити те, що відбувалося в Вудленд-Хайтс. Як він убив Ліама Клафа і Джейсона Хобба і прагнув помститися тим, кого вважав відповідальними за те, що вони дозволили історичного насильства в будинку продовжуватися. Потім вона перейшла до розповіді про те, як Френк Паркер намагався все приховати, убивши Джейсона Колдуелла на пляжі і змусивши його сина повірити, що він несе за це відповідальність.
  
  
  
  'Напевно, я хотів подякувати вам за допомогу,' сказав Севідж. 'І розповісти про те, що сталося.
  
  'І навіщо тобі це знадобилося?
  
  'Я думав, ти захочеш знати. Севідж втупився на Ларрі і витримав його погляд. Тепер було очевидно, що під обвітреним обличчям, схованим бородою, переховувався набагато більш молодий чоловік. 'Лайам.
  
  'Лайам? Ларрі усміхнувся і похитав головою. Він витер іншу руку пятипалой, розмазуючи жир з кісточки, де раніше був великий палець. 'Ні, тепер мене звуть Ларрі. Ліама давно немає. Краще забути. Давно пора рухатися далі.
  
  'Але ти був там, я бачив твою посудину, коли був у Соар-Мілл-Коув. Я тоді не надав значення.
  
  'Коли я прочитав про те плоті в Дженниклиффе і почув про зниклих хлопчиків, я зрозумів, що щось не так. Я продовжував обшукувати узбережжя в пошуках відповідей. Я майже знайшов їх в гирлі річки Ерме, але хлопець втік. У мене були підозри, але я ніколи не підозрював, що це Бренден, поки не почув у новинах, що ви його шукаєте. До того часу було вже занадто пізно. У всякому разі, занадто пізно для Джейсона Хобба.'
  
  'Ти намагався. Ми всі намагалися. Севідж полуобернулась до берега, згадуючи ніч, коли пропав Джейсон. Вона мить нічого не говорила, а потім повернулася і вказала на руку Ларрі. 'Ти сказав мені, що втратив його в море на рибальському човні.
  
  'Ну, я був у морі. 'Борода Ларрі раздвинулась в усмішці. 'Просто.
  
  'Бренден відрізав його, чи не так? Коли він намагався перешкодити тобі поплисти, ти чинила опір, і він накинувся.
  
  'Ну, Паркер тепер мертвий, а я поплив. І, як я вже сказав, я рухаюся далі.
  
  
  
  'І ти збираєшся зробити це знову? Севідж пробігла очима по контурах дерев'яної яхти. 'Чудова яхта.
  
  'Так. Так і є. Вона роками була замкнена на березі, але тепер залишилося залагодити ще кілька справ, і я йду.
  
  "Куди? - запитав я.
  
  'Я перетну Ла-Манш і подамся на південь. Закопаюсь на зиму в іспанській ріа. Навесні з'їжджу на Середземне море.
  
  'Чому саме зараз?
  
  Молодші я не буду, так що я подумав, що візьму відпустку на рік або два. Я продав свою посудну лавку, і у мене є дещо приховане. Мені не так вже й багато потрібно, щоб вижити. Ніколи такого не було.'
  
  'Чи можу я запитати тебе про дещо, Ларрі?
  
  'Звичайно. Але я можу і не відповідати.
  
  'Чому ти ховався всі ці роки? Ти не зробив нічого поганого. Ти міг би заявити про себе. Звичайно, коли тобі було вісімнадцять.
  
  'Вони б придумали що-небудь, щоб примусити мене мовчати. Подивися, що сталося з Джейсоном. Коли міністр зняв свої черевики, я хотів розповісти свою історію, але до того часу я вже служив в торговому флоті. Вибачте за каламбур, але я не хотів піднімати хвилю.'
  
  "А як же твої батьки? Хіба вони не хотіли б покінчити з цим?
  
  'Вони заспокоїлися, коли залишили мене у системі опіки. Я їм нічого не повинна. Після того, як я пішла з дому, мені довелося самій дбати про себе. Перші кілька років я жебрачив, крав і займався чим завгодно. Пізніше, відповідно, я звернувся до моря за відповідями. Отримав місце на глибоководному риболовецькому судні. Виявив, що мені там подобається. 'Ларрі помовчав, а потім обернувся, щоб подивитися через плече. У декількох сотнях метрів від них Паффин кружляв у більш глибокій воді, Піт стояв біля керма, Джеймі і Саманта махали йому з носа. 'Вони чекають на тебе. Твоя сім'я.
  
  'З тобою все буде в порядку?
  
  'Звичайно. А чому б і ні?
  
  
  
  'Зайди до мене, коли повернешся з медогляду. Севідж вказав на яхту Ларрі. 'Я б хотів поплавати на ній. Це чудова яхта.
  
  'Можливо, я так і зроблю. Якщо повернуся.
  
  Севідж повернулася сходнями туди, де тепер погойдувалася на хвилях шлюпка. Вона піднялася на борт, завела двигун і об'їхала плавучий будинок. Ларрі стояв і спостерігав за нею з корми своєї яхти.
  
  'Удачі, - крикнув Севідж, коли вона проходила повз.
  
  'Удача? Ларрі похитав головою. Він підняв руку до неба та вказав на високі перисті хмари. 'Нічого подібного не буває. Тільки вітер і хвилі. Він розсміявся. 'І, звичайно, припливи. Не забудь про припливи.
  
  Севідж завела підвісний мотор, і шлюпка піднялася до літака. Вона попрямувала до Піту і дітям. Коли вона прибула в Паффин, Піт прив'язав шлюпку і допоміг їй піднятися на борт.
  
  'Все в порядку? - Запитав Піт, заводячи двигун, і вони рушили з місця.
  
  'Чудово'.
  
  Вона пройшла вперед і встала на носі разом з Джеймі і Самантою, поки Піт вів їх через протоку і повертав додому. Вдалині, в протоці, самотня яхта ковзала до хвилеріз, "Генуя" була наповнена північним вітром. Їй стало цікаво, куди прямує човен. Попливете ближче до вечора навколо затоки або, може бути, як Ларрі, підете куди-небудь подалі?
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ПРОПУСТИЛИ ПЕРШІ КНИГИ ІЗ СЕРІЇ "Детектив ШАРЛОТТА СЕВІДЖ"?
  
  
  
  
  'Гаррі подобаються красиві речі. Йому подобається дивитися на них. Іноді цього недостатньо. Він хоче стати ближче. Неслухняний Гаррі.'
  
  Представляємо інспектора Шарлотту Севідж: жінку, матір і борця зі злочинністю.
  
  Натисніть, щоб купити
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  'Ми збираємося знайти їх, розібратися з ними, повернути їм гроші ...
  
  Інспектор Шарлотта Севідж повернулася в гонитву за вбивцею з дуже особистою неприязню ...
  
  Натисніть, щоб купити
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  'Він може бути там прямо зараз. Проходячи повз тебе по вулиці. Ти ніколи не дізнаєшся...
  
  Інспектор Шарлотта Севідж повернулася, переслідуючи вбивцю, який в останній раз був на волі десять років тому, вбивцю, якого всі вважали мертвим ... Тепер він повернувся і небезпечний, як ніколи.
  
  Натисніть, щоб купити
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  'Чотири вбивства не більше ніж за тиждень. Це було прийнятно?
  
  Інспектор Шарлотта Севідж повернулася. І, можливо, це її найскладніше справу за весь час. ...
  
  Натисніть, щоб купити
  
  OceanofPDF.com
  Подяки
  
  "Два зла" - це трохи жахливо для написання. Багатоголовий і зі злісним жалом у хвості. Спасибі Кеті Лофтус за те, що першою напала на створене мною чудовисько. За нею послідували дві інші безстрашні душі, готові вступити в бій в ім'я єдності розповіді, а саме Наташа Хардінг і Поллі Лайалл Грант. І останнє, але, безумовно, не за значимістю, - мій редактор Керолайн Кіркпатрік, яка спостерігала за всією битвою від першої вирізки до вирішального удару і зуміла зберегти посмішку на обличчі під час цієї бійні. Спасибі!
  
  Вистачить метафор.
  
  Я вдячний всім іншим в Avon / HarperCollins, хто працював над книгою. За лаштунками залишаються десятки людей, про яких ніколи не згадують, але без яких сторінки перед вами були б порожніми. Вони теж заслуговують гучних слів.
  
  Мій агент, Клер Робертс, стежить за тим, щоб я могла дозволити собі час від часу ложку маринованих огірків до мого робочого ланчу з бутербродів з сиром. Спасибі, Клер!
  
  Нарешті, спасибі, як завжди, моїй дружині і дочкам за їхню любов і підтримку. Без них Шарлотта Севідж ніколи б не переступила поріг поліцейської дільниці.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Інформація про автора
  
  Марк Сеннен народився в Епсоме, графство Суррей, а пізніше провів підліткові роки в невеликому маєтку в Шропширі. Він вивчав культуру в Бірмінгемському університеті. Марк змінив кілька професій, в тому числі був фермером, барабанщиком і програмістом. Тепер його високотехнологічний кабінет веб-розробника, інакше відомий як сарай в саду, був перетворений у барліг письменника, і він пише майже повний робочий день.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"