Я, як міг, використав у цьому романі ваги, міри та монети, якими мої персонажі мали б і з якими стикалися у своїй подорожі. Ось деякі приблизні еквіваленти (точні значення варіювалися від міста до міста, що ще більше ускладнювало ситуацію):
Цифра 1 = 3/4 дюйма
4 цифри = 1 долоню
6 долонь = 1 лікоть
1 лікоть = 1 1/2 футів
1 плетрон = 100 футів
1 стадіон = 600 футів
12 халкой = 1 оболос
6 оболоев = 1 драхма
100 драхмай = 1 міна
(близько 1 фунта срібла)
60 хв = 1 талант
Як вже зазначалося, всі вони приблизні. Для оцінки того, наскільки широко вони могли змінюватись, талант в Афінах складав близько 57 фунтів, у той час як в Айгине, менше ніж в тридцяти милях звідси, - близько 83 фунтів.
1
Щось середнє між моросью і дрібним дощем нападав з неба на місто Родос. Кожен раз, коли дощова крапля потрапляла в полум'я факела, який ніс Соклей, крапля з шипінням зникала. “Гіменей! Я, Гіменей!" - Покликав Соклей, коли вони з батьком вели весільну процесію своєї сестри вулицями до будинку Дамонакса, сина Полидора, нового чоловіка Эринны.
Лисистрат теж помахав факелом. "Гіменей!" крикнув він, як крикнув Соклей. Потім, стишивши голос, він пробурчав: “ Огидна погода для весілля.
"Зима - найсприятливіший час," сказав Соклей, " але це ще і сезон дощів. Ми ризикуємо". Це був високий, довготелесий хлопець років двадцяти п'яти, який, на відміну від більшості чоловіків свого покоління, відростив бороду, а не голився в наслідування Олександру Македонському. Він навчався в Ликейоне в Афінах і думав, що борода надає йому вид філософа. В гарний день він був прав.
Родичі і друзі скакали в процесії. Всього в декількох ліктях від нього був його двоюрідний брат Менедем, взывавший до бога шлюбу так, немов перелюб не приносило йому більшого задоволення. Менедем був всього на кілька місяців молодше Соклея, сина старшого брата свого батька Филодема. Соклей був майже на голову вище свого двоюрідного брата, але Менедем був красивіше витонченим і граціозним.
І людям він теж подобається, подумки зітхнувши, подумав Соклей. Він знав, що сам ставить людей в глухий кут; він забагато думав і занадто мало відчував. Він читав Геродота і Фукідіда і мріяв коли-небудь сам написати історію. Менедем міг цитувати довгі уривки з Іліади й Одіссеї , а також непристойні комедії Аристофана. Соклей знову зітхнув про себе. Не дивно, що він подобається людям. Він розважає їх.
Менедем, важливо вышагивающий у вінку з листя плюща і з яскравими стрічками у волоссі, послав повітряний поцілунок дівчини-рабині, яка йшла по вулиці з глечиком води. Вона хихикнула і посміхнулася у відповідь. Соклей намагався не ревнувати. Йому не дуже щастило. Якби він це зробив, швидше за все, дівчина розсміялася йому в обличчя.
"Нехай цей шлюб принесе тобі онуків, дядя", - сказав Менедем Лісистрату.
"Дякую тобі", - відповів батько Соклея. Він надав Менедему більше свободи дій, ніж Соклей мав звичай робити. Але тоді Менедем, як відомо, скаржився, що його власний батько ставив Соклея перед ним в приклад хорошої поведінки. Це змушувало частину Соклея - філософську частину - пишатися. Це бентежило все інше в ньому.
Він озирнувся через плече. Неподалік від воза, запряженого волами, в якій везли Дамонакса і Эринну, стояв дядько Филодемос. Як і у решти чоловіків у весільній процесії, у батька Менедема у волоссі були гірлянди, а в руці він тримав смолоскип. Однак чомусь не було схоже, що йому весело. Він рідко робив. Не дивно, що він і Menedemos важко знайти спільну мову, - подумав Соклей.
Дамонакс жив у південно-західній частині міста, недалеко від гимнасиона. Оскільки Эринна після смерті свого першого чоловіка мешкала в будинку свого батька недалеко від північній частині міста (і самій північній частині острова) Родос, парад пройшов по більшій частині поліса. У багатьох людей була можливість підбадьорювати, плескати в долоні і давати непристойні поради нареченому і нареченій. Знаючи свою сестру, Соклей був упевнений, що вона почервоніла під вуаллю.
З останнім скрипом риплячого осі віз, запряжений волами, зупинилася перед будинком Дамонакса. Його мати повинна була прийняти Эринну в будинок, але і вона, і його батько були мертві, тому замість неї цю честь зробила тітка. Чоловіки в процесії увійшли у внутрішній двір. Його раби приготували вино, оливки, смажених кальмарів, ячмінні коржі й мед у андроне, чоловічій кімнаті, де їх не міг зіпсувати дощ.
Вино було прекрасним хианским і змішувалося з водою не слабкіше, ніж один до одного. Люди швидко опьяневали. Соклей зробив великий ковток зі свого кубка. Солодке вино ковзнуло по горлу і почало боротися з денним холодом. Він подумав, чи не "Афродіта" або один з інших кораблів його сім'ї доставив його назад на Родос.
Незабаром хтось у дворі крикнув: “Давайте все сюди! Вони йдуть в спальню!"
"Так скоро?" - запитав хтось ще.
"Ти б почекав в день свого весілля?" - запитав третій чоловік.... “Клянусь богами, ти почекав в день свого весілля? “ Пролунав хрипкий сміх.
Жуючи ніжного смаженого кальмара і прихопивши свій кубок з вином, Соклей покинув "андрон". І дійсно, Дамонакс відкрив двері і поторапливал Эринну увійти. Коли вона увійшла всередину, її новий наречений повернувся до пирующим і посміхнувся. "А тепер, мої дорогі, побачимося пізніше", - сказав він їм. "Набагато пізніше".
Люди знову засміялися, зааплодували і заплескали в долоні. Дамонакс закрив двері. Засув з глухим стуком встав на місце всередині. Разом з усіма іншими Соклей почав співати "эпиталамион". Незабаром він почув скрип спинки ліжка під час слів весільної пісні. Як і личило в такі моменти, він вигукнув непристойний рада.
Коли він повернувся, щоб повернутися в "андрон" за вином, то мало не зіткнувся з батьком. "Сподіваюся, вона щаслива", - сказав він.
Посмішка Лісістрата була широкою і трохи дурнуватою; він уже добряче випив. "Якщо вона не щаслива зараз, то коли ж вона буде щаслива?" - запитав він. Соклей схилив голову на знак згоди; він безумовно не хотів псувати день, вимовляючи слова з поганою ознакою.
- Він покаже закривавлену ганчірку? - запитав хтось у нього за спиною.
"Ні, дурнику", - відповів хтось ще. "Це її другий шлюб, так що це було б важко зробити, якщо б її перший чоловік взагалі не був чоловіком".
Всередині спальні скрип ставав голосніше і швидше, потім раптово припинився. Мить Дамонакс крикнув: "Це один!" - з-за дверей. Всі закричали і зааплодували. Незабаром шум занять любов'ю відновився. Пара людина уклала парі про те, скільки раундів він витримає.
Всі цифри, про які вони сперечалися, здалися Соклею неймовірно високими. Він озирнувся в пошуках Менедема, щоб сказати те ж саме. Звичайно, його двоюрідний брат, швидше за все, не став би хвалитися, що такі цифри були надто низькими, а не занадто високими. І Менедем, як ніхто інший, міг би виправдати таке хвастощі.
Але Менедема, схоже, не було у дворі. Соклей забрів у андрон, розшукуючи його. Його двоюрідного брата там теж не було. Знизавши плечима, Соклей зачерпнув ще вина і підчепив ще одного кальмара великим і безіменними двома пальцями правої руки. Може бути, ця скрипуча ліжко надихнула Менедема відправитися на пошуки власної розваги.
Коли Менедем йшов по сітці вулиць Родосу, стрічка від гірлянди, яку він носив, впала йому на обличчя. Вона лоскотала йому ніс, змушувала скосити очі і нагадувала, що на голові у нього все ще була гірлянда. Він зняв її і впав у калюжу.
Його ноги були в багнюці. Йому було все одно. Як і будь-який моряк, він ходив босоніж в будь-яку погоду і ніколи не одягав нічого, крім хітона. Літній чоловік у великому, товстому вовняному гіматії, обернутом навколо себе, кинув на нього дивний погляд, коли вони проходили повз один одного на вулиці, як би кажучи: Ти не замерз? Менедем дійсно відчув холод, але не настільки, щоб що-небудь з цим зробити.
Він випив досить вина на весільному бенкеті свого кузена, щоб захотіти позбутися від нього, і зупинився помочитися на вибілену стіну будинку навпроти. Потім він поспішив далі. Світловий день в цей час року був коротким, в той час як нічні години розтягувалися, як смола в спекотний день. Йому б не хотілося опинитися на вулицях після заходу сонця, принаймні, без факела, який він ніс у весільній процесії, і без кількох друзів. Навіть у такому мирному, упорядкованому полісі, як Родос, розбійники нишпорили під покровом темряви.
Він сподівався, що Дамонакс стане гідним доповненням до сім'ї. Йому досить подобався перший чоловік Эринны, але цей чоловік здавався йому старим. Це тому, що я сам був не набагато старші юнаки, коли вона виходила заміж, з деяким подивом зрозумів він. Її першого чоловіка було близько тридцяти, стільки ж, скільки зараз Дамонаксу. Час творило дивні речі. Півдюжини років залишилися позаду, коли він відвернувся.
Будинку його батька та дядька Лісістрата стояли пліч-о-пліч, недалеко від храму Деметри на північній околиці міста. Коли він постукав у двері, один з домашніх рабів всередині покликав: "Хто там?"
"Я - Менедем".
Двері відчинилися майже відразу. "Бенкет закінчився так швидко, молодий пан?" раб здивовано запитав. "Ми не очікували, що ти повернешся так скоро".
Це майже напевно означало, що раби вхопилися за можливість сидіти склавши руки і робити як можна менше. Раби робили все, що могли. Менедем відповів: "Я вирішив повернутися додому трохи раніше, от і все".
“Ви, сер? З бенкету, сер?" Вираз обличчя раба сказало все, що потрібно сказати. "Де ваш батько, сер?"
"Він все ще там", - сказав Менедем. Раб виглядав ще більш здивованим. Зазвичай батько Менедема приходив додому рано, і саме він затримувався допізна.
Він пройшов через передпокій у двір. З кухні долинули сердиті крики. Менедем зітхнув. Його мачуха і кухар Сикон знову сперечалися. Баукис, яка хотіла бути гарною господинею, була переконана, що Сикон занадто багато витрачає. Куховарка була також переконана, що хоче, щоб він провів залишок свого життя, не готуючи нічого, крім ячмінної каші і солоної риби.
Баукис гордо вийшла з кухні з похмурим виразом обличчя. Воно змінилося подивом, коли вона побачила Менедема. “Ох. Привіт, - сказала вона, а потім, як і рабиня, додала: - Я не очікувала, що ти так скоро повернешся додому.
"Привіт", - відповів він і знизав плечима. Коли він дивився на неї, йому було важко думати про другу дружину свого батька як про свою мачуху. Баукис була на десять чи одинадцять років молодше його. Вона не була дивовижною красунею, але у неї була дуже приємна фігура: зараз вона була набагато красивіше, ніж коли вона з'явилася в цьому будинку кілька років тому у віці чотирнадцяти років. Менедем продовжував: "Мені не хотілося залишатися тут, тому я повернувся один, поки було ще світло".
"Добре", - сказав Баукис. "У тебе є які-небудь припущення, коли Филодемос буде тут?"
Менедем похитав головою, показуючи, що це не так. “ Однак, якщо б мені довелося гадати, я б сказав, що він, дядько Лисистрат і Соклей повернуться додому всі разом, з кількома зв'язковими, які будуть освітлювати їм дорогу.
"Звучить розумно", - погодився Баукис. “Я дійсно хочу поговорити з ним про Сиконе. Яка нахабність у цього хлопця! Можна подумати, що він власник цього місця, а не раб. Вона насупилася так сильно, що між її бровами з'явилася вертикальна зморшка.
Це вираз обличчя зачарувало Менедема. Всі вирази її обличчя чарували його. Вони були частиною одного будинку, тому вона не закривалася від його очей вуаллю, як зазвичай робили респектабельні жінки в присутності чоловіків. Дивитися на її оголене обличчя було майже так само збудливо, як бачити її голою.
Йому довелося нагадати собі, що потрібно звертати увагу і на те, що вона говорить.
Він дав своєму батькові безліч причин посваритися з ним - і у нього теж було безліч причин посваритися з батьком. Він не хотів вносити зраду з дружиною свого батька в список. Це могло бути смертельним результатом, і він дуже добре це знав.
Велика частина його, у всякому разі, не хотіла включати в список зраду з Баукис. Одна частина хотіла. Ця частина заворушилася. Він суворо змусив її заспокоїтися. Він не хотів, щоб Баукис помітив таке ворушіння у нього під тунікою.
"У Сайкона є своя гордість", - сказав він. Розмови про сварки на кухні можуть допомогти йому відволіктися від інших думок. “Може бути, у тебе з самого початку вийшло б краще, якби ти попросив його бути обережніше з витратами, а не марширувати туди і віддавати йому накази. Знаєш, це зміцнює його спину ".
"Він раб", - повторив Баукис. "Коли його дружина господаря говорить йому, що робити, йому краще бути уважним, інакше він пошкодує".
Теоретично вона була права. На практиці раби з особливими навичками і талантами - а у Сикон було і те, і інше - були майже так само вільні робити все, що їм заманеться, як і громадяни. Якщо Баукис цього не знала, значить, до заміжжя вона жила відокремленій життям. Або, може бути, її батьки були серед тих, хто ставився до рабів як в'ючних тварин, які могли розмовляти. Там було кілька таких.
Він сказав: “Сикон працює тут вже давно. Ми як і раніше процвітаємо, і харчуємося не гірше багатьох людей, у яких більше срібла".
Баукис спохмурнів ще дужче. “Справа не в цьому. Справа в тому, що якщо я скажу йому зробити це так, як я хочу, він повинен це зробити".
Філософська дискусія-ось що це таке, зрозумів Менедем. З таким же успіхом я міг би бути Соклатосом. Я веду філософську дискусію з дружиною мого батька, коли все, що я хочу зробити, це нахилити вперед і. ..
Він підняв голову. Баукис блиснула очима, думаючи, що він з нею не згоден. Насправді, так воно і було, але в той момент він був не згоден з самим собою. Він сказав: “Ти повинен розуміти, що нічого не доб'єшся, кинувшись прямо на нього. Якщо ти підеш на компроміс, можливо, він теж піде".
“ Може бути. Але, судячи по голосу, дружина Филодемоса в це не вірила. “Я думаю, він просто вважає мене якийсь дурепою, яка намагається віддавати йому накази, і йому це зовсім не подобається. Що ж, для нього це дуже погано".
Можливо, вона права. Жоден еллін не захотів підкорятися командам жінки. Сикон не був елліном, але він був чоловіком, а елліни і варвари в деяких речах погоджувалися.
"Я говорив з ним раніше", - сказав Менедем. “Хочеш, я зроблю це знову? Якщо трохи пощастить, я змушу його схаменутися. Або, якщо я не можу цього зробити, може бути, мені вдасться його налякати.
"Мені з цим не дуже пощастило, адже я лише жінка", - кисло сказала Баукис. Однак через мить її обличчя засвітилося надією: “Не могли б ви, будь ласка, спробувати? Я була б вам дуже вдячна.
"Звичайно, я так і зроблю", - пообіцяв Менедем. “Ніхто не хоче весь час слухати сварки. Я зроблю все, що в моїх силах. Може бути, мені вдасться підсунути Sikon silver, щоб ми їли так само добре, як завжди, але Баукис не побачить, як гроші будуть надходити з рахунків сім'ї. Це могло б спрацювати.
"Велике тобі спасибі, Менедем!" Вигукнула Баукис. Її очі засяяли, вона імпульсивно зробила крок вперед і обняла його.
На мить його корсаж напружився навколо неї. Він тримав її досить довго, щоб відчути, якою солодкою і зрілої вона була, і, можливо, щоб вона відчула, як він пробуджується до життя. Потім вони відсахнулися одне від одного, як ніби кожен вважав іншого занадто гарячим, щоб терпіти. Вони були не одні. У такий процвітаючої сім'ї, як у Филодемоса, ніхто не міг розраховувати на самотність. Раби бачили або могли бачити все, що відбувалося. Короткий дружні обійми могло бути невинним. Щось більше? Менедем знову підняв голову.
- Будь ласка, поговори з ним скоріше, - попросила Баукис. - Це все, що вона мала на увазі, коли обіймала його? Чи вона теж хотіла переконатися, що рабам нема чого розповісти Филодему? Менедем чи міг запитати.
Він сказав: "Я так і зроблю", - а потім демонстративно відвернувся. Кроки Баукиса пішли в сторону сходів, які ведуть на жіночу половину. Її сандалі загупали по дошках сходів. Менедем не став дивитися їй услід. Замість цього він попрямував на кухню, щоб, як він знав, продовжити даремний розмова з Сиконом.
"добрий день, мій пан", - сказав Соклей по-арамейському. Він був вільним елліном. Він ніколи б не назвав когось "паном" по-грецьки. Але мова, якою говорили в Фінікії і прилеглих землях - і на великих територіях того, що було Перською імперією до великих походів Олександра, - був набагато більш барвистою, більш формально ввічливим.
"Доброго тобі дня", - відповів библиец Химилкон на тому ж мовою. Фінікійський купець керував портовим складом на Родосі стільки, скільки Соклей себе пам'ятав. В його кучерявою чорної бороді тільки починала пробиватися сивина; у вухах поблискували золоті кільця. Він продовжив, все ще арамейською: “Твій акцент набагато краще, ніж було, коли ти почала ці уроки кілька місяців тому. Ти також знаєш набагато більше слів".
"Твій слуга дякує тобі за допомогу", - сказав Соклей. Темні очі Химилкона блиснули, коли він схвально кивнув. Соклей усміхнувся; він правильно запам'ятав формулу.
"Скоро сезон вітрильного спорту," сказав фінікієць.
“ Я знаю. "Соклей опустив голову; йому було так само важко змусити себе кивнути, як Химилкону - еллінським жестом. “ Менше місяця залишилося до ... весняного рівнодення. Останні два слова прозвучали по-грецьки; він поняття не мав, як вимовити їх по-арамейському.
Химилкон теж нічого йому не сказав. Уроки торговця були суто практичними. Якщо трохи пощастить, Соклей зможе добитися того, щоб його зрозуміли, коли "Афродіта" добереться до Фінікії. У нього було більше сумнівів з приводу того, чи зможе він зрозуміти кого-небудь ще. Коли він висловлював занепокоєння вголос, Химилкон сміявся. "Що ти говориш, якщо у тебе проблеми?"
"Будь ласка, говори повільніше, мій пан. Соклей рано вивчив цю фразу.
“Добре. Дуже добре". Химилкон знову кивнув. “Мої люди захочуть забрати твої гроші. Вони простежать, щоб ти пішов за ними, щоб вони могли це зробити".
"Я вірю в це", - сказав Соклей по-грецьки. Він мав справу з фінікійськими торговцями у багатьох містах на березі Егейського моря. Вони були цілеспрямовані в гонитві за прибутком. Оскільки він теж був таким, що у нього було з ними менше проблем, ніж у деяких еллінів. Дотримуючись грецької, він запитав: "А як же лудайои?"
"О. Вони". Химилкон виразно знизав плечима. На своєму грецькому з гортанним акцентом він продовжив: "Я все ще думаю, що ти божевільний, якщо хочеш мати з ними щось спільне".
"Чому?" Запитав Соклей. "Кращий бальзам проводиться в Энгеди, і ви говорите, що Энгеди знаходиться на їх землі, я впевнений, що зможу отримати у них кращу ціну, ніж у фінікійських посередників".
"Швидше за все, ви заплатите менше грошей", - визнав Химилкон. "Але у вас буде більше неприємностей - я вам це обіцяю".
Соклей знизав плечима. “ Це одна з тих речей, які робить купець - я маю на увазі, перетворює неприємності в срібло.
“Добре. Досить справедливо", - сказав Химилкон. "Я запам'ятаю це і нагадаю собі про це, коли зіткнуся з елліном, який особливо дратує - а їх, клянусь богами, предостатньо".
“ Є? - Запитав Соклей, і фінікієць кивнув. Хіба це не цікаво? Соклей задумався. Ми знаходимо варварів дратівливими, але хто б міг подумати, що вони можуть відчувати те ж саме по відношенню до нас? Воістину, звичаї понад усе. Геродот цитував з цього приводу Піндара.
Химилкон сказав: “Боги зберігають тебе у твоєму подорожі. Нехай будуть попутні вітри, хай море буде спокійним, і нехай македонські маршали не будуть воювати занадто близько до вас і вашому кораблю".
"Хай буде так", - погодився Соклей. “За всіма ознаками, Антигон досить міцно тримає Фінікію і її внутрішні райони. Я не думаю, що Птолемей може сподіватися відібрати це у нього. Неважливо, що вони роблять один з одним в інших місцях на берегах Внутрішнього моря, це здається гарною ставкою, "
"Заради твого ж блага, мій пане, я сподіваюся, що ти прав", - сказав Химилкон, знову переходячи на арамейська. “Незалежно від того, розтопче чи слон лева або лев повалить слона, миша, яка виявилася втягнутою в їх битву, завжди програє. Ми продовжимо урок, чи з тебе вистачить?"
"Так буде завгодно тобі, мій пане, з мене вистачить", - відповів Соклей, теж по-арамейському.
Химилкон посміхнувся і ляснув у долоні. “Це чудово - вимова, акцент все. Якби у мене було ще півроку, щоб попрацювати з тобою, я міг би перетворити тебе в цього библосца, та забере мене чума, якщо я брешу.
"Я дякую тобі", - сказав Соклей, знаючи, що це комплімент. Еллін спробував уявити себе представником народу, який не знає філософії. Що б я зробив? Як би я не зійшов з розуму? Чи побачив би, що втрачаю? Сліпий від народження людина не втрачає красу заходу.
Він піднявся на ноги і пішов старий склад финикийца. Хиссалдомос, карійський раб Химилкона, стояв зовні, жуючи чорний хліб. "Радуйся, про найкращий," сказав він по-грецьки.
"Вітаю", - відповів Соклей. Він перейшов на арамейська: "Ти розумієш цю мову, Хиссалдомос?"
"Небагато", - відповів раб, теж по-арамейському. “Химилкон іноді використовує. Грецький простіше".
Ймовірно, це означало, що грецький був більше схожий на рідний карійський мова Хиссалдомоса. Соклей, втім, не знав напевно. Родос знаходився біля узбережжя Карії, і родосці століттями мали справу з карийцами. Незважаючи на це, лише жменька карийских слів увійшла в місцевий грецький діалект. Мало хто з родосців говорив мовою своїх найближчих сусідів-варварів, і він не був одним з них. Але в наші дні все більше карианцев використовують грецький або поряд зі своєю рідною мовою, або замість нього.
Тепер, коли Олександр завоював Перську імперію, всьому світу доведеться вивчати грецьку, подумав Соклей. Хіба через кілька поколінь його мова не замінив би не тільки місцеві мови, такі як карійський і лікійський, але і більш поширені, такі як арамейська і перська? Він не міг зрозуміти, чому б і ні.
"Афродіта" лежала витягнений на берег, можливо, плетрон зі складу Химилкона. Обшивка торгової галери буде гарною і сухий, коли вона вийде в море. Поки вона знову не заллється водою, це додасть їй велику швидкість.
Чайка спікірувала на "Афродіту" і полетіла, тримаючи в дзьобі бьющуюся миша. Одна маленька непослух, яка не потрапить на корабель, подумав Соклей, прямуючи до торгової галері. Він був акуратним людиною, і йому не подобалося мати справу з паразитами в море. Пару років тому він плавав з павичем на борту "Акатоса". Вони чудово впоралися з поїданням тарганів, багатоніжок, скорпіонів і мишей, але вони також довели, що великі шкідники на борту корабля гірше дрібних.
Соклей більш або менш ніжно поклав руку на бік "Афродіти" . Тонкі свинцеві листи, прибиті до колодах нижче ватерлінії, допомогли захистити судно від корабельних черв'яків і не дали черепашок і водоростей обростати його днищем. Родоські теслі закінчували ремонт, який вони провели на острові Кос минулого літа, після зіткнення з круглим кораблем, який борсався під час зливи. Робітники на Косі, в той час також ремонтували військові кораблі Птолемея, так що вони повинні були знати свою справу. Незважаючи на це, Соклей був радий, що робота отримала схвалення родосців. За його упередженому думку, в його власному полісі в ті дні жили кращі і отважнейшие моряки серед еллінів.
Один з портових нероб - хлопець, який час від часу підробляв, коли йому було потрібно кілька оболоев на вино або, можливо, на хліб, - підійшов до Соклею і сказав: “Привіт. Ви плаваєте на цьому кораблі, чи не так?
"Я був відомий цим час від часу", - сухо сказав Соклей. "Чому?"
"О, нічого", - відповів інший чоловік. "Мені просто цікаво, що у неї може бути з собою, коли вона увійде в море, ось і все".
“ У неї може бути майже все, що завгодно. Вона забрала все, починаючи від павичів, левових шкур і черепа грифона, - серце Соклея все ще боліло, коли він думав про втрату черепа грифона піратами минулого літа, коли він прямував похвалитися їм в Афінах, - і закінчуючи чимось таким звичайним, як мішки з пшеницею ".
Шезлонг докірливо кудахтнул. Він спробував знову: "Що буде в ній, коли вона вийде в море?"
“ То-то і то-то, - сказав Соклей м'яким голосом. Шезлонг кинув на нього роздратований погляд. Його відповідна посмішка сказала так само мало, як і він сам. Торгова фірма його батька та дядька була далеко не єдиною у місті Родос. Деякі з їхніх конкурентів, можливо, заплатили б драхму-іншу, щоб дізнатися, чим вони займуться в цей вітрильний сезон. Чоловіки, які ошивались в гавані, могли заробляти гроші, не натираючи мозолів на руках. Вони могли - з невеликою допомогою інших. Соклей не збирався надавати таку допомогу.
Цей хлопець, принаймні, був наполегливий. "Ви знаєте, куди ви попливете?" він запитав,
"О, так", - сказав Соклей. Шезлонг чекав. Соклей більше нічого не сказав. Співрозмовника було потрібно більше часу, ніж слід було, щоб зрозуміти, що він більше нічого не збирається говорити. Пробурмотівши собі під ніс неприємні слова "краватки", він одвернувся.
"Мені слід було відповісти йому по-арамейському", - подумав Соклей. Я б швидше від нього позбувся. Потім він знизав плечима. Він зробив те, що потрібно було зробити.
Інший чоловік запитав його: “Привіт, Соклей! Як поживаєш?"
“ Вітаю тебе, Хремес. Соклей знав тесляра багато років, і він йому подобався. Йому не доведеться грати з ним в ігри, як це було з шезлонгом. “Я в порядку, спасибі. Як у тебе справи?"
"Краще і бути не може", - сказав йому Хремес. "Твій кузен, він досить розумний хлопець, чи не так?"
“ Менедем? Я впевнений, що він був би першим, хто погодився б з тобою, " сказав Соклей трохи більш різко, ніж мав намір.
Будучи добродушною душею, Хремес не вловив різкості в голосі Соклея. Він також був охоплений ентузіазмом: "Те, що він думав про військову галері, зробила його особливим мисливцем на піратів, - це було чудово", - пробурмотів він. “Трихемиолия" - корабель, який може битися як звичайна трирема і не відставати від "гемиолии" піратської команди. Приголомшливо! Чому ніхто не додумався до цього багато років тому?"
Соклей ненавидів піратів з явним, холодним огидою ще до того, як вони напали на "Афродіту" і вкрали череп грифона. Тепер ... тепер він хотів побачити кожного морського розбійника, коли-небудь народженого, прибитим цвяхами до хреста і вмираючим повільно і жахливо. Якщо б хтось похвалив Менедема за те, що він придумав тип корабля, який ускладнив життя цим ублюдками, він би не скаржився.
Він сказав: "Коли щось важливе для мого кузена, він прагне до цього". Як правило, винахідливість Менедема була спрямована на чужих дружин. Але він дійсно ненавидів піратів так сильно, як говорив Соклей. Соклей ніколи не чув про чесного моряка, який не ненавидів їх.
"Добре для нього", - сказав Хремес, якому не потрібно було турбуватися про результати деяких витівок Менедема.
"Ну, так", - сказав Соклей, який так і зробив. Він продовжив: "Ми дійсно збираємося почати будувати трихемиоли, чи не так?"
Тесля опустив голову. “Ми впевнені. Адмірали всю зиму говорили про це, - він розтулив і стулив великий палець на своїх чотирьох зігнутих пальцях, імітуючи той, що бурмоче рот, - і тепер це дійсно станеться. Для початку їх буде три, а то й більше, якщо вони виявляться такими хорошими, як всі сподіваються ".