Дивер Джеффри : другие произведения.

Сталевий поцілунок

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Зміст
  ТИТУЛЬНА СТОРІНКА
  ЛАСКАВО ПРОСИМО
  ВІДДАНІСТЬ
  ЕПІГРАФ
  Я: ВІВТОРОК: ТУПА СИЛА
  РОЗДІЛ 1
  РОЗДІЛ 2
  РОЗДІЛ 3
  РОЗДІЛ 4
  РОЗДІЛ 5
  II: СЕРЕДА: МІЖН
  ЧАСТИНА 6
  РОЗДІЛ 7
  РОЗДІЛ 8
  РОЗДІЛ 9
  РОЗДІЛ 10
  РОЗДІЛ 11
  РОЗДІЛ 12
  РОЗДІЛ 13
  РОЗДІЛ 14
  РОЗДІЛ 15
  III: ЧЕТВЕР: ПОДИГ
  РОЗДІЛ 16
  РОЗДІЛ 17
  РОЗДІЛ 18
  РОЗДІЛ 19
  РОЗДІЛ 20
  РОЗДІЛ 21
  РОЗДІЛ 22
  РОЗДІЛ 23
  РОЗДІЛ 24
  РОЗДІЛ 25
  IV: П'ЯТНИЦЯ: НАРОДНИЙ ОБЕРЕЖ
  РОЗДІЛ 26
  РОЗДІЛ 27
  РОЗДІЛ 28
  РОЗДІЛ 29
  РОЗДІЛ 30
  РОЗДІЛ 31
  РОЗДІЛ 32
  РОЗДІЛ 33
  РОЗДІЛ 34
  РОЗДІЛ 35
  РОЗДІЛ 36
  РОЗДІЛ 37
  РОЗДІЛ 38
  V: СУБОТА: ПЕРЕВІРИТИ…
  РОЗДІЛ 39
  РОЗДІЛ 40
  РОЗДІЛ 41
  РОЗДІЛ 42
  РОЗДІЛ 43
  РОЗДІЛ 44
  РОЗДІЛ 45
  РОЗДІЛ 46
  VI: НЕДІЛЯ: … І МАТЕ
  РОЗДІЛ 47
  РОЗДІЛ 48
  РОЗДІЛ 49
  РОЗДІЛ 50
  РОЗДІЛ 51
  РОЗДІЛ 52
  РОЗДІЛ 53
  РОЗДІЛ 54
  РОЗДІЛ 55
  РОЗДІЛ 56
  РОЗДІЛ 57
  РОЗДІЛ 58
  РОЗДІЛ 59
  РОЗДІЛ 60
  VII: ПОНЕДІЛОК: ПЛАН А
  РОЗДІЛ 61
  РОЗДІЛ 62
  ПОДЯКА
  ПРО АВТОРА
  ТАКОЖ ДЖЕФФІ ДІВЕР
  НОВИНИ
  АВТОРСЬКЕ ПРАВО
  
  
  
  
  
  Почніть читати
  Зміст
  Інформаційні бюлетені
  Сторінка авторського права
  Відповідно до Закону США про авторське право 1976 року, сканування, завантаження та електронний обмін будь-якою частиною цієї книги без дозволу видавця є незаконним піратством і крадіжкою інтелектуальної власності автора. Якщо ви бажаєте використати матеріал із книги (не для рецензування), необхідно отримати попередній письмовий дозвіл, звернувшись до видавця за адресою permissions@hbgusa.com. Дякуємо за підтримку прав автора.
  
  Віллу, Тіні Андерсон і хлопцям…
  
  
  Ворог у воротах; нам доводиться боротися з нашою власною розкішшю, нашою власною дурістю, нашою власною злочинністю.
   — ЦИЦЕРОН
  
  
  ВІВТОРОК
  я
  
  
  ТУПА СИЛА
  
  
  РОЗДІЛ 1
  Іноді ви ловите перерву.
  Амелія Сакс їхала на своєму криваво-червоному Ford Torino комерційною ділянкою Генрі-стріт у Брукліні, більш-менш дбаючи про пішоходів і рух, коли помітила підозрюваного.
  Які шанси?
  Їй допоміг той факт, що Unsub 40 був незвичайним на вигляд. Високий і досить худий, він виділявся в натовпі. Проте лише це навряд чи змусить вас помітити серед тутешнього натовпу. Але тієї ночі, коли він до смерті забив свою жертву за два тижні до цього, свідок повідомив, що він був одягнений у блідо-зелене спортивне пальто в клітинку та бейсболку Braves. Сакс зробив необхідне — хоча й безнадійне — опублікував цю інформацію в телеграмі та перейшов до інших аспектів розслідування… і до інших розслідувань; Детективам у великих справах є про що піклуватися.
  Але годину тому патрульний із 84-ї дільниці, прогулюючись неподалік від набережної Бруклін-Хайтс, помітив можливу й подзвонив Саксу — свинцевому золотому щиту у справі. Вбивство сталося пізно вночі на безлюдному будівельному майданчику, і злочинець, очевидно, не знав, що його бачили в наряді, тож він, мабуть, почувався в безпеці, знову одягаючи цей одяг. Патрульна поліцейська загубила його в натовпі, але все одно помчала в цьому напрямку, викликавши підкріплення, навіть якщо ця частина міста була розгалуженим містом, населеним десятьма тисячами людей. маскування душ. Імовірність того, що вона знайде містера Сорока, — сказала вона собі криво, — у кращому випадку не існує.
  Але, блін, ось він ішов довгою скакою. Високий, худий, у зеленій куртці, кепці й тому подібному, хоча зі спини вона не могла розрізнити, яку команду чекає на головному уборі.
  Вона занесла маслкар 60-х років і зупинилася біля автобусної зони, кинула офіційно-діловий плакат Нью-Йоркської поліції на приладову панель і легко вийшла з машини, не забувши про велосипедиста-самогубця, який підійшов за кілька дюймів до зіткнення. Він озирнувся, не докоряючи, а, як вона гадала, щоб краще роздивитися високу рудоволосу колишню фотомодель, зосереджені її очі та зброя на стегні в чорних джинсах.
  На тротуар слідом за вбивцею.
  Це був її перший погляд на здобич. Довгодумний чоловік рухався довгими кроками, ноги були довгими, але вузькими (вона зазначила, що в кросівках — це добре для спринту по вологому квітневому бетоні — набагато краще, ніж її чоботи на шкіряній підошві). Частина її хотіла, щоб він був більш обережним — щоб він озирнувся навколо, і вона могла побачити його обличчя. Це було ще невідомо. Але ні, він просто плив цією дивною ходою, його довгі руки з боків, рюкзак, перекинутий на одній лямці через похиле плече.
  Їй було цікаво, чи знаряддя вбивства було всередині: кульковий молоток із заокругленим кінцем, призначений для згладжування країв металу та вистукування заклепок. Це була сторона, яку він використав для вбивства, а не кіготь на протилежному кінці. Висновок про те, що провалилося в черепі Тодда Вільямса, був зроблений з бази даних, яку Лінкольн Райм створив для поліції Нью-Йорка та Офісу судово-медичної експертизи, папка під назвою: Вплив зброї на людське тіло. Розділ третій: Травма від удару тупим предметом.
  Це була база даних Райма, але Сакс була змушена сама провести аналіз. Без рими.
  Від цієї думки у неї в животі застукотіло. Змусила себе пройти повз нього.
  Знову уявляючи рани. Жахливо те, що зазнав двадцятидев’ятирічний мешканець Мангеттену, побитий до смерті та пограбований, коли він наближався до клубу, що мав назву «40 градусів півночі», як дізнався Сакс, на широті Іст-Віллідж, де вона була розташована.
  Тепер Unsub 40 — клуб був джерелом nic — перетинався вулиця, зі світлом. Яка дивна конструкція. Значно більше шести футів, але він не міг важити більше ніж 140 або 150.
  Сакс побачила місце призначення та сповістила диспетчерську, щоб повідомити їй, що підозрюваний зараз заходить у п’ятиповерховий торговий центр на Генрі. Вона кинулася за ним.
  Зі своєю тінню позаду на непомітній відстані містер Сорок рухався крізь натовп покупців. Люди завжди були в стані руху, як дзижчання атомів, у цьому місті, натовпи людей різного віку, статі, кольору, розміру. Нью-Йорк мав свій власний годинник, і, хоча було після обідньої години, бізнесмени, які мали бути в офісі, а студенти, у школі, були тут, витрачали гроші, їли, м’яли, переглядали, надсилали повідомлення та розмовляли.
  І це значно ускладнило плани знищення Амелії Сакс.
  Сорока піднялася на другий поверх. Він продовжував цілеспрямовано йти яскраво освітленим торговим центром, який міг бути в Парамусі, Остіні чи Портленді, це було так звичайне. Запахи олії та цибулі з фуд-корту та парфуми з прилавків біля відкритих входів у якірні магазини. Вона на мить подумала, що тут робить 40, що він хотів купити?
  Можливо, шопінг не був його планом на даний момент, а просто прожиток; він зайшов у Starbucks.
  Сакс зайшов за стовп біля ескалатора, приблизно за двадцять футів від відкритого входу до кав’ярні. Обережно, щоб залишатися поза полем зору. Їй потрібно було переконатися, що він не підозрює, що на нього дивляться очі. Він не виглядав так, ніби ніс — люди, як правило, ходять, коли мають пістолет за поясом або в кишені, як знає будь-який вуличний поліцейський, настороженість, більш жорстка хода, — але це навряд чи означало, що він був без пістолета. А якби він їй нахилив і почав стріляти? Різанина.
  Швидко зазирнувши всередину магазину, вона побачила, як він спустився до відділу з їжею, взяв два бутерброди, а потім, очевидно, замовив напій. Або, можливо, два. Він заплатив і зник із поля зору, чекаючи свого капучіно чи мокко. Щось модне. Зразу б видали фільтровану каву.
  Він їв би чи пішов? Два бутерброди. Когось чекати? Або один зараз, а інший пізніше?
   — заперечив Сакс. Куди було найкраще його взяти? Буде краще надворі на вулиці, в магазині чи в самому торговому центрі? Так, центр і Starbucks були переповнені. Але вулиця тим більше. Жодне рішення щодо арешту не було чудовим.
  Через кілька хвилин він все ще був усередині. Напевно, його напій уже був готовий, і він навіть не намагався піти. Вона припустила, що він пізно обідає. Але чи зустрічався він з кимось?
  Зробити складне видалення ще більше.
  Їй подзвонили.
  «Амелія, Бадді Еверетт».
  «Привіт», — тихо сказала вона патрульному з 84. Вони добре знали один одного.
  «Ми надворі. Я і Додд. Ще одна машина з трьома».
  «Він у Starbucks, другий поверх».
  Саме тоді вона побачила кур’єра, який проїхав повз картонні коробки, прикрашені логотипом Starbucks — русалкою. Це означало, що в магазин не було заднього входу. Сорок потрапив у тупик. Так, усередині були люди, потенційні перехожі, але менше, ніж у торговому центрі чи на вулиці.
  Вона сказала Еверетту: «Я хочу взяти його сюди».
  «Всередині, Амелія? Звичайно. Пауза. «Це найкраще?»
  Він нікуди не втече, — подумав Сакс. "Так. Ставай сюди, стат».
  «Ми їдемо».
  Швидкий погляд усередину, а потім назад на обкладинку. Вона все ще не могла його побачити. Він повинен сидіти позаду місця. Вона звільнилася вправо, а потім підійшла ближче до відкритої арки кав’ярні. Якщо вона не могла бачити його, він не міг бачити її.
  Вона та команда обійшли б фланги…
  Саме тоді Сакс ахнула від раптового, пронизливого крику, що пролунав позаду неї. Жахливий зойк людини, яка відчуває біль. Такий грубий, такий високий, що вона не могла відрізнити чоловіка чи жінки.
  Звук виходив із верхньої частини ескалатора, який з’єднував поверх нижче з цим.
  О, Ісусе...
  Верхня панель пристрою, на яку гонщики ступили з рухомі сходи, відчинилися, і пасажир впав у рухомі елементи.
  "Допоможи мені! Немає! Будь ласка, будь ласка!» Чоловічий голос. Тоді слова знову злилися у крик.
  Клієнти та працівники задихалися та кричали. Ті, хто стояв на сходах несправного блоку і все ще рухалися вгору, зістрибували або кидалися назад. Вершники на сусідньому ескалаторі, спускаючись, теж підскочили, мабуть, думаючи, що він ось-ось поглине їх. Кілька впали купою на підлогу.
  Сакс глянув у бік кав’ярні.
  Ні ознак 40. Чи бачив він її значок, на поясі чи зброю, коли, як і всі інші, обернувся, щоб витріщитися?
  Вона зателефонувала Еверетту й розповіла йому про нещасний випадок і повідомила про це в диспетчерську службу. Потім прикрити виходи; Unsub 40 міг її побачити і тепер тікати. Вона побігла до ескалатора, помітивши, що хтось натиснув кнопку екстреної допомоги. Сходи сповільнилися, а потім зупинилися.
  «Зупиніть, зупиніть!» Більше криків людини, яка потрапила всередину.
  Сакс піднявся на верхню частину платформи й зазирнув у зяючу діру. Чоловік середнього віку — років сорока п’яти чи п’ятдесяти — опинився в пастці в передачах двигуна, який був встановлений на підлозі приблизно на вісім футів нижче алюмінієвої панелі, що відчинилася. Мотор продовжував обертатися, незважаючи на те, що хтось натиснув аварійний вимикач; вона припустила, що це просто вимикає зчеплення з рухомими сходами. Бідолаху схопили за пояс. Він був на боці, махаючи механізмом. Шестерні глибоко врізалися в його тіло; кров просочила його одяг і стікала на підлогу ескалаторної ями. На ньому була біла сорочка з бейджиком, ймовірно, працівник одного з магазинів.
  Сакс глянув на натовп. Тут були працівники, кілька охоронців, але ніхто нічим не допомагав. Уражені обличчя. Здавалося, дехто дзвонив у 911, але більшість знімали на мобільний телефон фотографії та відео.
  Вона покликала його: «Нас чекає порятунок. Я поліція Нью-Йорка. Я йду туди».
   «Боже, це болить!» Більше криків. Вона відчула вібрацію в грудях.
  Цю кровотечу потрібно було зупинити, оцінила вона. І ти єдиний, хто збирається це зробити. Тож рухайся!
  Вона ще більше розкрила шарнірну панель. Амелія Сакс носила невеликі прикраси. Але вона вислизнула з пальця свій єдиний аксесуар — каблучку з блакитним каменем, боячись, що вона зачепить руку за шестерінки. Хоча його тіло затискало один набір із них, другий — керуючи ескалатором вниз — відлетів. Не звертаючи уваги на її клаустрофобію, Сакс ледве рушила у вузьку яму. Для робітників була драбина, але вона складалася з вузьких металевих прутів, слизьких від крові чоловіка; мабуть, він був порізаний, коли вперше впав усередину гострим краєм панелі доступу. Вона міцно вхопилася за руки та ноги драбини; якби вона впала, то приземлилася б на чоловіка, а прямо біля нього — на другий набір точильних механізмів. Одного разу її ноги вилізли з-під неї, а м’язи рук звелись судомами, щоб вона не впала. Взута нога торкнулася робочих шестерень, які вирили жолоб у п’яті й смикали її джинсовий манжет. Вона відсмикнула ногу.
  Потім на підлогу… Тримай, тримайся. Сказати або подумати це і йому, і собі.
  Крики бідолахи не стихали. Його попелясте обличчя було вузлом, шкіра блищала від поту.
  «Будь ласка, о Боже, о Боже…»
  Вона обережно потяглася навколо другого набору шестерень, двічі послизнувшись на крові. Одного разу його нога мимоволі вискочила, міцно зачепила її за стегно, і вона впала вперед, до обертових зубів.
  Їй вдалося зупинитися перед тим, як її обличчя торкнулося металу. Знову послизнувся. Спіймала себе. «Я поліцейський», — повторила вона. «Медики приїдуть щохвилини».
  «Це погано, це погано. Це так боляче. О, так багато».
  Піднявши голову, вона закричала: «Хтось з обслуговування, хтось з дирекції! Закрий цю кляту річ! Не сходи, а мотор! Відключіть електроенергію!»
  Де в біса пожежна частина? Сакс оглянув травму. Вона поняття не мала, що робити. Вона стягнула куртку й погладила її проти подрібненої плоті його живота та паху. Це мало зупинило кров.
  «Ах, ах, ах», — скиглив він.
  Шукаючи дроти, щоб перерізати — вона носила в задній кишені свій дуже незаконний, але дуже гострий ніж, — але кабелів не було видно. Як можна зробити таку машину і не мати вимикача? Ісус. Розлючений некомпетентністю.
  «Моя дружина», — прошепотів чоловік.
  «Тсс», — заспокоїв Сакс. «Все буде добре». Хоча знала, що все буде не так. Його тіло являло собою криваве місиво. Навіть якби він вижив, він ніколи не буде колишнім.
  "Моя дружина. Вона... Ти підеш до неї? Мій син. Скажи їм, що я їх люблю».
  — Ти сам їм про це скажеш, Грегу. Читання бейджа з іменем.
  «Ти поліцейський». Задихаючись.
  "Це вірно. І тут будуть медики…
  «Дай мені свій пістолет».
  "Дати тобі-"
  Більше криків. Розриває обличчя.
  «Будь ласка, дайте мені свій пістолет! Як мені це зняти? Скажи мені!"
  «Я не можу цього зробити, Грег», — прошепотіла вона. Вона поклала руку йому на руку. Другою долонею вона витерла з його обличчя піт.
  «Мені так боляче… Я не можу цього витримати». Крик голосніше за інших. «Я хочу, щоб усе покінчило!»
  Вона ніколи не бачила такого безнадійного погляду ні в кого.
  «Будь ласка, вашу рушницю!»
  Амелія Сакс вагалася, потім простягнула руку й витягла з-за пояса свій «Глок».
  
  Поліцейський.
  Не добре. Не добре.
  Та висока жінка. Чорні джинси. Гарне обличчя. І, о, руде волосся...
  Поліцейський.
   Я залишив її біля ескалатора й рухаюся крізь натовп у торговому центрі.
  Здається, вона не знала, що я її бачив, але я бачив. О так. Побачив її добре і чітко. Крик чоловіка, який зник у щелепах машини, спонукав усіх дивитися на звук. Але не вона. Вона поверталася шукати мене в привітному Starbucks.
  Я бачив пістолет на її стегні, значок на стегні. Не приватне, не орендне. Справжній коп. Поліцейський Блакитної крові . вона-
  Добре. Що це було?
  Постріл. Я не дуже володію вогнепальною зброєю, але стріляв з пістолета. Без сумніву, це був пістолет.
  Загадкове. Так, так, щось дивне. Чи дівчина-поліцейська — я називаю її Ред, після зачіски — планувала заарештувати ще когось ? Важко сказати. Вона може переслідувати мене за багато пустощів, які я задумав. Можливо, тіла, які я залишив у тому муловому ставку біля Ньюарка деякий час тому, обтяжені штангами, як ті пухнасті люди, які купують люди, використані шість з половиною разів і ніколи більше. У пресі немає жодної інформації про цей інцидент, але, ну, це був Нью-Джерсі. Тіло-земля, це місце. Ще один труп? Не варто повідомляти; Мец виграв сім! Так. Або вона може полювати за мною, щоб зіткнутися невдовзі після цього на темній вулиці Манхеттена, свист проходить горло. Або, може, той будівельний майданчик за клубом 40®, де я залишив такий гарний пакунок із, знову ж таки, зламаною кісткою голови.
  Хтось упізнав мене в одному з тих місць, різання чи тріщини?
  Може бути. Я маю особливий вигляд, зріст і вагу.
  Я просто припускаю, що вона хоче мене. Краще безпечно… Мені потрібно втекти, а це означає тримати голову опущеною, це означає сутулитися. Легше зменшитися на три дюйми, ніж вирости.
  Але постріл? Про що це було ? Вона гналася за кимось ще небезпечнішим за мене? Я перевірю новини пізніше.
  Люди зараз скрізь і швидко рухаються. Більшість не дивиться на мене високого, худого мене, мене з довгими стопами та пальцями. Вони просто хочуть вийти, тікаючи від криків і пострілів. Пустіють магазини, порожніють фудкорти. Боїться терористів, боїться божевільних чоловіків у камуфляжах, які колють, різання, стрілянина по світу в гніві чи завдяки розслабленим мізкам. ІДІЛ. Аль-Каїда. Ополчення. Всі на межі.
  Кручуся тут, перебираю шкарпетки та білизну, чоловічу.
  Генрі Стріт, четвертий вихід, прямо переді мною. Мені так вийти?
  Краще зробіть паузу. Я глибоко вдихаю. Не будемо йти занадто швидко. По-перше, я повинен втратити зелену куртку та кашкет. Купуйте щось нове. Я зайшов у дешевий магазин, щоб заплатити готівкою за італійський синій піджак китайського виробництва. Довжиною тридцять п'ять, що на щастя. Такого розміру важко знайти. Хіпстерська шапка федора. Дитина з Близького Сходу дзвонить на розпродаж, надсилаючи повідомлення. Грубий. Моє бажання — зламати йому кістку в голові. Принаймні він не дивиться на мене. Добре. Поклади стару куртку в мій рюкзак. Зелена картата. Куртка від брата, тому не викидаю. Спортивна шапка теж входить всередину.
  Китайський італійський хіпстер залишає магазин і повертається в торговий центр. Отже, яким шляхом втекти? Генрі Стріт?
  Ні, не розумний. Надворі буде багато копів.
  Я оглядаюся. Скрізь, скрізь. Ах, службові двері. Там буде вантажний док, я впевнений.
  Я прориваюся через двері, наче тут мені місце, кістяками пальців, а не з долонею (відбитки, звісно), повз табличку з написом « Тільки для працівників» . Хіба що зараз.
  Думаючи: Який щасливий момент, ескалатор, Червоний поруч із ним, коли почалися крики. Мені пощастило.
  Опустивши голову, я йду рівно. У коридорі мене ніхто не зупиняє.
  А, ось ватяна куртка на прищепці. Я відстібаю бейдж з іменем працівника та знову приколюю блискучий прямокутник на грудях. Тепер я ввічливий член команди Маріо. Я не дуже схожий на Маріо, але це доведеться зробити.
  Щойно двоє робітників, молоді чоловіки, один коричневий, інший білий, виходять у двері попереду мене. Я киваю на них. Вони кивають у відповідь.
  Сподіваюся, один не Маріо. Або його найкращий друг. Якщо так, то мені доведеться полізти в рюкзак, і ми знаємо, що це означає: тріск кісток з висоти. Я проходжу їх.
  добре.
  Або погано: лунає голос: «Йо?»
   "Так?" Питаю, рука біля молотка.
  «Що там відбувається?»
  «Пограбування, я думаю. Той ювелірний магазин. Може бути."
  «У лохів там ніколи не було охорони. Я міг би їм сказати».
  Його колега: «Тільки дешева хрень була. Циркони, таке лайно. Кому в дупу прострелять за циркон?»
  Я бачу вказівник « Доставки» й чесно йду за стрілкою.
  Я чую голоси попереду, зупиняюся й оглядаюся за ріг. Один маленький чорний охоронець, худий, як я, гілочка — і все. На його радіо. Я міг легко зламати його молотком. Зробіть так, щоб його обличчя розкололося на десять частин. І потім-
  О ні. Чому життя таке клопіт?
  З’являються ще двоє. Один білий, один чорний. Обидва удвічі мої.
  Я відхиляюся назад. А потім все стає ще гірше. Позаду мене, інший кінець коридору, з якого я щойно спустився. Я чую більше голосів. Можливо, це Ред і деякі інші, які роблять зачистку таким чином.
  І єдиний вихід, попереду мене, це троє орендованих поліцейських, які живуть за день, у них також є шанс поламати кістки… або Tase або спрей.
  Я в середині і нікуди подітися.
  
  
  РОЗДІЛ 2
  Де тут?»
  «Я все ще шукаю, Амелія», — сказав їй Бадді Еверетт, патрульний з 84. «Шість команд. Усі виходи закриті, ми чи приватна охорона. Він має бути десь тут».
  Витирає кров на черевику серветкою Starbucks. Або марно намагатися. Її піджак у сміттєвому мішку, який вона теж дістала з кав’ярні, міг і не бути непоправно зіпсованим, але вона не була схильна носити одяг, насичений кров’ю. Молодий патрульний помітив плями на її руках, його очі занепокоїлися. Поліцейські, звичайно, теж люди. Імунітет приходить з часом, але до одних пізніше, ніж до інших, а Бадді Еверетт був ще молодий.
  Крізь окуляри в червоній оправі він дивився на панель відкритого доступу. "І він…?"
  «Він не встиг».
  Кивок. Тепер очі дивляться в підлогу, закривавлені сліди черевиків Сакса від ескалатора.
  «Не знаю, в якому напрямку він пішов?» запитав він.
  «Жодного». Вона зітхнула. Між моментом, коли Unsub 40 міг побачити її та втекти, і розгортанням резервних офіцерів минуло лише кілька хвилин . Але цього, здавалося, було достатньо, щоб зробити його невидимим. «Гаразд. Я буду шукати з тобою».
  «Їм знадобиться допомога в підвалі. Там унизу є лабораторія».
   «Звичайно. Але й на вулицях зробіть агітацію трупів. Якщо він побачить мене, у нього буде вікно, щоб якнайшвидше втекти з Dodge».
  «Звичайно, Амелія».
  Молодий офіцер в окулярах відтінку холодної крові кивнув і пішов геть.
  «Детектив?» Чоловічий голос позаду неї.
  Вона перетворилася на компактного латиноамериканця років п’ятдесяти в смугастому темно-синьому костюмі та жовтій сорочці. Його краватка була бездоганно білою. Нечасто побачиш таку комбінацію.
  Вона кивнула.
  «Капітан Мадіно».
  Вона потиснула йому руку. Він дивився на неї темними очима, опустивши повіки. Спокусливий, але не сексуальний; захоплююче, якими були могутні чоловіки, а також деякі жінки.
  Мадіно був би з 84-ї дільниці і не мав би нічого спільного зі справою Unsub 40, яка була в реєстрі великих справ. Він був тут через нещасний випадок, хоча поліція, мабуть, незабаром виїде, якщо не буде встановлено, що під час обслуговування ескалатора була злочинна недбалість, що траплялося рідко. Але сценою все одно керували хлопці та дівчата Мадіно.
  "Що сталося?" запитав він її.
  «Пожежна служба може сказати вам краще, ніж я. Я шукав підозрюваного у вбивстві. Знаю лише, що ескалатор якось несправний, і чоловік середнього віку впав у передачу. Я підійшов до нього, спробував зупинити кровотечу, але нічого робити не було. Він завис там на деякий час. Але закінчилося DCDS».
  Загиблий, підтверджено смерть на місці.
  «Аварійний вимикач?»
  «Хтось вдарив його, але це вимикає лише сходи, а не головний двигун. Шестерні продовжують працювати. Вдарив його по паху та животу».
  «Чоловік». Капітан стиснув губи. Він ступив уперед, щоб заглянути в яму. Мадіно не відреагував. Він схопив свою білу краватку, щоб переконатися, що вона не хитнеться вперед і не забрудниться на поручні. Кров теж пробрався туди. Не зворушившись, він повернувся до Сакса. «Ти був там внизу ?»
  "Я був."
  «Мабуть, було важко». Співчуття в його очах здавалося щирим. «Розкажіть мені про розряд зброї».
  — Мотор, — пояснив Сакс. «Я не міг знайти жодного вимикача. Жодних проводів, які потрібно різати. Я не міг залишити його, щоб знайти це, або піднятися на вершину, щоб сказати комусь, щоб він убив сік; Я тиснув на рани. Тож я поставив патрон у котушку самого двигуна. Завадила розрізати його навпіл. Але на той час його вже майже не було. Втратив вісімдесят відсотків крові, сказав лікар швидкої допомоги.
  Мадіно кивнув. «Це була гарна спроба, детективе».
  «Не спрацювало».
  «Багато чого ти міг би зробити». Він озирнувся на панель відкритого доступу. «Нам доведеться скликати стрілецьку групу, але за цим сценарієм це буде формальністю. Нема про що хвилюватися».
  «Ціную це, капітане».
  Незважаючи на те, що можна побачити на великих і малих екранах, поліцейський стріляє зі зброї — це рідкісне явище. Вистрілити зі зброї можна лише у випадку, якщо поліцейський вважає, що його чи її життя чи життя перехожого знаходиться під загрозою, або коли озброєний злочинець втікає. А силою можна лише вбити, а не поранити. Glock не можна використовувати як гайковий ключ, щоб вимкнути ренегатську техніку.
  У разі стрілянини з боку поліцейського, під час служби чи поза ним, на місце події прибуває наглядач з дільниці, де це сталося, щоб закріпити та оглянути зброю поліцейського. Потім він скликає стрілецьку групу патрульного району, якою має керувати капітан. Оскільки внаслідок пострілу не було смерті чи травм, Саксу не потрібно було проходити тест на інтоксикатор або йти в адміністративну відпустку на обов’язкові три дні. І за відсутності посадового злочину вона не була зобов’язана здавати зброю. Просто запропонуйте його керівнику для перевірки та запам’ятайте серійний номер.
  Вона зробила це зараз: спритно скинула магазин і викинула патрон, а потім підняла його з підлоги. Вона запропонувала йому зброю. Він записав серіал. Віддав пістолет назад.
   Вона додала: «Я зроблю звіт про вогнепальну зброю/звіт про напад».
  «Не поспішайте, детективе. Потрібен час, щоб зібрати команду, і, схоже, у вас на тарілці є інші завдання». Мадіно знову поглянув у яму. «Благослови вас Бог, детективе. Не так багато людей пішли б туди».
  Сакс змінив катапультований патрон. Офіцери з 84 огородили обидва ці ескалатори, тож вона розвернулася й поспішила до ліфтів, йдучи до підвалу, де мала допомогти розшукати Несуб 40. Але вона зупинилася, коли підійшов Бадді Еверетт.
  «Він пішов, Амелія. З будівлі». Його темно-червоні рами водночас підкреслювалися й кривилися.
  «Як?»
  «Завантажувальна платформа».
  «У нас там були люди, я подумав. Оренда поліцейських, якщо не наші».
  «Він подзвонив, суб'єкт, він крикнув з-за рогу біля доку, сказав, що злочинець на складі. Принесіть їхні наручники, булаву чи щось інше. Ви знаєте прокат? Їм подобається грати в справжніх поліцейських. Усі побігли до комори. Він прямо вийшов. На відео видно, як він — нова куртка, темне спортивне пальто, федора — спускається по трапу і біжить через зону паркування вантажівок».
  «Куди?»
  «Вузькофокусна камера. Не маю уявлення."
  Вона знизала плечима. «Метро? Автобуси?»
  «Нічого на відеоспостереженнях. Ймовірно, пішки або взяв таксі».
  В одне з вісімдесяти п’яти мільйонів місць, куди він міг би поїхати.
  «Темна куртка, ви сказали? Спортивне пальто?»
  «Ми обстежили магазини. Але ніхто не бачив, щоб хтось із такою комплекцією щось купував. Не мати його обличчя».
  «Думаєте, ми можемо отримати відбитки з драбини? На лаві підсудних?»
  «О, на відео видно, що він одягнув рукавички, перш ніж спуститися».
  Розумний. Цей хлопчик розумний.
  "Одна річ. Він ніс свою чашку та щось схоже на харчові обгортки. Ми шукали, але він не кинув ті, що ми могли знайти».
  «Я зроблю для цього ЕСТ».
  «Гей, як справи з Captain White Tie? О, я це сказав?»
   Вона посміхнулася. «Якщо ви це сказали, я не почув».
  «Він уже планує, як переобладнати свій кабінет у губернаторському особняку».
  Пояснив шикарне вбрання. Латунь з устремліннями. Добре мати на своєму боці.
  благослови вас Бог…
  «Добре. Схоже, він мене підтримує в питанні зброї».
  «Він порядний хлопець. Просто пообіцяй, що будеш за нього голосувати».
  «Продовжуйте агітувати», — сказав йому Сакс.
  "Зроблю."
  До Сакса підійшов інспектор з пожежної частини та склав заяву про аварію ескалатора. Через двадцять хвилин група зі збору доказів, яка веде справу Unsub 40, прибула з величезного комплексу на місці злочину NYPD у Квінсі. Вона привітала їх, двох тридцятилітніх афроамериканських техніків, чоловіка та жінку, з якими час від часу працювала. Вони катали важкі валізи до ескалатора.
  «Е-е-е», — сказав їм Сакс. « Це був нещасний випадок. Департамент розслідувань координуватиме роботу з «Вісім-четвіркою». Мені потрібно, щоб ти пройшов сітку в Starbucks».
  «Що там сталося?» — запитала жінка-офіцер, оглядаючи кав’ярню.
  «Серйозний злочин», — сказав її партнер. «Ціна фрапучіно».
  «Наш субсидіант сів за пізній обід. Якийсь столик позаду, вам доведеться запитати, де. Високий, худий. Зелений картатий піджак і бейсболка Атланта. Але багато не буде. Він узяв із собою чашку й обгортки».
  «Ненавиджу, коли вони не залишають свою ДНК».
  "Правда, що."
  Сакс сказав: «Але я сподіваюся, що він викинув послід десь поблизу».
  «Ви хоч уявляєте, де?» — запитала жінка.
  Дивлячись на персонал Starbucks, Сакс справді мав натхнення. "Може бути. Але це не в торговому центрі. Я сам це перевірю. Ви керуєте Starbucks».
  «Я завжди любив тебе, Амелія. Ти даєш нам тепле й пухнасте, а ти приймаєш темне й холодне».
   Вона присіла й витягла блакитний комбінезон Tyvek із футляра, який щойно відкрив один із ECT.
  «Стандартна операційна процедура, правда, Амелія? Зібрати все в пакет і доставити до міського будинку Лінкольна?»
  Обличчя Сакс було кам'яним, коли вона сказала: «Ні, відправте все назад у Квінс. Я веду справу з центру міста».
  Обидва ЕСТ коротко поглянули один на одного, а потім знову поглянули на Сакса. Жінка запитала: «З ним все гаразд? Рима?»
  «О, ви не чули?» — лаконічно сказав Сакс. «Лінкольн більше не працює в поліції Нью-Йорка».
  
  
  РОЗДІЛ 3
  Відповідь є».
  Пауза, коли слова відлунювали від глянцевих, потертих стін, їх колір був академічно-зеленим. Тобто жовч.
  "Відповідь. Це може бути очевидним, як закривавлений ніж, прикрашений відбитками пальців і ДНК злочинця, на якому вписані його ініціали та цитата з його улюбленого поета. Або незрозумілі, не більше ніж три невидимі ліганди — і що таке ліганд? Хтось?»
  «Ольфакторні молекули, сер». Тремтячий чоловічий голос.
  Лінкольн Райм продовжував: «Незрозуміло, я казав. Відповідь може бути в трьох нюхових молекулах. Але воно є . Зв’язок між убивцею та Кіллі може привести нас до його дверей і переконати присяжних переселити його в новий дім на двадцять-тридцять років. Хтось дайте мені принцип Локара».
  Жіночий голос твердо сказав з першого ряду: «З кожним злочином відбувається передача матеріалу між злочинцем і місцем події, або жертвою, або, швидше за все, обома. Едмонд Локар, французький криміналіст, використав слово «пил», але слово «матеріал» є загальновизнаним. Іншими словами, сліди доказів». Відповідачка нахилила голову, відкинувши набік довге каштанове волосся, що обрамляло обличчя у формі серця. Вона додала: «Пол Кірк уточнив. «Речовий доказ не може давати неправдивих свідчень. Він не може бути повністю відсутнім. Лише неспроможність людини знайти, вивчити й зрозуміти це може зменшити його цінність».
  Лінкольн Райм кивнув. Правильні відповіді можна визнати, але ніколи не похвалити; який був зарезервований для розуміння, яке перевершує базова лінія. Проте він був вражений, оскільки ще не призначив жодних читань, які б обговорювали великого французького криміналіста. Він, наче спантеличений, дивився на обличчя. «Ви всі записали те, що сказала міс Арчер? Здається, деякі з вас цього не зробили. Я не можу зрозуміти, чому».
  Ручки почали тремтіти, клавіатури ноутбуків клацати, а пальці безшумно танцювати над двовимірними клавішами планшетів.
  Це було лише друге заняття зі вступу до аналізу місця злочину, і протоколи ще не були створені. Пам'ять студентів буде гнучкою і в хорошій формі, але не непогрішною. Крім того, запис на папір чи екран означає володіння , а не просто розуміння.
  «Відповідь є», — повторив Райм, добре, професорсько. «У криміналістиці — криміналістиці — немає жодного злочину, який неможливо було б розкрити. Питання лише в ресурсах, винахідливості та зусиллях. Як далеко ви готові зайти, щоб ідентифікувати злочинця? Так, як казав Пол Кірк у 1950-х. Він глянув на Джульєтт Арчер. Райм дізнався імена лише кількох студентів. Арчер був першим.
  «Капітан Райм?» Від молодого чоловіка в глибині класу, де було близько тридцяти людей, віком від двадцяти до сорока, нахилених до молодшого. Незважаючи на стильне хіпстерське волосся з колючками, в ньому був поліцейський. Хоча біографія коледжу — не кажучи вже про десятки тисяч посилань на Google — пропонувала офіційний ранг Райма на той момент, коли він залишив відділ у справах інвалідів кілька років тому, малоймовірно, що хтось, не пов’язаний із поліцією Нью-Йорка, цим скористається. .
  Лагідним рухом правої руки професор повернув свій витончений моторизований інвалідний візок до студента. Райм був квадриплегіком, майже паралізованим від шиї вниз; його лівий безіменний палець і, тепер, після операції, права рука і кисть були єдиними південними кінцівками, що працювали. "Так?"
  "Я думав. Локард говорив про «матеріал» чи «пил»?» Погляд на Арчера в першому ряду, крайній зліва.
  «Правильно».
  «Чи не міг бути психологічний перенос?»
  "Як ви маєте на увазі?"
  «Скажімо, злочинець погрожує катувати жертву, перш ніж убити її. Жертву виявляють із жахом на обличчі. Ми можемо зробити висновок що злочинець був садистом. Ви можете додати це до психологічного профілю. Можливо, звузити коло підозрюваних».
  Правильне вживання слова infer , зауважив Райм. Часто плутають із транзитивним імпліком . Він сказав: «Питання. Вам сподобалася ця серія книг? Гаррі Поттер? Фільми теж, чи не так?» Як правило, культурні явища його мало цікавили — хіба що вони могли допомогти розкрити злочин, чого, більш-менш, ніколи не траплялося. Але Поттер був, зрештою, Поттером.
  Юнак примружив темні очі. "Так, авжеж."
  «Ви знаєте , що це була вигадка, правда. Що Гоґвортса не існує?»
  «Хогвартс. І я добре це усвідомлюю, так».
  — І ти погодишся, що чарівники, заклинання, вуду, привиди, телекінез і твоя теорія передачі психологічних елементів на місці злочину…
  «Ви хочете сказати, що свині миються ?»
  Малювання сміється.
  Брови Рими V'd, хоч і не на перерві; він любив зухвалість і насправді гра слів була досить спритною. Його скарга була по суті. «Зовсім ні. Я збирався сказати, що кожна з цих теорій ще має бути емпірично доведена. Ви надаєте мені об’єктивні дослідження, неодноразово дублюючи результати вашого передбачуваного психологічного перенесення, які включають дійсний розмір вибірки та контролі, що підтверджує теорію, і я вважаю це дійсним. Я б сам на це не покладався. Зосередження на більш нематеріальних аспектах розслідування відволікає від важливого завдання. Який є?"
  «Докази». Знову Джульєтта Арчер.
  «Місце злочину змінюється, як кульбаба під раптовим подихом. Ці три ліганди — це все, що залишилося від мільйона лише мить тому. Крапля дощу може змити частинку ДНК вбивці, що знищить будь-які шанси знайти його в базі даних CODIS і дізнатися його ім’я, адресу, номер телефону, соціальні мережі… і розмір сорочки». Огляд кімнати. «Розмір сорочки був жартом». Люди були схильні вірити всьому, що говорив Лінкольн Райм.
  Поліцейський-хіпстер кивнув, але, здавалося, його це не переконало. Рима була вражена. Йому було цікаво, чи студент справді вивчатиме цю тему. Сподівався, що так і зробив. У його теорії насправді може бути щось.
  — Ми поговоримо більше про пил месьє Локара — тобто сліди доказів — за кілька тижнів. Сьогодні наша тема перевірить, чи є пил для аналізу. Збереження місця злочину – наша тема. У вас ніколи не буде незайманого місця злочину. Такого не існує. Ваше завдання полягатиме в тому, щоб ваші сцени були найменш забрудненими . Тепер, який забруднювач номер один?» Не чекаючи відповіді, він продовжив: «Так, товариші поліцейські — часто, найчастіше, головні. Як ми утримуємо високопосадовців, які чепуряться перед новинними камерами, поза сценою, водночас зберігаючи свої робочі місця?»
  Сміх затих і почалася лекція.
  Лінкольн Райм роками викладав час від часу. Йому не дуже подобалося викладати, але він твердо вірив у ефективність роботи на місці злочину для розкриття злочинів. І він хотів переконатися, що стандарти криміналістів були найвищими, якими вони могли бути — тобто його стандарти. Багато винних звільнялися або засуджувалися до покарань, значно менш суворих, ніж вимагали їхні злочини. І невинні люди потрапляли до в'язниці. Він вирішив зробити все можливе, щоб привести нове покоління криміналістів у форму.
  Місяць тому Райм вирішив, що це буде його нова місія. Він позбувся роботи у кримінальних справах і подав заявку на роботу в Школі кримінального правосуддя імені Джона Маршалла, всього за два квартали від його міського будинку в Центральному парку. Насправді йому навіть не потрібно було звертатися. Одного вечора, випиваючи, він подумав своєму другові-окружному прокурору, що думає покласти зброю й викладати. Окружний прокурор щось комусь сказав, і звістка дійшла до Джона Маршалла, де прокурор викладав неповний робочий день, і невдовзі зателефонував декан школи. Райм припустив, що завдяки своїй репутації він був надійним товаром, що приваблює ЗМІ та додаткових студентів і, можливо, спричиняє різке зростання доходів від навчання. Райм підписався, щоб викладати цей вступний курс і розширений хімічний і механічний аналіз речовин, які часто зустрічаються на місцях злочинів, включаючи електронну мікроскопію. Показовим для його представника було те, що останній курс заповнювався майже так само швидко, як і перший.
  Більшість студентів були або були призначені для поліцейської роботи. Місцевий, державний або федеральний. Дехто зробить комерційний судово-медичний аналіз — це спрацює для приватних інспекторів, корпорацій і юристів. Кілька були журналістами, а один — прозаїком, який хотів зробити все правильно. (Райм вітав його присутність; він сам був об’єктом серії романів, заснованих на справах, які він вів, і кілька разів писав автору про спотворення справжньої роботи на місці злочину. «Чи потрібно робити сенсацію?»)
  Після огляду, хоч і всебічного, збереження місця злочину, Райм зазначив час і розпустив клас, а студенти вийшли. Він повернув до рампи, що вела з низької сцени.
  Коли він піднявся на головний поверх лекційної аудиторії, усі в класі розійшлися, крім одного.
  Джульєтта Арчер залишилася в першому ряду. Жінка, якій було близько тридцяти, мала дивовижні очі. Вони вразили Райма, коли він уперше побачив її на уроці минулого тижня. У райдужній оболонці або водянистій волозі людини немає синіх пігментів; цей відтінок походить від кількості меланіну в епітелії в поєднанні з ефектом розсіювання Релея. Лучники були насиченими блакитними.
  Він під'їхав до неї. «Локард. Ви трохи дочитали. Моя книга. Це була мова, яку ви перефразували». Він не призначив власний підручник для класу.
  «Мені потрібен був матеріал для читання до вина та обіду днями».
  «Ах».
  Вона сказала: "Ну?"
  Не потрібно розширювати питання. Він просто повторив запит від минулого тижня... а також кілька телефонних повідомлень за цей час.
  Її сяючі очі не зводили з нього погляду.
  Він сказав: «Я не впевнений, що це була б така хороша ідея».
  «Не гарна ідея?»
  «Я маю на увазі, що це не корисно. Для тебе».
  "Я не погоджуюсь."
  Вона, звісно, не підшивала і не стригла. Арчер дозволив тиші розвіятися. Потім усміхнувся без помади. «Ви перевірили мене, чи не так?»
  "Я зробив."
  «Ви думали, що я шпигун? Пробираюся до вашої милості, щоб викрасти секрети справи чи щось таке?»
  Йому спало на думку. Тоді він знизав плечима — жест, на який він був здатний, незважаючи на свій стан. "Просто цікаво." Насправді Райм дізнався багато речей про Джульєтт Арчер. Ступінь магістра в галузі охорони здоров'я та біологічних наук. Вона працювала польовим епідеміологом у відділі інфекційних хвороб Нью-Йоркського інституту здоров’я у Вестчестері. Тепер вона хотіла змінити кар'єру, криміналістику. Зараз її дім був у центрі міста, районі лофтів, Сохо. Її одинадцятирічний син був зірковим футболістом. Вона сама отримала кілька схвальних зауважень за свої виступи сучасних танців у Мангеттені та Вестчестері. До розлучення вона жила в Бедфорді, штат Нью-Йорк.
  Ні, не шпигун.
  Вона продовжувала дивитися йому в очі.
  Імпульсно — надзвичайно рідко для нього — він сказав: «Гаразд».
  Офіційна посмішка. "Дякую тобі. Я можу почати зараз».
  Пауза, «Завтра».
  Арчер, здавалося, потішилася, і вона грайливо кивнула головою. Наче вона могла б легко домовитися й добитися зміни дати входу, але не хотіла продовжувати це питання.
  «Вам потрібна адреса?» — спитав Райм.
  "У мене це є."
  Замість рукостискань вони обидва кивнули, скріплюючи угоду. Арчер усміхнулася, а потім її правий вказівний палець перемістився до сенсорної панелі її власного інвалідного візка, сріблястої «Штормової стріли», тієї самої моделі, якою Райм користувалася кілька років тому. «Тоді побачимося». Вона розвернула прилад, пройшла до проходу й вийшла за двері.
  
  
  РОЗДІЛ 4
  Окремий будинок був з темно-червоної цегли. Колір, близький до оправи окулярів патрульного Бадді Еверетта, колір засохлої крові, нутрощів. Ви не могли не думати про це. За обставин.
  Амелія Сакс затрималася, її очі дивилися на тепле освітлення зсередини, яке час від часу мерехтіло, коли численні відвідувачі тут плавали між лампою та вікном. Ефект може бути схожим на стробоскоп; будинок був маленький, а гостей багато.
  Смерть збирає тих, хто має навіть найнезначніші зв’язки.
  Затяжний.
  За роки роботи офіцером поліції Сакс доносив новини про втрату десяткам членів сім’ї. Вона була компетентною в цьому, виконуючи слова, яких їх навчали психологи в академії. («Мені дуже шкода вашої втрати». «У вас є хтось, до кого ви можете звернутися за підтримкою?» З таким сценарієм вам довелося імпровізувати.)
  Але сьогоднішній вечір був іншим. Тому що Сакс не вірив, що вона колись була присутня саме в той момент, коли електрони жертви покидали клітини, або, якщо ви були з іншого роду, дух покидав тіло. Вона тримала руку на руці Грега Фроммера в момент смерті. І як би вона не хотіла здійснити цю поїздку, угода була укладена. Вона б його не зламала.
  Вона зсунула кобуру на схід від стегна, щоб її не було видно. Здавалося, що це було пристойно, хоча вона не могла пояснити, чому. Інша поступка Ця місія полягала в тому, щоб зупинитися в її квартирі, також у Брукліні, неподалік, прийняти душ і переодягнутися. Знадобилися б люмінол і паличка з альтернативним джерелом світла, щоб знайти пляму крові будь-де на її обличчі.
  Підйом по сходах і дзвінок.
  Двері відчинив високий чоловік у гавайській сорочці та помаранчевих шортах. П'ятдесят чи близько того. Звичайно, це були не похорони; це буде пізніше. Сьогодні ввечері зібрання було швидким сходом друзів і родичів, щоб підтримати, принести їжу, щоб відволіктися від горя та зосередитися на ньому.
  «Привіт», — сказав він. Його очі були червоні, як леї на шиї папуги на животі. Брат Фроммера? Схожість була разючою.
  «Я Амелія Сакс. З поліцією Нью-Йорка. Чи зможе місіс Фроммер поговорити зі мною хвилинку чи дві?» Вона сказала це люб’язно, її голос був очищений від офіційності.
  "Я впевнений. Будь ласка, приходьте в."
  У будинку було мало меблів, деталі були невідповідними та потертими. Кілька фотографій на стінах могли бути з Walmart або Target. Фроммер, як вона дізналася, був продавцем у взуттєвому магазині в торговому центрі, працюючи за мінімальну зарплату. Телевізор був маленьким, а кабельне телебачення — простим. Жодної ігрової консолі, хоча вона бачила, що у них була принаймні одна дитина — скейтборд, пошарпаний і обмотаний клейкою стрічкою, стояв у дальньому кутку. Кілька японських коміксів про мангу були складені на підлозі біля обшарпаного столика.
  «Я двоюрідний брат Грега, Боб».
  «Я дуже шкодую про те, що сталося». Іноді ти запам'ятався.
  «Ми не могли в це повірити. Ми з дружиною живемо в Скенектаді. Ми приїхали сюди так швидко, як могли». Він знову сказав: «Ми не могли в це повірити. Щоб… ну, померти в такій аварії». Незважаючи на тропічний костюм, Боб виріс імпозантним. «Хтось за це заплатить. Цього ніколи не повинно було статися».
  Кілька людей з інших відвідувачів кивнули їй, розглядаючи її ретельно підібраний одяг. Спідниця до литок темно-зеленого кольору, чорний жакет і блуза. Вона була одягнена похоронно, хоча й не за задумом. Це була типова уніформа Сакса. Темний дає більш негативний профіль цілі, ніж світлий.
   «Я візьму Сенді».
  "Дякую."
  На протилежному боці кімнати стояв хлопець років дванадцяти, поруч із яким стояли чоловік і дві жінки років п’ятдесяти, прикинув Сакс. Кругле, вкрите ластовинням обличчя хлопчика було червоне від плачу, а волосся сильно скуйовджене. Їй було цікаво, чи лежав він у ліжку, паралізований новиною про смерть батька, до прибуття родини.
  «Так, привіт?»
  Сакс обернувся. Обличчя худорлявої білявої жінки було дуже блідим, різким і тривожним контрастом із яскраво-червоними повіками та шкірою під очима. Її вражаючі зелені іриси додавали моторошності. Її темно-синій сарафан був пом’ятий, і хоча туфлі були близькі за фасоном, вони були з різних пар.
  «Я Амелія Сакс, я з відділу поліції».
  Відсутність щитового дисплея. Нема потреби.
  Сакс запитав, чи можуть вони поспілкуватися наодинці.
  Дивно, наскільки простіше було вирівняти свій «Глок» на забитого злочинця, який наводив свій на вас за сорок кроків від вас, або переключити передачу з четвертої на другу, повертаючи на п’ятдесят із червоною лінією тахометра, щоб переконатися, що якийсь сучий син не втече .
  Сталь себе. Ви можете це зробити.
  Сенді Фроммер скерувала Сакса в задню частину будинку, і вони пройшли через вітальню до крихітної лігви, яку вона побачила, як тільки вони увійшли, була кімнатою хлопчика — постери та комікси про супергероїв, джинси та пот у купах, розпатлане ліжко. були тому свідченням.
  Сакс зачинив двері. Сенді залишився стояти й насторожено дивився на відвідувача.
  «Я був на місці, коли загинув ваш чоловік. Я був з ним».
  «Ой. Мій. Її дезорієнтований вигляд на мить роздувся. Вона знову зосередилася на Саксі. «Поліцейський підійшов до дверей, щоб сказати мені. Хороший чоловік. Його не було в торговому центрі, коли це сталося. Хтось подзвонив йому. Він був з місцевої дільниці. Азіатський чоловік? Я маю на увазі офіцер».
  Сакс похитала головою.
   «Це було погано, чи не так?»
  «Це було, так». Вона не могла пояснити, що сталося. Ця історія вже потрапила в новини. Облікові записи було очищено, але Сенді зрештою побачить медичні висновки та дізнається, через що пройшов Грег Фроммер в останні хвилини життя на землі. «Але я просто хотів, щоб ти знав, що я з ним. Я тримав його за руку, і він молився. І він попросив мене приїхати до вас і сказати вам, що він любить вас і вашого сина».
  Ніби раптово вирушивши на важливу місію, Сенді підійшла до столу свого сина, на якому стояв настільний комп’ютер старої моделі. Біля нього стояли дві банки газованої води, одна розчавлена. Пакетик чіпсів, плющений. Барбекю. Вона зібрала банки і поставила їх у смітник. «Я мав відновити водійські права. У мене лише два дні. Я не дійшов до цього. Працюю покоївкою. Ми весь час зайняті. Термін дії моєї ліцензії закінчується через два дні».
  Отже, скоро її день народження.
  «Чи є тут хтось, хто міг би допомогти вам дістатися до DMV?»
  Сенді знайшла ще один артефакт — пляшку холодного чаю. Він був порожній, і він теж пішов у смітник. «Тобі не потрібно було приходити. Деякі люди цього не зробили б». Кожне слово завдавало їй болю. "Дякую тобі." Потойбічні очі на мить звернулися до Сакса, а потім упали на підлогу. Вона викинула піт у пральню. Вона полізла в кишеню джинсів, витягла серветку й витерла ніс. Сакс зауважив, що джинси були Армані, але були досить вицвілі та потерті — і не випрані на заводі, як новий одяг (Сакс, колишня фотомодель, мало зважала на такі марні тенденції). Вони або були куплені вживаними, або, як припускає Сакс, датовані більш ранньою та комфортнішою епохою життя сім’ї.
  Це могло бути так; вона звернула увагу на фотографію в рамці на столі хлопчика — молодий чоловік і його батько кілька років тому стояли біля приватного літака. Перед ними були рибальські знаряддя. Канадські чи аляскинські гори височіли вдалині. Інший член сім’ї в боксах на, здавалося, Indy 500.
  «Чи можу я щось для вас зробити?»
  «Ні, офіцер. Чи детектив? Або...?»
  «Амелія».
  «Амелія. Гарне ім’я».
   «Ваш син справляється?»
  «Брайан… Я не знаю, як він впорається. Він тепер злий, я думаю. Або заціпеніли. Ми обоє заціпеніли».
  "Скільки років? Дванадцять?»
  "Так, правильно. Це були важкі кілька років. А це важкий вік». Тремтіння губ. А потім різке: «Хто за це відповідає? Як таке могло статися?»
  "Не знаю. Це буде розслідувати місто. Вони добре працюють».
  «Ми віримо в такі речі. Ліфти, будівлі, літаки, метро! Той, хто їх створює, повинен зробити їх безпечними. Як ми можемо знати, чи вони небезпечні? Треба покладатися!»
  Сакс торкнувся її плеча, притиснув. Цікаво, чи збиралася жінка впасти в істерику. Але Сенді швидко прийшла в себе. «Дякую, що прийшли сказати мені це. Багато людей цього не зробили б». Здавалося, вона забула, що сказала це раніше.
  «Знову. Якщо вам щось знадобиться». Сакс поклала одну зі своїх карток у руку Сенді. Цьому в академії не вчили, і, правда, вона не знала, чим допомогти жінці. Сакс бігав інстинктивно.
  Картка зникла в кишені джинсів, які спочатку коштували три цифри.
  «Я зараз піду».
  "О, так. Ще раз дякую вам."
  Сенді підібрала брудний посуд свого сина, випередила Сакса з дверей і зникла на кухні.
  Біля вестибюлю Сакс знову підійшов до кузена Фроммера, Боба. Вона запитала: «Як ти думаєш, у неї справи?»
  «Як і можна було очікувати. Ми з дружиною зробимо все, що зможемо. Але у нас троє дітей. Я міг би облаштувати гараж, я думав. я зручний Старший хлопчик теж».
  "Як ви маєте на увазі?"
  «Наш гараж. Він автономний, знаєте. Двох вагонний. Нагрівається, бо я маю верстак там».
  «Вони приїдуть жити з вами?»
  «З кимось , і я не знаю, з ким іншим».
   «Скенектадія?»
  Боб кивнув.
  «Це місце їм не належить? Оренда?»
  «Правильно». Шепіт. «І вони відстали на пару місяців».
  «У нього не було страхування життя?»
  Гримаса. "Немає. Він його здав. Потрібні були гроші. Бачите, Грег вирішив, що хоче повернути. Кілька років тому залишив роботу і почав багато займатися благодійністю. Криза середнього віку чи що інше. Працюючи неповний робочий день у торговому центрі, тож міг вільно працювати волонтером у їдальнях і притулках. Добре для нього, я думаю. Але це було важко для Сенді та Брай».
  Сакс побажав добраніч і рушив до дверей.
  Боб провів її і сказав: «О, але не зрозумійте неправильно».
  Вона обернулася, піднявши брову.
  «Не думаю, що Сенді про це пошкодувала. Вона була поряд з ним протягом усього цього. Ніколи не скаржився. І, чувак, вони кохали одне одного».
  
  Я йду до своєї квартири в Челсі, моєї утроби. Мій простір, хороший простір.
  І дивлячись позаду мене, звичайно.
  Жодна поліція не слідкує. Ні Ред, поліцейська дівчина.
  Після переляку в торговому центрі я пройшов милі й милі через Бруклін до іншої лінії метро. Я знову зупинився, щоб отримати ще одну нову куртку та нову річ на голову — бейсболку, але коричневу. Моє волосся світле й коротке, рідке, але, я вважаю, найкраще його прикривати, коли я виходжу на вулицю.
  Навіщо давати Покупцям щось для роботи?
  Тепер я нарешті заспокоююся, серце не б’ється при кожному вигляді поліцейської машини.
  Це займе вічність, щоб повернутися додому. Челсі дуже-дуже далеко від Брукліна. Цікаво, чому це так називається. Челсі. Здається, я чув, що його назвали на честь якогось місця в Англії. Звучить англійською. У них там є спортивна команда з такою назвою, я думаю. А може, це просто чиєсь ім’я.
  Вулиця, моя вулиця, 22-га вулиця, шумна, але мої вікна товсті. Схожий на матку, я казав. На даху є настил, і мені там подобається. З будівлі ніхто не йде, я не бачив. Я сиджу там іноді хотілося б, щоб я курив, тому що сидіти на міському виступі, курити та спостерігати за містом, здається, є основним досвідом старого Нью-Йорка та нового Нью-Йорка.
  З даху можна побачити задню частину готелю Chelsea. Відомі люди залишаються там, але «залишаються», як живуть там. Музиканти, актори та художники. Я сиджу в своєму кріслі, спостерігаю за голубами, хмарами, літаками та краєвидом, слухаю музику музикантів, які живуть у готелі, але ніколи не чую жодної.
  Зараз я біля вхідних дверей будинку. Ще один погляд позаду. Без копів. Ні червоного.
  Через двері і коридорами мого будинку. Колір фарби на стінах темно-синій і… лікарняний , я думаю про відтінок. Моє слово. Просто спало на думку. Я скажу своєму братові, коли побачу його наступного разу. Пітер був би вдячний за це. (Багато серйозного в нашому минулому, тож тепер я схиляюся до гумору.) Освітлення в коридорах погане, а стіни пахнуть, наче старе м’ясо. Ніколи не думав, що почуватимусь комфортно в такому місці, коли виріс у зеленому та пишному передмісті. Ця квартира мала бути тимчасовою, але вона виросла на мені. І я зрозумів, що саме місто для мене добре. Мене не дуже помічають. Для мене важливо, щоб мене не помітили. Враховуючи все.
  Отже, комфортний Челсі.
  Утроба…
  Усередині я ввімкнув світло й замкнув двері. Я чекаю вторгнення, але ніхто не вторгся. Дехто скаже, що я параноїк, але з моїм життям це не зовсім параноя, чи не так? Я посипаю риб'ячими пластівцями небо рибок в акваріумі. Це завжди здається неправильним, ця дієта. Але я їм м'ясо і багато. Я теж м'ясо. Так яка різниця? Крім того, їм це подобається, а мені подобається міні-божевілля. Вони золотисті, чорні, червоні й стріляють, як чистий порив.
  Я йду у ванну і приймаю душ, щоб змити хвилювання з торгового центру. І піт теж. Навіть у такий холодний весняний день я вологий від поту.
  Я поставив новину. Так, після тисячі рекламних роликів на екрані спливає історія про інцидент у торговому центрі в Брукліні. Несправність ескалатора, чоловік убив так жахливо. І постріл! Ну, це пояснює це. Поліцейський намагався зупинити мотор і врятувати жертву, вистріливши в неї. Не спрацювало. Чи це Ред випустив марну кулю? Якщо так, я віддаю їй належне за винахідливість.
  Я бачу повідомлення на автовідповідачі — так, старомодне.
  «Вернон. Привіт. Довелося працювати допізна».
  Відчуваю стиснення в животі. Вона збирається скасувати? Але потім я дізнаюся, що все гаразд:
  «Тож я буду ближче до восьмої. Якщо це нормально».
  Її тон рівний, але завжди. Вона не жінка з весною в голосі. Вона ніколи не сміялася, як я бачив.
  «Якщо ти не почуєш, я просто підійду. Якщо вже пізно, нічого страшного. Просто подзвони мені».
  Алісія туди. Боїться, що щось зламається, якщо вона заважає, запитує забагато, не погоджується, навіть якщо для когось іншого це не незгода, а просто запитання. Або цікаво.
  Я можу зробити з нею все. Що завгодно.
  Що мені подобається, мушу сказати. Це змушує мене почуватися могутнім. Змушує мене почуватися добре. Люди робили зі мною речі, які не дуже приємні. Це здається єдино справедливим.
  Я дивлюся у вікно, чи не виявлю Реда чи будь-якого іншого поліцейського. Жодного.
  Параноя…
  Я перевіряю холодильник і комору на предмет вечері. Суп, яєчні рулетики, чилі без квасолі, ціла курка, коржі. Багато соусів і соусів. Сир.
  Худий біб, Слім Джим. Так, це я.
  Але я їм як вантажник.
  Я думаю про два бутерброди, які я їв у Starbucks раніше, особливо сподобався копчений окіст. Згадуючи крик, дивлячись. Побачте, як Ред оглядає кав’ярню, не повертаючись на крик, як будь-яка нормальна людина.
  Покупець… Я виплюнув це слово, принаймні в думці.
  Розлючений на неї.
  Так. Мені потрібен розрада. Я збираю свій рюкзак з місця біля вхідних дверей і несу його через кімнату. Я вбиваю цифри в замок кімнати іграшок. Я сам встановив замок, що, напевно, не дозволено в оренді. Вони не дозволяють вам багато чого робити, коли ви орендуєте. Але я плачу вчасно, щоб ніхто не прийшов подивитися. Крім того, мені потрібно, щоб кімната іграшок була замкнена, тому вона замкнена. Весь час.
  Відкручую міцний засув. А потім я всередині. У кімнаті іграшок темно, якщо не рахувати яскравих галогенів над побитим столом, на якому зберігаються мої скарби. Промені світла сліпуче танцюють від металевих країв і лез, переважно блискучої сталі. У кімнаті іграшок тихо. Я добре його звукоізолював, акуратно вирізавши та підігнавши листи дерева та акустичного матеріалу на стіни та встановивши віконниці на вікні. Тут можна було кричати до хрипоти, а знадвору не чути.
  Я дістаю з рюкзака молоток для кісток, очищаю, змащую маслом і кладу на місце на полицю верстака. Потім нове придбання, пилка-бритва, зубчаста. Я розпаковую його та перевіряю край пальцем. Збивай, збивай… Зроблено в Японії. Одного разу моя мама розповіла мені, що колись, коли вона росла, вважалося поганим мати продукт, виготовлений у Японії. Як змінилися часи. Боже, це справді дуже розумний пристрій. Пила, зроблена з довгої прямої бритви. Перевірте край ще раз і, ну, бачите: я щойно видалив шар епідермісу.
  Це, яке тепер стало моїм новим улюбленим інструментом, я ставлю на почесне місце на полиці. У мене є абсурдна думка, що інші інструменти будуть заздрити та сумувати. Мені так смішно. Але коли ваше життя було зруйноване покупцями, ви вдихаєте життя в неживі речі. Це так дивно? Вони більш надійні, ніж люди.
  Я ще раз дивлюся на лезо. Відбитий спалах світла вражає моє око, і кімната нахиляється, а зіниця звужується. Відчуття моторошне, але не неприємне.
  У мене раптово виникає бажання привести Аліцію сюди. Майже потреба. Я уявляю, як світло відбивається від сталі на її шкірі, як і на моїй. Я справді зовсім погано її знаю, але, думаю, приведу її сюди, я маю на увазі. Низьке відчуття в животі підказує мені.
  Тепер дихаю швидше.
  Чи варто це робити? Привести її сюди сьогодні ввечері?
  Це бурчання в моєму паху говорить мені так. І я можу уявити її шкіру, відображену в металевих формах на робочому столі, відполірованих до дзеркала.
   Я думаю: колись це доведеться зробити. Чи не так?
  Просто зроби це зараз. Покінчити з...
  Так ні?
  я замерз.
  Лунає зумер. Я виходжу з кімнати іграшок і йду до вхідних дверей.
  Тоді прийди швидку думку, жахливу думку.
  А якщо це не Алісія, а Ред?
  Ні ні. Чи могло це статися? У червоного такі гострі очі, а значить гострий мозок. І вона знайшла мене в торговому центрі.
  Візьміть мій крекер з кістками з полиці та йдіть до дверей.
  Натискаю кнопку домофона. І пауза. "Привіт?"
  «Вернон. Це я?" Алісія закінчує багато речень знаками питання. Вона такий пучок невизначеності.
  Розслабившись, я відкладаю молоток і натискаю кнопку відкривання зовнішніх дверей, і через кілька хвилин я бачу на відеоекрані обличчя Алісії, яка дивиться на крихітну камеру безпеки над одвірком. Вона входить, і ми заходимо у вітальню. Я відчуваю її дивні парфуми, які для мене відчувають легкий запах солодкої цибулі. Я впевнений, що ні. Але це моє враження.
  Вона уникає моїх очей. Я височію над нею; вона крихітна і струнка, але не така квасоля, як я. «Гей».
  "Привіт."
  Ми обіймаємося, цікаве слово, і я завжди думав, що воно означає, що ти наготуєшся торкнутися того, кого не хочеш торкатися. Як мама під кінець. Мій батько, завжди. Це слово не означає це, звичайно, але це те, що я думаю.
  Алісія скидає піджак. Сама вішає. Їй неприємно, коли люди щось роблять за неї. Їй близько сорока, на кілька років старша за мене. Вона в синій сукні з високим горлом і довгими рукавами. Вона рідко наносить лак на нігті. Їй комфортно такий образ: шкільна вчителька. Мені байдуже. Мене приваблює не її модний вибір. Вона була шкільною вчителькою, коли вийшла заміж.
  «Вечеря?» Я запитую.
  "Немає?" Знову ж таки, питання, коли вона має на увазі: Ні. Хвилюється, що одне неправильне слово, один неправильний розділовий знак зіпсують вечір.
   «Ти не голодний?»
  Вона дивиться в бік другої спальні. «Просто… Все гаразд? Чи можемо ми зайнятися коханням?»
  Я беру її за руку, і ми проходимо через вітальню до дальньої стіни. Праворуч кімната іграшок. Ліворуч, задня спальня, відчинені двері й ретельно заправлене ліжко, освітлене м’яким світлом нічника.
  Я зупиняюся на мить, дивлячись на двері кімнати іграшок. Вона дивиться на мене з цікавістю, але ніколи б не мріяла запитати: «Щось не так?»
  Я приймаю рішення і повертаюся ліворуч, ведучи її за собою.
  
  
  РОЗДІЛ 5
  Що сталося?" — запитав Лінкольн Райм. «Сцена в Брукліні?»
  Це був його спосіб стукати по клену. Сакс, як і він, зазвичай не розповідала подробиць чи навіть підказок про те, що її хвилювало. Ніхто з них також не був схильний казати: «Так що не так?» Але маскування питання про її душевний стан під конкретизацією, скажімо, місця злочину, іноді робила свою справу.
  «Якась проблема». І замовкла.
  Ну, спробував.
  Вони були в вітальні його міського будинку на Сентрал Парк Вест. Вона впустила сумочку й портфель на ротанговий стілець. «Піду помитися». Вона пройшла коридором до ванної кімнати на першому поверсі. Він почув люб’язність між Саксом і помічником Райма, Томом Рестоном, який готував обід.
  Долинали запахи їжі. Рима виявила браконьєрську рибу, каперси, моркву з чебрецем. Трохи кмину, мабуть, у рисі. Так, його нюхові відчуття — ці розумні ліганди — були, як він вірив, посилені після нещасного випадку на місці злочину багато років тому, який перерізав йому хребет і зробив його квадроцикл C4. Однак це була легка дедукція; Том готував саме цю їжу раз на тиждень. У будь-якому разі не гурман, але Риму все одно сподобалася страва. За умови, що це супроводжується хрустким Шаблі. Що це було б.
  Сакс повернувся, а Райм наполягав. «Ваш суб'єкт? Як справи ідентифікація його, знову? Я забув." Він був упевнений, що вона йому розповіла. Але якщо факт безпосередньо не стосувався проекту, у якому брав участь Райм, він, як правило, розсіювався, як пара.
  «Несуб Сорок. Після того клубу, де він убив жертву». Вона була здивована, що він не пам’ятав.
  «Він кролика».
  «Так. Зникла. Це був хаос через ескалатор».
  Він зазначив, що Сакс не вийняла свій «Глок» і не поставила його на полицю біля вхідних дверей у коридор. Це означало, що вона не залишиться на цю ніч. У неї був власний міський будинок у Брукліні, і вона розподіляла свій час там і тут. Або була донедавна. За останні кілька тижнів вона зупинялася тут лише двічі.
  Інше спостереження: її одяг був незайманим, не свідчив про бруд і кров, які мали стати результатом її спуску в яму, щоб спробувати врятувати жертву аварії. Оскільки втеча суб’єкта — і інцидент з ескалатором — відбулися в Брукліні, вона пішла б додому, щоб скупатися та переодягнутися.
  Тому, якщо вона знову збиралася їхати, чому вона повернулася сюди з того району на Мангеттен?
  Може, на вечерю? Він на це сподівався.
  Том зайшов до вітальні з коридору. «Ось.» Він простягнув їй келих білого вина.
  "Дякую." Вона сьорбнула.
  Помічник Райма був підтягнутим і таким же гарним, як модель Nautica, сьогодні одягнений у темні брюки, білу сорочку та приглушену бордово-рожеву краватку. Він одягався краще, ніж будь-який інший доглядач, якого будь-коли мав Райм, і якщо вбрання здавалося дещо непрактичним, подбали про важливу частину: його взуття було міцним і на гумовій підошві, щоб безпечно переносити міцного Райма між ліжком і інвалідним візком. І аксесуар: із задньої кишені визирав бахрома волошкових латексних рукавичок для деталі сечі та лайна.
  Він сказав Саксу: «Ви впевнені, що не можете залишитися на обід?»
  "Ні, дякую. У мене інші плани».
  Що дало відповідь на це запитання, хоча відсутність уточнення лише додала таємничості її присутності тут зараз.
  Райм прокашлявся. Він глянув на свій порожній стакан, який стояв на рівні рота збоку інвалідного візка (підсклянник був його першим аксесуаром).
  «Ти випив два», — сказав йому Том.
  «У мене був один, який ти розділив на два. Насправді я випив менше одного, якщо я правильно бачив кількість». Іноді він сварився з помічником на цю та дюжину інших тем, але сьогодні Райм не був у справді запеклому настрої; він був задоволений тим, як пройшов урок. З іншого боку, його теж хвилювало. Що було з Саксом? Але, давайте не будемо розбирати надто дрібно, здебільшого він просто хотів більше чортового скотчу.
  Він ледь не додав, що це був один пекельний день. Але це була б неправда. Це був приємний день, спокійний день. На відміну від багатьох випадків, коли він був напівбожевільним від погоні за вбивцею чи терористом, перш ніж він залишив поліцейський консалтинговий бізнес.
  "Будь ласка і дякую?"
  Том подивився на нього підозріло. Він завагався, а потім налив із пляшки Glenmorangie, яку, прокляття, чоловік тримав на полиці поза межами досяжності, наче Райм був малюком, зачарованим різнокольоровою банкою з миючим засобом для каналізації.
  «Обід за півгодини», — сказав Том і знову зник до свого киплячого калкана.
  Сакс відпивав вино, оглядаючи обладнання та приладдя для судово-медичної лабораторії, запаковані у вікторіанській вітальні: комп’ютери, газовий хроматограф/мас-спектрометр, прилади для балістичних досліджень, вимірювачі градієнта густини, ковпаки для зображення гребнів тертя, альтернативні джерела світла, скануючий електронний мікроскоп. Завдяки цьому, а також десяткам оглядових столів і сотням інструментів, кабінет був криміналістичною лабораторією, якій позаздрив би невеликий чи навіть середній відділ поліції. Значна частина тепер була покрита пластиковими брезентами або бавовняними простирадлами, такими ж безробітними, як і їхній власник. Крім викладання, Райм все ще консультував деяких з некримінальних питань, але більша частина його роботи включала написання для академічних і професійних журналів.
  Він побачив, що її очі звернули в темний куточок, де стояло півдюжини білих дошок, на яких записували докази, зібрані зі сцен колишнім протеже Сакса та Райма, патрульним Роном Пуласкі. Трійка разом з іншим офіцером зі штаб-квартири CSU стояла й сиділа перед дошками й обговорювала особистість та місцезнаходження злочинця. Тепер дошки дивилися вбік, до стіни, ніби обурюючись, що Райму вони більше не потрібні.
  За мить Сакс сказав: «Я пішов до вдови».
  «Вдова?»
  «Сенді Фроммер. Дружина потерпілого».
  Йому знадобилася мить, щоб зрозуміти, що вона мала на увазі не людину, яку вбив Unsub 40, а людину, яка загинула в аварії на ескалаторі.
  «Ти маєш передати новини?» Судовим поліцейським, як і Райму, рідко, якщо взагалі, доручають важке завдання пояснити, що коханої людини більше немає на цій землі.
  "Немає. Просто… Грег, жертва, хотів, щоб я сказав їй, що він любить її та свого сина. Коли він помирав. Я погодився."
  «Добре з вашого боку».
  Знизування плечима. «Сину дванадцять. Браян».
  Райм не питав, як у них справи. Словесні пусті, такі запитання.
  Стискаючи вино обома руками, Сакс підійшла до нестерильного столу й притулилась до нього. Відвернув його погляд. «Я був близько. Майже взяв його, я маю на увазі Unsub Forty. Але потім аварія, ескалатор. Мені довелося вибрати». Потягуючи вино.
  «Правильно, Сакс. Звичайно. Ви повинні були це зробити».
  «Це був просто випадковий збіг, про який я йому повідомив — не було часу, аж ніяк не було часу, щоб зібрати повну команду знищення». Вона закрила очі. Повільне похитування головою. «Переповнений торговий центр. Просто не міг зібратися».
  Сакс був її найсуворішим критиком, і Райм знала, що складні обставини імпровізованої операції з ліквідації можуть притупити жало для деяких людей, але у випадку із Саксом вони цього не зробили. Тепер у нього були докази цього: рука Сакса зникла в її волоссі, і вона почухала собі голову. Потім вона ніби відчула, що це робить, і зупинилася. Почали знову через мить. Вона була жінкою великої динаміки, то світлою, то темною. Вони прийшли пакетом.
  "Криміналістика?" запитав він. «Про вашого суб'єкта?»
  «Не дуже в Starbucks, де він сидів. Суб'єкт почув Грега Фроммер скрикнув і, як і всі інші, подивився на нього. Я був у його полі зору. Мабуть, він бачив мою фігуру чи щит на моєму поясі. Знав, що відбувається. Або підозрюють. Тому він швидко пішов, забрав усе з собою. Знайшов якийсь слід за столом, але він був там лише кілька хвилин».
  «Маршрут виходу?» Райм більше не працював на поліцію Нью-Йорка, але очевидні запитання виникали природно.
  «Завантажувальна платформа. Рон, деякі ECT і деякі уніформи з Eight-Four на ньому, агітація, і, можливо, є допоміжний для пошуку. Ми побачимо. О, і я скликав стрілецьку команду на мою честь».
  «Чому?»
  «Я здув мотор».
  "Ви…?"
  «Ви не бачили новин?»
  "Немає."
  «Жертва не застрягла на сходинках ескалатора. Він провалився на шестерні приводного двигуна. Там немає вимикача. Я вистрілив з котушок двигуна. Було надто пізно».
  Рим врахував це. «Від пострілу ніхто не постраждав, щоб вас не посадили на адмін. Приблизно через тиждень ви отримаєте лист про відмову від дій».
  "Сподіваюсь так. Капітан з восьми чотирьох на моєму боці. Поки немає репортерів, які намагаються зробити свою кар’єру історіями про поліцейських, які стріляють у торгових центрах, я буду спокійним».
  «Я не думаю, що це така спеціалізація журналіста», — іронізував Райм.
  «Ну, Мадіно, капітану, йому вдалося на деякий час виправити ситуацію з чистилищем».
  «Любіть це слово», — сказав їй Райм. «Ви закінчили це». Задоволений власним дієсловом.
  Вона посміхнулася.
  Римі це сподобалося. Останнім часом вона мало посміхалася.
  Вона повернулася до ротангового крісла біля Райма й сіла. Меблі видали своє характерне нявчання, звук, який Райм ніколи не чув, щоб його повторили деінде.
   «Ти думаєш, — повільно промовила вона, — чи я переодяглася вдома, що я й зробила, і якщо я не залишусь тут сьогодні на ніч, а я ні…» Вона похитала головою. «Чому я здійснив подорож?»
  «Точно».
  Вона поставила недопите вино. «Я прийшов вас дещо запитати. Мені потрібна послуга. Ваша початкова реакція полягатиме в тому, що ви скажете «ні», а просто вислухаєте мене. Угода?»
  
  Мені не вистачило хоробрості.
  Не сьогодні.
  Я не брав Алісію до кімнати іграшок.
  Я сперечався, але ні.
  Вона пішла — вона ніколи не залишалася, — а я в ліжку, 11 вечора чи близько того. Не знаю. Думаючи про нас у спальні раніше: розстібаємо блакитну сукню Алісії, сукню вчительки, блискавку ззаду. Скромний. Бюстгальтер був складний, не для розстібання, але за структурою. Однак це важко побачити напевно, тому що ми обоє, звичайно, віддаємо перевагу тьмяному світлу.
  Тоді мій одяг також був роздягнений, мій одяг, як двоспальне простирадло на двоспальному ліжку. Її крихітні руки рухалися швидко, як голодні колібрі. Справді спритний. І ми грали в свою гру. Люблю це. Просто люблю це. Хоча я повинен бути обережним. Якщо я не думаю про щось інше, це надто швидко закінчиться. Викинь думки та спогади: сталеве долото, яке я купив минулого тижня, думаючи, що воно зробить з кісткою. Вечеря в моєму улюбленому закладі, де можна їсти на винос. Крики жертви нещодавно на будівельному майданчику поблизу 40® північної широти, коли молоток вдарив по його черепу. (Я сприймаю це як доказ того, що я не справді чудовисько. Уявлення про кров, тріск не змушує мене закінчувати швидше, але трохи притупляє мене.)
  Потім ми з Алісією знайшли пульс, і все було добре… доки, чорт забирай, у пам’яті не прийшов образ тієї поліцейської дівчини. Червоний. Я уявив, як дивлюся на крики з ескалатора, бачу її, значок, пістолет і все, як вона дивиться на мене . Затінені очі, розвіяне руде волосся. Відводити погляд від кривавого ескалатора та криків, шукати мене , мене, мене. Але, дивно, хоч вона страшенно налякала мене в торговому центрі вона така ж погана, як і найгірший шопер, уявляючи її, коли я пульсував на крихітній Алісії, не сповільнювала мене. Якраз навпаки.
  Зупини це! Йди геть!
  Господи, хіба я сказав це вголос? я дивувався.
  Глянув на Аліцію. Ні. Вона загубилася в будь-якому місці, куди вона йде в такі моменти.
  Але Ред не пішов.
  І все закінчилося. знімок. Алісія була трохи здивована швидкістю. Не те, щоб вона, здавалося, дбала. Секс годує жінок багатьма різними стравами, як-от тапас, де чоловік хоче одну страву, щоб швидко насолодитися вовком.
  Після цього ми задрімали, і я прокинувся, думаючи, що все ще порожній, і подумав про Кімнату іграшок, забравши її туди.
  Так? Я дивувався. Немає?
  Тоді я сказав їй піти.
  До побачення, до побачення.
  Нічого більше, ніж ці слова.
  І вона пішла.
  Зараз я знаходжу свій телефон, слухаю голосове повідомлення від брата. « Йой. Наступної неділі. Анжеліка чи кінофорум? Девід Лінч або Людина, яка впала на землю ? Твій дзвінок. Ха, ні, насправді це я. Бо це я тобі дзвонив ! »
  Люблю чути його голос. Такий, як у мене, але не такий, як у мене.
  Тоді я думаю, що робити зі своїм неспанням. Є багато планів, які я маю розглянути на завтра. Але натомість я перебираю шухляду тумбочки. Знайдіть щоденник і продовжуйте писати уривки. Я, власне, транскрибую з MP3-плеєра. Говорити завжди легше, нехай думки летять, як кажани в сутінках, куди хочуть. Потім запишіть це пізніше.
  Ці уривки з важких днів, шкільних днів. Хто не радий, що ті часи залишилися позаду? Я пишу досить гарним сценарієм. Черниці. Вони були непоганими, більшість із них. Але коли вони наполягали, ви слухали, тренувалися, догоджали їм.
  Добре. Що за день. У школі до чотирьох. Проект громадського клубу. Місіс Хупер була задоволена моєю роботою. Пішла таємною дорогою додому. Довше, але краще (знаєте чому? Очевидно). Повз будинок, який вкриває павутиння на Хелловін, повз ставок, який з кожним роком здається меншим, повз будинок Марджорі, де я колись побачив, як вона розкрила блузку, і вона ніколи не дізналася.
  Сподівався, молився, що я повернуся додому сьогодні добре, і я думаю, що так і буде. Але ось вони.
  Семмі і Франклін. Вони залишають будинок Сінді Хенсон. Сінді могла б бути фотомоделлю. Така гарна. Сем і Френк, такі гарні, що могли б піти з нею. Я навіть не розмовляю з нею. Я для неї не існую, мене немає на цій планеті. Ясна, але надто худа, надто незграбна, надто незграбна. Нічого страшного. Так влаштований світ.
  Сем і Френк ніколи не штовхали мене, не штовхали, не терли мені обличчя брудом чи собачим лайном. Але ніколи не був з ними наодинці. Знаю, що вони дивилися на мене, ну, звичайно, дивилися. У кожного в школі є. Якби це був Дункан чи Батлер, мене б накинули на китів, вибили б з мене лайно, бо свідків немає. Тому я припускаю, що з ними станеться те саме. Вони нижчі за мене, хто ні? Але сильніше, і я не можу боротися, не знаю як. Флейл, це те, що хтось сказав, що я роблю. Я виглядав безглуздо. Попросив тата допомогти. Він цього не зробив. Поклав боксерське шоу по телевізору і залишив мене дивитися його. Дуже добре, що вдалося.
  Тож тепер побитий.
  Бо свідків поряд немає.
  Ніяк не можу повернутись. Я просто продовжую ходити. Чекає кулаків. І вони посміхаються. Те, що хлопці в школі завжди роблять перед ударом.
  Але вони не б'ють. Сем ніби привіт і запитує, чи живу я тут поблизу. За пару кварталів, кажу йому. Тож тепер вони знають, що це справді дивний спосіб для мене повернутися зі школи додому, але вони нічого не кажуть.
  Він просто каже, що тут гарний район. Френк каже, що він живе ближче до доріжок, тому там шумно, і це якось погано.
  Тоді від Френка: Чувак. Епопея сьогодні в класі.
  Я ніби нічого не можу сказати. Він має на увазі клас місіс Річ. Calc. Вона зателефонувала мені, тому що я дивився вікно, що вона робить, коли хтось дивиться у вікно, щоб збентежити їх, і, не озираючись, я сказав g(1) = h(1) + 7 = −10,88222 + 7 = −3,88222.
  Так, одна з них каже: «Сподобалося її обличчя, місіс Сука». Ти володів нею, чоловіче.
  Епос.
  «До зустрічі». Від Сема. І вони просто йдуть геть.
  На мене не плюють і не плюють. Або сказав діку Боду, худий біб, усе таке.
  нічого
  Гарний день. Сьогодні був гарний день.
  Я зупиняю диктофон і відпиваю води. Потім легенько опустіться біля подушки, що все ще містить запах Алісії. Раніше я думав, що буду зустрічатися зі сліпою жінкою. Пробував, але не знайшов. Вони не використовують особисті дані. Можливо, це занадто ризиковано. Сліпих жінок не хвилює занадто високий, занадто худий, довгасте обличчя, довгі пальці, довгі ноги. Худий виродок-хробак. Худий боб хлопчик. Слім Джим. Отже, сліпа жінка була моїм планом. Але не вийшло. Я іноді зустрічаю когось. Це нормально працює для того, що є. Тоді це закінчується.
  Це завжди закінчується. Це закінчиться і з Алісією.
  Я думаю про кімнату іграшок.
  Потім я повертаюся до щоденника, знову розшифровую, десять хвилин, двадцять.
  Злети і падіння життя, записані назавжди. Так само, як мої сувеніри на полицях у Кімнаті іграшок: я пам’ятаю радість, смуток чи гнів навколо кожного.
  Сьогодні був гарний день.
  
  
  СЕРЕДА
  II
  
  
  ІНТЕРН
  
  
  ЧАСТИНА 6
  Містер . Рима, честь».
  Не знаю, як на це відповісти. Кивок здався доречним. "Містер. Вітмор».
  Жодних спонукань до імен. Однак Райм дізнався, що він — Еверс.
  Адвокат міг бути пересаджений з 1950-х років. На ньому був темно-синій костюм, габардин, біла сорочка з накрохмаленими до пластику коміром і манжетами. Краватка, однаково жорстка, була синього відтінку, який не міг повністю відмовитися від фіолетового, і була вузька, як лінійка. З нагрудної кишені піджака визирав білий прямокутник.
  Обличчя Вітмора було витягнутим і блідим, і Райм на мить подумав, що в нього параліч Белла чи якийсь параліч черепних нервів. Щойно цей висновок був зроблений, його брова ледь-ледь насупилася, коли він оглянув салон та його аксесуари CSI .
  Райм зрозумів, що чоловік, схоже, чекав запрошення сісти. Райм наказав йому це зробити, і, розгладжуючи штани й розстібуючи піджак, Вітмор узяв поруч крісло й опустився на нього. Ідеально вертикально. Він зняв окуляри, почистив круглі лінзи темно-синьою ганчіркою і замінив обидва, відповідно на носі та в кишені.
  На зустріч з Раймом відвідувачі зазвичай реагували двома способами. Більшість були вражені майже німі, червоніли, щоб бути в компанії людини, 90 відсотків тіла якої було нерухоме. Інші жартували та жартували про його стан. Це було нудно, хоча краще, ніж перше.
  Дехто — упередженість Райма — при зустрічі з ним кидали один або два погляди на його тіло й йшли далі, безсумнівно, так само, як вони оцінювали б потенційних сватів: ми не будемо судити, поки не дійдемо до суті. Ось що зараз зробив Вітмор.
  «Ти знаєш Амелію?» — спитав Райм.
  "Немає. Я ніколи не зустрічався з детективом Саксом. У нас є спільний друг, наш однокласник зі школи. Бруклін. Колега адвокат. Спочатку вона зателефонувала Річарду та попросила його розглянути справу, але він не займається законом про тілесні ушкодження. Він дав їй мій номер».
  Вузькість його обличчя підкреслювала його задумливий вираз, і Райм був здивований, почувши, що вони з Саксом були приблизно одного віку. Він міг подумати, що Вітмор на півдюжини років старший.
  «Коли вона зателефонувала мені, щоб взятися за можливу справу, і сказала, що ви можете бути експертом, я був здивований».
  Райм вважав часову лінію неявною у своєму коментарі. Очевидно, Сакс призначив Райма консультантом ще до того, як вона зізналася йому, що це було причиною того, що минулої ночі вона поїхала з дому вдови в Брукліні до вітальні.
  Я прийшов вас дещо запитати. Мені потрібна послуга…
  «Але, звичайно, я радий, що ти доступний. Усі судові процеси щодо протиправної смерті включають складні доказові питання. І я знаю, що в цьому випадку це буде особливо вірно. У вас хороша репутація». Він озирнувся. «Детектив Сакс тут?»
  «Ні, вона в центрі міста. Робота у справі про вбивство. Але вчора ввечері вона розповіла мені про вашого клієнта. Сенді, це її ім'я?»
  «Вдова. Місіс Фроммер. Сенді».
  «Її ситуація така погана, як мені сказала Амелія?»
  «Я не знаю, що вона тобі сказала». Точне виправлення неточності Rhyme. Він сумнівався, що з Вітмором було б цікаво випити пива, але він був би хорошою людиною, якщо він був би радником, особливо під час перехресного допиту іншої сторони. «Але я підтверджу, що місіс Фроммер переживає дуже важкі часи. Її чоловік не мав страхування життя і він кілька років не працював повний робочий день. Місіс Фроммер працює в службі прибирання, але лише неповний робочий день. Вони в боргах. Значна заборгованість. У них є якась далека родина, але ніхто не в змозі допомогти фінансово. Один двоюрідний брат може дати тимчасовий притулок — у гаражі. Я практикую законодавство про тілесні ушкодження протягом багатьох років і можу вам сказати, що для багатьох клієнтів одужання є несподіванкою; у випадку місіс Фроммер це необхідність.
  «А тепер, містере Райм… Вибачте, ви були капітаном поліції, так? Мені так тебе називати?»
  «Ні, Лінкольн в порядку».
  «Тепер я хотів би розповісти вам, яка у нас ситуація».
  У ньому був робототехнічний елемент. Не дратує. Просто дивно. Можливо, журі сподобалося.
  Вітмор відкрив свій старомодний портфель — знову приблизно 1950-х — і дістав кілька білих аркушів без лінії. Він зняв ковпачок з ручки (не авторучки, Райм був дещо здивований), і найдрібнішим почерком, який ще можна було прочитати неозброєним оком, він написав те, що, здавалося, було датою та присутніми сторонами, предметом засідання. Нелінований папір, так, але висхідні та нижні частини символів були такими рівними, ніби вони впиралися в лінійку.
  Він подивився на скупі нотатки, ніби задоволений і підняв погляд.
  «Я маю намір подати позов до суду першої інстанції Нью-Йорка — до Верховного суду, як вам відомо».
  Форум, найнижчий у штаті, незважаючи на високу назву, розглядав кримінальні справи, а також цивільні позови; Райм тисячу разів свідчив там як свідок-експерт звинувачення.
  «Скарги стосуватимуться протиправної смерті вдови, місіс Фроммер. І їхня дитина».
  «Хлопчик-підліток, так?»
  "Немає. Дванадцять».
  «Ах, так».
  «І за біль і страждання від імені містера Фроммера. Наскільки я розумію, він прожив, можливо, десять хвилин у надзвичайних муках. Це відшкодування, як я кажу, піде в його маєток і закріпиться на користь того, хто згаданий у його заповіті чи документах. згідно з рішенням спадкового суду, якщо він не мав заповіту. Крім того, я буду подавати позов від імені батьків пана Фроммера, чию підтримку, наскільки він міг, він сприяв. Це також буде неправомірною смертною карою».
  Це був, мабуть, найменш яскравий, якщо не найнудніший адвокат, якого Райм коли-небудь зустрічав.
  «Ad damnum у моїй скарзі — вимога відшкодування збитків — чесно кажучи, неймовірно висока. Тридцять мільйонів за неправомірну смерть, двадцять мільйонів за біль і страждання. Ми ніколи не зможемо цього відновити. Але я вибрав ці суми лише для того, щоб привернути увагу обвинувачених і зробити трохи розголосу цій справі. Я не збираюся йти до суду».
  "Немає?"
  "Немає. Наша ситуація трохи незвичайна. Через відсутність страховки та будь-якої іншої фінансової підтримки для місіс Фроммер та її сина їм потрібно швидко розрахуватися. Розгляд може тривати рік і більше. До того часу вони були б злиденними. Їм знадобляться гроші на притулок, освіту підлітка, на медичну страховку, на найнеобхідніше. Після того, як ми представимо серйозну справу проти відповідачів, і я висловлю готовність значно зменшити попит, я вважаю, що вони випишуть деякі чеки, які будуть мізерними для них, але значними для місіс Фроммер, і приблизно на суму, яка вбачає достатню справедливість зроблено».
  Він був би вдома в романі Діккенса, вирішив Райм. «Здається розумною стратегією. Тепер ми можемо поговорити про докази?»
  «Хвилинку, будь ласка». Еверс Вітмор збирався йти вперед, вірний обраному ним курсу, незважаючи ні на що. «Спочатку я хотів би пояснити вам тонкощі відповідного закону. Ви знайомі з деліктним законодавством?»
  Було очевидно, що те, чи сказав він так, ні чи, можливо, не має значення. Адвокат Вітмор збирався зробити його знайомим.
  «Не зовсім, ні».
  «Я дам вам огляд. Деліктне право стосується шкоди, заподіяної відповідачем позивачу, крім порушення договору. Слово походить від...
  «Латинська означає «скручений»? Тортус .» Рим мав прихильність до класики.
  «Справді». Вітмора також не вразили знання Райма і не розчарований тим, що він упустив можливість пояснити. «Автомобільні аварії, наклеп і наклеп, нещасні випадки на полюванні, загоряння ламп, розливи отруйних речовин, авіакатастрофи, напад — загроза вдарити людину — і батарея — насправді вдарила її. Їх часто плутають. Навіть умисне вбивство, яке може бути як кримінальним, так і цивільним».
  «О. Дж. Сімпсон, — подумав Райм.
  Вітмор сказав: «Тож деліктний позов за протиправну смерть і тілесні ушкодження. Перший крок — знайти нашого відповідача — хто саме винен у смерті містера Фроммера? Ми сподіваємося, що це сам ескалатор, а не якась стороння сторона. Згідно з деліктним законодавством, будь-кому, хто постраждав від продукту — будь-чого, приладу, автомобіля, наркотику, ескалатора — набагато простіше довести свою справу. У тисяча дев’ятсот шістдесят третьому році суддя Верховного суду Каліфорнії створив підставу для позову під назвою «сувора відповідальність за продукцію», щоб перекласти тягар збитку з потерпілого споживача на виробника, навіть якщо це не було недбалістю. У суворій відповідальності все, що вам потрібно довести, це те, що продукт був дефектним і завдав шкоди позивачу».
  «Що вважається дефектом?» — запитав Райм, виявивши, що його лекція неохоче зацікавила.
  «Ключове запитання, містере Райм. Дефект може полягати в тому, що він був погано сконструйований, що він мав слабкість або недолік у виробництві або що споживача не вдалося належним чином попередити про небезпеку. Ти нещодавно бачив дитячу коляску?»
  Чому б я? Губи Райма сформували ледь помітну посмішку.
  Уітмор, здавалося, був несприйнятливий до іронії, і продовжив: «Ви б оцінили наклейку: зніміть дитину, перш ніж складна коляска закриється . Я не вигадую. Звичайно, так, це називається суворою відповідальністю, але не абсолютною. Має бути дефект. Хтось, наприклад, використовує ланцюгову пилку для нападу на жертву, є помічною причиною. Позивач не може подати до суду на виробника пили за такий напад.
  «Тепер до нашої справи: перше питання: на кого ми подаємо до суду? Чи був недолік конструкції або виробництва самого ескалатора Midwest Conveyance? Або він був у хорошому робочому стані, а керуюча компанія торгового центру, бригада прибиральників чи окрема технічна компанія недбало відремонтували чи обслуговували його? Чи працівник не зачинив його востаннє, коли його відкривали? Хтось відкрив панель вручну Містер Фроммер був на цьому? Генпідрядник, який будував торговельний центр, зробив об’єкт небезпечним? Субпідрядник, який встановив ескалатор? А як щодо виробників комплектуючих? А як щодо прибиральників торгового центру? Вони працювали на незалежного підрядника чи на працівників торгового центру? Ось де ти вступаєш».
  Райм уже думав, як бути далі. «Спочатку мені потрібно, щоб хтось оглянув ескалатор, елементи керування, фотографії з місця злочину, сліди та…»
  «Ах. Тепер я повинен вам сказати, що в нашій ситуації є невелика зморшка. Ну, кілька зморшок».
  Брова Райма піднялася.
  Уітмор продовжив: «Будь-яка аварія за участю ескалатора, ліфта, рухомого тротуару тощо розслідується Департаментом будівель і Департаментом розслідувань».
  Райм був знайомий з DOI. Одне з найстаріших правоохоронних органів у країні, що бере свій початок на початку дев’ятнадцятого століття, доручає нагляд за державними службовцями, установами та всіма, хто уклав контракт або працював з містом. Оскільки він сам отримав квадроцикл під час огляду місця злочину на будмайданчику метро, DOI було залучено до розслідування того, як сталася його аварія.
  Вітмор продовжив: «Ми можемо використати знахідки в нашому костюмі, але...»
  «На отримання звіту знадобляться місяці».
  «Саме проблема, містере Райм. Шість місяців, швидше рік. Так. І ми не можемо так довго чекати. На той час місіс Фроммер залишиться бездомною. Або жити зі своїми родичами в Скенектаді».
  «Зморшка одна. І два?»
  «Доступ до ескалатора. Його вилучено та конфісковано на міському складі, поки очікується розслідування DOI та DOB».
  До біса, це вже серйозний доказ зараження, інстинктивно подумав Райм.
  "Отримайте повістку", - сказав він. Це було очевидно.
  «Я не можу зараз. Щойно я подаду позов — це буде протягом наступних кількох днів — я зможу вручити duces tecum. Але суддя його скасує. Ми не отримаємо доступ, доки DOI та DOB не завершать своє розслідування».
  Це був абсурд. Ескалатор був найкращим доказом, можливо, єдиним доказом у справі, а він не міг його взяти?
  Потім згадав: звичайно, справа цивільна, а не кримінальна.
  «Ми також можемо викликати в суд записи про проектування, виробництво, встановлення та технічне обслуговування від можливих відповідачів: торгового центру, виробника — Midwest Conveyance — клінінгової компанії, будь-кого іншого, хто має будь-яке відношення до пристрою. Ми можемо отримати копії, але це буде боротьба. І рухи повертатимуться туди й назад протягом місяців, перш ніж їх опублікують. Нарешті остання зморшка. Я згадав, що містер Фроммер більше не працює повний робочий день?»
  «Я пригадую. Криза середнього віку чи щось таке».
  "Це правильно. Він залишив важливу корпоративну посаду. Останнім часом він працював на таких роботах, які йому не доводилося носити додому вночі: кур’єр, телемаркетер, приймач замовлень у ресторані швидкого харчування, продавець взуття в торговому центрі. Більшу частину свого часу присвятив волонтерству в благодійних організаціях. Письменність, безпритульність, голод. Тож останні кілька років він мав мінімальний дохід. Однією з найскладніших частин нашої справи буде переконати присяжних у тому, що він повернувся б до робочої сили на такій роботі, як та, яку він мав».
  «Що він робив?»
  «Перед тим, як піти, він був директором з маркетингу. Patterson Systems в Нью-Джерсі. Я подивилася. Дуже успішна компанія. Виробник паливних форсунок номер один в Америці. І він зробив тверді шість цифр. Минулого року його дохід склав тридцять три тисячі. Журі присуджує неправомірну компенсацію за смерть на основі заробітку. Адвокати підсудних твердять, що, навіть якщо їхні клієнти несуть відповідальність, збитки були мінімальними, оскільки він заробляв рівно стільки, щоб жити.
  «Я намагатимусь довести, що пан Фроммер проходив через певний етап. Що він збирається повернутися на високооплачувану роботу. Тепер мені це може не вдасться. Отже, це ваше друге завдання. Якщо ви можете довести, що відповідач, ким би ним не виявився, допустив безглузду або нерозсудливу поведінку, будуючи ескалатор або його складову частину, або не обслуговуючи пристрій, тоді ми…»
  «—додайте позов про штрафну шкоду. І суд присяжних, якому неприємно, що вони не можуть присудити вдові багато майбутніх заробітків, компенсує це великим штрафом».
   — Добре помічено, містере Райм. Ти повинен був піти на юридичний факультет. Отже, ось наша ситуація в двох словах».
  Райм сказав: «Іншими словами, з’ясувати, як вийшов з ладу складний пристрій і хто відповідальний за цей збій, не маючи доступу до нього, супровідної документації чи навіть фотографій чи аналізу аварії?»
  «І це теж добре сказано». Вітмор додав: «Детектив Сакс сказав, що ви були досить креативними, коли дійшло до вирішення такої проблеми».
  Наскільки креативним можна було б бути без клятих доказів? Абсурд, знову подумав Райм. Вся справа була повністю...
  Потім виникла думка. Вітмор говорив, але Райм проігнорував його. Він повернувся до дверей. «Том! Том! Де ти?"
  Почулися кроки і за мить з'явився помічник. "Все добре?"
  «Добре, добре, добре. Чому б не бути? Мені просто щось потрібно».
  «А що це?»
  «Рулетка. І чим швидше, тим краще».
  
  
  РОЗДІЛ 7
  Я ронічно.
  One Police Plaza вважається однією з найпотворніших державних структур у Нью-Йорку, але звідси відкриваються одні з найкращих краєвидів у центрі Манхеттена: гавань, Іст-Рівер, високі горизонти Нью-Йорка «Нехай тече річка» самий мускулистий. Навпаки, колишнє поліцейське управління на Сентр-стріт, мабуть, є найелегантнішою будівлею на південь від Х’юстон-стріт, але в той час поліцейські, які там дислокувалися, могли спостерігати лише за багатоквартирними будинками, м’ясниками, рибними торговцями, повіями, нелюдами. і грабіжники, що підстерігали (тоді поліцейські були головною ціллю для злодіїв, які цінували їхню вовняну форму та мідні ґудзики).
  Увійшовши до свого офісу, який зараз знаходиться у відділі серйозних справ в One PP, Амелія Сакс дивилася на поцятковані вікна, розмірковуючи про цей факт. Подумавши також: вона не могла не піклуватися ні про архітектурну естетику будівлі, ні про краєвид. Вона заперечувала, що вона застосувала свої слідчі навички тут, а не в міському будинку Лінкольна Райма.
  пекло
  Не задоволений тим, що він звільнився з поліцейського консалтингового бізнесу, зовсім не задоволений. Особисто їй не вистачало стимулювання давати-і-брати, битися головою, креативності, яка процвітала з гештальту. Її життя стало схожим на навчання в онлайн-університеті: інформація була та сама, але процес її завантаження в мозок зменшився.
  Справи не просувалися. Вбивства, зокрема, спеціальність Райма, не розкривалися. Справа Рінальдо, наприклад, перебувала в її лавах близько місяця і нікуди не ділася. Вбивство у Вест-Сайді на південь від Мідтауна. Ечі Рінальдо, другорядний гравець і торговець наркотиками, був зарізаний до смерті, і сильно порізаний. Вулиця та провулок були брудними, тому список слідів був об’ємним і тому не дуже допоміг: недопалки, обойма від плотви, де все ще тримався горщик, харчові обгортки, чашки для кави, колесо від дитячої іграшки, банки з пивом. , презерватив, клаптики паперу, квитанції, сотня інших предметів, які часто зустрічаються на вулицях Нью-Йорка. Жоден із слідів відбитків пальців чи ніг, які вона знайшла на місці події, не виявився.
  Єдиним іншим слідом був свідок — син загиблої. Ну, свого роду свідок . Восьмирічна дитина не бачила вбивцю чітко, але чула, як нападник стрибнув у машину та назвав адресу, яка містила слово «Село». Чоловічий голос. Скоріше білий, ніж чорний чи латиноамериканець. Сакс вичерпала свої навички інтерв’ю, щоб змусити хлопця пригадати більше, але він був, зрозуміло, засмучений, побачивши свого батька в провулку, залитого кров’ю. Обстеження візників і водіїв-циган нічого не виявило. А Грінвіч-Віллідж займав десятки квадратних миль.
  Але вона була переконана, що Райм міг переглянути масу доказів і дійти висновку про те, куди, в тому дивовижному куточку Манхеттена, швидше за все подівся злочинець.
  Він почав допомагати, але потім сказав ні. І холоднокровно нагадав їй, що він більше не займається кримінальним бізнесом.
  Сакс погладив свою вугільно-сіру спідницю трохи вище колін. Вона думала, що вибрала світлішу сіру блузку, але на тротуарі перед своїм міським будинком зрозуміла, що це була темно-коричнева. Це були її типові ранки. Багато відволікання.
  Тепер вона переглянула електронні листи та телефонні повідомлення, вирішила, що ними можна нехтувати, а потім попрямувала в коридор до конференц-залу, який вона вилучила для справи Unsub 40.
  Знову думаю про Риму.
  Звільнився.
  пекло...
   Вона підвела погляд і помітила, як молодий детектив, що йшов навпроти, раптово повернувся до неї. Вона зрозуміла, що, мабуть, вимовила це слово вголос.
  Вона посміхнулася йому, щоб довести, що не збожеволіла, і проштовхнула до своєї бойової кімнати, маленької, заставленої двома столами з ДВП, двома комп’ютерами, одним столом і білою дошкою, на якій деталі справи були записані маркером.
  «Будь-якої хвилини», — сказав молодий білявий офіцер, дивлячись угору. Він був у темно-синій формі NYPD і сидів за дальнім столиком. Рон Пуласкі не був детективом, як більшість офіцерів у відділі великих справ. Але він був поліцейським, з яким Амелія Сакс хотіла працювати у справі Unsub 40. Вони роками показували сцени, завжди — аж досі — з вітальні Райма.
  Пуласкі кивнув на екран. «Вони обіцяли».
  Будь-якої хвилини…
  «Скільки вони отримали?»
  "Не впевнений. Я б не очікував його адресу та номер телефону. Але в ECT сказали, що у них є деякі збіги. Це був хороший дзвінок, Амелія».
  Після катастрофи — це слово використовувалося в кількох значеннях: смерть жертви, а також втрата Unsub 40 — у торговому центрі в Брукліні Сакс методично досліджував територію за вантажним доком і обговорював, куди направити бруклінської групи збору доказів; ви не можете шукати всюди. Одним із місць, яке її особливо зацікавило, був дешевий мексиканський ресторан, задні двері якого виходили на тупик біля вантажної доки. Це був єдиний заклад харчування поблизу. Існували й інші, швидші способи втечі суб'єкта, але Сакс зосередив агітацію саме на цьому, мабуть, на надуманій теорії, згідно з якою в ресторані, ніж в інших закладах, швидше за все, будуть співробітники без документів, які будуть менш співпрацювати, не бажаючи вкажіть свої імена та адреси як свідків.
  Як вона й здогадувалася, ніхто, від менеджера до посудомийки, не бачив досить впізнаваного підозрюваного.
  Однак це не означало, що він там не був; у смітнику для клієнтів пошукова група знайшла чашку Starbucks разом із целофановими обгортками для бутербродів і серветками з мережі, які він ніс, коли втік.
   Вони зібрали все сміття з того контейнера в La Festiva, що могло бути справжнім іспанським словом, а могло й ні.
  Наразі вони чекали аналізу цих доказів.
  Сакс впала в крісло, яке вона привезла сюди зі свого мініатюрного кабінету. Розмірковуючи про те, що якби вони працювали в вітальні Райма, дані вже були б у них в руках. Її телефон співав із сигналом електронної пошти. Це була хороша новина від капітана 84-го Мадіно. Він сказав, що не поспішав із звітом про стрілянину; потрібен був час, щоб зібрати стрілецьку команду Боро. Він додав, що, як вони з Раймом обговорювали раніше, кілька репортерів подзвонили, запитуючи про доцільність стріляти зі зброї в переповненому торговому центрі, але Мадіно відвернув їх, сказавши, що справа розслідується відповідно до процедур департаменту, і не оприлюднив. її ім'я. Ніхто з журналістів не відповів.
  Всі хороші новини.
  Тепер комп’ютер Пуласкі запропонував дзвін корабельного дзвону. «Добре, ось воно. Аналіз доказів».
  Коли він читав, рука юнака підійшла до його чола й коротко потерла. Шрам був недовгим, але сьогодні він був цілком очевидним, під таким кутом, у такому світлі. У першому випадку, коли він біг із Саксом і Раймом, він зробив помилку, і злочинець, особливо жорстокий професійний убивця, вдарив його по голові. Отримана травма, яка вплинула на його мозок, а також на його гордість і зовнішність, майже призвела до завершення його кар'єри. Але рішучість, підбадьорення його брата-близнюка (також поліцейського) і наполегливість Лінкольна Райма не давали йому спокою. У нього все ще були моменти невпевненості — поранення голови отруювали впевненість у собі, — але він був одним із найрозумніших і найзавзятіших офіцерів, яких знав Сакс.
  Він зітхнув. «Не дуже багато».
  «Що там?»
  «Слід із самого магазину Starbucks, нічого. З мексиканського ресторану: ДНК з краю чашки Starbucks, але не збігається з CODIS».
  Це рідко буває так легко.
  «Жодних хребтів тертя», — сказав Пуласкі.
   "Що? Він носив рукавички в Starbucks?»
  «Схоже, він використав серветку, щоб тримати чашку. Техніки в CSU використовували вакуум і нінгідрин, але виявилося лише частково. З кінчика. Занадто вузький для IAFIS».
  Національна база даних відбитків пальців була повною, але використовувати можна було лише відбитки подушечок пальців, а не самих кінців.
  Але вона знову задумалася: якби докази відправили на аналіз до Райма, а не до лабораторії CSU у Квінсі, чи зміг би він підняти відбиток пальця? Лабораторія в штаб-квартирі була найсучасніша, але це не належало, ну, не Лінкольну Райму.
  «Відбиток черевика Starbucks, мабуть, його, — прочитав Пуласкі, — оскільки він був накладений поверх інших і збігався з одним на вантажному майданчику та в мексиканському ресторані. Подібний слід виявлено в протекторі від доку та ресторану. Це тринадцятий розмір Reebok. Daily Cushion Two Point Oh. Профіль хімічних слідів тут».
  Вона подивилася на екран і прочитала список хімікатів, про які ніколи не чула. "Який є?"
  Пуласкі прокрутив вниз. «Напевно, гумус».
  «Бруд?»
  Білявий офіцер продовжував читати дрібний шрифт. «Гумус — це передостанній ступінь розкладання органічної речовини».
  Вона пригадала розмову між Раймом і Пуласкі багато років тому, коли новачок використав «передостанній» у значенні «останній», на відміну від належного значення — передостанній. Спогад був щемливішим, ніж вона хотіла.
  «Так скоро буде бруд».
  "Доволі багато. І це прийшло звідкись. Він не збігається з жодним із контрольних зразків, які ви або ECT зібрали в торговому центрі, на вантажній платформі та в ресторані та навколо них». Він продовжував читати. «Ну, тут не все так добре».
  "Що це?"
  «Динітроанілін».
  "Ніколи не чув про це."
  «Кількість застосувань, наприклад, барвників, пестицидів. Але номер один: вибухівка».
   Сакс показав на таблицю з самого місця вбивства, будівельного майданчика, де Unsub 40 до смерті забив Тодда Вільямса біля клубу пару тижнів тому. «Аміачна селітра».
  Добриво — і основний вибуховий інгредієнт у саморобних бомбах, як-от та, яка зруйнувала федеральну будівлю Оклахома-Сіті в 90-х роках.
  — Отже, — повільно сказав Пуласкі, — ти думаєш, що це щось більше, ніж пограбування? Суб'єкт, я не знаю, купував інгредієнти для бомб поблизу Сорока градусів на північ або біля будівельного майданчика, і Вільямс це бачив?» Він постукав по екрану комп’ютера. «А подивіться на це». У слідах, зібраних біля відбитка стопи на вантажній платформі торгового центру, була невелика кількість моторного масла.
  Другий інгредієнт у добривній бомбі.
  Сакс зітхнув. Чи був у цього суб'єкта терористичний характер? Хоча вбивство сталося на робочому місці, ці хімікати не використовувалися б для комерційного знесення. "Продовжувати йти."
  «Більше фенолу. Як ми знайшли на першому місці вбивства».
  «Якщо він з’являється двічі, це важливо. Для чого це використовується?»
  Пуласкі викликав профіль хімічної речовини. «Фенол. Попередник у виробництві пластмас, таких як полікарбонати, смоли та нейлон. Також для виготовлення аспірину, рідини для бальзамування, косметики, лікування врослого нігтя».
  У сорока були великі ноги. Можливо проблеми з нігтями.
  «Тоді це». Він переписував довгий список інших хімічних речовин на дошці.
  «Повний рот», - сказала вона.
  «Профілі як макіяж. Косметика. Немає уявлення про бренд».
  «Потрібно знати, хто це робить. Нехай хтось у штабі відстежить це».
  Пуласкі надіслав запит.
  Потім повернулися до речових доказів. Він сказав: «Візьміть трішки металу. Від сліду в коридорі, що веде до вантажного доку».
  "Дай мені подивитися."
  Пуласкі викликав фотографії.
  Важко розрізнити на око — чи то голий, чи то стильно прикритий купленими в аптеці окулярами для читання, до яких останнім часом довелося вдаватися Саксу.
  Вона ввімкнула збільшення й придивилася до блискучого фрагмента. Потім звернулася до другого ноутбука і ввела її в базу даних NYPD металевий слід, який, як виявилося, кілька років тому встановив Лінкольн Райм.
  Разом вони просканували базу даних. «Там щось подібне», — сказав Пуласкі, стоячи через її плече, вказуючи на одну з фотографій.
  Так добре. Крихітна цятка була в процесі заточування ножа, ножиць або бритви.
  «Це сталь. Він любить гостре лезо». Він забив жертву до смерті за межами 40® північної широти, але це не означало, що він не був зацікавлений у розсиланні жертв також з іншою зброєю.
  З іншого боку, нещодавно він, можливо, не зробив нічого, крім того, щоб порізати сімейну курячу вечерю ножем, якого він просто різко врізав першим біля столу.
  Пуласкі продовжував: «І трохи тирси. Хочу бачити?"
  Вона розглядала мікроскопічні зображення. Зерна були дуже дрібні.
  «Від шліфування, як ви думаєте?» — міркувала вона. «Не пиляти?»
  "Не знаю. Має сенс."
  Вона клацнула пальцем по мініатюрі. Двічі. Напруга пронизала її. «Аналітик у Квінсі не сказав нам тип деревини. Ми повинні це з’ясувати».
  «Я попрошу це». Потираючи чоло однією рукою, Пуласкі прокручував інші аналізи іншою. «Здається, молотів і бомб недостатньо. Цей тип теж хоче отруїти людей? Значні сліди хлорорганічної кислоти та бензойної кислоти. Токсини. Це типово для інсектицидів, але їх використовували для вбивств. І більше хімікатів, які… — Він поглянув на базу даних. «... профіль як лак».
  «Тирса і лак. Він столяр, будівельник? Або хтось кладе свої бомби в дерев’яні ящики або за обшиті панелями стіни».
  Але оскільки не надходило жодних повідомлень про саморобні вибухові пристрої в цьому районі, закриті в дерев’яні або інші оболонки, Сакс поставив цю ймовірність низькою на шкалі ймовірності.
  «Мені потрібен виробник», — сказав Сакс. «Лак. Тип тирси теж».
  Пуласкі нічого не сказав.
  Вона глянула в його бік і помітила, що він дивиться на свій телефон. Текст.
   «Рон?»
  Він стрепенувся й вислизнув телефон. Останнім часом він був зайнятий. Вона поцікавилася, чи є в родині якась хвороба.
  "Все добре?"
  «Звичайно. Добре».
  Вона повторила: «Я хочу виробника».
  «Про... о, лак».
  «З лаку. І порода деревини. І бренд косметики».
  «Я візьмуся за це». Ще один запит він надіслав до криміналістичної лабораторії.
  Вони звернулися до другорядної категорії доказів — тих, які могли походити від субб. ECTs зібрали весь вміст урни, де вони знайшли сміття Starbucks, на основі теорії, що сміття з мережі кав’ярень могло бути не єдиним, що викинув злочинець. Там було тридцять чи сорок речей: серветки, газети, пластикові стаканчики, використані клейнекси, порножурнал, який, ймовірно, викинули до того, як чоловік повернувся додому до сім’ї. Усе було сфотографовано та записано, але ніщо, як повідомили аналітики в Квінсі, не здавалося актуальним.
  Проте Сакс витратив двадцять хвилин на перегляд кожного предмета, як окремих знімків доказів у кошику, так і ширококутних зображень, перш ніж вміст було зібрано ECT.
  «Погляньте на це», — сказала вона. Пуласкі підійшов ближче. Вона показувала на дві серветки з фаст-фуду «Білий замок».
  «Дім повзунка». Пуласкі додав: «Що це, до речі?»
  Сакс знизав плечима; вона знала, що це маленький гамбургер. Немає уявлення, звідки взялася ця назва. Одна з найперших франшиз швидкого харчування в Америці, White Castle спеціалізується на гамбургерах і молочних коктейлях.
  «Будь-які фрикційні гребені?»
  Пуласкі прочитав звіт. «Жодного».
  Як сильно вони старалися? — дивувалася вона. Згадавши, що двома ворогами Райма були некомпетентність і лінь, Сакс витріщився на серветки. — Ймовірно, вони походять від нього?
  Пуласкі збільшив ширококутні кадри. Пом’яті серветки «Білий замок» лежали прямо біля викидів Starbucks.
  "Може бути. Ми знаємо, що наш хлопчик любить мережеву їжу».
   Зітхання. «Серветки — одне з найкращих джерел ДНК. Аналітик міг би запустити їх, порівнявши це зі Starbucks».
  Лінивий, некомпетентний…
  Тоді вона змирилася.
  Або він просто перевтомився? Історія поліції.
  Сакс викликав зображення розкритих серветок. Кожен містив плями.
  "Що ти думаєш?" — спитав Сакс. «Один коричневий, інший червонуватий?»
  «Не можу сказати. Якби ми самі взяли їх у руки, ми могли б точно визначити колірну температуру. Я маю на увазі в Лінкольна».
  Розкажи мені про це.
  Сакс сказав: «Я думаю, на одній серветці шоколад і полуничний молочний коктейль. Розумна дедукція. А інший? Ця пляма точно шоколадна. Ще одна пляма, менш в’язка, як від безалкогольного напою. З двох різних візитів. Один, у нього два тряски. Другий — шейк і газована вода».
  «Худий хлопець, але він точно може зібрати калорії».
  Але важливіше те, що йому подобається Білий замок. Постійний клієнт».
  «Якщо пощастить, він живе неподалік. Але який?» Пуласкі був онлайн, перевіряючи мережу ресторанів у цьому районі. Було декілька.
  Клацання в її думках: моторне масло.
  «Можливо, нафта — бомба, а може, він їде до Білого замку в Квінсі », — сказала вона. «Це на бульварі Асторія, автомобільний ряд. У суботу вранці ми з татом купували там автозапчастини, а потім поверталися додому і грали в механіків-любителів. Можливо, він підібрав сліди нафти під час обіду. Довго, але я збираюся поговорити з менеджером там. Ви дзвоните в лабораторію в Квінсі і просите когось ще раз перевірити ці серветки. Кліше тонких зубів. Фрикційні гребені. ДНК теж. Можливо, він їв із другом, а ДНК приятеля знаходиться в CODIS. І зупиніться на тирсі, я хочу сорт дерева. І залишити після них для виробника лаку. І я не хочу, щоб аналітики, які зробили цей звіт. Подзвони Мелу».
  Тихий, стриманий детектив Мел Купер був найкращим працівником криміналістичної лабораторії в місті, можливо, на всьому північному сході. Він також був експертом з ідентифікації людей — відбитки хребта тертя, ДНК і криміналістика реконструкція. Він отримав дипломи з математики, фізики та органічної хімії та був членом престижної Міжнародної асоціації з ідентифікації та Міжнародної асоціації аналітиків плям крові. Райм найняв його з відділу поліції невеликого містечка, щоб він працював у відділі розслідування місця злочину NYPD. Купер завжди був частиною команди Rhyme.
  Коли Сакс одягала куртку та перевіряла зброю, Пуласкі зателефонувала до ХСС, щоб попросити Купера про допомогу.
  Вона була біля дверей, коли він від’єднався, і сказала: «Вибач, Амелія. Треба бути кимось іншим».
  "Що?"
  «Мел у відпустці. Весь тиждень."
  Вона швидко розсміялася. За всі роки, що вони працювали разом, вона ніколи не знала техніки, щоб взяти більше, ніж день відпочинку.
  «Тоді знайдіть когось хорошого», — сказала вона, швидко йдучи в коридор і думаючи: Райм йде на пенсію, і все йде до біса.
  
  
  РОЗДІЛ 8
  Я це… Це ескалатор. Так. Ну, порція одного. Верхня частина. Сидячи у своєму коридорі. Але я думаю, ти це знаєш».
  «Мел. Заходьте, у нас є робота».
  Купер, мініатюрний, стрункий і з вічною ледь помітною посмішкою на обличчі, увійшов до вітальні міського будинку Райма, насунувши окуляри в темній оправі вище на носі. Рухався мовчки; він носив своє стандартне взуття Hush Puppies. Чоловіки були самі. Еверс Вітмор повернувся до своєї юридичної фірми в Мідтауні.
  Коли ніяких негайних пояснень часткового ескалатора, який був укладений у будівельні ліси, не було, він скинув свою коричневу куртку, зачепив її та поклав спортивну сумку. «Знаєте, я насправді не планував відпустку».
  Райм запропонував — неповторним способом Лінкольна Райма — Куперу взяти відпустку. Тобто відпустку з його офіційної роботи в штаб-квартирі "Місце злочину" і прийти допомогти в цивільній справі " Фроммер проти Midwest Conveyance".
  «Так, добре. Цінуйте це». Подяка Райма, як завжди, була стриманою. Він не мав великого інтересу до соціальних тонкощів і не мав навичок у них.
  «Це... Я маю на увазі, я думав, що повинен перевірити. Чи є якісь етичні проблеми через те, що я тут?»
  «Ні, ні, я впевнений, що їх немає», — сказав Райм, дивлячись на ескалатор, який сягав стелі. «Поки вам не платять».
  «Ах. Так. Я волонтер».
   «Просто друг, який допомагає у добрій справі, Мел. Благородна справа. У вдови потерпілого немає грошей. У неї є син. Хороший хлопець. Багатообіцяюче». Райм припустив, що це ймовірно. Він нічого не знав про юного Фроммера, чиє ім’я забув. «Якщо ми не зможемо отримати від неї компенсацію, найближчим часом вона житиме в гаражі в Скенектаді. Можливо, до кінця її життя».
  «Нічого страшного в Скенектадії».
  — Основне слово — «гараж», Мел. Крім того, це буде виклик. Ви любите виклики».
  «До певної точки».
  «Мел!» — сказав Том, заходячи до вітальні. «Що ти тут робиш?»
  «Викрадений».
  «Ласкаво просимо». Тоді помічник скривився. "Ти можеш у це повірити. Подивіться на це." Розчарований кивок у бік будівельних лісів і ескалатора. «Підлоги. Сподіваюся, вони не зіпсовані».
  «Це мої підлоги», — сказав Райм.
  «Ви доручаєте мені підтримувати їх незайманими. Потім підірвіть його двотонним механічним пристроєм». Криміналісту: «Їжа, напій?»
  “Чай був би чудовим.”
  «У мене є твій улюблений».
  Куперу сподобався Ліптон. У нього були прості смаки.
  «А як там твоя дівчина?»
  Купер жив зі своєю матір’ю, але мав високу розкішну коханку скандинавського походження, професора Колумбійського університету. Вони з Купером були чемпіонами з бальних танців.
  «Вона...»
  «Ми тільки приступаємо до роботи», — перебив його Райм.
  Том підняв брову до техніка, ігноруючи свого боса.
  «Добре, дякую», — відповів Купер. «Вона в порядку. Наступного тижня у нас регіональний конкурс з танго».
  «А якщо говорити про напої». Райм подивився на пляшку односолодового скотчу.
  — Ні, — прямо сказав Том. «Кава». І повернувся на кухню.
  Грубий.
   "Так. Що за каперс? Люблю це слово».
  Райм розповів про аварію на ескалаторі та позов, який подасть Еверс Вітмор від імені вдови та її сина.
  «Ах, правильно. У новинах. Жахливо». Купер похитав головою. «Ніколи не відчував себе комфортно взувати та знімати ці речі. Я піду сходами або навіть ліфтом, хоча я теж не дуже від них божевільний».
  Він підійшов до монітора комп’ютера, на якому були десятки фотографій місця аварії, зроблених Сакс неофіційно, оскільки вона не брала участі в розслідуванні нещасного випадку. На них була панель відкритого доступу до ями, на якій видно двигун, шестерні та стіни, усі закривавлені.
  «Помер від кровотечі?»
  «І травма. Розрізають переважно навпіл».
  «Хм».
  «Це справжня одиниця?» Купер повернувся до риштувань і почав уважно їх оглядати. «Жодної крові. Його почистили?»
  "Немає." Райм пояснив неможливість отримати доступ до справжнього ескалатора протягом кількох місяців. Але він сподівався, що вони зможуть визначити ймовірну причину невдачі за цим макетом. Ідея Райма полягала в тому, щоб заплатити, щоб позичити частину ідентичної моделі від підрядника в цьому районі. Том знайшов рулетку, яку просив Райм, і вони визначили, що достатньо вільного простору, щоб пронести машину через вхідні двері, розібрати її та зібрати назад у коридорі. Ціна за оренду становила п’ять тисяч, які Вітмор додав до свого судового гонорару та вирахував із того, що вони стягнули з відповідача.
  Робітники побудували будівельні риштування та змонтували верхню пластину — панель доступу, яка відкрилася, щоб поглинути Грега Фроммера — разом із опорними деталями, петлями та частинами перил і перемикачами керування. На підлозі лежали двигун і шестерні, ідентичні тим, що вбили жертву.
  Купер мовчки ходив навколо пристрою, дивився вгору й торкався частин. «Не буде доказом».
  "Немає. Нам просто потрібно з’ясувати, що пішло не так, чому панель угорі відкрилася, коли цього не повинно було бути». Рима підійшла ближче.
   Технік кивав. «Отже, я зробив висновок, що ескалатор підіймався в той час, і щойно жертва дісталася до панелі верхнього поверху, вона вискочила. Як далеко він був відкритий?»
  — Амелія сказала про чотирнадцять дюймів.
  «Вона керувала сценою?»
  «Ні, вона випадково була там у той час, стежила за суб’єктом. Вона втратила його, коли сталася аварія, і намагалася врятувати жертву. Не міг».
  «І злочинець утік?»
  "Так."
  «Вона б цьому не зраділа».
  «Вона пішла до вдови і дізналася, що в неї дуже погано. Виникла ідея зв’язати її з адвокатом. Ось так усе опинилося у нас на колінах».
  «Отже, панель доступу вискакує — так, я бачу, що вона на пружині. Має бути важким. Жертву затягує підсередину, а потім падає на двигун і шестерні».
  «Правильно. Зуби на передньому краю панелі порізали його теж. Ось і вся кров на стінах на картинах».
  "Розумію."
  «Тепер я хочу, щоб ви зайшли всередину, понишпорили, дізналися, як ця чортова штука працює. Як відкривається панель доступу вгорі, перемикачі, важелі, петлі, запобіжні механізми. все Отримати фотографії. І ми спробуємо зібрати воєдино те, що сталося».
  Купер озирнувся. «Місце майже не змінилося після того, як ви пішли у відставку».
  «Тоді ви знаєте, де розташоване обладнання для камери», — сказав Райм напруженим від нетерпіння голосом.
  Технік засміявся. — І ти теж не сильно змінився. Він підійшов до полиць на задній стіні вітальні й вибрав фотоапарат і ліхтарик із пов’язкою на голові. «Син шахтаря», — пожартував він, прикріплюючи його собі на лобі.
  «Відстріляти. Іди!»
  Купер піднявся всередину макета. Почали спалахувати тихі спалахи.
  Пролунав дзвінок у двері.
  Хто б це міг бути? Жорсткий адвокат Еверс Вітмор повернувся його офіс спілкується з друзями та родиною Грега Фроммера. Він намагався зібрати докази, щоб довести, що, незважаючи на те, що Фроммер на даний момент не має роботи, найближчим часом повернувся б до успішної посади менеджера з маркетингу, що дозволило б відшкодувати шкоду, яка була б набагато вищою, ніж виходячи з його нещодавнього доходу.
  Чи відвідувач був одним із його лікарів? Паралельний стан Райма вимагав регулярних оглядів неврологами, а також фізіотерапевтами, але сеансів у нього не було заплановано.
  Він повернувся до екрана камери відеоспостереження, щоб побачити, хто це може бути.
  Ох, біс!
  Райма зазвичай дратували, коли люди приходили без попередження (або з оголошеннями, як на те пішло).
  Але сьогодні тривога була набагато сильнішою, ніж зазвичай.
  
  «Так, так, — запевняв чоловік Амелію Сакс, — я знаю, про кого ви говорите. Тихий хлопець».
  Вона розмовляла з менеджером гамбургерної Queens White Castle в Асторії.
  «Дуже високий, дуже худий. Білий. Блідий».
  Менеджер був, навпаки, оливковошкірим чоловіком з круглим, веселим обличчям. Вони були біля переднього вікна. Він сам там прибирав, мабуть, пишаючись закладом, яким він опікувався. Запах Windex був сильним, як і аромат цибулі. Останнє теж привабливо. Останньою їжею Сакса була вчорашня вечеря.
  «Ви знаєте його ім'я?»
  «Я ні, ні. Але… — Він підвів очі. «Чар?»
  Подивилася діловодка років двадцяти. Якщо вона їла фірмові страви ресторану, то робила це в міру. Худенька жінка закінчила замовлення й приєдналася до обох.
  Сакс представилася і, протокольно, показала щит. Очі жінки сяяли. Їй було приємно бути частиною моменту CSI .
  «Шарлотта працює багато змін. Вона наш якір».
  Рум'янець.
   "Містер. Родрігес подумав, що ти, можливо, знаєш високого чоловіка, який приходить десь, — сказав Сакс. «Високий, дуже худий. Білий. Можливо, він був одягнений у зелений картатий або картатий піджак. Бейсболка».
  «Звичайно. Я пам'ятаю його!»
  «Ви знаєте його ім'я?»
  «Ні, просто його важко не помітити».
  «Що ви можете сказати мені про нього?»
  «Ну, як ти сказав. Тонкий. Худий. І він багато їсть. Десять, п'ятнадцять бутербродів».
  Сендвічі… Бургери.
  «Але він міг купувати їх для інших людей, чи не так?»
  "Ні-ні-ні! Він їх тут їсть. Більшу частину часу. Є таке слово, яке моя мама каже про їжу, шарфи їх донизу. І два молочних коктейлю. Такий худий, але він так їсть! Іноді молочний коктейль і газована вода. Як давно ви працюєте детективом?»
  "Декілька років."
  «Це так гарно!»
  «Він коли-небудь був з кимось?»
  «Я не бачив».
  — Він часто сюди буває?
  «Можливо, раз на тиждень, кожні два тижні».
  — Є враження, що він тут живе? — спитав Сакс. — Він міг щось сказати?
  "Немає. Ніколи нічого мені не казав. Просто наказував, завжди тримав голову опущеною. Носить капелюх». Її очі звузилися. «Бьюсь об заклад, що він боявся камер спостереження! Ти думаєш?"
  «Можливо. Чи можете ви описати його, його обличчя?»
  «Насправді ніколи не звертав уваги. Довге обличчя, якесь бліде, ніби він мало виходив. Здається, ні бороди, ні вусів».
  «Хоч якесь уявлення, звідки він прибув або куди міг йти?»
  Шарлотта намагалася. Але нічого не спало на думку. «Вибачте». Вона ледь не здригнулася, що не могла відповісти на запитання.
  "Автомобіль?"
  Знову поразка. «Ну, я не… Зачекайте. Ні, мабуть, ні. Здається, він відвертається від стоянки, коли йде».
   «То ви спостерігали, як він йде».
  «Ви б хотіли подивитися на нього, розумієте? Не те, що він виродок чи щось таке. Просто такий худий. Їсть все це і так худий. Абсолютно несправедливо. Ми повинні працювати над цим, чи не так?»
  Сакс припустила, що мала на увазі двох присутніх жінок. Посмішка.
  "Кожного разу? Він ходив так щоразу, коли йшов?»
  "Я вважаю. Досить впевнений."
  «Він щось ніс?»
  «Ой, кілька разів у нього була сумка, поліетиленовий пакет. Я думаю, одного разу, так, він поклав його на прилавок, і він був важким. Ніби цокнув. Як метал».
  «Якого кольору сумка?»
  «Білий».
  «Не знаю, що було всередині?»
  "Немає. вибач Я дуже хотів би допомогти».
  «У тебе все чудово. Одяг?»
  Вона похитала головою. «Крім піджака та капелюха, я не пам’ятаю, ні».
  Сакс запитав Родрігеса: «Відео безпеки?» Вгадування відповіді.
  «Це повторюється щодня».
  Так, як вона думала. Це б уже перезаписало будь-які кадри з їхнім злочинцем.
  Повертаючись до Шарлотти. «Ви дуже допомогли». Сакс направив наступний коментар їм обом. «Мені потрібно, щоб ви сказали всім, хто тут працює, що ми шукаємо цього чоловіка. Якщо він повернеться, подзвоніть дев'ять один один. І додайте, що він підозрюється у вбивстві».
  — Відділ убивств, — прошепотіла Шарлотта з жахом і захопленням.
  "Це вірно. Я детектив П'ять-Вісім-Вісім-П'ять. Сакс». Вона передала картки менеджеру та Шарлотті. Жінка дивилася на нього так, наче крихітний шматочок картону був величезною чайовою. На ній була обручка, і Сакс припустив, що вона вже насолоджується сьогоднішньою розмовою за обіднім столом. Сакс переводив погляд то на одного, то на іншого. «Але не дзвони мені. Назви дев'ять один один і назви моє ім'я. Тут буде патрульна машина швидше, ніж я зможу доїхати. Вам доведеться поводитися так, ніби нічого не відбувається. Просто обслужіть його як зазвичай, а коли він піде або сяде, подзвоніть нам. Гаразд? Не робіть нічого іншого, крім цього. Я можу на вас покластися?»
   — О, впевнений, детективе, — сказала Шарлотта, рядовий, який визнав накази генерала.
  «Я подбаю про це», — сказав менеджер Родрігес. «Це всі знають».
  «У цьому районі є й інші білі замки. Він теж може піти туди. Чи могли б ви те саме сказати менеджерам?»
  «Звичайно».
  Сакс визирнув у вікно, вільне від бруду, і оглянув широку вулицю. Воно було вздовж магазинів, ресторанів і квартир. Будь-який із магазинів міг продавати речі, які стукали, і складати їх у білі поліетиленові пакети, щоб покупці віднесли додому… або на місце вбивства.
  Родрігес запропонував: «Гей, детективе… Візьміть повзунки. На мене."
  «Ми не можемо брати безкоштовну їжу».
  «Але пончики…»
  Сакс усміхнувся. «Це міф». Вона глянула на гриль. «Але я заплачу за один».
  Шарлотта спохмурніла. «Візьміть краще два. Вони досить маленькі».
  Вони були. Але вони також були чертовски хороші. Так само був молочний коктейль. Вона закінчила свій сніданок/обід за три хвилини. І вийшов назовні.
  Вона дістала з кишені мобільний телефон і зателефонувала Рону Пуласкі. Не було відповіді на стаціонарний телефон у бойовій кімнаті Unsub 40 на One PP. Вона спробувала його мобільний. Голосова пошта. Вона залишила повідомлення.
  Гаразд, ми проводимо агітацію поодинці. Сакс вийшов на тротуар, пронизаний різким вітром із захмареного неба.
  Високий чоловік, блідий чоловік, худий чоловік, біла сумка. Він ходив по магазинах. Почніть з будівельних магазинів. Тирса, лак.
  Кулькові молотки.
  Травма тупим предметом.
  
  
  РОЗДІЛ 9
  Інкольн Райм зовсім забув, що Джульєтт Арчер, його студентка-криміналіст, прибуває сьогодні, щоб розпочати неофіційне стажування.
  Вона була відвідувачем, який приходив дзвонити. За інших обставин він міг би насолоджуватися її товариством. Але тепер його першочерговою думкою було те, як позбутися її.
  Арчер направила своє крісло «Штормової стріли» навколо ескалатора й у вітальню, спритно загальмувавши перед решіткою дротів, що вкривала підлогу. Очевидно, вона не звикла перебирати звивисті кабелі, але потім, ймовірно, дійшовши висновку, що Райм регулярно проїжджав би через них без пошкоджень, вона зробила те саме.
  «Привіт, Лінкольне».
  «Джульєтт».
  Том кивнув їй.
  «Джульєтт Арчер. Я учень у класі Лінкольна».
  «Я його опікунка. Том Рестон».
  «Радий познайомитися».
  Через мить пролунав другий гудок, і Том знову пішов відкривати двері. Він і кремезний чоловік років тридцяти увійшли до вітальні. Другий відвідувач був одягнений у діловий костюм, блідо-блакитну сорочку та краватку. Верхній ґудзик сорочки був розстебнутий, а краватка розв’язана. Райм ніколи не розумів цього погляду.
   Чоловік кивнув усім, вітаючись, але спрямував погляд на Арчера. «Джул, ти не чекала. Я просив вас почекати».
  Арчер сказав: «Це мій брат, Ренді». Райм згадав, що вона залишилася з ним і його дружиною, тому що її мансарду в центрі міста модифікували, щоб зробити її більш доступною. Подружжя також зручно жило поблизу коледжу Джона Маршалла.
  Ренді сказав: «Спереду крутий пандус».
  "Я робила крутіше", - сказала вона.
  Райм знав схильність людей до матері чи дитини, тих, хто має серйозні вади. Ця практика зводила його з розуму, як, мабуть, і Арчера. Він думав, чи згодом у неї виросте імунітет до пестощів; він ніколи не мав.
  Що ж, подумав він, присутність брата вирішила справу. Немає жодного випадку, коли двоє людей — не менше аматорів — тусувалися тут, поки вони з Мелом Купером намагалися подати справу проти виробника, торговельного центру чи будь-кого, хто відповідальний за смерть чоловіка Сенді Фроммер.
  «Подарунок, як і обіцяв», — сказав Арчер, дивлячись на салон- лабораторію . "Добре. Подивись на це. Обладнання, інструменти. А скануючий електронний мікроскоп? Я вражений. Проблеми з живленням?»
  Райм не відповів. Будь-які слова можуть перешкодити їх швидкому виходу.
  Мел Купер перекинувся з риштувань на підлогу, дивлячись на Арчера. Вона кліпнула, коли промінь його ліхтарика врізав їй очі.
  «Ой, дуже шкода. Мел Купер». Кивок, а не подана рука, враховуючи ситуацію з інвалідним візком.
  Арчер представила свого брата, а потім, повернувши свою увагу до Купера, сказала: «О, детективе Купер. Лінкольн сказав про вас кілька хороших речей. Він називає вас яскравим прикладом криміналістичної лабораторії...
  — Гаразд, — швидко сказав Райм, не звертаючи уваги на запитальний, але задоволений погляд Купера. «Ми тут у розпалі».
  Вона просунулася вперед, розглядаючи інше обладнання. «Коли я займався епідеміологією, ми іноді використовували ГХ/МС. Інша модель. Але все ж. Голосом?»
  «Гмм. Добре. Ні. Зазвичай ним керують Мел або Амелія. Але..."
  «О, є голосова система, яка працює добре. Прилади RTJ. Базується в Акроні».
   "Є там?"
  «Просто згадую це. Стаття в Forensics Today про бездротовий зв’язок у лабораторії. Я міг би надіслати його вам».
  «Ми підписуємося», — сказав Купер. «Я з нетерпінням чекаю…»
  Райм пробурмотів: «Як я вже казав, ця справа, над якою ми працюємо, дуже чутлива до часу. З’явився раптово».
  «Включаючи, дозвольте мені вгадати, ескалатор в нікуди».
  Райм був роздратований гумором. Він сказав: «Напевно, краще було б подзвонити. Міг позбавити вас обох від проблем...
  Арчер спокійно сказав: «Так. Ну, ми домовилися , що я сьогодні тут буду. Ви ніколи не повідомляли мені про точний час. Я надіслав електронного листа».
  Висновок полягав у тому, що якщо хтось і мав дзвонити, то це мав бути він. Він спробував новий прийом. «Моя помилка. Повністю. Прошу вибачення за марну поїздку».
  Відвернувши від Тома сухий погляд на нещирість, що поширювалася. Райм явно проігнорував його.
  «Отже, нам доведеться знову зібратися. Інший час. Пізніше».
  Ренді сказав: «Тож, Джул, повертаймося. Я візьму фургон, потім проведу вас вниз по пандусу і...
  «О, але все заплановано. Вілл Старший затримав Біллі на наступні кілька днів. А у Баттона зустріч з Віскерсом. Я змінив усі призначення своїх лікарів. Так."
  Кнопка? вуса? — подумав Рим. Ісус Х. Христос. У що я вліз? «Бачиш, коли я погодився, що ти можеш прийти, було затишшя. Я міг би бути більш... повчальним. Тепер я б не зміг бути дуже корисним. Так багато відбувається. Це справді дуже актуальна справа».
  Актуальна справа? Я насправді це сказав? — здивувався Райм.
  Вона кивнула, але дивилася на ескалатор. «Це мав би бути той нещасний випадок. У Брукліні, так? Торговий центр. Цивільна справа . Здавалося, ніхто не думав, що це кримінально. Це означає, я б припустив, судові позови проти кількох відповідачів. Виробник, компанія з нерухомості, яка володіє торговим центром, бригади технічного обслуговування. Ми знаємо, що це таке». Вона оберталася. «Хто не любить Boston Legal ? А Хороша дружина ?»
  Хто знає, які вони?
   «Я справді вважаю, що це найкраще…»
  Арчер сказав: «А це макет. Ви не могли мати справжній ескалатор тут? Заборонено для цивільних адвокатів?»
  «Вилучено та конфісковано», — сказав Купер, відволікаючи погляд на Райма.
  «Я ще раз перепрошую, але...»
  — продовжив Арчер. «Що так нагально? Інші позивачі вимагають шматок пирога?»
  Райм нічого не сказав. Він просто дивився на її колесо ближче до риштувань. Тепер його очі придивилися до неї пильніше. Вона була одягнена досить стильно. Довга лісово-зелена спідниця в гусячу лапку, накрохмалена біла блуза. Чорна куртка. Вишуканий золотий браслет із начебто рунічними літерами був на її лівому зап’ясті, тому, що нерухомо було прив’язане до ручки її інвалідного візка. Вона керувала Штормовою стрілою за допомогою сенсорної панелі, використовуючи праву руку. Сьогодні каштанове волосся було зібрано в пучок. Арчер, мабуть, уже почав розуміти, що коли ваші кінцівки вийшли з ладу, ви робите все можливе, щоб мінімізувати лоскотання та подразнення від волосся та поту. Наразі Райм використав набагато більше засобів від комарів — органічних, за наполяганням Тома, — ніж до аварії.
  — Джул, — сказав Ренді. "Містер. Рима зайнята. Не зволікайте з прийомом».
  «Вже є», — подумав він. Але його усмішка була змащена жалем. «Вибачте. Дійсно було б найкраще для всіх зацікавлених. Наступного тижня, два тижні».
  Сама Арчер дивилася на Райма незворушними очима. Він глянув у відповідь, коли вона сказала: «Ти не думаєш, що інше тіло було б корисним? Звичайно, я новачок у криміналістиці, але я проводив епідеміологічні розслідування роками. Крім того, без будь-яких реальних доказів, схоже, не знадобиться аналіз відбитків пальців і градієнта щільності. Ви будете робити багато спекулятивної роботи з питань механічної несправності. Ми робили це весь час, шукаючи інфекцій — спекуляції, а не механізми, звичайно. Я міг би трохи попрацювати». Посмішка. "Так би мовити."
  — Джул, — сказав Ренді, червоніючи. «Ми говорили про це».
  Маючи на увазі, як припустив Райм, попередню розмову про жарт її інвалідність. Сам Райм із задоволенням цькував поблажливих, надто чутливих і політкоректних, навіть — особливо — серед людей з обмеженими можливостями. «Гімп» був його улюбленим іменником; «скривитися» дієсловом.
  Коли Райм не відповіла на наполегливість Арчера, її губи стиснулися. «Але, — весело сказала вона, — якщо тобі це не цікаво, це добре. Ми можемо перевірити дощ». У її голосі була різкість, і це зміцнило його рішення. Йому навряд чи потрібно ставлення. Він зробив їй послугу, взявши її на стажування.
  «Боюсь, це найкраще».
  Ренді сказав: «Я візьму машину, привезу її. Справді, Джул. І чекайте на верхній частині рампи». Звертаючись до Райма: «Дякую», — сказав він, приголомшливо киваючи. «Цінуй усе, що ти для неї робиш».
  «Не згадуй про це».
  «Я проведу вас», — сказав Том.
  «Мел, повертайся до роботи», — пробурчав Райм.
  Технік знову заліз у риштування. Спалахи камери відновилися.
  Арчер сказав: «Побачимось на уроці наступного тижня, Лінкольне».
  «Ви можете повернутися, звичайно. Інтерн тут. Просто інший час».
  «Звичайно», — категорично сказала вона. І разом з Томом виїхав у коридор. Через мить Райм почув, як зачинилися двері. Він повернувся до відеоекрану й побачив, як Арчер, всупереч своєму братові, легко спустилася з рампи й припаркувалася на тротуарі. Вона озирнулася на міський будинок.
  Райм повернувся до монітора комп’ютера, на якому відображалися фотографії, зроблені Амелією Сакс. Він розглядав їх кілька хвилин.
  Потім протяжно зітхнув.
  «Том! Том! Я тобі дзвоню! Де ти в біса?»
  — Приблизно вісім футів, Лінкольне. І ні, я не оглух останнім часом. Чого ви так ввічливо просите?»
  «Поверніть її сюди».
  "ВООЗ?"
  «Та жінка, яка щойно була тут. Десять секунд тому. Про кого ще я б говорив? Я хочу її повернути. Зараз ».
  
   Рон Пуласкі був на тротуарі, який був потрісканий на трапеції та трикутники з бетону, що височіли, як берги на крижині. Ланка ланцюга, біля якої він стояв, була покрита колючим дротом і була покрита графіті, зіпсованими літерами та символами, більш загадковими, ніж зазвичай, тому що полотно тегера було сітчастим. Хто б зіпсував ланцюг? — дивувався він. Можливо, всі хороші цегляні стіни та бетонні опори були взяті.
  Прослуховування його голосової пошти.
  Амелія Сакс хотіла його. Він викрався з їхньої бойової кімнати в One PP, вірячи, що вона продовжить слідство Білого замку та повернеться на Мангеттен за кілька годин. Але, очевидно, вона знайшла щось, щоб просунути справу вперед. Він знову прослухав повідомлення. Відразу вирішила, що він їй не потрібен. Не те, що була надзвичайна ситуація. Вона хотіла, щоб він допоміг у дослідженні території, де кілька днів тому був помічений Unsub 40 і куди він час від часу повертався. Можливо, він там жив, можливо, робив покупки.
  Пуласкі не хотів з нею говорити. Він написав смс. Брехати було легше, коли спілкувалися великі пальці, а не голос. Він сказав, що він приїде туди якомога швидше. Він ненадовго був поза офісом.
  Більше нічого.
  Однак, коли він подумав про це, його повідомлення було не зовсім брехнею. Його не було в офісі, і щойно його справи були завершені, він приєднався до неї для агітації. Проте, коли він був на вулиці, патрулюючи, його підхід був таким: нерозголошення також є обманом.
  Телефонне чергування закінчилося, молодий офіцер повернувся до пильності. Надзвичайно так. Зрештою, він був у 33-му, і тому мав бути.
  Пуласкі щойно вийшов на тротуар від транспортного комплексу Broadway Junction і йшов авеню Ван Сіндерен. У цій частині Брукліна панував безлад. Не особливо брудно, не більше, ніж в інших частинах міста, просто хаотично. Підслухано гуркіт поїздів Канарсі та Ямайки. Підпілля IND. Багато автомобілів і вантажівок, вони проїжджають повз, сигналять, в’їжджають і виїжджають. Натовпи людей на тротуарах. Велосипеди.
  Офіцер виділявся — його расу представляли приблизно 2 відсотки жителів тут, де Оушен Хілл, Браунсвілл і Бед-Стуй об'єднані. Ніхто не переслідував його, здавалося, ніхто навіть не помічав його, кожен був у власних місіях, які в Нью-Йорку завжди здавалися терміновими. Або вони були зосереджені на своїх мобільних телефонах або розмовах з друзями. Як і в більшості районів, більшість, переважна більшість місцевих жителів просто хотіли дістатися на роботу та з роботи, поспілкуватися зі знайомими в барах, кав’ярнях чи ресторанах, походити по магазинах, погуляти з дітьми та собаками, повернутися додому.
  Але це не означало, що він міг ігнорувати присутніх, хто міг виявляти більше, ніж просто випадковий інтерес і дивуватися, чому цей витертий білий хлопець із зачіскою у передмісті та гладеньким, як у дитини, обличчям прогулювався по розбитому тротуару твердою, чорно-коричневою частиною міста. 33, згідно з останніми цифрами поштового індексу, статистично був найнебезпечнішою частиною Нью-Йорка.
  Після того, як Амелія Сакс покинула One PP, Пуласкі приділяв цьому кілька хвилин, а потім втратив свою форму NYPD і одягнувся. Джинси, кросівки, бойова зелена футболка і чорна шкіряна куртка, потерта. Опустивши голову, він покинув штаб. Він врізався в найближчий банкомат, подумки здригнувшись, побачивши, як купюри перевертаються. Невже я справді це роблю? — подумав він, використовуючи модифікатор, який лише зрідка та в екстремальних ситуаціях вислизнув з його рожевих губ.
  За річку та через ліс… до поганих підемо…
  Залишивши зараз транспортний вузол, він пішов до Бродвею, повз гаражі для ремонту автомобілів, будівельні комбінати, офіси нерухомості, вітрини магазинів з переведенням у готівку чеків і виплатою зарплати, випічки, дешеві закусочні з листівками, рукописними меню на картках у вікнах. Віддаляючись від комерційних вулиць, він проходив повз житлові будинки, переважно три-чотириповерхові. Багато червоної цегли, багато фарбованого каменю в бежево-коричневий колір, багато графіті. На горизонті виднілися високі проекти Браунсвіля, неподалік. На тротуарі були сигаретні недопалки, сміття, банки з солодовим алкоголем і кілька презервативів та голок… і навіть трубочки для креку, що здавалося майже ностальгічним; ти більше не бачив цього лиха.
  33…
  Пуласкі йшов швидко.
  Один блок, два блоки, три блоки, чотири.
   Де в біса Альфо?
  Попереду, на тому самому тротуарі, двоє дітей — так, молодих, але разом важили чотири Пуласкі — дивилися на нього вороже. У нього на щиколотці був охоронець Smith & Wesson, його особиста зброя. Але якби вони хотіли його вчинити, вони б його вчинили, і він би лежав на землі й стікав кров’ю, перш ніж встиг би вихопити пробивний пістолет із кобури. Але вони повернулися до своїх суглобів і серйозної розмови, дозволивши йому пройти, не дивлячись більше.
  Ще два квартали, і нарешті він помітив молодого чоловіка, якого так довго шукав. Повернувшись до One PP, він крадькома проглянув звіт про діяльність дільниці від 73-го і мав приблизне уявлення про те, куди йти, де міг бовтатися Альфо. Хлопець сидів на мобільному та курив сигарету, а не траву, перед магазином GW Deli and Phone Card.
  GW. Джордж Вашингтон? Тоді Пуласкі чомусь подумав: «Ге Віз?»
  Худий латиноамериканець був у футболці з побиттям дружин, оголюючи руки, на яких не було багато віджимань. Спостереження за вуличними злочинцями встигло зафіксувати його, тому Пуласкі одразу його впізнав. Альфо кілька разів привозили, допитували та відпускали. Але він ніколи не був затриманий і все ще, як вважали відділи з наркотиків, займався бізнесом. Мало бути правдою. Ви могли б сказати. Від пози, від настороженості, навіть при зосередженості на телефонній розмові.
  Пуласкі озирнувся. Без явних загроз.
  Тож покінчи з цим. Пуласкі підійшов до Альфо, глянув у його бік і сповільнився.
  Юнак, сіруватий на темній шкірі, підвів голову. Сказав щось у мобільний на прощання й посунув дешеву розкладку.
  Пуласкі підійшов ближче. «Гей».
  «Йой».
  Очі Альфо оглядали вулицю вгору й униз, наче похмурі тварини. Нічого тривожного не помітив. Потім назад до Пуласкі.
  «Гарний день, га?»
   “Гаразд. Вгадай. я тебе знаю?»
  Пуласкі сказав: «Альфонс, так?»
  Погляд у відповідь.
  «Я Рон».
  «То хто?»
  «Кетт. У Річі в Бед-Стуї.
  «Він крутий. Звідки ти його знаєш?»
  Пуласкі сказав: «Просто пізнайте його. Посидьте з ним трохи. Він поручиться».
  Едді Кетт поручився б за Рона Пуласкі не тому, що вони були друзями, а тому, що кілька днів тому, коли закінчували сварку поза службою, Пуласкі дізнався, що Едді мав при собі пістолет, коли не мав бути, чого не мав. ніколи не було. Він також мав при собі якісь таблетки. Медики зацікавили Пуласкі, який припустив, що він може забути про зброю та заряди Оксі в обмін на послугу, якщо Кетт ніколи не скаже про це ні слова. Кетт мудро вибрав цей шлях і вказав йому в напрямку Альфонса, щасливий зіграти посилання на персонажа.
  Дивлячись на вулицю, обидва чоловіки.
  «Кетт, він у порядку». Повторення. Зволікання. Альфонс — це його ім’я, але на вулиці це здебільшого було Альфо або, для поліцейських і гангстерів, Альпо , на честь собачої їжі.
  «Так, він у порядку».
  «Я подзвоню йому».
  «Чому я згадав про нього, чому я прийшов до вас. Він сказав, що ти можеш мене підключити».
  «Чому не він? Я маю на увазі допомогти вам». Пуласкі помітив, що Альфо телефонував не Едді Кетту. Мабуть, вірить мені. Треба було б бути ідіотом, щоб прийти до 33 без нікого, хто поручиться.
  «Едді не має того, що мені потрібно».
  «Я хочу сказати, брате, ти не виглядаєш біса розгубленим. Чого хочеш?»
  «Без коричневого. Ні C. Нічого подібного». Пуласкі похитав головою, знову оглядаючись у пошуках погроз від когось. Чоловік чи жінка. Небезпечними були і дівчата.
   Пуласкі також перевірив наявність уніформи, цивільного та доджів без знаків. Він точно не хотів наштовхнутися на співвітчизників.
  Але вулиці були вільні.
  Він сказав тихим голосом: «Є щось нове лайно, про яке я почув. Це не Оксі, але схоже на Оксі».
  «Я не чув про це, брате. Я з’єднаю вас з травою, з C, зі швидкістю, метболами». Альфо розслаблявся. Це не те, як працювали таємні арешти.
  Пуласкі показав на своє чоло. «Зі мною це трапилося. Пару років тому мене вибило лайно. У мене знову почалися ці головні болі. Вони повернулися. Я маю на увазі, великий час. Вони лайно, взагалі. У вас болить голова?»
  «Cîroc, Smirny». Альфо посміхнувся.
  Пуласкі ні. Він прошепотів: «Вони такі погані. Я не можу правильно виконувати свою роботу. Не можу зосередитися».
  "Що ви робите?"
  «Будівництво. Екіпаж в місті. Залізні вироби».
  «Чоловіче, ці хмарочоси? Як ви, лохи, це робите? Піднятися туди? Чорт».
  «Майже впав кілька разів».
  «Черт. Оксі й тебе до біса».
  «Ні, ні, ця новинка інша. Просто знімає біль, не турбує твій розум, не дурить, розумієш?»
  «Возі?» Альфо нічого не знав. «Чому ви не отримуєте рецепт?»
  «Про ці речі вони не пишуть папери. Це нові, підземні лабораторії. Чув, що можна отримати тут, у БК. Східний Нью-Йорк, переважно. Хлопець на ім'я Оден? щось Він робить його сам або привозить із Канади чи Мексики. Ти знаєш його?"
  «Оден? Ні, не чув про нього. Як називається це нове лайно?»
  «Чув ім'я. Виловити."
  «Це називається Catch?»
  «Те, що я говорю».
  Альфо, здається, сподобалося ім’я. «Ніби воно хапає тебе, знаєш, ловить, це так сильно».
  «Блядь. Не знаю. У всякому разі, я хочу трохи. Погана людина. Мені це потрібно. Треба взяти ці головні болі під контроль».
  «Ну, я не маю жодного. Ніколи про це не чув. Але підключіть вас десяток. Звичайна, я маю на увазі. Одна купюра».
  Трохи нижче звичайної вуличної ціни. Оксі коштував приблизно десять баксів за. Альфо готувався до майбутніх продажів.
  «Так, добре».
  Обмін відбувся швидко. Як завжди. Пластиковий пакет OxyContin обміняли на жменю двадцяти. Тоді дилер кліпав, дивлячись на пачку, яку підсунув йому Пуласкі. «Брате, кажу тобі: одна купюра. Ця п’ятірка прямо там».
  "Порада."
  "Порада?"
  «Як чайові в ресторані».
  Збентежений.
  Пуласкі посміхнувся. «Тримай це, чоловіче. Я просто запитую, чи можете ви перевірити? Подивіться, чи зможете ви знайти для мене це нове лайно. Або, принаймні, хто цей хлопець Оден, де я можу отримати від нього якусь пригоду».
  «Не знаю, брате».
  Кивок на кишеню Альфо. «Наступного разу більше чайових, ти вкажеш мені правильний шлях. Я маю на увазі більший . М і половина. Можливо, більше, це правдива інформація».
  Тоді худий чоловік схопив Пуласкі за передпліччя. Притулилася, випромінюючи запах тютюну, поту, часнику, кави. «Ти не довбаний поліцейський?»
  Поглянувши йому в очі, Пуласкі сказав: «Ні. Я хлопець, у якого так сильно болить голова, що іноді я не можу встати, і який годинами лежить у ванній і блює. Ось такий я. Поговоріть з Едді. Він тобі розповість».
  Альфо ще раз подивився на шрам на лобі Пуласкі. «Я подзвоню тобі, брате. Цифри?»
  Пуласкі ввів номер Альфо, і гангстер відповів взаємністю.
  Пальник телефон до пальника. Вік довіри.
  Тоді Пуласкі розвернувся й, опустивши голову, пішов назад у напрямку транзитного комплексу Broadway Junction.
   Подумав, що це було досить смішно, що він цілком міг сказати Альфонсу Ґравіта, що так, я поліцейський, але це не має значення, тому що це зовсім не таємна операція. Жодна душа в NYPD — чи в усьому світі — не знає про це. Це були не гроші, які я щойно передав, а мої власні, які ми з Дженні не можемо дозволити собі віддати.
  Але іноді, коли ти в розпачі, ти робиш відчайдушні вчинки.
  
  
  РОЗДІЛ 10
  Не добре. Зовсім не добре.
  Вона його зіпсувала. Червоний, поліцейський, шопер.
  Вона забрала це в мене. Мій чудовий Білий Замок. Вкрали.
  І вона ходить туди-сюди Асторією, шукаючи підказки — до мене.
  Тут трохи пощастило, як і в торговому центрі, коли вона була прямо біля смертоносного ескалатора. Тут мені теж пощастило, я помітив її першим, за півкварталу від Білого замку.
  Червоний, ходить всередині, як мисливець.
  Мій білий замок…
  Дві хвилини потому — якби я її не побачив — і я б увійшов, голодний, апетитний. Дегустація бургера та шейку. Потім віч-на-віч з Червоним. Вона могла витягнути рушницю швидше, ніж я міг дістати з рюкзака свій тріскач для кісток або мою бритву.
  Удача мене знову врятувала.
  Її щастя завело її сюди?
  Ні-ні-ні. Я був необережним. Це воно.
  Я розлючений.
  Пам’ятаючи, так: я викинув сміття, коли покупці прийшли за мною в торговий центр. Я викинув сміття Starbucks поблизу Starbucks, але вони якось його знайшли. А це означає, що вони знайшли й інші речі, які я викинув. У смітнику того мексиканця місце за торговим центром. Я думав, що допомога осліпне й оніміє або її відправлять назад до Хуареса. Мені не спадало на думку, що Ред опуститься до сміття. Вона б схопила серветку Білого замку чи квитанцію. Відбитки пальців? Я досить обережний. Коли я на людях, я намагаюся використовувати дальні кінці пальців (верхня чверть кінчиків марна для відбитків, о, я знаю свою справу) або я змочую серветки в содовій чи каві, перетворюю їх на кашку.
  Але того разу я не думав.
  Говорячи про руки: мої долоні зараз гарні й спітнілі, пальці — мої довгі-довгі пальці — трохи тремтять. Я злий на себе, але найбільше на неї. Червоний… Забирає мій Білий замок, змушує мене занадто швидко покінчити з Алісією.
  Тепер, спостерігаючи за нею з деякої відстані, я бачу, як вона струнко рухається вулицею. Вхід і вихід з магазинів. Я знаю, що вона зробила: запитала у сервера у Білому Замку чи у всіх серверів і клієнтів також: «Гей, ти бачив хлопчика-біба?» Богомол? Довгий Джон, Слім Джим? О, звичайно, ми зробили. Смішно, смішно виглядає. Важко пропустити.
  Тепер хороша новина полягає в тому, що вона не знайде мого улюбленого магазину, куди я часто ходжу до чи після гамбургерів, ні на цій вулиці, ні поблизу. Це зупинка метро. І все ж є й інші зв’язки, які вона може встановити.
  Про це треба подбати.
  Усе хороше, що було в моїй голові, тепер відкинуто вбік: візит до мого брата пізніше сьогодні, весела весела розвага з Алісією сьогодні ввечері, наступна смерть у моєму розкладі.
  Плани змінилися.
  Так тобі пощастило, Ред. Станьте червоними. Жарт поганий, я такий злий. Коли вона заходить до бару, щоб поставити кілька запитань про хлопчика-боба, я виходжу на тротуар. Рухаючись широко навколо Білого замку, де тепер про мене знають.
  Мій чудовий Білий Замок. Куди я більше ніколи не зможу потрапити.
  Я піднімаю рюкзак вище на плече. І рухайтеся швидко.
  
  «Ти мав рацію», — сказав Райм. «Ваші відрахування».
  Хоча він подумав, що йому навряд чи потрібно було їй це говорити. Джульєтт Арчер, як він вирішив, була людиною, яка не збиралася робити висновків хіба що в неї була вагома — ні, надзвичайно вагома — підстава знати, що вони точні.
  Вона підійшла ближче.
  Райм продовжив: «Хоча причина, чому ми маємо негайно подати до суду, — це не інші позивачі. Або тільки це. Це те, що вдові загиблого та її сину погано». Пояснив відсутність страховки, їх борг. Про гараж у північній частині штату Нью-Йорк, їхній дім, який незабаром стане, можливо, довгостроково.
  Арчер не висловила жодної думки про Скенектаді, але нерухомість її обличчя свідчила про те, що вона оцінила труднощі, які нависли. Він описав додаткову проблему складної історії роботи Фроммера. «Адвокат будує справу, щоб довести, що це був тимчасовий спад. Але це може бути важко зробити».
  Очі Арчера сяяли. «Але якщо ви зможете довести, що відповідач вчинив щось особливо кричуще або необережно, можуть бути штрафні збитки».
  Можливо, як припустив Вітмор про самого Райма, Арчеру також слід було піти на юридичну школу.
  Бостонський юридичний…
  « Погрожувати їм штрафними збитками», — нагадав Райм. «Ми хочемо розрахуватися, і розрахуватися швидко».
  Арчер запитав: «Коли ми зможемо отримати доступ до справжньої угоди?» І всі докази?»
  «Можуть бути місяці».
  «Але чи можемо ми обґрунтувати відповідальність лише за макетом?»
  Райм сказав: «Побачимо». Він пояснив, що Вітмор сказав йому про сувору відповідальність за продукцію та недбалість, можливість втручання причини, яка б зняла відповідальність з виробника.
  «Наше завдання, по-перше, — визначити дефект».
  «І знайдіть дуже необережного і дуже багатого підсудного», — сказала вона іронічно.
  «Це стратегія. Том!»
  З'явився помічник.
  Райм сказав Арчеру: «Чому б вам не пояснити йому свою медичну ситуацію?»
  Вона зробила. На відміну від Райма, вона не отримала травми хребта; лікарі виявили пухлину навколо четвертої і п'ятий шийний хребець (травма Райма була на четвертому). Арчер пояснила про серію лікування та операції, які зрештою зроблять її такою ж інвалідністю, як Райм, якщо не більше. Її життя на даний момент було поглинуте адаптацією до стану, зміною кар’єри на іншу, більш придатною для хворого на терапію, і навчанням від досвідченого пацієнта — Лінкольна Райма, як виявилося — чого очікувати і як справлятися.
  Том сказав: «Я теж буду радий грати роль твого опікуна, якщо хочеш, поки ти тут».
  "Міг би ти?"
  «З радістю», - сказав він.
  Вона обернулася й зустріла Райма. «Що я можу зробити?»
  «Дослідіть аварії ескалаторів, зокрема цієї моделі. Вітмор сказав, що це може бути прийнятним. І отримати посібники з технічного обслуговування. Частину ескалатора підрядник здав нам в оренду, але документи ще не передали. Я хочу знати про це все».
  «Давайте подивимося, чи компанія чи місто замовляє перевірку подібних моделей».
  "Так добре." Він не думав про це.
  «Комп’ютер, яким я можу користуватися?»
  Райм показав на робочий стіл поруч. Він знав, що вона може використовувати праву руку на контролері, але клавіатура була неможлива. «Не могли б ви налаштувати Джульєтт гарнітуру та мікрофон. Для комп’ютера три».
  «Звичайно. Ось тут."
  Її самовпевненість раптово потьмарилася, і вперше відколи він зустрів її, Арчер здавався неспокійним, мабуть, через те, що йому довелося покладатися на чиюсь допомогу, окрім допомоги її брата. Вона дивилася на комп’ютер, як на бродячу собаку, яка не виляла хвостом. Сперечатися з Райм про початок її стажування було інакше. Вони були рівними. Тут їй довелося покладатися на працездатну людину. "Дякую тобі. Мені шкода».
  «Це найменше з моїх випробувань і страждань». Том оснастив її гарнітурою та сенсорною панеллю для правої руки. Потім він завантажив комп’ютер. «Ви можете роздрукувати все, що знайдете. Але ми цього не робимо багато. Усім легше користуватися моніторами». Rhyme використовував рамку для перегортання сторінок, але це було здебільшого для книг, журналів або документів, які надходили в друкованому вигляді.
  «Це одні з найбільших екранів, які я коли-небудь бачив». Гарний настрій Арчера частково повернувся. Вона пробурмотіла щось у гарнітуру, і Райм побачив, як екран змінився, коли з’явилася пошукова система. «Я візьмуся за роботу. По-перше, усе, що я можу знайти про сам ескалатор».
  Мел Купер подзвонив: «Ви хочете модель і серійний номер?»
  — Модель MCE-Seventy-Seven, — розсіяно сказав Арчер, дивлячись на екран. «Я теж маю серіал. Запам’ятав їх з таблички з інформацією про виробника, коли щойно прийшов».
  І вона повільно декламувала в мікрофон довгі цифри. Комп’ютер слухняно відповів на її низький мелодійний голос.
  
  
  РОЗДІЛ 11
  продовжуючи грати в папараці інфраструктури зі своєю цифровою камерою, продовжував нишпорити всередині будівельних лісів, що оточують ескалатор.
  «Як вони потрапили?» він закликав. «Ця річ величезна».
  «Зняли дах, вирізали дірки в усіх поверхах, спустили на гелікоптері. А може, це були ангели чи супергерої. Я забув."
  — Законне запитання, Лінкольне.
  «Неактуальне питання. Тому легітимно . Що ти бачиш?»
  «Дайте мені хвилину».
  Райм зітхнув.
  швидкість. Їм потрібно було рухатися швидко. Щоб допомогти Сенді Фроммер, звичайно. Але також, як думав Арчер і Вітмор підтвердив, отримати угоду до того, як з’являться фальшиві позивачі, які сподіваються на несподівану вигоду. Він пояснив: «Інші пасажири на ескалаторі, які зістрибнули. Тілесні ушкодження були незначними — або їх не було, — але це не означає, що вони не подадуть до суду. А потім, — додав адвокат, — знайдуться ті, хто заявлятиме про емоційні страждання, тому що вони просто бачили жахливу аварію, і їхні життя зміняться назавжди. Вони більше ніколи не сядуть на ескалатор… Кошмари. Розлади харчування. Втрата доходу від вихідних. Так, це правда. Нісенітниця, але правда. Це світ законодавства про тілесні ушкодження».
  Тепер Арчер подзвонила з комп’ютерної станції, перед якою вона була припаркована: «Місто призупинило роботу всіх моделей MCE-Seventy-Seven до перевірки. Читання з Times . Їх п'ятдесят шість встановлено в Нью-Йорку, майже тисяча в інших місцях. Інших повідомлень про несправності немає».
  Цікаво. Райм цікавився, чи може перевірка знайти щось корисне для їхньої справи. Йому було цікаво, як швидко це буде завершено.
  Нарешті Купер приєднався до Райма та вийняв картку пам’яті SD із камери Sony. Він завантажив його в гніздо комп’ютера та викликав зображення на моніторі високої чіткості. Екран був достатньо великим, щоб десятки зображень помістилися поруч.
  Рим підійшов ближче.
  «Ось частини, які здаються актуальними». Технік підійшов до екрана й вказав. «Панель, яка з’явилася. Він служить і сходинкою — верхньою нерухомою сходинкою — і панеллю доступу для обслуговування та ремонту. Розташований на дальній стороні, подалі від сходів ескалатора. Я припускаю, що вага приблизно сорок фунтів».
  Арчер назвав «Сорок два». Специфікації вона знайшла, пояснила вона, в посібнику з монтажу та обслуговування Midwest Conveyance.
  Купер продовжив: «Цьому допомагає пружина, тому, коли фіксатор відпускається, двері висуваються приблизно на шістнадцять дюймів».
  Відповідно до спостереження Сакса та фотографій.
  «Робітник може повністю підняти його звідти і використовувати стрижень, щоб тримати його відкритим, як те, що використовується для підтримки капотів автомобілів». Купер вказував на зроблені ним зображення. «Щоб закрити двері, працівники опускають їх, натискаючи на них або, я думаю, стоячи на них, поки трикутний кронштейн у нижній частині дверей не зустрінеться з пружинним штифтом на нерухомій планці. тут Кронштейн штовхає штифт, доки панель не опуститься до кінця, а штифт зафіксується в отворі, щоб закрити її».
  «Як це випускається?» — спитав Райм.
  «Кнопковий вимикач у розетці за закритою кришкою збоку від ескалатора. тут Тут проходить ланцюг до серводвигуна. Він втягує шпильку, звільняючи панель доступу».
  «Отже, — міркував Райм. «Що могло спричинити його вибух? Ідеї? Давай, подумай».
  Арчер: «Засувний кронштейн зламався».
  Але дослідження фотографій Сакса показало, що він все ще був прикріплений до нижньої частини панелі доступу.
   «Можливо, шпилька зламалася», — сказав Райм. «Комета де Хевілленда. 1950-ті».
  І Арчер, і Купер подивилися в його бік.
  Він пояснив: «Перший комерційний реактивний літак. Три з них вибухнули в повітрі через втому металу — вікно провалилося на великій висоті. Втома є одним з основних видів механічного руйнування. Інші режими — вигин, корозія, забруднення, руйнування, удар, напруга, термічний удар тощо. Втома виникає, коли матеріал — це може бути метал або щось інше — піддається циклічному навантаженню».
  — Реактивний лайнер, — запропонував Арчер. «Тиск знову і знову».
  «Ось що сталося. правильно. У цьому випадку були квадратні вікна та двері; напруга була зосереджена в кутах. Перероблені літаки мали круглі отвори та вікна. Менше стресу і втоми. Отже, питання полягає в тому, чи призвело відкриття та закриття панелі доступу на ескалаторі до втоми фіксатора?»
  Купер виділив клямку. «На цьому немає ознак зносу, але він новий. Цікаво, скільки років був оригінал, скільки разів двері відкривалися та закривалися».
  Райм знову відчув розчарування через те, що перед ним не було справжніх доказів.
  Він почув звук штовхнення столу, коли Джульєтт Арчер маневрувала ближче до нього, незграбно маніпулюючи регулятором крісла пальцем правої руки; спритне поводження з інвалідним візком вагою у двісті фунтів вимагало значної практики.
  Нове в грі…
  «Тому, що не вдалося, у торговому центрі, було шість років», – сказала вона.
  «Як ти це дізнався?»
  «Прес-релізи від Midwest Conveyance, у яких повідомляється, що вони отримали контракт на ескалатори в торговому центрі. Сім років тому. Будівництво відбулося наступного року. Відповідно до рекомендацій щодо технічного обслуговування агрегат необхідно перевіряти та змащувати п’ять разів на рік. З урахуванням поломок і незапланованих ремонтів я б сказав, що двері відкривалися і закривалися п’ятдесят разів».
  Райм подивився на зображення Купера, на якому шпилька тримає трикутник кронштейн, який утримував панель закритою. Це було лише близько дюйма завдовжки, але завтовшки. Здавалося малоймовірним, що шпилька втомиться при такій обмеженій кількості отворів.
  Арчер додав: «І одним із етапів технічного обслуговування є перевірка шпильки на предмет надмірного зносу. Мабуть, теж від втоми».
  «З чого це зроблено? Сталь?»
  Арчер сказав: «Це правильно. Усі деталі ескалатора сталеві, за винятком кількох корпусів, які не мали жодного відношення до аварій. І зовнішні деталі. Це алюміній і вуглецеве волокно».
  Вона, безсумнівно, швидко атакувала інструкцію та специфікацію.
  Райм сказав: «Навіть якби він був у хорошому стані, засув міг ослабнути, і штифт міг не зайти повністю. Вібрації могли його послабити».
  Можливо… Багато спекуляцій у цій справі.
  «Хто створив запірний механізм?»
  Не дивлячись на документи, які вона завантажила на екран, вона сказала: «Виробник. Midwest Conveyance. Не було окремої компанії».
  Райм сказав: «Можливо, втома металу, можливо, проблеми з обслуговуванням. Що ще могло спричинити його відкриття?»
  «Чи міг хтось, — запитав Арчер, — натиснути перемикач випадково чи з жарту?»
  Купер викликав кілька фотографій. «Ось перемикач. Це зовні блоку, внизу, біля аварійного відключення». Він показав. «Але це за маленькими замкненими дверима».
  Райм сказав: «Амелія перевірила це. Вона подивилася на торговий центр через камеру відеоспостереження. Вона сказала, що біля вимикача доступу нікого не було, коли панель відкрилася».
  Обличчя Арчера іронічно скривилося. «А це відео?»
  «Департамент розслідувань вилучив його».
  Вона підвела голову, коли погляд ковзнув на Купера. «Ми цивільні, а ви поліція Нью-Йорка, правда?»
  — Мене тут немає, — швидко сказав він.
   «Ти...»
  «Я неофіційний. У відпустці. Якщо я зараз отримаю офіційні матеріали розслідування, мене відправлять у постійну відпустку».
  Сканування фотографій. «Що ще може бути винуватцем?» Рима розмірковувала.
  "Гаразд. Ніхто не натискав кнопку навмисно. Можливо, вимикач активувався через коротке замикання або іншу електричну проблему. Він спрацював з приводу двигуна — це називається сервопривод — і це втягнуло штифт, і двері тріснули».
  «Давайте подивимось на електропроводку».
  Мел розгорнув фотографії, зроблені всередині ескалатора. Райм зазначив, що вздовж внутрішньої стіни від зовнішнього кнопкового вимикача проходить дріт. Провід перемикача закінчувався штепсельною вилкою, вставленою в один із розеток збоку від сервоприводу всередині.
  «Зв’язки виявлено», — сказав Купер.
  — Справді, — сказав Райм. Він коротко посміхнувся.
  Через мить Арчер теж усміхнувся. «Я розумію. Частина металу, фольги чи чогось провідного могла потрапити на штекер і завершити з’єднання. Сервопривід відтягнув штифт назад, і двері піднялися». Вона додала: «Я не знайшла подібних інцидентів із залученням цієї моделі ескалатора. Ескалатори можуть бути небезпечними. Але зазвичай це потрапляння одягу чи взуття в механізм. Це трапляється частіше, ніж ви думаєте. Сто тридцять сім людей загинули минулого року в аваріях ескалаторів по всьому світу. Найстрашнішою окремою катастрофою кілька років тому став вибух у лондонському метро. Пил і частинки накопичувалися, а потім спалахнули й вилетіли в повітря. Як вибух зернового елеватора. Ви коли-небудь бачили їх?»
  «На Мангеттені вони трапляються нечасто», — неуважно сказав Райм, обмірковуючи те, що вона йому сказала.
  «Я маю», — запропонував Мел Купер. «Бачив один».
  Райм скривився від недоречності. «А недолік...»
  «Цей Midwest Conveyance не захищав пробки, — сказав Арчер. «Було б легко. Поглибте їх, помістіть під накриття. Щось схоже."
   Купер запропонував: «Або їм взагалі не слід використовувати розетки. Підключіть перемикач і серводвигун. Можливо, компанія хотіла заощадити».
  Першим натяком могла бути каральна поведінка з боку виробника.
  «Хто робить...?»
  Арчер відповів на його запитання, перш ніж він закінчив. «Так само, як і запірний механізм. І серводвигун, і перемикач були виготовлені компанією Midwest Conveyance. Їх складові частини одиниці. І поділ. Не є дочірньою компанією. Вони не можуть сховатися за корпоративною завісою».
  Купер сказав: «Я думав, що ви епідеміолог».
  « Юридичний відділ Бостона . Повір мені. Це дійсно дуже добре. Мені також подобається Better Call Saul .
  Купер сказав: « Лу також».
  «О, це добре».
  Будь ласка...
  Райм спантеличив, як сторонні речовини могли обманом змусити серводвигун відкрити двері.
  — У мене є ідея, — сказав Арчер.
  "Що це?"
  «Ви вчений. Вам подобаються емпіричні докази».
  «Найвище божество в моєму пантеоні», — сказав Райм, не звертаючи уваги на те, як претензійно це прозвучало.
  Вона кивнула в бік ескалатора. "Це працює?"
  «Привідний двигун, шестерні, серводвигун і перемикач роблять. І він підключений».
  «Тож давайте експериментувати. Увімкніть його та спробуйте відкрити панель».
  У Рима виникла думка. Він повернувся до кухні й крикнув: «Том! Том! Мені потрібно випити».
  У дверях з’явився помічник. «Трохи зарано, як я нещодавно зазначив».
  «Ще рано для кока-коли?»
  «Ви ніколи не п'єте газованої води. У будинку його немає».
  «Але якщо я пам’ятаю, прямо за рогом є гастроном».
  
   Будівельні магазини — їх було два на відстані від Білого Замку — були крахом.
  Ніхто не пригадав, щоб бачив клієнта, який би відповідав опису Unsub 40. І жоден із них не продавав кулькові молотки. Тож протягом останньої години Амелія Сакс стукала по тротуару, оглядаючи інші магазини вздовж роздуваних вітром, засмічених тротуарів цього буденного кварталу: кузовні майстерні, магазини автозапчастин, магазини телефонних карток, автосервіси, магазини перук, такерії, десятки магазинів. інші місця. Один продавець в аптеці був «досить упевнений», що бачив на вулиці чоловіка, який відповідав опису Unsub 40, але не міг точно згадати, де він був, у що був одягнений, чи міг би він носив що-небудь.
  Побачене, можливо, підтвердило переконання Шарлотти з Білого замку, що він прямував у цьому напрямку. Але щодо пункту призначення — це все ще було загадкою. І, звичайно, були автобусні зупинки та станції метро, до яких він міг дійти пішки, або гаражі, де він міг припаркувати свою машину, навіть якщо він не користувався ділянкою гамбургерної. Вона також перевірила наявність систем відеоспостереження в торгових точках, але жоден із об’єктивів не був сфокусований на тротуарі, а лише на дверях, місцях паркування та всередині. Крім того, там були десятки камер, і навіть якби непідсудна зайшла всередину магазину, за яким стежили, або скоротила автостоянку, у неї не вистачило ні робочої сили, ні часу, щоб переглянути сотні годин відео. Вбивство Тодда Вільямса було жахливим злочином, але це був не єдиний жахливий злочин у п’яти районах Нью-Йорка. У цьому бізнесі завжди потрібно було балансувати.
  І правило балансу також стосується вашого особистого життя.
  Вихід мобільного телефону. Вона подзвонила.
  «Емі».
  «Мамо. Як ти почуваєшся?»
  «Добре», — сказала Роуз Сакс, що з «Роуз Сакс» може означати добре, може означати погано або може означати будь-яку зупинку між ними. Жінка багато не випускала.
  «Скоро буду», — сказав їй Сакс.
  «Я можу взяти таксі».
   Сакс посміхнувся. «Мама».
  «Гаразд, люба. Я буду готовий».
  Повернувшись петлею назад, вона оглянула магазини й крамниці на протилежному боці бульвару.
  І нарешті отримав солідний удар: у циганській таксі. Вона дала волосатому, сухорлявому менеджеру опис їхнього суб’єкта, і чоловік негайно насупився та сказав із сильним близькосхідним акцентом: «Так, я так думаю. Дуже худий чоловік. Був великий мішок гамбургерів White Castle. Велика сумка. Для худого чоловіка, смішно».
  «Ви пам'ятаєте, коли?»
  Він точно не міг, але погодився, що це могло бути два тижні тому — можливо, в день, коли Тодда Вільямса було вбито. Він також не міг пригадати, хто був водієм, і служба не вела записів про пункти призначення, але він сказав, що запитає своїх працівників і дізнається більше.
  Вона опустила на нього очі. «Це важливо. Чоловік – убивця».
  «Я зараз почну. Так, я зроблю це».
  Вона повірила йому. Здебільшого через його тривожні очі, коли він глянув на запропонований нею щит, який сказав їй, що не всі його ліцензії були в бездоганному порядку; він обов’язково піде на співпрацю в обмін на її мовчазну згоду не посилати з візитом Комісію з таксі та лімузинів.
  Повернувши на південь, вона почала повертатися до своєї машини, припаркованої на автостоянці Білого замку. Кілька зупинок у місцях, які здавалися малоймовірними для потенційних клієнтів: магазин перук, манікюрний салон, ремонт комп’ютерів без вікон. Потім знову на тротуар. Раптом Сакс помітила щось краєм ока. Рух. Тут нічого незвичайного, хоча цього бурхливого дня тротуари були здебільшого безлюдні. Але це був особливий рух. Швидкий, відхиляючий. Ніби хтось не хотів, щоб його бачили.
  Вона розстібнула піджак і, лежачи правою рукою біля свого глока, озиралася. Вона була на авторемонтній операції з кількома транспортними засобами, від мотоциклів до вантажівок із закритим кузовом, усі припарковані безладно, багато з них розібрані різною мірою. Людина, яка підійшла поруч, якщо це була людина, а не тінь чи вир сміття чи пилу, проскочив між двома більшими вантажівками, яскраво-жовтою орендованою Penske та двадцятифутовим білим фургоном, єдиним логотипом якого були дві масивні груди, пофарбовані червоною фарбою.
  Вірогідно, що Unsub 40 знову прийшов на свій обід із кількома гамбургерами, упізнав її в торговому центрі та почав слідувати.
  Малоймовірно, але й неможливо. Вона постукала ґлоком і підійшла ближче до вантажівок. Більше ніяких ознак тіні. Сакс продовжив шлях, пробираючись через кладовище транспортних засобів. Вітер тріснув хвостом її куртки вгору-вниз і різко розвів її волосся. Поганий режим зйомки. Вона витягла з кишені гумку і зв’язала пасма в хвіст. Озирніться ще раз навколо. Єдиними живими істотами, які було видно, були чайки та голуби, цікавий і сміливий щур. Ні, два. Птахи чи гризуни були тим рухом, який вона бачила? Паперове сміття ковзало тротуаром і вулицею, а потім злетіло вгору. Можливо, це був зловмисник, вчорашня New York Post .
  Жодних ознак загрози.
  Її телефон загудів, злякавши її. Вона опустила погляд. На посвідченні було ім’я Тома. Як завжди, коли дзвонив він, а не Райм, вона відчула в серці стукіт, що можуть бути погані медичні новини. Вона швидко відповіла. «Том».
  «Привіт, Амелія. Просто цікаво, чи збираєшся ти залишитися тут на цю ніч. Обідати?"
  Вона розслабилася. «Ні, я веду маму на прийом. І вона залишилася в мене вдома».
  «Чи можу я зробити пакет догляду?»
  Вона засміялася, знаючи, що це дійсно буде дуже хороший пакет догляду. Але матеріально-технічне забезпечення його збору — проїзд аж до Rhyme's — було проблематичним. "Ні, дякую. Але я дуже ціную це. я…”
  Її голос згас, оскільки на задньому плані через динамік вона почула слова, сказані кимось, хто здався знайомим.
  Ні. Не могло бути.
  «Томе, Мел там? Мел Купер?»
  "Так. Ти хочеш з ним поговорити?»
  Я впевнений, як біс. Вона ввічливо сказала: «Будь ласка».
   Через мить: «Привіт, Амелія».
  «Привіт, Мел. Гм, що ти робиш у Лінкольна?»
  «Він мене відпустив. Хоча це дієслово, я бачу, він не дуже радий, що я використав. Я допомагаю йому у справі Фроммера».
  — До біса, — сказала вона.
  Тиша.
  Купер поставив крапку, сказавши: «Я… Ну».
  «Поставте Лінкольна».
  «Ой-ой», — прошепотів технік. «Слухай, Амелія, справа в тому...»
  «І не спікер. Гарнітура».
  Її палець зник у волоссі, і вона почухалася. Ознака напруги — розчарування у справі. І гнів. Рима. Це було досить погано, що він залишив бізнес; тепер їй довелося мати справу з чортовим втручанням?
  З її динаміка почувся шелест, коли Купер чи Том наклали гарнітуру на Райма. Більшість розмов з ним, звичайно, відбувалися через гучний зв'язок. Мало шансів на конфіденційність. Вона не хотіла, щоб хтось інший почув те, що вона збиралася сказати.
  «Сакс. Де—?»
  «Що там робить Мел? Він мені був потрібен для справи Unsub Forty. Ви його вкрали».
  Пауза. «Я запитав, чи допоможе він мені в судовому процесі Фроммера», — заперечив Райм. «Нам потрібно виконати лабораторну роботу. Я не знав, що ти його хочеш».
  Вона різко сказала: «Штаб-квартира Queens не робила все, що мала».
  «Я цього не знав. Звідки я можу знати? Ти ніколи нічого не казав».
  І навіщо ця тема взагалі прийшла до вас? вона думала. Потім вона пробурмотіла: «Як ти міг просто перевести його в цивільну справу? Я навіть не впевнений, що ти зможеш це зробити».
  «Він взяв відпустку. Він не на службі».
  «О, фігня, Райм. Відпустка? Я керую вбивством ».
  — Ти був у торговому центрі, Сакс. Ви бачили, що сталося. Моя жертва така ж мертва, як і ваша. Лінкольн Райм погано грав у захисті.
  «Різниця в тому, що ваш ескалатор нікого не вб’є».
  Жодної відповіді на це.
  «Ну, я не думаю, що він мені довго знадобиться».
   "Скільки це? З точки зору годин? Бажано хвилин».
  Він зітхнув. «Приблизно найближчого дня ми маємо знайти підсудного».
  «Отже, дні», — пробурмотіла вона. «Не години».
  Хвилини були поза столом.
  Він спробував примиритися, хоч і капнула нещирість. «Я подзвоню або два. З ким ти працюєш на місці злочину?»
  «Я працюю не з Мелом. Це проблема».
  «Слухай, я…» Це було від Мела Купера, який напевно здогадався, що відбувається.
  — Усе гаразд, — сказав йому Райм.
  Ні, не було. Вона мовчки палила. Професійні та особисті партнери протягом багатьох років, вони ніколи не сварилися про справи, близькі серцю. Але коли справа доходила до справ, гніви могли спалахнути.
  «Я впевнений, що ви можете поставити йому кілька запитань. Він киває. Побачити. Він із задоволенням це робить».
  «Я не можу задавати йому запитання. Він не клерк у Pep Boys». Вона додала: «На динамік».
  Почулося клацання.
  Купер казав: «Амелія...»
  «Добре, Мел. Слухай. Рон розкаже вам деталі. Мені потрібні кілька серветок, щоб їх проаналізували на наявність гребнів тертя та ДНК. І нам потрібна марка якогось лаку. І тип деревини за зразками тирси». Вона твердо додала, заради Райма, а не Купера: «Мені потрібен хтось справді хороший. Так само добре, як ти».
  Останнє було трохи дріб’язковим, звичайно. Їй було байдуже на йоту.
  «Я подзвоню, Амелія».
  "Дякую. Рон надішле тобі номер справи».
  «Звичайно, звичайно».
  Тоді Сакс почув низький жіночий голос: «Я можу щось зробити?»
  Райм казав: «Ні, продовжуй цей аналіз».
  Хто це був? — здивувався Сакс.
  Тоді він сказав: «Сакс, подивись…»
  «Мені потрібно йти, Райме».
  Вона відключилася. Розмірковуючи про те, що минули роки, відколи вона поклала йому трубку. Вона згадала, коли. Під час їхньої першої справи.
   Тієї миті Сакс усвідомила, що вона була настільки зосереджена на телефонному дзвінку — і на своїй злості через те, що Райм «відпустив» необхідного їй техніка, — що втратила усвідомлення свого оточення: смертний гріх для будь-якого вуличного поліцейського, особливо оскільки вона щойно побачила те, що могло бути ворожим.
  Потім вона почула скрипучі кроки позаду, зовсім близько. Її рука потяглася до глока, але було вже пізно витягти зброю. На той час нападник був лише за ярд чи близько того.
  
  
  РОЗДІЛ 12
  Так . Не спрацювало». Джульєтт Арчер розповідала про експеримент із наливання кока-коли в ескалатор, імітуючи незграбного покупця, і короткого замикання вимикача, відкриваючи панель доступу.
  «Так, так і було», — сказав Райм, насупивши її та Купера. «Експеримент пройшов успішно. Це просто підтвердило припущення, протилежне тому, на що ми сподівалися: що Midwest Conveyance побудувала ескалатор, який не мав дефектів щодо розлитої рідини».
  Виробник врахував, що мотоциклісти можуть розлити напої під час подорожі вгору або вниз, і захистив електроніку та двигун шматком пластику, який, як виявилося, був екраном для стоку. Рідини стікатимуть у ємність, десь поруч із сервомотором, який вивільняв штифт, щоб відкрити панель доступу.
  «Вперед, вгору». Райм наказав Куперу продовжити експерименти: він мав фізично вдарити по перемикачу та серводвигуну різними предметами, щоб імітувати механічні перешкоди: ручка мітли, молоток, черевик.
  Немає відповіді. Смертоносна панель доступу не відкривалася.
  Арчер запропонував технічний стрибок на панелі знову і знову. Непогана думка, і Райм сказав Куперу зробити це, хоча Том стояв поверхом нижче, щоб помітити чоловіка, якщо той впаде.
  Жодного ефекту. Фіксуючий штифт не втягувався. Кронштейн не зміщувався в положенні. Вони нічого не могли зробити, щоб відкрити двері, окрім того натиснувши кнопку, призначену для цієї мети, кнопка надійно захована у заглибленій ємності за закритою кришкою.
  Думати, думати…
  «Жучки!» Рима називається.
  — Ви не можете поставити мікрофони в офісі Департаменту розслідувань, Лінкольне, — неспокійно сказав Купер.
  "Моя помилка. «Помилки» неправильні; це дуже обмежений біологічний порядок. напівкрилі. Попелиця або цикада, наприклад. Я повинен був бути точнішим. Ширше «комаха», підкатегорією якої є «клоп». Тому я хочу комах . Хоча помилка підійде».
  «О». Купер відчув полегшення, хоча й був явно розгублений.
  — Добре, Лінкольне, — сказав Арчер. «Плотва могла потрапити всередину і замкнути вимикач або двигун, звичайно. Компанія Midwest Conveyance повинна була взяти це до уваги та встановити екрани. Їм це не вдалося, тому ескалатор несправний».
  «Том! Томе, де ти?»
  З'явився помічник. «Більше газованої води?»
  «Мертві комахи».
  «Ти знайшов помилку у газованій воді? Неможливо».
  «Знову «жучки», — сказав Райм, нахмурившись.
  Після пояснення Том почав ходити по міському будинку в пошуках тварин — він був таким вибагливим економом, що йому довелося розширити пошуки до сховища над стелею верхнього поверху та підвалу, щоб знайти кілька жалюгідних трупів мух і висохлого павука. .
  «Немає тарганів? Я б хотів плотву».
  «О, будь ласка, Лінкольне».
  «На перехресті є той китайський заклад… Чи не могли б ви знайти мені одну-дві плотви. Мертвий — це добре».
  Скривившись, Том пішов на полювання на дрібну дичину.
  Але навіть після регідратації різноманітні істоти, з якими він повернувся, не могли змусити перемикач увімкнути або закоротити серводвигун, коли їх притулили до контактів у розетці, що містила вилку.
  Як Купер і Арчер обговорювали інші можливі причини ескалатора можна було вважати юридично неповноцінним, Райм побачив, що витріщився на в’ялок, на якому висів один із піджаків Сакса. Його думки повернулися до її важких слів раніше. Чого, в біса, вона так засмутилася? Вона не мала особливих претензій до Мела Купера. І як він міг знати, що в неї проблеми з лабораторією?
  Потім його гнів перекинувся на нього самого за те, що він витрачав час на роздуми про терзання між ним і Саксом.
  Повернутися до роботи.
  Райм наказав Куперу очистити штифт і кронштейн від мастила, а потім знову закрити його, щоб перевірити, чи штифт не витягнеться повністю до положення блокування, оскільки фітинг був сухим і, отже, швидше за все відкриється через випадковий рух. Навіть без мастила він ідеально закріпив двері в закритому стані.
  Трясця. Що сталося? Вітмор сказав, що продукт не обов’язково був зроблений недбало — недбало — але він мав бути дефектним. Їм потрібно було знайти причину, чому він відкрився, а не мав бути.
  Він пробурмотів: «Він захищений від комах, він водонепроникний, він ударостійкий... Під час аварії була блискавка?»
  Арчер перевірив погоду. "Немає. Ясний день».
  Зітхання. «Добре, Мел. Запишіть наші мізерні знахідки на таблиці, якщо хочете».
  Технік підійшов до дошки й зробив це.
  Пролунав дзвінок у двері, і Райм подивився на монітор. «Ах, наш адвокат».
  За мить увійшов адвокат Еверс Вітмор, випростувавшись, у витонченому темно-синьому костюмі, кожен ґудзик займав усі діри. В одній руці він ніс свій анахронічний портфель, а в іншій — сумку для покупок.
  "Містер. Рима».
  Він кивнув. «Це Джульєтт Арчер».
  «Я стажист».
  «Вона допомагає у справі».
  Вітмор навіть не глянула на свій інвалідний візок або, здавалося, поцікавилася, що ця жінка така ж інвалід, як і її наставник, або як її стан може допомогти або перешкодити розслідуванню. Він кивнув у знак привітання, а потім звернувся до Райма. «У мене є це. Місіс Фроммер попросила доставити його вам. За допомогою подяки. Вона сама це зробила». З пакета для покупок він дістав буханку, загорнуту в пластикову упаковку, перев’язану червоною стрічкою, і виставив її так, наче пропонував перший доказ позивача. «Вона сказала, що це кабачковий хліб».
  Райм не знав, що робити з подарунком. Донедавна його клієнтами були в основному поліція Нью-Йорка, ФБР та інші різноманітні правоохоронці, жоден з яких не надсилав йому випічку на знак подяки. "Так. Добре. Том. Том!»
  За мить з’явився помічник. «О, містере Вітморе». Небажання використовувати імена здавалося заразливим.
  "Містер. Рестон. Ось буханець хліба, — сказав адвокат, простягаючи його. «Від місіс Фроммер».
  Райм сказав: «Охолодіть це чи що».
  «Кабачковий хліб. Пахне добре. Я подам це».
  "Все гаразд. Нам не треба...
  «Звичайно, я буду».
  «Ні, звичайно, не будеш. Ми збережемо це на потім». У Райма був прихований мотив бути протилежним. Він думав, що єдиний спосіб, яким Джульєтт Арчер зможе з’їсти будь-яку випічку, — це попросити Тома її нагодувати, і це змусить її почуватися самосвідомо. Вона використовувала пальці правої руки, але не руку. Ліва з хитромудрим браслетом, звичайно, була прив’язана до інвалідного візка.
  Однак Арчер, який, здавалося, зрозумів стратегію Райма і не дуже до неї звертав увагу, сказав твердим голосом: «Ну, я хотів би трохи».
  І Райм зрозумів, що порушив одне зі своїх правил; він пестив її. Він сказав: «Добре. Я теж буду. І кава. Будь ласка.
  Том кліпав очима від зміни… і ввічливості.
  «Я б також хотів випити кави. Чорний, будь ласка. З Вітмора. «Якщо не незручно».
  «Зовсім ні».
  «Чи є шанс на капучіно?» — запитав Арчер.
  «Одна з моїх спеціальностей. А я принесу чаю, Мел». Помічник зник.
  Вітмор підійшов до діаграми. Він та інші переглянули це.
   МІРЯНСЬКА СМЕРТЬ / БІЛЬ І СТРАЖДАННЯ ЦИВІЛЬНИЙ ПОЗОВ​​​​
  – Місце події: Heights View Mall, Бруклін.
  – Жертва: Грег Фроммер, 44 роки, продавець у магазині Pretty Lady Shoes у торговому центрі.
  – Продавець магазину, покинув Patterson Systems з посади директора з маркетингу. Спробує показати, що він повернувся б на аналогічну або іншу високооплачувану роботу.
  – ГПК: Втрата крові, травма внутрішніх органів.
  – Причина дії:
  – Деліктний позов про смерть/тілесні ушкодження.
  – Сувора відповідальність за продукцію.
  – Недбалість.
  – Порушення непрямої гарантії.
  – Збитки: компенсаційні, біль і страждання, можливо, штрафні. Бути визначеним.
  – Можливі відповідачі:
  – Midwest Conveyance, Inc. (виробник ескалаторів).
  – Власник нерухомості ТЦ розташований на (ідентифікується).
  – Забудовник торгового центру (встановлюється).
  – Ескалатор, що обслуговується, якщо він не виробник (необхідно вказати).
  – Генеральні та субпідрядники, які встановлюють ескалатор (ще буде визначено).
  – Прибиральниця?
  – Додаткові відповідачі?
  – Факти, що стосуються ДТП:
  – Панель доступу відкрилася спонтанно, потерпілий впав у шестерні. Відкритий приблизно на 16 дюймів.
  – Двері важили 42 фунти, гострі зуби спереду сприяли смерті/травмам.
  – Двері закріплені засувом. На пружинах. Він відчинився з невідомої причини.
  – Перемикач за заблокованою панеллю. На відео ніхто не натискав вимикач.
  – Причини невдачі?
  – мимовільне спрацьовування перемикача або сервомотора. чому
  – Коротке замикання? Інша проблема з електрикою?
  – Збій засувки.
  – Втома металу – можливо, малоймовірно.
  – Не правильно сів.
  – Комахи, рідина, механічний контакт? Малоймовірні фактори.
  – Блискавка? Малоймовірний фактор.
  – Наразі немає доступу до звітів чи записів Департаменту розслідувань або FDNY.
  – Наразі немає доступу до несправного ескалатора (на карантині DOI).
  Арчер пояснила Вітмору, що вона не знайшла інших подібних аварій — в ескалаторах, вироблених будь-якою компанією, а не лише в лінійці продуктів Midwest Conveyance. Потім Мел Купер розповів юристу подробиці їхніх спроб змусити двері спонтанно відчинитися через якийсь зовнішній фактор або дефект у виробництві пристрою.
  «Жодна з теорій не спрацювала на макеті», — сказав йому Райм.
  «Мушу сказати, це виглядає не надто багатообіцяюче», — сказав Вітмор. У його голосі ця погана новина звучала не більше розчарування, ніж ентузіазму, якби висновки пішли на їхню користь. І все ж Райм знав, що йому буде неприємно. Вітмор не був би людиною, яка легко сприймала невдачі.
  Очі Райма оглядали риштування вгору та вниз. Він підійшов ближче, дивлячись, дивлячись.
  Він смутно усвідомив, що Том прийшов із підносом: випічкою та напоями. Смутно усвідомлює розмову між Купером, Арчером і Вітмором. Смутно усвідомлюючи монотонний голос адвоката, який відповідав на запитання Арчера.
  Потім тиша.
  «Лінкольн?» Голос Тома.
  — Він несправний, — прошепотів Райм.
  "Що це?" — запитав його помічник.
  «Він несправний ».
  Вітмор сказав: «Так, містере Райм. Проблема в тому, що ми не знаємо, чому він несправний».
  «О, так».
  
  «Тут мене трохи налякали», — кинула Амелія Сакс різким, як вітер, голосом. «Можливо, злочинець міг бути поруч». Вона вирвала руку зі свого глока.
   Людина, яка підійшла позаду неї відразу після її мобільного дзвінка Райму, був Рон Пуласкі, а не Unsub 40 чи будь-який інший нападник.
  Молодий офіцер сказав: «Вибачте. Ви були на телефоні. Не хотів перебивати».
  «Ну, наступного разу коло широке. Хвиля. Або щось… Ви бачите поблизу когось, схожого на нашого суб’єкта, кілька хвилин тому?»
  «Він тут?»
  «Ну, йому подобається його Білий замок. І я побачив, як хтось стежить за мною. Ви щось бачите?» — нетерпляче повторила вона.
  «Ніхто не схожий на нього. Просто пара дітей. Виглядало так, ніби торгівля наркотиками падає. Я прямував до них, але вони злетіли».
  Вони могли бути тими, що вона бачила. Пил. Чайка. Гангстери обмінюють рахунки на C.
  "Де ви були? Спробував офіс і ваш мобільний телефон». Вона зазначила, що він перевдягнувся, змінивши форму на вуличну.
  Він теж оглядався. «Після того, як ти пішов, мені подзвонили. Мені довелося поговорити з розвідником Гарлема. Справа Гутьєрреса».
  Взяв її на мить. Енріко Гутьєррес. Розшукувався у справі про вбивство — ймовірно, про вбивство, швидше за ненавмисне вбивство — це була одна з перших справ, якими Пуласкі вів разом із іншим детективом у великих справах. Один торговець наркотиками вбив іншого, тому було мало сил, щоб закрити справу. Вона здогадалася, що конфіденційний інформатор натрапив на якісь підказки, і подзвонила Пуласкі. Вона сказала: «Ця стара річ? Думав, прокуратура здалася. Навряд чи варто витрачати час».
  «Отримав слово очистити док. Ти пам'ятку не бачив?»
  Сакс не звернув уваги на багато записок, які циркулювали в One Police Plaza. Відносини з громадськістю, марна інформація, нові процедури, які будуть скасовані наступного місяця. Пожвавлення справ, подібних до справи Гутьєрреса, не мало сенсу, але, з іншого боку, розпитувати це було не для оперативних детективів чи патрульних. І якщо Пуласкі хотів просунутися в поліцейському світі, треба було прислухатися до слова згори. І записки сприйняли серйозно.
  «Добре, Рон. Але схиліться до Unsub Forty. Якщо у нашого хлопчика є бомби з добривами та отрути, якими він грається, окрім молотків, це наш пріоритет. І відповідай на свій клятий телефон».
   "Зрозумів. звичайно Я якнайкраще підійду до Гутьєрреса».
  Вона пояснила, що сказали Шарлотта та менеджер Білого замку. Потім додав: «Я обшукав більшість тутешніх магазинів і дістався до половини вулиць, якими він би пройшов до метро, автобусів чи житлових комплексів». Вона розповіла йому про місця, де побувала, і сказала йому йти ще кілька кварталів. Вона також розповіла йому про службу циганського таксі, де, ймовірно, помітили суб'єкта. «Я хочу, щоб ви продовжили з ними. Нам потрібен той водій. Продовжуйте тиск».
  «Я впораюся з цим».
  «Мені потрібно записати маму на прийом».
  «Як у неї справи?»
  «Тримайся там. Операція за кілька днів».
  «Віддай їй усе найкраще».
  Кивнула, а потім повернулася до свого Торіно й завела великий двигун. За двадцять хвилин вона курсувала вулицями свого району. Вона відчула затишок, коли попрямувала до приємного житлового кварталу Керролл Гарденс. Коли вона тут виросла, це місце було набагато скупішим. Тепер це був бастіон PWSM. Люди з деякими грошима. Недостатньо, щоб дозволити собі такий квадратний метраж на Манхеттені, і немає бажання тікати за межі міста в передмістя. Джентрифікація не хвилювала Амелію Сакс. Вона проводила багато часу в поганих районах міста і була рада повернутися додому в добре доглянутий анклав з гарденіями в безтурботних горщиках на вулиці, сім’ями, які їздили велосипедами по парках і насиченими ароматними кав’ярнями (хоча вона б не я не проти вигнати хіпстерів до Сохо та TriBeCa).
  Ну, подивіться на це: законне місце для паркування. І лише за квартал від її будинку. Вона могла припаркуватися практично де завгодно, якби залишила табличку NYPD на приладовій панелі. Але вона зрозуміла, що це нерозумна практика. Одного ранку вона повернулася до своєї машини й побачила на лобовому склі намальовану Свинею . Вона думала, що це слово вже не вживається, і уявляла злочинця нещасним, старіючим протестувальником проти війни у В’єтнамі. І все ж прибирання обійшлося їй у чотириста доларів.
  Сакс припаркувалася й пішла обсадженою деревами вулицею до свого міського будинку, який був класичним Брукліном: коричнева цегла, віконні рами, пофарбовані в темно-зелений колір, перед невеликою зеленою смугою трави. Вона дозволила увійшла, замкнула за собою двері та пішла до передпокою, скинувши піджак і розплітаючи кобуру Глока, тримаючи зброю на поясі. Вона володіла зброєю як на роботі, так і в якості хобі, перемагала у змаганнях із пістолетної зброї на поліцейських і приватних полігонах, але вдома, у родині, демонструвала зброю стримано.
  Вона поставила «Глок» у шафу, на полицю біля піджака, а потім зайшла до вітальні. "Привіт." Вона з посмішкою кивнула матері, яка попрощалася з тим, з ким розмовляла по телефону, і поклала слухавку.
  «Любий».
  Струнка, неусміхнена Роуз Сакс була суперечливою.
  Це жінка, яка місяцями не розмовляла зі своєю донькою, коли вона кинула роботу моделі, щоб піти до поліцейської академії.
  Це жінка, яка навіть довше не розмовляла зі своїм чоловіком, вважаючи, що він заохочував цю зміну кар’єри (він цього не зробив).
  Ця жінка, чий настрій приводив батька й доньку до гаража суботнім ранком і вдень, щоб попрацювати над одним із масл-карів, які вони обидва любили їсти та їздити.
  Це жінка, яка щохвилини була поруч зі своїм чоловіком Германом, коли він помер від раку, і яка подбала про те, щоб її донька ніколи не потребувала жодної речі, відвідувала кожну батьківську зустріч, працювала на двох роботах, коли було необхідно, долала свою невпевненість у Стосунки Райми та її дочки швидко прийняли, а потім повністю прийняли його інвалідність і все.
  Роуз приймала свої життєві рішення згідно з незмінними правилами пристойності та логіки, які часто були за межами розуміння будь-кого іншого. Але ви не могли не захоплюватися сталлю в ній.
  Роза була суперечливою й в іншому. Її фізичне втілення. З одного боку бліда шкіра від слабкого струменю крові, що пробивається крізь пошкоджені судини, але вогняне око. Слабкий, але з потужним обіймом і лещатами рукостискання. Якщо вона тебе схвалила.
  «Я був серйозний, Емі. Ти не повинен брати мене. Я цілком здатний».
  Але вона не була. І сьогодні вона виглядала особливо слабкою, задихалася і, здавалося, не могла підвестися з дивана — жертва про зраду тіла, так Сакс думав про її стан, оскільки вона була струнка, рідко пила і ніколи не курила.
  "Не проблема. Після цього ми зупинимося в Грістедесі. Дорогою сюди в мене не було шансу».
  «Я думаю, що в морозильній камері є речі».
  «Мені все одно потрібно йти».
  Потім Роуз дивилася на свою доньку зосередженими і — так — пронизливими очима. "Все добре?"
  Проникливість жінки не була послаблена її фізичною хворобою.
  «Важка справа».
  «Ваш субсуб сорок».
  "Це вірно." І це стало ще складніше через те, що її напарник викрав з-під неї найкращого судмедексперта в місті — для цивільної справи, не менше, яка була не такою терміновою, як її. Це правда, що життя Сенді Фроммер і її сина кардинально зміниться без певної компенсації від компанії, яка так трагічно змінила їхні життя. Але вони б не померли, вони б не жили на вулиці, тоді як Unsub 40, можливо, знову збирався вбити. Сьогодні ввечері. Через п'ять хвилин.
  І ще більше: саме вона переконала Райма допомогти вдові, навіваючи його на типовий нав’язливо-компульсивний слід підсудного, відповідального за смерть Грега Фроммера.
  Ваша початкова реакція полягатиме в тому, що ви скажете «ні», а просто вислухаєте мене. Угода?…
  Сакс розглядав вміст холодильника й складав список покупок, коли в двері подзвонили — перший тон високий, другий — тихий.
  Вона глянула на матір, яка похитала головою.
  Сакс теж нікого не чекав. Вона пішла до передпокою, не потрудившись забрати зброю, керуючись теорією, що більшість злочинців не дзвонять у двері. Крім того: вона тримала другий «Глок», менший, модель 26, у потертій, вицвілій коробці для взуття біля вхідних дверей, один круглий патронник і дев’ять за ним, другий магнітик притулився поруч. Коли вона підійшла до дверей, вона зняла кришку, повернула коробку в положення для захоплення.
   Сакс визирнув крізь вічко. І завмер до статуї.
  Боже мій.
  Їй здалося, що з її горла вирвався подих. Її серце шалено калатало. Поглянувши вниз, вона повернула кришку на закамуфльований ящик для зброї, а потім на мить завмерла, дивлячись на свої порожні очі в дзеркалі в позолоченій рамі на стіні.
  Дихаючи глибоко, раз і два… Гаразд.
  Вона відчинила двері.
  На маленькому кам’яному ґанку стояв чоловік приблизно її віку. Сухе, його гарне обличчя давно не бачило сонця. Під джинсовою курткою був одягнений у джинси та чорну футболку. Нік Кареллі був коханцем Сакса до Райма. Вони познайомилися в поліції — обидва копи, хоча й у різних відділах. Вони жили разом, навіть говорили про одруження.
  Сакс не бачив Ніка роками. Але вона добре пам’ятала, коли вони востаннє були разом особисто: у будівлі суду в Брукліні. Вони обмінялися короткими поглядами, а потім судові пристави відвели його, закутого в кайдани, для переведення до державної в’язниці, щоб почати відбувати покарання за пограбування та напад.
  
  
  РОЗДІЛ 13
  Це захоплююче поняття, — сказав Еверс Вітмор тоном, який заперечував описову частку.
  Що не означало, що він не був справді в захваті; просто було так важко його читати.
  Він мав на увазі теорію Райма про дефект ескалатора: не мало значення, чи відкривається панель доступу через втому металу, погане змащення, цікаву плотву, яка замкнула серводвигун, навіть хтось випадково натиснув перемикач. Або дія Божа. Дефект полягав у фундаментальній конструкції агрегату — якщо двері з будь-якої причини відчинилися, двигун і редуктори повинні були негайно зупинитися. Автоматичний вимикач врятував би життя Грега Фроммера.
  «Встановити мало бути дешево», — сказала Джульєтт Арчер.
  «Я думаю, що так», — сказав Вітмор. Тоді він нахилив голову й уважно подивився на блок у коридорі Райма. «У мене також є інша теорія. Скільки важить панель доступу?»
  Від Rhyme і Archer в унісон: «Сорок два фунти».
  «Не такий важкий», — продовжив адвокат.
  Арчер: «Пружина була зручністю, а не необхідністю».
  Цей також сподобався Риму. Двоствольні юридичні теорії. «Вони ніколи не повинні були додавати пружину. Робітники могли розблокувати панель і використати гачок, щоб підтягнути її, або просто підняти. Добре.
  Адвокат отримав дзвінок на мобільний і якийсь час слухав, ставлячи запитання та нотуючи своїм ідеально лінійним почерком.
   Коли він відключився, він звернувся до Райма, Арчера та Купера. «Я думаю, у нас може бути щось тут. Але щоб зрозуміти це повністю, вам потрібен досвід у законодавстві».
  Тільки не знову…
  Тим не менш, Райм підняв брову, будь ласка, продовжуй, і адвокат почав ще одну лекцію.
  «Закон в Америці — це складна істота, як качкодзьоб», — сказав Вітмор, знімаючи й знову чистячи свої окуляри (Райм міг думати про них лише як окуляри). «Почасти ссавець, почасти рептилія, почасти хтозна що ще?»
  Рим зітхнув; Вітмор не помітив хвилі нетерпіння й продовжив розповідь. Зрештою він дійшов до своєї точки зору: справа Фроммера в основному визначатиметься «прецедентним правом», а не законодавчими актами, і суд звернеться до прецедентів — попередніх подібних рішень — щоб вирішити, чи зможе Сенді Фроммер виграти вирок проти Мідвесту.
  З майже ентузіазмом у голосі Вітмор сказав: «Мій помічник юриста, пані Шредер, не виявила випадків, коли ескалатори вважалися несправними через відсутність блокувань. Але вона виявила кілька випадків важкого промислового обладнання — друкарських машин і штампувальних машин — у яких було виявлено відповідальність, коли пристрої продовжували працювати після відкриття панелей доступу. Факти достатньо близькі, щоб підтвердити висновок про те, що травма містера Фроммера сталася через дефект конструкції».
  Арчер запитав: «Чи можна знайти ескалатори інших компаній, які мають блокувальний вимикач?»
  «Гарне запитання, місіс Арчер. Також дослідила пані Шредер. Однак я боюся, що відповідь ні. Тому що Midwest Conveyance, здається, єдиний виробник ескалаторів на землі, який виробляє продукт із невдало вибраною функцією спливаючої панелі доступу. Проте вона таки знайшла виробника ліфтів , у чиїх кабін є відсікання — для застосування гальм у випадку, якщо кабіна починає рухатися, коли працівник знаходиться в шахті з відкритою панеллю доступу».
  «Це було б гарним випадком для цитування, — сказав Арчер, — оскільки «ескалатор» звучить дуже схоже на «ліфт».
  Мабуть, знову справляє враження на Вітмора. «Справді так. Я зрозумів, що є мистецтво підсвідомо скеровувати присяжних на користь вашого клієнта. Знову ж таки, я не збираюся йти до суду, але я включаю посилання на ці справи, коли буду звертатися до Midwest Conveyance щодо врегулювання. Тепер у нас є наша теорія. Звуковий. Хороший. Наступні кілька днів я готуватиму скаргу. Після того, як ми подамо документи, я викличу технічні записи компанії, історію скарг, звіти про безпеку. Якщо нам пощастить, ми можемо знайти записку CBA, яка стріляє їм у ногу».
  Арчер запитав, що це таке; мабуть, її юридична освіта в телешоу зазнала невдачі в цьому питанні. Щодо Райма, то він теж не мав жодного поняття.
  Вітмор додав: «Аналіз витрат і вигод. Якщо компанія припускає, що десять клієнтів на рік помруть через її недбалість у створенні продукту, і що їй доведеться виплатити десять мільйонів доларів компенсації за неправомірні вироки, але передчасне вирішення проблеми коштуватиме двадцять мільйонів доларів. час, виробник може вирішити випустити продукт у будь-якому випадку. Тому що це економічно вигідніше».
  «Компанії справді роблять такі розрахунки?» — запитав Арчер. «Хоча вони підписують смертні вироки для цих десяти людей?»
  «Ви, можливо, чули про US Auto. Не так давно. Інженер написав внутрішню записку про те, що в дуже невеликому відсотку седанів можуть бути витоки бензину, що призведе до катастрофічних пожеж. Його виправлення коштуватиме X суми. Керівництво вирішило, що дешевше заплатити за рішення про смерть або тілесні ушкодження. І вони пішли з цим рішенням. Звичайно, компанія зараз не працює. Меморандум з’явився на світ, і вони так і не оговталися від піар-катастрофи. Мораль цієї історії, звичайно, така...
  Арчер сказав: «Щоб зробити етично правильний вибір».
  Вітмор сказав: «—ніколи не фіксувати такі рішення на папері».
  Райму стало цікаво, чи не жартує він. Але посмішки під цими словами не було.
  Вітмор продовжував: «Я збираю інформацію про потенціал заробітку пана Фроммера — як би він повернувся до роботи білих комірців, як раніше. Управлінський. Щоб збільшити наші претензії на майбутній потенціал прибутку. Я візьму свідчення від дружини та його друзів, колишні товариші по службі. Медичні свідчення про біль і страждання, які він зазнав. Я хочу вдарити по Середньому Заходу всіма силами. Я вважаю, що в такій справі вони зроблять усе можливе, щоб уникнути суду».
  Його телефон дзижчав, і він глянув на екран.
  «Це пані Шредер, у моєму кабінеті. Можливо, ми зможемо використати деякі нові справи». Він відповів. "Так?"
  Райм помітив, що адвокат замовк. Повністю. Не поворот шиї, перенесення ваги. Він дивився в підлогу. «Ви впевнені? Хто вам сказав?… Так, вони заслуговують довіри». Нарешті на обличчі чоловіка промайнула крапка емоцій. І це не було позитивно. Він відключився. "У нас проблема." Він обвів поглядом кімнату. «Чи можна якось налаштувати Skype-дзвінок? І мені потрібно це зробити негайно».
  
  «У вас є хвилина?» — запитав Нік Кареллі у Амелії Сакс.
  Вона думала, маніакально через її шок від його присутності, як це дивно, що він не виглядав дуже інакше, через усі ці роки. Всі ці роки провів у в'язниці. Змінилася лише його постава. В іншому випадку він все ще був у хорошій формі, але тепер він сутулився.
  «Я… я не…» Заїкаючись і ненавидячи себе за це.
  «Я збирався подзвонити. Думав, ти покладеш трубку».
  Чи мала б вона? Звичайно. Ймовірно.
  «Я прийшов, спробував».
  "Ти…?" — почав Сакс. І подумав: закінчуй свої кляті речення.
  Він засміявся. Той тихий щасливий сміх, який вона запам’ятала. Повернув її назад, червоточину в минуле.
  Нік сказав: «Ні, я не втік. Хороша поведінка. Назвав мене зразковим в'язнем. Комісія з умовно-дострокового звільнення, одноголосно».
  Причина виклику, нарешті. Якби вона швидко його позбулася, можливо, він спробував би повернутися пізніше. Вислухайте його зараз. Покінчи з цим.
  Вона вийшла надвір і зачинила двері. «У мене небагато часу. Я маю відвезти маму до лікаря».
  лайно Навіщо це говорити? Навіщо йому щось говорити ?
  Його брова насупилася. "Що не так?"
   «Деякі проблеми з серцем».
  "Чи вона-"
  «Я справді не маю багато часу, Ніку».
  «Звичайно, звичайно». Швидко оглядаючи її. Потім знову до її очей. «Я читав про вас у газеті. Тепер у вас є партнер. Колись цей хлопець очолював IR».
  Ресурси розслідування, стара назва підрозділу, до складу якого входило місце злочину. «Я зустрічався з ним кілька разів. Легенда. Він справді…?»
  «Він інвалід, так». Тиша.
  Здавалося, він відчув, що дрібниці — це клінкер. «Слухай, мені потрібно з тобою поговорити. Сьогодні ввечері, можливо, завтра, ми можемо отримати каву?»
  Ні. Ворота закриті, вікно закрите, вода над дамбою, під мостом.
  "Скажи мені зараз."
  Гроші, рекомендація на роботу? Він ніколи не повертався до сили; засудження за тяжкий злочин перешкоджало цьому.
  «Добре, я зроблю це швидко, Ейм…»
  Використовуючи своє улюблене ім'я для її тертої.
  Він перевів подих. «Я просто викладу все для вас. Справа в тому, що про моє переконання? Викрадання, напад? Ви знаєте всі подробиці».
  Звичайно, вона робила. Злочин був поганий. Ніка затримали за те, що він стояв за низкою викрадень товарів і поставок ліків, що відпускаються за рецептом. В останньому, перш ніж його спіймали, він побив водія своїм пістолетом. Російський іммігрант, батько чотирьох дітей, пролежав у лікарні тиждень.
  Він нахилився вперед, впившись у її очі. Він прошепотів: «Я ніколи цього не робив, Ейм. Ніколи не робив нічого, за що мене заарештували».
  Почувши це, її обличчя почервоніло, а серце забилося. Вона озирнулася крізь зашторене вікно, що межувало з дверима. Ніяких ознак її матері. Вона також відвела погляд, щоб отримати момент, щоб поміркувати над тим, що щойно почула. Нарешті вона повернулася. «Нік, я не знаю, що сказати. Чому це сталося зараз? Чому ти тут?"
  А її серце продовжувало шалено битися, як крила пташки, стиснуті в твоїх долонях. Вона подумала: чи може це правда?
  "Мені потрібна твоя допомога. Жодна душа в світі не допоможе мені, крім тебе, Ейм.
   «Не називай мене так. Це старе життя. Це не зараз».
  «Вибачте. Швидко скажу, поясню». Тривалий вдих і видих. Потім: « Донні займався викраденням. Не я."
  Молодший брат Ніка.
  Вона навряд чи могла це зрозуміти. Тихий один із двох братів і сестер був небезпечним злочинцем? Вона нагадала, що викрадач був у лижній масці, і водій вантажівки його не впізнав.
  Нік продовжив: «У нього були свої проблеми. Ти знаєш."
  «Наркотики. П'ють, звичайно. Я пам'ятаю." Два брати були такими різними, навіть не схожими один на одного. Донні був майже схожим на щура за манерою поведінки та характером, пригадав Сакс, що думав тоді, відчуваючи незручність від спонтанного образу. Окрім зовнішнього вигляду, Нік отримав впевненість, Донні — невпевненість і тривогу — і потребу придушити обидва. Вона намагалася залучити його до розмови, коли вони йшли вечеряти, розповідала анекдоти, розпитувала про його курси підвищення кваліфікації, але він ставав сором’язливим і ухилявся. І часом вороже. Підозрілий. Вона вважала, що він заздрить своєму старшому братові за те, що у нього колишня дівчина-модель. Вона також пам’ятала, як він зникав у чоловічому туалеті й повертався бадьорим і балакучим.
  Нік продовжив: «Того вечора, коли все пішло, крах… Пам’ятаєте, ви були на нічній вахті?»
  Вона кивнула. Ніби вона колись могла забути.
  «Мені подзвонила мама. Вона думала, що Донні знову почав вживати. Я розпитав і почув, що він може зустріти когось біля мосту на Третій вулиці. У мене була якась угода».
  Старовинний міст, якому понад сто років, перекинув Гованус, муловий канал у Брукліні.
  «Я знав, що трапиться щось погане, якщо цього ще не сталося. Цей капюшон? Повинен бути. Я відразу попрямував туди. Я не бачив Донні, але за рогом була припаркована вантажівка, напівавтомат, із відкритими дверима. Водій лежав на землі, у нього з вух текла кров, вантажівка була порожня. Подзвонив з таксофона дев'ятьох один один, анонімно, повідомив. Тоді я пішов прямо до квартири Донні. Ось він був, забитий камінням. І він був не один». Тепер він дивився їй в очі; його були жорстокими. Їй довелося дивитися вниз. «Дельгадо, пам’ятаєш його? Вінні Дельгадо».
  Нечітко. Гангстер в БК. Bay Ridge, можливо. Не дуже пов’язаний, все одно не високо. Негідник, який поводиться як Хрещений батько, хоча його основою діяльності був журнал/тютюновий магазин. Вона також вважала мертвим — страченим за вторгнення на територію серйозної команди.
  «Він змусив Донні працювати на нього. Допомагати команді Дельгадо підняти та перенести деякі речі з вантажівок, доставити їх до парканів, посередників. Пообіцяв Донні всі «люди та кока-колу», які він хотів».
  Сакс люто оцінював. Потім сказала собі: зупинись. Правда чи брехня, це не її справа.
  «Дельгадо та його наглядач сказали мені, що є проблема. Очевидно, одна з П’яти Родин була не в захваті від викрадення Дельгадо, зокрема Гованусів. Вони поклали око на ту вантажівку. Величезна кількість рецептурних ліків, пам’ятаєте? Дельгадо сказав, що хтось повинен прийняти падіння. Він дав мені два варіанти. Покажіть пальцем на Донні, і в такому випадку Дельгадо доведеться його витягти, оскільки він все розповість у в'язниці. Або… я. Хтось, хто міг би відпрацювати час і тримати язик за зубами». Знизування плечима. «Як це для вибору?»
  «Ви не зверталися до ОКТ?»
  Він засміявся. Спеціальна група поліції Нью-Йорка з боротьби з організованою злочинністю була хорошою, але вона вміла розбирати великі справи проти відомих бандитів. Вони мало що могли зробити, щоб Донні Кареллі залишився живим.
  «Що сказав Донні?»
  «Коли він протверезів, я з ним поговорив. Я розповів йому те, що сказав Дельгадо. Він плакав, весь розлетівся. Що б ви подумали. Він був у відчаї, благав мене врятувати його. Я сказав, що зроблю це для нього та мами. Але це був його останній шанс. Він мав очиститися».
  «Що сталося потім?»
  «Я взяв частину товару, який мав Донні, і трохи грошей, кинув їх у свою машину. Витер шматок, який мав Донні, той, яким він бив водія, і залишив на ньому мої власні відбитки. Потім здійснив ще один анонімний дзвінок, повідомив, що мій номер бирки знаходиться на місці події.
  «Детективи затримали мене наступного дня у відділку. Я щойно зізнався. Це було все».
  «Ти відмовився від усього, від усього свого життя? Ваші роки в силі? Ось так?"
  Він різко прошепотів: «Він був моїм братом! У мене не було вибору!» Потім його обличчя пом'якшало. «Пам’ятаєш, про що ми тоді говорили? Щодо того, що я в поліції, не впевнений?»
  Вона зробила. У Ніка не було синього в душі. Він не був поліцейським, як вона, або її батько був… або Лінкольн Райм. Він чекав часу, поки не знайде щось інше — бізнес, ресторан. Він завжди хотів ресторан.
  «Мені не судилося бути поліцейським. Я збирався вийти рано чи пізно. Я міг би відсидіти час і жити з цим».
  Вона подумала. «І Донні таки очистився, правда?»
  Після того, як Сакс потрапив до в’язниці, він підтримував зв’язок із родиною, але не з Ніком. Вона була на похоронах Гарієт Кареллі, і Донні справді був там тверезим і щоразу, коли вона його бачила. Однак вони з молодшим братом розірвали зв’язок після того, як вона зустріла Лінкольна Райма.
  "Він зробив. На деякий час. Але на цьому не залишилося. Наскільки я чув, він більше не працював для Дельгадо, але він повернувся на C, а потім на H. Він помер рік тому».
  "О ні. мені шкода Я не чув».
  «Передозування. Він сховався, використовуючи досить добре. Вони знайшли його в готелі в Східному Гарлемі. Був там три дні». Голос Ніка перехопив.
  «Я багато думав усередині, Амелія. Я вважав, що зробив правильно, і, мабуть, так і зробив. Я підтримував життя Донні кілька років. Але я вирішив довести свою невинність. Мене не цікавить помилування чи щось подібне. Я просто хочу мати можливість сказати людям, що я цього не робив. Донні пішов, мами не стало. У мене більше немає сім'ї, я можу розчаруватися, почувши правду. Дельгадо був арештований кілька років тому. Його команда зникла. І я хочу, щоб ви знали, що я теж невинний».
  Вона бачила, що буде.
  Він продовжив: «У матеріалах справи є докази, які виправдовують мене. Контакти, записки детективів, адреси тощо. Ще будуть люди, які знатимуть, що я цього не робив».
  «Ви хочете файл».
  "Я згоден."
  «Нік…»
  Він торкнувся її руки, легко й швидко. Його рука відступила. «Ви маєте повне право зайти назад і зачинити двері. Ніколи більше мене не побачиш. Після того, що я зробив».
  І гріх був не просто злочином. Що він також зробив, так це відрізав від неї все, з моменту свого арешту. Так, він зробив це, щоб захистити її. Він був, за його визнанням, хижим копом. І хвилі розповсюджуються від таких людей, плескаючись об будь-кого поруч. Вона, амбітна, висхідна зірка в армії, могла бути заплямована, якби вони продовжували спілкуватися.
  Так? — запитала вона себе. Зайти відразу всередину і зачинити двері?
  Вона сказала: «Я повинна подумати про це».
  «Це все, що я прошу».
  Вона приготувала себе для обіймів чи поцілунку, готова чинити опір, але Нік лише простягнув руку й потиснув її, наче вони були діловими партнерами, які щойно уклали успішну угоду з нерухомістю. «Бажай Роуз усього найкращого… якщо хочеш сказати їй, що це був я».
  Він розвернувся й пішов геть.
  Вона дивилася, як він іде. Пройшовши півкварталу, він швидко озирнувся на неї, і на його обличчі була та хлоп’яча усмішка, яку вона так чітко пам’ятала стільки років тому. Кивнув, і він пішов.
  
  
  РОЗДІЛ 14
  Адвокат Еверс Вітмор увійшов до одного з комп’ютерів Райма та завантажив Skype.
  Він ввів обліковий запис, і кімнату заповнив електронний тон набору номера « да-да-да» Skype. Райм підійшов ближче, щоб і він, і Вітмор були видимі для абонента, як вони могли бачити в нижньому правому куті монітора.
  «Джульєтт?» — спитав Райм. «Хочеш підійти ближче?» Вона була поза полем зору веб-камери.
  — Ні, — сказала вона. І залишилася там, де була.
  Через мить на екрані замайоріло зображення. Лисий чоловік у білій сорочці із закоченими рукавами дивився на якісь папери перед собою. Стіл, за яким він сидів, був вимощений стосами документів.
  Він подивився на веб-камеру. «Ви Еверс Вітмор?»
  "Це вірно. Адвокат Холбрук?»
  "Так."
  «Тепер я скажу вам, що тут також присутні Лінкольн Райм і праворуч від мене, хоча їх не видно, Джульєтт Арчер, які є консультантами, які працюють зі мною».
  Купер і Том були відсутні. Вітмор вважав, що детектив NYPD і цивільна особа, не пов’язана з цією справою, можуть перешкодити розмові, яка мала відбутися.
  «Відповідно, я посилаюся на доктрину «праця-продукт». Чи готові ви погодитися з тим, що вони також приховані привілеєм адвокат-клієнт?»
   Голбрук підняв очі, передав документ комусь із червоними, як пожежна машина, нігтями, а потім повернувся до об’єктива камери. «Вибачте. Що?"
  Вітмор повторив своє прохання.
  «Так, звичайно», — сказав Холбрук. У його голосі було відтінок «Що завгодно». Незважаючи на те, що він був головним генеральним юрисконсультом Midwest Conveyance, виробника смертоносного ескалатора, цей чоловік, здавалося, був далеким від оборони чи агресивності. Переважно відволікався. І тепер Райм знав чому.
  Адвокат знову зосередився на веб-камері. «Очікував почути від когось, хто представляв Грега Фроммера та його родину. Ви офіційний адвокат?»
  "Мені."
  — Я чув про вас, — сказав Холбрук. — Звичайно, ваша репутація. Trans Europe Airlines, B and H Pharmaceuticals. Ви поставили їх на коліна».
  Вітмор не відповів. «Тепер, адвокат Голбрук…»
  «Деміен в порядку».
  «Щасти вам у цьому», — подумав Райм.
  Вітмор: «Так. Ви розумієте, чому я дзвоню?»
  «Півгодини тому була прес-конференція. Я припускав, що адвокат, який представляє родину Фроммера, почує. І тому я отримав би дзвінок». Холбрук повернувся вбік і сказав: «Я зараз прийду. Кілька хвилин. Дай їм кави». Назад до камери. «У вас є якісь теорії дефектів?»
  "Ми робимо."
  Холбрук запропонував: «Недолік конструкції, немає блокування, щоб вимкнути двигун, якщо панель доступу випадково відкриється?»
  Вітмор глянув на Райма, а потім повернувся до веб-камери. «Я не готовий обговорювати наші теорії».
  «Ну, це добре. І я піду ще. Підпружинена панель доступу.» Адвокат справді посміхнувся. «Наш конструкторський відділ додав, що через претензії робітників з боку технічного обслуговування люди, які стверджували, що піднімали двері, висмикували їх спини. Можливо, фальшивий… Але ми все одно пішли з пружиною. І ви, ймовірно, дізнаєтеся, що після аварії наша команда безпеки відвідала кожне місце, де були встановлені ескалатори з пружинними панелями доступу та від’єднали весни—до інспекції міста. Я знаю, сер, це справа, створена на небесах для вашого клієнта. Ви могли ввести модифікацію після аварії, щоб показати визнання дефекту з нашого боку. За інших обставин ми б виписали чек, і великий. Я впевнений, що місіс Фроммер переживає важкі часи. І моє серце до неї. Але, добре, ви чули новини. Мені шкода».
  «Мій помічник юриста ще не потрапив до суду у справах про банкрутство. Ми не читали документи».
  «Це Розділ сьомий. Повна ліквідація. Деякий час у нас були проблеми. китайські конкуренти. Німці також. Шлях світу. Нещасний випадок, чоловік вашої клієнтки, це прискорило наше рішення, звичайно. Але наше банкрутство все одно мало відбутися наступного чи наступного місяця».
  Вітмор сказав Арчеру та Райму: «Під час подання заяви про банкрутство Midwest захищений автоматичною зупинкою. Це означає, що ми не можемо подати позов, якщо не звернемося до суду і не скасуємо призупинення». Повертаємося до екрану і Холбрука. «Я сподіваюся отримати тут інформацію ввічливості».
  Холбрук знизав плечима. «Я не буду зводити стіни, якщо не потрібно. Що вам потрібно знати?»
  «Хто ваш страховик?»
  «Вибачте. Не маю жодного. Ми самостраховуємося».
  На обличчі Вітмора, мабуть, відобразився розчарування. Райм не міг сказати.
  Внутрішній радник продовжив: «І я повинен вам сказати, що в активах нічого не залишилося. У нас, мабуть, мільйон дебіторської заборгованості та сорок мільйонів твердих активів. Нуль готівки. Нульовий запас. Проти дев’ятсот мільйонів боргу, більша частина якого забезпечена. Навіть якщо ви скасуєте справу про банкрутство, а суддя погодиться, що ви можете подати позов і ви виграєте — з чим, я впевнений, ви знаєте, арбітражний керуючий буде боротися зубами й нігтями, — ви підете з рішенням, яке виграє Я навіть не покрию ваші витрати на фотокопію, сер. І це буде через два-три роки».
  Вітмор запитав: «Хто б обслуговував ескалатор?»
  «Я боюся сказати, заради вас, ми це зробили. Наш відділ запчастин і обслуговування. Жодної сторонньої компанії з обслуговування, проти якої ви могли б подати позов».
  «Чи був торговий центр взагалі залучений до підрозділу?»
   "Немає. Крім поверхневого очищення. А щодо підрядників, які встановлювали блоки, я можу вам сказати, що наша команда безпеки ретельно оглянула кожен блок і підписала їх. Це все лягає на наші плечі… Слухайте, сер, мені справді шкода вашого клієнта. Але для вас тут нічого немає. Ми пішли. Я все життя працював у Midwest Conveyance. Я був одним із засновників. Я догнав компанію до кінця. Я зламав."
  «Але ти і твої близькі живі», — подумав Райм. Він запитав: «Як ви думаєте, чому відкрилася панель доступу?»
  Адвокат знизав плечима. «Візьміть десять тисяч автомобільних осей. Чому вони добре працюють, крім одного, який тріскається зі швидкістю вісімдесят миль на годину? Чому двадцять тонн салату абсолютно нешкідливі, а кілька головок з того самого поля заражені кишковою паличкою ? У нашому ескалаторі? Хто знає? Швидше за все, щось механічне в засувці. Можливо, кронштейн на панелі доступу був встановлений за допомогою гвинта китайського виробництва з неякісної сталі. Можливо, втягуючий штифт вийшов з допуску, але не був відхилений роботом контролю якості через збій програмного забезпечення. Можуть бути тисячі речей. Справа в тому, що світ не ідеальний. Знаєте, інколи мене дивує те, що речі, які ми купуємо та розміщуємо в наших домівках, і ставимо своє життя на роботу так само добре, як і вони». Бліда посмішка. «Тепер прибув наш сторонній адвокат. Я маю з ними зустрітися. Це не втіха, сер, але тут є багато людей, які проведуть багато безсонних ночей через Ґрега Фроммера.
  Екран потемнів.
  Арчер різко сказав: «Це була фігня?»
  "Немає. Це точне формулювання закону».
  «Ми нічого не можемо зробити?»
  Адвокат, абсолютно беземоційний, нотував нотатки своїм мікроскопічним письмом, усі друкованими літерами, зазначив Райм. «Я перевірю документи та судові документи, але він не збирається брехати нам про підтверджену інформацію. Відповідно до закону про банкрутство суддя іноді скасовує призупинення, якщо є стороння страхова компанія, яка може виплатити позов про відповідальність, як наша. Хоча бути самострахованим, не залишитися. Компанія має імунітет. Доказ судження.»
  «Він сказав, що ми можемо судити інших підсудних», — сказав Арчер.
  Райм зауважив: «Хоча він не надто надихав з цього приводу».
  Вітмор сказав: «Я продовжу шукати, але» — кивок на порожній екран — «Mr. Холбрук мав усі стимули спробувати звинуватити когось іншого у репутації своєї компанії, якщо ні в чому іншому. Він не бачив ймовірної причини позову, і я теж не бачу. Це класична ситуація з відповідальністю за продукт, і ми безпорадні її вирішувати. Я піду провідати місіс Фроммер і передам їй новини особисто. Адвокат підвівся. Закріпив обидва ґудзики на піджаку. "Містер. Рима, надішліть рахунок за години. Я заплачу це сам. Я дякую вам усім за ваш час і зусилля. Це був би плідний досвід».
  
  Сакс, ось у чому справа. Я поза бізнесом. Ну і кримінальний бізнес.
  Закинувши матір назад у таунхаус після прийому у лікаря, Сакс поїхала на Манхеттен і залишилася сама в їхній бойовій кімнаті в One PP, її завданням було зрозуміти докази у справі Unsub 40 і підштовхнути нового офіцера у відділі розслідування злочинів (старша жінка-технік, яка не була такою гарною, як Мел Купер), щоб завершити необхідний їй аналіз: перевірити серветки Білого Замку, які могли містити гребені тертя їх злочинця та додаткову ДНК, а також ідентифікувати тирсу та лак з попередніх сцен.
  Ну, це була її уявна місія.
  Насправді вона дивилася у вікно, пригадуючи слова Райма, сказані їй місяць тому.
  Я поза бізнесом…
  Вона сперечалася з ним, намагалася роздерти черепашку його рішучості. Але він був непохитний, до роздратування глухий до пунктів її боку дебатів.
  «Усьому колись приходить кінець», — сказав їй батько одного ясного, похмурого суботнього дня, відпочиваючи від їхнього спільного проекту встановлення відремонтованого карбюратора в їхній Camaro. «Такий світ, і краще з цим погодитися. Поважайте, а не принижуйте». На той час Герман Сакс перебував у відпустці з поліції Нью-Йорка, пройшовши курс лікування від раку. Сакс прийняла майже все, чого навчав і розповідав спокійний, проникливий чоловік із почуттям гумору, але вона люто відмовлялася повірити в будь-який із цих пунктів — кінцівку й визнання — незважаючи на те, що він довів свою правоту, принаймні щодо першого, померши через шість тижнів.
  Забудь це. Забудьте Лінкольна.
  У вас є робота. Дивлячись на таблиці доказів.
  МІСЦЕ ЗЛОЧИНУ : 151 C LINTON P PLACE , M ANHATTAN, БУДІВНИЦЯ, ПОРУЧІ З 40 ® ПІВНІЧНОЇ ШОРОТИ (N НІЧНИЙ КЛУБ )
  – Злочини: вбивство, напад.
  – Жертва: Тодд Вільямс, 29 років, письменник, блогер, соціальні теми.
  – COD: травма тупим предметом, ймовірно, молоток (марка не визначена).
  – Мотив: пограбування.
  – Кредитні/дебетові картки ще не використовувалися.
  – Докази:
  – Без фрикційних хребтів.
  – Травинка.
  – Слід:
  – Фенол.
  – Моторне масло.
  – Профіль підозрюваного (Невідомий суб’єкт 40).
  – Був у картатому піджаку (зеленого кольору), бейсболці Braves.
  – Білий самець.
  – Високий (6'2" до 6'4").
  – Стрункий (140–150 фунтів).
  – Довгі стопи і пальці.
  – Немає зображення обличчя.
  МІСЦЕ ЗЛОЧИНУ : ГАЙТС В'Ю МОЛЛ , БРУКЛІН​​​​
  – Відповідність справі: Спроба затримання суб’єкта (неуспішна).
  – Додаткові елементи профілю підозрюваного.
  – Можливо, тесля чи ремесло?
  - Їсть велику кількість їжі.
  – Любить ресторан White Castle.
  – Живе в Квінсі чи має інший зв’язок із районом?
  – Високий метаболізм?
  – Докази:
  – ДНК, не відповідає CODIS.
  – Відсутність фрикційних гребнів, достатніх для ID.
  – Відбиток взуття, ймовірно, суб'єкта, розмір 13 Reebok Daily Cushion 2.0.
  – Зразок ґрунту, ймовірно від непідрозділу, містить кристалічні алюмосилікатні глини: монтморилоніт, іліт, вермикуліт, хлорит, каолініт. Крім того, органічні колоїди. Речовина, ймовірно, гумус. Не є рідним для цієї частини Брукліна.
  – Динітроанілін (використовується в барвниках, пестицидах, вибухових речовинах).
  – Аміачна селітра (добриво, вибухові речовини)
  – З нафтою зі сцени на Clinton Place: Можливо, будують бомбу?
  – Додатковий фенол (прекурсор у виготовленні пластмас, таких як полікарбонати, смоли та нейлон, аспірин, рідина для бальзамування, косметика, засоби для лікування врослого нігтя; у суб’єкта великі ноги, отже, проблеми з нігтями?)
  – Тальк, мінеральна олія/paraffinum liquidum/huile minerale, стеарат цинку, стеаринова кислота, ланолін/ланолін, цетиловий спирт, триетаноламін, PEG-12 лаурат, мінеральний спирт, метилпарабен, пропілпарабен, діоксид титану.
  – Макіяж? Немає визначення марки. Аналіз для повернення.
  – Металева стружка, мікроскопічна, сталева, ймовірно, від заточування ножа.
  – Тирса. Вид деревини, який необхідно визначити. Від шліфування, а не від пилу.
  – Хлорорганічна та бензойна кислоти. Токсичний. (Інсектициди, збройні отрути?)
  – Ацетон, ефір, циклогексан, камедь натуральна, целюлоза (ймовірно, лак).
  – Виробник уточнюється.
  – Серветки з Білого замку, ймовірно, суб'єкта. Буде подано повторно для отримання додаткових доказів.
  – Плями вказують на те, що суб'єкт випив декілька напоїв.
  МІСЦЕ ЗЛОЧИНУ : РЕСТОРАН БІЛИЙ ЗАМОК , А СТОРІЯ Б УЛЬВАР , А СТОРІЯ , КВІНС​​
  – Відповідність справі: суб'єкт регулярно їсть тут.
  – Додаткові елементи профілю підозрюваного.
  – Їсть 10–15 бутербродів за раз.
  – Ходив по магазинах принаймні один раз, коли їв тут. Носить білий поліетиленовий пакет, щось важке всередині. Металік?
  – Повернув на північ і перетнув вулицю (у бік автобуса/потяга?). Немає ознак того, що він володів/водив автомобіль.
  – Свідки погано бачили обличчя, ймовірно, волосся на обличчі не було.
  – Білий, блідий, можливо, лисий або стрижений.
  – Користувався автосервісом на бульварі Асторія. приблизно в день вбивства Вільямса.
  – Чекаю повідомлення від власника циганської таксі.
  З того, що було знайдено на місці події, Сакс і Пуласкі дійшли висновку, що Unsub 40 може бути торговцем. Але навіть якщо так, чи носили робітники інструменти пізно вночі, особливо такі рідкісні, як кульковий молоток, яким він убив Тодда Вільямса? І якщо такий інструмент не мав нічого спільного з його роботою, його носіння свідчило про задум — злочинець, який шукає жертву. Але чому? Якого біса ви задумали, містере Сорока? Скільки грошей міг мати Тодд Вільямс, щоб виправдати вбивство? Ви не користувалися жодною з його кредитних чи дебетових карток і не продавали їх — вони б уже з’явилися. Крадений пластик має дуже короткий термін зберігання. Ви не намагалися висмоктати його банківський рахунок. Вільямс здебільшого була гетеросексуальною, але вона дізналася від друзів про кілька гей-зустрічей. Приблизно в трьох кварталах від будівельного майданчика, де його вбили, був клуб торгівлі грубою сировиною, але під час ретельного огляду цього місця не було виявлено жодних доказів того, що Вільямс там коли-небудь був.
  Є ще якісь причини для суб'єкта вбити вас?
  Вільямс був колишнім програмістом за професією, а тепер він писав про соціальні проблеми у своєму блозі, але вона не побачила нічого суперечливого. Навколишнє середовище, приватність. А щодо теорій виготовлення бомби й отруєння — можливо, пов’язаних із тероризмом — докази були уривчастими, і її чуття підказувало, що це безвихідь.
  Можливо, мотивом було те, що найменше допомогло слідчим: Вільямс був свідком іншого злочину, і худий злочинець — можливо, вбивця, можливо, професійний грабіжник — побачив його й підрізав. І все ж… і все ж…
  Давай, Райм…
  Їй потрібен був хтось для мозкового штурму. Але зараз це не можеш бути ти, чи не так?
  Поза бізнесом…
  А що було з Роном Пуласкі? Він поводився особливо дивно. Він рішуче поставив під сумнів доцільність відставки Райма телефонуючи своєму босові щодо рішення. («Це божевілля!», на що він отримав у відповідь: «Я вирішив, Новачок. Навіщо згадувати про це в тисячний раз. Кинь. Запитую»).
  Це було його відволіканням? Хоча, можливо, настрій Рона не мав нічого спільного з Раймом. Вона знову подумала про хворобу в родині. Або сам офіцер. Його травма голови. Тоді теж: був чоловіком і батьком, намагався звести кінці з кінцями на зарплату патрульного. Боже благослови…
  Її телефон дзижчав. Вона подивилася вниз і відчула поколювання на голові.
  Нік.
  Сакс не відповів. Вона закрила очі.
  Коли гудіння припинилося, вона глянула на телефон. Він не залишив повідомлення.
  Що робити, що робити?
  Минулими днями Сакс міг поплентатися до кімнати для зберігання справ в One PP або, залежно від того, де зберігалися файли у справі «Населення штату Нью-Йорк проти Ніколаса Дж. Кареллі» , відвезти до архіву в Нью-Джерсі. У будь-якому випадку вона могла б тинятися біля кімнати внизу — або витратити час на дорогу — обмірковуючи прохання Ніка. Так або ні?
  Тепер, коли всі справи за останні двадцять п’ять років відскановані та зберігаються десь у великій базі даних, ця дискусія відбулася тут, за її столом, коли вона дивилася на клаптик заповненої суднами гавані Нью-Йорка. Відкинувшись назад у лінивій позі, дивлячись на екран.
  Правильність завантаження файлу? Ніяких заперечень вона не помітила. Сакс була офіцером на дійсній службі, тому мала законний доступ до всіх файлів, і не існувало жодних правил щодо надання ними доступу цивільним особам у закритих справах. І якби Нік знайшов щось, що доводило б його невинуватість, він міг би прийти до неї, і вона могла б сказати начальству, що вирішила дослідити цю справу з власної ініціативи. А потім — у її серці це не підлягало обговоренню — передати справу слідчому внутрішніх справ і повністю відійти.
  Ні, законність насправді не була проблемою. Деякі спроби, звичайно, можуть бути абсолютно законними, але приголомшливо поганими ідеями.
  Іншими варіантами для Ніка були б знайти адвоката, щоб відновити справу та звернутись до суду з позовом про перегляд. Хоча Сакс мусив визнати, що вона передала йому файл у тисячу разів полегшила б його пошуки.
  їй випало допомагати йому?
  Їхні роки спільного життя — не такі численні, але напружені, всепоглинаючі — промайнули в минулому. Вона не могла заперечувати, що спогади підштовхували її до виконання того, про що він її просив. Але було ширше питання. Навіть якщо вона його не знала, його історія була переконливою. Раніше цього вечора вона шукала Вінсента Дельгадо. На відміну від високопоставлених діячів організованої злочинності, які по суті були бізнесменами, Дельгадо був манією величі, ймовірно, на межі психотів. Злісний, схильний до тортур. Він убив би Донні Кареллі, не змигнувши оком, міг би навіть погрожувати вбити їхню матір, Гаррієт, якби Нік не перекинувся до викрадення Говануса. Так, якби все, що він сказав, було правдою, то він винен у перешкоджанні правосуддю, хоча термін давності вже давно б минув. Отже, він був абсолютно невинним.
  Так ні?
  Що з цього може вийти поганого?
  Сакс повернувся від комп’ютера до дощок доказів у справі Unsub 40.
  А що б ти сказав, Райме, якби був тут? Які ідеї?
  Але тебе тут немає . Ти зависаєш із переслідувачами швидкої допомоги.
  Тоді її очі ковзнули до немиготливого курсору.
  Запит на архівований файл
  Назва файлу справи: People v. Carelli
  Номер справи: 24-543676F
  Щит офіцера-запитувача: D5885
  Пароль: ********
  Так ні?
  Що з цього може вийти поганого? — знову запитала вона себе.
  Сакс забрала руки з клавіатури, заплющила очі й знову відкинулася на спинку крісла.
  
  
  РОЗДІЛ 15
  Джульєтт Арчер і Лінкольн Райм були самі в вітальні.
  Нотатки з уже неіснуючої справи «Фроммер проти Мідвест Конвейанс» — друковані копії фотографій, зроблених Саксом і Купером, роздруківки з досліджень Арчера — лежали впорядкованими рядами. Навіть під час поразки Мел Купер був таким же організованим, як операційна медсестра.
  Раніше сьогодні, почувши, що справу закінчено, Райм побалував себе підбадьорливою думкою: що він звільнений від тягаря наставництва свого учня. Але тепер він не був настільки підкріплений цією ідеєю, як спочатку. Він помітив, що каже їй: «Є кілька речей, з якими ти можеш допомогти, якщо тобі цікаво, я працюю над кількома іншими проектами. Не такий інтригуючий, як випадок. дослідження. Езотеричні елементи криміналістики. академічне середовище. Але все ж."
  Вона повернула стілець до нього обличчям, і по її обличчю було видно, що вона здивована. «Ти ж не думав, що я піду, правда?»
  "Немає. Я просто сказав». Вираз, який він ненавидів, коли виходив з чиїхось вуст, і він йому більше не подобався тепер, коли він його вимовив.
  — Або ти сподівався? Її усмішка була скромною.
  «Ваша присутність була корисною».
  Його найвищий комплімент, хоча вона цього не знала.
  «Те, що сталося, несправедливо. Для Сенді Фроммера немає грошей і прав».
  Райм сказав: «Але це ваша ситуація». Кивок на інвалідний візок. Оскільки її інвалідність виникла через пухлину, а не нещасний випадок, їй не було від кого отримати гроші. «Мені пощастило. Я отримав велику компенсацію від будівельної компанії, яка будувала будівельні риштування, з яких впала труба».
  «Труба? Це те, що сталося?»
  Він засміявся. «Я грав новачка. У той час я очолював відділ розслідування злочинів, але не міг утриматися від обшуку місця події сам. Кілер вбивав поліцейських. Мені довелося спуститися на сайт і шукати докази. Я був упевнений, що зможу знайти підказку, яка приведе до нього, і ніхто інший. Хороший приклад приказки: «Характер — доля».
  — Геракліт, — сказала вона з веселими очима. «Вони були б такими гордими, добрі сестри Непорочної, якби я згадав те, чого вони мене навчили. Звичайно, доля іноді не має нічого спільного з тим, ким ти є і чим займаєшся. Два замахи на Гітлера. Вони обидва були ідеально сплановані, і обидва провалилися. Є тобі доля. Ні дизайну, ні справедливості. Іноді ви отримуєте золоте яблуко. Буває, що ти дурний. У будь-якому випадку…”
  «… ти впораєшся».
  Арчер кивнув.
  «Щось мені було цікаво».
  «Так, це правда», — сміливо заявив Райм. «Розчин нінгідрину справді можна приготувати в суміші неполярних розчинників. «Експонат занурюють у робочий розчин і залишають розвиватися в темних, вологих умовах протягом двох-трьох днів, уникаючи високих температур». Це цитата з інструкції з відбитків пальців Міністерства юстиції. Я перевірив це. Вони точні».
  Вона замовкла, оглядаючи лабораторію, завалену обладнанням, інструментами та приладами. Нарешті: «Ви уникаєте запитання, яке виникає, чи не так?»
  «Чому я залишив роботу в поліції».
  Арчер усміхнувся. «Відповідай чи ні. Просто цікаво."
  Він показав робочою рукою на одну з дошок у дальньому кутку кімнати, торкаючись їх спиною. Він сказав: «Це був випадок приблизно місяць тому. У нижній частині дошки є позначка. Підозрюваний помер. Кримінальне переслідування припинено. »
  «Ось чому ти звільнився?»
   "Так."
  «Тож ви зробили помилку, і хтось помер».
  Флексія - це все. Коментар Арчера закінчувався ледачим знаком питання; вона могла б законно запитати, чи це було так. Або вона могла відкинути те, що сталося, і докоряти йому за те, що він відмовився від професії, у якій смерть була природною частиною процесу: припинення існування людини є, звичайно, головною рушійною силою справи про вбивство. Наслідком є можлива смерть підозрюваного під час затримання… або, іноді, смертельна ін’єкція на каталці.
  Але Райм тихо засміявся. "Немає. Насправді сталося навпаки».
  "Навпроти?"
  Він трохи поправив крісло. Тепер вони стояли один проти одного. «Я зовсім не помилився. Я був на сто відсотків точним». Він сьорбнув із склянки «Гленморанджі», яку Том налив десять хвилин тому. Він кивнув у бік алкоголю, а потім повернувся до Арчер, але вона знову відмовилася від напою. Він продовжив: «Підозрюваний — бізнесмен із Гарден-Сіті на ім’я Чарльз Бакстер… Ви коли-небудь чули про нього?»
  "Немає."
  «Ця справа була в новинах. Бакстер ошукав кількох багатіїв приблизно на десять мільйонів, що, чесно кажучи, вони навряд чи помітили б. Звичайно, справа в десятковій комі. Хто справді дбав? Але це справа не прокурора чи мене. Бакстер порушив закон, і помічник окружного прокурора порушив справу, залучив мене, щоб я допоміг знайти готівку та проаналізувати речові докази — почерк, чорнило, журнали GPS, які дозволили нам слідкувати за ним до банків, відслідковувати докази, де відбувалися зустрічі. , фальшиві документи, що посвідчують особу, земля, в якій були закопані гроші. Бігти було легко. Я знайшов багато прийнятних доказів на підтримку великої крадіжки, шахрайства з електронною поштою та кількох інших пунктів. ADA був щасливий. Зловмиснику виглядало від трьох до п'яти років.
  «Але були деякі запитання щодо доказів, на які я не знайшов відповіді. Їсть на мене. Я продовжував аналізувати, отримуючи все нові й нові докази. Прокурор сказав не турбуйте; вона мала все, що їй було потрібно для переконання, якого вона прагнула. Але я не міг зупинитися.
  «Я знайшов дуже невелику кількість масла в його особистих речах, масла, яке було використано майже виключно у вогнепальній зброї. А також залишки вогнепальної зброї та сліди кокаїну. І кілька різних видів слідів, які привели до певного місця в Лонг-Айленд-Сіті. По сусідству був великий самосклад. Детектив, з яким я працював, виявив, що Бакстер має там підрозділ. Бакстер не розповідав нам про це, тому що там не було нічого спільного з фінансовими махінаціями, лише особисті речі. Але ми отримали ордер і знайшли незареєстрований пістолет. Це перенесло звинувачення до іншої категорії злочинів, і, хоча прокуратура не хотіла його переслідувати — Бакстер не мала історії насильства — у неї не було вибору. У Нью-Йорку володіння вогнепальною зброєю є обов'язковим. Прокуратура повинна переслідувати це».
  Арчер сказав: «Він убив себе. Зіткнувшись з цим».
  "Немає. Він пішов до крила жорстоких злочинців на острові Райкерс, побився і був убитий іншим в’язнем».
  На мить між ними, мовчки, сиділи факти.
  «Ти все зробив правильно», — сказала Арчер аналітичним голосом, не пом’якшеним, щоб висловити запевнення.
  — Занадто правильно, — сказав Райм.
  «Але пістолет? Він не повинен був цього мати».
  «Ну, і так, і ні. Щоправда, вона була незареєстрована, тому технічно підпадала під дію закону. Але це був його батько з В'єтнаму. Він стверджував, що ніколи не стріляв у це. Навіть не знав, що він у нього ще є. Його просто зберігали разом із купою пам’ятних речей шістдесятих років. Збройне масло, яке я знайшов, він сказав, що, мабуть, придбав у магазині спортивних товарів, купуючи подарунок своєму синові тиждень тому. Залишки вогнепальної зброї могли бути перераховані з готівки. Те саме з наркотиками. Половина двадцятих у районі метро Нью-Йорка має на собі сліди кокаїну, метамфетаміну та героїну. Він ніколи не давав позитивного результату на будь-які контрольовані речовини, і його ніколи не заарештовували за звинуваченнями в наркотиках. Раніше взагалі ніколи не був арештований». Райм висловив, як він знав, рідкісну посмішку. «Стає гірше. Одна з причин шахрайства — його дочці потрібна була пересадка кісткового мозку».
  «Ах. мені шкода Але… Ви були поліцейським. Хіба це не вартість ведення бізнесу?»
  Саме аргумент Амелії Сакс. Можливо, вона вжила саме ці слова. Райм не міг пригадати.
  "Це є. А я травмований і лежу — ну, сиджу — у терапевта офіс? Ні. Але приходить момент, коли ти сходиш з каруселі. Все колись закінчується».
  «Вам потрібно було знайти рішення».
  «Повинен був це мати».
  — Я це розумію, Лінкольне. Епідеміологія та сама. Завжди виникає запитання: що це за вірус, куди він зараз потрапить, як зробити щеплення, хто сприйнятливий? — і я завжди мав знайти відповідь». Їй подобалася галузь епідеміології, сказала вона йому, коли вперше запитала про те, щоб стати його стажером. Але вона навряд чи могла продовжувати бути польовим агентом. І офісна робота в цьому починанні була надто рутинною та нудною, щоб привернути її увагу. Місце злочину, навіть у лабораторії, міркувала вона, зацікавить її. Як і у випадку з Раймом, для Джульєтт Арчер нудьга була демоном.
  Вона продовжила: «Одного разу я захворіла на лихоманку денге. Досить серйозно. Мені потрібно було з’ясувати, як комарі заражають людей у Мені, а не в усіх інших місцях. Ви знаєте, що денге — це тропічна хвороба».
  «Не знаю багато про це».
  «Як, у біса, люди в Новій Англії могли заразитися денге? Я шукав місяцями. Нарешті знайшов відповідь: експонат дощового лісу в зоопарку. Я відстежив жертв, відвідавши це місце. І, хіба ви не знаєте, я був укушений, поки я був там».
  Характер - доля...
  Арчер продовжив: «Це примус. Вам потрібно було обшукати місце злочину, де ви були поранені, і знайти відповідь на збройне масло та кокаїн. Мені треба було знайти тих клятих комарів. Загадка без відповіді для мене — найгірша річ у світі». Її вражаючі блакитні очі знову засвітилися. «Я люблю загадки. Ви?"
  «Ігри? Чи життя?»
  «Ігри».
  "Немає. Я цього не роблю».
  «Я виявив, що вони допомагають вам розширити своє мислення. Я їх збираю. Хочеш спробувати?»
  "Все гаразд." Тобто абсолютно ні. Його очі дивилися на дошки для доказів, які були до них спиною. Ще один ковток віскі.
  Тим не менш, Арчер сказав: «Добре. Двоє синів і два тата йдуть на риболовлю. Кожен ловить рибку. Вони повертаються з подорожі лише з трьома рибками. Як таке може бути?»
  "Не знаю. Справді, я..."
  "Давай. Спробуй». Вона повторила це.
  Райм скривився, але вловив себе на думці: хтось утік? Вони з'їли один на обід? Одна риба іншу з'їла?
  Арчер посміхався. «Річ у загадках полягає в тому, що вам ніколи не потрібно більше інформації, ніж вам дано. Без бутербродів з рибою, без втечі».
  Він знизав плечима. "Здаватися."
  «Ти не дуже стараєшся. Гаразд, відповідь?»
  «Звичайно».
  «На рибалці були дідусь, його син і онук. Два батька, два сини, але лише три людини».
  Райм мимоволі розсміявся. Розумний. Йому це сподобалось.
  «Як тільки у вас в голові з’явилася ідея про чотирьох людей, її практично неможливо викинути, чи не так? Пам’ятайте: відповіді на загадки завжди прості — за умови правильного мислення».
  У двері гудів дзвінок. Райм подивився на відеомонітор. Брат Арчера, Ренді. Райм був дещо розчарований тим, що вона піде. Том пішов відкрити двері.
  Вона сказала: «Ще один».
  «Гаразд».
  «Що можна знайти на початку вічності і наприкінці часу та простору?»
  «Матерія».
  "Немає."
  "Чорна діра."
  "Немає."
  «Червоточина».
  «Ви здогадуєтеся. Ви хоч знаєте, що таке червоточина?» вона запитала.
  Він зробив. Але він насправді не думав, що це відповідь.
  Простий…
  "Здаватися?"
  "Немає. Я збираюся продовжувати над цим працювати».
  За мить з’явився Том із братом Арчера. Вони говорили на кілька хвилин ввічлива, але безглузда розмова. Потім коротко попрощалися, і брат із сестрою вийшли з арочних дверей вітальні. На півдорозі Арчер зупинився. Вона обернулася. — Лише одне цікаво, Лінкольне.
  "Що це?"
  «Бакстер. У нього був великий будинок чи квартира?»
  Про що це було? Він подумав про справу. «Будинок вартістю три мільйони. Наскільки багато вам це приносить сьогодні? Чому Ви запитуєте?"
  «Мені просто цікаво, навіщо йому знадобилося сховище в Лонг-Айленд-Сіті, де знайшли пістолет. Можна подумати, що він міг зберігати речі у своєму будинку. Або хоча б на складі ближче до дому. Ну, просто думка. А тепер добраніч».
  — Ніч, — сказав він.
  «І не забувайте про нашу загадку: вічність, час і простір».
  Вона зникла з очей.
  
  Комп’ютери врятували мені життя.
  Декількома способами. У середній школі я міг досягти успіху в чомусь не спортивному (високий — це добре для баскетболу, але худий боб — ні). Комп'ютерний клуб. Математичний гурток. Ігри. Рольові ігри онлайн — я можу бути ким завгодно. З'являйтеся, як я хотів, щоб з'явилося, дякую, аватари і фотошоп.
  А тепер: комп’ютери роблять мою кар’єру можливою. Правда, зовні я мало чим відрізняюся від багатьох людей на вулиці. Але просто трохи іншого може бути достатньо. Люди кажуть, що їм подобається різне, але насправді це не так, хіба що для того, щоб дивитися, сміятися та підбадьорювати себе. Отже, ведення бізнесу в Інтернеті в безпеці мого лона Челсі ідеально підходить для мене. Мені не потрібно бачити людей, розмовляти з ними особисто, терпіти очі, навіть якщо вони з посмішкою на їхніх обличчях.
  І я добре заробляю на життя.
  Зараз я сиджу за — так — своїм комп’ютером, страждаючи від втрати свого Білого замку. За кухонним столом. Я друкую ще трохи. Прочитайте результати мого пошуку. Введіть інший запит. Цип, цип, я отримую більше відповідей. Мені подобається звук клавіш. Задовільно. Я намагався це описати. Не друкарська машинка, не вимикач світла. Найближче, до чого я можу підійти, це звук жирних крапель дощу на натягнутому наметі для кемпінгу. Ми з Пітером півдюжини разів ходили в табір, коли були дітьми, двічі з батьками (тоді було не так весело; батько слухав гру, мати курила й гортала сторінки журналів). Але нам із Пітером було весело, особливо під дощем: мені не довелося соромитися купання. Дівчата, знаєте. І хлопці в хорошій формі.
  Торкніться, торкніться, торкніться.
  Дивно, як час працює на вашу користь. Я чув, як деякі люди казали: «О, як би я народився в цей чи той час». Римляни, королева Вікторія, 30-ті, 60-ті. Але мені пощастило тут і зараз. Microsoft, Apple, HTML, Wi-Fi і все інше. Я можу сидіти в своїй кімнаті і класти хліб на стіл, а іноді жінку в ліжко і молоток, що тріщить кістки, у моїй руці. Я можу обладнати кімнату іграшок усім необхідним для свого задоволення.
  Дякую, комп'ютери. Подобаються ваші краплинні клавіатури.
  Більше набору тексту.
  Так. Комп’ютери врятували мені життя, давши мені власний бізнес, захищений від покупців.
  І тепер вони врятують мені життя.
  Тому що я дізнаюся все, що можу про Реда, Амелію Сакс, детектива третього класу з Департаменту поліції Нью-Йорка.
  Я майже вирішив її проблему раніше. Ледь не розтрощила їй череп на осколки. Я йшов за нею біля Білого замку, з рукою в рюкзаку, на чудовій ручці молотка, гладенькій, як щиколотка дівчини. Рухаючись близько. Коли з'явився інший чоловік, який її знав. Коп, у мене було відчуття, той, хто працював на неї, здавалося. Маленький біленький хлопчик, худий, як я, добре, не зовсім, і нижчий, але виглядав як біда. У нього, звісно, буде пістолет і радіо.
  Я задовольнився тим, що отримав номерний знак Ред з тієї її сексуальної машини.
  Уся корисна інформація, яку я дізнаюся про неї, досить акуратна. Дочка поліцейського, партнерка поліцейського — ну, колишній поліцейський. Лінкольн Райм, відомий хлопець. Інвалід, як вони це називають, я дізнався. В інвалідному візку. Отже, у нас є щось спільне. Я точно не інвалід. Але люди дивляться на мене так, як вони дивляться на нього, я уявляю.
  Друкувати та друкувати важко. Мої пальці довгі і великі, мої руки сильний. Я ламаю клавіатури раз на півроку або частіше. І це навіть не тоді, коли я злий.
  Набирайте, читайте, нотуйте.
  Все більше і більше про Red. Справи вона закрита. Змагання зі стрільби вона виграла (я пам’ятаю про це , повірте).
  Тепер я злюся ... Так, бургери White Castle можна купити в продуктових магазинах. Я зроблю це. Але це не те саме, що зайти в приміщення, плитка, запах жиру і цибулі. Я пам’ятаю, як ходив до одного, де ми виросли. Двоюрідна сестра Лінді приїхала з Сіетла. Середньокласник, як і я. Я ніколи раніше не зустрічався з дівчиною і вдавав, що вона не родичка, і уявляв, як цілую її, а вона цілує мене. Пішов обідати в Білий замок. Дала їй подарунок за її блискуче світле волосся, щоб воно залишалося сухим: прозорий пластиковий шарф від дощу, щільно згорнутий, як дорожня карта, у маленькому мішечку, темно-синього кольору та вишитий китайським орнаментом. Лінді засміялася. Поцілував мене в щоку.
  Гарний день.
  Для мене це був Білий Замок. І Ред його забрав.
  Божевільний, божевільний…
  Я приходжу до рішення. Але потім: це не рішення, якщо ви не вирішуєте. У мене немає вибору в цьому питанні. Немов за командою, дверний зумер гримить. Я підстрибую від звуку. Збережіть файл на комп’ютері, витягніть друковані копії. Клацаю домофон.
  «Верноне, це я?» Алісія каже/питає.
  «Підійди».
  «Ти впевнений, що все гаразд?»
  Моє серце калатає від перспективи того, що буде. Я чомусь повертаюся до дверей кімнати іграшок. Я кажу в домофон: «Так».
  Дві хвилини, ось вона, за дверима. Перевіряю камеру. Вона одна (не принесена сюди під прицілом Реда, що, на мою думку, і сталося). Я впустив її, закрив і замкнув двері. Я мимоволі думаю про камінь, що замикається на склеп.
  Немає шляху назад.
  "Ти голодний?" Я запитую.
  "Не зовсім."
   Я був, більше ні. Враховуючи те, що має статися.
  Я починаю тягнутися до її піджака, потім згадую і дозволяю їй повісити його. Сьогодні вона в товстій блузці вчительки з високим горлом. Вона дивиться на рибу, що мчить.
  Червоний, чорний і срібний.
  Питання — це шишка, що різко пульсує в моєму мозку саме там, де я хотів би зламати кістку того, кого хотів би вбити.
  Чи дійсно я хочу це зробити?
  Мій гнів на Реда сочиться на мою шкіру й обпікає.
  Так.
  "Що?" — запитує Алісія, дивлячись на мене з настороженістю в очах. Мабуть, сказав це слово вголос.
  "Пішли зі мною."
  «Гмм. З тобою все гаразд, Верноне?»
  «Добре», — шепочу я. "Сюди."
  Йдемо до дверей кімнати іграшок. Вона дивиться на складний замок. Я знаю, що вона це бачила. І цікавий. Що він хотів би приховати? їй було б цікаво. Що в лігві, лігві, склепі? Звичайно, вона не каже ні слова.
  "Закрий очі."
  Зараз вагання.
  Я запитую: «Ти мені довіряєш?»
  Вона цього не робить. Але що вона може зробити? Вона закриває очі. Я стискаю її руку. Мій тремтить. Вона вагається, а потім хапається назад. Потові суміші.
  Потім я проводжу її через двері, галогени вилітають зі сталевих лез і засліплюють мене. Не вона. Вірна своєму слову, Алісія тримає очі закритими.
  
  Лінкольн Райм лежить у ліжку, близько півночі, сподіваючись заснути.
  Він провів останню годину, розмірковуючи над Фроммером проти Midwest Conveyance . Вітмор подзвонив і своїм похмурим, ну, ну , нудним голосом повідомив, що не знайшов інших потенційних обвинувачених. Адвокат Холбрук мав рацію. Бригади з прибирання не могли цього зробити нічого, що спричинило відкриття панелі доступу, і особистий детектив адвоката відстежив бригаду, яка демонтувала ескалатор для Департаменту розслідувань. Працівник підтвердив, що двері, які закривають перемикач панелі доступу, справді були закриті та замкнені, підтверджуючи те, що сказав Сакс: ніхто не міг, випадково чи навмисно, відкрити панель і спричинити аварію.
  Отже, справа офіційно закінчилася.
  Тепер думки Райма перейшли до Амелії Сакс.
  Він особливо усвідомлював її відсутність сьогодні ввечері. Він, звісно, не відчував її тіла поруч із собою, коли вона була тут, але він знаходив втіху в її рівному диханні, шаруватих запахах шампуню та мила (вона не була парфумеркою). Тепер він відчув гостроту тиші в кімнаті, якось підкресленої ароматом неживих миючих засобів, поліролю для меблів і паперу з книжкових рядів біля стіни неподалік.
  Згадуючи їхні попередні різкі слова, його та Сакса.
  Вони завжди сперечалися. Але це було інакше. Він міг зрозуміти з її тону. Але він не розумів чому. Купер був справді талановитим. Але відділ розслідування місця злочину Департаменту поліції Нью-Йорка був заповнений блискучими техніками та аналітиками зі збору доказів, які володіли досвідом у сотнях галузей, від почерку до балістики, хімії та реконструкції останків… Вона могла мати будь-кого з них. Та й сама Сакс була експертом із судово-медичного аналізу. Вона могла б віддати перевагу, щоб хтось керував газовим хроматографом/мас-спектрометром чи скануючим електронним мікроскопом, але сам Райм ними не керував. Він залишив це технічним людям.
  Можливо, вона думала про щось інше. Її мати, припустив він. Операція Роуз ляже на неї тягарем. Потрійне шунтування серця у літньої жінки? Звичайно, медичний світ був чимось іншим, як чудесним. Але враховуючи надзвичайно складну та вразливу машину в нашій шкірі, ви не могли не думати, що кожна наша година була позичена.
  Оскільки Фроммер проти Midwest Conveyance більше не існував, завтра Мел Купер повернеться до складу CSU. І вона могла використовувати його досхочу.
  Сон наповнився, і Райм тепер помітив, що думає про Джульєтт Арчер, розмірковуючи про її майбутнє життя. Здавалося, що вона мала те, що потрібно, щоб бути солідним криміналістом, але наразі його міркування стосувались іншого: її проблеми з інвалідністю. Вона ще не повністю прийняла свій стан. Перш ніж це зробити, їй доведеться пройти довгий і темний шлях. Якщо вона справді вирішила це зробити. Райм згадав свою ранню битву, кульмінацією якої стали запеклі дебати про допомогу в самогубстві. Він постав перед цим вибором і вирішив залишитися серед живих. Арчер ще не був близький до такого протистояння.
  Як би вона вибрала?
  І що, думав Райм, він подумає про її рішення? Чи підтримає він це чи виступить проти остаточності?
  Але будь-які дебати всередині неї були роками; скоріш за все, тоді він навіть не знав би її. Ці роздуми, хоч і похмурі, заколисали його.
  Приблизно через десять хвилин він прокинувся, підвівши голову, почувши в своїх думках низький альтовий голос Арчера. Що ми знаходимо на початку вічності та наприкінці часу та простору?
  Райм голосно засміявся.
  Буква «е».
  
  
  ЧЕТВЕР
  III
  
  
  ЕКСПЛОЯТ
  
  
  РОЗДІЛ 16
  Ранок , ранок Челсі. Світло Челсі пробивається крізь відкриті віконниці.
  Я в кімнаті іграшок, ще раз переписую щоденник. Старанність сестри Мері Френсіс виявляється в ідеально написаних словах, написаних мною на щільному папері.
  Сьогодні ми грали в Alien Quest. Давно, ми троє. Сем, Френк і я. Популярні хлопчики і я! У тата Сема є гроші. Він продає речі, медичні речі, я не знаю, що це, але компанія добре платить і навіть дає йому машину! Отже, у Сема є всі ігри та всі платформи.
  Дивно, навіть до того, як я зіткнувся з ними того дня біля дому Сінді, коли повертався додому іншим шляхом, безпечним шляхом, вони ніколи не давали мені жодного лайна. Але це не означало, що їм буде цікаво тусуватися. Але вони Є. Вони команда, ха, не маю на увазі команди, навіть якщо вони є. Мається на увазі найкраща публіка, натовп кліки, натовп команди А. Красиві, круті, вони могли мати будь-яку дівчину, будь-коли. Але вони хочуть бути зі мною.
  Це Тай Батлер, Дано, їхні друзі, щось на кшталт готів, так, навіть у Мангассеті, Лонг-Айленд. Це ВОНИ штовхаються, витріщаються і кажуть: Бін Поул і Дік Фрік. Такі речі. Сем почув, що Батлер щось говорить, пішов його знайти й сказав: «Залиште Гріффіта». І Батлер зробив.
   Не бачиш їх насправді часто. Сем і Френк. Команди, дівчата. Але це те, що робить його справжнім. Вони кажуть: Гей, Гріффіт, що відбувається? І це епічно, тому що вони використовують моє прізвище, що роблять люди. Гей, Гріффіт, хочеш кока-коли? Потім ми розходимося різними шляхами на кілька днів або тиждень.
  Не можна говорити з ними серйозно. Звичайно. Я хотів би поговорити про те, щоб бути іншим. Насправді не можу ні з ким розмовляти. Тато, так. У перервах між іграми. Що ніколи. Мама, іноді. Але вона цього не розуміє. У неї є випічка, її друзі, її рукоділля та її їжа, а після шостої тридцять забудь про це. З моїм братом все добре, але він займається іншими справами.
  Але говорити з Семом і Френком?
  Я вирішив ні. Можу щось зламати, так я відчуваю.
  Я відклав щоденник і диктофон. Я потягнувся, встав і підійшов до футона, дивлюся вниз, оглядаючи тіло Алісії. Блідий, справді блідий. Рот відкритий, очі закриті.
  Гарненька, навіть у брудному одязі, на перекручених простирадлах.
  Біля ліжка стоїть стрічкова пила, яка насправді є досить поганою машиною. Якби вони мали такий у середні віки, уявіть, скільки людей зреклися б диявола. Відріжте, відріжте, відріжте пальцем.
  Геть що завгодно.
  Голос змушує мене підскочити. «Вернон».
  Я обертаюся. Алісія ворушиться. Блимає проти галогенних ламп.
  Вона сідає, моргає й теж потягується. «Добрий ранок», — каже вона сором’язливо й обережно.
  Це слово, яке вона мені ніколи раніше не казала. По-перше, залишитися.
  Спочатку вона побачила кімнату іграшок. Чого ще ніхто ніколи не робив — і чого я думав, що ніколи, ніколи не станеться.
  Впустити когось у своє святилище, дозволити комусь побачити справжнього мене було важко, дуже важко. Я ніколи не міг пояснити це правильно, але це було все одно, що ризикувати всім, щоб впустити її. Стойки на одну ніч, трахання до знемоги, це легко. Але, наприклад, взяти жінку на виставку в галерею, де демонструються картини, якими ви безнадійно захоплюєтеся, — це шанс, що так ризиковано. Що, якщо вона сміється, що, якщо вона виглядає нудьгуючим, що, якщо вона вирішить, що ви повністю пропустили її ціль?
  І хоче піти.
  Але вчора ввечері, коли Алісія зайшла в Кімнату іграшок і за моїм наказом розплющила очі, вона була в такому захваті, як я її ніколи не бачив. Вона дивилася на верстак, пилки, інструменти, молотки, зубила. Мій новий інструмент, бритва з крихітними зубцями, моя улюблена . Моя дитина. Мені подобалося дивитися на її бліді брови та щоки, освітлені синьо-білими відблисками, що стріляли з усіх сталевих поверхонь.
  Але її справді захопило те, що я створив за допомогою цих інструментів.
  «Ви зробили це?» — запитала вона вчора ввечері.
  «Зробив», — сказав я їй невпевнено.
  «О, Верноне. Вони витвори мистецтва».
  І, почувши це, моє життя стало настільки ідеальним, наскільки воно могло бути.
  Гарний день…
  Але відразу після цього, вчора ввечері, ми дуже, дуже зайняті, а потім міцно заснули. Тепер, сьогодні вранці, вона хоче побачити більше моїх рукотворів.
  Перш ніж я встиг відвернутися чи подати їй халат, вона встала з ліжка, і Алісія робить по-своєму те, що я зробив, поділившись з нею в кімнаті. Бо тепер, на світлі, вона залишається голою, і я чітко бачу її шрами. Це перший раз, коли вона дозволила мені переглянути їх повністю. Сукня або блузка з високим горлом прикриває їх, коли вона одягнена. Товстий захисний бюстгальтер і високі трусики, коли вона напівгола. А коли ми лежимо в ліжку, світло завжди вимикається. Але тепер тут можна побачити кожен дюйм її тіла, освітлений сонцем: розрізані груди та стегно, спалений пах, ділянка, де кістка її руки продиралася крізь її бліду шкіру після того, як її так сильно зігнули.
  Мені боляче за цю жінку — через ці шрами та шрами всередині, усі вони йдуть від її чоловіка багато років тому, у той жахливий час. Я хочу оздоровити її, знову зробити досконалою, розкрутити руку, яку викрутив її чоловік, спалити її низ живота, поправити груди. Але все, що в мене є, — це мої сталеві інструменти, і вони придатні лише для протилежного: різання, дроблення та відламування плоті.
   Що я можу зробити, так це ігнорувати проблемну шкіру, що зовсім не важко, і показати їй — тепер це цілком очевидно — як сильно я її хочу. І, я думаю, ось ще один спосіб, яким я можу допомогти залікувати інші шрами, ті всередині.
  Алісія дивиться мені в очі й наближається до усмішки. Тоді вона загортає свою набридлу плоть простирадлом, заплямованим від нас обох, тому що це те, що зробила б будь-яка нормальна пара, прокинувшись. Вона підходить до полиць і ще раз розглядає мініатюри, які я створив зі свого арсеналу інструментів.
  Я виготовляю майже виключно меблі. Не іграшки, не пластик Kids-R-Us або невідповідна деревина, склеєна дітьми в Китаї. Але вишукані, якісні штуки, лише крихітні, крихітні, крихітні. Я витрачаю дні на кожен твір, іноді тижні. Точити ніжки на токарному верстаті модельєра, використовувати тонку пилку, щоб зробити рівні шви, лакувати комоди, столи та узголів’я десятьма шарами лаку, щоб вони були гладкими, насиченими та темними, як тихий осінній ставок.
  Алісія каже: «Це так само добре, як усе, що можна знайти в ремісничій майстерні в Хай-Пойнті. Північна Кароліна, знаєте. Де виготовляють справжні меблі. Вернон, неймовірно». І я можу зрозуміти з її обличчя, що вона це має на увазі.
  «Ви сказали мені, що продаєте речі, щоб заробити на життя. eBay та в Інтернеті. Я просто припустив, що ви купили речі, розмітили їх і продали».
  «Ні, я б не хотів цього. Мені подобається створювати речі».
  «Ви не повинні називати їх «речами». Вони більше ніж речі. Це витвори мистецтва, — повторює вона.
  Я можу червоніти. Не знаю. І на мить мені хочеться обійняти її, поцілувати, але не так, як я зазвичай хапаю її і відчуваю смак її пальця, рота, соска чи паху. Просто притисни мої губи до її скроні. Це може бути любов, але я не знаю про це, і я не хочу думати далі цього зараз.
  «Це справжня майстерня». Вона оглядається.
  «Моя кімната іграшок. Я так це називаю».
  «Чому ти не сказав мені, що ти цим займаєшся? Ви всі були загадковими».
  «Просто...» я знизую плечима. Відповідь, звісно, покупці. Хулігани, грубіяни, люди, які принижують за спорт. Вернон Гріффіт сидить у своєму темна кімната і робить іграшки... Навіщо турбуватися про те, щоб познайомитися з таким виродком, як він? Мені потрібен хтось шикарний, крутий або красивий.
  Я не відповідаю.
  «Хто їх купує?»
  Я не можу втриматися від сміху. «Люди, які платять найбільше, — це американські дівчата. Переважно це юристи, лікарі та генеральні директори, які готові зробити все, витратити будь-яку суму на своїх маленьких дівчаток». Я знаю, що вони не цінують шматки — навіть ті, за які я беру тисячу — не більше, ніж шматок формованого поліуретану. І я сумніваюся, що вони радіють обличчям своїх дітей, коли відкривають пакунок (хоча підозрюю, що реакція дітей на міліметр вище байдужості). Ні, бізнесмени люблять похизуватися перед сусідами. «О, подивіться, що я замовив для Ешлі. Знаєш, це тик».
  (І я завжди думаю про іронію того, як батьки купують для своїх чарівних малюків комод, зроблений тими ж руками, які розламували черепи чи розрізали ніжні горлянки чудовим інструментом . )
  Однак більшості покупців подобається те, що я продаю; відгуки завжди зіркові.
  «О, і подивіться. Ви теж займаєтеся історичними справами». Вона дивиться на катапульту, облогову вежу, середньовічний бенкетний стіл, підставку для тортур (один із моїх найпопулярніших предметів, який я вважаю забавним).
  «Ми можемо подякувати «Грі престолів» за це. І я зробив багато ельфійських та оркських речей, коли вийшли фільми про Хоббіта . Все, що стосується середньовіччя, допустимо, якщо воно загальне. Я збирався знімати «Голодні ігри» , але мене хвилювали проблеми з торговою маркою та авторським правом. Ви також повинні бути обережними з Disney. І Pixar. О, ти маєш це побачити».
  Я знаходжу книгу на своїй полиці, підношу її. Короткі дослідження незрозумілої смерті.
  «Що це таке, Верноне?» Вона підступає ближче, і я відчуваю її тіло біля свого, гортаючи сторінки.
  «Жінка в Чикаго, спадкоємиця мільйонера. Багато років тому. Вона померла в шістдесят другому. Френсіс Глесснер Лі. Ви коли-небудь чули про неї?»
  "Немає."
  «Цілком людина. Вона не займалася спадкоємицею, суспільними речами. Її захоплювали злочини, переважно вбивства. І влаштував обіди, шикарні, для поліцейських слідчих. Вона дізналася все про розкриття вбивств. Але вона хотів зробити більше. Тож вона дізналася подробиці про відомі вбивства та зробила діорами — знаєте, кімнати лялькових будиночків — із місцями злочину. Кожна деталь була ідеальною.”
  У книзі є фотографії її мініатюрних наборів. Такі назви, як Трикімнатне житло та Рожева ванна кімната. Кожна з них містить ляльку трупа там, де насправді лежав труп, плями крові там, де плями крові насправді були.
  Я раптом думаю про Реда. Я дізнався про неї, пані Шоппер Амелію Сакс, що вона спеціалізується на роботі на місці злочину. Дві думки: вона, мабуть, оцінить книгу.
  Інша: мініатюрна діорама, в якій лялька, що представляє її стрункий корпус, лежить на підлозі її спальні. Череп тріснутий, руде волосся червоніше від крові.
  Ми сміємося над деякими ідеальними деталями, які Лі включила у свою роботу. Я відклав книгу.
  «Хочеш?» Я запитую.
  Вона обертається. «Один що?»
  Киваю в бік полиць. «Мініатюра».
  «Я… я не знаю. Хіба це не частина вашого інвентарю?»
  "Так. Але покупці почекають. Що ти хочеш? Хтось конкретно?»
  Вона нахиляється вперед, і її погляд зупиняється на дитячій колясці.
  «Це так ідеально». Вона дарує свою другу посмішку.
  Є дві коляски. Одну зробили на замовлення, а одну я зробив просто тому, що мені подобається виготовляти дитячі коляски. Не міг сказати чому. Немовлята та діти не фігурують у моєму житті, ніколи не мали й ніколи не будуть.
  Вона вказує на той, що в комісії. Кращий. Я беру його і простягаю їй. Вона обережно торкається його і повторює: «Це ідеально. Кожна частина. Подивіться, як крутяться колеса! У нього навіть пружини є!»
  «Потрібно, щоб дитині було комфортно», — кажу я.
  «Дякую, Верноне». Вона цілує мене в щоку. І відвертається, дозволяючи простирадлу сповзти на підлогу, а вона лягає на ліжко, дивлячись на мене.
  Я дискутую. Година мене суттєво не затримає.
  Крім того, здається гуманним дати людині, яку я збираюся сьогодні вбити, трохи більше часу на Божій землі.
  
  «Я хочу, щоб ця чортова штука звідси», — бурчав Райм до Тома, киваючи в бік ескалатора.
  «Ваша виставка А? Що я маю робити? Це п’ять тонн промислового обладнання».
  Райм був справді роздратований присутністю пристрою. Нагадування про те, що те, що, так, цілком могло бути Додатком А, таким не буде.
  Том шукав документи, які постачалися разом із апаратом. «Подзвони Вітмору. Містер Вітмор. Він це організував».
  «Я подзвонив. Він не повернувся до мене».
  «Ну, Лінкольне, ти не вважаєш, що краще дозволити йому це впоратися? Або ви справді хочете, щоб я шукав «послуги з часткового демонтажу ескалаторів» у Craigslist?»
  «Що таке Craigslist?»
  «Ми почекаємо, поки юрист зв’яжеться з компанією. Принаймні його люди знали, що робили. Підлоги насправді зовсім не подряпані. Для мене сюрприз».
  У двері подзвонили, і Райм із задоволенням побачив, що прибула Джульєтта Арчер. Він зазначив, що вона сама, брата нема. Він підозрював, що вона наполягла на тому, щоб він висадив її на тротуарі, щоб сама проїхати «страшний» пандус. Заборонено дитинчати.
  Він думав, яке завдання їй дати. Нічого не викликало в нього серцебиття. Академічні дослідження для школи криміналістики в Мюнхені, документ про мас-спектрометрію для публікації тут, у науковому журналі, в якому він брав участь, пропозиція щодо вилучення слідів доказів із диму.
  — Доброго ранку, — сказала вона, заїжджаючи в вітальню. Посміхаючись Тому.
  «Ласкаво просимо назад», – сказав помічник.
  Райм запропонував: «Ви випадково розмовляєте німецькою?»
  «Ні, не боюсь».
  «А, добре. Я знайду, чим зайняти ваш час. Я думаю, що є кілька проектів, які не надто нудні».
  «Ну, нудно чи ні, я із задоволенням попрацюю над усім, що у вас є. І вибачте за висячий модифікатор».
   Він засміявся. Правда, вона щойно сказала, що незалежно від того, було їй нудно чи ні, вона з радістю попрацює над будь-яким проектом. Граматика, пунктуація та синтаксис можуть бути серйозними противниками.
  «Сніданок, Джульєтт?» — запитав Том.
  «Я вже поїв. Дякую."
  «Лінкольн? Що це буде?»
  Райм під’їжджав ближче до ескалатора. «Я не думаю, що один шматок буде важити більше ста фунтів. Будь-хто міг його розібрати. Але, гадаю, нам варто почекати... — Його голос замовк.
  Том знову щось запитував.
  Райм не почув жодного слова.
  «Лінкольн?… Що… Ну, це лютий погляд. Я лише запитав, що ти хочеш на сніданок».
  Він не звернув уваги на помічника, підійшов ще ближче до риштувань і оглянув смертоносну панель доступу, а під нею — перемикач і сервомотор, що керував засувкою.
  «Яке правило номер один у інженерії?» — прошепотів він.
  «Я поняття не маю. Що ти хочеш на сніданок?»
  Він продовжив риторично: «Відповідь полягає в ефективності. Конструкції не повинні мати більше компонентів..."
  Арчер закінчив своє речення більш-менш так: «...ніж це необхідно для виконання призначеної функції».
  «Точно!»
  Том сказав: «Добре, добре. Зараз. Млинці, бублик, йогурт? Все вищеперераховане?"
  "Трясця." Хоча спрямований на нього самого, а не на його помічника.
  «Що таке, Лінкольне?» — запитав Арчер.
  Він зробив помилку. І ніщо так не обурювало Лінкольна Райма. Він розвернувся й підштовхнув крісло до найближчого комп’ютера, на якому викликав зображення внутрішньої частини ескалатора великим планом, які зробив Мел Купер. Так, він мав рацію.
  Як, в біса, він пропустив це?
  Насправді він зовсім не пропустив критичний факт. Він зауважив, але, на жаль, не зосередився на тих самих словах, які він подумав:
  Провід перемикача закінчувався вилкою, вставленою в одну з розеток збоку від сервоприводу всередині…
  Одна з розеток.
  Тепер він пояснив Арчеру: «Подивіться на сервомотор, який керує засувкою. Права сторона."
  — Ага, — сказала вона, і в її голосі також була нотка огиди. «Він має два виходи».
  «Правильно».
  «Ми бачили це. Ми дивилися прямо на це». Арчер хитала головою.
  Райм скривився. «Ми точно зробили».
  Не було жодних причин мати другу розетку в двигуні, якщо до неї не було підключено щось — імовірно інший вимикач.
  Звичайно, це стосувалося макета перед ними. Що щодо ескалатора, який фактично потрапив у аварію? Він поставив це запитання Арчеру.
  Вона зазначила, що Амелія Сакс неофіційно сфотографувала його.
  «Добре». Він викликав їх.
  Том знову спробував: «Лінкольн? Сніданок.”
  «Пізніше».
  «Зараз».
  «Що завгодно. Мені байдуже». Вони з Арчером дивилися на фотографії. Але вони не відповіли на запитання; кути були неправильні, а в ямі, де сталася трагедія, було занадто багато крові, щоб було чітко видно.
  «Цікаво — другий перемикач», — м’яким голосом сказав Райм.
  Арчер сказав: «Яка несправна. І, якщо нам пощастить, це зроблено іншою компанією, а не Midwest Conveyance. Компанія з великими активами».
  Він продовжив: «Де б це було? Інший перемикач? Щось є в документації?»
  Нічого, повідомила вона, переглянувши те, що завантажила. «Як ми можемо дізнатися?»
  «Ось така думка. Торговий центр у Брукліні, де сталася аварія? Усі ескалатори були б однакові, чи не так?»
   «Я б так припустив».
  «Як це? Вітмор наймає приватного оглядача — у нього, мабуть, є дюжина, якою він користується. PI щось застряє в одній зі сходинок ескалатора. Вимикає це». Райм кивнув. Йому сподобалася ця ідея. «Вони негайно викличуть ремонтну бригаду. Людина Вітмора могла б залишатися поряд і фотографувати всередині, коли вони її відкривають».
  Том, який почув, нахмурився. «Серйозно, Лінкольне? Ви не думаєте, що це переходить якусь межу?»
  Райм скривився. «Я думаю про Сенді Фроммер та її сина».
  Джульєтта Арчер сказала: «Перш ніж ти це зробиш, я можу щось спробувати?»
  Йому дуже сподобалася ідея диверсії. Але він сказав: «Що ви пропонуєте?»
  
  "Привіт?"
  «Це адвокат Холбрук?»
  «Так, хто це?» — лунав голос із динаміка міського телефону Райма.
  «Мене звати Джульєтт Арчер. Я працюю з тими чоловіками, з якими ти вчора спілкувався по скайпу. Еверс Вітмор. І Лінкольн Райм».
  Хвилина мовчання, як згадав чоловік. «О, справа. Юрист і консультант. Про позов про тілесні ушкодження. Грег Фроммер».
  "Це вірно."
  «Так, я думаю, хтось згадав ваше ім'я. Ви теж консультант?»
  Райм спостерігав за її обличчям, звузивши, блакитні очі були сфокусовані на підлозі. Вона була зосереджена, і важко.
  "Мені."
  Чоловік цинічно пробурмотів: «Ну, ми все одно банкроти. Нічого не змінилося. Як я вже сказав, ви хочете подати клопотання про скасування арешту, продовжуйте. Довірена особа буде боротися, я сумніваюся, що ви виграєте, але не соромтеся».
  «Ні, я дзвоню про інше». У голосі Арчер був той самий різкий тон, який згадав Райм, коли він відправляв її геть із свого міського будинку після прибуття на перший день стажування.
   Йому стало цікаво, куди вона йде.
  «А що це?» — запитав Холбрук.
  «Ви були достатньо ввічливими, щоб запропонувати нам переслідувати інших підсудних, хоча жоден із них не спрацював».
  Штатний юрисконсульт насторожено сказав: «Ні, я не вважав це ймовірним. Зрештою, компанія Midwest Conveyance була відповідальною. Я це визнав. І мені шкода, що ми не можемо допомогти вашій клієнтці, вдові».
  «Це не здавалося ймовірним», — повторила вона. «Тим не менш, ви ніколи не запропонували єдину компанію, яка могла б бути життєздатним відповідачем».
  Тиша.
  «Ви знаєте, про кого я говорю, чи не так?»
  «Яку вашу думку, місіс Арчер?»
  «Що ви не сказали нам про другий перемикач, який відкриває панель доступу».
  «Другий перемикач?» За його тоном було видно, що він зволікає.
  «Це моє запитання, містере Голбрук. Хто це робить? Як це працює? Нам потрібно знати».
  «Я справді нічим не можу вам допомогти, місіс Арчер. Я повинен йти."
  «Чи знаєте ви, що Лінкольн Райм, інший консультант у цій справі, найчастіше працював із поліцією Нью-Йорка і…»
  «Ми не в цій юрисдикції».
  «І, я збирався сказати, з ФБР також».
  «Тут немає жодних державних або федеральних злочинів. Існують угоди про конфіденційність, які не дозволяють мені говорити про компанії, з якими ми перебуваємо в договірних відносинах».
  «Ви щойно підтвердили, що є другий перемикач, який може відкрити панель доступу».
  "Я добре. Я припиняю цю розмову. Зараз я покладу трубку і...
  — І після того, як ви це зробите, я подзвоню Сенді Фроммер і запропоную їй та її адвокату провести прес-конференцію про те, що Середній Захід не співпрацює у пошуку того, хто справді відповідальний за смерть її чоловіка. Я пропоную їм використовувати фразу «прикриття». Я припускаю, що це не зіграє добре в суді з банкрутства, особливо серед кредиторів які хотіли б отримати в свої руки особисті активи керівників компанії».
  Зітхання.
  «Допоможіть нам тут. Вона вдова з сином. Я повірив тобі, коли ти сказав, що шкодуєш. Перейдіть до наступного кроку та розкажіть нам. Будь ласка Хто робить другий перемикач?»
  «Чи є у вас час почитати на дозвіллі, міс Арчер?»
  Вона насупилася. Погляд на Rhyme. Вона сказала: «Інколи».
  Шурхотіли сторінки, почув Райм.
  Адвокат сказав: «Я сам великий шанувальник Entertainment Weekly . І риболовля нахлистом сьогодні . Але я все ще знаходжу час для Industrial Systems Monthly . Мені особливо сподобався березневий випуск. Сторінки сорок і сорок перша».
  "Що-"
  «До побачення, місіс Арчер. Я не підніму, якщо ти передзвониш».
  Він відключився.
  — Добре, — сказав Райм. «З Бостонського права ?»
  « За законом », — виправила вона. "Але не. Я вампірував».
  Rhyme вже був онлайн. Він знайшов цифрову версію журналу, про який згадував Холбрук, і прокрутив до цитованих сторінок. Це була реклама продукту компанії CIR Microsystems. Значна частина копії була технічною, і нічого з них він не зрозумів з першого погляду. Представлена сіра коробка з дротами, що стирчать. Згідно з підписом, це був DataWise5000.
  «Це пекло?» — спитав Райм.
  Арчер похитала головою й вийшла в Інтернет. Кілька секунд роботи в Google, і вона отримала відповідь. "Добре. Послухайте це. Це розумний контролер».
  «Мені здається, я чув цей термін. Розкажи мені більше."
  Вона читала кілька хвилин, а потім пояснила: «Вони вбудовані в багато продуктів. Транспортні системи — ескалатори, ліфти — і автомобілі, потяги, промислове обладнання, медичне обладнання, будівельне обладнання. Сотні побутової техніки: плити, системи опалення, освітлення у вашому домі, охорона, дверні замки. Ви можете надсилати й отримувати дані на обладнання та з нього за допомогою телефону, планшета чи комп’ютера, де б ви не були. І контролювати продукти дистанційно».
   «То може ремонтник помилково подав сигнал і панель доступу відкрилася? Або це викликали блукаючі радіохвилі».
  "Це можливо. Я у Вікіпедії. І... о. Мій.
  "Що?"
  «Я просто читаю про CIR Micro, виробника контролера».
  «І?»
  «Голову закладу, Вінея Парта Чоудхарі, називають новим Біллом Гейтсом». Вона подивилася на Райма. — А вартість компанії — вісімсот мільярдів. Давайте зателефонуємо Еверсу Вітмору. Думаю, ми повернулися в гру».
  
  
  РОЗДІЛ 17
  Немає довідки від штаб-квартири CSU щодо марки лаку чи косметики, знайденої на попередніх сценах Unsub 40, або типу тирси. Крім того, більше не було жодних відомостей про сліди чи ДНК на серветках Білого Замку.
  Але принаймні лідерство автосервісу розцвіло.
  "Зрозумів." Рон Пуласкі підніс блокнот Саксу, який сидів навпроти нього в їхній бойовій кімнаті на One PP. Молодий офіцер читав зі своїх нотаток. «Водій, Едуардо. Він пам'ятає субсидію, підібрав його через дорогу від Білого Замку, мав повну сумку гамбургерів. Їли їх, поки їхали. Дюжина. Може більше. Він трохи поговорив сам із собою. І говорив якось дивно монотонно. Худий, весь час дивився вниз. Страшно. І це був день убивства».
  «Водій добре на нього роздивився?»
  "Не зовсім. Просто: худий, худий, високий. Зелений піджак і бейсболка Атланта».
  Сакс запитав: «Як він міг не поглянути на нього?»
  «Брудне скло. Перегородка, знаєте. Оргскло».
  Він додав, що водій висадив субсидію в центрі Манхеттена, приблизно в чотирьох кварталах від місця вбивства.
  "Котра година?"
  «Близько шостої вечора»
  За години до вбивства. Що він зробив за проміжний час? — дивувалася вона.
   Пуласкі додав: «Водій залишився на розі, де він його висадив, — мав подзвонити — і спостерігав за ним протягом хвилини. Спілка не підійшла до жодної з будівель на перехресті біля місця, де вони зупинилися; він пішов за квартал до іншого. Водій міг висадити його там, але, можливо, наш хлопець не хотів, щоб його бачили, щоб він заходив у певне місце». Молодий офіцер вийшов в Інтернет, вона побачила, і викликала карту міста.
  Він постукав по супутниковому знімку будівлі. "Ось. З того, що він описав, це має бути все».
  На знімку виднілася невелика будівля теракотового кольору. «Невелика фабрика, офіси, склад?»
  “Не схоже на житло.”
  Сакс сказав: «Ходімо подивимось».
  Вони вийшли з One PP і спустилися вниз до її машини. За десять хвилин вони вже мчали крізь скупчений транспорт у центрі міста, Сакс, коли могла, тиснула на низькі передачі газу, в’їжджаючи та виїжджаючи зі смуг так само агресивно, як завжди.
  Цікаво, як вона часто робила, чого вони дізнаються?
  Іноді сліди надавали незначний факт, щоб допомогти в розслідуванні.
  Іноді вони були марною тратою часу.
  А іноді вони вели прямо до вхідних дверей злочинця.
  
  Мел Купер повернувся до кімнати Rhyme's Central Park West.
  «Вибач, Амелія», — подумав Райм. Після виявлення потенційного нового підсудного він потрібен мені більше, ніж вам. Посперечаємось пізніше.
  Еверс Вітмор теж була присутня.
  Троє чоловіків дивилися в темну частину кімнати, де Джульєтт Арчер сиділа перед комп’ютером, усно наказуючи своєму комп’ютеру виконувати її вказівки.
  «Три рядки вгору. Правильно два слова. Виберіть. Вирізати…”
  Так важко жити без коротких шляхів, подумав Райм. Будучи інвалідом, ви потрапляєте у світ дев’ятнадцятого століття. Все тривало довше. Він сам пробував розпізнавання очей, розпізнавання голосу, лазерний випромінюючий пристрій, прикріплений до його вуха, який активував частини екрана. Він повернувся до старомодного способу, використовуючи руку на джойстику чи сенсорній панелі. Це було незграбно й повільно, але техніка наблизилася до нормальної, і Райм нарешті впорався з нею. Він бачив, що Арчеру потрібно влаштуватися в штучності, яка їй підходить.
  За кілька хвилин вона розвернулася й приєдналася до них. На екрані поруч були плоди її роботи, але вона почала усно розповідати про те, що знайшла, не дивлячись на нотатки, що світилися на моніторах.
  "Гаразд. CIR Microsystems. Компанія Вінея Чоудхарі. Це номер один виробник розумних контролерів у країні. Дохід у два мільярди на рік».
  «Боже, це корисно», — стримано сказав Вітмор.
  «Контролер — це, по суті, невеликий комп’ютер із з’єднанням Wi-Fi, Bluetooth або стільниковим зв’язком, встановлений у машині чи пристрої, яким він керує. Це дійсно дуже просто. Скажімо, він встановлений у печі. Контролер підключений до хмарного сервера виробника плити. Власник будинку має додаток на своєму смартфоні, щоб спілкуватися з піччю з будь-якої точки світу. Він входить на сервер і може надсилати або отримувати сигнали до контролера та від нього, щоб вимкнути або ввімкнути плиту. Виробник також працює окремо з плитою, щоб збирати дані з контролера: інформацію про використання, діагностику, планування технічного обслуговування, поломки — його навіть можна сповістити про згорілі лампочки в духовці».
  Купер запитав: «У минулому були проблеми з контролером DataWise Five Thousand? Активувати, коли не слід?»
  «Я не міг знайти нічого, але я грав у Google Roulette. Дайте мені трохи часу, і я, можливо, знайду щось більше».
  «Тож як він відкрив панель?» Рима розмірковувала. «Блукаючий сигнал наказав контролеру відкрити двері, щось у самому торговому центрі. Чи з хмари? Або DataWise просто замкнув і сам надіслав команду відкриття?»
  Арчер підвів очі від комп’ютера й сказав: «Візьми щось тут. Подивіться на це. Це з блогу близько двох місяців тому. Соціальна інженерія По-друге . Я думаю, що це «секунда» в одиниці часу. Оновлюється щосекунди. На відміну від щомісячного або щотижневого. Не зовсім працює».
   Райм сказав: «Іноді ти можеш бути занадто розумним для свого блага».
  Він та інші читають:
  ИНДУЛЬГЕНЦІЯ = СМЕРТЬ?
  НЕБЕЗПЕКИ ІНТЕРНЕТУ РЕЧЕЙ (IoT)
  Чи поблажливість споживачів стане для нас смертю?
  Від мила, що самостійно піниться, до їжі з контролем калорійності, що доставляється споживачам додому вчасно до обіду, виробники все частіше продають продукти, які захоплюють життя людей. Виправдання полягає в тому, що вони допомагають зайнятим професіоналам і сім’ям заощаджувати час, а в деяких випадках і гроші, і полегшувати їм життя. Насправді багато з цих предметів є просто відчайдушними спробами набити кишені компаній, які стикаються з ринками, перенасиченими конкуруючими продуктами або на яких диференціація брендів майже зникла.
  Але є темна сторона фактора зручності.
  Я говорю про те, що називається Інтернетом речей, або IoT.
  Тисячі приладів, інструментів, систем опалення та кондиціонування повітря, транспортних засобів і промислових виробів оснащені внутрішніми комп’ютерними засобами керування, які дозволяють споживачам отримувати до них віддалений доступ. Вони існують уже кілька років у вигляді систем домашньої безпеки, в яких відеокамери, по суті, є міні-комп’ютерами, підключеними до Wi-Fi або стільникового зв’язку. Коли вас немає, ви входите на веб-сайт — нібито захищений — і переконаєтеся, що у вашій вітальні немає грабіжників, або щоб стежити за нянею.
  Зараз поширення цих «вбудованих пристроїв» (тобто, що містять комп’ютерні схеми) зростає в геометричній прогресії.
  Вони допомагають нам економити гроші та роблять наше життя набагато зручнішим.
  Тепер ви можете увімкнути духовку з віддаленого місця, увімкнути піч, коли ви їдете додому, сказати, щоб двері відчинилися на годину, коли очікується сантехнік (і спостерігайте за його роботою на камері спостереження!), дистанційно заводити машину в мінусові дні… Як зручно! Що в цьому може бути поганого?
  Хто може з цим посперечатися?
  Ну я можу.
  Дозвольте сказати вам дві небезпеки:
   ПЕРШИЙ: ЧИ БЕЗПЕЧНІ ВАШІ ДАНІ?
  Більшість систем розумного контролера працює так, що прилади у вашому домі підключені до Інтернету з хмарними серверами, якими керують виробники цих пристроїв. Хоча вони «запевняють» вас, що ваша конфіденційність важлива, усі вони збирають дані про ефективність своїх продуктів і вашу історію використання, часто без вашого відома. Ця інформація регулярно продається майнерам даних. Докладено певних зусиль, щоб зберегти вашу особу анонімною, але подумайте: минулого тижня тринадцятирічний підліток у Фресно отримав імена, адреси та номери кредитних карток усіх, хто володів піччю General Heating, обладнаною розумним контролером. Йому знадобилося шість хвилин, щоб завантажити ці дані.
  ДВА: ЧИ БЕЗПЕЧНО ВАШЕ ЖИТТЯ?
  Ще більше занепокоєння викликає можливість травм і смерті в разі несправності розумної системи. Оскільки контролер керує всіма функціями розумних приладів, а не лише збором даних, теоретично водонагрівач може, наприклад, отримувати сигнал про підвищення температури до 200 градусів, ПОКИ ВИ В ДУШІ! Або, у разі пожежі у вашому домі, диспетчер може замкнути ваші двері та заблокувати вас у вашому домі та відмовитися надіслати сигнал пожежній частині, повідомляючи про пожежу. Або він може навіть зв’язатися з владою та повідомити про помилкову тривогу, залишивши вас і вашу сім’ю на смерть жахливою смертю.
  Представники виробників кажуть, що ні. Є вбудовані засоби захисту. Ключі мережі, шифрування, паролі.
  Але Ваш Blogger нещодавно придбав один із цих контролерів. DataWise5000 від CIR Microsystems, один із найпоширеніших, можна знайти в усьому: від водонагрівачів до ліфтів і мікрохвильових печей. Було можливо, бомбардуючи пристрій навколишніми радіохвилями, спричинити його несправність. Якби пристрій було встановлено в автомобілі, медичному інструменті, частині небезпечного промислового обладнання, плиті, наслідки цієї несправності могли б бути катастрофічними.
  Запитайте себе, чи варте зручності ціни вашого життя та життя ваших дітей?
   — Бінго, — сказав Арчер, усміхаючись.
  Вітмор міркував більш спокійно: «Ми можемо стверджувати, що контролер несправний, оскільки він не був захищений від навколишніх сигналів».
  Райм сказав: «Хто це написав? Ми повинні поговорити з ним».
  У блозі мало особистої інформації та не було адреси.
  Райм сказав: «Родні».
  "ВООЗ?" — запитав Арчер.
  — Ось побачиш, — сказав Райм. Погляд на Купера, який розуміючи усміхнувся й сказав: «Я принесу том». І вимкнув регулятор гучного зв’язку.
  Незважаючи на зменшені децибели, коли за мить телефон відповіли, у вітальню долинула невпинна рок-музика.
  «Ще трохи», — закликав Райм Купера, який підкорився.
  Голос з іншого кінця лінії: «'Lo?»
  Арчер насупився від цікавості.
  «Родні! Чи можемо ми втратити музику?»
  «Звичайно. Привіт, Лінкольне». Чугга-чугга бас зменшився до шепоту. Однак це не було втрачено .
  Родні Шарнек був старшим детективом елітного відділу боротьби з комп’ютерними злочинами поліції Нью-Йорка. Він був вражаюче блискучим у тому, щоб вимагати злочинців і допомагати іншим слідчим із комп’ютерною частиною справи, хоча й був страшенно закоханий у найгіршу музику на землі.
  Райм пояснив, що детектив на гучномовці, а потім розповів йому про справу. Інтелектуальний контролер в ескалаторі міг вийти з ладу, що призвело до жахливої смерті. — Але це не випадок, Родні.
  "Як це?"
  «Це цивільно. Мел Купер тут, але лише у відпустці».
  «І я заплутався».
  — Я не працюю з департаментом, Родні, — терпляче сказав Райм.
  "Немає."
  "Так."
  «Якщо ви кинули, чому ви не кинули? Я запитую лише тому, що ми ведемо цю розмову».
  «Я звільнився з кримінальної практики. Я консультую по цивільній справі».
   Пауза. «Ой. Добре. У такому випадку я нічим не можу вам допомогти. Ви розумієте, хотілося б, щоб я міг».
  «Ні, я це знаю. Мені потрібно лише, щоб ви сказали нам, як знайти фізичну адресу того, хто написав блог про ці контролери. Ми хочемо з ним поговорити, можливо, найняти його як експерта. Уявіть, що ми з тобою на коктейльній вечірці».
  «Ну що, знайти когось в Інтернеті? Це досить просто. Пошук WhoIs. ХТО Є. Запустіть через це назву .com або .net. Звичайно, він може використовувати службу конфіденційності як реєстрант домену. Ось так розлючені колишні дружини або розлючені колишні чоловіки не можуть дізнатися, де живе реєстратор».
  Райм подивився на Купера, який друкував за клавіатурою перед монітором. Він кивнув на результати. Прочитай їх віршик. «Написано Privacy Plus, Нова Зеландія».
  «Так, це послуга маскування фізичної адреси. А Нова Зеландія? Відсутність рішення суду. Ти на хер».
  Райм спокійно сказав: «Але ми не можемо дозволити собі бути облажаними, Родні. Давайте подумаємо більше».
  Шарнек прочистив горло. «Ну, теоретично, ви вловили це слово? The-o-ret-i-cally? Щоб обійти службу конфіденційності, можна зайти в Інтернет, завантажити та встановити — звісно, на флеш-пам’ять, щоб потім записати — програму на зразок, скажімо так, HiddenSurf. Тоді можна було б запустити це, а потім виконати пошук на російських веб-сайтах програми під назвою, скажімо так, «Ограбление» . Російською мовою означає «грабіж». Хіба ми не любимо тонкість наших слов'янських друзів? Ogrableniye - хакерський код. Повністю незаконно. жахливо. Я нітрохи не схвалюю. Тому що це дозволяє людям зламати, скажімо, службу конфіденційності навіть у, скажімо, Новій Зеландії, і шукати фізичну адресу людини, чию IP-адресу в Інтернеті ви знаєте».
  — Нам краще покласти трубку, Родні.
  «Я за це. Хоча як ми можемо покласти трубку, якщо ми з тобою навіть не розмовляли?»
  Музика піднялася до високих децибел, і вони відключилися.
  Райм сказав: «Хтось це все записав, знаєте, що робити? Ми повинні..."
   Арчер підняла очі від екрана свого комп’ютера і сказала: «Погані новини, хороші новини».
  "Що?"
  «Я виконував його вказівки. Погана новина полягає в тому, що ви вже почали отримувати російський порноспам. Але хороша новина: у мене є адреса блогера».
  
  
  РОЗДІЛ 18
  Занадто багато людей у цьому місті», – сказав Рон Пуласкі. Потім, здавалося, пошкодував про коментар, оскільки злочинець, якого вони зараз шукали, у свій власний божевільний спосіб звертався до ситуації з населенням.
  Насправді молодий офіцер скаржився на те, що надто багато людей переходять вулицю проти світла, і що це світло не на користь йому та Амелії Сакс.
  Проте жодне обмеження її не дуже хвилювало. Правда, транспорт був повільним, але вони впевнено просувалися від One PP до перехрестя, де циганське таксі висадило Unsub 40 тієї ночі, коли він убив Тодда Вільямса своїм неелегантним, але ефективним знаряддям. Сакс використовувала те, що вона називала безконтактним підштовхуванням — підводила автомобіль до тих, хто блокував дорогу, таким чином відволікаючи увагу, щоб пішохід відчув себе неймовірно загрозливим і, відповідно, побіг з дороги.
  Нарешті вони втекли з центру міста, відомого в 1800-х роках як Файв-Пойнтс, найнебезпечніших кількох квадратних миль у Сполучених Штатах (зараз, хоча дехто цинічно казав, зараз набагато незайманіший, населений стільки ж злочинців, скільки й у той час; околиці обняла мерію).
  За десять хвилин вони помітили циганський кеб у Нижньому Іст-Сайді, частини якого перетворилися на анклави хіпстерів і художників. Не тут. Правили напівзруйновані господарські будівлі, ряд пустирів.
  У телефонній розмові, домовляючись про цю зустріч, був водій сказав: «Ти побачиш мене, білий Форд. Мокрі краплі. Просто очистіть її». Акцент був загадкою.
  Сакс підняв Torino в простір, уникаючи куп сміття, насипаного на узбіччя, і вони вилізли. Невисокий, смуглявий водій у джинсах і синій футболці «Реала» вийшов із кабіни й приєднався до них.
  «Я детектив Сакс. Це офіцер Пуласкі».
  «Привіт, привіт». Він захоплено потиснув їм руки. Хтось нервує, зустрічаючи поліцію, хтось критично ставиться до влади, а хтось — небагато — поводяться так, ніби вони в присутності рок-зірок.
  Едуардо збирався спробувати Шарлотту з Білого замку.
  «Тож я радий допомогти. Щасливий».
  «Добре. Цінуйте це. Розкажи мені про цю людину».
  «Він дуже високий і дуже худий. Дивно, ти не знаєш?»
  «Будь-який...»
  «Відмітні характеристики?» — випалив він.
  "Так."
  «Ні, ні, не бачив багато. Капелюх. Бравс. Команда, ви не знаєте?»
  «Так, ми знаємо». Пуласкі озирнувся, розглядаючи порожню вулицю. Склади, невеликі офіси. Нічого житлового чи торгового. Він повернувся до свого блокнота, у якому записував усе, що мав сказати чоловік.
  «Він теж носив сонцезахисні окуляри».
  "Колір волосся?"
  «Я думаю, легше. Але капелюх. Ти знаєш."
  — А його одяг?
  «Зелена куртка, жовто-зелена. Темні штани. І рюкзак. Ну і сумка».
  «Сумка?»
  «Пластик. Ніби він щось купив, і вони поклали це в сумку. Він кілька разів дивився в сумку, я його везу».
  Шарлотта сказала те саме.
  «Є логотип на сумці?»
  "Логотип?"
   «Назва магазину, зображення? Смайлик."
  «Емодзі! Немає."
  «Наскільки великий був мішок?» — спитав Сакс.
  «Не великий. Полуниця».
  «У нього були полуниці?» — здивувався Пуласкі.
  "Ні ні. Я маю на увазі розмір упаковки полуниці. Просто думаю про це. Або чорниця, або заправка для салату, або велика банка помідорів. Такий великий, — сказав Едуардо, сяючи. «Точно».
  «У вас є уявлення, що в ньому було?»
  "Немає. Чути щось металеве. Клац, клац. Ох, і ці бургери! Десяток білих замків! Дюжина!»
  «Чи телефонував він?»
  "Немає. Але він ніби розмовляє сам із собою. Я сказав тобі це по телефону. Я погано чув. Спочатку я кажу: "Що це, сер?" Думаючи, що він розмовляє зі мною. Але він сказав: «Нічого». Я маю на увазі, він щось сказав. «Нічого», — ось що він сказав. Хіба ти не знаєш? А потім він замовк після цього. Просто подивіться у вікно. Не дивився б на мене. Тож шрамів насправді не було видно. Тобі завжди подобаються шрами. Поліція. Розрізнення речей. Але нічого не бачив».
  Пуласкі запитав: «У нього був акцент?»
  "Так."
  "Що це було?"
  «Американець», — відповів Едуардо. Він не іронізував.
  «Отже, ви зупинилися тут. Це перехрестя?»
  "Так Так. Я думав, ти хочеш побачити, де саме».
  "Ми робимо. Він платив готівкою?»
  «Так, так, це все, що ми беремо, ти не знаєш?»
  «Я не думаю, що у вас ще є гроші, якими він вам заплатив?»
  «За відбитки пальців!»
  "Це вірно."
  "Немає." Водій широко похитав головою.
  «Ви чекали тут і бачили, як він зайшов до однієї з тих будівель». Пуласкі підвів очі від блокнота.
  «Я знав, так. Я скажу вам." Він показав на вулицю. «Ви можете просто побачити це, це одне. Бежевий.” Викрутив із кольору два склади.
   Це був той, який вони знайшли на супутниковій карті. Звідси можна було розрізнити лише уламок п’ятиповерхового будинку; фронт був на сусідній вулиці. З одного боку його оточував пустир, а з іншого — напівзруйнована будівля.
  Едуардо продовжував: «Я пам’ятаю, тому що я думаю, що, можливо, той, кого він збирався побачити, був не вдома, або не був там, і цей район? Немає круїзних медальйонів, тому він хоче повернутися до Квінса, а я міг би зробити другий квиток. Але я бачив, як він вийшов через чорний хід. Тоді я пішов, ти не знаєш?»
  «Ми цінуємо вашу допомогу».
  «Він вбивця?» Едуардо радісно посміхнувся.
  «Його розшукують у зв’язку зі вбивством, так. Якщо ви знову побачите його, якщо він завітає до вашого офісу в Квінсі, зателефонуйте дев’ятим один один і назвіть їм моє ім’я». Вона роздала ще одну зі своїх карт. «Не роби нічого сам, спробуй його зупинити».
  «Ні, я вас називаю, офіцер-детектив».
  Коли він пішов, вони з Пуласкі рушили до будівлі, на яку він вказав. Вони пройшли не більше половини кварталу, коли вона швидко зупинилася.
  «Що таке, Амелія?» — прошепотів Пуласкі.
  Вона примружилася. «Що це за вулиця? На що виходить будівля?»
  "Не знаю." Він дістав свій Samsung і завантажив карту. «Хребет». Молодий офіцер насупився. «Чому це знайоме?… Чорт».
  Сакс кивнув. «Так. Тут працював Тодд Вільямс». Вона дізналася, де був офіс жертви, і пройшла його шлях від місця вбивства сюди, шукаючи підказки. Вона також намагалася опитати інших людей у ветхій будівлі, але з небагатьох людей, які мали офіси в будівлі — лише троє-чотири, а решта приміщення була порожня — ніхто не побачив нічого корисного для розслідування.
  «Вони знали один одного. Субсуб і Вільямс. Що ж, це все змінює».
  Це зовсім не було пограбування чи випадкове вбивство.
  Сакс розмірковував: «Зловмисник прибув сюди за чотири години до вбивства. Вони залишилися в будівлі? Якщо так, що робити? Або вони пішли кудись ще?»
  І інші запитання: чи часто Unsub 40 приходив у цей район? Він жив тут поблизу?
   Вона озирнулася вулицею. Зайняті будинки включали кілька багатоквартирних будинків і, здавалося, склади та оптовики. Полотно, мабуть, не займе багато часу. Вона зібрала б бригаду з місцевої дільниці.
  Сакс помітив бездомного чоловіка, худого й блідого, який шукав їжу в смітнику.
  Підійшовши, Сакс сказав: «Привіт. Можна задати тобі питання?"
  «Щойно зробив». Його темне обличчя зморщилося.
  «Вибачте?»
  Він повернувся до копання урни. «Щойно поставив мені запитання».
  Вона засміялася. «Ти живеш тут недалеко?»
  «Саймон каже». Він знайшов половину бутерброда і поклав її в свою сумку. "Гаразд. Мені весело. Притулок на вулиці. Або під мостом. Залежно». Руки, шия та ікри, які були оголені засмальцьованим одягом, були досить м’язистими.
  «Ви бачили, як хтось високий і дуже худий заходив у ту будівлю кілька тижнів тому? Чи в інший час?»
  "Немає." Він перейшов до іншої урни.
  Сакс і Пуласкі пішли позаду. "Ти впевнений?" — спитав Пуласкі. «Хочеш ще раз подивитися?»
  "Немає. Саймон каже».
  Сакс чекав.
  Чоловік сказав: «Ви запитали, чи бачив я, як він заходив у будівлю. Nup. Не зробив. Ви не запитали, чи бачив я його менструацію. Який я маю. Саймон каже».
  «Добре, де ти його бачив?»
  «Тепер ви готуєте на газі. Стоячи там Джиміні». Він показав: далеке перехрестя, напрямок, у який вони йшли. «Худий хлопець, але їсть як… моряки їдять? Ні, вони лаються. Комини димлять. Він щось їв, їв. Збирався вдарити його за щось. Але почувався невдалим. Наче розмовляє сам із собою. Не те, що я не знаю. Ха! Крім того, їдя таким чином, я подумав, що він здається жадібним. Жвав, жвк, жвк. Я б нічого не отримав».
  «Коли це було?»
  "Недавно."
  "Як довго? Тиждень, кілька днів?»
   «Саймон каже».
  Сакс спробував: «Що ви маєте на увазі під деяким часом?»
  «Десять, п'ятнадцять».
  «Дні?»
  «Хвилини. Він просто був там».
  Ісус.
  Сакс розстібнула піджак і глянула на вулицю. Пуласкі теж насторожилася, дивлячись у той бік, де вона не була.
  «Він йде якимось особливим шляхом?» вона запитала.
  І не скажи мені, біса, Саймон.
  «Ні, просто стояв там. Я продовжував шукати речі, і все. Більше його не бачив. Може бути тут, може бути там, може бути будь-де».
  Пуласкі натискав кнопку передачі на мікрофоні «Мотороли», пришпиленому до його плеча. Він подав запит на підкріплення, і, перш ніж вона встигла нагадати йому про це, він сказав: «Тихе згортання. Підозрюваний може не знати про нашу присутність. К.”
  «К», — пролунала застійка відповідь.
  Сакс дізнався ім’я бездомного, яке не було Саймоном, і дізнався про притулок, у якому він іноді залишався. Вона подякувала йому та сказала, що краще піти. У неї виникла спокуса вручити йому двадцятку, але якби справа дійшла до свідчень у суді про присутність непідсудного, адвокат запитав би, чи платила йому щось поліція.
  «Тобі краще повернутися до притулку. Безпечніше».
  "Так, мем. Так, сер, офіцер, сер.
  Він почав геть.
  Рон Пуласкі сказав: «О, дивись».
  Чоловік повільно повернувся. Пуласкі вказував на щось на вулиці за кілька футів від них. Це була двадцятидоларова банкнота.
  «Ти скинув це?» — спитав Пуласкі.
  «Я. Ха."
  «Якщо ми візьмемо це, ми повинні повідомити про це. Біль в дупі».
  «Бухня».
  Сакс підігрує. «Правда. Правила».
  Пуласкі сказав: «Ти візьми його. Знайди зберігачі. Саймон каже».
   «Думаю, що зроблю. Є причина, чому половина бутербродів викидається у смітник. Хороший бутерброд ніхто не викидає». Він зачерпнув гроші своїми довгими жилавими пальцями й поклав їх у кишеню.
  Сакс кивнув Пуласкі, визнаючи добрий вчинок. Їй ніколи не спало на думку поводитися з подарунком таким чином.
  Чоловік пішов геть, бурмочучи собі під ніс.
  «Як довго, як ти думаєш?» вона запитала.
  «Перед резервним копіюванням? Вісім, дев'ять хвилин».
  «Він не може зайти дуже далеко. Давайте перевіримо землю на наявність слідів. Подивіться, чи зможемо ми знайти, куди він пішов, розмір тринадцять».
  Вони почали ходити ледачою сіткою в пошуках слідів протектора. Пошук, звичайно, сповільнювався тим фактом, що кожен офіцер час від часу піднімав очі, шукаючи загрозу.
  Те, що Unsub 40 ще нікого не застрелив, не означало, що він не хотів і не міг спробувати.
  
  
  РОЗДІЛ 19
  Том висадив Еверса Вітмора та Лінкольна Райма перед будівлею, де містився офіс блогера, адресу якого відстежила Джульєтт Арчер, і поїхав, щоб припаркувати доступний фургон на майданчику за кілька кварталів.
  Адвокат ще раз натиснув кнопку домофона. Соціальна інженерія По-друге. Це було на верхньому поверсі.
  Досі немає відповіді.
  «Ми можемо продовжувати шукати», — сказав Вітмор. «Повинні бути інші люди, які досліджували DataWise».
  Але Райму потрібен був чоловік, який написав твір, якого знайшов Арчер. Він хотів точно знати, які навколишні радіохвилі спричинили його активацію.
  Свідок-експерт…
  Ідеальний.
  Вітмор окинув поглядом безлюдні вулиці. — Гадаю, ми можемо залишити записку.
  — Ні, — сказав Райм. «Він ніколи не зв’яжеться з нами. Ми знаємо, де він зараз працює. Повернемося пізніше. Ми можемо-"
  "Що це було?" — швидко сказав Вітмор.
  Райм теж чув скрегіт підошви по бруківці. За рогом, здавалося.
  Вітмор, звичайно, не був схильний до проявів емоцій, але Райм зрозумів із нехарактерно стріляючих очей адвоката, що він стурбований.
  Рима теж була.
  Кроки здавалися крадькома.
  Адвокат сказав: «Я ніколи не займався кримінальною діяльністю, але в мене двічі стріляли за цивільними позовами. Зловмисники обидва рази промахнулися й, можливо, намагалися лише мене налякати. Але це все одно був неприємний досвід».
  У Райма також стріляли, і він міг погодитися.
  Ще один подряпину.
  Звідки? Райм поняття не мав.
  Вітмор додав: «Я також отримав поштою щура без голови. Голова прийшов через тиждень із запискою про відкликання позову». Це були нерви, які говорили в цей момент.
  «Але ти цього не зробив». Райм оглядав вулицю й будинки. За статистикою це не було особливо небезпечним районом, але якщо грабіжник хотів легко когось зачепити, ця пара була б хорошим вибором. Худий ботан-адвокат і придурк.
  Вітмор сказав: «Ні, справа в силі. Фактично, я провів криміналістику щура, знайшов ДНК людини, і мій приватний оглядач отримав зразки особистих речей усіх, хто був причетний до цієї справи. Гризун був подарунком брата відповідача». Вітмор знову озирнувся навколо, переважно вгору. Одне чорне вікно, здається, особливо непокоїло його, хоча Райм міг би сказати йому, що снайпери не є головною небезпекою.
  «Можна було подумати, що брат буде досить очевидним підозрюваним. Але він, здавалося, вірив, що зможе втекти від цього. Я подав на нього до суду за умисне заподіяння душевного болю. Насправді я не був так засмучений, але я став надійним свідком. Журі було досить прихильним. Я засвідчив, що мені снилися кошмари про щурів. Це було правдою, але адвокат протилежної сторони не запитав, коли. Востаннє, коли мені було вісім. Містере Райм, ви знову чули той шум?»
  Він кивнув.
  «У вас є пістолет?» – запитав адвокат.
  Вираз обличчя Райма, коли він повернувся до Вітмора: «Я схожий на те, що я швидко малюю?»
   Потім ще кроки, наближаючись.
  Нахиливши голову праворуч, Райм прошепотів: «Він іде звідти».
  Якусь мить вони замовкли. З того місця, на яке він щойно вказав, почувся звук: клацання металу.
  Підготовка кулі перед пограбуванням?
  Або просто плануєте стріляти та красти після того, як вони мертві?
  Час вирушати. Зараз. Райм показав головою, а Вітмор кивнув. Райм міг рухатися швидко, хоч і грубо, бруківкою в напрямку одного із жвавих проспектів з півночі на південь.
  Він прошепотів номер Тома Вітмору. «Напишіть йому повідомлення. Нехай він зустрінеться з нами в кварталі на північ, на Бродвеї».
  Адвокат зробив це і посунув телефон назад у кишеню. Із зусиллям він перетягнув важке крісло Райма через бордюр.
  Ще один шепот Вітмору: «Він близько. Рухайся, швидко».
  Вони піднялися вулицею, вздовж фасаду офісної будівлі.
  Коли вони дійшли до рогу й поспішили повз нього, обидва чоловіки завмерли.
  Дивлячись прямо в дуло пістолета.
  «Боже, — видихнув Вітмор.
  Відповідь Лінкольна Райма була більш стриманою. «Сакс. Якого біса ти тут робиш?»
  
  
  РОЗДІЛ 20
  Р. Гайм спостерігав, як його напарниця здивовано нахмурилася, дивлячись на нього й Вітмора, перш ніж вона з рішучим клацанням посунула блоковий австрійський пістолет назад у пластикову кобуру.
  Хмурий погляд зник, вона повернулася праворуч і покликала: «Роне! Ясно!»
  Кроки з-за рогу. Райм спостерігав, як наближається Пуласкі, також тримаючи свою зброю в кобурі. «Лінкольн!» Цікавий погляд на адвоката.
  Рим познайомив їх.
  Пуласкі випалив Райму: «Що ти тут робиш?»
  «Просто ставлю те саме запитання, Новачок».
  І незабаром відповідь була зрозуміла, коли вони з Саксом пояснили, що привело їх у будівлю на Рідж-стріт у нижньому Манхеттені під час виконання відповідних завдань. Жертва суб'єкта, якого Сакс переслідував протягом останніх кількох тижнів, Тодда Вільямса, насправді була людиною, яка опублікувала блог про небезпеку контролерів DataWise5000. Оскільки Райм більше не займалася кримінальною діяльністю, у неї ніколи не було причин згадувати ім’я Вільямса.
  Сакс пояснила, що вони з Пуласкі натрапили на слід: непідсудний приїхав автосервісом із Квінса до цього району, і водій бачив, як він пройшов через задні двері цієї будівлі приблизно за чотири години до смерті Вільямса.
  Райм сказав: «Вільямс опублікував статтю в блозі про ризики a особливого типу розумного контролера Wi-Fi — того самого типу, який, на нашу думку, вийшов з ладу в ескалаторі та, ймовірно, спричинив відкриття панелі доступу. Оскільки вдова не може подати до суду на виробника ескалаторів — вони банкрутують, — ми розглядаємо позов проти компанії-диспетчера. Ми сподівалися, що Вільямс стане свідком-експертом або принаймні розповість нам більше про те, як диспетчери можуть вийти з ладу. Але зараз…"
  Сакс запитав: «Ти думаєш, хто я?»
  «Так. Ваш суб’єкт читає блог Тодда про контролер і думає, що це може бути чудовим знаряддям вбивства — з будь-якої причини. Зв'язується з Тоддом, домовляється про зустріч з ним тут. Дізнається, що йому потрібно, щоб зламати контролер».
  Сакс продовжив вірогідну розповідь: «Потім пропонує їм піти до клубу, Forty Degrees North. Але перш ніж вони приїдуть туди, він тягне Тодда на будівельний майданчик і забиває його до смерті своїм молотком. Робить це схожим на пограбування. Він убив його там, а не тут, щоб зосередити розслідування подалі від офісу Вільямса».
  Вітмор сказав: «Я не зовсім розумію це, містере Райм».
  Райм сказав: «Амелія шукала злочинця в торговому центрі в Брукліні. Вона припустила, що це був збіг, що ескалатор впав, коли вона була там».
  Сакс додав: «Але це не було. Схоже, Unsub Forty знав, як зламати контролер, і відкрив двері навмисно».
  «Щоб відвернути увагу та втекти?» — спитав Пуласкі. «Коли він побачив, що ви за ним?»
  Обличчя Райма напружилося від помилкового мислення юнака. «Як він міг знати, що в ескалаторі є контролер DataWise?»
  Почервонівши, молодий чоловік сказав: «Звичайно, звичайно. Не думав. Він би це спланував заздалегідь. Він був у торговому центрі, щоб убити когось навмання або Фроммера зокрема, відкривши панель доступу».
  Моторола Пуласкі затріщала. Він відійшов убік, щоб взяти передачу.
  Сакс пояснив Райму та Вітмору: «Суббіт був помічений тут приблизно двадцять хвилин тому. Ми викликали підкріплення. Ось чому зброя; ми подумали, що ти міг бути ним, коли почули тебе з іншого боку будівлі».
   Молодий офіцер знову приєднався до них. «Одна машина патрулює околиці, інша зупиняється тут. Його поки що немає».
  Райм сказав: «Чи є шанс, що він у будівлі?»
  «Бомж сказав, що він стояв на тому перехресті», — сказав Сакс, киваючи. «Він, напевно, побачив би його, якби суб'єкт підійшов сюди».
  Вітмор запитав: «Але мені цікаво. Навіщо йому повертатися сюди?»
  Райм сказав: «Він може жити неподалік». Район був здебільшого комерційним, але там були осередки багатоквартирних будинків і новіших — тобто сімдесятип’яти-вісімдесятирічних — квартир.
  «Або він хвилюється, що недостатньо добре заметав сліди і повернувся шукати докази. Він побачив нас і пішов». Вона оглянула будівлю. «Подивись, Роне, чи його не зламали».
  Він обійшов конструкцію і повернувся. «Вікна цілі. Але задні двері могли бути вирвані. Подряпини».
  Райм не міг відчути стукіт у своїх нечуттєвих грудях, але він знав, що це сталося… з прискореного пульсу на його лобі. — Ви сказали шукати докази , Сакс. Він також міг...
  «Прийшов сюди, щоб знищити його!» Вона повернулася до будівлі.
  Саме в цю мить із будівлі почувся приглушений гуркіт . Який би запальний пристрій не підклав Unsub 40, він мав бути досить великим. За лічені секунди з вікон першого поверху, які розбилися від спеки, почали виходити дим і полум’я.
  Райм упіймав рот диму й попелу й, важко кашляючи, насилу маневрував назад у кріслі. Еверс Вітмор допоміг йому це зробити, відкинувши ногою сміттєвий кошик, який перешкоджав втечі злочинця. Рон Пуласкі подзвонив у диспетчерську службу, щоб надіслати FDNY.
  І Амелія Сакс підбігла до вхідних дверей будівлі, підняла розсипану бруківку й розбила нею скло дверей. Вона повернулася до Райма й вигукнула: «На якому поверсі офіс блогера?»
  «Сакс, ні!»
  «Який поверх ?»
  «Верх», — відповів він, все ще важко кашляючи.
   Вона розвернулася й ускочила всередину, ледь уникаючи скляних країв, що оточували відкриті двері, наче зуби акули.
  
  Вона заходить?
  Добре. Щасти мені.
  Моя дівчина-поліцейська Реда, злодійка з Білого замку, навіть не підозрює, що це п’ять повних галонів низькооктанового газу, що горить у підвалі. Океан полум'я. Будівля, суха, як каліфорнійська сосна, не простоїть довго.
  Чи буде вона ? Чи довго вона протримається?
  Я збирався повертатися додому, до Челсі та інтернет-кафе, щоб надіслати кілька електронних листів. Але я вирішив залишитися. Я дивлюся у вікно коридору, п’ятий поверх, покинутої багатоквартирної будинки через дорогу, кількома дверима нижче. Погано для життя, добре для шпигування. Я присідаю, зменшуючись, щоб спостерігати за тим, що відбувається піді мною.
  Не бачать мене тут, ніхто з них не бачить.
  Досить впевнений.
  Ні, ніхто не дивиться. Поліцейські машини їздять, але дивляться лише на вулиці та тротуари. Вони думають, що я пішов. Бо хто буде чекати?
  Ну, я б. Щоб побачити, хто саме за мною. І подивитись, хто захрусне до смерті чи задихнеться завдяки подарунку, який я залишив. З будівлі вже йде густий дим. І потовщення більше. Як Ред може дихати? Як вона може бачити?
  Сирени, я їх чую. Сигнал пожежної машини на перехресті. Я люблю звук, сурмлячий біль і печаль.
  Якщо все піде, як планувалося, усі ласі шматочки доказів, які я залишив у кабінеті Тодда, необережний я, будуть розтоплені нанівець. З лялькових будиночків Френсіс Лі на місці злочину я знаю, наскільки вагомими можуть бути докази — подивіться, як Ред покінчив з моїми дорогоцінними повзунками.
  Найкраще спалити.
  Згоріти в попіл, в пил, в жирний пластиковий дим.
  А Червоний?
  Я особисто ніколи не переймався спалюванням кісток. Це не задовольняє. Краще зламати їх. Але як би вона не йшла, це добре. Волосся згоріло, шкіра, жир, потім кістки, добре. Поки вона йде. Невеликий біль також не буде поганою річчю.
  Дим згортається, як величезний чорний свинячий хвіст. Незабаром прийде допомога. Але пожежа добре розвивається.
  Я не близько до шаленого пекла, але й не дуже далеко. Може, я почую її крики.
  Малоймовірно, але завжди можна сподіватися.
  
  
  РОЗДІЛ 21
  S дим мокрий, дим лускатий, дим це істота, яка ковзає в ваше тіло і душить зсередини.
  Амелія Сакс, мружачись крізь білі, потім коричневі, а потім чорні хмари, кинулася вгору сходами на верхній поверх будівлі, що вмирала від вогню в своєму низькому серці.
  Їй довелося потрапити в офіс блогера. Якщо суб'єкт доклав таких зусиль, щоб знищити це місце, це означало, що всередині були докази. Щось, що привело б до нього чи майбутніх жертв.
  «Іди», — сказала вона собі, блювотно виплюнула, потім вимовила команду вголос.
  Двері, звісно, були замкнені — тому він і влаштував пожежу в підвалі, доступнішому, ніж кімната, яку він мав знищити. Вона перевірила двері плечем. Ні, злому не було. Виламати двері можна ломами, таранами і спеціальними дробовими кулями (цілитися тільки в петлі, стріляти в замок не можна). Але ви не можете бити ногою в більшість дерев'яних дверей.
  Тож вона пливла б, як ангел. Коли дим і спека згорталися навколо неї, вона наткнулась на вікно в коридорі й вигнала цього теж. На відміну від дверей внизу, які залишили зазубрені осколки, тут вікно зникло в осколках, відкриваючи широкий вхід у порожнечу. Прохолодне повітря промчало повз неї. Вона глибоко вдихнула, відчувши полегшення від кисню, але — з раптово наростаючого гуркоту позаду — вона зрозуміла, що щойно також нагодувала пекло.
  Вона подивилася і вниз, Не широкий тротуар виступу, але достатній. А вікно в офіс блогера було лише на п’ять-шість футів від відкритого прямокутника, куди тепер забрався Сакс. Вона ніжилася на чистому повітрі, хтиво всмоктуючи його в свої пекучі легені. Вона глянула на землю. Нікого під нею. Це була задня частина будівлі, навпроти того місця, де чекали Райм та інші, і, як вона сподівалася, пожежна команда прибула, щоб загасити полум’я.
  Так, вона чула сирени. Але мовчки наказав їм: підійдіть ближче, якщо не проти.
  Дивлячись позаду неї. Клуби диму ставали все густішими.
  Кашель і блювота. Господи, у неї боліли груди.
  Отже, на карниз.
  Тваринним страхом Сакс була клаустрофобія, а не висоти, але вона не поспішала перекидатися на п’ятдесят футів на слизьку бруківку. Уступ був добрих вісім дюймів завширшки, і їй довелося пройти лише два ярди, щоб дістатися до офісу Вільямса. Краще без взуття, але їй також доведеться розбити це вікно, щоб потрапити всередину, і закидати підлогу бритвами. Зберігайте взуття.
  Іди. Немає часу.
  Її телефон дзвонив.
  Зараз важко відповісти...
  На карниз, взявшись за віконну раму та повернувшись обличчям до зовнішньої стіни будівлі. Потім вона легла праворуч, з вагою на носках, пальцями вп’явшись у шви між заплямованим сажею камінням. Її зап’ястя пройшли судоми.
  Зсередини будівлі стогін. Щось структурне дало збій.
  Наскільки це була погана ідея?
  Зараз це питання не варто ставити.
  Один ярд, потім другий, і вона підійшла до вікна Вільямса. Всередині було ледь помітне наліт диму, але видимість була хорошою. Поклавши руки на раму, міцно стиснувши, вона відкинула коліно й ударила ногою. Скло розлетілося на тисячу осколків, усипавши підлогу в крихітному тьмяному кабінеті.
  Проте потрапити всередину виявилося складніше, ніж вона думала. Проблема центру ваги. Опустивши голову й плечі, щоб нахилитися, її зад упав у порожнечу, і це почало нахиляти її назад.
  ні…
  Принаймні її руки вдало впоралися з рамою — частинами, де не залишилося скла. Спробуйте вбік. Нахилившись праворуч, опустивши ліву ногу, а потім перенісши її вагу на цю кінцівку. Сакс засунув руку всередину, шукаючи, за що вхопитися. Металевий косинець, картотека, здогадалася вона. Гладка, без ручки. Вона відчувала лише бік меблів. Але згадуючи канал Discovery або якесь подібне шоу про скелелазіння, вона уявляла собі вільних скелелазів, які забивають пальці в найдрібніші щілини й витримують свою вагу. Вона пересунула руку до задньої стінки шафи, затиснула пальці між металом і стіною й почала переносити свою вагу всередину.
  Переломний момент.
  Кілька дюймів, збалансований.
  Поштовх. Зараз.
  Сакс завалився всередину, впавши на вкриту склом підлогу.
  Без порізів. Ну, нічого серйозного. Вона відчула легкий укол у коліні — суглобі, який до операції мучив артритний біль. Тепер біль повернувся завдяки падінню. Але вона піднялася і випробувала. Механізм запрацював. Вона глянула на дим, який валив усередині з-під дверей. Тепер у всьому офісі стало жарко. Невже полум'я могло так швидко піднятися й смажити дуб під її ногами?
  Вона сильно закашлялася. Знайшов невідкриту пляшку Deer Park, відкрутив кришку й пихнув. Знову плюнув.
  Швидко скануючи, Сакс помітив три картотечні шафи, полиці, заповнені папером у всіх формах: журнали, газети, роздруківки, брошури. Усе надзвичайно горюче, зазначила вона. Здивуючись, вона побачила, що це були переважно загальні статті про небезпеку видобутку даних, втручання уряду в приватне життя, крадіжку особистих даних. Вона відразу не побачила нічого, пов’язаного з контролерами, про які говорили Райм і Вітмор, чи чогось іншого, що могло спонукати їх суб’єкта вбити Вільямса, ані доказів, які він міг залишити.
  У кутку з-під плінтуса вибивалося полум’я. І запалив книжкову полицю. На іншому кінці кімнати ще один вогняний язик налетів на картонну коробку й, не зволікаючи, підпалив її.
  Будівля знову застогнала, а двері почали потіти лаком.
  Охнула від ще одного звуку: вікна навпроти того, що вона проліз, передню частину будівлі, врізався всередину. За мить її Глок вийшов, хоча тяга була лише інстинктивною; вона знала, що зловмисник не був загрозою, але насправді це те, на що вона весь час розраховувала як порятунок. Сакс кивнув нью-йоркському пожежнику, який безтурботно сидів на драбині, приєднаній до вантажівки сорока з невеликими футами нижче.
  Жінка скерувала верхню частину драбини, щоб вона зависла приблизно за два фути від підвіконня. Вона подзвонила: «Будівля впаде, детективе. Ви йдете зараз».
  Якби у неї була година, вона могла б проаналізувати документи й знайти щось доречне, що могло б вказати на мотиви суб’єкта, минулі жертви й майбутнє жертв, його особу. Однак вона зробила єдине доступне. Схопила портативний комп’ютер, вирвала шнур живлення та, не встигнувши відкрутити дроти, що з’єднували його з монітором, розрізала пристрій своїм ножем.
  «Залиште це», — сказала пожежна FDNY крізь маску.
  — Не можу, — сказав Сакс і поспішив до вікна.
  «Потрібні обидві руки!» Тепер потрібно було кричати. Будівля стогнала, коли її кістки ламалися.
  Але Сакс обняла комп’ютер і вилізла на драбину, тримаючись лише правою рукою. Її ноги різали одну сторону та іншу сходинку. Кожен м’яз її тіла, здавалося, стиснувся. Але вона все одно трималася.
  Оператор внизу відвів їх від будівлі. Офісна кімната, в якій був Сакс за кілька секунд до того, раптом охопила полум’я.
  "Дякую!" Подзвонив Сакс. Жінка або була глуха до її слів через рев, або була розлючена, що Сакс проігнорував її попередження. Відповіді не було.
  Драбина втягнулася. Вони були на висоті двадцяти футів над землею, коли він сіпнувся, і Сакс нарешті довелося відпустити комп’ютер, щоб не вилетіти на вулицю.
  Ноутбук вилетів на тротуар і розчахнувся, посипавши дощем шматочки пластику та ключів у десяток різних напрямків.
  
   Через годину Лінкольн Райм і Джульєтт Арчер сиділи за одним із столів для доказів. Поруч був Мел Купер. Еверс Вітмор стояв у кутку, жонглюючи двома дзвінками на двох мобільних.
  Вони чекали доказів із згорілої будівлі; структура повністю зникла. Він розвалився на купу тліючого каміння та розплавленого пластику, скла та металу. Сакс наказав екскаватору провести розкопки, і Райм сподівався, що щось від запального пристрою може залишитися.
  Щодо комп’ютера, то Рон Пуласкі відніс його в центр міста до відділу боротьби з комп’ютерними злочинами NYPD на One PP в надії, що божевільний вертикальний ривок Сакса не був марним; Родні Шарнек визначатиме, чи можна врятувати будь-які дані на ноутбуці.
  Вхідні двері відчинилися, і до вітальні зайшла інша постать. Обличчя Амелії Сакс було розмазане, волосся розпущене набік, і на ній було дві пов’язки, які, імовірно, закривали порізи від розбитого скла — здавалося, вона винесла принаймні три шибки під час драматичного проникнення в офіс Вільямса.
  Райм був справді здивований, що вона не постраждала сильніше. Він не був радий, що вона проігнорувала його й пішла на ризик. Але багато років тому вони уклали негласну угоду. Вона доводила себе до крайнощів, і саме такою вона була.
  Коли ти рухаєшся, вони не можуть дістати…
  Вираз її батька і це був її життєвий девіз.
  Сакс ніс невеликий ящик з молоком, у якому були докази з будівлі — однак дуже мало, як це часто траплялося, коли сцену знищує полум’я.
  Напад кашлю. Потекли сльози.
  «Сакс, ти в порядку?» — спитав Райм. Вона відмовилася від поїздки до відділення невідкладної допомоги й залишилася на обпаленому місці, щоб провести розкопки та пройтися по сітці, щойно пожежна частина дала все, а Райм, Вітмор і Том повернулися до його міського будинку.
  «Трохи диму. Нічого». Більше кашлю. Вона криво глянула на Мела Купера. «Ти виглядаєш як той, хто працює в NYPD».
  Технік почервонів.
   Вона віддала ящик Куперу, який оглянув мішки.
  "Це воно?"
  "Це воно."
  Він підійшов до хроматографа, щоб почати аналіз. Сакс, витираючи очі, дивилася на Джульєтт Арчер. Райм зрозумів, що вони ніколи не зустрічалися. Він познайомив їх.
  Арчер сказав: «Я багато чув про вас».
  Звісно, Сакс кивнув у знак привітання, а не подав руку. «Ви той стажер, про якого Лінкольн згадував, що збирався допомагати».
  Райм припустив, що він ніколи не згадував, що Арчер був у інвалідному візку. Насправді він вірив, що ніколи нічого не розповідав Саксу про свого учня, навіть ім’я чи стать.
  Сакс коротко подивився на Райма, загадковим поглядом, можливо, докоряючи, а можливо, ні. А потім до Арчера: «Приємно познайомитися».
  Вітмор відключився від одного, потім від іншого дзвінка. «Детектив Сакс. Ти впевнений, що з тобою все гаразд?»
  «Нічого, насправді».
  Адвокат сказав: «Ніколи не думав, що коли мені зателефонують про позов про спричинення тілесних ушкоджень, все закінчиться таким чином».
  Райм сказав Саксу: «Тож ваш випадок і наш випадок — це одне й те саме — до речі, їх часто неправильно висловлюють як одне й те саме» .
  Сидячи біля газового хроматографа/мас-спектрометра, Мел Купер сказав: «Я не дуже розумію, що відбувається».
  Райм розповів про те, що Unsub 40 читав блог Тодда Вільямса і вирішив звернутися до нього за допомогою у зламі контролера DataWise, щоб перетворити його на зброю. «Він каже, що ми можемо здогадатися, що він хоче допомогти Вільямсу викрити небезпеки цих речей, геть цифрове суспільство, капіталізм, подібну фігню». Райм кивнув на повідомлення в блозі, все ще на одному з моніторів. «Вільямс навчає зловмисника, як зламати систему, і той вбиває його. Він витратний матеріал».
  Арчер додав: «Він також є проблемою. Репортаж про аварію на ескалаторі може згадати диспетчера в пресі. Вільямс знав би, хто за цим стоїть».
  Райм кивнув і продовжив: «Амелія переслідує його в Брукліні та слідує за ним у торговий центр, де він збирається вбити свою першу жертву».
   Арчер запитав: «Як ми знаємо, що це його перша жертва?»
  Резонне запитання. Але Райм сказав: «Вільямса було вбито лише кілька тижнів тому, і я не пригадую жодної підозрілої смерті, пов’язаної з продуктом, у новинах. Ми можемо знайти більше, але поки припустімо, що ескалатор був першим. Питання в тому, чи було це одноразово? Або він планує більше?»
  "І чому?" – запитав адвокат. «Який у нього мотив? Використовувати контролер для вбивства — це має бути чимало проблем».
  Райм додав: «І це набагато ризикованіше», у той же час, коли Арчер сказав: «І він більше ризикує». Криміналіст засміявся. «Ну, ми не знаємо, чому, і нас не особливо хвилює. Коли ми його спіймаємо, ми можемо запитати. Коли в біса комп’ютер буде готовий?»
  — Рон сказав, що це має бути протягом години.
  «А де, в біса , новачок?» — буркнув Райм. «Той інший випадок? Гутьєррес, я думаю, він згадав».
  "Я думаю так."
  «Гутьєррес був убивцею чи вбивцею?»
  Сакс сказав: Я не знаю, чому він нагрівається».
  «Ну, ми впораємося…»
  Що привернуло увагу Сакса до Rhyme.
  «Ви це маєте на увазі?»
  "Що?" Зовсім не розуміючи, до чого вона веде.
  «Ми впораємося». Ти збираєшся нам допомогти? Зараз це злочинно».
  «Звичайно, я буду».
  Ледь помітна посмішка на її обличчі.
  Райм сказав: «У мене немає вибору. Ми отримаємо суб'єкта, і Сенді Фроммер може подати на нього до суду за неправомірну смерть».
  Райм згадав, що Вітмор сказав про втручання причин. Сам контролер не був причиною смерті Грега Фроммера; це був злом Unsub 40, який убив його. Це було схоже на те, що хтось перерізав гальмівні магістралі автомобіля, вбивши водія. Виробник автомобіля не ніс відповідальності.
  Погляд на адвоката. «Сенді зможе подати до суду на суб'єкта, правда?»
  "Звичайно. Сценарій О. Дж. Сімпсона. Якщо нам пощастить, у цієї особи — вашої суб’єкта — є активи».
  «Я не збираюся скасовувати пенсію, Сакс. Але на деякий час наші шляхи збігаються».
   Посмішка зникла. «Звичайно».
  Мел Купер перевірив докази, знайдені Саксом. Він запитав: «Місце походження?»
  «Правильно».
  Підпал створює дуже чіткі візерунки, коли полум’я починається та поширюється. Саме на місці походження слідчі можуть очікувати знайти найкращі докази про злочинця.
  Він читав з монітора ГХ/МС. «Сліди воску, низькооктанового бензину — недостатньо, щоб пов’язати це з певним виробником — і бавовна, пластик, сірники».
  «Свічкова бомба».
  «Правильно».
  Простий саморобний вибуховий пристрій можна зробити з глечика з бензином, використовуючи свічку як запал.
  Купер підтвердив, що сліди були настільки мінімальними, що він не зміг знайти жодного іншого інгредієнта в СВУ суб'єкта. Як і підозрював Райм.
  Саксу подзвонили ще раз, він трохи покашляв, перш ніж прийняти. "Привіт?" Киває, слухає. "Дякую."
  Райм зрозумів, що це не гарна новина.
  Вона закінчила розмову й звернулася до інших у кімнаті. «Повний огляд мікрорайону. Його ніхто не бачив. Мабуть, він пішов одразу після встановлення бомби».
  Знизування плечима. Нічого іншого, крім Райма, не очікував.
  Через мить ще один дзвінок. Ім’я Родні Шарнека блимало на ідентифікаторі абонента.
  Ах, будемо сподіватися на краще.
  — Відповідай, — наказав Райм.
  Рок-музика повернулася. Але тільки мить. Перш ніж Райм встиг сказати: «Вимкніть цю кляту музику, будь ласка», офіцер зменшив гучність.
  «Лінкольн».
  «Родні, ти тут на динаміку з… купою людей. Немає часу на перекличку. Чи можна було врятувати комп’ютер Тодда Вільямса?»
  Пауза, яку Райм сприйняв як паузу здивування. «Ну, звичайно. Падіння як це нічого. Ви можете скинути комп’ютер із літака, і дані збережуться. Чорні ящики, знаєте».
  "Що ти маєш?"
  «Схоже, стосунки між цим Вільямсом і вашим суб’єктом нещодавні. Я знайшов кілька електронних листів між ними. Я надішлю їх вам».
  Через мить на екрані з’явився безпечний електронний лист. Вони читають перше з додатків, що супроводжують його.
  Привіт, Тодд. Я читаю ваш блог і відчуваю те ж саме: те, до чого суспільство приходить, не є добрим, а електроніка та цифровий світ роблять його набагато небезпечнішим місцем, ніж це повинно бути. Має бути спосіб змінити систему. Гроші — це, звичайно, корінь, як ви запропонували, я хотів би спробувати допомогти у вашій справі. Чи можемо ми зустрітися?
  PG
  Арчер сказав: «Ах. У нас є ініціали».
  — Можливо, — сказав Райм. «Продовжуй, Родні».
  Шарнек продовжив: «Ваш суб'єкт використовував анонімний обліковий запис електронної пошти. Увійшли з невідстежуваної IP-адреси. Вони призначили зустріч на день вбивства».
  Купер переглянув електронний лист. «Не особливо розумний. Подивіться на помилки, коми та омоніми. ВИ апостроф RE замість «ваш». І «їх» теж».
  Риму виправлено, « Гетероніми » . Така сама вимова, інше написання та значення. Омоніми мають однакову вимову й однакове написання, але різне значення».
  Дивлячись на екран, Арчер навів класичний приклад: «Гавай — те, що робить собака, і покриття на дереві. Омонім». Потім вона додала: «Але я не думаю, що він дурний. Я думаю, що він прикидається. Набігаючі речення, гетероніми — вони очевидні. Але він правильно використовує пункт «як ви пропонуєте». Не «як ви пропонуєте».
  Райм погодився. «І інфінітив після «спробувати». Це нестандартно сказати «спробуй і»; ви повинні сказати "спробуйте". І використання «тоді» замість «ніж» було б позначено більшістю перевірок використання, навіть на звичайному телефоні. Ні, ви маєте рацію; він прикидається».
  Шарнек перервав: «А тепер велика знахідка. Найбільш тривожна знахідка».
  Вітмор запитав: «Що це, містере Шарнек?»
  «За кілька годин до вбивства — я припускаю, коли Тодд і ваш суб’єкт зустрічалися — Тодд був онлайн. Він зробив дві речі. По-перше, він купив базу даних. Він купив його у комерційного майнера даних. Він видавав себе рекламним агентством — використовував справжнє агентство з обліковим записом, який зламав — і стверджував, що йому потрібна інформація для дослідження ринку. Це був перелік продуктів, у яких містяться контролери DataWise Five Thousand».
  "Скільки?"
  "Багато. Близько восьмисот різних продуктів, майже три мільйони одиниць, доставлених на північний схід США, включаючи район Нью-Йорка. Деякі не могли б завдати реальної шкоди, якби третя сторона взяла контроль: комп’ютери, принтери, світло. Інші можуть бути смертельно небезпечними: автомобілі, потяги, ліфти, дефібрилятори, кардіомонітори, кардіостимулятори, мікрохвильові печі, печі, електроінструменти, печі, крани — великі, які використовуються на будівництві та в доках. Я вважаю, що шістдесят відсотків із них можуть бути небезпечними. Потім, друга річ, яку він купив, база даних покупців цих продуктів. Деякі є виробниками обладнання. Як Midwest Conveyance. Інші – індивідуальні споживачі, які купили розумну техніку. Імена та адреси. Знову ж таки, в основному Нью-Йорк і північний схід».
  Арчер запитав: «Це доступно? Ця інформація?»
  Ще одна пауза. Можливо, це було одне з подиву. «Видобуток даних, пані…»
  «Лучник».
  «Ви навіть не уявляєте, що про вас знають агрегатори. Завдяки збору даних, коли ви купуєте, в даному випадку, розумну піч, ви починаєте отримувати пряму поштову рекламу інших продуктів, які можуть бути орієнтованими на хмару. Купуючи піч, ви заявили, що належите до певної демографічної категорії».
  «Тому він просто переглядає список і знаходить небезпечний продукт із DataWise всередині, як-от ескалатор. Він вривається і чекає так що — якщо він порядний монстр — то не дитина чи вагітна жінка їде на другий поверх і натискає кнопку».
  Сакс запитав: «Як він це зламав? Це не могло бути так просто».
  Цього разу без паузи. Просто сміх. "Добре. Гаразд. Про Інтернет речей — фраза, яку я ненавиджу, але вона є. Чи можу я дати вам короткий урок?»
  «Мені подобається коротка частина, Родні».
  «Розумні продукти, починаючи від побутових світильників і закінчуючи тими, про які я щойно згадав, є «вбудованими» за допомогою схем бездротового підключення».
  Райм згадав про це з блогу Вільямса.
  «Тепер вбудовані пристрої використовують спеціальні протоколи — назвемо їх правила, — які керують тим, як комп’ютерні пристрої спілкуються з хмарою та між собою в мережах. ZigBee і Z-Wave є найпопулярнішими протоколами. Контролер DataWise та деякі інші компанії використовують Wi-Swift. Протоколи передбачають ключі шифрування, щоб переконатися, що розпізнаються лише законні користувачі та пристрої, але є момент уразливості, коли плита або веб-камера та мережа намагаються потиснути один одному руки, і хакери можуть винюхати це та отримати мережевий ключ.
  «Що гірше, виробники, що ж, не дивуйтеся — жадібні! Для створення нового програмного забезпечення потрібен час, і це суперечить проблемі часу виходу на ринок, з якою стикаються високотехнологічні компанії. Чим довше потрібно почати продавати продукт, тим більший ризик того, що хтось випередить вас. Отже, що сталося, ці компанії, що займаються розумними контролерами, використовують існуюче програмне забезпечення для своїх вбудованих продуктів, і я маю на увазі старе, давнє програмне забезпечення. Посуд із динозаврів. Ранні операційні системи Windows і Apple, а також деякий відкритий вихідний код, позбавлений пряників, як пасьянс і PaintShop. Програмне забезпечення є більш вразливим до експлойтів безпеки, ніж якби компанія написала новий код, який був би специфічним для продуктів, у яких інстальовано інтелектуальний контролер».
  «Експлойт?» З Вітмора. "Що це?"
  «Злом. Знайти слабкість і використати її. Ви знаєте про холодильник кілька років тому? Це було епічно. Лінійка розумних холодильників використовувала старе програмне забезпечення, написане для ПК. Хакери проникли всередину і перетворили контролер на спам-бота. Холодильники навколо світ писав і надсилав електронні листи про збільшення пеніса та пропозиції вітамінів на мільйони адрес. Власники будинків ніколи не знали».
  «Компанії, які виробляють ці розумні контролери? Хіба вони не можуть захистити від хакерів?» — запитав Арчер.
  «Ну, вони намагаються. Вони завжди надсилають оновлення з виправленнями безпеки. Ви коли-небудь входили у свій комп’ютер і чекали, оскільки Windows встановлює оновлення? Ймовірно, це патч безпеки. Іноді їх доводиться встановлювати самостійно. Іноді, як у Google, вони завантажуються та встановлюються автоматично. Патч зазвичай справляється зі своєю справою... звичайно, поки якийсь хакер не придумає новий експлойт».
  Райм запитав: «Чи можна його відстежити, коли він онлайн і контролює продукт?»
  «Можливо. Вам доведеться поговорити про це з виробником контролера».
  — Ми це зробимо, Родні. Дякую."
  Вони відключилися.
  Сакс сказав: «Я попрошу когось із One PP дати нам контактний номер у контролерській компанії». Вона відійшла, щоб подзвонити. Вона завершила його і сказала: «Вони повернуться до нас якнайшвидше».
  Потім одночасно пролунали три телефони в салоні. Сакса, Вітмора і Купера.
  — Ну, — сказав Сакс, читаючи. «Схоже, у нас є свій мотив». Її обличчя світилося від екрана телефону, коли вона читала.
  "Що?" — спитав Райм.
  Вітмор сказав: «Мій помічник юриста надіслав мені повідомлення. Напевно, схожий на ваш, детективе Сакс. Публікація в кількох онлайн-версіях газет у розділах із публікаціями, в якій приписується відповідальність за загибель ескалатора».
  — Це тут, — сказав Купер. Усі повернулися до дисплея.
  Ваша жага до речей, предметів, дрібничок стане смертю для вас усіх! Ви відмовилися від справжніх цінностей і, роблячи це, втратили свій дорогоцінний «контроль». Це трапляється, коли ви використовуєте свої дані нерозумно. Ви відкинули любов родини та друзів до своєї залежності речей. Ви повинні володіти все більше і більше і більше, поки незабаром ваше майно не заволодіє ВАМИ і холодним сталевим поцілунком відправить вас до пекла.
  — Народний оберіг
  , що електронний лист суб’єкта до Тодда Вільямса був підписаний P.G.
  «Законно?» — спитав Купер.
  Цікаво, що багато людей приписували собі злочини, до яких вони не мали відношення.
  «Ні, я впевнений, що це від нього», — сказав Райм.
  "Як ти-?" Арчер почав. Потім: «Звичайно, слово «контроль». Це в лапках. І посилання на «мудрий» і «дані».
  «Точно так. Злом DataWise не є публічною інформацією; тільки наш суб'єкт знає про це. І деякі з тих самих навмисних граматичних помилок, ВИ. І неправильне використання слова «що» для слова «який».
  Сакс сказав: «Давайте дізнаємося, чи робив він це раніше…» Вона вийшла в Інтернет і почала пошук. Через кілька хвилин «Нічого в NCIC». Національний центр інформації про злочини збирає ордери та профільну інформацію про десятки тисяч підозрюваних у Сполучених Штатах і деяких іноземних державах. Сакс додав, що популярна преса не повідомляла про жодні групи активістів, які влаштовували атаки, які б будь-яким чином були схожі на те, що зробив Unsub 40. Також не було жодних згадок про «Народного Варта».
  Райм зрозумів, що Джульєтт Арчер відійшла від інших і дивилася на екран комп’ютера. Вона подзвонила: «У мене все».
  "Що?" — прямо спитав Райм, роздратований тим, що немає нових слідів у справі, у якій суб’єкт, можливо, націлив на більше жертв прямо зараз.
  «Контролерська компанія. CIR Micro?» Вона повернулася до інших і кивнула на екран, який щойно викликала. «Це пряма лінія генерального директора, Віней Чаудхарі».
   «Як ти це отримав?» — запитала Сакс, мабуть, роздратована тим, що допомога поліції Нью-Йорка, про яку вона запитувала, не була такою швидкою, як аматор.
  — Просто трохи детективної роботи, — відповів Арчер.
  «Давайте поговоримо з ним», — сказав Райм.
  Сакс набрала номер у свій телефон і, очевидно, отримала помічника Чоудхарі, як міг зробити висновок Райм. Після пояснень мова тіла Сакс, яка виражала здивування, натякала, що вона спілкується з самим генеральним директором. Здавалося, він не опирався розмові з ними, хоча, — пояснила вона після відключення, — зараз він не вільний. Він міг поговорити з ними приблизно за сорок п’ять хвилин.
  Мабуть, після того, як його адвокати зібралися навколо нього, як поселенці, що кружляли навколо вагонів, коли вороги з’являлися на урвищах над їхніми головами.
  
  
  РОЗДІЛ 22
  Що ми маємо, сержант?» Запитання плавно промайнуло в гарнітурі офіцера.
  Фургон тактичного спостереження DSS, сантехніка сьогодні, був припаркований прямо навпроти бару, і сержант поліції Нью-Йорка Джо Рейлі добре оглянув внутрішню частину занурення. Він відповів: «Вони обидва, сидять, висять. П'ють пиво. Ніякої турботи на світі». Пузатий сивий офіцер із відділу наркотиків, Рейлі працював керівником програми «Прибирання вулиць від наркотиків» від її початку багато років тому; тоді радіоприймачі тріщали, як ватний вощений папір. Дивно, що вони взагалі могли координувати бюсти. Тепер усе було цифровим у високій роздільній здатності, ніби офіцер тактичної групи, з яким він розмовляв, був лише за кілька метрів від нього, а не на вулиці в цьому брудному бруклінському капюшоні.
  Рейлі був не сам у фургоні. Поруч із ним, керуючи камерою, стояв чепурний і здоровий молодий афроамериканський офіцер, дивовижна з електронними очима та вухами, хоча на смак сержанта вона була надто сильно надушена.
  «Зброя є?» — запитав голос у його вусі. Таємна технічна команда була за півкварталу від бару Річі в Бедфорд-Стуйвесанті, і їм, до біса, краще було б замовити кальцоне, яке Рейлі сказав їм принести для нього. І ніякого шпинату. Шинка і швейцарська. Крапка. Сода. дієта.
  Рейлі вдивлявся в зображення на екрані двох пивоманів за наглядом. Жінка-офіцер похитала головою. Рейлі сказав: «Негативне представлення».
   Що не означало, що двоє чоловіків, за якими вони спостерігали, не були озброєні до зубів.
  «Тільки вдвох?»
  Сказав би три, було три. Чотири, чотири.
  «Так». Рейлі потягнувся. Сподівався, що це не марна трата часу. Була достовірна інформація про те, що старший мудак з однієї з команд Домініканської Республіки зустрічався з місцевим панком у Річі. Можливо, передати щось велике. Але хлопець із ДР запізнився, а панк — худий, незграбний — просто тусувався з якимось невідомим, білим чоловіком, молоденьким, який і сам поводився якось незграбно.
  Тактик по рації зробив ковток чогось, прицмокнувши, і запитав: «Як пізно Біг Бой?»
  Домініканець не тільки займав високі позиції в екіпажах, але й схилив чашу терезів до трьохсот з лишком.
  "Півгодини." Рейлі глянув на годинник. «Сорок хвилин».
  «Він не покажеться», — пробурмотів поліцейський. Зараз він жував.
  Відсутність гангстера, ймовірно, не була холодною, припустив Рейлі. Постачальники ліків на домініканському рівні просто дуже, дуже зайняті.
  «Ви впевнені, що невідомий із ним не з екіпажем DR?»
  Рейлі засміявся. «Ні, якщо тільки часи не такі важкі, що вони наймають хористів. Білі. А часи не такі важкі».
  «Хтось знаєте, хто?»
  «Нуп. Дескрип блондин, шість футів, до біса худий. Рейлі оглянув обличчя хлопця зблизька. «Ви знаєте, він виглядає смішно».
  «Що мається на увазі?» — сказав хлопець, який знімав, між укусами.
  До біса це. Я хочу моє кальцоне.
  «Нервовий».
  — Він створив вас, сержант?
  «Я сиджу в довбаному фургоні сантехніки на вулиці в Брукліні, яка заповнена магазинами сантехніки. Об’єктив камери розміром приблизно з член вашого кота».
  «У мене немає кота».
  «Ні, він мене не змушував. Просто він не хоче бути з нашим хлопцем».
  «Хто б?»
  Влучне зауваження. Альфонс Гравіта — він же Альфо, але більш популярний Альпо, гав гав — це був блискучий шматок нероботи. Зародку дилера пощастило пропустити, щоб його затримали, але він мав намір просунутися вгору, розширивши свій вуличний бізнес від міні-маркету, в якому він розташовувався в Ocean Hill, до Бед-Стуї та Браунсвіля.
  "Зачекай." Рейлі сів рівніше.
  «Там хлопець з ДР?»
  «Негативний. Але Альпо та його приятель… зачекайте, щось відбувається».
  "Що?" Жування припинилося.
  «Схоже на транзакцію… Витягніть». Останній звернувся до надушеного копа, який сидів поруч.
  Невдалий вибір слів, вирішив він. Або добре. Але вона пропустила натяк.
  Офіцер зменшив масштаб, щоб отримати ширший знімок, щоб зловити все, що робили Альпо та блондин. Альпо оглядався й ловив рибу в кишені. Блондинистий хлопець теж був. Потім долоня зустрілася з долонею.
  «Добре, отримав обмін».
  "Що це було?"
  «Черт. Справедлива кількість купюр. Але не міг побачити товар. Ви могли бачити?»
  «Ні, сер», — відповіла жінка зі спостереження. Гарденія спала на думку, парфуми, хоча Рейлі й гадки не мала, як гарденії пахнуть або виглядають.
  Тактичний поліцейський передав по рації: «Ваш дзвінок, сержант».
  Рейлі сперечався. Вони щойно бачили незаконну операцію з наркотиками. Вони могли повернутися додому з двома головами. Але, можливо, має сенс взяти Білого Хлопчика одного, на вулицю, і тримати Альпо в грі. У них би був принаймні один нашийник, якби вони не змогли повернутися до 73-го з цим покидьком DR у металі. У хлопця також може бути інформація про домініканець. Вони могли тиснути нервового хлопця, поки він не здався.
  Або просто дозвольте цьому пройти — очевидно, угода була не такою великою. Блондинистий хлопець міг піти, і вони сподівалися, що Великий Хлопчик з’явиться.
  Тактичний: «Вони все ще там, просто сидять?»
  «Правильно».
  «Ми переїжджаємо?»
   «Ні, не хочу втрачати зв’язок Alpo з нашими друзями DR. Може, візьміть іншого хлопця, якщо він піде. А поки чекайте».
  «Хлопець із лікарів запізнився на п’ятдесят хвилин».
  Рейлі прийняв рішення.
  «Добре, я скажу тобі, що ми будемо робити. Але дайте відповідь на запитання: Ви замовляєте мені ту кальцоне?»
  
  Лінкольн Райм казав: «Ми знаємо, що він знову когось вдарить. Я хочу, щоб пам’ятка була надіслана до кожної дільниці та станції FDNY. Я хочу почути про будь-який нещасний випадок із продуктом, уявний нещасний випадок. Стат. Негайно. ЯКНАЙШВИДШЕ. Будь-яке кліше, яке ви хочете використовувати».
  Мел Купер сказав, що подбає про це, і намалював свій телефон так само, як маленький револьвер, який він носив майже химерно на стегні.
  Сакс отримала смс і глянула на свій телефон. «Компанія розумних контролерів. Вони хочуть поговорити».
  «Або, — сказав Арчер, — скажіть нам особисто, наскільки вони не хочуть співпрацювати».
  Коли справа дійшла до слідчої роботи, вона досить швидко вчилася, подумав Райм і крикнув, щоб Том налаштував дзвінок по Skype.
  Невдовзі по кімнаті пролунав характерний пульс мелодії програми, і через мить екран ожив.
  Це було не так багато вагона, що кружляв. На екрані було лише двоє людей із CIR Micro, і одним із них, як легко вирішив Райм, був сам Віней Парт Чоудхарі, який виглядав як жителем Південної Азії, так і авторитарним. На ньому була сорочка без коміра та стильні окуляри в металевій оправі.
  Інший був блідим, солідним чоловіком років п’ятдесяти. Адвокат, мабуть. Він був у костюмі, без краватки.
  Вони сиділи в антисептичному кабінеті: голий стіл, на якому стояли два монітори, букендинг пари. На стіні позаду них виднілися плями бордово-блакитної фарби. Райм спочатку подумав, що це картина, але побачив, що ні, вона прямо на стіні. Стилізоване зображення логотипу компанії.
  «Я Амелія Сакс, детектив поліції Нью-Йорка. Ми говорили раніше. Це Лінкольн Райм, судово-медичний консультант, який допомагає у нашій справі». Це були лише вони двоє. Як і раніше, Райм вирішив, що компанія може бути менш співпрацюючою з більшою кількістю присутніх людей, навіть якщо вбрання більше не є об’єктом судового розгляду.
  «Я Віней Чоудхарі, президент і генеральний директор. Це Стенлі Фрост, наш головний генеральний радник». Голос у нього був приємний, спокійний. Навряд чи будь-який перегин. Він не виглядав під загрозою. Але Райм припускав, що чоловіки, які коштують сорок мільярдів доларів, рідко такими є.
  «Це про злочин із залученням нашої продукції?» — запитав Мороз.
  "Це вірно. Ваш розумний контролер DataWise Five Thousand. Людина тут, у Нью-Йорку, навмисно надіслала сигнал одному з тих пристроїв, які були встановлені в ескалаторі Midwest Conveyance. Він активував панель доступу вгорі. Воно відкрилося. Чоловік впав і загинув».
  Чаудхарі: «Звичайно, я чув про аварію. Але я не знав, що це було навмисно. Як жахливо. Треба сказати , що ми сказали Midwest використовувати DataWise виключно для завантаження даних діагностики та технічного обслуговування, а також для аварійного відключення. Не дозволяти доступ».
  «У нас є листування, яке підтверджує це», — сказав адвокат Фрост.
  Генеральний директор продовжив: «Кілька років тому було встановлено контролери Midwest Conveyance. Відтоді ми надіслали компанії сорок, сорок п’ять виправлень безпеки. Вони б не допустили хакера. Якщо вони не встановили їх негайно, ми нічого не можемо зробити».
  Райм сказав: «Це не стосується вашої відповідальності. Ми переслідуємо хакера, а не вас».
  "Ще раз ваше ім'я, будь ласка?" — спитав Чаудхарі.
  «Лінкольн Райм».
  «Мені здається, я чув про вас. Газети чи телешоу».
  «Можливо. Тепер цей підозрюваний дізнався, як потрапити всередину контролера від когось, хто писав про це в блозі».
  Чаудхарі кивнув. «Ви, напевно, думаєте про блог Social Engineering Secondly ».
  "Так це ми."
  «Ну, блогер використовував ранню модель, і він навмисно не завантажував і не встановлював патчі безпеки. Якби він був, то ніколи б не допустив, щоб DataWise вийшов з ладу. Але він не сказав цього у своєму блог, звичайно. Набагато сенсаційніше припустити, що будь-який тринадцятирічний підліток може запустити експлойт. Приносить набагато більше звернень до вашого блогу, коли ви піднімаєте бойовий прапор порушень конфіденційності та несправностей. DataWise має набагато менше вразливостей, ніж дев’яносто відсотків існуючих систем».
  Фрост додав: «У нас є відома фірма, з якою ми працюємо, — етичні хакери. Ви знаєте термін?»
  «Ми можемо це зрозуміти», — сказав Сакс.
  «Яка цілими днями шукає способи зламати сервери DataWise, якими користуються наші клієнти. Будь-який натяк на експлойт ми надсилаємо виправлення. Якби той блогер зробив це, він би ніколи не потрапив усередину. Що він має про це сказати?»
  Сакс сказав: «Я боюся, що наш підозрюваний убив його після того, як він навчився зламати систему».
  "Немає!" Чаудхарі справді ахнув.
  "Це правда."
  «Ну, я, звичайно, дуже шкодую про це. Жахливо».
  Райм продовжив: «У теми, яку ми шукаємо, є список продуктів, які використовують ваш контролер, а також людей і компаній, які придбали ці речі. Дуже довгий список».
  «Минуло кілька років».
  Юрист звернувся до генерального директора, нічого не сказавши, але, мабуть, посилаючи сигнал, щоб уникнути натяків на чистий капітал компанії, хоча мова не йшла про її потенційну відповідальність.
  Чаудхарі сказав, осторонь: «Все гаразд. Я хочу допомогти».
  Рима натиснула. «І у нас є підстави вважати, що він збирається зробити це знову. Убий ще когось».
  Чоловік насупився. "З метою? Чому на землі?»
  Сакс сказав: «Внутрішній терорист, можна сказати. Він ненавидить споживацтво. Можливо капіталізм взагалі. Він надіслав кілька листів електронною поштою різним новинним організаціям. Ви можете знайти про них історії, я впевнений. Він себе називає «Охоронцем народу».
  Чаудхарі сказав: «Але… він психопат?»
  — Ми не знаємо, хто він, — нетерпляче сказав Райм. «Тепер чому ми дзвонимо. Я хотів би знати кілька речей. По-перше, чи можна відстежити, де він фізично знаходиться, коли він бере на себе контроль над продуктом? І, здається, він буде поруч, щоб побачити інцидент і вирішити, коли саме активувати контролер. І ще одне питання, чи можна відстежити його особу?»
  Чаудхарі відповів: «Технічно, трасування, так. Але знову ж таки, це справа кожного виробника — виробника веб-камер, виробника плит, автомобільних компаній. Ми не могли цього зробити з наших потужностей. Ми просто створюємо апаратне забезпечення контролера та пишемо сценарій — програмне забезпечення в контролерах. Він міг би зламати систему через хмарні сервери наших клієнтів.
  «Тоді, якби ви заздалегідь знали, на який прилад або пристрій — я маю на увазі, сам блок — він націлився, компанія-виробник могла б відстежити його місцезнаходження. І навіть якби ви могли, він використовував би проксі-сервери для входу в хмару. Ви повинні їх ідентифікувати. Нарешті, у вас було б лише кілька секунд, щоб дізнатися, перш ніж він вийшов із системи та вимкнувся після злому. Що стосується ідентичності, безсумнівно, він надто розумний, щоб не використовувати телефони-записувачі, незареєстровані планшети чи комп’ютери та анонімні проксі-сервери чи віртуальні приватні мережі. Це Hacking One Oh One».
  Це збентежило більше, ніж він сподівався. Потім Райм сказав: «Гаразд. Ще одна річ: чи можна вжити якісь заходи безпеки, щоб запобігти йому доступ?»
  «Звичайно. Що я казав хвилину тому: виробникам вбудованих продуктів — печей, систем ОВК, медичного обладнання, ескалаторів — просто потрібно встановити патчі безпеки, які ми їм надсилаємо. Я знаю з його блогу, як той хлопець—як його звали?»
  «Тодд Вільямс».
  «Як він керував експлойтом. Так, була вразливість. Ми виправили його протягом дня після того, як дізналися про це, і розіслали оновлення. Це було місяць тому. Можливо, більше».
  «Чому б Midwest Conveyance не встановив їх?»
  «Іноді компанії не оновлюються через лінь, іноді через бізнес-чинники. Оновлення вимагає перезавантаження та часто певних маніпуляцій з кодом. Це на деякий час переведе всю хмару в автономний режим. Їхні клієнти не задоволені будь-якими перебоями в обслуговуванні. Коли люди звикають до зручностей, їх уже неможливо відняти. Дистанційно вимкнути світло, якщо ви забули, коли вийшли з дому у відпустку? Слідкуєте за нянею в режимі реального часу? Десять років тому, коли це було неможливо, ви ніколи не замислювалися про те, що не можете. Але зараз? Кожен, хто має розумний продукт, очікує, що він продовжуватиме працювати. Якщо цього не станеться, вони підуть в інше місце».
  «Ви сказали, що це не займе багато часу».
  Чаудхарі посміхнувся. «Дослідження психології споживачів – захоплююча тема. Розчарування запам'ятовуються. Лояльність змінюється за мілісекунди. А тепер, містер Райм і детектив..."
  «Сакс».
  «У мене зустріч, на яку я маю потрапити. Але перед цим ми надішлемо всім нашим клієнтам ще одне посилання на патчі безпеки з пам’яткою, яка нагадуватиме їм, що вони повинні встановити ці патчі. На кону можуть бути життя людей».
  — Дякую, — сказав Сакс.
  "Удачі тобі. Якщо ми можемо допомогти, повідомте нас».
  Веб-камера закрита. І Райм і Сакс знову зібрали команду, доповідаючи про те, що сказав Чоудхарі.
  Що, хоч і могло завадити деяким майбутнім атакам Unsub 40, по суті, не допомогло його вистежити.
  Райм глянув на дошку, яку він, Арчер і Вітмор створили для справи Midwest Conveyance. «Я хочу консолідувати наші чарти, Сакс. Подивіться, які ми маємо докази».
  Замість того, щоб фактично транспортувати дошки Unsub 40 із бойової кімнати Сакса в One PP до вітальні сюди, вона попросила помічника у Major Cases зробити телефонні фотографії та надіслати їх електронною поштою. Вони прибули за секунди.
  Тепер Сакс записав деталі місця злочину на дошку. І додали те, що вони дізналися з комп’ютера Вільямса. Команда їх переглянула.
  Райм спостерігала, як Сакс втупилася в таблицю, її правий вказівний і великий палець нав’язливо крутили каблучку з синього каменю. Хитаючи головою, вона буркнула: «Ще чекаємо тирсу, лак і ДНК і фрикційні гребені з серветок. CS у Квінсі так і не повернувся до нас». Погляд на нього, холодний погляд, ніби цей лежачий поліцейський був його виною. Що, як він здогадався, частково сталося завдяки викраденню Купера.
  «Дайте мені побачити мікрознімки тирси», — сказав Райм.
  Сакс увійшов в Інтернет, у захищену базу даних CSU, набрав файли справи та створив зображення.
  Райм оглянув їх. «Я б сказав червоне дерево. Мел?"
  Після швидкого огляду технік сказав: «Дев’яносто дев’ять відсотків впевнений. Так."
  «Ах, Сакс, ти мав рацію. Mea culpa за те, що вкрав його з-під вашого носа». Він мав на увазі це як жарт, але вона не відповіла. Райм продовжив: «І ви маєте рацію щодо шліфування. Частинки не від пиляння. Пропонує якісну обробку дерева.» Вона записала це. А Райм додав: «Не знаю про лак. Немає бази даних. Нам просто потрібно подивитися, що зможуть придумати аналітики. Що за історія з серветками?»
  Сакс пояснив про лідерство у Білому замку. «Я не знаю, чому, в біса, це займає так багато часу, щоб перевірити ДНК і покращений хребет тертя». Вона вихопила телефон і зателефонувала в слідчий відділ Квінса, коротко поговорила. Відключено.
  Насуплений погляд. «Це зайняло так багато часу, тому що вони їх втратили».
  "Що?" — спитав Купер.
  «Хтось у кімнаті доказів загубив серветки. Здається, їх неправильно позначили. Клерк дивиться».
  Райм знав, що це може бути значний квест. Кімната доказів була зовсім не однією, а кількома кімнатами, які містили сотні тисяч речових доказів. «Шукати голку в стосі голок», якось почув Райм.
  «Ну, вистріли з того, хто впустив йому м’яч», — різко сказав він.
  Він знову проглянув таблицю, звернувши увагу на нові записи. Unsub 40 або дуже пощастило, або дуже обережно. Докази не дали чіткого вказівки ні щодо того, де він жив чи працював, ні щодо того, де він міг би наступного разу вдарити, припускаючи, що він підібрав частину сліду, оцінюючи майбутню жертву.
   МІСЦЕ ЗЛОЧИНУ : 151 C LINTON P PLACE , M ANHATTAN, БУДІВНИЦЯ, ПОРУЧІ З 40 ® ПІВНІЧНОЇ ШОРОТИ (N НІЧНИЙ КЛУБ )
  – Злочини: вбивство, напад.
  – Жертва: Тодд Вільямс, 29 років, письменник, блогер, соціальні теми.
  – COD: травма тупим предметом, ймовірно, молоток (марка не визначена).
  – Мотив: пограбування.
  – Кредитні/дебетові картки ще не використовувалися.
  – Докази:
  – Без фрикційних хребтів.
  – Травинка.
  – Слід:
  – Фенол.
  – Моторне масло.
  – Профіль підозрюваного (Невідомий суб’єкт 40).
  – Був у картатому піджаку (зеленого кольору), бейсболці Braves.
  – Білий самець.
  – Високий (6'2" до 6'4").
  – Стрункий (140–150 фунтів).
  – Довгі стопи і пальці.
  – Немає зображення обличчя.
  МІСЦЕ ЗЛОЧИНУ : ГАЙТС В'Ю МОЛЛ , БРУКЛІН​​​​
  – Злочин: вбивство, втеча від затримання.
  – Жертва: Грег Фроммер, 44 роки, продавець у магазині Pretty Lady Shoes у торговому центрі.
  – Продавець магазину, покинув Patterson Systems з посади директора з маркетингу. Спробує показати, що він повернувся б на аналогічну або іншу високооплачувану роботу.
  – ГПК: Втрата крові, травма внутрішніх органів.
  - Засоби смерті:
  – Unsub 40 зламав контролер CIR DataWise5000 і дистанційно відкрив двері.
  – Обговорення з керівниками CIR.
  – Відстеження сигналу: це може зробити лише кожен виробник. важко.
  – Напевно, його неможливо впізнати.
   – Небезпека злому може бути зведена до мінімуму шляхом встановлення компаніями патчів безпеки. CIR надсилає попередження про це.
  – Докази:
  – ДНК, не відповідає CODIS.
  – Відсутність фрикційних гребнів, достатніх для ID.
  – Відбиток взуття, ймовірно, суб'єкта, розмір 13 Reebok Daily Cushion 2.0.
  – Зразок ґрунту, ймовірно від непідрозділу, містить кристалічні алюмосилікатні глини: монтморилоніт, іліт, вермикуліт, хлорит, каолініт. Крім того, органічні колоїди. Речовина, ймовірно, гумус. Не є рідним для цієї частини Брукліна.
  – Динітроанілін (використовується в барвниках, пестицидах, вибухових речовинах).
  – Аміачна селітра (добриво, вибухові речовини)
  – З нафтою зі сцени на Clinton Place: Можливо, будують бомбу?
  – Додатковий фенол (прекурсор у виготовленні пластмас, таких як полікарбонати, смоли та нейлон, аспірин, рідина для бальзамування, косметика, засоби для лікування врослого нігтя; у суб’єкта великі ноги, отже, проблеми з нігтями?)
  – Тальк, мінеральна олія/paraffinum liquidum/huile minerale, стеарат цинку, стеаринова кислота, ланолін/ланолін, цетиловий спирт, триетаноламін, PEG-12 лаурат, мінеральний спирт, метилпарабен, пропілпарабен, діоксид титану.
  – Макіяж? Немає визначення марки. Аналіз для повернення.
  – Металева стружка, мікроскопічна, сталева, ймовірно, від заточування ножа.
  – Тирса. Вид деревини, який необхідно визначити. Від шліфування, а не від пилу.
  – Хлорорганічна та бензойна кислоти. Токсичний. (інсектициди, бойові отрути?)
  – Ацетон, ефір, циклогексан, камедь натуральна, целюлоза (ймовірно, лак).
  – Виробник уточнюється.
  – Серветки Білого замку відсутні в штабі на місці злочину.
  – Причина цивільного позову про смерть Грега Фроммера.
  – Деліктний позов про смерть/тілесні ушкодження.
  – Сувора відповідальність за продукцію.
  – Недбалість.
  – Порушення непрямої гарантії.
  – Збитки: компенсаційні, біль і страждання, штрафні.
  – Відповідач: Unsub 40.
  – Факти, що стосуються ДТП:
  – Панель доступу відкрилася, потерпілий впав у шестерні. Відкритий приблизно на 16 дюймів.
  – Панель доступу важила 42 фунти, гострі зуби спереду сприяли смерті/травмам.
  – Двері закріплені засувом. На пружинах. Він відчинився з невідомої причини.
  – Причини невдачі?
  – Попередня причина – Unsub 40 зламає контролер DataWise.
  – Наразі немає доступу до звітів чи записів Департаменту розслідувань або FDNY.
  – Наразі немає доступу до несправного ескалатора (на карантині DOI).
  МІСЦЕ ЗЛОЧИНУ : РЕСТОРАН БІЛИЙ ЗАМОК , А СТОРІЯ Б УЛЬВАР , А СТОРІЯ , КВІНС​​
  – Відповідність справі: суб'єкт регулярно їсть тут.
  – Додаткові елементи профілю підозрюваного.
  – Їсть 10–15 бутербродів за раз.
  – Ходив по магазинах принаймні один раз, коли їв тут. Носить білий поліетиленовий пакет, щось важке всередині. Металік?
  – Повернув на північ і перетнув вулицю (у бік автобуса/потяга?). Немає ознак того, що він володів/водив автомобіль.
  – Свідки погано бачили обличчя, ймовірно, не було волосся на обличчі.
  – Білий, блідий, можливо, лисий або стрижений.
  – Користувався автосервісом на бульварі Асторія. приблизно в день вбивства Вільямса.
  – Чекаю повідомлення від власника циганської таксі.
  – Служба повідомила про призначення.
  МІСЦЕ ЗЛОЧИНУ : 348 РІДЖ СТРІТ , МАНГЕТТЕН​​
  – Правопорушення: підпал.
  – Потерпілий: Жодного.
  – Відповідність справі: суб’єкт 40 – це та сама особа, яка спричинила смерть Грега Фроммера, навмисно відкривши панель доступу ескалатора Midwest Conveyance у торговому центрі Brooklyn Heights. Познайомився з Тоддом Вільямсом і дізнався, як зламати інтелектуальні контролери DataWise5000, що спричинило аварію ескалатора.
  – У ніч смерті Вільямса суб'єкт отримав від нього два списки:
  – База даних усіх продуктів, у яких знаходяться контролери.
  – Споживачі, які купили деякі з цих продуктів.
   – Додаткові елементи профілю підозрюваного:
  – Під іменем Народного Охоронця вивісив маніфест. Внутрішній тероризм, який атакує надмірне споживання.
  – Не можу відстежити пост.
  – Навмисні граматичні помилки. Напевно, він розумний.
  – Докази:
  – Саморобний вибуховий пристрій.
  – Віск, низькооктановий бензин, бавовна, пластик, сірники. Свічкова бомба. Елементи не доступні.
  
  Так. Це її дім.
  Червоний.
  Амелія Сакс, Покупець.
  Покупець, який не був достатньо ввічливим, щоб спалити до смерті в офісній будівлі Тодда Вільямса.
  Я випадково перебуваю через дорогу від її бруклінського міського будинку, одягнений у якийсь робочий одяг, комбінезон, який, ну, закриває все. Щоб не привертати уваги. Втомився, зараз ближче до кінця довгого-довгого робочого дня (хоча зараз я здебільшого прикидаюся, втома правда). Кава в одній руці, мобільний телефон в іншій, вдаючи, що читаю тексти, хоча насправді я читав, як добре пройшла в пресі моя стяжка проти споживацтва. Та я навіть поставив кілька лайків!
  Уважно вивчає міський будинок Реда. Покупець. Так, вона є, і вона постраждає через це, але я трохи пом’якшив (Білі замки з розділу заморожених продуктів непогані) і вирішив, що Червоний — не садистський сорт. Вона є покупцем із серцем. Така дівчина, яка, якби я запросив її на зустріч, не розсміялася б мені в обличчя й не розповіла про квасолю та мішки з кістками. Вона почервоніла й зберегла гарну усмішку на своєму гарному обличчі. «Вибачте, у мене є плани».
  Покупець із серцем…
  Тож, коли я знищу життя Реда, я, напевно, відчую певний жаль. Але я побіжно подумаю про це і повернуся до поставленого завдання.
  У неї тут гарне місце. Старовинний Бруклін. класичний. Амелія Сакс . Німецьке ім'я, мабуть. Вона не виглядає німкенею, але я справді не знаю, як виглядає німкеня, тепер я думаю про це. У неї немає заплетеного білявого волосся і блакитних арійських очей.
  Я обмірковував, що з нею робити. Red не володіє продуктами, які містять контролери DataWise5000. Принаймні не те, що я можу знайти. Її немає в моїх чарівних списках, які Тод так послужливо склав для мене, перш ніж його кістки почали тріщати. Звичайно, як тільки продукт потрапляє в руки громадськості, він може хитатися, як пробка в океані, поки його не змиє на чужій кухні, в гаражі або у вітальні. Але я просканував будинок Реда на наявність сигналів, як показав мені Тодд, і хоч я знайшов кілька самотніх маленьких пристроїв, які посилали свої бездротові маяки, благаючи приєднатися до мережі, жоден із них не допоможе мені перетворити її на купу зламаної кістки чи пухирчастої плоті .
  Попиваю каву, яку я насправді не п’ю, дивлюся на мобільний телефон, на який я насправді не дивлюся… вдаю. Я вписуюся — нетерплячий робітник, який чекає на підвіз додому наприкінці дня.
  Хоча я зовсім не нетерплячий.
  Я терплячий як камінь.
  Що окупається. Тому що лише через півгодини я бачу щось цікаве.
  І я розумію, що тепер у мене є остання частина головоломки, яка дозволить мені вирішити мою червону задачу.
  Гаразд, думаю я, допиваючи напій і кладучи зім’яту чашку в кишеню (там я вивчив урок!), пора йти. У нас є робота.
  
  
  РОЗДІЛ 23
  Р он Пуласкі вийшов із передніх дверей бару Річі. Він почувався добре, майже запаморочилося.
  Він повернув на південь і продовжував швидко йти, опустивши голову.
  Те, що лежало в його передній лівій кишені, було мізерним, але здавалося десятьма фунтами золота. Він недбало просунув руку в кишеню й торкнувся її для зручності. Дякую, Господи.
  І дякую, — подумав він також хлопцеві, з яким хвилину тому пив пиво: Альфо (Пуласкі не любив використовувати собачу їжу nic, навіть skels заслуговував на повагу). Він підключив Пуласкі саме те, що йому було потрібно. О так.
  Він міг…
  "Перепрошую сер. Будь ласка, зупиніться тут. Витягни руку з кишені».
  Обличчя палало, серце калатало, Пуласкі зупинився на місці. Знав, що його не грабують. Але він також знав, що відбувається. Тон голосу, слова. Він обернувся й побачив двох великих чоловіків, одягнених у джинси й куртки, вуличний одяг, але одразу зрозумів, хто вони — не їхні імена, а їхні роботи: тактичні поліцейські, під прикриттям. Він глянув на їхні щити, золоті щити, що звисали на срібних ланцюгах.
  чорт...
  Він повільно забрав руку й тримав обидві долоні відкритими. Без загрози. Він знав муштру; він був на тому боці сотні разів.
   Пуласкі сказав: «Я поліція Нью-Йорка, мені призначено розглядати серйозні справи. У мене зброя в кобурі для щиколотки, а щит у піджаку». Намагаюся здаватися впевненим. Але голос його був нетвердий. Його серце хрипнуло.
  Вони нахмурилися. — Гаразд, — ступив вперед більший, лисий. Його напарник тримав руку біля зброї. Болді: «Ми просто хочемо переконатися, що всі залишаються в безпеці, ви розумієте. Я попрошу вас розвернутися і впертися руками в стіну».
  «Звичайно». Не варто сперечатися. Пуласкі подумав, чи його вирве. Глибокий вдих. Гаразд, контролюй це. Він зробив. Більш-менш.
  Офіцери — від них пахло спецгрупою — дістали пістолет і щит. Вони їх не віддали. Його гаманець теж. Пуласкі був схильний сперечатися з цим, але не став.
  "Гаразд. Повернись». Від іншого офіцера — біляве волосся з гострою стрижкою. Він гортав гаманець. Він зібрав його разом із рушницею та щитом у лівій руці.
  Обидва офіцери озирнулися й спрямували Пуласкі в дверний отвір, щоб не було видно тротуару. Вони вели спостереження в Річі, ймовірно, за Альфонсом, чекаючи, поки з’явиться контакт. І вони не хотіли зірвати основну операцію, помітивши їх зараз.
  Болді говорив у свій мікрофон. «Сержант, ми його дістали. Справа в тому, що він у війську. Основні справи… Я знаю… Я дізнаюся». Він кивнув головою. «Пуласкі? Ви проводите тут операцію? Основні справи завжди координуються з нами, DSS. Тому ми заплуталися».
  «Не операція».
  «Що ти купив?» Болді, здавалося, любив говорити. Вони були поруч. Його дихання пахло піцою. Часник і орегано. Він глянув на кишеню Пуласкі.
  «Нічого».
  «Слухай, чувак, у нас це на відео. Все».
  лайно Сантехнічний фургон навпроти. Він мав віддати їм належне. У кварталі було з десяток магазинів сантехніки. Вантажівка на лісозаготівлі, вантажівка тако, вантажівка HVAC… це може бути підозрілим. Але не сантехніка.
  «Це не те, що ти думаєш».
  «Так, це те , що ми думаємо, Пуласкі. Ми нічого не можемо зробити. Це на стрічка, на яку потрібно увійти, — сказав білявий партнер. Здавалося, він особисто засмучений перспективою спіймати колегу-поліцейського за отримання наркотиків. Але засмучення не зупиняло його. Будь-який з них. Просто здавалося, що Блонді нашийник сподобається трохи менше, ніж його напарнику.
  «Ми зайшли так далеко, Пуласкі. Ти маєш віддати нам те, що ти набрав. Якщо це невелика сума, це не буде так погано. Ви можете щось виробити з DA та Benevolent Association».
  Вони, мабуть, також подумають, що Пуласкі може бути частиною акції — шукати наркотики, знаючи, що там стеження, і дивитися, чи Болді та Блонді відпустять його, професійна ввічливість. Тоді внутрішні служби підмітають і знімають їх . Тож їм довелося б ставитися до нього як до будь-якого іншого покупця.
  «Я не забив жодних наркотиків».
  Настала тиша.
  «Обшукай мене».
  Погляд між ними. Блонді зробив. Хороший пошук. Вони знали, про що йдеться.
  Потім Болді говорив у свій мікрофон. «Сержант, нічого про нього… К.» Він від’єднався й гавкнув: «То що тут коїться, Пуласкі?»
  «Це». Він кивнув на пачку паперів, яку Блонді витяг з його кишені. Блонді простягнув його йому. Він відкрив маленький аркуш паперу й віддав його.
  "Що це?"
  «Минулого місяця у мене були проблеми з грошима. Потрібна пара велика. Хтось зв’язав мене з Альфо. Він звів мене з грошовим чоловіком. Сьогодні я повернув йому останні кошти. Він повернув мені маркер».
  Поліцейські поглянули на IOU.
  Позичання грошей під непомірні відсотки не є незаконним, якщо це не робиться для відмивання готівки, хоча поліцейський, роблячи це, ймовірно, спіткнувся об якісь відомчі правила.
  Болді говорив у мікрофон. — Це були не наркотики, сержант. сік. Заплатив vig і отримав записку назад… Так… Я зроблю».
  «Знаєте, це була просто довбана дурість, офіцере».
  «Так? Як же дурно позичити зелені для друга хто втрачає ногу, бо хворий на рак і не має страховки?» Страх перетворився на гнів, і він вирішив, якщо ти збираєшся щось вигадати, обери найобурливішу історію, яку тільки можеш.
  Це трохи відкинуло їх назад. Але Болді не надовго зупинився. «Ти міг зіпсувати серйозну операцію тут. Твій хлопець там, Альпо , мав зустрітися з кимось старшим із команди DR. Він заходить, підказує, що ти синій, і хто знає, що могло статися? Він міг мати з собою стрілка».
  Пуласкі знизав плечима.
  — Він щось каже про домініканця?
  "Немає. Ми говорили про спорт і про те, як люди можуть бути в біду, коли позичають під двадцять відсотків. Моя частина і щит. Гаманець теж».
  Пуласкі взяв їх і опустився на коліна, повертаючи зброю в кобуру. Він зачепив ремінь маленького пістолета й підвівся. "Будь-що інше?" Немає відповіді. Пуласкі якусь мить дивився на нього, потім, не кажучи жодного слова, повернувся й пішов геть.
  Якщо кілька хвилин тому він думав, що його серце б’ється швидко, то тепер це було схоже на автомат.
  «Чоловіче, чоловіче, чоловіче… Ти щасливий сучий сину», — сказав він собі. Але не всім пощастило. Він планував наперед. Альфо зателефонував йому раніше і сказав, що має підказку до Одена, людини, яка може забезпечити Пуласкі новою породою Оксі. «Catch або як там, на біса, ти це називаєш». Вони зустрінуться в Річі, і Пуласкі заплатить йому дві тисячі за інформацію.
  Але покинувши One PP, де він залишив комп’ютер із місця підпалу в центрі міста, Пуласкі почав відчувати параноїк. Що, якби його побачив за розмовою з Альфо друг чи колега-поліцейський? Йому потрібен був привід для спілкування з хлопцем. Одного разу він купив у нього наркотики, але більше цього не робив.
  З якоїсь причини йому в голову спала ідея IOU. Непогано. Він видряпав фальшивий маркер. Коли Альфо дав йому інформацію про Оден, він поклав її в ту саму кишеню, що й IOU. Це не пройшло б судово-медичну експертизу — жодних хребтів тертя, окрім його власного… і забудьте про аналіз почерку. Але він здогадався, що тамтешні поліцейські DSS не дуже його хвилюють. Вони просто хотіли повернутися до своєї піци та домініканської пісні.
  Тепер він дістав і переглянув записку, яку дав йому Альфо, запам’ятовуючи адресу та іншу інформацію в ній. Він заплющив очі і продекламував це десяток разів, а потім викинув це в каналізацію.
  Година була пізня. Лінкольн і Амелія, мабуть, цікавилися, де він. І йому самому було цікаво, чи було на комп’ютері Вільямса щось, що могло б привести до Unsub 40. Але, перевіривши його телефон, жоден з них не подзвонив. Він написав Амелії, що їде додому — справа Гутьєрреса зайняла більше часу, ніж він очікував, — але якщо їй щось знадобиться, подзвони йому.
  Вона була божевільна? Ймовірно. Але він нічого не міг з цим вдіяти.
  Він збирався зупинити таксі, але боляче усвідомлював, скільки власних грошей він щойно передав Альфо, тому настав час метро. Він повернувся до Broadway Junction, щоб розпочати складну подорож до дружини та дітей. Відчуття бруду, забруднення. І впевнений, що навіть побачивши їхні м’які, усміхнені обличчя, він мало втішиться.
  
  Амелія Сакс підтягнула свій Torino до бордюру й заглушила двигун. Посидів на мить, читаючи тексти. Вона вислизнула телефон, але все одно не вийшла з машини.
  Покинувши Rhyme's, вона поїхала на дві місії. Перше полягало в тому, щоб зустрітися з репортером однієї з великих місцевих газет і дати йому продовження історії People's Guardian. У рамках статті він надрукував список продуктів, які містили розумні контролери, але лише в онлайн-виданні, оскільки кількість таких елементів була дуже великою. Вона також пояснила те, що сказав Чаудхарі, що виробники неохоче або занадто ліниві встановлювали виправлення для покращення безпеки. Генеральний директор збирався зв’язатися з ними ще раз, але вона вирішила, що новини про цю стриманість створять певний тиск із зв’язків з громадськістю, щоб вони інсталювали оновлення безпеки.
  Репортер подякував їй за підказку та погодився залишити її анонімною, оскільки вона не дозволила їй дзвонити йому з керівництва One PP. Він залишив для подальших досліджень і написання історії.
  Тоді Сакс ненадовго заїхала в One PP і тепер була тут, виконуючи свою другу місію — у Маленькій Італії, правда, невеликій мірі, яку захопили хіпстери з півночі та китайські ресторани та сувенірні магазини з південь. Вона вилізла з машини, схопила свій портфель і пішла на південь. Уповільнивши крок до зупинки, вона помітила силует чоловіка у вікні кав’ярні перед собою.
  Це місце було тут роками, класична еспресо-кондитерська прямо з фільму 1940-х років. Звали Антоніос (був лише один власник на таке ім’я; сім’я чи художник-вивісник ніколи не турбувалися про апостроф). Сакс віддав йому перевагу перед трьома чи чотирма іншими бістро, що збереглися тут, у південно-центральній частині Грінвіч-Віллідж, і всі вони стійко протистояли підходу мережевих магазинів до кофеїну.
  Сакс штовхнула всередину, дзвіночок, прикріплений до дверей, весело задзвенчав, і її атакували запахи насиченої кави, кориці, мускатного горіха та дріжджів.
  Очі все ще дивляться на Ніка Кареллі, який гортав iPad.
  Після короткої паузи вона підійшла до нього і сказала: «Привіт».
  «Гей». Він підвівся, подивився їй в очі і не зводив погляду. Без обіймів.
  Вона сіла й поклала портфель собі на коліна. Оборона, як підозрювані, яких готують на грилі, іноді схрещують руки.
  "Чого б ви хотіли?" — спитав Нік.
  Він пив чорну каву, і вона згадала холодний недільний ранок, Нік і вона не були на службі, вона була в піжамі, а він у одних штанах, коли вона варила дві чашки кави, наливаючи окріп через ріжок. фільтр, звук як скрип целофану. Вона негайно відпивала свій, а він ставив чашку в холодильник на кілька хвилин; він любив теплі напої, ніколи гарячі.
  «Нічого. Я не можу залишитися».
  Він здавався розчарованим? Вона так вірила.
  «Новомодний». Він з посмішкою вказав на iPad.
  «Багато чого змінилося».
  «Я думаю, що я в невигідному становищі. Хіба вам не потрібно мати близько тринадцяти, щоб опанувати щось подібне?»
  «Це верхня межа», — сказав Сакс. Вона не могла не відзначити ще раз, що Нік виглядає добре. Навіть краще, ніж коли вона бачила його востаннє. Менш виснажений, ніж тоді. Більше вертикально, сутулість зникла. Він теж був підстрижений. Зовнішність його тепер здавалася кращою, ніж у молодших дні, коли він був, подумала вона, надто худим. Допомогли вкраплення сивини серед чорних пасом. І роки — і тюрма — ніби не потьмарили його блискучого хлоп’ячого вигляду. Трохи братства назавжди залишилося всередині. Тоді Сакс вірив, що він не стільки безжально спланував і здійснив викрадення, скільки потрапив не в той натовп і, до біса, подумав, що спробує щось сміливе, не враховуючи наслідків.
  "Так. Ось тобі». Вона відкрила портфель і подала три товсті папки, в яких було близько восьмисот аркушів паперу. Документація щодо його справи та пов’язаних з нею розслідувань. Багато років тому вона переглянула файл — не бажаючи, але не в змозі встояти. Вона дізналася, що тоді в місті діяло кілька груп викрадачів. Арешт Ніка був одним із семи за три місяці. Деякі інші злочинці також були копами. Якби він був єдиним викрадачем — особливо тим, хто шукав прохання — файл був би набагато мізернішим. Він швидко погортав одну з папок, усміхнувся й торкнувся її руки.
  Не її рука. Це виглядало б недоречно. Тільки її передпліччя. І все ж, навіть крізь шари вовни та бавовни, вона відчувала електрику, яку пам’ятала багато років тому. Шкода, що вона цього не робить. Дуже хотів цього.
  Мабуть, він відчув, як вона напружилася. Звичайно, він бачив, як вона відвела погляд. Нік зняв руку з її рукава.
  Вона сказала: «Ти маєш бути обережним, Ніку. Ви не можете спілкуватися з будь-ким, хто має записи. Це вам сказав ваш ПП».
  «Якщо є хтось, хто може мені допомогти, і є якийсь ризик, або навіть здається, що вони пов’язані, я скористаюся, знаєте, посередником, щоб зв’язатися з ними, другом. Обіцяю».
  «Переконайтеся».
  Вона стояла.
  «Ти впевнений, що не маєш часу на швидку вечерю?»
  «Мені потрібно повернутися додому до мами».
  "Як вона?"
  «Достатньо для операції».
  «Я не знаю, як тобі подякувати, Амелія».
  «Доведи, що ти невинний», — сказала вона. "Це як."
  
  
  РОЗДІЛ 24
  Нік Кареллі знав, що поліцейська робота — це здебільшого паперова робота.
  Ви хотіли нашийники, але ненавиділи нашийники через усі ці бланки, нотатки, потрійні, чотирипримірники та будь-що, до біса, п’ять копій чогось.
  Але тепер хороша новина полягала в тому, що поліцейські внутрішніх справ, які займалися його справою, і звичайні золоті щити справді зробили свою домашню роботу, і він мав купу паперів, які треба було переглянути. Ймовірно, їх було так багато, тому що вони думали, що у них є нечестивий поліцейський, а нечесний поліцейський — це найкращий злочинець. Ви вбиваєте хлопця в синьому, який облажався, і весь світ стає вашою устрицею. Преса, реклама, лестощі публіки.
  Зараз у своїй квартирі. Сидячи за столиком, який він збирався вирівняти зі складеним аркушем паперу, відколи повернувся, Нік переглядав те, що йому принесла Амелія, пачку за пачкою паперів. Шукає ключ до свого порятунку.
  Він сьорбнув кави, чорної і теплої. Не гарячий, не крижаний. прохолодний. Він не знав чому, але так він завжди пив каву. Він пам’ятав, що був з Амелією, і вона робила це старомодним крапельним способом — за часів до Кейріга — проливаючи через конічний фільтр. Один із його найулюбленіших спогадів — морозний ранок у найпотворнішій смугастій бежевій піжамі на землі. Її нігті на ногах сині від лаку. Його синіє від холоду.
  Він проковтнув кілька кухлів Folgers, відколи почав проходити файли, які йому принесла Ейм — ні, Амелія. Скільки годин минуло? Він не хотів гадати.
  Він раптом відчув запах, який повернув його на роки назад. Він схилив голову, вдихнув. Однозначно так. Джерело? Він підняв одну з папок. Там, де Амелія, безперечно, тримала його. Вона не любила парфуми. Але вона, як правило, використовувала ті самі лосьйони та шампуні, які мали свій характерний аромат. Це те, чим він тепер пахне. Крем для рук Guerlain, вірив він. З подивом ім'я повернулося до нього.
  Він насилу відкинув ще кілька спогадів і повернувся до паперів. Сторінка за сторінкою.
  Поповзла година. інший. Оніміння. Він вирішив піти на нічну пробіжку. Ще п'ять хвилин.
  Але щоб знайти те, чого він так відчайдушно хотів, знадобилося лише два.
  Ісус. О, мій милий Ісусе!
  Він читав звіт, складений у рамках більшого розслідування причетності поліції до викрадення літаків. Це було датовано майже роком після того, як він пішов у в’язницю. Була фотокопія рукописних записів детектива, які було дуже важко прочитати — схоже, офіцер використовував олівець.
  2/23. Розслідування інтерв’ю Альберта Константо 44-3452 — операція «Повернення» суб’єкта, який не бере участі в крадіжках, але містить інформацію про наркотики, пропустив судові висловлювання, відмовився від одного, відкинув до нижчого, суб’єкта повідомили про підслухане… у барі Фланнігана, ключовий чоловік для крадених товарів, завжди за кадром , рівень захисту знає «все» в BK, білий чоловік, п’ятдесят, ім’я починається на j одружений nanci , «j» є ключовою константою говорить.
  «Я скажу, що він ключовий», — подумав Нік Кареллі. Принаймні для моєї місії. Flannigan's був одним із підпільних місць зборів організованої злочинності. Ця таємнича фігура на літеру «J», яка діяла в БК — Брукліні — зі зв’язками та дружиною Ненсі, напевно знала, хто є хто в сцені викрадення літака тоді. І якщо він не міг безпосередньо допомогти Нік, він, мабуть, знає когось, хто міг би це зробити. Він перегорнув решту сторінок, сподіваючись знайти розшифровку нотаток, яку було б легше читати, але ні. Більше нічого не було. І жодного подальшого виявлення фігури «J» і його дружини Ненсі.
  Тоді він побачив чому.
  Поліція Нью-Йорка оголосила про завершення операції «Повернення». Комісар похвалив офіцерів за те, що вони значно зменшили кількість випадків викрадення та залучення до них корумпованих поліцейських. Багато шахраїв та їхні союзники з поліції були за ґратами; інші, проти яких неможливо було порушити справи, були вигнані з бізнесу. Справжня відповідь була зрозуміла в кількох інших меморандумах, де оголошувалося про створення кількох оперативних груп по боротьбі з тероризмом і наркотиками. Ресурси в поліції Нью-Йорка були обмеженими, що завжди правда, а викрадені телевізори займали досить низьке місце в шкалі "потрібно зупинити" порівняно з тим, що бажаючі Аль-Каїди у Вестчестері атакують синагоги та Таймс-сквер.
  Що ж, хороші новини для нього. Це означало, що Джей і Ненсі все ще були вільні й могли йому допомогти.
  Його першою реакцією було взяти трубку й подзвонити Амелії, сказати їй, що те, що вона зробила — поставила на нього — окупилося. Але потім він вирішив не робити цього. Він дзвонив їй раніше, але вона не підняла трубку. Він відчував, що вона й зараз не підніме трубку. У всякому разі, він хотів сказати їй щось більш суттєве, і йому все одно потрібно було вистежити цього J, переконати його допомогти. І Нік не мав великого вуличного авторитету. Колишній поліцейський і колишній зловмисник. Це означало, що багато людей з обох боків болота не захочуть йому допомогти.
  Крім того, розмова з Амелією знову дасть волю цим почуттям, а це, як він припустив, не гарна ідея.
  Або це було?
  Він знову уявив її, те довге руде волосся, її обличчя, повні губи. Здавалося, вона майже не постаріла, поки він був усередині. Він згадав, як прокинувся біля неї, слухав радіо-годинник, диктора: «Десять-десять ПЕРЕМОГ… ви даєте нам двадцять дві хвилини, ми дамо вам весь світ».
  «Поміркуй пізніше», — прямо сказав він собі. Отримай свою дупу в механізмі. У вас є робота.
  
  
  РОЗДІЛ 25
  Їх перший аргумент по суті.
  Про щось маленьке. Але суттєвим аспектом судово-медичної роботи є те, що щось невелике може означати різницю між тим, чи вбивця вбив ще раз, чи ніколи знову.
  — Це твоя база даних, — казала Джульєтт Арчер Райму. «Ви зібрали це». Така собі поступка. Але потім додала: «Це було, звичайно, давно, чи не так?»
  Вони були в вітальні. Мел Купер був єдиним присутнім. Пуласкі була вдома, як і Сакс, зі своєю матір’ю.
  Купер тримав сухий фломастер, переводячи своїм нескінченно терплячим обличчям то Райма, то Арчера, чекаючи висновку, мов бджола на тичинці. Поки тільки пурхають.
  Райм відповів: «З мого досвіду геологічні зміни відбуваються досить повільно. Насправді протягом мільйонів років». Тонкий, але різкий напад на її позицію.
  Проблема була проста, пов’язана з перегноєм — розкладеною землею — яку Сакс знайшов на місці злочину. Райм вважав, що склад гумусу вказує на те, що його джерелом є Квінс, і через велику кількість добрив і засобів для знищення бур’янів (він занадто не рахувався з бомбами та людськими отрутами) це було місце, де вражаючий газон був важливим, як заміський клуб, курорт, особняк, поле для гольфу.
  Арчер вважав Квінс надто обмежуючим, хоча й Райм База даних ґрунтів, яку, так, він зібрав багато років тому в поліції Нью-Йорка, припускала, що слід, який Сакс знайшов, походить зі східної частини району, де він межував з округом Нассау.
  Вона пояснила свої міркування: «Я скажу вам, що матеріал ґрунту міг походити з Квінса. Але скільки існує підприємств із садівництва та озеленення? Тонни».
  «Тонни?» Тон Райма глузував над неточним словом.
  «Багато», — виправив Арчер. «Його могли відправити на курорт у Вестчестері, де він забрав гербіциди та добрива. Або поле для гольфу на Стейтен-Айленді, для ґрунтової пастки чи щось там…
  Райм сказав: «Я не думаю, що вони мають такі на полях для гольфу. Брудовловлювачі».
  «Незалежно від того, що у них є, курси замовляють матеріали для озеленення та ґрунт у Квінсі та відправляють їх у Нью-Джерсі, Коннектикут, Бронкс», — відповіла вона. «Наш суб'єкт міг знайти слід в окрузі Берген, де він живе або працює, і залишити зразок на місці події. Він займається обробкою дерева в тамтешньому шикарному сільському клубі».
  «Можливо. Але ми граємо на фору», — пояснив Райм. «Швидше за все, наш злочинець був у Квінсі, коли збирав перегній».
  Арчер не відступав. «Лінкольне, коли ми проводимо медичні дослідження в епідеміології, відстежуючи інфекційні захворювання, найгірше, що ви можете зробити, це передчасно зробити висновок. Ви знаєте дослідження короткозорості?»
  Чому короткозорість була актуальна? — здивувався Райм. "Пропустив це." Його власні очі були на пляшці односолодового віскі, яка була ідеально сфокусована, але ширяла поза межами досяжності.
  Арчер продовжив: «Кілька років тому деякі лікарі помітили, що у дітей, які спали з увімкненим світлом, частіше розвивалася короткозорість. Лікарі почали створювати програми для зміни звичок сну дітей, змінювати освітлення в кімнаті, влаштовувати консультації, якщо діти хвилюються в темряві. Багато грошей було витрачено на кампанії по зменшенню короткозорості».
  «І?»
  «Дослідники спочатку закріпили в голові причинно-наслідковий зв’язок. Увімкнене світло призводить до короткозорості».
  Незважаючи на своє нетерпіння, він був заінтригований. «Але це було не так».
  «Ні. Короткозорість є генетичною. Через проблеми із зором батьки з сильною короткозорістю, як правило, залишали світло у своїх дітей увімкненим кімнати частіше, ніж батьки з нормальним зором. Увімкнене світло не спричиняло короткозорість; це випливало з короткозорості. І ця причинно-наслідкова помилка повернула дослідження на роки назад. У нашому випадку я хочу сказати, що якщо ми переконаємося, що він пов’язаний із Квінсом, ми припинимо розглядати інші можливості. Коли ти щось запам’ятав собі в голову, ти знаєш, як важко це викинути?»
  «Як канон Пахельбеля? Мені справді не подобається цей музичний твір».
  «Мені це чудово».
  Райм різко сказав: «Ми точно знаємо, що він має зв’язок із Квінз. Бургери White Castle і автосервіс, яким він там користувався. Можливо, якісь магазини, в які він ходить. Пластиковий пакет, пам’ятаєш?»
  «Це західний Квінс. Біля Іст-Рівер. Ґрунт і добрива знаходяться за милі, на схід. Слухайте, я не кажу, що ігноруйте Queens, але надавайте їй поступово менше значення».
  Він не вірив, що коли-небудь чув це прислів’я.
  Арчер наполягав. «Шукайте інші місця в районі Нью-Йорка, куди було доставлено товари для озеленення з Квінса. Це все. Він міг знайти слід у Бронксі чи Ньюарку, Нью-Джерсі».
  «Або Монтана», — міркував Райм холодним, сардонічним тоном, який він дуже любив. «Давайте зберемо разом дюжину офіцерів і попросимо їх перевірити Гелену на когось, хто відвідав компанію з озеленення східного Квінсу заради гнома на газоні».
  Терпіння остаточно вичерпалося, Мел Купер знову помахав маркером і запитав: «Що ви хочете, щоб я написав на дошці?»
  Райм сказав: «Вважайте, що гумус походить із Квінса, але наш злочинець міг підібрати його в Монтані. Ні, почнемо за алфавітом. Алабама, Аляска, Аризона, Арканзас…»
  «Лінкольн. Вже пізно, — сказав Купер.
  Він запитав Арчера: «Чи можете ви жити з Квінз зі знаком питання?»
  «Два знаки питання», — заперечила вона.
  Смішно. Чи жінка коли-небудь відступала? «Гаразд. Два кляті знаки питання».
  — написав Купер.
  Райм сказав: «І не забудьте про «доглянутий газон». Він глянув на Арчера, який, здавалося, не заперечував.
   Справа в тому, що він насолоджувався цим. Дебати були серцем і душею роботи на місці злочину, туди-сюди. Вони з Саксом робили це постійно.
  У дверях з’явився Том. «Лінкольн».
  «О, я знаю цей тон. Ти краще звикни до цього, Джульєтт: доглядальниця залізної руки. Переконайтеся, що ви почистили маленькі зубки, подзьонькали та вдарили по сіну».
  «Сьогодні ти не спав надто багато годин», — сказав Том. «І твій тиск останнім часом високий».
  «Він високий, тому що ти переслідуєш мене, щоб перевірити мій тиск».
  «Якою б не була причина, — сказав помічник із шаленим радісним голосом, — ми не можемо дозволити собі, щоб вона була такою високою. Могли б ми?"
  Насправді ні, він не міг. Фізичний стан квадрацикла призводить до кількох захворювань, які можуть бути небезпечними для життя. Сепсис від пролежнів, респіраторних проблем, тромбів і пікового туза: вегетативна дисрефлексія. Коли навіть незначне подразнення, наприклад повний сечовий міхур, не проходить, оскільки мозок цього не усвідомлює, відбуваються різні зміни, коли тіло намагається регулювати себе. Часто сповільнюється серцевий ритм і, як компенсація, підвищується артеріальний тиск. Це може призвести до інсульту та смерті.
  — Гаразд, — сказав він, здаючись. Він би воював довше, але йому спало на думку, що він повинен бути розумною моделлю для Арчера. Їй також загрожує дисрефлексія, і їй доведеться сприймати загрозу серйозно.
  «Мій брат все одно буде тут щохвилини», — сказала вона. "Побачимось завтра." Вона повернула в передній коридор.
  «Так, так, так», — пробурмотів Райм, дивлячись на таблиці доказів. Роздуми: що говорять нам підказки — де буде ваш наступний крок, суб'єкт 40? А де ти шапку вішаєш?
  Це Монтана, Алабама, Вестчестер… Бронкс?
  Або це Квінс??
  
  «Чоловік заходить у бар. Каже: «Чорт, це боляче».
  Нік говорив у спину чоловіка, позаду якого він підкрався, сидячи в барі — інший тип.
   Фредді Карузерс не обернувся. Він не відводив очей від телевізора, не дивлячись на випивку преміум-класу. Це відбувалося в дещо стильному пабі в Брукліні, Парк Слоуп. «Пекло. Я знаю цей голос. Ні, ні в якому разі. Нік?»
  «Гей».
  Тепер Фредді обернувся, оглянув Ніка з ніг до голови й чекав цілих півсекунди, щоб обійняти його.
  Чоловік дуже нагадував жабу.
  Хоч і дружелюбний, веселий, але посмішка горіла на його худощавому обличчі.
  «Чоловіче, чоловіче, чоловіче. Чув, що ти вийшов». Він відступив і глянув з висоти руки. «Блін».
  Фредді та Нік пішли далеко назад. Вони були однокласниками, однокласниками в державній школі (у Сенді-Гук не було приватних шкіл, принаймні для них). Нік був гарний, спортсмен. Фредді — п’ять два тоді й тепер — не міг замахнутися битою чи зловити пас, не кажучи вже про данк. Але він мав інші навички. Вам потрібна була курсова робота, він вам її напише. Безкоштовний. Тобі потрібно було знати, чи є у Майри Хендлман побачення на випускному, він скаже тобі, з ким, і дасть добру пораду, як переконати її порушити це і замість цього сказати тобі «так». Тобі потрібна була допомога на тесті, Фредді мав хист знати, які запитання будуть поставлені (учні припускали, що він увірвався до кабінетів вчителів пізно ввечері — дехто казав, що був у костюмі ніндзя — але Нік підозрював, що Фредді просто думав так, як вчителі. думка).
  Нік побудував свою репутацію на вражаючому середньому значенні ударів і класному офіцері — і зовнішність теж, звичайно.
  Фредді виховав його по-іншому, працюючи з системою так, як Амелія робила б голчастий клапан карбюратора. Ходили чутки, що Фредді займався сексом більше, ніж будь-хто інший у середній школі. Нік у цьому сумнівався, але він все ж пам’ятав, що сливова Лінда Роулінз, на фут вища й красива Космо , була Фредді на випускному балу. Нік залишився вдома з телевізором і Метсом.
  "Так. Що ти задумав, чоловіче?» — запитав Нік, сідаючи. Він жестом показав бармену та замовив імбирний ель.
  Фредді випивав пиво. Лайт.
  «Консультація». І Фредді засміявся. «Як це для посади? Ха! Дійсно. Звучить так, ніби я вбивця чи щось таке. Але це схоже на Shark Tank ».
   Нік похитав головою. Немає підказки.
  «Телепередача про відкриття бізнесу. Я підключаю підприємців до інвесторів. малий бізнес. Я вивчив вірменську і...
  "Ви, що?"
  «Вірменський. Це мова».
  «Я знаю, що так. Але що?"
  “Тут багато вірмен.”
  "Де?"
  "Нью-Йорк. Я об’єднав вірменських бізнесменів із грошовими людьми. Не тільки вірмени, а будь-хто. Багато китайців».
  "Ти говориш-"
  « Ні-як! »
  «Багатий». Вони дали п'ять.
  Фредді скривився. «Мандарин — сука. Отже, ви відслужили свій час. Ви вийшли. Добре. Скажи, я чув, що твій брат помер. Мені шкода про це».
  Нік озирнувся. Він перевів подих. Потім тихим голосом розповів Фредді про свого брата, про власну невинність.
  Жахливі очі примружилися. «Нічого, чувак… Це важко».
  «Донні не знав, у що він вступає. Ви пам'ятаєте його, дитину».
  «Ми завжди думали, що у нього є якісь проблеми, звичайно. Нікого не хвилювало. Просто він був не зовсім правий. Вся повага».
  — Нічого страшного, — сказав Нік, сьорбаючи газовану воду, яку замовив.
  «Дельгадо. Мене не дивує. Кусок лайна. Повне плаваюче лайно. Заслужив те, що отримав».
  Нік сказав: «Ти добре з ним поводився, Донні».
  «І він ніяк не міг відсидіти». Фредді грався зі своєю пивною пляшкою, знімаючи вологу етикетку. «Ви вчинили правильно. Господи, я не знаю, що я міг це зробити». Він посміхнувся. «Звичайно, мій брат мудак. Я б дозволив йому крутитися на вітрі».
  Нік сильно розсміявся. «Але тепер я маю повернути своє життя. Я втратив кілька років. Я збираюся розпочати бізнес».
  «Знайди жінку, Нік. Чоловікові потрібна жінка в його житті».
  «О, я над цим працюю».
  «Добре для вас. І ти все ще можеш мати дітей».
   «У вас близнюки, так?»
  «І ще двоє. Близнюки хлопчики. Дівчаткам чотири та п'ять років. Дружина сказала, що досить. Але, в біса, це те, для чого Бог нас тут посадив, чи не так? Отже, вам потрібні гроші? Я терплю вас до деяких. Не багато. Десять, дванадцять тисяч».
  «Ні, ні, мені там добре, я отримав спадщину».
  «Черт, справді?»
  «Але, Фредді, мені потрібна послуга».
  "Що?"
  «Я дізнався, що є хтось, хто міг би знати про викрадення, за яким стоїть Донні. Можливо, він був парканом, можливо, він просто взяв якийсь товар. Можливо, він фінансував роботу. Я сподіваюся, він знає, що я не стояв за цим. Я мушу його знайти».
  "Хто там?"
  «Це проблема. Мені нема чого продовжувати. Я міг би розпитати в капоті, але ти знаєш...
  «Звичайно, ніхто тобі не довіряє. Подумай, ти був розвідником чи щось таке».
  «Ну, це, так. Але здебільшого, якщо цей хлопець справді був пов’язаний, мене не можна побачити, щоб я з ним спілкувався».
  «О, чорт, звичайно. Справа про умовно-дострокове звільнення».
  "Це воно."
  «Вам потрібно, щоб я розпитав?»
  Нік підняв руки. «Ви можете сказати ні».
  «Ніку, мушу сказати, що в капоті було багато людей, які не вірили в це. Вони думали, що якийсь інший поліцейський обдурив тебе, бо ти не хотів підігравати. Ти всім сподобався. Ти був золотим хлопчиком. Звичайно, я допоможу».
  Нік ляснув Фредді по руці й відчув, як у нього напливли очі. «Означає для мене все, чоловіче».
  «Який бізнес ви шукаєте?»
  «Ресторан, я вирішила».
  «Так. Робота м'ячів. Але гроші можна заробити. Я займаюся деякими угодами з вірменськими ресторанами. Ви коли-небудь їли вірменську їжу?»
  "Немає. Я ніколи. Не думай».
  «Тобі б це сподобалося. Близький Схід, знаєте. Я більше займаюся операціями з магазинами взуття та одягу та передплаченими телефонними картками, але деякі ресторани».
  «Мій адвокат шукає його».
   «Тож цей хлопець?» Енергійний Фредді допив пива й замовив ще одне.
  «Цей хлопець, про якого я згадував? так Він висить у Фланнігана. Або зробив».
  «О, тоді, ймовірно, підключено».
  «Правильно. Його ім’я починається на J. І у нього є дружина на ім’я Ненсі».
  "І це все? Це все, що ти знаєш?»
  «Боюся».
  «Ну, це початок. Я зроблю все, що зможу, чоловіче».
  «Так чи інакше я тобі це компенсую».
  «Не хвилюйся про це». Фредді засміявся. «Це були дні, середня школа. Поїздка до Ши або до Бронкса. Пам’ятаєте це відчуття на початку сезону? Ви-"
  «О, Ісусе. Я знаю, що ти збираєшся сказати. Ви піднімаєтеся сходами перед грою, на стадіон і через тунель на трибуни, і перед вами весь парк, наче святий Петро відкрив ворота».
  «Запах усього. Мокрий бетон, попкорн, пиво, трава».
  «Я думаю, і добриво».
  «Ніколи про це не думав. Так, мабуть, добриво. Знаєш, Нікі Бой, можливо, не так вже й важко буде знайти цього хлопця, Джей, і його дівчину… Як її знову звати?»
  «Ненсі. З і.»
  «Ненсі. З тих пір, як ви зайшли, є така річ, яка називається інтелектуальним аналізом даних».
  "Що це?"
  «Скажімо так, що ви можете виконувати всі необхідні пошуки, сидячи на дупі».
  «Я використовував Google».
  «Це місце, щоб почати. Але в цьому є щось більше. Є послуги. Ви кинете кілька купюр, вони знайдуть будь-що. Я не жартую. Трохи пощастить, ти дізнаєшся його ім’я, адресу, де він ходив до школи, який у нього собака, які великі цицьки у Ненсі та який довгий член».
  «Серйозно?»
  Фредді спохмурнів. "Гаразд. Можливо, не цицьки та член, але це неможливо . Світ змінився, друже. Світ змінився».
  
  
  П'ЯТНИЦЯ
  IV
  
  
  НАРОДНИЙ БЕРЕГ
  
  
  РОЗДІЛ 26
  О 12:30 ранку Ейб Бенкофф зробив останній ковток свого бренді та припинив трансляцію епізоду «Божевільні» за десять хвилин до кінця. Йому сподобалося шоу — він працював у рекламі, один із найвідоміших у Мідтауні, хоча в Парку, а не в Медісоні, — але без Рут тут було не так весело дивитися. Він збереже цей епізод, коли вона післязавтра повернеться від матері в Коннектикут.
  58-річний Бенкофф сидів у своєму шкіряному шезлонгу в міському будинку подружжя в Мюррей-Хілл. Тут багато старих будівель, але вони з Рут знайшли кооператив із трьома спальнями в будівлі, якій було лише шість років. Вмотивований продавець. Це збіглося з підвищенням Абе до партнерства WJ&K Worldwide, що означало бонус. Який став початковим внеском. Технічно більше, ніж вони могли собі дозволити. Але коли діти пішли, Рут сказала: «Давай».
  І мали.
  Чудово підходить для розваги. І це була просто прогулянка до його та її роботи у видавництві на Таймс-сквер.
  Ейб і його дружина вклали десятки тисяч у декор і побутову техніку, нержавіючу сталь, скло, чорне дерево. Найсучасніша кухня — фраза, яку Ейб не дозволив би копірайтеру вставити в рекламу, хоча вона точно описувала кімнату. Плита та духовка з матової сталі та інші аксесуари.
  Однак сьогодні ввечері він не закрутив нічого, крім мікрохвильової печі, перехоплення курки генерала Цо з Хунань Хосту, вгору по вулиці. Не дуже добре в калорійному відділі, але це був напружений день, він повернувся додому пізно і не мав енергії — або бажання — приготувати щось здорове.
  Чи був генерал Цо з провінції Хунань? — здивувався Бенкофф, напружено підводячись зі стільця й збираючи посуд. А якщо ні, чи образиться він, що його вшановує ресторан, коріння якого відрізняється від його власного?
  Або Hunan Host керували тайванці чи корейці чи підприємлива пара з Лаосу?
  Вся справа в маркетингу, як добре знав Ейб Бенкофф, і «Камбоджійська зірка» може викликати кілька запитань і збентежити відвідувачів. Або «Пол Пот Експрес», — подумав він, одночасно посміхаючись і визнаючи свій поганий смак.
  Тарілки, скло та приладдя він відніс на кухню, промив і поклав у полицю для посудомийної машини. Ейб почав йти, потім зробив паузу і повернувся. Потім переставив посуд і прибори так, як хотіла б Рут. Вони по-іншому завантажили прилад. Він вірив, що мав рацію — гострі кінці вниз, — але це була битва, в якій не варто було битися. Це було все одно, що намагатися переконати демократа голосувати за республіканців або навпаки.
  Після душу він одягнув піжаму і, вихопивши книгу з-під унітазу, плюхнувся в ліжко. Там він поставив будильник на шість тридцять, думаючи про оздоровчий клуб. Він засміявся сам собі і поставив на сьому тридцять. Бенкофф відкрив тридцяту сторінку трилера, прочитав п’ять абзаців, закрив книгу, погасив світло і, перевернувшись на бік, заснув.
  Рівно через сорок хвилин Ейб Бенкофф охнув і сів у ліжку.
  Він був повністю прокинувся, спітнів, блювотно блювотно, від того, що доносилося його спальнею.
  Газ!
  Кімната була наповнена кухонним газом! Цей сморід тухлих яєць. З плитою щось не так. Геть до біса! Зателефонуйте 911. Але спочатку вийдіть.
  Затамувавши подих, він інстинктивно потягнувся до нічної лампи й увімкнув її.
  Він завмер, його пальці стискають перемикач. Ти з глузду з'їхав? Але світло не вимкнуло газ і не рознесло квартиру на шматки, як він подумав у хвилину крижаної паніки. Він не знав, що може це зробити, але, очевидно, лампочки було недостатньо. Потиснувши руку, він заглушив лампочку, поки вона не нагрілася.
  Гаразд, подумав він, підводячись на ноги, небезпека полягає не у вибухах — ще ні. Але ти задихнешся, якщо не вийдеш. Зараз. Він натягнув халат, відчуваючи запаморочення. Він опустився на коліна й повільно видихнув. Звичайно, сморід усе ще був, але нижче, біля підлоги, було не так погано. Що б не було в природному газі, він здавався легшим за повітря, і на рівні землі він міг нормально дихати. Він кілька разів вдихнув, а потім підвівся.
  Стискаючи телефон, він пробирався крізь затемнену квартиру, вибираючи свій маршрут завдяки достатньому освітленню ззовні, промиваючись крізь десятифутові вікна, вільні від штор. Його дружина наполягла на цьому, і, хоч його не дуже хвилювали блискучі очі та відсутність приватного життя, він мовчки подякував їй за це. Він був упевнений, що якби були штори, то міг би спіткнутися в темряві, перекинувши лампу чи якісь меблі, метал об камінь… іскра запалила б газ.
  Бенкофф пройшов коридором до вітальні.
  Запах посилювався. Що в біса сталося? Розбита труба? Тільки його місце чи весь поверх? Або всю будівлю? Він згадав історію про квартиру в Брукліні, де вибух газової магістралі зрівняв п’ятиповерхову будівлю, убивши шістьох людей.
  Голова йому ставала дедалі легшою. Чи знепритомніє він, перш ніж підійде до вхідних дверей? Йому довелося пройти кухню, звідки, ймовірно, йшов газ. Там було б найбільше диму. Можливо, він міг би відкрити одне з вікон у лігві — він був біля дверей — і втягнути більше повітря.
  Ні, просто продовжуй. Головне, виходь!
  І не телефонуйте зараз у пожежну службу. Телефон може запалити газ. Просто продовжуй. Швидко, швидко.
  Запаморочливо, запаморочливо.
  Що б не сталося, він був дуже радий, що Рут не було вдома. Чисте щастя, що вона вирішила залишитися в Коннектикуті після ділових зустрічей.
   «Дякую тобі за це», — подумав він, звертаючись до загального бога. Ейб Бенкофф не був у храмі двадцять років. Провал, який закінчиться наступної п’ятниці, вирішив він — якщо вийде звідси.
  Потім у коридор і, хитаючись, прямує до вхідних дверей. Один раз спіткнувся, впустив телефон, схопив його і знову почав повзати. Він виходив на вулицю, грюкнув за собою дверима. Увімкніть пожежну сигналізацію, попередивши інших мешканців, і наберіть 911.
  Двадцять футів, десять.
  Пари були не такі страшні тут, у передпокої квартири, дещо віддалік від плити. П'ять футів до безпеки.
  Людина, яка володіє словами та цифрами, людина, яка відчуває себе вдома в розрідженому світі офісів, Бенкофф став солдатом, який думає лише про виживання. Я збираюся зробити це. До біса, я.
  
  
  РОЗДІЛ 27
  Інкольна Райма розбудив його дзижчання телефону.
  Годинник: 6:17 ранку
  «Відповісти» — це була запальна команда підрозділу. "Так?" Направлено до абонента.
  «Рима, ще одна».
  Він запитав Амелію Сакс: «Сороковий суб’єкт?»
  «Правильно».
  "Що сталося?"
  «Мюррей Хілл. Вибух газу. Схоже, він саботував плиту — один із продуктів зі списку, який знайшов Родні».
  — А жертва була в другому списку, покупців?
  «Правильно. Поставив нову кухню пару років тому. Інформація про покупку була в даних».
  Райм натиснув кнопку асистента, щоб викликати Тома.
  Сакс продовжив: «Жертва — Ейб Бенкофф, п’ятдесят вісім років, рекламний директор». Вона на мить замовкла. «Рим, він згорів до смерті. Рон знімає життєві органи жертви. Я збираюся спуститися туди зараз, проконтролюю подію».
  Вони відключилися. Райм зателефонував Мелу Куперу, викликавши його назад до міського будинку в очікуванні аналізу того, що Сакс знайде в Бенкоффа.
  Том прибув на ранкову процедуру, і за десять хвилин Райм був унизу, у вітальні. Він повернув свій стілець під косим кутом і наблизився до таблиць доказів, розглядаючи знахідки з минулі місця злочину, стурбовані тим, що вони могли щось упустити — він упустив — що могло дозволити їм передбачити цей напад.
  Мюррей Хілл…
  Чудова піч…
  Вибух газу…
  Це завжди було довгостроково, роблячи обґрунтоване припущення на основі доказів минулих злочинів щодо того, куди злочинець може вдарити в майбутньому. По суті, це залежало від того, що зловмисник відвідував місця події для планування злочину, випадково підбирав там докази, а потім залишав їх на іншому місці, де їх і було виявлено. Більшість серійних убивць або кількох виконавців не були настільки корисними.
  Але Unsub 40 мав такий дивний план і володів такою дивною зброєю, що, здавалося, йому доведеться зробити домашнє завдання на день-два або навіть більше раніше, щоб переконатися, що йому вдасться здійснити вбивство.
  Смерть Бенкоффа, похмуро подумав він, може бути протилежністю справі Бакстера, шахрая, смерть якого призвела до відставки Райма. Тут Райм мав забагато доказів і надто ретельно їх аналізував. Можливо, у ситуації з Unsub 40 він упустив якусь підказку в попередніх сценах, яка могла б вказати на квартиру Ейба Бенкоффа як місце майбутнього нападу. І він відчув ту тривожну порожнечу, яку відчув, коли дізнався про смерть бізнесмена. Тривога і, звісно, почуття провини, які спонукали його до рішення завершити кар’єру слідчого-криміналіста.
  Це підтвердило це рішення. Він не міг дочекатися, коли цю справу закінчать. І він міг знову повернутися до свого цивільного життя — він усміхнувся, почувши подвійне слово.
  Його телефон знову загудів.
  Погляд на ідентифікатор абонента.
  "Привіт?"
  «Я бачила новини, — сказала Джульєтт Арчер. «Пожежа в Murray Hill. Плита несправна. Це був наш хлопчик?»
  «Схоже на це. Я якраз збирався тобі подзвонити. Ти вільний?»
  «Насправді я вже в дорозі».
  
   Думати про біль.
  Сніданок в ліжко, відразу після пробудження, в Челсі. Я з’їв один бутерброд — болонью, яку нині дуже недооцінюють, — а тепер їм інший.
  Шість п'ятдесят ранку
  Я втомився після всієї роботи минулої ночі. Я намагався заснути, але не міг. Надто схвильований.
  біль...
  Завдяки моїм останнім зусиллям я вивчив цю тему. Я дізнався, що існують різні типи. Невропатичний, наприклад, коли нерв уражений або зачеплений (вдарити вашу смішну кістку — о, так, нічого смішного в цьому , чи не так?). Не обов'язково болісно. Більше посмикування та роздратування.
  Потім виникає психогенний, або соматоформний, біль. Це пов’язано з факторами навколишнього середовища, стресом і деякими фізіологічними подразниками. Мігрень, наприклад.
  Але найпоширеніший у нашому повсякденному житті називається ноцицептивним. Мені здається, дивовижне слово для тих випадків, коли молотком промахуєшся цвяхом і натомість тиснеш великим пальцем. Кілька чудових категорій ноцицептивів дають можливість попрацювати таким знавцям, як я. Я думаю про Тодда Вільямса: тупа травма. Або роздирання бритвою (я використовував це незадовго до цього). Інша: променева кістка Алісії проростає крізь її тіло, коли її чоловіка, тупого від віскі, скручують і тягнуть.
  І тоді є термічний ноцицептивний біль. Холодно, так. Але найстрашніше, звичайно, спека. Замерзання німіє. Вогонь змушує вас кричати і кричати, і кричати.
  Я добре бачив останні кілька хвилин своєї жертви. Я весь час спостерігав за ним з іншого боку вулиці, з тераси на даху не дуже безпечної п’ятиповерхової будівлі. Крізь великі вікна його було легко побачити. Прокинутися, по-ідіотськи ввімкнути світло на тумбочці — там мене хвилювало. На той момент я не був впевнений, чи достатньо газу в місці, щоб зробити те, на що я сподівався.
  Але через мить він уже йшов до дверей, а потім поповз.
  На той момент я був впевнений, що газів достатньо, і я трохи почувався збочений — я клацнув вимикачем, коли він був лише за ярд або два від дверей, і безпека була в його руках.
  Крім того, звичайно, цього не було.
  Проста команда через хмару, і плита CookSmart Deluxe ожила. За одинадцять тисяч доларів ви купуєте прилад, який дуже швидко реагує.
  А моя жертва перетворилася на тінь у полум’ї, здригаючись і хитаючись, і все ще хиталася, коли її огорнув дим, хоча я помітив, як він перекинувся на спину, тремтячи й обертаючись бійцем із піднятими руками й ногами. Я втратив зір, а дим тече, тече і тече.
  Принаймні він дістав кілька смачних страв із шикарної печі.
  Виконавши роботу, я пішов і повернувся сюди, сповнений міцного задоволення, трохи поспати.
  Пізніше People's Guardian напише ще одне звернення до преси, нагадавши, що надмірне споживання - це погано. Бла-бла-бла. Вам не потрібно бути надто чітким і розумним у своїх маніфестах після того, як ви спалите когось до смерті. Найкраще навчають предметні уроки.
  Я викочуюся з ліжка і в піжамі сиджу на ліжку знесилений, думаючи про напружений день, який попереду.
  У мене є плани щодо ще одного бідного Шопера.
  Ноцицептивний біль…
  Також є плани щодо Red. Думаю, тепер я знаю все, що мені потрібно, про її звички. Має бути добре. Мені, звичайно, сподобається те, що я запланував.
  У мене є трохи часу, тому я йду в кімнату іграшок.
  Коли я створюю мініатюру, я працюю так, що спочатку малюю проект, хоча він і не синій. Потім я зосереджуюсь на кожній частині предмета, який роблю. Ніжки, ящики, стільниці, рами — що б це не було. І я йду в порядку від найважчого завдання до найлегшого. Вирізьбити ноги вісімнадцятого століття, наприклад, дуже важко. Тонкий, але складний, із здуттями, горбками та розгортками, кутастий. Я вимовляю їх із дерев’яних блоків. Я ретельно розгладжую лезом і шліфую. Потім йде збірка. Те, що я зараз тримаю, — це ліжко в едвардіанському стилі для клієнта American Girl, батько якого — юрист із Міннеаполіса. Я знаю, тому що його чек на мою компанію включає триплет "esq." після його імені. Я майже не виконав цю роботу, тому що Алісія розповіла мені про проблеми, які вона мала з адвокатами після ситуації з її чоловіком. Вона не була винна в будь-якому злочині; можна було подумати, що для неї все склалося б добре. Але не. І дякувати треба було адвокатам. Але мені потрібно заробляти на життя, а їй було б байдуже, я не думаю. У всякому разі, я їй не сказав.
  Дивлячись крізь лупу, я легко з’єдную шпонкові з’єднання, знаючи, що вони підійдуть, оскільки я вимірював двічі. Жарт. Старий вислів. Насправді я міряю десяток разів, перш ніж різати.
  Меблі, як уроки на все життя.
  За годину ліжко майже готове, і я деякий час дивлюся на нього під кільцем світла на діловій стороні лупи. Я, як правило, хочу зробити ще трохи завершальних робіт, але зараз стримаюся. Багато виробів знищено, тому що майстер не знав, коли зупинитися (я казав, це був життєвий урок). Але я знаю, коли зупинитися. За кілька днів, після того, як лак довго висохне та розтереться, я запакую його в пухирчасту плівку та поролоновий арахіс і відправлю.
  Вивчаючи твір і роблячи кілька останніх штрихів, я натискаю на магнітофон. Я просто слухаю зараз. Пізніше я розшифрую цей запис у щоденнику.
  Досить цікава весна. Допоміг їм із накипом, хоча вони були досить розумні, як я здивувався, для спортсменів. Френк і Сем. Упереджено сказати, ніби люди кажуть, що я справді розумний, тому що я нелюд і гік, а я не такий. Я добре розумний, і математика дається легко. Наука. комп'ютери. Але не інші речі.
  І ми їмо піцу з газованою водою вдома у Сема, і його батько заходить і каже мені привіт, і він дуже добрий. Він запитує, чи люблю я бейсбол, але я, звісно, ні, тому що мій батько годину за годиною сидить, курить і дивиться ігри, не розмовляючи з нами. Але оскільки наш батько годину за годиною сидить, курить і дивиться ігри, особливо якщо це Сент-Луїс чи Атланта, я знаю про гру достатньо, щоб здатися, що я не ідіот (і я вмію кидати кнуклбол, ха! !! Навіть якщо не дуже добре!). І я можу говорити про деяких гравців. Трохи статистики.
  Френк підходить, і ми починаємо розмову, а Сем каже, давай влаштуємо випускний вечір, і спочатку я вважаю, що це помилка, яку він сказав це не тому, що я тут, тому що мене ніколи не запрошували ні на яку вечірку в школі, але на вечірку математичного клубу та вечірку комп’ютерного клубу, але насправді це не вечірки. Крім того, я молодший. Але Френк каже, що це круто, вечірка, а потім повертається до мене і каже, що я буду відповідати за музику, і все. Це означає, що я не тільки запрошений, але й маю важливу справу.
  Музика може бути найважливішою частиною. Я не знаю, тому що, так, я ніколи раніше не був на вечірці. Але я збираюся добре попрацювати.
  Я клацаю з диктофона, натхненний отримати крекінг. Я сідаю за свій комп’ютер, послідовно входжу в кілька віртуальних приватних мереж, а потім їду до Болгарії та одного з Shitloadistan для проксі.
  Я сідаю і закриваю очі. Тоді, скерований Народним Охоронцем, я починаю друкувати.
  
  У Ніка Кареллі дзижчав мобільний.
  Його адвокат.
  Коли він увійшов у систему, ідентифікація абонента була в зародковому стані. Тепер це було скрізь і, як він вирішив, найважливіше, що винайшли за останні сто років.
  «Привіт, Семе».
  «Нік. Як поживаєш? Ти добре пристосовуєшся?»
  «Як і можна було очікувати».
  «Звичайно. Добре. У мене є місце для вас, щоб перевірити. Я надіслав електронною поштою адресу та аркуш угоди. Це попередньо, тож нам ще доведеться виконати багато належної обачності. Місце неподалік, тому запит не призведе до коронарної хвороби. Ви наближаєтеся до Хайтів і хіпстерів, там кращий дохід, але ви не можете собі цього дозволити».
  "Чудова людина. Дякую. Зачекай. Я зараз це перевірю».
  Нік зайшов в Інтернет і зазначив адресу — солідний, робочий і перспективний район у БК — і ім’я власника. «Він зараз там?» Нік знову відчув удари електрики. Нетерпіння. Він нагадав гасло Амелії: Коли ти рухаєшся, вони не можуть дістати…
   «Так. Він там. Я щойно розмовляв з його адвокатом». Потім Сем замовк. «Слухай, Ніку, ти впевнений, що хочеш це зробити?»
  «Ви читали мені лекцію раніше».
  «Я знав, так. Було б добре, якби ти мене послухав».
  «Смішно».
  «Ресторани — одне з найбільших грошей в історії. Цей, гаразд, має пристойний грошовий потік і лояльну клієнтуру. Я це знаю. Я був у цьому. Існує вже двадцять років, тому він має серйозну добру волю. Але ви ніколи раніше не керували компанією».
  «Я можу навчитися. Можливо, я міг би найняти власника, щоб він залишався, був консультантом. Він зацікавлений у тому, щоб заклад залишався відкритим і успішним». Пропозиція полягала в тому, що власник отримає купівельну ціну плюс частину акції. «Він, мабуть, має сентиментальну прихильність до цього місця. Ви б не подумали?»
  «Я б здогадався, звичайно».
  «Для мене це пізно, Семе. Мені потрібно продовжувати своє життя. О, але інше, про що я вас запитав.
  «Я перевірив і потрійний перевірив. Жодного натяку на кримінальну діяльність. Власник, його сім'я, хтось із співробітників. Записів немає. Почистіть з податковою службою та державою. Пройшов пару перевірок на відмінно. І я працюю над відмовою від алкоголю».
  «Добре. Дякую, Сем. Я так схвильований».
  «Нік. сповільнити. Здається, ви готові підписати документи сьогодні. Ти хоча б не хочеш спробувати лазанью?»
  
  
  РОЗДІЛ 28
  Мелія Сакс повернулася до міського будинку з тим, що Райму здалося жалюгідним доказом. Дві молочні ящики з півдюжиною паперових і пластикових пакетів для збору доказів.
  Проклятий непідсудний продовжував спалювати речі та перетворювати докази на попіл. Вода була найгіршим елементарним забруднювачем місць злочинів; вогонь був близьким номером два.
  Ці коробки вона передала Мелу Куперу, який був одягнений у лабораторний халат поверх своїх вельветових бежевих штанів і білої сорочки з короткими рукавами, а також хірургічну шапочку та рукавички. "Це все?" — запитав він, дивлячись у бік дверей, мабуть думаючи, що інші ECT приносять більше доказів.
  Її гримаса сказала все. Нічого іншого не буде.
  "Ким він був?" — запитала Джульєтт Арчер. «Жертва?»
  Рон Пуласкі проглянув свої нотатки: «П’ятдесятивосьмирічний менеджер з рекламних рахунків. Досить старший. Ейб Бенкофф. Він відповідав за кілька відомих телевізійних рекламних роликів». Молодий офіцер пробігав деякі з них. Райм, який ніколи не дивився телевізор, не чув про рекламу, хоча, звичайно, він знав клієнтів: харчові компанії, особисті товари, автомобілі, авіакомпанії. «Пожежний маршал сказав, що у них залишився тиждень, щоб дізнатися, як це сталося, але не для протоколу: стався витік газу з плити CookSmart і духовки. Газова шестиконфорочна плита, електрична духовка. За допомогою DataWise ви можете дистанційно вмикати плиту — як конфорки, так і духовку. Здебільшого він призначений для того, щоб вимкнути їх, якщо ви йдете й думаєте, що залишили їх увімкненими. Але працює інше шлях теж. Схоже, що суб'єкт вимкнув іскри пілотного світла — ті клацання, клацання — а потім увімкнув газ.
  «Маршал сказав, що потік мав тривати близько сорока хвилин, враховуючи розмір вибуху. Тоді суб'єкт знов увімкнув свічки. Усе місце вибухнуло. Бенкофф був приблизно за шість футів від вхідних дверей. Здавалося, він намагався вибратися. Вони думають, що газ його розбудив».
  Арчер: «Хтось ще тут?»
  "Немає. Він був одружений, але його дружина була за містом, у відрядженні. У них було двоє дорослих дітей. Більше в будівлі ніхто не постраждав».
  Сакс створив дошку для цього місця злочину.
  Її телефон дзижчав, і вона прийняла дзвінок. Після короткої розмови вона поклала трубку. Знизав плечима до Райма. «Ще один репортер про мою заяву для преси — про патчі безпеки, які CIR завантажив своїм клієнтам. Історія має ноги». Вона була задоволена. Її журналістська анонімність зникла, і тепер вона була головним поліцейським для репортерів, які писали про небезпеку розумних контролерів. Очевидно, поширювалася інформація про небезпеку продуктів, у які вбудовано контролери DataWise5000. І, судячи з повідомлень, люди звертали увагу.
  Вона додала: «Навіть якщо компанії не налякані оновлення безпеки Chaudhary, принаймні ми можемо сподіватися, що їхні клієнти прочитають історії та залишаться офлайн або відключать свої пристрої».
  Комп’ютер Райма озвучив вхідні новини на каналі RSS. «Він розіслав ще один розділ маніфесту».
  Вітання:
  Проведено ще один урок.
  Я відчуваю, що люди починають як невинні. Якийсь філософ, не знаю який, так сказав. Один із відомих. Ми народжуємося милими та чистими: у нас немає вродженої жаги володіти непотрібними речами, мати кращу машину, більшу гідромасажну ванну, телевізор із кращою роздільною здатністю. А ДОРОЖЧИЙ ПІЧКА!!! Нас цього треба вчити. Але я відчуваю, що навчений — це не те слово. Правильне слово - ІНДОКТРИНОВАНИЙ. Саме виробники продукції, маркетологи та рекламодавці залякують нас і змушують купувати більше та краще, натякаючи, що ми не можемо жити без того чи іншого.
  Так, подумайте про це. Подумайте про своє майно. Що у вас є, без чого ви не можете жити? Дорогоцінний маленький. Закрий очі. Пройдіть подумки своїм будинком. Візьміть предмет, розгляньте його. Подумайте, де ви його взяли? Подарунок? Від друга? Важлива саме ДРУЖБА, а не її символ. Викинь це. Робіть це з однією справою на день.
  І, що ще важливіше, перестаньте купувати речі: покупка — це акт відчаю і, окрім основних товарів, таких як одяг і проста їжа, є залежністю.
  Вам не ПОТРІБНА кухонна техніка, яка коштує стільки, що може прогодувати сім'ю з чотирьох осіб протягом року. Ну, ви ЗАПЛАТИЛИ ціну… буквально.
  — Народний оберіг
  «Дурна робота», — пробурмотів Мел Купер.
  Такий же хороший діагноз, як будь-який інший.
  «Якщо він охороняє людей, чому він їх вбиває?»
  «Він вбиває лише тих, хто має дорогу продукцію», — зазначив Райм.
  «Відмінність, яку я втратив», — сказав Арчер. Вона уважно переглянула образи й сказала: «Якщо він знає передумови філософії, tabula rasa, він, мабуть, чув про Джона Локка. Він знову применшує свій інтелект. Що виглядає як навмисні орфографічні помилки. Кілька непотрібних літер, так би мовити».
   Райм розсміявся над її коментарем; одне з цих слів було «непотрібним».
  «Двокрапка, де кома була б більш доречною. Але використання одного означає, що він знає, як використовувати інше. Неправильне використання «кого».
  «Добре», — сказав Райм, не дуже зацікавлений у профілюванні. «Ми встановили, що він навмисно псує уроки англійської місіс Пібоді. Давайте перейдемо до доказів. Де ти це знайшов, Сакс?» Здавалося, що вона шукала два різних місця; він міг зрозуміти це з окремих контейнерів.
  «Я зробив швидку сітку в квартирі Бенкоффа. Оскільки суб'єкт використовує пульт дистанційного керування, йому не потрібно перебувати в місці розташування жертви. Зі списків він знає, у кого є товар зі смарт-контролером. Але я все одно взяв деякі зразки. Про всяк випадок він зайшов на кухню Бенкоффа і додав прискорювач».
  «Ах, так», — сказав Райм. «Він міг не вірити, що природний газ завдасть достатньої шкоди. Мел, спочатку перевір це».
  Мішки для збору доказів, на які вказав Сакс, мали пергамінову смужку, на якій було написано кімнату, у якій їх було зібрано. Вміст складався з кількох ложок попелу.
  Купер почав хроматографічний і спектральний аналіз. Коли машина запрацювала, і він відзначив результати, Сакс продовжив: «Але я думав про MO — що йому потрібно було побачити це місце зсередини. Щоб переконатися, що там є жертва».
  Арчер додав: «І пам’ятайте коментар Родні про те, що він «порядний монстр»; він, можливо, хотів переконатися, що в гостях, скажімо, немає дітей. Або він не хоче кривдити бідніших людей. Ті, хто не купує дорогі продукти».
  «Можливо», — сказала Сакс, хоча Райм розуміла, що вона сумнівається. У цьому він був на боці Сакса. Unsub 40, здавалося, не турбували тонко проаналізовані етичні проблеми. «Я думаю, що це було більше проблемою, щоб переконатися, що він має жертву в його прицілі. Я знайшов єдине місце, звідки він міг чітко бачити квартиру Бенкоффів. Дах через дорогу. Мешканець побачив, як високий худорлявий чоловік вийшов із вестибюлю одразу після вибуху. Білий чоловік, мав рюкзак, одягнений у комбінезон, як робітник. І бейсболка. Я знайшов певний слід від місця, де він, ймовірно, стояв».
   «Доступ?» — спитав Райм.
  «Він міг піти пожежною драбиною, був би менш помітний. Але він пішов до вхідних дверей».
  «Замкнути двері цієї квартири?» — запитав Арчер.
  Знову краду питання у Рима.
  “Стара будівля. Старий замок. Легко знімається. Без розбитих вікон. Ніяких слідів інструменту, про які можна говорити. Вивчила слід у вестибюлі, але… — Вона знизала плечима.
  Арчер сказав: «Книга Лінкольна. Розумні злочинці подорожують маршрутами, де є інтенсивний пішохідний рух, і де, отже, ймовірність ізоляції корисного сліду зменшується логарифмічно. Тому він туди і вступив».
  Стверджуючи очевидне, подумав Райм, із власних спостережень. Він завжди шкодував, що вніс це в текст. «То що ми маємо, — нетерпляче запитав він, — з даху?»
  «З одного боку, шматок скла». Це було спостереження Арчера. Вона під’їхала до оглядового столу й дивилася на прозорий пластиковий мішок для речових доказів, який, здавалося, містив лише пил.
  «Розклади це, Мел».
  Технік зробив.
  «Я все ще не бачу», — пробурмотів Райм.
  « Вони », — виправив Арчер. «Два, ні, три осколки».
  «У вас мікроскопічний зір?»
  Арчер засміявся. «Бог дав мені гарні цвяхи і двадцять-двадцять бачення. Це приблизно все».
  Жодного посилання на те, що Він забирав.
  За допомогою збільшувальних окулярів Купер знайшов і витяг осколки скла та помістив їх під мікроскоп. Зображення транслювалося на екран. Арчер сказав: «Віконне скло, чи не так?»
  «Це вірно», - сказав Райм. За роки роботи на місці злочину він проаналізував тисячі зразків скла — від осколків від куль, падаючих тіл, каміння та автокатастроф до осколків, навмисно й з любов’ю перетворених на ножі. Лінії розломів і поліровані боки крихітних шматочків, які зібрав Сакс, не залишали жодних сумнівів, що вони були з вікон. Не автомобільне — безпечне скло було зовсім іншим, — а побутове. Він згадав про це.
   — зазначив Купер. «Там, верхній правий квадрант? Недосконалість».
  Здавалося, маленька бульбашка. Райм сказав: «Старий. І дешево, я б сказав».
  «Це те, що я здогадався. Сімдесят п'ять років? Можливо, старше».
  Сучасне віконне скло було набагато ближче до бездоганного.
  «Порівняйте їх із контрольними зразками. Де вони, Сакс?»
  Вона показала кілька конвертів; вони міститимуть зразки слідів з частин даху, які не були поблизу того місця, де стояв субб. Купер взявся за роботу, порівнюючи різні предмети під мікроскопом.
  «Добре... Ніяких інших шматочків скла».
  А в офісній будівлі Тодда Вільямса їх не було — субб увірвався через задні двері. І тут внизу теж жодного. Де він це взяв?
  — Ще щось, слід?
  Куперу довелося почекати, щоб пропустити зразки через ГХ/МС. Він все ще чекав результатів попелу, який зібрав Сакс. За кілька хвилин вони закінчили. Він зачитав зібрані дані. «Без прискорювача».
  «Тож це говорить нам, що він, швидше за все, не вламувався і не розливав це місце газом чи гасом».
  «У будь-якому разі це малоймовірно, — сказав Арчер.
  "Чому ти це кажеш?" — спитав Сакс.
  «Відчуття. Майже ніби він пишається тим, що використовує контролер як знаряддя вбивства. Було б… не знаю, неелегантно додавати бензин».
  «Можливо», — сказав Сакс.
  Райм погодився з Арчером, але нічого не сказав.
  «Спали інший слід. Зі своєї точки зору на даху».
  Приблизно півгодини Купер пропускав різні зразки через машину, хроматограф розділяв компоненти, MS ідентифікував їх. Райм нетерпляче дивився. Нарешті Купер перерахував їх:
  Паливо дизельне, марка не встановлена. Два зразки ґрунту, корінні жителі берегової лінії Коннектикуту, річки Гудзон, Нью-Джерсі та округу Вестчестер.
  «Не королеви з двома знаками питання?» — іронічно сказав Райм. лучник посміхнувся. Зауваживши це, Сакс повернулася до дошки, на якій вона записувала їхні висновки.
  Техніка тривала. Кілька зразків безалкогольних напоїв: «Спрайт», «Звичайна» та «Дієтична» Кока-Кола, усі в різних розчинах, що означало, що вони надходили з чашок із льодом; напій не був випитий безпосередньо з банки чи пляшки. Біле вино, високий вміст цукру. Типовий недорогий ігристий або непоганий білий.
  У вітальню запанувала тиша, яку порушував лише кран газового хроматографа, що охолоджувався. Пристрій працював, піддаючи свої зразки температурам, які приблизно на п’ятдесят градусів за Цельсієм перевищували температуру кипіння найменш леткого елемента зразка. Пекло, іншими словами.
  Сакс подзвонив. Вона відійшла вбік, щоб взяти його. У кутку вітальні вона стояла, опустивши голову. Зрештою вона кивнула, і на її обличчі відбилося полегшення. Вона відключилася. «Була скликана стрілецька команда Боро». Райм пригадала огляд інциденту після того, як вона припаркувала слимака в двигуні ескалатора, щоб спробувати врятувати життя Грега Фроммера. «Мадіно — капітан — каже, що це хороша панель. Уніформа і щити з вул. Я напишу FD/AR і все, сказав він».
  Рима була задоволена для неї. У поліції Нью-Йорка було так багато правил і формальностей, що вони могли перевантажити офіцера, який просто намагався виконати роботу.
  Купер сказав: «Тут ще щось. Сліди гуми, аміаку та волокна, ймовірно, від паперу — паперового рушника». Потім він пробігся по тривалому списку мікрохімічних речовин.
  — Скління, — неуважно сказав Райм.
  «Ти знав це?» — спитав інтерн, дивлячись на трирядковий ковток речовин.
  Він пояснив. Був випадок багато років тому, коли дружина розрізала яремну кістку свого чоловіка гострим краєм скла, яким вона працювала з вікна кімнати відпочинку. Коли він спав, вона натягнула скло на його яремну щілину, і він швидко стік кров’ю. Вона почистила скло й поставила його на місце, повернувши скло на місце. (Її дивно Стратегія полягала в тому, що жодне знаряддя вбивства, тобто ніж чи інше лезо, не можна було відстежити до неї. Звісно, це неправда, оскільки вона забула вичистити зі своєї блузки сліди глазуру, яким вона накрила вікно після вбивства. Офіцерам знадобилося п'ять хвилин, щоб знайти скло; тест на люмінол підтвердив наявність крові.)
  Сакс подзвонив ще раз. Загадкова реакція. Очі бігають від вікна до підлоги до стелі в стилі рококо. Про що це було? — дивувався він.
  Вона відключилася і скривилася. Вона підійшла до Райма. «Мені шкода. Моя мати."
  «З нею все гаразд?»
  «Добре. Але вони піднялися на тест». Її обличчя залишалося стурбованим. Він знав, що вона розривається між справою та єдиним близьким членом родини.
  — Сакс, іди, — сказав він.
  «Я—»
  «Іди. Ти мусиш."
  Не кажучи ні слова, Сакс вийшов із вітальні.
  Райм дивився їй услід, потім повільно обернувся, мотор його крісла тихо захвилив, і подивився на складні дошки.
  МІСЦЕ ЗЛОЧИНУ : 390 E. 35 - ТА ВУЛИЦЯ , МАНГЕТТЕН ( МІСЦЕ ПІДПАЛУ )
  – Правопорушення: підпал/вбивство.
  – Потерпілий: Абрахам Бенкофф, 58 років, директор рекламного агентства, добре відомий.
  – COD: Опіки/крововиливи.
  - Засоби смерті:
  – Витік газу з серії CookSmart Deluxe, оснащеної контролером DataWise5000.
  – Без прискорювача.
  – Додаткові елементи профілю підозрюваного:
  – Темний одяг, бейсболка.
  – Спостерігати за місцем події, щоб переконатися, що загинула лише доросла жертва?
  – Ще одне повідомлення від Народного Варта.
  – Знову приниження інтелекту.
   МІСЦЕ ЗЛОЧИНУ : 388 E. 35- ТА ВУЛИЦЯ , МАНГЕТТЕН ( МІСЦЕ СПОСТЕРЕЖЕННЯ НЕПІДПИСНИКА )
  – Докази:
  – Осколки скла. Скло віконне, старе.
  – Ксилол, толуол, оксид заліза, аморфний кремнезем, діоктилфталат і тальк (глазуруюча суміш).
  — Його професія? Напевно ні.
  – Волокна паперових рушників.
  – Аміак.
  – Осколки гуми.
  – Дизельне паливо.
  – Два зразки ґрунту, притаманні береговій лінії.
  – Коннектикут, Вестчестер, Нью-Джерсі.
  – Сода, різні розведення, кілька джерел.
  – Біле вино, високий вміст цукру. Типове для недорогого ігристого білого вина.
  Арчер теж уважно вивчав написане. «Більше питань, ніж відповідей», — пробурмотіла вона.
  Ласкаво просимо у світ криміналістики, — подумав Лінкольн Райм.
  
  
  РОЗДІЛ 29
  Свіні Тодд , це був виклик.
  Джо Хіді, тесля в театрі Вітмор на Таймс-сквер, рік тому думав про успішне відродження п’єси Сондхейм. Йому та іншим будівельникам декорацій і гаферам довелося створити робоче перукарське крісло — ну, працюючи настільки, щоб воно відкривалося за командою, дозволяючи клієнту сповзти в яму внизу після того, як демон-перукар з Фліт-стріт його розрізав. його горло.
  Вони місяцями працювали над тим, щоб стілець працював бездоганно — і створили дивовижний готичний діккенсіанський набір.
  Але набір для цієї роботи? Проклята дитяча гра. Відверто нудно.
  Хіді притягнув кілька шматків звичайної сосни розміром два на чотири в будівельну майстерню позаду театру на 46-й вулиці й кинув їх на бетонну підлогу. Для цієї п’єси його завдання полягало в тому, щоб побудувати великий лабіринт, такий, який щур — скажімо, двофутовий щур із голографічною проекцією — міг би пробити крізь різні моменти історії, яка розповідала про сімейні збори, сварки та купу інше лайно. Жодного перерізу горла за всі дві години і зміни. Прочитавши сценарій, Хіді вирішив, що трохи буквальної крові допомогло б.
  Але лабіринт – це те, чого хотіла сценограф, і лабіринт вона збиралася отримати.
  Великий чоловік із густим чорно-сивим волоссям, Хіді розклав шматки дерева в тому порядку, у якому він їх відрізав, а потім напружено підвівся. Власне бурчання. Шістдесят один рік, він спробував вийти на пенсію; вони з дружиною переїхали сюди після того, як він тридцять шість років пропрацював на конвеєрі в Детройті. Жити ближче до дітей та онуків у Джерсі було чудово. До певного моменту. Але Хіді ще не був готовий кинути інструменти, і його зять підключив його до цієї роботи. По суті, Хіді був машиністом — як у Детройті, — але зручне є зручне, і театр найняв його на місці столяром для декорацій. Він любив роботу. Єдина проблема: деревина важила набагато більше, ніж двадцять років тому. Смішно, як це відбувається.
  Він розклав плани лабіринту на столі неподалік, потім дістав із пояса сталеву рулетку й олівець — старий олівець, який він заточив ножем із замком — із кишені й поклав їх біля планів. . Натягнувши окуляри для читання, він переглянув схеми.
  Це був один із найкращих театрів на Бродвеї і, безперечно, одна з найкращих декораційних майстерень на Мангеттені. Він був великий, шістдесят на шістдесят футів, з південною стіною, наповненою більшою кількістю деревини, ніж у більшості лісозаготівель. Біля західної стіни стояли контейнери для залізних виробів (цвяхи, гайки, болти, пружини, шурупи, шайби, що завгодно), ручні та електроінструменти, верстаки, фарби та невелика кухонна зона. Посередині, прикріплені до підлоги, були великі електроінструменти.
  День був приємним, і масивні подвійні двері — достатньо великі, щоб доставити найбільший реквізит — були відчинені на 46-ту вулицю. Подув вітерець, доносячи запахи, які подобалися Хіді: автомобільні вихлопи, парфуми хтозна-звідки, вугільний дим від продавців горіхів і кренделів. Рух був хаотичним, і люди в будь-якому стилі одягу, який тільки можна собі уявити, постійно протікали повз, з усіх боків. Він ніколи не відчував прихильності до Мотауна. Але тепер, навернений, він був побожним манхеттенцем, хоча жив у Парамусі.
  А ще він любив свою роботу. У такі гарні дні, як цей, коли двері були відчинені, перехожі іноді зупинялися й зазирали, цікаво спостерігати за роботою будівельників декорацій. Одним із найбільших днів Хіді був той момент, коли хтось покликав його до дверей. Тесля, передчуваючи питання про інструмент або над яким набором він працює, був здивований, коли чоловік попросив автограф. Йому сподобалися декорації з відродження фільму « Король і я» , і він хотів, щоб Хіді підписав афішу .
  Хіді нагрів трохи води в мікрохвильовій печі, налив розчинної кави Starbucks і сьорбнув чорного напою, роблячи записи про скорочення, які він збирався зробити. Він глянув на лаву, щоб переконатися, що під рукою необхідний аксесуар: шумопоглинаючі навушники. Йому неодмінно довелося носити їх через пристрій, який стояв посеред майстерні.
  Величезна настільна пила Ayoni стала останнім доповненням. Основна частина роботи, яка виконується в декораціях на Бродвеї, — це теслярство — різання, обрамлення, з’єднання. Ayoni швидко ставав робочою конячкою для цього завдання. Пристрій вагою понад триста фунтів мав круглі леза з краями, гострими, як зуби акули. Сталеві леза були взаємозамінними, мали різну товщину, глибину та форму зубів — товщі з більшими зубцями призначалися для грубих рам, тонші та тонші — для оздоблювальних робіт. Ці злі диски оберталися зі швидкістю майже дві тисячі обертів за хвилину і верещали так голосно, як двигуни реактивного літака.
  Пила розрізала найтовстішу деревину, як газетний папір, і мала комп’ютерний чіп, який запам’ятовував налаштування та розміри для останніх п’ятдесяти робіт.
  Щоб вирізати шматки два на чотири для основи лабіринту, Хіді дістав важке, грубо оброблене лезо зі стійки на стіні. Однак перед тим, як зняти лезо, яке зараз встановлено на Айоні, і замінити його цим, йому доведеться вимкнути живлення. Пристрій був жорстко підключений до електричної системи театру, оскільки його двигун, потужністю вісім кінських сил, споживав 220 вольт і багато ампер.
  Виробник рекомендував вимкнути живлення всього приміщення через головний автоматичний вимикач перед заміною ножів, але тут, у кінотеатрі, ніхто з робітників цього не робив, оскільки вимикач був у підвалі. Але, можливо, через те, що корпорація Ayoni знала, що покупці не завжди можуть відрізати основний сік, сама пилка мала два відключення живлення. Одним був власний автоматичний вимикач пристрою. Другим був перемикач увімкнення/вимкнення, який запускав обертання леза. Було трохи незручно дотягнутися вниз, до основи машини, знайти вимикач і вимкнути його, але Хіді не збирався міняти леза не роблячи цього. Інструмент був небезпечний, як гільйотина. (Він чув про нещасний випадок, під час якого помічник упав поруч із Ayoni, коли той біг, і інстинктивно потягнувся, щоб утриматися. Його передпліччя вдарилося об лезо й миттєво було відрізано на півдорозі між зап’ястком і ліктем. Бідолаха мав не відчув жодного болю протягом добрих десяти секунд, таким швидким і чистим був поріз.)
  Тож тепер він простягнув руку й тріснув рубильник.
  Потім, щоб ще раз перевірити, він увімкнув вимикач; нічого. Він повернув його у вимкнене положення. Тепер Хіді схопив лезо лівою рукою й утримував його, а за допомогою торцевого ключа в правій почав послаблювати гайки, що кріпили диск до валу. Він був радий, що вжив зайвих запобіжних заходів; йому спало на думку, що якби апарат запрацював, він не лише втратив би пальці лівої руки, а й гайковий ключ розчавив би його праву дощенту.
  Дві тисячі об/хв.
  Але за п'ять хвилин лезо благополучно замінили. Електроживлення знову було включене. І він приготував перший шматок, щоб відрізати.
  Ефективність пилки не викликала сумнівів; це значно полегшило життя всіх теслярів. З іншого боку, Хілі мусив визнати, що він не сподівався витратити наступні кілька годин на зміну лез і рубання деревини для лабіринту.
  Справа в тому, що ця штука налякала його до біса.
  
  Офіціантка запропонувала пофліртувати.
  Середина тридцятих, припустив Нік. З гарним обличчям у формі серця, чорним волоссям, чорним, як олія, туго зав’язаним, кучері просто чекають, щоб втекти. Теж тісна уніформа. Низький виріз. Це було те, що він змінив би, якби став власником ресторану. Йому хотілося б трохи більше сімейного персоналу. Хоча, можливо, старим пердунам по сусідству сподобався краєвид, який запропонувала Ханна.
  Він посміхнувся у відповідь, але не такою, як вона, — ввічливою й офіційною, і запитав Вітторіо. Вона відійшла, повернулася і сказала, що він вийде за кілька хвилин. «Сідайте, випийте кави».
  Вона спробувала інший флірт.
   «Чорний, будь ласка. Один кубик льоду».
  «Кава з льодом?»
  "Немає. Кубок. Гаряча кава, але в ній кубик льоду».
  Сівши в кабінку під вікном, куди вона привела його, Нік оглянув це місце. Гарно, оцінив він. Йому одразу сподобалось. Лінолеум доведеться знищити — надто багато слідів від п’ят — і він втратить шпалери й пофарбує стіни. Можливо, темно-червоний. У приміщенні було багато вікон і добре освітлення. Кімната могла витримати стіни такого кольору. І він виставив би кілька картин. Знайти старий Бруклін, цей самий район, якби він міг.
  Нік любив місто. Більшість людей не знали, що БК був окремим містом до 1898 року, коли він був поглинений і став частиною Нью-Йорка. Насправді Бруклін був одним із найбільших міст країни (все ще був найбільшим районом). Він би знайшов відбитки набережної та Проспект-парку. Можливо, портрети деяких відомих жителів Брукліна. Волт Вітмен. Звичайно, мусив мати його. «Переправляючись на поромі через Бруклін», вірш — добре, він отримав би надрукований пором. А батько Амелії — теж із БК — розповів йому, що Джордж Вашингтон і колоніальні війська билися тут з британцями (і програли, але благополучно відступили на Мангеттен завдяки замерзлій річці). Джордж Гершвін. Марк Твен нібито назвав свого героя Томом Сойєром на честь героїчного пожежника з Брукліна. Він сфотографує їх усіх. Можливо, ті малюнки пером і тушшю. Вони були круті. Вони були класними.
  Проте точно не один із рідних синів Аль Капоне.
  Над ним і Ніком піднялася тінь.
  «Вітторіо Гера». Товстий чоловік, і оливковошкірий, і поганого кольору водночас. Його костюм був на один розмір завеликий, і Ніку стало цікаво, чи причиною того, що ресторан знаходиться в цьому кварталі, є його погане здоров’я. Ймовірно. Ідеальне волосся, сиве, було шматком.
  «Нік Кареллі».
  «Італійська. Звідки родина?»
  «Плоский кущ».
  "Ха!"
  Нік додав: «Давним-давно, Болонья».
  “У нас в меню італійська.”
   «Я чую, що лазанья хороша».
  "Це є." Гера сів. «Але ви коли-небудь їли погану лазанью?»
  Нік усміхнувся.
  Офіціантка принесла каву. "Що-небудь для вас?" — спитала вона Геру.
  «Ні, я в порядку, Ханна. Дякую тобі." Вона розвернулася і пішла.
  Чоловік звів обвітрені руки й опустив голову. «Отже, я Віто».
  «Ну, Віто, мене цікавить твоє місце. Дуже зацікавлено».
  «Ви коли-небудь були в ресторанах?»
  «Їли в них. Все моє життя."
  Ну, більшу частину мого життя…
  Великий чоловік засміявся. «Вони не для всіх».
  «Це те, чим я хотів би займатися. Завжди. Місце по сусідству, знаєте. Люди можуть тусуватися тут. дружній. Соціалізувати. І що б не сталося з економікою, люди все одно мають їсти».
  «Це все правда. Але важка робота. Тяжка робота." Дивлячись на нього. — Хоча, здається, ви не з тих людей, які боїться роботи.
  "Ні. Тепер я отримав аркуш угоди від свого адвоката та переглянув його. Здається добре. А ціна питання? У мене є гроші, які я успадкував від матері, коли вона померла…
  «Мені шкода».
  "Дякую тобі. І я розмовляю з парою банків. Тепер ми на полі. Про ціну. Невеликий обмін конями, і я впевнений, що ми зможемо домовитися».
  «Звичайно, ви платите те, що я прошу, і це угода». Чоловік начебто пожартував, начебто ні. Це був бізнес.
  Нік відхилився назад і впевнено сказав: «Перш ніж ми підемо далі, я повинен тобі дещо сказати».
  «Звичайно».
  «Я колишній ув'язнений».
  Віто нахилився вперед і пильно поглянув на Ніка, наче той щойно сказав, що в нього пластична шкіра, погляньте.
  Нік не відводив очей від Віто та щирої усмішки на його обличчі. «Звинувачення стосувалися збройного пограбування та нападу. Я цього не робив. Я ніколи не робив будь-який злочин. І я працюю над тим, щоб довести свою невинуватість, і думаю, що мене виправдають. Можливо, я зможу показати вам цей доказ за кілька днів, можливо, це займе трохи більше часу. Але я дуже сподіваюся, що ми все одно зможемо продовжити це питання».
  «Ти цього не зробив». Не питання. Але запрошення продовжувати.
  "Немає. Я намагався комусь допомогти, але потрапив у систему».
  «Ви не можете отримати ліцензію на алкогольні напої. Це третина нашого доходу».
  «Мій адвокат працює над відмовою від міста. Він думає, що це пройде. З реабілітацією немає проблем».
  «Я не знаю, Ніку. Це зовсім інше. Я тут, двадцять років як власник. Репутація, знаєте».
  «Звичайно. Я розумію." Нік звучав впевнено, тому що він був упевнений. «Але мій адвокат каже, що я можу домогтися від суду помилування, повного виправдання».
  «Я маю скоро продати, Нік». Руки Віто піднялися долонями вгору. «Є деякі проблеми. Здоров'я». Він перевів погляд на кімнату, де було близько тридцяти відвідувачів. Один чоловік хотів отримати чек. Гера покликав офіціанта і вказав на це.
  «Допомога — це проблема», — сказав він. «Люди приходять і йдуть, але не з’являються або грубо ставляться до клієнтів. Вони крадуть. Ви повинні відпустити їх. Ти як батько і вчитель, знаєш, директор , весь час. І вони спробують вас пограбувати».
  "Я впевнений. Бізнес як будь-який інший. Ви повинні бути на вершині цього. Я думав, можливо, я міг би найняти вас консультантом на деякий час».
  «Я не знаю про це. Справа здоров'я. Моя дружина і наша донька піклуються про мене. Вона повертається в будинок. Моя старша дочка. Мені доведеться спокійно. Ви знаєте, там є плюси. Консультанти. Консультанти харчової промисловості. Вони дорогі, але у вашому випадку це буде гарною ідеєю».
  "Я знаю. Але подумай про це, Віто. Я був би радий заплатити вам. Тобі навіть не потрібно було б заходити. Я міг би приходити до тебе двічі на тиждень чи щось таке».
  «Ти виглядаєш хорошим хлопцем, Ніку. І тобі не потрібно було розповідати мені про своє минуле. Не те, що ти подався на посаду кухаря, а я тебе перевіряв посилання. Ми погоджуємось, і ви з’являєтеся на закритті, все, що мене цікавить, це те, що у вас є чек. Але ти був зі мною відвертий. Однак я повинен вам сказати, що мені потрібно подумати про це».
  «Я не очікую нічого іншого. І, Віто, ціна питання?»
  "Так?"
  «Я міг би піти туди».
  «Ти не дуже торгуєш кіньми».
  «Я пізнаю щось хороше, коли це бачу. Гаразд, подумай про це. Але послуга?»
  "Що це?"
  Нік сказав: «Не продавайте нікому, не давши мені шансу знову подати свою справу. Просто дайте мені цей шанс».
  Ретельний огляд. «Гаразд. Я дам вам знати. О, а Нік?»
  «Так, Віто?»
  «Мені сподобалося, що ти не вдарив Ханну. Моя молодша дочка». Він кивнув чорноволосій офіціантці в облягаючій формі. «Ви там набрали очки. Я подумаю про це, Ніку, обговорю це з моєю родиною. Дам тобі знати."
  Чоловіки потиснули один одному руки. «У мене ще одне запитання, Віто».
  «Звичайно, синку. Що це?"
  Нік відкинувся назад і посміхнувся.
  
  
  РОЗДІЛ 30
  Я не знаю, Емі».
  Сакс налила трохи чорного чаю «Твінінгс» і запитально глянула на матір.
  Вони повернулися з огляду Роуз на рентген та ЕКГ — за кілька днів усе було готово до операції — і сиділи на сонячній кухні міського будинку Сакса в Керролл Гарден. Роуз жила і тут, і у власному будинку, за шість кварталів звідси. Коли жінці призначалися прийоми, їй було легше залишатися тут, оскільки її лікар і лікарня, де проводили б шунтування, були поруч. І відновилася б тут, після операції.
  «Я не знаю про Ніка ». Роза взяла сувенірну кухоль NYPD із чаєм і додала порцію половини на половину. Сакс працював у напівпорожньому Starbucks. Теплий, як у Ніка. Вона повернула його до пари й сіла навпроти Роуз.
  «Для мене це був шок. Він з'являється». Сакс оглянула матір, одягнену в спідницю та блузку, шлейф, тонкий золотий ланцюжок, як і личить тонкій шиї. Як завжди, на прийом до лікаря вона одяглася так, ніби йшла до церкви. «Я все ще не знаю, що думати».
  «Як це було для нього, всередині суглоба?» Роуз могла мати почуття гумору. Це розвинулося пізніше в житті.
  «Ми не говорили про це. Немає причин. У нас більше немає нічого спільного. Він як чужий. Я не розмовляю з продавцями магазинів чи кимось, кого зустрічаю на вулиці, про особисті речі. Навіщо мені з ним говорити?»
   Сакс відчув, що вона надто багато пояснює та надто швидко. Роза, здається, теж зробила це спостереження.
  «Я просто сподіваюся, що це вийде для нього», — сказав Сакс, завершуючи розмову. «Я повинен повернутися до Лінкольна. Ніколи не мав такого злочинця».
  «Він внутрішній терорист? Так пише преса. А ви чули цю історію на MSNBC? Люди не користуються ескалаторами чи ліфтами. У чоловіка стався серцевий напад в офісній будівлі в Мідтауні, піднявшись на десять поверхів. Він не довіряв ліфту».
  "Немає. Я пропустив це. Він помер?»
  "Немає."
  Ще одна жертва для Unsub 40.
  Вона запитала: «Що ти хочеш, щоб я взяла на обід? Почекай, Саллі прийде?»
  "Не сьогодні. У неї є міст».
  "Ти хочеш піти? Я можу відвезти вас до неї».
  «Ні, не хочеться».
  Сакс згадала той час, коли її мати й батько були королевою й королем місцевого бридж-клубу. Який це був час… Коктейлі текли, половина натовпу диміла, як шини, і гра в останні кілька роздач була смішно невдалою завдяки епатажним стратегіям, придуманим у джині та житньому серпанку. (Сакс насолоджувалися тими вечірками; вона могла викрастися та погуляти з іншими дітьми по сусідству і навіть покататися чи влаштувати дрег-рейс. Амелія Сакс, за її власним визнанням, була поганою дівчинкою.)
  У двері подзвонили. Сакс підійшов до дверей і визирнув.
  Добре.
  Легко відчинив двері.
  «Привіт», — сказала вона Ніку Кареллі. Її голос, мабуть, прозвучав обережно. Він невпевнено посміхнувся.
  «Ризикнув і проїхав повз. Бачив твою машину».
  Вона відступила, і він вийшов у коридор. Він був у чорних джинсах, світло-блакитній сорочці та темно-синьому пальті. Це був одяг для Ніка Кареллі. Він ніс велику сумку для покупок, і вона відчула запах часнику та цибулі.
   «Я не можу залишитися», — сказав він, простягаючи сумку. «Я приніс вам і Роуз обід».
  «Ти не дзвонив».
  "Немає. Я був недалеко. В ресторані."
  "Добре." Сакс подивився вниз. «Дякую, але...»
  “Найкраща лазанья в місті.”
  «Але» не стосувалося їжі. Вона не була впевнена, у що він мав цілитися. Вона глянула на сумку.
  Нік знизив голос. «Учора ввечері у мене стався прорив. У файлах, які ви мені дали. Я знайшов підказку. Хлопець, я думаю, може підтвердити, що я не мав нічого спільного з «викраденням».
  «Справді? Це було в файлах?» Тут словесно топчуться. Його несподіваний прихід приголомшив її.
  «Треба ще трохи покопатися. Ніби заново бути поліцейським».
  Тоді вона насупилася. «Нік, він пов’язаний?»
  "Не знаю. Може бути. Але те, що я вам сказав раніше. Я використовую товариша зі школи, щоб отримати подробиці. З ним все добре, він чистий. Ніколи жодних проблем із законом».
  «Я радий, Нік». Її обличчя пом'якшало.
  «Гм, Ейм… Амелія, дивись, твоя мама тут?»
  Пауза. "Вона є."
  «Чи можу я сказати привіт?»
  «Я не впевнений, що це гарна ідея. Я ж казав тобі, що вона почувається погано».
  Голос із коридору подзвонив: «Я достатньо здоровий, щоб привітатися, Емі».
  Вони обернулися й побачили жилаву постать у коридорі, освітлену великими еркерами біля дальньої стіни.
  «Привіт, Роуз».
  «Нік».
  «Мама—»
  «Ти приніс обід?»
  «Тільки для вас двох. Я не можу залишитися».
  — Ми не жінки, які обідають, — повільно сказала Роуз. І Сакс задумався, чи Роуз збирається піти на штурм. Але її мати додала: «Ми дами, які обідають . Ми прибережемо це на сьогодні». Роуз дивилася на логотип на сумці. «У Вітторіо. Я це знаю. Гарне місце.”
  “Лазанья, піката з телятини, салат, часниковий хліб.”
  Ще один погляд на важку сумку. «І, Ніку, де ці п’ятеро людей збираються приєднатися до нас?»
  Він засміявся. Сакс намагався.
  «Заходьте у вітальню. У мене є сили розмовляти, але не довго стояти».
  Вона обернулася.
  О, брате. Це просто дивно. Сакс зітхнув і пішов за двома іншими. Вона пішла на кухню, поставила їжу в холодильник і подумала дати Ніку кави. Але вирішив, що варитися, а потім охолоджуватися на його смак буде занадто довго. Вона хотіла, щоб це був короткий візит. Вона повернулася й побачила Роуз у лежаку, а Ніка — на пуфику перед диваном, наче сидячи на предметі меблів без спинки, що свідчило про тимчасовий характер його перебування. Сакс трохи постояла, а потім відсунула стілець від обіднього столу, поставила його біля матері й сіла. Прямо, трохи нахилившись вперед. Їй було цікаво, який би висновок її каліфорнійська подруга Кетрін Денс, дослідник із навичками аналізу мови тіла, про її поставу та повідомлення, які вона телеграфувала.
  «Емі розповіла мені про твого брата, ти береш на себе відповідальність за злочин. Ви намагаєтеся довести свою невинність».
  Роуз ніколи не приховувала жодних історій, які їй розповідали. Сакс часто вважала, що добре, що її мати майже не знала соціальних мереж. Вона була б центром мільйона чуток, що ширяли Інтернетом.
  "Це вірно. Я знайшов кілька підказок. Сподіваюся, вони впораються. Можливо, ні, але тоді я все одно спробую. Роуз, Амелія сказала мені, що ти постійно залишався з нею. Ось чому я ризикнув завітати сьогодні, а не просто грати кур'єра. Я хотів вибачитися перед тобою. Ви обидва разом».
  Очі жінки свердлили його очі. До честі Ніка, він не відвів погляду. Сакс вважав, що він є зображенням спокою, того, хто нарешті знімає з грудей щось важке й болюче.
  «Це було найважче, що я коли-небудь робив, розірвати стосунки з Амелією… і тобою. Я не кажу тобі правду про Донні. Але я не міг Ризикую, що пролунає інформація, що він був залучений, а я ні. Амелія може розповісти тобі деталі, якщо ти їх хочеш, але я в глибині душі знаю цього хлопця, з яким Донні зв’язався, цього хлопця, який керував командою… бандою…»
  «Я знаю, що таке команда. Мій чоловік усе життя був міліціонером».
  «Звичайно. вибач Ну, цей хлопець? Він би вбив Донні, якби я не впав. Доказів проти мене практично не було. Боявся, якщо розкажу комусь, що насправді сталося, МВС чи прокуратура складуть два і два і подумають, що я симулюю. Їм не доведеться шукати дуже далеко, щоб знайти Донні. Він був… — Голос Ніка перервався. Він прочистив горло. «Він був просто дитиною, яка не могла подбати про себе. Забув, знаєте. Він потрапив у цю халепу і потрапив до поганих людей». Очі Ніка були вологими.
  — Він був хорошим хлопчиком, — повільно сказала Роуз. «Я не знав, що в нього проблеми».
  «Він хотів вилікуватися, але... залежність – це важко. Я повинен був зробити більше. Я залучив його до кількох програм, але я не продовжив так, як мав би».
  Роуз Сакс ніколи не плескала по руках. Ось, ось, ти зробив усе, що міг. Вона просто кивнула, стиснувши губи. По суті кажучи: Так, Ніку, ти мав це зробити. Тоді ти б не сидів у в'язниці. А Донні може бути ще живий. І ти б не розбив серце моїй доньці.
  «Роуз, можливо, ти не захочеш мати зі мною нічого спільного». Бляда посмішка, погляд на Амелію. «Я думаю, що жоден із вас не знає. І я цілком розумію. Я просто хотів сказати тобі, що мені потрібно було прийняти рішення, і я вибрав свого брата замість Амелії, тебе та десятків інших людей. Я майже ні. Я мало не кинув його вовкам, але пішов іншим шляхом. Мені шкода». Він підвівся і простягнув руку.
  Роза повільно взяла його і сказала: «Дякую, Ніку. Деяким людям дуже важко вибачитися. Зараз я відчуваю себе трохи втомленим».
  «Звичайно. Я піду».
  Сакс провів його до дверей.
  «Я знаю, що ти цього не очікував. Просто те, що я мав зробити. Як Донні? У дванадцяти кроках? Йому довелося обійти і сказати, що йому шкода». Знизування плечима. «Або він би зробив, якби зайшов так далеко».
  Він спонтанно обійняв її. Коротко. Але вона відчула його руку тремтячи, коли він притискався до її шиї — верхня частина хребта, подумала вона, саме там, де були зламані хребці Лінкольна Райма. Вона відступила. І якусь мить сперечалися над тим, щоб попросити його розповісти їй, що він знайшов — цей таємничий слід. Але вона цього не зробила.
  Це не твоє питання, нагадала вона собі.
  Вона зачинила за ним двері. Потім повернувся до вітальні.
  «Це було дивно», — сказала Роуз. «Якщо говорити про диявола».
  Донька здивувалася маминим вибором слів. Сакс знову випила каву, відпила й викинула картонну чашку.
  "Не знаю." Старша жінка похитала головою.
  «Я вірю йому, мамо. Він не збирається мені брехати».
  «О, здається, я теж йому вірю. Я думаю, що він невинний. Це не те, що я маю на увазі».
  «Тоді що це?»
  «Тоді Нік вирішив, що зробив помилку. Ви повинні були прийти першим».
  «Звичайно, він загладжує провину. Чому це проблема?»
  «Чому він звернувся до вас по допомогу?»
  Навідне запитання. Сакс не сказав їй, що він це зробив. Вона також не поділилася зі своєю матір’ю, що брала участь у законних, але морально каламутних зусиллях завантажити та передати йому матеріали його справи. Вона лише сказала їй, що він стверджував, що невинний, що Сакс йому вірить і що він намагається це довести.
  «Хіба немає процедури — адвокатів, ревізійних комісій — щоб виправдати себе?»
  Сакс звернулася до того, про що насправді запитувала її мати: «Мамо. Нік продовжить своє життя. Я продовжу свою роботу. Ось і кінець. Ймовірно, я більше його ніколи не побачу».
  Роза Сакс усміхнулася. "Розумію. Чи можу я отримати ще чаю?»
  Сакс зайшов на кухню й за мить повернувся зі свіжим кухлем. У той момент, коли вона простягнула його матері, її телефон загудів. Вона витягла його з кишені, подивилася на ідентифікатор абонента та відповіла: «Рима».
  «Ми маємо позитивний удар, Сакс. Реальний час. Unsub Forty's на Таймс-сквер. Можливо, прямо зараз шукати ціль. Рухайтеся. По дорозі розкажу більше».
  
  
  РОЗДІЛ 31
  Сакс мчав у бік Таймс-сквер. У Мангеттені на швидкісній автомагістралі FDR, мчить на північ.
  Рух не був жахливим… але водії були.
  Вони ткали; її Торіно плела. Наслідки помилки в цьому спільному балеті були б «сталь на сталь» при різниці швидкості приблизно в сорок миль на годину. Потенційно кривавий і руйнівний, якщо не смертельний.
  Телефонний дзвінок. Вона натиснула кнопку динаміка. «Вперед».
  «Ось що ми маємо, Сакс. Ти там? Що це було? Цей шум?»
  «Знижена передача».
  Звук був схожий на реактивний двигун, що реверсує під час посадки.
  Лінкольн Райм продовжував: «Ось що ми маємо. Переглядав слід. Ви знайшли грим на одній зі сцен. Ми виділили бренд. Театральний грим StarBlend. І геологічний ґрунт із Коннектикуту, Вестчестера та Нью-Джерсі, усе з двох слідів суб'єкта. Дизельне паливо. Содова в чашках і дешеве вино чи шампанське».
  «Туристи в Театральному районі: іногородні автобуси та напої в антракті!»
  «Точно так. Або він живе або працює на Таймс-сквер, любить вистави… або планував там ще один напад, коли взяв слід».
  «Який удар?»
  «Як тільки ми з Арчером це зрозуміли…»
   «Лучник?»
  «Джульєтта. Інтерн».
  «О». Жінка в інвалідному візку з прекрасними очима та нігтями, даними Богом. Посилання на її прізвище збентежило Сакса.
  Рух звільнився, і вона знову почала курсувати.
  «Як тільки ми з’ясували, що це Театральний район, я подзвонив у COC».
  У громадському спостережному центрі поліції Нью-Йорка, розташованому в схожій на печеру кімнаті без вікон на One PP, десятки офіцерів сканували монітори, які транслювали двісті тисяч камер відеоспостереження по всьому місту. Було занадто багато екранів, щоб контролювати все місто для підозрюваного, і алгоритми не допомагали, коли у вас не було точок розпізнавання обличчя на вашому суб’єкті — лише «високий і худий, імовірно, у бейсболці та з рюкзаком».
  Але, як пояснив Райм, докази вказують на досить невелику територію, сконцентровану камерами відеоспостереження, офіцер зосередився на районі Таймс-сквер і помітив людину, яка називалася Несубботом 40 десять хвилин тому.
  "Де саме?"
  «Бродвей і Сорок два, їдуть на північ. Вони загубили його в магазині на Four-Five Street, захід. Можливо, вийшов через чорний вхід. На захід від Бродвею камери спорадично. Більше не брав його».
  Сакс об’їхав бензовоз, несподівано змінивши смугу руху, і повернув Torino направо. О-каййй. Адреналін вирвався.
  Райм продовжував: «Мел подзвонив у Мідтаун Норт. Півдесятки тіл прямують до перехрестя. ЕСУ також». Райм не міг розгорнути війська, але Мел Купер, детектив, мав на це повноваження, навіть якщо його спеціальність була криміналістика. — А Пуласкі їде до Дванадцятої та Сорок Четвертої з командою.
  Команда MTN змітає на захід із Sachs; Рух Рона Пуласкі попрямував би на схід.
  — Судячи зі свідчень, є ще якісь уявлення, куди він може прямувати? Конкретно?»
  Немає відповіді.
  Він розмовляв з кимось іншим. Напевно Купер.
   Ні, Сакс почув жіночий голос. Джульєтта Арчер.
  Потім була пауза.
  Сакс запитав: «Рима?»
  "Що?"
  «Я запитував, чи є щось зі свідчень, щоб звузити визначення того, де він знаходиться або куди він прямує?»
  «Деякі речі ми не змогли розмістити. Бите скло, склопакет. Паперові рушники. Це може бути будь-де. Гумус походить із Квінса або походить із Квінса». Вона задумалася про наголос у цьому слові. Він продовжив: «Ми також маємо добрива та гербіциди, але ви не бачите пасовищ на Бродвеї в Мідтауні. Я не проти спекулювати, але я не здогадуюсь. Ні, на даний момент нам доведеться залишити це для розшуку».
  «Продовжуйте шукати», — сказала вона. «Я подзвоню тобі, коли буду на місці».
  Сакс відключився, перш ніж встиг відповісти, а потім з’їхав з шосе та помчав на захід на поверхню вулиці.
  Перехрестя… кляті перехрестя.
  Натиснувши зчеплення й гальмо, мружачись на синє миготливе світло на приладовій панелі.
  Сакс однією рукою натискав на клаксон, іншою перемикав на нижчу передачу, а потім обома знову хапався за обід.
  Ясна справа, чиста ліворуч. Іди! Іди!
  Цей процес повторювався півдюжини разів, і лише двічі шалений трафік на Манхеттені загнав її на узбіччя, хоча три рази чи, можливо, чотири вона підходила на кілька дюймів до того, щоб захистити машину, що стояла на її шляху.
  «Цікаво», — подумала вона, коли вийшла на чітку ділянку. Unsub 40 бовтався в домі свого батька. Герман Сакс роками ходив вулицями Таймс-сквер, зосереджуючись переважно на Двійці, 42-й вулиці, задовго до того, як вона перетворилася на тематичний парк Діснея, яким він був сьогодні. Справа в тому, що Сакс сумувала за днями порнографії, ігор зі скінами та жартів, як вона підозрювала, що її батько також скучив.
  Її мобільний дзижчав.
  МКПП, телефон? Вона вибрала Samsung замість четвертої передачі та дозволила скаржитися на трансмісію. «Сакс».
   «Амелія. Це Боббі Кіллоу. Патруль. MTN. Капітан Райм дав мені ваш номер. Про вашого суб'єкта.
  «Я пам'ятаю тебе, Боббі».
  Кіллоу був чуйним, енергійним молодим патрульним офіцером у Мідтауні Норт, з яким вона час від часу працювала ще до початку детективної роботи. Ймовірно, зараз він був майже таким самим, хоча «молодий» не став би таким бездоганним. «Що у вас?»
  «Я на Four-Six, проводив агітацію. Кілька людей думають, що бачили його тут. Останні п'ять хвилин».
  Пронизуючи серце Театрального району, 46-та вулиця пролягала від річки до річки.
  "Де саме?"
  «Кілька дверей на захід від Бродвею. Заскочив у сувенірний магазин. Виглядав підозріло, сказав дотепник. Дивився у вікна, ніби думав, що за ним стежать. Слова писаря. Коли здавалося, що це безпечно, чи ясно, чи щось — знову клерк, — він вийшов на вулицю й зник на захід».
  "Я добре."
  "Що це було?"
  Це була водійка скутера, така ж непомітна, як і ті в Римі, яка вибігла на свою смугу, щоб побачити, хто виграє змагання між Ford Torino та маленькою підробкою Vespa.
  Сакс досить добре впоралася з заносом, хоча ледь не потрапила під сміттєвоз. Потім, шини обертаються, знову в дорозі.
  «Боббі, опис злочинця?»
  «Темно-синя або чорна вітровка, без логотипу, джинси, червона або зелена бейсболка — ось вам свідки. Темний рюкзак».
  «К. Я там за п’ять».
  Насправді їй знадобилося три. Вона занесла і зупинилася на Бродвеї та 46-й біля трьох крейсерів Midtown North. Кивнув Боббі Кіллоу. Так, ангельський, як завжди. Вона знала кількох офіцерів, що стояли поруч, і привіталася з ними.
  Вже грифи збиралися: туристи з мобільними телефонами відстрілювалися.
   Гудіння її. Телефонував Рон Пуласкі.
  «Ну, Рон. Де ти? На посаді?»
  «Так, Амелія». Молодий офіцер пояснив, що він був із групою з чотирьох патрульних і шести офіцерів служби надзвичайних ситуацій. Вони були на 46-й вулиці, біля річки Гудзон.
  «Ми на Бродвеї. Пронесіть на схід, до нас. Ми будемо рухатися на захід». Вона надала останній опис підозрюваного та додала, що, можливо, він жив або працював тут. Якщо так, то його унікальна зовнішність означала, що сусіди, власники магазинів чи офіціанти, швидше за все, впізнали б його.
  «Якщо він тут, тому що переслідував жертву і не має жодного іншого зв’язку, то це щось інше. Ми будемо сподіватися, що зможемо спіткнутися об нього, поки не пізно».
  Вони відключилися, і Сакс проінформувала офіцерів перед нею. Вона пояснила, що вони не можуть бути впевнені, хто був ціллю суб'єкта, окрім того, хто використовує «вбудований» продукт або поблизу нього, який він саботує зі свого смартфона чи планшета.
  Сакс продовжив: «Ми не знаємо, чи є у нього вогнепальна зброя. Але він використовував молоток у минулому».
  «Він убивця ескалаторів, правда?»
  "Це вірно."
  «На які ще види продуктів він би орієнтувався?»
  Вона розповіла їм про піч Ейба Бенкоффа. І згадав довгий список продуктів, які Тодд Вільямс завантажив для нього, для тих, у кого в серцях є DataWise5000. «Можуть бути прилади, водонагрівачі, кухонні речі, важке обладнання, інструменти, можливо, транспортні засоби. Медичне обладнання також. Але він прагне показатися, щоб привернути увагу. Якщо ви побачите щось, що може обпекти або розчавити вас до смерті, припустіть, що в ньому є контролер, і наш суб'єкт збирається натиснути кнопку».
  «Ісусе, — прошепотів один із офіцерів. «Ваша дружина з дітьми на кухні пече печиво? А піч могла здути?»
  "Це воно. Давайте розпочнемо."
  Коли вони почали мчати на захід, один офіцер пробурмотів: «Цікаво, чому він вибрав цю територію».
  Для Сакса відповідь була очевидною. Тут були сотні магазинів, ресторани та розважальні заклади, над якими стоять високі рекламні щити з відео високої чіткості, які залякують або спонукають перехожих і туристів витрачати, витрачати, витрачати…
  Для всіх, чиї плани полягали в нападі на споживацтво, Таймс-сквер була найкращим місцем для полювання в світі.
  
  
  РОЗДІЛ 32
  C загарбання.
  Офіцери з Саксом розділилися на дві команди, кожна з яких стала на інший бік вулиці, і рушили на захід.
  Нічого особливого щодо техніки, просто запитав, чи бачив хтось високого худорлявого чоловіка в бейсболці, темній куртці та джинсах із рюкзаком. Їх просування було повільним. На тротуарі багато пішоходів і продавців.
  І, звісно, берегли спину.
  У пошуках усього, що може на них напасти. Чи міг би він налагодити двигун цього автомобіля, щоб він вибухнув або загорівся? Чи міг би він наказати сміттєвозу похитнутися вперед? А як щодо міської інфраструктури — мільйон вольт і тонни перегрітої пари пливуть у дюймах під їхніми ногами.
  Продукти були всюди.
  Відволікаючи.
  У самої Сакс не було влучень, але один із офіцерів зв’язався по рації та сказав, що мав «можливо» — приблизно десять хвилин тому чоловік, який відповідав опису суб’єкта, стояв на краю тротуару й дивився на свій планшет. Між Сьомою та Восьмою авеню. Він не зробив нічого іншого, крім цього; свідок — власник сувенірної крамниці Театрального району — звернув увагу на нього просто через незвичайний вигляд.
  «У вас є уявлення, куди він подівся?»
  «Ні, пані», — сказав офіцер.
   Розчаровано озираючись.
  «Можливо, це цільова зона. Збирайтеся там».
  За кілька хвилин вони зібралися там, де був помічений зловмисник, і продовжили пошуки. Більше ніхто його не бачив. Тож вони продовжили рух на захід. повільно Дивлячись у ресторанах, магазинах, автомобілях і вантажівках, театрах — вхідні та сценічні двері. нічого
  Рон Пуласкі зателефонував із західного кінця 46-ї вулиці та повідомив, що їх не бачили. Він і його офіцери продовжували рух на схід. Дві пошукові групи зараз були приблизно за півмилі одна від одної.
  Підійшовши ближче до Восьмої авеню, Сакс побачив театр, а навпроти — великий будівельний майданчик. Назустріч вітру долетів дратівливий звук — скиглив електроінструмент. Коли вона наблизилася, він став дуже голосним, вереск, що різав їй вуха. Вона подумала, що звук іде з будівельного майданчика — багатоповерхівки. Були десятки робітників, які зварювали та забивали сталевий скелет на місце. Але, що цікаво, ні, звук долинав через двоє великих відчинених дверей на іншому боці вулиці. Це було закулісся театру, майстерня, де тесля рубав дрова, ймовірно, щоб зібрати декорації для майбутньої вистави. Слава богу, робітник був у громіздких пластикових навушниках — таких, які вона носила, коли йшла на зйомки. Величезний крик циркулярної пилки міг зіпсувати незахищені барабанні перетинки. Коли робітник припиняв різати, вона або хтось із пошукової групи запитував, чи помітив він підозрюваного.
  Однак на мить Сакс і офіцери з нею пройшли крізь щілину в шестифутовій фанерній огорожі навколо будівельного майданчика. Будівля, що піднімалася, була тридцяти-сорокоповерховою. Більшу частину сталевих конструкцій і чорнової підлоги було зроблено, але мало стін. Земля була перевантажена важким обладнанням і станціями для інструментів і витратних матеріалів. Пробираючись далі всередину, Сакс запитала в сухорлявого робітника з незапаленою цигаркою в роті менеджера чи бригадира. Він пішов геть.
  За мить підійшов великий чоловік у касці. Він був явно незадоволений.
  «Привіт», — сказала вона, кивнувши на робітника, який випромінював вигляд старшини. Вона показала свій значок.
  Замість того, щоб відповісти їй, він насупився й повернувся до іншої: молодший працівник, а не той, що його привіз. «Ти називаєш їх? Я ще не казав їм дзвонити».
  «Я нікому не дзвонив, бос».
  «Хто телефонував?» — крикнув чоловік — Бос, дивлячись на робітників неподалік і чухаючи свій великий живіт, закутий у потерту картату сорочку. З проміжків між ґудзиками стирчало волосся.
  Сакс міг зробити розумний висновок. «Хтось збирався викликати поліцію?»
  «Так, але», — сказав він, оглядаючись у пошуках винуватця.
  Його помічник сказав Саксу, коли той кивнув у бік Боса: «Іггі, він же Іггі, хотів переконатися, що є причина, знаєте. Не помилкова тривога. У компанії не люблять копів, вибачте, як офіцерів на робочому місці. Ви знаєте, виглядає погано».
  «У чому, на вашу думку, проблема? Чому б хтось дзвонив?»
  Іґгі подумки повернувся до них. «Порушення. Схоже, якийсь хлопець прокрався. Ми не впевнені. Просто хотіла перевірити. До того, як ми подзвонили. Ми б. Просто ми хотіли перевірити. Не хотів витрачати нікому час».
  «Він був дуже високим, дуже худим? У темній вітровці і джинсах? Бейсболка?»
  «Не знаю. Ви його шукаєте? чому?»
  З різким нетерпінням Сакс сказав: «Чи не могли б ви дізнатися, чи це хто?»
  «Так, мабуть».
  «Так, ви здогадуєтеся, що це був він. Або так, ви здогадуєтеся, що можете дізнатися».
  "Угу."
  Сакс витріщився. «Цей чоловік розшукується у зв’язку з вбивством, Іггі. Можеш ти…?" Жест відкритою долонею, нетерплячий.
  Іггі вигукнув: «Йой, Клай!»
  Ще один робітник підійшов, ховаючи за спиною сигарету. Цей був запалений.
  "Так?"
  «Той мудак, якого ти бачив, як ходить?»
  Сакс повторив опис.
   «Це він». Очі курця на мить перевели погляд на свого боса. Він був сором'язливим. «Я не дзвонив, Іггі. Ви не хотіли, щоб ніхто не телефонував. Я не дзвонив».
  лайно Сакс зняла радіо з пояса й якнайшвидше викликала свою команду та Пуласкі на місце.
  «У вас є уявлення, куди він подівся?» — запитала вона Клая.
  «Можна бути. Він був біля західного ліфта». Жестикулюючи на високу металеву конструкцію будівлі.
  «Чи є люди, які можуть його помітити?» — спитав Сакс. З землі вона не бачила робітників.
  «Ми робимо залізні роботи», — сказав бригадир, маючи на увазі, як вона припускала, що там явно будуть люди.
  «Зателефонуйте їм і дізнайтеся, чи його помітили».
  Іггі наказав своєму другому чи третьому командиру зробити це. Чоловік підскочив до виконання завдання, телефонуючи по рації.
  Сакс запитав майстра: «Як він міг вибратися з об’єкта?» Стіни складалися з восьмифутової фанери, увінчаної колючим дротом.
  Іґгі потер каску, наче чухав собі голову. “Під’їзди на сорок сьому. Або тут, але цей, головний, напевно, його б помітили. І ніхто не робив, інакше б мені сказали».
  Вона послала двох офіцерів у напрямку входу з 47-ї вулиці. І сказав босу Іггі: «О, і скажи своїм людям, щоб вони не користувалися ліфтами».
  «Вони не можуть спуститися...»
  «Він міг їх саботувати».
  Його очі розширилися. «Ісус. Насправді?"
  Ад’ютант Іггі закінчив передачу і сказав: «Він міг бути там, на одному з нижніх поверхів. Високий хлопець. Ніхто не був упевнений, що він працює на заміну чи щось інше».
  Це здавалося найбільш вірогідною ціллю: кабіни ліфтів, встановлені на зовнішній стороні колії риштувань. Вона припустила, що контролеру DataWise не потрібно багато, щоб вимкнути автоматичні гальма. Робітники падали на землю зі швидкістю сто миль на годину.
  Іггі крикнув: «Заморозьте ліфти. Усі. І скажіть хлопцям там, щоб вони не використовували їх, доки їх не перевірять».
  добре. Це було б… Але потім Сакс подумав: «Почекай». Ні, про що я думаю? Ні, ні, помилився. Звичайно! Згадайте його MO. Він не збирається саботувати робочий майданчик; він тут, щоб він міг дивитися, куди він збирається атакувати. Висотка потрібна йому як оглядовий майданчик. Так само, як його не було в квартирі Бенкоффа; він був через дорогу. Так само, як він був у Starbucks і міг дивитися на ескалатор, коли панель доступу відкрилася, щоб поглинути Грега Фроммера.
  Так. Що він міг побачити тут із залізного скелета?
  Тоді Сакс відчув тишу.
  Настільна пилка, що кричала в майстерні театру навпроти, припинилася. Сакс розвернувся й помчав до отвору в паркані навколо будівельного майданчика. Звідти вона бачила, що столяр у майстерні виготовлення декорацій однією рукою стискав жалюгідне на вигляд лезо, а другою тримав торцевий ключ. Пила виглядала нова, суперсучасна.
  І це точно було вбудовано в DataWise5000.
  Він був його ціллю! Unsub 40 чекав, доки чоловік вимкне пилку і поміняє лезо, а потім — хоча тесляр вважав, що це безпечно — пристрій оживе і відріже йому руку або пошле незакріплене лезо обертом через живіт чи пах, або, можливо, на вулицю, щоб бити перехожих.
  Сакс помчала через вулицю, зупиняючи рух долонею, кричачи в бік відкритих дверей театру: «Відійдіть від пилки! Повертатися! Він запуститься!»
  Але через захисні навушники він не чув.
  Сакс підійшов до дверей майстерні. "СТІЙ!" Немає відповіді.
  Пила та жертва суб'єкта були ще на відстані сорока футів. Потім вона помітила, що шнур живлення до пилки тягнеться від світильника в стіні поруч із нею, на відстані кількох футів. Проте пробки не було. Кабель зник у стіні.
  Немає часу. Зловмисник, десь високо на будівельному майданчику, побачив би її і прямо зараз зламав би контролер пилки, щоб увімкнути лезо та відрізати руку теслі, що не помічає. Праворуч від неї стояв верстак, наповнений ручними інструментами, включаючи велику пару болторізів. Ручка була дерев’яна — хороший ізолятор, чи не так? Вона не була впевнена, коли йдеться про 220 вольт, які, безсумнівно, використовувала пилка.
  Але вибору немає.
  Вона висмикнула інструмент із стійки, вставила гострі зубці з обох боків кабелю живлення та стиснула ручки разом, заплющивши очі, коли іскри вистрілили в повітря навколо неї.
  
  
  РОЗДІЛ 33
  Я рухався так швидко, як міг, переповненими людьми тротуарами, віддаляючись від театру й тих, хто хотів мене зупинити, посадити у в’язницю, забрати від Алісії. Подалі від брата. З моїх мініатюр.
  Покупці! Прокляті покупці.
  І Червоний, звичайно.
  Найгірший шопер з усіх. Мені дуже шкода, що я засумнівався в ній. Я ненавиджу її, ненавиджу її, ненавиджу її зараз.
  Однак я був, мушу зізнатися, не здивований, не зовсім здивований, коли побачив її на будівельному майданчику, коли я стояв на третьому поверсі й оглядав зону вбивства — майстерню позаду театру.
  Ще: як? Як вона здогадалася про напад у театрі?
  Не здогадка, звичайно.
  Поліція сьогодні розумна. Все те наукове обладнання. ДНК, відбитки пальців і все. Можливо, вони знайшли якісь докази, які я десь залишив, докази того часу, коли я був тут раніше, готуючись до сьогоднішнього нападу. А може, мене помітили. Характерна зовнішність, можна сказати. Слім Джим. Мішок з кістками…
  пекло
  Рухаюся зараз на захід, опустивши голову, трохи згорбившись на свій зріст.
  Продовжувати маскуватися? мені цікаво. Я вкрав каску та куртку Carhartt на робочому місці, перш ніж піднятися на третій поверх, щоб взятися за справу. Не знаю, чи бачив хтось Вернона-залізороба. Але я вирішую: краще скинути вбрання швидше. Можливо, туалет в метро. Ні — на станціях були б камери спостереження. Поліція пильно спостерігала б за ними. Підіть до Macy's, там є туалет, і викиньте їх у кошик для сміття.
  Нова куртка. Капелюх звичайно. Можливо, знову федора, хіпстер. Моя білява стрижка в обтяжку дуже характерна.
  Я повернуся до кімнати іграшок, як тільки зможу. Утроба. Стрімкі різнокольорові рибки. Мені потрібен комфорт. Нехай Алісія прийде. Якщо я скажу їй підійти, вона підійде.
  Це я, Верноне?
  Дивлячись позаду. Ніхто не стежить. я—
  ну
  Біль у боці. Я з кимось зіткнувся. Паніка, спочатку, думаючи, що це поліцейський, виймає наручники, збираючись мене заарештувати. Але не. Статурний, красивий чоловік — плачучий бізнесмен Powerhouse — виходив із Starbucks і говорив у свій Bluetooth-навушник.
  Він злиться на мене: «Ісусе, ти худий худий. Дивись, куди йдеш».
  Я можу тільки дивитися на його обличчя. Червоний від злості. «Апоплексика» - це слово, яке розквітає в моїй голові.
  Красивий, він красивий. Маленький ніс, гарні брови, міцна статура. Він тримає свій дорогоцінний Starbucks до мене, не як тост, а як пістолет, який збирається вистрілити. «Якщо б ти виплеснув це на мене, це б коштувало тобі багато часу, мудаку Ходячі мерці. Ця сорочка коштує дорожче, ніж ви заробляєте за місяць. Я юрист». Потім говорив у свій телефон, коли він відходив. «Вибач, мила. Якийсь худий виродок, хворий на СНІД, думає, що тротуар йому належить. Я зараз їду додому. Там через двадцять».
  Моє серце б'ється, як завжди після зустрічі з Shopper. Він зіпсував мій день, зіпсував мій тиждень.
  Я хочу кричати, хочу плакати.
  Я не турбуюся планом туалету Macy's. Зніміть Carhartt, каску. Викинути у відро. Також бавовняні рукавички тілесного кольору. Знову надіньте шапку Сент-Луїса. Ні, вибери іншого, кажу собі. І ловлю в рюкзак базові чорні Nike. На цьому йде.
  Хочеться кричати, хочеться плакати…
   Але з часом ці почуття зникають, як зазвичай, і на їх місці залишаються інші бажання.
  Причинити біль. Боляче ох так сильно.
  
  Іскри не були такими вражаючими.
  Спалах помаранчевого кольору на чверть дюйма в супроводі скромного клубу диму. Якби це була сцена у фільмі, режисер напевно викликав би скорочення або повторення або що там ще кажуть, і викликав би піротехніка зі спецефектів, щоб помножити каскад на десять.
  Але що сталося, лопнув автоматичний вимикач, і в майстерні, якщо не в усьому театрі, потемніло. Сама вона не зазнала шоку і не отримала жодного опіку від іскри.
  Тоді Сакс підняла свій щит і вказала теслі, який обернувся й злякано дивився на неї, вийти з відчинених дверей. Непідсудний досі вважався зниклим безвісти. Він стягнув муфти й почав розпитувати. Вона підняла вгору палець і уважно оглянула майстерню. Сакс нагадала собі, що вона вирішила, що театр, ймовірно, але не обов’язково, був місцем нападу, тож вона наказала іншим офіцерам із пошукових груп продовжити розчистку вулиці тут, зокрема на будівельному майданчику, де вони принаймні знали він був.
  Через кілька хвилин її телефон гудів. Це був Кіллоу, її кругленький, добродушний друг-патрульний. «Амелія. Я на робочому місці. Помічник майстра знайшов кількох робітників, які помітили нашого хлопчика. Він був тут — третій поверх. Південна сторона. Хтось бачив, як він йшов. К.”
  Третій поверх, південна сторона. Ідеальний вид столяра і пилки.
  "Зрозумів. Куди?»
  "Зачекай." Через мить він повернувся. «Вулиця чотирьох семи. Одягнений у коричневу куртку Carhartt і каску. Продовжується агітація. К.”
  «Зрозуміло. Тримати мене-"
  Голос Рона Пуласкі прорізав радіохвилі. «Прицільна. Хтось помітив його на розі, «Чотири-вісім» і «Дев’ять», вони прямували на північ. Ми в погоні. Більше нічого. К.”
  — Тримай його, Роне. Я впевнений, що він кине Carhartt і каску. Шукайте високих, шукайте худих. У нього буде рюкзак — у ньому його молоток чи інша зброя та все, за допомогою чого він керує DataWise. Телефон або планшет».
  «Зрозуміло, Амелія. звичайно К.”
  пекло Вони були так біса близько. Дуже близько. Вона відчула, як її зуби скрегочуть, як жорна, і побачила, що вказівний палець лівої руки торкається кутикули великого пальця лівої руки. Вона відчула біль, сказала собі зупинитися. Вона не зупинилася. Прокляті нервові звички.
  Тесля зник унизу. У театрі знову запалили світло. І чоловік повернувся. Вона дізналася, що його звуть Джо Хіді. Вона запитала, чи бачив він когось схожого на суб'єкта в театрі або поблизу нього.
  Він на мить замислився. Потім: «Ні, ніколи, пані. Що це все?»
  «Є вбивця, хтось, хто використовує продукти, щоб вбивати людей. Він саботував ескалатор...
  «Той сюжет по телевізору?» — запитав столяр.
  "Це вірно. Піч теж. Спричинив витік газу, а потім запалив його».
  «Правильно. Я чув про це. О, чоловіче.
  «Він знайшов спосіб зламати розумні контролери та заволодіти продуктом. Він був на будмайданчику, дивився на вас згори, як ми думаємо. Здається, він збирався знову ввімкнути пилку, поки ви її тримали».
  Хіді на мить заплющив очі. «Це почалося, і моя рука була на лезі? Ісус. Дві тисячі об/хв. Він прорізає деревину, як масло. Я б втратив кінцівку. Ймовірно, знекровився. Це все дуже погано, вибачте за мою французьку».
  — Звичайно, — сказав Сакс.
  Поки вона записувала нотатки, її телефон задзвонив ще раз. Це був Пуласкі. Вона сказала Хеді: «Вибачте, я маю взяти це». Він кивнув і пішов до кухонної зони майстерні. Вона спостерігала, як він поставив пачку розчинної кави «Старбакс» на прилавок і нагрів кухоль води в мікрохвильовці. Його руки тремтіли, коли він виконував ці прості завдання.
   Пуласкі сказав: «Втратила його, Амелія. Ми розширили пошук до п’яти-двох і зменшили до трьох-чотирьох. Поки що жодного укусу».
  Вона зітхнула. "Тримай мене в курсі."
  «Звичайно, Амелія. К.”
  Вона від’єдналася, і Хіді повернувся до неї. «Але чому я? Я маю на увазі, це справа праці? Я багато років працював у профспілці працівників автомобільної промисловості Детройта, і я тут член профспілки. Але профспілки більше ніхто не руйнує».
  «Це не ти особисто. Він такий собі внутрішній терорист. Він завдає шкоди людям, які володіють або використовують модні продукти, щоб зробити заяву. Він каже, що ми надто залежимо від них, витрачаємо забагато грошей. Це його повідомлення. Тут, у театрі? Хто знає? Можливо, все самозадоволення розвагами на Таймс-сквер». Вона ледь помітно посміхнулася. «Можливо, ціна квитків на Бродвей».
  «Хіба я сказав, облажався?» Хіді подивився на таймер мікрохвильовки, який відраховував час. Він повернувся до Сакса.
  "Одна річ?"
  "Так?"
  Він глянув на пилку. «Ви сказали, що він зламав цей контролер чи щось таке?»
  "Це вірно."
  «Ну, справа в тому, що у пилки є просто вимикач. Ви не можете керувати ним дистанційно».
  «Але ви можете завантажити дані для діагностики, правда?»
  "Немає. У ньому є чіп, щоб запам’ятати специфікації різання. Це все."
  Мікрохвильова піч задзвонила, і Хіді підійшов до неї, потягнувшись до ручки дверцят.
  Сакс нахмурився.
  Немає!
  Коли він відкрив дверцята мікрохвильової печі, вона кинулася вперед і сильно вхопилася за нього. Вони впали на бетонну підлогу майстерні, коли керамічна чашка в мікрохвильовій печі вибухнула, вилетівши сотню осколків назовні серед пекучої хмари пари.
  
  
  РОЗДІЛ 34
  З тобою все гаразд, чоловіче?» — запитував Фредді Карузерс.
  Нік повернувся на диван, впустивши маленького хлопця всередину. На даний момент виглядає особливо сучасним.
  На екрані була суддя Джуді. Нік сказав: «Я б не подумав, що дивитимуся це, правда? Але я люблю всі шоу. Discovery Channel, A і E. Я зайшов, там п'ятдесят каналів. Тепер сімсот».
  «Лише десять годяться. ESPN і HBO. Все, що я дивлюся. Теорія великого вибуху теж. Смішно."
  Нік похитав головою. «Не знаю».
  «Ви мені не відповіли».
  «Відповісти тобі?»
  «Ти в порядку?»
  «Гарні дні, погані дні. Все між ними. Це менш лайновий, ніж інші».
  «Це була б хороша книга для самодопомоги. Путівник по життю «менш хреновий день, ніж інші ».
  Нік сильно розсміявся. І відпустіть цю тему. Він не пояснив, що найжахливішими днями були ті, коли він не міг відпустити той факт, що життя його закрутило; ні в чому з того лайна, що сталося, не було його вини. Несправедливо. Про це він багато говорив із тюремним терапевтом. Доктор Шарана. «Життя несправедливе».
  «Так, це може бути. Але давайте поговоримо про те, як ви можете з цим впоратися».
  Тепер він пояснив Фредді: «Ти ніколи не затримувався. Воно, те, що воно робить, є це скидає вас. Ніби у вас є годинник у вашому кишечнику, чи в мозку, чи десь, і він повертає циферблат, і життя зупиняється. Потім ви виходите, і, чувак, це хаос. Рух, люди, що рухаються». Він кивнув. «Тільки телепрограми. Усі ці канали, я казав. все Це може бути занадто багато. Як суміш, надто багата вуглеводами».
  Але це дало йому хвилину паузи, оскільки це спонукало до Амелії Сакс, яка була експертом у налаштуванні карбюраторів і змушувала навіть найскладнішу заслінку робити те, що вона хотіла.
  «Книжка, яку я читав, коли був дитиною», — казав Фредді.
  "Книга?"
  "Коли я був дитиною. Чужинець у чужій країні . Цей інопланетянин приходить на землю. Не те, що він вторгається чи щось таке, стріляючи в людей із променевої зброї. Це була не така історія. У всякому разі, цей інопланетянин, він міг змінити своє відчуття часу. Ви йдете до стоматолога, ви прискорюєте все, і візит минає за лічені секунди. Ти займаєшся коханням, сповільнюєш це». Фредді засміявся. «Я міг би використати це , уповільнити роботу, я кажу. Іноді».
  «Це було в книзі?»
  «Не стоматолог і не секс. Це була класна книга. Наукова фантастика, але класна».
  « Незнайомець —»
  «— у чужій країні ».
  Ніку сподобалася концепція. «Це саме так, так. Тепер все прискорюється, я вийшов. Злякатися трохи. Я багато читаю всередині. Але ніколи не чув про це. Я прочитаю. Хочеш пива?»
  Фредді оглядав це місце. Нік тримав його так само організовано, як і його камеру. чистий. Полірований. Замовив. Він був таким же рідкісним, як і камера. Він збирався позичити машину і поїхати в Ікею. Усередині він мріяв про шопінг там. Потім Фредді глянув на годинник. «Ми повинні скоро виїхати. Але звичайно, одне пиво». І він відчув полегшення, бо серйозну розмову, здавалося, призупинено.
  Нік отримав пару пляшок Budweiser. Він їх зацерковив, сів і подав одну.
  «У вас є випивка всередині?» — запитав Фредді.
  «Ви могли б отримати блиск. Дорого. Погано, дуже погано. Напевно, отрута».
  «Вони називають це самогоном?» — запитав Фредді. Здавалося, це його лоскотало.
   «Вони зробили там, де я був. Більшість мінусів пішло на Oxy або Perc. Легко провезти контрабандою. Або просто купити в охоронця».
  «Тримайся подалі від них обох».
  «Я чую це. Одного разу мене побили, якась фігня. Дуже боляче, зламав палець. Доктор медичного центру сказав, що може дати мені пару таблеток. Я сказав ні. Він був здивований. Думаю, він хотів, щоб я йому заплатив».
  Суддя Джуді про щось сперечалася. Нік закрив шоу. «Хто цей хлопець може мені допомогти?» запитав він.
  «Звуть Стен Вон. Я погано його знаю. Але він поручився».
  «Вон. Який він, німець?»
  Знову думаю про Амелію.
  "Не знаю. Можливо, єврейський. Все ще може бути німцем. Не знаю».
  «Де ми його зустрінемо?»
  «Бей-Рідж».
  «У нього є імена? Джей і Ненсі?»
  «Я не знаю напевно. Але він сказав, що те, що він має, вкаже вам правильний шлях».
  «Він не має гарантії, правда?»
  «Ні. Я перевірив."
  «Я не бачу його, якщо він є».
  Фредді заспокоїв: «Він чистий».
  «І ніякої зброї».
  "Я сказав йому. Абсолютно».
  Нік згадав життя у в'язниці і життя на вулиці. «То чого він хоче від цього?»
  "Їжа."
  «А... Це як код чи щось таке?» Думаючи: «М» за тисячу баксів. Або «М» для мегабайтів, як у лайні грошей.
  Фредді знизав плечима. «Ось що це означає вечеря».
  "Це все?" — здивувався Нік. «Я думав про п’ять купюр».
  «Ні, я зробив його босові деякі послуги. Отже, без готівки. У всякому разі, деякі хлопці, роблячи щось для когось, вони просто хочуть поїсти. Це більше, я не знаю, інтимне чи щось». Нік кинув на нього погляд, і Фредді зареготав. «Ні, не такий інтимний. Я просто маю на увазі, що це більше ніби добре, що вони роблять». Хлопець-амфібія випив останню піну з пива. «А може, хто знає, він просто голодний».
  
  "Не погано. Трохи опіку. Я був під лінією вогню».
  У вітальні Райма Сакс відповідав на запитання Райма про її стан.
  Вона показала свою ліву руку, де пара від мікрохвильової печі поцілувала шкіру, яка тепер була злегка червонуватою. Для лікування — здавалося, мазі — вона зняла свій перстень із синього каменю. Тепер вона, мабуть, згадала про це, витягла коштовності з кишені й обережно поклала їх на місце. Зігнула пальці. І кивнув. «Добре». Пов'язка на передпліччі була скромною.
  "Так що трапилося?" — спитав Сакс. Запитання було спрямоване до Джульєтт Арчер, яка голосовою командою щойно роз’єднала телефонний дзвінок. Звичайно, вони знали, що суб'єкт підвищив потужність мікрохвильової печі, але ні Райм, ні Сакс не здогадувалися, як це може створити віртуальну бомбу.
  Стажер відповів: «Фахівець із споживчих товарів виробника мікрохвильових печей». Киває на телефон. «Він сказав, що, схоже, наш суб'єкт використовував DataWise, щоб перевизначити панель керування та експоненціально підвищити потужність. Він сказав, що це буде багато — мабуть, у сорок чи п’ятдесят разів. Усе, що він готував, чай чи кава, було перегріто. Коли він відчинив дверцята, повітря було набагато холоднішим і випаровувало рідину всередині та вологу в самій порцеляновій кухлі — уся кераміка певною мірою вбирає рідину. Кухоль вибухнув, як ручна граната».
  Арчер кивнув на екран. «Навіть з мікрохвильовими печами, які не змінювалися, ви отримуєте той самий ефект, якщо щось перегріти. Але це потребує часу. Наш суб'єкт? По суті, він викликав п’ятнадцяти хвилинне випромінювання високої потужності приблизно за шістдесят секунд».
  Райм навіть не підозрював, що такий всюдисущий пристрій може бути таким небезпечним.
  Телефон Сакс гудів, і вона прочитала повідомлення. «Він опублікував ще одне повідомлення». На моніторі високої роздільної здатності біля них з’явилося кілька натиснень клавіш і електронний лист.
   вітаю! Ви дізналися про ЗЛИ наслідки вашої неприборканої жаги до зручностей?? Тепер щоразу, коли ви захочете розігріти суп чи каву, ви ризикуєте отримати п’ятсотградусну пару та смертоносні уламки кераміки та скла, які проб’ють ваше тіло! Це буде мікрохвильова піч у вас вдома? Або офіс? Або кімната вашого сина в гуртожитку?
  Ви нарешті бачите, що я не роблю вам нічого більше, ніж ви робите Матері-Землі! Чи знаєте ви, який вплив справляє на атмосферу та води ваша безглузда любов до РЕЧЕЙ? Сміттєзвалища, ви впорскуєте наше середовище токсинами.
  Як купите, так і пожнете.
  До завтра я залишаюся -
  Народний Охоронець
  З повідомлення нічого не можна витягти, окрім того, що він продовжував викривати, що він був більш невігласом, ніж був насправді, підсумував Райм.
  так...
  Нічого, крім суті висловлювань: планувалися нові атаки.
  Мел Купер сказав: «Мікрохвильова піч, що вибухає… Це приверне увагу».
  Це вже було.
  Відтоді як з’явилася перша історія, написана репортером, з яким спілкувався Сакс, з’явилася ціла низка статей і телевізійних новин, присвячених небезпеці продуктів Інтернету речей. Кілька авторів і тих, хто говорить, припустили, що незабаром продажі розумних приладів і обладнання впадуть, прибутки зростуть, а люди просто не будуть користуватися продуктами, які можуть їх викликати.
  Райм, Сакс і команда, можливо, захищали деякі потенційні цілі, але Unsub 40 також вигравав битви у своїй війні проти споживацтва.
   Сакс і Райм провели подальшу розмову з Вінаєм Чаудхарі з CIR Micro, і він сказав їм, що кожен із клієнтів знову отримав патч безпеки, який зупинить будь-який злом мережі та контроль над вбудованим продуктом. Сам виконавчий директор особисто надіслав записку або подзвонив, щоб нагадати їм про важливість оновлення.
  Крім того, він наказав змінити код усіх його майбутніх продуктів, щоб забезпечити автоматичне оновлення з власного сервера CIR.
  «Що у нас ще є?» — спитав Райм, дивлячись на мішки з доказами, які Сакс приніс із сцени на Таймс-сквер.
  «Розширений контактний сайт», — сказала вона йому. Посилаючись на місце, куди їхній суб'єкт втік з місця роботи після перепрограмування мікрохвильової печі. Це було на протилежному боці майданчика, на 47-й вулиці, де йому довелося використовувати лом, щоб зламати замок і ланцюг. Під час роботи на місці злочину багатий контакт – це будь-яке місце, де злочинець бере участь у кількох діях або займає багато часу. Наприклад, жертва або офіцер поліції бореться зі злочинцем, суб'єкт, який розчленовує тіло (це потребує часу та зусиль), або втікач, який проривається через добре захищені двері чи вікно.
  «Гребні тертя?»
  — Сто, — сказала Сакс, але вона вже надіслала їх через IAFIS. Вона отримала кілька звернень, але відбитки належали особам, давно заарештованим за незначні порушення — працівникам будівельної компанії чи кур’єрам.
  «Сліди?»
  "Так. Один відповідає його. Ми отримали трохи сліду від протекторів».
  "Що це було?" Райм підійшов ближче до Мела Купера, який був на оптичному мікроскопі. Мале збільшення. Одна помилка, яку виявив Райм, була поширеною серед новачків у кримінальних лабораторіях: розкрутити приціл до 100 ступенів. Такий вид вуайєризму зазвичай ні до чого не приводить. Усе, що вам потрібно було дослідити трохи сліду в 5 або, щонайбільше, у 10 разів. Якщо вам хотілося отримати більш мікрозображення, завжди був скануючий електронний мікроскоп.
  Дивлячись на екран, Купер сказав: «Ще тирси».
   Сакс: «Я отримав це на будівельному майданчику, де він стояв, але він відрізняється від грубо вирізаних частинок, які є місцевими на місці. Це набагато краще. Дуже схоже на червоне дерево на попередній сцені. Ще раз відшліфував. Але інша деревина».
  Райм переглянув його. «Волоський горіх, я б здогадався. Ні, я впевнений. Коміркова структура і колірна температура. П'ять тисяч кельвінів».
  Купер погодився.
  Арчер запитав Сакса: «Ти обшукав майстерню в театрі?»
  "Немає."
  Райм помітив, що Сакс уважно глянув на неї, на мить зупинившись на золотому кельтському браслеті, що оточував її ліве зап’ястя, прив’язаному до підлокітника інвалідного візка «Штормова стріла». Погляд Сакса повернувся до таблиці доказів.
  Пауза. Арчер сказав: «Він міг зайти туди, щоб перевірити марку мікрохвильової печі перед нападом. Ми знаємо, що раніше він був у Театральному районі».
  «Мені не потрібно було це шукати». Сакс, розглядаючи осколки тирси, відповів неуважно.
  Арчер переводив погляд із Сакса на Райма. «Ви не думаєте…» — почала вона, неявно ставлячи під сумнів рішення Сакса.
  Детектив відповів: «У майстерні є дводенна відеозапис безпеки. Багато крадіїв сувенірів у театрах Нью-Йорка. Я попросив охоронну компанію перевірити це. Зловмисника не було всередині на жодній із існуючих стрічок… а підлогу миють щовечора».
  «Ой. я..."
  Сакс сказав: «Це було резонне запитання. І в ідеальному світі з необмеженими ресурсами я б шукав це. Ви граєте на фору».
  Райм, мабуть, попросив би когось обшукати місце події. Але Сакс мав рацію щодо ресурсів. Крім того, він не виступав на боці однієї жінки проти іншої.
  Рима: «Мел? Що ще?"
  Купер знайшов ще один слід і оглянув його. «Більше осколків скла, ймовірно, з тієї ж партії, що й раніше, і більше суміші для скла».
  "Що це? У тій сумці?» Маленький пластиковий.
  «Дрібка чогось…»
   «Дай мені подивитися».
  Купер встановив його і спроектував зображення на екран. Це виглядало як крихітна непрозора риб'яча луска. До нього прилип шматочок тирси. Купер сказав: «Я можу це GC. Але їх недостатньо, щоб зберегти для суду».
  Райм сказав: «Ми матимемо багато доказів, щоб висунути справу проти нього. Але спочатку ми повинні його знайти». Кивок у бік Мела. «Спали це».
  Купер пропустив зразок через газовий хроматограф/мас-спектрометр. Через кілька хвилин він поглянув на екран комп’ютера. «Роданід і диціандиамід амонію, сечовина, колаген».
  Райм сказав: «Якийсь клей. Б’юся об заклад, використовували в деревообробці».
  «Ось і все», — сказав Купер, перевіривши кількість знайдених речовин у базі даних. «Bond-Strong рідкий клей для шкіри. Переважно для музичних інструментів, але деревообробники в будь-якій галузі використовують його».
  Арчер нахилився вперед із кам’яним обличчям, дивлячись на пакети з доказами. «Приладобудування? Що ми думаємо?»
  Рима була сумнівною. «Це рідкісне хобі чи професія. І якщо так, то він, мабуть, теж був би музикантом. Але ми не знайшли жодного іншого сліду, який би це вказував на це. Ні смоли зі струн, ні кінського волоса зі смичків скрипки чи віолончелі — вони, до речі, рясно линяють волосся. Без мастила для тюнінгу. Немає повсті від мостів. Клітини мозолів шкіри не відшаровуються — від грифа чи накладки».
  «Ти музикант, Лінкольне?» — запитав Арчер. «Я маю на увазі, ти був музикантом?»
  «Ніколи не торкався інструменту».
  «Звідки ти все це знаєш?»
  «Варто знати інструменти торгівлі потенційними злочинцями та потенційними жертвами. Мінімізуйте час, необхідний для пошуку джерел. Це може мати значення між затриманням суб'єкта злочину та відвідуванням його наступного місця злочину. Тож я схиляюся до виготовлення меблів чи досконалої столярної справи. Але: хобі чи професія? Не знаю який. І що саме він робить зі своїм лаком, клеєм, наждачним папером і екзотичною деревиною? Продовжуй, Мел».
  «Трохи рослинності», — назвав він. «Стебло або листок».
  Райм переглянув його. Він засміявся. — Іноді, Арчере, незважаючи на всю твою старанну домашню роботу, ти й гадки не маєш, що ви знайшли. Надішліть зображення клітинної структури та колірної температури до банку даних досліджень садівничого товариства».
  Купер надіслав електронною поштою jpg-файли зразка до HSRD. «Маю повернути його протягом дня або близько того», — сказав він, читаючи зворотний електронний лист.
  «Розпали багаття», — різко сказав Райм. «Терміново, на життя чи смерть… Не хвилюй докторську дисертацію Джона Доу про венерині мухоловки. Це має пріоритет».
  Купер надіслав продовження, а потім повернувся до сумок. «Добре, ще щось. Фрагмент чорного гнучкого пластику з печаткою. Занадто малий, щоб розрізнити будь-які літери».
  «Поставте».
  Дивлячись на екран, Райм миттєво побачив, що це була ізоляція дроту. «Наш хлопець трохи попрацював з електрикою. Дріт ріжеться ножем. Ти не думаєш, Сакс?»
  Але вона дивилася на телефон і читала повідомлення.
  Арчер сказав: «Тож він не профі».
  «Чому ти це кажеш?»
  «Професіонали використовували б інструмент для зачистки, а не ніж. Ці штуки, схожі на плоскогубці, я б подумав».
  «Добре. Так. Але скажімо, мабуть, не профі. Можливо, йому довелося залишити свій звичайний ремінь для інструментів вдома, і він виявив, що у нього є лише гостре лезо для роботи. Або непрофі з двома знаками питання?»
  Арчер усміхнувся. Купер почав писати розділові знаки. Райм сказав: «Це був жарт».
  Він поглянув на діаграму. Занадто багато тут загадок. Райм вирішив провести зовнішній аналіз у експерта, завантажив оцифровані файли та фотографії на безпечний сервер, а потім надіслав посилання людині, яку мав на увазі. Через мить знову надійшло повідомлення.
  Так, так. завтра
  Здивований такою нешанобливістю, але роздратований тим, що йому довелося чекати, він написав у відповідь: «К. Я вважаю."
  Він подумав: «Ну, жебраками бути не може…» Але забив це кліше, перш ніж завершив його. І повернув свій стілець до дверей вітальні, коли помітив кроки Рона Пуласкі, який щойно увійшов усередину з ключем.
   «Де ти був, Новачок? Ви вже тримаєте Гутьєрреса під вартою?»
  «Доводилося бачити когось із приводу. Міг почекати, але я подумав, що краще зробити це зараз, зустрітися з цим хлопцем. Покінчити з цим. І..."
  «Добре, добре, добре. Амелія сказала, що ти проводив агітацію на Таймс-сквер. Що ти знайшов?»
  «Суббійт, він вибрався через дальню сторону будівельного майданчика».
  «Ми це знаємо. Скажи мені те, чого я не знаю».
  «Він був у куртці Carhartt, одній із тих коричневих речей, які носять підрядники. І каска. Але він, мабуть, кинув їх. Ми підмітали територію і не знайшли їх. І нікого, хто б відповідав його опису, не було помічено».
  «Це не слово. «Описати». Є «nondescript» і є «description». Але там немає "опису".
  «Ну, це загальновживане на вулиці».
  «Також і метамфетамін. Це не причина приймати це».
  «Зараз нічого немає на камерах відеоспостереження в метро або будь-якій камері в COC. Я думаю, він отримав автобус на північ чи південь. Його зріст не був би таким помітним, сидячи. Я надіслав записку в Transit. Офіцери перевірять усіх водіїв, щоб побачити, чи не бачили вони когось, хто відповідає опису . Деякі з автобусів мають відео, і вони також подивляться їх».
  «Добре. Працівники на робочому місці?»
  «Кілька людей бачили його, але вони просто сказали, що високий і худий. Мав якийсь планшет».
  «Його зброя. Це те, що він використовував, щоб саботувати мікрохвильову піч». Райм відступив і продовжував дивитися на таблицю доказів. «Подумайте всі. Спекулюйте. Відповідь є». Його погляд перехопив погляд Арчера; вона з усмішкою дивилася в його бік. Він пригадав, що днями так розпочав свою лекцію в коледжі. «Давайте знайдемо».
  МІСЦЕ ЗЛОЧИНУ : 438 W. 46 - ТА ВУЛИЦЯ , БУДІВНИЦТВО ЧЕРЕЗ ВУЛИЦЮ
  – Правопорушення: Спроба нападу.
  – Жертва: Джо Хіді.
  – Union Carpenter, Бродвей. Кілька років тому працював електриком і авторобочим у Детройті. Зазнав лише легких травм.
  – Засоби атаки: зламано мікрохвильову піч, оснащену контролером DataWise5000.
   – Докази
  – Тирса волоського горіха. Ріжте тим же лезом, що й червоне дерево. Ймовірно, ручна пила чи інший інструмент, не електричний.
  – Рідкий клей Bond-Strong. В основному використовується для виготовлення музичних інструментів, але його використовують майстри будь-якої сфери.
  – Скляні осколки, ймовірно, з тієї ж партії, що й раніше.
  – Додаткова суміш для скління.
  – Фрагмент листка. Відправили на аналіз. Чекає повернення.
  – Фрагменти електроізоляції, розрізані ножем.
  – Додаткові елементи профілю підозрюваного:
  – Можливо, не професійний електрик.
  – Витончений столяр або виробник музичних інструментів (імовірно колишній).
  – Носив куртку Carhartt, каску. Ймовірно, викинуто.
  – Додаткове повідомлення Народного Вартова.
  
  
  РОЗДІЛ 35
  Прохолодний весняний вечір.
  приємно. Нік Кареллі та Фредді Карутерс йшли Четвертою авеню в Бей-Рідж. Повз магазин йоги, повз Rent-Your-Kilt, який привернув подвійне враження від Ніка. Так Це було ім'я.
  Звідси можна було побачити частину корони Веррацано. Пекельний міст. Після арешту він думав про те, щоб стрибнути з нього. Але думати і діяти - дві дуже різні тварини. Надто б засмутив свого брата й матір. Коли шалене бажання минуло, йому було соромно, що він навіть подумав про це.
  «Там». Фредді вказав.
  За квартал. Кафе Bay View. Закусочна виглядала досить пристойно, хоча вивіска брехала; вигляду на затоку не було. По-перше, він виходив на схід. І з нього не було видно жодної води — гавані, океану, дренажного каналу чи калюжі.
  «Треба назвати це Bay Somewhere Nearby Café».
  "Га?" запитав Фредді. Тоді він це отримав. "Добре. Ха."
  Всередині було чисто. Нік озирнувся навколо, звертаючи увагу на те, де знаходиться хостес-станція, який у них касовий апарат, де розташована кухня, двері, що в неї відчиняються, як виглядає дошка Daily Special, скільки там було серверів і автобусів — і якщо вони виглядали так, ніби розмовляли англійською як першою, другою чи третьою мовою. Або не говорив взагалі. Де зберігалися продукти. Великі банки томатний соус стояв, складений біля задньої стінки. Чи були вони порожніми та лише декоративними?
  Нік знав, що йому потрібно багато дізнатися про ресторанний бізнес. І все-таки він відчував задоволення від такої перспективи. Він дуже сподівався, що Вітторіо Джера прийме його пропозицію.
  Фредді поплескав Ніка по руці й направив його до кабінки позаду, де сидів худорлявий хлопець у джинсах і чорній футболці під коричневим спортивним плащем, попиваючи з пляшки «Сем Адамс». Він не використовував матове скло, яке принесла офіціантка, а порожня чашка пітніла.
  «Стен. Я Фредді».
  «Йой».
  «Це Нік».
  Потиснули руки, і Нік сів навпроти Вона, у якого було густе чорне волосся, яке можна було б помити шампунем і підстригти. Його права долоня, яку Нік відчув на застібці, була мозолястою. Цікаво, яка його робота. Костечки червоні. Можливо, боксував; у нього для цього були м’язи. Нік поліцейський зробив такі спостереження. Ув’язнений Нік теж мав. Він не збирався придушувати інстинкт тепер, коли він ні те, ні інше.
  Нік підійшов до нього, щоб Фредді міг приєднатися до нього зі свого боку кабінки. Але Фредді сказав: «Мені потрібно подзвонити. Бути п'ять, десять хвилин. Залиште себе, хлопці».
  «Ти знаєш, що хочеш їсти?» Нік подзвонив.
  «Мені байдуже. Бургер. Ви, хлопці, замовляйте. Не чекай мене». Він дістав свій телефон і пішов до передньої частини ресторану, набираючи номер. Він усміхнувся, починаючи розмову з людиною, яка підняла трубку. Деякі люди робили це, посміхалися або хмурилися під час розмови, хоча хлопець на іншому кінці лінії їх не бачив.
  — Отже, ви з Фредді повернулися в минуле? Фон читав меню, наче потім буде тест.
  "Школа."
  "Школа." Голос Вона натякав, що це марна трата часу. «Ти водиш машини, Ніку?»
  «Я… Ви маєте на увазі як роботу?»
  сміх «Ні, ти просто водиш машини?»
   «Я можу водити. У мене його немає».
  "Так?"
  «Справді».
  Фон знову засміявся, наче це було найсмішніше в світі.
  «Які у вас колеса?» — спитав Нік.
  «Ой, будь що». І Вон повернувся до меню.
  Нік теж переглянув його, думаючи, що було б найшвидше замовити. Він хотів, щоб це швидше закінчилося. Він не був химерною особистістю. Ну частково так і було. Здебільшого Нік підказував йому, що, незважаючи на те, що показало домашнє завдання Фредді, Фон міг бути пов’язаним чи тим, на кого він працював, і один або обидва могли мати записи. Це була заборонена для польотів зона для Ніка, порушення умовно-дострокового звільнення. Він не хотів запитувати Фона, тому що, якби відповідь була так, він би знав напевно. Він хотів сказати своєму поліцейському, що нічого не знав.
  Найкраще отримати інформацію про Джея та Ненсі, купити хлопцеві найкращий стейк у меню та замовкнути, щоб він з’їв його якомога швидше. Тоді геть до біса.
  Але навіть у такій терміновості існували ритуали, яких, звичайно, потрібно було дотримуватися. Чоловіки балакали про спорт, про сусідство, про бізнес і навіть про кляту погоду. Фон продовжував сміятися над тим, над чим сміятися не було сенсу. «Там, де був Лицарський соціальний клуб, височіє багатоповерхівка. Ти в це віриш, синку?»
  Це було варте yuk або двох.
  Нік перехопив погляд офіціантки, і вона підійшла. «Ми готові».
  Фон замовив на початок салат, додаткову заправку «Тисяча островів» і курку з пармезаном.
  Нік отримав бургер. «Рідко».
  Фон подивився на нього з усмішкою здивування. «Ти не хвилюєшся, хробаки та лайно?»
  Нік, міцно стискаючи терпіння, сказав: «Я не хвилююся».
  «Як хочеш».
  «Без картоплі фрі», — сказав Нік.
  Фон кліпав очима й відсахнувся. «Ти біса божевільний. Вони тут чудові, найкращі. Я маю на увазі, найкращий».
   «Тоді я візьму їх», — сказав Нік.
  «Ти не пошкодуєш, сину. Принесіть йому також салат. Йому потрібен салат. Така ж одяг». Посміхнувшись, він повернувся до Ніка. «Вони роблять тут своє. Ви можете назвати його Двотисячний острів, він такий гарний».
  Нік холодно посміхнувся у відповідь і наказав те саме Фредді. «Два пива».
  «А я, доповни її, Люсі», — сказав Фон, хлюпаючи пивом, хоча на табличці з іменем жінки було написано «Кармелла» . Не посміхаючись, вона повернулася й пішла.
  Нік сказав: «Дякую, що зробили це».
  «Мій бос винен Фредді. Ви помітили?» Голос Вона понизився. «Він схожий на жабу?»
  «Ніколи не робив, ні».
  "Він робить. Ну, радий допомогти. Тільки я не знаю, наскільки це буде корисно».
  «Ти знаєш Фланнігана?»
  «Минулого місяця я дещо працював тут. Ти зручний?»
  "Дещо. Я вмію робити електрику. Сантехніка».
  «Сантехніка?» сміх «Я ставлюсь, як ублюдок. Я знімав кадри там, у Фланнігана. Старий Фланніган дав мені бонус. Досить мило. Сказав, що це найкраще кадрування, яке він коли-небудь бачив. У всякому разі, я почав там зависати. Я познайомився з деякими людьми, барменами, персоналом». Зараз Фон не потрудився стишити голос. «З ними все гаразд. Вони ми, ти знаєш. Не з інших країн, як ви бачите в багатьох місцях». Кивок у бік Люсі/Кармелли.
  Ніка охопило бажання помити руки.
  «Я знав там людей, я казав. Людям подобається спілкуватися зі мною. Я отримав дар болтливості. Отримав це від батька. Тож я запитав, складіть два і два разом. Про те, про що запитував Фредді. І складіть цей список, можливо, це той хлопець, якого ви шукаєте. Група хлопців на ім’я Дж. Нічого про Ненсі. Але всі вони мають сучок, з якими одружені або трахаються. Ха, або обидва. Тут». Він покопався в кишені, щоб дістати клаптик паперу, відтягнувши піджак.
  О, Господи Ісусе. Нік справді ахнув.
  Фон ніс.
  Нік побачив дерев’яну ручку чогось маленького. Напевно трохи .38.
   Чоловіче, це було погано. Фредді сказав, що в нього не буде рушниці.
  Можливо, Фон забув. Або збрехав.
  Нік узяв брудний аркуш млявого паперу.
  «З тобою все гаразд, сину?»
  Нік не міг нічого сказати. Він озирнувся. Ніхто більше не бачив цього твору.
  «Так. Не їв цілий день. Я голодний."
  «Ага, ну ось і почало». Салати прибули, обидва политі заправкою. Ніякого апетиту.
  Фон поглянув на Ніка й сказав гучним голосом, дуже голосно: «Що таке слово з чотирьох літер, яке закінчується на К і означає статевий акт?»
  Кармелла чула; Нік знав, що цей жарт їй на користь.
  Нік сказав: «Я не знаю».
  «А як ти, Люсі?» — запитав Фон офіціантку, яка почервоніла. Він заревів: «Ха! Відповідь - "розмова"! Зрозумів?»
  Вона кивнула й чемно засміялася.
  Нік почав швидко жувати. Затамований подих.
  «Полегше, сину. Ти задихнешся до смерті... Бачиш це? Вона не зрозуміла . Вона не знала, що «статевий акт» також означає «розмова». Ось про що я з ними говорю ».
  Господи, я сиджу навпроти людини з пістолетом. Ні, ідіот з рушницею.
  Не залишається нічого робити, тільки сподіватися на краще.
  Нік з’їв кілька огидних виделок, переглядаючи імена, які приніс йому Фон. Джекі, Джон, Джонні. Всього було десять.
  «Не дуже короткий список», — сказав Фон, жуючи. Трохи заправки вилетіло на стіл.
  «Ні, чоловіче. Це добре. Цінуйте це». Імена та деякі адреси, деякі підприємства. Нічого не вискочило. Йому доведеться робити більше домашнього завдання, але він майже вважав, що йому доведеться.
  Фон продовжив: «Зі слів моїх хлопців — і дівчат — ці чуваки дещо зависають у Фланігана. Або звик. Вони всі якось мовчать про те, що вони роблять. Ви розумієте, що я кажу. Спокійно. Зрозумів?»
  «Чудово. Звичайно.
   Більше салату, злегка.
  Фон сказав: «Ти — голодний сучий син». Це моторошне хихикання.
  «Так, як я сказав». Жує, ковтає, намагаючись не блювати. І клятий гамбургер на шляху.
  Нік поклав список у кишеню джинсів.
  І ось тоді він побачив постать надворі.
  Хлопець у костюмі, який не дуже сидів. Сірий. Синя сорочка, комір на гудзиках і краватка. Їжачок. Він проходив повз ресторан, дивився всередину з нейтральним виразом обличчя. Він зупинився, примружився і нахилився вперед, вдивляючись у вікно.
  Ні... ой, ні... Будь ласка.
  Нік дивився на свій салат.
  Ще одне прохання.
  Ще одна молитва.
  На нього не відповіли.
  Двері до ресторану відчинилися й зачинилися, і він відчув, ніби чув, як великий чоловік пробирається до кабінки. Прямо на них.
  лайно
  Неважливо, глянув Нік на новачка чи ні; він прямував до двох чоловіків. Він вирішив, що, мабуть, краще глянути в його бік — це виглядатиме менш винуватим. Він зробив це зараз і вивчив обличчя, зберігаючи своє обличчя якомога беземоційніше. Він не міг назвати ім'я. Не те щоб це мало значення. Він знав, чим цей хлопець заробляє на життя.
  «Ну, якщо це не мій старий приятель, Нік Кареллі».
  Він кивнув.
  Фон оглянув його.
  «Що ти до біса збираєшся, Нік? Вони випустили твою дупу з системи, чи не так? Що сталося? Ти перестав робити мінети охоронцям своїми гарненькими губами».
  Фон проковтнув свій величезний шматок салату і сказав: «Відійди, мудаку. Ми..."
  Золотий щит поліції Нью-Йорка зупинився приблизно за фут від обличчя Вона. "Робити що ?"
  Фон, якому загрожуватиме обов’язковий рік ув’язнення за зброю якщо він не мав попереднього, замовк і знову поглянув на свій салат. «Вибач, чувак, я не знав. Ти просто розбиваєш його голову. Що означає випустити його з системи?»
  Фон знав би, звичайно. Він просто хотів надути свій оберіг невинності.
  Але детектив Вінс Калл — Нік отримав таке ім’я — відвернувся від Вона до його улюбленої жертви. — Отже, ви мені не відповіли. Що ти тут робиш, Нікі Бой?»
  «Давай, Вінсе. Дай мені перерву-"
  «Або я міг би дати вам третій шанс відповісти на запитання».
  «Обідати з другом».
  «Ваш PO знає про це?»
  Нік знизав плечима. «Якщо він запитає, я скажу йому все, що він хоче знати. Я завжди так роблю. Це просто вечеря. Чому ти тріпаєш мені дупу?»
  «Ви відновлюєте зв’язок зі своїми друзями?»
  «Слухай, я нікого не турбую. Я відпрацював свій час. Тепер я законний».
  «Ні, погані поліцейські ніколи не бувають законними. Раз погано, завжди погано. Як повія. Вона може кинути бізнес, але вона завжди буде кимось, хто отримує члени в дупу за гроші. Маю рацію?"
  «Я просто хочу влаштуватися на роботу, щось робити, продовжувати своє життя».
  «Як там хлопець, якого ти збив, Нік, за якого тебе спіймали? Я чув, що у нього пошкодження мозку чи щось таке».
  «Давай, будь ласка». Нік не збирався виголошувати Каллу промову «Я невинний». Такий щит ніколи б не повірив у це, і це тільки ще більше розлютило б його.
  Калл повернувся до Вона, який зосередився — надто багато — на своєму салаті.
  «А хто тут твій маленький друг? Як вас звати?"
  Фон ковтнув, виглядаючи винним, як гріх. «Джиммі Шейл».
  «Чим ти заробляєш на життя, Джиммі?»
  «Ви можете запитати мене про це?»
  «Я можу вас запитати, до чого ви билися вночі. Я можу запитати вас, де ваш хлопець любить, щоб ви його поцілували. Я можу запитати..."
  «Генпідряд і будівництво».
  "Для кого?"
   «Купа компаній».
  «Більшість хлопців, яких я запитую, дають мені пряму відповідь. Кажуть, Helmsley або Franklyn Development. Ви кажете, що купа людей».
  «Ну, офіцер...»
  «Детектив».
  Фон відкинувся назад і холодно дивився вгору, з його очей випливало ставлення. «Ну, офіцер-детективе, справа в тому, що я працюю на багатьох людей. Тому що я добре справляюся зі своєю роботою і багато людей хочуть мене. І я не дуже щасливий від того, як ти зі мною розмовляєш».
  «Справді? І чому твоє щастя має значення, Джиммі?»
  Нік думав, що найгірше, що могло трапитися, це те, що поліцейський знайде рушницю Вона, заарештує його, а тоді до Нікового ПП дійдуть відомості про те, що вони були разом, і буде слухання, і Нік цілком міг отримати своє дупу відкинули всередину за порушення. Але був ще гірший крок: Фон вирішив би, що Калл заштовхнув його занадто далеко, і вдарив би його пістолетом або навіть випустив п’ять тупих патронів калібру .38 у тіло детектива-мудака. Ні, чотири в його тіло і один в обличчя, на всякий випадок, якщо він був у жилеті.
  Нік спробував: «Слухай, Вінсе, давай просто знизимо це, гаразд? Я..."
  «Замовкни, Кареллі». Нахилившись до фон. «Ти, мудак. Дай мені посвідчення особи».
  «Посвідчення особи. ID. Звичайно. Фон із дивною посмішкою на обличчі витер товсті губи серветкою й поклав її собі на коліна. Тоді він почав тягнутися до кишені. «Я покажу тобі якесь довбане посвідчення».
  Так, він збирався за рушницею. Калл був мертвий.
  І Нік теж.
  Він оцінював кути. З глибини будки він не міг стрибнути вперед і вирвати рушницю з руки Вона. Якби він крикнув Каллу, що Фон озброєний, той би визнав, що знав.
  Фон почав підніматися, тримаючи руку біля шматка.
  Але саме тоді з пояса Калла пролунав хрипкий голос.
  «Всі підрозділи. Десята тридцять. Триває викрадення автомобіля. Four One Eight Fourth Avenue, Bay Ridge. Двоє чорношкірих чоловіків років двадцяти, ймовірно, озброєні. Срібна Тойота. Пізня модель. Наразі немає тегів».
  «Черт». Поліцейський дивився у вікно. Адреса була практично через дорогу.
  Він висмикнув радіо з пояса. «Детектив сім вісім сім п'ять. На сцені десята тридцять. Bay Ridge. Надіслати резервну копію. К.”
  «Роджер сім вісім сім п'ять. Два RMP в дорозі. ETA чотири хвилини. К.”
  Нік втратив решту передачі. Детектив вийшов на вулицю зі зброєю в руках. Він штовхнув двері, повернув ліворуч і зник з очей.
  Фредді, опустивши голову, увійшов до того, як двері зачинилися. Він кинувся до них. «Давай, хлопці. Забирайся. Зараз!» Він кинув на стіл дві двадцятки. Фон вискочив із кабінки, Нік позаду нього, і вони пішли за Фредді через кухню та через задні двері в гострий, завалений сміттям провулок.
  "Сюди."
  Нік сказав Фредді: «Ти викликав це? Ви це зробили?»
  «Треба було щось зробити . Не виглядало добре, що б там не було. Але ми повинні рухатися. Приблизно через п’ять хвилин він дізнається, що це була фальшивка».
  «Вони вистежать вас», — сказав Фон.
  «Пальник. Господи, ти думаєш, що я народився вчора?»
  Вони зайшли на задній двір і продовжували рухатися на захід. Фредді сказав: «Шукайте циганське таксі. Не дозований, циган. Що сталося?»
  «Щит упізнав мене», — сказав Нік. «Висловився мені трохи. Було б добре… Тільки, тільки наш хлопчик тут має шматочок».
  "Так, що?" Фон захищався.
  Фредді обернувся на нього, розлючений. " Що? Я сказав Арту: Жодної зброї. Крапка. Мій чоловік тут щойно вийшов».
  «Арт мені нічого не сказав. Не знаю. Я зустрів якогось незнайомця в Ріджі. Я не тупий."
  «Ну, ти достатньо дурний, щоб отримати обов’язковий рік у Rikers за цей шматок. Як тобі це сподобалось?»
  «Гаразд, добре».
  «Він дізнався ваше ім'я?» — запитав Фредді Фона.
  — Ні, — сказав Нік. «Але він повернеться, подивиться. І він має твій опис, Вон. І він мене знає. Відмовтеся від шматка. І я маю на увазі зараз. У воді."
  «Ці речі коштують грошей».
  Фредді сказав: «Ні. я тобі не вірю Дай це мені. Я зроблю це сам».
  «Людина…»
  «Хочеш, я подзвоню Арту?»
  «Черт». Він віддав пістолет, який Фредді взяв у пачку серветки.
  "Холодно?" — запитав Фредді.
  «Так, так, неможливо відстежити».
  Фредді запитав: «У тебе є список, Ніку?»
  «Так».
  Фредді сказав: «Дякую за це, Воне. Але тепер розійдіться».
  «Я не отримав їжу».
  «Ісус».
  Фон скривився й пішов темним тротуаром.
  «Я йду в затоку, позбудься цього». Фредді постукав по кишені.
  «Дякую, чувак… Ти найкращий».
  «Список виглядає добре?»
  "Це щось. Хороший початок. Мені просто доведеться трохи більше зайнятися детективною роботою».
  — До біса, ти був детективом. Шматок пирога."
  «Дякую, Фредді. Чоловіче, я тобі винен. Великий». Ледь помітна посмішка.
  Фредді торкнувся свого чола, напіввіддавши честь, а потім попрямував на захід, до берега, де мав націлити рушницю на Норроуз. Через кілька хвилин Нік знайшов циганський кеб; їх було більше у зовнішніх районах, оскільки таксі-медальйони було важче знайти. Він вмостився на сидінні й глибоко вдихнув. Потім його телефон загудів, і він запанікував, подумавши, що детектив із ресторану стежить за ним і хоче, щоб він приїхав у центр міста. Але він подивився на ідентифікатор абонента.
  Відчув тупіт у животі, все гаразд. Хоча зовсім інший, ніж той, який він щойно пережив.
  Він відповів.
  «Амелія. Привіт."
  
  
  РОЗДІЛ 36
  Райм і Арчер сиділи на своїх кріслах перед комісіями для доказів. Вони були самі.
  Припущення, здогади, припущення тривали кілька годин — кілька надзвичайно непродуктивних годин — перш ніж команда припинила роботу на ніч. Пуласкі та Купер зникли. Сакс був у коридорі й телефонував. Її голос був низьким, і йому стало цікаво, з ким вона розмовляє. Її обличчя виглядало серйозним. Інцидент зі стріляниною в торговому центрі, здавалося, вирішився в основному на її користь. Що ще може бути?
  Вона закінчила розмову й пішла назад у вітальню, нічого не розповідаючи про розмову. Вона не зняла свій Глок — знову залишилася б у Брукліні. Сакс стягнула з гачка куртку.
  «Краще йди».
  Вона глянула на Арчера, потім знову на Райма і, здавалося, збиралася щось сказати.
  Райм звів брову. Еквівалент мовчазної людини, яким він був, кажучи: «Поговори зі мною. Що це?"
  Момент дебатів у Sachs. Тоді вона відмовилася, схопила сумочку, перекинула її на плече й кивнула на прощання. «Я повернуся раніше».
  "Побачимось."
  «Ніч, Амеліє», — сказав Арчер.
  «Ніч».
  Сакс зайшов у коридор, і Райм почув, як вхідні двері відчинилися й зачинилися.
   Він повернувся до Арчера. Вона заснула? Її очі були закриті. Потім вони відчинилися.
  Вона сказала: «Неприємно».
  Дивлячись на дошку. "Так. Вільні кінці. Їх дуже багато. Ця загадка не така проста».
  «Ви це зрозуміли? Наш?»
  «Буква «е».»
  «Ти не зраджував? Ні, не зробиш. Ви науковець. Процес є найважливішою частиною вирішення проблеми. Відповідь майже другорядна».
  Це було правдою.
  Вона додала: «Але я не говорю про справу. Загалом розчарування».
  Вона мала на увазі життя інваліда. І вона мала рацію. Усе займає більше часу, люди ставляться до вас як до домашніх тварин чи дітей, у житті є стільки недоступного — у всіх сенсах, більше, ніж просто другі поверхи та туалети: кохання, дружба, кар’єра, для якої інакше ви були б ідеальними. Цей список можна продовжувати нескінченно.
  Незадовго до цього він помітив, як вона бореться з телефоном, намагаючись подзвонити братові, щоб той підвіз назад до його квартири. Пристрій був увімкнений через динамік, але не розпізнав її команди. Вона здалася й скористалася контролером правою рукою, сердито вводячи цифри. Її кельтський браслет, що брязкає кожною цифрою. Поки вона пройшла, її щелепа тремтіла.
  «Ти потрапляєш у ритм», — сказав він. «І ви вчитеся, ви плануєте наперед, ви берете маршрут, де ви мінімізуєте розчарування. Вам не потрібно ставити собі непотрібних труднощів. Більшість магазинів доступні, але ви дізнаєтеся, які з них мають вузькі проходи та виступаючі торці, і уникаєте їх. Такі речі».
  «Багато чому треба навчитися», – сказала вона. Тоді здавалося, що ця тема незручна. «О, Лінкольн. Ви граєте в шахи».
  "Я зробив. Давно не було. Як ти дізнався?" У нього не було фізичних шахів. Коли він грав, то робив це онлайн.
  «У вас є книга Вуковича».
  Мистецтво атаки. Він глянув на книжкову полицю. Том був у дальньому кінці, де зберігалися особисті, а не судово-медичні книги. Він сам не міг прочитати звідси корінець. Але він пригадав, що зір і нігті були одними з її сильних сторін, даних Богом.
   Вона сказала: «Коли ми були разом, ми з колишнім досить багато грали. Ми займалися кульовими шахами. Це різновид швидких шахів. Кожен гравець має дві хвилини, щоб зробити хід».
  «За хід?»
  «Ні, усю гру, від першого ходу до останнього».
  Ну, вона була прихильницею езотеричної форми шахів, а також була володаркою загадок. Не кажучи вже про її шлях до біса хорошого криміналіста. Rhyme не міг шукати цікавішого інтерна.
  «Я ніколи не грав у це. Мені подобається час для розробки стратегії». Він пропустив гру. Не було з ким гратися. У Тома не було часу. У Сакса не було терпіння.
  — продовжив Арчер. «Ми також грали у варіант з обмеженим ходом. Наша мета полягала в тому, щоб перемогти за двадцять п’ять ходів або менше. Якщо ми цього не зробили, ми обидва програли. Скажи, якщо ти захочеш якось пограти… Я не знаю нікого, хто б це справді захоплювався».
  "Може бути. Колись». Він дивився на таблиці доказів.
  «Мого брата не буде тут приблизно хвилин п’ятнадцять».
  «Я це чув».
  «Отже, — сказала Арчер, у її голосі пролунав сором’язливий звук, — я не можу тримати за спиною два шматки, щоб ти вибрав чорне чи біле. Але я не буду хитрувати: я думаю про число від першого до десятого. Парне чи непарне?»
  Райм подивився на неї, спершу не зрозумівши. «О, я не грав багато років. У будь-якому випадку в мене немає дошки».
  «Кому потрібна дошка? Ти не можеш собі уявити?»
  «Ви граєте в голові?»
  "Звичайно."
  Ну... Він трохи помовчав.
  Вона наполягала. «Четний чи непарний?»
  "Дивно".
  «Вже сьома. Ви виграли у віртуальному жеребкуванні».
  Райм сказав: «Я візьму білий».
  «Добре. Я віддаю перевагу захисту… Мені подобається якомога більше дізнаватися про суперника. Перш ніж я їх розіб’ю».
  Золотий кельтський браслет брязкнув на диспетчері, коли її пальці наблизилися до його крісла й повернулися до нього на відстані приблизно трьох футів.
   Він запитав: «Немає обмежень у часі, ви сказали».
  "Немає. Але гра має завершитися матом або нічиєю — у цьому випадку виграють чорні — за двадцять п’ять ходів або менше. Інакше…”
  «Ми обидва програємо».
  «Ми обидва програємо. Тепер, — вона заплющила очі, — я бачу дошку. Ти?"
  Райм якусь мить продовжував дивитися на її обличчя — веснянки, вузькі брови, ледь помітну посмішку.
  Вона відкрила очі. Він швидко відвів погляд і закрив свій, заклавши голову назад у решту. Повністю завантажена шахова дошка була такою ж чистою, як Центральний парк у свіжий весняний день, як сьогодні. Він на мить замислився. «Пішак E2 на e4».
  
  Арчер сказав: «Чорний пішак від e7 до e5».
  Уявна рима:
  
  Він відповів: «Лицар білого короля на f3».
  
  Лучник: «Лицар чорної королеви до c6. Ви це чітко бачите?»
  "Так."
  
  Ну, вона, звичайно, була агресивною. Ріма була задоволена. Жодної невизначеності. Жодного підгину чи стрижки. Він сказав: «Слон білого короля до c4».
  
  Арчер різко сказав: «Лицар чорної королеви на d4».
  
  Її конь тепер сидів між слоном і пішаком Райма.
  Скільки ходів вони зробили? — дивувався він.
  «Шість ходів», — сказав Арчер, несвідомо відповідаючи на його запитання.
  Він сказав: «Лицар білого короля бере чорного пішака на e5».
  
  «Ах, так, так». Потім Арчер сказав: «Чорна ферзь до g5». Виведення її найпотужнішої фігури в середину поля. Вразливий. Райму захотілося відкрити очі й побачити її вираз. Він обрав концентрацію.
  
   Райм побачив можливість. «Лицар білого короля бере чорного пішака на f7». У положенні взяти її туру. І в безпеці від свого короля, тому що фігуру охороняв його єпископ.
  
  «Чорний ферзь бере білого пішака на g2».
  
  Райм насупився. Йому довелося б відмовитися від своєї тактики у верхньому правому куті дошки. Її зухвалі рухи перенесли атаку на його рідну територію — більшість його фігур навіть не були в грі.
  Він сказав: «Турда білого короля на f1».
  
   Жвавий голос Арчера сказав: «Чорний ферзь бере білого пішака на e4. Перевірити».
  
  З закритими очима Райм чітко бачив, куди це йде. Він засміявся. І сказав те, що мав: «Слон білого короля до e2, щоб заблокувати чек».
  
  І не було здивування, коли Джульєтта Арчер сказала: «Лицар чорної королеви на f3. Мат».
  
   Райм вивчав дошку, закладену в його пам’яті. «Чотирнадцять ходів, я думаю».
  «Це вірно», — підтвердив Арчер.
  «Це рекорд?»
  "О ні. Я виграв у дев'яти. Мій колишній у вісім».
  «Гра була елегантною». Лінкольн Райм був невдахою, милосердним на поверхні, але сповненим суцілої рішучості не бути ним знову. «Незабаром реванш?»
  Після того, як він потренувався.
  "Люблю."
  «Але зараз бар відкрито! Том!»
  Вона засміялася. «Ви навчаєте мене криміналістиці. Ти вчиш мене, як бути продуктивним придурком. Але я думаю, що ти також навчаєш мене деяких поганих звичок. Я пройду».
  — Ти не за кермом, — сказав Райм. «Ну, не зовсім». Кивок на двигун Storm Arrow, який міг рухати її тротуаром зі швидкістю сім миль/год.
  «У будь-якому випадку краще зберігати ясну голову. Сьогодні ввечері я побачу свого сина».
  Том налив Райму «Гленморанджі» й глянув на Арчер, яка похитала головою. У двері гудів дзвінок. Це був брат Арчера, який, коли Том проводив його до вітальні, весело привітав їх. Він здавався хорошим хлопцем. «Товариш» було словом, яке підходило. Райм не хотів би проводити з ним багато часу, але він здавався скелею, яка знадобилася б його сестрі, щоб зіткнутися з життям квадроцикла.
  Вона повернула до арки. «Я повернусь завтра раніше», — сказала вона, повторюючи прощання Сакса.
  Він кивнув.
  Вона виїхала за двері, її брат позаду.
  Двері зачинилися. Райм раптом відчув надзвичайну тишу в кімнаті. Він мав цікаве відчуття. Слово, яке прийшло йому в голову, «пустота».
  Том повернувся на кухню. Звук металу об метал, дерева об кераміку, каструль, що наповнювали воду, долинав звідти до вітальні. Але не чути людських голосів. Як незвично для нього, Райму було байдуже до цього прояву самотності.
   Ковток скотчу. Райм відчув запах часнику, м’яса й аромат розігрітого вермуту.
  Ще щось теж. Ароматний запах. Привабливий, втішний. Ах, духи Сакса.
  Але потім він згадав, що вона не була одягнена — навіщо давати злочинцеві підказку про ваше місце в потенційній перестрілці? Ні, аромат, звичайно, мав би бути таким, як усе, що Джульєтт Арчер одягла того дня.
  — Обід подано, — сказав Том.
  «Я йду», — сказав Райм і вийшов із вітальні, наказавши диспетчеру вимкнути світло. Йому було цікаво, чи в систему освітлення з голосовим керуванням у міському будинку вбудовано DataWise5000.
  
  
  РОЗДІЛ 37
  Просто швидкий».
  «Любий, ні».
  Її чоловік наполягав: «Двадцять хвилин. Арні сказав, що має новий скотч. З острова Скай. Ніколи про це раніше не чув».
  Якщо був скотч, з яким Генрі був незнайомий, це, мабуть, було щось.
  Вони закінчили вечерю, Джінні була здивована тим, що він зробив їй комплімент за куряче фрикасе (хоча там було : «Минулого разу добре виправляли, люба»), і вона мила посуд.
  «Ти йди», — сказала йому Джінні.
  «Керол хотіла, щоб ти теж прийшов. Вони починають думати, що вони вам не подобаються».
  «Ні, — подумала Джінні. У той час як вона та Генрі були пересаджені до Верхнього Іст-Сайду, Арні та Керол були природними продуктами знесиленого району. Вона знайшла цих сусідів у коридорі зарозумілими та претензійними.
  «Я справді не хочу. Я маю тут прибрати. Є той проект для роботи».
  «Всього тридцять, сорок п'ять хвилин».
  Подвоїти те, що було хвилину тому.
  Звичайно, це було щось більше, ніж сусідський візит. Арні очолював невеликий технологічний стартап, і Генрі хотів, щоб він був клієнтом для своєї юридичної фірми. Її чоловік не зізнався в цьому, але це було очевидно для неї. Вона також знала, що йому подобалося, щоб Джінні супроводжувала його, коли він намагався завоювати таких людей, як Арні — і не тому, що вона розумна й весела, а через те, що вона випадково почула, як він одного разу сказав колезі-адвокату, коли він цього не зробив. знаю, що вона була поруч: «Подивіться правді в очі, потенційний клієнт на межі, з ким він збирається підписати? Партнер із дружиною, яку він може фантазувати про трахання».
  Абсолютно останнє, що Джінні хотіла зробити, це піти випити з Бассетами. Він, мабуть, змусить її спробувати скотч, який, хоч і дорогий, був для неї на смак миючим посудом.
  «Але ми щойно затримали Труді». Дворічна дитина може неспокійно спати, і іноді неможливо змусити його заснути в розумну годину. Сьогодні ввечері ціль о 7 вечора була простою.
  «У нас є няня».
  «Але все ж ти знаєш, що я не люблю її залишати».
  «Сорок п'ять хвилин, година. Просто сказати привіт. Сьорбніть трохи віскі. Чи знаєте ви про правопис. Віскі з літерою "е" - це бурбон. Ірландський теж. Без нього скотч. Хто це придумав?»
  Генрі був о-як гарний у відбитті.
  «Справді, ми не можемо взяти перепустку, люба?»
  «Ні», — сказав Генрі з піском у голосі. «Я сказав їм так. Так. Ідіть і накиньте щось на себе».
  — Це просто напої, — сказала Джінні. Поглянувши на її джинси та світшот. Потім усвідомила, що вона прогнулася.
  Генрі повернув до неї своє гарне обличчя (так, так, вони були ідеальною парою). «Ах, для мене, мила? Будь ласка Ця маленька блакитна річ».
  Готьє. річ.
  Він спокусливо підморгнув їй. «Ви знаєте, що мені це подобається».
  Джінні зайшла в спальню й переодягнулася, подивилася на їхню доньку, що все ще спала, янгола з золотистими локонами волосся, а потім мовчки підійшла до вікна, яке виходило на тиху вуличку, одним поверхом нижче. Переконалася, що вікно зачинене — хоча вона перевірила це раніше — і насунула штори. Цікаво, що Труді могла прокинутися від звуку воркування голуба на підвіконні, але спала б від сирени пожежної машини та ревіння клаксона на перехресті. Вона хотіла поцілувати дівчину або доторкнутися її щоку. Але це може розбудити її і зірвати імпровізовану зустріч. Генрі був би не радий.
  Звісно, якби дитина прокинулася , Джінні була б приводом не йти.
  Так ні?
  Але вона не могла цього зробити, використати дочку як підступ проти чоловіка. І все ж вона посміхнулася сама собі, подумавши: це був гарний план.
  Через п’ять хвилин вони піднялися в тьмяно освітлену залу й подзвонили в двері Бассетів. Двері відчинилися. Щоки стискали, руки стискали, обмінювалися приємностями.
  Керол Бассет була в джинсах і футболці. Очі Джіні звернулися то до вбрання, то до Генрі, але він пропустив промовистий погляд і супутню гримасу її тонких блискучих губ. Чоловіки підійшли до бару, де було чарівне зілля, і — слава богу — Керол, очевидно, згадала, що Джінні п’є виключно вино, і сунула їй у руку Піно Грі. Вони цокнули, сьорбнули й пішли до вітальні, звідки частково відкривався вид на Центральний парк. (Генрі був обурений тим, що Бассети, новачки в будівлі, вирішили переїхати сюди саме тоді, коли ця квартира звільнилася. Генрі та Джінні виходили на плебійську 81-у вулицю.)
  Чоловіки знову приєдналися до своїх товаришів.
  «Джінні, хочеш спробувати?»
  «Звичайно, вона буде. Вона любить скотч».
  А Palmolive — мій улюблений лейбл. Зразу біля Дуза. «Вино вже є. Не хочу псувати враження».
  «Ти впевнений?» — сказав Арні. «Вартує вісімсот за пляшку. І це тому, що мій хлопець домовився зі мною. І я маю на увазі угоду ».
  Керол сказала тихим голосом із широко розплющеними очима: «Він купив нам Петруса за тисячу».
  Генрі розсміявся. «Ти мене обдурюєш?»
  "Я клянуся."
  Джінні помітила погляд свого чоловіка на місце на її тілі, де Керол саме це робила. Це була просто футболка, так, але досить облягаюча і з тонкого шовку.
  Арні: «Петрус? Це був рай. Я майже прийшов». Він прикинувся дивитися вражено своїми словами. «Послухайте: ми підкупили метрдотеля, щоб той дозволив нам прокрасти його в Романе. Ви знаєте, у них немає політики закупорки».
  — Ні, — сказала Джінні з удаваним подивом. "Боже мій."
  Арні додав: «Я знаю. Такий ресторан».
  Пари сиділи й точилися розмови. Керол запитала про Труді та школи, які вони запланували для неї (не так обурливо, як здавалося, як зрозуміла Джінні; батьки на Манхеттені повинні завчасно планувати навчання своїх нащадків). Сім’я Бассетів була на кілька років молодшою — їм було близько тридцяти — і вони тільки зараз думали про дітей.
  Керол додала: «Наступного року звучить добре. Для зачаття, я маю на увазі. Це буде зручний час. Компанія вводить новий план відпустки по вагітності та пологах. Мені про це розповів мій друг з кадрів. Він сказав, що не повинен нічого говорити, але я повинна почекати, щоб завагітніти». Вона злісно засміялася. «Це схоже на інсайдерську торгівлю!» і вивчив обличчя Джінні, щоб перевірити, чи зрозуміла вона ризикований жарт.
  Взяв його і наступав на нього, поки він не загинув.
  «Треба відмовитися від вина», — сказала Керол. «Це буде важко».
  «Ви не пропустите це. Лише вісімнадцять місяців».
  «Вісімнадцять?» — спитала Керол.
  «Грудне вигодовування».
  «Ой. що. Добре. Сьогодні це не обов’язково, чи не так?»
  Чоловіки розмовляли про бізнес і Вашингтон і весь час розглядали свої келихи так, наче бурштинова рідина всередині була кров’ю єдинорога.
  Керол Роуз сказала, що хоче показати новий принт, який вона отримала зі своєї «улюбленої» галереї в Сохо. Джінні задумалася: скільки в неї галерей?
  Вони були на півдорозі вітальні, коли втрутився чоловічий голос.
  «Привіт, крихітко».
  Всі завмерли. Озираючись навколо.
  «Хіба ти не мила маленька петунія?»
  Баритонові слова линули з динаміка телефону Джінні, який сидів на журнальному столику. Її келих впав на підлогу й розлетівся на сотню осколків, і вона кинулася на самсунг.
   Арні сказав: «Це був не Вотерфорд. Не хвилюйся..."
  "Що це?" — запитала Керол, кивнувши на трубку.
  Це було те, що Генрі та Джінні називали «Няня» — насправді найсучасніший радіоняня. Мікрофон стояв біля ліжечка Труді й був достатньо чутливим, щоб вловити дихання та серцебиття дитини.
  А також міг вловити голоси будь-кого в кімнаті.
  «Ти підеш зі мною, медовечко. Я знаю когось, хто хоче подарувати тобі абсолютно новий дім».
  — скрикнула Джінні.
  Вони з Генрі кинулися до дверей, розчинили їх і помчали коридором, а за ними Бассети. Генрі лютував на неї: «Ти зачинила чортове вікно?»
  "Так Так Так!"
  «Спи, крихітко».
  Розум Джіні був закрученим торнадо. Сльози текли, а серце вібрувало в грудях. Вона підняла телефон і торкнулася VOICE на моніторі. Вона кричала в мікрофон — це була двостороння система: «Поліція тут, сучий сину. Не чіпай її. Я вб’ю тебе, якщо ти доторкнешся до неї».
  Пауза, можливо, зловмисник помітив монітор. Він засміявся. « Поліція? справді? Я дивлюся у вікно Труді праворуч і там не видно поліцейського. Краще йди. Вибачте, ваша дорогенька все ще дрімає; Мені доведеться попрощатися за неї. До побачення, мамо. До побачення, тату. »
  Джінні знову скрикнула. Потім: «Зараз! зараз! Відчиніть двері!"
  Генрі намацав ключі, і Джінні вирвала їх у нього з руки, відштовхнувши його вбік. Вона відчинила двері й штовхнула їх усередину. Вона пішла на кухню, щоб схопити перший м’ясний ніж у блоці, і кинулася до кімнати доньки, відчинила її й увімкнула верхнє світло.
  Від вторгнення Труді злегка ворухнулася. Але не прокинувся.
  Через мить Генрі проштовхнувся всередину, і вони обидва оглядали маленьку кімнату. Ніхто. Вікно все ще було замкнене. А в шафі було порожньо.
  «Але…»
   Вона передала чоловікові ножа, підняла та схопила дитину.
  Арні та Керол були відразу за ними. На їхніх обличчях з'явилося полегшення, побачивши дівчинку.
  «Він тут?» — запитала Керол тремтячим голосом, оглядаючись.
  Але Арні, підприємець у галузі високих технологій, хитав головою, беручи монітор біля ліжечка Труді. «Ні, ні. Він міг бути за сто миль звідси. Він зламав сервер». Він поклав пристрій назад на стіл.
  — Тож він міг нас тепер почути? — скрикнула Джінні, вимикаючи його.
  Арні сказав: «Це не завжди розриває зв’язок». Він відключив його від мережі та додав: «Люди роблять це лише для того, щоб з тобою возитися. Іноді, якщо є відеомонітор, вони роблять скріншоти дітей або відео та публікують їх в Інтернеті».
  «Який недуга це зробив би?»
  «Я не знаю, який. Я просто знаю, скільки. Їх багато».
  Арні запитав: «Ви хочете, щоб я викликав поліцію?»
  — Я подбаю про це, — сказала Джінні. «Просто йди, будь ласка».
  Генрі сказав: «Дорогий, справді». Поглянувши на своїх друзів.
  «Зараз», — кинула вона.
  «Звичайно. Дуже шкода, — сказала Керол. Вона обійняла Джінні зі справжньою турботою.
  «І, — запропонував Арні, — не турбуйся про чарку».
  Після того, як вони пішли, Джінні знову взяла ніж і, несучи Труді, яка досі дрімала, перевірила кожну кімнату, разом з Генрі. Так, усі вікна були зачинені. Фізичного вторгнення не могло бути.
  Повернувшись у їхню спальню, Джінні сіла на ліжко, витирала сльози й люто колискала свою дочку. Вона підняла погляд і побачила, як її чоловік набирає три номери на своєму мобільному.
  "Немає." Вона наполовину підвелася й взяла його в нього. Натисніть "Відключити".
  "Що ти робиш?" — огризнувся він.
  Вона сказала: «Він задзвонить за хвилину. Дев'ять один один передзвонить. Ти кажеш їм, що вдарив це помилково».
  «На біса, я б це зробив?»
   «Якщо я поговорю з ними, жінкою, вони подумають, що це прислуга, і все одно можуть когось послати. Ви повинні сказати їм, що це була помилка».
  "Ти здурів?" — лютував Генрі. «Ми хочемо , щоб вони прислали когось. Нас зламали. Цей мудак зіпсував нам вечір».
  «Поліція не почує, що ми залишили нашу доньку одну, щоб піти пити дорогий алкоголь із двома ідіотами лише тому, що вам потрібен новий клієнт. Ти справді вважаєш це гарною ідеєю, Генрі?»
  Задзвонив телефон. Немає ідентифікаційного номера абонента. Вона передала йому одиницю. Глянула йому в очі.
  Він зітхнув. І натисніть прийняти виклик. "Привіт?" — приємно відповів він. «О, мені дуже шкода. Дев'ять один один перший на моєму швидкому наборі, я натиснув його помилково, телефонуючи мамі. Вона номер два… Так, це Генрі Саттер…» Він назвав адресу, мабуть, у відповідь на інше запитання. «Мені щиро шкода… Однак я ціную вашу таку відповідь. Надобраніч."
  Джінні зайшла в дитячу кімнату Труді й однією рукою потягла за нею ліжечко до кімнати для гостей. «Я спатиму тут сьогодні».
  «Я думаю, ми повинні...»
  Вона зачинила двері.
  Джінні поклала доньку в ліжечко, майже — але не зовсім — усміхаючись, що дівчинці вдалося проспати хвилювання. Вона стягнула сукню за тисячу доларів і сердито жбурнула її в куток кімнати. Потім вона залізла в ліжко, не зволоживши обличчя і не почистивши зубів. Вона вимкнула світло, знаючи, що, на відміну від її дочки, цієї ночі спати доведеться довго. Якщо взагалі.
  Але це було нормально. Їй було над чим подумати. Найголовніше: що вона завтра скаже адвокату, з яким кілька разів говорила про можливість розлучення. До сьогоднішнього вечора вона вагалася. Завтра вона скаже йому діяти так швидко, якомога невблаганніше й жорстокіше.
  
  
  РОЗДІЛ 38
  Ви професійно, я думаю.
  Але іноді ви робите щось для себе. Тому що ти повинен.
  Я йду від кав’ярні Верхнього Іст-Сайду, біля квартири Генрі та Вірджинії Саттер. Я був через дорогу. Це була якась будівля, я вам скажу. Не можу уявити життя в такому місці. Не хотів би, мабуть. Там живуть красиві люди. Я б не вітався. Лігво покупців.
  Робити речі для себе.
  Це було досить легко, помстившись Шперу. Я просто слідкував за Генрі додому з Starbucks на Таймс-сквер, де ми зіткнулися того дня.
  Ти вилив би це на мене, це б коштувало тобі багато часу, ти, ходячий мерщій, мудак. Ця сорочка коштує дорожче, ніж ви заробляєте за місяць. Я юрист…
  Коли я знайшов його адресу, я порівняв документи з фотографіями DMV. І отримав його посвідчення. Містер Генрі Саттер. Одружений на Вірджинії. Я ненадовго потрапив у глухий кут — записи інтелектуального аналізу даних не показали, що вони володіють чимось із CIR DataWise5000 всередині. Але потім я заглянув у Фейсбук. Генрі та Джінні, її улюблений нік, справді опублікували фотографії дворічної Труді? Дурні… але добре для мене. Діти в місті рівні радіоняні. І, так, просте сканування будинку виявило IP-адресу та назву бренду. Тоді я виконав експлойт рукостискання з мережею запустив Pass Breaker на моєму планшеті, і миттєво я ввійшов. Слухаючи тихе дихання Труді та придумуючи сценарій для моєї розмови з молодим чоловіком, який напевно зруйнував душевний спокій мами й тата на негайний час. майбутнє.
  (Відкриває цілий світ можливостей. Зрештою, я не одружений на ідеї DataWise5000. Інші варіанти теж хороші.)
  Я продовжую йти, справді стрибаючи. Проходжу біля входу в метро. До Челсі далеко, але я змушений скористатися кобилою Шанка (вираз обличчя матері моєї матері, хоча я не думаю, що вона коли-небудь бачила кобилу в живих і не проходила більше ніж кілька сотень футів від машини до свого Індіана Піґглі Вігглі) ; Я хвилююся, щоб мене впізнали. Ці кляті камери відеоспостереження. всюди.
  А як щодо вечері? мені цікаво. Два, не три сендвічі сьогодні ввечері. Потім я буду працювати над своїм новим мініатюрним проектом, човном. Зазвичай я їх не готую. Існує цілий світ виробників морських моделей (наприклад, люди літаків і поїздів — ця одержимість транспортом роздула поле). Але Пітер сказав, що любить човни. Тому я роблю для нього лодку Уоррена. Класичний гребний човен із поршнево-поступальним ходом весел.
  Тоді, можливо, Алісія прийде. Останнім часом вона засмучена, минуле повертається. Шрами — внутрішні шрами — болять. Я роблю все, що можу, щоб зробити це краще. Але іноді я просто не знаю.
  Тоді я знову згадую те, що я щойно розважився, згадуючи його обличчя, глузливе й гарне, після того, як ми зіткнулися біля Starbucks.
  Ходячі мерці…
  Ну, Генрі, це гарна фраза. Розумний. Але я думаю про кращий:
  Це пов’язано з останнім сміхом.
  
  «Гей».
  Амелія Сакс зайшла в квартиру Ніка Кареллі.
  Рідко, але чисто, впорядковано.
  «У вас є телевізор».
   Коли вони були разом, пригадував Сакс, вони ніколи не володіли ним. Надто багато роботи.
  «Я дивився кілька копійських шоу. Ти дивишся на них?»
  "Немає."
  Занадто багато потрібно зробити зараз.
  «Вони повинні зробити шоу про вас і Лінкольна».
  «До нього звернулися. Він сказав, що ні».
  Вона простягла йому велику картонну коробку, яку принесла. Там містилися деякі його особисті речі, коли вони жили разом: щорічники, листівки, листи, сотні сімейних фотографій. Вона подзвонила йому, щоб сказати, що знайшла ці речі у своєму підвалі, думала, що він їх захоче.
  "Дякую." Він відкрив його, перебирав вміст. «Я думав, що ці речі зникли назавжди. Гей, дивись. Нік підняв фото. «Наша перша сімейна відпустка. Ніагарський водоспад."
  Сім'я з чотирьох чоловік, за спиною класичний каскад і веселка з частинок води. Ніку було близько десяти, Донні сім.
  «Хто це взяв?»
  «Деякі інші туристи. Пам'ятаєте картини того часу? Ви повинні були їх розвинути».
  «Завжди напружений, коли повертаєш їх з аптеки. Вони були у фокусі, правильна експозиція?»
  Він кивнув. Більше нагулу. «О, привіт!» Він підібрав програму.
  Нью-Йорк
  Академія поліції
  Церемонія вручення дипломів
  Унизу була дата, коли він закінчив навчання. На обкладинці була печатка: Навчальне бюро. Готуємо найкраще.
  Його посмішка зникла.
  Сакс згадувала власну церемонію вручення дипломів. Це був один із двох випадків у її житті, коли вона одягала білі рукавички. Друга була на меморіалі в поліцейському відділку, вшановуючи свого батька після його смерті.
  Нік поклав програму назад у коробку, якусь мить з ніжністю дивився на неї. Він закрив коробку й запитав: «Келих вина?»
  «Звичайно».
  Він зайшов на кухню й повернувся з пляшкою вина й пивом. Він налив їй келих Шардоне.
  Ще один спогад про них двох, викликаний запахом і ударом металу по склу та його пальцями, що торкаються її пальців.
  Бум…
  Вона застрелила спогад. Останнім часом вона робила багато подібних снайперів.
  Вони сьорбнули дубового вина й пива, і він показав їй усе, хоча там було не так багато на що подивитися. Він дістав деякі меблі зі складу. Підібрав кілька речей, позичив у двоюрідних братів, купив дешево. Деякі книжки. Кілька ящиків з документами. А потім були матеріали справи Народ штату Нью-Йорк проти Ніколаса Дж. Кареллі . Багато документів було розкладено на кухонному столі.
  Сакс переглянув фотографії своєї родини в рамках. Їй подобалося, що він поставив їх на камінну полицю, щоб усі бачили. Сакс проводив багато часу зі своїми матір’ю й батьком і насолоджувався їхнім товариством. Вона теж думала про Донні. Він жив у БК, недалеко від Ніка. Після арешту Сакс намагався не відставати від Кареллі, зокрема матері Ніка. Однак згодом контакт став ще сильнішим і, нарешті, зовсім припинився. Як часто буває, коли між двома людьми зникає точка опори спільного зв’язку — або хтось із них потрапляє до в’язниці.
  Нік налив вина.
  «Тільки трохи. Я за кермом."
  «Як вам Torino проти Camaro?»
  «Надаю перевагу Chevy, але його перетворили на металевий куб».
  «Чорт, як це сталося?»
  Сакс розповів про злочинця, який працював на компанію з видобутку даних і вторгся в кожну частину життя своїх жертв, включаючи її. Відбуксирувати та спресувати на металобрухт прекрасний Camaro SS для нього було так само просто, як зав’язати взуття.
  «Ти прибив його?»
   "Ми зробили. Лінкольн і я».
  Була пауза. Потім: «Чи можу я сказати? Мені сподобалося бачити Розу. Я не був впевнений, що вона мені повірила. Про мого брата. Що насправді сталося».
  «Ні, ми поговорили пізніше. Вона тобі повірила».
  «З того, що ти сказав раніше, я думав, що вона виглядатиме хворішою. Вона була досить хорошою».
  «Є жінки, які не виходять з дому, не подумавши про те, щоб не накрити обличчя. Це її здоровий колір обличчя. Maybelline».
  Нік сьорбнув пива. « Ви вірите мені, чи не так?»
  Сакс кивнула головою.
  «Про Донні та все. Ти ніколи не казав».
  Сакс посміхнувся йому. «Я б не дав вам файл, якби ні. Я б зараз тут не був».
  "Дякую тобі." Нік подивилася на килим, одягнений у особливу конфігурацію, яку вона приписувала підборам туфель, які носять витягнуті ноги важкої людини. Вона пам’ятала, коли вони сиділи на дивані — так, на цьому самому дивані — тоді на ньому був чохол, але за формою вона зрозуміла, що він такий самий. Він відклав коробку з артефактами. «Як просувається справа? Хлопець возиться з технікою? Що, до речі, дуже хворе».
  "Справа? Повільно. Він розумний, цей злочинець». Вона зітхнула. «Ці контролери—вони тепер у всьому. Наш контакт із комп’ютерних злочинів сказав, що за кілька років буде двадцять п’ять мільярдів вбудованих продуктів».
  «Вбудовано?»
  «Розумні контролери. Плити, холодильники, бойлери, сигналізації, домашні монітори, медичне обладнання. Усі вони з комп’ютерами Wi-Fi або Bluetooth. Він може зламати кардіостимулятор і вимкнути його».
  «Ісус».
  «Ви бачили, що сталося з ескалатором».
  «Зараз я йду сходами». Здавалося, Нік не жартував. Він додав: «Я бачив у газеті те, що він робить. І як ці компанії повинні виправляти свої сервери чи щось таке. У хмарі. Щоб не допустити його. Не всі це роблять. Ви це бачите?»
   Вона засміялася. «Я відповідальний».
  "Що?"
  «Я повідомив журналіста. Існує патч безпеки, який унеможливить зловмисникам зламати контролери. Але, схоже, не всі його встановлюють».
  «Я не бачив прес-конференції від One PP».
  «Ну, я точно не ділився тим, що роблю це. Перегляд каналів зайняв би надто багато часу».
  «Деякі речі в поліції ніколи не змінюються».
  На це вона підняла келих.
  «Внутрішній тероризм? Це його порядок денний?»
  «Як це виглядає. типу Теда Качинського».
  Через мить Нік запитав: «Як у нього справи?»
  "ВООЗ?"
  "Твій друг. Лінкольн Райм».
  «Здоровий, як і можна було очікувати. Завжди є ризики». Вона розповіла йому про деякі з них, у тому числі про потенційно смертельну дисрефлексію, швидке підвищення артеріального тиску, яке може призвести до інсульту, пошкодження мозку та смерті. «Але він добре піклується про себе. Він займається..."
  "Що? Як він може це зробити?»
  «Це називається FES. Функціональна електростимуляція. Електроди в м’язах…”
  « П'ятдесят відтінків сірого ... Ой, біса, вибачте. Це було далеко за рамки». Здавалося, він почервонів, що не типово для Ніка Кареллі.
  Сакс усміхнувся. «У Лінкольна не так багато поп-культури, але якби він знав, що це за книга чи фільм, він би засміявся і сказав: «Так, до біса». У нього є почуття гумору щодо його стану».
  «Важко тобі?»
  «Я? Так Я дивився фільм з подругою. Це було досить погано».
  Нік засміявся.
  Вона вирішила більше не говорити про Райма та себе.
  Сакс підвелася, налила ще вина, відпила, відчуваючи тепло навколо свого обличчя. Вона подивилася на свій мобільний: 9 вечора. «Що ти знайшов?» Киває на матеріали справи.
   «Кілька хороших підказок. Твердий. Ще багато роботи. Цікаво, довести свою невинуватість так само важко, як і порушити справу проти злочинця. Я думав, що так буде легше».
  «Ти обережний?»
  «Змусив мого приятеля, того, про якого я тобі розповідав, виконувати більшу частину роботи. Я куленепробивний».
  Що про нього говорили, коли він був у війську. Куленепробивний. Сакс пам’ятав, що Нік був не лише хорошим поліцейським, але й ризикованим. Все, щоб врятувати жертву.
  У цьому вони були дуже схожі.
  — Ти хочеш… — почав він.
  "Що?"
  «Вечеря? Ти вже їв?»
  Вона знизала плечима. «Я міг би щось використати».
  «Єдина проблема. Я не потрапив до Whole Foods».
  «Ви коли-небудь робили покупки в Whole Foods?»
  «Одного разу. Я відчув потребу витратити вісім доларів на фруктовий салат».
  Вона засміялася.
  Він продовжив: «У мене в морозилці заморожене каррі. Д'Агостіно. Не погано."
  «Ні, але я впевнений, що буде краще, якщо ми розігріємо його». І вона налила собі ще келих вина.
  
  Що це за шум?
  Шістдесятишестирічний оператор друкарського верстата був у коридорі свого багатоквартирного будинку, житла, де працювали щоденні працівники, і було типово для цієї негламурної частини Нью-Йорка. Він невпевнено йшов після чарки чи двох у Сейді. Близько півночі. Він думав, що Джої з бару — хер, політик і таке інше, але принаймні він не образив вас, ви сказали, що я голосую так чи так. З ним було весело сперечатися.
  Але його пам’ять про вечір і його чотири чи п’ять напоїв зникла, коли він сповільнився, зупиняючись і прислухаючись до звуку, що долинав із квартири, повз яку він зараз проходив.
   Едвін Бойл нахилився ближче до дверей.
  телевізор.
  Мав бути телевізор.
  Але навіть із новими телевізійними установками, новими звуковими системами телевізор звучав інакше. Це було не те саме. Живий був живий. І це було в прямому ефірі.
  Крім того, на телебаченні та у фільмах звук пари, яка займається коханням, був або коротким і солодким (і зазвичай була музика), згасаючи до чорного, або продовжувався і продовжувався, як у порно.
  Це була справжня річ.
  Бойл усміхався. Весело.
  Він не дуже добре знав хлопця, чия це квартира. Здавалося, пристойно, якщо тихо. Це був не той тип, щоб бовтатися в Седі та вступати в розмови про політику чи щось інше. Була та сама тиша, яку ви бачили на очах. Принаймні в кіно. Друкар ніколи не знав приватного оглядача.
  Тепер жінка щось шепотіла. Ритм був швидшим.
  Чоловік теж щось говорив.
  І Бойл задавався питанням: якщо він зробив запис, кому він міг би його надіслати?
  Ну і, звісно, Брудний старий Томмі на дощечці. Джинджер у бухгалтерії — вона завжди говорила про секс, завжди фліртувала. Хосе в дебіторській заборгованості.
  Бойл дістав свій телефон і підійшов до дверей свого сусіда, а потім записав звукове шоу. Посміхаючись сам собі.
  Хто б це ще оцінив?
  Ну, він би подумав. Але сьогодні ввечері він точно нікому не надсилатиме запис — хіба що після кількох годин у Сейді. Він може помилково надіслати його колишньому чи синові. Завтра на роботу.
  Нарешті його сусід і будь-хто з тих, хто його стиснув, пришвидшилися, і все закінчилося — довге зітхання, яке міг бути він, або вона, або, можливо, його уява.
  Бойл вимкнув диктофон свого iPhone і вислизнув його. Похитуючись, пройшов коридором до своєї квартири. Він намагався пригадати, коли востаннє з ним трахалися, і не зміг — це те, що сім чи вісім чарок зробили з тобою, — але він був упевнений, що це було колись під час попередньої адміністрації.
  
  
  СУБОТА
  В
  
  
  ПЕРЕВІРИТИ…
  
  
  РОЗДІЛ 39
  О восьма ранку
  Амелія Сакс позіхнула. Вона втомилася, голова її пульсувала. Ніч у неї була, м’яко кажучи, неспокійна. Ні. Турбулентний.
  Вона вийшла з квартири Ніка годину тому й зараз перебувала у бойовій кімнаті на One PP, де вдруге за кілька днів переглядала матеріали справи, яка не була в її реєстрі.
  По-перше, це належало Ніку.
  А тепер це, набагато менший файл, не пов’язаний з його ситуацією.
  Година була рання, але вона прочитала його вже тричі, оскільки нещодавно завантажила його з архіву. Шукаю позитивні моменти, які могли б пояснити те, що вона підозрювала. Не знайшовши жодного.
  Вона подивилася у вікно.
  Повернутися до файлу, який анітрохи не співпрацював.
  Без золотих самородків. Ні порятунку.
  Трясця.
  У дверях з’явилася постать.
  «Отримав ваше повідомлення», — сказав Рон Пуласкі. «Я спустився сюди, як тільки міг».
  «Рон».
  Пуласкі зайшов усередину. «Порожній. Інший." Він оглядав бойову кімнату. Таблиці доказів були в кутку, але вони були неповними, тепер, коли два випадки — Сакса і Райма — були лише одним і цей заклад більше не був частиною операції Unsub 40. Сонячне світло лилося, різке, під гострим кутом.
   Пуласкі виглядав неспокійним. Іноді він був невпевнений — здебільшого через травму голови. Це позбавило його впевненості і, так, трохи пізнавальних навичок, які він з лишком компенсував своєю наполегливістю та інстинктом вулиці. Зрештою, розкриття більшості злочинів було досить очевидним; поліцейська робота була побудована на поті більше, ніж на голмсіанській дедукції. Але сьогодні? Сакс знав, у чому справа.
  — Сідай, Роне.
  «Звичайно, Амелія». Він звернув увагу на відкритий файл на столі перед нею. Він сів.
  Вона перевернула папку й просунула її вперед.
  "Що це?" — запитав молодий білявий офіцер.
  "Читати. Останній абзац».
  Він сканував слова. «О».
  Вона сказала: «Справу Гутьєрреса було закрито шість місяців тому. Тому що Енріко Гутьєррес помер від передозування наркотиками. Якщо ти збираєшся брехати, Роне, чи не міг ти хоча б перевірити факти?»
  
  Його розбудив телефон.
  Наспівує, не дзвонить, не треліть і не грає музика.
  Просто наспівував, коли лежав на тумбочці біля ліжка Дж. Сі Пенні. Сон допоміг, утримавши його від пробудження; всередині він мріяв про вихід; надворі він мріяв про свою камеру. Тож сон був пильним, зайнятим, як вода, що тече по спіралі в каналізацію.
  "Привіт? Гм, привіт?»
  «Так, привіт. Це Нік?»
  "Так Так."
  «Я вас не розбудив, правда?»
  "Хто це?"
  «Віто. Вітторіо Гера. Ресторан."
  «О, звичайно».
  Нік перевернув ноги й сів. Протер очі.
  «Я тебе розбуджу?» — знову запитав Гера.
  «Так, ви зробили. Але це нормально. Я все одно маю встати».
  «Ха, чесно. Більшість людей сказали б ні. Але ви завжди можете сказати, правда? Вони звучать нудно».
   «Я звучу химерно?»
  "Різновид. Слухайте, якщо говорити про, знаєте, бути чесним. Я візьмуся за це, Нік. Я не збираюся продавати тобі ресторан».
  «У вас була краща пропозиція? Я можу працювати над цим. Що ми говоримо?»
  «Справа не в грошах, Ніку. Я просто не хочу тобі продавати. Мені шкода».
  «Запис?»
  "Що?"
  «Я у в'язниці».
  Гера зітхнув. «Так, запис. Я знаю, що ти казав, що ти невинний. І, знаєте, я в це вірю. Ви не схожі на шахрая. Але все одно розголошується. Ви знаєте, як це працює. Навіть чутки, навіть вони брехня. Ти знаєш."
  «Так, Віто. Гаразд. Якщо це так. Гей, ти мав нахабство подзвонити мені сам. Це не ваш адвокат телефонував моєму адвокату. Багато людей вчинили б так. Цінуйте це».
  «Ти хороший хлопець, Нік. Я знаю, що у вас все вийде. У мене таке відчуття».
  «Звичайно. Гей, Віто?»
  "Так?"
  «Чи означає це, що я можу запросити вашу доньку на побачення?»
  Пауза.
  Нік засміявся. «Я з тобою жартую, Віто. О, і, до речі, те замовлення на винос днями? Мої друзі сказали, що це найкраща лазанья, яку вони коли-небудь їли».
  Пауза. Мабуть, винувата пауза. «З тобою все гаразд, Нік. Ти все зробиш. Піклуватися."
  Вони відключилися.
  пекло
  Зітхнувши, Нік підвівся й незграбно пішов до свого комода, на якому купою лежали його штани. Він одягнув їх, поміняв учорашню футболку на нову й причесався. Більш-менш.
  Амелія Сакс вийшла з квартири годину тому, його ненадовго розбудили кроки та зачинені двері.
  Він зайшов у вітальню, думки про неї вирували в його голові, він зробив горнятко кави, налив чашку й сів на кухню стіл дочекатися охолодження. Але потім, переглядаючи файли, які вона йому дала, зображення Амелії, розчарування через невдалу угоду з рестораном змінилися спогадами про дні його роботи в поліцейському.
  Зараз, як і тоді, щось клацнуло в його голові, коли він починав розслідування. Як включив вимикач, клац, він був в іншому режимі. Підозріло, з одного боку. Просіюючи, вибираючи те, у що можна повірити, і дозволяючи решті розсипатися. Це було не важко для Ніка Кареллі.
  І, що важливіше, робити стрибки. Його розум робить ці дивні стрибки. Це те, що прибило perps.
  — Ви сказали мені, що поїхали в Саффолк.
  — Так, детективе Кареллі. Ось де я був. Побачивши мого друга. Він за мене поручився. Ви з ним розмовляли».
  «Це сто десять миль туди й назад».
  "Так?"
  «Твій показник, коли я тебе зупинив? Показав, що майже повний.
  «Знову так. Ось де я кажу, я поповнив».
  «Ви їздите на турбодизелі. Тут я кажу, що на маршруті, яким, за вашими словами, ви їдете, дизеля немає».
  «Ой. Ах Я хочу поговорити зі своїм адвокатом».
  Зробити такий стрибок — подзвонити на станції та перевірити наявність дизельних насосів — це щось, що спало йому на думку природно.
  Тоді детектив, зараз детектив.
  Він потягнув до себе список із іменами J — людей із Фланігана, про яких Фон сказав, що вони постійні відвідувачі — один із яких, як молився Нік, міг би допомогти йому змінити його життя.
  Джек Батталья, Квінс Бульвар Авто та Ремонт
  Джо Келлі, Havasham General Contracting, Манхеттен
  Джей Джей Стептоу
  Джон Пероне, J&K Financial, Queens
  Елтон Дженкінс
  Джекі Картер, You Stor It Self Storage, Квінс
  Майк Джонсон, Emerson Consulting, Квінз
   Джеффрі Доммер
  Джанні «Джонні» Манетто, Old Country Restaurant Supply, Лонг-Айленд-Сіті
  Картер Джепсон молодший, дистрибуція Coca-Cola
  Він ніколи не чув ні про одну з них. Хоча йому було весело припускати, що одному, напевно, було важко дорослішати, його ім’я було досить близьким до імені серійного вбивці, щоб діти безжально мучили його.
  Розум поліцейського працював на всі циліндри, але цього було недостатньо. Йому потрібен був внесок, дослідження. Тож до роботи. Нік зайшов в Інтернет і почав перевіряти імена. Google, Facebook і LinkedIn. Він також увійшов на сайт пошуку людей, про який йому розповів Фредді. Господи, було багато інформації. Коли він працював у відділі, йому знадобилися тижні, а не години, щоб отримати всі ці речі. І він також був вражений тим, скільки людей писали про себе. Один хлопець, Джей Джей Стептоу, був зображений, як гордо палить каструлю на фото у Facebook. Посилання вело на відео YouTube, яке показувало Джепсона в Карибському морі, хитаючись п’яним і впавши в басейн. Тоді виліз і блює.
  Що стосується дружини «Джей», Ненсі, нікому з них не пощастило.
  Але, можливо, містер «J» розлучився з Ненсі. Або Ненсі була дівчиною. Ймовірно, були способи дізнатися, можливо, програми в поліції Нью-Йорка, які пов’язували людей, навіть якщо вони не були одруженими чи не родичами. Якби «J» відбув термін, міг би бути запис про те, як Нансі прийшла відвідати його у в’язниці.
  Але він не мав доступу до нічого подібного, і він точно не збирався просити Амелію шукати його. Там він уже розширював межі.
  Він проглянув дані, які завантажив. Нік сподівався, що «J» — це хтось, хто бере участь у правоохоронних органах і знає про операції з викрадення літака ще тоді, коли його заарештували. Але ніхто з чоловіків не був правоохоронцем. Наступна найкраща річ — хтось із зв’язками з злочинним світом (хоча він знав, що йому потрібно бути дуже, дуже обережним, контактуючи з ними). Однак це також не вдалось. Дженкінс мав був заарештований — проступок і давно. Двоє інших були предметом цивільних розслідувань — SEC в одній справі, IRS в іншій, — але з них нічого не вийшло.
  Нік відкинувся на спинку стула й сьорбнув теплої кави. Погляд на годинник. Робота тривала три години. Купа інформації, але нічого для показу.
  Гаразд. Подумай краще. Думайте як золотий щит. Звісно, список міг бути марним, і Стен Вон зібрав докупи достатньо випадкових імен, щоб купити собі пересмажену курку з пармезаном. Але це все, що у вас є, список, тому працюйте над ним. Так само, як найтендітніший свинець на вулиці, як ви це робили. Перетворіть його на щось солодке.
  Він вирішив уважніше вивчити бізнеси, якими керували або на яких були найняті чоловіки; чи хтось із них із більшою ймовірністю, ніж інші, мав потенційний зв’язок із захопленням або отриманням краденого? У списку Фон не було всіх їхніх нарядів, але Нік зміг знайти більшість інших. Серцем викрадення були транспортні та оптові компанії, але їх не було. (Батталья займався продажем і ремонтом вживаних автомобілів.) Джекі Картер, яка володіла франшизою самостійних складів, здавалася можливою. І J&K Financial Services Джона Пероне заінтригувала його; вони могли позичити гроші будь-якій кількості людей, залучених у тіньові оборудки. А консалтинговий бізнес Джонсона? Хто знав, що вони задумали?
  Нік випив довгу порцію теплої кави. Чашка застигла в повітрі. Він поставив його й сів вперед, дивлячись на список. Він засміявся. О, чоловіче. Як я це пропустив? Як я це пропустив?
  Він читав: Джон Пероне, J&K Financial, Queens.
  Fi NANCI ін.
  «Ненсі» не була дружиною чи дівчиною. Це було від назви його компанії . Виною тому, що він неправильно прочитав, були вицвілі нотатки детектива.
  Ніка раптом охопив хвилювання, яке він пам’ятав зі своїх днів, коли він працював над справами, коли у вас відбувався такий прорив.
  Гаразд, містере Пероне, хто ви насправді? Він не знайшов ознак будь-якої злочинної діяльності. Здавалося, що Пероне був чесним, законним бізнесменом, щедрим, жертвував громаді, був активним у церкві. І все ж Ніку слід бути обережним. Він не міг ризикнути пов’язати свій власний ім'я з чоловіком, якби Пероне насправді був причетний до будь-якої злочинної діяльності. Він згадав свою обіцянку Амелії.
  Якщо є хтось, хто може мені допомогти, і є якийсь ризик, або навіть здається, що вони пов’язані, я скористаюся, знаєте, посередником, щоб зв’язатися з ними, другом…
  Він знайшов свій телефон і подзвонив Фредді Карузерсу.
  
  
  РОЗДІЛ 40
  Р он Пуласкі витріщився на файл Гутьєрреса, який сидів між ним і Амелією Сакс.
  Він тріпотів у кріслі навпроти неї в їхній бойовій кімнаті.
  пекло Чому він не перевірив, чи Гутьєррес ще поруч? На це була відповідь: здебільшого тому, що він вірив, що ніхто не знатиме та не буде піклуватися про його наміри.
  Я помилився, чи не так?
  пекло
  «Рон. Працюйте зі мною тут. Що відбувається?"
  «Ви спілкувалися з IA?»
  "Немає. Ще ні. Звичайно, ні."
  Але він знав, що якщо вона дізнається, що він вчинив злочин, то миттєво повідомить про нього до органів внутрішніх справ. Це було щось про Амелію. Вона б порушила правила. Але коли ви переступили через колючий дріт Кримінального кодексу Нью-Йорка, це було гріхом. Непробачний.
  І тому він сів, зітхнув і сказав їй правду. «Лінкольн не повинен звільнятися».
  Вона кліпала очима, не розуміючи, куди це йде.
  Навряд чи він міг її звинувачувати. «Він не повинен. Це просто неправильно».
  "Я згоден. Яке це має відношення?»
  «Все. Дозволь пояснити. Ви знаєте, що сталося. Він затягнув справу Бакстера надто далеко».
   «Я знаю факти. Що-?"
  «Дозвольте мені закінчити. Будь ласка.
  Смішно про красу, — подумав Пуласкі. Амелія Сакс була не менш красивою, ніж учора, але тепер це була краса льоду. Він дивився повз неї у вікно, не витримуючи променя її очей.
  «Я перевірив файл Baxter. Я прочитав це тисячу разів, прочитав кожне слово свідчень, кожне речення судово-медичного аналізу, усі записи детективів. Знову і знову. Я знайшов щось, що не мало сенсу». Пуласкі сів вперед, і, незважаючи на те, що його прикриття було розірвано, а його місія була під загрозою — Амелія, за правом, мала б негайно покласти їй край, — він відчув прискореність полювання, яке ще не закінчилося. «Бакстер був злочинцем, так. Але він був просто багатою людиною, яка переймалася іншими багатіями. Зрештою: він був нешкідливим. Його пістолет був сувенірним. У нього не було куль. Залишки пострілів мали неоднозначне походження».
  — Я все це знаю, Роне.
  — Але ти не знаєш про Одена.
  "ВООЗ?"
  «Оден. Я не впевнений, хто він, чорний, білий, вік, крім того, що він має якийсь зв’язок із командами в Східному Нью-Йорку. Про нього згадували в записках одного з детективів, який вів справу Бакстера. Бакстер був близький з Оденом. Я розмовляв із детективом, і він так і не розслідував Одена, тому що Бакстера вбили, а справу було закрито. Підрозділ банди та відділ наркотиків не чули цього імені. Він загадкова людина. Але я запитав на вулиці, і принаймні двоє людей сказали, що чули про нього. Він пов'язаний з якимось новим видом наркотиків. Називається Catch. Ви коли-небудь чули про це?»
  Вона похитала головою.
  «Можливо, він контрабандою перевозив це з Канади чи Мексики. Можливо фінансування. Можливо, навіть вигадують його. Я думав, що це може бути причиною вбивства Бакстера. Це не була випадкова тюремна бійка. Він був мішенню, тому що він занадто багато знав про ці речі. У всякому разі, я працював під прикриттям… Ні, без санкцій, просто сам. Я сказав людям, що мені потрібні речі, які створював Оден. Я стверджував, що моя травма голови дуже серйозна». Він відчув, що червоніє. «Бог мене за це дасть. Але я маю шрам».
   «І?»
  «Я мав на меті довести Лінкольну, що Бакстер зовсім не невинний. Він працював з Oden, фінансуючи виготовлення або імпорт Catch. Можливо, Бакстер використав свій пістолет. Що люди вмирали через те лайно, до якого він був залучений». Пуласкі похитав головою. «І Лінкольн зрозумів би, що він не так вже й погано облажався, і кинув би».
  «Чому?»
  — Я нікому не казав, навіщо вигадувати історію? Що б ти сказав? Відмовитися від цього, так? Несанкціонована таємна операція з використанням моїх власних грошей для отримання наркотиків...
  "До того , що ?"
  "Тільки один раз. Я купив Оксі. Через п'ять хвилин я викинув його в каналізацію. Але мені потрібно було зробити покупку. Мені довелося створити вуличну довіру. Я відмовився від звинувачення у зброї, щоб за мене поручився якийсь бандит. Я йду тут, Амелія».
  Він подивився на файл Гутьєрреса. Дурний. Думаючи: чому я не перевірив?
  «Я близько, я дуже близько. Я заплатив дві тисячі баксів за підведення до цього Одена. У мене є відчуття, що все вийде».
  «Ви знаєте, що Лінкольн сказав би про почуття».
  «Він щось сказав, тепер він допомагає Unsub Forty, повертається до роботи в NYPD?»
  "Немає. Він сказав мені, що нічого не змінилося». Вона скривилася. «Він працює з нами здебільшого, щоб подати цивільну справу для Сенді Фроммера».
  Обличчя самого Пуласкі залишалося кам'яним. «Я б хотів, щоб ти про це не дізналася, Амелія. Але тепер ви знаєте. Тільки я не зупиняюсь. Я скажу тобі відразу. Я повинен зіграти це. Я не дозволю йому піти у відставку без бою».
  «Східний Нью-Йорк, ось де висить цей Оден?»
  «І Браунсвіль і Бед-Стуй».
  «Найнебезпечніші частини міста».
  «Парк Грамерсі так само небезпечний, якщо саме там вас підстрелять».
  Вона посміхнулася. «Я не можу тебе відповісти?»
  "Немає."
  — Тоді я все забуду за однієї умови. Ти не згоден, я на тебе доношу і відстороню твою дупу на місяць».
  «Яка умова?»
  «Я не хочу, щоб ти займався цим сам. Іди зустріти Одена, я хочу, щоб хтось був з тобою. Хтось із ваших знайомих може вас підтримати?»
  Пуласкі на мить замислився. «Я маю на увазі ім’я».
  
  Лінкольн Райм набрав номер мобільного Сакса.
  Немає відповіді. Сьогодні вранці він дзвонив уже двічі, один раз рано — о шостій ранку. Тоді вона також не підняла трубку.
  Він був у лабораторії з Джульєтт Арчер і Мелом Купером. Була рання година, але вони вже переглядали таблицю доказів і перекидали ідеї туди-сюди, як гравці у футбольному матчі. Порівняння, яке Райм використав скромно, враховуючи малорухливий характер двох учасників.
  Купер сказав: «Тут щось є».
  Райм підкотився до нього, його стілець ледь не зіткнувся з кріслом Арчера.
  «Це лак, який Амелія знайшла в одній із попередніх сцен. Це щойно надійшло з бази даних бюро».
  Braden Manufacturing, Річ-Кот.
  «Ми провели час».
  Купер продовжив: «Використовується у виготовленні вишуканих меблів. Не для підлоги чи столярних робіт. Дорого».
  «Продається в скількох магазинах?» — запитав Арчер.
  Відповідне питання.
  «Це погана новина», — сказав Мел Купер. «Це один із найпоширеніших лаків на ринку. Я роблю це сто двадцять роздрібних точок у цьому районі. І вони продають його оптом безпосередньо на виробництво меблів. Великі і маленькі. І, щоб не прикрасити всім день, вони також продають це онлайн через півдюжини торгових посередників».
  «Запишіть це на таблиці, чи не так?» — пробурмотів Арчеру знеохочений Лінкольн Райм.
  Тиша заповнила вітальню.
   «Я, е-е».
  «О, так», — сказав Райм. «Вибачте. Забув. Мел, напиши».
  Офіцер своїм тонким почерком додав марку та виробника.
  Арчер сказав: «Навіть якщо буде багато торгових точок, я почну шукати магазини, які продають це. Подивіться, чи впізнає хтось нашого суб'єкта».
  Райм сказав: «Також є шанс, що суб'єкт...»
  Арчер продовжував: «...працює на магазин. Я думав про це. Я подумав, що зроблю деякі попередні. Перегляньте магазини та подивіться, чи є в них фотографії працівників. Їх веб-сайти, Facebook, Twitter. Можливо, софтбольні команди. Благодійність, збір крові».
  «Добре». Райм знову повернувся до таблиць і оглянув їх. Його спонукала нагальність. Тепер, коли вони підтвердили, що People's Guardian, їхній Unsub 40, був серійним виконавцем, вони мали всі підстави підозрювати, що він незабаром знову переїде. Часто такою була природа кількох злочинців. Що б їх не мотивувало, сексуальне задоволення чи терористичні заяви, хіть, як правило, прискорювала частоту їхніх вбивств.
  До завтра…
  Почувся звук ключа в замку, відчинені двері та кроки в передпокої.
  Сакс і Пуласкі прибули. Іноді дитина була у формі, іноді вуличному одязі. Сьогодні він одягався. Джинси і футболка. Сакс виглядав втомленим. Її очі були червоні, а постава похитнулася.
  "Вибач я запізнився."
  "Я дзвонив."
  «Напружена ніч». Вона підійшла до діаграм і переглянула їх. «Ну де ми?»
  Райм розповів їй про лак, що робив Арчер — шукав у магазинах клієнтів, які купили цю речовину. Сакс запитав: «Ще щось є на серветках?»
  «Не чув від штабу», — відповів Мел Купер.
  Вона скривилася. «Досі відсутній».
  Райм теж переглядав чарти.
   Відповідь є…
  Крім того, що це не було. «Є чогось, чого нам не вистачає», — різко сказав Райм.
  З порогу пролунав чоловічий голос. «Звичайно , Лінк. Скільки разів я повинен тобі повторювати, ти маєш дивитися на загальну картину. Мені завжди потрібно тримати твою прокляту руку?»
  І з цими словами скуйовджений детектив поліції Нью-Йорка Лон Селлітто повільно, шкутильгаючи, ввійшов до кімнати, допомагаючи йому з шикарною тростиною.
  
  
  РОЗДІЛ 41
  Очікуючи свого підвозу, дивлячись на простирадла на дивані у своїй квартирі, Нік Кареллі посміхнувся. Не собі, справжня посмішка в повне обличчя.
  Він був джентльменом минулої ночі, коли Амелія була вдома. Вони сиділи разом на дивані — обідній стіл був захаращений документами про операцію «Я невинний» — їли курку каррі й допивали вино до останнього шматка, хорошу пляшку, яку він купив, знаючи, що вона прийде до нього. .
  Сидячи близько до неї, так, але джентльмен. Коли вона сказала, трохи запаморочена, що не може їхати додому і повинна викликати таксі, він сказав: «Ти хочеш диван? Або ліжко, а я займу диван? не переживай Я не чіпаю тебе. Ви просто виглядаєте, ну, ви виглядаєте так, ніби вам потрібно було заснути годину тому».
  «Ви не проти?»
  «Ні».
  «Диван».
  «Я навіть виправлю це правильно».
  Він не мав. Але вона також не мала нічого проти неакуратної роботи. За п'ять хвилин вона вже спала. Нік просто дві чи три хвилини дивився на її гарне обличчя. Може довше. Він не знав.
  Тепер Нік зняв простирадла з дивана, відніс їх у спальню й кинув у кошик для білизни. Він теж дістав наволочку, підніс її до обличчя й понюхав, відчувши глухий удар у животі. аромат її шампуню. Він збирався випрати й це, але передумав і поклав на комод.
  Його мобільний пропищав текстовим сигналом. Прибув Фредді Карузерс. Він підвівся, одягнув куртку і вийшов з квартири. Перед будинком він вскочив у позашляховик свого друга — Escalade, старіший, але добре доглянутий. Він дав Фредді адресу в Квінсі. Фредді кивнув і рушив. Він обертався туди-сюди, десяток разів. Він не використовував GPS. Здавалося, що Фредді добре знав цю місцевість. Хлопець виглядав крихітним за великим кермом Caddie, але цього ранку чомусь був менш похмурим.
  Нік сидів у пом’ятій шкірі й дивився, як м’якає міський краєвид, поки вони прямували на схід. Атмосфера змінилася від бодеги та прогулянок до 7-Eleven до бунгало та більших окремих сімей, оточених ділянками газону та садами. Вам не потрібно було їхати далеко в Квінс, щоб побачити зміни.
  Фредді дав йому папку. «Усе, що я міг отримати щодо Джона Пероне та його компанії. Його контакти. Людина геніальна».
  Нік прочитав. Взяв деякі нотатки. Порівняв те, що знайшов Фредді, з тим, що він сам зібрав. Його серце міцно застукало. Так, це може бути саме те, що йому потрібно.
  Спасіння. Ще одна посмішка.
  Він поклав папери у внутрішню кишеню піджака, і двоє чоловіків почали світську розмову. Фредді сказав, що збирається взяти дітей своєї сестри на гру в м’яч цими вихідними.
  «Метс. Їм дванадцять і п’ятнадцять».
  "Метс?"
  «Ха. Хлопчики. Ставлення якесь, але не дуже зі мною. А тобі п’ятнадцять без ставлення, щось не так».
  «Пам’ятаєш, як Пітерсон спіймав нас із тією пінтою в спортзалі?»
  Фредді засміявся. «Що ти йому сказав? Це було… не пам’ятаю. Але це пішло не надто добре».
  Нік сказав: «Він був таким, якого біса ти робиш із випивкою? Хіба ти не знаєш, що це погано для тебе? А я просто запитав: «Тоді чому твоя дружина дала це мені?»
  «Ісусе, це так! Яка лінія. Він прикрашав вас, чи не так?»
   «Штовхнув мене, ось і все… І відсторонив мене на тиждень».
  Вони мовчки проїхали кілька кварталів, Нік насолоджувався спогадами про школу. Фредді запитав: «Що з тобою та Амелією? Я маю на увазі, що вона зараз з тим хлопцем, чи не так?»
  Нік знизав плечима. «Так. Вона з ним».
  «Це трохи дивно, вам не здається? Він каліка. Зачекайте. Ви можете це сказати?»
  «Ні, ти не можеш цього сказати».
  «Але він є, правда?»
  «Інвалід. Я подивилася. Можна сказати, інвалід. Вони теж не люблять інвалідів».
  — Слова, — сказав Фредді. «Мій тато називав чорних кольоровими. Чого ти не повинен був робити. Але тепер ви повинні сказати «люди кольору». Що дуже схоже на кольорове. Отже, я не розумію. Ви, хлопці, були гарною парою, ви з Амелією».
  Так, ми зробили.
  Нік глянув у бокове дзеркало й напружився. «Черт».
  "Що?" — запитав Фредді.
  «Ви бачите цю машину позаду нас?»
  «—»
  «Грін, не знаю. Бьюїк, я думаю. Ні, Шеві».
  «Подивився. Що з цим?»
  «Він робив такі самі повороти, як і ми».
  «Нічого лайна. про що це? Нікого після мене я не знаю».
  Нік знову подивився в дзеркало. Він похитав головою. "Трясця."
  "Що?"
  «Я думаю, що це Калл».
  «Є—»
  «Вінні Калл. Той мудак-детектив дошкуляє нам у Bay View із Воном.
  «Черт, стережу твоє місце. Це низько. Я кинув пістолет. Вони ніколи його не знайдуть. А ти нічого не зробив. Можна сказати, що ви не знали, що в нього є шматок, навіть якщо він з’явиться. І Вон не назвав свого справжнього імені. Про що він?»
  «Він хер, ось у чому справа. Можливо, просто катає мене. Людина, я не хочу, щоб він зіпсував це з Пероне. Це надто важливо. Це єдиний спосіб довести свою невинуватість».
  Він озирнувся. «Дивись, Фредді. Він нічого не має на вас. Він не знає, що ви викликали ту помилкову тривогу. Зроби мені послугу."
  «Звичайно, Нік. Ти зрозумів."
  Він озирнувся. «Заїдьте в той гараж». Вказуючи вперед.
  «Тут?»
  «Так».
  Фредді швидко розкрутив колесо. Шини скрипнули. Це був чотириповерховий гараж, прибудований до закритого торгового центру.
  «Я виходжу тут. Просто повисніть півгодини сорок хвилин».
  «Що ти збираєшся робити?»
  «Я пройдуся по магазинах, візьму таксі, щоб поговорити з Пероне. Зустрінемось тут. Мені шкода про це».
  «Ні, це круто. Я принесу сніданок».
  Фредді зупинився біля одного з входів у торговий центр. Нік запитав: «Ти бачив його в ресторані, так? Калл?»
  «Так, я пам'ятаю його».
  «Якщо він підійде і захоче дізнатися про мене…»
  — Я скажу йому, що не можу говорити. Я чекаю його дружину». Фредді підморгнув.
  Нік усміхнувся й поплескав маленького чоловічка по плечу. Він вискочив з позашляховика і зник у торговому центрі.
  
  У вестибюлі J&K Financial не було жодної охорони — жодної людської безпеки — лише звичайний домофон. Нік натиснув кнопку й оголосив про себе.
  Пауза.
  «У вас призначена зустріч?» — запитав жіночий голос.
  "Немає. Але я був би вдячний за можливість поговорити з містером Пероне. Це пов’язано з Algonquin Transportation».
  Ще одна пауза. Довше.
  Дверний замок дзижчав, Ніку здалося, що це був різко гучний звук.
  Він увійшов у маленький ліфт і на третьому поверсі зайшов у напрочуд гарний офіс, враховуючи сусідство та пошарпаний фасад будівлі. Здавалося, Джон Пероне впорався з ним добре. Адміністраторка була красивою жінкою з глибокою шкірою мокко.
  За її спиною крізь відчинені двері було видно два кабінети. Обидва зайняті чоловіками, великими чоловіками з коротким каштановим волоссям. Їхні великі торси були закуті в вигладжені сорочки. Один загубився під час телефонного дзвінка. Очі іншого, у ближньому офісі, звернулися до Ніка. Більший із них, він носив жовті підтяжки поверх блідо-зеленої сорочки. Його погляд був прохолодним.
  Адміністратор встановила стаціонарний телефон. "Містер. Пероне вас зараз побачить».
  Нік подякував їй. Він увійшов до найбільшого офісу в номері, заповненого книгами, електронними таблицями та діловими документами, а також пам’ятними речами та фотографіями. Сотні фотографій. На стіні, на столі, на журнальному столику. Багато з них виявилися родинними.
  Джон Пероне піднявся. Він був не високим чоловіком і міцної статури. Як колона. Одягнений у сірий костюм, білу сорочку та краватку кольору моря, що оточує грецький острів. Чорне волосся, зачесане назад. Він порізався під час гоління, і Ніку стало цікаво, чи користується він бритвою. Він здавався тим, хто може. Золотий браслет оточував його праве зап'ястя.
  "Містер. Кареллі».
  «Нік».
  «Я Джон. Сідайте."
  Обидва чоловіки сіли в м’які шкіряні крісла. Пероне уважно подивився на нього.
  «Ви згадали Algonquin Transportation».
  "Я зробив. Ви чули про це?»
  «Вона більше не працює, але я вважаю, що це була приватна транспортна компанія».
  "Це вірно. Він перевозив фармацевтичні препарати та сигарети в немаркованих напівфабрикатах для виробників великих брендів — без маркування, тому що, звичайно, викрадачі націлювалися на вантажівки з логотипами Philip Morris або Pfizer».
  «Мені відома така практика. Яке це має відношення до мене?»
  «П'ятнадцять років тому напівфабрикат Алгонкіна перевозив два мільйони доларів» ліків, що відпускаються за рецептом, було викрадено біля мосту через канал Гованус».
  "Це було?"
  «Ви знаєте , що це було. Викрадач сховав наркотики на складі в Квінсі, але перш ніж він зміг повернутися та передати їх своїм покупцям, його затримали. Хтось із бруклінської бригади дізнався про «викрадений товар» і викрав увесь вантаж зі складу. Мені знадобився час, але я дізнався, що ці хлопці працювали на вас».
  «Я нічого про це не знаю».
  "Немає? Ну, я так».
  Пероне якусь мить мовчав. Потім: «Звідки ти такий впевнений?»
  «Тому що я був викрадачем». Нік залишив це на хвилину. «Зараз. Моя винагорода за роботу мала скласти сімсот тис. Ти їх украв. Інфляція та відсотки? Дайте мені мільйон, і ми готові».
  
  
  РОЗДІЛ 42
  Ну , подивіться на це». Мел Купер усміхався, проводячи рукою по рідкому волоссю.
  Повільно зайшовши до вітальні, Лон Селлітто кивнув присутнім. Він був партнером Райма кілька років, коли криміналіст працював у поліції Нью-Йорка. Нещодавно Селлітто брав участь у консультаційній роботі компанії Rhyme, допомагаючи у великих справах із судово-медичною експертизою та іншими слідчими послугами.
  «Лон!» Пуласкі підвівся на ноги й качав руку детектива.
  «Добре, добре. Спокійно зі старим». Насправді Селлітто зручно розташувався десь у середньому віці.
  Том, який впустив офіцера, сказав: «Щось для тебе, Лон?»
  "Так, чорт візьми. Якщо ви його спекли, я все на цьому».
  Помічник посміхнувся. "Будь-хто інший?"
  Інші відмовилися.
  Селлітто був версією самого себе Cliffs Notes, який довгий час був осторонь завдяки злочинцю, який його отруїв. Він ледь не помер і пройшов багато лікування та терапії. За останній рік він схуд, припустив Райм, на сорок фунтів. Його рідке волосся сивіло. Зі своєю гнучкою новою статурою він виглядав ще більш скуйовдженим, ніж зазвичай. Одяг не підходив, і частина щойно спустошеної шкіри також була мішкуватою.
  Селлітто пройшов далі в кімнату, дивлячись на Джульєтт Арчер. — Що це… — його голос згас.
   Райм і Арчер засміялися. «Ви можете це сказати».
  «Я…»
  Арчер кивнула головою. «Виставковий зал для інвалідних візків?»
  Селлітто, почервонівши одним із небагатьох рум’янців, які Райм коли-небудь бачив на своїх щоках, сказав: «Я хотів сказати конвенцію. Але ваш смішніший».
  Рим познайомив їх.
  Вона сказала: «Я стажист».
  Селлітто кинув погляд на Райма. " Ви ? Наставник? Господи, Джульєтт, бажаю успіхів у цьому ».
  Сакс обняв Селлітто. Вони з Раймом частенько бачили детектива та його дівчину Рейчел, але тепер, коли Райм не займався кримінальною діяльністю, а Селлітто був у відпустці на лікування, вони довго не працювали разом.
  «Ах». Його очі засяяли, коли Том приніс у вітальню тацю з датською. Зеллітто в шарфі. Том подав йому каву.
  "Дякую."
  «Ти не хочеш цукру? правильно?»
  «Так, я знаю. Пара." Ідея Селлітто щодо схуднення полягала в тому, щоб вибрати чорну каву для супроводу пончиків. Тепер стрункий, він потурав собі.
  Детектив із великих справ критично оглянув кімнату, половину обладнання було закрито пластиком. Дюжина білих дошок, обернених до дальньої стіни. «Ісус, я роблю перерву, і все йде до біса». Тоді він усміхнувся. «А ти, Амеліє, чула про твоє полювання на велику дичину, ескалатори в торгових центрах BK».
  «Що саме ви чуєте ? Я вчасно отримав звіт про інцидент команді».
  «Все добре», — додав детектив. «Вони називають вас міс Винахідливість. І краще добре. У Мадіно є довіра — його щойно вибрали на місце в One PP, тож за вас вболіває потужний гравець».
  Райм кисло сказав: «Вболівальники вболівають за нападників, Лон, а не навпаки».
  «Ісус. Діти в школі регулярно лупцювали вас, містере «Рука-вгору-перший-з-правильною-відповіддю?»
  пізніше поговоримо про несуттєві питання, чи не так? Лон, ти говорив, велика картина?»
   «Я прочитав те, що ви надіслали».
  Селлітто був експертом, до якого Райм завантажив матеріали справи Unsub 40. Він усміхнувся собі на лаконічну відповідь чоловіка.
  Так, так. Завтра…
  «По-перше, це один хворий трах».
  Точний, але нерелевантний. Райм сказав із пригніченим нетерпінням: «Лон?»
  "Так. Що маємо. У нього є те, що стосується продуктів, споживчих товарів, які ми приносимо в наші будинки і обертаємося проти нас. Тепер, мій погляд? Він змінює порядок подвійно».
  "Що ви сказали?" Рима почалася, рефлекторно.
  «Я з тобою трахаюся, Лінк. Не втримався. Минули місяці, коли ти не ламав мене уроком граматики. Вибачте за мою французьку." Режисер Арчер.
  Вона посміхнулася.
  Селлітто продовжив: «Добре. У нього два плани. Використання контролерів, щоб зробити заяву або націлитися на багатих людей, які купують дороге лайно чи щось інше. Це його улюблена зброя. Облажався, але ось воно. Порядок денний другий: самозахист. Йому потрібно зупинити людей, які за ним женуться. Тобто нас. Ну ви. Він був на сцені, щоб ввести код для роботи контролера, так?»
  — Правильно, — сказав Арчер. «Ви можете зламати хмарний сервер з будь-якої точки світу. Але він, здається, хоче бути поруч. Ми вважаємо, що в нього може бути певний моральний елемент — переконатися, що він не завдає шкоди дітям або, можливо, біднішим людям, які не витрачають багато грошей на поблажливі продукти».
  «Або, — сказав Сакс, — він збуджується від перегляду».
  — Ну, це означає, що він міг залишитися, щоб побачити, хто за ним женеться. Команда збору доказів, ви — Амелія та Рон.
  «Я теж був на сцені», — сказав Райм. «Коли він знищив офіс людини, яка навчила його зламати контролери». Він скривився. «І він побачив там Еверса Вітмора».
  «Він у силі?» — запитав Селлітто.
  «Ні, адвокат. Я працював з ним — цивільна справа, аварія на ескалаторі. Перш ніж ми зрозуміли, що це вбивство».
  Селітто сьорбнув кави, потім додав ще цукор. “Було б неважко щоб ваш суб'єкт ідентифікував його. А ти, ти занадто публічний, Лінк. Легко відстежити вас і всіх ваших маленьких курчат. Я б отримав захисні дані про кожного. Я можу це впоратися».
  Райм наказав комп’ютеру роздрукувати адресу й телефон Вітмора. Селлітто нагадав йому, що він має особисту інформацію Купера та Сакса, і він надасть подробиці до їхніх резиденцій. Арчер сказав, що малоймовірно, щоб вона була під загрозою, але Райм був категоричний. «Я все одно хочу, щоб хтось був у твого брата. Навряд чи означає неможливо. Відтепер ми всі повинні вважати, що ми в його полі зору».
  
  У порядку денному на сьогодні: у «Народного берега» заплановано більше пустощів.
  І для цього прекрасний день.
  Я провів деякий час з Алісією, заспокоюючи її. Вона пішла попрацювати (вона бухгалтер, свого роду бухгалтер, хоча я не можу сказати вам, де вона працює і чим саме займається. Справа в тому, що вона не в захваті від цього, і тому я теж не в захваті. Ми не типова пара; наше життя, звичайно, не збігається повністю). Я насолоджуюся першим, а потім другим бутербродом у вікні своєї квартири в Челсі. Смачний, насичений сіллю. У мене настільки низький тиск, що лікар під час обстеження жартома запитав, чи я ще жива. Я посміхнувся, хоча це було не дуже смішно від медика. Я був схильний розбити йому череп, але не зробив.
  Я швидко жую другий бутерброд і готуюся виходити.
  Проте не зовсім готовий до повного нападу PG; У мене спочатку доручення.
  Сьогодні нове вбрання — без кепки на зміну, мій білявий стрижень є для всього світу. Біговий костюм, темно-синій, смужки вздовж ніг. Моє взуття. Нічого з ними робити. Мені потрібен спеціальний розмір. Мої ноги довгі, як мої пальці, як моє худе тіло високе. Стан – синдром Марфана.
  Гей, Верне, мішку з кістками…
  Гей, Бін Бой...
  Не можу міркувати з людьми, не можу сказати: це був не мій вибір. не можу сказати, Бог кліпав очима. Або він пожартував. Не варто вказувати, що Авраам Лінкольн був одним із нас. Не працює, щоб сказати, у чому справа?
  Тож ви відпустіть це, глузування. Удари. Картинки ковзнули у вашій шафці.
  Поки ви не вирішите не відпускати це. Партнер Реда, цей Лінкольн Райм, його тіло зрадило його, і він справляється. Продуктивний член суспільства. Добре для нього. Я йду іншим шляхом.
  Рюкзак за плечима, я виходжу на вулицю, сяючий у цей чудовий весняний день. Дивно, як краса розквітає, щоб наповнити світ, коли ти на місії.
  Так. Я йду на захід до річки, і чим ближче я підходжу до сірого Гудзона, тим далі повертаюся в минуле. Східний і центральний Челсі, неподалік від мене, — це квартири, бутіки, шикарні ресторани та рецензії New York Times . На далекому заході тут індустріальне місце, як, на мою думку, у 1800-х роках. Я бачу будівлю, яку шукаю. Роблю паузу, надягаю тканинні рукавички і по передоплаті дзвоню.
  «Everest Graphics», — відповідає голос.
  «Так, Едвін Бойл, будь ласка. Це надзвичайна ситуація».
  «Ой. Зачекай."
  Три хвилини, три цілі хвилини, я чекаю. Як довго це було б, якби це не була надзвичайна ситуація, а це не так, але неважливо.
  «Привіт, це Едвін Бойл. Хто це?"
  «Детектив Пітер Фальк. Поліція Нью-Йорка». Ні, не дуже до телебачення, але я любив Коломбо .
  «Ой. Що не так?"
  «Мені прикро повідомляти, що вашу квартиру зламали».
  "Немає! Що сталося? Наркомани? Ті діти, що вештаються на вулиці?»
  «Ми не знаємо, сер. Ми б хотіли, щоб ви подивились і сказали нам, чого не вистачає. Як скоро ти можеш бути тут?»
  "Десять хвилин. Я не так далеко… Звідки ти знав, що я тут працюю?»
  Я готова. «Знайшов декілька візитних карток на підлозі вашого помешкання. Його розграбували».
  Таке чудове слово.
   "Гаразд. Я зараз буду. Я йду."
  Від’єднуюсь і розглядаю тротуар. Тут розташовані інші компанії та комерційні операції. Одне жалюгідне рекламне агентство, яке прагне бути крутим. Тротуари досить безлюдні. Я заходжу на вантажний майданчик покинутого складу. Минуло не більше трьох хвилин, як повз пропливає постать Едвіна Бойла за шістдесят років, дивлячись уперед і занепокоєний на обличчі.
  Швидко ступаючи вперед, я хапаю його за комір і тягну в тінь вантажного доку.
  «О, Ісусе…» Він повертається до мене, широко розплющивши очі. "Ви! Із залу! Якого біса?"
  Ми сусіди, квартири дві, чи три, хоча між собою мало говоримо. Просто кивніть привіт іноді.
  Я зараз нічого не кажу. В чому справа? Жодних дотеп, жодних шансів на останні слова. У такі моменти люди можуть стати зміїними. Я просто закопав круглий кінець кулькового молотка в скроню Едвіна. Як із Тоддом Вільямсом, коли ми їхали випити на згадку про наше спільне підприємство, спрямоване на захист світу від розумних продуктів, надто розумних для нашого ж блага.
  Тріск, тріск.
  Кістка відділяється. З'являється кров.
  На землі він звивається, очі не сфокусовані. Витягніть молоток — це непросто — і зробіть те саме. І знову.
  Звиви припиняються.
  Дивлюся на вулицю. Без пішоходів. Кілька машин, але ми були глибоко в темній тіні.
  Я тягну бідолашного Едвіна до шафи із запасами покинутого вантажного доку покинутого складу й відкриваю викривлені фанерні двері. М'язи його всередині. Потім присядь і візьми його телефон. Він захищений паролем, але це не має значення. Я впізнаю це вчора ввечері. Ми з Алісією займалися коханням на дивані біля акваріума. Я глянув на монітор служби безпеки й побачив Едвіна, який повертався додому п’яний, як і завжди вночі, біля моїх дверей і записував нас. Не сказав їй, нічого не сказав. Це засмутило б її, жінку, стан спокою якої засмучений.
  Але я знав, що мені доведеться зламати кістки Едвіну за те, що він зробив. Просто знав це. Не те, щоб існували якісь докази, за якими можна було б мене вистежити. Просто тому, що робити це — записувати нас — було жорстоко. Це був вчинок Покупця.
  І це було достатньою причиною для смерті чоловіка. Хотілося б, щоб це було з більшим ноцицептивним болем, але ви не можете мати все.
  Зламай також кістки його мобільного — на цих моделях не можна легко вийняти батарею — і я утилізую його пізніше.
  Помічаю неподалік кількох заінтригованих щурів. Обережний, але нюхливий. Хороший спосіб усунути докази, спадає мені на думку, голодні гризуни, які перетравлюють сліди доказів із трупа.
  Вийшовши на тротуар, я глибоко вдихаю. У цій частині міста повітря трохи дозріле. Але бадьорить.
  Гарний день…
  І скоро поправлятися. Настав час головної події.
  
  «Вставай», — сказав Джон Пероне, пригладжуючи своє чорне, як смуга, волосся. Це була пляшка? Ймовірно.
  Нік знав вправу. Підтягнув сорочку й повільно розвернувся. Потім скинув і штани. І нижню білизну. Пероне глянув униз. Вражений, збентежений? Багато чоловіків було.
  Нік на ґудзиках, блискавці та заправленій.
  «Вимкніть телефон. І акумулятор розряджений».
  Нік теж це зробив. Покладіть їх на стіл Пероне.
  Він глянув на двері. Там був чоловік у підтяжках. Ніку стало цікаво, як довго він був присутній.
  «Все гаразд, Ральфе. Він чистий».
  Нік дивився Ральфу в очі, доки той не повернувся й не вийшов із кімнати. Назад до Пероне. «Щоб з’єднати крапки, Джоне. Мій друг знайшов твого друга — Нормана Рінга, нині гостя штату, який їздив п’ятою на восьму в Гіллсайді. Він заробив собі серйозний час, тому що погодився мовчати, коли міг накинутися на вас. У мене, однак, достатньо, щоб поєднати вас двох».
  «Ісус, чоловіче. Чорт». Нік здогадався, що колір обличчя Пероне, рум’яний після гри в гольф і відпустки на вихідних, став ще рум’янішим під нафарбованим волоссям.
  «Це все в листі до мого адвоката, який буде відкритий у разі мого трахатися. Ви знаєте решту, чи не так? Тож не будемо тут обурюватися. Або бурхливий. Або з легкістю. Давайте просто поговоримо про справи. Ви ніколи не замислювалися, звідки взявся товар, який ви вкрали?»
  «Алгонкін?» Тепер Пероне був спокійніший. «Я продовжував чекати, поки хтось вийде з дерева. Але ніхто не зробив. Що я збирався робити, знімати рекламу? Знайдено: Оксі та Перк і пропофол на два мільйони доларів. Телефонуйте за цим номером».
  «Жодної шкоди. Але час для моїх грошей».
  «Тобі не потрібно було виступати, як довбаний Хрещений батько».
  Нік скривився. «Вся повага, Джоне. Що сталося з власником складу, де я зберігав лайно? Стен Редман?»
  Пероне вагався. «Нещасний випадок. Будівельна площадка."
  «Я чув, що ви поховали його живцем після того, як він сам намагався перенести товар».
  «Я не пригадую такого випадку».
  Нік кинув на нього кривий погляд. «Тепер гроші. Я це заробив. Мені це потрібно."
  «Я піду шість».
  «Ми не ведемо переговори, Джоне. Навіть якщо ви підійшли до найжорсткішого паркану в місті, ви подолали п’ятдесят п’ять очок. Це більше мільйона. І я можу посперечатися, що ви цього не зробили. Ти зовсім не дисконтний хлопець. Ви продали його на вулиці. Ви, ймовірно, пішли з трьома М. Чистий прибуток».
  Пероне знизав плечима. Еквівалент: Так, досить багато.
  «Тож ось угода. Я хочу мільйон. І я хочу, щоб документи показали, що це позика — від компанії, яку неможливо відстежити до вас чи будь-кого, хто має послужний список. Тільки у нас є стороння угода, написана, що борг прощений. Я буду хвилюватися про IRS, якщо до цього дійде».
  Гримаса Пероне була радше неохоче захопленням. «Тобі ще щось довбане, Ніку?»
  «Насправді, так, є. Алгонкінський джек, Гованус? Я хочу, щоб ти розповсюдив на вулиці, що це зробив не я. Це був мій брат. Донні».
  "Ваш брат? Ти його приглушуєш?»
  «Він мертвий. Йому наплювати».
  «Що б люди не чули на вулиці, ніхто не скасовує своїх переконань».
   "Я знаю це. Я просто хочу, щоб люди, які в курсі, це почули».
  Пероне сказав: «Я знав, що цей товар знову переслідуватиме мене. Ми закінчили?»
  «Майже».
  «О, Христе».
  «Тепер є хлопець на ім’я Вітторіо Гера. Володіє рестораном в БК. Місце його ім'я. Вітторіо».
  "Так?"
  «Я хочу, щоб хтось відвідав його, сказав йому, що він збирається продати це місце мені. За половину того, що він просить».
  «А якщо він цього не зробить?»
  «Нехай той хтось покладеться на свою дружину та дочок. Я думаю, що у нього теж є онуки. Просто візьміть кілька їхніх фотографій у парку та надішліть їх йому. Це повинно зробити це. Якщо ні, нехай хтось відвідає його молодшу дочку. Ханна. Вона виглядає як повія. Просто покатай її навколо кварталу».
  «У тебе є стиль, Ніку».
  «Ти пограбував мене, Пероне. Мені не потрібно від вас жодного лайна».
  «Гаразд. Я оформлю документи». Тоді Пероне нахмурився. «Як ти дав мені чайові, Ніку? Це не могло бути так просто. Я дуже добре кавер треків. Завжди. Хто цей твій друг?»
  «Звуть Фредді Карузерс».
  «Щоб він міг поєднати мене з товаром для пограбування Алгонкіна. І з’єднай нас із тобою».
  Нік сказав: «Це підводить мене до мого останнього прохання».
  Пероне повільно кивав. Його погляд залишився на чомусь позаду Ніка, на капелюсі на вішалці, чи на жирній плямі на стіні, чи на фотографії, на якій він грав у гольф у Медоубруку.
  А може взагалі ні на чому.
  «Сьогодні Фредді підвіз мене. Я сказав йому, що хвилююся, що мене переслідує поліцейський, і ми пірнули в гараж у торговому центрі Grand Central Center. Решту шляху я взяв таксі».
  «Поліцейський?»
  «Ні, ні, я вигадав. Я просто хотів, щоб Фредді охолодив його». У Ніка була ідея, як це вийде.
  Пероне тихо сказав: «Ми можемо про це подбати». Він подзвонив. За мить Ральф із міцними грудьми, яскравими підтяжками й крижаним блиском повернувся.
  «Нік Кареллі, Ральф Севіль».
  На мить чоловік замикав очі, потім потисли руки.
  «Я маю для вас роботу», — сказав Пероне.
  «Звичайно, сер».
  Нік дістав телефон, вставив батарею й увімкнув його. Він написав Фредді; він не хотів чути голос чоловіка.
  На зворотному шляху. Є ознаки Калла?
  Не було б, звичайно.
  ні.
  Нік набрав і надіслав:
  Де ти є?
  Відповідь була:
  Фіолетовий рівень біля дверей Forever 21.
  Наступним повідомленням Ніка було:
  МС в 15.
  Від Фредді:
  Все добре?
  Нік вагався, а потім набрав.
  Gr8
  Нік дав Ральфу інформацію про місцезнаходження Фредді. «Він в чорний Escalade». Потім він кинув погляд на Пероне. «Жодного похованого лайна. Швидко, безболісно».
  «Звичайно. Мені не потрібно надсилати повідомлення. Це лише вільні кінці».
  «І я не хочу, щоб він знав, що це був я».
  Ральф скривився. «Я зроблю все, що зможу. Але».
  "Просто спробуйте. Телефон отримав мої повідомлення. А мої відбитки в його позашляховику».
  «Ми про все подбаємо». Ральф кивнув. І вийшов з кабінету. Нік побачив на поясі великий нікельований автоматичний пістолет. Подумати, що одна з цих куль опиниться в мозку його друга за півгодини.
  Нік підвівся, і вони з Пероне потисли один одному руки. «Я візьму таксі до міста».
  «Нік?»
  Чоловік зробив паузу.
  «Ти хочеш попрацювати зі мною?»
  «Я просто хочу відкрити свій бізнес, оселитися та одружитися. Але, звісно, я подумаю». Нік вийшов з офісу, взяв телефон і набрав номер.
  
  
  РОЗДІЛ 43
  Райм дивився на Амелію Сакс, коли її телефон задзвонив.
  Вона відвела від нього погляд і ступила в закуток вітальні, щоб прийняти дзвінок. Вона була до кімнати спиною. Йому стало цікаво, чи це її мати. Її плечі були опущені. Все було гаразд? Він знав важку історію матері та дочки, але також знав, що з роками вона покращилася. Роза пом'якшала. Сакс теж була, щодо її матері. Минають роки, нудні краї. Ентропія. А тепер, звичайно, хвороба жінки. Чийсь фізичний стан, як він добре знав, може змінити все.
  Він не міг багато чого почути чи зрозуміти. Нарешті: «ресторан» і «розійшлися» і «вітаю». Вона звучала захоплено. Потім, послухавши деякий час: «Я вірю в тебе».
  Не Роза. Тоді хто?
  Він повернувся до таблиць доказів і підійшов ближче. Його роздуми перервав Лон Селлітто. «Щось близько в NCIC?»
  — Ні, — сказав Райм. Файли чотирнадцяти осіб і сім файлів майна в національній базі даних злочинів були спрямовані на осіб з невиконаними ордерами або інших підозрюваних, а також на викрадене майно; можна було запустити профіль злочину або схему злочинів і назвати кілька імен, але система ФБР була розроблена не для цього.
  Джульєтт Арчер сказала: «У засобах масової інформації та на наукових сайтах я знайшла багато історій або повідомлень про випадки злому інтелектуальних систем. В основному для заради злому. Характер хобі, розповідає син. Змагання. Ніхто навмисно не використовував прилад як зброю, хоча деякі хакери взяли під контроль автомобілі та світлофори».
  «Стоп-сигнали. Це страшна думка». Від Sellitto.
  Вона продовжила: «Використовувати в них бездротове керування дешевше — громадським роботам не потрібно копати та прокладати кабелі».
  Селлітто сказав: «Суцільний фон. З тебе вийшов би хороший поліцейський».
  «Пройти медогляд було б проблемою».
  Селлітто пробурмотів: «Лінк цілий день сидить на дупі. Можете проконсультуватися. Влаштуйте йому конкуренцію. Тримайте його різким». Пом'ятий детектив знову переглядав таблиці. «На біса його профіль? Можливо, вибухівка, але останнім часом у нас нічого не було. Токсини, але ніхто не отруївся. Він чудовий столяр. Як ви думаєте, що він побудував? Шафи чи книжкові полиці? Зі склянкою, можливо, це все».
  — Ні, — сказав Райм, — осколки скла були старі. А Амелія знайшла глазуруючу суміш. Я не думаю, що меблеве скло монтують зі склінням. Це для резиденцій. Крім того, бачиш гуму? Його знайшли разом з аміаком. Це свідчило про те, що він замінив розбите вікно та почистив нове ракелем і паперовим рушником». Його голос згас, коли він подивився на таблицю. «Вікно».
  Пуласкі сказав: «Навіть психі-вбивці потребують ремонту вдома. Напевно, це не пов’язано зі справою».
  Райм міркував: «Але він нещодавно його відремонтував. Слід був свіжий і знайдений разом з іншими доказами з місця події. Це просто припущення, але якщо ви збираєтеся проникнути в чийсь будинок чи офіс...
  «Можна сказати, що ти ремонтник», — сказав Селлітто.
  Сакс сказав: «Одягніть комбінезон. Носіть із собою новий шматок скла. Зламатися, дістати те, що вам потрібно, потім замінити скло, почистити його і піти. Кожен, хто дивиться, подумає, що ти супер або тебе найняли робити ремонт».
  Арчер додав: «І раніше він прикидався робітником — у Театральному кварталі».
  Селлітто сказав: «Можливо, він кудись проник, щоб дізнатися, чи є якийсь пристрій, у якому є один із тих контролерів. Ця штука DataWise».
   «Йому це не потрібно», — зауважив Арчер. «Його перша жертва, Тодд Вільямс, завантажив список продуктів із контролерами та людьми чи компаніями, які їх купили».
  Вона справді сказала «вік»? Райма повеселішала.
  «Так, так», — сказав Селлітто. "Це вірно."
  Райм сказав: «Я міг би це побачити, якби осколки скла, які ми знайшли, були матовими — він замінив скло прозорим, щоб бачити свою зону вбивства. Але розбите скло було ясно. Старий чи дешевий, але зрозумілий. Я хочу працювати з цим. Якщо припустити, що наш сценарій ремонтника вікон дійсний і — будьмо сміливими — він планує ще одну атаку, то це тому, що в цільовому місці немає вбудованого продукту».
  Сакс швидко сказав: «І це тому, що він переслідує когось, кого немає в списку. Конкретна людина, а не випадковий споживач».
  — Добре, — сказав Райм. «Давайте попрацюємо з цим».
  "Але чому?" Від Арчера.
  Райм на мить заплющив очі. Потім швидко відкрився. «Хтось, хто є загрозою. Що Лон тільки пропонував. Це його друга місія. Щоб зупинити тих, хто за ним женеться або загрожує йому. Нас. Можливо, свідок, хтось, хто його знає і може почати підозрювати. Щось на діаграмах, що могло б свідчити про жертву, не пов’язану з продуктами, нічого спільного з його маніфестом проти споживачів?»
  Він сканував діаграми. Хоча джерело деяких предметів не було ізольовано ( Квінс?? ), усе було ідентифіковано, крім одного.
  «Прокляття, Мел. Що за рослина? Багато років тому ми запитували Товариство садівників».
  «Це було вчора».
  «Віки, як я вже сказав», — різко сказав Райм. «Дзвоніть. Дізнайся».
  Купер ще раз подивився на номер і подзвонив. «Професор Еністон? Це детектив Купер. NYPD. Я надіслав вам той зразок слідів рослинності, який ми знайшли на місці злочину. Вам пощастило? У нас певний тиск часу… Звичайно». Купер глянув на них. «Він зараз це шукає».
  «Що свідчить про те, що це не було особливо обтяжливим запитом, — пробурмотів Райм, мабуть, голосніше, ніж мав бути.
   Мова тіла Купера змінилася, коли розмова відновилася. Він писав на блокноті поруч із собою. «Зрозуміло, дякую, професоре». Він відключився. «Це рідко. Його нечасто зустрінеш».
  «Ось що означає рідко, Мел. Що це, в біса?»
  «Це фрагмент листя гібіскуса. Але що рідко, це те, що він блакитний. Будуть обмежені джерела..."
  "Боже мій!" Сакс дістала свій телефон і натиснула кнопку швидкого набору. «Це детектив П’ять Вісім Вісім П’ять. Sachs. Мені потрібні офіцери на Four Two One Eight Martin Street, Бруклін. Можливо десять тридцять чотири триває. Підозрюваний білий чоловік, шість два-шість чотири, вага один п'ятдесят. Можливо, озброєний… Я в дорозі».
  Вона поклала трубку, схопила куртку. «Дім моєї матері. Я подарував їй блакитний гібіскус на день народження. Це на її задньому дворі, прямо біля вікна у підвал. Він там щось сфальсифікував».
  Сакс кинувся до дверей, подзвонивши вдруге.
  
  Спрацював автоматичний вимикач.
  Роза Сакс була тепер у вогкому підвалі свого бруклінського міського будинку, місці, де пахне пліснявою. Вона повільно йшла до панелі. Повільно не через хворобу серця, а через метушню.
  Переглядаючи ящики, полиці, стелажі з одягом, загорнутим у пластик.
  Навіть тут вона почувалася добре — «навіть», тому що вона ухилялася від складної павутини.
  добре.
  Проводячи деякий час у своєму будинку для різноманітності.
  Вона любила свою дочку, цінувала все, що Емі робила для неї. Але дівчина— жінка —була такою, ну, мамою-кучкою, щодо операції. Залишайся в моєму домі, мамо. Давай. Ні, я вас підвезу. Ні, я заберу вечерю.
  Мило з її боку. Але справа в тому, що Роуз не збиралася розлучатися за кілька днів до операції. Ні, було очевидно, про що думала Емі — що Роуз може не прокинутися від глибокого сну, поки хірург вирізав компоненти її серця і замінив їх маленькими трубочками з меншої частини її тіла.
  Донька хотіла проводити з матір’ю якомога більше часу — на випадок, якщо Частина А не ладнатиме з Частиною Б, чого, до речі, Бог ніколи не хотів.
  Нагорі задзвонив її мобільний телефон.
  Вони могли залишити повідомлення.
  А може, наполегливість Амелії — і наполегливість — була просто її безкомпромісною натурою.
  І в цьому, посміхаючись, подумала Роза, вона сама винна. Вона думала про буремні дні з дочкою. Що було джерелом настрою Роуз, її параної, її підозрілості? Думаєш, що батько з дочкою змовляються втекти від мами?
  Але це була зовсім не параноя. Вони змовлялися .
  Як і вони повинні були. Яка ж я була норовлива. Хто знав, у чому причина… Можливо, були ліки, які я міг прийняти, можливо, терапевти, з якими я міг би поділитися. Але це була б слабкість.
  А Роуз Сакс ніколи не справлялася зі слабкістю.
  У цей момент, занурена в ці роздуми, вона відчула вибух гордості. Тому що плюсом такого ставлення було те, що вона створила сильну дочку. Герман наділив дівчину серцем і гумором. Роза дала їй сталь.
  Безкомпромісність…
  Світло тут, у підвалі, працювало — саме на другому поверсі лампа згасла. Вона дивувалася, чому лопнув рубильник. Вона нічого не вмикала, ні праски, ні фена. Вона читала. І піп, згасло світло. Але будинок був старий; можливо, один із рубильників був поганий.
  Тепер дзвонив домашній зв’язок — старомодний дзвін, дзвін, дзвін …
  Вона зробила паузу. Ну, на цьому теж була голосова пошта. Можливо, телемаркетер на стаціонарному телефоні. Вона більше не користувалася цим телефоном, переважно мобільним.
  Ласкаво просимо в двадцять перше століття. Що б подумав Герман?
  Відсунувши кілька ящиків, щоб звільнити шлях до коробки рубильника, вона подумала про Ніка Кареллі.
  Роза припустила, що ця історія правдива, що він узяв провину за свого брата. Це здавалося добре, це здавалося благородним. Але, як вона сказала своїй дочці, якби він справді любив Емі, чи не знайшов би він кращого способу впоратися з цим? Поліцейський повинен був визнати, що ти робив все правильно, коли справа стосувалася закону. Її чоловік все життя був поліцейським, пішохідним патрульним, ходив у ряді місць, переважно на Таймс-сквер. Він виконував свою роботу зі спокійною рішучістю і ніколи не був конфліктним, розряджаючи конфлікти, а не розпалюючи вогонь. Роза ніколи не бачила, щоб Герман за когось грів. Тому що, навіть якби з доброї причини, це було б брехнею.
  Стискання губ. Інша справа: її донька була неправильна, неправильна, неправильна, коли взагалі спілкувалася з Ніком. Роуз бачила його очі. Він хотів, щоб вони повернулися разом, ясно як білий день. Розу було цікаво, що про це знає Лінкольн. Роуз порадила б, щоб Емі негайно кинула Ніка, навіть якби мер сам подарував йому велику товсту синю стрічку з написом «Вибачте» .
  Але така вже була природа дітей. Ви виношували їх, формували якомога найкраще, а потім випускали у світ — пучки, у яких містилися всі ваші золоті зірки та всі ваші недопалки.
  Емі вчинила б правильно.
  Роза сподівалася.
  Продовжуючи рух до коробки вимикача, вона помітила, що вікно поруч було досить чистим, для різноманітності. Можливо, садівник помив його. Вона мусить подякувати йому, коли він прийде наступного тижня.
  Роуз передала кілька старих коробок із написом «Старша школа А» . Роуз тихо засміялася, згадуючи ті божевільні роки, як Емі проводила вільні години на ремонті автомобілів і влаштовувалася на роботу моделі в деякі з провідних агентств Манхеттена (згадала, як одного разу сімнадцятирічній дівчині довелося носити чорний лак у моді). знімати не тому, що в сцені був готичний шик, а тому, що з-під її нігтів виявилося неможливо викопати мастило General Motors).
  Роза вирішила взяти одну з коробок нагору. Як весело це переглядати. Вони могли б зробити це разом. Можливо, сьогодні ввечері, після вечері.
  І вона почала висувати коробки, щоб звільнити шлях до коробки вимикача.
  
  
  РОЗДІЛ 44
  Сиджу на порозі, в комбінезоні та кепці, я знову робітник, відпочиваю. Газета та кава під рукою, які затримуються, перш ніж я повинен повернутися до роботи.
  І дивлячись крізь вікно підвалу міського будинку місіс Роуз Сакс в ідилічному Брукліні. А, ось вона, з’являється в полі зору.
  Це добре спрацювало, мій план. Днями, спостерігаючи за міським будинком Реда, всього за шість кварталів звідси, я помітив літню жінку, яка вийшла з дверей дівчини-поліцейської та зачинила на засув. Явна схожість. Тітка чи мати. Тож я пішов за нею сюди. Трохи доторкнувшись до Google… і зв’язок став зрозумілим.
  Привіт, мамо…
  Червоного потрібно зупинити і дати йому урок. Вбивство цієї жінки добре зробить свою справу.
  Роза, гарне ім'я.
  Скоро стане сухою, мертвою квіткою.
  Я хотів би знову використати один із моїх надійних експлойтів контролерів, але днями я старанно сканував і не знайшов вбудованих схем, які благали, щоб їх допустили до мережі, або викидали дані в небо. Але, як я знаю з роботи з деревом, іноді потрібно імпровізувати. Бразильський палісандр, дефіцит? Тож йдіть з індійським. Не такий багатий. Не такий хтивий фіолетовий. Ріже по-різному. Розгладжує по-різному. Але ти справляєшся.
  А інколи дитяча коляска, комод чи ситчасте ліжко виходять краще, ніж ви планували.
   Так. Подивимося, чи вдасться мої вдосконалення. Це дійсно було досить просто. Я підлаштував схему від замка дверей гаража, щоб замкнути світло у вітальні Роуз. Кілька хвилин тому я натиснув кнопку відкривачки на пульті дистанційного керування, від чого лопнув рубильник. І Роуз пішла вниз, щоб знайти коробку та скинути її.
  Зазвичай їй було б легко просто повернути перемикач у положення «увімкнено».
  Хай буде світло…
  Тільки цього не станеться. Тому що я також відвів магістраль від вхідного проводу до самої коробки автоматичного вимикача. Металеві двері — це, по суті, дріт під напругою, що містить 220 вольт і багато чудових підсилювачів, що зупиняють серце. Навіть якщо вона схильна вчинити мудро, безпечно і вимкнути основне живлення перед тим, як скинути вимикач, їй все одно доведеться відкрити двері, щоб зробити це.
  І зап.
  Тепер вона в декількох футах від коробки вимикача. Потім, на жаль, вона зникає з поля зору.
  Але зрозуміло, де вона. І вона зараз потягнеться до ручки…
  Так!
  Антиклімактичний. Але я бачу, що це спрацювало ідеально.
  Коли вона завершила ланцюг своїм тілом, у головній лінії сталося коротке замикання, внаслідок чого вся електрика в будинку зникла — світло на верхньому поверсі, у підвалі та передніх дверях погасло.
  Я уявляю, що я почув гарчання, але це мало бути в моєму розумінні. Я занадто далеко для цього.
  До побачення, Роза.
  Встає і поспішає геть.
  За квартал цієї приємної вулиці я чую сирени. Стає все голосніше. Цікаво. Вони йдуть сюди? Може бути, вони прямують до мене?
  Ред щось придумав? Що я збирався спіткати гнів Едісона на маму?
  Ні, неможливо. Це просто збіг обставин.
  Не можу не бути в захваті від роботи рук. Ви засвоїли свій урок, детективе Ред? Я не той, хто залякує.
  
  Який день, такий день.
  Він так чекав повернення додому.
  Доктор Натан Іган полегшив великий седан у заторах у Брукліні, на вулиці Генрі в Хайтс. Не надто перевантажений. добре. Він потягнувся, почув хлопок суглоба. П'ятдесятисемирічний хірург втомився. Сьогодні він пробув в операційній шість годин. Два жовчних міхура. Одна апендектомія. Кілька інших. Не треба було. Але хлопчикові зі скальпелем потрібна була допомога. Деяка медицина була про діагностику, направлення та бізнес. Деякі стосувалися розрізання людського тіла.
  Той молодий житель не був таким.
  Натан Іган був.
  виснажений. Але більш-менш вміст. Він почувався добре, почувався очищеним. Ніхто так не чистив і не шліфував, як лікарі, особливо хірурги. Ви закінчили свою зміну — і це була зміна, як у робітника на конвеєрі — ви закінчили свою зміну найгарячішим гарячим душем. Найбільш в'яжуче з мила. Твоє тіло поколює, у вусі дзижчить лютий потік.
  Пам’ять про жовч і кров змилася, тепер він був у настрої свого чоловіка та батька. Насолоджуючись приємною поїздкою приємною частиною міста, яке він любив. Невдовзі він побачить свою дружину, а пізно ввечері — дочку та свого першого онука. Хлопчика на ім'я Джаспер.
  Хм Яшма.
  Це не його перший вибір, коли йому сказала дочка. «Джаспер, правда? Цікаво».
  Але потім, побачивши перед собою маленьку зморшкувату краплю, торкнувшись своїх крихітних-крихітних пальчиків на руках і ногах і насолоджуючись спантеличеною дитячою посмішкою, він вирішив, що будь-яке ім’я чудове. Бальтазар, Федеріко, Аслан. Сью. Це не мало значення. Тут, на землі, був рай, і він згадав у цю мить, віч-на-віч з онуком, чому дав клятву Гіппократа. Тому що життя цінне, життя дивовижне. Життя варте того, щоб присвятити йому своє.
  Іган увімкнув супутникове радіо, натиснув кнопку попереднього вибору, один із каналів NPR, і почав слухати чудове шоу Террі Гросса.
  «Це свіже повітря …»
   Саме тоді його машина збожеволіла.
  Без попередження двигун почав верещати, ніби він натиснув на педаль газу; індикатор круїз-контролю спалахнув спонтанно — його рук не було поблизу перемикача! — і система, мабуть, давала команду двигуну розігнатися до сотні!
  «Ісусе, ні!»
  Тахометр засвітився червоною лінією, і машина кинулася вперед, шини диміли, а задня частина хиталася, як у дрег-рейсера.
  Іґан закричав у паніці, коли виїхав на зустрічний транспорт і, на даний момент, на порожню смугу. Автомобіль наїхав на п’ятдесят, шістдесят — його голова відкидалася назад, а очі були розфокусовані. Він різко натиснув ногою на гальмо, але стрибки двигуна були настільки невблаганними, що машина майже не сповільнилася.
  "Немає!" Паніка охопила його повністю. Він натиснув на гальмо і знову й знову гальмував. Він відчув, як у нього тріснула плесна. Тепер зі швидкістю шістдесят миль на годину та підйомом, його машина продовжувала буксувати та петляти. Машини з’їжджали з його шляху, гудячи.
  Лікар заклинив кнопку «Пуск/стоп» двигуна, але мотор продовжував демонічний рев.
  Думайте!
  Перемикач передач! Так! Нейтральний. Він перевів важіль у центральне положення, і, слава Богу, це вдалося. Двигун все ще вив, але коробка передач була вимкнена. Він подався вперед, коли машина сповільнилася, опускаючись до шістдесяти п’яти, шістдесяти.
  Тепер гальма.
  Які взагалі не працювали.
  "Ні-ні-ні!" — скрикнув він.
  Охоплений панікою, паралізований, він міг лише дивитися вперед, поки машина мчала на червоне світло до перехрестя попереду, помічаючи транспортні засоби, що зупинилися або повільно повзли смугою поперечного руху перпендикулярно до нього. Машини, сміттєвоз, шкільний автобус. Він вдарив би одного з них бортом зі швидкістю близько п’ятдесяти миль на годину.
  Уламок раціональної думки: Ти мертвий. Але рятуйте, хто може. Збийте вантажівку, а не автобус! Праворуч, трохи! Але його руки не могли впоратися з його думками, і, налаштувавши кермо, машина повернула прямо в поворот до седана Toyota. Він дивився на панічне обличчя водія крихітної машини, до якої він мчав прямо. Літній чоловік був такий же замерзлий, як Натан Іган.
  Ще одне смикання колеса, і автомобіль лікаря врізався в задню частину водія японського автомобіля, на кілька футів позаду чоловіка за кермом.
  Наступне, що хірург зрозумів, що він прийшов, після того, як повітряна подушка втратила його. Він завмер на місці, обійнятий сталевими кістками зім’ятої машини. У пастці. Але живий, подумав він. Господи, я живий.
  Надворі бігають люди. Мобільні телефони знімали аварію. Уколи... Чи хоча б одна людина мала порядність подзвонити в 911?
  Потім, так, він почув сирену. Чи опинився б він у власній лікарні? Це було б досить іронічно, можливо, той самий лікар швидкої допомоги, якому він допомагав…
  Але почекай. Мені так холодно. чому
  Я паралізований?
  Тоді Натан Іґан зрозумів, що ні, він мав повне відчуття; те, що він відчував, — це рідина, що водоспадами текла по його тілу з понівеченої задньої частини Тойоти, яку він практично розрізав навпіл.
  Бензин просочував кожен дюйм його тіла від пояса донизу.
  
  
  РОЗДІЛ 45
  Мелія Сакс досягла вісімдесяти на FDR.
  Це було нелегко зробити. Викликаючи звукові сигнали та витягнуті пальці, Сакс проігнорував протести й зосередився на пошуку проміжків між автомобілями, люто гальмуючи, мчачи через зміну смуги руху. Підтримуйте високі обороти, високі, високі. Максимум п'ята передача. Четверте — вона назвала це сміливим механізмом — було кращим. І м'ясо з картоплею, третє.
  Коли ви рухаєтесь, вони не можуть дістатися.
  І наслідок: коли ви рухаєтеся, вони не можуть втекти .
  «Ні», — говорила вона в гучномовець, звертаючись до патрульного з дільниці біля міського будинку її матері. «Він десь поруч. Це його MO. Він… о, чорт.
  «Що це таке, детективе?» — запитав офіцер.
  Вона впоралася з заносом, коли проносилася повз автомобіль, який різко загальмував, щоб раптово виїхати, чого ні водій, ні вона не планували. Турин і Телець, далекі родичі, промахнулися потенційно смертельним поцілунком на два дюйми, максимум.
  Сакс продовжив: «Його дія полягає в тому, що він поруч, коли відбувається напад. Він міг би влаштувати ДТП і піти, але не робить цього. Ймовірно, він клацнув вимикач і чекав, щоб переконатися, що жертва, — її голос захрипся, — щоб переконатися, що моя мати дістанеться пастки. У нього лише десять хвилин старту, і ми не думаємо, що у нього немає машини. Багато циган».
  «Ми розчищаємо, детективе. Просто..."
  «Більше тіл. Я хочу, щоб там було більше тіл. Він не може зайти так далеко!»
   «Звичайно, детективе».
  Вона пропустила те, що він ще сказав. Зосереджуючись на розміщенні між двома транспортними засобами в просторі, крізь який не мав проїхати третій транспортний засіб. По гуркоту двигуна «Торіно» вона не могла зрозуміти, чи було встановлено контакт. Завили гудки. Подайте до суду на мене, подайте до суду на місто, — подумала вона. І, роздратована тим, що втратила секунди на гальмування, вона різко переключилася на нижчу передачу й знову дослідила червону лінію.
  «Ще люди на місці», – повторила вона патрульному і відключилася. Потім сказав у мобільний: «Подзвони Райму».
  Він одразу відповів. «Сакс. Де ти?"
  «Просто на Бруклінський міст… Зачекайте».
  Вона об’їхала ідіота на одному з тих низьких велосипедів, на яких ти відкидаєшся, а над головою майорить прапор. Це був не великий занос; поверхня мосту добре вчепилася в її шини, і вона різко повернула в нього. Форд виправився. Потім перед нею було чисте поле, і вона знову прискорилася.
  «Лон уже назвав COC. Досі нічого. Також перевіряю метро».
  «Добре. І… О, Ісусе Христе».
  Увімкніть зчеплення, гальмуйте на повну, переключіть на другу передачу на випадок, якщо вам це знадобиться, гальмуйте ручним гальмом, занесіть, щоб отримати трохи місця…
  «Сакс!»
  «Торіно» зупинився за два фути позаду таксі, на сорок п’ять градусів у смузі — ну, півтора смуги, оскільки вона була, так, під кутом. Величезний затор розтягнувся повз таксі, у яке вона мало не врізалася.
  «Рух зупинено, Райме. Блін. Зовсім зупинився. А я на середині мосту. Чи можете ви попросити Мела чи Рона визначити мені маршрут, коли я вийду? Один без руху?»
  "Зачекай." Райм крикнув: «Лоне, мені потрібен вільний шлях від східного кінця Бруклінського мосту до будинку матері Амелії».
  Вона вилізла з машини й зазирнула вперед. Море транспортних засобів. Нерухоме.
  "Чому зараз?" — пробурмотіла вона. «Чого, в біса, зараз?»
  Її телефон дзижчав номером, який вона впізнала. Патрульний, з яким вона нещодавно спілкувалася. Вона поставила Райма на утримання та прийняла дзвінок. «Офіцер, що у вас?»
   «Вибачте, детективе. У дорозі є дюжина RMP, і ESU надсилає вантажівку. Тільки дивно. Дорожній рух взагалі псований. вибач Зовсім облажався. The Heights, Carroll Gardens, Cobble Hill. Ніхто не рухається».
  Вона зітхнула. "Тримай мене в курсі." Вона повернулася до дзвінка Райма.
  … ти там, Сакс? Можеш ти-?"
  «Я тут, Райм. Що за історія?»
  «Ви застрягнете на деякий час. Схоже, п’ять нещасних випадків одночасно. Біля будинку твоєї мами».
  «Черт», — виплюнула вона. «Бьюсь об заклад, що це він. Unsub Сорок. Пам'ятаєте, що сказав Родні? Він може налажати машини контролером. Ось що він зробив. Я паркуюся тут і сідаю на поїзд. Скажи Лону, щоб команда забрала мої колеса. Ключі будуть під заднім килимком.»
  «Звичайно».
  Не турбуючись про доріжку, Сакс рушив мостом на схід. Через два потяги й пробіжку — через півгодини — вона була в міському будинку своєї матері, вриваючись у вітальню, киваючи офіцерам, медикам. Тоді вона замовкла.
  «Мама».
  «Любий».
  Жінки обнялись. Плоть і кістки матері тривожно крихкі під руками доньки.
  Але з нею все гаразд.
  Сакс відступив і оглянув її. Роза Сакс була бліда. Але це, мабуть, від переляку. Вона не постраждала від Unsub 40 — медики були тут через хворобу серця. Запобіжний захід.
  Однак це був дуже близький дзвінок. Райм пояснив Саксу, що коли вони зрозуміли, що Роуз є можливою мішенню, він і команда припустили, що суб'єкт — можливо, — влаштував якусь електричну пастку в її будинку, оскільки вони знайшли докази оголених електричних проводів.
  Спочатку вони не знали, як з цим впоратися, окрім того, як сказати Роуз, щоб вона виходила геть. Але жінка не брала трубку. А сусіда, якому телефонував Сакс, не було вдома. Вони намагалися вгадати, що саме зробив злочинець, щоб напасти на Роуз, коли Джульєтт Арчер — випалив: «Ми повинні зробити те, що зробила Амелія з тією пилкою в Театральному кварталі. Відключіть живлення. Сітка! Просто виріжте всю сітку для її блоку».
  Райм наказав Лону зробити саме це.
  І вони встигли — але ледве. Відповіді виявили, що суб'єкт саботував коробку автоматичного вимикача, до якої Роуз тягнулася в той момент, коли мережа вийшла з ладу. Тепер по сусідству знову ввімкнули електроенергію — Сакс не хотів думати про скарги, втрачені комп’ютерні дані та зв’язок. Але їм доведеться з цим впоратися; її мати була жива.
  «Мені шкода, що це сталося, мамо».
  «Чому він хоче завдати мені болю?»
  «Щоб дістатися до мене. Це стало між нами як гра в шахи. Рух за ходом. Мабуть, він думав, що ми не вважатимемо вас мішенню. Тепер один із цих офіцерів відведе вас до мене додому й залишиться з вами. Мені потрібно переглянути сцену тут, у підвалі, куди він увірвався. Можливо, він також був у решті будинку. Ти будеш добре без мене деякий час?»
  Роза взяла дочку за руки. Сакс помітив, що пальці жінки ледь не тремтіли. «Звичайно, я буду добре. А тепер рушай. Злови цього сучого сина».
  Викликання посмішок у Сакса та одного з присутніх патрульних. Дочка обійняла матір, і Сакс вийшов на вулицю, щоб провести її в патрульну машину та чекати прибуття автобуса CSU.
  
  Зараз знову в кімнаті іграшок. Для комфорту. Працюю над катером Уоррена для мого брата.
  Я роблю його з тика, складної деревини. Тому це більш складно. Тому кінцевий результат викличе для мене особливу гордість.
  Йдуть новини, і я дізнався, що насправді я не спалив матір Реда. Я знаю це не тому, що її згадали, а завдяки історії про те, що електрична мережа в тій частині Брукліна ненадовго вийшла з ладу. Звичайно, Red the Shopper це зробив. Вона чи її друг-поліцейський зрозуміли, що я збираюся робити, і вирвали вилку.
   Розумний. О, вони такі розумні.
  Інша історія, про яку повідомили про смерть (я називаю теленовинами Шалтай-Болтай; кожен репортаж є «надзвичайним»), стосувалась серії серйозних автомобільних аварій, безумовно, сумісництво — одне з улюблених слів мого брата, — яке не мало жодного відношення зробити з глюком сітки; аварії не пов'язані з вимкненим світлофором. Ні, бійня сталася виключно завдяки moi та чудовим DataWise5000s.
  Я здивований, що жоден розумний журналіст не згадав улюблену ціль усіх: розумний контролер.
  Я не був упевнений, що мій план втечі спрацює. Я ніколи не пробував зламати машину. Тод навчив мене, але це не допомогло моїй місії в той час. Я думав, що хмарна система в транспортних засобах використовується лише для діагностики — або ви загубите ключ і потрібно завести його, ви телефонуєте за номером 800, який надає автомобільна компанія, і розповідаєте їм, що сталося, даєте їм код. Вони можуть завести вашу машину та відключити блокування керма. Але, о, ні, ви можете робити всілякі чудові речі. Круїз контроль, гальма.
  Проблема полягала в тому, що я не міг дізнатися, які машини в Брукліні мають DataWise. Може багато, а може мало.
  Мало, виявилося. Швидко відійшовши від таунхаусу Роуз, почувши сирени, я вирішив, що вони можуть сигналізувати відвідувачам, які прийшли тільки за мною. Тож я почав запускати програмне забезпечення автомобільного контролера. Нічого, нічого, нічого.
  Доки нарешті: Приблизно за квартал від того місця, де я був, я почув гучний рев двигуна автомобіля, який розгортався на високих обертах, а через десять секунд — потужний хрускіт.
  Рух почав негайно збільшуватися.
  чудово Я справді посміхаюся при згадці.
  За кілька кварталів далі я почув ще один удар — буквально! Це виявився чудовий задній кузов. Я зупинив машину посередині кварталу. Один японський імпорт проти одного цементовоза. Вгадайте, хто виграв?
  Чверть милі на схід, ще один.
  Кілька хвилин нічого, але нарешті інша машина на швидкісній автомагістралі Brooklyn Queens. Розтягнутий лімузин, як я пізніше дізнався.
  Так. Гарний новий трюк, якому я навчився. Шкода, що Червоний веде таке антикварний автомобіль. Їй було б доречно зламати собі кістки в автокатастрофі. Що ж, для мого друга будуть інші варіанти.
  Тепер, дивлячись крізь лупу, я оглядаю скіф Уоррена. Човен готовий. Ретельно загортаю. І відставте в сторону. Потім повертаюся до щоденника й починаю переписувати.
  Випускний вечір. Френка, Сема і моє.
  Може там людей сорок. Спортивний натовп, більшість з них досить милі. Дехто дивиться на мене, як на нього? Але переважно ніхто не дивиться. Ніхто не шепоче.
  І я граю музику — мені знадобилося багато років, щоб спробувати зрозуміти, що грати, що всім подобається, — і Сем каже, повертайся сюди. А в вітальні чи лігві є Карен ДеВітт, яка посміхається мені. Я бачив Карен, вона молодша і якась гарненька, теж худа, але не така, як я. У неї великий ніс, але хто я такий, щоб говорити? У салоні темно, і вона починає торкатися мене за плече та руку. А я питаю, що це? Лише я знаю, звичайно, що це таке, хоча я ніколи не думав, що це станеться, принаймні протягом багатьох років, навіть якщо половина хлопців у класі була знята.
  І вона розстібає мені блискавку і робить те, що робить ротом.
  Потім у вітальню заходять інші люди, і Карен каже: давай забираймося звідси, там є спальня. Вона збирається пописати, а потім я зустріну її, і ми зможемо це зробити. Тож я чекаю кілька хвилин, і вона кличе мене в кімнату, там темно, і ось вона, без одягу, схилилася над ліжком, і я починаю це робити. Я всередині неї і все.
  І потім. Ні, ні, ні — загоріться світло. І тут є Сем, Френк і Карен, тільки вона не та, що на ліжку. Людина, що схилилася над ліжком, — красуня Сінді Хенсон. І вона знепритомніла, простирадло навколо рота вся мокра, у неї текли слини.
  І Сем фотографує мене та Сінді на Polaroid. Отримати все — її одурманене сонне обличчя, моє тіло, як стручкова квасоля, і моє, знаєте. Там є й інші люди. Сміються та сміються.
  Я хапаю одяг, одягаю його назад і плачу. «Що ти робиш, що ти робиш, що ти робиш?»
  Френк і Сем переглядають фотографії та сміються все дужче, а один із них каже: «Гей, ти природжена порнозірка, Струнний Бін!»
  Френк, все ще важко сміючись, піднімає голову Сінді за її волосся: «Тобі все-таки подобається, суко?»
  Тоді я зрозумів. Пам’ятаю, як вони виходили з дому Сінді місяць тому, бачила їх моїм секретним маршрутом додому, розмовляла з ними вперше. Сінді сказала їм ні. Без трахання, без мінета, геть з мого дому. Або щось.
  І саме тоді вони про це подумали. Побачивши мене. Як поквитатися з Сінді Хенсон.
  «Епопея» була брехнею. Alien Quest був брехнею. Музика на вечірці була брехнею.
  Все це, брехня.
  
  
  РОЗДІЛ 46
  Мелія Сакс увійшла до вітальні, поклала коробки з доказами, зібрані в міському будинку її матері, і підійшла просто до Джульєтт Арчер. Обійняла здивовану жінку, ледь не вибив зап’ястя, прив’язане до підлокітника Штормової стріли.
  — Я... — почала жінка.
  "Дякую тобі. Ви врятували життя моїй матері».
  «Ми всі це зробили», — сказав Арчер.
  «Але, — сказав Райм, — це вона придумала стратегію затемнення».
  «Я не знаю, як вам віддячити».
  Знизування плечима, подібне до тих, на які був здатний Райм.
  Сакс переводив погляд то на стажиста, то на Райма. «Ви двоє — хороша команда».
  Райм, як правило, не терплячи до сентиментального чи несуттєвого, запитав Мела Купера: «Що останнє?» Технік щойно поклав слухавку через розмову з кимось із відділу дорожнього руху.
  Він пояснив, що загиблих немає. Найближчим зі смертю був лікар, чий седан врізався в задню частину Toyota і розірвав бензобак. Він та інший водій були затоплені пальним, але їх витягнув перехожий, перш ніж обидві машини зникли у вогні. (Для подвійної безпеки лікар роздягся догола посеред вулиці, відкинувши свій промоклий одяг.)
   Проте півдюжини людей були важко поранені.
  Тепер Райм подзвонив Родні Шарнеку, щоб запитати про інцидент. «Чи можна відстежити сигнал?»
  Комп’ютерний поліцейський почав довгі пояснення про вежі стільникового зв’язку, публічний Wi-Fi і VPN.
  «Родні».
  «Вибачте. Відповідь - ні".
  Він відключився. «Чортова зброя», — сказав Сакс Райму й Арчеру.
  Зателефонував Селлітто з центру міста та повідомив, що всі члени команди — і члени їхніх сімей — тепер під охороною. «Це пріоритет UAC», — пробурмотів він.
  Райм відмовився від спроб залишатися в курсі стенографії Департаменту поліції Нью-Йорка. "Який є?"
  «Це буде на місці, доки мудака не спіймають», — сказав Селлітто.
  Арчер засміявся.
  Сакс і Купер розпаковували докази, які вона зібрала в домі її матері — сад, сам будинок і сходи навпроти, де свідки бачили худорлявого робітника, який відпочивав, читав газету, попивав каву.
  Райм обвів поглядом салон. «Де, в біса, новачок?» — бурчав він. «Той інший випадок?»
  "Це вірно." Сакс кивнув. Але більше нічого не запропонував.
  «Хтось просто знайдіть цього Гутьєрреса і застреліть його, будь ласка».
  Сакс чомусь усміхнувся на це. Райму це було не до сміху.
  Сакс перерахував докази. "Не багато. Провід, скотч електриків на панелі вимикача. Цим він сфальсифікував лампу». Вона підняла поліетиленовий пакет із маленькою електричною платою всередині. «Коли він спрацював, два дроти в лампі перетнулися, і через це перервав рубильник. Це було для того, щоб спустити маму вниз до коробки. Навколишній слід. Природно, жодних хребтів чи волосків, окрім моїх чи маминих. Деякі волокна. На ньому бавовняні рукавички тілесного кольору».
  «Раніше ви знайшли мідні шматки, але тепер у нас є справжній дріт», — сказав Купер.
  Відповідно до американського стандарту калібру дроту він був калібру восьми, діаметром близько 0,128 дюйма.
   Райм сказав: «Може переносити досить високу напругу. Що, Мел? Сорок ампер?»
  — Правильно, при шістдесяти градусах Цельсія.
  «А як щодо виробника?»
  Райм бачив, що на чорній ізоляції були літери.
  Купер знайшов ініціали. «Гендрікс Кейбл. Популярний бренд. Продано багато місць».
  — глузував Рим. «Чому злочинці не роблять покупки в унікальних магазинах?… І він знову використовував бритвений ніж, щоб обдерти це?»
  «Правильно».
  «А стрічка для електриків?»
  «Мабуть, хорошої якості», — сказав технік, торкаючись його частини сталевим щупом. «Хороший клей, міцний. Дешевша стрічка, як правило, має нерівномірне покриття і вона тонка».
  «Трохи горіть. Подивіться, чи зможемо ми знайти бренд».
  Після того, як газовий хроматограф попрацював, Купер переглянув результати та показав їх у кімнаті на моніторі.
  Арчер сказав: «Вони здаються загальними. Хіба ці інгредієнти не є в ізоляційній стрічці кожної марки?»
  «Кількість», — сказав Райм. «Кількість — це все».
  Далі Купер пояснив: «Я перевіряю кількість кожної з цих речовин через базу даних. Мікрограми мають значення. Це має дати нам відповідь за… А, ось, ми починаємо. Це один із них».
  На екрані:
  Стрічка Ludlum і клей
  Conoco Industrial Products
  Клеї Hammersmith
  — Добре, добре, — пробурмотів Райм.
  Сакс розглядала сумку, яку вона підняла раніше. Дистанційне реле, яке замкнуло вогні Роуз. Купер встановив пристрій на відбиваючому столику малопотужного мікроскопа. Вони оглянули монітор. Він сказав: «Тут антена». Він показав. «Сигнал надходить і замикає вимикач тут. Це не стандартний перемикач. Це складова частина щось ще. Побачити? Основа? Він втомився через друковану плату. На ньому є кодовий номер, — оголосив він. Райм не міг цього побачити.
  Не зводячи очей з монітора, Купер друкував так швидко, як падаючі кульки. Через мить вони звернулися до екрана.
  «Продукція Home-Safe Products Atlas для відкривання дверей гаража, модель із збільшеним радіусом дії. Відчиняє двері з п'ятдесяти ярдів. Здається, він вийняв вимикач, а решту викинув».
  Залишок сліду виявив більше горіхової тирси, кілька фрагментів скла з міського будинку Роуз, більше клею, пов’язаного з клеєм з попередньої сцени, але більше нічого нового.
  «Викладіть усе на дошки».
  МІСЦЕ ЗЛОЧИНУ : 4218 МАРТІНС - СТРИТ , БРУКЛІН​
  – Правопорушення: спроба нападу.
  – Підозрюваний: Unsub 40.
  – Жертва: Роуз Сакс, неушкоджена.
  – Засоби нападу: фальсифікована коробка автоматичного вимикача для ураження електричним струмом.
  – Докази:
  – Без хребта тертя, ДНК.
  – Ізоляція від Hendrix Cable.
  – Додатковий клей, як на попередній сцені.
  – Горіхова тирса.
  – Осколки скла, пов’язані з попередньою сценою (це місце).
  – Субсуб був у бавовняних рукавичках тілесного кольору.
  – Електрична стрічка одного з:
  – Стрічка та клей Ludlum.
  – Conoco Industrial Products.
  – Клеї Hammersmith.
  – Система відкривання дверей гаража Home-Safe Atlas.
  «Все звичайне, Мел?» — спитав Райм.
  «Так. Продається в сотні магазинів району. Не дуже корисно».
  Два голоси: «Але ж він імпровізував напад у вашої матері міський будинок, Сакс». У той же час Арчер сказав: «Але він не планував напад вашої матері заздалегідь, Амеліє».
  Райм засміявся, коли вони знову спотикалися про слова одне одного. Він пояснив Саксу: «Зловмисник заздалегідь спланував усі інші напади на своїх жертв. Але в останню хвилину він вирішив напасти на твою маму. Він не думав, що ти будеш таким наполегливим і ризикуєш для нього. Це означає, що він купив стрічку, електричний дріт, склопакет і пристрій для відкривання дверей гаража приблизно в той же час. Ймовірно, деякі або всі в одному місці. Було б розумно купувати їх окремо протягом кількох днів чи тижнів, але в нього не було вибору. Він мав вас зупинити».
  Арчер переглянув таблицю. «Можливо, деталі газової бомби, яку він також використав у центрі міста, щоб знищити офіс Тодда Вільямса».
  — Цілком можливо, — сказав Райм. «Давайте почнемо з механізму відкривання дверей гаража, вам не здається? Сакс?» Він говорив з нею.
  "Що це?" Вона відволікалася, читаючи текст.
  «Автомат відкривання дверей гаража. Отримайте список роздрібних точок, а потім перевірте, чи хтось купував там інші товари». Райм додав: «Почни з Queen. Розгорніться звідти».
  Сакс зателефонував до Major Cases і зібрав групу агітацій, щоб почати пошук покупок. Потім вона від’єдналася та надіслала їм електронною поштою список речей, які б купив Unsub 40. Райм зауважила, що на мить подивилася у вікно. Потім повернувся і підійшов до нього.
  «Рима. У вас є хвилина?»
  Один із тих марних виразів. Чому б просто не сказати: я хочу з тобою поговорити. Давайте втратимо сторонніх перехожих. Але він, звичайно, кивнув. «Звичайно».
  Він повернувся до неї, і вони разом попрямували до вітальні через коридор. Вона якусь мить мовчала. Він її добре знав. Коли хтось є вашим коханцем і вашим професійним партнером, мало що з її психіки залишається прихованим. Вона не була драматичною. Вона зважувала те, що хотіла сказати, так, як можна було б ретельно виміряти наркотик, знайдений у бюсті, щоб найточніше визначити звинувачення проти підозрюваного. Сакс, безперечно, мав імпульс у деяких речах. Але справи, близькі її серцю, були занурені в напружені роздуми.
   Вона зітхнула й обернулася. Потім сів. «Є дещо, про що я маю з тобою поговорити».
  "Так. Давай».
  «Я міг би сказати тобі кілька днів тому. Я цього не зробив. Я не знаю, чому я цього не зробив. Нік вийшов».
  «Кареллі? Твій друг."
  «Мій друг, так. Його випустили з тюрми. Він зв’язався зі мною».
  «І він добре?»
  "Доволі багато. Фізично. Я думаю, що перебування всередині змінить вас більше». Вона знизала плечима, і Райму стало ясно, що вона не хоче йти цим шляхом. «Є щось, про що я сперечався про те, щоб сказати вам. Я цього не зробив. Але тепер я повинен».
  «Така передмова, Сакс? Моліться, продовжуйте».
  
  
  НЕДІЛЯ
  VI
  
  
  … І ДРУГ
  
  
  РОЗДІЛ 47
  Об 11:30 ранку команда агітації, яка перевіряла придбання непідсудним саморобної зброї під час замаху на життя Роуз Сакс, влучила.
  Райм був засмучений тим, що це зайняло стільки часу, але потім вони зробили відкриття про механізм відкривання дверей гаража та інші покупки лише вчора ввечері, коли більшість господарських магазинів були закриті. І мало хто відкрився сьогодні рано, в неділю вранці.
  «Чортові блакитні закони», — різко сказав він.
  Рон Пуласкі, який, мабуть, був на перерві у справі Гутьєрреса, сказав: «Я не думаю, що пуритани проштовхнули закон про пізній час відкриття будівельних магазинів у святий день, Лінкольне. Продавці, ймовірно, просто хочуть спати в один день тижня».
  «Ну, вони не повинні робити це, коли мені потрібно. Відповіді».
  Але потім Саксу подзвонив один із офіцерів на полотні. Вона трохи випрямилася, слухаючи. «Я підключаю вас до динаміка».
  Клацання. «Так, привіт? Джим Кавано. Підтримка основних справ».
  «Офіцер, — сказав Райм, — це Лінкольн Райм».
  — Детектив Сакс сказав мені, що ви працюєте над справою. Це честь, сер.
  «Добре, звичайно. Ну що у вас?»
  «Магазин на Стейтен-Айленді».
  Отже, не Квінс. Арчер криво посміхнувся Райму.
  З двома знаками питання…
  «Менеджер сказав, що приходить чоловік, який відповідає опису суб'єкта два дні тому хотів пристрій для відкривання дверей гаража, який би працював на відстані близько тридцяти п’яти футів, можливо, більше. Також купили скло, склопакет, скотч для електрики та трохи дроту. Усе відповідає продуктам, які ви згадали».
  Сподіваюся… Райм запитав: «Кредитна картка?»
  «Готівка».
  Звичайно.
  «Менеджер щось знав про нього? Ім'я, де він живе?»
  — Не те, але він дещо дізнався, капітане.
  «Лінкольн» — це добре. Продовжувати."
  «Непідсудний побачив деякі інструменти, які продаються в магазині, і запитав про них. Вони були спеціалізовані. Як той, що використовується для ремесел».
  Сакс запитав: «Ремесла? Які ремесла?»
  «Хобі. Моделі літаків, подібні речі. Ножі та пилки та дуже маленькі шліфувальні машини. Купив набір мініатюрних затискачів. Він шукав таких, як вони. У магазині, де він зазвичай робить покупки, їх не було в наявності».
  «Добре. Мені подобається «зазвичай». Це означає, що він завсідник. Він назвав ім'я?»
  "Немає. Просто сказав, що це в Квінсі».
  Райм крикнув: «Хтось знайдіть мені всі магазини рукоділля в Квінсі. Зараз!»
  «Дякую, офіцер». Сакс перервав дзвінок.
  Через мить на найбільшому моніторі з’явилася карта. У районі Квінс було зазначено шістнадцять магазинів ремесел.
  "Який?" — буркнув Райм.
  Сакс нахилилася вперед, тримаючи руку на спинці його стільця. Вона вказала. "Он той."
  "Звідки ти знаєш?"
  «Тому що це три зупинки метро від станції MTA біля Білого замку в Квінсі, куди він завжди ходив обідати після шопінгу».
  
  Crafts 4 Не всі виправдовували свою назву.
  Ні пряжі, ні квіткової художньої піни, ні пальчикових фарб.
   Але якщо ви хотіли побудувати моделі кораблів чи космічних кораблів чи меблі для лялькових будиночків, це був ваш торговий центр.
  Ароматний із запахом фарби, дерева та засобів для чищення, магазин показував забиті полиці, заповнені приладдям та інструментами. Більше електроінструментів Dremel і бальзового дерева, ніж Амелія Сакс коли-небудь бачила в одному місці. Багато персонажів, істот і транспортних засобів Зоряних воєн . Зоряний шлях теж.
  Вона показала свій золотий щит молодому чоловікові за прилавком, гарному вигляду, більше схожому на спортсмена, ніж на, ну, продавця в магазині для ботаників.
  "Так?" Його голос, однак, зламався.
  Вона пояснила, що намагалася знайти когось для допиту щодо серії злочинів. Вона описала суб'єкта, запитала, чи хтось недавно купував червоне дерево, волоський горіх, лак Bond-Strong і Braden Rich-Cote. Також інструменти для рукоділля.
  «Він був би розумним», — сказав Сакс. «Добре сказано». Думаючи про спроби суб'єкта приховати свій інтелект у своїх висловлюваннях проти споживацтва.
  «Ну, ви знаєте, — сказав клерк, ковтнув і продовжив, — хтось є . Але він тихий, чемний. Я не можу уявити, що він зробив би щось погане».
  "Як його звуть?"
  «Я просто знаю його ім'я. Вернон».
  «Він відповідає опису?»
  «Високий і худий, так. Якось дивно».
  «Будь-які квитанції з кредитної картки?»
  «Він завжди платить готівкою».
  Потім вона запитала: «Ви знаєте, де він живе?»
  «Манхеттен, я думаю, що в Челсі. Він згадав про це одного разу».
  «Як часто він заходить?»
  «Кожні пару тижнів».
  «Він не залишив номера телефону для спеціальних замовлень?»
  «Ні, вибачте… Тепер ви питаєте мене, він завжди здавався якимось параноїком, знаєте. Ніби він не хотів віддавати занадто багато».
  Вона простягла йому картку й попросила зателефонувати їй, якщо цей Вернон повернеться. Більше немає посередників 911. Вона обійшла батька й сина, вдивляючись у виставку «Вирізай сам джедая», і вийшла з магазину. Сакс впав на переднє пасажирське сидіння автомобіля без розпізнавальних знаків супроводжував її тут. Детектив місцевого відділку, приваблива латиноамериканка, запитала: «Успіх?»
  "Так і ні. Зловмисника звати Вернон. Іншого імені ще немає. Я хочу, щоб ти залишився тут, якщо він повернеться. Хлопець — клерк — так нервував, що Вернону достатньо було поглянути на нього, і вбивця дізнався б, що щось відбувається».
  «Звичайно, Амелія».
  Тепер вона думала про те, як звузити адресу у відносно великому районі Челсі. Вона крутила комп’ютер детектива й набирала бази даних нерухомості. Ніхто з іменем Вернон не володів майном у Челсі, і ці двоє людей із таким іменем у актових документах були набагато старші за злочинця, і обидва були одружені, статус, який здавався вкрай малоймовірним для такого типу злочинця. Отже, якби дитина була права щодо імені, їхній злочинець орендував би.
  Їй спала на думку ідея: вона перевірила статистику в Челсі, щоб дізнатися про останні злочини. Вийшло щось цікаве. Вбивство, про яке щойно повідомили вчора, на Вест-22-й вулиці. Чоловіка на ім’я Едвін Бойл, працівника друкарні, було вбито, а його тіло заштовхали в шафу для зберігання на покинутому складі. Гаманець і готівка все ще були в нього. Зник лише його телефон. Причиною смерті стала "травма тупим предметом".
  Вона зателефонувала до судово-медичної експертизи й одразу додзвонилася. Вона назвала себе.
  «Привіт, детективе», — сказала жінка-технік. "Що тобі потрібно?"
  «Це вбивство, Бойл? вчора. Челсі. У вас є ще щось про тупу? Вид зброї?»
  "Зачекай. Я перевірю. Я не робив PM». Через кілька хвилин вона знову вийшла на лінію. «У мене це тут. Смішно, це схоже на інший PM, з яким ми мали справу нещодавно. Те, що ви бачите не дуже часто».
  Сакс сказав: «Знаряддям вбивства був кульковий молоток?»
  Технік розсміявся. "Шерлок Холмс. Як ти це знав?»
  
  «Не можу сказати, детективе. У нього віконниці на вікні спальні. Метал, має бути. Не можу їх прочитати. К.”
  Біля мікроавтобуса ESU, припаркованого вище по вулиці від цільової квартири, Амелія Сакс сказала у свій мундштук у відповідь: «Чи проходить світло?»
  Офіцер S&S був на даху навпроти, його складне обладнання було націлено на двокімнатну квартиру на другому поверсі на 22-й Вест-стріт. «Негативно, детективе. Немає температурних показників, але з віконницями він міг би грати в карти при свічках, усі курили сигари, і я не міг вам сказати. К.”
  «Роджер».
  Субсуд уже не один. Він був ідентифікованим суб'єктом.
  Вернон Гріффіт, тридцять п'ять років, проживав у Нью-Йорку. У нього був будинок на Лонг-Айленді, який він успадкував і нещодавно продав. Він орендував тут, у Челсі, близько року. Кілька неповнолітніх правопорушень для бійки на шкільному подвір’ї, але жодного аркуша репу для дорослих. І — що цікаво — жодної історії соціальної активності, поки він не почав використовувати споживчі товари кілька днів тому, щоб убивати добропорядних громадян міста Нью-Йорк як Народний Вартовий.
  Едвін Бойл був його сусідом, доки з поки що невідомих причин Ґріффіт не забив його до смерті за кілька кварталів у такий самий неелегантний спосіб, як і Тодд Вільямс.
  «Ми замкнені. Весь квартал».
  Це від Бо Хаумана, керівника відділу екстреної допомоги поліції Нью-Йорка — міської групи SWAT. Худий сивий чоловік із вигравіруваним обличчям і Сакс переглянули макет житлового будинку на своєму ноутбуці. Схема надійшла з Департаменту будівель і була стара, близько десяти років, але квартири Нью-Йорка рідко піддавалися капітальному внутрішньому ремонту. Орендодавці не хотіли б за це платити. Лише коли розглядали золоту жилу перетворення будинку на кооператив або кондомініум, власники діставали чекові книжки для структурного вдосконалення.
  «У мене немає особливого вибору», — сказав Хауманн, маючи на увазі, що була лише одна стратегія входу до Гріффіта. У будівлю був один вхід з 22-ї вулиці та одні двері в глухому провулку. Сама квартира Гріффіта мала одні двері, які вели у вітальню. Навпроти вхідних дверей були дві спальні, а праворуч маленька кухня.
  Хауманн викликав півдюжини офіцерів. Як і Сакс, вони були в тактичному спорядженні — шоломи, рукавички, кевларові жилети.
  Постукавши по екрану комп’ютера, він сказав: «Троє товаришів позаду. Через його вхідні двері входять чотири людини».
  «Я один із них, — сказав Сакс.
  «Крізь його вхідні двері входили чотири особи », — посміхнувся Хауманн. «Один порушник, інші троє по черзі. Один правий, один лівий, один центральний, покриття».
  Зброя, якою вони мали бути озброєні, була такою ж, якою була використана для вбивства Усами бен Ладена: H&K 416s. Цією моделлю був карабін D14.5RS, цифри вказували на довжину ствола в дюймах.
  Вони м’яко визнали інструкції, ніби їхній начальник розповідав їм деталі нового плану перерви на каву в офісі. Для них це все було робочим днем. Однак для Сакса вона була жива. Повністю налаштований на момент. Так, вона добре вміла працювати на місці злочину — їй подобалася розумова гра з переманюванням доказів. Але нічого схожого на динамічний запис не було . Це був кайф, на відміну від усього іншого, що вона відчувала.
  «Ходімо, — сказала вона.
  Хауман кивнув на підтвердження, і команди сформувалися.
  За п’ять хвилин вони вже мчали тротуаром, жестами просячи перехожих залишити територію. Один поліцейський одним спритним потягом відчинив вхідні двері будівлі, тріснувши замком, і Сакс разом з трьома іншими втік всередину. Через вестибюль і коридор до підрозділу Гріффіта.
  Жестами руками Сакс швидко зупинив команду. Вона вказала на відеокамеру над дверима підозрюваного. Усі четверо офіцерів відійшли назад, поза полем зору об’єктива.
  По радіо: «Команда Б на позиції в алеї. Ясно."
  «Роджер», — сказав лідер команди А, худорлявий чорнявий чоловік на ім’я Геллер. Він був поруч із Саксом. «У нього камера над дверима. Нам доведеться швидко зайти». Розмова відбувалася пошепки і велася за допомогою найсучасніших гарнітур і мікрофонів.
  Тоді зазвичай вони безшумно піднімалися на своїх чоботях на гумовій підошві офіцер-порушник чекав, поки один поліцейський вставляв крихітну камеру на тросі під дверима. Але тепер — з можливістю стеження злочинця — їм доведеться мчати до дверей і швидко зайти.
  Геллер вказав на Сакса і вправо. Потім до іншого офіцера і спрямував великий палець ліворуч. Потім до себе і рухав рукою вгору-вниз, як священик, що благословляє. Це означає, що він займе центр.
  Сакс, важко дихаючи, кивнув.
  Зловмисник дістав таран — чотирифутовий шматок заліза — зі своєї брезентової сумки. І за кивком Геллера всі четверо побігли до квартири Гріффіта. Офіцер-зловмисник сильно вдарив металом по ручці та замковій пластині, і двері впали всередину. Він відступив і відкинув свій H&K.
  Троє інших офіцерів увійшли всередину, Сакс та інший фланговий офіцер розповсюдилися, змітаючи зброю по мізерній кімнаті.
  “Кухня чиста!”
  “У вітальні чисто!”
  Ліві двері спальні були частково відчинені. Геллер та інший офіцер рушили вперед, Сакс їх прикривав. Вони увійшли до маленької кімнати. Геллер подзвонив: «Ліва спальня, вільно».
  Вони повернулися й підійшли до зачинених дверей передньої спальні, у яких був і замок із цифровим блоком, і засув.
  Хеллер сказав: «S і S звітують. Передня спальня опечатана. Ми збираємось увійти. Є ознаки життя? К.”
  «Досі не можу сказати, сер. Надто добре захищений».
  "К."
  Геллер поглянув на ручку блокування номера. Тепер, після їх шумного входу, не було б жодного елемента несподіванки, тому Геллер постукав у двері й сказав: «Поліція Нью-Йорка. Є хтось там?»
  нічого
  Знову.
  Тоді він махнув на офіцера з камерою. Він спробував засунути його під двері, але щілина була замала; пристрій не підійде.
   Цей дверний отвір був вужчим. Одночасно міг входити лише один офіцер. Геллер вказав на себе й підняв палець. Саксу два. Інший офіцер, троє. Тоді він показав порушнику вперед. Прибув кремезний поліцейський зі своїм бараном, і вони приготувалися до останнього етапу входу.
  
  
  РОЗДІЛ 48
  Дивно . Я щойно писав у своєму щоденнику:
  Найгірший день.
  Це було в минулому, той день. Але зараз, сьогодні, було так само погано.
  Не найгірше , ні. Тому що мене не заарештували, не застрелили Ред і Покупці.
  Але до біса погано. Я знав, що «Охоронець народу» не може тривати вічно. Але я думав, що зможу вислизнути з міста й залишитися анонімним. Продовжуй моє життя. Тепер вони мають моє ім'я.
  Я катаю дві валізи, рюкзак, у якому мої найважливіші речі в світі. Кілька моїх мініатюр. Щоденник. Деякі фотографії. Одяг (мій розмір, важко знайти). Мій молоток, моя чудова японська бритва. Кілька інших речей.
  Пощастило, пощастило.
  Буквально півгодини тому. Повернувся вдома, Челсі, думав про свій наступний візит до Shopper, плануючи ошпаритися, коли мені, уявіть це, подзвонили.
  «Верноне, послухай». Хлопчик із хрипким голосом із Crafts 4 Everyone.
  "Що не так?" — запитав я його. Бо щось було не так.
  «Слухай. Поліція щойно була тут».
  «Поліція?»
  «Запитувати про речі, які ви купили. Вони знайшли записки з вашим іменем. Я нічого не сказав».
   Малюк лежав. Не було причин, щоб на них були записки з моїм іменем. Він продав мене.
  «Вони не знайшли твого прізвища. Але».
  Але так.
  "Дякую." Я поклав трубку і почав пакуватися. Довелося швидко піти. Дитина в магазині ремесел помре і болісно. Зрештою, він був шопером. Я думав, що він друг. Але зараз немає часу про це хвилюватися.
  Я закінчив пакувати речі, приготував кілька сюрпризів для Реда та Покупців, які незабаром приїдуть.
  Тепер, опустивши голову, опустившись, щоб приховати висоти мішка з кістками, я прямую до центру міста з двома великими валізами, як турист із Фінляндії, який щойно прибув до адміністрації порту та потребує кімнати в хостелі. Доречно я зараз знаходжу таке місце, ну, дешевий готель, а не хостел, і заходжу всередину. Запитую про тарифи, і, коли клерк відходить, я підходжу до капітана і перевіряю свої сумки, кажучи йому, що мій рейс не раніше вечора. Його більше хвилюють п’ять доларів, ніж пояснення, і я знову йду, несучи лише свій рюкзак.
  За двадцять хвилин я в пункті призначення, квартира не схожа на мою, від чого мені сумно. Моя утроба в Челсі, моя риба, моя кімната іграшок. Все зникло. Все зіпсовано. Усе моє життя… Ред зробив це, звичайно. Я тремчу від люті. Принаймні, будь-хто, хто прослизне до кімнати іграшок, отримає приємний сюрприз. Я сподіваюся, що Ред прийде першим.
  Зараз я якусь мить дивлюся на брудно-білий фасад, а потім оглядаюся навколо. Мене ніхто не помітить. Я натиснув кнопку домофона.
  
  Начальник був у своєму підвальному приміщенні, піклуючись про власну сантехніку для змін, проблеми з туалетом, коли він почув глухий удар нагорі.
  А потім звук шкрябання.
  Сел не був упевнений, як насправді звучить дряпання — можливо, великий краб із фільму жахів, хтось на четвереньках мчить від павука. Хто знав? Але це слово спало на думку. Він повернувся до кріплення ланцюга до кульового крана й зафіксував його на місці. Коли він це зробив, знову почувся тупіт, більше схожий на гуркіт речей, що падали, а потім — голоси. Голосно.
   Він підвівся, витер руки й підійшов до відкритого заднього вікна. Голоси з квартири прямо над ним були більш-менш чіткі.
  «Я не... я не... Ти зробив це, ти зробив те, що ти мені говорив, Верноне?»
  "Мені довелося. Будь ласка Ми повинні йти зараз».
  «Ти… Верноне! Слухай, що ти говориш!»
  Алісія Морган, мешканка 1D, плакала. Вона була однією з кращих квартирантів. Тихо, платять вчасно. Боязкий. Щось крихке в ній. Це був її хлопець? Сел ніколи не бачив її ні з ким. За що була бійка? — дивувався він. Вона не була схожа на тих, хто бився з кимось.
  Тендітний…
  Чоловік — мабуть «Вернон» — сказав тремтячим голосом: «Я поділився з тобою чимось! Приватні речі! Я ніколи ні з ким цього не робив».
  "Не це! Ти не казав мені, що зробив це, ти завдав людям болю!»
  "Це важливо?" Голос чоловіка був ненабагато нижчим за її. Це звучало дивно. Але він почув у ньому гнів. «Це для доброї справи».
  «Верноне, Ісусе… Звичайно, це має значення. Як ти можеш-?"
  «Я думав, ти зрозумієш». Тепер голос був співучим — і тим більше загрозливим. «Ми були схожі, ти і я. Ми були дуже схожі. Або ти хотів, щоб це виглядало так».
  «Ми знайомі місяць , Верноне. Місяць. Одного разу я зупинявся!»
  «Це все, що я для вас означаю?» Сталася величезна катастрофа. «Ти один із них», — крикнув чоловік. «Ти довбаний шопер. Ти не кращий за будь-кого з них!»
  Покупець? — здивувався Сал. Він не зрозумів, що саме відбувається, але його хвилювала ескалація суперечки.
  Алісія вже ридала. «Ви щойно сказали мені, що вбили кількох людей. І ти очікуєш, що я піду з тобою?»
  О, чорт... Когось убив? Сал дістав свій мобільний.
  Але перш ніж він встиг натиснути 911, Алісія закричала — звук, який обірвався бурчанням. Ще один глухий удар, коли вона або її тіло впало на підлогу. — Ні, — почувся її голос. «Не треба. Верноне, будь ласка, не треба! Не роби мені боляче!»
   Ще один крик.
  Тоді Сел поворухнувся, хапаючи свою алюмінієву бейсбольну биту. Він розчинив двері й кинувся сходами до квартири Алісії. Він скористався своїм головним ключем і заштовхнув усередину. Ручка так сильно вдарилася по стіні, що вирила кратер у штукатурці.
  Задихаючись від спринту, Сел дивився широко розплющеними очима. «Ісус».
  Жителька лежала на підлозі, над нею стояв величезний чоловік. Легко шість три чи чотири, худий, хворий на вигляд. Він вдарив її по обличчю, яке кровоточило з її сильно набряклої щоки. Сльози лилися, коли вона ридала і підняла руки, щоб захистити себе, марно, від того, що він тримав — кулькового молотка, поставленого над його головою, який збирався розтрощити їй череп.
  Зловмисник розвернувся і втупився в суперника шаленими розлюченими очима. «Хто ти? Що ти тут робиш?»
  «Мудак, кинь це!» — огризнувся Сал, киваючи на молоток і розмахуючи битою. Він переважив хлопця на тридцять фунтів, навіть якщо був на шість дюймів нижчий.
  Нападник примружився й перевів погляд із суперника на Аліцію, а потім знову на неї. Його дихання вирвалося з горла, коли він відступив і шпурнув молоток у бік Села, який упав на коліна, щоб уникнути його. Сухий чоловік схопив рюкзак і підбіг до відкритого заднього вікна, викинув сумку та вискочив за нею.
  
  Зловмисник схопив важкий таран, і Геллер знову вказав порядок входу до передньої спальні Гріффіта, тієї, що була захищена замком із номером. Усі кивнули. Сакс поклала пістолет-кулемет H&K і витягла пістолет.
  Вибір зброї завжди залишався за офіцером-тактиком. Вона почувалася комфортніше з пістолетом у обмеженому просторі.
  Порушник відводив таран, коли Сакс підняв руку. «Почекай».
  Геллер обернувся.
  «Мені здається, він щось сфальсифікував. Пастка. Це його стиль. Скористайтеся цим, — сказала вона, вказуючи на брезентовий мішок офіцера-порушника. Геллер подивився вниз. Він кивнув, і офіцер забрав маленьку ланцюгову пилку.
   Сакс витягла з кишені світлошумову гранату. Кивнув.
  Зловмисник вистрілив із бурхливого інструменту та прорізав у дверях отвір розміром два на чотири фути, вдаривши ногою відрізаний шматок. Сакс кинувся в бойову гранату, і після приголомшливого вибуху — дезорієнтувавши, але не смертельно — Геллер і Сакс, залишаючись на вулиці, стали на коліна, направивши зброю та ліхтарики всередину.
  Сканування.
  У кімнаті не було людей.
  Але він був замінований.
  «Ах». Геллер вказував на шматок тонкого дроту, який був прикріплений до внутрішньої дверної ручки. Якби вони вибили двері, він би послабив дріт і випустив галонний глечик з молоком, розрізаний навпіл горизонтально, наповнений чимось, здавалося б, бензином, вміст якого вилився на гарячу плиту, яка диміла на верстаку біля вікно, закрите товстими віконницями.
  Офіцери увійшли та демонтували пристрій. Потім вони очистили кімнату — також приєднану ванну кімнату.
  Геллер зв’язався з Хауманном по рації. «Команда А. Приміщення безпечні. Жодного ворожого. Команда B, доповідь».
  «Лідер команди Б лідеру команди А. Ніяких ворогів позаду. Інші квартири підметемо. К.”
  «Роджер».
  «Сакс», — почула вона в навушнику. Здивований, почувши спокійний голос Райма. Вона не знала, що він підключений до тактичної частоти.
  «Рима. Він зник. Кролики. Ми повинні були кинути хлопця з Ремесла для кожного в охоронний арешт, щоб він не говорив. Я впевнений, що саме так Ґріффіта почули».
  «Природа демократії, Сакс. Не можна зв’язувати й затикати кляп усім, кому треба зв’язати й заткнути рот».
  «Ну що ж, — сказала вона, — ми маємо незайману сцену. Коли він пішов, він не взяв багато. Ми тут щось знайдемо. Ми його дістанемо».
  «Іди по сітці, Сакс, і повертайся швидше».
  
  
  РОЗДІЛ 49
  n годину Сакс був на порозі квартири Вернона Гріффіта, спітнівши в боді Tyvek.
  Читання вголос із зошита.
  Проблема в суспільстві. Вони хочуть споживати і споживати і споживати, але вони не мають уявлення, що це означає. Ми зосереджуємось на колекціонуванні речей. Іншими словами, вечеря ПОВИННА БУТИ присвячена людям, родинам, які збираються разом, щоб поспілкуватися наприкінці робочого дня. Справа не в тому, щоб мати найкращу духовку, найкращий кухонний комбайн, найкращий блендер, найкращу кавоварку. Ми фокусуємось на цих речах, а не на наших друзях!!! Не в нашій родині.
  «Ти все ще там, Райме?»
  «Дещо. Це балаканина. Як і інші. Народний Охоронець».
  «Це його повний маніфест. Назва: « Сталевий поцілунок ».
  Поетично, подумала вона.
  Вона поклала книгу назад у сумку для доказів. «Отримав багато слідів. Деякі документи. Лон працює життєво важливо. Продав свій сімейний будинок у Манхассеті, і жодна інша резиденція на даний момент не відображається позитивно. Lon змусить когось стежити за публічними записами».
  «Чись ще фрикційні хребти?»
  «Один більше за інших. Жіночий, я б здогадався. Або маленького чоловічка. Але, мабуть, жіночий. Я знайшов світле волосся до плечей. Здається пофарбований у блонд із слідами сивини. А альтернативне джерело світла? Він вів досить активне статеве життя. Я маю на увазі, зайнятий хлопець».
  ALS знімав тілесні рідини, які інакше були б невидимі.
  «Значить, у нього є дівчина».
  «Але немає доказів, що вона тут жила. Жодного жіночого одягу чи косметики, туалетних приналежностей».
  «Він може бути там зараз», — пробурмотів Райм. «Цікаво, де вона в біса. Поверни відбитки сюди якнайшвидше, Сакс, ми перевіримо їх. Я хочу переїхати».
  «Я буду через півгодини».
  Відразу після того, як вона відключилася, у неї задзвонив телефон. Вона впізнала номер відділу поліції Нью-Йорка. «Детектив Сакс».
  «Амелія, це Джен Коттер. Хочу, щоб ви знали, що в Мідтаун Вест стався дев'ять один напад. Вік поранений, але буде жити. У відповіді кажуть, що вона впізнала свого нападника. Вернон Гріффіт».
  Добре. «Хто жертва?»
  «Алісія Морган, сорок один. Не знаю точних стосунків зі злочинцем, але вони знали один одного».
  «Вона там чи лікарня?»
  «Наскільки я знаю, все ще там. Це щойно сталося».
  «Злочинець?»
  "Пішов."
  «Дайте мені адресу».
  «Four Three Two West Three Nine Street».
  «Скажіть респондентам, що я в дорозі. Я хочу поговорити з жертвою. Якщо її відвезуть до лікарні, дайте мені знати, до якої».
  "Зроблю."
  Сакс доповіла Райму про розвиток подій і поспішила до своєї машини. Через п’ятнадцять хвилин тактичні команди Сакса й Гаумана припаркувались на розі Восьмої та 39-ї авеню, перед п’ятиповерховим будинком.
  Малоймовірно, що Ґріффіт був десь поруч, але він був явно нестабільним, якщо не психічним, і цілком міг залишитися тут після нападу. Звідси і вогнева міць.
  Двоє медиків, детектив і нарядний стояли над худорлявою жінкою років сорока, що лежала на каталці. Її обличчя було забинтоване і закривавлене. Її очі були червоні від плачу, і в неї був вираз, який Сакс міг описати лише як скорботне здивування.
  «Алісія Морган?» — спитав Сакс.
  Жертва кивнула, а потім скривилася від болю.
  «Я детектив Сакс. Як ти себе почуваєш?»
  Жінка витріщилася на неї. "Я хочу?"
  Сакс показала свій щит. "Як справи?"
  Її голос був шепотом. "Боляче. Дуже боляче, у мене паморочиться голова».
  Погляд на одного з лікарів швидкої допомоги, добротного афроамериканця. «Він ударив її кулаком принаймні один раз. Досить погано. Ймовірно, перелом і струс мозку. Нам знадобиться рентген. Зараз ми її заберемо».
  Коли вони везли її до машини швидкої допомоги, Сакс запитала: «Звідки ви знаєте Вернона?»
  «Ми трохи вийшли. Він справді вбив тих людей?»
  «Він, так».
  Алісія тихенько заплакала. «Він збирався вбити і мене».
  "Ти знаєш чому?"
  Вона почала хитати головою, а потім задихалася від болю. «Він просто з'явився і хотів, щоб я пішла з ним. Він сказав мені, що він був у новинах. Хто вбив чоловіка в ескалаторі, а іншого спалив у вибуху газу! Я спочатку подумав, що це жарт. Але ні, він це мав на увазі. Ніби для мене не має значення, що він був убивцею». Вона закрила очі й скривилася. Потім ретельно витер сльози.
  «Коли я сказав «ні», я б не піду», — різко сказав він. Він почав мене бити, а потім отримав молоток. Він хотів мене вбити цим! Сал з’явився саме вчасно. Супер. У нього була бейсбольна біта. Він врятував мені життя».
  Сакс помітив кілька шрамів на шиї жінки, а її рука була злегка деформована, наче від зламу. Можливо, жертва нападу деякий час тому. Домашнє насильство? — дивувалася вона.
  «Вернон володіє або має доступ до автомобіля?» У Гріффіта не було жодного зареєстрованого в Нью-Йорку.
  «Ні, він переважно користується таксі». Знову витираючи сльози.
  «І не знаєш, куди б він пішов?»
   Її широко розплющені очі дивилися на Сакса. «Він був такий добрий зі мною. Він був таким ніжним». Більше сліз. «Я—»
  «Алісія, вибач», — наполегливо сказав Сакс. «Мені потрібно якомога більше інформації, яку ви можете нам надати. У будь-які інші резиденції чи місця, де він би пішов?»
  «У нього був будинок на Лонг-Айленді. Менхассет, я думаю. Але я думаю, що він його продав. Він більше ніде не згадував. Ні, я не знаю, куди б він подівся».
  Вони приїхали на швидку. «Детективе, нам краще завести її зараз».
  «Яка лікарня?»
  «Ми зробимо Bellevue».
  Сакс дістав одну з її карток, обвів її номер і додав на звороті номер Райма, а також його адресу. Вона віддала його Алісії. «Коли ви відчуєте, що готові, нам потрібно буде ще трохи поговорити з вами». Сакс був упевнений, що жінка має знання, які можуть допомогти їм знайти здобич.
  — Гаразд, — прошепотіла вона. Глибоко вдихнув. «Звичайно. Гаразд."
  Двері швидкої допомоги зачинилися, і через мить автомобіль помчав крізь затори, сирена пульсувала нагально.
  Сакс підійшла до Бо Хауманна і повідомила про те, що вона дізналася — а це було небагато. Він у свою чергу сказав їй, що агітація не виявила жодного спостереження. «Він мав п’ятнадцятихвилинну перевагу», — сказав представник ESU. «Наскільки це допоможе вам у місті?»
  — До біса далеко, — пробурмотіла вона.
  І Сакс підійшов до суперінтенданта, Сала, який сидів на крихітці, щоб поспитати його. Він був гарним італоамериканцем, густим чорним волоссям, міцними м’язами, гладко поголеним. Репортери фотографували і просили його підняти бейсбольну біту, якою він відганяв убивцю. Сакс уже міг уявити каламбурний заголовок таблоїду: « Герой-супер» кажанів тисяча.
  
  
  РОЗДІЛ 50
  Р. Хайм спостерігав, як Амелія Сакс віз докази з квартири Вернона Гріффіта. Їй ще належало обшукати будинок Алісії Морган і склад, де Ґріффіт забив до смерті свого сусіда Бойла, але Райм хотіла почати з підказок із, мабуть, найпліднішої сцени, яка привела б до його місцезнаходження: його квартири в Челсі .
  Вона підійшла до столів для доказів і, натягнувши сині рукавички, почала систематизувати докази, які вона та ECT зібрали.
  Джульєтт Арчер теж була тут, хоча Купера не було. Райм сказав Саксу: «Мел буде на пару годин — якась терористична штука, яку ФБР хоче, щоб він перевірив. Але ми можемо почати. Щось ще про Аліцію?»
  «Вона повинна бути звільнена найближчим часом. Перелом вилиці, хиткий зуб, струс мозку. Вона приголомшена, але готова говорити».
  Як і слід було очікувати, коли ваш хлопець намагається забити вас до смерті молотком.
  Райм оглянув докази, зібрані в квартирі Гріффіта. На відміну від попередніх сцен, тут була купа.
  «Але спочатку документація», — сказав Райм. «Чи пощастило з нерухомістю, регулярними квитками куди завгодно, на літак чи потяг?»
  Закс повідомив, що поки результати були негативними. «Я переглянув банківську та фінансову інформацію. Він продав будинок на Лонг-Айленді, але не було відомостей про те, щоб він купував інше місце. Банки компанії кредитних карток, страхування, податки — усі вони надсилали виписки та кореспонденцію на поштову скриньку на Мангеттені. Він мав бізнес — продавав свої мініатюри та меблі для лялькових будиночків. Але це було зроблено з його квартири, а не з офісу чи майстерні».
  Арчер помітив папірець у прозорому пластиковому конверті. «Це може бути ще одна потенційна жертва. У Скарсдейлі».
  Елітне передмістя на північ від Нью-Йорка, безсумнівно, було заповнене багатьма продуктами високого класу, оснащеними контролерами DataWise5000 і належали багатим споживачам, яких Вернон Гріффіт зневажав.
  Арчер читав із записки «водонагрівач Henderson Comfort-Zone Deluxe».
  І Rhyme зробив перехресні посилання на список продуктів, у яких були контролери DataWise; так, водонагрівач був одним із них.
  «Хто там живе?»
  «Жодних ознак із записки. Просто майте адресу на даний момент. Гріффіта ідентифікували, тому я сумніваюся, що він піде на ще одну атаку, але, з іншого боку, він досить фанатичний. Так хто знає?» Райм попросив Сакса зателефонувати в округ Вестчестер і попросити солдатів оглянути будинок.
  — І дізнайся, хто там живе, Сакс.
  Вона так і зробила, переглянувши записи та DMV. Через мить вона отримала відповідь. Вільям Майєр, менеджер хедж-фонду. Він був другом губернатора, і про нього було кілька статей, які натякали на політичні устремління.
  Арчер сказав: «Водонагрівач? Як ви думаєте, що він збирався робити? Збільшити нагрів і обпекти когось до смерті в душі? Тодд Вільямс писав про щось подібне, пам’ятаєте? Або, можливо, збільшити тиск і закрити клапан, щоб коли хтось спустився вниз, щоб побачити, що не так, він вибухнув? Галони двохсотградусної води? Ісус».
  Вона підійшла ближче й оглянула півдюжини пластикових пакетів із мініатюрами. Меблі, дитячі коляски, годинник, вікторіанський будинок. Вони були дуже добре зроблені.
  Рим теж їх вивчав. «Він дуже хороший. Подивимося, чи він десь навчався».
  Здавалося, Сакс подумав про це. «У мене є тіло в One PP детально перевірити біографію Гріффіта. Вони могли знайти майстерню чи дві, куди він ходив. Школа, в якій він нещодавно навчався». Потім Сакс нахмурився. Вона взяла маленьку іграшку. «Щось у цьому знайоме. Що це?"
  Райм примружився на іграшку. «Схоже на кесон. Обоз артилерії солдати буксирують разом з гарматою. Тримає снаряди. Пісня, той рядок: «І котяться кесони».
  Сакс уважно вивчив його. Райм більше нічого не сказав. Він дозволив її думкам грати самі по собі. Арчер також, зазначив він, утримався від будь-яких запитань.
  Нарешті Сакс, усе ще вивчаючи кесон, сказав: «Він пов’язаний із корпусом. Останні пару місяців».
  «Але не Unsub Forty?»
  "Немає." Здавалося, витала якась думка. І полетів геть. Шипіння від розчарування. «Можливо, це був один із моїх, міг бути інший у великих справах, і я бачив файл. Я перевірю." Рукою в рукавичці вона витягла ніжне творіння з поліетиленового пакета й поклала його на аркуш для огляду. Телефоном вона сфотографувала і відправила. «Я попрошу когось у Квінсі переглянути журнали свідчень, зібраних за останні кілька місяців, чи не знайдеться щось. Будемо сподіватися, що вони впораються з цим краще, ніж наші зниклі серветки Білого замку».
  Вона перепакувала іграшку. «Добре, ви двоє продовжуйте тут. Зараз я піду до Алісії. І склад, де він убив Бойла. Пройдіть сітку». Потім вона вийшла за двері. За мить потужне хрипіння двигуна її форда пролунало вздовж Центрального парку на заході. Він вважав, що це струснуло одне з великих скляних вікон у вітальні. Сокіл підняв очі зі свого гнізда на карнизі вікна, роздратований звуком, який, здавалося, заважав пташенятам.
  Рим знову звернувся до мініатюр. Він подумав: чому хтось такий талановитий, хто міг робити такі прекрасні речі, хто мав таку майстерність, звернувся до вбивства?
  Арчер теж, близький до Райма, розглядав творіння Вернона Гріффіта. «Стільки роботи. Такий вибагливий». Між ними на мить тиша. Вона продовжила огляд, дивлячись на крихітне крісло. Арчер неуважно сказав: «Я в’язав».
  Він не знав, як на це відповісти. Після ритму: «Светри, такі речі?»
  "Дещо. Більше мистецтва, завіси. Як гобелени».
  Райм розглядав фотографії квартири Гріффіта. «Пейзажі?» запитав він.
  «Ні, анотація».
  Він помітив розм’якшення м’язів її обличчя. Туга, смуток. Він боровся, щоб знайти, що сказати. Нарешті він зупинився на: «Ти міг би займатися фотографією. Все одно зараз все цифрове. Просто натискання кнопок. Або кнопки голосового керування. Половина молодих людей там так само сидячі, як і ми».
  «Фотографія. Це думка. Я міг би."
  За мить Райм сказав: «Але ти не будеш».
  «Ні», — сказала вона з усмішкою. «Начебто, якщо мені доведеться кинути пити, я не перейду на фальшиве вино чи пиво. Я візьму чай і журавлинний морс. Все або нічого. Але це буде найкращий чай чи журавлинний сік, які я зможу знайти». Пауза, і вона запитала: «Ви коли-небудь відчували нетерпіння?»
  Він розсміявся, звук, який містив його очевидне бурчання.
  Вона продовжила: «Це як... скажіть мені, чи це так: ви не рухаєтеся, тому ваше тіло не кровоточить від напруги, і воно просочується у ваш розум».
  «Це саме так».
  "Що ти робиш?" вона запитала.
  «Залишайтеся зайнятими. Тримайте розум». Він схилив голову до неї. «Загадки. Зробіть своє життя розгадуванням загадок».
  Глибокий вдих і вираз болю, потім паніки промайнув на її обличчі. «Я не знаю, чи впораюся з цим, Лінкольне. Я справді ні». Її голос перехопив.
  Райму було цікаво, чи не почне вона плакати. Він здогадався, що вона не з тих, у кого легко йдуть сльози. Але він також знав, що стан, у якому вона опинилася, штовхає вас туди, чого ви навіть не можете собі уявити. У нього були роки, щоб створити жилавий гвардії навколо свого серця.
  Нове в грі…
  Він повернув свій стілець до неї обличчям. "Так. Ви. може Я б сказав вам, якщо це не було у вашому ядрі. Ви вже знаєте мене. Я не прикрашаю. Я не брешу. Ти можеш це зробити."
  Її очі заплющилися, і вона глибоко вдихнула. Потім вона знову подивилася на нього, її дивовижні блакитні очі впились у його очі, які були набагато темнішими. «Я повірю вам на слово».
  "Ти мусиш. Ти мій стажер, пам'ятаєш? Все, що я кажу, золото. А тепер берімося до роботи».
  Минула мить, і вони разом почали каталогізувати те, що Сакс знайшов у квартирі Ґріффіта: волосся, зубну щітку (для ДНК), купи рукописних нотаток, книги, одяг, роздруківки про хакерство та технічні подробиці про злом захищених мереж. Навіть фотографії риб в акваріумі (Сакс шукав у піску на дні закопані підказки — це було звичайне місце для схованок — але не знайшов). Багато предметів були з того, що виявилося його професією — виготовлення та продаж мініатюр: дерев’яні та металеві предмети, крихітні петлі, колеса, фарби, лаки, кераміка. Багато, багато інструментів. Якби вони сиділи на полицях Home Depot або Crafts 4 Everyone, вони були б доброякісними; тут леза й молотки набули зловісного вигляду.
  Сталевий поцілунок…
  Оскільки документація не давала жодних вказівок на місцезнаходження Гріффіта, Райм і Арчер зосередилися на слідах доказів із його квартири.
  Але після півгодини «пилової роботи», як Арчер досить чарівно назвав їхні зусилля, маючи на увазі Едмона Локара, вона відвернулася від конвертів, пакетів і слайдів. Вона глянула на записник Гріффіта, маніфест. Потім дивився у вікно. Нарешті вона повернулася до нього. «Знаєш, Лінкольне, частина мене в це не вірить».
  "Що це?"
  «Чому він це робить. Він проти споживацтва. Але він теж споживач. Йому довелося купити всі ці інструменти та приладдя для роботи. Він купує їжу. Він спеціально замовляє взуття для своїх великих ніг. Йому вигідні покупки. І він заробляє на життя продажем речей. Це споживацтво». Вона повернула стілець до нього, її прекрасні очі сяяли. «Давайте спробуємо провести експеримент».
  Райм подивився на пакети з доказами.
  «Ні, я не маю на увазі фізичний експеримент. Гіпотетичний. Скажімо, доказів у справі немає . Виняток із принципу Локара. Уявіть собі випадок, коли немає жодного лизання PE. Як це? Вбивство на Місяці. Ми живемо на землі, і ми взагалі не маємо доступу до доказів. Ми знаємо, що жертву вбили там. Є підозрювані. Але це все, жодних слідів, жодних речових доказів. Куди нам далі йти? Єдиний підхід – запитати, чому злочинець убив жертву?»
  Він усміхнувся. Її передумова була абсурдною, марною тратою часу. Але, можливо, він знайшов її ентузіазм чарівним. "Продовжувати."
  «Якби це було епідеміологічне розслідування, і нам з вами показали невідомі бактерії, які вбивають одних людей, але не вбивають інших, ми б запитали: чому? Це тому, що вони були в якійсь країні і заразилися нею? Чи тому, що у жертвах є щось фізичне, що робить їх, а не інших, уразливими до хвороби? Чи вдавалися вони до певної поведінки, яка піддала їх впливу бактерій? Отже, давайте подивимося на жертви Вернона . Я не погоджуюся з теорією, що вони були ціллю, тому що вони були багатими споживачами, купуючи дорогі плити чи мікрохвильові печі. Що ще спільного між ними? Причина, чому він їх убив, може вказати на те, як він знав, що це може привести до місця, де він їх зустрів… і до місця, де він зараз сидить. ти зі мною?»
  Криміналіст у ньому чинив опір, але Лінкольн Райм мусив визнати, що логік був заінтригований. "Гаразд. Я підіграю».
  
  
  РОЗДІЛ 51
  Джульєтт Арчер говорила: «Хто були люди, на яких Ґріффіт націлився? Крім матері Амелії та водіїв машин, які він взяв під контроль, вони мали завадити нам зловити його. Основні жертви. Грег Фроммер, Ейб Бенкофф, Джо Хіді. І потенційна жертва в Скарсдейлі, менеджер хедж-фонду Вільям Маєр».
  «Ну, що з ними?» Райм був радий співпрацювати, але він був змушений додати в рагу ложку диявольської адвокатури.
  «Добре…» Арчер повернувся до місця перед діаграмами. «Фроммер був продавцем магазину в Брукліні та волонтером у притулку для бездомних серед інших благодійних організацій. Бенкофф був менеджером рекламного агентства в Нью-Йорку. Хіді — тесляр у бродвейському театрі. Майєр займається фінансами. Здається, ніхто з них не знає інших. Вони не живуть поруч один з одним». Вона похитала головою. "Немає з'єднання."
  «О, добре, цього недостатньо, щоб запитати», — тихо сказав він. «Ви повинні піти глибше».
  "Як ви маєте на увазі?"
  «Ти дивишся на поверхню. Уявіть, що ці люди, яких ви згадали, є слідами доказів… Ні, ні, — дорікнув він, побачивши, як вона скривилася. « Ти тепер грай зі мною . Люди — не люди, а шматочки слідів. На поверхні свій сірий метал, свій коричневе дерево, своє волокно тканини, свій уламок листя. Що у них спільного?»
  Арчер подумав: «Нічого».
  «Точно так. Але, маючи докази, ми продовжуємо копати. Який метал, яка деревина, який тип волокна, з якої рослини лист? Звідки вони взялися, який контекст ? Ви збираєте їх разом, і, ну, у вас є м’яке крісло, яке стоїть під деревом жакаранда. Різне раптом те саме.
  — Ти хочеш проаналізувати жертв, Арчере, добре, але нам потрібно підійти до твого запиту так само. Подробиці! Які деталі? Ви маєте нинішню кар'єру. А як щодо минулого? Подивіться на вихідні дані, які зібрала Амелія. Діаграми є лише зведеннями. Місце проживання та кар’єра, все, що здається актуальним».
  Арчер викликав нотатки Сакса й читав з екрана.
  Коли вона це зробила, Райм сказав: «Я можу розказати про Грега Фроммера. Він був менеджером з маркетингу компанії Patterson Systems у Нью-Джерсі».
  «Що робить Паттерсон?»
  Райм згадав, що йому сказав адвокат. «Паливні форсунки. Один із великих постачальників».
  Вона сказала: «Добре, прийнято до відома. Тепер Ейб Бенкофф?»
  «Амелія сказала мені — реклама. Клієнтами були харчові компанії, авіакомпанії. Я не пригадую».
  Арчер читав нотатки Сакса й Пуласкі. «Йому було п'ятдесят вісім, він був менеджером з рекламних рахунків. Досить старший. Клієнтами були Universal Foods, US Auto, Northeast Airlines, Aggregate Computers. Він був жителем Нью-Йорка, прожив тут усе життя. Манхеттен».
  Райм сказав: «А Хіді, тесля?»
  Арчер прочитав: «Він виріс у Мічигані та працював у Детройті на конвеєрі. Переїхав сюди, щоб бути ближче до своїх дітей та онуків. Не любив пенсії, тому вступив до профспілки і влаштувався працювати в театр». Вона підвела погляд від екрана комп’ютера. «Майер є менеджером хедж-фонду. Працює в Коннектикуті. Живе в Скарсдейлі. Заможний. Не можу знайти нічого про своїх клієнтів».
  Райм сказав: «Дружина».
  "Що?"
  «Чому ми вважаємо, що він є ціллю? Він одружений?"
  Арчер цокнула язиком. «Блін. Вибачте мій сексизм». Введення. «Валері Маєр. Вона адвокат Волл-стріт.
  «Хто її клієнти?»
   Більше набору тексту. «Жодних імен. Але її спеціалізація — представляти інтереси страхових компаній».
  Рима, дивлячись на екран. Він усміхнувся. «Нам доведеться почекати, поки ми більше не дослідимо Валері, її клієнтів. Але інші — у них точно є щось спільне».
  Арчер переглянув таблицю та нотатки. «Автомобілі».
  «Точно так! Клієнтом Benkoff була компанія US Auto. Хіді працював на конвеєрі, і я б’юся об заклад, на кого він працював. US Auto використовувала паливні форсунки Patterson?»
  За допомогою голосових команд Арчер здійснив пошук. І, так, Google сумлінно повідомив, що Паттерсон був головним постачальником US Auto… до п’яти років тому.
  Він прошепотів: «Приблизно в той час, коли Фроммер залишив компанію».
  Арчер запитав: «А Валері Маєр?»
  Криміналіст повернувся до мікрофона біля голови: «Подзвоніть Еверсу Вітмору».
  Телефон відповів миттєво і після двох дзвінків відповіла портьє. «Еверс Вітмор, будь ласка. Зараз. Це терміново».
  "Містер. Вітмор — це...
  «Скажи йому, що телефонує Лінкольн Райм».
  «Він насправді...»
  «Це Лінкольн, ім'я. Рима, друга. І, як я вже сказав, це терміново».
  Пауза. "Хвилинку."
  Тоді голос адвоката сказав: «Містере. Рима. Як справи? Як справи?»
  «Немає часу. Ви розповідали мені про справу, справу про тілесні ушкодження, пов’язану з автомобільною компанією. У якійсь внутрішній записці говорилося, що було б дешевше сплатити неправомірні позови про смерть, ніж виправити якийсь небезпечний дефект в автомобілі. Це був US Auto? Я не можу пригадати».
  «Так, ви маєте рацію. Це було."
  «Валері Маєр, адвокат із Нью-Йорка. Вона захищала компанію?»
  "Немає."
  пекло Ось його теорія.
   Тоді Вітмор сказав: «Вона представляла страхову компанію, яка покривала позови про відповідальність у США».
  «Чи брала участь Patterson Systems?»
  «Паттерсон? Ви маєте на увазі компанію, в якій працював містер Фроммер? Не знаю. Зачекайте хвилинку».
  Тиша. Потім на лінію повернувся адвокат. «Так, основний позов був проти US Auto, але Паттерсон також був відповідачем. Заява полягала в тому, що і автовиробник, і постачальник запчастин знали про дефект паливної системи і вирішили не змінювати форсунки та інтерфейс з двигунами, щоб зробити їх безпечнішими».
  "Містер. Вітморе, Еверсе , мені потрібно все, що ви можете мені надіслати щодо справи».
  Пауза. «Ну, це дещо проблематично, містере Райм. По-перше, я не працював над костюмом, тому в мене немає вихідного матеріалу. Крім того, у вас немає місця. Або час прочитати все. Навколо дефекту були сотні випадків, і вони тривали роками. За моєю оцінкою, повинно бути десять мільйонів документів. Можливо, більше. Чи можу я запитати, чому...
  «Ми вважаємо, що наш вбивця — той, хто використовував контролери DataWise як знаряддя вбивства — мав на меті людей, пов’язаних із US Auto».
  «Мій. Так, я бачу. Він постраждав в одній із аварій через несправність паливної системи?»
  «Ми вважаємо, що він, швидше за все, на волі, і я сподівався, що в матеріалах справи може бути щось, що дасть нам підказку, куди він зник».
  «Я скажу вам, що я можу зробити, містере Райм. Я попрошу свого помічника юриста надіслати все, що я зможу знайти в юридичній пресі, і я отримаю якомога більше оприлюднених прохань і документів про відкриття. І ви також повинні перевірити популярні звіти. Ця історія, природно, потрапила в новини».
  «Мені вони потрібні якомога швидше».
  «Я подбаю про те, щоб це було зроблено негайно, містере Райм».
  
  
  РОЗДІЛ 52
  Р. Гайм і Арчер якнайшвидше читали онлайн про справу US Auto.
  Вітмор мав рацію. У Google було більше дванадцяти мільйонів відвідувань.
  Через півгодини почали надходити листи від Вітмора. Вони розділили судові клопотання та підтверджуючі документи та почали читати їх, а також прес-репортажі про справу. Як згадував Вітмор, були десятки позивачів, постраждалих в аваріях і родичів тих, хто загинув, коли машини були охоплені вогнем через несправну паливну систему. Крім того, інциденти породили понад сотню бізнес-позовів про втрату прибутку виробниками та виробниками комплектуючих. Більше тривожних розповідей — у часом жахливих популярних ЗМІ та в жахливих клінічних судових документах — були розповіді про зруйновані життя. Він зачитав свідчення про жахливий біль від опіків і зіткнень після розриву газопроводу, скановані фотографії обгорілих і розтрощених тіл з місця аварії та фотографії десятків постраждалих. Деякі з них були лікарняними фотографіями їхніх опіків і рваних ран. Деякі з них стоїчно марширували до будинків суду та з них. Він уважно переглянув їх, шукаючи ім’я чи схожість Гріффіта, чи ймовірно, що він був жертвою чи родичем.
  «Будь-які згадки про Гріффіта?» — покликав він Арчера. «Я ще нічого не бачу».
   — Нічого, — відповів Арчер. «Але я прочитав п’ятдесят сторінок із, здається, ста тисяч».
  «Я роблю глобальний пошук імені. Досі нічого."
  Вона сказала: «Це працює в межах документа, але я не знаю, як шукати в невідкритих».
  «Можливо, у Родні є програма», — сказав він. Але не встиг він викликати комп’ютерного експерта, як у двері подзвонили. Райм глянув на монітор. Біля вхідних дверей стояла жінка в непоказній пом’ятій коричневій куртці та джинсах. На обличчі у неї була пов'язка.
  "Так?" він закликав.
  «Це Лінкольн Раймс? З NYPD?»
  На дверях у Рима не було таблички; навіщо полегшувати ворогам? Він не став виправляти жінку. "Хто це?"
  «Алісія Морган. Офіцер поліції Амелія Сакс попросила мене підійти і дати показання. Про Вернона Гріффіта?»
  Чудово. «Звичайно. Давай в."
  Він наказав відчинити двері, а через мить почув наближення кроків. Вони зробили паузу.
  "Привіт?"
  «Ми тут. Зліва."
  Жінка зайшла в кімнату і подвійно подивилася, побачивши двох людей у складних інвалідних візках… і науковому обладнанні, гідному університетської дослідницької лабораторії. Вона була маленькою, привабливою і мала коротке світле волосся. Сонцезахисні окуляри частково прикривали синяк, що визирав з-під товстих бинтів. Вона зняла окуляри, і Райм уважно вивчив її пошкоджене обличчя.
  «Я Лінкольн Райм. Це Джульєтт Арчер.
  "Привіт."
  Арчер сказав: «Дякую, що завітали».
  Очі Райма знову звернулися до комп’ютера, на якому він бачив кілька записів про справи проти US Auto та постачальника паливних форсунок. Він продовжував гортати їх.
  "Як справи?" — запитала Арчер, оглядаючи травми жінки.
  «Не надто серйозно». Жінка зосередилася на прикутій до інвалідного візка парі. «Волосний перелом, вилиця. Струс мозку».
   Райм призупинив перегляд документів на моніторі й повернувся до Алісії. «Ви з Верноном зустрічалися?»
  Вона поклала сумочку на підлогу й сіла в ротангове крісло, скривившись. Здавалося, навколо неї панував приголомшливий вигляд. «Це правильно, якщо це можна назвати побаченнями. Я познайомився з ним місяць чи близько того. З ним було легко бути. Він був мовчазним і іноді ставав трохи дивним. Але він був добрий зі мною. Ніби він ніколи не думав, що хтось коли-небудь виходитиме з ним. Ви знаєте, у нього якийсь дивний вигляд. Але я ніколи не підозрював, що він може бути небезпечним». Вона прошепотіла, широко розплющивши очі: «Інакше вбила б тих людей. Офіцер Сакс розповів мені, що він зробив. Я не могла в це повірити. Він був такий талановитий, створював свої мініатюри. Просто... — Вона знизала плечима. Потім скривився. Вона пошукала в кишенях і знайшла пляшечку з таблетками. Витрусив двох. Вона запитала Райма: «Ти…?» Незручний момент. «Є помічник? Чи можу я взяти води?»
  Перш ніж Райм встиг щось сказати, Арчер сказав: «Ні, зараз його немає. Але тут є пляшка Deer Park. Він не відкритий». Вона кивнула на полицю.
  "Дякую." Алісія підвелася й взяла те, що хотілося б вгамувати біль. Вона повернулася до крісла, але залишилася стояти, забравши свою сумочку, а потім опустивши туди пляшечку з таблетками.
  «Що сталося у вашій квартирі?» — спитав Райм. "Раніше сьогодні."
  «Він з'явився, несподівано. Він хотів, щоб я пішла з ним і зізнався в тому, що він зробив». Зляканий шепіт. «Він насправді думав, що я зрозумію. Він думав, що я підтримаю його».
  Райм сказав: «Тобі пощастило, що хтось був поруч. Мені здається, сказала Амелія, начальник будівлі.
  Проте, хоч якими спокійними були його слова, розум Лінкольна Райма бавився. Він намагався придумати стратегію, яка дозволила б йому та Арчеру вижити в наступні кілька хвилин.
  Тому що жінка, якій він усміхався зараз, була людиною, чиє фото він щойно бачив — в одному з повідомлень преси про справу «US Auto». Саме цю сторінку він знову знайшов і призупинив гортання. Він швидко глянув на нього. На фото була зображена жінка в чорній сукні, яка йде від будівлі суду на Лонг-Айленді. Він не впізнав її за міським будинком; якби він так зробив, він би її не впустив. Коли вона запитала, чи є хтось, щоб принести їй води, він уже хотів був сказати, що його помічник був у задній кімнаті разом із ще одним офіцером, але Арчер витягнув килимок з-під цієї витівки.
  Алісія Морган подала до суду на US Auto and Patterson Systems за смерть її чоловіка та за власні тілесні ушкодження — кілька опіків і глибоких рваних ран — коли паливна система автомобіля, яким керував її чоловік, загорілася, що призвело до аварії. Райм бачив шрами над високим коміром її блузки.
  Тепер він добре уявляв, що сталося: Алісія найняла Вернона Ґріффіта, щоб він убив тих, хто брав участь у виготовленні, маркетингу та продажу несправного автомобіля, а також Валері Маєр, адвоката, який їх захищав. Або, замість плати, можливо, Алісія спокусила Гріффіта зробити це для неї; Обшук Сакса на місці злочину виявив значну сексуальну активність. Гріффіт і Алісія були здивовані, коли Райм і команда дізналися його особу, і вони придумали новий фінал; вони влаштували «штурм» на очах у свідка, начальника будинку.
  І причина цього?
  По-перше, щоб зняти будь-яку підозру в її причетності.
  Але тоді чому вона була тут?
  Ах, звичайно. У Алісії був власний план. Вона викрала б будь-які докази, які могли б вказати на її причетність, а потім убила б Райма та будь-кого, хто був присутній, підкинувши інші підказки, які б вказували на причетність Вернона до вбивств. Потім вона зустріла б чоловіка і вбила його.
  І Алісія Морган, задоволена своєю помстою проти автомобільної компанії, залишиться вдома вільною.
  Він припустив, що в її сумочці буде рушниця. Але тепер, коли вона помітила, що її жертви були інвалідами, вона, ймовірно, використала б один із інструментів Гріффіта, щоб убити його та Арчера. Охайніше для справи проти нього.
  І Мела Купера не буде тут годинами. Сакс також. Він припускав, що Том повернеться приблизно через дві години. У Алісії було вдосталь часу на вбивство.
  Все-таки йому доведеться спробувати. Райм глянув на годинник. — Амелія — детектив Сакс — має повернутися будь-якої миті. Вона набагато краще бере інтерв’ю, ніж я».
  Алісія дуже слабо відреагувала. Звичайно, вона, ймовірно, щойно розмовляла із Саксом і дізналася, що жінка повернеться лише через години.
  Райм подивився повз неї і сказав Джульєтт Арчер: «Ти виглядаєш втомленою».
  «Я… я?»
  «Я думаю, вам слід піти в іншу кімнату. Спробуй заснути». Він подивився на Аліцію. "РС. Стан Арчера важчий, ніж мій. Я не хочу, щоб вона тиснула на себе».
  Арчер злегка кивнула й потягла пальцем контролер. Стілець повернувся. «Думаю, якщо ви не заперечуєте».
  Рухаючись до дверей.
  Але Алісія встала, рушила вперед і заблокувала її. Стілець швидко зупинився.
  «Що… Що ти робиш?» — запитав Арчер.
  Алісія глянула на Арчера, ніби та була дратівливою мухою, і, схопивши жінку за комір, висмикнула її зі стільця й дозволила впасти на підлогу. Голова Арчера вдарилася об деревину.
  "Немає!" Ріма заплакала.
  Арчер у розпачі сказав: «Мені потрібно бути прямо! Мій стан, я...
  У відповідь Алісія завдала приголомшливого удару ногою по голові жінки.
  На підлозі зібралася кров, і, заплющивши очі, Арчер лежав нерухомо. Райм не міг зрозуміти, дихала вона чи ні.
  Алісія відкрила свою сумку, одягла сині латексні рукавички й швидко ступила вперед, зриваючи контролер із крісла Райма. Вона підійшла до кишенькових дверей до вітальні, зачинила й замкнула їх.
  Порившись у своїй сумці, вона видобула ніж для бритви — який, звичайно, належав Вернону. Він був у пластиковій трубці, і вона зняла пластиковий верх і витрусила інструмент. Алісія повернула лезо в сторону Райма й підійшла ближче до інвалідного візка.
  
  
  РОЗДІЛ 53
  Я знаю про тебе, Алісія. Ми встановили зв'язок між жертвами Гріффіта та справою US Auto. Я бачив твоє фото в одній із оповідань».
  Це дало їй паузу. Вона зупинилася й кивнула головою, чітко обмірковуючи ці наслідки.
  Він продовжив: «Я одразу подумав, що ви з Гріффітом імітували напад у вашій квартирі. Ви подбали про те, щоб супер міг почути вашу бійку та прийти й нібито врятувати вас. Щойно я побачив вас надворі, я набрав спеціальний телефонний код. Швидкий набір для екстрених ситуацій».
  Алісія подивилася повз Райма на комп’ютер. Вона друкувала, поки не знайшла журнал викликів. За останні десять хвилин жодних вихідних зв’язків не було, а останнім дзвонив не 911 і не диспетчер NYPD, а юридична фірма Вітмора. Вона знову набрала номер, і вони почули через динамік, як службовець на ресепшені сказав: «Юридична контора». Алісія поклала трубку.
  Її обличчя розслабилося, оскільки вона мала зробити висновок, що Райм щойно встановив зв’язок і що ніхто більше не знає правди. Вона оглянула кімнату. Райм зазначила, що вона добре переносила свій вік. Бліді очі, веснянки. Мало зморшок. Її волосся, світле з сивиною, було об’ємним і пишним. Шрами були помітними, але не применшували її привабливості. Вернон був би замазкою в її руках.
  «Де докази, які ви зібрали в квартирі Вернона?»
  Вона б злякалася, що він зібрав кілька статей про авто США або що він мав якісь інші докази того, яким був справжній мотив, який зрештою міг привести до неї.
  — Кажу тобі, ти нас уб’єш.
  Зморшка брів. "Звичайно. Але даю вам слово, що всіх інших залишу живими. Твій друг Амелія — Вернон був одержимий нею. Я мало не ревнував. З нею все буде добре, Амелія. І її мати. І інші у вашій команді. Але ти мертвий. Очевидно. Ви обоє."
  «Те, про що ви запитуєте, не так легко. Деякі докази опрацьовуються в Квінсі, головному відділі розслідування злочинів. І..."
  «Мій інший варіант — спалити це місце. Але це приверне багато уваги, і я можу пропустити деякі речі. Просто скажіть мені."
  Рима мовчала.
  Алісія оглянула кімнату: картотеки, коробки з паперовими та пластиковими пакетами, полиці, інструменти. Вона підійшла до шафи, відкрила її й зазирнула. Закрила шухляду. Спробував інший. Потім вона оглянула широкі білі столи для огляду й погортала коробки з пластиковими й паперовими пакетами з доказами. Вона розгорнула сміттєвий мішок, темно-зелений, як мішок із трупами коронера, і кинула всередину зошити та вирізки.
  Вона продовжувала збирати докази, які, здавалося, мали відношення до неї та судового процесу, а потім витягла з сумочки паперовий пакет і почала обережно викладати його вміст, як він і думав: волосся, звичайно, Гріффіта. Клаптик паперу; на ньому, безсумнівно, зберігалися його відбитки хребта тертя. А потім — ну, вона точно це ретельно продумала — одне з черевиків Вернона. Вона не залишила це; вона залишила кілька відбитків на підлозі біля крісла Райма.
  Райм сказав: «Це жахливо, що сталося з вами та вашим чоловіком. Але нічого з цього не виправить».
  Вона різко сказала: «Аналіз витрат і вигод. Я думаю про це як про аналіз того, кому дешевше обманювати». Коли вона в якийсь момент нахилилася вперед, щоб притиснути черевик до підлоги, її блузка впала, і він чітко побачив шкірястий і знебарвлений шрам на її грудях.
  «Ви виграли свою справу, говорилося в статті».
  Райм відсторонено зауважив, що кілька мішків із доказами були відкриті, коли вона кинула їх у мішок для сміття. Навіть перед лицем смерті Лінкольн Райм був розлючений зараженням.
  «Я не виграв. Я розрахувався. І я розрахувався до того, як записка з’явилася на світ. Майкл, мій чоловік, пив до того, як сталася аварія. Це не мало нічого спільного з розривом шланга паливної форсунки. Але алкоголь спрацював би проти нас на суді. І були докази того, що він погіршив мої травми — він зламав мені руку, витягуючи мене з палаючої машини, перш ніж померти. І мій адвокат сказав, що вони розкрутять це… і випивку. Присяжні можуть нам нічого не дати. Тому я взяв угоду.
  «Але це ніколи не було про гроші. Це було про дві компанії, які вбили мого чоловіка і назавжди завдали мені шраму і так і не постали перед судом. Ніхто ніколи не був обвинувачений. Компанія виплатила багато грошей позивачам, але того вечора керівники пішли додому, щоб побачитися зі своїми родинами. Мій чоловік цього не зробив. Інші чоловіки, дружини та діти теж цього не зробили».
  «Ґреґ Фроммер залишив компанію та пішов працювати волонтером», — сказав Райм. «Він почувався винним у тому, що сталося з паливними форсунками».
  Це речення злетіло з його язика і заслужило погляд Алісії на нього, будь ласка.
  “Народний Варт. Це все була дурниця, чи не так?»
  Алісія кивнула. «Вернон не найпривабливіший чоловік у світі. Було неважко змусити його робити те, що я хотіла. Мені потрібно, щоб люди, відповідальні за смерть Майкла, померли так, як він та інші. Через продукти. Через жадібність. Вернон із задоволенням погодився, і ми вирішили перетворити це на політичну тему як прикриття. Щоб люди не думали про US Auto і, можливо, нав’язали зі мною зв’язок».
  «Чому Сталевий поцілунок , назва його маніфесту?»
  «Він це придумав. Я думаю про його інструменти, пилки, ножі та стамески».
  «Як ви його знайшли ?»
  «Звичайно, я планував це роками. Найважче було знайти падіння. Я був однією зі сторін у судовому процесі проти автовиробника, тому я не міг нікого вбити сам. Але одного вечора я вечеряв на Манхеттені і випадково побачив, як Вернон побився з людина. Якийсь латиноамериканець. Він висміював Вернона — знаєте, він дуже худий. Вернон просто огризнувся. Збожеволіла. Він побіг, а чоловік погнався за ним. Але Вернон запланував це. Він розвернувся і вбив чоловіка ножем або бритвою. Я ніколи не бачив нікого більш шаленим. Як акула. Вернон стрибнув у циганський кеб і зник.
  «Я не міг сприйняти те, що щойно побачив. Вбивство прямо на моїх очах. Я думав про це днями. Нарешті я зрозумів, що він міг би мені допомогти. Я перевірив у ресторані, здається, він їв там. Вони не знали його імені, але сказали мені, що так, він їв там приблизно раз на тиждень. Я постійно повертався і нарешті побачив його».
  «І ти його спокусила».
  "Так. Потім наступного ранку я сказав йому, що бачив, як він убив того латиноамериканця. Це був ризик, але на той час я взявся за це. Я знав, що він зробить усе, що я захочу. Я сказав йому, що розумію, чому він його вбив. Його знущалися. Я сказала йому, що мене також знущали, у певному сенсі — автомобільна компанія забрала в мене мого чоловіка і знищила моє тіло шрамами від аварії. Я хотів поквитатися».
  «Чоловік, який навчив Вернона, як зламати контролери DataWise, блогер, якого він убив, також отримав йому список клієнтів, які купували вбудовані продукти. Ви шукали в них імена людей, пов’язаних із US Auto. правильно?»
  Вона кивнула. «Я не міг убити всіх, хто пов'язаний з компаніями. Я просто хотів півдюжини чи близько того. Фроммер, Бенкофф, Хіді… ця п’явка адвоката, Валері Майєр».
  «Отже, — майже безтурботно запитав Райм, — як ти збираєшся вбити Вернона Гріффіта?»
  Вона не здавалася здивованою, що він це зробив. «Я ще не знаю. Мабуть, доведеться спалити його живцем. Зробіть так, ніби він створює якусь міну-пастку чи іншу. Бензин. Він напрочуд сильний для такого худого чоловіка».
  — Отже, ти знаєш , де він?
  «Ні, після того, як він покинув моє помешкання, він не був упевнений, куди прямує. Десь тимчасовий готель. Він би зв'язався, сказав він. І він буде».
  Райм сказав: «Те, що сталося з тобою та твоєю родиною, було трагічно. Але що це вам дає?»
   «Справедливість, комфорт».
  «Вас знайдуть».
  «Я так не думаю». Поглянувши на годинник, Алісія підійшла ближче до Райма й повернула лезо догори, дивлячись на його яремну кістку. У неї була тверда рука м'ясника чи хірурга.
  Райм відвів погляд від леза, підняв голову й сказав: «Так, давай. Але важко. Це повинно бути важко. У вас буде лише один шанс».
  Алісія замовкла. Розгублено насупився.
  Але Райм розмовляв не з нею. Його очі були зосереджені на Джульєтт Арчер, яка невпевнено підходила позаду жінки, тримаючи в руках оглядову лампу, яка мала важку залізну основу. Вона кивнула, визнаючи вказівку Райма, і вдарила приладом прямо в основу черепа Алісії.
  
  
  РОЗДІЛ 54
  Медики повідомили, що травми, які отримали дві жінки, не загрожують життю, хоча травми Алісії Морган були набагато серйознішими.
  Зараз вона перебувала в лікарняному відділенні центру ув’язнення на Манхеттені, неподалік від Central Booking і будівлі суду в центрі міста.
  Джульєтта Арчер сиділа в одному з ротангових стільців Райма в його вітальні, її обличчя було забинтоване, з вражаючим синцем, що поширювався з-під марлі, схожим на синця Алісії, коли вона прийшла. Технік швидкої допомоги завершував свою майстерність на другій рані її щелепи.
  «Він уже готовий?» — спитав Райм у Тома, який збирав контролер, який Алісія зірвала з його інвалідного візка. «Я маю на увазі, минуло десять хвилин».
  Ви коли-небудь стаєте нетерплячими...
  «Я зголосився привезти сюди обслуговуючих людей», — мляво відповів помічник. «Ти пам'ятаєш це? Але ми думаємо, що це могло зайняти, о, до завтра?»
  «Мені це виглядає закінченим. Просто увімкніть його. У мене є телефонні дзвінки».
  Від погляду молодшого чоловіка Райм замовк.
  Через три хвилини він знову був працездатним.
  «Здається, працює досить добре». Він ходив по салону. «Повороти злегка відхилені».
  «Я буду на кухні».
   "Дякую тобі!" Райм покликав помічника, який відступав назад.
  Відійшовши назад і подивившись на обличчя стажера, лікар швидкої допомоги сказав Арчеру: «Здебільшого поверхово. Запаморочується?»
  Вона встала з ротангового крісла, де сиділа раніше, і походила туди-сюди кімнатою. «Трохи, але не гірше, ніж зазвичай». Вона повернулася й сіла в інвалідний візок Storm Arrow. Потім вона сама прив’язала ліву руку до стільця.
  Технік сказав: «Добре. Стабільний. добре. Ти там досить добре рухаєшся. Треба сказати». Він розглядав крісло влади. Зрозуміло, що він був розгублений.
  Ні Райм, ні Арчер не пояснили чоловікові, як вона стала використовувати як єдиний засіб пересування інвалідний візок, прилаштований для людини, яка була повноцінною квадроциклом, хоча вона насправді не була такою. Ще ні, в усякому разі. Як вона пояснила Райму після уроків першого тижня — і Тому, коли почала тут стажування, — на той момент вона була лише частково інвалідом. Так, була пухлина, що охопила її спинний мозок. Але наслідками стану не було повне виснаження. Однак вона вирішила підготуватися до того дня, коли після операції їй, швидше за все, нададуть повний чотирикутник.
  Том справді грав роль опікуна, але лише до певної міри; вона поверталася в світ без інвалідів, щоб подбати про ванну вдома та в Rhyme's, і вона одягалася сама. Райм також помітив, що її золотий браслет із рунічними літерами може з’являтися на одній руці вранці, а на другій – удень; вона час від часу міняла аксесуар, якщо він дратував її шкіру. Цю прикрасу їй подарував син, тому вона наполягала на тому, щоб носити її постійно.
  Звісно, єдиний інший раз, коли вона відмовилася від гри, це лише кілька хвилин тому, щоб піднятися на свої невпевнені ноги й врятувати Райму та своє життя.
  Після того, як швидка медична допомога вийшла з ладу, вона пілотувала ближче до Райма.
  «Ти нічого не пропустила, — сказав він про її виступ. Коли він сказав Алісії Морган, що стан Арчера гірший, ніж і запропонував їй трохи відпочити, вона відразу зрозуміла, що з їхнім відвідувачем щось не так, оскільки, звісно, у неї не було жодного стану, принаймні такого серйозного, як припустив Райм.
  Арчер кивнув. «Я збирався викликати поліцію, щойно вийду з вітальні».
  Райм зітхнув. «Я не думав, що вона візьметься за тебе. Я знав, що вона тут, щоб убити мене — і будь-кого іншого — але я думав, що ми можемо виграти трохи часу».
  Арчер додав: «Я бачив, де Амелія тримає той пістолет на твоїй полиці, але я насправді не знаю, як ним користуватися. І з пухлиною мої руки не дуже міцні».
  «І вам не потрібно зводити лампу або перевіряти, чи вона заряджена», — погодився Райм.
  Арчер сказав: «Але у нас є ще один злочинець».
  «Тобі подобається це слово, чи не так?»
  «Приємне відчуття. Perp.» Арчер додав: «Алісія сказала, що не знала, де Гріффіт. Він збирався з нею зв'язатися. Гадаю, ми могли б контролювати її камеру».
  Райм похитав головою. «Він використовуватиме телефон-записувач. І за кілька годин він дізнається, що її схопили. Він піде на землю».
  «То де ж нам шукати його?»
  "Де ще?" — запитав Райм, кивнувши в бік дощок із доказами.
  Відповідь є…
  
  
  РОЗДІЛ 55
  Він не збирався робити пропозицію.
  Нік Кареллі відчував спокусу, відчув цей потяг, це бажання всередині. Просто скажи, швидко. І якщо Ейм скаже «ні», що вона, звісно, і зробить, відступить.
  Але він продовжував би це. Якби це зайняло багато часу, то це займе багато часу. Так чи інакше він би полегшив собі шлях назад у серце Амелії.
  Думаючи про слова Фредді:
  Знайди жінку, Нік. Чоловікові в житті потрібна жінка.
  О, я працюю над цим…
  Нік йшов додому, обсадженим деревами тротуаром у БК, зі спортивною сумкою через плече. Дивно, але він був дуже близький до того, щоб свистнути. Він цього не зробив; насправді він не знав багатьох людей, які свистіли (хоча, коли він був усередині, він читав у газетах про справу, яку вела Амелія, і в якій професійний убивця був досвідченим свистуном).
  У сумці була маленька картина, загорнута в золотий подарунковий папір. Це був краєвид, ні, міський пейзаж , так як він показував Бруклінський міст із ранковим сонцем, яке сяяло металом і відкидало тіні на Мангеттен. Мистецтво, яке він знайшов у маленькій галереї на Генрі-стріт, було схоже на картину, яка подобалася Амелії, коли вони були разом. Це було в манхеттенській галереї, і вони знайшли його в холодну неділю після сніданку. Цей, на чисто-білій стіні претензійного простору (SoHo; достатньо сказано), був дорого як лайно. Він не міг собі цього дозволити. Він подумав про те, щоб прорватися до галереї під час закриття, висвітлити свій щит і стверджувати, що він повинен взяти його як доказ через підозру, що його вкрали. Потім воно «зникне» з кімнати доказів, і власнику галереї було б прикро, вибачте. Але Нік не міг придумати, як це зробити.
  Що ж, той, що був у його спортивній сумці, був таким же гарним. Насправді краще. Більший і кольори яскравіші.
  Їй би це сподобалося. Так, Нік почувався добре.
  Свист…
  Джон Пероне залишив повідомлення про те, що збирає гроші Ніка, склавши підроблені документи про позику. Нік уважно їх розглядав. Він мав переконатися, що угода виглядає законною, щоб будь-хто з його близьких — ну, здебільшого його служба умовно-дострокового звільнення та Амелія — повірили, що він законно отримав гроші. Він би їх переконав. І він знав, що Ейм це прийме. Він знав це, бо бачив у її очах, що вона хоче це прийняти.
  Тоді Вітторіо, власник ресторану, прийняв би цю пропозицію, тому що Пероне та його наглядач Ральф Севіль, хлопець з підтяжок, подбали про це. Він налаштував це місце — червона фарба, кращі уніформи — добився відмови від ліцензії на алкогольні напої та перейменував спільне кафе на Carelli's Café. Нік зісковзнув би до легітимності. Його минуле поховано. Ніхто не мудріший.
  Що стосується його прагнення довести свою невинуватість, Нік просто дозволив би йому закінчитися. Скажіть Амелії, її матері та їхнім друзям, що виводи висохли, що один свідок із того часу помер, що інший мав хворобу Альцгеймера й нічого не пам’ятав. Він виглядав би сумним, бо пошук не спрацював. Чорт, і я так старався...
  Ейм брав його за руку і казав, що все гаразд. У глибині душі вона знала, що він невинний — і вона вже чула на вулиці, завдяки Пероне, що Нік все-таки не винен. Йому було погано брехати їй — вигадувати цю дурницю про Дельгадо, який не зміг би провести «операцію по крадіжці», якби від цього залежало його життя, — але довелося піти на деякі жертви.
   Через півкварталу він знову подумав про Фредді Карузерса.
  Ральф Севіль, сторож Пероне, зателефонував Ніку й сказав йому, що труп Фредді знаходиться в Ньютаун-Крік, обмотаний ланцюгом і прикрашений тридцятифунтовими штангами. Нік припускав, що Севіль знав, що він робить, але він вибрав для Фредді чудове місце відпочинку. Ця водойма, що розділяє Бруклін і Квінс, була однією з найбрудніших у країні та була місцем сумнозвісного розливу нафти Ґрінпойнт, гіршого, ніж розлив нафти Exxon Valdez .
  Ну, а тепер, лайно. Справжня ганьба за Фредді. Почуття провини спонукало. І чоловік теж батько.
  Близнюки хлопчики. Чотири-п'ятирічні дівчатка...
  Це боляче.
  Але вибачте. Мали бути жертви. Ніку заборгували. Те, що з ним трапилося, було таким несправедливим — трохи викрадення, трохи пошмагання пістолетом (водій тракторного причепа, якого він збив, був цілковитий мудак), і система налетіла на нього обома ногами, коли він робив майже те, що робили всі. Весь довбаний світ пішов з рук усілякими лайнами. І чим його нагородили? Вкрадені роки і роки його життя.
  Я винен…
  Нік дочекався світла й перетнув вулицю. Він відчув спортивну сумку з міським пейзажем усередині, яка легенько тиснула на його спину, наче ласкава рука. Він уявляв Амелію, обличчя її моделі, її пряме руде волосся, повні губи. Він не міг викинути її з голови. Пам’ятаю, як вона минулої ночі спала, пальці стиснуті в кулак, дихаючи поверхнево й м’яко.
  Він повернувся до свого кварталу й подумав про когось іншого: Лінкольна Райма.
  Нік лише поважав цю людину. До біса, якби Райм вів «справи про крадіжки», Ніка та команду, з якою він зв’язувався, викрили б за кілька місяців до цього — і звинувачення були б набагато гіршими. Ви не могли не захоплюватися таким розумом.
  І Райм піклувався про Амелію. Це було добре.
  Звичайно, було б важко відібрати її від нього. Але, звісно, Нік знаходив розраду в тому, що вона насправді не могла його любити. Як ти міг любити когось, хто був... ну, таким. Вона була з ним із симпатії, мусила бути. Райм мав би це знати. Він пережив би це.
  Можливо, в майбутньому вони всі стануть друзями.
  
  Амелія Сакс закінчила обходити сітку в квартирі Алісії Морган, яка показала небагато, якщо взагалі було, підказок про місцезнаходження Вернона Ґріффіта, і вона була в настрої роздумів, думаючи — про все — про природу зла.
  У Bad було стільки різних облич.
  Алісія Морган була одним із проявів. Лінкольн Райм зателефонував їй і розповів, що сталося в міському будинку, як Алісія була натхненником вбивств щодо відповідальності за товар. Те, що її мотивом була помста за жахливу несправедливість, здавалося, ставить зло, яке вона вчинила, в іншу категорію, ніж, скажімо, серійний ґвалтівник чи терорист.
  Потім було ще одне зло: ті в потоці торгівлі, які вирішили не ремонтувати транспортний засіб, який, як вони знали, може травмувати або вбити. Можливо, жадібність або, можливо, шари корпоративної структури захищали їх від совісті, як екзоскелет захищає рідке серце жука. І, можливо, керівництво машин і паливних інжекторів справді сподівалося або навіть молилося в своїх бездоганних приміських церквах у неділю, що найгірше не станеться і пасажири, які роз’їжджають у їхніх гаджетах і гладких цокаючих автомобілях із бомбами уповільненої дії, будуть жити. довгі, неушкоджені життя.
  Потім був Вернон Гріффіт, спокушений — буквально — жінкою, яка полювала на його невпевненість.
  А яке найстрашніше зло? — запитала себе Амелія Сакс.
  У цей момент вона сиділа на дивані, притулившись спиною до потертої шкіри. Зараз я думаю: де ти, Верноне? Ховатися за милю? Десять тисяч?
  Якби хтось міг визначити його місцезнаходження, то це були б вона сама, Райм і Купер. А ще Джульєтт Арчер. Інтерн. Вона була хороша для новачка. Її розум був швидким, і вона демонструвала відстороненість, яка була настільки Лінкольновою Рімою. І так необхідний у цьому дивному світі криміналістичного аналізу. Рима була хороша до аварії, Сакс була впевнена, хоча тоді вона його не знала, але вірила, що його стан дозволив йому справді злетіти як криміналіст. Джульєтт відзначилася б у цій галузі, якби операція, яку їй чекає через кілька місяців, дасть їй чотирикутник, що здавалося ймовірним, пояснив Райм.
  Ви двоє – хороша команда…
  Вона оглянула цю квартиру. Місце здавалося розмитим; світло не горіло, і всередину проникало похмуре освітлення з вулиці. Це був один цікавий аспект міського життя — так мало прямого сонячного світла. Він проник у ваш дім чи офіс, відбиваючись від вікон, стін, вивісок, вітрин та інших фасадів. Лише дві-три години на день більшість міських просторів освітлювалися справжнім сонцем, окрім обителі благословенних багатіїв, які жили на високих висотах. Деякий час тому Сакс придумав фразу: Жити у відбитому світлі. Здавалося, це описує міський досвід.
  Боже, хіба ми сьогодні не задумливі?
  Цікаво, чому…
  Саме тоді з вхідних дверей почувся брязкіт ключів. Один клацання, потім інший. У передмісті чи сільській Америці можна обійтися одним замком. У містах, принаймні в Нью-Йорку, замок із ручкою та засув є мінімумом.
  Пролунав слабкий скрип, коли двері штовхнулися всередину. І Сакс плавно вивела свій «Глок» і спокійно націлила його на груди цілі.
  «Амелія». Вражений шепіт.
  «Кидай сумку, Нік. І ляжте на підлогу обличчям вниз. Я не хочу, щоб жодна рука зникала з очей ні на секунду. Ти розумієш мене?"
  
  
  РОЗДІЛ 56
  Двоє Пуласкі сиділи в гастрономі в Грінвіч-Віллідж, неподалік від 6-ї дільниці.
  6 був будинком Тоні Пуласкі, і брати-близнюки приходили сюди досить часто.
  Вони з Роном пили каву в товстих чашках. Товсті, щоб якби їх вдарили, що траплялося часто і голосно в цьому зануренні закладу харчування, вони б не так сильно скинули.
  У Рона, однак, не вистачало шматочка у формі серця на губі. З кожним ковтком він відчував гостроту.
  «Отже, — казав Тоні, — просто щоб зрозуміти це. Ви проводите несанкціоновану таємну операцію, використовуючи свої власні гроші, хоча ви не купуєте, або якщо так, то одразу після цього видаляєте докази. У вас немає резервної копії великих випадків або ESU. Це все?»
  "Доволі багато. О, і це в найгіршій частині Нью-Йорка. Статистично».
  «Добре додати це до суміші», — сказав Тоні.
  Час від часу люди звертали погляди на братів. Вони звикли до цього, будучи однояйцевими близнюками в майже однаковій формі. У Тоні було ще кілька прикрас. Він був старший.
  Через сім хвилин.
  Амелія Сакс сказала Рону, щоб хтось стежив за його спиною, коли він пішов на зустріч з наркоцарем Оденом у його пошуках щоб дізнатися, який зв'язок чоловіка з Бакстером і про цей новий наркотик Catch. І єдина людина, про яку міг подумати Пуласкі, це Тоні.
  «Тож ти робиш це для Лінкольна?»
  Рон кивнув. Не потрібно було повторювати те, що Тоні вже знав. Що після поранення голови Рон пішов би зі служби, якби Райм не змусив його залишитися, прямо сказавши: «Вставай із дупи та повертайся до роботи». Райм не розіграв карту «подивись на мене»: я, придурк, все ще ловлю поганих хлопців. Він просто сказав: «Ти хороший поліцейський, Новачок. І ви можете стати чортово хорошим слідчим на місці злочину, якщо будете цього дотримуватися. Ви знаєте, що люди залежать від вас».
  "ВООЗ?" — запитав офіцер. "Моя родина? Я можу знайти іншу роботу».
  Райм перекривив обличчя, як міг зробити лише Лінкольн Райм, коли люди не розуміли, що він говорив. «Як ти думаєш, хто? Я говорю про жертв, які помруть, тому що ви працювали зі зв’язками з громадськістю чи щось таке, а не ходили по сітці під час сцен у полі. Чи потрібно це викладати? Встань із дупи та повернись до роботи. Останній. Слово. Від. я».
  Тож Рон Пуласкі повернувся до роботи.
  «Який твій план, ти зустрінеш цього Одена? Зачекайте. Хіба це не бог чи що? Як у Німеччині?»
  «Скандинавський, я думаю. Пишеться інакше».
  «Це означає, що він з Норвегії? Хіба це не норвезька?»
  "Не знаю."
  «Ой. Який план?»
  «У мене є ім’я когось, якийсь хлопець знає, де він висить».
  «Оден, скандинавський торговець».
  "Ти слухаєш? Я серйозно."
  — Давай, — сказав Тоні й виглядав серйозно.
  «Я зустрічаю Одена. Я хочу сказати, що знав Бакстера. Він збирався зв’язати мене з собою, Оден, але потім Бакстера схопили».
  «Захопився за що?»
  «Це просто щоб увійти в двері. Тоді я куплю цю штуку Catch. Супер наркотик. Я зламав його. Ви входите. Та-да. Ми ведемо переговори. Він розповідає нам, що зробив Бакстер, і ми відпускаємо його. Б'юсь об заклад, що Бакстер фінансував його. Я кажу Лінкольну, і він розуміє, що Бакстер був справді небезпечним лайном. Не те щоб він заслуговував на смерть. Але він не був ягням. І Лінкольн не йде на пенсію».
  Тоні скривився. «Це не дуже план».
  Рон скривився у відповідь. «Будь-які інші думки? Я радий їх розважати».
  "Просто кажу. Це не дуже план».
  "Так?" — спитав Пуласкі. «Ти готовий?»
  «Якого біса, — пробурмотів Тоні. «Я не ризикував своєю роботою, своєю пенсією, своєю репутацією і – чим ще? – о, так, своїм життям за останні пару днів. Чому ні?"
  
  "Що це?"
  Нік розмовляв не з Сакс, а з її дублером, у формі, що виходила з кухні, худорлявому афроамериканцю, запозиченому у 84-го. Офіцер ретельно обшукав Ніка. Гримаса в бік Сакса, коли він діставав безмолоток Smittie .38 з кишені піджака чоловіка.
  «Це. Зачекайте. Я можу пояснити».
  Сакс скривився. Одного пістолета вистачило, щоб ув'язнити його на п'ять років. Вона б подумала, що він розумніший за це.
  «Манжети?»
  «Так», — відповів Сакс.
  «Гей, тобі не потрібно…» Голос Ніка згас.
  Патрульний передав зброю Саксу, а потім зв’язав руки Ніка за спиною та допоміг йому підвестися. Вона вийняла набої зі зброї та поклала її в сумку для доказів. Патрони пішли в інший. Вона поклала їх на стіл, поза досяжністю Ніка.
  «Я збирався повідомити про це», — вибухнув Нік, його голос був вищим, ніж провина, як про це думав Сакс. «Твір. Я збирався здати його. Я не ніс».
  Хоча, так, він майже був.
  — Ви не розумієте, — продовжив він. Відчай був густим. «Я був на вулиці, намагаючись знайти того чоловіка, про якого я тобі розповідав, який міг би мені допомогти. Міг довести, що я невинний. Я був у Ред-Гуку, і цей хлопець з’явився нізвідки, потягнув того Смітті й збирався мене пограбувати. Я забрав у нього шматок. Я не міг його кинути. Можливо, якась дитина знайшла це».
  Сакс навіть не потрудився спростувати цю брехню. — Джон Пероне, — почала вона. І нехай це сидить.
  Нік не відреагував абсолютно ніяк.
  «Коли ви зустрілися з Пероне, у нас була команда біля його офісу».
  Чоловік спробував зрозуміти це. Потім сказав: «Ну, так, у Пероне була інформація про Донні. Він збирався трохи покопатися, знайти те, що йому було потрібно, щоб довести, що я не був аж ніяк поруч із «відкраданням…»
  «Ми перетворили Ральфа Севілья, Ніку. М'яз Пероне. Того, якого ви послали вбити Фредді Карузерса.
  Рот злегка відкритий. Очі бігають по його квартирі. Вона подумала про крихітну рибку в акваріумі Вернона Гріффіта.
  Вона додала: «Двоє наших людей слідували за Севільєю до торгового центру, де вас чекав Фредді. Він пішов на Фредді в гаражі, і вони його прибили. Він затьмарив вас обох».
  "Але...?"
  «Севіль сказав Пероне, що він убив Фредді. Це був сценарій. Пероне не знає, що у нас є Севілья. На даний момент Фредді перебуває під вартою».
  Обличчя Ніка залишалося непохитним. «Брехня. Цей сучий син бреше. Севілья. Він придурок».
  — Досить, — прошепотів Сакс. "Достатньо."
  Після цього Нік змінився. Миттєво. Він став вовком. «Як вам вдалося отримати команду до Пероне? Фігня. Ти на біса блефуєш».
  Вона кліпала очима від його люті. Його слова вразили, як лезо. «Ми знали, що ви будете розумні, поміняєте машини в гаражі або поведете нас. Тієї ночі, коли я залишився тут? Я отримав додаток для відстеження на вашому телефоні після того, як ви заснули. Ми пішли за тобою до Пероне. Я не міг отримати ордер — ми не могли почути, що ви з Пероне сказали. Але Севіль сказав нам, що ви тоді підняли вантажівку Algonquin біля Gowanus і вдарили водія пістолетом. Донні не мав до цього жодного відношення. І причина, чому ви хотіли отримати матеріали справи: щоб отримати ваші гроші від тих, хто в кінцевому підсумку отримав «викрадені наркотики».
   Його плечі опустилися від поразки, і він повернувся до патетики. «Я повернуся, і я мертвий, Амелія. Або я вб’ю себе, або мене хтось зробить». Його голос надломився.
  Вона подивилася на нього, опустивши голову до колін. «Я не хочу, щоб ти повертався, Ніку».
  Полегшення, як зранена дитина, зібрана на руках у матері.
  "Дякую тобі. Ви повинні зрозуміти. Що сталося кілька років тому. Я не хотів цього робити. Піднімання. Знаєш, мама була хвора, у Донні були проблеми. Весь цей товар застрахований. Це була не така вже й велика справа. Справді».
  У Сакса задзвукав телефон. Вона подивилася на екран і надіслала відповідь. Через мить вхідні двері відчинилися, і всередину увійшов високий худорлявий темношкірий чоловік. На ньому був коричневий костюм, жовта сорочка й яскраво-червона краватка. Кольори могли збігатися, але одяг добре сидів.
  «Ну, дивіться сюди. Подивіться це. Зловили, чи не так?» Він провів довгими пальцями по своєму короткому волоссю кольору солі та перцю.
  Нік скривився. «Черт».
  Фред Деллрей, старший спеціальний агент ФБР, був відомий кількома речами. По-перше, його любов до філософії, предмета, в якому він був певною мірою відомий в академічних колах. По-друге, його дивовижний вибір моди. Потім був його незвичайний словниковий запас. Dellray-говорю, це називалося.
  «Отже, містере Нік, ви робили якісь пустотливі речі, враховуючи, що ви все ще не в тюрмі».
  Нік мовчав.
  Деллрей розвернув стілець і сів, спиною між ним і Ніком, і подивився на нього навіть пильніше, ніж Сакс.
  «А-мелія?»
  «Фред?»
  «Чи можна мені натиснути на поршень?»
  «Роби те, що тобі потрібно».
  Деллрей типів пальцями. «Завдяки повноваженням, наданим їй , завдяки чудовому штату Нью-Йорк, детектив Сакс заарештує вас за багато речей. Багато-багато спадає мені на думку, принаймні, її теж, я б’юся. Тссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссс). Я говорю. Її будуть арештовувати Ви, а потім за згодою її боса та мого боса, дуже високого рівня, ви будете працювати на мене, називайте мене великим орлом федерального уряду».
  «Що ти...»
  «Тсс, тсс. Ви сумуєте за цією частиною? Ти будеш для мене розвідником, конфіденційним інформатором. І ох, який ти будеш бовтатися. Колишній поліцейський, колишній кон. План полягає в тому, що ви виготовляєте для нас. Приблизно п’ять років, ти робиш саме те, що ти sposta — це те, про що я кажу, і всі щасливі, щасливі. Тоді ви підете під домашній арешт, і незабаром ви зможете стати вітальником Walmart. Якщо вони наймуть колишніх злочинців. Хм Треба це перевірити».
  Деллрей, колишній агент під прикриттям, тепер був головним розвідником інформаторів на північному сході.
  «Ти хочеш Пероне». Нік кивав.
  "Здорові були. Відсторонений доглядач цього хлопчика, Севілья, вже добре спалив його. Але він лише закуска, закуска, аперитив . Звідти ми підемо вперед і вгору. Світ чекає. Тепер я хочу почути, все, що я хочу почути, це так, сер, я підтримую. Я не хочу, я витисну деякі частини вашого життя, на яких ви не хочете, щоб на них були сліди від нігтів. Ми всі разом на цьому?»
  Зітхання. Кивок.
  «В захваті. Але… — сказав Деллрей, його темне обличчя люто спохмурніло. «Вас не чути, і що важливіше, мікрофони вас не чують. З яких ми отримали більше, ніж набори Холостяка та Вижилого разом узятих. Так?"
  "Я зроблю це. Я згоден."
  Сакс дістала свій мобільний і викликала іншого детектива, який був припаркований на вулиці в автомобілі без розпізнавальних знаків. «Потрібний транспорт до Центрального бронювання». Вона подивилася на Ніка й прочитала йому його права. "Юрист?"
  "Немає."
  «Гарний виклик».
  У дверях з’явився детектив — солідна латиноамериканка, яку Сакс знав роками. Рита Санчес. Жінка кивнула Саксу.
  «Ріта. Заведіть його в центр міста. Я скоро приїду, щоб оформити документи. Зателефонуйте також прокурору США».
  Жінка холодно витріщилася на Ніка. Вона знала їхню історію відносини. «Звичайно, Амелія. Я впораюся». Її тон казав: Господи, вибач, милий.
  «Амелія!» Нік зупинився біля дверей, Санчес і уніформа сповільнилися. «Мені… мені шкода».
  Яке найстрашніше зло?
  Вона подивилася повз нього, на детектива, і кивнула. Ніку вивели з квартири.
  "Що?" — спитав Фред Деллрей, киваючи на спортивну сумку, яку Нік мав із собою.
  Сакс розстебнув його та витяг картину. Добре. Глибоко вдихнув. Полотно було схоже на те, яким вона захоплювалася багато років тому. Такого, якого вона так хотіла, але не могла собі дозволити. Згадали морозну неділю, яку вони бачили в галереї SoHo після сніданку на Брумі та Вест-Бродвеї. Згадав ту ніч, у їхній квартирі, сніг стукав у вікно, клацав радіатор, лежав поруч з Ніком і думав про картину. Шкода, що вона не змогла його купити, але набагато, набагато щасливіша, що вона була поліцейським, ніж хтось із більш прибутковою роботою, який міг би вкинути візу та купити полотно на місці.
  «Я не знаю», — сказала вона, повертаючи картину в сумку. "Не маю уявлення."
  І, відвернувшись, витерла маленьку сльозу з кутика правого ока й сіла, щоб написати решту звіту.
  
  
  РОЗДІЛ 57
  А , Амелія, — сказав Том, коли вона зайшла до вітальні. «Вино?»
  «Треба працювати».
  "Ти впевнений?"
  "Так." Вона зазначила, що і Райм, і Арчер мали віскі в підстаканниках. «Я маю на увазі, ні. Я маю на увазі, так, я візьму один».
  За мить повернувся помічник. Він глянув на пляшку скотчу неподалік. «Почекай».
  — Почекай, — сказав Райм, намагаючись випередити. "Що це означає? Я ненавиджу, коли люди так говорять. «Почекай». Чекати , що ? Перестати рухатися? Перестати дихати ? Зупинити їхні розумові процеси?»
  «Гаразд, «почекати» означає, що хтось зробив щось неприйнятне, щось, про що я тільки зараз усвідомлюю і на що я подаю протест. Ви здійснили рейд на випивку».
  Арчер засміявся. «Він наказав мені встати, підійти туди й налити. Ні, Лінкольне, я не визнаю вас. Пам’ятаєш, я просто скромний стажист?»
  Райм пробурчав: «Якби ви дали мені пристойну суму для початку, не було б проблем».
  Том схопив пляшку й вийшов із вітальні.
  «Почекай!» Рима називається. «І це правильне використання цього слова».
  Сакс посміхнулась обміну й повернулася до речових доказів, крокуючи, оглядаючи пакунки й розглядаючи таблиці. Вона часто робила це, крокуючи, щоб вичерпати енергію. Коли він був здатний Лінкольн Райм робив те саме, коли розглядав нерозв’язну проблему зі справою.
  Пролунав дзвінок, і Райм почув кроки Тома до дверей. Майже нечутне привітання відвідувача пояснило Райму, хто саме прийшов.
  «Час братися до роботи», — сказав Райм.
  Сакс кивнув Мелу Куперу, який увійшов до вітальні, скидаючи піджак. Він чув про Аліцію Морган, і тепер Райм пояснив, що вона заперечила докази. Технік знизав плечима. «Ми стикалися з гіршим». Він переглянув докази з квартир Гріффіта та Моргана. "Так Так. Тут ми знайдемо деякі відповіді».
  Райму було приємно побачити, як очі Купера сяяли так само, як у старателя, який бачить самородок розміром з великий палець.
  Сакс діставала з кишені латексні рукавички, коли її телефон задзвонив. Вхідний текст.
  Вона прочитала повідомлення. Вона надіслала ще одне повідомлення, а потім підійшла до комп’ютера. Через мить вона відкрила електронний лист. Рим побачив офіційний заголовок. Це був файл доказів зі штаб-квартири поліції Нью-Йорка.
  «Вони знайшли те, що я намагався пригадати — з того попереднього випадку». Вона піднесла кесон, зроблений Верноном Гріффітом. Колеса були ідентичні тим, що зображені на фото, яке вона щойно отримала від CSU.
  Вона сказала: «Алісія сказала, що зустріла Вернона, коли він убив когось, хто знущався над ним».
  «Правильно».
  «Мені здається, що жертвою був Ечі Рінальдо, торговець наркотиками та транспортник — у цьому вбивстві я не досяг жодного прогресу».
  Арчер сказав: «Так, колеса збігаються, іграшкові колеса».
  "Це вірно. Крім того, Рінальдо був зарізаний до смерті тим, що могло бути одним із них».
  Вона кивнула на пилки та ножі, які вони знайшли в квартирі Гріффіта.
  — Гаразд, добре, — сказав Райм. «Ще одна сцена за участю Гріффіта. Щось про цю справу, що могло б дати нам уявлення про те, де він ховається?» Вони з Саксом деякий час разом працювали над справою, але потім Райм пішов на пенсію, перш ніж вони просунулися дуже далеко.
  Вона пробігла все, що знала, і зробила висновок: «Тільки що він ускочив у циганський кеб і попрямував кудись у Село. Нічого більш конкретного».
  «А, — тихо сказав Райм, дивлячись на дошку. «Це ставить нас у дещо інше становище».
  «Але Село, — сказав Арчер, — величезне. Якщо немає можливості звузити його..."
  «Завжди ставте під сумнів свої припущення».
  Сакс: «З радістю. Який?"
  — Той Вернон мав на увазі Грінвіч- Віллідж.
  «Яке там ще село?»
  «Середнє село». Він глянув на Арчера. «Околиці в Квінсі».
  Вона кивнула. — Той, який ти назвав — через гумус і інший слід. І я ставився скептично».
  «Правильно».
  «Зрештою, здається, нам не потрібні були два знаки питання».
  Сакс розглядав онлайн-карту Мідл-Вілліджа. Це була не маленька територія. «Маєш якусь ідею, де саме він може бути?»
  — Я так, — сказав Райм, дивлячись на карту, почувши слова Джульєтт Арчер.
  Відповіді на загадки завжди прості...
  «Я можу звузити це».
  «На скільки?» — спитав Купер.
  «Близько шести футів».
  
  Кладовище Св. Іоанна в Квінсі є місцем постійного спочинку ряду видатних людей.
  Серед них: Маріо Куомо, Джеральдін Ферраро, Роберт Меплторп і, не менше, Чарльз Атлас. Але Амелія Сакс знала це здебільшого через квазіпрофесійні зв’язки, можна сказати. На католицькому кладовищі зберігалися тіла десятків найвідоміших гангстерів історії. Джо Коломбо, Карміне Галанте, Карло Гамбіно, Віто Дженовезе, Джон Готті та квінтесенція Хрещеного батька Лакі Лучано.
  Тепер Сакс припаркувала свій «Торіно» біля входу на Метрополітен-авеню в Мідл-Віллідж, пасторальному за стандартами Нью-Йорка. Головна будівля була знайомою і баварцям, і селянам Єлизавети. Шпиль, башточка, зі свинцевими вікнами та цегляними стінами, обрамленими білою обробкою.
  Вона вилізла і за звичкою розстібнула куртку, а потім торкнулася рукоятки глока відкритою долонею, щоб орієнтуватися. Якби ви запитали її через мить, чи вона це робила, вона б вам не сказала.
  Поруч стояли дві автівки без знаків місцевого відділку. Їй було приємно помітити, що вони були дуже непоміченими. Жодних гайкових штирьових антен чи комп’ютерів, які займають проміжну частину переднього сидіння. Справжні номерні знаки, а не державні чи постійні.
  Молодий патрульний офіцер, нагрудний знак якого звався Келлер, кивнув їй зі свого місця біля входу.
  «Ми можемо прогулятися?» вона запитала.
  «Так, і це краще».
  Вона зрозуміла, що він мав на увазі той факт, що будь-яка машина приверне увагу на відкритому кладовищі.
  «Проте ми повинні рухатися швидко. Скоро стемніє. У нас під’їзди закриті, але…»
  Вони рушили мовчки через під’їзд, а потім по асфальтовій алеї. Весняний вечір був ніжним, як листівка, і багато людей залишали тут квіти. Деякі були самотні, мабуть, вдови та вдівці. В основному люди похилого віку. Були й пари, які квітували могили батьків чи, можливо, дітей.
  За п'ять хвилин вони підійшли до безлюдної частини цвинтаря. Двоє офіцерів ESU, компактні люди в тактичному спорядженні, підняли очі. Вони ховалися за мавзолеєм.
  Вона кивнула. Один із поліцейських сказав: «Він прибув сюди півгодини тому й не зрушив з місця. У нас був таємний вивіз людей. Сказав їм, що пізніше відбудуться державні похорони, і ми хотіли, щоб територія була вільною з міркувань безпеки».
  Сакс подивився повз них на могилу приблизно за п’ятдесят футів, на спину чоловіка, який сидів на лавці біля надгробка.
  «Якщо він кроликів, — запитала вона, — інші команди?»
  «О, ми забезпечені. Там, там і там, — сказав Келлер, показуючи пальцем. «Він нікуди не піде».
  «Немає машини?»
  «Немає автомобіля, детективе».
  «Зброя?»
  «Не представив». Це від одного з офіцерів тактики. Його напарник похитав головою. Додав: «Але біля лавки є рюкзак. У зоні досяжності».
  «Він щось із цього взяв. Покладіть його на надгробок, ось, бачите? Я дивився в бінокль. Здається, це іграшка. Корабель чи що. Човен."
  «Це мініатюра», — сказав Сакс, не придивляючись. «Насправді не іграшка. Підтримай мене. Я заберу його».
  
  Вернон Гріффіт не опирався.
  Він був би грізним супротивником; він був справді худим, але вона бачила м’язи під облягаючою сорочкою, і він був високим, із дуже великою рукою. А в рюкзаку, ймовірно, була ще одна смертоносна ручка чи, можливо, лезо чи пилка, схожа на ті, що вона знайшла в Челсі.
  Сталевий поцілунок…
  Він був явно здивований раптовою появою офіцерів і, наполовину підвівшись, знову впав на лаву, тримаючи свої вражаюче довгі руки прямо в повітрі. Келлер направив його на коліна, а потім на землю, де його наділи наручниками та обшукали. І рюкзак обшукав. Ні пістолетів, ні молотків, нічого, що можна було б використовувати як зброю.
  Сакс здогадався, що він поринув у роздуми про свого брата Пітера, перед могилою якого він сидів. Або, якщо він вірив у таке, можливо, Гріффіт справді думав, що вони ведуть розмову.
  З іншого боку, він міг просто думати про практичне питання. Що було далі? Після подій останніх кількох днів йому було б над чим подумати.
  Тоді, коли йому допомогли підвестися та в оточенні офіцерів ESU, він і Сакс пішли до передньої частини офісу кладовища. Ґріффіта посадили на іншу лаву, на цій лавці була зелена голубка. Вони чекали фургон для транспортування полонених; Гріффіту було б дуже тісно в спині одного з безпізнавальних знаків. Крім того, він кривдив людей такими хитрими й неприємними способами, що ви не хотіли б, щоб він їхав за вами в патрульній машині, а тим більше у «Форді Торіно», навіть у наручниках.
  Сакс сів поруч. Вона дістала свій магнітофон, увімкнула його, а потім процитувала його права Міранди. Запитали, чи він їх розуміє.
  "Я згоден. Звичайно.
  У Ґріффіта були довгі пальці, як ноги, розмір яких вони, звичайно, знали. Обличчя в нього теж було довгастим, але бліде безбороде обличчя було непоказним. Його очі були горіхові.
  Вона продовжила: «Ми знаємо, що Алісія Морган змусила вас убити певних осіб, пов’язаних із автомобілем US Auto, який був несправним і вбив її чоловіка. Але ми хотіли б знати більше. Ти будеш говорити з нами?»
  Він кивнув.
  «Не могли б ви сказати «так», будь ласка?»
  "Ой, вибачте. Так."
  «Скажи мені своїми словами, що сталося. Вона розповіла моєму партнеру деякі речі, але не все. Я хотів би почути це від вас».
  Він кивнув і без вагань пояснив, як Алісія підійшла до нього після того, як побачила, як він убив когось на вулиці. «Хтось, хто нападав на мене», — рішуче додав він.
  Вона пригадала, що Райм сказав їй, що Ґріффіт спонукав Рінальдо атакувати. Але вона підбадьорливо кивнула.
  «Ви сказали, що вона змусила мене вбити Покупців, які виготовили та продали машину, яка вбила її чоловіка».
  Покупці? — дивувалася вона.
  «Але я зробив це, бо хотів їй допомогти. Її спалили, порізали і, знаєте, назавжди змінили те, що сталося. Я погодився."
  «Вона хотіла, щоб люди, яких вона вважала винними, були вбиті продуктом?»
   «Речі, так. Тому що це те, що вбило її чоловіка і поранило її».
  «Розкажи мені про Тодда Вільямса».
  Він підтвердив те, про що вони здогадувалися. Що Вільямс, цифровий активіст, був геніальним хакером і навчив Гріффіта, як зламати DataWise5000s. І, вдаючи, що він працює в рекламному агентстві, він купив бази даних продуктів, що містять контролери, а також людей або компанії, які придбали конкретні товари.
  Гріффіт додав, що вони з Алісією шукали в списку будь-кого, хто працює в US Auto, компанії з виробництва паливних форсунок, агентстві, що створює їхню рекламу, або юристах, які їх захищають. «Грег Фроммер, Бенкофф, Джо Хіді. Жінка, страховий адвокат у Вестчестері.
  «Куди ви з Алісією мали йти потім?»
  «Не знаю. Можливо, на півночі штату. Канада була б кращою. Це все сталося так швидко. Нічого не планував. Як ти сюди потрапив?» запитав він. «Я ніколи не розповідав Алісії про свого брата».
  Сакс пояснив: «Випадок давно. Жертву, яку ви вбили, звали Ечі Рінальдо.
  «Покупець».
  Знову це слово.
  "Він був торговцем наркотиками", - сказав Сакс.
  "Я знаю. Я прочитав історію після. Але все ж. як?»
  «Ця справа була в моїй лаві. Одним із доказів з місця, де ви його вбили, було колесо від іграшки. У вашій квартирі в Челсі був кесон. У нього було те саме колесо».
  Гріффіт кивнув. «Я зробив один для Пітера, кесон». Киває назад на могилу брата. «Того вечора під час обіду я мав його з собою. Я вийшла з ресторану і прийшла сюди, щоб покласти її на його могилу». Він тремтів від огиди чи злості. «Він зламав це».
  «Рінальдо?»
  Кивок. «Він повертався до своєї вантажівки і не дивився, куди їхав. Вдарив в мене і розтрощило, кесон. Я його образив, і він на мене погнався. Я вбив його». Гріффіт похитав головою. «Але тут, як ти тут опинився?»
  Сакс пояснив, що після того, як вони з’єднали Вернона та Рінальдо, а Райм зробив стрибок у Мідл-Віллідж, не знадобилося багато, щоб припускають, що докази з різних сцен — перегній, велика кількість добрив, пестицидів чи гербіцидів, а також фенол, інгредієнт рідини для бальзамування — можуть означати, що він відвідав тут знамените кладовище.
  Приблизно до шести футів…
  Дзвінок виявив, що тут похований Пітер Гріффіт, брат Вернона. Сакс зателефонував директору й запитав, чи є у них записи про відвідини Верноном могили. Він сказав, що не знав про візити, але навколо сюжету Гріффіта були деякі дивні випадки: хтось залишав мініатюрні меблі чи іграшки на місці могили. Режисер сказав їй, що твори зроблені надзвичайно добре. Чоловік припустив, що їх забрали якісь відвідувачі. Ті, що були здані, він зберігав у офісі, чекаючи, поки хтось їх забере. Поєднання мало всі ознаки міської легенди: мініатюри та цвинтар.
  «Коли він був живий, Пітер завжди любив те, що я робив для нього. Хлопчачі речі, звичайно. Середньовічна зброя, столи та трони для замків. Катапульти і бойові вежі. Гармати і кесони. Йому б сподобався той човен, катер Уоррена. На його надгробку. Де це?"
  «У сумці з доказами». Вона була змушена додати: «Про це добре подбають».
  «Ви поліцейські, ви стежили за могилою?»
  "Це вірно."
  Сакс зазначив, що його братові було лише двадцять, коли він помер. Вона прокоментувала це. Потім запитав: «Що з ним сталося?»
  «Покупці».
  «Ви це сказали. Що це означає?"
  Гріффіт подивився на свій рюкзак. «Там є щоденник? Щоденник мого брата. Він продиктував його на MP3-плеєр. Я переписував його, думав, що колись опублікую. Є кілька чудових речей, які сказав Пітер. Про життя, про стосунки, про людей».
  Сакс знайшов шкіряну книгу. Він легко містив п’ятсот сторінок.
  Гріффіт продовжив: «У старшій школі, Мангассет, деякі круті діти подружилися з ним. Він думав, що вони справді це мали на увазі. але, е-е-е, вони просто використовували його, щоб поквитатися з дівчиною, яка не хотіла б займатися з ними сексом. Вони ввели в неї наркотики, переконали Пітера, що це хтось інший, і отримали його фотографії з нею в ліжку. Ви знаєте, ви можете собі уявити».
  «Вони опублікували їх в Інтернеті?»
  «Ні, це було до телефонних камер. Вони взяли полароїди і передали їх по школі». Він кивнув у бік пошарпаного тома в шкіряній палітурці. «Остання сторінка. Останній запис».
  Сакс знайшов це.
  Деякі речі насправді не зникають. Ніколи. Я думав, що буде. Справді вірив, що так і буде. Скажи собі, що мені не потрібні такі друзі, як Сем і Френк. Вони слимаки, вони марні. Вони сміття. Так само погано, як Дано чи Батлер. Насправді гірше, тому що вони говорять одне, а роблять зовсім інше. Скажіть собі, що про них не варто думати. Але це не працює.
  І ніхто не повірив мені, що я не знав, що це Сінді. Усі в школі, поліція, усі думали, що я це спланував.
  Жодної плати, але це не мало значення. Посилений Я був виродком.
  Верн збожеволів, хотів їх убити. Мій брат завжди мав таку вдачу, завжди хотів поквитатися з усіма, хто переступав його чи мене. Мама й тато завжди повинні були стежити за ним. Його Покупці хотіли вбити Покупців.
  Те, що трапилося з Френком, Семом, Сінді та всім іншим — я не злий, як Верн. Я просто втомився. Так втомився від поглядів, так втомився від записок у моїй шафці. Друзі Сінді плюють на мене. Вона пішла. Вона з родиною переїхала.
  Такий стомлений.
  Мені потрібно спати. Це те, що мені потрібно, щоб спати.
  «Він убив себе?»
  «Не технічно. Не міг би бути похованим тут, якби він був. Це католицький. Але він напився до оціпеніння й пішов кататися по двадцять п’ятій трасі. Потрапив на сотню. Був двадцять років».
  «А «Покупці»? Що це означає?"
   «Пітер і я? Ми по-різному побудовані, ми по-різному виглядаємо. Це синдром Марфана».
  Сакс не був з цим знайомий. Вона припустила, що це захворювання було причиною його росту та непропорційно низької ваги, довгих рук і ніг. Для неї цей стан не був особливо дивним, просто інший тип статури. Але хулігани в школі? Що ж, їм рідко потрібно було багато боєприпасів.
  Гріффіт продовжив: «З нас багато кепкували. Ми двоє. Діти жорстокі. Ти мила. Ви б цього не знали».
  Так, вона б. У підлітковому віці Сакс, більш хлопчачий, ніж більшість хлопців, більш конкурентоспроможний, ніж будь-хто з них, безумовно, зазнавав знущань. Потім також знущалися в індустрії моди, тому що вона була жінкою. І те саме, коли вона приєдналася до війська… і з тієї ж причини.
  Він сказав: «Більшість хлопців зазнають знущань на уроках фізкультури. Але для мене це були механічні мистецтва — магазин. Це почалося тому, що я був закоханий у цю дівчину, восьмий клас. Я чув, що в неї був охайний ляльковий будиночок. Тож для завдання, поки всі інші хлопці робили книжкові полиці та скребки для чобіт, я зробив для неї стіл Чіппендейла. Шість дюймів заввишки. Ідеально». Його світлі очі сяяли. «Це було ідеально . Хлопці мене за це обдурили. «У Скіні Біна є ляльковий будиночок. Слім Джим — дівчина». Він похитав головою. «Я все-таки закінчив це. Віддав його Сарі, і вона виглядала смішно, знаєте. Наприклад, коли ти робиш для когось щось дуже приємне, і це більше, ніж вони хочуть. Або взагалі нічого не хочуть. Змушує їх почуватися незручно. Вона сказала: «Дякую», як дякує офіціантці. Я більше ніколи з нею не розмовляв».
  Отже, це було все. Не «покупці», як ті, хто купує продукти. Як у студентів у цеховому класі.
  «І люди, які відповідали за несправну машину, в якій були Алісія та її родина, ви думали про них як про покупців».
  "Вони були. Хулігани, зарозумілі. Думаючи тільки про себе. Продавати несправні автомобілі та знати, що вони небезпечні. Робити гроші. Це все, що для них мало значення».
  «Ти, мабуть, дуже любив свого брата».
  «Я зберіг свій старий телефон із його голосовою поштою. Я постійно їх слухаю. Це якийсь комфорт». Він звернувся до неї. «Будь-який комфорт у цьому житті хороший, чи не так?»
   Сакс вважала, що знає відповідь на своє наступне запитання. «Ті хлопці, які фотографували твого брата і ту дівчину. Що з ними сталося?»
  «О, ось чому я переїхав у квартиру в Челсі. Мені легше зробити те, що я вирішив — знайти їх і вбити; вони працювали в місті. Одного я зарізав до смерті. Сем. Інший, Френк? Забити його до смерті. Тіла у ставку біля Ньюарка. Я можу розповісти вам більше про них, якщо хочете. Вона збиралася вбити мене, чи не так? Алісія».
  Сакс вагався.
  Історія рано чи пізно випливе. «Так, Верноне. Мені шкода».
  Змирення на обличчі. "Я знав. Я маю на увазі, що в глибині душі я знав, що вона мене використовує. Кожен, хто хоче, щоб ви вбивали людей, просто виходить і просить вас після того, як ви спали разом». Знизування плечима. «Чого я очікував? Але іноді ти дозволяєш використовувати себе, тому що… ну, просто тому. Ти самотній чи що там. Ми всі так чи інакше платимо за любов». Ще один пошуковий погляд її обличчя. «Ти до мене симпатичний. Навіть після того, як я намагався вбити твою матір. Зрештою, я не думаю, що ти шопер. Я думав, що ти. Але ти ні». Через мить він продовжив: «Я можу тобі щось дати?»
  "Що?"
  «У рюкзаку. Є ще одна книга».
  Вона заглянула всередину. Знайшов тоненький томик. «Це?»
  "Це вірно."
  Короткі дослідження незрозумілої смерті.
  Вона гортала його, розглядаючи картинки мініатюр з місця злочину. Сакс ніколи не бачив нічого подібного. Творцем діорам була Френсіс Глесснер Лі. Сакс тихо засміявся, дивлячись на крихітну ляльку, труп, що лежала на кухні.
  «Ви можете отримати це. Я б хотів, щоб ти це зробив».
  «Нам заборонено. Ти розумієш."
  «Ой. Чому ні?"
  Вона посміхнулася. "Не знаю. Поліцейське правило. Але ми ні».
  «Звичайно. Можливо, ти міг би купити один, тепер, коли ти про це знаєш».
  — Я зроблю це, Верноне.
  Підійшли двоє офіцерів у формі. «Детектив».
   — Томе, — відповіла вона вищому з них.
  «Автобус тут».
  Вона сказала Гріффіту: «Ми відведемо вас до бронювання. Ти ж не станеш проблемою?»
  "Немає."
  Сакс йому повірив.
  
  
  РОЗДІЛ 58
  Він там».
  Рон Пуласкі перевів погляд з хлопця, якому було не більше п’ятнадцяти, на будівлю, на яку вказував хлопець. Місце було погане, гірше, ніж більшість у Східному Нью-Йорку. Рон і його діти нещодавно бачили «Хоббіта» , і в один момент гноми та Більбо прямували до печери. Саме про це йому нагадало це місце. Одна з тих старих кам’яних споруд, засохло-коричневого кольору, з чорними вікнами, затопленими, як трупні очні ямки. Деякі зламані. Деякі всіяні кульовими дірками.
  Це тьмяне, заборонене місце здавалося доречним для того, щоб Оден мав справу. Або де він сфабрикував свій сумнозвісний «Улов». Препарат з ліків.
  А може, він робив це в іншому місці і саме тут катував суперників і підозрюваних інформаторів.
  «Він один?» — запитав Рон.
  «Не знаю». Широкі карі очі хлопчика смикалися по вулиці. Рон знову вдягнувся — як завжди під час операції «Врятувати Лінкольна-Райма», — але все одно виглядав таким, яким він був: білий поліцейський у чорному капюшоні, одягнений ніби під прикриттям. Він змушував себе не визирати позаду, у провулок, де чекав Тоні з витягнутим Глоком.
  Він запитав хлопчика: «Оден? Він озброєний?»
  «Дивись, чоловіче, тільки моя зелена. К?»
   «Я плачу тобі один великий. Оден зазвичай носить?»
  «Це не мій капюшон. Я не знаю цього Одена, не знаю його команди. Усе, що я знаю: звістка прийшла від Альфо, у Річі, ручаючись за вас, кажучи, що ви ляжете зеленого, я знайшов цю суку Одена для вас. Я чув, як він там, у цій будівлі. Все, що я знаю. Я кажу. Ти впевнений, що ти не поліцейський?»
  «Не поліцейський».
  "Гаразд. Я зробив те, що мав. Тепер: зелений».
  Пуласкі покопався в кишені, скрутив пальці навколо тижневої суми — по п’ятірці, щоб булочка співала.
  «Почекай». Малюк терміново говорив.
  «Що означає почекати?»
  «Не давай мені зараз готівку ». Наче мент ригнув під час меси.
  Рон зітхнув. «Ти щойно сказав...»
  «Почекай, почекай…»
  Озираючись навколо.
  Рон теж був. На біса це було?
  Потім він помітив трьох молодих чоловіків, двох латиноамериканців, одного темношкірого, які йшли протилежним боком вулиці, курили, сміючись. У деяких місцях їхній вік змусить їх рано вступити до коледжу, але тут вони можуть ще бути в середній школі, якщо не кинути навчання.
  «Почекай, почекай… Ні, ні, не дивись на них, подивися на мене».
  Знову зітхаючи. «Що ти?»
  «К. Зараз. дай мені Зелений».
  Рон передав гроші. Хлопець покопався в кишені й подав йому зім’яту пачку сигарет.
  Рон нахмурився. «Що там? Я не хочу нічого забивати. Я просто хочу поговорити з Оденом».
  «Що там сигарети, чоловіче. Просто візьміть це. Відкладіть це, ніби там три грамма каменю. Обережно. Сховай це. Зараз!»
  Ах Рон зрозумів. Хлопець хотів, щоб здавалося, що він ділиться. Побудуйте свій вуличний авторитет. Рон глянув на інший бік вулиці й побачив, що троє молодих людей помітили. Вони не відреагували і продовжили свій шлях.
  Рон подивився на будівлю. "Гаразд. Оден. В якому він підрозділі?»
   «Не знаю. Просто він там. Я б на твоєму місці почав з 1 А і працював би далі».
  Рон почав переходити вулицю.
  «Йой».
  "Що?"
  «Мої сигарети».
  «Я щойно купив їх». Він розчавив пачку і викинув її на вулицю. «Відмовтеся, вони вам не підходять».
  «До біса це, чоловіче».
  Після того, як дитина зникла, Тоні приєднався до нього. Був одягнений у таємний одяг власної марки — чорні джинси та футболка, сіра шкіряна куртка, кепка Yankees, відкинута назад. Разом вони попрямували до входу в алею поруч із будівлею Печери Орків.
  «Що там відбувається?»
  "Не маю уявлення. Хлопець клянеться, що Оден зараз там. Ну, він не лаявся. Він думає, що він там. І це єдиний слід, який у нас є. Тож є надія».
  «Відчуття, як метамфетамін».
  Рон сподівався, що це не так. І метамфетамін, і крекхеди можуть стати супергероями. Сміття дало їм божевільну силу і розвіяло мислення. Якби Рону та Тоні пощастило, Оден не був у роздрібній торгівлі; він продавав оптом. Можливо, навіть безпосередньо до Чарльза Бакстера, злочинець, якого Райм підтягнув до Райкерса. Зрештою, брокери та юристи з Уолл-стріт повинні були десь потрапити під удар.
  Тоні сказав: «Якщо він ділиться, він не буде один, і всі вони матимуть зброю. Ти питав дитину?»
  «Так, я зробив. Не допомагає».
  не знаю...
  «Ми тут сорок хвилин. Ніхто не входить і не виходить. Я думаю, що це круто».
  "Ой?" — спитав Тоні. — Ви, мабуть, не думаєте, що Оден і його троє наглядачів та їхні АК-Чотири-Сімки прийшли сюди сорок п’ять хвилин тому?
  «Тон».
  "Я просто кажу. К. Ми йдемо».
   Розстібнувши куртку, щоб краще дістатися до свого «Глока» в кобурі, Тоні перевів погляд на брата. «Де твоя частина?»
  «Щиколотка».
  "Немає. У твоєму поясі».
  Пуласкі завагався, а потім підтягнув джинсовий манжет. Він дістав «Охоронця» з кобури й сунув до кишені, де зберіг решту грошей. Його брат кивнув, поступившись тим, що, гаразд, крихітний .380, ймовірно, випаде з пояса або сповзне до Ронової промежини.
  Тоні торкнувся його руки. «Просто востаннє. Ви впевнені, що це того варте?»
  Рон усміхнувся.
  І разом вони легко підійшли до вхідних дверей будинку Одена. Він був розблокований. Якщо бути точним, він був незаблокований. Зяюча діра там, де був засув.
  «Яка квартира?»
  не знаю...
  Рон похитав головою.
  Але їм не треба було шукати дуже далеко. На другому поверсі, у задній квартирі, 2F, під кнопкою зумера в центрі дверей була написана від руки картка, яка була червона й потерта.
  О'Денн.
  За інших обставин Рон міг би розсміятися. Ірландський, а не скандинавський торговець наркотиками.
  Тоні стояв збоку від дверей.
  Рон цього не зробив. Коли хтось дивиться в вічко і не бачить нікого в залі, значить, відвідувачі менти. Він закам’янів і вдарив у дзвінок. Він спітнів. Але він не витер струмочки. Запізно.
  На мить тиша, потім зсередини почулися кроки.
  "Хто там?" — почувся грубий голос.
  «Звуть Рон. Я був другом Бакстера. Чарльз Бакстер».
  Рон бачив тіні, що рухалися під дверима. Чи О'Денн діставав пістолет із кишені й міркував, що просто вистрілив у відвідувача через двері? Не здавалося розумним робити це у вашій резиденції. Але Рон зрозумів, що О'Денн може бути не дуже стабільним і тому може бути таким будьте байдужими до зловмисника поблизу дому. А щодо будь-кого, хто був поруч, він припустив, що постріли тут більш-менш поширені, і тому їх переважно ігнорують.
  "Що ти хочеш?"
  «Ви знаєте, що Чарльз мертвий».
  "Що ти хочеш?"
  «Він розповів мені про вас. Я хочу продовжити з тобою там, де він зупинився».
  Клацання з іншого боку дверей.
  Зведення пістолета? Або знімати курок?
  Але звук виявився одним із кількох замків, що відкриваються.
  Рон напружився, його рука ковзнула до пістолета. Тоні підняв свій «Глок».
  Двері відчинилися, і Рон зазирнув усередину, оглядаючи чоловіка, який стояв перед ним, освітленого дешевою лампою з порваним абажуром.
  Плечі Рона опустилися. Все, що він міг думати: «Ой, чоловіче… Що мені тепер робити?»
  
  
  РОЗДІЛ 59
  Інкольн Райм почув, як відчинилися й зачинилися вхідні двері його міського будинку. Наближалися кроки.
  — Це Амелія, — сказала Джульєтт Арчер. Вони були в вітальні.
  «Це можна зрозуміти по звуку. добре. Так, покращиться слух, зір, нюх. Деякі лікарі заперечують це, але я провів експерименти і переконався, що це правда. Скуштуйте також, якщо ви не вбиваєте свої розумові клітини надмірним віскі».
  "Що? Розумний?»
  «Клітини смакових рецепторів».
  «Ой. Ну, життя — це баланс, чи не так?»
  Амелія Сакс увійшла всередину, киваючи головою.
  «Зізнання від Гріффіта?» запитав він.
  "Більш-менш." Вона сіла й розповіла йому історію про двох братів, яких знущалися — молодшого до смерті, — і про зростаючу нестабільність його брата та бажання помститися. Розповідь Ґріффіта повністю збігалася з тим, що розповіла їм Алісія Морган.
  «Покупці», — міркував Арчер, почувши історію. «Ну, я не бачив, що це буде».
  Хоча психічний склад злочинця для Райма в основному не мав значення, тепер він мусив визнати собі, що Вернон Ґріффіт був одним із найскладніших підозрюваних, з якими він коли-небудь стикався.
  «Зовсім не симпатично», — заперечив Сакс.
  Вкравши ті самі слова, які збирався запропонувати Райм.
   Вона пояснила, що ймовірно буде угода про визнання вини. «Він зізнався, що ми його вбили. Він не хоче з цим боротися». Посмішка. «Він запитав, чи я думаю, що вони дозволять йому робити меблі у в'язниці».
  Райм задумався, чи була така можливість. Здавалося, злочинцям, ув’язненим за вбивство, не дозволять мати доступ до пилок і кулькових молотків. Можливо, чоловікові доведеться задовольнитися виготовленням номерних знаків.
  Тоді він дивився на дошки доказів, розмірковуючи про те, як два випадки, які здавалися такими різними, насправді були генетично пов’язані, як близнюки. Фроммер проти Midwest Conveyance та Народ штату Нью-Йорк проти Гріффіта, а тепер проти Алісії Морган .
  Сакс «роззброїлася» (дієслово було в пам’ятці поліції Нью-Йорка про безпеку вогнепальної зброї, якою вона поділилася з Раймом; вони добре посміялися). Вона налила кави з сервізу, який Том поставив у кутку. Вона сіла. Коли вона зробила перший ковток, її телефон заспівав. Вона прочитала текст і розсміялася. «ХСС у Квінсі знайшов зниклі серветки. Серветки «Білий замок».
  «Я забув про них», — сказав Арчер.
  Рима: «Я не мав, хоча я відмовився від них. І?»
  Сакс прочитав: «Негативний для хребтів тертя, негативний для ДНК. Позитивний для кондитерського напою на основі молока в пропорціях, які припускають, що джерелом була мережа ресторанів White Castle.
  — Але хіба… — почав Арчер.
  — На серветках надрукований Білий замок ? Так, вони зробили».
  Райм сказав: «Природа нашої професії — тепер і твоя, Арчере. Кожен день ми маємо справу з відсутніми доказами, доказами, які ніколи не були належним чином ідентифіковані, доказами забрудненими. Відрахування зіпсовані повністю. І зроблені відрахування, які не потрібні. Пропущені підказки. Я думаю, це трапляється в епідеміології».
  "О, так. Короткозорі діти, пам’ятаєте?» Вона розповіла Амелії Сакс історію дослідження, яке невірно встановило причинно-наслідковий зв’язок між сном дітей із увімкненим світлом і проблемами із зором.
  Кивнувши, Сакс сказав: «Чув цю історію по радіо — люди вважали, що личинки спонтанно утворюються з м’яса. Не пам’ятаю деталей».
   Арчер сказав: «Звичайно, Франческо Реді, вчений сімнадцятого століття, був тим, хто спростував це. Це тому, що яйця мух були занадто малі, щоб їх було видно. Батько експериментальної біології».
  Сакс глянув на дошки доказів, мабуть, на розділ про цивільний позов. Вона запитала: «Ваш кейс, оригінальний, місіс Фроммер?» Чи зможе вона щось відновити?»
  «Дуже сумнівно». Райм пояснив, що єдиною причиною позову буде проти Алісії та Гріффіта за неправомірну смерть Грега Фроммера. Вітмор перевіряв їхні фінанси, але жоден із них не здавався дуже багатим.
  У Арчера задзвонив телефон. Вона наказала: «Відповісти».
  «Привіт, Джул. я».
  «Ренді. Ти з Лінкольном і Амелією».
  Її брат.
  Привітання постріл туди-сюди.
  «Будь там за десять».
  Вона сказала: «Ми закрили справу».
  «Серйозно? Ну, я вражений. Біллі буде приємно почути все про це. Між нами, йому подобається ідея мами-поліцейського. Він пише графічний роман. Ти героїня. Але ти не чув, як я це сказав. Це буде сюрприз. Гаразд. Я в пробці без гарнітури. Не кажіть поліції. Ха!»
  Вони відключилися.
  Арчер дивився не на Райма, а на Сакса. «Коли я записався на курс Лінкольна, я, звичайно, знав про тебе, Амелія. Кожен, хто стежить за нью-йоркською злочинністю, знає про вас. Ти епічний, як сказав би мій син. Я б вибрав «відомий», але, ну, «епічний», здається, підходить краще. І я знав, що ти працював з Лінкольном і що ти був його партнером, але я не знав, що ти також був таким партнером. Побачивши вас останні кілька днів, я дізнався».
  «Ми вже давно разом. В обидва боки, — сказав Сакс з усмішкою.
  «Я не знав, чого очікувати. Але ви такі ж, як будь-яка інша пара. Веселий, сумний, роздратований».
   Райм засміявся. «Ми боремося, звичайно. У нас був один протягом останніх кількох тижнів».
  Сакс не посміхався, коли вона сказала: «Я зла, що він пішов у відставку».
  «І я злюся, що вона злиться, що я пішов у відставку».
  Вона додала: «І розлютилася, що він викрав мою лабораторну техніку».
  «Зрештою ти повернув його», — буркнув Райм.
  Арчер сказав: «Коли мені поставили діагноз, я вирішив, що буду жити сам. О, частину часу з Біллі, згідно з угодою про опіку, і з опікуном, звісно, — кимось на зразок Тома. Хоча я не знаю, чи зможу я знайти такого, як він. Він дорогоцінний камінь».
  Райм глянув на двері. «Немає кращого. Але це не йде далі, ніж ця кімната».
  Арчер скромно посміхнувся. «Ніби він не знає». Вона продовжила: «Я вирішила, що ніколи не матиму стосунків, навіть не думати про це. Отримайте мою нову професію, таку, яка була повноцінною та складною. Виховувати сина, як могла. Майте друзів, які можуть впоратися з тетраплегією. Не те життя, яке я планував або хотів, а гідне життя. Потім — хіба тобі не подобається, як влаштована доля? — потім я зустрів когось. Це було близько трьох місяців тому, відразу після того, як невролог підтвердив, що інвалідність, ймовірно, буде такою серйозною, як вони думали. Бред. Так його звали. Познайомився з ним на дні народження сина. Батько-одинак. Доктор медицини. Це дійсно клацнуло між нами. Я відразу розповів йому про пухлину, операцію. Він кардіолог, але загалом знав про стан. Здавалося, йому було байдуже, і ми на деякий час пішли кудись».
  Сакс сказав: «Але ви розірвали це».
  «Я знав, так. За рік я, напевно, зневірився. Він був бігуном і моряком. Це комбінація, яку ви насправді не знайдете в одній колонці на Match Dot Com чи eHarmony, чи не так? Бред був дуже засмучений, коли я йому сказала. Але я знав, що це найкраще. Для нас обох». Вона розсміялася. «Ви бачите, куди це йде?»
  Рима ні. Зовсім ні. Але він помітив, що на обличчі Сакс ледь помітна посмішка.
  Арчер продовжив: «Тоді я побачив вас двох разом. Почав думати, що, можливо, я зробив помилку. Я передзвонив йому вчора ввечері. Ми виходимо на цих вихідних. Хто знає? Може, через півроку ми будемо заручені. Як ви двоє. Ви вже призначили дату?»
  Сакс похитала головою. "Ще ні. Скоро».
  Арчер усміхнувся. «Він зробив романтичну пропозицію?»
  «Я ледь став на одне коліно, чи не так?» — буркнув Райм.
  Сакс сказав: «Я думаю, це було: «Здається, немає об’єктивних чи практичних причин не одружуватися». Що ви думаєте з цього приводу?»
  Арчер засміявся.
  Райм насупився. «Нічого смішного в цьому немає. Я дав точну оцінку ситуації разом із запитом надати додаткові дані, які могли б допомогти зробити висновок. Для мене це мало сенс».
  Арчер дивився на ліву руку Сакса. «Я помітив твій перстень. Гарний."
  Сакс підняла безіменний палець, демонструючи двокаратний синій камінь. «Лінкольн вибрав це. Це з Австралії».
  «Сапфір?»
  «Ні, діамант».
  «Не особливо цінний», — аналітично сказав Райм. «Але рідко. А клас другий-б. Мене зацікавив колір. Синій через розсіяний бор у матриці. До речі, напівпровідник. Єдиний діамант, який має таку характеристику».
  «У вас медовий місяць?»
  Райм сказав: «Я думав про Нассау. Останній раз, коли я був на Багамах, мене мало не застрелили і мало не втопили. Обидва протягом п'яти хвилин. Я хотів би повернутися назад і спокійніше провести час. І є друг, якого я хотів би побачити. Його дружина готує чудові оладки з раковин».
  «Я чекаю запрошення на весілля».
  Сакс схилила голову. «Є кілька вільних місць для весілля».
  «Просто запитайте, я буду поруч».
  Дзвінок у двері. Райм глянув на екран. Брат Арчера прибув, щоб забрати її. Том впустив Ренді в кімнату. Він кивком привітав Райма й Сакса й поспішив до сестри. «З тобою все гаразд, Джул? Твоє обличчя!"
  «Ні, ні, все гаразд. Трохи в синцях».
   Арчер повернула стілець до Райма. «Я знову втрачаю характер».
  Він підняв брову.
  Вона встала зі стільця, підійшла до Райма, обняла його й міцно обняла. Принаймні, це був його висновок, оскільки він не відчував тиску. Подібні обійми для Сакса, потім вона впала назад у «Штормову стрілу» та разом із братом позаду вилетіла.
  «Повертаюся завтра рано», — сказав Райм.
  Він засміявся, коли вона підняла ліву руку й підняла великий палець.
  Коли вони пішли, Райм сказав: «Я говорив з твоєю мамою. У неї гарний настрій. Коли операція?»
  "Завтра по обіді."
  Він дивився на її мляве обличчя, визираючи у вікно. «Інша ситуація?» Він мав на увазі Ніка. Того вечора вона розповіла Райму все про його повторну появу — і про свої підозри щодо нього. Про те, щоб провести ніч у Ніка, щоб розмістити на його телефоні додаток для стеження.
  Таку передмову, Сакс? Моліться далі…
  На мить жодної реакції. Вона нерухомо дивилася на Центральний парк.
  «Вийшло так, як я боявся. Гірше, насправді. Він намагався когось замовити».
  Райм скривився й похитав головою. «Мені шкода».
  «Фред деякий час керуватиме ним. Ми отримаємо півдюжини інших, високопоставлених у мережі OC. Тоді відпусти його».
  — Одного ти ніколи мені не казав, Сакс.
  Ротангове крісло, на якому вона сиділа, видало своє унікальне каркання, коли вона повернулася до нього. Вона нахилила голову, відкинула волосся назад. Райму подобалося, що вона одягнена, а не в пучок.
  "Що це?"
  « Чому ви запідозрили Ніка? Все, що він вам сказав, як він поводився… це звучало достовірно. Принаймні для мене».
  Через мить вона сказала: «Інтуїція. Як ти ненавидиш це слово, я знаю. Але так воно і було. Я не міг докласти зусиль. Щось у ньому було не так. Це мама звернула увагу на це. Нік сказав, що провинився за свого брата. Але вона сказала, що якби він справді піклувався про мене, то ніколи б цього не зробив. Нік був нагородженим поліцейським; він мав по всьому центру міста. Його брата затримали, він міг би співпрацювати з прокуратурою над винесенням вироку, допоміг Донні потрапити на програму у в'язниці. Організував операцію, щоб вибити Дельгадо — до речі, все це була брехня. Але він би не витримав падіння». Вона посміхнулася, її повні безбарвні губи утворили легкий півмісяць. «Не було жодного доказу, лише інтуїція».
  — Ні, — сказав Райм. «Не кишківник. серце Іноді це краще, ніж докази».
  Вона кліпала очима.
  — Але ти не чув, як я це сказав, Сакс. Ви ніколи не чули, щоб я сказав це».
  «Я краще піду до мами». Вона міцно поцілувала його в уста. «Ця жінка має швидко одужати. Я сумую за сном тут».
  «Я теж сумую за цим, Сакс. Я справді так».
  
  
  РОЗДІЛ 60
  Р. Хайм підвів очі від свого монітора, на якому він грав у шахи проти розумної, але в основному невигадливої комп’ютерної програми.
  Він сказав відвідувачеві, який тинявся в дверях вітальні: «Заходь». І до мікропроцесора: «Біла ферзь на е-сім. Перевірити».
  Райм дозволив програмному забезпеченню обміркувати цей рух і від’їхав від робочої станції обличчям до Рона Пуласкі. «Де ти був, Новачок? Ви пропустили кульмінацію, крещендо, розв’язку справи Гріффіта. Ось ви прийшли за кодою. Як нудно».
  «Ну, той інший випадок. Я виконував багато завдань».
  — Ти знаєш, як я ненавиджу це слово, Пуласкі? Використання «завдання» як дієслова є таким же огидним, як використання «запитати» як іменника. Неприпустимо. І прикріплення до префікса «мульти» непотрібне. «Виконання завдань», якщо ви збираєтеся прийняти це як предикат, включає в себе одну спробу або дюжину».
  «Лінкольне, ми живемо в епоху...»
  «Якщо ви скажете «звук», я не буду щасливий».
  «— епоха частого використання підрядної фрази чи окремого слова для передачі складного поняття. Це те, що я збирався сказати».
  Придушений сміх, і він нагадав собі, щоб не продавати дитину. Райму потрібен був хтось, щоб його приземлити.
  Але через співрозмовника Райм бачив, що у нього на думці щось важливе. «Ти чув про Амелію? Про Гріффіта?» — спитав Райм.
   Кивок. Рон сів у ротангове крісло. «Сумний персонаж. Сумна історія."
  «Був, так. Але в очах закону помста є не більш прийнятним мотивом, ніж сексуальна хіть або тероризм. Тепер я втомився бути претензійним. Оскільки справа закінчена, тобі немає причин бути тут. Так. Як справи?"
  Погляд молодого офіцера залишився на мініатюрному комоді Гріффіта. Потім він подивився на кухонний стіл. Він вивчав це, поки, мабуть, не настав час поговорити.
  «Інший випадок».
  «Гутьєррес».
  Пуласкі глянув на нього. — Як ти це сказав, Лінкольне. Ви знаєте, що це був не Гутьєррес».
  «Я зробив припущення. Було не важко».
  «Дженні називає мене прозорим».
  «Трохи цього в тобі, Новачок, так. Не те, що це погано».
  Здавалося, що Пуласкі було байдуже, добре це чи погано. «Інший випадок?»
  "Продовжувати."
  «Це була справа Бакстера ». У супроводі непотрібного погляду на дошку в кутку, яка була повернута до них спиною.
  Про це одкровення Райм не здогадувався. Формувалися ідеї, але в центрі уваги був його колега, а не Райм.
  «Я переглядав матеріали справи. Я знаю, що він був закритий, але все одно пройшов через них. І я знайшов кілька вільних кінців».
  Райм згадав сумнівні спостереження Арчера: навіщо зовнішній складський простір, про який Бакстер забув повідомити слідчим?
  Райм запитав: «Які були?»
  «Ну, один був досить цікавим. Я переглянув записи детективів і дізнався імена всіх, з ким Бакстер зустрічався за останній рік чи близько того. Один з них особливо цікавий. Хтось на ім'я Оден».
  «Ніколи про нього не чув».
  «Прізвище було в транскрипції заяви свідка, тому вони написали ODEN. Виявилося, що назва насправді була О апостроф ДЕН».
  «Ірландське, а не скандинавське божество з орфографічною помилкою», — зауважив Райм.
   «Я розпитав, перевірив ще нотатки. Було небагато. Але я виявив, що цей О'Денн мав певний зв'язок із світом наркотиків у Брукліні. Він стояв за якимось новим наркотиком, про який люди говорили на вулицях. Синтетичний. Здавалося, ім'я було Catch. Але детективи у цій справі так і не продовжили слідство. Я здогадався, що це тому, що Бакстер…»
  «Ти можеш це сказати, Новачок. Помер».
  "Це вірно. Але я зробив. Я продовжив».
  «Неофіційно?»
  "Різновид."
  «Вона ніби вагітна».
  «Нарешті отримав посвідчення особи. О'Денн був у східному Нью-Йорку. Навіщо Бакстеру — фінансовому шахраю — мати якесь відношення до цього гангстера зі Східного Нью-Йорка? Я пішов поговорити з О'Денном і дізнатися...
  «Якби Бакстер був не просто шахраєм».
  «Точно так. Я хотів довести, що він фінансує цей новий препарат. Що він справді використовував пістолет, який ви знайшли, що він убивав людей. Докази були неоднозначними, пам’ятайте, Лінкольне. Були питання. Можливо, він був небезпечним».
  Райм м’яко сказав: «Тож було б належною процедурою, щоб він потрапив під варту для насильницьких злочинців».
  Пуласкі кивнув. «Отже, ви б не відповідали за смерть невинної людини; ти б вигнав небезпечного злочинця. І якби я міг тобі це показати, ти б покинув цю фігню про пенсію. Що це насправді так, Лінкольне».
  Райм ледь помітно засміявся. «Ну, це питання на шістдесят чотири тисячі доларів, Новачок. І яка відповідь?»
  «Ми з братом вистежили О'Денна. Східний БК».
  Піднята брова.
  — Він священик, Лінкольне.
  «А…»
  «Отець Френсіс Ксав'єр О'Денн. Він керує клінікою з вітринами в Браунсвіллі. Наркотик, з яким він був пов'язаний?» Він похитав головою з похмурою посмішкою. «Нова форма метадону для лікування залежних. І це не називається "Catch". Так називається клініка отця О'Денна. Спільнота Лікувальний центр «Дія надії». Пуласкі зітхнув. «А Бакстер? Він був одним із головних благодійників цього місця».
  Отже, пістолет належав батькові Бакстера, сувенір з однієї з віх у житті цього чоловіка. А залишки пострілу були з заблуканої двадцятидоларової купюри, наркотики – з тієї чи іншої купюри. Олія з магазину спортивних товарів, де він купив своєму синові, був останнім подарунком, який він міг купити для хлопчика.
  «І, мабуть, я тобі все розповім, Лінкольне. Можливо, центр доведеться закрити, якщо отець О'Денн не зможе знайти когось, хто б його підтримав».
  «Отже, я несу відповідальність не лише за смерть невинної людини, але й за те, щоб не дати скільком людям вийти з вулиці та почати продуктивне життя?»
  «Черт. Я просто хотів допомогти, Лінкольне. Повернути вас на роботу. Але… ось що я знайшов».
  Це те, що стосується науки; ви не можете ігнорувати факти.
  Райм повернув свій стілець і знову подивився на крихітні предмети меблів, які Вернон Ґріффіт так ретельно й досконало створив.
  — У будь-якому разі, — сказав Пуласкі. "Тепер я розумію."
  "Зрозуміти що?"
  «Чому ти це робиш. Виходячи на пенсію. Якби я облажався, я б, мабуть, зробив те саме. Повернись назад. Відмовтеся від сили. Займіться чимось іншим».
  Райм не зводив очей з мініатюр Вернона Гріффіта. Він сказав різким голосом: «Поганий вибір».
  "Я хочу?"
  «Звільнитися через помилку — абсолютно погана ідея».
  Луки Пуласкі звузилися. «Добре, Лінкольне. Я не розумію. Що ти кажеш?»
  «Ти знаєш, з ким я розмовляв годину тому?»
  «Немає поняття».
  «Лон Селлітто. Я запитував його, чи є справи, у яких йому потрібна допомога».
  «Справи? Злочинець?»
  «Останній раз, коли я дивився, він не був соціальним працівником, Новачок. Звісно кримінально ». Він обернувся, щоб зустрітися з молодим офіцером.
  «Сподіваюся, ви розумієте, чому я трохи збентежений».
   «Дурна послідовність — це хобгобін обмежених розумів».
  «Мені теж подобається Емерсон, Лінкольне. І я думаю, що це були «маленькі уми».
  Це було? Ймовірно. Райм поступливо кивнув.
  «Але це ще не пояснює, чому».
  Лінкольн Райм підозрював, що відповідь така: якби ви склали всі причини, чому не прагнете того, що, як ви знаєте в глибині душі, маєте прагнути, ви були б абсолютно — він смакував це слово — паралізовані. Це просто означало, що ви повинні були ігнорувати кожен голос всередині, який вимагав вас кинути роботу, піти на пенсію, вагатися, зупинитися чи поставити під сумнів, чи була це підказка, яка заважала вам, чи виснаження, яке спокушало вас відпочити, чи приголомшливий момент, коли людина лежала мертва. могила, яку ви бездумно викопали для нього.
  Але він сказав: «Я не маю поняття, Новачок. Ніякої взагалі. Але воно є. Тож очистіть свій календар. Ти мені знадобишся завтра рано вранці. Ти і Амелія. Ми маємо завершити справу Unsub Forty, а потім подивитися, що ще є у Лона на — вибачте — на передньому плані.
  «Звичайно, Лінкольне. Добре.
  Коли він вийшов за двері, Пуласкі почервонів, і його обличчя найкраще описати як сяюче.
  Це була форма вираження, якій, на думку Райма, ніхто ніколи не повинен піддаватися.
  
  
  ПОНЕДІЛОК
  VII
  
  
  ПЛАН А
  
  
  РОЗДІЛ 61
  У двері пролунав зумер, і Райм глянув на екран. Лон Селлітто і його тростина.
  Том пішов у передпокій і впустив детектива. Він зауважив, що Селлітто залишився на курсі до Райма, не відволікаючись від таці з печивом, яке Том приготував раніше, у повітрі все ще пахло гарячим маслом і корицею. Але погляд на тістечко виявив жаль; можливо, він набрав фунт чи два за останні кілька днів, і старий Лон Селлітто — Нехай дієта почнеться — повернувся.
  «Гей». Кивок Томові, потім скутий рух до крісла, черевики стукають, тростина мовчить на своєму потертому гумовому кінчику. «Лінк, Амелія».
  Сакс кивнув. Вона приїхала сюди, щоб передати докази з першої частини справи Unsub 40 — те, що зберігалося в Квінсі. Вона хвилювалася, що, як і серветки Білого Замку, дещо може пропасти. Тож сьогодні рано вранці вона особисто зібрала докази й доставила їх до Райма.
  Її перебування тут не буде довгим; вона везла Роуз до лікарні на операцію за кілька годин.
  "Нічого?" — запитав Том детектива. "Кава?"
  «Нуп». Дивлячись вгору, уникаючи їхніх очей.
  Хм Райм оглянув обличчя чоловіка. Щось було.
  «Цей ескалатор. Ти маєш залишити це, Лінк. Хороший початок розмови».
  «І хороший захист від розмови», — подумав Райм. Він був нетерплячий. Були докази для організації. Він зустрічався з прокурором у справах проти Ґріффіта й Моргана, і незабаром мав прибути Мел Купер.
  «Що трапилося, Лон?»
  «Добре, мушу тобі сказати».
  Райм подивився на нього. Але Селлітто дивився на Сакса.
  Вона закінчила збирати докази, а потім зняла тісні латексні рукавички. Подув на пальці. Протягом багатьох років Райм не відчував полегшення, яке приносив такий маленький вчинок після годин перебування в рукавичках, але він чітко пам’ятав це відчуття.
  «Давай, Лон». Амелія Сакс хотіла отримувати прямі та швидкі новини — принаймні погані. Він подумав, що вона ніколи не мала користі для добра.
  «Вас відсторонили».
  "Що?"
  «Про що це, хрень?» Рима обірвалася.
  «Проблема в One PP».
  Сакс заплющила очі. «Я опублікував історію, так? Про розумні контролери? І не сказав начальству. Але мені довелося, Лон».
  Райм сказав: «Це фігня. Напевно, вона врятувала життя. Компанії вимкнули свої сервери, і Гріффіт не зміг зламати систему».
  На цупкому обличчі Селлітто відобразилося збентеження. «Про що ти говориш?»
  Сакс пояснила про свою таємну зустріч із репортером, який оприлюднив історію про те, що деякі компанії не наважувалися з фінансових причин виходити з мережі, щоб оновити свої хмарні сервери за допомогою нових оновлень безпеки CIR.
  Селлітто кинув кислий погляд. «Що завгодно. Але це не те. Вибач, Амелія. Це Мадіно».
  Рима пригадала. Капітан 84-ї дільниці, який скликав стрілецьку групу після того, як Сакс вистрелив у двигун ескалатора, щоб врятувати життя Грега Фроммера.
  «Виявилося, що справою зайнялися деякі репортери».
  «І він сказав мені, що вони пішли».
   «Ну, вони не дуже далеко зайшли. Зараз це велика справа, поліція стріляє зі зброї».
  «У неозброєних дітей, так», — різко сказав Райм. «Не на промисловому обладнанні».
  Селлітто підняв дві долоні. «Будь ласка, Лінк. Я посланець і все».
  Райм згадав свій обмін із Саксом кілька днів тому.
  Поки немає репортерів, які намагаються зробити свою кар’єру історіями про поліцейських, які стріляють у торгових центрах, я буду спокійним.
  Я не думаю, що це така вже й журналістська спеціалізація…
  Тоді це здавалося смішним.
  Сакс сказав: «Продовжуйте».
  «Репортери, вони тримали у нього інформацію про те, що сталося, хто був причетний. Вони погрожували пройти йому по голові».
  Вона посміхнулася. «І він боявся, що це поставить під загрозу його шикарний новий офіс в One PP, якщо він не кине мене вовкам».
  «У двох словах, так».
  "Нижня лінія?" — пробурмотіла вона.
  «Три місяці, зарплати немає. Вибач, Амелія. Я маю зайнятися зброєю та щитом. Прямо як у довбаних фільмах». Здавалося, він був щиро огидний цією історією.
  Зітхнула, потім віддала їх. «Я буду боротися з цим. Поговоріть з юристом PBA».
  "Ти можеш. Звичайно. Його тон був як пливучий пісок.
  Вона пильно подивилася на нього. "Але?"
  «Моя порада. Прийміть ляпас і рухайтеся далі. Мадіно може зробити тобі погано».
  «Я зроблю йому погано».
  Тиша на мить. Тоді реальність політичної політики Нью-Йорка — ну, політики кожного урядового органу — здавалося, просочилася до неї, і вираз покори заспокоїв її обличчя.
  Селлітто продовжив: «Усі забудуть про це через кілька місяців. Ви повернетеся на правильний шлях. Борешся, затягнеться. Зробіть більше преси. Вони цього не хочуть. Може відсторонитися від вас на довгий час. Ти знаєш, як працює система, Амелія».
   Райм зневажливо сказав: «Це фігня, Лоне».
  «Я це знаю, ти це знаєш, вони це знають. Різниця в тому, що їм байдуже».
  Вона сказала: «Але ми маємо завершити справу Гріффіт/Морган».
  «Набуває чинності негайно».
  Вона стягла свою лабораторну куртку, замінила її на своє спортивне пальто, темно-сіре, скроєне, щоб відповідати і її фігурі, і її Glock 17. Складна робота з пошиття одягу, як завжди вважав Райм.
  У її голосі було знизано плечима, коли вона сказала: «Я думаю, не найкращий час. Дає мені можливість краще піклуватися про маму протягом наступних двох тижнів. Можливо, це благословення».
  Але це не було, звичайно. І Райм міг легко зрозуміти, що вона зовсім не так почувається. Її чекав порожній і напружений квартал, і вона була без розуму від цього. Він був у цьому певний, тому що саме так почувався б за цих обставин. Ми створені для роботи — собаки, коні, люди. Заберіть це, і нас зменшиться, іноді безповоротно.
  «Я маю зараз доставити її до лікарні». Вона вийшла і вийшла з міського будинку.
  Райм почула, як вхідні двері зачинилися, і незабаром після цього запрацював великий двигун її Torino. Його не здивувало те, що прискорення було скромним. Для Амелії Сакс розв’язування коней її транспортного засобу було зроблено лише з радості, а не з гніву.
  
  
  РОЗДІЛ 62
  Спочатку Лінкольн Райм не впізнав чоловіка, який увійшов до його вітальні.
  Він роздратовано глянув на Тома. Чому немає попередження, що прийшов незнайомець?
  Але за кілька секунд він зрозумів: це Еверс Вітмор, есквайр, жорсткий, стриманий адвокат із чітким почерком і точнішими манерами.
  Причиною невпізнання було те, що чоловік був інкогніто: одягнений у сірі вовняні штани, синю картату сорочку без краватки та зелений светр (він мав негайно дати чайові; светр був кардиганом, усі три ґудзики застібнуті в найкращому стилі). батька з ситкому 1950-х років, який терпляче зносив пустотливі, але доброзичливі витівки своїх дітей). На голові чоловіка була кепка гольфу Titleist, яскраво-зелена та жовта.
  "Містер. Рима».
  "Містер. Вітмор». Райм, як він сказав собі, відмовився від імен.
  Адвокат знав про відскановану копію одягу, зроблену Раймом. «Через годину я буду тренером футбольного матчу. Мої сини».
  «О, у вас є сім'я. Я не знав».
  «Я вирішив не носити свою обручку більшу частину часу, тому що вона має тенденцію розкривати факти про мене адвокату протилежної сторони. Я сам не став би тактично використовувати особисту інформацію іншого адвоката, але є деякі, хто не відчуває того ж. Я впевнений, що це не буде для вас несподіванкою».
   — Ви сказали, сини?
  «У мене також є дочки. По три з кожного».
  Добре.
  «Хлопці трійні, і всі вони в одній футбольній команді. Це має тенденцію збивати опонентів з пантелику». Посмішка. Це був його перший? У всякому разі, він був невеликим і коротким.
  Вітмор озирнувся. — А детектив Сакс?
  "В лікарні. Її матері роблять операцію. Обхід».
  «Мій. Є слово?»
  Райм похитав головою. «Але вона жорстока. Якщо це вказує на хороший прогноз».
  Буквально налаштований адвокат, здавалося, не зрозумів. «Коли ви говорите з детективом Сакс, бажайте їй всього найкращого. І її матері також».
  "Я буду."
  «Я розумію, що ви посварилися з підозрюваним. Зіткнення з перших вуст».
  "Це вірно. Я не постраждав. Джульєтт Арчер була, але це несерйозно».
  Не розстібаючи светр, чоловік бездоганно сів у крісло й поклав портфель собі на коліна. Подвійне клацання пружинних застібок, а потім він підняв кришку.
  «Боюсь, у мене погані новини. Мені прикро повідомляти, що я доручив своєму слідчому ретельно перевірити фінанси Алісії Морган і Вернона Гріффіта. У неї був ощадний рахунок приблизно на сорок тисяч доларів, а в нього було близько ста п’ятдесяти семи тисяч активів, а також пенсійний план, але це захищено від кредиторів».
  «Тож загалом близько двохсот тисяч».
  «Я буду продовжувати справу, але, якщо є інші позивачі, а вони будуть, я вас запевняю, що їх доведеться розділити між усіма іншими, хто вижив, і членами родини. Дружина Ейба Бенкоффа. Ті, хто вижив Тодда Вільямса. Навіть тесля, якого поранили в бродвейському театрі».
  «І люди розорені назавжди, тому що вони не можуть прийняти ескалатори», — додав Райм, маючи на увазі клієнтів-переможців, про яких спочатку згадувала Джульєтт Арчер і яких Вітмор запевнив, що вони стоятимуть у черзі з капелюхом у руках.
   Адвокат продовжив: «І буде мій умовний гонорар. Місіс Фроммер забере максимум двадцять тисяч.
  Чек буде доставлено в гараж у Скенектаді.
  Вітмор розкладав документи на сусідньому журнальному столику з ротанга, ймовірно, ретельно замовлений фінансовий аналіз двох злочинців, який його слідчий проводив. Райм не знав, навіщо він їх доставляє. Він вважав, що ІП адвоката виконав його домашнє завдання і що результати були точними. Не було потреби в доказах.
  — Отже, — сказав Вітмор, упорядковуючи документи ще точніше. «Нам доведеться піти за планом А».
  «План А».
  Команда позивача не встановила жодних алфавітних умов, про які знав Райм, але після банкрутства Midwest Conveyance та відсутності будь-якої провини з боку CIR Microsystems, він припустив, що єдиним виходом є націлитися на власні активи змовників, стратегія, яка зараз не існує.
  Про це згадав Рим. І Вітмор дивився на нього крізь тонку пелену розгубленості. «Ні, містере Райм. Це був план Б. Наш перший підхід — відповідальність за товар перед виробником — завжди був життєздатним. Тут». Він просунув один із документів, які щойно вивантажив, і Райм підійшов ближче до столу, щоб прочитати його. Він побачив, що насправді це не фінансовий аналіз.
  ВЕРХОВНИЙ СУД ШТАТУ НЬЮ-ЙОРК ОКРУГ КІНГС
  х
  САНДРА МАРГАРЕТ ФРОМЕР,
  Позивач,
  СКАРГА
  - проти - Індексний номер:
  CIR MICROSYSTEMS, INC.,
  Відповідач.
  х
   ДО ВЕРХОВНОГО СУДУ ШТАТУ НЬЮ-ЙОРК
  Скарга позивача, СЕНДІ МАРГАРЕТ
  FROMMER з повагою показує та стверджує наступне:
  Правою рукою Райм незграбно гортав розлогу скаргу. Була друга партія документів, подібних, на ім’я її сина, на неправомірну смерть, і третя на ім’я самого Ґреґа Фроммера на біль і страждання за останні п’ятнадцять хвилин на землі. І багато-багато супутніх документів.
  Вимога суду — клаузула ad damnum — становила п’ятдесят мільйонів доларів.
  Райм підвів очі від документів. «Але… я припустив, що проти виробника контролера не було позову».
  «Чому ти так думаєш?»
  Райм знизав плечима. «Вернон Гріффіт був...»
  «Проміжна причина?»
  "Так."
  «Ах, але передбачувана втручальна причина, якої вони повинні були остерігатися. Недбалість визначається шляхом множення ймовірності травми на тяжкість цієї травми та порівняння цього з тим, скільки коштувало б її запобігання. Вчена рука. Другий окружний апеляційний суд. Сполучені Штати проти Carroll Company .
  «Застосовуючи це правило, я вважаю, що, по-перше, ймовірність злому розумного продукту надзвичайно висока, враховуючи кількість, винахідливість і мотивацію хакерів сьогодні. По-друге, тяжкість травми може бути надзвичайно високою. Містер Фроммер і Ейб Бенкофф мертві. Res ispa loquitur . І, по-третє, тягар належних запобіжних заходів мінімальний. CIR міг легко забезпечити автоматичне оновлення безпеки, як вони самі визнали і, справді, роблять зараз. Вони повинні були передбачити, що хакер завдасть серйозної шкоди, і це було б для них простим виправленням. Отже, CIR недбалий у смертях.
  «Я також стверджу, що контролери несправні відповідно до закону сувора відповідальність за продукцію. Ваш колега сказав мені, і я маю експертів, які досліджують це далі, що програмне забезпечення у вбудованих продуктах застаріло».
  правда Родні Шарнек сказав їм, що для компаній, що займаються інтелектуальними контролерами, дешевше та простіше використовувати старе програмне забезпечення, яке легко зламати, позбавлене певних функцій, ніж писати новий код, щоб заощадити гроші та швидше вивести продукти на ринок.
  Спам-холодильники…
  «Отже, недбалість і сувора відповідальність. Можливо, я також додам цю вимогу про порушення гарантії. Немає нічого поганого в стратегії кухонних мийок, коли подають до суду на багатого відповідача».
  «Звичайно, ви спробуєте домовитися».
  "Так. Вони знають, що я надав би докази щодо всіх інших інцидентів. Плита Бенкофа, мікрохвильова піч у театрі, захоплені машини. Боротися з цим у суді для CIR було б кошмаром для зв’язків із громадськістю. І я міг би змусити присяжних випустити з них анемію, якщо не висушити, штрафними збитками. Як вампір».
  Ах, у похмурого адвоката все-таки було почуття гумору.
  «Я не отримаю п’ятдесят мільйонів, але домовлюсь про розумну суму. Що підводить мене до того, чому я тут. Є деякі проблеми з доказами, які вам доведеться вирішити, перш ніж я надішлю скаргу містеру Фросту, адвокату CIR, і почну торгувати конями».
  Пауза.
  «Боюсь, я не можу тобі в цьому допомогти».
  "Немає? Чи можу я запитати, чому б і ні?»
  «Я допомагаю прокуратурі готувати кримінальну справу. Якби я продовжував вам допомагати, виник би конфлікт інтересів».
  "Розумію. Звичайно. Мені прикро це чути. Правда, я не хочу ставити під загрозу цивільний процес».
  "Немає."
  «Однак я повинен сказати, що важливо якомога сильніше відстоювати наші дії. У справі, яку ми представляємо відповідачу, не може бути прогалин. І докази для цього життєво важливі. Мені потрібен експерт. Ви можете згадати когось, містере Райм? Хтось взагалі?»
  
   «Привіт, Роуз».
  Літня жінка відкрила очі. «Лінкольн. Ви прийшли в гості. Приємно вас бачити."
  Рукою без крапельниці вона почесала волосся, хоча воно було чудово зібране. Амелія Сакс поправила зачіску своїй сплячій матері, коли незадовго до цього вони з Раймом прибули до реанімації.
  «Де Емі?»
  «Розмова з лікарем про те, коли ти підеш додому. Що можна робити, а що ні».
  «Я маю почати гуляти завтра. Хто б міг подумати? Відкрийте вас, виправте свій тикер… і розпочніть марафони. Навряд чи справедливо. Я сподівався грітися співчуттям принаймні тиждень чи два».
  Роуз не виглядала такою блідою, як він очікував. Насправді вона виглядала здоровішою. Поліпшення кровообігу, припустив Райм. На мить він подумав про Аліцію Морган. Маленький незрозумілий предмет, продукт сімейного автомобіля, назавжди змінив її життя на гірше. А маленькі незрозумілі предмети тут, у лікарні, щойно додали років до життя, яке інакше могло б раптово обірватися будь-якої хвилини. Таким же чином різноманітні речі підтримували життя й функціонування самого Райма.
  Потім він посміхнувся над напруженими думками. Він був тут, щоб відвідати свою майбутню тещу.
  Кімната Роуз була гарною і виходила на парк навпроти, принаймні на його частину. Він прокоментував погляд.
  Вона глянула у вікно. "Так. Це є. Хоча я повинен сказати, що я ніколи не був одним з тих людей, які шукали кімнату з краєвидом. Те, що відбувається в кімнатах, набагато цікавіше, вам не здається?»
  Він не міг погодитися більше.
  Жодних запитань про самопочуття, лікарняну їжу, дрібниці, які відвідувачі напам’ять питають пацієнтів. Райм помітив на тумбочці одну з книг Стівена Гокінга. Він читав це кілька років тому. Вони почали жваву дискусію про теорію великого вибуху.
  Прийшла медсестра, красивий чоловік, солідний, з сильним карибським акцентом.
   "Місіс. Sachs. Ах, у вас відомий гість».
  Райм був схильний скривитися зневажливо, але заради неї просто кивнув і посміхнувся.
  Чоловік оглянув її, місце розрізу, крапельниці.
  «Виглядаєш добре, виглядаєш дуже добре».
  Роза сказала: «А містер Еррандо знає, про що говорить. Тепер, Лінкольне, я думаю трохи відпочину».
  «Звичайно. Ми повернемося завтра».
  Райм вийшов із кімнати й піднявся до медсестри, де Сакс завершував розмову.
  Він сказав: «Вона в порядку, висипається».
  «Я загляну».
  Сакс увійшла до кімнати матері й за мить повернулася до Райма.
  «Як дитина».
  Разом Сакс і Райм пройшли й покаталися коридором. Не те, щоб він дуже піклувався, але Райм зауважив, що на нього не було жодного погляду, на відміну від вулиць міста. Тут, звичайно, можна було очікувати знайти когось у модному інвалідному візку. Нічого надзвичайного, нічого, на що варто дивитися. Справді, він був рухомим і легко рухався коридором поруч із супутником, йому пощастило набагато більше, ніж багатьом людям у темних, тихих кімнатах, повз яких вони проходили.
  In regione caecorum rex est luscus , — подумав він.
  У країні сліпих одноокий — цар.
  Пліч-о-пліч вони подолали переповнений вестибюль і вирушили в похмурий весняний день, повернувши до фургона, який стояв у зоні для інвалідів.
  «Отже», — запитав Райм у Сакса. «Ще є думки про те, що робити під час тримісячної пенсії?»
  «Крім того, щоб бути розлюченим?»
  «Крім цього».
  «Турбота про маму. Працюємо над Torino. Стріляйте в біса багато свинцю крізь папір на полігоні. Беріться за куховарство».
  «Готуєте?»
  «Добре, не це».
   Коли вони підійшли до фургона, вона сказала: «Я відчуваю, що ви щось змінюєте».
  Райм засміявся. Ах, Лон Селлітто… що б ми робили без нього?
  «Еверс Вітмор прийшов до мене, адвоката. Ти знаєш, що я більше не працюю на нього у справі Фроммера. Конфлікт інтересів, тепер, коли я займаюся кримінальною стороною».
  «Про що це, Райме?»
  «Мені потрібна послуга, Сакс. Ви захочете сказати «ні», але просто вислухайте мене».
  «Звучить знайомо».
  Його брова піднялася. "Вислухай мене?"
  Сакс поклала руку на Райма і сказала: «Договірся».
  
  
  ПОДЯКА
  З безмежною вдячністю: Вілл і Тіна Андерсон, Сесілі Аспінал, Софі Бейкер, Джованні Кантон, Франческа Чінеллі, Джейн Девіс, Джулі Дівер, Дженна Долан, Кімберлі Ескобар, Джеймі Ходдер-Вільямс, Мітч Хоффман, Керрі Гуд, Кеті Глісон, Емма Найт , Аллегра Ле Фаню, Керолін Мейс, Клер Нозьєр, Хейзел Орм, Еббі Парсонс, Себа Пеццані, Майкл Піч, Джеймі Рааб, Бетсі Роббінс, Ліндсі Роуз, Кеті Роуз, Роберто Сантакіара, Дебора Шнайдер, Вів'єн Шустер, Рут Тросс, Мадлін Вархолік. Ти - найкраща!
  
  
  ПРО АВТОРА
  Колишній журналіст, фолк-співак і адвокат, Джеффрі Дівер є міжнародним автором бестселерів номер один. Його романи потрапили до списків бестселерів по всьому світу, зокрема в New York Times , The Times of London, Corriere della Sera в Італії , Sydney Morning Herald і Los Angeles Times . Його книги продаються в 150 країнах і перекладені на двадцять п'ять мов.
  Автор тридцяти семи романів, трьох збірок оповідань і публіцистичної юридичної книги, а також автор слів для альбому кантрі-вестернів, він отримав або потрапив до короткого списку десятків нагород. Міжнародна асоціація авторів трилерів визнала його «Тіла, які залишилися позаду» романом року, а його трилер « Розбите вікно» та окремий роман « Край» також були номіновані на цю премію. Він був нагороджений «Сталевим кинджалом» і «Кинджалом оповідання» від Британської асоціації письменників-криміналістів і премією «Неро», а також тричі лауреатом премії Ellery Queen Readers за найкраще оповідання року та переможцем Британська премія Thumping Good Read Award. «Холодний місяць» нещодавно назвали «Книгою року» японськими авторами таємниць, а також журналом Kono Mystery ga Sugoi . Крім того, японська асоціація пригодницької фантастики нагородила «Холодний місяць» і «Карт-бланш» щорічною нагородою Гран-прі. Його книга «Кімната вбивств» була нагороджена «Політичним трилером року» за версією Killer Nashville. А його збірка оповідань « Троубл в розумі » також була номінована цією організацією як найкраща антологія.
  Дівер був удостоєний нагороди за життєві досягнення від Bouchercon World Mystery Convention та премії Реймонда Чендлера за життєві досягнення в Італії.
  Він брав участь у написанні антології Books to Die For , яка отримала премії Агати та Ентоні. Одне з його оповідань також з’явилося в антології «У компанії Шерлока» , яка отримала нагороду Ентоні .
  Його останні романи: Солітюд Крік , роман Кетрін Денс; Жовтневий список , трилер, розказаний навпаки; Збирач шкір і Кімната вбивств , романи Лінкольна Райма. Для свого танцювального роману XO Deaver написав альбом пісень у стилі кантрі-вестерн, доступний на iTunes і на компакт-диску; а до цього «Карт-бланш» , роман-продовження про Джеймса Бонда, міжнародний бестселер номер один.
  Дівер був номінований на сім премій Едгара від Мистичних письменників Америки, Ентоні, Шеймус і Гумшу. Нещодавно він потрапив у короткий список премії ITV3 Crime Thriller Award за найкращого міжнародного автора. «Придорожні хрести» увійшли до шорт-листа Prix Polar International 2013.
  Його книжка «Дівоча могила» була знята у фільмі HBO з Джеймсом Гарнером і Марлі Метлін у головних ролях, а його роман «Збирач кісток» був повнометражним релізом кінокомпанії Universal Pictures з Дензелом Вашингтоном і Анджеліною Джолі в головних ролях. Lifetime показали екранізацію його «Сльози диявола» . І, так, чутки правдиві; він дійсно з’являвся як корумпований репортер у своїй улюбленій мильній опері « Як обертається світ» . Він народився за межами Чикаго, має ступінь бакалавра журналістики в Університеті Міссурі та ступінь юриста в Університеті Фордхем.
  Читачі можуть відвідати його веб-сайт www.jefferydeaver.com.
  
  
  ТАКОЖ ДЖЕФФІ ДІВЕР
  Солітуд Крік**
  Збирач шкір*
  The Starling Project , оригінальна радіоп'єса
  Неприємності на душі, зібрання оповідань, том третій
  Ice Cold, Tales of Intrigue from the Cold War (Редактор)
  Books to Die For (Співавтор)
  Жовтневий список , трилер навпаки
  Кімната вбивств*
  XO**/*
  XO: The Album (музичний компакт-диск з оригінальними піснями)
  Карт-бланш , роман про Джеймса Бонда
  Край
  Палаючий дріт *
  Найкращі американські загадкові історії 2009 (Редактор)
  Список спостереження (Мідний браслет і рукопис Шопена) (Співавтор)
  Придорожні хрести **
  Залишені тіла
  Розбите вікно*
  Спляча лялька**
  More Twisted: Зібрання оповідань, том другий
  Холодний місяць */**
  Дванадцята карта*
  Сад звірів
  Twisted: зібрані оповідання
  Зникла людина*
  Кам'яна Мавпа*
  Синє ніде
  Порожній стілець*
  Говорити мовами
  Сльоза диявола
  Танцівниця труни*
  Збирач кісток*
  Дівоча могила
  Молитва про сон
  Урок її смерті
  Володарка Юстиції
  Жорсткі новини
  Смерть синьої кінозірки
  Манхеттен - мій ритм
  Пекельна кухня
  Блюз кривавої річки
  Неглибокі могили
  Століття чудових напружених історій (редактор)
  Гаряча та спекотна ніч для злочину (Редактор)
  Франкенштейн Мері Шеллі (вступ)
  * За участю Лінкольна Райма та Амелії Сакс
  **За участю Кетрін Денс
  
  
  Дякуємо, що придбали цю електронну книгу, видану Hachette Digital.
  Щоб отримувати спеціальні пропозиції, бонусний вміст і новини про наші останні електронні книги та програми, підпишіться на наші інформаційні бюлетені.
  Зареєструватися
  Або відвідайте нас на hachettebookgroup.com/newsletters
  
  
  ЗМІСТ
  ОБКЛАДКА
  ТИТУЛЬНА СТОРІНКА
  ЛАСКАВО ПРОСИМО
  ВІДДАНІСТЬ
  ЕПІГРАФ
  Я: ВІВТОРОК: ТУПА СИЛА
  РОЗДІЛ 1
  РОЗДІЛ 2
  РОЗДІЛ 3
  РОЗДІЛ 4
  РОЗДІЛ 5
  II: СЕРЕДА: МІЖН
  ЧАСТИНА 6
  РОЗДІЛ 7
  РОЗДІЛ 8
  РОЗДІЛ 9
  РОЗДІЛ 10
  РОЗДІЛ 11
  РОЗДІЛ 12
  РОЗДІЛ 13
  РОЗДІЛ 14
  РОЗДІЛ 15
  III: ЧЕТВЕР: ПОДИГ
  РОЗДІЛ 16
  РОЗДІЛ 17
  РОЗДІЛ 18
  РОЗДІЛ 19
  РОЗДІЛ 20
  РОЗДІЛ 21
  РОЗДІЛ 22
  РОЗДІЛ 23
  РОЗДІЛ 24
  РОЗДІЛ 25
  IV: П'ЯТНИЦЯ: НАРОДНИЙ ОБЕРЕЖ
  РОЗДІЛ 26
  РОЗДІЛ 27
  РОЗДІЛ 28
  РОЗДІЛ 29
  РОЗДІЛ 30
  РОЗДІЛ 31
  РОЗДІЛ 32
  РОЗДІЛ 33
  РОЗДІЛ 34
  РОЗДІЛ 35
  РОЗДІЛ 36
  РОЗДІЛ 37
  РОЗДІЛ 38
  V: СУБОТА: ПЕРЕВІРИТИ…
  РОЗДІЛ 39
  РОЗДІЛ 40
  РОЗДІЛ 41
  РОЗДІЛ 42
  РОЗДІЛ 43
  РОЗДІЛ 44
  РОЗДІЛ 45
  РОЗДІЛ 46
  VI: НЕДІЛЯ: … І МАТЕ
  РОЗДІЛ 47
  РОЗДІЛ 48
  РОЗДІЛ 49
  РОЗДІЛ 50
  РОЗДІЛ 51
  РОЗДІЛ 52
  РОЗДІЛ 53
  РОЗДІЛ 54
  РОЗДІЛ 55
  РОЗДІЛ 56
  РОЗДІЛ 57
  РОЗДІЛ 58
  РОЗДІЛ 59
  РОЗДІЛ 60
  VII: ПОНЕДІЛОК: ПЛАН А
  РОЗДІЛ 61
  РОЗДІЛ 62
  ПОДЯКА
  ПРО АВТОРА
  ТАКОЖ ДЖЕФФІ ДІВЕР
  НОВИНИ
  АВТОРСЬКЕ ПРАВО
  
  Авторське право
  Ця книга є художнім твором. Імена, герої, місця та події є продуктом уяви автора або використовуються вигадано. Будь-яка схожість із реальними подіями, місцями чи людьми, живими чи мертвими, є випадковою.
  No 2016 Gunner Publications, LLC
  Дизайн обкладинки Джеррі Тодда
  Обкладинка No Tafari K. Stevenson-Howard/Getty Images
  Авторські права на обкладинку No 2016 Hachette Book Group, Inc.
  Всі права захищені. Відповідно до Закону США про авторське право 1976 року, сканування, завантаження та електронний обмін будь-якою частиною цієї книги без дозволу видавця є незаконним піратством і крадіжкою інтелектуальної власності автора. Якщо ви бажаєте використати матеріал із книги (не для рецензування), необхідно отримати попередній письмовий дозвіл, звернувшись до видавця за адресою permissions@hbgusa.com. Дякуємо за підтримку прав автора.
  Grand Central Publishing
  Книжкова група Hachette
  1290 Avenue of the Americas
  Нью-Йорк, Нью-Йорк 10104
  hachettebookgroup.com
  twitter.com/grandcentralpub
  Перше видання: березень 2016 р
  Grand Central Publishing є підрозділом Hachette Book Group, Inc.
  Назва та логотип Grand Central Publishing є торговою маркою Hachette Book Group, Inc.
  Видавець не несе відповідальності за веб-сайти (або їх вміст), які не належать видавництву.
  Бюро спікерів Hachette надає широкий вибір авторів для виступів. Щоб дізнатися більше, відвідайте www.hachettespeakersbureau.com або зателефонуйте за номером (866) 376-6591.
  Дані Бібліотеки Конгресу, каталогізовані в публікаціях
  Імена: Дівер, Джеффрі, автор.
  Назва: Сталевий поцілунок / Джеффрі Дівер.
  Опис: Перше видання. | Нью-Йорк : Grand Central Publishing, 2016. | Серія: Роман Лінкольна Райма
  Ідентифікатори: LCCN 2015039435| ISBN 9781455536344 (тверда обкладинка) | ISBN 9781478906629 (завантажити аудіо) | ISBN 9781478906612 (аудіо диск)
  Предмети: LCSH: Рима, Лінкольн (вигаданий персонаж)—художня література. | Поліція—Нью-Йорк (штат)—Нью-Йорк—Фантастика. | Криміналісти—Художня література. | Теватріплегіки—Художня література. | Розслідування серійних вбивств — фантастика. | BISAC: ФЕНТА / Трилери. | GSAFD: Напружена фантастика | Таємнича фантастика.
  Класифікація: LCC PS3554.E1755 S74 2016 | DDC 813/.54—dc23 LC запис доступний на http://lccn.loc.gov/2015039435
  ISBN: 978-1-4555-3634-4 (тверда обкладинка), 978-1-4555-4052-5 (великий шрифт), 978-1-4555-3636-8 (електронна книга) E3
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"