Сеннен Марк : другие произведения.

Два зла (Д. І. Шарлота Сэвідж, № 5)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  Кіраўнік Першая
  Дзень Першы
  
  Мурашкі, мурашкі, мурашкі па скуры. Маленькія чорныя абцугі бегаюць па маёй аголенай скуры. Мухі рояцца ў паветры. Я кладуся на жывот, хаваючы твар у мяккую падушку, але гэта бескарысна, я прачнулася і не магу супакоіцца. Я переворачиваюсь. Я разумею, што там усяго адна муха, а не рой. Толькі адна муха гудзе ля акна. Занадта шмат. Я не люблю мух. Ад іх у мяне кашмары. Ўспаміны. Я памятаю кожную дэталь. Пах мора. Шум прыбоя. Кроў на маіх руках.
  
  Я лыпаюць. Муха ўсё яшчэ б'ецца аб шыбу. Я гляджу на казурка і здзіўляюся. Што-то не так. Я падымаюся з ложка і апускаю ногі на грубы драўляны падлогу. Я выходжу на лесвічную пляцоўку і іду па калідоры. Я стукаю ў дзверы.
  
  Ніякага адказу.
  
  Я стукаю яшчэ раз, а затым паварочваю медную дзвярную ручку. Рыпаюць завесы, калі дзверы адчыняецца. Ўнутры акно не зачынена, расчынена насцеж, белыя сеткаватыя калышуцца фіранкі, як хвалі, разбивающиеся ў моры пены. Сонечныя прамяні пранікаюць праз акно і падаюць на ложак, дзе яна ляжыць нерухома. Я подкрадываюсь да ложка, і там, дзе сонечнае святло тычыцца яе асобы, я нахіляюся і дакранаюся вуснамі яе шчокі.
  
  
  
  Нічога. Я спрабую зноў, на гэты раз мацней прыціскаючыся да сухі, халоднай скуры. Ніякай рэакцыі, ні найменшага паторгванні. Яе вочы застаюцца рашуча зачыненымі, як быццам яна поўная рашучасці, каб яе больш ніхто ніколі не турбаваў.
  Дзень Другі
  
  На гэты раз мурашкі сапраўдныя. У паветры кружыць тузін мух. Я адкрываю ўсе вокны, спадзеючыся, што яны улетучатся. Не пашанцавала. Прыходзяць новыя, ідучы за іх носам, абяцанне распаду прыцягвае іх.
  
  Ад яе ўжо пачатак пахнуць, надвор'е пацяплела, гадовая спякота ўзмацняецца з кожным днём. Кавалкі плоці абляпілі яе твар і голыя адрузлай рукі, а пакой поўная насякомых. Натоўпу. Зграі. Полчышчы. Пах гнілой капусты, мачы і пратухлага мяса насычае ўвесь дом. Я сяджу ў нагах яе ложка і плачу.
  Дзень Трэці
  
  На наступны дзень я выдираю тузін дубовых масніц ў яе пакоі. Я майстар труну з старажытных дошак. Я добра разбіраюся ў інструментах. Дрэваапрацоўка. Металаапрацоўка. Я цэлую яе ў вусны ў апошні раз, адчуваючы пры гэтым, як падрыгваецца і пакрываецца рабізной яе шчака. Лічынкі пад скурай. Пажыраюць яе.
  
  Я яе заварочваюць у прасціну і скідаю з ложка ў труну. Слізгаценне, плясканне, глухі ўдар. Труну цяжкі, і я выношу яго з пакоя і спускаюць па лесвіцы. Звонку я ўсталёўваю труну на тачку і даводзіцца дабірацца ў сад. Затым я закопваў зямлю і камяні і закопваў яе пад яблынямі. Зверху злятае ліст і падае ў магілу, як першая сняжынка зімой. У маёй грудзей сэрца ператварылася ў лёд.
  
  
  Дзень Чацвёрты
  
  Сняданак - гэта халодная каша, якую падаюць драўлянай лыжкай у треснутой місцы. Кропля мёду подслащивает кашу, але не дзень. На стале побач з міскай ляжыць нататнік. Мой дзённік шматгадовай даўнасці. Я знайшоў кнігу ў яе пакоі. Чаму яна захоўвала яе, я не ведаю, але, магчыма, нейкім чынам тое, што было ўнутры, дапамагло ёй зразумець, дзе што-то пайшло не так.
  
  Я апускаю позірк на кнігу. Я ведаю, што мне трэба нанова перажыць падзеі ўнутры, але не цяпер, не тут.
  Дзень Пяты
  
  Я ведаў, што вярнуся. З гэтым месцам звязана занадта шмат успамінаў, каб я мог трымацца далей. Я паркую машыну і іду праз палі, моцна сціскаючы нататнік у правай руцэ. Удалечыні віднеецца гаёк. Зялёныя лісце ў моры колышущейся кукурузы. Я, даводзіцца дабірацца праз кукурузу і дабіраюся да старога плота, які вісіць паміж скрыўленымі слупамі. Унутры расце арэшнік, хмызняк і велізарная заросль лаўра.
  
  Я перешагиваю праз плот у іншы свет, блукаючы па лесе, пакуль не знаходжу сваё таемнае месца. У маладосці я часта прыходзіў сюды, каб сустрэцца са сваім лепшым сябрам. Я б пагаварыў з ім аб сваіх праблемах, распавёў аб сваіх надзеях і памкненнях, распавёў яму аб сваіх нягодах.
  
  Па меры таго, як я рос і сталеў, я паступова отучал сябе ад сваёй дакучлівай ідэі. Жыццё працягвалася, і я забыўся аб сваім таемным месцы.
  
  І ўсё ж я тут, шукаю свайго сябра, зноў шукаю дапамогі.
  
  Я апускаюся на калені ў цені, кладу нататнік на зямлю і пачынаю калупацца ў гразі. Карычневы покрыва сухіх лаўровых лісця саступае месца мульче і глебе. Мае пальцы апускаюцца ўніз, ўціскаючы ў мяккі матэрыял і соскребая яго, пакуль я не выкапываю неглыбокую ямку. Вось яно, што зьзяе на святла. Костяное паўшар'е, даўным-даўно вычышчанае ад плоці і адпаліраваныя да асляпляльнай беласці. Я падымаю чэрап з зямлі і трымаю яго перад сабой. У правай вачніцы паблісквае вялікі шарык. Падвойная гмах "каціны вачэй". Раней у кожным воку было па шарыку, але адзін выпаў і быў страчаны.
  
  
  
  'Прывітанне, Ухмыляющийся,' кажу я. 'Даўно не бачыліся.
  
  Я цэлую шырокую косць на лбе Ухмыляющегося, а затым саджаю яго на бліжэйшы цэгла, каб мы маглі пагаварыць.
  
  Ухмыляющийся усміхаецца мне сваімі ідэальнымі зубамі і падморгвае сваім адзіным здаровым вокам. Я ўсміхаюся яму ў адказ. Я бачу, што ён заўважыў дзённік.
  
  'Ш-ш-ш! - кажу я, беручы кнігу і адкрываючы першую старонку. 'Гэта быў усяго толькі сон, праўда?
  
  Ухмыляющийся зноў усміхаецца, але я бачу, што ён мне не верыць.
  
  Шчыра кажучы, я таксама не ўпэўнены, што разумею.
  
  Пастух сядзіць у сваім крэсле-пампавалцы. Ён рухаецца ўзад-наперад, калыханне супакойвае, як быццам ён зноў дзіця на руках у сваёй маці. Па голым дошках падлогі паскрыпваюць пампавалкі. Дывана няма. Пакой невялікая, на падлозе няма ніякага пакрыцця, за выключэннем невялікага кілімка ля каміна. Акрамя крэслы-пампавалкі, тут ёсць пара драўляных крэслаў з прамымі спінкамі. Лава манаха. Стол, паверхня якога моцна потерта. У сцены пакоя варта велізарны камода, просты, без празмернасцяў. У ім ёсць камін, але няма агню. Яго не было ўжо шмат гадоў. Холад - гэта тое, да чаго вы прывыкае, калі выпрабоўваеце яго досыць доўга.
  
  Адкуль-то з-за палёў даносіцца звон званы. Дванаццаць удараў. Поўнач. Набліжаецца новы дзень.
  
  Пастыр ківае сам сабе, руху яго галавы адпавядаюць рытму пампавалкі. У гэтым дзеянні ёсць што-небудзь механічнае. Мэтанакіраванае. Як гадзіны ў царкве, отсчитывающие секунды. Бог адлічвае час, пакуль грэшнікі не сустрэнуцца са сваім судным днём. Апошні звон званы заціхае, і ён разумее, што за імгненне паміж учарашнім і сённяшнім днём што-то змянілася. Адбылося ледзь прыкметнае змяненне ў эфіры. Магчыма, гэта змяненне звязана проста з чым-то фізічных, метэаралагічнай. З іншага боку, магчыма, лёгкая рабізна ў паветры - гэта нешта зусім іншае. Магчыма, гэта голас Бога.
  
  
  
  Ён выцягвае ногі, каб утрымацца на нагах, спыніць рух крэсла. Ён сядзіць у начной цішыні і слухае.
  
  Ён ведае, што Бог не заўсёды гучна заяўляе аб Сабе. Яго голас часам не гучней шэпту. Толькі тыя, хто гатовы слухаць, могуць выявіць Яго прысутнасць.
  
  Пастух падымаецца з крэсла і ўстае. Ён падыходзіць туды, дзе цяжкія аксамітныя шторы. Ён адсоўвае адну з іх і ўзіраецца ў перадсвітальныя гадзіны, якія, як містык покрыва цішыні, ляжаць над далінай. Паветра нерухомы, ні галіна, ні ліст не варушацца, верхавіны дрэў цягнуцца да неба, залітага крыштальным ззяннем.
  
  На мяжы ўспрымання ён чуе спевы. Два маладых хлопца выконваюць дуэт, іх галасы чыстыя, як ноч.
  
  О, дзеля крылаў, дзеля крылаў галубкі
  
  Далёка, далёка б я бадзяўся ...
  
  Ён задергивает шторы, вяртаецца да крэсла-пампавалцы і апускаецца ў крэсла. Музыка працягвае гучаць у яго галаве да апошняй радкі.
  
  І застанься там назаўсёды ў спакоі ...
  
  Апошняя нота павісае ў цемры, перш чым жахлівая чарната ночы заглушае гук.
  
  Пастух лыпае. Цяпер ён ведае праўду пра гэта. Ён разумее, што Бог казаў непасрэдна з ім. Тыя, хто прынізіў чыстых сэрцам, павінны быць судзімыя. Ўспаміны могуць поблекнуть, але злачынстваў з цягам часу не становіцца менш. Доказы павінны быць ўзважаныя, а грэшнікі - пакараныя.
  
  
  
  І, думае Пастух, пакаранне павінна адпавядаць злачынства.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Другая
  Бізнес-парк Деррифорд, Плімут. У панядзелак, 19 кастрычніка. 15.30.
  
  Натоўп рэпарцёраў стоўпілася каля ўваходу ў коронерский суд, калі адтуль выйшла дэтэктыў-інспектар Шарлота Сэвідж. Роб Эншор, піяр-гуру паліцыі Дэвону і Карнуола, звярнуў увагу рэпарцёраў на чалавека, які рухаўся па пятах, і адвёў Сэвідж прэч.
  
  'Хай з гэтым разбіраецца следства, Шарлота", - сказаў Эншор. 'Яна падрыхтавала заяву ў адказ на вердыкт следства з афіцыйнай пазіцыяй. Вы ведаеце, сум, спачуванні і ўсё такое дзярмо для пачатку, пераходзячы да лімітавай ўпэўненасці ў сваіх афіцэраў, каб скончыць.'
  
  Сякера. Таксама вядомы як галоўны канстэбль Марыя Хелдон.
  
  Хелдон замяніў папярэдняга галоўнага канстэбля Саймана Фокса. Нябожчык Сайман Фокс. Фокс пакончыў з сабой, выкарыстоўваючы шланг ад пыласоса, свой "Ягуар" коштам пяцьдзесят тысяч фунтаў і однофунтовый рулон ліпкай стужкі. Сэвідж была адзінай, хто знайшоў яго сядзяць там мёртвым, а па радыё ў машыне круцілі каментар па крыкеце - малаверагодны панегірык чалавеку, чыё ўяўленне аб сумленнай гульні складалася ў тым, што ён спрабаваў забіць яе.
  
  У зале суда яна прадставіла свой уласны справаздачу аб падзеях, якія прывялі да смерці Фокса, і яе паказанні, на шчасце, былі прынятыя за чыстую манету. Каранера выслухаў усіх сьведак, узважыў доказы і пасля належнага разгляду вынес вердыкт пра самагубства. Падводзячы вынік, ён сказаў, што Фокс жыў у клубку хлусні і падману, які ўключаў сяброўства з карумпаваным членам парламента, які сам быў звязаны з групай сатаністаў. У канчатковым рахунку цяжкае псіхічнае стан Фокса прывяло яго да думкі, што няма іншага выйсця, акрамя як перасягнуць самога сябе.
  
  
  
  Сэвідж і Эншор спыніліся ў некалькіх метрах ад уваходу і, павярнуўшыся, назіралі, як Марыя Хелдон адказвала на пытанні рэпарцёраў кароткімі, абарончымі рэплікамі.
  
  'Мел і сыр,' сказаў Эншор, паказваючы на Хелдона. 'Сайман Фокс быў очаровашкой ПРЭСЫ. Ведаў, як гуляць у гэтую гульню. Ён быў прыстойным чалавекам. Шкада, што ён сышоў.
  
  Дзярмо, падумаў Сэвідж. Сапраўдная прычына праблем Фокса заключалася ў тым, што ён быў гатовы парушыць правілы, нібыта для таго, каб абараніць свайго сына Оўэна ад судовага пераследу. Некалькі гадоў таму Оўэн трапіў у аварыю з наездам, у выніку якой загінула дачка Сэвідж, Кларисса. Фокс выкарыстаў сваё становішча галоўнага канстэбля, каб замесці сляды свайго сына, але Сэвідж лічыў, што ён зрабіў гэта хутчэй з клопату аб уласнай кар'еры, чым з любові да сына. Яна даведалася праўду дзякуючы дапамозе мясцовага злачынца па імя Кені Фэллон і некаторай внерабочей працы сяржанта Даріуса Райлі. Яна сутыкнулася з Оўэнам Фоксом і па дурасці прыставіла пісталет да яго галаве. Хлопец прызнаўся, што за рулём быў не ён, а яго дзяўчына – цяпер жонка – Ларэн. Оўэн таксама сказаў Сэвиджу, што менавіта яго бацька, у першую чаргу, вырашыў схаваць аварыю.
  
  'Сайман Фокс быў ганьбай паліцыі", - сказаў Сэвідж, спрабуючы захоўваць спакой. 'Ён дазволіў ўлады ударыць яму ў галаву'.
  
  'Праўда, Шарлота, я здзіўлены. Эншор пагразіў пальцам. 'Няўжо ў цябе няма ні кроплі спагады да псіхічнаму стане гэтага чалавека?
  
  
  
  Сэвідж не адказаў. Смерць Клариссы моцна паўплывала на яе і яе сям'ю. Джэймі, яе сын, у той час быў крыху старэйшы за немаўля, але Саманта – блізнюк Клариссы – працягвала адчуваць адсутнасць Клариссы так жа моцна, як Сэвідж і яе муж Піт. Дзеянні Фокса пагоршылі пакуты. Яго смерць прынесла свайго роду рашэнне, але Кларысу нішто не верне. Момант, калі Сэвідж ўбачыла свайго дзіцяці, які ляжыць зламаным на дарозе, застанецца з ёю назаўсёды. Горш за ўсё было тое, што Сэвідж даводзілася трымаць усё ў сабе. Акрамя яе самой, Фэллон і Райлі, ніхто не ведаў сапраўднай праўды аб падзенні Фокса або неартадаксальным падыходзе Сэвідж да расследавання. Тым не менш, Марыя Хелдон адчула нядобрае.
  
  'Ты ведаеш, што яны скажуць", - сказала яна, калі дапытвала Сэвідж аб смерці Фокса. 'Няма дыму без агню'.
  
  Што ж, агонь быў, яго было шмат, але Сэвідж не збіраўся нічога распавядаць Хелдону пра іскры, ад якой успыхнула полымя.
  
  'У любым выпадку, іду ў заклад, ты рады, што ўсё гэта скончылася,' прымірэнча сказаў Эншор. 'Не вельмі-то прыемна было выявіць Фокс ў машыне ў такім стане. Увесь атручаны газам і посиневший.'
  
  Эншор працаваў у сродках масавай інфармацыі, таму яго можна было дараваць за тое, што ён не ведаў аб драбнюткіх дэталях атручвання чадным газам. Фокс не быў сінім, на самай справе ён нават не выглядаў мёртвым. Толькі струменьчык сліны, сцякала ў яго з рота, папярэдзіла Сэвідж аб тым, што што-то не так.
  
  Што тычыцца прыемнага? Што ж, здараліся рэчы і горай.
  
  Яны пайшлі прэч ад корта ў бок аўтастаянкі, і калі падышлі да яе машыне, Сэвідж на імгненне павярнуўся. Марыя Хелдон скончыла гаварыць, і рэпарцёры пераключылі сваю ўвагу на наступную групу: Оўэна Фокса, яго жонку Ларэн і іх адваката. У Оўэна былі сінявата-чорныя валасы, як у яго бацькі, але рысы асобы былі мякчэй. Ларэн была бландынкай, яе валасы адпавядалі павойным валасам дзіцяці ў яе на руках. Абодвум бацькам было крыху за дваццаць, недалёка ад узросту, у якім была Сэвідж, калі ў яе нарадзіліся двайняты.
  
  
  
  'Цяжкі час, так? - Спытаў Эншор, прасачыўшы за позіркам Сэвідж. 'Цяжкі для сям'і.
  
  'Жорсткая? Сэвідж трымалася нерухома, зноў ашчацініўшыся ўнутры. Ёй хацелася, каб Эншор заткнуўся, хацелася, каб яна была далей адсюль. 'Думаю, можна і так сказаць, чорт вазьмі.
  
  З гэтымі словамі яна разгарнулася і накіравалася да сваёй машыне, пакінуўшы Эншора стаяць з адкрытым ротам.
  
  Дэтэктыў-супэрінтэндант Конрад Хардин таксама прысутнічаў на следстве. Ён тры дні выслухоўваў паказанні, збытныя мноствам хворых адкрыццяў аб Саймоне Фокс. Цяпер, вярнуўшыся ў свой кабінет у паліцэйскім участку Краунхилла з кубкам гарбаты і талеркай печыва, ён мог нарэшце расслабіцца. Апошнія некалькі тыдняў былі сапраўдным кашмарам, але, па меншай меры, падумаў ён, яго ўласныя афіцэры прайшлі праз гэта з гонарам. Інспектар Сэвідж, у прыватнасці, справілася з сітуацыяй з абыякавасцю, якое ён рэдка бачыў у жанчын.
  
  Хардин пацягнуўся за гарбатай і зрабіў вялікі глыток. Чарка лістоў ўтварыла злавесную кучу побач з талеркай з печывам. Ён узяў першае паштовае адпраўленне з чаркі, паабяцаўшы сабе печыва, як толькі разбярэцца з трыма адпраўленнямі. Белы канверт быў адрасаваны друкаванымі літарамі, з яго поўным імем – без звання - у пачатку. У правым верхнім куце стаяла першакласная марка са ўчорашняй датай. Ліст было адпраўлена ў Плімут.
  
  Ён адзначыў дэталі, па-сапраўднаму не задумваючыся аб іх, - вынік працы дэтэктывам паўжыцця, але калі ён ўскрыў канверт, яго цікавасць ўзрос. Ліст ўнутры было напісана ад рукі гатычным шрыфтам з красамоўнымі завітушкамі і плыўнымі лініямі. Літары Fs, Ps, Qs і Ys былі ні шмат ні мала каліграфічным дасканаласцю. Хардин падумаў, што гэта той, хто лічыць прэзентацыю такой жа важнай, як і змест.
  
  
  
  Прачытаўшы першыя некалькі радкоў, ён хутка пазбавіўся ад гэтай памылкі. Змест было банальным, і ён ледзь прабег вачыма палову лісты, перш чым адмахнуцца ад яго як ад вар'яцкага трызнення чалавека, якое мае патрэбу ў псіхіятрычнай дапамогі.
  
  Хардин высунуў мову з-пад ніжняй вусны, як ён заўсёды рабіў, калі глыбока задумваўся. Ліст было адрасавана яму асабіста і пачыналася ў залішне фамильярной манеры.
  
  Дарагі Конрад ...
  
  Ён зрабіў паўзу і зноў пачаў з пачатку, зноў спрабуючы ўлавіць які-небудзь сэнс у большай часткі ўтрымання. Аднак бліжэй да канца старонкі вылучалася радок.
  
  Як наконт вашага пачуцця абавязку, канстэбль Хардин? Як наконт вашага пачуцці павагі? У вас яшчэ што-небудзь засталося? Вы гатовыя пакаяцца?
  
  Канстэбль Хардин?
  
  Прайшло шмат часу з тых часоў, як ён быў констеблем паліцыі. На імгненне Хардин ўсміхнуўся пра сябе, нарынулі ўспаміны. Ён адарваў погляд ад ліста, яго погляд прыцягнула карта Дэвону на сцяне. Ён пачынаў у Кингсбриджском раёне, колькі – дваццаць пяць, трыццаць гадоў таму? Тады ўсё было зусім па-іншаму. Ён патруляваў горад пешшу, завулкі і бліжэйшыя вёскі на ровары. Калі яму шанцавала, ён выязджаў з калегам ўдваіх на патрульнай машыне. Спыніліся паабедаць у сонечным кутку з выглядам на моры. У васьмідзесятыя гады гэты раён ледзь ўступіў у дваццатае стагоддзе. Некалькі п'яніц, выпадковыя крадзяжу з узломам, суботнія начныя пасядзелкі ў бары пасля закрыцця. Гэта так адрознівалася ад гарадскіх праблем, з якімі яму даводзілася сутыкацца цяпер.
  
  
  
  Ён здушыў ўсмешку і зноў схіліўся над лістом.
  
  Вы, верагодна, не памятаеце мяне, але вы павінны памятаць, што адбылося шмат гадоў таму. Калі вы былі простым патрульным. Да таго, як вы сталі дэтэктывам. Хто мог забыцца гэта твар на фатаграфіі?
  
  Вядома, ён памятаў. Гэта падзея адбілася ў яго памяці. Ён засунуў дэталі як мага далей у глыб свайго свядомасці, але час ад часу на паверхню ўсплывала рэха, падобнае на разадзьмутыя цела, што падымаецца з глыбінь возера.
  
  Як наконт вашага пачуцця абавязку, канстэбль Хардин?
  
  Доўг? Ён выканаў свой абавязак тады. І з таго часу таксама. На што намякаў гэты жартаўнік? Яны спрабавалі напалохаць яго? Ці Было гэта які-то афёрай з шантажом ці нават пагрозы? За сваю кар'еру ён пасадзіў дзясяткі злачынцаў, многія з якіх былі небяспечныя, і ўсё ж здавалася малаверагодным, што ліст быў ад аднаго з іх. Ні адзін прафесійны злачынец не стаў бы дзейнічаць падобным чынам.
  
  Значыць, розыгрыш. Розыгрыш або вар'ят.
  
  Ён прачытаў апошні абзац.
  
  У мінулы раз ты падвёў іх і падвёў мяне таксама. Тады ты падпарадкоўваўся свайму начальству і выконваў загады, але зараз мы збіраемся пачаць усё спачатку. Мы збіраемся згуляць у гульню, канстэбль Хардин, і на гэты раз мы будзем гуляць па маіх правілах.
  
  
  
  Хардин паківаў галавой, а затым склаў ліст і ўклаў лісток паперы назад у канверт. На самай справе яму варта паведаміць пра гэта, выклікаць Джона Лейтона і яго крыміналістаў сюды, каб яны вывучылі гэтую справу. "Строга па правілах" - такі быў дэвіз Прызнаннем. Ён пастукаў па канверце кончыкам пальца і ўтаропіўся на сваё імя, разважаючы, як яму растлумачыць Лейтону якія склаліся абставіны. Ён яшчэ раз паківаў галавой і ўздыхнуў. Затым адкрыў адзін з скрыні свайго стала, сунуў туды ліст і засунуў скрыню.
  
  У дзяцінстве Джэйсану Хоббу падабалася гуляць у бруду побач са старым халк. Яго дзядуля сказаў яму, што патанулае судна было пірацкім, якое аднойчы цёмнай ноччу затанула на плыткаводдзе, калі каманда спрачалася з капітанам аб падзеле здабычы. Пакуль яны спрачаліся, прыліў пакінуў іх на мялі, і да світання гульня была скончаная. Яны былі арыштаваныя мытнікамі, і пасля хуткага судовага разбору пяцёра членаў экіпажа былі павешаны, а астатнія кінутыя ў турму.
  
  Цяпер, калі Джэйсану споўнілася адзінаццаць з паловай гадоў, і ён стаў некалькі мудрэй, ён зразумеў, што гэтая гісторыя была цалкам выдуманая. У рэшце рэшт, па словах яго дзядулі, піратаў павесілі на мосце Тамара, і іх цела боўталіся некалькі дзён, пакуль чайкі не обглодали трупы да костак. Да таго часу, калі Джэйсан выявіў, што мост быў пабудаваны ў 1960-х гадах, яго дзядуля памёр, і лёгкае падморгванне старога кожны раз, калі ён казаў Джэйсану што-то дзіўная, было ці ледзь не адзіным, што ён мог успомніць аб яго асобе.
  
  Прама цяпер Джэйсан абапёрся на рыдлёўку побач з абломкамі. У апошні час ён не так шмат гуляў, з таго часу, як сышоў яго бацька. Тэрыторыя вакол старога карабля больш не была месцам прыгод. Часцей за ўсё ён прыходзіў у бруд, каб пакапацца ў пошуках прынады. Ён прадаў амброзийных чарвякоў ў мясцовы рыбалоўны магазін у суседнім Торпойнте, і тыя некалькі фунтаў, якія ён зарабіў, са звонам ўпалі на кухонны стол і выклікалі падабенства ўсмешкі на твары яго маці.
  
  
  
  'Ты добры хлопчык, Джэйсан", - казала яна, кладучы манеты ў кішэню і часам вяртаючы яму пару. 'Калі б толькі твой стары быў такім жа клапатлівым'.
  
  Хоць яму было сумна, што ён больш не ўбачыць свайго дзядулю, яму было напляваць на свайго старога. Яго бацька, як Джэйсан зразумеў прыкладна ў той жа час, калі пачаў сумнявацца ў апавяданнях свайго дзядулі, быў не больш чым лянівым, п'яным прыдуркам.
  
  Захлюпала вада вакол чаравік Джэйсана, які прыбывае прыліў захліснуў илистую водмель. Калі ён не будзе асцярожны, то змакрэе. Ён выцягнуў рыдлёўку з бруду і узяў вядзерца з прынадай. У глеі копошилась тузін ануч, не больш. Наўрад ці гэтага хапіла, каб здзейсніць паездку ў рыбалоўны краму. Джэйсан агледзеў берагавую лінію. Звычайна прыкладна ў гэты час пара рыбакоў рыхтавала снасці перад прылівам. Сёння нікога не было. Джэйсан уздыхнуў, подумывая аб тым, каб выліць змесціва вядра назад у мора. Затым ён заўважыў стары плывучы дом, прышвартаваныя ў пары сотняў метраў уздоўж берагавой лініі. Там жыў Лары, лавец амараў. З надыходам змяркання Лары любіў паляваць на маленькіх хлопчыкаў. Ён лавіў іх, пакідаў на ноч у велізарнай рондалі для лоўлі крабаў, а раніцай тонка нарэзаў і обжаривал на патэльні з некалькімі лангустинами на сняданак. Па крайняй меры, менавіта такую гісторыю распавёў яму дзядуля Джэйсана.
  
  Джэйсан, хлюпаючы, набліжаўся да берагавой лініі. У Торпойнте пачалі запальвацца вулічныя ліхтары. У гэты час года ноч апускалася хутка, і праз некалькі хвілін стала зусім цёмна. Калі ён дабраўся да больш цвёрдай глебы, дзе бруд змешвалася з галькай, пад'ехала машына. Двое мужчын выйшлі і адкрылі багажнік хэтчбэка. Яны пачалі выгружаць рыбалоўныя снасці. Джэйсан паскорыў крок і з'явіўся як раз у той момант, калі адзін з мужчын прыпальваў цыгарэту. Ён кіўнуў мужчыну і паказаў на яго вядро. Ім выпадкова не патрэбна якая-небудзь прынада?
  
  
  
  'Не, хлопец,' сказаў мужчына. 'Мы разабраліся, тая.
  
  Джэйсан пабрыў прэч ўздоўж берагавой лініі. Яшчэ сотня метраў, і ён згорне ў горад і адправіцца дадому. У старым плывучым доме ў адным з вокнаў мігцеў свет. Падобна на тое, Лары быў дома. Прадавец амараў нічога яму не заплаціў, але, магчыма, Джэйсан мог бы абмяняць чарвякоў на пару крабаў. Нягледзячы на апавяданні свайго дзядулі, Джэйсан вырашыў, што гэтага чалавека варта наведаць. Гэта быў адзіны спосаб атрымаць узнагароду за свой цяжкая праца. Яшчэ праз пару хвілін ён быў каля вузкага трапа, які вёў ад берага на лодцы. З аднаго боку трапа на хісткіх слупах звісала вяроўка. Джэйсан ступіў на драўляныя перакладзіны і накіраваўся да лодцы. Жыллё Лары ўяўляла сабой нагрувашчванне марскі фанеры, прыбітай да стоек, і нагадвала плывучы кароўнік. Джэйсан дабраўся да канца трапа. Ён абышоў бакавую палубу лодкі, пакуль не знайшоў тое, што, па яго здагадцы, павінна было быць уваходнай дзвярамі. Ён пастукаў. Адказу не было. Альбо Лары спаў, альбо яго не было дома. Джэйсан поежился ад сырога начнога паветра, і адвярнуўся. Ён паспяшаўся па сходнях назад на бераг, выпрабоўваючы дзіўную падзяку да Лары за тое, што той не адказаў.
  
  'Я шукала хлопца, падобнага на цябе, Джэйсан'. Голас прашыпеў ў цемры, калі цень выступіла з-за бетоннага жолабы. 'Хочаш пайсці са мной?'
  
  Цень скокнула наперад, і Джэйсан адчуў, як рука заціснула яму рот. Затым пачуўся хрып, і што-то скользнуло па яго горла, тонкая палоска скуры нацягнуўся на трахеі. Джэйсан саслізнуў на зямлю, усвядоміўшы, што пры гэтым выпусціў з рук вядро, і чарвякі выслізнулі на свабоду і зніклі ў мяккай бруду.
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Трэцяя
  Недалёка ад Бовисенда, Дэвон. У аўторак, 20 кастрычніка. 6.47 раніцы.
  
  Што-то рана абудзіла Сэвідж. Звонку пачуўся грукат, трэск быццам ламаліся прадметаў. Яна працягнула руку, каб прывесці Піта ў прытомнасць. Ён паварушыўся, нешта прамармытаў, але затым перавярнуўся. Напярэдадні вечарам ён быў на афіцыйным вячэры ваенна-марскога флоту, і вячэру ператварыўся ў сур'ёзную папойку. Расчараваная тым, што Піта не было побач, каб абмеркаваць расследаванне, яна адкрыла бутэльку віна для сябе. Палову куфля аказалася дастаткова, каб яна зразумела, што алкаголь не дапаможа, і пасля таго, як яна паклала Джэймі спаць і праверыла поспехі Саманты з праектам па гісторыі, яна трохі пачытала, а затым вырашыла, што на сёння хопіць.
  
  Сэвідж ўстаў з ложка, падышоў да вакна і адсунуў фіранку, адкрываючы незямной перадсвітальны змрок - масу цёмных аблокаў, афарбаваных знізу ў ярка-чырвоны колер. У садзе унізе панэль плота праляцела праз лужок і ўрэзалася ў кут хаты. Папярэднім вечарам было дзіўнае зацішша з ледзь прыкметным подыхам ветру, але цяпер выліўся сапраўдны шторм.
  
  У верасні было што-то накшталт бабінага лета, і цёплае надвор'е пратрымалася да кастрычніка. У той час як большасць людзей былі рады, што наступ восені адкладзена, Сэвідж з нецярпеннем чакаў першай навальніцы. Яна хацела перапынку ў часы года, чаго-небудзь, што азнаменавала б заканчэнне падзей, звязаных з Сайманам Фоксом. Сённяшні дзень, як яна лічыла, паслужыў сігналам да гэтага. Цяпер прыйшоў час рухацца далей.
  
  
  
  Апрануўшыся, Сэвідж выйшаў на вуліцу. Іх дом стаяў у адасобленым месцы на ўсходняй баку Плимутского заліва, прилепившись да садзе, у далёкім канцы якога скалы абрываліся да мора. Глядзець у гэтым месцы было асабліва не на што. Сменявшиеся ўладальнікі ўнеслі свой уклад, пакінуўшы пасля сябе сумесь будаўнічых стыляў, ўвесь участак пакрыты белай тынкоўкай і нагадвае шмат'ярусны вясельны торт. Аднак такое размяшчэнне кампенсавала ўсе архітэктурныя недахопы, а від на праліў і мора падымаў настрой Сэвідж, незалежна ад пагодных умоў.
  
  Яна адышла ад дома і апынулася ва ўсёй сіле шторму. Вецер завываў над лужком, трапаў яе вопратку і варушыў доўгія рудыя валасы. У канцы газона жывая загарадзь адзначала мяжу саду, а з другога боку распасціраўся ўчастак хмызняку. Кожныя некалькі секунд з-за плота даносіўся рытмічны грукат, які суправаджаецца сцяной пырскаў, калі хвалі разбіваліся аб падножжа скалаў. Яна пастаяла трохі і паглядзела праз праліў, спрабуючы на смак салёны паветра. Затым яна прынялася за працу. Яна адсунула зламаную панэль плота ад дома і прыціснула яе некалькімі старымі цаглінамі. Затым яна падышла і агледзела астатнюю частку плота. Астатнія панэлі былі ўсталяваныя пад вуглом сорак пяць градусаў да ветру, але доўга ім не наканавана было прастаяць. Шторм зламаў некалькі слупоў, на якіх яны трымаліся, слупы згнілі ў зямлі. Увесь участак патрабаваў абнаўлення.
  
  Сэвідж вярнулася ў дом, каб прыгатаваць сняданак. Знаходжанне на ветры было хвалюючым. Звычайна што-небудзь накшталт зламанага плота прыводзіла яе ў роспач, разбурэнне было прыкметай заняпаду, пераменаў. Сёння ў яе было іншае пачуццё. У гэтай частцы саду заўсёды быў невялікі беспарадак. Неабходнасць замяніць плот азначала, што яна магла прыбраць некалькі старых кустоў і пачаць усё нанова.
  
  
  
  'Усё ў парадку, мілая? На кухню ўвайшоў Піт. Ён ўскудлаціў валасы і паківаў галавой. 'Дзеці не ўстаюць з ложка, а ў мяне па-чартоўску моцнае пахмелле.
  
  'Плот зламаўся. Нам трэба замяніць яго цалкам.
  
  'Выдатна. 'Піт адкрыў шафку і пакапаўся ўнутры ў пошуках абязбольвальнага. 'Яшчэ якія-небудзь дрэнныя навіны?
  
  'Не,' сказаў Сэвідж. Яна падышла да Піту і пацягнулася паўз яго да шафы. Дастала з верхняй паліцы некалькі таблетак ібупрофена. Пацалавала яго ў плячо. 'Наогул ніякіх.
  
  Да палове дзевятага Сэвідж ўтульна ўладкавалася ў сваім маленькім кабінеце ў паліцэйскім участку Краунхилла, пакінуўшы Піта бегаць па школе. З таго часу, як фрэгата, якім ён камандаваў, спісалі, у яго было значна больш часу, каб быць сапраўдным бацькам. Яна ўспомніла, як тузін гадоў таму ён вялікую частку года адсутнічаў. Стаўшы нядаўна атрымалі кваліфікацыю дэтэктыва-канстэбля, яна нейкім чынам прымудралася сумяшчаць паўсядзённае сямейнае руціну і патрабаванні працы. З маленькімі блізнятамі задача заключалася ў тым, каб бегаць без сну і выпіваць вялікая колькасць чорнай кавы. У гэтыя дні яна стала больш спаць, але не пазбавілася ад кафеінавы залежнасці, і на стале побач з клавіятурай стаяла поўная кубак. Яна пацягнулася за ёй і зрабіла глыток, перш чым прыступіць да працы. Сёння раніцай ёй трэба было рыхтавацца да прэзентацыі. Сустрэча з кіраўніцтвам была запланавана на больш позні час, і старшы інспектар Хардин хацеў, каб яна прапанавала некалькі саветаў, якія, па яго словах, 'дададуць каштоўнасці' іх стратэгіі выяўлення. Праз гадзіну пасля пачатку працы, калі кава даўно скончыўся, яна пачала па-сапраўднаму прасоўвацца наперад, калі пачуўся стук у дзверы.
  
  'Мэм? Голас з моцным паўночна-заходнім акцэнтам належаў маладой жанчыне, заглянувшей ў пакой. Гадоў дваццаці. Коратка стрыжаная бландынка. Шырокая ўсмешка. Канстэбль Джэйн Калтер.
  
  
  
  Калтер быў малодшым дэтэктывам, але поўным энтузіязму. Хоць сяржант Дарыус Райлі быў самым блізкім чалавекам, якога Сэвідж мог назваць даверанай асобай, менавіта з Калтером яна часта працавала бок аб бок. Хуткае мысленне акруговага пракурора і добразычлівы настрой не раз ратавалі Сэвиджу жыццё.
  
  'Так, Джэйн? Сэвідж адарвала погляд ад сваіх запісаў.
  
  'Памыліўся,' сказаў Калтер. 'Хлопец з Торпойнт-уэй.
  
  'І? Звычайна Сэвідж не была такой рэзкай, але ёй трэба было скончыць сваю працу перад сустрэчай. Зніклы дзіця, вядома ж, не меў ніякага дачынення да цяжкіх злачынстваў. Афіцэры ў форме і іншыя агенцтва павінны займацца гэтым пытаннем. Яна так і сказала Калтеру.
  
  'Так, мэм,' сказаў Калтер, працягваючы ліст паперы з фатаграфіяй зніклага хлопчыка уверсе справа. 'Але ў маці з'явіўся новы прыяцель. Хлопец раней прыцягваўся за напад. Мы паведамілі жанчыне, але яна ўсё роўна пайшла з мужчынам.'
  
  Далей Калтер патлумачыў, што ўласная маці жанчыны – бабуля дзіцяці – звярнулася ў паліцыю з запытам інфармацыі аб новым бойфрэнда. Калі паліцыя папярэдзіла жанчыну, яна ўспрыняла як папярэджанне ўмяшанне з боку сваёй маці і праігнаравала савет.
  
  'А гэты мужчына, мой бойфрэнд, дзе ён цяпер?
  
  'У тым-то і справа, мэм. Ён таксама знік.
  
  Сэвідж ўздыхнула. Яна адвярнулася ад экрана і пацягнулася за нататнікам і алоўкам. 'Тады з самага пачатку, Джэйн.
  
  'Джэйсан Хобб. Яму адзінаццаць. Па словах яго маці, Джэйсан учора днём пайшоў капаць прынаду. Звычайна ён робіць гэта на беразе побач з Марын Драйв.
  
  'Калі яна бачыла яго ў апошні раз?
  
  'Яна кажа, што пачаставала яго ланчам каля гадзіны ночы, а потым ён сышоў.
  
  
  
  Сэвідж падняла бровы. 'Абед? Але гэта быў панядзелак. Хіба хлопец не павінен быў быць у школе?
  
  'Так. 'Калтер зазірнуў у яе запісу. 'Па словах аднаго з мясцовых паліцэйскіх, ён вядомы прагульшчык.
  
  'Дакладна. Працягвай.
  
  'Калі пачало цямнець, а Джэйсан так і не вярнуўся дадому, маці пачала турбавацца'.
  
  'І яна патэлефанавала нам?
  
  Калтер ўздыхнуў. 'Няма. Яна абтэлефанавала некалькіх сяброў Джэйсана, але паведаміла аб яго знікненні толькі сёння раніцай.
  
  'Госпадзе. Сэвідж пахітала галавой. У любым расследаванні, але асабліва ў расследаванні, звязаным з знікненнем ўразлівага чалавека, час мае вырашальнае значэнне. 'Іншыя агенцтва?
  
  'Мабілізаваны перш за ўсё, як толькі атрымалі вестку. Кампутары на зямлі плюс выратавальная шлюпка, берагавая ахова і катэр паліцыі МО. Пакуль што адзіны прыкмета яго прысутнасці - сіняе вядзерца для прынады, знойдзенае на высокай лініі прыліву побач з Марын Драйв.'
  
  'Добра. 'Сэвідж адсунула крэсла і пацягнулася за курткай. 'Давайце арганізуем абыходы ад дзвярэй да дзвярэй і адправімся туды. Як завуць гэтага хлопца?
  
  'Нэд Стоўн. Трыццаць дзевяць. Родам з Сэнт-Остелла, але цяпер жыве тут. Збіў сваю жонку дванаццаць гадоў таму. Цяпер, вядома, былая жонка. Атрымаў тры гады турмы за свае непрыемнасці.'
  
  'Іншыя правапарушэнні?
  
  'Яшчэ пара нападаў.
  
  'Дакладна. Ён, вядома, трохі дрэнны хлопец, але я ведаў і горай.
  
  'Так, мэм, але ў мяне ёсць тэорыя. Гэты хлопец перашкаджае, праўда? Ён як агрэст у новым смачна пірагу Стоўна. Дапусцім, хлопец робіць што-тое, што раздражняе Стоўна. Ён губляе цярпенне з-за хлопца, накідваецца і выпадкова забівае яго. Затым ён панікуе і куды-то выносіць цела.'
  
  Сэвідж схіліла галаву набок. Яна не магла не захапіцца рашучасцю Калтера, але ў дадзеным выпадку акруга Калумбія быў далёкі ад ісціны. 'Пачакай, Джэйн, мы забягаем наперад. Па-першае, давай адправім некалькіх афіцэраў абыходзіць усё, што ад дзвярэй да дзвярэй. Па-другое, мы знойдзем Стоўна. Сэвідж зрабіў паўзу. Прыкінула, што сказаў ёй Калтер. Вынесла меркаваньне. 'Маці-адзіночка з новым бойфрэндам спрабуе прыжыцца і стаць новым бацькам хлопчыка? Я думаю, хлопец, верагодна, проста збег'.
  
  
  
  Па меры таго, як праходзілі выхадныя, аўторак, на думку дэтэктыва-сяржанта Даріуса Райлі, выдаўся даволі прыстойным. Дзе-то пасля адзінаццаці раніцы, і вось ён тут, робіць тое, што яму падабаецца рабіць больш за ўсё. Трохі сэксу ў ложку. Са сваёй дзяўчынай Джулі. Дэкадэнцтва, сказала яна. Раскоша некалькіх гадзін пад прасцінамі, у той час як астатняй свет сумленна зарабляе на хлеб.
  
  Дэкадэнцтва, напэўна, падумаў Райлі, наліваючы Джулі яшчэ кубак кавы з кафейнік, а затым вяртаючыся да масажу яе ног. Але што дрэннага ў тым, каб атрымліваць задавальненне?
  
  'Я магла б прывыкнуць да гэтага", - сказала Джулі, пацягваючы каву, а затым адкінулася на спінку, яе цёмныя валасы разметались па ўзбітым падушкам. 'Лячэнне багіні'.
  
  'Мяне задавальняе", - сказаў Райлі. "Да тых часоў, пакуль багіня час ад часу аказвае нам некалькі ласкаў'.
  
  'Ну, няма часу лепш сучаснасці, ці не так?' Джулі ўсміхнулася і паставіла кубак на прикроватный столік. Яна вызваліла ногі з хваткі Райлі. 'І, калі толькі ў цябе не развіўся непераадольны фут-фетыш, я ўпэўнены, што ёсць і іншыя часткі мяне, якія маглі б цябе зацікавіць'.
  
  Райлі ўхмыльнуўся, але перш чым ён паспеў пасунуцца да ложка, зазваніў яго мабільны. Ён утаропіўся на тэлефон, жадаючы, каб гэтая чартаўшчына спынілася.
  
  'Я думала, у цябе было свабоднае раніцу? - Спытала Джулі.
  
  'Раніцай, так, але я дзяжуру з дванаццаці. Райлі паглядзела на гадзіннік ля ложка. Адзінаццаць дваццаць сем. Па законе ён быў вольны ад дзяжурства на наступныя трыццаць тры хвіліны, але як сяржант Групы па расследаванні асабліва цяжкіх злачынстваў ён не мог проста праігнараваць званок. Ён саскочыў з ложка і прачаўкала туды, дзе на падаконніку ляжаў яго тэлефон. 'Дарыус Райлі,' сказаў ён.
  
  
  
  'Гучыць як адна з маіх дрэнных жартаў, сэр. У голасе пачуліся ірландскія ноткі і некалькі смехам. 'На пляжы варта труну з целам. Аб, і марозіва. Дзевяноста дзевяты гуляе вялікую ролю ва ўсім гэтым, я не жартую.'
  
  'Патрык, - сказаў Райлі, даведаўшыся, якая тэлефанавала канстэбля Патрыка Эндерса. Ён утаропіўся ў вялікае акно ад падлогі да столі. З яго кватэры адкрываўся выдатны выгляд на Плимутский заліў і шэрае мора, ощетинившееся белымі барашками. Кастрычніцкі дзень здаваўся недастаткова гарачым для марожанага. - Дзе гэта? - спытаў я.
  
  'Дженниклифф. Ты ведаеш, гэта месца на...
  
  'Я ведаю, дзе гэта, Патрык. Райлі паківаў галавой. Эндэрс быў з тых, хто занадта шмат тлумачыць. Калі б у дзесяці словах можна было сказаць што-то карыснае, Эндэрс б пагадзіўся. Райлі паглядзеў налева, на ваду. Дженниклифф, размешчаны на ўсходняй баку праліва, уяўляў сабой невялікую адкрытую мясцовасць з спадзістымі лугамі і сцяжынай, якая вяла ўніз па схіле скалы да камяністым пляжы. 'На самай справе я магу бачыць кафэ адсюль.
  
  'Я машу, сэр. Можаце паглядзець на мяне?
  
  'Не кажы глупства, у мяне няма бінокля. Пераходзь да справы, добра?
  
  'Мне патэлефанавалі і сказалі, што на пляжы знойдзена цела і што падазроныя абставіны. Я пайшоў туды і знайшоў цела на беразе ў якім-то труне або скрынцы. Труну на плыце. Я думаю, што ўсё гэта, павінна быць, прыплыло сюды падчас прыліву, паднятае гэтым моцным ветрам.'
  
  'Мужчына ці жанчына?
  
  'Жанчына, сэр. Але я паспеў зірнуць на цела ўсяго секунду або дзве. Там была натоўп людзей, і канстэбль, які быў са мной, адкінуў вечка sharpish. Затым мы перавялі іх усіх назад па сцежцы, далей ад пляжу. Канстэбль цяпер стаіць наверсе сцяжынкі, спыняючы ўсіх, хто спускаецца. Я...
  
  
  
  'Выдатна. Райлі адвярнулася ад акна. Джулі пахітала галавой і гулліва памахала пальцам. 'Я зараз буду, Патрык. Праз трыццаць хвілін, добра?
  
  'Непаслухмяны хлопчык,' сказала Джулі, калі Райлі павесіў трубку. - Як раз у той момант, калі ўсё стала цікава, ты сышоў.
  
  'Прабач,' сказаў Райлі, назіраючы, як Джулі праводзіць пальцам па лініі на жываце. 'Але нічога не рабі без мяне, добра?
  
  Сэвідж і Калтер селі на аўтамабільны парай, каб адправіцца праз Тамара ў Торпойнт. Паездка заняла ўсяго пяць хвілін або каля таго, але кожны раз, праязджаючы міма, Сэвідж любіла выходзіць з машыны і падымацца па прыступках на адну з прыпаднятых пляцовак. Калтер суправаджаў яе. У паўмілі на поўдзень шырокая рака паварочвала на ўсход праз праліў Нэрроуз і ўпадала ў Плимутский заліў. Наперадзе, на заходнім беразе ракі, ляжаў Торпойнт, адрэзаны ад Дэвону ракой Тамара. Каб дабрацца да горада, трэба было скарыстацца паромам або зрабіць двадцатимильный крук па мосце Тамара.
  
  'Вунь там, ці не так? Сэвідж паказаў на далёкі бераг. 'За баластных кантэйнерам?
  
  'Так, мэм. Марын Драйв. Джэйсан, відавочна, быў ў гразі, але катэры RNLI і Міністэрства абароны яго не знайшлі.
  
  'Госпадзе, я не магу ўявіць, праз што праходзіць маці. Будзем спадзявацца, што мая тэорыя верная і ён проста дзе-небудзь адседжваўся і апынуўся ў доме аднаго.
  
  Рытмічнае пабразгванне ланцуга замарудзілася па меры таго, як парай наблізіўся да далёкага беразе ракі, і Сэвідж паказаў, што ім варта вярнуцца да машыны.
  
  
  
  Праз дзесяць хвілін яны прыпаркаваліся на вяршыні эстакады на Марын Драйв. Па адзін бок дарогі стаяў шэраг дамоў, у той час як па іншы бок распасціралася вусце ракі, адкуль адкрываўся від на Плімут над вадой. Быў адліў, пляж ўяўляў сабой сумесь галькі, марскіх водарасцяў, камянёў і глею. Тузін афіцэраў – сумесь дэтэктываў і уніформы - чакалі інструктажу Сэвідж. Ім быў прадастаўлены спіс дарог, але і для працы, і ўсё, што Сэвиджу трэба было зрабіць, гэта трохі падагнаць іх. Яна вымавіла сваю стандартную гаворка пра важнасць працэдуры, аб тым, як, здавалася б, нязначныя дэталі могуць ператварыцца ў важныя доказы, і адправіла іх дадому.
  
  Пасля таго, як яны сышлі, яна вырашыла прагуляцца па беразе. Асноўная частка вусця Тамара паварочвала на ўсход, пакідаючы на захадзе шырокую плошчу глею. Берагавая лінія выгінаецца да невялікі бухце, у пачатку якой знаходзілася лодкавая верф. Перад гэтым, прыкладна ў пяцідзесяці метрах ад берага, напалову пагружаны ў глей, ляжаў драбы старога драўлянага карабля. Выгнутыя бервяна каркаса нагадвалі шкілет кіта, а ўнутры кіта знаходзіўся сапраўдны Джона. Сэвідж пільна паглядзеў на яго. Яна мала што магла разглядзець у постаці, пробиравшейся паміж бярвёнамі, за выключэннем таго, што на ім была шыракаполы капялюш.
  
  Джон Лейтон, іх старэйшы крыміналіст.
  
  Яна рушыла ўздоўж берагавой лініі, а затым спусцілася туды, дзе галька ператварылася ў бруд, назіраючы, як Лейтон з цяжкасцю прабіраецца да яе па-карычневага плямы. Крыміналіст валодаў амаль апантаным увагай да дэталяў і парадку, што, калі справа даходзіла да арганізацыі месца злачынства, было неацэнным. Аднак яго апантанасць не распаўсюджвалася на яго знешнасць. Бруд запэцкаўшы яго балотныя боты да сцёгнаў і накрыла большую частку адзення. Нават на капелюшы было пляма ліпкай гразі. Лейтон падышоў да Сэвиджу і адной рукой прыўзняў капялюш у знак прывітання, а затым мезенцам пачухаў яму нос. Нос быў рымскі, у форме трампліна з отрубленным канцом, а палец пакінуў кроплю бруду прама на кончыку. Іншы рукой Лейтон трымаў пластыкавы пакет для доказаў.
  
  
  
  'Якога чорта ты там робіш, Джон? - Спытаў Сэвідж. - Калі б ты паслізнуўся, у цябе былі б непрыемнасці.
  
  'Збіраешся пакараць мяне за тое, што я не правёў ацэнку рызыкі, так?' Сказаў Лейтон. 'Толькі, калі б я не пайшоў туды, я, магчыма, ніколі б гэтага не знайшоў'.
  
  Лейтон перадаў Сэвиджу пакет.
  
  'Дакладна. Сэвідж ўзяў пакет і ўтаропіўся на змесціва. Ўнутры плёскаліся вада і бруд, але там было і што-то яшчэ, што-то драўлянае, выгнутае ў форме літары "J". 'У чым справа? - спытаў я.
  
  'Брудная звычка. Май на ўвазе, некалькі якая выйшла з моды ў нашы дні.
  
  'Трубка. Цяпер Сэвідж магла бачыць, калі яна перакладала прадмет у сумцы. - Але што ён там робіць і як вы даведаліся, што трэба шукаць?
  
  'Маці хлопчыка сказала, што Джэйсан часта гуляў вакол патанулага судна. 'Лейтон махнуў рукой на бруднае прастору. 'Я ведаў, што ён капаў тут прынаду, але, шчыра кажучы, я не ведаў, з чаго пачаць пошукі. Гэта невыканальная задача, таму я вырашыў проста хутка зірнуць на стары карабель'.
  
  'І якое дачыненне трубка можа мець да знікнення Джэйсана?
  
  'Хто-то там капаў. Хоць было некалькі прыліваў, вада не цалкам змыла доказы. Вы можаце бачыць сляды ад рыдлёўкі".
  
  'Трубка магла належаць таму, хто здабываў прынаду.
  
  'Або трубка магла належаць каму-небудзь, хто быў там, калі Джэйсан здабываў прынаду.
  
  'І як, чорт вазьмі, нам высветліць, хто гэта быў?
  
  'Магчыма, нам лепш за ўсё зрабіць выбар вунь там'. Лейтон паказаў ўздоўж берага, туды, дзе на глеі стаяла нешта накшталт плавучага дома, зігзагападобны трап вёў ад будынка да берага. 'У таго, хто жыве ў гэтым старызна, павінен быць добры выгляд, ці не так?
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Чацвёртая
  
  Я зноў пачынаю пісаць у сваім нататніку. Ды, зноў! Апошні раз гэта было яшчэ ў студзені, а цяпер ліпеня. У чэрвені Вялікабрытанію наведаў прэзідэнт-каўбой, і на стадыёне "Уэмблі" адбыўся канцэрт Нэльсана Мандэлы. Англія вылецела з Еўра, заняўшы апошняе месца ў сваёй групе. Тым не менш, да Алімпійскіх гульняў у Сеуле засталося ўсяго пару тыдняў. Я згадваў, што мне цяпер трынаццаць гадоў?
  
  Сёння субота, надвор'е была добрая, таму днём мы ўсе гулялі ў футбол. Джэйсана і Ліама там не было. Джэйсан быў хворы і ляжаў у ложку, а Ліам выконваў дадатковую працу ў агародзе. Я павінен сказаць, што Джэйсан і Ліам - мае лепшыя сябры. Ім абодвум па адзінаццаць, а мне трынаццаць. Розніца ва ўзросце мяне не турбуе, таму што яны разумныя. Не такія, як іншыя хлопчыкі. Шчыра кажучы, бацьку не падабаецца, калі я гуляю з кім-небудзь з іх, але, улічваючы сітуацыю, ён мала што можа з гэтым зрабіць. Маці, так ці інакш, усё роўна. Звычайна яна занадта п'яная, каб заўважаць таго ці іншага мужчыну, якога ёй падабаецца забаўляць, або сыходзіць з ім.
  
  Калі я кажу, што яны мае лепшыя сябры, я мяркую, я маю на ўвазе сваіх адзіных сяброў. Хоць я хаджу ў школу, дзеці ў маім класе мяне не вельмі любяць. Напэўна, я ўстаў не з той нагі, калі расквасил нос гэтаму хлопцу ў першы ж дзень свайго знаходжання там. З тых часоў большасць з іх трымаліся далей. Мяне гэта не турбуе, і, акрамя таго, жывучы тут, я не мог бы бачыць нікога з іх, акрамя як падчас школьных заняткаў. Я схільны не высоўвацца і стараюся трымацца далей ад непрыемнасцяў. У перапынках і падчас ланчу я хаджу ў бібліятэку і займаюся. На бацькоўскім вечары мая класная кіраўніца сказала маім маме і таце, што яна занепакоеная тым, што я трохі адзіночка, але ў астатнім, па яе словах, турбавацца не аб чым.
  
  
  
  Джэйсан і Ліам, вядома, не ходзяць у школу. У іх ёсць свае прыватныя рэпетытары, якія прыходзяць. Ёсць яшчэ псіхолаг. Изобель. Як мяркуецца, яна эксперт па паводзінах дзяцей. Яна прыходзіць у госці па серадах і размаўляе з хлопчыкамі з воку на вока. Яна вельмі падабаецца хлопцам старэй. Яна вельмі прыгожая, у яе доўгія цёмныя валасы і ўсмешка, якая прымушае іх чырванець. Яе грудзей вытыркаюць, і ўсе мужчыны, акрамя майго бацькі, пялятся на яе так, нібы яна Саманта Фокс. Я спытала Джэйсана, чым яна займаецца, і ён сказаў, што яна прымушае яго глядзець на абстрактныя малюнкі і пытаецца, што ён бачыць у узорах. Мой бацька называе гэта "Балбатнёй". Будзь яго воля, ён бы забараніў ёй прыязджаць, але яна частка нейкай урадавай схемы, таму ён нічога не можа з ёй зрабіць. Маці Изобель таксама не падабаецца, але па іншых прычынах. Нядаўна мама пасябравала з гэтым чалавекам з Міністэрства ўнутраных спраў, і я думаю, яна непакоіцца, што гэты чалавек і Изобель могуць сустрэцца і зладзіць. Ёй не трэба турбавацца. Ён прыходзіць у пятніцу, звычайна ўвечары, і я не думаю, што яго цікавяць такія жанчыны, як Изобель. Шчыра кажучы, нягледзячы на тое, што ён вытварае з мамай, я не думаю, што ён наогул моцна цікавіцца жанчынамі.
  
  Гэтай раніцай Пастуха няма дома. Ён у пакоі з высокімі столямі ў хляве на пусткі. Ён арандаваў хлеў за бесцань і заплаціў грошы за год наперад. Месца ізаляванае. Сюды ніхто не прыходзіць. Ніхто не збіраецца яго турбаваць. Для мэтаў Пастуха хлеў ідэальна падыходзіць.
  
  Ён удыхае, у ноздры яму ударае пах змазкі. Перад ім, на варштаце, акуратнымі радамі ляжаць інструменты. Абцугі, малаткі, гаечныя ключы, пілы, адвёрткі, гаечныя ключы, пуансона, заціскі. Інструменты для вырабу. Інструменты для ламання і ўтрымання. Для рэзкі металічных нарыхтовак, гнуткія металічных нарыхтовак, свідравання металічных нарыхтовак.
  
  
  
  Ён устае з лаўкі і паварочваецца да цэнтра пакоя. Вось. Бліскучае тварэнне з бліскучага металу і нержавеючай сталі, шасцяронак, колцаў і стрыжняў, якія круцяцца або слізгаюць па крузе ўзад-наперад.
  
  Божы алтар.
  
  Пастух ахае. Яго тварэнне адначасова выдатна і жахліва, наступствы глыбока трывожаць. Прама зараз відовішча занадта моцнае; ён павінен вырвацца за межы пакоя. Свежае паветра - вось што яму трэба.
  
  Выйшаўшы на вуліцу, ён прыхінаецца да сцяны і асядае, зачапіўшыся за плячом грубы камень хлява. Ён спаўзае на падлогу і сядзіць там, знясілены. Ён глыбока ўздыхае, і паветра перад ім круціцца, пар падымаецца ў хмурнае неба. Нарэшце, пасля некалькіх тыдняў цяжкай працы, яго праца завершана.
  
  На імгненне ён дазваляе сваім думкам вярнуцца да чалавеку з чэрапам. Ці бачыце, ён ведае ўсё пра чалавека, які закопвае рэчы ў брудную зямлю.
  
  Хлопчык, які капаецца ў бруднай зямлі ...
  
  Так, менавіта ў гэтым уся справа.
  
  Пастух працягвае рукі, складаючы іх разам у малітве.
  
  'Калі Ласка, Божа. Не пакідай мяне цяпер, дай мне сіл выканаць твае жаданні'. Прамаўляючы гэтыя словы, ён адчувае прыліў адрэналіну. Якая-то частка яго баіцца таго, што павінна адбыцца, баіцца канчатковага выніку, але ён ведае, што павінен змагацца са сваімі дэманамі, каб дамагчыся поспеху.
  
  І з Божага благаслаўлення ён гэта зробіць.
  
  Ён прыціскаецца спіной да каменнай сцяне будынка і глядзіць на палосы туману, нізка сцелюцца над пусткаю. Раней світанак быў спярэшчаны прожылкамі кінавары, ніжняя бок аблокаў была падобная на павуцінне нейкага гіганцкага павука.
  
  
  
  'Чырвонае неба раніцай", - мармыча ён сабе пад нос, усміхаючыся. 'Папярэджанне пастуха'.
  
  Ён з цяжкасцю падымаецца на ногі, парыў ветру ерошит яго валасы. Ён паварочваецца і глядзіць на захад, туды, дзе па ландшафту маршыруе заслона дажджу. Першыя кроплі дасягаюць яго, падаючы ў бруд ля яго ног, а затым змочваючы твар.
  
  Хутка бура праляціць над пагоркамі і далінамі і пранясецца па вёсках і пасёлках. Вецер будзе раздзіраць грэшнікаў, пакуль яны не апынуцца аголенымі. Затым Пастух павядзе іх да алтара, і там яны загінуць ніцма перад Богам і будуць маліць аб прабачэнні. І ў канцы прыйдзе хлопчык, які гуляе з чэрапам.
  
  І ён таксама будзе судзімы. І ён не будзе дараваны.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Пятая
  Дженниклифф, недалёка ад Плимстока. У аўторак, 20 кастрычніка. 11.47.
  
  У Дженниклиффе Райлі павярнуў і паехаў па пад'язной дарозе туды, дзе на вяршыні скалы знаходзілася драўлянае кафэ. Ён заўважыў канстэбля Эндерса, які стаяў ля сцяжынкі, якая вядзе да берага. Эндэрс быў апрануты ў дарагую чырвоную куртку Berghaus, капюшон якой быў узняты з-за лёгкай морас, прынесенай з мора парывістым брызе. Зблытаныя каштанавыя валасы выбіваліся з-пад каптура над яго хлапечым круглым тварам. Канстэбль быў на добрых некалькі гадоў маладзей Райлі і ўжо жанаты, у яго трое дзяцей, але, нягледзячы на іх адрозненні, ён адчуваў блізкасць з Эндэрсам. Магчыма, гэта было таму, што ірландскія карані Эндерса былі ў пэўным сэнсе падобныя на яго ўласнае далёкае карыбскае спадчына. Магчыма, гэта было таму, што яму проста падабаўся гэты хлопец.
  
  Эндэрс стаяў побач з констеблем, афіцэр тлумачыў выгуливающей сабаку бордер-коллі, чаму яна не можа спусціцца на пляж.
  
  'Доступ забаронены да далейшага паведамлення, мэм", - сказаў канстэбль. 'На паліцэйскім жаргоне гэта тое, што мы называем бягучых інцыдэнтам'.
  
  'Прыгожа сказана,' сказаў Райлі, калі выгуливающий сабаку адышоў.
  
  Канстэбль паківаў галавой. 'Ніколі не бачыў нічога падобнага, сэр. Яна там, унізе, голая. Зарезанная. Аднаму богу вядома, хто мог такое зрабіць. Жудасна.
  
  
  
  'Дакладна'. Канстэбль давёў сябе да ашалеласці, падумаў Райлі. 'Добра, ты заставайся тут, а мы з констеблем Эндэрсам сходзім і паглядзім, добра?'
  
  'Так, сэр! Канстэбль праглынуў. З энтузіязмам кіўнуў.
  
  'Ты памятаеш сваё першае цела? - Спытаў Эндэрс, калі яны спускаліся па звілістай сцежцы са скалы да пляжу. 'Маім быў бяздомны хлопец пад эстакадай ў Марш-Мілс ў студзені. Небарака замёрз да смерці на Каляды, але да таго часу, як яго знайшлі, надвор'е сапсавалася. Жудасная смурод. Твая?'
  
  'Нажавое раненне,' сказаў Райлі. - Ніколі б не паверыў, што ў каго-то можа быць столькі крыві.
  
  'Туды. Яны дабраліся да пляжу, і Эндэрс паказаў направа. 'Яна ў наступным бухце.
  
  Жвір храбусцеў ў іх пад нагамі, пакуль яны цягнуліся наперад. Невялікія хвалі набягалі на жвір і паглыналі камяні, калі вада адыходзіла. Райлі падумала, што пачынаецца прыліў. Але, магчыма, ён памыляўся на гэты конт.
  
  'Якая прыгажосць,' сказаў Эндэрс, паказваючы на Гук. Вялікая яхта слізганула ў пары сотняў метраў ад берага, каманда на борце была шчыльна закручана ў масляністыя касцюмы і, відавочна, вярталася з нейкага сур'ёзнага плавання за волнорез. 'Лепш Лондана, ці не так?'
  
  Райлі на імгненне задумаўся. 'Часам.
  
  'Толькі часам? Толькі не кажы мне, што ты сапраўды прамяняў бы гэта месца на перапоўнены, забруджаны горад?
  
  Райлі задумаўся над гэтым пытаннем. Ён жыў у Дэвону ўжо пару гадоў. Ён сышоўся з Джулі, і нядаўна яна пераехала да яго. Ён ведаў, што павінен адчуваць сябе устояным і задаволеным. І ўсё ж, будучы чарнаскурым афіцэрам у белых войсках, лонданскім хлопцам у правінцыйным горадзе, ён часам адчуваў сябе як рыба, выцягнутых з вады. Ён сумаваў па оживленности Лондана, разнастайнасці людзей, па клубах, барах, па тым факце, што дваццаць чатыры гадзіны ў суткі што-то адбывалася.
  
  
  
  'Можа быць, у суботу ўвечары, у нядзелю раніцай я тут цалкам шчаслівая'. Райлі зірнула на яхту. 'Я была б яшчэ больш шчаслівым, калі б магла дазволіць сабе што-небудзь з гэтага'.
  
  'Так, дакладна. Нядрэнныя шанцы на паліцэйскую зарплату.
  
  Яны абмінулі скалісты выступ і там, на паўдарогі да пляжу, убачылі нешта накшталт плыта. Тое, што стаяла на плыце, было больш падобна на скрыню, чым на труну. Прамавугольнае. Як скрыню, які выкарыстоўваецца для перавозкі тавараў. Скрынка стаяла на двух кавалках фанеры восем на чатыры, якія падтрымліваліся драўлянымі бэлькамі крыж-накрыж. Пад рамай знаходзілася тузін пластыкавых бочак, якія забяспечваюць плавучасць.
  
  'Пытанне ў тым, - сказаў Райлі, калі яны наблізіліся,' як даўно гэта тут?
  
  'Паняцця не маю. Эндэрс зноў паказаў на яхту. 'Нам патрэбен хто-небудзь, хто разбіраецца ў прылівах і да таго падобным. Інспектар Сэвідж або Джон Лейтон.
  
  Цяпер яны стаялі побач з плытом. Райлі ўскараскаўся на канструкцыю, і Эндэрс далучыўся да яго. Плыт зарыпеў і прагнуўся пад іх вагой, а затым асёл. Райлі выцягнуў з кішэні пару латэксных пальчатак, зрабіў глыток свежага паветра, працягнуў руку і падняў вечка скрынкі.
  
  Яна была аголена, як і сказаў канстэбль. Правая рука была адсяку вышэй локця, ампутаваная канечнасць акуратна ляжала ўздоўж тулава. Левая рука ўсё яшчэ была на месцы, але на пэндзля не хапала трох пальцаў. На жываце віднеліся сляды апёкаў, якія нагадваюць адбітак зебры, у той час як каля грудзей былі выяўленыя сляды выкарыстання рэжучага прылады. Горш за ўсё было з галавой. Там, дзе павінны былі быць вочы, не было нічога, акрамя зияющих дзірак, у якія вонзилось якое-то свердзел, а рот уяўляў сабой не што іншае, як пену з пузырящегося пластыка.
  
  
  
  Райлі працягнуў руку і пстрыкнуў па правай руцэ кончыкам пальца. Канечнасць выдала глухі бразгучы гук.
  
  'О", - сказаў Эндэрс, ўсмешка расплылась па яго твары разам з адценнем чырвані, калі ён утаропіўся на манекен. 'Выбачайце, сэр. Калі б я ведаў, я б не выклікаў цябе. Я паверыў констеблю на слова і паспеў толькі мімаходам зірнуць, перш чым ён зноў зачыніў вечка. Вось тут-то і з'явілася марозіва. На плыце быў хлопец з дзевяноста дзевятым пісталетам. Здавалася, што ўся гэтая штуковіна вось-вось сарвецца з конусу і ўпадзе на цела.'
  
  'Усё роўна", - сказаў Райлі. 'Гэта для сталовай. Хлопцы на станцыі будуць жартаваць па гэтай нагоды яшчэ некалькі месяцаў".
  
  Ён паглядзеў уніз, на плыт. Канструкцыя была старанна распрацаваныя з выкарыстаннем выступаў і внахлестных злучэнняў на падрамніку, у кавалкаў фанеры наверсе былі закруглены краю, а паверхня пакрыта морилкой для дрэва. Хто-то выдаткаваў час і грошы на стварэнне гэтай штуковіны.
  
  'Гэта вялікая праблема,' сказаў Эндэрс, вынікаючы хаду думак Райлі. 'Калі толькі плыт не з'яўляецца свайго роду рэкламным трукам.
  
  'Агалоска? - спытаў я.
  
  'Ага. Рэкламны ролік безалкагольнага напою або фільма. Эндэрс паказаў на збудаванне ў сябе пад нагамі. 'Вы наладжваеце усе гэта ў надзеі, што хто-небудзь здыме відэа, якое стане вірусным і набярэ сотні тысяч праглядаў. Хіба не так гэта працуе?'
  
  Райлі паняцця не мела. З тых часоў, як Джулі пераехала, у іх не было шмат часу на фільмы.
  
  'Я мае рацыю, сэр. - Эндэрс падняў адарваную руку і правёў пальцам уверх-уніз па адным баку. 'Тут выгравіравана пасланне, глядзіце.
  
  Эндэрс працягнуў руку. Сотні маленькіх паглыбленняў пакрывалі паверхню і выдавалі паслядоўнасць літар:
  
  ТБ/ПС/СН/ПЕКЛА
  
  
  
  'Гульня, я мяркую. Xbox, PlayStation, што-то ў гэтым родзе. Гэта код. Магчыма, гэта набор націскаў клавіш для сакрэтнага ўзроўню або велікоднае яйка.
  
  Райлі паглядзела на астатнюю частку манекена. Магчыма, плыт быў выраблены ў майстэрні па спецэфектам. Гэта магло растлумачыць высокую якасць сталярных вырабаў.
  
  'А дзе ж тады прэса?" Спытала Райлі. 'І чаму тут, чаму не ў якім-небудзь больш гламурным месцы? Мне здаецца, калі гэта быў разумны рэкламны ход, то бюджэт быў выдаткаваны марна'.
  
  'Хто-то няправільна разлічыў час. Не змог прачытаць табліцу прыліваў. Эндэрс са стукам кінуў руку назад у скрынку і паляпаў Райлі па спіне. 'Ну, ведаеш, лонданскія тыпы.
  
  'Вельмі смешна, Патрык.
  
  'Яны, напэўна, зафрахтавалі вялікую маторную лодку і чакаюць у моры з кучай журналістаў і кошыкамі, поўнымі гасціннай ежы і багацця выпіўкі.
  
  'Што ж, я спадзяюся, яны прывезлі дастаткова, каб ім хапіла на некаторы час, таму што ім прыйдзецца чакаць доўга'.
  
  'Значыць, мы збіраемся канфіскаваць плыт?
  
  'Не, гэта не наша праца. Мы пакінем гэта берагавой ахове, або начальніку порта, або таго, хто павінен займацца падобнымі рэчамі. Давай, Патрык, у нас ёсць справы больш важна, чым праводзіць час.
  
  'Пачакайце, сэр. - Эндэрс ўтаропіўся на руку, якую толькі што выпусціў. Што-то выпала з паражніны ўнутры. Ён нахіліўся і падняў прадмет. 'Яшчэ адзін фокус?
  
  Эндэрс паказаў Райлі цыліндрычную алюмініевую трубку даўжынёй каля шасці цаляў. З кожнага канца ў яе былі устаўленыя гумовыя коркі. Эндэрс пачаў здымаць корак з аднаго канца трубкі. Корак выскачыў, і Эндэрс злёгку нахіліў цюбік. Маленькі кавалачак згорнутага пергаменту выпаў у скрынку, усярэдзіне што-то было загорнута.
  
  'Што гэта? Райлі прысунуўся бліжэй. Пергамент быў жорсткім і напаўпразрыстым, на няроўнай паверхні віднеліся чарнільныя крамзолі. 'Разгарні гэта, Патрык.
  
  
  
  Эндэрс пацягнуўся да рулету і асцярожна разгарнуў яго. Унутры быў загорнуты маленькі кавалачак чаго-то падобнага на фарфор або белую пластмасу.
  
  'Біблейскія штучкі пра Бога, - сказаў Эндэрс, узіраючыся ў надпіс. 'Пякельны агонь і праклён. Грэшнікі будуць гарэць у пякельным агні, што-то ў гэтым родзе. Я добры каталік і павінен быў бы дакладна ведаць, адкуль у Бібліі гэта ўзялося, але я гэтага не раблю.'
  
  'Што гэта за белая штука? - Спытала Райлі.
  
  Эндэрс падняў прадмет і дазволіў пергаменту ўпасці назад у скрынку. 'Падобна на фарфор або што-то накшталт тонкага фарфору.
  
  Райлі ўтаропілася на пергамент, пакуль лёгкі матэрыял разгойдваўся ўзад-наперад на ветры. Ці Было гэта часткай рэкламнага трука? Калі так, то яны вызначана пастараліся з папяровым рэквізітам. Асколак разбітага фарфору быў зусім іншай справай.
  
  'Значыць, у прабірцы больш нічога не было? - Спытаў Райлі. Эндэрс ўзяў прабірку і зазірнуў унутр. Ён паківаў галавой. Райлі дастаў свой тэлефон і выцягнуў яго перад сабой. 'Пастаў парцалянавую статуэтку сюды, добра? Я хачу разгледзець яе бліжэй.
  
  Эндэрс паклаў маленькі белы прадмет на шкляны экран, і Райлі паднёс тэлефон бліжэй да яго вачам. Паверхня была неаднароднай, як і форма. Ён быў прыкладна паўцалі даўжынёй і выпуклы на кожным канцы.
  
  'Гэта не фарфор", - сказаў Райлі. Ён паказаў на прадмет. 'Гэта кавалак косткі'.
  
  Вада ўжо падыходзіла да краю плавучага дома, калі з'явіўся Сэвідж. Шэраг дошак для будаўнічых лясоў быў прымацаваны да стоек, глыбока патопленым ў бруду, а паміж стойкамі звісала вяроўка, каб забяспечыць хоць нейкую ўмоўную бяспеку. Яна паставіла нагу на першую дошку, адчуваючы, як дрэва прагінаецца пад ёй, і накіравалася да лодцы. 'Лодка' было даволі гучнай назвай для таго, што ўяўляла сабой зборку фанеры, старых аконных рам і абрэзкаў драўніны. Пад надбудовай ляжалі рэшткі старажытнай баржы, чорныя ад мноства слаёў противообрастающего сродкі, падобнага на смалу. Лодка не выглядала марскі, і Сэвідж сумняваўся, што яна зможа дабрацца куды-небудзь сваім ходам. Хутчэй за ўсё, гэта будзе апошні прытулак баржы, і калі ўладальнік памрэ або з'едзе, лодка згніе да каркаса дакладна так жа, як і тая, што стаяла на беразе.
  
  
  
  Яна ступіла на палубу. Перад ёй звычайная хатняя дзверы з белага ПВХ-пластыка і шкла, недарэчна якая стаяла паміж двума кавалкамі выратаванага ціка. Яна ўжо збіралася пастукаць у шкло, калі ўбачыла нейкі рух у далёкім канцы лодкі. Там хто-то быў.
  
  'Алё?' сказала яна.
  
  Фігура на імгненне падняла галаву, перш чым знікнуць з-пад увагі. Сэвідж кралась па бакавой палубе, пакуль не дабралася да таго, што, паводле яе меркавання, павінна было быць кармой. Рондалі з амарамі і крэветкамі былі раскіданыя па вялікай платформе. Збоку сярод лін ў беспарадку стаяла тузін сігнальных буева, іх сцягі луналі на ветры. Побач стаяла куча белых скрынь, і фігура ў велізарным чорным плашчы перакладала крабаў з аднаго скрыні ў іншай. З окладистой барады тырчала незажженная драўляная трубка.
  
  'Калі вы шукаеце вестыбюль, вам не пашанцавала", - сказаў мужчына, трубка тузалася уверх-уніз, пакуль ён казаў. 'У мяне ёсць крэветкі або адзін з гэтых выдатных павукоў'.
  
  'Паліцыя, містэр...? Сэвідж пакінула сваё хісткае становішча на бакавой палубе і перайшла на заднюю платформу. 'Усяго некалькі пытанняў.
  
  
  
  'Лары. Лары засмяяўся пра сябе, а затым працягнуў Сэвиджу вялізнага краба-павука. Ногі бездапаможна тузаліся ў паветры, а клюшні адчыняліся і зачыняліся, шукаючы, за што б зачапіцца. 'Лары-Амар'.
  
  'Дэтэктыў-інспектар...' Сэвідж адкінулася назад, пазбягаючы істоты, калі Лары паднёс краба бліжэй да яе твару. 'Дэтэктыў-інспектар Шарлота Сэвідж. Мы расследуем знікненне маленькага хлопчыка. Ён капаў прынаду побач з месцам катастрофы.'
  
  'Сышоў на дно, так? Трэба было навучыцца чытаць табліцы прыліваў і адліваў. Баюся, ідыётам дапамагчы не магу.
  
  'Мы лічым, ён дабраўся да берага. Мы знайшлі яго вядро. Яшчэ мы знайшлі ў гразі трубку. Сэвідж паказаў на рот Лары. 'Ты курыш трубку.
  
  'Калі я магу сабе гэта дазволіць. І так, я на днях страціў там аднаго. Лары паківаў галавой, а затым усміхнуўся. 'Ты думаеш, ён у мяне, ці не так? Унізе, зачынены ў гіганцкай яме разам з астатнімі?
  
  'Лары, гэта не жарт. Хлопчыку адзінаццаць гадоў. Ён яшчэ дзіця.
  
  'Калі я быў усяго на пару гадоў старэйшы за, я зарабляў на жыццё ў блу". Лары падняў правую руку, і Сэвідж ўбачыў, што на ёй былі толькі пальцы, без вялікага. Вось так я і страціў гэта. Зачапіўся за блешню, калі леска переваливалась праз транец. Прама ў косць. Гэта быў трос, так што шкиперу нічога не заставалася, як адрэзаць мне вялікі палец, інакш мяне утащило б на глыбіню. Лары павярнуўся да скрыні з крабамі-павукамі. 'Гэтая кампанія з'ела б мяне, а не наадварот'.
  
  'Ён быў там учора позна ўвечары. Дзе-то каля пяці або шасці гадзін. Вы яго бачылі?
  
  'Нічога не бачыў. Прыкладна ў той час я, верагодна, гатаваў сабе гарбату.
  
  
  
  'У нас ёсць пара сведак, якія бачылі, як ён сноўдаўся па беразе непадалёк адсюль.
  
  'Праўда? Голас Лары быў спакойным, зусім незацікаўленых. - Я ж сказаў табе, я нічога не бачыў.
  
  'Вось. Сэвідж сунула руку ў кішэню курткі і выцягнула брашуру misper аб Джэйсане, якая ў яе была. 'Гэта той хлопец. Можа быць, вы не бачылі яго ўчора, але не маглі б вы сказаць мне, даведаецеся ці вы яго? Яго завуць Джэйсан. '
  
  Лары працягнуў руку, тую, на якой не было вялікага пальца, яго першыя два пальца былі растапыраныя, як нажніцы ў гульні "камень-нажніцы-папера". Пальцы стуліліся на малюнку. Як клюшні краба, падумаў Сэвідж.
  
  'Джэйсан, вы сказалі? Цікава. Лары ўтаропіўся на малюнак, як быццам гэта імя магло адкрыць яму доступ да нейкай таямніцы, схаванай ў чарніла. 'Джэйсан. Я бачыў яго раней, але, на жаль, не ведаў яго імя.
  
  'Калі вы бачылі яго ў апошні раз?
  
  'Я памяняў прынаду, якую ён вылавіў, на пару крабаў. Дзе-то некалькі тыдняў таму. Можа быць, і раней. Добры хлопец, наколькі я памятаю. Ветлівы.
  
  'Ён прыплыў сюды? На тваёй лодцы?
  
  'Ага. Стаяў прама там, дзе ты цяпер стаіш. Лары ўсміхнуўся, а затым паглядзеў на палубу. Куча рыбіных вантробаў ляжала побач з лужынай крыві ў люка ў палубе. Лары кіўнуў на люк. 'Я запрасіў яго выпіць кубачак гарбаты, але хлопец адмовіўся. Што-то было ў яго вачах. Я не настойваў. Людзі балбочуць, любоў мая, ці не так? Мужчына і маленькі хлопчык? Невыносна думаць аб тым, што скажуць людзі. Майце на ўвазе, калі людзі размаўляюць, вы нічога не робіце, ці не так?'
  
  'Да чаго ты клонишь, Лары? Ты што-небудзь ведаеш?
  
  'Дзяўчынка, я ведаю нашмат больш, чым распавядаю, але не пра хлопчыка. Шмат гадоў таму я ўжо сутыкаўся з падобнымі рэчамі, але тады ніхто нікому не верыў. На тваім месцы я б прыглядаў бліжэй да дому.
  
  
  
  'Што вы маеце на ўвазе?
  
  'Ён быў няшчасны. Я ж казаў табе, я бачыў гэта ў яго вачах. У глыбіні душы.
  
  'Дзякуй за савет. Сэвідж павярнулася, каб сысці. Ёй не патрэбна была дапамога вар'ята старога рыбака, які стаў псіхолагам. Яго трубку цалкам маглі знайсці недалёка ад месца крушэння, але гэты чалавек нічога не ведаў. 'Калі успомніце што-небудзь яшчэ, патэлефануеце нам. Нумар паказаны пад фатаграфіяй.
  
  'Нічога добрага, мілая,' сказаў Лары. - У мяне няма тэлефона. Калі мне спатрэбіцца, я зайду да цябе, добра?
  
  'Так,' сказаў Сэвідж, прадставіўшы арду крабаў-павукоў, поўзаюць па сталах у аддзеле крыміналістыкі. 'Ты зробіш гэта.
  
  Піт адлюстроўваў шэф-кухары піцэрыі, калі Сэвідж увайшоў на кухню крыху пазней паловы сёмага, суправаджаючы свае крыўлянні спевам парадыйных італьянскіх слоў з моцным акцэнтам. Джэймі, сямігадовы сын Сэвідж, нястрымна смяяўся, калі круг з цеста закружился ў паветры, праляцеўшы ў небяспечнай блізкасці ад столі.
  
  'Мамма міа, матуля дома! - Усклікнуў Піт, калі аснова для піцы ўпала па-за межамі яго дасяжнасці і склалася купкай на падлозе. 'Чорт.
  
  'Тата вылаяўся, матуля! - Сказаў Джэймі. - Ён ужыў слова на літару "З'.
  
  'Ён сказаў "збяры гэта лапатай", сонейка. Сэвідж падышоў да Піту і кінуў на яго строгі погляд. 'Напрыклад, збяры піцу з падлогі.
  
  'Ён гэтага не рабіў! Ён сказаў дзярмо... ' Джэймі зрабіў паўзу. 'Ты ведаеш. Тое ж самае, што слова на літару "З".
  
  - Слова на літару "З"? Сэвідж ўтаропіўся на Джэймі, думаючы, што мець четырнадцатилетнюю сястру не зусім добра для хлопца. - Скажыце гэта па літарах.
  
  'C. R. A. P.'
  
  
  
  'А' Сэвідж ўстала побач са сваім мужам і ўтаропілася на беспарадак на падлозе. - Ну, я ўпэўнены, што не ведаю ні слова на літару "З", ні слова на літару "З", але я дакладна ведаю, што прагаладаўся.
  
  'Гэта яшчэ не ўсё. Піт паказаў на вялікую міску, у якой ляжаў велізарны пласт тэсту. 'Можа, і табе хопіць.
  
  'Дзякуй. Я сапраўды тут жыву.
  
  'Так, я ведаю. 'Піт пераключыў увагу на радыё. 'Але я чуў у навінах, што прапаў дзіця. Не думаў, што ты вернешся.
  
  'Так. Сэвідж паглядзеў на Джэймі. Яму ўжо дадзеў размова, і ён з галавой пагрузіўся ў "Штогоднік Бино ". 'Адзінаццацігадовы дзіця.
  
  'Падазроны?
  
  Сэвідж ўздыхнуў. 'Дзіця рэгулярна прагульвае заняткі, а ў маці жорсткі партнёр. Да таго ж яна, падобна, не лічыла патрэбным паведамляць нам, што ён прапаў мінулай ноччу, да сённяшняга раніцы. Так што так, гэта выклікае вялікую занепакоенасць.'
  
  Піт працягнуў руку і абняў Сэвідж за талію. Ён зірнуў на Джэймі. 'Ну, цяпер ты дома. Давай што-небудзь з'ямо і вып'ем, і ты зможаш забыцца аб усім гэтым на некалькі гадзін, ці не так?
  
  Сэвідж полуобернулась да акна. Адлюстраванне іх маленькай сямейнай карціны свяціла ёй у адказ. Яна зноў засяродзілася і ўтаропілася за шкло, туды, дзе ў сгущающейся цемры над чарнільна-чорнай вадой ўспыхвалі агні Плімута. Дзе-то там быў Джэйсан Хобб. Тварам уніз ў халодным моры. Збіты да смерці хлопцам сваёй маці. Выкрадзены якім-то вычварэнцам. Або, магчыма, як яна сказала констеблю Калтеру, хлопчык проста збег, а заўтра ён вернецца, цэлы і здаровы, і з таго часу ўсе будуць жыць доўга і шчасліва.
  
  'Забыцца пра гэта? - перапытаў Сэвідж. 'Так, вядома, магу.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Шостая
  Паліцэйскі ўчастак Краунхилл, Плімут. Серада, 21 кастрычніка. 9.22.
  
  Раніцу асяроддзя, а ад Джэйсана Хобба па-ранейшаму не было ніякіх вестак. Обходившие дом ад дзвярэй да дзвярэй афіцэры вярнуліся з пустымі рукамі, а розныя пошукава-выратавальныя каманды згортвалі свае аперацыі. Пакуль яшчэ не было ніякіх доказаў таго, што было здзейснена злачынства, але ўсе датычныя да яго станавіліся ўсё больш занепакоенымі.
  
  Першая добрая навіна прыйшла ў дзесяць гадзін. Нэд Стоўн, хлопец маці, быў знойдзены. Відавочна, ён вярнуўся на сваю бярлогу ў Девонпорте. Начлежка на першым паверсе на Кларенс-Плейс. Сэвідж схапіў канстэбля Калтера, і яны накіраваліся туды, дзе сустрэліся з мясцовым констеблем.
  
  'Заўважыла яго машыну, мэм,' сказала жанчына. Яна прамяніста ўсміхнулася Сэвиджу, задаволеная сабой. - Ні ўчора позна ўвечары, ні сёньня зранку, калі мы туды заходзілі, яго там не было.
  
  'Выдатная праца, - пахваліў Сэвідж, калі яны ішлі па вузкім тратуары. - І ты думаеш, ён у справе?
  
  'Я стаяў збоку ад акна. Там на поўную магутнасць уключаны тэлевізар.
  
  Сэвідж кіўнуў і замарудзіў крок, калі яны падышлі да цёмна-сіняй дзверы. 'Гэта яна?
  
  
  
  'Так. Канстэбль паказаў на што бачыла віды чырвоную "Корсу" на другім баку вуліцы. 'А гэта яго машына. Як я ўжо сказаў, раней яе тут не было, і, калі мы пастукалі, ніхто не адказаў.
  
  'Значыць, ён быў у ад'ездзе. Гэта было зацвярджэнне, а не пытанне. Сэвиджу не трэба было нагадваць пра відавочную падтэксце.
  
  'Я ж казаў вам, мэм,' сказаў Калтер, прасоўваючыся наперад. 'Давайце ўвойдзем туды і высветлім, што яму вядома.
  
  'Так. Сэвідж працягнуў руку. 'Але мы будзем гуляць сумленна, добра?
  
  Яны падышлі да дзвярэй, і Сэвідж спытаў пра іншых выхадах. Канстэбль сказаў, што не з спальні. Сэвідж паглядзеў на тры кнопкі званка справа ад дзвярэй. Кватэры першая, другая і трэцяя. Яна націснула кнопку тры нумары, а затым, калі адказу не было, нумар два. Амаль адразу ж пачуўся гук, хто-то спускаўся па лесвіцы, а затым за шкляной панэллю з'явілася фігура. Дзверы трохі прыадчыніліся, наткнуўшыся на ланцужок. У шчыліны з'явілася жаночае твар. Пажылая, якая выглядае занепакоены.
  
  'Паліцыя. Сэвідж панізіла голас і працягнула пасведчанне. 'У нас справа да містэру Стоуну. Было б выдатна, калі б вы ўпусцілі нас.
  
  Жанчына азірнулася праз плячо і затым кіўнула. Яна отстегнула ланцужок і ўжо бегла па калідоры і ўверх па лесвіцы, калі Сэвідж і Калтер ўвайшлі ў пярэдні пакой. На паўдарогі ўніз справа да сцяны быў прислонен ровар. За роварам дзверы з йельским замкам. Сэвідж спусціўся і пастукаў у дзверы.
  
  'Паліцыя, містэр Стоўн,' сказала яна. 'Адкрыйце, мы хацелі б пагаварыць.
  
  У спальні пачулася рух, і шум тэлевізара спыніўся. Хто-то спатыкнуўся за дзвярыма, а затым пстрыкнуў замак, адкрываючыся. У мужчыны, які адкрыў дзверы, было тачэнне твар і кароткая стрыжка. Збоку па яго шыі цягнулася татуіроўка, а на руцэ, якая адкрыла дзверы, было больш чарнілаў: F. U. C. K. Ёй стала цікава, як гэта працуе. Няўжо на другой руцэ было ўсяго тры пальца?
  
  
  
  'Нэд Стоўн? Сэвідж паказала сваё пасведчанне, каб не ўзнікла блытаніны. 'Паліцыя. Мы хацелі б пагаварыць, калі ласка. Вы можаце запрасіць нас увайсці або самі спусціцца ў пастарунак.
  
  'Гэй? Стоўн міргнуў, а затым працёр вочы. На ім былі шэрыя спартыўныя штаны вольнага крою і белая футболка, вывернутая навыварат. Ён паківаў галавой. 'Я толькі што прачнуўся і паняцця не маю, аб чым, чорт вазьмі, ты кажаш.
  
  Стоўн адвярнуўся ад дзвярэй і вярнуўся ў пакой. У далёкім канцы на падлозе ля сцяны ляжаў матрац. Пуховую коўдру на ложку было скамечана, і цяпер Стоўн падышоў і цяжка апусціўся на яго зверху.
  
  'Позна спіш, Нэд? - Спытала Калтер, праходзячы міма Сэвідж і уваходзячы ў пакой. 'Поджигаешь свечку з абодвух канцоў? Што ж, у нас поўна ложкаў у пакоі для ўтрымання пад вартай, і пакоі там па-чартоўску чысцей, чым гэтая.'
  
  'У чым твая праблема? - Спытаў Стоўн.
  
  'Джэйсан Хобб - наша праблема. Твая таксама.
  
  'Ён знік, містэр Стоўн,' сказаў Сэвідж. 'Я так разумею, вы з Энджы, маці Джэйсана. Гэта праўда?
  
  'З? Стоўн падняў галаву і ўсміхнуўся, але ўсмешка не была прыязнай, хутчэй, як у сабакі, оскалившей пашчу. 'Я б так дакладна не сказаў. Так, я бачыў яе некалькі разоў.'
  
  'Бачыў яе? - Спытаў Калтер. 'Што гэта значыць? Ты займаешся з ёй сэксам. Еж яе ежу. Карыстаешся яе туалетам. Ты, напэўна, не аплачваеш яе рахункі, але, эй, яна ж не можа мець усе, праўда?'
  
  Стоўн прамаўчаў. Паківаў галавой.
  
  'Ты ведаеш, дзе Джэйсан, Нэд? - Спытаў Сэвідж.
  
  'Адкуль, чорт вазьмі, мне ведаць? Я не бачыў яго з тых часоў, як быў у Энджы ў суботу.
  
  
  
  'Ты ўпэўнены ў гэтым? - спытаў я.
  
  'Вядома, я ўпэўнены. Што здарылася з хлопцам?
  
  'Мы спрабуем высветліць. Ён знік у панядзелак вечарам, калі капаў прынаду.
  
  'Ён сышоў у ваду, ці не так?
  
  'Чаму ты так кажаш?
  
  'Без прычыны. Проста з таго, што ты сказаў.
  
  'У цябе некалькі судзімасцяў, Нэд. 'Зноў Калтер. - Адна за тое, што ты збіў сваю былую жонку да сінякоў.
  
  'Усё было не так. Яна сышла з іншым хлопцам, двурушница. Яна не разумела, як ёй пашанцавала быць са мной.
  
  'Пашанцавала? Калтер фыркнуў. Яна абвеў позіркам пакой. 'Так, я думаю, ты нядрэнная здабыча. Калі ты ловіш чарвякоў.
  
  'Слухай, сучка, у чым твая праблема?
  
  Калтер ступіў да матрацу. Яна падняла руку. 'Ніхто...
  
  'Канстэбль Калтер! Сэвідж падышоў да Калтеру. 'Дастаткова. Пачакайце звонку.
  
  'Мэм, я толькі...
  
  'Прэч! Гэта загад.
  
  Канстэбль паціснула плячыма і, хістаючыся, выйшаў з пакоя. Сэвідж ўздыхнула. Калтер адчувала зразумелую непрыязнасць да Стоуну, і гэты чалавек дзейнічаў ёй на нервы. Усё гэта было вельмі добра, але канфрантацыя тут не спрацавала бы. Патрабавалася тонкасць.
  
  'Давайце вернемся да Джэйсану,' сказаў Сэвідж. 'Вы ўпэўненыя, што не бачылі яго?
  
  'Вядома, я ўпэўнены. Стоўн ўтаропіўся на адкрытую дзверы услед за Калтером, ківаючы галавой. 'Я не быў за ракой з выходных. Я быў у Плімут ўвесь дзень панядзелка і ўвечары.'
  
  'Наколькі добра ты паладзіў з Джэйсанам, Нэд? Сэвідж прысела на кукішкі, так што апынулася на адным узроўні са Стоўнам. Яна хацела змяніць параметры інтэрв'ю. Станьце сябрам гэтага чалавека. 'Вы калі-небудзь хадзілі з ім за прынадай, можа быць, на рыбалку?
  
  
  
  'Рыбачишь? Цяпер Стоўн сеў прама. Ён злосна паглядзеў на Сэвідж. 'Ты, блядзь, павінна быць, жартуеш. Я ж не яго бацька, ці не так? З хлопцам усё ў парадку, але ён трымаецца далей ад мяне, і мне гэта падабаецца.'
  
  'Такім чынам, калі вы не складаецеся ў адносінах для стварэння сям'і, то чаму менавіта вы з місіс Хобб?
  
  Стоўн схіліў галаву набок і прыадчыніў рот, як быццам Сэвідж страціў сюжэт. 'Чаму хто-то з кім-то? Гэта смешна, ці не так? Энджы заводзіць мяне. Можа, у яе і быў дзіця, але ў яе пышнае цела.'
  
  'Значыць, уся справа ў сэксе, ці не так?
  
  'Ага. 'Стоўн ўсміхнуўся. Ён утаропіўся на Сэвідж так, нібы прыкідваў свае шанцы. 'Калі мы сустрэліся, у яе пару гадоў ні з кім не было. Яе ванітавала ад гэтага.'
  
  'Іду ў заклад, так яно і было. Сэвідж усміхнуўся ў адказ Стоуну. 'І ты даў ёй тое, што яна хацела, праўда?
  
  'Так. Ёй гэта падабалася. Да гэтага часу падабаецца. Не магу насыціцца, разумееш, аб чым я?
  
  'Так. Сэвідж кіўнуў. 'Дык ты думаеш, у вас з Энджы што-то доўгатэрміновае? Ты переедешь да нас, зробіш з яе сумленную жанчыну. Ўносіць свой уклад у хатнюю гаспадарку. Заплаці па закладной.'
  
  'Не, я так не думаю. 'Стоўн памаўчаў. Схіліў галаву набок. 'Хіба ты не чуў гэты выраз? Стаўся да іх подла і захоўвай у іх вастрыню? Я не хачу станавіцца такой закаханай голубкой.'
  
  'Міла. Табе варта напісаць кнігу на гэтую тэму, Нэд. Ты б пазбіваў стан. І ў гэтым уся справа, ці не так?
  
  'Гэй?'
  
  'Я мяркую, у яе ёсць уласны дом. Па меншай меры, большая яго частка. Добра, Торпойнт - гэта не зусім Солкомб, але пры невялікай працы гэта месца варта пару сотняў К. Але мама Энджы раскусила цябе. Ты сказаў Энджы, што ў цябе ёсць праца на верфях ВМС, але ў цябе наогул няма працы. Больш таго, ты адседзеў тры гады за напад на свайго былога.'
  
  
  
  'Фу...' Стоўн змоўк і на імгненне змоўк. 'Ты ўсё няправільна зразумеў. Я люблю Энджы. Мы створаны адзін для аднаго.
  
  'Дакладна. Некалькі секунд таму Стоўн сказаў, што не хоча заводзіць любоўных адносін; цяпер, відавочна, яна была яго другой палавінкай. Сэвідж ўстаў. Яна накіравалася да дзвярэй. 'Табе варта ведаць, што яна жудасна хвалюецца. Энджы. Шчыра кажучы, мы таксама.
  
  'І я'.
  
  'Праўда? Сэвідж пахітала галавой, як быццам не верыла Стоуну. 'Калі вы маеце на ўвазе гэта, тады я прапаную вам расказаць мне, што вы рабілі ў панядзелак, каб мы маглі выключыць вас з нашага расследавання.
  
  'Я ўвесь дзень піў у горадзе. У розных пабах. Выпіў прыстойна'.
  
  'Самастойна?
  
  'Ага. Сумны вырадак, ці не так?
  
  'А потым вы вярнуліся дадому?
  
  'Так. 'Стоўн памаўчаў. 'Няма. Я абышоў кватэру прыяцеля ў Стоунхаусе.
  
  'Табе лепш пачаць успамінаць пабы, якія ты наведаў. Нам патрэбен спіс. Імя твайго прыяцеля таксама. Стоўн кіўнуў, калі Сэвідж на імгненне спыніўся ў дзвярах. 'І не думай аб тым, каб здзейсніць уцёкі, добра?
  
  'Бягун? Стоўн схіліў галаву набок. 'З якой нагоды мне гэта рабіць?
  
  Сэвідж не спынілася, каб адказаць. Яна выйшла на вуліцу і ўбачыла, што Калтер зазірае ў заднюю частку машыны Стоўна.
  
  'Мы павінны занесці гэта, мэм,' сказаў Калтер, пастукваючы па заднім шкле. - Крыміналістам варта агледзець машыну на выпадак, калі хлопчык быў там.
  
  
  
  Сэвідж на імгненне задумалася. Яна азірнулася на ўстанову Стоўна. Фіранка тарганулася, на імгненне здалося твар Стоўна, перш чым ён зноў схаваўся з выгляду.
  
  'Я так не думаю, Джэйн. Па крайняй меры, пакуль.
  
  Да асяроддзі аб драўляным плоте амаль забыліся. Райлі дамовіўся з берагавой аховай, каб яна паклапацілася пра яго ўтылізацыі, у той час як алюмініевы кантэйнер разам з змесцівам ён перадаў у Навукова-тэхнічную службу. Цяпер яго клопатам была каардынацыя некаторых выведдадзеных аб падрыхтоўцы рэйдзе па барацьбе з наркотыкамі. Салон па догляду за хатнімі жывёламі ў раёне Стоук ў горадзе стаў адначасова цэнтрам распаўсюджвання канабіс. Прынясіце сваёй дворняжке шампунь і пакіньце з четвертинкой смалы, схаванай у пакеце з сабачымі прысмакамі. Усю мінулую тыдзень ўстанова знаходзілася пад наглядам, і разам з пастаяннымі наведвальнікамі сярод наведвальнікаў было некалькі непрыемных асоб, якія звычайна не турбавалі сябе мыццём, не кажучы ўжо пра сваіх дворняжках.
  
  Райлі сядзеў за тэрміналам у аддзеле крыміналістыкі і ўзіраўся ў экран. Ён спадзяваўся, што часопісы назірання пакажуць якую-небудзь заканамернасць, якая магла б паказаць лепшае час для правядзення рэйду. Апошняе, чаго яны хацелі, дык гэта тузіна сабак, якія выбеглі з параднай дзверы на галоўную дарогу. Хаос. Пра гэта невыносна было думаць.
  
  'Дарыус? Голас належаў Гарету Колльеру, офіс-мэнэджэра. Колльер быў былым вайскоўцам, і ў яго голасе заўсёды адчувалася нотка сяржант-маёра. Яго знешнасць, са строгай стрыжкай і парай татуіровак на кожным перадплечча, не пакідала сумневаў у свеце, у якім ён калі-то жыў. Расследавання Колльера заўсёды ішлі па рэйках, але, у адрозненне ад цягнікоў, спазненняў ён не дапускаў. - Можна вас на пару слоў?
  
  'Вядома, - сказаў Райлі, калі Колльер падышоў. 'У чым справа?
  
  
  
  'Гэты хлопец - вось у чым справа. 'Колльер паклаў ліст паперы на стол перад Райлі. 'Ён знік ў Дартмуре.
  
  'Што гэта? - Спытаў Райлі, гледзячы на паменшаную фатаграфію і пераварваючы інфармацыю на лістку. Пэры Зліць. Сорак адзін. Прадавец лекаў для жывёл. На фатаграфіі Зліць быў апрануты ў футболку для рэгбі і нахабна ўсміхаўся. Божы дар. 'Déjà vu?'
  
  'Так, можна і так сказаць. Усё спачатку.
  
  Райлі кіўнуў. Некаторы час таму ён быў замяшаны ў справе аб знікненні чалавека, датычным турэмнага афіцэра з HMP Дартмур. Гэты чалавек знік па дарозе дадому і праз некалькі дзён выявіўся на дне шахты ў аддаленай частцы балот з куляй у галаве для мацнейшай пераканаўчасці.
  
  'Хіба гэта не для ратавальнікаў у гарах? Райлі падняў вочы на Коллиера. 'Я ж не эксперт па знікненнях у верасовых пусткі.
  
  'Не спецыяліст, няма, але, несумненна, прыдатны чалавек для гэтай працы. Колльер кіўнуў на ліст паперы на стале перад Райлі. 'Бачыш, ёсць праблемы.
  
  'Праблемы? - Спытаў Райлі, спадзеючыся, што зможа адлюстраваць тое, што Колльер спрабаваў навязаць яму. Ён паказаў на свой манітор. 'Толькі ў мяне трохі не хапае часу на гэтую справу.
  
  'Аб усім паклапаціліся, прыяцель. 'Колльер павярнуў галаву і паказаў на пару маладых старэйшых інспектараў праз тры стала ад нас. 'Траляля і Труляля. Праніклівы, як гаворыцца. Ты зможаш ўвесці іх у курс справы, калі я скончу з табой.
  
  'Гарэт, я...
  
  'Машыну Зліць знайшлі ўчора ўвечары ў Дартмуре. Дзверы адкрыта, радыё ўсё яшчэ ўключана, кубак кавы ў падстаўцы для напояў на прыборнай панэлі. Быў выраблены беглы ператрус тэрыторыі, але ніякіх слядоў мужчыны. Гэта хлопец, які, па словах яго жонкі, не любіць гуляць на свежым паветры. Колльер кіўнуў констеблю Эндерсу. 'Не тое, што наш чалавек вунь там. У Зліць не было рыштунку для хады. Не было GPS. Не было воданепранікальных ачкоў. У яго былі гумовыя боты для прагулак па брудным фермерскім дварах, але яны ўсё яшчэ ляжалі ў багажніку разам з астатнімі яго рэчамі.'
  
  
  
  'З-за наркотыкаў?
  
  'Мокры снег нясе толькі ўзоры. Харчовыя дабаўкі, што-то ў гэтым родзе. Колльер паціснуў плячыма. 'У нас у Плімут ёсць некалькі сапраўдных прыдуркаў, але я думаю, што падкупіць каго-небудзь, каб палізаць мінералкі, вышэй нават іх глупства. У любым выпадку, калі гаворка ішла аб рыштунку, якое ён нёс, то дзе ж Зліць?'
  
  'Так што ў цябе за здагадка?
  
  'Інтуіцыя - гэта не мая праца, гэта твая.
  
  'А? Райлі падняў вочы на Колльера. Вочы мужчыны звузіліся, а на вуснах з'явілася тонкая ўсмешка. Офіс-менеджэр поддразнивал яго, у гэтым Райлі не сумняваўся. Ён скарміў яму невялікі кавалачак інфармацыі. Прынада, каб паглядзець, дзяўбне ці Райлі. 'Гэта яшчэ не ўсё, ці не так? Раскажы мне.
  
  'Зліць жанаты, у яго двое дзяцей. Толькі што купіў добры новы дом у Плимстоке. Гуляе ў "шчаслівых сем'ях". Толькі мне цікава, прыкідваецца ці гэта. Ці бачыце, мы знайшлі мабільны Зліць. Адразу пасля гадзіны ночы яму патэлефанавалі з пэўнага нумара. Побач з нумарам ў яго адраснай кнізе паказана імя "Сара". Толькі імя жанчыны, ніякіх іншых кантактных дадзеных. Часопіс выклікаў паказвае, што гэта быў адзіны званок з гэтага нумара.'
  
  'Тады жонка даведалася. Выбухнула і трохі взбесилась. Ці, можа быць, гэта была другая палова гэтай Сары'. Райлі падумаў аб сваёй уласнай дзяўчыне. Падумала пра тое, якую рэўнасць ён адчуў бы, калі б даведаўся, што ў яе быў раман. 'Мы ведаем, хто такая гэтая Сара?
  
  'Няма. Як я ўжо сказаў, у тэлефоне Зліць няма іншых дадзеных, і ўсе званкі на нумар жанчыны паступаюць на галасавую пошту. Тэлефон аплачваецца па меры паступлення, але мы працуем над яго адсочваннем. Колльер паціснуў плячамі і паказаў на ліст паперы на стале. 'А пакуль паглядзім, што ты зможаш прыдумаць.
  
  
  
  Калі Колльер пакрочыў прэч, Райлі зірнуў на газету і запомніў усе падрабязнасці. Пэры Зліць знік на некаторы час у аўторак днём. Раніцай ён быў у Тэвисток-уэй і паспеў на дзве сустрэчы. Ён паабедаў у "Слоновьем гняздзе", прыкладна ў мілі ад вёскі Мэры–Таві – квітанцыя была ў паперніку Зліць, у куртцы на заднім сядзенні, - але не з'явіўся на сустрэчу, прызначаную на тры гадзіны. Яго машыну знайшлі ў канцы малоиспользуемой дарогі ў некалькіх мілях да паўднёва-захаду ад яго прыпынку на ланч. Мінак, заподозривший, што дзверы адчыненая, і вакол нікога няма, патэлефанаваў па нумары 101. Да шасці гадзін мясцовая паліцэйская каманда занепакоілася настолькі, што паслала за Дартмурской выратавальнай групай.
  
  Райлі перайшла да наступнага ліста, дзе Колльер паслужліва дадаў пару фатаграфій, узятых са старонкі Зліць у Facebook. Сям'я Зліты ў адпачынку. Кэтрын – жонка з двума маленькімі дзецьмі; сам Пэры, ухмыляющийся, катаючыся на гідрацыкле. Райлі засяродзіўся на фатаграфіі Кэтрын Зліць. Высокія скулы, карыя вочы ў тон хвалістым валасам да плячэй, празрыстая кашуля над бікіні, агаляюцца поўную грудзі. Ён падумаў, што гэта не тая жанчына, якой ты захацеў бы змяняць. Але ці была яна кімсьці, дзеля каго ты мог бы забіць?
  
  Джэйсан прачнуўся такой цёмнай ноччу, што вакол не было нічога, акрамя чарнаты. Ён адкрываў і закрываў вочы, але гэта нічога не змяняла. Калі ўжо на тое пайшло, шэрая молочность, калі ён моцна зажмурыўся, супакойвала больш, чым цемра. Калі адсутнасць якога-небудзь святла пудзіла, то і адсутнасць якіх-небудзь гукаў таксама. Калі ён паварушыўся, то заскреб па нейкім драўляным падлозе, але гэта быў адзіны гук.
  
  Ён ляжаў нерухома, прыслухоўваючыся, яго сэрца шалёна калацілася, але стук, стук, стук былі хутчэй адчуваннем, чым чым-то чутным.
  
  
  
  Цішыня. Мёртвая цішыня.
  
  Джэйсан ўглядаўся з усіх сіл, але цемра па-ранейшаму была абсалютнай. Гэта быў сон, - падумаў ён. Хутка ён прачнецца. Затым ён нахіліўся і ўшчыкнуў сябе за сцягно, яго пальцы слізганулі па джынсах, перш чым яму ўдалося намацаць кавалачак скуры пад імі.
  
  Ой!
  
  Гэта быў не сон. Хоць глядзець не было на што, ён чуваў. Ён злёгку дрыжаў. Нядаўна ён не спаў і глядзеў фільмы з Недом Стоўнам. Праўда, не дыснэеўскай. Гэта былі фільмы жахаў. Зомбі, вампіры, мёртвыя істоты, якія прыходзілі ноччу і выцягвалі цябе, які крычыць, з-пад коўдры. Цяпер ён шкадаваў, што не паслухаў сваю маці, якая ўвесь час казала яму ісці наверх, спаць.
  
  Ён прыўзняўся і пасядзеў хвіліну ці дзве. Ён паспрабаваў успомніць, што адбылося. Апошняе, што ён мог успомніць, гэта тое, што ён быў на беразе са сваім вядзерцам для прынады. Ён працягнуў руку і дакрануўся да сваёй шыі. Баліць. Хто-то схапіў яго. Быў гэта Лары Лобстараў або які-то іншы перакрут? Магчыма, у апавяданнях яго дзядулі ўсё-ткі была доля праўды. Тым не менш, хвалявацца цяпер было бескарысна. Дзе б ён ні быў, яму трэба было збегчы. Ён нагледзеўся досыць фільмаў Стоўна, каб ведаць, што ў нейкі момант яны заўсёды вяртаюцца. Вычварэнцы, зомбі, шэрыя ўпіры з пенай у рота.
  
  Джэйсан паспрабаваў ўстаць і тут жа стукнуўся галавой аб што-небудзь зверху. Чорт! Ён паспрабаваў зноў, намацваючы дарогу рукамі. Чорт. Ён знаходзіўся ў якім-то тунэлі, верагодна, не больш метра вышынёй. Замест гэтага ён пачаў паўзці, але яго рука натыкнулася на дрэва.
  
  Што за...?
  
  Ён павярнуўся ў цемры, абмацваючы ўсе бакі. Там была бакавая сцяна. І там. І там. І там. Ён правёў рукамі па паверхні. Ён пастукаў косткамі пальцаў. Дрэва. Такі ж, як падлогу і столь. Ён быў зачынены ў нейкай скрынцы або скрыні. Метр у вышыню, у шырыню і паўтара два ў даўжыню.
  
  
  
  Ён адышоў у бок ад сваёй маленькай турмы і паспрабаваў штурхнуць драўляную сцяну. Адзіным вынікам быў глухі ўдар.
  
  'Дапамажыце! Джэйсан закрычаў так гучна, як толькі мог, але яго голас вярнуўся да яго такім жа прыглушаным, як і ад удару нагой. 'Дапамажыце! Хиииеллппп!
  
  Раптам яму стала цяжка дыхаць. Ён задыхаўся, але з кожным удыхам, здавалася, всасывалось ўсё менш і менш кіслароду. Ён адышоў у бок і ўдарыў кулакамі па драўлянай сцяне. Бах! Бах! Бах!
  
  Гэта было бескарысна. Ён быў у пастцы. У пастцы ў чым-то, які нагадвае труну.
  
  Труну?
  
  У цемры яму здалося, што ён пачуў нейкі стогн, а затым яго ноздры ўлавілі пах раскладання, гнілой плоці.
  
  Мерцвякі ішлі за ім. Зомбі, ваўкалакі, вампіры.
  
  Джэйсан забіўся ў кут скрынкі і заплакаў.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Сёмая
  Недалёка ад Мэры-Таві, Дартмур, Дэвон. Серада, 21 кастрычніка. 11.39.
  
  Райлі спатрэбілася сорак пяць хвілін, каб дабрацца да аддаленага ўчастка верасовай пусткі, дзе была знойдзена машына Пэры Зліць. Ён узяў Эндерса з сабой, ведаючы, што канстэбль валодае прыроджаным пачуццём напрамкі і ведае дарогу ў пусткі. Тым не менш, нават Эндерсу было цяжка зарыентавацца ў дакладнай месцы, паколькі ён прызнаўся, што паўночная частка балот была яму практычна невядомая.
  
  'Сапраўдная дзікая мясцовасць", - сказаў Эндэрс, калі яны збочылі на сцежку, якая падымалася па крутым схіле даліны. "Калі прыяцель адправіўся блукаць тут, то ён можа не з'явіцца яшчэ некалькі дзён'.
  
  Калі яны падняліся на пагорак, вочы Райлі прасачылі за жэстам Эндерса. Перад імі рассцілалася пустка ў шэрых і карычневых танах, ні дрэва, ні будынка не было відаць. Мясцовасць ляжала вялікімі складкамі, як шэраг мяккіх падушак, ўзбітых і расстаўленых амаль у бясконцай паслядоўнасці па меры таго, як яны адляталі ўдалячынь.
  
  'Госпадзе. Райлі паківаў галавой. 'Па словах Колльера, верталёт вылятаў сёння раніцай. Ён нічога не заўважыў.
  
  'Мяне гэта не здзіўляе. Калі толькі на ім не было якой-небудзь прыкметнай адзення, яны маглі праляцець у радыусе ста метраў і не заўважыць яго. Уявіце, што ён ляжыць тварам уніз ў рэчышчы ручая або на дне тора. Можа быць, ён нават спусціўся ў шахту, як той турэмны наглядчык, якога мы знайшлі раней у гэтым годзе. '
  
  
  
  'Яго смерць не была няшчасным выпадкам, памятаеш?
  
  'А гэта што такое?
  
  Райлі нічога не сказаў. Ён проста глядзеў наперад, калі дарога паварочвала налева, агінаючы невялікі пагорак, а затым збягала да пятиполосным брамы, на абочыне якіх стаяла сіняя Audi A3 Sportback з вялікай налепкай 'Паліцыя ведае' на ветравым шкле.
  
  'Тупік. Райлі спыніў машыну ў дваццаці метрах ад "Аўдзі". 'І ніякай фермы або чаго-небудзь яшчэ за гэтымі варотамі.
  
  'Так што ж ён тут рабіў? Эндэрс са пстрычкай адчыніў дзверцы, і парыў ветру імгненна астудзіў салон машыны. 'Я б сказаў, трохі аголены для сэксу на свежым паветры.
  
  'Бывае ўсякае, - сказаў Райлі, таксама выходзячы. Ён паказаў на "Аўдзі". 'У любым выпадку, магчыма, яны зрабілі гэта ў машыне.
  
  - "Яны'?
  
  'Зліць і гэтая жанчына, Сара.
  
  'І што потым? Яе мужанёк з'яўляецца ў непадыходны момант і абвальваецца на Зліць?
  
  'Што-то ў гэтым родзе. 'Райлі пакрочыў па дарожцы да брамы. 'Калі да канца сённяшняга дня не пойдзе мокры снег, машыну чакае добрая праверка. Тады мы даведаемся больш.
  
  Калі Эндэрс пачаў скардзіцца на тое, што іх паездка была пустой тратай часу, Райлі паспрабавала засяродзіцца на навакольнага абстаноўцы. Нягледзячы на аддаленасць, гэта было непадыходнае месца для спаткання. Вы былі на ўвазе, і было б даволі відавочна, што вы задумалі, калі б хто-небудзь з'явіўся. З іншага боку, хто б з'явіўся? Ён спытаў Эндерса, добрае ці гэта месца для прагулак.
  
  Эндэрс засмяяўся. - Гэта выглядае як падыходнае месца для прагулак? Няма. Занадта змрочна. Тут няма торов, нічога цікавага. Сумняваюся, што хто-небудзь, акрамя самых загартаваных, папрацаваў бы прыйсці сюды. Акрамя таго, у вас паўсюль ціры. Стральба баявымі. У буднія дні вялікая частка пустак у гэтым баку была б зачыненая.'
  
  
  
  - Армія? - перапытаў я.
  
  'Так'. Эндэрс агледзеўся па баках на жахлівае надвор'е. Тонкая заслона дажджу раздзімаліся на ветры. 'І як бы я ні любіў прыроду, не думаю, што ў бліжэйшы час падпішуся на шпацыр па гэтай частцы верасовых пустак.
  
  Гэта ўсё? Няўжо Зліць якім-то чынам ўмяшаўся ў тое, чаго не павінен быў рабіць? Няўжо нейкія вучэнні Каралеўскай марской пяхоты прайшлі жудасна няправільна? Райлі выкінуў гэтую думку з галавы і падышоў да "Аўдзі". Колльер нічога не сказаў аб ключах, але з іншага боку, нават калі б яны былі ў Райлі, ён не рызыкнуў бы адкрываць машыну з-за боязі забрудзіць салон. Ён зазірнуў у акно з боку кіроўцы. Як паказана ў інфармацыйным лісце, у трымальніку для напояў стаяла кубак кавы, а пляшка, з якой была зробленая кубак, стаяла на пасажырскім сядзенні. Здавалася малаверагодным, што Зліты аддаваўся прыступу гарачага сэксу. Хутчэй за ўсё, ён наліў кубак, чакаючы каго-то, або, магчыма, проста падняўся сюды пасля абеду ў пабе, каб прабавіць час да сваёй наступнай сустрэчы.
  
  Ўнутры машыны, здавалася, не было нічога падазронага. Куртка Зліць ляжала на заднім сядзенні. З прасторы для ног ззаду тырчаў партфель. У справаздачы згадвалася, што ў чаравіку знаходзілася некалькі скрынак з ўзорамі, і Райлі ўспомніў, што у куртцы быў знойдзены кашалёк. Не было ні крыві, ні якіх-небудзь прыкмет барацьбы.
  
  Ён выпрастаўся. Калі што-то і здарылася, то гэта адбылося далёка ад машыны. Райлі паглядзела па баках. Было досыць месцы, каб з'ехаць з дарогі, але ні адна з увагнутасцяў ў траве не выглядала свежай. Калі хто-то прыехаў пасля мокрага снегу, то ён паклапаціўся аб тым, каб яго машына заставалася на цвёрдым асфальце.
  
  
  
  Ён азірнуўся на іх машыну. Прадставіў, як Зліць сядзіць, п'е каву і бачыць машыну ў люстэрку задняга выгляду. Ён бы паставіў кубак ў трымальнік і выйшаў з машыны. Ён пакінуў сваю куртку дома, так што альбо чакаў, што спатканне скончыцца хутка, альбо яго эмоцыі пересилили любыя думкі аб тым, што яму будзе холадна. Калі б гэта была жанчына, магчыма, Зліць ускочыў са свайго месца і пабег ёй насустрач.
  
  Райлі адышоў на некалькі метраў назад па дарозе. Ён зноў агледзеў абочыны. Нічога, акрамя некалькіх кавалачкаў смецця. Не, не смецця. Канфеці. Канфеці?
  
  Ён адышоў да абочыне, дзе на абочыне ляжала некалькі лісткоў жоўтай і ружовай паперы. Прамоклыя ад дажджу, яны прыліплі да рэдкай расліннасці. Ён паспрабаваў разабрацца ў тым, што магло тут адбыцца. Канфеці выказаў здагадку, што гэта дзень нараджэння або што-то накшталт святкавання. Затым Райлі падумаў аб падарунку на гняздзе з маленькіх кавалачкаў паперы. Ювелірны выраб? Ён прадставіў, як жанчына адкрывае аксамітны футляр і бачыць зіхоткае кольца, як Зліць рассыпае ў паветры жменю канфеці ў якасці свайго роду сімвалічнага жэсту.
  
  'Патрык? Райлі апусціўся на калені і паклікаў канстэбля. 'Што вы пра гэта думаеце?
  
  Эндэрс прайшоў па дарожцы і прысеў на кукішкі побач з Райлі. Ён узяў пару лісткоў паперы.
  
  'Ад дзіракол, сэр? Эндэрс паклаў аскепкі на далонь і агледзеў іх. 'Гэта маё меркаванне.
  
  'Гэй?'
  
  'Яны выразаныя з ліста паперы. Глядзіце, на паверхні нейкія літары.
  
  Райлі ўтаропіўся на руку Эндерса. Не літары, а і лічбы. І не ад дзіракол. Чорт, цяпер яна ў яго была. Ён апусціў погляд на зямлю і сарваў з травы яшчэ адзін кавалачак.
  
  
  
  'Ведаеш, што гэта, Патрык? Эндэрс паківаў галавой, калі Райлі паказаў яму ружовую кропку на кончыку свайго пальца. 'Гэта АФИДы. Ідэнтыфікацыйныя біркі для барацьбы з крымінальнікамі. Яны выкідваюцца пры стрэле з электрашокера. На кожным з іх нанесены код для ідэнтыфікацыі канкрэтнага выкарыстанага электрашокера.'
  
  - Ты хочаш сказаць, што гэтага хлопца ўдарылі электрашокам?
  
  'Глядзі. Вунь там. Райлі паказаў на зараснікі верасу, дзе сярод пурпуровых кветак мільганула нешта жоўтае. Усё яшчэ стоячы на каленях, ён прысунуўся бліжэй, адчуваючы, як волкасць балот пранікае скрозь скуру. Палоска ярка-жоўтага пластыка была чым-то падобная на аднаразовую ўпакоўку. 'Гэта частка патрона для электрашокера. Цалкам незаконна для прыватнага выкарыстання, вядома.
  
  Райлі не стаў падымаць пластык. Замест гэтага ён устаў. Гэта надало сітуацыі зусім іншы адценне. Крыміналісты павінны былі агледзець не толькі машыну Зліць, але і каманду на пусткі.
  
  'Значыць, Зліты... - Эндэрс таксама ўстаў і пакруціў галавой ўзад-наперад. 'Дзе?
  
  'Хрэн яго ведае,' сказаў Райлі.
  
  "Дзень быў доўгім і ў асноўным безвыніковым", - падумала Сэвідж, бредя праз аўтастаянку, збіраючыся накіравацца дадому ў густым змроку. Было некаторы хваляванне, калі высветлілася, што бацька Джэйсана, як і Нэд Стоўн, таксама меў некалькі судзімасцяў за напад, але менш, калі яго высачылі і змясцілі ў камеру ў HMP Exeter. Што тычыцца Стоўна, то ён, безумоўна, быў непрыемным тыпам, але яна па-ранейшаму была перакананая, што ён мае нейкае дачыненне да знікнення Джэйсана.
  
  'Мэм! Крык зыходзіў ад канстэбля Калтера, які, спатыкаючыся, спускаўся па прыступках ад уваходу ў пастарунак. Яна прабегла праз аўтастаянку і ўстала побач з ёй, апусціўшы плечы. 'Гэта хлопчык, мэм. Цела. Прабачце.
  
  
  
  'А' Сэвідж працягнула руку і абаперлася аб машыну. На імгненне ўнутры яе закіпеў гнеў, але яна была здзіўленая, як хутка гэта пачуццё змянілася пакораю. Як быццам у глыбіні душы яна з самага пачатку ведала верагодны зыход. Яна глядзела міма Калтера на бетонавую пачвара станцыі. 'Часам я задаюся пытаннем, навошта мы робім гэтую працу.
  
  'Я таксама.
  
  Сэвідж пахітала галавой. Засяродзілася на Калтере. 'Дзе?
  
  'На веласіпеднай дарожцы Дрейкс Трэйл. У тунэлі Шоў Прайор. Вунь там.
  
  'Вяртайся ў пастарунак, - сказала Сэвідж, адкрываючы дзверцы машыны. Яна нырнула ўнутр. 'Знайдзі Гарэт Коллиера і пачынай прыводзіць усё ў рух. Я хачу, каб Неда Стоўна таксама даставілі і дапыталі. Аб, і калі ніхто іншы гэтага не зрабіў, тады вам таксама лепш патэлефанаваць у DSupt.'
  
  'У руках, мэм. Відавочна, ён сам накіроўваецца на месца злачынства.
  
  'Хардин? Выдатна, гэта ўсё, што нам трэба.
  
  Сэвідж зачыніў дзверцы, завёў рухавік і вывеў машыну са стаянкі ля вакзала. Яна накіравалася на поўнач па Тэвисток-роўд, лавіруючы ў редеющем патоку машын у гадзіну пік. Затым яна павярнула направа, міма казармаў Бикли. Мінуўшы ўезд на вайсковую базу, дарога звузілася і павярнула налева, а затым направа, перш чым перасекчы закінутую чыгуначную галінку, цяпер веласіпедную трасу. Паласа ішла па паласе лесу, а затым перасекла лінію ля ўезду ў тунэль Шоў Прайор. Яна з'ехала на левую бок дарогі і прыпаркавалася за паліцэйскай машынай з паметкай. Фары на даху ўспыхнулі, кожная ўспышка афарбоўвалі наваколлі ў шэра-блакітныя тоны. Калі яна выйшла, дзверы машыны адчыніліся, і з'явіўся афіцэр у форме.
  
  
  
  'Добры вечар,' сказаў ён. Ён кіўнуў у бок машыны, дзе жанчына-паліцэйскі сядзела на пасажырскім сядзенні напаўпаварота, каб бачыць мужчыну сярэдніх гадоў, ссутулившегося ззаду. 'Канстэбль Доўсан, мэм. Я праводжу вас на месца здарэння, пакуль Ліза застаецца з джэнтльменам, які яго знайшоў.
  
  'Значыць, у цела нікога не засталося? - Спытаў Сэвідж.
  
  'Э-э, няма. Афіцэр працягнуў руку і пачухаў патыліцу. 'Крыху халаднавата. Да таго ж хто-то павінен быў застацца тут з гэтым хлопцам.
  
  'Вы абодва? - спытаў я.
  
  'Так. Падстрахоўка на выпадак, калі ён ашалеў ці паспрабуе збегчы.
  
  'Зразумела. Сэвідж зноў паглядзеў у акно на чалавека на заднім сядзенні. Той, здавалася, быў занадта узрушаны, каб што-то распачаць. Яна паказала туды, дзе вузкая сцяжынка вяла ад дарогі ўніз да веласіпеднай дарожцы. 'Пойдзем?
  
  Канстэбль Доўсан кіўнуў і пайшоў па дарозе ўніз па сцежцы. Сэвідж рушыў услед за ім. Сцяжынка вілася вакол і спускалася да чыгуначнай насыпы. Калі яны дасягнулі падножжа, міма са свістам пранёсся веласіпедыст, заднія фары якога мигали далёка ў густым змроку.
  
  'Госпадзе! - Усклікнуў Сэвідж. 'Нам трэба закрыць гэтую справу як мага хутчэй. Дзе цела?
  
  'Высока ў тунэлі", - сказаў Доўсан, дастаючы ручной ліхтарык і перадаючы яго Сэвиджу. "Наш сведка кажа, што знайшоў яго, калі спыніўся на паўдарозе адліць. Я пакінуў побач з хлопчыкам флуоресцентный ахоўны камізэлька.'
  
  Сэвідж рушыла наперад, Доўсан адразу за ёй. У глыбіні выемкі святло згасала, і Сэвідж хацела зарыентавацца да наступлення ночы. Яна шмат разоў падымалася і спускалася па веласіпеднай дарожцы са сваімі дзецьмі. На большай частцы маршруту ўхіл быў лёгкім, а дзякуючы некалькім тунэлях і віядукам дзецям заўсёды было чым захапіцца.
  
  Хупавы падковападобныя выгіб гранітных блокаў адзначаў ўваход у тунэль, паверхня камянёў была пакрыта мохам і плюшчом. Унутры вусця ў цемру сыходзіла бетонная паласа з баластам па абодва бакі. Вада капала са столі і расплескивалась па падлозе.
  
  
  
  'Падобна, святло згасла,' сказаў Сэвідж. Калі яна была ў тунэлі раней, агні гарэлі прыкладна праз кожныя пяцьдзесят метраў. Фары былі дастаткова яркімі, каб рассеяць лёгкае пачуццё няёмкасці, калі яна праязджала праз іх. Цяпер там не было нічога, акрамя чарнільнай цемры. Сэвідж зрабіў разумовую пазнаку праверыць, ці паступіла паведамленне аб няспраўнасці, а затым рушыў далей, святло паходні ахутаў цемру, выхопліваючы з цемры грубыя сцены. Яны прайшлі сотню метраў, калі ў промні што-то ярка ўспыхнула.
  
  'Вось,' сказаў Сэвідж. 'Святлоадбівальная стужка на камізэльцы бяспекі. Ты заставайся на месцы.
  
  'Ў адзіночку? - Перапытаў Доўсан.
  
  'Спыні балбатаць. Я буду ўсяго ў некалькіх кроках адсюль.
  
  'Так, але ў цябе ж ёсць ліхтарык.
  
  Сэвідж застаўся ў цэнтры тунэля і пайшоў далей, пакінуўшы Доўсан спрабаваць атрымаць хоць нейкае асвятленне з дапамогай свайго тэлефона. За паласой святла ад флуоресцентной абалонкі што-то ляжала ля сцяны, здавалася, напалову погребенное у каменнай муры. Падышоўшы бліжэй, яна ўбачыла, што тое, што гэта было, было схавана ў невялікім паглыбленні. Яшчэ некалькі крокаў, і яна апынулася побач з выратавальнай камізэлькай. Цяпер, пасвяціў ліхтарыкам у нішу, яна ўбачыла распростертое цела. Хлопчык, голы, калі не лічыць Y-вобразных фартух, і пары веллингтоновых чаравікаў на нагах. Цела ляжала тварам уніз, цёмная вадкасць блішчала на баласт пад правай рукой хлопчыка.
  
  'Чорт,' прашаптала Сэвідж сабе пад нос. Яна бачыла шмат целаў, некаторыя ў самых жудасных станах і пры абставінах, але ў яе так і не з'явіўся імунітэт да шоку. Тут быў хто-то, хто дзень або каля таго таму хадзіў і размаўляў, адчуваючы сябе шчаслівым або сумным. Яны смяяліся або плакалі. Ўспрымалі свет вачыма, носам, вушамі і кончыкамі пальцаў. За той кароткі час, што пражыў гэты хлопчык, ён адрозніваўся ад глебы, камянёў і неадушаўлёных прадметаў, якія былі не больш чым наборам атамаў. Цяпер ён быў менавіта такім. Купка раскладаюцца клетак. Прах да праху. Прах да праху. Жыццё сышла, свядомасць беднага дзіцяці згасла назаўжды.
  
  
  
  'Значыць, вы знайшлі цела? Голас Доўсан вярнуў яе ў тунэль. Яго словы на імгненне адбіліся ад каменнай мура, перш чым іх заглушила каменная маса вакол іх.
  
  'Так. Сэвідж ўспомніла, што трэба дыхаць. Яна павольна выдыхнула. Яна паспрабавала здушыць свой гнеў і эмоцыі і замест гэтага засяродзілася на тым, што адбываецца вакол.
  
  'Чаму менавіта тут? - Спытаў Доўсан. 'Яны, павінна быць, ведалі, што цела знайшлі б даволі хутка.
  
  'Можа быць. Можа быць, няма. Іншыя веласіпедысты, павінна быць, сёння праязджалі па тунэлі. Гэта была проста выпадковасць, што наш вырашыў спыніцца і зладзіць патрэбу побач з гэтай ямай.
  
  'Гэта прытулак для чыгуначнікаў", - з веданнем справы сказаў Доўсан. 'Калі прыбудзе цягнік, яны змогуць схавацца, калі ён пройдзе'.
  
  'Толькі не кажыце мне, што вы памяшаныя на чыгунцы, канстэбль Доўсан.
  
  'Не, мэм. На веласіпедным маршруце ёсць інфармацыйнае табло. У ім распавядаецца ўсё аб старой лініі. Вы ведалі, што ...
  
  'Няма, і я таксама не хачу ведаць. Сэвідж адышоў ад цела, затым павярнуўся і пайшоў назад да кампутара. 'Ідзіце да далёкай баку тунэля і спыніце яшчэ якіх-небудзь веласіпедыстаў.
  
  'Гэй? Павінна быць, пара сотняў метраў, і апраметная цемра, мэм. Я, верагодна, размозжу сабе мазгі. Гэта калі забойца не чакае мяне. Я б аддаў перавагу гэтага не рабіць.
  
  'Не будзь дурнем. Вось, вазьмі гэта. Сэвідж працягнуў Доусону ліхтарык. 'Я выберусь вонкі і закреплю гэты канец. Я не хачу думаць аб тым, што скажа наш галоўны крыміналіст, калі прыбудзе.'
  
  
  
  Доўсан фыркнуў, але працягнуў руку і ўзяў ліхтарык. 'З вамі ўсё будзе ў парадку, мэм?
  
  'Так, а цяпер ідзі, пакуль сюды яшчэ хто-небудзь не ўвайшоў.
  
  Канстэбль шоргаў прэч, яго цень затанцевала ў крузе святла. Сэвідж павярнуўся туды, дзе слабы водбліск абазначаў край тунэля. Яна зрабіла няўпэўненыя крокі па бетоннай паверхні, калі вакол яе згусцела апраметная цемра. Па меры таго, як гукі удаляющегося Доўсан станавіліся ўсё цішэй, яна пачула, як з столі капае вада. Яна старалася не думаць ні пра забойцу, ні пра сотні тон каменя, балансуе над галавой. Гэта было дзіўнае месца для таго, каб прынесці цела. Прыйшоў ці забойца сюды проста для таго, каб выкінуць труп, ці менавіта тут адбылося нейкае напад? Меў тунэль якое-то асаблівае значэнне ці гэта месца было проста зручным?
  
  На імгненне пагрузіўшыся ў свае думкі, яна сышла з цэнтральнай бетоннай пліты на грубы баласт збоку. Яна выцягнула рукі, каб утрымацца на сцяне тунэля. Камяні былі грубымі, вільготнымі і слізкімі. Яна адышла ад сцяны, спатыкнуўшыся пра што-тое ля сваіх ног. Яна прысела і пошарила ў цемры. Там. Шоргат. Пластыкавы пакет з чым-то мяккім.
  
  Сэвідж сунула руку ў кішэню і выцягнула тэлефон. Яна націснула кнопку збоку, і экран ажыў. Яна павярнула тэлефон так, каб экран быў накіраваны ўніз. У сумцы быў скрутак тканіны. Яна выкарыстала тэлефон, каб адкрыць сумку. Адзенне. Штаны ад спартовага касцюма, футболка і талстоўка з капюшонам. Занадта шмат супадзенняў, каб належаць каму-то, акрамя хлопчыка.
  
  Яна ўстала і вярнулася на бетонную дарожку. Прыйшлося б прамацаць ўвесь тунэль ад канца да канца. Ім спатрэбіліся б дугавыя ліхтары, генератары, сабакі і Бог ведае што яшчэ. Усё роўна, гэта будзе залежаць ад Лейтона. Гэта была як раз тая праблема лагістыкі, якую ён любіў.
  
  
  
  'Maaaaaa'am! Вы там? Гулкі голас належаў констеблю Калтеру.
  
  'Я іду, Джэйн. Заставайся на месцы. Сэвідж зноў рушыў наперад, заўважыўшы наперадзе агні. Актыўнасць. Астатнія члены каманды. - Што на цябе найшло?
  
  'Чалавек-бос'. Калтер стаяла ля ўваходу ў тунэль, апранутая ў куртку з высокім казырком і трымаючы ў правай руцэ вялікі гумовы ліхтарык. Яна паказала вялікім пальцам за спіну. - Ён настойваў на тым, каб прыехаць, але мне давялося пачакаць, пакуль ён патэлефануе ў "Сякера".
  
  Сэвідж паглядзеў уверх па жалезнай дарозе, туды, дзе вялікая круглая постаць збочыла з дарогі і, хістаючыся, ступіла на рэйкі. Супэрінтэндант Конрад Хардин.
  
  'Гэта ты, Шарлота? Голас данёсся да Сэвідж і рэхам разнёсся па тунэлі. 'Ты не магла б зрабіць гэта яшчэ складаней, ці не так?
  
  Хардин абтрос смецце са сваіх штаноў і накіраваўся да іх, ссутулив плечы, як быццам усё яшчэ гуляў у першым шэрагу за Першую пяцёрку паліцыі Дэвону. На жаль, дні славы Прызнаннем на поле для рэгбі засталіся далёка ў мінулым, і 'Першыя пятнаццаць' цяпер, выкарыстоўваліся ў якасці офіснага жарты, маючы на ўвазе схільнасць DSupt з'ядаць цэлую ўпакоўку шакаладных дижестивов ў адзіночку і за адзін прысест.
  
  'Сэр,' сказаў Сэвідж. 'Вам не трэба было прыязджаць. Вы маглі б каардынаваць дзеянні са станцыі.
  
  'Вядома, мне, чорт вазьмі, трэба было прыйсці", - сказаў Хардин, пыхкаючы ад напружання. 'CC сочыць за намі. Наступнае, што ты даведаешся, гэта тое, што яна павесіць мне на яйкі жэтон бяспекі'.
  
  Калі Марыя Хелдон ўступіла ў пасаду, яна ініцыявала поўнамаштабную праверку аператыўных працэдур у маштабах усіх сіл. Праверка яшчэ не была завершана, але Хелдон ўжо вырашыў, што не хапае кіраўніцтва з-за таго, што старэйшыя афіцэры праводзяць занадта шмат часу на нарадах і недастаткова на месцах. Адсюль і прысутнасць Прызнаннем на месцы здарэння.
  
  
  
  Сэвідж пахітала галавой. Апошняе, чаго яна хацела, каб гэта старшы сяржант соваў свой нос не ў сваю справу.
  
  'Ну? Хардин паказаў у тунэль.
  
  'Баюся, дрэнныя навіны, сэр. Ён там. Джэйсан Хобб. І мы гаворым не аб смерці ў выніку няшчаснага выпадку.
  
  'Чорт вазьмі. Хардин ўтаропіўся ў цемру, як быццам у яго было нейкае супергеройское начны зрок. Ён пакруціў галавой, і на імгненне запанавала цішыня. Затым ён высунуў мову за ніжнюю губу, перш чым загаварыць зноў. 'Дзе, чорт вазьмі, гэты Джон Лейтон?
  
  Быў ранні вечар, перш чым Райлі ўдалося дабрацца да Плимстока, каб узяць інтэрв'ю ў жонкі Пэры Зліць. Прывядзенне ў парадак крыміналістаў і іх высадка на пустку, здавалася, занялі цэлую вечнасць, і да таго часу, калі ён вярнуўся ў Плімут і высадзіў Эндерса на станцыі, вулічныя ліхтары ўжо гарэлі, а гадзіну пік скончыўся.
  
  Зліць жыў у новабудоўлі недалёка ад аўтамагістралі A379 на захад ад ракі Плим, у маёнтку, размешчаным на тэрыторыі велізарнага кар'ера. Шыльда абвясьціла Райлі, што ён прыбыў у Солтрам-Медоу, хоць маёнтак было пабудавана на месцы старых кар'ераў і знаходзілася па суседстве з тым, што калі-то было мясцовай ускраінай. Тым не менш, ўласнасць Зліць была нядрэнны: трохпавярховы дом з чым-то накшталт даволі прыстойнага саду на заднім двары.
  
  Райлі пад'ехала да дома і ўтаропілася на яго. У нашы дні забудоўшчыкі падалі вам гатовую мару - сад з лужком перад домам і невялікімі кветнікамі, унутры ўсё цалкам абсталявана. Ён задаваўся пытаннем, ці адносілася гэта да сям'і. За выключэннем гэтага выпадку, усяго праз некалькі месяцаў пасля пачатку іх новага жыцця, здавалася, што ўсё пайшло зусім не так з-за Дажджоў. Ці будуць распрацоўшчыкі выконваць свае гарантыі вяртання грошай, калі мара абрынецца?
  
  
  
  Жанчына, якая адкрыла дзверы, прадставілася Кэтрын, і ў рэальным жыцці яна выглядала нават лепш, чым на здымку ў Facebook, які бачыла Райлі. Яна ўсміхнулася Райлі і правяла яго ў гасціную, абстаноўка, у якой была амаль такі, як ён і чакаў, аж да белага скуранога канапы з падвойнымі глыбокімі крэсламі. Адно з глыбокіх крэслаў было откинуто, флисовое коўдру адкінута ў бок, у далёкім канцы пакоя бліскаў тэлевізар з прыцішанай гучнасцю. На падлакотніку крэсла стаяла скрынка з сурвэткамі.
  
  'Ёсць навіны? - Спытала Кэтрын, падыходзячы да канапы і націскаючы кнопку збоку. Крэсла ўстала вертыкальна, і жанчына вёскі. Яна жэстам папрасіла Райлі зрабіць тое ж самае. 'Звычайна ён такі надзейны, і яго нішто не турбуе. Я не магу зразумець, чаму ён пакінуў машыну і адправіўся на пустку'.
  
  Райлі кіўнуў. Ён пакуль не задаваў ніякіх пытанняў, але Кэтрын Зліць, здавалася, імкнулася даць адказы. Ён сеў у адно з крэслаў. Гэтая жанчына, на першы погляд, здавалася такой стрыманай і якая валодае сабой, што ён падумаў, ці не была скрынка з сурвэткамі часткай якога-небудзь прадстаўлення.
  
  'Я ведаю, аб чым ты думаеш", - працягнула Кэтрын. Райлі па-ранейшаму не сказаў нічога, акрамя свайго імя і звання, але ён кіўнуў. 'Ты думаеш, чаму яна не выплакивает вочы. Што ж, я спрабую трымаць сябе ў руках дзеля дзяцей.'
  
  'Я тут не для таго, каб судзіць вас", - сказала Райлі. 'Ваш муж знік, і наша праца - знайсці яго. Акрамя таго, людзі па-рознаму рэагуюць на стрэс. Усе мы спраўляемся з ім па-рознаму".
  
  'Ну, я змагаюся, калі хочаш ведаць. Прайшло больш дваццаці чатырох гадзін без адзінага слова. Гэта на яго не падобна. Кэтрын пахітала галавой. 'Чорт, што я нясу? Ён ніколі раней не рабіў нічога падобнага. Не знікаў ні на хвіліну, зразумела?'
  
  
  
  Райлі кіўнуў. 'Пэры быў у Тэвистоке па справах, праўда?
  
  'Так'.
  
  'І ён прадстаўнік. Ахова здароўя жывёл. Наведвае фермы і да таго падобнае?
  
  'Угу. Ён раз'язджае па ўсім Девону і Корнуоллу, прадаючы лекі і дабаўкі фермерам. Не тое каб ён вазіў іх у сваёй машыне, толькі ўзоры. Ён прымушае фермераў падпісвацца на выпрабаванні, што-то ў гэтым родзе.'
  
  'І вы ведалі, куды ён накіроўваўся ўчора?
  
  'Так. Я перадаў расклад аднаго з вашых афіцэраў. Пэры вельмі дотошен. Калі ён прызначае сустрэчу на адзінаццаць гадзін, значыць, ён там дакладна ў тэрмін.
  
  Райлі зазірнуў у свой нататнік. 'Здаецца, ён дамовіўся аб сустрэчы ў Лидфордском цясніну да абеду, але не аб наступнай сустрэчы на ферме непадалёк ад Мэры-Тэви. Сустрэча была прызначаная толькі на тры, і, падобна, Пэры выехаў на пустку, каб пачакаць. Вы б сказалі, што гэта было незвычайна?'
  
  'Няма. Пэры заўсёды настойвае на тым, што кліент - самы важны чалавек у справе. Калі б яму трэба было забіць пару гадзін, ён бы гэта зрабіў.
  
  'Так. 'Райлі пастаралася не паморшчыцца ад няшчаснага выразы асобы. 'Ты сказаў, што, калі я ўвайшла, Пэры нічога не турбавала. Ты ўпэўнены?
  
  'Так. 'Кэтрын перавяла погляд на буфет, дзе стаялі сямейныя фатаграфіі ў рознакаляровых рамках. Дзеці на горках, у моры, на вечарыне з нагоды дня нараджэння. 'Мы значны для яго ўсё.
  
  'Значыць, няма ніякіх прычын, па якіх ён мог збегчы? Зусім нічога, што магло б яго ўстрывожыць? Ён нічога ад цябе не хавае?
  
  
  
  'Я казала табе...' Кэтрын зрабіла паўзу, а затым пільна паглядзела на Райлі. 'На што ты намякаеш?
  
  'Ці Мог ён адправіцца на пустку, каб з кім-небудзь сустрэцца?
  
  'Хто? Вы маеце на ўвазе кліента? Я не разумею, чаму ён... ' Кэтрын пахітала галавой і замерла. Яна загаварыла роўным голасам. 'Вы маеце на ўвазе жанчыну.
  
  'У нас ёсць падставы меркаваць, што хто-то яшчэ быў там, на пусткі, з Пэры. Вам што-небудзь кажа імя "Сара'?
  
  'Сара? У Кэтрын на секунду адвісла сківіца. 'Не, не мае. Пэры любіць мяне, любіць дзяцей. Ён не зрабіў бы нічога, што магло б пагражаць нашай сям'і.
  
  'Я ўпэўнены, што ён не стаў бы, але нам трэба вывучыць усе магчымасці. Наколькі вам вядома, у Пэры калі-небудзь была інтрыжка, місіс Зліць?
  
  'Не, чорт вазьмі, ён гэтага не рабіў! 'Кэтрын паднялася з канапы. Мова яе цела падказваў, што інтэрв'ю скончана. 'Чаму б табе не адправіцца туды і не пашукаць Пэры, замест таго, каб задаваць дурныя пытанні?
  
  'Дзякуй, што надалі мне час. Райлі таксама ўстаў. Ён стараўся гаварыць прымірэнча. Ён хацеў скончыць інтэрв'ю на добрай ноце. 'Мы знойдзем яго, не хвалюйся.
  
  Ён выйшаў у калідор і адкрыў ўваходныя дзверы, адчуваючы за спіной погляд жанчыны. Ён павярнуўся на прыступцы, збіраючыся сказаць што-то яшчэ, але Кэтрын Зліць зачыніла дзверы ў яго перад носам.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Восьмая
  Недалёка ад Шоў-Прайор, Дэвон. Серада, 21 кастрычніка. 18:48.
  
  'Гэты Джон Лейтон', як высветлілася, быў затрыманы з-за RTC, які перакрыў Тэвисток-роўд.
  
  'Кашмар", - сказаў Лейтон, назіраючы за разгрузкай абсталявання з фургона на завулку. 'Вы ўсё нясецца з хуткасцю сто міль у гадзіну, але да таго часу, як я выязджаю, адбываецца аварыя з удзелам аўтобуса і машыны. Супадзенне? Думаю, што няма.
  
  'Працягвай,' сказаў Хардин. - Гэты небарака, напэўна, праляжаў у тунэлі большую частку сутак.
  
  'Вы маеце рацыю. 'Лейтон паціснуў плячыма. 'Тым не менш, мы мала што можам зрабіць, пакуль не прыедзе патолагаанатам.
  
  'Дай мне сіл. Калі гэты фарс будзе доўжыцца яшчэ доўга, у ЦК будуць цэтлікі на многіх з нас'.
  
  'Гэй?'
  
  Лейтон не атрымаў адказу, таму што Хардин павярнуўся і сышоў. Крыміналіст паглядзеў на Сэвідж, чакаючы тлумачэнняў.
  
  'Давайце проста скажам, што з тых часоў, як Марыя Хелдон заняла гэтае месца, у DSupt развіўся комплекс кастрацыі. Цяпер, можа быць, мы адправімся на месца здарэння, каб, па меншай меры, быць гатовымі да прыбыцця Несбита?
  
  Дзесяць хвілін праз, апранутая адпаведным чынам у свой камплект СІЗ, Сэвідж вярнулася ў тунэль. Ранейшая цемра цяпер рассеялася, разгоняемая мноствам галагенных лямпаў, устаноўленых на шэрагу штатываў. Яна знайшла Лейтона трохі наводдаль, схіленага над пакетам з адзеннем, усё вакол было заліта белым святлом. Далей да цела вялі яшчэ некалькі лямпаў, у той час як яшчэ глыбей цёмныя фігуры з пражэктарамі і налобными ліхтарыкамі абшуквалі астатнюю частку тунэля.
  
  
  
  'Што думаеш? - Спытаў Лейтон, калі Сэвідж наблізіўся.
  
  'Я думаю, гэта звалка,' сказаў Сэвідж. 'Што б там ні адбывалася, гэта адбылося дзе-то ў іншым месцы. Адсюль і сумка з адзеннем.
  
  'Чортаў псіх. 'Лейтон ўстаў, трымаючы ў руках у пальчатках спартыўны касцюм з капюшонам. 'Ведаеш, калі я пачынаў гэтую працу, я быў даволі ліберальным. Рэабілітацыя, разуменне, лячэнне, а не пакаранне. За гэтыя гады мае левыя палітычныя погляды не змяніліся, але змяніліся мае погляды на тое, што павінна адбывацца з такімі людзьмі.'
  
  'Ты не адзіны. Сэвідж паляпаў Лейтона па плячы. 'Бачачы такія рэчы, мы ожесточаемся, я мяркую. І я з табой. Павешанне - гэта занадта добра для іх.'
  
  'Так, ты маеш рацыю'. Лейтон паклаў верхнюю частку ў пакет. 'Я проста спадзяюся, што ты будзеш там пры ператрусе'.
  
  'І што ты хочаш гэтым сказаць?
  
  'Жорсткае правасуддзе. Хіба вы не чулі, пра што жартавалі ў пастарунку? Лейтон зрабіў паўзу, на яго вуснах з'явілася крывая ўсмешка. 'Гэты Харысан, ён згарэў жыўцом у машыне, за якой вы сачылі. Тыя двайняты, якія забівалі жанчын у Дзень Летняга сонцастаяння: адзін пакончыў з сабой, а другі зваліўся ў шахту і зламаў шыю. Потым быў галоўны канстэбль: вы выявілі яго хто сядзеў у сваёй машыне са шлангам пыласоса, падлучаных да выхлапной трубе.'
  
  'Чорт вазьмі, Джон, ты здзекуешся нада мной, так? Гэта што, такая дрэнь разносіцца па сталовай?
  
  
  
  'У гэтым няма злога намеру, Шарлота. Яны кажуць гэта з захапленнем. Магчыма, яны самі не зусім вераць у гэтыя гісторыі, але ім хацелася б думаць, што яны праўдзівыя.
  
  'Ну, гэта не так, ясна?
  
  'Не, вядома, няма. І ўсё ж я не думаю, што шараговыя былі б занадта занепакоеныя, калі б гэта было так.
  
  - Ну, я занепакоены. Ты не ведаеш...
  
  'А вось і ён. Чорт вазьмі, як раз своечасова.
  
  Сэвідж павярнуўся і ўбачыў благія, падобную на палку постаць, сілуэт якой вырисовывался на фоне яркага святла. Доктар Эндру не спраўдзіліся, патолагаанатам. Калі ён падышоў бліжэй, дэталі сілуэту праясніліся. Як і Сэвідж і Лейтон, не спраўдзіліся быў апрануты ў белы камбінезон, але, падыходзячы да іх, ён з усіх сіл спрабаваў зашпіліць яго спераду, так як маланка зачапіла тўідавага пінжак пад ім. Без белых СІЗ не спраўдзіліся быў бы падобны на пажылога акцёра, які прыйшоў на праслухоўванне на ролю Шэрлака Холмса, хоць на ім не было паляўнічай курткі і трубкі і ён насіў паўкруглыя акуляры.
  
  'Шарлота. Джон. Не спраўдзіліся тыцнуў вялікім пальцам сабе за плячо, а затым здолеў расшпіліць куртку і штаны. 'Гэтыя месцы злачынстваў аднойчы прывядуць мяне да смерці. Ледзь не зламаў нагу, калі спускаўся па сцежцы да чыгуначнай галінцы.'
  
  'Ты не адзіны, Эндру", - сказаў Сэвідж. 'Я думаю, DSupt падумвае аб усталяванні пад'ёмніка. Хоць вілачныя пагрузчык, магчыма, быў бы больш дарэчны там, дзе гаворка ідзе аб ім, табе не здаецца?
  
  'Я ніяк не магу пракаментаваць. Не спраўдзіліся зрабіў паўзу і паглядзеў на Сэвідж па-над ачкоў. Затым ён павярнуў галаву, яго кусцістыя бровы выгнуліся, калі ён утаропіўся ўглыб тунэля. 'Ці павінны мы?'
  
  Сэвідж, не спраўдзіліся і Лейтон рушылі далей, пакуль не дасягнулі апошняга шэрагу лямпаў. Корпус быў асветлены з трох бакоў мудрагелістым побач штатываў, на якіх размяшчаўся набор галагенаў. Зараз ад жаху было не схавацца. Бледная скура хлопчыка кантраставала з цёмнымі камянямі баласта, на якім ён ляжаў. Калі не лічыць Y-вобразных штаноў і чаравік, ён быў голым. Ён ляжаў на баку, рукі выцягнутыя над галавой, ногі злёгку сагнутыя. Сэвідж паспрабавала праглынуць раптоўны прыступ млоснасці, подступивший да горла. На большасці месцаў злачынстваў знайшлося б што-небудзь, што змякчыла б жах. У лесе былі б кветкі або спевы птушак на дрэвах. У горадзе вы маглі чуць пастаянны фонавы шум, які нагадвае вам, што, хоць вы глядзіце на смерць зверху ўніз, дзе-то яшчэ ёсць жыццё. Тут, у тунэлі, не было нічога, акрамя золкага паху падземнага свету.
  
  
  
  Сэвідж і Лейтон спыніліся ў некалькіх метрах ад цела і дазволілі Несбиту падысці аднаму.
  
  'Нам вядома імя і ўзрост хлопчыка? - Спытаў Не Спраўдзіліся.
  
  'Джэйсан Хобб,' прадставіўся Сэвідж. 'Яму было ўсяго адзінаццаць.
  
  'Усяго адзінаццаць? Гэтым усё сказана, ці не так, Шарлота?
  
  'Так. Яму ніколі не будзе нічога, акрамя адзінаццаці і загалоўкаў у газетах.
  
  'Цалкам. Не спраўдзіліся паставіў сумку на бетон, затым падышоў і агледзеў цела. 'На руках раны. Сляды парэзаў. Крыві няшмат. Я думаю, ён памёр дзесьці ў іншым месцы. Цела прывезлі сюды пазней.'
  
  'Я задаваўся пытаннем, ці так гэта", - сказаў Сэвідж. "Чаго мы не можам зразумець, так гэта яго адзення'.
  
  'Няма? Што ж, мы пакінем яго ніжняе бялізну і чаравікі на месцы да вечара. Не спраўдзіліся падышоў бліжэй да цела і апусціўся на калені. Ён дакрануўся да адной з рук, а затым схіліўся да галавы. Яго пальцы ў пальчатках даследавалі шыю хлопчыка. 'Падобна на тое, што забойца выкарыстаў лигатуру. У хлопчыка быў рэмень?
  
  Мяркуючы па вопратцы ў сумцы, на ім былі штаны ад спартыўнага касцюма.
  
  'Тады я б сказаў, што забойца цалкам мог скарыстацца сваім уласным. Глядзіце, на спіне больш сінякоў. Я думаю, што рэмень выкарыстоўваўся як пятля. Забойца падцягнуўся, трымаючыся адной рукой за рэмень, а іншы націснуў на яго. Хлопчык быў бы нямоглы.'
  
  
  
  Нямоглая. Сэвідж пахітала галавой, не разумеючы, як хто-то можа атрымліваць задавальненне ад падпарадкавання іншага чалавека, не кажучы ўжо аб яго забойстве.
  
  'Гэты небяспечны, так, Шарлота?' Лейтон паказаў на постаць Несбита, схіленага над целам. 'І у мяне дрэннае прадчуванне ў маіх водах'.
  
  'Я думаў, ты падобны на доктара Несбита, Джон? Навуковае даследаванне, доказы, розум.
  
  'Я проста кажу, што мне гэта непрыемна. Я не магу дакладна вызначыць, у чым справа, але што-то тут не так.
  
  'Эндру? - Спытаў Сэвідж. 'Што ты скажаш?
  
  'Ну, тут ёсць што-то дзіўнае'. Не спраўдзіліся разглядаў адну з сваіх рук, падняўшы палец у пальчатцы і круцячы ім. 'На паверхні яго скуры ёсць рэчыва. Што-то ліпкае.'
  
  'Ліпкі?
  
  'Магчыма, хутчэй слізкі, чым ліпкі. Магчыма, тлушч. Магчыма, гэта што-то з тунэля. Можа быць, алей з цягнікоў? Не спраўдзіліся зноў нахіліўся да цела. Ён прыпадняў адну з ножак. 'Больш важным з'яўляецца той факт, што ён усё яшчэ знаходзіцца ў окоченении. Я измерю ректальную тэмпературу, каб вызначыць час смерці. Дайце мне некалькі хвілін, і я дам вам адказ на гэтае пытанне '.
  
  'Добра, док,' сказала Сэвідж. Яна павярнулася і пайшла назад да ўваходу ў тунэль, пакінуўшы Несбита і Лейтона спрачацца аб тэмпературы навакольнага паветра. Яна прайшла па дарожцы і паднялася па вузкай сцежцы да завулку. Яна знайшла Прызнаннем, які стаяў у бледным крузе святла, отбрасываемого перасоўным фургонам следчай групы.
  
  'Лейтон і не спраўдзіліся добрыя? - Спытаў Хардин. 'Таму што, калі гэтыя двое нічога не знойдуць, нам вечка. У выніку больш шырокіх пошукаў пакуль нічога няма, і мала шанцаў знайсці сведак.'
  
  
  
  'У казармах у Бикли. Яны недалёка адсюль.
  
  'Чортаў салдат? Гэта ўсё, што нам трэба. Яны згуртуюць шэрагі, разбяруцца з гэтым ўнутры кампаніі.
  
  'Не, сэр. Я меў на ўвазе камеры. Яны ўстаноўлены ля ўваходу. Магчыма, яны здымалі падарожны позна ўначы аўтамабіль. Магчыма, гадзінны таксама ўбачыў што-то падазронае.
  
  'Добрая ідэя. Я даручу каму-небудзь заняцца гэтым. Хардин зрабіў паўзу і схіліў галаву набок. 'На што падобна ў тунэлі, Шарлота? Іду ў заклад, змрочна?
  
  'Вельмі'.
  
  'Што ж, я зайду, калі не спраўдзіліся скончыць. Хардин паглядзеў праз плячо Сэвідж на дарогу. 'Пакуль гэтыя людзі не павезлі цела.
  
  Сэвідж павярнуўся. Крыху далей па дарозе белы фургон каранера затармазіў на бруднай узбочыне, міргаючы аварыйнымі агнямі. Джэйсану Хоббу хутка трэба было пераязджаць з аднаго халоднага шэрага месца ў іншае.
  
  'А, вось і не спраўдзіліся,' сказаў Хардин.
  
  'Конрад. Шарлота. Усё так, як Шарлота і падазравала.
  
  'Што такое? - Раўнуў Хардин.
  
  'Яго забілі дзе-то ў іншым месцы і прывезлі ў тунэль. Сінюха паказвае, што ён памёр у становішчы, выдатным ад таго, у якім знаходзіцца цяпер. Падобна на тое, што забойца выкарыстаў лигатуру, каб задушыць яго. Адубенне ўсё яшчэ прысутнічае, і гэта, а таксама тэмпература цела паказваюць на тое, што хлопчык быў мёртвы каля дваццаці чатырох гадзін. '
  
  'Мяркую, гэта добрыя навіны", - сказаў Хардин. 'Наўрад ці што-небудзь, што мы маглі б зрабіць з тых часоў, як даведаліся, што ён прапаў, мела б хоць нейкае значэнне'.
  
  Гэта, падумаў Сэвідж, быў адзін з спосабаў выказаць гэта.
  
  Сэвідж штурхнуў падвойныя дзверы ў крыміналістычны аддзел крыху пазней дзесяці. Тунэль быў апячатаны, і па абодвух канцах стаялі паліцэйскія. Пільны ператрус прылеглай тэрыторыі павінен быў пачацца з світаннем. Ускрыццё таксама павінна было адбыцца перш за ўсё раніцай, і гэтай падзеі яна чакала зусім не з нецярпеннем.
  
  
  
  Колльер з'ехаў на ўвесь дзень, але надрапаў асноўныя пункты на адной з дошак пад назвай аперацыі: Лакуна. Па-першае, першапачатковыя напрамкі расследавання будуць абмяркоўвацца на нарадзе групы, запланаваным на наступную раніцу, адразу пасля выкрыцця. Па-другое, Неда Стоўна, пакуль не знайшлі. Па словах суседа, ён пакінуў сваю кватэру раніцай, неўзабаве пасля допыту. Па-трэцяе, канстэбля Калтера адправілі ў Торпойнт дапытаць місіс Хобб.
  
  Сэвідж абдумаў апошні пункт. Калтеру трэба будзе далікатна правесці гутарку, але ім трэба было высветліць, чаму маці Джэйсана не паведаміла аб знікненні хлопчыка ў панядзелак увечары. Ці Было гэта таму, што яна спрабавала каго-то абараніць? З іншага боку, магчыма, адбылося нейкае сапраўднае непаразуменне.
  
  Яна збірала свае думкі ў кароткі дакумент, калі праз падвойныя дзверы ўвайшоў Лейтон, несучы пластыкавы скрыню. Ён з грукатам паставіў скрыню на стол і памахаў Сэвиджу.
  
  'Ўжо ёсць што-небудзь ад маці? - Спытаў Лейтон.
  
  'Няма. Канстэбль Калтер ў дадзены момант знаходзіцца там. Я думаю, затрымка з паведамленнем аб Джэйсане як аб парушальніку звязана з тым, што яна што-то хавае. Яна маці-адзіночка, у яе ёсць хлопец, і – зразумейце гэта – у хлопца ёсць форма.'
  
  'Добрая тэорыя, але гэта тупік. Лейтон падняў вечка скрыні. Ён пакапаўся ўнутры і выцягнуў некалькі пластыкавых пакетаў. У кожным было па прадмеце адзення. 'Таму што, на жаль, ёсць праблема. Вялікая праблема.
  
  'Працягвай'.
  
  'Гэта адзенне, якую вы знайшлі ў тунэлі. Верагодна, яна належала мёртвага хлопчыка. Лейтон падняў адну з сумак. Унутры была талстоўка з капюшонам. 'Але яны не належаць Джэйсану.
  
  
  
  - Што?
  
  'Я праверыў інфармацыю аб містэрам. Джэйсан быў апрануты ў топ ад Argyll, джынсы з поясам і што-то накшталт каг з флісавы падшэўкай. Нічога падобнага. Я прагледзеў фатаграфіі з месца злачынства. Нядзіўна, што мы дапусцілі памылку, паколькі мёртваму хлопцу таксама каля адзінаццаці, вызначана не старэйшы. Але мы выдатна аблажаліся, таму што, дзе б ні быў Джэйсан Хобб, ён не ляжыць мёртвым у тунэлі Шоў Прайор.'
  
  'Госпадзе. Сэвідж ўтаропіўся на іншыя пластыкавыя пакеты. Футболка, пара шкарпэтак, баксёрскія шорты, некалькі спартыўных штаноў з прорехой на калене. Як яна магла гэта прапусціць? Яна задумалася аб расследаванні. Была яна ўсё яшчэ занадта паглынутая ўласнымі праблемамі, хоць і сказала Піту, што ўсё ў парадку? 'Ты хочаш сказаць, што гэта поўнае супадзенне? Што Джэйсан можа быць дзе-то ў цэласці і захаванасці?'
  
  'Прыемна так думаць. 'Лейтон падціснуў вусны, а затым склаў іх у тонкую ўсмешку. 'Але, як ты добра ведаеш, у гэтым бізнэсе цяжка дамагчыся шчаслівага канца.
  
  'Чорт. 'Сэвідж ужо пацягнулася да тэлефона. Ёй трэба было патэлефанаваць констеблю Калтеру. Прама цяпер.
  
  Калтер гудзеў, калі яна пакідала месца злачынства, і, нягледзячы на позні час, не быў незадаволены тым, што яго адправілі дапытваць Энджы Хобб. Гэтая жанчына, па думку Колльера, павінна была выкласці ім усю паднаготную сваіх адносін з Недом Стоўнам.
  
  'Пажадана да таго, як ты сообщишь дрэнныя навіны", - дадаў Колльер. 'Так яна будзе больш спагаднай'.
  
  У Торпоинте ўваходная дзверы прыадчыніліся, і паказалася анёльскае тварык Люка Фарэла, афіцэра па сувязях з сем'ямі. Фарэл працягнуў руку і правёў пальцамі па сваёй светлай шавялюры, стаўшы падобным на нешта сярэдняе паміж пудзілам і плюшавым мішкам. Ён правёў Калтера ў калідор.
  
  
  
  'Навіны? - Спытаў Фарэл. Калтер кіўнуў. 'Дрэнныя, я так разумею?
  
  'Самае горшае. Цела ў тунэлі на сцежцы Дрэйка. Калтер спынілася ля ўваходу ў гасціную. Яна панізіла голас да шэпту. 'Але мне проста патрэбна пара хвілін, перш чым я скажу ёй, добра?
  
  'Вядома, але будзь асцярожны.
  
  'Ты ж мяне ведаеш, - сказаў Кальтер, усміхаючыся. - Калі гэта мне было не лёгка?
  
  Энджы Хобб займала крэсла ў гасцінай, падціснуўшы пад сябе ногі, на століку стаяла збоку кубак халоднага гарбаты. Аголеныя рукі дэманстравалі здаровы загар, але твар быў бясколерным. Яна ледзь зірнула на якія ўвайшлі Калтера і Фарэла і села на канапу. Калтер дастаў нататнік і аловак.
  
  'Канстэбль Джэйн Калтер, Энджы,' сказаў Фарэл. 'У яе ёсць да цябе некалькі дадатковых пытанняў. Турбавацца не аб чым.
  
  'Мне шкада ціснуць на цябе, Энджы, - сказаў Калтер, скоса зірнуўшы на Фарэла. 'Ты сказала нам, што Джэйсан не вярнуўся дадому ў панядзелак увечары. Што бліжэй да вечара ён вылоўліваў прынаду. Чаму вы адразу не заявілі аб яго знікненні?'
  
  'Я сказала, ці не так? - огрызнулась Энджы. Яе рукі ляжалі на каленях, моцна сціснутыя. - Я думала, ён быў у доме аднаго.
  
  'Але вы не турбаваліся, не палічылі патрэбным праверыць?
  
  'Няма. Ён часта заседжваюцца дапазна.
  
  'Але ўсю ноч, місіс Хобб? Адзінаццацігадовы дзіця?
  
  Энджы нічога не сказала. Пахітала галавой і ўтаропілася на свае рукі.
  
  Калтер паспрабаваў задаць іншае пытанне. 'Панядзелак быў будных днём. Чаму яго не было ў школе?
  
  'Ён быў засмучаны з-за цкаваньня, таму я дазволіла яму застацца дома. Калі ласка, ты павінен мне паверыць'.
  
  
  
  Калтер адчуў гудзенне ў яе ў кішэні. Яна дастала тэлефон і адключыла званок.
  
  'Хто-небудзь яшчэ можа гэта пацвердзіць? Таму што дырэктарка ... ' Калтер зазірнуў у свой нататнік, - мясцовага каледжа Торпоинт кажа, што Джэйсан прапусціў вялікую частку заняткаў у гэтым семестры. Нічога пра цкаванні. Яна кажа, што ёсць асцярогі з нагоды сямейнага жыцця.'
  
  'Асцярогі?
  
  'Нэд Стоўн. Твой хлопец.
  
  'Нэд? Ён не мае да гэтага ніякага дачынення.
  
  'Вы ведалі, што Нэд быў асуджаны за напад?
  
  'Так, вядома. Вы ўсе мне распавядалі.
  
  'Калі ты бачыла яго ў апошні раз, Энджы? Не ў панядзелак увечары, ці не так?
  
  'Няма, не на гэтым тыдні. Нед быў на апошнім абыходзе ў суботу.
  
  'Табе трэба добра падумаць пра гэта. Хочаш ты пакрываць гэтага чалавека. Ён жорсткі злачынец, Энджи.
  
  'Нэд? Ён бы не прычыніў шкоды Джэйсану, праўда? Энджы пільна паглядзела на Калтера, а затым перавяла погляд на Фарэла.
  
  'Нэд калі-небудзь злаваўся на цябе? - Спытаў Калтер. 'Раззлаваўся і накінуўся?
  
  'Не, ён гэтага не рабіў. Энджы пахітала галавой, а затым падняла рукі і абхапіла сябе рукамі. 'Я не разумею. Ты сбиваешь мяне з панталыку. Навошта Неду прычыняць шкоду Джэйсану?
  
  'Я ж казаў табе, Энджы,' сказаў Калтер. 'У яго судзімасць за гвалт.
  
  'Нэд любіць мяне. Джэйсан аб'явіцца, вось пабачыш. Ён уцякаў раней і заўсёды вяртаўся.
  
  'У яго ёсць?
  
  'Так. Летам, неўзабаве пасля таго, як я сустрэла... - Энджы змоўкла.
  
  'Нэд Стоўн. Калтер кіўнуў. 'Выкажам здагадку, Нэд пасварыўся з Джэйсанам, і спрэчка выйшаў з-пад кантролю. Выкажам здагадку, Нэд зайшоў занадта далёка.
  
  
  
  'Што значыць "выкажам здагадку"? Ты...? Энджы зноў паглядзела на Фарэла, у яе адвісла сківіца. Фарэл ўстаў і перасёк пакой. 'Няма! А ты не?
  
  'Мы пакуль не ведаем, але мы знайшлі цела.
  
  Цяпер Энджы таксама ўстала. Калі Фарэл падышоў да яе, яна падняла рукі і пачала біць яго па грудзях.
  
  'Няма! Няма! Няма!
  
  Фарэл падхапіў Энджы, калі ўся энергія пакінула яе, а ногі падкасіліся. Ён пасадзіў яе назад у крэсла і апусціў на зямлю.
  
  'Мой Джэйсан! Як гэта магло здарыцца? Нееее!'
  
  Калтер ледзь не заціснула вушы рукамі, каб абараніцца ад крыку. Яна была здзіўленая, убачыўшы, што ў мітусні Фарэл адказаў на званок. Ён перасёк пакой, далей ад ляманту. Калтер паднялася са свайго месца. Яна павінна была нешта зрабіць, паспрабаваць суцешыць жанчыну.
  
  'Энджы? Калтер падышоў да крэсла. Яна працягнула руку і дакранулася да пляча Энджы. 'Нам трэба, каб ты была моцнай. Нам трэба...
  
  'Чорт!'
  
  Калтер паглядзеў на Фарэла. Ён быў містэр Паинька, і яна ніколі раней не чула, каб ён лаяўся. Ён сунуў тэлефон у кішэню і злосна паглядзеў на Калтера.
  
  'У чым справа, Люк? - Спытаў Калтер.
  
  'Гэта не Джэйсан,' сказаў Фарэл, ківаючы галавой. 'Цела ў тунэлі належыць якому-небудзь іншаму небараку.
  
  'О, дзякуй Богу! Энджы падняла галаву, разявіўшы рот. 'Джэйсан, мой Джэйсан. Ён жывы!
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Дзевятая
  
  Зноў пятніца. На гэтым тыдні ў мяне было мала часу, так як мне задалі дадатковае хатняе заданне з-за бойкі ў школе. Дзякуй богу, што сёння выходныя. Калі я згадала пра гэта Джэйсану раней, ён паціснуў плячыма. Яго што-то турбуе. Я ведаю, што бацька ўзнагародзіў яго кіем у сераду за нейкі правіну, але я не думаю, што справа ў гэтым. Я пачынаю задавацца пытаннем, ці не звязана гэта з "Бэнтлі".
  
  Бэнтлі - мамін ўлюбёнец. Хлопец з Міністэрства ўнутраных спраў. Вядома, Бэнтлі – гэта не яго сапраўднае імя, гэта марка машыны, на якой ён ездзіць, ці, хутчэй, машыну вядзе яго шафёр, у той час як ён сядзіць на заднім сядзенні і афармляе дакументы. Бачыце, Бэнтлі - міністр. Аднак Бэнтлі не з'яўляецца рэлігійным слугою, ён з'яўляецца слугою кароны.
  
  Калі я ўбачыў яго ў першы раз, ён выскачыў з машыны і узбег па прыступках ганка ў суправаджэнні некалькіх памочнікаў. Візіт быў звычайным, свайго роду інспекцыяй, хоць нічога асаблівага, што магло б патурбаваць бацькі. Бацька трымае сябе ў руках, і там рэдка што-небудзь не так.
  
  Аднак у апошні час Бэнтлі прыязджае адзін або толькі са сваім целаахоўнікам і кіроўцам, проскальзывая па завулках да дому пад покрывам цемры. Часам я ляжу ў ложку і чую, як вялікая машына скрыгоча па жвіры аўтастаянкі, фары асвятляюць берагавую лінію, калі машына згортвае. Наверсе па половицам стукаюць крокі, калі хлопчыкі бегаюць з пакоя ў пакой, у той час як унізе пляскаюць дзвярыма, калі персанал скача, каб дагадзіць яму.
  
  
  
  Сёння ўвечары я ўпершыню сустрэўся з ім тварам да твару. Ён прыехаў крыху раней, чым звычайна, і калі я ўвайшоў у гасціную нашай прыватнай кватэры, ён сядзеў у крэсле бацькі, уткнуўшыся ў газету. Калі я ўвайшла, ён падняў вочы і спытаў, як мяне завуць, як быццам веданне таго, як мяне называць, давала яму нейкую ўладу нада мной. Я пахітала галавой і прамаўчала. Пакуль я стаяў там, Бэнтлі усміхнуўся безгубой усмешкай і кіўнуў, як бы прызнаючы маё права кінуць яму выклік. Затым ён вярнуўся да сваёй газеце.
  
  Цяпер я зноў наверсе, ўтульна ўладкавалася пад коўдрай з ліхтарыкам, які дапамагае мне пісаць. Некалькі хвілін таму я пачула знаёмы гук крокаў хлопчыкаў. Я думаю пра Бэнтлі. Што ён задумаў? Навошта ён сюды прыходзіць?
  
  У той час як маці знаходзіцца ў палоне ў Бэнтлі, з бацькам усё па-іншаму. Бэнтлі мае над ім нейкую ўладу. Толькі так я магу растлумачыць іх адносіны. Ці бачыце, мой бацька не слабы чалавек, але Бэнтлі абыходзіць яго бокам. Ён прыязджае, калі яму заманецца, п'е віскі майго бацькі і вытварае з маёй маці такія рэчы, аб якіх я аддаў перавагу б не думаць. Бацька проста прымае гэта. Я думаю, што Бэнтлі, быўшы ва ўрадзе, мог бы зачыніць прытулак пстрычкай пальцаў. Магчыма, ён нават мог бы наклікаць на бацьку непрыемнасці, улічваючы, якія пакарання, якія выкарыстоўваюцца тут, на Вышынях. Адно слова ад Бэнтлі, і бацьку пагражала б беспрацоўе або нават турма.
  
  Я толькі што паглядзела на гадзіннік, ужо позна, амаль дванаццаць. "Бэнтлі" усё яшчэ тут. Я выглянула з-за фіранкі, а машына ўсё яшчэ ля ўваходу. Шафёр сядзіць на кіроўчым сядзенні з адкрытым акном і паліць цыгарэту. Бэнтлі дзе-то ўнізе, і я паняцця не маю, што менавіта ён задумаў.
  
  
  
  Пастух рэзка прачынаецца ў цемры. Ён замірае на некалькі імгненняў, пакуль цалкам не прыходзіць у сябе. Сон, думае ён, гэта быў усяго толькі яшчэ адзін сон.
  
  У апошні час было шмат сноў. Пастух разглядаў іх як свайго роду выпрабаванне. Бог хоча ведаць, што ён можа заставацца моцным. Толькі тыя, у каго ёсць рашучасць служыць Яму ў самыя змрочныя гадзіны і з самай жорсткай болем, могуць увайсці ў Царства Нябеснае.
  
  'Я зграшыў", - гучна прамаўляе ён у шэры паветра. 'Але калі я раскаюся, я буду дараваны. Калі я выканаю задачы, якія паставіў перада мной Бог, Дабро пераможа. Калі я застануся верным да Самага Канца, то Ён ўзнагародзіць мяне Вечным Жыццём'.
  
  Ён ведае, што цяпер не засне, таму ўстае з ложка і спускаецца ўніз. Ён рыхтуе сняданак, які з'ядае на кухні, слухаючы радыё. У навінах поўна паведамленняў аб зніклым дзіцяці з Плімута і пра цела, знойдзенае ў чыгуначным тунэлі. Тунэль знаходзіцца ўсяго ў пары міль ад свірна, занадта блізка для камфорту. Пастух задаецца пытаннем, ці з'яўляецца гэта чарговым выпрабаваннем ці Бог спрабуе яму што-небудзь сказаць.
  
  Ён адкідае гэтую ідэю, і яго думкі перамыкаюцца з хлопчыка ў тунэлі на іншага хлопчыка, таго, які гуляе з чэрапам. Свет поўны грэшнікаў, думае ён, і ўсе яны заслугоўваюць пакарання.
  
  Пасля сняданку ён ідзе ў гасціную. Па абодва бакі ад каміна - кніжныя паліцы, пустыя, за выключэннем аднаго асабліва цяжкага тома. Кніга старая, у скураной вокладцы, назва на карэньчыку тиснено золатам. Ён бярэ кнігу з паліцы і садзіцца ў крэсла-пампавалку. Ён парушыў свой пост, але цяпер яму патрэбна падтрымка Божых слоў.
  
  
  
  Яго доўгія пальцы слізгаюць паміж старонкамі, трепля тонкую паперу, пакуль ён не знаходзіць патрэбны урывак.
  
  ... што тычыцца баязлівых, няверуючых, агідных, што тычыцца забойцаў, сэксуальна амаральных, ведзьмакоў, ідалапаклоннік і ўсе хлусы, то іх доля ў возеры, якое гарыць агнём і шэрай, якая з'яўляецца другой смерцю.
  
  Слова Божае недвухсэнсоўна. Грэшнікі павінны быць пакараныя. Пастыр адкідваецца на спінку крэсла, старажытны тэкст сілкуе яго розум. Ён дазваляе сабе на імгненне расслабіцца. Апошнія некалькі дзён былі неспакойнымі. Ён не толькі скончыў сваю працу ў хляве, але і праверыў алтар і плыт. Алтар працаваў цудоўна, і Пастуху было толькі шкада, што замест сапраўдных грэшнікаў стаяў манекен. Плыт таксама спрацаваў як мара, і, назіраючы, як ён сплывае ў моры з манекенам на борце, ён адчуў момант катарсісу. Гэта было пачаткам канца.
  
  І ўсё ж уся яго цяжкая праца над алтаром і плытом была б марнай без прысутнасці першых гасцей.
  
  Суд належыць мне, кажа Гасподзь.
  
  Так, але нават Богу патрэбна дапамога, каб даставіць абвінавачанага ў залу суда.
  
  Электрашокер ён купіў па пошце ў Штатах, дзе, па-відаць, яны былі цалкам легальныя. Спачатку ён турбаваўся аб гэтым прыладзе, лічачы яго непазбежным злом. Пасля таго, як ён накіраваў пісталет на свайго першага госця, ён змяніў сваё меркаванне. Зброю было паслана небам, імгненнае правасуддзе адбылося падобна ўдару маланкі звыш. Зліць упаў ахвярай зброі гэтак жа, як і яго першы госць. Мужчына ўпаў імгненна, а затым дрыжаў, як жэле, атрымліваючы удар за ударам.
  
  
  
  Ён засунуў Зліць у багажнік сваёй машыны і адвёз яго ў хлеў. У хляве мужчына быў гатовы да бойкі, пакуль зноў не ўбачыў электрашокер. З тых часоў Зліць ахвотна падпарадкоўваўся і дазволіў замкнуць сябе ў камеры.
  
  Дурань.
  
  Пастух яшчэ раз успамінае ўрывак з Бібліі.
  
  ... што тычыцца баязлівых ...
  
  Баязлівец - горшы з грэшнікаў. Не маючы мужнасці і перакананасці, баязлівец плюе ў твар Бога і адмаўляе Яго існаванне. Трусы павінны адчуць любоў Бога і пакаяцца перад Ім.
  
  Пастух вяртаецца на кухню, каб прыгатаваць сабе кубак гарбаты. Цяпер палова сёмага, і радыёстанцыя паўтарае гісторыю аб целе ў тунэлі. Бедны хлопец. Пастух не можа не думаць, што Гасподзь выпусціў выкрут. Чыстае зло, з якім сутыкнуўся хлопчык, усё яшчэ дзе-то там, на свабодзе, каб сеяць хаос.
  
  Ён працягвае руку і выключае радыё. У яго абавязкі не ўваходзіць задаваць пытанні Богу. Ён проста павінен выконваць Свае жаданні. І Яго жадання ясныя.
  
  Абсалютна ясна.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Дзесятая Кіраўнік
  Недалёка ад Бовисенда, Дэвон. У чацвер, 22 кастрычніка. 6.30 раніцы.
  
  Будзільнік на яе тэлефоне зазваніў у палове сёмага, Сэвідж пацягнуўся, каб заглушыць крэшчэнда, пакуль шум не разбудзіў Піта. Яна цепнула вачмі ў цемры, а затым ўстала з ложка і, спатыкаючыся, паплялася ў ванную. Паглядзела на сябе ў люстэрка. Яна з цяжкасцю пазнала вочы, якія глядзелі ў адказ. Апошнія некалькі месяцаў змянілі яе, падумала яна, і, магчыма, не да лепшага. Яна была блізкая да таго, каб забіць Оўэна Фокса, маладога чалавека, які, як аказалася, быў невінаваты ні ў чым, акрамя абароны сваёй дзяўчыны. Калі б не своечасовае ўмяшанне Кені Фэлана, яна б націснула на спускавы кручок пісталета. Адчувала б сябе лепш, калі б зрабіла гэта? Глядзела б яна на сябе дакладна так жа?
  
  Прайшоў гадзіну, і меланхолія змянілася звычайным дашкольным пеклам і неабходнасцю падрыхтаваць дзяцей. Саманта страціла свой тэлефон і адмаўлялася выходзіць з хаты без яго, у той час як у Джэймі былі, па яго ўласных словах, "ублюдочные праблемы росту'. Сэвідж напампаваў яго Калполом, але больш турбаваўся пра яго пастаянна пополняющемся слоўнікавым запасе брыдкаслоўя.
  
  'Я невінаваты, афіцэр", - сказаў Піт, падняўшы рукі ўверх, перш чым пачаць корпацца ў смецці на кухонным стале ў пошуках тэлефона. 'Ён не атрымаў ад мяне ні слова. Павінна быць, гэта ўключана ў спіс нацыянальных навучальных праграм.'
  
  
  
  'Дакладна. Сэвідж паставіў бутэлечку з Калполом назад у шафу і паклаў лыжку ў посудамыйную машыну. 'Сэм?
  
  'А? Яе дачка адарвала погляд ад чаркі школьных заданняў і пахітала галавой. 'Толькі не я, мам.
  
  Саманта сабрала свае рэчы, запіхнулі іх у сумку і выйшла з пакоя.
  
  'Ты ў парадку? - Спытаў Піт. 'Гэты хлопец і ўсё такое?
  
  'Не зусім. Сэвідж пахітала галавой. Яна распавяла Піту пра тое, што знайшла хлопчыка ў тунэлі, калі забралася ў ложак перад світаннем. 'Сёння раніцай я павінен прысутнічаць на выкрыцці, а ты ведаеш, як я іх ненавіджу.
  
  'Але справа не толькі ў гэтым, ці не так? Піт перасёк пакой і ўстаў побач з Сэвиджем. 'Дарагая, ты павінна альбо адпусціць Кларысу, альбо змірыцца з тым, што больш не можаш займацца падобнымі справамі. Скажы ў аддзеле кадраў, што гэта ўплывае на тваё здароўе. Ёсць хоць нейкі сэнс у тым, што ім, магчыма, прыйдзецца выплаціць нейкую кампенсацыю, і яны мігам перавядуць вас адсюль.'
  
  'Але ў тым-то і загваздка, што я не хачу, каб мяне пасадзілі. Я хачу злавіць ўблюдка-псіхапата, які нясе за гэта адказнасць'.
  
  'Вырадак? Піт ўхмыльнуўся. 'Ну, па меншай меры, адна справа закрытая.
  
  'Што? Сэвідж выціснуў з сябе полуулыбку. 'А, дакладна.
  
  'Паслухай, колькіх бы псіхаў ты ні пераспаў, яна ніколі не вернецца, ці не так?
  
  'Няма. 'Сэвідж ўзгадала выраз свайго твару ў люстэрку тым раніцай. - Я думала, усё зменіцца пасля таго, як...
  
  'Пасля чаго?
  
  'Пасля...' Яна ўздыхнула. Піт нічога не ведаў пра яе сувязі з Сайманам Фокс і яго сынам. Магчыма, аднойчы ёй давядзецца ва ўсім прызнацца. Але цяпер было не час. 'У гонар дзяўчыны на пусткі.
  
  'Які з іх? Ты выратаваў тую рускую жанчыну ад сатаністаў. Потым была дзяўчына, захопленая двайнятамі. Не кажучы ўжо пра дзяўчыну, якую ты выцягнуў з маразілкі таго псіхапата. Колькі часу гэта зойме, перш чым пачуццё віны знікне?'
  
  
  
  Сэвідж пахітала галавой. Ёй не спадабалася кірунак размовы.
  
  'Прызнай гэта, Шарлота. Ты нічога не магла зрабіць, каб прадухіліць смерць Клариссы, і колькі б ты спраў ні раскрыла, колькі б ні дзяцей выратавала, гэта нічога не зменіць.
  
  'Для іх гэта мае значэнне, ці не так? І для мяне таксама.
  
  'Часам я сумняваюся, ці так гэта. Піт пастаяў імгненне, пільна гледзячы на яе, як быццам не хацеў, каб размова скончыўся адмоўна. Але затым ён павярнуўся і выйшаў з пакоя.
  
  Праз гадзіну Сэвідж стаяў у прыёмнай морга, думаючы, што белы святло пазбавіў колеру твар сяржанта Прызнаннем. Ён выглядаў – адпаведна – як труп.
  
  'Ненавіджу гэтыя чортавы штукі, Шарлота,' сказаў Хардин, абхапіўшы абедзвюма рукамі папяровы шкляначку з кавы, як быццам цяпло вадкасці ўнутры магло трохі рассеяць холад у паветры. 'Да таго ж так рана. У мяне нават не было часу, каб паснедаць.
  
  'Можа, гэта і добра, сэр,' сказаў Сэвідж.
  
  'Глупства. Выраўнуйце жывот. Старамодны спосаб. Адзіны спосаб.
  
  "Няма", - падумаў Сэвідж. Адзіны рэальны спосаб - гэта наогул не наведваць выкрыцця. Яна ніколі не была ні на адным, якое магла б назваць 'мілым'. Адчуванні заўсёды вар'іраваліся ад жудасных да зусім жахлівых. Ёй не хацелася бачыць, як выкрываюць ахвяру з тунэля, а спрэчка з Пітам не палепшыў перспектывы.
  
  'Май на ўвазе,' сказаў Хардин. - Мяне б тут наогул не было, калі б не гэтая чортава жанчына. Па крайняй меры, я трохі похудею ад усёй гэтай летаніны.
  
  
  
  'Людзі'. Не спраўдзіліся з'явіўся з галоўнай пакоя прэм'ер-міністра. 'Цяпер мы гатовыя прыняць вас'.
  
  Хардин фыркнуў, а затым выліў рэшткі свайго кавы ў бліжэйшую сметніцу. 'Спачатку дамы, - сказаў ён, паказваючы на Сэвідж.
  
  Сэвідж рушыла ўслед за Несбитом ў пакой, Хардин, шоргаючы нагамі, рушыў услед за ёй.
  
  Не спраўдзіліся як-то сказаў ёй, што ім "пашанцавала" мець тры стала для выкрыцця. 'Канвеерная стужка з трупамі", - сказаў ён. Сэвідж не бачыў у гэтым нічога добрага. Па крайняй меры, сёння адзіным целам у пакоі было цела хлопчыка. Ён ляжаў на цэнтральным стале, на астатніх не было нічога, акрамя бліскучай нержавеючай сталі.
  
  На адным канцы стала невялікі кубік падтрымліваў галаву хлопчыка. На адным гумовыя боты цяпер выглядалі яшчэ больш недарэчна, чым у тунэлі. Акрамя абутку, на ім былі Y-вобразныя штаны і больш нічога, і ў яркім святле лямпаў Сэвідж мог разглядзець сінюха на яго ягадзіцах і сцёгнах, дзе пад дзеяннем сілы цяжару сабралася кроў. Акрамя таго, кожны цаля аголенай скуры блішчаў ад слізкага, падобнага на алей рэчыва, якое не спраўдзіліся заўважыў у тунэлі. Некалькі глыбокіх парэзаў крыж-накрыж перасякалі далоні хлопчыка. Святло таксама высмеяў іх памылкі папярэдняй ночы. Нават з улікам няўдалага здымка, гэтага хлопчыка ніяк нельга было зблытаць з Джэйсанам Хоббом.
  
  'У вас ужо ёсць для яго імя? - Спытаў не спраўдзіліся, падыходзячы да цела. 'Ці ён усё яшчэ невядомы, маскирующийся пад Джэйсана?
  
  'Па-чартоўску спрэчнае пытанне,' сказаў Хардин. Ён паглядзеў на Сэвідж. 'Блытаніна даставіла нам масу праблем.
  
  'Цалкам. Не спраўдзіліся павярнуўся да Сэвідж, нахіліў галаву і паглядзеў на яе над ачкоў. 'І паколькі я ведаю двух уцягнутых у гэта людзей, я думаю, што магу сказаць, што няправільная ідэнтыфікацыя была вытлумачальная, улічваючы абставіны. Ну што, прыступім?
  
  
  
  Патолагаанатам працягнуў руку, уключыў верхні мікрафон і пачаў рабіць некаторыя папярэднія назірання. Ён адзначыў рост і вага хлопчыка і зрабіў здагадку адносна яго ўзросту.
  
  'Думаю, дзе-то гадоў адзінаццаці-дванаццаці. Падобны на Джэйсана.
  
  'Што выклікае пытанне,' сказаў Хардин. 'Наколькі я ведаю, у нас няма іншых зніклых дзяцей гэтага ўзросту. Ні тут, ні ў краіне.
  
  'Наколькі нам вядома, няма, сэр,' адказаў Сэвідж. - Але, магчыма, справаздачы да нас яшчэ не дайшлі.
  
  'Здагадкі - для іншага месца", - сказаў Няздзейсненых. 'Вы ведаеце мой дэвіз: факты, а не палёт фантазіі. Такім чынам, мы можам пачаць з таго факту, што гэты хлопчык памёр ад удушша. Гэтыя парэзы на руках, хоць і сур'ёзныя, не прывялі б да смерці. Вакол яго шыі была накладзеная і зацягнутая перавязь, хутчэй за ўсё, рэмень.' Не спраўдзіліся прыклаў руку да горла хлопчыка, дзе былі невялікія ранкі і чырвань. 'Шырынёй у два пальца. Прыкладна тры сантыметры. Ёсць некалькі выразных слядоў ад перавязі, і я мяркую, што нападнік па чарзе зацягваў і паслабляў рэмень, магчыма, каб паспрабаваць выклікаць нейкую рэакцыю.'
  
  'Псіх,' сказаў Хардин. 'Я так і ведаў.
  
  'Не мне гэта казаць, Конрад. Не спраўдзіліся паднёс руку да правай руцэ хлопчыка, дзе вакол нажавых ран запеклася кроў. 'У якой-то момант, незадоўга да таго, як ён задыхнуўся, ён атрымаў раненні абедзвюх рук. Магчыма, ён спрабаваў абараніцца ад нападу з нажом. Агідна, але парэзы не забілі б яго'.
  
  'Вы думаеце, гэта было зроблена наўмысна?' Сказаў Сэвідж. 'Не забіваючы яго, гэта азначала, што ён мог працягваць гуляць у нейкую гульню з жывой ахвярай'.
  
  
  
  'Магчыма. Не спраўдзіліся на імгненне змоўк, схіліўшы галаву набок у роздуме. 'Сінякі вакол запясцяў сведчаць аб тым, што ахвяру моцна трымалі або звязалі. Добрая навіна, калі я магу гэта так назваць, заключаецца ў тым, што я не веру, што ён падвергнуўся сэксуальнаму гвалту.'
  
  'Няма? Хардин здаваўся расчараваным. Сэксуальнае гвалт магло азначаць атрыманне ўзору для аналізу ДНК, а такога роду доказы рабілі арышт і асуджэнне значна больш верагоднымі. 'Шкада'.
  
  'Не хвалюйся, вось змазка, аб якой я казаў. Я не ўпэўнены, што гэта за рэчыва, але Лейтон даслаў ўзор. Ён хутка праверыў яго мінулай ноччу, пакуль ты спала як немаўля.
  
  Не спраўдзіліся узяў скальпель з бліжэйшай лаўкі. Адначасова ён кіўнуў свайму памочніку, які трымаў электрычнае рэжучае прылада. Адным хуткім рухам патолагаанатам зрабіў Y-вобразны разрэз на грудной клетцы трупа. Ён акуратна адкінуў скуру назад і адышоў у бок. Асістэнт з морга уключыў свой разак і наблізіўся да цела. Гудзеў гук узмацніўся, калі лязо пачатак ўрэзацца ў грудную клетку.
  
  Сэвідж адвёў погляд.
  
  Толькі пару гадзін праз, калі выкрыццё амаль скончылася, паўстала пытанне аб гумовых ботах. Асістэнт морга ўсталёўваў костяную шапачку на чэрап хлопчыка. Ён спрытна склаў скальп назад над верхавіны і пачаў зашываць скуру.
  
  'Боты, Эндру,' сказаў Сэвідж. 'Ты можаш іх зняць для нас?
  
  'Гэй? Не спраўдзіліся адцягнуўся ад рукадзелля сваёй памочніцы. Ён зірнуў на гумовыя боты так, нібы бачыў іх упершыню. 'Давайце паглядзім, ці не так?
  
  
  
  Адной рукой ён трымаў хлопчыка за калена, а другі ўхапіўся за заднік аднаго з гумовых ботаў. Ён пачаў цягнуць.
  
  'Затрымаліся. Яны здаюцца занадта маленькімі для хлопчыка. Не спраўдзіліся перастаў цягнуць і замест гэтага перамясціў пальцы да версе велінгтона і паспрабаваў прасунуць іх унутр. Праз імгненне ён здаўся. 'Гэта бескарысна, мне прыйдзецца іх адрэзаць'.
  
  'Яны яму, чорт вазьмі, не спатрэбяцца, ці не так? Хардин. Грубавата. Яго голас гучаў так, нібы з яго было даволі. 'Заканчваецца з гэтым, каб мы маглі выбрацца адсюль да чортавай маці.
  
  Не спраўдзіліся ўзяў новы скальпель і разрэзаў зялёную гумку вакол ікры. На гэты раз яму ўдалося прасунуць палец у адтуліну. Ён зноў зрабіў надрэз, затым адклаў скальпель і выдаліў правую нагу. Секунду ён глядзеў на нагу хлопчыка, а затым паківаў галавой.
  
  'Наколькі я магу судзіць, тут няма нічога недарэчнага. Я здыму другую і адпраўлю іх Лейтону.
  
  Калі не спраўдзіліся пачаў працаваць над іншым Веллингтоном, Сэвідж прысунуўся бліжэй. Першы чаравік ляжаў на стале для выкрыцця, распахнувшись там, дзе не спраўдзіліся разрэзаў гуму. На падкладцы ўнутры было што-тое напісана. Два словы. На секунду Сэвідж падумала пра сваіх уласных дзяцей. Яна прышыла да іх вопратцы мноства бейджиков з імёнамі. З велі такога не атрымлівалася, таму замест гэтага яна звычайна брала нязмыўная маркер і пісала іх імёны. Гэта тое, што было напісана ў чаравіку. Імя. Але не імя ахвяры, калі толькі на ім не былі занадта маленькія чаравікі. Сэвідж павярнула галаву, каб прачытаць надпіс. Яна была размытай і выцвілай, але назва можна было беспамылкова пазнаць.
  
  'О, чорт! Сэвідж паглядзеў на Хардина. 'Сэр, зірніце.
  
  'Шарлота? Хардин абышоў стол і ўстаў побач з ёй. 'Няма. Нам гэта не трэба. Аб Божа.
  
  'Што гэта? Не спраўдзіліся скончыў здымаць другі чаравік і цяпер звярнуў сваю ўвагу на знаходку Сэвідж.
  
  
  
  Сэвідж зноў зірнуў на імя. 'Джэйсан Хобб. Гэтыя чаравікі належаць яму.
  
  Чацвер застаў Райлі ў значнай ступені прадастаўленым самому сабе. Выяўленне хлопчыка ў тунэлі азначала, што ўвага Колльера было адцягнута, і зніклы гандлёвы прадстаўнік – хай і які пайшоў у самаволку пры падазроных абставінах – знаходзіўся далёка ўнізе спісу прыярытэтаў.
  
  Сцэна ў пастарунку была змрочнай. Жартаўлівыя жарты спыніліся. Кожны паліцэйскі апусціў галаву, старанна працуючы. Хлопчык быў распрануты, а затым задушаны, і больш таго, ён нават не быў тым хлопцам, якога ўсе шукалі.
  
  У сярэдзіне раніцы інспектар Сэвідж ўвайшла ў аддзел крыміналістыкі, вярнуўшыся са выкрыцця хлопчыка. Райлі ўсміхнулася Сэвідж, але не адказала на яе ўсмешку.
  
  'Мэм?' спытаў ён, калі яна падышла. 'Усё ў парадку?
  
  'Няма. 'Сэвідж пахітала галавой. 'Аказваецца, забойца дзіцяці, хутчэй за ўсё, той жа чалавек, які выкраў Джэйсана Хобба, а Хобі, як вы, напэўна, чулі, усё яшчэ лічыцца зніклым.
  
  'Госпадзе. Райлі паглядзела на Сэвідж. Яе бледны, прыгнечаны твар казала само за сябе. 'Я магу што-небудзь зрабіць? Я маю на ўвазе ...
  
  'Са мной усё будзе ў парадку, Дарыус. Сэвідж паляпаў Райлі па плячы. Яна выціснула полуулыбку і адвярнулася. 'Але ўсё роўна дзякуй.
  
  Як толькі Сэвідж сышоў, Райлі сеў на калені і паспрабаваў засяродзіцца на сваім уласным справе. Дадзеныя з мабільнага тэлефона яшчэ не паступілі, так што ў яго пакуль нічога не было аб таямнічай Сары. Тым не менш, у яго быў вынік па Электрошокеру. Дэталь картрыджа, якую знайшоў Райлі, апынулася ад спажывецкай мадэлі – X26c, недаступнай у Вялікабрытаніі– але лёгка даступнай у ЗША. Ён звязаўся з Taser International і запрасіў дадзеныя аб продажах зброі. Ідэнтыфікацыйныя нумары злачынцаў тэарэтычна павінны былі азначаць, што ён зможа высветліць, калі і дзе быў набыты пісталет. Яны маглі б нават назваць яму імя пакупніка.
  
  
  
  Тым часам ён збіраў даведачную інфармацыю аб Зліць. Гэтага чалавека, відаць, любілі на працы, і ён быў адным з лепшых прадаўцоў фармацэўтычнай кампаніі. Ён вырас у Дэвону, працягнуў вывучаць зоотехнию ў універсітэце, а затым некаторы час працаваў у Мидлендсе. Калі яму было крыху за трыццаць, ён вярнуўся на працу ў кампанію па ахове здароўя жывёл. Не было нічога, што паказвала б на тое, што ў яго былі нейкія ворагі, нічога, што магло б намякнуць на прычыну яго знікнення. Па агульным меркаванні, Зліць быў бестурботным хлопцам, але, магчыма, пад паверхняй хаваліся больш цёмныя праблемы, аб якіх не ведалі нават сябры і сям'я. Райлі і раней сутыкаўся з падобнымі выпадкамі, і, калі б не доказы з электрашокам, ён б западозрыў, што ім авалодала нейкая дэпрэсія. Прыгожыя кавалачкі канфеці пацвердзілі гэтую тэорыю.
  
  Трэба было таксама падумаць аб жонцы. Кэтрын Зліць спачатку здавалася халоднай і адхіленай, але да канца інтэрв'ю Райлі заставалася гадаць, якім будзе яе характар, калі яна раззлуецца па-сапраўднаму. Жанчына відавочна не з радасцю цярпела дурняў. А што, калі б яе муж быў дурнем, ідыётам? Як і большасць мужчын, падумала Райлі. Нават калі ты быў з такой жанчынай, як Кэтрын Зліць, у іншым месцы трава магла здавацца зелянейшая. Калі Пэры Зліць збіўся з шляху, ці магчыма, што яго жонка прыгатавала невялікі сюрпрыз для свайго мужа?
  
  Райлі паківаў галавой. Ён ўступаў у царства меладрамы. Слитсы, хутчэй за ўсё, былі шчаслівыя ў шлюбе, і рэакцыя Кэтрын на яго роспыты была не больш чым прыкметамі зразумелага стрэсу.
  
  Нездаволены пакуль сваёй працай, ён адсунуў сваё крэсла ад стала і ўстаў. Яму патрэбна была перадышка, але калі ён накіраваўся да выхаду з крымінальнага аддзела, Джон Лейтон штурхнуў дзверы і пайшоў у іншы бок.
  
  
  
  'Ты спяшаешся? Лейтон звярнуўся да Райлі. 'Толькі ў мяне ёсць сёе-тое на плыце, які вы з констеблем Эндэрсам знайшлі.
  
  'Так? Райлі паглядзеў на пластыкавы паднос у руцэ Лейтона. Пры згадванні яго імя Эндэрс адарваў погляд ад бліжэйшага тэрмінала. 'Тады пакажы нам.
  
  'Вядома. Лейтон паставіў паднос на стол. Паднос быў завалены некалькімі пакетамі для доказаў, у адным з якіх знаходзілася алюмініевая трубка, якую яны знайшлі побач з манекенам. 'Шчыра кажучы, я думаў, што гэтая гісторыя з тваім таямнічым плытом будзе найменшай з нашых клопатаў, але, аказваецца, ты меў рацыю. Лейтон выцягнуў адзін з пакетаў, унутры быў лапік белай матэрыі. Ён круціў пакет у руках. 'Гэта костачка ад пальца. Ад дзіцяці.
  
  'Дзіця? Мы вырашылі, што плыт можа быць часткай рэкламнага трука, але, падобна, мы памыліліся, гэта была не сапраўдная костка. Райлі паказаў на костка. 'Дзе-небудзь, дзе хто-небудзь мог бы законна займець яго ў свае рукі?
  
  'Добры каламбур'. Лейтон усміхнуўся. 'Я думаю, гэта не немагчыма, але, падобна, прыйшлося прыкласці нямала намаганняў, калі гэта было свайго роду прома. І большасць людзей усё роўна не зразумелі б, што гэта такое. З такім жа поспехам можна было выкарыстоўваць костка жывёлы.'
  
  'Так адкуль жа гэта магло ўзяцца?
  
  'Медыцынская школа або музей. Гэта першыя два месцы, якія прыходзяць на розум. Магчыма, больш злавеснае - морг або пахавальнае бюро. Ні адзін з гэтых варыянтаў не з'яўляецца тым, што вы назвалі б законным.'
  
  'А калі не адзін з іх, то дзе?
  
  'Магчыма, у магіле?
  
  'Я проста спрабую разабрацца ў тым, што тут адбываецца. Калі гэта які-небудзь з прыведзеных вамі прыкладаў, то гэта не адносіцца да цяжкіх злачынстваў. Аднак, калі мы не будзем звяртаць на гэта ўвагі, тады мы шукаем цела, ці не так?
  
  'Ты думаеш, гэта хлопчык Хобб? Лейтон паківаў галавой. - Баюся, гэта не ўкладваецца ў галаве, Дарыус. Мяркуючы па стане косткі, яна некаторы час праляжала ў зямлі. Вызначана гістарычная, хоць і не археалагічная, калі вы разумееце, да чаго я хілю. '
  
  
  
  'Тады хто-небудзь іншы. 'Райлі зноў паказаў на алюмініевую трубку на пластыкавым падносе. 'А як наконт паперы? Мне здаецца, гэта нешта зусім асаблівае, што-тое, што мы маглі б лёгка адсачыць.
  
  'А, папера. Лейтон паклаў косць назад на паднос і ўзяў трэці пакет. Ўнутры пергамент быў расправлен, бачныя надпісы. Ён паднёс пакет да святла. Матэрыял быў напаўпразрыстым з сотнямі маленькіх перфарацый. Паківаў галавой. 'Тут усё становіцца нашмат цікавей. Ці бачыце, гэта не пергамент; на самай справе гэта ніякая не папера.'
  
  'Ну, так у чым жа тады справа?
  
  'Скура. Лейтон адклаў прадмет і змрочна ўтаропіўся на Райлі. 'Чалавечая скура.
  
  Вярнуўшыся ў Краунхилл, навіна аб абутку Джэйсана Хобба выклікала прыкметную перамену ў атмасферы крымінальнага аддзела. Няправільная ідэнтыфікацыя мінулай ноччу была досыць дрэнны, гэтая была нашмат горш.
  
  'Нядобра", - сказаў Колльер, калі Сэвідж распавёў яму пра гэта, стоячы побач з белай дошкай. 'Зусім нядобра'.
  
  Офіс-менеджэр звычайна не быў такім стрыманым, і Сэвідж мог бачыць па яго рэакцыі, што ён быў глыбока узрушаны. Чаравікі звязвалі Хобба з забойствам у тунэлі і амаль напэўна азначалі, што яны мелі справу з серыйным злачынцам. Тое, што, магчыма, можна было б аднесці да адзінкавых выпадкаў, зараз ператварылася ў нешта зусім іншае і вельмі страшнае. З аператыўнай пункту гледжання гэта справа было б кашмарам, але Сэвідж бачыў па тым, як Колльер круціў галавой, што гэта паўплывала на яго на больш глыбокім узроўні.
  
  
  
  'Ёсць што-небудзь з месца здарэння? - Спытаў Сэвідж, спрабуючы парушыць цішыню.
  
  'Няма. 'Колльер прыгнечана паківаў галавой. 'Лейтон ў якія-то павекі настроены аптымістычна з нагоды адсутнасці доказаў. Кажа, што той факт, што ён вярнуўся з пустымі рукамі падчас пошуку тунэля, павінна быць, выключэнне, якое пацвярджае яго правіла. Таксама нічога няма ад вайсковых хлопцаў з Бикли. Іх камеры, па-відаць, ахопліваюць ўязныя вароты, але не фіксуюць дарогу. Таксама нічога падазронага не зафіксавана.'
  
  Сэвідж кіўнуў. Колльер відавочна спадзяваўся на што-то, што дало б штуршок расследаванню.
  
  'Трэба добранька ўсё абдумаць, Шарлота,' сказаў ён. - Сустрэча з Лакуной прызначаная на поўдзень, але гэтая гісторыя з гумовымі чаравікамі прымушае зірнуць на справу зусім з іншага боку.
  
  Сэвідж пакінуў Колльера з яго фламастарамі і накіраваўся ў пакой, туды, дзе Хардин ладзіў некалькіх дэтэктываў добрую чосу па нагоды адсутнасці зачэпак. Скончыўшы, ён павярнуўся да Сэвиджу.
  
  'Старшы інспектар Гаррет,' прадставіўся ён. - Ён будзе маім намеснікам па Лакуне. Ты павінен дапамагчы.
  
  - Гарэт? - Спытаў Сэвідж. 'Але...
  
  'Але што, інспектар Сэвідж?' Спытаў Хардин. "Майк Гарретт - вельмі дасведчаны дэтэктыў, і ў гэтай справе я хачу, каб усё было ясна і без эмоцый. Вы паспяшаліся з апазнаннем цела, і мы не можам дазволіць сабе больш памылак.'
  
  'Вопытны? З ім усё ў парадку. Сэр, Гаррет сыходзіць на пенсію ў наступным месяцы. Яго апошнія некалькі спраў былі, мякка кажучы, легкаважнымі. Гэта смешна, сэр.
  
  'Смешна ці не, але так яно і будзе. Хардин падняў вочы да столі. 'Баюся, гэта прыйшло зверху, Шарлота. Сякера вайны праінструктаваў мяне паклапаціцца аб тым, каб вы не высоўваліся, пакуль не ўлягуцца наступствы расследавання справы Саймана Фокса. З адным забойствам і зніклым хлопчыкам гэта справа прыцягне шмат увагі ПРЭСЫ. Яна хоча, каб ты быў далей ад ўсеагульнай увагі, разумееш?
  
  
  
  'Не, сэр, я не разумею. Паляванне на забойцаў, падобных гэтаму, у мяне ў крыві. У мяне ёсць паслужны спіс у такога роду справах. Я...
  
  'О, у вас нядрэнны паслужны спіс. Звычайна вашы метады знаходзяцца на мяжы законнасці. Вы патэнцыйная клопат, інспектар Сэвідж, і прама цяпер галоўнаму констеблю не патрэбны афіцэр такога тыпу.
  
  'Ты не можаш быць...
  
  'Затыкніся! Яшчэ адно слова...
  
  'Сэр! 'Крык данёсся з далёкага канца пакоя. Сэвідж і Хардин павярнуліся як адзін, калі канстэбль Калтер паклала тэлефон на стол. 'Магчыма, на целе. Зніклы дзіця з Ньютан Эббот. Учора мясцовыя ўлады паведамілі пра знікненне, але падрабязнасці дайшлі да нас толькі цяпер. Малады чалавек па імі Лаям Клаф. '
  
  'Ліам? У Прызнаннем адвісла сківіца. Ён паглядзеў на Калтера, а затым перавёў погляд на Сэвідж. Ён працягнуў руку і абапёрся аб бліжэйшы стол. 'Ліам? Гэта не можа быць Ліам. Разбярыся з фактамі, дзяўчынка. Гэта немагчыма!'
  
  'Сэр? Сэвідж прысунуўся бліжэй да сяржанту, яго твар побелело. 'Усё ў парадку?
  
  'Лаям? Я ... Я... ' Хардин паківаў галавой. 'Мне патрэбныя лекі. У маёй машыне. Са мной усё будзе ў парадку.
  
  Хардин адштурхнуўся ад стала, няцвёрдай хадой перасёк пакой і вылецеў праз двайныя дзверы.
  
  'Гэтая яго новая дзяўчына стане прычынай яго смерці", - сказаў Калтер, калі яна падышла да Сэвиджу. 'Марыя. Яна праблема, якую нам трэба вырашыць, праўда?'
  
  Сэвідж не засмяяўся жарце Калтера. З Хардином было што-то не так. Вельмі не так.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Адзінаццатая
  Паліцэйскі ўчастак Краунхилл, Плімут. У чацвер, 22 кастрычніка. 11.54.
  
  Хардин, спатыкаючыся, выйшаў з галоўнага ўваходу і накіраваўся да сваёй машыны. Ён расчыніў дзверцы і паваліўся на пасажырскае сядзенне. Ён адкрыў бардачок і мацаў ўнутры, пакуль не знайшоў закапцелы пластыкавы кантэйнер. У бардачку таксама была маленькая бутэлечка з вадой. Хардин зрабіў пару глыткоў і праглынуў тры таблеткі. Ён адкінуўся на спінку сядзення.
  
  Ліам? Ён правільна пачуў імя або проста сыходзіць з розуму? Не, памылкі не было. Ліам і Джэйсан. Імёны двух хлопчыкаў, безумоўна, не былі супадзеннем. Хардин глядзеў праз лабавое шкло на ўчастак. Быць афіцэрам паліцыі значыла для яго ўсё. Вядома, у яго была сям'я, жонка і двое дарослых дзяцей, якіх ён пяшчотна любіў, але яны ведалі, што яго сэрца знаходзіцца ў гэтым бетонным будынку.
  
  Хардин міргнуў, а затым страпянуўся. Гэта было бескарысна. Апошні галоўны канстэбль, Сайман Фокс, пакончыў з сабой. Дэпрэсія. Мужчына дазволіў асабістым праблемам завалодаць ім. Праблема была не ў гэтым. У гэтым не было нічога асабістага. Зусім наадварот.
  
  Хардин паклаў таблеткі і ваду назад у аддзяленне для пальчатак і зачыніў вечка. Яго погляд зноў перамясціўся на лабавое шкло. Пад адным з дворнікаў ляжаў канверт, прыціснуты да шкла. Ён выскачыў з машыны і падняў шчотку дворніка. Яшчэ адзін ліст. Ён даведаўся загалоўныя літары, якімі быў напісаны адрас. Ён схапіў канверт, адарваў клапан і выцягнуў лісток паперы, які ляжаў ўнутры. Ён разгарнуў ліст, каб паказаць серыю алоўкавых ліній, якія ўтвараюць нейкае падабенства малюнка. Акуратны і вывераны, з лічбамі побач з лініямі, невялікі штрыхоўкай і заштрыхаванай вобласцю. Хардин павярнуў ліст паперы на дзевяноста градусаў і затым убачыў, што малююць лініі. Маштабны малюнак з двух частак. Што-то накшталт архітэктурнага плана з левага боку і папярочнага перасеку з правай.
  
  
  
  'Няма. Хардин паківаў галавой і закусіў губу. 'Калі ласка, няма.
  
  Ён паклаў лісток паперы на капот машыны, прыціснуўшы яго абедзвюма рукамі. Ён зноў паглядзеў у бок станцыі. Трыццаць гадоў службы, і ўсе звялося да гэтага. Ён не лічыў бы сваё знаходжанне ў паліцыі выбітным, ён не быў ярка палаючай зоркай, але былі і іншыя спосабы служыць. Ён быў значным і годным даверу, надзейным і высакародным. І ўсё ж ...
  
  Як наконт вашага пачуцця абавязку, канстэбль Хардин?
  
  Ён успомніў словы з папярэдняга ліста. Ці быў ён высакародны? Улічваючы тое, што ён ведаў, ці мог ён сапраўды сказаць гэта? Так, падумаў Хардин, часам служба прыносіць гонар, і ў адным канкрэтным выпадку ён хутчэй падпарадкаваўся загаду, чым зрабіў тое, што лічыў правільным. У рэшце рэшт, паліцыя належыць на субардынацыю. Разорви ланцужок, і запануе хаос. Акрамя таго, усё, што ён зрабіў, гэта праігнараваў фатаграфію. Двое мужчын, якія сядзяць за сталом, бутэлька віскі, пара куфляў, гадзіннік на сцяне. Нічога асаблівага, нічога кампраметуючага. За выключэннем двух рэчаў. Па-першае, на фатаграфіі было што-тое, што прымусіла Прызнаннем, у той час простага канстэбля, адчуць відавочную няёмкасць. Што-то з гадзінамі. Па-другое, на адваротным баку фатаграфіі было напісана слова, якое толькі ўзмацніла яго непакой. Ён паведаміў пра абодвух асцярогах свайму начальніку, які перадаў фатаграфію чалавеку з Асаблівай аддзела.
  
  
  
  'Гэтаму ёсць простае тлумачэнне, хлопец", - сказаў афіцэр, які прыехаў сюды з Лондана, паказваючы на адну з фігур на фатаграфіі. 'Ён добры чалавек, ён. Высакародны чалавек.
  
  Зноў гэтае слова. Высакародны.
  
  'Але—' запратэставаў малады Хардин, шукаючы больш асэнсаваны адказ.
  
  'Табе не аб чым турбавацца. І ўсё ж ты нічога не кажаш аб гэтым, праўда?
  
  І гэта менавіта тое, што зрабіў Хардин. Падпарадкаваўся загаду. Нічога не сказаў.
  
  Хардин яшчэ раз зірнуў на малюнкі. Яны былі даволі старанна, і было відавочна, што яны малявалі. Скрынка. Згодна з планам і папярочным перасеку, скрынка мела памеры два метра ў даўжыню, паўтара метра ў шырыню і дзевяноста сантыметраў у вышыню. На папярочным разрэзе было відаць адтуліну ў зямлі, засыпанае жвірам для дрэнажу. Скрынка ляжала на дне ямы, да паверхні падымалася трубка для падачы паветра, яма была засыпана зямлёй. А ў скрынцы ляжаў малюнак Джэйсана Хобба ў выглядзе фігуркі з палачкі.
  
  Нейкі гук прывёў Джэйсана ў прытомнасць. Драпанне. Што-то падобнае на пацука. Затым зверху ўпаў невялікі прамень святла. Ён адкрыў рот, каб закрычаць, але затым спыніў сябе. Звонку хто-то быў.
  
  Ён падышоў да крыніцы святла - адтуліны ў даху скрынкі. Гладкая пластыкавая трубка ішла ўверх ад адтуліны, і ў далёкім канцы ён мог бачыць дзённае святло.
  
  
  
  'Хлопчык!' Святло раптам пагасла. 'Ты там, унізе, не спіш?'
  
  Да яго данёсся непрыемны пах з рота, і Джэйсан адхіснуўся. Ён забіўся ў кут.
  
  'Я пытаюся, Джэйсан, ты там, унізе? Голас пачуўся зноў, на гэты раз з кплівай, певучей інтанацыяй. - Я ведаю, што ты там. Не бойся. Я так хачу, каб мы былі сябрамі.
  
  Мужчына назваў яго па імя, падумаў Джэйсан. Гэта быў хто-тое, каго ён ведаў? Ён прыкусіў губу. Лепш прамаўчаць, лепш нічога не казаць.
  
  'Трымайся далей ад праёму, Джэйсан, у мяне ёсць для цябе сее-якія падарункі.
  
  Секундай пазней што-то скользнуло па трубе і ўпала зверху, з глухім стукам зваліўшыся на драўляны падлогу. Затым што-то яшчэ. Зноў і зноў.
  
  'Калі ты будзеш добрым хлопчыкам, то атрымаеш яшчэ. Аб, і гэта ўнясе трохі яркасці ў тваю жыццё'.
  
  Яшчэ адзін прадмет з грукатам зваліўся, прамень святла закружился, а затым упаў на падлогу і асвятліў адну з сцен скрынкі. Маленькі ліхтарык!
  
  Джэйсан пацягнуўся наперад і схапіў ліхтарык. У яго перахапіла дыханне, калі ён убачыў сапраўдныя памеры сваёй турмы. Ён знаходзіўся ў чым-то, які нагадвае ўпаковачны скрыню плошчай усяго ў пару квадратных метраў. Сцены, падлогу і столь з фанеры на драўляным каркасе. Адтуліну, праз якое пранікаў факел, ўяўляла сабой аранжавую зліўную трубу, выступала з даху на пару сантыметраў. На падлозе прама пад трубой ляжалі тры батончыка "Марс" і банка кока-колы.
  
  'Табе спатрэбіцца гэта і гэтыя таксама. І не трымай ліхтарык уключаным занадта доўга, добра?
  
  Праз адтуліну з грукатам паляцела пустая пластыкавая бутэлька, а затым рулон туалетнай паперы і пачак пластыкавых пакетаў.
  
  
  
  'Я...' Джэйсан забыўся аб сваіх думках не размаўляць. 'Калі ласка, выпусціце мяне.
  
  'О, не, я ніяк не магу гэтага зрабіць. Можа быць, пазней. Калі я буду ўпэўнены, што ты не паспрабуеш мяне кінуць. Да таго часу мне трэба, каб ты быў добрым хлопчыкам і заставаўся там. Усё гэта частка майго плану, разумееш?
  
  'Нееееет! Хиииииииииииии!
  
  Наверсе што-то заскрыгатаў, і святло, які падае ў трубу, зменшыўся спачатку да слабога мігацення, а затым і зусім патух. Джэйсан сціснуў ліхтарык у руках і здрыгануўся.
  
  Калі Сэвідж выйшла з галоўнага ўваходу на станцыю, яна заўважыла Прызнаннем, облокотившегося на капот свайго Freelander. Старэйшы сяржант глядзеў уніз і круціў галавой, нешта мармычучы сабе пад нос. Яна задавалася пытаннем, што з ім такое. Некаторы час таму ў яго былі праблемы са здароўем, але яна думала, што ён перажыў гэта. Хоць наўрад ці гэта было сямейным справай, паколькі шлюб Прызнаннем быў моцным, як скала. Што пакідала працу. Выпадак з двума хлопчыкамі быў пакутлівым, але яна знавала і горай. Нашмат горш.
  
  Яна трушком перасекла узлётна-пасадачную паласу, пакуль не дабралася да Прызнаннем. 'Сэр? Усё ў парадку?
  
  'Няма. Хардин не падняў вачэй. Здавалася, ён разглядае лісток паперы, які прыціскаў да капота. 'Трыццаць гадоў, Шарлота. Менавіта столькі я праслужыў у паліцыі. Я ні разу не памыліўся, заўсёды ўсё рабіў па інструкцыі. Ты мяне ведаеш. Сцяжкі, ацэнка рызык, усё напісана ў палітыцы, нічога хітрага, правілы выконваюцца літаральна. Я не думаю, што многія іншыя афіцэры ў гэтым участку маглі б сказаць тое ж самае, а вы?
  
  'Не, сэр, я не думаю, што яны маглі б.
  
  Цяпер DSupt падняў вочы. Ён усміхнуўся Сэвиджу. 'Я не меў на ўвазе крытыку ў твой адрас, Шарлота. Мы паступаем па-іншаму, ты і я. Ты не раз пераходзіў мяжу. Калі ты хочаш падняцца яшчэ вышэй у паліцыі, табе трэба змяніць свае звычкі.'
  
  
  
  'Сэр, я шкадую аб тым, што адбылося ў крымінальным аддзеле. Проста я меркаваў, што буду намеснікам старэйшага оперупаўнаважанага. Гэта тое, чым я займаюся. Лаўлю гэтых вычварэнцаў, праўда? Відавочна, я вазьму на сябе любую ролю ў камандзе, якую вы мне прапануеце.'
  
  'Дастаткова. Хардин выпрастаўся, складаючы ліст паперы, які трымаў у руцэ. 'Дай мне дзесяць хвілін, а потым прыходзь у мой кабінет, добра?
  
  Чвэрць гадзіны праз Сэвідж сядзеў за сталом Прызнаннем. Хардин адышоў у кут пакоя, дзе важдаўся са сваёй новай кававаркай. У кубак палілося што-то падобнае на сцёкавыя вады з посудамыйнай машыны. Хардин некаторы час глядзеў на напой, перш чым перадаць кубак Сэвиджу.
  
  'Табе спадабаецца тое, што я табе скажу, не больш, чым гэтая гадасць", - сказаў Хардин, беручы сваю кубак і сядаючы за стол. 'Мае словы будуць такімі ж горкімі, і іх будзе цяжка праглынуць.
  
  'На самай справе, сэр? Сэвідж узяў кубак і зрабіў глыток. Скорчил грымасу і ўсміхнуўся. 'Сумняваюся.
  
  'Ты яшчэ не чуў, што я хачу сказаць. Хардин зірнуў на сваю кубак і ўздыхнуў. 'Але паабяцай мне, што выслухаў, перш чым вцепишься мне ў глотку, добра?
  
  'Так, сэр.
  
  'Дакладна. Гэта нялёгка сказаць. Ты адхілены ад расследавання справы Джэйсана Хобба.
  
  'Чорт вазьмі, сэр, вы не можаце! Гэтыя словы вырваліся перш, чым яна прыгадала пра сваё абяцанне, дадзеным ўсяго хвіліну таму. - Я маю на ўвазе, ... Я...
  
  'Гэта нераскрытае справа. 'Хардин кіўнуў на кардонную скрынку на падлозе. 'Я б хацеў, каб вы зазірнулі ў яе для мяне.
  
  
  
  'Ні за што. Я не дазволю адхіліць мяне толькі таму, што Марыя Хелдон мае на мяне зуб. Па-першае, я не твой намеснік па справе Хобба, а цяпер я наогул адхілены ад справы. Гробаны карова не спыніцца, пакуль я не звольнюся з паліцыі. Сука.'
  
  'Шарлота! Хардин павысіў голас. 'Я павінен зрабіць цябе вымову за гэта заўвага. Гэта парушэнне субардынацыі. Аднак ты няправільна зразумела, што тут адбываецца. Гэта не мае ніякага дачынення да галоўнага констеблю, а справа вельмі важнае.
  
  - Тут холадна, сэр. Напэўна, замерзла. Вы толькі што самі сказалі. Скрынкі, набітыя тэчкамі, папкі, набітыя паперамі, паперы, набітыя сведкавымі паказаннямі, якія праглядаліся зноў і зноў. Я ведаю, што гэта такое. Гэта свайго роду праверка. Проста сказаць, што старажытнае расследаванне ўсё яшчэ працягваецца, хоць на самай справе мы ўсе ведаем, што няма ні найменшай надзеі на пякельны арышт, не кажучы ўжо пра абвінаваўчым прысудзе.'
  
  'Ты мяне здзіўляеш. Я думаў, ты ўзрадуешся магчымасці выбрацца адсюль самастойна.
  
  'Я хачу займацца нармальнай справай, сэр. Вы ведаеце, лавіць злачынцаў. Я хачу знайсці Джэйсана Хобба і злавіць забойцу Лайама Клафа.
  
  - Гэта цалкам прыстойны матэрыял.
  
  'Але чаму я? Хто-небудзь іншы, напэўна, мог бы выканаць гэтую працу?
  
  'Хацеў бы я, каб гэта было праўдай. Хардин паглядзеў на скрынку. 'Калі вам спатрэбіцца дапамога, вы можаце звярнуцца да аднаго з малодшых афіцэраў, калі на іх не занадта ціснуць. Магчыма, да констеблю Калтеру.
  
  'Занадта настойліва? Сэвідж ўздыхнула. Пахітала галавой. 'Па-чартоўску падобна на тое, што аб гэтай справе падумалі заднім лікам. На самай справе гэта не надае мне асаблівай упэўненасці.
  
  'Шарлота, я сказаў, што гэта важна. Хардин працягнуў руку і выцягнуў папку з кардоннай скрынкі. Ён паклаў папку на стол. 'І ты лепш за ўсіх падыходзіш для гэтай працы. Гэта не пакаранне.'
  
  
  
  'Так, вядома. Сэвідж прагледзеў дасье. Аперацыя "Кулён". Словы былі налепленыя на адным баку тэчкі, раздрукаваныя на старым матрычнай друкарцы, дзеля Бога. - Ёсць яшчэ што-небудзь, што мне трэба ведаць?
  
  'Проста праглядзіце дасье. Хардин зірнуў на сваю кубак з вадой для мыцця посуду. 'І я прынясу нам напоі лепей, добра?
  
  Сэвідж пацягнула тэчку праз стол і адкрыла вокладку. Яе погляд быў прыкаваны да верхняга краю першага ліста паперы. Да дакумента былі прымацаваныя дзве маленькія фатаграфіі. Фарбы на фотаздымках амаль выцвели, але выразы асоб былі непадуладныя часу. Два маладых хлопца, кожны ухмыляющийся ў камеру, здымак з тых часоў, калі твая фатаграфія ўсё яшчэ была падзеяй, а не проста паўсядзённым з'явай.
  
  Яна пашукала на старонцы дату, каб праверыць, ці дакладная яе гіпотэза. Так, дакумент быў пазначаны студзенем 1990 года, часам штогадовага разгляду справы. Яна прагледзела сінопсіс і выявіла, што першапачатковы інцыдэнт адбыўся амаль паўтара гады таму, 26 жніўня 1988 года.
  
  Цяпер яна села чытаць дасье. Справа тычылася знікнення двух хлопчыкаў, якія пражывалі ў Вудленд-Хайтс, ахоўным дзіцячым доме на ўзбярэжжы, недалёка ад Солкомба. Двое хлопчыкаў – Джэйсан Колдуэлл і Лаям Хейскит – прапалі без вестак ...
  
  Джэйсан і Ліам?
  
  Імёны выскоквалі са старонкі, на імгненне прымусіўшы яе сэрца біцца хутчэй. Супадзенне аднолькавых імёнаў здавалася неверагодным і, выпадковасць гэта ці не, стала падставай для каментароў. Ці Не гэта прымусіла Прызнаннем адрэагаваць такім дзіўным чынам, калі была раскрытая асобу хлопчыка ў тунэлі?
  
  Сэвідж зноў паглядзеў на фатаграфіі. Джэйсан Колдуэлл быў хлопцам злева. Светлыя валасы, падстрыжаныя ў стылі міскі для пудынгу, светла-блакітныя вочы і ўсмешка, якая аспрэчвала той факт, што вялікую частку свайго дзяцінства ён правёў у прытулку. Ўсмешка Лайама Хейскита была не менш шырокай, але ў яго былі карыя вочы і такія ж валасы, капа натуральных завіткоў. Яна на імгненне змоўкла. Цяпер яна ўспомніла той выпадак. Тады яна вучылася ў пачатковай школе і ўспомніла сякія-такія плёткі на дзіцячай пляцоўцы, а таксама папярэджанне сваёй маці быць асцярожнай. Усё роўна, што гэтыя два хлопчыка былі, па тэрміналогіі таго часу, малалетнімі злачынцамі, і першапачатковае падазрэнне заключалася ў тым, што яны збеглі. Пазней пагаворвалі аб тым, што хто-то палюе на маленькіх дзяцей, нават аб тым, што хто-то ў доме састарэлых мог быць замяшаны ў гэта.
  
  
  
  Плёткі. Падазрэнні. Чуткі.
  
  Так усё і было тады, але Сэвідж сумняваўся ў праўдзе. Марыя Хелдон сказала Сэвиджу, што няма дыму без агню. Ці Так гэта было ў дадзеным выпадку?
  
  Яна чытала далей, прабіраючыся праз кароткія біяграфіі хлопчыкаў і пераходзячы да выкладу справы. Першае падазрэнне, што што-то не так, паўстала, калі Джэйсан і Лаям не спусціліся да сняданку. Акно ў каморы было знойдзена пабітым, хоць заключэнне судова-медыцынскай экспертызы, здавалася, выклікала некаторыя сумневы адносна таго, як і калі гэта адбылося, і падазрэнне паказвала на наглядчыка. У наступныя дні было некалькі непацверджаных назіранняў па ўсім Девону, але нічога канкрэтнага. Персанал быў старанна апытаны, і выратавальныя службы правялі трохдзённыя пошукі на ўзбярэжжа. Былі сведчанні таго, што хлопчыкі маглі быць у суседняй бухце, дзе на пяску вышэй лініі прыліву было выяўлена некалькі пар слядоў, але больш нічога знойдзена не было, і ні ў аднаго з хлопчыкаў больш ніколі не бачылі.
  
  Яна выйшла за рамкі кароткага выкладу, паглыбіўшыся ў дакумент. Тут былі ўсе якія адносяцца да справы факты: імёны, даты, месцы, ключавыя сведкі, дэталі падзей, аналіз. Яна пачала чытаць некаторыя сведкавыя паказанні. Домам кіравалі містэр Фрэнк Паркер і яго жонка Дэбора. Паркеры сказалі, што ноччу яны нічога не чулі, і містэр Паркер выказаў здагадку, што хлопчыкам удалося збегчы пад раніцу. У іншым заяве ахмістрыня паведаміла аб знікненні вялікага кухоннага нажа. Дэтэктывы прыйшлі да высновы, што зніклыя хлопчыкі, верагодна, скралі нож, магчыма, для абароны ў сваіх падарожжах. Аднак пазней ахмістрыня змяніла сваё меркаванне, настойваючы на тым, што нож зьнік некалькі месяцаў таму.
  
  
  
  Сэвідж перачытаў дзесяткі іншых заяў, некаторыя ад іншых хлопчыкаў. Адзін з опрашивавших апісаў аднаго хлопчыка як замкнёнага, іншага - як нервовага, але агульнае ўражанне, па-відаць, было такое, што маладыя насельнікі дома былі чапурыстым і зусім не услужливыми.
  
  'Груба кажучы,' гаворыцца ў заяве аднаго з супрацоўнікаў, ' яны ўяўляюць сабой зборышча няправільных 'не", змешаных з горшымі "не", а зверху - купку гідкага дробнага лайна'.
  
  Сэвідж пахітала галавой, не зусім верачы ў тое, што чытала. Сёння, дзякуй Богу, стаўленне паліцыі змянілася. Тое, што тады цалкам магло разглядацца як перашкода паводзінах, у нашы дні інтэрпрэтуецца зусім па-іншаму. Будуць зададзены дадатковыя навадныя пытанні. У мінулым было дапушчана занадта шмат памылак, каб не расследаваць падобныя выпадкі належным чынам. Пасля аперацыі "Тисовое дрэва" і падзей у Ротерхэме паліцыя стала трохі мудрэй.
  
  Хардин вярнуўся праз некалькі хвілін, прыхапіўшы з сталовай трохі гэтага кавы. Ён адкінуўся на спінку крэсла і ўтаропіўся ў сцяну.
  
  - Аперацыя "Кулён". Гэта было больш за дваццаць пяць гадоў таму. Для мяне палову жыцця. Хардин паківаў галавой, затым нахіліўся наперад і паглядзеў на Сэвідж. 'Што ты пра гэта думаеш?
  
  
  
  'Імёны Джэйсан і Лаям не могуць быць супадзеннем. Таму вы хочаце, каб я перагледзеў справу?
  
  'Так. Я не веру, што двух хлопцаў, з якімі мы сёння маем справу, выпадкова завуць Джэйсан і Ліам. Я размаўляў з галоўным констеблем некалькі хвілін таму, і яна згодная. Яна хоча пачаць сваю вахту без шкілетаў у шафе.'
  
  'Мне здавалася, вы сказалі, што гэта не мае ніякага дачынення да Марыі Хелдон?
  
  'Гэта не мае значэння, гэта маё рашэнне. Усё, што Хелдон сказала мне, гэта тое, што яна не хацела, каб што-то хавалася пад дываном. На мой погляд, гэта азначае, што ты як раз той чалавек, які падыходзіць для гэтай працы '.
  
  Погляд Сэвідж зноў прыцягнуў верхні ліст паперы ў адкрытай тэчцы. Фатаграфіі двух маленькіх хлопчыкаў. Яны былі альбо мёртвыя, альбо жылі дзе-то далёка. Апошняе здавалася малаверагодным пасля ўсіх гэтых гадоў. Яна зноў паглядзела на Хардина. На яго лбе з'явілася маршчынка, і яна заўважыла лёгкае падрагіванне яго рукі, калі ён зноў паднёс кубак з кавы да вуснаў.
  
  'Але гэта яшчэ не ўсё, сэр,' сказаў Сэвідж. 'Хіба няма?
  
  'Вось тут-то ўсё і становіцца складаней, Шарлота. Хардин зрабіў глыток кавы і паставіў кубак. 'І тут гэта таксама становіцца асабістым.
  
  'Прабачце, сэр?
  
  'У 1988 годзе я быў маладым констеблем ў Кингсбридже. Я быў там'.
  
  - Вы ўдзельнічалі ў аперацыі "Кулён"?
  
  'Спачатку так. Але толькі на адзін дзень. Здарылася сёе-тое яшчэ, і мяне перавялі на больш неадкладныя справы. Хардин зноў адкінуўся на спінку крэсла. Ён паківаў галавой. 'Шарлота, мне трэба, каб ты занялася гэтым, але будзь асцярожная. Калі хто-небудзь спытае, проста скажы, што ёсць водгук. Гэта ўсё, што ім трэба ведаць '.
  
  'А што адбудзецца, калі я даведаюся непрыемную праўду? Сэвідж паказаў на пачак папер. 'Таму што, шчыра кажучы, я думаю, што ў расследаванні чаго-то не хапала.
  
  
  
  'Працягвай'.
  
  'Заявы супрацоўнікаў, падобна, былі прынятыя за чыстую манету. Я не думаю, што гэта адбудзецца сёння. Я быў усяго толькі дзіцем, але я памятаю, што хадзілі чуткі аб гэтым доме, і ўсё ж магчымасць жорсткага абыходжання, падобна, наогул не падымалася. Згодна з агляду, дом зачыніўся пасля інцыдэнту, і гэта, падобна, паставіла пад сумнеў любую далейшую працу па справе. Хлопчыкі былі адданыя гісторыі, забытыя.'
  
  'Тады, я думаю, нам пара загладзіць сваю віну, ці не так?
  
  Сэвідж ўздыхнула і пацягнулася за тэчкай. Яна зачыніла вокладку. Ёй не трэба было гэта справа. Яна хацела быць там і шукаць Джэйсана Хобба. Аднак загад ёсць загад, і яна мала што магла з гэтым зрабіць.
  
  'Так, сэр,' адказала яна.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Дванаццатая Кіраўнік
  Паліцэйскі ўчастак Краунхилл, Плімут. У чацвер, 22 кастрычніка. 13.00.
  
  Райлі ведаў, што скура цалкам мяняе сітуацыю. Яго турбавала костка пальца, але, магчыма, гэтага было праўдападобнае тлумачэнне. Не так ідзе справа з кавалкам скуры памерам з вялікі канверт, які, па словах Лейтона, быў выняты з чыйго-то патыліцы. Здавалася, Райлі амаль не сумняваўся ў тым, што мела месца злачынства, але якое менавіта? Магчыма, забойства? Малаверагодна. Значна больш верагодным было рабаванне магілы або непрадстаўленне паведамленні аб смерці. Сур'ёзныя злачынствы, так, але без ахвяр.
  
  Гэта пакінула фактычную надпіс на скуры. Тэкст быў недвухсэнсоўным і выклікаюць трывогу:
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Жаночы манекен ў скрынцы на плыце быў абпалены і изрублен. Рука была адарваная. Можа нанесеную шкоду служыць ілюстрацыяй таго, што можа здарыцца з баязлівымі і няверуючымі, згаданымі ў тэксце? Калі так, то ці была ўся гэтая задума паведамленнем або пагрозы? З іншага боку, магчыма, першапачатковая здагадка Эндерса была верная і ўсё гэта было свайго роду розыгрышам.
  
  'Нам трэба канфіскаваць плыт ў якасці доказы", - сказаў Райлі Эндерсу, як толькі Лейтон сышоў. 'Хай крыміналісты папрацуюць над гэтым, паглядзім, што яшчэ яны змогуць знайсці'.
  
  Тэлефонны званок начальніку порта паведаміў аб месцы апошняга прытулку плыта. Самаробнае судна было отбуксировано на верф уверх па Плиму. Там яго дасталі з вады і разбілі.
  
  'Такі быў дамаўленне'. Голас начальніка порта гучаў, нібы просячы, калі ён тлумачыў. 'Калі яны забяруць плыт з нашых рук, то змогуць рабіць з ім усё, што захочуць. На верфях заўсёды знаходзяць прымяненне такога роду матэрыялы. Разрозненыя кавалкі дрэва, пластыкавыя бочкі, лісты фанеры. Адважуся выказаць здагадку, што дзе-то складзеныя яго абрыўкі, калі вы хочаце зірнуць.
  
  Райлі так і зрабіў, і праз гадзіну яны з Эндэрсам стаялі на верфі. Верф размяшчалася на заходняй баку Плима, паміж мостам Лайра і гандляром металаломам. Разнастайныя лодкі стаялі на беразе ў розным стане, у той час як іншыя плавалі па рацэ, прывязаныя да пары доўгіх пантонаў. Райлі магла бачыць, што гэта быў іншы канец рынку ад шыкоўных прыстаняў для яхт з іх вялізнымі бліскучымі яхтамі; Джы-энд-Эс і загарэлыя жанчыны, адпачывальнікі на бездакорна чыстых кармавых палубах, былі ў дэфіцыце.
  
  Які іх суправаджаў, рабочы з скотленд-Ярда кашлянуў, і Райлі вярнуўся думкамі да працы. Ён паказаў на кучу дроў, складзеную ў ржавага транспартнага кантэйнера.
  
  'І гэта ўсё? - Спытаў Райлі.
  
  
  
  'Ага. Акрамя бочак. Супрацоўнік ярда паказаў на кантэйнер. 'Я адкрыў адзін, і мне не спадабаўся пах таго, што было ўнутры. Я збіралася іх змыць, але потым перадумала.'
  
  'Чаму?'
  
  'Забруджванне'. Мужчына павярнуўся і паглядзеў у бок вусця. 'Нават думаць пра гэта невыносна. Мы скідаем ў раку усё, што стварае праблемы, і на нас накладаюцца разнастайныя экалагічныя штрафы'.
  
  'А наконт зёлкі ў бочках, ёсць якія-небудзь ідэі?
  
  'Нейкі хімікат. Ні на адной з бочак не было этыкетак, так што рызыкаваць не варта.
  
  'Нам трэба зірнуць на іх і ўзяць ўзор для лабараторыі. 'Райлі паказаў на кучу дроў. 'І ўсё гэта, да гэтага нельга дакранацца, зразумела?
  
  Мужчына кіўнуў, а затым ўтаропіўся на Эндерса. Канстэбль дастаў з кішэні рулон бел-блакітны паліцэйскай стужкі і вялікімі кавалкамі закручваў рэшткі плыта.
  
  'Месца злачынства?' перапытаў супрацоўнік скотленд-ярда, прачытаўшы словы, надрукаваныя на стужцы. 'Тады аб якім злачынстве ідзе гаворка?
  
  Райлі на імгненне задумаўся. Ён хацеў пераканацца, што мужчына ведае, што гэта не трывіяльная праблема, але ён не хацеў нічога выдаваць.
  
  'Сур'ёзны,' сказаў ён.
  
  Паабедаўшы і яшчэ раз прагледзеўшы зводку па Кроншнепу , Сэвідж накіраваўся ў Вудленд-Хайтс. Дзіцячы дом размяшчаўся ў адасобленым месцы на ўзбярэжжа паміж Солкомбом і Хоуп-Коув, прыкладна ў пятнаццаці мілях на ўсход ад Плімута. Доўгая пад'язная дарожка абмінула стаянку для фургонаў і нетаропка спусцілася праз некалькі палёў, пятляючы, каб падысці да вялікага старога дома. Сэвідж ехаў па трасе, спыняючыся па шляху, каб адкрыць і закрыць вароты. Калі яе машына праехала апошнюю чвэрць мілі па усланай выбоінамі пад'язной дарожцы, адкрылася прыбярэжная панарама, і яна змагла разглядзець дом, які стаіць побач з няроўным выступам крыху на захад ад бухты Соар-Мілі. Далей на ўсход скалы ў шахматным парадку абрываліся ў вусце ракі Салкомб серыяй уражлівых скальных выступаў.
  
  
  
  Яна спыніла сваю машыну на вялікі, пасыпанай жвірам пляцоўцы збоку ад будынка і выйшла. Размешчаны ўсяго ў некалькіх сотнях метраў ад высокіх скал, дом меў надзвычайны від на поўдзень, дзе Сэвідж мог бачыць некалькі велізарных караблёў, якія плывуць па гарызонту. Бліжэй да берага моцны вецер хваляваў мора, а сонечнае святло прымушаў яго паверхню зіхацець, як мільён блакітных брыльянтаў.
  
  Яна абышла дом і падышла да пярэдняй часткі, дзе парадная лесвіца вяла на ганак. Зірнуўшы на фасад, яна выказала здагадку, што дом, павінна быць, віктарыянскі, хоць пазнейшыя прыбудовы да дома былі выкладзеныя каменем збоку і ззаду. Цяпер у будынку адчуваўся заняпад. Над ніжнімі вокнамі былі прыбітыя фанерныя панэлі, на кожнай з якіх аэразольнай фарбай па трафарэце было напісана "Не ўваходзіць". Вокны першага паверха не мелі такой абароны, і некалькі з іх былі разбітыя. Над ім з шыфернага даху тырчала некалькі слыхавых вокнаў. Улічваючы памеры дома, яна была здзіўленая, што гэта месца не было раскуплена забудоўшчыкамі.
  
  Участак размяшчаўся прама ў цэнтры вялікага поля, і, за выключэннем невялікага пятачка, які выглядаў так, нібы калі-то быў агародам, уся тэрыторыя была пакрыта травой. Летам гэта было б выдатнае месца для адпачынку. Яна на імгненне закрыла вочы і прадставіла, як групы хлапчукоў бегаюць на волі, гуляюць у футбол, спускаюцца да бліжэйшага пляжу і купаюцца ў моры. Магчыма, яна малявала занадта ідылічную карціну. Магчыма, свабода, якую прапаноўвала гэта месца, ператварылася ў нешта іншае. Паблізу не было іншых жылля, ніхто не бачыў нічога заганнага, ніхто не чуў крыкаў.
  
  
  
  Сэвідж адкрыла вочы і пакруціла галавой. Яна паспяшалася з высновамі. Магчыма, тут нічога не адбылося, і двое хлопчыкаў проста ўцяклі. Але калі так, то дзе яны былі апошнія два з паловай дзесяцігоддзі?
  
  Яна паднялася па прыступках. Белая фарба на ўваходных дзвярэй аблупілася, агаліўшы цёмны дуб ўнізе, а вялікая латуневая ручка, у цэнтры на марскім паветры пазелянела. На падлозе ганка ляжала пластыкавая таблічка агента па нерухомасці: Маршан Пеці, Салкомб. На паверхні ўваходных дзвярэй былі сляды там, дзе шыльда была прымацаваная да дрэва. Хто-то знёс яго.
  
  Яна ведала, што прытулак зачынілі праз год пасля таго, як зніклі хлопчыкі. Будынак да таго часу ўжо знаходзілася ў жаласным стане, і муніцыпальны савет прадаў яго за бесцань. За мінулыя гады хадзілі размовы аб тым, што гэта месца ператвораць у гатэль. Нерухомасць была бяльмом на воку, але Сэвідж мог уявіць забудоўшчыка, переделывающего ўнутраную частку пад некалькі раскошных апартаментаў. Другакласнікі з скуры прэч лезлі, каб купіць кавалачак жыцця на ўзбярэжжа. Аднак пакуль не падобна, што адбылася якая-небудзь распродаж.
  
  Яна зноў паглядзела на дзверы. Вакол замка былі відаць трэскі. Дзверы была ўзламаная. Яна ўзялася за медную ручку і штурхнула. Дзверы адчыніліся.
  
  Усярэдзіне доўгі калідор вёў у заднюю частку. На падлозе па чырвонай плітцы з каменяломні былі раскіданыя пыл і смецце. Ля адной сцяны ляжала куча птушынага памёту, чорныя і белыя паласы вялі да сьветача, дзе звязак галля адзначала старое гняздо. Паветра быў вільготным, з цяжкім пахам цвілі. Сэвідж увайшоў, пазбегнуўшы вялікага кавалка тынкоўкі, упалай з столі. Справа і злева велізарныя парталы вялі ў вялікія прыёмныя, дзе было больш прыкмет разбурэння. У адным пакоі вялікія кавалкі шпалер адклеіліся ад сцен, у той час як у іншы адсутнічала частка падлогі, цёмная, сырая дзірка адкрывала пад сабой нешта накшталт склепа.
  
  
  
  Яна прайшла па калідоры ў заднюю частку дома, дзе выявіла яшчэ некалькі пакояў: кухню, сталовую з некалькімі сталамі і лаўкамі і некалькі пакояў паменш, відавочна, калі-то выкарыстоўваліся для захоўвання рэчаў. Яна таксама выявіла дзверы ў падвал, прыступкі, вядучыя ўніз, слабы святло з адтуліны ў падлозе пакоя наверсе.
  
  Сэвідж падумала аб тым, каб спусціцца туды, але потым перадумала. У машыне ў яе быў ліхтарык. Спачатку яна агледзіць увесь дом, а потым возьме ліхтарык. Цяпер яна была ўнутры, хоць і не магла ўявіць, што яна можа знайсці такога, што магло б дапамагчы ў расследаванні. На самай справе, яна пачала задавацца пытаннем, што, чорт вазьмі, яна ўвогуле тут робіць. Не павінна было быць ніякіх доказаў, па сканчэнні столькіх гадоў. У любым выпадку, паліцыя, як мяркуецца, аглядала хату, калі хлопчыкі зніклі.
  
  Яна вярнулася ў калідор і паднялася па лесвіцы, асцярожна ставячы кожную нагу на прыступкі, турбуючыся аб прагнілых масніца. Наверсе пляцоўка вяла ў двух кірунках, ад пляцоўкі адыходзіла некалькі калідораў. Яна зазірнула ў некалькі пакояў. У двух стаяла адна або некалькі двух'ярусных ложкаў. Астатнія былі пустыя. Быў таксама асобны нумар, які выглядаў так, як быццам у ім маглі жыць супрацоўнікі. Хоць яна пачынала разумець, на што павінна было быць падобна на тое гэта месца, да гэтага часу нішто не здавалася ёй незвычайным.
  
  На адным канцы лесвічнай пляцоўкі вузкая лесвіца вяла ў пакоі на гарышчы. Сэвідж праверыў лесвіцу, а затым падняўся наверх. Лесвіца закруглялась і сканчалася на іншай пляцоўцы, некалькі дзвярэй вялі ў тры маленькія пакойчыкі. Хто спаў тут, наверсе? Цікава, падумаў Сэвідж. Ці Было гэта прывілеем - знаходзіцца высока пад кроквамі або, магчыма, пакараннем? Яна зайшла ў кожны пакой па чарзе. У першых двух не было нічога цікавага, і пакоі, здавалася, нядаўна былі заселеныя галубамі. Паўсюль быў памёт, пёры таксама. На адным з падваконнікаў побач з пабітым шклом ляжаў шкілет птушкі. У трэцяй пакоі стаялі дзве односпальные ложкі, паміж якімі ледзь можна было прайсці. У кожнай быў стары матрац, але мышы або пацукі пабывалі на матэрыяле, і ад яго мала што засталося, акрамя разарваных клочьев. Сэвідж падышоў да адной з ложкаў. Яна ўбачыла, што хлопчыкі выразалі свае імёны на дрэве ў падгалоўе ложка. Калі матрац быў на месцы, разьба была схаваная. Цяпер матрац згніў, і спіс ўяўляў сабой пераклічку хлопчыкаў, якія спалі ў гэтым пакоі. Сэвідж нахіліўся і паглядзеў на імёны. Сярод іх быў Джэйсан Колдуэлл.
  
  
  
  Хлопчык быў тут, наверсе, але, верагодна, паліцыя ведала пра гэта. Калі хлопчык збег, яны агледзелі пакоя на гарышчы і дапыталі яго суседа па пакоі. Тут не магло быць ніякіх доказаў, якія дапамаглі б ёй цяпер, ці не так?
  
  Яна апусцілася на калені ля ложка і зазірнула пад раму. Пад ложкам, падобна, нічога не было. Яна сунула руку пад ложак і правяла пальцамі па ніжняй баку рамы. Там нічога не было схавана, але яна намацала шурпаты ўчастак дрэва на адной з ножак. Яна яшчэ ніжэй апусціла галаву. На ножкі ложка было выразана яшчэ некалькі слоў. На гэты раз не імёны, а прапановы.
  
  
  Сэвідж глыбока ўздыхнула і прыкусіла губу. Яна хутка агледзела астатнюю частку рамкі, а затым перайшла да другой ложка. Нічога. Яна адпаўзла назад па падлозе і зноў паглядзела на словы. "Тут што-то не так", - падумала яна. Яна на імгненне ўтаропілася на ложак, і тут да яе дайшло. Дрэва рамы было брудным, пакрытым пылам і сее-дзе измазанным птушыным памётам. Аднак ножка з надпісам была чыстай, як быццам яе пачысцілі, магчыма, перад тым, як імя было выразана на дрэве.
  
  
  
  Сэвідж ўстала, не ведаючы, ці было гэта доказам або няма. Яна падышла да аднаго з мансардных вокнаў і ўтаропілася на адкрываны выгляд. Ці магчыма, што хто-то пранюхалі аб пераглядзе справы і прыйшоў сюды, каб пакінуць ёй падказку? Яна не ведала, але, паколькі Хардин вырашыў правесці расследаванне ўсяго пару гадзін таму, гэта здавалася малаверагодным.
  
  Яна ўжо збіралася адысці ад акна і накіравацца да лесвіцы, калі што-то прыцягнула яе ўвагу. Па дарожцы ехала машына. Машына заехала на паркоўку і спынілася побач з машынай Сэвідж. Кіроўчая дзверцы адчыніліся, з машыны выйшаў мужчына. Крыху за пяцьдзесят, коратка падстрыжаныя каштанавыя валасы, няголенага, старая куртка па-над кашулі лесаруба, пад адзеннем вытыркае мускулістае целасклад будаўніка. Мужчына крыху пастаяў ля машыны Сэвідж, перш чым сплюнуць на зямлю. Ён падышоў да задняй часткі сваёй машыны, адчыніў багажнік і што-то выцягнуў адтуль. Затым ён павярнуўся да дома і зірнуў на паддашкавыя вокны. Сэвідж отпрыгнула таму, яе сэрца шалёна калацілася. Яна павольна нахіліла галаву наперад і зноў выглянула вонкі. Мужчына накіроўваўся да ўваходных дзвярэй, трымаючы ў правай руцэ доўгі металічны прут.
  
  Наведаўшы катанне на верф, Райлі і Эндэрс накіраваліся праз Плим ў Дженниклифф на чарговую разведку. Было крыху больш за палову трэцяга, калі Эндэрс загнаў "Фокус з басейнам" на аўтастаянку. Тузін іншых машын стаяла ў шэраг з аднаго боку пасыпанай жвірам пляцоўкі, ветравыя шкла паблісквалі ў промнях нізкага зімовага сонца. У некалькіх пасажыраў быў позні абедзенны перапынак. Рыба са смажанай бульбай на кардонным падносе. Танная нездаровая ежа, набытая за некалькі фунтаў. Але, падумала Райлі, від на Плімут-Саўнд быў неацэнны.
  
  
  
  'Мы маглі б перахапіць па бутэрбродзе з беконам, пакуль мы тут, - сказаў Эндэрс, калі яны выйшлі. Ён паказаў на кафэ, якое знаходзілася ля падножжа парослага травой схілу ніжэй аўтастаянкі. 'Кубачак гарбаты таксама не перашкодзіла б.
  
  Райлі паківаў галавой. 'Патрык, ці бывае час, калі ты не думаеш пра ежу?
  
  'Калі я сплю", - сказаў Эндэрс. Затым ён усміхнуўся. 'Не, гэта забудзь. Мне таксама сніцца ежа'.
  
  'Што ж, калі б вы маглі надаць хвіліну-іншую гэтым расследаванні, я быў бы вам вельмі ўдзячны, як, упэўнены, і падаткаплатнік.
  
  Яны прайшлі міма кафэ, і Эндэрс накіраваўся да сцяжынцы, якая вяла ўніз па скалах да пляжу. Райлі паляпаў яго па плячы.
  
  'Няма. 'Ён паказаў на бетонную пляцоўку з парай лавак і тэлескопам з монетоприемником. 'Давайце паглядзім вунь туды. Адсюль нам будзе лепш відаць Праліў.
  
  Райлі падышоў туды, дзе на адным канцы бетоннай пляцоўкі стаяў вялікі кавалак паліраванага граніту. На камені было выгравіравана малюнак гарызонту, цікавыя кропкі былі паказаны з указаннем адлегласцяў да кожнага.
  
  'Аб чым вы думаеце, сэр? - Спытаў Эндэрс.
  
  'Я спрабую разабрацца, адкуль, чорт вазьмі, узяўся плыт. Вось. Райлі выцягнуў з кішэні невялікую брашуру. 'Табліцы прыліваў. Лейтон сказаў мне, што ў аўторак вецер быў паўночна-заходні. Паводле яго тэорыі, плыт быў спушчаны на ваду адкуль-то з-за праліва або ўверх па рацэ. Прыліў спаў, і паўднёва-заходні вецер перанёс плыт на гэты бок праліва. Прылівам яго выкінула на бераг і выкінула на мель.'
  
  
  
  'Значыць, адтуль? - Спытаў Эндэрс, паказваючы на іншы бераг, туды, дзе зелянела пляма, акружанае морам. 'Ўніз па Тамару, міма выспы Дрэйка і сюды. Здаецца малаверагодным падарожжа.'
  
  'Усё роўна. Райлі правёў рукой па кавалку граніту, разглядаючы славутасці, адзначаныя на паверхні. 'Пытанне ў тым, для чаго прызначаны плыт і, вядома, адкуль, чорт вазьмі, бяруцца костка пальца і скура?
  
  "Я думаю, пытанне ў тым, - сказаў Эндэрс, ківаючы галавой туды, дзе сцежка спускалася да пляжу, - якога чорта ён тут робіць?'
  
  Райлі павярнулася і прасачыла за позіркам Эндерса туды, дзе высокі мужчына ў бэжавым плашчы стаяў, гледзячы на Праліў.
  
  'Чортаў Дэн Філіпс. Райлі паківаў галавой. Філіпс быў крымінальным рэпарцёрам Plymouth Herald, і ў яго была звышнатуральная здольнасць вынюхвае гісторыю, выкарыстоўваючы свой пацучыны нюх, каб выявіць нават драбнейшую нітачку доказаў. - Ты маеш рацыю, якога чорта ён тут робіць?
  
  У гэты момант рэпарцёр зрабіў паўзу. Яго галава рухалася злева направа, пакуль ён аглядаў марскі пейзаж.
  
  'Клянуся, я бачу, як ён принюхивается,' сказаў Райлі. 'Ого. Ён заўважыў нас.
  
  І сапраўды, Філіпс разгарнуўся на сцежцы і накіраваўся да іх з шырокай усмешкай на твары.
  
  - Такім чынам, я знаходжуся сёе на чым, - сказаў Філіпс, падышоўшы да іх. 'Рады цябе бачыць, Дарыус.
  
  'Да чаго? - Спытаў Райлі.
  
  'Што ж. Філіпс зноў усміхнуўся і паказаў на кафэ. 'Падобна на тое, ты тут не на абед, няма ніякіх прыкмет падбрэхавічы, а што тычыцца іншага сабачага баўлення часу – сабачай палявання - я думаю, табе лепш сысці, калі сцямнее. І я б страціў твайго напарніка, ён проста не ўмее гэта рабіць.'
  
  
  
  'Дэн, - сказала Райлі, калі Эндэрс злосна паглядзеў на яе. 'Мы проста робім перапынак. Збіраемся перакусіць. Так што, калі ты не пярэчыш ...
  
  'Бутербродики з беконам па крузе? Філіпс накіраваўся прэч. 'Мой крык. І калі ты будзеш добра сябе паводзіць, я распавяду табе, чаму я тут. Табе будзе цікава, я абяцаю. Вельмі зацікаўлены.
  
  'Сэр? - Прашаптаў Эндэрс. 'Мы сапраўды не павінны.
  
  'Магчыма, ты маеш рацыю, але ён нешта задумвае,' сказаў Райлі. Ён павярнуўся, каб рушыць услед за Філліпсам. 'І я хачу ведаць, што менавіта.
  
  Яны падняліся па схіле і селі за столік для пікніка каля кафэ. Філіпс з'явіўся праз некалькі хвілін з падносам, на якім былі тры батончыка бекону і тры кубкі гарбаты.
  
  Ён плюхнуўся на крэсла, і яны ўзяліся за ежу.
  
  'Тады да справы, - сказаў Філіпс, зрабіўшы некалькі глыткоў. Ён пацягнуўся за сурвэткай і выцер трохі таматнага падліўкі з кутка рота. 'Вы тут з-за таго плыта, ці не так?
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік трынаццатая
  Недалёка ад Болберри, Саўт-Хэмс, Дэвон. У чацвер, 22 кастрычніка. 14:45.
  
  Сэвідж выйшаў з каморкі на маленькую пляцоўку і паглядзеў уніз па лесвіцы. Хто-то хадзіў двума паверхамі ніжэй. Грукнулі захлопнувшаяся дзверы, і па хаце грукат пракаціўся. Затым яна пачула, як мужчына падымаецца па лесвіцы на другі паверх.
  
  'Тады дзе ты? Голас быў грубым і поўным пагрозы. 'Думаеш, ты можаш прыходзіць сюды і займацца сваімі наркотыкамі і бруднымі справамі, ці не так?
  
  'Алё? Сэвідж крыкнуў з лесвіцы. Лепш бы яе прысутнасць не стала поўнай нечаканасцю. 'Тут афіцэр паліцыі.
  
  На другім паверсе пачуліся шоргалі нагамі людзі. 'Ты не правядзеш мяне так, маленькая сучка.
  
  Мужчына з'явіўся ў поле зроку ля падножжа лесвіцы. Ён падняў вочы, на яго круглым пухлом твары з'явілася ўсмешка.
  
  'Дэтэктыў-інспектар Шарлота Сэвідж,' прадставілася Сэвідж, дастаючы пасведчанне. 'Тут па паліцэйскаму справе.
  
  'Дакладна, любімая. Вядома, ты правы. А цяпер пачакай, я падымуся, каб разабрацца з табой.
  
  'Калі вы прыгледзьцеся, то ўбачыце, што я сапраўды афіцэр паліцыі. Мае калегі дакладна ведаюць, дзе я знаходжуся, і калі са мной што-небудзь здарыцца, яны вельмі хутка вас выследят'.
  
  
  
  'Гэй? Мужчына падняўся на некалькі прыступак, а затым спыніўся і ўтаропіўся на працягнутую руку Сэвідж. 'Добра, выкажам здагадку, вы афіцэр паліцыі, якога чорта вы тут робіце?" Гэта прыватная ўласнасць.'
  
  'Дзверы была адкрыта. У любым выпадку, я расследуе злачынства.
  
  'Тады аб якім злачынстве ідзе гаворка? Я шмат разоў паведамляў аб вандалізме, але ніхто так і не знайшоў час прыехаць сюды.
  
  'Гэта старое злачынства. Даўніны. Зніклыя хлопчыкі.
  
  'Хейскит і Колдуэлл? Мужчына паківаў галавой. 'Вы дарма марнуеце час. Тут нічога няма, нічога з таго, што я вам расказваю.
  
  Тое, як мужчына вымавіў гэтыя імёны, здалося Сэвиджу дзіўным, амаль афіцыйным.
  
  'А вы хто, містэр...?
  
  'Сэмюэл. Элайджа Сэмюэл.
  
  'Што ж, містэр Рычард, я павінен папярэдзіць вас, што, вандалы вы ці не вандалы, вы не можаце нападаць на людзей з жалезнымі прутамі.
  
  'Гэта мая ўласнасць, і вы ўварваліся на чужую тэрыторыю. Вам патрэбен ордэр на ператрус гэтага месца'.
  
  'Тут няма чаго шукаць, ці не так? Я проста хацеў адчуць, на што быў падобны дом'.
  
  - Адчуць? Рука Сэмюэля мацней сціснула жалезны прут. 'Ты не можаш сабе ўявіць, якім пеклам было гэта месца, мілая. Тыя хлопчыкі не ўцяклі. Яны былі занадта напалоханыя, каб зрабіць гэта. Яны ведалі, што ў рэшце рэшт іх зловяць і вернуць сюды. Няма, Хейскит і Колдуэлл ўсталі пасярод ночы і пайшлі ў Соар-Мілі-Коув. Затым яны ўвайшлі ў ваду і паплылі. Прама з вады. Нават летам прайшло б зусім няшмат часу, перш чым іх цела анямелі б. Гадзіну або каля таго, і ў іх была б гіпатэрмія. Ты ведаеш, што гэта з табой робіць? Сэвідж пахітала галавой. Мы з былымі вайскоўцамі аднойчы бачылі гэта на трэніроўцы. У Кэрнгормсе. Мы былі ў глыбокім снезе, шасцёра з нас, ва ўмовах поўнай цемры. Двое хлопцаў запалі ў недатляненне і адмовіліся ісці далей. Яны сышлі ў стане, падобным на сон; нам давялося пакінуць іх ці загінуць самім. Тыдзень праз, калі надвор'е праяснілася, мы паслалі верталёт забраць трупы. Такім чынам, вы бачыце? Для Хейскита і Колдуэла боль скончылася там, у вадзе. Яны заснулі, укачиваемые хвалямі, а прачнуліся ў лепшым месцы.'
  
  
  
  'Значыць, вы былі тут, у Вудленд-Хайтс?
  
  'Мяне тут было не больш, чым Хейскита і Колдуэла. Мы ўсе былі прывідамі. Глядзі. Сэмюэль выцягнуў свабодную руку ў бок, далонню да Сэвиджу. 'Ты бачыш мяне наскрозь. Я нішто, абалонка чалавека.
  
  'Што тут адбылося, містэр Сэмюэл? Вы павінны расказаць мне, расказаць каму-небудзь. Працягваецца перагляд справы, і, калі тут былі здзейсненыя якія-небудзь злачынства, мы павінны знайсці вінаватых і пасадзіць іх.
  
  'Рэцэнзія? Сэмюэль паківаў галавой, ледзь не засмяяўся, а затым пагардліва паглядзеў на Сэвідж. 'У нас у арміі таксама былі падобныя рэчы, і гэта лухта сабачая, праўда? Вы ставіце галачку, каментуеце, а затым адкладае справу яшчэ на дзесяць гадоў. Што тычыцца злачынстваў, злачынства заключалася ў тым, што ніхто не звярнуў на гэта ўвагі, і нам не паверылі.'
  
  '"Мы"? Значыць, вы былі тут пастаянным жыхаром?
  
  'Рэзідэнт? Хутчэй зняволены. Толькі ў зняволеных было больш правоў, чым у нас.
  
  'Цяпер усё па-іншаму. Пасля аперацыі "Ціс" кожнае агенцтва значна больш адчувальна да гістарычных злоўжыванняў. Вашага аповяду павераць, і, калі гэта наогул магчыма, вам будуць прад'яўленыя абвінавачванні.'
  
  'Не, любімая. У маю гісторыю не павераць, і абвінавачванняў не будзе, таму што ты больш нічога ад мяне не даб'ешся. Ты думаеш, я хачу, каб бульварная прэса лазіла ў мінулым? Не, гэта гісторыя. Я купіў гэта месца некалькі гадоў таму, памылкова мяркуючы, што валоданне домам як-то палепшыць сітуацыю, але гэтага не адбылося. Цяпер я прадаю. Я хачу здымацца. Я выявіў, што ёсць іншыя спосабы, каб вырашаць свае асабістыя праблемы. Сэмюэль жалезным дубцом ўдарыў па парэнчах. Адна з стоек разляцелася ўшчэнт. - А цяпер, калі вы не пярэчыце, я хацеў бы, каб вы сышлі.
  
  
  
  Сэвідж кіўнуў. 'Добра, але памятай, што я сказаў. Калі тут што-небудзь здарыцца, людзям прад'явяць абвінавачванні, зразумеў?
  
  'Прэч адсюль!
  
  Сэвідж праслізнуў міма Сэмюэля і рушыў уніз па лесвіцы. Сэмюэл не рушыў услед за ім. Яна спусцілася на першы паверх; яна чула, як Сэмюэл шалее на гарышчы, калі расчыніла ўваходныя дзверы і выйшла на ганак. Яна збегла па прыступках ганка, і пры гэтым адно з мансардных вокнаў разбілася, а знутры пачуўся гук таго, як Сэмюэль разбурае спальню.
  
  Райлі адкусіў кавалачак рулета з беконам. Некалькі хвілінаў жаваў, каб адцягнуць Філіпса. Як журналіст даведаўся пра плоте і чаму ён зацікавіўся, Райлі паняцця не меў.
  
  'Ну, ведаеш, чатыры літары. Лодка Гека Фіна. Філіпс паўабернуўся да мора. 'І яе знайшлі на пляжы, ці не так?
  
  'Магчыма, так і было. Райлі прасачыла за позіркам Філіпса. 'Хоць, шчыра кажучы, для цябе гэта не занадта цікавая гісторыя.
  
  'Праўда? Я думаю, тут ты памыляешся. Філіпс зрабіў глыток гарбаты. 'Але пакуль адкладзі гэта ў бок. Ёсць сёе-тое яшчэ.
  
  Райлі пачакаў, але журналіст нічога не сказаў. 'Працягвайце.
  
  'Нейкі містэр Пэры Зліць. Гэта імя што-небудзь кажа?
  
  'Вядучы амерыканскага ток-шоў? - Абыякава перапытаў Райлі. 'Ці, можа быць, кандыдат у прэзідэнты ад Рэспубліканскай партыі?
  
  'Альбо ты дурны, альбо лічыш мяне такім. Пэры Зліць жыве ў Плимстоке, і яго машыну знайшлі кінутай на пусткі ў аўторак вечарам, з таго часу, як ты адправіў людзей на яго пошукі.
  
  
  
  Райлі ўздыхнуў. 'Добра, значыць, прапаў хлопец. Ты ведаеш, са колькімі няўдачнікамі мы маем справу штогод?
  
  'Мяркую, сотні, але справа не ў гэтым.
  
  'Так у чым жа справа, Дэн? Я сапраўды не...
  
  'Паслухайце, сяржант Райлі,' перапыніў яго Філіпс з ноткай хвалявання ў голасе. 'У мяне ёсць сёе-тое па Слиту. Можна нават сказаць, што я выконваў за вас вашу працу.
  
  'Добра. 'Райлі дэманстратыўна адклаў шклянку, варожачы, не гуляе лі Філіпс ў нейкую гульню. Райлі кіўнуў Эндерсу. Эндэрс дастаў нататнік. 'Раскажы мне. Але калі гэта нейкая авантура, у вас вялікія праблемы. Рулет з беконам або без рулета.'
  
  'Не заводись, абяцаю. Філіпс пакінуў сваю ежу і цяпер дастаў таблетку. Яго пальцы слізганулі па паверхні, а затым ён перадаў таблетку Райлі. 'Прачытайце гэта.
  
  Райлі ўзяла планшэт і вгляделась ў малюнак, якое запоўніла экран. Гэта была першая старонка мясцовай газеты – North Devon Gazette. Газета асвятляла раён вакол Байдфорда і Барнстейпла. Філіпс ткнуў пальцам у загаловак у бакавой панэлі: Неспакой з нагоды зніклага на тыдзень мясцовага вікарыя.
  
  'І? - Спытаў Райлі. 'Якое гэта мае дачыненне да Мокрым снезе або плыце?
  
  'На першы погляд, нічога'. Філіпс забраў планшэт, і яго пальцы вывелі новае малюнак. 'Мой рэдактар папярэдзіў мяне аб гэтай гісторыі і папрасіў напісаць артыкул аб стрэсах, звязаных з працай вікарыя ў сельскай парафіі. Хацеў, каб я паказаў, што не заўсёды ўсё было так зялёна і прыемна. Калі я пачаў даследаваць, я знайшоў сее-што значна больш цікавае. Зніклага вікарыя клічуць Цім Бенедыкт. Яму за шэсцьдзесят. Мясцовая паліцыя ў Барнстейпле разглядае версію аб тым, што на яго паўплывала напружаная праца.'
  
  
  
  'Я ўсё яшчэ не разумею...
  
  'Вось. Філіпс вярнуў планшэт. - Тут фатаграфія, якую вам трэба паглядзець.
  
  На экране цяпер быў бачны плыт. Выява было не вельмі добрым. Святло падала збоку, і ўсе куты былі крывымі.
  
  'Дык ты ўсё ведаеш аб гэтым", - сказаў Райлі, збіраючыся вярнуць планшэт Филлипсу. 'Вялікая рэч'.
  
  'Не так хутка. Філіпс працягнуў руку і адсунуў планшэт. 'Выпадковы мінак зрабіў гэта фота да таго, як з'явіліся вы, так што я прыношу прабачэнні за якасць. Зрэшты, усё роўна, малюнак і так добрая. Павялічце малюнак у верхняй частцы скрынкі, там, дзе знаходзіцца рычаг. Скажыце мне, што вы бачыце. '
  
  Райлі забраў планшэт назад, а затым прыклаў вялікі і паказальны пальцы на экране. Падзяліў іх. Драўляная скрынка раздулася, і малюнак стала няроўным. І ўсё ж ён мог бачыць гравіроўку на перадплечча манекена, літары, якія яны з Эндэрсам з усіх сіл спрабавалі разабраць.
  
  ТБ/ПС/СН/ПЕКЛА
  
  'І што? Філіпс сеў і скрыжаваў рукі на грудзях, самодовольная ўсмешка распаўзлася па яго твары. 'Я што-то наблытаў ці што?
  
  'Не, я...' Райлі паківаў галавой. Цікава, што за склад розуму ў Філіпса, які мог натыкнуцца яго на думку аб сувязі. 'Чорт, я ў гэта не веру. Павінна ж гэта быць простым супадзеннем, ці не так?
  
  'Як вам заўгодна. 'Філіпс адкінуўся на спінку крэсла. 'Думаю, што няма.
  
  'Сэр? Эндэрс перастаў жаваць свой батончык і выцягнуў шыю ўбок, каб паглядзець на экран. 'Сухоты / PS / CH / BP. Я не разумею.
  
  'Разбярыцеся з гэтым, канстэбль, гэта па-чартоўску відавочна, - раўнуў Райлі, варожачы, як ён збіраецца растлумачыць Хардину, што крымінальны рэпарцёр знайшоў што-тое, што яны выпусцілі з-пад увагі. - Першыя пары літар абазначаюць Ціма Бенедыкта і Пэры Зліць.
  
  
  
  Трыццаць хвілін праз Сэвідж стаяла на уцёсах над бухтай Соар-Мілі. Яна пакінула Вудленд-Хайтс, паехала на бліжэйшую аўтастаянку Нацыянальнага фонду і прайшла пешшу па прыбярэжнай сцежцы паўмілі. Цяпер яна глядзела ўніз, на абрамлены скаламі пяшчаны заліў. Нягледзячы на яго непрыступнасць, яна прадставіла, што летам на маленькім пляжы будзе поўна народу. У гэты час года тут нікога не было відаць. Яна пайшла па сцежцы, якая зігзагападобна спускалася да бухце, абыходзячы скальны выступ і прадзіраючыся скрозь папараць і утесник. Унізе яна, спатыкаючыся, спусцілася па бетоннага пандусе туды, дзе ў пачатку пляжу была складзеная маса марскіх водарасцяў, перамяшаных з смеццем. Яна перасягнула праз абломкі і ступіла на пясок. Быў адліў, і ў вусце вузкай бухты белая вада пенілася вакол скал, калі хвалі з грукатам набягалі на іх.
  
  У адкрытым моры яхта пагойдвалася на моцнай зыбе, пакуль каманда пракладвала сабе шлях з зацішнага боку да Солкомбу, у той час як бліжэй да берага лодчонке накіроўвалася ў процілеглым кірунку, над галавой кружыла зграя чаек, а самотны рыбак на борце быў добра захутаны ад непагадзі.
  
  Двое хлопчыкаў зніклі ў жніўні. Тэмпература вады павінна была складаць каля семнаццаці градусаў. Вядома, не Арктыка, але час выжывання склала б усяго некалькі гадзін, і гэта без уліку здольнасці хлопчыкаў трымацца на плаву ў тым, што, паводле справаздачы, было бурным морам. Ці мае рацыю Элайджа Сэмюэль? Яны заключылі, што-то накшталт пагаднення пра самагубства і кінуліся ў акіян пад начным небам? Калі гэта так, то чаму целы не былі знойдзены? Вядома, прыліўныя плыні маглі забраць іх далёка ўздоўж ўзбярэжжа, але Сэвиджу здавалася малаверагодным, што там нічога не выявіцца. Да таго ж, трэба было ўлічваць надпіс на каркасе ложка. Гэта наводзіла на думку аб зусім іншай гісторыі, чым тая, якую распавёў ёй Сэмюэль.
  
  
  
  Яна выйшла туды, дзе прыбой слізгаў па пяску. Набегла хваля, і Сэвиджу прыйшлося адскочыць на некалькі крокаў. Яе сляды напоўніліся вадой, і абрысы памякчэлі. Раптам ёй у галаву прыйшла ідэя. Успаміны пра Джэйсане Колдуэлле і Лайаме Хейските пабляклі сапраўды гэтак жа. Спачатку размытыя, а затым канчаткова сцёртыя з паверхні часам. Яны не пакінулі пасля сябе нічога, акрамя слядоў на вільготным пяску, якія неўзабаве былі змытыя. Паміраючы маладымі, яны так і не атрымалі шанцу ні пасталець, ні чаго-то дамагчыся ў сваім жыцці, ні завесці дзяцей. "Тое ж самае было і з яе дачкой Клариссой", - падумала яна. Яе сляды існавалі толькі ва ўспамінах некалькіх людзей, і аднойчы яны знікнуць назаўжды.
  
  Сэвідж пахітала галавой, расчараваная і сярдзітая. Вось чаму яна павінна ўдзельнічаць у расследаванні Лакуны, а не ганяцца за якой-небудзь глупствам. Колдуэла і Хейскита ўжо даўно нельга было выратаваць, але Джэйсан Хобб - зусім іншая справа.
  
  Яна павярнулася, каб сысці. Паварочваючыся, яна зірнула на сляды, якія пакінула на пляжы. Яшчэ адзін набор адбіткаў перасякаў яе ўласныя і ішоў паралельна лініі прыліва. Яны вялі да адной баку бухты і знікалі ў вадзе, як быццам чалавек абмінуў скалы і цяпер быў злоўлены ў пастку ў наступнай бухце ўзнімальным прылівам. Сэрца Сэвідж на імгненне забілася хутчэй, але затым яна ўбачыла постаць, якая стаіць на схіле скалы, як быццам яны выбраліся з мора. Сэвідж пільна вгляделся ў фігуру, чорную на фоне неба, рысы асобы былі невыразнымі. "Усё ж мужчына", - падумала яна. Хударлявая, вызначана не грувасткая постаць Элайджи Сэмюэля. І ён назіраў за ёй.
  
  Некалькі секунд нічога не адбывалася. Затым мужчына падняў руку, нібы ў знак прывітання, перш чым рушыць ўверх па схіле і знікнуць за грэбнем. Сэвідж павярнуўся і пабег уверх па пляжы. Яна натыкнулася на водарасці, а затым выбралася праз вузкую шчыліну на сцежку ля берага. Яна пабегла ўверх па схіле, але праз некалькі секунд яе лёгкія разарваліся, а ногі падкасіліся. Гэта было бескарысна, ён быў занадта далёка, занадта высока. Сэвідж спынілася, упёршы рукі ў сцёгны, цяжка дыхаючы, варожачы, што менавіта яна бачыла, што задумаў гэты таямнічы мужчына.
  
  
  
  Джэйсан не мог сачыць за часам. Дзень і ноч праляцелі непрыкметна. Адзінае, што паказвала на працягу гадзін, - гэта выпадковы гук подъезжающей і ад'язджаў машыны. У якой–то момант - праз два, можа быць, праз тры дні пасля таго, як яго ўпершыню схапілі, – камень наверсе зноў заскрыгатаў, і голас паклікаў ўніз.
  
  'О, Джэйсан, ты там, унізе?' У трубе мільгануў святло. "Я тут, наверсе, са сваім старым прыяцелем Ухмылкай. Мы абодва спадзяемся, што ты станеш і маім старым сябрам. Бачыш, я цяпер зусім адзін, а Ухмыляющийся - не лепшая кампанія. Шчыра кажучы, ён нічога не робіць, толькі слухае.'
  
  Джэйсан не варушыўся. Магчыма, калі б ён прыкінуўся мёртвым, мужчына адкрыў бы скрынку, каб паглядзець, што адбываецца.
  
  'Джэйсан, перастань. Ты на самай справе не больш займальны, чым Ухмыляющийся. Гэта вельмі расчароўвае. Асабліва таму, што я прынёс табе яшчэ сякія-такія падарункі. Вось некалькі батончыкаў для сняданку і пірожнае. Так, і яшчэ некалькі слоікаў колы.'
  
  Джэйсан закусіў губу. Яму хацелася піць, а ў жываце урчало ўжо некалькі гадзін. Апошні батончык "Марс" быў з'едзены даўным-даўно, і калі ён у бліжэйшы час чаго-небудзь не з'есць, то напэўна ўпадзе ў прытомнасць.
  
  'О, Джэйсан! У цябе ёсць дзесяць секунд, каб што-небудзь сказаць, інакш я сыходжу. Раз, два, тры, чатыры...
  
  Джэйсан прыціснуў калені да грудзей і выдаў ціхі стогн.
  
  
  
  '... восем, дзевяць, т...
  
  'Спыні! Калі ласка! Я буду тваім сябрам, проста дай мне чаго-небудзь выпіць.
  
  'Добры хлопчык. На канцы цюбіка зашуршал пакет, і адтуль вываліўся каскад шакаладных батончыкаў. 'Беражыце галаву, я прынясу некалькі слоікаў і бутэльку вады.
  
  Джэйсан адышоў у бок, калі банкі з грукатам пакаціліся па трубе. Ён схапіў адну і пстрыкнуў кольцам, пачулася гучнае шыпенне, калі ліпкая вадкасць разбрызгалась паўсюль. Ён паднёс банку да вуснаў і зрабіў вялікі глыток.
  
  'А цяпер я збіраюся расказаць табе крыху пра сябе, а потым ты зробіш тое ж самае, добра?
  
  'Аб' кей, ' прамармытаў Джэйсан паміж глоткамі колы.
  
  'Пышна! Рушыла паўза, а затым голас панізіўся да шэпту. 'Ты вядзеш дзённік, Джэйсан? Ведаеш, калі я быў хлопчыкам, я вёў яго!
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Чатырнаццатая
  
  Сёння пятніца, і Бэнтлі зноў тут. Ён прыехаў, калі апускаліся прыцемкі, цудоўным вечарам. Мы ўсе гулялі ў футбол на заднім двары. Мама з'ехала куды-небудзь на выходныя, і я выказаў здагадку, што яна ў Лондане на "Бэнтлі". Яе адсутнасьць азначала, што бацька быў у добрым настроі і дазволіў ўсім хлопчыкам не класціся спаць дапазна. Але потым мы заўважылі машыну. Бацька з ровам выбег з дома і загадаў нам заходзіць унутр. Ён загадаў мне ісці ў свой пакой. Апынуўшыся там, я выглянула ў акно і ўбачыла, як ён сустракаецца з Бэнтлі ля падножжа лесвіцы. Бацька здаваўся злуецца, і я пачула, як ён павысіў голас. Бэнтлі проста паціснуў плячыма, і тонкая ўсмешка ўпрыгожыла яго вусны. Ён сказаў што-тое, чаго я не пачула, і затым яны ўдваіх увайшлі ўнутр, Бэнтлі першым, а за ім бацька, схіліў галаву.
  
  Я пачакаў трохі, а затым пракраўся з свайго пакоя. Дзверы ў нашу кватэру у канцы калідора была адкрыта, і я чуў галасы, якія даносіліся знізу: майго бацькі і вартаўніка, а таксама яшчэ аднаго начнога работніка. Я прайшоў у заднюю частку дома. На лесвічнай пляцоўцы ёсць створчатое акно, а прама за акном чыгунная вадасцёкавая труба. Я падняў акно і вылез на падваконнік. Я спусціўся па трубе, як рабіў шмат разоў да гэтага, і праз некалькі секунд ужо стаяў на бетоннай пляцоўцы перад кухняй.
  
  У кухні было цёмна, але праз акно я магла бачыць прастакутнік святла. Дзверы ў склеп была адкрыта. У падвал бацька водзіць хлопчыкаў для пакарання, але я толькі што чула, як бацька размаўляў. Я абышоў дом, далей ад кухні, і выйшаў на двор за домам. Я апусціўся на калені побач з тым месцам, дзе з паветранага цэглы адкрываецца від на склеп. Калі я зазірнула ўнутр, то ўбачыла Бэнтлі! А пад ім на ложку - хлопчыка.
  
  
  
  Бэнтлі зняў свой рэмень і абгарнуў яго вакол шыі хлопчыка. Ён ехаў на ім так, нібы сядзеў верхам на кані, выкарыстоўваючы рэмень як павады. Пакуль хлопчык змагаўся, ён круціў і цягнуў, пакуль хлопчык не супакоіўся. Затым ён прыслабіў ціск, пакуль хлопчык зноў не паварушыўся. Ён паўтараў працэдуру зноў і зноў, атрымліваючы задавальненне. Барацьба. Цягнуць. Подчиняйся. Освободись. Змагайся. Цягнуць. Подчиняйся. Вызвалі.
  
  Як бы мне ні хацелася, я не магла адвесці погляд ад жахлівай карціны. Бэнтлі нагадваў белага насарога. Чорныя валасы на белай лускаватай скуры. Шырокія зморшчыны вакол таліі. Ён фыркнуў і зароў, а затым скончыў. Ён паваліўся на ложак на імгненне, перш чым падняцца. Хлопчык усхліпнуў і скруціўся клубочкам, і ўпершыню я заўважыла светлыя валасы.
  
  Джэйсан!
  
  Пастух вяртаецца ў хлеў, каб адведаць сваіх палонных. Яго машына спыняецца перад варотамі, і ён адмыкае вісячы замак, скрепляющий цяжкую ланцуг. Ён хлюпае па гразі і накіроўваецца да каменных прыступках. Ён на імгненне спыняецца. Справа - закалочанага фермерскі дом, які мае патрэбу ў сур'ёзным рамонце. Злева, за каменнай сцяной, распасціраюцца да гарызонту велізарныя зялёныя і карычневыя раўніны.
  
  Ён паціскае плячыма і падымаецца па прыступках. Рассоўная металічная дзверы зачынены на іншы вісячы замак. Ён адчыняе дзверы, адкрывае яе і заходзіць унутр. Там калідор з белымі сценамі і бетонным падлогай. На столі люмінесцэнтныя лямпы забяспечваюць асвятленне. Электрычныя кабелі праходзяць па браняванай магістралі, а амаль на вышыні столі звісае вентыляцыйная труба. На першы погляд гэта месца нагадвае інтэнсіўны свінагадоўчы або птушкагадоўчы цэх, магчыма, скотобойню.
  
  
  
  У канцы калідора ёсць невялікі калідор. Праход вядзе ўглыб будынка да наступнай рассоўных дзвярэй. Ён глядзіць ўздоўж калідора і праз дзверы туды, дзе адкрываецца шырокая пакой. У цэнтры ўзвышаецца алтар з мноствам лопасцяў, гідраўлічных плунжеров і правадоў. Авіякампаніі паднімаюцца да приваренному парталу наверсе і падключаюцца да латунным якія рэгулююць клапанам. Старонняму назіральніку алтар здаецца чым-то з мясаперапрацоўчага цэха, але, як крыва ўсміхаецца Пастух, малаверагодна, што машына пройдзе праверку на працаздольнасць і бяспека.
  
  Ён паварочваецца туды, дзе ёсць яшчэ дзве дзверы. За кожнай дзвярыма малюсенькая камера. Аголеная каменны мур. Два кроку на адзін. Бетонны падлогу з тонкай россыпам саломы. Святло пранікае праз зацягнутую сеткай перагародку. Пастух падыходзіць да левай дзверы. Там ёсць невялікае адтуліну, ён зрушвае яго ў бок і зазірае ўнутр. Стары скруціўся абаранкам на падлозе, дрыжучы ці то ад холаду, ці то ад страху. Лёгкі стук у дзверы не прыносіць адказу.
  
  Ён падыходзіць да наступнай камеры і зазірае і туды. Пэры Зліць сядзіць, прыхінуўшыся спіной да задняй сцяне, але, калі адкрываецца люк, ён ускоквае на ногі.
  
  'Што, чорт вазьмі, адбываецца?' Зліць крычыць у дзверы. 'Я не ведаю, што за гульню ты задумаў, але ты гробаны псіх. Выпусці мяне адсюль!'
  
  'Гэта не гульня, і я далёкі ад вар'яцтва", - кажа Пастух. 'Не марнуй сваю энергію на спробы збегчы. Лепш маліся аб прабачэнні. Я ведаю, што дараваў'.
  
  'Паслухай, у мяне ёсць грошы. Зберажэнні. Наяўныя, калі ты адвядзеш мяне да дзірцы ў сцяне. Можаш забраць іх. У мяне ёсць ISA з амаль трыццаццю кілаграмамі ўнутры. Ён твой. Усе гэта.'
  
  
  
  'Грошы нічога не значаць", - катэгарычна кажа Пастух. 'Вы не можаце купіць дар Божы. Грошы корань усіх злы'.
  
  'Хто, чорт вазьмі, ты такі?' Зліць стаіць у цэнтры малюсенькай камеры. 'Па меншай меры, скажы мне гэта'.
  
  'Маё імя не мае значэння, але з маёй дапамогай ты спазнаеш любоў Божую'.
  
  Пастух пераварочвае кардонку і пампуе галавой. Як і той мужчына, Зліць яшчэ не ўсвядоміў, што нарабіў. Аднак неўзабаве яны абодва зразумеюць ступень сваёй віны. І хутка іх прымусяць заплаціць.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел Пятнаццаты
  Паліцэйскі ўчастак Краунхилл, Плімут. Пятніца, 23 кастрычніка. 9.07.
  
  Першым справай у пятніцу раніцай Сэвідж выявіла, што яна сядзіць у сваім кабінеце ў асяроддзі некалькіх кардонных скрынак. Пакуль яна адсутнічала ў чацвер днём, скрынкі забралі з сховішчы дакументаў. Яшчэ ў васьмідзесятых частка матэрыялаў была загружана ў новаствораны Нацыянальны кампутар паліцыі, але большая частка - не. На тое, каб разабрацца ў гэтай кучы, падумала яна, сышло б паўжыцця. І што яна магла знайсці такога, што ўпусцілі іншыя?
  
  Яна вырашыла пачаць са спісу асноўных сведак і неўзабаве знайшла знаёмае імя: Элайджа Сэмюэль. Аказалася, што ён жыў у Вудленд-Хайтс у пачатку васьмідзесятых, а затым, што дзіўна, улічваючы жорсткае абыходжанне, аб якім ён казаў, быў найманы наглядчыкам дома. Перанясемся ў цяперашні час, і зараз гэта месца належала яму. Калі хлопчыкі зніклі, у яго тройчы бралі інтэрв'ю, і кожны раз ён распавядаў адну і тую ж гісторыю. Тая, пра тое, як хлопчыкі адправіліся ў Соар-Мілі-Коув і паплылі ў мора. Сэвідж прагледзеў заявы іншых хлопчыкаў. Ні адзін з іх не згадаў аб пагадненні пра самагубства, якое, па словах Сэмюэля, заключылі Джэйсан і Лаям. Магчыма, яны распавялі толькі Сэмюэлю. Або, магчыма, пакт быў выдумкай, створанай для таго, каб Сэмюэль мог рацыяналізаваць сітуацыю.
  
  
  
  Прыкладна праз гадзіну яна зрабіла перапынак, каб выпіць кавы з буфета. Іншыя знаёмыя афіцэры між іншым кіўнулі ёй, але, падобна, былі занадта занятыя, каб размаўляць. Lacuna напружвалася, былі задзейнічаны дадатковыя рэсурсы, і цяпер каманда працавала з усіх сіл, каб зрабіць усё магчымае ў пошуках забойцы Ліама Клафа. І ўсё ж ніхто не меў асаблівай надзеі знайсці Джэйсана Хобба жывым.
  
  Сэвідж аднесла свой кавы ў аддзел крыміналістыкі. Старшы інспектар Гарретт у белых дошак глыбакадумна ківаў, пакуль Колльер нешта тлумачыў. Гарретт пацерабіў пасму сівых валасоў, што ўпала на лацкан пінжака, занепакоены плямай на сваім бездакорным гарнітуры. "Ён дэтэктыў з іншай эпохі", - падумаў Сэвідж. Прайшло. Яна нічога не мела супраць яго ўзросту, але яго метады былі зацягнутыя ў уціхамірвальнай кашулю, такую ж стеснительную, як каўнерык на яго бездакорнай кашулі. Апошнія некалькі месяцаў ён быў хронометристом, отсчитывающим дні да атрымання пенсіі. Сэвідж задаваўся пытаннем, ці будзе яна так жа расчараваная пасля трыццаці гадоў службы.
  
  Яна выпіла свой кавы, а затым змяла папяровы шкляначку і выкінула яго ў бліжэйшую сметніцу. Яна была раз'юшаная. Як бы моцна Хардин ні падкрэсліваў важнасць перагляду справы Кроншнепа, гэта было нішто ў параўнанні са тэрміновасцю Лакуны. Сувязь паміж справамі ў лепшым выпадку можа быць слабой, у горшым - той факт, што імёны супадаюць, проста дзіўнае супадзенне. Калі на свабодзе серыйны забойца, менавіта яна павінна спрабаваць яго злавіць. Гаррет не разбіраўся ў справах такога роду. Ён быў так жа скаваны правіламі, як і Хардин. Лакуна заключалася ў тым, каб пранікнуць у вобраз думак звар'яцелага звера, а Гаррет паняцця не меў, як гэта зрабіць.
  
  Яна вярнулася ў свой офіс і зноў пачала праглядаць сведкавыя паказанні. Вудленд-Хайтс кіравалі містэр Фрэнк Паркер і яго жонка Дэбора. Яны жылі ў асобнай кватэры ўнутры дома і карысталіся ёю. У Паркеров быў трынаццацігадовы сын, які жыў з імі, а таксама Сэмюэл – наглядчык – і два школьных настаўніка. Была таксама ахмістрыня - міс Эдыт Бикелл, – якая прыходзіла гатаваць і прыбіраць. І Сэмюэль, і школьныя настаўнікі жылі ў агульным доме ў суседняй вёсцы. Калі да знікнення двух хлопчыкаў была датычная несумленная гульня, то адзін або некалькі з гэтых людзей ведалі пра гэта.
  
  
  
  Сэвідж зноў прагледзеў справаздачу аб акне ў каморы. Сэмюэль сцвярджаў, што Фрэнк Паркер папрасіў яго прыехаць і адрамантаваць акно, але ў сваім уласным заяве Паркер адмаўляў гэты факт. Акрамя таго, судова-медыцынская экспертыза паказала, што акно было разбіта звонку, а не знутры. Сэмюэль, падобна, хлусіў.
  
  Паркер, па меншай меры, з заяў, здаваўся ў некаторым родзе тыранам. Следчыя апісалі дысцыпліну як падобна дысцыпліне работного дома дзевятнаццатага стагоддзя, а яго стаўленне да паліцыі - стрыманае і неохотное супрацоўніцтва. Тым не менш, не было знойдзена нічога, што магло б выкрыць каго-небудзь у доме, і неўзабаве расследаванне зайшло ў тупік. На працягу шасці месяцаў пасля інцыдэнту Вудленд-Хайтс быў зачынены пасля прамога ўмяшання Міністэрства ўнутраных спраў.
  
  Яна вырашыла, што Паркер павінен быць першым у яе спісе інтэрв'юяванага, і была здзіўленая, выявіўшы, што ён жыве ў вёсцы Хоуп-Коув, усяго ў мілі ад яе дома. Тэлефонны званок з просьбай дамовіцца аб сустрэчы, на які адказала бесцеремонная жанчына, доўжыўся ўсяго трыццаць секунд. Тым не менш, сумоўе было прызначанае на пазней за раніцу, і Сэвідж ўзрадавалася, што канстэбль Калтер быў вольны і змог суправаджаць яе.
  
  
  
  Райлі і Эндерсу спатрэбілася амаль два гадзіны, каб даехаць да маляўнічай вёскі, размешчанай у сельскай мясцовасці Паўночнага Дэвону, недалёка ад мяжы з Корнуоллом. Мясцовы афіцэр сустрэў іх ля ўваходу ў дом Ціма Бенедыкта. Канстэбль Падлогу Сидвелл быў відавочна не ў сабе. Яму было за трыццаць, з прыязнымі манерамі, тыповы вясковы паліцэйскі, але ён не разглядаў знікненне Бенедыкта як нешта іншае, акрамя як па віне самога мужчыны.
  
  'Яго машыны няма,' сказаў Сидвелл, паказваючы на гараж збоку ад асобна стаіць ўчастка. 'І яго паперніка таксама. Хоць я прасачыў за яго крэдытнымі карткамі, і ні адна з іх не была выкарыстана.
  
  'Дык ты думаеш, ён перасягнуў самога сябе? - Спытаў Эндэрс. 'Бліжэй да Бога?
  
  'Я не ведаю, дзе ён,' сказаў Сидвелл, кінуўшы погляд на Эндерса. 'Я спадзяюся, што ён аб'явіцца.
  
  'Вядома. Райлі кіўнуў. Па тэлефоне ён толькі сказаў Сидвеллу, што ў іх быў падобны выпадак. Нічога пра плоте або Пэры Зліць. 'Мы можам увайсці?
  
  Сидуэлл прайшоў праз садовую брамку і падняўся па бетоннай дарожцы. Дом быў сучасным, але з белымі эркерам з ПВХ у псевдосвинцовом стылі. Дзве прыступкі вялі да ўваходных дзвярэй, якую канстэбль адкрыў без ключа.
  
  'Прыбіральшчыца тут,' сказаў ён у якасці тлумачэння. 'Не было асаблівага сэнсу адмяняць сустрэчу.
  
  Сидвелл выйшаў у калідор, Райлі і Эндэрс рушылі ўслед за ім. Лямінаванага падлогу нагадваў дуб, але нішто іншае не адпавядала предвзятому прадстаўленні Райлі аб тым, якім павінен быць дом святара. Стол стаяў побач з вешалкай для адзення, а лесвіца вяла ўверх па адной баку хола. Інтэр'ер быў зроблены ў выставачным доме Барратта.
  
  'Ты ўжо тады прыбраўся ў гэтым месцы? - Спытала Райлі. - Да таго, як прыехала прыбіральшчыца?
  
  
  
  'Бошедший?
  
  'Экспертыза. Адбіткі пальцаў. Прыкметы ўзлому.
  
  'Няма. Сидуэлл паківаў галавой. 'Але ўзлому не было. Дзверы былі не зачынены.
  
  'І гэта не здалося вам дзіўным?
  
  'Ну... Сидвелл змоўк і прыкусіў губу. 'Шчыра кажучы, спачатку так і было, але я з Байдфорда. Тут людзі часта пакідаюць свае дзверы незамкнутая, нават адкрытымі, калі надвор'е добрая. Акрамя таго, гэта дом вікарыя. Людзі не сталі б у яго красці. Не ў гэтай частцы святла. '
  
  'Зразумела. Райлі злёгку ўсміхнуўся. 'І мы колькі ... у дзесяці, пятнаццаці мілях ад Байдфорда? Я мяркую, што рухавік унутранага згарання дабраўся і да гэтых месцаў, так што не выключана, што хто-то мог сюды пад'ехаць, ці не так?'
  
  'Не, я мяркую, што няма.
  
  Эндэрс ціха прысвіснуў. 'Я мог бы адасобіцца тут, сэр. Гучыць идиллически. Павінна быць, гэта людзі больш высокага класа, чым тыя мярзотнікі і потаскухи, што жывуць у нас на поўдні.
  
  Сидвелл правёў іх у гасціную. У адным канцы стаяў стол, у іншым - канапа і два крэслы, пакой была падзелена імітацыяй аркі. Бюро ля сцяны было завалена паперамі, збоку ад папер стаяў ноўтбук. Сидуэлл падышоў да стала.
  
  'Я праз многае прайшоў", - сказаў ён. 'Нічога незвычайнага. Ніякіх праблем на працы, ніякіх абавязкаў, ніякіх любоўных лістоў ад тайнага прыхільніка. З кампутарам таксама няшмат. Я размаўляў з рознымі прыхаджанамі, і ніхто з іх не змог прапанаваць ніякага тлумачэння яго знікнення. У епархіі таксама. Яны, вядома, занепакоеныя. Я так разумею, біскуп збіраецца папрасіць вернікаў памаліцца за Бенедыкта ў нядзелю.'
  
  'Гэта дапаможа,' сказаў Райлі.
  
  'Вы думаеце? Сидвелл пачаў гартаць дакументы на бюро. 'Я і сам не магу гэтага зразумець. Наколькі я магу судзіць, гэты чалавек святы.
  
  
  
  'Паслухайце, гэта рызыкоўна, але ў нас у Плімут злачынец. Ён... Райлі змоўк. З калідора пачуўся гул. Аддалены свісцячы гук. Райлі на імгненне павярнулася, а затым зноў паглядзела на Сидвелла.
  
  'Прыбіральшчыца,' сказаў Сидвелл. - Я ж сказаў вам, што яна працуе ў пятніцу. Я ведаю, што на мінулым тыдні тут нікога не было, але ...
  
  - Яна таксама была тут у мінулую пятніцу? - Спытала Райлі. Сидвелл кіўнуў. 'Гэта значыць, што яна прыбіралася пасля знікнення Бенедыкта?
  
  'Так, але я не бачу...
  
  'Пачакай тут. Райлі выбегла з пакоя. У калідоры зверху даляцеў гук пыласоса. Райлі падняўся па лесвіцы і ўбачыў жанчыну сярэдніх гадоў, якая штурхала Дайсон ўзад-наперад у канцы лесвічнай пляцоўкі. Ён кашлянуў.
  
  'Божа мой! Жанчына павярнулася і, убачыўшы Райлі, выпусціла пыласос. 'Калі ласка, не трэба...
  
  'Паліцыя, мадам,' сказаў Райлі. 'Дэтэктыў-сяржант Дарыус Райлі. Я з канстэбля Сидвелл.
  
  'А - Жанчына засмяялася. 'Я думала, вы...
  
  'Не звяртай увагі. 'Райлі водмелі выпадковы расізм. 'Я проста хачу спытаць цябе сёе пра што наконт мінулай пятніцы.
  
  'Але я абмяркоўваў гэта з Падлогай. Усё было ў парадку. Цім не прыбраў свае прыналежнасці для сняданку, але, акрамя гэтага, не было ніякіх прыкмет таго, што што-то не так. Ніхто не ведаў, што ён знік, да суботы.'
  
  'Вядома, але ўборка? Райлі паказала на пыласос. 'Ты прыбіраў у мінулую пятніцу раніцай?
  
  'Так. Зверху і знізу.
  
  'І там нічога не змянілася?
  
  'Не, я ж табе сказаў.
  
  'А пакет, які цяпер знаходзіцца ў пыласосе, гэта той жа самы?
  
  
  
  Жанчына пахітала галавой. 'Тут няма мяшка. Гэта адзін з тых, што выкарыстоўваюцца ў цыклонах. Але я не опорожняла пыласос, калі вы гэта маеце на ўвазе.
  
  'Вы не пярэчыце, калі мы зірнем?
  
  'Вядома, няма. Жанчына нахілілася да пыласосу і шчоўкнула зашчапкай. Цыліндр адышоў, і яна перадала яго Райлі.
  
  'У ванную? - Спытала Райлі. Жанчына паказала на дзверы на супрацьлеглым баку лесвічнай пляцоўкі. Райлі падышла і ўвайшла, жанчына рушыла ўслед за ёй. 'Вы нідзе не заўважылі бязладзіцы? Канкрэтна кавалачкі паперы?'
  
  'Зараз, калі вы згадалі пра гэта, гэта зрабіла я. Жанчына глядзела, як Райлі вылівае змесціва вакуумнага балона ў ванну. 'Цім выпадкова разліў змесціва свайго папяровага пуншу. Аскепкі былі раскіданыя па ўсёй гасцінай.'
  
  Райлі ўсміхнуўся пра сябе, адчуваючы, як яго сэрца пачынае біцца трохі хутчэй ад слоў гэтай жанчыны. Ён утаропіўся на шэрую масу валасоў і пылу, якая цяпер купкай ляжала на белай паверхні ванны, і крануў гэтую кучу кончыкам пальца. Сярод гэтага бязладзіцы ён заўважыў тое, што шукаў: некалькі кавалачкаў канфеці. Ружова-жоўтыя, пакрытыя малюсенькімі лічбамі.
  
  Вёска Хоуп-Коув звернутая строга на захад, бетонны волнорез і мыс Ніт-Тейл забяспечваюць жыхарам невялікую абарону з боку мора. Сэвідж і Калтер праехалі міма пярэстага навалы дамоў, сгрудившихся вакол пляжу і гасцініцы. Прыбярэжная дарога адзін сябар вышэйшы пляж, а затым падымалася прэч ад мора, ведучы ад вёскі да шэрагу вялікіх уладанняў, размешчаных высока на ўзгорку. Ўстанова Фрэнка Паркера размяшчалася на шырокай тэрыторыі, і да яго вяла няроўная дарога. Сэвідж павярнуў на дарожку і прыпаркаваўся ля ўваходу. Пара вялікіх жалезных варот вісела на цагляных слупах, а ўчастак акружаў высокі драўляны плот.
  
  
  
  - Відавочна, не любіць наведвальнікаў, мэм. - Калтер звярнуў увагу на шыльду "Прыватным асобам уваход забаронены" . 'Вы ўпэўненыя, што не хочаце, каб я быў там з вамі?
  
  'Няма. Пагавары з суседзямі, ' сказаў Сэвідж. 'Але будзь асцярожны. Складзі ім якую-небудзь гісторыю. Што-небудзь, каб выцягнуць якія-небудзь пікантныя падрабязнасці аб Паркерах.
  
  Яны выйшлі з машыны, і Калтер нетаропка накіраваўся па дарожцы да наступнага дому, у той час як Сэвідж штурхнуў вароты. Пад'язная дарожка вяла да асобна які стаіць гаража, а да ўваходных дзвярэй вялі прыступкі. Вялікія дрэвы стаялі па абодва бакі ад дома і адкідвалі на яго глыбокія цені, не дазваляючы сонца пранікаць у цёмныя, пакрытыя мохам рокарии. Калі б частка дрэў высеклі, з дома адкрываўся б цудоўны від на бухту і далей, на Бигбери-ён-Сі і востраў Бург. Як бы тое ні было, велізарныя зараснікі рододендроны закрывалі агляд і, як падумаў Сэвідж, прыцягвалі староннія вочы.
  
  Дзверы адкрыла місіс Паркер, жанчына гадоў шасцідзесяці з невялікім. Цёмная, сумная адзенне была з іншай эпохі і складалася з доўгай чорнай спадніцы і чорнага жакета з накрухмаленай белай кашуляй пад імі. Суровая, Дзікая думка, рыпучы голас жанчыны, калі яна казала, толькі пацвярджаў гэты факт.
  
  'Вы, павінна быць, жанчына-паліцэйскі,' сказала місіс Паркер. 'Вам тут не радыя, і гарбаты, вы не атрымаеце. Фрэнк у гасцінай. Заходзьце самі.
  
  Місіс Паркер стаяла, прытрымліваючы дзверы, і нават не паспрабавала паказаць Сэвиджу, куды ісці. Сэвідж увайшоў і ступіў на голыя дошкі падлогі. Дошкі рыпелі, калі яна ішла па калідоры. Яна спынілася побач з дзвярыма справа і зазірнула ўнутр. Не, гэта была сталовая. З іншага боку была яшчэ адна дзверы, і Сэвідж перайшоў яе.
  
  
  
  'Сюды. 'Раздалася знутры грубая каманда, голасам, падобным на голас місіс Паркер, але на актаву ніжэй. - У вас ёсць дзесяць хвілін, і я пачаў адлік часу з таго моманту, як вы ўвайшлі праз парадную дзверы.
  
  Сэвідж увайшоў у пакой. Як і ў калідоры, тут былі голыя дошкі падлогі, толькі патрапаны кілімок перад камінам. Над камінам вісела фатаграфія хлопчыка ў срэбнай рамцы з аднаго боку. Фіранкі на вялікім эркерном акне былі зашморгнены, шчыліну шырынёй усяго ў далонь прапускала святло. Сонца прочертило паласу на падлозе, якая цягнулася да каміна, акуратна падзяляючы напалову адзіную мэбля ў пакоі: два крэслы з высокімі спінкамі. Адно з іх займаў Фрэнк Паркер. Паркер быў старэй сваёй жонкі на некалькі гадоў, з маршчыністым тварам і запавшими вачыма. Ён кіўнуў Сэвиджу і паказаў на іншы крэсла, высунуўшы костлявую руку з рукавы кашулі. Як і яго жонка, Паркер быў апрануты ў белую кашулю з чорнай вопраткай, штаны мешковато аблягалі худыя ногі, пінжак быў туга зашпілены на гэтак жа трупным целе.
  
  'Сядайце,' сказаў Паркер. 'Давайце працягнем, вы і так патрацілі хвіліну свайго часу.
  
  У Паркера была дзіўная манера гаварыць. Пасля заканчэння прапановы ён пакідаў рот прыадчыненым, агаляючы зубы. Манернасць стварала ўражанне, што ён апярэджвае ўсе, што Сэвідж збіраўся сказаць.
  
  'Дэтэктыў-інспектар Шарлота Сэвідж,' сказала Сэвідж, дастаючы сваё службовае пасведчанне. 'Я тут па нагоды Вудленд-Хайтс.
  
  'Я ведаю, хто вы,' сказаў Паркер. - І я здагадваюся, навошта вы тут.
  
  'Вы кіравалі домам у канцы васьмідзесятых, калі зніклі Лаям Хейскит і Джэйсан Колдуэлл. У той час хадзілі чуткі, але большасць людзей верылі, што яны збеглі. Прайшло амаль трыццаць гадоў, а яны ўсё яшчэ не аб'явіліся. Я тут, каб высветліць, што здарылася з тымі двума хлопчыкамі. '
  
  
  
  Рот Паркера адкрыўся, яго шэры мову правёў па ніжніх зубах. Ён паглядзеў на гадзіннік на каміннай паліцы, а затым аблізаў па чарзе абедзве вусны.
  
  'Смешна. Чаго вы чакаеце дамагчыся? Калі Лаям і Джэйсан зніклі, вы усе збегліся. Абшукалі кожны цаля дома, але нічога не знайшлі.
  
  'Хадзілі чуткі аб жорсткім абыходжанні ў прытулку, містэр Паркер, гэта ўсё, што мне вядома.
  
  'Чуткі - гэта вельмі добра, і яны могуць разбураць жыцця, нават прыводзіць да масавых забойстваў, але, у рэшце рэшт, гэта ўсяго толькі словы. Хейскит і Колдуэлл збеглі. Дзе яны цяпер і што намышляюць, ведае толькі Бог. Калі дзе-то ў гэтай гісторыі ёсць грэшнікі, я ўпэўнены, што яны будуць асуджаныя.'
  
  'Я размаўляў з чалавекам, які быў пастаянным жыхаром. Ён сказаў мне, што дом быў падобны на пекла'.
  
  'І ён сказаў вам' навошта прыйшоў? Паркер адкінуўся на спінку крэсла, выглядаючы расслабленым, але яго рукі ўчапіліся ў падлакотнікі, і празрыстая скура нацягнуўся на костках пальцаў. 'Яны былі правапарушальнікамі, інспектар Сэвідж. Усе яны. Хлусы, ашуканцы, злодзеі, хуліганы, галаварэзы. У нас нават быў дзесяцігадовы хлопчык, які зарэзаў свайго малодшага брата.'
  
  'Вы хочаце сказаць, што ніколі не бачылі і не чулі нічога падазронага, што ніколі не было гвалту?
  
  'О, гвалт сапраўды мела месца. Падтрымліваць парадак было амаль немагчыма. Яны пастаянна біліся паміж сабой. Самых буяных даводзілася стрымліваць, каб яны не прычынілі шкоды сабе ці іншым'.
  
  'Лаям і Джэйсан?
  
  'Няма, шчыра кажучы, яны былі добрымі хлопцамі. Калі яны зніклі, я быў спустошаны. Як вы можаце сабе ўявіць, інцыдэнт стаў адначасова прафесійнай і асабістай трагедыяй. Я не мог зразумець, чаму яны збеглі. Як быццам нашай любові і клопату было недастаткова.'
  
  
  
  Сэвідж заўважыла, як Паркер на імгненне адвёў ад яе погляд. Яна павярнулася і ўбачыла місіс Паркер, якая стаіць у дзвярах, скрыжаваўшы рукі на грудзях, з панурым выразам твару.
  
  'Гэтыя хлопчыкі былі апантаныя д'яблам. 'Місіс Паркер развяла рукі і апусціла іх уздоўж тулава, напружаная, са сціснутымі кулакамі. 'Збегшы, яны адкінулі нашу прыхільнасць, шпурнулі ўсю нашу любоў нам у твар. Я маліўся, каб іх знайшлі, каб яны маглі вярнуцца і быць пакараныя'.
  
  'Пакараны? Сэвідж паглядзеў на місіс Паркер, потым зноў на містэра Паркера. 'Вы маеце на ўвазе зьбіты?
  
  'Дысцыпліна заўсёды адпавядала злачынству", - непрымірыма сказаў Паркер. 'Але не збіцця. Гэта слова наводзіць на думку аб чым-то з 1880-х, а не з 1980-х. Я не тыран'.
  
  'Няма?
  
  'Зусім няма. Я проста жыў, дапамагаў людзям, калі мог, дараваў сваіх ворагаў. Мяне будуць судзіць, як і ўсіх нас, калі я выпушчу свой апошні ўздых.
  
  'Нашы аднагодкі могуць судзіць нас сурова'.
  
  'Я кажу пра Всемогущем, інспектар, а не пра чуткі ў класе. Вы верыце ў Бога?
  
  'Няма. Не зусім.
  
  'Бог карае. І пасля смерці, і пры жыцці'. Паркер пацягнуўся за кіем, прыслоненай да спінкі крэсла. Ён узяў кій у адну руку і пастукаў ёю па далоні другой. 'Калі б гэтыя хлопчыкі звярнуліся за дапамогай да Бога, большасць з іх праблем было б вырашана.
  
  Сэвідж міжволі здрыгануўся, калі Паркер сціснуў вусны ў падабенстве ўсмешкі. Пачулася паляпванне, паляпванне, паляпванне. Не Паркер з кіем, а яго жонка, якая ўваходзіць у пакой і якая з'яўляецца за плячом Сэвідж.
  
  'Ты зграшыла, Шарлота? Кашчавая рука місіс Паркер кінулася наперад і схапіла Сэвідж за перадплечча. Яна нахілілася, і Сэвідж адчуў непрыемны пах з рота. 'Ці можаце вы сказаць, што вялі бездакорную жыццё?
  
  
  
  'Я вельмі сумняваюся, што яна зможа. 'Паркер падняўся з крэсла. Ён ступіў наперад, навіс над ёй сваім хударлявым целам. 'Няхай той, хто без граху, першым кіне камень, інспектар. Тады я зрабіў тое, што было лепш для хлопчыкаў, і я не баюся адказваць за свае дзеянні. А ты?'
  
  'Я папярэджваю вас, - сказала Сэвідж, вызваляючы руку з хваткі місіс Паркер. 'Я магу вас арыштаваць.
  
  'Я так і думаў, што ты ў любым выпадку збіраешся гэта зрабіць. 'Паркер скасіў вочы ўніз, а затым стукнуў кіем па падлозе серыяй отрывистых удараў, падкрэсліваючы кожнае вымаўлены ім слова. 'Арыштаваць. Нас. За. Забойства.'
  
  'Ну што, інспектар? Місіс Паркер зноў кранула Сэвідж, на гэты раз злёгку за плячо. - Вы можаце альбо арыштаваць нас, альбо...
  
  'Можаш прыбірацца адсюль да чортавай маці. Містэр Паркер пастукаў кіем па спінцы крэсла Сэвідж. Ён павярнуўся бокам і паглядзеў на камінную паліцу. 'Дзесяць хвілін скончыліся.
  
  Сэвідж ўскочыла на ногі і ўстала паміж Паркерам і яго жонкай. Яны нават не паспрабавалі яго спыніць. Яна павярнулася ў дзьвярах.
  
  'Я не ведаю, што адбылося ў Вудленд-Хайтс, але магу сказаць вам, што мае намер гэта высветліць. Сэвідж развярнулася на абцасах і пайшла па калідоры да ўваходных дзвярэй. Яна расчыніла дзверы і збегла па прыступках. Адкрываючы жалезную брамку, яна азірнулася на дом. Паркеры рассунулі фіранкі і стаялі, як пара статуй, утаропіўшыся на яе зверху ўніз.
  
  'Мэм? Калтер прыхінуўся да машыны. Яна кіўнула на дом. 'Усё ў парадку? Гэтыя двое выглядаюць як сапраўдная пара дзівакоў.
  
  
  
  'Можна і так сказаць. 'Сэвідж праслізнуў у браму. 'Містэр Паркер ледзь ці не пагражаў мне кіем.
  
  'Пагражаў? Кальтер рушыў да брамы. 'Тады мы павінны вярнуцца туды і арыштаваць яго.
  
  'Няма. 'Сэвідж пахітала галавой і глыбока ўздыхнула. 'Нам трэба больш доказаў.
  
  'Ну, суседзі не вельмі-то дапамаглі. Паркеры трымаюцца асабняком. Яны не ўмешваюцца ў вясковую жыццё, і з наведвальнікамі, па-відаць, абыходзяцца хутка.
  
  'Хіба я проста не ведаю гэтага,' сказаў Сэвідж.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Шаснаццатая
  Паўночны Дэвон. Пятніца, 23 кастрычніка. 13:23.
  
  Райлі і Эндэрс пакінулі канстэбля Сидвелла ў замяшанні, сказаўшы яму толькі, што яны знайшлі сувязь паміж іх справай і знікненнем Ціма Бенедыкта, і гэтай сувяззю з'яўляецца выкарыстанне электрашокера. Райлі сказаў, што няма ніякіх сумненняў у тым, што Бенедыкт быў выкрадзены. Аднак на дадзены момант ён маўчаў пра сувязі з плытом.
  
  'Сидвелл. Ён у іншы лізе, - сказаў Эндэрс, калі яны ад'язджалі. 'А ты думаў, плимутские дэтэктывы адсталыя.
  
  'Толькі ты, Патрык", - сказаў Райлі. 'Але Сидвелл мае рацыю ў адным. То ёсць, чаму Бенедыкт?'
  
  'Ну, ты мог бы спытаць: "Чаму мокры снег?" Двое мужчын у пяцідзесяці мілях адзін ад аднаго, але павінна ж быць сувязь, праўда?
  
  'Вось менавіта. Праблема ў тым, што яны зусім розныя асобы.
  
  'Несупастаўныя?
  
  'Бенедыкту за шэсцьдзесят, Зліць на дваццаць гадоў маладзей. Бенедыкт - святар, а Зліць - гандляр наркотыкамі для жывёл. Не магу ўявіць, каб іх шляхі перасякаліся.
  
  'А як наконт мокрага снегу? Ён мог быць тут, на фермах у акрузе.
  
  'Добрае заўвагу. Мы можам праверыць яго расклад, хоць я не ўпэўнены, што яго ўчастак распасціраецца так далёка на поўнач. Райлі глядзела праз ветравое шкло, як міма праносіліся жывыя загарадзі і палі. 'Мы тут на адлегласці цэлага свету ад Плімута. Малюсенькія вёсачкі, некалькі маленькіх гарадкоў, нічога асаблівага. Я не бачу нічога такога, у чым мог быць замешаны Бенедыкт, што адпавядала б таму, што рабіў Зліць.'
  
  
  
  'Гэтая жанчына, Сара. Тая, што тэлефанавала па мабільным. Яна можа быць сувязным звяном. У яе быў раман і са Слитом, і з Бенедыктам, і яе мужанёк раззлаваўся і прыбраў абодвух мужчын.
  
  'Ну, хто цяпер ў іншай лізе, Патрык?' Райлі засмяяўся. 'Не, я гэтага не бачу. Бенедыкт, вядома, удавец, але, мяркуючы па таго, што распавёў нам Сидвелл, ён не з тых, хто скача ў ложак. Не тое каб вікарыі былі неўспрымальныя да спакусам, вядома.'
  
  'Тады што-небудзь яшчэ.
  
  'Нам трэба пачаць з плыта. Ініцыялы абодвух мужчын былі напісаныя на руцэ манекена разам з двума іншымі. Аднак шанец адсачыць двух іншых, выкарыстоўваючы толькі іх ініцыялы, нікчэмна малы. Я маю на ўвазе CH і BP? Наколькі нам вядома, гэта могуць быць Крысціна Хендрыкс і Брэд Піт.
  
  'Малаверагодна, сэр.
  
  'Вядома, але вы мяне зразумелі. Што мяне турбуе, дык гэта тое, што манекен быў знявечаны і суправаджаўся старанна прадуманай пагрозы.
  
  'Аб біблейскай глупства?
  
  'Менавіта так. Магчыма, маё ўяўленне разыгралася само па сабе, але я не думаю, што гэта скончыцца добра.
  
  Пагаварыўшы з Паркерам, Сэвідж выявіла, што яе што-то турбуе. Вярнуўшыся ў свой офіс у сярэдзіне дня, яна прагледзела заявы хлопчыкаў з прытулку. Трое хлопцаў згадалі склеп, а Паркер намякнуў на цялесныя пакарання. І ў склеп быў адзінай часткай дома, якую Сэвідж не абшукваў. Яна ўспомніла, што планаваў гэта, але прыбыццё Сэмюэля паставіла кропку ў гэтым. Без атрымання ордэра на ператрус яна не магла вярнуцца ў дзіцячы дом афіцыйна.
  
  
  
  Неафіцыйна, аднак ...
  
  У пачатку шостага вечара Сэвідж і Калтер зноў паехалі ў Хоуп-Коув, на гэты раз на машыне Сэвідж MG. Сэвідж прыпаркаваўся на вясковай аўтастаянцы, яе аўтамабіль быў адным з трох, якія стаяць на жвіровай пляцоўцы. У прыцемках пачалі запальвацца агні ў бліжэйшых дамах, і лёгкі ветрык даносіў пахі якая рыхтуецца ежы з гасцініцы насупраць.
  
  'Ну і дзянёк выдаўся, мэм,' сказаў Калтер, калі яны выйшлі. 'Туды-сюды і яшчэ раз туды, а?
  
  Сэвідж кіўнуў. 'Так. Дзякуй, што прыйшлі.
  
  'Табе пашанцавала, што я вольны. 'Калтер зашпіліў маланку на яе непрамакальнай куртцы. 'Мае пятніцкія вечары звычайна недатыкальныя. І тут ёсць хлопец, з якім я толькі што пазнаёміўся, марскі пяхотнік.
  
  'Калі б былі праблемы, табе трэба было сказаць. 'Сэвідж нацягнула свой уласны непрамакальны плашч. 'Я б прыехала сама.
  
  'Без праблем. Я сказаў яму, што мяне варта пачакаць. Калтер перайшоў да яе чаравікаў, паставіўшы нагу на задні бампер MG і зацягваючы шнуркі. Яна падняла вочы. 'Ты ўпэўнены, што нам варта гэта рабіць?
  
  'Так,' сказаў Сэвідж. 'Іншага выйсця няма. У любым выпадку, мы ў межах сваіх правоў.
  
  'Ну, тады чаму б нам проста не паехаць праз парадны ўваход і пры дзённым святле? І чаму ты прыехаў на сваім MG, а не на машыне ў басейна?
  
  'Я не хачу, каб хто-небудзь ведаў, што мы зноў обыскиваем гэта месца. Што тычыцца Сэмюэля і Паркера, я не знайшоў нічога цікавага. Я б хацеў, каб так заставалася да тых часоў, пакуль у нас не будзе больш доказаў.
  
  'Ты думаеш, Сэмюэль ў гэтым замяшаны?
  
  'Ён нейкім чынам замешаны. Хоць я адчуваю, што ён распавёў мне занадта шмат, каб быць наўпрост замяшаным у знікненні хлопчыкаў.
  
  
  
  Калтер кіўнуў і нацягнуў пару пальчатак і чорную капялюш.
  
  'Табе ідзе,' сказаў Сэвідж. 'Ты выглядаеш як ніндзя.
  
  - Я ніндзя, памятаеш?
  
  Сэвідж успомніў, што Калтер займалася баявымі мастацтвамі. Джыу-джытсу або што-то ў гэтым родзе. Не раз акруговай пракурор паказваў, што з ім жарты дрэнныя. Сэвідж надзела свой уласны камплект пальчатак і капялюш і ўзваліла заплечнік на спіну.
  
  'Добра, пайшлі. Нам трэба пакінуць вёску да наступлення цемры, інакш гэта будзе выглядаць сапраўды дзіўна.
  
  Яны прайшлі міма гасцініцы "Надзея і Якар" і выйшлі на прыбярэжную сцежку, агібаўшую пляж. Мокры пясок блішчаў у угасающем святле, і ланцужок слядоў вяла ўніз, да абзы вады, дзе тры сабакі скакалі вакол свайго гаспадара. У далёкім канцы пляжу перад эллингом стаяла мясцовая выратавальная лодка. Некалькі членаў экіпажа стаялі вакол рэбры, боўтаючы.
  
  'Усё ў парадку, дзяўчынкі? - спытаўся адзін з мужчын, калі яны падышлі.
  
  'Дзякуй, усё ў парадку, - сказаў Сэвідж, калі яны павярнулі направа і пачалі круты пад'ём па прыбярэжнай сцежцы.
  
  'Ён можа выратаваць мяне ў любы дзень, мэм. Калтер азірнулася праз плячо на хлопца і ўсміхнулася. 'Майце на ўвазе, вы ведаеце мяне і мора. Мяне ванітуе ў дзіцячым басейне.
  
  Ад пляжу уверх вялі прыступкі, а затым сцежка выгіналася і адзін сябар вышэйшы за вяршыню дзіўнага ўчастка зямлі, вядомага як Ніт-Тейл. Ім не было неабходнасці выходзіць на мыс, таму яны зрэзалі шлях і вярнуліся на прыбярэжную сцежку, якая цягнулася ўздоўж вяршыняў скалаў ва ўсходнім кірунку, да дзіцячага дому і бухце Соар-Мілі. Яны мінулі яшчэ аднаго выгульщика сабак, спяшаючыся вярнуцца ў вёску да таго, як згасне святло, але пасля гэтага нікога не ўбачылі.
  
  Змярканне ўжо канчаткова згусцелі да таго часу, калі яны дасягнулі бліжэйшай да Вудленд-Хайтс кропкі на ўзбярэжжы. У паўмілі далей ўглыб выспы агні некалькіх дамоў пазначалі вёску Болберри. Над галавой ясная дзённая надвор'е знікла, змяніўшыся цёмнымі аблокамі. Час ад часу ў прасветах прагледжвалі рэдкія зоркі, але неўзабаве аблокі зноў набягалі, гасячы святло.
  
  
  
  'Цяпер будзем чакаць,' сказаў Сэвідж, адыходзячы ў бок ад сцяжынкі і шукаючы месца, дзе было б суха і зручна прысесці. 'Пакуль не сцямнее канчаткова.
  
  'У доме няма прывідаў, мэм? - Спытаў Калтер, калі яна бразнулася побач з Сэвиджем.
  
  Сэвідж ўтаропіўся туды, дзе злавесна ўзвышаўся дом. Яна задавалася пытаннем, якога роду гвалт мела месца там, ці былі крыкі хлопчыкаў пранізлівымі ў ціхім начным паветры ці на самай справе яны былі занадта напалоханыя, каб крычаць.
  
  - З прывідамі? ' перапытала яна. 'Вельмі можа быць.
  
  На працягу паўгадзіны патухлі апошнія прамяні святла. Сэвідж прыклала палец да вуснаў. Сілуэт Калтера побач з ёй кіўнуў. Яны падняліся з зямлі і пакрочылі прэч ад сцяжынкі па зарослым травой прасторы. Дом выступіў з цемры, шэрыя сцены падымаліся там, дзе дах тычылася цяпер бясформеннага неба, у верхніх вокнах не было нічога, акрамя чорных пустэч. Ля падножжа ганка Сэвэдж спыніўся. Ўдалечыні забрахаў сабака, і яна пачула выпадковы шум машын на Солкомб-роўд, прыкладна ў мілі ад яе. Ззаду іх даносіўся шум хваляў, набягае на падножжа скалаў. У доме панавала мёртвая цішыня.
  
  'Мы заходзім,' прашаптаў Сэвідж. 'Мы застаемся разам, не спяшайся, рабі гэта метадычна, добра?
  
  'Так, мэм'.
  
  Яны падняліся па прыступках. Сэмюэль пацягнуў дзверы на сябе, але рама была перакошаная, і ён не змог зачыніць яе настолькі, каб зашчапіць вісячы замок і завалу. Сэвідж лёгенька штурхнуў дзверы, і яна са скрыпам адчыніліся.
  
  
  
  'Нічога не відаць. Голас Калтера зашыпеў у цемры, калі Сэвэдж штурхнуў дзверы. 'Гэта як ўнутры вядра для вугалю. О!
  
  'Не варушыся. Сэвідж працягнула руку і кранула Калтера за плячо. Цяпер яна зняла з плячэй заплечнік і, пакапаўшыся ўнутры, выцягнула два маленькіх ліхтарыка. Яна ўключыла адзін, а іншы перадала констеблю. 'Карыстайся гэтым, але не накіроўвайце прамень на вокны.
  
  Сэвідж павёў паходняй па калідоры. Лесвіца сыходзіла ўверх, у цемру.
  
  'Ты хочаш яшчэ раз там праверыць? - Спытаў Калтер.
  
  'Не, мы прыйшлі за склепам.
  
  'Я спадзяваўся, ты забыўся. Памятаеш Гары і яго склеп? Мне гэта сапраўды не спадабалася.
  
  Калтер казаў аб серыйным забойцы Мэцью Харрисоне. У яго была схільнасць забіваць маладых жанчын, а затым складаць іх цела ў маразільныя камеры, якія ён трымаў у сваім склепе.
  
  Сэвэдж краўся па калідоры да задняй частцы дома. Пад нагамі храбусцеў смецце, і з кожнай боку яны праходзілі міма пакояў, дзе цені танцавалі ў святле паходняў. У адным з іх на імгненне бліснула пара чырвоных святлівых вачэй, перш чым што-то схавалася ў пылу. Калі яны дабраліся да кухні, яна здалася Сэвиджу больш, чым ён памятаў. Дубовы стол займаў усе прастору, рондалі і патэльні звісалі з якой-то падстаўкі наверсе. Ля адной сцяны стаяла ракавіна Belfast, фарфор трэснуў, з крана рытмічна капала вада ў пабітую кубак.
  
  'Міла,' сказаў Калтер. - Як раз такое месца, дзе рыхтуюць школьныя абеды.
  
  
  
  'Сюды. Сэвідж абышоў стол і накіраваўся ў далёкі канец пакоя, дзе адна дзверы вялі ў кладоўку, а іншая - у склеп. Яна штурхнула дзверы склепа. Няроўныя прыступкі сыходзілі ў апраметную цемру, і ў ноздры ёй ударыў парыў сырога і бруднага паветра.
  
  'Там, унізе, мэм? Калтер ўстаў побач з Сэвиджем. 'Вы, павінна быць, жартуеце, так?
  
  'Я пайду першым,' сказаў Сэвідж. Яна ступіла на верхнюю прыступку, вялізную гранітную пліту, моцна пашарпанай і нахільную злева направа. Яна посветила ліхтарыкам сабе пад ногі і зноў спусцілася. Кожная прыступка ўяўляла сабой вялізную плітку, грубую і няроўную. Яна працягнула спускацца, Калтер ішоў за ёй. Унізе яе ногі пагрузіліся ў дробную ваду. Яна ўзмахнула ліхтарыкам, і прамень асвятліў лужыны і смецце.
  
  У некалькіх метрах перад ёй са столі звісала напалову абваленая бэлька. Дзірка ў гасцінай, падумала яна. Справа вузкая арка ў каменнай сцяне вяла ў іншую пакой. Яна рушыла да яго, з усіх сіл імкнучыся абыходзіць лужыны.
  
  'Мэм! Калтер стаяла ля адной са сцен, святло яе ліхтарыка гуляў на грубых камянях. 'Паглядзіце сюды.
  
  Сэвідж павярнуўся. Калтер разглядаў набор ланцугоў, якія звісалі з крука пасярэдзіне сцены. Ланцугу былі злучаны з парай наручнікаў, а перад сцяной стаяў стары іржавы каркас ложка.
  
  'Я не магу ў гэта паверыць", - сказаў Кальтер. 'Яны прывялі сюды дзяцей і звязалі іх у пакаранне? Чортавы жывёлы'.
  
  Сэвідж нічога не сказаў. Яна здзівілася пра сябе, як гэта было ўпушчана. Вядома ж, увесь дом быў абшуканы, калі зніклі хлопчыкі?
  
  Яна вярнулася да арцы і зазірнула ўнутр. Яна поводила ліхтарыкам, і святло асвяціў невялікую пакой, усяго два ці тры метра ў папярочніку. У асноўнай частцы склепа пол быў выкладзены каменем і зямлёй, але тут пол быў бетонным. Бетон быў выкладзены груба, з невялікімі выступамі тут і там і ярка выяўленай чарай у цэнтры, дзе збіралася вада. Сэвідж поводила ліхтарыкам над паверхняй. У правым куце была нейкая драпіна, метка. Яна падышла, апусцілася на калені і накіравала ліхтарык ўніз. Хто-то напісаў дату на паверхні яшчэ да таго, як бетон зацвярдзеў: 4/11/88.
  
  
  
  Чацвёртае лістапада 1988 года.
  
  Двое хлопчыкаў прапалі без вестак у жніўні таго ж года. Бетон быў выкладзены некалькімі месяцамі пазней. Навошта класці новы падлогу ў гэтай малюсенькай пакоі, калі асноўная частка склепа была такой жа няроўнай?
  
  'Я думаю, у нас можа быць што-то яшчэ, Джэйн,' крыкнуў Сэвідж. 'Тут.
  
  Пачуўся ляск, калі Калтер зняў ланцугі. Яна ўвайшла ў маленькую пакой, і Сэвідж паказаў на падлогу.
  
  'Мэм?'
  
  'Калі дата на гэтым бетоне верна, пол быў выкладзены неўзабаве пасля таго, як зніклі Хейскит і Колдуэлл. Падазрона, вы не знаходзіце?
  
  'Больш чым падазрона. Кальтер паглядзеў уніз. 'Але хто слаў падлогу?
  
  'Паняцця не маю, але яны не змаглі б таемна змяшаць такое колькасць бетону'.
  
  'І ты сапраўды думаеш, што яны тут? Тыя двое хлопчыкаў?
  
  'Гэта магчыма. Сэвідж устаў і яшчэ раз абвёў пакой ліхтарыкам. 'Дапусцім, іх хто-то забіў. Яны часова хаваюць цела ў іншым месцы. Праводзіцца ператрус дома і прылеглай тэрыторыі. Згодна з дакументам, больш за аднаго ператрусу. Калі ўсё зроблена і вытерта пыл, цела прывозяць назад і закопваюць у склепе. Зверху для вернасці заліваецца бетон. Месца ўжо перавернута ўверх дном, праўда? Ніхто ні за што не вернецца сюды зноў, а калі і вернецца, то нічога не знойдзе.'
  
  
  
  'Акрамя гэтых. 'Калтер павярнула ліхтарык, так, каб прамень працяў арку і асвятліў суседнюю пакой. 'Кайданкі.
  
  'Так, у гэтым есць што-то няправільнае. Але гэта не мяняе сутнасці справы.
  
  'Так што ж нам цяпер рабіць?
  
  'У нас ёсць ордэр. Сэвідж паказала рукой на падлогу. 'Каб раскапаць усё гэта.
  
  'Праўда? Вы думаеце, гэтага дастаткова... — Калтер змоўк. Яна паглядзела на столь, а затым панізіла голас да шэпту. 'Вы чулі гэта, мэм? Там, наверсе, хто-то ёсць!
  
  Сэвідж прасачыла за позіркам Калтера. Яна падняла ліхтарык ўверх. Малюсенькая струменьчык пылу перасекла прамень святла, калі падлогу наверсе зарыпеў.
  
  'Пайшлі. 'Сэвідж выйшла з маленькай пакоі ў асноўнае памяшканне, прыкрыўшы кончык свайго ліхтарыка так, каб быў бачны толькі слабы водбліск. 'Пойдзем наверх.
  
  'Гэта той эпізод, дзе вы кажаце мне, што Група сілавой падтрымкі знаходзіцца напагатове звонку,' сказаў Калтер. 'Праўда?
  
  'Памыляешся, Джэйн. Мы прадастаўлены самі сабе.
  
  Сэвідж пачала падымацца па прыступках да шэраму прамавугольніка наверсе. На паўдарозе яна спынілася і прыслухалася. Нічога, акрамя гуку капала крана. Наверсе яна зноў спынілася. Вось. Зноў рыпанне, на гэты раз аднекуль з першага паверха.
  
  'Яны пайшлі наверх,' прашаптала Сэвідж. Яна павярнулася да Калтеру. 'Мы падымаемся. Як толькі ўбачым, што яны робяць, аб'явім аб сабе.
  
  Калтер кіўнуў і рушыў услед за Сэвідж, якая на дыбачках выйшла з кухні ў калідор. Пад іх нагамі хрусцелі абломкі тынкоўкі, і ў якой-то момант па калідоры разнёсся гучны трэск, калі Калтер наступіў на кавалак дрэва.
  
  
  
  'Прабачце, мэм,' сказаў Калтер. 'Я думаю, нам варта прыспешыць іх. Ўтойлівы рэжым немагчымы.
  
  'Добра, я пайду наверх, ты заставайся тут. Сэвідж паказаў на дзверы ля падножжа лесвіцы. 'Заставайся на сваім месцы, але калі я закричу, будзь гатовы напасці на іх, добра?
  
  'Так, але як наконт цябе?
  
  'Са мной усё будзе ў парадку, не хвалюйся.
  
  Сэвідж пачаў падымацца па лесвіцы. Яна зразумела, што гэта Элайджа Сэмюэль. Ён быў у лютасьці з-за таго, што яна сава нос не ў сваю справу, але наўрад ці ён напаў бы на яе, ці не так?
  
  Кожны яе крок прыносіў новы шум: рыпанне, шоргат стосы газет, што-то ссунутых з месца, што отскакивало ўніз па лесвіцы, цоканне, цоканне, цоканне. На лесвічнай пляцоўцы яна замерла і затаіла дыханне. Хто б ні быў тут, ён залез на гарышча, і яна пачула рыпенне, калі адзін з ложкаў цягнулі па падлозе.
  
  Яна перагледзела сваё ранейшае меркаваньне. Навошта Сэмюэлю даследаваць ўласную ўласнасць пасярод ночы? Калі б ён шукаў няпрошаных гасцей, у яго, напэўна, быў бы вялікі ліхтарык, і ён не стаў бы красціся паблізу. Яна праслізнула па пляцоўцы і зазірнула наверх па вінтавой лесвіцы. Незямное святло афарбаваў сцены бледным бляскам. На секунду яна здрыганулася, але потым зразумела, што аблокі разышліся і свячэнне было не чым іншым, як святлом месяца.
  
  Потым яна што-то пачула.
  
  Шэпт.
  
  Потым яшчэ адзін.
  
  Яна паставіла нагу на ніжнюю прыступку і пачала падымацца. Крок за крокам яна падымалася, прыціскаючыся спіной да сцяны, каб бачыць, як мага далей за выгібам лесвічнага пралёта. У пары крокаў ад верху яна заколебалась. Чуўся шэпт цяпер зусім блізка, адразу за лесвічнай пляцоўкай, верагодна, у пакоі, дзе яна знайшла ложак з надпісам, нацарапанной на рамцы. Яна схіліла галаву набок, спрабуючы разабраць гэтыя словы.
  
  
  
  Бо Мы назаўсёды застанемся сябрамі, ці не так?
  
  Так!
  
  Абяцаеш?
  
  Так!
  
  Перекрестись і спадзявайся памерці?
  
  Так! Так! Так! Асабліва частка з надзеяй памерці.
  
  Не хвалюйся, перадсмяротныя штучкі - мая спецыяльнасць. Але тады ты бы гэта запомніў, ці не так?
  
  Шепотки даносіліся адзін за адным, ішоў нейкі размова, толькі быў толькі адзін голас, хто-то размаўляў сам з сабой.
  
  Сэвідж зрабіла яшчэ адзін крок, і калі яна зрабіла гэта, скрып пад яе нагой аслабеў. Шэпт спыніўся, наступіла поўная цішыня. Яна зрабіла некалькі неглыбокіх удыхаў, яе сэрца шалёна калацілася, пакуль яна ўзважвала свае варыянты. Месячнае святло лілося праз слыхавое акно злева ад яе, асвятляючы лесвічную пляцоўку. Яе цень падала на ўваход у пакой, і той, хто быў унутры, ведаў, што яна ідзе. Нечаканасць магла выклікаць непатрэбную канфрантацыю.
  
  'Алё?' сказала яна. 'Хто там?
  
  Нічога.
  
  І тут што-то вылецела з пакоя, цень прабегла па лесвічнай пляцоўцы і ўрэзалася ў яе. Яна ўпала бокам, яе цела заскользило па сцяне. Цёмная постаць пранеслася міма, адным скачком пераадолеўшы некалькі прыступак. Затым яны зніклі.
  
  Сэвідж ўпала, праляцеўшы некалькі прыступак, выцягнуўшы рукі перад сабой, і кожны ўдар выбіваў паветра з яе лёгкіх. Яна спынілася на паўдарогі ўніз.
  
  
  
  'Калтер!' крыкнула яна, адчуўшы боль у рэбрах.
  
  З першага паверха пачуўся скрыгат. Не ад Калтера, ад чаго-то іншага. Сэвідж выцягнула ногі перад сабой і ўстала. Слава богу, нічога не зламана. Яна спусцілася па пакінутай часткі лесвіцы і, прабягаючы па пляцоўцы першага паверха, пачула, як канстэбль Калтер кліча яе знізу.
  
  'Мэм? З вамі ўсё ў парадку?
  
  'Так. Хто-небудзь спускаўся?
  
  'Няма'.
  
  Сэвідж пошарила ў кішэні і знайшла ліхтарык. Яна ўключыла яго і асвятліла пляцоўку перад сабой. Калтер узбег па лесвіцы, і яны сустрэліся наверсе.
  
  'Сышоў,' сказала Сэвідж, адчуваючы, як халодны скразняк дакрануўся яе твару. Яна накіравала ліхтарык, і ў некалькіх метрах ад яе мільганула адлюстраванне. Створчатое акно, ніжняя палова паднятая. 'Вунь там'.
  
  Яны ўдваіх прайшлі наперад, і Сэвэдж выглянуў з акна. Месячнае святло залівала голы бетонны двор; за ім была жывая загарадзь, а па другі бок загарадзі нічога, акрамя пустых палёў.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Семнаццаты
  Недалёка ад Бовисенда, Дэвон. Субота, 24 кастрычніка. 10.29.
  
  Суботняя раніца заспела Сэвідж якая спрабуе кіраваць расследаваннем справы Кроншнепа з сваёй гасцінай. Піт ўдзельнічаў у гонках на іх маленькай яхце Puffin, так што яна спрабавала быць адначасова маці і афіцэрам паліцыі. Яна сядзела за маленькім сталом у куце, пакуль Саманта і Джэймі гулялі на новым Xbox Джэймі. Прылада было падарункам бабулі з дзядулем на дзень нараджэння і з'явілася ў доме насуперак здароваму сэнсу Сэвідж.
  
  'Ён вырасце з жаданнем страляць ва ўсё запар", - сказаў Сэвідж Піту.
  
  'І што?" Адказаў Піт. 'А што ў гэтым дрэннага?'
  
  З далёкай боку пакоя пачуўся лямант Джэймі. Сэвідж перавёў погляд на экран, дзе бяскрыўдная і даволі бессэнсоўная гульня, здавалася, ўключала ў сябе не што іншае, як калматага монстра, скакаць з платформы на платформу па бясконцым прокручивающемуся экране. Пакуль яна глядзела, аватар Джэймі зваліўся з дарожкі ў басейн з акуламі, і Джэймі зноў завішчала. Сэвідж пахітала галавой. Тым не менш, па меншай меры, гэтая штука трымала яго далей ад яе ўвагі.
  
  Яе мабільны зайграў мелодыю, і яна падняла трубку.
  
  'Джон, ён у цябе?' спытала яна. 'Ордэр?
  
  
  
  'Так,' сказаў Лейтон. 'Па меншай меры, усё абышлося. Проста расстаўляю кропкі над i'і гэтак далей.
  
  Роўны тон меркаваў, што вынік ніколі не выклікаў сумненняў, але Сэвідж ведаў адваротнае. Ордэр на ператрус засноўваўся на наяўнасці разумных падстаў меркаваць, што было здзейснена злачынства, і на наяўнасці на месцы матэрыялаў, якія маглі б прадстаўляць істотную каштоўнасць для расследавання. Складанасць заключалася ў тым, што ў доме ўжо праводзіўся ператрус, хаця і шмат гадоў таму, таму паліцыі трэба было даказаць, што гэта альбо новая доказ, альбо што-тое, што было выпушчана раней.
  
  'І вы не згадалі аб маім візіце?
  
  'Няма, не ў другі раз.
  
  'Так як жа табе гэта ўдалося?
  
  'Старая працэдура "ананімнай наводкі". Спрацавала з задавальненнем. Скажам, у гадзіну ў Элайджи Сэмюэля?
  
  Сэвідж зірнула на гадзіннік. Піт вернецца самае ранняе да гадзіны, а ёй трэба было туды з'ездзіць. 'Давай у два, добра?
  
  Лейтон пагадзіўся і павесіў трубку.
  
  Яна павярнулася назад да Джэймі і Саманты. На экране пухнатае стварэнне Джэймі сустрэла яшчэ адну жудасную смерць, на гэты раз на дне скалістай прорвы. На шчасце для Джэймі і Саманты, гульня падарыла ім некалькі жыццяў. Сэвідж на імгненне ўсміхнулася, а затым зноў паглядзела на дакументы Кроншнепа, яе думкі вярнуліся да двум хлопчыкам, Джэйсану Колдуэллу і Ліяму Хейскиту. Ім не так пашанцавала, падумала яна. У кожнага з іх была толькі адна жыццё.
  
  Элайджа Сэмюэл жыў у маленькім катэджы з саламяным дахам у вёсцы Болберри, усяго ў паўмілі ад дзіцячага дома. Сэвідж стаяў у завулку, пакуль Лейтон і канстэбль ў форме накіроўваліся да ўваходных дзвярэй, Лейтон з ордэрам у руцэ.
  
  Дзверы шырока расчыніліся, і на нізкім ганку, згорбіўшыся, з'явіўся Сэмюэль. Ён кіўнуў, калі Лейтон распавёў яму пра іх намер абшукаць Вудленд-Хайтс.
  
  
  
  'Я гэтага, чорт вазьмі, не пацярплю", - сказаў ён, паказваючы праз плячо Лейтона на Сэвідж. 'Я даў ёй агледзецца па добрай волі. Калі б я ведаў, што ты обидишься на мяне, я бы прыцягнуў яе да адказнасці за незаконнае пранікненне на чужую тэрыторыю.
  
  Затым Сэмюэл выхапіў лісток паперы з рук Лейтона, рэціраваўся ў катэдж і зачыніў дзверы.
  
  Атрымаўшы ордэр, Лейтон узначаліў працэсію машын і фургонаў да дому. Ён балбатаў з Сэвиджем, пакуль яго крыміналісты разгружалі абсталяванне.
  
  'Гэта не зойме шмат часу, Шарлота,' сказаў Лейтон. Ён паказаў туды, дзе двое мужчын рыхтавалі кампрэсар і адбойны малаток. 'Калі бетон не вельмі тоўсты, то ён праб'е яго ў імгненне вока'.
  
  'Добра. Чым хутчэй мы даведаемся праўду пра тое, што тут адбылося, тым лепш.
  
  'Так. 'Лейтон акінуў позіркам хату. 'Вы апавясцілі каранера?
  
  'Я папярэдзіў яго аб магчымасці, што мы можам што-небудзь знайсці. Я папрасіў Люка Фарэла і звязацца з сваякамі. Калі гэта выйдзе вонкі, сродкі масавай інфармацыі выклічуць вялікую цікавасць, і я не хачу, каб яны пераступалі парог.'
  
  Лейтон кіўнуў. 'Завяршэнне. Гэта тое, чаго яны хочуць. Парадокс у тым, што толькі станоўчы вынік дае ім спакой. Што-небудзь яшчэ, і яны працягваюць задавацца пытаннем'.
  
  Завяршэнне. Сэвідж знайшла нейкае завяршэнне для сябе і сваёй сям'і, але гэта не перастала яе здзіўляць.
  
  Лейтон падышоў да аднаго з фургонаў. Яшчэ інструменты. Рыдлёўкі, кірхі, пара вялікіх мяшкоў, каб складаць здабычу. Сэвідж была рада, што цяпер усё афіцыйна, што яна выходзіць за рамкі папяровага пераследу, да якога яе прыставіў Хардин. Больш не трэба было хавацца, хаваць што-небудзь. Калі яны што-то ўбачаць, паўстане не толькі верагоднасць крымінальнага пераследу, але і сур'ёзныя наступствы для шэрагу ведамстваў.
  
  
  
  Яна надзела СІЗ і рушыла ўслед за Лейтоном ў дом. Крыміналісты ўстанавілі кампрэсар за задняй дзвярыма, і доўгі шланг змеился на кухню і спускаўся ў склеп. Матор кампрэсара рытмічна пыхкаў, чулася лёгкае шыпенне.
  
  Яна спусцілася ў падвал, дзе разганяў цемру белы святло некалькіх лямпаў на штатывах. Лейтон адкідаў чорную цень на адну з сцен, аглядаючы ложак і кайданы.
  
  'Вы сказалі, што вам здалося, што ў іх было што-то дзіўнае, праўда?' Сказаў Лейтон. Ён паказаў адзін з кайданкоў. 'Што ж, вы маеце рацыю. Ім не трыццаць гадоў'.
  
  'Адкуль ты ведаеш? - Спытаў Сэвідж, падыходзячы да Лейтону.
  
  'Глядзі. 'Лейтон працягнуў кавалак металу. 'Ён не пацьмянеў і не заржавел, хоць у склепе гэтак жа сыра, як і ўсюды. Затым ёсць месца, дзе ланцуг прымацаваная да сцяны. Нядаўна быў патурбаваны будаўнічы раствор.'
  
  Сэвідж паглядзеў на жалезнае кальцо, абсталяванае ланцуг. Там, дзе стрыжань завалы уваходзіў у сцяну, цэмент быў больш светлага колеру. Павярхоўны пласт абсыпаўся, калі хто-то замацоўваў завалу на месцы.
  
  'І як доўга?
  
  'Пару тыдняў, некалькі месяцаў. Прабачце за недакладнасць, але я магу сказаць вам, што гаворка ідзе не аб гадах. Ложак, верагодна, прывезеная з адной з пакояў наверсе. Больш таго, і кайданы, і ложак былі выцерты. Той, хто паклаў іх сюды, паклапаціўся аб тым, каб замесці сляды. '
  
  'Значыць, іх пакінулі як доказы. Як і надпіс, якую я знайшоў наверсе.
  
  
  
  'Магчыма. 'Лейтон паказаў на скляпеністая дзвярны праём. 'Праходзьце сюды, тут яшчэ больш дзівацтваў.
  
  Лейтон правёў яго ў маленькую пакой. Ўнутры адзін з крыміналістаў настройваў адбойны малаток, перш чым прыступіць да працы на падлозе. Пачуўся нізкі пульсавалы гук і шыпенне які выходзіць паветра. Пакой быў асветлены іншым наборам галагенных лямпаў на падстаўцы, яркае святло быў невыносна рэзкім.
  
  'Сюды. Лейтон перайшоў на левы бок, дзе да сцяны была прислонена мятла. Купка бруду была змеценая з бетону ў невялікую купку. 'Джым як раз мыў падлогу, калі мы знайшлі гэта.
  
  Лейтон пастукаў па бетоне нагой, а затым паказаў, абводзячы вобласць пальцам. Сэвідж мог бачыць, што звонку вобласць была белай. Аднак пляма, на якое паказваў Лейтон, было больш цёмнага колеру.
  
  'Прабач, Джон,' сказаў Сэвідж. 'Я не моцны ў гатовых сумесях, табе прыйдзецца растлумачыць.
  
  'Белы бетон быў пакладзены шмат гадоў таму. Дата, якую вы знайшлі ў куце, верагодна, дакладная. Больш цёмны ўчастак, хоць і цвёрды, яшчэ не цалкам зацвярдзеў. Яму самае большае некалькі месяцаў. Лейтон вінавата паціснуў плячыма. 'Я думаю, нехта апярэдзіў нас'.
  
  Лейтон не жартаваў наконт часу, якое спатрэбіцца, каб раскапаць падлогу. На працягу дзесяці хвілін некалькі квадратных метраў былі разбітыя на вялікія пліты. Гук быў невыносным, і Сэвідж, не маючы сродкаў абароны для вушэй, падалася наверх, на кухню. Праз некаторы час Лейтон паклікала яе назад ўніз. Яна спусцілася ў воблака пылу, паветра быў насычаны часціцамі бетону, а пах, які, як Сэвэдж ведаў па вопыту, быў якім заўгодна, толькі не карысным.
  
  У маленькай пакоі бітая бетон быў складзены ў адзін з пухлых мяшкоў. Галагенавыя лямпы свяцілі ў якая ўтварылася дзірку, асвятляючы густую, падобную на смалу масу.
  
  
  
  'Ты адчуваеш гэты пах, так? - Сказаў Лейтон. - Ні з чым не зблытаеш.
  
  Сэвідж панюхаў паветра і кіўнуў. Адипоцер. Рэчыва, якое ўтвараецца з тлушчу ў арганізме пры раскладанні ў вільготных і анаэробных умовах. Запячатаны пад бетонам, жировик захоўваўся больш двух з паловай дзесяцігоддзяў.
  
  'Там што-небудзь ёсць? Сэвідж нахіліўся наперад і ўтаропіўся на цёмную вадкасць. Вадкасць была амаль люстраной, белыя агеньчыкі адлюстроўваліся на чорнай паверхні.
  
  'Адзін з хлопцаў пайшоў за помпай. Мы прынясем сюды шланг. Шмат часу не спатрэбіцца, каб зліць ваду.
  
  І зноў Лейтон быў правоў. Як толькі быў уведзены помпа, вадкасць неўзабаве была отсосана.
  
  'На канцы ёсць фільтр", - сказаў Лейтон, апускаючыся на калені ля адтуліны і паводзячы шлангам па хутка змяншаецца лужыне на дне. 'Хоць пакуль нічога не наткнуўся'.
  
  Шланг выдаў чавкающий гук, калі зніклі апошнія рэшткі чорнай жыжкі. Лейтон разьмясьціў шланг збоку ад адтуліны, адкуль ён працягваў выцякаць. Ён нахіліўся і абапёрся адной рукой пра іншы бок ямы. Ён пацягнуўся іншай рукой ўніз, абмацваючы тое, што цяпер было проста брудам. Ён выцягнуў прыгаршчу смецця, і адзін з крыміналістаў працягнуў яму вядро.
  
  Сэвідж паспрабавала не паказаць свайго расчаравання, калі кавалачкі каменя і бетону пасыпаліся ў вядро. Магчыма, пах быў проста з-за каналізацыйнай трубы, якая лопнула. Магчыма, яна ўсё зразумела зусім няправільна. Яна ўздыхнула.
  
  'Не хвалюйся, Шарлота. Лейтон павярнуў галаву, нависнув над дзіркай. Ён усміхнуўся ёй. 'Мы вынесем гэта вонкі і просеем. Ты ведаеш мой дэвіз. Мы што-небудзь знойдзем, мы заўсёды так робім.
  
  Сэвідж кіўнуў і пакінуў Лейтона сам-насам з гэтым. Яна выйшла на вуліцу і ўбачыла, што неба цямнее. У паветры кружыўся пастаянны дробны дожджык, як быццам сырое надвор'е імітавала атмасферу ў склепе. Яна вярнулася да сваёй машыне і стала чакаць, пакуль крыміналісты выносілі з хаты вядро за вядром з смеццем. Праз некаторы час Лейтон падышоў і пастукаў у акно. Сэвідж адкрыў дзверы.
  
  
  
  'Там было больш, чым здаецца на першы погляд", - сказаў Лейтон. 'Са дна ямы падымалася цурчала вада. Верагодна, там які-небудзь ручай. Магчыма, крыніца. Хочаце азнаёміцца? Цяпер мы пачнем прасейваць матэрыял.'
  
  Сэвідж выйшаў з машыны і рушыў услед за Лейтоном туды, дзе асадак быў перелит у дзве вялікія пластыкавыя будаўнічыя тазы. Хто-то нацягнуў доўгі шланг і падлучыў адзін канец да вонкавай крана, і цяпер два крыміналіста пачыналі апрацоўваць чорную жыжку. Патроху яны зачэрпвалі бруд з смеццевых бакаў на сіта, і адзін з іх вадзіў шлангам ўзад-наперад, змываючы бруд.
  
  Сэрца Сэвідж падскочыла, калі яна ўбачыла, як у бруду здаліся белыя кавалачкі. Лейтон паківаў галавой і патлумачыў, што гэта былі кавалкі бетону. Праца працягвалася, крыміналісты праяўлялі карпатлівае ўвагу да дэталяў. Калі яны дасягнулі канца першага этапу, Лейтон апусціў плечы і паківаў галавой.
  
  'Можа быць, я памыляўся,' сказаў ён. 'Можа быць, на гэты раз мы нічога не знойдзем.
  
  'Не бяры ў галаву, Джон...
  
  'Мэм? Адзін з крыміналістаў просеивал рэшткі матэрыялу з кантэйнера, змываючы бруд з чарговага кавалка бетонных абломкаў. Толькі гэта быў не бетон. Ён паказаў на сіта, дзе празрыстая вада пералівалася праз што-то карычневае. 'Паехалі.
  
  'Што гэта? Сэвідж паглядзеў уніз. Прадмет быў падобны на маленькую палачку.
  
  
  
  'Костка. Лейтон падабраў палачку з паверхні сіта. 'Па меншай меры, фрагмент косткі.
  
  - Чалавек? - перапытаў я.
  
  'Паняцця не маю, нам трэба перадаць гэта Несбиту. 'Лейтон трымаў фрагмент паміж вялікім і паказальным пальцамі. 'Але, улічваючы абставіны, я б сказаў, што гэта цалкам магчыма, табе не здаецца?
  
  Сэвідж пакінуў Лейтона займацца сваёй працай і праехаў невялікае адлегласць да вёскі. Цяпер, калі з'явіліся патэнцыйныя доказы, Элайдже Сэмюэлю трэба было адказаць на некалькі пытанняў. У рэшце рэшт, ўласнасць належала яму. Паколькі ён быў пастаянным жыхаром гэтага дома, затым наглядчыкам, а цяпер уладальнікам, здавалася неймаверным, што ён не ведаў хаця б часткі таго, што там адбывалася на самай справе.
  
  Стук у дубовую дзверы катэджа з саламяным дахам вывеў Сэмюэля пад імжа. Ён утаропіўся над Сэвідж на дом, і ў яго вачах было што-то падобнае на нянавісць.
  
  'Зноў ты,' сказаў ён, працягваючы ўзірацца ў цемру. - Я ўжо казаў табе, што ты нічога ад мяне не даб'ешся.
  
  'Мы знайшлі костка, містэр Сэмюэл. У склепе. Мой галоўны крыміналіст лічыць, што гэта чалавечая. Улічваючы вашу сувязь з Вудленд-Хайтс, гэта ставіць вас у вядомасць.
  
  'У рамцы для чаго? - спытаў я.
  
  'Забойства, містэр Сэмюэл. Сэвідж азірнуўся на дом. - Вы сказалі мне, што там быў пекла. Вам трэба патлумачыць, што вы мелі на ўвазе. Вы можаце запрасіць мяне ўвайсці або прыйсці на ўчастак і зрабіць заяву. На ваш выбар.'
  
  'Выдатна. Сэмюэль шырока расчыніў дзверы і жэстам запрасіў Сэвідж увайсці. Дзверы адчыніліся прама ў гасціную. У вялікай каміннай шафе гарэла дроўнай гарэлка, скрозь шкляную дзверцы было відаць памяранцавае свячэнне. Па пакоі былі расстаўленыя два крэслы і канапа, у кутку - тэлевізар. На адной сцяне вісела некалькі фатаграфій. Хлопцы ў вайсковай форме на горных вяршынях. Некаторыя на пляжы з пальмамі на заднім плане, блакітны акіян выглядае нашмат цяплей, чым мора ля ўзбярэжжа Дэвон. Групавы здымак з пустыняй і разбуранымі будынкамі на заднім плане.
  
  
  
  'Вы сказалі, што служылі ў арміі, - сказаў Сэвідж, паказваючы на фатаграфіі. 'Калі гэта было?
  
  'Пасля таго, як прытулак зачыніўся. Сэмюэль, здавалася, трохі расслабіўся. Ён паказаў Сэвиджу сесці і сам сеў у бліжэйшы крэсла да агню. 'Чатыры два камандас.
  
  'Дакладна. Чатыры камандас-два размяшчаліся ў казармах Бикли, недалёка ад тунэля Шоў Прайор, дзе было знойдзена цела Лайама Клафа. Сэвідж паказаў на фатаграфію пустыні. - У Іраку?
  
  'Так. Мая апошняя экскурсія.
  
  'А потым?
  
  'Дэвэлапмент нерухомасці. Уменне працаваць пад рукой азначае, што я магу сам заняцца рамонтам. Пачынаў ўсяго з аднаго, але цяпер у мяне некалькі аб'ектаў нерухомасці.
  
  'Уключаючы Вудленд-Хайтс?
  
  'Ненадоўга. Я марыў адрамантаваць яго, а цяпер проста хачу зняць.
  
  'Вы сказалі, што там быў пекла, містэр Сэмюэл. Што вы мелі на ўвазе?
  
  'Тое, што я сказаў. Гэта было не з прыемных месцаў. Паркер быў правоў. Правілаў жалезным дубцом. І я маю на ўвазе гэта літаральна.
  
  'Дык чаму ж ты застаўся і стаў наглядчыкам? Я маю на ўвазе, калі ўсё было так дрэнна, як ты казаў, чаму ты не пайшоў?
  
  'Табе не зразумець, мілая. Сям'я, ці не так? Можа быць, не Паркер, а іншыя. Яго жонка, хлопчыкі. Сэмюэль павярнуўся да агню і працягнуў рукі да цяпла. 'Акрамя таго, мне больш не было куды ісці. Гэта здавалася такім жа добрым варыянтам, як і любы іншы. Пару дзён у тыдзень я хадзіў у каледж і навучыўся рамяству. Плотничать. Аказалася карысным і тады, і цяпер. Калі прытулак зачыніўся, я знайшоў новую сям'ю ў арміі. Там таксама былі тыраны, але ты застаешся са сваімі таварышамі і клапоцішся адзін пра аднаго. Думаю, менавіта таму я застаўся ў прытулку, нягледзячы на Паркера. Я прыглядаў за сваімі сябрамі.'
  
  
  
  'Дакладна. Сэвідж дастала нататнік і прагартала старонкі. 'Лаям Хейскит і Джэйсан Колдуэлл. Яны прапалі без вестак у ноч на дваццаць шостае жніўня 1988 года. Мяркую, на наступную раніцу вас выклікалі ў дом састарэлых, каб паправіць акно ў адной з камор. Шкло было разбіта, праўда?'
  
  'Так. 'Сэмюэль кіўнуў. 'Я жыў у доме ў вёсцы, недалёка адсюль. Я і двое настаўнікаў. Хлопчыкі разбілі шкло слоікам печаных бабоў.
  
  'Таму што ўсе дзверы і вокны былі зачыненыя, і гэта быў іх шлях да адступлення. У гэтым ёсць сэнс. І ўсё ж праверка паказанняў сведак выявіла адну або дзве анамаліі. Першым з іх з'яўляецца той факт, што, хоць вы кажаце, што вас выклікалі дадому, ні адно з іншых заяў не пацвярджае гэта. Ніхто больш не памятае, каб тэлефанаваў вам і прасіў прыйсці ў суботу. У заяве містэра Паркера гаворыцца: "Магчыма, так, але, шчыра кажучы, я не магу ўспомніць". Акрамя яго, там нікога няма.'
  
  Сэмюэль ўтаропіўся на сьветлую дзверцы дроўнай печы. 'Людзі насіліся як вар'яты. У тую раніцу было суматошно'.
  
  'Я ўпэўнены, што так яно і было,' сказаў Сэвідж. 'Але бо не было здзейснена ніякага злачынства, ці не так? Паліцыю выклікалі толькі таму, што гэтыя двое хлопчыкаў збеглі.
  
  'І пазней, калі іх не змаглі знайсці. Потым узніклі новыя пытанні.
  
  'Так, але да таго часу дакладныя дэталі таго, што адбылося раніцай, сталі размытымі. Напрыклад, хоць банка з-пад печаных бабоў ляжала на траве за акном, само шкло нейкім таямнічым чынам правалілася ўнутр. А ахмістрыня, міс Бикелл, сказала, што ў яе не было такой маленькай банкі. Яна настойвала, што ў каморы ёсць толькі банкі общепитовского памеру. Я спрабую разабрацца ў тым, што магло здарыцца з Ліамам і Джэйсанам, і ў мяне з'явілася тэорыя, якая тычыцца канкрэтна цябе. Хочаш яе пачуць?'
  
  
  
  Сэмюэль працягваў глядзець у агонь, зрабіўшы амаль непрыкметнае рух кіўком.
  
  'Мяркую, вы разбілі акно. Па якой-то прычыне вы прыйшлі ў дом рана раніцай і разбілі шкло слоікам печаных бабоў, якую прывезлі з сабой. Вы не прадумалі дакладна свае дзеянні, таму, калі шкло ўпала назад у кладоўку, вы бляшанку пакінулі на зямлі звонку ў якасці візуальнага намёку на тое, што хто-то спрабаваў збегчы. А цяпер, можа быць, ты скажаш мне, чаму ты разбіў акно?
  
  'Як?.. Сэмюэль адвярнуўся ад вогнішча. 'Я не магу табе сказаць. У любым выпадку, якое гэта цяпер мае значэнне? Тыя хлопчыкі так і не вярнуліся, ці не так? Яны мёртвыя. Даўно памерлі. Яны мне падабаліся, разумееш? Я, вядома, быў на добрых некалькі гадоў старэйшы за, але нам было весела. Яны дапамагалі мне са выпадковымі заробкамі. Яны і сын Паркера. Мы збудавалі такія рэчы, як скрыні для птушак, лаўку на заднім двары, кантэйнеры для кампоста для агарода. Аднойчы мы зрабілі каляску. Працуе ад старога рухавіка мапеда. Машына выйшла з-пад кантролю і праламала плот, але хлопцы вярнулі яе на месца як новенькую. Большасць хлопцаў былі карысныя ў гэтым плане. Час ад часу трапляўся парушальнік спакою, хто-то няправільны ад нараджэння, але большасць з іх апынуліся ў прытулку па волі абставін. Няўдача можа напаткаць любога, ці не так? '
  
  'Так,' сказала Сэвідж, імкнучыся не думаць аб сваім уласным невезении. 'Але містэр Паркер распавядае зусім не так.
  
  'Я ўпэўнены, што гэта не так. Нягледзячы на цяпло ад каміна, Сэмюэл поежился. 'Справа ў тым, што якое б няшчасце ні прывяло хлопчыкаў у прытулак, яно пагоршылася, калі яны туды патрапілі. Паркер быў жорсткім і строгім прыхільнікам дысцыпліны, але гэта было не самае горшае '.
  
  
  
  'Мы гаворым аб жорсткім звароце, містэр Сэмюэл?
  
  'Я не магу сказаць. Усё, што я ведаю, гэта тое, што Ліам і Джэйсан хацелі адтуль выбрацца.
  
  'Чаму, дзеля ўсяго святога, вы не паведамілі аб сітуацыі? Вы маглі б звярнуцца ў паліцыю, органы адукацыі, у газеты ці куды-небудзь яшчэ. Замест гэтага вы нічога не зрабілі".
  
  'Я нічога не зрабіў, ці не так? 'Сэмюэль зрабіў паўзу і глыбока ўздыхнуў, перш чым працягнуць. 'У ноч, калі яны зніклі, я ў апошнюю чаргу пераканаўся, што ўваходныя дзверы ў дом былі не зачынены. Я дала ведаць Ліяму і Джэйсану, каб яны маглі ўцячы пасярод ночы. Я быў вінаваты ў тым, што ў мяне не хапіла адвагі супрацьстаяць Паркеру, але я паспрабаваў загладзіць сваю віну, даўшы хлопчыкам шанец на волю.'
  
  Сэвідж ўтаропілася на свае Меркаванне. Яна задавалася пытаннем, ці было праўдай тое, што адбылося той жнівеньскай ноччу. Ці магло быць нейкае іншае тлумачэнне косткі ў склепе? Магчыма, Лейтон і яго каманда крыміналістаў дарма трацілі свой час.
  
  'І вы бачылі, як Лаям і Джэйсан выходзілі з хаты?
  
  'Не, я гэтага не рабіў. Раптам Сэмюэль стаў агрэсіўным. - Але дзе б яны былі, калі б не ўцяклі?
  
  'Гэта ты мне скажы.
  
  'Я не магу, таму што я сказаў табе праўду.
  
  'Значыць, вы больш нікога з іх не бачылі?
  
  'Я... Сэмюэль памаўчаў. 'Няма. Яны зніклі. Растварыліся ў хвалях ў бухты.
  
  'Гісторыя з морам занадта зручная. Я мяркую, што прычына, па якой Лаям Хейскит і Джэйсан Колдуэлл так і не з'явіліся, у тым, што яны былі забітыя, містэр Сэмюэл. І вы дапамагалі хаваць забойства, ці не так?
  
  'Няма! Сэмюэль ўстаў, узвышаючыся над Сэвиджем, яго галава амаль тычылася дубовых бэлек. 'Няма! Няма! Няма!
  
  
  
  'Вы хочаце сказаць, што яны не былі забітыя або што вы не схавалі злачынства?
  
  'Я ж сказаў табе, яны зніклі! Паркер патэлефанаваў мне каля трох гадзін ночы. Праінструктаваў мяне з'ездзіць у дом састарэлых і абставіць усё так, быццам хто-то збег. Ён паняцця не меў, што гэта я пакінула дзверы зашчэпленыя.'
  
  'Значыць, вы не турбаваліся аб тым, каб прыкрыць яго, таму што гэта замяло вашыя ўласныя сляды.
  
  'Вотименно'.
  
  'Ты зрабіў, як ён сказаў, і трымаў рот на замку.
  
  'Ты не разумееш. Сэмюэль ткнуў пальцам у Сэвідж.
  
  'О, але я веру", - сказаў Сэвідж. 'На маёй працы можна пачуць усе апраўдання на свеце. "Яны прымусілі мяне зрабіць гэта", "Яна ашукала мяне", "Гэта было даўным-даўно", "Я быў п'яны". Я мог бы працягваць, але не буду, таму што мне да смерці надакучылі апраўдання. Чаго я хачу, так гэта адказаў.'
  
  'Ну, я прывёў вам адзіныя, якія мне вядомыя.
  
  'Можа, і так. Сэвідж ўстаў. 'Але я магу сказаць табе, што збіраюся высветліць праўду.
  
  Сэвідж сабралася сыходзіць. Ля ўваходных дзвярэй яна спынілася і павярнулася.
  
  'Падумайце аб гэтым, містэр Сэмюэл. Вы можаце прызнацца ва ўсім і быць на правай баку закона, а можаце сесці за ўдзел у змове з мэтай вычварэнствы справы правасуддзя. Выбар за вамі.
  
  Сэмюэл вытрымліваў яе погляд, да тых часоў, пакуль яна зноў не павярнулася, не адкрыла дзверы і не выйшла з катэджа.
  
  Гук отодвигаемого каменя абудзіў Джэйсана ад клапатлівага сну. Ён міргнуў ў цемры. Ён паняцця не меў, колькі часу прайшло з апошняга візіту гэтага чалавека. Дзень? Два дні?
  
  'Ты тут, хлопчык?' пачуўся голас зверху. 'Ты ўжо гатовы стаць сябрамі?
  
  Джэйсан прымусіў сябе сесці, але не адказаў. Ён падумаў, ці правільна было захоўваць маўчанне. Ён нагледзеўся досыць фільмаў з Недом Стоўнам, каб ведаць, што лепшы выхад з сітуацыі з выкраданнем - пасябраваць са сваім выкрадальнікам. І хіба не гэтага хацеў чалавек наверсе метро?
  
  
  
  'Алё? - Сказаў Джэйсан, падыходзячы бліжэй да трубы. 'Ты выпусціш мяне, калі я сапраўды буду тваім сябрам?
  
  'Так, я буду!' Голас гучаў задаволеным. 'Не цяпер, але хутка, я абяцаю. Я спадзяюся, ты захочаш застацца са мной і Ухмылкай і трохі павесяліцца. Усё будзе зусім як у старыя добрыя часы.
  
  Джэйсан праглынуў, адчуваючы млоснасць. Ён даволі добра ўяўляў, чаго хоча гэты чалавек. Яго мама папярэджвала яго, каб ён быў асцярожны, а бабуля заўсёды паўтарала, што свет поўны вычварэнцаў. У школе таксама былі ўрокі. "Незнаёмая небяспека", - сказаў настаўнік. "Гэта была самая страшная незнаёмая небяспека", - падумаў Джэйсан. "Нейкі ананімны дзівак захапіў яго ў палон". Ён відавочна быў псіхам прама з аднаго з фільмаў жахаў Стоўна.
  
  'Як цябе завуць? - Джэйсан спытаў, думаючы, што для пачатку можна было б высветліць, хто гэты чалавек. 'Цяжка быць сябрамі, калі я не ведаю, як цябе зваць.
  
  'Не магу табе сказаць. Бачыш, як толькі ты даведаешся чыё-то імя, ты павінен ведаць і іх сакрэты, таму я не магу табе сказаць. Пакуль няма. Як толькі я змагу табе давяраць, я змагу табе расказаць. Магу я табе давяраць?
  
  'Так,' сказаў Джэйсан. 'Мне можна давяраць. Так кажа мая мама.
  
  'Тады добра!' На імгненне пануе цішыня. 'Але нам трэба паціснуць адзін аднаму рукі. Засунь руку ў трубу. Я б працягнуў яе ўніз, але ў мяне занадта вялікая далонь'.
  
  Джэйсан вагаўся. Ён паглядзеў на слухаўку, дзе цьмяны святло кідаў бледны круг на драўляны падлогу. Мужчына быў правоў, трубка, верагодна, была занадта маленькай для рукі дарослага. Ён прысеў на кукішкі побач з трубой і павярнуўся набок. Гэта дазволіла яму прасунуць руку ў трубу, ухапіўшыся далонню ўверх.
  
  
  
  'Трапіўся!'
  
  Што-то абярнулася вакол запясці Джэйсана, нейкі скураны матэрыял. Ён паспрабаваў адхіліцца, але папружка упіўся ў скуру.
  
  'Адпусціце мяне!' крыкнуў ён. 'У нас быў дамаўленне!
  
  'Ну вось. - Чыя-то рука ўзяла далонь Джэйсана і паціснула яе. 'Здзелка заключана. Я давяраю табе, і ты павінен даверыцца мне хоць на секунду. Гэта не зойме шмат часу, так што не супраціўляўся. Я надзейна замацаваў цябе сваім рамянём, і калі ты будзеш рухацца, я буду вымушаны зацягнуць пояс тужэй. '
  
  'Няма! 'Джэйсан праігнараваў інструкцыю і тузануўся ўніз, перанясучы ўвесь свой вага на руку. Гэта было бескарысна. 'Не рабі мне балюча!
  
  'Баюся, будзе трохі балюча. Чыя-то рука пацягнула яго за запясце, а затым рэзка ўшчыкнула крыху ніжэй другога сустава мезенца. 'Ці бачыце, хто-то скраў адзін з пальцаў Ухмылкера, і я паабяцаў, што знайду яму замену.
  
  'Нееееет!'
  
  'Стой смірна, добра?' Храбусценне. 'Вось так!'
  
  Джэйсан ўскрыкнуў, калі што-то вонзилось ў яго мезенец. Нават нягледзячы на боль, ён адчуў, як цёплая кроў цячэ па яго руцэ. Ён зноў закрычаў.
  
  'Не будзь такі плаксай. Ляжы спакойна, я збіраюся цябе вымыць.
  
  Наверсе мужчына што-то рабіў з знявечанай рукой Джэйсана, накладваючы якую-то павязку, але Джэйсан з цяжкасцю мог засяродзіцца. Ён павіс на яго руцэ, варочаючыся і крычаў, і крычаў, і крычаў, пакуль яго не адолеў прыступ млоснасці. Яго вырвала на сябе, а затым, на шчасце, ён страціў прытомнасць.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел васемнаццаты
  
  Яшчэ адна пятніца. Я больш не чакаю выходных з тых часоў, як даведалася, чым займаецца Бэнтлі. Ён наведвае мяне раз ці два ў месяц, але для хлопчыкаў гэта занадта часта. Асабліва для Джэйсана, які з'яўляецца яго улюбёнцам. У апошні час у хлопца ўсё пайшло наперакасяк. Ён схуднеў, стаў панурым і замкнёным. Ліам спрабуе падбадзёрыць яго, але я не думаю, што гэта мае вялікае значэнне.
  
  Руціна цяпер практычна высечана на камені. Прыязджае Бэнтлі, і, калі мая маці тут, ён праводзіць з ёй гадзіну ці два, пакуль бацька выдаляецца ў гасціную на першым паверсе. Пасля таго, як Бэнтлі скончыў з мамай, ён накіроўваецца ў склеп і чакае, пакуль адзін з супрацоўнікаў прынясе хлопчыка па яго выбару. Да гэтага часу я ўжо на месцы ў airbrick. Як бы мне гэта ні было непрыемна, я прымушаю сябе глядзець. Сёння ўвечары гэта быў не Джэйсан, і я ўздыхнула з палёгкай, калі Бэнтлі прыступіў да працы.
  
  Мужчына - гэта нешта іншае. Спачатку я падумаў, што менавіта яго памер і сіла далі яму такую ўладу, але яго цялеснасьць - гэта толькі частка яго прысутнасці. Сіла зыходзіць знутры, вера ў сябе, якая прымушае яго адчуваць, што ён мае права браць усё, што пажадае.
  
  А чаму б і не?
  
  У хлопчыкаў няма нічога, што трэба грамадству. Нікому няма да іх справы. Калі яны ідуць у вясковы магазін, паштальенка лунае над імі, як ястраб. 'Тут адначасова павінны знаходзіцца не больш двух чалавек", - кажа яна. Бацькі на гульнявой пляцоўцы адводзяць сваіх малых. Калі што-то пашкоджваецца або знікае, палец накіраваны ў бок дома. Прыходзіць паліцэйскі і чытае лекцыю, гутарыць з кім-то. Заціск за вухам не з'яўляецца чым-то нечуваным.
  
  
  
  Я думаю, Бэнтлі гуляе на гэтым пачуцці ізаляцыі. Я чуў, як ён шаптаў хлопчыкам, што яны асаблівыя, што ён любіць іх, што ён хоча клапаціцца пра іх. Усе астатнія лічаць іх коротышками, адкідамі, ізгоямі або злачынцамі, але ён называе іх сваімі скарбамі. Скарбы каштоўныя, хлопчыкі ведаюць, скарбы чаго-то стаяць.
  
  Так чаму б і няма?
  
  Бацька і ўвесь астатні персанал замяшаныя ў гэтым, і, падобна, няма нікога, хто мог бы хоць чым-небудзь дапамагчы.
  
  Я думаю, гэта азначае, што ўсё залежыць ад мяне.
  
  Пастух стаіць ля свірна і слухае, як апошнія гукі званы заціхаюць у ночы. Наступіла нядзеля, Божы дзень. Яму трэба прымацца за працу.
  
  Апынуўшыся ўнутры, ён накіроўваецца да камер і на імгненне спыняецца перад дзвярыма. Выбар быў нялёгкім, але Бенедыкт выглядае слабым. Улічваючы ўзрост і стан мужчыны, ён цалкам можа памерці да таго, як паўстане перад правасуддзем. Так не пойдзе.
  
  'Пара", - кажа Пастух, адсоўваючы два завалы і адкрываючы дзверы. 'Табе пара павярнуцца тварам да алтара'.
  
  Ўнутры варушыцца згорбленая постаць Бенедыкта. Мужчына выпростваецца, а затым пачынае ўставаць.
  
  'Няма", - кажа Бенедыкт. 'Калі ласка, злітуйся'.
  
  'Міласэрнасць? Пастух выстаўляе электрашокер ў поле зроку і страляе ва ўпор. Шыпы ўдараюць Бенедыкта ў бок, і адбываецца электрычная ўспышка. Бенедыкт адхіснуўся і, дрыжучы, падае на падлогу. 'Тут няма міласэрнасці. Адчуй сілу Госпада Бога Ўсемагутнага!'
  
  
  
  Калі ён уваходзіць у камеру, у Бенедыкта пачынаецца што-то накшталт прыпадку, яго рукі і ногі тузаліся ўзад-наперад. Пастуху ўсё роўна. Ён апускаецца на калені побач з Бенедыктам і пераварочвае мужчыну.
  
  'Дабрыня нашага Госпада - дзіўная рэч", - кажа ён падчас працы. 'Прабачэнне, пакаянне і абяцанне Яго любові. Хто можа жадаць большага?'
  
  Бенедыкт ўжо прыйшоў у сябе. Курчы спыняюцца, і Пастух падымае яго на ногі. Бенедыкт падымаецца пакорліва, нібы пад нейкім загаворам або гіпнозам. Пастух выштурхвае Бенедыкта з камеры па доўгім калідоры. Ён адкрывае металічную дзверы, і яго голас рэхам аддаецца ў велізарнай камеры.
  
  'Вось, Божы алтар. Неўзабаве ты дакажаш Яму, што раскаиваешься, і тады атрымаеш дар вечнай жыцця'.
  
  Калені Бенедыкта падгінаюцца пры выглядзе вялізнай машыны, але Пастух падштурхоўвае яго наперад. Ён падводзіць яго да стала з нержавеючай сталі і ставіць перад ім.
  
  'Ты павінен ўзысці на алтар сам", - кажа Пастух. 'Твая епитимья павінна быць добраахвотнай, каб дзеянне мела нейкі сэнс'.
  
  'Што? Бенедыкт глядзіць на Пастуха, яго вочы толькі напалову адчыненыя. Затым ён разумее. 'Не, я не буду. Я не зрабіў нічога дрэннага.
  
  Пастух уздыхае. Ён чакаў гэтага. На шчасце, шыпы электрашокера ўсё яшчэ тырчаць у баку Бенедыкта, правады цягнуцца да зброі. Пастух націскае на спускавы кручок, і чыстая сіла Бога зноў праходзіць праз Бенедыкта.
  
  На гэты раз Пастух ловіць мужчыну і кладзе яго на алтар тварам да нябёсаў. Бенедыкт тузаецца, а затым заціхае.
  
  
  
  'Надзень на рукі кайданы. Пастух кажа роўным голасам, і на гэты раз Бенедыкт ашаломлена падпарадкоўваецца. Зашчапкі аўтаматычна защелкиваются на запясцях Бенедыкта, другая пара заціскае лодыжкі. 'Такім чынам, мы гатовыя. У цябе, Цім Бенедыкт, ёсць што сказаць?
  
  'Калі ласка!' крычыць Бенедыкт, яго лагоднасьць знікла. 'Навошта ты гэта робіш?
  
  'Ты не ўсведамляеш свайго злачынства, ці не так?' Пастыр расчараваны. Як Бенедыкт можа раскаяцца, калі ён не разумее, што нарабіў? 'Зьвярні свой розум таму і правер сваё сумленне'.
  
  'Я ... Я...' Бэнэдыкт пампуе галавой. 'Не, мая сумленне чыстае. Я не ведаю, хто вы, але ўпэўнены, што не прычыніў вам шкоды.
  
  'Праўда? Памятаеш тыя дні, калі ты быў вікарыем недалёка ад Солкомба? Да цябе хто-то прыходзіў, але ты праігнараваў іх просьбу аб дапамозе. Сапраўды гэтак жа, як святар з прыпавесці пра Добрага самараніна, вы прайшлі міма па другім баку дарогі.'
  
  'Праходзіў міма ...? Я б не стаў. Ніколі. Бенедыкт зноў пачынае пампаваць галавой. Затым спыняецца. У яго адвісае сківіца. 'О, Божа, не!
  
  'О, Божа, ды'. Пастух схіляецца над Бенедыктам. "Ты прыкідваўся, што верыш, і кляўся служыць Богу, але ты быў разбэшчаны злом. Ты даў клятву абараняць паслухмяных, але прычыніў каму няма назову пакуты. Цяпер ты таксама павінен пакутаваць.'
  
  'Я не мог ведаць! Калі ласка, прабачце мяне. Біскуп загадаў мне маўчаць.
  
  'І ты, будучы баязліўцам, падпарадкаваўся. Пастух набліжае свой твар да твару Бенедыкта. - Я ненавіджу баязліўцаў.
  
  'Калі ласка, даруй мяне!
  
  'Прабачэнне не дадзена мне. Ты, як ніхто іншы, павінен гэта ведаць. Бог тут суддзя'.
  
  
  
  'Так-а-а! Вядома! Голас Бэнэдыкта амаль зрываецца на крык. 'Прабач мяне, Божа. Я зграшыў, але я малю аб прабачэнні. Калі ласка, я ведаю, што паступіла няправільна, але я выпраўлюся, абяцаю, што выпраўлюся.
  
  'Добра. Бог пачуў тваю просьбу, і цяпер паглядзім, што Ён аб гэтым думае.
  
  'Дзякуй. Слава Богу! Эмоцыі ў голасе Бенедыкта відавочныя.
  
  Пастух адварочваецца ад Бенедыкта і сыходзіць, яго абцасы стукаюць па бетоннай падлозе, калі ён пакідае камеру. Ён закрывае рассоўную дзверы і замыкае яе. Затым ён спыняецца побач з вялікай чырвонай кнопкай на сцяне. Кнопка запускае зваротны адлік і прыводзіць усё ў рух. Пасля націску яе нішто не зможа спыніць. Пастух чакаў гэтага, чакаў таго дня, калі памылкі пачнуць выпраўляцца. Ён на імгненне змаўкае, а затым працягвае руку і націскае на кнопку.
  
  Ён ківае сам сабе, затым ідзе па калідоры і ўваходзіць у невялікую пакой. Там ёсць пісьмовы стол і крэсла, кампутар і манітор на стале. На маніторы бачна Бенедыкта, які ляжыць на алтары з нержавеючай сталі, яго голас даносіцца з дынамікаў.
  
  'Алё? Бенедыкт змагаецца са сваімі кайданы. 'Я думаў, мяне даравалі? Калі ты збіраешся вызваліць мяне?
  
  Шэпард садзіцца за стол і нахіляецца наперад. Ён дастае мікрафон з аднаго боку манітора і кажа, яго голас грыміць праз магутную акустычную сістэму.
  
  - Ты дараваны, Цім. Бог любіць цябе, і хутка ты спазнаеш гэтую любоў.
  
  'Гэй?'
  
  'Але спачатку ты павінен быць пакараны. І пакаранне павінна адпавядаць злачынства. Ты гатовы выканаць сваю панна?
  
  'Што? Я не разумею.
  
  
  
  'Усё роўна. А цяпер памірыся з Богам.
  
  'Няма! 'Раздаецца крык Бенедыкта, і цяпер мужчына всхлипывает. 'Калі ласка, нееееет!
  
  'БОГ З ТАБОЙ, БЕНЕДЫКТ! АДЧУЙ ЯГО ЛЮБОЎ ДА ЦЯБЕ!' - Голас Пастуха рэхам разносіцца па ўсім будынку. "АДКРЫЙ ЯМУ СВАЁ СЭРЦА, І НЯХАЙ ЯГО ДУХ НАПОЎНІЦЬ ЦЯБЕ!'
  
  'Нееееет!' Разам з малітвамі Бенедыкта нарастае механічны шум, голас мужчыны ледзь чутны на фоне бразгае металу. 'Нееееет!'
  
  Пастух рухае мышкай, пстрыкае, і раздаецца выбух арганнай музыкі. Ён пачынае спяваць, словы разносяцца па ўсіх пакоях хлява.
  
  'ГАСПОДЗЬ - ПАСТЫР МОЙ, я НІ Ў ЧЫМ НЕ БУДУ мець ПАТРЭБУ. ЁН ПРЫМУШАЕ МЯНЕ ХЛУСІЦЬ. ЁН ВЯДЗЕ МЯНЕ Па ЗЯЛЁНЫХ ПАШАХ. МІМА ЦІХІХ ВОД'.
  
  У камеры рухаюцца механізмы, з шыпеннем прыводзяцца ў дзеянне велізарныя гідраўлічныя рычагі, пачынае круціцца электрапіла, дрыль набірае хуткасць і апускаецца. Скрозь усё гэта даносіўся крык Бенедыкта.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Дзевятнаццатая
  Недалёка ад Болберри, Саўт-Хэмс, Дэвон. Нядзеля, 25 кастрычніка. 8.35 раніцы.
  
  Сэвідж вярнуўся ў Вудленд-Хайтс перш за ўсё ў нядзелю раніцай. Аб начных падзеях у справе Кроншнепа стала вядома з электроннага ліста, адпраўленага Несбитом позна вечарам у суботу. Некалькі кароткіх слоў патолагаанатама пацягнулі за сабой масу наступстваў для расследавання: костка з склепа вызначана была чалавечай, больш таго, яна належала дзіцяці.
  
  Дзіця.
  
  Належала ці костка Ліяму Хейскиту або Джэйсану Колдуэллу, не мела значэння. Кулён цяпер стаў расследаваннем забойства.
  
  Яна прыпаркавалася і накіравалася туды, дзе на жвіровай дарожцы ля ганка стаяла патрульная машына, а ўнутры сядзелі афіцэры з затуманенымі ад начнога дзяжурства вачыма.
  
  'Ўсё ціха? - Спытаў Сэвідж, калі адзін з паліцэйскіх апусціў шкло.
  
  'Як у прыказцы, мэм", - сказаў афіцэр. Ён паказаў туды, дзе ў шэрым святле стаяў дом. 'Не вар'ятка птушка. Друк на дзверы склепа ўсё яшчэ цэлая. Па крайняй меры, гэта было пятнаццаць хвілін назад. Хоць не магу сказаць, што ноч была прыемнай.'
  
  Сэвідж падзякавала паліцэйскіх, а затым падышла да прыступак ўваходу, павярнуўшыся, калі пачула шум надыходзячага аўтамабіля. "Фрилендер" заехаў на паркоўку і спыніўся. Ўнутры грувасткая постаць сяржанта Прызнаннем заставалася нерухомай добрую хвіліну, перш чым дзверы расчыніліся, і ён выбраўся вонкі.
  
  
  
  Учорашняя імжа змянілася градой шэрых аблокаў, якія амаль нерухома віселі над галавой, і Хардин нязграбна накіраваўся да яе, шоргаючы нагамі, як быццам аблокі над галавой ціснулі на яго. Не ў першы раз Сэвідж задумаўся, што здарылася. Хардин выглядаў так, нібы яму было дрэнна. Яго настрой не палепшыўся, калі ён падышоў да яе і зірнуў на дом.
  
  'Значыць, вы што-тое знайшлі. Яго погляд кідаўся ад акна да акна, а затым да ўваходных дзвярэй. 'Дом жахаў.
  
  'Так, сэр. Гэта даслаў Няздзейсненых'. Сэвідж дастала свой тэлефон і працягнула яго Хардину. 'Гэта кампутарная рэканструкцыя з выкарыстаннем фрагмента, які мы знайшлі. Па-відаць, плюсневая костка.
  
  'Ты маеш на ўвазе плюсневую костка, як у футбалістаў?
  
  'Так. Толькі гэта сукенка не футбаліста, а дзіцяці.
  
  'Чорт'. Хардин ўтаропіўся на фота ў тэлефоне, як быццам хацеў, каб малюнак знікла. Нічога не прадпрымаючы; праз некалькі секунд ён вярнуў тэлефон і паглядзеў на Сэвідж. 'Такім чынам, хто ў гэтым замяшаны? Уладальнік? Персанал? Мне сее-што трэба, Шарлота. Ты ведаеш, як гэта бывае. Хелдон захоча, каб гэта хутчэй скончылася. Паліцыі больш не патрэбна агалоска, па меншай меры, так хутка пасля гісторыі з Сайманам Фоксом.'
  
  'Сітуацыя складаная, сэр. У нас не так шмат доказаў. На мой погляд, усё выглядае так, як быццам цела або цела былі пахаваныя пад бетонам неўзабаве пасля знікнення двух хлопчыкаў. Аднак нядаўна хто-то вярнуўся на месца здарэння і выкапаў астанкі. Яны зрабілі вельмі добрую працу, прыбраўшы ўсё.'
  
  'Акрамя гэтага. Хардин паказаў на тэлефон Сэвідж і паківаў галавой. - Праблемы, якія нам не патрэбныя.
  
  
  
  'Сэр? Да чаго вы хіліце? Я не разумею.
  
  'Шчыра кажучы, я спадзяваўся, што мы нікуды не падзенемся. Всколыхнув старыя ўспаміны, старую горыч, ніколі не прыемную.
  
  'Гэтыя два хлопчыка, верагодна, былі забітыя. Верагодна, у дзіцячым доме шырока распаўсюджвалася жорсткае абыходжанне. Вы хочаце сказаць, што мы павінны проста забыцца аб гэтых злачынствах?'
  
  'Зусім няма. Калі б я хацеў гэтага, я б паклапаціўся аб тым, каб гэтай справай заняўся хто-небудзь іншы. Я ведаю цябе, ты ўпарты, як толькі ты почуешь нядобрае, ты не здасі. Я проста спадзяваўся, што вы нічога не знойдзеце.
  
  'Ну, у мяне ёсць. У нас ёсць. Цяпер гэта нельга вярнуць у бутэльку. Кавалачак косткі адправілі на аналіз ДНК. Вядома, у нас няма ДНК Ліама Хейскита або Джэйсана Колдуэла, але мы можам супаставіць іх па сямейных адносінам. Праз дзень ці два мы даведаемся, з чым маем справу, але ў любым выпадку гэта амаль напэўна забойства. Хто-то быў пахаваны ў склепе. Быў гэта адзін з двух хлопчыкаў ці не, на самай справе не мае значэння.'
  
  'Няма. Хардин некалькі секунд нічога не казаў. Ён пакапаўся ва ўнутраным кішэні пінжака і напалову выцягнуў канверт. Затым, падобна, перадумаў і засунуў канверт назад, з вачэй далоў. Ён паківаў галавой. 'Ты, вядома, правы. Гэта не мае значэння.
  
  'Хочаш паглядзець? Сэвідж паказаў на ўваходныя дзверы. 'У склеп?
  
  Хардин паглядзеў міма яе, на яго твары з'явілася пакутнымі выраз. 'Тады давай, пакажы мне.
  
  Хардин ўтаропіўся на ваду, пузырысты з адтуліны ў бетоне. У святле дугавых лямпаў вада здавалася чорнай. Тоўсты зялёны шланг падымаўся з балота да помпы збоку ад ямы. Выпускны шланг змеился па падлозе, праз дзвярны праём і ўверх па лесвіцы. Нягледзячы на ўсе намаганні помпы, ён не спраўляўся з патокам, і адзін канец склепа быў затоплены на глыбіню некалькіх цаляў.
  
  
  
  'Лейтон кажа, што там, унізе, ёсць крыніца,' сказаў Сэвідж. 'Калі мы збіраемся раскапаць астатнюю частку склепа, нам спатрэбіцца спецыяльнае абсталяванне.
  
  'Усё роўна. Старэйшы сяржант закусіў губу і працягваў глядзець у чернильную лужынку, як быццам бурбалкі, узнімальныя на паверхню, маглі распавесці яму гісторыю пра тое, што адбылося шмат гадоў таму.
  
  'Як я ўжо сказаў, тут пакуль толькі адна костка'. Сэвідж агледзеў склеп, але Прызнаннем, здавалася, цікавіла толькі дзірка. "Ён за шмат міляў адсюль", - падумала яна. Згубіўся ў мінулым, магчыма, віня сябе ў тым, што здарылася. 'Вы нічога не маглі зрабіць, ці не так, сэр? Я маю на ўвазе, усе былі перакананыя, што яны збеглі.
  
  'Так. Хардин паківаў галавой, гэта рух не адпавядала яго адказу. Ён правёў языком па ніжняй губе і ўздыхнуў. Затым ён адышоў да адной з сцен склепа, сеў на адзін з пластыкавых скрынь Лейтона і абхапіў галаву рукамі.
  
  'Конрад? Сэвідж прашаптаў імя Прызнаннем. Яна амаль ніколі не звярталася да яго так, але што-то было не так. 'Вы можаце сказаць мне, сэр.
  
  'Я быў тут, Шарлота. Хардин падняў галаву. 'Вудленд-Хайтс.
  
  'Я не разумею? Я ведаю, што ты быў тут.
  
  'На наступны дзень пасля таго, як зніклі хлопчыкі. Я і хлопец з Кингсбриджа Нік. Мы прыехалі да дому на патрульнай машыне, каб дапамагчы дэтэктывамі з Плімута. Там быў правы клапан. Пошукава-выратавальныя каманды ўздоўж ўзбярэжжа, выратавальныя шлюпкі Плімута і Солкомба ў моры, добраахвотнікі прачэсваюць бліжэйшыя поля. Хардин зноў паківаў галавой. 'Я думаў, мне не пашанцавала, але гэта нішто ў параўнанні з тым, што здарылася з гэтымі хлопчыкамі'.
  
  
  
  'Не пашанцавала? - перапытаў Сэвідж. 'Але вы нічога не знайшлі, ці не так?
  
  'Я кажу не пра тое, калі зніклі хлопчыкі. Я маю на ўвазе раней.
  
  'Да таго, як?
  
  'За некалькі тыдняў да гэтага. У суседняй вёсцы адбыўся акт вандалізму. Графіці. Непрыстойныя рэчы. Жыхары паказалі пальцам на дом. Я быў мясцовым констеблем, таму адправіўся на расследаванне. Я распытаў некалькіх хлопцаў, але яны былі негаваркое і нічога не выдалі. Я прыехаў сюды на ровары і прыставіў свой ровар да абочыне. Калі я вярнуўся да свайго ровара, то выявіў, што гэта засунутым пад задняе пырскавікі. Хардин палез у кішэню курткі і выцягнуў канверт, з якім гуляў раней. 'Вярнуўшыся ў пастарунак, я зрабіў ксеракопію, перш чым перадаць ліст.
  
  Хардин ўскрыў канверт і дастаў ліст паперы. Ён працягнуў яго Сэвідж. Яна падышла і зазірнула ўніз, нахіляючы паперу, каб разгледзець яе ў святле галагенавых лямпаў. Гэта была копія фатаграфіі, прычым нізкай якасці. Тым не менш, яна магла дастаткова добра разгледзець малюнак: двое мужчын, якія сядзяць у крэслах. Недапітая бутэлька віскі на маленькім століку паміж імі. Гадзіннік на сцяне. Адзін з мужчын быў значна маладзей Фрэнка Паркера, іншага адразу пазнаваў любы, хто шмат ведаў аб палітыцы.
  
  'Ён мёртвы, сэр, ці не так? Але я ўсё роўна не разумею. Я ведаю, хто гэтыя двое – Паркер і палітык, – але якое дачыненне фатаграфія мае да знікнення хлопчыкаў?
  
  'Гэтая фатаграфія была зроблена ў маленькай ўтульнай пакойчыку наверсе. У кватэры Паркеров. Ён быў у гасцях.
  
  'І гэта было праблемай?
  
  'Чалавек з Адмысловага аддзела выказаўся дакладна гэтак жа.
  
  
  
  'Асаблівы аддзел?
  
  'Я аднёс фатаграфію прама свайму начальніку, інспектару паліцэйскага ўчастка Кингсбриджа. Берні Блэку. Хардин ўсміхнуўся. 'Ён быў добрым копам. Я падумаў, што лепш за ўсё звярнуцца да яго. Ён бы ведаў, што рабіць.
  
  'І ён патэлефанаваў у Спецыяльны аддзел?
  
  'Так. На наступны дзень прыбыў афіцэр. Ён спытаў мяне, чаму паўстала праблема. Мужчына на фатаграфіі быў у Міністэрстве ўнутраных спраў. Вудленд-Хайтс быў свайго роду установай для малалетніх злачынцаў. Ён сказаў мне, што ў гэтым візіце не было нічога незвычайнага.
  
  'І вы яму не паверылі?
  
  'Калі не было нічога падазронага, тады навошта Адмысловаму аддзелу спатрэбілася пасылаць афіцэра пагаварыць са мной? І чаму на адваротным баку фатаграфіі ад рукі было напісана "ДАПАМАЖЫЦЕ'?
  
  'Дапамагчы? Ты думаеш...
  
  'Паглядзі на гадзіннік на сцяне, Шарлота. Хардин паказаў на фатаграфію. - Скажы мне, які гадзіну.
  
  'Палова чацвёртага. Я ўсё яшчэ не ... ' Сэвідж зноў вывучыў фатаграфію. Віскі. Лустачку сыру на дошцы. Некалькі крекеров на талерцы. 'Падвячорак?
  
  'Да акна.
  
  Сэвідж паглядзела ў адзін бок малюнка. Створчатое акно з рассунутымі фіранкамі па абодва бакі. І праз акно яна не магла бачыць нічога, акрамя чарнаты.
  
  'Начны час", - сказаў Хардин. 'У арыгінале, які быў нашмат лепшай якасці, час сутак было відавочна. На мой погляд, у гэтага чалавека магла быць толькі адна прычына знаходзіцца там, адпачываючы ранняй раніцай.'
  
  'І вы перадалі гэта чалавеку з Асаблівай аддзела?
  
  'Няма. Ён сфатаграфаваў мяне і запэўніў, што ўсё ў парадку. Загадаў мне больш нічога не казаць пра гэта справе, нават майму начальству. Тады я быў усяго толькі маладым кампутаршчыкам, і ўсе гэтыя абразы яшчэ не выйшлі вонкі.'
  
  
  
  'Але зараз?
  
  'Чалавек на фатаграфіі мёртвы, ці не так? І, па-відаць, моцныя гэтага свету ў Лондане ўсе пра яго ведаюць.
  
  'Я б не быў так упэўнены, сэр.
  
  'Ты думаеш, я паступіў няправільна, Шарлота? Хардин пацягнуўся за лістком паперы і паклаў яго назад у канверт. 'Я выконваў загад. Мы з жонкай, ну, яна толькі што атрымала пощипку. У нас быў дом з іпатэкай. З грашыма было туга. Калі хлопчыкі зніклі, я зноў спытаў Берні Блэка аб фатаграфіі. Я памятаю яго твар, суровае, занепакоены. "У руцэ", - сказаў ён мне, і я пакінуў усё як ёсць. Я здзейсніў памылку, ці не так?'
  
  'Я не ведаю, сэр. Вы былі...
  
  'Наіўны. Вось падыходнае слова. Я меркаваў, што ланцужок камандавання працуе. Што людзі наверсе ведаюць, што робяць.
  
  'Так і ёсць, сэр. Сэвідж злёгку ўсміхнуўся. 'Часам.
  
  Пакінуўшы межы склепа, яны выбраліся вонкі і накіраваліся на захад па сцежцы ўздоўж ўзбярэжжа, прэч ад хаты. Аблокі рассеяліся, і цяпер слабое сонца падымалася ўсё вышэй, абяцаючы пагодлівы дзень. Святло асвяціў твар Прызнаннем, і Сэвэдж ўбачыў, што ён усё яшчэ чым-то падаўлены.
  
  'Гэта яшчэ не ўсё, сэр, ці не так? - Спытаў Сэвідж, калі яны дасягнулі назіральнай пляцоўкі. З аднаго боку ад сцяжынкі на двух вялікіх камянях ляжала чыгуначная шпала. Яна паказала на імправізаваную лаўку. 'Пойдзем?
  
  Хардин апусціўся на лаўку, і Сэвідж сеў побач з ім.
  
  'Я павінен часцей бываць тут, Шарлота. Ён імгненне глядзеў на Сэвідж, а затым махнуў рукой у бок мора. 'Не тут, не ў Вудленд-Хайтс. Я маю на ўвазе ўзбярэжжа. Я сяджу ў сваім маленькім бунгала з жонкай. Мы цалкам шчаслівыя. Мы ходзім па крамах, гуляем у парку, час ад часу ладзім вечарынкі. Але мы гэтага не робім.'
  
  
  
  'Я разумею, што вы маеце на ўвазе, сэр. Мы не цэнім таго, што знаходзіцца прама ў нас на парозе, ці не так?
  
  'Раней мне падабалася працаваць констеблем ў гэтай галіне. Даследаваць сельскую мясцовасць. Раней тут быў больш спакойны лад жыцця. Па крайняй меры, я так думаў, пакуль не ўбачыў фатаграфію. Гэта выбіла мяне з каляіны, і пасля знікнення хлопчыкаў я стаў іншым. Я падаў заяву на пасаду дэтэктыва і пераехаў у Плімут. Я хацеў стукаць галовамі. '
  
  'Я магу зразумець. Я таксама так сябе адчуваў.
  
  'Аб Клариссе? Хардин перавёў погляд з мора на Сэвідж. Прыпадняў брыво. 'О так, Шарлота, я разумею цябе лепш, чым ты думаеш. І я таксама ведаю больш, чым ты думаеш.
  
  'Яшчэ? Сэвідж сглотнула, варожачы, што менавіта Хардин меў на ўвазе. Ці ведаў ён пра Мэцью Харрисоне, серыйным забойцам, якога яна пакінула гарэць жыўцом у яго перавернутай машыне? Ці гэта былі Сайман Фокс і яго сын, на якіх намякаў Хардин? Сэвідж прыставіў пісталет да галавы Оўэна і быў блізкі да таго, каб націснуць на курок. 'Ты кажаш пра...
  
  'Усё роўна. Хардин падняў руку і тыцнуў вялікім пальцам у бок дзіцячага дома. 'Ёсць больш неадкладныя справы, і калі ты што-то хаваў ад мяне, то я вінаваты ў тым жа. Ты маеш рацыю, тут ёсць што-то яшчэ.
  
  'Аб Вудленд-Хайтс? - спытаў я.
  
  'Ўскосна. Хардин зрабіў паўзу і зноў палез у кішэню пінжака. На гэты раз ён выцягнуў пару лістоў паперы, на адным былі напісаны плыўным почыркам, на другім - нейкі малюнак. 'Я атрымаў гэтыя лісты. Першае прыйшло ў дзень знікнення Джэйсана. Гэта Джэйсан Хобі, а не Джэйсан Колдуэлл. Другое прыйшло ў мінулы чацвер. Гэта было другое ліст, а таксама супадзенне з імёнамі, якое падштурхнула мяне да дзеяння. Тады я зразумеў, што мне трэба даследаваць Вудленд-Хайтс. Вядома, калі я даручаў вам гэта справа, я паняцця не меў, што вы знойдзеце. Лісты цалкам маглі быць містыфікацыяй. '
  
  
  
  Сэвідж узяў лісткі паперы ў Прызнаннем і прачытаў. Першы ліст было проста дзіўным, напоўненым апісаннямі жорсткага абыходжання. Бліжэй да канца ў адрас Прызнаннем быў вылучаны шэраг абвінавачванняў. Што-то аб тым, што DSupt не выконвае свой абавязак, што ён не заўважае учыненых злачынстваў.
  
  'Значыць, аўтар ліста абвінавачвае вас у знікненні хлопчыкаў?' спытала яна. 'Таму што пасля таго, як вы атрымалі фатаграфію, нічога не адбылося, каб спыніць гвалт?
  
  Хардин паціснуў плячыма. 'Напэўна, так.
  
  Яна перайшла да другога лісту паперы і пахітала галавой, успрымаючы інфармацыю. Малюнкі былі недвухсэнсоўнымі. 'Скрыначка? Значыць, Джэйсан Хобб ўсё яшчэ жывы?
  
  'Паняцця не маю,' сказаў Хардин. 'Мы можам толькі маліцца.
  
  'Я з усіх сіл спрабую разабрацца ў гэтым, сэр. Вы выказалі здагадку, што супадзенне імёнаў двух пар хлопчыкаў не было выпадковым супадзеннем, і гэтыя лісты даказваюць гэта, праўда?
  
  'Так'.
  
  'Але гэта ліст у цябе з чацвярга. Сэвідж памахаў другім лістом. 'Ты ведаў, што Джэйсан Хобб жывы, але нічога не зрабіў, каб паспрабаваць выратаваць яго'.
  
  'Гэта несумленна, Шарлота. Ты бачыла фатаграфію з міністрам ўрада. Лісты цалкам маглі быць часткай нейкага розыгрышу. Мне трэба было пераканацца, перш чым я працягну. Ёсць наступствы.'
  
  'Наступствы? Сэвідж паднялася на ногі і адышла на некалькі крокаў. Яна зноў павярнулася да Хардину. 'Госпадзе! Вядома, ёсць гробаны наступствы. Ты, напэўна, падпісаў смяротны прысуд Джэйсану Хоббу. Аб чым, чорт вазьмі, ты думаў?'
  
  
  
  - Аперацыя "Лакуна" не мае патрэбу ў рэсурсах. Мы кінулі на гэта ўсе сілы.
  
  - Так, але гэтыя лісты з'яўляюцца доказамі. Хто ведае, як бы прасоўвалася расследаванне, калі б Гаррет і яго каманда ўбачылі іх на мінулым тыдні. Вы паставілі асабістыя праблемы вышэй аператыўных. Гэта што-то не ў парадку, сэр.'
  
  'Праўда? І ты ніколі гэтага не рабіў? Хардин паківаў галавой. 'Я памятаю, як аднойчы казаў табе аб мяжы, якую не варта пераступаць. Да маёй парадзе ніхто не прыслухаўся, ці не так?
  
  'Я зрабіў тое, што было па-чартоўску правільна ў той час. Сэвідж выплюнула гэтыя словы. Яна зразумела, што была небяспечна блізкая да парушэння субардынацыі. 'Я ніколі не ставіў пад пагрозу нічыю бяспеку так, як гэта зрабілі вы.
  
  'Мэцью Харысан?
  
  'Харысан заслужыў смерць. Вы не можаце параўноўваць яго з Джэйсанам Хоббом. Шчыра кажучы, сэр, у вас значна больш непрыемнасцяў, чым калі-небудзь было ў мяне.
  
  'Дзякуй за тваю шчырую ацэнку, Шарлота, але што зроблена, тое зроблена. Прама цяпер нам трэба засяродзіцца на тым, што тут адбылося, і паглядзець, ці зможа гістарычнае справа дапамагчы нам знайсці Джэйсана.
  
  'А што наконт чалавека на фатаграфіі? Святар?
  
  'Хелдон. Гэта будзе ў яе паштовай скрыні заўтра раніцай першым справай.
  
  'А калі яна павядзе сябе так жа, як твой былы бос, Берні Блэк?
  
  'Я не хачу думаць аб такой магчымасці. Хардин паціснуў плячыма і паківаў галавой. 'Таму што, калі яна гэта зробіць, тады, я лічу, мы прайгралі. Не толькі ты і я, але і ўсе мы. Уся чортава чалавечая раса.'
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Дваццатая
  
  Што ж, я стараўся з усіх сіл. Я не адважваўся падысці да бацькі або маці, таму што быў амаль упэўнены, што яны нічога б не зрабілі. Бэнтлі настолькі кантралюе іх абодвух, што я не бачу, каб хто-небудзь з іх мог здрадзіць яго. Замест гэтага я адправіўся ў вёску, каб пабачыцца са сваім сябрам Пэры. Ён на год старэйшы за мяне, і ён разумны і разважлівы. Я распавяла Пэры пра бацьку, Бэнтлі і пра тое, што адбывалася ў падвале. Я папрасіла яго расказаць сваім бацькам. Ён здаваўся няўпэўненым, але ў рэшце рэшт пагадзіўся.
  
  На наступным тыдні мяне выклікалі ў кабінет бацькі. Ён сказаў, што расчараваны тым, што я распаўсюджваю хлусню і плёткі. Я не павінен быў выходзіць з дома без дазволу і не павінен быў размаўляць ні з кім з хлопчыкаў у вёсцы. Я больш не павінен быў бачыць Пэры. Ён таксама сказаў, што я атрымаю дысцыплінарнае спагнанне. Дзесяць удараў палкай кожны дзень на працягу наступнага тыдня.
  
  Пэры, здавалася, падвёў мяне.
  
  Некалькі дзён праз я набраўся смеласці пагаварыць з новым вікарыем. Ён прыходзіць у прытулак і кіруе нядзельнай школай. Праводзіцца кароткая служба, а затым хлопчыкі павінны вывучаць Біблію. Містэр Бенедыкт заўсёды здаваўся мне мілым чалавекам, таму ў нядзелю, калі ён сыходзіў, я рушыла ўслед за ім, калі ён спускаўся па прыступках ганка. Я гуляў з ім па палях, і пакуль мы шпацыравалі, я распавёў яму пра Бэнтлі.
  
  Ён быў вельмі занепакоены. Ля варот ён сказаў, што справа надзвычай сур'ёзная і ён пагаворыць са мной у наступную нядзелю. Прайшоў тыдзень, і пасля заканчэння нядзельнай школы я зноў прагуляўся з містэрам Бенедыктам. Ён сказаў, што доўга і ўпарта думаў над гэтым пытаннем. Ён нават звярнуўся да біскупа. Я бачыў, што ён быў устрывожаны і некалькі стрыманы. Калі я стаў настойваць на тым, што рабіць, ён сказаў мне, што рашэнне - маліцца. Я павінен быў маліцца за сябе і за ўсіх хлопчыкаў, а таксама за Бэнтлі, маму і Бацьку. Ён запэўніў мяне, што мае малітвы будуць пачутыя. Гэта можа заняць некаторы час, але Бог паклапоціцца аб тым, каб у рэшце рэшт усё скончылася добра.
  
  
  
  Так што я паспрабаваў маліцца, шчыра, я гэта зрабіў. Я маліўся вечарам, перад тым як легчы спаць. Я маліўся раніцай, калі прачынаўся. Я маліўся на перапынку, калі быў у школе. У выніку я маліўся ЎСЁ ГЭТА ЧОРТАВА ЧАС! Ніводная малітва не была пачутая. Кожныя выхадныя Джэйсана цягнулі ў падвал разам з Бэнтлі. Альбо Бог не слухаў, альбо Яму было ўсё роўна.
  
  Да таго часу я ўжо быў раздражнёны. Затым, гэтым раніцай, я ўбачыў ровар, прыпаркаваны ля падножжа ганка. Я даведаўся ровар, які належыць мясцоваму паліцэйскаму, констеблю Хардину. Аказалася, што ён прыехаў з-за нейкага нязначнага інцыдэнту ў вёсцы. На імгненне я падумаў, не пагаварыць з ім дакладна так жа, як я казаў з Цімам Бенедыктам. Потым я ўспомніў пра пабоі. Калі бацька даведаецца, дзесяць удараў у дзень нічога не значаць. Мне трэба было паспрабаваць іншы спосаб.
  
  У сталовай нашай прыватнай кватэры выстаўлены фатаграфіі, якія адносяцца да хаты. Дзень, калі Бэнтлі ўпершыню прыехаў з візітам. Некалькі фатаграфій розных старых прыяцеляў. На адной бацька паціскае руку якому-небудзь мясцоваму сановнику. Фатаграфіі выстаўлены ў шкляной вітрыне над буфетам. Мама настаяла на шафе, таму што там дзясяткі фатаграфій, і яна была сытая па горла тым, што яны загрувашчваюць пакой. Фатаграфія Бэнтлі, які стаяў на прыступках ганка, - не адзіная яго фотаздымак. Вось яшчэ адзін здымак, зроблены ў "маленькім выгодзе". Бэнтлі і бацька сядзяць у крэслах. Я думаю, што фатаграфію, павінна быць, зрабіла мама. Можна падумаць, што пасля таго, што нарабіў Бэнтлі, бацька выдаліў бы ўсе сведчанні пра гэтага чалавека, асабліва такую асабістую фатаграфію. Але бацька пыхлівы. Ён ненавідзіць Бэнтлі, але яму падабаецца прэстыж гэтага чалавека. Акрамя таго, гэтая канкрэтная фатаграфія прымацаваная ззаду. Я думаю, мае бацькі зусім забыліся, што яна там ёсць.
  
  
  
  Я пайшоў у сталовую і забраў фатаграфію. На абароце я напісаў адно слова: 'ДАПАМАЖЫЦЕ". Затым я ўзяў фатаграфію і сунуў яе пад пырскавікі ровара паліцэйскага.
  
  Ужо позна. За поўнач. Я пішу гэта пад коўдрай, выкарыстоўваючы для асвятлення свой маленькі ліхтарык. Упершыню за доўгі час я поўны надзеі. Ці бачыце, я думаю, канстэбль Хардин добры чалавек. Ён размаўляе з тутэйшымі хлопцамі так, як быццам яму не ўсё роўна. Аднойчы ён прачытаў нам цікавую лекцыю аб працы паліцыі, пра тое, як раскрываюцца злачынствы. У канцы лекцыі ён распавёў нам, як хацеў стаць дэтэктывам.
  
  Што ж, зараз у яго ёсць шанец.
  
  Пастыр незадаволены. Праспяваўшы Бенедыкту 23-й псалом, ён выйшаў на вуліцу падыхаць свежым паветрам, пакінуўшы алтар працаваць. Бліжэйшая вяршыня падалася яму прывабнай, і ён пайшоў пешшу і ўскараскаўся наверх, апусціўшыся на калені на самай вяршыні і падняўшы твар да нябёсаў, дзе зоркі ззялі, як брыльянты. Ён памаліўся аб настаўленьні, а затым вярнуўся на двор фермы, сеў у сваю машыну і паехаў дадому, пакінуўшы Бенедыкта ў абдымках Бога.
  
  Ён спаў урыўкамі, яму прысніўся дрэнны сон.
  
  Раніцай, вярнуўшыся ў хлеў, ён зразумеў, чаму. Алтар перастаў працаваць. Кашмар быў пасланнем ад Бога, які гаворыць яму, што што-то не так.
  
  Цяпер Пастух стаіць побач са сталом з нержавеючай сталі і глядзіць зверху ўніз на Ціма Бенедыкта. Чалавек усё яшчэ жывы, хоць павінен быў бы быць знежывелым і даўно памерлым. Яго цела ўяўляе сабой месіва з парэзаў і дзірак ад свердзелаў. Кроў сочыцца з тузіна ран. Але ён усё яшчэ дыхае.
  
  
  
  Цуд.
  
  Гэта ўсё, што можа быць, думае Пастух. Затым ён падымае погляд на брук над галавой. Абарваны рэмень боўтаецца свабодна. Рэмень упаў і затрымаўся ў адным з гідраўлічных плунжеров. Машына адключылася, каб прадухіліць далейшае пашкоджанне.
  
  Не цуд, а няспраўнасць.
  
  На імгненне Пастух задумваецца аб тым, каб паправіць рэмень і пачаць усё спачатку. Але гэта было б не тое, чаго хацеў Бог, ці не так? Бог палічыў патрэбным дазволіць рамяні парвацца. Бог спыніў машыну. Бог паслаў Пастуху пасланне ў выглядзе благога сну. Бог дараваў Бенедыкта.
  
  Цяпер Пастух збіты з панталыку. Прабачэнне не ўваходзіла ў яго планы. Людзі павінны быць пакараныя.
  
  Чалавек з чэрапам ...
  
  Ды, вядома. Прабачэнне для хлопчыка, які капаецца ў бруднай зямлі, было б немагчыма.
  
  Пастух уздыхае. Гэта зусім не тое, чаго ён хоча. І ўсё ж, калі так пажадаў Бог, хто ён такі, каб спрачацца?
  
  Ён пампуе галавой і пачынае прыводзіць сябе ў парадак. Ён здымае кайданкі, якія скоўвалі рукі і ногі Бенедыкта. Затым ён ідзе ў далёкі канец пакоя, дзе стаіць вялікае зялёнае смеццевае вядро муніцыпальнага савета. Ён подкатывает смеццевае вядро да адным баку стала. Бенедыкт выдае булькатанне, калі Пастух апускае цела ў смеццевае вядро. Цела змяшчаецца галавой наперад, але плечы мужчыны занадта шырокія. Там, дзе бункер звужаецца прыкладна напалову, цела захрасае. Пастух нахіляе смеццевае вядро ўзад-наперад у надзеі, што сам вага цела прымусіць яго апусціцца яшчэ ніжэй.
  
  Пастух адступае назад. Сцэна крыху недарэчная. Ногі тырчаць з верхняй частцы кошыка, левая звісае ў адзін бок, а правая - у іншую. Так не пойдзе. Яму трэба перавезці цела да мора. Ён азіраецца і заўважае некалькі цяжкіх слупоў для плота, прислоненных да задняй сцяне хлява. Ён падыходзіць, выбірае самае мясную і вяртаецца да кошыку. Ён ўзбіраецца на алтар і пачынае выкарыстоўваць слуп як таран.
  
  
  
  Бенедыкт зноў булькае, калі Пастух латашыць па целе слупом плота, пакуль кавалачак за кавалачкам не выштурхвае ўсю крывавую кашыцу ў смеццевае вядро.
  
  Вось, праца зробленая. Магчыма, Бог і палічыў патрэбным спыніць машыну на паўдарогі да завяршэння цыкла, але, на думку Пастуха, правасуддзе ўсё роўна адбылося належным чынам.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Дваццаць першая
  Паліцэйскі ўчастак Краунхилл, Плімут. У панядзелак, 26 кастрычніка. 9.21 раніцы.
  
  Раніца панядзелка, і Райлі задаваўся пытаннем, колькі яшчэ часу яму прыйдзецца выдаткаваць на расследаванне справы Зліць і Бенедыкта. Вядома, абодва мужчыны зніклі, але за выхадныя нічога новага не адбылося. Канфеці з электрашокерам у доме Бенедыкта і на дарозе побач з машынай Зліць наводзілі на думку аб тым, што было здзейснена злачынства, але больш нічога не было. Ні судова-медыцынская экспертыза аўтамабіля, ні ператрус навакольнага верасовай пусткі нічога не далі. Ён атрымаў папярэдні адказ ад Taser International у ЗША, але нават гэта не было добрай навіной: першапачатковы пакупнік прадаў зброю некалькі гадоў таму, і, падобна, яно не было перарэгістраванае. Папяровы след быў мёртвы. Паколькі гэта кірунак расследавання закрыта, было дастаткова доказаў для працягу расследавання? Пакуль што яго змрочныя думкі па шляху назад з Паўночнага Дэвону апынуліся неабгрунтаванымі, і пагроза гвалту, исходившая ад знявечанага манекена, падобна, не была прыведзена ў выкананне.
  
  Седзячы за сваім сталом і утаропіўшыся ў экран, Райлі дазволіў сваім думкам адцягнуцца. Да гэтага часу ў іх было некалькі удалых хадоў у гэтай справе: Філіпс цудоўным чынам выявіў, што ініцыялы Ціма Бенедыкта і Пэры Зліць супадаюць з ініцыяламі на скрынцы на плыце; яго ўласнае разуменне наконт пыласоса і тое, што, на шчасце, машына не была спустошана. Поспех, аднак, магла завесці вас толькі так далёка; у чым яны адчайна мелі патрэбу, дык гэта ў прыстойнай зацепке. А да прыстойнай зачэпкі, за выключэннем высочваньня таямнічай Сары, было вельмі далёка.
  
  
  
  Ён кінуў позірк туды, дзе Гарэт Коллиер чапляўся да двух маладым інспектарам, якія працуюць над расследаваннем справы пра наркотыкі ў салоне па догляду за хатнімі жывёламі. Райлі хацеў вярнуцца да справы. Гэта быў шанец пакалаціць некалькіх падонкаў і, цалкам магчыма, заадно прыбраць аднаго або двух галоўных дылераў. Ён прымусіў сябе падняцца на ногі, маючы намер перакінуцца парай слоў з офіс-мэнэджэрам. Ён прапанаваў бы правесці астатак дня над справай Зліць і Бенедыкта, а затым адкласці яго ў доўгую скрыню.
  
  Райлі падышоў да Коллиеру і збіраўся ўмяшацца, калі праз падвойныя дзверы на вялікай хуткасці ўляцеў Эндэрс. Ён ледзь пазбег сутыкнення з констеблем Калтером, які нёс праз пакой тры кубкі кавы.
  
  'Спакойна, тыгр,' сказаў Калтер. 'Я заплаціў за гэта добрыя грошы.
  
  'Цім Бенедыкт! - Крыкнуў Эндэрс Райлі, амаль задыхаючыся. 'Ён аб'явіўся.
  
  'Дзе? - Спытаў Райлі.
  
  'Рака Эрме. Ведаеш, вышэй па плыні ад Моткомб-Біч?
  
  Райлі паківаў галавой. Ён не ведаў. Прыйшлося Эндерсу растлумачыць, што рака працякае крыху на захад ад Бигбери-ён-Сі, у некалькіх мілях на поўдзень ад мястэчка Модбери.
  
  'Там ёсць доўгая дарога, якая вядзе з вёскі Холбетон ўніз да вусця ракі. Упраўляючы маёнткам Фліт заўважыў машыну, прыпаркаваную ля падножжа. Ён не пазнаў машыну, таму пайшоў праверыць. Ён спусціўся да вады і ўбачыў плыт, на якім хлопец у лыжнай масцы што-то рабіў са смеццевым вядром на колцах.'
  
  
  
  'На плыце?
  
  'Так'.
  
  'Значыць, Дэн Філіпс быў правоў.
  
  'Так. У любым выпадку, упраўляючы маёнткам вырашыў, што хто-то даваў чаявыя мухам, і крыкнуў. Мужчына ўцёк, а кіраўнік даследаваў смеццевае вядро на колцах. Вы б паверылі, але Бенедыкт быў унутры?'
  
  - Унутры? Райлі паківаў галавой, яму не падабалася, да чаго гэта хіліцца. 'Ты хочаш сказаць, што ён мёртвы?
  
  'Не, сэр. - Эндэрс падняў погляд да неба. 'Ён цяжка хворы, але якім-то цудам усё яшчэ жывы.
  
  'Усё яшчэ жывы' - паняцце адноснае. Ціма Бенедыкта тэрмінова даставілі ў бальніцу Деррифорда, і цяпер ён знаходзіўся ў аддзяленні інтэнсіўнай тэрапіі.
  
  'Не здзіўлены, што яму патрэбна інтэнсіўная тэрапія", - сказаў Эндэрс, калі Райлі вёз іх на ўсход, да вусця ракі Эрме. 'Ён ляжаў галавой уніз у смеццевым баку і напалову захлынуўся ўласнай крывёю'.
  
  'Што? Райлі адарваў погляд ад дарогі роўна на столькі, каб паглядзець на Эндерса, але канстэбль паціснуў плячыма. Сказаў, што ведае не больш таго, што яму сказалі.
  
  'Сюды! Эндэрс махнуў рукой у бок ад галоўнай дарогі, калі яны хутка пад'ехалі да павароту, справа паказаўся невялікі катэдж. 'Холбетон ў тым баку.
  
  Яны звярнулі з дарогі і паехалі звілістых шляхам ўверх па ўзгорку, праз ўчасткі лесу і завулкі з высокімі насыпамі і каравымі старымі жывымі загарадзямі. Затым яны замарудзілі ход і заехалі ў сімпатычную вёсачку з пабам і паштовым аддзяленнем, больш нічога. Яны згарнулі на дарогу, якая праходзіла паміж катэджамі з саламянымі стрэхамі і вясковай пачатковай школай. Як толькі яны выехалі з вёскі, Райлі зноў націснуў на педаль газу, хоць дарога яшчэ больш звузілася. Сцяжынка пятляла туды-сюды, спускаючыся ў даліну і паглыбляючыся ў лес - першы прыкмета таго, што яны, магчыма, набліжаюцца да вусця ракі, вялікая рэчышча чароту злева ад іх.
  
  
  
  Райлі збавіла хуткасць, калі яны пад'ехалі да брамы на дарозе, з таблічкай на плоце збоку, папераджальнай, што тэрыторыя за ім з'яўляецца прыватным валоданнем. На стаянцы стаялі пікап, патрульная машына і "Вольва" Джона Лейтона. Двое паліцыянтаў у форме стаялі побач з мужчынам у зялёнай куртцы Barbour.
  
  Райлі спыніў машыну і выйшаў. Лейтон ўжо выехаў на месца здарэння, патлумачыў адзін з паліцэйскіх.
  
  'Ўзрушаючае відовішча. Афіцэр кіўнуў мужчыну ў цырульні. 'Як вам скажа містэр Джонсан.
  
  Джонсану, мужчыну ў бары, было за пяцьдзесят, з абветраным тварам, кусцістыя бровамі і спакойнымі манерамі. Пад паліто на ім былі тоўсты швэдар, вайсковыя штаны і трывалыя чаравікі. Час ад часу ён тупаў той ці іншай нагой па гразі, каб падкрэсліць нейкую думку.
  
  'Адам,' сказаў ён, працягваючы Райлі руку. 'Кіраўнік нерухомасцю.
  
  Райлі паціснуў мужчыну руку. 'Выбачайце, што прымушаю вас праходзіць праз гэта зноў, але не маглі б вы расказаць мне, што вы выявілі?
  
  - У восем раніцы я здзяйсняў свой звычайны абыход. Ці бачыце, мне падабаецца заходзіць у офіс нерухомасці вакольным шляхам і правяраць, ці ўсё там у парадку. Як бы тое ні было, я прыехаў з Холбетона – як і вы толькі што – і збіраўся павярнуць на поўнач уверх па эстуарию, калі заўважыў машыну, прыпаркаваную прама за тутэйшымі варотамі. Па ідэі, гэтага там не павінна было быць, так што я вырашыў зірнуць. Я спусціўся да вады і на беразе заўважыў гэта па-чартоўску вялікі прыстасаванне, на вяршыні якога сядзеў хлопец у лыжнай масцы, які змагаецца са смеццевым вядром на колцах. Ніколі не бачыў нічога падобнага. '
  
  'І што ты зрабіў потым?
  
  'Першае, аб чым я падумаў, гэта аб тым, што гэты ідыёт што-то выкінуў. Мухабойка. Я пабег па дарожцы і закрычаў на яго. Як толькі ён пачуў мяне, ён саскочыў з платформы і пабег да мяне з гэтай штукай у руцэ. Здаецца, вы называеце гэта электрашокерам. Я сее-што разбіраюся ў зброі, і я ведаў, што ў электрашокера не вельмі вялікая дальнабойнасць, таму я сышоў з трасы і трохі паглыбіўся ў лес. Ён прабег міма мяне да сваёй машыны. Я пагнаўся за ім, але ён з'ехаў. Я падумаў, што няма асаблівага сэнсу пераследваць яго на маёй машыне, таму вярнуўся да вады, каб паглядзець, што было ў смеццевым вядры. Як толькі я ўбачыў хлопца ўнутры, я пабег назад да сваёй машыне і скарыстаўся адной з рацый маёнтка, каб патэлефанаваць у офіс і сказаць ім выклікаць хуткую дапамогу. Тут няма мабільнай сувязі, бачыш? Джонсан паківаў галавой. 'Потым я вярнуўся да смеццевага вядра. Госпадзі, лепш бы я гэтага не рабіў. Небарака. Ён выдаваў гэты чартоўску жудасны хрыпы гук, але я нічога не мог для яго зрабіць, акрамя як чакаць прыезду хуткай дапамогі.'
  
  
  
  Джонсан зноў паківаў галавой, патупаў нагамі і ўтаропіўся ў зямлю. Райлі падзякаваў мужчыну і сказаў яму, што ён можа ісці. Хто-небудзь зробіць поўнае заяву пазней.
  
  'І яшчэ сее-што", - сказаў Джонсан, спыняючыся на паўдарогі да свайго пікапу. 'Не ўпэўнены, ці мае гэта дачыненне да справы ці не, але пакуль я чакаў "хуткую дапамогу", я стаяў на плыце. Я мог бачыць у пары сотняў ярдаў ніжэй па плыні лодку з гаршкамі, дрэйфуючую ў больш глыбокай вадзе. Маленькая пятнадцатифутовая лодка з маленькай каляскай і кучай буева "дэн", якія тырчаць ззаду, а грубоватого выгляду хлопец з барадой і ў рыбацкім швэдры з закатанным каўняром проста стаіць і глядзіць на мяне.'
  
  'І што?"
  
  'Сюды, наверх? Вы б не сталі ставіць рондаль для амараў так высока. Калі хочаце што-небудзь злавіць, то няма.
  
  'А лодка – што з ёй здарылася?
  
  'Знік за вуглом. Джонсан павярнуў далоні далонямі ўверх. 'Можа, нічога асаблівага, але я падумаў, табе варта ведаць. Гэты хлопец цалкам можа быць сведкам.
  
  Райлі яшчэ раз падзякаваў Джонсана, а затым дастаў гумовыя боты з багажніка сваёй машыны. Ён надзеў іх і на імгненне замёр.
  
  
  
  'Аб чым вы думаеце, сэр? - Спытаў Эндэрс. - Гэта як-то звязана з тым рыбаком?
  
  'Джонсан сказаў, што гэты хлопец можа быць сведкам. Райлі павярнуўся і паглядзеў скрозь дрэвы ў бок вусця ракі. 'Я думаю, больш верагодна, што ён саўдзельнік.
  
  У панядзелак Сэвідж выявіў, што яна вярнулася да справы аб Лакуне . Старшы інспектар Гарретт змагалася з цяжкім грыпам у мінулыя выходныя, што дало Хардину нагода прызначыць яе намеснікам старэйшага інспектара і перавесці старэйшага інспектара на што-то менш цяжкім.
  
  'Нельга дапусціць, каб Майк здымаў чаравікі ў апошні месяц свайго жыцця", - сказаў Хардин. 'Акрамя таго, цяпер мы ведаем, што гэтыя расследавання звязаныя. Ты привнесешь свае веды аб жыцці ў дзіцячых дамах у паляванне на забойцу Лайама Клафа і пошукі Джэйсана Хобба.'
  
  Сэвідж кіўнула. Яна так захапілася таямніцай, навакольнага Вудленд-Хайтс, што амаль забылася пра хлопчыка Клау. Цяпер успамін пра цела вярнулася да яе. Бедны дзіця, які ляжыць у цёмным тунэлі. Задохнувшийся. Чакала ці Джэйсана Хобба тая ж доля? Яна міжволі здрыганулася, усхваляваная вяртаннем да справы, але нервничающая з-за выніку.
  
  Яна адправілася ў крыміналістычны аддзел, каб прааналізаваць усю аперацыю. Колльер зрабіў усё, што мог, але, праглядаючы разам з ім поліс, яна была ўзрушаная тым, як мала прасунулася расследаванне за апошнія некалькі дзён. Як старэйшы следчы, Хардин павінен быў прасоўваць расследаванне, але было відавочна відавочнае адсутнасць лідэрства. Яна задавалася пытаннем, справіўся ён з гэтай працай з-за сваёй асабістай сувязі з справай.
  
  'Дзярмо, так?' Сказаў Колльер. 'Але на самай справе ты не можаш вінаваціць Прызнаннем або Гарэта. Адзінай рэальнай зачэпкай для крыміналістаў быў тлушч на целе Лайама Клафа. З лабараторыі паведамілі, што гэта была аўтамабільная змазка Castrol. Магчыма, яе прывезлі з гаража, але вы можаце купіць яе ў Halfords. Тупік. '
  
  
  
  'У каго-небудзь ёсць якія-небудзь здагадкі адносна таго, чаму забойца намазал ёю хлопчыка?
  
  'Не, Шарлота. Колльер паглядзеў на Сэвідж так, нібы яна павінна была ведаць, што лепш не пытацца. 'Ён гробаны псіх, ці не так? Нішто з таго, што робяць гэтыя псіхі, не мае сэнсу.
  
  'Клаф не падвяргаўся сэксуальнаму гвалту, інакш я б сказаў, што гэта была нейкая сэксуальная гульня. Тым не менш, вы не турбуеце сябе такой падрыхтоўкай цела, калі гэта нічога не значыць '.
  
  'Ну, гэта выбівае мяне з каляіны. Іншая праблема ў тым, што мы не знайшлі ніякай сувязі паміж знікненнем Хобба і забойствам Клафа. Шчыра кажучы, без гэтага мы ў цяжкасці.
  
  'Паспрабуй гэта. Сэвідж дастала фотакопіі лістоў, якія даў ёй Хардин, і паклала іх на стол. 'Думаю, яны могуць дапамагчы.
  
  Пакуль Колльер вывучаў лісты, Сэвідж распавёў аб аперацыі " Кулён" і аб тым, што адбываецца ў дзіцячым доме. Яна распавяла яму аб гісторыі гэтага месца і сваіх інтэрв'ю з Паркерами і Элайджей Сэмюэлем. На дадзены момант, па загадзе Прызнаннем, яна апусціла дакладныя дэталі фатаграфіі, зробленай у доме.
  
  'Нядзіўна, што вы не знайшлі сувязі паміж хлопчыкамі, таму што яе няма", - сказала яна. 'Іх выбралі выпадкова. Калі б Лайама звалі Падлогай, а Джэйсана - Джонам, яны былі б усе яшчэ жывыя'.
  
  'Значыць, адзіным матывам гэтага псіха было прыцягнуць увагу да дзіцячаму дому?
  
  'Падобна на тое.
  
  'Але ён як-то звязаны з домам састарэлых, я правільна зразумеў?
  
  'Павінна быць, так яно і ёсць.
  
  
  
  'Тады, магчыма, мы да чаго-то прыйшлі. Бачыце, Нэд Стоўн пражываў у прытулку кароткі час.
  
  - Што?
  
  'Так. Усяго за некалькі месяцаў і прыкладна за год да знікнення Хейскита і Колдуэла. Яму тады было адзінаццаць гадоў, і, калі ён пайшоў, яго аддалі ў прыёмную сям'ю.
  
  'Калі вы гэта знайшлі?
  
  'Гэта высветлілася толькі сёння раніцай, калі индексатор увёў усіх хлопчыкаў, якія пражывалі ў прытулку з моманту адкрыцця ў сямідзесятых гадах. Кампутар выплюнуў супадзенне.
  
  'Калі раней ім не быў, то цяпер ён, павінна быць, падазраваны нумар адзін. Ёсць навіны пра яго месцазнаходжанне?
  
  'Няма. У нас ёсць спіс яго сяброў і паплечнікаў, і ўсіх іх неаднаразова наведвалі. Пакуль ні аднаго Дзік берда. Праблема ў тым, што яго прыяцелі не вельмі-то схільныя да супрацоўніцтва.
  
  'Ну, знайсці яго - прыярытэт. Гэтага проста недастаткова, Гарэт. Мы ўжо павінны быць у курсе ўсяго. Нам трэба высачыць і ліквідаваць астатніх хлопчыкаў і персанал, а затым засяродзіцца на Стоуне.'
  
  'У руках. 'Колльер паказаў на кут пакоя, дзе двое грамадзянскіх даследчыкаў старанна працавалі, схіліўшы галовы над клавіятурамі. 'Я ўжо атрымаў ад савета поўны спіс імёнаў усіх, хто звязаны з гэтым домам, і цяпер мы праглядаем іх.
  
  'Добра. Далей нам патрэбен план пошукаў Стоўна.
  
  'Дакладна. Колльер маўчаў. Што-то не давала яму спакою. Праз імгненне ён ткнуў пальцам у копіі лістоў Прызнаннем. 'Але вы думаеце, што гэта напісаў Нэд Стоўн?
  
  Сэвідж таксама паглядзеў на літары. Падобны на спагецці почырк быў прыгожым, але ў той жа час у ім быў налёт вар'яцтва. Велізарныя літары загіналіся самі на сябе непатрэбнымі росчыркамі і неспасціжнымі закорючками. Наадварот, план і вышыня, на якой намаляваны труну, былі выкананы алоўкам. Акуратныя перпендыкулярныя лініі перасякалі старонку. Вобласці штрыхоўкі былі старанна заштрыхаваныя. Кожны элемент быў паказаны ў драбнюткіх дэталях, і ў цэлым малюнкі былі дасканалай працай. Яны былі створаны кім-то, хто валодаў навыкамі малявання. Архітэктар ці хто-то, хто, па меншай меры, вывучаў тэхнічнае чарчэнне.
  
  
  
  'Да чаго ты клонишь, Гарэт? - Спытаў Сэвідж.
  
  'Ні адно з гэтых лістоў не падобна на тое, што мог напісаць Стоўн. Колльер зрабіў паўзу і паглядзеў спачатку на літары, а затым на Сэвідж. 'І калі Стоўн іх не пісаў ... Ён пакінуў фразу вісець у паветры і паківаў галавой.
  
  'Гэта зрабіў хто-небудзь іншы,' сказаў Сэвідж.
  
  Райлі пакінуў Эндерса з паліцэйскімі і пайшоў па сцяжынцы, накіроўваючыся да палосцы пляжу, видневшейся за дрэвамі. Лейтон ўжо выдаткаваў некалькі адрэзкаў бел-блакітны стужкі, каб ніхто не карыстаўся маленькай сцежкі на краі вусця, так што Райлі быў вымушаны прабірацца праз падлесак. Ажына чаплялася за калашыны яго штаноў, і не раз нізкая галінка хвастала яго па твары. На беразе ён выбраўся на мяккі пясок. Вусце ракі было шырынёй у некалькі сотняў метраў, і вада ляцела ў бок мора двума выразнымі патокамі. Паміж ручаямі плыт быў выкінуты на пясчаную водмель, а на вяршыні плыта, які ляжыць на баку, стаяў зялёны смеццевы бак на колцах.
  
  'Дарыус. Джон Лейтон, цалкам апрануты ў белы камбінезон з сінімі чаравікамі і пальчаткамі, стаяў на карачках на плыце побач са смеццевым бакам. Ён пракрычаў: 'У нас тут сапраўдны бардак. Падыдзі і паглядзі. Налева ад стужкі, калі ласка.
  
  Райлі падышла да абзе вады, на секунду спынілася, а затым увайшла ўброд.
  
  'Чорт вазьмі!' Халодная вада хлынула па баках яго гумовых ботаў, і некалькі даляраў патрапілі ўнутр. 'Уладкуйце мне простую здымку ў добрым сухім лонданскім шматкватэрным доме ў любы дзень тыдня'.
  
  
  
  'Смярдзяць мочой, і мясцовая моладзь шпурляе ў цябе усякай драбязой? Лейтон абвёў рукой наваколлі. 'Я сам аддаю перавагу гэты маленькі рай са свежым марскім паветрам і абсалютным спакоем, але кожны сам па сабе'.
  
  Лейтон меў рацыю наконт спакою. Вусце ракі працякала паміж лясістымі берагамі, размешчанымі на стромкім схіле пагорка, пясчаная паласа знікала за паваротам у некалькіх сотнях метраў адсюль. Транкиль не стаў апісваць ізаляваны характар гэтага месца. Тут нічога не было. Акрамя плыта, адзінай рэччу, якая належыць людзям, быў інверсійны след самалёта, які плыве ў небе.
  
  'Сляды? Райлі перайшоў уброд ручай і ступіў на пясчаную водмель. З аднаго боку плыта ў ваду сыходзіла серыя глыбокіх увагнутасцяў.
  
  'Так, але абрысы размытыя. Баюся, ад іх мала што толку. Лейтон паказаў на кучу дроў на плыце побач са смеццевым вядром. 'І ўсё ж тут іх больш чым дастаткова.
  
  'Ён спрабаваў сабраць гэта? Райлі паглядзела на кавалкі дрэва, што-то накшталт плоскага адзежнай шафы. 'Скрынка. Дакладна такі ж труну, які мы знайшлі на плыце ў Дженниклиффе. Плыт таксама выглядае ідэнтычна. '
  
  'Менавіта так. Павінна быць, ён прывёз усё сюды на сваёй машыне – плыт, бочкі, труну і смеццевае вядро на колцах. На тое, каб расставіць усё па месцах і сабраць разам, сышло б некаторы час. Я думаю, ён выехаў задоўга да світання.
  
  'Але ён не скончыў сваю працу.
  
  'Няма. Я не думаю, што ён ўлічваў мясцовасць. Перанесці ўсе рэчы з машыны сюды было б няпроста. На шчасце для нашай ахвяры, час скончыўся. Лейтон паказаў на смеццевае вядро. 'Калі б кіраўнік маёнткам не з'явіўся своечасова, я вельмі сумняваюся, што яго знайшлі б жывым'.
  
  Кантэйнер быў звернуты ў бок ад берага, таму Райлі прыйшлося абыходзіць яго па мяккім пяску. Ён нахіліўся і зазірнуў у кантэйнер. Яго першым уражаннем была цёмна-чырвоная маса, размазанага па сценках. У далёкім канцы лужына крыві расцяклася да яго і згарнулася замерзлым вадаспадам на краі. Сярод крыві маленькія кавалачкі ружовага выступалі над вадкасцю, як атолы ў чырвоным моры.
  
  
  
  'Я разумею, што ты маеш на ўвазе. - Райлі сглотнула. Ўтаропілася на змесціва смеццевага вядра. 'Я спрабую асэнсаваць тое, што тут адбылося.
  
  'Смеццевае вядро стаяла вертыкальна, калі містэр Джонсан знайшоў яго. Як толькі ён зразумеў, што ўнутры хто-то ёсць, ён перавярнуў смеццевае вядро. Кроў, назапашаная на дне, выцякла вонкі. Чалавек, які знаходзіўся ўнутры, літаральна тануў у гэтай дрэні. Кемлівасць містэра Джонсана выратавала яму жыццё. '
  
  'Гэта...'
  
  'Неверагодна? Лейтон кіўнуў. 'Так. Магчыма, вы маеце рацыю наконт працы ў шматкватэрным доме, аб якой згадвалі раней.
  
  'Так. 'Райлі выпрасталася і некаторы час глядзела на пейзаж, думаючы аб тым, які жудасны кантраст існуе паміж выдатным вусцем ракі і жудаснай лёсам Ціма Бенедыкта. Ён утаропіўся сабе пад ногі, туды, дзе рака цурчала вакол яго гумовых ботаў. Звярнуў увагу на сінія паплаўкі. 'Хімікаты, Джон. Рэчыва ў бочках на верфі. Гэтыя бочкі выглядаюць аднолькава.'
  
  Лейтон падышоў да краю плыта і зазірнуў за борт. 'Яны гэта робяць, ці не так? Ён паківаў галавой. 'Але я яшчэ не атрымаў вынікаў. Я потороплю лабараторыю.
  
  'Зрабі гэта, добра?' Райлі зноў звярнуў сваю ўвагу на плыт і вялікая крывавая пляма. 'Было б выдатна, каб ніколі больш не бачыць нічога падобнага'.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Дваццаць другая
  Паліцэйскі ўчастак Краунхилл, Плімут. У аўторак, 27 кастрычніка. 8.25 раніцы.
  
  Райлі вярнуўся ў ўчастак рана раніцай у аўторак. Справа Бенедыкта і Зліць больш не тычылася проста пары няўдачнікаў. Выяўленне Ціма Бенедыкта ў смеццевым баку на колах растлумачыла, з чым яны маюць справу, і Хардин выклікаў Райлі на экстраную нараду. Па шляху ў офіс DSupt ён сутыкнуўся ў калідоры з інспектарам Сэвідж. Райлі кіўнуў у знак прывітання.
  
  'Усё ў парадку, мэм? Ён спыніўся, калі Сэвідж адышоў у бок і прыхінуўся да дошкі аб'яваў. - Я чуў, ваша нераскрытае справа ператварылася ў гарачае.
  
  'Не такая гарачая, як у цябе, Дарыус. Сэвідж пахітала галавой. 'Неверагодна. Хто мог такое зрабіць?
  
  'На дадзены момант мы паняцця не маем. Справа ў тым, што ў нас знік яшчэ адзін чалавек, і нам не перашкаджала б знайсці яго да таго, як наш псіх вырашыць паўтарыць ўяўленне.
  
  'Падобна на наша справа. Адзін мёртвы, адзін прапаў без вестак. Толькі цяпер мёртвых больш, чым адзін.
  
  'Дакладна'. Райлі хацела застацца і пабалбатаць, хоць бы таму, што Сэвідж выглядала так, нібы ёй трэба было выгаварыцца аб чым-то. Хоць быў Хардин. Райлі прадставіла, як ён ходзіць узад-наперад, пазірае на гадзіннік і лайся. 'Мне пара. Сустрэнемся пазней, добра?
  
  
  
  'Вядома, Дарыус,' сказаў Сэвідж. - Поспехі там, наверсе.
  
  Райлі павярнуўся і пабег па калідоры. Ён узбег па лесвіцы ў офіс DSupt і пастукаў у дзверы. Хардин сам адкрыў дзверы, стоячы там з тэлефонам, прыціснутым да вуха. Ён жэстам запрасіў Райлі увайсці і паказаў на крэсла насупраць свайго стала. Калі Райлі сеў, Хардин працягнуў размову. Размова была відавочна аднабаковым, DSupt прамаўляў чараду 'Так, мэм" і спрабаваў ўставіць слова, але беспаспяхова. Скончыўшы размову, Хардин вярнуўся за свой стол і паваліўся ў крэсла.
  
  'Чортава баба. Хардин паклаў мабільнік на стол і ўтаропіўся на тэлефон так, нібы ў ім сапраўды быў крыніца ўсіх яго бед. Што-то накшталт бутэлькі з джынам ўнутры, корак часова вернутая на месца. 'Сказаць, што яна становіцца стрэмкай у задніцы, - гэта нічога не сказаць. Цяпер яна вырашыла нанесці нам каралеўскі візіт. Па крайняй меры, Фокс ведала, калі трэба даць мужчыну трохі часу падумаць.'
  
  Райлі трымаў рот на замку. Сайман Фокс страціў самавалоданне. Сам стаў злачынцам. Якой бы дрэннай ні была Марыя Хелдон, у яе нічога не было супраць былога галоўнага канстэбля.
  
  'Хлопец-вікарый, якія навіны? Хардин чакальна паглядзеў на Райлі.
  
  'Цім Бенедыкт? Райлі падумаў, што гэтаму чалавеку варта хоць бы назваць імя. 'Ён усё яшчэ ў крытычным стане.
  
  'Без прытомнасці?
  
  'Так'.
  
  'Часовыя рамкі?
  
  'Кансультант сказаў, што ўсё яшчэ можна праверыць. Калі і калі Бенедыкт прыйдзе ў прытомнасць, у яго цалкам можа быць пашкоджанне мозгу.
  
  'Чорт вазьмі. Хардин зноў паглядзеў на тэлефон. Ён працягнуў руку і адсунуў чорную палоску на край стала. 'Як вы можаце сабе ўявіць, CC зараз не ў лепшым стане. У нас ёсць зніклы хлопчык і забіты дзіця. Гэта было б дастаткова дрэнна, але гэта напад на вікарыя на парадак больш сур'ёзна.'
  
  
  
  Хардин працягнуў. Сродкі масавай інфармацыі, па яго словах, будуць ва ўсім гэтым разбірацца. Той факт, што Бенедыкт быў вікарыем, уяўляў сабой пікантны ракурс, у той час як напад сімвалізавала поўны крах маральных каштоўнасцяў. Выпадковае выкладванне Бенедыкта ў смеццевае вядро толькі ўзмацніла жах.
  
  'Я не думаю, што гэта было выпадкова", - сказаў Райлі. 'Зусім наадварот. Плыт ідэнтычны таму, які мы знайшлі ў Дженниклиффе. Нападнік спланаваў гэта, і яму спатрэбіліся б пэўныя навыкі і прадбачлівасць, каб ажыццявіць выкраданне і пабудаваць плыт.'
  
  'Скіл? - Перапытаў Хардин. 'Хто б гэта ні зрабіў, ён скончаны псіхапат. Псіх. Я чытаў справаздачу аб траўмах Бенедыкта. Гэта проста жудасна.
  
  Райлі нічога не сказаў. Хардин не разумеў, што быць вар'ятам і разумным ні ў якім выпадку не выключаюць адзін аднаго.
  
  'Такім чынам, ты добра папрацаваў, Дарыус. Пахвальная праца. Аднак з гэтага моманту мне патрэбен старэйшы афіцэр на перадавой. Электрашокер наводзіць мяне на думку аб сувязі з арганізаванай злачыннасцю, а гэта, як вы ведаеце, вобласць кампетэнцыі інспектара Філа Дэвіса. Ён збіраецца ўзяць кіраванне на сябе. Такім чынам, што ў нас з гэтым? Я хачу ведаць, што ў вас ёсць, нават самае нязначнае. Зачэпкі, падазраваныя, сведкі.'
  
  Прызначэнне Дэвіса на ролю старэйшага інспектара было расчароўвае, але чаканым. Такое гучнае справа, як гэта, ніколі не будзе весці сяржант-дэтэктыў. Тым не менш, ён мог зарабіць сабе некалькі ачкоў, паказаўшы DSupt прагрэс, дасягнуты расследаваннем на дадзены момант. Ён зазірнуў у падрыхтаваныя ім нататкі і пачаў ўводзіць Хардзіна ў курс справы. Ён выклаў усе папярэднія дэталі, а затым распавёў яму аб першым плоте і іх сустрэчы з Дэном Філіпсам у Дженниклиффе. Ён патлумачыў, што менавіта Філіпс папярэдзіў іх аб знікненні Ціма Бенедыкта і аб тым, што паміж Слитом, плытом і Бенедыктам можа быць сувязь. На Прызнаннем гэта не вырабіла ўражанні.
  
  
  
  'Тораг. 'Хардин ткнуў пальцам у Райлі. 'Я не здзіўлюся, калі ён ведае пра гэта больш, чым кажа. Гучыць трохі малаверагодна, што ён проста так набрыў на гэтыя імёны.'
  
  'У Філіпса нюх, як у памыйнай пацукі", - сказаў Райлі. 'Я цалкам магу ў гэта паверыць'.
  
  'Ну. Хардин памаўчаў, а затым змяніў тэму. Ён паказаў на карту на сцяне, яго палец быў накіраваны на ўчастак мора на поўдзень ад вусця Эрме. 'Я разумею, што за катаванне з манекенам, але што гэта за плыт? І яшчэ, дзе, чорт вазьмі, Пэры Зліць?
  
  Райлі паціснуў плячыма. У яго запісах не было нічога, што магло б дапамагчы адказаць на пытанне Прызнаннем. 'Шчыра кажучы, сэр, я паняцця не маю. Я спадзяюся, што мы атрымаем якія-небудзь доказы з месца злачынства Бенедыкта.
  
  'Надзея, сяржант Райлі, гэта тое, да чаго мы звяртаемся, калі ўпадаем. Хардин нахіліўся наперад. Усміхнуўся. 'А цяпер, калі ласка, скажыце мне, што мы не страцілі надзею?
  
  Да вялізнага расчаравання Сэвідж, у панядзелак не было ніякіх новых падзей у справе Лакуна /Кулён. Каманда крыміналістаў з Вудленд-Хайтс ў значнай ступені прыйшла да высновы, і Лейтон падрыхтаваў кароткі пісьмовы справаздачу. Першым справай у аўторак Сэвідж сядзела ў сваім кабінеце з кубкам кавы і пераварвала дрэнныя навіны: вынікі аналізу грунту апынуліся адмоўнымі, і, калі не лічыць разбурэння ўсёй канструкцыі, у доме больш нічога нельга было знайсці. Калі б яна захацела, Сэвідж мог бы сустрэцца з ім там у апоўдні, да гэтага часу ён ужо сканчаў б працу.
  
  Ранішняе сход каманды было кароткім, але не з прыемных. Хардин быў раздражнёны адсутнасцю прагрэсу і выместил сваё расчараванне на камандзе Lacuna . Сэвідж бачыў, што на яго аказваецца ціск. Адной гучнай аперацыі было дастаткова, але зараз паліцыі Дэвону і Карнуола трэба было разабрацца з двума гучнымі справамі.
  
  
  
  'У нас ёсць час да выхадных", - сказаў Хардин, завяршаючы сустрэчу. 'Пасля гэтага Марыя Хелдон збіраецца даслаць сваіх сімпатычных хлопчыкаў з Эксэтэр, каб яны дапамаглі нам. Ведаеш, тыя, хто думае, што афіцэры на захад ад верасовых пустак пахнуць небудзь статкам авечак, альбо мяшком вэнджанай рыбы, і ім падабаецца трахацца з любым з іх.'
  
  Заўвагі Прызнаннем былі сустрэтыя ровам, і Сэвідж ўсміхнулася пра сябе. У апошні момант DSupt ператварыла цкаванне ў ободряющую гаворка. Калі б хто–то меў патрэбу ў стымуле - чаго рабіць не варта было, – думка аб умяшанні з боку штаба узброеных сіл у Мидлмуре забяспечыла б яго.
  
  Правёўшы свой уласны брыфінг, у якім асноўная ўвага надавалася важнасці пошуку Неда Стоўна, Сэвідж адправілася ў Вудленд-Хайтс, каб звязацца з Джонам Лейтоном. Калі яна прыехала, то знайшла яго якія стаяць побач са сваім старым "Вольва", а на даху стаяла скрынка з бутэрбродамі "Таппервэр".
  
  'Крыху адстаём ад графіка, Шарлота, - сказаў Лейтон, здымаючы вечка з скрынкі. 'Аж да ўчорашняй знаходкі на Эрме. Ніколі не бачыў нічога падобнага. Хлопца катавалі, а затым кінулі ў смеццевае вядро на колцах, якое паднялі на плыт. Я думаю, мэтай было, каб усё гэта барахло сплыло ў моры. Чым небарака заслужыў такое, я паняцця не маю. Адзіны станоўчы момант у тым, што ён усё яшчэ жывы. Проста.'
  
  Сэвідж кіўнуў. 'Я турбуюся, што Хардин аддасць прыярытэт таго расследаванні, а не гэтага.
  
  'Можа, і сыдзе,' сказаў Лейтон, дастаючы з скрынкі тоўсты сэндвіч з непросеянная мукі. Ён памахаў сэндвічаў ў бок дома. 'Але час на тваім баку. Справе спатрэбілася вялікая частка трыццаці гадоў, каб зайсці так далёка, яшчэ месяц ці два нічога не зменяць.'
  
  
  
  'Не для Джэйсана Колдуэла, няма, але для іншага Джэйсана гэта адбудзецца. Час зусім не на яго баку, і я не хачу думаць, што яго выкрадальнік можа зрабіць з хлопчыкам.
  
  'Вар'ят вырадак. Лейтон адкусіў ад свайго сэндвіча. 'Я рады, што ты разумееш гэтых псіхаў, Шарлота, таму што, прызнаюся, я не разумею.
  
  'Я таксама не ведаю, што тут адбываецца. Сэвідж павярнуўся да дома. 'Вось чаму мне сапраўды трэба, каб ты знайшоў там што-небудзь, што можа дапамагчы. Што заўгодна.
  
  'Зразумела. Лейтон прасачыў за яе позіркам. 'Ну, мы скончылі з падвалам і знялі некалькі масніц. Да таго ж нам удалося пракрасціся за ўсе панэлі на гарышчы. А аператар георадара абследаваў сад і аўтастаянку. Я завяду вас ўнутр і пакажу, чым мы займаліся, але, на жаль, павінен сказаць, што пакуль у нас нічога не выйшла.
  
  'Чорт'.
  
  'Так, чорт. 'Лейтон кіўнуў і перавёў погляд з дома на ўзбярэжжа. 'Шчыра кажучы, навошта табе што-то ставіць у доме, калі ў цябе ўсё гэта ёсць? І мне шкада, але мы не можам пачаць раскопкі ў ваколіцах. Я хацеў бы быць больш пазітыўным.'
  
  'Ты робіш усё, што ў тваіх сілах, Джон. Ты заўсёды робіш.
  
  Лейтон залез у машыну і ўзяў з пярэдняга сядзення сваю капялюш ад Цілі. Насунуў на вочы капялюш на галаву. 'Будзем спадзявацца, гэтага дастаткова, а?
  
  На працягу гадзіны справа Бенедыкта вырасла ў нешта, якое нагадвае сур'ёзнае расследаванне. У аперацыі было назва – Caldera – і каманда вырасла, уключыўшы ў сябе прыёмшчыкі, мэнэджара дакументацыі, индексаторов, некалькіх адміністратараў і розны дапаможны персанал. Хардин таксама паабяцаў, што ім не прыйдзецца змагацца за рэсурсы з Lacuna.
  
  'Ты ведаеш Прызнаннем", - сказаў Эндэрс Райлі, калі яны разам назіралі за першапачатковай устаноўкай абсталявання ў пакоі для нарад пад пільным наглядам старэйшага інспектара Дэвіса. 'За кожны цаля калонкі навін на першай паласе мы атрымліваем дадатковага афіцэра. Перайдзіце на ўнутраныя старонкі, і нам пашанцуе, калі мы захаваем трехногую паліцэйскую сабаку і PCSO '.
  
  
  
  Верагоднасць таго, што гэтая гісторыя знікне з першых палос, стала мінімальнай, калі ў сярэдзіне раніцы яны атрымалі дрэнныя навіны: Бенедыкт памёр, нягледзячы на нястомныя намаганні каманды аддзялення інтэнсіўнай тэрапіі.
  
  'Страта крыві", - сказаў кансультант, калі Райлі пагаварыў з ім па тэлефоне. 'І шок. Арганізм можа вытрымаць не так шмат, разумееце? Хоць многія пашкоджанні былі павярхоўнымі, разам узятых, іх было больш, чым ён мог вынесці. Я налічыў трыццаць сем розных кропак ўколу толькі на яго тулава.'
  
  'Кім зроблена?
  
  'Паняцця не маю. Вам прыйдзецца спытаць патолагаанатама. Бенедыкт цяпер накіроўваецца туды.
  
  "Не, - падумаў Райлі, вешаў трубку, - Бенедыкт нікуды не збіраўся". Абалонка, якая калі-то была яго, вядома, накіроўвалася ў морг, але сапраўдны Бэнэдыкт небудзь перастаў існаваць, альбо знаходзіўся ў лепшым месцы. Райлі задаваўся пытаннем, ці не лягчэй ці была смерць для гэтага чалавека, улічваючы, што ён быў вікарыем. Магчыма, яго вера пахіснулася ў апошнюю хвіліну.
  
  Гэтая думка была сумнай, але калі ён прапанаваў Эндерсу варыянты, спадзеючыся, што той можа звярнуць усё ў жарт, акруга Калумбія не моцна дапамог.
  
  'Не абавязкова лепшае месца, сэр", - сказаў ён. "Магчыма, Цім Бэнэдыкт адправіцца ў пекла, наколькі нам вядома'.
  
  'Чорт вазьмі? Ён вікарый, хіба ім не аказваюць VIP-паслугі?
  
  'Залежыць ад абставінаў. Скажы, што ён зрабіў што-тое, каб заслужыць гэта. Скажы, што ён і Зліць замяшаныя ў нейкім дзіўным справе.
  
  'Пацешнае дельце? Аб чым ты кажаш, Патрык? У нас няма нічога, што звязвала б гэтых двух мужчын, і я не бачу, якія справы маглі апраўдаць катаванні Бенедыкта і яго расчляненне.
  
  
  
  - Ну, ёсць адна рэч, пра якую я магу падумаць. - Эндэрс кіўнуў галавой туды, дзе некалькі членаў каманды Lacuna стаялі вакол белай дошкі. 'Жорсткае абыходжанне. Дзіцячая валтузня. Дзіцячая парнаграфія. Я б сказаў, што гэта апраўдвае перавагу Бенедыкта.'
  
  'Дзеля бога, ён жа святар! - усклікнуў я.
  
  'Менавіта гэта я і хачу сказаць.
  
  'Вы робіце паспешныя высновы, не маючы важкіх доказаў.
  
  'І ўсё ж, табе не здаецца, што было б нядрэнна прыцягнуць кампутары Бенедыкта і Зліць да злачынстваў, звязаных з высокімі тэхналогіямі? Гэта заняло б у Дуга Хэміла не больш гадзіны або двух, і тады мы б ведалі.
  
  Райлі ўздыхнуў. 'Добра. Проста каб цябе парадаваць. Звяжыся з констеблем Сидвеллом і папрасі яго даслаць сюды ноўтбук Бенедыкта. А потым ты паедзеш са мной у Деррифорд. Мы павінны засведчыць наша павага.'
  
  'Гэй?'
  
  'Апошнія абрады. Ускрыццё Ціма Бенедыкта.
  
  Экскурсія Лейтон па хаце пераканала Сэвідж, што Вудленд-Хайтс выдаў усе свае сакрэты і любая далейшая праца бессэнсоўная. Яна з'ехала адтуль у прыгнечаным настроі. Судова-медыцынскіх доказаў як у расследаваннях Лакуны , так і ў расследаванні Кроншнепа не хапала, і ні адно з іх не дало вырашальнай зачэпкі, якая магла б вывесці іх на забойцу ці забойцаў. Пошук Неда Стоўна цяпер быў галоўным прыярытэтам. Калі яна вернецца ў пастарунак, яна прапануе Хардину, што ім трэба задзейнічаць усе наяўныя рэсурсы для яго вышуку.
  
  У Болберри яна павярнула налева і накіравалася паралельна ўзбярэжжы ў бок бухты Надзеі. Канстэбль Калтер быў у вёсцы з двума мясцовымі паліцэйскімі, хадзіў ад дзвярэй да дзвярэй, спрабуючы ажывіць старыя ўспаміны. Сэвідж дамовілася сустрэцца з Калтером ў пабе, каб хутка паабедаць, а пасля ёй захацелася прагуляцца па пляжы, каб выветрыць галаву.
  
  
  
  Дарога выязджала з вёскі і пятляла паміж высокімі жывымі загарадзямі. Машына пераадолела невялікі ўздым, злева распасціраліся адкрытыя поля, якія спускаюцца да ўзбярэжжа. Сэвідж спыніла машыну на абочыне і заехала ў вароты, маючы намер кінуць апошні погляд на Вудленд-Хайтс здалёк. Яна выйшла з машыны і накіравалася да брамы. Дом знаходзіўся ў мілі адсюль, за палямі, і яна зразумела, што глядзіць на заднюю частку дома. Мінулай ноччу нападнік выскачыў з акна на задні двор і пабег праз поля на захад. Яна правяла ўяўную лінію ад дома, пакуль яе погляд не наткнуўся на невялікую групу дрэў і кустоўя, акружаную сельскагаспадарчымі ўгоддзямі, прыкладна ў паўмілі ад іх. Не залёг ці мужчына там? Ці магчыма наогул, што ён прабег міма і апынуўся ў доме Паркера?
  
  Сэвідж ўспомніла Паркера. Ён карыстаўся палкай і здаваўся далікатным. Яна не магла ўявіць, што ён здольны спусціцца па вадасцекавай трубе і бегчы па адкрытай мясцовасці.
  
  Яна пералезла праз брамку і накіравалася праз поле да лесу, яе думкі працавалі звышурочна. Бетон ў склеп быў закладзены ў 1988 годзе, крыху больш чым праз два месяцы пасля знікнення хлопчыкаў. Нядаўна склеп быў патурбаваны і чалавечыя астанкі дасталі. Тым не менш, у нейкі момант паміж знікненнем хлопчыкаў і датай, выбітай на бетоне, у склеп было дастаўлена цела або цела, папярэдне схаваныя ў іншым месцы.
  
  Яна дабралася да жывой загарадзі, увянчанай калючым дротам. Яна паглядзела направа, пакуль не наткнулася на адкрытыя вароты. За імі да самага лесу распасціралася кукурузнае поле. Ці магчыма, што парэшткі былі схаваныя там і дастаўлены назад пасля завяршэння першапачатковых пошукаў?
  
  
  
  Пяць хвілін праз яна стаяла пад вялізным дубам на краі гаі, дзе зламаны плот адзначаў мяжу. Ўнутры распасціраліся густыя зараснікі ляшчыны, долговязых ясені, невысокіх соснаў, а таксама маса ажыны і іншых хмызняковых раслін. У поле дзьмуў моцны вецер з паўднёва-паўднёва-захаду. Тут нічога не рухалася, зараснікі былі настолькі непранікальнымі, што хавалі тое, што знаходзілася ўнутры, ад астатняга свету.
  
  На імгненне яна спынілася, атрымліваючы асалоду ад супакоем і адзінотай. Тыдзень, якая прайшла з моманту расследавання смерці Саймана Фокса, праляцела неўзаметку, і ў яе ледзь ці была хвіліна, каб абдумаць вынік. Яна таксама не праводзіла шмат часу з Пітам і дзецьмі, што паабяцала сабе зрабіць, як толькі расследаванне будзе завершана. Праца, як звычайна, замінала. Чорт вазьмі, падумала яна, жыццё праляцела так хутка. Здавалася, толькі ўчора Кларисса і Саманта пайшлі ў школу. Цяпер Джэймі сам хадзіў у пачатковую школу, а Саманта праз тры гады ў сярэднюю. Яе дачка была тыповым падлеткам: капрызным, свавольным, рэактыўным. Бывалі дні, калі што-небудзь, сказанае Сэвиджем або Пітам, здавалася, прыводзіла яе ў жах. І ўсё ж, разважала Сэвідж, яе ўласнае паводзіны ў тым узросце было падобным. 'Я вінавачу валасы вашай сям'і', - часта жартаваў Піт. 'Рудыя і вогненныя, яны робяць менавіта тое, што напісана на бляшанцы'.
  
  Сэвідж ўсміхнулася, а затым прымусіла сябе вярнуцца ў сучаснасць. Яна перасягнула праз зламаны плот і паглыбілася ў лес. Ёй стала цікава, ці засталіся ў файлах якія-небудзь справаздачы аб ператрусах шматгадовай даўнасці. Нават калі справаздачы былі там, яна сумнявалася, што былі зарэгістраваныя дакладныя дэталі. Тым не менш, лес быў бы прочесан, падумала яна.
  
  Гай займала плошчу памерам з некалькі футбольных палёў. Яна магла б выклікаць паліцэйскага кансультанта па вышуку і пошукавую групу, але наўрад ці гэта было варта таго, каб турбавацца. За паўгадзіны яна магла б абыйсці лес вакол і пераканацца, што тут нічога няма.
  
  
  
  Дзесяць хвілін праз, поўзаючы на карачках пад галінкай які ўпаў бука, яна зразумела, што моцна недаацэньвае неабходнае час. Яна паднялася з зямлі і правяла рукой па валасах. Пара лісця і галінка ўпалі на зямлю. Яна паглядзела ўніз, туды, дзе ляжала галінка пад прамым вуглом папярок невялікі западзіны. Яна нахілілася, каб разгледзець бліжэй. Не западзіна, а след.
  
  Крыху справа ад яе сцежка адзін сябар вышэйшы зараснікі ажыны. Яна выпрасталася. Сляды, верагодна, пакінулі трусы або фазаны. Тым не менш, гэта магло бы трохі палегчыць яе прасоўванне, магло б нават прывесці да ўскрайку лесу, дзе яна магла б перадумаць, ці варта працягваць пошукі.
  
  Яна пайшла па сцежцы да зараснікаў ажыны і далей, туды, дзе яна вілася ў зараснікі ляшчыны. Жывёла копалось ў падставы ляшчыны, і россып трусінага памёту на свежай глебе намякала на вінаватага. Сэвідж рушыў наперад, а затым паглядзеў уніз, дзе ў самым цэнтры кучы трусіных патрахоў ляжала некранутая абгортка ад батончыка "Марс". Яна нахілілася, заціснула абгортку паміж пазногцямі, каб не дакранацца паверхні, і паднесла яе да носа. Выразна пахла шакаладам. Тут нядаўна хто-то быў.
  
  Раптам яна адчула лёгкае хваляванне. Над галавой згусціўся ляшчына, а вакол - зараснікі ажыны. Бегчы куды-небудзь у гэтым было б немагчыма. Яна паляпала па кішэні курткі ў пошуках тэлефона. Нічога. Яна пакінула скрываўленую штуковіну на пасажырскім сядзенні машыны.
  
  Яна загадала сабе не панікаваць. Яна знаходзілася ў лесе ў сельскай мясцовасці Англіі. Джон Лейтон і некалькі афіцэраў былі не больш чым у паўмілі ад яе. Турбавацца не аб чым.
  
  Яшчэ некалькі крокаў, і яна абышла арэшнік. З іншага боку яна чакала ўбачыць ўзлесак лесу; замест гэтага на вышыні некалькіх метраў стаяла сцяна лаўра. Сэвэдж падышоў бліжэй. Гэта была не дагледжаная садовая загарадзь, і ўнутры яе галіны перапляталіся ва ўсе бакі, выгінаючыся ў цёмных ценях. У адрозненне ад ляшчыны і ясеня, лаўр быў вечназялёным, і гушчыня лісця не дазваляла святла пранікаць унутр. Тым не менш, недахоп святла азначаў, што на ўзроўні зямлі нічога не расло. Яна магла б праслізнуць скрозь зараснікі, нырнуць пад пару галін буйней і перабрацца на другі бок. Тады на гэтым усё.
  
  
  
  Сэвідж прайшла пад навес, шоргаючы нагамі па апала з лісця лаўра. Яна цепнула вачмі. Гэта месца, падумала яна, было падобна на нейкую велізарную пячору, магчыма, тунэль. Яна ступіла наперад і прыхлопнула самотную муху, якая гулі ў яе асобы. Яшчэ некалькі крокаў, у асноўным зробленых прыгнуўшыся, і яна зразумела, што зайшла ў нейкі тупік. Тутэйшы лаўр аблытаў невялікую паляну, і выхаду не было. Яна прыглядзелася ўважлівей. Не, не аблытаў, галіны былі сплецены разам, як вярбовых каса. Некаторыя з самых буйных нават зрасліся ў велізарны сучок дрэва. Працэс заняў гады, магчыма, дзесяцігоддзі. На адным баку паляны ляжаў на баку цэгла ад дома, а побач, што-то яшчэ патурбавала глебу.
  
  Яна больш уважліва агледзела зямлю. Яна нахілілася, апусцілася на калені ў лісце і мульчу і разгребла лісце рукамі, адкідаючы друзлы матэрыял. Неўзабаве яна расчысціла ўчастак зямлі. Хто-то прыбраў лісце, каб схаваць месца, дзе яны капалі. Яна пачала разграбаць саму глебу. Па ідэі, уся тэрыторыя павінна быць пакрыта каранямі лаўра. Дома, у Бовисанде, яны з Пітам патрацілі цэлы ўік-энд на выдаленне лаўровага куста, і карані зрабілі гэтую працу практычна немагчымай. Аднак тут глеба была мяккай, і яна магла лёгка капаць.
  
  Рукі Сэвідж выпацкаліся, калі зямля пачала запасіцца на адным баку паляны. Зямля набилась ёй пад пазногці, і яна адчула, як вільгаць прасочваецца да каленяў. За пару хвілін яна паглыбілася на некалькі цаляў і натыкнулася на кавалак шыферу. Яна прасоўвалася наперад, пакуль не намацала краю, а затым падняла шыфер.
  
  
  
  Секунду яна глядзела на тое, што знаходзілася ўнізе, не ў сілах зразумець, на што яна глядзіць. Паўшар'е. Круглае, белае, бліскучае, памерам з невялікі футбольны мяч. Пара ліній, растекающихся па паверхні. Яна працягнула палец, а затым спынілася, яе палец завіс у паветры, раптам усвядоміўшы, што яна злёгку дрыжыць.
  
  Костка.
  
  Яна зразумела, што глядзіць на верхавіну чэрапа, цалкам змешчаную ў акуратнае адтуліну, закрытае кавалкам сланца.
  
  Сэвідж падалася назад. Не толькі таму, што была напалохана, але і таму, што паляна ператварылася ў месца злачынства. Усё, што яна рабіла з гэтага моманту, магло паставіць пад пагрозу працу Лейтона і яго крыміналістаў. Яна вылаялася. Ёй варта было прыслухацца да свайму ўнутранаму чуццю і з самага пачатку паклікаць Польсу. Яна ўстала і яшчэ трохі падалася назад, спрабуючы пакінуць паляну тым жа шляхам, якім прыйшла. Яна заставалася на кукішках і ногі ставіла на пакінутыя ёю адбіткі.
  
  Затым яна пачула гук. Што-то ў падлеску. Яна павярнулася ў тунэлі з лаўровых сцеблаў і ўбачыла цёмную постаць, продвигающуюся наперад, згорбіўшыся. У паўзмроку яна магла разглядзець, што фігура была мужчынскі, але яго твар было замотано чорным шалікам, а прыкрываў галаву капюшон анорака. На імгненне вочы замерлі, гледзячы прама на яе. Затым мужчына кінуўся наперад.
  
  У Сэвідж не было месца разгарнуцца, таму яна падалася назад так хутка, як толькі магла. Яна спатыкнулася аб корань і ўпала, неадкладна разгарнуўшыся, каб паспрабаваць отползти далей.
  
  'Аррргггххх!'
  
  Яна згарнулася ў клубок, калі мужчына закрычаў і кінуўся на яе, б'ючы кулакамі па спіне. Яна паспрабавала закрычаць, але чыя-то рука схапіла яе за валасы і ткнула тварам у зямлю. Затым ён апынуўся верхам на ёй, а яна ляжала на жываце. Што-то закранула яе шыі, а затым яна адчула, як кавалак тонкай матэрыі слізгануў па яе горла. Яна падняла рукі, але было занадта позна. Мужчына змяніў паставу, цяпер яго калена ўпіралася яму ў паясніцу. Сэвідж павярнула галаву. Яна магла бачыць, як рукі мужчыны цягнуць за палоску скуры, выцягваючы з яе жыццё. Яна паспрабавала адштурхнуцца, а затым павярнуцца, але зямля пад нагамі была мяккай і не давала апоры. Яна цепнула вачмі, усведамляючы, што свет пачынае знікаць. Яна зразумела, што ёсць сёе-тое, што яна павінна запомніць. Яе муж, яе дзеці – Джэймі і Саманта. І Кларисса, вядома. Бедная. Памерла. Кларисса.
  
  
  
  На імгненне Сэвідж прадставіў сабе яе дачка, твар Клариссы, абрамленая валасамі, падобнымі на яе ўласныя.
  
  Рудыя валасы , як у яе самой ...
  
  Чырвоны?
  
  Сэвідж перавяла погляд на дзірку ў зямлі. За чэрапам, не ў фокусе, было што-то чырвонае. Яна выцягнула пальцы, прабіраючыся міма дзіркі і пацягваючыся да чырвонага плямы, пацягваючыся да адзінай рэчы, якая магла яе выратаваць. Яе пальцы ўчапіліся ў шурпатую паверхню, але зараз чырвоны колер раствараўся ў шэрым. Усе вакол станавілася шэрым. Зялёныя лісце, кавалачкі белага неба, видневшиеся скрозь крону дрэў над галавой, карычневая глеба. Фарбы зніклі, пакінуўшы свет, пазбаўлены кантрасту, самай жыцця.
  
  Яна перастала супраціўляцца і дазволіла сабе обмякнуть. На долю секунды яна адчула змену ў нападавшем, калі ён адрэагаваў на яе відавочную смерць.
  
  Менавіта тады яна перакацілася на бок і ўзмахнула рукой назад, падняўшы цэгла ў правай руцэ уверх і павярнуўшы яго так, што ён урэзаўся мужчыну ў галаву збоку.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Дваццаць трэцяя
  Недалёка ад Болберри, Саўт-Хэмс, Дэвон. У аўторак, 27 кастрычніка. 13:31.
  
  'Шарлота! - крыкнуў я.
  
  Сэвідж адкрыла вочы і ўбачыла чэрап, які ляжыць у футе ад яе носа. Рот расплыўся ў шырокай усмешцы, а правае вока міргнуў, гледзячы на яе, і агеньчык у вочным яблыку успыхнуў, як кропля вады, якая патрапіла ў сонечны прамень.
  
  'Прывітанне!'
  
  Чэрап зноў загаварыў, і вачэй міргнуў. Іншая вачніцы заставалася невидящей, пусты і чорнай.
  
  'Шарлота! - крыкнуў я.
  
  Голас гучаў настойліва, ўсмешка, здавалася, стала яшчэ шырэй разам з акцэнтам. Жаночы. Працяглы гоман заходняга Кантры.
  
  'Мэм, дзе вы, чорт вазьмі, знаходзіцеся?
  
  Не чэрап. Канстэбль Калтер.
  
  'Сюды, Джэйн, - сказала Сэвідж, прымаючы сядзячае становішча, пры гэтым яе ахапіла млоснасць. Яна пацерла шыю і сглотнула. 'Я ў парадку.
  
  Чэрап ляжаў побач з ямай, якую яна выкапала. Не было ніякіх слядоў нападніка або цэглы, якім яна яго ўдарыла. Мужчына, павінна быць, падняў чэрап з зямлі, магчыма, маючы намер забраць яго з сабой. Па нейкай прычыне ён гэтага не зрабіў.
  
  
  
  Потым яна зразумела чаму.
  
  Ўчастак патрывожанай зямлі цягнуўся ад ямы прыкладна на метр, і некалькі карычневых і пакрытых плямамі прадметаў тырчалі з глебы. Косці. Той, хто напаў на яе, меў намер забраць не толькі чэрап, але і косткі. З'яўленне Калтера, павінна быць, спалохала яго.
  
  'Мэм? Голас Калтера данёсся з-за густых зараснікаў лаўра з адлегласці ў некалькі метраў. 'Што вы там робіце? - спытаў я.
  
  'Гэта доўгая гісторыя, Джэйн. Сэвідж зноў сглотнула і паспрабавала сморгнуть туман, застилавший зрок. - У цябе ёсць тэлефон? - спытаў я.
  
  'Так, мэм. Але вы яго не атрымалі. Калі вы не з'явіліся ў пабе, я патэлефанаваў Джону Лейтону. Ён сказаў, што вы некаторы час таму з'ехалі з Вудленд-Хайтс, таму я прыехаў з Хоуп-Коув, каб паглядзець, куды вы падзеліся. Я знайшоў вашу машыну і заўважыў тэлефон на пярэднім сядзенні. Падумаў, што ты заскочыў у поле адліць. Толькі ты гэтага не зрабіў, ці не так?'
  
  'Няма. 'Сэвідж пакруціла галавой і, нягледзячы на змрочнае асяроддзе і свае траўмы, ўсміхнулася пра сябе. Яна цалкам магла ўявіць, як Калтер пераскоквае праз брамку і сядзіць на кукішках у поле са спушчанымі да лодыжак трусікі. 'Патэлефануй Лейтону яшчэ раз, будзь дабра.
  
  'Правільна'.
  
  Сэвідж павярнулася і полупристав. Прыгнуўшыся, яна рушыла з паляны па лавровому тунэлі. Яна выявіла Калтера, які стаяў побач з зараснікамі ляшчыны з тэлефонам у руцэ.
  
  'Ты каго-небудзь бачыў? Сэвідж выпрасталася і выдала стогн, калі спазм болю працяў яе спіну. Яна паказала на лес. 'Тут або ў палях?
  
  'Не, мэм. 'Яна працягнула Сэвиджу трубку, але не раней, чым акінула ускудлачаным поглядам Сэвідж. 'Чаму?
  
  
  
  'Джон? Сэвідж махнуў рукой, адпускаючы Калтера, калі Лейтон адказаў. 'Здаецца, я знайшоў аднаго з хлопчыкаў.
  
  Ускрыццё доўжылася некалькі гадзін, і было ўжо далёка пасля абеду, калі Райлі і Эндэрс выйшлі на дзённай святло. Выпрабаванне пагаршалася тым фактам, што патолагаанатам быў дублёрам Несбита. Сышлі ў мінулае сухія жарты, інтэлігентныя вастрыні і пацешныя анекдоты. Замест гэтага Райлі давялося выслухаць размова, амаль цалкам прысвечаны страсці гэтага чалавека да віну, тэме, аб якой Райлі амаль нічога не ведала.
  
  'Я збіраўся згадаць аб добрым белым, які я купіў на днях у Lidl, - сказаў Эндэрс, калі яны ішлі да сваёй машыне. 'Трыста дзевяноста дзевяць. Крыху рэзкаваты, але кропля ліманаду вылечыла гэта. Цудоўна.'
  
  Райлі паківаў галавой. Ён усё яшчэ думаў аб стане, у якім знаходзіўся Бенедыкт, яшчэ да таго, як патолагаанатам прыступіў да сваёй працы. У рэшце рэшт, яго вердыкт амаль супаў з вердыктам кансультанта. Бенедыкт памёр ад обескровливания і траўматычнага шоку. Як гэта адбылося, не выклікала ніякіх сумненняў, паколькі патолагаанатам старанна адзначыў кожны парэз, рассяканне і ўдар. Былі некаторыя здагадкі адносна таго, як была нанесеная кожная асобная траўма, але ў нападзе, хутчэй за ўсё, выкарыстоўваліся розныя прыстасаванні для майстэрні, уключаючы дрыль, цыркулярную пілу і фрэзер.
  
  Выйшаўшы на вуліцу, Райлі зірнула на неба, дзе сонца ўжо хілілася да гарызонту, у паветры адчувалася восеньская прахалода, пад стаць холаду морга. Ён успомніў, як сам старанна пагаліўся электраінструментам – кутняй шліфавальнай машынай, якой валодаў Рыкі Баджен, махляр, якому ён аднойчы перайшоў дарогу. Ён сышоў цэлым дзякуючы інспектару Дэвісу і інспектару Сэвиджу. Аднак на баку Бенедыкта не было Дэвіса і Сэвідж, ён спадзяваўся на Бога, а Бог не з'явіўся своечасова. Што зрабіў гэты чалавек, каб заслужыць такі жах? А што наконт Пэры Зліць? Ці быў ён усё яшчэ жывы і чакала яго тая ж доля, што і Бенедыкта?
  
  
  
  На кароткім зваротным шляху да станцыі адна авеню аказалася перакрытай. Райлі адказаў на званок Дуга Хэміла, іх гуру ў галіне высокатэхналагічных злачынстваў. Ноўтбук Бенедыкта прывезлі з Паўночнага Дэвону на патрульнай машыне, і Хэмилл зрабіў папярэдні агляд.
  
  'Ніякай парнухі", - сказаў ён. "Ні легальнай, ні нелегальнай. Шчыра кажучы, там наогул нічога няма. Некалькі пропаведзяў, частка кнігі, якую пісаў Бенедыкт, электронныя лісты, некалькі сямейных здымкаў.'
  
  'Там няма нічога падазронага? Ніякіх фатаграфій дзяцей?
  
  'Дзеці, так, але такія фатаграфіі, якія вы б з радасцю надрукавалі ў Boots. Я думаю, у іх розныя сваякі. Я таксама праверыў наяўнасць схаваных і аддаленых файлаў і прааналізаваў яго выкарыстанне Інтэрнэту, але няма ніякіх намёкаў на тое, што ён быў замяшаны ў чым-то хоць бы аддалена сумніўным.'
  
  'Аб' кей, ' сказаў Райлі. Ён адчуў палёгку ад таго, што прадчуванне Эндерса не падманула. Справа і так было дастаткова паганага, не робячы яго яшчэ больш брудным. І ўсё ж ён адчуваў сябе вінаватым за тое, што адабраў у Хэміла час. 'Выбачай, што турбую цябе, Дуг, але на гэта варта было паглядзець.
  
  'Варта паглядзець? Хэмилл засмяяўся ў трубку. 'Гэта было нешта большае. Ці бачыце, я сапраўды знайшоў сее-што ў ноўтбуку Ціма Бенедыкта'.
  
  'Мне здалося, ты сказаў...
  
  "Я сказаў, што не знайшоў нічога падазронага, але я знайшоў сее-тое цікавае. Тое, што ён быў вікарыем, азначала, што ў яго было шмат кантактаў. Іх былі сотні. Усе яны былі ў яго ў электроннай табліцы. Я хутка прагледзеў яе, каб паглядзець, ці змагу я што-небудзь вылучыць. '
  
  'І што? Райлі падняў руку, калі Эндэрс спыніў машыну на стаянцы ля вакзала і сабраўся выйсці. 'У цябе што-небудзь ёсць ці няма?
  
  
  
  'У мяне ёсць імя.
  
  'Гэта звязана з расследаваннем?
  
  'Вызначана. У табліцы, якая ўжо ёсць у нашай сістэме, ёсць нумар тэлефона.
  
  'Дуг, у мяне няма часу...
  
  'Нумар той жа, што і на мабільным Пэры Зліць. Нумар, які належыць жанчыне, вядомай нам як Сара. Толькі цяпер мы ведаем яе поўнае імя. Яна місіс Сара Ханнафорд.
  
  'Вы звязваліся з ёй? - спытаў я.
  
  'Яе мабільны тэлефон па-ранейшаму адключаны, але мне ўдалося знайсці і датэлефанавацца па яе хатнім нумары. Сёння вечарам яна сустракаецца з сяброўкай у Плімут, так што я дамовіўся, каб яна заехала. Міла, так?
  
  Больш чым міла, падумаў Райлі, вешаў трубку, гэта, несумненна, быў прарыў, якога яны так доўга чакалі.
  
  Шум бензапілы рэхам разносіўся па гаі добрых паўгадзіны, перш чым Лейтон пераканаўся ў бяспецы маршруту.
  
  'Ці ёсць які-небудзь інструмент, да якога ў цябе няма доступу, Джон? - спытаў Сэвідж, пакуль Лейтон аглядаў новую сцежку, пракладзеную пад лаўрамі.
  
  'Машына часу'. Лейтон стаяў на краі паляны і паказваў аднаму з сваіх малодшых таварышаў, дзе варта размясціць набор прыступак. 'Усё спрасцілася б, калі б я мог вярнуцца назад і агледзець месца злачынства ў той момант, калі яно здзяйснялася".
  
  'Я думаў, ты менавіта гэтым і займаешся?
  
  'Міла з твайго боку так бы мовіць, Шарлота, але я сапраўды памыляюся. Часам.
  
  'Можа быць, гэта Джэйсан? Сэвідж паказаў на чэрап на паляне. Побач з чэрапам крыміналіст пачаў счышчаць зямлю з таго месца, дзе ляжалі іншыя косткі, ствараючы падабенства шкілета. 'Я маю на ўвазе, ён знік ўсяго тыдзень таму. Як, чорт вазьмі, ён мог дайсці да такога стану?
  
  
  
  'Кіпіць. Лейтон з хвіліну нічога не казаў. Затым ён падняў галаву і паглядзеў на Сэвідж. 'Забойца мог выявіць цела, аддзяліць косткі адзін ад аднаго, а затым зварыць іх, каб выдаліць плоць.
  
  'Чорт, няма'.
  
  'Аднак астатнія карычневыя косткі і старыя. Я не ўпэўнены, што яны належаць Джэйсану Хоббу.
  
  'Але чэрап мог? Сэвідж ўтаропіўся туды, дзе на святла поблескивала правая вачніцы. 'Нам прыйдзецца чакаць вынікаў аналізу ДНК?
  
  'Не абавязкова. Лейтон заскочыў на шэраг ступеністых пласцін і падышоў да чэрапе. Ён нахіліўся. 'Паглядзі ў рот. У адным з зубоў пломба. Не спраўдзіліся прывязе стаматалагічную карту Джэйсана. Я думаю, гэта магло б прынесці некаторы палягчэнне місіс Хобб. '
  
  'Пры ўмове, што гэта адмоўны вынік.
  
  'Гэта само сабой зразумела.
  
  'Значыць, астатнія косткі, яны з склепа, праўда?
  
  'Мела б сэнс, калі б гэта было так'. Лейтон стаяў, прыціснуўшы галаву да столі лаўровага залы. 'Хто-то выкапаў іх прыкладна месяц таму і прывёз сюды, верагодна, таму, што дом быў выстаўлены на продаж.
  
  'Толькі я прыйшоў і патрывожыў сметнік, як на мяне напаў таямнічы чалавек'. Сэвідж паказаў туды, дзе крыміналіст чым-то падобным на гіганцкую пэндзаль змятаў зямлю з сцегнавой косткі. 'Мы змагаемся, і пакуль я без прытомнасці, ён пачынае збіраць косці, але тут чуе набліжэнне канстэбля Калтера, і яму прыходзіцца ў спешцы сыходзіць'.
  
  'Ён, вядома, дзёрзкі. Мы ўсяго ў паўмілі ад дома.
  
  'Ну, ты сам сказаў, што мы не можам капацца ў ваколіцах. Верагодна, ён адчуваў сябе тут у поўнай бяспецы. І, магчыма, гэта частка лагічнага абгрунтавання гэтага канкрэтнага месца. Гэта можа што-то значыць. Сэвэдж агледзеў спутанный падлесак. Дарослыя з цяжкасцю перасоўваліся па гэтай мясцовасці, удараючыся галавой аб нізкія галінкі, ім даводзілася прысядаць і паўзці, пэцкаць рукі і чапляцца за вопратку. 'Я мог бы ўявіць, як хлопчыкі з прытулку прыходзяць сюды, будуюць прытоны і гуляюць у гульні".
  
  
  
  Лейтон кіўнуў і павярнуўся на гук чыйго-то кашлю. 'Не спраўдзіліся.
  
  Сэвідж змяніла позу. Эндру не спраўдзіліся спрабаваў скласці сваю фігуру, падобную на бабовы шост, так, каб прайсці пад некалькімі нізкімі галінамі.
  
  'Я ведаў, што мне трэба было вывучыцца на тэрапеўта", - сказаў Няздзейсненых, схіліўшы галаву і шыю набок. 'Цёплы і сухі кабінет для кансультацый, мілыя бабулькі з трепещущими сэрцамі, маленькі Джымі з агіднай сыпам на шчоках, якую не можа прыбраць ніякае колькасць крэму для падгузнікаў'. Не спраўдзіліся выйшаў на паляну, агледзеўся, а затым апусціўся на стос ступеністых пліт. Ён утаропіўся на чэрап і косткі. 'Толькі не гэта. Госпадзе, толькі не гэта.
  
  'Гэта змрочна, Эндру,' сказаў Сэвідж. 'Вельмі змрочна.
  
  'Што ж, давайце паспрабуем зрабіць гэта крыху менш змрочным. У мяне ёсць стаматалагічная карта хлопчыка. Не спраўдзіліся адкрыў сумку і выцягнуў лісток паперы. Утаропіўся ўніз. 'Тры, сем. Другі карэнны зуб левай ніжняй сківіцы.
  
  'Слава богу,' сказаў Лейтон, паказваючы на чэрап. 'Не супадае. Гэта не Джэйсан Хобб.
  
  Сэвэдж адчуў імгненна палёгку. 'Але чэрап быў знойдзены не з склепа, ці не так? Гэта мог быць трэці чалавек.
  
  'Няма. Костка была адпаліраваныя, гэта дакладна, але пасля таго, як паверхня была афарбаваная, як і ўсё астатняе, яе ніяк нельга было вярнуць у той белае стан. Аднак ёсць якая-небудзь прычына, па якой чэрап не мог належаць гэтым касцях? Магчыма, галава была аддзеленая ад цела. Паколькі яна не заставалася пад зямлёй усе гэтыя гады, на ёй не было плям. '
  
  
  
  'Чорт вазьмі, Джон,' сказаў Сэвідж. 'Я думаў, мы ідзем "менш змрочным" шляхам. Ты хочаш сказаць, што ахвяра была абезгалоўлена?
  
  'Здараецца, ці не так?'
  
  'Так. Сэвідж зірнула на чэрап, дзе зіхацеў правае вока. Цяпер яна ведала, што бляск зыходзіў ад мармуру, устаўленага ў вачніцу. Чэрап, як яна падазравала, зажыў сваім уласным жыццём, магчыма, быў часткай нейкага рытуалу. Падобныя брыдоты не былі рэдкасцю, асабліва сярод серыйных забойцаў. 'Але калі ён зрабіў гэта з гэтай ахвярай, то як наконт Джэйсана Хобба?
  
  Ніхто нічога не сказаў, і адзіным гукам было скрыгат, скрыгат, скрыгат крыміналіста, счищающего бруд.
  
  'Людзі. Не спраўдзіліся дастаў з сумкі падушку для ўкленчаныя, прайшоў наперад і далучыўся да криминалисту. 'Гіпотэза, ды. Здагадкі, няма. ЯСНА?
  
  Сэвідж кіўнула і выбралася з зараснікаў лаўра, пакінуўшы Несбита і Лейтона завяршаць судова-медыцынскую экспертызу. Яна падышла да ўскрайку лесу. З аднаго боку гаі шэраг паліцэйскіх ощупывала зямлю, пакуль пошукавая сабака і яе ўладальнік прачэсвалі зараснікі ажыны. Пакуль нічога не было знойдзена, акрамя адбіткаў чаравік.
  
  Праз гадзіну Лейтон прыйшоў, каб знайсці яе. Не спраўдзіліся скончыў.
  
  Вярнуўшыся ў лавровую камеру, косці ляжалі раскладзенымі на лісце пластыка. Чэрап быў змешчаны з аднаго канца, астатнія косткі размяшчаліся ў патрэбным становішчы. Крыміналіст, які стаяў на каленях збоку, зрабіў серыю здымкаў.
  
  'Дзіўна, - сказаў Няздзейсненых, калі Сэвідж нырнуў унутр. 'У наяўнасці амаль кожная костка. Калі гэта цела з склепа, то той, хто яго выкапаў, вельмі старанна паклапаціўся аб тым, каб забраць усе.'
  
  
  
  'Але яны гэтага не зрабілі,' сказаў Сэвідж. 'Яны прамахнуліся міма плюсневой косткі.
  
  'Зусім дакладна. На правай назе адсутнічае частка пятай плюсневой косткі. І адзін з пальцаў.
  
  'Значыць, калі гэта цела з склепа, то гэта амаль напэўна Ліам Хейскит або Джэйсан Колдуэлл.
  
  'Так. Сямейная ДНК так ці інакш гэта дакажа.
  
  'Ёсць якія-небудзь здагадкі адносна прычыны смерці?
  
  'З целам ў такой форме гэта звычайна было б цяжка, калі не немагчыма, але ў дадзеным выпадку я амаль упэўнены, што ў мяне ёсць адказ'.
  
  'Ішто?"
  
  'Хлопчыка ўдарылі нажом. Не спраўдзіліся паказаў на шкілет. Ён падняў тры часткі пазваночніка. 'Тут вы можаце бачыць баразёнкі на паверхні драўляных пазванкоў. L2, L3 і L4. Множныя нажавыя раненні пранікаюць глыбока ў брушную паражніну, верагодна, закрануўшы аорту. Мяркуючы па колькасці метак на костках, я б сказаў, што на яго напалі ў стане шаленства. '
  
  'Божа'.
  
  'Ёсць сёе-тое горай. Ці бачыце, я зрабіў дэталёвы агляд чэрапа. Пры гэтым я заўважыў, што ўнутры нешта боўтаецца. Не спраўдзіліся апусціў пазванкі і працягнуў руку да шэрагу пластыкавых кубкаў Петры, у якіх знаходзіліся розныя дробныя косткі. 'Памятаеш, я сказаў, што не хапае косткі пальца? Не спраўдзіліся узяў адно з страў.
  
  'Так'.
  
  'Справа ў тым, Шарлота, што я знайшоў вось гэта.
  
  Сэвідж прысунулася бліжэй, калі не спраўдзіліся працягнуў ёй страва, каб яна магла яго ўбачыць. Паміж двума пластыкавымі кружочкамі ляжала што-то накшталт тонкай ружовай каўбаскі з чырвоным соусам на адным канцы і белым паўкругам на іншым. На імгненне яна разгубілася. Не спраўдзіліся згуляў з ёй якую-небудзь жарт, аптычны падман? Ён сказаў, што костачкі на пальцы не хапае, але ён паказваў ёй ... палец?
  
  
  
  'О, Божа мой! - усклікнуў я.
  
  'Я думаю, мы, верагодна, можам сказаць, што гэта цалкам магло належаць Джэйсану Хоббу, ці не так?
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Дваццаць чацвёртая
  Паліцэйскі ўчастак Краунхилл, Плімут. У аўторак, 27 кастрычніка. 18:10.
  
  Вярнуўшыся ў Краунхилл да шасці гадзін, Сэвідж наведала спешна созванную сустрэчу з Хардином. Ён сказаў ёй, што КК ўжо ў шляху. І яна прыйдзе не для таго, каб раздаваць медалі.
  
  'Але ў яе ёсць што-небудзь для нас? - Спытаў Сэвідж. - Я маю на ўвазе, што тычыцца фатаграфіі святара?
  
  'Хелдон сказаў мне, што ўсё ў парадку. Хардин адвярнуўся ад кававаркі. 'Каманда ў Лондане, па-відаць, ужо некаторы час вядзе расследаванне па гэтаму чалавеку. Аднак мы нічога не павінны выдаваць, пакуль. Гэта можа паставіць пад пагрозу шэраг жывых пацыентаў.'
  
  'Ты ж не думаеш, што яна адмахваецца ад цябе?
  
  'Не, Шарлота, не хачу. Хардин паставіў кубак з кавы на стол. 'Дарэчы, аб тым, каб адцягнуцца, яна павінна быць тут на працягу гадзіны. Было б добра, калі б у мяне знайшлося што-небудзь для яе, а?
  
  Хардин паднёс руку да рота і прыкусіў пазногаць. Прыкмета напружання, падумаў Сэвідж. Яна ведала, што Хардину цяжка. Нават калі б ён не быў замяшаны асабіста, гэта справа было горшым кашмарам для кожнага старэйшага афіцэра. Дзіця мёртвы, яшчэ адзін знік без вестак, а цяпер яшчэ і куча костак. Марыя Хелдон хацела б атрымаць адказы ад Прызнаннем, інакш ёй спатрэбіліся б казлы адпушчэння.
  
  
  
  'Гэты палец, які вы знайшлі. Хардин адабраў руку ад рота, некалькі секунд глядзеў які вісіць на цвік, затым сцяміў, што да чаго, і рэзка апусціў руку. 'Калі гэта сапраўды належыць Джэйсану Хоббу, то ён павінен быць яшчэ жывы. Інакш у гэтай шарады не было б асаблівага сэнсу.
  
  'Магчыма, але я не ўпэўнены, што вы можаце сказаць гэта галоўнаму констеблю.
  
  'Лухта. Усе, чаго яна хоча, - гэта што-небудзь скарміць прэсе, што-небудзь, каб выглядаць лепш. Паслухай, Шарлота, аперацыя "Лакуна" становіцца цацкай для гэтага вар'ята. Мы не можам дазволіць гэтаму працягвацца, таму нам трэба ўзяць ініцыятыву ў свае рукі. Хардин зрабіў паўзу. Ён утаропіўся на ліст паперы на стале. 'Пакуль што ў нас ёсць, што? Адзін падазраваны?
  
  'Так, Нэд Стоўн. Па крайняй меры, у дадзеным выпадку. Але Стоўн сышоў з дзіцячага дома, калі ў 1988 годзе зніклі хлопчыкі, і тады яму было дванаццаць гадоў.
  
  - Дзе б ён ні быў і якога б ўзросту, распрацаваць сцэнар, які мог бы звязаць яго з Кулён. І я хачу, каб Хелдон, калі яна прыбудзе, дала некалькі ачкоў за дзеянні, добра?
  
  Сэвідж збіраўся запярэчыць. Не спраўдзіліся прапанаваў ёй з'ездзіць у бальніцу, каб агледзець сінякі на шыі. Па крайняй меры, ёй трэба было паехаць дадому і адпачыць.
  
  'Ну? Хардин махнуў рукой у бок дзвярэй. 'Варушыся, чорт вазьмі!
  
  Сэвідж кіўнуў, устаў і пакінуў Прызнаннем грызці пазногці.
  
  Унізе, у аддзеле па барацьбе з злачыннасцю, Колльер імкнуўся паказаць ёй, што ён, па меншай меры, можа прэтэндаваць на высокія балы ад ЦК.
  
  Аперацыі прабел і эксплуатацыі аб'ектаў,- сказаў ён. Не паралельныя расследавання, больш, больш падобна на паслядоўны. Палец Джэйсана Хобба закапаны ў гаі разам з косткамі Джэйсана Колдуэла. Больш ніякіх пытанняў з гэтай нагоды.'
  
  'Гэта ён? - спытаў я.
  
  
  
  'Мне толькі што тэлефанавалі з лабараторыі. Група крыві на пальцы тая ж, што і ў хлопчыка Хобба, і мы атрымалі вынік аналізу ДНК плюсневой косткі з склепа. Ёсць сямейнае супадзенне з адным з дзядзькам Колдуэла. Нам усё яшчэ трэба дачакацца аналізу ДНК астатніх костак, але я не думаю, што зараз ёсць вялікія сумневы. '
  
  'Значыць, забойца адзін і той жа. Я думаў, забойца хлопчыка ў тунэлі хацеў, каб мы расследавалі тое, што адбылося ў дзіцячым доме, таму што ён быў злы, што забойства не былі раскрыты. Палец Джэйсана Хобба на сметніку наводзіць мяне на думку, што забойца толькі адзін, два ці тры ахвяры, забойства з розніцай амаль у трыццаць гадоў. Я ніколі раней не сутыкаўся ні з чым падобным.'
  
  'Мы спяшаемся з высновамі,' сказаў Колльер. 'Небяспечна. Мы прытрымліваемся працэдуры і даводзім справу да канца.
  
  Выкананне працэдуры азначала працяг серыі допытаў. Былі накіраваны дэтэктывы, каб пагаварыць з хлопчыкамі – цяпер ужо мужчынамі – з хаты састарэлых, якія жылі ў Вялікабрытаніі. Былі арганізаваны тэлефонныя інтэрв'ю з тымі, хто знаходзіўся за мяжой.
  
  Затым былі іншыя супрацоўнікі. Адзін з настаўнікаў пакончыў з сабой, а другі памёр ад сардэчнага прыступу. Міс Эдыт Бикелл, ахмістрыня, бясследна знікла, засталіся Элайджа Сэмюэл, Паркеры і іх сын.
  
  'Ты займешься ім? - Спытаў Колльер, трымаючы напагатове свой ўсюдыісны фламастар. 'Ён выкладае DT ў грамадскім каледжы Айвибриджа. Калі тое, што вы распавялі мне пра Паркерах, праўда, то ў яго могуць быць цікавыя гісторыі пра сваіх бацькоў.'
  
  'І маецца на ўвазе, што дом - гэта тое, на што вы намякаеце?
  
  'Карыслівыя інтарэсы, Шарлота. Хлопчыкі, супрацоўнікі, Паркеры. Проста магчыма, што гэты хлопец зможа выказаць цябе бесстароннюю пункт гледжання.
  
  
  
  Сэвідж кіўнуў. Фрэнк Паркер, безумоўна, быў замяшаны ва ўсім гэтым, але ці захоча яго сын прагаварыцца?
  
  'Чорт,' сказаў Колльер, шырока раскрыўшы вочы і гледзячы праз плячо Сэвідж. Ён падняў маркер, нібы абараняючыся. 'Гэта "чортаў Сякера", на трыццаць хвілін раней.
  
  Сэвідж рэзка павярнуўся. Сяржант Хардин прытрымліваў дзверы для Марыі Хелдон, і здавалася, што яму цяжка дыхаць. Хелдон уварваўся ў пакой і накіраваўся наўпрост да дошцы. Колльер паспрабаваў выслізнуць, але Сэвідж працягнуў руку і схапіў яго за руку.
  
  'ІНСПЕКТАР Сэвідж,' сказаў Хелдон. - Я мог бы здагадацца, што вы былі ўцягнутыя ў гэты фарс дзе-то па шляху.
  
  'Мэм? Хардин дагнаў Хелдона. Ён паспрабаваў выступіць пасярэднікам. 'Інспектар Сэвідж знайшоў цела і палец. Палец паказвае на тое, што Джэйсан Хобб ўсё яшчэ жывы.
  
  'Мяркуе? Хелдон паўабернуўся да Хардину. 'І гэта паслужыць некаторым суцяшэннем для маці, ці не так? Палец яе сына на лёдзе, пакуль мы чакаем, калі выявяць астатнюю яго частка, магчыма, кавалачак за кавалачкам? Я здзіўлены, Конрад, ты лепш за ўсіх павінен бачыць, чым усё гэта скончыцца. Галава, куча костак і палец небаракі. Прэса задаволіць сапраўдны скандал. У нас па меншай меры двое загінулых дзяцей, чацвёра, калі нам не пашанцуе. Плюс вікарый. '
  
  - Справа Кальдеры зусім асобна. Гэта няўдалае супадзенне. Не пашанцавала.
  
  'Нешанцаванне? Я скажу табе, што такое нешанцаванне. Хелдон ткнула кашчавай рукой у бок Прызнаннем, а затым абвеў рукой вакол сябе. 'Гэта нешанцаванне. Няўдалае супадзенне, што ў адным месцы сабралася так шмат дэтэктываў нізкага ўзроўню. Як яшчэ растлумачыць поўнае адсутнасць прагрэсу? Ведаеш, Конрад, гнілыя яблыкі слізкія пад нагамі. Лепш за ўсё прыбраць іх з дарогі, пакуль самі на іх не натыкнуліся, так?
  
  'Мы набліжаемся да забойцы, мэм. Арышт непазбежны.
  
  
  
  'Праўда? Хелдон празьзяў. Што-небудзь для дзевяцігадзінны навін заўсёды віталася. 'І калі я магу гэтага чакаць?
  
  'ІНСПЕКТАР Сэвідж? Хардин паўабернуўся, як быццам вярнуўся ў часы рэгбі і збіраўся здзейсніць мудрагелісты кідок. 'Не маглі б вы паінфармаваць галоўнага канстэбля аб тых дзеяннях, якія вы падрыхтавалі раней?
  
  Праходзілі гадзіны. Магчыма, дні. Джэйсан страціў усялякае ўяўленне аб часе. Нягледзячы на дапамогу мужчыны, яго правая рука моцна распухла. У цьмяным святле ліхтарыка ён мог разглядзець цёмна-чырвоныя плямы на белай павязцы, там, дзе прасачылася кроў. З аднаго боку на матэрыяле было што-то жоўтае. "Гной", - падумаў Джэйсан.
  
  Спачатку боль была невыноснай. Аднак цяпер адчуванне было больш падобна на сверб. Нягледзячы на тое, што ён ведаў, што яго палец ампутавалі, у яго было адчуванне паколвання, якое, здавалася, зыходзіла з самага кончыка мезенца. Яму адчайна хацелася пачасаць зудящее месца, але для гэтага прыйшлося б зняць павязку, а ён не хацеў гэтага рабіць. І ў любым выпадку, чухаць было няма чаго.
  
  Ён драмаў, еў і піў. У якой-то момант ён пагрузіўся ў стан, падобнае на сон, калі яго маці была побач з ім у скрынцы і чытала яму казкі на ноч, як быццам ён усё яшчэ быў маленькім дзіцем. Пасля гэтага ён праспаў, як яму здалося, вельмі доўга.
  
  Калі ён прачнуўся, фізічна адчуваў сябе лепш, але пры думкі аб маці на вочы навярнуліся слёзы. Ці пабачыць ён калі-небудзь зноў? Што яна цяпер будзе рабіць? Без сумневу, яна была б ўсхваляваная да смерці.
  
  Джэйсан прыўзняўся са становішча лежачы левай рукой.
  
  Яго левая рука ...
  
  
  
  Гэта была адзіная ўдача. Калі мужчына сказаў яму засунуць руку ў трубу, ён выкарыстаў правую руку, таму што менавіта гэтай рукой вы прывыклі паціскаць адзін аднаму рукі. Аднак ён быў леўшуном. "Криворукий", - заўсёды казаў яго дзядуля, перш чым дадаць: "Такі ж, як я". Затым ён прыводзіў доўгі спіс вядомых людзей, якія былі ляўшамі, каб паказаць Джэйсану, што ў яго нічога падобнага не было.
  
  Джэйсан сеў і паварушыў пальцамі. Вядома, у яго была адна рука, якая працавала, але што ў гэтым добрага? Ён намацаў у цемры ліхтарык і націснуў на выключальнік. Ён паводзіў ліхтарыкам, асвятляючы фанерны скрыню. Цяпер ён быў амаль упэўнены, што пахаваны пад зямлёй, але нават калі б ён быў на паверхні, ён не бачыў спосабу выбрацца. Па-першае, у яго не было ніякага інструмента. Ён паднёс ліхтарык да пустых слоікаў з-пад кока-колы. На імгненне ён задумаўся, не зрабіць што-небудзь з адной з слоікаў, але няма, алюміній быў бы занадта мяккім.
  
  Ён уздыхнуў, рассеяна паціраючы левай рукой правае запясце. Рэмень мужчыны урэзаўся ў скуру, і боль ўсё яшчэ турбавала яго.
  
  Мужчынскі рэмень ...
  
  Джэйсан пацягнуўся да свайго пояса. У гэтай штуковіны была вялікая металічная спражка, а загваздка быў тоўстым і доўгім з вострым канцом.
  
  Вярнуўшыся ў крымінальны аддзел пасля вячэры ў сталовай, Райлі выявіла, што галоўны канстэбль пакінуў пасля сябе сцэну псіхалагічнага спусташэння. Малодшыя члены каманды Caldera былі асабліва ўзрушаныя, асабліва пасля таго, як іх старэйшы навуковы супрацоўнік адсутнічаў.
  
  'Дзе ён?' Райлі спытаў аднаго контуженного индексатора. 'Інспектар Дэвіс?'
  
  'Што-то аб незаконных электрошокерах, сэр,' адказала жанчына. - Сказаў, што ў яго ёсць кантакт, які, магчыма, ведае, дзе іх дастаць. Толькі... Жанчына здавалася неразговорчивой.
  
  
  
  'Працягвай'.
  
  'Усё адбылося даволі нечакана. Ніякіх дзеянняў ці яшчэ чаго-небудзь. Ён сышоў прыкладна за хвіліну да прыбыцця Сякеры і, ну, у агульным, ... ён падняўся па лесвіцы.
  
  Райлі паківаў галавой і паляпаў паказальніка па плячы. Дэвіс быў хітрым мярзотнікам. Ён, відавочна, пранюхалі, што Хелдон выйшаў на сцежку вайны, і выслізнуў як раз своечасова.
  
  Ён падышоў да свайго стала і выявіў прымацаваную да манітора паштоўку ад Дуга Хэміла. Сара Ханнафорд павінна была прыйсці ў сем вечара.
  
  У шэсць пяцьдзесят дзевяць пачуўся званок. Ханнафорд быў ўнізе. Яшчэ праз хвіліну Райлі была ў прыёмнай, сяржант паказаў на жанчыну гадоў шасцідзесяці з невялікім, якая сядзела ў крэсле. У Сары Ханнафорд былі чорныя валасы, напалову пасівелыя, яны атачалі вуглаватыя твар з высокімі скуламі. Хударлявы твар ніяк не вязалася з яе фігурай, якая была невысокай і коренастой. Калі Райлі падышла, яна падняла вочы ад паліцэйскага часопіса, які чытала, і ўсміхнулася.
  
  'Сяржант Дарыус Райлі,' прадставіўся ён, працягваючы руку. - Мяркую, вы маглі б дапамагчы нам у расследаванні, якое датычыцца прападобнага Ціма Бенедыкта і Пэры Зліць.
  
  'Так, я мог бы.
  
  Жанчына ўзяла Райлі за руку, але замест таго, каб паціснуць яе, дазволіла яму дапамагчы ёй падняцца з крэсла. Ён падумаў, што гэта дзеянне даволі незвычайнае.
  
  Райлі праводзіў Ханнафорда ў пакой для допытаў, у той час як малодшы афіцэр прынёс некалькі кубкаў гарбаты і талерку печыва, і да таго часу ён даведаўся, што жанчына жыла ў вёсцы недалёка ад Салкомба. Яна патлумачыла, што ведала і Ціма Бенедыкта, і Пэры Зліць, калі была маладзей.
  
  
  
  'Пэры жыў па суседстве са мной, калі быў маленькім. Ён часта гуляў з маім сынам. Яны заходзілі ў мой дом і ў дом Пэры, не асабліва клапоцячыся пра тое, дзе іх сапраўдны дом '.
  
  'А вялебны Бенедыкт?
  
  'Вялебны. Пацешна чуць, што яго так называюць. Ханнафорд на імгненне ўсміхнулася. Затым выраз яе твару змянілася трывогай. 'Я быў так узрушаны, убачыўшы яго імя ў навінах. Як такое магло здарыцца?'
  
  Райлі не знайшоўся, што адказаць жанчыне. Ён паківаў галавой. 'Ты распавядала мне, адкуль ведаеш Ціма?
  
  'Так. Ўсмешка вярнулася на яго твар. 'Цім знаходзіўся на завяршальнай стадыі свайго служэння вікарыем – гэта было трыццаць гадоў таму – і ён выконваў абавязкі святара на вяселлі маёй сястры. Тады ён быў сябрам сям'і, разумееце? Ён з'ехаў, калі атрымаў свой першы сапраўдны прыход, але мы ўсё роўна час ад часу падтрымлівалі сувязь. Ну, ведаеце, Каляды і да таго падобнае.'
  
  Ханнафорд глядзела на Райлі, але яе думкі былі дзесьці далёка, твар озадаченное. Шкадавання? Што-то яшчэ? Райлі не была ўпэўненая, але ён быў тут не для таго, каб аказваць кансультацыйныя паслугі. З іншага боку, гэтая жанчына, падобна, была сувязным звяном паміж двума мужчынамі. Але навошта спатрэбілася гэтая выкрут з Пэры Слитом? Слиту быў сорак адзін год. Ці магчыма было, каб у яго быў раман з жанчынай старэйшыя за яго больш чым на дваццаць гадоў?
  
  'Сара,' сказаў Райлі. 'Ці Не магла б ты расказаць мне яшчэ што-небудзь аб вашых адносінах з Пэры? Чаму, напрыклад, ты тэлефанавала яму на мінулым тыдні?
  
  'Гэта не тое, што ты думаеш. Ханнафорд паклала правую руку над левай і дакранулася да залатога кольцы на пальцы. 'Я шчаслівая ў шлюбе.
  
  'Значыць, званок...?
  
  'Прыкладна месяц таму гэты чалавек прыйшоў да мяне дадому. Ён хацеў ведаць, ці ёсць у мяне кантактныя дадзеныя Пэры. Ну, я не бачыў – я не бачыў яго з тых часоў, як ён з'ехаў у каледж, – а нават калі б і бачыў, я б не аддаў іх гэтаму хлопцу. Ён быў хуліганам. Я ведаю, гэта старамоднае слова, але гэта менавіта тое, кім ён быў. Куча татуіровак і агідны выгляд. Не тое каб гэтыя два паняцці спалучаліся, але вы разумееце, што я маю на ўвазе?'
  
  
  
  'Так. Райлі адчула, як унутры пачынае падымацца ўзбуджэнне. Вось, нарэшце, зачэпка. - Такім чынам, вы звязаліся з Пэры?
  
  'Не, не адразу. Як я ўжо сказаў, я паняцця не меў, дзе ён. Толькі ў мінулыя выхадныя, калі мой сын гасцяваў са сваёй сям'ёй, я вырашыў звязацца з Пэры. Мой сын – Энтані – жыве ў Лондане і распытваў пра старых сяброў і людзей у вёсцы, якіх ён не бачыў шмат гадоў. Я распавёў яму аб гэтым грубым хлопцу. Ён сказаў, што гэта быў бы добры падстава, каб звязацца з ім, і ён хацеў бы пачуць, чым займаецца Пэры. Як бы тое ні было, чуткі ў вёсцы такія, што нам не спатрэбілася шмат часу, каб даведацца аб Пэры і даведацца яго падрабязнасці.'
  
  'Так вы дамовіліся аб сустрэчы?
  
  'Божа, няма. Я проста патэлефанавала і распавяла яму аб гэтым чалавеку. Ён не змог успомніць, кім мог быць гэты хлопец, але падзякаваў мяне. Потым мы крыху пагаманілі – абмяняліся ласкамі, ведаеце лі, – і я паабяцаў майму сыну наведаць яго ў наступны раз, калі ён прыедзе.
  
  'І гэты званок быў прыкладна ў абедзенны час у аўторак на мінулым тыдні?
  
  'Угу, думаю, што так.
  
  'Яшчэ пара пытанняў,' сказаў Райлі. - Па-першае, да чаго такая сакрэтнасць? Вы тэлефанавалі з платнага мабільнага, і з тых часоў ён быў адключаны.
  
  Ханнафорд паглядзеў скоса. 'Не было ніякай хітрыкі, містэр Райлі. Мой мабільны прызначаны толькі для экстраных выпадкаў. Звычайна я ім не карыстаюся, але ў аўторак у нас быў будаўнік, які ўсталёўваў выцяжку на кухні. Электрычнасць была адключана, і будаўнік з страшэнным грукатам свідраваў сцяну. Я пайшоў прагуляцца і патэлефанаваў, пакуль мяне не было дома. Вярнуўшыся дадому, я выключыў мабільны, і з тых часоў яго не ўключалі.'
  
  
  
  Чорт. Райлі паківаў галавой. З такім невялікім адрывам рабіліся ці не раскрываліся. 'І вам не прыйшло ў галаву звязацца з намі, калі Пэры ўпершыню прапаў?
  
  'У тым-то і справа. Я не ведаў, што ён прапаў. Толькі калі я пачула сёння раніцай навіны аб Цімеа і аб тым, што паліцыя звязвае гэта злачынства з знікненнем іншага мужчыны – Пэры, – я зразумела.' Ханнафорд адну руку паднесла да твару і правяла ўказальным пальцам па адным воку, затым па іншаму. Яна прыбрала палец і ўтаропілася на вільгаць на яго кончыку. 'Калі б я звязаўся з вамі месяц таму, Цім, магчыма, быў бы усё яшчэ жывы, а Пэры не прапаў бы без вестак.
  
  Малаверагодна, падумала Райлі. Званок у паліцыю пра чалавека, задающем пытанні, не заслугоўваў бы нічога, акрамя запісу ў часопісе. Рэсурсы былі расцягнутыя да такой ступені, што пасылаць афіцэраў для апытання кожнага зацікаўленага і благонамеренного прадстаўніка грамадскасці было нерэалістычна.
  
  'Ты ні ў чым не вінаватая, Сара,' сказаў Райлі. 'Давай проста засяродзімся на пошуках Пэры, добра?
  
  'Так. 'Ханнафорд паспрабаваў усміхнуцца, але ўсмешка не атрымалася.
  
  Вярнуўшыся дадому, Сэвідж знайшла дом пустым і цёмным. На кухні запіска, напісаная няўпэўненым почыркам Джэймі, паведамляла ёй, што ён, Саманта і Піт сышлі паесці. 'БУРГЕРЫ! Матуля!' Джэймі напісаў, ведаючы, што Сэвідж не ўхваліць выбар рэстарана дзецьмі.
  
  Яна прайшла ў гасціную, але пакінула святло выключаным, каб праз вялікія французскія вокны любавацца начным пейзажам. Справа свяціўся Плімут, а наперадзе ляжаў Саўнд. Некалькі вялікіх караблёў стаялі на якары, іх палубныя агні рабілі іх падобнымі на касмічныя караблі, лунаюць у чорным небе. Яшчэ далей, па іншы бок праліва, мігцелі вёскі-блізняты Кингсэнд і Коусэнд, нібы якія сышлі з каляднай паштоўкі Тві. Злева белая лінія прыбоя пазначала волнорез. За волнорезом было адкрытае мора.
  
  
  
  Яна здрыганулася і падышла, каб памацаць батарэю. Батарэя была гарачай, а холад псіхалагічным. "Усё з-за гэтых костак", - падумала яна. "Што-то жудасна сумнае ў тым, што яны ляжаць у зямлі". 'Па меншай меры, цяпер яго пахаваюць як варта", - сказаў хто-то, калі паліцыянты сталі, назіраючы, як Лейтон ўрачыста выносіць скрыню з косткамі з гаі. Выдатна. Пахаванне. Годныя пахаванне зрабілі б усё ў парадку, ці не так?
  
  Яна падышла да канапы і цяжка апусцілася ў паўзмроку, адчуваючы сябе змучанай. Яна скінула туфлі і закінула ногі на крэсла, адчуваючы сінякі ад нападу. Яна дакранулася да шыі, а затым адкінулася на падушку. Напад выбіла яе з каляіны, і некалькі гадзін праз шок пачаў адбівацца. А потым быў візіт Марыі Хелдон ў Краунхилл. Нягледзячы на ўсе свае недахопы, Сайман Фокс умеў ладзіць з людзьмі. Хелдон - няма. Але настрой Сэвідж выходзіла за рамкі раздражняльнай манеры Хелдона, і, шчыра кажучы, CC меў рацыю наконт адсутнасці прагрэсу. Расследаванне прасоўвалася наперад, але гэта было не таму, што Сэвідж быў за рулём. У яе было рэальнае адчуванне, што хто-то іншы трымаў у руках кіраванне. Яны націскалі на акселератар; яны паварочвалі руль. Усё, што магла зрабіць паліцыя, - гэта дачакацца паездкі.
  
  Гісторыя была тым, дзеля чаго ўсё гэта ладзілася. Таямнічы аўтар ліста абвінавачваў Прызнаннем у тым, што адбылося ў прытулку шмат гадоў таму, і якім-то чынам DSupt павінен быў загладзіць сваю віну. Яна ўздыхнула. Яна ведала ўсё пра гісторыю і пра тое, як адзін-адзіны момант можа мець наступствы на доўгія гады. Ці Так гэта было ў дадзеным выпадку? Вядома, калі жорсткае абыходжанне мела месца ў Вудленд-Хайтс, то ахвяры мелі поўнае права злавацца і патрабаваць справядлівасці, нават адплаты. Але забойства і выкраданне двух дзяцей - гэта не выхад з становішча.
  
  
  
  Стук ўваходных дзвярэй азнаменаваў з'яўленне Піта і дзяцей. Усе трое ўваліліся ў пярэдні пакой. Сэвідж паклікаў іх.
  
  'Матуля, - паклікаў Джэймі, уваходзячы ў гасціную. 'Чаму ты сядзіш у цемры?
  
  'Добры пытанне. У дзвярах стаяў Піт. Ён пацягнуўся да выключальніка. - Усё ў парадку? - спытаў я.
  
  'Так, у парадку,' сказаў Сэвідж, міргаючы ад раптоўнага яркага святла. 'Стаміўся. Галодны.
  
  'Што ж, тады падрыхтуйся да таго, што ўсё будзе больш чым у парадку. Піт працягнуў два папяровых пакета. 'У нас ёсць бургеры, бульба фры і кока-кола, і мы купілі дадатковую порцыю для ката.
  
  'У нас няма кошкі, татачка", - сказаў Джэймі, прабегшы праз пакой да Сэвідж і сеў ёй на калені. 'Ты маеш на ўвазе маму?'
  
  Піт схіліў галаву набок і паглядзеў на Сэвідж. Ён заўважыў меткі на яе шыі. На секунду выраз яго твару змянілася заклапочанасцю, але затым ён узяў сябе ў рукі і кіўнуў. 'Думаю, я павінен гэта зрабіць, Джэймі.
  
  Сэвідж абняла сына і прыціснула да сябе. Яна закрыла вочы і залезла тварам у яго мяккія валасы. Пры гэтым яна зноў убачыла чэрап. Белыя косткі, бляск мармуру ў вачах, зубы, складзеныя ў страшэнны ашчэр, які зусім не быў падобны на ўсмешку.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Дваццаць Пятая
  
  Сёння нядзеля, і ў гэтыя выхадныя адбыліся самыя жудасныя падзеі. Нішто ў маім жыцці не падрыхтавала мяне да гэтага дня. Нішто ўжо ніколі не наладзіцца. Ніхто ніколі не зможа досыць пацярпець за свае грахі, і я ў тым ліку.
  
  Гэта пачалося ў пятніцу. Да паўночы я здагадалася, што Бэнтлі не прыедзе, але калі я пракралася з свайго пакоя, то ўбачыла маму, разадзетую, як калядная індычка. Я памылілася, Бэнтлі прыязджаў! Я ў соты раз пракляў канстэбля Прызнаннем. Прайшло некалькі тыдняў з таго часу, як я сунуў яму фатаграфію, а ён, здавалася, наогул нічога не зрабіў. Як бы тое ні было, я выслізнула з свайго пакоя і забралася на гарышча, каб папярэдзіць Джэйсана.
  
  'Джэйсан сышоў,' сказаў адзін з хлопцаў наверсе. 'Джэйсан і Лаям.
  
  'Няма!' Я закрычаў, адчуваючы млоснасць ў жываце. 'Дзе?'
  
  'У бухце.
  
  Вядома, у бухту. Часам летам мы гуляем там і хаваемся ў пячоры.
  
  Я збег па лесвіцы і вылез у акно. Спусціўся па вадасцёкавай трубе ў двор. Я абабег вакол дома, калі фары асвятлілі дарожку.
  
  Бэнтлі!
  
  Я накіраваўся да прыбярэжнай сцежцы так хутка, як толькі мог. У той момант мяне не хвалявала, што я магу спатыкнуцца і разбіць галаву, усё, чаго я хацеў, гэта знайсці сваіх сяброў. На сцяжынцы я павярнуў налева і накіраваўся туды, дзе зямля абрывалася да бухце. Я прабег міма каменных насыпаў і, падскакваючы, пераадолеў апошнюю частку сцежкі. Я, хістаючыся, выбраўся на пляж, спатыкнуўся і ўпаў на мяккі пясок.
  
  
  
  Нейкае імгненне я ляжаў і слухаў біццё свайго сэрца і плёскат хваль далёка на пляжы. Я падняў галаву і ўтаропіўся на гарызонт, дзе зоркі пераходзілі з гэтага свету ў іншы. Неба было толькі трохі святлей чарнільна-чорнага мора, але я мог што-небудзь разгледзець там, унізе. Нейкае збудаванне ў тым месцы, дзе сыходзіліся пляж і хвалі. Затым я пачуў галасы.
  
  Джэйсан і Ліам!
  
  Я падняўся з пяску і, падскакваючы, накіраваўся да мора.
  
  'Джэйсан! - закрычаў я. 'Джэйсан! Джэйсан! Джэйсан!
  
  Я дабраўся да мора, засопшыся, і зашлепал ў прыбой туды, дзе Джэйсан і Ліам стаялі побач з плытом. На папярочных бэльках ляжалі лісты фанеры, пад якімі стаяла тузін пластыкавых бочак. Усё гэта было звязана вяроўкай. Абодва хлопчыка былі аголены, калі не лічыць трусаў і гумовых ботаў, і ў цьмяным святле іх скура блішчала.
  
  'Што ты тут робіш? - Спытаў Джэйсан. 'Нам не патрэбная твая дапамога!
  
  'Але ...' Джэйсан, здавалася, быў не рады мяне бачыць. Зусім наадварот. Ліам стаяў побач з ім, і ў іх быў такі самы хмурны выгляд. 'Я прыйшоў папярэдзіць цябе. Бэнтлі тут!
  
  'Папярэдзіць нас? Які ў гэтым толк? Ты мог спыніць яго, але нічога не зрабіў.
  
  'Нічога? - перапытаў я.
  
  'Ты назіраў за тым, што адбываецца ў "Эйрбрик". Усе гэта час. Чаму ты нікому не сказаў?
  
  'Я спрабавала дапамагчы. Я распавяла паліцэйскаму. Я распавяла і іншым. Я працягнула руку і схапіла Яе за локаць, але мая рука выслізнула. 'Што...?
  
  
  
  'Змазка,' сказаў Джэйсан як ні ў чым не бывала. 'Каб нам было цёпла.
  
  'Ты з розуму сышоў! Я ўтаропіўся за плыт. Там, за бурунами, мора ўздымалася. Вецер узмацняўся. Хлипкое збудаванне, якое збудавалі хлопчыкі, доўга не працягне. Іх спроба пераймаць пловцам ў праліве Ла-манш смехатворны. 'Пойдзем са мной, і мы пойдзем у паліцыю'.
  
  'Паліцыя? У цемры я ўбачыла, як Ліам паківаў галавой. 'Мне здалося, ты казаў, што спрабаваў гэта зрабіць? Яны нічога не зробяць.
  
  'Калі ласка, не сыходзь. 'Я сунула руку ў кішэню і намацала нож складаны нож. Я збіралася аддаць зброю Джэйсану, каб ён мог абараніцца ад Бэнтлі.
  
  'Пакінь нас у спакоі, здраднік!' Сказаў Ліам. Ён устаў паміж Джэйсанам і мной. "Мы выбіраемся адсюль, а ты стаіш у нас на шляху'.
  
  Ліам выкінуў руку і ўдарыў мяне ў грудзі. Я адхіснулася назад і ўпала на зямлю, калі хваля захліснула мяне. Я валтузіўся ў вадзе і глытала мора і пясок. Затым я прымусіў сябе падняцца.
  
  Хлопчыкі кіравалі плытом, накіроўваючы яго ў бок мора. Набегла яшчэ адна хваля, і плыт падняўся на грэбень, а затым саслізнуў з іншага боку. Джэйсан і Ліам узлезлі на канструкцыю. У кожнага з іх было па вясла, і яны, апусціўшыся на калені, усе як адзін пагрузілі іх у ваду.
  
  'Няма! Я закрычала.
  
  Я пабег за імі, і вада хутка дасягнула майго пояса. Я кінуўся да плыце і здолеў ўхапіцца за яго. Я падцягнуўся і стаў на платформу, спрабуючы захаваць раўнавагу на хвалі. Ліам павярнуўся і ўзняў вясло. Ён узмахнуў ім і трапіў мне ў жывот. Я схапіла вясло адной рукой, у той час як іншы выцягвала складаны нож. Клінок раскрыўся і бліснуў у святле зорак.
  
  
  
  'Не кідай мяне!' Я глядзела на Ліама, але словы прызначаліся Джэйсану. 'Я малю цябе! Ты мой адзіны сябар!'
  
  Ліам ўсё яшчэ трымаў вясло і ўстаў. Я ўдарыла яго, і калі ён падняў вясло, каб абараніцца, нож паласнуў яго па руцэ. Ён упаў дагары, паклаўшы вясло за борт.
  
  'Ты ідыёт! Закрычаў Джэйсан, подползая да мяне па плыце. 'Ты ўсё псуеш.
  
  'Але я... ... Я...
  
  Джэйсан падняўся на ногі і падышоў да мяне, працягваючы рукі. Я паспрабавала адштурхнуць яго, але мая рука слізганула па яго тоўстай скуры. Затым ён кінуўся на мяне, размахваючы рукамі і наносячы ўдары кулакамі. Я падняў нож, каб абараніцца ад нападу.
  
  'Дай мне гэта. 'Джэйсан схапіўся за нож, лязо зачапіла яго спачатку па адной руцэ, потым па іншай. Ён крыкнуў, гледзячы ўніз, дзе з яго далоняў сачылася кроў.
  
  Затым хваля разбілася аб пярэдні край плыта, пырскі з шыпеннем адляцелі назад, сіла накренила самаробнае суденышко пад вар'ятам вуглом. Джэйсан паваліўся наперад. Я паспрабаваў злавіць яго, але страціў раўнавагу, і мы абодва нырнулі ў ваду.
  
  На імгненне ў свеце не засталося нічога, акрамя пены, равучых хваль і крыкаў: Лайама, Джэйсана і мяне. Затым я напалову плыла, напалову спатыкалася, спрабуючы выцягнуць Яе на бераг. Мае рукі сціснулі рукі Джэйсана, але тлушч на яго скуры перашкодзіў мне моцна сціснуць іх. Я здалася, абхапіла яго рукамі за жывот і цягнула да тых часоў, пакуль вада не змянілася галькай і мокрым пяском.
  
  Удалечыні я магла бачыць Ліама, які стаяў на каленях на плыце, бушуючага на мяне і на ўвесь свет. Яго вясло знікла, а адна рука бязвольна звісала. Ён нічога не мог зрабіць, так як плыт быў падхоплены хваляй і павольна рухаўся да гарызонту.
  
  Я павалілася на пляж і моцна прыціснула Яе да сябе. Я думаю, ён, павінна быць, стукнуўся галавой, таму што быў ледзь у свядомасці, калі адкінуўся назад у маіх руках. Я апусціла яго на пясок і агледзела. Адзінымі бачнымі ранамі былі на яго руках, дзе на далонях відаць былі глыбокія парэзы. Я сарваў з сябе кашулю і разарваў яе напалову, а затым абгарнуў парэзы матэрыялам.
  
  
  
  'Я схаджу за дапамогай,' сказаў я, устаючы. 'З табой усё будзе ў парадку?
  
  Джэйсан кіўнуў, зорны святло над галавой адбіўся ў яго светлых вачах. Я пабегла з пляжу і не азірнулася.
  
  Цяпер, калі я ляжу пад коўдрай у перадсвітальныя гадзіны нядзельнага раніцы, я шкадую, што не зрабіў гэтага.
  
  Пастыр пачынае губляць веру. Справы ідуць наперакасяк. Вельмі наперакасяк.
  
  Ён сядзіць у маленькай пакоі ў свіране, утаропіўшыся на маніторы сістэмы бяспекі. Ён глядзіць запіс алтара, зробленую падчас працы машыны над Бенедыктам, каб зразумець, ці зможа ён зразумець, што выклікала няспраўнасць. Наступным ідзе Пэры Зліць, і на гэты раз усё павінна прайсці гладка.
  
  Ён думае аб катастрофе ў вусце ракі. Яго ледзь не злавілі. Плыт, не справіўся з прылівам. Таямнічае з'яўленне лодкі з марыхуанай. Амаль катастрофа.
  
  Магчыма, думае ён, уся ідэя з плытом была дурной. Тэатральны штрых, без якога ён мог бы абысціся. Але няма, сімвалізм важны для яго. Ён распавядае гісторыю, і плыт з'яўляецца неад'емнай часткай гэтай гісторыі.
  
  Хлопчык, які гуляе з чэрапам у бруднай зямлі ...
  
  Так, і ён таксама. Пастух і хлопчык - два дзеючых асобы ў п'есе. Плыт - гэта рэквізіт, які надае сэнс дзеянняў Пастуха. Спусціць Бенедыкта і Зліць у акіян, назіраць, як іх цела выносіць у моры, было б катарсіс. Цяпер гэта ўжо немагчыма, але гэта не значыць, што Мокры снег застанецца беспакараным.
  
  
  
  На экране перад ім Бэнэдыкт пакутуе зноў і зноў, пакуль Пастух шматкроць пракручвае запіс. Нішто не паказвае на прычыну разрыву рамяня, але Пастух працягвае назіраць, як свідруе свердзел і цыркулярная піла пілуе. Кожны раз, калі інструменты ўпіваюцца ў скуру Бенедыкта, Пастух адчувае сябе крыху лепш. Бенедыкт сапраўды заплаціў за сваю баязлівасць, але наперадзе яшчэ трое.
  
  Чалавек з чэрапам ...
  
  Ды, вядома. Чалавек з чэрапам павінен заплаціць, але вочная стаўка з ім будзе пазней. Яго суд будзе апошнім, і яго пакаянне павінна быць сапраўды добраахвотным. У адрозненне ад Бенедыкта, ён павінен падысці да алтара і падпарадкавацца па ўласным жаданні. Пастыр мала што можа зрабіць, каб прымусіць яго.
  
  Пастух спыняе прайграванне відэа. Ён убачыў дастаткова. Ён адключае сістэму бяспекі і выключае кампутар. Ён падымаецца з крэсла.
  
  Пара пагаварыць з Пэры Слитом. Пара падрыхтаваць яго да таго, што павінна адбыцца.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Дваццаць шостая
  Паліцэйскі ўчастак Краунхилл, Плімут. Серада, 28 кастрычніка. 8.45 раніцы.
  
  Райлі ўвайшла ў аддзел па барацьбе з злачыннасцю ў сераду раніцай і заспела канстэбля Эндерса за чытаннем газет. Як і прадказваў Хардин, агульны тон быў поўны шчырай жаху з падтэкстам вакол страты ўсіх хрысціянскіх каштоўнасцяў. Калі падобныя злачынствы маглі адбыцца ў сонным Дэвону, то на што спадзявацца астатняй частцы краіны?
  
  'Яны адправіліся ў горад па гэтай справе, сэр,' сказаў Эндэрс. "Daily Mail спасылаецца на размыванне брытанскіх каштоўнасцяў імігрантамі, у той час як у Guardian – вы не паверыце – ёсць артыкул аб тым, ці вінаватыя ў гэтым другагатунковых імігранты. Відавочна, вёскі падвяргаюцца этнічнай чыстцы, паколькі вы, багатыя лонданцы, скупаете усе сімпатычныя катэджы.'
  
  'Я не багаты, - прамармытаў Райлі, праглядаючы загалоўкі. 'І я не лонданец. Больш няма.
  
  'Я б не быў так упэўнены, сэр. Мяркуючы па тым, як ідуць справы, вы, магчыма, вяртаецеся туды, а я, магчыма, еду да бацькоў маёй мамы ў Дерри.
  
  'Што? Райлі падняў вочы ад папер.
  
  'Ходзяць чуткі, што Хардин незадаволены'. Эндэрс ткнуў пальцам у адну з газет, яго палец наткнуўся на фатаграфію Ціма Бенедыкта. 'Ўчорашні візіт Хелдона і зараз гэта. Відавочна, ён хоча неадкладнага выніку.
  
  
  
  - Чорт вазьмі, Кальдера працуе ўсяго суткі. Чаго ён чакае? Цудаў?
  
  'Чаму няма? Эндэрс зноў пастукаў па фатаграфіі. Бенедыкт стаіць каля сваёй царквы. 'Улічваючы нашу ахвяру, можна падумаць, што нам належыць па заслугах, ці не так?
  
  Райлі кіўнуў. Пакуль што зачэпкі былі мінімальнымі, і адзінай удачай быў нумар мабільнага тэлефона. Ён адышоў і патэлефанаваў. Спецыяліста па складанні фотаробата асобы спатрэбіўся штурхель пад зад. Напярэдадні вечарам яна сядзела з Сарай Ханнафорд і працавала над чынам чалавека, які задаваў пытанні пра Зліць і Бенедыкце, але пакуль нічога не праяснілася. Калі яна адказала, афіцэр папрасіў прабачэння; у цэнтры горада адбылося згвалтаванне, і яна была ў SARC з ахвярай да ранняга раніцы. Яна адправіць матэрыял у бліжэйшыя некалькі хвілін.
  
  Яна стрымала сваё слова, і праз пяць хвілін у Райлі была выява. Ён раздрукаваў некалькі копій і паклаў адну на стол Эндерсу.
  
  'Тыповы плимутский галаварэз,' сказаў Райлі. 'Гэта можа быць любы з сотні машкара.
  
  'Так,' сказаў Эндэрс. 'Але ён здаецца знаёмым.
  
  'Ну, я не думаю, што ён той, з кім мы сутыкаліся ў гэтай справе'. Райлі прачытаў нататкі, якія суправаджалі фатаграфію. 'У мужчыны, відавочна, куча татуіровак, у тым ліку "F. U. C. K." на костках пальцаў адной рукі. Гучыць як сапраўдны обаяшка'.
  
  'Татуіроўкі? Эндэрс зноў прагледзеў фатаграфію. 'Пачакайце, сэр! Я сапраўды ведаю гэтага чалавека.
  
  'Ты ведаеш?
  
  'Толькі між іншым. Заўважыў яго ў адным з ранішніх выпускаў перыядычных выданняў. Эндэрс падняў фатаграфію і павярнуўся туды, дзе сяржант Колльер перабіраў стос папер у іншым канцы крымінальнага аддзела. Ён крыкнуў яму: 'Гарэт, хто гэта? - спытаў я.
  
  
  
  Колльер ўтаропіўся на фатаграфію, а затым нетаропка падышоў да яго.
  
  - Ну, отсоси мне. - Колльер паказаў на дошку з прабелам. 'Гэта матчына хватка. Нэд Стоўн.
  
  Колльер дамовіўся, каб Сэвідж і Калтер наведалі Брендена Паркера – сына Фрэнка Паркера – рана раніцай у сераду. Мужчына, паводле яго слоў, надоўга захварэў з-за сваёй выкладчыцкай працы. Усю раніцу ён быў дома. Домам была сціплая полуподвальная пабудова 1980-х гадоў у мястэчку Айвибридж. Маёнтак ужо пачатак выглядаць патрапаным і састарэлым, і Сэвідж заўважыў па дарозе не адну дошку аб'яваў агентаў. Тым не менш, гэта месца было зручна для каледжа, дзе выкладаў Паркер.
  
  Выкладзеная цэглай дарожка вяла паміж двума невялікімі ўчасткамі газона да дзвярэй з цёмнага дуба з цёмным шкляной панэллю. Званок прывёў да дзвярэй мужчыну, на твары якога з'явілася няўпэўненая ўсмешка, падобная на бацькава: хударлявы, са сморщенными скуламі, рымскім носам і мышиными валасамі. Валасы былі патоўшчаная воскам у дарэмнай спробе надаць гэтак неабходны аб'ём. Паркер падняў руку і узбіў валасы на адным баку галавы, саромеючыся свайго знешняга выгляду.
  
  Сэвідж прадставілася, і Калтер з Паркерам правялі іх унутр. Планіроўка дома была стандартнай. Лесвіца з аднаго боку хола і гасцёўня з другога. У глыбіні знаходзілася кухня-сталовая. Яна стаяла на парозе гасцінай. Планіроўка, магчыма, і была стандартнай, але абстаноўка - няма. Паркер атрымаў у спадчыну густ свайго бацькі да свайго роду пурытанскаму мінімалізму. У пакоі было тры крэсла, усе драўляныя, без падушак. Не было ніякіх прыкмет тэлевізара або якога-небудзь музычнага суправаджэння. На маленькім століку побач з адным з крэслаў ляжала газета. Жыллё выглядала некалькі па-спартанску, але з запісаў яны ведалі, што Паркер быў халасты. На думку Сэвідж, адзінокіх мужчын стала менш. Яны альбо кампенсавалі гэта купляй разнастайных гаджэтаў і высокатэхналагічнага абсталявання, альбо, падобна Паркеру, пусцілі ўсё на самацёк.
  
  
  
  Сэвідж і Калтер селі і абмяняліся поглядамі, пакуль Паркер рыхтаваў чай. Гэты чалавек здаваўся адчувальнай душой, і не патрабавалася вялікай працы, каб прадставіць яго псіхічна збітым з-за такіх ўладных бацькоў.
  
  Паркер падаў чай у даволі вялікім срэбным чайніку, малако, як ні дзіўна, сгущалось з банкі. Калі Сэвідж праявіў цікавасць, ён патлумачыў, што чайнік належаў яго маці. Яна кіўнула, разважаючы, як прымірыць суровую місіс Паркер з такой прыгожай рэччу. Яе таксама цікавіў акцэнт Паркера. У яго голасе былі дзіўныя пявучыя ноткі, якія здаваліся знаёмымі.
  
  'Спадзяюся, гэта не стала для вас шокам", - сказаў Сэвідж. 'Але мы знайшлі чалавечыя парэшткі ў склепе ў Вудленд-Хайтс. Першапачатковае расследаванне знікнення людзей цяпер ператварылася ў расследаванне забойства'.
  
  'Зразумела. Калі навіна і стала сюрпрызам, Паркер ніяк не адрэагаваў. Ён кіўнуў, на яго твары было больш пакоры, чым трывогі. 'Джэйсан?
  
  'Чаму ты так кажаш? Сэвідж схіліла галаву набок. 'Гэта мог быць любы з хлопчыкаў. Гэта мог быць нават хто-то іншы.
  
  'Ты ж у гэта не верыш.
  
  'Паслухайце, містэр Паркер, я...
  
  'Калі ласка, клічце мяне Брэндах. Я аддаю перавагу звяртацца да вас па імені.
  
  'Добра, Брэндах. Ты маеш рацыю, я ў гэта не веру. Мы ўпэўненыя, што парэшткі належаць Джэйсану Колдуэллу. У чым я не ўпэўнены, дык гэта ў тым, што адбывалася ў хаце. Я спадзяюся, што вы маглі б мне дапамагчы.'
  
  'Дапамагчы вам? Паркер ўтаропіўся на Сэвідж, не міргаючы. На яго твары было напісана адчай. Як быццам тое, аб чым прасіў Сэвідж, было зусім немагчыма. 'Я не магу. Цяпер ужо ніхто не зможа дапамагчы. Занадта позна.'
  
  
  
  'Занадта позна для Лайама і Джэйсана", - сказала Сэвідж, ківаючы галавой. 'Але справа не толькі ў іх. Калі ніхто не гатовы адкрыць рот і сказаць мне праўду аб тым, што адбылося, то таго, хто здзейсніў гэта злачынства, яно сыдзе з рук. І я магу сказаць табе, Брэндах, я ненавіджу, калі людзям усё сходзіць з рук.
  
  'Але ў тым-то і справа. Ім гэта сыходзіць з рук. Заўсёды.
  
  'На гэты раз яны гэтага не зробяць. Хіба ты не хочаш справядлівасці для хлопчыкаў?
  
  'Правасуддзе? Паркер схіліў галаву набок, як быццам не верыў, што такі зыход магчымы. 'Так, веру. Вельмі. Джэйсан і Лаям былі маімі сябрамі. Мае самыя лепшыя сябры.'
  
  'Ну што ж. Сэвідж зрабіла паўзу. Яна дазволіла цішыні павіснуць некалькі імгненняў. 'Чаму б нам не вярнуцца да той ночы, калі зніклі Джэйсан і Лаям? Пачнем адтуль?
  
  'У тую ноч?.. Твар Паркера зноў выцягнуўся. Сэвідж здалося, што яна заўважыла, як па яго целе прабегла дрыготка.
  
  'Дваццаць шостае жніўня 1988 года. Ты помніш той дзень?
  
  'Не дзень. Толькі ноч.
  
  Сэвідж зірнуў на Калтера. Канстэбль паціснуў плячыма.
  
  'Такім чынам, той ноччу,' працягнуў Сэвідж. 'Джэйсан і Ліам збеглі, праўда? Навошта яны хацелі гэта зрабіць?
  
  Цішыня. А затым Паркер выпусьціў доўгі ўздых і адкінуўся на спінку крэсла. Дрэва скрипнуло ў адказ. Ён сядзеў там, уцягнуўшы галаву ў плечы, як быццам, калі ён выдыхаў, палова яго духу выйшла разам з паветрам.
  
  'Выбачайце, я на хвілінку. Паркер падняўся з крэсла і, спатыкаючыся, выйшаў з пакоя. Праз некалькі хвілін ён вярнуўся са шклянкай вады і палоскамі таблетак у фальзе. 'Прабач, у мяне жудасна баліць галава. Павінна быць, стрэс.
  
  
  
  'Брэндах? - Спытаў Сэвідж. 'Ты распавядаў нам, чаму Джэйсан і Лаям хацелі збегчы.
  
  'Так. 'Паркер выцягнуў з фальгі тры таблеткі і запіў іх. Ён зрабіў яшчэ некалькі глыткоў вады і паставіў шклянку на стол. 'Бацька быў хуліганам. Хуліганы шукаюць пасады, дзе яны могуць лёгка атрымаць уладу. Вудленд-Хайтс быў як раз такім месцам.'
  
  'Ён біў цябе? Сэвідж змяніла позу, придвинувшись трохі бліжэй да Паркеру. 'Ён біў хлопчыкаў?
  
  'Пабілі нас? Паркер сустрэўся позіркам з Сэвиджем, затым з Калтером. Затым ён нізка апусціў галаву і ўтаропіўся ў падлогу. 'О, ён зрабіў значна больш, чым проста пабіў нас. Ён дазволіў ўсім здарыцца.'
  
  'За Джэйсана і Лайама?
  
  'Ўсім хлопчыкам. Не мне, вядома, я не быў ахвярай жорсткага абыходжання. Там быў адзін чалавек. Ён быў ва ўрадзе. Ён ... ён...
  
  'Добра. 'Сэвідж кіўнула. Яна не хацела ўдавацца ў больш дробныя дэталі. Не тут. Гэта было б для афіцэраў-спецыялістаў, якія маглі б не спяшацца і належным чынам зафіксаваць любыя абвінавачванні. Прама цяпер ёй трэба было даведацца аб Джэйсане і Лайаме. 'Дваццаць шостае жніўня. Вы расказвалі нам, што адбылося?
  
  'Няўжо я? 'Паркер зірнуў на Сэвідж, а затым адвярнуўся да акна. У садзе за домам была акуратная лужок, вялікі металічны хлеў ў задняй агароджы. 'Яны запазычылі інструменты, Джэйсан і Лаям. З хлява Элайджи Сэмюэля. У той час я не ведаў, але яны схавалі інструменты ў пячоры ў бухце Соар-Мілі, каб пабудаваць лодку. Ноччу Сэмюэль выпусціў іх праз парадную дзверы, і яны накіраваліся да бухце. Я выявіў, што яны сышлі, і рушыў услед за імі. На пляжы я... '
  
  Паркер спыніўся і прыкметна збялеў, як на тэлевізійнай карцінцы, каляровасць якой зменшана амаль да нуля. Яго рука працягнулася праз шкляны столік і дакранулася да чайніка, як быццам ён спрабаваў чэрпаць суцяшэнне ў цяпле металу.
  
  
  
  'Брэндах? Калтер. Адлюстроўвае прыязнасць. 'Раскажы мне, што здарылася.
  
  'Я пасварыўся з Лайамом'. Паркер адразу ж пачаў рэпліку, але затым зрабіў паўзу на некалькі імгненняў, як быццам з усіх сіл спрабаваў прыдумаць, што сказаць. Нарэшце, ён працягнуў. У мітусні я паласнуў яго па руцэ сваім складаным нажом. Потым ўмяшаўся Джэйсан, і я таксама парэзаў яго. Ліам знік у цемры, але Джэйсан сядзеў на пяску, з парэза на абодвух далонях цякла кроў. Я ўмольвала яго заставацца на месцы і пабегла назад у дом. Калі я дабралася туды, я расказала бацьку. Ён адправіў мяне ў мой пакой і сказаў, што разбярэцца з гэтым.'
  
  Калтер нахіліўся наперад. 'І?
  
  'Ён ...' Паркер паваліўся, верхняя частка яго цела согнулась так, што галава ўпала на калені. Ён гучна ўсхліпнуў. 'Ён...
  
  'Усё ў парадку,' сказаў Сэвідж, зноў беручы ініцыятыву ў свае рукі. Яна спрабавала стрымаць хваляванне. Цяпер яны былі так блізкія. Так блізкія да раскрыцця праўды, якая заставалася схаванай амаль трыццаць гадоў. Яна змяніла позу, придвинувшись трохі бліжэй да Паркеру, а затым загаварыла амаль шэптам. 'Ты можаш расказаць нам.
  
  'Ён вярнуўся праз некалькі гадзін і сказаў мне, што Джэйсан мёртвы'. Паркер павярнуў галаву і выглянуў з-за яго рук, як гэта зрабіў бы дзіця. 'Бацька спусціўся на пляж і знайшоў яго. Ён памёр да таго часу, як бацька дабраўся туды. Я забіў яго. Забіў яго. Бацька сказаў, што я сяду ў турму на сто гадоў, калі хто-небудзь даведаецца. '
  
  Паркер зноў закрыў твар рукамі і згорбіўся. Сэвідж зірнуў на Калтера. Акруговы пракурор кіўнуў, відавочна верачы ў праўдзівасць аповеду Паркера. Сэвідж не быў так упэўнены. Па словах Несбита, Джэйсан Колдуэлл, хутчэй за ўсё, памёр у выніку лютай нападу з нажом, і ў зброі было доўгае лязо. Сцізорык ніяк не мог нанесці тыя меткі, якія Сэвідж бачыў на шкілеце Колдуэла.
  
  
  
  'Так ты нікому не сказаў? - Спытаў Сэвідж.
  
  'Я хацеў. - Твар выглянула зноў. 'Я хацеў прызнацца ў злачынстве. Я любіў Джэйсана, разумееш? Але бацька сказаў, што калі я прызнаюся, то прытулак закрыюць. Ўсіх хлопчыкаў кінулі б у турму для дарослых.'
  
  'І вы ў гэта паверылі?
  
  'Так. Ён сказаў мне, што я не павінна быць эгаісткай. Бог, сказаў ён, ведаў, што я зрабіла. Не было неабходнасці прыцягваць паліцыю.
  
  - Бог? - перапытаў я.
  
  'Так. 'Паркер вызваліўся з-пад рук і сеў. Ён працёр вочы. 'Мой бацька вельмі рэлігійны чалавек. Ён думае, што толькі Бог мае ўладу караць тых, хто грэшыць. Ён сказаў мне, што я павінен жыць са сваім грахом да таго дня, калі Бог вырашыць дзейнічаць.'
  
  'Прабач, што пытаюся, Брэндах, але што здарылася з целам Джэйсана?
  
  Бацька і Элайджа Сэмюэль куды-то аднеслі цела і схавалі яго. Пару месяцаў праз яны прывезлі Джэйсана назад і пахавалі яго ў склепе. Зверху яны паклалі новы бетонны падлогу. Вядома, да таго часу склеп ужо быў старанна абшуканы, але я ведаў.'
  
  'Вы напісалі дату на бетоне.
  
  'Так. Пакуль яна была яшчэ вільготнай.
  
  Сэвідж кіўнуў. Гісторыя Брендена трагічная. Трынаццацігадовы хлопчык вымушаны жыць з пачуццём віны за злачынства, якое, магчыма, было няшчасным выпадкам. Сапраўдным злачынцам тут быў Фрэнк Паркер. Ён амаль напэўна схаваў смерць Джэйсана, каб не прыцягваць увагі да дому, каб абараніць святара. І, магчыма, ён зрабіў больш, чым проста гэта. Калі траўмы Джэйсана былі такімі павярхоўнымі, як апісаў Брэндах, і ацэнка Несбита была правільнай, то цалкам магчыма, што Паркер-старэйшы спусціўся на пляж і стрымана забіў Джэйсана Колдуэла.
  
  
  
  Сэвідж некаторы час сядзела моўчкі. Затым яна ў думках ўздыхнула. Ёй трэба было разабрацца з апошняй лініяй расследавання.
  
  'Брэндах, ты можаш ведаць, а можаш і не ведаць, што на мінулым тыдні зніклі два хлопчыка. Іх завуць Джэйсан і Ліам. Хлопчык па імя Ліам цяпер мёртвы.
  
  'О, не! Вы маеце на ўвазе... ' Паркер запнуўся. Ён паспрабаваў загаварыць, яго голас быў перапоўнены эмоцыямі. 'Вы хочаце сказаць, ... гэтага не можа быць ... Божа мой!
  
  'Чалавек або людзі адправілі ў паліцыю два лісты, у якіх заклікалі нас расследаваць знікненне сапраўдных Джэйсана і Ліама. Вы думаеце, што ваш бацька мог быць нейкім чынам датычны?'
  
  'Але чаму?
  
  'Твой бацька – як бы гэта сказаць? – крыху вар'ят. Выкажам здагадку, ён прайгравае тое, што адбылося, спрабуе прымусіць гісторыю паўтарыцца. Ён абраў гэтых новых хлопчыкаў як частка дзіўнай гульні. Ты думаеш, гэта магчыма?'
  
  'Я не магу сказаць. 'Паркер паківаў галавой. Яго вочы зноў напоўніліся вільгаццю, і ён змахнуў слязу. Ён здушыў ўздых. 'Не, я сапраўды не магу сказаць.
  
  Сэвідж падняў руку. Ёй не трэба было больш нічога чуць. Фрэнк Паркер, па меншай меры, згаварыўся перашкодзіць пахаванню цела, але Сэвідж спадзяваўся атрымаць ад яго значна больш, і ў іх было дастаткова грошай, каб арыштаваць яго па падазрэнні ў забойстве. Лепшае, што яны маглі цяпер зрабіць, - гэта даставіць Брендена ў ўчастак і аформіць гэта афіцыйна. Ім патрэбныя былі афіцэры, якія ведалі, як даглядаць за ахвярамі сэксуальнага гвалту, якія маглі б вярнуць Брендена у жудасныя дні яго дзяцінства, не прычыніўшы больш шкоды.
  
  'Дзякуй табе, Брэндах,' сказаў Сэвідж. - Ты быў вельмі карысны ў гэтых, павінна быць, цяжкіх абставінах.
  
  
  
  'Значыць, вы мяне не не арыштоўвайце? Паркер падняў галаву, прыкметна менш спалоханы. 'За забойства?
  
  'Няма. 'Сэвідж зірнуў на Калтера. Акруговы пракурор паціснула плячыма ў знак згоды. Тэарэтычна яны маглі б прыцягнуць Паркера і прад'явіць яму абвінавачванне, але ён не быў тут злыднем, і Сэвідж ні за што не хацела прычыняць гэтаму чалавеку яшчэ больш пакут. Яна зноў паглядзела на Паркера. Ён празьзяў, але яго паводзіны па-ранейшаму было паводзінамі спалоханага дзіцяці. 'Калі тое, што вы нам расказалі, праўда, то, магчыма, вам прад'явяць нейкае абвінавачванне, але, улічваючы ваш узрост у той час, я не думаю, што гэта верагодна. Аднак нам трэба атрымаць поўную версію як мага хутчэй, таму я збіраюся арганізаваць візіт пары афіцэраў-спецыялістаў сёння днём і зняць паказанні. Вы не супраць? '
  
  Паркер кіўнуў, але, здавалася, зноў занерваваўся. Сэвідж сказаў яму, што яму не трэба турбавацца, на працягу ўсяго працэсу яго будуць падтрымліваць. Яму больш няма чаго было баяцца свайго бацькі.
  
  Выйшаўшы на вуліцу, Сэвідж і Калтер на імгненне спыніліся каля сваёй машыны. Прыгарадны маёнтак было увасабленнем нармальнасці. Маці каціла дзіцяці ў калысцы, у той час як малы трухаў побач з ёй. Трыма дамамі вышэй кіроўца службы дастаўкі Tesco выгружал скрыні з свайго фургона, боўтаючы з пажылы жанчынай. Хто мог ведаць, што ў доме нумар семнаццаць знаходзіцца чалавек, які быў удзельнікам такога жудаснага збегу абставінаў?
  
  'Я б не адмовіўся ад кавы і чаго-небудзь перакусіць, мэм,' сказаў Калтер. 'Пойдзем?
  
  Сэвідж павярнуўся назад да дома, думаючы аб Паркеры, пакінутым там сам-насам са сваімі ўспамінамі. Чаму ён так доўга маўчаў? Быў гэта проста страх? Магчыма, гэта было памылковае пачуццё адданасці. Гвалтаўнікі часта околдовывали сваіх ахвяр, і сітуацыя толькі пагаршалася, калі ўзнікалі сямейныя адносіны. Бацька Брендена дамінаваў у жыцці дома і над сваім сынам. Ён прымусіў хлопчыка паверыць, што ён адказны за смерць Джэйсана Колдуэла. Цяпер прыйшоў час яму заплаціць.
  
  
  
  'Прабач, Джэйн. Сэвідж пахітала галавой. 'У нас засталося няскончаная справа з Фрэнкам Паркерам.
  
  Райлі падумаў, што знайсці Неда Стоўна будзе лягчэй сказаць, чым зрабіць. Гэты хлопец быў у поле зроку ў сувязі з справай аб Лакуне, звязаных па меншай меры з адным детоубийством, і ўсё ж да гэтага часу не было ніякіх слядоў гэтага чалавека. Колльер па-філасофску ставіўся да адсутнасці прагрэсу.
  
  'Ён з'явіцца", - сказаў Колльер, вывучаючы малюнак EvoFIT. 'Маці Джэйсана дала нам імёны некалькіх прыяцеляў Стоўна, і да нас некалькі разоў прыязджалі паліцыянты, каб наведаць іх. Пакуль нічога, але гэта толькі пытанне часу.
  
  'Дакладна. Райлі кіўнуў. Ён пакінуў Эндерса браць у Колльера спіс сяброў Стоўна і выйшаў у калідор.
  
  Паліцэйская праца можа быць непрыемнай, асабліва калі чакаеш з'яўлення вядомага падазраванага. Але Колльер меў рацыю: калі не ачапіць горад і не правесці ператрус вуліца за вуліцай, дом за домам, яны мала што маглі зрабіць.
  
  Ці так яно і было?
  
  Райлі палез у кішэню курткі і дастаў тэлефон. Ён пракруціў спіс кантактаў, пакуль не наткнуўся на нумар з надпісам "Рамонт аўтамабіляў". Ён націснуў 'Патэлефанаваць", і праз некалькі секунд хто-то адказаў.
  
  'Дарыус,' вымавіў грубіянскі голас. - Як жыццё? - спытаў я.
  
  Голас належаў Кені Фэллону. Гангстэры нумар адзін у горадзе. Чалавеку, з якім Райлі раней вёў справы, як і з інспектарам Сэвиджем і інспектарам Дэвісам. Мець справу з Фэллон азначала пераходзіць рысу, праведзеную інспектарам Хардином, рысу, скрыжаванне якой азначала канец тваёй паліцэйскай кар'еры і, цалкам магчыма, турэмны тэрмін у прыдачу.
  
  
  
  'Так,' сказаў Райлі. 'Мне патрэбна паслуга.
  
  На іншым канцы провада Фэллон усміхнуўся. - Ты ж ведаеш, я б зрабіў усё, каб дапамагчы паліцыі. Няма нічога лепш, чым індычкі, галасуюць на Каляды, ці не так?
  
  'Гэта не злачынства, нават не выкрут.
  
  'Ну, тады ўсё ў парадку. Я ж не хацеў бы займацца нічым незаконным, ці не так? Толькі не я. Я на сто адсоткаў легальны.
  
  'Мне трэба тэрмінова сёе-каго знайсці.
  
  'Праўда? Зноў смех. - Я думаў, ты жывеш з той смачнай птушачкай, якая працуе з дзеткамі ў "Пойли"? Яна пераехала да цябе, ці не так? Хутка вы будзеце гуляць у "Шчаслівыя сем'і", попомните мае словы.'
  
  'Не жанчына, а хлопец'. Райлі вылаяўся пра сябе, калі Фэллон пачаў заводзіць яго. Цяпер ён разгойдваецца ў абодва бакі, ці не так? Фэллон запэўніў яго, што дзядзька Кені не пярэчыць, але так нельга звяртацца з цудоўнай Джулі.
  
  Фэллон, як аказалася, ведала ўсё аб ім і яго асабістай жыцця, але ў гэтым не было нічога дзіўнага. Дэвіс сказаў Райлі, што калі сабака хоць бы задзярэ лапу каля аднаго з клубаў Фэлана, гэты чалавек даведаецца. Ён прыклаў руку да ўсяго ў горадзе і быў на "ты" з паўтузіна паліцыянтаў, некалькімі членамі савета і, па меншай меры, з адным членам парламента. Небяспека мець справу з ім была відавочная. Ён ведаў пра цябе ўсё і, як падазравала Райлі, адным словам мог разбурыць твой свет.
  
  'Нэд Стоўн,' прадставіўся Райлі. 'Мы адзначылі ў яго картцы дачыненне да забойства вікарыя. Мы таксама хочам, каб дапытаць яго аб смерці Лайама Клафа і знікненні Джэйсана Хобба.'
  
  'І вы не можаце знайсці яго, ці не так? Фэллон фыркнуў. 'Вам патрэбна дапамога паважанага прадстаўніка грамадскасці.
  
  'Гэта справа, Кені. Ты, напэўна, чуў, што здарылася з Цімам Бенедыктам. Што тычыцца хлопцаў...
  
  
  
  'Наконт вікарыя не занадта турбуюся, але наконт хлопчыкаў? Ён там відавочна не ў парадку.
  
  'Значыць, ты ўбачыш, што можна зрабіць?
  
  'Я разбяруся з ім, Дарыус. Не хвалюйся.
  
  'Нам трэба дапытаць яго, Кені. Без гвалту. Мне проста трэба ведаць, дзе ён, праўда?
  
  Райлі чакаў адказу, але яго не было.
  
  'Кені? Колльер толькі што выйшаў у калідор, таму Райлі адвярнуўся і стаў тварам да сцяны. 'Кені?
  
  Затым ён павесіў трубку.
  
  Як інструмент, спражка рамяня была даволі неэфектыўнай, але гэта было ўсё, што было ў Джэйсана. Ён пастукваў па сценках скрынкі, пакуль не выявіў гулкі гук на адной сценцы, выказаўшы здагадку, што там можа быць нейкая пустата. Калі скрынка была закапаная пад зямлёй, ён не хацеў прабіваць дах і выклікаць абвальванне. Лепш прарэзаць з аднаго боку, а затым адкапаць адтуль.
  
  Спачатку ён паспрабаваў саскрабці дрэва, каб паглядзець, ці зможа прарабіць якое-небудзь адтуліну, але гэта не спрацавала. Затым ён пачаў наносіць лініі прастакутнай формы, ідэя заключалася ў тым, каб паступова зношваць дрэва, пакуль ён не зможа выразаць панэль. Як толькі панэль будзе знятая, ён зможа пракладваць сабе шлях ўбок, а затым і ўверх.
  
  Праца была павольнай і стомнай. Вялікую частку часу ён не ўключаў ліхтарык, толькі час ад часу дазваляючы сабе запаліць яго на некалькі секунд, каб праверыць, як прасоўваецца праца. Праз некалькі гадзін ён зрабіў глыбокую рану з усіх бакоў прамавугольніка, але ўсё яшчэ не прайшоў скрозь сцяну. Ён працягваў працаваць, пакуль стома не адолела яго. Некаторы час ён спаў урыўкамі, а затым з'еў яшчэ адну плітку шакаладу. З падвоенай энергіяй ен пачаў зноў і праз некаторы час адчуў, як лязо спражкі праходзіць скрозь дрэва. Ён уключыў ліхтарык і праз праведзеную ім шчыліну ўбачыў глебу.
  
  
  
  Так!
  
  Упершыню з тых часоў, як яго схапілі, ім авалодаў пробліск надзеі. Ён выключыў ліхтарык і зноў пачаў скрэбці, на гэты раз люта працуючы з дрэвам. У скрынку прасочвалася пах зямлі і гнілых раслінных рэшткаў, але Джэйсану было ўсё роўна. Яшчэ праз гадзіну панэль раскалолася з аднаго боку, і ён змог загнаць дрэва ўнутр, пакуль яно не адкалолася. Хуткая ўспышка ліхтарыка паказала масу зямлі і камянёў за ёй.
  
  Цяпер ісці было нашмат лягчэй. Ён рукамі згроб зямлю і камяні ў скрыню і склаў абломкі ў адзін канец. Неўзабаве ён выкапаў камеру, дастаткова вялікую, каб у ёй можна было сагнуцца. Яшчэ некалькі хвілін працы, і ён змог бы пачаць капаць наверх.
  
  Джэйсан ўчапіўся ў сцяну глебы, вызваляючы вялікі камень, за якім ляжала драўляная дошка. На імгненне ён задумаўся, што гэтая дошка робіць пад зямлёй, але затым працягнуў. Калі б яму ўдалося выцягнуць дошку, ён, магчыма, змог бы выкарыстаць яе як землеройный інструмент. Яго пальцы намацалі край дошкі, і ён вырваў яе, пры гэтым адзін канец гнілы драўніны раскалоўся на кавалкі.
  
  Ударыў паток паветра і запахла чым-то гнілым. Ён падавіўся і пацягнуўся за ліхтарыкам. Прамень запаліўся, і ён асвятліў тое месца, дзе раней была драўляная дошка. За ім ляжала пустата. Гэта мог быць выхад, падумаў ён. Праход мог быць чым-то накшталт тунеля на паверхню.
  
  Ён папоўз наперад, прасунуўшы галаву ў якое ўтварылася прастору, яго рукі ўперліся ў што-тое, што хруснула, калі яно паддалося. Ён высунуў ліхтарык наперад і накіраваў прамень у пустэчу.
  
  У белым святле труп здаваўся бясколерным, як зомбі з чорна-белага фільма жахаў. Джэйсан паглядзеў уніз. Яго правая рука прарвала высмаглую скуру жывата, і ён адчуў, як што-то вадкае пацякло па яго пальцах. Ён падавіўся, калі ад трупа паднялося смурод і густы пар раскладання дасягнуў задняй сценкі яго горла. Ён отползал так хутка, як толькі мог, адыходзячы ў скрынку і забіваючы ў кут. Занадта позна ён зразумеў, што пакінуў ліхтарык, усвядоміўшы, што святло пачынае цьмянець, паколькі батарэйкі селі.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік дваццаць сёмая
  Хоуп-Коув, Саўт-Хэмс, Дэвон. Серада, 28 кастрычніка. 11.50.
  
  План супрацьстаяння Фрэнку Паркеру быў простым. Сэвідж і Калтер адправяцца ў дом, пакуль падмацаванне будзе чакаць у патрульнай машыне па-за поля гледжання далей па завулку. Паркера дапытаюць і, магчыма, арыштуюць. Таксама ў патрульнай машыне быў Люк Фарэл, ФЛО. Ён застаўся з місіс Паркер, калі б яе мужа забралі, нібыта для таго, каб прапанаваць падтрымку. Ён таксама высветліў бы, ці яна была замяшаная ў жорсткім звароце або ў забойстве Джэйсана Колдуэла.
  
  Надвор'е стала ветранай. У бухце за бухтай Надзеі моцны вецер зрываў пырскі з грабянёў хваль, і пена пакрывала паверхню мора. Стоячы ля дома Паркера, яны адчулі сілу ветру.
  
  'Выдатны выгляд, мэм,' сказаў Калтер, узіраючыся ў гарызонт. 'Але мрачновато, а?
  
  Сэвідж кіўнуў, і яны прайшлі праз вароты і падняліся па прыступках на ганак. Пачуўся стук, і місіс Паркер падышла да дзвярэй.
  
  'Ты!' місіс Паркер зазірнула ў шчыліну, па-відаць, не жадаючы прыадчыняць дзверы больш чым на пару цаляў. 'Мы цябе ўсё распавялі. Сыходзь!
  
  
  
  'Нам трэба пагаварыць з вашым мужам,' сказаў Сэвідж. 'Ён на месцы?
  
  Місіс Паркер адчыніла дзверы. - У той жа пакоі, што і раней. У той жа час. Праз дзесяць хвілін. ДОБРА?
  
  'Гэта не зойме і дзесяці хвілін, місіс Паркер. Сэвідж увайшоў у дом, прайшоў па калідоры і павярнуў налева ў гасціную. Паркер стаяў ля каміна, утаропіўшыся на фатаграфію маленькага хлопчыка. Цяпер Сэвідж заўважыла сямейнае падабенства. Хлопчыкам быў Брэндах Паркер дванаццаці або трынаццаці гадоў. Праходзячы праз пакой, яна задавалася пытаннем, ці не згубіла яна чаго-небудзь раней. Ці павінна яна была здагадацца пра пакуты хлопчыка па халоднага выразу яго вачэй?
  
  'Інспектар Сэвідж? Паркер адвярнуўся ад каміна і слізгануў да яе па падлозе. 'О, я бачу, вы прывялі аднаго.
  
  'Дэтэктыў-канстэбль Джэйн Калтер, - сказаў Сэвідж, калі Калтер падышоў і стаў побач. - Мы знайшлі чалавечыя парэшткі, схаваныя ў Вудленд-Хайтс. У нас ёсць падставы меркаваць, што вы ведаеце, як гэтыя парэшткі туды патрапілі.
  
  'Зразумела. Паркер нерухома застыў пасярод пакоя. 'А ці магу я спытаць, што прывяло вас да такой высновы?
  
  'Мы вернемся да гэтага пазней. Вы адмаўляеце, што хавалі Джэйсана Колдуэла ў склепе?
  
  Паркер павярнуўся і зноў утаропіўся на камінную паліцу. Здавалася, ён зноў вывучае фатаграфію Брендена. Затым ён адышоў да аднаго з крэслаў і сеў.
  
  'Не,' сказаў Паркер. 'Шчыра кажучы, я рады, што вы даведаліся. Мне даводзілася захоўваць сакрэт ўсе гэтыя гады.
  
  'Чаму, містэр Паркер?
  
  'Для майго сына. Паркер зноў зірнуў на фатаграфію на каміннай паліцы. - Бачыце, ён забіў Джэйсана Колдуэла.
  
  'Брэндах? Сэвідж паспрабавала адлюстраваць здзіўленне, як быццам яна яшчэ не ведала. 'Я думаю, вам лепш растлумачыць, містэр Паркер. Раскажыце нам усю гісторыю.
  
  
  
  'Так. Уся гісторыя. Паркер некалькі секунд нерухома сядзеў у крэсле, перш чым глыбока ўздыхнуць. 'Ноч, калі зніклі хлопчыкі, нічым не адрознівалася ад любой іншай. Было лета, таму большасць з іх гулялі на вуліцы да змяркання. Хлопчыкі ляглі спаць, а я зрабіў абход. Усё было ў парадку. Здаецца, я трохі пачытаў, а потым мы – то ёсць мая жонка і я - ляглі спаць. Першае, што я даведаўся пра нейкі бядзе, быў стук у дзверы спальні прыкладна ў пачатку трэцяга ночы. Брэндах стаяў увесь у крыві. З яго капала вада.'
  
  'Ён быў унізе, у бухце?
  
  'Так. Ён сказаў мне, што Лаям і Джэйсан таксама былі там і ў іх была сварка. Ён сказаў, што Лаям ўдарыў Яе нажом.
  
  'Лаям?
  
  'Так, але, баюся сказаць, я яму не паверыў. 'Паркер на імгненне апусціў галаву. 'Ці бачыце, Брэндах - закаранелы хлус. Ён пайшоў у сваю маці. Я бачыў кроў на яго адзенні, я бачыў сцізорык у яго правай руцэ. Я ведаў, што гэта ён нанёс удар нажом. '
  
  'Значыць, ты прыкрываў яго?
  
  'Не толькі дзеля яго. Для ўсеагульнага дабра. Каб выратаваць дом. Гаворка ішла аб рэпутацыі, інспектар. Падобныя рэчы маглі б зачыніць нас. Я вырашыў, што з паведамлення пра інцыдэнт нічога добрага не выйдзе. Хлопчыкі ў прытулку былі вельмі далікатнымі. Любое парушэнне іх ладу жыцця выклікала б у іх праблемы.'
  
  'Але адбыўся збой. Пачаліся маштабныя пошукі хлопчыкаў'.
  
  'Так, але нічога падобнага не адбылося б.
  
  'Так як жа цела трапіла ў склеп?
  
  'Я заручыўся дапамогай містэра Сэмюэля. Спачатку ён супраціўляўся і хацеў звярнуцца ў паліцыю. Я сказаў яму, што прытулак будзе зачынены, што ён страціць працу, што хлопчыкаў забяруць, а група распадзецца. Гэта расположило яго да сябе. Мы падабралі цела з пляжу і аднеслі яго ў лес непадалёк. Загарнулі труп у пластык і перавязалі скотчам. Некалькі месяцаў праз мы прывезлі цела назад і пахавалі яго ў старым адстойніку ў склепе. Мы выкарыстоўвалі той факт, што месца было схільна затаплення, як падстава для залівання там бетону. Паркер паківаў галавой. 'Я да гэтага часу памятаю адчуванне цела праз пластык. Яно плавала ў вадкасці. Агідна пахла. І мухі. Госпадзе, я ніколі не забуду мух. Быў лістапад, але не па сезоне цёплы, і тысячы іх запоўнілі склеп.'
  
  
  
  'І больш ніхто ў прытулку не ведаў?
  
  'Відавочна, усе ведалі пра бетанаванні, але не аб целе. Толькі я, Брэндах, мая жонка і Сэмюэль. Мы патлумачылі з'яўленне мух разрывам каналізацыйнай трубы. У ноч знікнення Сэмюэл прапанаваў распавесці гісторыю аб хлопчыках, якія выплылі ў мора, і патанулі, паколькі менавіта гэта, па-відаць, здарылася з Лайамом. Калі б яго цела калі-небудзь знайшлі, гэта надало б дакладнасці ўсёй гэтай гісторыі. Шчыра кажучы, я не вельмі спадзяваўся, што ўсё атрымаецца, але пасля першапачатковага ператрусу расследаванне, здавалася, таямнічым чынам згарнуўся, і з тых часоў паліцыя наносіла толькі павярхоўныя візіты.'
  
  Хардину трэба было гэта пачуць, падумаў Сэвідж. Калі ён паказаў фатаграфію міністра свайму начальніку, ланцуг падзей была прыведзена ў рух. Як толькі хлопчыкі зніклі, былі зроблены званкі, звярнуліся за дапамогай, і справа была адкладзена ў доўгую скрыню. Канчатковым вынікам стала тое, што аперацыя "Кулён" была асуджаная на правал з самага пачатку.
  
  Гісторыя Фрэнка Паркера была праўдападобнай, але яна на яе не купілася. Яна выказала здагадку, што на самай справе адбылося тое, што Паркер спусціўся ў бухту і апынуўся перад жудаснай дылемай: калі б ён прывёз Яе назад у дом састарэлых і адвёз яго ў бальніцу, несумненна, былі б зададзеныя пытанні. Джэйсан цалкам мог прагаварыцца аб тым, што адбывалася ў доме састарэлых. Іншы варыянт быў значна менш рызыкоўным. Ён мог проста забіць хлопчыка, пакінуўшы свайго сына верыць, што ён адзін нясе адказнасць.
  
  
  
  'Прабачце, містэр Паркер, я вам не веру. - Сэвідж кіўнуў Калтеру, і канстэбль рушыла наперад, дастаючы з кішэні курткі пару наручнікаў.
  
  'Фрэнк Паркер,' прадставіўся Калтер. 'Я арестовываю вас па падазрэнні ў забойстве Джэйсана Колдуэла. Вы не абавязаны нічога казаць, але гэта можа пашкодзіць вашай абароне, калі вы не упомянете тое, на што пазней будзеце спасылацца ў судзе. Усё, што вы скажаце, можа быць выкарыстана ў якасці доказы.'
  
  Паркер паківаў галавой, але павярнуўся, калі Калтер папрасіў яго аб гэтым. Ён склаў рукі за спіной, і яны вывелі яго ў калідор.
  
  Місіс Паркер топталась ля ўваходных дзвярэй. 'Фрэнк?
  
  'Не хвалюйся,' сказаў Паркер. 'Мы ў два рахункі разбярэмся з гэтай глупствам.
  
  'Няма!' місіс Паркер выйшла на сярэдзіну калідора, нахіліўшыся наперад і выгнуўшы спіну, як кошка, гатовая да скачка. 'Гэта не твая віна. Ты стараўся зрабіць для хлопчыка ўсё, што ў тваіх сілах, а цяпер паглядзі, што атрымалася.'
  
  'Ідзі! Замоўкні, жанчына!
  
  Місіс Паркер скурчылася і адкацілася ў бок калідора, як быццам Паркер штурхнуў яе ў рэбры. Калтер падштурхнуў Паркера наперад, і Сэвідж рушыў услед за ім. Калі яны спускаліся па прыступках, ззаду іх пачуўся крык. Місіс Паркер стаяла на парозе, уздымаючы рукі да неба.
  
  'Божа, я малю цябе, што ты нарабіў? Фрэнк невінаваты!'
  
  Люк Фарэл чакаў каля брамы, і калі Калтер саджаў Паркера на задняе сядзенне патрульнай машыны, ён падышоў да Сэвиджу.
  
  
  
  'Мэм? Фарэл зірнуў на прыступкі. 'Ці павінен я?
  
  'Не,' сказаў Сэвідж, прасачыўшы за яго позіркам туды, дзе місіс Паркер хапала паветра рукамі. - Не думаю, што вы зможаце ёй дапамагчы. Спачатку мы допросим містэра Паркера, а потым падумаем, як даставіць яе сюды.
  
  'Вам вырашаць. 'Фарэл паківаў галавой. 'Але, на мой погляд, гэта добры варыянт.
  
  Па шляху ў цэнтр утрымання пад вартай у паліцэйскім участку Чарльз-Крос, ідучы за патрульнай машынай з Фрэнкам Паркерам, Сэвідж прыняў званок ад сяржанта Райлі. Нэд Стоўн, відавочна, цяпер быў замешаны ў забойстве Ціма Бенедыкта. Яна выслухала аповяд Райлі аб новых доказы, навакольных Стоўна, а затым вынесла сваё меркаваньне.
  
  'Хай запішуць Паркера,' сказала яна Калтеру, паказваючы на машыну наперадзе. 'Нам трэба пагаварыць з Дариусом.
  
  У Краунхилле яна сустрэла Райлі у аддзеле па расследаванні злачынстваў. Колльер маячыў на заднім плане, выказваючы сваю заклапочанасць з нагоды адпаведнасці двух расследаванняў.
  
  'Вы падазраяце Стоўна ў забойстве вікарыя? Сэвідж спытаў Райлі.
  
  'Ён вызначана замяшаны ў знікненні Пэры Зліць, а гэта значыць, што ён нейкім чынам звязаны са смерцю Ціма Бенедыкта.
  
  Райлі распавяла аб выкарыстанні электрашокера у абодвух выкраданнях і аб тым, як Стоўн, Бенедыкт і Зліць былі звязаны адзін з адным праз Сару Ханнафорд.
  
  'Бенедыкт быў вікарыем там, дзе яна жыла, а Зліць - сынам суседкі.
  
  'Дзе гэта было? - Спытаў Сэвідж.
  
  'Дзе-то недалека ад Солкомба. Райлі зазірнуў у свае запісы. 'Болберри.
  
  - Болберри? Чорт, Дарыус, гэта па суседстве з дзіцячым домам у Вудленд-Хайтс. Нэд Стоўн пражываў у доме састарэлых, хоць і да таго, як зніклі Джэйсан Колдуэлл і Ліам Хейскит. Чаму вы не звязалі гэта з аперацыяй "Кулён"?'
  
  
  
  'Прабачце, мэм. 'Райлі вінавата развёў рукамі. 'Толькі сёння раніцай Стоўн стаў падазраваным па нашай справе. Мяркую, мы яшчэ не супаставілі ўсю інфармацыю.
  
  'Добра, давайце пакінем гэта на хвіліну і паспрабуем разабрацца ў тым, што тут адбываецца. Мы пачнем з самага пачатку і пройдземся па падзеях паслядоўна. Па-першае, Джэйсан і Ліам знікаюць ў 1988 годзе. Нічога не знаходзяць да тых часоў, пакуль Лейтон не раскопвае склеп і не выяўляе костка, якая належыць Джэйсану Колдуэллу, і мы не выяўляем, што астатняя частка шкілета хлопчыка пахавана ў лесе недалёка ад Вудленд-Хайтс. Цяпер мы падазраём Фрэнка Паркера ў забойстве Джэйсана, каб схаваць жорсткае абыходжанне ў доме састарэлых. Перанясемся ў сённяшні дзень. Цім Бенедыкт і Пэры Зліць знікаюць без вестак. Затым Джэйсан Хобб знікае без вестак, а Ліам Клаф забіты. Нарэшце, Бенедыкт аказваецца цяжка параненым і памірае днём пазней.'
  
  'І вы мяркуеце, што Стоўн з'яўляецца сувязным звяном паміж гэтымі злачынствамі?
  
  'Стоўн жыў у гэтым доме, ён наводзіў даведкі аб Пэры Зліць і звязаўся з хлопчыкам Хоббом праз маці Хобба, Энджи.
  
  'А што з плытом? - Спытаў Райлі. 'Той, на якім знайшлі Ціма Бенедыкта, ідэнтычны таму, які выкінула на бераг у Дженниклиффе. Як ты думаеш, Стоўн таксама можа быць замяшаны ў гэтым?
  
  'Сумняваюся. Не ўяўляю, каб у Стоўна хапіла розуму пабудаваць такую штуку. Ён ледзь можа звязаць прапанову, не кажучы ўжо аб складаным праекце па дрэве. І нават калі б ён мог, дзе ён сканструяваў гэтую штуку? Ён жыве ў пакойчыку.'
  
  'Там жа, дзе ён трымае Джэйсана? - Спытаў Райлі.
  
  'Я на гэта не куплюсь. У Стоўна тры клеткі мозгу. Калі ён той, хто нам патрэбен, то ў яго не хопіць розуму замесці сляды. А гэта значыць, што мы павінны забраць што-небудзь з яго дома або машыны. Яго кватэру ўжо агледзелі, але я думаю, прыйшоў час абшукаць яе належным чынам.'
  
  
  
  Сэвідж сказала Райлі, што яна адправіць каманду крыміналістаў у Девонпорт, каб разабраць спальню Стоўна і агледзець яго "Корсу". Тыдзень таму канстэбль Калтер прапанаваў менавіта гэта; Сэвідж спадзяваўся, што яе рашэнне не працягваць працу тады не было няправільным.
  
  'На мой погляд, гэта становіцца занадта складаным", - сказала яна. 'У нас ёсць Стоўн і Паркер ў якасці падазраваных у звязаных расследаваннях, але гадзіны PACE працуюць на Паркера, так што было б нядрэнна знайсці Стоўна да таго, як нам прыйдзецца яго вызваліць'.
  
  "Гэта былі не адзіныя гадзіны, якія ішлі", - падумала Сэвідж, успомніўшы малюнак, дасланы Хардину. На малюнку была намаляваная фігурка Джэйсана Хобба, зняволенага ў скрынку. Напалоханы, самотны, пахаваны пад зямлёй, ён таксама амаль напэўна губляў час.
  
  Пагаварыўшы з Райлі, Сэвідж і Калтер сустрэліся з кансультантам па правядзенні гутарак у цэнтры апекі. Кансультант, невысокі хударлявы мужчына гадоў трыццаці, выглядаў так, быццам у яго вось-вось з'явяцца кацяняты. Калі Паркера зарэгістравалі, яго спыталі аб юрыдычным прадстаўніцтве, але ён адхіліў гэтую прапанову.
  
  'Ён адмовіўся ад адваката. Дарадца паківаў галавой. 'Відавочна, адзінае, што яму трэба, - гэта Біблія. Гэта па-чартоўску няёмка, я маю на ўвазе, ён псіх, ці не так? Усе гэтыя набажэнствы і праклёны. Усё, што яму трэба дадаць, гэта тое, што ён чуе галасы, а мы па-чартоўску выматаныя. Калі ў яго праблемы з псіхікай, то любы адчуванне, што мы яго ўгаворвалі, можа прывесці да разнастайных праблем у далейшым.'
  
  'Ты хочаш сказаць, што нам патрэбен прыдатны дарослы чалавек?
  
  'Калі не юрыст, тады так. Калі ён будзе гэта насіць.
  
  
  
  'Я магу сказаць яму пра гэта, але няма, я не думаю, што ён гэта зробіць.
  
  Паўгадзіны праз, узброеныя падрабязнымі запісамі ад кансультанта, Сэвідж і Калтер перайшлі ў пакой для допытаў, дзе іх чакаў Фрэнк Паркер. Сэвідж хацеў ведаць, ці па-ранейшаму Паркер адмаўляецца ад адваката і ці пагодзіцца ён наняць падыходнага дарослага чалавека.
  
  'Няма. Бог рассудзіць мяне, - сказаў Паркер, калі Сэвідж высунуў крэсла і сеў. 'Яго любові і абароны дастаткова. Яго воля будзе выканана, і ні ты, ні я нічога не зможам зрабіць, каб змяніць гэты факт.'
  
  'Выдатна,' сказаў Сэвідж. Яна была сытая па горла рэлігійнымі размовамі Паркера. Ці былі яны наигранными або шчырымі, яна не збіралася дазваляць яго пропаведзі стаяць у яе на шляху.
  
  Калтер правёў папярэднія слуханні з аўдыё - і видеооборудованием, а затым яны былі выключаныя. Сэвідж пераказаў падзеі 26 жніўня так, як іх апісаў Брэндах Паркер. Затым яна спытала яго, ці згодны ён з гэтай версіяй.
  
  'Так, усё дакладна. Паркер сядзеў прамой, як мятла, адна рука была выцягнута праз стол і ляжала на спехам скамечанай Бібліі. 'Я спусціўся ў бухту і знайшоў Джэйсана, які ляжыць на пяску, ўвесь у крыві. Брэндах адцягнуў яго ад берага далей ад вады, у сховішча пячоры. Я думаю, Джэйсан быў жывы ў той час, але, гледзячы на стан цела, я ведаў, што ніхто нічога не мог зрабіць. Гэта было агіднае відовішча.'
  
  Сэвідж з хвіліну нічога не казала. Яна часта заўважала, што маўчанне пацвярджае праўдзівасць любога заявы. У дадзеным выпадку яна падумала, што словы Паркера былі нагрувашчваннем хлусні. Яна дазволіла Паркеру пасядзець яшчэ трохі, а затым загаварыла зноў.
  
  'За выключэннем таго, што можна было многае зрабіць, ці не так?
  
  'Не, інспектар. Джэйсан скончыўся крывёю. Брэндах нанёс яму некалькі ўдараў нажом.
  
  
  
  'Зусім няма. Раны былі павярхоўнымі. Брэндах парэзаў Джэйсана складаным нажом. Лязо было прыкладна двух цаляў у даўжыню. Па словах патолагаанатама, зброю, з якога яго забілі, было нашмат буйней. Што-то накшталт кухоннага нажа.'
  
  'Патоло... Паркер хутка заміргаў, а затым сціснуў Біблію абедзвюма рукамі. 'Я думаў, ад яе засталіся толькі косткі?
  
  'Косткі Джэйсана Колдуэла распавялі нам пра многае. Сцізорык ніяк не мог стаць прычынай смерці Джэйсана '.
  
  'Тады ў Брендена, павінна быць, быў іншы клінок.
  
  'Ну, так супала, што ахмістрыня, Эдыт Бикелл, заявіла аб згубе кухоннага нажа. Сэвідж зазірнула ў свае запісы. 'Нож знік з замкнёнага скрыні, і яна была ўпэўненая, што карысталася ім раней тым вечарам.
  
  'Вось так. Брэндах, павінна быць, скарыстаўся гэтым.
  
  'Аднак пазней міс Бикелл адмовілася ад сваіх паказанняў, заявіўшы, што нож знікаў некалькі месяцаў. Дзіўна, так?
  
  'Зусім няма. Павінна быць, памяць згуляла з ім злы жарт. Ідзі такая, нават цяпер яна...
  
  'Ідзі? Сэвідж ўтаропілася на Паркера, і ў яе мозгу што-то пстрыкнула. Яна перанеслася думкамі на некалькі гадзін таму, да таго моманту, калі яны яго арыштавалі. Калі яго адводзілі, ён крыкнуў жонцы: Ідзі! Замоўкні, жанчына! Ідзі, падумаў Сэвідж. Не Дэбора. Вядома. Цяпер яно ў яе было. Місіс Эдзі Паркер была не хто іншая, як міс Эдыт Бикелл. Змена імя тлумачыла, чаму Колльеру было цяжка адшукаць яе. Сэвідж кіўнуў, а затым усміхнуўся. - А Эдзі Бикелл - ваша другая жонка, праўда?
  
  'Што гэта?' Паркер пстрыкнуў. 'Ідзі, а ў мяне пасля закрыцця дзіцячага дома. Дэбора, мая першая жонка пайшла ад мяне. Яна ўзяла Брэндах і ўцёк. Наладзіў хлапчука супраць мяне.
  
  'Дакладна. Мне здаецца, тады Эдыт, магчыма, аказаў табе паслугу, змяніўшы сваю версію аб нажы, таму што была закахана ў цябе. Ці, магчыма, пасля ты быў у яе ў даўгу.
  
  
  
  'Поўная і недаступная розуму лухта.
  
  І зноў Сэвідж на хвіліну дазволіла словах Паркера павісець ў паветры. Затым яна паспрабавала новы ход.
  
  'Вы ведаеце, чаму расследаванне спынілася, ці не так, містэр Паркер? Сапраўдная прычына, па якой вы не паведамілі аб забойстве Джэйсана Колдуэла.
  
  'Я ўжо казаў вам, чаму я не паведаміў пра гэта. Я не хачу ўблытваць у гэта свайго сына і не хацеў, каб прытулак закрываўся'.
  
  'І я табе не веру. 'Сэвідж зноў палезла ў тэчку. Яна дастала фотакопію фатаграфіі, якую даў ёй Хардин, і пасунула здымак праз стол. - А хіба гэта не магло адыграць сваю ролю?
  
  'Божа мой! Дзе ты гэта ўзяў?
  
  'Ты ж не хацеў, каб хто-небудзь соваў свой нос занадта глыбока, ці не так?
  
  'Я...'
  
  'Як вы сказалі, расследаванне забойства выклікала б масавыя беспарадкі. Паўстала б больш, чым проста некалькі пытанняў. Ўсплыло б імя гэтага чалавека, і вы таксама былі б замяшаныя ў жорсткім звароце.
  
  'Ты не разумееш. Гэта не тое, што ты думаеш.
  
  'Але гэта так, містэр Паркер. Цяпер вы раскажаце мне якую-небудзь гісторыю, якая апраўдае тое, што адбывалася ў доме састарэлых. Вы сумнае, вартае жалю падабенства чалавека. Ты хаваешся за сваёй рэлігійнай рыторыкай, але пад ёй ты ўсяго толькі перакрут і забойца. Ты спусціўся ў бухту і выявіў Джэйсана. У яго былі моцныя парэзы на руках, але ён не паміраў. Ты захапіў з сабой кухонны нож і вырашыў, што будзе менш пытанняў, калі ты заб'еш Джэйсана. Б'юся аб заклад, бедны хлопчык падняў вочы ад пяску, молячы аб дапамозе. Замест дапамогі ён атрымаў удар нажом у жывот.'
  
  
  
  - СТОП! 'Паркер выплюнуў гэта слова на поўную гучнасць. Ён нахіліўся наперад і ўтаропіўся на Сэвідж. Затым яго ніжняя губа пачала дрыжаць. Яго вочы напоўніліся слязьмі, і ён паваліўся тварам уніз на стол, закінуўшы рукі за галаву.
  
  Сэвідж зірнуў на Калтера. Канстэбль паціснуў плячыма. Гэта было зусім не тое, чаго Сэвідж чакаў.
  
  'Я магу зразумець, чаму ты гэта зрабіў, Фрэнк, але я не магу зразумець, чаму ты сказаў Брендену, што ён вінаваты. Трынаццацігадовы хлопчык. Ён усё жыццё думаў, што забіў Джэйсана Колдуэла. Які цяжар для яго несці.'
  
  Паркер працягваў галасіць, уткнуўшыся тварам у Біблію. Сэвідж зноў адкрыла папку. Яна выцягнула яшчэ дзве фатаграфіі.
  
  'Нам патрэбна твая дапамога, Фрэнк,' сказала яна. 'Ты можаш усё выправіць.
  
  Паркер падняў вочы, калі Сэвідж пасунуў фатаграфіі праз стол.
  
  'Той, што злева, - Ліам Клаф. Ён быў забіты, яго цела выкінулі на веласіпеднай дарожцы Дрейкс Трэйл. Іншы хлопчык - Джэйсан Хобб, і мы лічым, што яго трымаюць у палоне. Ён пахаваны ў зямлі ў самаробным труне. Калі мы не знойдзем яго ў бліжэйшы час, ён памрэ.'
  
  'Джэйсан? Паркер ўтаропіўся на фатаграфіі. 'Божа мой, няма, што гэта?
  
  'Ты ведаеш, што гэта такое, Фрэнк. Гісторыя паўтараецца. Хто-то гуляе ў смяротна небяспечную гульню.
  
  'Містэр Паркер? Калтер загаварыла яшчэ больш спакойным тонам, чым Сэвідж. Яна працягнула руку праз стол і паказала на фатаграфію Джэйсана. 'Гэты маленькі хлопчык напалоханы. Яму патрэбна твая дапамога, Фрэнк. Дзе ён?'
  
  Паркер павярнуўся ад Сэвідж да Калтеру. 'Я не маю да гэтага ніякага дачынення. Ты з розуму сышоў? Навошта мне прычыняць шкоду гэтым дваім?
  
  - Кінь, Фрэнк, ты забіў Колдуэла. - Калтер працягнула руку крыху далей і дакранулася да Бібліі ў руках Паркера. 'Гэта фантазія, ці не так? Гэтыя два хлопчыка замяняюць двух хлопчыкаў у мінулым. Я ўпэўнены, што Бог даруе вас, калі вы скажаце нам праўду.'
  
  
  
  'Ты вар'ят. - Паркер выхапіў Біблію з-пад рукі Калтера і пацягнуў кнігу праз стол. Ён прыціснуў яе да грудзей. 'Тое, што адбылося на пляжы, было жудасна, але я апынулася ў пастцы. Святар пагражаў мне, і ў мяне не было выбару, але з тых часоў я жыву бездакорнай жыццём. Клянуся Ўсемагутным Богам, я не вінаваты ў гэтых злачынствах.'
  
  'Містэр Паркер. Сэвідж вырашыў зноў перайсці да фармальнасьцяў. 'Мы лічым, што гэтыя сучасныя злачынства маюць дачыненне да зніклым хлопчыкаў з прытулку. Падобна на тое, няма ніякіх сумненняў у тым, што той, хто выкраў Джэйсана Хобба і Лайама Клафа, звязаны з "Вудленд Хайтс".'
  
  'Можа быць, ты і мае рацыю, але сувязь не ўва мне.
  
  'Дык хто ж тады гэта? - спытаў я.
  
  'Чаму б табе не спытаць Брендена? Паркер вымавіў гэтыя словы з атрутай. 'Ён прычына ўсяго гэтага. Калі б ён не пабіўся з Колдуэллом, нічога б гэтага не адбылося. Я прызнаюся ў забойстве Джэйсана Колдуэла і зраблю адпаведную заяву. Я больш ні ў чым не прызнаюся, таму што, клянуся Богам, я невінаваты ні ў якіх іншых злачынствах.'
  
  Сэвідж кіўнула. Паркер, падобна на тое, што скончыла. Яна кіўнула Калтер, каб тая прыпыніла інтэрв'ю, і яны выйшлі з пакоя. У калідоры Сэвідж спытала канстэбля, што яна думае.
  
  'Наш містэр Паркер абаяльны", - сказаў Калтер. "Шчаслівы абразіць ўласнага сына, калі віна ўвесь гэты час ляжыць на ім'.
  
  'Што ж, хто-то прагаварыўся свінням", - сказаў Сэвідж. "Давайце паглядзім, якога прагрэсу дасягнулі афіцэры па сувязях з Бренденом па барацьбе з сэксуальнымі злачынствамі, а затым зноўку ацэнім сітуацыю. У залежнасці ад таго, што яны высвятляць, нам, магчыма, спатрэбіцца яшчэ раз пагаварыць з ім.
  
  
  
  'Ты думаеш, ён мог патрапіць у кадр?
  
  'Ну, я амаль упэўнены, што яны ўдваіх, Паркеры, нясуць адказнасць за ўсе гэта справа.
  
  'Што ты нарабіў! Голас пачуўся ў апраметнай цемры. 'Ты мярзота! Ты не толькі зноў спрабуеш збегчы, як рабіла шмат гадоў таму, ты яшчэ і патурбаваў маму.
  
  Джэйсан здрыгануўся ў цемры і забіўся назад у кут, пачуўшы бразгат рыдлёўкі па каменю. Хто-то капаў зверху. Ён працягнуў руку ў цемры і намацаў доўгі тонкі кавалак дошкі, які адкапаў раней. Канец адкалоўся і пакінуў востры выступ
  
  'Ну, я гэтага не пацярплю. Цяпер ты застаешся тут, са мной, падабаецца табе гэта ці няма. Я не ведаю. Я думаў, Ухмыляющийся быў гарэзным. Ты ў зусім іншы лізе. Пачакай, пакуль я дабяруся туды, мой хлопчык, я пакажу табе густ дысцыпліны, які ты ніколі не забудзеш.'
  
  'Не, калі ласка!' узмаліўся Джэйсан. Труп - гэта адно, але цяпер гэты псіх прыйшоў за ім. 'Я сапраўды добры хлопчык. Спытай маю маму.
  
  'Што гэта ты сказаў? Раскопкі спыніліся. 'Добры хлопчык?
  
  'Так. Шчыра. І я буду тваім сябрам.
  
  'Як я магу табе верыць? Хлопцы ўвесь час хлусяць. Іншы Джэйсан схлусіў мне. Ён сказаў, што ён мой сябар, а потым збег. Пазней ён вярнуўся, і я ўставіла яму ў вочы каштоўныя камяні. Ён шмат гадоў быў добрым хлопчыкам, але цяпер зноў збег.'
  
  'Я не ўцяку, абяцаю. Клянуся сэрцам.
  
  'Ах! Адкуль мне ведаць, што ты лезеш не ў сваю справу?
  
  'Паглядзі ўніз. Я прама пад трубой.
  
  Цішыня. А затым слуп яркага святла. Прамень ад магутнага ліхтара.
  
  'Добра, пакажы мне.
  
  'Кінь факел ўніз, каб я мог расказаць пра сябе.
  
  
  
  Зноў цішыня, а затым гук опускающегося паходні. Джэйсан злавіў факел, калі ён падаў са дна трубы. Ён зірнуў уверх па трубцы і ўбачыў, як твар ўціскаецца, а на канцы з'яўляецца вачэй. Ён падцягнуў да сябе кавалак дрэва і абраў востры канец.
  
  'Ты глядзіш? - спытаў ён.
  
  'Так. Пакажы мне.
  
  'Добра'.
  
  Джэйсан з усіх сіл убіў кавалак дошкі ў трубу, злучыўшы яго з чым-то мяккім і цяжкі на іншым канцы.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік дваццаць восьмая
  
  Я нічога не пісаў больш двух месяцаў. Два месяцы! Мой свет паваліўся з той ночы на пляжы, але прыйшоў час узяцца за ручку і паперу і запісаць тое, што адбылося.
  
  Калі Джэйсан ляжаў у маіх абдымках, я ведала, што павінна паклікаць на дапамогу. Ліам знік у моры, так што маёй адзінай надзеяй было дабегчы да дома. Я апусціла Джэйсана на пясок і пабегла з усіх сіл. Вярнуўшыся ў дом, мой бацька спускаўся па прыступках з Бэнтлі. Пры маім набліжэнні яны абодва паднялі галовы, бацька быў занепакоены. Я выпаліла, што адбылося, і бацька адразу ж зрабіў рух, каб пайсці са мной. Бэнтлі што-то сказаў бацьку, але я не пачула. Затым ён сеў у сваю машыну і з'ехаў.
  
  Затым бацька адправіўся на пляж. Я хацела пайсці з ім, але ён перадумаў і настаяў, каб я засталася. Бацька вярнуўся толькі праз некалькі гадзін. Ён протопал наверх у кватэру і уварваўся ў гасціную. Я ляжаў на канапе, паклаўшы галаву маці на калені. Я падняў галаву. Бацька быў увесь у гразі. Пясок, вядома, але і бруд і лісце таксама.
  
  Я спыталася ў яго, дзе Джэйсан, але ён толькі пачаў крычаць. Ён сказаў, што гэта ўсё мая віна. І маёй маці. Я заплакала і зноў спытала яго аб Джэйсане. Ты забіў яго, сказаў ён. Ты пырнуў яго нажом і пакінуў паміраць у прыбоі.
  
  Тады бацька ўдарыў мяне. Не затрещиной, а моцным ударам, які збіў мяне з ног. Лежачы на падлозе, я думаў пра тое, што адбылося ў бухце. Я б парэзала Джэйсану рукі, але ці магла я забіць яго?
  
  
  
  'Не, - сказала я, калі бацька пайшоў. 'Нееее!
  
  Што я нарабіла? Які жудасны грэх я здзейсніла? Няўжо я страціла прытомнасць ад злосці і ўдарыла Джэйсана нажом?
  
  Цяпер, больш двух месяцаў праз, мне, па меншай меры, удалося высветліць, што здарылася з целам Джэйсана. Ці бачыце, бацька і містэр Сэмюэл былі сёння ўвечары ў склепе. Я назіраў праз паветраную перагародку, як яны пранеслі скрутак ўніз па прыступках у суседні пакой. У скрутку, павінна быць, быў труп Джэйсана. Яны, павінна быць, схавалі яго дзе-то удалечыні ад дома. Цяпер усё супакоілася, яны прывезлі яго назад. Я не мог бачыць, чым займаліся бацька і містэр Сэмюэль, але я мог чуць. Яны капалі, а потым замешвалі бетон.
  
  Як толькі яны адправіліся спаць, я спусціўся ў падвал. У памяшканні пахла цэментам і іншымі пахамі. І мухамі, іх было мноства. У маленькай пакоі побач з падвалам я выявіў ўчастак свежеуложенного бетону. Я ведаў, што Джэйсан быў там. Спячыя. Ён мог спаць толькі таму, што не мог быць мёртвы. Я не мог забіць яго. Толькі не я.
  
  Я захапіў з сабой некалькі начнікоў і расставіў іх па пакоі. З аднаго боку ляжалі будаўнічыя лесу, якімі бацька утрамбовывал бетон. Я ўзяў пару дошак і паклаў іх на мокры бетон. Я поскребся па дошках і пачаў капаць. Спатрэбілася цэлая вечнасць, пакуль я адкідаў кавалкі мокрага бетону ў бок. Чым больш я капаў, тым мацней бетон спрабаваў затечь назад у яму. У рэшце рэшт цэмент трохі падсох, і мне ўдалося расчысціць ўчастак шырынёй у некалькі футаў. Пад бетонам былі глеба і друз. Я сабраў дзясяткі кавалкаў цэглы і каменя і склаў іх у бляшанае вядро. Кожны раз, калі вядро наполнялось, я вывальваў змесціва ў бок. У рэшце рэшт я ўбачыў што-то залатое сярод зямлі: валасы!
  
  
  
  Мне запатрабавалася некаторы час, каб зразумець, што яны зрабілі. Усё, што я мог бачыць, гэта яго верхавіну. Потым я зразумеў, што яны пахавалі яго вертыкальна ў старым калодзежы, абклаўшы вялізнымі каменнымі грудамі. Я нахілілася і паспрабавала прыбраць некалькі камянёў, але задача была невыканальнай. Джэйсан затрымаўся на месцы.
  
  Думаю, менавіта тады я страціла самавалоданне. Я зразумела, што выцягнуць яго адсюль немагчыма. Я заплакала, успомніўшы яго прыгожы твар, ветлівую ўсмешку і зіхатлівыя вочы.
  
  І тады мне прыйшла ў галаву думка: мне не трэба было выцягваць яго. Ва ўсякім выпадку, не ўсяго.
  
  Пастух лыпае і выяўляе, што сядзіць у крэсле-пампавалцы. Дзень патух, гадзіны зніклі з яго жыцця. Ён паварочваецца да гадзін. Палова шостага. Ён пампуе галавой. Павінна быць, ён праспаў з абеду, але зноў чарада дрэнных сноў азначае, што ён не адчувае сябе адпачылым. Боль распаўсюджваецца па яго плячах, і ён напружвае мышцы, спрабуючы зняць напружанне. Затым ён адштурхваецца нагамі ад падлогі, усталёўваючы той заспакаяльны рытм, які дазваляе яму думаць.
  
  Яму сніліся падвалы, бетон і цела, гнілыя ў зямлі. Яму снілася кій, рассекающая паветра, пакаранне, якое ўжываецца без усялякай прычыны. Яму снілася гвалт, якое здзяйсняецца моцнымі сьвету гэтага пры садзейнічанні слабых і баязлівых. Нарэшце, яму зноў прысніўся коув. Мора перагортваецца праз край, вые вецер, салёныя пырскі ў паветры, крыкі ў цемры.
  
  У тую ноч, думае ён, Бога не было ў свеце, бо які Бог паслаў бы буру, каб пакараць траіх нявінных дзяцей?
  
  Двое нявінных дзяцей ...
  
  Двое нявінных дзяцей, так. Хлопчык, які гуляе з чэрапам, не быў нявінным. Ні тады, ні цяпер. Аднак двое іншых хлопчыкаў не зрабілі нічога, што заслугоўвала б такога гневу. Аднак на досвітку адзін з іх быў мёртвы, а іншага знесла ў мора.
  
  
  
  Пастыр пампуе галавой. Яго вера ў гэтыя дні абсалютная і непахісная. Пытанні, якія прыходзяць з яго сноў, прызначаныя для таго, каб заахвоціць яго звярнуць з шляху, на які ён уступіў, але дакладнасць Святога Пісання дае адказы на ўсе пытанні.
  
  Спадзявайся на Госпада ўсім сэрцам тваім і не кладзі надзеі на ўласнае разуменьне. На ўсіх шляхах тваіх прызнавай Яго, і Ён накіруе сьцежкі твае. Не будзь мудрым ва ўласных вачах: бойся Госпада, і пазьбягай ліха.
  
  Так, думае Пастух, бойся Госпада, і пазьбягай ліха. Бо толькі так можна пакласці канец кашмару. Ён перастае разгойдвацца і прыслухоўваецца. Вось. Галасы зноў. Гукі спеваў двух хлопчыкаў.
  
  О, дзеля крылаў, дзеля крылаў галубкі ...
  
  Пастух усміхаецца сам сабе. Ён глядзіць у цемру пакоя і прамаўляе словы аднымі вуснамі, пакуль не даходзіць да апошняй радкі.
  
  І застанься там назаўсёды ў спакоі.
  
  Потым ён заплюшчвае вочы і зноў засынае.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік дваццаць дзевятая
  Айвибридж, Дэвон. Серада, 28 кастрычніка. 18.00.
  
  Калі Сэвідж патэлефанавала спецыяліста па сэксуальных сувязях, каб абмеркаваць Брендена Паркера, яна была ўзрушаная, выявіўшы, што сумоўе яшчэ не адбылося.
  
  'Выйшаў, мэм", - сказаў паліцэйскі. "Мы пастукалі, пагаварылі з суседам, поболтались добрых паўгадзіны на выпадак, калі ён пайшоў у крамы. Нічога. Я мяркую, мяркуючы па тым, што вы нам распавялі, ён мог быць настолькі траўмаваны, што перадумаў пра жаданне пагаварыць.'
  
  Сэвідж павесіў трубку, думаючы, што справа зусім не ў гэтым.
  
  Да шасці гадзін Сэвідж і Калтер былі каля дома Паркера ў Айвибридже. У вокнах суседніх дамоў гарэла святло, але ў Паркера было цёмна. Яны выйшлі, і Калтер падышоў да ўваходных дзвярэй і пастукаў па шкляной панэлі.
  
  'Ўсё яшчэ не прыйшоў, мэм, - сказала яна, нахіляючыся да паштовай скрыні і зазіраючы ўнутр. 'Я думаю, ён сышоў у самаволку.
  
  'Дакладна. Сэвідж на імгненне змоўк, а затым прыняў рашэнне. 'Мы яго раскрыем.
  
  'Вы ўпэўненыя ў гэтым, мэм? - Спытаў Калтер, калі Сэвідж вярнуўся да машыны і выцягнуў колавую клямку. 'Хіба нам не патрэбен ордэр?
  
  
  
  'У мяне ёсць сваё прадчуванне.
  
  'Наконт Брендена?
  
  'Аб Паркерах ў цэлым. Сэвідж зірнуў на дзверы. 'Думаю, апынуўшыся ўнутры, мы, магчыма, знойдзем адказ. Калі нам трэба апраўданне, мы можам выкарыстоўваць Джэйсана Хобба ў якасці апраўдання.'
  
  'Вось што мне ў вас падабаецца, мэм. Вы ўмееце ўсё абставіць так, каб усё здавалася цалкам разумным і сумленным.
  
  Сэвідж мімаходам зірнуў на Калтера, а затым ударыў клямарам па шкле побач з замкам. Шкло взбесилось, і Сэвідж выкарыстаў клямку, каб выбіць аскепкі. Яна прасунула руку ўнутр, адсунула клямку і расчыніла дзверы. Яна ўвайшла ў дом. Калтер на дыбачках пракраўся следам.
  
  'Не маглі б вы зірнуць на пошту? Сэвідж паказаў на паліцу ў холе, дзе стосам ляжалі канверты і рэкламныя праспекты. - Паглядзіце, ці няма там чаго-небудзь цікавага. Брэндах? - крыкнула яна на ўвесь хол. Яна прайшла далей і апынулася ў пусты гасцінай. Яна пацягнулася да выключальніка, і калі запаліўся святло, яе погляд прыцягнула газета, якую яна заўважыла падчас іх папярэдняга візіту, - "Айвибридж энд Солкомб газетт" за канец жніўня. Яна падышла і ўзяла газету. Яна прагартала тонкае выданне, спыніўшыся на старонцы ў раздзеле нерухомасці, дзе фатаграфія была груба выразаная з старонкі. Пад малюначкам захавалася частка тэксту для рэкламы.
  
  ... ідэальна падыходзіць для пераабсталявання ў буцік-гатэль тыпу "ложак і сняданак", невялікі гатэль або некалькі кватэр. У якасці альтэрнатывы, аб'ект можа стаць цудоўнай рэзідэнцыяй для вялікай сям'і. З захапляльным выглядам на моры і лёгкім доступам да раі для яхтсменаў Салкомбе, гэты гатэль ...
  
  
  
  Сэвідж перавяла погляд наверх старонкі. Маршала Пеці так звалі агента. Тое ж імя, што і на дошцы аб'яў у Вудленд-Хайтс.
  
  Сам па сабе той факт, што Брэндах Паркер праявіў дастатковы цікавасць, каб выразаць фатаграфію дзіцячага дома, быў нічым не адметным. Паркер-малодшы пражыў у гэтым доме некалькі гадоў. Магчыма, ён выразаў рэкламу проста для таго, каб паказаць аднаму. З іншага боку, дата, жнівень, была прыкладна ў той час, калі бетон у падвале быў патурбаваны і часткова адноўлены. Ці магчыма, што Паркер або хто-то іншы устрывожыўся пры думкі аб магчымай перапланіроўцы дома? Пры перапланіроўцы амаль напэўна будзе праведзены агляд склепа. Прымаючы пад увагу волкасць унізе, геадэзіст або архітэктар, магчыма, параілі правесці нейкія аднаўленчыя работы.
  
  'Мэм? Калтер зазірнуў у пакой, жадаючы даведацца, што знайшла Сэвідж. Сэвідж паказала ёй газету і патлумачыла сваю тэорыю.
  
  'Ўласнасць збіраліся прадаць,' сказаў Сэвідж. 'Менавіта таму хто-то прыйшоў і забраў цела Джэйсана Колдуэла. Толькі яны забралі не ўсе.
  
  'Фрагмент плюсневой косткі?
  
  'Так. Хоць, адважуся выказаць здагадку, косці не было б, калі б падлогу раскапалі будаўнікі.
  
  'Магчыма. 'Калтер кіўнуў і перадаў Сэвиджу віншавальную паштоўку. 'Я знайшоў гэта сярод пошты. Гэта можа растлумачыць працяглы адпачынак Брендена Паркера па хваробе.
  
  На адным баку паштоўкі былі кветкі, залатым шрыфтам напісана 'Спачуванні'. Унутры было прыкра-салодкае верш ад дызайнера паштоўкі і запіска ў адзін радок.
  
  
  
  
  'Яна памерла? Фрэнк Паркер ніколі нічога не казаў, калі згадваў пра яе.
  
  'Можа, ён не ведае, што Дэбора Паркер мёртвая. - Калтер паказаў на подпіс. 'І паглядзі, ад каго гэта: ад Неда Стоўна.
  
  'Стоўн? Чорт вазьмі. Ніколі б не падумаў, што ён з тых хлопцаў, якія могуць каму-то спачуваць.
  
  'Але ён быў там, не так, мэм? Калтер паказаў на пустую дзірку ў газеце. 'У прытулку?
  
  'Так. Да таго, як зніклі двое хлопчыкаў. Ён, павінна быць, сябраваў з Бренденом. Блізкія сябры. Звяжыся з Коллиером і перепровери даты, будзь добры.
  
  Калтер кіўнула і дастала свой тэлефон. Тым часам Сэвідж накіравалася ў заднюю частку дома, на кухню. Халадзільнік быў спустошаны і вычышчаны, выключаны, а дзверцы прыадчынены скручаным кухонным ручніком. Духоўка была бездакорна чыстай. У шафках амаль нічога не стаяла, акрамя некалькіх бляшанак тушонкі і некалькіх бутэлек негазаванай крынічнай вады. Яна падышла да ракавіны і павярнуў кран. Нічога, акрамя лёгкага шыпенні паветра. Вада была адключаная з сеткі. Тое ж самае адбылося і з газам.
  
  "Паркер хутка адхвастаў іх", - падумаў Сэвідж. Ён ужо некалькі тыдняў не жыў у доме пастаянна, але па нейкай прычыне вярнуўся днём раней. Пусты халадзільнік тлумачыў, чаму ён быў вымушаны даваць ім згушчанае малако. Яму проста пашанцавала, што ён апынуўся дома, калі яны прыехалі.
  
  Сэвідж зноў агледзеў кухню. Злева ад задняй дзверы на кручку вісеў ключ. Яна паглядзела скрозь шкло. У паўзмроку яна змагла разглядзець невялікі ўнутраны дворык і ўчастак газона. На краі газона стаяў хлеў. Не звычайны хлеў або садовы хлеў, а салідная майстэрня па вырабу металу. Яна адчыніла дзверы заднюю дзверы, падышла да адрыны і зняла ключ з кручка. Ключ ідэальна увайшоў у цяжкі вісячы замак.
  
  
  
  Замок шчоўкнуў, адкрываючыся, і яна расчыніла дзверы вонкі. Ўнутры пахла пілавіннем і алеем для дрэва. У адной са сцен стаяў варштат з ціскамі. Побач роутерный стол без роутера. Над варштатам была стойка з кручкамі і прарэзамі для інструментаў, месца для ўсяго. Толькі нічога не было на сваіх месцах, таму што стойка была пустая.
  
  Брэндах Паркер, відавочна, быў захопленым сталяром. Настолькі апантаным, што, куды б ён ні накіроўваўся, браў з сабой інструменты.
  
  Сэвідж падышла да лаўкі і правяла рукой па паверхні, збіраючы пілавінне кончыкамі пальцаў. Яна паднесла руку да носа. Пілавінне пахлі свежасцю. Паркер нядаўна нешта майстраваў.
  
  Яна страсянула пілавінне з рук і назірала, як макулінкі абсыпаліся на падлогу, некалькі з іх прызямліліся ля яе ног побач з вялікай ваннай з чырвонай вечкам. Імгненне яна глядзела на ванну, спрабуючы зразумець, чаму гэта магло быць важна. Затым, з расце пачуццём турботы, яна зразумела. Цела Лайама Клафа было пакрыта нейкім ліпкім рэчывам, якое аказалася тлушчам. Яна нахілілася і прачытала этыкетку на ванне, адчуўшы дрыжыкі ўзбуджэння, калі разгледзела назва брэнда: Castrol.
  
  Калі Сэвідж увайшоў праз кухонную дзверы, яна павярнулася і зноў паглядзела на хлеў. Ёй стала цікава, калі Паркер захапіўся дрэваапрацоўкай. Потым яна ўспомніла, што ён быў настаўнікам у мясцовай сярэдняй школе. Што там сказаў Колльер, ДТ?
  
  Дызайн і тэхналогія.
  
  Гэта было зусім не хобі, гэта была прафесія Паркера. Чорт, падумаў Сэвідж. Малюнкі скрыні ў зямлі былі створаны кім-то, хто валодаў навыкамі малявання. Паркер, відавочна, валодаў гэтымі навыкамі, а таксама абсталяваннем для стварэння падобнай штуковіны.
  
  
  
  З столі данёсся скрып. Кальтер быў там, аглядаў спальні. Сэвідж выйшаў у калідор і крыкнуў наверх, на лесвіцу.
  
  'Мы ўсе зусім няправільна зразумелі, Джэйн", - сказала яна. 'Брэндах Паркер - забойца Лайама Клафа і выкрадальнік Джэйсана Хобба. Ён быў прама ў нас пад носам, а мы дазволілі яму выслізнуць ў нас з рук.
  
  'Угу. Лагічна, мэм. 'Данёсся зверху голас Калтер. Яе голас гучаў роўна і без здзіўлення. 'Паўстанце сюды.
  
  Сэвідж падняўся па лесвіцы, пераскокваючы праз дзве прыступкі за раз. На лесвічнай пляцоўцы была адкрыта дзверы ў ванную.
  
  'У спальні, мэм. 'З далёкай пакоя данёсся голас Калтера. 'Мы спазніліся.
  
  Сэвідж прайшла па лесвічнай пляцоўцы да гаспадарскай спальні. Яна ўвайшла ўнутр. Двухспальны ложак стаяла паміж радамі ўбудаваных шаф, высокія шафы займалі прастору наверсе. Яе погляд быў прыкаваны да люстэрка на столі над ложкам.
  
  'Ух ты,' сказала яна.
  
  'Так я і думаў. Крыху дзіўнавата для прыгараднага паўпрычэпа.
  
  Сэвідж агледзеўся. Падвойнае пуховую коўдру на ложку было откинуто, а на крэсле ляжала куча адзення. Яна не заўважыла нічога незвычайнага.
  
  'Я думаў, ты знайшоў яго. Паркер.
  
  'Няма. 'Кальтер паказаў на ложак. 'Але гэта зрабіў хто-то іншы.
  
  Сэвідж падышоў да таго месца, дзе стаяў Калтер. Канстэбль паказаў ўніз на маленькае цёмнае пляма.
  
  'Кроў? - Перапытаў Сэвідж. 'Але не нашмат больш, чым ад невялікага парэзы. Магчыма, крывацёк з носа.
  
  
  
  'Не кроў, мэм. 'Калтер абвеў рукой круг. 'Гэтыя.
  
  Па ложку было раскідана некалькі маленькіх кавалачкаў паперы. Канфеці. Толькі канфеці выглядала так, як Сэвідж ніколі не бачыў. Жоўтае і ружовае, і на кожным была аднолькавая паслядоўнасць лічбаў.
  
  'Чорт,' сказаў Сэвідж. 'Брендена Паркера ўдарылі электрашокам.
  
  Райлі атрымала тэкставае паведамленне ад Кені Фэлана неўзабаве пасля паловы сёмага вечара .
  
  Кватэра А, Эма Плейс, 25
  
  Дзесяць секунд праз Райлі размаўляў з кім-то ў дыспетчарскай, і праз дзесяць хвілін ён атрымаў пацверджанне ад афіцэраў на месцах у Стоунхаусе, што Стоўн быў у кайданках на заднім сядзенні патрульнай машыны па шляху ў цэнтр утрымання пад вартай.
  
  - Вынік! - крыкнуў Райлі Коллиеру, які прымацоўваў фатаграфію мужчыны гадоў сарака з чым-то да адной з дошак з Прабеламі . 'У нас ёсць Нэд Стоўн.
  
  'Выдатна. 'Колльер паляпаў па фатаграфіі і ўсміхнуўся. 'Калі б вы маглі знайсці і гэтага хлопца, я быў бы вам вельмі ўдзячны ...
  
  'Вядома. Райлі засмяяўся. 'Але пасля таго, як я разбяруся са Стоўнам, добра?
  
  Ён пакінуў аддзел па расследаванні злачынстваў і адправіўся на пошукі Эндерса. Як толькі ён знайшоў акруговай пракурор, яны адправіліся ў памяшканне для ўтрымання пад вартай у цэнтры горада, дзе цэлы гадзіну жабравалі, пакуль Стоўн падбіраў адваката. Пакуль яны чакалі, паступіў званок ад інспектара Сэвідж. Брэндах Паркер цяпер быў галоўным падазраваным у "Лакуне", сказала яна, падаўшы Райлі свабоду дапытваць Стоўна пад эгідай аперацыі "Кальдера". Але пакуль ён гэта робіць, яму варта паспрабаваць злучыць Стоўна з Паркерам. Стоўн, відавочна, ведаў Паркера дастаткова добра, каб адправіць яму паштоўку з спачуваннямі.
  
  
  
  Калі Райлі і Эндэрс ўвайшлі ў пакой для допытаў, Райлі ўлавіла пах дэзінфікуе сродкі з хвоі, змяшаны з цяжкім парфумай. Ні тое, ні іншае не магло схаваць таго факту, што хто-то нядаўна памачыўся ў куце.
  
  'Сур'ёзна, прыяцель,' сказаў Стоўн, ківаючы галавой. - Мяне дапытвалі з-за знікнення сына Энджы, а цяпер ты спрабуеш павесіць на мяне абвінавачванне ў забойстве. Гэта, блядзь, выйшла з ладу.'
  
  'Паглядзім'. Райлі падышоў да стала, за якім сядзеў Стоўн, крыніца водару, яго адвакат, Аманда Брэдлі, прымосцілася на крэсле побач. Брэдлі быў адным з вядучых юрыстаў у акрузе. Яна аддавала перавагу касцюмы ад Шанэль, якія насіла з топамі з глыбокім выразам і бюстгальтара пуш-ап. Райлі даўно падазраваў, што яе нарад быў створаны для таго, каб заваяваць кліентаў-мужчын і адцягваць паліцэйскіх-мужчын, але ён здзіўляўся, чаму яна непакоіцца; з яе энцыклапедычнымі ведамі закона і уменнем аргументаваць, яна была грозным праціўнікам, што б на ёй ні было надзета. Райлі прывітальна кіўнуў ёй, а затым зноў павярнуўся да Стоуну. 'Як толькі вы адкажаце на нашы пытанні.
  
  'Я не збіраюся адказваць...
  
  Брэдлі працягнула руку, заклікаючы кліентку да маўчання. Яна ўсміхнулася Райлі, яе зубы бліснулі, як брыльянты. 'Я ўпэўненая, містэр Стоўн будзе рады адказаць на вашыя пытанні.
  
  'Будзем спадзявацца, што так. 'Райлі высунуў крэсла і сеў. 'У адваротным выпадку ён па вушы ў лайне.
  
  Эндэрс падрыхтаваў абсталяванне для допыту і правёў папярэднія слуханні. Стоўна падазравалі ў датычнасці да забойства Бенедыкта і выкрадання Зліць. Акрамя таго, усё яшчэ заставаліся пытанні, якія датычацца знікнення Джэйсана Хобба.
  
  'Такім чынам, ты бачыш, Нэд,' сказаў Райлі, 'што ты, па сутнасці, у поўнай задніцы'.
  
  
  
  'Ні за што!' Сказаў Стоўн. 'Я не рабіў нічога з гэтага'.
  
  'Праўда? Райлі узяў свае запісы. 'Ты хадзіў да Сары Ханнафорд па нагоды Пэры Зліць. Спачатку Зліць знікае, а затым выяўляецца цяжка паранены Цім Бенедыкт. Ён памірае днём пазней.'
  
  'Ты, блядзь, не можаш зваліць усё гэта на мяне. 'Стоўн выплюнуў словы з макроццем на вуснах. 'Я ніколі і блізка не падыходзіў ні да Слиту, ні да вікарыю.
  
  'Вы адмаўляеце, што наведалі місіс Ханнафорд і задавалі канкрэтныя пытанні пра месцазнаходжанне Зліць?
  
  'Гэтая старая дзева? Стоўн ўхмыльнуўся. 'Ёй варта трымаць рот на замку.
  
  'Значыць, вы прызнаеце, што сапраўды наведвалі яе?
  
  'Магчыма, так і было.
  
  'Чаму вы хацелі ведаць, дзе быў Пэры Зліць?
  
  'Ён мой стары сябар. Мы даўно знаёмыя.
  
  'Дакладна. Значыць, гэта вяртанне да эпохі неандэртальцаў? Райлі паківаў галавой. Ён узяў ліст паперы і пасунуў яго праз стол да Стоуну. 'Вось фатаграфія Зліць, каб нагадаць цябе. Адкуль ты яго ведаеш?
  
  'Я ж сказаў табе, ён мой стары сябар.
  
  'І аднойчы раніцай ты раптам вырашаеш сустрэцца з ім. І гэта, праз колькі гадоў?
  
  'Гадоў праз дваццаць-дваццаць пяць. Яшчэ. І так, прыкладна так усё і адбылося.'
  
  'А ты і Пэры Зліты... - Райлі паказаў на Стоўна. 'Ў вас шмат агульнага, ці не так? У яго добрая праца, кахаючая жонка, добрая сям'я і дом. Ты з чым? Куча адзення на падлозе ў нейкай смярдзючай каморкі? Ну ж, Нэд, ты можаш прыдумаць што-небудзь лепей гэтага. Па крайняй меры, складзі мне што-небудзь праўдападобнае. '
  
  'Мне проста захацелася сустрэцца з ім, разумееш?
  
  Райлі ўздыхнула. Усё ішло не вельмі добра. 'Вы ведалі яго па прытулку, ці не так? Вудленд Хайтс? Вы жылі там.
  
  
  
  'Ну і што з таго, што я ім быў? Стоўн паківаў галавой. 'Мне было адзінаццаць гребаных гадоў. Пэры жыў у вёсцы. Думаю, ён, павінна быць, быў маім сябрам.
  
  'Ты здагадваешся? І гэтага было дастаткова, каб ты паспрабаваў усталяваць кантакт праз амаль тры дзесяцігоддзі? “Прывітанне, Пэры. Я быў маленькім дзіцем у дзіцячым доме, а ты - дзіцём з сярэдняга класа ў вёсцы. Мы маглі б быць сябрамі. Ты не збіраешся запрасіць мяне ўвайсці?" Зараз надышла чаргу Райлі пагушкаць галавой. 'Давай, Нэд, мы ў краіне фантазій. Скажы нам праўду '.
  
  'Адвалі. 'Стоўн павярнуўся да Брэдлі. 'Нядзіўна, што людзі не заяўляюцца, калі гэта тое, што адбываецца, калі яны гэта робяць.
  
  'Не, ты правы. Брэдлі, да гэтага часу які маўчаў, адчуў пах. Яна оскалила зубы. 'Я думаю, зусім неразумна чакаць, што мой кліент будзе абмяркоўваць з вамі падзеі, звязаныя з дзіцячым домам, калі ён знаходзіцца пад арыштам. Мы гаворым аб далікатных і, магчыма, трывожных рэчах, а яму было ўсяго адзінаццаць гадоў. Нішто з таго, што адбылося тады, не можа мець адносіны да дадзенага расследаванні, таму я прашу вас устрымацца ад падобных роспытаў.'
  
  'Мы спрабуем дакапацца да сутнасці, чаму містэр Стоўн быў зацікаўлены ў паўторным знаёмстве з Пэры Слитом", - сказаў Райлі. 'Чалавек, якога ён толькі што назваў адным. Давай пачнем з таго, што адбылося, калі ты сустрэў яго, Нэд.'
  
  'Сустракаўся з ім? Стоўн абыякава ўтаропіўся праз стол. 'Я з ім не сустракаўся. Гонар скаўта.
  
  'І вы чакаеце, што я ў гэта паверу?
  
  'Я думаю, вам варта", - сказала Брэдлі, адкідваючыся на спінку крэсла і паводзячы плячыма, каб падкрэсліць дэкальтэ. 'Калі мой кліент кажа, што ён не ведае ... што ж, ён не ведае. Памятаеце, містэр Стоўн, магчыма, сам з'яўляецца ахвярай, і я ўвесь час чую ад паліцыі, што ахвярам варта верыць пры любых абставінах.'
  
  
  
  'Лухта сабачая. Райлі нахіліўся наперад. 'Хутка ў нас будуць доказы з тваёй кватэры і машыны, Нэд. Нашы крыміналісты настолькі добрыя, што, калі Зліць або Бэнэдыкт хаця б уздыхнуць ў вашым кірунку, яны што-небудзь знойдуць. Тады будзе занадта позна для тлумачэнняў, таму вам лепш расказаць нам цяпер, што адбылося.'
  
  'Паслухайце, вы, багачы. Стоўн таксама нахіліўся над сталом, яго твар аказалася ўсяго ў некалькіх цалях ад асобы Райлі. 'Я ніколі не сустракаўся з Зліць, ясна? Я спрабаваў высветліць падрабязнасці аб ім, але пацярпеў няўдачу. Потым я перадумала. Як ты і сказаў, я з глухога Плімута, а ён жанаты, у яго дзеці, новы дом, і ўсё такое. Мы несумяшчальныя, ці не так?'
  
  'Дзе ты быў у нядзелю ўвечары і ў панядзелак раніцай, Нэд? Ты быў у самоволке некалькі дзён. Чым ты займаўся?
  
  'Я быў з Энджы. Зайшоў туды ў суботу ўвечары і заставаўся да ўчорашняга дня'. Стоўн ўсміхнуўся. 'Яна мела патрэбу ў суцяшэньні, ці не так? Я ўпэўнены, што яна падтрымае мяне'.
  
  'Энджы? Райлі паўабернуўся да Эндерсу. Канстэбль паціснуў плячыма. Гэта было не тое, што ім трэба было пачуць. Калі Стоўн сапраўды быў у доме місіс Хобб ў Торпойнте рана раніцай у панядзелак, то ён не мог выкідваць Ціма Бенедыкта ў смеццевае вядро ў вусце Эрме. 'Хто-небудзь яшчэ можа пацвердзіць, што вы там былі?
  
  'Так, на самай справе, я думаю, што яны могуць. 'Цяпер Стоўн ўхмыльнуўся, разумеючы, што сарваўся з кручка. 'У нядзелю ўвечары ў мяне скончыліся цыгарэты, таму ў панядзелак перш за ўсё я прабраўся ў мясцовы магазін. Хлопец там мяне памятае, таму што мы пагаманілі пра пилигримах. Мы выйгралі ў гасцях у "Лутона" ў суботу, ці не так? На мілю наперадзе лігі. Думаю, мы...
  
  'Вось. Брэдлі паляпаў Стоўна па плячы і жэстам папрасіў яго памаўчаць. 'Я ўпэўнены, што вы можаце пацвердзіць уліковы запіс містэра Стоўна, але я не думаю, што мой кліент мог бы выкласці гэта ясней або быць больш карысным. Яшчэ ёсць пытанні?'
  
  
  
  Райлі вылаяўся пра сябе. Усё ішло не па плане. Захапленне, які ён выпрабаваў, калі Колльер апазнаў Стоўна ў EvoFIT, даўно прайшоў. Райлі ўжо збіраўся скончыць інтэрв'ю, каб яны маглі зрабіць перапынак і ўсё абдумаць зноўку, калі ўспомніў аб просьбе Сэвідж.
  
  'Яшчэ адзін пытанне,' сказаў Райлі. 'Калі вы ў апошні раз бачылі Брендена Паркера?
  
  'Bren? Зараз надышла чаргу Стоўна спатыкнуцца, і на некалькі секунд ён, здавалася, страціў дар прамовы. Затым ён усміхнуўся. 'О, так, я сутыкнуўся з ім некаторы час таму. Хадзіў на ланч. Брэндах, Энджы і я.
  
  'Аб чым вы казалі? - спытаў я.
  
  - У старыя часы. Вакансіі. Плімут. Ну, ты ведаеш. Пасля абеду мы пайшлі ў парк прагуляцца.'
  
  'Забаўка? Райлі падняла брыво, спрабуючы ўявіць, як Стоўн забаўляецца. 'Што, ты і Брэндах?
  
  'Ага. Я, Брэндах і хлопец. Мы ад душы пасмяяліся, асабліва пасля таго, як выпілі пару слоікаў. Тры і наперад. Пенальці. Адзін супраць двух. Энджы нават паспрабавала. Брендену гэта спадабалася. Было відаць, што ён шкадуе, што ў яго няма ўласных дзяцей. Пацешна, але гэта нагадала мне аб тым часе, калі я вярнуўся дадому і гуляў у футбол на заднім двары. Добрыя часы сярод усяго гэтага лайна.'
  
  'Пад "малым" вы маеце на ўвазе Джэйсана Хобба?
  
  'Гэй? Стоўн схіліў галаву набок. 'Так, вядома. Чаму ты пытаеш?
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Трыццатая
  Паліцэйскі ўчастак Краунхилл, Плімут. Серада, 28 кастрычніка. 21.01.
  
  Сэвідж вярнуўся ў Краунхилл, пакінуўшы дом Брендена Паркера кишащим паліцыяй. Лейтон і яго каманда крыміналістаў аглядалі кожны пакой, у той час як каманда мясцовых жыхароў правярала хмызняк ў задняй частцы будынка на прадмет якіх-небудзь слядоў Джэйсана Хобба. Наверсе, у крымінальным аддзеле, яна выявіла Гарэт Колльера, приканчивающего нейкага адміністратара.
  
  'Ёсць якія-небудзь прыкметы хлопчыка? - Спытаў Колльер.
  
  'Не,' сказаў Сэвідж. 'Яго няма ў Паркера.
  
  'Ну, я прывёў дартмурские пошукава-выратавальныя каманды ў гатоўнасць і пераканаўся, што верталёт сіл даступны. Я таксама праінфармаваў RNLI. Дзе б ні быў Джэйсан, я ўпэўнены, мы зможам быць там на працягу гадзіны. О, і я паведаміў Деррифорду, што ў іх, магчыма, таксама неадкладная медыцынская дапамога. Я хацеў пераканацца, што ўсе падставы перакрытыя.'
  
  'Добрая праца, Гарэт. Сэвідж ўтаропілася на адну з белых дошак, дзе маленькія чырвоныя налепкі ўпрыгожвалі карту Паўднёвага Дэвону, і пашкадавала, што не была так упэўненая ў тым, што Джэйсан Хобб жывы, як Колльер.
  
  У палове дзясятага сяржант Райлі патэлефанавала з аддзела апекі.
  
  
  
  'Два моманту, мэм,' сказаў Райлі. 'Адзін звязаны са Стоўнам, іншы з Фрэнкам Паркерам. Па-першае, падышоў Стоўн. Ён здаваўся шчыра шакаваным, калі я сказаў, што Брэндах Паркер, верагодна, выкраў Джэйсана Хобба. Аказваецца, Стоўн, Энджы Хобб і хлопчык сустракаліся з Бренденом некалькі тыдняў таму. Вось адкуль Брэндах даведаўся аб Джэйсане. У любым выпадку, Стоўн цяпер у значнай ступені змяніў сваю пазіцыю. Кажа, што зробіць усё, што ў яго сілах, каб дапамагчы.'
  
  'І вы не думаеце, што Стоўн мае якое-то стаўленне да забойства Ціма Бенедыкта?
  
  'Не, мэм, не ведаю. У яго жалезнае алібі.
  
  'Так, калі не Стоўн, то хто?
  
  'Брэндах Паркер. Стоўн сказаў, што гаварыў з Сарай Ханнафорд аб Пэры Зліць, а затым перадаў інфармацыю Паркеру. Я мяркую, што гэта была ступень яго ўдзелу.
  
  'Гэта гучыць непраўдападобна. Мы толькі што выявілі сляды прымянення электрашокера ў спальні Брендена Паркера. Паркер не забойца. Па крайняй меры, не Брэндах Паркер. Я схіляюся да таго, што Фрэнк Паркер нясе адказнасць за ўсё.'
  
  'Магчыма, але гэта падводзіць мяне да другога пункта. Паркер-старэйшы апошнія два гадзіны гутарыў з дзяжурным адвакатам, і разам яны склалі пісьмовую заяву. Не ўдзельнічаючы ў гэтай справе, я мала што разумею, але добрая навіна ў тым, што ён прызнаўся ў забойстве хлопчыка з Колдуэла. Дрэнная навіна ў тым, што ён збіраецца ўстрымацца ад каментароў, пакуль яму не прад'явяць абвінавачванне ў здзяйсненні злачынства.'
  
  'Чорт'. Прызнання ў іх было дастаткова, каб прад'явіць абвінавачванне Паркеру, падумаў Сэвідж, але гэта не дапамагло ў пошуках Джэйсана Хобба. 'Дзякуй, Дарыус. Перашліце заяву, калі ласка'.
  
  Сэвідж павесіла трубку і падышла да бліжэйшага тэрміналу. Яна ўвайшла ў свой уліковы запіс электроннай пошты, і праз пяць хвілін на яе паштовую скрыню прыйшоў электронны ліст. Яна прачытала заяву. Той факт, што Паркер кашлянуў на забойства Хобба, быў добры. Што было не вельмі добра, так гэта тое, што цяпер ён абвінаваціў міністра ў тым, што той падштурхнуў яго да гэтага. У першай жонкі Паркера, Дэбары, відавочна, быў раман са святаром, і ён выкарыстаў свае адносіны з Дэбора, каб зблізіцца з хлопчыкамі. Паркер спрабаваў спыніць гвалт, але ўграз занадта глыбока. Гэты брудны трохкутнік паставіў Паркера на мяжы нервовага зрыву, але, у рэшце рэшт, смерць Джэйсана Колдуэла прывяла Паркера ў пачуццё. Ён вырваўся з лап сваёй жонкі і пакінуў дом з Эдыт Бикелл, ахмістрыняю. Шэсць месяцаў праз Паркер падаў на развод з Дэбора, спаслаўшыся на непрымірымыя рознагалоссі.
  
  
  
  'Праблемы? Колльер узяў сваю куртку з бліжэйшага крэсла. Ён надзеў яе. - Ці я магу пайсці дадому? - спытаў я.
  
  'Нічога такога, з чым я не мог бы справіцца. Сэвідж усміхнуўся офіс-мэнэджэра. 'Вы можаце ісці. Спакойнай ночы.
  
  Пасля сыходу Колльера Сэвідж зноў засяродзілася на дэталях пра міністра. Якую ролю ён сыграў? Што б гэта ні было, ёй трэба пагаварыць з Хардином прама цяпер. Яна дастала свой тэлефон, разумеючы, што там было паведамленне, якое яна прапусціла.
  
  Тэрмінова. Патэлефануй мне зараз. Гл.
  
  Яна вылаялася. Г? Конрад Хардин. Сэвідж націснуў на выклік, і Хардин адказаў пасля аднаго гудка.
  
  'Шарлота, слава Богу! Усё ператвараецца ў дзярмо. Калі я вярнуўся дадому, мяне чакала ліст. Жонка падабрала яго з кілімка ля ўваходных дзверы ў сярэдзіне дня. Дзеля Бога, дастаўлена з рук у рукі!
  
  'Сэр?'
  
  'Ты мяне слухаеш, Шарлота? Гэты вырадак ведае, дзе я жыву.
  
  'Ліст, сэр, што ў ім гаворыцца?
  
  'Гэты псіх хоча, каб я паехаў у Соар-Мілі-Коув. Сёння ўвечары.
  
  
  
  'Чорт, ты што, жартуеш?
  
  'Няма. На імгненне запанавала маўчанне. 'Я падрыхтую падмацаванне, але я хачу, каб ты сустрэлася са мной там праз сорак пяць хвілін. Ты можаш прыйсці?
  
  Сэвідж ўжо была на нагах. Яна перасекла пакой і штурхнула дзверы ў калідор. 'Так, сэр, я магу.
  
  'Тады ўбачымся на паркоўцы ля Коуст-пат. Як можна хутчэй.
  
  Пяць хвілін праз яна ўжо сядзела ў сваёй машыне, накіроўваючыся прэч ад станцыі ў бок двухпалоснай дарогі. На вуліцах было ціха, толькі рэдкія агні фар адлюстроўваліся на слізкіх ад морас дарогах. У Соар-Мілі-Коув, падумала яна, наогул нікога не будзе. Нічога, акрамя мора, скал, ветру і дажджу.
  
  Яна прыбыла на ўзбярэжжа прыкладна праз трыццаць пяць хвілін, абрысы Вудленд-Хайтс чарнелі на фоне начнога неба. Яна праігнаравала дарогу, якая вядзе да дому, і замест гэтага пайшла па аб'язной дарозе да аўтастаянцы Нацыянальнага фонду, дзе ля ўваходу стаяла адзінокая машына. Ўнутры машыны святло салона асвятляў грувасткую постаць сяржанта Прызнаннем. Калі яна параўнялася з ім, ён адкрыў сваю дзверцы і выйшаў.
  
  'Сэр? - Спытала Сэвідж, выходзячы з сваёй машыны. 'Дзе, чорт вазьмі, падмацаванне?
  
  'Не прыйду, Шарлота. У цемры Сэвідж не магла разгледзець выраз твару Прызнаннем, але пачула, як ён уздыхнуў. 'Гэта асабістае. Я быў не настолькі дурны, каб прыйсці сюды ў адзіночку, але мне патрэбны быў нехта, на каго я мог бы разлічваць, а не куча ворчунов. Мы розныя, Шарлота, ты і я. Звычайна я ўсё раблю па інструкцыі. Асноўныя моманты. Пстрычка мышы. Раз, два, тры. Ты індывідуаліст, дзейнічаеш імпульсіўна, выдумляеш па ходзе справы. Я думаю, ключ да разгадкі ў тваім імені. Savage. Назва адбываецца ад французскага, ці не так? Зусім не азначае агрэсіўны або адваротны. Яно азначае дзікі. Такая твая натура.'
  
  
  
  'Сэр? Сэвідж разгубіўся. Яна ніколі раней не чула, каб Хардин так размаўляў. 'Што гаварылася ў паведамленні?
  
  'Вось. Хардин сунуў руку ў кішэню курткі і выцягнуў жмуток паперы. Ён перадаў яго Сэвиджу.
  
  Сэвідж нахіліўся да машыны, каб яна магла разгледзець з дапамогай ўнутранага асвятлення. Почырк быў такім жа характэрным, як і ў першым лісце, але там была ўсяго адна радок.
  
  
  'У гэтым няма ніякага сэнсу,' сказаў Сэвідж. 'Улічваючы доказы, якія мы знайшлі ў доме Брендена Паркера, падобна на тое, што ён забойца Лайама Клафа і чалавек, у якога выкралі Джэйсана Хобба'.
  
  'І што?"
  
  'Але хто-то ударыў Паркера электрашокам. Яны выкралі яго. Той жа чалавек, які забраў Пэры Зліць і забіў Ціма Бенедыкта, цяпер займеў Брендена Паркера.
  
  'Але чаму?..
  
  'Што-то, звязанае з домам. Што-тое, што зрабілі тыя людзі. Сэр, я сапраўды не думаю, што нам варта спускацца ў бухту без падмацавання. Гэта можа быць небяспечна.
  
  'Глупства. Я збіраюся выканаць свой абавязак. Як і сказана ў лісце. Хардин абышоў машыну ззаду і адкрыў люк. Ён выцягнуў пару прагулачных чаравік і пару ліхтарыкаў. Ён працягнуў адзін Сэвиджу. 'Вазьмі гэта і, калі ў цябе ёсць якое-небудзь рыштунак, надзень яго.
  
  'Але, сэр...
  
  'Затыкніся, інспектар Сэвідж. Гэта загад. Калі ты не хочаш ісці, тады добра. У адваротным выпадку давай рухацца.
  
  Сэвідж пахітала галавой, але ліхтарык ўзяла. Яна пайшла да сваёй машыне, дастала непрамакальны плашч, а ў багажніку знайшла пару гумовых ботаў. Не ідэальна для прагулак па прыбярэжнай сцежцы, але яны павінны былі б падысці.
  
  
  
  Яны рыхтаваліся і адпраўляліся ў шлях. Першыя паўмілі сцяжынка была роўнай, а затым рэзка абрывалася ўніз, да бухце. Яны цягнуліся наперад, і адзінае, на чым можна было засяродзіцца, - гэта маленькія лужынкі святла ад паходняў.
  
  'Значыць, Брэндах Паркер зараз па-за гульні, ці не так? - Спытаў Хардин, пакуль яны ішлі. 'Ён выкраў Лайама і Джэйсана і забіў Лайама Клафа. Аднак цяпер ролі памяняліся. Але калі хто-то схапіў Паркера і ён забойца, то як ён змог перадаць мне запіску сёння вечарам?
  
  'Вось чаму я сказаў, што гэта пастка, сэр.
  
  'Так хто ж гэта зрабіў? Паркер-старэйшы арыштаваны, як і Нэд Стоўн.
  
  Сэвідж пакінуў пытаньне без адказу, і яны пайшлі далей у маўчанні, асцярожна ступаючы па крутой сцежцы, зігзагападобна спускацца па схіле ўзгорка. Ісці было нялёгка пры дзённым святле, а цяпер, з аднымі паходнямі і ў сырую надвор'е, сцяжынка стала небяспечнай. Нарэшце, яны дасягнулі дна, дзе слізкі бетонны пандус вёў уніз, да пляжу. Сэвідж чуў шум хваль удалечыні, лінію белага прыбою, подчеркивающую цемру.
  
  Ноччу бухта здавалася зусім іншы. Пляж спускаўся да мора, падзелены напалову ручаём, які журчал па маленькім камянях і выдаваў пастаяннае нізкае цурчанне, дадае рытмічны шум хваль. Па абодва бакі скалы ўздымаліся, як чорныя фіранкі. Уверсе з цёмных аблокаў струменіўся дождж, ператвараючыся ў серабрыстыя крапінкі, калі кроплі траплялі ў прамяні паходняў.
  
  'Вось мы і на месцы, - сказаў Сэвідж, калі яны ступілі на пляж. 'І што цяпер?
  
  'Мы падзяліліся. Хардин накіраваў ліхтарык на ручай. 'У цябе гумовыя боты, так што выбірай правільную бок. Гэта пазбавіць мяне ад промокания, праўда?
  
  Сэвідж збіраўся запярэчыць, але Хардин ужо схаваўся ў цемры, накіроўваючыся праз пляж да ўсходняй баку, прамень яго ліхтарыка кідаўся ўзад-наперад па ходу руху. Яна павярнулася і пайшла праз ручай, вада падымалася да краёў яе чаравік.
  
  
  
  Яна дабралася да далёкага берага ручая і пайшла па мокрым пяску і багавінню. Хардин, падобна, думаў, што яны што-то знойдуць тут, але што? Нейкае пасланне, загадкавая падказка, няўдалая жарт? Выкажам здагадку, шукаць не было чаго, выкажам здагадку, ён памыліўся, а яна ўсё зразумела правільна? Выкажам здагадку, хто-небудзь з іх знойдзе?
  
  Яна выключыла ліхтарык, каб зрабіць сваю прысутнасць менш прыкметным, а затым перасекла пляж, пераходзячы ад ручая да скал і назад, і стала спускацца да мора. Яе начны зрок паляпшаўся з кожнай хвілінай, і неўзабаве яна выявіла, што прыкрыла большую частку свайго боку. Цяпер яна дасягнула скалістага выступу, на які ёй трэба было пералезці.
  
  'Шарлота! Голас Прызнаннем рэхам разнёсся па ўсёй бухце. Святло, отражавшийся ад скал, абазначаў яго пазіцыю на далёкім краі пляжу. 'Ёсць што-небудзь яшчэ?
  
  Госпадзе, падумаў Сэвідж. Дарэчы, аб тым, каб не высоўвацца. Яна крыкнула ў адказ, што ўсё яшчэ шукае, а затым пачала прабірацца па камянях. Гумовыя боты, якія дапамагалі ёй захоўваць ногі сухімі, калі яна пераходзіла ручай, цяпер былі перашкодай, апошняй абуткам, у якой яна мела патрэбу, караскаючыся па мокрым камянях. Яна павольна абыйшла выступ, перыядычна асвятляючы сабе шлях ліхтарыкам. Яна ведала, што з іншага боку ёсць расколіна ў скале, якая ператвараецца ў пячору. Далей скалы выступалі да іншага пляжу, дабрацца да якога можна было толькі падчас адліву. Яна б туды не пайшла, па меншай меры, без Прызнаннем.
  
  Калі яна саслізнула з камянёў на пяшчаную палоску, яе сэрца ёкнула. Што-то ляжала на пяску. Яна ўключыла ліхтарык. Туфель. Туфлі з чорнай скуры на плоскім абцасе, у жаночым стылі. Яна паглядзела ўздоўж пальца туды, дзе пясок праходзіў паміж двума выступамі, і ў басейн з вадой, які вёў у пячору. Яна посветила ліхтарыкам на ваду. Малюсенькія рыбкі кінуліся ў бакі ад прамяня, а на дне басейна краб бокам папоўз па пяску. Вада была занадта глыбокай, для яе гумовых ботаў, і ёй не хацелася караскацца па зарослых багавіннем камянях. Яна скіравала прамень ліхтарыка за межы басейна ў пячору. Святло пракраўся скрозь цемру, і тое, што раней было зияющей дзіркай, якая вядзе ў падземны свет, аказалася не больш чым расколінай у скалах, якая сыходзіць ўсяго на некалькі метраў назад. Там не было нічога, акрамя некалькіх абломкаў: пары пластыкавых рыбалоўных буйко, некалькіх кавалкаў дрэва, скруткі сеткі.
  
  
  
  Сэвідж павярнулася, каб вярнуцца тым жа шляхам, якім прыйшла, але пры гэтым паслізнулася на зарасніках марскіх водарасцяў. Яна выцягнула руку, каб утрымацца, калі падала на пясок, адначасова выпусціўшы факел. Факел зваліўся ў басейн, святло тут жа згас.
  
  Цемра. Яна на секунду закрыла вочы, спрабуючы аднавіць начны зрок. Калі яна адкрыла іх, чарната змянілася шэрым. Яна прымусіла сябе падняцца, усвядоміўшы, што яе вільготная адзенне пакрыта пяском. Яна задавалася пытаннем, як яна збіраецца абыйсці агаленне без ліхтарыка. Яна магла б патэлефанаваць Хардину, выказала здагадку яна, але ёй ніколі не падабалася прасіць аб дапамозе без крайняй неабходнасці. Па-першае, Хардин выказаў здагадку бы, што прыйшоў ёй на дапамогу, таму што яна была жанчынай.
  
  Сэвідж агледзелася. Цені прымушалі яе адчуваць сябе няёмка; яе начны зрок часткова вярнулася, але хмары згусцелі над галавой, дождж узмацніўся. Яна паглядзела ўверх, каб зразумець, ці ёсць хоць нейкі шанец на перадышку. Над уцёсамі па небе праносіліся цёмныя сілуэты, вецер дзьмуў з паўднёва-паўднёва-захаду. Парыў ветру раскудлачыў яе валасы, і яна пацягнулася, каб заправіць пасму назад пад капюшон. Калі яна гэта рабіла, што-то ўдарыла яе па руцэ. Сэвідж пригнулась, вырашыўшы, што падышла занадта блізка да абрыву. Яна павярнулася і, паглядзеўшы ўверх, убачыла, як міма яе вачэй прамільгнула голая нага.
  
  
  
  Сэвідж адступіў назад і зноў спатыкнуўся. У паветры вісела цела жанчыны са звязанымі рукамі і нагамі, адна нага была босы, на другім - чорная туфель. На шыі жанчыны была пятля, і вяроўка ад завесы знікала ў начной цемры, цела павольна круцілася ў гратэскавай пародыі на танец.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Трыццаць першая
  
  Шмат што адбылося з тых часоў, як я выратавала Джэйсана з склепа. Дом збіраецца зачыніцца па загадзе Міністэрства ўнутраных спраў. Па словах бацькі, усё гэта звязана з нейкай урадавай ініцыятывай, але я ўпэўнены, што Бэнтлі дзе-небудзь замешаны. Інцыдэнт з Джэйсанам і Ліамам прыцягнуў занадта шмат увагі да гэтага месца, і закрыццё дома было лепшым варыянтам. Пераварот, нарэшце, выявіў праблемы ў адносінах бацькі і маці. Яны разыходзяцца, і мама з'язджае. Дзіўна, але яна бярэ мяне з сабой. Яна пасадзіла мяне і сказала, што была дрэнны вусны такія ж пульхныя, але што загладзіць сваю віну. Вядома, паколькі прытулак зачыняецца, гэта азначае, што мы пераязджаем. І калі я кажу 'мы', я маю на ўвазе маму, Ухмыляющегося і мяне.
  
  Ухмыляющийся - мой новы сябар. Мой адзіны сябар. Ён ідэальны. Ён заўсёды слухае і заўсёды хоча пагуляць. Для пратаколу, я думаю, мне трэба растлумачыць, як з'явіўся Ухмыляющийся. Ці бачыце, калі я дастаў галаву Джэйсана з склепа, я зразумеў, што не змагу пакінуць яго ў сябе. Не ў яго цяперашнім стане. І ўсё ж я не хацеў губляць яго, толькі не зноў. Я сцягнула вялікую рондаль з кухні міс Бикелл і той жа ноччу аднесла яе ў бухту. Я набрала плаўніка і ля ўваходу ў пячору развяла вогнішча. Я напоўніла рондаль марской вадой і паставіла яе кіпяціцца. Як толькі вада забурліла, я пакапаўся ў сваім заплечніку і дастаў галаву Джэйсана. Я апусціў галаву ў рондаль і варыў яе некалькі гадзін, у якой-то момант пагрузіўшыся ў глыбокі сон. Дзіўны святло разбудзіў мяне, і я, міргнуўшы, адкрыла вочы, каб убачыць рассветное неба цёмна-чырвонага колеру. Я допила ваду з кацялка і выявіла, што скура з чэрапа злезла. Я зняла скуру і адклаў яе ў бок, думаючы, што змагу высушыць скуру галавы і зрабіць з яе што-то накшталт парыка. Затым я дастала чэрап з чыгуна. Я выявіў, што мозг размягчился, і было нескладана атрымаць ўсе з дапамогай відэльцы. Затым я аднёс галаву да берага і мыў яе да таго часу, пакуль не засталося нічога, акрамя бліскучай косткі.
  
  
  
  Калі хвалі отхлынули і захліснулі кавалак косткі ў маіх руках, я зразумела, што Джэйсана даўно няма. Магчыма, яго душу знесла ў мора, і ён быў з Ліамам. Магчыма, ён быў на Нябёсах. Магчыма, ён глядзеў на мяне зверху ўніз вачыма адной з чаек, якія кружылі над бурунами. На самай справе, я паняцця не мела. Але калі я паглядзеў на чэрап, я зразумеў, што гэта не мае значэння. Перада мной быў новы сябар, верны сябар, які застанецца са мной ў любых нягодах. Цім Бенедыкт меў рацыю з самага пачатку. Малітва спрацавала, і Бог адказаў на маё жаданне. Ён не спяшаўся, але чаканне таго каштавала.
  
  Я аднёс чэрап назад у пячору, дзе паклаў яго на камень. Я пакапаўся ў кішэні паліто і знайшоў два вялікіх мармуровых шарыка. Я ўставіў па адным у кожную вачніцу, каб чэрап мог бачыць, хто яго выратаваў. Мой новы сябар усміхнуўся мне, і менавіта ў гэты момант я зразумеў, што яго імя павінна быць ... УХМЫЛЯЮЩИЙСЯ!
  
  Чаканне скончылася. Пастух падыходзіць да камеры Зліць і адкрывае дзверы. Мужчына спрабуе схавацца ў куце, уцягнуўшы галаву ў плечы, як мыш, якія хаваюцца ад коткі.
  
  'Уставай", - кажа Пастух. 'Прыйшоў час табе пакаяцца. Загладзіць віну'.
  
  Зліць прысаджваецца на кукішкі, але Пастух не ў настроі губляць час, таму ён выцягвае Электрашокер і страляе. Калючкі ўпіваюцца Слиту ў сцягно, і ён адкочваецца ад кута, яго цела скаланаецца ў курчах, калі тысячы вольт электрычнасці праходзяць праз яго. Ён адкрывае рот, і з яго вырываецца гартанны рык.
  
  
  
  Пастух робіць крок наперад і хапае Зліць. Ён падымае мужчыну на ногі і выводзіць яго з пакоя. У калідоры яны праходзяць міма вялікага люстэрка на сцяне. Зліць глядзіць на сваё адлюстраванне і моршчыць твар, як быццам не можа паверыць у тое, што бачыць.
  
  У суседнім пакоі святло ад лямпаў падае на алтар. Зліць уздрыгвае, калі заўважае стол з нержавеючай сталі і бляск электраінструментаў.
  
  'Узри алтар", - кажа Пастух. 'Там ты искупишь свае грахі'.
  
  'Той хлопец у камэры побач з маёй,' кажа Зліць. 'Вы змясцілі яго сюды? Катавалі яго?
  
  'Няма'. Пастух пільна глядзіць на мяне. 'Вялебны Цім Бэнэдыкт катаваў сябе ў той дзень, калі вырашыў стаць баязліўцам. З тых часоў яго шлях быў прадвызначаны. Для яго гэта заўсёды так сканчалася.'
  
  'Але я не быў баязліўцам. Зліць з цяжкасцю трымаецца на нагах. - Я нічога не зрабіў.
  
  'Я думаю, у гэтым увесь сэнс, Пэры", - кажа Пастух. 'Ты нічога не зрабіў. Вось што такое баязлівасць'.
  
  'Я вас аднекуль ведаю? Зліць паварочваецца да Пастуха. - Вы рыхтык мне знаёмым.
  
  'Знаёмы? Твая памяць падводзіць цябе цяпер, як твая сумленне падводзіла цябе тады.
  
  'Калі вярнуўся? Зліць, хістаючыся, ідзе наперад, калі Пастух падштурхоўвае яго. 'Ты не можаш гэтага зрабіць, не сказаўшы мне, што я зрабіў, не усталяваўшы маёй віны.
  
  'Алтар ўстанаўлівае віну. Вінаватыя кладуцца на яго і атрымліваюць Божае пакаранне'. Пастух штурхае Зліць наперад. Калі яны падыходзяць да алтара, ён выцягвае рукі і тычыцца кайданоў. 'Гэтыя кайданкі самоблокирующиеся. Тое ж самае з ножными кайданамі. Каяўся чалавек можа, калі пажадае, прывязаць сябе да алтара.'
  
  
  
  'Ты вар'ят. 'Зліць выпростваецца. 'З якой нагоды каму-то спатрэбілася гэта рабіць?
  
  'Шкадавання, Пэры. Адкупленне. Магчыма, ты не адчуваеш віны за тое, што зрабіў, але пастаў сябе на месца таго, хто мог бы. Алтар прапануе спосаб атрымаць пакаранне, якога, па вашаму думку, вы заслугоўваеце. Пасля вас у мяне яшчэ двое гасцей; апошні, я спадзяюся, падпарадкуецца з пакорай і без спрэчак.'
  
  'І вы кажаце, што як толькі гэты чалавек апынецца на месцы, ён зможа кіраваць машынай?
  
  'Так, я усталяваў гэта так, каб яно магло працаваць самастойна'. Пастух ведае, што Зліты цягне час, але ён рады растлумачыць. У рэшце рэшт, на стварэнне ўсяго гэтага ў яго сышлі месяцы, і ён вельмі ганарыцца сваімі працамі. 'Прама за дзвярыма ў гэтую пакой есць кнопка. Націсніце кнопку, і ў вас будзе пяць хвілін, каб замацавацца на месцы. Пасля націску кнопкі алтар адкрываецца цалкам аўтаматычна.'
  
  'А калі ты думаеш? Зліць глядзіць на Пастуха. 'Ёсць які-небудзь спосаб адключыць усе?
  
  'Перадумаў?' Пастух смяецца. Ён ведае, што Зліты спрабуе высветліць, як адключыць алтар. 'Увесь сэнс у тым, што ты не можаш перадумаць. Як толькі алтар запушчаны, нішто не можа спыніць яго.'
  
  'Няма неабходнасці праходзіць праз гэта, разумееш?' Кажа Зліць. 'Што б я ні зрабіў, я шкадую. Я заглажу сваю віну'.
  
  'Так, будзеш. Взбирайся. Пастух махае Электрашокерам. Як і ў выпадку з Бенедыктам, калючкі ўсё яшчэ ўпіваюцца ў скуру Зліць. На секунду Зліць змаўкае, але затым падпарадкоўваецца. 'Ляжце тварам да столі і пастаўце рукі на месца'.
  
  
  
  'Няма. 'Зліць ляжыць на алтары, але ён сядзіць, а не ляжыць. 'Ты не можаш мяне прымусіць.
  
  'Выратавання няма, Пэры. Не для баязліўца, які не сказаў.
  
  'Гэй? Зліць пільна глядзіць на Пастуха. Нарэшце-то ў яго вачах з'яўляецца намёк на пазнаванне. 'Божа мой, няма! Калі ласка, даруй. Адпусьці мяне. Калі ласка, дазволь мне...
  
  Пастух пампуе галавой і націскае на спускавы кручок электрашокера.
  
  'Аааррггггххх!' цела Зліць напружваецца, і ён ускрыквае. Калі ён гэта робіць, Пастух штурхае яго назад, пакуль ён не аказваецца ніцма, а затым защелкивает запясці і лодыжкі мужчыны на месцы. 'Нееее!'
  
  'Ну вось, усё гатова'. Пастух кладзе электрашокер на падлогу. 'Цяпер мы пачынаем'.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Трыццаць другая
  Соар-Мілі-Коув, Саўт-Хэмс. Серада, 28 кастрычніка. 10.56 вечара.
  
  Крык Сэвідж вывеў Прызнаннем, спотыкающегося з цемры, яго ногі прамоклі пасля таго, як ён пераходзіў ўброд ручай. Ён пасвяціў ліхтарыкам Сэвиджу ў твар.
  
  'У чым справа, Шарлота? Хардин стаяў побач з ёй, цяжка дыхаючы. 'Знайшла што-небудзь?
  
  Сэвідж не адказала. Замест гэтага яна ўзяла Прызнаннем за руку і накіравала прамень яго ліхтарыка ў цемру.
  
  'О чорт! Хардин некалькі раз сутаргава ўдыхнуў. 'Калі ласка, толькі не Джэйсан.
  
  'Не, сэр. Сэвідж накіраваў прамень святла на твар жанчыны, цяпер адрозніваючы тонкія, змардаваныя рысы. 'Гэта дарослая жанчына. Гэта Эдыт Паркер, другая жонка Фрэнка Паркера.'
  
  'Слава Богу. 'Хардин працягнуў руку і апусціў руку Сэвідж. 'Мне не трэба больш нічога бачыць. Гэта агідна. Шчыра кажучы, Шарлота, я не ўпэўнены, што змагу больш з гэтым спраўляцца. Гэтыя хлопчыкі ... гэта ... я...
  
  'Сэр? Сэвідж павярнуўся да сяржанта, пачуўшы хлюпае гук. Хардин плакаў? 'Я разумею. Вы ведаеце, у мяне былі свае праблемы. Ты можаш пагаварыць са мной.'
  
  'Няма. Хардин кашлянуў, спрабуючы схаваць свае эмоцыі. 'Нам трэба паведаміць пра гэта. Авалодаць сітуацыяй. Аднавіце кантроль. Разумееце? Проста скажыце мне, што нам трэба. Персанал. Агенцтва. Рэсурсы.'
  
  
  
  'Так, сэр,' адказаў Сэвідж. Яна глыбока ўздыхнула і паспрабавала засяродзіцца. 'Эндру не спраўдзіліся, Джон Лейтон і яго крыміналісты, кансультант па пошуку і дадатковыя афіцэры, каб праверыць ўвесь раён. Гарэт Кольер, каб каардынаваць дзеянні з Краунхилла. Выратавальная каманда берагавой аховы на вяршыні скалы, каб забраць цела, верталёт, RNLI. Супрацоўнікі дарожнай службы, каб паклапаціцца пра перакрыццё палос руху. Каранера і...
  
  'Што ж, займіся гэтым, жанчына. Зараз жа!
  
  Хардин развярнуўся і пайшоў прэч па пляжы, пакінуўшы Сэвідж сам-насам з шумам хваль і целам Эдыт Паркер ў кампаніі.
  
  Прайшло сорак пяць хвілін, калі пачалі прыбываць першыя групы. Кіраўнік выратавальнай групы берагавой аховы спусціўся на пляж і ўстаў побач з Сэвиджем. Ён вывеў сваю каманду на пазіцыю на вяршыні скалы, выкарыстоўваючы магутны ліхтарык.
  
  'Дзесяць хвілін на тое, каб стаць на якар, - сказаў мужчына. 'Тады яны змогуць спусціцца.
  
  Джон Лейтон з'явіўся да заканчэння дзесяці хвілін. Ён кінуў адзін погляд на стромую скалу, якая сыходзіць у цемру, і адкінуў усякую магчымасць дэталёва агледзець мясцовасць на вяршыні скалы да світання.
  
  'Ты не часта называеш мяне джобсвортом, Шарлота", - сказаў Лейтон, выцягваючы шыю, каб паглядзець, чым займаецца выратавальная каманда. 'Але ў дадзеным выпадку здароўе і бяспеку маюць прыярытэт. Прабач.'
  
  'Выдатна, Джон,' сказаў Сэвідж. 'Калі ты турбуешся, значыць, ёсць пра што турбавацца.
  
  'Мы паглядзім на цела і вяроўку, калі яны будуць спускаць яе ўніз. Доктар не спраўдзіліся ўжо ў дарозе?
  
  
  
  'Так. Хто-то цяпер праводзіць яго. Павінна прайсці не больш некалькіх хвілін, пакуль ён дабярэцца сюды.
  
  'Падобна на тое, яны гатовыя. 'Лейтон кіўнуў уверх, туды, дзе адзін з ратавальнікаў берагавой аховы матляўся на вяроўцы побач з целам. 'Нам трэба патрымаць іх, пакуль не прыбудзе не спраўдзіліся.
  
  Лейтон падышоў пагаварыць з кіраўніком групы берагавой аховы, у той час як Сэвідж назіраў, як чалавек на вяроўцы прывязвае другую вяроўку трохі вышэй завесы.
  
  'Яны разрежут яго, - сказаў Лейтон, вяртаючыся да Сэвиджу. 'Павольна апускайце усё гэта. Не спраўдзіліся захоча зірнуць на цела, перш чым з яго здымуць пятлю. Дарэчы, пра д'ябла.'
  
  'Шарлота. Джон. Шаўковы голас Несбита пачуўся з цемры, калі ў поле зроку з'явілася яго цыбатага дзеяча. У адной руцэ ён трымаў сваю чорную сумку, у другой - малюсенькі ліхтарык-ручку. 'Я пакінуў сваю кампаньёнку на краі пляжу. Сказаў яму, што ў мяне не будзе праблем з тым, каб знайсці цябе. Некалькі неразумна з майго боку, паколькі ў выніку я блукаў у ручаі.
  
  Не спраўдзіліся пасвяціў ліхтарыкам сабе пад ногі. На ім былі высокія чаравікі і белыя баваўняныя штаны. Штаны прамоклі да каленяў.
  
  'Пагаворым аб практычнай абутку, док,' сказаў Сэвідж. - Вам ніхто не сказаў, дзе знаходзіцца цела?
  
  "Вудленд-Хайтс" - вось паведамленне, якое я атрымаў. Нічога аб тым, каб прайсці паўмілі ўздоўж ўзбярэжжа, а затым спусціцца па падступнай сцежцы да пляжу, дзе мне давялося б пераходзіць уброд бушуючы паток, каб дабрацца да месца здарэння ".
  
  'Прабач, Эндру. Ты зможаш перабрацца праз скалы?
  
  'Не расшибив сабе мазгі і не апынуўшыся на ўласнай пліце? Не спраўдзіліся паглядзеў туды, дзе Лейтон усталяваў некалькі ліхтароў на батарэйках, каб асвятліць вобласць пад целам. 'Слабонервная, Шарлота, слабонервная.
  
  Яны ўтрох перабраліся праз камяні і ўсталі ля ўваходу ў пячору. Лейтон кіўнуў камандзіру групы берагавой аховы і даў яму сардэчна працягваць. Сэвідж паглядзеў уверх. Чалавек, навіслы ў паветры, сказаў што-то ў замацаваную на лацкане пінжака рацыю, а затым узяў нож і пачаў перарэзаць вяроўку прыкладна ў метры над пятлёй. Вяроўка абарвалася, і напружанне перайшло на другую вяроўку, якая цягнулася ўверх, у цемру. Выратавальнік зрабіў другі каментар па рацыі, а затым цела пачало спускацца, калі тыя, хто быў наверсе, апусцілі вяроўку. Ён адштурхнуўся ад скалы і затым апынуўся на адкрытым прасторы ля ўваходу ў пячору.
  
  
  
  'Спыніцеся, калі ласка, у паўметры ад зямлі", - крыкнуў не спраўдзіліся. Ён павярнуўся да Сэвиджу і Лейтону. "Я хачу праверыць звязкі і корпус, перш чым здымаць вага'.
  
  Труп саслізнуў уніз, павольна круцячыся, пакуль Лейтон не змог працягнуць руку і ўтрымаць яго. Выратавальнік берагавой аховы спусціўся па асобным тросе, а затым отстегнулся і выскачыў вонкі.
  
  'Вау!' Лейтон закрычаў.
  
  Цела перастала апускацца, ступні былі ўсяго ў некалькіх сантыметрах ад зямлі. Не спраўдзіліся ступіў наперад. Лейтон ўсё яшчэ утрымліваў цела нерухома.
  
  'Яна памерла не ад таго, што яе павесілі", - сказаў не спраўдзіліся праз некалькі секунд пасля агляду шыі жанчыны. 'Глядзіце, ёсць прыкметы таго, што выкарыстоўвалася асобная лігатура. Паглядзіце на меткі тут і тут, на шыі, значна ніжэй таго месца, дзе знаходзіцца пятля. Патолагаанатам працягнуў руку і асцярожна прыўзняў павека. 'Так, петехии прысутнічаюць. Акрамя таго, субконъюнктивальное кровазліццё. З пункту гледжання непрафесіяналы, вочы крывава-чырвоныя. У склере лопнулі капіляры.'
  
  'У сэнсе? - Спытаў Сэвідж.
  
  'Была барацьба'. Не спраўдзіліся апусціў павека, а затым зноў апусціў руку да шыі, дзе віднеліся чырвоныя лініі. 'Паглядзі на гэтыя драпіны. Зроблена не забойцам, а ахвярай у дарэмнай спробе аслабіць павязку. Бедная жанчына адчайна супраціўлялася. '
  
  
  
  'Божа'. Сэвідж думках вярнулася да таго моманту, калі на яе саму напалі ў гаі, думаючы пра тое, як ёй пашанцавала. 'Лагічна, што яе не забілі тут. Любая барацьба на вяршыні скалы была б вельмі небяспечнай.'
  
  'І да таго ж у цемры", - дадаў Лейтон. 'Мне б і ў галаву не прыйшло танцаваць там, наверсе, незалежна ад таго, жывая ахвяра ці мёртвая'.
  
  'Не,' сказаў Сэвідж. Яна зноў паглядзела ў цемру, думаючы пра мужчыну, якога бачыла падчас свайго першага візіту ў коув. 'Ён ведаў гэты раён. Яму, вядома, давялося б правесці разведку, перш чым спускаць цела ўніз. Адтуль, зверху, вы ніколі б не даведаліся, дзе знаходзіцца пячора. На мой погляд, той факт, што цела было павешана ля ўваходу, не быў супадзеннем.'
  
  'Паведамленне? Не спраўдзіліся павярнуўся да Сэвиджу. 'Выкарыстоўваючы цела як свайго роду маркер?
  
  'Джэйсан Колдуэлл быў забіты Фрэнкам Паркерам ля ўваходу ў пячору. Сын Паркера, Брэндах, відавочна, быў настолькі ўзрушаны тым, што адбылося тут, у Соар-Мілі-Коув, што цяпер вымушаны пакінуць такую подпіс. Гэта таксама можа паказваць на тое, што хлопчык, кінуты ў тунэлі, мае важнае значэнне, а тунэль падвойваецца для пячоры.'
  
  'Я думаў, у цябе не так шмат часу на такога роду псіхалагічную балбатню?' Сказаў Не Спраўдзіліся. 'Не тое каб я сцвярджаў, што ты няправы. Па-мойму, гучыць вельмі праўдападобна. 'Не спраўдзіліся вярнуўся да цела. 'Аднак у дадзены момант мы павінны мець справу з фактамі ў тым выглядзе, у якім яны ў нас ёсць. Давайце апусцім цела.
  
  Двое афіцэраў Лейтона паклалі мяшок для трупа на падлогу. Берагавая ахова аддала яшчэ адзін загад па рацыі, і цела саслізнула яшчэ трохі ўніз. Крыміналісты паднялі труп і асцярожна паклалі яго па-над мяшка. Не спраўдзіліся нахіліўся і выдаткаваў пару хвілін на агляд цела.
  
  
  
  Патолагаанатам паківаў галавой. 'Думаю, на дадзены момант я ўбачыў дастаткова. Больш падрабязна мы абследуем яе ў моргу. А пакуль давайце закрыем сумку і вернем гэтай беднай жанчыне хоць крыху годнасці.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік трыццаць трэцяя
  
  Зліць ляжыць у алтарнай пакоі, прывязаны да алтара. Усё гатова да адпраўкі. Пастух кажа яму апошнія некалькі слоў, але ён крычыць, зусім не слухаючы. Пастыр выходзіць з пакоя і закрывае цяжкую металічную дзверы. Зашчапка пстрыкае і замыкаецца сама. Вось. Зліць цяпер у бяспекі, гатовы паўстаць перад Богам і атрымаць адпушчэнне ўсіх сваіх грахоў.
  
  Пастыр накіроўваецца ў дыспетчарскую. Ён перасякае пакой і плюхается ў крэсла. На адным з манітораў алтар буйным планам, галава і плечы Зліць запаўняюць кадр. У мужчыны з рота ідзе пена, сліна сцякае па яго шчацэ і запасіцца на бліскучай паверхні пад ім. Пастух назірае пару хвілін і правярае, ці ўсё ў парадку. Зліць цяпер нешта лапоча, молячы захаваць яму жыццё і плачучы, як дзіця.
  
  Пара пачынаць.
  
  Пастух ўстае і накіроўваецца да выхаду з дыспетчарскай. Ён спыняецца ў калідоры. Кажа Брэндах Паркер. Пастух не можа паверыць у тое, што чуе. Мужчына просіць прабачэння.
  
  'Гэта няправільна", - кажа Паркер. 'Ваш план недасканалы. Ён заснаваны на недакладнасцях'.
  
  Пастух стаіць нерухома і глядзіць на Паркера. Так не пойдзе. У яго няма часу выслухоўваць бездапаможныя апраўдання. Яму трэба ісці далей і мець справу з Зольлю.
  
  
  
  'Ты назіраў за жорсткім абыходжаннем і нічога не зрабіў", - кажа Пастух. 'Там, у бухце, ты забіў Джэйсана Колдуэла. Ты павінен пакутаваць ад наступстваў гэтак жа, як і Цім Бенедыкт. Сапраўды гэтак жа, як неўзабаве гэта зробіць Пэры Зліць.'
  
  'Я не забіваў Колдуэла", - кажа Паркер. 'Паліцыя арыштавала майго бацькі за гэта злачынства. Вы ўзялі не таго чалавека'.
  
  'Зразумела. Пастух абдумвае словы Паркера. Усе гэтыя гады ён лічыў Брендена вінаватым. Гэта тое, аб чым яму трэба падумаць. Ён не можа проста разбурыць будынак, які ён пабудаваў, і выкінуць дзесяцігоддзі нянавісці. 'Вы павінны зразумець, што вас па-ранейшаму абвінавачваюць у тым, што вы нічога не сказалі, у тым, што вы баязлівец, як і іншыя. Калі б ты ўстаў, каб цябе палічылі, усё магло б быць зусім па-іншаму.'
  
  'Няма. Міністру ўсё роўна б гэта сышло з рук. Такія людзі заўсёды так робяць і заўсёды будуць. Мяне б збілі. Магчыма, я нават апынуўся б пахаваным у склепе, як Джэйсан. Акрамя таго, я быў усяго толькі дзіцем. Дзіцем. Нельга вінаваціць дзяцей за дзеянні дарослых. Дзеці не могуць спыніць вайны або што-то ў гэтым родзе.'
  
  'Дакладна. Пастух пампуе галавой. Ён разумее, да чаго ўсё гэта хіліцца. 'Павінен сказаць, ты перамяніў тон з тых часоў, як мы размаўлялі ў апошні раз.
  
  'Так. З тых часоў, як мяне наведала паліцыя, я перадумаў. Яны прымусілі мяне ўбачыць, што я невінаваты ва ўсім гэтым. Я такая ж ахвяра, як Джэйсан, як Ліам і астатнія.
  
  'Ахвяра? Пастух ківае і на імгненне схіляе галаву. 'А гэтыя іншыя, ты маеш на ўвазе хлопчыкаў, ці не так?
  
  'Так, вядома. Хлопчыкі ні ў чым не вінаватыя. Пакутуюць маленькія дзеці.
  
  'Пацярпі трохі...' Цяпер Паркер бярэ печыва, думае Пастух. Хто тут у нас рэлігійны эксперт? Ён пампуе галавой. 'Не, яны не вінаватыя. Але Цім Бенедыкт? Вы ўхвалілі тое, што з ім здарылася?'
  
  
  
  'О, так. Вельмі. Паркер усміхаецца. - Ён заслужыў усё.
  
  'А што наконт Пэры Зліць?
  
  'О, ён быў привилегирован, ці не так? Не ў прытулку. Я не думаю, што ў яго ёсць якое-небудзь апраўданне, таму ён усё роўна павінен паўстаць перад алтаром. Ён усё роўна павінен быць пакараны'.
  
  'Цікава. Пастух ківае. 'А канстэбль Хардин? Што з ім?
  
  'Я сапраўды не магу зразумець, чаму вы не прывялі яго сюды.
  
  'Ты не можаш зразумець...' Пастух бурчыць пра сябе. Пыху гэтага чалавека. "У мяне быў план прывесці яго сюды, але ты ўмяшаўся, ці не так? Ты так усхвалявала, што я не ўпэўнены, што гэта наогул магчыма.
  
  'Ну, тады я хацеў спытаць, ці можна мне мець з ім справу?
  
  'Ты?'
  
  'Так'.
  
  'Але гэта азначала б вызваліць вас. 'Пастух пільна глядзіць на Паркера. 'І хоць паліцыя, магчыма, і зняла з вас абвінавачванне ў забойстве Джэйсана Колдуэла, ёсць і іншыя вашы дзеянні, якія варта прыняць пад увагу.
  
  'Але яны вас не тычацца, ці не так? Паркер зноў хмыліцца. 'Яны, як бы гэта сказаць, па-за вашай кампетэнцыі?
  
  'Па-За межамі майго ...' Пастуху не вельмі падабаецца тон Паркера, але мужчына фактычна правоў. У абавязкі Пастуха ўваходзіла прыцягнуць да адказнасці трусаў, якія маюць дачыненне да жорсткаму звароту ў дзіцячым доме, і пакараць забойцу. Як толькі гэта было зроблена, задача была выканана. 'Так, я мяркую, тэхнічна вы маеце рацыю.
  
  'Так вызвалі мяне, і я разбяруся з Хардином. Калі ў мяне будзе магчымасць, я разбяруся і з бацькам.
  
  
  
  'Хай будзе так. 'Пастух зноў схіляе галаву. Ён не хоча зноў бачыць гэтую дурнаватую ўхмылку. 'Але прэч адсюль, пакуль я не перадумаў.
  
  Пастыр сыходзіць па калідоры ў бок алтарнай пакоі. Справа ад дзвярэй у пакой на сцяне вялікая чырвоная кнопка ў форме грыба. Ён падымае руку да кнопкі і кладзе далонь на круглявую паверхню.
  
  Словы Брендена Паркера глыбока выбілі яго з каляіны. Гэты чалавек, па-відаць, невінаваты, і ўся цяжкая праца Пастуха аказалася бессэнсоўнай. У апошнія некалькі месяцаў ён адчуваў, што яго цягне туды-сюды, калі ён спрабаваў прымірыць два бакі сваёй псіхікі. Добрую і дрэнную. Светлую і цёмную. Алтар быў спраектаваны так, каб быць вышэйшым арбітрам у гэтым пытанні, але Бог па якой-то таямнічай прычыне, падобна, не звяртае на гэта ўвагі. На адзін жудасны, богохульствующий момант Пастух задаецца пытаннем, ці сапраўды Бог існуе, калі ўсё, што існуе, - гэта сусвет верцяцца атамаў. Здаецца, што такія людзі, як Фрэнк і Брэндах Паркер, як міністр, кіруюць светам, пакідаючы такіх людзей, як Шэпард, нямоглымі прымаць якія-небудзь значныя рашэнні.
  
  Гнеў закіпае ў ім. Ён не дазволіць гэтаму здарыцца. Ён не дазволіць Брендену Паркеру вырашаць, як гэта скончыцца. Ёсць адна маленькая рэч, якую ён можа зрабіць. Ён можа адмовіцца прытрымлівацца паслання Паркера. Ён пакіне Зліць у жывых. Апошняя жартбудзе не над ім.
  
  Ён прыбірае руку з кнопкі, паварочваецца і сыходзіць ад дзвярэй, усведамляючы, што яго жыццё Пастуха скончана.
  
  Я зноў пачынаю пісаць. Ды, зноў! На гэты раз прайшлі не месяцы, а гады і гады і гады. Прэзідэнт-каўбой даўно мёртвы, як і Нэльсан Мандэла. Футбольная зборная Англіі не моцна палепшылася, але некалькі гадоў таму Вялікабрытанія сапраўды праводзіла Алімпійскія гульні ў Лондане. Мы выступілі даволі нядрэнна.
  
  
  
  Хоць некаторыя рэчы не мяняюцца. Я ўсё яшчэ тут. Проста. Гэта была барацьба за выжыванне, але, думаю, мама дапамагла мне справіцца. Яна ўзяла мяне жыць да сябе ў раскошны загарадны дом. Я падазраю, што частка грошай на куплю дома паступіла ад Бэнтлі. Дарэчы, пра Бэнтлі: ён памёр ад сардэчнага прыступу ў напярэдадні Калядаў 2001 года. Як ні дзіўна, ён знаходзіўся з візітам у ахоўным аддзяленні для хлопчыкаў, дзе быў апекуном, калі гэта здарылася.
  
  Бацька быў зламаны пасля закрыцця прытулку. Ён сышоўся з Эдыт Бикелл, ахмістрыняю, і стаў яшчэ больш рэлігійным. Спачатку я сустракаўся з ім час ад часу, але кожны раз, калі мы сустракаліся, ён наўздагад цытаваў велізарныя урыўкі з Бібліі. Мы не размаўлялі ўжо шмат гадоў, хоць я сапраўды думаю, што яго перакананні ў якой-то ступені перадаліся і мне.
  
  Мама з усіх сіл старалася папоўніць недахоп любові ў мае першыя дні. Адважуся сказаць, што яна занадта шмат няньчылася са мной, таму што мне было цяжка жыць без яе. Наладжваць адносіны заўсёды было складана з тых часоў, як Джэйсан памёр, а мама і Ухмыляющийся былі маімі адзінымі сябрамі. Я на нейкі час з'ехала, але калі яна захварэла, я вярнулася, каб прыглядаць за ёй. Я думаю, што раніцу, калі яна памерла, было пачаткам усіх маіх непрыемнасцяў.
  
  Хопіць аб мінулым, дзе мы зараз знаходзімся?
  
  Што ж, гэта было вар'яцтва, сапраўды вар'яцтва, і я быў заняты, заняты, заняты. Сёння рана днём я пайшоў пабачыцца з бацькам. Я хацеў ведаць, што адбываецца, што ён сказаў паліцыі, але бацькі там не было, яго арыштавалі. Эдыт, сука, вядома, абвінаваціла мяне. Яна пачала размаўляць, трызніць і казаць Богу ўсякія гадасці пра мяне. Што ж, я не мог гэтага дапусціць, і неўзабаве яна ўжо ляжала тварам уніз на падлозе, а мой рэмень быў у яе на шыі. Барацьба, барацьба, барацьба. Цягні, цягні, цягні. Яна размахвала рукамі і дрыгала нагамі добрых пару хвілін, перш чым здалася. Яна мне ніколі не падабалася. Яна заняла месца маёй маці і настроіла майго бацькі супраць мяне. Увогуле, я заштурхаў яе ў машыну і адвёз у бухту. Я прывязаў яе і выкінуў з машыны. Пасля гэтага я паспяшаўся назад у Айвибридж, каб забраць сее-якое рыштунак, і вось тут-то ўсё і пачалося па-сапраўднаму.
  
  
  
  Бачыце, гэты дзівак высочваў людзей, якія былі адказныя за тое, што не казалі аб жорсткім абыходжанні ў доме састарэлых. Відавочна, я адзін з іх!!! Я зайшоў у сваю спальню, і гэты псіх ўдарыў мяне электрашокам, адвёў у сваё таемнае прытулак і пагражаў замучыць да смерці. Сітуацыя выглядала змрочнай, пакуль я не сказаў яму, што я зусім невінаваты.
  
  У гэтым няма асаблівага сэнсу, як я магу быць цалкам невінаваты? Я забіў Джэйсана Колдуэла, ці не так?
  
  НЕ, я ГЭТАГА НЕ РАБІЎ!!!
  
  Бачыце, раней прыходзілі двое паліцэйскіх. Яны хацелі ведаць усё аб дзіцячым доме і аб тым, што там адбывалася. Я распавёў ім усё, што ведаў. Усе аб Бэнтлі, майго бацьку і іншых. Я нават расказала ім пра ночы ў бухце і аб тым, як я парэзала Джэйсана сваім нажом. Да таго часу, як бацька вярнуўся, ён быў мёртвы. Карацей кажучы, я прызналася ў забойстве Джэйсана Колдуэла.
  
  Яны былі вельмі спачуваючымі і сказалі, што я не павінен вінаваціць сябе. Яны нават не арыштавалі мяне. Неверагодна!
  
  Такім чынам, вернемся да психу. Я змог растлумачыць яму, што я больш не знаходжуся ў кадры. Фактычна, я быў невінаваты ў вачах закона. Ён быў занепакоены іншымі маімі дзеяннямі, але я настойваў на сваім. Сказаў, што яго роля заключалася толькі ў расследаванні злачынстваў у Вудленд-Хайтс. Ён купіўся на гэта! Што было поспехам. На шчасце, паліцыя не ведае аб гэтых іншых дзеяннях і праўдзе пра Джэйсане і Лиаме. НОВЫЯ Джэйсан і Ліам. Яны не разумеюць, што гэта я выкраў Джэйсана і закапаў яго ў скрынцы ў зямлі, і яны не ведаюць аб тым, што пайшло жудасна няправільна. Аб тым, як я гуляла ў гульню з Ліамам, прымушаючы яго распранацца і пакрываць сябе тлушчам, а затым цвяліла яго сваім нажом. Як толькі я парэзала яму рукі, ён не пераставаў крычаць. Я паспрабаваў растлумачыць яму, што гульня была проста выдумкай, рэканструкцыяй чаго-тое, што адбылося шмат гадоў таму. Я сказаў яму, што мы ўсё яшчэ можам быць сябрамі, але ён не захацеў слухаць, і я паваліў яго на зямлю. Затым я выкарыстаў свой рэмень, каб заткнуць яму рот назаўжды, зацягваючы яго ўсё тужэй і тужэй (магчыма, я навучыўся гэтаму, назіраючы за Бэнтлі). Шчыра кажучы, прыліў сілы не быў падобны ні на што іншае, што я адчувала, так што, калі новы Джэйсан не хоча быць маім сябрам ... Што ж, ёсць срэбнае воблака.
  
  
  
  На самай справе, два срэбных аблокі. Бачыш, паліцыі ўдалося знайсці маё таемнае месца, і яны скралі ў мяне Ухмыляющегося. Я вельмі па ім сумую. Я думаў, што новы Джэйсан ўмяшаецца і стане сапраўдным сябрам, але гэта не зусім спрацавала. Такім чынам, я падумаў, чаму б не стварыць НОВАГА Ухмыляющегося ?!!! Ухмыляющийся ніколі не спрачаўся, ніколі не пярэчыў, ніколі не ўпадаў у шаленства. Ён ніколі, ні разу не тыцнуў мяне ў вока вострай палкай. Ён заўсёды ўважліва слухаў, і я пачынаю думаць, што ён быў лепшым сябрам, які мог быць у хлопчыка. Я не думаю, што задача будзе складанай. Спачатку рэмень, потым піла, а потым вялікая рондаль. Так, менавіта так! У хлопца больш няма шанцаў, я вырашыў, што НОВЫ Джэйсан будзе НОВЫМ УХМЫЛЯЮЩИМСЯ!
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Трыццаць чацвёртая
  "Матыка", Плімут. У чацвер, 29 кастрычніка. 6.31 раніцы.
  
  Райлі намацаў свой мабільны, каб заглушыць гудзенне будзільніка. З усіх сіл спрабаваў зразумець, чаму гэтая чортава штуковіна не затыкается.
  
  'Дарыус? З цемры побач з ім прагучаў голас Джулі. 'Гэта дзверы, любімы, а не твой тэлефон.
  
  Райлі строс з сябе сон і падняўся з ложка. Ён схапіў свой халат з зваротнай боку дзверы і накіраваўся па калідоры. Ён адкрыў ўваходныя дзверы.
  
  'Добрай раніцы, сэр. 'Эндэрс. Адна рука збіраецца зноў націснуць на званок, у іншы трымае недоеденный піражок. - Прабачце, што так рана.
  
  'Рана? Бо яшчэ нават не позна, ці не так?
  
  'Шэсць трыццаць. Інспектар Дэвіс даслаў мяне за вамі.
  
  'Дэвіс? - перапытаў я.
  
  'Так, сэр. 'Эндэрс працягнуў лісток паперы. 'Вам знаёма рэчыва ў бочках? Учора Лейтон атрымаў вынікі. Хімікаты з абодвух плытоў ідэнтычныя. Яны ўяўляюць сабой фосфорорганическое злучэнне, у дадзеным выпадку авечы соус.'
  
  'Значыць, бочкі прывозяць з фермы. Ты ведаеш, колькі ферм у Дэвону, Патрык?
  
  
  
  'Шмат. Але нам крыху дапамагла кампанія па ахове здароўя жывёл, у якой працаваў Зліць. Відавочна, як толькі Лейтон даведаўся, што мае справу з авечкагадоўляй, ён звязаўся з імі. Па словах Лейтона, іх хімікі старанна працавалі ўсю ноч, і яны вызначылі марку як адну з сваіх. Больш таго, паколькі формула змянілася, ім удалося ўдакладніць нумар партыі. Апошняя пастаўка адпаведнай партыі была праведзена больш чатырох гадоў таму.'
  
  Райлі ўзяла лісток паперы. Спіс адрасоў у дзве калонкі. Не больш за дзесяць.
  
  'Іх маглі выкрасці або атрымаць па наводцы, што заўгодна.
  
  'Так. 'Эндэрс паказаў на ліст паперы. 'Але той, хто захапіў Пэры Зліць, захапіў таксама Брендена Паркера, а Паркер ведае, дзе Джэйсан Хобб. Дэвіс лічыць, што варта паспрабаваць, і, улічваючы ваш досвед працы ў Агроотряде, ён лічыць, што вы як раз падыходзіце для гэтай працы.'
  
  Сэвідж нарэшце забраўся ў ложак каля паловы на трэцюю ночы, калі ў бухце пачаўся прыліў, і далейшыя судовыя экспертызы былі адкладзеныя. Крыміналісты планавалі агледзець мясцовасць на вяршыні скалы з першымі прамянямі сонца, але ў цемры, з-за волкасці пад нагамі, яны таксама адмовіліся ад гэтай задумы.
  
  На наступную раніцу да дзевяці яна была ў пастарунку і паскардзілася Калтеру, што амаль не спала.
  
  'Спіш? - Спытаў Калтер. 'Табе варта спытаць аб гэтым Джона Лейтона. Відавочна, ён не спаў усю ноч.
  
  Калтер быў правоў.
  
  'Заняты, як пчолка", - сказаў Лейтон, калі яна патэлефанавала яму. 'Нам трэба тэрмінова пагаварыць з Хардином і астатнімі. Кулён, Лакуна і Кальдера.'
  
  Дваццаць хвілін праз гэта ўсё, што ў іх было. Спешна скліканая нарада ў пакоі для брыфінгаў. Усе прысутныя выглядалі выжидающими. Хадзілі чуткі, што Лейтон ўсю ноч напралёт закрываў вочы. Ён не толькі знайшоў доказы, якія маглі б дапамагчы знайсці Пэры Зліць, але і зрабіў важны крок да раскрыцці ўсіх трох спраў.
  
  
  
  'Такім чынам, хлопцы,' сказаў Хардин, поўны жыцця і значна больш жыццярадасны, чым напярэдадні ўвечары. - Вы ўсе ведаеце, што адбылося падзея. На дадзены момант мы не зусім ўпэўнены, што гэта значыць. Падводзячы вынік таго, што мы ведаем на дадзены момант: учора інспектар Сэвідж усталяваў, што Брэндах Паркер з'яўляецца найбольш верагодным падазраваным у справе Ліама Клафа / Джэйсана Хобба. На жаль, Паркер прапаў без вестак, відавочна, выкрадзены тым жа чалавекам або асобамі, якія забілі Ціма Бенедыкта і выкралі Пэры Зліць. Брэндах Паркер - сын Фрэнка Паркера. Паркер-старэйшы кіраваў домам Вудленд-Хайтс і, як мы мяркуем, забіў Джэйсана Колдуэла яшчэ ў 1988 годзе. Зліты ў той час жыў у суседняй вёсцы, а Бенедыкт быў мясцовым вікарыем. Акрамя таго, мінулай ноччу мы выявілі цела Эдыт Паркер – мачахі Брендена Паркера – у Соар-Мілі-Коув. Але ёсць яшчэ сёе-тое. Джон?'
  
  'Дзякуй. Лейтон ўстаў. Ён падышоў да белай дошцы, да якой прымацаваў некалькі фатаграфій. 'Падводзячы вынік выніках судова-медыцынскай экспертызы, вось што нам вядома: у склепе ў Вудленд-Хайтс мы выявілі доказы таго, што там было пахавана цела. Мы выявілі толькі фрагмент пятай плюсневой косткі, але ён адпавядаў шкілету, які пазней быў знойдзены ў суседняй гаі. У шкілеце адсутнічалі раней згаданая плюсневая костка і мезенец. Шкілет, верагодна, быў выкапаны з склепа ў Вудленд-Хайтс пару месяцаў таму і перапахаваны ў гаі. Аднак у гаі мы таксама знайшлі нядаўна отрубленный палец, які, як мы цяпер ведаем, належаў Джэйсану Хоббу. Атрымаўшы таксама вынікі сямейнай ДНК, я магу пацвердзіць, што шкілет належыць іншаму Джэйсану, Джэйсану Колдуэллу. Пакуль што ўсе са мной згодныя? '
  
  
  
  Лейтон зрабіў паўзу, каб інфармацыя осмыслилась. Некалькі дэтэктываў паківалі галовамі, не ў сілах зразумець. Большасць кивнуло. Лейтон агледзеў пакой, затым падышоў да стала і ўзяў адзін з сваіх пакетаў polygrip. Унутры было што-то, якое нагадвае маленькую карычневую галінку.
  
  - Зараз пераходзім да аперацыі "Кальдера". Сяржант Райлі агледзеў плыт, які мы знайшлі ў Дженниклиффе, і дастаў костачку маленькага пальца і лапік скуры з біблейскімі надпісамі на ім. Скура на самай справе была з вобласці галавы, скальп.'І зноў Лейтон спыніўся. Ён працягнуў руку, узяў іншы пакет з полигрипом і памахаў ім вакол. 'Зараз я магу сказаць вам, што скура ў гэтым мяшку і косткі ў іншым належаць шкілету, які мы знайшлі ў гаі недалёка ад Вудленд-Хайтс.
  
  На некалькі секунд запанавала цішыня, а затым пакой выбухнула, усе загаварылі разам і перакрыквалі адзін аднаго. Жэстыкуляваць рукі і паказвалі пальцамі, і Хардину заставалася стукнуць кулаком па стале і навесці ў зале парадак.
  
  'Ўвагу на прыз, людзі, увагу на прыз!' Хардин зноў стукнуў па стале, на гэты раз па разу за кожнае расследаванне. "Кулён!' Бах. 'Chelsea!' Бах. "Кальдера!' Бах.
  
  На імгненне Сэвідж падумала, што яе калегі-дэтэктывы маглі б паўтарыць адрывісты выбух Прызнаннем як свайго роду дзіўны баявы кліч або футбольную вокліч, але яны гэтага не зрабілі. Замест гэтага на імгненне запанавала маўчанне, перш чым усе зноў загаварылі.
  
  Колльер заўважыў Сэвідж і бачком падышоў да яго. 'Што ж вы тады думаеце, мэм? - спытаў ён, перекрикивая шум. - Што, чорт вазьмі, задумаў гэты хлопец з плытом?
  
  'Гарэт, у мяне ўсе яшчэ кружыцца галава. Я спрабую разабрацца ў наступствах.
  
  'Я таксама, але я думаю, што гэта працэс. Усё пачалося з дэманстрацыі плыта ў Дженниклиффе. Манекен быў знявечаны, а ў скрынцы былі пакінутыя доказы. А менавіта скура і косці. На руцэ манекена таксама было выразана некалькі набораў ініцыялаў, якія адпавядалі ініцыялах Ціма Бенедыкта, Пэры Зліць і Брендена Паркера. Іх усіх прымушаюць расплачвацца за тое, што адбылося яшчэ ў 1988 годзе, калі яны трое былі звязаны з дзіцячым домам.'
  
  
  
  'Але там было чатыры набору ініцыялаў, так?
  
  'Ага. Сухоты, ПС, СН і ПЕКЛА.
  
  Сэвідж павольна кіўнула, задумаўшыся на імгненне. Затым яна дастала свой тэлефон і адкрыла доступ да сваіх тэкставых паведамленнях. Яна вылучыла адно, якое атрымала мінулым вечарам, і паказала Кольеру.
  
  Тэрмінова. Патэлефануй мне зараз. Гл.
  
  'Ч.? - Перапытаў Колльер. 'Ад каго гэта было?
  
  'Ён. 'Сэвідж павярнуўся і паглядзеў праз пакой туды, дзе старшы сяржант размаўляў з Джонам Лейтоном. 'Конрад Хардин.
  
  Пасля брыфінгу Сэвідж паспрабавала расказаць Хардин аб сваіх трывогах. DSupt нічога гэтага не хацела чуць. Ён сказаў, што, вядома, быў мішэнню, але якое гэта мела значэнне ў агульнай схеме рэчаў? Праблемай былі хлопчыкі. Хлопчыкі ў мінулым і хлопчыкі ў гэтым. Нішто не павінна адцягваць іх увагу ад гэтага.
  
  Раздражнёная, яна пакінула Колльера разбірацца з забеспячэннем некаторай абароны Прызнаннем і яго бліжэйшых сваякоў і накіравалася ў свой офіс. Яна сядзела і глядзела на экран свайго тэрмінала, на якім была адкрыта маса дакументаў. Карты, крымінальныя зводкі, профілі падазраваных, артыкулы ў прэсе за даўнія гады. Нягледзячы на аптымізм, выкліканы раней напружанай працай Джона Лейтона, яна заставалася песімістычны. Яна спрабавала чапляцца за нейкую надзею, што сітуацыя скончыцца добра, што яны знойдуць Джэйсана Хобба, але чым даўжэй ён заставаўся зніклым без вестак, тым больш малаверагодным здаваўся такі зыход.
  
  
  
  Яна вывела на экран карту і зрабіла панарамаванне. Павялічыла пару месцаў. Яна паняцця не мела, што шукае. Натхненне. Цуд. Нейкая зачэпка адносна таго, дзе Брэндах Паркер мог схаваць хлопчыка.
  
  'Мэм? Незнаёмы ёй малады канстэбль пастукаў і зазірнуў у дзверы. 'Да вас хлопец. Нейкі барадаты валацуга ў паліто. Пахне рыбай. Адмаўляецца гаварыць ні з кім, акрамя вас. Кажа, што гэта важна. Я змясціў яго ў пакой унізе.'
  
  'Угу. 'Сэвідж кіўнула, слухаючы вполуха, яе думкі ўсё яшчэ былі занятыя пошукам Джэйсана. 'Добра, дзякуй.
  
  Спусціўшыся ўніз, яна выявіла свайго наведвальніка ў пакоі для допытаў, і, калі яна адкрыла дзверы, адчула пах рыбы. Як і сказаў акруговай пракурор, мужчына быў апрануты ў велізарнае чорнае паліто і зарос густой барадой, якая закрывала кожны цаля ніжняй паловы яго асобы. Ён сядзеў па адзін бок стала з кубкам гарбаты ў сваіх агромністых руках, перад ім стаяла талерка, на якой не было нічога, акрамя некалькіх дробак печыва.
  
  Гэта быў хлопец з плавучага дома ў Торпойнте, Лары якой-то там.
  
  'Містэр...' Сэвідж не мог успомніць прозвішча гэтага чалавека.
  
  'Я табе ўжо казаў, мяне клічуць Лары. Лары Лобстараў.
  
  'Лары, ды. Сэвідж падышоў да стала і сеў. Побач стаяла жудасная смурод. Рыба, салярка і трюмных вада з лёгкім прысмакам тытуню. 'Што я магу для вас зрабіць?
  
  'Бачыў, як вы, хлопцы, шукалі хлопца,' сказаў Лары. 'Дартмур. Узбярэжжы. Вусця рэк. Якой-то вар'ят вырадак напампаваў вас, як курыцу, захраслі ў рондалі, ці не так? Не можаце знайсці выхад, ці не так? У пастцы.'
  
  'Джэйсан? Сэвідж спрабавала дыхаць ротам. 'Ты што-небудзь ведаеш?
  
  
  
  'Прылівы - гэта тое, што я ведаю. Лары паставіў кубак і паднёс руку да галавы. Пастукаў сябе па правым скроні. 'Той першы плыт. Той, што знайшлі ў Дженниклиффе. Я шмат гадоў працую ў гэтых водах і кажу вам, што, хутчэй за ўсё, яно прыйшло з ракі Эрме.'
  
  'Гэта магло быць, адкуль заўгодна, Лары", - сказаў Сэвідж, думаючы, што мужчына даведаўся месцазнаходжанне з рэпартажаў аб другім плоте, тым, на якім быў Цім Бенедыкт. 'Акрамя таго, Эрме у дзесяці мілях на ўсход. Я не бачу, каб плыт дрэйфаваў так далёка. Гэта цікавая тэорыя, але...
  
  'Не тэорыя, а факт. 'Лары зноў пацягнуўся за кубкам і зрабіў глыток, кроплі гарбаты засталіся ў яго на барадзе, калі ён паставіў кубак. 'Адзін з маіх буйко зразае якая праходзіць міма яхта, я дакладна ведаю, дзе яго знайсці. Віры, плыні, парывы, прыліўныя плыні. Яны штурхаюць туды-сюды, ў той бок. Здаецца выпадковым, але, у рэшце рэшт, акіянограф могуць нанесці іх на карту на гады наперад. А другі плыт, які быў на Эрме, ці не так? '
  
  'Так, але чалавеку не ўдалося запусціць яго. Ён так доўга збіраў дэталі, што ў яго скончыўся час, і апарат выкінула на пясчаную водмель.
  
  'Вось тут ты і памыляешся.
  
  'Містэр ... Лары. Я ўпэўненая, што ў вас добрыя намеры, але сёння нас прымусілі прыйсці сюды. Сэвідж намагалася быць ветлівай, але ёй трэба было пазбавіцца ад Лары і вярнуцца да працы. Яна не ведала, навошта ён прыйшоў. Магчыма, яму было самотна. 'Цяпер нас турбуе Джэйсан Хобі, а не прылівы і адлівы.
  
  'Вядома, дзяўчынка, але ты глядзіш, а не слухаеш. Я сказаў, што ты ў пастцы. Як хлапчук. Разумееш, амар. Небарака нюхае прынаду, а потым згортвае не туды. Спрабуе даць задні ход, толькі так працуе рондаль, што ён не можа знайсці выхад. Рондаль з лобстараў ў адну хвіліну, рондаль для варэння ў наступную. '
  
  'Лары, калі ў цябе ёсць нейкая інфармацыя, то, калі ласка, перастань гаварыць загадкамі. У адваротным выпадку я мог бы звярнуцца ў сацыяльную службу, каб табе дапамаглі. Ты не павінен жыць на гэта...
  
  
  
  'Да чорта сацыяльныя службы! Купка прыдуркаў, большасць з іх. І дапамога патрэбна не мне, а табе.
  
  'Я?'
  
  'Гарачая вада становіцца ўсё гарачае. Рыхтую цябе, каб ты стала прыгожай і пяшчотнай.
  
  'Лары, я...
  
  'ХЛАПЧУК! ДЖЭЙСАН! 'Лары махнуў рукой над сталом, злавіў кружку і адправіў яе ў палёт. Гуртка ўпала на падлогу і разбілася на некалькі кавалкаў, чай распляскалася паўсюль. Лары паківаў галавой і зморшчыў нос. 'Прабач. Спрабую табе сказаць, ці не так? Я магу выцягнуць цябе з бяды. Я ведаю, дзе ён.
  
  Сэвідж ўтаропіўся на Лары. Звярнуў увагу на чорны плашч, вымазанный рыбіным тлушчам. Густую бараду. Правую руку – тую, на якой не было вялікага пальца, і пальцы, падобныя на клюшні краба, якія рухаліся ўзад-наперад. Як гэты чалавек мог што-небудзь ведаць пра Джэйсане, калі толькі ён не быў непасрэдна датычны да яго знікнення?
  
  Лары міргнуў, гледзячы на яе, і вочы ў яго заблішчалі, як серабрысты пясок на дне каменнага сажалкі.
  
  'Раскажы мне,' папрасіла яна, раптам перастаўшы клапаціцца аб тым, адкуль узялася гэтая інфармацыя.
  
  'Гэты хлопец не спускаў плыт на ваду, калі яго злавілі ў панядзелак раніцай. Ён спрабаваў забраць яго.
  
  'Вярнуць яго? - спытаў я.
  
  'Так. Ці бачыце, ён запусціў яго вышэй па рацэ пасярод ночы. З-за такога дажджу вада паднялася досыць высока. Ён спадзяваўся, што плыт апусціцца, сустрэне прыліў і яго панясе. Толькі прыліў быў недастаткова высокі, і плыт затрымаўся на пясчанай водмелі. Калі яго выявілі, ён быў там, унізе, і разбіраў гэтую штуку на часткі, а не збіраў яе разам.'
  
  
  
  'Так як жа гэта дапаможа нам знайсці Джэйсана?
  
  'Плыт быў спушчаны на ваду з Эрме не проста так, і гэта з-за таго, што знаходзіцца вышэй па плыні. Бачыш, там маці Брендена'.
  
  'Маці Брендена? Вы маеце на ўвазе Дэбары Паркер? Мы зразумелі, што яна мёртвая.
  
  'Жывая ці мёртвая, яна - ключ да ўсяго.
  
  'Як ты—?
  
  'Я ведаю, вось і ўсё. Табе не патрэбныя тлумачэнні "чаму". Табе проста трэба знайсці выхад са становішча, разумееш? Лары падняўся з крэсла. 'Тады, калі мы былі дзецьмі, ён быў вар'ятам Бренденом. Дзіўны, як яго бацька. Думаю, мяркуючы па тым, што ён вытвараў у апошні час з тымі хлопцамі, ён таксама не моцна палепшыўся.
  
  'Лары. Сэвідж таксама ўстаў. 'Заставайся на месцы. Нам трэба атрымаць паказанні.
  
  'Я нідзе не застануся. Лары шоргаў да дзвярэй. 'Я распавёў табе ўсё, што ведаю. Маці, зразумеў? Я буду на сваёй лодцы, калі спатрэблюся.
  
  Рыбак выслізнуў у калідор, пакінуўшы Сэвідж тарашчыцца на пабітую кубак, аскепкі якой былі акружаныя лужынка дымлівага гарбаты. Брэндах Паркер, успомніла яна, шукаў суцяшэння ў цяпле сярэбранага чайніка, які належаў яго маці. У той час яны не ведалі, што яна памерла, і не ведалі гісторыі яе адносін з Бренденом.
  
  Вось і ўсё. Сэвідж павярнулася і выбегла з пакоя. Праз паўхвіліны яна была ў аддзеле па расследаванні злачынстваў і супрацьстаяла Колльеру.
  
  'Дэбора Паркер. Першая жонка Фрэнка Паркера і маці Брендена Паркера, ' прадставілася яна.
  
  
  
  'Хто? Колльер падняў маркер, абараняючыся. Ён павярнуўся да дошкі і прагледзеў спіс імёнаў. 'Няма на радары.
  
  'Няма, таму што яна мёртвая.
  
  'Мёртвы? Колльер паківаў галавой. 'Так да чаго ты клонишь? Прывіды?
  
  'Не, Дэбора Паркер не вернецца. 'Сэвідж паказаў на карту на іншы дошцы. - Але мяне цікавіць тое, што яна пакінула пасля сябе.
  
  Сэвідж патлумачыла Коллиеру, чаго яна хоча, і адправілася на пошукі Калтера. Праз пяць хвілін яна вярнулася з констеблем на буксіры.
  
  'Ну і што?"
  
  'Я ў замяшанні", - сказаў Колльер, памахваючы лістом паперы перад Сэвиджем. 'Я не магу знайсці запіс аб смерці Дэбары Паркер, але ў мяне ёсць яе адрас. Яна жыве за горадам, недалёка ад Модбери.
  
  'Жыцця? Сэвідж запісаў адрас. 'Гэтага не можа быць. Мы знайшлі паштоўку з спачуваннямі ў доме Брендена Паркера.
  
  'Усё роўна. Участак знаходзіцца прама на Эрме, вышэй па плыні ад таго месца, дзе быў знойдзены другі плыт.
  
  'Знайдзі машыну,' сказала яна, паварочваючыся да Калтер і выпроваживая яе з пакоя. 'Нам патрэбныя паліцыя, пошукавая група, Джон Лейтон і яго крыміналісты. Папярэдзьце таксама санітарную авіяцыю, нам можа спатрэбіцца медыцынская дапамога.
  
  'Так, мэм!' Калтер ўжо выцягнуў яе тэлефон, і яна набірала нумары, пакуль яны беглі па калідоры.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік трыццаць Пятая
  Недалёка ад Модбери, Саўт-Хэмс, Дэвон. У чацвер, 29 кастрычніка. 12:38.
  
  Яны імчаліся па А38, большую частку шляху "Сэвідж" перавышаў тону. Пасля двухпалоснага руху ў іх не было іншага выбару, акрамя як ехаць другараднымі дарогамі, і прасоўванне было пакутлівым. Пакуль Сэвідж была сканцэнтравана на тым, каб утрымаць машыну на дарозе, Калтер тэлефанаваў па яе тэлефоне адзін за іншым.
  
  Недалёка ад Модбери Сэвідж павярнуў на маленькую сцяжынку, якая падымалася на схіл пагорка, перш чым спусціцца з стромкага ўзгорка.
  
  'Тут, мэм,' сказаў Калтер.
  
  Сэвідж разгарнуў машыну і выехаў на дарогу, якая вяла праз пару палёў да вялікай хаце. За хатай поле спускалася да лініі дрэў, за якімі віднелася сінь ракі Эрме.
  
  "Магчыма, калі-то гэта месца было домам мясцовага лекара ці адваката", - падумаў Сэвідж. Цяпер ён стаяў закінуты, з разбітымі шыбамі ў вокнах, верандай ва ўсю даўжыню, часткова абваленай з аднаго канца, старым крэслам-пампавалка побач з маленькім чыгунным столікам, укрывшимся пад верандай.
  
  Яны праехалі па дарожцы і спыніліся перад домам. Невялікі ўчастак быў акружаны жалезным плотам, трава на якім была высокай, амаль па пояс. За домам размяшчаўся загон, густа зарослы шчаўем і крапівой, а збоку размяшчаўся фруктовы сад з жилистыми яблынямі, востра нуждавшимися ў абразанні.
  
  
  
  'На малюнку быў намаляваны скрыню, закапаны ў зямлю, так што спачатку праверце тэрыторыю. Сэвідж выскачыў з машыны, калі яны спыніліся. 'Пайшлі.
  
  Яна падбегла да брамы і расчыніла іх. Брукаваная каменем дарожка адзін сябар вышэйшы за правы бок дома. Яна пайшла па дарожцы, Калтер ішоў за ёй.
  
  'Значыць, ты думаеш, ён тут? Джэйсан? - Спытаў Калтер.
  
  'Павінна быць'.
  
  Яны абмінулі дом і па высокай траве накіраваліся да фруктова садзе. Дрэвы атачаў плот з слупоў і жэрдак, а вароты на ўчастак былі адчыненыя. Месцамі трава была вытоптана. Хто-то нядаўна быў тут.
  
  'Там! - Сказаў Сэвідж, паказваючы на ўчастак патрывожанай зямлі, кучу зямлі, усё яшчэ цёмна-карычневай ад вільгаці. Яна падышла да кучы і адчула раптоўны спазм ў жываце, калі ўбачыла дзірку побач. 'Ён быў тут.
  
  Яна паглядзела ўніз, у яму. Сценкі паглыбляліся ў цёмную зямлю, а на дне стаяў вялікі скрыню, прыкладна метр у шырыню, два ў даўжыню і, магчыма, метр у глыбіню.
  
  'Вечка, мэм,' сказаў Калтер, паказваючы на вялікі ліст фанеры з аднаго боку кучы смецця. Побач з фанерай ляжаў кароткі адрэзак трубкі, што-то накшталт вадасцёкавай трубы. 'Госпадзе, я не магу ўявіць, якое было там, у пастцы. Жудасна.
  
  Сэвідж кіўнуў. Некалькі бляшанак кока-колы і абгорткі ад шматлікіх пачкаў печыва і шакаладных батончыкаў былі ссунутыя ў кут. З аднаго боку скрынкі скрозь грубае адтуліну ў фанеры была відаць свежая зямля.
  
  'Але дзе ён цяпер? Сэвідж прыгледзеўся больш уважліва. Адтуліну вяло да суседняга адтуліны, больш вузкім, чым першае. На дне Сэвідж разгледзеў абрысы драўлянага труны, вечка раскалолася і была адсунута ў бок, зверху ляжаў просты драўляны крыж.
  
  
  
  'Мэм? Калтер ўстаў побач з Сэвиджем. 'Калі Джэйсан быў у першай лунцы, то хто ці што было ў гэтым?
  
  'Паняцця не маю, але яму таксама вырылі сёння. Яна паказала на кучу смецця, а затым абвеў позіркам сад. Астатняя трава была высокай і не примятой. 'Тут нічога няма, давай паспрабуем ў доме.
  
  Абышоўшы дом спераду, Калтер спыніўся, калі яна выйшла на веранду. Яна апусцілася на калені на драўляныя дошкі.
  
  'Кроў, мэм. 'Канстэбль паказаў на некалькі цёмных плям каля ўваходных дзвярэй. 'Мяркуючы па ўвазе, свежая.
  
  'Добра,' сказаў Сэвідж. - Давайце паглядзім, што мы зможам знайсці ўнутры.
  
  Калтер кіўнуў, устаў і пацягнуўся да дзвярной ручцы.
  
  'Пальчаткі! - Усклікнула Сэвідж, залазячы ў свой кішэню і выцягваючы пару. 'Вось, вазьмі гэтыя.
  
  'Дзякуй. Калтер узяў пальчаткі і надзеў іх. Затым яна зноў узялася за дзвярную ручку, павярнула яе і адчыніла дзверы.
  
  Перад імі распасціраўся вузкі калідор, справа і злева былі дзверы. Лесвіца вяла на другі паверх з аднаго боку калідора. Калтер увайшоў у дом, Сэвідж рушыў услед за ім. Скразняк з адкрытай дзверы патрывожыў пласт пылу на падлозе, і ў паветры закружыліся парушынкі. У паветры было што-то яшчэ. З задняй частцы дома падымаўся пар.
  
  'Пуста, мэм,' сказаў Калтер. Яна паказала на пакой справа. Голыя дошкі падлогі, старое крэсла-пампавалка, лава манаха, велізарны, але просты камода, некалькі з'едзеныя моллю аксамітных фіранак. 'Проста куча старадаўняй мэблі. Я думаю, той, хто жыў тут, даўно сышоў.
  
  Сэвідж зазірнуў у пакой злева. Там была тая ж гісторыя. Пуста. На сцяне побач з акном, куды скрозь разбітае шкло траплялі кроплі дажджу, облупились шпалеры.
  
  
  
  'Тут хто-то ёсць. Сэвідж панюхаў паветра і паказаў у канец калідора. 'На кухні.
  
  Яна прайшла па калідоры туды, дзе шкляная дзверы былі прыадчынены, па шкле сцякалі кроплі вільгаці. Яна штурхнула дзверы, і яна адкрыла кухню фермерскай дома. Збоку стаяла Ага, з-пад вечка вялікі рондалі з шыпеннем вырываўся пар.
  
  'Асцярожней,' сказаў Сэвідж. - Мы не ведаем, з кім маем справу. Яны могуць быць ўзброеныя электрашокерам. Як бы тое ні было, яны вельмі небяспечныя.
  
  Калтер падышоў да дзвярэй, але за ёй не было нічога, акрамя невялікі каморкі. Яна паціснула плячыма, а затым паглядзела на столь.
  
  'Дакладна, тут нічога няма. Сэвідж паказаў туды, адкуль яны прыйшлі. 'Паспрабуем падняцца на першы паверх.
  
  Яна вярнулася па калідоры да лесвіцы і пачала падымацца. Прыступкі пад яе нагамі пратэстоўцы зарыпелі, але ў астатнім здаваліся роўнымі.
  
  'Яшчэ кроў, мэм. - Кальтер паказала на іншае цёмная пляма, паднімаючыся следам за Сэвиджем па лесвіцы. 'Будзем спадзявацца, што яно не належыць Джэйсану.
  
  Праз кожныя некалькі крокаў было яшчэ адно пляма крыві. На лесвічнай пляцоўцы сцежка паварочвала налева і вяла ў вялікую спальню з двухспальным ложкам.
  
  'Асцярожней, мэм. 'Калтер працягнуў руку і схапіў Сэвідж за плячо. 'Масніц няма.
  
  'Дзякуй. Увага Сэвідж прыцягнуў столь, пакрыты сотнямі старонак, надрукаваных дробным шрыфтам. Яна паглядзела ўверх. Старонкі былі тонкімі, як папяроснай папера. 'Гэта старонкі з Бібліі.'
  
  'Што, чорт вазьмі, гэта такое, мэм?
  
  
  
  'Паняцця не маю. Сэвідж перавяла погляд на падлогу. Ці, хутчэй, на адсутнасць такога. Маснічыны былі знятыя, засталіся толькі бэлькі. Пад бэлькамі яна магла бачыць тонкія драўляныя пляцёнку, бегаюць узад і наперад. Яны не павінны быць такімі трывалымі. Шагни ў шчыліну паміж бэлькамі, і твая нага прайшла б прама скрозь тынкоўку. 'Але давай будзем асцярожныя, добра?
  
  У адрозненне ад пакояў унізе, у гэтай была мэбля. Вялікая чыгунная ложак стаяла на бэльках, ножкі ложка былі акуратна ўстаноўлены на двух масьніцах, якія былі пакінутыя на месцы. У далёкім канцы пакоя, ля акна, стаяў высокі цяжкі адзежная шафа.
  
  'Божа Усемагутны! 'Кальтер просунулся ў дзвярны праём і паказаў на ложак. 'Якога чорта?..
  
  Сэвідж ўвайшла ў пакой, пераканаўшыся, што цвёрда ставіць ногі на бэлькі. Яна прайшла па паўтузіне з іх, пакуль не ўстала побач з ложкам. Там хто-то ляжаў, коўдру нацягнута да шыі. Сівыя валасы разметались па падушцы веерам і абрамлялі твар з патрэсканай скурай. Носа не было, насавая костка агаліліся. Сапраўды гэтак жа губы высахлі, агаліўшы белыя зубы, залацісты бляск пломбы уверсе справа.
  
  'З магілы ў садзе,' сказаў Сэвідж. 'Відавочна, яна была мёртвая ўжо некаторы час.
  
  'Яна? Кальтер на дыбачках прайшоў па бэльках. 'Я ведаю, што ў яго доўгія валасы, але адкуль ты ведаеш, што гэта не мужчына?
  
  'На падушцы фатаграфія. Сэвідж паказаў на фатаграфію ў маленькай залатой рамцы, якая знаходзілася справа ад галавы. У крэсле сядзела жанчына з капой доўгіх светлых валасоў, на каленях у яе сядзеў маленькі хлопчык гадоў адзінаццаці-дванаццаці. 'Думаю, гэта яна.
  
  'Дык хто ж гэты хлопчык?
  
  'Брэндах Паркер, вядома. Гэтая жанчына, павінна быць, яго маці.
  
  
  
  'Чорт вазьмі. 'Калтер пахітала галавой. 'Спячая Прыгажуня, гэта не так.
  
  'Пытанне ў тым, дзе Джэйсан? Правер гардэроб, будзь добры.
  
  Калтер кіўнула і накіравалася да вялізнага прадмеце мэблі. Яна повозилась з ключом, які тырчаў у замку, а затым адчыніла дзверы.
  
  'О, Божа!' Калтер на імгненне отвернула галаву ад шафы. 'Вам лепш падысці і зірнуць на гэта, мэм'.
  
  Сэвідж пераступіла праз бэлькі, пакуль не ўстала побач з Калтером. Канстэбль паказала ўнутр. На дне шафы ў беспарадку ляжала куча адзення. Цёмна-сіняя куртка з флісавы падшэўкай у тон. Пара джынсаў і кашуля Argyll з гальштукам, афарбаваным свежай чырвонай крывёю. Па-над адзення на драўляных вешалках вісела некалькі сукенак.
  
  'Падобна на куртку і кашулю Джэйсана. Мяркуючы па колькасці крыві на кашулі і следзе на шляху сюды, я б сказаў, што ён сур'ёзна паранены.
  
  'Але дзе? Кальтер развярнулася на абцасах, ледзь не страціўшы раўнавагу на бэльках. 'Крывавы след вядзе ў гэты пакой.
  
  Сэвідж таксама павярнуўся. Ложак і шафа былі адзінымі прадметамі мэблі ў пакоі. Люка на гарышча не было, і абодва вокны былі зачыненыя. Ложак знаходзілася высока ад падлогі, і Сэвиджу не прыйшлося моцна нахіляцца, каб зазірнуць прама пад яе. Нічога. Яна выпрасталася і зноў ўтаропілася на ложак. Паколванне распаўсюдзілася ад кончыкаў пальцаў па ўсім руках. Паколванне ператварылася ў холад, пробежавший па яе грудзей. Худы труп быў занадта грувасткім. Пад коўдрай было што-то яшчэ.
  
  Яна адступіла па бэльках, пакуль не дабралася да ложка. Па-над ляжала вязанае коўдру, пад ім іншае коўдру, на гэты раз ваўняная. Пад ім, перавернутая зверху, была белая прасціна. Усё гэта было акуратна складзена па баках і ў изножье ложка. Сэвідж падняў прасціну побач з падушкай і выцягнуў матэрыял з-пад матраца. Адным рухам яна адкінула усё гэта назад.
  
  
  
  'О, чорт! Кальтер стаяў, адкрыўшы рот. 'Няма!
  
  Труп быў распрануты. Скура, старая, сухая і пажоўклае, звісала скамечаным складкамі. Тут і там праз расколіны ў скуры тырчалі белыя косткі. Цяжка паверыць, што гэта істота калі-то было жывым, падумаў Сэвідж, што труп не быў нейкім іншапланетным зомбі, гатовым паўстаць з мёртвых. Яшчэ цяжэй усвядоміць, што жанчына ў ложку была не адна. Што яе зморшчаныя рукі баюкали аголенае, абезгалоўленае цела дзіцяці, прыціскаючы беднае стварэнне да сваёй высмаглай і бясплоднай грудзей.
  
  Шок ад выгляду трупа Дэбары Паркер быў нічым у параўнанні з усведамленнем таго, што ў цела, якое яна трымала на руках, не было галавы. Калі жудаснае бачанне дайшло да яго, па спіне Сэвідж прабег халадок.
  
  'Мэм! Калтер прыклала руку да грудзей. - О Божа, мэм! ... Я ніколі...
  
  'Лягчэй, Джэйн. Сэвідж ўстала з ложка і на дыбачках прайшла па кроквах. 'Назад ўніз, хутка.
  
  'Гэта быў ён, мэм? - Спытаў Калтер, калі яны спусціліся ў калідор. Канстэбль пахітала галавой і зрабіла некалькі глыбокіх удыхаў. 'Бедны Джэйсан Хобб?
  
  'Так, я так думаю. 'Сэвідж на імгненне змоўк. Яна падумала, ці досыць акрыяў Калтер для таго, што яна задумала далей. 'Калі ты гатовая, тады са мной, добра?
  
  'Вядома, мэм. - Кальтер глыбока ўздыхнуў. 'Лепш не бывае.
  
  Сэвідж павярнуўся і пайшоў па калідоры да кухні, Калтер рушыў услед за ім. Кухня была амаль такой жа, якой яны яе пакінулі. Дзверы каморкі ўсё яшчэ былі прыадчынены, на пліце ўсё яшчэ булькала патэльня.
  
  
  
  'Мэм? - Перапытаў Калтер. 'У чым справа?
  
  'Гэта. 'Сэвідж паказаў на Ага. 'Гаршчок.
  
  'Гэй? Калтер прайшоў міма яе і ўвайшоў у пакой. 'Траўка? Я не разумею.
  
  'Табе лепш не ведаць. Сэвідж ўвайшла і падышла да пліты. Яна пацягнулася за прыхваткамі, якая была абгорнутая вакол перакладзіны пліты. 'Вось, вазьмі гэта.
  
  'Што ты хочаш, каб я з ёй зрабіў? - Спытаў Калтер, калі яна ўзяла пальчатку.
  
  'Я хачу, каб ты падняў вечка з каструлі. Калі будзеш гэта рабіць, отвернись. Табе няма чаго бачыць.
  
  'О, Божа, мэм. Вы, блядзь, разыгрывае мяне, так?
  
  'Не, Джэйн, не збіраюся. Цяпер проста падымі крышку.
  
  Калтер надзела пальчатку на правую руку і пацягнулася праз пліту. Яе рука сціснулася, калі яна ўзялася за ручку вечка. Калі яна падняла вечка, уверх, як грыбападобных воблака, падняўся слуп пара, і яна адступіла назад, каб не апячыся.
  
  Сэвэдж прысунуўся бліжэй. Ўнутры рондалі бурліла вада, зноў і зноў падымаліся бурбалкі. І сярод гэтай буры Сэвэдж ўбачыў капу светлых валасоў, мотающихся ўзад-наперад.
  
  'Агідна,' сказаў Хардин. - Горшыя навіны, якія толькі можна ўявіць.
  
  Сэвідж стаяў з Хардином і констеблем Калтером на дарожцы, якая вядзе да дому. Сад, агарод і дом былі за межамі тэрыторыі. Тэрыторыя Джона Лейтона. Без пярэчанняў. Ён ужо абследаваў прыбудову збоку ад дома і знайшоў цэлую кучу дрэваапрацоўчых інструментаў, а цяпер быў наверсе, у спальні, з Несбитом і фатографам. Ён заўважыў, што бэлькі не вытрымаюць ніякага вагі.
  
  "Мы ж не хацелі б, каб усё гэта абрынулася ў гасціную, ці не так?" - сказаў ён.
  
  
  
  Хардин выліўся чарговы тырадай аб кіраванні чаканнямі СМІ. Па яго словах, яны згулялі няправільна. Ціск, якое ўзнікла з-за выяўлення Ціма Бенедыкта, прывяло да таго, што яны адвялі вочы ад мяча. Жудаснае выяўленне цела Джэйсана зноў прыцягнула ўвагу сродкаў масавай інфармацыі. Калі стане вядома, што паліцыя дапытала забойцу, але нічога не зрабіла, пачнецца сапраўдны пекла.
  
  'Гробаны кашмар. Хардин паківаў галавой, а затым ўтаропіўся на Сэвідж. 'Ты быў там. У Брендена Паркера. Чаму ты ніколі не твиггил? З усіх людзей менавіта ты, Шарлота. Паляванне на забойцаў была ў цябе ў крыві, ты сказала. Ты сказала, што ў цябе быў паслужны спіс. Што ж, мне не трэба было цябе слухаць. Зразумейце гэта – Паркер прызнаўся вам, што забіў Джэйсана Колдуэла, але вы не падумалі пайсці далей. Выкрыццё Паркера было нашым адзіным шанцам знайсці Джэйсана. За выключэннем таго, што цяпер мы, чорт вазьмі, знайшлі яго, ці не так?
  
  Сэвідж старалася не глядзець у зямлю. Гэта была не яе віна, падумала яна. Хардин быў не ў сабе. Брэндах Паркер не забіваў Колдуэла, гэта быў яго бацька. Вядома, інцыдэнт, павінна быць, паўплываў на хлопчыка, і пачуццё віны, якое ён нёс у сабе ўсе гэтыя гады, верагодна, прывяло да яго цяперашняму душэўнаму стану, але ці магла яна нейкім чынам даведацца?
  
  'Сэр? Сэвідж вырашыў паспрабаваць супакоіць DSupt. 'Калі б не прадстаўнік грамадскасці, мы б ніколі не знайшлі гэта месца. Гэта знікла з радараў, ні ў якіх нашых доказах.'
  
  'Ну, чаму, чорт вазьмі, гэтага не было ні ў адным з нашых доказаў?' Хардин абвёў рукой вакол і ткнуў пальцам у дом. 'Адзін погляд на дом, і нават самы тупы канстэбль зразумеў бы, што гэта логава якога-то гребаного псіха. Калі б у каго-небудзь была хоць унцыя мазгоў, Джэйсан Хобб быў бы ўсё яшчэ жывы '.
  
  'Як мяркуецца, забойца абраў дом сваёй маці, таму што думаў, што мы ніколі не знойдзем яго без яго дапамогі.
  
  
  
  'Не умнічай са мной, інспектар Сэвідж. Калі мы пачнем чакаць, што злачынцы дапамогуць нам выбрацца, то з такім жа поспехам можам сабраць рэчы і адправіцца дадому прама цяпер. Шкада.
  
  Сэвідж збіраўся сказаць што-то яшчэ, калі Лейтон і не спраўдзіліся выйшлі з хаты. Гэта быў сігнал служачым морга ўваходзіць. Сэвэдж здрыгануўся, уявіўшы, што прыйдзецца аддзяліць два целы адзін ад аднаго і спакаваць высушаны, зморшчаны труп у мяшок для трупаў. А яшчэ там быў гаршчок з галавой. Яна нават думаць не хацела пра тое, як яны з гэтым справяцца.
  
  'Калоць рана ў жывот, - сказаў Няздзейсненых, падыходзячы бліжэй. 'Рана была дастаткова глыбокай, каб разарваць аорту. Джэйсан Хобб, верагодна, памёр гэтак жа, як Джэйсан Колдуэлл.
  
  'Які бацька, такі і сын", - сказаў Хардин. 'Брэндах Паркер - дзеўбануты індывід'.
  
  'Цалкам, Конрад. Не спраўдзіліся злёгку ўсміхнуўся. 'У любым выпадку, крывавы след, які ты бачыў, быў павярхоўным. Мая гіпотэза такая: Джэйсан Хобб памёр ад шырокага ўнутранага крывацёку. Яго галава, слава Богу, амаль напэўна была выдаленая пасля смерці. Мы даведаемся, напэўна, пасля выкрыцця.'
  
  'А жанчына? - Спытаў Сэвідж. 'Натуральныя прычыны?
  
  'Значна больш складана даведацца. Няма ніякіх бачных прыкмет смерці. Можа, пры выкрыцці што-небудзь выявіцца, а можа, і няма. Мяркуючы па стане трупа, яна была мёртвая добрых некалькі месяцаў. Мяркуючы, што магіла ў садзе была выкапана ў момант смерці, мы, магчыма, зможам што-то з гэтага атрымаць. Што ты аб гэтым думаеш, Джон?
  
  'Так. Ўзоры глебы і насякомых, ' сказаў Лейтон у якасці тлумачэння. - Мы праверым астатнюю частку саду і нанесены ўдар па хаце, як толькі прыбярэм цела.
  
  'Шарлота,' сказаў Хардин, адводзячы Сэвідж ў бок і паніжаючы голас. 'Міністр, што нам вядома аб яго сувязі з гэтай жанчынай?
  
  
  
  'Па словах Фрэнка Паркера, у Дэбары Паркер былі нейкія адносіны са святаром. Відавочна, калі хлопчыкі зніклі, напал запалу стаў занадта моцным, і ён так і не вярнуўся ў дом састарэлых. Як бы тое ні было, неўзабаве пасля гэтага ўстанова зачынілася.'
  
  'Але тут? Хардин азірнуўся на дом. 'Можа, там ёсць што-небудзь, што нам магло б спатрэбіцца?
  
  'Сумняваюся. Дом абчысцілі. У доме Брендена Паркера ў Айвибридже, магчыма, што-то ёсць.
  
  'Дарэчы, пра Паркеры, дзе ён? Я думаў, яго аглушыў той псіх, які захапіў Зліць і Бенедыкта?
  
  'Я не ведаю, сэр. Хоць, думаю, мы блізкія да фіналу. Магчыма, Паркер ведаў, што ён сам ў небяспецы, ведаў, што яго час выйшла. Магчыма, менавіта таму ён забіў Джэйсана Хобба і аддаў яго ў абдымкі яго маці, як быццам яна магла абараніць яго ад любога далейшага шкоды.'
  
  'Госпадзе. Хардин паківаў галавой. 'Такім чынам, падводзячы вынікі, Брэндах Паркер ўсё яшчэ дзе-то там. Ёсць два мёртвых хлопчыка, мёртвая жанчына, мёртвы святар і мужчына, які да гэтага часу лічыцца зніклым без вестак. Не кажучы ўжо аб гістарычным гвалце, забойстве і датычнасці высокапастаўленага міністра ўрада. Я сапраўды не ведаю, як я растлумачу гэта Хелдону.'
  
  З гэтымі словамі Хардин разгарнуўся і накіраваўся да некалькіх паліцыянтам, якія палілі ля выхаду. Калі ён дабраўся да іх, ён абрынуў на групу паток лаянак.
  
  'Гэта пачынае дзейнічаць яму на нервы, - сказаў Калтер, калі Сэвідж падышоў. 'Думаю, я паспрабую, каб трымацца на адлегласці да канца дня.
  
  'Гэта тычыцца ўсіх нас", - сказаў Сэвідж. 'Але гэта асабістае, а не прафесійнае'.
  
  'Асабістае? Ты хочаш сказаць, што ён як-то звязаны з гэтым?
  
  'Так, даўно. Сэвідж павярнуўся тварам да хаты. 'Калі ён быў маладым констеблем.
  
  
  
  Калтер кіўнуў, як быццам Сэвідж ўсё патлумачыў. Аднак яна гэтага не зрабіла. Цяжар таямніцы, падумала яна. Яна, як ніхто іншы, павінна ведаць, якое гэта.
  
  Яна павярнулася да хаце, дзе двое памочнікаў з морга зноў з'явіліся ў ўваходных дзвярэй з мяшком для трупаў, перакінутымі паміж імі. Па лёгкасці, з якой яны неслі сумку, яна здагадалася, што ў ёй была старая. Сухая скура ды косці, і больш нічога, акрамя уласных сакрэтаў Дэбары Паркер, якія яна забрала з сабой у магілу ў садзе.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік Трыццаць Шостая
  Паліцэйскі ўчастак Краунхилл, Плімут. У чацвер, 29 кастрычніка. 16.15.
  
  Сэвідж вярнуўся ў Краунхилл бліжэй да вечара. Хардин прызначыў прэс-канферэнцыю на пяць гадзін вечара, і "сцярвятнікі" ўжо сабраліся на аўтастаянцы ззаду паліцэйскага ўчастка. Фургоны для тэлебачання, мясцовыя і агульнанацыянальныя пісакі, сярод іх Дэн Філіпс.
  
  'Шарлота! - Крыкнула Філіпс, калі Сэвідж выбіралася з машыны. 'Дрэнныя навіны, так?
  
  'Будзе заяву, Дэн, - сказаў Сэвідж, калі Філіпс падышоў. 'У пяць гадзін.
  
  'Вы знайшлі яго, ці не так? І ён мёртвы. Без сумневу, я магу прачытаць гэта на вашых тварах.
  
  'Без каментароў. Сэвідж падышоў да ўваходу і штурхнуў дзверы, якія вядуць на станцыю.
  
  У крымінальным аддзеле панавала змрочнае настрой, якое заўважыў Філіпс. Ніякіх жартаў, досціпаў або балагурства. Афіцэры альбо стаялі невялікімі групамі, размаўляючы напаўголасу, альбо схілілі галовы над клавіятурамі. Некаторыя з іх, як Сэвідж, бывалі ў гэтым месцы раней. Гэта было месца прэс-канферэнцый са скорбящими сем'ямі, выбліскаў святла ад камер, якія асвятляюць заплаканыя асобы, слоў, якія, заікаючыся, прамаўлялі маці, бацькі, браты або сёстры. Месца самааналізу, дзе цішыня перарывалася толькі тиканьем настороженных гадзін, калі памылкі заносіліся ў звод правілаў, каб пазней над імі папрацавала група праверкі. Падобныя падзеі ламалі кар'еры, людзей таксама. Сэвідж выявіў, што гэта было месца поўнай цемры і адчаю, дзе, калі не быць вельмі асцярожным, эмоцыі маглі ўзяць верх над прафесіяналізмам.
  
  
  
  Гарэт Коллиер заняў сваё звычайнае месца ля адной з дошак з маркерам у руцэ. Сэвідж перасёк пакой.
  
  'Я прагледзеў усе, што ў нас ёсць на Брендена Паркера,' сказаў Колльер. 'Я амаль упэўнены, што мы не змаглі б разабрацца ў гэтай справе без дапамогі вашага сябра-інфарматара.
  
  'Дзякуй, Гарэт. Калі мы зможам... ' яна зрабіла паўзу. Праз тры стала ад яе Калтер толькі што адказаў на тэлефонны званок. Яе манеры з прафесійных і прыязных ператварыліся ў аднаскладовыя, а твар з расчырванелага ад спякоты ў пакоі стала белым. У гэта імгненне Сэвідж зразумеў, што цемра і адчай вось-вось стануць нашмат мацней.
  
  Калтер павесіў трубку. Яна паставіла локці на стол перад сабой і сцепила рукі. На імгненне заплюшчыла вочы, схіліўшы галаву.
  
  'Джэйн? - Паклікаў Сэвідж. 'У чым справа?
  
  Калтер адкрыла вочы і ўздыхнула. 'Прапалі два хлопчыка, мэм. Пачатковая школа Модбери.
  
  'Няма. Сэвідж адчула, што яе ногі ператварыліся ў жэле. 'Працягвай.
  
  'Нейкая жудасная блытаніна. Сёння раніцай на іх адсутнасць не звярнулі ўвагі, таму што яны павінны былі адправіцца на школьную экскурсію. Толькі калі трэнер вярнуўся сёння днём, настаўнікі зразумелі, што была дапушчаная памылка. Яны пераправерылі ў бацькоў, але хлопчыкі з'ехалі сёння раніцай першым справай. Сведка бачыў, як хто-то іх забраў.'
  
  
  
  'Калі ласка, скажы мне, што гэта не было...
  
  'Так і было, мэм. У нас ёсць апісанне, і яно вельмі падобна на Брендена Паркера.
  
  Райлі ўглядалася праз ветравое шкло ў дартмурский пейзаж. Вузкая вулачка, петляющая паміж парослымі мохам берагамі. Палоска зеляніны ў цэнтры асфальту. Выбоіны. "Не так ужо шмат людзей ходзіць гэтым шляхам", - падумала Райлі. Магчыма, пешаходы, магчыма, сям'я з машынай, поўнай гарлапаняць дзяцей, якія шукаюць месца для пікніка.
  
  Завулак рэзка абрываецца, шлях заступалі высокія драўляныя вароты, некалькі разоў абгорнутыя ланцугом вакол брамы, з дабаўленай для мацнейшай пераканаўчасці таблічкай 'Староннім уваход забаронены'. Ні пешаходы, ні аматары пікнікоў не прасунуліся б далей.
  
  'Гэта апошняе ў нашым спісе, Патрык", - сказаў Райлі. 'Верагодна, будзе такім жа, як усе астатнія'.
  
  'Магчыма. Эндэрс нават не паспрабаваў паварушыцца. 'Мы дзе-то паміж Кадовер-Брыдж і Шипстором, але з такім жа поспехам гэта могуць быць высокія пусткі. Тут нікога няма.
  
  Райлі не магла вінаваціць Эндерса за тое, што ён стаміўся. Пару гадзін таму яны атрымалі вестку аб выяўленні Джэйсана Хобба, і цяпер пошукі здаваліся амаль акадэмічнымі. Да таго ж яны займаліся гэтым з ранняга раніцы, і гэта была дзясятая ферма, на якой яны пабывалі. Усе папярэднія дзевяць былі правераны. Ніякіх прыкмет Брендена Паркера, ніякіх прыкмет Пэры Зліць. Кожны фермер, з якім яны размаўлялі, пацвердзіў, што ў мінулым ім пастаўлялі авечы соус пэўнай маркі, але яны таксама запэўнілі іх, што ні адзін кантэйнер ніколі не знікаў бясследна. Пустыя бочкі былі вернутыя вытворцу для паўторнага выкарыстання або прамытыя і захаваны, а рэшткі ўтылізаваныя разам з выкарыстаным соусам.
  
  Райлі вылез з машыны і падышоў да брамы. Ланцуг была зачыненая на цяжкі вісячы замак. У багажніку машыны ў іх было некалькі інструментаў, але нічога такога, што магло б адкрыць гэта. Ён павярнуўся і накіраваўся да адхону з аднаго боку ад брамы. Ён скарыстаўся адным з слупоў брамы, каб падцягнуцца. Стоячы на беразе, ён мог бачыць праз плот. Бяспека была ілюзіяй. Поле межавала з дваром фермы, паміж імі цягнулася мураваная сцяна. Ён азірнуўся на дарогу. У пяцідзесяці метрах ад яго вароты з пяццю перакладзінамі пазначалі праход. Яны маглі б вярнуцца па дарожцы, пералезці праз вароты і прайсці праз поле. Сцяна не была б вялікай праблемай.
  
  
  
  Калі Райлі вярнуўся, Эндэрс стаяў побач з машынай. Яму гэта не спадабалася.
  
  'Я б палічыў за лепшае не рабіць гэтага, сэр", - сказаў ён. 'Мы перепачкаемся'.
  
  'Без праблем. Райлі адкрыў люк. Побач з яго ўласнай парай чаравікаў ляжала торба. Ён амаль забыўся, што яна там была. Гумовыя боты 'Дэвіс'. Засталося ад апошняй аперацыі, якую мы праводзілі разам у агроотряде. Крыху ўдачы, ці не так?'
  
  Яны надзелі боты і накіраваліся да ўваходу ў поле. Яны адчынілі браму і выйшлі на ўчастак беднага пашы, усеянае зараснікамі чароту. Яны перасеклі поле і падышлі да сцяны. Эндэрс зрабіў пару крокаў да сцяны, а затым падняўся, шоргаючы чаравікамі ў пошуках апоры. Ён падняў адну нагу, затым іншую і саслізнуў з іншага боку, збіўшы вялікі выступоўца камень з верху сцяны. Райлі адскочыў у бок, калі камень з глухім стукам упіўся ў зямлю ля яго ног.
  
  Эндэрс фыркнуў, а затым што-то прамармытаў з іншага боку, калі Райлі зрабіла пару крокаў назад, а затым падбегла да сцяны і адным выразным рухам падскочыла. Ён прызямліўся з хлюпаньем, па шчыкалатку загразшы ў гразі са двара фермы.
  
  'Што ж,' сказаў Эндэрс. 'Цяпер мы па вушы ў лайне.
  
  'Вунь там. Райлі паказаў на шэраг нізкіх металічных загарод, размешчаных у выглядзе лабірынта. 'Бег авечак.
  
  Два гады таму, калі Райлі усё яшчэ быў у Лондане, ён падумаў бы, што авечыя бегу - гэта нейкі дзіўны сельскі спорт, у які гуляюць фермеры-вычварэнцы. Цяпер ён ведаў, што забег - гэта серыя перашкод, якія выкарыстоўваюцца для ўтрымання авечак і выпасу іх з мэтай стрыжкі або подравнивания ног. Або, што больш дарэчы для іх даследавання, для таго, каб загнаць іх у авечы загон. Загароды выглядалі іржавымі, а ў загонах раслі пустазелле.
  
  
  
  'Тут даўно ніхто не окунался, сэр,' сказаў Эндэрс. Ён паглядзеў сабе пад ногі. 'І гэта каровіна дзярмо, а не чарада.
  
  'Чатыры гады, памятаеш?' Сказаў Райлі, падыходзячы да бар'ера. "Гэта месца больш не выкарыстоўваецца, акрамя як для вадапою жывёлы'.
  
  'Так навошта жа мы турбуемся?
  
  Райлі спыніўся побач з "бегам авечак". На далёкай баку пустазелле выйшлі з-пад кантролю, а шчаўе, крапіва вышынёй каля метра раслі ў лесе ля каменнай сцяны.
  
  'Там. Райлі паказаў ўздоўж сцены туды, дзе пустазелле саступалі месца ўчастку зямлі і пожелтевшим раслінам. Каля сцяны стаялі тры сінія бочкі, але па некранутай глебе было відаць, што нядаўна прыбралі яшчэ шмат. 'Вось чаму мы турбуемся.
  
  'Гэта тыя ж самыя, што выкарыстоўваліся на плытах", - сказаў Эндэрс. Ён павярнуўся і паглядзеў туды, дзе на іншым участку хмызняку стаяў стары фермерскі дом з забітымі вокнамі. Крыху далей, на схіле пагорка віднелася U-вобразная канфігурацыя будынкаў. 'Ты думаеш?..
  
  'На гэта варта паглядзець.
  
  Злева стаяў каменны кароўнік з адкрытым фасадам, унутры было некалькі частак паміж сельскагаспадарчай тэхнікі. Перад імі было доўгае нізкае будынак, шыферны дах якога мела патрэбу ў рамонце, з аднаго боку зеўрала дзірка. Справа знаходзіўся вялікі каменны хлеў з рыфленай цэментнай дахам. Будынак было ў значна лепшым стане. Каменная мур была нядаўна завостраны, дах ачышчана ад моху, на ёй было некалькі новых лістоў і прыгожы новы знак аховы працы і тэхнікі бяспекі, які рэкамендуе выкарыстоўваць пад'ёмныя дошкі. Каменныя прыступкі вялі да масіўнай драўлянай дзверы.
  
  
  
  Яны папляліся да будынкаў і падняліся па прыступках. На дзверы была вялікая засаўка і вісячы замак, але завалу не быў зачынены, а вісячы замак вісеў незачыненым.
  
  'Падобна на тое, хто-то сыходзіў у спешцы,' сказаў Райлі. Ён пацягнуў за ручку на дзверы.
  
  Усярэдзіне было цёмна. Райлі працягнула руку і шчоўкнула выключальнікам справа ад дзвярэй. Шэраг люмінесцэнтных лямпаў ажыў і асвятліў калідор.
  
  'Напалову скончаны. 'Эндэрс кіўнуў на белыя сцены і бетонны падлогу. 'Поўнамаштабнае пераабсталяванне хлява. Думаю, гэта павінна чагосьці каштаваць. Можа быць, як дом для адпачынку.
  
  Райлі ўтаропілася ў канец калідора. Эндэрс памыліўся. Гэта не было ніякай прэлюдыяй да ператварэння будынка ў жылое памяшканне. Усё абсталяванне было занадта прамысловым. Лямпы на пераборкі, электрычныя кабелі ў браніраваных трубах, бетонны падлогу і вентыляцыйная труба над іх галовамі.
  
  'Я не думаю, што гэта дом.
  
  'Апублікуйце, што там. Грандыёзныя планы. Кевін чортаў Макклауд. Я не здзіўлюся, калі ў канцы гэтага калідора апынецца кухня са стальніцай з нержавеючай сталі плошчай падлогу-акра.'
  
  Райлі паківаў галавой. Гэта быў не дом, а хутчэй фабрыка.
  
  Яны прайшлі некалькі метраў па калідоры да іншай дзверы. Райлі адкрыла яе. За ёй быў невялікі квадратны калідор. Дзве дзверы зачыняюцца разам у адной сцяне і па дзверы ў кожнай з іншых сцен.
  
  'Сюды. Райлі падышоў да двух дзвярэй. Левая дзверы была адкрыта, і ўнутры ён убачыў невялікую пакой памерам усяго ў пару квадратных метраў. Пол быў высланы саломай, і калі Райлі агледзеў дзверы, ён убачыў два вялікіх завалы звонку. 'Што-то накшталт камеры. Я думаю, тут былі Бенедыкт або Зліць. Мы знайшлі яго, Патрык, знайшлі хлопца з плытом.'
  
  
  
  Другі раз за дзень Сэвідж сядзеў у машыне, мчавшейся на захад па шашы А38, на гэты раз з Калтером за рулём. Па-ранейшаму панавала блытаніна, але факты, якія яны прывялі, казалі самі за сябе. Хлопчыкаў вызначана выкралі.
  
  Яны выйшлі з дома ў дваццаць восем, каб здзейсніць кароткую шпацыр да школы. Настаўнік, які ладзіў паездку, чуў, што абодва хлопчыка захварэлі, у той час як персанал, які застаўся ў школе, думаў, што хлопчыкі адправіліся ў паездку. Сведка бачыў, як пара садзілася ў машыну з Бренденом Паркерам. Даведаўшыся ў Паркеры аднаго з настаўнікаў сваіх дзяцей-падлеткаў, хоць і з іншай школы, яна не надала гэтаму значэння.
  
  Сэвідж пакруціла галавой, яе ўласныя матчыны пачуцці душылі патрэба засяродзіцца. Гэта быў кашмар кожнага бацькі. Звычайны дзень ператварыўся ў дзень, які запомніцца на ўсё астатняе жыццё. Вядома, у яе самой быў дакладна такі ж дзень, і ўспаміны ніколі не пакідалі яе. Нават цяпер, калі таямніца, навакольнае смерць Клариссы, праяснілася, а чалавек, у канчатковым рахунку вінаваты, знік, яна з усіх сіл спрабавала змірыцца з тым фактам, што яна ні ў чым не вінаватая. У глыбіні душы якая-то яе частка лічыла сябе дрэннай маці, што яны з Пітам пацярпелі няўдачу як бацькі. Па любому вызначэнні, страта дзіцяці даказала гэта.
  
  Віск тармазоў, калі Калтер занадта хутка заехаў у паварот, вярнуў яе да бягучай рабоце. Яны былі на фінішнай прамой. Усе ускорялось. Яна падумала пра часу. Паркера ўдарылі электрашокам ў сераду, але той, хто спрабаваў выкрасці яго, відавочна, пацярпеў няўдачу, таму што сёння ён адправіўся ў дом у Модбери, выцягнуў сваю маці з магілы і забіў Джэйсана. Пасля гэтага ён выкраў двух школьнікаў. Або, магчыма, падзеі адбыліся наадварот. Як бы тое ні было, ён губляў канцэнтрацыю, пачынаючы дзейнічаць ірацыянальна. Яны маглі толькі спадзявацца, што шалёная актыўнасць прывядзе да таго, што Паркер зробіць памылку.
  
  
  
  У Модбери панаваў хаос. Чарга машын стаяла ў корку, паліцэйскі блокпост спыняў далейшае прасоўванне. Калтер абагнаў, і яго прапусцілі. Пачатковая школа знаходзілася на ўскраіне, у старым віктарыянскім будынку. Паўтузіна патрульных машын стаялі уздоўж каменнай агароджы, а на дзіцячай пляцоўцы быў прыпаркаваны перасоўны фургон аддзела па расследаванні здарэнняў. Калі Сэвідж выйшла з машыны, яна пачула гудзенне над галавой і, падняўшы галаву, убачыла кружащий над ёй чорна-жоўты паліцэйскі верталёт.
  
  Паліцэйскі кансультант па вышуку выйшаў з фургона аддзела расследаванняў, калі Сэвідж наблізіўся.
  
  Ён паціснуў плячыма. 'Я раблю ўсё, што ў маіх сілах, але, шчыра кажучы, не маю асаблівай надзеі.
  
  Хардин сядзеў у фургоне, утаропіўшыся на экран, які паказвае сельскую мясцовасць з паветра, усё гэта круцілася і скользило туды-сюды. Якое-то імгненне Сэвідж не мог зразумець, на што глядзіць DSupt. І тут яна зразумела. Прамая трансляцыя з верталёта. Карта, разложенная на стале перад ім, была исчерчена чырвонымі лініямі: пошукавыя сеткі PolSA.
  
  'Нам вечка, - сказаў Хардин, не паварочваючыся да яе. - Паліцыя толькі што паведаміла мне, што хлопчыкі мёртвыя. Ён лічыць, што яны павінны быць пад жывой загараддзю дзе-то ў пары міль адсюль.
  
  'Ён памыляецца, сэр.
  
  'Смага крыві, Шарлота. Сёння ён ужо забіў аднаго, так што, само сабой зразумела, што гэтыя хлопцы наступныя. Ты бачыла, што гэты дзівак зрабіў з Джэйсанам і мёртвай жанчынай у доме. Ён першакласны псіх і мае намер сысці з жыцця ў бляску славы.'
  
  
  
  'Яны ўсё яшчэ жывыя, я гэта ведаю. Нам трэба высветліць, хто гэты чалавек з электрашокерам, зараз больш, чым калі-небудзь. Ён ведае што-тое, чаго не ведаем мы, і я веру, што гэта важна.
  
  'Аб чым, чорт вазьмі, ты кажаш? Ён нічым не лепш Паркера. Паглядзі, што ён зрабіў з Цімам Бенедыктам.
  
  Сэвідж не стала з гэтым спрачацца. Яна паглядзела на запіс з аэрафотаздымкі. Верталёт ад'ехаў ад Модбери і прайшоў па галоўнай дарозе, перш чым павярнуць да старой хаты. Самалёт рэзка нахіліўся, і зямля слізганула ўбок, гарызонт перамясціўся з верхняй частцы экрана. Светла-блакітнае неба, цёмна-блакітнае мора ўнізе. Затым верталёт выраўняўся, і выгляд зноў адкрываўся прама знізу.
  
  Хардин што-то казаў аб пашырэнні параметраў пошуку, прыцягненні знешняй дапамогі ў выглядзе арміі.
  
  'Трэба будзе пераадолець вялікі ўчастак", - сказаў ён. 'PolSA лічыць, што дзе-то паміж морам і А38. Крывавы кашмар'.
  
  Сэвідж перавяла дух ад слоў сяржанта. Было што-тое, што яна ўбачыла на відэазапісы з паветра, што-то важнае. Яна зноў паглядзела на экран, на якім цяпер быў бачны дом і завіс прама над ім верталёт. "Вольва" Лейтона ўсё яшчэ быў прыпаркаваны на трасе, побач стаяла некалькі белых фургонаў крыміналістаў. Падобныя на мурашак постаці варушыліся ў садзе, у той час як афіцэр з сабакам працавалі ў бліжэйшай жывой загарадзі. З аднаго боку карціны вусце ракі выгіналася ў бок мора.
  
  'Пустая трата часу,' сказала Сэвідж, не зусім разумеючы, навошта агучыла свае думкі. 'Іх там няма. Не ў доме маці.
  
  'Аб чым, чорт вазьмі, ты кажаш, жанчына? У цябе ёсць прадчуванне? Жаночая інтуіцыя? Час гребаного месяцы?
  
  Сэвідж праігнараваў яго. Грубасць Прызнаннем і старамодны сексізм заўсёды выходзілі на першы план, калі на яго аказваўся ціск. Улічваючы абставіны, яна магла дараваць яму гэта. Яна паспрабавала засяродзіцца на тым, што толькі што ўбачыла. Поля, блакітнае неба, вусце ракі. І што толькі што сказаў Хардин? PolSA лічыць, што дзе-небудзь паміж морам і аўтамагістраллю A38.
  
  
  
  'Польса памыляецца, сэр. Не паміж морам і А38.
  
  'Калі не там, то дзе ж тады?
  
  - Не паміж, у.
  
  'На моры? Шарлота, ён не павёў гэтых хлопчыкаў на цэлы дзень на пляж. Ніякіх вёдраў і лапат. Ніякага марожанага. Ён збіраецца забіць іх, чорт вазьмі.
  
  - Два хлопчыка, сэр. Гэта відавочна. Паркер, павінна быць, вяртаецца ў Вудленд-Хайтс. Ён забірае хлопчыкаў туды, каб разыграць або зноўку перажыць тое, што адбылося. Магчыма, каб з'ездзіць у Соар-Мілі-Коув, дзе Фрэнк Паркер забіў Джэйсана Колдуэла. Ён павёз іх на цэлы дзень на пляж.'
  
  'Што? Хардин павярнуўся і секунду глядзеў на Сэвідж. Затым Пені ўпаў. 'О, Божа мой.
  
  'Нам трэба дабрацца туды,' сказаў Сэвідж, ужо кратаючыся з месца.
  
  'Так. Мне трэба перадыслакавацца. Хардин адной рукой пацягнуўся да мышы, іншы - да мабільнага. 'Усе нашы намаганні павінны быць сканцэнтраваны на ўзбярэжжа. Верталёт, пошукавая група, армія.'
  
  'Не, сэр. Ціха-ціха. Толькі мы ўдваіх. Мы не хочам яго палохаць. Па шляху мы можам выклікаць атрад збройнага рэагавання і яшчэ некалькі афіцэраў. Гэта ўсё, што нам цяпер трэба. Занадта шмат шуму, і Паркер запанікуе.'
  
  'Толькі двое?.. Хардин сустрэўся позіркам з Сэвиджем. Звычайна ён тэлефанаваў за працай. Рабі ўсё па інструкцыі. 'Так, ты маеш рацыю. Мы паедзем на маёй машыне.
  
  Сэвідж выйшаў з фургона аператыўнага аддзела і рысцой саскочыў на зямлю. Хардин з піскам адкрыў дзверы свайго Freelander, і яны селі ўнутр. Ён завёў рухавік і выехаў на галоўную дарогу, пакінуўшы канстэбля Калтера стаяць з адкрытым ротам, калі яны з ровам праносіліся міма.
  
  
  
  Другая дзверы вяла ў ідэнтычную камеру, і ператрус не пакінуў Райлі месцы для сумневаў. На адной са сцен на камені было напісана імя: Зліць.
  
  'Дом, мілы дом, - сказаў Эндэрс, азіраючыся. - Нават вядра няма, каб памачыцца. Міла.
  
  Райлі праігнараваў Эндерса. Калі Зліты сядзеў у правай камеры, то Цім Бэнэдыкт або Брэндах Паркер, павінна быць, былі ў іншы. Ён вярнуўся, каб паглядзець. Заставаўся толькі шанец, што хто-небудзь з мужчын пакінуў нейкую зачэпку адносна асобы свайго выкрадальніка. У далёкім канцы была складзеная салома, таму Райлі падышоў і прыбраў частка матэрыялу. Неўзабаве ён пашкадаваў аб сваім учынку.
  
  'Вось тваё барахло. 'Райлі ўтаропіўся на карычневыя кавалкі. 'У таго, хто быў тут, хапіла розуму весці справы ў адным месцы.
  
  'Як котка? - спытаў я.
  
  Райлі кіўнула, думаючы, што што-то не так. 'Я пачынаю сумнявацца, ці быў Брэндах Паркер тут наогул. Дэтэктыў–інспектар Сэвідж і старшы сяржант Хардин выявілі цела – як мяркуецца, ахвяры Паркера - увечары. Аднак раней паведамлялася, што ў той дзень у яго доме дзе-то стралялі электрашокам. Як гэта магло здарыцца?'
  
  'Ты кажаш пра псіх, Дарыус. Усё магчыма. Магчыма, ён збег.
  
  Райлі кіўнуў. Ён вымушаны быў прызнаць, што ў гэтым не было асаблівага сэнсу. Павінна было быць іншае тлумачэнне.
  
  'Давайце праверым астатнюю частку будынка.
  
  Адна з іншых дзвярэй у калідоры адкрывалася ў вузкі праход. Сцены з бетонных блокаў вялі ўглыб хлява, лямпы на пераборкі праз кожныя некалькі метраў, пасярэдзіне недарэчна вісела вялікае люстэрка ў поўны рост. У канцы калідора ім была перашкодай шлях цяжкая металічная дзверы.
  
  
  
  'Ён слізгае, глядзі,' сказаў Эндэрс, паказваючы на дарожкі ў падлозе і столі. 'Мне здаецца, гэты выключальнік адкрывае дзверы, няма?
  
  Справа ад дзвярэй на паўдарогі да сцяны размяшчалася вялікая чырвоная кнопка. Кнопка была тыпу аўтаматычнага выключальніка, на які можна было націснуць далонню. Праводка цягнулася ад кнопкі да столі, дзе трубка знікала ў адтуліне. Эндэрс працягнуў руку.
  
  'Пачакай! - Сказаў Райлі.
  
  Эндэрс адхапіў руку, але было занадта позна. Ён ужо націснуў на кнопку.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік трыццаць Сёмая
  Недалёка ад Кадовер-Брыдж, Дэвон. У чацвер, 29 кастрычніка. 17:48.
  
  Нічога не адбылося. Райлі зірнула на дзверы, упершыню заўважыўшы маленькі купалападобны свяцільня на сцяне над ёй. Святло гарэла чырвоным, як быццам азначаў, што за дзвярыма што-то адбываецца. Што-тое, што нельга было перапыніць.
  
  'Яна павінна адкрывацца. Эндэрс паказаў на сляды на падлозе і столі. 'Але гэта не так.
  
  'Давай вернемся,' сказаў Райлі, паказваючы ўздоўж калідора. 'Паспрабуем іншую дзверы.
  
  Эндэрс кіўнуў, і яны вярнуліся па калідоры ў прыёмную. Астатняя дзверы была зачыненая, і нясмелы штуршок Райлі ніяк не змяніў сітуацыю.
  
  'Я збіраюся яго зламаць", - сказаў Райлі. 'Гэты ўсяго толькі драўляны. Няма больш сэнсу губляць час'.
  
  Ён адступіў назад, а затым скокнуў на дзверы, падняўшы адну нагу і пнув дрэва побач з замкам. Рама адляцела ў трэскі, і дзверы з грукатам расчыніліся. Эндэрс працягнуў руку і пацягнуўся да выключальніка.
  
  Ўнутры голы бетонны падлогу і блокавыя сцены кантраставала з скураным крэслам кіраўніка за пісьмовым сталом. На стале стаяў вялікі кампутарны манітор, перад экранам - клавіятура і мыш. Пад сталом на падлозе быў пахаваны невялікі вежавы блок.
  
  
  
  Райлі падышоў, нахіліўся і павярнуў выключальнік на базавым блоку. Пачулася нізкае гудзенне, а затым манітор ажыў. Праз Пару хвілін сістэма загрузілася. Там не патрабавалася ні лагіна, ні пароля, і нейкая праграма ўжо пачала працаваць.
  
  'Камеры назірання,' сказаў Райлі, паказваючы на шэраг эскізаў. 'Глядзі, тут сякія-такія архіўныя матэрыялы.
  
  'Адкуль ты ведаеш? - спытаў я.
  
  'Часовая пазнака. Гэта з прыёмнай з камерамі. Там павінен быць датчык руху' які актывуе камеру. Райлі шчоўкнула па мініяцюры, і запіс пачатку прайгравацца. Мужчына стаяў тварам да люстэрка, якое вісела на сцяне ў калідоры. Здавалася, што ён махае рукамі ў люстэрку, размаўляючы са сваім уласным адлюстраваннем. Затым ён сышоў.
  
  Райлі рэзка выпрастаўся ў крэсле, не верачы сваім вачам. Гэта не ўкладвалася ў галаве, зусім не складвалася.
  
  'У чым справа, сэр? Эндэрс ўстаў у яго за плячо. 'У чым праблема?
  
  'Праблема ў ім, Патрык. Райлі паказаў на экран. Ён пстрыкнуў яшчэ раз, каб перамясціць відэа на некалькі секунд таму. Мужчына павярнуўся і зноў адышоў ад люстэрка. На гэты раз у Райлі не было сумневаў. 'Ён.
  
  'Хто ён? Эндэрс нахіліўся і, прыжмурыўшыся, паглядзеў на экран.
  
  - Ён галоўны падазраваны ў справе аб Лакуне. Учора Колльер паказваў мне яго фатаграфію. Яго клічуць Брэндах Паркер. Гэта той чалавек, які выкраў Зліць і Бенедыкта.'
  
  Апускаліся прыцемкі, калі Сэвідж і Хардин дабраліся да Вудленд-Хайтс. Мора было роўным і спакойным, велізарным глянцавым люстэркам, на паверхні якога адлюстроўваліся кропачкі зараджаецца зорнага святла. Калі яны пад'ехалі, Хардин ткнуў пальцам у бок дома.
  
  
  
  'Не на пляж, Шарлота,' сказаў ён. - Брэндах там, з імі.
  
  Яны выйшлі з машыны. Вокны першага паверха былі цёмнымі і непранікальнымі, але ў пакоях на гарышчы гарэла святло. Хардин быў правоў. Брэндах Паркер быў там, наверсе.
  
  'Я быў няправы,' сказаў Сэвідж. 'Я не ўлічыў прыліў, і Брэндах таксама. Цяпер высокі ўзровень. Пляжу няма. Мы можам спазніцца.
  
  'Будзем маліцца, каб гэтага не здарылася,' сказаў Хардин. Ён паглядзеў у бок уваходных дзвярэй. 'Што нам цяпер рабіць? Увайсці або дачакацца падмацавання?
  
  Сэвідж так і карцела сказаць, што ён бос і яму вырашаць, але што-то стрымлівала Прызнаннем. Яна бачыла гэта па яго вачах, па тым, як яны скакалі. Ён нерваваўся, яго грубаватыя, ўладныя манеры зніклі. І потым, быў пытанне з ініцыяламі, знойдзенымі на плыце: Ч.. Паркер хацеў, каб Хардин быў там. Было б па-дурному даваць яму тое, чаго ён хацеў.
  
  - Я заходжу, ' сказаў Сэвідж. 'Адзін. Ён мяне ведае, і я не думаю, што для яго будзе вялікім сюрпрызам, калі я падымуся па лесвіцы. Я думаю, ён хоча гэтага, хоча, каб яго віна была раскрытая.'
  
  'Так, Шарлота. Але ці хоча ён, каб яго арыштавалі? Я ў гэтым моцна сумняваюся. У яго ёсць нейкая ідэя адносна развязкі, і у дадзены момант усе карты на яго руках. Твой план занадта небяспечны, я прапаную пачакаць.
  
  'Хлопчыкі, сэр. Мы не можам іх проста кінуць.
  
  'Магчыма, яны ўжо мёртвыя. Калі ты пойдзеш туды, цябе проста будзе пра каго або пра што турбавацца. Тут, унізе, я нічога не пазнаю.
  
  'Няма. 'Сэвідж дастала з кішэні мабільны. 'Патэлефануй мне зараз, я адкажу, а потым схаваю тэлефон. Гэта будзе не бліскучая лінія, не такая добрая, як праслухоўка, але вы атрымаеце некаторы ўяўленне пра тое, што адбываецца. Калі прыбудзе падмацаванне, у вас будзе каштоўная інфармацыя.'
  
  
  
  Хардин высунуў мову за ніжнюю губу. Ён памаўчаў, узважваючы варыянты, а затым кіўнуў. 'Тады працягвай, але Шарлота?
  
  'Так, сэр? - спытаў я.
  
  'Будзь асцярожны.
  
  Сэвідж ўсміхнуўся. 'Вядома.
  
  На тое, каб зрабіць трук з тэлефонам, сышло пару хвілін, а затым Сэвідж накіраваўся да лесвіцы. Наверсе дзверы былі прыадчынены. Сэвідж штурхнула дзверы і крыху пачакала, пакуль яе вочы прывыкнуць да цемры. Прыкладна праз хвіліну паказаўся інтэр'ер калідора, цьмяны, прывідны свет, просачивающийся з першага паверха. Яна падышла да падножжа лесвіцы, пад нагамі захрабусцелі абломкі абваленай тынкоўкі столі.
  
  Падымацца па лесвіцы ў цішыні было немагчыма, і кожная прыступка рыпала, калі яна падымалася на першы паверх. Але тады Паркер ведала, што яны набліжаюцца, ведала, што яны б пра ўсё здагадаліся, так што поўная нечаканасць ў любым выпадку была малаверагодная.
  
  На пляцоўцы другога паверха было больш святла, бледны ззянне струменілася з пакояў на гарышчы. Сэвідж падышла да падножжа лесвіцы на гарышча. Схіліла галаву набок. Наверсе пачулася рух, нехта ўсхліпнуў, пачуўся голас і рыпанне масніц. Яна пачала падымацца па вінтавой лесвіцы. Прайшоўшы яшчэ паўтузіна прыступак, лесвіца павярнула налева і дасягнула невялікі полуплощадки. Яшчэ вышэй яны павярнулі назад і выйшлі на вялікую пляцоўку, за якой знаходзіліся спальні. Сэвідж павольна падымалася, кожны яе крок суправаджаўся лёгкім скрыпам. Святло лілося з адной з спальняў, той самай, у якой яна выявіла надпіс на ложку. Яна дабралася да верху лесвіцы і рушыла наперад. Яе ногі заскрэблі па грубых дошках, але гэты гук быў заглушаны стогнамі, доносившимися зверху.
  
  
  
  Яна выглянула з-за дзвярнога вушака. Перш чым яна паспела ўсвядоміць сітуацыю, пачуўся голас.
  
  'Дэтэктыў-інспектар Сэвідж. Я ведаў, што неўзабаве вы далучыцеся да нас.
  
  Райлі папоркаўся з мышшу і зачыніў архіў відэа. Ён выклікаў адно з меню.
  
  'Што вы робіце, сэр? - Спытаў Эндэрс. 'У нас няма на гэта часу. Мы павінны паведаміць астатнім аб Паркеры.
  
  'Запіс з камер відэаназірання была запісаная,' сказаў Райлі. 'Я шукаю прамую трансляцыю.
  
  Ён пстрыкнуў па пункце меню з надпісам 'Камеры', і экран падзяліўся на чатыры секцыі, кожная з асобным малюнкам. Над кожнай стужкай загаловак: 'Камеры', 'Пад'язная дарожка", "Жывёльны двор", "Алтар".
  
  - Сэр! - Эндэрс ткнуў пальцам у экран з надпісам 'Алтар". 'Гэта Пэры Зліць!
  
  Райлі паглядзеў на экран. Паўапранутых мужчына ляжаў тварам уверх на нейкай лаве з нержавеючай сталі. Камера здымала зверху і збоку, галава мужчыны была павернутая да камеры. Твар, хоць і больш не ўсьмешлівы, як на сьвяточных здымках, якія бачыла Райлі, беспамылкова належала Пэры Слиту.
  
  'Гэта цяпер", - сказаў Райлі. 'Бачыш часовую пазнаку? Па якой-то прычыне Паркер да яго не дакранаўся'.
  
  'Што гэта за штука, на якой ён ляжыць?
  
  Райлі ўтаропілася на экран і падумала, ці не патрапіў Эндэрс ў кропку з самага пачатку. У цэнтры пакоя быў востраў з дарогай кухні. Нержавеючая сталь, тры на два метры, наверсе што-то накшталт асвятляльнага партала. Толькі гэта быў не асвятляльны партал, а хутчэй тревожащая інсталяцыя сучаснага мастацтва. Там былі скруткі дроту і што-то, падобнае на рабатызаваных руку. Райлі разгледзеў электрычную дрыль, прымацаваную да вертыкальнай стойцы. На далёкай баку навяснога прыстасаванні тырчала лязо цыркулярнай пілы. Там былі стрыжні, рычагі, шасцярэнькі і шлангі. Да аднаго канца металічнага стрыжня, прымацаванага да гідраўлічнаму тарану, быў приварен нож.
  
  
  
  'Машына для катаванняў,' сказаў Райлі. 'Падумай аб траўмах Ціма Бенедыкта.
  
  'Чорт. 'Эндэрс паківаў галавой. 'Нам трэба прыбраць адтуль Мокрага снегу, сэр. Дзе б гэта "там" ні знаходзілася.
  
  'Металічная дзверы. Ён, павінна быць, за ёй. Але спяшацца няма куды, Паркер даўно сышоў.
  
  'На самай справе? Эндэрс паказаў на экран. 'Дык чаму гэта ўсё рухаецца?
  
  Эндэрс быў правоў. Рабатызаваных рука, прымацаваная да верхняга парталу, пачала апускацца. Што-то круцілася на канцы з высокай хуткасцю. З іншага боку партала пачала апускацца электродрель. Зліць, які сядзеў на стале, паварушыўся. Ён зашпіліў кайданкі на руках. Затым адкрыў рот. Хоць гэта было заглушана сценамі будынка, Райлі ўсё яшчэ чуў доўгі, працяглы крык Зліць. Ён назіраў, адначасова зачараваны і напалоханы, як працягваўся працэс. Нажы пачалі рухацца ўзад-наперад, і цыркулярная піла ператварылася ў размытае пляма верціцца металу.
  
  'Мы ніколі не выломаем дзверы. Райлі адсунуў крэсла. Эндэрс ўжо накіраваўся да выхаду з тэлефонам у руцэ, але Райлі на імгненне затрымаўся. Калі яны перасякалі двор фермы, ён сёе-тое заўважыў на сцяне хлява. Знак "Здароўе і тэхніка бяспекі", папераджальны аб выкарыстанні дошак для лазанія. 'На даху, Патрык. Мы можам прабіць сабе дарогу праз дах!
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік трыццаць восьмая
  Недалёка ад Болберри, Саўт-Хэмс, Дэвон. У чацвер, 29 кастрычніка. 17:59.
  
  Два ложкі ў пакоі былі адсунутыя ад сцяны і павернутыя на бок, падзяляючы прастору напалову і ствараючы нізкі бар'ер. За дзвярыма Брэндах Паркер сядзеў у старым крэсле, якое было придвинуто да акна. Акно ўяўляла сабой слыхавое акно з падвойным адчыненнем. Падваконнік знаходзіўся крыху вышэй спінкі крэсла. На падаконніку, тварам вонкі, стрыгучы нагамі, сядзелі двое хлопчыкаў. Паркер падміргнуў Сэвиджу адным вокам. Іншы прыжмурыўся, яго вочны яблык было наліта крывёю і акружана масай выцятай і распухшей скуры. Збоку на яго галаве, крыху далей правага скроні, віднелася драпіна. Калі Сэвідж браў у яго інтэрв'ю раней, яго валасы былі натапырыў, каб прыкрыць рану. Яна лаяла сябе; калі б яна была больш назіральнай, то магла б зразумець, што гэта той самы мужчына, які напаў на яе ў гаі.
  
  'Як вы можаце бачыць, - сказаў Паркер, ' было б вельмі небяспечна рабіць якія-небудзь глупства'. Ён паказаў на пару вяровак, якія былі прывязаныя да каркаса ложкаў і цягнуліся адтуль плыўным выгібам да шыі кожнага хлопчыка. Вяроўкі былі зацягнутыя ў пятлю. 'Адзін штуршок, і ўсё будзе скончана.
  
  
  
  'Для цябе ўсё роўна ўсё скончана, Брэндах. Выйсця няма, так што можаш здавацца.
  
  - Я не хачу збегаць. На выпадак, калі ты што-то прапусціў, я хацеў, каб ты злавіў мяне. Я даў табе мноства падказак, але ты пацярпеў няўдачу. Паркер паказаў на адну з перавернутых ложкаў. 'Я выразаў пасланне пад ёй. Я аднёс кайданкі ў склеп. Я адправіў паведамленні Конраду Хардину. Я хацеў, каб вы разабраліся, што тут адбылося і чаму. Але тое, што вы разабраліся, было не тым, чаго я чакаў. Аказалася, што я не забіваў Джэйсана Колдуэла, што гэта быў мой бацька. На жаль, адкрыцьцё прыйшло занадта позна. Бацька быў пад вартай і па-за маёй дасяжнасці, а я ... ну, я і так зайшла занадта далёка.
  
  'Ты забіў Лайама Клафа і Джэйсана Хобба.
  
  'Тое, што здарылася з Ліамам, было няшчасным выпадкам. Я хацеў пагуляць, але ён не пераставаў крычаць'.
  
  'Такім чынам, ты пазбавіў яго жыцця і пакінуў у тунэлі напаўаголеным і пакрытым тлушчам.
  
  'Ты не разумееш. Я спрабавала пакончыць з гэтай часткай свайго жыцця. Вырашыць свае праблемы. Я таксама спадзявалася, што Джэйсан і Ліам будуць маімі сябрамі. У мяне ніколі не было шмат сяброў.
  
  'Сябры? Ты зарэзаў Джэйсана. Дзеля ўсяго святога, ты зварыў яго галаву ў рондалі.
  
  'Мне прыйшлося, я страціў Ухмыляющегося, разумееш? Пасля таго, як ён памёр, я закапаў яго чэрап у лесе, дзе мы звычайна гулялі. Гэта было яго любімае месца ва ўсім свеце. Я часта хадзіў туды і размаўляў з ім. Ён быў маёй даверанай асобай, маім лепшым сябрам. Потым, калі я пачуў, што дом выстаўлены на продаж, я пайшоў і дастаў з склепа астатнія яго косткі. Усё было выдатна, пакуль вы не ўмяшаліся і не скралі яго ў мяне. Пасля сыходу Ухмыляющегося я падумаў, што Джэйсан мог бы замяніць яго, але ён не захацеў гуляць у мяч, так што Джэйсану давялося стаць новым Ухмыляющимся. Але не раней, чым ён ткнуў у мяне пальцам у вока. Пацешна, цяпер я выглядаю як Ухмыляющийся. Стары аднавокі. Ha, ha, ha!'
  
  
  
  'Дакладна. Сэвідж пахітала галавой. Яна не разумела, аб чым, чорт вазьмі, кажа Паркер.
  
  'Я ні ў чым не вінаваты, разумееш? Вінаваты быў хто-то іншы.
  
  'Гэта не так, Брэндах. Магчыма, твой бацька і быў адказны тады, але тут вінаваты ты.
  
  'НЯМА! Паркер падняўся з крэсла. Цяпер Сэвідж мог бачыць, што ў адной руцэ ён трымае маленькае пластыкавае зброю. Электрашокер. 'Мне было трынаццаць!
  
  'Божа мой!' Адкрыцьцё прыйшло, калі Сэвідж ўтаропіўся на электрашокер. 'Ты той хлопец, які выкраў Пэры Зліць, які забіў Ціма Бенедыкта'.
  
  'Вядома. Паркер, здавалася, быў здзіўлены рэакцыяй Сэвідж. 'Я называю сябе Пастухом, калі я ў ролі. Хоць, шчыра кажучы, Пастух трохі зануда. Ён не ўмее весяліцца. Я аддаю перавагу быць простым старым Бренденом.'
  
  'Але...' Сэвідж пахітала галавой, спрабуючы разабрацца ў супярэчнасцях. - Ты сама ўжыла электрашокер?
  
  'Трэба аддаць належнае Пастуху. Ён ужыў электрашокер, я проста стаяў там і прыняў ўдар. Павінен сказаць, гэта было непрыемна. Мабыць, гэта самае балючае, што я калі-небудзь адчуваў. Але фішка электрашокера – увесь яго сэнс – у тым, што эфект толькі часовы. Праз некалькі хвілін я вярнуўся да нармальнага стану. Ну, настолькі не нармальным, наколькі я калі-небудзь буду. Я павінен быў гэта зрабіць, таму што лічыў сябе вінаватым у забойстве Джэйсана Колдуэла. На шчасце, мне ўдалося пераканаць сябе ў адваротным. Паркер ўсміхнуўся. 'Ці мне варта сказаць, што табе ўдалося пераканаць іншага мяне ў зваротным. Ці гэта я сам пераканаў сябе ў зваротным? Усё гэта так жудасна збівае з панталыку.'
  
  Сэвідж зірнула на хлопчыкаў, сгорбившихся на падаконніку. Гэта было горш, чым яна думала. Паркер быў скончаным псіхам, помешанным на Looney Tunes. Смерць Джэйсана Колдуэла, калі ён быў усяго толькі хлапчуком, разам з жорсткім бацькам і сталеннем ў жудаснай хатняй абстаноўцы, павінна быць, глыбока паўплывала на яго. Страта маці падштурхнула яго да краю, і цяпер ён канчаткова сышоў з розуму. Жудасны спосаб, якім ён пазбавіўся ад хлопчыка Хобба, быў доказам гэтага. У любы момант ён мог страціць кантроль і штурхнуць хлопчыкаў на смерць. Яна павінна была падтрымаць яго размову.
  
  
  
  'Але твой бацька забіў Джэйсана Колдуэла; навошта караць Бенедыкта і Зліць?
  
  'Я хацеў пакараць трусаў, якія дазволілі ўсім гэтаму здарыцца. Я звярнуўся за дапамогай да Пэры, і ён закрыў мне вочы. Тое ж самае і з Бенедыктам. Я распавёў яму, што адбываецца ў прытулку, але ён праігнараваў мае маленні. Вы можаце паверыць, што ён загадаў мне маліцца? Канстэбль Хардин паводзіў сябе не лепш. Я пакінула для яго паведамленьне, падказку ў выглядзе карцінкі. Я нават напісала "ДАПАМАЖЫЦЕ" на абароце. У канчатковым рахунку менавіта Хардин забіў Клафа і Хобба дакладна так жа, як ён забіў Колдуэла. Калі б Бенедыкт, Зліць і Хардин не былі баязліўцамі, замешанымі ў ўтойванні злоўжыванняў у царкве, нічога гэтага ніколі б не адбылося.'
  
  'Хардин не быў саўдзельнікам. Ён паведаміў аб тым, што здарылася, але начальства загадала яму, каб спыніць гэта справа.
  
  'І гэта ён павінен быў вырашаць, хто павінен панесці пакаранне, а каго адпусьціць беспакараным, ці не так? Ахоўнікаў канцэнтрацыйных лагераў звычайна прызнаюць вінаватымі, так чаму не Прызнаннем?
  
  Сэвідж пахітала галавой. У яе не было адказу Паркеру. Хардин зрабіў усё, што мог, але ці павінен ён быў зрабіць больш? А колькі іншых паступілі гэтак жа, як Хардин? У кожным кутку краіны былі людзі, якія адварочваліся ці аддавалі перавагу не заходзіць далей. Нішто не магло апраўдаць паводзіны самога Паркера, але ці мог ён змяніцца, калі б Хардин настаяў на тым, каб яго пачулі?
  
  'Я хачу, каб Хардин быў тут, са мной,' сказаў Паркер. 'Я абмяняў яго на хлопчыкаў. Хардин - апошні чалавек у маім спісе.
  
  
  
  'Гэтага не здарыцца, Брэндах. Ты псіхічна хворы і табе патрэбна дапамога. Вызвалі хлопчыкаў, і я паклапачуся, каб усё скончылася найлепшым чынам. Я ведаю, што ты не хочаш іх забіваць.'
  
  'НЯПРАВІЛЬНА! Ты нічога не ведаеш пра мяне. Забойства пачатак усё гэта справа і забойства можа яго скончыць. Я спрабаваў кантраляваць сябе, стаўшы Пастырам. Я звярнуўся да Бога, каб даведацца, ці ёсць у Яго адказы. Ён, блядзь, гэтага не зрабіў.'
  
  Сэвідж працягнула рукі і зрабіла заспакаяльны жэст. Паркер глядзела ў столь, уцягваючы і выдыхаючы паветра, электрашокер разгойдваўся ўзад-наперад. Яна пачакала, пакуль запануе цішыня, а затым панізіла голас і загаварыла зноў.
  
  'Чаму Джэйсан Хобб? Чаму Лаям Клаф?
  
  'Чаму? Паркер апусціў галаву, яго вочы закаціліся, пакуль не сустрэліся з яе вачыма. 'Мне патрэбныя былі хлопчыкі з такімі імёнамі, каб мая гульня з Хардином спрацавала. Я таксама хацеў, каб яны былі маімі сябрамі. Джэйсан, Ліам і я. Лепшыя прыяцелі. Гэта магло б быць ідэальна.'
  
  'Значыць, вам проста пашанцавала, што вы іх выбралі?
  
  'З Лайамом, так, але ў мяне паўсталі праблемы з пошукам хлопчыка па імя Джэйсан, гэта імя ў нашы дні не так распаўсюджана. Калі б Нэд Стоўн не сустракаўся з Энджы Хобб, ён бы ніколі не прыцягнуў майго увагі.'
  
  'І вы сустрэліся са Стоўнам, каб папрасіць яго дапамагчы вам знайсці Зліць і Бенедыкта?
  
  'Ён быў у прытулку. Ён таксама пакутаваў. Усе пакутавалі. Першапачаткова я збіраўся папрасіць Стоўна дапамагчы мне злавіць Бенедыкта і Зліць, але потым натыкнуўся на гэта. 'Паркер памахаў электрашокерам. 'Выдатнае абсталяванне. Як толькі мне ўдалося займець яго ў свае рукі, я стаў ўсемагутным, богападобныя.'
  
  'Але гэтыя хлопчыкі. Сэвідж паказаў на акно. 'Яны так жа нявінныя, як Хобі і Клаф.
  
  'Невінаваты? Зараз ёсць слова. Паркер падняў руку і пастукаў пальцам па скроні. 'Але гэта ўсяго толькі слова. Хто на самай справе невінаваты? Адсюль выцякае пытанне, хто на самай справе вінаваты? Ваш Хардин ўсе гэтыя гады прыкідваўся сляпым да фактаў. Нават пры тым, што ён ведаў, што міністр жорстка звяртаўся з хлопчыкамі, ён усё роўна нічога не зрабіў. Цяпер яму трэба будзе яшчэ адзін кідок костак. Ён можа падняцца сюды і выратаваць гэтых дваіх, або ... - Паркер паўабернуўся і злёгку тузануў за вяроўку. 'Ці ён можа забіць іх.
  
  
  
  'Ты будзеш несці адказнасць, Брэндах. Не Хардин.
  
  'НЯМА! Паркер падышоў да акна. Ён паклаў руку на спіну аднаго з хлопцаў. 'Я ў поўнай задніцы, таму што ён нічога не зрабіў. І калі ён цяпер нічога не зробіць, то абодва гэтых дзіцяці памруць.'
  
  'Добра, добра. 'Сэвідж падняла рукі. 'Супакойся. Мы можам з гэтым разабрацца. Хардин унізе, на паркоўцы.
  
  'Праўда? Паркер схіліў галаву набок, але затым разуменнем ўсміхнуўся. 'Не, я высунуў галаву над парапетам і атрымаў кулю ў лоб за свае клопаты.
  
  'Нават калі б там быў снайпер, як ты думаеш, яны рызыкнулі б застрэліць цябе, калі ты так блізка да хлопчыкам? Яны маглі трапіць у аднаго з іх або ты мог выпасці з акна, збіўшы іх з ног. Як мяркуецца, менавіта таму вы іх туды і зацягнулі ў першую чаргу?'
  
  Паркер кіўнуў. 'Разумна, ці не так? Добра, тады я пагляджу. Ён павярнуўся, узлез на крэсла і выглянуў у акно. Праз пару секунд ён нырнуў назад ўнутр і плюхнуўся ў крэсла. 'Падобна на тое, ты маеш рацыю. Ёсць што-небудзь, чаго ты не ведаеш?
  
  'Я не ведаю, навошта ты гэта робіш, але мы можам пагаварыць пра гэта, калі ты вызваліш хлопчыкаў.
  
  'Я ж сказала табе, мне патрэбен Хардин.
  
  'Добра, мне трэба патэлефанаваць, добра?' Паркер кіўнула, і Сэвідж палезла ў кішэню, павольна дастала тэлефон і паднесла яго да вуха. 'Вы чуеце, сэр? Паркер хоча абмяняць цябе на хлопчыкаў ... ды ... ды ... Я так думаю ... так ... праўда? Пачакай, я спытаю яго. '
  
  
  
  'Ну? - Спытаў Паркер, калі Сэвідж адарваў погляд ад тэлефона. - Які кошт? - спытаў я.
  
  'Ён вырабіць абмен, але ўнізе. Мы павінны быць упэўненыя, што хлопчыкі ў бяспецы.
  
  'Не, ты ўладзіш пастку. Я адпускаю хлопцаў, і тут ўрываецца група спецназа. Светлашумавыя гранаты, слёзатачывы газ, і не паспееш азірнуцца, як да маёй галаве прыстаўлены пісталет, спускавы кручок ў мэтах самаабароны.'
  
  'Ніякага спецназа, Брэндах. Конрад прапануе выклікаць Бі-бі-сі ў Вудленд-Хайтс і зняць усё гэта на камеру. Вы можаце зрабіць заяву аб падзеях, што адбыліся, а затым мы памяняемся месцамі. Бі-бі-сі не прышле сюды свайго рэпарцёра, таму інтэрв'ю павінна адбыцца на ганку. Як толькі інтэрв'ю скончыцца, ты адпусціш хлопчыкаў і вернешся ў дом са мной і Хардином.
  
  'Бі-бі-сі? Паркер прыбраў руку са спіны хлопчыка і задумаўся над словамі Сэвідж. 'Інтэрв'ю? Так, гэта можа спрацаваць. Мне гэта падабаецца! Але я хачу, каб мне дазволілі распавесці ім усё, разумееш?
  
  'Вы чулі гэта, сэр? Сэвідж кіўнула ў адказ Хардину і скончыла размову. Яна паглядзела на Брендена. 'Ён зараз патэлефануе ў аддзел навін, нам проста трэба пачакаць, пакуль яны прыедуць.
  
  'Пачакаць? Паркер ўсміхнуўся. Ён працягнуў руку і выцер слязу са здаровага вочы. 'О так, я чакаў амаль трыццаць гадоў – думаю, я змагу вытрымаць яшчэ некалькі хвілін, як ты думаеш?
  
  У адным куце хлява масіўная вадасьцекавая труба прымыкала да каменнай муры. Райлі зірнуў на свае гумовыя боты. Наўрад ці гэта лепшая абутак для лазанія, але, магчыма, гума надасць яго ног ўстойлівасці. Ён узяўся рукамі за вадасцёкавую трубу і пацягнуў на пробу. Труба апынулася досыць трывалай, і ён пачаў караскацца. Да даху жолабы было недалёка, каля чатырох метраў. Цяжэй за ўсё было перабрацца праз край даху, але яму атрымалася выкараскацца, а затым распростереться на рыфленай паверхні.
  
  
  
  'Ты тут? Голас Эндерса разьнеслася ў цемры па двары фермы.
  
  'Так'. Райлі пачаў паўзці да вяршыні. Пакуль ён заставаўся ў краю, дах, верагодна, магла вытрымаць яго вага. У цэнтры аднаго з цэментных лістоў, без якой-небудзь канструкцыі, здольнай вытрымаць яго вага, дах амаль напэўна абрынулася б.
  
  Ён дабраўся да вяршыні без здарэнняў і сеў верхам на грэбень. Унізе, у двары фермы, Эндэрс стаяў у паўзмроку, святло ад тэлефона асвятляў яго твар. Райлі крыкнула яму:
  
  'Ёсць якія-небудзь навіны?
  
  'Дапамога будзе мінімум праз дзесяць хвілін,' сказаў Эндэрс. 'І потым, нам усё роўна прыйдзецца ламаць дзверы.
  
  'У Пэры Зліць няма дзесяці хвілін. Райлі паківаў галавой. У думках вылаяўся. 'Я іду ўнутр.
  
  'Будзьце асцярожныя, сэр.
  
  Райлі не слухаў. Ён ужо пачаў прасоўвацца ўздоўж грэбня, спрабуючы вызначыць, дзе знаходзіцца калідор. Яму трэба было прайсці далей, каб апынуцца над пакоем, у якой знаходзіўся Зліць. У цемры было цяжка ацаніць адлегласць, але ён спыніўся, калі яму здалося, што ён прайшоў метраў дзесяць. Ён трохі спусціўся з вяршыні. Пад сваёй рукой ён адчуў гладкасць плексігласавай панэлі, але калі ён прыклаў да яе твар, то нічога не змог разглядзець скрозь зламаны матэрыял. Ён адышоў у бок і пачаў намацваць маленькія галоўкі нітаў, якія выступалі над прасцінамі. Балты паказвалі, дзе лісты мацаваліся да крокваў. Неўзабаве ён знайшоў пару і сеў паміж імі. Ён упёрся, наколькі мог, рукамі, а затым моцна тупнуў абедзвюма нагамі. Дах здрыганулася, але не павалілася. Ён паспрабаваў зноў, і на гэты раз быў узнагароджаны трэскам. Знізу данёсся крык Зліць. За крыкам рушыла ўслед маленне аб дапамозе.
  
  
  
  Райлі тупаў зноў і зноў. Кавалкі даху пачалі падаць ўнутр, з грукатам падаючы на падлогу ўнутры будынка. Яшчэ некалькі ўдараў, і Райлі зрабіў дзірку, досыць вялікую, каб пралезці. Ён вгляделся ў змрок, бледны свячэнне ўнізе. Што-то механічнае зажужжало, і Зліць выдаў яшчэ адзін лямант.
  
  Чорт вазьмі! Райлі прыкінуў адлегласць да падлогі. Чатыры метра для сцены і яшчэ тры для вышыні даху. Ён падышоў да краю дзіркі і намацаў крокваў пад зламаным дахавым лістом. Ён нахіліўся, наколькі адважыўся, а затым дазволіў свайго цела ўпасці, ухапіўшыся абедзвюма рукамі за верхавіну бэлькі. Ён узняўся ў паветра і на імгненне завіс. Цяпер або ніколі. Ён адпусціў яе і ўпаў на падлогу, няёмка прызямліўшыся на цвёрды бетон, яго шчыкалатку пранізала ўспышка болю.
  
  'Хииииииииииии! Справа ад Райлі закрычаў Зліць. 'Аррргггххх!
  
  Пачуўся пранізлівы выццё і парыў паветра. Райлі адштурхнуўся ад падлогі. Лямпы на пераборкі на сценах давалі слабое асвятленне, і ён мог бачыць Зліць, які ляжыць на стале з нержавеючай сталі пад велізарным парталам - кратамі з труб, якія падтрымліваюць розныя механізмы. Цыркулярная піла на якім-то мацаванні. Дрыль, прымацаваная да вертыкальнай планцы. Велізарная поршневая штука з прымацаваным да яе нажом.
  
  Райлі ірвануўся наперад. Зліць ляжаў тварам уверх, на яго торсе былі расьсечаныя скура і цягліцы, кроў сачылася з дзесяткаў парэзаў.
  
  'Урррггггххх!' булькнул Зліць, сплёўваючы чырвоную слізь. 'Аррргггххх!
  
  
  
  Райлі стаў збоку ад стала, шукаючы якую-небудзь кнопку прыпынку. Піла зноў пачала апускацца, лязо бліснула на святла. Райлі працягнуў рукі і схапіўся за металічны рычаг, да якога была прымацаваная піла. На імгненне яму здалося, што ён спыніў яе, але магутнасць гідраўлічнага рычага была занадта вялікая, і піла рушыла ўніз, зуб'і ўпіліся ў ногі Зліць.
  
  'Аррргггххх!'
  
  Какафонія выцця, свідравання, напампоўвання і гудзення, здавалася, станавілася ўсё гучней разам з крыкамі Зліць. Райлі узлез на стол, трымаючыся за кут платформы. Ён устаў і пацягнуўся за катушкамі кабеля, які падымаўся ад партала, а затым пятлёй цягнуўся да якой-то размеркавальнай скрынцы высока на адной з сцен. Ён пацягнуў адной рукой, а затым выкарыстаў абедзве, на імгненне завісшы ў паветры, перш чым пачуўся гучны бавоўна, які суправаджаецца дажджом іскраў, калі кабель адарваўся ад размеркавальнай скрынкі, і Райлі ўпаў на падлогу. Шум станкоў спыніўся, і адзіным гукам было слабое сапенне мокрага снегу.
  
  Потым святло пагасла.
  
  У кішэні Сэвідж зазваніў мабільны. Яна выцягнула тэлефон і паглядзела на тэкставае паведамленне. 'Яны тут, - сказала яна.
  
  'Тады пайшлі. 'Паркер паказаў электрашокерам. 'Ўніз. Усе. Спачатку ты, потым хлопчыкі, а потым я. Працягвай.
  
  'Мы зніжаецца! Крыкнуў Сэвідж. 'Трымайцеся далей!
  
  Двое хлопцаў павярнуліся на падаконніку, і Сэвэдж ўпершыню ўбачыў іх асобы. Заплаканыя, белыя ад страху, на адной з шчок хлопчыка быў жудасны сіняк. Яны караскаліся ўніз, як маглі, трымаючы рукі звязанымі перад сабой.
  
  'Не хвалюйся,' сказаў Сэвідж, спрабуючы ўсміхнуцца. 'Усё будзе добра.
  
  
  
  Яна выйшла на пляцоўку і пачала красціся ўніз па лесвіцы. Двое хлопцаў рушылі ўслед за ёй, вяроўкі, млява свисавшие з іх шый, вярнуліся да Паркеру. У адной руцэ Паркер трымаў электрашокер і вяроўку, а ў іншы - складаны нож.
  
  'Я папярэджваю цябе, Сэвідж,' крыкнуў Паркер. 'Я магу перарэзаць ім глоткі за паўсекунды.
  
  'Ніхто не збіраецца нічога прадпрымаць, Брэндах. Проста захоўваць спакой.
  
  'О, я ў поўным парадку.
  
  Яны дабраліся да верху галоўнай лесвіцы, а затым пачалі спускацца. Яркае святло асвяціла калідор, і праз ўваходныя дзверы Сэвэдж ўбачыў жанчыну, якая стаяла на ганку. Побач з ёй аператар сядзеў на кукішках за камерай на штатыве. І на жанчыну, і на мужчыне былі ватовыя курткі з надпісам "Бі-бі-сі' на пярэдніх кішэнях.
  
  Сэвідж рушыў наперад, двое дзяцей рушылі ўслед за ім.
  
  'Пачакайце! Ззаду крыкнуў Паркер. Ён трымаў у руцэ нож. 'Мы спынімся тут, і Хардин пяройдзе дарогу.
  
  'Вызвалі—'
  
  'МЫ РОБІМ, ЯК я КАЖУ, ЦІ ВЯРТАЕМСЯ!' - закрычаў Паркер. Ён памахаў электрашокерам у бок Сэвідж. Затым ён ўсміхнуўся і прашаптаў: 'Добра, дашліце Прызнаннем, я зраблю заяву, адпушчу дзяцей, а потым падымуся наверх з вамі і констеблем Плёнам'.
  
  'Я ўваходжу. - У цемры, за межамі святла рухалася грувасткая постаць, і Хардин нязграбна выйшаў з ценю. Ён падняўся па кароткім прыступках на ганак і кіўнуў Сэвиджу. 'З хлопчыкамі усё ў парадку, Шарлота?
  
  'Так, сэр.
  
  'Добра, добра. Хардин паўабернуўся і падняў палец.
  
  Рэпарцёр крыху зрушылася налева і працягнула мікрафон. Усе за межамі святла было чорным. Як быццам глядзіш у прамень ліхтарыка. Рэпарцёр пачатку што-то казаць, але Сэвідж яе не чуў. Яе ўвагу прыцягнуў аператар. Ці, дакладней, яго чаравікі. Высокатэхналагічныя "Магнумы". Не такую абутак яна чакала б убачыць на супрацоўніка Бі-бі-сі. І з камерай было што-то не так. Хлопец ні за што не збіраўся здымаць што-небудзь карыснае з надзетай вечкам аб'ектыва.
  
  
  
  Паркер, здавалася, не заўважыў нічога незвычайнага. Ён рушыў наперад, і яго хворы вачэй прыжмурыўся ад святла. Ён жэстам загадаў Хардину адысці ў бок, а затым выкарыстаў электрашокер, каб адштурхнуць хлопчыкаў перад сабой, трымаючы нож гарызантальна, як быццам быў гатовы паласнуць лязом па горле абодвум. Рэпарцёр выцягнула руку яшчэ далей, трымаючы мікрафон, як моркву, каб спакусіць асла. Паркер зрабіла яшчэ крок, і на твары жанчыны з'явіўся слабы намёк на ўсмешку. Толькі цяпер Сэвідж зразумеў, што яна зусім не рэпарцёр. Яна была констеблем Бэкі Майлз з Аддзела таемных аперацый.
  
  'Я ні ў чым не вінаваты,' сказаў Паркер. 'Меў месца цэлы шэраг памылак. Канстэбль Хардин павінен быў...
  
  Сэвідж здалося, што з цемры яна ўбачыла маленькую выбліск святла, пачула амаль неразборлівы гук.
  
  Паркер на імгненне замёр, на яго лбе расцякаўся крывавы круг. Сэвідж скокнуў наперад і схапіў руку Паркера з нажом, адводзячы лязо ад дзяцей, калі той саслізнуў на падлогу. Адзін з хлопчыкаў пачаў крычаць, а затым з-за ліхтароў з'явіліся Люк Фарэл і жанчына-ФЛО.
  
  'Усё скончана, - сказаў Люк, калі яны з жанчынай-афіцэрам сабралі хлопчыкаў і адвялі іх. 'Давайце вернем вас да вашым бацькам. Яны чакаюць тут.
  
  Як толькі яны сышлі, тэлеаператар выйшаў з-за трыножкі. Яго куртка расчыніліся, агаліўшы нагрудную кабуру пад ёй. Ён падышоў да Паркеру і праверыў, ці няма прыкмет жыцця. Ён зірнуў на Сэвідж і паківаў галавой. Затым падаў сігнал у цемру.
  
  
  
  Раптам тэлевізійныя дугі апусціліся, і іх змяніла больш мяккае свячэнне ад набору лямпаў на даху перасоўнага фургона для правядзення аператыўна-вышуковых мерапрыемстваў. Інспектар Найджэл Фрэй, кіраўнік Групы сілавой падтрымкі, стаяў побач з фургонам разам з галоўным констеблем Марыяй Хелдон. Сэвідж кінула апошні позірк на Паркера, а затым яны з Хардином падышлі.
  
  'Выдатная праца, інспектар Сэвідж,' пахваліла Марыя Хелдон. 'Выдатная праца.
  
  'Паркер,' сказаў Сэвідж. 'У яго не было ні адзінага шанцу, ці не так?
  
  'Шанец? - Перапытаў Хелдон. 'Не, мы не маглі рызыкаваць.
  
  'Я аддаў загад страляць, як толькі гэта стане бяспечным", - сказаў Фрэй. 'Снайпер быў злева. У дваццаці метрах. Сцены па абодва бакі ад прыступак абаранялі дзяцей. Магчымасці патрапіць у іх не было. У якасці дублёра аператарам быў узброены афіцэр, і Бэкі таксама была там. Рызыка для вас і DSupt быў мінімальным.'
  
  'Так, мінімальны. Сэвідж зірнуў на Фрея. Яна ведала, што павінна падзякаваць яго – гэта быў другі раз, калі Фрей і яго афіцэры прыходзілі ёй на дапамогу, – але ўнутры яна была дзіўна пазбаўленая эмоцый. Калі гэта і была перамога, то за яе належыла пэўная цана. Яна злёгку ўсміхнулася Фрею, калі ён ішоў да дому.
  
  'Мяркую, вы мелі рацыю, інспектар Сэвідж,' сказаў Хелдон. 'У Паркера не было ні адзінага шанцу. Але мы не маглі дазволіць яму атрымаць яго, ці не так?
  
  'Ён хацеў расказаць сваю гісторыю", - сказаў Сэвідж. 'Пра святара і пра тое, што тут адбылося. Гэта ўсё яшчэ ўсплыве?'
  
  'О так, я ўпэўнены, што так і будзе,' сказаў Хелдон. Яна ўсміхнулася. 'У рэшце рэшт.
  
  Галоўны канстэбль павярнулася на абцасах і пайшла прэч, туды, дзе афіцэр трымаў дзверцы машыны. Сэвідж пастаяла імгненне, а затым заўважыла канстэбля Калтера, які стаяў каля "Фокусу" для басейна, прыпаркаванага збоку ад дома. Яна падышла.
  
  
  
  'Мэм? Калтер працягнуў руку і дакрануўся да пляча Сэвідж. 'З вамі ўсё ў парадку?
  
  'Так,' сказаў Сэвідж. 'Але мяне не перашкодзіла б падвезці.
  
  'Вядома. Калтер адкрыў дзверцы са боку кіроўцы. 'У пастарунак?
  
  Сэвідж павярнуў назад да Вудленд-Хайтс. Будынак выглядаў суровым і шэрым у святле мноства лямпаў. Двое крыміналістаў працавалі ў ўваходных дзвярэй, у якой на прыступках ляжала цела Брендена Паркера. Пачаўся дождж, і слабы вецер стагнаў у аддаленых уцёсах.
  
  'Не, - сказаў Сэвідж, калі яна здрыганулася. 'Дадому.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік трыццаць дзевятая
  Паліцэйскі ўчастак Краунхилл, Плімут. У панядзелак, 2 лістапада. 11.40.
  
  Спатрэбілася вялікая частка выходных, каб аціхлі нарады, папяровая валакіта і падвядзенне вынікаў. Сэвідж страціла кошт колькасці формаў, якія ёй трэба было запоўніць, і колькасці заяў, якія яна павінна была скласці і падпісаць. У панядзелак раніцай, думаючы, што нарэшце-то дабралася да сутнасці справы, яна адправілася ў крыміналістычны аддзел і выявіла там трох афіцэраў з Аддзела прафесійных стандартаў, якія вывучаюць мноства дакументаў, якія для іх выклаў сяржант Гарэт Коллиер.
  
  'Сцярвятнікі, - прашаптаў Колльер, стоячы побач з Сэвиджем. 'Шукаюць лёгкую здабычу.
  
  PSD, як аказалася, былі зацікаўлены ў тым, каб высветліць, ці былі дапушчаныя памылкі ў расследаваннях Кроншнепа / Лакуны . Іх прыбыццё супала з весткай аб тым, што Энджы Хобб падала ў суд на паліцыю Дэвону і Карнуола, і яе памочніцай была Аманда Брэдлі. Адвакат акуратна ператварыўся з прадстаўніка інтарэсаў Неда Стоўна ў таго, хто мог бы няблага зарабляць. Яна звязала гістарычнае справа Кроншнепа з сённяшнім справай аб Лакуне і паказала, што мела намер прадэманстраваць грубую халатнасць і / або змову ў абодвух выпадках. Марыя Хелдон ў зваротным руху самастойна накіравала сілы ў МГЭЗК. Сэвідж лічыў малаверагодным, што СДП, МГЭЗК або Аманда Брэдлі змогуць хоць колькі-небудзь наблізіцца да праўды аб тым, што адбылося шмат гадоў таму.
  
  
  
  'На розум прыходзяць словы "дзярмо" і "фанат". Колльер узяў анучу і што-то сцёр з дошкі. Ён утаропіўся на зробленае ім чорнае пляма, а затым зноў выцер яго, пакуль не зніклі ўсе рэшткі фломастеры. 'Але мы зрабілі ўсё, што маглі, ці не так?
  
  Сэвідж не адказаў, разумеючы, што пытанне было рытарычным, і па тоне Колльера было ясна, што ён, па крайняй меры, так не думаў. Яна таксама не была ўпэўненая, але ў рэшце рэшт успомніла сентэнцыю, якую яе былы бос, старшы інспектар Уолш, часта выкарыстоўваў, калі што-то пайшло не так: не дакарай сябе; злачынствы здзяйсняюць злачынцы.
  
  Сэвідж не быў упэўнены, кім былі злачынцы па справе Кулён/Лакуна . Ўрадавы міністр, відавочна. Брэндах і Фрэнк Паркер, ды - і Паркер–старэйшы сядзе за забойства. Элайджа Сэмюэл? Пракуратура поговаривала аб прад'яўленні яму абвінавачвання за дапамогу Фрэнку Паркеру ва ўтойванні цела Джэйсана Колдуэла, але Сэвідж лічыў, што паспяховае судовае пераслед малаверагодна. Нэд Стоўн, злачынец, калі яна калі-небудзь бачыла яго, выглядаў так, нібы застаўся беспакараным, таму што сказаць Брендену Паркеру, дзе ён можа знайсці Пэры Зліць, наўрад ці было злачынствам. Берні Блэк – былы бос Прызнаннем - памёр шмат гадоў таму, так што яго дзеянні таксама засталіся беспакаранымі. Затым быў чалавек з Адмысловага аддзела. Яго асоба была загадкай і, падобна, такой і застанецца. Нарэшце, быў Конрад Хардин. Ці прыме ўдар на сябе чалавек, які стаяў у самым нізе каманднай ланцужкі? Сэвідж спадзяваўся, што няма.
  
  Зайшоўшы ў сталовую на позні ланч, яна выявіла Прызнаннем, які сядзіць за столікам у адзіноце. На стале стаяла кубак кавы з малаком, і шэф-кухар мачаў імбірны арэшак, калі яна придвинула крэсла, паставіла сваю ежу і вёскі.
  
  
  
  'Шарлотка. Хардин падняў вочы і адкусіў ад бісквіта. 'Хочаш пагаварыць?
  
  'Так. У яе не было магчымасці пагаварыць з Хардином з воку на вока пасля падзей у прытулку. Яна ткнула відэльцам у салата з тунцом, які стаяў перад ёй. 'Прыкладна ў мінулы чацвер.
  
  'Дакладна. Хардин даеў печыва і зрабіў глыток кавы. Ён скорчил грымасу. 'Працягвай.
  
  'Галоўны канстэбль сказаў, што яна не магла рызыкаваць з Бренденом Паркерам. Калі б я быў цынікам, я б сказаў, што яна мела на ўвазе, што ёй не хацелася слухаць тое, што хацеў сказаць Паркер. Канчатковы вынік яе зладзіў.'
  
  'Вы павінны разумець, што міністр унутраных спраў патэлефанаваў ёй раней у той жа дзень. Пераканаў яе ў неабходнасці весці сябе асцярожна ў сувязі з інцыдэнтам. Сітуацыя была нестабільнай ва ўсіх сэнсах гэтага слова. Да гэтага часу, калі шчыра. Відавочна, Herald што-то пранюхалі. Дэн Філіпс даволі праніклівы, і я ўпэўнены, што пройдзе зусім трохі часу, перш чым ён злучыць кропкі. Гэта нікуды не дзенецца, Шарлота, нават калі некаторыя людзі ў Лондане гэтага захочуць.
  
  'У Дэна ёсць уся гісторыя цалкам?
  
  'Я не ведаю. Табе лепш спытаць у яго.
  
  'Я маю на ўвазе, ён ведае аб фатаграфіі?
  
  'Вядома, няма. Хардин узяў яшчэ адзін імбірны арэшак. 'Але Хелдон ведае. І яна ў курсе, што я табе расказаў.
  
  Сэвідж кіўнуў. Яна пераклала ліст салаты з аднаго боку сваёй талеркі на іншую, не асабліва цікавячыся ежай.
  
  'Вы падманулі мяне, сэр. Па тэлефоне. Не было ні найменшага шанцу, што Бі-бі-сі з'явіцца ў дзіцячым доме, але я паверыў вам, і Паркер таксама.
  
  'Я не сказаў табе ўсёй праўды, але падман быў неабходны.
  
  'Гэта было разумна, сэр, я аддаю вам належнае. Шмат гадоў таму вы прапанавалі Паркеру даць менавіта тое, чаго ён хацеў, і ён трапіўся на выкрут, таму што проста хацеў, каб яго пачулі.
  
  
  
  'Я б пайшоў туды, каб выратаваць хлопчыкаў, але ён забіў бы нас абодвух. Выкрут здавалася лепшым варыянтам'.
  
  Сэвідж нахілілася да ежы. Тунец апынуўся суховатым, а салата з капусты на гарнір - даўкім з воцатам. Яна здалася і пацягнулася за сваім кавы, калі Хардин зрабіў яшчэ адзін глыток. На імгненне шум і мітусня сталовай сціхлі, а затым Хардин загаварыў зноў.
  
  - Табе варта ведаць, што я ўхваліла прымяненне смяротнай сілы, Шарлота. Ні Міністэрства ўнутраных справаў, ні галоўны канстэбль, ні Найджэл Фрэй. Смерць Паркера, магчыма, задаволіла б іншых, але рашэнне было маім. Гэта быў адзіны спосаб быць упэўненым у бяспекі хлопчыкаў.'
  
  'Але—'
  
  'Я падвёў Джэйсана Колдуэла і Лайама Хейскита шмат гадоў таму. Мае дзеянні наўпрост прывялі да смерці Джэйсана Хобба і Лайама Клафа'. Хардин паківаў галавой. Ён дастаў з кішэні насоўку. Сэвэдж заўважыў, што яго вочы увлажнились. 'На мой погляд, рызыка заключалася не ў тым, што Паркер выкрыў нейкую элітную арганізацыю педафілаў, рызыка заключаўся ў тым, што маглі загінуць яшчэ два хлопчыка. Я не мог дапусціць, каб іх смерць была на маёй сумлення, ты разумееш?'
  
  Сэвідж думках вярнулася да вечара чацвярга. Яна ўспомніла асобы хлопчыкаў, калі яны вылазілі з акна, і яшчэ раз, калі іх вярнулі бацькам. Затым яна непазбежна падумала пра сваіх уласных дзецях, аб тым, што зрабіла б усё – што заўгодна , – каб абараніць іх ад шкоды.
  
  'Так, сэр,' сказала яна. 'Думаю, што так.
  
  Райлі вярнуўся на працу толькі ў канцы наступнага тыдня. Ён спрабаваў непрыкметна пракрасціся ў аддзел па расследаванні злачынстваў, але яго мыліцы перашкодзілі гэтаму. Па зале пракаціліся радасныя воклічы, і пастаянныя жартаўнікі выкрыквалі абразы.
  
  
  
  'Конікі! Джэйк Пег!' Лепшае было ад Эндерса, які падышоў да Райлі, калі той клыпаў да свайго стала.
  
  'Надае зусім новы сэнс вашага кар'ернаму шляху, ці не так, сэр?' Эндэрс усміхнуўся і паляпаў Райлі па спіне. 'А ты хутка цяміць!'
  
  Жарты было добразычлівым, і апладысменты суправаджаліся афіцыйнай падтрымкай: Марыя Хелдон вылучала Райлі на саісканне ўзнагароды за адвагу, паколькі яго дзеянні амаль напэўна выратавалі жыццё Пэры Слиту. Аднак, калі Райлі праваліўся скрозь дах хлява, ён зламаў шчыкалатку. Адрэналін утрымліваў яго на нагах дастаткова доўга, каб на працягу некалькіх хвілін аказваць Слиту першую дапамогу, але як толькі прыбыла медыцынская дапамога, ён паваліўся ў агоніі.
  
  'Яму пашанцавала", - сказаў Эндэрс, калі мітусня ўлеглася. Райлі сядзеў за тэрміналам, праглядаючы старонку Зліць у Facebook. Кэтрын Зліць апублікавала некалькі фотаздымкаў Зліць у бальніцы, а таксама "дзякуй' за паведамленні аб падтрымцы. Была яшчэ адна фатаграфія самай Кэтрын, у пасцелі хворага. 'Выратаваны табой і місіс Цудоўнай, якая клапоціцца пра ўсіх яго патрэбах.
  
  Слиту пашанцавала. Яго траўмы былі падобныя на тыя, што атрымаў Цім Бенедыкт, але, паколькі ён быў маладзейшы, здавалася, што Зліты выкараскаецца. Да таго ж яму не прыйшлося трываць, калі яго ўверх нагамі запіхвалі ў смеццевае вядро на колцах.
  
  Дзеянні Брендена Паркера відавочна былі дзеяннямі чалавека з сур'ёзнымі псіхічнымі праблемамі, але за чынам монстра, які СМІ аддалі перавагу падкрэсліць, было тлумачэнне, хоць і са значнымі супярэчнасцямі. Некаторыя псіхолагі сцвярджалі, што ў Паркера была форма диссоциативного засмучэнні асобы, больш вядомая як раздваенне або множная асобу. У вольны ад працы час Райлі чытаў аб гэтым прадмеце. Наколькі ён мог зразумець, прычынай гэтай хваробы, хутчэй за ўсё, быў вопыт Паркера ў дзяцінстве. Траўматычныя падзеі, звязаныя са смерцю Джэйсана Колдуэла, прывялі да падаўленьня некаторых успамінаў і развіццю альтэрнатыўнай асобы. Смерць яго маці выклікала ў Паркера поўнае псіхічнае засмучэнне і прывяла да з'яўлення гэтага альтэр–эга - новай асобы, якая імкнецца пакараць людзей, якія падвялі Паркера ў яго дзяцінстве, хоць у іх лік уваходзіў і сам Паркер. Частка яго хацела выкрыць тое, што адбылося ў прытулку, а частка прагнула помсты. Якое дачыненне да гэтага мелі выкраданне і забойства Джэйсана Хобба і Ліама Клафа, Райлі паняцця не меў, але здавалася верагодным, што Паркер спрабаваў узнавіць нейкі аспект свайго дзяцінства. Плыт таксама быў часткай гэтага, і альтэрнатыўная асоба Паркера забяспечыла першую двума леденящими душу артэфактамі, якія паказвалі на злачынства, здзейсненае шмат гадоў таму: костка пальца і кавалак скальпа, якія належаць Джэйсану Колдуэллу.
  
  
  
  Пазней тым жа раніцай ён паспрабаваў растлумачыць Эндерсу диссоциативное засмучэнне асобы, але акруга Калумбія нічога з гэтага не зразумеў.
  
  'Вы разыгрывае мяне, сэр, ці не так? - Спытаў Эндэрс. 'Вы хочаце сказаць, што Паркер ні ў чым не вінаваты?
  
  'Не, проста тое, што ён гэта зрабіў, тлумачыць яго паводзіны.
  
  'Дзярмо. 'Эндэрс паківаў галавой. 'Так уладкаваны свет у нашы дні, не так ці што? Заўсёды знойдзецца якое-небудзь апраўданне. Вінаваць мяне гэта, вінаваць мяне тое, але не бяры на сябе адказнасць за свае дзеянні. Мяне гэта не змывае. Нельга адрэзаць галаву адзінаццацігадовага хлопчыка і зварыць яе ў рондалі з-за чаго-тое, што адбылося ў тваім дзяцінстве. Ты робіш гэта, таму што ты па-чартоўску гідкі тып. Канец.'
  
  Райлі ўсміхнуўся пра сябе, калі Эндэрс патупаў прэч, думаючы, што федэральная акруга Калумбія у значнай ступені справіўся са сваёй задачай.
  
  Да выхадных ўсталявалася выдатная надвор'е, лёгкі ветрык з поўначы астудзіў паветра, але прынёс блакітнае неба і яркае зімовае сонца. Калі Піт прапанаваў пракаціцца на Паффине, Сэвідж ўхапіўся за гэты шанец. Джэймі быў захоплены, як заўсёды, і Саманта душэўна выпрасталася, калі да гэтага раўнанні дадаўся абед у пабе.
  
  
  
  Плаванне да Коусанд-Бі заняло гадзіну, яхта слізгала па роўным мора з Сэвиджем за штурвалам. Яны кінулі якар і сышлі на бераг, каб перакусіць, а потым пасядзелі на пляжы, пакуль Джэймі гарэзаваць ў абзы вады, а Саманта гуляла на сваім тэлефоне. Сэвідж зашпіліла маланку на сваёй непрамакальнай куртцы, абараняючыся ад холаду, і прытулілася да Піту.
  
  'Усё ў парадку, любімая?' сказаў ён, абдымаючы яе.
  
  'Вядома. Лепш, чым гэта, ніколі не бывае.
  
  - Няма. - Піт кіўнуў туды, дзе Паффин пагойдваўся на якары ў асяроддзі бліскучага мора. 'Каму патрэбныя экзатычныя месцы, гэй?
  
  'Ты сумуеш па гэтаму, ці не так? Сэвідж паглядзела на Піта і прыкрыла вочы ад сонца. 'Ваенна-марскі флот.
  
  'Я ўсё яшчэ служу на флоце.
  
  'Ты ведаеш, што я маю на ўвазе. Падарожжа, акіян.
  
  'Вядома. Піт павярнуўся і паказаў на Джэймі, а затым на Саманту. 'Але гэта не значыць, што я зноў прамяняю цябе і дзяцей на тую жыццё.
  
  Сэвідж нічога не сказаў. Яна была кранутая, але ў глыбіні душы сумнявалася, што Піт кажа праўду. З таго часу, як ён склаў з сябе камандаванне, яна заўважыла перамену ў сваім мужы. Ён лепш ладзіў з дзецьмі, быў больш таварыскім, але чаго-то не хапала ўнутры. Страсці, іскры.
  
  Праз паўгадзіны яны на шлюпцы вярнуліся да лодцы і забраліся на борт. Піт падняў якар, а Сэвідж ўстаў ля руля. Яны выехалі з заліва на пакатае паўночна-усходняе кірунак.
  
  'Мы не будзем важдацца з ветразямі,' сказаў Піт. - Будзем вечна лавіраваць туды-сюды, каб патрапіць дадому.
  
  Сэвідж павярнулася, каб паглядзець праз левае плячо. Сонца вісела над берагавой лініяй Карнуола. Да змяркання заставалася пару гадзін.
  
  
  
  'Мы можам зрабіць крук? - Спытаў Сэвідж. 'У Торпоинт? Мы можам зрэзаць шлях ўнутры выспы Дрэйка. Гэта зойме ў нас усяго дваццаць хвілін.
  
  'Чаму ...?' - пачаў было задаваць пытанне Піт і спыніўся. 'Вядома. Але калі мы па справе паліцыі, то я падам форму аб выдатках на дызельнае паліва'.
  
  'Не, гэта не паліцэйскае справа. Сэвідж ўтаропіўся наперад. Падумаў, ці не яна зараз паводзіць сябе несумленна. 'Гэта асабістае.
  
  Праз некалькі хвілін Сэвідж павярнуў штурвал налева, і яны прайшлі паміж востравам Дрэйка і Корнуоллом. Неўзабаве пасля гэтага вусце ракі звузілася, і справа паказаўся Каралеўскі Уільям-Ярд, а за ім прыстань для яхт Мэйфлауэр. Цяпер злева адкрывалася рака - шырокае прастору глейкіх водмеляў, на поўнач ад якіх ляжаў Торпойнт. Сэвідж замарудзіў ход лодкі і ўважліва агледзеў илистую мясцовасць. З прылівам ў глей пачалі пранікаць струменьчыкі вады. На яе вачах малюсенькія вены ператварыліся ў раўчукі.
  
  'Мне спатрэбіцца шлюпка,' сказаў Сэвідж. 'Ты мог бы з'ездзіць на ваенна-марскую верф і забраць мяне на зваротным шляху.
  
  'Дакладна...' Піт схіліў галаву набок. 'Тады куды ты направляешься?
  
  'На бераг. Сэвідж перавёў газ у нейтральнае становішча, і лодка запаволіла ход. 'Праз дзесяць хвілін, як я дабяруся туды.
  
  'І дзе гэта "там"?"
  
  'Гэта. 'Сэвідж паказаў на старую калекцыю дошак, якімі быў адзначаны плывучы дом Лары Лобстараў.
  
  Яна заглушила падвесны матор у некалькіх метрах ад берага, і шлюпку занесла цягам і выкінула на бераг там, дзе бруд ператварылася ў жвір. Яна саскочыла са шлюпкі, прывязала пейнтера да адной з стоек трапа, вядучага да лодцы Лары, і выйшла. Калі яна дайшла да канца дарожкі, то зразумела, што сёе-тое змянілася: месца, дзе раней была прывязаная горшечная лодка, цяпер займала маленькая драўляная яхта. Яхта ўтульна ўладкавалася ў мяккім глеі, але павінна была ўсплыць, як толькі падымецца прыліў. Стук, стук, стук рэхам аддаваўся па вантробах судна.
  
  
  
  'Прывітанне! Сэвідж ступіў на борт плавучага дома і абышоў яго ззаду. 'Лары?
  
  Па кабіне былі раскіданыя інструменты, банкі з фарбай і лакам, а таксама вантробы таго, што, па-відаць, было дызельным рухавіком. Наверсе, на насавой палубе, некалькі маткоў вяроўкі выглядалі новымі, як і набор ярка-белых кранцев.
  
  Стук спыніўся, і хто-то фыркнуў знізу. Прыступкі, вядучыя да трапа, зарыпелі, і адтуль высунулася барадатая фізіяномія Лары.
  
  'Я ведаў, што гэта ты", - сказаў Лары. 'Пачуў каго-то на трапе і сказаў сабе: "Павінна быць, гэта інспектар Уотсит".
  
  'Шарлота,' паклікаў Сэвідж. 'Я не на дзяжурстве, я проста праходзіў міма.
  
  'Праязджаеце міма? Лары забраўся ў кабіну. Ён паглядзеў на Плімут праз ваду. 'Вы выйшлі паплаваць, ці што?
  
  'Не, я прыплыў на яхце і ў шлюпцы. Я...
  
  'Усё роўна. Лары падняў з падлогі анучу і выцер рукі. 'Цяпер ты тут. Чаго ты хочаш? Я думаў, ты злавіў чалавека, які забіў Джэйсана?
  
  'Так, мы гэта зрабілі. Яны абодва.
  
  Лары прыпадняў брыво. 'Яны абодва? Ён плюнуў у анучу. 'Тады як гэта?
  
  Сэвідж патлумачыла, як магла. Яна распавяла аб Лары Брендене Паркеры і яго зманлівай місіі раскрыць тое, што адбывалася ў Вудленд-Хайтс. Як ён забіў Лайама Клафа і Джэйсана Хобба і імкнуўся адпомсціць тым, каго лічыў адказнымі за тое, што яны дазволілі гістарычнага гвалту ў доме працягвацца. Затым яна перайшла да аповяду аб тым, як Фрэнк Паркер спрабаваў ўсё схаваць, забіўшы Джэйсана Колдуэла на пляжы і прымусіўшы яго сына паверыць, што ён нясе за гэта адказнасць.
  
  
  
  'Напэўна, я хацеў бы падзякаваць вас за дапамогу,' сказаў Сэвідж. 'І расказаць аб тым, што адбылося.
  
  'І навошта табе гэта спатрэбілася?
  
  'Я думаў, ты захочаш ведаць. Сэвідж ўтаропіўся на Лары і вытрымаў яго погляд. Цяпер было відавочна, што пад абветраным тварам, схаваным барадой, хаваўся значна больш малады чалавек. 'Лаям.
  
  'Лаям? Лары усміхнуўся і паківаў галавой. Ён выцер іншую руку пятипалой, размазваючы тлушч з косткі, дзе раней быў вялікі палец. 'Не, цяпер мяне клічуць Лары. Ліама даўно няма. Лепш забыцца. Даўно пара рухацца далей.
  
  'Але ты быў там, я бачыў тваю пасудзіну, калі быў у Соар-Мілі-Коув. Я тады не надаў значэння.
  
  'Калі я прачытаў аб тым плоте ў Дженниклиффе і пачуў пра зніклых хлопчыкаў, я зразумеў, што што-то не так. Я працягваў абшукваць ўзбярэжжы ў пошуках адказаў. Я амаль знайшоў іх у вусце ракі Эрме, але хлопец збег. У мяне былі падазрэньні, але я ніколі не падазраваў, што гэта Брэндах, пакуль не пачуў у навінах, што вы яго шукаеце. Да таго часу было ўжо занадта позна. Ва ўсякім выпадку, занадта позна для Джэйсана Хобба.'
  
  'Ты спрабаваў. Мы ўсе спрабавалі. Сэвідж полуобернулась да берага, успамінаючы ноч, калі зьнік Джэйсан. Яна імгненне нічога не казала, а затым павярнулася і паказала на руку Лары. 'Ты сказаў мне, што страціў яго ў мора на рыбацкай лодцы.
  
  'Ну, я быў у моры. 'Барада Лары раздвинулась ва ўсмешцы. 'Проста.
  
  'Брэндах адрэзаў яго, ці не так? Калі ён спрабаваў перашкодзіць табе сплысці, ты супраціўлялася, і ён накінуўся.
  
  'Ну, Паркер зараз мёртвы, а я сплыў. І, як я ўжо сказаў, я рухаюся далей.
  
  
  
  'І ты збіраешся зрабіць гэта зноў? Сэвідж прабегла вачыма па абрысах драўлянай яхты. 'Выдатная яхта.
  
  'Так. Так і ёсць. Яна гадамі была зачыненая на беразе, але цяпер засталося ўладзіць яшчэ некалькі спраў, і я сыходжу.
  
  'Куды? - спытаў я.
  
  'Я перасеку Ла-Манш і направлюсь на поўдзень. Закопаюсь на зіму ў іспанскай ріа. Вясной з'езджу на Міжземнае мора.
  
  'Чаму менавіта цяпер?
  
  Маладзейшых я не буду, так што я падумаў, што вазьму адпачынак на год ці два. Я прадаў сваю посудную краму, і ў мяне ёсць сёе-што прыхаваны. Мне не так ужо і шмат трэба, каб выжыць. Ніколі такога не было.'
  
  'Ці магу я спытаць цябе сёе аб чым, Лары?
  
  'Вядома. Але я магу і не адказваць.
  
  'Чаму ты хаваўся ўсе гэтыя гады? Ты не зрабіў нічога дрэннага. Ты мог бы заявіць аб сабе. Вядома, калі табе было васемнаццаць.
  
  'Яны б прыдумалі што-небудзь, каб прымусіць мяне маўчаць. Паглядзі, што здарылася з Джэйсанам. Калі міністр зняў свае чаравікі, я падумваў распавесці сваю гісторыю, але да таго часу я ўжо служыў у гандлёвым флоце. Прабачце за каламбур, але я не хацеў падымаць хвалю.'
  
  'А як жа твае бацькі? Хіба яны не хацелі б пакончыць з гэтым?
  
  'Яны супакоіліся, калі пакінулі мяне ў сістэме апекі. Я ім нічога не павінна. Пасля таго, як я сышла з дома, мне давялося самой клапаціцца пра сябе. Першыя некалькі гадоў я жабраваў, краў і займаўся чым заўгодна. Пазней, адпаведна, я звярнуўся да мора за адказамі. Атрымаў месца на глыбакаводнай рыбалоўчым судне. Выявіў, што мне там падабаецца. 'Лары памаўчаў, а затым павярнуўся, каб паглядзець праз плячо. У некалькіх сотнях метраў ад іх Паффин кружыў у больш глыбокай вадзе, Піт стаяў ля руля, Джэймі і Саманта махалі яму з носа. 'Яны чакаюць цябе. Твая сям'я.
  
  'З табой усё будзе ў парадку?
  
  'Вядома. А чаму б і не?
  
  
  
  'Зайдзі да мяне, калі вернешся з медагляду. Сэвідж паказаў на яхту Лары. 'Я б хацеў паплаваць на ёй. Гэта выдатная яхта.
  
  'Магчыма, я так і зраблю. Калі вярнуся.
  
  Сэвідж вярнулася па сходнях туды, дзе цяпер пагойдвалася на хвалях шлюпка. Яна паднялася на борт, завяла рухавік і аб'ехала плывучы дом. Лары стаяў і назіраў за ёй з кармы сваёй яхты.
  
  'Поспехі, - крыкнуў Сэвідж, калі яна праходзіла міма.
  
  'Поспех? Лары паківаў галавой. Ён падняў руку да неба і паказаў на высокія пёрыстыя аблокі. 'Нічога падобнага не бывае. Толькі вецер і хвалі. Ён засмяяўся. 'І, вядома, прылівы. Не забудзь аб прылівах.
  
  Сэвідж завяла падвесны матор, і шлюпка паднялася да самалёта. Яна накіравалася да Піту і дзецям. Калі яна прыбыла ў Паффин, Піт прывязаў шлюпку і дапамог ёй падняцца на борт.
  
  'Усё ў парадку? - Спытаў Піт, заводзячы рухавік, і яны рушылі з месца.
  
  'Выдатна'.
  
  Яна прайшла наперад і ўстала на носе разам з Джэймі і Самантай, пакуль Піт вёў іх праз праліў і паварочваў дахаты. Удалечыні, у праліве, адзінокая яхта слізгала да волнорезу, "Генуя" была напоўнена паўночным ветрам. Ёй стала цікава, куды накіроўваецца лодка. Поплывете бліжэй да вечара вакол заліва або, можа быць, як Лары, адправіцеся куды-небудзь далей?
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ПРАПУСЦІЛІ ПЕРШЫЯ КНІГІ З СЕРЫІ "Дэтэктыў ШАРЛОТА СЭВІДЖ"?
  
  
  
  
  'Гары падабаюцца прыгожыя рэчы. Яму падабаецца глядзець на іх. Часам гэтага недастаткова. Ён хоча стаць бліжэй. Непаслухмяны Гары.'
  
  Прадстаўляем інспектара Шарлоту Сэвідж: жанчыну, маці і змагара з злачыннасцю.
  
  Націсніце, каб купіць
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  'Мы збіраемся знайсці іх, разабрацца з імі, вярнуць ім грошы ...
  
  Інспектар Шарлота Сэвідж вярнулася ў пагоню за забойцам з вельмі асабістай непрыязнасцю ...
  
  Націсніце, каб купіць
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  'Ён можа быць там прама цяпер. Праходзячы міма цябе па вуліцы. Ты ніколі не даведаешся...
  
  Інспектар Шарлота Сэвідж вярнулася, пераследуючы забойцу, які ў апошні раз быў на волі дзесяць гадоў таму, забойцу, якога ўсе лічылі мёртвым ... Цяпер ён вярнуўся і небяспечны, як ніколі.
  
  Націсніце, каб купіць
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  'Чатыры забойствы не больш чым за тыдзень. Гэта было прымальна?
  
  Дэтэктыў-інспектар Шарлота Сэвідж вярнулася. І, магчыма, гэта яе самае складанае справа за ўвесь час. ...
  
  Націсніце, каб купіць
  
  OceanofPDF.com
  Падзякі
  
  "Два зла" - гэта крыху жахліва для напісання. Шматгаловы і са злосным джалам у хвасце. Дзякуй Кэці Лофтус за тое, што першай напала на створанае мной пачвара. За ёй рушылі ўслед дзве іншыя бясстрашныя душы, гатовыя ўступіць у бой у імя адзінства апавядання, а менавіта Наташа Хардзінг і Полі Лайал Грант. І апошняе, але, безумоўна, не па значнасці, - мой рэдактар Кэралайн Киркпатрик, якая назірала за ўсёй бітвай ад першай выразкі да вырашальнага ўдару і здолела захаваць ўсмешку на твары падчас гэтай бойні. Дзякуй!
  
  Хопіць метафар.
  
  Я ўдзячны ўсім астатнім у Avon / HarperCollins, хто працаваў над кнігай. За кулісамі застаюцца дзясяткі людзей, пра якіх ніколі не згадваюць, але без якіх старонкі перад вамі былі б пустымі. Яны таксама заслугоўваюць гучных слоў.
  
  Мой агент, Клэр Робертс, сочыць за тым, каб я магла дазволіць сабе час ад часу лыжку марынаваных агуркоў да майго працоўнага ланчу з бутэрбродаў з сырам. Дзякуй, Клэр!
  
  Нарэшце, дзякуй, як заўсёды, маёй жонцы і дочкам за іх любоў і падтрымку. Без іх Шарлота Сэвідж ніколі б не пераступіла парог паліцэйскага ўчастка.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Інфармацыя пра аўтара
  
  Марк Сеннен нарадзіўся ў Эпсоме, графства Суррей, а пазней правёў падлеткавыя гады ў невялікім маёнтку ў Шропшире. Ён вывучаў культуру ў Бірмінгемскім універсітэце. Марк змяніў некалькі прафесій, у тым ліку быў фермерам, барабаншчыкам і праграмістам. Цяпер яго высокатэхналагічны кабінет вэб-распрацоўніка, інакш вядомы як хлеў ў садзе, быў ператвораны ў бярлог пісьменніка, і ён піша амаль поўны працоўны дзень.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"