Дивер Джеффри : другие произведения.

Тіла, що залишилися позаду

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Зміст
  Обкладинка
  Посвята
  Розділ I: квітень
  Розділ II: травень
  Фрагмент «Придорожні хрести».
  Про Джеффрі Дівера
  Авторське право
  
   Від Джеффрі Дівера, чиї «лабіринтові сюжети вражають» ( The New York Times Book Review ), вийшов міжнародний бестселер
  ТІЛА, ЗАЛИШЕНІ
  «Дуже приємно дивитися, як Дівер запускає серію ігор у кішки-мишки. . . з умінням логіка».
  — Kirkus Reviews
  «Дівер такий хороший ляльковод, що змушує нас вірити у все, у що він хоче, щоб ми вірили. . . не сказавши нам жодної брехні. . . . Лише після того, як ми прочитали книгу значно більше, ніж середина, ми навіть починаємо підозрювати, що могли зробити деякі небезпечні помилки. . . але на той час уже надто пізно, і ми повністю віддані на милість Дівера».
  — Booklist (огляд із зірочкою)
  «Мчить зі швидкістю 100 миль/год. . . Краєчок сидіння читає від початку до кінця».
  — Sunday Express (Великобританія), 4 зірки
  «Темп приголомшливий, напруга невблаганна. . . .”
  — The Guardian (Великобританія)
  «Він змушує героїв жити і дихати. . . . Прочитайте це, і жодна сільська прогулянка вже ніколи не буде такою, як була».
  — Daily Express (Великобританія)
  «Не просто сповнене адреналіну полювання, а гра в обман і численні підступи, які змушують читача вгадувати аж до останньої сторінки».
  — The Times (Лондон)
  Цю назву можна отримати від Simon & Schuster Audio
   Більше хвали міжнародній сенсації Джеффрі Дівера The Bodies Left Behind
  «Захоплення. . . . Ви не відкладете це».
  — Edinburgh Evening News (Великобританія)
  «Справжній перегортач сторінок від початку до кінця».
  —Daily Mirror (Великобританія)
  Джеффрі Дівер «розпалює нашу параною» ( Entertainment Weekly ) захоплюючим бестселером про крадіжку особистих даних за участю слідчого Лінкольна Райма
  РОЗБИТЕ ВІКНО
  «Клепка. . . . Це один страшний роман. Все в ньому виглядає так само правдоподібно і легко, як купити гаманець на eBay».
  — The Globe and Mail (Торонто)
  «Неприємно. . . . Оруеллівський кошмар».
  - Нью-Йорк Таймс
  «Страшно, страшно. . . . Те, що Дівер розкриває про видобуток даних, жахає».
  — San Jose Mercury News
  Більше визнання за романи Лінкольна Райма Джеффрі Дівера, «шедеври сучасної кримінології» ( Philadelphia Daily News )
  ХОЛОДНИЙ МІСЯЦЬ • ДВАНАДЦЯТА КАРТА
  ЗНИКЛА ЛЮДИНА • КАМІННА МАВПА
  ПОРОЖНЄ КРІСЛО • ТАНЦІВНИЦЯ В ТРУНІ
  «Сліпуче».
  - Нью-Йорк Таймс
  «Диявольськи заплутаний. . . . Схожа хрустка рима завжди приносить задоволення».
  — Книжковий список
   «Трикучий трилер».
  — Chicago Sun-Times
  «Як і хіт CSI CBS , книги Дівера «Лінкольн Райм» майже фетишизували процедури та технології на місці злочину».
  — Entertainment Weekly
  «Підступний і карколомний».
  — Громадянин Оттави
  «Це настільки добре, наскільки це можливо. . . . Серія «Лінкольн Райм» просто неперевершена».
  — San Jose Mercury News
  Агент-розслідувач Кетрін Денс переслідує жахливо невловимого вбивцю
  СПЛЯЧА ЛЯЛЬКА
  «[Трилер] із заплутаним сюжетом. . . . Сліпуче розумове змагання» (Мерилін Стасіо, The New York Times) .
  «Погоня триває, як і сюрпризи».
  — Бджола Сакраменто
  І читайте вибухові самостійні бестселери Джеффрі Дівера
  САД ЗВІРІВ • МОВОРЕННЯ ЯЗИКАМИ
  ДИЯВОЛЬСЬКА СЛЬОЗИНКА • СИНЯ НІЗДЕ
  «Захоплююча поїздка між обкладинками».
  — Los Angeles Times
  «Прайм Дівер. . . що означає найкращу розвагу».
  — Publishers Weekly (огляд із зірочкою)
  «Дівер, мабуть, народився з особливим геном інтригування».
  — Книжковий список
  «Диявольський напружений трилер. . . . Залишає нас слабкими».
  — The New York Times Book Review
  «Провід високої напруги. . . . Дівер . . . наповнює кожне натискання клавіш напругою».
  - Люди
  Дякуємо за придбання цієї електронної книги Simon & Schuster.
  
  Приєднуйтеся до нашого списку розсилки та отримуйте оновлення про нові випуски, пропозиції, бонусний вміст та інші чудові книги від Simon & Schuster.
  НАТИСНІТЬ ТУТ , ЩОБ ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ​​​​​
  або відвідайте нас онлайн, щоб зареєструватися на
  eBookNews.SimonandSchuster.com
  
  Зміст
  Розділ I: квітень
  Розділ II: травень
  Фрагмент «Придорожні хрести».
  Про Джеффрі Дівера
   Для Роббі Берроуза
   Найпростіший шлях у Всесвіт — через лісову глушину.
  —Дж О Н М УІР
   я
  КВІТЕНЬ
  
  
  ТИША.
  Ліси навколо озера Мондак були настільки тихі, наскільки це могло бути, світ відрізнявся від бурхливого, хаотичного міста, де подружжя проводило свої будні.
  Тиша, яку порушує лише час від часу «у-у-а» далекого птаха, глуха сирена жаби.
  А тепер: інший звук.
  Перемішування листя, два нетерплячі клацання гілки чи гілки.
  Сліди?
  Ні, цього не могло бути. Інші будинки відпочинку біля озера були безлюдні цього прохолодного квітневого п’ятничного дня.
  Емма Фельдман, якій було близько тридцяти, поставила свій мартіні на кухонний стіл, де вона сіла навпроти свого чоловіка. Вона заправила пасмо кучерявого чорного волосся за вухо й підійшла до одного із брудних кухонних вікон. Вона не бачила нічого, крім густих скупчень кедра, ялівцю та чорної смереки, що піднімалися на крутий пагорб, чиї скелі нагадували потріскані жовті кістки.
   Її чоловік підняв брову. "Що це було?"
  Вона знизала плечима й повернулася до свого крісла. "Не знаю. Нічого не бачив».
  Надворі знову тиша.
  Емма, худа, як будь-яка сувора, біла береза за одним із численних вікон будинку для відпочинку, скинула свою синю куртку. На ній була така ж спідниця та біла блузка. Адвокатський одяг. Волосся в пучок. Юрист волосся. Панчохи, але без взуття.
  Стівен, звернувши увагу на бар, також відмовився від свого піджака та пом’ятої смугастої краватки. Тридцятишестирічний хлопець із густою неслухняною шевелюрою був у блакитній сорочці, а живіт невблаганно виступав над поясом темно-синіх штанів. Еммі було байдуже; вона думала, що він милий, і завжди буде таким.
  «І подивіться, що я отримав», — сказав він, киваючи в бік кімнати для гостей на верхньому поверсі та дістаючи велику пляшку м’ясистого органічного овочевого соку. Їхній друг, який приїхав із Чикаго цими вихідними, останнім часом загравав із рідкими дієтами, пив найогидніші речі.
  Емма прочитала інгредієнти й зморщила ніс. «Це все її. Я буду горілкою».
  «Чому я тебе люблю».
  Будинок скрипів, як це часто бувало. Місця було сімдесят шість років. Він відрізнявся великою кількістю деревини та дефіцитом сталі та каменю. Кухня, де вони стояли, була кутаста й обшита панелями сяючої жовтої сосни. Підлога була грудкою. Колоніальна споруда була одним із трьох будинків на цій приватній дорозі, кожен з яких займав десять акрів. Це можна було б назвати власністю на березі озера, але лише тому, що озеро омивалося скелястим берегом за двісті ярдів від вхідних дверей.
   Будинок стояв на невеликій галявині зі східного боку значної височини. Заповідник Середнього Заходу не дозволяв людям називати ці пагорби «горами» тут, у Вісконсині, хоча він легко піднімався на сім-вісімсот футів у повітря. У цей момент великий будинок купався в синіх тінях пізнього дня.
  Емма дивилася на хвилясте озеро Мондак, досить далеко від пагорба, щоб помітити сонце, що заходить. Зараз, ранньою весною, навкруги було похнюплено, нагадуючи мокрі черевики, що піднімалися зі спини сторожового собаки. Будинок був набагато гарнішим, ніж вони могли собі дозволити — вони купили його через викуп, — і вона зрозуміла, щойно побачила його, що це ідеальний будинок для відпочинку.
  Тиша . . .
  Колоніал також мав досить яскраву історію.
  Власник великої м’ясопереробної компанії в Чикаго побудував це місце ще до Другої світової війни. Роками пізніше з’ясувалося, що більша частина його статків була отримана від продажу м’яса на чорному ринку, в обхід системи нормування, яка обмежувала їжу тут, удома, щоб переконатися, що війська були прогодовані. У 1956 році тіло чоловіка було знайдено плаваючим в озері; Можливо, він став жертвою ветеранів, які дізналися про його план і вбили його, а потім обшукали будинок, шукаючи незаконні гроші, які він тут сховав.
  Жодні привиди не фігурували в жодній версії смерті, хоча Емма та Стівен не могли втриматися від прикрашання. Коли гості зупинялися тут, вони радісно звертали увагу на те, хто не вмикав світло у ванній кімнаті, а хто витримав темряву, почувши казки.
   Ще два знімки надворі. Потім третій.
  Емма спохмурніла. «Чуєш це? Знову той звук. Надворі».
  Стівен глянув у вікно. Час від часу здіймався вітерець. Він повернувся назад.
  Її очі збилися на портфель.
  «Зрозумів», — сказав він, докоряючи.
  "Що?"
  «Навіть не думай відкривати його».
  Вона засміялася, хоч і без особливого гумору.
  «Віхідні без роботи», — сказав він. "Ми домовилися."
  «А що там?» — спитала вона, кивнувши на рюкзак, який він носив замість валізи. Емма з усіх сил відривала кришку від банки з оливками для коктейлю.
  — Доречні лише дві речі, ваша честь: мій роман Ле Карре й та пляшка «Мерло», яку я пив на роботі. Чи варто мені вводити останнє в evid . . .” Згасання голосу. Він подивився у вікно, крізь яке можна було побачити клубок бур’янів, дерев, гілок і каміння кольору кісток динозавра.
  Емма теж визирнула надвір.
  — Це я чув, — сказав він. Він освіжив мартіні своєї дружини. Вона кинула оливки в обидва напої.
  "Що це було?"
  «Пам'ятаєш того ведмедя?»
  «Він не підійшов до будинку». Вони цокали чарками й попивали прозорий алкоголь.
  Стівен сказав: «Ти виглядаєш стурбованим. Що там, справа профспілок?»
  Дослідження щодо корпоративного придбання виявило деякі можливі махінації серед працівників на березі озера спілки в Мілуокі. Уряд втрутився, і придбання було тимчасово заплановано, чому ніхто не був дуже радий.
  Але вона сказала: «Це щось інше. Один із наших клієнтів виготовляє автозапчастини».
  «Правильно. Кеноша Авто. Побачити? Я слухаю».
  Вона дивилася на чоловіка здивованим поглядом. «Ну, генеральний директор, виявляється, абсолютний придурок». Вона пояснила про неправомірну смерть, пов’язану з компонентами двигуна гібридного автомобіля: дивовижна аварія, пасажир вражений струмом. «Керівник їхнього науково-дослідного відділу. . . чому він вимагав повернути всі технічні файли. Уяви це."
  Стівен сказав: «Мені більше сподобався ваш інший випадок — остання воля і заповіт того представника штату. . . про секс».
  «Шшшш», — стривожено сказала вона. «Пам’ятайте, я ніколи не говорив про це ні слова».
  "Мій рот на замку."
  Емма встромила оливку й з’їла її. «А як пройшов твій день?»
  Стівен засміявся. «Будь ласка. . . Я не заробляю достатньо, щоб говорити про бізнес у неробочий час». Фельдмани були яскравим прикладом того, що побачення наосліп пройшли правильно, незважаючи на труднощі. Емма, студентка юридичної школи U of W, дочка грошей Мілуокі-Чікаго; Стівен, випускник міського коледжу, бакалавр мистецтв із Brewline, прагне допомогти суспільству. Їхні друзі дали їм шість місяців, максимум; весілля в графстві Дор, на яке були запрошені всі ці друзі, відбулося рівно через вісім місяців після їхнього першого побачення.
   Стівен витягнув із сумки трикутник Брі. Знайшов хлопавки і відкрив їх.
  "О, гаразд. Лише трошки».
  Щип, щип . . .
  Її чоловік спохмурнів. Емма сказала: «Кохана, це мене трохи лякає. Це були кроки».
  Три будинки для відпочинку тут були за вісім-дев’ять миль від найближчого магазину чи заправної станції та трохи більше ніж за милю від шосе округу, до якого можна було дістатися через смугу ґрунту, що погано виглядало як дорога. Державний парк Маркетт, найбільший у системі Вісконсіна, поглинув більшу частину землі в цьому районі; Озеро Мондак і ці будинки становили анклав приватної власності.
  Дуже приватний.
  І дуже безлюдно.
  Стівен увійшов до підсобного приміщення, відсунув м’яку бежеву штору й подивився повз обрізаний креп-мирт у бічний двір. «Нічого. Я думаю, що ми...
  Емма скрикнула.
  «Кохана, люба, люба!» — заплакав її чоловік.
  Через заднє вікно на них дивилося обличчя. Голова чоловіка була покрита панчохою, хоча можна було побачити підстрижене біляве волосся, різнокольорове татуювання на шиї. Очі були напівздивовані, побачивши людей так близько. Він був одягнений у сірий оливковий френч. Він постукав по склі однією рукою. В іншому тримав рушницю дулом догори. Він моторошно посміхався.
  «О, Боже, — прошепотіла Емма.
  Стівен дістав свій мобільний телефон, відкрив його та набрав номери, сказавши їй: «Я розберуся з ним. Піди замкни вхідні двері».
   Емма побігла до під’їзду, впустивши склянку. Оливки крутилися серед танцюючих осколків, піднімаючи пил. Крикнувши, вона почула, як кухонні двері розкололися всередину. Вона озирнулася й побачила, як зловмисник із дробовиком вирвав телефон із руки її чоловіка й штовхнув його до стіни. Відбиток старої сепії пейзажної фотографії впав на підлогу.
  Вхідні двері теж відчинилися. Другий чоловік, голова якого також була покрита сіткою, проштовхнувся всередину. У нього було довге темне волосся, притиснуте до нейлону. Вищий і кремезніший за першого, він тримав пістолет. Чорний пістолет був маленьким у його великій руці. Він штовхнув Емму на кухню, де інший чоловік кинув йому мобільний телефон. Більший напружився на полі, але однією рукою схопив слухавку. Здавалося, він скривився від роздратування від цього підкидання й упустив телефон до кишені.
  Стівен сказав: «Будь ласка... . . Що ти . . .?" Голос тремтить.
  Емма швидко відвела погляд. Чим менше вона бачила, думала вона, тим більше у них шансів вижити.
  — Будь ласка, — сказав Стівен. «Будь ласка. Ви можете взяти все, що хочете. Просто покинь нас. Будь ласка.
  Емма витріщилася на темний пістолет у руці вищого чоловіка. Був одягнений у чорну шкіряну куртку та черевики. Його були такі, як у іншого чоловіка, такі, як носять солдати.
  Обидва чоловіки не звертали уваги на пару. Оглянули хату.
  Чоловік Емми продовжив: «Слухай, ти можеш мати все, що хочеш. У нас на вулиці мерседес. Я принесу ключі. Ви-"
   «Тільки не говори», — сказав вищий чоловік, показуючи пістолетом.
  «У нас є гроші. І кредитні картки. Дебетова картка теж. Я дам вам PIN-код».
  "Що ти хочеш?" — запитала Емма, плачучи.
  «Тссс».
  Десь, у своєму давньому серці, знову заскрипів будинок.
  
  "ЩО?"
  «Якесь відбій».
  «На дев'ять-один-один?»
  «Правильно. Просто хтось подзвонив і сказав: «Це…», а потім поклав трубку».
  «Що сказав?»
  «Це». Слово «це».
  "ЦЕ?" — запитав шериф Том Дал. Йому було п’ятдесят три роки, його шкіра була гладенька й укрита ластовинням, як у підлітка. Волосся руде. На ньому була темно-коричнева формена сорочка, яка сиділа набагато краще, коли його дружина купила її два роки тому.
  — Так, — відповів Тод Джексон, почухаючи повіку. «А потім його повісили».
  « Вішали трубку чи він її? Є різниця».
  "Не знаю. О, я розумію, що ви маєте на увазі».
  П'ятий двадцять два вечора , п'ятниця, 17 квітня. Це був один більш спокійних годин дня в окрузі Кеннеша, штат Вісконсін. Люди, як правило, вбивали себе та своїх співгромадян, навмисно чи випадково, або раніше, або пізніше. Даль знав розклад, наче його надрукували; якщо ви не можете розпізнати звички своєї юрисдикції після чотирнадцяти років керування правоохоронним органом, вам нема чого працювати.
  Вісім депутатів чергували у відділі шерифа, який знаходився поруч із будівлею суду та мерією. Кафедра знаходилась у старій будівлі, прибудованій до нової. Старий з 1870-х років, новий рівно через століття. Зона будівлі, де працював Даль та інші, була здебільшого відкритого планування та була заповнена кабінками та столами. Це була нова частина. Наразі офіцери — шість чоловіків і дві жінки — носили уніформу, яка варіювалася від накрохмаленої дерев’яної до старої простирадла, що відображало час початку туру.
  «Ми перевіряємо», — сказав Джексон. Він теж мав дитячу шкіру, хоча це було нічим не примітним, враховуючи, що він був удвічі молодший за шерифа.
  «Це», — розмірковував Даль. — Ви чуєте з лабораторії?
  «О, щодо того Вілкінса?» Джексон почепив свій жорсткий комір. «Не метамфетамін. Нічого не було».
  Навіть тут, у Кеннеші, окрузі з рідкісним населенням у 34 021 людину, метамфетамін був жахливим лихом. Користувачі, твікери, були безжальними, божевільними і абсолютно відчайдушно прагнули отримати продукт; кухарі відчували те саме щодо величезних прибутків, які вони отримали. Більше вбивств було приписано метамфетаміну, ніж кока-колі, героїну, траві та алкоголю разом узятим. І було стільки ж випадкових смертей від ошпарювання, опіків і передозування, скільки вбивств, пов’язаних з ліки. Сім'я з чотирьох осіб щойно загинула, коли їхній трейлер згорів після того, як мати втратила свідомість, коли готувала страву на своїй кухні. Вона передозувала, припустив Даль, спробувавши якийсь продукт, щойно з плити.
  У шерифа стиснулися щелепи. «Ну, блін. Просто блін. Він готує це. Ми всі знаємо, що він готує. Він грає з нами, ось що він робить. І я хотів би його заарештувати лише за це. Ну, звідки він узявся, той дзвінок дев'ять один один? Стаціонарний?»
  «Ні, чийсь мобільний. Це те, що займає деякий час».
  Система E911, яку роками використовував округ Кеннеша, у екстрених випадках повідомляла диспетчеру місцезнаходження абонента. E означало «покращений», а не «надзвичайний» . Це також працювало з мобільними дзвінками, хоча відстежувати їх було трохи складніше, а в горбистій місцевості навколо цієї частини Вісконсіна іноді взагалі не працювало.
  це . . .
  Через захаращений простір пролунав жіночий голос: «Тодд, тобі зв’язковий центр».
  Депутат пішов до своєї кабінки. Даль повернувся до пачки звітів про арешти, які він виправляв як на англійську, так і на кримінальну процедуру.
  Джексон повернувся. Він не сів ні в одне з двох офісних крісел. Він парив, чого робив багато. «Добре, шерифе. Дзвінок дев'ять один один? Це було звідкись поблизу озера Мондак».
  «Жахливо, — подумав Даль. Ніколи не любив це там. Озеро присіло посеред державного парку Маркетт, теж моторошне. Він скоїв там два зґвалтування та два вбивства, а під час останнього розслідування вбивства вони вилучили лише незначну частину тіла жертви. Він глянув на карта на його стіні. Найближче місто було Клаузен, за шість-сім миль від озера. Він погано знав це місто, але припустив, що воно схоже на тисячі інших у Вісконсині: заправка, продуктовий магазин, де продається стільки ж пива, скільки молока, і ресторан, який знайти важче, ніж місцеву метамфетамінову плиту. «У них там є будинки?»
  «Навколо озера? Гадаю так."
  Дал уважно дивився на блакитну гальку озера Мондак на карті. Він був оточений невеликою кількістю приватної землі, яка, у свою чергу, була охоплена величезним парком Маркетт.
  це . . .
  Джексон сказав: «А кемпінги закриті до травня».
  «Чий телефон?»
  «Ми все ще чекаємо». У молодого депутата було колосисте світле волосся. Все в моді. Дев'ять десятих свого життя Дал носив стрижену форму.
  Шериф втратив інтерес до звичайних доповідей і пива пива на честь дня народження одного з їхніх старших заступників, події, яка мала розпочатися за годину в «Іглтон-Тап», і на яку він з нетерпінням чекав. Він думав про минулий рік, коли якийсь хлопець — зареєстрований сексуальний злочинець, до того ж дурний — забрав Джонні Ралстона з початкової школи, і хлопець мав присутність духу натиснути ОСТАННІЙ ДЗВІНОК на своєму мобільному телефоні та посунути його до кишені, вони їздили, хворий питав його, які фільми він любить. Знадобилося вісім хвилин, щоб їх знайти.
  Диво сучасної електроніки. Хай Бог благословить Едісона. Або Марконі. Або спринт.
  Дал потягнувся й помасажував свою ногу біля шкірястого місця, куди прилетіла й пішла куля, яка в той час не сильно жалила й, ймовірно, вистрілив хтось із його власних людей під час єдиної в окрузі перестрілки з пограбування банку за останній час. «Що ти думаєш, Тодде? Я не думаю, що ви говорите: «Це число, яке я хочу» чотири-один-один. Я думаю, ви говорите: "Це екстрена ситуація". До дев'яти - один-один».
  «А потім ти втрачаєш свідомість».
  «Або отримати поранення чи ножове поранення. І лінія просто обірвалася?»
  «І Пеггі спробувала передзвонити. Але він пішов на голосову пошту. Прямий. Без каблучки».
  «А в повідомленні було сказано?»
  «Просто «Це Стівен. Я не доступний. Без прізвища. Пеггі залишила повідомлення, щоб зателефонувати їй».
  «Човняр на озері?» — припустив Даль. «Були проблеми?»
  «У таку погоду?» Квітень у Вісконсині може бути холодним; прогнозували, що сьогодні ввечері температура опуститься до тридцяти градусів.
  Дал знизав плечима. «Мої хлопці пішли у воду, яка відлякала б білих ведмедів. А човнярі — як гравці в гольф».
  «Я не граю в гольф».
  Інший заступник подзвонив: «Знайшов ім’я, Тодд».
  Юнак витягнув ручку та блокнот. Даль не міг сказати, звідки вони. "Продовжувати."
  «Стівен Фельдман. Платіжна адреса для телефону: два один дев’ять три Мельбурн, Мілуокі».
  «Отже, це будинок для відпочинку на озері Мондак. Юрист, лікар, а не жебрак. Біжи його, — наказав шериф. «А який номер телефону?»
  Дал отримав цифри від Джексона, який потім знову повернувся до своєї кабінки, де шукав інформацію у федеральній і державній базах даних. Усі важливі: NCIC, VICAP, судимості Вісконсіна, Google.
  За вікном квітневе небо було насичено-блакитним, як святкова сукня дівчини. Даль любив повітря в цій частині Вісконсіна. Гумбольдт, найбільше місто Кеннеші, мало не більше семи тисяч транспортних засобів, розкиданих на багато миль. Цементний завод випустив трохи лайна в повітря, але це була єдина велика промисловість в окрузі, тому ніхто не скаржився, крім деяких людей з місцевого Агентства з охорони навколишнього середовища, і вони не скаржилися дуже голосно. Ви могли бачити за милі.
  Зараз без чверті шоста.
  «Це», — розмірковував Даль.
  Джексон знову повернувся. «Ну що ж, шерифе. Фельдман працює на місто. Йому тридцять шість. Його дружина Емма юрист. Хартіган, Рід, Сомс і Карсон. Їй тридцять чотири».
  «Ха. Юрист. Я виграв."
  «Жодних ордерів чи будь-чого іншого на них. Мати дві машини. Мерседес і черокі. Дітей немає. У них там будинок».
  "Де?"
  «Я маю на увазі озеро Мондак. Знайшов акт, іпотеки немає».
  «Володіти і не мати боргу? Добре." Даль вп’яте натиснув REDIAL . Знову прямо на голосову пошту. « Привіт, це Стівен. Я не доступний..."
  Більше Дал не залишив повідомлення. Він відключився, нехай його великий палець затримається на підставці, а потім вийняв його. Довідкова допомога не мала списку для Feldman у Mondac. Він зателефонував до місцевого спеціаліста з юридичних питань телефонної компанії.
  «Джеррі. Caughtya 'перед тим, як ти пішов. Том Дал».
  «Виходжу за двері. Є ордер? Шукаємо терористів?»
  «Ха. Просто, чи можете ви сказати мені, що є стаціонарний телефон для будинку на озері Мондак?»
  "Де?"
  — Приблизно двадцять миль на північ звідси, двадцять п’ять. Будинок номер три з видом на озеро.»
  «Це місто? Озеро Мондак?»
  «Мабуть, просто некорпорований округ».
  Через мить. «Ні, немає лінії. Нас чи будь-кого. Сьогодні всі користуються мобільними телефонами».
  «Що скаже Ма Белл?»
  "ВООЗ?"
  Коли вони роз’єдналися, Дал подивився на записку, яку дав йому Джексон. Він зателефонував до офісу Стівена Фельдмана, департаменту соціальних служб Мілуокі, але отримав запис. Він поклав трубку. «Я спробую дружину. Юридичні фірми ніколи не сплять. Принаймні не з чотирма іменами».
  Відповіла молода жінка, помічник чи секретар, і Даль назвав себе. Потім сказав: «Ми намагаємося зв’язатися з місіс Фельдман».
  Пауза, яку ви завжди отримували, потім: «Щось не так?»
  "Немає. Просто рутина. Ми розуміємо, що вона у своєму будинку відпочинку на озері Мондак».
  "Це вірно. Емма, її чоловік і друг з Чикаго їхали туди після роботи. Вони їхали на вихідні. Будь ласка, щось не так? Сталася аварія?»
  Голосом, яким він повідомляв новини про нещасні випадки зі смертельними наслідками та успішні пологи, Том Дал сказав: «Нам відомо, що немає нічого поганого. Я просто хотів би з нею зв’язатися. Чи не могли б ви дати мені номер її мобільного?»
  Пауза.
  "Скажу вам, що. Ти мене не знаєш. Передзвоніть на головний номер центру округу Кеннеша та попросіть поговорити з шерифом. Якби від цього тобі стало краще».
  "Це було б."
  Він поклав слухавку, і через хвилину телефон задзвонив.
  «Не був упевнений, що вона зателефонує», — сказав він Джексону, коли той знімав слухавку.
  Він отримав мобільний номер Емми Фельдман від помічника. Тоді він запитав ім’я та номер друга, який їхав з ними.
  «Вона жінка, з якою колись працювала Емма. Я не знаю її імені».
  Дал сказав асистенту, якщо Емма подзвонить, щоб вона зв’язалася з департаментом шерифа. Вони поклали трубку.
  Мобільний телефон Емми також перейшов прямо на голосову пошту.
  Даль видихнув: «Це» — так він випускав дим зі своїх вуст сім років і чотири місяці тому. Він прийняв рішення. «Я буду краще спати. . . . Хтось чергує туди?»
  «Ерік найближчий. Перевіряв GTA в Гобарті, який став помилкою. Ой, треба було спершу зателефонувати дружині, такі речі».
   «Ерік, хм».
  «Дзвонили п'ять хвилин тому. Поїхали на вечерю в Босвіч-Фоллз.»
  «Ерік».
  — Більше нікого в радіусі двадцяти миль. Зазвичай ні, там, нагорі, парк закритий і таке інше, у цю пору року».
  Даль дивився у внутрішнє вікно, поверх кабінок своїх заступників. Джиммі Барнс, заступник, у якого завтра день народження, стояв поруч із двома колегами, і всі вони сильно сміялися. Жарт, мабуть, був досить кумедним, і того вечора його напевно повторювали б знову і знову.
  Очі шерифа зупинилися на порожньому столі. Він здригнувся, масажуючи пошкоджене стегно.
  
  «ЯК ЦЕ ПРОЙШЛО?»
  «З Джоуї все гаразд», — сказала вона. «Він просто чудовий».
  Ґрем був на кухні, показуючи дві навички, Брінн помітила свого чоловіка. Він почав готувати макарони, і він просунувся з новою плиткою. Близько двадцяти квадратних футів кухонної підлоги було огороджено жовтою поліцейською стрічкою.
  «Привіт, Греме», — покликав хлопчик.
  «Гей, молодий чоловіче. Як ти себе почуваєш?»
  Худорлявий дванадцятирічний хлопець у штанях-карго, вітрівці та чорному в’язаному капелюсі підняв руку. «Чудово». Він був майже такого ж зросту, як його мати, а його кругле обличчя було всипане веснянками, які прийшли не від Брінна, хоча вони з матір’ю мали однакове пряме каштанове волосся. Його тепер стирчав з-під кришки годинника.
  «Немає слінгу? Як ти збираєшся викликати співчуття у дівчат?»
  «Ха-ха». Пасинок Грема сморщив ніс від коментаря про протилежну стать. Худий хлопець дістав із холодильника коробку з-під соку, тицьнув туди соломинку й вилив напій.
  «Сьогодні спагетті».
  « Добре !» Хлопець миттєво забув травми на скейтборді та однокласниць. Він побіг до сходів, ухиляючись від книг, складених на нижніх сходинках, призначених колись прибрати.
  «Капелюх!» — крикнув Грем. "В будинку . . .”
  Хлопець зняв кашкет і продовжував стрибати вгору.
  «Спокійно», — закликав Грем. «Твоя рука...»
  «З ним усе гаразд», — повторила Брінн, вішаючи свою темно-зелену куртку в передню шафу, а потім повертаючись на кухню. Середній Захід гарний. Її високі вилиці надавали їй вигляду корінної американки, хоча вона була виключно норвежсько-ірландською і приблизно в такій пропорції, як випливало з її імені: Крістен Брінн МакКензі. Іноді люди думали, що, особливо з туго зачепленим волоссям до плечей, вона була танцівницею балету на пенсії, яка живе у восьмому розмірі, не шкодуючи, хоча Брінн ніколи не танцювала, поза школою чи клубом, у її життя.
   Єдина її поступка марнославству полягала в тому, що вона вищипала й намастила брови; у планах була більш довгострокова тактика, але поки що жодна не була реалізована на практиці. Якщо й була якась недосконалість, то це її щелепа, яка, дивлячись прямо, була трохи викривлена. Грем сказав, що це чарівно і сексуально. Брін ненавиділа цю ваду.
  Тепер він запитав: «Його рука — вона не зламана?»
  «Ні. Просто втратив трохи шкіри. Вони повертаються назад, цей вік». Вона глянула на чайник. Він зробив гарну пасту.
  «Це полегшення». На кухні було спекотно, і Ґрем Бойд зростом шість футів три дюйми засукав рукава, показуючи сильні руки та два власні шрами. Він носив годинник із стертою частиною золотої пластини. Його єдиною прикрасою була обручка, подряпана й тьмяна. Дуже схоже на Брінн, розташоване біля обручки, яку вона носила на пальці рівно на місяць довше, ніж гурт.
  Грем відкрив банки з помідорами. Гостре кругле лезо Оксо рішуче розкололо повіки під його великими руками. Він зменшив вогонь. Цибуля шипіла. «Втомився?»
  "Дещо."
  Вона вийшла з дому о п’ятій тридцять. Це було задовго до того, як почалася денна екскурсія, але вона хотіла відвідати трейлерний парк, місце домашньої сварки вдень напередодні. Нікого не заарештували, і пара закінчилася розкаяною, плакальною та обійняною. Але Брінн хотіла переконатися, що надмірний макіяж на обличчі жінки не приховує синця, який вона не хотіла, щоб поліція побачила.
  Ні, Брінн дізнався о 6 ранку ; вона просто носила багато Max Factor.
   Після передсвітанкового початку вона планувала повернутися додому раніше — ну, для неї, о п’ятій, але їй зателефонував медичний технік ШМД, її друг. Жінка почала: «Бринн, з ним усе гаразд».
  Через десять хвилин вона була в реанімації з сином.
  Тепер вона роздула свою смагляву блузку з уніформи шерифа. «Я смердючий».
  Ґрем подивився на три полиці з кулінарними книгами, а всього їх було близько чотирьох десятків. Здебільшого вони належали Анні, яка взяла їх із собою, коли переїхала сюди після лікування, але Ґрем нещодавно переглядав їх, оскільки взяв на себе цей обов’язок по дому. Його теща не вміла готувати, а Брінн? Ну, це була не зовсім одна з її навичок.
  «Ой. Я забув сир, — сказав Ґрем, марно нишпорячи в коморі. «Не можу в це повірити». Він знову повернувся до каструлі, і великим і вказівним пальцями розтовк орегано в пил.
  "Як пройшов твій день?" вона запитала.
  Він розповів їй про збожеволілу зрошувальну систему, яка передчасно увімкнулася першого квітня, а потім тріснула в дюжині місць під час морозу, що нікого не здивувало, окрім власника, який, повернувшись додому, виявив, що на його подвір’ї зробили Катріну.
  «Ви досягаєте успіхів». Вона кивнула на плитку.
  «Це йде разом. Так. Чи відповідає злочину покарання?»
  Вона спохмурніла.
  «Джої. Скейтборд».
   «О, я сказав йому, що він не працює на три дні».
  Ґрем нічого не сказав, зосередившись на соусі. Чи означало це, що він вважав її надто поблажливою? Вона сказала: «Ну, можливо, більше. Я сказав, побачимо».
  «Вони повинні оголосити ці речі поза законом», — сказав він. «Спускатися по перилах? Стрибки в повітрі. Це божевілля."
  «Він просто був на подвір'ї школи. Ті сходи там. Три сходи спускаються до паркінгу. Він сказав, що всі діти так роблять».
  «Він повинен носити цей шолом. Я бачу це тут постійно».
  "Це правда. Він збирається. Я теж з ним говорив про це».
  Ґрем очима стежив за маршрутом хлопця до його кімнати. «Можливо, я повинен поговорити з ним. Хлопець до хлопця».
  «Я б про це не хвилювався. Я не хочу його перевантажувати. Він отримав повідомлення».
  Брінн взяла своє пиво, випила половину. З'їв жменю пшеничних тонів. "Так. Ти збираєшся на гру в покер сьогодні ввечері?»
  «Я думав, що можу».
  Вона кивнула, спостерігаючи, як він катає фрикадельки своїми великими руками.
  «Любий, — покликав голос. «Як там наш хлопчик?»
  «Гей, мамо».
  У дверях стояла сімдесятичотирьох Анна, як завжди, гарно одягнена. Сьогодні одяг був чорний брючний костюм і золота мушля. Її коротку зачіску зачепив перукар лише вчора. Четвер був її днем у Style Cuts.
  «Лише кілька подряпин, кілька синців».
  Грем сказав: «Він спускався сходами на скейтборді».
   "О Боже."
  «Три кроки. Не «сходи», — Брінн сьорбнула. «Все добре. Він більше цього не робитиме. Нічого серйозного, насправді. Ми всі робили такі речі».
  Грем запитав Анну: «Що вона робила, коли була дитиною?» Киває на дружину.
  «О, у мене є історії». Але вона нікому з них не сказала.
  «Я візьму його пограти в пейнтбол або щось таке», — запропонував Грем. «Направте частину цієї енергії».
  «Це була б гарна ідея».
  Грем порвав руками салат. «Спагетті добре, Анно?»
  «Що б ти не зробив, буде чудово». Анна взяла склянку Шардоне, яке їй налив зять.
  Брінн спостерігала, як її чоловік діставав тарілки з шафи. «Думаєте, на них пил? З плитки?»
  «Я закрив це пластиком. Зняв це після того, як закінчив».
  Він вагався, а потім сполоснув їх.
  «Може хтось відвезти мене сьогодні ввечері до Рити?» — спитала Анна. «Меган повинна забрати свого сина. Лише на півтори години чи близько того. Я пообіцяв впоратися з туалетом».
  «Як у неї справи?» — спитав Брінн.
  "Не добре." Анні та її дорогому другу діагностували приблизно в той самий час. Лікування Анни пройшло добре, Ріти – ні.
  «Я відвезу тебе», — сказала вона матері. «Звичайно. Котра година?"
  «Сім». Анна повернулася до сімейної кімнати, серця маленького будинку Брінна на околиці Гумбольдта. Йшли нічні новини. "Подивись це. Ще одна бомба. Ті люди."
  Задзвонив телефон. — відповів Грем. «Привіт, Томе. Як поживаєш?"
  Брінн поставив пиво. Подивилася на чоловіка, тримаючи телефон у великій руці. «Так, я бачив це. Хороша гра. Здається, ви телефонуєте Брінн. . . . Зачекай. Вона тут».
  «Бос», — прошепотів він, пропонуючи слухавку, а потім повертаючись до вечері.
  "Том?"
  Шериф запитав про Джої. Вона думала, що він збирався прочитати їй лекцію про скейтборди, але він цього не зробив. Він пояснював ситуацію на озері Мондак. Вона уважно слухала, киваючи.
  «Потрібен хтось, щоб це перевірити. Ти ближче, ніж будь-хто інший, Брінн».
  "Ерік?"
  Ґрем запалив конфорку на плиті Kenmore. Злетіли сині іскри.
  «Я б волів, щоб це був не він. Ви знаєте, як він отримує».
  Ґрем помішав каструлю. Здебільшого це був вміст банок, але він все одно помішував, ніби змішував нарізані вручну інгредієнти. У сімейній кімнаті чоловічий голос змінився Кеті Курік. Анна оголосила: «Це скоріше. Про що мають бути новини».
  Брінн сперечався. Потім вона сказала: «Ти винен мені півдня, Томе. Дайте мені адресу».
  Що закрутило голову Грему.
  Даль призначив іншого заступника, Тодда Джексона, який давав вказівки. – написав Брінн.
  Вона поклала трубку. «Може бути проблема на озері Мондак». Вона подивилася на пиво. Більше не пив.
  «Ой, крихітко», — сказав Грем.
  «Мені шкода. Я відчуваю себе зобов'язаним. Я пішов з роботи раніше через Джої».
  «Але Том цього не сказав».
  Вона вагалася. «Ні, не зробив. Справа в тому, що я найближче».
  «Я чув, що ви згадали Еріка».
  «Він проблема. Я розповідав тобі про нього».
  Ерік Манс читав журнал Soldier of Fortune , носив другий пістолет на щиколотці, наче він був у центрі Детройта, і ходив у пошуках метамфетамінозних лабораторій, тоді як він мав би перевірити алкоголь на алкогольні напої та заохочувати дітей повертатися додому до 22:00 .
  З порогу Анна запитала: «Мені подзвонити Риті?»
  «Здається, я зможу вас прийняти», — сказав Грем.
  Брінн закрила пляшку пива пробкою. «Твоя гра в покер?»
  Її чоловік зробив паузу, посміхнувся, а потім сказав: «Це залишиться. У будь-якому випадку, оскільки Джоуї постраждав, краще залишитися тут, стежити за ним».
  Вона сказала: «Ви, хлопці, їсте. І залишити посуд. Я приберу, коли повернуся. Це буде лише пару годин».
  — Гаразд, — сказав Грем. І всі знали, що він прибере.
  Вона одягла свою шкіряну куртку, легшу, ніж парка департаменту шерифа. «Я подзвоню, коли піднімуся. Дати знати, коли я повернуся. Вибач за твою гру, Грем».
  «До побачення», — сказав він, не озираючись, поклавши шматочки спагетті в киплячу каструлю.
  
  НА ПІВНІЧ ВІД ГУМБОЛДТА ландшафт розбитий на вибоїсті прямокутники пасовищ, розділених доброякісними парканами, кількома кам’яними стінами та живоплотами. Сонце сиділо на вершинах пагорбів на заході й освітлювало краєвид, змушуючи дійних корів і овець сяяти, як яскраві, громіздкі прикраси газону. Кожні кілька сотень ярдів вказівники так чи інакше заманювали туристів обіцянками сирів ручної роботи, горіхових булочок і нуги, кленового сиропу, безалкогольних напоїв і соснових меблів. Виноградник пропонує екскурсію. Брінн Маккензі, яка насолоджувалася своїм вином і все життя прожила у Вісконсині, ніколи не пробувала нічого місцевого.
  Потім, за вісім миль від міста, збірник оповідань просто так зник. Сосна й дуб купалися біля дороги, яка з чотирьох смуг скоротилася до двох. Виросли пагорби, і незабаром ландшафт став лише лісом. Кілька бруньок розпустилися, але листяні дерева все ще були переважно сірими та чорними. Більшість сосен були насичено зеленими, але деякі ділянки були мертві, загинули від кислотних дощів або, можливо, від фітофторозу.
  Брінн упізнав бальзамічну ялицю, ялівець, тис, ялину, гікорі, кілька вузлуватих чорних верб і центральний дуб, клен і березу. Під деревами були скупчення осоки, осоту, амброзії та ожини. Нарциси та крокуси були обманом пробуджені відлига, яка вбила рослини у дворі клієнта Грема.
  Хоча вона була одружена з пейзажистом, вона не дізналася про місцеву флору від свого чоловіка. Ця освіта прийшла завдяки її роботі. Нестримне зростання лабораторій метамфетаміну в глухих частинах сільської Америки означало, що поліцейські, які ніколи не робили нічого складнішого, ніж зупиняти п’яних водіїв, тепер змушені здійснювати наркорейди в глухих доках.
  Брінн був одним із небагатьох заступників у департаменті, які щороку проходили курси підвищення кваліфікації з тактичної підготовки поліції штату за межами Медісона. Він включав прийоми нападу та арешту, частина яких передбачала вивчення рослин, які з них небезпечні, які підходять для прикриття та які насправді можуть врятувати вам життя (навіть молоді листяні дерева можуть зупинити кулі, випущені з близької відстані).
  Поки вона їхала, 9-міліметровий пістолет Глок був високо на її стегні, і хоча в крейсері Департаменту шерифа «Краун Вікторія» було достатньо місця для аксесуарів, конфігурація ковшового сидіння та ременів безпеки в «Хонді», якою вона зараз керувала, дозволяла коробчатій зброї приборкати. проти її стегнової кістки. На ранок буде позначка. Вона знову пересунулася й увімкнула радіо. NPR, потім країна, потім розмова, потім погода. Вона вимкнула його.
  Зустрічні вантажівки, зустрічні пікапи. Але їх ставало все менше і скоро вона мала дорогу до себе. Тепер він повернувся вгору, і вона побачила вечірню зірку перед собою. Вершини пагорбів поросли скелястими та лисими, і вона бачила ознаки озер неподалік: рогозу, болотну квасолю, сріблясту та очеретяну канаркову траву. Чапля стояла в болоті нерухома, її дзьоб і погляд були спрямовані прямо на неї.
   Вона здригнулася. Температура на вулиці була близько 50 градусів, але все було похмуро й холодно.
  Брін увімкнув фари «Хонди». У неї задзвонив мобільний телефон. «Привіт, Томе».
  «Ще раз дякую за це, Брінн».
  «Звичайно».
  «Попросив Тодда все перевірити». Даль пояснив, що досі не може додзвонитися на мобільний телефон пари. Наскільки він знав, єдиними людьми в будинку були Фельдмани, Стівен і Емма, і жінка з Чикаго, з якою колись працювала Емма, яка їхала з ними.
  — Лише втрьох?
  «Це я чув. У Фельдмана немає нічого дивного. Він працює на місто. Але дружина Емма. . . отримати це. Вона юрист у великій фірмі в Мілуокі. Здається, вона могла розкрити якусь велику аферу в рамках справи чи угоди, над якою працювала».
  "Який вид?"
  «Я не знаю деталей. Саме те, що мені сказав друг із поліції Мілуокі».
  «Тож вона, можливо, свідок, чи інформатор, чи щось таке?»
  "Може бути."
  «А дзвінок, дзвінок «дев’ять-один-один» — що він саме сказав?»
  "Лише це.'"
  Вона чекала. "Я пропустив це. Що?"
  сміх. «Хто перший? Я маю на увазі, що він сказав слово «це». ЦЕ. »
  "Це все?"
   «Так». Потім Дал сказав їй: «Але ця справа може бути великою проблемою. Тодд розмовляв із ФБР у Мілуокі.
  «Бюро залучено? Добре. Чи були їй погрози?»
  «Ніхто вони не чули. Але мій батько завжди казав, що ті, хто погрожує, зазвичай не роблять. Ті, хто це робить, зазвичай не погрожують».
  Живіт у Брін здригнувся — звісно, від побоювання, але також і від хвилювання. Найсерйознішим злочином, не пов’язаним із транспортними засобами, який вона вчинила за останній місяць, був емоційно розладнаний підліток бейсбольною битою, який розбивав скляні вітрини в торговому центрі Southland і тероризував клієнтів. Це була потенційна катастрофа, але вона розрядила її короткою віч-на-віч, посміхаючись його божевільним очам, а її серце калатало лише на кілька ударів вище норми.
  «Ти стеж за собою, Брінн. Огляньте місце на відстані. Не натикайтеся. Усе, що виглядає смішно, подзвоніть і чекайте».
  «Звичайно». Думаючи: можливо, в крайньому випадку. Брінн клацнула телефон і поклала його в підсклянник.
  Це нагадало їй, що вона відчуває спрагу — і теж голодну. Але вона відкинула цю думку вбік; чотири придорожні ресторани, які вона проїхала за останні десять миль, були закриті. Вона перевіряла, що відбувається на озері Мондак, а потім поверталася додому до спагетті Грема.
  Чомусь вона подумала про вечері з Кітом. Її перший чоловік теж готував. Насправді він готував більшу частину їжі ввечері, якщо не працював у другу зміну.
  Вона трохи сильніше натиснула на педаль газу, вирішуючи що різниця у відгуках між Crown Vic і Honda була такою ж помітною, як між свіжим Idaho та картопляними бруньками швидкого приготування з коробки.
  Думала, як і раніше, про їжу.
  
  «Ну, ХЛОПЧЕ, ТИ ПОТРІЛЯВСЯ».
  У спальні на першому поверсі в домі Фельдманів, накинувши штори, Гарт дивився на лівий рукав своєї коричневої фланелевої сорочки, спочатку темної, але тепер темнішої на півдорозі від зап’ястя до ліктя від крові. Його шкіряне пальто лежало на підлозі. Він згорбився на гостьовому ліжку.
  «Так, подивіться». Потягнувши свою зелену сережку-гвоздик, худий Льюїс закінчив робити очевидні та дратівливі зауваження й почав обережно згортати Гартову манжету.
  Чоловіки зняли панчохи та рукавички.
  «Тільки будь обережним, чого торкаєшся», — сказав Гарт, кивнувши на голі руки іншого чоловіка.
  Льюїс підкреслено проігнорував коментар. « Це був сюрприз, Харт. Сука засліпила нас. Ніколи цього не бачив . Так хто ж вона така?»
  «Я насправді не знаю, Льюїсе», — терпляче сказав Гарт, дивлячись на свою руку, коли завіса рукава піднялася вгору. «Звідки я можу знати?»
  «Це буде шматок пирога, Харт. Навряд чи взагалі ризик. Інші місця будуть вільними. І тільки вони двоє там. Ні рейнджерів у парку, ні копів за милі».
  «У них є зброя?»
  «Ви жартуєте? Вони міські люди. Вона юрист, він соціальний працівник».
  Гарту було близько сорока. У нього було довгасте обличчя. Коли маска була знята, його волосся було значно нижче низу вух, які були близько до голови. Він відкинув чорні пасма назад, але вони не дуже добре трималися. Він віддавав перевагу капелюшкам і мав колекцію. Капелюхи також відвернули від вас увагу. Його шкіра була шорсткою, не через юнацькі висипання, а просто тому, що вона була такою. Завжди був.
  Він подивився на своє передпліччя, фіолетово-жовте навколо чорної діри, з якої сочилася цівка крові. Слимак пройшов через м'яз. Дюйм ліворуч, він би повністю промахнувся; праворуч куля розтрощила б кістку. Це зробило його щасливим чи нещасливим?
  Звертаючись до самого себе та Льюїса, Гарт сказав про кров: «Не пульсує. Це означає, що це не велика вена. Потім: «Чи можете ви отримати спирт, шматок мила і тканину для пов’язки?»
  "Я вважаю."
  Коли чоловік повільно відбіг, Гарт знову задумався, навіщо комусь на шиї яскраве червоно-синє татуювання кельтського хреста.
  З ванної кімнати Льюїс покликав: «Без алкоголю. Віскі в барі, я бачив».
  «Беріть горілку. Надто сильно пахне віскі. Може віддати вас. Не забудьте рукавички».
  Худий чоловік роздратовано зітхнув?
  Через кілька хвилин Льюїс повернувся з пляшкою горілки. Щоправда, прозорий алкогольний напій не пахнув так сильно, як віскі, але Гарт міг зрозуміти, що Льюїс отримав удар. Він узяв пляшку руками в рукавичках і вилив рідину на рану. Біль був вражаючий. «Ну», — видихнув він, нахиляючись уперед. Його очі сфокусувалися на картині на стіні. Він витріщився на це. Риба стрибає, в роті муха. Хто б купив щось подібне?
  «Фу. . .”
  «Ти ж не знепритомнієш, чи не так?» — спитав Льюїс так, ніби й не потребував цієї незручності.
  "Добре-добре . . .” Голова Гарта опустилася, і його очі потемніли, але потім він глибоко вдихнув і повернувся. Він потер рану милом Айворі.
  «Чому ти це робиш?»
  «Припікає це. Зупиняє кровотечу».
  «Нічого лайна».
  Харт перевірив руку. Він міг піднімати й опускати його з деяким контролем і без надто сильного болю. Коли він стиснув кулак, хватка була слабкою, але принаймні працювала.
  «Чортова сука», — пробурмотів Льюїс.
  Наразі Гарт не витрачав багато гніву; він відчув більше полегшення. Те, що закінчилося простреленою рукою, було майже простреленою головою.
  Він пригадав, як стояв на кухні, дряпаючи обличчя панчохою, коли підняв очі й побачив рух перед собою. Проте виявилося, що це відображення молодої жінки, яка тихо піднімається ззаду , піднімаючи рушницю.
  Гарт відскочив убік саме тоді, коли вона стріляла — навіть не усвідомлюючи, що він потрапив — і розвернувся. Вона втекла за двері, коли він випустив пару патронів зі свого «Глока». Льюїс, який стояв поруч із ним — і мав би померти наступним — теж обернувся, упустивши пакет із закусками, який він вкрав із холодильника.
  Потім вони почули серію трісків ззовні, і Харт зрозумів, що вона стріляє в шини обох «Форда» та «Мерседеса», щоб вони не могли її переслідувати.
  «Тут був необережний», — зловісно сказав Гарт.
  Льюїс подивився на нього так, ніби його звинуватили, що він і був — худий чоловік у цей час мав бути у вітальні, а не на кухні. Але Харт відпустив це.
  «Думаєте, ви її вдарили?» — тепер запитав Льюїс.
  "Немає." Харт відчув запаморочення. Він притиснув бік пістолета «Глок» до лоба. Холод заспокоїв його.
  «Хто вона така?» — повторив Льюїс.
  На це відповіли, коли вони знайшли її гаманець у вітальні, дрібницю з косметикою, готівкою та кредитними картками всередині.
  — Мішель, — сказав Харт, глянувши на кредитну картку Visa. Він підняв очі. «Її звати Мішель».
  Його щойно застрелила Мішель.
  Здригнувшись, Гарт пройшов по потертому килиму темного кольору й вимкнув світло у вітальні. Він обережно визирнув за двері на передній двір. Жодного сліду від неї. Льюїс пішов на кухню. «Я принесу ці вогні».
  «Ні, не там. Залиште їх. Забагато вікон, немає штор. Вона могла легко вас побачити».
   «Ти що, якийсь дурачок? Суки давно немає».
  З похмурим обличчям Гарт подивився на свою руку, маючи на увазі, що ти хочеш ризикнути? Льюїс зрозумів суть. Вони знову визирнули на вулицю, крізь передні вікна, і не побачили нічого, крім клубка лісу. Ні вогнів, ні фігур, що рухаються в сутінках. Він почув жаб і побачив пару кажанів, які летіли смугою перешкод у ясному небі.
  Льюїс казав: «Я б знав цей трюк з милом. Це досить гладко. Один раз ми з братом були в Грін-Бей. Ми не робили лайна, просто висіли, знаєте. Я пішов пописати біля залізничної колії, а цей мудак на мене наскочив. Мав короборіз. Взяв мене ззаду. Безхатченка. . . руби мене до кісток. Я стікав кров'ю, як застрягла свиня».
  Гарт запитував, що він має на увазі? Він намагався налаштувати чоловіка.
  «О, я накидався на цього чувака, Харт. Неважливо, що я кровоточив. Того дня він відчув біль. Вийди з цього найгіршого, я тобі скажу».
  Харт стиснув рану, а потім перестав звертати увагу на біль. Воно все ще було, але загубилося на тлі відчуттів. Схопивши свій чорний пістолет, він, пригнувшись, вийшов назовні. Без пострілів. Жодних шелестів із кущів. Льюїс приєднався до нього. «Сука пішла, я тобі кажу. Вона вже на півдорозі до шосе».
  Гарт подивився на машини й скривився. "Подивіться на це." І «Мерседес» Фельдманів, і «Форд», які Харт викрав раніше того дня, мали по дві квартири та розміри коліс були різними; запчастини були б несумісні.
  Льюїс сказав: «Чорт. Гадаєш, краще почати похід?»
   Гарт оглянув густі ліси, що їх оточували, тепер тіні. Він не міг уявити кращого місця у світі, щоб сховатися. Добре блін. «Подивіться, чи можете ви підключити один із них». Він кивнув на розбиті шини Форда.
  Льюїс посміхнувся. «Я не довбаний механік».
  «Я б це зробив, — сказав Гарт, намагаючись бути терплячим, — але тут я трохи в невигідному становищі». Він кивнув на руку.
  Худий чоловік смикнув свою сережку, зелений камінь, і ображено помчав до машини. «Що ти збираєшся робити?»
  Якого біса він подумав? Зі своїм глоком під боком він рушив у напрямку, звідки бачив, як тікала Мішель.
  
  У ВІСІМІ МИЛЯХ ВІД Озера Мондак пейзаж коливався від байдужого до ворожого. Тут немає ферм; Країна була лісистою та горбистою, з неймовірно стрімкими скелями потрісканих скель.
  Брінн Маккензі проїхала через Клаузен, де було кілька заправних станцій, дві з трьох небрендованих, кілька магазинів — побутових товарів, упаковки та автозапчастин — і звалище. Знак вказував на метро, але воно було за 5,2 милі. Вона помітила ще одну табличку — гарячі сосиски на вітрині Quik Mart. Вона спокушалася, але вона була закрита. Через шосе була будівля в стилі Тюдорів з усіма вибитими вікнами та обваленим дахом. На ньому був приз, який, безсумнівно, спокушав багатьох місцевих підлітків, але табличка All Girl Staff була занадто високою або надто добре прикрученою до стіни, щоб красти.
  Потім це чхання цивілізації зникло, і Брінн почав довгу мандрівку пустелею, заповненою деревами та скелями, яку розбивали лише похмурі галявини. Кілька будинків були розташовані далеко від дороги, трейлери чи бунгало, з яких сірий дим здіймався вгору. Вікна, тьмяно світячись, були як сонні очі. Земля була надто суворою для ферм, і нечисленне населення везло свої іржаві пікапи чи імпортні моделі Datsun на роботу в інше місце. Якби взагалі вийшли на роботу.
  За кілометри тільки зустрічний рух: три легковики, одна вантажівка. Нікого на її смузі, попереду чи позаду.
  О 6:40 вона проминула знак із повідомленням, що кемпінг Marquette State Park знаходиться за десять миль вище по дорозі. Відкрито 20 травня. Це означало, що неподалік мало бути озеро Мондак. Тоді вона побачила:
  ВИГЛЯД НА ОЗЕРО
  ПРИВАТНА ДОРОГА
  ЗАБОРОНЕНО
  НЕМАЄ ГРОМАДСЬКОГО ДОСТУПУ ДО ОЗЕРА
  ПОРУШНИКИ БУДУТЬ ПРИТРАТУВАНІ
  І тобі теж привіт. . . .
  Вона обернулася, уповільнивши ходу, коли «Хонда» ковзала по гравію та землі, подумавши, що їй варто було взяти пікап Ґрема. Відповідно до вказівок, які дав їй Тодд Джексон, відстань становила 1,2 милі від окружної дороги до 3 Лейк-В’ю, місця відпочинку Фельдманів. будинок. Їхній під’їзний шлях, додав він, був «довжиною в пару футбольних полів. Або так це виглядало на Yahoo».
  Повільно просуваючись, Брінн проїхав крізь тунель з дерев, кущів і ковдр з листя. Здебільшого краєвид складався з хвої, голих гілок і кори.
  Потім дорога трохи розширилася, і праворуч від неї порідшали верба, сосна і болиголов; вона чітко бачила озеро. Вона ніколи не проводила багато часу на водоймах, не дбала про них. Чомусь вона почувалася більш контролюючою на суші. У них з Кітом була традиція їздити на узбережжя Мексиканської затоки в Міссісіпі, майже його вибір. Брінн розподілила свій час між читанням і водінням Джої в парки розваг і на пляж. Більшу частину часу Кіт проводив у казино. Це було не її улюблене місце, але принаймні бежева вода, що плескалася на берег, була такою ж спокійною та теплою, як і місцеві жителі. Озера навколо здавалися бездонними й холодними, а різка зустріч скелястого берега з чорною водою викликала відчуття безпорадності, легкої здобичі для змій і п’явок.
  Вона згадала про інший курс, який пройшла через державну поліцію: семінар з безпеки на воді. Він проводився на такому озері, і хоча вона виконувала цю вправу — пливла під водою, щоб врятувати манекена, який «тонув» у затонулому човні, — вона ненавиділа цей досвід.
  Тепер вона оглядала довкола, шукаючи човнярів, які потрапили в біду, автомобільні аварії, пожежі.
  Для зловмисників теж.
  Ще було достатньо світла, щоб зорієнтуватися, і вона вимкнути світло, щоб не повідомляти про її присутність. І їхав ще повільніше, щоб звести до мінімуму хрускіт шин.
  Вона проминула перші два будинки приватною дорогою. Вони були темні й стояли в кінці довгих під’їзних шляхів, що петляли крізь ліс. Великі будівлі — чотири, п’ять спалень — вони були старі, вражаючі, похмурі. Була похмурість щодо властивостей. Наче декорації у початковій сцені сімейної драми: садиба, забита дошками, історія, яку слід розповісти у спогадах про щасливіші дні.
  Власне бунгало Брінн, яке вона купила після того, як Кіт купив її частку в їхньому подружньому будинку, помістилося б у будь-якому з них і все одно залишилося б напівпорожнім.
  Поки «Хонда» повзла, вона проминула невелику лисину між ялинами, ялинами та тсугою, що дозволило їй частково побачити будинок під номером 3 — Фельдманів — попереду та ліворуч від неї. Він був грандіознішим за інші, хоча й того самого стилю. З труби тягнувся дим. Вікна були здебільшого темні, хоча вона бачила сяйво за шторами чи шторами позаду та на другому поверсі.
  Вона поїхала до будинку, і він зник з поля зору за великим сосновим лісом. Її рука простяглася вниз і для заспокоєння постукала по рукоятці свого глока, не забобонний жест, але жест, який вона давно навчилася: ви повинні знати точне положення своєї зброї, якщо вам знадобиться швидко її витягти. Брінн пригадала, що минулого тижня вона зарядила зброю новими патронами — тринадцять патронів, що теж не було забобонним, але більш ніж достатньо для всього, з чим вона зіткнулася в окрузі Кеннеша. Крім того, знадобилося все сильне пальці, щоб затиснути гладкі латунні патрони в обойму.
  Том Дал хотів, щоб його заступники проходили перевірку раз на місяць, але Брінн їздив кожні два тижні. Вона вважала, що це рідко використовувана, але життєво важлива навичка, і кожного другого вівторка випивала пару коробок Remingtons. Вона брала участь у кількох перестрілках, як правило, проти п’яних або самогубців, і вийшла з відчуттям, що короткі секунди обміну кулями з іншою людиною були настільки хаотичними, гучними та жахливими, що вам потрібна будь-яка перевага. І велика частина цього полягала в автоматизації процесу вилучення зброї та стрільби.
  Їй довелося скасувати заняття минулого тижня через ще один інцидент із Джоуї — бійку в школі, — але наступного ранку вона встановила свій діапазон на 6 годині ранку і, засмучена через сина, перебрала дві коробки по п’ятдесят раундів. Її зап’ястя боліло від надлишку до кінця дня.
  Брінн сповільнився приблизно за п’ятдесят ярдів від під’їзної доріжки Фельдманів і з’їхав на узбіччя, піднявши в повітря вражаюче скупчення рябчиків. Вона зупинилася, збираючись пройти решту шляху.
  Вона тягнулася до свого телефону в підскляннику, щоб вимкнути дзвінок перед тим, як підійти до місця злочину, коли він затріщав. Погляд на ідентифікатор абонента. «Том».
  «Дивись, Брінн. . .”
  «Звучить недобре. Що? Скажи мені."
  Він зітхнув. Вона була роздратована, що він зволікав, але набагато більше роздратована новиною, про яку вона знала.
  «Вибач, Брінн. О, брате. Погоня за дикими гусями».
   О, блін. . . "Скажи мені."
  «Фельдман передзвонив. Чоловік».
  «Передзвонив?»
  «Мені подзвонив Com Central. Фельдман сказав, що він має дев'ять-один-один на швидкому наборі. Потрапив помилково. Поклав трубку, як тільки він це зрозумів. Не думав, що це пройде».
  «О, Томе». Кормячись, вона дивилася на дроздів, що рили землю біля лілії.
  "Я знаю, я знаю."
  «Я практично там. Я бачу будинок».
  «Ви рухалися швидко».
  «Ну, пам’ятаєте, це було дев’ять один один один».
  «Я даю тобі цілий вихідний».
  І коли вона встигне на це? Вона довго видихнула. «Принаймні ти влаштовуєш мені вечерю сьогодні. І не Burger King. Я хочу Chili's або Bennigan's».
  «Жодної проблеми. Насолоджуйся цим."
  «Ніч, Томе».
  Брінн подзвонив Грему, але отримав його голосову пошту. Він дзвонив чотири рази, перш ніж переключитися. Вона залишила повідомлення про те, що дзвінок був помилковою тривогою. Вона поклала трубку. Спробувала знову. Цього разу справа пішла прямо на голосову пошту. Більше повідомлення вона не залишила. Він вийшов?
  Ваша гра в покер?
  Це буде триматися. . . .
  Однак, думаючи про помилкову тривогу, Брінн не дуже засмутився. Наступного тижня вона збиралася пройти поглиблений курс з переговорів про домашнє насильство, і могла б використати свою обідню перерву сьогодні ввечері, щоб трохи просунутися в посібнику з курсу, який вона щойно отримала. Якби вона була вдома вона не змогла б зламати книгу до сну.
  Вона також мусила визнати, що була б не проти трохи відпочити від вечорів з Анною, особливо якщо була запланована пробіжка до Рити. Було дивно, що Анна повернулася в будинок після стількох років спільної незалежності. Спливли емоції минулих років. Як того вечора минулого тижня, коли її мати кинула погляд на неї після того, як Брінн пізно повернулася зі зміни; напруга була ідентичною тій, коли, будучи підлітком, вона заблукала в стрибках з висотами і повернулася додому через кілька годин після того, як пообіцяла. Ні бійки, ні лекцій. Просто простий, обтяжений погляд під незворушною посмішкою.
  Вони ніколи не билися. Анна не була темпераментною чи примхливою. Вона була ідеальною бабусею, що багато важить для Брінн. Але мати й дочка ніколи не були дружніми, і під час першого шлюбу Брінн Анна значною мірою зникла з її життя, з’явившись лише після народження Джої.
  Тепер вони були розлучені та з чоловіком, якого, як вважала Брінн, схвалював Анна, вони відновили стосунки. Одного разу, рік тому, Брінн задумався, чи мати та дочка нарешті зблизиться. Але цього не сталося. Зрештою, вони були такими ж людьми, якими були двадцять років тому, і, на відміну від своїх братів і сестер, Брінн ніколи не мала багато спільного зі своєю матір’ю. Брінн завжди проводила своє життя, катаючись, штовхаючись, шукаючи щось поза О-Клер. Анна займалася невибагливою роботою — здебільшого чотири години на день як менеджер офісу нерухомості — і виховувала своїх трьох дітей. Вечори незмінно були в'язанням, спілкуванням і телевізором.
   Ідеально підходить для стосунків, які живуть окремо. Але коли Анна переїхала після операції, Брінн ніби перенеслася в ті дні її молодості.
  О, так, вона з нетерпінням чекала кількох годин вечірнього часу для себе.
  І безкоштовна вечеря в Беннігана. До біса, вона б навіть замовила келих вина.
  Брінн увімкнув фари автомобіля та включив задній хід, щоб розвернутися. Тоді вона замовкла. Найближча заправка була в Клаузені, добрих двадцять хвилин.
  Фельдмани стояли за цією плутаниною; найменше, що вони могли зробити, це дозволити їй скористатися їхньою ванною кімнатою. Брінн увімкнув передачу й попрямував до їхньої під’їзної доріжки, цікавлячись, наскільки, на думку Yahoo, розташовані два футбольні поля.
  
  ПРИСІДАВШИ БІЛЯ вкраденого форда, який вони привезли сюди з Мілуокі, Льюїс висмоктав кров із кісточки, яку він хрипнув об листовий метал, намагаючись відремонтувати одну чи обидві квартири. Він оглянув рану і сплюнув.
  Чудово, подумав Гарт. Відбитки пальців і ДНК.
  І ось я вибрав цього хлопця, щоб піти з ним сьогодні ввечері.
  «Якісь ознаки її?» — спитав худорлявий чоловік, схилившись над одним із коліс.
  Гарт хрумтів над листям, повертаючись після обходу території. Коли він шукав Мішель, був настільки тихий, наскільки міг, у нього було нудотне відчуття, що він був мішенню. Можливо, вона пішла. Можливо, вона не була.
  «Земля дуже брудна. Я знайшов сліди, ймовірно, її стопи, які спочатку йшли в бік окружної дороги, але, здавалося, вони повертали туди». Він показав на густий ліс і крутий схил за будинком. «Вона напевно десь там ховається. Ти щось чуєш?»
  "Немає. Але мене це лякає. Я продовжую дивитися через плече. Чоловіче, вона падає. Коли ми повернемося, я вистежу ту суку. Мені байдуже, хто вона, де живе. Вона йде вниз. Вона трахалася не з тим чоловіком».
  «Мене застрелили, — мовчки нагадав Гарт. Він знову оглянув ліс. «У нас майже виникла проблема».
  Льюїс саркастично випалив: «Ти думаєш?»
  «Я перевірив його телефон. Знову ввімкнув і перевірив».
  «. . .?"
  «У чоловіка». Кивок у бік будинку. «Пам'ятаєте? Ту, яку ви в нього забрали».
  Льюїс уже захищався. Так само він і повинен. «Дійшов до дев’ять-один-один. Це був з’єднаний дзвінок», – сказав Харт.
  «Не міг бути на цьому більше секунди».
  «Три секунди. Але цього було достатньо».
  «Черт». Льюїс підвівся і потягнувся.
  «Я думаю, що це нормально. Я передзвонив і сказав, що я він. Я сказав, що подзвонив помилково. Шериф сказав, що вони прислали машину перевірити це. Він збирався сказати їм, щоб вони повернулися».
  «Це було б до біса гарно. Вони тобі вірять?»
   "Я думаю так."
  "Просто подумай ?" Зараз йде наступ.
  Харт проігнорував запитання. Він показав на «Форд». «Ти можеш це виправити?»
  «Ні» — це була яскрава відповідь.
  Гарт уважно вивчив чоловіка, його насмішкувату усмішку, зухвалу позу. Після того, як Гарт погодився виконати цю роботу, він пішов шукати партнера. Він перевірив деякі контакти в Мілуокі та дізнався ім’я Льюїса. Вони зустрілися. З молодшим чоловіком все гаразд, і перевірка кримінального минулого не виявила нічого, що викликало б тривогу — лист про незначні арешти наркотиків і крадіжки, кілька прохань. Худий хлопець із великою сережкою та червоно-синьою прикрасою на шиї цілком підійшов би для рутинної роботи, якою це мало бути. Але тепер усе пішло погано. Харт був поранений, у них не було коліс, а озброєний ворог був у лісі неподалік. Раптом стало життєво необхідно знати звички, характер і вміння Комптона Льюїса.
  Оцінка була не надто втішною.
  Гарт мусив грати обережно. Тепер він спробував трохи контролювати пошкодження і, зберігаючи голос максимально нейтральним, сказав: «Вважай, що ти зняв рукавички».
  Льюїс знову злизав кров. «Не міг схопити гайковий ключ. Детройтське лайно».
  «Напевно, хочеться все стерти». Кивок у бік шини.
  Льюїс розсміявся, наче Харт сказав: «Ого, ти знав, що трава зелена?»
  Так воно й мало бути.
  Що за ніч . . .
  «Скажу тобі, друже, — пробурмотів Льюїс, — Fix-A Флет — це лайно, коли в боковині шини довбана діра від кулі».
  Він припустив, що Гарт побачив банку з герметиком для шин туди, куди Льюїс кинув її зі злості. Так що тепер і на ньому були відбитки чоловіка.
  Він кліпав, щоб прогнати сльози болю. Чотирнадцять років у бізнесі, у якому вогнепальна зброя займала чільне місце, і Гарт ніколи не був застрелений — і він сам рідко стріляв зі зброї, якщо, звісно, це не те, для чого його найняли.
  «Інші будинки. Вгору по дорозі? Ми могли б їх спробувати. Можливо, там припаркована машина».
  Гарт відповів: «Не було б сенсу залишати машину тут. У будь-якому випадку, спробуйте гаряче підключити машину сьогодні. Вам потрібен комп’ютер».
  «Я зробив це. Я можу це зробити легко». — глузував Льюїс. «Ніколи не було?»
  Гарт нічого не сказав, продовжуючи оглядати пензель.
  "Будь-які інші ідеї?"
  «Телефонуйте Triple A», — сказав Харт.
  «Ха. Потрійне А. Гадаю, це все. Нам краще почати похід. Це пара миль до окружної дороги. Давайте спустошити Ford і рухатися».
  Харт пішов у гараж і повернувся з рулоном паперових рушників і засобом для миття скла.
  «На біса це?» — сказав Льюїс. І знову розсміявся.
  «Відбитки пальців - масло. Вам потрібно чимось це вирізати. Витирання їх просто спотворює. Копи можуть реконструювати їх багато разів».
  "Це маячня. Я ніколи про це не чув».
   «Це правда, Льюїсе. Я вивчив це».
  «Вчився?» Ще один саркастичний сміх.
  Харт почав бризкати миючим засобом на все, до чого торкався Льюїс. Сам Гарт не торкався голими руками нічого, окрім власної руки, відколи вони були тут.
  «Хе. Ви теж праєте?»
  Поки Гарт мився, він також розглядав майно три шістдесят, прислухаючись. Він сказав: «Ми поки що не можемо піти».
  «Про що ти говориш?»
  «Ми повинні знайти її».
  «Але . . .” — сказав Льюїс із кислою посмішкою, наче одне слово передавало цілий аргумент про марність завдання.
  "Немає вибору." Гарт закінчив витирати. Тоді він дістав свою карту, оглянув її. Вони були посеред величезного зеленого й коричневого рагу. Він озирнувся, ще трохи вивчив карту, згорнув її.
  Ще один із тих дратівливих хихиків. «Ну, Гарт, я знаю, що ти хочеш її подолати після того, що вона зробила. Але давайте потурбуємося про це пізніше».
  «Це не помста. Помста безглузда».
  «Прошу не погодитися. Помста - це весело. Той мудак, про якого я тобі казав, із короборізом? Трахнути його було веселіше, ніж бачити Брюерс. Залежно від того, хто подає».
  Гарт стримав зітхання. «Мова не йде про помсту. Це те, що ми повинні зробити».
  — Чорт, — випалив Льюїс.
  "Що?" Харт стривожено подивився на нього.
   Льюїс смикнув його за вухо. «Я втратив спину». Почав дивитися в землю.
  «Назад?»
  «Про мою сережку». Він обережно поклав смарагд чи щось інше в маленьку передню кишеню своїх джинсів.
  Ісус наш Господь. . .
  Харт зібрав ліхтарики та додаткові патрони з багажника Форда. Дочекавшись, поки Льюїс знову одягне рукавички, Харт передав йому коробку з 9-міліметровими патронами та один із патронів 12-го калібру для дробовика.
  «У нас є півгодини, перш ніж ми повністю втратимо світло. Вистежувати її в темряві буде сукою. Ходімо».
  Льюїс не рухався. Він дивився повз Гарта й грався різнокольоровими ящиками куль, наче кубиками Рубіка. Гарт подумав, чи не почнуться тепер серйозні бити головою. Але виявилося, що увага молодого чоловіка була зосереджена деінде. Льюїс поклав коробки до кишені, взяв рушницю, клацнувши запобіжник, і кивнув униз. «У нас є компанія, Гарт».
  
  КОЛИ ВОНА НАБЛИЖИЛАСЯ до будинку Фельдманів, Брінн Маккензі вирішила, що навіть незважаючи на сяйво з-за штор кольору слонової кістки, це місце було моторошним, як пекло. Інші два будинки, повз які вона пройшла, могли бути декораціями для сімейних драм; це було саме місце для Стівена Кінофільм про короля, який вона та її перший чоловік Кіт з’їли б, як цукерку.
  Вона подивилася на триповерховий будинок. Ви точно не бачили багато будинків такого стилю чи розміру в окрузі Кеннеша. Білий сайдинг, який бачив кращі часи, і ґанок навколо. Їй під'їзд сподобався. Будинок її дитинства в О-Клері мав такий. Їй подобалося сидіти вночі на ланцюговій гойдалці, її брат співав і грав на своїй пошарпаній гітарі, її сестра фліртувала зі своїм останнім хлопцем, їхні батьки говорили, говорили, говорили... . . І будинок, яким вони з Кітом володіли, мав гарний вигляд. Але що стосується її нинішнього будинку, то вона навіть не знала, де підійде веранда.
  Підійшовши до Фельдманів, вона вражено глянула на двір. Благоустрій коштував дорого. Це місце було оточене стратегічно розташованими кизилами, лігуструмами та креповими миртами, які були зрізані дуже давно. Вона згадала пораду свого чоловіка своїм клієнтам проти цієї практики («Не ґвалтуйте свої млинці»).
  Паркуючись на кільцевій гравійній алеї, вона вловила рух усередині, тінь на передній шторі. Вона вилізла на прохолодне повітря, свіже й солодке від аромату квітів і диму дров.
  Почувши заспокійливий звук квакання жаб і гукання гусей чи качок, Брінн пішов по гравію й піднявся трьома сходинками на ґанок. Спалахнув на Джої, уявивши, як він катається на скейтборді з цієї висоти на шкільну парковку.
  Ну, я з ним поговорив .
  Все буде добре. . . .
  Її випуск чорних оксфордів, таких же зручних і нестильних взуття могло бути, стукнула по дереву, коли вона підійшла до вхідних дверей. Натисніть на дзвінок.
  Він дзвонив, але відповіді не було.
  Вона ще раз натиснула кнопку. Двері були суцільними, але їх обрамляли вузькі вікна, завішені мереживом, і Брінн могла бачити вітальню. Вона не помітила ні руху, ні тіні. Тільки приємна буря полум'я в каміні.
  Вона постукала. Голосно, відбиваючись від скла.
  Ще одна тінь, як раніше. Вона зрозуміла, що це сталося через коливання помаранчевого полум’я в каміні. З бічної кімнати було світло, але більшість інших кімнат на цьому поверсі були темні, а лампа з верхньої частини сходів відкидала кістляві тіні від перил сходів на підлогу коридору.
  Можливо, усі були позаду чи в їдальні. Уявіть собі, подумала вона, такий великий будинок, що ви не почуєте дзвінок у двері.
  Гортанний гудок над нею. Брін підвів очі. Світло було тьмяне, і небо розділяли птахи та ссавці: крижні, що остаточно наближалися до озера, кілька сріблястошерстих кажанів у їх непостійному цілеспрямованому полюванні. Вона посміхнулася від цього видовища. Потім, зазирнувши в будинок, її око помітило щось недоречне: за масивним коричневим кріслом лежали відкриті портфель і рюкзак, а вміст — файли, книги, ручки — валявся на підлозі, ніби його обшукували. за цінні речі.
  Її кишки стиснулися, і миттєво прийшла думка: дзвінок 911 обірвався. Зловмисник розуміє, що жертва набрала поліцію, а потім передзвонює, щоб сказати, що це помилкова тривога.
  Брінн Маккензі вихопила зброю.
   Вона швидко подивилася позаду. Ні голосів, ні кроків. Вона поверталася до машини, щоб взяти мобільний телефон, коли побачила всередині щось цікаве.
  Що це ?
  Очі Брінн зосередилися на краю килимка на кухні. Але воно блищало. Як килим може бути блискучим?
  Кров. Вона дивилася на калюжу крові.
  добре Подумайте. Як з цим впоратися?
  Затинаючись, вона перевірила ручку. Замок був вибитий.
  Мобільний телефон в машині? Або зайти всередину?
  Кров була свіжа. Три людини всередині. Ніяких ознак зловмисників. Хтось може постраждати, але живий.
  Телефонуйте пізніше.
  Брінн штовхнув двері, зиркнувши праворуч і ліворуч. Нічого не сказала, не оголосила про свою присутність. Дивиться, дивиться всюди, голова паморочиться.
  Вона глянула в освітлену спальню ліворуч. Глибоко вдихнувши, вона увійшла всередину, тримаючи пістолет біля себе, щоб його не можна було схопити, оскільки Кейт читав лекцію з тактичних операцій у своєму класі, у класі, де вона зустріла його.
  Кімната була порожньою, але ліжко було заплутане, а засоби першої допомоги лежали на підлозі. Її деформована щелепа тремтіла, вона повернулася до вітальні, де потріскував вогонь. Намагаючись мовчати, вона знайшла килим і обережно обійшла порожній портфель, рюкзак і папки з файлами, розкиданими на підлозі, написи вказували на професійне життя жінки: Haberstrom, Inc., Acquisition. Gibbons v. Kenosha Automotive Technologies. Рефінансування Pascoe Inc. Слухання — перерозподіл округу.
   Вона продовжила шлях до кухні.
  І швидко зупинився. Дивлячись на тіла молодої пари на підлозі. Вони були одягнені в діловий одяг, темні від крові сорочка та блузка. Обоє були застрелені в голову, а дружина також у шию — вона була джерелом крові. Чоловік у паніці біг, послизнувшись і впавши; червоний слід вів від його черевика до кривавого килима. Дружина відвернулася помирати. Вона лежала на животі, вивернувши праву руку за спину, у відчайдушному куті, наче вона намагалася доторкнутися до свербежу над нижньою частиною хребта.
  Де був друг? — здивувався Брінн. Вона втекла? Або вбивця забрав її нагору? Вона згадала світло на другому поверсі.
  Зловмисник пішов?
  Відповідь на це питання прийшла через мить.
  Голос ззовні прошепотів: «Гарт? Ключі не в машині. У неї вони є».
  Це було з боку передньої частини будинку, але вона не могла сказати, звідки саме.
  Брінн притиснулася до стіни. Витерла праву долоню об ліве плече, потім міцно стиснула рушницю.
  Через мить інший голос — Гарта, як вона гадала, — твердо звернувся не до партнерки, а до неї: «Ви, леді. В будинку. Принесіть свої ключі сюди. Ми просто хочемо, щоб ваша машина – це все. З тобою все буде добре».
  Вона підняла рушницю дулом догори. Брінн Маккензі чотири рази стріляла зі зброї в іншу людину за півтора десятиліття, які вона працювала офіцером громадської безпеки. Не багато, але в чотири рази більше, ніж більшість депутатів всю свою кар'єру. Подібно до тестування водіїв і заспокоєння побитих дружин, це було частиною її роботи, і вона була сповнена дивної суміші напруги, жаху та задоволення.
  «Справді», — покликав Гарт. «Не хвилюйся. Або, скажімо, просто викиньте їх на передню частину, ви нам не довіряєте. Але в іншому випадку ми приходимо і отримуємо їх. Повірте, ми просто хочемо, щоб нас не було. Просто хочу бути звідси».
  Брінн вимкнула світло на кухні. Тепер єдине освітлення було від гуркоту каміна та спальні, куди вона зазирнула.
  Шепіт, джерело якого невідоме. Це означало, що вони приєдналися один до одного.
  Але де?
  І чи було лише двоє? Або більш? Вона виявила, що дивиться на тіла пари.
  А де був друг?
  Знову Харт, говорячи дуже спокійно: «Ви бачили тих людей усередині. Ви не хочете, щоб це сталося з вами. Викинь сюди ключі. Я тобі кажу не бути дурним. Будь ласка.
  Звичайно, як тільки вона покаже себе, вона буде мертва.
  Чи казати, що була депутатом? І що їх було більше?
  Ні, не видавайся.
  Притиснувшись спиною до дверей комори, Брін оглянула задні вікна. Вони відбивали вітальню, і вона тихо зітхнула, коли у вхідних дверях з’явився чоловік, який прослизнув усередину. Обережний. Він був високий, міцний, одягнений у темну куртку. Довге волосся, чоботи. Він ніс пістолет у своєму — зображення на зворотному боці на мить збентежило її — своєму права рука. Друга рука звисала збоку, і у неї склалося враження, що він був поранений. Він зник. Десь у вітальні.
  Брінн напружився, схопив пістолет у позі для стрільби. Вона дивилася на відображення у передній частині будинку.
  Стриляй, сказала вона собі. Ваша єдина перевага — несподіванка. Використай це. Він у вітальні. Це лише двадцять футів. Крок у двері. Зробіть три черги, потім поверніться в укриття. Ви можете взяти його.
  Зроби це.
  Зараз.
  Брінн ковтнула й відійшла від стіни, повернувшись до вітальні. Вона охнула, коли позаду неї, в їдальні, пролунав голос: «Слухай, леді, ти роби те, що ми говоримо!» Через французькі двері вийшов худорлявий чоловік у бойовій куртці, з коротким світлим волоссям, татуюванням на шиї та злими очима. Він тримав на плечі рушницю.
  Брінн повертається до нього обличчям.
  Вистрілили одночасно. Її куля підійшла ближче, ніж його картеч — він ухилився, а вона — ні, — проколовши м’яке крісло в обідній кімнаті за кілька дюймів від нього, а кульки з його рушниці хрускотнули в стелю над нею. Світильник посипався дощем.
  Він виповз через французькі двері. «Гарт! пістолет! У неї пістолет».
  Проте вона не була впевнена, що це були його точні слова. Постріли були гучними, і їй заніміло вуха.
  Брінн зазирнула у вітальню. Жодного знаку Гарта. Вона попрямувала до задніх кухонних дверей. Потім зробив паузу. Вона не могла просто так піти, якщо друг Фельдманів ще був тут.
  — Я помічник шерифа, — крикнула вона. "Привіт! Хтось є в будинку? Ви нагорі?»
  Тиша.
  Брінн відчайдушно оглядала вікна, тремтіла, впевнена, що хтось цілиться в неї, навіть коли вона присіла в тіні. "Привіт?"
  нічого
  «Є тут хтось?»
  Найдовші двадцять секунд її життя.
  Залиш, сказала вона собі. Отримати допомогу. Ви не можете нічого зробити для когось, якщо ви мертві.
  Вона вибігла через задні двері, задихаючись від страху та зусиль. З ключами в лівій руці вона попрямувала до переднього двору. Вона нікого не бачила.
  Сонце зовсім сіло, і темрява швидко наростала. Але в небі було рівно стільки світла, щоб розрізнити одного зі зловмисників, який біжить до кущів. Він був до неї спиною. Це був поранений, Гарт. Вона намалювала ціль, але він зник у заростях мучниці та рододендрону.
  Брінн оглядав передній двір. Другого чоловіка з дробовиком і вузьким обличчям не було видно. Вона помчала до своєї машини. Почувши позаду себе шелест кущів, вона миттєво впала. Дробовик вистрілив. Крутини зашипіли навколо неї й з гуркотом злетіли з форда. Брінн двічі вистрілив у кущі, порушивши правило номер один про те, щоб не стріляти тільки в чітку ціль. Вона побачила, як худорлявий чоловік зник за будинком, присівши навпочіпки.
   Потім вона встала і відчинила двері машини. Проте замість того, щоб стрибнути, вона залишилася стояти, чітка ціль, націливши чорний «Глок» на кущі, куди втік Харт. З усіх сил намагається врівноважити дихання. І її стрілецька хватка.
  Давай, давай. . . Я можу почекати лише секунду-дві...
  Потім Гарт швидко підвівся з кущів. Він був досить близько, щоб вона побачила, як він здивовано кліпає очима, що вона чекає на нього. Брінн теж була здивована; вона не очікувала, що він так далеко праворуч, і до того часу, як вона виправилась і зробила три постріли, він пірнув у укриття. Вона вірила, що могла вдарити його.
  Але тепер настав час тікати.
  Застрибнути в машину, зосередившись на тому, щоб дістати ключ у замок запалювання, не озираючись. Двигун заревів, і вона різко ввімкнула важіль перемикання передач у положення заднього ходу, що призвело до гальмування акселератора. Автомобіль ковзав назад вздовж гравію, розбиваючи — тепер із заднім приводом. Вона озирнулася й побачила чоловіків, що сходилися на під’їзді й бігали за нею. Відповідаючи на одне з її запитань: зрештою, вона сумувала за Гартом.
  Худий чоловік зупинився і вистрілив з рушниці. Гранули промахнулися.
  «Наш люблячий Спасителю, подивись на нас», — прошепотіла вона, це звернення вони вимовляли як благодать щовечора, і що вона ніколи не мала на увазі більше, ніж зараз.
  Брінн кілька разів проходив курси поліції штату з переслідування та ухилення від водіння. Вона часто використовувала ці прийоми під час швидкісних погонь, коли гналася за спидером або за автомобілем, що тікав. Однак це було навпаки: ухиляючись від нападника, чого вона навіть не могла собі уявити, що станеться. Але години практики повернулися до неї: ліва рука на кермі, права — на пасажирському сидінні, стискаючи пістолет. Два довгих футбольних поля. . . Вона підійшла до кінця під’їзної алеї й обміркувала, чи розвернутися, щоб поїхати вперед, чи просто залишитися заднім ходом і повернутися вниз по Лейк-В’ю в бік окружної дороги. Зупинка навіть на п'ять секунд, щоб обернутися, може бути катастрофою.
  Чоловіки продовжили спринт.
  Брінн вирішив: рухатися заднім ходом і продовжувати рух. Відстань між ними.
  Підійшовши до Лейк В’ю Драйв, вона зрозуміла, що це було правильне рішення. Вони були ближчі, ніж вона думала. Вона ніколи більше не чула, як стріляли з рушниці, але кульки врізалися у лобове скло, вражаючи це. Вона повернула на приватну дорогу й прискорилася так швидко, як наважилася, дивлячись у брудне заднє скло й намагаючись утримати машину під контролем. Він кидався туди-сюди й погрожував врізатися в скелі чи дерева праворуч або впасти з насипу до озера на протилежному боці дороги.
  Але їй вдалося втримати контроль.
  Брінн трохи послабив газ, але зберіг швидкість на рівні тридцяти. Передача ревела на знак протесту. Вона сумнівалася, що встигне виїхати на окружну дорогу, поки не розірветься шестерня. Їй скоро доведеться розвернутися. Приватна дорога була надто вузькою, але вона могла скористатися під’їздом під номером 2. Це було не близько — три-чотири сотні ярдів серпантину приватної дороги, — але в неї не було вибору.
   Її шия боліло від того, що вона поверталася назад. Вона глянула вниз на підстаканник. «Проклятий». Чоловік, який шукав ключі, забрав її мобільний телефон. Вона зрозуміла, що все ще тримає пістолет у правій руці, тримаючи палець на спусковому гачку. Глоки мають дуже легку тягу. Вона поклала зброю на сидіння.
  Брінн швидко подивилася позаду — на лобове скло. Ніяких ознак їх. Вона повернула назад і скерувала машину через поворот ліворуч. Тепер будинок за адресою Лейк-В’ю, 2, був приблизно за двісті ярдів.
  Під’їзд наближався. Вона трохи прибавила газ; шалене скиглення шестерень послабшало.
  Вона думала: «Швидко зупиніться, сідайте в руль і…
  Солідний вантаж картечі врізався в водійську сторону автомобіля, обидва вікна зникли в сотнях шматків льоду, закидаючи її. Сфера картечі встромила їй праву щоку й вибила корінний зуб. Вона почала задихатися зубом і кров'ю. Сльози текли, і вона більше не бачила дороги.
  Протираючи очі, Брінн спромоглася вискочити зуба й виплюнути його, важко кашляючи кров’ю, яка забризкала кермо, слизьке, як масло. Вона втратила зчеплення і не зробила поворот. Машина, їдучи приблизно за тридцять п’ять, з’їхала з краю і спустилася крутим скелястим пагорбом у бік озера.
  Вона вилетіла зі свого сидіння, її ноги не були близько до гальм, коли Honda котилася назад зі скелі. Він впав приблизно на шість футів, і стовбур вдарився об вапнякову полицю, капот був спрямований прямо вгору. Пістолет потрапив їй у вухо.
  Автомобіль на мить зрівноважився, а Брінн розкинувся через спинки двох передніх сидінь. Потім, не поспішаючи, Honda продовжувала перекидатися, черевом плюхнувшись догори дном в озеро. Коли автомобіль затонув, миттєво наповнився темною водою. Приголомшена Брінн була зачеплена під кермо.
  Вона закричала, коли холодна вода обійняла її тіло, панічно шльопаючи руками. Вона гукнула: «Джої, Джої».
  І вдихнув подих, який почався як повітря і закінчився як вода.
  
  «Ну, МИ НА ДРАХА », — сказав Льюїс. «О, чоловіче. Вона була поліцейським».
  "Не панікуйте."
  «Про що ти говориш? Вона була поліцейським, Харт. Ти взявся за це? У лісі їх може бути з десяток. Ми повинні йти, друже. Залишати! »
  Важко дихаючи від бігу, чоловіки сповільнилися й йшли густим лісом у напрямку, де вони побачили, що машина з’їхала з дороги після того, як Льюїс вистрілив у бік водія. Рухалися обережно, озираючись, як солдати в патрулі. Вони поняття не мали, чи жінка вийшла з ладу через аварію, чи ховалася, чекаючи на них.
  І вони також не могли забути про Мішель, яку міг витягнути зі схованки галас.
   «Вона не була в крейсері. І вона не була в форменій куртці».
  Льюїс скептично зморщив обличчя. «Я не бачив, у що вона була одягнена внизу. Я був трохи зайнятий». Знову саркастично. «І я не панікую».
  — Б’юся об заклад, що вона, ймовірно, була поза службою і прийшла сюди, щоб перевірити той дев’ять-один-один. Не отримав повідомлення, це була помилкова тривога».
  Льюїс хихикнув. — Ви кажете, що вона не була на службі, друже. Але вона була достатньо на службі, щоб ледь не рознести тобі довбану голову». Він сказав це так, ніби виграв суперечку.
  — Твоя голова теж, — мовчки поправив Гарт. Він сказав: «Багатьом поліцейським доводиться нести свої частини. Весь час. Регламент».
  "Я знаю це." Льюїс дивився на озеро. «Знаєте, я чув удар. Як тріск. Але я не був впевнений, чи був сплеск».
  «Я не чув, як він пішов у воду». Гарт кивнув у бік вінчестера й постукав його за вухом. «Голосно. Я зазвичай не використовую дробовики».
  «Ти повинен навчитися їх, хлопче. Зброя вибору. Нічого схожого на скаттерган. Лякає людей до лайна».
  Зброя на вибір.
  Присівши, вони повільно йшли далі. У цьому трясовині дерев і заплутаних чагарниках Гарт дезорієнтувався. Вони могли бачити дорогу, але тепер він не мав уявлення, куди машина з’їхала через узбіччя. З кожним кроком, здавалося, краєвид змінювався.
  Льюїс замовк, потер шию.
  Гарт оглянув його. «Ти вдарив?»
   «Ні. Точно як дощ. Я вчасно ухилився. Я відчуваю, коли летять кулі. Як у Матриці. Це був гарний фільм. У мене весь комплект. Ти бачиш це?"
  Харт не мав уявлення, про що говорить. "Немає."
  «Ісус. Ти мало гуляєш, чи не так?»
  Звивка в кущах поруч.
  Льюїс розмахнувся рушницею на звук.
  Поруч у траві було щось низьке й швидко рухалося. Борсук або койот. Можливо, собака. Льюїс прицілився в нього, вимкнув запобіжник.
  "Ні-ні-ні . . . Віддаємо себе».
  І ви ніколи не знімаєте те, що вам не потрібно. . . людини чи тварини. Хто в біса був цей хлопчик?
  Льюїс пробурмотів: «Ми витягнемо його, що б воно не було, це нас більше не налякає».
  Ви налякані; Я не. Харт підняв камінь і кинув його поруч. Тварина, невиразною тінню, рушила.
  Але рухалося повільно. Наче чоловіки не варті того, щоб про них турбуватися. Присівши, Гарт побачив у багнюці кілька відбитків лап. Зазвичай не забобонний, він не міг не думати, що відбитки були свого роду попереджувальним знаком. Сказати їм, що вони випадково потрапили у всесвіт, зовсім інший від того, до якого звикли. «Це мій світ», — казала істота, яка залишила відбитки. Тобі тут не місце. Ви побачите те, чого немає, і пропустите те, що з’явиться прямо позаду вас.
  Уперше за цю ніч, включно з пострілом у будинку, Гарт відчув цівку справжнього страху.
  «Чортовий перевертень», — сказав Льюїс, а потім поглянув на берег озера. «Так вона пішла. Має бути. Я кажу, ми треба продовжувати, тікати звідси. Після цього, — він кивнув у бік дому Фельдманів, — усі ставки втрачені. Ця річ дуже погана. Ми візьмемо машину на окружній дорозі. Бережіть водія. І ми повертаємось у місто за пару годин». Він театрально клацнув пальцями.
  Харт не відповів. Він жестом вказав на дорогу. «Я хочу подивитися, чи пішла вона купатися, чи ні».
  Льюїс зітхнув роздратовано, як підліток. Але він пішов за Гартом. Вони мовчки крадькома йшли до скелястого берега, час від часу зупиняючись.
  Молодший дивився на озеро. Тепер він був повністю затінений сутінковою тінню, вода хвилювалася на вітрі, наче луска чорної змії. Він оголосив: «Це озеро, воно мені не подобається. Це дивно».
  Розмовляти надто голосно, ходити надто голосно, сердито подумав Гарт. Він вирішив, що йому потрібно трохи контролювати ситуацію. Це було б добре, але він повинен був. Він прошепотів: «Знаєш, Льюїсе, тобі не слід було нічого казати там. Про ключі. Я міг би встати позаду неї».
  «Тож я віддав його, га? Це все моя вина».
  «Я кажу, що ми повинні бути обережнішими. І коли ви були в їдальні, ви почали з нею розмовляти. Треба було просто стріляти».
  Очі Льюїса вміли бути захисними й похмурими водночас. «Я не знав, що вона поліцейська. Звідки я міг це знати? Я стояв на своєму і мало не взяв верх, мій друже».
  Взяв лідерство? — подумав Харт. Ніхто ніколи не казав «взяв лідерство».
  «Я ненавиджу це довбане місце», — пробурмотів Льюїс. Потер щетину на голові, тицьнув куди мочкою його сережка була. Нахмурився, потім згадав, що прибрав його. «У мене є думка, Харт. Це що, миля назад до окружної дороги?»
  "Про те, що."
  «Давайте візьмемо запаску на «Форд», спереду, і відвеземо її на окружну дорогу, тягнучи погане колесо за собою. Ви бачите, що я кажу? Це передній привід. Не буде проблемою. Доїхати до окружної дороги. Хтось зупиниться, щоб допомогти. Я помічу їх, потім вони відкриють вікно і, бах, і все. Чорт не знатиме, що його вдарило. Візьміть їхню машину. Миттєво повертаємося додому. Ми підемо до Джейка. Ви коли-небудь туди ходили?»
  Дивлячись на озеро, Харт розсіяно сказав: «Не знаю».
  Льюїс насупився. «А ти називаєш себе хлопчиком з Мілуокі. Найкращий бар у місті.” Дивлячись уздовж берега, він сказав: «Мені здається, це було там». Він показав на місце приблизно за п’ятдесят ярдів на південь.
  «Гарт, я вдарив її в чортову голову. А її машина у воді. Вона мертва в будь-якому випадку — від картечі чи від утоплення».
  Можливо, подумав Гарт.
  Але він не міг позбутися її образу біля дому Фельдманів, стоячи на під’їзді. Вона не втекла, не запанікувала. Вона просто стояла високо, каштанове волосся було зібрано з чола. Ключі від машини — можна сказати, ключі до безпеки — в одній руці, а її зброя в іншій. Чекаю, чекаю. Щоб він представив ціль.
  Усе це не означало, що вона не потонула, звісно, у пастці двотонного автомобіля на дні моторошного озера . Але це означало, що вона не потоне без жодної пекельної бійки.
   Харт сказав: «Перш ніж ми кудись підемо, давайте просто переконаємося».
  Ще один насуплений погляд.
  Харт був терплячим. «Кілька хвилин не завадять. Давайте розділимося. Ви по правій стороні дороги, я по лівій. Якщо ви побачите когось, це має бути один із них, тому просто намалюйте мішень і стріляйте».
  Він збирався нагадати Льюїсу нічого не говорити, просто стріляти. Але худорлявий чоловік уже трохи скривив рота.
  Тож Харт просто сказав: «Добре?»
  Кивок. «Я просто намалюю свою мішень і стріляю. Так, сер, капітане. І зневажливо віддав честь.
  
  ЇЇ ЩОКА ВПИЛАСЯ в камінь, слизовий від водоростей. Її тіло по шию було занурене в неймовірно холодну воду.
  Клацання зубами, уривчасте дихання, роздута щока. Здавалося, виштовхнуло її око з орниці. Сльози та кисла озерна вода вкривають її обличчя.
  Брін Маккензі плювалася кров'ю, маслом і бензином. Вона похитала головою, щоб вода вийшла з вух. Не мав ефекту. Вона почувалася глухою. Цікаво, чи шматок картечі чи скла не пробив їй барабанну перетинку. Тоді її ліве вухо заскочило, і з нього потекла вода, що лоскотала. Вона почула плескіт озера.
  Після того, як вона м'язами вийшла з машини, примостилася в ній двадцять футів непрозорої води, вона намагалася виплисти на поверхню, але не змогла — надто велика вага її одягу та взуття. Тож вона продерлася кігтями до скель на березі й подерлася вгору, відчайдушні руки схоплюючи все, що знайшли, а ноги штовхали. Вона вдарилася об поверхню і втягнула повітря.
  Тепер, сказала вона собі, забирайся. рухатися.
  Брінн сильно підтягнувся. Але отримав лише кілька дюймів. Жодна частина її тіла не працювала належним чином, і її мокрий одяг, мабуть, збільшив її вагу на п’ятдесят фунтів. Її руки ковзнули по слизу, і вона знову провалилася. Схопив інший камінь. Витягнула себе на поверхню.
  Її зір затуманився, і вона почала втрачати контроль над каменем. Потім змусив її м’язи звернути увагу. «Я не помру тут». Вона вірила, що справді вимовила ці слова вголос. Нарешті Брін зуміла підняти ноги й знайшла лівою ногою виступ. Права приєдналася, і нарешті вона легко вилізла на берег. Вона прокотилася крізь уламки — метал, скло, червоний і прозорий пластик — у купу гнилого листя та гілок, оточених рогозом і високою шелестячою травою. Холодне повітря шкодило гірше, ніж вода.
  Вони прийдуть. Звичайно, ці двоє чоловіків підуть за нею. Вони не знали б, куди саме в’їхала машина, але могли б досить легко дізнатися.
  Ви повинні рухатися.
  Брін піднялася на коліна й спробувала повзти. Занадто повільно. рухайся! Вона встала і відразу впала. Її ноги не витримували. У паніці вона думала, чи не зламала кістку і не відчуває травми через холод. Вона обшукала себе. Нічого не здавалося розбитим. вона знову підвелася, затрималася й, хитаючись, попрямувала в напрямку Лейк В’ю Драйв.
  Її обличчя тремтіло. Вона торкнулася дірки на щоці й помацала язиком щілину, де був корінний зуб. Здригнувся. Виплюнув більше крові.
  І моя щелепа. Моя бідна щелепа. Думаючи про удар, який зламав його багато років тому, а потім про жахливий дріт, рідку їжу, пластичну операцію.
  Вся ця косметична робота була зіпсована?
  Брінн хотілося плакати.
  Земля тут була крута, кам'яниста. Вузькі стебла — верби, клена й дуба — виростали з кутастої землі горизонтально, але, підкоряючись природі, одразу поверталися до неба. Використовуючи їх як захвати, вона піднялася на пагорб до Лейк В’ю Драйв. Місяць, акуратно розрізаний навпіл, кидав трохи світла, і вона подивилася позаду, шукаючи «Глок». Але якщо воно вилетіло з машини перед зануренням, то зброї, ідеально замаскованої для темної ночі, ніде не було видно.
  Вона підняла камінь, схожий на наконечник сокири. Маніакально дивився на зброю.
  Потім Брінн пригадав, як знайшов Джої закривавленого й задиханого після того, як восьмикласник Карл Бедермієр кинув йому виклик після школи. Діючи напам’ять, завдяки своїй медичній підготовці, вона оглянула рани, визнала, що з ним все добре, а потім сказала: «Любий, є час битися і час тікати. Здебільшого ти біжиш».
  Так що ти, в біса, робиш? — кинула вона собі, дивлячись на шматок граніту в своїй руці.
  бігти.
  Вона кинула камінь і продовжувала підніматися по схилу до приватної дороги. Коли вона наблизилася до вершини, її нога послизнулася, зрушивши лавину сланцю та гравію. Воно впало з великим гуркотом. Брінн впала на живіт, відчувши запах компосту та мокрого каміння.
  Але ніхто не прибіг. Її цікавило, чи чоловіки оглухли від стрілянини.
  Ймовірно. Зброя набагато гучніша, ніж люди думають.
  Рухайтеся швидко, поки ще можете цим скористатися.
  Ще кілька футів. Потім десять. Двадцять. Земля трохи вирівнялася, і вона могла рухатися швидше. Зрештою вона опинилася на Лейк В’ю Драйв. Вона нікого не побачила на ньому, швидко перетнула, а потім скотилася в канаву на протилежному боці, обнявшись і задихаючись.
  Ні, не зупиняйся.
  Минулого року вона думала про швидкісну погоню. Барт Пінчетт у своєму Mustang GT, жовтому, як жовток.
  «Чому ти не зупинився?» — пробурмотіла вона, застібаючи манжети. «Ти знав, що ми тебе рано чи пізно дістанемо».
  Він здивовано підняв брову. «Ну, поки я рухався, я все ще був вільною людиною».
  Брінн перекотилася на коліна й підвелася. Вона поринула на пагорб убік від дороги між деревами, пірнувши в поле високої жовто-коричневої трави.
  Попереду, приблизно за двісті чи триста ярдів, вона побачила силует будинку за адресою Лейк-В’ю, 2. Як і раніше, було темно. Чи був би телефон увімкнений? У них навіть телефон був?
  Брінн коротко помолився, щоб вони були. Потім вона озирнулася. Ніяких слідів нападників. Вона знову похитала головою, повертаючи нею з боку в бік, доки не лопнула друга водяна намистина.
   Що зробило раптовий звук — кроки, що пролітали крізь траву прямо на неї — ще більш яскравим.
  Брінн зітхнула й побігла геть від Гарта чи його партнера, можливо, від обох, коли гілка форзиції зачепила її ногу, і вона різко, важко дихаючи, впала у клубок гілок, які були вкриті яскравими жовтими бруньками. на шпалерах в дитячій спальні.
  
  ВОНИ ЇХАЛИ назад від Рити, за милю звідси. Ґрему здавалося, що кожне місце в Гумбольдті було за милю від усіх інших.
  Він взяв із собою Джої — не хотів залишати його одного через травму скейтборду, навіть якщо він був «добре», і тому, що він відмовився від домашнього завдання на відеоігри, обмін миттєвими повідомленнями та MySpace на комп’ютері та текстові повідомлення. зі свого iPhone. Хлопець не був божевільним від того, щоб підвезти свою бабусю, але він був у гарному гуморі, коли сидів на задньому сидінні й писав текстове повідомлення другові — або половині школи, судячи з гучності його клавіатури.
  Вони забрали Анну і поїхали додому. Там Джої кинувся нагору, проходячи по кілька сходинок.
  «Домашнє завдання», — сказав Грем.
  "Я буду."
  Задзвонив телефон.
   Брінн? — дивувався він. Ні. Ім’я, яке він не впізнав у ідентифікаторі абонента.
  "Привіт?"
  "Привіт. Це містер Радіцкі, головний радник Джої.
  Ґрем подумав, що нині середня школа зовсім інша. У нього ніколи не було радників. А «центральний відділ» звучав як комуністична шпигунська організація.
  «Грем Бойд. Я чоловік Брінн».
  «Звичайно. Як справи?"
  "Добре, дякую."
  «Міс Маккензі там?»
  «Я боюся, що вона вийшла. Чи можу я взяти повідомлення? Або я можу вам допомогти?»
  Грем завжди хотів дітей. Він заробляв на життя рослинами, але мав вроджене бажання вирощувати більше, ніж це. Його перша дружина вирішила відмовитися від материнства, раптово й рішуче — і вже в шлюбі. Що стало великим розчаруванням для Грема. Він вважав, що має інстинктивні навички виховання, і його радар вловлював сигнали раннього попередження з тону пана Радицького.
  «Ну, я хочу поговорити з тобою про дещо. . . . Ти знав, що Джоуї сьогодні забрав школу? І що він «переривається». Щось ледь помітне звинувачення в тоні.
  «Скоротити школу? Ні, він був там. Я висадив його сам. Брінн мала бути на роботі раніше».
  «Ну, він таки різав, містере Бойд».
  Ґрем боровся з бажанням заперечити. «Продовжуйте, будь ласка».
  «Сьогодні вранці Джоуї прийшов до центральної частини, дав мені записку, що у нього записався на прийом до лікаря. І пішов о десятій. Його підписала пані Маккензі. Але після того, як ми почули він поранився, я перевірив в офісі. Це був не її підпис. Він це підробив».
  Тепер Грем відчув таку саму несподівану тривогу, яку він відчув минулого літа, коли возив рослину через двір клієнта, не усвідомлюючи, що він перекинув її через гніздо жовтих курток. Радісний і щасливий, насолоджуючись днем, не підозрюючи, що загроза вже виникла й десятки нападників уже на шляху.
  «О». Він подивився в бік спальні хлопчика. З нього лунали приглушені звуки відеоігри.
  Домашня робота . . .
  «І що ти ще сказав? «За замовчуванням»?»
  «Слово — це апостроф PH, «фальтування». Як в "асфальт". Це коли діти підбігають за вантажівкою на світлофорі зі скейтбордами і тримаються. Ось як Джоуї завдав собі шкоди».
  «Він не був у вашій школі?»
  «Ні, містере Бойд. Одна з наших замінників прямувала додому. Вона побачила його на Елден-стріт».
  « Шосе ?»
  У центрі міста Гумбольдт Елден був широкою комерційною смугою, але коли минув міську межу, він повернувся до своєї справжньої природи, маршруту вантажівок між О-Клером і Грін-Бей, де встановлене обмеження нічого не значило.
  «Вона сказала, що вантажівка була, напевно, сорок, коли він упав. Він живий лише тому, що позаду нього не було жодної машини, і він звернув у траву. Це міг бути телефонний стовп або будівля».
  «Ісус».
  «Цьому потрібно приділити певну увагу».
  Я з ним розмовляв. . . .
   — Звичайно, пане Радіцький. Я скажу Брінн. Я знаю, що вона захоче з тобою поговорити».
  «Дякую, містере Бойд. Як у нього справи?»
  "Гаразд. Трохи подряпав».
  він в порядку . . .
  «Він один щасливий молодий чоловік». Хоча в тоні чоловіка відчувалася якась критика. І Грем не звинувачував його.
  Він уже хотів був попрощатися, коли йому в голову спало щось інше. "Містер. Радицький». Грехем створив правдоподібну брехню. «Ми просто про щось говорили вчора. Чи були якісь наслідки тієї бійки, в якій брав участь Джої?»
  Пауза. «Ну, який?»
  Господи, скільки їх було? Грехем підстрахувався. «Я думав про це минулої осені».
  «О, поганий. В жовтні. Підвіска.»
  Знову безтурботно ступає над гніздом жовтих піджаків. . . Бріннд сказав йому, що на шкільній вечірці на Хеллоуїн відбулася суперечка, нічого серйозного. Ґрем пригадав, що після цього Джої залишився вдома на кілька днів, тому що він почувався погано, пояснив Брінн. Але це, здавалося, була брехня. Тому його відсторонили.
  Учитель сказав: «Ms. Маккензі сказала вам, що батьки вирішили не подавати в суд, чи не так?»
  Позов? . . . Що саме зробив Джої? Він сказав: «Звичайно. Але найбільше мені було цікаво про іншого студента».
  «О, він перейшов. Він був проблемою, ЕД».
  "Що?"
  «Емоційно розладнаний. Він знущався над Джої. Але це не виправдання для того, щоб ледь не зламати йому носа».
   "Звичайно, ні. Мені просто було цікаво».
  — Ви, люди, ухилилися від кулі. Це могло вам дорого коштувати».
  Тепер більше критики.
  «Нам пощастило». Ґрем відчув, як у нього похолоділо. Чого ще він не знав про свою родину?
  Трохи штовхаючий матч. Нічого. Джої пішов на вечірку на Хеллоуїн як пакувальник Грін-Бей, а цей інший хлопець був фанатом Bears. . . . Щось таке дурне. Трохи суперництва. Я трохи затримаю його в школі. У нього все одно грип.
  «Ну що ж, ще раз дякую за попередження. Ми з ним поговоримо».
  Коли вони поклали трубку, Грем випив ще пива. Він трохи сьорбнув. Пішла на кухню помити посуд. Він вважав завдання втішним. Він ненавидів пилососити, ненавидів пил. Поставте його на край. Він не міг сказати чому. Але він любив мити посуд. Вода, можливо. Кров життя пейзажиста.
  Коли він мився й сушився, він репетирував півдюжини промов перед Джоуї про шкільні заняття та небезпечні практики скейтборду. Він продовжував їх вдосконалювати. Але коли він прибирав посуд, він вирішив, що слова були химерними, штучними. Це були лише промови. Ґрему здавалося, що тобі потрібна розмова, а не лекції. Він інстинктивно знав, що вони не вплинуть на дванадцятирічного хлопчика. Він намагався уявити, як вони сидять і серйозно розмовляють. Він не міг. Він покинув створення розмови.
  До біса, він дозволив би Брінну впоратися з цим. Вона все одно наполягла б на цьому.
  'Фальтинг. . .
   Ґрем витер руки, пішов у сімейну кімнату й сів на зелений диван біля Анниної качалки. Вона запитала: «Це була Брінн?»
  "Немає. Школа."
  "Все добре?"
  «Добре».
  «Вибач, що ти пропустив покер сьогодні ввечері, Грем».
  "Без проблем."
  Повернувшись до в’язання, Анна сказала: «Я рада, що пішла до Рити. Їй недовго». Цук її язика. «І та її донька. Ну, ти бачив, чи не так?»
  Час від часу його лагідна теща дивувала його, відмовляючись від такого сталевого розсуду, як цей. Він поняття не мав, у чому полягав злочин доньки, але знав, що Анна уважно розглянула злочин і повернулася з розумним вироком. «Звичайно».
  Він підкинув монету на канал, програв, і вони влаштували ситком, що йому сподобалося. Цього сезону його команда була успішною.
  
  Скаженій МОЛОДІЙ жінці було близько двадцяти років, обличчя виснажене й очі червоні від сліз, стильно коротке волосся, схоже на піксі, темно-руде, тепер скуйовджене й поцятковане листям. Її чоло було подряпане, а руки нестримно тремтіли, але лише частково від холоду.
   Це були її панічні кроки, які Брінн почула, а не кроки зловмисника, який рухався до неї крізь кущі.
  «Ти їхній друг», — прошепотіла Брінн, відчуваючи величезне полегшення, що жінку не спіткала доля Фельдманів. «З Чикаго?»
  Вона кивнула, а потім подивилася в сутінки, що глибшали, наче чоловіки були на її сліду. «Я не знаю, що робити», — сказала вона маніакальним голосом. Вона здавалася дитячою. Її страх був нестерпний.
  «Поки що ми залишаємось тут», — сказав Брінн.
  Часи битися і часи бігти. . .
  Часи теж ховатися.
  Брінн поглянула на гостя подружжя. На ній був шикарний одяг, міський одяг — дорогі джинси та дизайнерська куртка з красивим хутряним коміром. Шкіра була еластичною, як шовк. Три золоті обручі були в одному вусі, два в другому, на обох була шпилька. На її лівому зап’ясті був блискучий діамантовий тенісний браслет, а на іншому – прикрашений коштовностями Rolex. Вона була настільки недоречною в цьому брудному лісі, наскільки це можливо.
  Оглядаючи ліс навколо них, Брінн не міг помітити жодного руху, окрім коливання гілок і купи листя, що летіло на вітрі. Вітер був справжньою мукою для її мокрої шкіри. «Там», — нарешті сказала вона, вказуючи на кришку. Жінки відповзли на дюжину футів — до дупла поряд із поваленим дубом шинквапина в зажуреній ділянці лісу, за п’ятдесят ярдів від Лейк-В’ю-Драйв і приблизно за сто п’ятдесят від будинку під номером 2. Коли вони влаштувалися в гніздо форзиції, амброзії й осоки Брінн озирнувся на дорогу й Фельдманів. Ніяких слідів убивць.
  Наче прокинувшись, молода жінка раптом звернула увагу на форменну блузку Брін. «Ти поліцейська». Вона перевела погляд на дорогу. «Чи є інші?»
  "Немає. Я самотній."
  Вона сприйняла цю новину без емоцій, а потім подивилася на щоку Брін. "Твоє обличчя . . . Я чув постріли. Тебе теж розстріляли. Як Стів і Емма». Голос її здригнувся. «Ти кликав на допомогу?»
  Брінн похитала головою. «У вас є телефон?»
  «Воно там. В будинку."
  Брінн обхопила себе руками. Це не зігріло її. Вона подивилася на м’який дизайнерський піджак жінки. Обличчя в неї було гарне, у формі серця. Її нігті були довгі та ідеально виліплені. Вона могла бути на обкладинці касового журналу в продуктовому магазині, ілюструючи статтю про десять способів залишатися у формі та бути сексуальними. Жінка покопалася в кишені й натягла тісні стильні рукавички, про ціну яких Брінн навіть не могла здогадатися.
  Брінн знову затремтіла й подумала, що якщо вона незабаром не висохне й не зігріється, то може втратити свідомість. Їй ніколи не було так холодно.
  «Той будинок». Молода жінка кивнула в бік 2 Lake View. «Я збирався покликати на допомогу. Підемо туди, викличемо поліцію. Ми можемо зігрітися. Мені так до біса холодно».
  «Поки що не хочу», — сказав Брінн. Здавалося б, менш боляче говорити скорочено. «Не знаю, де вони. Зачекайте, поки ми дізнаємось. Вони теж могли туди попрямувати».
  Молода жінка скривилася.
  «Тобі боляче?» — запитала Брінн.
   «Моя щиколотка. Я впав."
  Брінн провів багато викликів про травми. Вона розстібнула жіночі чоботи — італійські, як вона помітила, — і оглянула суглоб крізь чорні гольфи. Це не виглядало сильно пораненим. Ймовірно, розтягнення; слава Богу, що не зламався. Вона побачила золотий браслет на щиколотці, який, ймовірно, дорівнював півдюжині платежів Брін і Грема за машину.
  Молода жінка дивилася на будинок Фельдманів. Жує губу.
  "Як вас звати?"
  «Мішель».
  «Я Брінн Маккензі».
  "Бринн?"
  Кивок. Вона зазвичай не пояснювала його походження. «Я заступник офісу шерифа округу». Вона пояснила про виклик 911. «Ви знаєте, хто вони, ці люди?»
  "Немає."
  Брінн прошепотіла, її голос дедалі спотворювався: «Треба зрозуміти, що робити. Розкажи мені, що сталося».
  «Я зустрів Емму після роботи, ми забрали Стіва й поїхали разом. Приїхав близько п'ятої, п'ятої тридцять. Я піднявся нагору — я збирався прийняти душ — і почув ці удари. Я думав, піч вибухнула чи що. Або хтось щось упустив. Я не знав. Я збігла вниз і побачила двох чоловіків. Вони мене не бачили. Один із них поклав рушницю. Воно лежало на столику біля сходів. Я щойно взяв його. Вони були на кухні, стояли над. . . над тілами, розмовляючи. Просто дивилися вниз, і вони мали такий вираз на їхніх обличчях». Вона закрила очі. Прошепотів: «Я навіть не можу це описати. Вони сказали: «Ми їх розстріляли». Гаразд, нічого страшного. Що далі?» Її голос надломився. «Один із них, він проходив через холодильник».
  Коли Брінн оглядала ліс, молода жінка продовжувала, стримуючи сльози: «Я почала йти до них. Я навіть не думав. Я ніби онімів. І один із них — в одного було довге волосся, а в іншого була стрижка — той із довгим волоссям почав обертатися, і я, мабуть, просто натиснув на курок. Це просто сталося. Був такий удар. . . . Не думаю, що я їх вдарив».
  — Ні, — сказав Брінн. «Я думаю, один із них поранений. Один, про який ви щойно згадали. З довгим волоссям».
  «Поранено?» вона запитала.
  «Його рука».
  «Я повинен був . . . Я мав сказати їм зупинитися або підняти руки. Не знаю. У мене почали стріляти. І я запанікував. Я просто втратив його повністю. Я вибіг на вулицю. У мене не було ключів від машини». Огидний вираз її обличчя. «Я зробив щось таке дурне. . . . Я боявся, що вони підуть за мною, тому вистрілив у шини. Вони б просто пішли, якби я цього не зробив. Сіли в машину і поїхали. . . . Я був таким дурним!»
  "Все гаразд. Ви добре впоралися. Ніхто б не подумав у такий момент. У вас ще є пістолет?»
  «Будь ласка, — подумав Брінн. Я так хочу зброю.
  Але жінка похитала головою. «Я використав усі патрони. Я кинув його в струмок біля будинку, щоб вони не могли його знайти. І я побіг». Вона примружилася. «Ви депутат. У вас є пістолет?»
  "Я зробив. Але загубив його в озері».
  Раптом Мішель оживилася. Майже запаморочення. «Знаєте, якось я бачив це шоу, це було на A&E або Discovery, і хтось потрапив у важку автокатастрофу, і вони втратили багато крові, і вони були в пустелі кілька днів. Вони повинні були померти. Але щось сталося, ніби тіло само зупинило кровотечу. Лікарі врятували їх і . . .”
  Брінн переживав цю манію раніше, під час аварії автомобілів і сцен серцевого нападу, і знав, що на неявне запитання найкраще відповідати просто й чесно. «Мені шкода. Я був там, на кухні. Я їх бачив. Я боюся, що вони пішли».
  Мішель ще якусь мить тримала частинку надії. Тоді відпусти. Вона кивнула й опустила голову.
  Брінн запитав: «Ти хоч уявляєш, чого вони хочуть? Ой!» Вона здригнулася. Вона прикусила язика. «Це було пограбування?» Очі сльозяться.
  "Не знаю."
  Тремтіння посилилося, пожираючи Брінна. Ідеальні нігті Мішель, як вона помітила, були темні від сливового лаку; Неполіровані Брінна були такого ж відтінку.
  «Я розумію, що ви з Еммою працювали разом. Ви теж юрист?»
  Похитує її красивою головою. «Ні, я деякий час працював помічником юриста в Мілуокі, перш ніж переїхати до Чикаго. Так ми і познайомилися. Це був лише спосіб заробити трохи грошей. Я справді актриса».
  «Вона коли-небудь говорила з вами про свої справи?»
  «Не надто багато, ні».
   — Може бути — справа в її юридичній фірмі. Можливо, вона дізналася про шахрайство чи якийсь злочин».
  Мішель ахнула. — Ви маєте на увазі, що вони прийшли сюди, щоб навмисно її вбити?
  Брін знизав плечима.
  Знімок поруч. Брінн ахнув і швидко обернувся. Приблизно за двадцять футів від нього насторожено промчав борсук, елегантний у своїй круглій незграбній манері.
  Вісконсін, штат Борсук.
  Брінн запитала Мішель: «Чи хтось почне дивуватися, якщо вони не почують від вас?»
  "Мій чоловік. Крім того, що він подорожує. Ми сказали, що поговоримо вранці. Ось чому я прийшов сюди зі Стівом і Еммою. У мене були вільні вихідні».
  «Подивіться». Брін показувала на будинок Фельдманів. Два промені ліхтарика оглядали бічний двір, за чверть милі. «Вони там. поспішайте Інший будинок. Ходімо." Брінн присів, обидва, хитаючись, подалися вперед.
  
  ТАК ПОЛІЦІЙСЬКИЙ пішов у воду.
  Харт і Льюїс знайшли уламки та нафтову пляму.
  «Мертвий, мабуть, — сказав Льюїд, з огидою дивлячись на озеро, ніби чекав, що монстри вислизнуть. «Я звідси. Давай, Харт. у Джейка. Мені потрібно довбане пиво. Перший раунд за тобою, друже».
   Вони повернулися до будинку Фельдманів. Вогонь у вогнищі згорів, і Гарт вимкнув усе світло. Він поклав до кишені всі використані медичні прилади, заплямовані його кров’ю. Він не турбувався про стріляні снаряди, що засмічували будинок і двір; він одягав рукавички, коли заряджав Ґлоки, і спостерігав, щоб Льюїс теж робив це.
  Потім він обприскав і витер голими руками все, до чого наблизився Льюїс.
  Льюїс не зміг утриматися від сміху.
  «Залиш це», — сказав роздратований Харт, показуючи на сумочку Мішель.
  Льюїс посунув його в кишеню бойової куртки й узяв із бару пляшку горілки. Шопен. «Черт. Це хороша річ». Він відкоркував його і випив. Він підніс пляшку до Гарта, який похитав головою, бо зараз йому не хотілося пити, хоча Льюїс сприйняв це як критику щодо пияцтва на роботі, що теж було правдою. Принаймні він одягав рукавички, коли тримав пляшку.
  «Ти надто хвилюєшся, Гарт», — сказав Льюїс, сміючись. «Я знаю рахунок, друже. Я знаю, як вони діють у таких місцях. Я б не зробив цього в Мілуокі чи Сент-Полі. Але тут. . . ці поліцейські як Енді в травневій ягоді. Не CSI. У них немає такого шикарного обладнання. Я знаю, як грати, а як ні».
  Проте Гарт зауважив, що він витер горловину пляшки рукавом сорочки, перш ніж поставити її на місце.
  І він побачив у цьому крихітному жесті — такому швидкому, що його легко пропустити — підказку. Показова підказка про містера Комптона Льюїса. Він упізнав недбале, агресивне ставлення, яке бачив в інших чоловіків — наприклад, у свого брата. Джерелом була проста незахищеність, яка може контролювати вас так, як нашийник контролює собаку.
  Вони повернулися надвір. Льюїс знову взявся за «Форд», отримавши запаску спереду, замість одного з тих, що були вибиті, щоб вони могли перетягнути іншу квартиру ззаду, як він запропонував.
  Харт подумав про те, як сильно лихо в будинку з'їло його.
  Осліплений . . .
  Шукає підказки, які він мав побачити, але не побачив. Він ненавидів некомпетентність, але найбільше ненавидів, коли був винним. Одного разу Харт скасував удар у Сент-Луїсі, коли виявилося, що «парк», яким його жертва йшла додому з роботи — ідеальна зона зйомок — був сусідським ігровим майданчиком, наповненим десятками енергійних маленьких свідків. Розлючений він зрозумів, що два рази він оглядав місце, готуючись до вбивства, було опівдні, коли діти ще були в школі.
  Тепер він оглянув будинок і подвір'я. Існувала ймовірність, що десь він залишив прокляті сліди. Але, ймовірно, Льюїс мав рацію; поліцейські тут не були поза тим знаменитим шоу CSI — Crime Scene International або як там воно називалося. Гарт не дивився телевізор, хоча він знав ідею: все це дороге наукове обладнання.
  Ні, його хвилювало щось більш фундаментальне. Він згадав відбиток лапи та істоту, яка її залишила, її ігнорування людей, які вторглися на її територію. Проблеми тут не стосувалися мікроскопів і комп’ютерів. Вони були більш примітивними.
  Він знову відчув лоскотання страху.
   Льюїс рухався разом із домкратом і гайковим ключем, міняючи колеса на форді. Він подивився на годинник. — До десятої тридцять ми повернемося до цивілізації. Чоловіче, тепер я можу скуштувати це пиво та гамбургер».
  І повернувся до завдання, швидко працюючи своїми маленькими, але спритними пальчиками.
  
  «БЕЗ БУДИЛЬНИКА», — прошепотів БРІНН, скривившись.
  "Що?" — запитала Мішель, не розуміючи хрипкого голосу.
  Вона повільно повторила: «Ні. Сигналізація». Брін дивився на просторий гірський будинок, 2 Lake View. Власники явно мали гроші; чому немає безпеки?
  Вона розбила ліктем вікно в задніх дверях, відкрила замок. Жінки поспішили на кухню. Брінн негайно підійшла до плити й увімкнула конфорку, щоб зігрітися, ризикуючи світлом. нічого Зовні перекрили пропан. Немає часу знайти вентиль і закрутити його. «Будь ласка, — подумала вона, — візьми трохи сухого одягу. Усередині було холодно, але принаймні вони були захищені від вітру, а кістки будинку зберігали трохи тепла від денного сонця.
  Вона торкнулася свого обличчя — не кульової рани, а щелепи. Коли була холодна погода або вона втомилася, реконструйована пляма пульсувала, хоча вона часто задавалася питанням, чи це відчуття було уявним.
  «Ми повинні рухатися швидко. Спочатку знайдіть телефон або комп'ютер. Ми могли б надіслати електронну пошту чи миттєве повідомлення». Джої завжди був онлайн. Вона була впевнена, що зможе передати йому повідомлення, але їй доведеться сформулювати його так, щоб він зрозумів нагальність, але не засмутився.
  Не було б жодної автомобільної втечі; вони вже заглянули в гараж і знайшли його порожнім. Брінн продовжив: «І шукайте зброю. Тут не так багато полювання, державний парк і більша частина землі опубліковані. Але вони все ще можуть мати пістолет. Можливо, лук».
  «А стріла?» — спитала Мішель з панікою в очах від думки вистрілити в людину. «Я не можу цього зробити. Я б не знав як».
  У літньому таборі Брінн грався з однією зі зброї кілька років тому. Але вона швидко навчилася б справлятися з цим, якби знадобилося.
  Вона розглядала цю фантазію, коли помітила, що Мішель пішла геть. Вона почула клацання і гуркіт.
  Гук печі!
  Брінн побіг у вітальню і знайшов молоду жінку біля термостата.
  — Ні, — сказала Брінн, цокаючи зубами.
  "Я мерзну", - сказала Мішель. "Чому ні?"
  Брінн вимкнув пристрій.
  Мішель запротестувала: «Мені так холодно, мені боляче».
  «Розкажи мені про це», — подумав Брінн. Але вона сказала: «Дим буде. Чоловіки могли це бачити».
  «На вулиці темно. Вони нічого не побачать».
  «Ми не можемо ризикнути».
  Жінка обурено знизала плечима.
  Піч не вмикалася більше кількох секунд, і здалеку чоловіки нічого не побачили.
  «У нас небагато часу». Брінн глянув на радіогодинник, який світився синім: 8:21. «Вони можуть вирішити приїхати сюди. Швидко дивимось. Телефон, комп’ютер, зброя».
  Темрява надворі була майже цілковита, а розчарування було сильним: можливо, їхній порятунок був за два фути від них, телефон чи пістолет. Але сказати було неможливо. Шукати доводилося переважно на дотик. Мішель була обережна, рухалася повільно.
  — Швидше, — закликав Брінн.
  «У них тут є павуки-чорні вдови. Я знайшов один у своїй кімнаті, коли минулого року приїхав відвідати Стіва та Емму».
  Найменша з наших турбот.
  Вони продовжували гарячково шукати протягом десяти хвилин, перебираючи шухляди, шафи, кошики з паперами та особистим мотлохом. Брінн усміхнулася, коли знайшла Nokia, але це була стара, без акумулятора та зі зламаною антеною. Вона висипала весь вміст на килимок і намацала зарядний пристрій.
  нічого
  «Блін», — пробурмотіла Брінн, стоячи напружено, її обличчя пульсувало. «Я перевірю нагорі. Продовжуйте дивитися сюди вниз».
  Мішель невпевнено кивнула, не рада, що залишилася сама.
  Павуки . . .
  Брінн піднявся сходами. Її обшук на другому поверсі не виявив ні зброї, ні телефонів, ні комп’ютерів. З горищем не морочилася. Погляд у вікно показали ліхтарики у дворі навколо будинку Фельдманів, але на чоловіків не можна було розраховувати, що вони залишаться там довше.
  Вона дуже хотіла увімкнути світло, але не наважувалася й продовжувала мацати спальні, зосереджуючись на найбільшій. Вона почала виривати ящики та дверцята шаф і нарешті знайшла якийсь одяг. Вона зняла свою куртку та шкіряну мокру форму й одяглася в найтемніший одяг, який тільки могла знайти: дві пари темно-синіх спортивних штанів, дві чоловічі футболки та товстий світшот. Вона натягла сухі шкарпетки — на її п’ятах уже були пухирі від залитого водою взуття, — але мусила знову взути оксфорди Шерифського департаменту; запасного взуття не було. Вона знайшла товсту чорну лижну парку й одягла її, і нарешті стало тепліше. Їй хотілося плакати, таке втішне відчуття було.
  У ванній кімнаті вона відкрила аптечку і перебирала пляшки, доки не знайшла прямокутну. Вона понюхала вміст, щоб переконатися, що це спирт, потім змочила ним пачку туалетного паперу й вимила поранену щоку. Вона задихалася від болю, і її ноги підкосилися. Також взяла мазок із внутрішньої сторони рота, боляче було вдесятеро більше. Вона опустила голову, перш ніж знепритомніти. Глибоко вдихнув. «Добре», — прошепотіла вона, коли біль зник. Потім поклав спиртне в кишеню, побіг вниз.
  «Будь-небудь телефон чи зброя, щось?» — запитала Мішель.
  "Немає."
  "Я подивився . . . але це так моторошно. Я не міг зайти в підвал. Я боявся."
  Сама Брінн швидко глянула туди вниз. Вона ризикнула світло, але оскільки вона не бачила вікон, вона подумала, що це безпечно. Проте вона не знайшла нічого корисного ні для зв’язку, ні для захисту в тому, що здавалося нескінченною серією маленьких кімнат і проходів. Кілька маленьких дверних отворів вели до того, що, ймовірно, було б непоганим схованком.
  Коли Брінн повернулася на кухню, Мішель прошепотіла: «Я їх знайшла». Вона кивнула на блок кухонних ножів. Столові прибори Чикаго. Брінн узяв одну, приблизно вісім дюймів завдовжки. Вона перевірила відточене на заводі лезо великим пальцем.
  Заступник озирнувся на Фельдманів і побачив, що промені ліхтарика все ще оглядають подвір’я. Вона задумалась, оглянула хату. «Хіба ми не бачили більярдний стіл десь тут?»
  Мішель вказала на їдальню. «Я думаю, туди».
  Коли вони швидко йшли в цьому напрямку, Брінн сказав: «Я під’їхав туди, шість вісімдесят два, зі сходу. Після Клаузена я не бачив нічого, крім кількох трейлерів і кількох халуп на відстані. Нічого на милі. Якби я продовжував їхати на захід, чи зайшов би я до магазинів чи заправок? Місце з телефоном?»
  "Не знаю. Я ніколи не ходив таким шляхом».
  Жінки зайшли до кімнати відпочинку, просторого приміщення з баром, більярдним столом і тисячами книжок на вбудованих полицях. Під великим телевізором кабельне телебачення показувало час: 8:42.
  Тепер Брін знову зігрівся; Цікаво, подумала вона, що вона не пам’ятала прямого холоду. Вона пригадала, як жахливо вона себе почувала, але не могла осягнути це відчуття, яким би сильним воно не було.
  Вона оглянула кімнату, спортивні пам’ятні речі, пляшки з алкогольними напоями, сімейні фотографії, полицю з більярдними киями, м’ячі, розташовані в трикутному гнізді на столі, а потім почала нишпорити в шухлядах унизу книжкових полиць.
  Ні зброї, ні телефонів.
  «Подивимося, чи зможемо ми знайти карту».
  Вони почали нишпорити на полицях і стосах паперів. Брінн переглядала книжкову шафу, коли Мішель скрикнула.
  Брінн ахнув і обернувся.
  «Дивіться! Хтось іде!»
  Жінки впали на коліна біля вікна. Брінн бачив за кілька сотень ярдів фари, що повільно рухалися Лейк-В’ю-драйв у напрямку шосе округу.
  «Чи є ще якісь будинки, крім Фельдманів?» — запитала Брінн. Вона ніби пригадала, що тут було лише три резиденції.
  "Не знаю. Можливо, це сусід. Або поліція! Можливо, поліцейська машина приїхала вас шукати, і ми її пропустили. Якщо ми втечемо, ми зможемо їх зупинити! Ходімо!" Мішель підвелася й шалено, накульгуючи, кинулася до дверей.
  — Зачекай, — прошепотіла Брінн.
  «Але вони зникнуть за кілька хвилин!» Її голос був злий. «Ми не можемо дочекатися! Не будь божевільним!»
  Брін підняв руку. «Мішель, ні. Дивіться».
  Місяць був уже вище, достатньо яскравий, щоб вони могли розрізнити машину. Це був «Форд» убивць.
  «О ні, — сказала молода жінка крізь зуби. «Як вони можуть їздити на ньому зі спущеними шинами?»
   «Ви застрелили двох, вони поклали запасну спереду, а іншу залишили на ободі. Це передній привід; вони просто затягнуть задніх. Подивіться, подивіться на пил».
  «Чи можуть вони зайти дуже далеко?»
  «Майлз, так, якщо вони не їдуть швидко».
  Задні ліхтарі відливають примарну червону ауру серед пилу, піднятого тягучим колесом. «Форд» об’їхав звивисту дорогу в бік шосе округу. Невдовзі вогні затьмарилися сосною, тисом і витонченою вербою. Машина зникла.
  Мішель обійняла себе. Вона зітхнула з полегшенням. «Так вони пішли. . . . Все буде добре, правда? Ми можемо просто почекати тут. Ми можемо включити тепло зараз, чи не так? Будь ласка.
  «Звичайно», — сказала Брінн, дивлячись услід машині. «Давайте підігріємо».
  
  ЛЮЇС ПІЛІТУВАВ « Форд», який накульгував, уздовж Лейк-В’ю-Драйв, повз будинок під номером 2, потім повернув і продовжив рух по звивистій дорозі в напрямку окружного шосе.
  Харт сказав: «Ти зробив гарний постріл із цієї рушниці, потрапивши в її машину на всій цій відстані».
  Льюїс зневажливо посміхнувся, але Гарт побачив, що ці слова влучили в голову; — зрадів панк. «Я хотів її вивести. Тому я націлився високо. Компенсована для вітру також. Не хотів бити шини. Я їх не вдарив, розумієш?»
  "Я зробив."
  «Але ж я вів її як слід, чи не так? Близько чотирьох футів. І високий. Не думав, що вона вийде з-під контролю».
  «Хто б це здогадався?»
  Минуло мить-друга. Льюїс сказав: «Гей, Харт?»
  Дивлячись на ліс навколо нього. "Так?"
  «Добре, що це таке. . . Я не повинен був нічого говорити. Про ключі».
  «Ключі?»
  "В будинку. З жінкою поліцейським. Я віддав його. . . Ви були праві. Я розхвилювався. Мій брат завжди казав, що я щось роблю або щось кажу, перш ніж подумаю. Я повинен стежити за цим».
  «Хто б міг подумати, коп?» Харт кивнув йому. «Не можу бути в курсі всього. Але ти добре постріляв».
  Машину наповнило запахом розпеченої гуми та металу від шини, що самознищилася.
  Саме тоді Гарт озирнувся. «Черт!» — прошепотів він.
  "Що? Що ти бачиш?»
  «Я думаю, що це вона. Так, це так! Поліцейський».
  "Що? Вона вилізла з води? Бля Де вона?"
  «У тому іншому будинку. Той, який ми щойно пройшли. Другий номер. Поліцейський».
  «Нічого лайна. Ви впевнені?»
  «У вікні. так Я бачив її ясно, як день».
  «Я навіть не бачу будинку».
  «Був прорив у деревах. Напевно, вона бачила, як ми пішли повз і встав. Думаючи, що ми пішли. Чоловіче, це було безглуздо з її боку».
  «Вони обоє там?»
  "Не знаю. Я бачив лише копа». Гарт трохи замовк. Льюїс продовжував керувати. Харт продовжував: «Я не знаю, що робити. Ми добре справляємося з шиною».
  «Вона тримається», — погодився Льюїс.
  — За десять хвилин ми будемо на шосе. Я хотів би піти звідси до біса».
  «Амінь».
  «Звичайно, тоді ми втрачаємо шанс відплати. Господи, слимаки цієї жінки летіли на шість дюймів від моєї голови. Я не ухиляюся від лідерства, як ти».
  — Це теж правда, — сказав Льюїс, обмірковуючи все й сміючись про ухилення від кулі.
  «І було б непоганою ідеєю закінчити все зараз, щоб ми не хвилювалися. Тим паче, що вона знає моє ім’я». Гарт знизав плечима. «Але я не знаю. Що б ви не хотіли. Отримати її чи ні».
  Пауза. Тоді Льюїс зняв ногу з педалі газу, зважаючи на це. «Звичайно. І Мішель, можливо, вона теж там. . . . Я справді хочу, мій друже, до біса з нею .
  «Добре, я кажу, давайте зробимо це», — сказав Харт. Він знову озирнувся, а тоді вказав на під’їзну алею за адресою Lake View, 1. «Вимкніть світло та йдіть туди. Ми будемо рухатися позаду. Вона ніколи не здогадається».
  Льюїс посміхнувся. «Розплата. Ти сучий сину, Харт. Я знав, що ти згодишся».
  Гарт коротко засміявся й витягнув з-за пояса пістолет.
  Насправді Гарт нічого не бачив у вікні Номер 2. Як і Льюїс, він навіть не міг побачити це місце. Але інстинкт підказав йому, що поліцейський тут. Він знав, що вона пережила аварію; він бачив сліди, що йдуть від озера. Вона пішла до найближчого притулку, який могла знайти: до другого будинку на Лейк-В’ю, підсумував він. Однак нічим із цього він не поділився з Льюїсом. Харт проводив зондування протягом останніх кількох годин і знав, що його партнер точно не хоче залишатися тут. Він хотів повернутися до Мілуокі. Він широко говорив про пошуки двох жінок і турботу про них. Але Гарт знав, що це саме те: говорити. Чоловік полінувався і забув про це, поки хтось не прийшов по нього серед ночі. Але якби Гарт наполягав, щоб вони залишилися тут, щоб полювати на жінок, Льюїс уперся б п’ятами, і виникла б бійка.
  Гарту більше не потрібні були вороги.
  Але побачивши, як Льюїс витирає горловину пляшки в будинку Фельдманів, Харт оцінив молодшого чоловіка і вирішив, що зможе змусити Льюїса залишитися тут, якщо він зіграє на невпевненості цього чоловіка: зробивши комплімент його стрільбі та створивши враження, що він залишиться отримати копа була ідея Льюїса.
  Іноді Гарта називали «Ремісником», маючи на увазі його хобі виготовлення меблів і деревообробку, хоча цей термін зазвичай використовували люди його професії, тієї, яка привела його сюди, на озеро Мондак сьогодні ввечері. І головне правило майстерності — знати свої інструменти: одушевлені, як Льюїс, на додачу до тих, що зроблені зі сталі.
  Ні, Гарт ніколи не збирався повертатися до міста, не вбивши цих двох жінок, навіть якщо на це знадобилася ціла ніч. Або весь наступний день, якщо на те пішло, навіть якщо місце кишіло поліцейськими та рятувальниками.
  Так, він хотів убити Мішель, хоча це було меншим пріоритетом, ніж отримати поліцейську. Це була та, кого він неодмінно мав убити. Вона була загрозою. Харт не міг її забути. Стоячи біля своєї машини. Просто стояв і чекав на нього. Вираз її обличчя, спалах здогаду, що могло бути його уявою, хоча він так не думав. Як мисливець, який чекає слушного моменту, щоб зробити постріл. Як і сам Харт.
  Тільки його миттєвий рефлекс, пірнаючи на землю, врятував його. Це, а також той факт, що вона стріляла однією рукою, мудро не випускаючи ключів від машини. Він справді почув кулю біля свого вуха, тріск, а не фушшшш, як у кіно. Гарт знав, що в той момент він був ближче до смерті, ніж тоді, коли Мішель підкралася до нього позаду і вдарила.
  Тепер Льюїс продовжив шлях до 1 Lake View. За вказівкою Харта він зупинив «Форд» у чагарнику за будинком. Воно було добре сховане у високій траві та кущах. Вони вилізли та рушили на захід, у ліс приблизно на тридцять футів, а потім почали йти на північ, паралельно приватній дорозі, рухаючись якнайшвидше до номеру 2.
  Гарт повів Льюїса навколо купи шумливого листя, і вони прискорили темп, залишаючись у гущавині лісу так довго, як могли.
  Клацання гілок за ними.
  Обидва чоловіки обернулися. Льюїс нервово приготував рушницю. Однак відвідувач був не людиною. Це знову була та тварина, та, що раніше нюхала в траві, або а подібний. Собака чи койот, припустив він. А може, вовк. У Вісконсіні були вовки?
  Воно трималося на відстані. Гарт не відчув жодної загрози, окрім ризику шуму, який міг би насторожити когось у будинку. Цього разу Льюїс не звернув на це уваги.
  Істота зникла.
  Гарт і Льюїс зупинилися й довго розглядали будинок. Зсередини не було жодного руху. Харту здалося, що він чує, як хтось говорить, але вирішив, що це вітер, який тріщив листя й видавав сумний людський голос.
  Ні світла, ні руху всередині.
  Чи він помилився, припустивши, що сюди прийшов поліцейський?
  Потім він примружився й постукав Льюїса по руці. Біля димоходу з витяжної труби опалення піднімався тонкий слід. Льюїс усміхнувся. Вони підійшли ближче до будинку, під прикриттям колючих ягідників, що тяглися від лісу майже до заднього ґанку. Гарт тримав свій пістолет із спусковим гачком, направленим уперед, поза охоронцем. Він недбало тримав пістолет біля себе. Льюїс напружено стискав дробовик.
  Біля заднього ходу вони зупинилися, помітивши розбите скло у вікні. Гарт показав на ґанок, біля їхніх ніг. Два фрагменти різних слідів, обидва жіночих розмірів.
  Льюїс підняв великий палець. Він зачепив пістолет за ліву руку, простягнув руку крізь розбите скло й відчинив замок. Він відчинив двері.
  Гарт підняв руку й прошепотів якомога тихіше: «Припустімо, що в одного з них є зброя. І вони нас чекають».
  Льюїс знову посміявся, засвідчуючи свою низьку думку про ворога. Але Харт нетерпляче підняв брову, і чоловік сказав устами: «Добре».
  «І без ліхтариків».
  Ще один кивок.
  Потім, направивши дула зброї вперед, вони зайшли в будинок.
  Місячне світло пробивалося крізь великі вікна й трохи освітлювало перший поверх. Швидко шукали. На кухні Гарт показав на ящики. Було відкрито півдюжини. Він постукав по блоку ножа. Кілька слотів були порожні.
  Харт щось почув. Він підняв руку, нахмурившись. Схилив голову.
  Так, це були голоси. Жіночі голоси, дуже слабкі.
  Гарт вказав на сходи, зауваживши, що його пульс, який трохи підвищився під час подорожі через ліс, тепер нормалізувався.
  
  СТЕНЛІ МАНКЕВІЦ обідав зі своєю дружиною в італійському ресторані в Мілуокі, закладі, де подають найкращу телятину в місті. Це було м’ясо, яке непокоїло і Манкевіца, і його дружину, але вони були гостями бізнесмена, який складав цю трійку, і тому погодилися приїхати сюди.
  Офіціант порадив сальтімбокку з телятини, телятина марсала і фетучіні з телятиною болоньєзе.
  Манкевіц замовив стейк. Його дружина вибрала лосося. Порубане теля було у їхнього господаря.
  Чекаючи на закуски, вони витримали тости з келихів, налитих із пляшки Барбареско, гострого вина з регіону П’ємонт в Італії. Прийшли брускетта і салати. Господар засунув свою серветку в комір, що здавалося липким, але було ефективним, і Манкевіц ніколи не відкладав те, що було ефективним.
  Манкевіц був голодний, але й втомився. Він був головою місцевої профспілки — чи не найважливішої на західному березі озера Мічіган. Він складався з жорстких, вимогливих працівників, зайнятих у компаніях, що належали чоловікам, які також були жорсткими та вимогливими.
  Ці слова також добре описували життя Манкевіца.
  Їх господар, один із керівників національної профспілки, прилетів із Нью-Джерсі, щоб поговорити з Манкевіцем. Він запропонував Манкевіцу сигару, коли вони сиділи в конференц-залі в штаб-квартирі профспілки, де закони про заборону куріння не сприймалися всерйоз, і сказав йому, що спільне розслідування федерального та штатного розслідувань краще завершити, сприятливо, гарно. скоро.
  «Це буде», — запевнив Манкевіц. «Гарантовано».
  «Гарантовано», — сказав чоловік із Нью-Джерсі так само різко, як відкусив кінчик сигари.
  Приховуючи свою лють через те, що цей мерзотник прилетів із Ньюарка, щоб передати його попередження, як прискіпливий шкільний учитель, Манкевіц усміхнувся, висловлюючи впевненість, якої він абсолютно не відчував.
   Він почав нарізати свій салат «Ромен» із салату «Цезар», заправляючи його збоку, але враховуючи анчоуси.
  Обід був суто світським, і розмова петляла, поки вони їли. Чоловіки говорили про «Пекерів», «Ведмедів» і «Гігантів», але виголошували лише звукові уривки, усвідомлюючи, що за столом сидить жінка, і кожен вважав тему відпустки в окрузі Дор або на Карибах більш приємною темою. Чоловік із Нью-Джерсі запропонував свої анчоуси Манкевіцу, який відмовився, але з посмішкою, оскільки хвиля абсолютної люті пройшла по ньому. Ненависть теж. Він вирішив, що якщо їхній господар колись балотуватиметься на пост голови національної профспілки, Манкевіц подбає про те, щоб його кампанія провалилася, як Едмунд Фіцджеральд.
  Коли тарілки з салатом шумно відносилися, Манкевіц помітив, як чоловік увійшов до ресторану сам і коротко похитав головою господині. Йому було трохи за тридцять, він мав коротке кучеряве волосся та легке обличчя, і він був схожий на добродушного хоббіта. Чоловік зорієнтувався, оглядаючи недосвітлене й надто італізоване місце, власниками якого були українці, а персоналом були східноєвропейці та араби. Нарешті він помітив Манкевіца, якого важко було не помітити, він важив 230 фунтів і мав завидну копицю сріблястого волосся.
  Вони встановили зоровий контакт. Чоловік відступив, у коридор. Манкевіц узяв кушку вина й витер рота. Він підвівся. «Незабаром повернусь».
  Начальник робітничої праці приєднався до гобіта, і вони пішли до бенкетних залів, сьогодні порожніх, довгим коридором, де єдиними іншими присутніми були опудала: фотографії таких людей, як Дін Мартін, Френк Сінатра та Джеймс Гандольфіно, усі чиї підписи та схвалення ресторану, виділені жирним шрифтом, виглядали підозріло схожими.
  Згодом Манкевіц втомився ходити й зупинився. Він запитав: «Що це, детективе?»
  Чоловік вагався, наче не хотів, щоб за цих обставин використовували його посаду. І Манкевіц вирішив, що, звичайно, ні.
  «Є ситуація».
  "Що це означає? "Ситуація"? Це вашингтонське слово, корпоративне слово». Манкевіц останнім часом був у поганому настрої, що не дивно, що спонукало до відповіді, але в цьому не було особливого сенсу.
  Гоббіт без краплі емоцій сказав: «В окрузі Кеннеша».
  «Це біс?»
  «Близько двох годин на північний захід звідси». Поліцейський ще більше стишив голос. «Це місце, де адвокат у справі має дачу».
  Справа. Велика С.
  «Адвокат з...»
  "Зрозумів." Тепер Манкевіц був занепокоєний через необережність і перервав поліцейського, помахавши рукою, перш ніж згадати про Хартігана, Ріда, Сомса та Карсона. «Що за історія?» Манкевіц відмовився від роздратування, яке змінилося занепокоєнням, яке взагалі не було актом.
  «Мабуть, сталося те, що з телефону її чоловіка пролунав дзвінок «дев’ять-один-один». Пішли в повіт. Ми відстежуємо всю комунікацію, що стосується гравців».
  Гравці. В випадку . . .
  «Ти сказав мені це. Я не знав, що вони перевіряють всю дорогу».
  «Усі системи консолідовані».
  Як вони це зробили? — здивувався Манкевіц. Комп'ютери, звичайно. Конфіденційність була на хрені. Як добре він знав. «Дзвінок. Дзвінок дев'ять один один. Продовжувати." Манкевіц глянув на усміхненого Діна Мартіна.
  «Здається, ніхто не знає, що було сказано. Це було дуже коротко. А потім, здавалося, його скасували».
  Це слово поліцейські вживають не дуже часто. "Що ти маєш на увазі?"
  «Чоловік передзвонив і сказав, що це помилка».
  Манкевіц глянув у темний коридор туди, де його дружина весело балакала з високим лисим чоловіком, що стояв біля столу. Він подумав, чи не зупинився цей чоловік лише тому, що побачив, що Манкевіца немає за столом.
  Рішучі, спритні, жорсткі удари . . .
  Він зосередився на Хоббіті. «Тож це була надзвичайна ситуація, а потім ні».
  «Правильно. Тому в оперативну групу це нікому не дійшло. Я єдиний, хто знає. Запис є, але він похований. . . . Я маю запитати, Стен, про що я маю знати?»
  Манкевіц провів його очима. — Ти не маєш нічого знати, Пат. Можливо, це була пожежа. Дев'ять-один-один — хто знає? Крилогиб. Злом. Єнот у підвалі».
  «Я вийду на руку заради вас, але не пройду дошку».
  За те, що він прослизнув до анонімного облікового запису поліцейського, чоловік мав бути готовий стрибнути з довбаної дошки та вбивати акул голими руками.
  Манкевіц випадково помітив, як дружина дивиться в його бік. Перші страви прибули. Він озирнувся на поліцейського й сказав: «Я казав вам із самого початку, що вам нема про що хвилюватися. Це була наша угода. Ви повністю захищені».
  «Не роби дурниць, Стен».
  «Як що, їсти тут?»
  Детектив ледве всміхнувся. Він кивнув на фото біля них. «Не може бути так погано. Це був улюблений ресторан Сінатри».
  Манкевіц буркнув і залишив чоловіка в коридорі, попрямувавши до чоловічої вбиральні й видобувши з його кишені передплачений мобільний телефон.
  
  НА ДРУГОМУ ПОВЕРСІ будинку за адресою Lake View, 2, було п’ятеро дверей, усі зачинені. Килим був Home Depot Oriental, а на стінах висіли плакати з художньої галереї, розташованої за тридцять футів проходу в Target або Wal-Mart.
  Гарт і Льюїс рухалися з безмежною обережністю, повільно, зупиняючись біля кожних дверей. Нарешті знайшли ту, звідки лунали жіночі голоси. Льюїс залишався зосередженим. І, слава Богу, тихо.
  Слова, які говорили жінки, були неможливими щоб розібрати, але було ясно, що вони зовсім не здавалися підозрілими, що чоловіки були поруч.
  Про що, в біса, говорили ті дівчата?
  Дивні союзники в чужу ніч.
  Проте Харт не дуже про це думав. Він відчував сильне задоволення від успіху трюку з машиною. Те, що він збирався вбити двох людей, для нього нічого не означало, як і той факт, що смерть Мішель, яка застрелила його, чи жінки-поліцейської, яка це намагалася, принесла певне задоволення. Ні, це майже сексуальне задоволення, яке він відчував, було спричинене лише наближенням завершення роботи, яку він розпочав. Кривава смерть двох жінок стала цією розв’язкою, але для нього вона нічим не відрізнялася від того сяйва, яке він відчув, коли останній раз пофарбував лак на шафі, яку він збудував, або присипав травами. омлет, який він приготував для жінки, яка провела ніч.
  Звичайно, наслідки смертей були б. Його життя мало змінитися, і він це розумів. Наприклад, колеги поліцейського з усіх сил намагалися знайти її вбивцю. Він навіть задумався, чи зможуть її родичі — чоловік, брат чи батько — взяти закон у свої руки, якщо місцеві слідчі не дуже добре знайдуть Гарта, а він підозрював, що вони не зроблять цього.
  Але якщо і коли чоловік поліцейського, скажімо, прийде за ним, Харт створить план, як впоратися з цим. Він би це виконав і усунув проблему. І відчувати себе таким же задоволеним симетрією висновку, як він збирався зараз, коли випустив смертельну кулю в її тіло.
  Гарт обережно спробував ручку. Заблоковано. Голоси продовжував, не стривожившись. Гарт показав на себе та своє здорове плече.
  Льюїс опустився ротом до Гартового вуха й прошепотів: «Твоя рука?»
  «Я буду жити з цим. Коли закінчу, я впаду на підлогу і прикрию вогонь. Ти заходиш наді мною і вибиваєш їх».
  — Як ти думаєш, у них є зброя? Поглянувши на двері.
  «Навіщо брати ножі, якщо у вас є зброя? Але ми повинні розраховувати, що хтось із них матиме шматок».
  Льюїс кивнув і схопив рушницю, поглянув на запобіжник. З'явилася червона кнопка.
  Усередині розмова тривала, як можна було невимушено.
  Гарт відступив, глянув на Льюїса, який підняв дуло «Вінчестера» до неба й кивнув. Тоді, згорбившись, наче снасть, Гарт помчав уперед і здригнувся, коли його праве плече зіткнулося з деревом. З гучним тріском тріснув замок, і двері влетіли всередину, але зупинилися лише на кілька дюймів усередині. Гарт задихнувся, коли його голова врізалася в дуб, і він, приголомшений, відступив назад.
  Двері зачепили якусь барикаду.
  У спальні голоси миттєво стихли.
  Гарт знову штовхнув двері — вони не рухалися далі — а потім різко звернувся до Льюїса: «Натисни, допоможи мені. штовхай! Це заблоковано».
  Молодший чоловік вп’явся ногами в килим, але двері не рухалися. "У жодному разі. Він міцно заблокований».
  Гарт обвів поглядом зал. Він побіг до сусідньої спальні, праворуч, і проштовхнувся всередину. Він швидко обшукав кімнату. До нього вели французькі двері палуба зовні. Він відкрив це ногою і поглянув ліворуч. Палуба була тридцять футів завдовжки, і спальня, де ховалися жінки, також відкривалася на неї через такі ж французькі двері. З палуби не було сходів. Вони не втекли цим шляхом; вони все ще були всередині.
  Гарт закликав Льюїса приєднатися до нього. Вони разом вийшли на палубу. Вони рушили до першої спальні, зупинившись біля вікон, які були зачинені, штори засунуті або засунуті штори, і здавалося, що інші предмети меблів були притиснуті до вікон, як барикади. Французькі двері за вікном також були завішені.
  Розглядаючи, як найкраще підійти до нападу, чи буде жінка тримати свій «Глок» у коридор чи вікно, барикади, шляхи евакуації — для жінок, для Харта та Льюїса. . .
  Льюїс дуже хотів рухатися, але Харт не поспішав. Нарешті він вирішив. «Ти спускайся до тих дверей. Я залишусь тут, виб'ю це вікно та спробую відсунути комод чи стіл, що б там не було. Я буду стріляти. Вони зосередяться на цьому. Потім ви відпускаєте пару раундів».
  «Перехресний вогонь».
  Харт кивнув. «Ми отримали боєприпаси. Ми можемо собі дозволити його використовувати. Тоді ми зайдемо через двері. Гаразд?"
  Льюїс, присівши, подолав відстань до дверей, тримаючись низько. Він глибоко вдихнув і озирнувся. Гарт кивнув, штовхнув ногою у вікно з гучним гуркотом і штовхнув маленький комод. Він ухилився назад, коли Льюїс вибив скло у дверях і вистрілив у кімнату три постріли з дробовика, похитнувши штори та затріщавши склом, а Харт чотири рази випадково вистрілив із свого глока. Він не очікував, що щось вдарить, але знав, що це стримає їхню здобич, дасть йому та Льюїсу час проникнути всередину.
  «Іди!»
  Чоловіки вибігли через двері зі зброєю напоготові.
  Вони знайшли кімнату, заповнену антикваріатом, що не відповідає один одному, сільським гравюрам, книгами та журналами, складеними на комодах і в кошиках. Але жодної людини.
  Гарт на мить подумав, що жінки скористалися затримкою, щоб втекти через двері в коридор, але вони все одно були заблоковані — як виявилося, великим комодом. Він показав на шафу. Льюїс відчинив двері й вистрілив усередину з рушниці.
  Шум був оглушливий. Шкода, що чоловік стримався. Раптова глухота злякала Гарта; він не міг почути, як хтось підкрадається позаду нього.
  Знову озираючись. де Ванна кімната, припустив Гарт. Повинен бути.
  Двері були зачинені.
  Льюїс стояв перед ним. Гарт показав на кишеню куртки Льюїса. Чоловік кивнув, відклав рушницю й дістав свій срібний пістолет SIG-Sauer, усе ще гучний, але менш оглушливий, ніж рушниця Вінчестер. Він зробив патрон і скинув запобіжник.
  Харт рушив вперед. Щоправда, коли він збирався вибити ногою двері ванної кімнати, він замовк, схиливши голову. Він показав Льюїсу назад. — Почекай, — промовив він. Він витягнув шухляду з комода й кинув її в дверцята, які відчинилися.
  З нього валив дим. Їхні очі люто пекли, і обидва чоловіки почали кашляти.
  «Ісусе, що це?»
   — Аміак, — відповів Гарт.
  «Як довбаний сльозогінний газ».
  Затамувавши подих, Гарт увімкнув світло у ванній.
  Ну подивіться на це.
  Жінки поставили відро з нашатирним спиртом на верхню частину дверей, щоб кожен, хто пройде, промок — і, можливо, осліп. На щастя, двері зачинилися самі по собі й перекинули відро на підлогу до того, як прибули чоловіки.
  «Чортова пастка».
  Він уявив, як це було б просочитися хімікатом. Біль, нестерпний.
  Протерши очі, Гарт зачинив двері й оглянув спальню. «Подивіться». Він зітхнув. «Це були зовсім не вони. Ось що ми чули». Він показав на телевізор. Електричний шнур Sony був обв’язаний навколо ніжки комода, а потім підключений до розетки. Коли Харт спробував зламати двері, він штовхнув комод усередину приблизно на три дюйми, що вимкнуло телевізор, і здавалося, що жінки перестали розмовляти й, імовірно, сховалися в кімнаті.
  Він знову підключив шнур. Вийшов канал Shopping Channel. — Жінки розмовляють, — прошепотів Гарт, хитаючи головою. «Ніякої музики. Просто голоси. Вони встановили його та вийшли через двері патіо та через іншу спальню. Щоб зайняти нас і дати їм час піти».
  «Тож вони чекали в лісі, побачили, як ми пройшли повз і були на півдорозі до окружної дороги».
  "Може бути." Але Гарт також замислювався, чи вони створили враження , що вони втікають на шосе, коли в Насправді вони ховалися десь в іншому місці будинку. Раніше він зазирнув вниз; це місце, здавалося, мало великий підвал.
  Так або ні? Нарешті вирішив: «Думаю, доведеться пошукати».
  Льюїс поклав пістолет на куртку й узяв дробовик. "Гаразд. Але давай забираймося звідси . ” Він кашляв. Вони відсунули комод від дверей. Але Гарт замовк, помітив щось запхане під столом. Це була купа мокрого одягу. Звичайно, поліцейський змінився б після її купання в крижаному озері. Харт переглянув одяг. Кишені були порожні. Він оглянув передню частину сорочки, табличку з іменем, чорну та вигравірувану білими літерами. Деп. Брінн Маккензі.
  Звичайно, вона його обдурила, але Гарт був задоволений. Чомусь його завжди втішало ім'я ворога.
  
  ПРИГЛУШЕНІ ПОСТРЕЛИ З середини 2 Lake View Drive клацнули, як нетерплячі пальці. Була пауза, а потім знову постріли.
  Брінн і Мішель наближалися до дому Фельдманів, який тепер був зовсім темним. Повітря було насичене запахом камінного полум’я, суглинку та гнилого листя. Молода жінка вимкнулася знову похмурий і ображений. Вона пошкутильгала повільніше, використовуючи більярдний кий як тростину.
  Брінн стиснув її руку.
  Немає відповіді.
  «Давай, Мішель, ми повинні рухатися швидше».
  Молода жінка підкорилася, але, очевидно, була збентежена. Вона ніби згасла. Наче вона єдина жертва тут. Це нагадало їй ставлення Джоуї, коли Брінн наполіг, щоб він зробив домашнє завдання перед тим, як грати в комп’ютерні ігри чи писати друзям текстові повідомлення.
  Коли вони наближалися до будинку, Брінн розмірковувала про суперечку, яка виникла в неї з Мішель у будинку 2 Lake View після того, як вона погодилася включити піч.
  Але вона зробила це просто для того, щоб обманом змусити чоловіків повірити, що вони ховаються в будинку. Вона сказала молодій жінці: «Давай. Ми повертаємося до Фельдманів».
  "Що?"
  «Поспішайте».
  Мішель, з пораненою щиколоткою та в шоці від втрати друзів, благала залишитися в будинку під номером 2, ховаючись навіть у підвалі, заповненому павуками, і чекала на поліцію. Поводячи себе як принцеса, вона опиралася вийти на вулицю. Вона не могла зрозуміти, чому Брінн була впевнена, що чоловіки повернуться назад, а не підуть на трасу 682.
  Але Брінн був переконаний, що вони так і зроблять. Доїзд до шосе був просто трюком.
  "Але чому?" — рішуче сперечалася молода жінка. «Це не має сенсу».
  Брінн пояснила свою логіку. «З того, що ти мені сказав, Я не думаю, що це було просто випадкове проникнення. Вони професійні вбивці. Це означає, що вони прийдуть за нами. Вони мають. Ми можемо їх ідентифікувати. А це означає, що ми є зв’язком із тим, хто їх найняв. Тому вони вдвічі відчайдушно хочуть нас знайти. Якщо вони цього не зроблять, їхній бос прийде за ними».
  Однак Брінн не сказала їй, що для її висновку є ще одна підстава: чоловік на ім’я Харт. Він не збирався йти. Вона пригадала, як впевнено він звучав, розмовляючи з нею вдома. Беземоційний і повністю готовий убити її без секунди вагань, коли вона проявить себе.
  Гарт нагадав їй хірурга, який абсолютно рівним голосом пояснив, як її батько помер під час дослідницької операції.
  Але що ще страшніше, він нагадав Брінн її колишнього чоловіка. Вигляд Гарта був таким же, як і в обличчя Кіта одного разу, коли вона виявила, що він підсуває пістолет, якого вона не впізнала, до скриньки в спальні. Вона запитала про це, і державний поліцейський вагався, але зізнався їй, що колеги-офіцери іноді клали в кишеню зброю, знайдену на місці злочину, якщо це не був необхідним доказом. Вони б їх зібрали. «Просто щоб мати», — пояснив Кіт.
  "Ти маєш на увазі . . . Ви маєте на увазі підсадити їх на злочинця, щоб ви могли сказати, що ви застрелили його в порядку самозахисту?»
  Її чоловік не відповів. Але він глянув на неї таким самим поглядом, як і Гарт, у ту мить, коли піднявся з листя, тримаючи пістолет і шукаючи ціль.
  У цьому погляді було ще щось, вирішив Брінн. Захоплення?
   Може бути.
  І виклик теж.
  Нехай переможе найкраща людина. . . .
  Припускаючи, що чоловіки повернуться до будинку, де вони з Мішель ховалися, Брінн налаштувала телевізор на мережу магазинів, заблокувала двері комодом і обмотала шнур живлення навколо ноги. Потім вона знайшла пляшку нашатирного спирту й вилила її на підлогу поруч із відром, щоб виглядало, ніби вона влаштувала пастку. Це змусило б Харта та його напарницю насторожитися, вважаючи, що вона бажає засліпити своїх переслідувачів, хоча насправді вона не ризикувала б пізніше поранити власників будинків або рятувальників.
  Вони схопили ще кілька речей, які тепер носили: зброю. У кожної жінки була шкарпетка з більярдною кулею — як південноамериканська метальна зброя боло, про яку Брінн дізналася, коли допомагала Джої з проектом про Аргентину для школи. У кишенях у них також були столові ножі «Чікаго», загорнуті в піхви для шкарпеток, а Брінн носив більярдний кий, на кінці якого був прикріплений десятидюймовий ніж для різьблення «Чікаго».
  Мішель неохоче взяла зброю. Але Брінн наполіг. І молода жінка неохоче погодилася.
  Потім вони проскочили в лісі за будинком і повернули на північ, назад до дому Фельдманів, обережно пробираючись крізь болотисту землю та використовуючи колоди та каміння як сходинки, щоб перелізти через струмки, що збігали до озера.
  Тепер, тримаючись під прикриттям у дворі своїх друзів, Мішель дивилася на південь, у бік пострілів. Вона пробурмотіла Брінн: «Чому ти хотів повернутися сюди? Ми повинні були піти іншим шляхом. До окружної дороги. Тепер ми повинні пройти повз них, щоб потрапити туди».
  «Ми не підемо тим шляхом».
  "Що ви маєте на увазі? Це єдиний шлях до окружної дороги».
  Брінн похитала головою. «Я був на шостому вісімдесят другому майже півгодини і побачив три машини. І це було в годину пік. Нам довелося б ризикнути ходити на плечі просто неба хтозна скільки часу. Там нас точно знайдуть».
  «А хіба не було на шосе якихось будинків? Ми підемо туди. Телефонуйте дев'ять-один-один».
  "Ми не можемо піти до жодного з них", - сказав Брінн. «Я не приведу тих людей до когось іншого. Я не хочу, щоб хтось інший постраждав».
  Мішель мовчала, дивлячись на будинок Фельдманів. "Це божевільно. Ми повинні вибратися звідси».
  «Ми збираємося вийти. Просто не так, як ми прийшли».
  «Ну чому тут більше немає поліції?» — кинула вона. «Чому ти прийшов сюди сам? У Чикаго поліція так би не вчинила». Голос молодої жінки був явно похмурим. Брінн вгамувала своє роздратування. Вона примружилася, дивлячись повз неї, і вказала.
  У будинку за адресою Lake View, 2, вона могла розрізнити два промені ліхтарика, один нагорі, інший на першому поверсі. Сканування моторошно. Чоловіки обидва були в будинку і шукали їх.
  «Стежте за ліхтариками. Я збираюся заглянути всередину. У Стівена був пістолет?»
  — Поняття не маю, — глузувала Мішель. «Вони справді не були типу пістолета».
  «Де твій мобільний телефон?» — запитала Брінн.
  «У моїй сумочці, на кухні».
  Коли Брінн вибігла на ґанок, вона озирнулася й побачила очі молодої жінки, ледь помітні в місячному світлі. Так, була певна міра смутку — те, що її друзі померли. Але це був удаваний вираз, який Брінн інколи впізнавала у свого сина в один із моментів його роздратування. Вираз, який запитував: Чому я? Життя просто несправедливе.
  
  «НІЧОГО».
  Сказане пошепки.
  У підвалі будинку за адресою Лейк-В’ю-Драйв, 2, Гарт кивнув, погоджуючись на коментар Льюїса, який підмітав своїм ліхтариком темне місце для зберігання, де було б ідеально сховатися.
  І це була їхня остання надія знайти жінок у домі.
  Харт почувався впевненіше. Цілком ймовірно, що жінки більше не були озброєні, до якого він дійшов висновку за замовчуванням: інакше вони підстерігали б і розстрілювали чоловіків. І все-таки він наполягав на тому, щоб вони використовували ліхтарики та не вмикали верхнє освітлення.
  Одного разу Гарт побачив рух, обернувся і звільнений. Але ціль виявилася просто щуром, що втік, його тінь збільшена в десятки разів. Істота кинулася геть. Гарт був злий на себе за панічний постріл. Під час маневру він пошкодив поранену руку, і вони знову тимчасово оглухли. Також злий через втрату контролю. Звичайно, це було логічно. Раптовий рух, стрибок до нього, здавалося. . . . Природно, він стріляв.
  Але виправдання завжди були поганими в роті Гарта. Вам було нікого звинувачувати, крім себе, якщо ви неправильно розрізали дошку або вистругали дугу в ніжку стільця, яка має бути прямою, або розкололи з’єднання «ластівчин хвіст».
  «Двічі відміряй, один раз відріж», — казав батько.
  Вони піднялися нагору в темну кухню. Гарт дивився у задні вікна та на ліс, гадаючи, чи дивиться він просто на жінок. «Витратили кілька хвилин на пошуки. Ось чому вони влаштували цю маленьку сцену в спальні. Виграй час».
  І нас зліпити. Він відчував запах аміаку всюди сюди, навіть коли двері спальні нагорі були зачинені.
  Потім Гарт подумав: «А де вони? Куди б я пішов на їхньому місці?»
  "Ліси? Прокрався повз нас і прямуєш до шосе?»
  Харт погодився. «Так. Ось що я б здогадався. Іншого виходу немає. Вони подумають, що можуть викликати машину, але цієї пори ночі не буде великого руху. До біса, дорогою сюди було небагато. І їм доведеться триматися близько до плеча, просто неба. А ця кров на формі Брінна? Вона поранена. Рухайтеся повільно. Ми легко їх помітимо».
  
  БРІНН МАККЕНЗІ швидко обходив будинок Фельдманів. Звісно, вона не вимкнула світло й навпомацки шукала зброю та мобільні телефони. Вона не знайшла жодного.
  Гаманець Мішель зник, а це означало, що він був у вбивць — і що тепер вони знатимуть її ім’я та місце проживання.
  Брінн зайшла на кухню, де тіла лежали в позах смерті, кров створювала пейслі-візерунок поруч із чоловіком і майже ідеальне коло навколо дружини. Брінн трохи завагався, а потім став навколішки й шукав у їхніх кишенях мобільні телефони. Жодного. Вона приміряла куртки. Так само порожній. Потім вона встала й подивилася на них. Хотілося, щоб був час сказати кілька слів, хоча вона й гадки не мала.
  Чи були у пари ноутбуки? Вона подивилася на портфель на підлозі — він належав жінці — і на купу папок з файлами, на яких було написано « КОНФІДЕНЦІЙНО». Але без електроніки. Очевидно, чоловік використовував рюкзак як портфель, але в ньому було лише кілька журналів, роман у м’якій палітурці та пляшка вина.
  Ноги Брін знову почали боліти від натирання; озерна вода просочилася крізь сухі шкарпетки. Вона заглянула в пральню і знайшла два пари туристичного взуття. Вона натягла сухі шкарпетки й більші чоботи. Другу пару вона взяла для Мішель. Вона також знайшла запальничку для свічок і поклала її до кишені.
  Було що-небудь?
  Вона охнула від шоку. Надворі квакання жаб і шепіт вітру зникли в наполегливому гуркоті автомобільної сигналізації.
  Тоді відчайдушний голос Мішель кличе: «Бринн! Ходи сюди! Допоможи мені!"
  Брінн вибігла надвір, стискаючи свій імпровізований спис, лезо вперед.
  Біля «Мерседеса» стояла Мішель, вікно було розбите. Молода жінка була несамовита, широко розплющені очі. І паралізований.
  Брінн побіг до машини, глянувши на будинок під номером 2. Ліхтарики погасли.
  Вони вже в дорозі. чудово
  «Вибачте!» Мішель заплакала. «Я не думав, я не думав. . .”
  Брінн відчинила пасажирські двері, відкрила капот і побігла до передньої частини автомобіля. Вона постаралася дізнатися все, що могла про автомобілі та вантажівки — транспортні засоби становлять більшість поліцейських у такому графстві, як Кеннеша, — і її навчання охоплювало механіку, а також водіння. Брінн насилу відтягнув кабель від плюсової клеми батареї чиказьким столовим ножем. Пронизливий звук припинився.
  "Що сталося?"
   "Я просто . . .” Мішель сердито простогнала. "Це не моя вина!"
  Немає? Чия це була?
  Вона продовжила: «У мене низький рівень цукру в крові. Мені було смішно. Я приніс із собою трохи крекерів». Вона вказала на пакет із закусками фірми Whole Foods на задньому сидінні. Вона сказала, захищаючись: «Якщо я не отримую їжу, іноді я непритомнію».
  «Добре», — сказала Брінн, яка уникала злому та обшуку «Мерседеса», тому що знала, що це буде тривога. Тепер вона швидко залізла, схопила крекери й простягла їх Мішель, а потім порилася в бардачку. «Нічого корисного», — пробурмотіла вона.
  «Ти злий», — сказала вона, її голос був дратівливим скиглінням. «Мені шкода. Я сказав, що мені шкода».
  "Все добре. Але ми повинні рухатися. швидко Вони вже в дорозі». Вона віддала Мішель чоботи, які знайшла всередині, меншу пару, яка мала б добре пасувати. Власні чоботи Мішель були шикарними та стильними, з гострими тридюймовими підборами — якраз для молодого професіонала. Але марне взуття для втечі від убивць.
  Мішель витріщилася на флісові чоботи. Вона не рухалася.
  «Поспішайте».
  «Мої в порядку».
  "Ні, вони не. Ти не можеш їх носити». Кивок на дизайнерське взуття.
  Мішель сказала: «Я не люблю носити чужий одяг. Його . . . брутто». Її голос був глухим шепотом.
   Можливо, вона мала на увазі одяг мертвих людей.
  Погляд на номер 2. Чоловіків немає. Ще ні.
  «Вибач, Мішель. Я знаю, що це засмучує. Але ви повинні. І зараз."
  «Це мені добре».
  "Немає. Ви не можете. Особливо з пораненою щиколоткою».
  Ще одне вагання. Жінка була наче надута восьмирічна. Брінн міцно взяв її за плечі. «Мішель. Вони можуть бути тут будь-якої хвилини. У нас немає вибору». Її голос був різким. «Взуй кляті чоботи. Зараз!»
  Довга мить. Щелепа Мішель тремтіла, очі почервоніли, вона схопила туристичні черевики й притулилася до «Мерседеса», щоб взути їх. Брін підтюпцем побігла до гаража й знайшла біля нього те, що бачила, коли прибула: каное під брезентом. Вона підняла його. Склопластиковий човен важив не більше сорока чи п’ятдесяти фунтів.
  Хоча оцінка Yahoo була точною, і двісті ярдів відділяли їх від берегової лінії, струмок був лише приблизно за тридцять футів від будинку і йшов майже прямо до озера.
  У гаражі знайшла рятувальні круги та весла.
  Мішель дивилася на чоботи свого друга, кривлячись. Вона була схожа на багатого клієнта, якому продали неякісне взуття і він збирався поскаржитися менеджеру магазину.
  Брінн різко сказав: «Давай. Допоможи мені."
  Мішель озирнулася в бік будинку за адресою Lake View, 2, і зі стурбованим обличчям засунула в себе крекери. кишені, потім поспішив до каное. Дві жінки потягли його до струмка. Мішель залізла всередину з палицею для більярду, а Брінн передав їй спис, весла та рятувальні жилети.
  Озирнувшись на трясовину лісу, крізь яку напевно мчали вбивці, заступник заліз і відштовхнувся в потік, темна артерія просочувалася до темного серця.
  
  ЧОЛОВІКИ БІГЛИ крізь ніч, вдихаючи холодне вологе повітря, насичене запахом гнилого листя.
  За звуком клаксона Гарт зрозумів, що замість того, щоб прямувати на окружну дорогу, як він думав, жінки прокралися назад до будинку Фельдманів. Ймовірно, вони зламали «Мерседес», сподіваючись полагодити шину, не думаючи, що в машині працює сигналізація. Вони з Льюїсом почали бігти прямо до цього місця, але одразу натрапили на болота та кілька широких струмків. Харт почав переганяти один, але Льюїс сказав: «Ні, ваші ноги будуть сильно натиратися. Треба тримати їх сухими».
  Гарт, який ніколи не був на природі, не думав про це. Чоловіки повернулися на під’їзну доріжку й побігли підтюпцем до Лейк-В’ю-Драйв, а потім на північ до номера 2.
  "Ми йдемо . . . обережно, — сказав Гарт, задихаючись, коли вони були на півдорозі до під’їзду Фельдманів. «Все ще. . . може бути пасткою». Біг підтюпцем був для нього пеклом поранена рука. Він здригнувся і спробував перевести його в різні положення. Нічого не допомогло.
  «Пастка?»
  «Все ще. . . турбувався про пістолет».
  Тепер Льюїс здавався набагато менш огидним. «Звичайно».
  Біля поштової скриньки вони пригальмували, а потім почали під’їзд, першим Харт, обидва тримаючись тіні. Льюїс мовчав, слава Богу. Хлопець захопився, якщо тридцятип’ятирічного хлопця можна було назвати дитиною. Гарт знову подумав про свого брата.
  Приблизно в п’ятдесяти футах від під’їзду вони зупинилися.
  Гарт сканував те, що вони могли бачити, але через сутінки було небагато. Поруч пронеслися кажани. І якась інша істота проскочила повз його голову, пливучи вниз, до швидкоплинної посадки.
  До біса, білка-летяга. Гарт ніколи такого не бачив.
  Він примружився на «Мерседес», звертаючи увагу на розбите вікно. Жінок він не бачив.
  Це Льюїс помітив їх. Він випадково озирнувся на під’їзд до приватної дороги. «Гарт. Подивіться. Що це?"
  Він обернувся, наполовину очікуючи побачити Брінн, що піднімається з кущів, збираючись вистрілити з того свого чорного сервізу. Але він нічого не побачив.
  "Що?"
  «Ось вони! На озері».
  Харт обернувся, щоб поглянути. Близько двохсот футів в озеро був низький човен, катер або каное. Він рухався до протилежного берега, але дуже повільно. Це було важко побачити напевно, але він думав, що в ньому двоє людей. Брінн і Мішель, побачивши чоловіків, зупинилися веслувати і згорбившись, тримаючись низько. Імпульс ніс їх до протилежного берега.
  Льюїс сказав: «Та тривога, це не була помилка. Це мало відвернути нас. Щоб вони могли втекти на довбаному човні».
  Чоловік добре уловив. Гарт навіть не дивився на озеро. Він знову стримувався, коли його вгадали, і вирішив, що це, ймовірно, Брінн намагалася їх обдурити.
  Чоловіки збігли до берега.
  «Занадто далеко для розсіювача», — розчаровано сказав Льюїс, кривлячись. «А я не дуже вмію стріляти з пістолета».
  Але Гарт був. Він ходив на полігон принаймні раз на тиждень. Тепер, тримаючи рушницю в одній руці, він почав повільно стріляти, регулюючи при цьому висоту ствола. Різка детонація котилася по озеру з кожним пострілом і поверталася блідою луною. Перший і другий підняли воду перед човном; решта ні. Вони були точно в ціль. Один постріл кожні кілька секунд, кулі закидали каное, відправляючи в повітря уламки дерева або скловолокна. Мабуть, він влучив принаймні в одну з них — він побачив, як вона схилилася вперед, і почув панічний жіночий крик, який наповнював вологе повітря.
  Більше пострілів. Голосіння раптово припинилося. Каное перекинулося і затонуло.
  Харт перезавантажився.
  «Нічого не рухається», — сказав Льюїс, кричачи через їхні заціпенілі вуха. «Ти їх отримав, Гарт».
  «Ну, ми повинні переконатися». Гарт кивнув на маленький катер неподалік. «Ти вмієш веслувати?»
  — Звичайно, — відповів Льюїс.
  «Принесіть каміння. Щоб обтяжити тіла».
  «Це була гарна стрільба, Харт. Я маю на увазі, справді». Льюїс поставив маленький човен у вертикальне положення.
  Але Гарт не думав про влучну стрільбу. Стрільба була лише навичкою, і в цій справі ти мав бути вправним у цьому, так само як ти не міг бути теслею, не вміючи стругати чи токарно верстати. Ні, він пригадував свої попередні думки. Тепер, коли вечірню місію було завершено, він мав звернути увагу на те, що було далі: як передбачити та підготуватися до тяжких наслідків, які випливуть із смерті цих жінок.
  Тому що, як знав Гарт, вони точно так і зроблять.
  
  ГРЕМ БОЙД СІДІВ на зеленому дивані, нахмурившись, дивлячись не на екран телевізора, а на старовинний столик неподалік, украшений білим і золотим кольором, під яким стояла коробка з єдиним проектом в’язання, за який, як він коли-небудь, знав Брінн, брав участь – светр для племінниці. Вона кинула це багато років тому, після шести дюймів нерівного рукава.
  Анна підвела погляд від власного в’язання. «Я відпустив це на деякий час».
  Її зять підняв брову.
  Вона замінила великі блакитні голки на пульт дистанційного керування, зменшила гучність. Ще раз, Грем помітила всередині неї міцнішу серцевину, ніж це припускало прядене волосся та слабка посмішка на її напудреному обличчі.
  «Ви могли б також сказати мені. Рано чи пізно я витягну це з вас».
  Про що, в біса, вона говорила? Він відвів погляд на якусь нісенітницю на плоскому екрані.
  Її погляд не відривався від нього. «Той дзвінок, так? Той, що зі школи?»
  Він почав щось говорити, потім замовк. Але нарешті він пішов вперед. «Було трохи гірше, ніж я казав».
  "Так і думав."
  Він пояснив, що сказав радник відділу Джоуї — про те, що хлопчика різали в школі, підробку, «розрив» і навіть призупинення минулої осені. «Були й інші бійки, в які він теж брав участь. У мене не вистачило серця запитати про це його радника».
  Ну який? . . .
  «Ах». Анна кивнула. «У мене було відчуття».
  "Ти зробив?"
  Вона знайшла проект в’язання. «Що ти збираєшся з цим робити?»
  Грем знизав плечима. Він сів назад. «Виникла ідея поговорити з ним. Але я залишу це для Брінн. Нехай вона впорається з цим».
  «Їв на вас, я бачив. Ти жодного разу не посміявся над Дрю Кері».
  «Якщо це сталося один раз, це було раніше. Вирізання класу? Вам не здається?»
  "Ймовірно. Мій досвід спілкування з дітьми». Анна говорила зі знання. У Брінн був старший брат і молодша сестра, відповідно вчитель і продавець комп’ютерів. Приємні, добрі люди, веселі люди. Звичайний. Брінн частіше пливла вгору за течією, ніж її брати і сестри.
  Тепер Анна Маккензі відмовилася від манери Hallmark-Channel, яку вона одягала як камуфляж, коли це було необхідно. Тон її голосу змінився день на ніч. «Що я хочу сказати: ти ніколи не карай його, Грем».
  «Після Кіта я ніколи не знав, робити те чи інше».
  «Ти не Кіт. Дякувати Богу. Не хвилюйся».
  «Бринн не дозволяє мені. Або я отримую таке повідомлення. І я ніколи не тиснув. Я не хочу підривати її. Він її син».
  «Не просто», — швидко нагадала вона. «Тепер він теж твій хлопець. Ви отримуєте весь пакунок — навіть прийшов із дурною старою леді, на яку ви не розраховували».
  Він розсміявся. «Але я хочу бути обережним. Джої . . . Я знаю, що він пережив важкі часи з розлученням».
  «Хто ні? Це життя. Немає причин для вас бути фіалкою, що скорочується, коли справа доходить до нього».
  «Можливо, ви маєте рацію».
  "Мені. Підніміться і подивіться на нього. Зараз». Вона додала: «Можливо, це найкраще в світі, що сьогодні ввечері Брінн прийшла на цей дзвінок. Дайте вам обом можливість поговорити».
  «Що я скажу? Я намагався щось придумати. Це було безглуздо».
  «Дотримуйтеся своїх інстинктів. Якщо це здається правильним, то, ймовірно, так і є. Так я робила зі своїми дітьми. Зрозумів деякі речі правильно. І деякі речі не так. Очевидно».
   Останнє слово було сильно приправлене.
  «Ти думаєш?»
  "Я думаю. Хтось має бути головним. Він не може бути. І Брінн. . .” Більше жінка нічого не сказала.
  «Будь-які поради?»
  Анна засміялася. «Він дитина. Ти дорослий».
  Ґрем припускав, що це було блискуче розуміння, але воно, здавалося, не допомогло.
  Очевидно, вона бачила, що він розгубився. «Грай на слух».
  Ґрем видихнув і піднявся нагору, сходи скрипіли під його великим тілом. Він постукав у двері хлопчика й увійшов, не чекаючи відповіді, чого він ніколи раніше не робив.
  Кругле, вкрите ластовинням обличчя Джої дивилося вгору від столу, над яким горів великий плаский монітор. Він знову одягнув свою в’язану шапку, як репер. Очевидно, він обмінювався миттєвими повідомленнями з другом. Була задіяна веб-камера. Ґрему не подобалося, що друг міг бачити його, бачити кімнату.
  «Як справи з домашнім завданням?»
  «Готово». Він друкував, не дивлячись на клавіатуру. Або в Грема.
  На стіні була серія фотографій із фільму Гаса ван Сента « Параноїдний парк» про скейтбордистів у Портленді. Джої, мабуть, роздрукував їх. Це був хороший фільм — для дорослих. Грем протестував проти того, щоб вони забрали хлопчика. Але Джої був одержимий фільмом і дувся, поки Брінн не погодилася. Однак, як виявилося, вони втекли з театру після однієї особливо жахливої сцени. Грем ухилився інцидент, який навмисно купив би, хоча він був дуже близький до того, щоб сказати своїй дружині, що наступного разу вона має послухати його.
  "Хто це?" — спитав Ґрем, глянувши на екран.
  "ВООЗ?"
  "Ви надсилаєте миттєві повідомлення?"
  «Просто якийсь хлопець».
  «Джої».
  «Тоні». Хлопчик продовжував дивитися на екран. Секретар Грема міг друкувати 120 слів за хвилину. Здавалося, що Джої їхав швидше.
  Переживаючи, що це може бути дорослий, Грем запитав: «Хто Тоні?»
  «У моєму, знаєте, класі. Тоні Метцер». За його тоном було видно, що Ґрем зустрічався з ним, хоча він знав, що ні. «Ми, ніби, в Turbo Planet. Він не може пройти шостий рівень. Я можу дістатися до восьми. Я йому допомагаю».
  «Ну, вже пізно. Досить чату на сьогодні».
  Джої продовжував друкувати, і Ґрем замислився, чи він зухвало, чи просто прощався. Це стане бійкою? У чоловіка спітніли долоні. Він звільняв працівників за крадіжки, він зіткнувся зі грабіжником, який увірвався в офіс, він припинив ножові бійки серед своїх працівників. Жоден із цих випадків не змусив його так нервувати, як цей.
  Після кількох швидких натискань клавіш екран комп’ютера повернувся до робочого столу. Хлопець приємно підвів очі. Питання, що тепер?
  «Як рука?»
  «Добре».
   Хлопець взяв свій ігровий контролер. Натискав кнопки так швидко, що його пальці були розмитими. У Джої були десятки електронних гаджетів — MP3-плеєри, iPod, мобільний телефон, комп’ютер. Здавалося, у нього було багато друзів, але він більше спілкувався пальцями, ніж словами, сказаними віч-на-віч.
  «Хочеш трохи аспірину?»
  «Ні, все гаразд».
  Хлопець зосередився на грі, але його вітчим бачив, що він насторожився.
  Першою думкою Ґрема було змусити хлопчика зізнатися у фальтінгу, але це, здавалося, суперечило інстинкту, на який Анна наказала йому покладатися. Він згадав свої роздуми про посуд: діалог, а не конфронтація.
  Хлопець мовчав. Єдиним шумом було клацання контролера та електронний бас звукової доріжки гри, коли герой мультфільму прогулювався по фантастичній дорозі.
  Гаразд, берись до справи.
  «Джої, я можу запитати тебе, чому ти пропускаєш школу?»
  «Прогулювати школу?»
  «Чому? Є проблеми з викладачами? Можливо, з іншими студентами?»
  «Я не пропускаю».
  «Я почув зі школи. Ти сьогодні пропустив».
  «Ні, не знав». Він продовжував грати на комп’ютері.
  «Я думаю, ти зробив».
  «Ні», — правдоподібно сказав хлопець. «Я не зробив».
  Грем побачив головний недолік у підході до діалогу. «Ви ніколи не стрибали?»
   "Не знаю. Мовляв, одного разу мені стало погано по дорозі до школи, і я повернувся додому. Мама була на роботі, і я не міг її дістати».
  «Ви завжди можете зателефонувати мені. Моя компанія знаходиться в п'яти хвилинах звідси і в п'ятнадцяти хвилинах від школи. Я можу бути там миттєво».
  «Але ви не можете виписати мене».
  "Так, я можу. Я в списку. Твоя мати внесла мене в список». Хлопець цього не знав? «Що тобі скажу, Джої, вимкни це».
  «Вимкнути?»
  «Так. Вимкніть це».
  «Я майже…»
  "Немає. Давай. Вимкніть це».
  Він продовжував грати.
  «Або я вимкну його». Ґрем підвівся й потягнувся до шнура.
  Джої витріщився на нього. "Немає! Це скине пам'ять. не треба Я збережу це».
  Він продовжував грати ще якусь мить — щільних двадцять секунд — а потім натиснув кілька кнопок, і з комп’ютерним звуком, створеним комп’ютером, екран завмер.
  Грем сів на ліжко біля хлопчика.
  «Я знаю, що ви з мамою говорили про вашу сьогоднішню аварію. Ти сказав їй, що прогулював школу?» Ґрему було цікаво, чи знав Брінн і не сказав йому.
  «Я не пропускав школу».
  «Я розмовляв з паном Радицьким. Він каже, що ти підробив записку від матері.
  «Він бреше». Очі ухиляються.
   «Навіщо йому брехати?»
  «Я йому не подобаюся».
  «Здавалося, що він дуже стурбований тобою».
  «Ти просто не розумієш». Мабуть вважаючи, що це незаперечний доказ його невинуватості, він повернувся до застиглого екрану. Якась істота підстрибувала вгору та вниз. Біг на місці. Хлопець дивився на ігровий контролер. Він не пішов на це.
  «Джої, хтось зі школи бачив, як ти кидаєшся на Елден-стріт».
  Очі хлопця зблиснули. «Вони теж брешуть. Це був Рад, так? Він це вигадує».
  «Я не думаю, що вони були, Джої. Мені здається, вони бачили, як ти їхав сорок миль на годину по Елден-стріт, коли ти знищив».
  Він підскочив на своє ліжко, повз Ґрема й стягнув з полиці книжку.
  «Тож ти не сказав своїй матері, що різав, і ти не сказав їй, що «фальтируєш», чи не так?»
  «Я не фальтував. Я якраз йшов на борт. Я зійшов зі сходів стоянки».
  «Там ви сьогодні потрапили в аварію?»
  Пауза. "Не зовсім. Але я не «фалт».
  "Ви коли-небудь?"
  "Немає."
  Грем був у повній розгубленості. Це нікуди не ділося.
  Інстинкт . . .
  «Де твоя дошка?»
  Джої глянув на Ґрема й нічого не сказав. Повернувся до книги.
   "Де?" — непохитно запитав вітчим.
  "Не знаю."
  Грем відкрив шафу, де на купі спортивного взуття лежав скейтборд хлопчика.
  «Більше немає посадки в цьому місяці».
  «Мама сказала два дні!»
  Ґрем думав, що Брінн сказав три. "Один місяць. І ви повинні пообіцяти, що більше ніколи не збираєтеся «фальтувати».
  «Я не фальт!»
  «Джої».
  «Це така фігня!»
  «Не кажи мені цього».
  «Мама не проти».
  Це правда? «Ну я знаю».
  «Ви не можете мене зупинити. Ти не мій батько!»
  Ґрем відчув бажання сперечатися. Пояснити повноваження, ієрархію та сімейні одиниці, його роль і роль хлопчика в сім’ї. Проте суперечка по суті здавалася автоматичною втратою.
  Інстинкт, нагадав він собі.
  Гаразд. Подивимося, що вийде.
  «Ти скажеш мені правду?»
  «Я кажу правду», — лютував хлопець і почав плакати.
  Серце Ґрема шалено калатало. Чи був він чесним? Це було так важко. Він намагався тримати голос спокійним. «Джої, ми з твоєю мамою дуже любимо тебе. Ми обоє дуже переживали за вас, коли почули, що ви постраждали».
  «Ти мене не любиш. Ніхто не робить». Сльози припинилися так швидко, як вони почали, і він схилився назад, читаючи свою книгу.
  «Джої. . .” Грем нахилився вперед. «Я роблю це, тому що я піклуюся про вас». Він усміхнувся. "Давай. Почистіть зуби, одягніть піжаму. Час лягати спати."
  Хлопець не рухався. Його очі несамовито переглядали слова, яких він навіть не бачив.
  Грем підвівся й вийшов із кімнати, несучи скейтборд. Він спустився вниз, щороку борючись із бажанням повернутися, вибачитися та благати хлопця порадіти та вибачити його.
  Але інстинкт переміг. Грем пішов на перший поверх, поставив скейтборд на верхню полицю шафи.
  Анна спостерігала за ним. Здавалося, вона розвеселилася. Грем не вважав нічого смішним.
  «Коли Брінн буде вдома?» — спитала його теща.
  Він подивився на годинник. «Незабаром, я б припустив. Вона, мабуть, обідатиме, але їстиме в машині».
  «Вона не повинна цього робити. Не на тих дорогах вночі. Ви дивитеся вниз на одну хвилину, берете свій бутерброд і ось перед вами олень. Або ведмідь. Джеймі Хендерсон ледь не вдарив один. Це просто було».
  «Здається, я це чув. Великий?"
  "Досить великий." Кивок у бік стелі. «Як це пройшло?»
  "Не добре."
  Вона продовжувала дарувати йому напівусмішку.
  "Що?" — запитав він роздратовано.
  «Це початок».
  Грем закотив очі. «Я так не думаю».
   "Довірся мені. Іноді важливо просто передати повідомлення. Що б це не було. Пам'ятайте, що."
  Він підняв трубку й знову набрав Брінн. Він перейшов прямо на голосову пошту. Він кинув телефон на стіл і розсіяно втупився в екран телевізора. Знову думаю про жовті куртки. Як він займався своїми справами, возив на колесах велику кудлату рослину, насолоджувався днем, не усвідомлюючи, що наступив на гніздо на десять футів назад.
  Ніколи не усвідомлюючи цього, доки його не охопили тверді маленькі точки з їхніми вогняними жалами.
  Тепер він подумав: і чому це взагалі має значення?
  Просто відпусти це.
  Ґрем потягнувся до пульта. Нагорі грюкнули двері.
  
  БРІНН ТА МІШЕЛЬ пробиралися крізь нечістий заплутаний ліс приблизно за триста ярдів на північ від будинку Фельдманів. Тут дерева були густіші, переважно пишні сосна, ялина та ялиця. Вид на озеро був перекритий.
  Автомобільна сигналізація була прикрою помилкою. Але оскільки це сталося, Брінн сподівалася, що вона змінила це на свою користь, змусивши чоловіків подумати, що це було навмисне відволікання й що жінки рятувалися на каное на дальній берег озера. Насправді вони використовували човен лише для того, щоб проплисти вниз за течією невелику відстань і перепливти на протилежний берег струмка. Вони підперли рятувальні круги, щоб вони виглядали як двоє пасажирів, що туляться, а потім штовхнули каное у швидку течію, яка кинула судно в озеро.
  Потім вони поспішили, як могли, враховуючи щиколотку Мішель, подалі від анклаву будинків біля озера на північ до парку штату Маркетт.
  Коли пролунала стрілянина, як Брінн і очікувала, вона була готова й люто закричала. Потім різко зупинився, як підстрелений. Вона знала, що чоловіки наполовину оглухнуть, і, враховуючи незрозумілу луну з пагорбів, не могла сказати, що крик прийшов зовсім з іншого місця. Цей трюк міг недовго їх обдурити, але вона була впевнена, що виграла час.
  «Ми можемо зупинитися зараз?» — запитала Мішель.
  «Чому, щиколотка болить?»
  «Ну, звичайно, так. Але я маю на увазі, давайте просто почекаємо тут. Вони скоро зникнуть». Вона їла свої крекери. Брін подивився на них. Мішель, здавалося, неохоче запропонувала їй трохи. Вона жадібно з’їла жменю.
  «Ми не можемо зупинитися. Ми повинні продовжувати».
  "Де?"
  «Північ».
  «Що означає «північ»? Тут є каюта чи щось таке, чи телефон?»
  «Ми віддаляємося від них якомога далі. В парк».
  Мішель сповільнилася. «Погляньте на це місце. Це все безлад, це заплутано і . . . ну безлад. Немає жодних шляхів. Це мороз».
  А ти в тому пальті за дві тисячі доларів. . . скаржачись, подумав Брінн.
  «Можливо, за чотири-п’ять миль звідси є рейнджерська станція».
  «П'ять миль!»
  «Тссс».
  "Це маячня. Ми не можемо пройти п’ять миль через це».
  «Ти в хорошій формі. Ти біжиш, так?»
  «На біговій доріжці в моєму оздоровчому клубі. Не в таких місцях. І яким шляхом ми підемо? Я вже заблукав».
  «Я знаю загальний напрямок».
  "Ліси? Я не можу!»
  «У нас немає вибору».
  «Ти не розумієш. . . . Я боюся змій».
  «Вони більше бояться тебе, повір мені».
  Мішель показала крекери. «Цього їжі буде недостатньо. Чи знаєте ви про гіпоглікемію? Всі думають, що це нічого. Але я можу знепритомніти».
  Брінн твердо сказав: «Мішель, там є люди, які хочуть нас убити. Змії та ваш рівень цукру в крові справді є досить низькими за шкалою проблем тут».
  «Я не можу це зробити». Жінка нагадала Брінну перший день Джоуї в початковій школі: він підсадив ноги й відмовився йти. Їй знадобилося два дні, щоб переконати його піти. Насправді Брінн тепер розпізнала схожі ознаки істерики на обличчі Мішель. Молода жінка зовсім перестала ходити. Її очі були широко розплющені, і вона широко жестикулювала сіпаючими руками. «Я роблю покупки в Whole Продукти харчування. Я купую каву в Starbucks. Це не я, це не мій світ. Я не можу це зробити!»
  «Мішель, — лагідно сказала Брінн, — усе буде добре. Це лише державний парк. Щоліта сюди проходять тисячі людей».
  «На стежках, стежках».
  «І ми збираємося знайти один».
  «Але люди губляться. Я бачив це по телевізору. Ця пара заблукала, замерзла на смерть, а тварини з’їли їхні тіла».
  «Мішель—»
  «Ні, я не хочу йти! Давай сховаємось тут. Ми знайдемо місце. Будь ласка Вона виглядала так, ніби збиралася заплакати.
  Брінн пригадала, що бідолашна жінка бачила, як її друзів збили — і сама ледь не була вбита. Вона намагалася бути терплячою. "Немає. Принаймні один чоловік, Гарт, він піде за нами, щойно виявить, що ми обманули їх човном. Він не знатиме напевно, що ми пройшли сюди, але може здогадатися».
  Мішель озирнулася, її очі панічно вискочили, дихання прискорене.
  "Гаразд?"
  Мішель з’їла ще одну жменю крекерів, не пропонуючи Брінн, а потім засунула їх назад у кишеню. Вона скривилася з огидою. «Гаразд. Ти виграв."
  Ще раз озирнувшись, жінки почали свій шлях, рухаючись якнайшвидше, обходячи клубки, через багато з яких неможливо було пройти навіть мачете. Але там було багато хвойних лісів, і можна було знайти рівні маршрути, вільні від сталевих чагарників.
   Вони продовжували далі, подалі від будинків, Мішель добре тримала темп, незважаючи на кульгання. Брінн міцно стиснула свій спис, почуваючись одночасно впевнено та смішно через зброю.
  Невдовзі вони подолали ще чверть милі, потім пів.
  Брінн стрепенувся й розвернувся. Вона почула голос.
  Але це була лише Мішель, яка бурмотіла собі під ніс, її обличчя було примарним у блакитному місячному світлі. Брінн теж мав звичку вести діалог із собою. Через хворобу вона втратила батька, а через п’яного водія – дорогого друга у відділенні. І вона теж втратила чоловіка. У ті часи смутку вона розмовляла сама з собою, молячись про сили або просто балакаючи. З якоїсь причини, як вона виявила, слова роблять біль менш болісним. Вона зробила те саме того дня, коли Джої був у рентгенівському відділенні в лікарні. Вона не могла згадати, що тоді сказала.
  Вони оминали гнилі ставки, забиті квасолею та журавлиною. Вона була здивована, побачивши, як смуга місячного світла освітлює скупчення кувшинних рослин — хижої тварини, про яку Брінн дізналася, коли допомагала Джої з доповіддю в школі. Настійно кричали жаби і жалібно кричали птахи. Сезон комарів, слава Господу, був дуже раннім. Брінн була магнітом і влітку носила цитронеллу, як парфуми.
  Заспокоюючи себе так само, як і Мішель, Брінн прошепотіла: «Я була тут у парку під час двох пошуково-рятувальних робіт». Вона добровільно погодилася виконати завдання, щоб застосувати деякі знання, які вона отримала на семінарах з тактичної підготовки Державної поліції, які включали необов’язковий — надзвичайно виснажливий і болісний — міні-курс виживання.
  Одна з двох пошуково-рятувальних робіт тут насправді перетворилася на дуже неприємну операцію з відновлення тіла. Але Брінн не згадав про це.
  «Я не дуже добре знаю це місце, але маю приблизне уявлення про планування. Стежка Джоліет десь тут неподалік, не більше ніж милю чи дві. Ти це знаєш?"
  Мішель похитала головою, дивлячись на грядку соснових голок перед її ногами. Вона витерла носа рукавом.
  «Стежка приведе нас до тієї станції рейнджерів. Зараз він буде закритий, але ми можемо знайти там телефон або пістолет».
  Станція була першим вибором Брінна. Але, пояснила вона далі, якщо вони промахнуться будівлею або не зможуть увірватися в неї, вони зможуть продовжити рух Джолієт, яка повертала на північний схід, поки не перетне річку Снейк. «Ми можемо йти річкою на схід до Пойнт-оф-Рокс. Це велике місто на іншому боці парку. У них будуть магазини — для телефону — і якийсь офіс громадської безпеки. Можливо, неповний робочий день, але ми можемо їх розбудити. Це шлях, шість-сім миль, але ми можемо йти річкою, і це досить пологе. Інший варіант, коли ми потрапимо на Змію, - це повернути на захід. І піднятися на скелі вздовж ущелини Зміїної річки. Це приведе нас до міжштатного мосту. Там весь час рух. До нас зупиниться далекобійник або хтось інший».
  «Лізь на скелі», — пробурмотіла Мішель. «Я боюся висоти».
  Так само була і Брінн (хоча це не завадило їй спуститися стрімким скелею до бочки Старого Мілуокі — традиційна випускна вправа в курсі державної поліції). А підйом в ущелині був би крутий і небезпечний. Міст був майже на сто футів над річкою, а скелі часто були майже вертикальними. Саме в тій частині парку було знайдено тіло, яке шукали правоохоронці. Молодий чоловік збився з ніг. Падіння було лише на двадцять футів, але він був наштовхнутий на гостру гілку дерева. Коронер сказав, що йому знадобилося двадцять хвилин, щоб померти.
  До цього дня Брінн Маккензі переслідувала це зображення.
  Коли вони рухалися від сосни до стародавнього лісу — густішого й покритого темрявою, — Брінн намагалася вибрати шлях, який був би найлегшим для щиколотки Мішель. Але дорогу часто зачіпали корінні кущі, клубки саджанців і виноградної лози, змушуючи їх обертатися. Через деякі їм просто довелося пробиватися.
  А деякі маршрути були настільки тьмяними, що їх повністю уникали, боячись пропустити крутий з’їзд або глибоке болото.
  І завжди нагадування про те, що насправді вони не самотні. Промчали кажани, гукали сови. Брінн задихалася, коли вона наступила на кінець стійки з оленячими ребрами, яка піднялася й ляснула її по коліну. Вона відскочила від вибіленої пожованої кістки. Череп тварини зі шрамами був поруч.
  Мішель дивилася на останки скелетів широко розплющеними очима, не відповідаючи.
  "Ходімо. Це просто кістки».
  Вони проштовхнулися крізь заплутану пустелю за іншим сто ярдів. Раптом Мішель спіткнулася, схопилася за гілку, щоб підпертися, і скривилася.
  "Що сталося?"
  Вона зірвала свою тонку рукавичку, дивлячись на свою руку. Дві колючки з гілки прокололи їй долоню і врізалися в шкіру. Її очі почервоніли від жаху.
  "Немає! Ні, це просто ожина. Ви в порядку тут. Дай мені поглянути».
  "Немає! Не чіпай це».
  Але Брінн взяв жінку за руку й провів запальничкою свічку по шкірі, розглядаючи крихітні рани. «Ми просто хочемо вивести їх, щоб не заразитися. Через п'ять хвилин ти нічого не відчуєш».
  Брінн витягла колючки зі своєї шкіри, і жінка здригнулася, скигливши й дивлячись на крапки крові, що зростали. Брінн витягла пляшку алкоголю, змочила нею край носка й почала протирати рани. Вона не могла не помітити темні, художні нігті.
  «Дозволь мені це зробити», — сказала Мішель і поплескала по шкірі. Вона повернула шкарпетку, знайшла в кишені серветку й притиснула її до рани. Коли вона підняла його, кровотеча майже припинилася.
  "Як воно?"
  — Усе гаразд, — сказала Мішель. "Ти маєш рацію. Більше не болить».
  Вони продовжили свій маршрут, прямуючи в напрямку, який показав Брінн.
  Авжеж, подумала вона, Гарт переслідуватиме їх, і їм доведеться бути пильними. Але він поняття не мав куди вони прямували. Жінки могли піти в будь-якому напрямку, окрім півдня до окружної дороги, оскільки їм довелося б непомітно обійти вбивць, щоб потрапити туди.
  З кожним пройденим ярдом Брінн ставав впевненішим. Принаймні вона щось знала про ліс і про те, де лежить стежка перед ними. Чоловіки цього не зробили. І навіть якби Харт і його напарник випадково вибрали цей напрямок, чоловіки напевно заблукали б через десять хвилин.
  
  ПОВЕРНУвшись НА берег біля будинку Фельдманів, Харт розглядав функцію GPS на своєму BlackBerry. Тоді він звернувся до карти місцевості, яку вони привезли з собою.
  «Стежка Джолітт», — оголосив він.
  "Що це?"
  «Куди вони прямують».
  — Ага, — сказав Льюїс. «Ти думаєш?»
  «Так». Він підняв карту. "Були тут." Він торкнувся місця, а потім перевів пальцем на північ. «Ця коричнева лінія — це слід. Це доставить їх прямо до тієї станції рейнджерів».
  Льюїс відволікся. Він дивився на озеро. «Це було розумно, маю сказати. Що вони зробили».
  Гарт не заперечував. Їхній короткий ряд в озері показав, що жінки підперли рятувальні жилети, щоб вони нагадували тіла, згорблені в каное та потім кинув човен у воду. Крик — під звуки пострілів — був геніальним. Чи Брінн чи Мішель вимовили цей звук? Брінн, він побився об заклад.
  Гарт не звик перевершувати своїх опонентів. Частині йому подобалися виклики, але більшій частині подобалося контролювати ситуацію. Він віддавав перевагу тим змаганням, у яких він досить добре уявляв, що результат буде на його користь. Як робота з чорним деревом: деревина була темпераментною — твердою та крихкою — і могла легко розколотися, витрачаючи сотні доларів. Але якщо ви не поспішали, були обережні, передбачали можливі проблеми, кінцевий результат був чудовим.
  Яким викликом була Брінн Маккензі?
  Нюхаючи аміак.
  Чути тріск, тріск, тріск її пістолета.
  Чорне дерево, звичайно.
  Його боліла рука спонукала його теж подумати: а що за Мішель?
  Це ще належить побачити.
  — Отже, ти думаєш піти за ними? — запитав Льюїс. Він відкрив рота і видихнув трохи пари.
  «Так».
  «Мушу сказати, Харт. Це не те, що я планував».
  М'яко кажучи.
  Льюїс продовжив: «Усе змінилося. Ця сука стріляє в тебе, намагається застрелити мене. Поліцейський. . . Ти чи я, у тій ванні, аміачна пастка. Якби це спрацювало, один із нас би осліп. А той постріл у будинку, поліцейський? Пропустив мене на кілька дюймів».
  Я можу ухилятися від куль . . .
   Гарт нічого не сказав. Він не був так розлючений, як Льюїс. Жінки просто були вірними своїй природі. Як та тварина, яку він бачив. Звичайно, вони б відбивалися.
  «Так я й думаю», — сказав Льюїс. «Я просто хочу забратися звідси. Вона поліцейський, Харт. Живе тут навколо. Вона знає це місце. Вона зараз на півдорозі до того посту рейнджерів чи щось подібне. У них будуть телефони в парку. . . . Тож ми повинні вийти звідси зараз. Назад до Мілуокі. Хто б не була ця дівчина, Мішель, вона точно не впізнає нас. Вона не дурна». Він постукав по кишені, де лежала її сумочка з її іменем та адресою. «І поліцейський не дуже нас добре роздивився. Отже, повернемося до плану А. Вийдіть на шосе, підніміть машину. Що ти кажеш?»
  Харт скривився. «Ну що ж, Льюїсе, я відчуваю спокусу. Так я. Але ми не можемо».
  «Хм. Ну, я схильний думати інакше». Льюїс тепер говорив тихіше, більш розсудливо, менш похмуро.
  «Ми повинні отримати їх».
  "'Маю'? чому Де це записано? Слухай, ти думаєш, що я боюся. Ну, я ні. Сьогодні ввечері проти двох жінок? Це нічого. Дозволь мені розповісти тобі історію. Я працював у банку в Медісоні? Минулого року?"
  "Банки? Ніколи не займався банком».
  «Ми отримали п’ятдесят тисяч».
  «Це досить добре». Середня сума пограбування банку по країні склала 3800 доларів. Інша статистика, відома Гарту: 97 відсотків злочинців було заарештовано протягом тижня.
  «Так, був. Так. Цей охоронець хотів бути героєм. У нього на щиколотці був запасний пістолет».
   «Він був поліцейським».
  «Те, що я придумав. Точно. Вийшов стріляти. Я прикривав інших хлопців. Прямо під відкритим небом. Стримував його. Я навіть не присів». Він засміявся, похитавши головою. «Один із моєї команди, водій, був настільки наляканий, що впустив ключі в сніг, знадобилося кілька хвилин, щоб їх знайти. Але я стримувався. Навіть залишався у вертикальному положенні, поки я перезаряджав, і ми чули сирени на відстані. Але ми втекли». Він замовк, щоб дати Харту переварити це. Потім: «Я говорю про те, що має сенс. . . . Ви стоїте на своєму, коли вам це потрібно. Ти вилазиш до біса, коли тобі потрібно. А потім подбай про них». Ще один дотик до сумочки Мішель. «Нічого доброго з цього не вийде». Він повторив: «Все змінилося».
  Жалібний поклик наповнив вологе повітря, якийсь птах, припустив Гарт. Водоплавний птах, чи сова, чи яструб, він не міг їх відрізнити. Він присів, відкинув волосся з лоба. «Льюїсе, я думаю, що нічого не змінилося , не дуже».
  «Звичайно. У ту хвилину, коли вона спробувала тебе зачепити, все пішло до лайна». Кивок у відповідь на будинок і скептичний погляд.
  «Але це лайно, яке ми могли передбачити. Ми повинні були передбачити. Подивіться, коли ви робите вибір — наприклад, погоджуєтеся на цю роботу — це може мати цілу низку наслідків. Речі можуть піти ліворуч, можуть піти праворуч. Або, що трапилося сьогодні ввечері, вони могли розвернутися і вдарити вас у кишку. . . .”
  Або вистрелити тобі в руку.
  «Мене ніхто не змушував жити таким життям. Або ти або. Але ми вибрали це, і тому нашою роботою є все продумати, зрозуміти, що може статися, і спланувати це. Кожного разу, коли я роблю роботу, я планую все, я маю на увазі кожну деталь. Я ніколи не дивуюся. Виконувати роботу саму по собі зазвичай нудно, я так часто переживав це подумки».
  Двічі відміряй, один раз відріж.
  «Сьогодні ввечері? Я придумав дев’яносто п’ять відсотків того, що могло статися, і спланував це. Але про що я не подумав, так це про останні п’ять відсотків — про те, що та Мішель збиралася використовувати мене для тренувань зі стрільби. Але я повинен був».
  Стрункий чоловік, погойдуючись навпочіпки, сказав: «Трикстер».
  "Що?" — спитав Харт.
  «Моя бабуся казала, що коли щось йшло не так, щось, про що ви не думали, що може статися, це була вина Трикстера. Вона взяла це з дитячої книжки чи щось таке. я не пам'ятаю Трикстер постійно тинявся, шукаючи способів зробити так, щоб щось пішло не так. Як доля, чи Бог, чи що завгодно. За винятком того, що доля теж може зробити вам добрі речі. Наприклад, дати вам виграшний квиток у лотерею. Або може змусити вас зупинитися на жовте світло, навіть якщо ви б проїхали, і врятувати вас від удару сміттєвої машини. І Бог робив би те, що було правильним, щоб ти отримав те, що заслужив. Але Трикстер? Він просто був там, щоб вас зіпсувати». Він знову кивнув на будинок. «Трикстер завітав до нас туди».
  «Обманщик». Харту це сподобалося.
  «Але іноді таке життя, чи не так, Гарт? Ви пропустите що п'ять відсотків. Але що ж? Найкраще, що все-таки може бути, це втекти звідси, залишити все позаду».
  Харт підвівся. Він здригнувся, коли випадково простягнув свою прострелену руку, щоб утриматися. Він дивився на озеро. «Дозволь мені розповісти тобі історію, Льюїсе. Мій брат . . . молодший за мене».
  «У тебе є брат?» Увага Льюїса відвернулася від будинку. «У мене два».
  «Наші батьки померли приблизно в один час. Коли мені було двадцять п'ять, моєму братові було двадцять два. Я був ніби батьком. Ну, навіть тоді ми були в таких речах, знаєте. І мій брат одного разу отримав цю роботу, легко, просто цифри. В основному він був бігуном. Йому потрібно було забрати трохи грошей і доставити їх. Типова робота. Я маю на увазі, що тисячі людей роблять це лайно щодня, чи не так? По всьому світу."
  "Вони роблять." Льюїс слухав.
  «Тож у мене наразі нічого не відбувалося, і я допомагав йому. Ми зібрали гроші…
  «Це був Мілуокі?»
  "Немає. Ми виросли в Бостоні. Ми забираємо гроші і збираємось їх доставити. Але виявилося, що нас підлаштують. Хлопець, який керував розрахунковою операцією, мав намір відрізати нас і дозволити поліцейським знайти тіла, частину книг і частину грошей. Детективи подумали б, що закрили операцію».
  «Ви двоє були падаючими хлопцями».
  «Так. Я відчув, що щось не так, і ми обійшли задню частину місця підйому й побачили там м’яз. Ми з братом вилетіли. Через кілька днів я знайшов хлопців, яких найняли робити кліп, і взяв догляд за ними. Але головний хлопець просто зник. Говорили, що він переїхав до Мексики».
  Льюїс посміхнувся. «Боїшся своєї поганої дупи».
  «Приблизно через шість місяців я перестав його шукати. Але виявляється, він взагалі ніколи не їздив до Мексики. Він стежив за нами весь час. Одного разу він підходить до мого брата і зносить йому голову».
  "О, чорт".
  Гарт якусь мить не говорив. — Але бач, Льюїсе, він не вбивав мого брата. Я зробив. Моя лінь убила мого брата».
  «Твоя лінь?»
  «Так. Тому що я перестав шукати того сучого сина».
  — Але шість місяців, Гарт. Це довго».
  «Неважливо, чи це було шість років. Або ти в усьому, на сто десять відсотків. Або не турбуйте». Харт похитав головою. — До біса, Льюїс, забудь про це. Це моя проблема. Мене найняли. Це не ваша проблема. Тепер я вважав би за привілей, якби ти пішов зі мною. Але якщо ви хочете повернутися до Мілуокі, йдіть прямо вперед. Без образ.
  Льюїс похитнувся. Туди-сюди, туди-сюди. «Задати вам запитання?»
  «Звичайно».
  «Що трапилося з придуром, який убив твого брата?»
  «Він насолоджувався життям ще три дні».
  Льюїс довго дискутував. Тоді він випустив якийсь х*й сміх. «Назви мене божевільним, Харт. Але я з тобою».
  "Так?"
   «Ви можете поспорити, що я».
  «Дякую, чувак. Це дуже багато для мене». Вони потисли один одному руки. Потім Харт знову повернувся до свого BlackBerry, перевів орієнтир на найближчу частину стежки Джолієт і натиснув команду ПОЧАТИ КЕРУВАННЯ . Інструкції з’явилися майже одразу.
  «Ходімо на полювання».
  
  ГРУДИЙ ЧОЛОВІК років тридцяти, Джеймс Джейсонс сидів у своєму «Лексусі», сірому автомобілі з трохи порізами, кілька років тому. Він був припаркований на майданчику Great Lakes Intermodal Container Services, Inc., на березі озера Мілуокі. Джейсон спостерігав, як крани вивантажували контейнери з кораблів. Неймовірно. Оператори піднімали великі металеві ящики, наче вони були іграшками, розгойдували їх з кораблів і щоразу ідеально клали на борт вантажівки. Контейнери, мабуть, важили тонн двадцять, а може, й більше.
  На Джейсона завжди справляли враження всі, хто володіє майстерністю, незалежно від їх професії.
  Гул наповнив ніч. Пролунав гудок, і мимо промчав вантажний потяг Canadian Pacific.
  Відчинилися двері старої цегляної будівлі. Згуртований чоловік у пом’ятих сірих брюках, спортивній курткі, блакитній сорочці без краватки зліз сходами й перетнув автостоянку. Джейсонс дізнався, що голова Юридичний відділ компанії — Пол Морган — регулярно працював допізна.
  Морган продовжив шлях до свого «Мерседеса». Джейсон вийшов зі своєї машини, яка була припаркована на два місця нижче. Він підійшов до чоловіка, обійнявши його руками.
  "Містер. Морган?»
  Чоловік обернувся й подивився на Джейсона, який був майже на фут нижчий і на сто фунтів легший за адвоката.
  "Так?"
  — Ми ніколи не зустрічалися, сер. Я працюю зі Стенлі Манкевіцем. Мене звуть Джеймс Джейсонс». Він запропонував картку, на яку Морган поглянув і поклав у кишеню, де її можна було легко дістати, коли Морган опинився біля сміттєвого відра. «Я знаю, що вже пізно. Мені просто потрібна хвилина вашого часу».
  Очима Морган обвів паркувальний майданчик. Тобто тут, зараз? п'ятниця ввечері? Він натиснув на брелок і з клацанням Мерседес відімкнувся.
  «Стенлі Манкевіц не вистачив сам приїхати? Мене це не дивує». Морган сів на переднє сидіння, машина провисла, але він залишив двері відчиненими. Він оглянув Джейсона з усіх боків, від ніжних туфель до костюма 36-го розміру до твердого, як камінь, вузла смугастої краватки. «Ви юрист?»
  «Я в юридичному відділі».
  «Ах. Для вас є відмінність, — сказав Морган. «Ти навчаєшся на юридичному факультеті?»
  "Так."
  "Де?"
  «Єль».
  Морган скривився. Напевно, він носив каблучку з мізинцем на ньому був герб ДеПоля. Що ж, Джейсонс не піднімав питання альма-матер. «Скажи мені, чого хоче твій благородний вождь, а потім біжи геть».
  «Звичайно», — погодився Джейсон. «Ми знаємо, що ваша компанія не особливо підтримувала пана Манкевіца та профспілку в цей важкий час».
  «Це федеральне розслідування, заради Бога. Якого біса я хочу його підтримувати?»
  «Ваші працівники є членами його профспілки».
  «Це їхній вибір».
  «Щодо розслідування — ви знаєте, що звинувачень не висунуто». Добродушна посмішка на обличчі Джейсона. «Є кілька чиновників, які розглядають деякі звинувачення».
  «Офіційні особи? Це довбане ФБР. Слухай, я не знаю, що ти тут шукаєш. Але ми законний бізнес. Подивіться там». Він помахав у бік блискуче освітлених журавлів. «Наші клієнти знають, що ми профспілковий центр і що голова профспілки Стенлі Манкевіц перебуває під слідством. Вони стурбовані тим, що ми залучені в щось незаконне».
  «Ви можете сказати їм правду. Що містера Манкевіца ні в чому не звинуватили. Кожне об’єднання в історії країни в той чи інший момент було досліджено».
  — Це дещо говорить про профспілки, — пробурмотів Морган.
  «Або про людей, яким не подобається, що звичайні люди відстоюють своє право на справедливу оплату за важку працю», — спокійно відповів Джейсонс, залишаючись поряд із чоловіком, незважаючи на запах часнику, що піднімався від дихання Моргана. «Крім того, навіть якби містера Манкевіца визнали винним у чомусь, що малоймовірно, я впевнений, що ваші клієнти б вміти провести різницю між людиною та її організацією. Зрештою, «Енрон» був на дев’яносто дев’ять відсотків працьовитими людьми та кількома поганими яблуками».
  «Знову «працьовитий». Містер Джейсон. . . Джейсони? З s ? Містере Джейсонс, ви не розумієте. Ви коли-небудь чули про національну безпеку? . . . Ми займаємось транспортуванням транспортних контейнерів. Будь-який натяк на те, що щось не так із людьми, з якими ми пов’язані, і всі йдуть прямо до сибірської виразки на наших складах, або ядерної бомби, чи ще чогось. Клієнти збираються йти в інше місце. І ваші працьовиті прості люди втратять свою довбану роботу. Повторюю своє запитання. Якого біса ти хочеш?»
  «Просто трохи інформації. Нічого незаконного, нічого секретного, нічого конфіденційного. Трохи технічних речей. Я їх записав». У руці Джейсона в рукавичці з’явився клаптик паперу, і він дав його Моргану.
  «Якщо немає нічого секретного чи конфіденційного, подивіться самі». Морган дозволив ковзанню спливти на вологий асфальт.
  «Ах».
  Морган уважно вивчив худе, усміхнене обличчя. Він сильно засміявся і провів рукою по своєму рідкому чорному волоссю. «То що це таке, «Клан Сопрано» ? Тільки замість того, щоб послати Полі чи Кріса вимагати мене, Манкевіц вибирає такого маленького худорлявого мудака, як ти. Це план? Ти скиглиш на мене, поки я не пропаду?» Він нахилився вперед і засміявся. «Я міг би вас облапати однією рукою. У мене є половина розуму, щоб це зробити. Поверни тебе до боса зі зламаним носом».
  Знову добродушна гримаса. «Ви виглядаєте так, як могли б, містере Морган. Я не бився, мабуть, років двадцять. Шкільне подвір'я. І мене дуже сильно пошмагали».
  «Ти не вартий поту», — різко сказав чоловік. "Так що далі? Великі хлопці повертаються зі свинцевими трубами? Думаєш, це мене лякає?»
  «Ні, ні, більше ніхто не прийде. Це тільки я тут і зараз, цього разу. Питання, чи допоможете ви нам. Тільки цей раз. Більше вас ніхто не турбуватиме».
  «Ну, я тобі не допомагаю. А тепер геть до біса нашу власність».
  «Дякую за ваш час, містере Морган». Джейсон почав відходити. Тоді він насупився, наче щось згадав, і підняв вказівний палець саме тоді, коли адвокат збирався зачинити двері автомобіля. «О, одне. Просто бути корисним. Ти чув про завтрашній ранок?»
  Пол Морган скривився й сказав: «А завтра вранці?»
  «Громадські роботи починають будівництво на вулиці Ганновер. У суботу, ви можете в це повірити? І о восьмій тридцять. Ви можете перевірити інший маршрут, якщо хочете дістатися до школи до десяти».
  "Що?" Рукою на напіввідчинених дверях Морган завмер, дивлячись на Джейсона. Слово було пошепки.
  «На концерт». Худий чоловік привітно кивнув. «Я вважаю, що це чудово, коли батьки цікавляться заняттями своїх дітей. Багато з них цього не роблять. І я впевнений, що Пол Джуніор і Алісія це теж цінують. Я знаю, що вони наполегливо тренувалися. Особливо Алісія. Щодня після уроків у тій репетиційній о третій до четвертої тридцять. . . Вражає. Я просто подумав, що ви можете дізнатися про дорожні роботи. Гаразд, доброго вечора, містере Морган».
  Джейсон розвернувся й пішов до свого Lexus, вважаючи, що ймовірність поспіху становить приблизно 10 відсотків. Але він благополучно потрапив всередину і завів машину.
   Коли він подивився в дзеркало заднього виду, Мерседеса Моргана не було й сліду.
  Папірця теж не було.
  Перше із завдань цього вечора було виконано. Тепер про другий. У животі знову забурчало, але він вирішив, що краще негайно вирушити в дорогу. У маршруті було сказано, що дорога до озера Мондак займе більше двох годин.
  
  ЗЕМЛЯ НАВКОЛО Бринн і Мішель була болотистою, і їм довелося бути обережними, щоб не наступити на те, що здавалося суцільним листям, але було лише тонким фасадом, що прикривав глибоке болото. Крики жаб були наполегливими, пронизливими, і вони дратували Брінна, тому що тріск струмка міг заглушити звук будь-кого, хто наближався.
  Вони йшли двадцять хвилин у напруженому мовчанні — йдучи найменш заплутаним маршрутом, який тільки могли, затягнувши далі в знеохочувальний лабіринт лісу. Брінн і Мішель спустилися в яр, вкритий ожиною, триліумом, цибулею-пореєм і дюжиною рослин, яких Брінн не впізнав. Доклавши чимало зусиль, вони піднялися на вершину іншого боку.
  Де Брінн раптом зрозуміла, що заблукала. Зовсім загубився.
  На висоті вони краще розуміли правильний напрямок — на північ до стежки Джолієт. Брінн використовував певні орієнтири, щоб керувати ними: вершини, струмок, незвичайне візерунки високих дубів. Але вони були змушені спускатися все далі й далі в низину через скелясті скелі та ущільнену масу чагарників і колючих кущів. Усі її навігаційні маяки зникли. Вона пригадала, як інструктор на курсах тактичних прийомів Державної поліції сказав, що якщо помістити когось на незнайому територію без впізнаваних орієнтирів, він повністю дезорієнтується протягом тридцяти п’яти хвилин. Брінн, звичайно, вірив йому, але не усвідомлював, що забагато орієнтирів може бути такою ж проблемою, як і їх мало.
  «Чи ходили ви з друзями коли-небудь цим шляхом?»
  «Я не ходжу в походи», — роздратовано сказала Мішель. «А я був у них лише один чи два рази».
  Брінн повільно озирнувся.
  «Я думала, ти знаєш, де ми», — пробурмотіла Мішель.
  «Я теж так думала», — сказала вона з більш ніж легким роздратуванням.
  «Ну, знайдіть трохи моху. Росте з північного боку дерев. Ми вчилися цьому в початковій школі».
  «Не зовсім», — відповіла Брінн, оглядаючись. «Він росте там, де найбільше вологи, зазвичай на північному боці дерев і скель. Але тільки якщо сонця достатньо, щоб висушити південну сторону. У глибокому лісі він буде рости всюди». Брінн вказав. «Давайте спробуємо таким чином». Цікаво, чи вона йшла цим шляхом просто тому, що він здавався менш страшним, рослинність менш заплутаною. Мішель заціпеніла слідувала за нею, шкутильгаючи разом із полірованою палісандровою милицею.
  Через деякий час Брінн знову зупинився. Якщо це можливо, вона була ще більше втрачена, ніж десятьма хвилинами раніше.
  Не можна так продовжувати.
   У неї виникла думка, вона запитала Мішель: «У вас є голка?»
  "Що?"
  «Голка чи шпилька, можливо, шпилька».
  «Навіщо мені голка?»
  «Просто у вас є?»
  Жінка поплескала свою куртку. "Немає. Для чого?"
  Її значок! Брінн витягла його з кишені. Департамент шерифа округу Кеннеша. Chrome. Хребти випромінюють, як сонячні промені, з графської печатки.
  Вона перевернула його й подивилася на застібку на звороті.
  Чи може це справді спрацювати?
  "Давай." Вона повела Мішель до сусіднього струмка і впала на коліна. Вона почала прибирати товсту шкурку листя, кажучи: «Знайди мені каміння. Розміром приблизно з грейпфрут».
  «Скелі?»
  «Поспішайте».
  Молода жінка скривилася, але почала ходити вгору-вниз по березі, перебираючи каміння, а Брінн звільнив місце на березі. Земля була холодна; вона відчувала холод крізь коліна. Вони почали боліти. Вона дістала з кишені прозору пляшку спирту, столовий ніж Chicago та запальничку від свічки. Покладіть їх на землю перед нею, поруч із її значком.
  Мішель повернулася, кульгаючи разом із п’ятьма великими каменями. Брінн потребувало лише двох. Забув про це згадати.
  "Що ви робите?"
  «Виготовлення компаса». Це було в посібнику з виживання, виданому державною поліцією, хоча команда Брінн насправді не зробив жодного. Але вона прочитала матеріал і подумала, що запам’ятала достатньо, щоб створити інструмент.
  «Як ти можеш це зробити?»
  «Я не впевнений, що зможу. Але я знаю теорію».
  Ідея була проста. Ви стукали молотком по голці або шпильці, що намагнічувало їх. Потім ви поклали його на шматок пробки, що плавав у тарілці з водою. Голка вирівнялася на північ і південь. простий Зараз немає молотка. Їй доведеться використати тильну частину леза ножа, єдиний металевий предмет, який у них був.
  На коліна Брінн поставила перед собою камінь. Вона намагалася зламати шпильку зі свого бейджа, зігнувши її. Однак метал не втомлюється. Це було занадто густо.
  «Черт».
  «Спробуй розрізати його ножем», — запропонувала Мішель. «Удари каменем».
  Брінн максимально розкрила шпильку, поклала її на камінь і притулила лезо до основи голки. Тримаючи столовий прибор Chicago в лівій руці, вона постукала по спинці іншим каменем. Це навіть не залишило позначки.
  «Тобі доведеться сильно постаратися», — сказала Мішель, заінтригована цим проектом.
  Вона ще раз вдарила камінь у шпильку. Лезо злегка подряпало голку, але затанцювало по хромованому металу. Вона не могла тримати в одній руці і лезо, і значок на камені.
  Подаючи камінь Мішель, вона сказала: «Ось. Ви робите це. Використовуйте обидві руки».
  Молодша жінка взяла другий камінь, «молот», який важив приблизно п’ятнадцять фунтів.
  У лівій руці Брінн продовжувала тримати дерев'яну ручку ножа. Вона обхопила долонею значок і пальцями схопила кінчик леза біля вістря.
  Мішель подивилася на неї. «Я не можу. Не руками там». Мішель мала близько восьмидюймової мішені на задньому лезі ножа. Промах може розтрощити одну з рук Брінна. Або переверніть лезо набік і зріжте подушечки з її пальців.
  «У нас немає вибору».
  «Я можу зламати тобі пальці».
  «Вперед. Не торкайтеся. Сильно вдарити. Давай, зроби це!»
  Молода жінка глибоко вдихнула. Вона підняла камінь. Потім скривився, видихнув і розмахнувся каменем.
  Неможливо було сказати, чи прямував він до пальців Брінна, чи до ножа, але Брінн не поворухнув жодним м’язом.
  знімок.
  Мішель вдарила по лезу, провівши його крізь метал і відрізавши дводюймову голку.
  Яка спіраллю кружляла в повітрі й зникала в темному морі листя біля струмка.
  "Немає!" — скрикнула Мішель, рушаючи вперед.
  «Не рухайся», — прошепотіла Брінн. Імовірно, їхній приз приземлився на вершину купи, хоча знадобився лише один крок, щоб він скотив у листя, втрачений назавжди. «Це не могло зайти дуже далеко».
  «Занадто темно. Я нічого не бачу. Блін."
  «Шшшш», — нагадав Брінн. Вони повинні були припустити, що Гарт і його друг все ще переслідують їх.
  «Нам потрібна запальничка».
  Брінн нахилився до листя. Молода жінка мала рацію. У цьому густому гаю, при світлі півмісяця, порізаному на шматки тисячами гілок і впертим листям, що все ще чіплялося за них, неможливо було побачити метал. Але запальничка від свічки сяяла б, як попереджувальний маяк на вершині хмарочоса, щоб Гарт міг його побачити.
  Знову згадалися вечірні примовки: немає вибору.
  «Тут». Брінн дав їй запальничку. «Пройдіть там». Вона показала на дальній бік купи. «Тримайте його низько і махайте ним над землею».
  Мішель пошкутильгала. «Готові?» — прошепотіла вона.
  «Йди».
  Клацання — і полум’я розквітло. Це було набагато яскравіше, ніж вона очікувала. Будь-хто в радіусі ста ярдів міг побачити.
  Брінн нахилився вперед і оглядав землю, обережно поповзаючи вперед.
  Там! Щось сяяло. Це було так? Брінн обережно простягнув руку й підняв крихітну гілочку, вкриту пташиним лайном.
  Другою можливістю виявилася смуга слюди в скелі.
  Але нарешті Брінн помітив уночі срібний спалах, який сидів на вершині дубового листя. Вона обережно взяла голку. «Заткни це», — сказала вона Мішель, кивнувши на запальничку від свічки.
  Територія стала чорною сажею — тепер ще темнішою, бо світло заніміло їхні очі. Відчуття вразливості Брінна різко зросло. Двоє чоловіків могли йти прямо до них, і вона ніколи їх не побачила. Тільки а тріск гілок чи хрускіт листя видавали б їх наближення.
  Мішель присів. "Я можу допомогти?"
  "Ще ні."
  Молода жінка сіла, схрестивши ноги, виловила сухарики. Вона запропонувала їх Брінн, яка з’їла кілька. Потім Брінн почав стукати по голці тильною стороною ножа. Двічі вона сильно вдарила пальцем і скривилася. Але вона ніколи не відпускала й не зупинялася в стукіті — подібно до спалаху запальнички, звук цвяху цв .
  Через вічні п'ять хвилин вона сказала: «Давайте спробуємо. Мені потрібна нитка. Щось тонке». Вони розплутали пасмо з лижної куртки Брінна й використали його, щоб прив’язати голку до гілочки.
  Брінн вилила з пляшки алкоголь і наполовину наповнила її водою, просунула всередину гілочку та шпильку й поставила пляшку на бік. Брінн натиснув на курок запальнички. Вони дивилися на пляшку. Уламок дерева повільно повернувся ліворуч і зупинився.
  "Це працює!" — випалила Мішель, першою справжньою усмішкою за ніч.
  Брінн глянув на неї й усміхнувся у відповідь. До біса, подумала вона, так і є. Безумовно, так.
  «Але який кінець північний, а який південний?»
  «Тут узвишшя зазвичай розташоване на заході. Це було б ліворуч». Вони вимкнули запальничку, а коли їхні очі звикли до темряви, Брінн вказав на віддалену вершину пагорба. «Це північ. Давайте вперед до цього.
   Брінн закрутила кришку на пляшці, посунула її до кишені та взяла свій спис. Вони знову почали ходити. Вони час від часу робили паузи, щоб знову прочитати. Поки вони продовжуватимуть рухатися на північ, їм рано чи пізно доведеться перетнути Стежку Джолієт.
  Цікаво, подумала вона, скільки заспокоєння вона отримала, зробивши цю маленьку іграшку. Крістен Брінн Маккензі була жінкою, чий найлютіший ворог, найгірший страх — це відсутність контролю. Вона почала цю ніч без жодного — без телефону чи зброї — виповзаючи холодною, промоклою та безпорадною з чорного озера. Але тепер, з грубим списом у руці та компасом у кишені, вона почувалася так само впевнено, як той персонаж із коміксів Джоуї.
  Королева джунглів.
  
  ТАНОК.
  Як назвав це Харт.
  Це було частиною бізнесу, і Гарт не тільки звик танцювати, він добре вмів це робити. Зрештою, бути майстром.
  Місяць тому. Сидячи в кав’ярні — ніколи не в барі; тримай голову навколо себе, — він подивився на голос.
  «Отже, Гарт. Як справи?"
  Міцне рукостискання.
  «Добре. Ви?"
  "Я в порядку. Слухай, я хочу когось найняти. Вас цікавить якась робота?»
  "Не знаю. Може бути. Звідки ти знаєш Гордона Поттса? Ти повертаєшся далеко назад?»
  «Не так довго».
  «Як ти з ним познайомився?» — запитав Харт.
  «Спільний друг».
  «Хто це був?»
  «Фредді Ланкастер».
  «Фредді, звичайно. Як поживає його дружина?»
  — Це було б важко з’ясувати, Харт. Вона померла два роки тому».
  «О, це вірно. Погана пам'ять. Як Фредді подобається святий Павло?»
  “Св. Павло? Він живе в Мілуокі».
  «Цей мій спогад».
  Танок. Це тривало і тривало. Як мусить.
  Потім дві зустрічі пізніше, повноваження нарешті встановлені, ризик захоплення мінімальний, танці закінчилися, і вони приступили до деталей.
  «Це багато грошей».
  «Так, Гарт. Отже, ви зацікавлені?»
  "Продовжувати йти."
  «Ось карта місцевості. Це приватна дорога. Lake View Drive. І там? Це державний парк, усе це. Навколо майже немає людей. Ось схема будинку».
  "Гаразд . . . Це ґрунтова дорога чи асфальтована?»
  «Бруд . . . Харт, мені кажуть, що ти хороший. З тобою все гаразд? Я чую, що ти ремісник. Так кажуть».
  «Хто «вони»?»
   "Люди."
  «Ну так, я ремісник».
  "Можна задати тобі питання?"
  «Так».
  "Мені цікаво. Чому ти працюєш на цій посаді?»
  «Мене це влаштовує», — просто сказав він.
  «Схоже, що так».
  "Гаразд. Яка загрозлива ситуація?»
  "Що?"
  «Наскільки ризикованою буде робота? Скільки там людей, зброї, поліції поруч? Це будинок біля озера — чи інші будинки на Лейк-В’ю зайняті?»
  «Це буде шматок пирога, Харт. Навряд чи взагалі ризик. Інші місця будуть вільними. І тільки вони двоє там, Фельдмани. І жодного рейнджера в парку чи поліцейських за милі».
  «У них є зброя?»
  «Ви жартуєте? Вони міські люди. Вона юрист, він соціальний працівник».
  «Тільки Фельдмани, більше ніхто? Це матиме велике значення».
  «Це моя інформація. І це твердо. Тільки вони двоє».
  Тепер, посеред парку штату Маркетт, Гарт і Льюїс кружляли навколо небезпечного колючого чагарнику. Як рослина з науково-фантастичного фільму.
  Харт кисло подумав: «Так, так, тільки вони двоє». Відчуває біль у руці.
  Злий на себе.
  Він зробив 95 відсотків.
  Мало бути 110.
   Принаймні вони знали, що на правильному шляху. За півмилі назад вони знайшли клаптик тканини з кров’ю. Клінекс не міг бути там більше півгодини. Тепер Гарт зупинився й озирнувся навкруги, помітив кілька вершин і маленький струмок. «У нас все добре. Будь набагато сильнішим без місячного світла. Але ми зробили перерву. Хтось піклується про нас».
  Трикстер . . .
  «Хтось . . . Ви в це вірите?» Льюїс сказав це так, ніби сказав.
  Харт цього не зробив. Але зараз немає часу для теології. «Я хотів би рухатися трохи швидше. Коли вони потрапляють на стежку, вони можуть почати тікати. Нам теж доведеться».
  «Бігти?»
  «Правильно. Рівна земля дасть нам перевагу. Ми можемо рухатися швидше».
  «Ви маєте на увазі, що вони жінки?»
  «Так. Ну, і один з них поранений. Біль сповільнює людей». Він замовк і подивився на них праворуч. Тоді схилився над картою й уважно оглянув її за допомогою ліхтарика, приглушеного нижньою сорочкою.
  Він показав. «Це димова вежа?»
  "Що це?"
  «Рейнджери шукають від них лісові пожежі. Це одне з місць, куди я думав, що вона може піти».
  "Де?"
  «На тому хребті».
  Вони дивилися на споруду приблизно за півмилі від них. Це була якась вежа, але крізь дерева вони не могли визначити, чи це була радіо- чи мікрохвильова антена, чи споруда з невеликим корпусом на вершині.
   — Можливо, — сказав Льюїс.
  «Ви бачите їх якісь ознаки?»
  Тепер, коли їхні очі звикли до темряви, півмісяць забезпечував гарне освітлення, але яр, що відокремлював людей від вежі рейнджерів, був темним, а внизу крони дерев створювали ідеальне прикриття.
  Жінки, що прямували до вежі, мали певний сенс, а не до стежки Джолієт чи станції рейнджерів. У цьому місці може бути радіо або навіть зброя. Якусь мить він задумався й ризикнув оглядати землю ліхтариком. Якби жінки були поруч, то принаймні віддалилися б і могли б не побачити світла.
  Потім вони почули шелест листя і швидко повернулися на звук.
  Шість сяючих червоних очей дивилися на них.
  Льюїс засміявся. «Єноти».
  Троє великих шарпали щось на землі. Воно блищало й потріскувало.
  "Що це?"
  Льюїс знайшов камінь і кинув його до них.
  З підлим шипінням вони втекли.
  Харт і Льюїс підійшли й побачили, що й робили — сварилися за їжу. Це було схоже на шматочки крекерів.
  "Їхній?"
  Гарт підняв один і з клацанням зламав навпіл. Свіжий. Він вивчав землю. Жінки, очевидно, зупинилися тут — він міг розрізнити відбитки колін і стоп. А потім вони продовжили рух на північ.
  «Жінки. Зупинка на довбаний пікнік».
  Харт сумнівався, однак, це було для відпочинку. Це була не Брінн. Можливо, комусь потрібна була перша допомога; він подумав, що відчув запах спирту. Але якою б не була причина, для Гарта було важливо те, що вони не дійшли до пожежної вежі; вони прямували прямо до стежки.
  Він перевірив GPS і вказав вперед. "Цей шлях."
  «Зверніть увагу на цю латку», — сказав Льюїс.
  Гарт примружився. Коли місяць закривався гілками чи пасмом хмари, ліс навколо них ставав чорним, як печера. Нарешті він побачив, на що вказував Льюїс. "Що це?"
  "Отруйний плющ. Погані речі. Не у всіх алергія. Індіанці – ні».
  «Не впливає на них?»
  «Ні. Не трохи. Можливо, у вас немає алергії, але ви не хочете ризикувати».
  Харт цього не знав. «Ким ти був, бойскаутом?»
  Льюїс засміявся. «Смішно, я не думав про це роками. Але, так, я був. Ну, не дуже в них. Я кілька разів їздив у кемпінги, а потім кинув туди. Але я знаю, що це отруйний плющ, тому що мій брат одного разу кинув мене на ділянку. І це добре мене облажало. Я ніколи не забув, як це виглядало».
  «Ви казали, що у вас два? Брати?»
  «Він був старший, а що ще? Я посередині».
  «Він знає, що це був отруйний плющ?»
  «Я так не думаю. Але те, про що я завжди дивувався».
   «Мабуть, погано, Льюїсе», — сказав Гарт.
  "Так . . . О, про це. Друзі називають мене Комп. Ви можете використовувати це».
  «Добре, комп. Звідки це?»
  «Місто, де жили мої батьки, коли я народився. Комптон. Міннесота. Мої батьки вважали, що це звучить, знаєте, вишукано». Він хмихнув. «Як будь-хто в нашій родині був відзначений. Який жарт. Але тато старався. Дайте йому це. А ваші обоє мертві? Ваші рідні?»
  "Це вірно."
  "Вибач за те."
  «Було деякий час тому».
  «Все ще».
  Вони продовжували йти крізь заплутаний чагарник у тиші, здавалося, дві милі, хоча це була, мабуть, чверть цього. Харт подивився на годинник. Гаразд, вирішив він. Настав час.
  Він поліз у кишеню й дістав телефон, який носив з собою. Він натиснув кнопку «УВІМКНУТИ» , і це пройшло той електронний ритуал, який усі роблять сьогодні. Розібрався з настройками і поставив дзвінок на вібросигнал. Потім прокрутив останні дзвінки. Зверху було написано «Дім». Він зазначив, що розмова тривала вісімнадцять секунд. Досить довго, щоб отримати повідомлення.
  Йому було цікаво, скільки часу пройде, перш ніж...
  Спалахнуло світло, і телефон задзижчав.
  Харт торкнувся Льюїса за руку й жестом попросив його зачекати, а потім підніс пальці до своїх губ.
  Льюїс кивнув.
  Гарт відповів на дзвінок.
  
  ҐРЕМ ВІДЧУВ, ЩО В НЬОГО по голові мурашки побігають, коли мобільний Брінна справді почав дзвонити, а не перейти одразу до голосової пошти.
  Клацнуло. Він почув шелест вітру, і його шкіра на голові перестала напружуватися, але серце його взяло гору, сильно калатаючи. "Бринн?"
  — Це офіцер Біллінгс, — сказав тихий голос.
  Ґрем нахмурився й глянув на Анну.
  Голос запитав: «Привіт?»
  «Ну, це Грем Бойд, чоловік Брінн Маккензі».
  «О, звичайно, сер. Заступник Маккензі».
  «Вона в порядку?» — швидко запитав Ґрем, у грудях пульсувало.
  "Так, сер. вона в порядку Вона дала мені потримати свій телефон».
  Його охопило полегшення. «Я намагався всю ніч».
  “Рецепція тут жахлива. Приходить і йде. Чесно кажучи, я здивувався, коли пролунав дзвінок.
  «Вона давно мала повернутися додому».
  «О». Чоловік звучав розгублено. «Вона сказала, що дзвонила тобі».
  "Вона зробила. Але в її повідомленні говорилося, що вона повертається прямо додому. Це була помилкова тривога чи щось таке».
  «О, вона збиралася подзвонити знову. Напевно, не міг побороти, пройти через. Щодо випадку, зрештою виявилося, що це не була помилкова тривога. Була побутова сварка, досить негарна. Чоловік намагався применшити це. Багато разів це трапляється. Заступник Маккензі зараз розмовляє з дружиною, щоб з’ясувати факти».
  Рельєф був настільки густим, що Ґрем міг його відчути. Він усміхнувся й кивнув Анні.
  Біллінгс продовжив: «Вона залишила свій телефон зі мною, не хотіла, щоб її відволікали. Вона заспокоює ситуацію. У неї це добре виходить. Тому капітан хотів, щоб вона залишилася. О, зачекайте хвилинку, сер. . . Гей, сержант? . . . Де Ральф? . . . О, гаразд . . .” Солдат повернувся на лінію. «Вибачте, сер».
  «Ти знаєш, скільки вона буде?»
  «Ми повинні створити тут Службу захисту дітей».
  «Озеро Мондак?»
  «Там поруч. Може тривати кілька годин. Погана ситуація з дитиною. Чоловік збирається ночувати в СІЗО. Принаймні ніч» .
  "Декілька годин?"
  "Так, сер. Я попрошу її подзвонити тобі, коли звільниться».
  "Гаразд. Що ж, дякую."
  "Будьте впевнені."
  «Ніч». Грем поклав трубку.
  "Що?" — запитала Анна, і він пояснив, що відбувається.
  «Побутова ситуація?»
  «Звучало досить погано. Чоловік сяде у в'язницю». Грем сидів на дивані, дивлячись на екран телевізора. «Але чому вона мала цим займатися?»
   Не очікуючи відповіді. Але він усвідомлював, що спиці зупинилися і Анна дивилася від шарфа, який в’язала. Кольори були трьох відтінків синього. Це було гарно.
  «Грем, ти знаєш, що у Брінн були проблеми з обличчям».
  «Її щелепа? Звичайно, автомобільна аварія».
  Він поняття не мав, куди вона веде з цим.
  Сірі очі жінки дивилися на нього. Це було одне з Анни Маккензі. Наскільки вона могла бути скромною, ввічливою і порядною, вона завжди дивилася тобі прямо в очі.
  — Нещасний випадок, — повільно повторила вона. «Тож ти не знаєш».
  Ґрем почав відчувати, що ще жовті куртки.
  "Продовжувати."
  «Я просто припустив, що вона тобі сказала».
  Його стривожила й образила ця брехня, якою б вона не була. Та він не дуже здивувався. "Продовжувати."
  «Кейт вдарив її, зламав їй щелепу».
  "Що?"
  «Закрито на три тижні».
  «Боже, це було так серйозно?»
  «Він був великою людиною. . . . Не переживай, що вона приховувала це від тебе, Грем. Їй стало ніяково, соромно. Вона майже нікому не розповідала».
  «Вона сказала, що він примхливий. Я не знав, що він завдав їй болю».
  «Муді? правда Але здебільшого це була проблема його характеру. Як деякі люди п'ють, а деякі грають в азартні ігри. Він би втратив контроль. Було страшно. Я бачив, як це відбувалося кілька разів».
  «Лють-аголік. Що сталося?"
   «Тієї ночі, коли він її вдарив? Я впевнений, що його не збентежило щось велике. Ніколи не було. Це було найстрашніше. Можливо, перед грою вимкнулася електрика, у магазині закінчилося пиво його марки, Брінн сказала йому, що повернеться працювати неповний робочий день, коли Джої трохи подорослішає. Що б це не було, він би просто тріснув».
  «Я ніколи не знав».
  «Отже, домашні проблеми—вони для неї багато значать».
  «Вона часто ними керує», — погодився Грем. «Я завжди думав, що це Том Дал. Ви знаєте, хочу, щоб там була жінка».
  "Немає. Вона пішла б добровольцем».
  "Що вона робить? Після того, як Кіт її вдарив?»
  «Вона не наказувала його арештовувати, якщо ви це маєте на увазі. Я думаю, що вона хвилювалася за Джої».
  «Він коли-небудь робив це знову?»
  "Немає. Не те, щоб вона мені колись розповідала».
  Вдарити когось, з ким ви були одружені. Він не міг цього уявити. Уявити собі, до біса, було майже неможливо вдарити когось, якщо це не був самозахист.
  Грем зіставляв цю інформацію з іншими подіями в їхньому минулому, зі словами дружини, її поведінкою. Десятки разів вона торкалася своєї щелепи вранці. Навіть її пробудження, спітніле і зі стогоном, від снів. Її примхливість, її захисність.
  Її контроль. . .
  Він уявив її руку, яка рухається по нерівній лінії її щелепи, коли вони сиділи за обіднім столом або дивилися телевізор на зеленому дивані.
  І все ж сидячи, він сказав: «Вона не знала, що відбувається на озері Мондак, поки не прийшла туди. Вітчизняний можливо, тому вона залишилася сьогодні. Не тому вона взагалі зголосилася піти. Ось що я хочу знати».
  «Мені здається, що відповіді майже однакові, Греме». Клацання голки відновилося, коли Анна знову закрутила конвеєр пряжі.
  
  ВОНИ ЗУПИНЯЛИСЯ, ЩОБ зняти показання компаса, як робили приблизно кожні чверть милі.
  Зазвичай Брінн і Мішель ставали на коліна, клали пляшку з алкоголем на бік і дражнили свою магнітну посудину в центр його крихітного океану, де він спрямовувався носом на північ для них. Компас був порятунком. Брінн була вражена тим, як легко вони почали повертати в неправильному напрямку, хоча вона була абсолютно переконана, що вони були на курсі.
  Мішель запитала: «Як ти дізнався, як це зробити?» Кивнула на компас, коли Брінн поклала його назад у кишеню. "У вас є діти? Шкільний проект?»
  «Я пройшов курс у Державній поліції. Але в мене є син». Вона спробувала уявити скейтбордингового злодія Джої, який сидить на місці достатньо довго для наукового виставкового проекту. Ідея була забавна.
  "Скільки йому років?" Мішель раптом оживилася.
   «Дванадцять».
  «Я люблю дітей, — сказала вона. Тоді вона посміхнулася. "Як його звуть?"
  «Джозеф».
  «Біблійний».
  "Я так гадаю. Ми назвали його на честь дядька його батька».
  «Він хороший хлопець?»
  «Він точно». Вагався. «Хоча він інколи влізає у щось». Вона розповіла Мішель про сьогоднішній випадок на скейтборді, кілька його подряпин у школі. Жінка слухала з інтересом і співчуттям. Брінн запитала: «У вас з чоловіком є діти?»
  Мішель глянула на неї. "Ще ні. Ми ведемо досить зайнятий спосіб життя».
  «І ви актриса, як ви казали?»
  Сором'язлива посмішка. «Зараз лише дрібниці. Телевізійна реклама, громадський театр. Але я збираюся потрапити до Другого міста. Комедійна імпровізаційна трупа. У мене було кілька зворотних дзвінків. І я проходжу прослуховування для гастрольної компанії Wicked. »
  Брінн уважно слухала, як молода жінка розповідала їй про деякі частини, які вона переслідувала. Однак Брінн вважала, що вона дилетант. Здавалося, вона стрибала від медіума до медіума, сподіваючись знайти той, у якому вона талановита. Або той, який був легшим за інші. Вона не була здивована, дізнавшись, що Мішель також пробувала свої сили в написанні п’єс, але нещодавно вирішила, що незалежні фільми — це шлях. І думав отримати роботу в Лос-Анджелесі, щоб познайомитися з людьми в кіноіндустрії.
   Тепер вони йшли вгору і, затамувавши подих, замовкли, пробиваючись ще чверть милі.
  Вона думала, що вони вже натрапили на Стежку Джолієт. Це не могло бути так далеко. Але з усім цим густим чагарником вона не мала реального уявлення про те, як швидко вони подорожували. Як крізь воду ступати; багато зусиль не призвело до подолання великої дистанції.
  Через п’ятнадцять хвилин вони зупинилися на галявині, оточеній шипшиною, щоб ще раз зняти показання компаса. Запальничка спалахнула, і Брінн побачила, що вони на шляху. «Гаразд, замовкни».
  Відповідно до розпорядку, у який вони потрапили, вони сиділи хвилину чи дві, заплющивши очі, щоб допомогти їм звикнути до темряви.
  Позаду них пролунало клацання.
  Голосно.
  Мішель ахнула.
  Обидві жінки напружилися, підводячись з колін. Брінн вислизнув компас і схопив спис.
  Ще один тріск і шелест кроків.
  Брінн примружилася, поки її щока не скрикнула від болю. Але вона нічого не бачила.
  Це були вбивці?
  "Що? Чи ти-?"
  «Тссс».
  Щось рухалося, кружляло над ними. Потім зупинився. Знову переїхав.
  Прив'язка . . .
   Потім воно зникло.
  За мить праворуч від них знову почулося клацання, шарудіння листя. Вони раптово повернулися в тому напрямку. Брінн міг нечітко розрізнити темну фігуру, яка хиталася вперед-назад.
  Це були не чоловіки. Насправді це була не людина. Брінн помітив, що це була тварина розміром приблизно з німецьку вівчарку.
  Брінн подумав, що це дивиться на них із напруженими плечима й високо піднятими головами.
  Мішель видихнула і схопила Брінн за руку.
  Це був гірський лев? Повідомляється, що останній у Вісконсині був застрелений сто років тому. Але щороку були нібито спостереження. Ви час від часу бачите койотів. Вони були полохливі, але скажені, їхній розум танув, лізли прямо в намети і нападали на туристів. Рисі також були нечуваними.
  Але це здавалося занадто великим для цього. Вона вирішила, що це сірий вовк, якого реінтродукують у штат. Вона не знала, чи нападуть вони на людей, але моторошне, досліджуване обличчя — майже людське — викликало тривогу.
  Чи Мішель і Брінн наблизилися до лігва істоти? Чи були цуценята, яких потрібно захищати? «Божевільна мати — найгірший із ворогів», — сказав їй завзятий мисливець Кіт.
  Спалах гніву спалахнув у ній. Їм не потрібен був інший ворог цієї ночі. Вона міцно стиснула спис і підвелася. Вона крокувала вперед, між Мішель і істотою.
  "Що ти робиш? Не залишай мене».
  Брінн подумав: «Не вагайся». Продовжувати йти.
  Тварина підвела голову, а очі вловили світло від обрізаного місяця.
  Брінн продовжував іти, рухаючись швидше, згорбившись.
  Все ще дивлячись у їхній бік, тварина відступила назад, а потім повернулася й відступила в ніч. Брінн зупинився й повернувся до молодої жінки, яка дивилася на неї. — Господи, — сказала Мішель.
  "Все добре."
  Але це була не тварина, про яку вона мала на увазі. "З вами все гаразд?" — невпевнено запитала вона.
  «Я?» – запитав депутат. «Звичайно. чому?»
  "Ти був . . . ти створював цей шум. Я думав, ти не можеш дихати чи щось таке».
  «Шум?»
  «На кшталт гарчання. Це було страшно».
  «Гурчить?» Брінн відчула, як важко дихає, щільно стиснувши зуби. Вона не усвідомлювала, що зробила шум.
  Королева джунглів. . .
  Вона ніяково засміялася, і вони продовжили. Їхній шлях привів їх до ущелини, скелі та дерева вздовж були повиті виноградними лозами, а підлога вкрита плямами отруйного плюща та барвінку. Заболочені басейни теж, оточені грибами та грибами. Вони проштовхнули все це, виснажені, і насилу піднялися на інший бік, використовуючи саджанці та відслонення пісковику для опори для рук і ніг.
  На вершині вони натрапили на стежку.
  Він був неширокий — близько чотирьох футів — і був зарослий від невикористання протягом зимових місяців, але це був рай у порівнянні з тим, через що вони долали відтоді, як втекли з дому Фельдманів.
  «Це воно?» — запитала Мішель.
  Відповідь вони знайшли лише за тридцять футів, великий дерев’яний знак:
  ПЕРКІНСТАУН 64 МИЛІ.
  DULUTH, MN 187 МИЛЬ
  ТАБОРУЙТЕ ВІДПОВІДАЛЬНО НА СТЕЖЦІ ДЖОЛІЄТ
  ЛИШЕ ТИ МОЖЕШ ЗАПОБІГТИ ЛІСОВИМ ПОЖЕЖАМ
  
  ви думаєте, СКІЛЬКИ ЧАСУ це виграло нас?» — запитав Льюїс.
  Посилаючись на розмову з Гремом Бойдом, чоловіком Брінн.
  "Важко сказати."
  Вони проходили милі крізь чагарники, час від часу коригуючи свій курс після огляду GPS, Google Earth і паперової карти, коли прямували на північ.
  «Тож чому ти ввімкнув його, її телефон?»
  «Правильно». Щоправда, відразу після розмови він зняв батарею, щоб поліція не змогла її відстежити. «Я чекав на це. Хотів протриматися до тих пір ми могли б. Тепер ми його заспокоїли. Він ляже спати і не хвилюватиметься до трьох-четвертих, коли прокинеться в порожньому ліжку. До того часу вони обоє будуть мертві й поховані».
  — Він тобі повірив?
  "Досить впевнений."
  Поки вони йшли, Гарт думав про її чоловіка, одруженого з такою жінкою, як Брінн. . . яким би він був? Низький голос, здавався розумним, добре говорив, не був п'яним. Він цікавився, чи слова чоловіка містили підказки, які могли б допомогти йому знайти та вбити її ефективніше.
  Не зовсім.
  Проте він продовжував відтворювати розмову. Це його зачарувало.
  Два різних прізвища. Його не здивувало те, що Брінн зберегла своє дівоче прізвище.
  Грем . . . Чоловік, з яким вона спала, чоловік, з яким вона розділила життя. Незвичайна назва. Звідки це взялося? Він був консервативним, ліберальним? Релігійний? Чим він заробляв на життя? Гарта зацікавило полегшення, яке сповнило його голос. Щось у цьому здавалося не так. Гарт не знав, що з цим робити. Так, з полегшенням. . . але ще й інші емоції.
  Він шкодував, що не міг краще роздивитися її на під’їзді Фельдманів. Досить гарно, згадав він. Коричневе волосся, задерте назад. Гарна фігура. Не відпустила себе. Зображуючи її очі. Коли він піднявся з кущів, вона помітила його присутність.
  Харт убив шістьох людей. Троє дивилися на нього, коли він це робив. Бачити їхні очі нічого для нього не значило. Він не хотів, щоб вони дивилися вбік. Він не відводив погляду або. Єдиною, хто не плакав, була одна жінка, яку він убив, торговка наркотиками.
  Йо, ти збираєшся це зробити?
  Він не відповів.
  Ми з тобою щось придумаємо?
  Вона вкрала гроші чи ні, вкрала наркотики чи ні. Це не була проблема Харта. Він уклав угоду з чоловіком, який хотів її смерті. І тому він, ремісник, убив її, дивлячись при цьому їй в обличчя, щоб переконатися, що вона не відскочить убік або не витягне прихованої зброї.
  Брінн теж дивилася йому в очі, коли стріляла.
  Майстриня.
  «Гарт?»
  Голос Льюїса струснув його з відображення. Він напружився, озираючись. "Так?"
  «Ти хлопець з Мілуокі, я теж. Чому ми ніколи раніше не працювали разом?»
  «Не знаю».
  «Ви багато працюєте в місті?»
  «Не дуже, ні. Так безпечніше».
  "Де ти живеш?"
  «На південь від міста».
  «До Кеноші?»
  «Не так далеко».
  «У тих краях багато будується».
  Льюїс раптом зупинився. «Подивіться там, пост чи щось подібне. Знак."
  "Де?"
  «Бачите? Праворуч."
  Вони обережно рушили вперед, відставляючи Харта вбік з деякою неохотою подумав про Брінна й зупинився на табличці.
  Влітку 1673 р. 27-річний філософ Луї Жоліє та о. Жак Маркетт, 35-річний священик-єзуїт, перетнув Вісконсин на шляху до річки Міссісіпі. Незважаючи на те, що стежка, на якій ви стоїте, названа на його честь, Джолієт ніколи не проходила цей маршрут довжиною 458 миль. Вони з Маркетт здійснювали свою подорож переважно водним шляхом. Маршрут Джолітт створили торговці хутром і такі ж люди, як ви, любителі активного відпочинку, через кілька років.
  Гарт перевірив GPS на своєму BlackBerry та паперову карту.
  «Ким дійшли ті дівчата?»
  «Має бути праворуч. Це рейнджерська станція, за кілька миль звідси».
  Льюїс озирнувся вздовж і вниз по стежці, яка, хоча цієї пори року мало ходила, була заросла й заплутана гілками та всіяна впертими молодцями, що піднімалися крізь мул листя.
  "Що не так?"
  «Ви запитаєте мене, це зовсім не стежка. Просто менше лісу».
  Гарт усміхнувся на це. Що також змусило Льюїса посміхнутися.
  
  ОСЬ ВОНИ БУЛИ ДВІ ЖІНКИ, що невпинно рухалися вперед туристичною стежкою. Один із інкрустованою палісандровою тростиною, інший із відповідним списом. Боло та ножі в кишенях і похмурі обличчя обох.
  Стежка нагадала Брінн про востаннє, коли вона каталася верхи — однієї весни кілька років тому. Їй подобалося галопувати стежкою з вуздечки в якомусь лісі біля Гумбольдта. Багато років тому, ще до того, як вона стала депутатом, вона займалася стрибками в аматорських змаганнях і любила цей вид спорту. Справді, саме на конкурсі вона бачила виставку якоїсь кінної поліції з Мілуокі. Вісімнадцятирічний юнак провів час у розмові з офіцером, що викликало захоплення, за іронією долі, не мистецтвом виїздки, а поліцейською роботою.
  Кілька років потому вона викликала таке ж відчуття, що й вона відчувала, мчачи через стрибки з півтонни тварини.
  Тепер вона усвідомила, як сильно сумувала за верховою їздою, і подумала, чи матиме вона коли-небудь шанс знову сісти в сідло.
  Продовжуючи стежкою, вони побачать гострі докази того, що парк зазвичай був набагато більш невинним місцем, ніж сьогодні ввечері, знаки, що роздають шматочки історії та інформації. Найбільш тривожні небезпеки пов’язані з пожежами, крутими спусками та екологічними ризиками.
  ПОПЕРЕДЖЕННЯ СМАРАГДОВОГО ЯСЕНЯ
  Дрова, придбані у Клаузена, можуть бути заражені смарагдовим ясенем. Якщо ви придбали будь-які дрова марки Henderson, будь ласка, негайно спаліть їх, щоб не наражати на небезпеку наші листяні дерева через свердло Emerald Ash!
  Одне дерево — масивний дуб — заслужило свій власний знак. Можливо, найбільший чи найстаріший (туристи любили їх суперлативи). Але Брінн вважав це просто джерелом прикриття. Навколо стежка петляла клаптями голих полів, відкриваючи їх для переслідувачів. З’їхати зі стежки в чагарники низин, однак, надто сповільнило б їх.
  Білок-летяг було багато, кажани пролетіли тихо, а сови галасливіше. Кілька разів вони чули удари крил і останній писк від вдалого удару хижака.
  Мішель трималася досить добре, але Брінн дедалі хвилювалася про неї. Її щиколотка була непоганою — завдяки роботі та численним нещасним випадкам Джоуї вона знала про серйозні травми; коли висловлювати співчуття, а коли викликати медиків. Швидше, це була відставка молодої жінки. Вона відставала. Одного разу вона зупинилась і подивилася на крутий схил, скривившись.
  «Ходімо, — закликала Брінн.
  «Мені потрібно відпочити».
   «Давайте розберемося трохи більше». Вона посміхнулася. «Давайте заробимо перерву».
  «Я зараз втомився . я так втомився Мій цукор у крові, я ж тобі сказав». Тоді вона задихалася й відсахнулася, коли повз неї пробігла маленька тварина. "Що це було?"
  «Полівка чи миша», — сказала їй Брін. «Нешкідливий».
  «Це може заповзти тобі в штани».
  «Не твій», — подумала Брінн, розглядаючи тісні джинси Мішель.
  Попередній гарний настрій молодшої жінки зник. Вона була як дитина, яка пропустила післяобідній сон. Брінн терпляче сказав: «Давай, Мішель. Чим більше ми йдемо, тим ближче повернення додому. І ми не можемо зупинятися на цьому». Вони були на галявині, добре помітні в місячному світлі.
  Стиснувши, майже надувши губи, вона підкорилася, і вони піднялися на крутий пагорб. На вершині Брінн раптом відчула запах розмарину, і їй захотілося плакати, згадуючи пасхальне ягня, яке вона насилу смажила для своєї родини всього кілька тижнів тому.
  Вони прослизнули крізь лісок жилавих дерев, моторошно, щось із «Володаря кілець».
  Тепер її обличчя тремтіло з кожним кроком. Вона торкнулася щоки й вдихнула, коли біль пройшов через її голову й шию. Набряк посилився. Їй було цікаво, чи не потрапить у рану інфекція. Чи будуть жахливі рубці? Думка про пластичну операцію спала на думку, і вона справді посміхнулася, подумавши: «Ти марнославна дівчино». Можливо, тобі варто зосередитися на тому, щоб залишитися в живих, перш ніж турбуватися про те, щоб бути презентабельним для мультиплексу в суботу ввечері.
   Одного разу Ґрем спіймав її за звичку погладжувати впадину на своєму викривленому підборідді. Вона почервоніла, а він усміхнувся, а потім прошепотів: «Це сексуально. Не хвилюйся».
  Її роздратувало те, як наполегливо думки про її минуле продовжували вторгатися сьогодні ввечері. Вона багато років не думала про Кіта. І Грем і Джої продовжували регулярно з’являтися, а її єдиною метою було дістатися до безпечного місця.
  Як те старе кліше, спогади промайнули в її думках наприкінці її життя.
  Чорт, зосередься.
  Вони пішли слідом за поворотом ліворуч. Брінн озирнувся. Позаду відкривалася чітка панорама, і вона бачила за сто ярдів гребінь пагорба.
  Вздовж нього був рух, переходячи від дерева до дерева.
  Вона схопила Мішель за руку. "Що це?"
  Ніби снайпер підповз на позицію, щоб зробити постріл.
  — Злазь, — наказала Брінн. Вони обоє присіли. Вона оглядала хребет і стежку. Зараз немає хмар, а півмісяць кидав достатньо яскраве світло, щоб мимо нього можна було знімати. На цій відстані вони, ймовірно, були в безпеці від дробовика, але Харт вистрілив у неї з Глока. 9-міліметрова куля могла легко потрапити сюди, і він, очевидно, був досвідченим.
  Вона примружилася на хребет.
  Тоді вона засміялася. «Це просто наш друг». Вона вказала, підводячись. — А може, хтось із його друзів.
  Переслідувач був чотирилапим, стрибаючи з дерева на дерево. Сірий вовк, припустила вона. Вони Брінн вважав, що зазвичай висять пакетами. Але цей був явно сольний. Він стежив за ними? Можливо, її гарчання не зовсім його налякало.
  Потім істота напружилася, озирнулася. Зник за частку секунди.
  «Ви це бачите? Ніби він зник. . .” Посмішка Брін згасла. "Немає . . . О ні!"
  Вдалині двоє чоловіків швидко рухалися стежкою Джолітет, прямуючи в їхньому напрямку. За півмилі, рухаючись уперто. Без сумніву, це були Гарт і його партнер; один ніс рушницю. Чоловіки зникли там, де стежка пролягала під покровом дерев.
  "Немає!"
  — Це вони, — прошепотіла Мішель. «Як вони нас знайшли?»
  "Невдача. Існувала дюжина шляхів, якими ми могли піти. Вони грали і вигравали. Давай. Рухайтесь!» Жінки почали бігати підтюпцем і шкутильгати, якомога швидше, прискоривши дихання.
  Іди, іди, іди. . .
  «Я не думала, що вони справді підуть за нами», — хрипів голос Мішель. Це був жалюгідний звук. «Чому?»
  «Гарт», — подумав Брін. Відповідь - Харт.
  Стежка повернула праворуч, на схід, і коли вони зірвалися з-під дерев, на землі відкрився вид на скелясту місцевість, освітлену місяцем: високі пагорби, що височіли над стежкою, і глибокі яри, що спадали внизу. Порізи на деревах виявили круті скелі з пісковика.
  «Подивіться. Там».
   Вони побачили перехрестя. Ще одна стежка, вужча за Джолітт, відгалужувалася ліворуч і піднімалася схилом пагорба, огинаючи стрімку скелю в темну долину. Брінн жестом попросила свого супутника йти. Мішель пішла за нею, час від часу озираючись назад, тримаючи руку в піджаку, де на поясі лежав ніж Chicago Cutlery. Здавалося, вона знайшла розраду, переконавшись, що зброя не зникла.
  На цьому стику вони зробили паузу. Там був відкритий притулок із лавкою — без телефону, Брінн одразу помітив. Відро для сміття, яке було порожнім. Місцевість була витоптана завдяки суворій зимі у Вісконсіні. Стежка Джолітт продовжувала йти в чорнильну ніч, спускаючись праворуч — на північний схід. Маленька доріжка була позначена табличкою.
  ОЗЕРО АПЕКС 1,1 МІЛЬ.
  TRAPPER GROVE 1,9 МІЛІ.
  СТАНЦІЯ РЕЄНЖЕРІВ АМСТЕДУ 2,2 МІЛІ.
  Брін підійшов до огорожі, що позначала край скелі, і подивився в долину. Вона показала ліворуч. "Там. Ти це бачиш? Ця будівля? Це станція рейнджерів».
  «Ой. Далеко там. Я не бачу жодного світла».
  «Ні, я впевнений, що він закритий».
  Це місце було менше ніж за милю — як ворона летіла — через глибоку долину, хоча піші прогулянки цією стежкою займуть їх у набагато довший шлях: понад дві милі, згідно з покажчиком. Стежка петляла, вела до озера Апекс, гаю і нарешті до станції.
  У Брінна була смутна пам'ять станції, яка послужила плацдармом для одного з пошуків, у яких вона брала участь. Тоді він також був закритий — пора року була зима, — але вона могла це чітко уявити.
  «Я пам’ятаю там телефони. Але я не знаю, чи вони зараз працюють. І шафа для зброї, я думаю. Але ми не можемо стати на шлях». Киває в бік знака. «Це надто довго. Ми б ніколи не встигли».
  «Вони можуть не піти таким шляхом. Просто продовжуй стежкою Джолітт».
  Брінн замислився. «Я думаю, вони будуть схильні вважати, що ми прямували до вокзалу». Вона дивилася на темну порожнечу за урвищем і підійшла ще ближче до краю. Вона зупинилася біля знаку «Небезпека» . Подивився вниз.
  Лізти чи ні?
  Що б вони не робили, їм незабаром доведеться вибирати. Чоловіки могли бути тут за десять-п’ятнадцять хвилин.
  «Це прямо вниз?» — запитала Мішель.
  Все ще дивлячись у темряву, Брінн побачив вузький виступ приблизно за двадцять футів під ними; нижче скеля спускалася ще на п'ятдесят чи шістдесят футів.
  Брінн прошепотіла: «Я думаю, що на нього можна піднятися. Важко, але це можна зробити».
  Якби вони змогли дістатися до лісової підстилки, вони мали б легкий прямий прохід до посту рейнджерів.
  Шанси мати робочий телефон, зброю та боєприпаси?
  Брінн не могла сказати. Кидок кубика.
  Вона вирішила, що проникнути не буде проблемою. Якби вони змогли дістатися до будівлі, навіть найміцніший замок у світі не втримав би її.
   «Я ненавиджу висоту», — прошепотіла Мішель.
  Я з тобою там, дитинко. . . .
  «Ми спробуємо?» — тремтячим голосом запитала молода жінка.
  Брінн схопив саджанець берези й нахилився в простір, вивчаючи скелі внизу.
  
  ЇМ ВДАЛОСЯ Швидка ходьба, час від часу перериваючись на пробіжку.
  Льюїс підтягнувся, схопивши його за бік. Він притулився до дерева.
  «Ти в порядку?»
  «Так. Я кинув палити минулого тижня». Він глибоко вдихнув. «Ну, майже місяць тому, але минулого тижня у мене був один. Потім зупинився остаточно. Але воно наздоганяє вас. Ти куриш?"
  Здригнувшись від удару простреленої руки, Гарт продовжував дивитися з боку в бік. «Ні». Він переконався, що жінки не були озброєні, але йому не сподобався той клятий собака, чи вовк, чи що там там носом довкола. Люди були передбачуваними. Він досліджував людську природу в крайнощах, і йому було комфортно братися за них, якими б небезпечними вони не були. Тварини, однак, діяли з іншим мисленням. Він згадав відбиток лапи біля будинку Фельдманів.
  Це мій світ. Тобі тут не місце. Ви побачите речей, яких немає, і сумуйте за речами, які з’являться відразу за вами.
  Але потім важко вдихнув і притулився до іншого дерева. Погляди чоловіків зустрілися, і вони посміхнулися. Харт сказав: «Я так не бігав багато років. Я думав, що я у формі. Людина».
  «Ти тренуєшся?»
  Він робив це регулярно — його робота вимагала сили й витривалості, — але здебільшого це була атлетика, а не аеробіка. Це б не допомогло; Гарт рідко за кимось гнався, і він не думав, що коли-небудь утікає від когось, хоча б раз у своєму житті. Він сказав Льюїсу: «Я мало бігаю».
  «Ні. Оздоровчі клуби не мають великого значення в родині Льюїсів. Але я трохи працюю на будівництві. Працював у Гастона на тій вежі біля озера.
  «Я не знаю».
  «Gaston Construction? Велика вежа? Інша сторона швидкісної дороги. Стакан піднято. Я найняв бетонну підводну машину. Це буде тримати вас у формі. Ти зручний?»
  Гарт сказав: «Дещо. Я зробив сантехніку. Немає терпіння для фарбування. І електрики я тримаюся подалі».
  «Я чую це».
  «Столярство — моє улюблене».
  «Обрамлення?»
  — Більше меблів, — пояснив Гарт.
  «Ви виготовляєте меблі?»
  «Прості речі».
  Двічі відміряй, один раз відріж. . . .
  «Як столи та стільці?»
  «Так. Шафи. Це розслабляє».
   Льюїс сказав: «Одного разу я зробив своїй бабусі ліжко».
  "Ліжко? Давай, продовжуймо». Вони знову почали ходити. «Як тобі вдалося зробити їй ліжко?»
  Льюїс пояснив: «Вона почала божеволіти, старіючи. Можливо, це хвороба Альцгеймера, я не знаю. А може, вона просто постаріла. Цілий рік вона ходила по дому і співала різдвяні пісні. Весь час. І вона починала розвішувати декорації, а моя мама їх знімала, а потім знову встановлювала».
  Харт прискорив темп.
  «Тож вона досить лускава. І вона починає шукати своє ліжко. Ліжко в неї було з дідусем. Напевно, його викинули багато років тому. Але вона думала, що це десь у будинку. Ходить повсюди, намагаючись його знайти. Мені було погано за неї. Тому я знайшов кілька фотографій і зробив її. Було не все так добре, але виглядало досить близько. Я думаю, що це дало їй хороші пару місяців. Не знаю."
  Харт сказав: «Як «стелити» ліжко. Тільки ви справді зробили його, а не з простирадлами та ковдрами».
  «Так, мабуть, так». Він розсміявся.
  «Чому ти в цій черзі, комп? Ви могли б досягти масштабу профспілки».
  «О, я в цьому заради грошей. Як ви можете досягти великих результатів у пітній праці?»
  «Ти багато заробляєш, роблячи це?»
  «Я забиваю більше. Тепер моя мама теж вдома. І мої брати, вони роблять свій внесок. Я не можу зробити менше, ніж вони».
  Гарт відчув на собі погляд Льюїса, ніби хотів запитати про свою сім'ю, але пам'ятав історію про смерть брата та батьків.
  «У будь-якому випадку, я добре вмію це робити. Що я роблю. Чорт, ти чув мою репутацію. Ви перевірили, так? Люди за мене поручилися».
  "Вони зробили. Ось чому я вас подзвонив».
  «Банки, відділи виплати заробітної плати. Колекційна робота, захист . . . У мене є талант до цього. У мене є контакти по всьому березі озера. А як ти, Харт? Чому ти в цій бідній справі?»
  Він знизав плечима. «Мені погано вдається, працюючи на інших людей. І я погано сиджу. Я добре роблю. У мене той сверблячий ген».
  Мені це підходить. . . .
  Льюїс озирнувся. — Думаєш, вони ховаються?
  Гарт не був упевнений. Але він так не думав. У нього було відчуття, що Брінн чимось схожий на нього. І він волів би рухатися в будь-який день, продовжувати рухатися, як би небезпечно це було. Що завгодно, а не ховатися. Але він не сказав цього Льюїсу. «Ні, не знаю. Вони будуть продовжувати. Крім того, я бачив там кілька плям бруду. Друкує в них».
  Льюїс пронизливо розсміявся. Цей звук спочатку роздратував Гарта. Тепер він не так заперечував. Чоловік сказав: «Ти останній із могікан. Цей фільм вразив. . . . Б’юся об заклад, ти полюєш».
  Харт сказав: «Ні. Ніколи не було."
  «Бігня. справді?»
  «Правда. Ви?"
  Льюїс сказав, що деякий час не робив цього, але був. Багато. Йому сподобалось. «Думаю, ти б теж. Здається, ти тут знаєш дорогу».
   «Це не Північний ліс. Це було б інакше. Ми у Вісконсині. Державний парк. Просто використовуючи логіку».
  «Ні, я думаю, що ти природний».
  Харт збирався запитати: «Що природно?» але замерзла. Вітром долинув до них крик, жіночий голос. Крик про допомогу. Вона намагалася мовчати, він склав таке враження, але почув тривогу, якщо не відчай. Це було далеко, але не надто далеко, можливо, чверть, півмилі вгору по стежці Джолієт, куди вони прямували.
  Інший дзвінок, слова неоднозначні.
  «Дзвонить та сама особа?» — спитав Харт.
  "Не знаю."
  "Ходімо."
  Тримаючись низько, вони просувалися вперед так швидко, як наважувалися.
  «Стережіться. Я їй не вірю. Один з них фальшиво кричав раніше, на озері, не забудь. Можливо, вони намагаються втягнути нас, хочуть бійки. Можливо, без зброї. Але в них є ножі».
  Через десять хвилин чоловіки, мовчазно оглядаючи зелень навколо, зупинилися. Попереду стежка розширювалася, і ліворуч відгалужувалася менша стежка. Перехрестя було позначене дерев’яним знаком, який було видно в місячному світлі. Стрілка вказувала шлях, який Гарт бачив на GPS. Він йшов на захід і північ і, обігнувши невелике озеро, закінчувався біля станції рейнджерів. Звідти на шосе вела двосмугова дорога.
  Гарт жестом вивів Льюїсу в кущі поруч із ним. Сканування оточення. «Ви щось бачите?»
  «Ні».
   Харт уважно слухав. Ні крику, ні голосу. Лише вітерець, який шипів крізь гілки й змушував листя мчати, як краби.
  Тоді Льюїс торкнувся його руки й показав. За п’ятнадцять футів від перехрестя стояв темний дерев’яний паркан із табличкою « Небезпека». Чорний простір за ним, де скеля спадає в яр. «Оце дерево там, Гарт».
  "Де?" Нарешті він помітив це: гілка відламалася від дерева біля скелі. Ви могли побачити білу деревину під корою.
  «Я не знаю, трюк це чи ні», — прошепотів Гарт. «Там об’їдь праворуч. Ця купа кущів».
  "Зрозумів."
  «Я йду на край і оглядаюся. Я створю трохи шуму, щоб дати їм шанс зробити хід».
  «Якщо я когось побачу, я виведу її. Стріляйте високо, потім низько». Льюїс посміхнувся. «І я буду тримати язика за зубами».
  Уперше за цю ніч Льюїс виглядав впевнено. Харт, який нарешті почувався спокійно зі своїм напарником цієї важкої ночі, вирішив, що чоловік впорається. "Продовжувати. Тримайтеся подалі від листя».
  Льюїс мовчки, пригнувшись, перетнув стежку й прослизнув за кущі. Коли Харт побачив, що він у гарній позиції, щоб охопити територію, він рушив вперед, також низько. Повороти голови вперед і назад.
  Він помітив здалеку, на дні яру, те, що здавалося постом рейнджерів.
  Тримаючи власну зброю спрямованою вперед, він рушив до вивіски. Він оглянув зламану гілку. Потім визирнув через край скелі. Він нікого не бачив. Дістав ліхтарик і посвітив ним у ніч.
  Ісус.
  Став, пістолет прибрав. Покликав Льюїса.
  "Що це?"
  «Подивіться. Вони намагалися злізти. Але це не спрацювало».
  Визирнувши через край скелі, вони побачили в слабкому місячному світлі виступ на двадцять футів нижче, на дні крутої скелястої стіни. Одна з жінок, а може, обидві, впала. На виступі була чотирифутова гілка — та, що зламалася з дерева біля них. А навколо нього була велика пляма яскраво-червоної крові, що блищала під ліхтариком.
  «Чоловіче, — сказав Льюїс, — вона сильно вдарила». Він спробував заглянути далі в яр. «Б'юся об заклад, зламала ногу. Велика кровотеча».
  «Вони повинні були продовжувати падати. Вони не могли встати, такі поранені. А може, печера є. За уступом. Вони намагаються сховатися».
  «Ну, ми повинні йти за ними», — оголосив Льюїс. «Як полювання. Ви стежите за пораненою твариною, поки не знайдете її. Не важливо що. Хочеш, я зійду перший».
  Харт підняв брову. «Трохи підйому».
  «Я ж казав тобі — будівництво на березі озера. Тридцять поверхів вище, і я прогулююся по металоконструкціях, наче це тротуар».
  
  НІ. ЩОСЬ НЕ ДАНО.
  Ґрем Бойд підвівся з дивана, пройшов повз Анну, яка перейшла від в’язання до великого голчастого зразка — жінка знаходила спокій і насолоду в переробці тканин усіх видів — і пішов на кухню. Його очі глянули на фотографію його дружини в підлітковому віці, яка сидить верхи на коні, на якому вона згодом перемагала на юніорських змаганнях зі стрибків на конях Середнього Вісконсина кілька років тому. Вона схилилася, притиснувшись щокою до шиї коня, погладжуючи його, хоча її очі були зосереджені деінде, мабуть, на одному з її конкурентів.
  Він знайшов телефонний довідник округу й подивився на карту. Найближчими містами до озера Мондак були Клаузен і Пойнт-оф-Рокс. У Клаузені була міська магістратура, а в Пойнт-оф-Рокс — служба громадської безпеки. Спочатку він судив магістрат. Відповіді не було, і повідомлення перенаправляло абонентів до мерії, яка виявилася просто голосовою поштою. Офіс громадської безпеки в Пойнт-оф-Рокс був закритий, і в вихідному повідомленні говорилося, що будь-хто, хто має надзвичайну ситуацію, повинен зателефонувати або в офіс шерифа округу, або в державну поліцію.
  «І дякую, що зателефонували», — ввічливо закінчив він. "Гарного дня."
  Як можна закрити довбаний відділ міліції?
   Він почув, як двері спальні Джої відчинялися й зачинялися. Туалет злив.
  Через мить: «Коли мама прийде додому?» Хлопець, ще не в піжамі, стояв на сходах.
  «Скоро».
  «Ти дзвонив їй?»
  «Вона зайнята. Її не можна турбувати. Одягай піжаму і лягай спати. Відбій."
  Хлопець обернувся. Двері спальні зачинилися.
  Грему здалося, що він знову почув відеогру. Він не був впевнений.
  Анна запитала: «Де вона? Я хвилююся, Грем».
  "Не знаю. Той заступник, з яким я спілкувався, сказав, що це просто рутина. Але це було не так».
  "Як ви маєте на увазі?"
  «Її телефон. Віддавати його комусь іншому? У жодному разі." Він міг розмовляти з Анною, не турбуючись, що вона захищатиметься. Коли справа доходила до серйозних тем, йому було важко розмовляти з Брінн та її сином — мабуть, це була тема сьогоднішнього вечора, — але він міг поговорити зі своєю свекрухою. «Для цього вона надто контролююча людина».
  Однак він відмовився від «контролю».
  Хмурий погляд Анни перетворився на посмішку, наче вона зрозуміла. «Це моя дочка. Ти маєш рацію."
  Грем підняв стаціонарний телефон. Зробив дзвінок.
  «Заступник Мунс».
  «Ерік, це Грем».
  «Гей. Як справи?"
  «Шериф тут?»
  «Зараз? ні. Найчастіше він повертається додому приблизно о шостій-сьомій».
   «Слухай, Брінн щось пішла сьогодні ввечері. На озері Мондак».
  «Правильно. Чув про це».
  «Ну, вона ще не повернулася».
  Тиша. «Не повернувся? Сорок хвилин звідти до вас. Ви на північ від міста. Сорок хвилин максимум. Я проїхав його за півгодини».
  «Я дзвонив і викликав іншого заступника. Сказав, що є домашній. І що Брінн цим займався. Служба у справах дітей чи щось таке».
  Пауза. «Це не звучить знайомо, Грем. З ким ти говорив?»
  «Я не пам'ятаю. Можливо, Біллінгс».
  «Ну, це ніхто з нашого офісу. Зачекай. . . .” Приглушені звуки розмови.
  Грем протер очі. Брінн встала о п’ятій. Він прокинувся о п’ятій тридцять.
  Депутат повернувся. «Гаразд, Грем. Історія полягає в тому, що хлопець, який зробив той дзвінок "дев'ять один-один", передзвонив і сказав, що це була помилка. Брінн збирався розвернутися. Це було близько сьомої, сьомої тридцять».
  "Я знаю. Але цей депутат сказав, що це не помилка. Це була якась домашня суперечка, і вони хотіли, щоб Брінн впоралася з нею. Чи могла вона наштовхнутися на якусь там поліцію штату, міську поліцію?»
  «Могло трапитися, але це не те, з чим би впоралися солдати».
  Шкіра Грема похолоділа від цього. «Еріку, щось не так».
  «Дозвольте мені подзвонити шерифу. Він повернеться до вас».
  Грем поклав трубку. Він ходив по кухні. Обстежено нова плитка на підлозі. Організував стопку купюр. Намалювала лінію в пилу поверх маленького телевізора з кролячими вушками. Послухав комп’ютерну гру нагорі.
  Трясця. Чому хлопчик не слухав його? Він вирішив заборонити Джої кататися на скейтбордах до кінця навчального року.
  Гнів чи інстинкт?
  Задзвонив телефон.
  «Ло?»
  «Грем, це Том Дал. Ерік щойно подзвонив. Ми перевірили в Державній поліції. На озері Мондак ніхто не дзвонив. Клаузен, Пойнт-оф-Рокс, аж до Гендерсона».
  Грем пояснив, що він сказав Еріку Мансу, роздратований тим, що чоловік не вказав шерифа. «Заступника звали Біллінгс».
  Тиша на мить. «Біллінгс — це назва дороги між Клаузеном і державним парком».
  Тож це могло бути свіжим у пам’яті того, хто намагався вигадати ім’я. У Грема спітніли руки.
  — Її телефон знову переходить на голосову пошту, Томе. Я дуже хвилююся».
  "Що не так?" — обізвався голос. Джоуї.
  Грем підняв очі. Хлопець стояв на півдорозі сходів. Він слухав. «Що не так з мамою?»
  «Нічого. Повертайся в ліжко. Все буде добре».
  "Немає. Щось не так».
  — Джої, — огризнувся Грем. «Зараз».
  Джоуї на мить витримав його погляд, кинувши холодний погляд У Ґрема по спині пройшов дрож, потім розвернувся й потоптав сходами.
  У дверях з’явилася Анна, глянула на скривлене обличчя Грема. "Що?" — прошепотіла вона.
  Він похитав головою і сказав: «Я розмовляю з шерифом». Потім: «Том, що нам робити?»
  «Я пошлю туди кількох людей. Дивись, розслабся. Ймовірно, її машина зламалася, і вона не має мобільного телефону».
  «Тоді ким був Біллінгс?»
  Ще одна пауза. «Ми піднімемося туди негайно, Грем».
  
  Задихаючись, ОБЛИЧЧЯ ВКРАЙНЕ холодним потом, Мішель присіла, спершись на свою тростину для більярду, Брінн поряд. Вони все ще були на Стежці Джолієт, ховаючись у клубку ялівцю та самшиту, який для Брінна пахло сечею.
  Вони пройшли півмилі від перехрестя на вершині скелі зі знаком «Небезпека» та укриттям, пробігаючи, як могли, всю відстань.
  Тепер вони спостерігали за променем ліхтарика, спрямованого вниз, який повільно змітав уступ і скелю, поки Гарт і його напарник спускалися вниз. Вони продовжували йти стежкою, швидко рухаючись.
  Чоловіки купили бутафорію, яку організував Брінн: крик, зламана гілка, кров — її власна — бризнула на виступ. Тепер чоловіки продовжуватимуть спускатися до дна або по скелі, або по стежці навколо озера Апекс, і прямуватимуть до станції рейнджерів. Це дало б Брін і Мішель додаткову годину, щоб дістатися до безпечного місця, перш ніж Харт і його напарник зрозуміють, що їх обдурили.
  Зрештою, справу вирішив не страх Мішель перед висотою чи Брінн. Брінн дійшов висновку, що навіть сходження зі скелі та прохід крізь заплутаний чагарник у яру займе надто багато часу. Чоловіки наздогнали б їх до того, як вони були на півдорозі до посту рейнджерів. Але скеля була хорошим шансом ввести в оману переслідувачів. Брінн зламав гілку, щоб виглядало випадково, а потім обережно зліз зі скелі на виступ. Там вона глибоко вдихнула й порізала собі скальп кухонним ножем. Будучи депутатом, вона знала толк у травмах голови, а також те, що рвані рани на голові не болять сильно, але кровоточать. (Вона знала це від Джоуї так само, як і від дзвінків про автокатастрофу.) Розмазавши кров по каменю, вона знову піднялася на вершину скелі, і вони втекли Стежкою Джолієт.
  Тепер вона озирнулася. Крізь кістки дерев все ще проглядався промінь ліхтарика. Потім стежка повернула, і жінки втратили вбивць з поля зору.
  "Як воно?" Мішель кивнула на голову Брінна. Очевидно, вона думала, що Брінн вирішила не спускатися зі скелі через страх молодої жінки висоти. Вона сяяла вдячністю. Брінн сказав, що все добре.
   Мішель почала балакати, розповідаючи історію про те, як її вдарила по голові школярка на дитячому майданчику, і вона закривавила нову сукню, що засмутило її більше, ніж бійка. «Дівчата гірші за хлопців».
  Брінн не заперечував. Вона проводила антибандитські кампанії в середніх школах. банди . . . навіть у скромного Гумбольдта.
  У пам’яті також прийшов образ Джої, задихаючись і закривавлений, після однієї з його бійки в школі. Вона відштовхнула його.
  Мішель продовжувала маніакально жартувати, а Брінн її відключив. Вона замовкла й озирнулася. «Гадаю, нам варто зійти зі стежки й знайти річку».
  "Ми мусимо? Ми добре проводимо час».
  Але слід, як сказала їй Брін, не привів їх нікуди, окрім як глибше в ліс. Найближче місто було за п’ятнадцять миль.
  «Мені потрібно скористатися компасом». Вона стала навколішки біля стежки й поставила пляшку алкоголю на землю. З деякими підштовхуваннями голка нарешті повернулася на північ. «Ми йдемо туди. Це недалеко. Кілька миль, я б припустив. Можливо, менше». Вона поклала пляшку в кишеню.
  Вони були тут на височині, і, озираючись назад, вони все ще бачили ліхтарик, який повільно шукав стежку вниз зі скелі, яка мала б вивести вбивць у долину та до посту рейнджерів. Згодом вони дізналися, що жінки йшли не туди, але кожна хвилина, яку вони затримувалися на скелі, була ще на одну хвилину, і Брін і Мішель мали втекти.
   Брінн знайшла ділянку лісу, яка була менш заплутаною, ніж інші, і зійшла зі стежки. Мішель, знову похмура, подивилася на кам’янистий болотистий ґрунт і попрямувала вперед із відразою, наче дівчина, що неохоче залазить у брудну машину свого чоловіка.
  
  ВОНИ РОБИЛИ вісімдесят, без світлової смуги чи гортанної сирени. Не потребував їх. У цю пору ночі тут майже не було руху. І жодне з модифікованих аксесуарів у Dodge не матиме жодного гальмівного впливу на суїцидну дику природу. Шериф Том Дал вважав, що олені народжуються без мізків.
  Він сидів на пасажирському сидінні, а за кермом сидів молодий депутат Пітер Гіббс. Позаду них була ще одна машина, Ерік Манс за кермом, а поруч із ним Хоуї Прескотт, масивний депутат із поголеною головою, який заслужив повагу під час зупинок.
  Даль зателефонував своїм заступникам і не знайшов браку волонтерів, щоб допомогти з'ясувати, що сталося з їхньою колегою Брінн Маккензі. Усі вони були готові йти, але чотирьох, як він подумав, було достатньо.
  Шериф розмовляв по телефону з агентом ФБР у Мілуокі. Його звали Тигровий, що, на думку Даля, було забарвленням коня чи собаки. Агент готувався до сну, але не вагався допомогти. Він звучав щиро стурбованим.
   Предметом розмови стала жінка-юрист Емма Фельдман.
  «Ну, шерифе, починалося з дрібниці. Вона займається цією корпоративною угодою. Вона робить домашнє завдання і дізнається, що багато компаній на березі озера мають більше, ніж належну частку задокументованих прибульців. Наступне - CI. . . це..."
  «Конфіденційний інформатор?» — запитав Дал, але Бріндл не помітив іронії.
  «Правильно. Він каже, що Стенлі Манкевіц, голова якоїсь місцевої профспілки, продає підроблені зелені картки нелегалам».
  «Скільки він міг би цим заробити?»
  «Ні, справа не в цьому. Він навіть не бере з них плату. Що він робить, це змушує їх гарантувати, що вони отримають роботу у відкритих магазинах, а потім об’єднує працівників у профспілки. Союз стає більшим, Манкевіц стає багатшим».
  Хм, подумав Даль. Розумна ідея.
  «Це те, що ми зараз досліджуємо».
  «А цей Манкевіц? Він це зробив?»
  «Поки що в повітрі. Він розумний, він стара школа, і він наймає лише тих, хто тримає язик за зубами. Він теж дурень, вибачте за мою французьку, тож так, він це зробив. Але корпус слабкий. Потрібен лише один свідок, який потрапив у аварію або загинув під час, цитую, випадкового вторгнення в будинок, і вся справа може розвалитися».
  «І ось вона, серед пустелі, цей адвокат. Там може статися багато аварій».
  «Точно так. Поліцейські служби Мілуокі повинні були на неї натрапити. Вони кинули туди м’яч».
   Це було запропоновано занадто швидко, подумав Даль. Здавалося, пальцем уже почалося. У Мілуокі, Вашингтоні чи окрузі Кеннеша робота поліції мало чим відрізнялася.
  Даль сказав: «Іди швидше».
  "Що?" — запитав агент ФБР.
  «Я розмовляю з водієм. . . . Коли чоловік моєї депутатки подзвонив на її телефон, відповів якийсь чоловік, назвавшись депутатом. Наскільки ми можемо сказати, там майже немає ні солдатів, ні сусідніх законів. Зовсім жодного».
  «Я розумію, чому ти хвилюєшся. Де це відбувається?»
  «Озеро Мондак».
  «Я не знаю».
  “Поруч із державним парком Marquette.”
  «Я зателефоную своєму чоловікові, який керує розвідниками, і подивлюся, чи є щось про те, що хтось розмовляє з професійним найманим убивцею».
  Ось що він має на увазі під професіоналом. Даль починав роздратуватися. «Буду дуже вдячні, агенте Бріндл».
  «Ви хочете, щоб хтось із наших був там, на землі?»
  «Ще ні, я не думаю. Давайте спочатку подивимося, що відбувається».
  "Гаразд. Ну, дзвони, якщо треба. Ми будемо на борту, шерифе. Цей Манкевіц займається нелегальними справами, внутрішньою безпекою та тероризмом».
  «Не кажучи вже про ризик для бідної сім’ї», — подумав Даль. Ще щось він утримався сказати. Він подякував агенту, і вони поклали трубку.
  "Як скоро?" — пробурмотів він молодому заступнику поруч із ним.
   "Півгодини . . .”
  — Ну, — нетерпляче почав Даль, потираючи вкриту шрамом ногу.
  — Я знаю, шерифе, — сказав Гіббс. «Але ми робимо вісімдесят. Швидше, і для цього потрібен лише один олень. І якщо він не вб’є нас, проходячи через лобове скло, Ерік дістане нас ззаду. Цьому хлопчику справді варто трохи відступити».
  
  ВОНИ ПОЛИШИЛИ Шлях Джолітт за двадцять хвилин до того, і Брінн відхилявся лише за потреби — навколо заростей, ожини та грядок листя, які могли б закрити ями та болота. Вони піднялися на пагорби, круті, і вже подекуди схил був різким. Ковзання могло перетворитися на падіння вниз по схилу пагорба на багато ярдів, через гострі камені та крізь тернові кущі.
  Чоловіки вже були б на дні скелі. Вона сподівалася, що, не знайшовши тіл, вони продовжуватимуть через яр до посту рейнджерів. Могло пройти сорок хвилин, година, перш ніж вони зрозуміють, що їх обдурили, і повернуться на Стежку Джолітт, щоб продовжити полювання.
  Коротка пауза для повторного читання компаса. Вони в основному трималися курсу, на північ.
  Уперше за цю ніч Брінн почала відчувати, що вони з Мішель можуть вижити.
  Скоро вони будуть біля річки. А потім або похід на південь уздовж берега до Пойнт-оф-Рокс або коротший, але важкий і небезпечний підйом ущелиною. Вона не могла викинути цю картину з голови: турист, який упав і був наштовхнутий на гілку дерева.
  Команді рятувальників знадобилася ланцюгова пила, щоб розрізати тіло. Їм довелося цілу годину чекати офіцера з інструментом.
  Брінн примружився на сріблястий спалах удалині попереду. Це була річка?
  Ні, просто вузька смуга трави, яка сяє в місячному світлі. Потойбічне. Їй стало цікаво, що це за вид. Ґрем міг би сказати їй миттєво.
  Але вона не хотіла думати про Грема.
  Потім вона здригнулася від звуку виття позаду них. Істота лає. Чи це вовк, здавалося, слідував за ними так само наполегливо, як і люди?
  Мішель озирнулася на звук. Вона завмерла. І тоді вона закричала.
  «Мішель, ні!» — різко прошепотіла Брінн. «Це просто…»
  «Вони, це вони!» Молода жінка показувала в темряву.
  Що? Що вона побачила? Все, на що дивилася Брінн, були шари тіней, деякі рухомі, деякі нерухомі. Гладка або текстурована.
  "Де?"
  «Там! Він!»
  Нарешті Брінн побачив: за сто футів за кущем стояв чоловік.
  Немає! Вони не повірили в трюк на перехресті. Брінн схопила свій спис. "Знижуйся!"
   Але все, що створювалося всередині молодої жінки, тепер вибухнуло люттю та божевіллям. «Ви, лохи!» — скрикнула вона. «Я тебе ненавиджу!»
  «Ні, Мішель. Будь ласка, тихо. Треба бігти. Зараз!»
  Але молодша жінка здавалася приголомшеною, наче Брінна навіть не було. Вона відкинула більярдний кий, який тримався, і витягла більярдний м’яч боло.
  Брінн ступила вперед, стискаючи Мішель за шкіряну куртку. Але з маскою люті на обличчі жінка відштовхнула Брінн, від чого вона сповзла на схил гладкого листя.
  З боло в одній руці та ножем в іншій Мішель кинулася на чоловіка, рухаючись швидко, незважаючи на кульгання. «Я ненавиджу тебе, я ненавиджу тебе!» — скрикнула вона.
  «Ні, Мішель, ні! У них є зброя!»
  Але вона ніби була глуха до благань. Коли вона була за тридцять футів від чоловіка, вона кинула боло, яке злетіло в лютій дузі й мало не влучило йому в голову. Він стояв на своєму — так само, як сама Брінн на під’їзді Фельдманів.
  Не злякавшись, Мішель продовжувала свою атаку.
  Брінн сперечався. Чи повинна вона слідувати? Це було б самогубство. . . .
  Потім вирішила: О, біс. Вона скривилася, підвелася на ноги й кинулася за жінкою, намагаючись триматися тихо. «Мішель, зупинись!» Кожної хвилини чоловік вистрілить. Мабуть, це був Харт; він залишався нерухомим, чекаючи ідеального кадру.
  Мішель кинулася прямо до нього.
  Чоловік не міг промахнутися.
   Але пострілів не було.
  Зупинившись, Брінн зрозумів чому. Це була зовсім не людина. Те, на що напала божевільна молода жінка, була просто дивною конфігурацією стовбура дерева, зламаного приблизно на шість футів у висоту, гілки та листя справляли враження людини. Це було як опудало.
  «Я тебе ненавиджу!» — пролунав пронизливий голос молодої жінки.
  «Мішель!»
  Потім, коли вона була на відстані десяти футів, Мішель, очевидно, усвідомила свою помилку. Вона зупинилася, важко дихаючи, дивлячись на стовбур. Вона впала на коліна, опустила голову, закрила обличчя руками, ридала. З її горла вилетіло моторошне хрипіння, сумне й безнадійне.
  Жах вечора нарешті вилився; сльози досі були сльозами розгубленості та болю. Це був розрив чистої скорботи.
  Брін підійшов і зупинився. «Мішель, усе гаразд. Давайте..."
  Голос Мішель піднявся до ще одного голосіння. «Залиште мене!»
  «Будь ласка. Шшшш, Мішель. Будь ласка, мовчи . . . Все добре."
  «Ні, це не гаразд! Це зовсім не гаразд».
  «Продовжуймо це. Нам не так багато далі».
  «Мені байдуже. Ти продовжуй. . . .”
  Ледь помітна посмішка. «Я не залишу тебе тут».
  Мішель обійняла себе, гойдаючись вперед і назад.
  Брінн присів біля неї. Вона розуміла, що всередині молодої жінки відбувається щось інше. "Що це?"
   Мішель розсіяно подивилася на ніж і засунула його назад у піхви шкарпетки. «Є дещо, що я маю тобі сказати».
  "Що?" — наполягав Брінн.
  «Це моя вина, що вони мертві», — прошепотіла вона з жалюгідним обличчям. «Стів і Емма. Це моя вина!"
  «Ти, чому?»
  Вона різко сказала: «Тому що я розпещена маленька нахаба. О, Боже . . .”
  Брінн озирнувся за ними. Кілька хвилин. Це було важливо, вона відчула. Вони могли дозволити собі кілька хвилин. Чоловіки були за милі. "Скажи мені."
  "Мій чоловік . . .” Вона відкашлялася. «Мій чоловік зустрічається з іншою людиною».
  "Що?"
  Слаба, болюча посмішка, і вона встигла сказати: «Він мені зраджує. Я сказав, що він у відрядженні. Він є, але він не піде сам».
  «Мені шкода».
  «Моя дівчина працює в туристичному агентстві, яке використовує його компанія. Я змусив її сказати мені. Він піде з кимось іншим».
  «Можливо, це просто хтось, з ким він працює».
  "Ні це не так. І вони отримали один готельний номер».
  ох
  «Я був такий злий і такий болячий. Я не міг бути сам на цих вихідних! Я просто не міг бути. Я вмовив Емму та Стіва прийти сюди й взяти мене з собою. Мені хотілося плакати у них на плечах. Я хотів, щоб вони мені сказали, що я не винен. Що він виродок, що вони стануть моїми друзями після розлучення і кинуть його . . . . А тепер вони мертві, тому що я не міг поводитися як дорослий».
   «Це не є твоєю провиною». Брінн озирнувся й не побачив переслідувачів. Ні ознак їхнього талісмана, вовка. Вона обійняла молоду жінку і допомогла їй підвестися. «Давайте погуляємо. Розкажи мені, поки ми гуляємо».
  Мішель погодилася. Вони взяли її кий і продовжили рух до річки.
  «Як давно ви одружені?»
  «Шість років». Її голос перехопив. «Майкл був моїм найкращим другом. Все здавалося таким чудовим. Він був таким невимушеним, щедрим. Він дуже добре піклувався про мене. . . . І знаєте, що так заплутано? Ось чому я втратила його — будучи розпещеною дівчинкою». Вона кисло засміялася. «Він банкір. Він заробляє всі ці гроші. Коли ми одружилися, я звільнилася з роботи. Це не те, що він хотів від мене чи щось таке. Це була моя ідея. Це був мій шанс піти в акторську школу».
  Мішель здригнулася, різко ступаючи і, мабуть, вдарила щиколотку. Вона продовжила: «Я казала вам, що я актриса. . . . Фігня. Я двадцятидев'ятирічний студент акторської майстерності. І не дуже хороший. Я був статистом у двох місцевих рекламних роликах. А Друге місто відповіло мені, що ні. Моє життя — це обід з подругами, теніс, мій оздоровчий клуб, мій спа. Єдине, в чому я вмію, — це витрачати гроші, робити покупки та підтримувати себе у формі».
  На мелодію стрункого розміру 4, Брінн не міг не помітити.
  «І я став . . . ніхто. Майкл повертався додому, і я навіть не могла говорити про роботу по дому, бо все це виконували покоївки. Мені стало нудно. Він мене розлюбив».
  Частиною роботи правоохоронця є розпізнавання психології проблеми на роботі серед людей, з якими вона зустрічається на професійному рівні — перехожих, свідків і жертв, окрім злочинців. Брінн не знала, що у неї були якісь конкретні ідеї, але вона сказала Мішель свою чесну оцінку: «Це не твоя провина. Ніколи не буває».
  «Я такий невдаха. . . .”
  "Ні, не ти."
  Брін повірив у це. Трохи розпещений, правда, трохи занадто розпещений, трохи занадто закоханий у гроші та хороше життя. Цікавим чином, можливо, ця ніч навчила її, що в ній було щось більше, ніж багата дівчина-дилетант.
  Що стосується іншої проблеми, більш важливої, Брінн обняла Мішель за плечі. «Ти маєш зрозуміти одну річ. Запитували ви їх тут чи ні, не мало значення. Той, хто вбив Емму та Стіва, був професіоналом, найнятим для її вбивства. Якби це не було сьогодні ввечері, це було б наступного тижня. Ви не мали до цього жодного стосунку».
  «Ти думаєш?»
  «Я знаю, так».
  Дівчина була не зовсім переконана. Брінн знав, що провина має складну ДНК; йому не обов’язково бути чистокровним, щоб бути вірулентним. Але слова Брінна, здавалося, трохи втішили Мішель. «Я просто хотів би повернути годинник назад».
  Хіба це не молитва на кожен день? — подумав Брінн.
  Мішель зітхнула. «Мені шкода, що я його втратив. Я не повинен був кричати».
  «Я не думаю, що нам варто хвилюватися. Вони за милі, на дні яру. Вони нічого не чули».
  
  ГРЕМ БОЙД БУВ відірван від своїх думок про свою дружину, коли почув характерний звук двигуна свого F150.
  «Хтось краде вантажівку». Він витріщився на тещу і інстинктивно ляснув по кишені штанів, намацав зв’язку ключів.
  як? — дивувався він. У серіалах, які дивилася Анна, Метлок і Магнум, П.І., усі були на гарячих машинах. Він думав, що ти більше не зможеш.
  Але коли він побачив, що засув на кухонних дверях відчинився і запасні ключі, які він тримав на гачку, зникли, він зрозумів. «Ісусе, не це. Не зараз."
  — Я подзвоню шерифу, — сказала Анна.
  — Ні, — вигукнув Грем. "Все добре."
  Він вибіг на вулицю.
  Вантажівка рухалася заднім ходом проти садового сараю, щоб розвернутися, щоб водій міг виїхати, капот вперед, вниз по вузькій доріжці. Він з гучним ударом постукав у гофрований метал. Невеликих пошкоджень, вантажівки немає. Водій вимкнув коробку передач.
  Розмахуючи руками, як гаїшник, Грем підійшов до пасажирського вікна, яке було відчинене. Джої дивився прямо на нього з лютим виразом обличчя.
  Грем сказав: «Вимкніть двигун. Вилазь з вантажівки».
   "Немає."
  «Джої. Зробіть це зараз. Цієї хвилини».
  «Ви не можете змусити мене. Я йду шукати маму».
  «Вийди з машини. Зараз».
  "Немає."
  «Є люди, які це роблять. Том Дал, деякі заступники. З нею все буде добре».
  «Ти продовжуєш це говорити!» він закричав. «Але звідки ти знаєш?»
  Правда, подумав Ґрем.
  Він побачив різкі очі хлопця, його міцну хватку за кермо. Він не був низького зросту — його батько мав більше шести футів, — але він був худим і виглядав крихітним на великому сидінні.
  "Я збираюся." Він так і не зміг повернути на під’їзну доріжку, тож помчав вперед, постукав сміттєвий бак і знову рушив заднім ходом, цього разу правильно розсудивши; він зупинився перед тим, як потрапити в сарай. Він випрямив колеса в бік дороги й знову подав вантажівку вперед.
  «Джої. Ні. Ми навіть не знаємо, де вона». Сказати це здавалося відступом. Він не повинен сперечатися з логіки. Він був головнокомандуючим.
  Інстинкт, запам'ятайте.
  «Озеро Мондак».
  «Вимкніть двигун. Вилазь з вантажівки». Чи повинен він потягнутися за ключами? А якщо нога хлопчика зісковзне з гальма? Один із працівників Graham отримав тяжкі поранення, коли він тягнувся до вантажівки, що рухалася, ось так, намагаючись схопити важіль перемикання передач, коли водій забув його ввімкнути. Наші тіла не зрівняються з двома тоннами сталі та детонуючим бензином.
   Він глянув на сидіння. Ісус. У хлопця був рушничний пістолет — Ґрем упізнав цю потужну модель з руйнівною дією. На близькій відстані він був таким же точним, як .22, і таким же смертельним для білок і річкових щурів. Брінн заборонив йому мати зброю. Де він це взяв? «Вкрали», — подумав Ґрем.
  «Джої! Зараз!» — огризнувся Грем. «Ви нічого не можете зробити. Ваша мама скоро буде вдома. І вона була б у люті, якби вас тут не було».
  Ще один відпочинок у грі «будь батьком у контролі».
  «Ні, не буде. щось не так Я знаю, що щось не так». Хлопець дав гальмо, і автомобіль почав котитися вперед.
  І, навіть не роздумуючи, Грем вибіг перед автомобілем і стояв, спершись руками на капот.
  «Грем!» — гукнула з під'їзду Анна. "Немає. Не робіть із цього війни».
  І він подумав: ні, пора комусь зробити з цього війну.
  «Вилазь з цієї вантажівки!»
  «Я знайду маму!»
  Єдине, що тримало його в живих, це розв’язаний кросівок дванадцятирічної дитини на педалі гальм, який потребував ремонту протягом року. "Ні, не ти. Заглуши двигун, Джої. Я не збираюся тобі повторювати». Коли Ґрем був дитиною, це було все, що потрібно було сказати його батькові, щоб змусити його підкоритися, хоча тоді злочинами були такі речі, як невинесення сміття або нехтування домашнім завданням.
  "Я збираюся!"
   Вантажівка хитнулася на фут вперед.
  Ґрем видихнув, але не поворухнувся.
  Якщо ти рухаєшся, сказав він собі, ти програєш.
  Хоча його думка також пробігала місцями, куди він міг би стрибнути, якби хлопець натиснув на педаль газу. Він не думав, що встигне.
  " Ви не збираєтеся!" — лютував хлопець. "Ти?"
  Він був схильний казати: «Це не наша справа йти». Нехай поліція робить свою справу. Вони експерти. Але замість цього він спокійно сказав: «Вийди з вантажівки».
  Усвідомлюючи, що його інстинкти можуть його вбити.
  «Ти збираєшся її знайти?» Він пробурмотів ще щось. Грем вважав одне слово «боягуз».
  «Джої».
  "Геть з дороги!" — скрикнув хлопець. Його очі були дикі.
  На мить — на вічну мить — Ґрем повірив, що хлопець натисне на газ.
  Тоді Джої скривився, подивився на перемикач і штовхнув його в парку. Він виліз, дотягнувшись до рушниці.
  "Немає. Залиш це."
  Ґрем підійшов до хлопчика й обняв його за плечі. «Давай, Джої», — ласкаво сказав він. «Давай трохи…» Хлопець, який, здавалося, був розлючений цією поразкою, знизав плечима й увірвався в будинок, повз свою бабусю. Не кажучи ні слова.
  
  ПІСЛЯ зчитування КОМПАСА жінки продовжили проходити через частину парку, яка була менш заплутаною чагарниками та ґрунтовим покривом, ніж ділянка, яку вони залишили позаду, навколо озера Мондак. Були клаптики поляни — трава й луг. І, все частіше, величні скельні утворення, підштовхнуті льодовиками мільйони років тому.
  Тепер вони йшли мовчки.
  За чверть милі від останньої перевірки компасом Брінн збиралася запитати Мішель, як почувається її щиколотка. Натомість вона сказала: «Мій чоловік теж».
  Шокує себе.
  Я справді це сказав? — дивувалася вона. Господи, невже я справді?
  Мішель глянула на неї, нахмурившись. "Ваш чоловік?"
  «Так само, як у вас». Брінн вдихнув холодне запашне повітря. «У Грема роман».
  "О, Боже. мені шкода Ви розлучилися? Розлучатися?»
  Після паузи вона сказала: «Ні. Він не знає, що я дізнався».
  Потім пошкодувала, що заговорила. Це абсурд, подумав Брінн. Просто замовкни і продовжуй ходити. Але вона хотіла розповісти історію. Відчайдушно хотів. Що було цікаво, бо вона ні з ким не поділилася цим. Ні її мати, ні її найкраща подруга Кеті з Пожежна служба або Кім з батьківської організації.
  Насправді, вона вважала важливим те, що лише тут, у цих екстремальних обставинах, із абсолютно незнайомою людиною, вона могла говорити про те, що мучило її місяцями. Частково вона сподівалася, що Мішель відповість кількома словами співчуття, що ця тема зменшиться, і вони зможуть повернутися до завершення мандрівки. Але молода жінка відповіла зі щирим інтересом: «Скажи мені. Будь ласка Що за історія?»
  Брінн упорядкувала свої думки. Нарешті вона сказала: «Я була одружена з державним поліцейським. Кіт Маршалл». Вона глянула на Мішель, щоб перевірити, чи ім’я зареєстровано.
  Здавалося, що ні. Брінн продовжив: «Ми зустрілися на навчальному семінарі поліції штату в Медісоні». Вона пригадала, що бачила високого широкоплечого чоловіка, який стояв перед столом, який служив їхнім столом.
  Кіт зиркнув у її бік невпинним поглядом, який зізнався, що йому справді подобається її зовнішність; але вона справді не зацікавила його, поки не настала її черга провести імітаційні переговори щодо заручників, які психолог, який керував вправою, сказав, що вони були ідеальними. Але те, що справді привернуло його увагу, це, здавалося, тест на зачистку та повторне збирання Glock. Вона встановила слайд і завантажила кліпсу, тоді як гравець, який посів друге місце, все ще намагався повернути штифт фіксуючого блоку назад у раму.
  «Це досить романтично», — запропонувала Мішель.
  Про що думав і Брінн.
  Після семінару вони пили каву та обговорювали поліцію в маленькому містечку та побачення в маленькому містечку. Він одного разу здригнувся, і вона запитала, чи з ним усе гаразд. Потім він пояснив, що щойно повернувся з медичного огляду; його застрелили під час справжнього порятунку заручників, який, тим не менш, закінчився щасливо — для всіх, крім тих, хто захопив заручників.
  «HT не зовсім встигли».
  О, той випадок? — подумала вона, пригадавши, як пограбування банку стало невдалим, двоє озброєних шахраїв — метамфетамін — у відділенні Piny Grove Savings разом із клієнтами та працівниками. Вікна були надто товстими для безпечного снайперського пострілу, тож Кіт обійшов барикаду та пройшов у вхідні двері, тримаючи зброю при боці. Навіть не присівши, щоб представити меншу ціль, він вистрелив одному в голову, взяв патрон у бік і в жилет від іншого, а потім убив його теж через кіоск, за яким він намагався сховатися.
  HT не зовсім встигли.
  Кіт швидко оговтався від незначних травм. Йому зробили догану — це треба було зробити — за процедуру Брюса Вілліса/Клінта Іствуда. Але ніхто не поставився до його непокори дуже серйозно, і, звісно, ЗМІ поласували цим, як кошеня, яке наїлося молока.
  Брінн змусила його детально розповісти їй історію. Вона була зачарована. Надто зачарована, вирішила вона пізніше, повністю захоплена жорстким тихим чоловіком.
  Їхнє перше побачення включало фільм жахів, мексиканську їжу та тривалі дискусії про калібри, бронежилети та швидкісні погоні.
  Через одинадцять місяців вони одружилися.
  — Отже, ти вийшла заміж за ковбоя?
  Брінн кивнув.
   Мішель додала, скривившись: «Я вийшла заміж за свого батька, каже мій терапевт. . . . У будь-якому випадку, що сталося?»
  Ах, що сталося? Брінн зуміла втриматися від погладжування своєї деформованої щелепи, але не змогла зупинити нав’язливий спогад: Кіт, обличчя якого миттєво змінилося від люті до шоку, відступив від удару кулі, стиснув себе за груди, коли їхня яскраво освітлена кухня наповнилася різкий запах гарматного диму від її службового Глока.
  "Бринн?" Мішель тихо наполягала. "Що сталося?"
  Нарешті вона прошепотіла: «Просто все не пішло. . . . Отже, я був знову самотній. У мене був Джоуї та моя робота — тоді моя мати жила з нами, тому була вбудована няня. Я любив роботу. Знову одружуватися не планував. Але кілька років тому я зустрів Грема. Купив кілька рослин у своїй компанії з ландшафтного дизайну. Вони не спрацювали надто добре, і я повернувся за новими. Він сказав мені, що я роблю не так, а потім запросив мене на зустріч. Я сказав так. Він був смішний, він був милий. Він хотів дітей, але його перша дружина не мала. Ми вийшли на деякий час. І я виявив, що це справді зручно. Він запропонував. Я прийняв."
  “Комфортно – це добре.”
  «О, дуже приємно. Без бійки. Щовечора додому».
  «Але . . .?"
  Тепер вона торкалася щелепи. Вона опустила руку.
  Брінн скривився. «Проходить трохи часу, і раптом я виконую більше доручень, довші робочі години, складнішу роботу. Багато домашніх. І коли я цього не робив, я б проводити час з Джої. . . . У нього були проблеми в школі. Це питання, я не знаю, чи ви чули? Діти правоохоронців?»
  Мішель похитала головою.
  «Статистично більше проблем з поведінкою, психологічних проблем. Джої постійно потрапляє в сварки в школі. І він може бути трохи безрозсудним — він катається на скейтборді, як демон швидкості. Тож я зосередився на своїй роботі та на Джої, а наступне, що я знаю, — Грем почав регулярно ходити на покерні ігри».
  «Але насправді це не були ігри в покер».
  «Іноді вони були. Але іноді він не виходив на всю гру. Іноді він взагалі не з’являвся».
  Одне, про що вона не поділилася з Мішель, це те, що коли Том Дал попросив її поїхати до озера Мондак раніше, її першою думкою було: якщо я піду, Грем не зможе піти сьогодні ввечері. Не бачу її.
  Також думаючи: він не відповідав на телефон, коли вона дзвонила з машини; він все одно пішов?
  «Ти впевнений?» — запитала Мішель.
  «О, був очевидець. Бачив їх разом».
  «Ти довіряєш йому?»
  "Доволі багато. Це був я." Тепер Брінн могла уявити цю сцену. За межами Гумбольдта. Їду в машині детектива на брифінг щодо ситуації з метамфетамінозною лабораторією. Вона бачила Ґрема, який стояв поруч із високою блондинкою біля мотелю Albemarle. Вона кивала, посміхаючись. Брінн пригадав, що це виглядало як мила посмішка. Він розмовляв з нею, опустивши голову, біля мотелю, коли сказав Брінн, що збирається бути за двадцять миль звідси на роботу в Ланкастері. Того вечора під час вечері він заглянув до неї око й розповів їй про поїздку до того ідилічного курортного містечка, про те, як пройшла робота, пропонуючи брехуну насичення надто багатьма деталями. Брін знала про це все; вона проїхала багато зупинок.
  Побачивши їх у мотелі, вона подумала: чи це було після чи до того, як вони прийшли в номер?
  «Що ти йому сказав?»
  «Нічого».
  "Немає?"
  «Я не знаю, чому саме. Не хотів розгойдувати човен заради Джої. Розлучення з Кітом. Потім знову розлучення. Не міг цього з ним зробити. І він така хороша людина, Грем».
  — Крім обману, — похмуро сказала Мішель.
  Брінн мляво посміхнувся. І повторила її попередній коментар. «Це не все його вина. Дійсно. . . . Я досить добре справляюся з депутатством. Я не дуже добре розбираюся в цих сімейних речах».
  «Я думаю, що люди повинні здавати більше, ніж аналіз крові, коли вони одружуються. Має бути дводенний іспит. Як бар.»
  Брінн відчувала себе у фільмі, комедії, у якій дві молоді сестри возз’єдналися: одна поїхала жити розкішним життям у місті, а друга – на село. А потім вони виявляють, що вирушають у спільну подорож і дізнаються, що в глибині душі вони практично однакові.
  Мішель замовкла. Потім показав вперед і вліво. «Обережно. Туди крутий спад».
  Вони йшли безпечнішим шляхом. Брінн зрозуміла, що вперше цієї ночі Мішель йшла попереду. . . і вона була задоволена дозволом.
  
  «Ось і вони».
  Комптон Льюїс торкнувся здорової руки Гарта й показав крізь прогалину в деревах. За дві-триста ярдів вони ледве розрізняли в місячному світлі спини двох постатей, одягнених у темний одяг. Один шкутильгав, використовуючи щось схоже на більярдний кий замість палиці.
  Харт кивнув. Його серце застукало швидше, коли він нарешті чітко побачив їхній кар’єр, не зовсім у радіусі, але близько. І абсолютно нічого не підозрюючи.
  Чоловіки почали рухатися до своїх цілей.
  Трикстер знову був на роботі.
  Коли вони стояли на вершині скелі, кривавого виступу внизу, Гарт запекло сперечався сам із собою: чи справді жінки намагалися злізти зі скелі та пробитися до посту рейнджерів?
  Або вони продовжили шлях Джолітет?
  Нарешті він вирішив, що Брінн прикидається. Якби хтось із них справді впав і поранився, вона б зробила все можливе, щоб приховати пляму крові брудом чи брудом. Залишити це відкритим було спробою обдурити їх, змусити їх попрямувати на станцію.
  Проте Харт обернув трюк проти них. Він хотів, щоб Брінн думала, що вона досягла успіху, щоб вони сповільнилися та стали необережними. Він не знав напевно, якби вони мали хоч якийсь вид на скелю, але якщо вони побачили, він вирішив пожертвувати одним із ліхтариків. Він прив’язав його до мотузки, зробленої з розрізаної нижньої сорочки Льюїса, і повісив на гілці. Вітер гнав його туди-сюди біля виступу, створюючи враження, що вони шукали спосіб злізти на лісову підстилку й переслідувати жінок до станції.
  Майстер оглянув свою роботу і був задоволений.
  Тоді вони з Льюїсом швидко продовжили шлях.
  Але щодо того, куди насправді поділися жінки, це було предметом припущень. Цілком імовірно, вони продовжували йти стежкою, яка, згідно з GPS, трималася на північний схід — через майже п’ятнадцять миль лісу. Вони б так не пішли. Десь на північ звідси вони повинні були б прийняти рішення: вони могли піти ліворуч від стежки, на захід, обійти станцію рейнджерів і знайти дорогу, яка зрештою вела до окружного шосе. Або вони могли б піти на північ, прагнучи до річки Снейк, яка приведе їх або на захід до міждержавної дороги, або на схід до міста Пойнт-оф-Рокс.
  Але завдяки крику — плачучому голосу кілька хвилин тому — він зрозумів, що вони прямують до річки. Попередній крик — з перехрестя біля укриття — був, звичайно, підроблений, як і крики, коли чоловіки стріляли по каное. Але друге виття було справжнім, Гарт знав, оскільки жінки вважали, що чоловіки злізли зі скелі й були за милі звідси.
  Гарт і Льюїс теж залишили стежку й переїхали загальний напрямок звуку, повільно вибираючи шлях, щоб уникнути галасливого листя та гілок, а також гострих як ніж шипів і крутих обривів.
  Щодо того, де жінки насправді були в цьому безладі лісу на північ від стежки, вони не могли сказати, доки не знайшли підказку. Льюїс зупинився, вказуючи на щось біле, що лежало на землі. Маленький, але дуже яскравий у морі чорного.
  Вони наближалися дуже повільно. Гарт не вважав, що це пастка — не міг уявити, що це буде, — але зараз він нічого не довіряв Брінну.
  Трикстер . . .
  "Прикрий мене. Я перевірю це. Не стріляйте, якщо я не збираюся отримати постріл або застрягти. Я не хочу нас віддавати».
  Кивок.
  Харт, присівши, наблизився, поки не опинився на відстані приблизно трьох футів від об’єкта. Це була біла трубка приблизно вісімнадцять дюймів завдовжки і три дюйми завширшки. Один кінець висунувся. Він тицьнув предмет гілкою. Коли нічого не сталося, він озирнувся. Льюїс оглядав навколишній пейзаж. Він підняв великий палець Гарту.
  Чоловік нахилився і підняв його. Льюїс приєднався до нього.
  «Шкарпетка з більярдною кулею всередині».
  «Це було їхнє?»
  "Повинен бути. Чисто і сухо».
  «Черт. Один із них збирався використати це, щоб побити нас. Чоловіче, це зламало б якусь кістку».
  «Бринн», — подумав Гарт.
  "Що це?" — запитав Льюїс.
   Харт подивився на нього, піднявши брови.
  «Що ти сказав? Я пропустив це."
  «Нічого. Нічого не сказав». Він вимовив її ім'я вголос?
  Вони продовжували рух прямо, прямуючи майже на північ; щойно їхня здобич побачила очі.
  Вони були прямо за жінками на відносно рівній ділянці лісу, здебільшого дубового, кленового та березового, який, здавалося, закінчувався галявиною приблизно за чверть милі попереду. Праворуч земля різко спускалася до невеликого скелястого корита — русла струмка, що живить те, що здавалося невеликим озерцем, оточене густим сосновим лісом. Ліворуч від них земля здіймалася до серії хребтів, деякі вкриті деревами, деякі всіяні кущами та скелями, деякі лисі.
  Гарт присів, показуючи Льюїсу приєднатися до нього. Чоловік миттєво погодився.
  «Ми збираємося розділитися тут. Ви повертаєтеся ліворуч. Той хребет, бачиш?»
  Кивок.
  «Ти будеш у траві, тому можеш рухатися швидше. Потім зайдіть і підійдіть до них на лівому фланзі. Я йду прямо, підійду позаду них. Коли вони потрапили в те місце, бачиш ту милу галявинку?»
  «Так, зрозуміло».
  «Я помахаю носком». Він постукав по кишені, куди запхав бильярдну кулю. «Ти стріляєш. Це стримає їх. Я підійду ззаду і прикінчу їх».
  «Тіла?» — запитав Льюїс. «Ми не можемо залишити їх. Тварини рознесуть деталі по всьому парку. Це буде багато доказів».
   «Ні, ми їх поховаємо».
  «Цього квітня було холодно. Земля все ще досить тверда. А чим будемо копати?» Льюїс озирнувся. Він показав на маленьке озеро праворуч від них. «Там. Ми могли б обтяжити їх камінням. Напевно, туди ніхто не приходить. Це досить погане маленьке озеро».
  Гарт глянув на нього. «Добре».
  «Тепер я встановлю дросель широко, але якщо я не влучу в обох першим ударом, другий відразу піде в прикриття. Нам доведеться її вистежити. На кого я мав би орієнтуватися в першу чергу? Мішель чи поліцейський?»
  Гарт спостерігав, як жінки пробираються крізь ліс, випадкові, наче непомітні туристи. «Ти отримуєш Мішель. Я візьму Брінн».
  "Моє задоволення." Льюїс кивнув. Очевидно, що це було його перевагою.
  
  БІЛИЙ F150 виїхав з Гумбольдта на шосе.
  Пікап наближався до п’ятдесяти, загазований двигун сильно прискорювався.
  За кермом був Ґрем Бойд, і його єдиними пасажирами були три азалії в кузові вантажівки, які він навіть не потрудився розв’язати. Він закрив пістолет із кульками в ту саму шафу, де був скейтборд Джої.
  Після сварки з пасинком він пішов у кімнату хлопчика, щоб поговорити з ним, але він удавав, що спить. Ґрем двічі пошепки покликав «Джої». Частково він відчув полегшення, що хлопець не відповів; він не мав уявлення, що він збирався сказати. Він просто ненавидів, що вся ця напруга не вирішена.
  Він думав про те, щоб забрати ігрові картриджі, комп’ютер і весь Xbox і замкнути їх у сараї. Але він цього не зробив. Йому здавалося, що коли мова йде про дітей, рішення про покарання не слід приймати в гніві.
  Ти дорослий, він дитина.
  Припишіть це до інстинкту.
  Він перевірив через п’ять хвилин, і світло під дверима хлопця все ще не горіло.
  «Я дуже хвилююся, Грем», — сказала Анна.
  Він знову подивився на фотографію своєї дружини в її оксамитовому шоломі та спорядженні для верхової їзди, а потім вийшов через задні двері з повною пляшкою пива в руці, такою холодною, що щипала його пальці. Він стояв на маленькій палубі, яку сам побудував, і дивився на півмісяць.
  Він видобув телефон із кишені, збираючись додзвонитися до Брінна.
  Але потім зробив паузу. А якщо чоловік знову відповість? Ґрем знав, що не зможе зберігати спокій. Якщо він видасть, що вони підозрілі, а поліція вже на шляху, то чоловік може поранити Брінн і втекти. Він кинув телефон у кишеню й вилив пиво на ґрунт, який оточував різдвяну азалію позаду палуби.
  Коли він повернувся до вітальні, то здивовано кліпав очима. Джої спустився вниз у піжамі. Він згорнувся калачиком на дивані біля бабусі, поклавши голову на її коліна.
  Анна пошепки співала Джої пісню.
  Очі Грема зустрілися з очима його тещі. Він показав на себе, а потім на двері.
  «Ви впевнені, що хочете це зробити, Грем?» — тихо запитала вона.
  Ні, подумав він. Але кивнув.
  «Я буду тримати форт тут. Будь обережний. Будь ласка, будь обережним."
  Він запустив темпераментний двигун і помчав з під’їзної доріжки, шини буксували й розсипали гравій.
  Тепер він знову схопив телефон і почав набирати номер — Сандра, звісно, не була на швидкому наборі. Але він вагався і вирішив їй не дзвонити. Він посунув пристрій назад у кишеню. Протокол був вимкнений; була пізня година, і він уже коротко поговорив з нею раніше, зателефонувавши потай, коли Анна була у ванній, щоб сказати їй, що не зможе прийти сьогодні ввечері. І навіть якби вона відповіла зараз, чого, мабуть, не відповіла б, що б він їй сказав?
  Він не був впевнений.
  Крім того, міркував він, краще зосередитися на водінні. Він рухався трохи більше сімдесяти в сороковій зоні, кидаючи виклик будь-якому солдату, щоб зупинити його.
  Що саме він робитиме, коли потрапить на озеро Мондак, він і гадки не мав.
  Чому він це робив, було ще більшою загадкою.
  Зі свого боку, він прагнув лежати в ліжку, наприкінці дня сонний, обіймаючи рукою животик своєї дружини та губи до її плеча. Говорили про його та її день на роботі, вечерю, яка має відбутися в п’ятницю, брекети та табель їхніх дітей, пропозицію рефінансування іпотеки, поки вони не задрімали один за одним. Але, очевидно, це не було його долею. Чи буде це колись? І коли? Завтра? Наступного року?
  Далі кидаючи виклик солдатам, він підняв коробчату вантажівку на вісімдесят, коли викрадені азалії тремтіли ззаду.
  
  "ТУТ!" — схвильовано прошепотів БРІНН . "Бачиш це?"
  "Що?" Мішель слідувала за витягнутою рукою Брінна, коли вони присіли за ще голим кизилом, а земля під ними була густа від пагонів крокусів і ароматної гнилі.
  Вдалині тонка блискуча стрічка.
  "Річка. Змія». Їх рятівний круг.
  Вони йшли п’ять хвилин, не поглянувши на воду. Брінн озирнулася, щоб зорієнтуватися та переконатися, що вони рухаються у правильному напрямку, коли вона завмерла.
  «Ісус». Вона згорбилася, у грудях її дзижчав страх.
  Це був один із чоловіків: той із рушницею, партнер Гарта. Він був не більше двохсот ярдів від них, на хребті ліворуч від них.
   "Це моя вина. . . .” Обличчя Мішель було похмурим. «У мене був цей довбаний спалах!» На її обличчі була відраза до себе. «Вони мене почули!»
  Розпещена дівчинка . . .
  — Ні, — прошепотіла Брінн. «Вони не могли б бути тут так швидко, якби підкупилися на наш трюк біля скелі. Вони щось фальсифікували з ліхтариком. Харт зробив. Щоб обдурити нас».
  Так само я намагався його обдурити. Крім того, його трюк спрацював.
  А де він був, Харт? Вона згадала нещодавні курси тактичної підготовки. Інструктор читав лекцію про перехресний вогонь. Звісно, ніколи не прямо навпроти — ризик поранення дружнім вогнем. Харт підійде їм позаду, а не з правого флангу.
  Вона не бачила його, але знала, що він десь там.
  Це означало, що чоловіки помітили їх і збиралися вбити.
  Тут вони були на рівній місцевості, прямуючи до галявини, яку Брінн чекала з нетерпінням — без густих клубків, через які можна було б пройти, лише низька рівнина трави. Але тепер вона скерувала Мішель праворуч до крутого скелястого пагорба завдовжки кілька сотень футів, який спускався до русла струмка. Внизу не було місячного світла, і вони мали б гарне укриття. — Там, у яр. Робіть усе можливе. Давай. Швидко».
  Вони почали спускатися з пагорба, тримаючись густіших дубів і густих чагарників, де вони були б меншою мішенню. Вони наполовину ковзали, наполовину бігли, дряпаючи вниз по крутому схилу, Мішель попереду, Брінн за нею.
  Вони йшли добре, доки Брінн не спустився на півдорозі спіткнулась, її нога зачепилася за виноградну лозу чи гілку. Вона різко приземлилася на сідницю й ковзнула по гладкому листю прямо на Мішель, витягнувши її ноги з-під неї. Вони почали довге, нестримне падіння вниз по схилу пагорба, Брінн відчайдушно намагався втримати спис, щоб він не врізав жодного з них насмерть.
  Вони опинилися в неглибокому яру.
  Ніж у кишені Брінн проткнувся лижною курткою, але лезо не порізало її. Мішель лежала на спині, несамовито погладжуючи свій живіт. Брінн була налякана, що ніж молодшої жінки глибоко порізав її.
  Задихаючись, Брінн прошепотіла: «Ти в порядку?»
  Рука Мішель знайшла ніж у її піджаку. Очевидно, це не завдало жодної шкоди. Кивок.
  Брінн повільно сів, стискаючи спис. Вона озирнулася й побачила поглиблення в сухому руслі струмка. Вони попрямували в нього. Кущ і природна лінія трьох-чотирьохфутових валунів створювали їм певне прикриття.
  «Дивись, — прошепотіла Мішель і показала рукою.
  Брінн спостерігав, як партнер Гарта, тримаючи рушницю напоготові до пострілу, рухається на схід — до них — підтюпцем. Вітерець діловито ворушив листя, але він, мабуть, щось почув. Він дивився прямо на те місце, де вони впали. Тоді він озирнувся навколо і зник у густому лісі на півночі.
  Брінн схопив рукоятку списа, дивлячись на нього. «Як твоя щиколотка?»
  "Гаразд. Я впав на другу ногу».
  Сканування пагорба. Жодного з чоловіків не було видно.
  Брінн оцінював відстані та міркував куди міг подітися партнер. Мішель щось прошепотіла. Брінн не почула. Вона втратила увагу. Вона прийняла рішення. Потім обстежили землю. "Гаразд. Ми збираємося розійтися. Я хочу, щоб ти рухався туди, залишався в яру й опускав голову. Ось там, бачите цей провал? Злазь туди й накрийся листям».
  "Що ти збираєшся робити?" — запитала Мішель, розплющивши очі.
  «Бачиш?» — твердо повторив Брінн.
  — Ти збираєшся за ним погнатися, чи не так?
  Час бігти, час боротися . . .
  Брінн кивнув.
  «Я хочу піти з тобою. Я можу допомогти."
  «Мені буде більше корисно, якщо ти просто сховаєшся».
  На мить Мішель виглядала похмурою. Потім посміхнувся. «Я не буду турбуватися про те, що зламаю ніготь, якщо ти це маєш на увазі».
  Брін теж посміхнувся. «Це моя робота. Дай мені це зробити. А тепер іди туди, прикрийся. Якщо вони підійдуть близько, тобі доведеться тікати. . .” Вона подивилася вздовж висохлого русла й показала на озеро, яке насправді було не більш ніж ставком. «Це буде нашим об’єднуючим пунктом. Близький берег, біля тих скель».
  «Точка збору. Що це?"
  «Там, де зустрічаються солдати, коли вони розходяться. Це не поліцейська справа. Я отримав це від «Врятувати рядового Райана». »
  Намалюйте ще одну посмішку у Мішель.
  
  ЧАРЛЬЗ ГЕНДІ , худорлявий бородатий чоловік років тридцяти, одягнений у утеплену вітровку North Face, стояв біля кемпера Winnebago, припаркованого в лісі парку штату Маркетт, поруч із занедбаною станцією рейнджерів, яку багато років тому покинули. Кемпер був подряпаний і пом’ятий, а на задній частині красувалися півдюжини наклейок на бампері, які вихваляли важливість зеленої енергії та перераховували такі досягнення, як катання на гірських велосипедах на перевалі Сноквалмі та похід по Аппалачській стежці.
  «Чуєш ще щось, люба?» — спитала Сьюзен, округла жінка з прямим світло-каштановим волоссям. На кілька років старший за Ганді. На ній було намисто у формі єгипетського анха, два плетені браслети дружби та обручка.
  «Ні».
  "Що це було?"
  «Голоси, я майже впевнений. Ну, звучало майже як крик».
  «Парк закритий. А в цю пору ночі?»
  "Я знаю. Коли Руді має повернутися?»
  «У будь-який час».
  Її чоловік примружився в ніч.
  «Тату?»
  Він обернувся і побачив свою дев'ятирічну падчерку стоїть у дверях, футболка, джинсова спідниця та старі кросівки. «Емі, пора спати».
  «Я допомагаю мамі. Вона хотіла, щоб я цього зробив».
  Ганді відволікся. «Гаразд. Що б не казала твоя мама. Але йди всередину. Тут мороз».
  Дівчина зникла з виром довгого світлого волосся.
  Кемпер мав двоє дверей, спереду і ззаду. Ґанді підійшов до задньої, зайшов усередину й знайшов пошарпану рушницю для оленів. Він завантажив кліп.
  «Що ти робиш, люба?»
  «Мені потрібно піти подивитися».
  «Але рейнджери...»
  «Не тут і не зараз. Ти міцно замикаєш, засуваєш штори і нікому не відкриваєш двері, окрім мене чи Руді».
  «Звичайно, мила. Будь обережний."
  Сьюзан піднялася східцями всередину, зачинила та замкнула двері. Віконниці зачинилися, і кемпер померк. Слабкий звук генератора був майже заглушений вітром. добре.
  Застібнувши піджак і натягнувши сіру в’язану шапку, яку Сьюзен купила йому на день народження, Ґанді рушив маленькою стежкою, що зрештою привела до Стежки Джолієтт, тримаючи на згині руки рушницю.
  Він пробирався на південь і схід. Вони були тут чотири дні, і він провів більшу частину цього часу, гуляючи неподалік. Він добре знав це місце, знайшов імпровізовані доріжки та стежки, прокладені оленями — витоптане листя, зламані гілки та кульки — і люди (то саме, без лайна).
  Він рухався повільно, обережно. Не боїться заблукати, боїться, кого він може тут зустріти.
   Цей звук був криком чи ні? — дивувався він.
  Якщо так, то людина чи тварина?
  Тепер Ґенді пройшов двісті чи триста ярдів у тому напрямку, у якому, як йому здалося, він почув звуки, а тоді став навколішки, оглядаючи освітлений місяцем ліс. Він почув тріск і тріск чи два, неподалік, може, падали гілки, може, олень, може, ведмідь.
  «А може, моя клята уява».
  Але потім він напружився.
  Там, так. . . Без сумніву. Він дивився на людину — жінку, він був упевнений, — яка пересувалася від дерева до дерева, тримаючись тихо. Вона щось несла в руці. Здавалося худим. Гвинтівка? Він міцно стиснув свій, Savage .308, міцно.
  Що це було? Кричати й вити в безлюдному й офіційно закритому державному парку так пізно вночі? Серце його калатало. Його інстинкт підказував повернутися в кемпер і тікати звідси. Але деренчливий дизельний двигун міг привернути небажану увагу.
  Притулившись, стежачи за нею, він дивувався, чому вона поводиться як солдат. Обережний, переповзає від кришки до кришки. Вона явно не була рейнджером. На ній не було характерного капелюха Ведмедя Смокі чи типової уніформи рейнджера. Здавалося, вона була в лижній парку.
  Його інстинкти підказували йому, що вона була загрозою.
  Жінка зникла за великою купою ожини, і він не побачив, як вона вийшла. Ґанді підвівся і, піднявши дуло рушниці, рушив у її напрямку.
  Просто забирайся геть звідси, — кричала частина його розуму.
   Але потім: Ні. У вас на кону занадто багато. Продовжувати йти.
  Він зупинився на крутому схилі, що вів до лісової підстилки, тримаючись лівою рукою на тонких берізках і дубах, а потім, коли земля вирівнялася, рушив до куща, де зникла жінка.
  Вивчав місцевість. Жодного сліду від неї.
  Потім вона опинилася за тридцять чи близько того футів. Вона була в тіні, але він міг її розгледіти, вона лежала напівприхована біля куща, опустивши голову, як левиця, що чекає на антилопу.
  Він дуже тихо вивів затвор у «Дикуна», зробивши патрон, і рушив уперед, перебираючи кроки навколо гілок і листя, ніби він ступав крізь мінне поле.
  Сам грає в солдата. Роль, яка йому зовсім не подобалася.
  
  КРІСТЕН БРІНН МАККЕНЗІ присіла за вузлуватим, але величним чорним дубом, міцно стискаючи спис більярдного кия й глибоко вдихаючи, широко роззявивши рота, щоб замовкнути. Вона знову піднялася на пагорб до того місця, де зник чоловік.
  Її долоні спітніли, хоча їй знову було холодно, оскільки вона вислизнула з парки та одного комплекту спортивних штанів. Одяг, напханий листям, тепер сидів, наче впало опудало під кущем ожини, приманка, щоб привабити Гартового партнера.
  Здавалося, трюк спрацював. Тепер він обережно наближався.
  Гарта досі немає.
  Добре, подумала вона.
  Один на один, я можу взяти вас.
  Вона ризикнула здалеку, щоб він вистрілив у неї, і ступила в місячне сяйво, щоб коротко побачити її, а потім швидко зникла за ожиновим кущем, де скинула одяг і залишила його на землі, як когось. боліти або ховатися.
  Вона скотилася з пагорба, повернулася до цього дерева.
  Молившись, щоб партнер Гарта захопив наживку.
  Який він мав. Рушниця спрямована вгору, темна фігура почала спускатися пагорбом до опудала.
  Тепер Брінн скупчився за деревом, стежачи за його кроками. Її слух був гостро налаштований. Насправді всі її органи чуття були такими. Лезо списа, чиказького столового ножа, було близько до її обличчя, глибоко в тіні дерева, щоб не спалахнути в місячному світлі й не видати її положення. Вона подумала, що було б цікаво, що першим завданням цього невикористаного ножа буде не обрізати яловичу вирізку чи курячу котлету, а вбити людину.
  І вона також подумала, що ця думка її мало хвилює.
  Слабке клацання, шелест.
  Потім піднявся вітерець і сильно подув. Вона на мить втратив слід від своїх кроків у шурхоті листя та шипінні гілок.
  де — панічно подумала вона.
  Потім вона знову почула його. Партнер усе ще прямував прямо до наживки. Його маршрут проходив би повз дерево, де вона ховалася.
  Двадцять футів.
  Десять футів. Слабкий хрускіт його кроків.
  Вона оглянула якомога більшу частину території зі своєї мисливської жалюзі, шукаючи Харта. нічого
  Шість футів, п'ять. . .
  Тоді він навіть був з деревом.
  Нарешті він пройшов повз нього.
  Брін поглянула йому на спину. Він поміняв військову куртку, яку вона пам’ятала від Фельдманів, на лижну парку North Face, яку він, ймовірно, вкрав з їхнього будинку або з 2 Lake View. Він також одягнув кепку, що прикривала блондинистий виріз.
  Гаразд, зараз саме час, сказала вона собі.
  Її тіло наповнилося спокійним, майже ейфоричним відчуттям. Це траплялося й в інших випадках, але зазвичай у найнесподіваніший момент. Стрибок із потрійною комбінацією з нею верхи на швидкісній каштановій кобилі під час змагань на конях. Шалена погоня за торговцем зброєю на окружній дорозі зі швидкістю 140 миль на годину. Коли вони з Кітом під час відпустки розрядили потенційно смертельну бійку двох підлітків у Білоксі.
  Часи для боротьби . . .
  Тепер вона подумала: приголомшити його боло й швидко кинутися. Встромте спис йому в спину якомога сильніше. Хапай дробовик.
   І готуйтеся до приходу Харта. Тому що він прийде — при першому звукі крику свого партнера.
  Брінн зійшла з дерева, оцінила свою мішень, потім розмахнула боло й дозволила йому полетіти.
  М'яч дугою наблизився до нього й врізав йому вухо. Він скрикнув і випустив пістолет.
  Брінн проігнорувала біль у своєму тілі й стрибнула вперед.
  Зараз вона не була депутатом. Не дружина і не мати.
  Вона була вовчицею, примітивною істотою, єдиною думкою про виживання. Біжить, біжить, носки її чобіт впиваються в тверду землю, в її руках спис, який тепер яскраво блиснув у холодному світлі, і цілився прямо в нього. Їй вдалося втриматися від шаленого бажання випустити божевільний зойк.
  
  ТЕПЕР ЇХ НЕМАЛО .
  пекло Упродовж десяти хвилин Гарт скорочував відстань між собою та жінками, прямуючи просто до галявини — до зони стрільби, як йому здалося, — поки він стежив за Льюїсом.
  Другий чоловік побачив або почув щось праворуч, на сході, і поспішив спуститися з пагорба на рівнину. Він озирнувся, але, очевидно, це була помилкова тривога. Він повернувся до лісистого хребта ліворуч від Гарта. Обидва чоловіки продовжували рухатися вперед, оглядаючи ландшафт у пошуках здобичі, яка зникла.
   Де вони були?
  Вони помітили його чи Льюїса?
  А якщо й так, то які в них були варіанти втечі? Галявина була попереду — на півночі — а їх, очевидно, не було. Льюїс був тепер на хребті на заході, а сам Гарт дивився прямо на південь. Навколо галявини була смуга дерев, у якій могли ховатися жінки. Або вони втекли зі крутого спуску праворуч і прямували на схід у гущу парку. Цей напрямок зрештою приведе їх назад до Джолієт, але, згідно з GPS, стежка була далекою, і їм доведеться подолати милі густого лісу, щоб дістатися туди.
  Що б зробив Бринн?
  Він вирішив, що вона спустилася схилом, що вів до русла струмка, а потім продовжила рух на північ у напрямку до річки Снейк, уникаючи лише галявини. Маршрут довший і важчий, але безпечніший.
  Вона була схожа на тварину з тонко налаштованим інстинктом виживання, яка передчувала його.
  Він глянув у бік хребта, де Льюїс зараз зупинився й озирався. Потім повернувся до нього й підняв руки. Значення: вони зникли.
  Гарт показав на себе, а потім на Льюїса, який кивнув. Харт почав підніматися на висоту, щоб приєднатися до свого напарника.
  
  ДЕ?
  Де була Мішель?
  Тримаючи в одній руці рушницю Севіджа, а в іншій — спис, Брінн Маккензі зупинилася й озирнулася навколо. Вона була дезорієнтована. Вона була настільки зосереджена на партнері Гарта, що не звернула достатньо уваги на свій маршрут після того, як залишила іншу жінку ховатися під ковдрою листя.
  Вона поїхала на збірний пункт?
  Брінн сподівався, що ні. Озеро було далі, ніж вона думала, і їй не хотілося робити обхідні шляхи. Вона позначала, як це було.
  Тоді вона помітила конфігурацію дерев, яка виглядала знайомою. Вона замовкла, оглядаючись у пошуках переслідувачів. Не видно. Вона збігла з короткого пагорба.
  Завернувши за великий камінь, Брінн раптом зупинився.
  Перелякана Мішель полізла до кишені, щоб схопити ніж. Її очі були люті, дикі. Брінн зупинився й кліпнув очима. Молода жінка полегшено зітхнула. «Ісус, Брінн. Ти мене налякав."
  «Тсссс. Вони все ще десь тут».
  "Що сталося?" — прошепотіла молодиця. «Звідки ти це взяв?» Дивлячись на гвинтівку.
  "Давай. швидко Я зробив комусь боляче».
   "Один з них?" Очі Мішель сяяли.
  Брінн скривився. "Немає."
  "Що?"
  "Хтось інший. Сюди."
  Вони піднялися на пагорб назад до ожинового клубка, де бородатий чоловік сидів на землі, схиливши голову між ніг, доглядаючи за роздертим вухом. Він подивився на Мішель, кліпав очима. Потім кивнув, скривившись.
  Брінн пояснила, що вдарила його більярдною кулею і кинулася вперед, щоб пронизати його списом, коли він озирнувся, почувши її кроки.
  Вона зупинилася перед тим, як вдарити його ножем, побачивши його бородате обличчя, усвідомивши свою помилку. Не сподіваючись знайти тут когось іншого, озброєного та підігрітого адреналіном, Брінн не помітив, що він тримає в руках рушницю для оленів, а не дробовик, і що його комплекція відрізнялася від комплекції Гартового напарника.
  Брінн дуже вибачився. Тим не менш, вона була співробітником правоохоронних органів і, показавши посвідчення та жетон, взяла зброю в руки та попросила пред'явити йому водійські права.
  Його звали Чарльз Ґенді, він, його дружина та кілька друзів таборували у Віннебаго неподалік.
  «Тобі можна гуляти?» — спитала вона його. Брінн хотіла якомога швидше дістатися до кемпера.
  «Звичайно. Не погано." Він тримав носок боло біля свого пораненого вуха. Здавалося, більша частина кровотечі зупинилася.
  Що не означало, що він не збирався судитися з департаментом. Але це було добре для Брінн. Вона наполягла б, щоб округ заплатив усе, що він хоче. Вона не могла опишіть заспокоєння, яке вона відчула, знайшовши спосіб втекти з парку — і з гвинтівкою в руках.
  КОНТРОЛЬ . . .
  Поки Брінн стерегла, Мішель допомогла Ганді підвестися.
  «Ти теж поранений?» — запитав він, киваючи на більярдний кий.
  «Все гаразд», — розсіяно сказала Мішель, насторожено дивлячись поверх величезного клубка гілок, чагарників і дерев.
  «Ми повинні рухатися», — сказала Брінн. "Прокласти шлях."
  Здається, Чарльз Ґанді добре знав ліс. Він скерував їх повз висохле русло струмка стежками, яких Брінн навіть не бачив. Це було добре, оскільки вони повністю уникали галасливого листя та гілок, які могли їх видати. Вони піднялися по схилу, потім він повів їх навколо галявини, постійно піднімаючись вище. Загальний напрямок був на північ. Мішель пошкутильгала так швидко, як тільки могла, тепер використовуючи спис як свою палицю.
  Брінн, стискаючи гвинтівку, пішла слідом, частіше дивлячись назад, ніж вперед.
  Вони зупинилися, сховавшись за семи-восьмифутовим виступом граніту. Ґанді торкнувся руки Брін і вказав.
  Її серце підскочило.
  Поперек довгого яру йшов голий кряж. Гарт і його напарник, тримаючи в руках рушницю, стояли, оглядаючи землю. Розчарування, здавалося, було очевидним у їхній позі.
  «Це ті, про яких ти мені розповідав?» — тихо запитав Ганді.
  Вона кивнула.
  Саме тоді Мішель прошепотіла: «Розстріляйте їх».
  Брінн повернувся до неї.
   Розплющивши очі, молода жінка сказала: «Стріляйте в них».
  Брінн подивилася на гвинтівку в своїх руках. Вона нічого не сказала, не рухалася.
  Голова Мішель повернулася до Ганді. Він сказав: «Гей, не дивись на мене. Я заробляю на життя в магазині органічних продуктів».
  «Я зроблю це», — сказала Мішель. «Дай мені пістолет».
  "Немає. Ти цивільний. Якби ви вбили одного з них, це було б убивством. Ви, напевно, зійшли б, але ви не хочете туди йти».
  Потім Брінн схилився над великим каменем. Встановіть на нього гвинтівку, дуло в бік чоловіків.
  Вони були приблизно за сто ярдів, а гвинтівка Ганді не мала оптичного прицілу. Але Брінн був знайомий із гвинтівками — здебільшого з навчальних курсів. Вона також кілька разів полювала, хоча кинула це кілька років тому під час подорожі до Міннесоти; Кіт перезаряджав свою рушницю, коли на них накинувся кабан. Брінн убив божевільну тварину двома швидкими пострілами. Після цього вона кинула спорт не через страх — вона таємно насолоджувалася поспіхом, — а тому, що вона вбила тварину, єдиним злочином якої був захист свого загарбаного дому.
  Кілька хвилин тому вона була готова вбити партнера своїм списом. Але це здавалося іншим, стріляти в когось, як снайпер.
  Ну, ти будеш це робити чи ні? — холоднокровно запитала себе Брінн. Якщо так, то зараз. Вони не збираються вічно стояти на місці.
  Брінн вирішив поцілити приблизно в два дюйми заввишки, щоб компенсувати це для дуги кулі на цій відстані. Вітерець? Що ж, про це ніхто не здогадувався; воно хиталося туди-сюди.
  Тут треба сподіватися на удачу.
  Брінн подивився на паз у задній частині рушниці та на приціл спереду.
  Обидва очі відкриті. Вона скинула запобіжник. Вона почала натискати на курок. Хитрість полягала в тому, щоб тримати приціли на мішені та тиснути, доки рушниця не вистрілить; ви насправді ніколи не натискаєте на курок.
  Але саме тоді чоловіки розійшлися. Те, що було кластером цілей, стало двома окремими. Гарт, очевидно, щось побачив і рушив уперед. Він показував.
  «Ви впевнені, що хочете це зробити?» — спитав Ганді. «Ви впевнені, що це вони?»
  «Так», — прошепотіла Мішель. «Це вони. Стріляй!»
  Але який? — запитала себе Брінн. Якщо припустити, що той, кого я не вдарив, потрапляє під прикриття, на кого мені націлитися?
  Виберіть. зараз!
  Вона поцілила в напарника, чоловіка з дробовиком. Вона високо підняла дуло. Знову почав натискати на курок.
  Але в цей момент чоловіки почали спускатися в яр. За мить вони стали просто темними формами, що рухалися крізь чагарник.
  "Немає!" Мішель заплакала. «Стріляйте все одно!»
  Тоді мішені не було. Вони зникли.
  Брін опустила голову. Чому вона вагалася? — дивувалася вона. чому
   Ганді сказав: «Нам краще піти. Вони прямують у цьому напрямку».
  Брінн не дивилася на Мішель. Здавалося, ніби молода жінка, розпещена принцеса, дилетантка, контролювала все більше, ніж вона.
  Чому я не зробив удар?
  Вона натиснула на запобіжник і втупилася в калюжу мороку, де зникли Гарт і його напарник. Потім відвернувся, щоб піти за іншими.
  — Кемпер недалеко, — сказав Ганді. «Чверть милі. У мого друга є фургон, і він має повернутися зараз. Він діставав трохи їжі та пива. Ми всі стрибнемо в нього і виберемося звідси».
  "Хто там?" — запитала Мішель.
  «Моя дружина і падчерка, пара наших друзів».
  «Пасербиця?»
  «Емі. Їй дев'ять». Ґанді торкнувся його вуха й оглянув пальці. Кровотеча зупинилася.
  «Вона з тобою сьогодні ввечері?» — запитав Брінн, нахмурившись.
  «Це весняні канікули». Він помітив її стурбований вираз обличчя. "Що не так?"
  — Я не знала, що у вас є дитина, — тихо сказала вона.
  «Ви не завдаєте нам проблем, якщо це те, про що ви думаєте. Уявіть, що було б, якби я вас не знайшов. Ці хлопці могли натрапити на наш кемпер і хто знає, що б вони зробили».
  «У вас є телефон?» — запитала Мішель.
  Перше запитання Брінн після того, як вона переконалася, що Ґенді не постраждав.
  «Я казав твоєму другові, — відповів він, — я не великий вентилятор мікрохвиль в мозку. Але у нас є один у кемпері». Він запитав Брінна: «Скажіть, у вас є гелікоптер? За допомогою одного з них ви можете досить швидко отримати сюди офіцерів».
  Брінн сказав: «Просто медична евакуація. Не тактично». Вона думала про доньку і сім'ю чоловіка. Ось вона всю ніч намагалася не навести цей жах на ні в чому не винних місцевих жителів. . . а тепер вона поставила під загрозу сім'ю з дитиною.
  Йдучи швидко, задихаючись від маршруту, який здебільшого піднімався в гору, вони залишили яр далеко позаду. Брінн соромно вважала це місцем, де я відмовився. Вона була розлючена на себе за промах.
  Ганді сказав Брінну: «Ти щойно сказав, що вони переслідують тебе. Ви не сказали, чому».
  Мішель, скривившись, кульгаючи, сказала: «Вони вбили моїх друзів. Я свідок».
  "Немає! Боже мій."
  Брінн додав: «Злом будинку біля озера Мондак».
  «Просто... . . ти маєш на увазі сьогодні ввечері?»
  Мішель кивнула.
  "Мені дуже шкода. Я...» Ганді не міг придумати, що сказати. Він запитав Брінна: «І ви намагалися їх заарештувати?»
  «Був дзвінок дев'ять один один. Ми не були впевнені, про що йдеться. Я приїхав туди потім, втратив машину і зброю. Нам довелося бігти».
  «Озеро Мондак? Де це?"
  — Приблизно п’ять-шість миль на південь. Ми прямували до Змії, коли вони нас знайшли. Довелося в об’їзд. Скільки ще до вашого кемпера?»
  "Недалеко." Він замовк, коли сповзло полотно високої хмари між землею і місяцем і повна темрява огорнула їх. Повернувся тонкий промінь освітлення, і він показав праворуч від них. Ганді повів їх далі через ліс. Тоді вказав на початок меншої стежки. Після того, як вони почали спускатися по ньому, він зупинився й набрав хмизу, щоб заслонити ним шлях.
  Брінн допоміг йому додати більше камуфляжу. Мішель також виступила, оглянувши їхню роботу й оголосивши: «Ідеально. Вони ніколи його не знайдуть».
  Брінн здригнувся. Адреналін від її невдалого нападу — і снайперського пострілу — вичерпався. Вона ще раз одягла парку й другий комплект спортивного одягу, але холод повернувся до її кісток. «Ви в кемпінгу?» Пошуково-рятувальна місія тут обмежувалася Стежкою Джоліет і ущелиною Снейк-Рівер.
  «Ні, там старий пост рейнджерів і стоянка. Безлюдний. Все заросло. Там нікого не було роками, схоже. Якийсь моторошний. Стівен Кінг мав би написати про це книгу. Примарні рейнджери, він міг би це назвати».
  Брінн запитав: «Як далеко до під’їзної дороги?»
  Ганді на мить задумався над цим. «Близько милі йде ґрунтова дорога. Він приведе вас до головної дороги в парку. Потім приблизно чотири милі до в’їзду на Шість вісімдесят два. Це найближче». Він дивився в їхній бік. «Ви можете розслабитися. За двадцять хвилин ми будемо на шосе».
  
  "ДЕ?" ГАРТ ПРОБИРМОВ.
  Чоловіки рухалися сухим руслом річки, де вони бачили, як зникла їхня здобич.
  «Слухай, — тихо покликав Льюїс. Він дивився на брудну ділянку землі.
  "Що? Я нічого не бачу».
  Льюїс стягнув піджак і зробив з нього намет. Він дістав із кишені запальничку й клацнув нею всередині одягу. Опустившись на коліна, Гарт побачив низку слідів у багнюці. Вони прийшли від трьох осіб. «Як ти думаєш, скільки їм років?»
  «Виглядай мені свіжим. Хто в біса з ними? Бля, якщо це поліцейський, у нього є мобільний телефон або радіо».
  Запальничка клацнула. Чоловіки встали й озирнулися, поки Льюїс натягував піджак. Підняв рушницю. Він похитав головою. «Ви б не подумали, що поліцейський буде поруч у цей час ночі».
  «Правда».
  «Але хто б ще тут був?»
  «Цьої пори року немає кемперів. Можливо рейнджер. Ми повинні швидко їх знайти». Гарт пройшов трохи далі вгору по руслу струмка. Він присів і провів рукою по ще одній плямі багнюки. «Вони йдуть туди». Він показав на пагорб. «Це шлях?»
   «Схоже».
  Харт схопився за повалений стовбур дерева, щоб підвестися. Дерево було гнилим, і частина його розсипалася під його рукою.
  Менш ніж за секунду гримуча змія, що гніздилася всередині, близько двох з половиною футів завдовжки, безшумно кинулася на тильну сторону долоні Гарта — на його здорову руку. Перш ніж він встиг скрикнути від жаху, темна, блискуча смуга м’язів зникла.
  «Льюїс!» Гарт стягнув рукавичку й побачив дві колоті рани на тильній стороні долоні, біля зап’ястка. лайно Він збирався померти? Один із іклів проткнув вену. Відчувши слабкість, він сів.
  Льюїс, який бачив удар, клацнув запальничкою й оглянув рану.
  Харт запитав: «Чи варто мені це висмоктати? Я бачив це по телевізору, у фільмі».
  «З тобою все буде гаразд. Ти не хочеш це висмоктувати. Отрута швидше потрапляє до серця під язиком, ніж через вену».
  Харт зауважив, що його дихання раптово прискорилося.
  "Залишайся спокійним. Чим спокійніше, тим краще. Дай мені поглянути». Льюїс уважно оглянув рану.
  «Ти збираєшся його спалити?» Очі Гарта танцювали, коли він дивився на полум’я Bic.
  "Немає. Розслабся».
  Льюїс дозволив запальничці погаснути. Він дістав із кишені гільзу й обережно розрізав її ножем. Він відкинув гранули та пластикову пачку. «Простягни другу руку».
  Гарт так і зробив, і чоловік висипав порох, маленькі чорні циліндрики, у свою долоню.
  Льюїс сказав йому: «Плюнь у це. Давай».
  «Плювати?»
  «Я знаю, що роблю. Давай».
  Харт зробив це.
  «Знову. Намочіть це».
  "Гаразд."
  Тоді Льюїс поліз у внутрішню кишеню й дістав звідти пачку «Кемелс». Він усміхався, як школяр, який краде печиво. «Минулого тижня я збирався кинути палити». Тоді він розірвав три сигарети й бризнув тютюном у долоню Гарта. «Змішайте все».
  Харт подумав, що це божевілля, але у нього ще більше запаморочилося. Він робив те, що йому казали. Ножем Льюїс відрізав хвіст своєї сорочки. «Покладіть цю кашу на рану, і я її зав’яжу».
  Гарт притиснув чорно-коричневий джгут до проколів, а Льюїс обв’язав їх тканиною й допоміг йому одягнути рукавичку.
  «Це буде жалити. Але ти будеш добре».
  «Добре? Мене щойно вкусив тріскач».
  «Це був майже сухий укус».
  "Що?"
  «Так, Снейк був гримукачем, але масасаугою. Вони контролюють кількість отрути, яку вони випускають. Вони малі і їх небагато, тому вони зберігають його, використовують для здобичі, щоб поїсти. Для оборони вони не використовують багато. Достатньо, щоб відлякати загрозу».
  «Ну, налякав мене до лайна. Я не чув, як він брязкотів».
   — Тільки якщо вони відчують, що ти йдеш. Ви здивували його так само, як і він вас».
  — Ні, не зовсім, — пробурмотів Гарт. «Я відчуваю слабкість».
  «У вас є трохи отрути, і ви відчуєте себе смішно. Але якби це був мокрий укус, то твоя рука була б удвічі більша за неї, і ти б уже кричав. Або як світло. Я знаю, що нам потрібно рухатися, але краще посидьте на місці п’ять-десять хвилин».
  Гарт брав участь у кулачних боях, він стикався з людьми зі зброєю, коли її не було, і час від часу він обмінювався кулями. Але ніщо так не вразило його, як та змія.
  Це мій світ. Ви побачите те, чого немає, і пропустите те, що з’явиться прямо позаду вас.
  Харт глибоко вдихнув, повільно видихнувши. «Це тобі поспіх». Він майже насолоджувався запамороченням. Він подивився на свою руку, яка вже перестала щипати. — Звідки ти все це знаєш, компе?
  «Ми з татом ходили на полювання. З ним сталося те саме, що сталося з тобою. Він все пояснив, що робити. Потім він змінив мою голу спину за те, що я не дивився, куди я йду, і наступив на гніздо».
  Хвилину вони сиділи мовчки. Гарт пошкодував, що Льюїс не поклав у кишеню одну з пляшок горілки. Він був би не проти поштовху прямо зараз.
  Гарт згадав, що мати Льюїса була вдома. — Твій батько ще живий?
  «Так».
  «Ви часто його бачите?»
  "Не зовсім. Знаєш, трапляються речі». Льюїс усміхнувся, відвів погляд і якусь мить більше нічого не сказав. Він почав щось говорити. Але не зробив. Вони озирнулися на пустелю, на вітер, що шарудить листям, на слабке плескіт озера.
  — Я думав, Гарт.
  "Так?"
  «Коли ми подбаємо про них і повернемося додому? Ти і я, ми могли б зробити роботу разом. Я думав, що з моїми контактами, хлопцями з моєї команди, і вашим, знаєте, способом планування речей і думок, ми були б хорошою командою. Ця річ сьогодні ввечері, ми просто потрапили в неї. Це сталося швидко».
  — Надто швидко, — пробурмотів Гарт. М'яко кажучи.
  «Я знаю деяких людей у Кеноші. Там є гроші. Гроші Іллінойсу, гроші Чикаго. Ну як це? Ти і я."
  "Продовжувати."
  «Я думав про це місце за містом, Benton Plastics. Ти це знаєш?"
  "Немає."
  «Це на Хавершем-роуд? Велике довбане місце. Продавати лайно по всьому світу. У день отримання зарплати у них є ця величезна вантажівка для перерахування чеків. Охоронець цей ледачий мудак. Ми могли підійти і очистити двадцять, тридцять тисяч. Якби це було рано вранці в п'ятницю. Як щодо цього?»
  Харт кивнув.
  Льюїс продовжив: «Я отримав би всю інформацію. Знаєте, як розвідка». Він погладив свою сорочку, помацав сигарети, але робив це ніби за звичкою. Він не збирався запалювати тут. «Я гарний слухач. Всі зі мною розмовляють, розповідають всяку лайно. Одного разу ми з цим хлопцем балакали, і він згадав ім'я його собаки разом із купою інших речей. Отже, здогадалися що? Я підвищую його картку в банкоматі, і ім’я собаки є його PIN-кодом. Я вичистив його. Я зрозумів це просто розмовляючи».
  «Це було досить гладко».
  «То що ти кажеш?»
  «Знаєш що, Комп? Мені подобається ця ідея».
  "Так?"
  «Ми розглянемо деталі. І склали план. Зробіть це правильно цього разу».
  «Сто десять відсотків».
  «Один десять. Тепер я досить відпочив. У нас незавершені справи. І наші подружки могли б прямо зараз викликати кавалерію».
  «Ти почуваєшся добре?» — запитав Льюїс.
  — Ні, сер, — сміючись, прошепотів Гарт. «Мене щойно застрелили. Мене щойно укусила змія. І давайте не забувати, що я мало не прийняв душ з нашатирним спиртом. Ні, я зовсім не почуваюся добре. Але що робитиме чоловік?»
  Льюїс узяв рушницю, і вони пішли в напрямку, куди, здавалося, вели сліди.
  Гарт зігнув укушену змією руку. Це було добре. Він запитав: «Цей тютюн і порох — що саме вони роблять?»
  «Ви запитаєте мене, це нічого не робить. За винятком, це заспокоює».
  Харт глибоко вдихнув. «Нічого схожого на запах сільського повітря. Наша удача змінюється, Comp. Ходімо туди. Мені здається, я бачу шлях. Схоже, що Трикстер тепер на нашому боці».
  
  «ПРЯМО ТАМ, УНИЗУ, в тій западині».
  Чарльз Ґенді повів їх тьмяною стежкою до кемпера. Це був великий. Їхній транспортний засіб для втечі, довгий панельний фургон, схожий на Econoline, стояв неподалік.
  Подруга Ганді повернулася.
  «Я мерзну», — пробурмотіла Мішель.
  Ганді посміхнувся. «Ви можете сісти прямо перед обігрівачем у фургоні, якщо хочете».
  "Мені потрібно. Найхолодніше, що я коли-небудь відчував, це катання на лижах у Колорадо. І ви можете будь-коли повернутися до будиночка. Це трохи інше».
  Вони пірнули іншою стежкою, круто вниз. Кемпер стояв на розваленій стоянці. Поруч була стара будівля, яку відновлював ліс.
  Вони були за п’ятдесят футів від майданчика, коли Брінн, вдихнувши прохолодне нічне повітря, раптом зупинився. Вона повернулася назад, подивилася очима на стежку, якою вони щойно спускалися. Вона підняла пістолет. Інші теж зупинилися.
  «Що таке, Брінн?» — запитала Мішель.
  Ганді зробив крок уперед, зупинився, оглядаючи ліс. "Що?" — прошепотів він.
  Брінн сказав Ганді: «Лізь. Я почув щось там праворуч. Щось бачите?»
  Чоловік присів і розглядав дерева.
  Брінн присіла Мішель з іншого боку Шлях. Вона нахилилася до оздобленого діамантами вуха жінки. Пахло потом і дуже дорогими парфумами. Вона тихо сказала: «Ми в біді, Мішель. Не задавай питань і не говори ні слова. Ви пам’ятаєте місце збору?»
  Молода жінка завмерла. Потім кивнув.
  «Коли я скажу тобі, біжи. Біжи як біс. Тримайте це при собі». Поглянувши на спис.
  «Але...»
  Брінн махнула рукою, відкидаючи спантеличений нахмурений лоб молодої жінки. Брінн повернувся до Ґенді й звичайним голосом запитав: «Бачите щось?»
  "Немає."
  Брінн вимкнув запобіжник на Дикуні, направив зброю на Ґенді, який вражено кліпав очима.
  "Що ти робиш?"
  «А тепер, Мішель, біжи!»
  Чоловік відступив, але зупинився, коли Брінн напружився.
  «Біжи!» — скрикнула вона. «Я зустріну вас там, де я сказав».
  Мішель вагалася лише мить, а потім побігла назад стежкою. Вона танула в ночі.
  «Що, в біса, тут відбувається?» Ганді зупинився, розгублено розширивши очі.
  «Стань на коліна, руки на голову».
  «Це фігня».
  «Тепер, хто в…» Її слова були обірвані, коли якась рука схопила її за комір ззаду й сильно смикнула. Втративши рівновагу, вона відскочила назад. Велика жінка з прямим волоссям і люттю в очах ступила перед нею й замахнулась палицею для вбивства риби їй у живіт. Брінн впала на коліна і її вирвало. Рушниця впала на землю, і жінка її вихопила.
   «Хіба вона?» — буркнула жінка.
  Ґанді ступив уперед і підняв Брінн на ноги. Він її обшукав і витяг з кишені ніж. Він ударив її в обличчя міцним кулаком; рана від кульки відкрилася. Вона скрикнула й сильно відштовхнула Ґенді, хапаючись за рушницю в руці важкої жінки. Але чоловік скрутив депутатку і дістав їй по шиї. «Не рухайся, біса».
  Брінн опустився, розбитий. Коли він послабив свою хватку, вона тупнула його ногою, високо й сильно, і він швидко скрикнув. «Ти довбана пізда».
  Жінка націлила на неї рушницю й гаркнула: «Оце все, люба».
  Брінн подивилася на свої виколоті очі.
  "Ти в порядку?" — запитала жінка Ганді.
  «Я добре виглядаю?» — виплюнув він. Він подивився на стежку. «Був ще один. Вона втекла».
  "Хто вона? Вони з Флетчером?»
  Він схопив Брінна за комір і волосся. «Як ти знав? До біса, як ти знав?»
  Вона не сказала йому, що у вологому нічному повітрі до неї донісся характерний запах метамфетаміну, що приготувався, — пропану, хлору й аміаку.
  Кемпер був переносною лабораторією.
  — Ходімо всередину, — сказала жінка, озираючись. «Ми повинні сказати Руді. Він не буде щасливим».
  Ганді потягнув Брінна по стежці. Він прогарчав: «Ти кричиш, скажеш хоч слово — ти мертвий».
  «Ти кричав», — не втрималася вона. І була нагороджена ще одним кулаком в обличчя.
  
  КЕМПЕР БУВ брудним, наповненим тарілками зі старою їжею, викинутими пивними банками, одягом та іншим сміттям.
  І було гаряче. На двох пропанових плитах стояло півдюжини металевих каструль. Каністри з безводним аміаком стояли біля однієї стіни; робоча станція для розрізання літієвих батарей була в кутку. Були також величезні купи сірників.
  Ганді штовхнув Брінн усередину й кинув її ніж на стіл.
  "Хто вона?" — сказав сухорлявий, здригаючий молодий чоловік у футболці Aerosmith і брудних джинсах. Він деякий час не голився і не мив голови. На його нігтях були чорні півмісяці. Поважніший чоловік у комбінезоні з кучерявим рудим волоссям оглянув Брінн.
  Жінка із зайвою вагою, яка вдарила її палицею, сказала маленькій дівчинці, років дев’яти чи десяти, у потертій футболці та заплямованій джинсовій спідниці: «Продовжуйте. Ви ще не закінчили». Дівчина — Емі, пасербиця, як припустила Брінн — кліпнула очима на відвідувача й повернулася до наповнення більших поліетиленових пакетів меншими, що містили готовий продукт.
  Худий чоловік сказав: «Погляньте на її обличчя. Воно все опухло. Що відбувається-"
  «Шшш», — огризнувся важкий. «Що за історія?»
  Ганді скривився. «Вона заступник, Руді».
   «Бігня. Так одягнений? І вона в біса. Подивись на неї. . . . Вона з команди Флетчера».
  «Я бачив її посвідчення».
  Руді уважно дивився на Брінна з огидним обличчям. «Ну, трахни мене. Поліція? Я теж не хочу спалити це місце. Бля, я не хочу цього робити. Після всієї цієї роботи».
  Брінн пробурмотів: «По дорозі солдати…»
  «Заткнися», — сказала Ганді, хоч і мляво, ніби знадобилося б занадто багато зусиль, щоб вдарити її знову.
  Худий, одержимий її обличчям, перебирав лежачі поліцейські на своєму передпліччі. Ганді, жінка та Руді, здавалося, не критикували власний продукт. Що її не заспокоїло; це означало, що вони прийматимуть раціональні рішення щодо захисту своєї діяльності. А це означало вбити її, знайти Мішель і зробити те саме. Вона згадала, як недбало Ґенді пропонував своє посвідчення; тому що чоловік знав, що вона скоро помре.
  «Мама. . .”
  Жінка двічі вдарила себе по стегну. Мабуть, наказ означає: мовчи. Емі миттєво замовкла. Це розлютило Брінн і розбило їй серце.
  Пальці жінки були в жовтих плямах. Хоча вона, мабуть, сама не була твікером, вона явно хотіла сигарети. Але запалити в лабораторії метамфетаміну було б все одно, що за допомогою сірника знайти газову кишеню у вугільній шахті.
  Руді запитав: «Вона була одна?»
  "Немає. Хтось був з нею. Вона втекла. Вони стверджують, що за ними переслідують пару хлопців. Я бачив їх. Але я не знаю, що відбувається. Дещо про злом на озері Мондак. Це приблизно п’ять миль…
   «Я знаю, де це». Руді підійшов поруч. Оглянув рану Брінна. Він оголосив: «Це налаштування. Б’юся об заклад, Флетчер зателефонував їм, наказав цій своїй шльопанці це зробити. Хитрий рудоволосий. Сказав, що ми тут. У нього самому не вистачило сил протистояти нам».
  Ганді сказав: «Я не знаю. Як, у біса, він міг знайти нас тут? Ми замітали всі сліди».
  Очі Руді на мить божевільніли, і він нахилився до обличчя Брін, лютуючи: «Поговори зі мною, суко. Говори зі мною! Що відбувається? Хто ти в біса?»
  Брінн мала справу з емоційно розладнаними. Руді вийшов з-під контролю, керований чистим гнівом. Її серце забилося швидко, як від теперішнього страху, так і від минулого спогаду про те, як кулак Кіта вдарив її щелепу.
  Коли вона нічого не сказала, він закричав: «Хто ти?» Він витяг пістолет із-за натягнутого пояса й приставив його до її шиї.
  — Ні, — прошепотіла Брінн і відвернулася, ніби уникаючи викликального погляду скаженого пса. Їй вдалося рівно сказати: «У будь-який момент у цьому районі будуть військові штату, депутати округу та тактична підтримка».
  Жінка впустила ключку на прилавок. "О ні . . .”
  Але Ганді сміявся. "У жодному разі. У неї був довбаний спис. Вона тікала від того, що якісь мудаки вдерлися в будинок поблизу. Те, що вона мені сказала , правда. Ні поліції, ні солдатів. Ну і жодного чоппера в окрузі. Вона сказала мені, що вони не використовують їх тут для тактичної роботи. Тільки медичний. Це відповідь на одне з наших запитань». Він посміхнувся Брінну. «До речі, дякую за інформацію».
   «Це правда», — сказала вона, промовляючи рівно, хоча все ще намагаючись дихати після удару в живіт. Від болю її щелепа тремтіла. «Ми не брали участі в операції з наркотиками. Але протокол такий, що якщо депутат не звітує за певний час, то пришлють підкріплення». Вона зиркнула на Ґенді. «Тактичне забезпечення».
  Руді поміркував над цим, жуючи вологу нижню губу. Він прибрав рушницю.
  Вона продовжила: «Якщо вони вже не в дорозі, то скоро будуть. Не робіть собі гірше. Я дуже запізнився».
  «Це державний парк», — сказала жінка. «Вони не шукатимуть тут».
  — посміхнувся Руді. «Ну, Сьюзан, чому б їм не шукати? Ви можете назвати мені причину? Звичайно, ні. Ісус. Не будь дурним. . . . У нас була хороша угода, а тепер все пішло. Ви це розумієте? Ти розумієш, які ми облажані?»
  «Звичайно, Руді. Я розумію." Сьюзен відвела від нього погляд. І сердито жестом показувала дитині, щоб вона швидше наповнювала пакети.
  Ганді сказав: «Залишаються ті інші двоє. Чоловіки за ними. Принаймні в одного був пістолет, я бачив. Вони могли бути з Флетчером».
  Руді запитав Брінна: «Ці люди... . . хтось із них латиноамериканець? Один із них чорний?»
  Вона не відповіла. Руді подивився на Ганді, який сказав: «Була ніч. Вони були за пару сотень ярдів. Я не міг сказати».
  Брінн сказав: «У вас достатньо проблем. Ми можемо-"
  "Замовкни. Ви їй вірите, ці хлопці просто увірвалися?»
   Ганді відповів: «Я не знаю. Якщо вона брехала, вона справді вміла це робити».
  «Ви бачите, як хтось дійсно в неї стріляє?»
  "Немає. Вона намагалася застрелити їх разом із Дикуном. . . .” Потім Ганді нахмурився. «Але вона не стріляла. Вона могла б. Мені це здалося невдалим. Можливо, вона намагалася мене обдурити. Не знаю."
  — Ти дав їй свій пістолет?
  «Що я збирався робити? Сказати «ні», тому що моя сім’я повернулася в кемпер і готує кристал? Я міг забрати це в неї, коли забажав».
  — Але ж вона не стріляла?
  «Ні. Відмовився».
  «Чому?» — запитав Руді, наближаючись до Брінна.
  «Не знаю», — подумала вона і втупилася в сльозяться очі товстуна.
  У кутку маленька білява Емі запечатувала мішки з метамфетаміном. Вона дуже важко працювала для дитини, яка в цю годину не спала.
  Руді схопив клейку стрічку, якою користувалася маленька дівчинка, заклеїв зап’ястки Брінн за її спиною та штовхнув її до Ґенді. «Я не можу хвилюватися про неї зараз. Ми візьмемо її з собою. Заберіть її звідси». Він глянув на чайники. «Охолодіть. все Зберіть його для подорожі. Бля, яка трата».
  Жінка та худорлявий хлопець вимикали плиту й наповнювали пакети готовим продуктом. «Емі», — скиглила мати. «Швидше. В чому проблема?"
  "Я сонний."
   «Можеш спати, коли ми будемо в дорозі. Не може бути ніяких виправдань."
  «Де Честер?» — спитала дитина.
  «Він твоя лялька. Ви повинні краще піклуватися про нього».
  Руді взяв оленячу рушницю й простягнув її паршивому молодому хлопцеві. «Генрі, вийди надвір, вгору по стежці. Не стріляйте, якщо не зможете вибити всіх. Нам не потрібні дзвінки для підкріплення. Насправді взагалі не стріляйте, якщо вам не потрібно. Побачиш когось, повертай свою дупу сюди».
  «Звичайно, Руді. Ти не . . . ти не збираєшся піти зі мною там, чи не так?»
  Руді видав гортанний звук, відчувши огиду. «Рухайся».
  Ганді грубо взяв Брінна за руку. Накульгуючи, він витягнув її надвір і потягнув до фургона, штовхнув усередину. Він був заповнений одягом, валізами, мотлохом, журналами, іграшками, пляшками з хімікатами. Він провів мотузку через її зв’язані руки, зав’язав її вузлом.
  Брінн сказав: «Будуть блокпости. І державна поліція має чопери. Ти не пройдеш. І не думай використовувати мене як заручника. Це ніколи не працює. Вони застрелять вас до того, як ви застрелите мене, або після. Вони віддадуть перевагу першому, але зроблять друге. Це те, як ми тренуємося».
  Він засміявся. «Навіть зараз ти не вийде».
  «Але я укладу з тобою угоду. Ви особисто. Телефонуйте до мене в офіс. Ми це вирішимо».
  «Я особисто?»
  "Ви."
  "Чому я? Тому що я той, хто миє руки? Хто не каже, що ми з ним зробимо це'? Тому що я маю зелені наклейки на бампері, тож я можу справді дбати про довкілля? Це означає, що я буду розумним?»
  Так Точно.
  «Та маленька дівчинка там. Зробіть це принаймні для неї».
  «Я просто трахаю її маму. Дитина не моя». Він глухо зачинив двері.
  
  ДЖЕЙМС ДЖЕЙСОН БУВ ще на деякій відстані від озера Мондак, але вирішив, що йому краще вимкнути GPS (це не так просто, як ви думаєте, але він встановив спеціальний перемикач). Ці супутники і ті сервери. . . хто знав, яку викривальну інформацію вони зберігали?
  Добре для безпеки, але погано для пошуку ресторанів. І все-таки він помітив золоті арки й пішов на неї. Він зробив проїзд, купивши два звичайних гамбургери, нарізані яблука та дієтичну колу.
  Він повернувся на дорогу, їхав швидко, але не перевищував обмеження. Зовні він виглядав як стрункий приємний бізнесмен. Але якщо вас зупинять, навіть лише через незаплановану блокпосту, коли непитущих, як він, негайно відпустять, ваше ім’я та тег все одно можуть увійти в систему.
  Але сьогодні ввечері він мав виграти час і тиснув межа. Звичайно, він був готовий до зупинки на швидкості. Зараз, слухаючи джаз, він повертав селектор попередньо встановлених налаштувань на кермі, якщо його зупиняв солдат, і лунала християнська натхненна проповідь. Він також наклеїв на приладову панель фігуру Ісуса, покриту губкою, і наклейку за життя.
  Можливо, це не врятувало б його від квитка, але це, ймовірно, завадило б обшуку машини.
  А Джеймс Джейсонс точно не хотів, щоб сьогодні ввечері обшукували його машину.
  Поїдаючи, він цікавився, як ідуть справи в Great Lakes Intermodal Container Services.
  У 99 відсотках випадків все, що вам потрібно зробити, це знайти чутливу точку й доторкнутися до неї. Це все. Не треба бити, не треба колоти.
  Дотик.
  Тільки замість того, щоб послати Полі чи Кріса вимагати мене, Манкевіц вибирає такого маленького худорлявого мудака, як ти. Це план? Ти скиглиш на мене, поки я не пропаду?
  Джейсонс засміявся. Його супутниковий телефон дзвонив. Це була модель Iridium і налаштована; сигнал був закодований як за допомогою системи камуфляжу, так і за допомогою програми багаторядкового зсуву, непроникної для будь-якого стеження, ймовірно, навіть для сумнозвісного урядового Ешелону, через дворежимне скремблювання.
  Він проковтнув бургер, який вибагливо жував. "Так?"
  Голос сказав: «Здається, ваша зустріч пройшла добре». Манкевіц не представився. Ключове слово про Echelon було «імовірно».
  «Добре».
   «Певні пропозиції щодо співпраці вже були».
  Отже, Морган прочитав записку і вирішив бути розумним. Джейсон думав, чи буде корисною інформація, яку він збирався передати Манкевіцу. Завжди була ймовірність, що цього не станеться, і ризик було втрачено. Але хіба це не правда про життя?
  Профспілковий бос сказав: «Щодо іншого, ваша особиста поїздка зараз?»
  "Так?"
  «Я почув від родича».
  Він мав на увазі округлого детектива з пухнастим волоссям із поліції Мілуокі, якого Джейсонс вважав милим. Поліцейський був більш ніж на взятті; він був в основному на зарплаті. «І?»
  «Здається, там буде вечірка».
  Це хвилювало. «Справді? Він знав, хто буде присутній?»
  «Близьких родичів немає. Переважно місцеві, але я думаю, що деякі люди зі Східного узбережжя можуть бути. Вони обговорюють прихід».
  Це означає, що немає поліції Мілуокі, лише місцеві офіцери, ймовірно, округу, хоча ФБР — родина зі Східного узбережжя — була можливість. Це дуже хвилювало.
  «Тож там може бути досить людно?»
  "Може бути."
  «Щось ще про те, що вони святкуватимуть?»
  «Ні».
  Джейсонс дивувався, що в біса там відбувається. «Все ще думаєш, що мені варто піти?»
  Він сказав «думати», але справжнім дієсловом було «хотіти».
   «Звичайно, повеселіться. У вас був насичений день. Вечірка піде тобі на користь».
  Значення: Чорт, так. Забирай свою дупу туди.
  І виправити все, що зламано, що б це не знадобилося.
  Не вагаючись, Джейсонс сказав: «Я думаю, тоді я піду. Люблю бачити, хто з'являється. Крім того, я не так далеко».
  «Будьте веселі», — сказав Манкевіц, увесь світ на його плечах.
  Вони відключилися.
  Джейсонс сьорбнув газованої води, потім з’їв трохи зеленого яблука. Було кисло. Вони напоїли вас йогуртом, але йому не сподобався смак. Він розмірковував про шанобливий тон Манкевіца. Чоловік завжди звучав так, ніби не знав, з якої планети прибув Джейсон, майже боявся його.
  Стен Манкевіц, один із найвпливовіших людей на березі озера, від Міннесоти до Мічигану, і все ж йому було некомфортно поруч із струнким молодим чоловіком, який важив, мабуть, вдвічі менше, ніж бос профспілки, і який більшість часу ходив навколо з приємною посмішкою. Частково це могло статися через те, що Джейсонс, хоч і мав диплом юриста в Єльському університеті та працював у юридичному відділі профспілки, технічно не працював на Манкевіца. «Спеціаліст з трудових відносин», він був незалежним підрядником, потужним сам по собі. Він мав свою автономну вотчину — з повноваженнями та бюджетом, щоб найняти, кого забажає. Джейсони також могли використовувати гроші у спосіб, який був вигідним для профспілки та Манкевіца, але щоб уникнути різних незручних правил звітності.
  Тоді також була різниця в способі життя. Манкевіц не був дурною людиною. Ніхто не збирався робити те, що робив Джейсонс, якщо його повне досьє — принаймні усне — не було передано профспілковому босу. Він би знав, що Джейсон живе сам у гарному окремому будинку біля берега озера. Що його мати жила в гарній квартирі, з’єднаній з будинком її сина. Що його хлопець Роберт живе в дивовижному таунхаусі біля озера. І він, мабуть, знав, що Роберт, успішний інженер і один здоровий бодібілдер, поділяє інтерес Джейсона до хокею, вина та музики, і що партнери планували цивільний союз наступного року з медовим місяцем у Мексиці.
  Але Джейсонс цінував те, що Манкевіц виконав домашнє завдання. Тому що саме так він сам творив свою магію.
  Особливо Алісія. Щодня після уроків у тій репетиційній о третій до четвертої тридцять. . . . Вражає.
  Звичайно, Манкевіц не переймався способом життя Джейсона. Що було іронічно, враховуючи, що члени «Місцевих 408» складалися з синіх комірців, переважно чоловіків, деякі з яких перебили б Джеймса Джейсонса та Роберта, якщо не було б виправдання, була б можливість і надто багато пива.
  Ласкаво просимо в нове тисячоліття.
  Останній шматок яблука, підсолоджений дієтичною содовою.
  Він поклав другий гамбургер назад у пакет і закрутив його.
  Він проминув знак, який повідомляв, що до Клаузена сорок дев’ять миль, що, як він знав, було приблизно за вісім миль до повороту на озеро Мондак. Оскільки він цього не зробив побачивши будь-який рух, не кажучи вже про патрульну машину, на дорозі за милі, він розганявся до сімдесяти п’яти.
  І натиснув селектор християнського компакт-диска, просто заради розваги.
  
  ТРИМАЮЧИ ВАЖКУ рушницю Savage, Генрі попрямував стежкою туди, куди вказав йому Руді. Він дістав з кишені пачку фольги, трубку і запальничку теж. Потім він завагався і відклав їх. Дмухнув собі в долоні й пішов далі стежкою, дряпаючи шрами на руці.
  Він зупинився там, де маленька стежка перетиналася з більшою, тією, що вела вниз до озера, з якого вони брали воду. Він стояв хвилин п'ять, примружившись, дивлячись справа наліво. Не бачив ні душі. Він притулив рушницю до дерева. Коли він знову тягнувся до кишені за пачкою метамфетаміну та запальничкою, з тіні вийшов чоловік і вдарив його в чоло прикладом рушниці, яка була з гумовою підкладкою, але все одно була достатньо сильною, щоб збити Генрі з рук. ноги. Його голова відкинута назад, очі розфокусовані. З його горла здійнялося булькання, руки замахали, а коліна здригнулися.
  Коли приклад оленячої рушниці, який не був підбитий, розтрощив його трахею, Генрі перестав бити так сильно. Через хвилину він зовсім перестав рухатися.
  
  в руці рушницю DEER , Гарт напружився, коли хтось наблизився. Але це був лише Льюїс, який глянув на тіло на землі, буркнув і взяв рушницю.
  Гарт нахилився й тильними сторонами пальців обмацав шию худого чоловіка. «Мертвий. Ви знаєте, що вони можуть знімати відбитки зі шкіри».
  "Немає. Я цього не зробив. Вони можуть?"
  «Так». Гарт знову натягнув рукавички. «Що за історія?»
  Льюїс сказав: «Та дівчина, депутат Брінн, у фургоні. Я бачив, як якийсь хлопець посадив її туди. Виглядало так, ніби вона була заклеєна скотчем, я маю на увазі, що її руки позаду».
  «Тож вони потрапили прямо в обійми метамфетамінів». Гарт ледь помітно засміявся. «Сьогодні ввечері в усіх перевернеться доля. У кінцевому підсумку поліцейський приїжджає в гості до озера Мондак, а в кінцевому підсумку вони отримують трейлер, повний слемерів. Вона була сама в фургоні?»
  «Я більше нікого не бачив. Я не був таким близьким».
  «То де ж Мішель?»
  "Не маю уявлення."
  Гарт натиснув на затвор рушниці, вислизнув її з рушниці й відкинув. Саму рушницю кинув у зворотний бік. Він набагато краще стріляв з пістолета, ніж з гвинтівки. Крім того, затвор дозволив ви стріляєте лише кожні декілька секунд. За цей час він міг би спустошити п’ятнадцятизарядну обойму «Ґлока» й наполовину перезарядити.
  Вони мовчки підійшли до кемпера.
  «Скільки людей усередині?» — прошепотів Харт.
  «Не дуже добре видно. Однозначно ще один чоловік — і хлопець, який посадив Брінна у фургон. Жінка теж».
  Гарт уважно дивився на Льюїса. Чоловік дивився на кемпер і місив ложу. Його очі були стурбовані.
  "Комп?"
  "Так?" Він підняв очі.
  «Ми повинні це зробити».
  «Звичайно».
  «Я знаю, про що ви думаєте — вони точно не заподіяли нам шкоди. Але вони твікери, комп. Варять метамфетамін. Через рік вони все одно помруть. Одужав, або згорів до смерті, або підстрижений кимось засмученим, що вони мочаться на його території. Це буде швидше. Це буде краще для них. Ми візьмемо Брінн, знайдемо Мішель, покінчимо з ними, і все».
  Льюїс дивився на фургон.
  «Як ми справляємося з цим: вони профі, а це означає, що вони матимуть зброю. Тепер ми виграли трохи часу, коли я поговорила з чоловіком Брін, але це не означає, що він повірив мені, або що вони не збираються відправляти машину в парк, просто для чого в біса. Я думаю, ми повинні припустити, що вдома вже є поліцейські, і в таку тиху ніч, як ця, звук буде доноситися. Вони чули постріли. Ми повинні закінчити це швидко, як тільки почнеться стрілянина. Дуже швидко».
   «Звичайно».
  «У вас є така ваша запальничка?»
  «Завжди носіть один. Якщо я зустріну жінку в барі, мені потрібне світло». Тріщина в його голосі спростувала жарт.
  «Ввічливо з вашого боку, ви некуритель». Гарт усміхнувся, а Льюїс коротко розсміявся. «Гаразд, обійди з правого боку кемпера, без дверей. Візьміть кілька брудних листочків і подивіться, чи можете ви знайти щось пластикове чи гумове. Розведіть багаття під кемпером. Просто маленький. Ми не хочемо, щоб це поширювалося і привертало до нас увагу. Я просто хочу диму. З усім тим аміаком і пропаном, вони збожеволіють і втечуть до біса, прямують до фургона. Коли вони виходять. . . Гаразд?"
  Він кивнув.
  «Я візьму вхідні двері, ти — задні. Ви заблокували та зарядили?»
  "Так я."
  Гарт перевірив свій «Глок» і переконався, що одна з повних обойм була догори дном у його поясі, праворуч, щоб він міг легко схопити його лівою рукою, щоб зарядити.
  «Тримайте SIG також під рукою».
  Льюїс видобув із кишені піджака свій хромований пістолет. І сунув автомат за пояс.
  Харт помітив, що ця пропозиція не була сприйнята з сарказмом чи опором, як раніше.
  Льюїс неспокійно засміявся. «Ну, хіба ми не пара стрілок?»
  «Рухайся повільно, рухайся тихо. Розпалюйте вогонь. Потім поверніться. Нехай усі вийдуть раніше вас почати стріляти. Останнє, чого ми хочемо, — це зайти й когось забрати. Ви нарахували три, так?»
  «Так, але зараз я думаю про це, жінка повернула голову і щось сказала. Вона не дивилася на двох чоловіків. Можливо, є ще хтось».
  «Добре, ми сплануємо чотири».
  
  МОТУЖКА, якою ҐЕНДІ причепив її до кріплення в задній частині чотирнадцятифутового фургона, була товстою й зроблена з нейлону — міцною, але слизькою. Нарешті Брінну вдалося його розв’язати. Стрічка на її руках позаду не піддавалася, але вона зуміла піднятися на ноги. Кнопки на задніх дверях були врівень, і вона не могла їх підняти. Вона спіткнулася до передньої частини фургона, спіткнулася об важіль коробки передач і вдарилася головою об приладову панель. Якусь мить вона лежала приголомшена. Потім зуміла виправитися і, повернувшись спиною до бардачка, відчинила його. Порожньо, крім паперів.
  Вона впала на переднє сидіння фургона, перевівши подих. М’язи її живота були в агонії від навігації до передньої частини та від удару палицею, яку застосувала до неї дружина Ганді. Брінн спробувала кнопку розблокування на підлокітнику, але вона була поза досяжністю її зв’язаних рук. Вона оглянула решту фургона, мотлох, коробки, пакети. Ні ножів, ні інструментів. Без телефонів. Вона сіла на спинку сидіння, розпачливо заплющивши очі.
   Тоді позаду неї закричала жінка.
  — Мішель, — прошепотіла вона. Невже вона повернулася, її знайшли на озері й притягли сюди? Брін обернувся. Але у фургоні було лише два вікна, крім передніх: у задніх дверях. Вони були непрозорі від бруду.
  Брінн подивилася в бокове дзеркало. Дим наповнив ніч. Кемпер горів? Лабораторії метамфетаміну були сумно відомі тим, що спалювали плити.
  Маленька дівчинка була всередині! — подумала вона, панікуючи.
  Знову почувся голос: «Ні, ні! Будь ласка!» Голос жінки був не голосом Мішель. Це було матері Емі.
  Потім тріск пістолетної стрілянини.
  Стріла рушниці.
  Ще чотири-п'ять раундів. Пауза, можливо, для перезавантаження. Більше пострілів.
  Тиша. Потім голос, пронизливий від страху чи відчаю. Чоловік чи жінка чи дитина? . . . Брінн не могла сказати.
  Ще один постріл.
  Більше тиші.
  Будь ласка, нехай у неї все буде добре. будь ласка . . зображуючи обличчя крихітної дівчини.
  У бічному дзеркалі мерехтів рух. Навколо кемпера ходила якась фігура з пістолетом, уважно розглядаючи його та кущі поруч.
  Потім він повернувся до фургона, в якому сидів Брінн.
  Вона озирнулася, шукаючи щось, що звільнило б її руки. Вона засунула їх навколо важеля перемикання передач між сидіннями й почала пиляти. Жест був марним.
  Вона визирнула надвір. Постать тепер дивилася прямо на фургон.
  
  ШЕРИФ ТОМ ДАЛ стояв над двома тілами на кухні: бізнес-леді років тридцяти, яка виглядала так, ніби скинула черевики після роботи, радісно очікуючи вихідних для відпочинку; інший труп був солідним чоловіком приблизно її віку, з копицею волосся після закінчення коледжу. Він був із тих хлопців, з якими можна було випити пива в The Corner Place у Гумбольдті. Кров залишила величезні плями на підлозі.
  Незважаючи на те, що Даль мав перевагу, яку більшість правоохоронців отримали завдяки роботі, цей конкретний злочин потряс його. Більшість смертей в окрузі Кеннеша були випадковими випадками та сталися на вулиці. Замерзлі бомжі, жертви ДТП, робітники, зраджені технікою, а спортсмени — стихійні сили. Було важко бачити цих бідних молодих людей у власному домі, убитих бандитами.
  Він дивився на їхні бліді руки; типові тутешні мерці були рум’яні й мозолясті.
  І на додачу до всього, його власний заступник — його таємний фаворит у відділі, дочка, яку він хотів би мати — зник із будинку, витатуйованого вогнем зі стрілецької зброї.
  Він повільно видихнув.
  Унизу почулися кроки. "Друг?" Даль запитав Еріка Мунса, людину, яку він вирішив не посилати тут, замість Крістен Брінн Маккензі. І чоловік, чия майбутня присутність у відділі буде постійним нагадуванням про це рішення, як би не склалося.
  «Жодних ознак її».
  Одне полегшення. Він був упевнений, що вони знайдуть її тіло нагорі в спальні. Убили і, може, не відразу.
  Манс сказав: «Вони можуть мати її з собою. Або вона з Брінн, десь ховається».
  «Давайте молитися за це», — подумав Даль, і він це зробив, хоча й дуже коротко.
  Для нього надійшов дзвінок. Спеціальний агент Бріндл пояснив, що ФБР надсилає кількох агентів — тепер, коли Емма Фельдман, свідок у справі проти Манкевіца, мертва. Сюди також прибув командир поліції штату, якому не подобалися бійці — він був схильний сильно тиснути під час змагань із мочою, — але Дал був за те, що чим більше, тим краще. Жоден злочинець не втік, тому що на його слід було надто багато талановитих копів. Ну, більшість часу.
  Також у дорозі був підрозділ державної поліції, тож Даль наказав своїм хлопцям залишити докази для збору, але шукати всюди, де їм потрібно, щоб з’ясувати, що сталося та де можуть бути Брінн і друг Фельдманів.
  Не зайняло багато часу, щоб знайти значні частини головоломки: постріли через вікна, постріли всередині, постріли ззовні, сліди, які вказували на те, що злочинцями, ймовірно, були двоє чоловіків. Уніформа шерифа Брінна була всередині, а друг покинув її шикарні міські черевики поруч із Мерседесами Фельдманів — обидва на користь практичного взуття для походів. Один був поранений; вона користувалася тростиною або милицею і, здавалося, волочила одну ногу.
  «Мерседес» стояв перед гаражем із пострілами в дві шини, розбите вікно та піднятий капот, звисаючий кабель акумулятора. Інша машина під час втечі спалила гуму — ну, розкидав гравій. Інший шкутильгав, тягнучи квартиру.
  Але фрагменти мозаїки не давали жодного відчуття загальної картини. Тепер, стоячи перед ароматним каміном у вітальні, Даль резюмував собі: безлад. У нас безлад на руках.
  І де, в біса, Брінн?
  Ерік?
  Краще б, щоб це був не він. Ви знаєте, як він отримує.
  Даль помітив щось у дерев’яних виробах. «Хтось намагається зіграти в CSI ?» — кисло запитав він, дивлячись на Мунса.
  Депутат подивився, куди вказував. Здавалося, хтось викопав кулю з ліпнини. "Не я."
  Чому хтось намагався викопати одну, а не іншу кулю? чому Тому що на ньому була його ДНК?
  Швидше за все, і це означало, що він поранений.
  Це також означало, що він профі. Більшість злочинів в окрузі Кеннеша були залучені до людей, які навіть не знали, що таке ДНК, і тим більше не хвилювалися про те, щоб її залишити.
  Вбивця.
  Гаразд, подумай. Двоє чоловіків були найняті, щоб убити Емму Фельдман. Вони зробили це — і вбили її чоловік теж. Тоді, можливо, їх здивував друг, який приїхав з ними. Можливо, вона була на прогулянці або нагорі в душі, коли прибули вбивці.
  А може, це Брінн їх здивувала.
  Хтось, можливо, Брінн, вистрелив в одного з чоловіків і поранив його. Він викопав із стіни кулю з ДНК-покриттям.
  Але що було далі?
  Чи вони кинули свою машину десь і взяли машину Брінна? Друг і Брін були з ними в полоні? Жінки взули ці туристичні черевики, щоб втекти в ліс?
  Вони були мертві?
  Він подзвонив заступнику Хоуї Прескотту по радіо. Великий чоловік був біля озера у дворі між 2 і 3 Lake View, де вони знайшли кілька слідів. Він шукав будь-які сліди, які хтось залишив. Прескотт був найкращим мисливцем в офісі, хоча для них усіх було загадкою, як 280-фунтовий чоловік підкрався до своєї здобичі.
  «Щось, Хауї?»
  "Ні, сер. Але тут темно, як вночі».
  Темно, як ніч, подумав Даль. Це проклята ніч .
  "Продовжуй дивитись."
  Даль сказав Еріку Мунсу, який тер руків’я свого пістолета так, як дитина грається чашкою: «Я хочу отримати кілька тіл. . . .” Даль завагався перед недоречним словом. «Я хочу швидко залучити сюди кількох шукачів. Скільки зможемо. Але тільки зі зброєю. Без волонтерів».
  Манс поспішив до своєї патрульної машини, щоб викликати пошукову групу.
  Даль вийшов надвір і подивився на озеро. Місяць стояв низько, не даючи більшу частину світла поверхні.
  У Даля затріщало радіо. «Це Піт».
  «Продовжуйте».
  «Я на під’їзді номер один. Ще не перевірив, але хотів вам розповісти». Він задихався. «Повз мене щойно проїхала вантажівка. Білий пікап. Рушив своїм шляхом».
  Вантажівка.
  «Хто всередині?»
  «Не бачу».
  "Гаразд. Перевірте будинок. Я хочу знати, що ти знайшов».
  "Зроблю."
  «Отримав компанію», — сказав шериф Мансу, а потім подзвонив Прескотту й сказав йому стежити за транспортним засобом.
  Вони побачили, як він повільно наближається і збільшує проїзд.
  Руки і Даля, і Манса були біля зброї.
  Але це виявилося не загрозою.
  Хоча, звичайно, це було ускладнення.
  Грем Бойд виліз із кабіни, залишивши своїх пасажирів, трьох пухнастих кущів, позаду, і підійшов просто до Даля.
  — Її тут немає, Грем. Ми не знаємо, де вона».
  «Дайте мені поглянути», — сказав великий чоловік невпевненим голосом, прямуючи до будинку.
   «Ні, я не можу вас впустити. Там кілька тіл. Людей вбивали, розстрілювали. Це місце злочину».
  "Де вона ?" Голос Грема був уривчастим.
  Шериф обняв чоловіка за тверді плечі й повів геть. «Ми думаємо, що Брінн і друг тих людей втекли».
  "Вони зробили? Де?»
  «Ми нічого не знаємо напевно. Зараз ми збираємо пошукову групу».
  "Ісус Христос."
  «Слухай, давай ми тут зробимо свою роботу. Я знаю, що це важко. Але я попрошу вас допомогти нам і піти додому. Будь ласка.
  Радіо знову затріщало. «Шерифе, це Хоуї. Я оглядав берег і щось знайшов».
  «Продовжуйте».
  «Автомобіль з дороги. Зайшли в озеро, схоже».
  " Виглядає наче?" — огризнувся він. «Або?»
  Пауза. «Так, так».
  "Де?"
  «Ви бачите ліхтарик? Сигналю».
  За дві-три сотні ярдів у темряві майнула маленька жовта цятка.
  Грем крикнув: «Що це за уламки, якого кольору?»
  Вагання. Даль повторив запитання.
  Прескотт сказав: «Тут є бампер. Воно темно-червоне».
  «О, чорт, — сказав Грем і почав тікати.
  — До біса, — виплюнув Дал. Вони з Мансом сіли в машину шерифа, Манс був за кермом. Вони зупинилися, і Ґрем заліз позаду, а потім помчали до берега.
   Сліди від ковзання, пил від подушок безпеки, подряпини на скелях і автомобільний детрит — шматки червоного пластику від фар, уламки скла — і нафтова пляма біля берега не залишали жодних сумнівів. Автомобіль злетів з дороги, вдарився об скелястий виступ і впав у воду.
  — Господи, — пробурмотів Грем.
  Що це вплинуло на сценарій? Хто був у машині?
  Або хто ще в машині?
  — Це не означає, що це точно її, Грем. Або що вона взагалі була в цьому».
  «Бринн!» — крикнув її чоловік. Голос пролунав по озеру. Ґрем шкрябав по скелях.
  "Немає!" – сказав Даль. «Ми не знаємо, де стрілки». Потім до Мунса: «Передзвоніть у державну поліцію. Потрібен водолаз і вантажівка з лебідкою. Скажи їм озеро Мондак. Західний берег. Вони можуть перевірити глибину. . . . Грем, це теж місце злочину. Ми не можемо дозволити, щоб ти все облажав».
  Ґрем щось зачерпнув із води й упав на коліна. Його голова була опущена. Даль знову збирався крикнути на нього. Але стримався.
  «Я приведу його сюди?» — запитав Мунс.
  "Немає. Нехай буде. Даль попрямував до краю води, обережно спускаючись скелями вниз, його нога в агонії.
  Ґрем повільно встав і простягнув шерифу карту округу Гегстрома. На мокрій обкладинці було написано маркером Dep. К. Б. Макензі.
  На мить Дал подумав, що Ґрем збирається пірнути слідом за нею. Він напружувався, щоб стримати його. але великий чоловік нічого не зробив. Його плечі опустилися, і він дивився на чорну воду.
  Шипіння і тріск. «Шерифе, Піте. Я в Number One Lake View. Вдома нікого немає, і все запечатано. Але за будинком стоїть покинуте авто».
  «Покинутий?»
  «Я маю на увазі останні. Я подзвонив. Вкрадено в Мілуокі кілька днів тому. По VIN. Номерні знаки відповідають тому самому року та моделі, але не цьому ідентифікаційному номеру. А там дві кульові дірки збоку і вистрілене заднє колесо».
  Отже, це автомобіль, який виїхав із під'їзду Фельдманів.
  Він думав про Ґрема й усім серцем бажав, щоб цей чоловік був деінде. Але він не міг гаяти часу. «Лопніть багажник. Скажи мені, що всередині».
  — Так, шерифе. Порожній».
  Дякую, Господи.
  — І в будинок ніхто не вламався?
  «Ні, я був навколо цього. Можливо, вони зламали замок і знову замкнули».
  "Забудь це. Підійдіть до ближчого будинку. Другий номер."
  "Так, сер."
  — Іди туди й ти, — сказав Дал Прескотту.
  Великий заступник кивнув і рушив ґрунтовою дорогою.
  Тривале мовчання. Ґрем протер очі, а потім вдивився в озеро. «Не думайте, що це так глибоко. Вона могла вибратися».
  «Я в цьому впевнений».
  «Ви не вірите в це, чи не так? Ви думаєте, що вона мертва. Ну, вона не є».
   — Я зовсім цього не кажу, Греме. Вона справді жорстка. Один із найважчих».
  «Ви повинні обшукати територію».
  "Ми будемо."
  «Я маю на увазі зараз! Приведіть сюди державних військових».
  «Вони вже в дорозі. Я вже подзвонив».
  «ФБР. Вони візьмуться за щось подібне, чи не так?»
  «Так. Вони теж будуть тут».
  Ґрем обернувся й подивився на 2 Lake View. Зараз під’їжджала службова машина Гіббса.
  У Даля було багато чого на думці, але не настільки, щоб він не міг мовчки помолитися, щоб його заступник і гість не були в тому будинку, мертві, як Фельдмани. «Йди додому. Будь з Джої. Ви йому зараз знадобитеся».
  Потім із тонкого динаміка пролунав схвильований стукіт: «Тут щось є, шерифе», — сказав по радіо Піт Гіббс.
  «Продовжуйте».
  «Зламали. І мені здається, що я бачу кульові отвори в деяких вікнах нагорі».
  «Залишайтеся на місці, доки не прийде Ерік». Він кивнув на молодого депутата, який кинувся серйозно.
  «Мені це здається порожнім», — сказав Гіббс.
  «Тримай свою позицію».
  "Так, сер."
  «Коли Ерік прийде туди, заходь. Але припусти, що вони всередині. І ми знаємо, що вони озброєні».
  Ґрем оглядав берег, спиною до Даля, який дивився на будинок. Хвилини минали, як можна було повільніше, і Даль виявив, що затамував подих, чекаючи пострілу.
   Нарешті дражниливо затріщало радіо.
  Немає передачі.
  Даль не хотів передзвонювати, щоб їхні радіоприймачі пищали, видаючи їхню позицію.
  нічого
  Прокляття.
  Нарешті зателефонував Ерік Манс. «Будинок вільний, Томе. Вони були тут. Була перестрілка. Але жодних тіл. Але у нас щось дивне».
  «Дивно, Еріку. Я не можу використовувати weird. Просто скажіть мені."
  «Спальня на верхньому поверсі. На підлозі у ванній аміак. Смердить, як кошик для дитячих пелюшок».
  «Аміак».
  «І ми знайшли форму Брінна. Весь її одяг».
  Грем напружився.
  «Вони були наскрізь мокрі й у бруді. А шафа і комод були відкриті. Мені здається, вона переодягнулася, а потім знялася».
  Дал глянув на Ґрема, який із полегшенням заплющив очі.
  «Шерифе, це Хоуї. Я надворі. Я бачу два сліди, жіночі, здається, вони менші, біжать до лісу за будинком. Вони йдуть до струмка, що повертається до Фельдманів. Тоді я їх втрачаю».
  «Зрозуміло». Дал обійняв Ґрема за масивні плечі й провів чоловіка до патрульної машини. «Слухай, ми знаємо, що твоя дружина нормально вийшла з машини. Якщо хтось і знає, як залишитися в живих, то це вона. Я маю на увазі, я знаю це напевно, Грем; Я підписав платіжну вимогу щоб вона відвідувала всі навчальні курси, які вона відвідує. До біса, вона бере їх стільки, що за спиною називають її Школяркою. Тільки не кажи їй, що я це сказав. Давай, я відвезу тебе за вантажівкою. Ми з тобою занадто старі, щоб бігати підтюпцем».
  
  автоматичний замок ФУРГОНА .
  Брінн повернувся до пасажирських дверей, коли вони відчинилися.
  Гарт стояв, висунувши рушницю вперед, уважно шукаючи погроз. Він побачив, що її руки були заклеєні скотчем, а в іншому випадку в фургоні немає людей. Він заліз.
  За ним грюкнули двері.
  Він відклав пістолет і почав шукати купи мотлоху на підлозі та прямо за передніми сидіннями.
  Брінн сказала: «Та дівчина там, у кемпері? Маленька дівчинка?»
  "Немає. З нею все гаразд».
  "Вогонь?"
  «Диверсія. Кемпер не горів».
  Брінн подивився. Дим розвіявся. Він казав правду.
  Харт знайшов трохи відбілювача, відкрив його та змочив свої рукавички та ключі, які були закривавлені. Потім налив ще більше сліз у своїй шкіряній куртці — здавалося, отвір від пострілу Мішель. Він повільно видихнув від болю.
  Сморід хлору піднявся й пекло її очі. Його також. Вони обидва кліпали очима.
  «Наркотики. . . У наш час не може бути надто безпечним». Це було так, ніби він вибачався за дим. Харт подивився на неї, зосередившись на її сильно розпухлій щоці. Він нахмурився.
  «Ти кажеш мені правду? Вона жива?» Її очі свердлили в його очі. Він глянув назад.
  "Дівчина? Так, я вам казав. Мати, якщо вона була матір'ю, то не є. Інші теж ні. . . . Вас цікавить, вони залишили дитину в кемпері, коли думали, що горить. І вибіг на вулицю. Можливо, вони просто хотіли битися. А може, вони просто хотіли залишити її горіти».
  Брінн оглянув його. Тверде обличчя, сірі очі, довге волосся, темне і сухе. Шкіра груба. У дівчинці у неї були прищі; це мучило її. Але стан прояснився, щойно вона поступила в коледж. Він не був красивим, не дуже, але він мав впевненість у піках, що було привабливим.
  «Бринн», — міркував він.
  Звідки він знав її ім'я? Чи сказав йому Ганді перед смертю? Ні. Чоловіки були в спальні, у другому будинку на Лейк-В’ю-драйв. Він би побачив значок з іменем на її блузці.
  «Гарт».
  Він кивнув із роздратованою усмішкою. «Мій друг говорив багато. Віддаючи це».
   «Як його знову звати?»
  Посмішка зникла.
  Брінн сказала: «Скажи мені, де дівчина».
  «У своїй кімнаті в кемпері». Харт продовжував: «Вона в ліжку з якоюсь лялькою на ім’я Честер. Я знайшов це для неї. Або кролик. Не знаю."
  «Ти залишив її там?» — сердито спитав Брінн. «Вона могла виглянути назовні й побачити тіло своєї матері?»
  «Ні, мій друг перевозить їх усіх у ліс. Я сказав дівчині залишатися на місці. Ранком у цьому парку на квадратний фут буде більше копів, ніж у поліцейській академії. Вони її знайдуть».
  «Вона мертва, чи не так? Ти її теж убив».
  Його обличчя напружилося. Він був засмучений тим, що вона сумнівалася в ньому. «Ні, я її не вбивав. Вона в ліжку з Честером. Я казав тобі."
  Брінн вирішила, що повірила йому.
  "Так що трапилося?" запитав він. «Ти зустрів того хлопця в лісі, і він збирався дозволити тобі скористатися своїм телефоном тут. І ви зайшли в лабораторію метамфетаміну».
  «Я зрозумів це раніше. Але не раніше».
  «Відчув запах, так? Аміак?»
  «Так. І хлор теж. І палаючий пропан».
  «Ось як я це знайшов», — сказав Харт. «Я був біля того озера і відчув його запах».
  «Вітер, мабуть, змінився, — сказала вона. «Я не відчув запаху, поки ми майже не були тут».
  Харт потягнувся. «Фу. Ціла ніч. Б’юсь об заклад, що таких у . . . що це знову за округ?»
  «Кеннеша».
  Він знову подивився на рану на її обличчі. Він би був зауважуючи, наскільки це було інфіковано, наскільки боляче. Вона припускала, що він подумає, як довго вона зможе протриматися, перш ніж вона скаже йому, де Мішель.
  Назавжди.
  Цікаво, чи це правда.
  І ніби читав її думки: «Де твоя подруга Мішель?» — сказав він рівно.
  "Не знаю." Згадавши, що вони знайшли її гаманець. Вони знали, хто вона і де живе.
  Гарт злегка поворухнувся на сидінні й скривився, мабуть, від болю в простреленій руці. «Як це ім’я — Брінн?»
  «Норвезький».
  Він кивнув, розуміючи це. «Щодо Мішель, ти мені брешеш. Ти знаєш, де вона». Він справді виглядав образливим. Або боляче. Через мить Гарт сказав: «Знаєте, я з кимось розмовляв сьогодні ввечері. На телефоні."
  «Розмовляв з кимось?»
  "Ваш чоловік."
  Вона нічого не сказала, спочатку подумавши, що він блефує. Але потім згадала, що в неї забрали телефон. Ґрем міг подзвонити, а Харт відповів.
  «Я прикидався ще одним солдатом. Я сказав йому, що ти затримався. Він її купив. Я міг би сказати. Ніхто не прийде вас врятувати. І перш ніж ви сподіваєтесь, я вийняв акумулятор. Неможливо відстежити. Тепер де вона? Мішель?»
  Вони проводили один одного очима. Вона була здивована, наскільки це було легко.
  «Ти вбив її друзів. Навіщо мені казати тобі, де вона, щоб ти міг убити її теж?»
   «Отже, — сказав він, киваючи, — Мішель була другом сім’ї? Невже так вона вплуталася у всю цю справу?» сміх «Не той час і не те місце, можна сказати. Сьогодні ввечері багато цього».
  «Нам потрібно поговорити про те, щоб тут домовитися».
  «Бьюсь об заклад, це для вас вперше. Було для мене».
  "Що?"
  «Гра, у яку ми грали сьогодні ввечері. Як покер. Блеф. Ти дуриш мене, я дурю тебе».
  покер ​. .
  «Мій друг розповідав мені про цього героя. Його мама чи бабуся, я забув, говорили про Трикстера. Якась міфологія, казка. Він завдає різного роду горя. Я так називав тебе всю ніч, Брінн».
  Трикстер, подумала вона.
  Гарт продовжував: «Той телевізор у будинку номер два на Лейк-В’ю — знайти канал, де розмовляють жінки. Це було розумно. І аміак над дверима. Але тепер я думаю про це, ти не смонтував його, щоб він впав, чи не так? Ви б хвилювалися, що рятувальники чи ваші друзі поліцейські осліпнуть. Смішно — знати, що ти не придумав боягузливу пастку. . . змушує мене відчувати себе краще про тебе».
  Брінн Маккензі стримала посмішку й не принесла йому задоволення від відповіді.
  «Тоді каное. І кров на виступі».
  «А ти в триколісній машині», – відповіла вона.
  «Але вас не обдурив, чи не так?»
  «Я можу сказати те саме. Зрештою, ви тут. Ти знайшов мене."
   Він подивився на неї. «Кров на виступі. Ви ще більше порізали себе за це?»
  «Я не приніс із собою кетчупу». Вона нахилила голову, щоб він міг побачити згорнуту кров у її волоссі. Тоді вона додала: «Ліхтарик обдурив мене на виступі. Що ти зробив, зробив мотузку з футболки?»
  «Так. Мої друзі. Я мав побачити більше його татуйованого тіла, ніж хотів. Я також використовував гілку, щоб вона звисала й бовталася на вітрі».
  «Але як ви нас знайшли?»
  «BlackBerry».
  Вона похитала головою, сумно посміхаючись. У нього є супутник. У мене є саморобний іграшковий компас. . . хоча один працював так само добре, як інший, подумав Брінн. «Департамент шерифа не платитиме за це».
  — Я подумав, що ти підеш до цієї стежки, Джолієт, а звідти на північ. І їдьте до міжштатної траси або Пойнт-оф-Рокс».
  «Я вирішив вибрати міждержавну. Підйом був би непростим, але це ближче, і коли ми під’їдемо до шосе, на дорозі буде багато вантажівок».
  — Як же ти не заблукав?
  «Гарне відчуття орієнтації». Вона уважно оглянула його. «Навіщо ти це робиш, Харт?» вона запитала. «Це безнадійно».
  «Ах, Брінн, ми обоє надто розумні, щоб вести переговори щодо заручників».
  Тим не менш, вона продовжила: «Менш ніж двом відсоткам злочинців вдається вчинити вбивство — і це, як правило, ролики про наркотики, де нікого не хвилює жертва або є так багато підозрюваних, що навіть не варто розслідувати. Але сьогодні ввечері. . . вони не зупиняться, поки не дістануть вас. . . . Ти не дурний, Харт».
  Він знову здавався пораненим. «Це було поблажливо. . . . А те, що ви намагаєтеся, дешеве. Я ставився до вас з повагою».
  Він мав рацію.
  Він потягнувся й помасажував прострелену руку. Отвір від кулі був біля краю куртки. Очевидно, у нього були відсутні кістка та життєво важлива судина. Він міркував: «Ми маємо божевільну роботу, ти не думаєш, Брінн?»
  «Ми не в тій же сфері роботи». Вона не могла не глузувати.
  «Звичайно. . . . Візьмемо сьогоднішній вечір: ми прийшли сюди, щоб виконати роботу, про яку домовилися. І зараз у нас ті самі цілі. Зупинити один одного і вийти живими з цього клятого лісу. Хто пише вашу зарплату, а хто мою, це лише технічні нюанси. Не має великого значення, чому ми тут. Головне, що ми є».
  Їй довелося сміятися.
  Але він продовжував, ніби вона погодилася з його думкою. І подивився їй в очі, коли він сказав, жваво: «Але хіба ти не думаєш, що саме це робить все вартим? Навіть те, що сталося сьогодні ввечері, все це лайно. Я згоден. Я б ні на що не проміняв своє життя. Подивіться на більшість решти світу — ходячих мерців. Вони не що інше, як трупи, Брінн. Сидіти, засмучені, злі через те, що вони побачили по телевізору, особисто для них нічого не означає. Йдуть на роботу, повертаються додому, говорять про те, що вони не знають і не цікавлять. . . Господи, хіба нудьга просто не вбиває їх? Це б мені. Мені потрібно більше, Брінн. чи ні?» Він масажував його шию неушкодженою рукою. «Скажи мені, де вона. Будь ласка Стане погано».
  «Я кажу тобі, а ти залишаєш мене жити?»
  Пауза. Потім: «Ні, я навряд чи можу цього зробити. Але у мене є твій номер телефону. Я знаю, що у вас є чоловік і, мабуть, у вас є діти. Якщо ти скажеш мені, вони будуть добре».
  "Яке ваше повне ім'я?"
  Він похитав головою, нахмуривши її.
  «Ну добре, Гарт, ім’я чи прізвище, слухай: ти арештований». Вона прочитала попередження Міранди, від початку до кінця. Вона ніколи не користувалася тими ламінованими картками, які видавали заставники. Вона вивчила мову багато років тому.
  — Ти мене арештовуєш?
  «Чи розумієте ви свої права?»
  Потішившись, він сказав: «Я знаю, ти знаєш, де вона. У вас десь було місце зустрічі, чи не так? Я знаю це. Тому що я б так і зробив».
  Порушивши мовчанку, він продовжив: «Життя смішне, чи не так? Все здається ідеальним. План, передісторія, дослідження, деталі. Ви навіть вловлюєте цей дивний людський фактор. Чиста дорога, легка втеча, ти відволік усіх, хто потребує відволікання. А потім відбувається щось маленьке. Забагато червоного світла, шина спущена, аварія перекриває рух. А охоронець-психіатр, який щойно отримав новий сорок чотири Desert Eagle, якому дуже хочеться скористатися, приходить на роботу на десять хвилин раніше, тому що він прокинувся до будильника через те, що за два квартали від нього почав гавкати собака, бо білка... . .”
   Його голос згас. Він стиснув пальці в рукавичках, злегка здригнувшись, коли поворухнув лівою рукою. «І всі твої плани злетять у дим. Плани, які не могли піти не так, руйнуються. Ось що сталося з нами сьогодні ввечері, Брінн. Ти і я обидва».
  «Розв'яжи мені руки, віддай мені свою зброю».
  — Ти справді думаєш, що збираєшся заарештувати мене просто так?
  «Ви не звертали уваги. Я вже зробив."
  Він знову потягнувся. «Не такий молодий, як був». Він помасажував ліву руку. «Як довго ви одружені?»
  Вона не відповіла, але мимоволі глянула на його руку в рукавичці.
  «Одруження мене не влаштовує. Це тобі підходить, Брінн? . . . Давай, що для тебе Мішель?»
  "Моя робота. Ось яка вона».
  «Наскільки важливою може бути робота?»
  Брінн цинічно зморщила брову — і з болем. «Ви знаєте відповідь на це питання».
  Він почав говорити, потім припинив. Поступливо схилив голову.
  «Можливо, ви розмовляли з моїм чоловіком, але ви його не знаєте. Він вже приведе справу в рух. Він не засинає після десятої новини».
  Знову розчарування на його обличчі. «Це брехня, Брінн».
  Вона повільно вдихнула. «Можливо, так і є», — сказала вона. "Так. Гаразд. Більше жодної брехні, Харт. Ґрем міг би заснути. Але він прокинеться близько четвертої ранку , щоб відправитися в туалет. Що він робить як по маслу. І коли Мене там немає, він подзвонить моєму начальнику, і його перший дзвінок буде мобілізувати державну поліцію. У вас є трохи часу, але не так багато. І цього недостатньо, щоб ти змусив мене сказати тобі, де вона. І це не брехня».
  «Добре, ми можемо зробити... . .” Його голос згас.
  Брінн засміявся. «Ти збирався мені збрехати, чи не так?»
  «Так, був». Він посміхнувся.
  «Це дасть мені трохи надії, правда?»
  «Так. Але це було неправильно». Він поліз у кишеню й дістав карту. Розкрив його і розклав між ними. Він знайшов слабку дорогу, де вони були. Увімкнув верхнє світло. «Де вона, Брінн?»
  Вона звернула увагу на крихітну синю крапку, яка була озером, де чекала Мішель. Вона сказала: «Я не кажу тобі».
  Він похитав головою. «Ну, я не зроблю тобі боляче. Це не гідно. І ваша сім’я в безпеці».
  "Я знаю це."
  Він витяг пістолет. Глянув на це. «Але . . . ти розумієш."
  Він не хоче стріляти, подумала вона, здивована. Але стріляв би. Проте дивним чином вона відчула, що виграла цю частину гри. І вона також з глибоким болем відчула, що вона теж програла. Не через її смерть. Але з дюжини причин, які витали далеко за межами цього фургона, цього лісу, цього парку.
  Тиша була ніяковою, як та, що оточувала пару наприкінці їхнього першого побачення.
  «Гарт, це твій останній шанс».
  Він засміявся.
  «Дзвони дев'ять-один-один. Я мав на увазі те, що сказав. Я запитаю DA бути поблажливим. Між нами більше немає брехні, Харт. Я мав це на увазі."
  Його голова була опущена, він розсіяно пестив чорну рушницю.
  «Збираєшся здаватися?» — наполягала вона.
  «Ви знаєте, що я не можу».
  Вони обмінялися сумними посмішками.
  Потім ледь помітна насупленість промайнула на обличчі Гарта, коли він глянув у вікно. "Що-?"
  Фургон рухався, послаблюючи спуск і набираючи швидкість.
  За мить до того, як він забрався всередину, вона зв’язаними руками перевела коробку передач на нейтральну передачу, відключила аварійне ножне гальмо, а потім сіла назад. Поки вони розмовляли, вона тримала ногу на педалі головного гальма. Нарешті, коли стало ясно, що вона не може переконати його відмовитися, вона підняла ногу. Фургон, спрямований униз, рвався вперед. Тепер він перекинувся через паркувальний бар’єр залізничної колії на ділянці й почав спускатися вниз по крутому схилу пагорба, зарослому кущами та молодим деревом.
  — Господи, — пробурмотів Гарт. Він схопився за кермо та важіль трансмісії, але Брінн вдарилася вбік, зіткнувшись з його хворою рукою. Він скрикнув від болю.
  Транспортний засіб прискорився, врізався в каміння, що змусило його повернути ліворуч, а потім, розігнавшись на добрих двадцяти милях на годину, перекинувся на бік, а пасажирське вікно вилетіло всередину.
  Коли Брінн сильно вдарив Гарта в груди, фургон почав божевільно котитися вниз по нескінченному схилу пагорба.
  
  У той час, коли Том Дал відвіз Ґрема Бойда назад до дому Фельдманів, дві поліцейські машини штату з мигаючими вогнями мчали по нерівній Лейк-В’ю-драйв. Вони швидко повернули, здіймаючи пил, і поспішили під’їзною дорогою. Шість солдатів вилізли.
  Ґрем урочисто потиснув Далю руку й пішов до своєї вантажівки, витягнувши з кишені телефон. Даль приєднався до командира нічної варти WSP, Арлена Таннера, великого чоловіка з вусами. Вони з шерифом працювали разом роками. Даль проінформував його та інших чоловіків.
  Таннер сказав: «Місце злочину буде тут за півгодини. Отже, це пошук і порятунок?»
  «Це вірно, Арлен. До нас прибули команди Гумбольдта та півдюжини солдат Гарденера. Округ Барлоу також надішле трохи».
  «Розбудив наших двох водолазів. Вони вже в дорозі».
  «Я не впевнений, що вони нам знадобляться. Ймовірно, наш поліцейський вийшов з машини та поспілкувався з другом загиблих. Вони десь тут у лісі. Але ми майже впевнені, що двоє стрільців переслідують їх».
  У Даля був телефонний дзвінок. Код міста сказав йому, що він надходить із району Кеноша. Він нахмурився. Брати чи ні?
  пекло краще.
   «Шериф Даль тут».
  Похмурий голос на іншому кінці лінії сказав: «Шерифе, це Ендрю Шерідан. . . .” Він сказав це так, наче Даль мав знати.
  Шериф невпевнено сказав: «Так, сер?»
  «Я працював з Еммою Фельдман. Я щойно почув».
  ох Це було все. Виявивши тіла, Даль зателефонував помічнику юридичної фірми та дізнався імена кількох партнерів, з якими регулярно працювала Емма Фельдман. Він глибоко вдихнув і повідомив новину. Звісно, у цих колах чутки рознесуться швидко.
  «Вибачте, сер. Співчуваю вашій втраті."
  "Дякую тобі."
  Вони розмовляли хвилину чи дві, Даль роздавав усе, що міг, а цього було небагато. Шерідан нарешті взявся за справу. «Шерифе, це важкий час для всіх. Але я маю вас дещо запитати. Про файли Емми. Вона мала з собою, чи не так?»
  «Так, сер, вона зробила».
  «Тобі вони будуть потрібні як докази?»
  «Так, їх потрібно буде оформити. Схоже, хтось через них пройшов».
  "Що? ВООЗ?"
  Дал вибачливо підняв брови перед Арленом Таннером. «Зачекай хвилинку», — прошепотів він. Потім у трубку: «Ми не впевнені, сер».
  «Тож ми не можемо їх повернути?»
  "Ще ні. Немає."
  «Ви знаєте, коли ми зможемо?»
  «Наразі я не можу сказати».
  «Тоді я можу попросити вас якось захистити їх?»
   «Як доказ, вони будуть замкнені, сер».
  Вагання. «Це нічого критичного, але нас турбують комерційні таємниці та подібні проблеми. Ти розумієш."
  Ні, не зробив. Але він сказав: «Ми подбаємо про те, щоб вони були в безпеці».
  «Що ж, дякую, шерифе. Якщо я можу щось зробити, будь-що, просто дайте мені знати».
  Так, дайте мені зробити свою роботу.
  Вони відключилися. Дал був роздратований, але не міг звинуватити чоловіка. Практичність його виклику не означала, що він не сумував. Як і Дал, Шерідан мав роботу.
  Радіо шерифа знову затріщало. Тоді він почув: «Ще компанія йде, шерифе».
  «Рятувальники, евакуатор?»
  «Ні, приватний автомобіль».
  «Отримати тег?»
  «Вісконсін. Все, що я бачив».
  "Гаразд."
  «Седан пригальмував і повернув у бік 3 Lake View, будинок освітлений, як Титанік в останні години», — вирішив Дал, щойно подивившись фільм зі своєю дружиною. Він помахав машині зупинитися ліхтариком і попросив водія вийти. Бізнесмен, якому було близько тридцяти, дивився на картину, його обличчя вирізнялося занепокоєнням. Він виліз. "Що не так? Що відбувається?"
  Таннер звернувся до Даля, який сказав: «Чи можу я показати посвідчення особи, сер? Як вас звати?"
  «Арі Паскелл». Він запропонував свої водійські права командиру Державної поліції, який передав їх одному зі своїх солдатів для перевірки.
   «Будь ласка, що відбувається?»
  «Які ваші справи тут?»
  «Бізнес? Я збирався провести вихідні з Еммою та Стівом! Що відбувається? Я дзвоню їм всю ніч і не можу додзвонитися».
  «Звідки ти їх знаєш?»
  «Ми зі Стівом друзі. Раніше ми працювали разом. Він запросив мене провести вихідні. З ними все гаразд?»
  Дал глянув на Ґрема, який дивився на ліс. «Як я це ненавиджу», — подумав шериф. Тоді він помітив солдата на передньому сидінні свого патрульного автомобіля. Він кивнув, маючи на увазі, що водійські права та жетон перевірені. Даль понизив голос: «Мені дуже шкода, що я повинен вам це сказати, сер. Але був злочин. Фельдмани були, ну, вони стали жертвами вбивства цієї ночі».
  «Боже мій, ні! Але ні, ви не можете бути праві. . . . Я щойно розмовляв зі Стівом сьогодні вдень».
  «Боюсь, що сумнівів немає».
  — Ні, — видихнув він. «Але . . . немає. Ви помиляєтеся!" Його обличчя зблідло ще більше, ніж було.
  Даль думав, чи не впаде він в істерику. Це траплялося досить часто в такі моменти, навіть із найвитривалішими людьми, якими цей хлопець, здавалося, не був.
  «Мені шкода».
  «Але цього не може бути». Очі чоловіка були широко розплющені, руки тремтіли. «Я приніс їм їхнє улюблене пиво. А я взяв свіжу собачку. Я маю на увазі такий, який ми завжди маємо». Його голос надломився. «Я отримав їх кілька годин тому. я зупинився в. . .” Він опустив голову. Переможеним голосом він сказав: «Ти впевнений у цьому?»
  — Вибачте, сер.
  Паскелл притулився до своєї машини, нічого не кажучи, просто дивлячись на будинок. Він знову переживе спогади, приємні, про події, які не повторяться.
  Мунс приєднався до них.
  "Що сталося?" — прошепотів Паскелл. "Хто це зробив?"
  «Ми не знаємо. Тепер, містере Паскелл...
  «Але вони не багаті. Хто б їх пограбував?»
  "Містер. Паскелл, ти знаєш, хто інший гість? Все, що ми знаємо, це жінка з Чикаго, яка працювала з Еммою».
  Він похитав головою. «Ні, вони сказали, що хтось інший прийде. Я не знаю, хто».
  «Я думаю, вам варто повернутися додому, сер. Або візьміть мотель, якщо ви занадто втомлені або засмучені, щоб їздити. Є деякі повз Клаузена на Шість вісімдесят два. Зараз тут нічого не вдієш».
  Він ніби не чув. Він нахмурився.
  Даль приділяв трохи більше уваги і, як завжди робив зі свідками, дав йому час вивести думку на поверхню.
  «Це, мабуть, божевілля. . .” Він кивнув головою. "Просто думка."
  Зазвичай пропозиції цивільних були божевільними. Але іноді вони вели до під'їзду вбивці. Даль сказав: «Продовжуйте».
  «Стівен розмовляв зі мною, це було минулої осені?»
  "Так, сер?"
  — І він сказав, що мав тут зіткнення з одним чоловіком. В одному з магазинів. Великий хлопець. Місцевий, сказав Стів. Дещо дурна річ, про майже зіткнення автомобілів на ділянці. Хлопець збожеволів. Стежив за ним додому, погрожував».
  «Він дав вам якісь подробиці?»
  "Немає. Просто він жив тут і був досить великим. Триста фунтів».
  Манс подивився на Даля, похитавши головою. «Не схоже на злочинця. Їх було двоє, і ніхто не був таким великим, судячи зі слідів. Він дав вам ім’я чи опис?»
  «Ні, це була лише одна з тих історій: ця страшна річ трапилася зі мною, знаєте. Але він був приголомшений. Без питань. Я маю на увазі, що чоловік прийшов прямо до будинку. Якщо їх було більше одного, можливо, великий чоловік привів своїх друзів і вони. . . добре, вони завдали шкоди Стіву та Еммі. Поки він чекав у машині».
  Якби Даль мав долар на кожен конфлікт на автостоянці, який міг би перерости в насильство, але не стався, він був би багатим. Він запитав: «Чи можете ви дати мені свій номер, містере Паскелл? Можливо, ми захочемо поставити вам кілька запитань».
  Паскелл дивився на машину, де лежали продукти, куплені спеціально для його друзів, незабаром викинуті. Чи викинув би він їх із гніву чи відчаю? Незважаючи на свій доброзичливий вигляд, Даль вирішив, що цей чоловік був лютим. "Містер. Паскелл?»
  Він усе ще не слухав. Тоді шериф знову запитав, і друг кліпав очима. "Мій номер. Так, звичайно." Він продекламував це для Даля.
  Мускулистий Таннер погладив вуса й подивився на шерифа, вираз його обличчя казав: «Ніколи не стає легше, чи не так?»
  «Ти в порядку?» — запитав Даль.
   "Кілька хвилин." Він дивився на будинок. «Лише кілька хвилин».
  «Звичайно. Ви не поспішайте».
  Бізнесмен із маскою на обличчі дістав телефон. Він потер його великим і пальцями, відкладаючи дзвінки друзям. Даль залишив його виконувати болісне завдання.
  Прескотт і Гіббс знімали плівку з місцем злочину. Мунс повідомив, що троє депутатів «пройшли» в ліс і втратили будь-який слід жіночого сліду.
  «Що ти думаєш про цього великого місцевого жителя?» — запитав Таннер у Даля.
  «Не запускає для мене феєрверки. Але ми будемо мати на увазі. Дай мені карту. У когось є карта? А прожектори?»
  Карти так, плями ні, тож вони піднялися сходами до ґанку, верхнє світло якого палало й приваблювало перших кількох жуків сезону. Один депутат дістав велику карту місцевості і поставив її на дерев’яний столик кафе на ґанку, відсунув стільці. Будинки тут не були зображені, але Лейк В’ю Драйв була, вузька жовта лінія. Озеро Мондак було з одного боку, а з іншого — велика зелень, державний парк Маркетт. Були показані височини та стежки, станції рейнджерів, стоянки та кілька мальовничих місць: природний міст, диявольська глибина, ущелина річки Снейк.
  Десятки тисяч гектарів.
  Дал подивився на свій пошарпаний Timex. «Дайте їм п'ять-шість годин після вбивства. Як далеко міг Брінн і дівчина отримати? У цьому кущі, вночі, не дуже». Його нога боліла, як у диккенса.
  Прескотт підійшов. «Знайшов щось біля гаража, шерифе».
  Десантники дивилися на депутатську масу. Він кивнув їм так самовпевнено, як може бути будь-який двадцятисемирічний хлопець.
  "Що це?"
  «Знайшов брезент, яким можна накрити каное. І перетягніть позначки, що ведуть до цього потоку. Впадає в озеро».
  «Сліди?»
  «Не міг сказати. Це трава і гравій. Але заноси могли бути свіжими. І я заглянув в гараж. Є тільки один рятувальний жилет. Без весла. Б’юся об заклад, що вони взяли човен».
  Дал переглянув карту. «З озера не витікають струмки чи річки. Вони могли б дістатися аж до протилежного берега, але тоді їм довелося б його копитом».
  «У них є чоботи для цього», — зауважив Манс. «Обмін взуттям».
  Дал помітив, що Ґрем ще не пішов, а сидить позаду, дивлячись у темний ліс.
  «Грем, ти допоможеш нам тут?»
  Він приєднався до них і прийняв різні міри співчуття від інших правоохоронців після того, як вони були представлені, і вони дізналися, що це його дружина, яка зникла безвісти.
  Даль пояснив про каное.
  Грем похитав головою. «Я не думаю, що це Брінн взяла це».
   "Чому ні?"
  «Вона ненавиділа човни. Ненавиджу воду».
  «Ну, — зауважив командир Арлен Таннер, — ситуація була досить екстремальною. Можливо, вона зробила виняток».
  «Тільки якби не було іншого шляху».
  Даль запитав: «Чи добре знав Брінн державний парк?»
  "Дещо. І я побачив її в машині перед тим, як вона поїхала, переглядаючи свою карту. Вона завжди так робить. Готує, знаєте. Вона з колишнім приїжджала сюди кілька разів. Ми з нею ніколи не були».
  Манс сказав: «Ми з Брінн деякий час тому були тут на пошуках». Він був насуплений і напружений, наче щось хотів згадати. «Мушу сказати, Томе. Не знаю, чому ти не запросив мене сюди. Я був лише за двадцять хвилин».
  «Я думав, ти зайнятий. У цій справі великої крадіжки».
  "Ні ні. Хіба ти не чув? Це була помилка. Я б прийшов».
  Даль продовжував розглядати карту. «Ми знаємо, що вона отримала сухий одяг і зв’язалася з тим другом Фельдманів. Повернулися сюди до хати, взули чоботи і зняли. Але яким шляхом?»
  Таннеру сподобалася ідея каное, незважаючи на те, що сказав Ґрем. «Могли б перепливти озеро і сховатися там. Або якби вони не взяли човен, то могли б бути там». Він показав на крутий пагорб за будинком; воно було вкрите рослинністю.
  Інший солдат знизав плечима. «Я б проголосував за шість вісімдесят два. Вони планують зупинити автомобіль чи вантажівку або отримати до одного з будинків поруч. Їм знадобилося б кілька годин, але вони могли б це зробити».
  Даль відчував те саме.
  Грем хитав головою.
  "Що?" — запитав Даль.
  «Я не думаю, що вона піде таким шляхом, Томе. Ні, якби ті люди ще були поруч».
  «Для них шосе найближче до безпечного місця», — сказав Даль. Він був схильний вважати, що чоловіки були тут і повільно рухалися до шосе.
  «Бринн не привела б їх ні до кого додому. Не тут. Вона не стала б наражати на небезпеку нікого невинного. Вона продовжувала б бігати. І вона теж не буде ховатися».
  "Чому ні?" — запитав Таннер.
  «Тому що вона не буде».
  «Я не знаю, Грем», — сказав Дал. «Добре, вона може не піти в будинок, але вона може поставити прапорець на машині».
  «А скільки ви бачили на дорозі, коли під'їжджали? Я бачив сотню оленів і один Chevrolet. Вона знає, як тут безлюдно».
  «Ну, як ти думаєш, що вона зробила, Грем?» — запитав Мунс.
  «Зайшов у сам парк. Прямо в середину».
  «Але вона знала б, що жодна зі станцій рейнджерів не працює цієї пори року».
  «Але ж у них є телефони, чи не так?»
  «Вони не працюють, якщо закриті на сезон».
  «Ну, таксофони».
  "Може бути. Не знаю."
   Торкніться карти. «Я навіть не впевнений, що вона піде на станцію рейнджерів. Я думаю, що, можливо, вона виїде на міждержавну автомагістраль». Його палець постукав по мосту ущелини Снейк-Рівер.
  Арлен Таннер дивився на карту. «З усією повагою, містере Бойд, це ще багато причин для розгляду. Як вони знайшли дорогу? Люди губляться в цьому місці вже майже тиждень. Це тисячі і тисячі гектарів. І це досить грубо, багато чого. Печери, спуски, болота».
  «Це саме те, чого вона хотіла б», — заперечив Грем. «Чим важче, тим краще. Якщо ці люди за ними. Дайте їй більше контролю».
  Один із солдатів, схожий на здоровенного солдата, запропонував: «Це, що? Сім-вісім миль звідси. Це переважно бездоріжжя. А ущелина — одне з найнебезпечніших місць у парку».
  «Вся повага, — оголосив Таннер, — є ймовірність, що вони ховатимуться десь тут. Або пішки назад до шосе. Це логічний підхід».
  Дал сказав: «Я згоден з Арленом, Грем. Я теж її знаю, але ніхто не буде йти в цьому напрямку. Вона б ніколи не знайшла дорогу, навіть із GPS, картою та вдень. Я думаю, що зараз ми повинні зосередитися тут. І шість вісімдесят два».
  «Принаймні надішліть кількох людей до парку в ущелині Снейк-Рівер, Томе», — наполягав Ґрем.
  «У нас просто немає робочої сили, Грем. Я не можу послати добровольців, ні з тими людьми. Повинен бути озброєний військовий або заступник. А тепер іди додому, Грем. Джої хвилюватиметься. Він повинен знати, що ти там для нього. Я зараз говорю як батько. Не коп. . . . Обіцяю, ваш номер буде першим, на який я подзвоню, ми щось знайдемо».
  Ерік Манс провів Грема до його вантажівки.
  Даль стояв на ґанку й дивився на хаос у передньому дворі: ліхтарі, правоохоронці, поліцейські машини, швидка допомога, корисна лише як таксі для двох мертвих тіл. Друг жертв, Паскелл, приєднався до Грема та Манса. Вони потиснули один одному руки і, здавалося, розділили взаємну симпатію.
  Повернувшись до карти, щоб організувати пошукові загони, Дал подумав про коротку молитву, яка закінчувалася словами: І принесіть Брінна додому, якщо хочете.
  
  ПАРА ЧИ ДИМ , або обидва піднялися з фургона. Але навіть якби він горів, він би не вибухнув.
  Вони ніколи не робили.
  Брінн Маккензі лежала на спині, важко дихаючи, виявляючи біль і думала: «У фільмах кожна машина, яка потрапляє в аварію, вибухає. У реальному житті вони ніколи не роблять. Вона, мабуть, потрапила в сотню аварій на шосе. У тому числі чотири пожежі, які повністю знищили транспортні засоби. Машини чи вантажівки палали несамовито, але жодна з них ніколи не вибухала.
  Що не завадило їй втекти якнайшвидше через щілину, де було лобове скло… рухаючись, як гусениця, із заклеєними скотчем руками, боляче шмигаючи склом і камінням — і дотримуючись якомога більшої відстані між собою та розбитим фургоном. Вона зупинилася лише для того, щоб повернутись спиною до карти Гарта й схопити її, а потім зім’яти в кульку.
  Тепер вона була приблизно за двадцять футів від транспортного засобу, який лежав на боці біля підніжжя крутого пагорба, з якого вони впали набік, — така орієнтація, ймовірно, врятувала їй життя. Якби вони продовжували рухатися вперед, над падінням, подушки безпеки з’явилися б і зникли при першому ударі, а останнє падіння випустило б їх через лобове скло та під транспортний засіб, що перекинувся.
  За іронією долі Гарт міг би врятувати їй життя. Вона пригадала, як він зупинив її падіння, коли вона врізалася в нього, пахнучи лосьйоном після гоління, димом і відбілювачем.
  Вона боліла в різних місцях, але вона випробувала важливі придатки. Здавалося, що всі вони працювали. Було дивно не використовувати її руки, все ще заклеєні скотчем, щоб оцінити травми. Рана на її щоці та ясна, де був зуб, все одно отримали нагороду за біль. Пульсація забрала все на північ від її плечей.
  Де був Харт? Вона не могла його побачити.
  Вона подивилася на вершину пагорба — вона здавалася дуже далекою — де було слабке світло від кемпера. Вона чула, як його кличе напарник Гарта. Безсумнівно, він чув гуркіт, але не міг побачити фургон, який прокотився крізь високі чагарники.
  Вони не впали аж на дно яру. Фургон стояв на рівній площі близько двадцяти футів завширшки, на краю якого була ще одна крапля — приблизно тридцять футів вниз, за її оцінками — до швидкоплинного потоку.
  Вона сказала собі: твої ноги працюють добре. Вставай.
  Тільки вона не змогла. Не з заклеєними руками. Вона не могла знайти жодних важелів.
  «Будь». Слово, яке вона сказала, мабуть, лише десяток разів у своєму житті.
  Нарешті вона підвела коліна й зуміла перекотитися на них обличчям униз, а потім піднялася, хитаючись, випроставшись. Вона засунула карту на пояс свого ліжка й швидко озирнулася в пошуках Гарта.
  І ось він був. Його викинули на волю — так вона зазвичай описувала загибель жертви ДТП, яка не була пристебнута ременем безпеки та вдарилася об дерево чи покажчик. Він ліг на спину з іншого боку фургона. Його очі були заплющені, але нога рухалася, а голова трохи похилилася.
  Його чорний глок лежав футів за п’ятнадцять від нього.
  Вона вирішила, що може штовхнути зброю вперед, як один із футбольних м’ячів Джоуї, доки вона не піде безпечно, потім впасти на коліна й підняти її, а потім знову повзти вертикально.
  Але, кинувшись до зброї, Брінн почув скигління. Вона обернулася й побачила Емі — маленьку біляву дівчинку, у своїй брудній білій футболці та джинсовій спідниці, яка стискала свою іграшку. Вона в паніці бігла з гори. Можливо, напарник Гарта налякав її, і вона втекла з кемпера.
  Брінн була між нею та Хартом, який приходив до тями. Його очі були закриті. Але його пальці то стискалися, то розтискалися. Він простогнав.
  Дівчина бігла майже біля підніжжя пагорба наосліп, плачучи. За десять секунд вона була б над краєм яру.
  «Емі! СТІЙ!"
  Вона не чула, а якщо чула, то не звертала уваги.
  Погляд назад на Харта. Він намагався сісти, озираючись навкруги, хоч її ще не бачив.
  Пістолет? О, як вона хотіла пістолет!
  Але вибору не було. Брінн відмовився від зброї та почав кидатися до дівчини. Вона перехопила її приблизно за три фути від краю скелі, боляче впавши на коліна прямо перед дитиною.
  Злякавшись, Емі швидко зупинилася.
  «Все гаразд, люба. Пам'ятай мене? Все добре. Будь обережний. Я не хочу, щоб ти впав. Давайте повернемося туди, в ті кущі».
  «Де мама?»
  «Я не впевнений, Емі. Але я тут. З тобою все буде добре».
  "Я чув-"
  «Ходімо зі мною».
  Брінн озирнувся. Харт насилу підвівся. Досі не бачив її.
  «Гарт!» Голос долинув із вершини скелі. Брінн побачив силует напарника Харта.
  «Емі, ходімо туди. Мені не подобається ця скеля».
  «Де моя мама ?» Груба гострота в її голосі.
  "Давай." Брінн ненавиділа себе за те, що це сказала, але їй довелося: «Я допоможу тобі її знайти».
  Істерика зійшла нанівець. "Гаразд."
  Брінн швидко рушив до підніжжя скелі й повів дівчину в густий чагарник і високу траву, поза полем зору Гарта.
   «Я допоможу тобі знайти твою маму, але я не можу це зробити руками. Можеш допомогти мені? Ви знаєте, як ви заклеювали ті сумки?»
  Вона кивнула.
  «Ну, у мене на руках скотч».
  «Руді зробив це».
  "Це вірно. Це було як жарт».
  «Я не думаю, що це був жарт. Він робить багато подібних речей».
  «У мене болять руки. Ви знімете його?»
  «Я зніму його. Гаразд. Мені не подобається Руді. Іноді він дивиться на мене, коли думає, що я сплю».
  Серце Брінна калатало. «Вам більше не потрібно турбуватися про Руді. Я поліцейська».
  "Ти є? Як Ангели Чарлі?»
  «Так, так, Емі».
  «Ти старший за них».
  Брін мало не посміхнувся.
  Емі повільно смикала касету. «Звідки ти дізнався моє ім'я?»
  «Твій батько сказав мені».
  «Він не мій батько».
  «Чарлі сказав мені».
  Після кількох фальстартів Емі розмотувала стрічку. «Чому Руді це зробив?»
  «Він збирався зробити мені боляче. Але не кажи нічого, Емі. Навколо інші люди. Ми не хочемо, щоб вони нас чули».
  «Я їх бачив. Думаю, один із них завдав болю моїй мамі».
  «Не хвилюйся; Я не дозволю нікому зробити тобі боляче. Тільки не кажи нічого зараз. Ми будемо тихо. Ми двоє."
   "Гаразд."
  Нарешті її руки були вільні. Брінн потер їх. Вона подряпала лікоть, але парка добре захистила її, і не було інших пошкоджень, яких не було до падіння з пагорба. Вона схопила дорогоцінну карту і поклала її в піджак.
  «Дякую тобі, мила. А тепер давайте мовчати».
  Емі кивнула.
  Присівши, Брін тихо повела її назад до галявини, де стояв фургон. Вона визирнула крізь кущі.
  Харт зник.
  Так само було з пістолетом.
  
  ГРЕМ БОЙД ШВИДКО ПОЇХАВ, подалі від місця, де два тіла лежали в шикарному будинку для відпочинку, одяг його дружини в іншому, а її автомобіль на дні чорного озера.
  Він намагався залишити ці образи позаду. Але він не зміг.
  Він думав, що зустрінеться з Сандрою, а потім зупиниться, щоб швидко випити в Джей Джея, щоб він міг чесно сказати Брінну, що був на грі в покер.
  Але, чоловіче, все змінилося. . . . Такої ночі він ніколи не переживав.
  Глянувши в дзеркало заднього виду, він побачив поліцейських машина позаду нього, дуже швидко наближається. Грем глянув на спідометр. Йому було вісімдесят п'ять.
  Він проїхав півмилі далі, а потім зупинився. Притулив голову до керма, нав’язливо стискаючи міцними руками пластик.
  Через кілька хвилин офіцер у формі стояв біля вікна з боку водія. Грем глибоко вдихнув і виліз з машини. Він підійшов до офіцера й потис Еріку Мунсу руку. "Дякую. Я справді це маю на увазі. Я знав, що ти зрозумієш. Ніхто інший не зробив би цього».
  «Це не найзвичайніша річ у світі, але я повірю твоєму слову, Греме».
  Чоловік Брінн застібнув куртку. Він дістав свій ліхтарик і ніж Бака з контейнера для інструментів у кузові вантажівки. Коли він знову замикав скриньку, він сказав: «Я не впевнений, що маю рацію. Зовсім не впевнений. Але все, що я знаю про неї, говорить мені про те, що вона пішла б цим шляхом».
  «А каное?»
  «Якщо вона використовувала його, це був трюк. Щоб обдурити тих чоловіків. Заштовхнув його в озеро, а потім злетів пішки. Брінн ненавидів воду. Вона б ніколи не намагалася втекти таким чином, якби могла допомогти».
  Озера й океани не були її середовищем. Він не пояснював Мансу про проблему контролю своєї дружини.
  «Я дуже сподіваюся, що ти маєш рацію, Грем. . . . Я хотів би шматок цих виродків, — пробурмотів Мунс із блискучими очима. У нього було кругле обличчя, вузькі світлі очі та коротке світле волосся. Він був більше схожий на морського піхотинця, ніж на заступника, і Ґрем задумався, чи був він у війську. Запитав він.
  «Так, сер, я був». Потім зізнався: «Нацгвардія. Але ніколи не бачив великого шоу». Він знизав плечима стоїчно посміхнувся й запитав: «Але на карті була та станція рейнджерів. Ви це бачили? Той, що біля озера Апекс. Чому б їй цього не зробити?»
  "Може мати. Я не кажу, що я впевнений. Але я думаю, що Брін піде важчим шляхом, як я вже казав. Це зрівняє їх, жінок і тих чоловіків після них. На стежці чоловіки можуть рухатися швидше. У лісі вона матиме перевагу. І Брінн нікому не дозволить отримати перевагу над собою».
  «Жінка, мабуть, пекло, щоб грати з нею в карти».
  — Ми не граємо в карти, — розсіяно сказав Ґрем, дивлячись на карту.
  Потім він подивився на темний ліс. Повз промчав один автомобіль. В іншому шосе було порожнім.
  «Ти був би хорошим поліцейським, Греме».
  «Я?» Він похмуро засміявся. "Ні, сер." Він постукав по карті. «Ось стежка Джолітт. Вона покине дорогу приблизно там». Він торкнувся якоїсь точки. «Тоді прямуйте до річки Снейк і йдіть нею прямо сюди до міжштатної дороги».
  Мунс дивився на крутий пагорб, що зникав під ними в лісовій купині. «Це важкий підйом. Ви коли-небудь були тут?»
  "В парк? Так, але не тут. Коли я був молодшим, ходив у походи». Грем пригадав, як кілька разів просив Джої прийти з ним за минулий рік. Хлопець завжди відмовлявся, з виразом на обличчі, який говорив: «І чому я хотів би це зробити ?» Ґрем пошкодував, що не наполіг. Він вірив, що міг змусити Джоуї повеселитися.
  Подумавши, варто було прислухатися до своїх інстинктів.
  Тоді: Яке це має значення?
  Мунс сказав йому, що він знайомий із цією місцевістю. Він і Брінн брав участь у пошуково-відновлювальній місії, яка завершилася приблизно за милю звідси.
  Грем звернув увагу на слово «відновлення», як і «відновлення тіла». Невдалий порятунок. Депутат продовжив: «Пам’ятаю деякі стежки. Зробили їх туристи та скелелази. Є кілька рівних ділянок, але ми побачимо переважно обриви, двадцять-тридцять футів, деякі з них. Навіть більше. Ви натрапите на них дуже раптово. Дивись, куди ходиш».
  Грем кивнув. Він сказав: «Я припускаю, що вони будуть триматися досить близько, щоб почути річку, щоб направити їх. Це означає, що вони будуть десь у смузі завширшки п’ятдесят-сотня ярдів від краю ущелини. Саме туди ми маємо спуститися. Ми не можемо закликати їх голосно, видавати себе. . . . Нам просто доведеться час від часу зупинятися й оглядатися навколо. Можливо, ми могли б пошепки. Шериф сказав, що за ними женуться двоє чоловіків, так?»
  «Так, що показують сліди».
  Ґрем подивився на машину депутата, дробовик був зачинений на передньому сидінні.
  «У мене тут немає пістолета, Еріку».
  «Я не можу цього зробити, Грем. Це те, що можна втратити роботу».
  «Ах».
  "Залишайся поруч. Я посіла друге місце на кафедрі зі стрільби».
  «Ну, можливо, не погано було б мати принаймні двох».
  Мунс подумав про це. Він повернувся до машини, відімкнув рушницю, поклав у кишеню півдюжини гільз. Він замкнув двері машини й повернувся до Грема. Разом вони підійшли до узлісся і вдивлялися у схил валунів і дерев. Ліворуч від них річка, на сто футів униз прямовисними стінами ущелини, вирувала, розбиваючись об валуни, стовбури дерев і невелику дамбу, на дні якої була моторошна воронка, де листя та сміття спіралі перетворювалися на мерзенний бульйон і зникали.
  «Схоже на водний шлях до пекла».
  «Дякую за це, Еріку. Ти збираєшся потрапити в халепу?»
  «Шериф відправив нас на пошуки. Я сказав, що перевіряю деякі дороги на північ. Я просто не сказав, як далеко я йду».
  «Том хороша людина, але я відчуваю, що в цьому він помиляється. Я знаю свою дружину».
  Кілька хвилин вони пробиралися крізь густі чагарники, а потім над м’якою сосновою хвоєю, що було справжньою насолодою після форзиції, барвінку та інших виноградних і стеблових рослин, які неприродно приваблювали їхні черевики. . Шум води зі Зміїної річки посилився.
  «Час зайнятися серйозною справою». Мунс нахилився, плюнув на бруд і наліпив бруду. Намазав обличчя і вилиці. Ґрем вагався, почуваючись дурнем, а потім зробив те саме.
  "Гаразд. Що ж, давайте зробимо це». Мунс заклав рушницю, вставив запобіжник і пішов вперед. Вони почали спускатися до неможливого клубка дерев, гілок, скель і тіні.
  Грем прошепотів: «Еріку, цікаво. Це Брінн побив тебе?»
  "Бити мене?"
  «У змаганнях зі стрільби. Ви сказали, що ви другий».
   «Ні, це був Доббі Мастерс. Хлопчик вийшов із маминого животика з пістолетом у руці. Але я скажу ось що, Брінн, можливо, не найкращий стрілець, але вона спустошує обойму та перезаряджає вдвічі швидше, ніж будь-хто в групі. У перестрілці це має більше значення. Повір мені."
  
  ДЖЕЙМС ДЖЕЙСОН ДОЇВ свій другий гамбургер, який був холодним, але він хотів отримати калорії. Він їхав автомагістраллю, час від часу поглядаючи на екран на маленькій коробочці, приклеєній до приладової панелі Лексуса.
  Індикатор показав йому, що він був приблизно в одній милі від своєї цілі, яка припинила рух і була припаркована біля дороги приблизно на десять хвилин.
  Джейсонс оцінив свою роль у ролі скорботного друга Фельдманів Арі Паскелла, який був одним із чотирьох його ідентифікацій, разом із реєстрацією автомобіля та водійським посвідченням. Коли ви працюєте на когось на кшталт Стенлі Манкевіца, бюджет не зовсім необмежений, але він достатньо великий, щоб ви могли дозволити собі інструменти для виконання своєї роботи — улюблене слово профспілкового боса — ефективність.
  Повернувшись у будинок Фельдманів, коли він удавав, що опанував себе, почувши сумну новину, він багато чого дізнався. Він вигадав історію про телефонний дзвінок від Стівена, щоб дізнатися, у чому насправді підозрює поліція, що їх двоє і вони фізично невеликі, дякую, заступник Мансе.
  Він також розповів історію, щоб посіяти насіння, що вбивство було мотивоване місцевим; воно виникло не в Мілуокі. Він не міг сказати, вірив у це Даль чи ні.
  Джейсонс також підслухав інші фрагменти, що дало йому гарне уявлення про те, що поліція знала про злочин, удаючи, що телефонуєте — ви невидимі, коли ви на своєму мобільному; ніхто не думає, що ти слухаєш. Шериф повністю пропустив це, але Джейсонс не назвав його містенцем. Геніальні люди завжди шукають найпростіше, найлогічніше пояснення ситуації, і Джейсонс запропонував таке: сумуючий друг, водійські права та законний номер таблички на гарній машині.
  Допомогло й те, що Джейсон пішов невдовзі, як його просили, перш ніж шериф почав дивуватися щодо його подальшої присутності.
  Насправді йому не потрібно було залишатися. Оскільки його подальші дії не мали нічого спільного з тим, як поліція вела розслідування. Ні, він зосередився на чоловікові тієї жінки-депутата, яка втекла в ліс, рятуючись від убивць Емми Фельдман. Звернувши увагу на змовницьку розмову Грема Бойда з Мансом, Джейсонс зробив висновок, що вони планували власний пошук ренегатів, незалежно від плану шерифа.
  Даль, можливо, знав свій персонал, він міг знати логіку та людську природу загалом — усі хороші поліцейські це знали, — але він не знав того, що можна дізнатися про людину, поділившись її життям і проводячи час у спальні з його. Джейсону достатньо було поглянути на власні стосунки з Робертом, щоб зрозуміти, що це правда.
  Тож він поклав гроші на чоловіка та Мунса відведіть його до заступника на ім’я Брінн і до друга Фельдманів, свідка вбивства.
  Дві жінки, які були метеликами, що малювали чоловіків, яких Джейсон намагався залишити живими сьогодні ввечері.
  Він згадав, як у будинку Лейк Мондак Грем потиснув руку «Паскеллу» і висловив своє співчуття. Потім Джейсонс побажав їм удачі в пошуках. Тоді Ґрем відвернувся й звернувся до Манса, а заступник дивився вниз, розглядаючи слова. Потім Мунс щось відповів, і вони обоє подивилися на годинник.
  Могли б також вигукнути свої наміри в мегафон.
  Але виявилося, що всі інші зосередилися на поточному бізнесі, і обмін пройшов непоміченим. Під приводом запитати дорогу в іншого офіцера Джейсон проїхав повз пікап чоловіка і кинув щось, схоже на маленьку тріску дерева, на ліжко, позаду рослин у горщиках. Дерев’яна тріска містила GPS-трекер, який спочатку був розроблений для мисливців, щоб використовувати їх для відстеження своїх собак, якщо вони отримають надмірний ентузіазм, кидаючись за підстреленим птахом, і зникнуть удалині.
  Джейсони володіли та використовували багато обладнання служб безпеки, деяке з них було гідним майстрів шпигунів. Але ці собачі трекери, які продавалися приблизно за п’ятсот доларів, були значно кращими за охоронне обладнання, яке коштувало в десять разів дорожче (навіть більше, якби замовником був федеральний уряд, він дізнався).
  Тепер, коли він наблизився до мосту на річці Снейк-Рівер, який повідомляв знак, трекер безперервно гудів. Потім він побачив білий пікап і патрульну машину, припарковану біля дороги, наполовину сховану в кущах приблизно за двісті ярдів по цей бік мосту.
  Джейсон проїхав повз них на своєму «Лексусі».
  Отже, вони вважали, що це те місце, куди прямували заступник Маккензі та двоє вбивць.
  Джейсон проїхав мостом, під яким була вражаюча освітлена місяцем ущелина. Потім, щойно міждержавна траса залишилася безлюдною, він зробив літеру U над плоскою, порослою травою серединою, і знову перетнув міст, йдучи в інший бік. Потім, майже рівно з тим місцем, де чоловіки припаркувались, з іншого боку, він в’їхав на узбіччі в лісистий район і зупинився.
  Він виліз і потягнувся. Він відкрив багажник і замінив своє спортивне пальто на вітровку, а туфлі на черевики. Він дістав полотняну сумку, яку перекинув через плече.
  Чекаючи, поки проїде масивний тягач Peterbilt, який крутить пил і пісок, він перетнув асфальт, середню, а потім ще одну дорогу й зник у лісі.
  
  БІЛЯ СТАВКУ, овалу, набагато меншого, але не менш темного й моторошного, ніж озеро Мондак, Брінн торкнулася пальцем губ і глянула на Емі, усміхаючись.
  Маленька дівчинка кивнула. На ній був темний світшот Брінн поверх білої футболки. Її ноги були голі й бліда, але вона не здавалася холодною. Вона перестала розпитувати про свою маму і тепер слухняно йшла поруч з Брін, обіймаючи Честера, опудало невизначеного виду.
  Оглядаючи ставок, місце їхнього об’єднання, Брінн подумала, якою вона була щаслива, коли вперше зустріла Чарлі Ґенді. Союзник, зброя, дорога в безпечне місце.
  КОНТРОЛЬ.
  І все це був лише злий жарт. У неї навіть списа вже не було. Вона почувалася повністю виснаженою. Вона потягла дівчину поруч і продовжувала уважно оглядати водойму.
  Рух. В кущах. Брінн напружилася, і Емі насторожено подивилася на неї.
  Це був Харт і його партнер?
  Чи це вовк причепився до них?
  Брінн довго видихнув. Це була Мішель.
  Молода жінка скорчилася, як мисливиця. В одній руці спис, а в другій щось — здавалося, ніж. Чекає вбивць, зухвало, напружено, ніби викликаючи їх спробувати заподіяти їй біль.
  Брінн і дівчина почали пробиратися до жінки. Пошепки покликала Брінн: «Мішель! Це я."
  Жінка завмерла. Але потім Брінн рушив уперед і ступив у блакитно-біле світло місяця.
  «Бринн!» — скрикнула Мішель, засунула ножа в кишеню й побігла вперед. Вона зупинилася, побачивши Емі, яка збентежена стояла за спиною Брін.
  Жінки ненадовго обійнялися, і Мішель впала на коліна, обіймаючи дівчину. "Хто це?"
   Емі звільнилася від надто емоційних обіймів.
  «Це Емі. Вона піде з нами». Брінн похитала головою, поки що відмовившись від історії про те, як вона знайшла нового супутника. Молода жінка була достатньо чутливою, щоб не ставити питань.
  «Ти чарівна! А хто це ?»
  «Честер».
  «Він такий же милий, як і ти».
  Маленька дівчинка залишалася похмурою, відчуваючи атмосферу трагедії, але не розуміючи реальних подій, які її спричинили. Якщо вона не знала про долю своєї матері, можливо, вона не була свідком інших вбивств.
  Місяць тепер був нижче, темрява глибшала. Цікаво, що Емі була єдиною серед них, яка, здавалося, не відчувала занепокоєння. Можливо, якщо у вас такі батьки, як у неї, страх темряви не має великого значення у вашому житті.
  Дівчина кліпала очима на білку-летягу, яка пропливала повз. Брінн сподівався, що вона розсміяється або трохи потішиться дивною твариною. нічого Її обличчя було маскою.
  «Я чула якісь звуки», — сказала Мішель. Маються на увазі постріли. "Наші друзі . . .?"
  «Все ще з нами. Одна боліла трохи більше, але рухлива».
  «Тож вони могли бути на шляху сюди».
  «Ми повинні йти. До річки Зміїної. Ми піднімемося в ущелину й будемо на міжштатній трасі за сорок п’ять хвилин. Година, максимум».
  «Ви сказали, що є простіший спосіб».
  «Простіше, але набагато довше. І Гарт думає, що ми йдемо цим шляхом».
  Мішель кліпала очима. «Ти говорив з ним?»
   «Так».
  "Ти зробив?" — здивовано прошепотіла жінка. «Як це сталося?»
  Вона коротко розповіла їй про свій полон у фургоні.
  "Боже мій. Він ледь не вбив тебе».
  Це було дуже близько до взаємного, подумав Брінн.
  «І що він сказав?»
  "Не багато. Але я сказав йому, що ми прямуємо до міждержавної дороги, тож він подумає, що ми їдемо до Пойнт-оф-Рокс».
  «Як зворотна психологія».
  «Так». Брінн видобула карту з кишені й відкрила її.
  «Звідки ти це взяв?»
  «Вкрав це в нього — наш друг містер Харт».
  Мішель здивовано засміялася.
  Брінн зорієнтувалася й показала, де вони. Їй не потрібні були показання компаса. Карта була детальною, і за орієнтирами було легко визначити найкращий маршрут. Вона вказала напрямок, куди йти.
  «Я хочу свою маму».
  Брінн похитала головою на Мішель і сказала дівчині: «Кохана, ми повинні вибратися звідси, перш ніж ми знайдемо її. А це означає ходити. Ти любиш гуляти?»
  "Я вважаю."
  «А потім ми збираємося піднятися на пагорб».
  «Як скелелазіння? Біля моєї школи є скеледром. Чарлі сказав, що візьме мене, але так і не зробив».
  «Ну, це буде так. Тільки більше пригод».
   — Як Дора-дослідниця, — сказала Мішель. «І чоботи. . .” Коли Емі тупо подивилася на неї, молода жінка додала: «Мавпа».
  "Я знаю. Я просто, ніби, не бачив цього роками. Це не те, що дивляться мама та Чарлі».
  Не бажаючи міркувати про те, що переглядали в тій родині, Брінн весело сказала: «Ходімо». Потім Мішель: «Ти тримай спис. Ви можете використовувати його як милицю. Дай мені один із ножів».
  Мішель витягла зі свого піджака столовий прибор Chicago та простягла його Брінну.
  Трохи контролю. Не багато. Але краще, ніж нічого.
  Слабкий сміх. Брінн повернулася до Мішель, яка розглядала її. «Я виглядаю так само погано, як ти?» — запитала молода жінка.
  "Сумніваюся. Я щойно пережив свою другу автокатастрофу за ніч. Я виграв. Але, так, ти теж не такий гарячий. Я б не вийшов у місто без макіяжу».
  Мішель стиснула її руку.
  Вони почали походи.
  Річка Снейк була ближче, ніж вона припускала. Вони встигли за півгодини, і це включало дотримання найтовстішого покриття та часті паузи, щоб зазирнути за собою в пошуках чоловіків.
  Від якого не було й сліду. Це заспокоювало, але Брінн не дозволяла собі думати, що Харт попався на її блеф і насправді прямував у протилежному напрямку берегом річки.
  Вони зупинилися в колі високої трави, щоб оглянути берег широкої мілкої річки, усіяної скелями, колодами та маленькими острівцями.
   Ніхто.
  "Чекай тут." Стискаючи ножа, Брінн подався вперед. Вона стала на коліна на березі й занурила обличчя в крижану воду. Тепер їй було не до холоду, який притупив біль у щоці й шиї. Тоді вона випила, мабуть, кварту. Вона не усвідомлювала, що зневоднена.
  Вона вивчала потойбічний пейзаж, нікого більше не побачила і жестом попросила Мішель і Емі приєднатися до неї. Вони теж пили.
  Потім Брінн подивився на пагорб у напрямку міждержавної дороги. Це не могло бути далі, ніж за милю.
  Хоч милю навпростець.
  — Господи, — сказала Мішель, проводячи поглядом Брін. Приблизно за п’ятдесят футів краєвид піднімався під крутим кутом — принаймні тридцять градусів, хоча місцями здавалося, що це сорок п’ять. Були й вертикальні грані. Вони, звісно, не могли піднятися на них, але Брінн знав під час пошуково-рятувальної операції кілька років тому, що їм не доведеться. Піднятися можна було, якщо ретельно підібрати маршрут. Існувала також низка широких плато, які були більш-менш рівними та заповненими рослинністю для покриття.
  Тепер вони підійшли до початку пагорба, праворуч від них текла бурхлива річка, де починалася ущелина.
  Озирнувшись, Мішель вказала на брудну землю позаду них. «Почекай, наші сліди».
  «Вони виглядають не надто очевидно».
  «Вони будуть до когось із ліхтариком».
  "Влучне зауваження."
  Мішель побігла туди, де вони випили і зламав кілька гілок від вічнозеленого куща. Потім, повернувшись до скелі, вона змітала листя по багнюці, люто орудуючи імпровізованою мітлою, затуляючи їхні сліди. Брінн чула, як вона важко задихається. Мішель не звертала уваги на свою поранену щиколотку, хоча біль мав бути сильним.
  Брінн спостерігав за жінкою, яка дуже відрізнялася від багатої дилетантки минулого вечора, яка вихвалялася майбутньою зіркою та скиглила про чужі черевики та колючки. Брінн знав людей, які впали від найменшого стресу, і людей, які несподівано піднялися, щоб подолати неможливі випробування. Вона була впевнена, що Мішель належала до першої категорії.
  Вона помилялася.
  І тепер вона знала, що має союзника.
  Молода жінка приєдналася до інших.
  Емі позіхнула. "Я втомився."
  «Я знаю, люба», — сказала Мішель. «Скоро ми вас приспимо. Чи можу я покласти Честера в кишеню?»
  «Ти застібнеш блискавку, щоб він не випав?»
  "Будьте впевнені."
  «Але не закривайте його до кінця. Щоб він міг дихати».
  Брінн сумно подумала, що виглядала набагато молодшою за свої роки.
  Мішель поклала опудало до кишені, і вони почали підніматися, коли вдалині, на міжштатній дорозі, різко застукотіли гальма двигуна вантажівки, манячи їх вперед.
  
  ГРЕМ І МАНС обережно спускалися схилом із міждержавної дороги.
  Позаду них промчала вантажівка, шум приглушувався листям і бентежив вітер, коли водій перемикав нижчу передачу й наповнював ніч брязкотом пістолета Гатлінга.
  Невдовзі вони вже були в поході, не розмовляючи, лише утруднено дихаючи — зусилля, щоб утриматися у вертикальному положенні й не впасти вперед, було таким же великим, як і підйом нагору. Вони чули шум річки, сто футів нижче, у підвалі ущелини.
  Ґрем заробляв на життя флорою, і він чітко усвідомлював, наскільки рослинність навколо нього тепер відрізнялася від рослинності в його компанії: рослини, пригнічені в керамічних горщиках, або валяться на кущах коренів. Протягом багатьох років він змінював географію резиденцій та офісів, висаджуючи кілька камелій чи рододендронів у грядки, заґрунтовані вапняковим ґрунтом, і заховавши їх під ковдрою мульчі. Тут рослини не були прикрасами; ними були інфраструктура, населення, саме суспільство. Контролюючи все. Вони з Мунсом нічого не значили, були незначними, як і всі тутешні тварини. Ґрему здавалося, що каркання, шипіння й гукання були відчайдушними благаннями, які дерева й рослини безтурботно ігнорували. Байдуже.
  І підступний теж. Одного разу їм довелося пройти по канату через колоду над густим морем отруйного плюща, на який у нього була алергія. Якби хтось торкнувся його обличчя, висип і набряк осліпли б. Навіть мертва рослинність була небезпечною. Мунс ступив на виступ, вкритий торішнім листям, яке вислизнуло з-під нього, викликавши невелику лавину з суглинку, гравію та землі. Він врятувався від двадцятифутового падіння з крутого скелястого схилу, схопившись за випадкову гілку, що висіла.
  І поки вони спускалися вниз, шукаючи найбезпечніший маршрут, Грем не міг не подумати, що шум від наступання на висохлу гілку чи удару ногою по непоміченій купі хрусткого листя також може насторожити вбивць.
  Вони знайшли кілька стежок, якими ходили літні туристи, але стежки були спорадичними і не пролягали дуже далеко, тож чоловіки були змушені прокладати власні. Іноді стежка зникала на краю скелі, і їм доводилося спускатися вниз на шість-сім футів. Коли вони це зробили, Манс налаштував запобіжник на рушницю й передав її Ґрему, який дочекався, доки заступник впаде, а потім із жалем віддав її назад.
  Тепер вони були за сто ярдів від міжштатної дороги, а небезпечне урвище над ущелиною було неподалік ліворуч.
  Щоб зберегти тишу, Мунс давав команди руками. Він показував паузу, ходив праворуч або ліворуч, дивився на те чи інше. Ґрем вважав, що це так само безглуздо, як і розфарбувати обличчя, але він переконав Манса взяти цю місію, і якщо молодий чоловік хотів пограти в солдата, йому було б добре.
  Вони зупинилися, дивлячись на дуже крутий пагорб. Їм довелося б використовувати саджанці та дерева як опори. Мунс скривився і почав простягати одну руку, коли Грем пошепки вигукнув: «Ні! Ерік, ні!»
  Заступник швидко обернувся, широко розплющивши очі, перебираючи пістолет. Він послизнувся на схилі й різко спустився вниз, ковзаючи головою вперед уздовж хвої, слизької, як лід. Грем кинувся вперед і зумів схопити заступника за манжети.
  «Ісус. Що?" Депутату вдалося розвернутися, схопити Грема за руку, і вони разом вискочили на рівну землю. «Ви щось бачите?»
  — Вибачте, — сказав Грем. «Подивіться».
  Ерік, нахмурившись, спочатку не зрозумів. Потім він побачив, що Ґрем вказує на тонкий стовбур дерева, за який майже схопився. З нього стирчали гострі, як голки, колючки, довжиною близько двох дюймів кожна.
  «Це медова сарана. Найнебезпечніше дерево в лісі. Висаджувати їх у багатьох місцях заборонено. Один із цих шипів пройшов би тобі крізь руку. Люди померли від інфекцій».
  «Господи, я ніколи не дивився. Їх ще тут?»
  «О, так, якщо є один, то є й інші. А там? Бачиш це?" Ґрем показав на товстий стовбур. “Геркулес-клуб. Важко побачити в темряві, але вони теж мають колючки. А оскільки ліси рідшають, це означає більше сонця та більше ожини — знаєте, ожини — та диких троянд. Колючки ожини обламаються в шкірі. І ви не витягнете їх відразу, вони заразяться. У великій мірі».
  «Прокляті наземні міни», — пробурмотів Мунс. Тоді він завмер. І, відмовившись від загадкових жестів руками, він прошепотів: «Там унизу. Спалах. Ви щось бачите?»
  Ґрем кивнув — слабка цятка блакитного світла. Можливо, ліхтарик або відблиск місячного світла на металі чи склі. Це було приблизно три чверті милі.
  Манс розв’язав ремінці, що прикривали його чорний пістолет, і жестом попросив Ґрема йти за ним.
  
  ГАРТ ДИВИЛСЯ на GPS, який пережив аварію фургона в кращому стані, ніж він. Нічого не зламано, тільки рана, але все було боляче, а кульова рана в його руці знову почала кровоточити.
  Дякую, Мішель.
  Дякую, Брінн.
  Хвиля гніву обпалила його, і на мить йому було наплювати на майстерність; він хотів поквитатися. Він хотів відплатити їм обом по-крупному. Солодка, кривава помста. . .
  Можливо, Комптон Льюїс щось придумав.
  Вони стояли на березі Зміїної річки, яка виходила праворуч із рівнинних лісів на схід і впадала в стиснуту ущелину на заході.
  Він загубив карту під час аварії, але вони дісталися сюди за допомогою GPS, який був не таким детальним, але досить добрим. «Як я це розумію. . .” Його голос згас, коли він глянув на Льюїса. "Ти в порядку?"
  «Так».
  Другий чоловік стояв, поклавши руки на нього боки, тримаючи рушницю. Крім природної опущеності, він виглядав як солдат на варті.
  «Тобі набридло вбити ту жінку, так?»
  «Не думав, що так буде. Але . . . бачиш її очі, знаєш».
  «Це важко», — сказав Харт. Він думав: «Можливо, перший». Потім ти цього навіть не помічаєш.
  Він відтворював сцену в кемпері. Льюїс розпалює вогонь під Віннебаго, а потім повертається на інший бік. З вхідних дверей вискочило двоє чоловіків, товстий і худий, з бородою, з вогнегасником. З чорного ходу вибігла жінка, несамовито озираючись і кричачи. Гарт швидко застрелив чоловіків, перш ніж товстий навіть встиг дотягнутися до свого пістолета. Льюїс, який йшов позаду, наставив рушницю на жінку. Але він спочатку нічого не зробив.
  Гарт збирався зробити послугу Льюїсу й застрелити її теж, але почув удар, коли дробовик вибухнув, ніби сам собою. Льюїс ніби здивувався. Коли важка жінка відлетіла назад, її груди та шия захрипилися, а потім почалася кров. Вона впала на коліна й поповзла до Льюїса. Другого разу він дійсно прицілився і вистрілив. Вона впала на спину, вдарила ногами, а потім померла.
  «Це було неприємно», — сказав Харт.
  Льюїс кивнув.
  «Я ж казав тобі, вони були твікерами. Ймовірно, хлюпають свої власні речі. Ніхто не готує метамфетамін без його використання. Можливо, не спочатку, але вони стають залежними. Це з’їдає їхні душі».
  — Так, — тихо сказав Льюїс. Потім він повернувся на землю, Гарт бачив у його очах.
   Гарт продовжив: «Я так розумію». Він показав йому GPS на BlackBerry. «До Пойнт-оф-Рокс, у той бік, угору за течією, майже шість миль». Він показав праворуч. Тоді він вказав на ущелину ліворуч від них. «Але тим шляхом, на той пагорб, вони будуть на міжштатній трасі через сорок хвилин, годину. І саме туди вони йдуть».
  «Ти впевнений?»
  "Досить впевнений. Вона сказала мені, що була. Коли ми були в фургоні. Але вона Трикстер, пам'ятаєш? Вона знала, що є шанс, що я виживу в аварії. Це означало, що вона мала дати мені інформацію, яка спрямувала б мене в іншому напрямку. Вона сказала, що міждержавна дорога, думала, що я повірю, що це справді Пойнт-оф-Рокс».
  «Ви думаєте, що вона грала в ту гру?»
  Харт відклав «Блекберрі» й почав крокувати вгору й вниз берегом річки. «Гей, Льюїсе, як це тобі здається?» Він посвітив ліхтариком на землю.
  «Ніби, я не знаю. Хтось підмітав, замазував сліди».
  «Так. Це робить." Він підійшов до підніжжя крутого пагорба. "Гаразд. Ось і ми." Він знайшов зламану гілку. «Ось її мітла. Вони прийшли сюди. І подивіться на це. . . .” Він показав на крихітний набір відбитків взуття. «Ця маленька дівчинка. У кемпері. Мабуть, вона вийшла».
  Льюїс знову замовк і нав’язливо потер своє татуювання — хрест на шиї.
  Харт сказав: «Я не схильний вбивати дітей. Ми подбаємо про жінок, але залишмо дівчину».
  Але, дивно, Льюїса непокоїло інше.
  «Я хочу сказати одне. Я повинен був раніше. Але . . .”
   «Продовжуй, компе».
  — Те пограбування, про яке я вам розповідав?
  «Пограбування?»
  "Банк."
  У снігу, згадав Гарт. Там, де він обмінювався з охоронцем банку, який був колишнім поліцейським. "Так?"
  «Був не зовсім чесним з вами».
  "Це вірно?"
  «Щось мене їсть, Харт».
  Він більше не був саркастичним «мій друг». І не було годинами. Він сказав: «Давай, комп. Що це?"
  "Правда в тому . . . ми не розійшлися п’ятдесятьма тисячами. Або все, що я сказав. Був ближче до . . . добре, було ближче до трьох. Дійсно два та трохи зміни. І, добре, це був не банк. Охоронець поповнював банкомат надворі. . . а я стріляв лише щоб його налякати. Він упустив пістолет. І пописав у штани, я думаю. У нього теж не було резервної частини. . . . Я іноді підсилюю речі, перебільшую, знаєте. Увійшло в звичку навколо мого брата. Начебто довелося, підростаючи. . . дуже зневажали. Так. Ось у вас це».
  «Ось і все, зізнання?»
  "Думаю так."
  «До біса, Комп, я б не хотів працювати з кимось без здорового его. Як ви можете подивитися на це, ви заробили дві тисячі доларів за, що, дві хвилини роботи?»
  «Про це».
  «Це приблизно шістдесят тисяч на годину. І він пописав його штани? До біса, це робило це того варте. Харт засміявся.
  Льюїс сором’язливо запитав: «Ти все ще хочеш пограбувати разом, ти і я?»
  «Можете посперечатися, що я. Чим швидше ми закінчимо тут, тим швидше ми зможемо почати планувати деякі роботи, які не ламаються та не горять. Сто десять відсотків».
  Стримуючи посмішку, Льюїс знову постукав по цигарках, ніби благословляючи себе католиком.
  
  ПОХІД БУВ набагато важчим, ніж вона очікувала.
  Місцями схил пагорба був такий крутий, що на нього неможливо було піднятися, принаймні з дев’ятирічним дитиною на буксирі. Брінн часто доводилося шукати альтернативні маршрути.
  «А як там?»
  Брінн глянув туди, куди показувала Мішель. Здавалося, це була досить рівна стежка між скелястим виступом і густим скупченням дерев. Брінн подумав про це, але таким чином вони залишаться повністю відкритими знизу, без шляхів втечі. Їм довелося оминути стежку, витрачаючи дорогоцінні хвилини на те, щоб знайти дорогу. Брінн не був до кінця впевнений, що Гарт повірив у виверт про Point of Rocks. Вона почала відчувати свербіж на потилиці, ніби чоловіки наближалися.
  Жінки продовжували підніматися вгору, обертаючись навколо a утворення вапняку заввишки двадцять футів. Брінн бачив, що тут були скелелази. У щілини були вбиті металеві шипи. Сьогодні ввечері це захоплення здалося їй справжнім божевіллям. Щось, що Джоуї спробував би. Але вона вибила сина з голови. Зосередься, сказала вона собі.
  Короткий перепочинок, оскільки вони перетнули досить рівну стежку. Потім знову вгору, задихаючись, усі троє.
  Звук Змії, що біжить через ущелину справа від них, ставав тихішим, коли вони рухалися вище. Брінн здогадався, що зараз вони були на шістдесяти футах або близько того над річкою.
  «О ні, — прошепотіла Мішель. Брінн теж зупинився. Їхня рівна рівнина раптом закінчилася прямовисною скелястою стіною, тупиком. Праворуч земля тяглася до крутого обриву в ущелину. Брін повільно підійшов до нього. Запаморочена, незручна від висоти, вона не дійшла до самого краю, а швидко повернулася. «Ми не можемо йти таким шляхом».
  Вона розчаровано зітхнула. Чоловіки не могли бути далі, ніж півмилі від міжштатної дороги, але похід тривав вічно. Щоб повернутися назад і знайти шлях обійти стіну, додасться ще десять хвилин.
  Брінн озирнувся, потім оглянув стіну. Він був близько двадцяти футів заввишки і не зовсім вертикальний. У більшості місць схил, мабуть, становив сімдесят градусів, а поверхня була потрісканою та скелястою. Вона запитала Мішель: «Ти можеш це зробити?»
  «Чорт, я можу».
  Брінн усміхнувся і сказав Емі: «Ти пам’ятаєш, коли ти була маленькою, Емі? Ми з тобою будемо лізти разом. Будемо грати в контрейлерні?»
   "Я вважаю. Руді хоче, щоб я інколи їздив на контрейлерних їздах. мені це не подобається Він погано пахне».
  Брінн кинула погляд на Мішель, яка скривилася з відразою. Але Брінн посміхнувся Емі. «Ну, мабуть, я теж не надто добре пахну. Але це буде весело. Давай. Ходімо." Брін обернувся. Вона прошепотіла Мішель: «Я піду першою. Якщо щось трапляється, я кидаю її, намагаюся зупинити її падіння. Не хвилюйся за мене».
  Мішель кивнула і підняла дівчину, прошепотивши: «Ти впораєшся з нею?»
  «Немає вибору», — видихнув Брінн.
  Тема для вечора.
  Хоча тягар був не такий великий, як міг бути. Вона думала, яка худа дівчинка. . . і про сумну долю, яка привела її до такого зневаги.
  Вони почали підніматися по скелі, фут за футом. Серце калатало, ноги горіли, Брінн повільно піднімався. Приблизно за п’ятнадцять футів від землі м’язи її ніг почали тремтіти. Більше від страху, ніж від зусиль. Як вона ненавиділа висоту. . . . Вона часто робила паузи.
  Емі, обнявши шию Брін, дуже міцно трималася, ускладнюючи дихання Брін, але вона хотіла б, щоб дитина міцно трималася.
  Її гумові ноги штовхали її ще на п’ять футів, потім на десять, ухопившись за руки сильніше, ніж їй потрібно, і пальці зводили судоми. Навіть пальці на ногах підгорталися, наче босоніж лізла.
  Нарешті цілу вічність її голова опинилася над краєм, і вона дивилася на більш плоску рівнину. Перед нею був величезний клубок форзиції. Не наважуючись дивитися вниз, вона схопила всі виноградні лози на відстані витягнутої руки в праву руку, випробувала їх і, глибоко вдихнувши, відпустила камінь. Вона наполовину перетяглася через край, а потім сказала: «Емі, пройди через мою голову. Поклади коліна на мої плечі і лізь. Коли ви на вершині, зупиніться. Просто стійте там».
  Брінн збирався ще більше запевнити, але дівчина швидко сказала: «Добре», — і злізла. І стояв непорушно, змирно.
  Дитина звикла робити саме те, що їй казали.
  Потім Брінн перетяглася до кінця й сіла, важко дихаючи. Вона подивилася збоку — на жаль, з цього кінця це здавалося набагато менш страшним, ніби зусилля та страх були витрачені даремно. Вона поманила Мішель піднятися. Молода жінка швидко піднімалася, незважаючи на її погану щиколотку — завдяки молодості та тому її шикарному оздоровчому клубу, що зміцнює сідницю. Брінн допомогла їй перебратися через край, і всі троє сіли, збившись разом, переводячи подих.
  Брінн зорієнтувалася й, озирнувшись, знайшла те, що здавалося стежкою, що вела вгору. Вони знову почали ходити.
  Мішель наблизилася до Брінна. «Що з нею буде?»
  «Якщо в неї немає родичів, прийомна сім'я».
  "Це сумно. Вона повинна бути з сім’єю».
  «Система в Кеннеші досить хороша. Вони дуже добре перевіряють сім’ї».
  «Просто добре, якби вона могла піти до когось, хто дійсно її хотів. Я б її любив».
  Можливо, одна з проблем між Мішель і її чоловік мав справу з дітьми. Він міг і не хотіти.
  «Усиновлення можливе. Я не знаю, як це працює». Брінн торкнувся її щоки. Це бісно боліло. Вона побачила очі Мішель, зосереджені на Емі. «То ти хочеш дітей?»
  «О, вони найкращі. Я просто люблю їх. . . . Те, як ви керуєте ними, навчаєте їх чогось. І чого вони вас навчать. Вони завжди є викликом. Діти роблять тебе, я не знаю, цілим. Без них ти неповноцінна людина».
  «Ви звучите як експерт. Ти будеш хорошою мамою».
  Мішель розсміялася. «Я маю намір бути».
  Принаймні на мить думки про невірних чоловіків і зруйновані шлюби розвіялися, і жінка, здавалося, дивилась у світліше майбутнє.
  А як щодо мене? — подумав Брінн.
  Продовжуй, сказала вона собі. Продовжувати йти.
  
  ЛЬЮЇС ЗРОБИВ імпровізований ремень для рушниці й ніс зброю на спині. Чоловіки йшли прямо вгору по схилу, як могли, Гарт вважав, що жінки підуть легшим шляхом через дівчину.
  Гарт думав про професійні пари та їхніх дітей, яких він бачив на стінах для скелелазіння в зонах відпочинку та спортивних магазинах неподалік від місця свого проживання. Йому було цікаво, чи будь-хто з батьків насправді мав роботу, яка вимагала від них лазити таким чином. Але ні, звичайно, не зробили. Вони були штовхачами паперу. Вони зробили вдесятеро більше, ніж він, їхні життя ніколи не були під загрозою, вони ніколи не відчували болю, який відчував Харт. Але він ніколи не мріяв помінятися з ними життям ні за які гроші.
  Вони не що інше, як трупи, Брінн. Сидіти, засмучені, злі через те, що вони побачили по телевізору, особисто для них нічого не означає. Йдуть на роботу, повертаються додому, говорять про те, що вони не знають і не цікавлять. . . .
  Вони вийшли на рівну ділянку й зупинилися, уважно оглядаючись. Він не збирався забувати, що обидві жінки намагалися вбити їх сьогодні ввечері, і в нього не було причин думати, що вони відмовилися від спроби. Звичайно, вони хотіли втекти. Але він не міг вивести Брінн з очей. І на під’їзді до будинку Фельдманів, і потім у фургоні перед тим, як вона відпустила гальмо, ризикуючи власною смертю, щоб зупинити його.
  Ви маєте право зберігати мовчання. Ви маєте право на адвоката. . . .
  Гарт мусив усміхнутися.
  У цю мить здалеку, попереду, пролунав слабкий крик. Високий вереск.
  «Це біс?» Льюїс виглядав стривожено. « Проект чортової відьми з Блер. »
  Харт засміявся. «Це дівчина. Маленька дівчинка».
  «Вона така ж хороша, як твій GPS, Харт».
  І вони кинулися бігти.
  
  "ТВАРИНА?" — пошепки запитав МУНСЬ .
  Ґрем схилив голову, прислухаючись до пронизливого виття десь поблизу, ліворуч від них, здавалося, доносився вітерець. Він бачив тварину — койота чи дикого собаку, можливо, навіть вовка — на хребті, яка дивилася в їхній бік. Це було джерело звуку? Він знав рослини, він знав ґрунт, мул і скелі. Він не знав ні тварин, ні їхніх звичок.
  «Можливо, я не знаю».
  Це не було схоже на жіночий голос. Це майже здавалося дитиною. Але цього не могло бути.
  «Можливо, вітер», — запропонував Мунс.
  Хоча було відчуття тривоги, тривоги з цього приводу. Страх більше ніж біль. Тепер тиша.
  Вітер, птах, тварина. . . Будь ласка Нехай це буде одне з тих.
  — Там, унизу, — сказав Манс. «Прямо під нами».
  Ґрем хмурився, дивлячись на страхітливий розмах дерев, які зникали від них. Вони пройшли приблизно чверть милі, повільно пробираючись крізь густий ліс. Це був набагато довший шлях, ніж очікувалося, через об’їзні шляхи навколо кущів, густих, як мочалки, і крутих скель, які неможливо було подолати без спускового спорядження — про що Манс оголосив, що хотів би, щоб вони були, і Грем був вдячний, що їх не було.
  Вони почали спускатися схилом пагорба, знову використовуючи дерева як опори. Потім вони опинилися в глухому куті — у воронці каміння. «Я думаю, що це наш єдиний вихід», — сказав Мунс, показуючи вниз по жолобу, що спускався від них. Воно було приблизно шість футів завширшки та на схилі сорок п’ять градусів, усипане сланцями, гравієм і землею. Слизька, як лід. І якщо ви впадете, ви ковзатимете по нерівній кам’яній поверхні на добрих п’ятдесят футів до урвища. Вони не могли бачити, що лежить позаду. «Або ми повернемося і спробуємо пробратися».
  Аж ось ще один голос наповнив ніч. Чоловіки дивилися один на одного широко розплющеними очима.
  Безсумнівно, звук вийшов із людського горла.
  «Ми йдемо», — сказав Ґрем, розриваючись між шаленою потребою знайти джерело криків і страхом, що, якщо вони втратять тут опору, вони впадуть зі скелі — або сповзуть у гай смертоносної сарани. .
  
  «ДЕ МОЯ МАМА?» Емі знову скрикнула.
  «Будь ласка, люба», — сказала Брінн маленькій дівчинці. Піднесла палець до губ. «Будь ласка, мовчіть».
  Виснажена, емоційно виснажена дівчинка втрачала це.
  "Немає!" — голосила вона. Її обличчя було яскраво-червоним, очі й ніс текли. «Нієї!»
   «Ці люди завдадуть нам болю, Емі. Ми повинні бути тихими».
  «Мамо!»
  Вони були на відносно рівній ділянці землі в густому лісі, дерева були лише на ярді чи двох одне від одного. Вони добре рухалися, коли раптом у Емі почалася істерика.
  «Де моя мама ? Я хочу повернутися до мами!»
  Змусивши посміхнутися на її обличчі, Брінн став на коліна й узяв дівчину за плечі. «Будь ласка, мила, ми повинні мовчати. Ми граємо в цю гру, пам'ятаєш? Нам потрібно бути тихо».
  «Я не хочу грати в жодну гру! Я хочу повернутися! Я хочу маму!»
  Дівчинці було близько десяти років, але Брін знову подумала, що вона більше нагадує п’яти- або шестирічну дівчинку — можливо, реакція на цей жахливий вечір, можливо, жахлива думка про її виховання.
  «Будь ласка!»
  «Нієї!» Гучність супроводжуючого вереску була вражаючою.
  «Дай мені спробувати», — сказала Мішель, ставши навколішки перед Емі й відклавши спис. Вона простягла дівчинці свою м’яку іграшку. Емі кинула його на землю.
  Брінн сказав: «Я перевірю за нами. Якщо вони поруч, то повинні були її почути». Вона відскочила футів на двадцять назад і піднялася на невеликий пагорб, озирнувшись назад.
  Крик дівчини був схожий на сирену.
  Брінн примружився крізь ніч.
  О ні . . .
  Вона була налякана, але не здивована, побачивши два за сто ярдів, чоловіки пробиралися в цьому напрямку. Вони зупинилися й озирнулися, намагаючись знайти джерело метушні.
  Але, слава богу, саме в цю мить Емі замовкла.
  Чоловіки продовжували озиратися на мить, а потім знову пішли. Вони зникли за кам'яною стіною.
  Брінн повернувся до Мішель і Емі. Маленька дівчинка, хоч і була все ще нещасна, перестала плакати й знову стискала свою іграшку.
  «Як ти це зробив?»
  Мішель знизала плечима, скривившись. Прошепотів: «Це була не така чудова ідея. Я сказав їй, що ми їдемо до її мами. Не міг придумати, що ще сказати».
  Ну, це не мало значення. Дівчина рано чи пізно дізналася б правду, але поки вони точно не могли дозволити собі кричати. Брінн прошепотіла: «Вони там».
  "Що? Харт і його партнер?»
  Кивок.
  «Як?»
  Гарт, звичайно. Брінн сказав: « Зворотна психологія. Двісті ярдів назад. Ми повинні рухатися».
  Вони попрямували до ущелини, бо земля була рівнішою, а потім знову на північ, до міжштатної дороги. Вони знали напрямок, оскільки річка була праворуч від них, але, оскільки краєвид відкривався, коли вони підіймалися вище, вони були змушені рухатися зигзагом — тепер у пошуках кущів і дерев для прикриття. Це зайняло надто багато часу, подумав Брінн, відчуваючи, як присутність Гарта стає все ближчою.
   Вона повела Мішель і Емі назад у густий ліс, і вони продовжили шлях на північ. Раптом зліва направо промайнуло слабке світло — вантажівка чи автомобіль на міждержавній трасі. Півмилі, можливо, менше. Брінн і Мішель посміхнулися й знову рушили вперед.
  І тут вони почули тріск кроків ліворуч, десь у густому сосновому лісі. Звук був близько. Брінн подивився на маленьку дівчинку, чиє виснажене обличчя попереджало про новий спалах.
  Ще один знімок. Ближче. Сліди, однозначно.
  Гарт і його напарник, мабуть, рухалися швидше, ніж очікував Брінн, пройшовши двісті ярдів лише за п’ятнадцять хвилин. Ймовірно, вони знайшли рівну стежку, яку жінки пропустили.
  Брінн показав на землю. Вони втрьох зайшли за повалене дерево. Емі знову почала плакати, але Мішель притиснула її до себе й знову застосувала свою магію. Брінн зібрала жмені листя і, якомога тихіше, розклала їх поверх двох інших. Тоді вона теж лягла і замаскувалася.
  Кроки то наближалися, то губилися в шелесті вітру.
  Тоді Брінн ахнула. Їй здалося, що вона почула, як хтось шепоче її ім’я.
  Її уява, звичайно. Це був лише вітерець, який рівно дув, крутив листя та шипів крізь гілки.
  Але потім вона почула це знову. Так, безперечно, «Бринн», — ледве чутним шепотом.
  Її щелепа здригнулася від шоку. Харт!
   Моторошно, ніби у нього було шосте почуття, вона була поруч.
  І знову, хоч назва була невиразною, губилася в звуках лісу.
  Через втому й біль їй здалося, що голос схожий на голос Ґрема. Але це було неможливо, звичайно. Її чоловік був удома, зараз спав.
  А може, не вдома і спить.
  «Бринн. . .”
  Вона торкнулася пальцем своїх губ. Мішель кивнула, тягнучись до куртки за ножем.
  Сходи почалися знову, здавалося, дуже близько, і прямували прямо до поваленого дерева, під яким вони ховалися.
  Часи битися і часи бігти.
  Також час сховатися.
  Подумавши про тих чоловіків із їхніми гучними, гучними рушницями, їй знову пригадався інший спогад: її перший чоловік із широко розширеними очима від шоку та агонії відступав від майже прямого удару кулі, коли табельна зброя Брінн брязкала до них. підлога кухні після виписки.
  Чи тут діяла якась справедливість, божественна чи духовна відплата?
  Чи буде тепер її доля подібною до долі Кіта?
  Кроки ставали ближчими.
  Брінн мовчки посипав утрьох листям. І заплющила очі, згадуючи, що, коли він був молодшим, Джоуї вірив, що, зробивши це, ти зникнеш.
  
  «БРІНН», — Знову викликав ҐРЕМ так голосно, як він наважився, але все ще пошепки.
  Слухання. нічого
  Коли вони підійшли до цієї частини лісу, крики припинилися. І вони нікого не бачили. Але коли вони продовжували свій шлях, Грем був переконаний, що почув жіночий голос, шепіт і якийсь шелест листя зовсім поруч. Однак він не міг сказати, де, і ризикнув назвати ім’я дружини.
  Відповіді не було, але він почув ще більше шерехів, і вони рушили на звук, Манс із рушницею напоготові.
  "Бринн?"
  Тепер чоловіки були біля стовбура великого поваленого дуба й оглядалися на всі боки. Ґрем насупився й торкнувся свого вуха. Мунс похитав головою.
  Але потім депутат напружився, показуючи на поле каміння та чагарників. Ґрем мигцем побачив фігуру приблизно за сто ярдів, яка тримала гвинтівку чи дробовик і рухалася справа наліво.
  Вбивці. Вони були тут!
  Ґрем показав пальцем на радіо депутата, яке було вимкнене. Але Мунс похитав головою й знову вказав на власне вухо, мабуть маючи на увазі, що його ввімкнення призведе до відвертого тріску.
   Мунс поспішав стежкою, якої Ґрем раніше не бачив. Він зрозумів, що заступник збирається обстріляти чоловіка з пістолетом.
  Він подумав: Якого біса я тут роблю?
  І повністю загубився в цій божевільній гонитві.
  
  СЛОПи ВІДДАЛИСЯ ВІД дуба.
  Нарешті Брінн обережно підняла голову, стурбована шумом, який вироблятиме листя.
  Але коли вона визирнула поверх стовбура дерева, то побачила тіні, що віддалялися в темряві раннього ранку.
  Чоловіки були лише за кілька футів від місця, де вони сховалися. Якби Емі хоч раз заскиглила, усі троє були б уже мертві. Руки Брін тремтіли.
  Чоловіки зникли в стіні дерев.
  — Давай, — прошепотіла вона. «Вони прямують від нас. Схоже, вони повертаються вниз з пагорба. Рухаємося швидко. Ми недалеко від шосе».
  Вони піднялися, скинувши листя, і знову рушили вгору.
  «Це було близько», — сказала Мішель. «Чому вони пройшли повз?»
  «Можливо, щось чув. Олень». Брінн подумала, чи не відвернув їхній ангел-охоронець, їхній вовк чоловіки. Вона подивилася на Емі. «Я пишаюся тобою, мила. Ти дуже добре мовчав».
  Дівчина схопилася за Честера й нічого не сказала, залишаючись похмурою та червоноочою. Вираз її обличчя повторював відчуття Брінн.
  Вони звивали на кілька довгих схилів. Мішель посміхнулась і показала на горизонт. Брінн побачив ще один спалах фар.
  Сяйво небес.
  Вона оцінила останню перешкоду: високий скелястий пагорб, праворуч від якого був стофутовий спад в ущелину. Ліворуч були густі зарості ожини, які простягалися на деяку відстань до більш високих скелястих виступів.
  Вони не могли піднятися на саму гору; обличчя було стрімким підйомом, який здіймався на сорок чи п’ятдесят футів над їхніми головами. Але з лівого боку височини, над кущами, вузький виступ підіймався вгору і, здавалося, вів прямо до поля, а далі — до міжштатної дороги. Уступ був крутий, але по ньому можна було подолати. Очевидно, це була популярна відправна точка для скелелазів; кам’яне обличчя над ним, як і ті, що вона бачила раніше, було посипане металевими шипами.
  Брінн остерігався виступу з двох причин. Це повністю відкриє їх для людей протягом приблизно п’яти хвилин, які знадобляться для проходження. Крім того, він був дуже вузьким — їм довелося б йти по одному — і падіння, хоч і недалеко, приземлилося б у клубок кущів, серед яких був барбарис. Вона пам’ятала їх із дитячої кімнати Грема. Вони користувалися популярністю у покупців, маючи вражаючі ягоди та блискуче забарвлення восени, але еволюція озброїла їх тонкими ламкими голками. Після зимового відмирання ці грядки тепер були без листя, а хвоя по всій довжині гілок була злісними шипами.
  Але, вирішила вона, їм доведеться ризикнути. Часу шукати альтернативні маршрути не було.
  Крім того, пригадала вона, підійшовши так близько до дуба, де ховалися жінки, Гарт і його напарник повернули в інший бік, рухаючись назад схилом пагорба.
  «Час йти додому», — пробурмотіла Брінн, і вони почали підніматися.
  
  ҐРЕМ І МАНС, обережно, мовчки, наближалися до місця, де вони бачили, як чоловік із рушницею зник у кущах.
  Мунс жестом попросив їх зупинитися. Заступник підняв голову й оглядав пейзаж, дуло рушниці слідкувало за його поглядом.
  Ґрем шкодував, що не наполягав на зброї. Ніж Бака в його кишені здавався безглуздим. Думав попросити пістолет депутата. Але зараз він не наважувався видати й звуку. Попереду, не більше ніж за тридцять футів, почувся шелест гілок і сухого листя, коли невидимий підозрюваний проштовхувався крізь кущі.
  Чутний крок. інший.
  Серце Ґрема калатало. Він змусив себе дихати тихо. Його щелепа тремтіла. З іншого боку, Мунс виглядав цілком у своїй стихії. Впевнений, робить економні рухи. Ніби він робив це тисячу разів. Він присів і вказав на вигин великого каменя, маючи на увазі, як зрозумів Ґрем, чекати. Пейзажист кивнув. Депутат торкнувся свого пістолета, ніби хотів зорієнтуватися щодо його точного розташування, і, стиснувши рушницю обома руками, повільно рушив уперед, тримаючи голову піднятою, озираючись навколо, але відчуваючи листя та гілки й уникаючи їх.
  Більше кроків по той бік кущів. Грем уважно придивився, але нікого не побачив. Хоча звук був чистий: чоловік йшов лісом, час від часу зупиняючись.
  Мунс підійшов до вбивці в повній тиші.
  Він зупинився, приблизно за двадцять футів від лінії чагарнику, схилив голову, прислухаючись.
  Вони знову почули кроки на дальній стороні листя, чоловіки не намагалися мовчати; вони не знали, що більше не мисливці, а самі є здобиччю.
  Мунс мовчки ступив уперед.
  Саме тоді чоловік із рушницею вийшов із-за дерева, не більше ніж на шість футів позаду Манса, і вистрелив йому в спину.
  Депутат закричав, коли його вдарило вперед на живіт, а зброя вилетіла з його рук.
  Ґрем із широко розширеними від жаху очима видихнувся. Ісусе, о . . . Ісус.
  Нападник не сказав ні слова. Ні попередження, ні вказівок, ні крику здаватися.
   Він щойно з’явився і натиснув на курок.
  Ерік Мунс лежав на животі, його поперек був розтертий і чорний від крові. Його ноги трохи танцювали, одна рука рухалася. Рука стиснута і розтиснута.
  «Гарт, я його зловив», — прошепотів стрілець комусь іншому.
  З-за живоплоту підбіг інший чоловік, важко дихаючи, тримаючи в руках пістолет. Він подивився на заступника, який був ледь притомний, перевернув його. Ґрем зрозумів, що цей інший — Гарт, мабуть, — був у кущах і видавав шум кроків, щоб відволікти Манса.
  Охоплений жахом, Ґрем відкинувся назад у базальтову щілину, наскільки міг. Він був лише за двадцять футів від них, прихований саджанцями та дюжиною коричневих лушпинь торішньої папороті. Він дивився крізь рослини.
  «Чорт, Гарт, це інший поліцейський». Озираючись навколо. «Їх має бути більше».
  «Бачиш ще когось?»
  "Немає. Але ми можемо запитати його. Цілився низько. Міг би його вбити. Але я стріляв низько, щоб залишити його живим».
  «Це була гарна думка, компе».
  Харт став навколішки біля Манса. «Де інші?»
  Ґрем притиснувся до скелі, сильно, наче вона могла його проковтнути. Його руки тремтіли, він ледве контролював дихання. Він думав, що може захворіти.
  «Де інші? . . . Що?" Він опустив голову. «Я тебе не чую. Говори голосніше, скажи мені, і ми тобі допоможемо».
  — Що він сказав, Гарт?
  «Він сказав, що їх немає. Він приїхав сюди на своєму шукати жінок, які втекли від двох грабіжників».
  «Він каже правду?»
  "Не знаю. Зачекайте . . . він говорить щось інше». Гарт слухав і стояв. Беземоційним голосом він сказав: «Просто, ми можемо піти до біса».
  Той, кого звали Комп, сказав Мунсу: «Ну, сер, вас тут майже трахнули».
  Харт зробив паузу. Він знову став на коліна. Тоді стояв. "Він зник."
  Ґрем витріщився на мляву форму заступника. Йому хотілося схлипнути.
  Тоді він побачив на відстані десяти футів рушницю Мунса, що лежала там, де вона впала, коли заступник полетів на землю. Воно було наполовину вкрите листям.
  Ґрем подумав: будь ласка, не дивись так. Залиш це. Я хочу цю рушницю. Я так хочу, що відчуваю смак. Він зрозумів, як легко міг убити прямо зараз. Стріляйте їм обом у спину. Дайте їм той самий шанс, який вони дали депутату.
  будь ласка . .
  Поки чоловік, який убив Манса, стояв на варті з рушницею напоготові, Гарт обшукав його й зняв радіо з ременя заступника. Він натиснув його. Грем почув затримку передачі. Гарт сказав Компу: «Є пошукова група, але всі вже на шість вісімдесят два та на самому озері Мондак. . . . Я думаю, що, можливо, цей хлопець казав правду. Мабуть, він прийшов сюди з передчуттям». Гарт посвітив ліхтариком уніформу депутата, прочитав його табличку з іменем, а потім підвівся й заговорив у радіо. «Це Ерік. Кінець».
   Гучна відповідь, яку Грем не міг почути.
  “Тут поганий прийом. Кінець».
  Більш статичний.
  «Дуже погано. Я не можу знайти жодних слідів нікого тут. копіюєш? Кінець».
  «Скажи ще раз, Еріку. Де ти?" — запитав голос, що донісся до вух Ґрема.
  «Повторюю, поганий прийом. Тут нікого немає. Кінець».
  "Де ти?"
  Гарт знизав плечима. «Я на півночі. Жодних ознак нікого. Як ти дивишся на озеро?»
  «Наразі нічого навколо озера. Ми все ще шукаємо. Дайвери не знайшли жодного тіла».
  "Добре. Я дам вам знати, якщо щось знайду. Вийти».
  «Назовні».
  Ґрем пильно дивився на рушницю, ніби міг зробити її невидимою.
  Харт сказав: «А чому тут нікого немає, крім нього?» Я не розумію».
  — Вони не такі розумні, як ти, Харт. Ось чому."
  «Нам краще рухатися далі. Візьміть його Глок, його додаткові обойми».
  Ґрем відсахнувся до скелі.
  Залиште дробовик. Будь ласка, залиште рушницю.
  По зморшкуватому листю лунали кроки.
  Вони йшли до нього? Грем не міг сказати.
  Потім кроки замовкли. Чоловіки були дуже близькі.
  Гарт запитав: «Ти хочеш поліцейську зброю?»
  «Ні, не зовсім. Не треба двох».
  «Не хочу, щоб його знайшов хтось інший. Ти хочеш кинути його в річку?»
   "Вірна думка."
  Немає!
  Більше кроків. Потім бурчання, коли хтось кидає важкий предмет. "Там вона йде."
  Після деякої затримки Грем почув стукіт.
  Чоловіки продовжили ходу. Вони були ще ближче до того місця, де Ґрем тулився між землею й каменем. Якби вони пішли ліворуч, навколо валуна, то пропустили б його. Праворуч вони спіткнуться об нього.
  Він розгорнув ніж. Він із клацанням відкрився. Грем пригадав, що востаннє він використовував його, щоб зрізати щеплення для куща троянд.
  
  НА ЗВУК пострілу — він був близько — Мішель ахнула й обернулася, відпускаючи руку Емі.
  Дівчина, знову охоплена панікою, скигливши, побігла назад з уступу.
  "Немає!" Подзвонила Брінн. «Емі!» Вона легко пройшла повз Мішель, дивлячись на колючі кущі внизу, а потім риссю побігла за Емі. Проте дівчина побачила, як вона наближається, і коли Брінн наблизилася, вона впала на виступ, звиваючись. "Немає!" — пискнула вона. Вона впустила Честера, який перекинувся на борт. Дівчина кинулася за іграшкою, а сама перелізла через край, кидаючись на барбарис. Рука Брінна висунулася і схопив Емі за толстовку. На щастя, вона була обличчям вниз. Якби вона стояла прямо, худа дівчина вислизнула б із одягу й упала б у купу колючок.
  Дівчинка кричала від страху та болю та від втрати своєї іграшки.
  "Тихо, будь-ласка!" Брінн плакала.
  Мішель побігла назад, простягнула руку, схопила дівчину за ногу, і жінки разом повалили її на карниз.
  Дівчина знову збиралася закричати, але Мішель нахилилася до неї й щось прошепотіла, гладячи її по голові. Емі знову замовкла.
  Брінн подумала: чому я не можу цього зробити?
  «Я пообіцяла їй, що ми повернемося і візьмемо Честера», — прошепотіла Мішель, коли вони знову почали рухатися по виступу.
  «Боже, якщо ми виберемося звідси, я особисто проберуся крізь ті шипи й дістану його», — сказав Брінн. "Дякую."
  Їм залишалося пройти ще двісті футів, перш ніж вони досягли вершини.
  Будь ласка, нехай буде вантажівка, коли ми приїдемо. Я примушу їх зупинити, якщо мені доведеться роздягтися догола для цього.
  «Що це була за стрілянина?» — запитала Мішель. "Хто був-"
  «О, ні», — пробурмотіла Брінн, озираючись.
  Гарт і його напарник виривалися з тих самих кущів, де п’ять хвилин тому Брінн зупинився, щоб подумати, чи варто підніматися на виступ.
  Вони зробили паузу. Харт підвів очі, і його очі зустрілися Брінна. Він схопив свого напарника за руку і вказав прямо на жінок на виступі.
  Напарник попрацював із рушницею, викинувши одну стріляну гільзу й поставивши нову, і обидва почали мчати вперед.
  
  «Зробіть свій удар», — закликав Гарт Льюїса.
  Обоє були задихані, задихані. Його серце калатало надто сильно, щоб використати пістолет, але його напарник, можливо, зміг би влучити з рушниці в ту, яка останньою піднімалася скелястим уступом, Мішель.
  добре.
  Убий суку.
  Льюїс зупинився, глибоко вдихнув і вистрілив.
  Це було близько — Гарт міг це бачити з пилу на скелі, — але гранули промахнулися. І саме тоді тріо зникло, коли вони зістрибнули з уступу на вершині в те, що здавалося полем.
  «Вони рухатимуться прямо на шосе — через галявину та в ліс. У них є дитина. Ми можемо перемогти їх, якщо рухатимемося».
  Чоловіки були обдурені. Але Льюїс весело кивнув, і вони почали підніматися по карнизу.
  
  ГРЕМ БОЙД Здригнувся , коли пролунав постріл, на відстані не більше чверті милі.
  Він перебував у ненадійному становищі, сидячи на краю скелі з пісковика, а річка Снейк вирувала майже на сто футів нижче. Він дивився вниз і в напівтемряві здавалося, що бачить рушницю, яку вбивця Еріка Мунса перекинув через край. Це було приблизно за п’ятнадцять футів під ним на виступаючому камені.
  О, він хотів цю рушницю!
  Чоловіки пройшли повз нього, по інший бік скелі, і зникли в лісі. Коли він уже не міг їх чути, Ґрем підвівся і, пригнувшись, попрямував до краю ущелини.
  Чи зможе він спуститися вниз і забрати зброю?
  Ну, до біса, він точно спробував. Він палав від люті. Він ніколи в житті не хотів нічого більше, ніж отримати в руки цей пістолет.
  Він примружився і, вивчаючи скелю, знайшов, здавалося, достатньо опори для рук і ніг, щоб злізти на уступ і схопити звідти рушницю.
  поспішайте Рухатися.
  Важко дихаючи, він повернувся спиною до ущелини й легко перекинувся на бік. Він почав промацувати шлях вниз. П'ять футів вісім. Потім десять. Він рухався так швидко, як наважувався. Якби він упав, то відскочив би від виступу й впав би вниз по крутому схилу стін ущелини — подекуди вертикальних — у кам’янисту воду далеко внизу; смуги білої піни, що тяглися вниз за течією, свідчили про те, що валунів було багато.
  Дванадцять футів.
  Він глянув вниз.
  Так, була рушниця. Він невпевнено балансував прямо на краю оголення. Він відчув панічну потребу швидко схопити рушницю, перш ніж порив вітру перекине її на бік. Він продовжував спускатися, наближаючись якнайближче. Нарешті він вирівнявся зі зброєю, хоча вона була ще на чотири чи п’ять футів праворуч від нього. Ґрем думав, що є якийсь спосіб полегшити рух убік до нього, але те, що здавалося тінню опорних пунктів, було просто темною скелею.
  Сильно вдихаючи, притискаючись обличчям до холодної, гладкої брудної скелі. «Давай», — сердито сказав він собі. Ви зайшли так далеко.
  Взявшись за тонкий саджанець, що виріс із тріщини в скелі, він потягнувся до рушниці. Він наблизився до ствола на вісім дюймів — чорний диск дула був спрямований прямо на нього.
  Внизу вирувала вода.
  Грем розчаровано зітхнув. Лише кілька дюймів більше. зараз!
  Він просунув рукою далі вздовж саджанця і знову вимахнув правою, цього разу сильніше. Два дюйми від рушниці.
  Ще раз розтягнувши хватку, він спробував втретє.
   Так! Він обхопив ствол пальцями.
  Тепер просто...
  Саджанець тріснув під його вагою, і він посковзнувся набік на фут чи близько того, утримуючись на місці лише пасмом гладкої деревини та кори. Крикнувши, Ґрем намагався втримати дробовик. Але воно вислизнуло з його слизьких від поту пальців і перекинулося на борт, вдарившись про інше відслонення десятьма футами нижче й покотивши в річку, вісімдесят футів нижче.
  "Немає!" Він сумно спостерігав, як зброя зникає в чорній воді.
  Але він не встиг оплакувати свою долю. Саджанець повністю піддався, і Ґрем схопився за відросток, хоча він зміг утриматися лише десять секунд, перш ніж його пальці зісковзнули, і він почав падати, майже тією ж траєкторією, що й дробовик, якого він так жадав.
  
  ВОНИ НІКОЛИ НЕ Встигнуть до шосе, зрозумів Брінн.
  Вона ахнула від жаху. У той момент, коли дробовик вистрілив, вони зістрибнули зі скелястої полиці в поле. Але вона неправильно оцінила відстань до дерев. Смуга лісу біля міжштатної траси була на відстані трьохсот ярдів. Земля була рівна, вкрита очеретом, вересом і кількома молодцями та обпаленими стовбурами. Вона нагадала, що рік тому тут була лісова пожежа.
  Їм знадобилося б десять хвилин, щоб переправитися, а чоловіки були б тут за набагато менший час; вони, мабуть, уже були на виступі.
  Брінн подивилася на Емі, її налякане обличчя було рум’яне від сліз і вкрите брудом.
  Що ми можемо зробити?
  Відповідь дала Мішель, яка сперлася на спис і задихалася. «Більше не бігати. Пора битися».
  Брін витримала її погляд. «Нас тут набагато менше».
  «Мені байдуже».
  «Знаєте, це далеко не все».
  «Моє життя було лише певними речами. Бігові доріжки та обід у Ritz та манікюрних салонах. Мені це набридло».
  Вони поділилися усмішкою. Тоді Брінн озирнувся й побачив, що вони можуть повернути праворуч і піднятися крутим схилом на вершину скелі, яка була над уступом, на якому зараз були чоловіки. "Там. Давай."
  Брінн йшла вперед, потім Емі, потім Мішель. Вони поглянули вниз і побачили чоловіків, які обережно рухалися стежкою, на третину шляху в неї. Лідирував Харт.
  Вони оцінили їх жалюгідну зброю: спис і ніж. Але Брінн хотів залишити їх на останню хвилину. Вона вказала на каміння, що всипало територію: деякі були занадто великі, щоб зрушити з місця, але інші можна було з деякими труднощами перекотити або підняти. Крім того, там було багато колод і товстих гілок.
  Брінн прогарчав: «Давайте відправимо їх у терни».
  Мішель кивнула.
  Тоді у Брінн виникла ідея. Вона дістала з кишені пляшку компаса. Ножем вона відрізала довгу смужку тканини від своєї лижної парки й обв’язала її навколо пляшки. Вона схопила запальничку свічки.
  Мішель зазначила: «Це просто вода».
  «Вони цього не знають. Наскільки вони знають, він насичений алкоголем. Це зупинить їх достатньо довго, щоб ми могли накинути на них каміння».
  Брін поглянула вниз. Чоловіки були майже прямо під ними. Вона прошепотіла: «Ти готовий?»
  «Можна посперечатися, — сказала Мішель. Вона запалила смужку — нейлон яскраво горів і шипів.
  Брінн нахилилася через край, оцінила відстань і дозволила пляшці впасти з її руки. Він приземлився на виступ приблизно за п’ять футів перед Гартом і відскочив, але залишився на місці.
  "Що-?" Харт ахнув.
  «Чорт, це алкоголь! Злетить, повертайся».
  "Де вони?"
  "Там. Десь».
  Рушниця вистрілила, і кілька кульок влучили в скелю біля жінок. Емі, що скупчилася поруч, почала кричати. Але Брінну було байдуже. Чомусь крики та виття здавалися саме в цей момент. Вони не були депутатом і актрисою-дилетантом. Вони були воїнами. Королеви джунглів. Їй хотілося самому в цей момент видати один зі своїх вовчих криків.
  Разом вони прикотили до краю скелі найбільший камінь, напевно, він важив сорок чи п’ятдесят фунтів. Вони розтягнули його, і Брінн викотив його в космос. Потім подивився вниз.
  Ціль був ідеальний, але доля втрутилася. Кам’яна стіна була не повністю вертикальною; ракета влучила в невеликий виступ і відскочила назовні, проминувши голову Харта на кілька дюймів. Проте скеля розкололася на частини, в яку вона вдарилася, і засипала людей уламками. Вони відступили футів на десять уздовж уступу. Партнер вистрілив ще раз, але кульки з шипінням пролетіли повз жінок і вгору.
  «Ми не можемо зупинитися», — прошепотіла Брінн, задихаючись. «Бийте по них усім, що ми зможемо підібрати».
  Вони поставили колоду, два валуни і з десяток менших каменів.
  Вони почули крик. «Гарт, моя рука. Зламав мені довбану руку».
  Брінн ризикнув глянути. Напарник упустив свою рушницю в ожинину.
  Так!
  Харт дивився вгору. Він побачив Брінна і зробив два постріли зі свого «Глока». Один бризнув на скелю неподалік, але вона ухилилася до того, як шрапнель влучила в неї.
  Вона почула, як Харт крикнув: «Комп, запобіжник вийшов з ладу. Подивіться. Приберіть уламки зі шляху. Почніть це».
  — До біса, Гарт, вони збираються зламати нам череп.
  «Вперед. Я тебе прикрию».
  Брінн кивнув на колоду, приблизно п’ять футів завдовжки й фут у діаметрі, з кількома гострими гострими гілками завдовжки кілька дюймів. «Це».
  "Так!" Мішель посміхнулася. Жінки разом стали на коліна й штовхнули стовбур паралельно краю скелі. Задихаючись від зусилля, вони впали на нього.
   Брін підняв палець. «Коли я скажу тобі, кинь камінь за ними».
  Мішель кивнула.
  Брінн схопив спис.
  Вона подумала про Джої. Вона подумала про Грема.
  Чомусь з'явилося зображення її першого чоловіка.
  Тоді вона кивнула. Мішель кинула камінь на карниз.
  Брін піднявся. Вона побачила, як Гарт дивиться позаду, на брязкіт скелі, і, видавши потойбічне виття, метнула списом у спину напарника, коли він нахилився, щоб відкинути уламки з уступу.
  "Комп!" Гарт заплакав, дивлячись угору саме в цю мить.
  Чоловік розвернувся й відскочив від списа, який проминув його на кілька дюймів, вп’явшись у камінь біля його ніг із спалахом іскор. Він послизнувся і покотився з уступу. Єдине, що втримало його від падіння, це його хватка лівою рукою за тріщину в скелі. Його ноги звисали над злісними колючками.
  Поспішаючи до нього, Харт підняв погляд і вистрілив. Але Брінн був поза його полем зору і допомагав Мішель підсунути смертоносну колоду ближче до краю.
  Брінн ще раз швидко подивилася — Харт схилився, спиною до неї, стискав партнера за куртку й намагався підтягнути його. Вони були на тридцять футів нижче, на прямій лінії, і скеля тут була гладка. Удар колоди розтрощив би кістки, якщо не вбив наповал. Принаймні один із них був би викинутий у тернове море.
   Тепер без вагань.
  Брінн добре вчепилася за колоду зі свого боку, а Мішель — за свою. «Іди!» — прошепотіла Брінн.
  Колода була за дванадцять дюймів від краю урвища.
  «Більше!»
  Шість дюймів.
  Це сталося тоді, коли пролунав різкий тріск на скелі лише футів нижче Брін і Мішель, і дощ із пилу та кам’яної крихти понісся в ніч. Через мить віддалений гуркіт рушничного пострілу наповнив повітря.
  Жінки впали на живіт. Брінн підповзла до Емі й потягнула дівчину в істериці на землю, обійнявши її.
  Ще один постріл. Ще більше каменю вибухнуло.
  "ВООЗ?" Мішель ахнула. «Це було не від них. Там ще хтось! Стріляють по нас».
  Брінн дивився на далекий ліс.
  Блиск дула здалеку. "Знижуйся!" Вона пригнулась, і ще одна швидкісна рушниця врізалася в колоду, яку вони штовхали вперед.
  Брінн ризикнув швидко глянути вниз. Гарт потягнув свого партнера назад на виступ, але вони теж присіли, не знаючи, що відбувається. Здавалося, що стрілець зосереджувався на жінках, але чоловікам, ймовірно, було цікаво, чи вони самі були мішенями. Двоє чоловіків, повністю оголені, очевидно, вирішили відступити назад уступом.
  Брінн сказав: «Вони йдуть. Ходімо звідси».
  «Хто це в біса?» — пробурмотіла Мішель. «Ми їх майже мали!»
   "Давай. Поспішайте».
  Вони не могли повернутися на галявину, де були б легкою мішенню для тих, хто стріляв, тому поповзли ближче до ущелини, подалі від снайпера. Невдовзі вони були в безпеці на іншому боці пагорба, хоча неподалік був стрімкий спад у ущелину; Брінн насторожено подивилася на нього й трималася якомога далі. Вона запитала Емі: «Кохана, чи були у Руді та твоєї мами інші друзі, які залишилися з тобою? Хтось, хто сьогодні ввечері не був у кемпі?»
  «Іноді».
  Ймовірно, це було все; партнер Ґенді та Руді, який бачив різанину в лабораторії метамфетаміну і якимось чином вислідив їх сюди.
  Тишу перервав кличний звук великого тракторного причепа, який перемикав низьку передачу, коли він під’їжджав до мосту. Брін подивився на край ущелини. Вони могли б пройти цей шлях до міжштатної дороги під досить хорошим прикриттям.
  Небо тепер ставало світлішим — світанок уже не надто далеко — і вони могли легко вибрати шлях стежками до шосе. Брін обійняла Мішель. «Ми їх майже отримали».
  Не посміхаючись, Мішель сказала: «Наступного разу».
  Брінн вагався. «Що ж, будемо сподіватися, що такого немає».
  Хоча з її лютого виразу обличчя здавалося, що молода жінка зовсім не на це сподівалася.
  
  «ІНШИЙ КОП?» — запитав ЛЮЇС , маючи на увазі стрільця.
  Він згинав руку. Він не зламався, але камінь затиснув його великий палець. Чоловік був дуже засмучений тим, що загубив свою рушницю в ожинині. І його гнів на жінок зростав у геометричній прогресії.
  Поки вони сиділи за валуном біля підніжжя виступу, Гарт слухав радіо мертвого заступника. Регулярні передачі про розшукові групи. Ніхто навіть не чув пострілів. Нічого про інших поліцейських у цьому районі.
  «Б'юся об заклад, більше людей, які використовують метамфетамін. По дорозі в кемпер». Харт увімкнув GPS. Йому довелося приборкати свій гнів. Вони були так близько до своєї жертви. Але вони не могли піти за ними; виступ був єдиним шляхом, і вони були б сидячими качками.
  «Ми підемо ліворуч, через ліс. Це довше, але ми матимемо гарне прикриття прямо до шосе».
  "Котра година?" — запитав Льюїс.
  «Яке це має значення?»
  «Я просто хочу знати, як довго ми робимо це лайно».
  — Занадто довго, — сказав Гарт.
  
  ТРИМАЮЧИ Гвинтівку BUSHMASTER .223, Джеймс Джейсонс подивився на скелю, в яку щойно стріляв. Він зробив усе, що міг, враховуючи, що світла практично не було, і він був більш ніж за двісті ярдів від цілі.
  Він чекав, оглядаючи територію біноклем нічного бачення, але не побачив ні чоловіків, ні жінок. Була б ціла історія про те, як відбулося протистояння печерної людини — двоє чоловіків, які ухилялися від каменів і колод.
  Десять хвилин він оглядав поле й ліс навколо себе.
  Де вони були?
  Чоловіки втекли назад зі скелястого уступу. Оскільки вони, очевидно, втратили свою машину, то мали вирушити на міждержавну трасу, щоб зупинитися на поїздці. Але було багато різних маршрутів, якими вони могли дістатися до шосе з уступу. Швидше за все, вони рухатимуться в цьому загальному напрямку. Воно дико заросло, але, можливо, Джейсон міг би їх знайти. З іншого боку, вони могли обійти дальній бік пагорба, слідом за жінками. Здавалося, це набагато крутіший підйом і його доведеться робити без укриття, але хто знав? Можливо, чоловіки були розлючені через напад і мали намір отримати свою здобич.
   Все ж Джейсонс не хотів нічого робити надто швидко. Він дивився поверх кущів, скануючи біноклем нічного бачення. Велика частина рослинності перемістилася, але, здавалося, це сталося через вітерець, а не від людей.
  Він побачив рух неподалік. Він кліпнув і видихнув, наводячи бінокль. Він дивився на якусь дику тварину, койота чи вовка. Система нічного бачення надала йому примарного зелено-сірого кольору. Обличчя було худим, а зуби білі та ідеальні, видно крізь злегка оголені губи та щелепи. Він був радий, що істота була на деякій відстані. Це було чудово, але жорстоко.
  Тварина підняла голову, понюхала й миттю зникла.
  Я дуже-дуже далеко від дому, — подумав Джеймс Джейсонс. Він розповість Роберту відредаговану версію історії, у якій фігурувала б тварина, хоча й не стрілянина.
  Він продовжував оглядати сусіднє поле та ліс, але не побачив жодних слідів вбивць Емми Фельдман. Вони легко могли бути тут, але це було неможливо визначити через густу рослинність.
  А як щодо Грема та заступника?
  Постріл, який він почув до того, як вбивці підійшли до скелі, натякнув на їхню долю. Це було соромно, але ви не можете влізти через свою голову. Просто не можу цього зробити.
  Джейсонс почекав ще десять хвилин і вирішив, що пора повертатися на міждержавну трасу. Перекинув на плечі брезентовий мішок і, не розбираючи рушниці, танув у ліс.
  
  ВОНИ ПРОДОВЖУВАЛИ РУХ УЗДОВЖ хребта ущелини до шосе, де далеко внизу річка Снейк стукала по скелях.
  Брінн не наважувалася глянути праворуч, там, де за десять футів світ закінчувався прямовисною скелею. Вона тримала Емі за руку й дивилася прямо перед собою на стежку перед ними.
  Одного разу вона зупинилася, озираючись. Мішель досить добре шкутильгала, хоча й була явно виснажена. Маленька дівчинка виглядала майже кататонічної.
  Час був ще дуже ранній, і, судячи з того, що вони чули, на дорозі ще не було багато руху. Але випадковий напів- чи седан проїжджав повз. І їм потрібен був лише один.
  Попереду праворуч раптом замаячив міст. Вони занурилися в смугу дерев і вийшли на смугу трави приблизно тридцять футів завширшки. За ним було узбіччя міжштатної дороги та красиві смуги сірого асфальту.
  Але Брін підняла руку, щоб вони зупинилися; у полі зору ще не було ні машин, ні вантажівок, і вони зайшли занадто далеко, щоб робити помилки.
  Вони залишилися у високій траві, як боязкі автостопщики. Брінн виявила, що трохи плете; це була приблизно перша гладка рівна місцевість, на якій вона була близько приблизно дев’ять годин, і гіроскоп її внутрішнього вуха мав проблеми з навігацією.
  Потім вона засміялася, дивлячись на шосе.
  Назустріч їм, на узбіччі, їхав автомобіль. Це була машина департаменту шерифа округу Кеннеша, яка блимала фарами й рухалася повільно. Водій почув постріли та зателефонував у 911 або в поліцію № 77.
  Брінн підняла руку до машини, подумавши: їй доведеться негайно подзвонити про стрілка на виступі.
  Автомобіль сповільнився, з’їхав на узбіччя, а потім зупинився між нею та шосе.
  Двері відчинилися.
  Харт виліз з боку водія, а його напарник — з іншого.
  
  "НІ!" МІШЕЛЬ ВИДИХНУЛА.
  Брінн огидно зітхнув. Вона глянула на машину. Це був Ерік Манс. Її очі розширилися.
  «Так, він не встиг», — сказав партнер, чоловік, якого вона наблизилася до того, щоб застрелити ще в їдальні Фельдмана. «Попався на найстаріший трюк у книзі».
  Вона на мить заплющила очі від жаху. Ерік Мунс. . . ковбой вийшов, щоб врятувати її. І звинувачений у власній смерті, перевершивши.
  Гарт нічого не сказав. Він тримав свій чорний пістолет і дивився на полонених.
   Партнер продовжував. «А як ти, Мішель ?» Підкреслення імені. Він витягнув з кишені жіночу сумочку. Набив його назад. «Приємно познайомитися».
  Жінка нічого не сказала, лише захисницько обняла маленьку дівчинку, пригорнула її до себе.
  «Вам, дівчатам, приємно прогулятися сьогодні ввечері лісом? Хороша розмова? Ви зупиняєтеся на чаювання?»
  Харт зосередився на Брінні. Він кивнув. Вона легко провела його погляд. Він опустив рушницю, коли повз промчав седан на дальньому боці розділювача. Це навіть не сповільнилося. У блідому світанковому світлі було важко розгледіти драму, що розгортається в траві по той бік дороги. Невдовзі машина зникла, а шосе спорожніло.
  "Комп?" — спитав Гарт, дивлячись на Брін.
  Худий озирнувся, розминаючи мочку вуха. "Так?"
  «Стой прямо перед ними».
  "Тут?"
  «Так».
  «Безперечно, — сказав партнер, мабуть, «Комп». «Хочеш, я їх прикрию?» Він почав тягнутися до сріблястого автоматичного пістолета в своїй куртці.
  «Ні, це нормально». Гарт ступив прямо перед чоловіком, обличчям до нього.
  Комп невпевнено посміхнувся. «Що це, Гарт?»
  Лише хвилинне вагання. Потім Харт підніс пістолет до обличчя.
  Невпевнено всміхаючись, Комп торкнувся синьо-червоного татуювання хреста на шиї, потім мочки вуха. Він похитав головою. «Гей, ти що?»
   Харт двічі вистрілив йому в голову. Чоловік упав на спину, піднявши ліве коліно.
  Емі закричала. Брінн міг лише витріщитися, коли Гарт обернувся і, не прицілюючи пістолета до жінок і дівчини, відступив до тіла свого партнера.
  Очі Мішель похолонули.
  Гарт нахилився, витягнув 9-міліметровий SIG-Sauer Comp's зі свого пояса й обхопив його млявими пальцями мерця.
  Отже, це мав бути сценарій, Брінн зрозуміла. Тримаючи руку чоловіка за Sig, він стріляв би в жінок, залишаючи помітні сліди пострілів на шкірі партнера. Тоді він стоятиме над тілом Брінн, щоб зробити те саме, вставляючи їй у руку другий пістолет — ймовірно, «Глок» Манса — і вистрілить кілька пострілів у дерева.
  Поліція вважала, що партнер убив їх трьох, і Брінн зробила два останні постріли, щоб убити його, перш ніж померти.
  І Харт зникне назавжди.
  Цікаве відчуття, залишилося жити лише хвилини. Її життя не повторювалося. Але вона думала про жаль. Вона дивилася на ліс, гладкий край дерев і чагарників, порізаний узбіччям і шосе, приручений. Вона майже очікувала, що їхній друг-вовк висуне голову й подивиться в їхній бік, перш ніж знову зникне в лісі.
  Тоді Харт викручував руку мертвого напарника вгору та вліво, цілячись спочатку в Брінна з SIG-Sauer.
  Мішель притягнула Емі ще ближче перед собою і тягнулася до своєї шкіряної куртки, можливо, для їх останній столовий ніж Chicago. Здавалося, вона збиралася кинути його в Гарта.
  Останній, відчайдушний жест. І марно, звичайно.
  «Джої, — подумала Брінн, — я...
  Тоді пролунав крик, який усіх налякав.
  «Не рухайся! Викинь це!"
  Задиханий і накульгуючи, Ґрем Бойд штовхнувся з лісу за Гартом, тримаючи маленький револьвер.
  — Ґрем, — здивовано вигукнув Брінн. "Боже мій."
  "Викинь це. зараз! Покласти його вниз." Одяг її чоловіка був поцяткований брудом — а також кров’ю, як вона тепер бачила — і порваний у кількох місцях. Його обличчя теж було в синцях і бруді, а крізь маску його очі сяяли чистим гнівом. Вона ніколи не бачила його таким.
  Гарт вагався. Ґрем вистрілив у землю біля його ніг. Вбивця здригнувся, зітхнув. Він поклав рушницю на землю.
  Брінн упізнав пістолет; це була резервна копія Еріка Мунса, яку він тримав прив’язаною до щиколотки. Вона згадала, як згадувала Ґрема, що він тримає там другу рушницю. Тут були загадки, але на даний момент Брінн не розмірковувала про те, як її чоловік і Манс опинилися в ущелині річки Снейк. Вона ступила вперед, забрала пістолет у свого чоловіка, переконалася, що він заряджений, і показала Гарту з трави на плече, де його було краще видно. І краща ціль.
  КОНТРОЛЬ . . .
  "Ставати на коліна. Руки на маківці. Якщо рука відірветься від твоєї голови, ти помреш».
   «Звичайно, Брінн». Харт підкорився.
  Зараз повз шипіло більше транспортних засобів, водії не змінювали пізню зміну або поспішали на ранню. Якщо хтось усередині автомобілів чи вантажівок бачив драму, що розгорталася на плечі, ніхто не зупинявся.
  «Грем, візьми його Глок і інший пістолет». Вказуючи на показний срібний SIG-Sauer, який ніс Комп. «Одна зброя зникла безвісти. Еріка. Обшукайте його». Кіт навчив її завжди рахувати зброю на сцені.
  Грем так і знайшов депутатську службу Глока. Він поклав чорну рушницю Гарта й срібну рушницю Компа на траву біля Брінна.
  Але він зберіг пістолет Манса. Він придивився до нього. Сейфи як таких на Glocks відсутні. Ви просто вказуєте та стріляєте. Грем знав це; Брінн проінструктувала його та Джої, як зарядити та запустити її. Про всяк випадок. Він вистрілив у землю, ймовірно, щоб переконатися, що він заряджений і зведений.
  «Грем!»
  Він ігнорував свою дружину. Низьким, погрозливим тоном він запитав Гарта: «З ким я розмовляв, коли дзвонив? Мертвий чи ти?»
  «Це був я», — сказав Гарт.
  Ґрем повернув квадратний автомат на Гарта, який спокійно дивився повз дуло.
  — Ґрем, — прошепотіла вона. «Тепер усе буде добре. Допоможи мені, мила. Мені потрібні пластикові ручки. Подивіться в бардачок».
  Її чоловік продовжував дивитися Гарту в очі. Рушниця непохитно була спрямована йому в голову. Тригер вага був дуже легким. Щоб випустити патрон, було достатньо одного посмикування.
  «Грем? мила? . . . Будь ласка. У її голосі був відчай. Якби він вистрілив, це було б убивством. «Будь ласка».
  Великий чоловік глибоко вдихнув. Він опустив рушницю. Нарешті він сказав: «Де? Обмеження?»
  «Грем, будь ласка, дай мені пістолет».
  "Де вони?" — сердито огризнувся він. Пістолет зберіг. Брінн помітила, як Харт усміхається їй.
  Вона проігнорувала це і відповіла чоловікові: «В бардачку».
  Він підійшов до машини. «Я не бачу жодного».
  «Спробуй багажник. Вони будуть у поліетиленовому пакеті. Можливо, коробка. Але спочатку подзвони. Радіо на приладовій панелі. Просто натисніть кнопку, скажіть, хто ви, скажіть десять тринадцять, а потім вкажіть місце розташування. Двигун не обов’язково повинен бути включений».
  Витріщившись на Гарта, Грем взяв мікрофон і подзвонив. Несамовиті відповіді надійшли від півдюжини заступників і солдатів, але, хай благословить його, він сказав лише те, що було необхідно: розташування та ситуацію. Він кинув мікрофон на сидіння та вирвав багажник.
  Гарт не зводив очей з Мішель, яка дивилася на нього з чистою ненавистю. Він усміхнувся. «Ти підійшла близько, Мішель. Дуже близько».
  Вона нічого не сказала. Потім він повернувся до Брінн і голосом, який чула лише вона, запитав: «Там у кемпері, після того, як ти розбив фургон?» Він кивнув на простори, через які вони щойно пройшли. «Коли я був поза ним, просто лежав. Ви бачили мене, чи не так?»
  "Так."
   «Мій шматок був поруч. Ви це теж бачили?»
  "Так."
  «Чому ти не пішов на це?»
  «Маленька дівчинка збиралася впасти. Натомість я пішов за нею».
  «Один із тих важких виборів». Він кивнув. «Вони дійсно представляють себе в найгірший час, чи не так?»
  «Якби ні, тоді це не було б важким вибором, чи не так?»
  На це він ледь помітно розсміявся. — Ну, скажи, дівчини там не було. Ти б узяв мій шматок і вбив мене? Застрелив мене, коли я був на вулиці?» Він схилив голову й тихо сказав: «Скажи правду. . . між нами немає брехні, Брінн. Немає брехні. Ти б мене вбив?»
  Вона вагалася.
  «Ви думали про це, чи не так?» Він усміхнувся.
  «Я думав про це».
  "Ти повинен мати. Ти повинен був мене вбити. Я б, це був би ти. І ти і я. . . ми горох у стручку».
  Брінн глянув на Ґрема, який не чув розмови.
  — Між нами має бути кілька відмінностей, Гарт.
  «Але це не один із них. . . . Ви хочете сказати, що просто заарештували б мене?»
  "Ти забув. Я вже мав».
  Ще одна посмішка, і його уста, і його сірі очі.
  Повз прогриміла вантажівка. Випадкова машина.
  Потім Грем подзвонив: «У мене вони».
  Це все, що потрібно було Гарту. Коли Брінн глянув угору, він скочив на ноги. Він був недостатньо близько, щоб дістатися до неї — Брінн переконалася в цьому. Але це не було його наміром. Він перестрибнув через тіло напарника і промчав футів двадцять до шосе. Удар Брінна пройшов мимо нього на дюйм. Знову стріляти не змогла через зустрічні машини. Навіть не дивлячись, Гарт кинувся в затори, це був акт чистої віри. Його могли вбити миттєво.
  Він виїхав на центральну смугу, завмер, а потім відскочив убік, коли водій позашляховика Toyota в паніці повернув. Автомобіль перекинувся на лівий бік і під зливою іскор і жахливим вереском занесло уздовж узбіччя та правої смуги, розминувшись з жінками та дитиною. Вони пірнули на землю, чистий інстинкт.
  Позашляховик викинув уламки пластику, скла та металу й нарешті зупинився, із порожніми віконними рамами здіймався гудок і пил від подушок безпеки.
  Десяток інших автомобілів і вантажівок занесло і зупинилися. І перш ніж Брінн встиг намалювати ще одну ціль на Харта, він вибіг на дальню смугу, перестрибнув через капот зупиненого седана, витягнув водія — чоловіка в костюмі — і заліз усередину. Він виїхав на смугу й прискорився. повз зупинені машини, а потім знову на смугу. Брінн націлилася з револьвера Мунса, але мала лише коротку чітку ціль — між двома добрими самарянами, які вилазили з машин, — і вона не ризикувала їх поранити.
  Вона опустила рушницю і побігла до Highlander допомагати окупантам.
  
  СВІДОК бійні Джеймс Джейсонс присів у запашних кущах за сто ярдів вниз по шосе від того місця, де позашляховик лежав на боці.
  Здалеку завили сирени.
  Він вірив, що бачив Грема Бойда, який допомагав декому з поранених. Відсутність заступника Манса в уніформі могла пояснити постріл, який він чув раніше з глибини лісу.
  Коли він розібрав свій пістолет і поклав його в полотняний мішок, сирени стали ближчими. Рух по цей бік шосе зупинився. З іншого боку автомобілі й вантажівки все ще рухалися, але повільно, оскільки вуайєристи напружено дивилися, що сталося.
  Ніби було пояснення цим дивним подіям.
  Один із убивць, очевидно, лежав мертвий — його тіло тепер закрите брезентом, — а інший утік, але інших серйозних ушкоджень, здавалося, немає.
  Джейсону це вдалося частково. Нічого не залишалося робити, як піти.
  З низько накритими очима кепкою він пройшов через зупинену смугу руху та вийшов на середину. Потрібно було трохи більше танцювати, але зоряки пропустили його через три смуги, і йому навіть не довелося бігти. Хоч опинившись на тому боці, він швидко рушив у ліс щоб його ніхто з правоохоронців не помітив. Він помчав до свого Лексуса.
  Джейсонс завів його, з’їхав на узбіччя, а потім розігнався до швидкості руху — це було лише близько тридцяти миль на годину — і з’єднався. Він витяг із сумки супутниковий телефон, який тепер лежав на сидінні поруч, і прокрутив список швидкого набору. Він пройшов повз ім’я свого напарника, потім імені матері та натиснув третю кнопку у списку.
  Хоча був дуже ранній ранок, Стенлі Манкевіц відповів на другий дзвінок.
  
  «НЕМАЄ ідентифікатора».
  Брінн підвела погляд із задньої сходинки машини швидкої допомоги, де вона сиділа поруч із Ґремом.
  Том Дал мав на увазі Компа, чоловіка, якого застрелив Харт. Його напарник. З усіх жахів тієї ночі, мабуть, найгіршим був вираз зради на обличчі молодого чоловіка перед тим, як Гарт натиснув на курок.
  «Ми отримали гроші, пару ящиків патронів, сигарети, рукавички, годинник Seiko. Це воно." Вони також знайшли гаманець Мішель, у якому могли бути відбитки пальців чоловіків. Даль посилав офіцерів знайти рушницю Компа в ожинині, а рушницю Еріка Манса, яка, як пояснив Грем, була в річці.
  Чоловік Брінн розповів історію про те, як він намагався щоб підняти його, але впав під час цього. Він приземлився на скельну полицю, в синцях і подряпинах, але неушкоджений. Потім він піднявся на скелю і повертався повз тіло Еріка Мунса, коли згадав, що чоловік носив кобуру на щиколотці з резервним револьвером у ній. Він узяв пістолет і поспішив туди, де почув постріл.
  «Як його звали?» — запитав шериф, дивлячись на тіло чоловіка, покрите зеленим брезентом і лежало поруч.
  — Комп, — сказав Брінн. "Щось схоже."
  Медичний технік обмазав щоку Брінна коричневим бетадином і ланокаїном і тепер наклав на неї масивну пов’язку. Він збирався його зшити. Вона сказала ні. Голка з ниткою залишила б більший шрам, і думка про дві деформації обличчя була для неї занадто важкою.
  Він наклав тугу пов’язку в формі метелика і сказав їй звернутися до лікаря пізніше того ж дня. «Також стоматолог. Цей вибитий зуб незабаром почне турбувати ваш язик».
  Почати?
  Вона сказала йому, що буде.
  Брінн дивився на тіло Компа. Вона просто не могла зрозуміти, чому Харт його вбив. Це був той чоловік, якого Гарт ризикував власним життям, щоб врятувати лише півгодини тому на виступі — власне, ледь не роздавившись колодою, щоб витягнути чоловіка в безпечне місце.
  І Гарт наказав йому стояти на місці, а потім вистрелив у нього — якомога невимушеніше.
  Вона озирнулася навколо, цирк миготливих вогнів. Чути голоси, що кричать, тріск радіо.
  Окрім Даля, там були інші заступники з департаменту шерифа округу Кеннеша та дюжина пекарів державних військових. Двоє агентів ФБР також, які скинули піджаки, допомагали, чим могли, включно зі скотчем на місці злочину. Жодного его не було. Вони б з'явилися пізніше.
  Опустивши голову, Мішель сиділа на траві, притулившись спиною до дерева, притискаючи сплячу Емі, обидві закутані в ковдри. Медики оглянули їх, ніхто з них не постраждав. Щиколотка Мішель виявилася просто розтягнутим м’язом.
  Похмура Мішель міцно стискала дівчину, і Брінн припустила, що вона оплакувала їх обох — двох людей, які так жорстоко втратили когось із близьких у цю жахливу ніч, двох людей, які залишили невинність, мертву чи вмираючу, у заплутаній темряві. ліси.
  Брінн піднялася з машини швидкої допомоги й невпевнено підійшла по траві до Мішель. — Ви до них додзвонилися? — спитав Брінн. Мішель збиралася подзвонити своєму братові та його дружині, які жили на північ від Чикаго, щоб вони приїхали забрати її.
  «Вони вже в дорозі». Потім її голос згас, і вона стоїчно посміхнулася. «Ніколи не отримував повідомлення від свого чоловіка».
  «Ти дзвонив йому?»
  Вона похитала головою. І мова її тіла говорила, що вона хоче побути сама. Вона ніжно почесала Емі волосся. Дитина тихо хропіла.
  Брінн перевірила своє поранене обличчя, зморщившись, незважаючи на крем для місцевої анестезії, а потім приєдналася до Даля та агентів ФБР. Вона боролася зі своїм нечітким розумом — одного разу погоня припинилася, дезорієнтація наповнилася вакуумом із ударом — і дала їм короткий опис усього, що трапилося з її прибуття на озеро Мондак: втечу, портативну метамфетамінозну лабораторію, несподівані постріли, зроблені в них, коли вони були на скелі. виступ.
  «Один із людей Руді Гамільтона?» — сказав агент ФБР, почувши думку Брінна щодо особи снайпера біля виступу. "Не знаю." Він виглядав сумнівним.
  «Руді сказав, що хтось на ім’я Флетчер може бути поблизу».
  Агент кивнув. «Кевін Флетчер, звичайно. Мет і крек. Але жодних доказів, що він працює тут. Він тримається близько до Грін-Бей. Робить там у десять разів більше. Ні, я все ще тримаюся об заклад, що стрілець був м’язиком, якого надіслав Манкевіц».
  «Приїхав сюди, щоб захистити своїх вбивць?»
  «Я здогадуюсь», — сказав інший.
  Звичайно, вони дуже хотіли приписати Манкевіцу будь-що, окрім вбивства Кеннеді. І все ж Брінн не заперечував; це мало б сенс. І стрілець врятував Гарта й Компа від розтрощених черепів чи падіння в шипи колючого дроту.
  «Ти подивився на нього?»
  «Ні. Навіть не знаю, де він був».
  Агент дивився на ліс. «Це буде непросте місце злочину».
  А потім усі затихли, коли евакуаційна команда виносила тіло Еріка Мунса з лісу. Сумка була темно-зелена. Чоловіки почали класти його біля тіла іншого вбивці, але завагалися і з поваги поставили подалі, на траву, а не на плече.
   «Я бачив ці сумки дюжину разів», — тихо сказав Брінн Далю. «Але ніколи з нашими всередині».
  Водій позашляховика та його дівчина сиділи ошелешені на землі біля карети швидкої. Їхні ремені безпеки вберегли їх від будь-яких пошкоджень, крім синців. Чоловік, якого Харт витягнув зі своєї машини, не постраждав, але його страх чи его продовжували бурмотіти про судові позови, поки хтось не запропонував йому продати свою історію People або Us. Це було саркастично, щоб заткнути йому рот. Але, здається, ця ідея йому сподобалася. І він замовк.
  Брінн підійшла до чоловіка, і він обійняв її. Вона запитала Даля: «Дружина Еріка?»
  Зітхання. «Я зараз проходжу туди. Особисто, без дзвінків.»
  Ґрем подивився на сумку з трупами депутата. «Ну що ж, — сказав він, ніби йому було боляче вдихнути, щоб говорити. Брінн притулила голову до його плеча. Вона все ще була здивована тим, що він проїхав увесь цей шлях, щоб спробувати знайти її. Даль не був задоволений тим, що вони з Мунсом спробували завершити роботу, особливо тому, що це призвело до смерті заступника. І все-таки, якби вони цього не зробили, Брінн, Мішель і Емі зараз були б мертві. І вони б не зупинили принаймні одного з убивць і не зібрали б вагомі докази, які могли б привести до Харта і, зрештою, людини, яка їх найняла.
  Заступники Піт Гіббс і великий Хауї Прескотт, важко дихаючи, вийшли з лісу разом із кількома державними солдатами. Вони мали при собі прозорі поліетиленові пакети. Всередині були гільзи та порожня обойма.
  Вони поклали особисті речі Компа в іншу сумку. Гаманець Мішель і карта Харта пішли в інші.
   Брінн переглянув докази й подумав: Гарт, хто ти, чорт візьми? «Томе, чи CS проводив попереднє очищення від пилу в будинку Лейк Мондак?»
  «Звичайно. Знайдено близько п'ятисот гравюр. Переважно Фельдманів. Ніхто з інших не вмикав сигналізацію. У викраденого Форда було близько шістдесяти і вони теж негативні. Ці хлопці весь час були в рукавичках. Наші злочинці тут розумніші».
  «А як щодо використаної латуні та снарядів?»
  «Знайшов тонну цього. Ваші, їхні. Обійшли все місце металошукачем. Навіть ловив рибу в тому струмку біля гаража. Але жодних відбитків на одній оболонці».
  «Ніхто?» — стривожено запитала Брінн. «Вони були в рукавичках, заряджаючи зброю?»
  «Схоже».
  Так, розумніші за наших злочинців. . .
  Тоді вона ткнула пальцем в один із пакетів із доказами. «Томе, це наш шанс. Можливо, на міді немає жодних відбитків — Гарт очікував би це залишити. Але він розібрав зброю, щоб почистити та зарядити її. На одному з цих кліпів є відбиток, я це гарантую. І карта. І вони возилися навколо сумочки Мішель. Мабуть, відкрили. Я сам везу докази туди — до лабораторії в Гарденері».
  "Ви?" — глузував Даль. «Не будь божевільною, Брінн. Держава впорається з цим. Відпочити."
  «По дорозі додому я трохи посплю в машині. Прийміть душ і йдіть туди».
  Даль кивнув на солдатів. «Половина цих хлопців дислокується в Гарденері. Вони покинуть усе в лабораторії».
   Вона прошепотіла: «І все буде припадати пилом два тижні. Я хочу цього хлопця». Кивок угору на шосе, де вона востаннє бачила Гарта у «зграбованій машині», який мчав геть, дивлячись поверх ребристого дула пістолета. «Я збираюся стояти над технікою, як шкільний учитель, доки не отримаю кілька імен від AIFIS. Я хочу, щоб ця людина була поганою».
  Даль подивився на її похмурий, рішучий вираз обличчя. «Гаразд».
  Брінн замкнув сумки в бардачку вантажівки Грема, яку він зібрав за чверть милі вниз по дорозі. Вона помітила стиглі зелені азалії на задньому грядці. Вони тільки починали розпускатися. Рожевий і білий.
  Вона знову схилила голову до плеча чоловіка. «О, мила. Що за ніч." Він підняв очі. "Ви прийшли. Ви прийшли, щоб знайти мене».
  «Я знав, так». Він кинув їй розсіяну посмішку. Він явно був приголомшений — хто б не був? — побачивши та переживши те, що він мав сьогодні ввечері.
  «Ходімо додому. Я подзвонив Анні, але вони захочуть тебе бачити. Джої не надто добре сприйняв усе це». Він збирався сказати щось інше, вона відчула. Але не зробив.
  Потім під’їхала інша машина поліції штату, звідки вилізли солдат і невисока жінка в костюмі Латина. Вона була зі служби захисту дітей.
  Брінн приєдналася до них, представилася та пояснила, що сталося. Солдат, який був здоровим, з квадратною щелепою і схожий на колишнього солдата, був шокований цією новиною. Соціальна працівниця зі спокійним і спостережливим обличчям, очевидно, чула все це раніше. Вона поважно кивнула й занотувала кілька нотаток. "Мій кабінет вишикував екстрену прийомну пару. Вони хороші люди. Я їх добре знаю. Ми заїдемо до лікаря, оглянемо її, і я зараз її туди відвезу».
  Брінн прошепотіла: «Уявляєш? Метафетамін для батьків. І вона їм допомагала? І подивіться на її шию». Вона помітила червоні сліди від ковбаси там, де її мати чи Ґанді — чи, можливо, той огидний Руді — схопили Емі за горло, погроза чи покарання. Вони не здавалися серйозними, але Брінн усе ще тремтів від злості. І на хвилюючу мить відчув темне задоволення від того, що Гарт убив їх.
  Вони приєдналися до Мішель, обличчя якої було бліде, як хмарне світанкове небо над головою. Вона власницько стискала Емі. Дівчина вже прокинулася.
  Соціальний працівник кивнув Мішель, а потім присів. «Привіт, Емі. Я Консуела. Ви можете називати мене Конні, якщо хочете».
  Дівчина кліпала очима.
  «Ми візьмемо вас на прогулянку, щоб побачити гарних людей».
  «Де мама?»
  «Це дуже хороші люди. Вони вам сподобаються».
  «Мені не подобаються мамині друзі».
  «Ні, вони не її друзі».
  «Де Честер?»
  «Ми привеземо тобі Честера», — сказала Брінн. «Це обіцянка».
  Соціальний працівник обняла Емі за руку, допомогла їй підвестися, а потім щільніше загорнула дівчину в ковдру. «Давай покатаємося».
   Дівчина розсіяно подивилася на Мішель і кивнула.
  Молода жінка дивилася на неї з таким ніжним поглядом, що можна було подумати, що це мати дівчини.
  На мить запала тиша.
  «Я знаю все, через що ти пройшов. Але я маю ще дещо запитати».
  Мішель глянула на неї.
  «Мине кілька годин, перш ніж ваш брат прибуде сюди?»
  "Я вважаю."
  «Я знаю, що це важко. Я знаю, ти не хочеш. Але чи повернешся ти ненадовго до мене додому? Ми не надто далеко. Я можу принести тобі змінний одяг, щось поїсти й випити».
  — Брінн, — сказав Грем. Він хитав головою. "Немає."
  Вона глянула в його бік, але продовжила говорити з молодою жінкою. «Мені потрібно, щоб ти розповів мені все, що можеш пригадати про Гарта. Все, що він згадав, або будь-які манери. Або щось, що могла сказати Емма про її випадок. Поки це свіже в пам’яті».
  «Абсолютно».
  «Їй потрібен відпочинок», — сказав Грем, кивнувши на Мішель.
  «Вона повинна десь чекати».
  «Ні, справді все гаразд», — сказала Мішель Ґрему. «Я не хочу, щоб він кривдив когось іншого. Я не знаю, що я можу зробити. Але я допоможу». Її голос був твердим.
  Фургон судмедексперта поїхав із двома тілами позаду. Брінн зазначила, що це її чоловік який, здавалося, був найбільше засмучений з усіх, спостерігаючи, як від'їжджає коробчастий автомобіль, нудотно-жовто-зелений. Небо тепер було світлим, кольору розведеного яєчного жовтка, і рух став густішим, послаблюючись через одну вільну смугу, зяпачі дивилися на перекинутий позашляховик, темні калюжі на шосе.
  Брінн пояснила Тому Далу про інтерв’ю з Мішель. «Вона може чекати в мене вдома, поки не приїде її брат. Анна подбає про неї, поки я буду в державній лабораторії».
  Шериф кивнув. Потім сказав: «І нам потрібно буде поговорити з тобою, Грем, про те, що сталося з Еріком. Ви можете спуститися на станцію?»
  Грем подивився на годинник. «Я повинен відвести Джої до його репетитора з англійської».
  Брінн сказав: «Він може залишитися вдома сьогодні. Ми обоє будемо надто зайняті».
  «Я думаю, що він повинен піти».
  — Не сьогодні, — сказав Брінн.
  Грем знизав плечима, потім звернувся до шерифа і сказав, що зателефонує на станцію та домовиться про час.
  Тоді Даль простягнув їй руку. Вона кліпнула очима від урочистого жесту. Вона сприйняла це ніяково. «Я винен тобі більше ніж півдня, Брінн. Набагато більше."
  «Звичайно». Вона взяла Мішель під руку, і вони пішли за Ґремом до його вантажівки.
  
  «МАМА. ЛАЙК, ДЕ ти був? лайно Що сталося з твоїм обличчям?»
  «Просто нещасний випадок. Слідкуйте за своєю мовою».
  "Боже мій!" Анна плакала.
  "Все добре."
  «Не все гаразд. Воно все чорно-синє. І жовтий. І я навіть не бачу, що під пов’язкою».
  Брінн згадала, що їй доведеться записатися на новий моляр. Вона торкнулася щілини язиком. Біль зник. Її рот був просто дивним.
  «Що сталося, мамо?» Джоуї широко розплющив очі.
  "Я впав." Брінн обняла сина. «Стоптався. Ти знаєш, який я незграбний».
  Її мати подивилася на пов’язку й нічого більше не сказала.
  Мішель зайшла до вітальні. Стрічка на її щиколотці — і знеболюючі — зробили свою справу. Вона вже не шкутильгала.
  «Мамо, це Мішель», — сказала Брінн.
  "Привіт Люба."
  Молода жінка ввічливо кивнула.
  «Джої, ти йди нагору. Я покличу вашого репетитора. Ми з Гремом сьогодні будемо зайняті. Ти залишаєшся вдома».
  Грем сказав: «Справді. Я можу його висадити».
  «Будь ласка, милий, так буде краще».
   «Ви двоє в безладі», — оголосила Анна. "Що сталося?"
  Брінн глянув на телевізор, який зараз був вимкнений. Її мати незабаром дізнається, але вона була рада, що місцевих новин не було. «Я розповім вам трохи пізніше. Джоуї, ти поснідав?»
  «Так».
  «Нагорі. Попрацюйте над своїм історичним проектом».
  «Гаразд».
  Хлопець пішов геть, озирнувшись на Мішель. Грем пішов на кухню.
  Голосом заступника, своїм спокійним голосом, Брінн сказала: «Мамо, друзів Мішель убили. Я був у цій справі сьогодні ввечері».
  "О ні." Вражена Анна підійшла ближче й взяла Мішель за руку. «Мені дуже шкода, дорогий».
  "Дякую тобі."
  «Її брат уже в дорозі. Вона ще трохи побуде, поки він приїде».
  «Ти підійди сюди і сідай». Анна вказала на зелений диван у сімейній кімнаті, де Ґрем і Брінн сиділи разом увечері, якщо на порядку денному було телебачення. Він був перпендикулярний коромислу Анни.
  Мішель сказала: «Я б дуже хотіла прийняти душ, якби могла».
  "Звичайно. У цьому коридорі є ванна кімната. Там». Брінн вказав. «Я принесу тобі одяг. Якщо ти не хочеш цього робити. Думаючи про колишню огиду жінки до носіння чобіт Емми Фельдман.
  Мішель посміхалася. «Мені б хотілося трохи. Дякую. Все, що у вас є».
   «Я повішу їх на дверях», — сказала Брінн, думаючи, що нарешті їй знадобляться її джинси-скінні, яких вона не одягала два роки, але так і не змогла викинути. .
  Анна сказала: «У шафі є банні рушники. У мене є кава. хочеш чаю? Я приготую тобі їсти».
  "Дякую. Якщо це не дуже клопіт».
  Брінн зазначив, що востаннє жінка скаржилася на рівень цукру в крові багато років тому.
  Анна повела її до ванної й повернулася.
  «Я дам тобі деталі пізніше, мамо. Її теж намагалися вбити. Вона знайшла тіла».
  "Немає!" Аннина рука підійшла до рота. "Немає . . . Що бідолаха робитиме? Мені подзвонити преподобному Джеку? Він може бути тут за десять хвилин».
  «Давайте її запитаємо. Може бути гарною ідеєю. Але я не знаю. У неї було так багато чого. І один наш депутат був убитий».
  "Немає! ВООЗ?"
  «Ерік».
  «Той милий хлопчик? З брюнеткою?»
  Брін зітхнула. Вона кивнула.
  З брюнеткою та маленькою дитиною.
  «Вас застрелили?» — різко запитала Анна.
  «Побічна травма. Як рикошет».
  — Але вас застрелили?
  Вона кивнула.
  «Що сталося?»
  Спокій Брінна порушився, наче тріснув лід у ставку. «Деякі справді погані речі, мамо».
  Анна обняла її, і Брін відчула, як її слабке тіло тремтить, як і її власна. «Вибач, мила. мені шкода Але тепер усе буде добре». Її мати відійшла, швидко обернулась і витерла очі. «Я приготую сніданок. Для вас також. Тобі щось потрібно».
  Посмішка. «Дякую, мамо». Брінн спостерігала за нею, а потім гукнула на кухню: «Де Грем?»
  "Був тут. Не знаю. Здається, позаду».
  У передній ванній почала текти вода. Запищали труби.
  Брін піднялася нагору, щоб взяти одяг для Мішель. У спальні вона дивилася на своє сплутане волосся, порізи й синці, білу пов’язку з жовто-фіолетовим ореолом.
  Вона відтворила жахливу смерть Компа: вираз його обличчя, коли він дивився на Харта, виявляючи чисту зраду.
  Потім зображення Гартового обличчя, яке дивилося на неї, коли він мчав у викраденому седані, зображення застигло на прицілі пістолета, який вона міцно тримала.
  Ти повинен був мене вбити. . . .
  Їй дуже хотілося прийняти душ, але вона спочатку придбала б одяг для Мішель. Вона опитала б молоду жінку, а потім зателефонувала Тому Далю, поліції штату та ФБР, щоб надати будь-яку нову інформацію про Емму Фельдман, чи Гарта, чи його партнера, яку могла б згадати Мішель, — те, що могло б привести до Манкевіца. Тоді вона пришвидшила Гарденера й перекинула докази через кримінальну лабораторію.
  Брінн знайшов футболку, спортивні штани, джинси, шкарпетки та пару кросівок. Вона візьме мішок для сміття, щоб Мішель поклала туди свій брудний одяг. Вона припускала, що дизайнерські речі доведеться здати в хімчистку. Вона подихнула, відчувала сильний запах власного поту. Також відчувався запах іржавої крові, змішаної з ароматом антисептика.
  На кухні засвистів чайник, а потім замовк.
  Слухаючи гудіння труб у ванній на першому поверсі, Брінн притулилася чолом до прохолодного скла вікна, дивлячись на вантажівку Грема. Вона думала про докази в бардачку, розмірковуючи, скільки часу знадобиться, щоб отримати відповіді від лабораторії державної поліції в Гарденері. Завдяки інтегрованій системі ідентифікації ФБР тепер можна швидко зняти відбитки пальців. Балістична експертиза займе більше часу, але Вісконсін мав хорошу базу даних, яка могла б відстежити один із кулей у пістолетах Харта чи Компа до попередніх злочинів. Що, у свою чергу, може призвести до повної ідентифікації. . . або принаймні до когось, на кого можна було б змусити звільнити Харта.
  Жодного відбитка на латуні. . . Вона зітхнула, похитавши головою.
  Їй спала на думку думка. Брін сіла на край ліжка, неуважно поштовхнула животик, як це часто робила, і покликала Тома Дала.
  "Як справи?" запитав він. «Виснажений, впевнений».
  "Ще ні. Чекає, коли влучить. Є запитання.
  "Вірна думка."
  «Про сцену на озері Мондак».
  «Продовжуйте».
  — Ви сказали, що люди з місця злочину Арлена обшукали будинок за допомогою металошукача, і все, що вони знайшли, — це латунь, чи не так?
  «Так. Чудова річ. Не те, що використовують туристи, шукаючи наконечники стріл».
   «І без вогнепальної зброї?»
  «Лише латунь і відпрацьовані снаряди».
  — Ви сказали, що вони обшукали струмки?
  «Так. Знайшов там і латунь. Це було всюди. Місцем була стрілянина індичок».
  Як я добре знаю. «Тепер Мішель сказала, що підняла один із їхніх пістолетів. Вона застрелила ним Харта. А потім шини. Вона витратила всі боєприпаси і викинула їх у потік».
  «Дивно, чому ніхто не знайшов. Можливо, це був один із тих інших струмків».
  «Я хотів би отримати це в свої руки. . . . І мені не подобається ідея зниклої вогнепальної зброї. Хтось ще є вдома?»
  «Піт Гіббс там. І у Арлена є пара своїх хлопців. Також може бути хтось із «Місця злочину».
  «Дякую, Томе».
  «Хочу, щоб ти трохи відпочив».
  «Всьому свого часу».
  Вона поклала слухавку й натягла піт, а потім подзвонила Гіббсу в будинок Фельдманів.
  «Піт. Це я."
  «О, привіт, Брінн. Як справи?"
  «Тьфу».
  «Я чую це».
  Вона запитала, чи там ще є люди з місця злочину.
  «Так. Пару з них.
  "Зроби мені послугу. Подивіться, чи хтось знайшов пістолети».
  «Звичайно, почекай».
   За мить він повернувся на зв’язок і повідомив, що все, що вони знайшли, — це ще кілька гільз, які пропустили минулої ночі. Без зброї.
  Вона знову зітхнула. "Дякую. Як справи?" Він звучав приголомшено. Вона припустила, що це смерть Манса, але було інше джерело.
  «Сталася якась неприємна річ», — сумно сказав він. «Мені довелося повідомити цю новину одному з друзів Фельдманів. Вона не чула. Чоловіче, я ненавиджу це робити. Вона зламалася. Зійшов зовсім з розуму».
  "Друг?"
  «Так. Їй знадобилася майже година, щоб заспокоїтися. Хоча вона була однією щасливою жінкою, я вам скажу. Вона мала прийти вчора ввечері, але щось сталося на роботі. Вона не могла вирушити в дорогу до сьогоднішнього ранку. Уявіть, якби цього не сталося».
  «Звідки вона приїхала?»
  «Чикаго».
  «Ти отримав її номер?»
  "Немає. Не додумався. Я повинен був?»
  «Я тобі передзвоню».
  Брін відкинулася на ліжко, розмірковуючи над цим.
  Другий гість приходив у гості вчора ввечері? Інша жінка, та ще й з Чикаго?
  Не було неможливо. Але хіба Мішель не згадала про неї? І чому б двом жінкам не під'їхати сюди разом?
  Почала розплутуватися абсурдна думка. . .
  Соромно абсурдно.
  І все ж Брінн не міг повністю відкинути це. Гаразд, вона всю ніч припускала, що Мішель належала Фельдманам houseguest. Але коли вона зараз подумала над цим питанням, то зрозуміла, що у неї немає доказів того, що вона справді була.
  Насправді, подумала Брінн, що, якби вона була незнайомкою, яка хоче вдавати, що знає їх? Я дав їй всю інформацію, яка їй знадобилася, щоб зіграти роль. «Ти їхній друг із Чикаго?» — запитав я її. "Як вас звати?" Що сказала їй, що я нічого про неї не знаю. «Ти практикував право з Еммою?»
  Я актриса. . . .
  Але ні, це було божевілля. Який би був мотив її брехні?
  Брінн ахнула, коли їй спала на думку інша думка, яка відповіла на це питання з жахливою ясністю. На міжштатній дорозі — біля мосту через річку Снейк — вона знайшла у чоловіків пістолети: «Глок» Харта та «SIG-Sauer» компанії Comp. Зі зброєю, яку Мішель стверджувала, що знайшла, це означало, що двоє чоловіків принесли три напівавтоматичні пістолети та дробовик.
  Навіть для професійних вбивць це здавалося надмірним.
  І чому «Місце злочину» знайшло всю ту латунь із металошукачем, а не зниклий пістолет?
  Мілорде, а що, якби пістолет був не Харта чи Компа, а Мішель?
  Але навіщо їй брати з собою пістолет?
  Одна відповідь: тому що її найняв Стенлі Манкевіц, щоб убити Емму Фельдман, і вона взяла з собою Харта та Компа, маючи намір убити їх на місці події.
  І залиште свої тіла позаду, падіння.
  Потім Брінн згадала, як Мішель дотягнулася до неї куртка на міждерж. Вона не тягнулася до ножа; вона збиралася за пістолетом, який носила з собою всю ніч.
  Це означало, що вона все ще мала його.
  На першому поверсі труби перестали пищати, коли Мішель перекрила воду.
  
  З ГРИМАСОЮ в бік порожнього ящика для зброї, Брінн вибігла в коридор, увійшла в кімнату Джої й узяла його за плечі.
  «Мамо, що сталося?» Його очі були широко розплющені.
  «Послухай мене, любий. У нас проблема. Знаєш, як я кажу тобі ніколи не замикати двері?»
  "Угу."
  «Ну, сьогодні все інакше. Я хочу, щоб ви замкнули свої двері і не відчиняли їх ні з якої причини. Якщо це не я, чи твій вітчим, чи бабуся».
  «Мамо, ти смішно виглядаєш. Мені страшно."
  «Все буде добре. Просто роби те, що я тобі скажу».
  «Звичайно. Що-"
  "Просто зроби це."
  Брінн зачинив двері. Вона побігла сходами вниз якомога тихіше, маючи намір дістатися до єдиної зброї неподалік: тієї, що була у вантажівці Ґрема, запаяної в пакети з речовими доказами.
  На передній сходинці Брінн зупинився. Двері у ванну були відчинені. Ніяких ознак Мішель.
   Їхати чи ні?
  «Чай буде готовий за мить», — покликала Анна.
  Брінн увійшов до холу на першому поверсі.
  Саме тоді, коли Мішель пройшла аркою за чотири фути від неї. В її руках був маленький чорний автоматичний пістолет. Він був відомий як дитячий Глок.
  Їх погляди зустрілися.
  Коли вбивця повернувся до неї, Брінн зірвала зі стіни фотографію, велику сімейну фотографію, і жбурнула в неї. Він промахнувся, але коли вона ухилилася, Брінн кинулася вперед. Жінки сильно зіткнулися, обидві крекчучи. Брінн люто схопила Мішель за праве зап'ястя, впиваючись своїми короткими нігтями в шкіру жінки так сильно, як могла.
  Мішель вигукнула, вдаривши вільною рукою Брінна по голові.
  Пістолет вистрілив один раз, а потім, коли Мішель опустила його до тіла депутата, він вистрілив ще втричі. Усі кулі промахнулися.
  Анна закричала і покликала Грема.
  Брінн вдарив кулаком по обличчю Мішель. Вона кліпнула від болю і полетіла слюна. Звуживши брови, її рот скривив напружену гримасу, Мішель штовхнула Брінн у пах і ліктем у живіт. Але Брін не випускала пістолета, ніщо не могло змусити її це зробити. Гнів жахливого вечора, підігрітий цією зрадою — і її власною довірливістю — палав у ній. Вона махала, била ногами й гарчала так само, як коли вовк наблизився до них у лісі.
  Жінки схопилися, перекидаючи меблі. Мішель люто боролася — більше не була безпорадною дилетанткою в чоботях за тисячу доларів. Вона була божевільна, боролася за виживання.
  Пістолет знову вистрілив. Потім ще в кілька разів. Брінн рахував раунди. У Малюка Глокса було десять куль.
  Ще один різкий тріск — і зброя була порожня, затвор автоматично заблокувався, очікуючи на нову обойму. Жінки лягли на підлогу, Брінн бив жінку по голові, цілячись їй у горло. Однак Мішель відбивалася так само люто — м’язи підтягнуті в оздоровчому клубі, якщо ця історія була правдою, і підкріплена чистим відчаєм.
  І все ж у Брін не було жодних сумнівів, що вона збирається зупинити цю жінку, убити її, якщо доведеться, без сумніву. Використання рук, зубів і ніг. . . вона була чистою люттю, чистою твариною.
  Ти повинен був мене вбити. . . .
  Що ж, цього разу я не зроблю такої ж помилки.
  Її пальці знайшли горло Мішель.
  «Боже Господи, Брін...» У двері вибіг чоловік, і на якусь секунду Брінн подумав, що це Харт. Але поки вона зрозуміла, що це її чоловік, відволікання мало свій ефект. Мішель вирвалась і вдарила пістолетом у поранену щоку Брінна. Біль був настільки сильним, що її зір затьмарився, і її блювало.
  Мішель натиснула на замок рушниці, і ствольна коробка зачинилася. Хоча пістолет був порожній, він виглядав зарядженим і готовим до стрільби. Вона цілилася в Грема. «Ключі. До вашої вантажівки».
  «Що ти...? Що?"
  «Еммі, Еммі», — пробурмотіла Брінн, хапаючись за обличчя, безрезультатно торкаючись Мішель.
   «Я вб'ю її». Засовує пістолет у шию Брінна. «Чортові ключі!»
  "Ні ні! Ось візьми їх. Будь ласка! Просто йди!»
  "Еммі!"
  Мішель схопила ключі. І вибіг на вулицю.
  Ґрем упав на коліна, дістав свій мобільний телефон і набрав 911. Він обійняв Брін, яка відсторонилася й піднялася на ноги. Вона почала втрачати свідомість, похитнулась об поруччя сходів. «Еммі. . .”
  «Хто така Еммі?»
  Крізь біль вона змусила себе говорити чітко. «Порожній. Пістолет був порожній».
  «Черт». Грем підбіг до дверей, коли його вантажівка занесла вулицею й зникла.
  Брін підвівся, а потім почув тихий голос звідкись: «Чи може хтось…»
  І Брін, і Ґрем повернулися до кухонних дверей, де стояла Анна з закривавленими руками.
  «Будь ласка, чи може хтось . . . Подивіться. Подивись на це."
  І вона спіраллю впала на підлогу.
  
  РЯДИ ПОМАРАНЧЕВИХ пластикових стільців у кутку яскраво освітленої кімнати. Стіни та плитка потерті.
  Ґрем сів навпроти Брінн, притуливши коліна, але не торкаючись. Їхні очі були зосереджені переважно на лінолеумі, і вони дивилися вгору лише час від часу, коли подвійні двері відчинилися. Але лікарі та співробітники, які проштовхували їх, мали справу з питаннями, не пов’язаними з життям Анни Маккензі.
  Звівши пальці разом, Брінн витріщилася на свою недоторкану каву.
  Хворий від жаху, хворий від виснаження.
  Її телефон тремтів. Вона подивилася на екран і вимкнула дзвінок, тому що не хотіла відповідати на дзвінок, а не через табличку «Мобільний телефон заборонено» поблизу.
  Пацієнт вийшов з приймального вікна в зону очікування, сів. Стиснув його руку і здригнувся. Він глянув на Брінна й повернувся до стану очікування заціпенілої тиші.
  — Минула година, — сказав Грем.
  «Майже».
  "Багато часу. Але це не обов’язково погано».
  "Немає."
  Знову тиша, порушена загадковими оголошеннями в лікарні PA. Потім телефон Брін знову завібрував. Цей дзвінок вона прийняла. «Том».
  «Бринн, як твоя мама?»
  «Ми ще не знаємо. Що ти маєш?"
  "Гаразд. Мішель якось пройшла через блокпости. Вони не знайшли вантажівку вашого чоловіка».
  Брінн нахилилася вперед і притиснула поранену щоку, наче біль був розплатою за її неправильне судження.
  Даль продовжував: «Ви мали рацію. Ми знайшли того друга, який сьогодні вранці приїхав із Чикаго. Лише вона прийшла в гості. Мішель, як ми гадаємо, вбивця. . . . Ну, вдар жінку. »
   «Найманий Манкевіцем або кимось із його людей».
  «Про що вони думають», — сказав Даль.
  «Тож Харт і Комп мали бути залишеними тілами».
  "Що?"
  «Залишені тіла. . . . Вона збиралася створити так, ніби вони були єдиними вбивцями, і вони посварилися між собою після смерті Фельдманів. Тому ми не будемо шукати далі. Але вийшло погано. Харт зреагувала надто швидко, чи її пістолет заклинило, хто знає? Їй довелося бігти. Потім я знайшов її в лісі». Брінн ущипнула себе за перенісся. Її сміх був гірким. «І врятував її».
  Ще один лікар вийшов через подвійні двері. Брінн перестала говорити. Лікар, одягнений у блакитні сукні, продовжував йти.
  Брінн думав про погляд між Гартом і молодою жінкою на міждержавній трасі.
  Ти підійшла близько, Мішель. Реально близько. . . .
  Слова Харта, сказані їй біля шосе, мали зовсім інше значення, тепер, коли Брінн знала правду.
  І вона пригадала шоковану реакцію Мішель, коли Брінн розповіла їй про зустріч з Гартом у фургоні біля кемперу з метамфетаміном. Жінка була б налякана, що Харт згадав справжню особу Мішель.
  «І хтось із команди Манкевіца, ймовірно, збирався прийти забрати її, коли все закінчиться. Чорт, ось хто в нас стріляв, коли ми були на тій скелі».
  Брінн розуміла, що Ґрем пильно дивиться на неї, вловлюючи розмову.
   Вона продовжувала звертатися до шерифа: «Їй потрібні були докази, які я принесла з собою — рушниці та обойми, карта, ящики з боєприпасами. Її гаманець. Ось чому вона так охоче поверталася з нами до нашого дому. Ймовірно, на чомусь були її відбитки. Або знайти докази, які могли б привести нас до неї. Вона планувала зібрати його на озері Мондак після того, як убила Гарта та його друга. . . . Почекай, Томе. Що з її взуттям? Пара жіночого взуття в домі Фельдманів? На подвір'ї. Є відбитки?»
  «Відновив їх. Але жодних відбитків».
  «Ніхто?»
  «Схоже, їх стерли, як і Ford. Зтерто за допомогою Windex».
  Слабкий сміх. «Вона зробила це, коли я пішов на каное. . . . Брате, вона мене обдурила». Брінн потерла суглобом пальця пальця пальця пальця пальця пальця пальця пальця пальця пальця пальця пальцем на своїй відновленій щелепі, як вона часто робила, коли була замислена чи засмучена. Зрада глибоко вразила її. І вона тихим голосом сказала: «Я теж мала бути нею».
  "Що?"
  «Залишене тіло. Вона використовувала мене як приманку. У неї взагалі не було вивиху щиколотки. Вона рухалася повільно, щоб наблизити чоловіків. І вона всю ніч намагалася тримати їх у нашому напрямку. Вона розбила вікно Mercedes, щоб увімкнути сигналізацію, ймовірно, коли чоловіки прямували до шосе. І поскаржився на те, що взув ті чоботи, зробив з цього велику справу. Вона гальмувала, намагаючись наблизити їх до нас. І хто знає, що ще? Вона мала трохи крекерів. Б’юся об заклад, вона їх кинула». Брінн кисло засміялася, потрясаючи її голова. «Одного разу у неї був спалах, вона кричала, як банші. Це було для того, щоб вони знали, де ми. Вона чекала, поки вони наздоженуть. Потім вона їх розстріляла в лісі. Я також."
  «Ну, Брінн, чому вона, знаєш, просто не вистрелила в тебе прямо спереду?» — запитав Даль.
  «Можливо, я їй потрібен був для страховки або щоб допомогти їй вибратися з цього району. Швидше за все, використовуйте мене, щоб допомогти їй убити їх».
  Усвідомлюючи, що Ґрем замовк, його щелепи стиснуті, великі руки зчеплені разом.
  Брінн сказала Тому, що їй краще піти, і попросила його зателефонувати їй, якщо вони взагалі щось знайдуть.
  Вони відключилися, і вона звернулася до свого чоловіка, щоб коротко розповісти йому про те, що сталося. Він заплющив очі й відхитнувся назад. «Це нормально», — сказав він, перервавши її. «Мені достатньо».
  Вона торкнулася його ноги. Він не відповів. Через кілька хвилин вона забрала пальці й подзвонила сусідці, у якої жив Джої. Вона кілька хвилин розмовляла з сином, сказала йому правду — що вони ще нічого не знають про його бабусю. Вона дозволила йому поговорити про відеогру, в яку він грав. Брінн сказала йому, що любить його, і поклала трубку.
  Чоловік і дружина сиділи мовчки. Брінн подивилася на свого чоловіка, а потім перевела погляд у підлогу. Нарешті, через цілу вічність, він поклав руку на її коліно. Вони стояли так нерухомо кілька хвилин, аж поки з подвійних дверей не вийшов лікар. Він подивився на чоловіка з пораненою рукою, а потім пішов прямо до Брін і Грема.
  
  ХАРТ ПОЗБУВСЯ машини, яку він викрав на міждержавній трасі.
  Він зробив це настільки ефективно, як знав: він припаркував автомобіль у районі Avenues West у Мілуокі із зачиненими дверима, але з ключами в замку запалювання. Деякі діти не помітять, а деякі помітять, але подумають, що це жало, а деякі — у районі, що швидко реконструюється, — помітять, але вчинять правильно й пропустять машину.
  Однак машина все одно зникне протягом години. І збирали на частини в дванадцять.
  Опустивши голову, змучений і в агонії від пострілу та інших нічних травм, Харт швидко пішов геть від автомобіля. Був прохолодний ранок, небо чисте. Запах згарища будівельного брухту дражнив його ніс. Його інстинкти все ще керували шоу і спрямовували його в підпілля якомога швидше.
  Гуляючи малолюдними вулицями, він знайшов готель Brewline, хоча він був зовсім недалеко від Brewline. Це було місце, де процвітали справи щогодини чи щотижня, але рідко щодня. Він заплатив за тиждень наперед із бонусом за приватну ванну, йому дали пульт дистанційного керування та комплект простирадл. Жінка-клерк із зайвою вагою не звернула уваги на його фізичний стан чи відсутність багажу. Він піднявся двома сходами і потрапив у кімнату 238. Він замкнув двері, роздягнувся й скинув свій смердючий одяг на купу, яка дуже нагадала йому промоклий мундир Брінн Маккензі в другому будинку на Лейк-В’ю-драйв.
  Він уявив її роздягання.
  Зображення збудило його на кілька хвилин, поки пульсація в руці не вивела його з настрою.
  Він уважно оглянув рану. Харт пройшов курси парамедика, оскільки його робота часто пов’язана з фізичними травмами. Тепер він оглянув рану і дійшов висновку, що лікар йому не потрібен. Він знав кількох медиків, які загубили квитки і зашивали його без запитань і повідомлень про постріли за тисячу баксів. Але кровотеча зупинилася, кістка була ціла, і, хоча синець був вражаючим, інфекція була незначною. Пізніше сьогодні він почне прийом антибіотиків.
  Гарт прийняв душ під нестримним струменем води, намагаючись зберегти руку сухою.
  Він повернувся до ліжка, голий, і ліг. Він хотів розглянути ніч, спробувати зрозуміти її зміст. Він згадав кілька тижнів назад — до Starbucks у Кеноші, де він зустрічався з хлопцем, з яким кілька разів працював у Вісконсині. Ґордон Поттс був великим, незграбним чоловіком, не блискучим, але порядним, яким можна було довіряти. І він міг підключити вас надійною робочою силою, коли вам це було потрібно. Поттс сказав, що до нього звернулася жінка з Мілуокі, яка була розумною, жорсткою та гарною. Він за неї ручався. (Тепер Харт зрозумів, що Мішель купила повноваження за допомогою одного чи двох мінетів.)
  Гарт зацікавився. Він був між роботами і нудно. У Чикаго була укладена угода, але це відбулося лише в середині травня. Йому зараз чогось хотілося, потрібен був екшн, адреналін. Так само, як твікер Харт, якого минулої ночі вбив у державному парку, потребував вибуху метамфетаміну.
  Крім того, робота була жайворонком, який сказав йому Поттс.
  Через кілька днів Поттс звів його з «Брендою» — фальшивим іменем, яке запропонувала Мішель — у кав’ярні в бродвейському районі Грін-Бей. Вона сказала: «Отже, Гарт. Як справи?"
  Вона міцно потиснула йому руку.
  «Добре. Ви?"
  "Я в порядку. Слухай, я хочу когось найняти. Вас цікавить якась робота?»
  "Не знаю. Може бути. Звідки ти знаєш Гордона Поттса? Ти повертаєшся далеко назад?»
  «Не так довго».
  «Як ти з ним познайомився?»
  «Спільний друг».
  «Хто це був?»
  «Фредді Ланкастер».
  «Фредді, звичайно. Як поживає його дружина?»
  Мішель засміялася. — Це було б важко з’ясувати, Харт. Вона померла два роки тому».
  І Гарт теж розсміявся. «О, це вірно. Погана пам'ять. Як Фредді подобається святий Павло?»
  “Св. Павло? Він живе в Мілуокі».
  «Цей мій спогад».
  Танок . . .
  Після першої зустрічі з Брендою-Мішель Харт дзвонив Гордону Поттсу та Фредді. Lancaster для перевірки часу, дати та місця з точністю до десятої коми. Ще десяток дзвінків, після яких він був упевнений, що на закон ніхто не працює. Бренда Дженнінгс була дрібною злодійкою, яка ніколи не повідомляла про своїх партнерів, а також, як тепер знав Гарт, Мішель вкрала її особу.
  Тож він організував ще одну зустріч, щоб обговорити саму роботу.
  Мішель пояснила, що чула, що Стівен Фельдман запитував про обмін старих купюр, срібних сертифікатів, на нові банкноти Федерального резерву. Вона вивчила ситуацію й дізналася про якогось керівника м’ясної промисловості, який у 1950-х роках ховав готівку у своєму літньому будинку. Мільйон баксів. Вона розповіла Гарту подробиці.
  «Це багато грошей».
  «Так, Гарт. Отже, ви зацікавлені?»
  "Продовжувати йти."
  «Ось карта місцевості. Це приватна дорога. Lake View Drive. І там? Це державний парк, усе це. Навколо майже немає людей. Ось схема будинку».
  "Гаразд . . . Це ґрунтова дорога чи асфальтована?»
  «Бруд . . . Харт, мені кажуть, що ти хороший. З тобою все гаразд? Я чую, що ти ремісник. Так кажуть».
  Вивчаючи карту, він неуважно запитав: «Хто «вони»?»
  "Люди."
  «Ну так, я ремісник».
  Гарт усвідомлював, що вона пильно його вивчає. Він знову подивився їй в очі. Вона сказала: «Чи можу я поставити вам запитання?»
   Піднята брова. «Так».
  "Мені цікаво. Чому ти працюєш на цій посаді?»
  «Мені підходить».
  Харт був людиною, яка не вірила в психоаналіз і не витрачала надто багато часу на споглядання вашої душі. Він вірив, що ви почуваєтеся в гармонії чи ні, і якщо ви протидієте цьому почуттю, то робите велику помилку.
  Господи, хіба нудьга просто не вбиває їх? Це б мені. Мені потрібно більше, Брінн. чи ні?
  Мішель кивнула, наче розуміла, що він мав на увазі, і сподівалася отримати саме таку відповідь. Вона сказала: «Схоже, що так».
  Він втомився говорити про себе. "Гаразд. Яка загрозлива ситуація?»
  "Що?"
  «Наскільки ризикованою буде робота? Скільки там людей, зброї, поліції поруч? Це будинок біля озера — чи інші будинки на Лейк-В’ю зайняті?»
  «Це буде шматок пирога, Харт. Навряд чи взагалі ризик. Інші місця будуть вільними. І тільки вони двоє там, Фельдмани. І жодного рейнджера в парку чи поліцейських за милі».
  «У них є зброя?»
  «Ви жартуєте? Вони міські люди. Вона юрист, він соціальний працівник».
  «Тільки Фельдмани, більше ніхто? Це матиме велике значення».
  «Це моя інформація. І це твердо. Тільки вони двоє».
  «І ніхто не постраждає?»
   «Абсолютно ні», — сказала вона. «Я б не робив цього, якби був шанс, що хтось постраждає». Бренда-Мішель заспокійливо посміхнулася.
  Багато грошей, ніхто не постраждав. Звучить добре. І все-таки він сказав: «Я ще до вас передзвоню».
  Харт поїхав додому й дізнався, що вона йому сказала. Сидячи за комп’ютером, він голосно сміявся. Звичайно, все це було правдою. І він був упевнений, що жоден поліцейський у світі не придумає такого укусу. Вони пропонували наркотики, фальсифіковані товари, смішні гроші, але вони не пропонували каперсу з фільму Ніколаса Кейджа.
  Потім настав великий день. Вони разом під’їхали до озера Мондак на викраденому «Форді». Він, Комптон Льюїс і Мішель. Двоє чоловіків увірвалися, і поки вони тримали Фельдманів під прицілом, Мішель мала зайти на кухню, заклеїти їм руки скотчем і почати допитувати про гроші. Однак замість клейкої стрічки вона тримала 9-міліметровий малолітражний Glock. Вона пройшла повз Гарта й вистрелила в пару в упор.
  У дзвінкій тиші, що настала, вона розвернулася й пішла до вітальні, наче нічого не сталося.
  Харт витріщився на неї, намагаючись зрозуміти це.
  «Чого ти зробив?» — задихнувся Льюїс, який нишпорив у холодильнику в пошуках їжі, а не там, де мав бути — спостерігав за фасадом будинку.
  «Не хвилюйся. Я знаю, що роблю». Вона почала переглядати портфель і рюкзак.
  Чоловіки шоковано дивилися на тіла, в той час, як вони припускали, вона шукала ключ від секретної кімнати чи скриньки чи щось подібне. Сам Гарт несамовито підраховував злочини, на які вони щойно піддалися. Тежке вбивство – номер один.
  Потім він побачив її відображення — вона підходила позаду, піднімаючи пістолет.
  Він інстинктивно відскочив убік.
  тріщина . . .
  Потяг за руку.
  Потім відкрив вогонь у відповідь, коли вона втекла.
  Лежачи на губчастому ліжку, Гарт точно знав, що сталося. Не було схованого скарбу. Мішель найняли, щоб убити Фельдманів — Брінн запропонувала стільки ж, скільки вони сиділи у фургоні біля кемпера з метамфетаміном.
  Її план полягав у тому, щоб залишити Харта та Льюїса в домі Фельдманів, хлопців-осінників.
  І Гарт тепер не міг стримати сміху. Він найняв Комптона Льюїса з тієї самої причини, з якої Мішель найняла Гарта: страховий поліс, невдалий хлопець. Якби пограбування пішло невдало й люди закінчилися мертвими, Гарт збирався вбити Льюїса й створити з нього вигляд єдиного злочинця. Ось чому він отримав невдаху, з яким раніше не мав стосунків. Цей сценарій мало не розігрувався на міжштатній трасі. Коли Мішель, Брінн і маленька дівчинка були разом — а Гарт мав втекти на патрульній машині — настав час завершувати вечір. Він убив Льюїса і збирався вбити інших за допомогою SIG, але хто з’являється, як не чоловік Брін?
  Я думав зі своїми контактами, хлопцями з моєї команди, і ваше, знаєте, те, як ви плануєте речі та думаєте, ми були б хорошою командою.
  «Ох ти, сумна сволота», — подумав Гарт. Ви справді вірили в це, чи не так? І ось ти був, на 50 відсотків мертвий після того, як ми вперше сіли разом, ти смикаєш свою зелену сережку і насміхаєшся, чому ми опинилися в такому педику, де продають лише каву, а не справжній бар?
  Коли сон наближався, він уявив Мішель. З усіх людей, з якими він працював і для яких він працював — небезпечних ямайських наркобаронів, гангстерів із південної сторони та босів OC по всьому Середньому Заходу — мініатюрний молодий рудий був найсмертоноснішим.
  Плащ солодкий, плащ безпорадний, плащ невинний — ховається скорпіон.
  Він міркував про двох жінок разом минулої ночі. Про що вони говорили? Брінн Маккензі не була жінкою, яку легко обдурити, і все ж Мішель була неперевершеною актрисою. Він згадав ті сюрреалістичні моменти у фургоні з Брінн.
  Отже, Мішель була другом сім'ї? Невже так вона вплуталася у всю цю справу? Не той час і не те місце, скажете ви. Багато цього відбувається сьогодні ввечері. . . .
  Трикстер.
  У домі Фельдманів він швидко глянув на кредитну картку в її сумочці й дізнався її ім’я. Мішель С. Кеплер, вірив він. Можливо, Мішель А. Там, мабуть, були водійські права, але він тоді не потрудився їх шукати. Йому доведеться знайти її — звичайно, до того, як це зробить поліція. Вона віддала б його за хвилину. О, у нього була робота в наступні кілька днів.
   Але потім, як і Комптон Льюїс, Мішель зникла з його думок, і він заснув лише з одним зображенням у своїй пам’яті: спокійними, впевненими очима заступника Брінна Маккензі, що сиділа поруч із ним на передньому сидінні фургона.
  Ви маєте право зберігати мовчання. . . .
  
  лікарні ПОВЕРНУЛИСЯ о 20 годині
  Брінн і Грем забрали Джої з дому сусіда, і вони поїхали додому. Брінн першим вийшов з машини й підійшов до заступника, Джиммі Барнса, того самого, у якого сьогодні день народження. Лисий рум’яний чоловік припаркувався на узбіччі перед їхнім будинком, увесь похмурий і тихий — як усі в департаменті шерифа округу Кеннеша через Манса.
  Насправді, як і багато людей у всьому місті Гумбольдта.
  «Ніхто не приходив, Брінн». Він помахав Ґрему. «Кілька разів обійшов».
  "Дякую."
  Вона підозрювала, що Мішель, ким би вона не була, давно зникне, але жінка була страшенно одержима.
  І, подумала вона, Гарт теж знав її прізвище.
  «Місце злочину має те, що їм потрібно. Після цього я замкнув».
  «Вони щось говорять?»
   «Ні. Ви знаєте державних хлопців».
  Було б проти законів природи, щоб мідь і слимаки з озера Мондак не зрівнялися з тими, які зібрані в її будинку.
  Барнс запитав: «Чи не були її друзі? Вона все це вигадувала?»
  "Це вірно."
  «І твоя мама. Чув, що з нею все буде добре?»
  «Вона житиме».
  «Де її вдарили?»
  «Нога. Лікарня ще день-два. Терапія».
  "Вибач за те."
  Брін знизав плечима. «Багато людей не повертаються, щоб відвідати терапію».
  «Щасливчик».
  Якщо ваша донька привела озброєного вбивцю у ваш дім – це щастя, то я думаю.
  «Ніч зараз. Хтось обійде і обійде».
  «Дякую, Джиммі. Побачимось завтра."
  "Ти будеш?"
  «Так. У вас є пакет для мене?»
  "О так." Барнс потягнувся до задньої частини й простягнув їй важкий паперовий пакет. Вона подивилася всередину на поношений глок відділу та дві додаткові кліпси разом із коробкою 9-міліметрових порожнистих наконечників Вінчестер.
  Потім він підняв буфер обміну. Вона розписалася за зброю.
  «Ви завантажили кліп. Тринадцять. Нікого в спальні».
  "Дякую."
   «Відпочинь, Брінн».
  «Ніч. І з днем народження».
  Коли він поїхав, вона все одно перевірила обойму й вистрілила.
  Сім'я зайшла в будинок.
  Нагорі вона поклала пістолет у скриньку й повернулася на кухню.
  Джої їв піцу у сусіда. Він ходив навколо, дивлячись на діри від куль у стінах, поки Брінн не сказала йому цього не робити.
  Брінн прийняла довгий душ, гаряча вода, наскільки вона могла витримати, і зав’язала волосся, витерши його рушником. Не хотів шуму сушарки. Вона змінила пов’язку на обличчі, накинула піт і спустилася вниз, де Ґрем розігрівав спагетті з учорашнього вечора. Вона не була голодною, але відчувала, що за останні двадцять чотири години достатньо зловживала своїм організмом, і очікувала, що він розпочне страйк, якщо вона незабаром не почне балуватися.
  Вони зайшли в їдальню і деякий час мовчки їли. Вона сіла, глянула на етикетку свого пива. Їй стало цікаво, що таке хміль.
  Потім вона запитала Грема: «Що це?»
  «Хмм?»
  «Ти щось хотів сказати в лікарні».
  "Не пам'ятаю".
  "Ти впевнений? Я думаю, що ти можеш».
  «Можливо, щось. Але не зараз. Вже пізно."
  «Я думаю, що зараз добре». Вона докоряла, але теж серйозно.
   Джої спустився вниз і переглядав канали в сімейній кімнаті, сидячи на зеленому дивані.
  Ґрем просунув голову в двері. «Джої, йди наверх і читай. Без телевізора».
  «Лише десять хвилин…»
  Брінн почав говорити. Грем пішов у сімейну кімнату. Він сказав щось, чого Брінн не почула.
  Телевізор вимкнувся, і вона побачила, як її похмурий син піднімався сходами.
  Про що це було?
  Її чоловік сів за стіл.
  «Давай, Грем». Вони рідко використовували імена один одного. "Що це? Скажи мені?"
  Її чоловік сів вперед, і вона побачила, що він занурений у суперечку. Зрештою він сказав: «Ти знаєш, як Джоуї поранився вчора?»
  «Скейтборд? В школі?"
  «Це було не в школі. І це були не лише три кроки на парковці. Він гальмував. Ви знаєте, що це?»
  «Я знаю «фальтування». звичайно Але Джоуї б цього не зробив».
  «Чому? Чому ти це кажеш? Ви поняття не маєте».
  Вона кліпала очима.
  «Він гальмував . Він їхав близько сорока чи п’ятдесяти на кузові вантажівки по Елден-стріт».
  «Шосе?»
  "Так. І він робив це цілий день».
  «Неможливо».
  "Чому ти це кажеш? Його побачила вчителька. Його розділ дзвонив учитель, пан Радицький. Джої прогулив школу. І він підробив твоє ім’я на записці».
  Зважаючи на те, що вчорашній жах став менш очевидним, ця новина була шокуючою. «Кований?»
  «Зайшов вранці. Поїхав і не повернувся».
  Це правда? Вона подивилася на стелю. У кутку була чорна точка кульової діри. Маленький, як муха. Слимак пройшов аж сюди. «Я поняття не мав. Я поговорю з ним».
  "Я намагався. Він не хотів слухати».
  «Він стає таким».
  Резким голосом Грем сказав: «Але він не може цього зробити. Це не виправдання. Він продовжував мені брехати, і я сказав йому не кататися на скейтборді протягом місяця».
  «Ви впевнені…» Її початковою реакцією було захистити свого сина, поставити під сумнів довіру до пана Радицького, запитати, хто був свідком, провести перехресний допит. Вона замовкла.
  Грем був напружений, плечима вперед.
  Наближалося більше.
  Але досить справедливо. Вона просила про це.
  «І боротьба, Брінн. Минулого року? Ви сказали мені, що це був штовхаючий матч. Пан Радицький розповів мені, що насправді сталося».
  «Він був хуліганом. Він-"
  — просто кепкував Джої. Поговорити з ним — це все. Але Джої сильно його поранив. На нас мало не подали до суду. Ти ніколи мені цього не казав».
  Вона замовкла. Потім сказав: «Я не хотів, щоб про це повідомили. Я потягнув за мотузки. Це було не все на гору. Але я мав це зробити. Я хотів його захистити».
   «Він не зламається, Брінн. Ви балуєте його. Його спальня виглядає як Best Buy».
  «Я сам плачу за все, що купив йому». Вона миттєво пожалкувала про колючі слова, побачивши гримасу на обличчі Грема. Звичайно, це не мало нічого спільного з грошима.
  «Я не думаю, що це добре для нього, вся ця поблажливість. Не треба бути злим. Але іноді доводиться говорити «ні». І покарайте його, якщо він вас не послухає».
  "Я згоден."
  «Ні, не хочеш. Ніби ти йому винен, ніби ти в чомусь винен і повертаєш цей борг. Про що це все, Брінн?»
  «Ви перетворюєте це на щось більше, ніж воно є. Набагато більше». Вона ледь помітно засміялася, хоча відчула, як у неї холодне серце — так, як її шкіра була, коли холодна чорна вода влилася в її машину на озері Мондак. «Його бійка в школі. . . це було щось між нами з Джої».
  «О, Брінн, це проблема. Побачити? Ось у чому справа. Це ніколи не було «ми». Це завжди ти з Джої. Я піду в дорогу».
  "Це не правда."
  «Чи не так? Що це все?» Махнув рукою по хаті. «Це про нас, нас трьох, сім’ю? Або це про вас? Ви і ваш син?»
  «Це про нас, Грем, насправді». Вона спробувала втримати його око, але не змогла.
  Ніякої брехні між нами, Брінн . . .
  Але це був Харт. І це був Кіт. . . . Грем був іншим. Це так неправильно, подумала вона, чесно кажучи з поганими людьми, тоді як добрими обманюють і нехтують.
  Він потягнувся. Вона помітила, що їхні пива були рівно на три чверті. Він сказав: «Забудь про це. Ходімо спати. Нам потрібен сон».
  Вона запитала: «Коли?»
  «Коли що?»
  "Ви залишаєте?"
  «Бринн. На сьогодні цього вечора досить». сміх «Ми ніколи не говоримо ні про що серйозне. І зараз ми не можемо зупинитися. Сьогодні з усіх вечорів. Ми виснажені. Давай просто відпочинемо».
  "Коли?" — повторила вона.
  Він протер очі, спочатку одне, потім обидва. Він опустив руки, подивився на глибоку подряпину, нанесену минулої ночі в лісі. Розрив шкіри від колючки або каменя. Він ніби здивувався. Він сказав: «Я не знаю. Місяць. Тиждень. Не знаю."
  Вона зітхнула. «Я бачив, як це буде».
  Він виглядав спантеличеним. «Бачили, що це наближається? як? Я не знав цього до вчорашнього вечора».
  Що він мав на увазі? Вона запитала: «Хто вона?»
  «Вона»?»
  "Ти знаєш хто. Та жінка, з якою ти зустрічаєшся».
  «Я нікого не бачу». Він звучав пригнічено, наче вона завдала дешевої образи.
  Вона сперечалася, але трималася курсу. Вона різко сказала: «Ігри в покер Джей Джея. Іноді ти йдеш. Іноді ви цього не робите».
  «Ви шпигували за мною».
   "Ти збрехав мені. Я міг би сказати. Я цим заробляю на життя, пам’ятаєш?»
  Він не вміє обманювати.
  На відміну від мене.
  Злість зараз. Але більш тривожним було те, що він звучав огидно. «Що ти зробив? Поставити жучок в машину? Хтось із відділу стежив за мною?»
  «Я бачив вас одного разу. За збігом обставин. Біля мотелю на Албемарлі. І, так, я пішов за тобою пізніше. Ти сказав, що йдеш на гру. Але ви знову туди поїхали. . .” Вона різко сказала: «Чому ти смієшся? Це розбило моє серце, Грем!»
  «Щоб розбити чиєсь серце, потрібно володіти його частиною. А я ні. У мене немає ні унції твого. Я не думаю, що я ніколи це робив».
  "Це не правда! Немає виправдання обману».
  Він повільно кивав. «Обман, а . . . Ви питали мене про це? Ти сів і сказав: «Любий, у нас є проблема, я стурбований, давай поговоримо про це?» Розібратися?»
  «Я—»
  «Ти знаєш, що твоя мати розповіла мені про те, що зробив Кіт. До вашого обличчя. Знаєш мою першу реакцію? Боже мій, це так багато пояснює. Як я міг на тебе злитися? Але потім я зрозумів, що, біс, так, я міг бути божевільним. Я мав би злитися. І ти мав сказати мені. Я заслужив, щоб мені сказали».
  Брінн сто разів думав сказати йому. І все ж вона вигадала дурну історію про автокатастрофу. Тепер вона подумала: «Але як я могла йому сказати?» Що хтось розлютився і вдарив мене. Про що я безперервно плакав місяців потому. Що я здригнувся від звуку його голосу. Що я розлетівся на сто частин, як дитина. Мені було соромно, що я не залишила його, просто зібрала Джоуї та вийшла за двері.
  Щоб я боявся. Що я був слабкий.
  І що моє зволікання матиме ще жахливіші наслідки.
  Кіт . . .
  Але навіть зараз вона не могла сказати йому, що саме сталося.
  І тут, як вона зрозуміла, була розгадка злочину, який вона скоїла проти Ґрема, проти них двох: її мовчання, ця нездатність говорити. І все ж вона відчувала, що до чого б не привела підказка, навіть якщо б їй вдалося це зрозуміти, розв’язка прийшла б надто пізно. Це було все одно, що знайти незаперечні докази щодо особи вбивці, а потім виявити, що злочинець уже помер природною смертю.
  «Мені шкода, — сказала вона. «Але ти все одно. . .” Її голос згас, коли вона дивилася, як він дістає гаманець із штанів і ловить у ньому рибу. Вона дивилася, нав’язливо торкаючись пов’язки на щоці.
  Ісус. Це була фотографія його коханої? — дивувалася вона.
  Він простягнув їй маленьку білу картку.
  Брінн примружився; рана на щоці ускладнювала читання її правим, її сильнішим оком.
  Вона дивилася на піднятий тип: Сандра Вайнштейн, доктор медичних наук, LLC. 2942 Albemarle Avenue, Ste. 302, Гумбольдт, Вісконсін. Унизу рукою було написано: п’ятниця, 7:30, 17 квітня. Брінн почала: «Вона…»
  «Терапевт. Психіатр . . . Зменшитися».
   "Ви-"
  — Ти бачив нас біля мотелю, Брінн, але не в мотелі. Вона в професійній будівлі по сусідству. Зазвичай я остання її пацієнтка вночі. Іноді ми виходимо з офісу одночасно. Мабуть, тоді ви нас і побачили».
  Брінн клацнув карткою.
  «Подзвони їй. Піди до неї. Я дам їй дозвіл розповісти тобі все про це. Будь ласка, піди поговори з нею. Допоможіть мені зрозуміти, чому ви любите цю роботу більше, ніж я. Чому ви краще будете в патрульній машині, ніж вдома? Допоможи мені зрозуміти, як бути батьком для сина, до якого ти мене не підпускаєш. Чому ти взагалі вийшла за мене заміж? Можливо, ви двоє це зрозумієте. Я точно не можу».
  Брінн злісно запропонував: «Але чому ти мені не сказав? Попросіть мене піти з вами на консультацію? Я б мав!» Вона мала на увазі це.
  Він опустив голову. І вона зрозуміла, що доторкнулася до болючого місця, ніби її язик торкався ясен, де колись був її зуб.
  "Мені слід мати. Сандра продовжує це пропонувати. Я ледь не запитував вас десяток разів. Я не міг».
  "Але чому?"
  «Боїться того, що ти зробиш. Відмовтеся від нас, подумайте, що я був надто вимогливим, вийдіть за двері. Або взяти контроль, і я б загубився в перетасуванні. . . Зробіть враження, що проблеми взагалі не було». Він знизав плечима. «Я мав запитати вас. Я не міг. Але дивись, Брінн, час для цього минув. Ти - це ти, я - це я. Яблука та апельсини. Ми такі різні. Це найкраще для нас обох».
  «Але ще не пізно. Не судіть за вчорашнім вечором. Це було . . . це був кошмар».
   Потім, вразивши її, він огризнувся. Він штовхнув стілець і скочив на ноги. Пляшка пива впала, викинувши піну на тарілки. Легкий чоловік тепер був розлючений. Брінн завмерла всередині, відтворюючи ті ночі з Кітом. Її рука піднялася до щелепи. Вона знала, що Грем не зробить їй боляче. І все ж вона не змогла втриматися від захисного жесту. Вона кліпнула на нього й побачила вовка, що ширяє неподалік у державному парку.
  Проте вона зрозуміла, що лють була не на ній. Вона вважала, що це було спрямовано виключно на нього самого. «Але я повинен судити за вчорашнім вечором. Ось що сталося, Брінн. Минулої ночі . . .”
  Те, що він говорив раніше. До того часу він не збирався йти. Що він мав на увазі? «Я не розумію».
  Він глибоко вдихнув. «Ерік».
  «Ерік Манс?»
  «Він мертвий через мене».
  "Ви? Ні, ні, ми всі знали, що він був безрозсудним. Те, що трапилося, не мало до вас нічого спільного».
  «Так, це було! Це було пов’язано зі мною».
  «Про що ти говориш?»
  «Я використав його!» Його власна щелепа, квадратна й ідеальна, тремтіла. «Я знаю, що ви всі думали, що він ковбой. Минулої ночі ніхто не збирався шукати вас на міждержавній трасі. Але я знав, що ти підеш туди. Тож я сказав Еріку, якщо він хоче побачити щось дійство, він повинен піти зі мною. Саме туди прямували вбивці». Грем похитав головою. «Я викинув це, ніби це були улюблені ласощі мисливського собаки. . . . І він мертвий через мене. Тому що я пішов кудись, мені не було справ. І я мушу жити з цим вічно».
   Вона нахилилася вперед. Він відсахнувся від її руки. Вона сіла й запитала: «Чому, Грем? Тоді навіщо ти прийшов?»
  Він холодно засміявся. «О, Брінн. Я саджу дерева і квіти, щоб заробити на життя. Ви носите рушницю і здійснюєте швидкісні погоні. я хочу дивитися телевізор ввечері; ви хочете вивчити найновіші набори для тестування на наркотики. Я не можу змагатися з твоїм життям. Я точно не можу в очах Джоуї. . . Минулої ночі я не знаю, про що я думав. Можливо, глибоко в мені був якийсь стрілець. Я міг довести себе. Але це був жарт. Все, що я зробив, це вбив ще одну людину. . . . Жодного чортового бізнесу там не буде. А мені тут нема діла. Ти не хочеш мене, Брінн. Я тобі точно не потрібен».
  «Ні, любий, ні. . .”
  — Так, — прошепотів він. Потім підняв руку. Жест означав: досить, не більше.
  Він схопив її за руку і ніжно стиснув. «Давайте трохи поспимо».
  Коли Ґрем піднявся нагору, Брінн розсіяно витирала розлите пиво, доки паперові серветки не розпалися. Вона взяла кухонний рушник і закінчила роботу. Іншим вона намагалася стримати сльози.
  Вона знову почула його кроки внизу. Він ніс подушку і ковдру. Не глянувши в її сторону, він підійшов до зеленого дивана, застел ліжко й зачинив двері сімейної кімнати.
  
  «ГОТОВО, пані».
  Брінн подивилася на маляра, який вказував на вітальню з відремонтованою стелею та стінами.
  «Що я тобі винен?» Вона озирнулася навколо, ніби чекова книжка пливла поруч.
  «Сем надішле тобі рахунок. Ти добре для цього. Ми довіряємо тобі». Він показав на її форму. Посміхнувся, а потім зупинився. «Завтра похорон? Заступник Мунс?»
  "Це вірно."
  «Я шкодую про те, що сталося. Мій син пофарбував свій гараж. Депутат поставився до нього дуже цивілізовано. Деякі люди ні. Вони дали йому холодного чаю. . . . Мені шкода».
  Кивок.
  Коли маляр пішов, вона продовжувала дивитися на порожні стіни. Від отворів 9 мм не залишилося й сліду. Вона подумала, що їй варто ще раз виставити фотографії. Але в неї не було сил. У будинку панувала повна тиша.
  Вона переглянула список речей, які їй потрібно було зробити — дзвінки, щоб повернутися, докази, які слід перевірити, співбесіди, які потрібно провести. Хтось на ім’я Ендрю Шерідан дзвонив двічі — він мав якийсь діловий зв’язок з Еммою Фельдман і запитував про файли, знайдені в будинку в озері Мондак. Їй стало цікаво, про що це. І хтось із прокуратури штату дізнався про поранену пару, коли їхній позашляховик перекинувся на міждерж. Вони судилися. Власник будинку за адресою Lake View, 2, також подав претензію. Аміак зіпсував підлогу. Кульові діри теж, звичайно. Їй потрібно було подати звіт. Вона відкладала б це, скільки могла.
  Вона почула кроки на ґанку.
  Грема?
  Стук по дерев'яній рамі. Вона піднялася.
  «Здається, дзвінок уже не працює», — сказав Том Дал.
  «Гей. Давай в."
  Шериф увійшов усередину. Він звернув увагу на гладкі стіни. Не коментував їх. «Як справи у твоєї мами?»
  «З нею все буде добре. Зухвалий, ти знаєш». Вона схилила голову до зачинених дверей сімейної кімнати. «Ми зробили їй спальню внизу. Зараз вона спить».
  «О, я буду тихіше».
  «З ліками, які вона приймає, вона проспала б вечірку».
  Шериф сидів і масажував ногу. «Мені сподобалося, як ви це сформулювали. Про тих двох убивць: залишені тіла. Описав це досить добре.»
  «Взагалі щось, Томе?»
  «Скажу тобі наперед, що їх небагато. Тим хлопцем, якого застрелили, був Комптон Льюїс. Жив у Мілуокі».
  «Комптон — це його ім’я?»
  «Запитайте його маму чи тата. Хлопець був просто панком, бажаючим. Займався будівництвом навколо озера та проводив дрібні шахрайства, грабіжницькі дії на заправних станціях і в магазинах. Найбільше те, що він і деякі люди намагалися пограбувати охоронця, який заправляв банкомат за межами Медісона минулого року. Вони думають, що Льюїс нібито був водієм, який втік, але він упустив ключі в сніг. Його друзі втекли, а його спіймали. Відпрацював шість місяців». Даль похитав головою. «Єдиним родичем, якого я міг відстежити, був старший брат Льюїса. Єдиний ще в державі. Чоловік важко сприйняв цю новину, я вам скажу. Почала плакати, як немовля. Довелося покласти трубку, і я передзвонив через півгодини. . . Мені не було що сказати, але ось його номер, якщо ви хочете з ним поговорити». Він простягнув їй листок.
  «А як щодо Харта?» Вона перевірила кожну кримінальну базу даних у п’яти штатах, усі прізвиська, усі знімки для всіх на ім’я Харт, Харт, Харт, Гартман, Гартінг. . . нічого.
  «Взагалі жодних підказок. Той чоловік . . . він хороший. Подивіться на відбитки пальців. Ніде не залишив. І викопати кулю з його ДНК з деревини? Він знає, що робить».
  «А Мішель? Вона б назвала Гарта та Льюїса фальшивими іменами, але я б припустив, що Мішель справжня; Харт і Льюїс знайшли її гаманець і, мабуть, переглянули його. І вона сказала б мені правду, бо до ранку я був би мертвий».
  Даль сказав: «Їх більше хвилює її , тому що ФБР впевнене, що її найняв Манкевіц, і вони хочуть довести, що її найняв він або хтось із його людей. Але поки що нічого конкретного стукачі не придумали».
  «Вони везуть її складене фото, яке я зробив, у школи акторської майстерності та оздоровчі клуби?» Брінн був майже впевнений, що біографія, яку Мішель розповіла того вечора, була брехнею, її метою було викликати співчуття Брінн, але молода жінка була настільки надійною, що її варто було перевірити.
  «Я думаю, що вони більше працюють зверху вниз, спочатку шукаючи зв’язок Манкевіца».
  Далі він сказав, що відкрив файли щодо чотирьох метамфетамінів, убитих Хартом і Льюїсом. Це були звинувачення у вбивстві; Подобається їм чи ні, але торговці наркотиками також мають право не бути вбитими.
  Якщо таємничий стрілок біля виступу в державному парку Маркетт рано ввечері 18 квітня мав будь-який зв’язок з промисловістю метамфетаміну у Вісконсині чи з Манкевіцем, нікому не вдалося його знайти. Державна поліція знайшла ймовірне місце розташування гнізда стрільця, але не знайшла жодних речових доказів. Він зібрав усю свою мідь і приховав сліди черевиків. «Усі кляті професіонали», — пробурмотів Дал. Потім запитав: «Як справи з тією дівчинкою?»
  «Емі? Жодна інша сім’я не може бути знайдена Службою захисту дітей».
  «Сумно».
  «Не зовсім, Томе. Принаймні тепер вона матиме шанс на гідне життя. Вона б не вижила там з Ганді та його дружиною. . . . І я повинен сказати, що вона виглядає добре. Дуже щасливий».
  «Ти бачив її?»
  "Цього ранку. Я купив їй новий Честер і взяв його».
  «Новий . . .?"
  «Іграшка. я не знаю що. Осел-мавпа чи що. Я планував повернутися в парк і отримати оригінал. Просто не було серця».
   «Це було б понад усе, Брінн. Фізично вона в порядку?»
  «Ну, ніхто не пішов на південь».
  «Дякую Богу за це».
  — Але сліди на її шиї? Брінн сердито скривився. «Лікар, який оглядав її тієї ночі, сказав, що вони були зроблені за останні кілька годин».
  "Декілька годин? Ви маєте на увазі, що це зробила Мішель?»
  «Так». Брін зітхнула. «Емі шуміла, а Харт і Льюїс були поруч. Мішель відвела її вбік, щоб поговорити з нею. І після цього вона мовчала. Наполовину задушив бідну дитину, у мене таке відчуття».
  «Господи, яка відьма».
  «І Емі була в жаху до кінця ночі. Я ніколи його не підключав».
  "Бідолашний. Добре, що ти пішов до неї».
  Вона запитала: «Той хлопець з ФБР, який перевіряє Манкевіца? Він подзвонить нам? Або вони думають, що ми дурні?»
  «Ніколи не знав, звідки взялося це слово».
  Брін підняв брову.
  «Вони думають, що ми дурні, але сказали, що дадуть нам знати», — сказав Дал.
  «Все ж таки дай мені його номер. Я подзвоню, щоб просто привітатися».
  Хихикнувши, Даль покопався в гаманці й знайшов картку. Показав це Брінн, і вона записала інформацію.
  "Ви виглядаєте втомленим. Я винен тобі цей вихідний. І я наполягаю, щоб ти прийняв це. Це від вашого боса. Дай удар назад. Нехай Ґрем подбає про все на деякий час. Чоловік повинен знати кухню та продукти магазин і пральня. Господь знає, я знаю. Керол привела мене в форму».
  Брінн засміявся, і Дал не помітив скорботного тону. «Ну, я зроблю. Обіцяю. Але не тільки поки. У нас є відкриті вбивства, і навіть якщо за цим стоїть Манкевіц, а прокурор США виступає за RICO або звинуваченнями в змові, це все одно державний злочин, який стався в нашій країні».
  «Що ти плануєш робити?» — запитав Даль.
  «Іди, куди мене ведуть сліди. Тут, Мілуокі, де завгодно». Вона принаймні розповість про зв’язки зі школою акторської майстерності та оздоровчим клубом, будь-що інше, що їй спало на думку. Можливо, збройні клуби. Жінка напевно вміла користуватися вогнепальною зброєю.
  «І це не принесе користі, якщо сказати «ні»?»
  «Ви можете мене звільнити».
  Він засміявся.
  Брін зітхнула. «І все це опинилося у нас на колінах».
  «Зазвичай, знаєте, ви не можете вибрати кулю, яка вас влучає. Зазвичай ви навіть не можете почути, як він йде».
  «Що ви з Керол робите на цих вихідних?»
  «Можливо, фільм. Тільки якщо мама прийде няньчити. Ці підлітки? Вони беруть з вас десять доларів за годину, і ви повинні їх годувати. Я маю на увазі щось гаряче. Що ви платите?»
  «Ми з Гремом рідко гуляємо».
  «Краще так. Сиди вдома, вечеряй. Не треба виходити. Особливо з кабелем. Краще йти».
  «Передай від мене привіт Керол».
  "Зроблю. І з повагою до вашої мами. Побажайте їй добра».
  Вона дивилася, як він йде, і стояла, дивлячись на перший пункт у своєму списку.
   II
  МОЖЕ
  
  
  СИДЯЧИ В закусочній у центрі Мілуокі, великий, широкий Стенлі Манкевіц помітив своє відображення у склі, посилене темно-сірим полуденним світлом. Дата була 1 травня, але погода була запозичена з березня.
  Це була важлива дата в житті Манкевіца. Міжнародний день солідарності трудящих, обраний світовими робітничими рухами наприкінці 1880-х років на честь простих робітників. Цю конкретну дату було обрано здебільшого для вшанування пам’яті жертв різанини в Хеймаркеті, під час якої в травні 1886 року в Чикаго загинули поліцейські та робітники після мітингів Федерації організованих профспілок на підтримку 8-годинного робочого дня.
  Перше травня означало для Манкевіца дві речі. По-перше, вона вшановувала людей праці — якими він був і яких тепер представляв усім своїм серцем — разом із їхніми братами й сестрами по всьому світу.
  По-друге, це було свідченням того факту, що іноді доводиться жертвувати заради загального блага.
   У нього над столом була цитата: останні слова одного з чоловіків, засуджених до повішення за участь у бійні на Хеймаркеті, Августа Спайза (який, як і всі підсудні, на думку вчених, був, ймовірно, невинним). Шпигуни сказали: «Прийде час, коли наше мовчання буде сильнішим за голоси, які ви сьогодні душите».
  Жертви . . .
  Розмірковуючи тепер про той знаменний день, Манкевіц дивився на його зображення, спостерігаючи не його круглу статуру, яка час від часу дошкуляла йому, а його виснажену поведінку. Він зробив це через його поставу, оскільки він не міг чітко розгледіти риси свого обличчя, хоча вони, безперечно, доповнили б загальний профіль.
  Він відкусив свій клубний сендвіч, помітив американський замість швейцарського сиру, який замовляв. І занадто багато майонезу в капустяному салаті. Вони завжди так роблять, — засмутився він. Чому я тут їм?
  Детектив Хоббіта останнім часом виявився дефіцитним, і Манкевіц спритно переказав Джеймсу Джейсонсу, що насправді означало, що він виявився «наляканим».
  Після смерті Емми Фельдман життя перетворилося на кошмар. Його «запрошували» до Бюро та прокуратури. Він пішов зі своїм адвокатом, відповів на одні питання, а не на інші, і вони пішли, не отримавши нічого, крім холодного прощання. Його адвокат не зміг прочитати вивіски.
  Потім він почув, що юридична фірма, де працювала жінка Фельдман, розглядає позов проти нього за неправомірну смерть — і втрату заробітку. Його адвокат сказав йому, що це нісенітниця, оскільки не було юридично визнаної підстави для позову для таких речей.
  Більше довбаних переслідувань.
  Манкевіц різко сказав: «Можливо, це теж фігня, тому що ніхто не довів, що я її вбив».
  «Так, звичайно, Стен. Це само собою зрозуміло».
  Не кажучи.
  Він підвів очі від свого кривобокого бутерброда й побачив, як наближається Джеймс Джейсонс. Худий сів. Коли офіціантка прийшла, він попросив дієтичну колу.
  — Ти не їси, — сказав Манкевіц.
  «Залежить».
  Що означає що? — здивувався Манкевіц.
  «У мене є деякі оновлення».
  "Продовжувати."
  «Спочатку я подзвонив шерифу Тому Далю. Ну, я подзвонив як друг Фельдманів — потерпілий друг. Арі Паскелл. Я тисну: як це ви досі не знайшли вбивць? І так далі».
  "Гаразд."
  «Я переконаний, що він повірив, що я той, за кого себе видавав».
  «Що він сказав про справу?»
  Джейсон кліпав очима. «Ну нічого. Але він цього не зробив. Я просто переконався, що він не підозрює про мою поїздку туди».
  Манкевіц кивнув, довіряючи його розсудливості. «Що з нашою дівчиною?»
  Посилаючись на заступника Крістен Брінн Маккензі. Відразу після подій 17 і 18 квітня Джейсонс з’ясував, хто веде розслідування смерті Фельдманів. Був той прикол ФБР агент, Бріндл і пара поліцейських з Мілуокі, але справу справді просувала жінка з маленького містечка.
  «Її не зупинити. Вона біжить з ним, як бульдог».
  Манкевіц не думав, що бульдоги багато бігають, але він нічого не сказав.
  «Вона краща, ніж Бюро та поліція Мілуокі разом узяті».
  «Я в цьому сумніваюся».
  «Ну, вона працює більше, ніж вони. Після вбивств вона чотири рази була в Мілуокі, шукаючи сліди».
  «Вона має юрисдикцію?»
  «Я не думаю, що це проблема, яка когось турбує. Що з тим лайном, яке сталося в окрузі Кеннеша. І мертвий адвокат».
  «Чому я опинився в каструлі?»
  Незначний Джеймс Джейсонс не мав на це відповіді, і він не повинен був її пропонувати, розмірковував профспілковий бос. Крім того, відповідь була очевидною: тому що я вважаю, що іммігрантів, які важко працюють, слід впустити в країну, щоб зайняти роботу людей, які надто ліниві, щоб працювати.
  О, і тому, що я кажу це публічно.
  «Отже, пані Маккензі не зупиниться, доки не розбереться в суті того, що там сталося».
  «Вона не збирається зупинятися», — повторив Джейсонс.
  «Хоче зробити собі ім’я?»
  Його чоловік розглянув це, нахмурившись. «Це не те, що вона хоче покращити свою зброю або просунутися по кар’єрі, щось подібне».
   «Яка тоді її думка?»
  «Посадити поганих людей у в'язницю».
  Джейсонс знову нагадав Манкевіц про те, що був у лісі тієї квітневої ночі — беззбройна Брінн Маккензі на вершині скелі, кидаючи каміння та колоди на чоловіків, які її переслідували, а ті стріляли у відповідь з дробовика та автоматичного пістолета. Вона зникла лише тоді, коли сам Джейсонс почав стріляти з Бушмастера.
  Манкевіц без сумніву знав, що йому не сподобається заступник Маккензі. Але він мав її поважати.
  «Що саме вона знайшла?»
  "Не знаю. Вона була на березі озера, Авеню Вест, Брюлайн, аж до Медісона, аж до Кеноші. Поїхав до Міннеаполісу на день. Вона не зупиняється».
  Бігаючий бульдог.
  «Я можу щось використати? Взагалі щось?»
  Говорячи напам’ять — здавалося, йому ніколи не потрібні нотатки — Джейсонс сказав: «Є одна річ».
  «Продовжуйте».
  «У неї є секрет».
  «Дайте мені суть».
  «Добре, шість-сім років тому — вийшла заміж за свого першого чоловіка. Він був державним поліцейським, нагородженим, популярним хлопцем. Також мав норов. Ударив її в минулому».
  «Укол, б'є жінок».
  «Ну, виявляється, його стріляють».
  «Постріл?»
  «На власній кухні. Йде слідство. Випадковий розряд. Прикрий випадок».
  "Гаразд. Куди це веде?»
  «Це був зовсім не нещасний випадок. Навмисна стрілянина. Було прикриття. Можливо, пройшов весь шлях до Медісона».
  «Того роду прикриття, коли люди втратять роботу, якщо це стане відомо?»
  «Втратять роботу і, ймовірно, потраплять у в'язницю».
  «Це лише чутки?»
  Джейсон відкрив свій портфель. Він вийняв мляву папку з файлами. «Доказ».
  Для невеликого пробігу, чоловік точно зробив.
  «Сподіваюся, це корисно».
  Манкевіц відкрив папку. Він прочитав, піднявши брову. «Я думаю, що це дуже корисно». Він підвів очі й щиро сказав: «Дякую. О, і, до речі, з першим травня».
  
  ЙОМУ СПОДОБАЛОСЯ ЦЕ місто.
  Принаймні він йому дуже сподобався як тимчасовий дім.
  Грін-Бей був більш рівнинним, ніж державний парк навколо озера Мондак, менш мальовничим у цьому сенсі, але сама бухта була ідилічною, а річка Фокс-Рівер вражала тим жорстким, промисловим способом, який завжди приваблював Гарта. Батько возив його на металургійний завод, де чоловік працював у відділі виплати заробітної плати, і син завжди був невимовним у захваті, надягаючи каску й оглядаючи підлогу, де смерділо димом, вугіллям, рідким металом і гумою.
   Його орендований будинок тут був на одній із пронумерованих вулиць, робітничий, не такий вже й чудовий. Але функціональний і дешевий. Його великою проблемою було те, що він нудьгував.
  Час очікування ніколи не працював для Гарта, але час очікування був тим, що він мав зробити. Вибору немає, взагалі немає.
  Якщо йому стане надто нудно, він поїде кататися до лісового заповідника, що його втішить, особливо тому, що, щоб дістатися туди, він їде Лейкв’ю-драйв — назва, схожа на приватну дорогу біля озера Мондак. Він ходив гуляти або сідав у машину й працював. Він мав кілька передплачених мобільних телефонів і дзвонив про майбутні роботи.
  Сьогодні, власне, він якраз закінчував одну з таких прогулянок і помітив на одній з галявин травневий стовп. Діти бігали по колу, майструючи цирульник. Потім вони сіли обідати на пікніку. Поруч стояв шкільний автобус, жовта пляма на гарній зелені.
  Гарт повернувся до свого орендованого будинку, об’їхав квартал, щоб переконатися, а потім зайшов усередину. Він перевірив повідомлення та зробив кілька дзвінків на новий передплачений мобільний. Потім він пішов у гараж, де влаштував маленьку деревообробну майстерню, крихітну. Він працював над проектом власної розробки. Почалося це лише година чи дві на день. Тепер йому було близько чотирьох годин. Ніщо так не заспокоювало його, як робота з деревом.
  Коли він шліфував вручну, він згадав ту ніч у лісі, пригадуючи всі тамтешні дерева — дуб, ясен, клен, горіх, усі тверді породи деревини, з яких він працював. Те, що він придбав у вигляді гладких, точно розрізаних пиломатеріалів, з ідеальними кутами на кутах, починався як величезна, вражаюча, навіть неприпустима істота, що височіла на сто або близько того футів у повітрі. У певному сенсі його непокоїло те, що дерева були зрубані. В іншій, однак, він вважав, що вшановує деревину, перетворюючи її на щось інше, щось, що варто оцінити.
  Тепер він переглянув проект, над яким працював: скриню з інкрустацією. Він був задоволений прогресом. Може комусь подарувати. Він ще не був упевнений.
  Того вечора о восьмій він поїхав до центру Грін-Бей, до темного деревного бару, де подавали дуже смачний перець чилі та пили миску та пиво, сидячи за барною стойкою. Коли він допив перше, він дістав ще одне пиво й пішов у підсобку, де йшов баскетбольний матч. Він дивився на це, потягуючи пиво. Це була гра на Західному узбережжі, а тут була година пізніше. Невдовзі інші відвідувачі почали перевіряти свої годинники, а потім встали й попрямували додому. У другому таймі рахунок був 92–60, і будь-який інтерес, який існував до перерви, зник.
  У всякому разі, це був просто баскетбол. Не Пакери.
  Він глянув на стіни. Вони були вкриті старими вивісками з минулих пивоварень Вісконсіна, відомих, як він гадав, хоча ніколи про них не чув. Лоуф і Штейн, Хайлеман, Фоксхед. Зловісний кабан з бивнями дивився на нього з логотипу Hibernia Brewing. Зображення з екрана телевізора, на якому дві жінки дивляться на глядачів. Під ним було написано: « Привіт, від Лаверн і Ширлі».
  Коли офіціантка проходила повз, Гарт попросив чек. Вона була ввічливою, але холодною, відмовившись від флірту йому, коли це не було взаємністю вперше, тиждень чи близько того тому. У таких барах, як цей, одного разу достатньо. Він заплатив, пішов і поїхав до іншого бару неподалік, у районі Бродвей. Він вийшов з машини й пішов у тінь сусіднього провулка.
  Коли чоловік вийшов із бару о першій годині ночі , що він робив майже щоночі протягом останнього тижня, Харт схопив його, штовхнув йому в спину пістолет і потягнув у провулок.
  Фредді Ланкастеру знадобилося приблизно п’ятнадцять секунд, щоб вирішити, що загроза, що насувається від Гарта, гірша за не менш небезпечну, але менш безпосередню загрозу від Мішель Кеплер. Він розповів Гарту все, що знав про неї.
  Один раз кинувши погляд з провулка й один-єдиний приглушений постріл, Гарт повернувся до своєї машини.
  Він повернувся до свого дому, обмірковуючи свої подальші кроки. Він повірив Фредді, коли той сказав, що ні він, ні Гордон Поттс не знали точно, де живе Мішель, але цей чоловік видав достатньо інформації, щоб Гарт почав наближатися до неї.
  Що він і зробив би незабаром.
  Але наразі він зробить те, чим був одержимий останні кілька тижнів. Він позіхнув і подумав, що принаймні зможе добре виспатися. Йому не знадобиться ранній старт. Гумбольдт, штат Вісконсін, був лише за три години їзди.
  
  О 2:30 У понеділок, 4 травня, ввечері Крістен Брінн Маккензі перебувала в барі ресторану в Мілуокі, їла курячий суп і дієтичні газовані напої. Вона щойно залишила зустрічі з детективом МПУ та агентом ФБР, де вони порівнювали нотатки про свої відповідні розслідування вбивств Фельдманів і торговців метамфетамінами в окрузі Кеннеша в квітні.
  Зустрічі виявилися марними. Здавалося, мета міських і федеральних розслідувань полягала в тому, щоб знайти зв’язок із Манкевіцем, а не впіймати тих осіб, які вбили невинних чоловіка та дружину та залишили їхні тіла безславно на холодній кухонній підлозі.
  Факт, на який Брінн звернув увагу і детектива, і Фібі, жоден з яких не був зворушений її оцінкою зробити більше, ніж співчутливо скривити губи. І з деяким роздратуванням.
  З другої зустрічі вона пішла в поганому настрої, вирішила пообідати із запізненням і піти додому.
  За останні кілька тижнів Брінн Маккензі пройшла 2300 миль у своєму власному розслідуванні. Тепер вона їздила на вживаній Camry — дуже вживаній. За словами страхової компанії, залитий водою Honda загинув під час виконання службових обов’язків, що виключило його з її особистого автополісу. Вона заплатила за машину сама, зі своїх заощаджень, що було боляче, особливо тому, що вона не була впевнена у своєму фінансовому майбутньому.
  Грем переїхав.
  Після 18 квітня вони ще кілька разів обговорювали цю ситуацію. Але Грем був сильно вражений смертю Еріка Мунса, у якій він досі звинувачував себе — хоча ні Брінна, анітрохи (яка різниця між ним і Кітом).
  Ґрема не було лише кілька днів, він переїхав до орендованого помешкання за двадцять хвилин. Вона виявилася сумною та стурбованою. . . але певним чином полегшено. Був також великий фактор оніміння. Звичайно, домашнє господарство було її спеціалізацією, і вона знала, що ще надто рано говорити напевно, куди прямує їхнє життя.
  Він усе ще сплачував свою частку рахунків — більше, ніж свою частку, фактично, збираючи всі медичні витрати Анни, яких не брала страхова компанія. Але їхній спосіб життя ґрунтувався на двох доходах, і Брінн раптом став набагато свідомішим фінансів.
  Вона з’їла ще трохи охолодженого супу. Її телефон дзижчав. Джої дзвонила, і вона негайно підняла трубку. Це була лише реєстрація, і вона зробила веселі коментарі, коли він розповів їй кілька речей про спортзал і науку, а потім поклав слухавку, щоб поспішити на останній урок.
  Допустивши, що Ґрем міг бути точним у своїх коментарях щодо хлопчика — і щодо її виховання його — вона провела певне розслідування (і допит) і дізналася, що звіти про те, що Джоуї «збили» були правдивими; він кілька разів їздив на вантажівках. Лише милістю Божою він був врятований від важкої травми. Відбулося скорочення класів.
  У неї було кілька важких розмов із хлопчиком — головним чином підштовхувана матір’ю, що її здивувало.
  Брінн увірвалася в життя свого сина, як офіцер-тактик із вертольота. Йому дозволили сісти на борд лише на місцевому курсі вільного стилю, коли вона була там з ним. І він мав носити шолом, без лижних шапок.
  «Мамо, давай. Ви жартуєте?»
  «Це твій єдиний вихід. І я тримаю вашу дошку під замком у своїй кімнаті».
  Він зітхнув, перебільшено. Але домовилися.
  Вона також вимагала від нього регулярно дзвонити та повертатися вдома протягом двадцяти хвилин після закінчення школи. Її потішила його реакція, коли вона нагадала йому, що поліція має домовленість із місцевою телефонною компанією, яка дозволяє їм відстежувати місцезнаходження мобільних телефонів, навіть коли вони не використовуються. (Це було правдою, хоча вона не поділилася тим, що для неї було б незаконно використовувати систему для електронної перевірки його.)
  Але якщо вона тримала бунтарську поведінку під контролем, здавалося, що вона нічого не могла вдіяти з його настроєм у зв’язку з від’їздом Ґрема. Хоча її чоловік підтримував регулярний зв’язок зі своїм пасинком, Джої не була рада розставанню, і вона не знала, як з цим вдіяти. Зрештою, не вона вийшла за двері. Вона виправить це, хоча наразі не здогадується, як це зробити.
  Вона відштовхнула суп, розмірковуючи про те, що з тієї ночі так багато змінилося.
   "В ту ніч." Ця фраза стала іконою в її житті. Це означало набагато більше, ніж хронологічне посилання.
  Вона знову залишилася самотньою, опікувалася пораненою матір’ю та проблемним сином, за яким треба було стежити. І все ж ніщо в світі не завадить їй знайти Мішель і Гарта й привести їх.
  Насправді їй було цікаво, чи можна було б щось врятувати від зустрічей, які вона щойно мала з детективом і агентом ФБР, коли зрозуміла, що в барі мертва тиша.
  Порожній. Офіціант, автобус і бармен зникли.
  А потім у неї з’явився спогад: вона побачила худорлявого чоловіка, який йшов позаду неї по дорозі з поліцейської дільниці. Вона нічого про це не думала, але тепер усвідомила, що в якийсь момент зупинилася, щоб подивитися на вітрину; він також зупинився, щоб подзвонити. Або прикидатися.
  Стривожена, вона почала підводитися, але відчула вітерець відчинених дверей і відчула людей позаду, принаймні двох, здавалося.
  Вона завмерла. Її пістолет був під піджаком і плащем. Вона була б мертва, перш ніж розстібнула два ґудзики.
  Не залишалося нічого робити, як розвернутися.
  Вона так і зробила, наполовину очікуючи побачити сірі очі Харта, коли він тримав пістолет, щоб убити її.
  Найважчий із них, чоловік років шістдесяти, сказав: «Детективе, я Стенлі Манкевіц».
  Вона кивнула. «Це заступник. »
  Інший чоловік, худий і хлопчачий, був тим самим бачив раніше, слідуючи за нею. У нього була ледь помітна посмішка, але гумор не був її джерелом. Він мовчав.
  Манкевіц сів на табурет поруч із нею. "Чи можу я?"
  «Тут ви на межі викрадення».
  Він ніби здивувався. «О, ви можете піти будь-коли, заступник Маккензі. Викрадення?»
  Він кивнув своєму товаришу, який підійшов до сусіднього столика.
  Бармен повернувся. Він подивився на Манкевіца.
  «Просто кава. Дієтична кола для мого друга». Він кивнув на стіл.
  Бармен доставив каву до бару, а газовану воду партнеру Манкевіца. "Будь-що інше?" — запитав він Брінна, наче кажучи: «Хочеш чізкейку на останню їжу?»
  Вона похитала головою. «Просто чек».
  Манкевіц ретельно приготував каву, додавши потрібну кількість вершків, пачку цукру та Splenda. Він сказав: «Я чув, що ви провели гарний вечір кілька тижнів тому».
  В ту ніч . . .
  «І звідки ти це знаєш?»
  «Я дивлюся новини». Він випромінював ауру впевненості, яка в одному сенсі її заспокоювала — що наразі їй нічого не загрожує, — але й тривожила. Ніби в нього була інша зброя, ніби знання про те, що могло б зруйнувати її життя, не вдаючись до насильства. Здавалося, він повністю контролює ситуацію.
  Цим він нагадав їй Гарта.
  Профспілковий бос продовжив: «Дуже важливо бути поінформованим. Коли я ріс, до вашого часу, у нас була година місцевих новин — о п’ятій вечора — а потім національні та міжнародні. Волтер Кронкайт, Хантлі і Брінклі. . . Всього півгодини. Мені цього було недостатньо. Мені подобається вся інформація, яку я можу отримати. CNN. Я це люблю. Це домашня сторінка мого BlackBerry».
  «Це не відповідає на питання, як ти опинився тут, коли я просто вирішив зайти з примхи. . . . Хіба що ти якимось чином дізнався, що я призначив зустріч у поліції Мілуокі.
  Він лише мить вагався — вона, очевидно, торкнулася чогось неподалік від дому. Він сказав: «А може, я просто стежив за тобою».
  «Я знаю , що так », — різко сказала вона, кивнувши на його худорлявого товариша.
  Манкевіц посміхнувся, сьорбнув кави й з жалем глянув на обертову вітрину з десертами. «У нас тут є взаємний інтерес, депутате».
  «А що б це було?»
  «Пошук вбивці Емми Фельдман».
  «Я не бачу, як він зараз п’є погану каву за два фути від мене?»
  «Це погана кава. Як ти знав?»
  «Запах».
  Він кивнув на банку газованої води біля її тарілки. «Ти, мій друг і ця дієта. Це те, що не добре для вас, ви знаєте. І ні, ти не в компанії її вбивці».
  Вона подивилася позаду. Другий хлопець потягував газовану воду, дивлячись на свій BlackBerry.
  Якою була його домашня сторінка?
  «Не думайте, що ви займаєтеся багатьма вбивствами в окрузі Кеннеша», — сказав Манкевіц. «Не такий, як цей».
  «Не такі, — виправила вона. «Кілька людей були вбиті». Тепер, коли вона була жива, а бармен був свідком, навіть підкупним, вона почала почуватися зухвалою, якщо не сказати зловмисною.
  "Звичайно." Він кивнув.
  Брінн міркувала: «Які справи ми ведемо? Ножі побутові. Під час пограбування 7-Eleven або бензоколонки випадково вибухає пістолет. Угода з метамфетаміном стає поганою».
  «Погана штука, цей наркотик. Дуже погано."
  Розкажи мені про це. Вона сказала: «Якщо ви бачили поліцейських, ви знаєте, що ми робимо».
  «Сімнадцяте квітня була зовсім інша гра в м’яч». Він усе одно сьорбнув поганої кави. «Ви в профспілці? Поліцейська профспілка?»
  «Ні, не в Кеннеші».
  «Я вірю в профспілки, пані. Я вірю в роботу і вірю в те, що потрібно чесно потрясти кожного, щоб піднятися по сходах. Як освіта. Школа - вирівнювач; профспілка те саме. Ви в профспілці, ми даємо вам основи. Ви можете бути задоволені цим, візьміть свою погодинну оплату, і Бог благословить. Але ви можете використовувати його як трамплін, ви хочете піднятися вище в житті».
  "Вишка для стрибків?"
  «Можливо, це поганий вибір. Я не такий креативний. Знаєш, у чому мене звинувачують?»
  «Не деталі. Афера за участю нелегальних іммігрантів».
  «Мене звинувачують у тому, що я надавав людям підроблену документацію, яка є кращою за ту, яку вони можуть купити на сайті вулиця. Вони влаштовуються на роботу у відкритих магазинах і голосують за об’єднання».
  "Це правда?"
  "Немає." Він усміхнувся. «Оце звинувачення. Тепер ви знаєте, як влада повідомила про мої ймовірні злочини? Той юрист, Емма Фельдман, укладала певну комерційну угоду для клієнта, і вона виявила, що велика кількість легальних іммігрантів є членами профспілок — пропорційно набагато більше, ніж у більшості місцевих жителів по всій країні. З того хтось пустив чутку, що я продаю їм підроблені папери. Проте всі їхні грін-карти були законними. Видано урядом США».
  Брінн подумав про це. Він виглядав заслуговуючим довіри. Але хто знав?
  «Чому?»
  «Розірвати союз, ось чому, чисто і просто. Починають ходити чутки, що я корумпований. Цей Local Four-oh-eight є прикриттям для терористів. Що я заохочую іноземців брати нашу роботу. . . Бах, усі голосують за те, щоб кинути навчання та відкрити магазин». Він був напружений. «Дозвольте мені пояснити, чому саме мене тут переслідують. Чому люди хочуть, щоб Стенлі Манкевіц був знищений. Бо я не ненавиджу іммігрантів. Я весь за них. Я краще найму дюжину мексиканців, китайців чи болгар, які приїдуть до цієї країни — я додам легально — щоб важко працювати, ніж сотню ледачих народжених тут громадян. Тож я опинився посередині. Роботодавці ненавидять мене, бо я профспілка. Моє власне членство ненавидить мене, тому що я пропагую людей, які не є американцями. Він протягнув останнє слово, добрий старенький. «Тож існує змова, щоб мене підставити».
  Брінн зітхнула, втративши будь-який інтерес до свого супу та газованої води, яка спочатку була рідкою, мабуть, такою ж поганою, як кава, хоча й не смерділа.
  Манкевіц стишив голос. «Чи знаєте ви, що я врятував вам життя сімнадцятого квітня?»
  Тепер її увага повністю зосередилася на ньому. Насуплені брови. Вона не хотіла виявляти жодних емоцій, але не могла втриматися.
  Манкевіц сказав: «Я послав туди містера Джейсона, щоб захистити свої інтереси. Я знав, що не вбивав Емму Фельдман і її чоловіка. Я хотів дізнатися, хто насправді це зробив. Це може привести мене до того, хто намагався мене підставити».
  «Будь ласка. . .” — сказала вона, кинувши на нього скептичний погляд. Її щока запекла, і вона змінила вираз обличчя.
  Манкевіц глянув через її плече. "Джеймс?"
  Джейсонс приєднався до них у барі, тягаючи портфель. Він сказав: «Я був у лісі, біля того виступу, на якому були ви, та жінка та маленька дівчинка. У мене була гвинтівка Бушмастер. Ви кидали каміння та колоди в тих чоловіків».
  Вона запитала пошепки: «Це був ти?» Здавалося, що Джейсон навіть не міг тримати пістолет. «Стріляють по нас?»
  " Поруч з вами. Не в. Тільки для того, щоб розірвати бої». Ще один ковток газованої води. «Я під'їхав до будинку біля озера. Я сказав, що я друг Стіва Фельдмана. Я пішов у ліс за вашим чоловіком і тим іншим заступником. Я був там не для того, щоб когось убивати. Якраз навпаки. Я наказав залишити всіх живими. Дізнайтеся, ким вони були. Я перервав бійку, але не зміг їх вистежити, щоб допитати».
  Манкевіц сказав: «У нас є підстави вважати, що чутки про мою нібито незаконну участь пішли хтось у компанії Great Lakes Intermodal Container Service. Містеру Джейсону вдалося знайти деякі документи...
  «Знайти?»
  «—деякі документи, які свідчать про те, що президент компанії був у поганому фінансовому стані та відчайдушно намагався вигнати профспілку, щоб урізати зарплату та виплати. Головний юрист Great Lakes надав нам деякі документи, які доводять, що за чутками стоїть президент».
  — Ви сказали прокурору?
  «На жаль, ця документація…»
  «Його вкрали».
  «Ну, скажімо, це не можна виявити згідно з Федеральними правилами надання доказів. Ось така ситуація. Оскільки я ніколи не продавав нелегальних паперів, ніхто не може довести, що я це робив. Тож зрештою звинувачення будуть зняті. Але чутки можуть завдати такої ж шкоди, як і переконання. Це те, на що сподіваються Great Lakes Containers та інші профспілки — погубити мене, знищивши мою репутацію, і розбити профспілку. Тож мені потрібно зупинити якомога більше цих чуток. І мій пріоритет номер один — переконати вас, що я не вбивав Емму Фельдман».
  «У поліцейській школі нас вчать не здаватися, коли підозрюваний каже: «Справді, я цього не робив». »
  Манкевіц відсунув каву. «Заступник Маккензі. Знаю про стрілянину сім років тому».
  Брінн завмер.
  "Ваш чоловік." Він подивився на Джейсона, який сказав: «Кіт Маршалл».
  Манкевіц продовжив: «Офіційний звіт був випадковим звільнився, але всі повірили, що ти його застрелив, бо він знову напав на тебе. Як він, коли зламав тобі щелепу. Але оскільки він був одягнений у бронежилет і вижив, він міг засвідчити, що це було випадково».
  «Дивіться...»
  «Але я знаю правду. Я знаю, що це ваш син, а не ви, застрелив Кіта, намагаючись вас врятувати».
  Ні ні . . . У Брін тремтіли руки.
  Ще один кивок у бік Джейсона. З'явився файл. Воно було старе, мляве. Вона подивилася на це. Архів ради освіти округу Кеннеша.
  "Що це?" — ахнула вона.
  Манкевіц вказав на назву на папці. Доктор Р. Жермен.
  Їй знадобилася хвилина, щоб упізнати це. Він був радником Джоуї в третьому класі. У Джоуї були проблеми в школі, агресія, відмова робити домашнє завдання, і він бачив чоловіка кілька разів на тиждень. Хлопець був ще більше травмований, коли консультант помер від обширного серцевого нападу в ніч після сеансу.
  "Де ти це взяв?" Не чекаючи відповіді, вона розпорола його спітнілими руками.
  Боже мій . . .
  Вони припустили, що Джоуї, якому на момент стрілянини було всього п’ять років, забув або заблокував ту жахливу ніч, коли його батьки сварилися, борючись за підлогу на кухні. Хлопець з криками побіг до батьків. Кіт відштовхнув його і знову вдарив Брінна по обличчю.
  Джоуї витягла зброю з кобури на стегні й вистрелила своєму батькові в груди.
  Вони зробили все можливе, і Брінн взяла на себе удар через випадковий звільнення, що мало не поклало край її кар’єрі. Усі думали, що вона навмисно застрелила Кіта — він був відомий своєю вдачею, — але ніхто не підозрював Джої.
  Як вона тепер дізналася зі звіту, хлопець розповів доктору Жермену послідовну та детальну розповідь про те, що сталося тієї ночі. Брінн не підозрював, що Джої так чітко пригадав цю подію. Мабуть, тепер вона зрозуміла, що єдине, що врятувало його від прийомної сім’ї — і якби полювання на відьом почалося, коли Брінн і Кіт порушили кримінальну справу за те, що вони створили небезпеку для дитини через зброю, — це смерть Жермена та зникнення файлу, непрочитане, в шкільний архів.
  Манкевіц додав: «ФБР і поліція Мілуокі були близькі до того, щоб це знайти».
  "Що? чому?»
  «Тому що вони хочуть, щоб вас зняли зі справи. Їхнє розслідування має на меті загнати мене. Ви повинні дізнатися, що насправді сталося на озері Мондак».
  Помічник додав: «Вони досліджували кожен аспект вашого життя. Вони використали б це як важіль для вашої дискредитації». Погляд на файл. «Можливо, навіть притягнуть до відповідальності вас і всіх, хто допомагав у приховуванні стрілянини Кіта».
  Її щелепа тремтіла так само сильно, як тієї ночі, коли вона вилізла з гострих вод озера Мондак.
  Вони б від неї забрали сина. . . . Її кар'єра була б закінчена. Том Дал також буде підданий розслідуванню за сприяння приховуванню. Під слідство потрапили б і співробітники державної поліції.
   Манкевіц подивився їй у очі, які тепер були заплакані. «Гей, розслабся».
  Вона глянула на нього. Він постукав по файлу товстим пальцем. "Містер. Тут Джейсон запевняє мене, що це єдиний файл. Копій не було зроблено. Ніхто, крім вас, Кіта і вашого сина, не знає, що сталося тієї ночі».
  «Тепер ти знаєш», — пробурмотіла вона.
  «Єдине, що я роблю з цим файлом, це віддаю його вам».
  "Що?"
  «Подрібніть його. Ні. Роби те, що я роблю. Подрібніть, а потім спаліть ».
  "Ти не . . .”
  «Пане Маккензі, я тут не для того, щоб шантажувати, я не для того, щоб змусити вас припинити розслідування. Я даю це вам на знак доброї волі. Я невинний. Я не хочу, щоб ти знімався зі справи. Я хочу, щоб ви продовжували розслідування, доки не дізнаєтеся, хто насправді вбив тих людей там нагорі».
  Брінн стиснув файл. Здавалося, він випромінював. Вона поклала його в рюкзак. "Дякую тобі." Тремтячою рукою вона випила газованої води. Вона обдумала те, що він їй сказав. «Але хто тоді хотів смерті Емми Фельдман? Яким би був мотив? Здається, більше ні в кого такого немає».
  «Хтось шукав ?»
  Правда, зізналася вона. Усі весь час припускали, що за злочинами стоїть Манкевіц.
  Профспілковий бос відвів погляд. Його плечі опустилися. «Ми також залишили порожнє місце, хоча були й інші справи, над якими працювала Емма, які могли бути достатньо делікатними, щоб мотивувати когось вбити її. Один було справою довіри та майна для представника держави, того, хто вбив себе».
  Брінн згадав історію. Чоловік намагався виписати дружину та дітей із заповіту та залишити всі свої гроші двадцятидворічній повії-гею. ЗМІ розповсюдили цю історію, і політик покінчив із собою.
  «Тоді, — продовжив начальник трудового колективу, — у неї був ще один цікавий випадок». Погляд на Джейсона, мабуть, короля інформації та джерел.
  Він сказав: «Справа про відповідальність за продукти, що стосується нового гібридного автомобіля. Водія вдарило струмом. Сім'я чоловіка подала в суд на клієнта Емми Фельдман, компанію в Кеноші. Вони зробили генератор, чи електричну систему, чи щось таке. Вона наполегливо працювала над справою, але потім усі файли вилучили, і більше про це ніхто нічого не чув».
  Небезпечно дефектний гібрид? Те, про що ви мало чули. Насправді ніколи. Безсумнівно, були б задіяні великі гроші. Вона знайшла щось, чого не повинна була?
  Може бути.
  І Кеноша задзвонив у дзвінок. . . . Їй доведеться переглянути свої записи за останні кілька тижнів. Дзвінок для повернення. Хтось зацікавився деякими файлами Емми Фельдман. Хтось на ім'я Шерідан.
  Манкевіц продовжив: «Але ми не змогли знайти жодних конкретних підказок. Тепер ти сама». Він помахав рукою, щоб отримати чек, заплатив, кивнувши на недоїтий суп Брін. «Я за це не платив. Вигляд некоректності, знаєте». Він натягнув пальто.
   Співробітник залишився сидіти, але видобув із кишені візитну картку. Там було лише ім'я та номер телефону. Вона думала, чи справжнє це ім’я. Він сказав: «Якщо я вам у чомусь потрібен, якщо я можу чимось допомогти, будь ласка, телефонуйте. Це лише голосова пошта. Але я негайно до вас повернуся».
  Брінн кивнув. «Дякую», — знову сказала вона обом чоловікам, постукавши по рюкзаку.
  «Подумайте про те, що я вам сказав», — сказав Манкевіц. «Здається, ви, ФБР і всі інші шукали не там, де треба».
  «Або, — сказав худий чоловік, сьорбаючи зі свого келиха, наче газована вода була марочним вином, — шукати не того, хто».
  
  ПОЛІЦІЙСЬКА ВОВАСКА на ґанку розв’язалася; він виляв, як кістлявий жовтий палець на вітрі.
  Брінн не повертався до будинку відпочинку Фельдманів на Лейк-В’ю-драйв із того вечора, тепер уже майже три тижні тому. Дивно, але вдень будинок виглядав яскравішим, ніж тоді. Фарба була нерівною і в багатьох місцях облущилася. Кути гострі. Віконниці та оздоблення неприємного чорного кольору.
  Вона підійшла до того місця, де стояла біля своєї машини, ледь не дихаючи від жаху, під час стрілянини стоячи, чекаючи, поки Харт підніметься з-за кущів і покаже ціль.
  Від цього спогаду її думки знову повернулися до звіту шкільного радника, який дав їй Манкевіц, тепер справді подрібненого та спаленого на барбекю на задньому дворі. Радник описав інцидент майже так, як він стався.
  Ніч була також у квітні, що цікаво. Вона уявила, як кліпає від жаху, коли Кейт, щойно повернувся після довгого дня патрулювання, сидів за кухонним столом, і його гнів повільно вгамовувався. Вона не знала, що стало причиною спалаху; часто вона не могла пригадати. Дещо про їхні податки та гроші. Можливо, вона загубила якісь квитанції.
  Маленький. Зазвичай це було щось дрібне.
  Але інцидент швидко розгортався. Кіт, у нього такий божевільний вираз очей, такий жах. Одержимий. Його голос спочатку був низьким, потім тріснув, піднявшись до крику. Брінн сказала найгірше, що могла: «Заспокойся. Нічого страшного».
  «Я працював над цим цілий день! де ти був Роздавати талони за паркування?»
  «Заспокойся», — кинула вона у відповідь, хоча її серце щемкало, і вона виявила, що рука захищає свою щелепу.
  Тоді він огризнувся. Він підскочив, перекинувши стіл ногою, податкові бланки та квитанції розлетілися в повітрі, і звинуватив її, тримаючи в руках пляшку пива. Вона сильно відштовхнула його, а він схопив її за волосся й м’язами повалив на підлогу. Вони сперечалися, відкидаючи стільці вбік. Він потягнув її до себе, стиснувши кулак.
   Крики, плач: «Ні, ні, ні». Бачачи, як його масивна рука піднімається назад.
  А потім Джої кинувся до них, ридаючи.
  «Джої! Повертайся, — лютував Кіт, п’яний — хоча, як завжди, не від алкоголю, а від злості. Він повністю втратив контроль, відкинувши свій величезний кулак.
  Вона спробувала вивернутися, щоб жахливий удар знову не розтрощив їй щелепу. Намагаючись захистити Джої, який застряг посередині, кричав разом зі своєю матір’ю.
  «Не ображай маму!»
  Тоді: Crack.
  Куля влучила Кіту прямо в центр грудей.
  І хлопець знову почав кричати. П’ятирічний хлопчик витягнув із кобури глок своєї матері, мабуть, просто для погрози. Але зброя не має традиційного запобіжника; просте стискання спускового гачка може спричинити його спрацювання.
  Рушниця впала на підлогу, коли мати, батько та син застигли в жахливій картині.
  Кейт, кліпаючи очима, відступив назад. Потім упав на коліна і вирвав. Він знепритомнів. Брінн, задихнувшись, підбіг до нього й розпоров його сорочку, побачивши, як диск із розпеченої міді та свинцю падає з кевларового жилета.
  Швидка допомога і заяви та переговори . . .
  І, звичайно, незгладимий жах самого інциденту.
  Але Манкевіц і той худий хлопець Джейсонс цього не зробили знати найгіршу частину. Частина, про яку вона шкодувала кожну хвилину свого життя.
  Після тієї ночі життя стало краще. Насправді воно стало ідеальним.
  Кіт знайшов хорошого психіатра і пішов на програму контролю гніву та дванадцяти кроків. Вони ходили на парну терапію. Джоуї теж звернувся до консультації.
  І ніколи більше між ними не було жодного грубого слова, не кажучи вже про дотик, не мотивований любов’ю чи пристрастю. Вони стали найнормальнішою парою. Відвідування заходів та церкви Джоуї. Анна з чоловіком насторожено повернулися до життя доньки, віддалившись через Кіта.
  Більше ніяких великих вибухів, жодних різких слів. Він став зразковим чоловіком.
  А через дев'ять місяців вона попросила його про розлучення, і він неохоче погодився.
  Чому вона просила про це?
  Вона проводила години, дні в роздумах. Чи був це поштовх тієї жахливої ночі? Накопичення чоловічого настрою? Або що вона не була запрограмована на спокійне нормальне життя?
  Я б ні на що не проміняв своє життя. Подивіться на більшість решти світу — ходячих мерців. Вони не що інше, як трупи, Брінн. Сидіти, засмучені, злі через те, що вони побачили по телевізору, особисто для них нічого не означає. . . .
  Вона подумала про ту ніч, коли вони з Ґремом повернулися з лікарні після поранення в Анну. Те, що він їй сказав.
  О, Грем, ти правий. Так вірно. Але я винен своє син. Я йому великий борг. Я поставив його в ситуацію, коли він фактично використовував зброю, щоб спробувати врятувати свою матір, хоча я мав забрати його з того будинку багато років тому.
  А потім я пішов, коли все стало краще, я забрав Джої від людини, яка перевернула небо і землю, щоб змінити його життя.
  Як мені не балувати хлопця, не захищати його? І сподіватися на його прощення?
  Торкнувшись щелепою, вона зараз вилізла на ґанок дому Фельдманів. Місце події було оприлюднено, але на дверях все ще стояла скринька поліції штату. Вона ввела комбінацію, взяла ключ і зайшла всередину. Тут пахло солодким миючим засобом і камінним димом, які виманювало вологе повітря.
  Вона бачила дірки від куль — від рушниці Харта, від дробовика Льюїса, від зброї Мішель, а також від власної зброї Брінна. На кухні підлога була вимита. Від крові не залишилося й сліду. Були компанії, які займалися цим, прибираючи злочини та випадкові смерті. Брінн завжди вважав, що це буде хороший роман про вбивство: вбивця, який працює на одну з цих компаній і зачищає місце події настільки, що поліція не може знайти жодних слідів.
  На кухні вона побачила півдюжини потертих кулінарних книг, кілька з яких належало їй самій. Вона зняла стару радість приготування їжі. Вона відкрила його на сторінці, де червоною стрічкою був позначений рецепт. Фрікасе з курки. Вона засміялася. Вона приготувала саме цю страву. У кутку було написано олівцем 2 години. А замість слова Вермут.
   Брінн поклала книгу назад.
  Вона думала, що тепер буде з будинком.
  Покинута для іншого покоління, гадала вона. Хто взагалі хотів би бути тут? Величезний суворий ліс, жодних продуктових магазинів чи ресторанів поблизу, а це озеро холодне й темне, наче стара кульова діра.
  Але потім вона звільнила всі ці відображення, відштовхнула їх, так само, як вони з Мішель заштовхнули каное в чорний потік і вирушили своїм терміновим шляхом.
  Поглянувши на місце, де лежали тіла — де вона майже приєдналася до них у смерті, — Брінн повернулася до вітальні.
  
  «МИ МАЄМО ВИХОДИТИ».
  «Добре», — відповів Джої своїй матері та спустився сходами, одягнений у костюм Старого Заходу, який пошила Анна. «Чоловіче, та жінка зналася на швейних машинах Singer», — подумав Брінн. Завжди мав. Деякі люди народжені для навичок.
  Останні кілька днів Брінн провів у Мілуокі та Кеноші, шукаючи потенційних клієнтів, деякі успішні, а деякі ні. Але вона встигла повернутися того вечора, щоб потрапити на конкурс Джоуї.
  Брінн подзвонила: «Мамо, тобі там добре?»
   З сімейної кімнати Анна сказала: «Я в порядку. Джоуї, я б хотів прийти. Але я прийду на твою вечірку, коли школа закінчиться. Я вже буду добре. Кого ти граєш?»
  «Я цей прикордонний розвідник. Я веду людей через гори».
  «Це не про вечірку Доннера, правда?» — спитала Анна.
  "Що це?" — вголос здивувався Джої. «Як демократи?»
  "В певному сенсі."
  — Мамо, — глузувала Брінн.
  Анна, шкутильгаючи, сказала: «Повертайся. . . . Боже, подивись на це. Ви схожі на Алана Ледда».
  "ВООЗ?"
  «Відомий актор».
  «Як Джонні Депп?» — спитав хлопець.
  «Небо допоможи нам».
  Джої зморщив обличчя. «Я не хочу наносити такий макіяж. Все жирне».
  Брінн сказав: «Ви повинні носити це на сцені. Люди можуть бачити вас краще. Крім того, ти виглядаєш таким красивим».
  Він перебільшено зітхнув.
  Анна сказала: «Любий, я думаю, що Грем захоче піти».
  — Так, — швидко сказав хлопець. «Мамо, він може?»
  «Я не знаю», — невпевнено сказала Брінн, сердившись, що її мати — здавалося тактично — запитала це перед Джої.
  Її мати провела її поглядом і подарувала їй одну зі своїх запатентованих броненосних усмішок. «О, подзвони йому. Що це може зашкодити?»
  Брінн не знав відповіді на це питання. І тому вона не хотіла його питати.
   «Йому сподобається шоу, мамо. Давай."
  «Це короткий термін».
  «В такому випадку він скаже, що має інші плани, велике спасибі за запрошення. Або він скаже «так».
  Вона озирнулася. Анна підтримувала емоційно після розриву, але не висловлювала жодної думки з цього приводу. Брінн припустила, що вона типова незаангажована. Але тепер їй стало цікаво, чи приємна усмішка — усмішка прес-секретаря AARP у телевізійній рекламі — не приховує ретельно спланованої стратегії щодо життя її дочки.
  — Я б краще ні, — спокійно сказав Брінн.
  «Ах». Посмішка зникла.
  — Мамо, — сказав Джої. Він був злий.
  Очі її матері на якусь секунду ковзнули на онука. І більше нічого не сказала.
  Джої пробурмотів: «Я не знаю, чому він переїхав. Аж до Хендрікс-Хіллз».
  «Звідки ти знав, що він там?» Грем щойно вчора переїхав у нове помешкання.
  "Він мені сказав."
  «Ти говорив з ним?»
  «Він дзвонив».
  «Ти не сказав мені».
  «Він покликав мене », — зухвало сказав хлопець. «Щоб сказати привіт, знаєте».
  Брінн не знала, як на це реагувати. «Він не залишив повідомлення?»
  "Ні". Він смикнув свій костюм. «Чому він туди переїхав?»
  “Гарний район.”
   «Я маю на увазі, чому він взагалі переїхав?»
  "Я казав тобі. У нас був інший погляд на речі».
  Джоуї не знав, що це означає, але Брін теж. «Ну, він не може прийти на виставу?»
  «Ні, мила». Вона посміхнулася. "Не цього разу. Можливо пізніше."
  Хлопець підійшов до вікна й визирнув назовні. Здавалося, він розчарований. Брінн нахмурився. "Що це?"
  «Я думав, що, можливо, він тут».
  «Чому?»
  «Знаєш, він іноді заходить».
  "Він робить? Бачити Вас?"
  "Немає. Він просто сидить на вулиці деякий час, а потім їде. Я теж бачив його в школі. Він був припаркований надворі після уроків».
  Брінн тримала голос спокійним, коли запитала: «Ви впевнені, що це був Грем?»
  "Я вважаю. Я не міг його добре бачити. На ньому були сонцезахисні окуляри. Але це мав бути він. Хто б це був інший?»
  Дивлячись на маму, яка була явно здивована цією новиною. «Але це міг бути не він».
  Джої знизав плечима. «У нього було темне волосся. І він був великим, як Грем».
  «У якому автомобілі він був?»
  "Не знаю. Щось синє. Виглядав акуратно. Як спортивний автомобіль. Темно-синій. Я не бачив занадто добре. Коли він подзвонив, він сказав мені, що вони так і не знайшли його вантажівку, тож він купив нову. Я подумав, що це все. Що не так, мамо?»
   «Нічого». Вона посміхнулася.
  "Давай. Ти не можеш йому подзвонити?»
  «Не сьогодні, люба. Я подзвоню йому пізніше». Брінн на мить оглядав порожню дорогу. Потім повернулася й, знову посміхаючись — однією зі стоїчних усмішок її матері, — сказала: «Гей, мамо, ти виглядаєш краще. Може, тобі все-таки варто прийти на виставу».
  Анна збиралася лаяти — вона весь час гналася за Брінн, щоб дозволити їй прийти на виставу, — але вона зрозуміла. "Люблю."
  Брінн продовжив: «Після п’ятниці ми підемо до TGI. Я допоможу тобі щось накинути. Я буду там за хвилину». Вона підійшла до вхідних дверей, замкнула їх і піднялася нагору.
  Вона відкрила скриньку, причепила кобуру з ґлоком до пояса спідниці й одягла піджак.
  Дивлячись у вікно на порожню дорогу перед будинком, вона покликала Тома Дала.
  «Потрібна послуга. Швидко».
  «Звичайно, Брінн. Ти в порядку?"
  "Не знаю."
  "Продовжувати."
  «Грем. Мені потрібно знати, які машини зареєстровані на його ім’я. все Навіть службові автомобілі».
  «Він створює тобі проблеми?»
  "Ні ні. Мене хвилює не він».
  «Почекай хвилинку. Я зайду в базу даних DMV».
  Менш ніж через шістдесят секунд на лінії знову почувся легкий голос шерифа. «Ландшафтний дизайн Rolling Hills отримав три сорокафутові платформи, два пікапи F150 і F250. У самого Грема є Taurus, який він бере в лізинг через свою страхову компанію, тому що та жінка вкрала його пікап минулого місяця, я думаю».
  «Телець? Він темно-синій?»
  «Білий».
  "Гаразд . . .”
  Вона згадувала ту ніч.
  Ти повинен мати. . . . Ти повинен був мене вбити.
  «Томе, мені знову потрібен хтось, щоб стежити за будинком».
  «Що відбувається, Брінн?»
  «Хтось був надворі, припаркувався. Огляд місця. Джої побачив його. Ви знаєте, діти, можливо, нічого не було. Але я не хочу ризикувати».
  «Звичайно, ми можемо це зробити, Брінн. Що завгодно».
  
  У ЧЕТВЕР, 7 ТРАВНЯ, Брінн сиділа у своїй кабінці, стискаючи чашку дуже гарячого шоколаду. Це нещодавно стало залежністю, хоча в якості компенсації вона відмовилася від своїх улюблених солонців і бутербродів Брі. Вона могла випивати три чашки какао на день. Їй було цікаво, чи це тому, що вона була дуже холодною тієї ночі. Напевно ні. Swiss Miss створила дійсно хороший продукт.
  Вона згадала, що вони з Ґремом пили гарячий шоколад у Humboldt Diner наприкінці свого Перше побачення. Коли вони почали розмовляти, температура напоїв була близько 212 градусів, а коли вони закінчили, чашки були холодними.
  Вона перечитувала свої нотатки — сотні нотаток, у яких викладалися розмови, які вона мала після зустрічі зі Стенлі Манкевіцем. Вона ніколи в житті так важко не працювала.
  Шукаю не того, хто . . .
  У її офісі задзвонив телефон. Вона зробила останній ковток і поставила чашку. «Заступник Маккензі».
  "Привіт?" — запитав латиноамериканський голос із стриманістю, яку демонструють більшість людей, коли телефонують до поліції. Та, хто телефонував, пояснила, що вона менеджер Harbourside Inn у Мілуокі.
  "Чим я можу вам допомогти?" Почувши «Мілуокі», Брінн швидко висів вперед, напружений. Найвірогіднішим приводом для виклику когось із цього міста була справа про вбивство Фельдмана.
  Це справді була мета, і Брінн ставала все більш зацікавленою, слухаючи.
  Менеджер готелю сказала, що вона бачила по телевізору складне зображення людини, яку розшукували у зв’язку зі вбивствами на озері Мондак, людину, яка, ймовірно, носила ім’я або прізвисько Харт або Харт. Хтось дуже схожий зареєструвався в готелі 16 квітня. Менеджер зателефонувала до місцевої поліції, і вони направили її до департаменту шерифа округу Кеннеша.
  Ім'я гостя було Вільям Хардінг.
  Хардінг . . . Харт . . .
  «Це правда, що він убивця?» — неспокійно запитала жінка.
  «Це наше розуміння. . . . Яка була адреса в реєстрі?» Брінн клацнула пальцями на Тодда Джексона, який миттєво з’явився біля її кабінки.
  Коли менеджер читав адресу в Міннеаполісі, Брінн переписав її і сказав молодому депутату: «Подивіться це. Швидко».
  Відповідаючи на питання про телефонні дзвінки та відвідувачів, жінка відповіла, що вихідних дзвінків не було, але гість, Гардінг, зустрівся в кав’ярні з худим чоловіком з підстриженою стрижкою, якого менеджер вважав грубим, і гарненькою жінкою років двадцяти з коротке руде волосся. Вона була трохи схожа на жінку на іншій складній картині, яку бачив менеджер.
  Стає все краще і краще. . .
  Потім жінка додала: «Справа в тому, що він ніколи не виписувався».
  «Він все ще там?» вона запитала.
  «Ні, офіцер. Він зареєструвався на три дні, вийшов після обіду сімнадцятого, а потім більше не повернувся. Я намагався зателефонувати, але довідкова служба не має нікого в Міннеаполісі чи Сент-Полі з таким іменем за цією адресою».
  Вона не здивувалася, коли Джексон підсунув їй аркуш паперу з написом: Фальшивка. Автостоянка. Без імені в MN, WI, NCIC або VICAP.
  Вона кивнула й прошепотіла: «Скажи Тому, що у нас тут щось є».
  Джексон зник, коли Брінн переглядала свої нотатки, гортаючи сторінки. «А як щодо кредитної картки?» — запитала вона менеджера.
  «Оплачено готівкою. Але причина, чому я подзвонила: він залишив тут валізу. Якщо ви хочете забрати це, воно ваше».
   «Справді? Скажу тобі, я хотів би проїхати туди й подивитися. Дозвольте мені змінити дещо і передзвонити вам».
  Коли вони роз’єдналися, Брінн відкинулася на спинку крісла.
  "Ти в порядку?" — запитав Том Дал, ступаючи до її кабінки, обережно дивлячись на її очі, які, як вона гадала, відображали певний блиск.
  «Я більш ніж добре. У нас є лідерство».
  
  МІШЕЛЬ АЛІСОН КЕПЛЕР — тепер брюнетка і сильно втрачена колагеном — сиділа в спальні шикарного будинку в шикарному районі Мілуокі. Вона фарбувала нігті темно-сливового кольору в той страшний квітневий вечір.
  Вона розмірковувала про істину, яку засвоїла за ці роки: люди чули те, що хотіли почути, бачили те, що хотіли, вірили тому, у що хотіли. Але щоб використати цю слабкість, потрібно бути кмітливим, розпізнавати їхні бажання та очікування, а потім тонко й спритно згодовувати їм достатньо крихт, щоб вони думали, що вони задоволені. Важко зробити. Але для таких людей, як Мішель, це була необхідна навичка виживання.
  Того вечора Мішель думала особливо про свого супутника: заступника Брінн Маккензі.
  Ти їхній друг? . . . З Чикаго? . . . Я чув ви з Еммою працювали разом. . . . Ви теж юрист?
  Боже мій, якою ти прямолінійною людиною була, Брінн.
  Мішель опинилася в скрутному становищі вдома. Фельдмани були мертві. Вона знайшла файли, які шукала, і знищила їх, а це означало, що Харт і Льюїс їй більше не потрібні. Але тоді Харт відреагував як кіт. . . а вечір пішов до біса.
  Втеча в ліс. . .
  Потім знайти заступника Брінн Маккензі. Вона інстинктивно знала, яку роль грати, роль, яку сільський депутат міг зрозуміти: багата, розпещена дівчина, не дуже симпатична, але з потрібним відтінком самозапитання, жінка, яку кинув чоловік заради бути саме такою, якою її спонукав цей чоловік.
  Брінн спочатку був би роздратований, але теж співчував би, як ми ставимося до більшості людей, яких зустрічаємо в складних обставинах. Нам ніколи не подобаються жертви, поки ми не пізнаємо їх і не розпізнаємо щось із них у собі.
  Крім того, ця роль не дасть Брінн думати, чому вона не виглядає типовим гостем, який оплакує смерть господаря та господині, вбивства, які вона щойно скоїла.
  Я не збрехала, коли сказала, що я актриса, Брінн. Я просто не граю на сцені чи перед камерою.
  Але тепер це було через три тижні. І все поверталося. Про час. Вона точно заслужила перерву. Після всього обурливого, несправедливого лайна, через яке вона пройшла 17 квітня і пізніше вона заслужила удачу.
  Засовуючи ватні кульки між пальцями лівої ноги, вона продовжувала малювати.
  Так, Бог чи доля знову були на її боці. Нарешті їй вдалося відстежити повне ім’я та адресу Гарта — як виявилося, він жив у Чикаго. Проте вона дізналася, що останнім часом він не проводив там багато часу; він часто бував у Вісконсині, що, звісно, було тверезим, але очікуваним. Він шукав її так само старанно, як і вона його.
  Він також шукав кількох інших людей і, очевидно, знайшов одного. Фредді Ланкастер перестав відповідати на дзвінки та текстові повідомлення. Гордон Поттс також був би в списку Харта, хоча він ховався в О-Клер.
  Мішель була обережною, але не панікувала. Вона розірвала майже всі зв’язки між собою та подіями 17 квітня. Гарт знав її справжнє ім’я — він знав це, переглядаючи її сумочку того вечора, — але знайти Мішель Кеплер буде нелегко; вона завжди в цьому переконувалася.
  Ще з підліткового віку Мішель була експертом у тому, щоб проникати в життя інших людей, змушуючи їх піклуватися про неї. Грати в безпорадність, грати втрачену, грати в сексуальну (здебільшого з чоловіками, але також і з жінками, коли це необхідно). Зараз вона жила з Семом Рольфом, багатим бізнесменом із Мілуокі (ніхто не бачив, не чув і не вірив у те, що він хотів, краще за Сема). У її водійських правах була вказана стара адреса, а пошта відправлялася на поштову скриньку, яку вона першим ділом змінила 18 квітня, без пересилання.
   Що ж до доказів її причетності до злочинів на озері Мондак, їх було небагато. Вона вкрала з вантажівки бідолашного Ґрема все, що містило її відбитки пальців — карту, яку вона дала Гарту, і свою сумочку. І коли вона помінялася черевиками зі своїм бідолашним мертвим «другом», Мішель витерла свої Ferragamo засобом для миття скла (Бринн залишила італійську шкіру за 1700 доларів? Боже, я ненавиджу тебе).
  Тепер докази з озера Мондак більше не становили загрози. Але один дуже реальний ризик залишався. Його потрібно було утилізувати.
  І це сталося б сьогодні.
  Мішель висушила нігті на ногах феном, задоволена результатом, хоча й роздратована, що не змогла потрапити в салон; з Хартом на волі їй довелося обмежити свої поїздки.
  Вона вийшла з розкішної спальні й увійшла до вітальні, де Рольф сидів на дивані з її дочкою Торі, п’ятьма роками, і її сином Бредфордом, худим хлопчиком семи років, який мало посміхався, але мав пучок світлого волосся. ви просто не могли встояти перед роздратуванням. Вона не могла дивитися на своїх дітей, щоб серце її не переповнювалося материнською любов’ю.
  У Рольфа було приємне обличчя й не надто огидні губи. З іншого боку, йому потрібно було схуднути приблизно на сорок фунтів, а його волосся пахло бузком, що було огидно. Вона ненавиділа його татуювання. Мішель взагалі нічого не мав проти тату, але у нього була зірка на паху. Велика зірка. Волосся на лобку проростало через частину, а живіт покривав іншу частину залежно від того, як він сидів.
  О будь ласка . .
   Але Мішель не скаржилася б, якби сценарій не закликав скаржитися. У Рольфа було багато грошей від його транспортної компанії, і вона могла змиритися з тим, щоб її скульптурне тіло часто було доступне для нього в обмін на . . . ну, майже все, що вона хотіла.
  Мішель була експертом у розпізнаванні Сема Рольфа світу — людей, які чули, бачили й вірили. Якщо Бог дав тобі лінивість, повільний розум для школи чи торгівлі, дорогі смаки, гарне обличчя та краще тіло, тоді ти, біса, краще вмієш винюхувати чоловіків так, як змія відчуває розгублену мишу.
  Звичайно, треба було бути пильним. Завжди.
  Тепер, побачивши, як її син і Рольф сміються над тим, що говорив телевізійний суддя, схожі на батька і сина, Мішель розлютилася від ревнощів. У неї миттєво виникло бажання сказати Рольфу, щоб той пішов до біса і вийшов із її дітьми.
  Але вона відступила. Якою б злобою вона не ставала, що зазвичай була розпеченою злістю, вона зазвичай могла контролювати це. Виживання. Вона зробила це зараз і посміхнулася, хоча також подумала з деякою радістю: «Ніяких мінетів сьогодні ввечері, любий».
  Їй стало цікаво, чи він говорив про неї дітям. Вона відчула, що він був. Вона допитає хлопця пізніше.
  "Щось не так?" запитав він.
  «Нічого», — сказала вона, вивела сина з дивана та наказала йому принести їй газованої води з кухні.
  Вона спостерігала, як Бред тікає. І ревнощі змінилися, клацнувши пальцями, на непереборне кохання.
  Неможливо мати дітей, незважаючи на те, що вона намагалася У шістнадцять років Мішель Кеплер пощастило подружитися з матір’ю-одиначкою в підземному світі Мілуокі під приводом того, що вона стала волонтером у некомерційній організації, щоб допомогти знедоленим.
  ВІЛ-інфікована внаслідок сексу чи наркотиків, або й того, і іншого, Бланш часто хворіла й залишала сина й доньку на піклування Мішель. Незважаючи на її рецептурні коктейлі з ліками, щоб уникнути СНІДу, стан бідолашної жінки швидко погіршувався, але вона могла знайти певну розраду в своїй письмовій згоді призначити Мішель опікуном дітей, якщо з нею щось трапиться.
  І це було щастя, оскільки жінка померла набагато раніше, ніж очікувалося.
  Сумна подія.
  Невдовзі Мішель витратила деякий час, змиваючи в унітаз ліки від СНІДу за рецептом на шість місяців, які вона приховала від Бланш, замінивши Тайленол, Прілосек і дитячі вітаміни (які, економно, також давала дітям).
  Тепер ці двоє дітей були її. Вона любила їх усім своїм єством. Робити те, що їм казали, обожнювати її і — як сказав їй психотерапевт на сесії, ухваленій судом багато років тому — підтверджувати нічим не примітне життя. Але до біса терапевти; Мішель знала, чого хоче. Завжди мав.
  Фактично, однією з трагедій тієї квітневої ночі — завдяки несподіваній появі чоловіка Брінн зі зброєю — стала втрата Мішель Емі, ще однієї дівчини, яку вона могла принести у свою родину. Після вбивства Брінна та Харта (також Льюїса, якби Харт не зробив це за неї), вона б втекла зі своєю новою донькою.
   Але це не спрацювало.
  Додайте ще одне правопорушення до звинувачення Брін Маккензі.
  Тепер Мішель глянула на Торі, яка показувала малюнок, який вона намалювала Рольфу. Мішель подумала: товста свиня не твій тато. Не смій думати, що він є.
  Саме тоді її телефон задзвонив. Вона звернула увагу на ідентифікатор абонента та сказала Рольфу: «Краще я візьму це».
  Він самовдоволено кивнув, зробив маленькій дівчинці комплімент за фотографію й повернувся до телевізора.
  Бред приніс газовану воду для матері. Він простягнув його.
  «Я схожий на те, що розмовляю по телефону?» — кинула Мішель і зайшла до спальні. З латинським акцентом вона відповіла: «Harborside Inn. Чи можу я вам допомогти?»
  «Привіт, так. Це заступник Маккензі. З округу Кеннеша. Ви телефонували півгодини тому?»
  «О, звичайно, заступник. Про того гостя. Той, що з валізою».
  «Правильно. Я перевірив свій розклад. Я можу бути в Мілуокі близько п’ятої».
  «Давайте подивимось. . . ми можемо встигнути на п'яту тридцять? О п’ятій у нас збори персоналу». Мішель була задоволена своїм виступом.
  Я дійсно актриса. . . .
  «Звичайно. Я можу зробити це."
  Вона дала Брінну адресу.
  «Тоді побачимося».
  Мішель поклала трубку. Закрила очі. Бог чи доля. . . Дякую тобі.
  Вона підійшла до шафи й дістала замкнену валізу. Відкрив його. Вона зняла свій компактний Glock, поклала його в сумочку Coach. Якусь мить вона дивилася у вікно, відчуваючи водночас нервозність і підбадьорення. Потім вона повернулася до вітальні. Вона сказала Рольфу: «Це був будинок престарілих. Моя тітка потрапила погано». Вона похитала головою. «Боже, ця бідна жінка. Мені до кісток болить те, через що вона переживає».
  «Мені дуже шкода, мила», — сказав він, дивлячись на її змучене обличчя.
  Мішель ненавиділа цю ніжність. Вона скривилася. І сказав: «Мені потрібно піти до неї».
  «Будь впевненим. . . .” Він нахмурився. «Хто вона знову?»
  Холодні очі звернули в його бік. Значення: Ви мене в чомусь звинувачуєте, чи забули моїх родичів? У будь-якому випадку ви програєте.
  «Вибачте», — швидко сказав він, очевидно, читаючи її вираз обличчя. «Хедді, так? Це її ім'я. Гей, я тебе підвезу».
  Мішель посміхнулася. "Нічого страшного. Я б волів, щоб це були ми з Бредом. Розумієш, я маю впоратися з цим із сім’єю».
  «Ну, впевнений. Гадаєш, для Бреда це нормально бачитися з нею?»
  Вона подивилася на хлопця. «Ти хочеш побачити свою тітку, чи не так?» Краще б йому не казати, що в нього не було тітки. Вона провела його очима, взяла газовану воду з його крихітної руки й сьорбнула.
  Він кивнув.
  «Я думав, що ти знаєш. Добре.
  
  БРІНН МАККЕНЗІ ЗІБРАЛА свій рюкзак і викинула другу чашку какао за день.
  Знову подумав про Грема та їхнє перше побачення. А потім востаннє вони були разом наодинці — у лісовому клубі на шосе 32, танцювали до півночі. Минув тиждень, перш ніж вона дізналася, що він «зраджує».
  Чому ти не попросив мене піти з тобою? . . .
  І чому він не запросив її на сеанс терапії?
  "Гей, Б?" — перебив жіночий голос. «А як щодо Беннігана пізніше?» Джейн Стайлз, ще один старший заступник, продовжила: «Я зустрічаюся з Реджі. О, і той милий хлопець із радгоспу буде там. Один, про який я тобі розповідав».
  Брінн прошепотіла: «Я не розлучена, Джейн».
  Слова «ще ні» в кінці речення.
  «Я просто сказав, що він милий. Це лише інформація. Я не дзвоню кейтерингу».
  «Він продає страховку».
  «Нам потрібна страховка. У цьому немає нічого поганого».
  «Дякую, але у мене щось відбувається. Купіть для мене поліс».
  «Смішно».
  Думаючи про Гарта, думаючи про Harborside Inn у Мілуокі, Брінн Маккензі йшла коридором вона так часто ходила туди-сюди, що навіть не помічала цього. На стінах висіли фотографії загиблих під час виконання службових обов’язків депутатів. За останні вісімдесят сім років їх було чотири, хоча портрета Еріка Манса ще не було. Графство вмонтувало фотографії в дорогі рамки. Першим загиблим став депутат з вусами на кермі. Його застрелив чоловік, причетний до пограбування поїзда в Нортфілді, штат Міннесота.
  Вона також передала карту округу, велику, зупинившись і подивившись на блакитну пляму озера Мондак. Вона запитала себе: те, що я збираюся зробити зараз, хороша ідея чи погана?
  Тоді вона засміялася. Навіщо ставити запитання? Це неважливо. Я вже прийняв рішення.
  Вона видобула з кишені ключі й вийшла надвір у чудовий ясний день.
  Це правда, що він убивця?
  Це наше розуміння.
  
  ЇДУЧИ крізь суворий район Мілуокі в напрямку озера Мічіган, Мішель Кеплер сказала своєму синові: «Що ти збираєшся зробити, так це підійти до цієї жінки і сказати, що ти заблукав. Вона буде припаркована, і коли вона вийде з машини, ви підійдете до неї та скажете: «Я заблукав». Скажи це."
   "Я загубився."
  «Добре. Я тобі її вкажу. І переконайся, що ти виглядаєш засмученим. Ви можете це зробити? Ви вмієте виглядати засмученим?»
  «Угу», — сказав Бред.
  Вона різко сказала: «Не кажи, що ти щось знаєш, коли ти цього не знаєш. Тепер ти знаєш, як виглядати засмученим?»
  "Немає."
  «Я виглядаю засмученим, коли ти зробив щось не так і розчарував мене. Ти розумієш?"
  Він швидко кивнув. Це він отримав.
  «Добре». Вона посміхнулася.
  У центрі Мілуокі Мішель проїхала повз Harbourside Inn, а потім об’їхала квартал. Повернулися в готель. Стоянка була заповнена наполовину. Була 17:00 . Брінн Маккензі мала прийти ще півгодини.
  «Краща робота».
  «Що, мамо?»
  «Тссс».
  Вона ще раз зробила круг, а потім зупинилася на вулиці, за двадцять футів від стоянки. «Що ми зробимо, коли жінка заїде, вона десь там припаркується. Побачити? . . . добре. І тоді ми з вами виходимо. Я обійду ту сторону, позаду. Ви підходите до неї і стукаєте у найближче до неї вікно. Скажи їй, що ти заблукав. І злякався. Вона вийде з машини. Що ти їй скажеш?»
  "Я загубився."
  «І?»
  «Наляканий».
  «А як ти виглядаєш?»
   "Засмучений."
  «Добре». Вона нагородила його ще однією широкою усмішкою, розтріпавши йому волосся. «Тоді підійде мама і... . . поговоримо з нею хвилину, потім ми обоє біжимо назад до машини, їдемо додому й зустрічаємося з Семом. Тобі подобається Сем?»
  «Так, він веселий».
  «Він тобі подобається більше, ніж мама?»
  Коливання вдарило її по шкірі розпеченим залізом. "Немає."
  Вона відганяла ревнощі, як могла. Час зосередитися.
  Мішель вивчала місцевість. Зрідка проїжджали машини, з таверни навпроти виходив покупець або тротуаром пробирався літній місцевий житель. Але окрім цього околиці були безлюдні.
  «Зараз. Тихо. І вимкніть радіо».
  Її телефон дзижчав. Вона прочитала смс, насупилася. Це було від друга з Мілуокі. Слова були протверезими. Цей чоловік щойно почув, близько двадцяти хвилин тому, що Гордон Поттс був убитий в О-Клері.
  freek accd't, повідомляється.
  Обличчя Мішель напружилося. Фігня про аварію. Це була робота Харта. Але це була хороша новина для Мішель. Їй було незручно бути на людях тут, у Мілуокі, коли Гарт усе ще був на волі. Тепер принаймні вона знала, що його зараз немає в місті.
  Бог чи доля, посміхаючись їй.
  Потім одразу побачила, як машина департаменту шерифа округу Кеннеша під’їхала на стоянку готелю Harbourside Inn. Її долоні почали пітніти.
   Бог чи доля. . .
  «Добре, Бреде». Мішель відкрила замки й вийшла. Її син вибрався з іншого боку. «Мама піде туди», — прошепотіла вона. «А я піду позаду цієї жінки. Не дивись на мене. Зроби вигляд, що мене немає. Ви це розумієте?»
  Він кивнув.
  «Не дивіться на мене, коли я підходжу до машини. Скажи це."
  «Я не буду дивитися на вас».
  «Бо якщо ти подивишся на мене, ця жінка забере тебе і посадить у в’язницю. Вона така жінка. Я так люблю тебе, що не хочу, щоб це сталося. Ось чому я роблю це для вас. Ти знаєш, у які клопоти мені доводиться заради тебе та твоєї сестри?»
  "Так."
  Вона обняла його. «Добре, а тепер іди, скажи їй, що я сказав. І запам’ятайте «засмучений».
  Коли хлопець йшов до машини, Мішель, присівши, прослизнула навколо ряду припаркованих машин. Вона витягла з кишені своєї шкіряної куртки глок, новий, куплений Семом Рольфом замість її улюбленого, справді гарного номеру від Німана Маркуса, який був повністю зіпсований під час їхньої прогулянки лісом тієї холодної квітневої ночі.
  
  Їдучи дорогою в Гумбольдті до будинку Брінн Маккензі, шериф Том Дал думав про роки, які вона провела у департаменті.
  Робота була важкою для неї, особливо брати на себе найгірші завдання, скривджених дітей, домочадців. Була також жорсткою завдяки ставленню своїх колег-депутатів, тому що вона завжди була перевиконавцем. Дівчина в першому ряду підняла руку, бо знала кожну відповідь. Це нікому не подобалося.
  Але, до біса, вона досягла результатів. Подивіться, що вона зробила тієї ночі на озері Мондак. Він не знав іншого заступника, який би так наполягав, як вона.
  Іншого депутата, який би вижив, він не знав.
  Даль помасажував свою ігрову ногу.
  Він припаркувався перед маленьким будинком; усі вони були на Кендалл-роуд. Brynn's було охайним місцем, охайним і доглянутим. І, завдяки Ґрему, це було пекло ландшафту. Дуже відрізняється від інших тут.
  Він вийшов з машини. Став і потягнувся. Десь лопнув суглоб. Він перестав хвилюватися, звідки беруться такі звуки чи що вони означають.
  Натягнувши капелюха, за своєю звичкою, Дал повільно пройшов через ворота, а потім вгору по змієподібному тротуару, обрамленому більшою кількістю рослин, ніж він здогадувався.
   Біля дверей він лише мить вагався, а потім подзвонив. Пролунав подвійний передзвін.
  Двері відчинилися.
  «Гей, шерифе».
  Там стояв син Брінна. Здавалося, він виріс ще на вісім дюймів відтоді, як вони востаннє були разом, на різдвяній вечірці відділу.
  «Привіт, Джої». Поза ним, у вітальні, Анна Маккензі рухалася до кухні з тростиною. «Анна».
  Вона обережно кивнула.
  А за нею, на кухні, Брінн вимірювала температуру смаженої курки, стоячи біля плити. Він думав, що вона не готувала. Або навіть знав як. Курка виглядала досить добре.
  Вона повернулася й підняла брову.
  «Ми взяли її, Брінн. Ми її отримали».
  
  ВОНИ СИДІЛИ В сімейній кімнаті, шериф і заступник.
  Холодний чай, люб’язно наданий Анною, сидів між ними.
  Брінн сказав: «Зайняло більше часу, ніж я думав. Був на шпильках».
  Яка не стала описувати своє хвилювання, чекаючи звісток.
  Шериф Даль пояснив: «Було ускладнення. Команди стояли біля будинку Рольфа. але коли вона вийшла на вулицю, з нею був її син. Вона відвела свого хлопчика в Harborside Inn».
  «Вона що ?»
  «Вона навіть послала його до машини, в якій була приманка, поки вона рухалася ззаду, щоб застрелити вас, ну, її, ззаду».
  "Боже мій."
  «Тактична команда не хотіла переїжджати, поки Мішель і дитина були разом. Вони боялися, що вона використає його як заручника. Вони дочекалися, поки розійдуться на стоянці. Хлопчик в порядку. Він у CPS разом із сестрою».
  Дякую, — мовчки молився Брінн. Дякую тобі. «Вона збиралася використати власну дитину як відволікання, а потім застрелити мене прямо в нього на очах?» Брінн насилу в це повірив.
  «Виглядає так».
  «Яка історія хлопця?»
  «Рольф? Зараз його допитують, але, схоже, він був у темряві. Якщо він повинен бути заарештований за щось, це погане судження щодо жінок». У нього задзвонив мобільний телефон. Він подивився на номер абонента. «Краще візьміть це. S'мер. Ми проводимо прес-конференцію з цього приводу. Треба отримати деякі нотатки».
  Він підвівся і вийшов на вулицю, незграбно прямуючи до своєї машини.
  Брін відкинулася на диван, дивлячись у стелю, мовчки дякуючи Стенлі Манкевіцу та його худорлявому помічнику — Джеймсу Джейсонсу, як вона навчилася — за те, що привели її до Мішель Кеплер.
  Можливо, ви шукаєте не того кого.
  Після їхньої зустрічі в ресторані поганої кави Брінн шукав інші мотиви вбивства Емма Фельдман, зокрема ті, які запропонував Манкевіц: державні політики-самогубці та компанія Kenosha, що виготовляє небезпечні гібридні запчастини для автомобілів. Деякі інші її випадки також. Але жодна з них не вийшла.
  Потім вона подумала про коментар Джейсона й замислилася: а що, якщо «не той, хто» міг означати не того, хто хотів її вбити, а того, хто був передбачуваною жертвою ?
  Як тільки Брінн почала вважати, що Мішель хотіла смерті Стівена Фельдмана, а не Емми, справа стала на свої місця. Фельдман працював відповідальним працівником міського Департаменту соціальних служб, частиною роботи якого було перевірка скарг на жорстоке поводження з дітьми та, у крайніх випадках, розміщення жертв у прийомних сім’ях.
  Згадуючи, як молода жінка змусила бідолашну Емі замовкнути тієї ночі в парку штату Маркетт, Брінн подумав, чи не розслідував він Мішель, намагаючись віддати їй дітей.
  Не було жодного запису про файл, який стосувався когось на ім’я Мішель, але Брінн пригадав, що того вечора в будинку біля озера рюкзак Стівена був порожній, а декілька файлів Емми були розкидані на підлозі. Невже Мішель викинула його файли, включно з тим, що стосується власних дітей, у камін?
  Коли вона повернулася до озера Мондак, Брінн взяла проби попелу з каміна. Вона залякала державну лабораторію в Гарденері, щоб вони проаналізували його якнайшвидше, і дізналася, що він ідентичний попелу, який утворюється під час спалювання манільських папок, виданих міським робітникам. Вона також знайшла згорнуті палітурки стеноблоків, які Фельдман робив нотатки під час опитувань на місцях.
  Згодом, розмовляючи зі своїми колегами та друзями та переглядаючи уривки нотаток і журнали телефонних дзвінків, Брінн виявив, що деякі сусіди бізнесмена на ім’я Семюель Рольф скаржилися на поводження його нової дівчини з її маленькими дітьми.
  Подругу звали Мішель Кеплер.
  Бінго.
  Поліція Мілуокі встановила спостереження за будинком Рольфа, але перш ніж вони змогли отримати ордер на поселення, Брінн зателефонував нібито менеджер Harbourside Inn. Це здалося їй підозрілим, і, поклавши трубку, вона перевірила вхідний номер. Передплачений мобільний.
  Вона була впевнена, що «клерк» — це Мішель, яка готувала її до розстрілу.
  Том Дал зателефонував у поліцію Мілуокі, і вони зібрали тактичну групу, щоб затримати жінку, щойно вона залишила елегантний будинок Рольфа.
  Залишилося лише одне запитання. Чи Брінн хотів заарештувати Мішель особисто?
  Суперечка розгорілася — ох, як вона цього хотіла. Але зрештою вона вирішила ні.
  Детектив з департаменту поліції Мілуокі, одягнений у форму департаменту шерифа округу Кеннеша, на патрульній машині департаменту приїхав на зустріч у Harborside Inn.
  Брінн Маккензі пішла додому.
  Знову пролунав дзвінок — Том Дал, як завжди, — і Джоуї впустив шерифа назад у будинок. Він усміхався коли він стояв на порозі сімейної кімнати. «Отримай це. У них усюди репортери!» Він засміявся. «Fox, CBS і я не кажу про місцеві філії. Навіть CNN. Меру цікаво, чи всі, хто там працює, блондини».
  Брінн засміявся. «Так їх вирощують в Атланті».
  Шериф продовжив: «Сьогодні ввечері Мішель перевезуть до нашого ізолятора. Я припускаю, що ви захочете взяти в неї інтерв’ю».
  "Будьте впевнені. Але не сьогодні ввечері. Я казав тобі. У мене є плани».
  Отже, те, що я збираюся зробити зараз, хороша ідея чи погана? . . . Навіщо взагалі ставити запитання? Це неважливо. Я вже прийняв рішення.
  Вона зробила все необхідне, щоб схопити вбивць Фельдманів; тепер настав час почати заново складати своє життя. Або намагається.
  Вона підвелася й провела його до вхідних дверей. Вийшовши на вулицю, він запитав: «То що ж такого важливого відбувається?»
  «Я готую вечерю для Анни та Джої. А потім ми дивимося American Idol. »
  Дал посміхнувся. «Це повтор. Я можу сказати вам, хто виграє».
  «Ніч, Томе. До зустрічі в офісі яскраво та рано».
  
  В 9 Вранці бурхливої п’ятниці Мішель Елісон Кеплер сиділа в одній із двох кімнат для допитів в офісі шерифа округу Кеннеша. Спочатку кімнати були очищені від полиць і ящиків для зберігання речей і встановлені столи з ДВП і пластикові стільці, а також відеомагнітофон Sony від Best Buy. Один із депутатів встановив дзеркало, яке він купив у Home Depot, але це було лише для ефекту. Будь-який досвідчений злочинець бачить, що це не двостороннє. Але в окрузі Кеннеша відщипування пенні було частиною правоохоронних органів.
  Без пістолета, озброєна лише ручкою та папером, Брін сіла навпроти Мішель. Вона подивилася на жінку, яка так безжально їй збрехала. Але Брінн був дивно спокійним. Звісно, вона відчула трохи зради під час обману, думаючи, що вони почали тієї ночі, як вижили, потім стали союзниками і, нарешті, друзями.
  Але Крістен Брінн Маккензі, звичайно, була поліцейським. Вона звикла до того, що їй брешуть. Тут у неї була мета, інформація, яку потрібно було зібрати, і настав час братися до роботи.
  Мішель, впевнена, як завжди, запитала: «Де мої син і дочка?»
  «Про них добре піклуються».
  «Бринн, будь ласка. . . Я їм потрібна. Вони з розуму зійдуть без мене. Дійсно, це проблема».
   «Ви відвезли свого сина в Мілуокі, щоб допомогти вбити мене?» Голос Брінна не міг приховати здивування.
  Обличчя Мішель розцвіло від жаху. "Ні ні. Ми якраз збиралися з тобою поговорити. Я хотів вибачитися».
  «Йому сім. І ви взяли його з собою. З рушницею».
  «Це для захисту. Мілуокі небезпечне місто. У мене є дозвіл, але я його втратив».
  Брінн кивнула, її обличчя було нейтральним. "Гаразд."
  «Я можу побачити Бреда? Він нещасний без мене. Він міг захворіти. Він успадкував мій низький рівень цукру в крові».
  «Хіба він не був усиновлений?»
  Мішель кліпала очима. Потім сказав: «Я йому потрібен».
  «Про нього добре піклуються. він в порядку . . . Тепер вас заарештували за вбивство, замах на вбивство та напад. Вас поінформували про ваші права. Ви можете будь-коли відмовитися від цієї співбесіди та поговорити з адвокатом. Ви розумієте, що я кажу?»
  Мішель глянула на червоне світло на відеореєстраторі та сказала: «Так».
  «Ви бажаєте, щоб був присутній адвокат?»
  «Ні, я поговорю з тобою, Брінн». Вона засміялася. «Після всього, що ми пережили. . . чому, ми ж сестри, ти цього не відчуваєш? Я поділився з тобою, ти розповів мені про свої проблеми вдома». Вона глянула на камеру, співчутливо зморщившись. «Ваш син, ваш чоловік. . . . Ми як споріднені душі. Це досить рідко, Брінн. Справді».
  — Отже, ви відмовляєтеся від свого права на адвоката?
  «Абсолютно. Це все непорозуміння. Я все можу пояснити». Її голос був м’яким, відображаючи тягар несправедливості, що спіткала її.
  «Тепер чому ми тут», — почала Брінн. «Ми хотіли б ваша заява, яка говорить правду про те, що сталося тієї ночі. Вам буде набагато легше, вашій родині...
  «А як щодо моєї родини?» — кинула вона. «Ти не говорив з ними, чи не так? Мої батьки?"
  "Так."
  «Ви не мали права це робити». Тоді вона заспокоїлась і боляче посміхнулася. «Чому ти це зробив? Вони ненавидять мене. Вони вам брехали, що б вони не говорили. Вони мені заздрять. З першого дня я був сам. Я досяг успіху у своєму житті. Вони невдахи».
  Дослідження Брінн показало, що це була жінка, чиє походження виглядало нормальним і стабільним, але особистість – ні. Вона виросла в родині середнього класу в Медісоні, штат Вісконсін. Там ще жили її батьки, матері п'ятдесят сім, батько на десять років старший. За їхніми словами, вони дуже старалися, але підняли руки на те, що мати Мішель назвала «мстивою дрібницею». Батько назвав її «небезпечною».
  Подружжя, нажахане тим, у чому звинуватили їхню доньку, хоча й не зовсім здивоване, пояснило, як Мішель зробила кар’єру, перестрибуючи від чоловіка до чоловіка — а в двох випадках — від жінки — живучи за рахунок них, а потім влаштовуючи бійки та лякаючи до біса з її коханців з її лютою, мстивою поведінкою; зрештою вони були вдячні бачити її піти. Тоді вона натрапила б на когось іншого, але тільки якби у неї був цей хтось заздалегідь. Її двічі заарештовували за напад — за напад на хлопців, які її кинули. Вона переслідувала кількох чоловіків і мала три заборони.
   Тепер Мішель сказала: «Ти не можеш довіряти всьому, що каже моя родина. Ви знаєте, мене образили».
  «Про це немає записів».
  «Як буде запис? Думаєш, мій батько визнав би це? І вони викинули мою скаргу. Мій батько та начальник місцевої поліції разом брали участь у цьому. Все, що я міг зробити, це втекти. Мені довелося дбати про себе. Мені було важко, так важко. Мені ніхто ніколи не допомагав».
  «Буде легше, — продовжив Брінн, відхиляючи ридаючу розповідь жінки, — якщо ви співпрацюватимете. Є ще кілька речей, які ми хотіли б знати».
  «Я не збиралася робити тобі боляче», — скиглила вона. «Я просто хотів поговорити».
  «Ви прикинулися клерком готелю. Ви змінили свій голос на латиноамериканський».
  «Тому що ти не зрозумієш. Мене ніхто не розуміє. На моєму місці хтось би мене заарештував, і я б ніколи не мав можливості пояснити. Мені потрібно, щоб ти зрозуміла, Брінн. Для мене це важливо».
  «У вас була зброя».
  «Ті чоловіки вдома... . . вони намагалися мене вбити! Я був наляканий. Раніше я був жертвою нападів. Мій батько, пара хлопців. У мене заборонні приписи».
  Вона подала скарги проти кількох коханців за домашнє насильство, але судді відхилили їх, коли поліція встановила, що чоловіки мають надійне алібі, і дійшла висновку, що Мішель подала на зло.
  «Проти вас є три накази . »
  Вона посміхнулася. «Так працює система. Вони вірять кривднику. Вони не вірять жертві».
   «Давайте поговоримо про ніч на сімнадцяте квітня».
  «О, я можу це пояснити».
  «Продовжуйте».
  «У мене була запланована зустріч зі Стівеном Фельдманом, працівником справи. Я підозрював, що Бред зазнав насильства з боку одного з його вчителів».
  "Гаразд. Про це десь повідомляли?»
  «Це те, з чого я збирався зустрітися з містером Фельдманом. Я взяв відпустку на роботі й пішов до нього, але виникла проблема з автобусами, і коли я дістався його офісу, він пішов ночувати. Я знав, що це важливо, і я дізнався, що він їде до свого місця на озері Мондак. Він сказав мені прийти до нього в будь-який час, щоб поговорити про Бреда. Він дав мені свою адресу. Тож я попросив свого знайомого хлопця, Гарта, підвезти мене туди. Це була моя помилка». Вона похитала головою.
  «Як його повне ім'я?»
  "Це воно. Він користується лише Гартом. Так чи інакше, він узяв із собою свого друга, Комптона Льюїса. Огидно . . . брутто. Я повинен був сказати ні прямо тут. Але я дуже хотів побачити Стіва. Тож ми всі разом під’їхали до будинку. Я збирався поговорити зі Стівеном, а потім ми збиралися піти. Але коли ми під’їжджаємо туди, вони стають все дивнішими й дивнішими. Вони кажуть: «Б’юся об заклад, у цих будинках є щось гарне». І "тут мають бути багаті люди". Наступного моменту, коли я знаю, вони бачать Мерседес і дістають зброю, а я кажу, чорт, о, ні. Вони заходять всередину і починають стріляти. Я намагався їх зупинити. Я схопив цей пістолет...
  «Той компактний Глок, який у вас є, викрали зі збройової виставки за півмилі від місця, де ви жили з Семом Рольфом».
   «Це був їхній пістолет!» Мішель підняла руки до обличчя, плачучи чи вдаючи.
  "Бажаєте кави? Газовану воду?»
  Трохи крекерів для зниження рівня цукру в крові. . . як ті, кого ви розсіяли, щоб вести Гарта та його партнера за нами? Брінн зберіг абсолютно нейтральне обличчя.
  Мішель підвела очі. Очі червоні, обличчя сухе. Це нагадало Брінн, як вона виглядала протягом більшої частини тієї квітневої ночі.
  Я актриса. . . .
  Брате, на що я купився.
  Мішель продовжила: «Я була спустошена. Я не могла дихати, мені було так жахливо. Ось це була моя вина. Я привів тих чоловіків туди. Я не можу передати вам, як погано мені було. . . . Я запанікував. Звичайно, я трохи збрехав. Але хто б не хотів? Я був наляканий. А потім я бачу тебе в пустелі. Звісно, у мене був пістолет. Але я не знав, хто ти. Можливо, ви були з ними. На тобі була форма. Але ви могли бути частиною цього. Я не знав, що відбувається. Я просто злякався. Довелося збрехати. Моє життя завжди було пов’язане з виживанням.
  «І що мені найгірше, я не міг повірити, що зробив це: у вашому домі. У мене був напад паніки. Мені було так страшно. . . . Це був посттравматичний стрес. Я завжди від цього страждав. Я думав, що Харт у домі. Ти мене налякав. Пістолет вибухнув. Це був нещасний випадок! Я буду жити з цим вічно. Випадково поранив свою матір».
  Брінн схрестила ноги й подивилася на незворушну красиву жінку, очі якої наповнилися слізьми.
  Виступ нагороди Академії. . .
  «Докази і свідки говорять трохи про інше історія, Мішель». І вона розповіла жінці короткий опис того, як вони дізналися її особу та що вони знали про її план. Балістика, попіл у каміні, записи телефонних розмов Стівена Фельдмана, звіти про насильство над її дітьми.
  «Я сам говорив із соціальною службою, Мішель. Керівник Стівена Фельдмана. І до свідків, і до вчителя вашого сина. У Бреда регулярно були синці на руках і ногах. У вашої доньки Торі теж були оцінки».
  «О, у них трапляється аварія чи дві. Ви ведете дитину до відділення невідкладної допомоги і одразу стаєте жорстоким батьком. Я ніколи його не бив. . . . Ой, який це політкоректний світ», — різко сказала вона. «Кожен шмагає своїх дітей. чи ні?»
  "Немає."
  «Ну, ти повинен». Вона жорстоко посміхалася. «Можливо, у вас би не було стільки проблем із Джої, як ви мені казали. І ви дозволили йому піти з рук. Мій син не потрапить під машину і не зламає собі шию на скейтборді. . . . Дітям потрібен напрямок. Вони не поважають вас, якщо ви не тверді. І вони хочуть поважати своїх батьків».
  Тепер Брінн сказав: «Мішель, дозволь мені ознайомитися з нашою справою проти тебе». Вона вигукувала підсумки свідчень експертів, свідчень свідків і доказів судової експертизи. Це було надзвичайно.
  Жінка почала плакати. "Це не моя вина! Це не так!»
  Брінн простяг руку й вимкнув камеру.
  Жінка обережно підвела очі. Вона витерла очі.
  «Мішель, — тихо сказала Брінн, — ситуація така. Ви чули справу проти вас. Ви будете засуджені. У цьому ніхто не сумнівається. Якщо ви не співпрацюватимете, ви потрапите в камеру десять на чотири, одиночну камеру, назавжди. Але якщо ви співпрацюватимете, ви не потрапите в суперв'язницю, ймовірно, підете до середньої безпеки. Можливо, у вас буде шанс побачити життя на вулиці, перш ніж ви станете надто старим, щоб оцінити його».
  «Чи можу я побачити своїх дітей? Я погоджуся, якщо я зможу бачити своїх дітей».
  — Ні, — твердо сказав Брінн. «Це не в їхніх інтересах».
  Це на мить занепокоїло Мішель, але потім вона весело запитала: «Краща камера? Я візьму кращу камеру?»
  "Так."
  «І все, що я повинен зробити, це зізнатися?»
  «Ну, це частина справи», — відповів Брінн, поки Мішель дивилася на місце на камері, де було сяюче червоне око.
  
  БРІНН МАККЕНЗІ СИДІВ у їдальні департаменту шерифа округу Кеннеша навпроти Тома Даля, який читав стенограму інтерв’ю. Стільці були маленькі, майже як стільці в школі Джоуї. Тіло Даля значно нависало над ним. Брінн ні. Її проблемою був живіт, а не стегна.
  Брінн переглядала свої перевернуті нотатки та стенограму.
  Дал налякав її, ляпнувши стенограму й підвівши очі. «Ну, ти отримав собі зізнання. Хороша робота. І не коштуватиме нам багато з точки зору прохання. Вона піде в Санфорд? Середня секунда?»
  «Однак без відпусток. Вона бачить дітей, лише якщо соціальний працівник погоджується».
  «І двадцять п'ять мінімум, без умовно-дострокового звільнення».
  Дал з'їв макарони. «Ти не голодний?»
  "Немає."
  «А як щодо Гарта? Вона щось про нього сказала?»
  «Навряд чи слово».
  «Можливо, він просто пішов».
  Вона засміялася. «Я не думаю, що такі люди, як він, так роблять. Вони можуть сховатися на деякий час, але не вилітають за межі планети, як у Зоряних війнах. »
  «Це був Зоряний шлях. Телешоу. Раніше вашого часу».
  Брінн сказав: «Шкода, що він не може. Хтось краще швидко його знайде, ФБР, поліція Міннеаполіса чи хтось інший. Заради нього самого».
  "Чому це?"
  «Вочевидь, він є в кількох списках. Він виконав роботу для багатьох людей, які не хотіли, щоб його спіймали — професійні вбивства та пограбування, вимагання. Тепер чутки про те, що його можуть заарештувати за справу з озером Мондак, вони бояться, що він перевернеться. І сім'я Комптона Льюїса теж не в захваті від того, що сталося з їхніми родичами».
  Даль подивився на її записи. Вона вивчала його дитячу шкіру. Його обличчя здається молодшим за моє, навіть якщо вирахувати зламану щелепу й дробове поранення.
  Де в житті справедливість?
  «Навіщо такому професіоналу, як Харт, у щось вплутуватися такий маленький, з жінкою Кеплера?» — запитав Даль. «Гроші? секс? Ця жінка не була потворною».
  «Ти так не думаєш?»
  Шериф засміявся.
  Брінн сказав: «Не думаю, що жоден із них міг би його вплинути. Хочеш мою думку? Йому було нудно».
  «Скучно?»
  «Він був між роботами. Це прийшло. Він хотів поспіху».
  Дал кивнув і не посміхався, коли сказав: «Ти», драматично показуючи на неї пальцем.
  Вона кліпала очима. «Я?»
  "Так як Ви." Шериф обвів рукою департамент. «Ну, ви робите це не заради грошей. Тобі подобається хвилювання, чи не так?»
  «Я роблю це, тому що люблю свого боса».
  «Хе. Так що далі? Я припускаю, що ти збираєшся за Гартом. Мені потрібно просити начальника округу збільшити бюджет?»
  «Ні. Я залишаю всю цю справу на розслідування державній поліції».
  Даль припинив масаж. "Ти є?"
  «У нас тут достатньо всього».
  «Чи правильно я це чую?»
  «Вони знайдуть Гарта, я візьму в нього інтерв’ю, можете посперечатися. Але я зробив свій внесок. У будь-якому випадку, вам потрібен хтось на землі на території злочинця. Справи вирішують місцеві контакти».
  «Ти просто хотів це сказати. 'На землі.' Гаразд, відправте все державним хлопцям. Ви впевнені в цьому?»
   "Мені."
  Депутат просунув голову в їдальню. «Привіт, Брінн. Вибачте, що потурбував ваш обід».
  "Так?"
  «Ми щойно привезли того хлопця, того, що вештається по школах. Ти хочеш поговорити з ним? Ви сказали, що зробили».
  «Звичайно. За що ви його взяли?»
  «Fly було скасовано».
  «Він відмовляється від своїх прав?»
  «Так. У нього є пояснення».
  Дал реготав. «Звісно, у нього є пояснення — він клятий збоченець».
  Брінн сказала йому: «Я зараз прийду».
  
  ВИСОКИЙ ЧОЛОВІК із широкими плечима та стриженою стрижкою стояв на драбині, прихилившись до старого, але доглянутого колоніального будинку в гарному районі на південь від Гумбольдта. Був ясний, прохолодний суботній ранок, і подібні завдання повторювалися в тисячах і тисячах домівок по всій країні.
  Чоловік фарбував віконниці в темно-зелений колір. Дивно, подумала Брін, але за десять років, які вона прожила тут, вона завжди вважала, що зелений колір буде приємним для оздоблення, але ніколи не замислювалася, чому. Тепер вона зрозуміла. Будинок стояв на тлі зеленої сосни ліс, яскравий приклад слова «вічнозелений». Вона бачила дерева щодня, але ніколи про них не помічала.
  Глянувши через плече, коли Camry наближалася, він завагався, захоплений на середині мазка, а потім повільно зліз із драбини. Він поставив відро з фарбою на робочий стіл, який поставив, і загорнув пензлик у пластик, щоб латексна емаль не висихала на щетині. Кіт Маршалл завжди був прискіпливим.
  Брінн загальмував і зупинився перед гаражем. Джої виліз і схопив свою валізу із заднього сидіння.
  "Привіт тато!"
  Кіт обійняв сина, який терпів цей жест і кинувся в будинок. «До побачення, мамо!»
  «Я заберу тебе після школи в понеділок!»
  «Не забудьте печиво!»
  Її колишній чоловік почав щось говорити, але, здавалося, забув, що саме, коли Брінн заглушила двигун і вилізла. За останні два роки вона ніколи не проводила тут довше шістдесяти секунд, коли підвозила Джої до його батька.
  «Привіт, — сказала вона.
  Кіт кивнув. Його волосся було вкрите сивиною, але за останні десять років він не набрав ні фунта. Який метаболізм був у цього чоловіка. Ну і спорт теж був.
  Він підійшов до неї, коротко обійняв. Не дуже жорсткий, не дуже м'який. І вона нагадала про його добру сторону, якої було багато. Ковбоєм він був, звичайно, але в класичному розумінні на кіногероя не схожий бідолашний Ерік Манс, чия ідея роботи поліції полягала не в впевненості та тиші, а в техніці та драмі.
  "Так. Як справи?» вона запитала.
  "Непогано. Зайняте. Принести вам щось?»
  Вона похитала головою. Подивився на бік будинку. «Хороший колір».
  «Пройшов розпродаж у Home Depot».
  «Що ви збираєтеся робити на вихідних?»
  «Рибалка. Тоді ми йдемо сьогодні ввечері на барбекю Боглз. Джоуї подобається Клей».
  «Він хороший хлопець».
  «Так, він є. У його батька є спорядження для лакросу. Ми збираємося спробувати це».
  «Чи є вид спорту, який хлопчик не любить?» Брінн посміхнувся. «Ти теж граєш?»
  «Я подумав, що можу спробувати».
  «Я знову їду верхи».
  "Ти?"
  «Коли зможу. Приблизно раз на тиждень».
  Вони з Кітом кілька разів ходили до сусідньої стайні. Однак він не був природженим вершником.
  «Минулого разу я взяв Джої. Він був добрий. Ненавидить шолом».
  «Це Джоуї. Я подбаю про те, щоб він носив один — і щиток для обличчя — на лакросі». Потім Кіт відвів погляд. «Ми просто йдемо самі, ми двоє хлопців».
  Після всіх цих років, розлучених і похованого минулого, якщо не повністю пороху, Кіт усе ще здавався винним у побаченнях. Вона знайшла це кумедним. І чарівний.
  «Як там державна поліція?»
  «Те саме старе. Я чув, що вони взяли ту жінку. Той, кого ти врятував тієї ночі».
   Той, який я врятував. . . «Ось так можна сказати. Вона прийняла прохання».
  «Чи було це так погано, як чутки?»
  Щойно він почув про події на озері Мондак, Кіт подзвонив, щоб дізнатися, чи все в порядку з Брінном. Ґрем відповів, поки її не було, і хоча чоловіки завжди були ввічливими один до одного, Кейт зберіг розмову коротко, задоволений тим, що вона в безпеці. Решту інформації він міг би отримати від новин або контактів із правоохоронними органами.
  Коли вони притулилися до поруччя ґанку, вона розповіла йому деталі. Принаймні деякі з них. Він підняв брову. Як не дивно, його найбільше цікавила не гра зброї, боло чи спис, а компас. «Ви зробили це?»
  «Так».
  Він подарував одну зі своїх рідкісних посмішок і хотів дізнатися подробиці.
  Якийсь час запала тиша, важка й гаряча. Коли стало очевидно, що вона не збирається сідати в машину і їхати, як завжди, Кейт сказав: «Я поставив нову колоду».
  «Джої сказав мені».
  «Хочете це побачити?»
  «Звичайно».
  Він повів її до задньої частини будинку.
  
  В ОСТАННІ ВИХІДНІ травня Харт зайшов до таверни в Старому місті Чикаго, біля Північної авеню, на Велс. Район був іншим, ніж тоді, коли він уперше сюди переїхав, у сімдесятих. Безпечніше, але набагато менш атмосферно. Професіонали витіснили місцевих старожилів, тимчасових мешканців готелів, народних співаків і джазових музикантів, п'яниць і повій. На зміну IGA та пакетним магазинам прийшли шикарні винні та сирні магазини та органічні продукти. The Earl of Old Town, великого фольклорного клубу, зникло, хоча комедійний майданчик Second City все ще був тут і, мабуть, залишиться назавжди.
  Бар, куди тепер заходив Харт, був народжений після епохи фолку, але все ще був антикварним, починаючи з божевілля диско. Було щойно другу тридцять, суботній день, і всередині було п’ятеро людей, троє в барі з одним табуретом між ними. Протокол серед випиваючих незнайомців. Двоє інших сиділи за столиком, пара років шістдесяти. Дружина носила крислатий червоний капелюх і не мала переднього зуба.
  Проживши під землею півтора місяці, Харт почувався самотнім у своєму районі та своєму місті. Він також сумував за роботою. Але тепер, коли Мішель Кеплер була у в’язниці, і його знайомий сказав йому, що вона відмовилася від спроби його вбити, йому було комфортно виринути на поверхню і дістати повернутися до свого життя. Очевидно, на його шок, вона не затьмарила його під час своїх допитів.
  Харт важко впав на табурет.
  «Боже мій, Террі Гарт!» Круглий бармен потис йому руку. «Минув місяць неділь, відколи ти тут».
  «Поїхав на роботу».
  «Де? Що ти хочеш?"
  «Смирні і грейпфрут. І гамбургер, середній. Без картоплі фрі».
  "Ти зрозумів. То де?"
  «Нова Англія. Потім деякий час у Флориді».
  Бармен дістав напій і відніс квадрат жирного зеленого паперу із замовленням Гарта до вікна на кухню, повісив і подзвонив. З’явилася темно-коричнева рука, схопила листок і зникла. Бармен повернувся.
  «Флорида. Минулого разу я там був, ми з дружиною ходили, сиділи цілий день на палубі. Не ходив на пляж до останнього дня. Колода мені більше сподобалася. Ми ходили багато їсти. Краб. Люблю цих крабів. Де ви були?"
  «Якесь місце. Знаєш, біля Маямі».
  «Ми теж. Пляж Маямі. Ти не дуже засмагла, Террі».
  «Ніколи цього не робіть. Не добре для вас». Він випив лікер.
  «Ти маєш рацію».
  «Я візьму інший». Він підштовхнув склянку до бармена. Озирнувся навколо. Він сьорбнув новий напій. Це було сильно. Удень були великі зливи. Через кілька хвилин знову пролунав дзвінок і з’явився його бургер. Він повільно з’їв частину. — Отже, Бене, у місті все добре?
  «Так, мабуть».
  «Хтось заходив сюди і питав про мене?»
  «Ха».
  «Що, га?»
  «Як репліка з якогось фільму. Джеймс Гарнер. Або якийсь детектив, знаєте. ПІ».
  Харт усміхнувся, відпив свій напій. Потім їв ще, лівою рукою. Він використовував цю руку, прострелену, для всього, що міг. М'яз атрофувався, але повертався. Саме того дня він закінчив із сталевою ватою з потрійним нулем на ящику, який запустив у Вісконсіні, використовуючи більшу частину роботи лівою рукою. Це було дійсно красиво; він пишався цим.
  Бармен сказав: «Ніхто, поки я був тут. Когось чекаєш?»
  «Я ніколи не знаю, чого очікувати». усмішка. «Як це для лінії PI?»
  «Ти підстригся».
  Це було набагато коротше. Оздоблення бізнесмена.
  "Виглядає добре."
  Харт буркнув.
  Чоловік пішов наливати чужому напою. Гарт подумав: якщо люди п’ють алкоголь протягом дня, то зазвичай це горілка. І в суміші з чимось іншим. Солодкий або кислий. Ніхто не п'є мартіні вдень. Чому так?
  Йому стало цікаво, чи Брінн Маккензі в цей момент обідає. Чи вона взагалі? Або вона чекала обіду, сімейного обіду?
   Що нагадувало його про її чоловіка. Грем Бойд.
  Гарт поцікавився, чи говорили вони про повернення разом. Він засумнівався. Дім Грема, гарний таунхаус приблизно за чотири милі від Брінна, не виглядав надто тимчасовим. Не так, як квартира Гарта, коли він розлучився з дружиною. Він щойно потрапив у аварію і місяцями не встигав полагодити це місце. Він згадав, як був із Брінн у тому фургоні, поруч із кемпером метамфетаміну. Він так і не відповів на її запитання, неявне, коли вона глянула на його руку: ти одружений? Ніколи не відповідав прямо. Почувався погано, у смішний спосіб.
  Жодної брехні між нами . . .
  Бармен щось сказав.
  "Що?"
  «Це добре, Террі? Зроблено правильно?»
  «Так, дякую».
  "Без проблем."
  ESPN був на трубі. Спортивні моменти. Гарт закінчив свій обід.
  Бармен зібрав тарілку та столове срібло. — Отже, ти з кимось зустрічаєшся, Террі? — спитав він, починаючи розмову бармена.
  Дивлячись на телевізор, Харт сказав: «Так, я був». Дивуючи себе.
  «Нічого лайна. ВООЗ?"
  «Ця жінка, яку я зустрів у квітні». Він не знав, чому він це говорить. Він припустив, тому що від цього йому було добре.
  «Приведи її сюди якось».
   «Ах, думаю, ми розлучаємося».
  «Як так?»
  «Вона тут не живе».
  Бармен скривився. «Так, я це чую. Довга відстань. Я був у резерві, і ми з Еллі були окремо шість місяців. Це було важко. Ми тільки почали виходити. І довбаний губернатор дзвонить мені. Коли ти одружений, це одна справа, ти можеш бути далеко. Але просто гуляти з кимось. . . погано їздити на роботу».
  «Звичайно».
  "Де вона?"
  «Вісконсін».
  Бармен зробив паузу, відчувши жарт. "Насправді?"
  Кивок.
  «Я маю на увазі, що ми не говоримо про Лос-Анджелес чи Самоа, Террі».
  «Є інші проблеми».
  «Чоловік і жінка, завжди є інші проблеми».
  Харт думав: чому так багато барменів говорять речі так, ніби це останнє слово на тему?
  «Ми як Ромео і Джульєтта».
  Бармен стишив голос. Він зрозумів. «Вона єврейка, га?»
  Харт засміявся. "Немає. Не релігія. Це більше її робота».
  «Тримає її надто зайнятою, чи не так? Ніколи не повертається додому? Ви питаєте мене, це фігня. Жінки повинні залишатися вдома. Я не кажу, що коли діти виростуть, вона не зможе повернутися на неповний робочий день. Але це так, як задумав Бог».
  «Так», — сказав Гарт, думаючи, як на це відреагує Брінн Маккензі.
   «То це між вами, хлопці?»
  У грудях його гупало. "Ймовірно. Так.
  Бармен відвів погляд, ніби побачив щось тривожне в Гартових очах — чи то страшне, чи то сумне. Гарт цікавився, який. «Ну, ти зустрінеш когось іншого, Террі». Чоловік підняв газовану воду, в яку «випадково» вилилося трохи рому.
  Гарт запропонував власний бармен: «Так чи інакше, життя триває, чи не так?»
  «Я—»
  «Немає відповіді, Бене. Я просто розмовляю». Харт усміхнувся. «Треба завершити пакування. Яка тут шкода?»
  Бармен підрахував. Харт заплатив. «Якщо хтось прийде і попросить мене, дайте мені знати. Ось номер».
  Він записав передплачений мобільний, який використовував лише для голосової пошти.
  Поклавши в кишеню двадцять доларів чайових, Бен сказав: «ПІ, га?»
  Харт знову посміхнувся. Він оглянув це місце, а потім вийшов.
  Двері легко зачинилися за ним, коли він ступив на тротуар, пізнє травневе небо блискуче. Зазвичай вітер не дув з озера Мічіган, але Гарту здалося, що він відчуває аромат стиглої води на прохолодному вітерці.
  Він одягнув сонцезахисні окуляри, згадуючи ту квітневу ніч, згадуючи про відсутність світла в державному парку Маркетт. Там він дізнався, що жодної темряви не існує. Були сотні різні відтінки, а також текстури та форми. Сірих і чорних навіть не було слів, щоб описати. Темрява така ж багата, як види лісу, і з такою ж кількістю різноманітних зерен. Він припускав, що якщо...
  Перша куля влучила йому в спину, високо і праворуч. Воно вийшло, забризкавши йому щоку кров’ю та тканиною. Він задихнувся, радше здивований, ніж боляче, і подивився на рану в своїх грудях. Другий увійшов у потилицю. Третій проплив у дюймах над ним, коли він упав, і тріснув навскоси у вікно таверни. Скло почало каскадом падати до землі.
  Накульгуючи, Харт важко, але безшумно зіткнувся з тротуаром. Довкола нього текли осколки вікон. Одне з більших простирадл мало не відрізало йому вухо. Інший розрізав йому шию, і кров потекла неабияк.
  
  «ДОБРИЙ РАНОК», — СКАЗАВ ТОМ ДАЛ.
  Він стояв у кабінці Брінна, тримаючи в одній руці кухоль для кави та два пончики в іншій. Їх принесла Шеріл з рецепції. Змінили чергування. Щопонеділка хтось приносив тістечка. Можливо, щоб позбутися від повернення на роботу. Або, можливо, це була одна з тих традицій, які почалися без будь-якої причини і продовжувалися, тому що не було причин зупиняти її.
   Вона кивнула.
  "Як пройшли вихідні?" — запитав шериф.
  — Добре, — сказала вона. «Джої був зі своїм батьком. Ми з мамою зустрілися з Рітою та Меган на пізній сніданок після церкви. Ми поїхали до Брайтона».
  "Шведський стіл?"
  «Так».
  «Вони там добре розповсюджуються», — благоговійно сказав Даль.
  «Було приємно».
  — Так само й той у Marriott. У них крижана статуя лебідь. Треба прийти рано. За два він розплавляється до качки».
  «Я буду мати це на увазі, — сказав Брінн. «Хлопці, ви робите щось веселе?»
  "Не зовсім. Зятя понад. Той її батько. . . чоловік худий як твій олівець. З’їв три порції курки, і перед тим, як ми закінчили, він замочував свій хліб у грибному супі на дні запіканки Керол із зеленої квасолі. Я маю на увазі, заради жалю».
  «Це хороша запіканка», — сказав Брінн, який їв її кілька разів.
  «Бог створив ложки для сервірування не просто так». Дал глянув на пончик, який балансував на паперовій тарілці на його кухлі для кави. «Кріспі Крем сьогодні. Я сам небайдужий до тих, що ви приносите».
  «Dunkin' Donuts».
  «Правильно. Вони більше не роблять їх із цією маленькою ручкою, чи не так?»
  «Я не знаю, Томе. Просто прошу три десятки. Вони змішують їх для мене».
   Вона продовжувала чекати.
  Він сказав: «Отже. Ви чули, чи не так?»
  "Почув?"
  Він нахмурився. «Дзвонили з поліції Мілуокі. Той детектив, який працює над справою Лейк Мондак?»
  «Мені ніхто не дзвонив». Вона підняла брову.
  «Харт був убитий».
  "Що?"
  «Виглядав гангстерський. Постріл у потилицю. Північна сторона Чикаго. Виявилося, що там він жив».
  "Добре. Як щодо цього?» Брінн відкинулася на спинку стула, дивлячись на свою каву. Вона бачила пончики, але не піддавалася.
  "Ви були праві. У людини був той чи інший ворог».
  «Є підказки?»
  "Не багато."
  — Вони щось про нього дізналися?
  Дал розповів їй те, що чиказька поліція передала Мілуокі: Терранс Харт був консультантом з питань безпеки з офісом у Чикаго. Минулого року він заробив 93 043 долари. Він надасть оцінку ризиків складським і виробничим компаніям і організує охорону. Ніколи не заарештовувався, не був фігурантом жодних кримінальних справ, вчасно сплачував податки.
  «Проте людина багато подорожувала. Багато." Шериф сказав це так, ніби лише це було приводом для підозри.
  Дал додав, що був одружений недовго, дітей не мав.
  Заміжжя мене не влаштовує. Це тобі підходить, Брінн?
  Його батьки жили в Пенсильванії. У нього був один молодший брат, брат, який тепер був лікарем.
   "Лікар?" Брінн нахмурився.
  «Так. Сім'я була досить нормальною. Чого ви не очікуєте. Але сам Харт завжди жив на межі. Проблем у школі багато. Але, як я вже сказав, жодних арештів. Тримав хороший фронт. Його компанія впоралася. І, зрозумійте, він був столяром. Я маю на увазі речі високого класу. Меблі, а не лише книжкові полиці, які я збиваю. Над верстаком був такий знак, який мені сказав мій учитель: «Двічі відміряй, один раз відріж». Не типовий вбивця».
  «Яка історія зі стріляниною?»
  «Досить просто. Він повернувся до свого таунхаусу з Грін-Бей, де ховався. Але оскільки Мішель не було, не було причин не йти додому. У суботу вдень він пішов пообідати в одне зі своїх старих місць відпочинку. Вийшов, і хтось схопив його ззаду».
  «Будь-які свідки?»
  "Не зовсім. Усі в барі вдарилися по колоді, щойно почалася стрілянина. Зрештою, Чикаго. Нічого конкретного копам ніхто сказати не міг. Вулиця була безлюдна. Кілька машин швидко злетіли. Ні тегу, ні ідентифікаторів». Він зробив паузу. «Тут є зв’язок».
  "Тут?" — спитав Брінн, спостерігаючи, як він відкушує смажене тісто, коли крихти стрибають на парашуті на вицвілий килим.
  «Ну, Вісконсін. Балістика снарядів збігається зі зброєю, яка могла бути використана під час стрілянини на тій автозаправній станції в Сміті приблизно шість місяців тому? Exxon. Клерка мало не вбили».
  «Я не пам'ятаю».
   «Цим займалася державна поліція. Тут ніхто не був задіяний».
  «Та сама рушниця?»
  "Вони думають. Але хто знає? Ця балістика. Не так просто, як здається CSI ».
  Брінн сказав: «Отже, злочинець кинув зброю, хтось знайшов її, і її продали на вулиці».
  "Думаю так."
  «Переробка у найгіршому прояві».
  «Амінь».
  Брінн відкинулася на спинку стулки, проклавши міст через верхню частину кухля для кави за допомогою тонкої дерев’яної мішалки. «Що ще, Томе? Схоже, є більше».
  Даль вагався. «Мабуть, я повинен сказати. Гарт тримав твоє ім’я в блокноті в кишені. І твоя адреса теж. А в квартирі знайшли ще якісь речі. Картинки».
  "Картинки?"
  — Цифрові, які він роздрукував. Ззовні будинку. Знято нещодавно. Було видно весняні бруньки. Картинки були в цій дерев’яній скриньці — шикарній. Схоже, він зробив це сам».
  "Добре."
  Довге зітхання. «І я повинен сказати, що там були також дехто зі школи Джої».
  "Немає. Джоуї?»
  «Просто школа. Я подумав, що він, мабуть, обстежив це, щоб відчути ваш розклад. . . . У квартирі він пакував валізу. Всередині була зброя і шумопоглинач. Я ніколи не бачив такого. Хіба що в кіно. Я думав, що вони називали глушниками, але детектив назвав їх придушниками».
  Вона повільно кивала. Продовжував помішувати каву, яка цього не потребувала.
  «Ми вилучимо ваш будинок з маршруту спеціального патрулювання, якщо вас це влаштовує».
  «Звичайно. Здається, все враховано, Томе».
  "Це є. Справа закрита. Здається, я ніколи не казав цього за останні чотирнадцять років». Тримаючись за сніданок, він поплентався назад до свого кабінету.
  
  КАШТАНОВЕ ВОЛОССЯ, ЗАКІЛЧЕНЕ , несподівана спека у Вісконсіні, Крістен Брінн Маккензі проходила повз десяток сосен, круглих і насичено-зелених. Під пахвами її смаглявої форменної блузи виступив піт і стікав по спині. Вона дивилася на рослини, уважно їх вивчала. Вони були не набагато вищі за неї. Рухаючись, вона опустила руку й дозволила їй тягнутись по тридюймових голках. Вони дали врожай без поколювання.
  Вона замовкла й подивилася на них.
  Згадавши, звичайно, квітень. Вона багато думала про ті дванадцять годин у державному парку Маркетт, з дивною ясністю пригадуючи видовища, запахи та відчуття дерев і рослин, які врятували їй життя. І це майже закінчилося.
  Чому, дивуючись на сосни, дивувалася вона, вони так еволюціонували, ці форми й відтінки, одні кольору зеленого желе, інші відтінку віконниць Home Depot? Чому ці голки були довгими й м’якими, і чому ожина барбарису, де, ймовірно, все ще була похована іграшка Емі, Честер, розвинула ці жахливі колючки?
  Думаючи про листя, дерева, листя. Деревина жива і деревина мертва та розкладається.
  Брінн продовжувала далі, опинившись біля кількох величезних камелій, квіти яких широко розгорталися зі своїх тугих стручків, укутаних восковим зеленим листям. Пелюстки були червоні, кольору яскравої крові, і від цього її серце трохи застукало. Вона продовжувала йти. Зараз позаду азалій, лігуструмів і крепового мирта, папороті, гібіскуса, гліцинії.
  Потім вона повернула за ріг, і невисокий смуглявий чоловік зі шлангом здивовано кліпав очима та сказав: « Буенос діас, місіс Маккензі».
  «Добрий день, Хуан. Де він? Я бачив його вантажівку».
  «У сараї».
  Вона пройшла повз кілька куп мульчі висотою в п’ятнадцять футів. Робітник на Bobcat помішував його, щоб запобігти самозайманню. Якщо ви цього не зробите, це може створити бурю диму. Насичений запах оточував її. Вона продовжила шлях до сараю, справді невеликої комори, і пройшла через відчинені двері.
  «Я прийду за секунду», — сказав Грем Бойд, підводячи погляд із верстака. Він був у захисних окулярах і, як вона зрозуміла, бачив лише її силует. Він би подумав, що вона клієнт. Він повернувся до своїх завдання. Вона зазначила, що теслярство було частиною проекту розширення, і він, схоже, виконував роботу сам. Це був Грем. Навіть після того, як він переніс останні речі з їхнього будинку, він повернувся, щоб завершити плитку на кухні. І виконав чертовски гарну роботу.
  Потім він знову підняв очі. Зрозумівши, хто вона. Він поставив дошку й зняв окуляри. "Привіт."
  Вона кивнула.
  Він нахмурився. «З Джоуї все гаразд?»
  «О, звичайно, добре».
  Він приєднався до неї. Вони не обнялися. Він примружився, дивлячись на її щоку.
  «Ти робив операцію?»
  «Марнославство».
  «Ти нічого не бачиш. Як це відчуваєш?»
  «Всередині ніжно. Мені слідкувати за тим, що я їм». Вона оглянула будівлю. «Ви розширюєтеся».
  «Просто роблю те, що треба було зробити давно. Анна каже, що їй стає краще. Я дзвонив."
  "Вона сказала. Більше домашньої, ніж їй потрібно. Лікарі хочуть, щоб вона більше ходила. Я також хочу, щоб вона вийшла більше». Вона засміялася.
  «І Джої зійшов зі скейтборду без поліцейського, хм? Бабуся дала мені звіт».
  «Тепер у будинку це кримінальний злочин. І в мене є шпигуни. Мені кажуть, що він чистий. Зараз він справді захоплюється лакросом».
  «Я бачив це особливе. Про Мішель Кеплер і вбивства».
  «На WKSP. Це вірно."
  «Були кілька копів з Мілуокі. Вони сказали, що її заарештували. Вас навіть не згадали. Не по імені».
  «Я не пішов на вечірку. Тієї ночі я не був».
  "Ви?"
  Вона кивнула.
  «Вони хоча б інтерв'ю не брали? Журналісти?»
  «Для чого мені розголос?» Брінну раптом стало ніяково; її обличчя горіло, як у дівчинки середньої школи, яка сама на танцях. Вона згадала свою першу зупинку. Вона так хвилювалася, що повернулася до патрульної машини, не віддавши водієві копію квитка. Він чемно передзвонив їй і попросив це.
  Нервувала зараз, нервувала всю останню ніч — після того, як її мати сказала, що «зіткнулася» з Ґрем у центрі для літніх людей, і Брін зупинила її застуду.
  «Тож давай, мамо. Що це, кампанія, щоб знову об’єднати нас?»
  «Так, до біса, і це те, що я прагну виграти».
  «Це не так легко, не так просто».
  «Коли тобі хотілося легкого? Ваші брат і сестра, так. Не ти."
  «Добре, я думав піти до нього».
  «Завтра».
  "Я не готовий."
  «Завтра».
  Робітник просунув голову і запитав Грема. Він відповів іспанською. Все, що Брінн спіймав, це слова «посередині».
   Він повернувся, нічого не сказав.
  Гаразд. Зараз.
  «Просто цікаво, — сказала вона. «Я на перерві. Б’юся об заклад, ви не спали з шостої. А я вже з шостої. Просто поцікавився, чи хочеш ти отримати каву. Або щось."
  І, думала вона, трохи поговорити.
  Розповісти йому більше про те, що сталося тієї квітневої ночі.
  І розповідати йому багато іншого. Що б він не слухав, вона йому розповідала.
  Так само, як кілька тижнів тому, коли вона сиділа на задньому дворі з Кітом і робила те саме. Частково зізнання, частково вибачення, частково просто розмова. Її колишній, хоч спочатку й був обережним, із задоволенням вислухав. Їй було цікаво, чи зробить це її теперішній чоловік. Вона напевно на це сподівалася.
  Кілька ударів серця паузи. — Звичайно, — сказав він. «Дозвольте мені закінчити цю дошку».
  "Гаразд. Я буду в їдальні».
  Грем відвернувся. А потім зупинився. Він озирнувся на неї, похитав головою, нахмурившись.
  Брінн Маккензі помітила, що кивнула. Вона зрозуміла. Зрозумів повністю.
  Грехем Бойд спочатку був збентежений, побачивши її такою. Він імпульсивно погодився, не знаючи, що робити з її запрошенням. Тепер реальність повернулася. Він згадував власний гнів і біль тієї квітневої ночі. І від місяців до нього.
  Його не цікавило, чим би вона тут займалася.
  Ну, вона не могла його звинувачувати. Момент тому що розмови, які вона планувала, виникли та пішли давно.
  Зіпсована щелепа й напружена нерухома щока Брінн блідо посміхнулась. Але перш ніж вона встигла сказати: «Все гаразд», Грехем пояснив: «Мені більше не дуже до закусочної. У торговому центрі відкрито нове місце. Кава набагато краща. Також дуже хороший гарячий шоколад».
  Вона кліпала очима. "Де це?"
  «Внизу, поруч із Sears. Я буду через десять хвилин».
   ПРИДОРОЖНІ ХРЕСТИ
  Джеффрі Дівер
  Доступний у твердій палітурці від Simon & Schuster
  Перегорніть сторінку, щоб переглянути Придорожні хрести
   ПОНЕДІЛОК
  
  Розділ 1
  Не так на місці.
  Поліцейський Каліфорнійського дорожнього патруля, молодий із щетинистим жовтим волоссям під хрустким капелюхом, мружився крізь лобове скло свого поліцейського перехоплювача Crown Victoria Police Interceptor, коли їхав на південь шосе 1 у Монтереї. Праворуч дюни, ліворуч скромна комерційна площа.
  Щось було не на своєму місці. Що?
  Повертаючись додому о 17:00 після закінчення екскурсії, він оглянув дорогу. Дежурний не писав тут багато квитків, залишаючи це на повітових заступників — професійна ввічливість, — але він час від часу підкурював когось у німецькій чи італійській машині, якщо був у настрої, і цим маршрутом він часто їздив додому. у цю пору дня, тому він досить добре знав шосе.
  Там. . . це було все. Щось барвисте, за чверть милі попереду, сиділо на узбіччі дороги, сидячи біля підніжжя одного з піщаних пагорбів, що перекривали вид на затоку Монтерей.
   Що б це могло бути?
  Він вдарив свою легку штангу — протокол — і перетягнувся на праве плече. Він припаркувався, повернувши капот Crown Vic ліворуч у бік руху, щоб хтось із заднього ходу відштовхнув машину від нього, а не через нього, і виліз. Трохи за плечем у пісок був убитий хрест — придорожній меморіал. Він був приблизно вісімнадцять дюймів заввишки та був саморобний, скручений із темних, обламаних гілок, перев’язаних дротом, як це використовують флористи. Темно-червоні троянди лежали в яскравому букеті біля основи. У центрі був картонний диск, на якому синім чорнилом була написана дата аварії. Ні на передній, ні на зворотній сторонах не було імен.
  Офіційно створення меморіалів жертвам дорожньо-транспортних пригод не рекомендувалося, оскільки люди іноді травмувалися, навіть гинули, садячи хрести, залишаючи квіти чи опудала.
  Зазвичай меморіали були зі смаком і зворушливими. Цей був моторошний.
  Однак дивним було те, що він не пам’ятав жодних нещасних випадків. Насправді це була одна з найбезпечніших ділянок шосе 1 у Каліфорнії. Дорога перетворюється на смугу перешкод на південь від Кармелу, як те місце справді сумної аварії кілька тижнів тому: дві дівчини загинули, повертаючись із випускного вечора. Але тут шосе було з трьома смугами й здебільшого прямо, з випадковими лінивими поворотами через стару територію Форт-Орд, нині коледж, і торгові райони.
  Солдат думав зняти хрест, але плакальці могли повернутися, щоб залишити інший і знову піддають себе небезпеці. Найкраще просто залишити. З цікавості він вранці зв’яжеться зі своїм сержантом і дізнається, що сталося. Він повернувся до своєї машини, кинув капелюха на сидіння й потер поріз. Він повернувся в затор, не думав більше про аварії на узбіччях. Він думав про те, що його дружина приготує на вечерю, про те, щоб потім відвести дітей до басейну.
  А коли його брат приїжджав до міста? Він подивився на віконце дати на годиннику. Він нахмурився. Це було правильно? Погляд на його мобільний телефон підтвердив, що так, сьогодні 25 червня.
  Це було цікаво. Той, хто залишив придорожній хрест, зробив помилку. Він пам’ятав, що дата, грубо написана на картонному диску, — 26 червня, вівторок, завтра.
  Можливо, бідолаха, яка залишила меморіал, була настільки засмучена, що неправильно записала дату.
  Потім зображення моторошного хреста зникли, хоча вони не зникли повністю, і коли офіцер прямував додому по шосе, він їхав трохи обережніше.
   ВІВТОРОК
  
  Розділ 2
  Слабке світло — світло привида, блідо-зелене — танцювало поза її досяжністю.
  Якби вона тільки могла дістатися до нього.
  Якби вона тільки могла дістатися до привида, вона була б у безпеці.
  Світло, що ширяло в темряві багажника автомобіля, глузливо звисало над її ногами, які були склеєні скотчем, як і її руки.
  привид. . .
  Ще один шматок стрічки був наклеєний їй на рот, і вона вдихала затхле повітря через ніс, розподіляючи його, наче багажник її Камрі вміщував лише стільки.
  Болючий удар, коли машина врізалася в яму. Вона видала короткий, приглушений крик.
  Інші натяки на світло іноді вривалися: тьмяно-червоне світіння стоп-сигналу, покажчик повороту. Відсутність іншого освітлення ззовні; година була близько 1:00 ночі
  Люмінесцентний привид гойдався туди-сюди. Це було аварійне розблокування багажника: світло в темряві рука, прикрашена комічним зображенням чоловіка, який тікає з машини.
  Але він залишався поза досяжністю її ніг.
  Теммі Фостер змусила плач припинитися. Ридання почалися відразу після того, як нападник підійшов до неї позаду на темній парковці клубу, приклеїв їй скотч до рота, заклеїв їй руки за спину та заштовхнув у багажник. Він також зв'язав їй ноги.
  Застиглий у паніці, сімнадцятирічний хлопець подумав: «Він не хоче, щоб я його бачив». . . . Добре. Він не хоче мене вбивати.
  Він просто хоче мене налякати.
  Вона оглянула стовбур, помітивши звисаючого привида. Вона намагалася вхопити його ногами, але він вислизнув з-поміж її черевиків. Теммі була в хорошій формі, займалася футболом і черлідингом. Але через незручний кут вона могла тримати ноги піднятими лише кілька секунд.
  Привид уникнув її.
  Машина тиснула. З кожним ярдом вона відчувала все більший відчай. Теммі Фостер знову заплакала.
  Не треба, не треба! Закладе ніс, задихнешся.
  Вона змусила себе зупинитися.
  Вона мала бути вдома опівночі. Мати сумувала б за нею — якби вона не лежала на дивані п’яна, розлючена через проблеми зі своїм останнім хлопцем.
  За нею сумувала сестра, якщо вона не була в Інтернеті чи телефонувала. Якою вона, звичайно, і була.
  Кланк.
   Той самий звук, що й раніше: брязкіт металу, коли він щось завантажував на заднє сидіння.
  Вона згадала кілька страшних фільмів, які бачила. Грубі, огидні. Тортури, вбивства. Залучення інструментів.
  Не думай про це. Теммі зосередилася на звисаючому зеленому привиді розблокування багажника.
  І почув новий звук. Море.
  Нарешті вони зупинилися, і він заглушив двигун.
  Погасло світло.
  Машину гойдало, коли він пересувався на водійському сидінні. Що він робив? Тепер вона почула неподалік гортанне каркання тюленів. Вони були на пляжі, який у цю пору ночі тут був би зовсім безлюдний.
  Одні з дверей автомобіля відчинилися і зачинилися. І відкрилася друга. Брязкіт металу із заднього сидіння.
  Тортури. . . інструменти.
  Двері різко зачинилися.
  І Теммі Фостер зламалася. Вона розчинилася в риданнях, намагаючись втягнути ще більше огидного повітря. «Ні, будь ласка, будь ласка!» — вигукнула вона, хоча слова були відфільтровані крізь стрічку й вийшли як ніби стогін.
  Чекаючи клацання стовбура, Теммі почала пробігати кожну молитву, яку могла пригадати.
  Море розбилося. Тюлені гавкали.
  Вона збиралася померти.
  «Мама. . .”
  Але з іншого боку . . . нічого.
  Багажник не лопнув, двері машини більше не відчинилися, вона не почула кроків, що наближалися. Через три хвилини вона вгамувала плач. Паніка зменшилася.
   Минуло п'ять хвилин, а він так і не відкрив багажника.
  десять.
  Теммі ледве чутно розсміялася.
  Це був просто переляк. Він не збирався її вбивати чи ґвалтувати. Це був жарт.
  Вона посміхалася під стрічкою, коли машина ледь-ледь хитнулася. Її посмішка згасла. Camry знову загойдалося, ніжно поштовхнувши-потягнувши, хоча сильніше, ніж уперше. Вона почула сплеск і відчула здригнення. Теммі знала, що океанська хвиля вдарила по передній частині автомобіля.
  Боже мій, ні! Він залишив машину на пляжі під час припливу!
  Автомобіль осів на пісок, оскільки океан підірвав шини.
  Немає! Одним із найгірших її страхів було потонути. І застрягти в такому замкнутому просторі. . . це було немислимо. Теммі почала бити ногами по кришці багажника.
  Але чути, звісно, було нікому, крім тюленів.
  Вода тепер сильно хлюпала по боках «Тойоти».
  Привид . . .
  Якось їй довелося потягнути важіль розблокування багажника. Вона скинула черевики й спробувала ще раз, сильно притиснувшись головою до килима, болісно піднімаючи ноги до сяючої тяги. Вона взяла їх з обох боків, сильно натиснула, м’язи її живота тремтіли.
  зараз!
  Звевши ноги, вона спустила привида вниз.
   Дзвінок . . .
  Так! Це спрацювало.
  Але потім вона застогнала від жаху. Тяга відійшла в її ногах, не відкриваючи багажника. Вона дивилася на зеленого привида, що лежав біля неї. Він, мабуть, перерізав дріт! Після того, як він кинув її в багажник, він розрізав його. Звільняюча тяга бовталася в отворі, більше не з’єднана з тросом засувки.
  Вона потрапила в пастку.
  Будь ласка, хтось, знову помолилася Теммі. До Бога, до перехожого, навіть до її викрадача, який міг виявити до неї хоч трохи милосердя.
  Але єдиною відповіддю було байдуже дзюрчання солоної води, яка почала просочуватися в стовбур.
  —
  Готель Peninsula Garden розташований неподалік від шосе 68 — шановного маршруту, який є діорамою завдовжки двадцять миль під назвою «Багато облич округу Монтерей». Дорога петляє на захід від національної салатниці — Салінас — і оминає зелені райські пасовища, потужний іподром Лагуна-Сека, селища корпоративних офісів, а потім курний Монтерей і Пасіфік-Гроув, заповнений соснами та болиголовом. Нарешті шосе залишає тих водіїв, принаймні тих, хто хоче пройти складний шлях від початку до кінця, на легендарну Сімнадцяти-Майл-Драйв — батьківщину звичайних тут людей: людей з грошима.
  «Непогано», — сказав Майкл О'Ніл Кетрін Денс, коли вони вилазили з машини.
  Крізь вузькі окуляри в сірій оправі жінка оглянула головну ложу в іспанському та деко стилі та напів- десяток прилеглих будівель. Корчма була стильною, хоча трохи потертою та запорошеною на манжетах. «Приємно. Мені це подобається."
  Поки вони стояли, оглядаючи готель із віддаленим відблиском Тихого океану, Денс, експерт із кінесики — мови тіла — намагався прочитати О’Ніла. Головного заступника слідчого відділу офісу шерифа округу Монтерей було важко аналізувати. Чоловік міцної статури, років сорока, з блискучим волоссям був спокійним, але тихим, якщо не знав вас. Уже тоді він був економним у жестах і виразах. Кінесічно він не дуже віддався.
  Проте в цей момент вона читала, що він зовсім не нервував, незважаючи на характер їхньої поїздки сюди.
  Вона, навпаки, була.
  Кетрін Денс, підтягнута жінка років тридцяти, сьогодні заплела своє темно-русяве волосся, як вона це часто робила, у французьку косу, пір’ястий хвіст перев’язаний яскраво-блакитною стрічкою, яку її донька вибрала того ранку та зав’язала в акуратний бант. Денс була в довгій плісированій чорній спідниці та піджаку в тон поверх білої блузи. Чорні ботильйони на п’ятидюймових підборах — взуття, яким вона захоплювалася місяцями, але змогла відмовитися від покупки лише до тих пір, поки вони не надійшли в продаж.
  О’Ніл був у одному зі своїх трьох-чотирьох цивільних костюмів: чінос і блакитна сорочка, без краватки. Його піджак був темно-синій, у ледь помітну клітку.
  Швейцар, життєрадісний латиноамериканець, подивився на них поглядом, який сказав: «Ви виглядаєте гарною молодою парою». «Ласкаво просимо. Сподіваюся, вам сподобається перебування.» Він відкрив їм двері.
   Денс невпевнено всміхнувся О'Нілу, і вони пройшли провітряним коридором до стійки реєстрації.
  —
  Від головного корпусу вони петлили готельним комплексом, шукаючи номер.
  «Ніколи не думав, що таке станеться», — сказав їй О'Ніл.
  Денс ледь помітно засміявся. Їй було весело усвідомлювати, що її власні очі час від часу скочувалися на двері та вікна. Це була кінесична реакція, яка означала, що суб'єкт підсвідомо думав про способи втечі, тобто відчував стрес.
  «Дивіться, — сказала вона, вказуючи на ще один басейн. У цьому місці, здавалося, було чотири.
  «Як Діснейленд для дорослих. Я чую, що багато рок-музикантів залишаються тут».
  «Справді?» Вона спохмурніла.
  "Що не так?"
  «Це лише одна історія. Не дуже весело бути побитим камінням і викидати телевізори та меблі з вікна».
  — Це Кармел, — вказав О'Ніл. «Найдикліше, що вони тут можуть отримати, — це викинути вторинну сировину у смітник».
  Денс думав про повернення, але мовчав. Жарти ще більше нервували її.
  Вона зупинилася біля пальми з листям, схожим на гостру зброю. "Де ми?"
  Депутат подивився на папірець, зорієнтувався і вказав на одну з будівель позаду. «Там».
  О'Ніл і Денс зупинилися біля дверей. Він видихнув і підняв брову. «Гадаю, це все».
   Денс засміявся. «Я відчуваю себе підлітком».
  Депутат постукав.
  Після короткої паузи двері відчинилися, показавши вузького чоловіка років п’ятдесяти, одягненого в темні брюки, білу сорочку та смугасту краватку.
  «Майкл, Кетрін. Вчасно. Давай в."
  —
  Ернест Сейболд, професійний окружний прокурор округу Лос-Анджелес, кивнув їм у кімнату. Усередині біля свого триногого диктофона сидів судовий репортер. Інша молода жінка встала і привітала новоприбулих. За словами Сейболда, вона була його помічницею з Лос-Анджелеса
  Раніше цього місяця Денс і О'Ніл вели справу в Монтереї: Деніел Пелл, лідер секти та вбивця, втік із в'язниці та залишився на півострові, націлюючись на більше жертв. Один із фігурантів справи виявився кимось зовсім не таким, як вважали його Денс та її колеги. Наслідком цього стало ще одне вбивство.
  Денс рішуче хотів порушити справу проти злочинця. Але деякі дуже потужні організації чинили тиск, щоб не продовжувати роботу. Проте Денс не прийняла «ні» як відповідь, і хоча прокурор Монтерея відмовився вести справу, вона та О’Ніл дізналися, що злочинець убив раніше — у Лос-Анджелесі. Окружний прокурор Сейболд, який регулярно працював з організацією Денса, Каліфорнійським бюро розслідувань, і був другом Денса, погодився висунути звинувачення в Лос-Анджелесі.
  Кілька свідків, однак, були в Монтереї районі, включно з Денсом і О'Нілом, тому Сейболд приїхав сюди на день, щоб взяти їхні показання. Підпільний характер зібрання пояснювався зв'язками та репутацією злочинця. Фактично, поки що вони навіть не використовували справжнього імені вбивці. Справа була відома як « Народ проти Дж. Доу».
  Коли вони сиділи, Сейболд сказав: «У нас можуть виникнути проблеми, я повинен вам сказати».
  Метелики, які Денс відчувала раніше — що щось піде не так і справа зірветься з колії — повернулися.
  Прокурор продовжив: «Захист подав клопотання про звільнення на підставі імунітету. Чесно кажучи, я не можу сказати вам, які шанси на успіх. Слухання призначено на післязавтра».
  Денс закрила очі. "Немає . . .” Поруч із нею гнівно видихнув О'Ніл.
  Вся ця робота.
  «Якщо він втече», — подумав Денс. . . але потім зрозуміла, що їй нічого до цього додати, крім: якщо він втече, я програю.
  Вона відчула, як тремтить її щелепа.
  Але Сейболд сказав: «У мене є команда, яка збирає відповідь. Вони хороші. Найкращий в офісі».
  — Хоч би чого, Ерні, — сказав Денс. "Я хочу його. Я дуже хочу його».
  «Багато людей так, Кетрін. Ми зробимо все можливе».
  Якщо він втече . . .
  «Але я хочу діяти так, ніби ми збираємося виграти». Він сказав це впевнено, що дещо заспокоїло Денс. Вони почали, Сейболд поставив десятки запитань про злочин — свідками чого були Денс і О’Ніл і докази у справі.
  Сейболд був досвідченим прокурором і знав, що робив. Після години інтерв’ю з ними обома, жилавий чоловік відкинувся на спинку стула і сказав, що наразі йому достатньо від них. Незабаром він чекав ще одного свідка — поліцейського, який також погодився дати свідчення.
  Вони подякували прокурору, який погодився викликати їх у той момент, коли суддя ухвалив рішення щодо недоторканності.
  Коли Денс і О'Ніл повернулися до вестибюлю, він уповільнив ходу, нахмурившись.
  "Що?" вона запитала.
  «Давайте пограємо в хук».
  "Що ви маєте на увазі?"
  Він кивнув на прекрасний ресторан у саду, звідки відкривався вид на каньйон із морем. «Ще рано. Коли востаннє хтось у білій формі приносив тобі яйця, Бенедикт?»
  Танець розглядав. «Знову який рік?»
  Він усміхнувся. "Давай. Ми так не запізнимося».
  Погляд на годинник. "Не знаю." Кетрін Денс у школі не грала в хулігани, а тим більше як старший агент CBI.
  Тоді вона сказала собі: чому ти вагаєшся? Ви любите компанію Майкла, ви майже не проводите з ним простою.
  "Будьте впевнені." Знову почуваюся підлітком, хоча тепер у хорошому сенсі.
  Вони сиділи один біля одного на бенкеті біля краю палуби, звідки відкривався краєвид на пагорби. Вийшло раннє сонце, і був ясний, свіжий червневий ранок.
  Офіціант — не в уніформі, а в належно накрохмаленій білій сорочці — приніс їм меню й налив кави. Погляд Денс перекинувся на сторінку, на якій ресторан хвалився своїми знаменитими мімозами. Ні в якому разі, подумала вона, піднявши погляд і побачивши, що О'Ніл дивиться на той самий предмет.
  Вони сміялися.
  «Коли ми приїдемо до Лос-Анджелеса на засідання великого журі або на суд, — сказав він, — тоді випийте шампанського».
  "Досить справедливо."
  Саме тоді телефон О'Ніла затремтів. Він глянув на ідентифікатор абонента. Денс відразу відчув, що мова його тіла змінилася — плечі трохи вище, руки ближче до тіла, очі сфокусовані на екрані.
  Вона знала, від кого був дзвінок, ще до того, як він весело сказав: «Привіт, дорогий».
  З розмови зі своєю дружиною Енн, професійним фотографом, Денс зробив висновок, що несподівано відбулася відрядження, і вона уточнює зі своїм чоловіком його розклад.
  Нарешті О’Ніл від’єднався, і вони якусь мить сиділи мовчки, доки атмосфера нормалізувалася й вони переглядали меню.
  «Так, — оголосив він, — яйця Бенедикт».
  Вона збиралася взяти те саме й подивилася на офіціанта. Але потім її телефон завібрував. Вона глянула на текстове повідомлення, нахмурилася, потім прочитала його знову, усвідомлюючи що її власна орієнтація тіла швидко змінюється. Прискорене серцебиття, підняті плечі, постукування стопою по підлозі.
  Денс зітхнула, і її жест до офіціанта змінився з ввічливого покликання на імітацію підписання чека.
  
  No ДЖЕРРІ БАУЕР
  ДЖЕФФІ ДІВЕР є автором бестселерів New York Times , автором двадцяти п’яти романів у жанрі напруженості та творцем відомого героя-детектива Лінкольна Райма, про якого йдеться в бестселерах «Розбите вікно», «Холодний місяць», «Дванадцята карта», «Зникла людина», «Кам’яна мавпа». , Порожній стілець, Танцівниця в труні та Збирач кісток. Як Вільям Джеффріс, він є автором Shallow Graves, Bloody River Blues і Hell's Kitchen. Два з його останніх романів розповідають про агента-розслідувача Кетрін Денс: «Спляча лялька» та «Придорожні хрести». Його коротка проза є антологією у двох збірках від Pocket Books: Twisted і More Twisted.
  Він був номінований на шість премій Едгара від авторів таємниць Америки, премії Ентоні та премії Gumshoe, а нещодавно потрапив у шорт-лист премії ITV3 Crime Thriller Award як найкращий міжнародний автор. Він тричі отримав нагороду Ellery Queen Readers Award за найкраще оповідання року та переможець британської нагороди Thumping Good Read Award. Він також отримав «Сталевий кинджал» за найкращий трилер року за « Сад звірів» і «Кинджал оповідання» від Британської асоціації письменників-криміналістів. Його трилер «Холодний місяць» отримав гран-прі від Японської асоціації пригодницької фантастики та був названий Книгою року Асоціацією авторів містик Японії. Його роман «Збирач кісток» став повнометражним фільмом Universal Pictures з Дензелом Вашингтоном і Анджеліною Джолі в головних ролях. Колишнього адвоката Дівера назвали «найкращим автором психологічних трилерів» ( The Times, Лондон).
  Відвідайте його веб-сайт www.jefferydeaver.com .
  
  УДІО ВИДАННЯ
  ЗНАЙОМТЕСЯ З АВТОРАМИ, ПЕРЕГЛЯДАЙТЕ ВІДЕО ТА ІНШЕ НА
  SimonandSchuster.com
  ДЖЕРЕЛО ДЛЯ ЧИТАЦЬКИХ ГРУП
   ТАКОЖ ДЖЕФФІ ДІВЕР​​​
  Карт Бланш
  Край
  Палаючий дріт*
  Найкращі американські загадкові історії 2009 (Редактор)
  Список спостереження ( Мідний браслет і
  Рукопис Шопена ) (Учасник)
  Придорожні хрести**
  Залишені тіла
  Розбите вікно*
  Спляча лялька**
  More Twisted: Зібрання оповідань, том другий
  Холодний місяць*/**
  Дванадцята карта*
  Сад звірів
  Twisted: зібрані оповідання
  Зникла людина*
  Кам'яна Мавпа*
  Синє ніде
  Порожній стілець*
  Говорити мовами
  Сльоза диявола
  Танцівниця труни*
  Збирач кісток*
  Дівоча могила
  Молитва про сон
  Урок її смерті
  Володарка Юстиції
  Жорсткі новини
  Смерть синьої кінозірки
  Манхеттен - мій ритм
  Пекельна кухня
  Блюз кривавої річки
  Неглибокі могили
  Століття чудових напружених історій (редактор)
  Гаряча та спекотна ніч для злочину (Редактор)
  Франкенштейн Мері Шеллі (вступ)
  *За участю Лінкольна Райма та Амелії Сакс
  **За участю Кетрін Денс
  
  
  Сподіваємося, вам сподобалося читати цю електронну книгу Simon & Schuster.
  
  Приєднуйтеся до нашого списку розсилки та отримуйте оновлення про нові випуски, пропозиції, бонусний вміст та інші чудові книги від Simon & Schuster.
  НАТИСНІТЬ ТУТ , ЩОБ ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ​​​​​
  або відвідайте нас онлайн, щоб зареєструватися на
  eBookNews.SimonandSchuster.com
  
  Саймон і Шустер
  Відділ Simon & Schuster, Inc.
  1230 Avenue of the Americas
  Нью-Йорк, Нью-Йорк 10020
  www.SimonandSchuster.com
  Ця книга є художнім твором. Імена, персонажі, місця та події є або продуктом уяви автора, або використані фіктивно. Будь-яка схожість із реальними подіями, місцями чи людьми, живими чи мертвими, є абсолютно випадковою.
  Авторське право No 2008 Джеффрі Дівер
  Усі права захищено, включаючи право на відтворення цієї книги або її частин у будь-якій формі. Щоб отримати інформацію, зверніться до Відділу допоміжних прав Simon & Schuster, 1230 Avenue of the Americas, New York, NY 10020
  Simon & Schuster і colophon є зареєстрованими торговими марками Simon & Schuster, Inc.
  Бюро спікерів Simon & Schuster може запросити авторів на вашу подію в прямому ефірі. Щоб отримати додаткову інформацію або забронювати подію, зверніться до Бюро спікерів Simon & Schuster за номером 1-866-248-3049 або відвідайте наш веб-сайт www.simonspeakers.com .
  Дизайн обкладинки: Jae Song
  Обкладинка No Nonstock / Henri Silberman
  ISBN 978-1-4165-9562-5 ISBN 978-1-4165-9998-2 (електронна книга)
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"