3 «Что нужно стране, так это настоящий большой смех»
4 «Агент 001»
5 «Приятный собеседник»
6 «Ето дійсно моя Родина?»
7 «Сомнітельно з самого початку»
8 «Коварний армянин»
9 Інспекції по свистку
10 Слава сталінським соколам
11 Снова в СССР
12 Проект 'ВОЗДУХ'
13 ЕНОРМОЗ
14 Місія виконана
Пост скрипт
Приложение I: Біографія Станіслава Шумовского
Додаток II: Доклади НКВД і ФБР про Станіславе Шумовском
Сноски
Примечания
Індекс
Благодарности
об авторе
Об видавництві
Авторские права
Уільям Коллінз
Вихідні дані HarperCollins Publishers
1 Лондон Бридж Стріт
Лондон SE1 9GF
www.WilliamCollinsBooks.com
Ця електронна книга вперше опублікована у Великій Британії Уільямом Коллінзом у 2018 році.
Преданность
Моєму відцю за його безмежну любов, допомогу та підтримку.
Епіграф
Наставляй дитину на шлях, по якому він повинен ідти, і, коли він зістариться, він не сійде з ним.
Притчі 22:6
Содержание
Кришка
Титульная страница
Авторские права
Преданность
Епіграф
Карти
Предисловие
Введение
1 «Син робочого народу»
2 «Ми догоняем, или они нас раздавят»
3 «Что нужно стране, так это настоящий большой смех»
4 «Агент 001»
5 «Приятный собеседник»
6 «Ето дійсно моя Родина?»
7 «Сомнітельно з самого початку»
8 «Коварний армянин»
9 Інспекції по свистку
10 Слава сталінським соколам
11 Снова в СССР
12 Проект 'ВОЗДУХ'
13 ЕНОРМОЗ
14 Місія виконана
Пост скрипт
Приложение I: Біографія Станіслава Шумовского
Додаток II: Доклади НКВД і ФБР про Станіславе Шумовском
Сноски
Примечания
Індекс
Благодарности
об авторе
Об видавництві
Карти
ПРЕДИСЛОВИЕ
У 1931 році Йосип Сталін заявив: «Ми відстали від передових країн на п'ятьдесят або сто років. Ми повинні наверстати упущене за десять років. Либо мы это делаем, либо нас раздавят». 1 Ці слова поклали початок гонці по скороченню технологічного розвитку між Радянським Союзом і провідними капіталістичними країнами. На кону стояло не те, що інше, як виживання СРСР. Полагаючи, що флотилии вражеских бомбардировщиков, розпилюючих отравляющие гази, скоро з'являться в незащищенном небе над городами России, і на фоне прогнозів про те, що мільйони людей умрут від вдихання смертоносних токсинів, Сталін відправил двох розвідників — авіаційного експерта і спеціаліста з хімічного озброєння — на командування в Массачусетському технологічному інституті. Він наказав їм зібрати секрети цього центру аеронавтики та дослідження хімічної зброї та передати їх навпаки Радянському Союзу разом із засобами захисту свого населення від нової терористичної зброї сучасної війни.
Результати цієї місії змінюють хід історії і заставляють КДБ визнати, що після цієї першої операції «Захід був постійним і незамінним джерелом придбання нових технологій» для СРСР. 2 Після 1931 року Ради використовуватимуть наукову та технічну розвідку, особливо в області авіації, для захисту від своїх врагів, кульмінацією чого стане поразка нацистської Німеччини і, завдяки більш позднему шпіонажу, зміна глобального балансу в силу нестійкого балансу. Хоча обе сторони володіли зброєю одинакової величезної руйнівної сили, холодна війна не перетворилася на гарячу війну.
За іронією суду Америка була джерелом ядерних арсеналів обеих сторін. Агентства США позже назвали утечку складних технологій в СРСР «піратством» і безуспішно намагалися відновити потік секретів. У Радянському Союзі економіки, отримана в результаті цього технічного шпіонажа, в кінцевому підсумку склала сотні мільйонів доларів і була включена в офіційне державне оборонне та економічне планування.
Експерти 1930-х років були наполовину праві у своїх прогнозах про майбутні війни. До 1945 року могутність нації визначила потужність її стратегічних бомбардировщиков. Але невразливі висотні літаки не були озброєні відравляючими газами. У них було зброю набагато більшої руйнівної сили: атомна бомба. Невідане в 1931 році це жахливе нове пристрій виявилося більш потужним вбивством набагато більше, ніж отравляющий газ. У 1945 році одна єдина бомба, знищена одним літаком, знищила понад тисячу людей, і монополія на цю силу належала одній країні: Сполученим Штатам.
Однак за чотири роки Ради створили свою власну бомбу, приєднану до США як одну з двох світових зверхдержав. Це перевага була неподібним четвертого століття тому, коли Сталін і Фелікс Дзержинський сели за план відновлення хрупкої, неграмотної нації, оправилася від війни і череди революцій. Це буде досягнуто за рахунок принесення жертв мільйонів людей, втрачених під час страшного голоду, супроводжуваного колективізацією, і на пропитаних кров'ю полях уражень Східного фронту.
У 1931 році невелика кількість радянських секретних агентів проникло в Америку, щоб жити в тені. Це історія про те, як почалася ця довга місія і як престижний Массачусетський технологічний інститут став великим, хоча і невільним, випускним навчальним закладом для радянських шпіонів — альма-матер офіцерів розвідки, більш талантливих і виданих, ніж предателі Кембриджської пятерки Філбі, Берджесс. , Маклін і др. Без плодів роботи шпіонів – поразливої кількості вивезених імі технологічних і наукових секретів – важко переконатися, що СРСР зможе одержати перемогу над нацистською Германією або зайняти своє місце в світовому рейтингу.
Потік розвідних допоміг підготувати збройні сили Радянського Союзу та підготувати його промислову базу до випробувань Другої світової та холодної війни. На полях зражень Східного фронту і на своїх заводах далеко за лінією фронту СРСР змогли стереть в пыль прежде непобедимых гитлеровских легионов. Вопреки всім очікуванням «відсталий» Радянський Союз серії виробляв більше літаків, танків і орудій, ніж вторгшіеся німці. Секрет сокрушения нацистов заключался в украденном американском ноу-хау.
До 1942 року Сталін дивився далі на поразку Гітлера і планував майбутній захист Радянського Союзу. Він прагнув обогнати своїх колишніх західних союзників на їх родині, в технологіях. Розкинувши свою сеть по обі сторони Атлантики в ході першої в історії скоординованої міжконтинентальної шпіонської операції, сталінські шпіони зруйнували монополію США на атомну бомбу та висотний бомбардувальник. Ці два поразливих технічних досягнення були завершені за чотири роки, менше ніж у два рази менше, ніж очікували американці.
Світова перевага США створює їх лідерство в науці та інноваціях. Його система освіти була фабрикою мозку, в центрі якої знаходилися технічні університети. Його економічний успіх був заснований на непревзоїдних методах якісного масового виробництва, швидкості, з якою він переніс інновації з дослідницьких центрів у фабричні цехи та на масове потреблення. У 1940-х роках американські фабрики перевершили світ як за якістю, так і за кількістю. Тем не менш, оборонна політика США базувалася на технологічній складності та переможництві зброї в її арсеналі, а не на кількості ботинок, які армія могла використовувати на землі. В кінці 1930-х років вважалося, що це чудова зброя є безбожним точним бомбовим ціною Norden. У середині 1940-х це буде атомна бомба.
Початок тривалої науково-технічної місії Рад у США залишився невідомим понад вісімдесят років із-за бажання російських і американських служб безпеки зберігати свої секрети. Мої джерела також включають невідомі документи радянської епохи, які розповідають історію найбільшого тріумфу сталінських спецслужб. Ця книга розкриває не тільки те, як вони це зробили, але і те, що радянська розвідка почала проникати в Сполучені Штати, «щоб догнати і перегнати Америку», а не підтримувати свою систему правління. Ради прагнули вчитися вчених і підприємців, як проводити індустріалізацію по-американськи. Щоб превзойти США, їм потрібно було «поєднати американське ділове якість з німецькою увагою до деталей у масштабах Росії». 3
Упродовж наступних п'яти років Радянська науково-технічна місія буде розвиватися за своїми цілями, інтенсивністю, масштабом і успіхом, але головною задачею будуть США, «сама передова країна в області науки і технологій» 4 і перші вчені-шпіони першої операції . буде формувати модель. Кульмінаційними моментами місії стали проникнення в Манхеттенський проект і будівництво бомбардировщика Ту-4. За першими шпіонами в 1980-е роки послідували навчальні «агенти, [которие] були: докторами наук, кваліфікованими інженерами, що спеціалізуються в області атомної енергії, радіоелектроніки, авіації, хімії, радарів, [з упором на] «мозгові центри»: науково- исследовательские институты, университеты, научные общества». 5 Це були ті самі мишені, які були визначені самим першим шпіоном Станіславом Шумовським у 1931 році. Навики, які він отримав сам від себе і яких він навчився на роботі, легли в основу всієї програми КДБ по навчанню своїх найяскравіших учених. для місії в США.
Це історія життя чудового Станіслава Шумовського, людини, що змінила історію. В молодости он служил солдатом. Незважаючи на те, що він допоміг боротися з великими державами світу, прагнучи задушити комунізм у колибелі. Коли він не був у стані сражатися, він використовував науку та технології, щоб перетворити Радянський Союз із країни з кількома імпортними літаками в авіаційну сверхдержаву та малоймовірного переможця у Другій світовій війні.
Шумовський був, пожалуй, самим успішним і державним авіарозвідником у радянській історії. Під кодовою назвою БЛЕРИОТ в честь легендарного французького літчика він надав кошти СРСР для створення сучасного стратегічного бомбардировщика, який повинен був нести атомну бомбу. Серед інших його помітних успіхів під час роботи в Америці в 1930-х роках Шумовський супроводжував одного з найбільших авіаконструкторів світу Андрія Туполєва по десяткам ключових авіаційних заводів, дослідницьких центрів та університетів США. Попутно Шумовський завербував у якості агентів покоління американців, які працюють в авіаційній промисловості (некоторие з його однокласників у Массачусетському технологічному інституті), і знімав на надсекретних оборонних заводах США. Майстер по зв'язкам з громадськістю, він давав інтерв'ю газетам і позував для фотографій, роками прикриваючи свою діяльність від посторонніх очей.
Його модель радянського вченого-розвідника стала ключовою інновацією в науково-технічному шпіонажі. Шумовський завжди вважав себе інженером, здатним на рівні обговорювати авіацію з провідними світовими фахівцями того часу. Він переконав НКВД профінансувати навчання кількох американських рекрутів, заплатив за навчання в одному з провідних університетів. Це перше свідоцтво того, що радянська розвідка вклала кошти в молодих людей, які в подальшому житті окажуться корисними джерелами. Шумовський також доручив і наставляв чотирьох офіцерів НКВС, які почали працювати в Массачусетському технологічному інституті, щоб отримати навики, необхідні для подальшого отримання технологічних секретів. Навчання дозволило його протеже отримати найбільший приз із усіх — атомну бомбу. До 1944 року радянські активи кращих операцій ЕНОРМОЗ (їх проникнення в Манхеттенський проект) з боку Атлантики були завербовані або керовані випускниками Массачусетського технологічного інституту Шумовського. З восьминадцяти офіцерів радянської розвідки, що працювали над отриманням секретів атомної бомби, найбільш високопоставлені були випускниками університетів США.
Сьогодні фотографія Шумовського заслужено побуває в Зале слави СВР. У Вашингтоні та Москві подробиці його кар'єри до них офіційно засекречені. На іншій фотографії, зробленій в 1982 році (див. тут ), професор Шумовський в преклонному віці будинку. Позади нього, на полке в стеклянном шкафу, заполненном книгами, вторая фотография, видимо, драгоценный сувенир. Це знімок молодого Станіслава у випускному платті МТІ, зробленому в 1934 році на лужайці перед 10-м корпусом інституту. Пожилой, розслаблений професор Шумовський, пожалуй, вперше може дозволити собі широку вулицю на фотографії. Він гордо дивиться в камеру, несомненно, згадуючи, як він отримав те, що Сталін сказав йому всі ці роки тому: надати важливу інформацію, необхідну для виживання його країни.
Догнать и перегнать Америку - уже не російська ціль. Інші зараз ідуть по шляху, запропонованому Радянським Союзом у 1930-х роках. Сьогодні продажа американського освіти за кордоном — це великий бізнес. В даний час в університетах США навчається більше мільйона іноземних студентів, що становить близько 5 відсотків від загального числа. Непропорційно близько третини з них відвідують курси з природничих наук, комп’ютерних технологій, інженерії та математики (STEM). Третьох іноземних студентів — китайців, які, згідно зі звітом New York Times за 2017 рік , внесли в економіку США близько 11,4 млрд доларів. Преимущество Америки в тому, що іноземні студенти зазвичай платять повну ціну за своє навчання, субсидуючи місцевих студентів. Очікується, що випускники спеціальностей STEM відіграють ключову роль у майбутньому економічному зростанні США. Є загроза, що із-за того, що так багато місць зайнято іноземними студентами, може не охопити вітчизняних випускників STEM, щоб задовольнити майбутній попит на робочі місця. Друга полягає в тому, що китайські та індійські випускники будуть використовувати свої нові навики, щоб підтримати заветне технологічне перевага Америки. 14 лютого 2018 року голова ФБР Крістофер Рей повідомив Конгресу, що «китайські розвідники розпущені в університетах США, можливо, для отримання інформації в таких аспектах, як технології». У школах мало розуміють про це серйозно затруднювальному положенні». Рей передупередив, що «рівень наївності зі сторони цього академічного сектора з приводу створює свої власні проблеми… Вони використовують дуже відкриту середу досліджень і розробок, які у нас є і ми все почитаємо. Но вони цим користуються. Америка залишається в ловушці дилемми страху і жадності.
Книги, присвячені історії радянського шпіонажа в Сполучених Штатах та їх англоязичних союзниках, часто поділяють тривожну англоцентристську традицію, що характеризується бажанням використовувати нові неанглоязичні джерела, зокрема ті, які кидають виклик усталеним наративам. Нехватка російськомовних істориків лише частково виновата в цій проблемі, що зберігається. Вивчення радянської розвідки сформувалося вигідно за рахунок використання декількох західних першоджерел або звітів журналістів і радянських перебіжників. Мало уваги було уделено присущей цьому матеріалу предвзятості. Наприклад, свідоцтва з перших рук колишніх радянських співробітників, встановлених інформаторами, такими як Гаррі Голд, Елізабет Бентлі та Борис Моррос, були ненадежними, корисними і, наслідково, проблематичними. Проект Агентства національної безпеки «Венона», який розшифровував перехвачені радянські телеграми, вважався ненадійним як єдиний джерело ідентифікації ще в 1950 році. Само ФБР осознавало, наскільки складно однозначно ідентифікувати агентів. Навіть коли радянські джерела стали широко доступними після розпаду СРСР, новий матеріал використовувався лише для підтримки існуючих наративів, а документи, які не підходили, більшою частиною ігнорувалися.
Как я нашел новый материал — отдельная история. З першої підсказки в розсекреченому протоколі запиту НКВД 1935 року я пойшов по сліду вулицю. В цьому документі припускалося, що в 1931 році радянська військова розвідка відправила в Массачусетський технологічний інститут агентів для виконання шпіонських завдань. Перевіривши цю крупицю інформації по університетським записам і загальнодоступним документам, я змогла розкрити всю історію. Ця книга в першу чергу дозволяє говорити про нові документи і підходить до теми з точки зору радянських розвідників. Це не традиційна охота на адже для пошуку давно померлих предателів, які передали свою країну раді ідеології чи грошей у 1930-х чи 1940-х роках. На противагу, в цій книзі розповідається про кількох людей, життя яких була присвячена тому, що вони роблять суспільство краще. Історія, можливо, показала їх ідеалістичне бачення світу, але, тим не менше, вони упорно прагнули до того, щоб Радянський Союз і його сотні мільйонів людей були хоча б у тій чи іншій мірі готові до боротьби з бідою нацистів. За це ми повинні бути вдячні.
Середи безлічі сюрпризів і відкровень у цій книзі — ідентифікація ряду нових радянських шпіонів, які брали участь у раніше невідомих операціях. Виводи показують, що значне проникнення в США почалося на десять років раніше, ніж багато хто вважали раніше. Крім того, участь великих американських діячів у радянському шпіонажі почалася набагато раніше, ніж це було опубліковано раніше, наприклад, Ерл Браудер і Натан Сільвермастер почали діяти на багато років раніше, ніж вважалося раніше.
Жінки відіграють важливу та повноцінну роль у цих ранніх розвідувальних операціях у польових умовах. У професіях, де домінують чоловіки, ці жінки не грають традиційних допоміжних ролей медових ловушек, таких як Мата Харі. Рей (Раїса) Беннетт і Гертруда Кліванс — свіжі сучасні молоді жінки, які з раннього віку знали свою думку. Нам выпала честь слышать их голоса через их собственные слова. Оба не были трусливыми фиалками, а шли по жизни своим независимым путем. Рейз Беннет прийшло виконувати обов'язки офіцера радянської військової розвідки в небезпечній місії за кордоном, а також матері маленької дитини. У Гертруди Кливанс було багато думок і багато чоловіків, і вона весь час навчала майбутніх найкращих шпіонів тому, як бути американцями.
Историческое значение имеет история военного разведчика Михайла Чернявского. В цей час його покушення привернуло до уваги спецслужб і політичної еліти. НКВД коли-небудь підчеркнув лише дві частини розвідувальної інформації, і одна з них була відкритою з джерела в Бостоні про розрухану троцькістську опозицію в Москві, пов'язану з міжнародним революційним рухом. Чернявський був зачинщиком договору з метою вбити Сталіна і замінити його Троцьким. Саме про пулях Чернявського говорив Сталін у своїх словах перед випускниками Академії Червоної Армії, винесеної в Кремлі 4 травня 1935 року:
Але ці товариші не завжди обмежувалися критикою і пасивним спротивом. Вони угрожали підняти в партії бунт проти ЦК. Більше того, вони угрожали з деякими нашими пулями. Видимо, вони розраховували запугати нас і поставити свернути з ленінського шляху.
Наконец, завдяки моїм дослідженням для цієї книги, я був радий захистити одного призрака. Я розкрив життя та кар'єру в розвідці Рея Беннета, першої американці, яка служила офіцером радянської військової розвідки в Сполучених Штатах. Восемьдесят лет назад Рэй исчез из жизни ее маленькой дочери. Джой Беннет побігла в спальню Рея, як робила це каждое втро, і виявила, що її мати вичезла. У 2017 році я зміг пояснити Джой кар'єру її матерію, а також причину її аресту та можливого винищення. Джой любезно назвав мою роботу «священной».
За період історії, охоплений цією книгою, організації російських секретних служб багато разів змінювали свої назви, і для простоти (і незважаючи на те, що це історично невірно) я на всьому протязі книги називав їх НКВД або військовою розвідкою. Щоб ще більше не запутати читача, російські імена пишуться з використанням «y» замість «i», тому, наприклад, «Andrey», а не «Andrei», і я використовував «Y» в деяких іменах, таких як «Єршов» . не "Єршов".
ВВЕДЕНИЕ
У жаркий літній день воскресіння 3 серпня 1947 року на Тушинському аеродромі на День авіації зібралася велика толпа москвичей. 1 З раннього втра вони тисячами двинулись до трав'янистого берега, з якого можна було спостерігати за вищим пілотажем і прижками з парашютом. Вони з надією ждали, щоб підтримати і аплодувати героїчним пілотам, готовим виконати головокружильні бочки і петлі, що викликають головокружіння.
Звездами шоу стали військові літаки нового покоління. Повідомлення, який радянський лідер Йосип Сталін послав своєму народу і спостережуваному світу в цей день, було ясним: холодна війна почалася всерьез, і його військово-повітряні сили були готові відповісти на будь-яку загрозу. По словам зажигательного «Марша радянських авіаторів», 2 який постійно разыгрывался:
Наш зоркий погляд пронзає кожен атом,
Кожен наш нерв в рішучості одет
И поверь нам, на все вражеские ультиматумы
Наш повітряный флот даст быстрый ответ. фн1
На VIP-балконі, зліва від седовласого Сталіна в генераліссимусовій формі, стояла плеяда радянських авіаконструкторів — Олександр Яковлєв, Семен Лавочкин, Сергій Ільюшин, Павло Сухой, Артем Мікоян, Михайло Гуревич, fn2 і найбільший з них Андрей Туполева, що їх назвали в серії. культових військових літаків. Як і подобает дню, присвяченому веденню військово-повітряних сил країни, кожна людина була блискуча в мундирах, прикрашених рядом сверкающих медалей.
Рядом з мініатюрним авіаконструктором Туполєвим стояла набагато більш висока фігура полковника Станіслава Шумовського, випускника Массачусетського технологічного інституту (MIT). Приветливый Шумовский в очках был другим и давним соратником Туполева; можливо, що більш важливо, він також був самим успішним авіаційним шпіоном в історії. Його останній переворот в розвідці, який він все ще святкував, заключався в тому, щоб повернути Радянському Союзу всі передові реактивні та ракетні технології перемогли нацистської Німеччини. 3 Найбільш значущих успіхів він отримав у США, де безнаказанно діяв з моментом вступу до коледжу в 1931 році.
Полковник Шумовский у формі ВВС
Шумовський вказав коренастому Туполєву на обличчя іноземних військових атташе, що стояли в окремому ограді. Наблюдатели очікували побачити парад прототипов реактивних істребителей, летящих по небу. План російських складався в тому, щоб полюбити обличчя американських військових спостерігачів за блискучими сонцезахисними очками. 4 Іностранці не знали, що у Туполева в рукаві був один великий сюрприз. Останні два роки за вказівкою Сталіна он день і ніч працював над улюбленим секретним проектом Вождя. Дядя Джо, зі своїм талантом поєднувати політику з яскравим зрілищем, хотів послати четкий сигнал, який заставив би військових у Вашингтоні, Лондоні, Парижі та інших місцях давати чаєм і в паніці тянутися за чим-то набагато більш міцним. Завдяки неперевершеним, сокрушительным зусиллям Туполева це повідомлення повинно було бути доставлено.
Після гімна країни і масованого артилерійського салюта толпа встала, щоб подивитися на літаки, прикриваючи очі руками або за допомогою біноклів. Іздалека вони могли слишать слабкий гул, який становився все громче. З п'ятнистих хмар з'явилися три точки, в яких можна було побачити гігантські літаки. Це була новинка Туполева, його подарок Червоної авіації: чотиримоторний стратегічний бомбардировщик Ту-4. Незважаючи на яскраво-червоні зірки на хвостах літаків, іноземні військові атташе спочатку подумали, що це простий піар-хід. Неужели три Ту-4 були просто перероблені американськими B-29 Superfortress? У 1945 році три B-29 завершили аварійну посадку на Дальній Схід СРСР, виконуючи бомбардування імперської Японії. Може бути, Рада, яка, як знали зібрані тут військові атаки, не здатна виробляти висотні стратегічні бомбардировщики, тільки що підлатали кілька американських літаків, придав їм блискучу окраску?
Потім з'явилася ще одна точка. Це був Ту-70, розроблений Туполєвим пасажирський варіант Ту-4, і його присутність продемонструвала, що Рада тепер як-то здатна масово виробляти свій власний парк стратегічних бомбардировщиков. Туполєв і Шумовський оглянулися на американських спостерігачів, які тепер виглядають ошеломленими, оглушеними ревом, що пролетів над ними колосального літака. Для них, так і для будь-якого іншого присутнього представника Заходу, було абсолютно ясно, що глобальний баланс сил безвідмовно поміщений у користування красними. Кожен дюйм їх території — столиці та промислові центри, які довгий час вважалися захищеними від радянських контратак, — тепер був у межах досягненості їх сучасного флоту важких бомбардировщиков. Це був криз. Тепер все, що було потрібно Раді, — це атомна бомба.
• • •
Два роки спустя, 29 серпня 1949 року, в Семипалатинську в Казахській Радянській Республіці російські вчені взорвали «Перву молнию», fn3 . свою атомну бомбу. ФБР початок масового, безумного розслідування, щоб вияснити, як «відсталий» Радянський Союз міг завершити цей науковий пошук. 5
Одно з направлених розслідувань привело Бюро до пошуку неясної фігури під кодовим іменем ФРЕД, радянського шпіона, пов’язаного з серцем атомної програми. Яке-то час ФБР підказувало, що ФРЕД — це Станіслав Шумовський. 6 Основуючись на інформації від інформатора імені Гаррі Голда, вони зробили правильне припущення, що стержнем атомного договору був випускник одного з кращих університетів США, Массачусетського технологічного інституту. Але ФРЕД не був Шумовським. Станіслав покинув Сполучені Штати задовго до того, як ФБР розблокувала його шпіонські підйоми в області авіації. Незважаючи на перевертання кожного каменя, Бюро так і не поняло, що Шумовський був лише одним із багатьох кращих радянських шпіонів, випускниками Массачусетського технологічного інституту та частиною операції, яка проводилась і працювала майже два десятиліття. Цю історію Шумовського, ФБР на всіх своїх ресурсах так і не вдалося розкрити.
• • •
Перші керівники Радянського Союзу Володимир Ленін та його преємник Сталін завжди відчували загрозу зі сторони більш сильних і технологічно переважаючих сил, які окружали їх нове державо. Для своєї безпеки радянський уряд знав, що йому необхідно скоротити технологічний розрив з тими силами, які вони вважали потенційно враждебними, а це було практично все. К счастью для Советского Союза, у народов, которых он считал врагами, был изъян. Західні країни ніколи не розуміли цінності для знань і технологій СРСР, якими вони були готові продавати, навчати або просто роздавати. Зокрема, ще в 1928 році Сталін прийняв рішення зробити ставку на американських виробників як на основного постачальника авіаційної техніки в Радянському Союзі. 7
За приказом Сталіна 75 радянських студентів, у тому числі Шумовський (позивний НКВД БЛЕРИОТ) 8 , майже незаміченими проскользнули в Сполучені Штати жарким роком 1931 року 9 . також офіцеры разведки. Станіслав Шумовський, перший супершпіон, був в авангардній місії, результатом якої стала систематична кража великої кількості наукових і технологічних секретів США, включаючи найцінніші з них — Манхеттенський проект. Але до цих пор дерзість цієї схеми не була понятою і оцінена ні американською громадськістю, ні університетами, ні навіть ФБР. Місія відрізнялася смелостью - Шумовський відкрито знімав самі секретні місця Америки в повній червоноармійській формі; 10 його масштаб – обсяг розграбованих секретів зачіпає вплив предателів «Великолепной пятерки» Кембриджського університету; fn4 і його успіх – завдяки результатам операції Сталін зміг подолати технологічний розрив між СРСР і США, озброїти свої ВВС стратегічним бомбардувальником, здатним долетіти до Чикаго чи Лос-Анджелеса, і озброїти свою країну своєю ядерною зброєю.
«Стен», 11- річний Шумовський, як називав себе Шумовський під час свого перебування в Сполучених Штатах, ніколи не стріляв в людину холоднокровно, ніколи не виганяв з горячої будівлі (хотя він не був застрахований від моментів неосторожності Джеймса Бонда з жінками). 12 Замість цього харизматичний, обов'язковий і вражаючий розумний офіцер радянської розвідки культивував образ екстраверта, який допоміг йому скрити проводиму їм приховану роботу. Схема була сама простота. Перебуваючи в кампусі, роль Стена була включена до того, щоб виявити американських вчених, які працюють у відповідних інтересах для Радянського Союзу, звертатися до нього на особистому рівні для співпраці та в наслідку збирання від них інформації. В кінцевому результаті Шумовський отримав секрети США щодо всіх, від стратегічних бомбардировщиков до нічних випробувань, від радіолокаційного наведення до реактивних двигунів. 13 Каждое придбання зекономило десятиліття досліджень і мільйони доларів інвестицій — він забезпечив їх для своєї країни майже безкоштовно.
У той час своєї місії Шумовський створив набір контактів і агентів на заводах і в дослідницьких інститутах по всій території США. Невідомий протягом п'ятнадцяти років, fn5 він керував систематичним придбанням усіх секретів авіаційної промисловості США. Унікально тому, що він працював рукою за руку з ведучими авіаконструкторами та літниками-випробувачами. Конструктор Андрій Туполєв, один із найбільших у світі фахівців з «реверс-інжинірингу» (демонтажу та дублювання технологій), представляв Шумовському «списку покупок» інформації, необхідної йому для вирішення конкретних технічних питань. Що відрізняється кар'єру Шумовського від кар'єри інших розвідників, так це те, що він пойшов далі простого збору інформації. Такий же талантливий вчений, як і шпіон, по поверненню в Росію заснував науково-дослідний інститут для аналізу та використання секретів, зібраних його сетією в Америці та інших країнах. 14
• • •
Якщо б першопроходець Шумовський не виявив корисності освіти в Массачусетському технологічному інституті, не було б ні Етеля, ні Юліуса Розенбергова, ні Клауса Фукса; fn6 світ, який ми знаємо сьогодні, був би зовсім іншим. Виживання Радянського Союзу під час Другої світової війни в такій мірі, яка раніше ніколи не визнавалася, було підкріплено технологічними та виробничими секретами, похищеними від університетів і заводів США, які дозволили розробити і масово виробляти літаки і танки, необхідні для ураження Третій рейх.
Однак Шумовський практично невідомий за пределами російських розвідувальних кругів. Його службовий список залишається засекреченим. Парадоксально, але саме його безвісність найбільш повно демонструє його успіх: ми невигідно більше всього знаємо про шпіонів, які були поймани або стали предателями. У 2002 році, до дня його народження, біографія Шумовського була видана в Росії МФТІ (Московським фізико-технічним інститутом), університетом, який він допоміг заснувати в 1946 році. В ній відзначалися його життя і досягнення як вченого і педагога. 15 Но виникла остра проблема: як пояснити в статті, що засновник цього престижного навчального закладу був одним із найбільших шпіонів Росії. Інститут визнав, що в них мало біографічних подробиць про ранню кар'єру Шумовського, на які можна було б покластися, оскільки він працював там пізніше у своєму житті. Тем не менее, Журнал прикладної математики і технічної фізики вдалося опублікувати дуже теплий, але анонімний біографічний очерк про нем. Із захоплення та стрімлення до повноти Інститут звернувся за додатковою інформацією до незвичайного джерела. Як евфемістично заявляв журнал , «за причинами, про які на основі тексту ми можемо тільки догадуватися, автори скрили свої імена під зібраним псевдонімом «Колегії та численні вчені наукової школи С. А. Шумовского». 16 Авторами на самому ділі були його друзі та колегії з розвідки, які мали доступ до них по засекреченому особистому ділу Шумовського. Щоб зняти все сомнення в їх особистості, анонімні автори додали до статті сноску, в якій говорилося: «Невипадково портрет Станіслава Антоновича Шумовського в приміщенні «Зал слави» Меморіального музею СВР [Внешняя разведка]. Служба] в Ясенево». 17
В Зал славы допускаются только сотрудники российских спецслужб. Це саме близько, що Шумовський коли-небудь підходив до офіційного визнання Москви своїх шпіонських досягнень. фн7
Станіслав Шумовський по праву відомий як один із відців російської авіації. Це перший повний звіт про незвичайні та дивовижні методи, які він використовував для досягнення своїх особистих мрій і цілей Радянського Союзу.
1
«СИН ТРУДЯЩЕГОСЯ»
Приєднавшись до восторженной толпе, що повертається в Москву з Тушинського аеродрому і викликаний успішним парадом нової радянської авіації, Станіслав Шумовський роздумував про свою незвичайну життя . Его мысли вернулись к самому первому разу, когда он увидел человека в полете, в своем родном городе Харькове, где он стоял восьмилетним ребенком в другой большой толпе, крепко сжимая руку отца от волнения. Це було в 1910 році, і, як і вся необ'ятна Російська імперія, юний Шумовський заболів авіаційною лихорадкою.
Годом раніше Шумовський вирізав із газети фотографію героя свого життя, французького літника Луї Блеріо, зроблену після його епічного перельоту через Ла-Манш. fn2 Новость провозгласила настання ері смелых дальних полетов. Для обширних володінь Романових, що відкривають тепер шосту частину земної поверхні від кордонів Європи до Дальнього Сходу, полети на двигунах відкрили цілий світ нових можливостей. Шумовський також зберіг вирізку з газети того ж року про нині забитим голландцем, який першим пілотував хлипкий літак з російської землі. На жаль, йому вдалося пробігти всього кілька сотен ярдів, але навіть цей скудний подвиг привів народ у восторг. Наступним літом книга вирізок Шумовського наповнилася статтями, що вказують на задоволення величезної толпи, безстрашних російських fn3 , що знаходяться на борту імпортних літаків, щоб піднятися на коротке шумне відстань у небо. Всем, але особливо Шумовскому, хотілося побачити своїми очима ці чудо-машини і багатири, які на них летали. Тепер, нарешті, настала чергу Харкова. Решив не пропустити цю подію, Шумовський за кілька неділь до цього заставив отца пообещать, що вони поїдуть разом.
Цей день повинен стати знаковою подією в його житті. Всю останню тиждень місцеві газети розмістили на досках біля своїх офісів статті, викликані підогріти ажіотаж перед новим тріумфом науки. Наконец-то в місті прибув «Фарман IV» французького дизайну, але побудований в Росії. Перший літак із безліччю крил став скептично настроєним глядачам швидше величезним повітряним змієм, але яким-то чином хрипкий двигун цього неуклюжего, хлипкой суміші із соски, тканини та проволоки був здатний відправити пілота та його нервового пасажира в політ. небо. Толпа затаїла дихання, і після нерівного і неудобного взльоту літак відторвався від землі, потім повільно розвернувся влево, щоб обогнути поле, перш ніж завершити ще більш нерівну посадку. Шумовский дернул відця за руку, щоб йому дозволили приєднатися до тих, хто гнався за приземляющимся літаком, желаючи привітати летчика і його пасажира, і побачити поблизу цього покорителя земного притягнення. Політ був всього кілька хвилин, але його вплив на Шумовського залишилося на все життя. В нем загорелась страсть до авіації: він хотів стати летчиком.
Станіслав Шумовський народився 9 травня 1902 року 1 , старший із чотирьох синів Адама Вікентійовича Шумовського та його жінки Амалії Фомінської ( уродженої Камінської). Его родители были не русскими, а поляками. Сім'я дорожила своїми традиціями, сповідувала католицизм і говорила дома по-польськи. 2 Шумовские принадлежали к старинному дворянскому роду, преданному государственной службе. Відповідно до сімейної легенди, Шумовські переїхали в Польщу з Литви близько шестисот років тому разом з королем-завоєвателем Ягелло. 3 Польський уряд замовив статус цього давно забутого короля для демонстрації на Всемирній виставці в Нью-Йорку в 1939 році. fn4 (Завоювавший приз радянський стенд, прикрашений статуями Леніна і Сталіна, напроти, міг похвалитися повномасштабною моделлю станції московського метро.) 4 Після переїзду сім’ї післядуючого покоління Шумовських доблестно служили Речі Посполитої. і Литва, а тепер і двоглавий російський орел. 5
Отец Шумовского был счетоводом и банковским служащим, работавшим в царском государственном казначействе в процветающем торговом городе Харькове. Его мати Амалія народилась дворянкою. Ее собственный отец управлял большими поместьями известного польского князя Романа Дамиана Сангушко в соседней Волынской губернии. Амалія була талановитою піаністкою 6 і слідувала за тим, щоб її хлопчики говорили по-французськи та по-німецьки. 7 Як і очікувалося від невеликого професійного класу того часу, сімейне життя крутилося навколо музичних і літературних вечорів, на яких вони мали продемонструвати свій талант. Самий молодший із хлопчиків Шумовських, Федір, живо згадав про їх благородну, безбідну життя. Він описав у своїй автобіографії (правильно, як виявилося, озаглавленной «Світ з Востока ») «більшу кімнату з двома вікнами; в промежутке між вікнами стояло піаніно, на якому грає моя мама. Ее лицо, обрамленное волнистыми чорними волосами, і очі, устремленные вдаль, як це завжди буває, коли віддаєшся музиці». 8 Теодор вирос і став академіком-дисидентом, і сьогодні його прославляють в Росії, в той час як його старший брат Станіслав, який посвятив усе своє життя будівельництву Радянського Союзу, майже забутий. фн5
Як член дворянства, отец Шумовского Адама мав право на покровительство. Для його чотирьох синів ця привілегія означала, що вони могли відвідувати гімназію в Харкові. 9 Його навчальна програма включала погляд на світ, що включає сучасну науку, страсть Шумовского. Менее удачливые дети, выросшие в городе, в то же время умудрились, подібно подавляющему большинству из 125 миллионов подданных императоров, быть может, три коротких года в церковной благотворительной школе 10 , где священники закрепляли принципы самодержавия, беспрекословной верности Богу и Его представитель на земле, царь. В школі Шумовського викладачі, пояснюючі чудо полета на моторі, тільки усилили його бажання побачити це зрелище своїми очима.
Попередня Міжнародна торгова ярмарка була єдиним часом у році, коли винагороди та диковинки світу були представлені звільненим харківчанам. Як і країна, місто знаходився в епіцентрі масових соціальних перетворень. Харків гордився своїм місцем в авангарді розвитку і твердою частиною нової Росії. Як і його соперник, тодішня столиця Санкт-Петербурга, він був вікном, через яке Росія дивилася на Захід, в Європу. На відміну від провінційних Москви та Києва, які були набагато більш традиційними, релігійними та відсталими, Харків був охоплений прогресивною думкою та сучасними винаходами. Благословенный богатыми природними ресурсами, такими як уголь, железная руда и зерно, город недавно стал богатым. Розташований у центрі багатої чорноземної рівнини України та з величезною новою залізничною станцією, Харків був провідним транспортним узлом і безспорним торговим центром півдня Росії. Робота отца Шумовского була включена в тому, щоб допомогти регулювати діяльність багаточисельних банків частного сектора, які фінансують постійно зростаючі сільськогосподарські та гірські підприємства. Місто був останнім сталелітейної та угледобывающей промисловості, епіцентром промислової революції в Росії. Майже 300 автомобілів стопилися, щоб проїхати по трохи численним потужним дорогам, мимо запряжених лошадьми таксі і повільно рухаються крестьянських телелег. 11
Це повинно було бути багате і щасливе місце. Це не було; дійсно, неможливо було жити в розросшемся місті і залишатися рівнодушним до нерівності та соціальному розподілу, які були результатом його швидкого зростання. Шумовський кожен день бачив вулиці по дорозі в школу, проходячи мимо розкулачених крестьян, спящих на улице. У той час, як харківське зерно направлялося в голодні міста Західної Європи, небагато отримували прибуток, який просачився навпаки. Поява сучасних заводів, сталелітейних заводів і виробників локомотивів привернуло увагу міста до питань і проблем, пов'язаних зі швидкою індустріалізацією Росії. Політика уряду включалася в тому, щоб фінансувати ці величезні інвестиції за рахунок високих податків на крестьян, заставляючи мільйони людей неохотно працювати в містах. Вооруженная полиция, казаки и армия безжалостно подовляли многочисленные протесты. Каждую весну тисячі голодних бродили по городу, тщетно пытаясь улучшить свой судьбу и жизнь своих семей в своих родных деревнях. Ці нові робочі-крестьяне жалко плелись на фабриках, що належать іностранцям, змінена одна форма роботи на інших. Як позже згадав Шумовський, «Більшість промислових підприємств фактично знаходилися під іноземним контролем. У моєму рідному місті, наприклад, газовим бізнесом керувала бельгійська компанія, трамваями — французька компанія, великим заводом з виробництва сільськогосподарської техніки — німецька компанія і так далі». 12
Російські промислові робочі місця не тільки отримували саму низьку заробітну плату в Європі, але й боролися з бременем часто несправедливою та безчеловечною практикою. По дорозі в школу Шумовський навчав дітей свого віку, які направлялися на довгий робочий день. fn6 Работникам потрібно було платити наличними тільки один раз на місяць; Інша частина їх заробітної плати поверталася в кармани власників фабрики за допомогою ваучерної системи, яка потребує від співробітників платити орендну плату і купувати товари за підвищеними цінами у фірмових магазинах. Російські промислові робочі місця працювали одиннадцять годин в день, хоча зміни часто перевищували цей термін, в небезпечних і антисанітарних умовах. Населення Харкова збільшилося, а житлові умови були жахливими – неудивительно, що швидше місто стане розсадником радикалізму та політично вмотивованих забастовок. Офіційна реакція навіть на помірний протест була конфронтаційною та жорсткою.
Харків носив на собі яскраві шрами революції 1905 року і невиконаних царських обіцянок. Крупний локомотивний завод, де пізніше працював Іван Трашутін (один із студентів, який виступає з Шумовським у США), був сильно пошкоджений ожесточенним артилерійським обстрілом у розгарі офіційних зусиль по витісненню бастуючих безоружних робітників. 13 Революція почалася після того, як армія і поліція розстріляли в Санкт-Петербурзі 4000 мирних демонстрантів, які несли просту петицію російського імператора з проханням про поліпшення умов праці та всеобщем виборчому праві. 14 Мирна демонстрація була організована і оголошена агентом царської таємної поліції, внушающей страх охорони, в рамках однієї з провокаторських місій, якими вона була відома. фн7
У відверненні вся країна підняла бунт із-за відсутності якої-небудь реакції або розкаяння у зв'язку з цим кровопролиттям зі сторони царя Миколи II. Близький друг Йосифа Сталіна Артем (внаслідок чого Сталін усиновив свого сина) підтримав Харків місяцями армійських мятежів і забастовок. На головній вулиці були побудовані баррикади, вспихнув озброєний мятеж. Між громадянами, що потребують голосу, і воєнізованими казаками вспихнули масштабні уличні бойовики. У містах Росії союз радикально налаштованих студентів, робочих і крестьян майже поставив самодержавие на колені. Шумовський дізнався, що свою роль відіграли школярі, виготовивши в хімічній лабораторії бомби з сернистим газом. Школи та університети гордилися тим, що є штаб-квартирами революціонерів. Царь Микола в конце концов уступив народу, запропонував більші уступки і навіть пообещав Думу, парламент, але як тільки стачки припинилися, він відмовився від свого слова. Народвал себе преданным своим Царем. Щороку, поки Шумовський рос, у Харкові проходили демонстрації під лозунгом «Царя у нас більше немає» в пам'яті про гибелі 15 000 осіб, пов'язаних з участю в загальнонаціональних протестах.
Русский средний класс, в том числе и Шумовские, отдалились от своего правительства. Вони стали свідками шокуючих і жорстких репресій проти мирних демонстрантів і прискореної нездатності влади сприяти поліпшенню соціальних умов. Тепер існувала Дума, за яку могли голосувати справжні люди вроде Адама Шумовського, але на практиці цар залишався таким же самодержавним, як і раніше. Закони про вибори були змінені, щоб виключити тих, кого вважали введеними в заблуждение, щоб голосувати за критичні, радикальні партії, а також просувати і підтримувати консерваторів, а парламент призріло назвати «Думой лакеев». 15 Незважаючи на офіційний заперечення, в гостинних по всій країні вели дискусії про останні скандали з придворним цілим Розпутиним і не стільки вже таємної причетності охорони до терористичної діяльності, включаючи вбивства та вибухи. 16
За мірою того, як цар Микола невмолімо протидіяти змінам, опозиційна політика і дебати рухалися все далі влево в пошуках радикальних альтернатив. Обещанная марксистской диалектикой уверенность в переменах привлекала методичные умы харьковчан. Тем часом перед особою офіційної політики русифікація будь-якої з національних імперій все більше прагнула до незалежності. Русские евреи піддалися більш жорсткій дискримінації. У школах та університетах нещодавно були введені офіційні квоти для обмеження числа студентів-євріїв, а жорсткі антисеміти сформували дикі банди, відомі як «чорні сотні».
Незважаючи на святкову атмосферу Міжнародної торгової ярмарки 1910 року, почалися нові хвилі забастовок. Харків містив небезпечно багатий коктейль із робочих, киплячим негодуванням з приводу провала революції 1905 року, вільного професійного класу, читаючого контрабанду із-за кордону соціалістичної літератури, і м'ятежного, радикального студентства. Не хватало тільки скрий. Провінція залишалася спокійною і час від часу вспихувала насильство. Крестьяне, що залишилися в своїх деревнях, відчували себе виключеними з економіки. Их отцы были настоящими рабами; тепер у їх синів не було майбутнього на землі. Банды раскулаченных крестьян бродили по сельской местности, сжигая усадьбы и убивающая помещиков. Армія намагалась підтримувати порядок, розстрілюючи банди негодяїв. Між тим, міські радикали усвоили урок після недавніх предательств; в наступний раз не буде полумер. Революціонери були більш вирішальні, чим раніше. У дитинстві Шумовський узнал не тільки про полетах, але і про трагічні події в новій історії своєї країни, такі як вбивства в Кроваве воскресенье 1905 року безоружних демонстрантів, маршированих до Зимнього двору, щоб передати петицію царю, і резня на Лене Голдфілдс в 1912 році. , коли царські війська розстріляли десятки бастуючих робітників, які протестували проти високих цін у фірмових магазинах. 17 Розповсюджені графічні відкриття з трупами Ленської бойні, розжига антиправівницького настрою. Одним словом, Росія була сторонньою, балансуючою на грані війни з самою собою.
В країні, позбавленої надій, багато відмовилися від мечти про зміни і воліли емігрувати, щоб спробувати частину за кордоном, частіше всього в Америці. Перша хвиля російської еміграції привела до того, що два з половиною мільйонів колишніх підданних царів обосновалися в Сполучених Штатах між 1891 і 1914 роками. 18 Багато з них були економічними мігрантами; інші збіжали антисемітських мер, застосованих до ним уряду; інші все ще були розочарованими пламенними революціонерами. У Нью-Йорку та інших містах швидко розвинулися великі та процвітаючі соціалістичні райони, які в кінці кінців передали убіжище в Бронксе Львові Троцькому до революції 1917 року. Троцький писав для ідишської газети радикально-соціалістичної партії Forverts ( «Вперед »), щоденний тираж, який склав 275 000 екземплярів. Російські емігранти стали домінувати в таких районах, як Брайтон-Бич, Бруклін і округ Берген, штат Нью-Джерсі, які зберегли багатьох із своїх «старих деревенських» традицій. Саме в цих общинах ізгнанників, розкинутих по всій території США, багато майбутніх шпіонів прийшли або народилися. Артур Адамс fn8 позбавив царських піток і став одним із засновників Комуністичної партії Північної Америки, а потім успішним шпіоном радянської військової розвідки. 19 Подібно Гертруде Кліванс 20 і Раїз Беннет 21 , 22 батьків Георгія Коваля емігрували в США, рятуючись від антиєврейських мер. Сім'я Гаррі Голда, 23-річний Бена Смілга і 24-річний Теда Холла сели на лодку до нового життя. fn9 Позже Шумовський знайде теплий прийом у кругу бостонської еміграції. 25 Багато втайне зберігали свої радикальні переконання та зв'язки з міжнародними соціалістичними організаціями, незважаючи на те, що вони відкрито ставилися до всього Америки.
• • •
Цар Микола II, імператор всея Русі, був, як і юний Шумовський, летучим фанатиком. Для людини, яка посвятила своє життя спротиву змінам, Микола незвичайно виділив близько мільйона рублів своїх грошей на будівництво Імперських ВВС Росії. 26 Народне залучення авіації дозволило правительству розвернути успішну добровільну підписну кампанію, в якій брали участь Шумовські, на проектування та купівлю нових літаків і навчання пілотів. У 1914 році, до його радості, Росія вийшла на світову арену як провідна авіаційна держава. Його перший крупний піонер авіації Ігор Сікорський, пізніше прославившись своїми вертолетами, сконструював дальній магістральний чотиримоторний пасажирський літак «Ілля Муромець» . 27 Революційний літак відрізнявся такими інноваціями, як внутрішнє опалення, електричне освітлення та навіть ванна кімната; його пол, як ні странно, був застеклений, щоб дозволити двінадцяти пасажирам встати зі своїми плетеними креселами і подивитися на світ, що проходить у них під ногами. У знак свого довіри Сікорський відправив своїх найближчих родичів у довгі поїздки, щоб продемонструвати своє винаходу. Пока не вмешалась Перша мирова війна, перший запланований маршрут авіалайнера був з Москви в Харькові; на жаль, монстру «Ілля Муромець» судилося залишити в пам'яті не як першому в світі пасажирського авіалайнера, а, з деякими модифікаціями, як першому в світі важкого авіалайнера. (У 1947 році Туполєв змінив цей трюк, перетворивши військовий літак у перший герметичний пасажирський літак.)
Росія створила стратегічну бомбардировку 12 лютого 1915 року. Без сопротивления десять неуклюжих гігантів Сікорського повільно піднялися в повітря, кожен з яких був оснащений чотирма двигунами. Повернувшись на захід, літаки, навантажені майже півтонно ураженими кожним, зробилися до німецьких позицій. Илли Муромцы были поистине небесными крепостями. Екіпаж навіть носив металеву броню для особистого захисту. Незважаючи на малу швидкість літаків, з їх великою кількістю стратегічно розташованих пулеметів ні один споживач того часу не осмелився взяти навіть за один із них, не кажучи вже про ескадрилье. Сьогодні « Ілля Муромець» залишається єдиним бомбардировщиком, збивши більше істребителей, чим понес потері. Тільки 12 вересня 1916 року, після останніх восьмидесяти місяців операції, російські втратили свій перший « Ілля Муромець» в ожесточенном повітряному бою з чотирма німецькими винищувачами «Альбатрос», і навіть тоді йому вдалося збити трьох нападників. Обломки були доставлені в Германію та скоповані. 28
Самолет, названный в честь единственного былинного героя, канонизированного Русской православной церкви, стал легендой. Середневковий герой був гігантом, наділеним виданою фізичною і духовною силою. Як і його тезка, Ілля Муромець захистив Родину і свій народ. Газетні статті розхваливали досягнення літака як фанатикам полетів, так і рядовим читачам. Його пропагандистська цінність вдохновляла російських, у тому числі підростка Шумовського, прив’язаного тепер до серії підриваючих моральний дух пораженій, нанесених кайзеровською армією.
• • •
Рішення царя в 1914 році мобілізуватися проти Австро-Венгриї та Німеччини спровокувало мирову війну, поставивши його країну на шлях революції. У серпні 1914 року вперше сталося, що Росія об'єдналася навколо його рішення воювати. Промышленных заготовок больше не было, а в короткий час потреба в змінах утихла. Проте кілька місяців спустя Шумовський відчував, як настрій в його місті змінився за ту міру, як день за днем російська війна перейшла від однієї катастрофи до іншої, а людські та фінансові потери виросли. Шумовский поширював антивоєнні листи, провозглашавшие настоящим врагом капіталістів, а не товарищей по погонам. Студенческие дискуссионные группы обмінювалися забороненою соціалістичної літературою і примірниками багатьох підпільних газет. Студенти того часу оцінили сочинения утопистів, багато з яких швидко перейшли від релігійних текстів до пошуку героїв серед французьких революціонерів. Шкільні читальні клуби були розсадником майбутніх вождів революції.
Комфортний образ життя сім'ї Шумовських неуклонно подривался безудержной інфляцією. Ціни на все більш дефіцитні продукти харчування взлетіли до неба, а державні зарплати відця Шумовського вже не хватало на потребу його сім'ї. Вони вклали свої збереження в державні військові зобов'язання, вартість яких падала за мірою наближення зброї. Його отець горько жаловався вдома на нераціональне рішення таємно девальвувати рубль шляхом випуску нічого не існуючих бумажних грошей в необмеженій кількості. Сообразные, недоверчиві громадяни копили справжні золоті, срібні та медні монети самого низького номіналу; Возникшая в результаті нехватка мелочі винудила уряд друкувати бумажні купони в якості замінників. Даже названо освідчений у фінансовому відношенні людина, не кажучи вже про розумного бухгалтера, знал, що некогда міцний рубль швидко обесценівався. На початку розорюваної з фінансової точки зору війни цар зробив щось чудове, відмовившись від основного джерела доходів своєї країни. Упевнившись, що п'янство стало причиною катастрофічних поразок у російсько-японській війні та останньої за нею революції 1905 року, він заборонив продаж водки на час війни. 29
Не сумів обмежити п'янство росіян, він тим самим створив серйозну фінансову проблему для казначейства. Перед військовою водною монополією царя була найбільшим джерелом державних доходів, принесених 28 відсотків усього державного бюджету. Більше всього від возросшего податкового бремени постраждав середній клас. Іх негодування було сосредоточено на широко поширеній корупції та відомих військових спекулянтах, які вважали приспешниками царя. Было багато признаків того, що харьковские рабочие заспокоились. Резкий рост цен на продовольство вызвал забастовки, которые привели к беспорядкам. Протестуючі спочатку обвинили в своїх бідах жадних крестьян, копивших еду, і скупих лавочників, але перенесли свій гнев на віроломних етнічних німців, євреїв, поліцейських, бюрократів і, в кінцевому результаті, на монарха. Катастрофічні ураження та масштабні наслідки залишили Харків критично важливим перевалочним пунктом, неудобно розташованим поруч із лінією фронту. День і ніч до станцій підтягувалися поїзда зі свіжими військами і боєприпасами для фронту. По возвращении те же фургоны унесли с собой волну страданий; разбитые и подавленные остатки побежденной армии. Харьков стал городом отчаяния, разочарования и гнева.
У 1915 році відець Шумовського перевезу сім'ю за 1400 верст в юго-східну окраїну імперії, подальше від війни. Він вирішив поселитися в, казалось би, ідилічному «маленькому кавказькому Парижі» Шуше. 30 Це було легко зробити, незважаючи на відстань. Місто було далеко від зражень, вартість життя була низькою, єди було достатньо, і як слуга корони він займав уважаемое становище. Шумовские собрали свои вещи и отправились в трудный путь по железной дороге и пешком в этот отдаленный край Закавказья. Шуша згадала живописний швейцарський гірський містечко з кількома сучасними багатоповерховими будинками в європейському стилі, розташованими на широких бульварах. Справедливо відомий своїм задуманим регулярним квітником, а також ледовим і роликовими катками, місто також міг похвалитися армянським театром і двома конкурсними кінотеатрами, «Американцем» і «Біоскопом». Кіно показували зимою в приміщенні, на морозі і жарким літом на вулиці. Шуша була освітньою і культурною столицею регіону, з прекрасними школами і актовими залами, де проводилися культурні вечори танців і концертів. 31
Кавказ зовсім недавно став частиною Російської імперії на дулештику. Нефть зробила цей регіон одним із найбагатших на планеті. Небольшое русское население в нескольких сотен занимало все высшие должности, укрепляя свое положение, отдавая предпочтение армянам-христианам над азербайджанцами-мусульманами. Даже в кращі часи царський уряд просто зберігав кип'ячу етнічну напругу, але в листопаді 1914 року Росія вступила у війну з сусідньою мусульманською Османською імперією, посиливши напругу на кілька ступенів. Адам Шумовский вскоре пожалел про своє рішення переїхати в Шушу.
У вересні 1915 року, незважаючи на відсутність відповідного військового досвіду, цар Микола відчував себе зобов'язаним взяти на себе особисте керівництво — і, відповідно, повну відповідальність — за ведення війни. Його звинуватили в безчисленних загибелі солдата, відправленого безоружними на передову, і в рішенні протистояти постійним атакам з отравляющим газом без масок. Від впливу ядовитих газів погибло в п'ятьдесят разів більше, ніж американських військовослужбовців. 32 В армії було мало продовольства, катастрофічна нехватка артилерійських снарядів і, внаслідок цього, страшне моральне становище. Будущий білий генерал Денікін писав, що «полки, хоч і цілком істощенні, штиками відбили одну атаку за іншою… Кровь лилась нескончаемо, ряди редели, редели и редели. Количество могил увеличилось». 33
До 1916 року Кайзер більше цікавився боротьбою з британцями і французами на Заході. Но поскольку русские вмирали сотнями тисяч, их западные союзники, казалось, были в выигрыше. Союзники надавали кредити і платили непомірні взятки, щоб утримати Росію в боротьбі. Франція, Великобританія, а також інша Америка не змогли нічого зробити, щоб війна на Сході тривала. Якщо Східний фронт рухнеться, то німецькі війська зможуть рухатися на захід, щоб знищити залишилися держави Антанти.
Наконец, у лютому 1917 року вся ситуація стала невиносимою. Плата за помилки уряду зруйнувала той самий клей, який віками зміцнив Російську імперію. Инфляция делала жизнь в городах невыносимой; крестьяне отримували хорошие урожаи, но отказывались продавати зайві зерна за штучно заниженою ціною, встановленою державою. Еда проходила на ринках, но по непомерным ценам, которые рабочие не могли себе позволить. Города голодали. Самодержавие полагалось на лояльность своих военизированных жандармов и военных для подавления неизбежных протестов, но теперь побежденная армия встала на стороне народа. Вони більше не підчинялися приказам стріляти по толпам голодуючих жінок.
Принявши особисто керівництво війни, цар Микола поставив на карту майбутніх древніх систем самодержавия і програв. Царь всегда считался назначенным Богом и всеведущим. Столкнувшись з відкритими мятежами, його власний двір тепер переконав Николая отречься от престола — гибельный шаг. Стержень, який так довго підтримував існування російської імперії, исчез. Все через кілька неділь після того, як Ленін заявив, що він не бачить революції у своєму житті, перше восстання 1917 року свергло царя Миколу і поклало кінець династії Романових. Дворяне пожертвували своєю монархією, щоб удовлетворить свою жадність; вони хотіли взяти союзників, призначених для продовження війни, щоб вони могли отримати долю військових доходів. Вони особливо хотіли покласти кінець підходному налогу, який підривав вартість їх земельних власників. Іх егоїстичні плани відкинули Росію на століття назад. Простой народ хотел мира, хлеба и земли, а это обещали только коммунисты. За словами великого радянського літчика Сигизмунда Леваневського, «я відчував, що комуністи приносять добро. Ось чому я був за них. 34 Друга революція в жовтні 1917 р. (по старому стилю) fn10 привела до влади комуністів.
• • •
Російське суспільство було потрясено двома революціями 1917 року, і наслідки катаклизму найбільше ощущались у віддалених кутках країни. В Шуше в лютому 1917 року в одночасье исчезла государственная власть, а з Жовтневою революцією вичезло всякое подобие закона и порядка. У сусідньому Баку, майбутньої столиці незалежного Азербайджану, нефтяники-комуністи і армянське меньшинство об'єднали свої зусилля, щоб захопити контроль, створивши недовговічну комуну і провозгласив Радянську владу. Уже переконаний комуніст, Шумовський дуже хотів приєднатися до радянських військ у Баку, але його батьки не дозволили йому цього зробити. 28 травня 1918 року мусульманський Азербайджан оголосив себе незалежною державою, включаючи, що викликає спори, родову провінцію Шумовського Карабаху. Армянське християнське населення там категорично відмовлялося визнати владу азербайджанців-мусульман, і тому 22 липня 1918 року в своєму рідному місті Шуша місцеві армяни провозгласили незалежність Нагорного Карабаху і створили власне народне уряд.
Новий уряд, в якому панують армяни, відновив порядок у місті, розстріляв «розбійників і шпіонів». Произошла резня. Убийства супроводжувалися мародерством, хищенням імущества і поджогами домов і мечетей. У відповідь азербайджанці підчинили себе Нагірний Карабах з подавляючою допомогою турецьких військ і направилися до Баку, тепер контрольованого британцями. Некоторое время Шуша була окупована азербайджанськими і турецькими військами. Вони розорювали армян і провели масові арести серед місцевої інтелігенції.
Позднее, в листопаді 1918 р., ситуація зміниться після капітуляції Турції перед Антантоєм. Турецькі війська вийшли з Карабаха, і прибутки британських військ. В пустоте Карабах вернувся під контроль Вірменії. Але віроломний англічанин, союзник Вірменії, відхилився від спорного питання про те, хто повинен керувати територією, поки не відбулася більш широка Паризька мирна конференція. Британці підтримували тих, кого вони вважали найбільш вірогідними для надання їм нефтяних концесій. Однак вони утвердили генерал-губернатора Карабаха, призначеного урядом Азербайджану. Армяне були шоковані не тільки відкритою підтримкою мусульманського Азербайджану зі сторони їх братів-христиан-британців, але і вибором генерал-губернатора; їм був некий Хосров-бек Султанов, відомий своїми пантюркістськими поглядами та активною участю в крововій резні армян в Баку в вересні 1918 року.
Султанов прибув у Шушу 10 лютого 1919 року, але армяне відмовилися від нього підчинитися. 23 квітня в Шуше п'ятий з'їзд армян Карабаха оголосив «недопустимою будь-яку адміністративну програму, яка має хотіти яке-то відношення до Азербайджану». 35 У відповідь, при повному попустництві британських і американських офіційних осіб, присутніх в даний час в регіоні, Султанов ввів ембарго на будь-яку торгівлю з Нагорним Карабахом, що викликало голод. В той же час нерегулярні курдсько-татарські кавалерійські отряди під керівництвом його братів убивали армянських жителів деревні за своїм бажанням. 4 червня 1919 року азербайджанська армія спробувала забрати позиції армянського ополчення та армянський сектор міста. Після того, як деякі бої, що напали, були відбиті, оскільки під обіцянками британської захисту азербайджанської армії не дозволили забрати місто гарнізоном. За даними Національної ради армян Карабаха, Султанов видав пряму приказ про масові вбивства і погроми в армянських кварталах, повідомив: «Ви можете робити все, але не поджигайте будинку». Нам потрібні дома. 36
Вирішальне вмешательство іностранця в місцеві справи втратило і без того складну ситуацію. Местна нафтова промисловість була занадто цінною видобутком, щоб її можна було ігнорувати. Територія навколо Баку була стратегічно цінною. У 1898 році російська нафтова промисловість з іноземними інвестиціями збільшила нафту більше, ніж у всіх Сполучених Штатах: близько 160 000 барелів нафти на день. До 1901 року тільки в Баку з'явилося більше половини світової нафти. 37 мільйонів доларів іноземного капіталу вже були вкладені в бурові вишки, трубопроводи та нафтопереробні заводи, і тепер все було готово. Кожен місто, да, казалось би, і вся країна, була пішою іноземною державою. Шумовський бачив, як перші прибутки англічани, які турки вигнали, щоб повернутися пізніше, в той час, як їх місцеві союзники-маріонетки кожен раз приходили до резини яких невинних жителів, не повезло народитися не на тій стороні. Він восприняв це не тільки як громадянську війну червоних проти білих, але і як воплощення худших ексцесів імперіалізму та глибоко укорененої міжнаціональної розни — саме той катаклізм, який описаний у листівках, які він поширював у Харкові. Тільки єдино трудящихся могло дати відпор масованим силам імперіалізму, обрушившимся на Росію.
• • •
В более широкой трагедії була сімейна. Не дивлячись на небезпеку і величезну відстань, мати Шумовського Амалія подолала свій страх перед війною кожного року після драматичного втечі сім'ї і повернулася на Волинь (сьогодні це крайній захід України), щоб навести відця. Він по-прежнему працював керуючим іменем. У 1918 році сталася катастрофа, коли вона не повернулася в сімейний будинок до очікуваного терміну. Отец Шумовского надіслав лист на попечення свого тесту з просьбою повідомити відомості про місценахождение його жінки. Письмо вернулось, і на конверті були написані сурові слова: «не доставлено в зв'язку зі смертю отримувача». 38
До літа 1918 року Шумовський просипався кожен день і бачив горючі частини свого міста і свіжі тіла, що лежать на вулицях. Страх вітальний в повітрі. Толпи після чергових нападів на церкви і мечети, а випадкові етнічні вбивства були звичайним явищем, оскільки населення міста було розділено пополам. Коли Шумовський прибув на Кавказ, армійське присутність протягом останніх п'ятидесяти років підтримувало спокійний світ. Тепер армійські дезертири повернулися з розваленого турецького фронту, озброєні до зубів, так що етнічне насильство стало організованим і плодотворним. Шумовский участвовал в подпольном революционном движении в Харькове вместе со своими одноклассниками. У віці всього шістнадцяти років він вирішив перейти від поширення листівок і чтення підпольних газет, цитованих Леніна, до боротьби за своє бачення кращого майбутнього.
Шумовский закончил пятилетку средней школы. За його власним словам він уже був одареним лінгвістом, що говорить на російському, польському та українському мовах, а також на французькому та німецькому, хоча й не на англійському. Анархія, охоплива Шушу, в кінці кінців привела до закриття свого престижного технікуму. Хоча це знакове зданіе пережило насильство, воно залишилося заброшеним, тенню його були слави, після того, як міжфракционные бои утихли. Один із небагатьох учнів-неармян, Шумовський був найкращим учнем, що вивчає математику і природничі науки. Тепер він прийняв своє перше судове рішення приєднатися до Червоної Армії, щоб сражатися в Громадянській війні. Він був одним із дуже невеликого числа комуністів, які склали нижнє меньшинство в країні в цілому. Шумовський рішуче відвернувся від своїх польських і аристократичних корней, на що ясно вказує зміна його відношення з польськозвучащего Адама на русское Антона. 39 Действительно, идя добровольцем в Красную Армию, Шумовский многое скрывал о своем привилегированном воспитании, рассказывая вербовщикам, что он сын рабочего-крестьянина, который каким-то образом говорил по-французски и по-немецки. 40
• • •
Розрушення і гібель людей під час Гражданської війни в Росії були однією з найбільших катастроф, які бачили Європу. Конфлікт бушевал з величезним кровопролиттям з листопада 1917 року по жовтень 1922 року. Погибло до 12 мільйонів чоловік, в основному мирні жителі, померлі від хвороб і голоду. 41 Це було час анархії. Вооруженные групировки жили за рахунок землі, добывая припаси і вербовав «добровольцев» під дулом пістолета, виступаючи за політичне майбутнє Росії. Двумя крупнейшими воюющими групировками були Червона Армія, сражавшаяся за більшу форму соціалізму, і вільні союзні сили, відомі як Біла армія. Розділені білі фракції виступили з багатьох причин, включаючи повернення до монархізму, капіталізму та альтернативним формам соціалізму. В той же час протиборствуючі військові армії соціалістів, анархістів, націоналістів і навіть крестьян виступали як проти комуністів, так і проти білих.
Шумовский і його відряд стояли на юге России, в центре кровопролитных боев. У всій резні і стражданнях він був одним із багатьох підростків, які отримали відповідальні посади в армії. В його благородному походження не було нічого, що підготувало Шумовського до жахів, з якими він столкнувся на полі боя. У серпні 1918 року він провів довгий, пугаючий і трудний шлях у кілька сотень миль пішки, щоб приєднатися до вирішальної групи партизан-комуністів під командуванням їх харизматичного лідера Петра Іпатова, що базувався далеко за лінією фронту. 42 По прибутию Шумовскому дали красную повязку, винтовку и патронташ. Він був в деле впродовж двох днів. Банда Іпатова підтримувала відряди деревенської міліції, створені місцевими радами для відбитку мародерських озброєних банд фуражирів із білих «добровольських» армій, посланних генералів Корніловим, Алексєєвим і Денікіним. 43 Білий лідер генерал Корнілов правилами страху. Його лозунгом було: «Чем більше терор, тим більше наші перемоги». Перед особою крестьянского сопротивления он сдержал свое обещание «сжечь полстраны и пролить кров трех четвертей всех русских». 44 В небольших городах и селах губернии корниловские карательные отряды поставили на площади виселицы, вешали кілька віроятних підозреваних і силою встановлювали ненавистных помещиков. Замість того, щоб подати безпорядки, такі карательні акції поощряли красное партизанское движение. Відряд Шумовського достатньо окріп, щоб дати бой врагу, здійснюючи успішні набіги на застави білих з метою захоплення зброї та боєприпасів. Бойцов активно підтримували Йосипа Сталіна та Климента Ворошилова, які керували обороною близького міста Царицин. 45
Партизанський відряд Шумовського, 1918 р.
До того часу, коли в бій вступив молодий Шумовський, терпіння білих по відношенню до атакуючих партій досягло предела. Вони вирішили навсегда подати партизанське рух подавляющей сили. У преддверии сбора урожая білі розв'язали карательну експедицію в складі чотирьох елітних полків військ за підтримки чешських наємників. Коли партизани отримали повідомлення про наближення цієї могутньої сили, вони підготували останню засаду в селі Терновського. Шумовський допоміг рити навколо села глибокі оборонні транзакції. Желая сражаться, дві тисячі добровольців хлинули в деревню, відкликнувшись на відчаянний призив про допомогу. В отряде Ипатова были винтовки, несколько пулеметов и трофейное полевое орудие. Останню частину захисників склали залучені, але непідготовлені крестьяне, озброєні тільки самостійним озброєнням.
На рассвете ворог приближався великими силами, не очікуючи більшого протистояння зі сторони деревенського ополчення. До удивлення захисників, білі атаковали в лобі колони, навіть не розвернувшись, зобов'язавшись способом для атаки. Охороняючи невійськову дисциплину, партизани відкрили вогонь по наступавшему, коли він був всього в 150 метрах. Перший залп ошеломил белых, которые с трудом реагировали, даже не открывая ответного вогня. Партизани, у яких швидко закінчилися боеприпаси, кинулися з окопів у погоню за розбитим супротивником, розмахуючи вилами, лопатами, топорами, залізними ломами та самодельними коп'ями. Пленных не брали. Первое знакомство Шумовского з діями було коротким, крововим і хаотичним. Захисники праздновали свою вирішальну перемогу і видобуток зброї і боєприпасів, попавших до них в руки. 46
Розрознені деревенські партизанські відряди об'єдналися в сентябре 1918 року у 2-ю Рабоче-Крестьянскую Ставропольскую дивізію. 47 Незважаючи на гучне назву, дивізія могла здійснювати рейди тільки ніч із-за озброєння нехватки зброї та боєприпасів, їх слабкість скривалася за покровом темноти. Іпатов, колишній оружейник, побудував передовий патронний завод, що виробляв 7000 патронів у сутки. Тем не менше до кінця місяця у партизан, відрізаних від будь-яких зовнішніх поставок, майже не залишилося боєприпасів. Зачастую партизаны шли в бой всего с тремя-четырьмя снарядами. Під постійним тиском наступаючої білогвардійської армії партизанські відряди були вимушені відступити вглиб губернії, а потім і за її межі. Вони з гордістю зафіксували, що навіть у цей трудний період дивізія змогла організувати масову перевезення зерна до Сталіну, осажденному в ближньому місті Царицин. Взамен Сталін, який керував відчайдушною обороною міста, який в наслідку буде носити своє ім'я — Сталінград, дав партизанам столь необхідне озброєння і боєприпаси. 48
В кінці листопада 1918 року банда потерпіла перше поразку і серйозні втрати в результаті невдалих атак на базу білих. Вони втратили сотні людини. Измученные четыре месяца непрерывных боев и отступлений, оставшиеся в живых, были вынуждены все дальше и дальше на северо-восток, вдали от своих домов и поддержки. З грудня 1918 року партизани почали боротьбу з новим грозним врагом — добре озброєними казаками. Їх новий противник відрізнявся високою мобільністю і добре володів методами партизанської війни. Це була ожесточена, безпощадна зимова війна, що відтеснила голодний відряд Шумовського в пустинну калмицьку степь, регіон, відомий російським як «край світу». В морозных зимних условиях истребителям Шумовского пришло очень тяжело. Для голодних, погано одягнених і вимучених чоловіків, що тільки вижили в суровій степі, в останній каплі сталася епідемія тифа. Болезнь вскоре свирепствовала не тільки в армії, але і в ряді населених пунктів. До лютого степовий фронт перетворився в один великий тифозний лагерь. Стало необхідним, щоб здорові бросили тисячі хворих, залишив їх без захисту від наступаючого врага. На початку березня 10-я Червона Армія поглотила залишки партизанів, які вижили стали 32-ї стрілкової дивізії. 49 Тепер член Червоної Армії, Шумовський поклявся торжественної клятви, буде зберігати все своє життя, що «я, син трудящихся, гражданин Советской Республики, Станіслав Шумовський клянусь не щадить ні якої сили, ні життя моєї». в битве за Российскую Советскую Республику».
Красная Армия была армией только по названию. Після череди уражень вона була на грані розпаду, коли до неї приєднався Шумовський. Лишь четверть территории бывшей Российской империи оставалась под контролем коммунистов, а красные полностью и недисциплинированно отступали. Керівництво позбулося послуг професійних офіцерів і логістики, а це вірний шлях до катастрофи. Их поражения объяснялись трусостью, предательством и паникой. Даже старші команди розбіглися при звуку першого вистрілу. Невикористання надзвичайної тактики, а недолік боеприпасів часто визначав результат зражень. В цих умовах просування по службовій лестниці для такого преданного молодого комуніста, як Шумовський, було швидким. Його зробили спочатку командиром відділення, потім командиром пулемета, а потім комісаром. Під час Гражданської війни фанатичні підростки, худощаві мальчишки в негабаритних мундирах, регулярно отримували командування крупними отрядами, що складалися з неблагонадійних призовників і пойманих дезертирів. Ежедневная борьба за еду мала пріоритет над військовими обов'язками, оскільки армія жила за рахунок землі. Уніформи, включаючи сапоги, не було. Армія не давала своїм військам базової підготовки і навіть не навчала своїх лідерів елементарної військової тактики. Із-за їх неможливості протистояти білим у стандартному сраженні військова стратегія Красної Армії зависела від поощрення лихорадочного формування місцевих відрядів ополчення для протистояння наступаючої добровольчої армії Денікіна та підтримки партизанських атак на слабку громадянську адміністрацію білих. На практиці ні один із окремих відділів червоних партизан не був достатньо організований, щоб діяти ефективно. Однак груп було так багато, що вони стали справжньою чумою для білих.
Після череди горьких поразок Червона Армія нарешті ввела військову дисципліну. Радянський уряд створив Реввоенсовет Республіки з єдиним головкомандуючим для всіх фронтів. Єдине командування врятувало Червону Армію в крупномасштабних змаганнях 1919 року. Армія навчилася перебирати війська між фронтами в разі крайньої необхідності. Створення суворого загального оперативного командування та виконання бойових приказів призвели до підвищення боєздатності в порівнянні з посередницькими діями окремих самодіяльних партизанських отрядів. Восстановление основных принципов регулярной професійної армії, а саме повного підчинення приказам, суворої ієрархії та жорсткої дисципліни, допомогло зміцнити боєздатність Червоної Армії спочатку протистояти, а одолеть білих. Офіцери Червоної Армії тепер призначені відповідно до військових можливостей, а не вибрані за загальним визнанням їх військ. Прикази і плани більше не виносилися на обговорення військ. У крайньому випадку Лев Троцький вів печально відомі «блокуючі війська». Він наказав розмістити пулеметчиків за атаки Червоної Армії для розстрілу колеблючихся, дезертирів і прогульщиків.
Однак самою важливою реформою стало введення системи подвійного командування. Професійні військові офіцери були об'єднані з преданними комісарами, такими як Шумовський, для спільного командування підрозділами. Комісари контролювали не тільки діяльність воєнспеців, але і проводили політику Комуністичної партії у збройних силах за «класовому складання, просвіщенню та вихованню особистого складу в духе комунізму». Це був евфемізм для усунення кримінальних елементів у формі, яка охотилася на громадянське населення.
Масштабні змагання 1919 року, охопивши кожну Південну і Центральну Росію, в яких брали участь сотні тисяч бойовиків зі сторони, визначили вихід Гражданської війни. На півдні Росії Червона Армія стала одним із найбільших і вирішальних противників — добре оснащеної армії свирепого генерала Денікіна. Його активно підтримували як у фінансовому, так і у військовому відношенні британці та американці, в той час як західні держави закривали очі на зростаючу кількість свідків неприятного геноциду, відомого як «білий терор», за лінією фронту Денікіна. На території, яка потрапила під контроль Денікіна, вийшли масові розправи над підозреними в комуністах і евреях, які часто вважалися одними і тим же. У своєму обширному літньому наступі білі змогли забити танки, броневики та значну кількість артилерії та просунулися вперед за підтримки британських пілотів-наємників, які бомбили відступаючих червоних. Целю Денікіна було нанесено скоординований нокаутуючий удар по Москві. Він вважав, що його захоплення забезпечує повне уничтоження комунізму.
Армія Денікіна була близька до досягнення своєї цілини, гоня перед собою ворожих, але у багатьох невмілих червоних противників. Однак його армія захопила лінії снабження і, а не ім’я резервів, дозволила Червоній Армії, що опинилася у важкому становищі, підтягнути підкріплення, щоб спочатку відновити наступ, а начати крупномасштабну контратак. У розгарі возобновившихся ожесточенних бійців у листопаді 1919 року за критично важливий Ставропольський край Шумовський був ранений осколком у голову під Камишином. 50
До кінця сезону передвиборної кампанії 1919 року стало ясно, що комуністи не тільки виживуть, але й отримають верх. Уінстон Черчилль, британський військовий міністр і архітектор іноземного втручання, був вимушений підтримати усталеність своєї публіки від війни та вивести свої війська з Росії, не сумів задушити комунізм у колибелі, як він обіцяв. 51 Без британських фінансів, зброї, радників і сильних дипломатичних рук, які могли б їх надіслати, біле опозиційне рух поссорилось між собою і балансувало на грані повного краху. Іх армії відступали на всіх фронтах, тільки тень їх прежней військової сили. До січня 1920 р. реформована Червона Армія підійшла до порогу Кавказу. Шумовський був вторинно ранений, на цей раз в ногу, при стрімкому наступі на стратегічний місто Ростов-на-Дону. 52 Побіжний білий генерал Денікін втратив половину своєї армії при катастрофічному відступі від Новоросійська і був замінений в якості загального командуючого білими більш здатним генералом бароном Врангелем, який увійшов у популярну похідну пісню Красной Армии:
Белая армия и Черный барон
Готовятся вернуть нам Царский престол,
А ось із тайги fn11 в британських морях
Красная Армия сильнее всех!
Але внушающий страх барон Врангель міг би лише відсіватися з рештою своїх розбитих військ у Криму, щоб сподіватися на неминуючі посилання. Ленін вирішив, що настало час захопити нафтові багатства Баку. Перед 11-й армією, в яку був переведений Шумовський, була поставлена задача підтримати сплановане відновлення робочих. Ход войны изменился, вернув его домой.
• • •
Після виведення турецьких військ британці повернулися в повний склад, вирішив залишитися в цьому регіоні. Баку, коли-то прекрасний місто, що прийшов в упадок, їм дуже сподобався. Коли в кінці дев'ятнадцятого століття була виявлена нафта, місто майже в один час залишилося одним із найбагатших на землі, і кожен відомий європейський магазин розкоші відкрив філії на елегантних усажених дерев'ями вулицях Баку. Британські військово-морські офіцери реквізували чудові дворці та вілли нефтяних магнатів, коли вони почали створювати сильні військово-морські сили для контролю над Каспійським морем. Безжалостна британська тактика включалася в тому, щоб спочатку розорити своїх союзників, перш ніж атакувати слабкий Червоний флот. Комуністична флотилія в Каспійському морі не могла зрівнятися з краще оснащеними силами, підтримуваними Великобританією. Британці жаловались в Лондоні, що червоні відмовляються вийти з порту, щоб сражатися з ними. Але до березня 1920 року, за приказом Уінстона Черчілля, британців уже давно не було, і регіон перетворився в спелу сливу, готову потрапити в руки комуністів. Оппозиція в тому вигляді, в якому вона залишилася, була глибоко розділена. Белые отказывались мириться з будь-яким зближенням з націоналістами. Незалежні Вірменія, Грузія та Азербайджан розтратили свою енергію на боротьбу з територіальними спорами між собою. Кожен з них знаходився в стані фінансового і відправив колапса. Безконтрольно свирепствовали епідемії сипного тифа, принесені полчищами беженцев з боевыми діями. Всего через кілька днів після початку кампанії і без єдиного вистрілу Шумовський і перемогоносна 11-я армія маршували по вулицях Баку. Вскоре Ленін підготував грандіозний план встановлення Радянської влади над усім Кавказьким регіоном.
У свій восьмий день народження, 9 травня 1920 року, коли йому вперше представилася така можливість, Станіслав Шумовський став повноправним членом Комуністичної партії СРСР. Він повинен був залишатися активним членом партії до кінця свого життя, заслуживши право на отримання однієї з перших медалей до п'ятидесятилітнього ювілею членства. фн12 53
Хоча в бакинського уряду не було смелости воювати з красними, багато хто в Азербайджані так не прагнули відмовитися від своєї релігії та прийняти ідеали комунізму. Гражданские восстания и мятежи сосредоточились в старій столиці Гяндже. Перед армією Шумовського стояла задача подавлення мятежів в Азербайджані та Дагестані, проведення небезпечних контрпартизанських операцій. Жарким літнім днем 3 липня 1920 року, коли він у голові свого відряду карабкався по горним дорогам в Агдаме, просуваючись до свого рідного міста Шуше, Шумовський отримав третє і саме важке раніння у вигляді пулі в шею. 54 За час його виздоровлення 11-я армія подала всю опозицію комуністичного управління на Кавказі в Грузії, Вірменії та Азербайджані. Агонія Гражданської війни закончилась.
• • •
Будучи здатним і преданим солдатом, Шумовський прослужив у Красній Армії ще шість років 55 , займаючи все більш важливі адміністративні посади у великих містах Радянського Союзу. Він одружився на Вері, і в 1922 році у них народилася дочь Майя. 56 грудня 1924 р. він переводиться в Смоленськ, щоб виконати свою дитячу мрію – навесні 1925 р. Шумовський забрався на переднє сиденье пілота двохмісного Полікарповського Р-1 на аеродромі тільки що сформованих червоних ВВС у Смоленську. . 57 Механік закрутив пропелер, і двигун закашляв. Розвернувши літак проти вітру, Шумовський направил нос на довгу трав'яну взлітно-посадочну смугу, розкручивая мотор. Відкрив дроссельну заслонку майже на максимумі, він дождався достатньої швидкості, щоб, нарешті, відтягнути ручку назад, щоб відрегулювати закрилки, дати літаку досить підйомну силу, щоб м'яко піднятися над землею. З широкою улибкою на лице Шумовський приєднався до відряду героїв свого дитинства в якості літника. Его наблюдатель потянулся вперед, чтобы погладить его по голове, привітав з першим успішним взлетом.
Упродовж дев'яти місяців Шумовський вчився спочатку на спостерігача, а потім на пілота у 2-му окремому розвідувальному ескадрилі. Він летав на Р-1, першому новому літаку, побудованому в Радянському Союзі після революції, і першому радянському літаку, коли-небудь проданому на експорт. 58 Р-1 задав тон подальшому розвитку радянської авіації. Це була копія трофейного de Havilland DH-9, але зі значними покращеннями в порівнянні з оригінальним британським літаком. Радянському Союзу не хватало конструкції потужного авіаційного двигуна і можливості виробляти їх у більшій кількості. У них не було доступу до передового алюмінієвого літію, необхідного для створення потужних, але легких двигунів. Старі мотори були куплені за кордоном для перших літаків і з часом скоповані у більшій кількості. Конструкція фюзеляжа була адаптована до російських умов і матеріалів, червоне дерево замінено на місцеве дерево. Російський літак був більш простим і менш потужним, ніж його західний брат, але за десятиліття було побудовано понад 2400 літаків дешево. 59
Шумовський провів багато щасливих годин у якості пілота в небі над Смоленським і ще більше за дев'ять місяців у якості заднього спостерігача. Но авария положила кінець його літньої кар'єри. Він уйшов, але удар так сильно пошкодив його леву руку, що він не годився для пілотування. У середині 1920-х він прислав сім'ї свою фотографію у військовій формі. Його брат Теодор заметил «три ромба на лацкане воротника». 60 У віці двадцяти п'яти років Станіслав уже був командуючим армією. Він досяг ранга, рівного тому, що ми сьогодні розуміємо як повний генерал. fn13 Останньою його армійською службою була престижна Кронштадтська військово-морська база в електромінному училищі Балтійського флоту, Альма-матер. колеги-шпиона Артура Адамса. 61 Після командування в Кронштадті Шумовський уволився в запас і став головним провідником Міністерства фінансів по військовим справам. 62
Письмо Шумовського було не єдиним неожиданним посланням на Кавказ. У 1926 році, через восемь років після її очевидної смерті, прийшло лист від його матері, в якому говорилося, що вона все ще живе у Варшаві і заробляє на життя уроками музики в приватних домах. Одна з величезного числа біженців, переміщених війною і виявилися за межами Радянського Союзу, вона не змогла повернутися до дому, так як напруженість у відносинах між СРСР і Польщею була на острому рівні. Коли запит на уроки музики иссяк, Амалія переїхала в Лодзь, де ей прийшло працювати ткачихой. Тільки в 1932 році вона змогла повернутися в Радянський Союз і, нарешті, жити поруч зі своєю сім'єю в Москві. Сломленная своими переживаниями, она вскоре умерла; її єдиним утешенням було знання того, що в часи крові, хаоса і нещастя її старший син слідував своїми переконаннями і отримав великі успіхи. 63
2
«МИ ДОГОНИМ ИЛИ ОНИ НАС РАЗМЯТ»
- переможці в Громадянській війні в Росії унаслідували розорену і відсталу землю, оточену врагами. До 1921 року рівень економічної активності в країні впав менше, ніж на чверть у порівнянні з 1913 роком. Сільськогосподарське виробництво упало до такої міри, що країна не могла прокормити себе. Комуністи були великими мріями, але їх початкові грандіозні проекти з модернізації транспортної мережі одним махом шляхом купівлі за кордоном тисяч залізничних локомотивів і реалізації національної схеми електрифікації були скорочені, коли жодна іноземна країна не стала давати їм кредит. Знову розчароване керівництво звернулося до свого політичного авангарду і поставило перед ним нову задачу. Страна повинна була бути перебудована і модернізована, і партійна еліта повинна була внести в заводські цехи енергію, напор і цілеспрямованість, відповідальні за успіхи на полі боя. Такі люди, як Шумовський, покинули Червону Армію, щоб розпочати рух за індустріалізацію. Фанатики були призначені на центральні ролі в промисловості, щоб замінити старі, встановили керуючі команди.
У 1925 році Шумовський увільнений у запас і отримав ключову роль головного слідчого військової промисловості від імені Наркомату (Міністерства) фінансів. 1 Ожидалось, що війна з капіталістами розгортається в будь-який момент, і військова промисловість повинна бути до цього готова. Шумовський привноситься у свій військовий досвід і партійну лояльність. Під час своїх відвідувань фабрики він побачив плачевний стан радянської промисловості, яка після десятилітнього забуття постраждала від відсутності навчання, недостатніх інвестицій і відсутності керівництва. Заводи, які він відвідав, боролися з бременем доставленого обладнання, яке винесено і устарело. В результаті кінцевий продукт був низької якості і часто старів. У всій військовій промисловості продуктивність була неприйнятно низькою, і не тільки з-за якості обладнання. Трудовые отношения в рабочем государстве были складным и деликатным вопросом. Директора заводів, які були царські менеджери середнього звена зі сномівною лояльністю та мотивацією, не мали авторитету у фабричному цеху, оскільки робочі не виконали їх прикази. Іноземні інженери-консультанти, залучені для консультування по удосконаленню отчаявшихся російських методів роботи. Вони помітили велику кількість радянських робітників, що пропадають на бесконечных перекурах. Жінки-робочі часто виконують важку ручну роботу на фабриках, а чоловіки сиділи, праздно наблюдая.
Ранние разрозненные попытки улучшить положение не увенчались успехом. Имея скудные валютные резервы, Советы закупили за границей небольшую кількість дорогого нового виробничого обладнання, яке некваліфіковані російські роботи швидко вивезли. Шумовський зазначив, що більша частина нового обладнання розташована на заводах невикористаної, або демонтованої, або сломанной. Запасних частин ніколи не було під рукою, і не було інженерів, навчених регулярно проводити технічне обслуговування, необхідне для обслуговування машини. Неправильна установка нового обладнання часто була причиною поганої якості кінцевого продукту. У своєму зовнішньому стані радянські збройні заводи не могли виробляти точно спроектовану продукцію навіть у невеликих кількостях. Прежде всего, страну сдерживала хронічна нехватка молодих інженерів, що вивчаються в новій техніці і методах. Із-за десятиліття війни і здоров'я нікто не пройшов навчання. Військова промисловість була не в стані підтримати навіть невеликий конфлікт. У звітах Шумовського в Наркомфіні детально викладені його жахливі висновки. Отчеты совпадали зі звітами, написаними іншими інспекторами, посетившими заводами всієї радянської промисловості. Потік плохих новин усунув настаюче ощущение кризи.
Керівництво знало про відчаїних проблемах, і при хворобі Леніна був прийнятий поступовий підхід. Ленін був глибоким поклонником ізобретений США, якщо не їх капіталістичної системи. Він провів багато часу у своєму кабінеті в Московському Кремлі, пролистуючи свій підписний екземпляр журналу Scientific American, «Адвокат промисловості та підприємництва» . Ежемісячно в США продемонстрували всі останні технологічні розробки та інновації. Ленін хотів захистити технологію, щоб допомогти побудувати комунізм. За день до своєї смерті, 20 січня 1924 року, лідер першого в світі пролетарського держави провів день для перегляду фільму про роботу конвейєра по збірці тракторів на заводі Форда. 2 У той час, як Ленін вважав, що на американських заводах власники використовували машини як засіб пригнічення робочого класу, в СРСР те ж самі американські технології та сучасні методи виробництва допомагають побудувати комунізм. Введення сучасних машин разом з мірами для підвищення ефективності на радянських заводах в кінцевому підсумку забезпечило роботу більш вільного часу і підвищило рівень життя.
Ленін надіявся, що жадібні американські бізнесмени продадуть його правління все, що воно хоче, навіть якщо кінцевою метою Рад буде знищення капіталізму. Говорят, він шутіл, що, якщо він об'явити про штрафи всіх капіталістів, йому продадуть веревку, щоб повесити інші. Як він і передсказував, США були повністю рішучі продавати свої технології і продавали краще з них, але тільки за наличні. Плани Леніна були обширними, але із-за відсутності кредиту можна було купити лише обмежену кількість тракторів американського виробництва, іншу передову сільськогосподарську техніку та інше заводське обладнання. У своїх ділових відносинах Ленін віддав перевагу лідерам ринку, таким як International Harvester і Ford, як своїх надійних партнерів. Коли гроші закончились, що скоро і сталося, він продав сокровища країни. Знаменитые кремлевские колокола хранителю музея пришло спасать от продажи за границей. 3 Были розданы не только драгоценности короны; На знак комерційної наївності російських Троцьких домовився про обмін прав на розробку всіх величезних мінеральних ресурсів Сибіру протягом наступних півдесяти років однієї американської компанії за гроші. 4 Комуністи повернулися до царського методу надання довгострокових уступок іноземним інвесторам. В отчаянии Советы даже прибегли к бартеру; До її повного висновку компанія Douglas Aircraft Company запропонувала плату для літака, прикрашеного східними коврами та антикваріатом. Для американських підприємців, які відважилися вступити в СРСР, досвід ведення бізнесу в умовах ленінської нової економічної політики (НЕП) виявився розчаровуючим. Як тільки прибутки від їх радянських концесій почали діяти, безстрашні американські інвестори пожаловались, що вони обкладаються неожиданними налогами або конфіскацією активів. Для російських результатів програми були занадто такими і включали в себе повільну терпимість до дикого вільного ринку, ризик соціального хаоса від класу рук нещодавно розбогатевших «неповців», російських капіталістів, які процвітали за рахунок експлуатації інших.
Обмін американських ідей на радянські гроші або концесії повинен бути взаємовигідним. Но идеологические вопросы резко разделили два общества. У США були ті, хто категорично проти поведень, які-небудь ділилися з російською мовою. Вони вважали, що за прямою вказівкою Москви члени Комуністичної партії США таємно працювали над знищенням усього американського образу життя. Вони стверджують, що якщо комунізм розпространиться на США, це буде означати позбавлення свободи віросповідання, частної власності та доступу до правосуддя. З точки зору комуністів, Америка була суспільством, повністю побудованим на несправедливості та інституціоналізованій масовій експлуатації робочого класу ради блага та обожнення немногіх. Найбільшим успіхом США була мобілізація масового споживчого запиту. Американський робочий клас не був політикою і прагнув до життєвих потреб, які Ради вважали поверхневим, матеріальним існуванням. Кожен радянський в'їзд в Америку відзначив надзвичайну популярність рекламних щитів, які закликають споживачів купити останню модель автомобіля, кока-колу або сигарети.
Основним препятствием для розширення торгівлі було неприйнятне спротив уряду США кредитуванню комуністів, у той час як Росія повинна була мати величезну суму американським інвесторам. Активи, подаровані піклуванням про американських бізнесменів, які після революції були експропрійовані комуністами, відмовилися від виплати будь-якої компенсації. Оскільки проблема довга не була вирішена, Ради не могли законно купувати технології в необхідних кількостях. Тому вони прийняли окольний шлях, про який американські виробники дізналися на власному горькому досвіді: неліцензійному створенні іноземних технологій. Були осмотрены и скопированы иномарки, тракторы и другая техника, выставленная на советских ярмарках. Замісник Генрі Форда Чарльз Соренсен в гостях помітив майже ідеальні копії тракторів Fordson, випущених під маркою «Красный Путиловец». 5 Радянський дизайн був створений на основі технічних схем розібраної американської машини. Після відновлення дипломатичних відносин першого американського послання в Москві Уільяма Булліта будуть преслідувати постійні скарги американських фірм на порушення їх патентів.
Ленін імпортував не тільки механізовані комбайни та хлопкоуборочние машини, щоб преобразовать відсталу Росію, але й передові методи управління США. Советский Союз ввел систему изучения времени и движения Тейлора — метод підвищення продуктивності — для підвищення наукової ефективності праці на своїх фабриках. До більшого удивлення, в заводських цехах з'явилася армія чиновників, озброєних планшетами, секундомерами і рулетками. Російських робочих це не впечатлило, і вони не хотіли, щоб їх заміряли, виміряли і піддалися фліпчартам. Нова технологія із-за кордону, доповнена організаційними схемами Ганта, що розбивають процеси на складові етапи, повинна була привести до швидкого скорочення робочого часу та покращення якості життя робочих. Це не так.
Більш успішним кроком стало те, що Ради перевели твори Генрі Форда на російську мову як необхідне чтення для керівників заводів. Була проведена офіційна державна кампанія «Зроби це по дорозі Форда». 6 Завдяки таким новаторським виробничим технологіям масового виробництва Сполучені Штати обогнали Британську імперію та стали економічною кількістю один у світі, яку частину допомогла Велика війна. Ожидалось, що ці ж методи, завезені в Радянський Союз, приводять до незвичайного тріумфу соціалізму. Капіталізм був умним, изобретательным зверем. Американський бізнес, як і Маркс, може багато чого навчити тих, хто вступає на вірний шлях до соціалізму. США столкнулися з тими ж проблемами, з якими столкнувся тільки той, що утворений Радянський Союз, і впоралися з ними, в тому числі про те, як індустріалізація за допомогою використання лише необучених, некваліфікованих працівників і кількох менеджерів. США були вчителем, зразком масового виробництва, урбанізованої країни на найвищому рівні життя в світі. Копіювання прийомів і методів США перетворилося на російську армію неутворених, консервативно налаштованих крестьян, прив'язаних до своїх традицій і землі, в прогресивний комуністичний міський пролетаріат.
З 1920-х років сотні радянських інженерів щорічно відправлялися в короткі прикордонні команди для практичного навчання нової техніки. Ім було поручено зібрати як можна більше корисної інформації під час своїх відвідувань. У США це не було складною задачею. Один інженер описав своє уявлення з приводу відкриття зустрічей їм американців. Посещающая фабрика, він і його товариші отримували безпрепятственний доступ до широкого спектру технічних даних. Вони могли безкоштовно робити ескізи і вивозити копії в СРСР. Приймаюча їх компанія не розкривала своїх запатентованих секретів, але все інше вважалося рекламою фірми. З таких перших походів радянські лідери прийшли до висновку, що Америка більше, чим люба друга країна, широко відкрита для промислового шпіонажу.
• • •
У жовтні 1922 року, всього через кілька неділь після перемоги червоних у Громадянській війні в Росії, бувший православний семінаріст і його близький друг, який був студентом-єзуїтом, почали більш радикальне і довготривале переустрій Росії. У своїй частій переписці вони планували перетворення своєї відсталої країни, тепер зруйнованої та минулої війни війнами та революціями в короткі терміни. 7 Бивший католик, «Железний Фелікс» Дзержинського (його прозвище виникло із-за його безжалостності та преданності комуністичному справі), був засновником радянських служб безпеки. Бувший семінаріст Йосип Сталін, генеральний секретар партії, був на шляху до того, щоб стати спадкоємцем Леніна. У 1925 році Дзержинський став першим і єдиним відомим керівником розвідки, отримавши одночасно великий економічний пост голови ВСНХ. Двоє друзів могли обговорити майже все, що зручно.
У своєму загальному стремленні до швидких змін Дзержинський і Сталін підкреслювали важливість використання розвідки як одного з інструментів подолання кризи. Оба прекрасно розуміли цінність шпіонажа: Дзержинський був майстром шпіонської діяльності, а його друг — самим шпіонським людиною в історії. Дзержинський зіграв ключову роль у визначенні потенційного вкладу як західних технологій, так і науково-технічного (НТ) шпіонажа в модернізацію радянської економіки. Він назвав Америку, номер технічного новатора, один у світі та провідну промислову державу, зразком для виступу та мети. Дзержинський вчився і восхищался американськими промисловими методами – що найбільш дивовижно – методами першого в світі мільярдера Генрі Форда, піонера промислових методів, у яких, на думку Дзержинського, повинна була вчитися відстала радянська економіка. Дзержинський писав у 1925 р.: «Необходимо занятися вивченням методів Форда і впровадженням їх у практику… Може бути, стоїло б притягнути із-за кордону практиків і організаторів фордизма». 8 Ідеї та рекомендації Дзержинського були включені в п'ятилітні плани — центральну частину сталінської програми індустріалізації Радянського Союзу з головокружильною швидкістю. Головний архітектор Форда Альберт Кан був призначений для проектування та будівництва сталінських гігантських заводів подвійного військового та цивільного призначення за зразком Форда та відповідав на створення автомобільних, тракторних і танкових заводів у Радянському Союзі.
Взяв на себе управління після смерті Леніна, нове керівництво вирішило, що з ним хватить, і негайно активізувало всі зусилля держави по створенню важкої промисловості. На фоне величезної реклами Сталін оголосив першу п'ятирічку в 1928 році. Перша і друга п'ятирічка передбачають створення нових капітальних авіаційних, автомобільних, тракторних і хімічних виробництв. Плани Сталіна були досягнуті грандіозними і вимагали побудувати понад 1500 сучасних заводів у період з 1928 по 1933 роки; тим не менш він розумів, що перші спроби Радянського Союзу в одиночку розвивати промисловість без адекватної іноземної допомоги потерпілі неудачу. Найбільш яскравим прикладом став перший проект на величезному Магнітогорському металургійному комбінаті. Неопытные Советы пытались построить завод с головокружительной скоростью, срезая углы; як слідство, був потрібен терміновий і повний ремонт окремих доменних печей всього через кілька днів після їх першого запуску. Виробництво стало відодвинуто кілька років тому. Урок таких невдач заключався в тому, що проектування і будівництво великих, технічно складних промислових об'єктів було за пределами радянських можливостей без значного довгострокового іноземного досвіду. Потрібна була допомога Заходу, і до неї знову звернулися – на цей раз у новій формі платних програм технічної допомоги, а не довгострокових концесій. Запропоновані Сталіним комерційні умови були привабливими для іноземних компаній, оскільки вони були розраховані на обмежений період часу, і тому не вимагали ризикованих довгострокових інвестицій. Під час Великої депресії 1930-х років західні компанії відчаянно потребували великих замовлень, що дало Радянському Союзу можливість швидко і недорого придбати передові технології та технічні засоби.
За стандартними умовами контракту іноземна фірма повинна надати Росії повний опис проекту, включаючи специфікації обладнання, машин і механізмів. Вони передали всі технологічні секрети, в тому числі і патенти, і відправили представників в СРСР для спостереження за будівництвом і випуском об'єкта. Росіяни повинні були компенсувати витрати іноземної компанії на виготовлення чертежей, командування і роботу її співробітників в СРСР і забезпечити необхідні побутові умови. Міжнародна компанія буде отримувати фіксований прибуток у вигляді відсотків від грошової вартості роботи. Вклад американських компаній та інженерів в успіх першої п'ятирічки був величезний, але про них зазвичай забували, особливо в Америці. Близько 1700 американських інженерів приїхали в Росію в 1929 році для роботи над великими промисловими проектами.
План тісного співробітництва зі США зародився у вересні 1927 року, коли Сталін встановив діючу комісію Політбюро Комуністичної партії Радянського Союзу для управління технічними та науковими зв’язками зі США. Він заявив: «Мені ясно, що у США більше підстав для широких ділових відносин з Радянським Союзом, ніж у будь-якій іншій країні». 9
Громкі нові промислові потужності, створені під керівництвом американських інженерів, підтягнули економіку. Але більшість з них уїхало в 1932–1933 роках, коли закінчилася тверда валюта, і їх відправили домой, якщо вони не прийняли оплату в рублях. З 1931 року СРСР міг дозволити собі імпортувати тільки основні американські технології. Щоб вийти на сталінському шляху в майбутньому, потрібні були елітні інженери, здатні ізобрети локальні рішення. Радянський уряд вимагав від свого міжнародного партнера ефективного торгового балансу та довгострокового кредиту, але США відмовилися. 25 серпня 1931 року Сталін заявив:
Із-за труднощів з обміном іноземної валюти та несприятливих умов для кредитування в Америці мені потрібно припинити всі ділові контракти зі Сполученими Штатами. Замість цього ми повинні використовувати будь-яку можливість для порушення існуючих угод. У подальшому всі замовлення будуть розміщені на європейських або радянських заводах, але не виключаються навіть для найбільш відповідальних строек. 10
Перше в світі комуністична держава потратило так багато на перший етап інвестиційного плану, що у нього закончилися гроші та кредит. Перетворення Радянського Союзу із країни крестьян з дерев'яними плугами в сучасне індустріальне суспільство виявилося непомірно дорогим. Незважаючи на те, що Сталін у повній мірі використовував американські комерційні умови, тепер йому приходилось покладатися на промисловий шпіонаж. Ради наставали на своїх планах, але, не маючи грошей на оплату інженерам із-за кордону, вони були витребувані з використанням своїх власних експертів, яким сприяла інформація, отримана в результаті збору їх розвіданих за кордонів.
Пока не закінчилися гроші, каждое велике радянське підприємство, побудоване в цей період, отримало більшу частину свого обладнання від американських або європейських машинобудівних компаній. По мірі поліпшення дипломатичних відносин між США і СРСР відкрилися шлюзи для облегчення передачі навиків і технологій в Росію. Вся радянська комерційна діяльність у Сполучених Штатах контролювалася її єдиним агентством, Американською торговою корпорацією або АМТОРГом, створеним у 1924 році з офісами на П'ятій авеню в Нью-Йорку, в Москві та, в кінцевому підсумку, в кількох інших містах СРСР і США. Хоча номінально вона була незалежною від держави, що було вимогою для отримання юридичного статусу для торгівлі в Сполучених Штатах, вона була єдиним радянським торговим посередником, а також перед нею стояла задача надавати інформацію про всі аспекти бізнесу в США. Всі комерційні операції та контракти з американськими фірмами, експертами та оплата їх послуг пройшли через АМТОРГ. Він заробляє заслужену репутацію справжнього гнезда шпіонів, а його співробітники знаходяться під постійним спостереженням американської контрразведки.
• • •
П'ятирічні плани наслідували три взаємозв'язані цілі: побудувати індустріальне суспільство, створити освітнє населення та забезпечити, щоб у Радянському Союзі були кошти для захисту у разі нападу. Сталін говорив про необхідність як можна швидше модернізувати радянську економіку, щоб протистояти наростаючій імперіалістичній загрозі. Серйозною проблемою для сталінської Росії було те, як захистити свої обширні сухопутні кордони та природні ресурси. Після вторжень польського короля Стефана Баторія, fn1 шведського короля Густава Адольфа, fn2 французького імператора Наполеона fn3 і германського кайзера, а також втручання союзників урок історії сталося в тому, що радянська армія повинна бути оснащена самим передовим озброєнням. современное оружие для сдерживания дальнейших захватчиков. Дзержинский проанализировал поражение царя. Оцінка «Железным Феликсом» дій Росії у Великій війні була поразливо схожа на оцінку зовнішньої російської служби зовнішньої розвідки, СВР (Службы Внешней Разведки), чия офіційна історія висуває наївність царського уряду, що розв'язав сучасну війну без технічного оснащення. ресурсів для оснащення своїх збройних сил. 11 В дослідженнях Дзержинского для ВСНХ в 1924–1925 гг. підчеркувалось, що причина поразки виключалася в залежності військових зусиль царизма від імпорту зброї та боєприпасів від його західних союзників. У 1914 році Росія не могла виробляти винтовок навіть для своєї армії. Тільки в 1916 році, завдяки багатьом британським фінансам і промисловому досвіду кількох США, Росія розвинула більш адекватну військову промисловість. Західні союзники спасли царську військову промисловість військового часу для своїх власних військових цілей, але вряд чи допомогли комуністичній Росії. Как и побежденная Германия, Советский Союз считался государством-изгоем.
Британська імперія розглядалася як вірний враг. Втайне Сталін, як і Дзержинський, був переконаний, що модернізація радянської оборонної промисловості також вимагає НІОКР із Заходу, перш за все із США. А оскільки Сталін вважав, що війна з імперіалістичними державами невигідна, наука і технології були тому головним пріоритетом. Як він повинен був подати заяву в лютому 1931 року в речах перед керівниками промисловості: «Ми відстаємо від передових країн на п'ятьдесят або сто років. Ми повинні наверстати упущене за десять років. Либо мы это делаем, либо они нас раздавят». 12 Хоча в той час він не розумів, хто буде самим небезпечним потенційним врагом, прогноз виявився пророческим.
Учитывая срочность, Сталін звернувся до своєї розвідки. Його бібліотека дає незвичайне уявлення про його роздуми, оскільки він помітив відривки зі свого чтення, які він вважав найбільш проникливими. Глибокий інтерес Сталіна до розвитку науково-технічних операцій у Сполучених Штатах виріс із залучення американських і британських статей про шпіонаже. Смерть Дзержинського в 1926 р., по-видимому, затормозила розвиток науки і технології, але ненадовго. У 1929 році самоучка Сталін проглотил пізнавальну книгу американського письменника Річарда Уілмера Роуена « Шпіон і контрразведчик: розвиток сучасного шпіонажа». 13 Копія Сталіна збереглася в його архіві з помітками на полях. Саме з цієї американської книги він навчився керувати й організовувати операції по збірці розвідних. Його приваблива ідея використовувати шпіони не в останню чергу, оскільки, як стверджував Роуен, вони були недорогими та ефективними. У Роуене він знайшов рішення своєї проблеми, як придбати кращу технологію, не заплативши за неї. Але йому потрібні були незвичайні чоловіки і жінки, щоб стати його шпіонами.
Сталинская копия русского перевода романа Руена « Шпион и контрразведчик» - спеціальне видання для радянської військової розвідки. У записці Сталіна говорить: «Сокращенный перевод с английского».
Доклади Шумовского висвітли обширные проблемы военной промышленности. Учитывая передбачувану загрозу, країна прийшла розвивати свій промисловий потенціал, щоб виявити глибоку боротьбу. Без сучасних заводів по виробництву зброї Росія залишилася вразливою для іноземного вторження. Некоторая модернізація збройних сил була досягнута завдяки секретному радянсько-німецькому військовому співробітництву fn4 у 1920-х роках, але цього було недостатньо. І Німеччина, і Росія правильно вважали, що друга сторона шпіоніла за ними. Іх загальної недовіри до добре збройного буферного держави Польщі не давало їм достатньо точок соприкосновення, щоб зробити їх настоящими союзниками. Більше того, німці були заспокоєні тим, що заснований в Москві Комінтерн (Коммуністичний Інтернаціонал) вмішувався, іноді насильственно, в їх внутрішню політику. З іншого боку, Ради були переконані в тому, що вони отримують доступ тільки до старого німецького військового обладнання, а не до самого останнього і кращого. 14 Найбільші проблеми були в авіації. Дзержинський виділив Сталіну спільне підприємство з проектування та будівництва літаків з німецькими виробниками Юнкерс в Москві як особисту неудачу. Радянському Союзу терміново вимагали сучасні військово-повітряні сили, а Німеччина не могла їх надати. Сполучені Штати, а не Німеччина, як позбавив Дзержинського Сталіна, тримають ключ до майбутнього радянської авіаційної промисловості. Але вони також знали, що через комерційні контракти можна було відкрито отримати тільки частину американського промислового досвіду. У 1925 році Іноземний відділ (ІНО) НКВД вперше поставив науково-технічні операції в якості однієї зі своїх завдань. 15 Авіаційна промисловість США була однією з ключових цілей. Шумовський і його соратники були людьми, на яких Сталін міг покластися у здійснення своїх мрій щодо індустріалізації та захисту своєї країни.
• • •
Сталінська Росія була першою стороною в світі, яка намагалася щорічно виявляти своїх здібностей, найбільш переданих робітників для підготовки вчених та інженерів. Деякі з цих елітних вчених та інженерів в результаті стали шпіонами. В рамках п'ятилітнього плану, начатого в 1928 році, тисячі кращих і найбільш здатних молодих членів Комуністичної партії (партійників ) були відібрані для отримання кращого вищого освіти, запропонованого в Москві та Ленінграді. Партія визначила Шумовського за три роки його роботи в Міністерстві фінансів як потенційного майбутнього керівника, партійного складу. Уже будучи кваліфікованим пілотом, він був одним із дуже небагатьох, обраних для вивчення повітроплавлення в елітному Бауманському інституті, де його професором з аеродинаміки був не хто інший, як Андрій Туполєв, найвідоміший авіаконструктор Росії. Учитель і учень швидко подружилися. Ближче до кінця курсу в Бауманській школі Шумовський був запрошений місцевим комітетом КПСС на зустріч на Луб'янці, в штаб-квартирі НКВД, яка ще раз змінила ход його життя. На цій зустрічі він познайомився зі Станіславом Мессінгом, головою INO, і легендарним Артуром Артузовим, тоді заступником глави.
Як підрозділ зовнішньої розвідки НКВД, ІНО в 1930 році було крошечним і погано фінансувалося за сучасними стандартами шпіонських агентств. Він розмістив за кордоном всього дев'яносто чотирьох агентів, щоб охопити обширні зони і географії. Пропонуване додавання півдесяти п'яти нових розвідувальних активів у Сполучених Штатах, що працюють на термін до трьох років, було масовим переворотом. 16 Це була сама крупна і сама дорога операція, коли-небудь розпочата INO, і вона вимагала тісного співробітництва з військовою розвідкою, названою в той час Четвертим управлінням Червоної Армії. Члени американського відділу НКВД в Московському центрі — так називалося штаб-квартира відділу зовнішньої розвідки, — який керував досить успішною кампанією в США, все сиділи в маленькій кімнаті і сподівалися, пожалуй, не більше п'яти людей. 17 Це була невелика команда, яка повинна була протистояти ФБР. Артузов, до 1931 року возглавлявший ІНО, був архітектором деяких із найбільших переворотів радянської розвідки. Він був відповідальний за поімку і казнь «аса шпіонів» Сідні Рейлі в ретельно продуманній операції «Доверие», fn5 однієї з найбільших контррозвідувальних операцій усіх часів, занявшей заслужено видиме місце в історії шпіонажа. Артузов також відповів за вербовку в якості агентів студентів-комуністів в університетах по всій Європі, які пізніше у своїй кар'єрі могли б зайняти значущі впливові посади у своїх урядах. Найбільш відомими продуктами були програми Cambridge Five.
Саме колючий авіаконструктор Андрій Туполєв стояв на залученні Шумовського до розвідувальної роботи. З 1925 року перед ІНО була поставлена задача зібрати науково-технічні дані помімо політичних розвідок. Було значне совпадіння з робочою військовою розвідкою. У відповідності з пятилетним планом попит на науку і технології різко виріс, що створило потребу в новому підході. Требувався новий тип розведчика з унікальним набором навиків. Окрім здатності говорити на мовах і діяти в чужій країні, ця нова порода шпіонів повинна була бути на вершині своєї області у вибраній ими технічній спеціалізації. Туполеву потрібен був спеціаліст з аеронавтики на землі в США, щоб принести в ЦАГІ (Московський Центральний Аерогідродинамічний Інститут, провідний центр авіабудування країни) відповіді на гострі питання, а не просто чертежи. Прежде всього, агенти повинні були бути безспорно лояльними.
Інтерв'ю Шумовського в НКВД представляло собою суміш перевірки біографічних даних та ідеологічного запиту. Учитывая його послужний список героїв Гражданської війни в Росії, схвалений місцевим комітетом Комуністичної партії і Туполева, він пройшов. Приймав цю роботу без менших коливань, або він був сторонником партії, готовим на всій раді своєї пролетарської родини, він почав рік інтенсивної підготовки, що почалася в Ленінграді. Артузов відкрив за розробку програми підготовки радянських шпіонів, використовуючи в якості вчителів ветеранів-практиків. Позже він індустріалізував навчання шпіонів, побудував спеціальну школу в лісі під Москвою. Деякі попередні операції проходили без навчання навіть базовим іноземним мовам; Оперативні розвідки використовували прикриття того, що вони іностранці, щоб пояснити свій акцент і незнання мови. Одному радянському агенту, направленому англійською мовою, прийшло напитись до потері пізнання, щоб уникнути розоблачення, коли він виявив, що посол Венгриї, країни, з якого, як він стверджував, був родом, хоча і не говорив ні слова на мові, нібито, щоб присоединиться к домашней вечеринке. До речі, його англійські аристократи прив'язали до такого ексцентричного повідання. 18
Позже перебіжчик з КДБ генерал Олег Калугін розповідав, що в 1950-х роках відвідував більші курси, на яких підготували сотні новоявлених агентів для роботи як всередині країни, так і за рубежем. 19 Наслідник Шумовського Калугін повинен поступити в Колумбійський університет, щоб завершити свою асиміляцію в американському житті. До того часу шпіонська підготовка проводилася з військовою дисципліною, як і подобає тим, кому довірено захищати революцію. У Шумовського не було такої формальної підготовки, але досвідчені офіцери навчали його навикам збору розвідок, вербовки агентів і тому, як уникнути слідства. Він також навчав роботу з радіо, роботу з кодами і перепідготовку по стрільбі з пістолета. Його навчилися мікрофільмувати документи для зручності зберігання, прикриття та транспортування.
Шумовський повинен був діяти як офіцер розвідки без дипломатичного прикриття. Оскільки США завжди були його метою, він пройшов шестимісячний інтенсивний курс англійської мови, американських звичаїв і образу життя. Офіцерам розведки, навіть новичкам, добре платили, і, що більш важливо в країні дефіцит, їх кормили тремя гарячими стравами в день. Для новобранців, які вступили в НКВД, цей досвід змінив життя. Один з них, Олександр Феклісов, описав, як вперше в житті спав на справжню кров в школі-інтернаті. Кодекс розвідки включав обет молчання, в тому числі ніколи не визнаватися в роботі організації навіть своїм батькам. Новобранцю потрібно буде розробити хорошу легенду для своїх друзів і сімей. 20
Місія Шумовського поступити в Массачусетський технологічний інститут у якості студента-естественника перетворилася на ідеальне відкриття для радянського дослідника, що виконує довготривалу науково-технічну роботу в США. План складався в тому, що він введеться в США приховано серед великої групи студентів, таким чином привертаючи мало уваги. У 1930 році з «партії тисячі», кращі сливки суспільства , були обрані для навчання за кордоном. Ради використовували скупні запаси іноземної валюти та золота, щоб дати своїй еліті кращу освіту, яку можна було купити за гроші. Обладая зразковой успешностью и политическим прошлым, Шумовский попал в список за допомогою спецслужб. Він во всіх походив на своїх попутчиков. Його походження було таким же, як і у його товариша, так як він був недавнім випускником головного московського технічного університету. Важливо, що, будучи студентом відзначеного ведучого навчального закладу, Шумовський отримав довгострокову візу від уряду США без навідних питань, на відміну від співробітника АМТОРГ.
В рамках плану ЦК партії призначив «повноцінного» спостереження за успішністю студентів за кордоном і виправлення піврічних звітів навпаки в Москві. 21 Це посадове обличчя мало право наказати повернутися до Радянського Союзу будь-якому студенту, який отримав неудовлетворительную успішність або виявився політично неблагонадежним. Однак їх основна робота включена в координацію збору інформації. На цю важливу роль була призначена Раїса (Рей) Беннетт, офіцер військової розвідки.
• • •
Останнім пріоритетом Сталіна в п'ятирічках було підвищення освіти робочих. Серед найбільших досягнень революції були всезагальна грамотність і доступ до освіти. Царское правительство боялось образования; змінивши другий управитель, приймали активні заходи за обмеженням рівня грамотності своїх підданних, облагая налогом сільські школи. Вони прийшли до висновку, що якщо вони дозволять своїм людям читати, вони стануть революціонерами. Запобіжні заходи забезпечили саме той результат, який забезпечив уряд.
Міністри тряслись при думці про те, що може трапитися, якщо повториться суд царя-реформатора Олександра II, який обіцяв хотіти капельку всезагального освіти. Недовгий експеримент Олександра з лібералізацією привів до його вбивств анархістів. Любимый старший брат Ленина был повешен за участие в договоре. Після цього несчастливого епізоду самодержавие зробило все можливе, щоб задушити утворення неверної маси, від яких вони вимагали переданності. Неймовірно, що рівень грамотності дорослих у царській Росії становив менше 30%, а грамотність серед чоловіків була приблизно в два рази вище, ніж серед жінок. Мій власний прадед, видний комуніст у Криму, не міг розписатися, поки не навчився читати після революції. (Сьогоднішня Росія має 99,7% грамотності.) Як професор Шумовський, яким він став, пізніше розповів ЮНЕСКО, в 1917 році всього 9 656 000 учнів навчалися в школах при загальній чисельності населення близько 175 мільйонів чоловік. 22
Непросвещенная політика підтримувала економічний розвиток країни, так як освітніх робітників було мало. Сотні тисячі самих грамотних людей Росії емігрували, перш за все в Сполучені Штати, унісши з собою свої таланти в результаті драматичної утечки мозку. Оскільки менше половини царської армії уміли читати і писати, країна була небезпечна для військового нападу. Після Жовтневої революції журналіст-ідеаліст Джон Рід (єдиний американець, погребений після смерті в Кремлевській стені) писав:
Вся Росія вчилася читати, і читала – політику, економіку, історію, тому що люди хотіли знати… У кожному місті, в більшості міст, наряду з Фронтом, будь-яка політична фракція мала свою газету, іноді кілька. Сотні тисячі брошюр поширювалися тисячами організацій і розливались по арміям, деревням, заводам, вулицям. Жажда освіти, яку так довго зберігали, з революцією вирвалась у неистове вираження. З одного тільки Смольного перші півгодини виходили щодня тонни, вагони, ешелони літератури, насища земля. Росія впивала чтиво, як гарячий пісок п'є воду, ненаситна. І розробляють не басні, фальсифікована історія, розбавлена релігія і дешевий вимисел, а соціальні та економічні теорії, філософія, твори Толстого, Гоголя і Горького. 23
Разу після Жовтневої революції освітня політика була переглянута з десятикратним збільшенням витрат на масову освіту. Ленін стверджував: «Пока в країні існує така річ, як безграмотність, важко говорити про політичне виховання». Незважаючи на крайні моральні умови, він почав національні кампанії з ліквідації неграмотності. Віктор Серж, прямий свідок комуністичної революції, бачив величезні труднощі, з якими столкнулися педагоги, і жахливі умови, що склалися після Гражданської війни в Росії. У типовій школі класи голодних дітей в лохмотьях ютились зимою навколо маленької печі, встановленої посреди класу. Ученики поділили один карандаш на четверих, а їх учительниця була голодна. Незважаючи на цю гротескну нищету, по всій країні пробудилась така жажда знань, що повсюдно навчалися нові школи, курси для дорослих, університети та робочі факультети. 24 У перший рік свого існування комуністична кампанія з ліквідації неграмотності охопила майже п'ять мільйонів людей, з яких приблизно половина навчилася читати і писати. У Красній Армії, де грамотність і освіта вважалися вирішальними, неграмотність була ліквідована за сім років.
П'ятирічні плани і сталінський проект перетворення радянської економіки були створені як ідеалізм, так і ненадежність. Перспектива великого скачка вперед до повної соціалістичної економіки виникла в новому поколінні партійних активістів того ж месіанського пилу, який воодушевляв послідовників Леніна в бурхливих наслідках Жовтневої революції та перемоги в Громадянській війні.
Молоді комуністи-ідеалісти початку 1930-х років, у тому числі офіси радянської розвідки та інші російські студенти Массачусетського технологічного інституту, вірили в Сталіна так само, як і в грядущому «Тріумфі соціалізму» . Будучи вихідцями з покоління, вірившего, що це оправдує кошти, вони, звичайно, не визнавалися державними серед сучасних істориків поглядів на Сталіна. Перша група елітних радянських студентів за розпорядженням Політбюро повинна була бути відправлена за кордон у 1931 році. Окремі радянські спеціалісти вже були в багатьох зарубіжних університетах, у тому числі в кількох у США. Відомий радянський вчений-атомник Петр Капіца був другим номером у групі Ернеста Резерфорда в Кавендишській лабораторії Кембриджського університету, fn6 , а доктор Яків Фішман вивчав хімію отравляющих газів в італійському університеті в Неаполі.
Пока Шумовський і його група готові до виїзду в Сполучені Штати, американська юридична фірма Simpson Thacher почала процес оформлення віз. 25 (Согласно розслідування ФБР 1948 року, fn7 Шумовський був останнім поповненням списку. Неясно, чи це рішення було прийнято в Москві або визначилося наявність місць на курсах.) Як і Шумовський, студенти його групи не були підростками зі свіжим обличчям, тільки що закінчивши середню школу, а жінками колишніми військовими, які не могли начати формальне утворення до закінчення Гражданської війни в Росії в 1922 році, і з тим пор стрімко наближалися до величі. Багато хто був вихідцями із скромних сімей і прекрасно розуміли, що, якщо б не комуністична революція, у них ніколи не було б можливості отримати освіту. Центральної їх мотивацією було бажання дати можливість радянській промисловості та військовим технологіям догнати Захід. Офіси фондів Рокфеллера і Карнегі допомогли знайти місця в законних університетах, щоб сприяти покращенню міжнародних відносин. 26 Вернувшись в Москву, фінанси були організовані. Як і будь-яке рішення в радянській системі, бюджет був прийнятий централізовано на засіданні Політбюро в 1930 році. На поїздку було виділено кілька тисяч золотих рублів, що склало загальний фонд в 1 мільйон доларів. Кожен студент був призначений з ключової галузі, а керівництво цієї галузі відвечало за оплату.
Одна складна умова, виділена американськими університетами, заключалася в тому, що студенти повинні демонструвати високий рівень володіння англійською мовою. Звичайний іспит проходив протягом двох років, але ця талантлива група дала всього шість місяців, щоб досягти потрібного стандарту. 27 Була велика потреба в учителях, які давали радянським студентам уроки англійської мови в Москві, перш ніж вони відправилися вчитися в Массачусетський технологічний інститут та інші університети США. Серед тих, хто був обраний для цього завдання, був офіцер військової розвідки, американець Рей Беннетт. Другою була Гертруда Кліванс, молода вчительниця, яка отримала освіту в Редкліффському коледжі, з сім'ї російсько-єврейських ювелирів з Огайо.
• • •
Кливансу навчила життя школьного вчителя на Середньому Заході, і він почав путешествовать по миру, передприємливо путешествуя. Перший її талант замітив генерал Віталій Маркович Примаков, коли вони оба путешествовали з Японії у Владивосток на борту вантажного судна, який Кливанс описав як «древню громадину», яка заставляла свою невелику групу пасажирів держатися разом, «когда ми качались і бросались». '. 28 Письма Кливанс до її сім'ї показує, що під час плавання вона дуже подружилася з Примаковим. 29 У них явно зав'язувався роман на борту. Примаков, за словами Кливанс, її сім'я, був «самим молодим генералом у Красній Армії», людиною, чиї подорожі (на самому місці це були шпіонські місії) завели його навіть в Афганістані, Китаї та Японії: він «сражався по всій Революції і на кожному». фронте Гражданської війни – носить три медалі, завжди озброєні до зубів – іскусний фехтовальщик і кавалерист із казацького роду, з покоління в поколінні, що займалися верховою їздою, і при цьому з бритою головою. Но его глаза, настоящие серо-голубые, русские глаза и светлая кожа заставляють забыть этот военный обычай.
Гертруда Кливанс, Колледж Рэдкліфф, Гарвард – щорічник. Фотография подписана: «Ее глаза были звездами сумеречной ярмарки / Как и сумерки, ее темные волосы».