Відэссос быў акружаны врагамі. Прэтэндэнт займаў трон — дэспата, якога мала забалоціла, што варварскія орды і канкуруючыя каралеўства разрэзалі яго імперыю, пакуль багацце і здабыча краіны задаволілі яго незвычайныя апетыты.
Мала хто выступіў супраць яго. И эти немногие вскоре нашли свои головы на пиках.
Ліш адно імя давала надзею на свабоду: Маніякес. І са свайго выгнання на самым краі цывілізаванага свету малады Маняк прыняў выклік, сабраўшы сваю сілу і адплыў, каб свергнуць тырана.
Але тыран будзе выкарыстоўваць усе сродкі, якія ёсць у яго распараджэнні – сумленныя або самыя адваротныя – каб знішчыць выскачку-крэсценосца. І нават калі б Маніяку ўдалося застацца ў жывых, яму ўсё роўна прыйшло б сабраць разбураную, падзеленую зямлю, а таксама адбівацца ад мноства врагоў – і памяшаць бывшему другому, які стаў самым смяротным врагом яго імперыі!
• Гары Горліца
◦ Молот и Наковальня
◦ КОНЕЦ
Гары Горліца
Молот и Наковальня
(Смутное время-2)
Калі малады Маньяк паглядзеў на захад ад рэзідэнцыі губернатара (вежлівае назву крэпасці) у Каставале, ён убачыў толькі акіян. Нягледзячы на гэта, погляд на гэты акіян не супакоіў яго занадта моцна: ён даведаўся, што за ім знаходзіцца горад Опсикион, а за Опсикионом — астатняя частка Імперыі Відэссос.
Ён і яго бацька, ад якога ён атрымаў сваё імя, ужо паўдзюжыны гадоў пражывання на востраве Калаўрыя. Это было изгнание, но вежливое, начальное изгнание: старшы Маняк быў правіцелем вострава. На гэты пост яго прызначыў аўтакратар Лікіній, і Генезіёс, убіў Лікінія і ўсіх яго сыноў і завёў імператарскім тронам, каб целесообразным пакінуць яго ў пакое. У свой час старшы Маньяк быў салдатам, з якім трэба было лічыцца; Генезій, без сну, быў рад заняць яго справай далёка-далёка ад Відэссоса, горада, вялікай сталіцы Імперыі.
Младший Маняк беспакойна заерзал. Ён ведаў, наколькі далёка Калаўрыя была выдалена ад цэнтра імперскай сцэны. За шэсць гадоў знаходжання тут ён аб'ехаў амаль кожны дзюйм выспы. Ён разбіў лагер у костра на ўсходнім беразе і паглядзеў туда, дзе тэчет Моряков… наўсёгда, наколькі хто-небудзь знайшоў. Від на ўсход не павінен адрознівацца ад віду на захад, але якім-то чынам гэта адбылося. Осознание того, что ты стоишь спинной ко всему, что когда-либо знало, казалось, изменило работу твоих глаз.
Позади него послышался голос: «Я вижу, снова витать в воздухе».
— Отец! Я не слышал, як ты падошоў, — сказаў малодшы Маняк.
«Даказвае маю точку гледжання, не так ці?» Старший Маньяк хрыпло ўсьмешнулся. Гэта быў салідны мужчына гадоў шасцідзесяці. Велізарны мясісты нос дамінаваў над астатнімі рысамі асобы. Ён пастарэў нас толькі, наколькі мог для чалавека яго лет. У яго яшчэ захавалася вялікая частка зубоў, а вочы і ўшы працавалі дастаткова добра. Акрамя вялікай, густой і густой барады, яго валасы былі седымі, але вялікая частка іх таксама была ў яго. У кожным выпадку, яго ум быў вострым, чым калі-небудзь.
«Я не жыццёва ў паветры», — настаіваў малады Маняк, хоць яго голас трохі павысіўся ад змушчэння. «Я думаў». Ён быў моложе свайго адца ўдвое, але ў цэлым меў тэ жа рысы асобы, уключаючы ўнушыльны нос і густую бороду, даросшую амаль да вачэй. Аба былі прызнаны васпураканскай крыві, якую падзялілі два маньяка: отец старэйшага Маніяка пакінуў зямлю прынцаў, каб паступіць на службу да Відэссосу, і яго адпрыскі пераўспелі там.
Цяпер старшы Маньяк гучна рассмеяўся. «І што ты думаў такога важнага, што мяне нават не зазначыў?»
Младший Маняк агледзеўся і таксама прыслухаўся. Няма, слуг не было ў межах слышимости. У нашы дні нельга быць занадта асцярожным. Понизив голос, он сказал: «О Бытии».
Гэта прыцягнула ўвагу яго адца. «Былі ці вы?» — таксама ціха сказаў старшы Маняк. Ён крокнуў наперад, каб устаць побач са сваім сынам і разам з ім паглядзець на захад. Рэзідэнцыя губернатара стаяла на возвышеннасці над самым горадам Каставала. З яго чырвоныя черепичные крыши дамоў і магазінаў і залатыя сферы, венчаўшыя храмы Фосса, казаліся раскинувшимися, слоўна на пергаментнай карце.
За дамамі, за храмамі ляжала гавань, якая была сапраўднай прычынай існавання Каставалы. У мора стаялі выбеленыя сонцам драўляныя склады і сараі для сушкі рыбы. Калі вецер дул з захаду, што здарылася часцей за ўсё, усім у Каставале ўспаміналіся гэтыя сараі, хоць ім і не трэба было іх бачыць.
Деревянные пірсы ўдаваліся ў мора. Большасць наяўных у іх судоў былі рыбацкімі. Людзі, якія выносілі іх ізо дня ў дзень, прыносілі наадварот скумбрыю і кальмараў, якія дапамагалі карміць Каставалу. Гандлёвыя караблі, якія прыйшлі з Опсикиона, а часам і з горада Відэссос, навісалі над імі, як быкі над катамі.
У заснаванні аднаго з пірсаў стаяла коп'е, воткнутое наканечнікам у песак. На вострае коп'я высел череп. Нешмат скуры, трохі валасоў усё яшчэ прыліпло да яго. Па прыказе Генезіоса гэта коп'е і яго брэма прастаялі там больш за пяць гадоў. Калі справа дайшла да Каставалы, чарап уяўляў сабой галаву: галаву Хосіоса, старэйшага сына і спадчынніка свергнутага аўтакратара Лікінія.
Младшы Маняк ціха сказаў: «Генезіас Аўтакратар не зрабіў усяго таго, што мог бы зрабіць для Відэссоса».
Рядом з ім фыркнуў яго адец. «Гавары праўду, сынок. Наколькі я выжу, Генезіёс Автократор не зрабіў нічога з таго, што мог бы зрабіць для Відэссоса». Представление наполнило его голос. Нягледзячы на тое, ён яго не падняў. У адным Генезій быў добры: чуць растушнюю змену і іскарэняць яе да таго, як яна расквеціць.
Младшы Маняк сказаў: «Цікава, што паміж грамадзянскай вайной, Кубратой і Макуранерамі, застанецца ці што-небудзь ад Відэссоса яшчэ праз некалькі гадоў. Тут, на гэтым востраве, мы таксама ўдалі ад непрыятнасцяў».
«Калі бы не Кубраты, Лікініёс усё яшчэ быў бы Імператарам сёння, або Хосіёс пасля яго», — сказаў ва ўздыме старшы Маняк. «Лепш за ўсё яму следавала гуляць качэўнікам, чым атрымаць перамогу, якая заставіла яго думаць, што ён можа выйграць больш, паказаў сваім войскам заставацца на зіму да поўначы ад рэкі Астрыс і жыць за рахунак зямлі». Ён уздрогнуў пры мыслі аб гэтым. «Калі б я быў у гэтай арміі, я бы таксама восстал».
Яго сын пакачаў галаву, ні на секунду не паверыў гэтага. Старший Маньяк имел честь выглядеть смущенным. Доўга глыбока пранікнуць у яго. Ён мог жалавацца на нагрузачныя часткі салдацкай жыцця, але ніколі не ўхіляўся ад іх.
Младшы Маняк сказаў: «З тых часоў, як пал Лікініёс, на паўночным усходзе адышлі не толькі Кубраты». Ён усталяваўся, ашаломлены перспектывай, заснаванай на выглядзе горада Відэссоса. Кубрат ляжаў на поўнач ад Калаўрыі, але і на захад, а не на ўсход. Но ведь от Калаврии почти все ляжало на запад. Ён працягнуў: «Я думаю, што людзі Макурана прычынілі Імперыі яшчэ больш гора».
— І чья гэта вина? Старшы Маняк указаў спачатку на сына, потым на сябе. «Наш, ничей больше».
— Няма, і Лікінія таксама, — сказаў малодшы Маняк. «Калі бы ён не загадаў нам дапамагчы Шарбаразу…» На відесіянскую манеру ён вырабляе імя Макуранерскага Караля Караля, як калі б гэта быў Сарбараз. «…калі вернуць свой трон у гэтага ўзурпатара, Макуран не будзе ў стане весці вайну супраць Відэссоса. У іх будуць свае ўласныя праблемы там, на далёкім захадзе».
«Магчыма быць, Лікініёс Аўтакратар і сказаў гэта, але мы выканалі гэта, ты і я», — адказаў яму бацька. «Шарбараз таксама быў па-сапраўднаму ўдзячны; я так шмат скажу за яго. І цяпер ён выкарыстоўвае падзяку як прапанову, каб адняць за свайго дабрадзея — і паглынуць як можна большую частку Відесійскіх заходніх зямель».
Младшы Маняк павярнуўся і зноў паглядзеў у акно. На такой адлегласці стаялая дрэўка коп'я і череп на нем былі невідзімыя, але ён знайшоў, дзе яны стаяць. Наполовину пра сябе ён сказаў: «Цікава, можа ці Хосіас Шарбараз, аб якім ён сцвярджае, што ён з ім, на самым дэле сын Ликиниоса».
«Нет». Голас старэйшага Маніяка быў цвёрдым і роўным. «Кем бы ні быў Генезіёс Аўтаркратар, ён эфектыўны мяснік. Калі ён сцвярджае, што знішчыў увесь клан Лікініоса, вы можаце разлічваць на тое, што ён скажа праўду там, нават калі нідзе больш. Я ўзнала гэтую галаву, калі ў ёй яшчэ была плот. на гэтым. Не так ці?
— Так, — неахвотна прызнаў малодшы Маняк. «Но все равно-»
— …Ты бы хацеў, каб у нас быў які-то законны выбар, акрамя Генезіоса, яго бясконцых забойстваў і прадаўніцтваў, — закончыў за яго бацька. «Клянусь Фоссом, уладыкой великого и доброго ума, я тоже. Але як Генэзіёс падтрымлівае Відэссос, мы гэтага не робім, так які сэнс нават думаць аб гэтым?»
Младший Маньяк отошел от окна. Яго сандалі цокалі па мазаічнай пліце са сцэнай ахоты, калі ён падышоў да дзвярэй. Ён выглянуў у зал. В обе стороны было пусто. Тым не менш, ён зачыніў дзверы, перш чым вярнуцца да адцу. Калі ён казаў, гэта было шапотам. «Мы можем поднять восстание».
— Нет, клянусь добрым богам, — амаль так жа ціха сказаў старшы Маняк. «Знаеце, колькі галоваў паўстанцаў украшае ў нашы дні Верх на плошчы Паламы? Пара дзюжын, а можа і больш. Калі Аўтакрататар, які ўтрымлівае сталіцу, хоча крыху прасыпацца да навакольнага яго міру, восстание ў правінцыях — асабліва ў такой забароненай правінцыі Фосса, як Калаўрыя, — абрэчаны на правал. Видессос, город, слишком крепкий орешек, чтобы его расколоть».
«Да, отец». Младшы Маняк уздыхнуў. Яны абмяркоўвалі гэта прыкладна два разы ў год або кожны раз, калі ў Каставалу даходзілі слухі аб якой-то новай катастрофе Генезіоса, у залежнасці ад таго, што здарылася часцей. Да гэтага моманту яны абазналі ўсе яе этапы, а таксама стандартную ўступную паслядоўнасць відэагульні настольнай гульні.
Але цяпер, як дасведчаны гулец, які прабуе варыяцыю адной з гэтай сцэны, старшы Маньяк сказаў: «Ці ты ўсё яшчэ тоскуеш па сваёй невесте ў горадзе Відэссос?»
Нягледзячы на сваю смуглосць, малады Маняк даведаўся, што ён краснее. «Вы чэртоўскі добра ведаеце, што гэта не так», — сказаў ён. Ён быў памаўлен з Ніфонай, дачэр'ю лагафета казначэйства Лікінія, а таксама быў яе сподвижником. Але калі Лікіній прызначыў свайго адца губернатарам Калаўрыя і адправіў абаіх Маніякаеў на востраў, ім прыйшло занадта паспешна ўехаць з-за свадьбы. Большую часть пути до Каставалы младший Маняк плакал горькими слезами.
«Я не думаў, што гэта ўсё», — сказаў яго бацька з аганьком у вачах, — «но я хацеў праверыць. Я ўпэўнены, што Ротруда будзе рада гэта ўслышаць».
Младший Маняк зноў пакраснеў. Ротруда ўжо чатыры гады была яго каханіцай. Яна засталася ў Каставале, калі яе муж, гандляр мехамі і янтарем з халоднага Халогаланда, умер ад ісцечэння кішачніка. Ее экзатычная внешнасць прыцягнула ўвагу маладога Маніяка: амаль ні ў адной выглядзе не было залацістых валасоў і вачэй зялёна-галубога колеру мора.
«Трудна паверыць, што Аталархіс хутка исполнится тры гады», - сказаў ён. Он дал мальчику видессийское произношение и окончание. Ротруда хацела назваць сына ў чэсці ўмершага мужа і на манер Халогі назвала яго проста Аталарихом.
«На цалкам верны парень, але на днях ты абзавядзешся законным спадчыннікам», — сказаў старэйшы Маняк.
Яго сын звярнуўся гэта супраць яго самога, як гульца ў настольную гульню, вяртаючы захопленую фігуру ў дзеянне на сваім баку. «Ей-богу, дзе мне тут, у Калаўрыі, знайсці дзяўчыну сапраўднага дабрароднага паходжання?»
"Точка." Старшы Маняк прызнаў, што гэта было добра, апусціў галаву і змяніў тэму. Ён указаў на мора і сказаў: «Разве гэта не парус, ідучы з захаду?» «Клянусь Фоссом, я так думаю, - адказаў малады Маньяк.
«У кожным выпадку няма нічога дрэннага ў тым, каб паглядзець на акіян. Калі я спрабую чытаць, гэта іншая справа. Мне трэба трымаць усё на адлегласці выцягнутай рукі, і тады ў палове выпадкаў буквы занадта малыя, каб іх можна было разабраць».
«Это корабль приличного размера», — сказаў малады Маняк, зраўноўваючы яго з рыбацкай лодкай, якая качаецца на откосе непадалёку. «Думаю, спущусь на прычал і пагляджу, які груз ён прывозіць». Назіраць за разгрузкай гандлёвага судна было цікавей, чым за большасцю падзей, якія праходзяць у Каставале.
«Также узнавай навіны з маці», — сказаў яго адец. «Гэта не будзе добра, і ніколі больш не будзе, але мы павінны гэта атрымаць».
— Я сделаю, как ты говоришь, отец.
Младшы Маняк паспешыў уніз. У дзвярным праеме, выходзіць на трапінку, вядучую ў горад, ён чуць не столкнулся са сваім кузенам Регориосом. Яны выглядалі дастаткова падобнымі, каб быць братамі: неверагодна, паколькі бацька Рэгорыя Сімватый, малодшы брат старэйшага Маніяка, мог быць амаль яго блізкім.
«Куда так спешишь?» — спытаў Рэгорыёс.
«Вніз у гавань. Я быў на верхнім паверсе і ўбачыў якое знаходзіцца ў гандлёвым судзе», — сказаў малады Маняк. «Хочаш пайсці з намі?»
"Почему нет?" ответил его двоюродный брат. «Подожди здесь минутку, дай мне взять пояс с мечом». Ён пабег па калідору да сваёй пакоі.
Маньяк ўжо насіў сваю мечту, перапаясаны паверхняй шелковой парчавой адзення. Калі наступіла зіма і па морю і ў Каставалу пакаціліся мяцелі, ён пераапрануўся ў туніку, брюкі і тоўсты тулуп, як і ўсе астатнія жыхары горада. Многія мужчыны, а можа быць, і большасць круглы год насілі тунікі і брюкі, але ад дворян чакалася, што яны будуць дастаткова кансерватыўнымі.
Регориос поспешил назад, все еще застегивая тяжелую залатую пряжку на поясе с мечом. Ён любіў зрэліжнасць больш, чым Маніякес. Але з другога боку, ён бачыў менш зражанняў, чым яго двайны брат: салдат з багатай вопраткай стаў толькі больш прывабнай мішэнню для сваіх врагоў.
Подошел слуга и за дверью за Маньяком и Регорием. Вецер усіліўся, прычём з захаду. Маньякес слегка кашлянул — ад яго ў твар ударыў пах рыбасушылкі. Регориос рассмеялся, понимая его. «Думайте о светлой стороне, кузен», — сказаў ён. «Да, яно воняе, але яно прыводзіць да карабль хутчэй».
— Гэта праўда, — сказаў Манякес. Наклон пад'ёму падоўжыў яго крокі і паскорыў крок у горад. Ён ведаў, што шлях назад будзе доўгім, але быў дастаткова малады, каб не хвалявацца аб гэтым, пакуль не прыйдзецца гэта зрабіць.
У Каставалы не было сцены. Опасность здесь исходила с моря, а не с острова.
Ускора Маньяк і Рэгорый апынуліся сярод дамоў, большасць з іх прадстаўлялі міру толькі пабеленыя фасады з узкімі стаўнямі на вокнах і тоўстымі дзвярыма; таверны, гасцініцы і бардалі, абслугоўваючыя моракаў; закусочные, пахнущие жареной рыбой; і крамы ўсіх відаў, большасць з якіх былі звязаны з ткацтвам марскіх паруснікаў, вырабам канатаў, плотнікаў, бандараў, а там і сям былі срэбнымі дэл майстрамі або ювелірамі: многія моракі везлі на іх сваё багацце.
Моряки и ремесленники, купцы и фермеры з унутраных раёнаў запоўнілі узкія извилистые вуліцы Каставалы. Толькі дарога, вядучая ад гавані да рэзідэнцыі губернатара, была мошчанай; пыл падняўся над астатнімі парамі, шчыпаючым вочы воблакам. Маньяк і Рэгорыёс прабіраліся сквозь толпу, то і справа ўхіляючыся ад накіроўвалагася ад пачатку павозкі з грохотам чыгунных колаў і падкоў па булыжнікам і адваротным скрыпам несмазанных восей.
Ухіляючыся, Маняк ледзьве не наткнуўся на свяшчэнніка. — Ваше прощение, святой сэр, — сказаў ён.
«Ничего страшного. Да благословит вас Фос, молодой человек». Жрэц нарысаваў сонечны круг добрага бога над левай грудзьмі. Ён насіў вышыты залаты круг на простай мантыі з нябесна-галубой шэрсці. Гэтая вопратка, яго брытайская макушка і непадстрыжаная барада, нармальныя для васпураканераў, але незвычайныя для ўсіх відзесійцаў, за кошт свяшчэннаслужыцеляў, былі знакамі яго пасады.
Маньяк і Регориос адказалі тым жа жаданнем і працягнулі шлях. Мгновение спустя Маньяк агледзеўся і ўбачыў, што яго кузена больш няма з ім. Ён абэрнуўся. Там стаяў Регориос и глазел на хорошенькую девушку. Суддзя па яе простай льняной туніке і растрэпаным валасам, яна, верагодна, была прачкой або кухаркай, а не прастытуткай, стремящейся прыцягнуць увагу мужчын.
— Пойдем, — выклікаў Маніякес.
Подошел Регориос, все еще оглядываясь через плечо. «Я хачу паглядзець, у якой краме яна заходзіць», - сказаў ён. Дарога ізогнулася. Ён уздохнуў. «Она ушла, потеряна навсегда». Ён меладраматычна прыжал руку да сэрца.
Маньякес фыркнул. — Тут ты можаш узяць пандуру ў таверну і спець аб сваёй исчезнувшей любви. Возьми с собой матросскую фуражку, и ты просишь достаточно медяков, чтобы выпить вина на ноч. А пока смотри, куда идешь. Ты амаль вошел в там была куча конского навоза, а ён нават не знал аб гэтым».
«Ты жорсткі і жорсткі чалавек, мой двойчы брат». Регориос пошатнулся, словно раненый.
— Што ты выяўляеш — цябе пранзіла стралой здаровага сэнсу? – спытаў Маніякес. Регориос ткнул его локтем в рэбра. Яны з працай спусціліся да пірсу.
На борце прыбліжанага гандлёвага судна матрасы ўсталявалі ўключынні на нос і корм і з іх дапамогай накіроўвалі карабель да вялікага адкрытага прастору на адным з прычалаў. «Тяните, ребята, тяните!» — выклікаў капітан, яго голас быў лёгка слышен у сужаючай прасветы вады. «Нешмат павярнуць налева на рулёвыя весла… яшчэ трохі. Цяпер — назад, вада!» Корабль плаўна асталяваўся ў прычала. Моряки перепрыгнули, чтобы удержать его верёвками.
Регориос указаў на групу добра адзетых мужчын, якія стаялі ў даручэнні карабля. «Не звычайная толпа, якую можна сустрэць у моры», — адзначыў ён. «Цікава, што значыць, што яны тут?»
«Гэта азначае непрыемнасць», — адказаў Маниакес. «Вы бачыце, у шафранавым адзенні з чырвона-чорнай парчой?» Не дожидаясь, пакуль кузен кивнет, ён працягнуў: «Это Курикос, логофет сокровищницы».
«Отец твоей невесты». Глаза Регориоса расширились.
«Правільна», — мрачна адказаў Маніякес. — Яго я бы знал дзе ўгодна. Другіх — прайшло ўжо шэсць гадоў, але я ведаю палову з іх, а можа і больш. Усё, каго я ведаю, — гэта людзі, якія кіравалі справамі ў горадзе Відэссос да таго, як Генезій сверг Лікініоса. Тэх, каго я ведаю не ведаю, яны таксама выглядаюць так жа; я гатовы паспорыць, што яны прызначылі Генезіоса, каб заняць месцы людзей, якіх ён забіў. Але ваш пытанне быў правільным: што яны тут робяць?
Регориос вытащил меч. Ён трымаў яго стрыжам ўніз у правую нагу, але, казалася, быў гатовы падняць яго і нанесці ўдар пры любой правакацыі – ці наогул без яе. «Ты дал правільны адказ, кузен: яны прыносяць праблемы».
Чуть медленнее, чем Маньяк заметил его, Курикос узнал жениха своей дочери. Ён адчаянна памахаў Маніяку, потым павярнуўся і што-то сказаў сваім таварышам. У адно мгновение яны таксама замахнуліся, як одержимые. Па прыказу капітана пара матросаў працянула пастку ад карабля да прычала. Богата адзетыя мужчыны амаль драліся друг з другім за права першымі перасечы яго; Маньяк быў удзіўлены, што нікто не ўпал або не быў збіты з доскі ў мора.
Курыкос у галаве, знаць і правительственные служэнні кінуліся да Маніяку і Рэгорыю. «Выдающиеся, благороднейшие Маніякі!» — ускрычал адец яго нявесты, нізка кланяючыся перад ім. «Отвезите нас немедленно в жилье вашего мудрого и героического отца, чтобы мы могли излить ему нашу историю о горе, ужасе и отчаянии, обрушившихся на город, царицу городов...» Ён меў у выглядзе імперскую сталіцу, але , як і многія відессийские дворяне , аддаваў перавагу абмяркоўваць што-то, а не гаварыць гэта прама. «…і сакрушылі Імперыю!»
Адзін з іншых мужчын — Маньяк думаў, што яго звуць Трыфіллес — сказаў: «Толькі твой бацька можа спасці Відэссоса ад нашага нынешняга бедства!» Усе астатнія вырашылі кіўнулі.
«Что теперь перешло к макуранцам?» — спытаў Рэгорыёс.
«Макуранцы?» Цяпер Курыкос, відавочна, прадстаўнік у сіле свайго роду з маладым Маніяком, пакачаў галаву. «Макуранцы за межамі горада таксама твораць жудасныя справы, захопліваючы нашу зямлю і ўводзячы бясчисленную колькасць пленнікаў, але гэты крывадушны Генезій робіць яшчэ больш, чым яны ўнутры».
Трифиллес пахлопаў яго за руку і сказаў: «Достопочтенный Курикос, калі ты прачытаеш тут усю гэтую печальную гісторыю, гэта захавае нас у дасягненні старэйшага Маніяка, пасля чаго нам прыйдзецца расказаць яе зноў».
«То, што вы кажаце, праўда, выдатны сэр», — адказаў Курыкас. Ён зноў вярнуўся да маладога Маніяку. «Фосс дазволіць табе пагаварыць з табой тут, каб мы маглі пагаварыць з тваім цудоўным адцом, як толькі гэта будзе практычна магчыма».
«Так, вядома», — сказаў Маньяк праз уражанне, — ён больш не прывык да кветлівай мовы, моднай сярод вышэйшых класаў сталіцы, і павінен быў пераканацца, што ён разумее, што меў у выглядзе Курыкас. Але замест таго, каб павесці дэлегацыю грандаў прама ў губернатарскай рэзідэнцыі, ён падняў руку.
«Спачатку вы павінны сказаць мне, у парадку ці Ніфон».
«Яна была здаровая, калі я пакінуў горад Відэссос, — адказаў Курыкос, — і была ў поўнай бяспецы, наколькі толькі магла: яна і яе маці ўвайшлі ў манастыр, прысвечаны святой Фостине. Мы ўсё молімся, каб нават чудовище Генезіёс вагаўся. прежде чем вызывать кого-либо, женщину или мужчину, кто поступил на службу доброму богу».
«Да будзе так», — сказаў Маняк і нарысаваў сонечны круг Фос над сваім сэрцам. Для любога Аўтаркратара, аб якім ён калі-небудзь слышал, бяспека замучаных у манастырах была бы дадзенасцю. Калі Курыкос усё яшчэ супакойваўся аб тым, што робіць Генезіёс, то Генезіёс, верагодна, быў монстром. Маньяк зрабіў крок да заснавання пірса. «Пойдем со мной, превосходные господа, почтенные господа». Ён указаў на асабняк на павышанасць у задняй частцы горада. «Там жыве мой бацька. Упэўнены, ён вас слухае з вялікім увагу».
У месцы ён і Рэгорыёс павялі дворян з горада Відэссос назад праз Каставалу. Каставальцы з любапытствам глядзелі на нядаўна прыбытых, якія выдзяляліся не толькі тым, што былі чужакамі, але і сваімі багатымі і пышнымі вопраткамі. Увидев такое явное богатство, парочка шлюх сладкоголосо пригласила. Дворяне не звярнулі на гэта ўвагу; яны, несамавіта, прывыклі да лепшага.
Суддзя таму, як яны глядзелі на Каставалу, такое стаўленне адносілася не толькі да простых жанчын горада. Рядом со столицей Каставала была маленькай, унылой, грязной и вонючей. Маньякес выдатна гэта знала. Но то же самое касалось любого губернского центра. Ён бачыў вельмі шмат такіх гарадоў па ўсёй Відэсаўскай імперыі; Каставала была тыповым прадстаўніком пароды. Праз некаторы час ён паняў, што некаторыя з вельмож не бачылі нічога за межамі горада Відэссос, акрамя таго, што сваіх загарадных памесцяў і ахвотных дамоў. Для іх правінцыйны гарадок павінен быў стаць чым-то вроде шока.
"Выхад!" хто-то крыкнуў з балкона другога паверха і выліў банк з дапамогай, шлеп! посреди улицы. Курикос и оставшиеся в тревоге и отвращении отпрыгнули назад, дергая края своих мантий, чтобы убедиться, что вонючая штука не забрызгала іх.
«Эту жанчыну варта закаваць у кандалы», — заявіў лагафет казначэйства.
"Почему?" – спытаў Маніякес. «Она предупредила нас, прежде чем пустить в ход».
Курыкос усталяваўся на яго з жахам, які толькі ўсіліўся, калі ён паняў, што яго будучы з'явіцца настроен сур'ёзна. Большасць дамоў і шматкватэрных дамоў у горадзе Відэссос мелі дрэнажы, злучаныя іх з падземнай каналізацыяй. У Каставале гэта была незвычайная раскоша.
Некаторыя сталічныя вельможі, пыхця і чырвоная, дабраліся да губернатарскай рэзідэнцыі. Маніякесу не трэба было адкрываць дзверы і праводзіць іх унутр: хто-то бачыў, як яны набліжаліся, і перад домам сабралася цэлая толпа, каб папрывець іх і даведацца, якое слова яны прынеслі.
С сомнением у голасе Курикос спытаў: «Достопочтенный Маняк, гэта там твой адец?» Манякес не вініў яго ў неправаце; сходство было паразiльным. — Няма, гэта мой дзядзя Сімватый, отец Регориоса. Яны з маім адцом заўсёды былі як дзве каплі вады. А вот рядом с ним его дочь — моя кузина Лисия.
Лісія была яшчэ занадта далёка, каб услышать, як ён выкліча яе імя, але выбрала гэты момант, каб дапамагчы яму рукой. Ён памахаў у адказ, улыбаючыся пры гэтым. Ён амаль не ведаў яе да таго, як Сімватый і яго сям'я адплылі з «Маниакаем» на востраў Калаўрыя, але з тым пор яны набліжаліся: нас толькі набліжалі, што Ротруда раз або два раздражняла яго па гэтай нагоды. Ён не стаў падразніваць, як звычайна; гэта заставіла яго нервничать.
Калі Маніякі і знаць падышлі бліжэй, Лісія паклікала: «Какіх цікавых людзей ты прывёў да нас, кузен! Да блаславіць цябе за гэта Фос». Сімваціёс энергічна кіўнуў. Тое самое сделали многие конюхи, повара и служанки, вышедшие вместе со своими хозяевами. Перспектывы новых асоб і свежых навін выклікала ўсёагульнае любопытство.
Маняк указаў на слугу. «Аплакес, схадзі неадкладна за маім адцом. Выдаючы Курыкос і іншыя выдадзеныя гасподзе і выдадзеныя гасподзе даходы з Відэссоса, горада, каб паведаміць з ім па неадкладным пытанні».
Аплакс кінуўся наадварот у асабняк. Усе астатнія пачалі гудзець. Гранды выглядалі важнымі людзьмі. Услышав, насколько они важны, люди начали трепать языки. Лісія уставілася на Маніяка, яе вочы сядзелі на твары, чуць больш круглым і менш суровым, чым у яе брата Регориоса. Лепш, чым заслугі, яна магла дагадацца аб адной прычыне, па якой дворяне маглі прыехаць са сталіцы ў Каставалу.
Аплакс не удосужился зачыніць за ім уваходную дзверы. Ускора ён з'явіўся, старшы Маняк быў на кроку ззаду. Як толькі з'явіўся старэйшы Маньяк, Курыкос і яго спадарожнікі, замест таго каб паклоніцца, як чакаў малады Маньяк, спачатку ўпалі на калені, а на жывёлу, прыкоснуўшыся лбом да грызі ў поўным праскінезе, звычайна уласцівым для пачытання Аўтакратара. адных відесіянцаў.
Младшы Маняк проста раскрыў рот. Густыя белыя бровы яго адца падняліся да лініі росту валасоў. Ён плюнул на зямлю, словно отвергая темного бога Скотоса. «Устаўце, усё», — прарычаў ён з гневам і страхам у голасе. «Если ты думаешь, что таким образом обманом заставишь меня предать Генезиоса Автократатора, то, черт возьми, ты можешь подумать еще раз».
Поднявшись, вельможи посмотрели друг на друга са смешанным жахам і трывогай.
— Благороднейшие Маніякі, вы няправільна панялі, — сказаў Курыкос з дрожам у голасе. «Мы вінаватыя ў змене, па крайняй меры, у вачах Генезіоса. Мы бежалі сюда з Відэссоса, горада, каб умоліць вас узяць карону і спасці Імперыю. Без вас яна абавязкова ўпадзе, альбо з-за разбуральнага ўздзеяння Макуранцы, альбо проста ад безумных бесчынстваў тирана, чыя акрываўленая задняя частка цяпер аскверняе імператарскі трон».
Два маньяка абменяліся поглядамі. Незадоўга да таго, як з'явіўся карабель, які даставіў Курыкоса і яго таварышам у Каставалу, яны казалі аб паўстанні супраць Генезіоса. Тады старшы Маньяк адверг гэтую прапанову. Зараз-сейчас ён задумчиво паглядзеў на групу дворян і спытаў: «Што зрабіў Генезіёс, каб настроіць вас супраць таго, як вы следавалі за ім, як сабакі, апошнія палдзюжыны гады?»
Некаторыя з велмож апусцілі галовы. У Курыкоса было больш духу або, магчыма, больш адчаяння, чым у большасці; - сказаў ён: - Калі вы кажаце пра следаванні, як сабакі, лорд Маняк, то я зазначыў, што за ўсе гэтыя гады вы ні разу не адорвалі галаву беднаму Хосіёсу ад яго пікі. Так вы лаеце разам з усімі намі?
«Мм, скажам так, можа быць, так і ёсць». Старший Маньяк пагладзіў сваю бараду. — Вельмі добра, высокапастаўлены спадар, скажыце ж: чаму б вам хутчэй убачыць на троне сваю задніцу, чым Генезіоса?
"Почему?" Курикос драматычна (і, магчыма, отрепетировано) хлопнул себя по лбу рукой. «Еслі бы Скотос падышоў да Відэссосу з яго ледянога ада…» Ён сплюнуў, як гэта зрабіў старэйшы Маняк. «...он ледзь не мог бы саслужыць яму худшую службу, чым аспойны Генезій, сумасшедший, мясник, неуклюжий, неуклюжий идиот, который собирается навсегда выбросить столетия имперского великолепия на навозную кучу».
Старшы Маньяк слегка паклоніўся. «Вы можаце ругацца з любым чалавекам, высокапастаўлены спадар. Но что на самом деле сделал Генезиос?»
Курикос глыбока ўздыхнуў: «Дайце пакінуць у баку бедства супраць Макурана і няшчасця супраць Кубрата. Вы наверняка ўжо ведаеце пра іх. Не так даўно Генезіёс размаўляў з гарадской толпай у Амфітэатры, запытваючы перад імі, таму што ён знайшоў, што ўсе астатнія ненавідзелі яго. Але некаторыя з іх лідэраў смеяліся над ім з-за яго шматлікіх недахопаў. Ён паслаў салдат паміж сядзеннямі, схапіў дзюжыну мужчын, а можа і больш, прыказаў раздзець іх дагола і перадаў мечу на вочы ва ўсіх. толпа.
«Кагда палкаводец Сфранцэс пацярпеў неўдачу ў барацьбе з макуранцамі — а як ён мог паступіць інакш, не мае ні людзей, ні грошай, каб сражацца? — Генезій забіў яго да смерці скуранымі плеткамі. Элпидий, префект города, обменивался письмами с Цикастой, вдовой Ликинии. Генезій адрубіў яму рукі і ногі, а затым галаву. Затым ён забіў самога Цыкасту і абеіх яго дачэраў на тым жа месцы, дзе ён забіў Лікініоса Аўтаратара і яго сыноў. Такімі тэмпамі ў жывых не застанецца ні мужчыны, ні жанчыны. у Відэссосе, горадзе, да наступлення зімы, акрамя тырана і яго падхалімаў. Спасіце нас, ратуйце Відэссос, умоляю вас, благороднейшие Маніякі!»
"Спаси нас!" - хорам закрычалi астатнiя дворяне.
«Выдающиеся господа, превосходные господа, если вы ожидаете, что я прыгну ў ваш карабель і паплыву з вамі наадварот у Відэссос, горад, боюся, я вас астаўлю разачараваным», — сказаў старэйшы Маняк. «Но я не буду адмаўляць, што вы заставілі мяне аб многім задумацца». Ён паглядзеў уніз, у бок гавані. — Вашы слугі прынесут ваш багаж сюда, у рэзідэнцыю?
«Достопочтенные Маніякі, мы знайшлі магчымасць бежаць і воспользовались ею», — адказаў Курикос. «Мы не ўзялі з сабой слугу; чым больш тых, хто даведаўся аб нашай планеце, тым большая верагоднасць таго, што мы будзем праданы монстру. Што тычыцца багажу, то, што вы бачыце, гэта тое, што мы маем».
Бровы старэйшага Маніяка зноў падняліся. Для видеосийской веды падарожжа без багажу было больш праўдзівай мерай адчаяння, чым любая горестная гісторыя, якой бы душараздзіраючай яна не была. Это открытие поразило и молодых Маньяков. Ён адзначыў, што ў вялізным на поясе віселі тоўстыя скураныя мешачкі, якія цалкам маглі быць напоўнены залатымі манетамі. Магчыма, яны прыйшлі як беглецы, але, верагодна, яны не былі нішчымі.
— Ну-ну, — сказаў старшы Маняк. «У такім выпадку заходзьце і добра пажалаваць. Я не аддам вас Генезіёсу; гэта я вам абяцаю. Калі ён прэследуе вас па пятам за караблям, вы можаце бегчы ў сельскую мясцовасць і сбегаць. А пакуль, аднак, больш прыемныя рэчы: Аплакс і іншыя заслугі праводзяць вас у пакой. У нас ёсць месца і свабоднае месца, што мы і робім, праз Фос. А сёння вечарам за ўжыном у двары мы яшчэ пагаворым аб гэтых справах. А пакуль… Ён выкарыстаў свае вочы, каб сабраць свайго сына Рэгорыя і Сімватыя.
Слуги провели дворян в резиденцию губернатора. Калі малады Маньяк падышоў да адцу, Лісія паклала руку яму на плечо. «Разве гэта не дзіўна!» — усклікнула яна, яе чорныя вочы сверкнулі ад хвалявання. «Наконец, калі пажадае Фос, Генезіёс атрымае тое, што ён даўно заслужыў. И тогда…»
— А потым, — умяшаўся Сімватый, яго голас амаль устрашающе напомнил голос старшего Маньяка, — нам прыйдзецца высветліць, што рабіць далей, калі мы наогул вырашылі што-то зрабіць. Ты збіраешся будаваць з намі загавор?
Ліся паморшчылася адцу. «Я б зрабіў гэта, калі б ты дазволіў, але я не думаю, што ты гэта зробіш». Симватио медленно покачал голову. Его дочь скорчила другое лицо.
Яна ўстала на цыпочкі, каб пацалаваць малодшага Маніяка ў кончык носа — ён да гэтага прывык; у яго была такая густая і густая, яна часта гэта рабіла, а потым сама ўйшла ў дом.
Два старэйшых брата і іх сыновья сошлись галовами. Регориос сказаў: «Дзядзя, яны хочуць пасадзіць цябе на трон». У яго вачах сверкнуло то же самое настроение, что и в Лисии.
— Я гэта ведаю, — суха адказаў старэйшы Маняк. «Чего я не знаю, так гэта хачу ці я там сидеть. Як мне цяпер здаецца, у мяне ёсць сонныя, і большыя».
Яго сын, брат і племяннік зялі ад разумення. У сярэдзіне іх з'яўлення дзверы асобняка адкрылася. Повар вышэй. Ён бросіў на старэйшага Маніяка злобны погляд і амаль бегам накіраваўся ўніз па схіле да рынкаў Каставалы. Симватиос рассмеялся. «Вот што можна атрымаць, калі ў тэрміновым парадку прыгласіш на ўжын цэлую толпу людзей», — сказаў ён, пазітыўны на мгненне рукі на жыццё; ён быў цяжкае свайго брата.
«Калі я выжу толькі яркі свет, я буду чытаць сябе счастливчиком». Старший Маньяк усмехнулся. «Я проста надзеюся, што гэта не паслен у супе або што-то ў гэтым родзе». Ён протрезвел. «Вернемся да гэтага. Паглядзіце на мяне, усе вы. Я старык. З пятнаццаці гадоў я нічога не рабіў, акрамя барацьбы, за вынік апошніх некалькіх гадоў тут, у Калаўрыі. Я ненавідзел Лікініоса, калі ён паслаў мяне тут, але ведаеш што? Я палюбіў гэта месца і атрымліваю асалоду ад лёгкай жыцця. Я не хачу больш драцца, і мне не хочацца сидеть на троне і знаць палову людзей, якія глядзяць мяне спрабуюць прыдумаць, як мяне збіць з толку. Што ты аб гэтым думаеш?» Ён вызывающе посмотрел на сваіх сародзічаў.
«Пусть все будет так, как ты говоришь, отец», — адказаў малады Маняк. «Можам ці мы сядзець тут, на гэтым востраве, і паглядзець, як Імперыя загружаецца ў лед? Калі Генезіёс так плох, як гэты, нават Відэссос, горад можа захапіць Макуранцы — або Кубратой. Аднажды флот можа адплыць за Калаўрыю з чырвоным львом Цара Каралей Макурана, нарысаваным на парусах».
Старший Маньяк зноў усмехнулся, но уже без юмора. «Я разве гэта не было дзіўна, калі мы ўдвоем возглавили видессийскую армію, якая дапамагла Шарбаразу вярнуцца на трон? Но ты праўда. Калі б ён убачыў шанец, ён бы не вагаўся ні секунды. ."
— Ну што ж, — разам сказаў малодшы Маняк і Рэгорыёс.
— Ну, а што тады? ответил старший Маняк.
«Ты павінен заняць трон», — тлумачыў яго сын, як будто неабходнасць была так жа відавочная, як геаметрычнае доказ.
«Эрунда», — сказаў старэйшы Маняк. «Мне не трэба рабіць нічога падобнага. Больш таго, чым больш я аб гэтым думаю, тым менш мне хочацца рабіць што-небудзь падобнае. Меня цалкам усталёўвае дрэва, і, наколькі я помню, я ніколі раней не быў цалкам задаволены. Губернатар Калаврии мяне цалкам устраивает. Калі ты думаеш, што Імперыя мае патрэбу ў выратаванні, сынок, ты ратуеш яе».
Сімватый і Рэгорый перавялі погляд са старэйшага Маніяка на малодшага. На мгновение он не понял, почему они так на него смотрят. Затым ён гэта зрабіў, і лед і пламя, магчыма, адначасова прабеглі па яго венам.
«Отец, — павольна произнес он, — калі я пойду, ты мне дапаможаш?»
Цяпер наступіла чаргу старэйшага Маніяка вагацца, перш чым адказаць. «Вы маеце ў выглядзе вось гэта», — сказаў ён. Гэта быў не зусім пытанне. Младший Маняк кивнул. Старшы глыбока ўздыхнуў, затым заключыў сына ў аб'ятыя, у якіх усё яшчэ было шмат сіл. «Канечна. Весь клан это делает». Яго погляд сустрэўся з братам і племяннікам.
— Так, — адразу сказаў Сімваціёс.
«Да», — пагадзіўся Регориос. «Если бы Маниакес не высказался, я бы сказал это сам». Цяпер малодшы Маняк прыстальна глядзеў на свайго кузена. Да «Автократора» яму было яшчэ далёка, але ці быў у яго ўжо соперник?
«Тогда мы гэта абсудзім», — сказаў старэйшы Маняк. Гэта павінна было стаць громкім заяўленнем. Замест гэтага, як і яго папярэднія словы, гэта прагучала амаль як пытанне. Мгновение спустя паказала прычыну свайго сну: «Если мы потерпим неудачу, мы умрем. Весь клан памрэт, усе нашы родственники, да якіх Генезіёс можа дабрацца. Нам лепш не потерпеть неудачу. Нам не трэба цягнуцца на Відэссос. горад заўтра, і мы б разозліліся, калі б гэта зрабілі. Мы ўсё старанна абдумваем, перш чым папробаваць».
— Так, — сказаў малодшы Маняк. Рядом з ім Регориос вывивался, как норовистая лошадь. Ён не хацеў ждаць. Ён хацеў атакаваць Генезіоса. Младшы Маняк адзначыў: «Іногда самы прамы шлях не самы кароткі».
"Мой хлопчык!" — сказаў яго адец, поўная гонару. «В конце концов, ты чему-то научился». Ён зноў абняў малодшага Маніяка.
Сімваціёс сказаў: «Цяпер, калі мы ведаем, што збіраемся гэта зрабіць, пойдзем і падрыхтуемся да ўжыну. Я хачу ўбачыць асобу Курыкоса, калі ён даведаецца, што збіраецца стаць тэстам Автократатора прама цяпер». ."
Старшы Маньяк усмехнулся, но младший сказал: «Генезіас таксама аб гэтым ведае. Надзеюся, гэта не падвяргае Ніфону якой-небудзь небяспекі; Курыкос сказаў, што яна была ў манастыры ў горадзе Відэссос».
«Яшчэ адна рэч, аб якой варта супакоіцца», — сказаў старэйшы Маняк. «У паходзе вы будзеце дадаваць што-то ў свой спіс сто раз на дзень. Но на данный момент Симватиос прав. Мы зрабілі ў гэты момант усё, што маглі. Давайте готовиться к ужину».
«Еще одна вещь, о которой стоит беспокоиться», — падумаў Маньяк-малодшы, накіроўваючыся да столам і стульям, якія былі наспех расстаўлены сярод кветак двара. Ротруда была с ним под руку, а Аталарих шел рядом, держа за руку свою мать. Тое, як Курыкос адрэагуе, відаць свайго будучага зяця не толькі з леманам, але і з вонкавымі хлопчыкам, верагодна, будзе… цікавым.
Па праўдзе кажучы, у лагафета казначэйства не было падставы для скаргі. Вряд ли он мог ожидать, что Маняк захаваў цэламудрые ў якасці манаха, калі ўсе гэтыя гады знаходзіліся ўдалі ад сваёй будучай нявесты. Ён мог чакаць, што Маньяк не пакажа тут сваю жанчыну так адкрыта. Маньякес падумаў аб гэтым. Калі б ён пакінуў Ротруду ззаду, гэта бы сказаў, што ён стыдзіцца яе, што не толькі было няпраўдай, але і прывела б яе ў ярасць, калі б гэта прыйшло ей у галаву.
Большасць бежаўшых са сталіцы двароў ужо знаходзіліся ў двары, размаўлялі паміж сабой, пілі віно і рабілі від, што любяцца раслінамі. Младшие Маньяки знали, что они здесь вежливо нескренни; строгие сады горада Видессос затмели эту, как солнце тусклую зорку.
Размовы аб садзе спыніліся, калі яны ўбачылі Ротруду. Лишь немногие женщины Халогаи прибыли в Империю. Ее золотистые волосы притягивали взгляд видессианца, словно магнит. Як толькі вы перасталі на гэта глядзець, вы заўважылі вочы, моцны падбародак, якія выдаюцца скулы і кароткі прамы нос, яе велізарныя памеры - яна была амаль такога ж росту, як малады Маньяк, які не быў нявысокім, - і жаночую фігуру. несмотря на ее дюймы.
Взгляды грандов уселялі ў яго пэўную гонар. Яны яе раздражалі. Павярнуўшыся да нему, яна сказала: «Я не з тых вялікіх зверей з Жаркіх Зямлі, у якіх змеі замест морда». Ее видеосиан казаў чацвёртае, але павольна, з паўрасцянутым акцэнтам яе радзімы.
«Они восхищаются тобой», — сказаў Маниакес. «Если бы ты родился в Империи, ты бы прихорашивался перед ними».
«Калі б я нарадзіўся ў Імперыі, я бы выглядаў так жа, як яны і ты, таму ім не трэба было б зіяць». Яна наклонилась и взъерошила волосы Аталариха. — Так і твой сын.
«У асноўным», — сказаў Манякес. Валосы, па Ротруда правяла пальцамі, былі такімі ж чорнымі, як яго ўласныя, якімі, але прамымі, а не хвалістымі, як у Маніяка. Але Аталарых меў некаторыя рысы колеру сваёй маці: Маньяк быў крыху смугле сярэдняга відзежа, а яго сын крыху светлы. Форма яго асобы таксама больш пайшла на Ротруда, хоць нават ва ўзросце менш трох гадоў у яго з'явіліся прызнакі развіцця носа ўражлівых памераў.
Курыкос зрабіўся да Маніяку і яго спадарожнікам. Позади лагафета астатнія двары внезапно замолчали, назіраючы, што ён будзе рабіць. Курыкос паклоніўся Маніяку. — Рад бачыць вас зноў, высокапастаўлены сэр, — сказаў велможа вежліва нейтральным голасам. «Будзеце ці вы так любезны тут правесці прадстаўленне?»
«Конечно», — адказаў Маніякес, адвечая яго вежливости. «Выдаючыся Курыкос, я прадстаўляю вам маю гаспожу Ротруду і яе сына — нашага сына — Аталарыхоса». Там. Правда была раскрыта. Пусць Курыкос робіць з гэтага тое, што хоча.
— Ваша леді, — востра сказаў Курыкос. — Няма, я так разумею, ваша леді-жена?
«Нет, высокопоставленный господин», — адказаў Маниакес. «Как такое магло быць, калі я жанюся на вашай дочери?» Ротруда знала аб яго памаўленні з Ніфонам. У нее быў яростны і прамы погляд на свет; скрывать от нее важные вещи было неразумно. До сих пор помолвка ее никогда не беспокоила; жанчына далёка ў Відэссосе, горад заставаўся даволі гіпатэтычным. Але калі Курыкос быў рэальным, гэта рабіла і яго дочь яшчэ больш рэальная.
Як будто Ротруда не стаяла перад ім, лагафет казначэйства сказаў: «Канечна, ты адкладзеш сваю даму ў бок, калі твой бацька будзе памазан і каранаваны як Автократор Видессианцев».
Ротруда смотрела не на Курикоса, а сквозь него. Ён мог незаўважна спыніць сваё існаванне. Ухіляючыся ад часткі пытання, Маньяк-младшы сказаў: «Я не абмяркоўваю планы майго адца. Ён больш чым здольны зрабіць гэта сам — і вось ён цяпер».
Курыкос і астатняе дворяне клікнулі: «Ты перамог, Маніякс Аўтакратар!» — традыцыйнае восклицание висессийского императора. Яны пачалі прасцірацца ніц, як гэта было перад губернатарскім асабняком.
"Пракраты гэта!" — раздражана сказаў старшы Маняк. «Я не Аўтакрататар і не збіраюся ім стаць, так што перастанеце звяртацца са мной так, як будто я ім з'яўляюся. Калі вы думаеце, што вы можаце польстить мяне і заставіць мяне надзець чырвоныя ботинки, то, черт возьми, подумайте еще раз».
Па ліцу Курыкоса гаварылася, што старшы Маньяк мог бы проста ўзяць малюнак Фос з іканастаса храма і паджэчы яго. Астальныя вельможі выглядалі столь жа ўручэннымі. Трыфіллес сказаў: «Но ваш маж-э-э, достопочтенный господин…»
«Усё, што я хачу сказаць зараз, гэта тое, што вы не застанецеся ў бедзе». Старшы Маняк памахаў цяперашнім за ім сервітарам. «Спачатку ўжынаем. Потом разговариваем». Велможы з горада Відэссос з угрюмым выглядам занялі месцы, куды іх прывёў Аплак. Яны працягвалі шаптаць паміж сабой. Младший Маняк назіраў, як іх вочы бегалі туда-сюда. Часам гэтыя погляды лёгка спыняліся на нем, часам на яго адце, часам на Сімватыі і Рэгорыі. Усякі раз, калі вы любілі погляд дабрароднага чалавека, яго погляд уляцеў, як выпуганная муха.
Сидя за столом, Лисия поймала погляд младшего Манияка. Ее глаза блестели; яе отец або брат, павінны быць, распавялі ей аб сваім рашэнні. Маньяк улыбнулся ей, радуючыся, што нашоў каго-то, хто зможа паглядзець у яго бок, не выказваючы пры гэтым пачуцці віны.
Павар, магчыма, быў узбуджаны перспектывай абслугоўваць стаю неожиданных гасцей высокага рангу, але ён добра справіўся з сабой. Яго першым блюдом быў салата з маркоў і пастэрнака, слегка прыгатаваны на аліўкавым масле і тміне, затым пададзены з салёнымі аліўкамі і сваренными ў крутых яйках на подушке з эндивия. Аталарих сожрал яйцо і аліўкі і пачаў плакат, калі Ротруда паспрабавала заставіць яго ёсць трохі моркови.
«Не застаўляйце яго, не сёння», — сказаў ей малодшы Маняк. «Давайце заставим его молчать, если сможем».
Яна закусіла ніжнюю губу, як рабіла, калі выражала непрыемнасць. «Ему нужно есть, чтобы стать сильным», - сказала яна. Затым яна ўздыхнула. — Я ўступаю. Еда на адну ноч не мае вялікага значэння.
Пасля салаты падалі гліняную запяканку з лукам-пореем і фасолью, тушанымі ў булёне і завернутымі ў лісточкі капусты. Увидев это, Аталарих сказал что-то на языке халога, на якім ён навучыўся ў сваёй маці. Младшы Маняк быў рады, што ніхто з вельмож імперскага горада не паняў гэтай рэчы нас толькі, каб паняць, што ён назваў запяканку вялікім начным гаршком.
У якасці асноўнага стравы паслугі прынеслі з кухонных падносаў з маладой скумбрией, прыгатаванай на пару, фаршаванай сумессю лістоў мяты, перца, рубленага міндаля і меда. Аталарих з энтузіязмам з'еў свой спосаб, але не жадаў ёсць частка рыбы, у якой яна ўтрымлівалася. Цяпер малады Маньяк збег пытлівага погляду Ротруды.
Сладкімі былі ломтики яблок, абрыкосы і вінаград, засахаренные медам. Аталаріх вычысціў сваю міску, а потым пачаў ворваць вінаград у маці. Ротруд уздохнуў. «Он не голодает», — сказала яна, слоўна напамінаючы сябе.
Слугі сметалі посуд, ножы і ложкі, а госці ўжына аблізывалі пальцы. Еще несколько слуг зажгли факелы по всему двору. Небо над головой потемнело от ярко-голубого до черного. Засялі першыя зоркі.
Слегка кряхтя і пахлопывая сябе па жыцці, старшы Маняк падняўся на ногі. Дворяне выжидающе смотрели на него. Ён адхлебнуў віно з чашкі, так звонам паставіў сярэбраны сосуд на зямлю і адкашляўся. «Я не вельмі люблю выступаць са словамі», — сказаў ён, і гэта была грубая ложь; яго сын ніколі не бачыў, каб хто-то лепш умеў пабуждаць войска ісці наперад, нават калі некаторыя з іх былі ўпэўненыя, што умрут. Але тут ложка сыграла сваю ролю: яна дазволіла яму сказаць, што ён хацеў, без неабходнасці ўкрашаць гэта завітушкамі рыторыкі. Ён працягнуў: «Вы дастаткова любезны сказаць, што хочаце, каб я насіў карону. Вельмі добра, лорд, я дару вам Маніякеса Аўтакратара».
«Ты пабяжыш, Маняк!» - крыкнуў Курыкас. У адно імгненне ўсе яго спадарожнікі падхапілі крык. Тое самое сделали и некоторые услуги, их голоса повысились от волнения. Магчыма, яны марылі збегчы з Каставалы рады легендарнага пышнасці горада Відэссос.
Старшы Маняк падняў руку. Ён кашлянуў раз ці два — гэта яго прывычка, калі ён думаў, што перахітрыў каго-то. «Я гаварыў вам сёння днём, лорд, я не быў упэўнены, што я хачу быць Аўтакратарам. Я правёў дзень, думаючы аб гэтым, і, як я сказаў перад тым, як мы сялі ўжынаць, я павінен вам сказаць, што вырашыў Няма. Але я не стану адмаўляць, што гэты карбункул на задніцы Відэссоса па імені Генезіёса мае патрэбу ў зняцці. Так, сябры мае, я дарую вам - Маніякеса Аўтаркратара. Ён указаў на сына.
Когда старший Маняк сел, младший поднялся. Ён ведаў, што гэты момант наступіць, але ведаць гэта і жыць у нем — не адно і тое ж. Вельможы цяпер вывучылі яго, іх погляды былі вострымі, як мечы. Яны былі старэйшыя яго і вопытней. Некаторыя з іх хочуць паправіць іх або паправіць праз яго — верагодна, таму хто менш усяго на гэта падобна, паколькі яны будуць самымі вопытнымі ліцэямі.
Ён хутчэй пайшоў бы ў бой супраць устрашающей кавалерыі Макурана, яе людзі і лошадзі сядзелі ў чыгуначных доспехах, чым столкнулся бы лицом к лицу с этими хитрыми и коварными лордами. Але калі ён не зможа імі валодаць, як ён зможа надеяться кіраваць Відэссосам?
Ён сказаў: «Калі Фосс не зусім адчаяўся ў Імперыі, ён дасць Відэсасу правіцеля, які зможа пакласці канец междоусобицам, якія так доўга нас паглошчалі, якія змогуць вярнуцца ў Царства Царства горада і правінцыі, якія Макуран украл у нас. "І хто зможа стрымаць свірэпых усаднікаў Кубрата. Выпоўніць любое з гэтых частак будзе цяжка. Выпоўніць усе тры адначасова... Хацелася б, каб пан з вялікім і добрым розумам не давёў Відэссоса да такога стану. Але як ён ёсць, я зраблю ўсё, што змагу, каб спасці Імперыю ад тых, хто яе ўгрожае, будзь то на мяжы або ў самым горадзе Відэссос». Імперыі былі занадта вялікія, каб маладыя Маніякі нават маглі падумаць аб вынясенні такіх слоў.
Велможи учтиво его выслушали. Ён не ўдзівіўся, калі Курыкос зноў першым клікнуў: «Ты пабяжыш, Маніякс Аўтаркратар!» — яго будучы тэст, натуральна, надеялся выкарыстаць сваё восшествие на прэстол у сваіх мэтах. Але ўся ведаць прыветствавала яго, іх голас быў громкім, хоць і не абавязкова шчырымі.
Младший Маняк высоко поднял кубок. «К Відэссосу!» - крыкнуў ён і выпіў.
«К Відэссосу!» кричали его семья, слуги и вельможи, все вместе. Младшы Маньяк задаваўся пытаннем, для каго на самым дэле гэты тост меў на ўвазе: «За мяне!»
На начным століку побач з ложкам Ротруды гарэла адзіная лямпа. Аталарих спаліў у суседняй пакоі, паміж імі была незапертая дзверы. Раз або два гэта смутило молодого Маньяка. Ён не прывык да маленькага хлопчыку, забрэдавшаму ў нялоўны момант і які мае патрэбу ў туалете або ўцешэнні пасля дурнога сну.
Ротруд спакойна ўспрыняў такое ўмяшанне. Суддзя па яе словах, у Халогаландзе некалькі сямей часта пражывалі разам у адной вялікай пакоі пад адной крышай. Канфідэнцыяльнасць была відессианским паняццем, да якога ей прыйшло прыстасавацца.
Цяпер яна сідзела на краі крыві, расчэсваючы свае доўгія залацістыя валасы. Маньяк глядзеў, як на ім адлюстроўваецца свет лямпы. Тэні запаўнялі і павялічвалі маленькія морщинки ў кутках яе рта і ў вочы; ей было немногім менш гадоў, чым яму.
Яна кінула кісць з касцяной ручкай на начны столік. Пламя лямпы на мгновение падпрыгнула, а потым супакоілася. З тварам, яшчэ поўным сосредоточенности, якую яна захавала, пакуль яна ачысціла зубы, яна павярнулася да Маняку і сказала: «Калі ты выгуляеш бітву за горад, ты женишься на дзяўчыне, народжанай Курикосом?»
Ён закусіў губу. Ён не думаў, што яна скажа гэта так прама. Але мужчыны і жанчыны Халогаланда, суддзя па таму, што ён бачыў у сталіцы і тут, у Каставале, былі больш прамым народам, чым большасць відзесіянцаў. Ротруда проста сидела, ожидая его ответа. Ён уздохнуў. «Ды я палагаю, што так і здзяйсняю», — сказаў ён. «Прэждзе чым я прыехаў сюда, як я ўжо казаў вам, я быў вельмі ўлюблены ў яе».
«Яе бацька займае высокае становішча сярод саветнікаў Імператара, — сказала Ротруда, — і ў яго была б падстава для гнева, калі б яна была адвергнутая».
— І гэта таксама, — пагадзіўся Маньяк.
Ротруда откусила кусочек. — И что насчет меня? А што насчет нашага сына, дзіця нашай плоті?
Опять же, Маньяк спадзяваўся, што гэтае пытанне не прагучыць так хутка або будзе сфармулявана так, каб даць яму больш месцаў для абмеркавання. Ні адзін з адказаў, якія ён прыдумаў, не паказаўся яму дастаткова добрым. Ён зрабіў усё, што мог: «Што бы ні здарылася, вы заўсёды будзеце мне дарогі. Калі вы хочаце застацца ў Калаўрыі, вам нічога не спатрэбіцца — клянусь Фоссам». Ён нарысаваў сонечны круг над сваім сэрцам.
Ротруд пажал плечамі. Яна не насмехалась над Фоссом, але і не пакланілася яму; ее почитание належала мрачным, крыважадным богам яе радзімы. — А калі мы яшчэ раз адправімся ў Халогаланд, што тады? яна спытала.
— Я бы хацеў, каб ты паабяцаў не рабіць гэтага, — павольна произнес Маниакес. Мысль аб тым, колькі шкоды можа выклікаць вождзь Халога, выкарыстоўваючы ў якасці інструмента ўблюдка Автократатора, заставіла яго кроў застыць у жылах. «Пака ты застаешся, ты можаш мець тут усё, што пажадаеш».
«Чего мне здесь больше всего хочется, так это тебя», - адказала яна. Ён павесіў галаву. Большасць відэасійскіх жанчын у той момант альбо расплакаліся, альбо пачалі швыраць рэчы. Ротруд не зрабіў ні таго, ні другога; яна вымерала яго вачыма, як воін мог бы паглядзець паверхню свайго шчыта. «Что, калі я найду другога мужчыну, які мне падойдзе?»
«Калі б вы хацелі выйсці за яго замуж, і калі б я думаў, што ён будзе добра ставіцца да вас і нашаму сыну, вы б атрымалі маё дабраславеньне», — сказаў Маніакес.
Ротруд зноў уважліва паглядзеў на яго. «Цікава, гаворыш ці ты мне гэта таму, што зусім не забоцішся обо мне або таму, што вельмі моцна забоцішся обо мне», — сказала яна, магчыма, напалавіну пра сябе, а працягнула: «Ты сказаў, што будзе, і не завернул ложь в меде, чтобы они прозвучали сладко. В этом я отдаю тебе должное. Не ўсе мужчыны нашага народа зрабілі бы тое самае, і немногае з вас, южан, суддзя па таму, што я бачыў. Таму я аддаю перавагу верыць вам. Вы ты той, хто ставіць нужды свайго народа вышэй сваіх, не так ці?»
«Надеюсь, что да», — адказаў Маниакес. Гэта дало яму больш лёгкі пабег, чым ён чакаў. Калі б ён не быў такім чалавекам, ён падумаў, то цяпер самое час паспрабаваць стаць такім.
«Вы не зможаце плыць падчас заўтрашняга прыліва», — сказала Ротруда. «Чтобы падрыхтаваць восстание и свергнуть тырана, вам трэба будзе падумаць, перш чым гэта зрабіць. Што стане з намі, перш чым вы адправіцеся на захад з Каставалы, з Калаўрыі?»
Маньяк сказаў: «Я астаўляю гэта на ваша ўбачанне. Калі вы даведаецеся, што больш не хочаце мець са мной нічога агульнага цяпер, калі вы ведаеце, што я збіраюся сражацца з Генезіёсам…» Гэта аказалася лепшым спосабам выказаць гэта, чым цяпер, калі вы ведаеце, што я збіраюся пакінуць вас. — …Я ледзь ці магу цябе вініць. Я не буду навязваць сябе там, дзе мяне не хочуць. Ён адчуваў сябе больш добразычлівым у гэтай рэчы, калі б не ведаў, што мноства жанчын кідаюцца ў пост Аўтакрататара, некаторыя проста таму, што яны прыцягнулі ўладу, іншыя ў надзеі на выгаду, якую яны могуць з яе атрымаць.
Ротруда ўзьглянула на сваю мантыю. «У гэтым рукаве ёсць шоў, які трэба пачынаць», — адзначыла яна. Замест таго, каб цягнуцца за іголкай і ніткамі — шыцьем, як і чтением, лепш усяго займацца пры дзённым святле — яна паднялася на ногі і сцягнула халат праз галаву. Яна пастояла мгновение ў сваіх льняных панталонах, потым сцягнула іх з ног і адшвырнула ў бок. Амаль дэманстратыўна прызнаная, яна кінула выклік Маніяку.
Ее цела было больш, чым у большасці відессийских жанчын, але па-своему стройнае. Там, дзе яе ніколі не было сонца, яе скура была такой бледнай і светлай, што, казалася, свяцілася ў святых лямпах. Даже после того, как она кормила Аталариха почти два года, ее соски оставались нежно-розовыми, едва ли темнее, чем полная, тяжелая грудь, которую они венчали. Треугольник залацістых валасоў на месцы злучэння яе ног адпавядаў доўгім локонам, ніспадаўшым яе на плечы.
У рту Маніякеса перасохла, калі ён паглядзеў на яе. Калі ён і порвал шоў, вылезая з уласнай мантыі, ён гэтага ніколі не заметил. Толькі калі ён одернул панталоны, ён понял, што ўсё яшчэ носіць сандаліі. Ён выташчыў ногі, не расстегивая засценак, і свырнул туфлі аб сцяну. Гэта было глупа; гэта магло разбудаваць Аталарыха. На гэты раз удача супутнічала яму.
Спарыванне напамінала яму як бітву, так і занятыя любоўю. Калі Ротруда ўкусіла палоску плоці паміж плячыма і шэяй, ён задумаўся, не праліла ці яна кроў. Его руки грубо блуждали по ее телу, сжимая и требуя. Их поцелуи сильно сжимались губами к зубам.
Наконец, аба ў агні, яна аседлала яго. Калі яна пранзіла яго, яна застала, як калі б яна пранзіла гэтую копію, а не тое, што ўскора губляе сваю цвёрдасць. На яе твары адразілася што-то ў роды трыумфа, калі яна павольна пачала цягнуцца. «Ты ніколі мяне не забудзем», — прашэптала яна, яе цёплае і вільготнае дыханне касалося шчакі Маніяка. «Нікогда».
На мгновение, нават нягледзячы на нарастаючы экстаз, ён адчуў трывогу, задаючыся пытаннем, не пытаецца ці яна яго астуджаць. У Халогаландзе былі волшебники і ведзьмы, хоць іх магія адрознівалася ад магіі Відэссоса. Затым яна адпусціла галаву, каб зноў пацалаваць яго. Ее груди коснулись густой шерсти на его груди. Яго рукі сжаліся вакол яе спіны, прыцягваючы яе да сябе. Жанчыны маглі ствараць магію, нават калі не выкарыстоўвалі заклінання.
Іх губы зноў сустрэліся, калі яна застонала і задрожала над ім, а мгновением позже, калі ён таксама ўскрыкнуў. У спальні не было цяпла — нават лета ў Каставале было мяккім, а летнія ночы часта былі прахалоднымі і туманнымі, — але яны аба былі прапытаны потым.
Ён правёў рукой па гладкаму выгібу яе спіны. «Я ніколі цябе не забуду, — сказаў ён, — але ты на мяне цяжка». Ён пасмеяўся. — Ты казаў мне гэта досыць часта.
«Это так», — прызналася яна і прыпаднялася на локцях і каленях. Іх шкуры выдавалі невялікія, вільготныя, хлюпаючыя гукі, калі яны раздзяляліся. Ее волосы упалі ему на лицо. Сквозь прядзі ён убачыў, як яна прыстальна глядзіць на яго. «Ты воін», — сказала яна нарэшце. От женщины Халогяной он не мог ожидать более высоких похвал.
«На поле боя тая або іншая бок павінны гуляць», — сказаў ён. «У гэтым бою мы аба выгулялі».
Яна выцянулася побач з ім. «Это тоже правда», — сказала яна. «І тут мы зноў можам хутка змагацца». Яна на мгновение паклала руку яму на грудзі, а затым раздражніла яго сосок вялікімі і паказальнымі пальцамі, як ён рабіў з ёй незадоўга да гэтага. Ее рука скользнула ўніз і сомкнулась на нем. «Пака ты тут са мной, я буду жадным да цябе і возьму ўсё, што ты можаш даць».
«Змагу ці я даць яшчэ раз так хутка…» Маньяк пажалаў плечы. Калі ў яго толькі тое, што вырасла барода, ён быў пахотлівым, як козел. Ён па-ранейшаму гордіўся тым, на што здольны, але трыдцаць — гэта не семнаццаць, як бы яму гэтага ні хацелася. Яго копія цяпер патрабавалася больш часу, каб прыйсці ў сябе.
Но ён зноў воскрес. Ён і Ротруда далучыліся да яго з чым-то блізкім да адчаянню, якое яны праявілі ў першым раунде. Яны аба былі вымотаны і задыхаліся, калі закончылі. Пасля такой бяздумнасці Маньяк задаў пытанне, які апетыт ён зможа выклікаць у сваёй абяцанай невесты, калі ўсё пойдзе добра і ён свергне Генезіоса з імператарскага трона.
Ён доўга не задаваўся гэтым пытаннем. Сон паглоціў яго раней, чым ён здолеў падняць галаву, каб задаць прыкрытую лямпу.
Дзве маньякі, Сімватый і Рэгорыёс, шлі па пляжу на поўнач ад гавані Каставала. Младшы Маняк агледзеўся на горад і на рэзідэнцыю губернатара, узвышаўшыся за ім. Ён і яго родственники зайшлі занадта далёка, каб ён мог убачыць вельмож на сцяне, але ён ведаў, што яны глядзяць на яго, калі ён глядзеў у іх бок.
Сімватый таксама напалову вярнуўся да рэзідэнцыі, але толькі на імгненне. Ён зрабіў рэзкі, празрыты жорсткай левай рукой. «У іх ёсць наглосць», — сказаў ён прэзрытаральна. «Теперь гэта сямейны бізнес, і яны, асабліва возьмі, могуць трымацца далей ад гэтага».
— Действительно клювы, — сказаў, пасмеіваясь, старэйшы Маняк. Ён паклаў руку на свой велізарны нос. «Они прожили в Видессосе, город — их беда; яны думаюць, што гэта дае ім права аддаваць прыказы ў любой кропцы Імперыі. Сярод іх няма ні аднаго сучаснага салдата, і гэта вельмі дрэнна. мог бы выкарыстаць».
«Они нам помогают», — сказаў Маниакес. «Калі яго ўласныя вождзі больш не змогуць перанасіць Генезіоса, горад Відэссос можа ўпасці ў нашы рукі, як спелы апельсін, упаўшы з дрэва». Ён уздохнуў. Ён скучал па апельсінам. У Калаўрыі яны не маглі расці: лета было недастаткова жаркім, каб яны маглі квітнець.
«Если апельсин не упадёт з дрэва, мы яго срежем». Регориос вытащил меч и ударил в воздух.
«Калі мы думаем, што гэтая бітва будзе лёгкай, мы абрэчаны яшчэ да таго, як начнем», — сказаў старшы Маняк. «Сколько повстанцев думали, что город перейдет к ним?» Ён некалькі разоў разжался і закрыў рукі, каб адказаць на сваё пытанне. «І з таго вялікага стада, колькі з іх так захапіла трон?» Он поднял одну руку, пальцы были сжаты в кулак, но никто не показывался. «Звычайны спосаб для Автократатора страціць трон — гэта прадаўніцтва ўнутры самага горада Відэссос».
— Ну, а што Лікініёс? — сказаў Рэгорыёс. «Генезіас узяў горад ізўна».
«Толькі таму, што яго ўласныя людзі не сталі сражацца за яго», — адказаў старэйшы Маняк. «Калі я веду справаздачнасць, гэта таксама лічыцца прадаўцом знутры».
«Судзя па ўсім, людзі Генезіоса таксама яго ненавідзяць», — сказаў малады Маняк. Рэгорыёс энергічна кіўнуў. Ён зрабіў яшчэ больш рубящих і колющих рухаў. Яго імпульсам заўсёды было ісці прама на врага.
«Не ўсё», — адказаў старшы Маняк. «Если бы многие из них ненавидели его, на Вехе поднялась бы его голова, а не головы всех убитых им соперников». Ён паклаў руку на плечо сына. «Я не хачу бачыць там тваю галаву, парень. Калі мы выступім супраць Генезіоса, мы не можам вярнуць гэта, калі ўсё пойдзе не так, як нам хацелася бы. У нас ёсць толькі адзін шанец».
Младший Маняк кивнул. Ён прайшоў праз дастаткова сражэнняў і меў у запасе дастаткова гадоў, каб ведаць, што ўсё можа пайсці не так. Вы зрабілі ўсё, што маглі, каб гэтага не адбылося, але не ўсё, што вы зрабілі, спрацавала.
Симватиос сказаў: «То, што робіць флот на Ключе, стане ключом да таго, паднімемся мы або ўпадзем».
Нікто не паняў яго няправільна. Востраў пад назвай Ключ ляжаў да поўдня і ўсходу ад горада Відэссос і сапраўды часта быў ключом да суддзі горада. Яго флот быў прыкладна па сіле пасля таго, як базіраваўся ў самай сталіцы. Дзякуючы гэтаму ў паўстанцаў будуць добрыя шанцы на поспех. Без гэтага…
«Ты сказаў праўду», — сказаў старшы Маняк свайму брату. «Я гэта праўда, якая мяне супакойвае. У мяне – ва ўсіх нас ёсць – шырокія і глыбокія сувязі ўнутры арміі Відэссоса. Некаторыя з іх мы даўно не выкарыстоўвалі, але яны ёсць. Я чакаю, што мы можам імі скарыстацца. ... Але толькі немногие людзі васпураканскай крыві выйшлі ў мора. У вялікіх друнгарыяў флоту і яго капітанаў няма прычын падтрымліваць нас».
«За кошт таго, што Генезій — звер», — сказаў Регориос.
«Генезіёс ужо некаторае час быў зверам», — адказаў старэйшы Маняк. «Ан таксама некаторае час быў зверам на трон».
Задумчиво сказаў младший Маняк: «Возможно, у некаторых з нашых, хм, гасцей у рэзідэнцыі ёсць родственники, служачыя на флоце. Нам варта над гэтым разабрацца».
«Хорошая идея», — пагадзіўся яго адец. «Мы разумеемся з гэтым. Нам таксама прыйдзецца сабраць караблі і байцоў ва ўсёй Калаўрыі, каб скласці ядро нашых сіл. Я чакаю, што ў нас будзе дастаткова караблёў, каб пераправіць людзей і коней на маці: нам патрэбен прылічны флот паблізу, каб спыніць пиратов, якія пранікаюць у ваду Відэсіі».
«Палагаю, мы плывем у Опсікіён», — сказаў Сімваціос. «Оттуда идет прекрасное шоссе, по которому солдаты даставляют прямо на запад, в город Видессос. Калі мы пакінем іх у Опсікіоне, яны змогуць атакаваць з сушы, пакуль флот абыйдзе мыс, а затым падымаецца ўверх, каб акружыць марскія дамбы».
«Бачыце, што зможа зрабіць клан, калі мы аб'яднаем намаганні?» — сказаў старшы Маняк. «Мне здаецца, гэта адзіны спосаб захапіць горад Відэссос, калі гэта ўвогуле магчыма: атакаваць яго з усіх бакоў адначасова, расцянуць абаронцаў нас толькі, каб яны не змаглі ахоўваць усё, і маліцца, каб усе магутныя магі былі альбо мёртвыя, збежаныя. от Генезиоса, как от вельмож. Калі нам прыйдзецца неделями сидеть за стенами города, на нас абрушыцца якая-небудзь чартоўшчына, бо Генезій накіроўваецца на лед Скотоса.
Регориос посмотрел на младшего Маниака. «Палагаю, вы будзеце камандаваць флотам. Гэта будзе наша ўдарная рука, і ён, верагодна, дасягне горада раней, чым гэта змогуць зрабіць сухапутныя войска. Тады дазвольце мне возглавить пехоту і кавалерыю. Я пераведу іх праз Опсікіён як можна хутчэй. наколькі змагу. Калі Фосс пажадае, я таксама прывяду па шляху шмат войскаў з гарнізонаў».
Сімваціёс кашлянуў. «Я думаў, што выконваю гэтую ролю сам, сынок». Регориос выглядаў паражаным. Симватиос зноў закашляўся. — Хоць, магчыма, ты і праўда. Ён пахлопаў сябе па жыцці. «Возможна, я занадта стары і занадта круглы, каб рушыць наперад так моцна, як нам лепш за ўсё. Пусть будет по-вашему».
Рэгорыёс ускрыкнуў і падпрыгнуў у паветра. Старшы Маняк абнял брата. — Я таксама не пойду, Сімваціёс, — сказаў ён. «Лепшыя маладыя і моцныя людзі зараз прыйдуць да ўлады, чым мы захопім яе і заставім іх ненавідаць нас і чытаць час да нашай смерці. Пусть ваши сыновья сидят без дела в надежде, что ваши глаза закатятся и вы упадете смерть». з трона — гэта не спосаб паправіць. Спакойна, не дадуць ці табе сыноўя што-небудзь, ад чаго ў цябе закатваюцца вочы, — гэта яшчэ хужэ».
«Мы бы ніколі такога не зрабілі!» - воскликнул младший Маняк. Регориос зноў кивнул.
«Ты так гаворыш цяпер, — адказаў старшы Маняк, — але ты наверняка поймеш, што ніколі не бывае шмат часу. Прапануем, я захапіў трон зараз — проста мяркую. Я мяркую, што я пражыву яшчэ пятнаццаць гадоў або больш, пакуль за восемьдзесят. Гэта можа здарыцца, вы ведаеце, мяне яшчэ нічога не забіла. Ён хрыпло ўсмешыўся. «Да гэтага часу табе будзе каля пяцідзесяці, сынок. Неужели ты стратишь терпение, ожидая своих очередей? Прапаную, я таксама нашоў бы ў горадзе якую-небудзь харошенькую дзяўчынку і нарадзіўся бы ад свайго сына. У него бы начала борода Чтобы прорасти. Вы б паглядзелі на яго краем вочы і задалі пытанне, атрымаеце ці ён прыз, якога вы так доўга хацелі? Што вы думаеце? Ответьте мне прямо сейчас.
Регориос и младший Маняк пераглянуліся. Ні аднаму з іх не хацелася сустрэцца поглядам са старэйшым Маніяком. Младшего Маньяка не заботило то, што, як ён баяўся, ён убачыў у сваім сэрцы. Его отец был прав: он не смотрел достаточно далеко вперед, когда выкрывал свой протест.
Старшы Маняк зноў рассмяяўся, на гэты раз доўга і гучна. «І менавіта таму мы з Сімватыёсам застанемся тут, на востраве, і дадзім вам двойчы добры савет, пакуль вы будзеце выконваць цяжкую і цяжкую працу, неабходную для зняцця Генезіоса».
«Сколько людей и кораблей мы сможем вывести с острова?» — спытаў яго сын; как и старший Маняк, младший получал баллы, меняя тему.
«Што тычыцца лічбаў, я не магу гадаць, пакуль не праглядаю запісы і не ўвіжу, што менавіта разбрасана па гавані і гарнізонам», — адказаў старэйшы Маняк. «Што тычыцца таго, што мы можам зрабіць з тым, што ў нас ёсць, я мяркую, што гэта вядзецца да наступнага: мы атрымліваем дастаткова тут, каб пачаць працу, але недастаткова, каб закончыць яе. Калі ўсе лепшыя салдаты і моракі Імперыі вырашаць, яны ўбачаць на троне Генезію, чым цябе хутчэй, ты мёртвы. Мы ўсе мёртвецы».