Я, як мог, выкарыстаў у гэтым рамане вагі, меры і манеты, якімі мае персанажы карысталіся б і з якімі сутыкаліся ў сваім падарожжы. Вось некаторыя прыблізныя эквіваленты (дакладныя значэння вар'іраваліся б ад горада да горада, што яшчэ больш ўскладняла сітуацыю):
1 лічба = 3/4 цалі
4 лічбы = 1 далонь
6 далоняў = 1 локаць
1 локаць = 1 1/2 фута
1 плетрон = 100 футаў
1 стадыён = 600 футаў
12 халкой = 1 оболос
6 оболоев = 1 драхма
100 драхмай = 1 міна
(каля 1 фунта срэбра)
60 мін = 1 талент
Як ужо адзначалася, усе яны прыблізныя. Для ацэнкі таго, наколькі шырока яны маглі вар'іравацца, талент у Афінах складаў каля 57 фунтаў, у той час як у Айгине, менш чым у трыццаці мілях адсюль, - каля 83 фунтаў.
1
Нешта сярэдняе паміж моросью і дробным дажджом абвальваліся з неба на горад Радос. Кожны раз, калі дажджавая кропля трапляла ў полымя паходні, які нёс Соклей, кропля з шыпеннем знікала. “Гименей! Я, Гименей!" - Паклікаў Соклей, калі яны з бацькам вялі вясельную працэсію сваёй сястры па вуліцах да дому Дамонакса, сына Полидора, новага мужа Эринны.
Лисистратос таксама памахаў сваёй паходняй. "Гименей!" паклікаў ён, як клікаў Соклей. Затым, панізіўшы голас, ён прабурчаў: "Агідная надвор'е для вяселля".
"Зіма - самы спрыяльны час," сказаў Соклей, " але гэта яшчэ і сезон дажджоў. Мы рызыкуем". Гэта быў высокі, цыбаты хлопец гадоў дваццаці пяці, які, у адрозненне ад большасці мужчын свайго пакалення, адгадаваў бараду, а не галіўся ў перайманне Аляксандру Македонскаму. Ён вучыўся ў Ликейоне ў Афінах і думаў, што барада надае яму выгляд філосафа. У добры дзень ён быў правоў.
Сваякі і сябры скакалі ў працэсіі. Усяго ў некалькіх локцях ад яго быў яго стрыечны брат асобы, якія могуць, взывавший да бога шлюбу так, нібы пералюб не давала яму большага задавальнення. Асобы, якія могуць быў усяго на некалькі месяцаў малодшай Соклея, сына старэйшага брата свайго бацькі Филодема. Соклей быў амаль на галаву вышэй за свайго стрыечнага брата, але асобы, якія могуць быў прыгажэй і грациознее.
І людзям ён таксама падабаецца, у думках ўздыхнуўшы, падумаў Соклей. Ён ведаў, што сам ставіць людзей у тупік; ён занадта шмат думаў і занадта мала адчуваў. Ён чытаў Герадота і Фукидида і марыў калі-небудзь сам напісаць гісторыю. Асобы, якія могуць мог цытаваць доўгія урыўкі з Іліяды і Адысеі , а таксама непрыстойныя камедыі Арыстафана. Соклей зноў уздыхнуў пра сябе. Нядзіўна, што ён падабаецца людзям. Ён забаўляе іх.
Асобы, якія могуць, важна вышагивающий ў вянку з лісця плюшчу і з яркімі стужкамі ў валасах, паслаў паветраны пацалунак дзяўчыны-рабыні, якая ішла па вуліцы з гарлачом вады. Яна хіхікнула і ўсміхнулася ў адказ. Соклей стараўся не раўнаваць. Яму не надта шанцавала. Калі б ён гэта зрабіў, хутчэй за ўсё, дзяўчына засмяялася б яму ў твар.
"Няхай гэты шлюб прынясе табе ўнукаў, дзядзька", - сказаў асобы, якія могуць Лисистрату.
"Дзякую цябе", - адказаў бацька Соклея. Ён падаў Менедему больш свабоды дзеянняў, чым Соклей меў звычай рабіць. Але тады асобы, якія могуць, як вядома, скардзіўся, што яго ўласны бацька ставіў Соклея перад ім у прыклад добрага паводзінаў. Гэта прымушала частка Соклея - філасофскую частка - ганарыцца. Гэта бянтэжыла усё астатняе ў ім.
Ён азірнуўся праз плячо. Непадалёк ад падводы, запрэжанай валамі, у якой везлі Дамонакса і Эринну, стаяў дзядзька Филодемос. Як і ў астатніх мужчын у вясельнай працэсіі, у бацькі Менедема ў валасах былі гірлянды, а ў руцэ ён трымаў факел. Аднак чаму-то не было падобна на тое, што яму весела. Ён рэдка гэта рабіў. Не дзіўна, што ён і Menedemos цяжка знайсці агульную мову, - падумаў Соклей.
Дамонакс жыў у паўднёва-заходняй частцы горада, недалёка ад гимнасиона. Паколькі Эринна пасля смерці свайго першага мужа жыла ў доме свайго бацькі недалёка ад паўночнай ускрайку горада (і самай паўночнай ускрайку выспы) Радос, парад прайшоў па большай частцы поліса. У мноства людзей была магчымасць падбадзёрваць, пляскаць у ладкі і даваць непрыстойныя парады жаніху і нявесце. Ведаючы сваю сястру, Соклей быў упэўнены, што яна пачырванела пад вэлюмам.
З апошнім скрыпам несмазанной восі фурманка, запрэжаная валамі, спынілася перад домам Дамонакса. Яго маці павінна была прыняць Эринну ў дом, але і яна, і яго бацька былі мёртвыя, таму замест яе гэтую гонар аказала цётка. Мужчыны ў працэсіі ўвайшлі ва ўнутраны двор. Яго рабы падрыхтавалі віно, аліўкі, смажаных кальмаров, ячменныя аладкі і мёд у андроне, мужчынскі пакоі, дзе іх не мог сапсаваць дождж.
Віно было выдатным хианским і змешвалася з вадой не слабей, чым адзін да аднаго. Людзі хутка опьяневали. Соклей зрабіў вялікі глыток з свайго кубка. Салодкае віно скользнуло па горла і пачаў змагацца з дзённым холадам. Ён падумаў, не "Афрадыта" або адзін з іншых караблёў яго сям'і даставіў яго назад на Радос.
Неўзабаве хто-то ў двары крыкнуў: “Давайце ўсе сюды! Яны ідуць у спальню!"
"Так хутка?" - спытаў хто-то яшчэ.
"Ты б пачакала у дзень свайго вяселля?" - спытаў трэці мужчына... - Клянуся багамі, няўжо ты чакала ў дзень свайго вяселля? Пачуўся хрыплы смех.
Жуючы далікатнага смажанага кальмара і прыхапіўшы свой кубак з віном, Соклей пакінуў "андрон". І сапраўды, Дамонакс адкрыў дзверы і поторапливал Эринну увайсці. Калі яна ўвайшла ўнутр, яе новы жаніх павярнуўся да пирующим і ўхмыльнуўся. "А цяпер, мае дарагія, ўбачымся пазней", - сказаў ён ім. "Нашмат пазней".
Людзі зноў засмяяліся, запляскалі і запляскалі ў ладкі. Дамонакс зачыніў дзверы. Завалу з глухім стукам ўстаў на месца ўнутры. Разам з усімі астатнімі Соклей пачаў спяваць "эпиталамион". Неўзабаве ён пачуў скрып спінкі ложка падчас слоў вясельнай песні. Як і належала ў такія моманты, ён выгукнуў непрыстойны савет.
Калі ён павярнуўся, каб вярнуцца ў "андрон" за віном, то ледзь не сутыкнуўся з бацькам. "Спадзяюся, яна шчаслівая", - сказаў ён.
Ўсмешка Лісістрата была шырокай і трохі глупаватай; ён ужо ладна выпіў. "Калі яна не шчаслівая цяпер, то калі ж яна будзе шчаслівая?" - спытаў ён. Соклей схіліў галаву ў знак згоды; ён, безумоўна, не хацеў псаваць дзень, прамаўляючы словы з благім прадвесцем.
- Ён пакажа скрываўленую анучу? - спытаў хто-то ў яго за спіной.
"Не, дурылка", - адказаў хто-то яшчэ. "Гэта яе другі шлюб, так што гэта было б цяжка зрабіць, калі б яе першы муж наогул не быў мужчынам".
Ўнутры спальні рыпанне станавіўся гучней і хутчэй, затым раптам спыніўся. Імгненне праз Дамонакс крыкнуў: "Гэта адзін!" - з-за дзвярэй. Усе закрычалі і заапладзіравалі яму. Неўзабаве шум заняткаў любоўю аднавіўся. Пара чалавек заключыла заклад пра тое, колькі раўндаў ён вытрымае.
Усе лічбы, аб якіх яны спрачаліся, здаліся Соклею неверагодна высокімі. Ён агледзеўся ў пошуках Менедема, каб сказаць тое ж самае. Вядома, яго стрыечны брат, хутчэй за ўсё, не стаў бы выхваляцца, што такія лічбы былі занадта нізкімі, а не занадта высокімі. І асобы, якія могуць, як ніхто іншы, мог бы апраўдаць такое хвальба.
Але Менедема, падобна, не было ў двары. Соклей зайшоў у андрон, шукаючы яго. Яго стрыечнага брата там таксама не было. Паціснуўшы плячыма, Соклей зачэрпнуў яшчэ віна і падчапіў яшчэ аднаго кальмара вялікім і безназоўнымі двума пальцамі правай рукі. Можа быць, гэтая скрыпучым ложак натхніла Менедема адправіцца на пошукі ўласнага забавы.
Калі асобы, якія могуць ішоў па сетцы вуліц Радоса, стужка ад гірлянды, якую ён насіў, ўпала яму на твар. Яна казытала яму нос, прымушала скасіць вочы і нагадвала, што на галаве ў яго ўсё яшчэ была гірлянда. Ён зняў яе і выпусціў у лужыну.
Яго ногі былі ў гразі. Яму было ўсё роўна. Як і любы марак, ён хадзіў басанож у любое надвор'е, і ніколі не апранаў нічога, акрамя хітона. Пажылы мужчына ў вялікай, тоўстай ваўнянай гиматии, обернутом вакол сябе, кінуў на яго дзіўны погляд, калі яны праходзілі міма адзін аднаго на вуліцы, як бы кажучы: Ты не замёрз? Асобы, якія могуць сапраўды адчуў холад, але не настолькі, каб што-небудзь з гэтым зрабіць.
Ён выпіў досыць віна на вясельным балі свайго кузена, каб захацець пазбавіцца ад яго, і спыніўся памачыцца на беленую сцяну дома насупраць. Затым ён паспяшаўся далей. Светлавы дзень у гэты час года быў кароткім, у той час як начныя гадзіны расцягваліся, як смала ў спякотны дзень. Яму б не хацелася апынуцца на вуліцах пасля заходу сонца, па меншай меры, без паходні, які ён нёс у вясельнай працэсіі, і без некалькіх сяброў. Нават у такім мірным, спарадкаваным полісе, як Радос, разбойнікі гойсалі пад покрывам цемры.
Ён спадзяваўся, што Дамонакс стане годным дадаткам да сям'і. Яму дастаткова падабаўся першы муж Эринны, але гэты чалавек здаваўся яму старым. Гэта таму, што я сам быў ненашмат старэйшы за юнака, калі яна выходзіла замуж, з некаторым здзіўленнем зразумеў ён. Яе першаму мужу было каля трыццаці, столькі ж, колькі цяпер Дамонаксу. Час тварыў дзіўныя рэчы. Паўтузіна гадоў засталіся ззаду, калі ён адвярнуўся.
Дома яго бацькі і дзядзькі Лісістрата стаялі бок аб бок, недалёка ад храма Деметры на паўночнай ўскраіне горада. Калі ён пастукаў у дзверы, адзін з хатніх рабоў ўнутры паклікаў: "Хто там?"
"Я - Асобы, Якія Могуць".
Дзверы адчыніліся амаль адразу. "Баль скончыўся так хутка, малады спадар?" раб здзіўлена спытаў. "Мы не чакалі, што ты вернешся так хутка".
Гэта амаль напэўна азначала, што рабы ўхапіліся за магчымасць сядзець склаўшы рукі і рабіць як мага менш. Рабы рабілі ўсё, што маглі. Асобы, якія могуць адказаў: "Я вырашыў вярнуцца дадому крыху раней, вось і ўсё".
“Вы, сэр? З балю, сэр?" Выраз твару раба сказала ўсё, што патрабавалася сказаць. "Дзе ваш бацька, сэр?"
"Ён усё яшчэ там", - сказаў асобы, якія могуць. Раб выглядаў яшчэ больш здзіўленым. Звычайна бацька Менедема прыходзіў дадому рана, і менавіта ён затрымліваўся дапазна.
Ён прайшоў праз пярэдні пакой у двор. З кухні пачуліся сярдзітыя крыкі. Асобы, якія могуць ўздыхнуў. Яго мачыха і кухар Сикон зноў спрачаліся. Баукис, якая хацела быць добрай гаспадыняй, была перакананая, што Сикон занадта шмат траціць. Кухарка была таксама перакананая, што хоча, каб ён правёў астатак свайго жыцця, не рыхтуючы нічога, акрамя ячменнай кашы і салёнай рыбы.
Баукис горда выйшла з кухні з зусім змрочным выразам твару. Яно змянілася здзіўленнем, калі яна ўбачыла Менедема. “Ох. Прывітанне, - сказала яна, а затым, як і рабыня, дадала: - Я не чакала, што ты так хутка вернешся дадому.
"Прывітанне", - адказаў ён і паціснуў плячыма. Калі ён глядзеў на яе, яму было цяжка думаць аб другой жонцы свайго бацькі як аб сваёй мачыхі. Баукис была на дзесяць ці адзінаццаць гадоў маладзейшы за яго. Яна не была дзіўнай прыгажуняй, але ў яе была вельмі прыемная фігура: цяпер яна была нашмат прыгажэй, чым калі яна з'явілася ў гэтым доме пару гадоў таму ва ўзросце чатырнаццаці гадоў. Асобы, якія могуць працягваў: "Мне не хацелася заставацца тут, таму я вярнуўся адзін, пакуль было яшчэ светла".
"Добра", - сказаў Баукис. "У цябе ёсць якія-небудзь здагадкі, калі Филодемос будзе тут?"
Асобы, якія могуць страсянуў галавой, паказваючы, што гэта не так. “ Аднак, калі б мне прыйшлося гадаць, я б сказаў, што ён, дзядзька Лисистрат і Соклей вернуцца дадому ўсе разам, з некалькімі злучнымі, якія будуць асвятляць ім шлях.
"Гучыць разумна", - пагадзіўся Баукис. “Я сапраўды хачу пагаварыць з ім пра Сиконе. Якая нахабства ў гэтага хлопца! Можна падумаць, што ён ўладальнік гэтага месца, а не раб. Яна нахмурылася так моцна, што між яе бровамі з'явілася вертыкальная маршчынка.
Гэта выраз твару зачаравала Менедема. Усе выразу яе твару зачароўвалі яго. Яны былі часткай аднаго дома, таму яна не зачынялася ад яго вачэй вэлюмам, як звычайна рабілі рэспектабельныя жанчыны ў прысутнасці мужчын. Глядзець на яе аголенае твар было амаль гэтак жа узбуджальна, як бачыць яе аголенай.
Яму прыйшлося нагадаць сабе, што трэба звяртаць увагу і на тое, што яна кажа.
Ён даў свайму бацьку мноства прычын пасварыцца з ім - і ў яго таксама было мноства прычын пасварыцца з бацькам. Ён не хацеў ўносіць здраду з жонкай свайго бацькі ў спіс. Гэта магло быць смяротным зыходам, і ён вельмі добра гэта ведаў.
Большая частка яго, ва ўсякім выпадку, не хацела ўключаць у спіс здраду з Баукис. Адна частка хацела. Гэтая частка заварушылася. Ён сурова прымусіў яе супакоіцца. Ён не хацеў, каб Баукис заўважыў такое варушэнне ў яго пад тунікі.
"У Сайкона ёсць свая гонар", - сказаў ён. Размовы пра сваркі на кухні могуць дапамагчы яму адцягнуцца ад іншых думак. “Можа быць, у цябе з самага пачатку атрымалася б лепш, калі б ты папрасіў яго быць паасцярожней з выдаткамі, а не маршыраваць туды і аддаваць яму загады. Ведаеш, гэта умацоўвае яго спіну ".
"Ён раб", - паўтарыў Баукис. "Калі яго жонка гаспадара кажа яму, што рабіць, яму лепш быць уважлівым, інакш ён пашкадуе".
Тэарэтычна яна была права. На практыцы рабы з адмысловымі навыкамі і талентамі - а ў Сикона было і тое, і іншае - былі амаль гэтак жа вольныя рабіць усё, што ім заманецца, як і грамадзяне. Калі Баукис гэтага не ведала, значыць, да замужжа яна жыла адасобленай жыццём. Ці, можа быць, яе бацькі былі сярод тых, хто ставіўся да рабам як да вьючным жывёлам, якія маглі размаўляць. Там было некалькі такіх.
Ён сказаў: “Сикон працуе тут ужо даўно. Мы па-ранейшаму квітнеем, і сілкуемся не горш за многіх людзей, у якіх больш срэбра".
Баукис нахмурыўся яшчэ мацней. “Справа не ў гэтым. Справа ў тым, што калі я скажу яму зрабіць гэта так, як я хачу, ён павінен гэта зрабіць".
Філасофская дыскусія-вось што гэта такое, зразумеў асобы, якія могуць. З такім жа поспехам я мог бы быць Соклатосом. Я вяду філасофскую дыскусію з жонкай майго бацькі, калі ўсе, што я хачу зрабіць, гэта нахіліць яе наперад. ..
Ён ускінуў галаву. Баукис бліснула вачыма, думаючы, што ён з ёй не згодны. На самай справе, так яно і было, але ў той момант ён быў не згодны з самім сабой. Ён сказаў: “Ты павінен разумець, што нічога не даб'ешся, кінуўшыся прама на яго. Калі ты пойдзеш на кампраміс, магчыма, ён таксама пойдзе".
“ Можа быць. Але, мяркуючы па голасе, жонка Филодемоса ў гэта не верыла. “Я думаю, ён проста лічыць мяне нейкай дурніцай, якая спрабуе аддаваць яму загады, і яму гэта зусім не падабаецца. Што ж, для яго гэта вельмі дрэнна".
Магчыма, яна мае рацыю. Ні адзін элін не захацеў бы падпарадкоўвацца камандам жанчыны. Сикон не быў элінаў, але ён быў мужчынам, а эліны і варвары ў некаторых рэчах згаджаліся.
"Я гаварыў з ім раней", - сказаў асобы, якія могуць. “Хочаш, я зраблю гэта зноў? Калі крыху пашанцуе, я прымушу яго адумацца. Ці, калі я не магу гэтага зрабіць, можа быць, мне ўдасца яго напалохаць.
"Мне з гэтым не пашанцавала, але ж я ўсяго толькі жанчына", - кісла сказала Баукис. Аднак праз імгненне яе твар азарыўся надзеяй: “Не маглі б вы, калі ласка, паспрабаваць? Я была б вам вельмі ўдзячная.
"Вядома, я так і зраблю", - паабяцаў асобы, якія могуць. “Ніхто не хоча ўвесь час слухаць сваркі. Я зраблю ўсё, што ў маіх сілах. Можа быць, мне ўдасца падсунуць Sikon silver, каб мы елі так жа добра, як заўсёды, але Баукис не ўбачыць, як грошы будуць паступаць з рахункаў сям'і. Гэта магло б спрацаваць.
"Вялікае табе дзякуй, асобы, якія могуць!" Усклікнула Баукис. Яе вочы заззялі, яна імпульсіўна ступіла наперад і абняла яго.
На імгненне яго гарсаж напружыўся вакол яе. Ён трымаў яе дастаткова доўга, каб адчуць, якой салодкай і спелай яна была, і, магчыма, каб яна адчула, як ён абуджаецца да жыцця. Затым яны адскочылі адзін ад аднаго, як быццам кожны палічыў іншага занадта гарачым, каб трываць. Яны былі не адны. У такой квітнеючай сям'і, як у Филодемоса, ніхто не мог разлічваць на адзінота. Рабы бачылі ці маглі бачыць усё, што адбывалася. Кароткі сяброўскія абдымкі магло быць нявінным. Што-небудзь большае? Асобы, якія могуць зноў ускінуў галаву.
- Калі ласка, пагавары з ім як мага хутчэй, - папрасіла Баукис. - Гэта ўсё, што яна мела на ўвазе, калі абдымала яго? Ці яна таксама хацела пераканацца, што рабам няма чаго будзе расказаць Филодему? Асобы, якія могуць ці ледзь мог спытаць.
Ён сказаў: "Я так і зраблю", - а затым дэманстратыўна адвярнуўся. Крокі Баукиса адышлі ў бок лесвіцы, якая вядзе на жаночую палову. Яе сандалі загрукалі па дошках лесвіцы. Асобы, якія могуць не стаў глядзець ёй услед. Замест гэтага ён накіраваўся на кухню, каб, як ён ведаў, працягнуць бескарысны размова з Сиконом.
"добры дзень, мой спадар", - сказаў Соклей па-арамейску. Ён быў свабодным элінаў. Ён ніколі б не назваў каго-небудзь "спадаром" па-грэцку. Але мова, на якім казалі ў Фінікіі і бліжэйшых землях - і на шырокіх тэрыторыях таго, што было Персідскай імперыяй да вялікіх паходаў Аляксандра, - быў значна больш студэнты нью-йоркскага універсітэта, больш фармальна ветлівым.
"Добрага табе дня", - адказаў Химилкон библиец на тым жа мове. Фінікійскі купец кіраваў партовым складам на Радосе столькі, колькі Соклей сябе памятаў. У яго кучаравай чорнай барадзе толькі пачынала прабівацца сівізна; у вушах паблісквалі залатыя кольцы. Ён працягнуў, усё яшчэ на арамейскай: “Твой акцэнт нашмат лепш, чым быў, калі ты пачала гэтыя ўрокі некалькі месяцаў таму. Ты таксама ведаеш значна больш слоў".
"Твой слуга дзякуе табе за дапамогу", - сказаў Соклей. Цёмныя вочы Химилкона бліснулі, калі ён ухвальна кіўнуў. Соклей усміхнуўся; ён правільна запомніў формулу.
"Хутка сезон паруснага спорту," сказаў финикиец.
“ Я ведаю. "Соклей апусціў галаву; яму было так жа цяжка прымусіць сябе кіўнуць, як Химилкону - эллинским жэстам. “ Менш за месяц засталося да ... вясновага раўнадзенства. Апошнія два словы прагучалі па-грэцку; ён паняцця не меў, як вымавіць іх па-арамейску.
Химилкон таксама нічога яму не сказаў. Урокі гандляра былі чыста практычнымі. Калі крыху пашанцуе, Соклей зможа дамагчыся таго, каб яго зразумелі, калі "Афрадыта" дабярэцца да Фінікіі. У яго было больш сумневаў з нагоды таго, ці зможа ён зразумець каго-небудзь яшчэ. Калі ён выказваў непакой ўслых, Химилкон смяяўся. "Што ты кажаш, калі ў цябе праблемы?"
“Добра. Вельмі добра". Химилкон зноў кіўнуў. “Мае людзі захочуць забраць твае грошы. Яны прасочаць, каб ты рушыў услед за імі, каб яны маглі гэта зрабіць".
"Я веру ў гэта", - сказаў Соклей па-грэцку. Ён меў справу з финикийскими гандлярамі ў многіх гарадах на беразе Эгейскага мора. Яны былі мэтанакіраваныя ў пагоні за прыбыткам. Паколькі ён таксама быў такім, у яго было з імі менш праблем, чым у некаторых элінаў. Прытрымліваючыся грэцкага, ён спытаў: "А як жа лудайои?"
"О Яны". Химилкон выразна паціснуў плячыма. На сваім грэцкім з гартанным акцэнтам ён працягнуў: "Я ўсё яшчэ думаю, што ты вар'ят, калі хочаш мець з імі што-небудзь агульнае".
"Чаму?" Спытаў Соклей. "Лепшы бальзам вырабляецца ў Энгеди, і вы кажаце, што Энгеди знаходзіцца на іх зямлі, я ўпэўнены, што змагу атрымаць у іх лепшую цану, чым у фінікійскія пасярэднікаў".
"Хутчэй за ўсё, вы заплаціце менш грошай", - прызнаў Химилкон. "Але ў вас будзе больш непрыемнасцяў - я вам гэта абяцаю".
Соклей паціснуў плячыма. “ Гэта адна з тых рэчаў, якія робіць купец - я маю на ўвазе, ператварае непрыемнасці ў срэбра.
“Добра. Дастаткова справядліва", - сказаў Химилкон. "Я запомню гэта і нагадваю сабе пра гэта, калі сустрэнуся з элінаў, які асабліва раздражняе - а іх, клянуся багамі, дастаткова".
“ Ёсць? - Спытаў Соклей, і финикиец кіўнуў. Хіба гэта не цікава? Соклей задумаўся. Мы знаходзім варвараў раздражняльнымі, але хто б мог падумаць, што яны могуць адчуваць тое ж самае ў адносінах да нас? Сапраўды, звычаі вышэй за ўсё. Герадот цытаваў па гэтай нагоды Пиндара.
Химилкон сказаў: “Багі захоўваюць цябе ў тваім падарожжы. Хай будуць спадарожны вятры, хай мора будзе спакойным, і хай македонскія маршалы не будуць ваяваць занадта блізка да вас і вашаму караблю".
"Хай будзе так", - пагадзіўся Соклей. “Па ўсіх прыкметах, Антыгон даволі моцна трымае Фінікію і яе ўнутраныя раёны. Я не думаю, што Пталямей можа спадзявацца адабраць гэта ў яго. Няважна, што яны робяць адзін з адным у іншых месцах на берагах Ўнутранага мора, гэта здаецца добрай стаўкай, "
"Дзеля твайго ж дабра, мой спадар, я спадзяюся, што ты маеш рацыю", - сказаў Химилкон, зноў пераходзячы на арамейская. “Незалежна ад таго, растопча ці слон льва або леў паваліць слана, мыш, якая апынулася ўцягнутай у іх бітву, заўсёды прайграе. Мы працягнем урок, або з цябе хопіць?"
"Хай будзе заўгодна табе, мой спадар, з мяне хопіць", - адказаў Соклей, таксама па-арамейску.
Химилкон усміхнуўся і пляснуў у ладкі. “Гэта выдатна - вымаўленне, акцэнт, усё. Калі б у мяне было яшчэ паўгода, каб папрацаваць з табой, я мог бы ператварыць цябе ў сапраўднага библосца, ды забярэ мяне чума, калі я маню.
"Я дзякую цябе", - сказаў Соклей, ведаючы, што гэта камплімент. Элін паспрабаваў уявіць сябе прадстаўніком народа, які не ведае філасофіі. Што б я зрабіў? Як бы я не сышоў з розуму? Ці ўбачыў бы, што выпускаю? Сляпы ад нараджэння чалавек не прапускае прыгажосць заходу.
Ён падняўся на ногі і пакінуў стары склад финикийца. Хиссалдомос, напрамку раб Химилкона, стаяў звонку, жуючы чорны хлеб. "Радуйся, о найлепшы," сказаў ён па-грэцку.
"Вітаю", - адказаў Соклей. Ён перайшоў на арамейская: "Ты разумееш гэтую мову, Хиссалдомос?"
"Трохі", - адказаў раб, таксама па-арамейску. “Химилкон часам выкарыстоўвае. Грэцкі прасцей".
Верагодна, гэта азначала, што грэцкі быў больш падобны на роднай напрамку мову Хиссалдомоса. Соклей, зрэшты, не ведаў напэўна. Радос знаходзіўся ля ўзбярэжжа Карии, і родосцы стагоддзямі мелі справу з карийцами. Нягледзячы на гэта, толькі жменька карийских слоў ўвайшла ў мясцовы грэцкі дыялект. Мала хто з родосцев казаў на мове сваіх бліжэйшых суседзяў-варвараў, і ён не быў адным з іх. Але ў нашы дні ўсё больш карианцев выкарыстоўваюць грэцкі небудзь разам са сваім родным мовай, альбо замест яго.
Цяпер, калі Аляксандр заваяваў Персідскую імперыю, ўсім свеце прыйдзецца вывучаць грэцкі, падумаў Соклей. Хіба праз некалькі пакаленняў яго мова не замяніў бы не толькі мясцовыя мовы, такія як напрамку і лікійскія, але і больш распаўсюджаныя, такія як арамейская і фарсі? Ён не мог зразумець, чаму бы і няма.
"Афрадыта" ляжала выцягнутых на бераг, магчыма, плетрон са склада Химилкона. Ашалёўка гандлёвай галеры будзе добрай і сухі, калі яна выйдзе ў мора. Пакуль яна зноў не зальецца вадой, гэта надасць ёй вялікую хуткасць.
Чайка спикировала на "Афрадыту" і паляцела, трымаючы ў дзюбе бьющуюся мыш. Адна маленькая вредина, якая не патрапіць на карабель, падумаў Соклей, накіроўваючыся да гандлёвай галерэі. Ён быў акуратным чалавекам, і яму не падабалася мець справу з паразітамі ў моры. Пару гадоў таму ён плаваў з паўлінам на борце "Акатоса". Яны выдатна справіліся з паглынаннем прусакоў, сороконожек, скарпіёнаў і мышэй, але яны таксама даказалі, што буйныя шкоднікі на борце карабля горш дробных.
Соклей больш ці менш пяшчотна паклаў руку на бок "Афрадыты" . Тонкія свінцовыя лісты, прыбітыя да бёрнаў ніжэй ватэрлініі, дапамаглі абараніць судна ад карабельных чарвякоў і не далі ракушкам і багавінню абрастаць яго дном. Родосские цесляры заканчвалі рамонт, які яны правялі на востраве Кос мінулым летам, пасля сутыкнення з круглым караблём, які боўтаўся падчас залевы. Рабочыя на Касе ў той час таксама рамантавалі ваенныя караблі Пталямея, так што яны павінны былі ведаць сваю справу. Нягледзячы на гэта, Соклей быў рады, што праца атрымала адабрэнне родосцев. Па яго предвзятому думку, у яго ўласным полісе ў тыя дні жылі лепшыя і отважнейшие маракі сярод элінаў.
Адзін з партовых гультаёў - хлопец, які час ад часу падпрацоўваў, калі яму патрабавалася некалькі оболоев на віно ці, магчыма, на хлеб, - падышоў да Соклею і сказаў: “Прывітанне. Вы плаваеце на гэтым караблі, ці не так?
"Я быў вядомы гэтым час ад часу", - суха сказаў Соклей. "Чаму?"
"О, няма", - адказаў іншы мужчына. "Мне проста цікава, што ў яе можа быць з сабой, калі яна ўвойдзе ў мора, вось і ўсё".
“ У яе можа быць амаль усё, што заўгодна. Яна забрала ўсе, пачынаючы ад паўлінаў, ільвіных шкур і чэрапа грыфона, - сэрца Соклея ўсё яшчэ балела, калі ён думаў пра страты чэрапа грыфона піратамі мінулым летам, калі ён накіроўваўся пахваліцца ім у Афінах, - і заканчваючы чым-то такім звычайным, як мяшкі з пшаніцай ".
Шэзлонг з дакорам кудахтнул. Ён паспрабаваў зноў: "Што будзе ў ёй, калі яна выйдзе ў мора?"
“ То-то і то-то, - сказаў Соклей мяккім голасам. Шэзлонг кінуў на яго раздражнёны погляд. Яго усмешка ў адказ сказала так жа мала, як і ён сам. Гандлёвая фірма яго бацькі і дзядзькі была далёка не адзінай у горадзе Радос. Некаторыя з іх канкурэнтаў, магчыма, заплацілі б драхму-другую, каб даведацца, чым яны зоймуцца ў гэты парусны сезон. Мужчыны, якія ошивались ў гавані, маглі зарабляць грошы, не шаруючы мазалёў на руках. Яны маглі - з невялікай дапамогай іншых. Соклей не збіраўся аказваць такую дапамогу.
Гэты хлопец, па меншай меры, быў настойлівы. "Вы ведаеце, куды вы поплывете?" ён спытаў,
"О, так", - сказаў Соклей. Шэзлонг чакаў. Соклей больш нічога не сказаў. Суразмоўцу спатрэбілася больш часу, чым трэба было, каб зразумець, што ён больш нічога не збіраецца гаварыць. Пробормотав сабе пад нос непрыемныя словы "гальштукі", ён адвярнуўся.
"Мне трэба было адказаць яму па-арамейску", - падумаў Соклей. Я б хутчэй ад яго пазбавіўся. Затым ён паціснуў плячыма. Ён зрабіў тое, што трэба было зрабіць.
Іншы мужчына паклікаў яго: “Прывітанне, Соклей! Як пажываеш?"
“ Вітаю цябе, Хремес. Соклей ведаў цесляра шмат гадоў, і ён яму падабаўся. Яму не прыйдзецца гуляць з ім у гульні, як гэта было з шэзлонгаў. “Я ў парадку, дзякуй. Як у цябе справы?"
"Лепш і быць не можа", - сказаў яму Хремес. "Твой стрыечны брат, ён даволі разумны хлопец, ці не так?"
“ Асобы, якія могуць? Я ўпэўнены, што ён быў бы першым, хто пагадзіўся б з табой, " сказаў Соклей крыху больш рэзка, чым меў намер.
Будучы лагоднай душой, Хремес не ўлавіў рэзкасці ў голасе Соклея. Ён таксама быў ахоплены энтузіязмам: "Тое, што ён думаў аб ваеннай галерэі, якая зрабіла яго асаблівым паляўнічы на піратаў, - гэта было выдатна", - прамармытаў ён. “Трихемиолия" - карабель, які можа змагацца як звычайная трирема і не адставаць ад "гемиолии" пірацкай каманды. Ўзрушаюча! Чаму ніхто не дадумаўся да гэтага шмат гадоў таму?"
Соклей ненавідзеў піратаў з відавочным, халодным агідай яшчэ да таго, як яны напалі на "Афрадыту" і скралі чэрап грыфона. Цяпер ... цяпер ён хацеў убачыць кожнага марскога разбойніка, калі-небудзь які нарадзіўся, пригвожденным да крыжа і паміраючым павольна і жудасна. Калі б хто-то пахваліў Менедема за тое, што ён прыдумаў тып карабля, які ўскладніў бы жыццё гэтым ублюдкам, ён бы не скардзіўся.
Ён сказаў: "Калі што-то важна для майго кузена, ён імкнецца да гэтага". Як правіла, вынаходлівасць Менедема была накіравана на чужых жонак. Але ён сапраўды ненавідзеў піратаў так моцна, як казаў Соклей. Соклей ніколі не чуў аб сумленным маракі, які б не ненавідзеў іх.
"Добра для яго", - сказаў Хремес, якому не трэба было турбавацца аб выніках некаторых выхадак Менедема.
"Ну, так", - сказаў Соклей, які так і зрабіў. Ён працягнуў: "Мы сапраўды збіраемся пачаць будаваць трихемиоли, ці не так?"
Цясляр апусціў галаву. “Мы ўпэўненыя. Адміралы ўсю зіму казалі пра гэта, - ён расціснуў і звёў вялікі палец на сваіх чатырох сагнутых пальцах, імітуючы бормочущий рот, - і цяпер гэта сапраўды адбудзецца. Для пачатку іх будзе тры, а то і больш, калі яны апынуцца такімі добрымі, як усе спадзяюцца ".