Бэгли Десмонд : другие произведения.

Спойлеры ( бел.)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Спойлеры
  
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ 1
  
  Яна ляжала на ложку ў пакінутай позе, не звяртаючы ўвагі на вялікіх людзей, якія тоўпіліся ў пакоі і рабілі яе яшчэ меншай, чым была. Яна была пакінута жыццём, і вялікія людзі былі там, каб даведацца, чаму, не з натуральнай цікаўнасці, а таму, што гэта была іх праца. Яны былі міліцыянтамі.
  
  Дэтэктыў-інспектар Стывенс праігнараваў цела. Ён бегла агледзеў яго, а потым перавёў увагу на пакой, заўважыўшы танную, хісткую мэблю і пацёрты дыван, які быў занадта малы, каб схаваць пыльныя дошкі. Шафы не было, а нешматлікія прадметы адзення дзяўчыны былі раскіданы: адны нядбайна кінуты на спінку крэсла, а іншыя ляжалі на падлозе каля ложка. Сама дзяўчына была голая, пустая абалонка. Смерць - гэта не эротыка.
  
  Стывенс узяў з крэсла швэдар і быў здзіўлены яго раскошнай мяккасцю. Ён паглядзеў на ўкладку вытворцы і нахмурыўся, перш чым аддаць яе сяржанту Іпслі. «Яна магла дазволіць сабе добрыя рэчы. Ці ёсць пасведчанне асобы?
  
  «Рэмень размаўляе з гаспадыняй».
  
  Стывенс ведаў кошт гэтага. Жыхары яго сядзібы не размаўлялі з міліцыянтамі. «Ён не атрымае шмат. Проста імя, і яно, хутчэй за ўсё, будзе ілжывым. Бачылі шпрыц?
  
  — Не мог прапусціць, сэр. Вы думаеце, гэта наркотыкі?»
  
  'Можа быць.' Стывенс павярнуўся да нефарбаванай камоды з белага дрэва і пацягнуў за ручку. Шуфляда адчынілася на цалю, а потым затрымалася. Ён ударыў яго пяткай далоні. - Ці ёсць прыкметы паліцэйскага хірурга?
  
  — Я пайду і даведаюся, сэр.
  
  «Не хвалюйцеся; ён прыйдзе ў свой час». Стывенс павярнуў галаву да ложка. — Акрамя таго, яна не надта спяшаецца. Ён тузануў шуфляду, якая зноў затрымалася. «Чорт пабяры з гэтай збянтэжанай штукай!»
  
  Канстэбль у форме адчыніў дзверы і зачыніў іх за сабой. — Яе клічуць Хэліер, сэр, Джун Гэліер. Яна была тут тыдзень - прыехала ў мінулую сераду.
  
  Стывенс выпрастаўся. - Гэта не вельмі дапаможа, Бэтс. Вы бачылі яе раней на сваім рытме?
  
  Бэтс паглядзеў на ложак і паківаў галавой. — Не, сэр.
  
  
  «Ці была яна раней вядомая гаспадыні?»
  
  — Не, сэр, яна толькі што зайшла з вуліцы і сказала, што хоча пакой. Яна заплаціла загадзя».
  
  - Інакш яна б не трапіла, - сказаў Іпслі. «Я ведаю гэты стары венік тут — ні за што, ні за шэсць пенсаў».
  
  «Ці знайшла ў яе сяброў, знаёмых?» - спытаў Стывенс. «Пагаварыць з кім-небудзь?»
  
  — Не тое каб я мог даведацца, сэр. Мяркуючы па ўсім, яна большую частку часу затрымалася ў сваім пакоі».
  
  У пакой упіхнуўся невысокі мужчына з зароджаным пузацікам. Ён падышоў да ложка і паклаў сумку. «Соні, я спазняюся, Джо; гэты пракляты рух становіцца горш з кожным днём».
  
  - Усё ў парадку, доктар.* Стывенс зноў звярнуўся да Белтса. «Пашукайце яшчэ раз і паглядзіце, што атрымаецца». Ён далучыўся да доктара ў нагах ложка і паглядзеў на цела дзяўчыны. — Звычайная рэч — час смерці і прычына.
  
  Доктар Помрэй зірнуў на яго. «Падазраеце несумленную гульню?»
  
  Стывенс паціснуў плячыма. «Наколькі я ведаю... пакуль што». Ён паказаў на шпрыц і шклянку, якія ляжалі на бамбукавай тумбачцы. «Магчыма, наркотыкі; перадазіроўка, магчыма».
  
  Помрэй нахіліўся і далікатна панюхаў шклянку. На дне была слабая плёнка вільгаці, і ён якраз збіраўся дакрануцца да яе, калі Стывенс сказаў: «Я хацеў бы, каб вы гэтага не рабілі, доктар». Я хацеў бы спачатку праверыць яго на мазкі».
  
  - Гэта не мае значэння, - сказаў Помрэй. — Вядома, яна была наркаманкай. Паглядзіце на яе сцягна. Я проста хацеў праверыць, які ў яе канкрэтны яд».
  
  Стывенс ужо бачыў сляды ад праколаў і зрабіў свае высновы, але сказаў: «Магчыма, быў дыябетыкам». Помрэй рашуча паківаў галавой. «Сляды флеботромбоза разам з сэпсісам скуры - ні адзін лекар не дазволіць, каб гэта здарылася з хворым на дыябет». Ён нахіліўся і сціснуў скуру. «Жаўтуха, якая пачынаецца, таксама; што паказвае на пашкоджанне печані. Я б сказаў, што гэта наркаманія са звычайнай неасцярожнасцю ў ін'екцыі. Але мы даведаемся пра гэта толькі пасля выкрыцця».
  
  «Добра, я пакідаю вас самім». Стывенс павярнуўся да Іпслі і нязмушана сказаў: «Вы адчыніце гэтую шуфляду, сяржант?»
  
  - Яшчэ адна рэч, - сказаў Помрэй. «Яна вельмі слабая для свайго росту. Гэта яшчэ адзін знак». Ён паказаў 6 на попельніцу, неахайна перапоўненую недакуркамі. «І яна была заўзятым курцом».
  
  Стывенс назіраў, як Іпслі асцярожна ўзяў ручку вялікім і ўказальным пальцамі і плаўна адчыніў шуфляду. Ён адвёў позірк ад самазадаволенага выразу твару Іпслі і сказаў: — Я таксама заўзяты курэц, доктар. Гэта мала што значыць».
  
  "Гэта дапаўняе клінічную карціну", - сцвярджаў Помрэй.
  
  Стывенс кіўнуў. «Я хацеў бы ведаць, ці памерла яна на тым ложку».
  
  Помрэй выглядаў здзіўленым. - Ёсць прычына, па якой яна не павінна была?
  
  
  Стывенс злёгку ўсміхнуўся. «Зусім ніякага; Я проста асцярожны».
  
  
  - Пагляджу, што знайду, - сказаў Помрэй.
  
  
  У шуфлядзе было няшмат. Сумочка, тры панчохі, пара трусікаў, належных да мыцця, звязка ключоў, губная памада, падцяжкі і шпрыц са зламанай іголкай. Стывенс адкрыў футляр з губной памадай і зазірнуў у яго; губная памада была зношаная, і былі доказы таго, што дзяўчына спрабавала выкапаць рэшткі воску, што было пацверджана адкрыццём запалкі з пачырванелым канцом, якая зачапілася ў шчыліне шуфляды. Стывенс, эксперт па інтэрпрэтацыі такіх дробязяў, прыйшоў да высновы, што Джун Хеліер была ў нястачы.
  
  На трусіках спераду было некалькі чырванавата-карычневых плям, плямы, якія паўтараліся на адной з панчох. Гэта было вельмі падобна на засохлую кроў і, верагодна, было вынікам няўмелай ін'екцыі ў сцягно. У бірульцы знаходзіліся тры ключы, адзін з якіх быў ад замка запальвання аўтамабіля. Стывенс звярнуўся да Іпслі. «Сапніся і паглядзі, ці ёсць у дзяўчыны машына».
  
  Іншы ключ падыходзіў да чамадана, які ён знайшоў у куце. Гэта быў раскошны, дэталёва абсталяваны чахол таго тыпу, які Стывенс думаў набыць у якасці падарунка сваёй жонцы...
  
  
  гэтая ідэя была адхілена на падставе празмерных выдаткаў. У ім нічога не было.
  
  Ён не знайшоў нічога для трэцяга ключа, таму звярнуў увагу на сумачку, якая была з дробназярністай скуры. Ён збіраўся адчыніць, калі Іпслі вярнуўся. «Няма машыны, сэр».
  
  'Сапраўды!' Стывенс падціснуў вусны*. Ён адчыніў зашчапку сумачкі і зазірнуў унутр. Паперкі, сурвэткі, яшчэ адна памада, нанесеная на нуббін, тры шылінгі і чатыры пенсы ў манетах і ніякіх папяровых грошай. — Слухайце ўважліва, сяржант, — сказаў ён. «Добрая сумачка, добры чамадан, ключ ад машыны, але без машыны, добрае адзенне, за выключэннем панчох, якія танныя, залаты футляр для губной памады ў шуфлядзе, губная памада Вулворта ў сумцы — абодва зношаныя. Што вы думаеце пра ўсё гэта?
  
  «Спусціцеся ў свет, сэр».
  
  Стывенс кіўнуў, калі той штурхнуў указальным пальцам некалькі манет. — сказаў ён рэзка. «Ці можаце вы сказаць мне, ці была яна нявінніцай, доктар?»
  
  - Не была, - сказаў Помрэй. «Я гэта праверыў».
  
  «Магчыма, яна стукала», — выказаў меркаванне Іпслі.
  
  - Магчыма, - сказаў Стывенс. «Мы можам даведацца, калі спатрэбіцца».
  
  Помрэй выпрастаўся. «Яна памерла на гэтым ложку; ёсць звычайныя доказы. Я зрабіў тут усё, што мог. Я магу дзе памыцца?»
  
  - Уздоўж калідора ёсць ванная пакой, - сказаў Іпслі. «Аднак я б не назваў гэта гігіенічным».
  
  Стывенс разбіраў некалькі папер. - Ад чаго яна памерла, доктар?
  
  «Я б сказаў, што перадазіроўка наркотыкаў, але што гэта было, давядзецца пачакаць выкрыцця».
  
  «Выпадкова ці наўмысна?» - спытаў Стывенс.
  
  «Гэтаму таксама давядзецца пачакаць выкрыцця», — сказаў Помрэй. «Калі гэта была сапраўды масавая перадазіроўка, вы можаце быць упэўнены, што гэта было наўмысна. Наркаман звычайна на валасок ведае, колькі прымаць. Калі гэта не занадта вялікая перадазіроўка, то гэта магло быць выпадкова».
  
  «Калі гэта наўмысна, то ў мяне ёсць выбар паміж самагубствам і забойствам», — задумліва сказаў Стывенс.
  
  - Я думаю, што вы можаце спакойна спыніць забойства, - сказаў Помрэй. «Наркаманы не любяць, каб іншыя людзі ўтыкалі ў іх іголкі». Ён паціснуў плячыма. "І ўзровень самагубстваў сярод наркаманаў высокі, калі яны дасягаюць дна".
  
  Калі Стывенс знайшоў картку запісу на прыём да доктара, пачуўся ціхі фырк. Імя на ім звінела дзесьці ў глыбіні яго розуму. — Што вы ведаеце пра доктара Нікаласа Уорэна? Хіба ён не наркаман?»
  
  Помрэй кіўнуў. - Значыць, яна была адной з яго дзяўчат? - сказаў ён з цікавасцю.
  
  «Які ён доктар? Ён на ўзроўні?»
  
  Помрэй адрэагаваў з шокам. «Божа мой! Рэпутацыя Ніка Уорэна чыстая, як навезены снег. Ён адзін з лепшых хлопцаў у гэтай галіне. Ён не шарлатан, калі вы гэта маеце на ўвазе.
  
  - У нас ёсць усе віды, - спакойна сказаў Стывенс. — Як вы добра ведаеце. Ён аддаў картку Іпслі. — Ён недалёка адсюль. Паглядзіце, ці зможаце вы схапіць яго, сяржант; у нас да гэтага часу няма дакладнай ідэнтыфікацыі дзяўчыны».
  
  - Так, сэр, - сказаў Іпслі і накіраваўся да дзвярэй.
  
  
  - І, сяржант, - паклікаў Стывенс. «Не кажы яму, што дзяўчына памерла».
  
  Іпслі ўсміхнуўся. «Я не буду».
  
  - А цяпер паглядзі сюды, - сказаў Помрэй. «Калі вы паспрабуеце аказаць ціск на Уорэна, вас чакае пякельны сюрпрыз. Ён жорсткі хлопчык».
  
  - Мне не падабаюцца лекары, якія раздаюць лекі, - змрочна сказаў Стывенс.
  
  - Ты ўсё пра гэта ведаеш, - агрызнуўся Помрэй. «І вы не будзеце вінаваціць Ніка Уорэна ў медыцынскай этыцы. Калі вы пойдзеце на гэты крок, ён завяжа вас у вузлы».
  
  'Пабачым. Раней я спраўляўся з жорсткімі».
  
  Помрэй раптам усміхнуўся. «Думаю, я застануся і пагляджу на гэта. Уорэн ведае столькі ж - калі не больш - пра наркотыкі і наркаманаў, як ніхто ў краіне. Ён крыху фанатык у гэтым. Я не думаю, што вы атрымаеце ад яго шмат грошай. Я вярнуся, як толькі ачышчу гэтую каналізацыю ў ваннай».
  
  Стывенс сустрэў Уорэна ў слаба асветленым калідоры каля пакоя дзяўчыны, жадаючы захаваць псіхалагічную перавагу, якую ён атрымаў, не паведаміўшы доктару аб смерці дзяўчыны. Калі ён і быў здзіўлены хуткасцю прыбыцця Уорэна, ён не паказаў гэтага, але з прафесійнай разняволенасцю разглядаў чалавека, які ішоў па калідоры.
  
  Уорэн быў высокім чалавекам з адчувальным, але дзіўна нерухомым тварам. Ва ўсіх сваіх выказваннях ён гаварыў задуменна, часам робячы даволі працяглыя паўзы, перш чым адказаць. Гэта стварыла ў Стывенса ўражанне, што Уорэн не пачуў ці праігнараваў пытанне, але Уорэн заўсёды адказваў, калі ў Стывенса было на языку паўтарэнне. Гэтая наўмыснасць раздражняла Стывенса, хоць ён стараўся гэтага не паказваць.
  
  - Я рады, што вы змаглі прыйсці, - сказаў ён. «У нас праблема, доктар. Вы ведаеце маладую лэдзі па імені Джун Хеліер?
  
  — Так, — па-гаспадарску адказаў Уорэн.
  
  Стывенс з нецярпеннем чакаў, пакуль Уорэн раскажа падрабязнасці, але Уорэн толькі паглядзеў на яго. Праглынуўшы раздражненне, ён сказаў: «Яна з вашых пацыентаў?»
  
  - Так, - сказаў Уорэн.
  
  
  - Ад чаго вы яе лячылі, доктар?
  
  Узнікла доўгая паўза, перш чым Уорэн сказаў: «Гэта пытанне ўзаемаадносін паміж пацыентам і лекарам, у якое я не жадаю ўдавацца».
  
  Стывенс адчуў, як Помрэй заварушыўся ззаду. Ён жорстка сказаў: «Гэта справа паліцыі, доктар».
  
  Уорэн зноў зрабіў паўзу, утаропіўшы Стывена ў вочы роўным позіркам. Нарэшце ён сказаў: «Я мяркую, што калі міс Хеліер спатрэбіцца лячэнне, мы губляем час, стоячы тут».
  
  «Ёй не спатрэбіцца лячэнне», — катэгарычна сказаў Стывенс.
  
  Помрэй зноў заварушыўся. - Яна мёртвая, Нік.
  
  - Разумею, - сказаў Уорэн. Ён выглядаў абыякавым.
  
  
  Стывенс быў раздражнёны ўстаўным словам Помрэя, але больш яго зацікавіла адсутнасць рэакцыі Уорэна. — Вы, здаецца, не здзіўлены, доктар.
  
  - Я не, - коратка адказаў Уорэн.
  
  — Вы пастаўлялі ёй наркотыкі?
  
  «Я прапісваў ёй - у мінулым».
  
  «Якія наркотыкі?»
  
  «Гераін».
  
  «Гэта было неабходна?* Уорэн быў такім жа нерухомым, як заўсёды, але ў яго вачах быў хрыплы позірк, калі ён сказаў: «Я не прапаную абмяркоўваць лячэнне любога з маіх пацыентаў з непрафесіяналам».
  
  Прыліў гневу ўсплыў у Стывенсе. — Але вы не здзіўлены яе смерцю. Яна была паміраючай жанчынай? Тэрмінальны выпадак?
  
  Уорэн задумліва паглядзеў на Стывенса і сказаў: Смяротнасць сярод наркаманаў прыкладна ў дваццаць восем разоў вышэйшая, чым сярод насельніцтва ў цэлым. Таму я не здзіўлены яе смерцю».
  
  «Яна была гераінавай наркаманкай?»
  
  «Так».
  
  «І вы забяспечвалі яе гераінам?»
  
  'У мяне ёсць.'
  
  - Разумею, - сказаў Стывенс канчаткова. Ён зірнуў на Помрэя, потым зноў павярнуўся да Уорэна. «Я не ведаю, што мне гэта падабаецца».
  
  - Мяне не хвалюе, падабаецца табе гэта ці не, - цвёрда сказаў Уорэн. — Дазвольце мне сустрэцца са сваім пацыентам — вам спатрэбіцца пасведчанне аб смерці. Лепш бы гэта было ад мяне».
  
  «З усіх крывавых нерваў, — падумаў Стывенс. Ён рэзка павярнуўся і адчыніў дзверы спальні. - Там, - коратка сказаў ён, Уорэн прайшоў міма яго ў пакой, за ім услед за ім ішоў Помрэй. Стывенс кіўнуў галавой у бок сяржанта Іпслі, паказваючы, што той павінен сысці, і зачыніў за сабой дзверы. Калі ён падышоў да ложка, Уорэн і Помрэй ужо былі ў самым разгары размовы, у якой ён зразумеў прыкладна адно з чатырох слоў.
  
  Прасціна, якой Помрэй засланіў цела, была адцягнута, каб зноў паказаць аголенае цела Джун Хеліер. Стывенс умяшаўся. «Доктар Уорэн: Я выказаў здагадку доктару Помрэю, што, магчыма, гэтая дзяўчына хворая на цукровы дыябет з-за тых слядоў ад праколаў. Ён сказаў, што быў сэпсіс і што ніводзін доктар не дапусьціць гэтага з ягоным пацыентам. Гэтая дзяўчына была вашай пацыенткай. Як вы гэта растлумачыце?
  
  Уорэн паглядзеў на Помрэя, і яго рот ледзь прыкметна паторгнуўся, што магло быць усмешкай. «Я не павінен за гэта адказваць», — сказаў ён. «Але я буду. Абставіны ін'екцыі супрацьдыябетычнага прэпарата значна адрозніваюцца ад тых, якія суправаджаюцца гераінам. Сацыяльная атмасфера іншая, і часта ёсць элемент паспешлівасці, які можа прывесці да сепсісу».
  
  У бок Помрэя ён сказаў: «Я навучыў яе карыстацца іголкай, але, як вы ведаеце, яны не звяртаюць асаблівай увагі на неабходнасць чысціні».
  
  Стывенс быў абражаны. «Вы навучылі яе карыстацца іголкай! Клянуся, ты дзіўна выкарыстоўваеш этыку!
  
  Уорэн спакойна паглядзеў на яго і вельмі разважліва сказаў: «Інспектар, любыя сумневы наконт маёй этыкі павінны быць перададзены адпаведным органам, і калі вы не ведаеце, што гэта такое, я з радасцю дам вам адрас. .'
  
  Тое, як ён адвярнуўся ад Стывенса, было амаль абразай. Ён сказаў Помрэю: «Я падпішу даведку разам з патолагаанатамам. Так будзе лепш».
  
  - Так, - задуменна сказаў Помрэй. «Магчыма, так і лепш».
  
  Уорэн падышоў да падгалоўя ложка і хвіліну стаяў, гледзячы ўніз на мёртвую дзяўчыну. Затым ён вельмі павольна падцягнуў прасціну, каб яна накрыла цела. Было нешта ў гэтым павольным руху, што збянтэжыла Стывенса; гэта быў акт ... пяшчоты.
  
  Ён пачакаў, пакуль Уорэн падняў вочы, потым спытаў: «Ці ведаеце вы што-небудзь пра яе сям'ю?» * 'Практычна нічога. Наркаманы не любяць даследаваць - таму я не даследую».
  
  - Нічога пра яе бацьку?
  
  — Нічога, акрамя таго, што ў яе быў бацька. Яна згадвала яго пару разоў».
  
  «Калі яна прыйшла да вас па наркотыкі?»
  
  «Яна прыйшла да мяне лячыцца каля паўтара года таму. На лячэнне, інспектар.
  
  — Вядома, — іранічна сказаў Стывенс і дастаў з кішэні складзены аркуш паперы. «Магчыма, вы захочаце паглядзець на гэта».
  
  Уорэн узяў аркуш і разгарнуў яго, заўважыўшы пацёртыя зморшчыны. «Дзе вы гэта ўзялі?»
  
  «Гэта было ў яе сумачцы».
  
  Гэта быў ліст, набраны кіруючым тварам на высакаякаснай паперы з выбітым загалоўкам: кінакампанія «Рэджэнт» з адрасам на вуліцы Вардар. Ён быў датаваны шасцю месяцамі раней і гучаў:
  
  Дарагая міс Хеліер, па даручэнні вашага бацькі я пішу вам, каб паведаміць, што ён не зможа пабачыцца з вамі ў наступную пятніцу, таму што ён ад'язджае ў Амерыку ў той жа дзень. Ён разлічвае адлучыцца некаторы час, колькі дакладна я пакуль сказаць не магу.
  
  Ён запэўнівае вас, што напіша вам, як толькі скончацца яго больш надзённыя справы, і спадзяецца, што вы не будзеце надта шкадаваць аб яго адсутнасці.
  
  Шчыра ваш.
  
  Д. Л. Уолдэн. Уорэн ціха сказаў: «Гэта многае тлумачыць». Ён падняў вочы. «Ён пісаў?»
  
  - Не ведаю, - сказаў Стывенс. Тут нічога няма».
  
  
  Уорэн пастукаў па лісце пазногцем. «Я не думаю, што ён зрабіў. Джун не захавала б такі ліст з другіх рук і не знішчыла б сапраўдны. Ён паглядзеў уніз на захутанае цела. «Бедная дзяўчынка».
  
  — Вам лепш падумаць пра сябе, доктар, — з'едліва сказаў Стывенс. «Зірніце на спіс дырэктараў у пачатку гэтага ліста».
  
  Уорэн зірнуў на яго і ўбачыў: сэр Роберт Хеліер (старшыня). Скрывіўшыся, ён перадаў яго Помрэю.
  
  «Божа мой!» - сказаў Помрэй. «Той Хеліер».
  
  «Так, той Хеліер», — сказаў Стывенс. «Я думаю, што гэты будзе смярдзючым. Вы не згодныя, доктар Уорэн? Калі ён глядзеў на Уорэна, у яго голасе чулася непрыхаванае задавальненне, а ў вачах - нелюбоў.
  
  
  
  II. Уорэн сядзеў за сталом у сваёй кансультацыі. Ён быў паміж пацыентамі і выкарыстоўваў каштоўныя хвіліны, каб нагнаць гору дакументаў, уведзеных дзяржавай дабрабыту. Яму не падабаўся бюракратычны аспект медыцыны гэтак жа, як і любому лекару, і таму, дзіўным чынам, ён адчуў палёгку, калі яго перапыніў тэлефон. Але яго палёгка неўзабаве знікла, калі ён пачуў, як яго парцье сказаў: «Сэр Роберт Хеліер хоча пагаварыць з вамі, доктар».
  
  Ён уздыхнуў. Гэта быў званок, якога ён чакаў. — Падключы яго, Мэры.
  
  На лініі пачуўся пстрычка і іншы гуд. «Тут хілій».
  
  «Размаўляе Нікалас Уорэн».
  
  Жорсткасць тэлефона не магла замаскіраваць аўтарытэтнага хрыпу ў голасе Хеліера. - Я хачу цябе бачыць, Уорэн.
  
  «Я думаў, што вы можаце. Сэр Роберт.
  
  
  «Я буду ў сваім офісе сёння ў дзве трыццаць. Вы ведаеце, дзе гэта?
  
  - Гэта будзе зусім немагчыма, - цвёрда сказаў Уорэн. Я вельмі заняты чалавек. Я прапаную знайсці час для сустрэчы з вамі тут, у маіх пакоях».
  
  Наступіла паўза з адценнем недаверлівасці, потым лепет. 'А цяпер, глядзіце сюды. . .'
  
  - Прабачце, сэр Роберт, - перарэзаў Уорэн, - я прапаную вам прыйсці да мяне сёння ў пяць гадзін. Думаю, я буду вольны».
  
  Хеліер прыняў рашэнне. - Добра, - рэзка сказаў ён, і Уорэн паморшчыўся, калі на другім канцы тэлефона зачынілася трубка. Ён акуратна паклаў слухаўку і пстрыкнуў выключальнікам дамафона. — Мэры, сэр Роберт Хеліер сустрэне мяне ў пяць. Магчыма, вам прыйдзецца крыху пераставіць рэчы. Я чакаю, што кансультацыя будзе доўгай, таму ён павінен быць апошнім пацыентам».
  
  «Так, доктар».
  
  «О, Мэры, як толькі сэр Роберт прыедзе, вы можаце сысці».
  
  Дзякуй, доктар».
  
  Уорэн адпусціў выключальнік і задуменна паглядзеў на пакой, але праз некалькі імгненняў зноў прыклаўся да сваіх папер.
  
  Сэр Роберт Хеліер быў вялікім чалавекам і трымаўся так, каб здавацца яшчэ большым. Касцюм «Сэвіл-Роў» сваёй лагоднасцю не змякчаў яго мускулістыя рухі, і яго голас быў голасам чалавека, які не прызвычаіўся цярпець супраціўленне. Як толькі ён увайшоў у пакой Уорэна, ён коратка і без прэамбулы сказаў: «Вы ведаеце, чаму я тут».
  
  'Так; вы прыйшлі да мяне наконт вашай дачкі. Ты не сядзеш?»
  
  Хеліер сеў на крэсла па другі бок стала. «Пераходжу да справы. Мая дачка памерла. Міліцыянты далі мне інфармацыю, якую я лічу неверагоднай. Мне кажуць, што яна была наркаманкай, што прымала гераін,
  
  'Яна зрабіла.'
  
  
  «Гераін, які вы пастаўлялі».
  
  — Гераін, які я прапісаў, — паправіў Уорэн.
  
  Хеліер на імгненне быў здзіўлены. «Я не чакаў, што ты так лёгка ў гэтым прызнаешся».
  
  'Чаму не?' - сказаў Уорэн. «Я быў лекарам вашай дачкі».
  
  «З усіх нахабстваў з голым тварам!» - успыхнуў Хеліер. Ён нахіліўся наперад, і яго магутныя плечы згорбіліся пад касцюмам. Тое, што лекар выпісвае маладой дзяўчыне цяжкія лекі, — гэта ганебна».
  
  «Мой рэцэпт быў,. -.'
  
  «Убачымся ў турме», — закрычаў Хеліер.
  
  
  *. . . на мой погляд, гэта цалкам неабходна».
  
  «Ты не што іншае, як разносчык наркотыкаў».
  
  Уорэн устаў, і яго голас холадна прарэзаў тыраду Хеліера. «Калі вы паўторыце гэтую заяву за межамі гэтага пакоя, я падам на вас у суд за паклёп. Калі вы не будзеце слухаць тое, што я скажу, я павінен прасіць вас сысці, бо далейшыя зносіны з вашага боку бессэнсоўныя. І калі вы хочаце паскардзіцца ..на маю этыку, вы павінны зрабіць гэта ў Дысцыплінарны камітэт Галоўнага медыцынскага савета*. Хеліер са здзіўленнем падняў вочы. «Вы хочаце сказаць мне, што Галоўны медыцынскі савет патурае такім паводзінам?»
  
  - Я, - сказаў Уорэн і зноў сеў. "І брытанскі ўрад таксама - яны прынялі законы для гэтага".
  
  Hellier, здавалася, з глыбіні ўдару. — Добра, — няўпэўнена сказаў ён. «Я мяркую, што я павінен пачуць, што вы маеце сказаць. Вось чаму я прыйшоў сюды,
  
  Уорэн задуменна паглядзеў на яго. — Джун прыйшла да мяне васемнаццаць месяцаў таму. У той час яна прымала гераін амаль два гады».
  
  Хеліер зноў успыхнуў. «Немагчыма!»
  
  «Што тут немагчымага?»
  
  «Я б ведаў».
  
  - Адкуль бы ты ведаў?
  
  «Ну, я б пазнаў. . . сімптомы.* 'Я бачу. Якія сімптомы, сэр Роберт?
  
  Геліер загаварыў, потым стрымаўся і змоўк. Уорэн сказаў: «Ведаеце, гераінавы наркаман не ходзіць з паралізаванымі рукамі. Сімптомы значна больш тонкія - і наркаманы ўмеюць іх маскіраваць. Але вы маглі нешта заўважыць. Скажыце мне, у яе, здаецца, былі грашовыя праблемы ў той час?
  
  Хеліер паглядзеў на тыльны бок сваіх далоняў. «Я не памятаю таго часу, калі ў яе не было грашовых праблем», — задуменна сказаў ён. Я стаў даволі стаміўся ад гэтага, і я моцна апусціў нагу. Я сказаў ёй, што не выхаваў яе марнатраўцам». Ён падняў вочы. «Я знайшоў ёй працу, уладкаваў яе ва ўласную кватэру і ўдвая скараціў грошы».
  
  - Разумею, - сказаў Уорэн. «Як доўга яна трымалася на працы?»
  
  Хеліер паківаў галавой. - Я не ведаю... толькі тое, што яна яго страціла.* Яго рукі сціснуліся на краі стала так, што суставы пальцаў пабялелі. «Яна абрабавала мяне, вы ведаеце, яна скрала ў свайго ўласнага бацькі».
  
  «Як гэта адбылося?» - мякка спытаў Уорэн.
  
  «У мяне ёсць загарадны дом у графстве Беркшыр», — сказаў Хеліер. «Яна спусцілася туды і разрабавала яго - літаральна разрабавала. Было, між іншым, шмат грузінскага срэбра. У яе хапіла смеласці пакінуць запіску, у якой гаварылася, што яна нясе адказнасць - яна нават назвала мне імя гандляра, якому яна прадала рэчы, я ўсё вярнуў, але гэта каштавала мне чортава вялікіх грошай. '
  
  «Вы прыцягвалі да адказнасці?»
  
  - Не будзь дурнем, - рэзка сказаў Хеліер. «У мяне ёсць рэпутацыя, якую трэба падтрымліваць. Выдатная лічба, якую я напісаў бы ў газетах, калі б прыцягнуў сваю ўласную дачку да адказнасці за крадзеж. У мяне ўжо дастаткова праблем з прэсай.
  
  «Магчыма, для яе было б лепш, калі б вы прыцягнулі да адказнасці», — сказаў Уорэн. «Вы не спыталі сябе, чаму яна ў вас скрала?»
  
  Хеліер уздыхнуў. «Я думаў, што яна проста дрэнная - я думаў, што яна ўзяла за сабой маці». Ён расправіў плечы. «Але гэта іншая гісторыя»
  
  - Вядома, - сказаў Уорэн. «Як я ўжо казаў, калі Джун прыйшла да мяне лячыцца, а дакладней, гераінам, яна была ў залежнасці амаль два гады. Яна так сказала, і яе фізічны стан пацвердзіў гэта».
  
  «Што вы маеце на ўвазе?» - спытаў Хеліер. Што яна прыйшла да вас па гераін, а не па лячэнне».
  
  - Наркаман лічыць доктара крыніцай харчавання, - крыху стомлена сказаў Уорэн. «Наркаманы не жадаюць лячыцца — гэта іх палохае».
  
  Хеліер няўцямна паглядзеў на Уорэна. «Але гэта жахліва. Вы давалі ёй гераін?
  
  
  'Я зрабіў.'
  
  «І ніякага лячэння?»
  
  — Не адразу. Вы не можаце лячыць пацыента, які не будзе лячыцца, і ў Англіі няма закону, які дазваляе гвалтоўнае лячэнне».
  
  — Але ты ёй патураў. Вы далі ёй гераін».
  
  «Вы б аддалі перавагу, каб я гэтага не зрабіў? Ці хацелі б вы, каб я дазволіў ёй выйсці на вуліцу, каб атрымаць гераін з нелегальнай крыніцы па нелегальнай цане і заражаны бог ведае якім брудам? Прынамсі, прэпарат, які я прапісаў, быў чыстым і адпавядаў стандарту Брытанскай фармакапеі, што зніжала верагоднасць гепатыту».
  
  Хеліер выглядаў дзіўна скурчаным. Не разумею, — прамармытаў ён, хітаючы галавой. «Я проста не разумею».
  
  - Не, - пагадзіўся Уорэн. «Вам цікава, што здарылася з медыцынскай этыкай. Добра, да гэтага пазней». Ён сціснуў пальцы. «Праз месяц мне ўдалося ўгаварыць Джун лячыцца; ёсць клінікі для такіх выпадкаў, як яна. Яна прабыла дваццаць сем дзён». Ён утаропіўся на Хеліера жорсткімі вачыма. «На яе месцы я сумняваюся, што пратрымаўся б тыдзень. Джун была адважнай дзяўчынай, сэр Роберт.
  
  «Я мала ведаю пра... э-э... сапраўднае лячэнне».
  
  Уорэн адчыніў шуфляду стала і дастаў адтуль цыгарэтную скрынку. Ён дастаў цыгарэту, а затым штурхнуў адкрытую каробку па стале, відаць, нечакана. «Прабачце; ты курыш?
  
  Дзякуй, — сказаў Геліер і ўзяў цыгарэту. Уорэн нахіліўся і запаліў запальнічкай, потым запаліў сваю.
  
  Нейкі час ён разглядаў Хеліера, потым зацягнуў цыгарэту. «Ведаеце, тут ёсць наркотык, але нікацін не вельмі моцны. Гэта стварае псіхалагічную залежнасць.
  
  Любы, хто дастаткова моцны духам, можа адмовіцца ад гэтага». Ён нахіліўся наперад. «Гераін бывае іншым; гэта стварае фізіялагічную залежнасць - цела мае патрэбу ў гэтым, а розум вельмі мала кажа пра гэта».
  
  Ён адкінуўся назад. «Калі ў залежнага пацыента адмаўляюць у прыёме гераіну, у яго ўзнікаюць такія фізічныя сімптомы адмены, што шанцы на смерць складаюць прыкладна адзін з пяці, і гэта тое, пра што лекар павінен старанна падумаць, перш чым пачаць лячэнне».
  
  Геліер збялеў. «Яна пакутавала?»
  
  - Яна пацярпела, - холадна сказаў Уорэн. «Я быў бы вельмі рады сказаць вам, што яна гэтага не зрабіла, але гэта была б хлусня. Усе яны пакутуюць. Яны пакутуюць так моцна, што наўрад ці адзін са сотні давядзе лячэнне да канца. Джун пастаяла столькі, колькі магла, а потым выйшла. Я не мог яе спыніць - законных абмежаванняў няма».
  
  Цыгарэта ў пальцах Хеліера прыкметна дрыжала. Уорэн сказаў: «Я не бачыў яе даволі доўга пасля гэтага, а потым яна вярнулася паўгода таму. Звычайна яны вяртаюцца. Яна хацела гераін, але я не мог яго прапісаць. Былі зьмены ў заканадаўстве — цяпер усе наркаманы павінны атрымліваць рэцэпты ў адмысловых клініках, створаных урадам. Я параіў лячыцца, але яна і чуць не хацела, таму я адвёз яе ў паліклініку. Паколькі я ведаў яе гісторыю хваробы - і паколькі я зацікавіўся ёю - я мог выступаць у якасці кансультанта. Прапісвалі гераін - як мага менш - пакуль яна не памерла».
  
  «Але яна памерла ад перадазіроўкі».
  
  - Не, - сказаў Уорэн. «Яна памерла ад дозы гераіну, растворанага ў растворы метыламфетаміну - і гэта занадта моцны кактэйль. Амфетамін не выпісвалі — яна, відаць, недзе набыла».
  
  Хеліер калаціўся. - Ты ўспрымаеш гэта вельмі спакойна, Уорэн, - сказаў ён хісткім голасам. «Занадта па-чартоўску спакойна, як мне падабаецца».
  
  - Я павінен прыняць гэта спакойна, - сказаў Уорэн. «Урач, які становіцца эмацыйным, не прыносіць карысці ні сабе, ні сваім пацыентам».
  
  «Прыемнае, адасобленае, прафесійнае стаўленне», — усміхнуўся Хеліер. «Але гэта забіла маю Джун». Ён сунуў Уорэну пад нос дрыготкі палец. - Я збіраюся цябе схаваць, Уорэн. Я не без уплыву. Я зламаю цябе».
  
  Уорэн змрочна паглядзеў на Хеліера. — У мяне не прынята біць бацькоў па зубах у такіх выпадках, — жорстка сказаў ён. "Але вы просіце аб гэтым - так што не падштурхоўвайце мяне".
  
  «Штурхай цябе!» Хеліер бязрадасна ўсміхнуўся. «Як расеец казаў — я цябе закапаю!»
  
  Уорэн устаў. «Добра, тады скажы мне вось што: ты звычайна маеш зносіны са сваімі дзецьмі з другіх рук з дапамогай лістоў ад сваёй сакратаркі?»
  
  'Што ты маеш на ўвазе?'
  
  — Шэсць месяцаў таму, якраз перад тым, як вы паехалі ў Амерыку, Джун хацела вас бачыць. Дзеля бога, вы адвялі яе бланкавым лістом ад вашай сакратаркі!
  
  «У той час я быў вельмі заняты. У мяне была вялікая справа».
  
  — Яна хацела вашай дапамогі. Ты ёй не дасі, дык яна да мяне прыйшла. Вы абяцалі напісаць з Амерыкі. Вы?
  
  - Я быў заняты, - слаба сказаў Хеліер. «У мяне быў шчыльны графік — шмат рэйсаў. . . канферэнцыі . . .'
  
  — Дык ты не напісаў. Калі ты вярнуўся?
  
  «Два тыдні таму».
  
  «Амаль паўгода. Вы ведалі, дзе ваша дачка? Вы спрабавалі высветліць? Яна тады яшчэ была жывая, ведаеце».
  
  «Божа Божа, я павінен быў тут усё выправіць. У маю адсутнасць усё пайшло к чорту».
  
  У іх было, сапраўды! - ледзяным голасам сказаў Уорэн. — Вы кажаце, што знайшлі Джун працу і ўладкавалі яе на кватэру. Гэта гучыць вельмі прыгожа, калі казаць так, але я б сказаў, што вы выкінулі яе. У папярэднія гады вы спрабавалі высветліць, чаму змянілася яе паводзіны? Чаму ёй трэба было ўсё больш і больш грошай? На самай справе я хацеў бы ведаць, як часта вы бачылi сваю дачку. Ці кантралявалі вы яе дзейнасць? Праверце кампанію, якую яна трымала? Ты паводзіў сябе як бацька?»
  
  Геліер быў попельным. 'О Божухна!'
  
  Уорэн сеў і ціха сказаў: «Цяпер я сапраўды зраблю табе балюча, Хеліер. Ваша дачка ненавідзела вас ад душы. Яна мне сама сказала, хоць я не ведаў, хто ты. Яна захавала гэты пракляты заступніцкі ліст сакратара, каб распаліць сваю нянавісць, і апынулася ў занядбаным пансіёне ў Нэтінг-Хіл з грашовымі сродкамі ў тры шылінгі і чатыры пенсы. Калі б паўгода таму вы далі сваёй дачцэ пятнаццаць хвілін свайго каштоўнага часу, яна была б цяпер жывая».
  
  Ён схіліўся над сталом і сказаў хрыплым голасам: «А цяпер скажы мне, Гэліер; хто адказны за смерць вашай дачкі?»
  
  Твар Хеліера зморшчыўся*, і Уорэн адсунуўся і паглядзеў на яго з чымсьці падобным да жалю. Яму стала сорамна за сябе; сорамна дазволіць сваім эмоцыям узяць кантроль такім непрафесійным спосабам. Ён глядзеў, як Хеліер шукае насоўку, а потым устаў і падышоў да шафы, дзе выпіў з флакона пару таблетак.
  
  Ён вярнуўся да стала і сказаў: "Вось, вазьмі гэтыя - яны дапамогуць". Не супраціўляючыся, Хеліер дазволіў яму даць таблеткі і праглынуў іх са шклянкай вады. Ён супакоіўся і зараз пачаў гаварыць ціхім адрывістым голасам.
  
  «Хелен - гэта мая жонка - маці Джун - мая былая жонка - у нас быў развод, вы ведаеце. Я развёўся з ёй - Джун тады было пятнаццаць. Хелен не была добрай - зусім не добрай. Былі і іншыя мужчыны - гэта надакучыла. Прымусіў мяне выглядаць дурнем. Джун засталася ў мяне, сказала, што хоча. Бог ведае, што Хелен не хацела, каб яна была побач».
  
  Ён дрыготка ўздыхнуў. — Вядома, Джун тады яшчэ вучылася ў школе. У мяне была свая праца - мой бізнес - ён увесь час станавіўся ўсё больш і больш уцягнутым. Вы не ўяўляеце, наколькі вялікім і складаным гэта можа стаць. Міжнародныя рэчы, вы ведаеце. Я шмат падарожнічаў». Ён слепа глядзеў у мінулае. «Я не разумеў. . . .'
  
  Уорэн далікатна сказаў: «Я ведаю».
  
  Хеліер падняў вочы. — Сумняваюся, доктар. Яго вочы забліснулі пад устойлівым позіркам Уорэна, і ён зноў апусціў галаву. «Магчыма, і так. Мяркую, я не адзіны пракляты дурань, з якім ты сутыкнуўся.
  
  Роўным голасам, спрабуючы падладжвацца пад настрой Хеліера, Уорэн сказаў: «Дастаткова цяжка ісці ў нагу з маладым пакаленнем, нават калі яно ляжыць пад нагамі». Здаецца, у іх іншы спосаб мыслення - іншыя ідэалы».
  
  Хеліер уздыхнуў. «Але я мог бы паспрабаваць». Ён моцна сціснуў рукі. «Людзі майго класа схільныя думаць, што грэбаванне бацькамі і падлеткавая злачыннасць з'яўляюцца прэрагатывай ніжэйшых парадкаў. Добры Хрыстос!»
  
  - жвава сказаў Уорэн. «Я дам вам нешта, каб дапамагчы вам заснуць сёння».
  
  Хеліер зрабіў адмоўны жэст. — Не, дзякуй, доктар; Я буду прымаць свае лекі цяжкім спосабам». Ён падняў вочы. «Вы ведаеце, як гэта пачалося? Як яна. . .? Як яна магла. . .?'
  
  Уорэн паціснуў плячыма. — Яна мала што казала. Даволі цяжка было справіцца з цяперашнімі цяжкасцямі. Але я думаю, што яе справа была вельмі стандартнай; спачатку з канабіса - у якасці жаўрука або смеласці - потым да больш моцных наркотыкаў і, нарэшце, гераіну і больш магутных амфетамінаў. Звычайна ўсё пачынаецца з бегу з не той публікай».
  
  Хеліер кіўнуў. — Адсутнасць бацькоўскага кантролю, — з горыччу сказаў ён. «Дзе яны бяруць брудныя рэчы?»
  
  «У гэтым сутнасць. Злачынцы, якія маюць гатовы рынак збыту, ладна рабуюць склады, і, вядома, ёсць кантрабанда. Тут, у Англіі, дзе клінікі выпісваюць гераін у кантраляваных умовах наркаманам, якія знаходзяцца на ўліку Міністэрства ўнутраных спраў, усё не так дрэнна ў параўнанні са Штатамі. Там, таму што гэта цалкам незаконна, існуе велізарны незаконны рынак з выніковымі высокімі прыбыткамі і арганізаванымі спробамі прасунуць гэтыя рэчы. Паводле ацэнак, у адным толькі Нью-Ёрку налічваецца сорак тысяч гераінавых наркаманаў у параўнанні з прыкладна дзвюма тысячамі ва ўсім Злучаным Каралеўстве. Але тут усё досыць кепска - колькасць падвойваецца кожныя шаснаццаць месяцаў».
  
  «Хіба паліцыя нічога не можа зрабіць з незаконнымі наркотыкамі?»
  
  Уорэн іранічна сказаў: «Я мяркую, інспектар Стывенс расказаў вам усё пра мяне».
  
  "Ён стварыў на мяне зусім няправільнае ўражанне", - прамармытаў Хеліер. Ён неспакойна заварушыўся.
  
  Усё добра; Я прывык да такога. Стаўленьне паліцыі шмат у чым супадае з грамадзкім стаўленьнем -- але бескарысна драбіць наркамана, калі ён падсеў. Гэта толькі прыводзіць да большага прыбытку для гангстэраў, таму што наркаман, які ўцякае, павінен атрымаць свой дурман там, дзе ён можа. І гэта павялічвае злачыннасць, таму што ён не надта ўважліва ведае, адкуль бярэ грошы, каб заплаціць за дурман». Уорэн паглядзеў на Хеліера, які прыкметна супакоіўся. Ён вырашыў, што гэта звязана як з акадэмічнай дыскусіяй, так і з седатыўным эфектам, таму працягнуў.
  
  Наркаманы — хворыя людзі, і паліцыя павінна пакінуць іх у спакоі», — сказаў ён. «Мы паклапоцімся пра іх. Паліцыя павінна расправіцца з крыніцай незаконных наркотыкаў».
  
  «Хіба яны гэтага не робяць?»
  
  Гэта не так проста. Гэта міжнародная праблема. Акрамя таго, ёсць цяжкасці з атрыманнем інфармацыі - гэта незаконная аперацыя, і людзі не размаўляюць». Ён усміхнуўся. «Наркаманы не любяць міліцыю, таму міліцыя ад іх мала што атрымлівае. З іншага боку, я не люблю наркаманаў - гэта цяжкія пацыенты, якіх большасць лекараў не кране, - але я іх разумею, і яны мне нешта кажуць. Напэўна, я ведаю пра тое, што адбываецца больш, чым афіцыйныя крыніцы ў паліцыі».
  
  Тады чаму вы не скажаце паліцыі?» - запатрабаваў Хеліер.
  
  Голас Уорэна раптам стаў жорсткім. «Калі б хто-небудзь з маіх пацыентаў даведаўся, што я злоўжываю іх даверам, балбочучы ў паліцыі, я б шмат страціў. Давер паміж пацыентам і лекарам 20 павінен быць абсалютным - асабліва з наркаманамі. Вы не можаце дапамагчы ім, калі яны не давяраюць вам дастаткова, каб прыйсці да вас на лячэнне. Такім чынам, я страчу іх з-за незаконнай формы пастаўкі; альбо нячысты гераін з докаў па завышанай цане, альбо асептычны гераін без лячэння ад аднаго з маіх больш неэтычных калег. Інспектар Стывенс хутка паведаміць вам, што ў медыкаментознай бочцы ёсць адзін-два дрэнныя яблыкі.
  
  Геліер згорбіў свае вялікія плечы і задуменна паглядзеў на стол. «Дык які адказ? Ты сам нічога не можаш?»
  
  'Я!' - здзівіўся Уорэн. «Што я мог зрабіць? Праблема паставак пачынаецца адразу за межамі Англіі на Блізкім Усходзе. Я не аматар апавяданняў, Хеліер; Я лекар з пацыентамі, які проста зводзіць канцы з канцамі. Я не магу проста адправіцца ў Іран на вар'яцкую прыгоду».
  
  Хеліер прарычаў глыбока ў горле: «Калі б ты быў такім вар'ятам, у цябе было б менш пацыентаў». Ён устаў. Прабачце за маё стаўленне, калі я толькі прыйшоў сюды, доктар Уорэн. Вы праяснілі шмат рэчаў, якія я не зразумеў. Вы сказалі мне пра мае недахопы. Вы сказалі мне пра сваю этыку ў гэтым пытанні. Вы таксама ўказалі на магчымае рашэнне, якое вы адмаўляецеся прыняць. А як наконт вашых памылак, доктар Уорэн, і дзе цяпер ваша этыка?»
  
  Ён цяжкім крокам падышоў да дзвярэй. — Не турбуйся мяне праводзіць. доктар; Я знайду свой шлях».
  
  Уорэн, злоўлены няправільна, здзівіўся, калі за Хеліе зачыніліся дзверы. Ён павольна вярнуўся да крэсла за сталом і сеў. Ён запалiў цыгарэту i заставаўся ў глыбокiм роздуме на некалькi хвiлiн, потым раздражнёна пакруцiў галавой, нiбы ратуючыся ад гудзення мухi.
  
  Смешна! — падумаў ён. Абсалютна смешна!
  
  
  Але чарвяк сумнення заварушыўся, і ён не мог пазбегнуць яго раздражнення ў сваім розуме, як бы ні стараўся.
  
  У той вечар ён ішоў па Пікадзілі і ў Соха, міма рэстаранаў, стрыптызаў і начных клубаў, абранага месца большасці яго пацыентаў. Ён убачыў аднаго або двух з іх, і яны памахалі яму. Ён махнуў у адказ аўтаматычным дзеяннем і пайшоў далей, амаль не заўважаючы наваколля, пакуль не апынуўся на Уордар-стрыт каля офіса Regent Picture Company. Ён паглядзеў на будынак. «Смешна!» - сказаў ён услых.
  
  У сэра Роберта Хеліера таксама была дрэнная ноч.
  
  Ён вярнуўся ў сваю кватэру ў Сэнт-Джэймсе і амаль не ведаў, як туды трапіў. Яго шафёр звярнуў увагу на сціснутыя вусны і апушчаны выраз твару і прыняў меры засцярогі, патэлефанаваў у кватэру з гаража, перш чым прыбраць машыну. Стары сволач у настроі, Гары, - сказаў ён чалавеку Хеліера, Хатчынсу. «Лепш трымайцеся далей ад яго і хадзіце па яйках».
  
  Так атрымалася, што, калі Хеліер увайшоў у сваю кватэру ў пентхаусе, Хатчынс выставіў віскі і зрабіўся дэфіцытным. Хеліер праігнараваў прысутнасць віскі і адсутнасць Хатчынса і апусціўся ў раскошнае крэсла, дзе задумаўся.
  
  Унутры ён курчыўся ад пачуцця віны. Прайшло значна больш гадоў, чым ён мог успомніць, з тых часоў, як у каго-небудзь хапіла смеласці падняць люстэрка, у якім ён мог бачыць сябе, і гэта было жахліва. Ён ненавідзеў сябе і, магчыма, яшчэ больш ненавідзеў Уорэна за тое, што ўціраў нос у яго недахопы. Тым не менш, ён быў у асноўным сумленным і прызнаў, што яго апошнія заўвагі і раптоўны выхад з пакояў Уорэна былі раптоўнай крышталізацыяй яго жадання зламаць браню этыкі Уорэна - знайсці гліняныя ногі і сцягнуць Уорэна да яго жаласнага ўзроўню. .
  
  А як жа чэрвень? Адкуль яна ўзялася ва ўсім гэтым?
  
  Ён думаў пра сваю дачку такой, якой ведаў яе калісьці - вясёлай, лёгкай, бестурботнай. Не было нічога, што ён не быў гатовы даць ёй, ад лепшых школ да добрага адзення ад модных дызайнераў, вечарынак, кантынентальных канікул і ўсяго астатняга добрага жыцця.
  
  «Усё, акрамя сябе», — падумаў ён са скрухай.
  
  І вось, незаўважна ў перапынках яго напружанага жыцця, адбылася змена. Джун развіла неспатольны апетыт да грошай; відаць, не за тое, што можна купіць за грошы, а за самі грошы. Хеліер быў чалавекам, які зрабіў сябе сам, выхаваны ў цяжкай школе, і ён лічыў, што маладыя павінны заслужыць сваю незалежнасць. Тое, што пачыналася з спакойных дыскусій з Джун, перарасло ў серыю вострых сварак, і, у рэшце рэшт, ён страціў нервы, а потым адбыўся перапынак. Тое, што сказаў Уорэн, было праўдай; ён выкінуў сваю дачку, не зрабіўшы спробы знайсці першапрычыну змены ў ёй.
  
  Крадзеж срэбра з яго дома толькі пацвердзіў яго ўражанне, што яна сапсавалася, і яго галоўным клопатам было замаўчаць гэтую справу і не дапусціць яе да прэсы. Раптам, да свайго сораму, ён зразумеў, што з таго часу, як ён бачыўся з інспектарам Стывенсам, у яго галаве была непрыемная прэса, на якую ён мог бы натрапіць з-за следства.
  
  Як усё гэта адбылося? Як ён страціў спачатку жонку, а потым дачку?
  
  Працаваў — божа, як працаваў! Дасягненне вяршыні ў індустрыі, дзе нажы валодаюць найбольшай эфектыўнасцю; падман і справа з мільёнамі на карту. Напрыклад, паездка ў Амерыку - ён насядзеў на гэтых праклятых кемлівых янкі - але якой цаной? Язва, больш высокі ціск, чым падабаўся доктару, і нервовыя тры пачкі цыгарэт у дзень — спадчына тых шасці месяцаў.
  
  І мёртвая дачка.
  
  
  Ён агледзеў кватэру, на светлую карціну Рэнуара на сцяне, якая была насупраць, на сіні перыяд Пікаса ў канцы пакоя. Сімвалы поспеху. Ён раптоўна ўзненавідзеў іх і перасунуў так іншае крэсла, дзе яны былі за яго спіной і адкуль ён мог глядзець на Лондан у бок Цюдораўскіх зубцоў палаца Сэнт-Джэймс.
  
  Чаму ён так шмат працаваў? Спачатку гэта было для Хелен і маленькай Джун і для іншых дзяцей, якія павінны былі прыйсці. Але Хелен не хацела дзяцей, і таму Джун была адзінай. Прыкладна тады праца стала звычкай, а можа, лекам? Ён ад усёй душы кінуўся ў цікавы свет кінастудый, дзе вырашалася, што важней: грошы ці майстэрства; і ні кавалачка сэрца не пакінуў для жонкі.
  
  Магчыма, менавіта яго грэбаванне прымусіла Хелен шукаць у іншым месцы - спачатку таемна, а потым відавочна - пакуль яна не стамілася ад намекаў і не прымусіла развесціся.
  
  Але дзе, божа, Джун з'явілася ва ўсім гэтым? Да таго часу праца ўжо была, і яе трэба было зрабіць; рашэньні, якія дрэнна прымаліся — ім і нікім іншым, — і кожнае праклятае рашэньне вяло да наступнага, а потым яшчэ да аднаго, запаўняючы яго час і жыцьцё, пакуль не заставалася месца ні для чаго, акрамя працы.
  
  Ён працягнуў рукі і паглядзеў на іх. Нічога, акрамя машыны, падумаў ён з засмучэннем. X розум для прыняцця правільных рашэнняў і рукі для падпісання правільных чэкаў.
  
  І дзесьці ва ўсім гэтым была забітая Джун, яго дачка. Ён раптам напоўніўся жудасным сорамам пры думцы пра ліст, пра які яму расказаў Уорэн. Цяпер ён успомніў гэты выпадак. Гэта быў дрэнны тыдзень; ён рыхтаваўся весці бой у Амерыку, і ўсё пайшло не так, так што ён быў кінуты з ног. Ён памятаў, як міс Уолдэн, яго сакратар, падпільнавала яго ў калідоры паміж кабінетамі.
  
  — У мяне для вас ліст ад міс Хеліер, сэр Роберт. Яна хацела б бачыць вас у пятніцу».
  
  Ён спыніўся, крыху здзіўлены, і адчайна пацёр падбародак, жадаючы падняцца, але ўсё яшчэ жадаючы ўбачыць Джун. 'О, чорт вазьмі; У мяне сустрэча з Мэтчэтам у пятніцу раніцай - а гэта таксама азначае абед. Што мне пасля абеду, міс Уолдэн?
  
  Яна не глядзела ў кнігу запісаў, таму што не была такім сакратаром, таму ён яе наняў. «Ваш самалёт вылятае ў тры трыццаць - магчыма, вам давядзецца пакінуць свой абед раней».
  
  «О! Што ж, зрабіце мне ласку, міс Уолдэн. Напішыце маёй дачцэ, растлумачыўшы сітуацыю. Скажы ёй, што я напішу са Штатаў, як толькі змагу».
  
  І ён пайшоў у офіс, а адтуль у іншы офіс і яшчэ адзін, пакуль не скончыўся дзень - 18-гадзінны працоўны дзень. А яшчэ праз два дні была пятніца, нарада з Мэтчэтам і дарагі абед, неабходны, каб Матчэт быў салодкім. Затым хуткая паездка ў Хітроў - і Нью-Ёрк у самыя кароткія тэрміны - каб сутыкнуцца з Х'юлінгам і Морынам з іх прапановамі і прапановамі, усе з замінаванымі пасткамі.
  
  Раптоўная неабходнасць ляцець у Лос-Анджэлес і перамагчы галівудскіх магнатаў на іх уласнай зямлі. Потым вярнуўся ў Нью-Ёрк, каб Морын схіліў яго адправіцца ў паездку ў Маямі і на Багамскія астравы, што стала няхітрай спробай карупцыі гасціннасцю. Але ён перамог іх усіх і вярнуўся ў Англію з плёнам перамогі і на вяршыні сваёй кар'еры, толькі каб сутыкнуцца з д'яблам бязладзіцы, таму што ніхто не быў дастаткова моцны, каб кантраляваць Матчэ.
  
  За ўвесь гэты час ён ні разу не падумаў пра сваю дачку.
  
  Прыглушанае святло хавала шэрасць яго твару, калі ён разважаў пра гэты агідны факт. Ён шукаў апраўдання і не знаходзіў. І ён ведаў, што гэта яшчэ не самае страшнае - ён ведаў, што ніколі не даваў Джун магчымасці пагутарыць з ім на простым узроўні чалавека з чалавекам. Яна была чымсьці на фоне яго жыцця, і яму было балюча ўсведамленне таго, што яна была чымсьці, а не кімсьці.
  
  Хеліер устаў і неспакойна прайшоўся па пакоі, думаючы пра ўсё, што сказаў Уорэн. Здавалася, Уорэн успрымаў залежнасць ад наркотыкаў як нешта само сабой зразумелае, як нармальны факт жыцця, з якім трэба неяк справіцца. Нягледзячы на тое, што ён не сказаў пра гэта наўпрост, ён меў на ўвазе, што яго задачай было расчысціць беспарадак, пакінуты нядбайнасцю такіх людзей, як ён сам.
  
  Але вінаваты, напэўна, нехта іншы. Што наконт прыбыткаў? Распаўсюджвальнікі наркотыкаў?
  
  Хеліер зрабіў паўзу, калі адчуў, як успыхнула іскра гневу, гневу, які ўпершыню быў накіраваны не супраць яго самога. Яго грэх быў упушчэннем, хоць і не варта было яго прымяншаць. Але грэх здзяйснення, наўмысны акт раздавання маладым наркотыкаў дзеля прыбытку, быў жахлівым. Ён быў бяздумным, але гандляры наркотыкамі былі злымі.
  
  Гнеў у ім нарастаў, пакуль ён не падумаў, што лопне ад агоніі, але ён наўмысна стрымаўся, каб думаць канструктыўна. Падобна таму, як ён не дазваляў сваім эмоцыям перашкаджаць яго перамовам з Мэтчэтам, Х'юлінгам і Морынам, ён цалкам выкарыстаў свой нязначны інтэлект, каб разабрацца з гэтай новай праблемай. Hellier, як эфектыўная машына, пачала плаўна ўключацца ў дзеянне.
  
  Спачатку ён падумаў пра Уорэна, які з яго асаблівымі ведамі, несумненна, быў ключом. Хеліер прызвычаіўся ўважліва вывучаць людзей, з якімі ён меў справу, таму што іх моцныя і слабыя бакі выяўляліся тонкімі спосабамі. Ён прагледзеў у думках усё, што сказаў Уорэн, і спосаб, якім ён гэта сказаў, і ўхапіўся за два моманты. Ён быў упэўнены, што Уорэн ведае нешта важнае.
  
  Але ён павінен быў пераканацца, што выбраны ім ключ не зламаўся ў руцэ. Ён рашуча ўзяў трубку і набраў нумар. Праз імгненне ён сказаў: «Так, я ведаю, што позна. Ці ёсць у нас яшчэ гэтая фірма следчых? Яны дапамаглі нам у справе Лоўры. . . Добра! Я хачу, каб яны расследавалі доктара медыцынскіх навук Нікаласа Уорэна. Паўтары гэта. Рабіць гэта трэба стрымана. Усё, што трэба ведаць пра яго, блін! Як мага хутчэй ... справаздача за тры дні . .. о, чорт вазьмі! . . . спаганяць гэта з майго прыватнага рахунку».
  
  Ён рассеяна ўзяў зліты віскі. «І яшчэ адна рэч. Зрабіце так, каб Даследчы дэпартамент даведаўся ўсё магчымае пра кантрабанду наркотыкаў - наркарэкет увогуле. Зноў справаздача праз тры дні. . . Так, я сур'ёзна... з гэтага можа атрымацца добры фільм». Ён зрабіў паўзу. «Яшчэ адна рэч; Даследчы аддзел не павінен набліжацца да доктара Уорэна. . . Так, яны вельмі верагодна, але яны павінны трымацца далей ад яго - гэта зразумела? Добра!'
  
  Ён паклаў трубку і здзіўлена паглядзеў на графін. Ён акуратна паклаў яго і пайшоў у сваю спальню. Упершыню за шмат гадоў ён праігнараваў сваю звычайную дбайную працэдуру развешвання адзення і пакінуў яе раскіданай па падлозе.
  
  Апынуўшыся ў ложку, напружанне пакінула яго, і яго цела расслабілася. Толькі тады да яго дайшло фізічнае выражэнне яго гора, і ён зламаўся. Хвалі дрыжыкаў скаланалі яго цела, і гэты мужчына гадоў пяцідзесяці пяці змачыў падушку сваімі слязьмі.
  
  РАЗДЗЕЛ 2
  
  Уорэн быў - і не быў - здзіўлены, калі зноў пачуў ад Хеліера. У галаве ён думаў, што шукае Хеліер, і быў амаль схільны адмовіцца ад сустрэчы з ім. Паводле яго досведу, працяглыя пасмяротныя даследаванні тых, хто выжыў, у доўгатэрміновай перспектыве нікому не прынеслі нічога добрага; яны проста служылі, каб ператварыць віну ў прыняцце, і, як маральны чалавек, ён лічыў, што вінаватыя павінны быць пакараныя і што самапакаранне было самай жорсткай формай.
  
  Але ў аддаленых кутках яго розуму ўсё яшчэ хаваўся сумнеў, які быў уведзены апошнімі словамі Хеліера, і таму, да свайго невялікага здзіўлення, ён выявіў, што прыняў запрашэнне Хеліера сустрэцца з ім у кватэры Сэнт-Джэймса. На гэты раз, як ні дзіўна, ён быў не супраць сустрэцца з Хеллиером на сваёй зямлі - гэтая бітва ўжо была выйграна.
  
  Хеліер сустрэў яго звычайным словам: «Вельмі добра з вашага боку, што вы прыйшлі, доктар», — і правёў у вялікі і мякка раскошны пакой, дзе яму ветліва памахалі рукой да крэсла. Піць? - спытаў Хеліер. - Ці не?
  
  Уорэн усміхнуўся. «У мяне ёсць усе звычайныя заганы. Я хацеў бы скотч».
  
  Ён заўважыў, што папівае віскі такога добрага якасці, што разбаўляць яго вадой было амаль злачынна, і трымае ў руках адну з цыгарэт Хеліера з манаграмай. «Мы вельмі жывапісныя людзі, мы здымаем людзей», — іранічна сказаў Хеліер. «Самарэклама — адна з нашых найгоршых заган».
  
  Уорэн паглядзеў на пераплецены RH, выбіты золатам на цыгарэце ручной працы, і западозрыў, што гэта не нармальны стыль Хеліера і што ён халаднакроўна пайшоў на гэта ў канфармісцкай індустрыі. Ён нічога не сказаў і чакаў, пакуль Хеліер падкіне больш разумны размоўны мяч.
  
  - Па-першае, я павінен папрасіць прабачэння за сцэну, якую я зрабіў у вашых пакоях, - сказаў Хеліер.
  
  
  - Вы ўжо зрабілі гэта, - сур'ёзна сказаў Уорэн. «І ў любым выпадку, ніякіх прабачэнняў не трэба».
  
  Хелл іер уладкаваўся ў крэсле тварам да Уорэна і паставіў шклянку на нізкі столік. «Я лічу, што ў вашай прафесіі пра вас вельмі добра думаюць».
  
  Уорэн пакруціў брывом. 'Сапраўды!'
  
  «Я высвятляў сёе-тое пра рэкет з наркотыкамі — я думаю, што ў мяне гэта даволі добра зафіксавана».
  
  — Праз тры дні? - іранічна сказаў Уорэн.
  
  «У кінаіндустрыі па сваёй прыродзе павінен быць велізарны фонд агульных ведаў. Мой даследчы аддзел амаль такі ж добры, як, скажам, рэдакцыя газеты. Калі вы прыцягнеце дастатковую колькасць супрацоўнікаў для вырашэння праблемы, вы зможаце зрабіць шмат за тры дні».
  
  Уорэн адмовіўся ад гэтага і толькі кіўнуў.
  
  «Мае даследчыя супрацоўнікі выявілі, што амаль у адной траціне іх запытаў ім раілі пракансультавацца з вамі як з вядучым прадстаўніком прафесіі».
  
  Яны не зрабілі, - лаканічна сказаў Уорэн.
  
  Хеліер усміхнуўся. «Не, я сказаў ім не рабіць гэтага. Як вы сказалі днямі, вы вельмі заняты чалавек. Я не хацеў вас турбаваць».
  
  - Я мяркую, што я павінен падзякаваць вас, - сказаў Уорэн са зразумелым тварам.
  
  Геліер расправіў плечы. «Доктар Уорэн, давайце не будзем спрачацца адзін з адным. Я кладу ўсе свае карты на стол. Я таксама загадаў вам правесці незалежнае расследаванне».
  
  Уорэн пацягваў віскі і не зводзіў вачэй з Хеліера па-над шклянкай. «Гэта праклятая свабода», — мякка заўважыў ён. «Мяркую, я павінен спытаць вас, што вы знайшлі».
  
  Хеліер падняў руку. — Нічога добрага, доктар. Вы маеце зайздросную рэпутацыю і як чалавека, і як лекара, да таго ж вы выдатныя ў галіне наркаманіі».
  
  Уорэн сатырычна сказаў: «Я хацеў бы некалі прачытаць гэтае дасье - гэта было б падобна на тое, што я прачытаў некралог, шанец, які выпадае мала каму з нас». Ён паставіў шклянку. «І з якой мэтай усё гэта. . . гэтыя намаганні з вашага боку?'
  
  «Я хацеў быць упэўнены, што вы той чалавек, - сур'ёзна сказаў Хеліер.
  
  - Вы гаворыце загадкамі, - нецярпліва сказаў Уорэн. Ён засмяяўся. «Вы збіраецеся прапанаваць мне працу? Магчыма, тэхнічны дарадца фільма?* - Магчыма, - сказаў Хеліер. «Дазвольце задаць вам пытанне. Вы ў разводзе з жонкай. Чаму?
  
  Уорэн адчуў абурэнне, здзіўленне і шок. Ён быў абураны характарам пытання; здзіўлены, што пра гэта спытаў ветлівы Геліе; у шоку з-за інтэнсіўнага характару расследавання яго Хеліерам. Гэта мая справа, - холадна сказаў ён. «Я скажу вам, чаму ваша жонка развялася з вамі. Ёй не спадабалася твая сувязь з наркаманамі».
  
  Уорэн паклаў рукі на падлакотнікі крэсла, рыхтуючыся ўстаць, і Хеліер рэзка сказаў: «Сядай, чувак; слухайце, што я вам скажу».
  
  - Лепш бы гэта было добра, - сказаў Уорэн, расслабляючыся. «Я не стаўлюся добра да размоў такога характару».
  
  Хеліер затушыў цыгарэту і запаліў другую. «Гэта гаворыць мне пра вас больш, чым пра вашу жонку, якая мяне не цікавіць. Гэта кажа мне, што інтарэсы вашай прафесіі стаяць вышэй за вашы асабістыя адносіны. Ці ведаеце вы, што вас лічаць фанатыкам на тэму наркотыкаў?»
  
  - Мне было даведзена да гэтага, - жорстка сказаў Уорэн.
  
  Хеліер кіўнуў. «Як вы адзначылі — і як я выявіў у сваім кароткім даследаванні — наркаманы — не самыя лёгкія пацыенты. Яны пыхлівыя, агрэсіўныя, хлуслівыя, злыя, хітрыя і любыя іншыя прыніжальныя тэрміны, якія вы хочаце ўжыць да іх. І ўсё ж вы настойваеце, нягледзячы ні на што, спрабуючы ім дапамагчы - нават да страты жонкі. Мне здаецца, гэта дэманструе вялікую адданасць».
  
  Уорэн фыркнуў. «Прысвячэнне маёй нагі! Гэта проста тое, што ідзе з працай. Усе гэтыя заганы, пра якія вы толькі што згадалі, - гэта сімптомы агульнага наркатычнага сіндрому. Наркаманы такія з-за наркотыкаў, і нельга пакінуць іх тушыцца, таму што табе не падабаецца, як яны сябе паводзяць». Ён паківаў галавой. «Прыйдзі да справы. Я прыйшоў сюды не для таго, каб мною захапляліся - асабліва вы».
  
  Хеліер пачырванеў: "Я выказваў меркаванне сваім асаблівым спосабам", - сказаў ён. «Але я перайду да сутнасці справы. Калі я прыехаў да вас, вы сказалі, што праблема ў тым, каб спыніць паступленне забароненых наркотыкаў, і вы сказалі, што гэта міжнародная праблема. Вы таксама па-чартоўску паспяшаліся сказаць, што не былі гатовыя скакаць у Іран на вар'яцкія прыгоды». Ён высунуў палец. — Я думаю, вы сёе-тое ведаеце, доктар Уорэн; і я думаю, што гэта нешта пэўнае».
  
  «Божа мой!» - сказаў Уорэн. «Вы хутка робіце выснову».
  
  - Я прывык да гэтага, - лёгка сказаў Хеліер. «У мяне быў вялікі вопыт — і звычайна я маю рацыю. Мне плацяць за тое, што я маю рацыю, і мне плацяць высока. Цяпер, чаму Іран? Гераін у канчатковым рахунку атрымліваецца з опіуму, а опіум паступае з многіх месцаў. Ён можа паступаць з Далёкага Усходу - Кітая ці Бірмы - але вы сказалі, што праблема нелегальных паставак пачынаецца на Блізкім Усходзе.
  
  Чаму Блізкі Усход? І чаму менавіта Іран? Яно можа паступаць з любой з паўтузіна краін ад Афганістана да Грэцыі, але вы, не задумваючыся, вынеслі імгненнае меркаванне аб Іране». Ён з лёгкім пстрычкай паставіў шклянку. — Вы ведаеце нешта пэўнае, доктар Уорэн.
  
  Уорэн заварушыўся ў крэсле. «Чаму такая раптоўная цікавасць?»
  
  «Таму што я вырашыў нешта з гэтым зрабіць», — сказаў Хэліер. Ён коратка засмяяўся, убачыўшы выраз твару Уорэна. «Не, я не звар'яцеў; у мяне таксама няма маніі велічы. Вы самі ўказалі на праблему. Якая, чорт вазьмі, карысць латаць гэтых праклятых ідыётаў, калі яны могуць выйсці і забраць свежы запас на бліжэйшым рагу? Спыненне нелегальных паставак палегчыла б вашу ўласную працу».
  
  — Дзеля бога! - выбухнуў Уорэн. Над гэтым працуюць сотні міліцыянтаў усіх нацыянальнасьцяў. Што прымушае вас думаць, што вы можаце зрабіць што-небудзь лепш?»
  
  Хеліер паказаў на яго пальцам. «Таму што ў вас ёсць інфармацыя, якую з вашых уласных меркаванняў — цалкам этычных, я ўпэўнены, — вы не перадасце паліцыі».
  
  - І што я вам перадам - гэта ўсё?
  
  - О, не, - сказаў Хеліер. «Вы можаце пакінуць гэта пры сабе, калі хочаце». Ён зноў тыцнуў пальцам у бок Уорэна. «Разумееш, ты што-небудзь з гэтым зробіш».
  
  - Цяпер я ведаю, што ты звар'яцеў, - з агідай сказаў Уорэн. «Хеліер, я думаю, што вы выйшлі з раўнавагі; ты настроены на нейкае дзіўнае адкупленне і спрабуеш уцягнуць мяне ў гэта». Вусны яго скрывіліся. «Гэта вядома як зачыніць дзверы стайні пасля таго, як конь сышоў, і я не хачу ў гэтым удзельнічаць».
  
  Хэлліер спакойна закурыў чарговую цыгарэту, і Уорэн раптам сказаў: «Ты занадта шмат паліш».
  
  «Вы другі доктар, які сказаў мне гэта за апошнія два тыдні». Хеліер махнуў рукой. «Разумееце, вы не можаце не быць лекарам, нават цяпер. На нашай апошняй сустрэчы вы сказалі нешта іншае - "Я лекар, які проста зводзіць канцы з канцамі". Ён засмяяўся. 'Вы маеце рацыю; Я ведаю ваш банкаўскі баланс да капейкі. Але выкажам здагадку, што ў вас ёсць практычна неабмежаваныя сродкі, і выкажам здагадку, што вы злучылі гэтыя сродкі з інфармацыяй, якую я ўпэўнены, што ў вас ёсць і якую вы, дарэчы, не адмаўляеце. Што тады?»
  
  Уорэн прамовіў, не задумваючыся. «Яна занадта вялікая для аднаго чалавека».
  
  «Хто сказаў што-небудзь пра аднаго чалавека? Выбірайце сваю ўласную каманду, - шырока сказаў Хеліер.
  
  Уорэн утаропіўся на яго. «Я думаю, што вы ўсё гэта маеце на ўвазе». — сказаў ён са здзіўленнем.
  
  «Магчыма, я займаюся раскручваннем казак для іншых людзей», — цвяроза сказаў Хэліер. «Але я не кручу іх для сябе. Я маю на ўвазе кожнае гэтае слова».
  
  Уорэн ведаў, што меў рацыю; Хеліер быў выбіты з раўнавагі смерцю дачкі. Ён палічыў, што Хеліер заўсёды быў мэтанакіраваным чалавекам, а цяпер ён збіўся з курсу і нацэліўся на новую мэту. І яго было б цяжка спыніць.
  
  "Я не думаю, што вы ведаеце, што гэта звязана", - сказаў ён.
  
  - Мяне не хвалюе, што гэта звязана, - рашуча сказаў Хеліер. «Я хачу ўдарыць гэтых ублюдкаў. Я хачу крыві».
  
  — Чыя кроў — мая? - цынічна спытаў Уорэн. «Вы выбралі не таго чалавека. Ва ўсякім выпадку, я не думаю, што гэты чалавек існуе. Вам трэба спалучэнне святога Георгія і Джэймса Бонда. Я доктар, а не бандыт».
  
  - Ты чалавек з неабходнымі мне ведамі і кваліфікацыяй, - напружана сказаў Хеліер. Ён убачыў, што быў на мяжы страты Уорэна, і сказаў больш спакойна: «Не прымайце імгненных рашэнняў зараз, доктар; проста падумай». Голас яго абвастрыўся. «І звярніце ўвагу на этыку». Ён паглядзеў на гадзіннік. «А цяпер што наконт таго, каб перакусіць?»
  
  Уорэн пакінуў кватэру Хеліера з камфортам у жываце, але з пачуццём трывогі. Калі ён ішоў па Джэрмін-стрыт у напрамку Пікадзілі, ён думаў пра ўсе аспекты дзіўнай прапановы, якую зрабіў яму Хеліер. Не было ніякіх сумневаў, што Хеліер меў на ўвазе гэта, але ён не ведаў, у што ён лезе - не напалову; у заганным свеце гандлю наркотыкамі нікога не далі - стаўкі былі занадта высокія.
  
  Ён прабраўся скрозь шумны натоўп на Пікадзілі і збочыў у Соха. Неўзабаве ён спыніўся каля паба, паглядзеў на гадзіннік і зайшоў. Там было шматлюдна, але нехта па-сяброўску вызваліў яму месца ў кутку бара, ён замовіў скотч і са шклянкай у руцэ агледзеў пакой. За сталом з другога боку сядзела трое яго хлопцаў. Ён задумліва паглядзеў на іх і вырашыў, што яны атрымалі свае стрэлы незадоўга да гэтага; ім было спакойна, і размова паміж імі цякла свабодна. Адзін з іх падняў вочы і памахаў, і ён падняў руку ў знак прывітання.
  
  Каб дабрацца да сваіх пацыентаў, заваяваць іх неахвотны давер, Уорэн жыў з імі і, нарэшце, быў прыняты. Гэта была цяжкая барацьба, каб прымусіць іх выкарыстоўваць чыстыя іголкі і стэрыльную ваду; занадта многія з іх не мелі ні найменшага паняцця аб медыцынскай гігіене. Ён жыў у іх паўсвеце на ўскрайку злачыннасці, дзе нават прастытуткі з Соха займалі высокі маральны тон і лічылі, што наркаманы прыніжаюць шляхетнасць наваколля. Гэтага было дастаткова, каб прымусіць чалавека засмяяцца - або заплакаць.
  
  Уорэн не рабіў маральных асуджэнняў. Для яго гэта была сацыяльная і медыцынская праблема. Яго не адразу занепакоіла фундаментальная нестабільнасць чалавека, якая прымусіла яго прыняць гераін; усё, што ён ведаў, гэта тое, што калі чалавек зачапіўся, ён зачапіўся назаўсёды. На той стадыі ўзаемныя абвінавачванні не мелі сэнсу, бо яны нічога не вырашалі. Быў хворы чалавек, якому трэба было дапамагчы, і Уорэн дапамог яму, змагаючыся з грамадствам у цэлым, з паліцыяй і нават з самім наркаманам.
  
  Менавіта ў гэтым пабе і ў падобных месцах ён пачуў тры сур'ёзныя факты і тысячы чутак, якія складалі аснову асаблівых ведаў, якія Геліер спрабаваў атрымаць ад яго. Змяшацца з наркаманамі азначала змяшацца са злачынцамі. Спачатку, калі ён быў побач, яны не размаўлялі, але потым, калі выявілі, што яго вусны аднолькава сціснутыя, яны размаўлялі больш свабодна. Яны ведалі, хто -- і што -- ён, але яны прынялі гэта, хоць для некаторых ён быў проста яшчэ адным «палымяным дабрадзеем», які павінен быў трымаць свой доўгі нос далей ад чужых спраў. Але ў цэлым ён быў прыняты.
  
  Ён зноў павярнуўся да бара і паглядзеў на сваю шклянку. Нік Уорэн - Бонд "зрабі сам"! — падумаў ён. Хеліер неверагодны I Бяда Хеліера была ў тым, што ён не ведаў маштабу таго, што задумаў зрабіць. Нягледзячы на тое, што ён быў мільянерам, прызы, якія прапануюцца ў гандлі наркотыкамі, прымусяць нават Хеліера выглядаць жабраком, а з такімі грашыма людзі не саромеюцца забіваць.
  
  Цяжкая рука ўдарыла яго па спіне, і ён захлынуўся ад напою. «Прывітанне, Док; тапіць свой смутак?
  
  Уорэн павярнуўся. «Прывітанне, Эндзі. Выпі».
  
  - Вельмі ласкава, - сказаў Эндру Тозіер. - Але дазвольце мне. Ён выцягнуў кашалёк і вылушчыў запіску з тоўстай пачкі.
  
  Я б пра гэта не думаў, - суха сказаў Уорэн. «Ты ўсё яшчэ беспрацоўны». Ён злавіў позірк бармэна і замовіў два віскі.
  
  - Так, - сказаў Тозіер, адкладаючы кашалёк. «Свет становіцца занадта ціхім, як мне падабаецца».
  
  - Вы не можаце чытаць газеты, - заўважыў Уорэн. Рускія зноў дзейнічаюць, а В'етнам усё яшчэ ішоў на поўную моц, апошняе, што я чуў».
  
  "Але гэта вялікія хлопцы", - сказаў Тозіер. «Для такога малога прадпрыемства, як я, няма месца. Паўсюль аднолькава — буйныя фірмы ціснуць на нас, малых». Ён падняў шклянку. «На здароўе!»
  
  Уорэн паглядзеў на яго з раптоўнай цікавасцю. маёр Эндру Тозіер; прафесія -найміт. Наёмны забойца. Эндзі нікога без разбору не страляў бы - гэта было б забойствам. Але ён быў цалкам гатовы да таго, каб яго наняў новы ўрад, каб выстраіць полк напалову падрыхтаваных чарнаскурых салдат і павесці іх у бой. Ён быў хадзячым сімптомам шызафрэнічнага свету.
  
  «На здароўе!» - рассеяна сказаў Уорэн. Яго галава мітусілася ад вар'яцкіх думак.
  
  Тозіер кіўнуў галавой у бок дзвярэй. — Ваш кабінет запаўняецца, доктар. Уорэн азірнуўся і ўбачыў чатырох маладых людзей, якія ўваходзілі; трое былі яго пацыентамі, але чацвёртага ён не ведаў. «Я не ведаю, як вы выносіце гэтых танных ублюдкаў», — сказаў Тозіер.
  
  «Хтосьці павінен даглядаць за імі», - сказаў Уорэн. «Хто новы хлопчык?»
  
  Тозіер паціснуў плячыма. - Яшчэ адна праклятая душа на шляху ў пекла, - жудасна сказаў ён. «Вы, верагодна, сустрэнецеся з ім, калі ён захоча выправіць».
  
  Уорэн кіўнуў. «Такім чынам, у вашай лініі ўсё яшчэ няма дзеянняў.* «Ні пробліску».
  
  «Магчыма, вашы стаўкі занадта высокія. Я мяркую, што гэта, як і ўсё астатняе, пытанне попыту і прапановы».
  
  Стаўкі ніколі не бываюць завышанымі, — сказаў Тозіер крыху змрочна. «Колькі б вы паставілі за сваю скуру, док?»
  
  «Мне толькі што задалі гэтае пытанне — ускосна», — сказаў Уорэн, думаючы пра Хеліера. «Якая ўвогуле цяперашняя стаўка?»
  
  «Пяцьсот у месяц плюс чортава вялікая прэмія па завяршэнні». Тозіер усміхнуўся. Думаеце пачаць вайну?»
  
  Уорэн паглядзеў яму ў вочы. «Магчыма».
  
  Усмешка знікла з вуснаў Тозьера. Ён уважліва паглядзеў на Уорэна, уражаны тым, як той гаварыў. «Для Бога!» ён сказау. «Я думаю, што вы сур'ёзна. З кім вы думаеце змагацца? Сталічная міліцыя? Усмешка вярнулася і стала шырэй.
  
  Уорэн сказаў: «Вы ніколі не займаліся прыватным прадпрыемствам, ці не так?» Я маю на ўвазе прыватную вайну ў адрозненне ад публічнай вайны».
  
  Тозіер паківаў галавой. «Я заўсёды заставаўся юрыдычным ці, ва ўсякім разе, палітычным. Ва ўсялякім разе, людзей, якія фінансуюць прыватныя бойкі, вельмі мала. Я так разумею, што вы не маеце на ўвазе нашэнне зброі для нейкага ўскочыўшага «бізнесмена» з Соха, які дзелавіта займаецца стварэннем прыватнай імперыі? Або целаахоўнікам?»
  
  - Нічога падобнага, - сказаў Уорэн. Ён думаў пра тое, што ведаў пра Эндру Тозьера. У чалавека былі свае каштоўнасці. Незадоўга да гэтага Уорэн спытаў, чаму ён не скарыстаўся канфліктам, які адбываўся ў паўднёваамерыканскай краіне.
  
  Тозьер быў з'едліва пагардлівы. 'Добры Хрыстос! Гэта гульня ўлады паміж дзвюма бандамі галаварэзаў вышэйшага класа. У мяне няма жадання касіць бедных сукіных сыноў сялян, якія выпадкова трапілі ў сярэдзіну». Ён уважліва паглядзеў на Уорэна. "Я выбіраю свае баі", - сказаў ён.
  
  Уорэн падумаў, што калі ён прыме недарэчны выклік Хеліера, тады Эндзі Тозіер стане добрым чалавекам. Не тое каб была нейкая верагоднасць, што гэта адбудзецца.
  
  Тозіер махаў бармэну і падняў два пальцы. Ён павярнуўся да Уорэна і сказаў: «У вас штосьці на розуме, доктар. Хтосьці цісне?»
  
  - У пэўным сэнсе, - сказаў Уорэн іранічна. Ён думаў, што Хеліер яшчэ не пачаў па-сапраўднаму; далей будзе маральны шантаж.
  
  - Назавіце мне яго імя, - сказаў Тозіер. «Я крыху абаперуся на яго. Ён больш не будзе вас турбаваць».
  
  Уорэн усміхнуўся. «Дзякуй, Эндзі; гэта не такі ціск».
  
  Тозьер выглядаў з палёгкай. Тады ўсё ў парадку. Я падумаў, што некаторыя з вашых вядучых, магчыма, згуртаваліся супраць вас. Я б хутка з імі разабраўся». Ён паклаў фунтавую купюру на прылавак і прыняў здачу. «Вось табе бруд у вочы».
  
  - Выкажам здагадку, што мне спатрэбіцца целаахоўнік, - асцярожна сказаў Уорэн. «Ці ўзяліся б вы за працу па звычайнай стаўцы?»
  
  Тозіер гучна засмяяўся. «Вы не маглі сабе дазволіць мяне. Але я б зрабіў гэта бясплатна, калі гэта не занадта доўгая праца». Нахмурыўся на лобе. «Вас сапраўды нешта грызе, док. Я думаю, вы б сказалі мне, што гэта такое.
  
  - Не, - рэзка сказаў Уорэн. Калі - а гэта было чортава вялікае "калі" - ён паглыбіўся ў гэта, тады не мог нікому давяраць, нават Эндзі Тозіеру, які здаваўся дастаткова прамым. Ён павольна сказаў: «Калі гэта калі-небудзь адбудзецца, гэта зойме, магчыма, некалькі месяцаў, і гэта будзе на Блізкім Усходзе. Табе плацілі б пяцьсот у месяц плюс бонус».
  
  Тозіер асцярожна паставіў шклянку. «І гэта не палітычна?»
  
  - Наколькі я ведаю, гэта не так, - задуменна сказаў Уорэн.
  
  «І я цябе ахоўваю?» Тозіер выглядаў разгубленым.
  
  Уорэн усміхнуўся. «Магчыма, трэба было б крыху прынесці і насіць у лютым выглядзе».
  
  
  «Блізкі Усход і не палітычны - можа быць,» разважаў Tozier. Ён паківаў галавой. «Звычайна мне падабаецца больш ведаць пра тое, у што ўвязваецца Цін». Ён кінуў на Уорэна пранізлівы позірк. «Але я давяраю табе. Калі вы хочаце мяне - проста крычыце».
  
  «Гэта можа ніколі не адбыцца», - папярэдзіў Уорэн. Няма цвёрдых абавязацельстваў».
  
  - Усё ў парадку, - сказаў Тозіер. «Скажам так, у вас ёсць бясплатны варыянт карыстання маімі паслугамі». Ён дапіў свой напой і стукнуўся аб шклянку, чакальна гледзячы на Уорэна. «Ваш раунд. Любы, хто можа дазволіць сабе мае стаўкі, можа дазволіць сабе купіць мне напоі».
  
  Уорэн пайшоў дадому і доўга сядзеў у крэсле і глядзеў у прастору. Нейкім чынам ён адчуваў сябе абавязаным, нягледзячы на тое, што сказаў Эндзі Тозіеру. Простая сустрэча з гэтым чалавекам нараджала ў яго галаве ідэі, вар'яцка вар'яцкія, але з кожным цікам гадзінніка яны станавіліся больш рэальнымі і цвёрдымі. У нейкі момант ён неспакойна ўстаў і прайшоўся па пакоі.
  
  «Пракляты Гэліер!» - сказаў ён услых.
  
  Ён падышоў да стала, выцягнуў аркуш паперы і пачаў дзелавіта пісаць. Праз паўгадзіны ў яго было накрэмзана, мабыць, дваццаць імёнаў. Ён задуменна прагледзеў свой спіс і пачаў выключаць, і яшчэ праз пятнаццаць хвілін спіс скараціўся да пяці імёнаў.
  
  ЭНДРУ ТОЗІР ДЖОН ФОЛЕТ ДЭН ПАРКЕР БЕН БРАЙАН МАЙКЛ ЭБАТ Нумар 23, Акасія-Роўд, быў акуратным двухкватэрным домам, які нельга было адрозніць ад сотняў вакол яго. Уорэн адчыніў драўляную брамку, прайшоў некалькі крокаў, каб дабрацца да ўваходных дзвярэй і мінуць палісаднік памерам з паштовую марку, і пазваніў. Дзверы адчыніла падцягнутая жанчына сярэдніх гадоў, з задавальненнем сустрэла яго.
  
  - Чаму, доктар Уорэн? мы цябе даўно не бачылі». На яе твары адбілася трывога. - Гэта зноў не Джымі, так? Ён больш не трапляў у непрыемнасці?
  
  Уорэн абнадзейліва ўсміхнуўся. — Наколькі я ведаю, місіс Паркер.
  
  Ён амаль адчуў яе палёгку. «Ой!» яна сказала. «Ну, тады ўсё ў парадку. Ты хочаш убачыць Джымі? Зараз яго няма — ён спусціўся ў моладзевы клуб».
  
  - Я прыйшоў да Дэна, - сказаў Уорэн. «Проста для сяброўскай гутаркі».
  
  «Пра што я думаю», — сказала місіс Паркер. «Трымаючы цябе вось так на парозе. Заходзьце, доктар. Дэн толькі што вярнуўся дадому - ён наверсе мыецца.
  
  Уорэн ведаў, што Дэн Паркер толькі што вярнуўся дадому. Ён не хацеў бачыць Паркера ў гаражы, дзе працаваў, таму пачакаў у машыне і пайшоў за ім дадому. Місіс Паркер правяла яго ў пярэдні пакой. - Я скажу яму, што вы тут, - сказала яна.
  
  Уорэн агледзеў невялікі пакой; на трох ганчарных качках на сцяне, на фатаграфіях дзяцей на буфеце і іншай фатаграфіі нашмат маладзейшага Дэна Паркера ў форме. Яму не прыйшлося доўга чакаць. Паркер увайшоў у пакой і працягнуў руку. «Гэта задавальненне, якога мы не чакалі, доктар». Уорэн, схапіўшы руку, адчуў цвёрдасць мазалёў. — Днямі я толькі казаў Салі, што вельмі шкада, што мы цябе больш не бачым.
  
  - Магчыма, гэта таксама добра, - з жалем сказаў Уорэн. «Баюся, што я толькі што падштурхнуў місіс Паркер».
  
  - Так, - цвяроза адказаў Паркер. «Я ведаю, што вы маеце на ўвазе. Але мы ўсё роўна хацелі б бачыць цябе, такога таварыскага». Цёплыя тоны ланкастэрцаў усё яшчэ гучалі, хаця Паркер шмат гадоў жыў у Лондане. — Сядай, доктар; Салі з хвіліны на хвіліну прынясе гарбаты.
  
  «Я прыйшоў да вас па... службовых справах».
  
  
  - Ага, - спакойна сказаў Паркер. — Ну, тады прыступім да гэтага пасля гарбаты? Салі ў любым выпадку павінна выйсці; у яе малодшай сястры дрэннае надвор'е, так што Салі трохі няньчыць.
  
  - Мне вельмі шкада гэта чуць, - сказаў Уорэн. «Як Джымі ў гэтыя дні?»
  
  - Зараз з ім усё добра, - сказаў Паркер. — Вы выправілі яго, доктар. Вы ўвялі ў яго страх перад Богам - і я захоўваю яго там.
  
  «Я б не быў з ім занадта жорсткі».
  
  - Дастаткова моцна, - бескампрамісна сказаў Паркер. «Ён больш не сядзе на гэтага жаўрука». Ён уздыхнуў. «Я не ведаю, да чаго прыходзяць дзеці ў нашы дні. Калі я быў хлопцам, такога не было. Калі б я зрабіў тое, што зрабіў малады Джымі, мой бацька так моцна ўпіўся б у мяне сваім раменьчыкам. У яго была цяжкая рука, у мяне быў тата». Ён паківаў галавой. «Але гэта не прыйшло б у галаву».
  
  Уорэн выслухаў гэтую даўнюю скаргу бацькоў без аніякай усмешкі. — Так, — сур'ёзна пагадзіўся ён. «Усё змянілася».
  
  Салі Паркер прынесла гарбату - скарочаную паўднёвую версію традыцыйнага паўночнага паўднёвага чаю. Яна націскала на Уорэна хатнімі пірожнымі і булачкамі і настойвала на тым, каб зноў напоўніць яго кубак. Уорэн ненадакучліва разглядаў Паркера і спрабаваў прыдумаць, як закрануць далікатную тэму такім чынам, каб забяспечыць найбольшае супрацоўніцтва.
  
  Даніэлю Паркеру было гадоў сорак. Ён паступіў на флот у апошнія некалькі месяцаў вайны і вырашыў зрабіць кар'еру. На флоце мірнага часу ён сваёй упартасцю прабіваўся наперад, нягледзячы на непазбежна павольнае павышэнне па службе. Ён ваяваў у карэйскіх водах падчас той вайны і выйшаў з яе старшым афіцэрам з п'янлівай перспектывай атрымаць чын у строй. Але ў 1962 годзе тарпеда вырвалася і пакацілася па назе, і на гэтым яго ваенна-марская кар'ера скончылася.
  
  Ён выйшаў з ваенна-марскога флоту з канчаткова скарочанай нагой, пенсіяй па інваліднасці і без працы. Апошняе яго не хвалявала, таму што ён ведаў, што добра валодае рукамі. З 1963 года ён працаваў механікам у гаражы, і Уорэн лічыў, што яго працадаўцу чортава пашанцавала.
  
  Місіс Паркер паглядзела на гадзіннік і ўсклікнула. «Ой, я спазнюся. Вам трэба прабачыць мяне, доктар».
  
  Усё ў парадку, місіс Паркер, - сказаў Уорэн, падымаючыся.
  
  - Ты сыходзь, дзяўчынка, - сказаў Паркер. "Я пагляджу, каб посуд,"
  
  
  доктар і я будзем ціха балбатаць». Місіс Паркер сышла, і Паркер дастаў каржакаватую люльку, якую працягнуў напаўняць. — Вы сказалі, што хочаце бачыць мяне па справах, доктар. Ён здзіўлена падняў вочы, а потым усміхнуўся. «Магчыма, вы захочаце новую машыну».
  
  - Не, - сказаў Уорэн. - Як справы ў гаражы, Дэн?
  
  Паркер паціснуў плячыма. «Тое самае, што і заўсёды. Часам гэта становіцца крыху манатонным, але зараз я раблю цікавую працу на Mini-Cooper. Ён павольна ўсміхнуўся. Большую частку часу я маю справу з праблемамі дзяўчат. Днямі да мяне прыйшоў адзін - сказаў, што машына выкарыстоўвае занадта шмат бензіну. Я праверыў гэта, нічога дрэннага не было, таму вярнуў. Але яна вярнулася ў самыя кароткія тэрміны з той жа праблемай.
  
  Ён чыркнуў запалкай. «Я ўсё яшчэ не знайшоў нічога дрэннага, таму я сказаў ёй: «Міс Хэмптан, я хачу крыху пакатацца з вамі, каб канчаткова праверыць», і мы паехалі. Першае, што яна зрабіла, гэта выцягнула дросель і павесіла на яго сумку - сказала, што думала, што гэта тое, для чаго. Ён паківаў галавой з лёгкай агідай.
  
  Уорэн засмяяўся. - Ты далёка ад флоту, Дэн.
  
  - Так, гэта факт, - сказаў Паркер крыху маркотна. «Я ўсё яшчэ сумую па гэтым, ведаеце. Але што можа зрабіць чалавек?» Ён рассеяна пагладзіў хворую нагу. — Тым не менш, я адважуся сказаць, што гэта лепш для Салі і дзяцей, нават калі яна ніколі не пярэчыла, каб мяне не было.
  
  - Чаго табе тут не хапае, Дэн?
  
  Паркер задуменна пыхкаў люлькай. «Цяжка сказаць. Я думаю, што я ўпускаю шанец абыходзіцца з выдатнымі машынамі. Гэта аднаўленне серыйных аўтамабіляў не расцягвае чалавека - вось чаму я люблю набываць нешта іншае, напрыклад, гэты Mini-Cooper, над якім я зараз працую. Пакуль я скончу, Ісігоніс не пазнае гэта.
  
  Уорэн асцярожна сказаў: «Выкажам здагадку, што вам зноў далі магчымасць кіраваць марской тэхнікай. Вы б прынялі?»
  
  Паркер дастаў трубку з рота. - Да чаго вы дамагаецеся, доктар?
  
  Мне патрэбны чалавек, які ведае ўсё пра тарпеды, - прама сказаў Уорэн.
  
  Паркер міргнуў. «Я ведаю столькі ж, колькі хто-небудзь іншы, але я не бачу...» . .' Яго голас сціх, і ён збянтэжана паглядзеў на Уорэна.
  
  «Дазвольце сказаць так. Выкажам здагадку, што я хацеў кантрабандай правезці нешта параўнальна лёгкае і вельмі каштоўнае ў краіну, якая мае марское ўзбярэжжа, ці можна гэта зрабіць з дапамогай тарпеды?
  
  Паркер пачухаў галаву. «Мне гэта ніколі не прыходзіла ў галаву», — сказаў ён і ўсміхнуўся. «Але гэта чортава добрая ідэя. З чаго вы думаеце рабіць акцыз? швейцарскія гадзіннікі?
  
  «А як наконт гераіну?» - ціха спытаў Уорэн.
  
  Паркер застыў і ўтаропіўся на Уорэна так, быццам у таго раптам выраслі рогі і хвост. Трубка ўпала ад яго гневу, каб не заўважыць яго, калі ён сказаў: «Ты сур'ёзна? Я б ніколі ў гэта не паверыў.
  
  - Усё ў парадку, Дэн, - сказаў Уорэн. «Я сур'ёзна, але не так, як вы маеце на ўвазе. Але ці можна гэта зрабіць?»
  
  Прайшло доўгае імгненне, перш чым Паркер намацаў сваю трубку. «Гэта можна было б зрабіць, - сказаў ён. «Стары Марк XI меў боегалоўку больш за семсот фунтаў. Туды можна напакаваць чортава шмат гераіну.
  
  «А дыяпазон?»
  
  
  - Максімум пяць тысяч пяцьсот ярдаў, калі вы папярэдне разагрэеце батарэі, - хутка сказаў Паркер.
  
  «Чорт вазьмі!» - расчаравана сказаў Уорэн. Гэтага мала. Вы сказалі батарэі. Гэта электрычная тарпеда?»
  
  'Так. Ідэальна падыходзіць для кантрабанды. Ніякіх бурбалак, бачыце».
  
  - Але далёкасці далёка не дастаткова, - паныла сказаў Уорэн. «Гэта была добрая ідэя, пакуль яна доўжылася».
  
  'У чым праблема?' - спытаў Паркер, чыркнуўшы запалкай.
  
  «Я думаў пра карабель, які плавае па-за межамі тэрытарыяльных вод Злучаных Штатаў і выпускае тарпеду на бераг. Гэта дванаццаць міль — больш за дваццаць адну тысячу ярдаў».
  
  
  - Гэта доўгі шлях, - сказаў Паркер, пыхкаючы люлькай. Яно не загарэлася, і яму прыйшлося запаліць яшчэ адну запалку, і прайшло некаторы час, перш чым трубка загарэлася да свайго задавальнення. «Але, магчыма, гэта можна зрабіць».
  
  Уорэн перастаў апускацца і насцярожана падняў вочы. «Можа?»
  
  «Mark XI выйшаў у 1944 годзе, і з таго часу ўсё змянілася», — задуменна сказаў Паркер. Ён падняў вочы. «Дзе б вы наогул узялі тарпеду?»
  
  - Я яшчэ не разбіраўся ў гэтым, - сказаў Уорэн. «Але гэта не павінна быць занадта складана. У Швейцарыі ёсць амерыканец, у якога дастаткова лішкаў зброі, каб абсталяваць брытанскія войскі. У яго павінны быць тарпеды».
  
  Тады яны былі б Mark XI, — сказаў Паркер. «Ці нямецкі эквівалент. Я сумняваюся, што што-небудзь больш сучаснае з'явілася на рынку ваенных тавараў. Ён сціснуў вусны. «Гэта цікавая» праблема. Разумееце, у Mark XI былі свінцова-кіслотныя акумулятары - іх пяцьдзесят два. Але пасля вайны ўсё змянілася, і зараз можна набыць лепшыя батарэі. Я хацеў бы вырваць свінцова-кіслотныя акумулятары і замяніць іх магутнымі ртутнымі элементамі. Ён летуценна глядзеў на столь. «Усе схемы трэба было б перарабіць, і гэта было б па-чартоўску дорага, але я думаю, што я мог бы гэта зрабіць».
  
  Ён нахіліўся наперад і стукнуў люлькай па каміне, потым цвёрда паглядзеў Уорэну ў вочы. «Але не для кантрабанды наркотыкаў».
  
  — Усё ў парадку, Дэн; Я не пераключыў трэкі». Уорэн пацёр падбародак. «Я хачу, каб ты працаваў са мной на працы. Гэта будзе плаціць удвая больш, чым вы атрымліваеце ў гаражы, і будзе вялікі бонус, калі вы скончыце. І калі вы не захочаце вяртацца ў гараж, у вас будзе гарантаваная стабільная праца столькі, колькі вы гэтага захочаце».
  
  Паркер выпусціў доўгі слуп дыму. — Тут нейкі дзіўны пах, доктар. Для мяне гэта гучыць незаконна».
  
  - Гэта не забаронена,* хутка сказаў Уорэн. «Але гэта можа быць небяспечна».
  
  Паркер задумаўся. «Колькі часу гэта зойме?»
  
  — Не ведаю. Можа быць тры месяцы - можа быць шэсць. Гэтага таксама не было б у Англіі; вы паедзеце на Блізкі Усход».
  
  «І гэта можа быць небяспечна. Якая небяспека?
  
  Уорэн вырашыў быць шчырым. «Ну, калі вы паставіце нагу няправільна, вас могуць застрэліць».
  
  
  Паркер паклаў трубку ў ачаг. «Вы шмат прасіце», ці не так? У мяне ёсць жонка і трое дзяцей - і вось вы прыйшлі з смешнай прапановай, якая смярдзіць да нябёсаў, і вы кажаце мне, што мяне могуць застрэліць. Навошта ўсё ж да мяне?
  
  «Мне патрэбен добры тарпедыст - і ты адзіны, каго я ведаю». Лёгкая ўсмешка кранула вусны Уорэна. «Гэта не самы шматлюдны гандаль у свеце».
  
  Паркер кіўнуў у знак згоды. «Не, гэта не так. Я не хачу ламаць сябе, але я не магу прыдумаць іншага чалавека, які мог бы рабіць тое, што ты хочаш. Аднак гэта была б сапраўды чароўная праца - ці не так? Адштурхнуць стары Mark XI больш чым на дваццаць тысяч ярдаў - падумайце толькі пра гэта.
  
  Уорэн затаіў дыханне, назіраючы, як Паркер змагаецца са спакусай, потым уздыхнуў, калі Паркер паківаў галавой і сказаў: «Не, я не мог гэтага зрабіць». Што б сказала Салі?
  
  «Я ведаю, што гэта небяспечная праца, Дэн».
  
  «Я не хвалююся з гэтай нагоды - не за сябе. Мяне маглі забіць у Карэі. Гэта проста так. . . Ну, у мяне мала страхоўкі, і што б яна рабіла з трыма дзецьмі, калі б са мной што-небудзь здарылася?»
  
  Уорэн сказаў: «Я скажу табе столькі, Дэн. Я не думаю, што адбудзецца горшае, але калі гэта адбудзецца, я паклапачуся, каб Салі атрымала пажыццёвыя ручкі, роўныя таму, што вы атрымліваеце цяпер. Ніякіх умоў - і вы можаце атрымаць гэта ў пісьмовым выглядзе.'
  
  "Вы даволі вольныя са сваімі грашыма - ці гэта вашы грошы?" - пранікліва спытаў Паркер.
  
  «Не мае значэння, адкуль гэта. Гэта добрая справа».
  
  Паркер уздыхнуў. «Я б давяраў табе так далёка. Я ведаю, што ты ніколі не будзеш на тым баку. Калі гэты жаўрук пачынае?»
  
  - Не ведаю, - сказаў Уорэн. «Яно можа і не пачацца наогул. Я яшчэ не вырашыў. Але калі мы пачнем, гэта будзе ў наступным месяцы».
  
  Паркер жаваў ножку люлькі, відаць, не ведаючы, што яна патухла. Нарэшце ён падняў вочы з яркімі вачыма. «Добра, я зраблю гэта. Напэўна, Салі даставіць мне пекла. Ён усміхнуўся. — Лепш не казаць ёй, доктар. Я згатую для яе пражу». Ён пачухаў галаву. «Мне трэба сустрэцца са сваімі старымі таварышамі па ваенна-марскім флоце і даведацца, ці змагу я атрымаць інструкцыю па абслугоўванні Mark XI - яна павінна быць яшчэ. Гэта мне спатрэбіцца, калі я збіраюся перарабіць схемы».
  
  - Зрабіце гэта, - сказаў Уорэн. «Лепш я раскажу вам, у чым справа».
  
  «Не!» - сказаў Паркер. «У мяне агульны дрыфт. Калі гэта будзе небяспечна, чым менш я ведаю, тым лепш для вас. Калі прыйдзе час, ты скажаш мне, што рабіць, і я зраблю гэта, калі змагу.
  
  Уорэн рэзка спытаў: - Ці ёсць шанцы на правал?
  
  «Магчыма, але калі я атрымаю ўсё, што прашу, я думаю, што гэта можна зрабіць. Mark XI - гэта добрая машына - не павінна быць занадта складана прымусіць яго зрабіць немагчымае». Ён усміхнуўся. «Што прымусіла вас падумаць пра гэта такім чынам?» Стаміліся лячыць новых наркаманаў?»
  
  - Штосьці падобнае, - сказаў Уорэн.
  
  Ён пакінуў Паркера шчасліва гудзець пра батарэі і схемы і папярэдзіў, што гэта не цвёрдае абавязацельства. Але ён ведаў, што, нягледзячы на яго настойлівасць, што дамоўленасці былі толькі папярэднімі, абавязацельства ўзмацнялася.
  
  IV. Ён патэлефанаваў Эндру Тозіеру. «Ці магу я патэлефанаваць табе па падтрымку сёння вечарам, Эндзі?»
  
  — Вядома, док; маральны ці мускулісты?'
  
  «Магчыма, патроху з абодвух. Я ўбачымся ў клубе Говарда - ведаеце, дзе гэта?
  
  - Я ведаю, - сказаў Тозіер. «Вы маглі б выбраць лепшае месца, каб страціць свае грошы, Док; яна крывая, як задняя нага ў сабакі».
  
  - Я гуляю ў азартныя гульні, Эндзі, - сказаў Уорэн. — Але не грашыма. Заставайцеся на заднім плане, добра? Я зайду да цябе, калі ты мне спатрэбіцца. Я буду там у дзесяць гадзін».
  
  «Я разумею; вы проста хочаце страхоўку».
  
  Вось і ўсё, — сказаў Уорэн і зазваніў.
  
  Говард-клуб быў у Кенсінгтане, стрымана закамуфляваны ў адным са старых віктарыянскіх дамоў з тэрасамі. У адрозненне ад клубаў Соха, тут не было міргаючых неонавых шыльдаў, якія б абвяшчалі блэкджек і рулетку, таму што гэта была нятанная аперацыя. У клубе Говарда не было чыпсаў на паўкроны.
  
  Адразу пасля дзесяці гадзін Уорэн пайшоў праз ігральныя пакоі да бара. Ён спакойна ўсведамляў прафесійную цікавасць, выкліканую яго візітам; швейцар падняў унутраны тэлефон, калі ён увайшоў, і навіны хутка даляцяць да вышэйшых эшалонаў. Нейкі момант ён глядзеў на рулетку і з'едліва падумаў: "Калі б я быў Джэймсам Бондам, я б там рабіў забойства".
  
  У бары ён замовіў скотч, і калі бармэн паставіў яго перад ім, роўны амерыканскі голас сказаў: «Гэта будзе за кошт дома, доктар Уорэн».
  
  Уорэн павярнуўся і ўбачыў Джона Фолета, кіраўніка клуба, які стаяў ззаду. «Што вы робіце так далёка на захадзе?» - спытаў Фоле, - калі вы шукаеце якую-небудзь са сваіх згубленых авечак, вы не знойдзеце іх тут. Яны нам не падабаюцца».
  
  Уорэн добра разумеў, што яго папярэджваюць. Раней здаралася, што некаторыя з яго пацыентаў спрабавалі хутка разбагацець, каб пракарміць звычку. У іх, вядома, нічога не атрымалася, і ўсё выйшла з-пад кантролю, скончылася бойкай. Кіраўніцтву клуба Говарда не падабаліся бойкі - яны знізілі шыкоўны тон - і Уорэну было перададзена слова трымаць сваіх хлопцаў у чарзе.
  
  Ён усміхнуўся Фоле. - Проста аглядаю славутасці, Джоні. Ён падняў шклянку. 'Далучайся да мяне?'
  
  Фоле кіўнуў бармэну і сказаў: «Ну, у любым выпадку, прыемна вас бачыць».
  
  "Ён не будзе адчуваць сябе так доўга", - падумаў Уорэн. Ён сказаў: «Гэта пацыенты, пра якіх ты кажаш, Джоні; яны хворыя людзі. Я не кірую імі - я не лідэр ці нешта падобнае».
  
  Гэта можа быць, - сказаў Фоле. «Але як толькі вашы скамарохі пачынаюць гукаць, яны могуць нанесці больш шкоды, чым вы думаеце. І калі нехта можа імі кіраваць, дык гэта ты».
  
  - Я перадаў інфармацыю, што іх тут не чакаюць, - сказаў Уорэн. Гэта ўсё, што я магу зрабіць».
  
  Фоле коратка кіўнуў. — Разумею, доктар. Мне гэтага дастаткова».
  
  Уорэн агледзеў пакой і ўбачыў Эндру Тозіера, які стаяў каля бліжэйшага стала для блэкджека. Ён нязмушана сказаў: «Здаецца, у вас усё добра».
  
  Фолет фыркнуў. «Вы не можаце жыць добра ў гэтай вар'яцкай краіне. Цяпер мы павінны гуляць у кола без нуля, а гэта чорт вазьмі немагчыма. Ні адзін клуб не можа працаваць без перавагі.* «Я не ведаю», — сказаў Уорэн. «Гэта роўныя шанцы для вас і кліента, так што гэта квадрат. І вы атрымліваеце прыбытак ад членства ў клубе, бара і рэстарана».
  
  'Ты з глузду з'ехаў?' - запатрабаваў Фоле. «Гэта проста так не працуе. У любой гульні з роўнымі шанцамі шчаслівы багаты чалавек у любы момант пераможа шчаслівага бедняка. Бернулі зразумеў гэта яшчэ ў 1713 годзе - гэта называецца пецярбургскім парадоксам». Ён паказаў на стол для гульні ў рулетку. На гэтым коле ляжыць гайка ў пяцьдзесят тысяч фунтаў, але колькі, на вашу думку, каштуюць кліенты? Мы знаходзімся ў стане гульні роўных шанцаў супраць публікі, якую можна лічыць бясконца багатай. У доўгатэрміновай перспектыве мы будзем скарочаны, але добра».
  
  - Я не ведаў, што ты матэматык, - сказаў Уорэн.
  
  «Любы хлопец, які не разумее матэматыкі, хутка збанкрутуе», — сказаў Фоле. «І прыйшоў час вашым брытанскім заканадаўцам наняць некалькі матэматыкаў». Ён спахмурнеў. - Яшчэ адна рэч - вазьміце стол для блэкджэка; у свой час гэта было забаронена, бо называлася азартнай гульнёй.
  
  Цяпер, калі азартныя гульні легальныя, яны ўсё яшчэ хочуць забараніць іх, таму што добры гулец можа перамагчы дрэннага. Яны не ведаюць, чаго яны хочуць».
  
  «Ці можа добры гулец выйграць у блэкджек?» - зацікаўлена спытаў Уорэн.
  
  Фолет кіўнуў. «Трэба мець памяць і жалезныя нервы, але гэта можна зрабіць. Шчасце, што ў хаце такіх хлопцаў мала. Мы возьмем на сябе такую рызыку ў блэкджэку, але ў рулі мы павінны мець перавагу». Ён сумна паглядзеў у сваю шклянку. "І я не бачу вялікіх шанцаў атрымаць яго - не з законамі, якія знаходзяцца ў распрацоўцы".
  
  - Усё кепска, - бесчула сказаў Уорэн. «Магчыма, вам лепш вярнуцца ў Штаты».
  
  «Не, я пакатаюся тут некаторы час». Фоле асушыў сваё «Не ідзі», — сказаў Уорэн. «У мяне была прычына прыехаць сюды. Я хацеў з вамі пагаварыць».
  
  «Калі гэта штрых для вашай клінікі, я ўжо ў вашых кнігах».
  
  
  Уорэн усміхнуўся. «На гэты раз я хачу даць табе грошы».
  
  «Я павінен затрымацца, каб пачуць», — сказаў Фоле. Раскажы мне больш».
  
  - У мяне запланавана невялікая экспедыцыя, - сказаў Уорэн. «Зарплата невялікая — скажам, дзве пяцьдзесят у месяц на паўгода. Але ў канцы будзе бонус, калі ўсё пойдзе добра».
  
  — Два пяцьдзесят у месяц! Фолет засмяяўся. «Азірніцеся вакол сябе і палічыце, колькі я зараз зарабляю. Пацягніце другі, доктар».
  
  - Не забудзь бонус, - спакойна сказаў Уорэн.
  
  'Добра; які бонус?' - спытаў Фоле, усміхаючыся.
  
  
  Гэта было б прадметам перамоваў, але мы скажам тысячу?»
  
  «Ты забіваеш мяне, Уорэн, ты сапраўды забіваеш - як ты жартуеш з прамым тварам». Ён пачаў адварочвацца. «Я хацеў бы сустрэцца з вамі, доктар».
  
  — Не ідзі, Джоні. Я ўпэўнены, што вы далучыцеся да мяне. Разумееце, я ведаю, што здарылася з тым аргенцінцам пару месяцаў таму -- і ведаю, як гэта было зроблена. Гэта было крыху больш за дзвесце тысяч фунтаў стэрлінгаў, якія вы заграбалі ў яго, ці не так? , Фолле спыніўся і павярнуў галаву, каб загаварыць праз плячо. «А як вы пра гэта даведаліся?»
  
  — Такая добрая гісторыя неўзабаве становіцца вядомай, Джоні. Вы з Костасам былі вельмі разумныя».
  
  Фоле павярнуўся да Уорэна і сур'ёзна сказаў: «Доктар Уорэн: я быў бы вельмі асцярожны з тым, як вы гаворыце - асабліва пра аргентынскіх мільянераў. З вамі можа нешта здарыцца».
  
  - Наважуся сказаць, - пагадзіўся Уорэн. — І з табой таксама можа нешта здарыцца, Джоні. Напрыклад, калі б аргентынец даведаўся, як яго абрабавалі, ён падняў бы смурод, ці не так? Ён, вядома, пайшоў бы ў міліцыю. Адна справа — прайграць, а зусім іншая — быць падманутым, таму ён і пайшоў бы ў міліцыю». Ён пастукаў Фоле па грудзях. — І паліцыя прыйдзе да цябе, Джоні. Самае лепшае, што можа здарыцца, гэта тое, што яны дэпартуюць вас - адправяць назад у Штаты. Ці гэта было б лепшым? Я чуў, што Джоні Фоллету зараз лепш трымацца далей ад Штатаў. Гэта было нешта пра пэўных людзей, якія маюць доўгую памяць». .
  
  - Ты занадта шмат чуеш, - холадна сказаў Фоле.
  
  - Я абыходжуся, - сказаў Уорэн са сціплай усмешкай.
  
  «Здаецца, так. Ты б не спрабаваў мяне ўкусіць, праўда?
  
  «Вы можаце назваць гэта так».
  
  Фолет уздыхнуў. — Уорэн, ты ведаеш, як гэта. Я маю пятнаццаць працэнтаў долі гэтага месца - я не начальнік. Усё, што рабілі з аргенцінцам, рабіў Костас. Вядома, я быў побач, калі гэта адбылося, але гэта была не мая ідэя - я не ўдзельнічаў у гэтым, і я нічога з гэтага не атрымаў. Костас зрабіў усё».
  
  - Я ведаю, - сказаў Уорэн. «Ты чысты, як накатаны снег. Але гэта не будзе мець вялікага значэння, калі яны пасадзяць вас на VC-10 і застрэльваюць назад у Штаты». Ён зрабіў паўзу і задуменна сказаў. «Магчыма нават можна было б арганізаваць прыёмную камісію, каб сустрэць вас у аэрапорце Кенэдзі».
  
  - Я не думаю, што мне гэта падабаецца, - жорстка сказаў Фоле. — Выкажам здагадку, што я скажу Костасу, што ты страляеш у рот. Як вы думаеце, што з вамі здарылася б? Я ніколі не меў на вас крыўды, і я не разумею, чаму вы гэта робіце. Проста паглядзі».
  
  Калі ён адвярнуўся, Уорэн сказаў: «Прабач, Джоні; здаецца, ты вернешся ў Штаты раней, чым скончыцца месяц».
  
  - Вось і ўсё, - жорстка сказаў Фолет. «Костас - дрэнны хлопец, каб перайсці. Беражыце сваю спіну, Уорэн. Ён пстрыкнуў пальцамі, і мужчына, які ляжаў ля сцяны, раптам нацягнуўся і падышоў да бара. Фоле сказаў: «Доктар Уорэн толькі што сыходзіць».
  
  Уорэн зірнуў на Эндзі Тозіера і падняў палец. Тозіер падышоў і ласкава сказаў: «Вечар усім».
  
  «Джоні Фолет хоча выгнаць мяне», — сказаў Уорэн.
  
  «Ён?» - зацікаўлена сказаў Тозіер. «І як ён прапануе гэта зрабіць? Не тое каб гэта мела вялікае значэнне».
  
  «Хто гэта, чорт вазьмі?* агрызнуўся Фоле.
  
  
  - О, я сябар доктара Уорэна, - сказаў Тозіер. «Добрае месца ў вас тут, Фоле. Гэта павінна быць цікавае практыкаванне».
  
  «Пра што ты кажаш? Якое практыкаванне?
  
  «О, проста каб паглядзець, як хутка яго можна разабраць. Я ведаю пару шчырых сяржантаў, якія маглі б прайсці тут, як дозу солі, менш чым за трыццаць хвілін. Аднак бяда ў тым, што вам прыйдзецца па-чартоўску папрацаваць, каб вярнуць кавалкі назад. Голас яго стаў цвёрдым. «Мая вам парада: калі доктар Уорэн хоча з вамі пагаварыць, то вы зацісніце свае валасатыя вушы і слухайце*. Фоле глыбока ўдыхнуў і выдзьмуў шчокі. «Добра, Стыў; Я разбяруся з гэтым, - сказаў ён чалавеку побач. "Але заставайся - ты можаш мне хутка спатрэбіцца". Мужчына кіўнуў і вярнуўся на сваё месца ля сцяны.
  
  - Давайце вып'ем добрага заспакаяльнага напою, - прапанаваў Тозіер.
  
  - Я нічога гэтага не разумею, - запярэчыў Фоле. - Чаму ты штурхаеш мяне, Уорэн? Я ніколі табе нічога не рабіў».
  
  - І вы таксама не будзеце, - заўважыў Уорэн. «У прыватнасці, вы нічога не скажаце пра гэта Костасу, таму што калі са мной што-небудзь здарыцца, уся мая інфармацыя накіроўваецца туды, дзе гэта прынясе найбольшую карысць».
  
  Тозіер сказаў: «Я не ведаю, пра што гэта, але калі што-небудзь здарыцца з доктарам Уорэнам, тады нейкі Джоні Фолет пажадае, каб ён ніколі не нараджаўся, што б яшчэ з ім ні здарылася».
  
  «Якога чорта ты на мяне збіўся?» - адчайна сказаў Фоле.
  
  - Не ведаю, - сказаў Тозіер. «Чаму мы згуртаваліся з ім, док?»
  
  - Усё, што табе трэба зрабіць, гэта ўзяць адпачынак, Джоні, - сказаў Уорэн. «Вы едзеце са мной на Блізкі Усход, дапамагаеце мне з працай, а потым вяртаецеся сюды. І ўсё будзе, як было. Асабіста мяне не хвалюе, колькі грошай вы выграбеце ў аргентынскіх мільянераў. Я проста хачу зрабіць працу».
  
  «Але навошта да мяне прыдзірацца?» - запатрабаваў Фоле.
  
  Я не прыдзіраўся да цябе, - стомлена сказаў Уорэн. «Ты ўсё, што ў мяне ёсць, чорт вазьмі! У мяне ёсць ідэя, што я магу выкарыстаць чалавека з вашымі асаблівымі талентамі, так што вы абраны. І вы таксама не маеце шмат слоў наконт гэтага - вы не адважваецеся рызыкаваць быць адкінутым назад у Штаты. Вы азартны гулец, але не такі ўжо і азартны».
  
  «Добра, значыць, вы мяне прапілавалі», — кісла сказаў Фоле. «У чым справа?»
  
  «Я раблю гэта па прынцыпе «трэба ведаць». Вам не трэба ведаць, вы проста павінны зрабіць - і я скажу вам, калі гэта зрабіць.
  
  «А цяпер пачакай чорт вазьмі. ...'
  
  Так яно і ёсць, - рашуча сказаў Уорэн.
  
  Фолле ў здзіўленні паківаў галавой. «Гэта самае дурное, што са мной здаралася».
  
  «Калі мяне гэта супакойвае, брат Джонатан, я таксама не ведаю, што адбываецца», — сказаў Тозіер. Ён задуменна паглядзеў на Уорэна. «Але Док тут дэманструе відавочныя прыкметы таго, што паводзіць сябе як начальнік, так што я мяркую, што ён і ёсць начальнік».
  
  Тады я дам вам загад, - сказаў Уорэн са стомленай усмешкай. «Дзеля бога, хопіць называць мяне «Док». Гэта можа быць важна ў будучыні».
  
  «Добра, бос», - сказаў Тозіер з выглядам качаргі.
  
  Уорэну не трэба было выходзіць, каб знайсці Майка Эбата, таму што Майк Эбат прыйшоў да яго. Ён выходзіў са сваіх пакояў пасля асабліва цяжкага дня, калі знайшоў абата на парозе. - Ці хочаце мне што-небудзь сказаць, доктар? - спытаў абат.
  
  - Не асабліва, - сказаў Уорэн. 'Што ты шукаеш?'
  
  «Проста звычайна - увесь бруд на сцэне наркотыкаў». Абат рушыў у крок побач з Уорэнам. «Напрыклад, што з дзяўчынай Хеліера?»
  
  — Чыя дзяўчына? - сказаў Уорэн з пустым тварам.
  
  «Сэр Роберт Хэлліер, кінамагнат, і не кідайцеся на вочы. Вы ведаеце, каго я маю на ўвазе. Сьледзтва было страшэнна малаінфарматыўным — стары хлопчык ляпнуў вечкам і моцна закруціў яго. Дзіўна, што вы можаце зрабіць, калі ў вас ёсць некалькі мільёнаў фунтаў стэрлінгаў. Гэта было выпадкова ці самагубства - ці яе штурхнулі?'
  
  «Навошта пытацца ў мяне?» - сказаў Уорэн. «Ты фанабэрысты рэпарцёр».
  
  Абат усміхнуўся. «Усё, што я ведаю, гэта тое, што я пішу для газет, але я павінен гэта аднекуль ці ад кагосьці атрымаць. На гэты раз нехта - гэта ты».
  
  'Прабач, Майк - без каментароў.* 'Добра; Я стараўся, — па-філасофску сказаў абат. «Чаму мы праходзім міма гэтага паба? Заходзьце, я напаю вам».
  
  - Добра, - сказаў Уорэн. «Я мог бы зрабіць з адным. У мяне быў цяжкі дзень».
  
  Калі яны адчынілі дзверы, абат сказаў: «Здаецца, усе твае дні цяжкія, судзячы па тым, як ты апошнім часам адбіваешся». Яны падышлі да прылаўка, і ён сказаў: "Што вам?"
  
  - Я вып'ю скотч, - сказаў Уорэн. - І якога д'ябла вы маеце на ўвазе пад гэтай расколінай?
  
  
  — Нічога страшнага не было, — сказаў абат, падняўшы рукі ў прытворным спалоху. «Проста адзін з маіх слабейшых жартаў, якія не выклікаюць смеху. Проста я бачыў, як ты ўдыхаеш даволі шмат гэтага. У пабе ў Соха і праз пару вечароў у клубе Говарда».
  
  «Вы сачылі за мной?» - запатрабаваў Уорэн.
  
  — Божа, не! - сказаў абат. «Гэта было проста выпадкова». Ён замовіў напоі. — Усё роўна ты, здаецца, рухаешся ў ромавай кампаніі. Я пытаюся ў сябе -- якая сувязь паміж доктарам медыцынскіх навук, прафесійным карцёжнікам і наймітам? І ведаеце што? Я наогул не атрымліваю адказу».
  
  «На днях гэты твой доўгі нос адсякуць з коранем». Уорэн разбавіў свой віскі вадой Malvern.
  
  - Не так дрэнна, як страціць твар, - сказаў Эбат. «Я раблю сабе рэпутацыю, задаючы правільныя пытанні. Напрыклад, навошта вельмі паважанаму доктару Уорэну распачаць сварку з Джоні Фоле? Гэта было даволі відавочна, ведаеце».
  
  - Вы ведаеце, як гэта, - стомлена сказаў Уорэн. «Некаторыя з маіх пацыентаў рэзалі цытрыны ў клубе Говарда. Джоні гэта не спадабалася».
  
  «І вам прыйшлося ўзяць сваю ўласную армію, каб падтрымаць вас?» - спытаў абат. «Раскажы яшчэ адну казку». Бармэн з чаканнем глядзеў на яго, таму Эбат заплаціў яму і сказаў: «У нас будзе яшчэ адзін раунд». Ён зноў павярнуўся да Уорэна і сказаў: «Усё ў парадку, доктар; гэта на рахунку выдаткаў — я працую».
  
  - Так я бачу, - суха сказаў Уорэн. Нават цяпер ён яшчэ не вырашыў наконт прапановы Хеліера. Усе крокі, якія ён рабіў дагэтуль, былі ўмоўнымі і проста каб гарантаваць, што ён зможа сабраць каманду, калі спатрэбіцца. Майк Эбат быў меркаваным членам каманды - выбарам Уорэна - але здавалася, што ён у любым выпадку займаўся сам сабой.
  
  «Я ведаю, што гэта праклятае пытанне, якое трэба задаваць журналістам», — сказаў ён. «Але як далёка вы можаце захоўваць сакрэт?»
  
  Абат узняў брыво. — Не вельмі далёка. Не так далёка, каб дазволіць камусьці апярэдзіць мяне ў гісторыі. Вы ведаеце, якая жорсткая Фліт-стрыт.
  
  Уорэн кіўнуў. «Але наколькі вы незалежныя? Я маю на ўвазе, ці трэба каму-небудзь паведамляць пра свае расследаванні ў сваёй паперы? Магчыма, ваш рэдактар?
  
  — Звычайна, — сказаў абат. «У рэшце рэшт, вось адкуль мая зарплата». Мудры з пункту гледжання інтэрв'ю, ён чакаў, пакуль Уорэн выйдзе на бал.
  
  Уорэн адмовіўся гуляць у гульню. — Шкада, — сказаў ён і змоўк.
  
  "О, давайце," сказаў абат. «Вы не можаце проста так пакінуць гэта. Што ў цябе ў галаве?»
  
  «Я хацеў бы, каб вы мне дапамаглі, але не тады, калі будзе шумець па рэдакцыях газет. Вы ведаеце, якая фабрыка чутак ваша натоўп. Вы будзеце ведаць, які лік, але ніхто іншы не павінен - ці мы прыедзем збожжа».
  
  «Я не бачу, каб мой рэдактар паверыў гэта», — заўважыў Эбат. «Гэта занадта падобна на таго персанажа ў «Бубалцы Паўднёвага мора», які прадаваў акцыі кампаніі, «але ніхто не ведае, што гэта такое». Я мяркую, што гэта звязана з наркотыкамі?
  
  Правільна, - сказаў Уорэн. «Гэта будзе ўключаць паездку на Блізкі Усход».
  
  — ажывіўся абат. Гэта гучыць цікава». Ён пабарабаніў пальцамі па прылаўку. «Ці ёсць у гэтым сапраўдная гісторыя?»
  
  Ёсць гісторыя. Гэта сапраўды можа быць вельмі вялікім».
  
  
  «І я атрымаю эксклюзіў?»
  
  - Гэта будзе тваё, - сказаў Уорэн. «Цалкам правільна».
  
  «Колькі часу гэта зойме?»
  
  Гэта тое, чаго я не ведаю». Уорэн паглядзеў яму ў вочы. «Я нават не ведаю, ці пачнецца гэта. Там шмат нявызначанасці. Скажам, тры месяцы».
  
  «Чортава доўга», — пракаментаваў Абат і некаторы час задумваўся. Нарэшце ён сказаў: «У мяне набліжаецца свята. Выкажам здагадку, што я пагавару са сваім рэдактарам і скажу яму, што ў свой час займаюся прыватнай справай. Калі я палічу, што гэта дастаткова добра, я застануся на працы, калі мой адпачынак скончыцца. Ён можа прыняць гэта».
  
  «Трымайце маё імя далей», — папярэдзіў Уорэн.
  
  «Зразумела». Абат асушыў шклянку. «Так, я думаю, ён пападзецца на гэта. Шоку ад таго, што я хацеў працаваць у свята, павінна быць дастаткова». Ён паставіў шклянку на прылавак. «Але спачатку мяне трэба пераканаць».
  
  Уорэн замовіў яшчэ два напоі. «Давайце сядзем за стол, і я раскажу вам дастаткова, каб разбудзіць апетыт».
  
  VI. Крама знаходзілася на Дзін-стрыт, і на акуратнай шыльдзе з залатымі літарамі было напісана: тэрапеўтычны цэнтр soho. Акрамя гэтага, не было нічога, каб сказаць, што было зроблена на тэрыторыі; яна выглядала як любая крама на Дзін-стрыт з той розніцай, што вітрыны былі пафарбаваны ў прыемны зялёны колер, так што нельга было зазірнуць унутр.
  
  Уорэн адчыніў дзверы, не знайшоўшы нікога, і прайшоў у падсобку, якая была ператворана ў кабінет. Ён знайшоў растрапанага маладога чалавека, які сядзеў за сталом і перабіраў шуфляды, выцягваў усё і складваў паперы ў неахайную кучу на стале. Калі Уорэн увайшоў, ён сказаў: «Дзе ты быў, Нік?» Я спрабаваў дастаць цябе».
  
  Уорэн агледзеў стол. - У чым праблема, Бэн?
  
  «Вы ніколі не паверыце, калі б я вам сказаў», — сказаў Бэн Браян. Ён скрэбся ў газетах. — Я павінен табе паказаць. Дзе гэта, чорт вазьмі?
  
  Уорэн скінуў з крэсла стос кніг і сеў. Спакойна, — параіў ён. «Больш спешкі, менш хуткасці».
  
  Не бяры да галавы? Проста пачакайце, пакуль вы ўбачыце гэта. Вы не будзеце ўспрымаць гэта так лёгка, як цяпер». Браян яшчэ трохі пакапаўся, і паперы раскідаліся. . - Магчыма, вам лепш проста сказаць мне, - прапанаваў Уорэн.
  
  'Добра . . . не, вось яно. Проста прачытайце гэта».
  
  Уорэн разгарнуў аркуш паперы. Тое, што было напісана на ім, было кароткім і жорсткім па сутнасці. «Ён цябе выганяе?» Уорэн адчуў, як у ім расце гнеў.
  
  . «Ён нас выганяе!» Ён падняў вочы. «Ці можа ён так разарваць дамову арэнды?»
  
  "Ён можа - і ён будзе", - сказаў Браян. «Ёсць радок дробнага шрыфта, які наш адвакат не ўлавіў, чорт яго бяры».
  
  Уорэн быў больш злы, чым калі-небудзь у жыцці. Здушаным голасам ён сказаў: «Пад усім гэтым барахлом ёсць тэлефон - выкапайце яго».
  
  - Гэта нядобра, - сказаў Браян. — Я з ім размаўляў. Ён сказаў, што не ведаў, што гэта месца будуць выкарыстоўваць наркаманы; ён кажа, што іншыя яго арандатары скардзяцца - маўляў, гэта зніжае тон наваколля».
  
  «Магутны Божа!» - крыкнуў Уорэн. «Адзін — стрыптыз, а другі прадае парнаграфію. На што, чорт вазьмі, ім скардзіцца? Якое смярдзючае крывадушнасць!
  
  — Мы страцім нашых хлопцаў, Нік. Калі ім не будзе куды прыйсці, мы страцім шмат».
  
  Бэн Браян быў псіхолагам, які працаваў у галіне нарказалежнасці. Разам з Уорэнам і парай студэнтаў-медыкаў ён стварыў тэрапеўтычны цэнтр Соха як сродак барацьбы з наркаманамі. Тут наркаманы маглі паразмаўляць з людзьмі, якія разумелі праблему, і многіх з іх накіравалі ў клініку Уорэна. Гэта было месца ўдалечыні ад вуліцы, дзе яны маглі расслабіцца, гігіенічнае месца, дзе яны маглі рабіць уколы, выкарыстоўваючы стэрыльную ваду і асептычныя шпрыцы.
  
  Яны зноў выйдуць на вуліцы», — сказаў Браян. «Яны будуць страляць у прыбіральнях Пікадзілі, а паліцэйскія будуць гнацца за імі па ўсім Вест-Эндзе».
  
  Уорэн кіўнуў. «А наступным будзе яшчэ адна ўспышка гепатыту. Божа мой, гэта апошняе, чаго мы хочам».
  
  - Я спрабаваў знайсці іншае месца, - сказаў Браян. «Я ўчора ўвесь дзень размаўляў па тэлефоне. Ніхто не хоча ведаць нашых бед. Пайшла чутка, і я думаю, што мы ў чорным спісе. Гэта павінна быць у гэтай мясцовасці - вы гэта ведаеце».
  
  Нешта выбухнула ўнутры Уорэна. — Будзе, — рашуча сказаў ён. «Бэн, як бы ты хацеў атрымаць сапраўды добры акр у Соха?» Цалкам экіпіраваны, незалежна ад кошту, аж да гарачых і халодных лакеяў?»
  
  «Я б задаволіўся тым, што мы маем цяпер», — сказаў Браян.
  
  Уорэн заўважыў, што ў ім расце хваляванне. «І, Бэн, такая ідэя ў цябе была, пра аддзяленне групавой тэрапіі як самакіравальную суполку на кшталт той каліфарнійскай арганізацыі. Што з гэтым?
  
  «Ты сышоў са сваёй маленькай качалкі?» - спытаў Браян. — Для гэтага нам патрэбен быў загарадны дом. Дзе мы возьмем сродкі?»
  
  «Ну, атрымлівайце грошы», — упэўнена сказаў Уорэн. «Раскапайце гэты тэлефон».
  
  Яго рашэнне было прынята, і ўсе сумненні зніклі. Яму надакучыла змагацца з глупствам публікі, адзіным прыкладам якой была млоснасць гэтага вузкага памешчыка. Калі б адзіным спосабам выканаць сваю працу было ператварыцца ў сінтэтычнага кульгавага Бонда, тады ён быў бы Джэймсам Бондам.
  
  Але гэта павінна было каштаваць Хеліеру вельмі шмат грошай.
  
  РАЗДЗЕЛ 3
  
  Пасля паспяховага праходжання іерархіі сакратароў, кожная зграбнейшая за папярэднюю, Уорэн быў праведзены ў офіс Хеліера на Вардар-стрыт. Калі ён нарэшце пракраўся ва ўнутраную святыню, Хеліер сказаў: «Я сапраўды не чакаў убачыць вас, доктар. Я чакаў, што мне давядзецца гнацца за табой. Сядайце.'
  
  Уорэн рэзка перайшоў да сутнасці. «Вы згадалі неабмежаваныя сродкі, але я лічу гэта фігурай прамовы. Як неабмежавана?»
  
  «У мяне даволі добрыя задніцы», — з усмешкай сказаў Хеліер. «Колькі вы хочаце?»
  
  «Мы прыйдзем да гэтага. Я лепш акрэслю праблему, каб вы маглі ўявіць яе маштаб. Калі вы паглынеце гэта, вы можаце вырашыць, што не можаце сабе гэтага дазволіць».
  
  — Паглядзім, — сказаў Хеліер. Яго ўсмешка пашырылася.
  
  Уорэн паклаў папку. — Вы мелі рацыю, калі сказалі, што я валодаю пэўнымі ведамі, але папярэджваю вас, што ў мяне іх няшмат — два імёны і месца — а ўсё астатняе — чуткі. Ён кісла ўсміхнуўся. «Не этыка ўтрымала мяне ад звароту ў міліцыю, а поўная адсутнасць дакладных фактаў».
  
  «Калі пакінуць у баку твае тры факты, а як наконт чутак? Я прыняў некалькі чортава важных рашэнняў толькі на падставе чутак, і я сказаў вам, што мне плацяць за правільныя рашэнні.
  
  Уорэн паціснуў плячыма. «Гэта ўсё трохі туманна - проста рэчы, якія я ўзяў у Соха. Я праводжу шмат часу ў Соха - як правіла, у Вест-Эндзе - там бавіць час большасць маіх пацыентаў. Гэта зручна аптэцы, якая працуе ўсю ноч на Пікадзілі, — з'едліва сказаў ён.
  
  «Я бачыў, як яны выстройваліся ў чаргу», — сказаў Хеліер.
  
  «У 1968 годзе ў Францыі была разгромлена наркагрупа — вялікая. Вы павінны разумець, што гераін, які паступае ў Брытанію, - гэта толькі невялікая ўцечка з больш прыбытковага амерыканскага гандлю. Гэтая канкрэтная банда займалася кантрабандай у Штаты ў вялікіх колькасцях, але калі кольца было разгромлена, мы адчулі наступствы тут. Хлопцы бегалі, як кураняты з адсечанымі галовамі — нелегальная пастаўка замерла».
  
  - Хвілінку, - сказаў Хеліер. «Вы маеце на ўвазе, што каб спыніць гандаль з Брытаніяй, трэба было б зрабіць тое ж самае для Штатаў?»
  
  Гэта фактычна тая пазіцыя, калі вы атакуеце яе ў крыніцы, што было б лепшым спосабам. Адно аўтаматычна прадугледжвае другое. Я ж казаў вам, што праблема вялікая».
  
  Наступствы больш шырокія, чым я думаў», — прызнаўся Хеліер. Ён паціснуў плячыма. «Не тое каб я стаў шавіністам; як вы кажаце, гэта міжнародная праблема».
  
  Здавалася, Хеліера ўсё яшчэ не хвалюе магчымы кошт для яго кішэні, таму Уорэн працягнуў: «Я думаю, што лепшы спосаб акрэсліць цяперашнія чуткі - гэта паглядзець на праблему, так бы мовіць, назад - пачынаючы з амерыканскага канца. . Тыповы наркаман у Нью-Ёрку будзе купляць сваю ін'екцыю з пусера як "шаснаццатую" - гэта значыць шаснаццатую частку унцыі. Ён павінен купляць гэта ў прадавца, таму што ён не можа атрымаць гэта легальна, як у Англіі. Гэта падымае цану, і яго шаснаццаты будзе каштаваць яму дзесьці ад шасці да сямі долараў. Яго сярэдняя патрэба складзе два ўколы ў дзень».
  
  Розум Хеліера амаль прыкметна ўключыўся. Праз імгненне ён сказаў: «У Штаты павінна быць шмат гераіну».
  
  - Няшмат, - сказаў Уорэн. «Не ў абсалютным аб'ёме. Асмелюся сказаць, што нелегальнае здабыча складае дзесьці дзве-тры тоны ў год. Разумееце, гераін, які прадаецца наркаманам, разбаўлены інэртным растваральным напаўняльнікам, звычайна лактозай - малочным цукрам. У залежнасці ад таго, ці падманваюць яго - а гэта звычайна так - працэнт гераіну будзе вагацца ад паловы да. два працэнты. Я думаю, вы маглі б прыняць агульную сярэднюю суму ў адзін працэнт».
  
  Хеліер зноў прыкінуў. Ён выцягнуў наперад аркуш паперы і пачаў вылічваць. «Калі ва ўколе ёсць тысяча шаснаццатая доля унцыі чыстага гераіну, а наркаман заплаціць, скажам, 6,50 даляра...» Ён рэзка спыніўся. «Чорт вазьмі, гэта больш за 10 000 долараў за ўнцыю!»
  
  — Вельмі выгадна, — пагадзіўся Уорэн. «Гэта вялікі бізнэс там. Фунт гераіну ў месцы спажывання каштуе каля 170 тысяч долараў. Вядома, гэта яшчэ не ўвесь прыбытак — праблема ў тым, каб данесці яго да спажыўца. Гераін у канчатковым рахунку атрымліваецца з опіумнага маку, papaver somniferum, які не вырошчваецца ў Штатах па зразумелых прычынах. Ёсць ланцуг вытворчасці - ад вырошчвання маку да опіюму-сырца; ад опіуму да марфіну; ад марфіну да гераіну».
  
  «Які фактычны кошт вытворчасці?» - спытаў Хеліер.
  
  - Няшмат, - сказаў Уорэн. «Але справа не ў гэтым. У пункце спажывання ў Штатах фунт гераіну каштуе 170 000 долараў; у пункце аптавіка ўнутры Штатаў гэта каштуе 50 000 долараў; у любой кропцы за межамі Штатаў гэта каштуе 20 000 долараў. І калі вы вернецеся назад па ланцужку, вы можаце купіць нелегальны опіум-сырэц на Блізкім Усходзе па 50 долараў за фунт».
  
  Гэта гаворыць мне пра дзве рэчы, — задуменна сказаў Хэліер. На кожным этапе можна атрымаць высокі прыбытак, а кошт на любым этапе напрамую звязаны з рызыкамі, звязанымі з кантрабандай».
  
  Вось і ўсё, - сказаў Уорэн. «Да гэтага часу гандаль быў разрознены, але ходзяць чуткі, што змены не за гарамі. Калі французская банда была разгромлена, утварыўся вакуум, і нехта іншы ўваходзіць - і ўваходзіць з розніцай. Здаецца, ідэя заключаецца ў тым, што гэтая арганізацыя пазбавіцца ад пасярэднікаў - яны пачнуць з вырошчвання маку і скончаць дастаўкай невялікіх партый ўнутры Штатаў у любы горад. Гарантаваная пастаўка на гэтай аснове павінна прынесці ім 50 000 долараў за фунт пасля пакрыцця выдаткаў. Гэты апошні этап - дастаўка рэчаў у Штаты - праца з высокай рызыкай».
  
  — Вертыкальная інтэграцыя, — урачыста сказаў Хеліер. «Гэтыя людзі прымаюць падказкі буйнога бізнесу. Поўны кантроль над прадуктам».
  
  «Калі гэта атрымаецца і яны змогуць зашыць Штаты, можна чакаць паскоранага прытоку ў Брытанію. Прыбытак нашмат менш, але ён усё яшчэ ёсць, і хлопцы не пагрэбуюць магчымасцю». Уорэн паказаў рукой. «Але гэта ўсё чуткі. Я сабраў гэта са ста шэптаў на вінаграднай лазе».
  
  Хеліер паклаў рукі на стол. — Такім чынам, цяпер мы падышлі да вашых фактаў, — уважліва сказаў ён.
  
  - Не ведаю, ці можна было б ушанаваць іх такім імем, - стомлена сказаў Уорэн. Два імя і месца. Джордж Спірынг - фармацэўтычны хімік з кепскай рэпутацыяй. У мінулым годзе ён трапіў у непрыемнасці ў справе аб наркотыках, і Фармацэўтычнае таварыства забіла яго. Яму пашанцавала пазбегнуць турэмнага зняволення».
  
  Яны... э... знялі яго?
  
  Правільна. Гэтым натоўпам спатрэбіцца хімік, і я чуў, як згадваюць яго імя. Ён усё яшчэ ў Англіі, і я сачу за ім, наколькі магу, але я чакаю, што ён хутка паедзе за мяжу».
  
  «Чаму хутка? І як хутка?»
  
  
  Уорэн пастукаў па настольным календары. Ураджай опію яшчэ не сабраны, і будзе не праз месяц. Але марфін лепш за ўсё здабываць са свежага опіуму, таму, як толькі ў гэтай банды будзе дастаткова матэрыялу для працы, Шпірынг заняецца».
  
  «Магчыма, нам варта больш уважліва сачыць за Шпірынгам».
  
  Уорэн кіўнуў. «Здаецца, ён усё яшчэ ўспрымае гэта даволі спакойна. А ён у фондах, таму, напэўна, на ўтрыманні. Я згодны, што за ім трэба сачыць».
  
  — А іншае імя? - спытаў Хеліер.
  
  «Жанэт Дэлон. Я ніколі раней пра яе не чуў. Яна гучыць так, быццам яна можа быць францужанкай, але гэта мала што значыць на Блізкім Усходзе, калі яна там тусуецца. Але я нават гэтага не ведаю. Я нічога пра яе не ведаю. Гэта было проста імя, якое прыйшло ў сувязі са Шпірынгам».
  
  Хеліер накрэмзаў на аркушы паперы. «Жанэт Дэлорм». Ён падняў вочы. «А месца?»
  
  
  — Іран, — коратка сказаў Уорэн.
  
  Хеліер выглядаў расчараваным. «Ну, гэта няшмат».
  
  - Я ніколі не казаў, што гэта так, - раздражнёна сказаў Уорэн. «Я думаў аддаць яго паліцыі, але, у рэшце рэшт, што я павінен быў ім даць?»
  
  Яны маглі б перадаць гэта ў Інтэрпол. Магчыма, яны маглі б нешта зрабіць».
  
  - Вы рабілі занадта шмат тэлевізійных здымкаў, - рэзка сказаў Уорэн. «І верыць ім, пры гэтым! Інтэрпол з'яўляецца проста інфармацыйным цэнтрам і не вядзе ніякай выканаўчай дзейнасці. Выкажам здагадку, што паведамленне было перададзена іранскай паліцыі. Ніводная паліцыя не з'яўляецца непадкупнай, і я б наогул не стаў рабіць стаўкі на паліцэйскіх на Блізкім Усходзе - хаця я чую, што іранцы лепшыя за іншых».
  
  «Я цаню вашу думку». Хеліер на імгненне памаўчаў. «Нашым лепшым выбарам будзе гэты чалавек, Шпірынг».
  
  «Тады вы гатовыя працягваць гэта на аснове той невялікай інфармацыі, якую я маю?»
  
  
  — здзівіўся Геліер. 'Канешне!'
  
  Уорэн дастаў некалькі папер са сваёй справы. «Вы можаце перадумаць, калі ўбачыце гэта. Гэта будзе каштаваць вам пакет. Вы сказалі, што я магу выбраць каманду. Я браў на сябе абавязацельствы ад вашага імя, якія вы павінны будзеце выконваць». Ён адсунуў на стол два аркушы. «Там вы знойдзеце падрабязную інфармацыю — хто гэтыя людзі, колькі яны будуць каштаваць, а таксама некаторыя кароткія біяграфічныя звесткі».
  
  Хеліер хутка прагледзеў паперы і рэзка сказаў: «Я згодны на гэтыя стаўкі аплаты». Я таксама згодны на бонус у памеры 5000 фунтаў стэрлінгаў, выплачаны кожнаму чалавеку за паспяховае завяршэнне прадпрыемства». Ён падняў вочы. «Няма поспеху - няма бонуса. Даволі справядліва?'
  
  «Цалкам справядліва, але гэта залежыць ад таго, што вы разумееце пад поспехам».
  
  «Я хачу, каб гэтая банда была разгромлена», — рэзкім голасам сказаў Хеліер. «Разбіты цалкам».
  
  Уорэн іранічна сказаў: «Калі мы наогул збіраемся рабіць што-небудзь, што маецца на ўвазе». Ён сунуў праз стол яшчэ адну паперу. «Але мы не апамяталіся. мая цана».
  
  Хеліер падняў яе і праз імгненне сказаў: «Гам! Якога д'ябла вам патрэбна нерухомасць у Соха? Яны каштуюць па-чартоўску дорага».
  
  Уорэн з адчуваннем растлумачыў, з якой праблемай сутыкнуўся тэрапеўтычны цэнтр Соха. Хеліер засмяяўся. «Так, людзі праклятыя крывадушнікі. Напэўна, раней я быў бы такім жа. . . ну, не зважай на гэта». Ён устаў і падышоў да акна. «Ці падыдзе месца на Вардур-стрыт?»
  
  «Гэта было б добра».
  
  «Кампанія мае памяшканне тут праз дарогу. Мы выкарыстоўвалі яго як склад, але гэта было спынена. Цяпер ён пусты і крыху занядбаны, але можа вам падысці». Ён вярнуўся да свайго стала. «Мы збіраліся прадаць, але я дазволю. вы маеце гэта за арэнду перцу і кампенсуеце кампаніі з маіх уласных сродкаў».
  
  Уорэн, які яшчэ не скончыў з ім, коратка кіўнуў і сунуў яшчэ адну паперу праз стол. «І гэта мой бонус за паспяховае выкананне задання». Як ні дзіўна, ён зрабіў акцэнт на галоўным слове, здзекуючыся з Геліера.
  
  Хеліер зірнуў на фармулёўку і ледзь не ўзарваўся. «Вясковы дом з дваццаццю спальнямі! Што гэта, чорт вазьмі? Ён злосна зірнуў на Уорэна. «Вашы паслугі высокія, доктар».
  
  - Вы прасілі крыві, - сказаў Уорэн. Гэта тавар з высокай цаной. Калі мы ўступім у гэта, мы сутыкнемся з бандай, якая будзе змагацца, таму што прыз можа дасягнуць мільёнаў. Я думаю, што недзе па лініі пральецца кроў — ці наша, ці іх. Хочаш крыві — плаці за яе».
  
  - Зрабіўшы вас уладаром сядзібы? - цынічна спытаў Хеліер.
  
  — Не я — чалавек па імені Бэн Браян. Ён хоча заснаваць самакіравальную суполку для наркаманаў; каб вывесці іх з абароту для пачатку і прымусіць іх дзейнічаць адказна. Гэта ідэя, якая дала добрыя вынікі ў Штатах».
  
  - Разумею, - ціха сказаў Хеліер. 'Добра; Я прымаю гэта». Ён... пачаў чытаць кароткія біяграфіі каманды, і Уорэн нядбайна сказаў: «Ніхто з гэтых людзей сапраўды не ведае, у што яны ўвязваюцца. Выкажам здагадку, што мы апынемся ва валоданні, скажам, сотняй фунтаў гераіну - гэта будзе каштаваць вялікіх грошай. Я не ведаю, ці даверыў бы я Эндзі Тозіеру - хутчэй за ўсё, не. Я б, вядома, не давяраў Джоні Фоллету».
  
  Хеліер перагарнуў старонку і праз некаторы час падняў галаву. - Ты сур'ёзна наконт гэтых людзей, якіх ты выбраў? Божа мой, палова з іх злыдні, а другая палова незразумелая».
  
  «Якіх мужчын вы чакалі?» - спытаў Уорэн. Гэтага не можа зрабіць натоўп святых, якія размахваюць сцягамі. Але ніхто з гэтых людзей не займаецца гэтым дзеля грошай - акрамя Эндзі Тозіера. Ва ўсіх ёсць свае прычыны». Ён кiсла паглядзеў на сябе i падумаў пра Фоле. «Я выяўляў, што ў мяне ёсць нечаканы талент да шантажу і прымусу».
  
  «Я разумею, што вы выбралі Тозьера — прафесійнага вайскоўца», — сказаў Хеліер. - Але Фоле - азартны гулец?
  
  «Джоні - чалавек з розных частак. Акрамя таго, што ён азартны гулец, ён яшчэ і паспяховы ашуканец. Ён можа прыдумаць спосабы выцягнуць грошы з вашай кішэні хутчэй, чым вы прыдумаеце спосабы спыніць яго. Мне здаецца, што яго таленты можна было б выкарыстаць не толькі ў грошах».
  
  "Калі вы так скажаце, я мяркую, што гэта здаецца разумным", - сказаў Хэліер няўпэўненым голасам. — Але ж гэты чалавек, абат — газетчык, дзеля бога! Я гэтага не буду».
  
  - Так, будзеш, - рашуча сказаў Уорэн. — Усё роўна ён на нас, і я хацеў бы, каб ён працаваў на нас, чым супраць нас. Ён быў у маім першапачатковым спісе, але ён усё роўна ўступіў, і было б занадта рызыкоўна пакідаць яго зараз. У яго добры нос, лепшы за любога дэтэктыва, і гэта тое, што нам трэба».
  
  - Я мяркую, што гэта таксама здаецца разумным, - панура сказаў Хэліер. «Але тое, што здаецца неразумным, дык гэта гэты чалавек, Паркер. Я не бачу тут нічога карыснага для нас».
  
  - Дэн адзіны сапраўды сумленны чалавек сярод іх, - сказаў Уорэн. Ён засмяяўся. — Акрамя таго, ён мой страхавы поліс.
  
  Хеліер прапанаваў частку філасофіі кінабізнэсу. «Большасць краін, асабліва бедных, любяць кінакампаніі. Хлопцы наверсе любяць нас, бо мы не надта скупыя на хабар. Мы падабаемся абывацелям, таму што на месцах мы плацім выключна высокія, па мясцовых мерках, стаўкі за маляўніча апранутых статыстаў. Мы не супраць, таму што, калі ўсё сказана і зроблена, мы плацім праклята менш, чым плацім дома».
  
  Ён узяў у рукі вялікую кнігу памерам з дурань і ў акуратным вокладцы. «Гэта экранізацыя, якую мы ляжалі на паліцы некаторы час. Каля паловы сцэн адбываецца ў Іране. Я вырашыў яго ўваскрасіць, і мы збіраемся зрабіць фільм. Вы і ваша каманда будзеце працаваць у нас. Вы будзеце перадавой групай, якую мы адправім у Іран для выведкі добрых месцаў - гэта дасць вам нагоду з'яўляцца ўсюды і ўсюды. Як вам гэта падыходзіць?
  
  - Мне падабаецца, - сказаў Уорэн. «Гэта добрая вокладка».
  
  
  «Вы будзеце забяспечаны транспартнымі сродкамі і ўсім звычайным хламам, які ідзе з перадавой камандай», — сказаў Хеліер. «Дайце мне спіс усяго, што вам можа спатрэбіцца». Ён гартаў старонкі сцэнарыя. 'Хто ведае? Мы можам нават зрабіць карціну, - з'едліва сказаў ён.
  
  Эндзі Тозіер падышоў да Уорэна. «Вы занадта шмат трымаеце мяне ў недасведчанасці», — паскардзіўся ён. «Я хацеў бы ведаць, у што я ўвязваюся. Я не ведаю, да чаго рыхтавацца».
  
  - Рыхтуйцеся да горшага, - бескарысна сказаў Уорэн.
  
  «Гэта не крывавы адказ. Гэта будзе ваенная справа?»
  
  Уорэн асцярожна сказаў: «Назавем гэта ваенізаваным».
  
  «Я разумею. Акцыя міліцыі — са стральбой».
  
  - Але неафіцыйна, - сказаў Уорэн. Можа быць страляніна».
  
  Тозіер пагладзіў край сківіцы. «Мне не падабаецца гэтая неафіцыйная частка. І калі ў мяне будуць страляць, я хацеў бы мець што-небудзь зручнае, каб страляць у адказ. Як мы гэта арганізуем?»
  
  - Не ведаю, - сказаў Уорэн. «Я думаў пакінуць гэта вам. Вы эксперт». Тозіер выдаў грубы шум, і Уорэн сказаў. «Я сапраўды не ведаю, у што мы збіраемся ўвязацца на тым канцы. Усё гэта крыху складана».
  
  Тозьер задумаўся. «Якія транспартныя сродкі яны нам даюць?»
  
  «Пара новых Land-Rover. Разам з намі іх выляцяць у Іран. Краіна там даволі суровая.* І абсталяванне, якое мы атрымліваем. З чаго ён складаецца?'
  
  «Усё гэта частка нашай вокладкі. Ёсць некалькі фотаапаратаў з чортава вялікай колькасцю аб'ектываў. Пару 16-міліметровых кінакамер. Нарад відэакасеты. Цалкам шмат рэчаў, якія я не магу назваць».
  
  «Ці ёсць штатывы з кінакамерамі?» Уорэн кіўнуў, і Тозіер сказаў: «Добра, я хацеў бы, каб Land-Rover і ўсё абсталяванне былі дастаўлены мне як мага хутчэй». Магчыма, я захачу ўнесці некалькі змяненняў».
  
  «Вы можаце атрымаць іх заўтра».
  
  — І я хацеў бы крыху бухлы з гэтай грашовай шахты, якую вы, здаецца, знайшлі, — не менш за тысячу фунтаў. Мае мадыфікацыі каштуюць дорага».
  
  - Я зраблю дзве тысячы, - цвёрда сказаў Уорэн. «Вы таксама можаце атрымаць гэта заўтра».
  
  - Джоні Фолет можа быць больш карысным, чым я думаў, - задуменна сказаў Тозіер. «Ён ведае сваю зброю — ён быў у Карэі».
  
  «Ён быў? Тады, чорт вазьмі, добра ладзі з Дэнам Паркерам».
  
  Тозіер кіўнуў галавой. «А хто такі Дэн Паркер?»
  
  Уорэн усміхнуўся. «Вы калі-небудзь сустрэнецеся з ім», — паабяцаў ён.
  
  «Я пайду з табой», — сказаў Бэн Браян, калі Уорэн расказаў яму аб тым, што адбываецца.
  
  «А навошта нам псіхіятр?»
  
  — спытаў Уорэн.
  
  Браян усміхнуўся. Каб унесці кропельку разважлівасці. Гэта самае вар'яцкае, што я чуў».
  
  «Калі вы далучыцеся да нас, вы будзеце раз'юшаны, як і мы. Тым не менш, вы можаце спатрэбіцца». Ён задумліва паглядзеў на Браяна, потым сказаў: «Я думаю, табе лепш быць у асноўнай групе». Майк Эбат можа пайсці з Паркерам».
  
  «Што ён збіраецца рабіць?»
  
  — Ён наш траянскі конь — калі мы зможам знайсці жанчыну Дэлорм — а гэта аказалася чортавай праблемай. У Парыжы каманда Хеліе правярае пасведчанні аб нараджэнні, выцягвае ўсіх Жанет Дэлорм і правярае іх. Знайшлі ўжо восем. На выпадак, калі яна нарадзілася ў Швейцарыі, у яго ёсць іншая каманда».
  
  — Выкажам здагадку, што яна нарадзілася на Марцініцы? - спытаў Браян.
  
  «Мы можам спачатку паспрабаваць толькі відавочнае», — сказаў Уорэн. «Следчыя Hellier добрыя - я ведаю, таму што яны зрабілі на мяне ашаламляльную працу. У любым выпадку, ён траціць грошы, як быццам у яго ёсць свая друкарня. Мы ўжо шукаем яго больш чым за £70 000». Ён усміхнуўся. «Усё ж гэта толькі пару гадоў утрымання яго яхты».
  
  "Я ніколі не чуў, каб багаты чалавек сапраўды хацеў расстацца са сваімі грашыма", - сказаў Браян. «Вы, відаць, выбілі падпорку з-пад яго. Вы прымусілі яго зірнуць на сябе - добрым, ясным поглядам - і яму не спадабалася тое, што ён убачыў. Я хацеў бы зрабіць тое ж самае з некаторымі са сваіх пацыентаў. Можа, варта змяніць прафесію».
  
  «У мяне ёсць... Я займаюся стварэннем прыватных армій».
  
  Здавалася, усё адбылося адразу.
  
  
  Магчыма, гэта была ўдача ці гэта была добрая следчая практыка, але жанчыну Дэлорм удалося адшукаць не праз цярплівае адсейванне пасведчанняў аб нараджэнні, а з трубаправода ў французскі Surete. Здавалася, у Майка Эбата быў сябар, у якога быў сябар, які... . .
  
  Хеліер кінуў Уорэну файл. «Прачытайце гэта і скажыце мне, што вы думаеце».
  
  Уорэн уладкаваўся на спінку крэсла і адкрыў тэчку.
  
  Жанет Веранік Дэлорм: нарадзілася 12 красавіка 1937 года ў Шалоне. Бацькі...
  
  Ён прапусціў жыццёвую статыстыку, каб перайсці да сутнасці.
  
  '. . . тры месяцы пазбаўлення волі ў 1955 г. за дробнае махлярства; шэсць месяцаў пазбаўлення волі ў 1957 г. за кантрабанду праз франка-іспанскую мяжу; пакінуў Францыю ў 1958 годзе».
  
  Затым рушыла ўслед тое, што можна назваць толькі серыяй гіпотэз.
  
  Лічыцца, што ўдзельнічаў у кантрабандзе з Танжэра ў Іспанію, 1958-1960; кантрабанда зброі ў Алжыр, 1961-1963 гг.; кантрабанда наркотыкаў у Італію і Швейцарыю, 1963-1967 гг. Мяркуецца, што ён датычны да забойства Генры Роу (амерыканец) 1962; Курт Шлезінгер (нямец), Ахмед бен Буза (алжыр) і Жан Фужэ (француз) 1963; Камер Асман (ліванец) і П'етра Фюзелі (італьянец) 1966. Аперацыйныя характарыстыкі: суб'ект добры арганізатар і здольны кантраляваць вялікія групы; бязлітасны і нецярпімы да памылак; стараецца не ўдзельнічаць асабіста ў кантрабанднай дзейнасці, але, магчыма, быў кіраўніком буйнамаштабных крадзяжоў каштоўнасцяў на поўдні Францыі, 1967 г. Аднак гэта можна лічыць сумніўным.
  
  Цяперашняе месцазнаходжанне: Бейрут, Ліван.
  
  Цяперашні статус: не вышукваецца за злачынства ў сталічнай Францыі.
  
  Было некалькі запэцканых фотаздымкаў, якія зусім не захаваліся пасля капіравання, але на якіх была намаляваная бландынка нявызначанага ўзросту.
  
  Уорэн раздзьмуў шчокі. «Якой яна павінна быць пякельнай кошкай». Ён пастукаў па папцы. «Я думаю, што гэта адзін - усё падыходзіць».
  
  — Я таксама так думаю, — сказаў Хэліер. «Я спыніў усё астатняе і звузіў гэта да яе. Мужчына ўжо вылецеў у Бейрут, каб вызначыць яе».
  
  «Спадзяюся, нехта загадаў яму быць асцярожным», — сказаў Уорэн.
  
  «Ён проста павінен даведацца, дзе яна жыве і... э-э... яе становішча ў грамадстве. Гэта не павінна быць занадта рызыкоўна. Потым ён выцягваецца, а ты бярэшся на сябе».
  
  — Я прывяду туды Дэна Паркера, як толькі даведаемся нешта пэўнае. Майк Эбат падтрымае яго - я не ўпэўнены, што Дэн зможа зрабіць гэта самастойна. Для гэтага можа спатрэбіцца вытанчаны штрых. О, і ў нас ёсць добраахвотнік - Бэн Браян далучыцца да іранскай групы».
  
  — Я рады чуць, што містэр Браян збіраецца зарабіць сабе сядзібу, — сказаў Хеліер крыху рэзка. На тваім чалавеку ўсё яшчэ нічога няма, Шпірынг.
  
  - Хутка ён зробіць крок, - упэўнена сказаў Уорэн. Яго ўпэўненасць узрасла, таму што дасье на Жанэт Дэлорм так акуратна змясцілася.
  
  «Ну, тое ж самае. Усю дарогу з ім будзе следчы — напэўна, у тым самым самалёце, калі ён паляціць. Тады ты возьмеш на сябе».
  
  Спірынг пераехаў праз два дні, і праз дванаццаць гадзін Уорэн, Тозіер, Фоле і Браян былі ў паветры на зафрахтаваным самалёце, які таксама перавозіў два лэндроверы. Паркер і Эбат ужо былі на шляху ў Ліван.
  
  У Тэгеране ішоў снег.
  
  Фоле задрыжаў, калі рэзкі вецер разрэзаў яго куртку. «Я думаў, што тут павінна быць горача». Ён паглядзеў праз аэрапорт на стромкі лямант Эльбурзскіх гор, а затым на халоднае шэрае неба, з якога вялася дробная завея. Гэта Блізкі Усход?» - з сумненнем спытаў ён.
  
  «Наколькі можна дасягнуць сярэдняга, — сказаў Тозіер. — Тым не менш, цяпер сакавік, і мы знаходзімся амаль на пяці тысячах футаў над узроўнем мора.
  
  Фоле падняў каўнер і зацягнуў лацканы каля горла. - Дзе, чорт вазьмі, Уорэн?
  
  «Ён растаможвае транспартныя сродкі і рыштунак». Ён змрочна ўсміхнуўся. Мадыфікацыі, якія ён унёс у Land-Rover, былі такімі, што калі б іх выявілі, у мытні разгарнулася б пекла, а Уорэн і Браян апынуліся б кінутыя ў турму без прыдзірак. Але ён не сказаў Уорэну, што гэта за мадыфікацыі, што было да добрага. Сапраўдная невінаватасць лепш, чым блеф, калі сутыкнуцца з рэнтгенаўскім вокам дасведчанага мытніка.
  
  Усё роўна яму стала лягчэй, калі Фоле дакрануўся да яго за плячо і паказаў. «Вось яны ідуць», — сказаў ён, і Тозіер з палёгкай убачыў, як на іх насоўваецца лэндровэр. На баку ён меў выразную легенду: Regent Film Company. Перадавы атрад. Напружанне пакінула яго.
  
  Уорэн высунуў галаву ў бакавое акно. - Бэн адразу за мной, - сказаў ён. «Адзін з вас ускочыць».
  
  «У вас былі праблемы?» - спытаў Тозіер.
  
  Уорэн выглядаў здзіўленым. «Ніякіх праблем».
  
  
  Тозіер усміхнуўся і нічога не сказаў. Ён падышоў да задняй часткі машыны і пагладзіў адну з металічных апор, якія трымалі навес. Фоле сказаў: «Дазвольце мне ўвайсці і выйсці з гэтага праклятага ветру». Куды мы ідзем?»
  
  «Мы забраніраваны ў Royal Tehran Hilton. Я не ведаю, дзе гэта, але знайсці яго не павінна быць занадта цяжка». Ён паказаў на мікрааўтобус, напоўнены пасажырамі, на баку якога была назва гатэля. «Мы проста сочым за гэтым».
  
  Фоле прывітаўся і ляпнуў дзвярыма. Ён задуменна паглядзеў на іншапланетную сцэну і рэзка сказаў: «Што, чорт вазьмі, мы тут робім, Уорэн?»
  
  Уорэн зірнуў на люстэрка задняга выгляду і ўбачыў, што прыбыў другі Land Rover. «Услед за чалавекам».
  
  «Божа, ты такі ж замкнёны, як гэты твой чалавек з моцнай рукой. Ці вы таксама трымаеце яго ў недасведчанасці?
  
  - Проста рабі, што табе загадана, Джоні, і ўсё будзе добра, - параіў Уорэн.
  
  «Я адчуваў бы сябе нашмат лепш, калі б ведаў, што мне рабіць», — прабурчаў Фоле.
  
  
  «Прыйдзе і твая чарга».
  
  Фоле нечакана засмяяўся. - Ты смешны, Уорэн. Дазвольце сказаць вам сёе-тое; Вы мне падабаецеся - сапраўды. Вы мелі мяне над бочкай; ты прапанаваў мне тысячу, калі ведаў, што я вазьму арахіс. Потым вы паднялі бонус да пяці тысяч, калі не трэба было. Чаму ты гэта зрабіў?'
  
  Уорэн усміхнуўся. Работнік варты сваёй платы. Вы гэта заробіце».
  
  «Магчыма, я і зраблю, але зараз не разумею, як. У любым выпадку, я проста хацеў сказаць, што цаню гэты жэст. Вы можаце разлічваць на мяне - у любым разумным выпадку, - паспешліва дадаў ён. Тозіер казаў пра неразумныя рэчы — напрыклад, аб стральбе».
  
  «Вы павінны былі прывыкнуць да гэтага ў Карэі».
  
  — Ты ведаеш, — сказаў Фоле. «Я ніколі не рабіў. Забаўныя рэчы, да якіх чалавек ніколі не можа прывыкнуць, ці не так?
  
  Royal Tehran Hilton знаходзіўся на ўскраіне горада, караван-сарай, распрацаваны спецыяльна для нафтавікоў і бізнесменаў, якія сцякаліся ў Іран пад імпульсам бурна развіваючайся эканомікі, падмацаванай рэфармацыйным рэжымам Махамеда Рэзі Пехлеві, Караля Каралёў і Святла Арыйцаў. Даехаць ад аэрапорта было няпроста з-за схільнасці мясцовых жыхароў разглядаць дарогу як гоначную трасу. Некалькі разоў Уорэн трапляў у сур'ёзныя непрыемнасці, і калі яны дабраліся да гатэля, ён пацеў, нягледзячы на холад.
  
  Яны зарэгістраваліся, і Уорэн знайшоў паведамленне, якое чакала яго. Ён пачакаў, пакуль апынуўся ў сваім пакоі, перш чым разарваць канверт і знайшоў толькі адзін неспасціжны радок: Ваш пакой - 730 pm Lane. Ён паглядзеў на гадзіннік і вырашыў, што паспеў распакаваць рэчы.
  
  На 729 раздаўся стрыманы стук. Ён адчыніў дзверы, і нейкі чалавек сказаў: «Містэр Уорэн? Я веру, што ты мяне чакаеш. Мяне клічуць Лейн».
  
  - Заходзьце, містэр Лэйн, - сказаў Уорэн і шырэй адчыніў дзверы. Ён разглядаў Лэйна, здымаючы паліто; у гэтым чалавеку было не так шмат - ён мог быць кім заўгодна - годнасць прыватнага дэтэктыва.
  
  Лейн сеў. «Ваш чалавек спыніўся тут, у Хілтане - яго браніраванне разлічана на тыдзень.
  
  Ён зараз тут, калі вы яго хочаце».
  
  - Веру, не адзін, - сказаў Уорэн.
  
  
  Усё ў парадку, містэр Уорэн; нас двое на працы. За ім сочаць». Лейн паціснуў плячыма. "Але ён не рухаецца - ён любіць заставацца побач з бутэлькамі".
  
  «Ён шмат п'е?»
  
  «Ён, можа, і не алкаголік, але настойвае на гэтым. Ён жыве ў бары, пакуль той не зачыняецца, потым дасылаюць яму ў пакой бутэльку».
  
  Уорэн кіўнуў. «Што яшчэ вы можаце сказаць мне пра містэра Шпірынга?»
  
  Лейн дастаў з кішэні нататнік. — Ён перасоўваўся. У мяне ёсць спіс усіх гэтых рэчаў, які я перадам вам, але я магу расказаць вам яго праз пяць хвілін». Ён адчыніў нататнік. «У аэрапорце яго сустрэў адзін з мясцовых жыхароў — я думаю, іранец — і прывёз у гатэль. Я не змог знайсці іранца; мы толькі што прыехалі і не былі экіпіраваны, — прабачліва сказаў ён.
  
  Усё добра.'
  
  
  «Ва ўсялякім разе, з тых часоў мы не бачылі іранца. На наступны дзень Шпірынг выехаў на месца на Маўлавы, каля чыгуначнай станцыі. У мяне тут адрас. Ён выйшаў адтуль на машыне, дакладней, амерыканскім джыпе. Гэта таксама не машына напракат - я спрабаваў праверыць рэгістрацыю, але гэта крыху цьмяна-культавае ў такім дзіўным горадзе, як гэты».
  
  - Так, павінна быць, - сказаў Уорэн.
  
  Адтуль ён накіраваўся ў аптавую аптэчную фірму - імя і адрас былі пададзены - дзе ён правёў паўтары гадзіны. Затым вярнуўся ў Хілтан, дзе ён правёў рэшту дня. Гэта было ўчора. Сёння раніцай у яго быў госць - амерыканец Джон Істман; што было ў яго пакоі. Істман застаўся ўсю раніцу - тры гадзіны - потым яны паабедалі ў сталовай "Хілтан".
  
  «Якія-небудзь радкі пра Істмана?»
  
  Лейн паківаў галавой. «На штатную праверку чалавека сапраўды патрэбны чатыры аператыўнікі — нас толькі двое. Мы нічога не маглі зрабіць з Істманам, не рызыкуючы страціць Шпірынга. Нашы інструкцыі былі прытрымлівацца Шпірынга». Лэйн зноў паглядзеў у свой нататнік. «Істман з'ехаў сёння неўзабаве пасля абеду, і з тых часоў Шпірынг не рухаўся. Ён зараз у бары. Вось і ўсё, містэр Уорэн.
  
  - Я думаю, у гэтых абставінах вы паступілі добра, - сказаў Уорэн. «У мяне тут ёсць некалькі сяброў; Я хацеў бы дазволіць ім зірнуць на Шпірынга для далейшага выкарыстання. Ці можна гэта арганізаваць?»
  
  — Няма нічога прасцейшага, — сказаў Лэйн. «Усё, што вам трэба зрабіць, гэта выпіць». Ён дастаў канверт і аддаў Уорэну. «Гэта ўсё, што мы маем пра Шпірынга; рэгістрацыйны нумар яго джыпа, назвы і адрасы месцаў, дзе ён быў у Тэгеране». Ён зрабіў паўзу. "Я разумею, што гэта скончыла нашу працу - пасля таго, як я паказала чалавека".
  
  'Правільна. Гэта ўсё, што вас папрасілі зрабіць». Лэйн, здавалася, адчуў палёгку. «Гэта было складана», — прызнаўся ён. «У мяне няма ніякіх праблем у Лондане, і я працаваў у Парыжы і Рыме. Але жыхар Захаду тут вылучаецца ў некаторых частках горада, і таму ісці за чалавекам складана. Калі ты хочаш убачыць Шпірынга?
  
  'Чаму не цяпер?' - сказаў Уорэн. «Я забяру сваіх хлопцаў».
  
  Перш чым зайсці ў бар, Уорэн зрабіў паўзу і сказаў: «Мы тут па справах». Містэр Лэйн ненадакучліва пакажа чалавека, да якога мы прыйшлі - і галоўнае слова - бачыць. Уважліва паглядзіце на яго, каб зноў пазнаць яго дзе заўгодна, але не рабіце гэта відавочным. Ідэя - бачыць і не быць заўважаным. Я прапаную нам разысціся».
  
  Яны перасеклі фае і зайшлі ў бар. Уорэн адразу заўважыў Шпірынга і адхіліўся ад яго. Ён некалькі разоў бачыў Шпірынга ў Лондане, і, хоць ён не думаў, што быў знаёмы Шпірынгу, было лепш пераканацца, што за ім не назіралі. Ён павярнуўся спіной да пакоя, абапёрся на барную стойку і замовіў выпіць.
  
  Чалавек побач з ім павярнуўся. «Прывітанне!»
  
  Уорэн ветліва кіўнуў. 'Добры вечар.'
  
  «У вас IMEG?» Мужчына быў амерыканец.
  
  «IMEG?»
  
  Мужчына засмяяўся. 'Я думаю, не. Я бачыў, што вы брытанец, і здагадаўся, што вы з IMEG».
  
  «Я нават не ведаю, што такое IMEG», — сказаў Уорэн. Ён паглядзеў у люстэрка ў задняй частцы бара і ўбачыў Тозьера, які сядзеў за сталом і заказваў напой.
  
  «Гэта проста самая вялікая рэч, каб патрапіць у гэтую дзікую краіну», - сказаў амерыканец. Ён быў крыху п'яны. — Мы пракладваем саракацалевы газаправод прама пасярэдзіне — Абадан прама да расійскай мяжы. На суму больш за шэсцьсот мільёнаў баксаў. Грошы цякуць як. . . як грошы». Ён засмяяўся.
  
  'Сапраўды !' - сказаў Уорэн. Ён не вельмі цікавіўся.
  
  «IMEG кіруе шоу — гэта вы, брытанцы. Я - я з Williams Brothers, якія робяць чортава працу. Гэта можна назваць справядлівым падзелам працы?»
  
  - Гэта гучыць як вялікая праца, - унікліва сказаў Уорэн. Ён змяніў сваю пазіцыю і ўбачыў Фоле на другім канцы бара.
  
  Самы вялікі». Амерыканец праглынуў напой. «Але хлопцы, якія збіраюцца браць вяршкі, - гэта Рускія. Хрыстос, якая падстава! Яны будуць браць іранскі газ па цане ніжэй за два цэнты за тэрма, і яны правялі трубу да Трыеста, каб яны маглі прадаваць расейскі газ італьянцам па цане больш за тры цэнты за тэрма. Не кажыце мне, што гэтыя бальшавіцкія адмарозкі не добрыя капіталісты». Ён штурхнуў Уорэна. «Выпі».
  
  - Не, дзякуй, - сказаў Уорэн. «Я чакаю сябра».
  
  «Ай, чорт вазьмі!» Амерыканец паглядзеў на гадзіннік. «Здаецца, мне ўсё роўна трэба есці. Убачымся».
  
  Калі ён сыходзіў, Тозіер падышоў да бара з напоем у руцэ. «Хто твой сябар?»
  
  «Адзінокі п'яніца».
  
  - Я бачыў вашага чалавека, - сказаў Тозіер. «Ён падобны на чарговага п'янага. Што цяпер?'
  
  «Цяпер мы не страцім яго».
  
  'І тады?'
  
  Уорэн паціснуў плячыма. «Тады мы даведаемся тое, што даведаемся».
  
  Тозьер нейкі час маўчаў. Ён выцягнуў партсігар, закурыў і выпусціў доўгі слуп дыму. - Гэта недастаткова добра, Нік. Я не люблю гуляць у цемры».
  
  «Шкада гэта чуць».
  
  
  «Вы будзеце яшчэ больш шкадаваць, калі я выйду заўтра». Уорэн рэзка павярнуў галаву, і Тозіер сказаў: «Я не ведаю, што вы спрабуеце зрабіць, але вы не можаце правесці гэтую аперацыю, трымаючы ўсё ў таямніцы». Як, чорт вазьмі, я магу рабіць працу, калі я не ведаю, што раблю?»
  
  «Мне шкада, што ты так думаеш, Эндзі. Ты мне не давяраеш?»
  
  «О, я табе давяраю. Бяда ў тым, што ты мне не давяраеш. Так што я сыходжу, Нік - я вярнуся ў Лондан заўтра вечарам. У вас ёсць што-небудзь пра Джоні Фолета, і, наколькі я ведаю, у вас можа быць што-небудзь пра Бэна Браяна. Але я чысты, Нік; Я ў гэтым па сумленных прычынах - толькі дзеля грошай».
  
  «Так што заставайся і зарабляй».
  
  Тозіер мякка паківаў галавой. «Не ведаючы, у што я ўвязваюся - і чаму. Аднойчы я казаў вам, што мне падабаецца мець з чаго адстрэльвацца, калі хтосьці страляе ў мяне. Я таксама хачу ведаць, чаму ён страляе ў мяне. Чорт вазьмі, я мог бы ўхваліць яго прычыны - я мог бы нават быць на яго баку, калі б ведаў лік.
  
  Уорэн мацней сціснуў сваю шклянку. Яго падштурхоўвалі да рашэння. «Эндзі, ты выконваеш працу за грошы. Вы б займаліся кантрабандай наркотыкаў за грошы?»
  
  «Праблема ніколі не ўзнікала», — задумліва сказаў Тозіер. «Ніхто ніколі не рабіў такой прапановы. Ты мяне пытаеш, Нік?
  
  «Я падобны на кантрабандыста наркотыкаў?» - з агідай сказаў Уорэн.
  
  - Не ведаю, - сказаў Тозіер. «Я не ведаю, як сябе паводзіць кантрабандыст наркотыкаў. Я ведаю, што самыя прамыя людзі згінаюцца пад ціскам. Вы даволі доўга знаходзіліся пад ціскам, Нік; Я назіраў, як вы змагаецеся з гэтым». Ён асушыў шклянку. "Цяпер, калі пытанне ўзнікла", - сказаў ён, адказ - адмоўны. Я б не стаў займацца кантрабандай наркотыкаў за грошы. І я думаю, што ты стаў правільным сукіным сынам, Нік; Вы спрабавалі ўцягнуць мяне ў гэтую рэч, і гэта не спрацавала, праўда?
  
  Уорэн выдзьмуў шчокі і выпусціў паветра з доўгім уздыхам. Унутрана ён бадзёры пад гукі труб. Ён усміхнуўся Тозіеру. «У цябе не той канец палкі, Эндзі. Дазвольце мне расказаць вам пра гэта - за вуглом, па-за полем зроку Шпірынга».
  
  Ён узяў Тозьера за руку, падвёў да стала і праз пяць хвілін распавёў яму пра сутнасць. Тозіер прыслухаўся, і на яго твары з'явілася крыху здзіўленне. Ён сказаў: «І гэта ўсё, што вам трэба працягваць?» Ты што, з глузду з'ехаў?
  
  - Гэта няшмат, - прызнаўся Уорэн. «Але гэта ўсё, што ў нас ёсць».
  
  Раптам Тозіер засмяяўся. «Гэта дастаткова шалёна, каб быць цікавым. Мне вельмі шкада, калі я толькі што памыліўся, Нік; але ты быў такі пракляты таямнічы». Ён скрушна кіўнуў. «Я бачу, у якім становішчы вы знаходзіліся — нельга давяраць нікому ў гэтым рэкеце. Добра, я з табой».
  
  Дзякуй, Эндзі, - ціха сказаў Уорэн.
  
  Тозьер выклікаў афіцыянта і замовіў напоі. «Давайце практыкуемся», — сказаў ён. «Вы мелі рацыю ў адным - я б не дазволіў, каб гэта пратачылася да Джоні Фолета. Калі ў гэтым ёсць грошы, Джоні захоча скараціць сваю долю, і ён не будзе асабліва разважаць, як ён гэта робіць. Але тым не менш, ён добры чалавек, і мы можам выкарыстоўваць яго, пакуль ты моцна трымаеш гэтую душылку. Што ў вас на яго?
  
  «Гэта мае значэнне?»
  
  Тозіер паціснуў плячыма. «Я мяркую, што не. А што ў вас наконт Шпірынга?
  
  
  - Ён прыйшоў сюды, каб здабыць марфін з опіуму, я ў гэтым цалкам упэўнены, - сказаў Уорэн. Таму ўчора ён зайшоў у аптовую фармацэўтычную фірму. Ён заказваў суплі».
  
  «Што яму трэба?»
  
  «Вапна фармацэўтычнай якасці, метыленхларыд, бензол, амілавы спірт і саляная кіслата, а таксама некаторая колькасць шклянога посуду». Уорэн зрабіў паўзу. — Я не ведаю, ці мае ён намер тут ператвараць марфін у гераін. Калі ён гэта зробіць, яму таксама спатрэбіцца воцатная кіслата». .
  
  Тозіер нахмурыўся. «Я не зусім разумею гэта. Якая розніца паміж марфінам і гераінам?»
  
  Напоі прыбылі, і Уорэн не адказаў, пакуль афіцыянт не сышоў. «Марфін — гэта алкалоід, які здабываецца з опіуму адносна простым хімічным працэсам. Гераін - гэта марфін, малекулярная структура якога зменена яшчэ больш простым працэсам». Ён скрывіўся. «Гэтую працу можна было б выканаць на добра абсталяванай кухні».
  
  «Але якая розніца?»
  
  — Ну, гераін — гэта ацэтыляваная форма марфіну. Ён раствараецца ў вадзе, а марфін не раствараецца, і паколькі чалавечае цела ў асноўным складаецца з вады, ён даходзіць да плямы хутчэй. Падкрэсліваюцца розныя ўласцівасці, і гэта праклятае відовішча выклікае большае прывыканне, чым марфін».
  
  Тозіер адкінуўся назад. — Такім чынам, Шпірынг збіраецца здабыць марфін. Але куды? Тут, у Іране? І як марфін - ці гераін - трапіць на ўзбярэжжа? На поўдзень да Персідскага заліва? Ці праз Ірак і Сірыю да Міжземнага мора? Мы павінны высветліць чортава шмат рэчаў, Нік.
  
  - Так, - панура адказаў Уорэн. «І ёсць адна вялікая праблема, мінулае якой я зусім не бачу. Я нават не абмяркоўваў гэта з Хеліе,
  
  'О! Ну, лепш выплюнь».
  
  Уорэн рашуча сказаў: «Прывітанне, Іран, опіуму няма».
  
  Тозіер утаропіўся на яго. «Я думаў, што ўсе гэтыя краіны Блізкага Ўсходу прагнілі ад гэтага».
  
  «Яны — і такім быў Іран пры старым шаху. Але гэты новы хлопчык - рэфарматар». Уорэн абаперся локцямі на стол. «Пры старым шаху ўсё пайшло к чорту ў вядро. Ён кіраваў Іранам па ўзоры старой Рымскай імперыі - каб не дапусціць задавальнення насельніцтва, ён трымаў штучна нізкія цэны на збожжа. Гэта была самаразбуральная палітыка, таму што веяльнікі выявілі, што не могуць зарабляць на жыццё вырошчваннем збожжа, таму замест гэтага яны пасеялі мак - значна больш прыбытковую культуру. Так што збожжа было ўсё менш, а опіуму ўсё больш». Ён скрывіўся. Стары шах не пярэчыў, бо стварыў опіумную манаполію; быў дзяржаўны падатак, і ён атрымліваў граблі з кожнага сабранага фунта».
  
  - Салодкая гісторыя, - сказаў Тозіер.
  
  «Вы не чулі і паловы гэтага. У 1936 годзе вытворчасць опіуму ў Іране складала 1350 тон. Сусветныя патрэбы ў медыцынскім опіуме складалі 400 тон».
  
  Тозьер тузануўся. «Вы маеце на ўвазе, што стары сволач займаўся кантрабандай».
  
  - Яму не трэба было, - сказаў Уорэн. «Гэта не было незаконна. Ён быў законам у Іране. Ён проста прадаваў рэчы ўсім, у каго былі грошы, каб заплаціць за іх. Ён быў на добрым шляху, але ўсё добрае калісьці заканчваецца. Ён засунуў сваю ўдачу занадта далёка і быў вымушаны адмовіцца ад прастола. Некаторы час існаваў часовы ўрад, а потым уладу заняў цяперашні шах. Цяпер ён быў сапраўды разумным хлопчыкам. Ён хацеў за шыю ўцягнуць гэтую гаротную краіну ў дваццатае стагодзьдзе, але выявіў, што індустрыялізму ня можа быць у краіне, дзе семдзесят пяць працэнтаў насельніцтва — опіумныя наркаманы. Такім чынам, ён націснуў жорстка і хутка, і я сумняваюся, што сёння ў краіне можна знайсці унцыю нелегальнага опіюму».
  
  Тозьер выглядаў збянтэжаным. Тады што тут робіць Спірынг?»
  
  
  - Вось у чым праблема, - мякка сказаў Уорэн. «Але я не прапаную пытацца ў яго наўпрост».
  
  - Не, - задуменна сказаў Тозіер. «Але мы да яго бліжэй, чым да яго кашулі».
  
  Падышоў афіцыянт і запытальна сказаў: «Містэр Уорэн?»
  
  «Я Уорэн».
  
  «Паведамленне для вас, сэр».
  
  Дзякуй, - Уорэн падняў бровы, гледзячы на Тозьера, даючы чаявыя афіцыянту. Праз хвіліну ён сказаў: «Гэта з Лейна. Спірынг адмовіўся ад браніравання - ён з'язджае заўтра. Лэйн не ведае, куды едзе, але яго джып прайшоў тэхабслугоўванне, а ззаду стаяць каністры з вадой. Як вы думаеце, што гэта значыць?
  
  — Ён пакідае Тэгеран, — пераканана сказаў Тозіер. «Я лепш вярнуся, каб праверыць грузавікі*. Я хацеў бы паглядзець, ці спраўныя радыёстанцыі. Мы пойдзем паасобку — дайце мне пяць хвілін».
  
  Уорэн нецярпліва пачакаў, пакуль скончыцца час, потым устаў і выйшаў з бара. Праходзячы міма Шпірынга, ён ледзь не спыніўся ад нечаканасці. Спірынг сядзеў з Джоні Фоле, і яны абодва кідалі манеты.
  
  IV. Сперынг накіраваўся на паўночны захад ад Тэгерана па дарозе ў Казвін. «Ты апярэдзіш яго, а я застануся ззаду», — сказаў Тозіер Уорэну. «Ну, яго, як мяса ў бутэрбродзе. Калі ён збочыць з дарогі, я дасяду да цябе на паветранадзімалку».
  
  Яны ўсю ноч сачылі за джыпам Шпірынга, але гэта была пустая трата часу. Ён няспешна паснедаў і не пакідаў Тэгеран да дзесяці гадзін, а з ім быў шафёрам іранец з рэзкімі тварамі. Яны цягнулі джып праз густы рух з горада, і як толькі яны былі на галоўнай дарозе, Уорэн разагнаўся, аб'ехаў Шпірынга, а потым знізіў хуткасць, каб трымаць наперадзе зручную дыстанцыю. Фоле, які сядзеў на пасажырскім сядзенні, пільна пільна сачыў за кармой, выкарыстоўваючы другое люстэрка задняга выгляду. быў адной з мадыфікацый Tozier.
  
  Справа ўзвышаліся заснежаныя вяршыні гор Эльбурз, але вакол была безасаблівая раўніна, пыльная і аднастайная. Наколькі Уорэн мог судзіць, дарога не была асабліва добрай, але ён быў навучаны больш строгім стандартам, чым іранскі кіроўца, і падумаў, што па іранскіх мерках яна, напэўна, выдатная. Бо гэта была галоўная магістраль на Тэбрыз.
  
  Як толькi ён прызвычаiўся ездзiць на Land-Rover, ён рэзка сказаў Фоле: «Вы размаўлялi са Спiрынгам мiнулай ноччу. Пра што?
  
  - Проста бавіць час, - лёгка сказаў Фоле.
  
  - Не памыляйся, Джоні, - ціха сказаў Уорэн. «Вы можаце моцна пацярпець».
  
  - Чорт вазьмі, гэта было нічога, - запярэчыў Фоле. «Гэта нават не мая справа. Ён падышоў да мяне - што я яшчэ павінен быў зрабіць, акрамя размовы з ім?
  
  «Пра што вы гаварылі?»
  
  Гэта і гэта. Нашы працоўныя месцы. Я сказаў яму, што я з Regent Films. Вы ведаеце - уся гэтая лухта пра фільм, які мы здымаем. Ён сказаў, што працуе ў нафтавай кампаніі». Ён засмяяўся. «Я таксама ўзяў у яго частку грошай»
  
  - Я бачыў цябе, - рэзка сказаў Уорэн. «Што ты выкарыстаў? Двухгаловы пенні?»
  
  Фоле падняў рукі ў прытворным жаху. «Як Бог мой суддзя, я не падмануў яго. Вы ведаеце, што гэта не мой стыль. Я не павінен быў, ва ўсякім выпадку; ён быў амаль слепа п'яны». Яго вочы скочваліся да люстэрка. «Трохі прытармазіце - мы губляем яго».
  
  Ад Тэгерана да Казвіна было амаль сто міль, і была амаль гадзіна ночы, калі яны наблізіліся да ўскраіны горада. Калі яны ехалі, праз гучнагаварыцель затрашчала жыццё. «Выклік рэгента два. Выклік рэгента два. Канец».
  
  Фоле ўзяў мікрафон і націснуў на выключальнік. «У вас усё добра, рэгент адзін. Канец».
  
  Голас Тозіера быў тонкі і скажоны. «Наш чалавек спыніўся ў гасцініцы. Я думаю, што ён корміць свой твар. Канец».
  
  «Гэта па-чартоўску добрая ідэя; Я сам галодны, - сказаў Фоле і падняў брыво, гледзячы на Уорэна.
  
  - Мы з'едзем з дарогі на другім канцы горада, - сказаў Уорэн. «Скажы яму гэта». Ён працягваў, пакуль не прайшоў далёка за ўскраіну Казвіна, а затым падцягнуўся на цвёрдым плячы. Ззаду ёсць кармазка, — сказаў ён. «Я даў Бэну пасаду інтэнданта, паглядзім, наколькі ён добры».
  
  Уорэн адчуваў сябе лепш пасля бутэрбродаў з курыцай і гарачай кавы з флягі, а вось Фоле здаваўся змрочным. «Якая кепская краіна», — сказаў ён. «Мы праехалі сотню міль, і гэтыя праклятыя горы не змяніліся ні на цалю». Ён паказаў на чараду нагружаных вярблюдаў, якая ішла па дарозе. «Якія стаўкі мы атрымаем на фоне такога?»
  
  - Мы маглі б зрабіць і горш, - задуменна сказаў Уорэн. «У мяне ёсць ідэя, што гэтыя Land-Rover «на адценне занадта прыкметныя для такой працы сачэння». Ён узяў у рукі карту. «Цікава, куды ідзе Шпірынг».
  
  Фоле азірнуўся праз плячо. "Наступны горад - Зенджан - яшчэ сто праклятых міль". Ён агледзеўся. «Хрысце, хіба гэта краіна жахлівая? Горш за Арызону».
  
  «Вы былі там?»
  
  «Чорт вазьмі, я там нарадзіўся. Я выйшаў да таго часу, калі стаў дастаткова дарослым, каб збегчы. Я ў душы гарадскі хлопец. Яркае святло для мяне». Ён напяваў фразу з Брадвейскай мелодыі, працягнуў руку і ўзяў з паліцы прыборнай панэлі пачак песень. «Я таксама вярнуся, таму мне лепш працягнуць практыку».
  
  Уорэн пачуў рэзкае пстрычка карт і зірнуў убок, каб убачыць, як Фолет тасуе вінтоўку з неверагоднай спрытам, чымсьці далёкім ад няёмкасці аматара. «Я думаў, ты сказаў, што не падманваў».
  
  «Я не... але я магу, калі трэба. Я даволі справядлівы картачны механік, калі хачу ім быць». Ён прывабна ўсміхнуўся. 'Гэта як гэта; калі ў вас ёсць кавалак казіно, як у мяне ў Лондане, вам не трэба падманваць - пакуль у дома ёсць перавага. Разумееце, важная перавага. Вы не думаеце, што Монтэ-Карла абыдзецца дзякуючы падману?
  
  «Гэта павінна быць сумленная гульня».
  
  - Гэта на сто працэнтаў сумленна, - рэзка сказаў Фоле. «Пакуль у вас ёсць працэнты, значыць, у вас усё ў парадку і падманваць не трэба, я пакажу вам, што я маю на ўвазе, таму што зараз мне пашанцавала. На гэтай дарозе мы сустракаем каля дваццаці машын у гадзіну - я дам вам нават грошай, што ў наступную гадзіну дзве з гэтых машын будуць мець аднолькавыя дзве апошнія лічбы ў рэгістрацыйным нумары. Проста гульня, каб бавіць час».
  
  Уорэн прыдумаў гэта. Была сотня магчымых лікаў - ад 00 да 99. Калі Фолет абмежаваў гэта дваццаццю машынамі, тады здавалася, што шанцы былі на баку Уорэна. Ён асцярожна сказаў: «Для першых дваццаці машын, на якіх вы едзеце».
  
  — За сто фунтаў, — спакойна адказаў Фоле. «Калі я выйграю, вы можаце дадаць гэта да майго бонуса - калі і калі. Добра?'
  
  Уорэн цяжка ўздыхнуў, потым сказаў: «Добра».
  
  Ціхае гудзенне з дынаміка змянілася, калі ўзнікла нясучая хваля, а потым Бэн Браян сказаў: «Выклікаю рэгента два». Наш чалавек рыхтуецца да пераезду. Канец».
  
  Уорэн адключыў мікрафон. Дзякуй, Рэгент Адзін. Мы будзем рухацца павольна і дазволім яму дагнаць. Харчоўка была даволі добрая, Бэн; вы абраны кейтэрынгам на ўвесь час. Канец».
  
  Гучнагаварыцель груба завішчаў і заціх. Уорэн усміхнуўся і націснуў на аўтастартар. - Сачы за тылам, Джоні, і скажы мне, калі з'явіцца Шпірынг.
  
  Фоле вырабіў ручку. «Ты назаві лічбы — я іх запішу. Не хвалюйцеся; Я буду сачыць за Шпірынгам».
  
  Гульня служыла бавіць час. Гэта была манатонная паездка па манатоннай дарозе, і Уорэну было чым заняцца. З Фоле, які пільнаваў ззаду, яму нічога не заставалася, акрамя як ехаць і паскарацца або запавольвацца па інструкцыях «Выконвае», каб трымаць бяспечную дыстанцыю перад Шпірынгам. Акрамя таго, ён меў тэндэнцыю станавіцца сонным, і гульня не давала яму спаць.
  
  Ён называў нумары, калі праязджалі сустрэчныя машыны, і Фолет запісваў іх. Нягледзячы на тое, што ўвага Фолета была ў асноўным накіравана на Шпірынга, Уорэн заўважыў, што час ад часу ён правярае нумары, якія тэлефануюць. Ён усміхнуўся - Фоле ніколі нікому не давяраў бы. Калі было названа пятнаццаць нумароў без дубліравання, Уорэн меў вялікія надзеі выйграць свае сто фунтаў, і ён стаў больш зацікаўлены - гэта было больш, чым спосаб прабавіць час.
  
  На васямнаццатым нумары Фолле раптам сказаў: «Вось і ўсё - нумар пяць і нумар васемнаццаць аднолькавыя - трыццаць дзевяць. Ты прайграў, Уорэн. Вы толькі што павялічылі мой бонус на сто». Ён паклаў ручку назад у кішэню кашулі. «Гэта было тое, што вядома як прапанова. Іншая яго назва - прысоска стаўка. У вас не было шмат шанцаў».
  
  - Я гэтага не бачу, - сказаў Уорэн.
  
  Фолет засмяяўся. Гэта таму, што ты матэматычны невук. Вы палічылі гэта, таму што было сто магчымых і толькі дваццаць шанцаў, што шанцы былі чатыры да аднаго на вашу карысць, і што я быў балваном, прапаноўваючы роўныя. Ты быў балваном, таму што шанцы былі на маю карысць - не менш за сем да аднаго. Разбірацца ў матэматыцы варта».
  
  Уорэн задумаўся. «Я ўсё яшчэ не бачу».
  
  «Паглядзі на гэта так. Калі б я паспрачаўся, што пэўная лічба з'явіцца двойчы ў першай дваццатцы, тады я быў бы балваном. Але я гэтага не зрабіў. Я сказаў, што любыя два лікі з першых дваццаці супадаюць».
  
  Уорэн нахмурыўся. Ён усё яшчэ не зразумеў сутнасці, але заўсёды быў слабы ў матэматыцы. Фоле сказаў: «Прапанову можна вызначыць як стаўку, якая выглядае добрай для лоха, але якая насамрэч ідзе на карысць разумнага хлопца, які яе прапануе». Вы пакапаецеся ў дзірах і закутках матэматыкі - асабліва тэорыі імавернасцей - і знойдзеце дзесяткі сцвярджэнняў, на якія кожны раз трапляюцца лохі».
  
  - Вы мяне больш не зловіце, - сказаў Уорэн.
  
  Фолет засмяяўся. «Хочаце зрабіць стаўку на гэта? Дзіўна, як часта лох вяртаецца за новым. Эндзі Тозіер таксама захапіўся гэтым. Ён зноў упадзе - я забяру ў яго ўвесь яго бонус, перш чым мы скончым з гэтым каперсам». Ён зірнуў на люстэрка. «Пацішце, добра? Гэтая дарога становіцца пакручастай».
  
  Яны ехалі далей і далей, пакуль не прыехалі ў Зенджан, і Фолет сказаў: "Я бачу джып - я думаю, што ён праходзіць міма". Праз дзве хвіліны ён сказаў: «Я згубіў яго».
  
  Радыё ажыло з трэскам паўдзённага шуму, выкліканага, як мяркуецца, штармавым надвор'ем над гарамі на захадзе. '. . . выключаны налева. . . гасцініца . . . прытрымлівацца . . . Зразумеў? Канец».
  
  Фоле націснуў на перамыкач. «Шпірынг павярнуў злева каля гатэля, і вы хочаце, каб мы рушылі ўслед». Гэта ўсё, Эндзі? Канец».
  
  «Вось і ўсё... хутка. . . вон.'
  
  Уорэн спыніўся, і Фолет сказаў: "Я вазьму на сябе - ты выглядаеш крыху збітым".
  
  - Добра, - сказаў Уорэн. Яны памяняліся месцамі, і Уорэн расцягнуў плечы і апусціўся на пасажырскае сядзенне. Ён быў за рулём цэлы дзень, і кіраваць Land-Rover было крыху цяжэй, чым яго седанам. Яны вярнуліся ў Зенджан і каля гатэля знайшлі дарогу, якая вяла на захад; ён быў пазначаны арабскім шрыфтам, які Уорэн не мог зразумець. Фолет абярнуўся, і Уорэн схапіў карты.
  
  Новая дарога хутка пагаршалася і, паколькі вяла ў горы, рабілася больш звілістай і складанай. Фолет ехаў трохі хутчэй, чым было абсалютна бяспечна, каб дагнаць Тозіера і Браяна, і машына стукнулася і здрыганулася. Нарэшце наперадзе яны ўбачылі воблака пылу. «Гэта павінен быць Эндзі». Праз некаторы час ён сказаў: «Гэта Эндзі, добра». Ён крыху збавіў хуткасць. «Я адыду крыху назад - мы не хочам есці яго пыл адсюль і ў кучу».
  
  Калі яны заязджалі ў горы, іх хуткасць падала. Дарожнае пакрыццё было вельмі кепскае, з касцянымі рыфлямі і размытае ў тых месцах, дзе пракаціліся навальніцы. Нахілы сталі больш стромкімі, а павароты больш жорсткімі, настолькі, што Фолле быў вымушаны выкарыстоўваць звышнізкую перадачу, якая з'яўляецца асаблівасцю Land-Rover. Дзень ішоў да канца.
  
  Уорэн трымаў карты на калені, прымацаваныя да буфера абмену, і не зводзіў вачэй з компаса. Яны ўвесь час ішлі на захад, і, яшчэ раз паглядзеўшы на карту, ён сказаў: «Мы накіроўваемся ў Курдыстан». Ён ведаў, што гэта традыцыйны шлях для кантрабанды опіуму з Ірана ў Сірыю і Іарданію, і зноў быў упэўнены, што меў рацыю -
  
  
  гэта было больш, чым супадзенне. Фоле павярнуў за кут і паехаў па адным з нямногіх прамых адрэзкаў дарогі. У гэтым месцы дарога прылягала да схілу гары з абрывістым абрывам справа і такім жа абрывістым спадам злева. «Паглядзі,* сказаў ён адрывіста і кіўнуў у бок даліны.
  
  Дарога перасякала даліну і зноў падымалася, каб падняцца на схіл гары з іншага боку. Удалечыні воблака цагляна-чырвонага пылу, паднятае сонцам, паказвала на хуткасную машыну. Гэта Шпірынг, — сказаў Фоле. «Эндзі ўсё яшчэ на дне даліны. Калі мы бачым Шпірынга, то і ён бачыць нас. Калі ён не ведае, што мы сочым за ім, значыць, ён сляпы або п'яны».
  
  - Нічога не паможаш,* змрочна сказаў Уорэн. Так яно і ёсць».
  
  - Ты можаш мне нешта сказаць, - сказаў Фоле. «Што, чорт вазьмі, адбываецца на захадзе сонца?» Вы думалі пра гэта?
  
  Уорэн падумаў пра гэта, і гэта яго непакоіла. Ён паглядзеў на гадзіннік і палічыў, што да канца засталося менш за гадзіну. "Ну, працягвайце ісці так далёка, як мы можам", сказаў ён без выразу ў голасе.
  
  Што было не вельмі далёка. Праз паўгадзіны яны наткнуліся на іншы Land Rover, прыпаркаваны ля дарогі, і Бэн Браян спыніў іх. Адразу за ім стаяў Тозьер і глядзеў на горы. Фолет спыніўся, і Уорэн адхіліўся ад акна. - Што здарылася, Бэн?
  
  Зубы Браяна пабялелі на запыленым твары, а горны вецер калыхаў яго валасы. — Ён нас абыграў, Нік. Паглядзі туды, дзе Эндзі.
  
  Уорэн спусціўся і пайшоў за ім да Тозіера, які павярнуўся і сказаў: «Вы скажыце мне, у які бок ён пайшоў».
  
  Было пяць магчымых выхадаў са скалістага ўчастка на вяршыні плато. - Пяць дарог, - сказаў Тозіер. «Вы скажыце мне, якую ён выбраў».
  
  «Няма слядоў?»
  
  
  «Зямля цвёрдая, дзе няма голай ладдзі*. Тозьер азірнуўся. Здаецца, гэта галоўная развязка, але яе няма на карце».
  
  - Дарогі, па якой мы ехалі, таксама няма на карце, - сказаў Уорэн. Ён прысеў і ўраўнаважыў дошку абмену на калене. «Я думаю, што мы ўжо там». Ён зрабіў крыжык на карце. «Каля трыццаці міляў унутры Курдыстана». Ён устаў, падышоў да краю дарогі і паглядзеў на захад, дзе заходзячае сонца перыядычна асвятляла навальнічныя хмары над чырвонымі гарамі. «Спірынг мог накіравацца да мяжы з Іракам»
  
  - Сёння ўвечары ён не паспее, - сказаў Тозіер. «Не па гэтых дарогах у гэтых гарах. Што нам рабіць, Нік?
  
  «Што, чорт вазьмі, мы можам зрабіць?» - жорстка сказаў Уорэн. «Мы страцілі яго ў самым пачатку гульні. Чатыры да аднаго супраць нас, што мы выбіраем правільную дарогу - дурная стаўка. Ён здушыў свой марны гнеў. «Цяпер мы мала што можам зрабіць. Ужо амаль сцямнела, таму нам лепш разбіць лагер».
  
  Тозіер кіўнуў. 'Добра; але давайце зробім гэта па-за полем зроку любой з гэтых дарог».
  
  'Чаму? У чым справа?'
  
  «Сапраўды, бессэнсоўна». Тозіер паціснуў плячыма. «Проста па агульных прынцыпах бяспекі. У маёй гульні гэта ўваходзіць у звычку».
  
  Ён пайшоў да грузавікоў, пакінуўшы Уорэна ў прыгнечаным настроі. «Мы сапсавалі ўсё ў гэтым канцы, — падумаў ён; Я спадзяюся, што Майку і Дэну пашанцуе больш. Але яму не хацелася рабіць стаўкі на гэта - гэта была б яшчэ адна дурная стаўка.
  
  РАЗДЗЕЛ 4
  
  «Гэта жыццё», - сказаў Майкл Эбат. Ён адпіваў з высокага матавага шклянкі і з больш чым пустой цікавасцю назіраў, як шлюбная дзяўчына, апранутая ў самыя кароткія бікіні, ступіла на трамплін. Яна сагнула калені, хвіліну пастаяла ў раўнаважным стане, а потым пырскала ў паветра, каб з мінімальнымі ўсплёскамі нырнуць у Міжземнае мора.
  
  Дэн Паркер не быў уражаны. «Мы губляем час».
  
  — Спяшацца нельга, — сказаў абат. Ён ужо размаўляў пра гэта з Паркерам раней, і Дэн неахвотна пагадзіўся, што гэта лепшы спосаб. Існавалі два магчымыя падыходы, якія можна было зрабіць; прамы падыход, які павінен быў прадставіць сябе жанчыне Delorme як патэнцыйных саюзнікаў. Бяда заключалася ў тым, што калі гэта не атрымалася, то гэта быў поўны правал, і няма на што спадзявацца. Ускосны падыход заключаўся ў тым, каб неяк прымусіць Дэлорм прыйсці да іх. Калі гэта не спрацавала на працягу разумнага перыяду часу, тады быў паказаны прамы падыход.
  
  Абат нахіліўся наперад, каб паглядзець на дзяўчыну, якая цяпер вылазіла з вады. «Мы паспеем».
  
  «Такім чынам, мы сядзім у гэтым шыкоўным гатэлі, пакуль вы злуецеся на гэтыя шыкоўныя напоі. Гэта ўсё? Паркер адчуваў сябе раздражнёным. Ён быў не на сваім месцы ў гатэлі Сен-Жорж, і ён ведаў гэта.
  
  Спакойна, Дэн, - спакойна сказаў абат, - яшчэ рана. Калі мы не можам да яе падысці, то мы павінны даведацца, хто яе сябры - і гэта тое, што мы зараз робім».
  
  Жанетт Делорм рухалася ў вышэйшым ліванскім грамадстве; яна жыла ў шыкоўнай віле ў гарах у Хамане і магла дазволіць сабе харчавацца два дні запар у гатэлі Сен-Жорж. Наблізіцца да яе было праблемай. Нейкім чынам яны павінны былі прыціснуцца да яе, а гэта, падумаў абат, было ўсё роўна, што прыціснуцца да грымучай змяі. Ён прачытаў дасье на яе.
  
  Адзіны падыход, як ён гэта бачыў, заключаўся ў тым, каб высветліць, хто яе паплечнікі - яе больш сумныя паплечнікі - а потым раскласці прынаду. Гэта павінна было адбыцца вельмі павольна - занадта павольна на думку Дэна Паркера - але гэта быў адзіны шлях. І вось яны сядзелі ў стрыманым кутку гатэля Saint-Georges, а Дэлорм снедала з невядомым сябрам, якога правераць, як толькі яны расстануцца. Папярэдні дзень быў паўтор - і перабор. Яе спадарожнік апынуўся пузатым ліванскім банкірам з цнатлівай рэпутацыяй і, безумоўна, не настолькі нядобразычлівым для сваёй мэты.
  
  Абат глядзеў, як дзяўчына зноў ступае на трамплін. Ён раптам сказаў: «Вы ведаеце, Дэн, чаму гэты гатэль называецца Saint-Georges?»
  
  - Не, - коратка сказаў Паркер тонам, які паказваў, што яму ўсё роўна.
  
  Абат буйна махнуў шклянкай. «Святы Георгій забіў цмока тут, у Бейруце. Так яны мне кажуць. Напэўна, тут, у бухце Святога Георгія. Але я заўсёды думаў, што хрысціяне ўзялі гэты кавалачак з грэчаскай міфалогіі - Персей і Андрамеда, ведаеце. Ён паказаў на дзяўчыну на трампліне. «Я быў бы не супраць сам забіць дракона, калі б яна была ўзнагародай».
  
  Паркер неспакойна заварушыўся ў крэсле, і Эбат падумаў, што трэба з ім нешта рабіць. З Дэнам усё было б у парадку, калі б ён чымсьці заняўся сваімі рукамі, але гэта чужое асяроддзе, як правіла, нервавала яго. Ён сказаў: «Што ў цябе на розуме, Дэн?»
  
  «Я ўсё яшчэ лічу, што гэта пустая трата часу». Паркер дастаў насоўку і выцер лоб. «Я хацеў бы выпіць піва. Чаго б я не даў за паўлітра?»
  
  «Я не разумею, чаму б вам гэтага не было», — сказаў абат і азірнуўся ў пошуках афіцыянта. «Чаму ты не замовіў?»
  
  'Што! У гэтым месцы? Паркер быў здзіўлены. Ён асацыяваў англійскае піва з эдвардыянскім куфлем лонданскага паба або нізкім святлом вясковага кіламетра. «Я не думаў, што яны падаюць яго ў такім шыкоўным месцы, як гэта».
  
  Яны зарабляюць на жыццё тым, што служаць таму, што хочуць людзі, — суха сказаў Абат. «За намі стаіць Янк, які п'е свой Budweiser, так што я не разумею, чаму б вам не выпіць сваю пінту». Ён кінуўся на вочы афіцыянту, які імгненна адрэагаваў. «У вас ёсць англійскае піва?»
  
  «Вядома, сэр; чаго б ты хацеў? Bass, Worthington, Watney's. . .'
  
  - Уотні падыдзе, - сказаў Паркер.
  
  
  "І я буду мець яшчэ адзін з гэтых." Абат глядзеў, як афіцыянт адыходзіць. — Бачыш, Дэн, гэта лёгка.
  
  "Я ніколі не думаў пра гэта", - сказаў Дэн са здзіўленнем.
  
  Абат сказаў: «Калі англійскі мільянер прыязджае сюды і не можа выпіць свайго любімага напою, ён падымае дах, а гэта дрэнна для бізнесу. Верагодна, нам давядзецца заплаціць цану мільянера, нават калі гэта на старым рахунку выдаткаў».
  
  Здзіўленне Дэна павялічылася яшчэ больш, калі яму падарылі алавяную кружку, у якой ён імгненна знік. Ён удыхнуў паветра з пенай на верхняй губе. "Гэта крыху правільна", - сказаў ён. «Халодна, але ў добрым стане».
  
  - Можа, гэта палегчыць твой дзень, - сказаў абат. Ён зірнуў на чэк, паморшчыўся і перавярнуў яго, каб Дэн не ўбачыў. Гэта, несумненна, пазбавіць яго простага задавальнення, хоць Хеліер плаціў за гэта. Ён скоса павёў вачыма на Паркера і ўбачыў, што знаёмы смак піва палегчыў яго. «Вы ўпэўнены, што маеце рацыю наконт гэтай тарпеды?» Я маю на ўвазе, што гэта можна зрабіць».
  
  «О, так; Я магу зрабіць гэта. Я магу прымусіць гэтых рыб рабіць трукі».
  
  
  «Мы не хочам, каб гэта рабіла трукі. Мы проста хочам, каб ён прайшоў па-чартоўску далёка - у пяць разоў далей, чым было задумана».
  
  - Не турбуйцеся аб гэтым, - спакойна сказаў Дэн. 'Я магу зрабіць гэта. Я хачу ведаць, ці могуць гэтыя людзі знайсці тарпеду? Ведаеце, іх не самая простая рэч.
  
  Гэта таксама непакоіла абата, хоць ён і не прызнаваўся ў гэтым. Для Уорэна адна справа - прыдумаць дурную ідэю кантрабанды з дапамогай тарпеды, а зусім іншая - рэалізаваць яе. Калі Дэлорм не магла накласці руку на тарпеду, то ўся схема была крахам. Ён сказаў: «Мы патурбуемся аб гэтым, калі да гэтага прыйдзем».
  
  Яны аддаліся бяздзейнай размове, пакуль абат аглядаў працэсію да трампліна з выглядам халіфа на рынку рабоў. Але ён усё яшчэ сачыў за уваходам у рэстаран і праз паўгадзіны ціха сказаў: «Вось яна». Выпі, Дэн.
  
  Паркер адбіў сваю другую пінту з лёгкасцю доўгай практыкі. — Значыць, як і ўчора?
  
  Правільна. Мы сочым за чалавекам - мы ведаем, дзе можна забраць яе». Эбат заплаціў чэк, а Паркер пайшоў услед за Жанэт Дэлорм і яе спадарожніцай. Ён дагнаў яго ў той момант, калі Паркер адмыкаў машыну.
  
  - Чацвёртая машына, - сказаў Паркер. «Гэта павінна быць пустыня. Але я спадзяюся, што гэта не чарговы крывавы банкір».
  
  — Я павязу, — сказаў абат і сеў за руль. Ён глядзеў, як вялікі "Мэрсэдэс" ад'язджае, потым уключыў перадачу і ўляцеў у дарожны паток на тры машыны ззаду. «Я не думаю, што гэты банкір. У яго, з аднаго боку, няма пуза; і ён, вядома, не выглядае ліванцам».
  
  «Я заўважыў, як ты назіраеш за тымі голымі макамі, якія красуюцца перад гатэлем», — сказаў Паркер. «Але што вы думаеце пра тое, што наперадзе нас?»
  
  — Наша Жанэт? Эбат засяродзіўся на тым, каб вывесці машыну з вуліцы Мінет Эль Хосн. «Я ніколі не думаў пра яе так», — сказаў ён сатырычна. «Калі падумаць, яна нядрэнна выглядае, але ў мяне ніколі не было магчымасці агледзець яе па-сапраўднаму павольна і з любоўю. Цяжка ацаніць жанчыну, калі ты не павінен на яе глядзець».
  
  «Адыдзі, — кпіў Паркер.
  
  «О, добра. Яна для мяне занадта доўгая. Абату было дваццаць шэсць. «Але акуратны... вельмі акуратны... вельмі прыдатны для ложка». Ён скрывіўся. «Але я думаю, што гэта было б як легчы ў ложак з павуком».
  
  «Пра што, чорт вазьмі, ты гаворыш?»
  
  
  "Хіба вы не ведалі - самкі павукоў ядуць сваіх таварышаў пасля таго, як яны павесяліліся". Ён звярнуў на авеню Бліс, ідучы за «Мэрсэдэсам» на ўважлівай адлегласці. Калі яны праходзілі міма Амерыканскага ўніверсітэта, ён сказаў: «Цікава, чаму яны ідуць гэтым шляхам; у канцы тут няма нічога, акрамя мора».
  
  - Хутка ўбачым, - цвёрда сказаў Паркер.
  
  Авеню Бліс саступіла месца вуліцы Манара, а "Мэрсэдэс" усё яшчэ ехаў. Калі яны згарнулі за паварот, у поле зроку з'явілася мора, і Паркер сказаў папярэджанне: «Глядзі! Ён уцягваецца».
  
  Абат прайшоў міма і цвёрда стрымаўся ад таго, каб зірнуць убок. Ён павярнуў за вугал і прыпаркаваўся на Карніш. «Гэта быў гатэль», — сказаў ён і задумаўся. Ён вырашыў. «Я іду туды. Як толькі той мерседэс узлятае, ты ідзі за ім, калі ў ім мужчына. Не чакай мяне».
  
  - Добра, - сказаў Паркер.
  
  
  «І, Дэн; быць непрыкметным».
  
  
  Гэта датычыцца і вас, - сказаў Паркер. Ён глядзеў, як Эбат павярнуў за вугал на вуліцу Манара, а потым развярнуў машыну туды, адкуль мог бачыць уваход у гатэль і пры гэтым мог сачыць за «Мерседэсам», які ўсё яшчэ стаяў на вуліцы. Неўзабаве Дэлорм і мужчына выйшлі разам з пажам, які спакаваў шмат багажу ў багажнік.
  
  Mercedes плаўна ўзляцеў, і ён рушыў услед, і неўзабаве апынуўся на знаёмай дарозе - міма Ліванскага ўніверсітэта і аэрапорта Халдэ па дарозе ў Хаману. У яго ледзь не захацелася павярнуць назад, але ён працягваў увесь шлях, пакуль не ўбачыў Жанетт Дэлорм, якая шчасна дадому са сваім госцем. Затым ён паехаў назад у Бейрут, сутыкнуўшыся з інтэнсіўным рухам на шляху назад у атэль.
  
  Эбат быў спакойны, калі ўвайшоў Паркер. - Дзе ты, д'ябал, быў, Дэн?
  
  
  - У гэты час дарожны рух жудасны, - сказаў Паркер раздражнёна. «Яна адвяла яго дадому, і вы ведаеце, што такое дарога з горада». Яна адвезла яго дадому - сумкі і ўсё. Застацца з ёй у якасці госця, як бы. Ён усміхнуўся. «Калі ён знікне, вы даведаецеся, што яна сапраўды крывавы павук. Вы што-небудзь атрымалі?»
  
  — Я, — сказаў абат. «Наклаўшы сваё знакамітае зачараванне на папіс у тым гатэлі, я даведаўся, што ён амерыканец, яго завуць Джон Істман, і ён учора прыляцеў з Тэгерана. Ты чуў гэта, Дэн? Тэгеран. Гэта першае звяно».
  
  Магчыма, гэта была першая спасылка, але не апошняя, таму што Істман апынуўся амаль такім жа недаступным, як і сама Дэлорм. «Нахабнікі, гэтыя кантрабандысты гераіну», — заўважыў Эбат. Яны не змешваюцца з звычайным статкам».
  
  Такім чынам, яны прымянілі тую ж тэхніку да Істмана. Трымаць яго пад наглядам, а потым пазначаць яго паплечнікаў было вельмі павольна, і яны б адмовіліся, калі б не ведалі з упэўненасцю, што ідуць правільным шляхам. Бо Эбат атрымаў ліст ад Хеліера, які дзейнічаў як разліковая палата для інфармацыі.
  
  «Добрыя і дрэнныя навіны», — сказаў абат, прачытаўшы іх.
  
  - Давайце спачатку дрэнныя навіны, - сказаў Паркер. «Магчыма, мне трэба падняць настрой пасля таго, як я гэта пачуў».
  
  
  «Уорэн страціў Шпірынга. Ён знік у сіняве сярод Курдыстана. Цяпер усё залежыць ад нас, Дэн. Б'юся аб заклад, Нік лазіць па сцяне, - задумліва сказаў ён.
  
  - Мы не так шмат, - панура сказаў Паркер.
  
  «О, але мы. Вось і добрая навіна. Істман бачыў Шпірынга за дзень да таго, як той прапусціў Ніка. Гэта непасрэдна звязвае Шпірынга з Дэлорм. Гэта першыя канкрэтныя доказы, якія мы атрымалі. Усё астатняе было толькі адной з здагадак Ніка Уорэна».
  
  Паркер ажывіўся. 'Так, гэта так. Ну, давайце разбярэмся».
  
  Такім чынам, яны пайшлі на гэта, але прайшло шмат часу, перш чым абат прыняў рашэнне. Гэта чалавек, - сказаў ён. «Гэта месца, дзе мы кідаем наш хлеб у ваду і спадзяемся, што ён вернецца, намазаны маслам з абодвух бакоў».
  
  «Піко?»
  
  Піко быў далёка ўніз. Ён ведаў чалавека, які ведаў чалавека, які ведаў Істмана. Ён быў даступны і, як спадзяваўся Эбэт, успрымальны да новых ідэй, калі яны яму даваліся. Акрамя таго, для вострага і ўважлівага вока ён быў ашуканцам, што яшчэ больш узмацніла надзеі абата.
  
  «Як нам з ім змагацца?» - спытаў Паркер.
  
  «Першае, што трэба — пераехаць у больш танны гатэль». Ён уважліва паглядзеў на Паркера. «Мы не грашым наяўнымі, але мы не разарваныя. Мы прагнем здабычы, але асцярожна. У нас ёсць што прадаць, і мы хочам лепшую цану, таму мы хітруем. Атрымаў фота?
  
  Паркер змрочна ўсміхнуўся. «Тое пра тое, што вы не граеце наяўнымі, мне будзе лёгка; У мяне ніколі не было шмат грошай. Як мы закранем гэтую тэму Піко?
  
  — Мы граем на слых, — лёгка адказаў Абат.
  
  Піко часта бываў у кавярні ў старым горадзе каля порта, і, калі Эбат і Паркер зайшлі наступным вечарам, ён сядзеў за сталом і чытаў газету. Абат выбраў стол перад сабой і збоку ад сябе, і яны селі. Абат зморшчыў нос, зірнуўшы на стравы меню і замовіў для іх абодвух.
  
  Паркер агледзеў месца і ціхім голасам сказаў: «Што цяпер?»
  
  
  - Спакойна, - ціха сказаў абат. «Няхай гэта прыйдзе само сабой».
  
  Ён павярнуўся і паглядзеў на невялікі стос газет і часопісаў на стале Піко, відавочна, для кліентаў. Па-англійску ён сказаў: «Прабачце, месье; ты не супраць?'
  
  Піко падняў вочы і хутка кіўнуў. «Добра са мной.* Яго англійская мова была непрыстойна з адценнем змешанага французскага і амерыканскага акцэнту.
  
  Абат узяў часопіс і бяздзейна гартаў старонкі, пакуль афіцыянт не падаваў іх, паставіўшы мноства талерак, два напоі і збан з вадой. Абат наліў крыху вады ў сваю шклянку, і там закруцілася малако. «Здароўя, Дэн».
  
  Паркер нерашуча зрабіў тое ж самае, выпіў і плюхнуў.
  
  Як стукнула шкло. «Што гэта за штука? Сумесь ад кашлю?»
  
  
  Мясцовая белая маланка -- арак.'
  
  Паркер даследаваў сваё неба языком. «Я не перажываў нічога падобнага з дзяцінства». Ён выглядаў здзіўленым, зрабіўшы адкрыццё. «Анісавыя шарыкі!» Ён панюхаў шклянку. «Гэта не напой для дарослага чалавека. Ёсць шанец, што тут ёсць Уотні?
  
  Абат усміхнуўся. «Я сумняваюся. Калі вы хочаце піва, у вас ёсць выбар з ліванскага французскага і ліванскага нямецкага».
  
  «Зрабі гэта па-нямецку», — сказаў Паркер, таму Эбат замовіў яму Henninger Byblos і, павярнуўшыся, з вялікім падазрэннем паглядзеў на змесціва талерак.
  
  - Дзеля бога, хопіць паводзіць сябе як турыст, Дэн, - сказаў ён з раздражненнем. "Чаго вы чакаеце тут - рыба з бульбай?"
  
  "Мне падабаецца ведаць, што я ем", - сказаў Паркер, не крануўшыся.
  
  - Гэта мецца, - гучна сказаў абат. «Гэта сытна і танна. Калі хочаш чагосьці лепшага, ідзі да Сен-Жоржа, але я не плачу. Ты мне надакучыла. У мяне ёсць добры розум адмяніць усю гэтую справу».
  
  Паркер выглядаў здзіўленым, але сціх, калі Эбат падміргнуў. Піва прыбыло, Паркер паспрабаваў яго і паставіў шклянку. — Мяркую, падыдзе.
  
  Абат ціха сказаў: «Вы думаеце, вы маглі б... э-э... раззлавацца?»
  
  Паркер пстрыкнуў па шкле пазногцем. «Спатрэбілася б больш, чым гэтыя рэчы. Як дзявочая вада».
  
  «Але вы маглі б паспрабаваць, ці не так? Вы можаце нават стаць неразважлівым».
  
  - Тады купі мне яшчэ адну, - сказаў Паркер і адным моцным глытком асушыў шклянку.
  
  Абат прыгатаваў добрую ежу, але Паркер пераборліва перабіраў ежу і піў больш, чым яму, відаць, было добра. Яго голас стаў мацнейшым, і словы былі невыразнымі, і здавалася, што ён пачаў крыўдзіцца. «Вы хочаце адмяніць гэта - як вы думаеце, што я адчуваю? Я зразумеў гэтую ідэю - чортава добрая ідэя - і што вы з гэтым робіце? Нічога, акрамя таго, што сядзіш на дне свайго вышэйшага класа, вось што».
  
  - Ціха, Дэн! — заклікаў абат.
  
  «Я не буду маўчаць! Я таксама стаміўся ад твайго стрэлу. Яго голас набыў пачварную міміку. «Не рабі гэтага, Дэн; не рабі гэтага, Дэн; не еш з адкрытым ротам, Дэн». Кім ты сябе лічыш?»
  
  «О, дзеля бога!» - сказаў абат.
  
  «Вы сказалі, што можаце дапамагчы мне тым, што ў мяне ёсць, і што вы зрабілі?» Мілая Фані Адамс!
  
  — Каб усталяваць кантакт, патрэбны час, — стомлена сказаў абат.
  
  - Вы сказалі, што ў вас ёсць кантакты, - з'едліва сказаў Паркер.
  
  - На які неф вам трэба скардзіцца, - сказаў абат высокім голасам. «Вы не плаціце за ўсё гэта, так? Калі б не я, ты б усё яшчэ сядзеў на задніцы ў Лондане, важдаўся з пабітымі машынамі і марыў пра тое, як хутка разбагацець. Я выклаў на гэта амаль тысячу фунтаў, Дэн - хіба гэта нічога не лічыцца?
  
  «Мне ўсё роўна, чые гэта грошы. Вы ўсё яшчэ нічога не робіце і марнуеце мой час». Паркер вялікім жэстам паказаў на адчыненыя дзверы. «У гэтай гавані поўна караблёў, і я магу паспрачацца, што палова з іх займаецца кантрабандай. Яны пайшлі б на тое, што ўва мне ёсць, і таксама заплацілі б за гэта шмат. Вы кажаце пра тое, што я сяджу на задніцы; чаму ты не ўстаеш са свайго?»
  
  Абат спрабаваў - беспаспяхова - прымусіць Паркера заціхнуць. «Дзеля бога, заткніся! Хочаш усё аддаць? Адкуль вы ведаеце, што тут не поўна паліцыі?»
  
  Паркер з цяжкасцю падняўся на ногі, п'яны. «Ай, чорт вазьмі!» Ён няўцямна азірнуўся. 'Дзе гэта?'
  
  Абат пакорліва паглядзеў на яго. «Праз туды». Ён паказаў на дзверы ззаду кафэ. — І не размаўляй з чужымі мужчынамі. Ён глядзеў, як Паркер хістаючыся, паціснуў плячыма і ўзяў часопіс.
  
  Голас за спіной сказаў: «Мсье?»
  
  Ён павярнуўся і ўбачыў, што Піко ўважліва глядзіць на яго. «Так?»
  
  
  «Ці памылюся я, калі скажу, што вы і ваш сябар шукаеце? . . занятасць?'
  
  — Не, — коратка адказаў абат і адвярнуўся. Ён прыкметна завагаўся і павярнуўся да Піко. «Што прымушае вас так думаць?»
  
  «Я думаў, можа, ты застаўся без працы. Можа, маракі?
  
  «Я падобны на марака?» - запатрабаваў абат.
  
  Піко ўсміхнуўся. — Не, месье. Але твой сябар. . .'
  
  «Справа майго сябра належыць яму».
  
  — А не ваш, месье? Піко падняў бровы. «Тады вы дакладна не зацікаўлены ў працаўладкаванні?»
  
  «Якая праца?»
  
  
  «Любы чалавек, асабліва марак, які мае... . . геніяльныя ідэі. . . для яго заўсёды ёсць месца ў патрэбным месцы».
  
  «Я не марак. Мой сябар быў у свой час. Для мяне было б 84 месцы. Мы вялікія сябры - неразлучныя, ведаеце».
  
  Піко агледзеў свае пазногці і ўсміхнуўся. — Я разумею, месье. Многае будзе залежаць ад ідэй вашага сябра. Калі б вы маглі мяне прасвятліць, гэта магло б каштаваць вашага часу».
  
  «Калі б я вам сказаў, вы б ведалі столькі ж, колькі я, ці не так?» — хітра сказаў абат. «Нічога не раблю. Акрамя таго, я не ведаю, хто вы. Я не настойваю на зносінах з абсалютна незнаёмымі людзьмі».
  
  — Мяне завуць Жуль Фабр, — сказаў Піко са змрочным тварам.
  
  Абат паківаў галавой. «Для мяне нічога не значыць. Наколькі я ведаю, вы маглі б быць буйным махляром - і зноў жа, вы маглі б быць танным ашуканцам.
  
  — Гэта не вельмі добра, месье, — з дакорам сказаў Піко.
  
  - Я не хацеў, - сказаў абат.
  
  - Вы ўскладняеце справу, - сказаў Піко. «Наўрад ці можна чакаць, што я куплю нешта невядомае. Гэта не добры бізнэс. Рана ці позна табе трэба было б сказаць мне».
  
  «Я не надта хвалююся з гэтай нагоды. Тое, што ёсць у Дэна, майго сябра, можа працаваць толькі з яго дапамогай. Ён эксперт».
  
  'І ты?'
  
  Абат нахабна ўсміхнуўся. «Я, можна сказаць, яго менеджэр. Акрамя таго, я ўжо ўклаў грошы». Ён зняважліва агледзеў Піко з ног да ног. — Калі казаць пра грошы, то тое, што мы маем, каштавала б чортава дорага, і я не думаю, што ў такога таннага рэзчыка, як ты, яны ёсць, таму хопіць марнаваць мой час. Ён адвярнуўся.
  
  — Пачакай, — сказаў Піко. «Гэты сакрэт, які ў вас ёсць, за колькі вы збіраецеся яго прадаць?»
  
  Абат павярнуўся і ўтаропіўся на Піко. «Паўмільёна амерыканскіх даляраў. У вас столькі?» - іранічна спытаў ён.
  
  Вусны Піко здрыгануліся, і ён панізіў голас. «І гэта за кантрабанду?»
  
  «Як ты думаеш, пра што мы гаварылі ўвесь гэты час?» - запатрабаваў абат.
  
  Піко ажывіўся. «Хочаш звязацца з кімсьці на вяршыні?» Я магу дапамагчы вам, месье; але гэта будзе каштаваць грошай». Ён шматзначна пацёр пальцы і паціснуў плячыма. «Мае выдаткі, месье».
  
  Абат вагаўся, потым паківаў галавой. — Не. Тое, што ў нас ёсць, настолькі добрае, што чалавек наверсе заплаціць вам за тое, што вы знойдзеце нас. Навошта мне тваю далонь мазаць?
  
  «Таму што, калі вы гэтага не зробіце, чалавек на вяршыні ніколі пра вас не пачуе. Я проста спрабую зарабіць на жыццё, месье».
  
  Паркер вярнуўся і цяжка сеў. Ён падняў пустую бутэльку і стукнуў ёю. «Я хачу яшчэ піва».
  
  Абат паўпавярнуўся на сваім месцы. — Ну, купі, — сказаў ён раздражнёна.
  
  - У мяне няма грошай, - сказаў Паркер. — Да таго ж, — ваяўніча дадаў ён, — вы тут містэр Мяшкі з грашыма.
  
  «О, дзеля бога!» Абат дастаў кашалёк, адлушчыў ад тонкага пачка запіску і кінуў яе на стол. «Купі сабе поўнае вядро і вылі з яго. Ты можаш патануць у гэтым, што мяне хвалюе». Ён павярнуўся да Піко. «Добра... колькі, ты, пракляты, круцік?»
  
  «Тысяча фунтаў — ліванскія*. «Палова зараз, а другая палова, калі будзе ўстаноўлена сувязь». Ён адлічыў банкноты і кінуў іх перад Піко. 'Добра?'
  
  Піко працягнуў руку і далікатна ўзяў грошы. — Падыдзе, месье. Як цябе завуць і дзе я магу цябе знайсці?»
  
  «Маё імя не мае значэння, і я буду тут амаль усе вечары», — сказаў Абат. Гэта дастаткова».
  
  Піко кіўнуў. «Лепш не губляйце часу», — папярэдзіў ён. Чалавек на вяршыні не мае карысці ад дурняў».
  
  «Будзьце задаволены тым, што мы маем», — упэўнена сказаў абат.
  
  «Я спадзяюся, што так». Піко паглядзеў на Паркера, які глыбока ўткнуўся носам у шклянку. «Ваш сябар п'е занадта шмат - і размаўляе занадта гучна. Гэта нядобра».
  
  — З ім усё ў парадку. Ён проста стаў нервавацца з-за чакання, і ўсё. У любым выпадку, я магу кіраваць ім».
  
  - Я разумею вашу пазіцыю - дакладна, - суха сказаў Піко. Ён устаў. «Я хутка ўбачуся».
  
  Абат глядзеў, як ён сыходзіць, а потым сказаў: «Ты быў выдатны, Дэн». Сцэна страціла выдатнага акцёра».
  
  Паркер паставiў келіх і глядзеў на яго без энтузіязму. «У свой час я быў добры ў аматарскіх тэатрах», — самазадаволена сказаў ён. «Вы заплацілі яму нешта. Колькі?'
  
  — Ён атрымлівае тысячу фунтаў; Я заплаціў палову». Абат засмяяўся. «Трымай валасы, Дэн; гэта ліванскія фунты - прыкладна паўкроны кожны».
  
  Паркер буркнуў і пакруціў піва ў шклянцы. «Гэта ўсё яшчэ занадта. Гэты матэрыял поўны мачы і ветру. Хадзем куды-небудзь, дзе можна выпіць па-сапраўднаму, і ты раскажаш мне ўсё пра гэта».
  
  На наступны дзень нічога не адбылося. Вечарам яны адначасова зайшлі ў кавярню, але Піко там не было, таму яны паелі, бязвольна пабалбаталі і разышліся. Нягледзячы на сваю ўпэўненасць, Эбат задаваўся пытаннем, ці быў Піко голадам, ці ён заплаціў больш за 60 фунтаў стэрлінгаў гладкаму перасадчыку, якога ніколі больш не ўбачыць.
  
  На наступны вечар яны якраз збіраліся ісці ў кавярню, як у дзверы пастукалі. Абат падняў бровы, паглядзеўшы на Паркера, і падышоў адчыніць. «Хто там?»
  
  «Фабра».
  
  Ён адкрыўся. - Адкуль ты даведаўся, што мы тут?
  
  Гэта не мае значэння, месье абат. Вы хочаце з кімсьці пагаварыць - ён тут». Ён адвёў вачыма ўбок. Гэта будзе пяцьсот фунтаў».
  
  Абат зірнуў туды, дзе ў зацененым калідоры стаяў высокі мужчына. — Не спрабуй мяне падмануць, Фабра. Як я ведаю, што гэта той мужчына, якога я хачу? Гэта можа быць адна з вашых накладных работ. Я спачатку з ім пагавару, тады ты атрымаеш свае грошы».
  
  — Добра, — сказаў Піко. — Заўтра я буду на звыклым месцы.
  
  Ён пайшоў па калідоры, а абат чакаў каля дзвярэй. Высокі чалавек рушыў наперад, і, калі яго твар выйшаў з ценю, Эбат зразумеў, што ён сарваў куш. Гэта быў Істман. Ён ступіў збоку, каб дазволіць яму ўвайсці, і Істман сказаў з роўным сярэднезаходнім акцэнтам: «Піко спрабаваў вас падмануць?»
  
  Абат зачыніў дзверы. 'Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?' - глуха сказаў ён. «Ён сказаў, што яго клічуць Фабра».
  
  «Яго завуць Піко, і ён нагаднік, які драбніць», — сказаў Істмэн без крыўды.
  
  Гаворка пра імёны, — сказаў абат. Гэта Дэн Паркер, а я Майк Эбат. І вы ёсць. . . ?' Ён дазволіў пытанню павіснуць у паветры.
  
  Імя Істмэн».
  
  Абат усміхнуўся. — Сядайце, містэр Істман. Дэн, падцягні крэсла і далучайся да сходу».
  
  Істмэн жорстка сеў на прапанаванае крэсла. — Мне сказалі, што ў вас ёсць што мне прадаць. Пачаць сотаванне.'
  
  — Я пачну, Дэн, — сказаў абат. «Вы можаце ўнесці свой уклад, калі ўсё стане тэхнічным». Ён паглядзеў на Істмэна. «Мне сказалі, што тут вядзецца даволі вялікая колькасць кантрабанды. У нас з Дэнам ёсць ідэя - добрая ідэя. Бяда ў тым, што ў нас няма капіталу, каб зрабіць гэта самастойна, таму мы адкрытыя для прапаноў - вядома, на аснове ўдзелу».
  
  «Вам не прапануюць ні цэнта, пакуль я не даведаюся, пра што вы кажаце».
  
  — Тут размова становіцца складанай, — сказаў Эбат. — Аднак Дэн кажа мне, што не мае вялікага значэння, калі ты ведаеш сакрэт. Ён думае, што ён адзіны, хто можа прымусіць гэта працаваць. Вядома, гэта не спрацуе з занадта вялікай вагай або аб'ёмам. Што вас цікавіць кантрабанда?»
  
  Істман вагаўся. «Скажам, золата».
  
  — Скажам, золата, — пагадзіўся абат. «Дэн, колькі ты мог бы несці... у вазе?»
  
  «Да пяцісот фунтаў.* «Зацікаўлены?» - спытаў абат.
  
  «Магчыма. У чым хітрасць?»
  
  
  Гэта працуе пры ўваходзе з мора. Вы страляеце ў яго тарпедай». Эбат паглядзеў на Істмэна, нібы чакаючы апладысментаў.
  
  Істмэн уздыхнуў і паклаў рукі на стол, быццам хацеў падняцца. - Вы марнуеце мой час, - сказаў ён. «Прабачце».
  
  — Хвілінку, — сказаў абат. «Чаму мы марнуем ваш час?»
  
  Істман утаропіўся на яго і сумна паківаў галавой. «Гэта спрабавалі раней, і гэта не вельмі добра працуе. Вам не пашанцавала, хлопцы».
  
  «Магчыма, вы выкарыстоўвалі не тыя тарпеды».
  
  «Магчыма». Істмэн паглядзеў на Эбата з новай цікавасцю. «Што ў цябе?»
  
  «Ты скажы мне, што ты хочаш, тады, магчыма, мы збярэмся».
  
  
  Істман тонка ўсміхнуўся. «Добра, я буду гуляць у мяч; У мяне ёсць дзесяць вольных хвілін. Тарпеда добра спрацавала толькі адзін раз. Гэта было на аўстрыйска-італьянскай мяжы; Некалькі разумных аматараў схапілі тарпеду і пачалі кантрабандай праз адно з маленькіх азёр. Выпіўка ў адзін бок, а тытунь у другі бок. Яны прымусілі мытнікаў звар'яцець, спрабуючы высветліць, як гэта працуе. Потым нейкі прыдурак стрэліў у рот, і на гэтым усё скончылася».
  
  «І так?» - сказаў абат. «Гэта спрацавала, ці не так?»
  
  «О, гэта спрацавала, але толькі праз паўадзіную сажалку. Тарпеда не мае далёкасці, якой я хачу».
  
  — Ты можаш дастаць тарпеду?
  
  — Вядома, але дзеля чаго? Тыя, якія мы можам атрымаць, не маюць дыяпазону, а тыя, якія мы маглі б выкарыстоўваць, знаходзяцца ў сакрэтных спісах. Хлопчык, калі б я мог дастаць адну з сучасных падводных кіраваных ракет, я быў бы зроблены».
  
  - умяшаўся Паркер. - Якую тарпеду можна атрымаць?
  
  
  Істман паціснуў плячыма. Тыя, што на міжнародным рынку зброі - мадэлі саракавых і пяцідзесятых гадоў. Нічога сапраўды не актуальнага».
  
  «А як наконт брытанскага Mark XI?»
  
  Яны даступныя, вядома. З максімальнай далёкасцю тры мілі - і якая з гэтага карысць, чорт вазьмі?
  
  «Пяцьдзесят пяцьсот ярдаў з батарэямі, нагрэтымі», — паправіў Паркер.
  
  Абат усміхнуўся. - Думаю, табе лепш сказаць яму, Дэн.
  
  Паркер наўмысна сказаў: «Я магу праехаць пятнаццаць міль на «Марку XI».
  
  Істман сеў прама. «Вы на ўзроўні?»
  
  
  - Ён, - сказаў абат. «Дэні хлопчык можа прымусіць Mark XI сесці і рабіць трукі. Знаёмцеся, містэр Паркер, лепшы старшына і тарпедны механік, які калі-небудзь быў у Каралеўскім ВМС».
  
  - Вы мяне цікавіце, - сказаў Істман. - Вы ўпэўнены, што пятнаццаць міль?
  
  Паркер павольна ўсміхнуўся. «Я магу падбадзёрыць «Марк XI», каб вы маглі бяспечна заставацца за межамі законнага ліміту ў дванаццаць міль і выпусціць яе на бераг з хуткасцю трыццаць вузлоў. Таксама ніякіх бурбалак».
  
  — А вага пяцісот фунтаў?
  
  'Правільна.'
  
  Істмэн задумаўся. «А як наконт дакладнасці?»
  
  «Гэта залежыць ад таго, якую рыбу вы мне даяце — некаторыя прылады навядзення часам бываюць грубымі. Але я магу падрабіць гэта, калі вы дазволіце мне правесці марскія выпрабаванні». Паркер пачухаў сківіцу. «Я лічу, што я мог бы даць дакладнасць да трох цаляў на сто ярдаў - гэта менш за семдзесят ярдаў у любы бок на пятнаццаці мілях».
  
  «Ісус!» - сказаў Істман. Гэта нядрэнна».
  
  «Вы павінны знайсці такі вялікі ціхі пляж», — сказаў Эбат. «Вам трэба знайсці такі, які мае даволі спадзісты ўхіл, але гэта не павінна быць занадта складана».
  
  - Хвілінку, - сказаў Паркер. Вось пра якую дакладнасць рыбы я кажу. Токі - гэта нешта іншае. Вы страляеце ўпоперак плыні, і рыбу панясе бокам, і не забывайце, што яна будзе ў вадзе паўгадзіны. Калі ў вас папярочнае цячэнне ўсяго за палову вузла, то рыба будзе збіта на пяцьсот ярдаў ад курсу. Тым не менш, калі вы можаце пабудаваць графік плыні, якую вы можаце кампенсаваць, вы можаце пазбегнуць праблемы ўвогуле, калі будзеце страляць у слабую ваду.
  
  «Так, гэта можна абыйсці». Істман задуменна пакусаў сустав вялікага пальца. «Вы, здаецца, даволі ўпэўнены ў гэтым».
  
  - Я, - сказаў Паркер. "Але гэта будзе каштаваць вам па-чартоўску дорага". У першую чаргу ёсць тарпеда і труба, каб пайсці з ёй; ёсць магутныя ртутныя элементы, якія можна купіць, і яны нятанныя, і ёсць . . .'
  
  '. . . кошт нашых паслуг, — плаўна сказаў абат. «І мы таксама нятанныя».
  
  
  «Калі вы зможаце гэта зрабіць, пра вас паклапоцяцца», — сказаў Істман. «Калі вы гэтага не зробіце, пра вас паклапоцяцца іншым спосабам». У вачах халаднела.
  
  Паркер не збянтэжыўся. «Я пакажу вам, што гэта можна зрабіць першым. У цябе будуць марскія выпрабаванні».
  
  - Так, - сказаў Істман. «Мне спачатку трэба пагаварыць пра гэта з начальнікам».
  
  'Шэф!' — здзівіўся абат. «Я думаў, што ты начальнік».
  
  "Ёсць шмат рэчаў, якія вы не ведаеце", - сказаў Істман. «Заставайцеся побач і заставайцеся даступнымі». Ён устаў. «Адкуль вы, хлопцы?»
  
  — Лондан, — сказаў абат.
  
  Істман кіўнуў. «Добра, хутка ўбачымся».
  
  
  - Я не хачу выглядаць занадта навязлівым, - сказаў абат, - але як наконт фіксатара? Ці мы скажам, што вы толькі што выбралі нашы паслугі, за якія трэба плаціць».
  
  «У цябе нахабства». Істман выцягнуў кашалёк. - За колькі цябе Піко праляпіў?
  
  «Тысяча ліванскіх фунтаў. Напалову ўніз, напалову пазней».
  
  «Добра... вось два-пяць; гэта дае вам дзве тысячы відавочнага прыбытку - і вы яшчэ нічога не зрабілі. Калі Піко папросіць у вас астатнія пяцьсот, скажы яму, каб ён сустрэўся са мной. Ён тонка ўсміхнуўся. — Але не будзе. Ён рэзка павярнуўся і выйшаў з пакоя.
  
  Абат павольна сеў і павярнуўся да Паркера. «Для Бога, я спадзяюся, што вы справіцеся са сваім канцом. Нарэшце мы іх зачапілі, але і яны зачапілі нас. Калі мы не можам даставіць добра, у нас будуць праблемы».
  
  Паркер напоўніў трубку цвёрдымі рукамі. Яны атрымаюць тое, што хочуць - і, магчыма, крыху больш». Ён зрабіў паўзу. - Як ты думаеш, ён заедзе ў Лондан?
  
  — Ён упэўнены. З табой усё ў парадку, Дэн; у тваім паходжанні няма нічога, што б яго хвалявала». Абат пацягнуўся. «Што да мяне, то перад самым ад'ездам я моцна пасварыўся са сваім рэдактарам, спецыяльна напалоханым. Б'юся аб заклад, рэха ўсё яшчэ адбіваецца на Фліт-стрыт. Ён усміхнуўся. «Мяне звольнілі, Дэн — за непрафесійныя паводзіны, якія не адпавядаюць журналісту і джэнтльмену. Я толькі спадзяюся, што гэта задаволіць Істмэна і кампанію,
  
  IV. Істман не прымусіў іх доўга чакаць. Праз тры дні ён патэлефанаваў і сказаў: «Прывітанне, абат; апранайце свой лепшы нагруднік і нагруднік - вы збіраецеся ў горад сёння вечарам».
  
  «Куды?»
  
  «Le Paon Rouge». Калі ў цябе няма прыстойнага адзення, купі з цеста, якое я табе даў».
  
  «Хто плаціць за вечар?» - спытаў Эбэт у сваім характары чалавека, які ўдасканальваецца.
  
  
  - За гэта будзе аплачана, - сказаў Істман. «Вы сустракаецеся з начальнікам. Паводзьце сябе як мага лепш. Я прышлю па вас машыну ў дзевяць трыццаць».
  
  Эбат павольна паклаў слухаўку на кручок і павярнуўся, каб убачыць Паркера з цікавасцю. - У цябе ёсць плафон, Дэн?
  
  Паркер кіўнуў. «Я спакаваў яго на выпадак, калі ён мне спатрэбіцца».
  
  'Яно вам спатрэбіцца сёння вечарам. Нас запрасілі ў «Паон Руж».
  
  Значыць, гэта будзе трэці раз, калі я апранаю яго, — сказаў Паркер. Ён паклаў руку на жывот. «Магчыма, трохі цесна. Што такое Paon Rouge?»
  
  «Начны клуб у гатэлі «Фінікія». Мы сустракаемся з босам, і калі гэта той, хто, на маю думку, гэта значыць, у нас усё атрымалася. Нам толькі што тактоўна сказалі пагаліцца і добранька пачысціць зубы».
  
  Гатэль «Фінікія» — хіба гэта не самае вялікае месца каля Сен-Жоржа?
  
  
  Вось і ўсё. Ты ведаеш, што такое пяцізоркавы гатэль, Дэн?
  
  Паркер міргнуў. Сен-Жорж? - рызыкаваў ён.
  
  'Правільна! Ну, у кнізе недастаткова зорак, каб класіфікаваць Фінікію. Кантрабанда наркотыкаў павінна прыносіць прыбытак».
  
  Іх падабраў чорны «Мэрсэдэс» і адвёз у Фінікію негаваркі ліванец. Паркер быў незадаволены, таму што яго сумненні наконт яго вячэрняга ўбору пацвердзіліся; яго кашуля рашуча схапілася за горла і павольна душыла яго, а штаны жорстка заціснулі на станы і пахвіне. Ён памятаў, каб пачаць курс практыкаванняў, каб пераадолець свой сярэдні ўзрост.
  
  Імя Істмэна, названае пышна апранутым маёрам-домо, прывяло іх да стала Істмэна з дзіўнай ахвотай. «Паон Руж» быў модна цёмным на манер начнога клуба, але не настолькі цёмным, каб Эбат не мог заўважыць сваю здабычу; Істмэн сядзеў з Жанэт Дэлорм і падняўся пры іх набліжэнні. "Рады, што вы змаглі гэта зрабіць", сказаў ён умоўна.
  
  — У захапленні, містэр Істман, — сказаў абат. Ён паглядзеў на жанчыну ўніз. «Гэта начальнік?»
  
  
  Істман усміхнуўся. «Калі ты перасячэш яе, ты даведаешся». Ён павярнуўся да яе. — Гэта Эбэт, другі — Паркер. Джэнтльмены - міс Дэлорм.
  
  Абат нахіліў галаву і ўважліва паглядзеў на яе. Яна была апранута ў простыя футляры, якія ледзь прыкрывалі яе верхнюю частку цела, і выглядала, што ёй было не больш за дваццаць пяць гадоў. Ён дакладна ведаў, што ёй трыццаць два, але гэта было цудоўна, што грошы робяць. Вельмі дарагая прапанова была міс Дэлорм.
  
  Яна скрывіла яму палец. - Ты... сядзі тут. Узнік невялікі шквал, калі лакеі пераставілі крэслы, і Эбат выявіў, што сядзіць побач з ёй, насупраць Паркера, з куфлем шампанскага ў пальцах. Яна некаторы час разглядала Паркера, а потым сказала: «Калі тое, што мне кажа Джэк, праўда, я, магчыма, захочу прыняць вас на працу. Але мне патрэбныя доказы». Яе англійская мова была выдатнай і амаль без акцэнтаў.
  
  — Вы атрымаеце доказы, — сказаў абат. «Дэн дасць табе гэта».
  
  Паркер сказаў: «Там шмат мора. У вас могуць быць выпрабаванні».
  
  «Якая тарпеда будзе найбольш прыдатнай?»
  
  
  - Гэта не мае значэння, - сказаў Паркер. «Пакуль гэта электрычная праца».
  
  Яна павольна круціла шклянку ў пальцах. - У мяне ёсць сябар, - сказала яна. — Падчас вайны ён быў капітанам падводнай лодкі. Яго меркаванне аб брытанскай тарпеда было вельмі нізкім. Ён сказаў, што падчас паловы стральбаў брытанская тарпеда ашалела». Яе голас стаў рэзкім. Гэта было б недапушчальна».
  
  — Божа, не! - сказаў Істман. «Мы не можам страціць тарпеду - не тое, што яна будзе несці. Гэта было б занадта дорага».
  
  - Ах, вы кажаце пра першыя брытанскія тарпеды, - сказаў Паркер. «Mark XI быў іншым. Ваш капітан падводнай лодкі быў недарэчны - ранняя брытанская рыба была чортава жудаснай. Але Mark XI быў кітайскай копіяй нямецкай рыбы і быў вельмі добры, калі паступіў на ўзбраенне ў 1944 годзе. Мы адабралі яго ў Джэры, а янкі адабралі ў нас. Любая з гэтых тарпед была б дастаткова добрай, але я хацеў бы мець старую Mark XI - яна больш звыклая. Але ўсе яны ў значнай ступені аднолькавыя і толькі трохі адрозніваюцца ў дэталях».
  
  «На якой падставе вы атрымаеце дадатковыя паказчыкі?»
  
  - Глядзі, - сказаў Паркер, сур'ёзна нахіліўшыся наперад. «Mark XI выйшаў у 44 годзе і меў свінцова-кіслотныя акумулятары — гэта было ўсё, што было ў тыя дні. З таго часу мінула дваццаць пяць гадоў, усё змянілася. Новыя каліевыя элементы - гэта аксід ртуці і цынку - маюць нашмат больш энергіі, і вы можаце выкарыстоўваць гэтую магутнасць двума спосабамі. Вы можаце павялічыць далёкасць або хуткасць. Я распрацаваў схемы для абодвух працоўных месцаў».
  
  "Мы зацікаўлены ў павелічэнні далёкасці", - сказаў Істман.
  
  Паркер кіўнуў. 'Я ведаю. Гэта будзе каштаваць вам пакета, - папярэдзіў ён. «Ртутныя элементы нятанныя».
  
  'Колькі?' - спытала Дэлорм.
  
  Паркер пачухаў галаву. «Кожны раз, калі вы страляеце ў рыбу, гэта будзе каштаваць вам больш за тысячу фунтаў толькі за магутнасць».
  
  Яна паглядзела на Істмэна, які пераклаў: «Тысяча фунтаў стэрлінгаў».
  
  Абат адпіў шампанскага. Кошт усяго расце, - прахалодна заўважыў ён.
  
  - Гэта факт, - з усмешкай сказаў Паркер. — У 44-м уся крывавая тарпеда каштавала ўсяго шэсцьсот фунтаў. Аднак я не ведаю, колькі яны цяпер каштуюць».
  
  - Тысяча пяцьсот фунтаў, - сказаў Істман. «Гэта дзеючы курс на прафіцытным рынку».
  
  Вось ты, - сказаў Паркер. «Яшчэ адна тысяча на выпрабаванне і яшчэ адна на сапраўдную працу, плюс, скажам, пяцьсот за пераход. Гэта чатыры тысячы базавых. Потым наша доля на вяршыні гэтага».
  
  «А якая твая доля?» - спытала Жанэт Дэлорм.
  
  — Працэнт ад прыбытку, — сказаў Абат.
  
  Яна павярнулася да яго. 'Сапраўды! І з чаго вы тут узяліся? Здаецца, усю працу робіць Паркер».
  
  Абат лёгка ўсміхнуўся. «Дапусцім, я яго менеджэр».
  
  Пасажыраў у арганізацыі няма, — катэгарычна сказала яна.
  
  — умяшаўся Паркер. «Я і Майк — таварышы — я хаджу туды, куды і ён, і віцэ-версія. Акрамя таго, я буду сачыць за тым, каб ён шмат працаваў - я не магу зрабіць усё гэта сам».
  
  — Разумееце, гэта пакетная здзелка, — сказаў Эбат. «А ты размаўляй са мной па справах».
  
  Прыбытак ад кантрабанды золата не вельмі вялікі, — з сумневам сказала яна.
  
  «Ой, адчапіцеся,* сказаў абат з агідай. «Вы не займаецеся кантрабандай золата — вы займаецеся дурманам».
  
  Яна паглядзела на Істмэна, а потым зноў на Эбата. «І адкуль вы гэта ведаеце?» - ціха спытала яна.
  
  , .'Проста складаючы два і два. У Лондане быў шэпт - таму мы і прыйшлі сюды».
  
  Гэта быў адзін шэпт занадта шмат, - адрэзвала яна.
  
  Абат усміхнуўся. «Я б не стаў занадта хвалявацца з гэтай нагоды. Я быў прафесіяналам у справе праслухоўвання шэпту. Гэта была проста справа выпадку, і выйсці сюды было чортава цяжка». Ён паціснуў плячыма. «Але гэта акупілася».
  
  - Яшчэ не, - шматзначна сказала яна. «Колькі вы хочаце?»
  
  Дваццаць працэнтаў ад атрыманага, — хутка сказаў Эбат.
  
  Яна засмяялася. «Ой, які ў нас тут дурны чалавек. Ты так не думаеш, Джэк? Істман усміхнуўся, і яна сур'ёзна сказала: «Вы атрымаеце адзін працэнт, і гэта зробіць вас вельмі багатым, мсье Майкл Эбат».
  
  «Магчыма, я дурны, — сказаў Эбат, — але я не настолькі вар'ят, каб «браць адзін адсотак».
  
  Істман сказаў: «Я лічу, што вы звар'яцелі, калі разлічваеце атрымаць хоць нейкі адсотак. Мы так працаваць не будзем».
  
  - Правільна, - сказала Дэлорм. «Ну, дам вам фіксаваную стаўку за працу. Што б вы сказалі пра сто тысяч амерыканскіх долараў?»
  
  Абат падняў бровы. «Кожны?»
  
  Яна крыху вагалася. 'Канешне.'
  
  — Я б сказаў, што не ўключана, — паківаў галавой абат. Мы хацелі б як мінімум удвая больш. Ты думаеш, я не ведаю, якія прыбыткі ў гэтым рэкеце?»
  
  Істман хрыпла ўсміхнуўся. «Ты і дурны, і вар'ят. Чорт вазьмі, ты ўсё роўна даў нам ідэю. Што перашкаджае нам ісці без вас?»
  
  «Хто цяпер дурны?» - спытаў абат. Ён паказаў на Паркера. Механікаў Тарпеда знайсці няпроста, а тых, хто можа зрабіць такую пераробку, яшчэ радзей. Але механік, які ўмее і хоча кіраваць дурманам, сустракаецца рэдка, як зуб. Вы не можаце зрабіць гэта без нас - і вы гэта ведаеце.
  
  «Такім чынам, вы лічыце, што ў вас ёсць нас праз бочку,* іранічна сказаў Істман. «Глядзі, бастар; тыдзень таму мы нават не ведалі аб вашым існаванні. Ведаеш, ты нам не патрэбны».
  
  - Але гэта ўсё роўна добрая ідэя, Джэк, - задуменна сказала Дэлорм. «Можа, абат сустрэне нас на паўдарозе». Яна павярнулася да яго. Гэта канчаткова - вазьмі або пакінь. Трыста тысяч долараў на вас дваіх. Сто тысяч унесены ў банк тут пасля паспяховага завяршэння выпрабаванняў - астатняе, калі праца будзе зроблена.
  
  Абат сказаў: «Што ты думаеш, Дэн?* Рот Паркера быў адкрыты. Ён зачыніў яго і сказаў: «У вас ёсць бізнес-кіраўнік; Я пакіну гэта табе, Майк». Ён сутаргава зглынуў.
  
  Абат доўга разважаў. 'Добра; ну вазьмі».
  
  «Добра!» - сказала Дэлорм і прамяніста ўсміхнулася. - Закажы яшчэ шампанскага, Джэк.
  
  Абат падміргнуў Паркеру. - Задаволены, Дэн?
  
  - Я шчаслівы, - ледзь чутна сказаў Паркер.
  
  
  «Я лічу, што аплата па выніках — найлепшы спосаб», — сказаў Эбат і скоса паглядзеў на Істмэна. «Калі б мы прытрымліваліся адсотка, Джэк тут бы падмануў штаны. Ён бы не паказаў нам кніг, гэта дакладна».
  
  Істман усміхнуўся. «Якія кнігі?» Ён падняў палец, і мой сомелье прыбег.
  
  Дэлорм сказала: «Я б хацела танцаваць». Яна паглядзела на Эбата, які пачаў падымацца, і сказала: «Здаецца, я буду танцаваць з... містэрам Паркерам».
  
  Абат сціх і назіраў, як яна дазволіла здзіўленаму Паркеру пакласці яе на падлогу. Яго вусны выкрывіліся ва ўсмешцы. «Дык гэта бос. Нечага я не чакаў».
  
  "Калі вы думаеце тое, што я думаю, што вы думаеце - забудзьце пра гэта", - параіў Істман. «Жанэт — не тая дзяўчына, з якой можна малпаваць. Я б проста голымі рукамі біўся з пілой. Ён кіўнуў у бок танцпола. «Паркер такі* добры, як ён кажа?»
  
  «Чорт зробіць працу. Які груз?
  
  Істман крыху павагаўся, потым сказаў: «Я думаю, вы даведаецеся». Гэта гераін».
  
  
  — Поўны груз — цэлых пяцьсот фунтаў?
  
  «Так».
  
  Абат свіснуў і коратка падлічыў. Ён засмяяўся. Гэта каштуе не менш за дваццаць пяць мільёнаў долараў. У любым выпадку я пераўзышоў Жанэт на адзін працэнт.
  
  «Цяпер у вас вялікі поспех», — сказаў Істман. "Але не забывай - ты ўсё яшчэ толькі наёмны работнік". Закурыў. Той шэпт, які вы чулі ў Лондане. Ад каго гэта?
  
  Абат паціснуў плячыма. «Ведаеце, як гэта — кавалак ідзе адсюль, а другі адтуль. Вы збіраеце іх усе разам і атрымліваеце нейкую карцінку. У мяне быў вопыт у гэтым - я быў рэпарцёрам».
  
  - Я ведаю, - спакойна адказаў Істман. «Вас выпісалі. Аднак у нас пакуль нічога пра Паркера няма». Ён утаропіўся на абата жорсткімі вачыма. «Лепш бы табе не заставацца рэпарцёрам, абат».
  
  «Я не мог уладкавацца на працу ў «Tolpuddle Gazette», — з горыччу сказаў абат. «Не з той рэпутацыяй, якую я маю зараз. Калі вы правяралі мяне, то ведаеце, што я быў дзікі. Вось чаму я вырашыў прыйсці на гэты жаўрук і зарабіць рэальныя грошы».
  
  «Проста капейкавы шантажіст», — пагадзіўся Істмэн.
  
  Яны нічога не змаглі даказаць, — сказаў Абат, абараняючыся.
  
  "Толькі трымай свой нос чыстым, пакуль ты з намі", - сказаў Істман. «А цяпер, што вы можаце сказаць нам пра Паркера? Бос хоча, каб яго таксама выпісалі. Яна вельмі клапоціцца аб бяспецы».
  
  Абат паслужліва апісаў Паркера, цалкам прытрымліваючыся вядомых фактаў. У гэтым не было ніякай шкоды, таму што праўда была менавіта тым, што паслужыла б лепш за ўсё. Ён толькі што скончыў, як Жанет і Паркер вярнуліся да стала з ружовым тварам Паркера.
  
  Жанет сказала: «Я не думаю, што Дэн прывык да сучасных танцаў. Што з вамі, Майк Эбат?
  
  Абат устаў. «Хочаце выпрабаваць мяне на пробным запуску?»
  
  
  У адказ яна развяла рукі, калі пачаліся першыя такты музыкі, і ён ступіў наперад. Гэта быў павольны і даволі старамодны нумар, таму ён узяў яе на рукі і сказаў, калі яны ступілі на падлогу: "Што такая добрая дзяўчына, як ты, робіць у такім бізнэсе?"
  
  - Мне падабаюцца грошы, - сказала яна. «Гэтак жа, як і вы».
  
  «Вы, напэўна, шмат зарабляеце», — сказаў ён задуменна. «Не кожны можа завалодаць сотнямі тысяч даляраў беспаспяховай наяўнай — гэта залог паспяховага судовага працэсу, калі вы забыліся. Наколькі я разумею, гэта не аднаразовае прадпрыемства?
  
  «Што табе да таго?»
  
  «Мне падабаецца заставацца там, дзе грошы. Было б добра, калі б гэта ператварылася ў рэгулярны прыбытак».
  
  Яна падсунулася да яго бліжэй. Няма ніякіх прычын, чаму не. Усё, што патрабуецца, гэта рабіць сваю працу і трымаць язык за зубамі. І тое, і іншае мае важнае значэнне для вашага здароўя».
  
  «Гэта была б пагроза?» - лёгка спытаў абат.
  
  Яна прыціснулася да яго, прыціснуўшыся сваім целам да ягонага. 'Гэта было б. Са мной ніхто не жартуе, месье абат.
  
  — Ніякіх хітрыкаў не было, — сказаў Эбат, пахаладзеўшы ад неадпаведнасці яе слоў і цяперашніх дзеянняў. Ён бачыў яе дасье, і яно цалкам супадала з апісаннем Істмана. Гудкая піла, сказаў ён. Любы, хто дакранецца да Дэлорм або любога з яе сумніўных прадпрыемстваў, у лепшым выпадку адцягне крывавы пень. І быў спіс з шасці імёнаў рознай нацыянальнасці, каб прадэманстраваць найгоршыя. Ён танцаваў з пяццю футамі шэсцю цёплай жаноцкасці, якая моцна прыціснулася да яго, і падумаў, што, магчыма, яна ўсё ж такі павук.
  
  Яна выдыхнула яму ў вуха: «Ты вельмі добра танцуеш, Майк». Ён паморшчыўся, калі яе зубы ўшчамілі яго за мочку вуха.
  
  Дзякуй, але не трэба быць такім энтузіязмам, - сказаў ён суха.
  
  Яна захіхікала. «Дэн быў у шоку. Ён увесь час казаў пра жонку і дзяцей. Няўжо ў яго ёсць жонка і дзеці?»
  
  'Канешне. Трое дзяцей, я думаю».
  
  «Ён сялянскі тып», — сказала яна. «Яго мазгі ў яго руках. Ты іншы».
  
  Эбат унутрана засмяяўся, гледзячы на абурэньне Паркера, калі яго называлі селянінам. «Чым я адрозніваюся?»
  
  — Ты добра ведаеш, — сказала яна. «Сардэчна запрашаем у арганізацыю, Майк. Мы пастараемся, каб вы былі вельмі шчаслівыя».
  
  Ён ухмыльнуўся ў паўцемры. «Гэта ўключае ў сябе Джэка Істмана?»
  
  - Не зважай на Джэка Істмэна, - сказала яна рэзкім голасам. — Джэк зробіць тое, што я яму скажу. Ён гэтага не робіць. . .' Яна перастала гаварыць і зрабіла звілісты рух так, што яе грудзі прыціснуліся да яго грудзей. - Я буду шчаслівым, - прашаптала яна.
  
  Музыка спынілася, і яна адышла ад яго пасля хвіліны затрымкі. Ён праводзіў яе назад да стала, і яму здалося, што ён убачыў сатырычны бляск у вачах Істмана.
  
  «Я яшчэ не стамілася, — сказала яна. — Прыемна мець трох эскортаў. Давай, Джэк.
  
  Істмэн зноў апусціў яе на падлогу, і Эбат апусціўся ў крэсла побач з Паркерам. Ён выявіў, што злёгку пацее. «Напэўна, ад спёкі», — падумаў ён і ўзяў толькі што напоўнены келіх з шампанскім.
  
  Паркер паглядзеў на натоўп на танцпляцы. Гэтая жанчына мяне палохае, — панура сказаў ён. «Што яна зрабіла — спрабавала згвалціць цябе на падлозе?»
  
  «Кроў побач». Лоб Паркера зноў стаў ружовым. «Для бога, калі б мая жонка магла мяне ўбачыць, заўтра быў бы развод». Тузануў за каўнер. «Яна людаедка, праўда».
  
  «Здаецца, нашы працоўныя месцы размеркаваны акуратна», — сказаў Эбат. «Ты даглядаеш тарпеду, а я даглядаю Жанэт». Ён адпіў шампанскага. «Ці яна даглядае за мной, калі я яе правільна зразумеў».
  
  Ён выявіў, што ўсміхаецца.
  
  Яны затрымаліся ў «Паон Руж», абедалі і глядзелі кабарэ. Яны выехалі каля дзвюх гадзін ночы і знайшлі «Мерседэс», які чакаў на вуліцы. Істман сеў спераду побач з кіроўцам, і Эбат апынуўся ў плячах і нагах Жанет, якая насіла зіхатлівую срэбную накідку.
  
  Машына ад'ехала, і праз некаторы час ён паглядзеў у акно на мора і сказаў: "Было б карысна, калі б я ведаў, куды мы едзем".
  
  — Ты даведаешся, — сказала яна і адкрыла партсігар. «Дай мне святло».
  
  Ён пстрыкнуў запальнічкай і ўбачыў Паркера, які сядзеў па другі бок ад Жанет, расцягваючы тугі каўнер. «Ты бос».
  
  Машына плаўна рухалася па дарозе з Бейрута ў бок Трыпалі, і ён задаўся пытаннем, куды яна іх вязе - і чаму. Ён нядоўга раздумваў, бо неўзабаве ён збочыў з дарогі і апынуўся перад вялікай драўлянай брамай, якую расчыніў араб. Машына ўкаціла ў вялікі двор і спынілася.
  
  Яны выйшлі, і абат азірнуўся. Наколькі ён мог бачыць у цемры, гэта здалося нейкай фабрыкай. Вялікі хлеў вымалёўваўся на фоне начнога неба, а за ім месяц іскрыўся на моры. Сюды, - сказаў Істмэн, і Эбат рушыў услед за ім у кабінет.
  
  Першае, што ён убачыў, калі загарэлася святло, - гэта яго ўласны чамадан ля сцяны. «Што за чорт? . .?'
  
  - Вы застанецеся тут, - сказаў Істман. — У суседнім пакоі два ложкі. На жаль, няма ваннай пакоі, але ёсць рукамыйнік. Ён зірнуў на Жанэт, а потым вярнуўся да Эбата. - Вам павінна быць зручна, - з'едліва сказаў ён. «Алі зробіць вашу ежу».
  
  Жанет сказала: «Ты застанешся тут да заканчэння выпрабаванняў тарпеды». Як доўга вы прабудзеце, залежыць ад вас саміх». Яна ўсміхнулася і лёгка сказала: «Але я буду прыходзіць да цябе часта». Яна павярнулася да Паркера і рэзка спытала: «Колькі трэба зрабіць пераўтварэнне?»
  
  Паркер паціснуў плячыма. «Два тыдні - з патрэбным абсталяваннем. Цалкам доўга, або ніколі, без гэтага. Але спачатку трэба будзе мець тарпеду».
  
  Яна кіўнула. 'Хадзем са мной.' Яны пайшлі за ёй з кабінета і праз двор да вялікага хлява. Араб, Алі, дастаў вялікі ключ і адамкнуў дзверы, потым адступіў, каб дазволіць ім увайсці. Хлеў быў на двух узроўнях, і яны выходзілі на пляцоўку з відам на галоўны цэх. На ўзровень зямлі вяла драўляная лесвіца.
  
  Абат паглядзеў праз парэнчы і сказаў: «Ну, я пракляты! Вы былі ўпэўнены ў нас, ці не так?
  
  У рэзкім асвятленні была асветлена гладкая і смяротна небяспечная тарпеда, усталяваная на эстакадах, блішчачы з-за тонкай плёнкі ахоўнага алею, якая пакрывала яе. Эбату гэта здалося вялізным, і першая думка, якая прыйшла яму ў галаву, была: як, чорт вазьмі, гэтая сука ўзяла ў рукі тарпеду за тры дні раней?
  
  РАЗДЗЕЛ 5
  
  Уорэн яшчэ раз праверыў карты, і яго пяро вывела запісы іх падарожжаў. Два тыдні, якія яны правялі ў Курдыстане, былі змарнаваныя, але ён не бачыў, як яны маглі зрабіць інакш. Была магчымасць, праўда, мізэрная, наткнуцца на Шпірынга, і яны не маглі яе абмінуць. Але гэта былі марныя два тыдні.
  
  Такім чынам, яны вярнуліся ў Тэгеран у надзеі знайсці нешта, чаго ён не ведаў. Усё, што ён ведаў, гэта тое, што ён пацярпеў няўдачу, і пацярпеў няўдачу. Кожны раз, калі яму даводзілася пісаць Хеліеру з прызнаннем у няўдачы, ён лаяўся і хваляваўся. Адзіным светлым момантам было тое, што Эбату і Паркеру ў Ліване, здавалася, было добра - здавалася, што яго «страхавы поліс у рэшце рэшт можа акупіцца». Але цяпер яны зніклі з поля зроку, і ён не ведаў, што з гэтым рабіць.
  
  Джоні Фолет успрыняў усё гэта флегматычна. Ён не ведаў, чаго Уорэн так старанна шукаў, і не клапаціўся, пакуль яму плацяць. Ён даўно спісаў сваю крыўду на Уорэна і адчуваў задавальненне ў Тэгеране, успрымаючы гэта як прыемны і экзатычны адпачынак. Ён блукаў па вуліцах і бачыў славутасці, і неўзабаве знайшоў сабе сяброўскіх таварышаў.
  
  Бэн Браян таксама адчуваў сябе няпроста, калі не так моцна, як Уорэн, але гэта магло быць таму, што ён не нёс агульнай адказнасці Уорэна. Яны з Уорэнам разглядалі карты паўночна-заходняга Ірана, спрабуючы высветліць, дзе Шпірынг мог пайсці на зямлю. - Дарэмна, - сказаў Бэн. «Калі б гэтыя карты адпавядалі стандартам Брытанскай артылерыйскай службы, у нас была б надзея, але палова праклятых дарог тут нават не паказаная».
  
  «Дык што нам рабіць?» - спытаў Уорэн.
  
  Бэн не ведаў, і ўсе яны прастойвалі на нізкай перадачы.
  
  У Эндзі Тозіера была праблема - нязначная, праўда, - але ўсё ж праблема, і гэта яго моцна збянтэжыла. Ён няўхільна губляў грошы Джоні Фолету, і ён не мог бачыць, як гэты трук працуе. Грошай, якія ён страціў, было няшмат, калі браць пад увагу колькасць згуляных гульняў, але няўхільны струменьчык яго раздражняў.
  
  Ён гаварыў пра гэта з Уорэнам. «На першы погляд, гэта сумленная гульня - я не разумею, як ён гэта робіць».
  
  «Я б не давяраў Джоні сумленнай гульні», - сказаў Уорэн. «Што на гэты раз?»
  
  'Гэта адбываецца так. У кожнага з нас ёсць манета, і мы супастаўляем манеты. Мы не кідаем іх, так што элемент выпадковасці выключаны - кожны з нас можа кантраляваць, паказаць галаву ці хвост. Зразумеў?
  
  - Пакуль усё ў парадку, - асцярожна сказаў Уорэн.
  
  - Так, - сказаў Тозіер. «Цяпер, калі я паказваю галовы, а ён паказвае хвасты, ён плаціць мне трыццаць фунтаў. Калі я паказваю хвасты, а ён паказвае галовы, ён плаціць мне дзесяць фунтаў».
  
  Уорэн задумаўся. Гэта два з чатырох магчымых выпадкаў».
  
  «Правільна!» - сказаў Тозіер. Астатнія два з'яўлення - абодва абодва хвасты. Калі нешта з гэтага здарыцца, я заплачу яму дваццаць фунтаў».
  
  - Хвілінку, - сказаў Уорэн і накрэмзаў на аркушы паперы. «Ёсць чатыры магчымыя выпадкі, з якіх вы можаце выйграць два, а ён можа выйграць два. Прымаючы ўсе чатыры выпадкі за роўныя -
  
  
  якія яны ёсць - калі яны ўсе адбудуцца, вы выйграеце сорак фунтаў - і ён таксама. Мне здаецца, гэта сумленная гульня». Гэта таксама здавалася дзіцячай гульнёй, але гэтага ён не сказаў.
  
  «Тады чаму, чорт вазьмі, ён перамагае?» - запатрабаваў Тозіер. «Я ўжо амаль на сто фунтаў».
  
  - Вы хочаце сказаць, што вы ніколі не выйграеце?
  
  'О не. Я выйграю гульні, і ён таксама - але ён выйграе часцей. Гэта нешта накшталт качэлі, але, здаецца, ён мае большую вагу, чым я, і мае грошы кацяцца да яго. Мяне робіць дзікім тое, што я не магу зразумець трук».
  
  «Магчыма, вам лепш кінуць гуляць».
  
  - Пакуль я не даведаюся, як ён гэта робіць, - рашуча сказаў Тозіер. Што мяне здзіўляе, гэта тое, што ён не мог бы патэлефанаваць у двайны пенні - гэта яму не дапамагло б.
  
  Чорт вазьмі, ад гэтага яму будзе яшчэ горш, бо тады я даведаюся, што ён тэлефануе, і буду дзейнічаць адпаведна». Ён усміхнуўся. «Я гатовы пайсці яшчэ сто, каб толькі знайсці сакрэт. Гэта прыбытковая гульня - я мог бы выкарыстоўваць яе сам, калі б ведаў, як».
  
  - Здаецца, у цябе будзе шмат часу, каб пагуляць, - рэзка сказаў Уорэн. «Мы нікуды не дзенемся».
  
  - Я думаў пра гэта, - сказаў Тозіер. «У мяне была ідэя. А як наконт той фармацэўтычнай крамы, дзе Шпірынг замаўляў свае пастаўкі? Яны б даставілі рэчы, ці не так? Такім чынам, у іх дзесьці ў запісах павінен быць адрас. Усё, што нам трэба зрабіць, гэта неяк здабыць».
  
  Уорэн стомлена паглядзеў на яго. - Вы мяркуеце крадзеж з узломам?
  
  - Штосьці падобнае*. Я таксама пра гэта думаў, - прызнаўся Уорэн. — Але скажы мне адно. Як, чорт вазьмі, мы распазнаем, чаго хочам, нават калі бачым гэта? Гэтыя людзі вядуць запісы на персідскай мове, якая з'яўляецца замежнай, і на арабскай мове, якую ніхто з нас не можа прачытаць. Ці не маглі б вы разабрацца, Эндзі?
  
  "Чорт вазьмі, я не думаў пра гэта", - сказаў Тозіер. «Мая размоўная арабская нядрэнная, але я не магу чытаць». Ён падняў вочы. «Вы не супраць, калі я пагавару пра гэта з Джоні?»
  
  Уорэн вагаўся. «Не, калі вы будзеце прытрымлівацца агульных слоў. Я не хачу, каб ён ведаў занадта шмат».
  
  — Я не скажу яму больш, чым ён павінен ведаць. Але надышоў час яго прыцягнуць да працы. Ён добры ашуканец, і калі мы не можам атрымаць інфармацыю іншым спосабам, то, магчыма, мы зможам атрымаць яе з хуткай размовы Джоні.
  
  Тозіер размаўляў з Джоні Фолетам, а Джоні слухаў. - Добра, - сказаў ён. «Дайце мне пару дзён, і я пагляджу, што змагу прыдумаць». Ён знік на вуліцах Тэгерана, і яго не бачылі чатыры дні. Калі ён вярнуўся, ён далажыў Тозіеру: «Гэта можна зрабіць. Прыйдзецца крыху павазіцца, але гэта можна зрабіць. Вы можаце атрымаць інфармацыю менш чым за тыдзень».
  
  II. План Фолле быў настолькі д'ябальскі, што ад яго ў Уорэна дыбаліся валасы на патыліцы. Ён сказаў: «У цябе злы розум, Джоні».
  
  — Напэўна, так, — незадаволена сказаў Фоле. Для кожнага ёсць частка - чым больш, тым лепш. Але дзеля Хрыста пастаўцеся да гэтага сур'ёзна; гэта павінна выглядаць добра і сапраўдна».
  
  Раскажы мне больш пра гэтага чалавека».
  
  — Ён памочнік галоўнага клерка ў аддзеле магазінаў кампаніі. Гэта азначае, што ён выдае тавары па водступах і вядзе ўлік колькасці. Ён проста той чалавек, які мае патрэбную вам інфармацыю - або можа яе атрымаць.
  
  Тут няма грошай, таму што ён ніколі імі не займаецца; усё, што робіць галоўны офіс. Гэта ў пэўным сэнсе шкада, таму што мы губляем шанец па-сапраўднаму зачапіць яго».
  
  «Чаму б нам проста не падкупіць яго?» - спытаў Тозіер.
  
  «Таму што хлопец сумленны, вось чаму - або разумнае факсіміле. Выкажам здагадку, што мы паспрабавалі яго падкупіць, і гэта не спрацавала? Ён будзе дакладваць свайму начальству, і інфармацыя будзе выносіцца з офіса так хутка, што мы не атрымаем іншага шанцу. І яны могуць сказаць паліцыі, і тады ў нас будуць праблемы».
  
  - Яны могуць не сказаць паліцыі, - сказаў Уорэн. «Мы не ведаем, наколькі гэтая фірма звязана са Спірынгам, але я мяркую, што яна мае дачыненне да ўсёй справы. Гэта павінна быць. Любая кампанія, якая выпускае пэўныя хімічныя рэчывы і абсталяванне, па-чартоўску добра ўяўляе, для чаго яны будуць выкарыстоўвацца. Я мяркую, што гэты натоўп уцягнуты ў яго па шыю».
  
  «Што?» - насцярожана спытаў Фоле.
  
  - Нічога, Джоні, працягвай тое, што ты казаў.
  
  Фолет паціснуў плячыма. Гэты хлопец - Джавід Ракі - разумны хлопчык. Ён добра размаўляе па-англійску, у яго добрая адукацыя і ён амбіцыйны. Я мяркую, што гэты галоўны клерк не пратрымаецца доўга з сябрам Джавідам па пятах. У яго ёсць толькі адзін недахоп - ён азартны гулец».
  
  Тозіер усміхнуўся. - Твой недахоп, Джоні?
  
  — Не мой, — адразу ж адказаў Фоле. «Ён азартны гулец. Гэта не значыць, што ён дурань. Ён навучыўся гуляць у покер - яго навучылі хлопцы, якія працавалі на газаправодзе - і ён добры гулец. Я ведаю, таму што ён атрымаў частку майго грошай прама зараз, і мне таксама не трэба было дазваляць яму выйграць - ён выцягнуў гэта з мяне, як прафесіянал. Але гэта азначае, што яго можна дастаць
  
  
  - яго можна мець; і як толькі яго дастаюць, мы моцна яго сціскаем». Уорэн непрыемна зморшчыў нос. «Хацелася б, каб быў нейкі іншы спосаб зрабіць гэта».
  
  «Ніколі не давай лоху спакою», — сказаў Фоле і павярнуўся да Тозьера. «Уся схема трымаецца на гэтай прыладзе для запісу відэа. Наколькі добра гэта працуе?»
  
  «Я паставіў яго ў сваім пакоі; гэта працуе вельмі добра».
  
  - Гэта я павінен пераканацца сам, - сказаў Фоле. «Давайце ўсе туды».
  
  Усе яны падняліся ў пакой Тозьера, і Тозьер уключыў тэлевізар і паказаў на відэамагнітафон. Вось яно. Ён ужо падключаны да тэлевізара».
  
  Апарат быў вельмі падобны на звычайны магнітафон, хоць і большы за большасць. Стужка, аднак, была шырынёй у цалю, а барабаны былі вялікіх памераў. Фоле нахіліўся і зацікаўлена агледзеў яго. «Я хацеў бы зрабіць гэта як трэба; гэты гаджэт будзе прымаць усё - і зрок, і гук?'
  
  Вось і ўсё, — сказаў Тозіер.
  
  «Як якасць?»
  
  «Калі вы выкарыстоўваеце відэакамеру, ёсць невялікая размытасць, асабліва пры руху, але калі вы робіце запіс тэлепраграмы, то рэпрадукцыю немагчыма адрозніць ад арыгінала». Ён глядзеў на экран тэлевізара. «Я табе зараз пакажу».
  
  Мужчына гаварыў, і яго голас быў пачуты, калі Тозіер павялічыў гучнасць. Уорэн не ведаў мовы, але гэта было падобна на выпуск навін, таму што мужчына знік, а яго месца змяніла вулічная сцэна, хаця яго голас працягваўся. Tozier нахіліўся і пстрыкнуў выключальнікам, і барабаны пачалі круціцца, нашмат хутчэй, чым звычайная гуказапісвальная машына. «Зараз мы запісваем».
  
  «Гэтая стужка добра праносіцца», — пракаментаваў Фоле. «Як доўга вы можаце запісваць?»
  
  'Гадзіна.'
  
  «Чорт вазьмі, гэта дастаткова». Ён некаторы час глядзеў на экран тэлевізара, потым сказаў: «Добра, давайце паўторым».
  
  Тозіер пракруціў стужку назад і пераключыў тэлевізар на выбраны раней невыкарыстоўваны канал. Ён спыніў дыктафон і ўключыў яго ў рэжым прайгравання, а потым націснуў кнопку запуску. На тэлеэкране з'явілася вулічная сцэна, сведкамі якой яны толькі што былі, разам з голасам дыктара.
  
  Фоле нахіліўся наперад, крытычна ўглядаючыся ў экран. «Гэй, гэта добрая якасць. Ён прыкладна такі ж добры, як і арыгінал, як вы сказалі. Гэта спрацуе».
  
  Ён выпрастаўся. «Глядзіце, акцыя пачынаецца ў суботу, і вы павінны зрабіць гэта правільна. Вы павінны не толькі правільна разумець кожнае слова, але і тое, як вы прамаўляеце гэтае слова. Ніякіх фальшывых запісак». Ён паглядзеў на іх ацэньвальна. «Вы аматары ў гэтай гульні, таму ў нас будуць рэпетыцыі. Уявіце, што мы ставім спектакль, а я — прадзюсар. Вам трэба гуляць толькі перад адной аўдыторыяй».
  
  - Я не магу дзейнічаць, - сказаў Браян. «Я ніколі не мог».
  
  «Нічога страшнага — вы можаце працаваць з гэтым тэлевізійным гаджэтам. Што да астатніх з нас - я буду гуляць лёгкага хлопца, Эндзі займаецца цяжкімі справамі, а Уорэн можа быць босам». Фолет усміхнуўся, убачыўшы выраз твару Уорэна. «Ты мала гаворыш і кажаш ціха. Наколькі я разумею, чым менш ты дзейнічаеш, тым лепш. Звычайны гутарковы тон у некаторых сітуацыях можа здацца сапраўды пагрозлівым».
  
  Ён агледзеў пакой. - А цяпер, куды мы падзем Бэна і відэакасету?
  
  Тозіер падышоў да акна, адчыніў яго і выглянуў. - Я думаю, я магу правесці чаргу ў твой пакой, Джоні. Мы можам пасяліць там Бэна».
  
  — Добра, — сказаў Фоле. Ён пляснуў далонямі. «Добра, першая рэпетыцыя — пачаткоўцы, калі ласка».
  
  У суботу ў дванаццаць трыццаць яны чакалі ў гасцінай недалёка ад фае гатэля, не зусім у хованцы, але дакладна схаванай ад выпадковага агляду. Фоле падштурхнуў Уорэна. Вось ён -- я сказаў яму чакаць мяне ў бары. Вы ўваходзіце першым; Эндзі дасць табе час уладкавацца, і я прыйду адразу пасля. Ідзі».
  
  Калі Уорэн сыходзіў, ён крыху занепакоена сказаў Тозіеру: «Я спадзяюся, што Бэн не зацягнецца тэлевізарам».
  
  Уорэн перасек фае і ўвайшоў у бар, дзе замовіў напой. Джавід Ракі сядзеў за сталом і, здавалася, нерваваўся, хаця, напэўна, не так, як Уорэн, калі ён падрыхтаваўся, каб сыграць сваю ролю ў шарадзе. Ракі быў маладым чалавекам гадоў дваццаці пяці, шыкоўна апранутым па еўрапейскай модзе з ног да галавы. Ён быў вельмі прыгожым, калі вам падабаецца вонкавы выгляд Валянціна, і, верагодна, меў вялікую будучыню. Уорэн пашкадаваў яго.
  
  У дзвярах з'явіўся Тозьер з нядбайна накінутым на руку пінжаком. Ён прайшоў наперад, міма Ракі, і, відаць, нешта выпала з кішэні і плюхнулася прама да ног Ракі. Гэта быў тоўсты кашалёк з карычневай скуры. Ракі апусціў вочы і нахіліўся, потым выпрастаўся з кашальком у руцэ. Ён паглядзеў на Тозьера, які ішоў далей, не губляючы кроку, і рушыў за ім у бар.
  
  Уорэн пачуў шоргат галасоў, а потым больш гучныя гукі Тозьера. «Ну, дзякуй. Гэта было вельмі неасцярожна з майго боку. Дазвольце мне купіць вам напой».
  
  Джоні Фолет быў цяпер у пакоі, на пяткі Ракі. «Прывітанне, Джавід; Я не ведаў, што вы двое ведаеце адзін аднаго». У яго голасе было здзіўленне.
  
  — Мы не, містэр Фоле, — сказаў Ракі.
  
  «Ой!» - сказаў Тозіер. — Дык вось пра каго ты казаў, Джоні. Містэр Ракі - гэта імя, ці не так? -- толькі што выратаваў мой кашалёк. Ён адкрыў яго, каб паказаць тоўсты пачак запісак. «Ён мог узяць жэрабя, не выйграўшы».
  
  Фолет засмяяўся. «Ён, напэўна, усё роўна прыме. Ён выдатны гулец у покер». Ён агледзеўся. Там Нік. Гэта будзе чацвёрка, Джавід; вам гэта падыходзіць?'
  
  Ракі крыху сарамліва сказаў: «Усё ў парадку, містэр Фоле».
  
  
  Халера з містэрам Фоле. Мы ўсе тут сябры. Я Джоні, а гэта Эндзі Тозіер - і да мяне падыходзіць Нік Уорэн. Джэнтльмены, Джавід Ракі, лепшы гулец у покер, якога я сустракаў у Тэгеране - і я не жартую».
  
  Уорэн жорстка ўсміхнуўся Ракі і прамармытаў нешта звычайнае. Фоле сказаў: «Не купляй напой, Эндзі; давайце туды, дзе дзеянне. У мяне ўсё ў запасе — і выпіўка, і ежа».
  
  Усе яны падняліся ў пакой Тозьера, дзе да акна быў перастаўлены тэлевізар. Фоле ляжаў даволі шырока; было халоднае кураціна, розныя каўбасы і салаты, а таксама некалькі нераскрытых бутэлек віскі. Усё было наладжана на доўгі занятак. Уорэн незаўважна паглядзеў на гадзіннік - ён паказваў адразу пасля дванаццаці -
  
  
  роўна паўгадзіны павольна. Яму было цікава, як бы Фоле паправіў дарагі на выгляд гадзіннік, які ён убачыў на тонкім карычневым запясце Ракі, а Ракі не ведаў, што гэта было зроблена.
  
  Фоле адчыніў шуфляду і кінуў на стол запячатаную калодку карт. Вось ты, Джавід; у вас першая здзелка. Прывілей чужога - але вы не будзеце чужым доўга. Спакойна на вадзе ў шахце, Нік.
  
  Уорэн наліў чатыры напоі і паднёс іх да стала. Ракі тасаваў карты. Здавалася, што ён рабіў гэта дастаткова ўмела, хоць Уорэн не быў у гэтым ацэнцы. Ён быў не такі добры, як Фоле, у гэтым ён быў упэўнены.
  
  Фоле агледзеўся па стале. - Мы абмяжуемся дро-покерам, джэнтльмены - тут не будзе ніводнага з вашых мудрагелістых рук; гэта сур'ёзная гульня для сур'ёзных гульцоў. Давайце гуляць у покер».
  
  Ракі раздаў карты, па пяць кожнай, і ціхім голасам сказаў: «Валет або лепш адкрыць».
  
  Уорэн паглядзеў на свае карты. Ён не быў добрым гульцом у покер, хоць ведаў правілы. Гэта не мае значэння, - сказаў Фолет. «Вы ўсё роўна не хочаце выйграць». Але ён усё роўна навучыў Уорэна за пару інтэнсіўных урокаў.
  
  У канцы першай гадзіны ён губляў - каля чатырох тысяч рыалаў у мінус - скажам, дваццаць два фунты. Тозьер таксама крыху страціў, але не так шмат. Фоле крыху выйграў, а Ракі быў на першым месцы, выйграўшы каля пяці тысяч рыалаў.
  
  Фолле разгуляў карты. «Што я табе казаў? Гэты хлопчык умее гуляць у покер, — весела сказаў ён.
  
  — Скажы, у цябе добры гадзіннік, Джавід. Не супраць, калі я зірну на гэта?
  
  
  Ракі пачырванеў поспехам і не быў такім сарамлівым і нервовым, як спачатку. - Вядома, - лёгка сказаў ён і зняў яго з запясця.
  
  Калі Фоле ўзяў гэта, Уорэн сказаў: «Ты вельмі добра гаворыш па-англійску, Джавід. Дзе вы гэтаму навучыліся?»
  
  — Я вучыўся ў школе, Нік; потым я пайшоў на вячэрнія заняткі». Ён усміхнуўся. Вось дзе я практыкую гэта - за покерным сталом».
  
  «У вас усё вельмі добра».
  
  Тозіер пералічыў свае грошы. «Гуляйце ў покер», — сказаў ён. — Я прайграю.* Фолет ухмыльнуўся. «Я папярэджваў, што Джавід возьме тваю пачку». Ён працягнуў гадзіннік на ўказальным пальцы, але ён чамусьці саслізнуў і ўпаў на падлогу. Фоле адсунуў крэсла, і пачуўся храбусценне. «О, чорт вазьмі!» — з агідай усклікнуў ён і ўзяў гадзіннік. «Я зламала цыферблат». Ён паднёс яго да вуха. «Але ўсё яшчэ ідзе».
  
  Ракі працягнуў руку: «Гэта не мае значэння, Джоні».
  
  «Для мяне гэта важна», — сказаў Фоле. «Я загадаю вам гэта паправіць». Ён апусціў яго ў кішэню кашулі. — Не, я настойваю, — сказаў ён, перакрываючы ўгаворы Ракі. «Я нанёс шкоду — я заплачу за рамонт. Чыя справа?» Ракі сціх.
  
  Яны працягвалі гуляць, і Raqi працягваў перамагаць. Наколькі Уорэн мог судзіць, ён быў добрым прыроджаным гульцом у покер, і ён не думаў, што Фоле непрыкметна дапамагаў яму, хоць у яго не было спецыяльных ведаў, каб даведацца, ці правільна гэта. Ён ведаў, што сам няўхільна прайграе, хоць гуляў як мог. Тозіер кампенсаваў свае ранейшыя страты і стаў амаль роўным, але Фолле быў на баку прайграўшых.
  
  Цыгарэтны дым у пакоі стаў гусцейшым, і Уорэн пачаў адчуваць лёгкі галаўны боль. Гэта не было яго ідэяй прыемнай суботняй забавы. Ён зірнуў на гадзіннік і ўбачыў, што там было палова трэцяй. Бэн Браян, які знаходзіцца ў суседнім пакоі, павінен быць заняты запісам тэлепраграмы.
  
  Без чвэрці тры Тозіер з агідай кінуў руку. 'Гэй!' - устрывожана сказаў ён. «Лепш патэлефануй».
  
  Фоле паглядзеў на гадзіннік. «Божа, я ледзь не забыўся. Ужо без чвэрці тры». Ён устаў і падышоў да тэлефона.
  
  — Я думаў, што будзе пазней, — сказаў Ракі з лёгкім здзіўленнем.
  
  Уорэн адкрыў гадзіннік з цыферблатам, павернутым у бок Ракі. - Не - гэта ўсё. Аднак для нас можа быць позна».
  
  Фоле трымаў руку на тэлефоне, калі Тозіер коратка сказаў: «Не той, Джоні. Зрабіце званок з вестыбюля». Ён шматзначна кіўнуў галавой на Ракі.
  
  — З Джавідам усё добра, — лёгка сказаў Фоле.
  
  «Я сказаў зрабіць гэта з вестыбюля».
  
  — Не будзь такім цвёрдым, Эндзі. Вось у вас ёсць хлопец, які быў дастаткова сумленны, каб вярнуць вам ваш кашалёк, калі ён не ведаў, хто вы, чорт вазьмі, такі. Навошта яго выключаць?
  
  Уорэн ціха сказаў: «Ты заўсёды быў цяжкім чалавекам, Эндзі».
  
  Ракі глядзеў з твару ў твар, не разумеючы, што адбываецца. Тозіер зняважліва паціснуў плячыма. «Няма скуры з майго носа, але я думаў, што вы хочаце прамаўчаць».
  
  - Гэта не мае значэння, - абыякава сказаў Уорэн. — З Джавідам усё ў парадку — мы гэта ведаем. Зрабі званок, Джоні; ужо позна. Калі мы яшчэ будзем спрачацца з гэтай нагоды, мы прапусцім час для паведамлення».
  
  — Добра, — сказаў Фоле і пачаў набіраць нумар. Яго цела закрывала тэлефон. Узнікла паўза. — Гэта ты, Джамшыд? . . . Так, я ведаю; усё дрэнна вакол. . . на гэты раз я выйграю, абяцаю вам. . . Я ўсё яшчэ паспяваю да трохгадзіннай гонкі - зрабіце дваццаць тысяч рыалаў на Аль-Фахкры. Ён павярнуўся і ўсміхнуўся Ракі. «Ага, на носе... і, маўляў, аднаму майму знаёмаму яшчэ дзве тысячы паставіць».
  
  Ён паклаў трубку. — Стаўка зроблена, хлопцы; шанцы восем да аднаго. І табе дзве тысячы, Джавід.
  
  — Але, Джоні, я не стаўлю на коней, — запярэчыў Ракі. Дзве тысячы рыалаў - гэта вялікія грошы».
  
  - За кошт дома, - велікадушна сказаў Фоле. — Эндзі ставіць кол у якасці пакаяння. Ці не так, Эндзі?
  
  - Ідзі к чорту, - маркотна сказаў Тозіер.
  
  - Кінь хвалявацца, Джавід, - сказаў Фолет. «Я пастаўлю цябе на кол». Ён звярнуўся да Уорэна. Дзіця можа заставацца і назіраць. Ніхто з нас не размаўляе на жаргоне, таму ён можа сказаць нам, які конь пераможа - быццам мы не ведаем».
  
  «Чаму б табе не заткнуць рот?» - раздражнёна сказаў Тозіер.
  
  - Усё ў парадку, Эндзі, - сказаў Уорэн. «Джоні мае рацыю; ты подлы, няўдзячны вырадак. Колькі ў вас было ў кашальку, калі вы яго выпусцілі?»
  
  - Каля ста тысяч рыалаў, - неахвотна адказаў Тозіер.
  
  Фоле абурыўся. «А ты ўпарта даеш дзіцяці ўзнагароду», — ускрыкнуў ён. «Чорт вазьмі, табе нават не трэба плаціць самому. Джамшыд заплаціць». Ён павярнуўся да Ракі. — Ты ведаеш Джамшыда, малы?
  
  Ракі лёгка ўсміхнуўся. Ён быў збянтэжаны, таму што ён быў у цэнтры спрэчкі. «Хто не ў Тэгеране? Той, хто робіць стаўку на коней, ідзе да Джамшыда».
  
  — Так, у яго добрая рэпутацыя, — пагадзіўся Фоле. «Ён плаціць хутка, калі вы выйграеце, але дапаможа вам Бог, калі вы не заплаціце яму гэтак жа хутка, калі прайграеце. Сапраўднае жорсткае дзіця».
  
  «А як наконт назірання, як мы выйграем грошы?» прапанаваў Warre n. Ён кіўнуў у бок тэлевізара. «Гонка павінна пачацца ў бліжэйшы час».
  
  - Так, - сказаў Фоле і падышоў да дэкарацыі. Уорэн скрыжаваў пальцы, спадзеючыся, што Бэн выканаў сваю працу. Ён ужо атрымаў імя пераможцы трохгадзіннага забегу і перадаў яго Фоле падчас фальшывага тэлефоннага званка Джамшыду, але калі б ён намацаў запіс, то ўся схема была безвыніковай.
  
  Нейкі голас павялічыўся, гаворачы па-персідску, а потым экран запоўніўся выглядам натоўпу на іпадроме. Фолле ацэньваюча паглядзеў на экран і сказаў: «Засталося каля пяці хвілін». Уорэн моўчкі выдыхнуў.
  
  - Што ён кажа? - спытаў Тозіер.
  
  — Гаворка толькі пра коней, — сказаў Ракі. Ён некаторы час слухаў. «Гэта Аль-Фахкры — ваш конь — нумар пяць».
  
  — Наш конь, Джавід, — весела сказаў Фолет, — ты ўдзельнічаеш у гэтым. Ён устаў і падышоў да імправізаванай стойкі ля серванта. — Я зараз налью напояў для свята. Гэтая гонка будзе хуткай».
  
  «Здаецца, ты ўпэўнены, што пераможаш», — сказаў Ракі.
  
  Фоле павярнуўся і шырока падміргнуў. «Пэўны - гэта не тое слова. Гэта блакітная фішка - каштоўная папера з пазалочанымі бакамі. Ён не спяшаўся разліваць напоі.
  
  Тозіер сказаў: «Яны падыходзяць да паста, Джоні».
  
  «Добра, добра; гэта сапраўды не мае значэння, ці не так?'
  
  Голас каментатара павысіўся, калі скачкі пачаліся, і Уорэн падумаў, што не мае значэння, разумееш ты мову ці не, скачкі ніколі не зблытаеш ні з чым іншым. Ракі быў напружаны, калі Аль-Фахкры ішоў наперадзе зграі на пятках за вядучым канём. «У яго ёсць шанец».
  
  «Больш за тое», — бязэмацыянальна сказаў Фоле. «Ён пераможа».
  
  Аль-Фахкры апярэдзіў і выйграў на дзве даўжыні.
  
  
  Уорэн устаў і выключыў сцэну. Вось і ўсё, — спакойна сказаў ён.
  
  «Вось, малы; выпі на Джамшыда, — сказаў Фолет, сунуўшы шклянку ў руку Ракі. Сумленны букмекер, які ніколі не гуляе. Ты крыху багацейшы, чым быў сёння раніцай».
  
  Ракі па чарзе паглядзеў на траіх. Уорэн дастаў нататнік і метадычна запісваў лічбы; Тозіер збіраў раскіданыя на стале карты; Фоле ззяў у добрым настроі. Сказаў ён, нерашуча. Гонка была. . . арганізавана?'
  
  «Выпраўлена - гэта слова, малы. Мы купілі пару добрых жакеяў. Я ж казаў вам, што гэта інвестыцыя з пазалотай.
  
  Пачуццё віны было б больш падобна, падумаў Уорэн.
  
  Фоле дастаў кашалёк са свайго пінжака, які вісеў на спінцы крэсла, і стаў лічыць банкноты. «Вам не трэба чакаць, каб атрымаць ад Джамшыда», — сказаў ён. «Я зраблю гэта, калі забяру наш». Ён кінуў скрутак валюты на стол перад Ракі. «Было восем да аднаго — вось твае шаснаццаць тысяч». Ён усміхнуўся. «Вы не атрымаеце сваю долю назад, таму што яна была не вашай. Добра, малы?
  
  Ракі ўзяў грошы ў рукі і здзіўлена глядзеў на іх. - Давайце, - сказаў Фоле. Вазьмі — твая».
  
  Дзякуй, — сказаў Ракі і хутка паклаў грошы.
  
  Тозіер коратка сказаў: «Давай згуляем у покер».
  
  Гэта ідэя, - сказаў Фоле. — Можа, мы выйграем гэтыя шаснаццаць тысяч у Джавіда. Ён сеў, пакуль Уорэн прыбіраў нататнік. «Які бал на гэты момант, Нік?»
  
  - Крыху менш за два мільёны, - сказаў Уорэн. «Я думаю, што нам варта крыху адпачыць».
  
  «Калі мы дасягнем поспеху? Ты, напэўна, звар'яцеў.* - Джамшыд пачне хвалявацца, - сказаў Уорэн. «Я ведаю, што мы згулялі разумна - ён не ведае, што мы трое з'яўляемся сіндыкатам, - але ён накінецца на гэта, калі мы не паглядзім. Ведаючы Джамшыда, не хацелася б, каб гэта адбылося. Я хацеў бы яшчэ некаторы час пабыць у цэласці».
  
  — Добра, — пакорліва сказаў Фоле. «Наступная субота апошняя... на некаторы час. Але чаму б не зрабіць гэта сапраўды вялікім хітом на гэты раз».
  
  «Не!» - рэзка сказаў Тозіер.
  
  'Чаму не? Выкажам здагадку, што мы паставім сто тысяч у дзесяць да аднаго. Гэта яшчэ адзін хуткі мільён». Фоле раскінуў свае ранды. «Таксама палягчае арыфметыку — па мільёне».
  
  «Гэта занадта рызыкоўна», — настойваў Уорэн.
  
  - Скажы, у мяне ёсць ідэя, - усхвалявана сказаў Фоле. — Джамшыд тут не ведае Джавіда. Чаму Джавід не можа зрабіць стаўку за нас? Гэта добра і нам, і яму. Ён можа дадаць сваё цеста і зрабіць забойства для сябе. Як наконт гэтага, Джавід?
  
  - Ну, я не ведаю, - няўпэўнена сказаў Ракі.
  
  Тозіер выглядаў зацікаўленым. - Гэта можа спрацаваць, - сказаў ён задуменна.
  
  
  - Ты можаш быць багатым чалавекам, Джавід, - сказаў Фолет. «Вы бяры тыя шаснаццаць тысяч, якія толькі што выйграў, і можаш ператварыць іх у сто шэсцьдзесят тысяч — гэта столькі ж, колькі мы зарабілі сёння ўтрох». І вы не можаце прапусціць - у гэтым уся прыгажосць».
  
  Ракі ўзяў прынаду, як фарэль бярэ мушку. — Добра, — сказаў ён раптам. 'Я зраблю гэта.'
  
  - Добра, - сказаў Уорэн, капітулюючы. «Але гэта апошні раз у гэтым годзе. Гэта зразумела?
  
  Фоле кіўнуў, і Тозіер сказаў: «Давай згуляем у покер».
  
  - Да шасці гадзін, - сказаў Уорэн. «У мяне сёння спатканне. Перамагаем або прайграем, мы спыняемся на шасці».
  
  Ён адыграў большую частку сваіх страт на працягу астатняй часткі дня. Частка гэтага была зроблена дзякуючы буйному банку, выйгранаму абуральным блефам, але, здавалася, у яго былі значна лепшыя рукі. У шэсць гадзін ён страціў усяго тысячу рыалаў. Ён непрыкметна паправіў і гадзіннік.
  
  Вось і ўсё, — сказаў Фолет. «Да сустрэчы на наступным тыдні, Джавід». Ён падміргнуў. Тады вы будзеце ў вялікім часе».
  
  Калі Ракі сышоў, Уорэн устаў і пацягнуўся. "Як прабавіць дзень", - сказаў ён.
  
  - Наш хлопчык вельмі шчаслівы, - сказаў Фоле. «Ён уварваўся ў вялікі час, і гэта не каштавала яму ні цэнта. Давайце разбярэмся, наколькі ён у нас. Што ты страціў, Уорэн?
  
  «Тысяча, як чорт вазьмі».
  
  - Эндзі?
  
  — Блізка да трох тысяч. Ён можа гуляць у покер,
  
  Што можа, — сказаў Фоле. «Мне прыйшлося ўрэзацца ў яго пасля гонак - я не хацеў, каб ён думаў, што можа зарабіць больш, гуляючы ў покер, чым гуляючы на конях». Ён паглядзеў на Уорэна. «Ты не гулец у покер. А цяпер давайце паглядзім - у мяне скончылася тысяча, так што ён забраў у агульнай складанасці дваццаць адну тысячу, уключаючы грошы, якія я даў яму за гонку. Пекла вернецца на наступным тыдні».
  
  - Прагны да большага, - сказаў Тозіер. «Я думаў, вы сказалі, што ён сумленны».
  
  
  Ва ўсіх нас ёсць крыху крадзяжу, - сказаў Фоле. «Многія сумленныя грамадзяне лічаць падман букмекера прыстойным — як кантрабандны правоз праз мытню бутэлькі віскі». Ён узяў калоду карт і разыграў іх. «У ашуканцаў ёсць старая прымаўка - сумленнага чалавека не падманеш. Калі б Джавід быў сапраўды сумленным, гэта не спрацавала б. Але ён такі ж сумленны, як і большасць».
  
  «Вы сапраўды можаце забраць з яго грошы ў покер?» - спытаў Уорэн. «Ад гэтага многае залежыць».
  
  - Я рабіў гэта сёння днём, ці не так? - запатрабаваў Фоле. «Вы павінны ведаць гэта лепш за ўсіх. Вы не думаеце, што пачалі выйграваць сваёй добрай гульнёй». Ён працягнуў зграю Уорэну. Вазьміце верхнюю карту».
  
  Уорэн узяў яго. Гэта была бубновая дзявятка.
  
  Фоле ўсё яшчэ трымаў пачак. — Вярні яго назад. Зараз я збіраюся раздаць гэтую верхнюю карту на стол. Сачыце за мной уважліва». Ён падняў верхнюю карту і плаўна павярнуў яе на стол перад Уорэнам. «А цяпер перавярні».
  
  Уорэн перавярнуў бубны.
  
  
  Фолет засмяяўся. «Я даволі добры другі дылер. Я раздаў другую карту, а не верхнюю, але вы яе не заўважылі». Ён падняў руку. «Калі вы бачыце хлопца, які трымае такую калоду карт, не гуляйце з ім. Гэта хватка механіка, і ён будзе раздаваць вас другім, ніжнім раздаваць вам і пазбаўляць вашых кішэняў. Я вазьму Джавіда Ракі».
  
  IV. Гэта быў доўгі тыдзень. Уорэн разумеў неабходнасць бяздзейнасці, але гэта ўсё роўна яго раздражняла. Tozier і Follet бясконца гулялі ў сваю гульню на падбор манет, і Tozier няўхільна прайграваў, да яго вялікага раздражнення. «Я разбяруся з гэтым, калі гэта будзе апошняе, што я раблю», — сказаў ён, і Фолет прыемна засмяяўся.
  
  Уорэн не заўважыў, якое захапленне выклікала ў гульні Тозьера. Гэта здавалася дзіцячай гульнёй, хаця існавала праблема, чаму Фоле так паслядоўна выйграваў у, здавалася, роўнай гульні, у якой не было магчымасці махлярства.
  
  Браян быў такім жа няўрымслівым, як і Уорэн. «Я адчуваю сябе не ў стане», — сказаў ён. «Як запасное кола. Я адчуваю сябе так, быццам нічога не раблю і нікуды не іду».
  
  - Ты не адзіны, хто так сябе адчувае, - раздражнёна сказаў Уорэн.
  
  «Так, але я затрымаўся, гуляючы з гэтым крывавым відэамагнітафонам, пакуль вы трое весяліліся».
  
  - Гэта самае важнае, Бэн.
  
  «Магчыма, але цяпер усё скончана. На гэты раз дыктафон вам не спатрэбіцца. Дык што мне рабіць - круціць пальцамі?
  
  Фоле падняў вочы. 'Пачакай хвіліну.' Ён задумліва паглядзеў на Бэна. «Магчыма, мы ўпускаем шанец. Я думаю, мы можам скарыстацца табой, Бэн, але трэба крыху парэпеціраваць са мной і Эндзі. Гэта таксама будзе важна. Ты за гэта?»
  
  - Вядома, - ахвотна сказаў Браян.
  
  Такім чынам, яны ўтрох пайшлі ў пакой Фоле, і Фолле сказаў: «Няма чаго турбаваць цябе, Нік; лепш, каб вы не ведалі, што будзе. У любым выпадку ты кепскі акцёр, і я хачу, каб гэта стала сапраўдным сюрпрызам».
  
  Прыйшла субота, і Джавід Ракі прыбыў рана. Фоле патэлефанаваў яму і прапанаваў падоўжыць сесію, пачынаючы з раніцы, і Ракі ахвотна пагадзіўся. — Нам трэба паспець распрануць маленькую сволач, — цынічна сказаў Фоле.
  
  Яны пачалі гуляць у покер у дзесяць трыццаць, і, для пачатку, Ракі выйграў, як і на мінулым тыдні. Але тады, здавалася, усё пайшло супраць яго. Яго тры каралі былі пераможаныя трыма тузамі Уорэна; яго аншлаг быў разбіты чатырма тройкамі Тозьера; яго флэш-туз быў пераўзыдзены фул-хаўсам Фоллета. Не тое, каб гэта здаралася часта, але калі здаралася, банкі былі вялікімі, і Ракі моцна прайграў. Яго стабільная колькасць выйгрышных рук была з лішкам кампенсавана некалькімі выпадковымі цяжкімі стратамі.
  
  Да поўдня ён вычарпаў змесціва кашалька і нерашуча выцягнуў канверт. Ён нецярпліва разарваў яго і высыпаў на стол кучу грошай.
  
  «Вы ўпэўнены, што хочаце гэта зрабіць?» - мякка спытаў Фоле.
  
  — У мяне яшчэ ёсць грошы — шмат грошай, — напружана сказаў Ракі.
  
  
  — Без крыўд, — сказаў Фоле, збіраючы карты. «Мяркую, вы ведаеце, што робіце. Ты ўжо вялікі хлопчык». Ён раздаваў карты. Джавід Ракі зноў прайграў.
  
  Да другой гадзіны дня Ракі амаль вычысцілі. Ён трымаўся каля паўгадзіны, і грошы перад ім - каля тысячы рыалаў - то пацякалі, то пацякалі па стале, але ў асноўным заставаліся на месцы. Уорэн здагадаўся, што гэта арганізаваў Фоле, і яму стала крыху млосна. Яму не падабалася гэтая гульня ў кошкі-мышкі.
  
  Нарэшце Тозьер паглядзеў на гадзіннік. — Нам лепш перайсці да коней, — сказаў ён. «Часу мала».
  
  - Вядома, - сказаў Фоле. «Пастаў стаўку, Нік; ты банкір. Джавід, ведаеш, што рабіць?
  
  Ракі выглядаў крыху бледным. - Проста патэлефануй, - млява сказаў ён, пакуль Уорэн адлічваў на стале буйныя банкноты.
  
  «Чорт вазьмі, не!» - сказаў Фоле. — Джамшыд не прымае стаўкі больш за дваццаць пяць тысяч, а мы трое робім сто тысяч. Вы павінны паставіць яго ў Джамшыда - грошы на галоўку ствала. Колькі ты ўкладваеш, Джавід?
  
  Ракі праглынуў. «Я не ведаю». Ён зрабіў слабы жэст каля стала. 'Я . . . Я згубіў яго, - сказаў ён жаласна.
  
  - Шкада, - роўна сказаў Тозіер. «Пашанцуе ў наступны раз».
  
  Уорэн паляпаў па запісках. — Сто тысяч, — сказаў ён і адсунуў стос па стале.
  
  - Ты ўсё роўна надзенеш гэта для нас, ці не так? - сказаў Фоле, падсоўваючы грошы Ракі. «Вы сказалі, што зробіце».
  
  Ракі кіўнуў. Ён вагаўся, потым сказаў: «Мог бы...» . . не маглі б вы... э-э... пазычыць мне крыху... пакуль усё не скончыцца?'
  
  Фолет жаласліва паглядзеў на яго. «Гэй, малы; вы зараз у вялікім часе. Вы гуляеце са сваім уласным цестам. Вы можаце абмяняць грошы ў школе, але не тут.
  
  Агідны фырк Тозіера, здавалася, знерваваў Ракі, і ён уздрыгнуў, нібы хтосьці яго ўдарыў. «Але. . . але... — прагаварыў ён.
  
  Уорэн паківаў галавой. «Прабач, Джавід; але я думаў, што вы зразумелі. Кожны тут трымае сваю ракетку». Ён зрабіў паўзу. «Мяркую, можна сказаць, што гэта непрыстойная форма - непрыстойны этыкет - пазычаць».
  
  Ракі пацеў. Ён паглядзеў на тыльныя бакі сваіх рук, якія дрыжалі, і засунуў іх у кішэні. Ён праглынуў. «Калі мне да Джамшыда?»
  
  «У любы момант, перш чым кляты пойдуць на пост», — сказаў Фоле. «Але мы хацелі б атрымаць цеста даволі рана. Мы не хочам прапусціць гэта - гэта важнае».
  
  «Вы не супраць, калі я выйду на некалькі хвілін?» - спытаў Ракі.
  
  - Не так доўга, як вы вярнуліся ў часе, - сказаў Фоле. Гэта самы вялікі, як я ўжо казаў».
  
  Ракі ўстаў. — Я хутка вярнуся, — сказаў ён хрыплым голасам. — Не больш за паўгадзіны. Выйшаў і нібы спатыкнуўся ля дзвярэй.
  
  Фоле прыслухаўся, ці не шчоўкне клямка, потым ціха сказаў. «Ён падсеў».
  
  - Але ён вернецца? - спытаў Уорэн.
  
  — Ён вернецца. Калі вы пускаеце лоха на пасланне, ён заўсёды вяртаецца, - сказаў Фоле з цынічнай упэўненасцю.
  
  — За колькі мы яго ўзялі? - спытаў Тозіер.
  
  Фоле лічыў грошы і рабіў разлік. — Я атрымліваю крыху больш за сорак восем тысяч. Напэўна, ён выцягнуў свае зберажэнні на вялікую забойства, але мы дабраліся да яго першымі. Ён зараз пацее крывёю, разважаючы, дзе падняць вецер».
  
  «Дзе ён яго возьме?» - спытаў Уорэн.
  
  'Каго гэта цікавіць? Але ён атрымае - гэта дакладна. Ён ведае, што на шляху да добрага, і зараз не ўпусціць шанец. Ён не зможа супрацьстаяць падману Джамшыда, таму неяк знойдзе грошы».
  
  Тозіер і Фоле супастаўлялі манеты, чакаючы, пакуль Ракі вернецца - авечка на забой - і Фоле за змену выйшаў горшым. Ён паціснуў плячыма. "Гэта не мае значэння - працэнты ўсё роўна на маім баку".
  
  - Хацелася б, каб я ведаў, як гэта зрабіць, - з'едліва сказаў Тозіер. «Я яшчэ разбяруся ў гэтым. Мне здаецца, я бачу шлях».
  
  У дзверы ціха пастукалі. - Гэта наш хлопчык, - сказаў Фоле.
  
  Джавід Ракі ціха ўвайшоў у пакой, калі Фолет адчыніў дзверы. Ён падышоў да стала і паглядзеў на сто тысяч рыалаў, але не зрабіў ніякага руху, каб дакрануцца да грошай. Уорэн сказаў: «Усё ў парадку, Джавід?»
  
  Ракі павольна выцягнуў рукі і ўзяў пачак запісак. - Так, - сказаў ён. 'Я гатовы.' Ён раптам павярнуўся да Фоле. З гэтым канём усё будзе добра - ён пераможа? — настойліва спытаў ён.
  
  «Хрысце!» - сказаў Фоле. «Ты трымаеш сто тысяч нашых грошай і пытаешся?» Вядома, выйграе. Усё наладжана».
  
  Тады я гатовы ісці, - сказаў Ракі і хуценька прыбраў грошы. - Я пайду з вамі, - сказаў Фоле. Ён усміхнуўся. «Справа не ў тым, што мы табе не давяраем, але я не хацеў бы, каб нейкі разумнік збіў цябе, калі ты нясеш нам грошы. Лічыце мяне целаахоўнікам». Ён апрануў куртку. «Мы вернемся, каб паглядзець гонкі», — сказаў ён, сыходзячы, пасучы Ракі перад сабой.
  
  Уорэн уздыхнуў. «Мне шкада гэтага хлопчыка».
  
  - Я таксама, - сказаў Тозіер. «Але гэта так, як сказаў Джоні, калі б ён быў сумленным, з ім гэтага ніколі не здарылася б».
  
  - Мяркую, так, - сказаў Уорэн і змоўк. Неўзабаве ён заварушыўся і сказаў: «Калі выказаць здагадку, што конь выйграе?»
  
  - Не будзе, - рашуча сказаў Тозіер. «Мы з Джоні выбралі самую жаласную шрубу, якую змаглі знайсці. Ён можа выйграць, - прызнаў ён, - калі кожны другі конь у скаку зломае нагу.
  
  Уорэн з усмешкай сказаў: «А што, калі ўсё ж выйграе?» Хтосьці павінен верыць у гэта».
  
  «Тады мы выйграем чортава шмат грошай — і Ракі таксама, у залежнасці ад таго, якую долю яму ўдалося сабраць. Нам давядзецца прайсці праз усю справу, каб зламаць яго зноў. Але гэтага не адбудзецца».
  
  Ён пачаў супастаўляць з сабой манеты, а Уорэн неспакойна хадзіў уверх і ўніз. Фолле і Ракі былі ў ад'ездзе даволі доўга і вярнуліся ў той момант, калі Уорэн уключыў здымачную пляцоўку, каб атрымаць гонку. Ракі сядзеў на сваім месцы за сталом; невялікая, замкнёная постаць. Фоле быў вясёлы. «У Джавіда нерваванне. Я ўвесь час кажу яму, што ўсё будзе добра, але ён не можа перастаць хвалявацца. Ён таксама апускаўся - я лічу, што гэта занадта багата для яго крыві.
  
  «Колькі ты заплаціў?» - з цікаўнасцю спытаў Тозіер.
  
  Ракі не адказаў, але Фоле гулка засмяяўся. - Пяцьдзесят тысяч, - сказаў ён. — І шанцы — пятнаццаць да аднаго. Наш хлопчык можа зарабіць тры чвэрці мільёна рыалаў. Я ўвесь час кажу яму, што гэта нармальна, але ён, здаецца, не верыць мне».
  
  Тозіер свіснуў. Тры чвэрці мільёна рыалаў складалі каля 4000 фунтаў стэрлінгаў - цэлае багацце для маладога іранскага клерка. Нават яго пяцідзесяцітысячная доля была крыху багатай - каля 260 фунтаў стэрлінгаў - гэта прыкладна значная частка гадавога даходу Ракі. Ён сказаў: «Дзе ты ўзяў столькі?» Ты пайшоў дадому і разбіў сваю скарбонку?»
  
  Уорэн рэзка сказаў: «Маўчы! Гонка вось-вось пачнецца».
  
  — Я налью напояў да свята, — сказаў Фоле і падышоў да буфета. «Вы, хлопцы, можаце заўзець за мяне - кліча завуць Нусс-эль-Лейл».
  
  «Я не разумею жаргон», — сказаў Тозіер. - Што гэта значыць, Джавід?
  
  Ракі адкрыў бяскроўныя вусны. Ён не адрываў вачэй ад экрана, калі адказаў: «Апоўначы».
  
  «Добрае імя для чорнага каня», — пракаментаваў Тозіер. «Вось яны ідуць».
  
  Уорэн скоса зірнуў на Ракі, які напружана сядзеў на краі крэсла, у вачах якога адбіваўся сіняваты бляск экрана тэлевізара. Яго рукі былі сашчэплены разам у хватцы, якая бялела.
  
  Тозіер раздражнёна тузануўся. «Дзе ж той конь? Ты бачыш гэта, Джавід?
  
  — Ён ляжыць чацвёрты, — сказаў Ракі. Праз імгненне ён сказаў: "Яна апусцілася на пятую - не, на шостую". У ягоных руках пачалася дрыготка.
  
  «Што задумаў гэты пракляты жакей?» - запатрабаваў Тозіер. «Ён выкідвае яго, чорт яго бяры!* Праз пятнаццаць секунд гонка скончылася. Нус-эль-лейль нават не паставілі.
  
  Фоле стаяў ля буфета. - Маленькая сволач нас падмануў, - выдыхнуў ён. У момант дзікасці ён шпурнуў поўную шклянку віскі ў сцяну, дзе тая з выбухам разбілася. «Я адрамантую яго пракляты фургон, прыходзьце заўтра», — крыкнуў ён.
  
  Уорэн выключыў здымачную пляцоўку. - Супакойся, Джоні. Я ж казаў табе, што гэта не можа працягвацца вечна».
  
  — Так, але я не думаў, што ўсё так скончыцца, — ваяўніча сказаў Фоле. «Я думаў, што Джамшыд будзе нам давяраць. Я не думаў, што гэтая маленькая малпачка на кані мяне здзівіць. Пачакай, пакуль я абхоплю яго худую шыю».
  
  - Ты пакінь яго ў спакоі, - рэзка сказаў Уорэн. Больш заспакойлівым тонам ён сказаў: «Такім чынам, мы страцілі сто тысяч - гэта толькі пяць працэнтаў нашых выйгрышаў да гэтага часу. У нас усё ў парадку». Ён сядзеў за сталом і збіраў карты. «Хто за гульню?»
  
  - Думаю, Джоні мае рацыю, - цвёрдым голасам сказаў Тозіер. «Мы не можам дазволіць гэтаму прайсці. Ні адзін атлет не пераможа мяне, я вам гэта кажу. Калі я купляю жакея, ён, чорт вазьмі, застаецца набытым».
  
  - Забудзь, - коратка сказаў Уорэн. «Гэтая гульня скончылася - мы пяройдзем да чагосьці іншага. Я ж казаў вам, што гэта апошні раз, ці не так? Ён азірнуўся праз плячо. — Дзеля бога, падыдзі сюды і сядзь, Джоні. Свету яшчэ не канец. Акрамя таго, гэта ваша справа».
  
  Фоле ўздыхнуў, сеўшы на сваё месца. «Добра, але гэта супярэчыць сутнасці - гэта сапраўды так. Усё роўна ты гаспадар». Ён рэзка перамяшаў пачак і сунуў яго цераз стол. «Ваша частка».
  
  Джавід Ракі сядзеў застыўшы і не рухаўся.
  
  «Гэй!» - сказаў Фоле. «Што здарылася, малы? Вы выглядаеце так, быццам бачылі прывід».
  
  Дзве буйныя слязы выціснуліся з вачэй Ракі і пакаціліся па шчоках.
  
  — Дзеля бога! - з агідай сказаў Тозіер. «У нас на руках плакса».
  
  - Заткніся, Эндзі! - рэзка сказаў Уорэн.
  
  
  - Што здарылася, Джавід? - спытаў Фоле. «Ты не мог вытрымаць рэкет? Ці не маглі б вы дазволіць сабе гэтыя пяцьдзесят тысяч?
  
  Здавалася, Ракі глядзеў на сцэну жаху. Яго аліўкавы колер твару стаў брудна-зялёным, і ён нястрымна дрыжаў. Ён намачыў вусны. і прашаптаў: «Гэта было не маё».
  
  - О, гэта дрэнна, - са спачуваннем сказаў Фоле. «Але памятайце, што я вам казаў, вы заўсёды павінны гуляць на свае грошы. Ведаеце, я вам гэта казаў, і Нік таксама.
  
  «Я страчу працу», — сказаў Ракі. Яго голас быў напоўнены адчаем. «Што скажа мая жонка? Што яна скажа? Яго голас павысіўся і зрываўся. Раптам ён забалбатаў па-фарсі, і ніхто з іх не мог зразумець, што ён кажа.
  
  Рука Фолле рэзка высунулася і ўдарыла Ракі па шчацэ, прымусіўшы яго змоўкнуць. «Прабач за гэта, Джавід; але ў вас была істэрыка. А цяпер супакойся і гавары разумней. Дзе вы ўзялі цеста?»
  
  — З месца, дзе я працую, — сказаў Ракі, цяжка глытаючы. У галоўнага пісара ёсць сейф, а ў мяне ёсць ключ. Ён захоўвае грошы на ўласныя выдаткі. Я вярнуўся ў офіс і. , . і . . .'
  
  - Скраў грошы, - рэзка сказаў Тозіер.
  
  
  Ракі прыгнечана кіўнуў. — Ён даведаецца, як толькі адкрые сейф у панядзелак. Ён будзе ведаць, што гэта. . .'
  
  Спакойна, малы, — сказаў Фоле. «Вы яшчэ не ў турме».
  
  Гэта быў аспект, які не закрануў Ракі, і ён утаропіўся на Фоле з новым жахам, Фоле сказаў: «Магчыма, мы можам табе дапамагчы».
  
  — Не лічыце мяне, — бескампрамісна сказаў Тозіер. «Я не збіраюся субсідаваць халяваму дзіцяці, у якога ўсё яшчэ мокра за вушамі. Калі ён не можа пераносіць спякоту, дайце яму выйсці з кухні. У любым выпадку ён ніколі не павінен быў удзельнічаць у гэтай гульні. Я вам гэта ў першую чаргу сказаў».
  
  Уорэн паглядзеў на Фолета, які толькі паціснуў плячыма і сказаў: «Я мяркую, што гэта так». Ты павінен вучыцца на сваіх памылках, малы. Калі мы вызвалім вас зараз, вы зробіце гэта яшчэ раз».
  
  'О не; Я абяцаю - я абяцаю». Ракі шырока раскінуў рукі на стале, паніжаючыся перад Фоле. «Дапамажыце мне - калі ласка, дапамажыце мне - я абяцаю. . .'
  
  «О, дзеля бога, устань і будзь чалавекам!» - гаўкнуў Тозьер. Ён устаў. «Я цярпець не магу такіх сцэн. Я выбіраюся».
  
  — Хвілінку, — сказаў Фоле. «Здаецца, у мяне нешта ёсць». Ён паказаў пальцам на Тозьера. «Ці не ты казаў мне пра хлопца, які хацеў нешта атрымаць ад кампаніі, у якой працуе гэты хлопец?» Нешта пра нейкія хімікаты?»
  
  Тозіер на імгненне задумаўся, потым кіўнуў. «Што з гэтым?»
  
  «Колькі б ён заплаціў?»
  
  «Адкуль я магу ведаць?» - сказаў Тозьер балючым голасам. Гэты хлопец працаваў у ракурсе, які мяне не цікавіў».
  
  «Вы заўсёды можаце спытаць яго. Там ёсць тэлефон».
  
  
  «Чаму я павінен? Для мяне ў гэтым нічога няма».
  
  
  «Дзеля Піта, ты не можаш хоць раз у сваім праклятым жыцці быць чалавекам?» - спытаў Фоле раздражнёным голасам.
  
  Голас Уорэна быў ціхі, але ўладна прарэзаў пакой. «Карыстайся тэлефонам, Эндзі».
  
  «Ой, добра». Тозіер падняў куртку. «Здаецца, у мяне дзесьці ёсць нумар».
  
  Фоле паляпаў Ракі па плячы. «Трымайся, Джавід; мы як-небудзь выцягнем цябе з гэтай затору». Ён сеў побач і пачаў з ім ціха размаўляць.
  
  Тозіер прамармытаў камусьці па тэлефоне. Нарэшце ён паклаў яго і перасек пакой з паперай у руцэ. «Гэты чалавек хоча ведаць, хто заказваў гэтыя хімікаты - асабліва ў колькасці. Ён хоча ведаць, куды іх накіравалі. Ён таксама хоча ведаць пра любыя здзелкі, якія тычацца чалавека, які называецца . . .' Ён углядаўся ў паперу. '. . . Спірынг. Вось і ўсё». Ён пацёр бок сківіцы. «Я накруціў яму да сарака тысяч, але ён не хацеў ісці вышэй за інфармацыяй».
  
  «Чаму ён гэтага хоча?» - спытаў Уорэн.
  
  «Я мяркую, што ён займаецца прамысловым шпіянажам».
  
  Фоле ўзяў аркуш паперы. «Каго хвалюе, чаму ён гэтага хоча, пакуль Джавід можа даставіць?» Ён аддаў паперу Ракі. Вы можаце атрымаць гэтыя рэчы?
  
  Ракі выцер вочы і ўважліва паглядзеў. Ён кіўнуў і прашаптаў: «Я так думаю. Усё гэта ёсць у фондавых кнігах».
  
  «Але гэты хлопец пойдзе толькі на сорак тысяч, чорт яго бяры», — сказаў Фоле. «На жаль, я гатовы дапамагчы кампенсаваць розніцу».
  
  «Не разлічвайце на мяне», - змрочна сказаў Тозіер. «Я зрабіў сваю справу».
  
  - Нік?
  
  — Добра, Джоні; мы падзелім гэта паміж сабой». Уорэн адсартаваў пяць тысяч рыалаў з грошай на стале і перадаў іх Фоле.
  
  «Вось, бачыш, Джавід; у нас тут дзесяць тысяч. Усё, што вам трэба зрабіць, каб атрымаць астатнія сорак тысяч, гэта вярнуцца ў офіс. У вас ёсць ключ?
  
  Ракі кіўнуў і дазволіў Фоле дапамагчы яму ўстаць. "Гэта зойме час", - сказаў ён.
  
  'Паўгадзіны. Гэта ўсё, што спатрэбілася, каб разрабаваць сейф сёння днём, - жорстка сказаў Тозіер.
  
  Фоле правёў Ракі да дзвярэй і асцярожна іх зачыніў. Ён павярнуўся і сказаў: «Мы амаль на месцы». Засталося зрабіць яшчэ адно».
  
  Уорэн уздыхнуў. «Гэта не можа быць больш брудным, чым тое, што мы ўжо зрабілі. Што гэта?'
  
  - Цябе гэта не хвалюе, так што супакойся, - сказаў Фоле. «Цяпер нам застаецца толькі чакаць. Я іду да Бэна - я вярнуся праз дзесяць хвілін.
  
  Уорэну здавалася, што Ракі вярнуўся з цэлай вечнасцю. Хвіліны ішлі, і ён думаў, якім чалавекам ён стаў пад напружаннем гэтай вар'яцкай прыгоды. Ён не толькі быў вінаваты ў шантажы Фоле, але і садзейнічаў разбэшчванню маладога чалавека, які дагэтуль быў бездакорны. Фоле было добра прапаведаваць, што сумленнага чалавека нельга падмануць; людзі, якія прыносяць трыццаць срэбранікаў, такія ж вінаватыя, як і той, хто іх прымае.
  
  Зноў пачуўся чаканы стук у дзверы, і Фоле пайшоў адчыняць. Ракі крыху ўзяў сябе ў рукі і не выглядаў такім гаротным; у яго шчоках стала больш колеру, і ён не абвіс, як калі сыходзіў.
  
  Фоле сказаў: «Ну, малы; ты зразумеў?'
  
  Ракі кіўнуў. "Я ўзяў гэта з бухгалтарскіх кніг на англійскай мове - я думаў, што гэта дапаможа".
  
  «Безумоўна, — сказаў Фолет, які забыўся пра гэтую праблему. "Дайце мне гэта",
  
  Ракі даў яму тры аркушы паперы, якія ён перадаў Тозьеру. «Ты ўбачыш, што ён трапіць у патрэбнае месца, Эндзі». Тозіер кіўнуў, і Фоле даў Ракі пачак грошай. Вось твае пяцьдзесят тысяч, Джавід. Вам лепш хутка пакласці яго назад у сейф.
  
  Ракі якраз клаў грошы ў кішэню, калі дзверы адчыніліся. Там стаяў мужчына, твар якога быў схаваны шалікам, і трымаў у руках аўтаматычны пісталет. - Усе трымайцеся, - сказаў ён невыразна. «І ты не пацярпіш».
  
  Уорэн недаверліва паглядзеў, калі мужчына зрабіў крок наперад. Яму было цікава, хто гэта быў д'ябал і што ён думаў рабіць. Незнаёмы махнуў пісталетам убок. - Вунь, - сказаў ён, і Ракі і Фолет пад пагрозай рушылі да Уорэна ў другі бок пакоя.
  
  - Не ты, - сказаў мужчына, калі Тозіер пачаў падпарадкоўвацца. «Ты заставайся там». Ён падышоў да Тозьера і вырваў з яго рукі паперы. Гэта ўсё, што я хачу».
  
  «Як пекла!» - сказаў Тозіер і кінуўся да яго. Раздаўся рэзкі трэск, і Тозіер спыніўся, нібы стукнуўся аб цагляную сцяну. На яго твары з'явіўся дурны выраз, і калені падкосіліся. Павольна, як дрэва, якое падае, ён перакуліўся, і калі ён упаў на зямлю, з яго рота хлынула кроў.
  
  Раздаўся грукат, калі дзверы зачыніліся за наведвальнікам, і атмасферу прасякнуў слабы пах гарматнага дыму.
  
  Першым крануўся Фоле. Ён кінуўся да Тозьера і ўкленчыў побач. Потым здзіўлена падняў вочы. - Божа мой, ён памёр!
  
  Уорэн перасёк пакой двума крокамі, яго прафесійныя інстынкты ўспыхнулі, але Фолет узброіў яго. — Не чапай яго, Нік; каб на вас не было крыві». У тоне Фоле было нешта дзіўнае, што прымусіла манашку спыніцца.
  
  Ракі дрыжаў, як асіна ва ўраган. З ягоных вуснаў пачуўся стогн - не словы, а простае паўтарэнне яго гукавых выдыхаў - калі ён з жахам глядзеў на кроў, распырсканую на абшэўку яго курткі. Фоле ўзяў яго пад руку і паціснуў. «Джавід! Джавід, спыні гэта! Ты мяне чуеш?
  
  Ракі стаў больш звязным. 'Я . . . У мяне ўсё... у парадку».
  
  — Тады слухайце ўважліва. Вам не трэба ў гэта ўмешвацца. Я не ведаю, пра што ўсё гэта, чорт вазьмі, але ты можаш разабрацца, калі паспяшаешся».
  
  'Што ты маешь на ўвазе?' Пачашчанае дыханне Ракі запаволілася.
  
  Фоле паглядзеў на цела Тозьера. — Мы з Нікам пазбавімся ад яго. Бедны хлопец; ён быў ублюдкам, калі такі наогул быў, але я б не пажадаў яму гэтага. Гэтая інфармацыя, якую хацеў яго сябар, павінна была быць сапраўды нечым». Ён павярнуўся да Ракі. «Калі вы ведаеце, што для вас добра, вы выйдзеце адсюль і трымаеце язык за зубамі. Ідзі ў офіс, вярні цеста ў сейф, ідзі дадому і нічога не кажы. Вы разумееце?'
  
  Ракі кіўнуў.
  
  Тады ідзі, — сказаў Фоле. «І хадзі - не бяжы. Не бяры да галавы.'
  
  Са здушаным крыкам Ракі выбег з пакоя, і за ім зачыніліся дзверы.
  
  Фоле ўздыхнуў і пацёр патыліцу. - Бедны Эндзі, - сказаў ён. Рыцарскі сукін сын. Добра, зараз можна ўставаць. Устань, Лазар».
  
  Тозіер расплюшчыў вочы і падміргнуў, потым прыўзняўся на локці. «Як гэта выглядала?»
  
  «Ідэальна. Я думаў, што Бэн сапраўды цябе падключыў».
  
  Уорэн падышоў да Фоле. «Ці патрэбна была тая гульня?» - холадна спытаў ён.
  
  
  - Гэта сапраўды было неабходна, - цвёрда сказаў Фоле. «Давайце выкажам здагадку, што мы не здулі яго такім чынам. Праз некаторы час у наступныя некалькі дзён ён пачне думаць і збіраць рэчы разам, і не спатрэбіцца яйкагаловы, каб зразумець, што яго падманулі. Ведаеце, гэты хлопчык не дурны; проста мы прыспешылі яго - не далі яму часу добра падумаць».
  
  «І так?»
  
  «Такім чынам, цяпер пекла ніколі не зможа думаць пра тое, што адбылося. Факт раптоўнай смерці робіць гэта з людзьмі. Пакуль ён жыве, чорт ніколі не зможа зразумець, што адбылося на самай справе; чорт ніколі не ведае, хто стрэліў і забіў Эндзі - ці чаму. Таму што яго выкарыстанне не звязана ні з чым іншым. Такім чынам, ён будзе трымаць язык за зубамі, калі ён датычны да забойства. Вось чаму мы павінны былі здзьмуць яго з кухканнем.
  
  «З чым!»
  
  Гукаючы мачавы пузыр. Фоле махнуў рукой. «Пакажы яму, Эндзі».
  
  Тозіер выплюнуў нешта з рота ў руку. «Я ледзь не праглынуў гэтую праклятую штуку».
  
  
  Ён працягнуў руку, каб выявіць пачырванелы кавалак млявай гумы. Фоле сказаў: «Гэта ўсяго толькі маленькі гумовы мяшочак, напоўнены курынай крывёю, — бурбалка для кудахтання». Яго даволі часта выкарыстоўваюць, каб пазбавіцца ад хлапчукоў, калі яны больш не патрэбныя». Ён хмыкнуў. «Гэта адзінае іншае добрае прымяненне кантрацэптыву».
  
  .Увайшоў Бэн Браян, усміхаючыся. - Як я паступіў, Джоні?
  
  «У цябе ўсё атрымалася, Бэн. Дзе тыя паперы?» Ён адабраў іх у Браяна і сунуў у млявую руку Уорэна. Гэта тое, што вы хацелі».
  
  - Так, - з горыччу сказаў Уорэн. Гэта тое, што я хацеў».
  
  - Ты хацеў іх - ты іх атрымаў, - напружана сказаў Фоле. «Дык выкарыстоўвайце іх. Але не ідзі са мной на вялікі маральны акт, Уорэн. Ты нічым не лепшы за ўсіх».
  
  Ён рэзка адвярнуўся і выйшаў з пакоя.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 6
  
  
  Яны зноў ехалі сярод вохрыста-чырвоных гор Курдыстана па звілістых і абрывістых дарогах. Уорэн быў удзячны за тое, што стаў лідэрам; недзе ззаду і схаваныя ў воблаку пылу былі Тозіер і Фоле ў другім лэндровэры, і ён ім не зайздросціў. Браян быў за рулём, а Уорэн навігацыяй, спрабуючы знайсці дарогу да месца, пазначанага на карце. Гэта было больш складана, чым здавалася спачатку; часам Уорэн адчуваў сябе так, нібы апынуўся ў Залюстэрку Алісы, таму што дарогі*, не пазначаныя на карце, звіляліся і паварочваліся, і часта здавалася, што лепшы спосаб наблізіцца да пэўнай кропкі - гэта паехаць у процілеглым кірунку.
  
  І зноў жа, толькі дзякуючы значнай нацяжцы ўяўлення гэтыя драпіны ў гарах можна было назваць дарогамі. Неачышчаныя, камяністыя, размытыя і часта на жывой скале, гэтыя сляды былі працёртыя тысячамі пакаленняў вярблюдаў на працягу сотняў, а можа, і тысяч гадоў. Аляксандр прайшоў праз гэтыя горы, ехаўшы сярод сваіх гетэранаў, каб заваяваць Персію і пранікнуць у Індыю, і Уорэн палічыў, што з тых часоў дарогі не рамантаваліся.
  
  Некалькі разоў яны праходзілі міма груп качавых курдаў, якія, як мяркуецца, шукалі больш зялёныя пашы, хаця Уорэн не ведаў, дзе гэтыя пашы маглі быць. Уся зямля ўяўляла сабой пустыню з камянёў і размытай голай зямлі з мінімальнай колькасцю цвёрдай расліннасці, якая прарастала ў расколінах на голых схілах пагоркаў, рэдкіх і хісткіх, але з учэпістасцю жыцця. І ён быў увесь карычневы і абгарэлы, і зусім не было зялёнага.
  
  Ён яшчэ раз паглядзеў на мапу, потым падняў яе, каб паказаць тры аркушы паперы, якія Джавід Ракі выцягнуў са свайго кабінета за вялікую шкоду духу. Інфармацыя пастаянна хвалявала Уорэна з таго часу, як ён яе ўбачыў. Ён быў гатовы да разумнай колькасці хімікатаў - дастатковай, каб атрымаць максімум сто фунтаў марфіну з сырога опіуму. Але гэта было вельмі неразумна.
  
  Колькасці былі фантастычныя - хларыду метылену, бензолу, амілавага спірту, салянай кіслаты і фармацэўтычнай вапны было дастаткова, каб атрымаць не менш за дзве тоны марфіну.
  
  Дзве тоны! Ад наступстваў ён пахаладзеў. Гэта дасць гераін у дастатковай колькасці, каб насыціць нелегальны рынак Злучаных Штатаў на год з вялікай колькасцю рэшткаў. Калі гэтая сума выпадзе, то штурхачы будуць вельмі занятыя, і адбудзецца выбух новых наркаманаў.
  
  Ён сказаў: "Я яшчэ раз праверыў лічбы, Бэн - і яны ўсё яшчэ не маюць сэнсу".
  
  Браян затармазіў, набліжаючыся да складанага павароту. «Яны ашаламляюць», — прызнаўся ён.
  
  - Дзіўна! - паўтарыў Уорэн. «Яны, чорт вазьмі, амаль немагчымыя. Глядзі, Бэн; патрабуецца дваццаць тон опіюму-сырца -- дваццаць тон, дзеля бога! Такая колькасць опіуму каштавала б амаль мільён фунтаў на нелегальным рынку. Як вы думаеце, жанчына з Дэлорм мае столькі капіталу?
  
  Браян засмяяўся. «Калі б у мяне было столькі грошай, я б пайшоў на пенсію». Выкруціў кола. «Я толькі што думаў. Магчыма, у хваляванні Ракі падтасаваў лічбы. Памятаеце, ён перакладаў з усходняга пісьма на заходні. Магчыма, ён дапусціў аднолькавую памылку ва ўсім і павысіў пастаянны каэфіцыент».
  
  Уорэн пажаваў губу. «Але які фактар? Дапусцім, ён дапусціў памылку ў дзесяць разоў - гэта дае нам каля чатырохсот фунтаў марфіну. Гэта ўсё яшчэ вельмі шмат, але значна больш разумна».
  
  - Колькі б гэта каштавала Дэлорм? - спытаў Браян.
  
  «Каля дваццаці мільёнаў долараў прызямліўся ў Штатах».
  
  - Так, - разважліва сказаў Браян. «Я думаю, я б назваў гэта разумным». Ён уключыў нізкую перадачу, калі яны падняліся грудзьмі. - Колькі яшчэ часу, перш чым мы дойдзем да чыйго дома - як яго завуць?
  
  «Шэйх Фахрваз». Уорэн паглядзеў на карту. «Калі ўсё пойдзе добра, чаго не будзе ў мінулым, мы павінны быць там праз гадзіну».
  
  Land-Rover з грукатам падняўся да вяршыні горнага перавала, і Браян затармазіў, калі яны дабраліся да вяршыні. Уорэн, гледзячы праз пыльнае лабавое шкло, раптам напружыўся. - Задні ход, Бэн, - рэзка сказаў ён. "Хутчэй, зараз - сыходзь з гарызонту".
  
  Браян уключыў шасцярні, заражаны хваляваннем, якое перадаў Уорэн, і «Лэнд-Ровер» серыяй рыўкоў хіснуўся назад і спыніўся. - Бяжыце назад па дарозе, - сказаў Уорэн. «Бяжы як мага далей і пазнач Эндзі, каб ён спыніўся. Папрасіце яго далучыцца да мяне пешшу. І не ляпай дзвярыма, калі выйдзеш».
  
  Ён адчыніў дзверы і саскочыў на зямлю, і, падбегшы да астатняй часткі перавала, адхіліўся ўбок і накіраваўся да камянёў, якія павінны былі прыкрыцца. Калі ён падняўся на вяршыню, ён цяжка дыхаў, але больш ад хвалявання, чым ад намаганняў. Ён прысеў за камянямі і павольна падняў галаву, каб убачыць даліну ўнізе.
  
  На фоне звычайных засушлівых пагоркаў на другім баку даліны была пляма зялёнай апрацаванай зямлі, перагароджанай шахматнымі дошкамі палёў, а пасярэдзіне была група будынкаў, нізкіх і з плоскімі вяршынямі - альбо маленькая вёска ці вялікая ферма. Гэта было паселішча Шэйха Фахрваза, чалавека, які замовіў велізарную колькасць несельскагаспадарчых хімікатаў, і менавіта там Уорэн спадзяваўся знайсці Шпірынга.
  
  Ён пачуў грукат каменя за спіной і, павярнуўшы галаву, убачыў Тозьера, які набліжаўся, а Фоле ззаду. Ён памахаў ім, і яны падышлі больш асцярожна і разам з ім глядзелі ўніз на даліну. - Дык вось, - праз некаторы час сказаў Тозіер. 'Што цяпер?'
  
  Фоле раптам сказаў: «У гэтых людзей былі вялікія непрыемнасці».
  
  
  Уорэн апусціў вочы. «Як вы гэта разумееце?»
  
  «У цябе няма вачэй?» - спытаў Фоле. «Паглядзіце на гэтыя варонкі ад бомбаў. Іх шэраг прама праз даліну - адна бомба міма таго вялікага будынка. Нехта з паветра абляпіў гэтых хлопцаў».
  
  Аказалася, што Фоле меў рацыю. Лінія кратэраў цягнулася па ўсёй даліне, пачынаючыся крыху ніжэй за іх і ідучы стрэлкай прама да паселішча і далей. Тозіер пацягнуўся ззаду за біноклем. «Хто захоча іх бамбіць, калі толькі гэта не ВПС Ірана?» Ён жангляваў факусоўкай. «Аднак гэта была няўдалая спроба. Гэты будынак не крануты; на сцяне каля кратэра няма ніякіх прыкмет рамонту».
  
  - Вы ўпэўнены, што гэта варонкі ад бомбаў? - спытаў Уорэн. Нешта турбавала яго ў глыбіні душы.
  
  "Я бачыў іх шмат у Карэі", - сказаў Фоле.
  
  — Так, гэта варонкі ад бомбаў, — пацвердзіў Тозіер. «Не вельмі вялікія бомбы».
  
  
  Гэта быў новы элемент у сітуацыі і яшчэ нешта, пра што трэба было турбавацца Уорэну. Ён адклаў яго на бок і сказаў: «Дык што нам рабіць?»
  
  Браян далучыўся да іх. «Мы проста спусцімся туды», — сказаў ён і кіўнуў галавой на машыны. «Наша прыкрыццё дастаткова добрае, каб яго зняць. Нават гэтыя людзі чулі пра кінафільмы».
  
  Тозіер кіўнуў. «Палова з нас падзе, — паправіў ён. «Адзін транспартны сродак. Другі застаецца тут, па-за полем зроку, і слухае радыё.
  
  «Якая звычайная працэдура?» - спытаў Уорэн. У яго не было iлюзiй наконт сябе i ён ведаў, што Тозьер, прафесiянал, ведае пра аперацыю такога роду больш за яго. Ён быў цалкам гатовы выконваць загады.
  
  Тозьер прыжмурыўся на даліну. «У свой час я абшукаў шмат нявінных на выгляд вёсак, у асноўным шукаючы сховішчы зброі. Але потым мы пайшлі ў адкрытую аперацыю - ашчацініліся зброяй. Мы не можам зрабіць гэта тут. Калі людзі там унізе невінаватыя, яны будуць гасціннымі; калі яны вінаватыя, яны будуць здавацца гасціннымі. Мы павінны зазірнуць у кожны будынак, і кожны з тых, у які нам забаронены ўваход, - гэта чорная пляма супраць іх. Пасля гэтага мы гуляем так, як паступае. Пойдзем.'
  
  - Значыць, будзем мы з табой, - сказаў Уорэн. «Пакуль Бэн і Джоні застануцца тут».
  
  
  Дарога вілася ўніз да ўрадлівага аазіса даліны, дзе зялёная расліннасць выглядала неверагодна асвяжальна. Некаторыя з палёў былі голыя і мелі неглыбокую лінію прымітыўнай ворыва, але большасць з іх была пад пасевамі. Тозіер, які быў за рулём, сказаў: «Ці пазналі б вы опіумны мак, калі б яго ўбачылі?» Вы можаце знайсці іх тут».
  
  - Я нічога не бачу, - сказаў Уорэн. — Пачакай, ты можаш прайсці туды? Ён паказаў.
  
  «Я не разумею, чаму не». Тозіер скруціў кола, і Land-Rover з'ехаў з дарогі і рэзнуўся па мясцовасці. Адскок і штуршок істотна не паўплывалі — дарога была чыста сімвалічнай. «Куды мы ідзем?»
  
  - Я хачу паглядзець на гэтыя кратэры, - сказаў Уорэн. «Ідэя бамбавання мяне турбуе - гэта не мае сэнсу».
  
  Тозіер пад'ехаў да бліжэйшага кратэра і пакінуў рухавік на халастым ходу. Яны выбраліся і паглядзелі на дно даліны ў бок паселішча. Лінія кратэраў цягнулася да будынкаў, аднолькава аддаленых з інтэрвалам у пяцьдзесят ярдаў. Тозьер паглядзеў на бліжэйшы і сказаў: «Калі гэта не варонка ад бомбы, то я качкадзюбы качканос». Вы бачыце, як зямля выкінута з краю».
  
  - Давайце паглядзім бліжэй, - сказаў Уорэн і рушыў. Ён пералез па мяккай зямлі на краі кратэра, зазірнуў унутр і засмяяўся. «Ты качкадзюбы, Эндзі. Глядзі сюды».
  
  «Ну, я пракляты!» - сказаў Тозіер. «Гэта проста дзірка». Ён ступіў унутр кратэра, узяў каменьчык і кінуў яго ў адтуліну. Была доўгая паўза, а потым вельмі слабы ўсплёск. Ён выпрастаўся і са здзіўленнем паглядзеў уздоўж лініі кратэраў - дзірак. «Гэта яшчэ больш вар'яцтва. Каму захочацца капаць чортава шмат глыбокіх калодзежаў з інтэрвалам у пяцьдзесят ярдаў і па прамой лініі?
  
  Уорэн пстрыкнуў пальцамі. 'Я атрымаў гэта! Я ледзь не атрымаў гэта, калі Фолет паказаў на іх, але я не мог гэтага вызначыць. Гэта канат».
  
  «Хто-што?»
  
  «Канат — падземны канал». Ён павярнуўся і азірнуўся на пагоркі. «Ён бярэ ваданосны пласт на схілах вунь і вядзе ваду ў вёску. Я вывучаў Іран, перш чым мы прыйшлі сюды, і я чытаў пра іх. У Іране ўсё даволі добра - агулам у краіне амаль дзвесце тысяч міль канатаў».
  
  Тозіер пачухаў галаву. «Чаму яны не могуць будаваць свае каналы на паверхні, як іншыя людзі?»
  
  - Гэта для водазабеспячэння, - сказаў Уорэн. «Яны менш губляюць на выпарэнне, калі канал знаходзіцца пад зямлёй. Гэта вельмі старая сістэма - персы будавалі гэтыя рэчы апошнія тры тысячы гадоў». Ён з палёгкай усміхнуўся. Гэта не варонкі ад бомбаў - гэта вентыляцыйныя шахты; яны павінны быць, каб рабочыя не задыхнуліся, калі яны робяць рамонт».
  
  «Праблема вырашана», - сказаў Тозіер. 'Пойдзем.'
  
  Зноў рушылі ў дарогу і паехалі назад на дарогу, а потым у бок пасёлка. Будынкі былі звычайныя, якія яны бачылі ў іншых месцах - сцены з утрамбаванай зямлі, плоскія дахі, і ўсе яны аднапавярховыя, што зручна палягчае пошук. Падышоўшы бліжэй, яны ўбачылі коз, якія пасвіліся пад пільным вокам маленькага хлопчыка, які махаў ім, калі яны праходзілі міма, і худых курэй, якія рассыпаліся, калі набліжаліся да двара самага вялікага будынка.
  
  Тозіер падцягнуўся ўнутр. «Калі вы хочаце сказаць мне што-небудзь, пачакайце, пакуль мы застанемся адны. Гэтыя людзі могуць мець больш англійскай мовы, чым яны могуць прызнаць. Але трэба сказаць, што ўсё выглядае мірна».
  
  Уорэну гэта не здалося, таму што натоўп маленькіх хлопчыкаў кінуўся наперад да нечаканых наведвальнікаў і хістаўся ў пылу, высока падняўшы пранізлівыя галасы. Жанчыны, якія былі тут, знікалі, нібы прывіды, нацягнуўшы шалі на твар, паспяшаліся схавацца праз тузін дзвярэй. Ён сказаў: «Ёсць чортава шмат пакояў, у якія трэба зазірнуць; і калі ў Фахрваза будзе гарэм, гэта ўскладніць справу».
  
  Яны апусціліся на зямлю, і маленькія хлопчыкі паглынулі іх. Тозіер павысіў голас. «Лепш замкніце, інакш мы прапусцім шмат рыштунку».
  
  Пачуўся яшчэ адзін жорсткі голас, і хлопчыкі рассыпаліся, бегучы па двары, нібы д'ябал ішоў за імі па пятах. Наперад выйшаў высокі чалавек, багата апрануты і з прамой спіной, хоць і пажылы. Ручка выгнутага нажа ў яго поясе паблісквала каштоўнымі камянямі, камень ззяў у чалме і іншыя з пярсцёнкаў на пальцах. Твар у яго быў худы і строгі, а барада сівая.
  
  Ён павярнуўся і ціхім голасам загаварыў са сваім спадарожнікам, які надзіва сказаў па-англійску: «Вас вітае шэйх Фахрваз. Яго дом твой». Ён зрабіў паўзу, потым з'едліва дадаў: «Я б не стаў успрымаць гэта занадта літаральна - гэта проста фігура прамовы».
  
  Уорэн дастаткова ачуняў, каб сказаць: дзякуй. Мяне завуць Нікалас Уорэн, а гэта Эндру Тозіер. Шукаем месцы для здымкаў фільма». Ён паказаў на надпіс на борце Land-Rover. «Мы працуем на Regent Films of London».
  
  «Вы сышлі з пратаптанай дарогі. Я Ахмед - гэта мой бацька. Ён загаварыў са старым, і шэйх сур'ёзна кіўнуў галавой і прамармытаў у адказ. Ахмед сказаў: «Вы ўсё яшчэ можаце, хоць мой бацька не ўхваляе гэта». Ён добры мусульманін, і стварэнне малюнкаў супярэчыць закону». Ён злёгку ўсміхнуўся. «Мне самому было напляваць. Вам не трэба замыкаць свой грузавік - нічога не ўкрадуць».
  
  Уорэн усміхнуўся. «Гэта... э-э... нечакана знайсці ангельскую мову ў гэтым аддаленым месцы».
  
  Ахмед крыху насмешліва ўсміхнуўся. «Як вы лічыце, ці варта мне павесіць вялікую шыльду на Джэбель Рамадзі — «Тут размаўляюць па-ангельску»?» Ён паказаў жэстам. «Мой бацька хоча, каб вы ўвайшлі ў яго дом».
  
  - Дзякуй, - сказаў Уорэн. 'Вялікі дзякуй.' Ён зірнуў на Тозьера. «Давай, Эндзі».
  
  Пакой, у які іх завялі, быў вялікі. На падлозе былі раскіданы дываны з аўчыны, а сцены схаваны за габеленамі. Некалькі нізкіх канапаў атачалі цэнтральную адкрытую прастору, засланую выдатным персідскім дываном, і кава ўжо прыносілася на медных падносах.
  
  - Сядай, - сказаў Ахмед і грацыёзна апусціўся на адну з канап. Уорэн тактоўна пачакаў, пакуль шэйх Фахрваз уладкуецца, а потым сеў, робячы ўсё магчымае, каб пераймаць відавочна нязручную позу Ахмеда, якую Ахмед, здавалася, зусім не лічыў нязручнай. Тозіер рушыў услед яго прыкладу, і Уорэн пачуў, як у яго трашчаць суставы.
  
  "У нас былі еўрапейскія візіты раней", - сказаў Ахмед. «Мой бацька — прадстаўнік старой школы, і я звычайна вучу гасцей нашым звычаям. Бацьку майму прыемна, калі яны робяць тое, што добра ў яго вачах, і нікому не шкодзяць». Ён прывабна ўсміхнуўся. «Пасля мы пойдзем да мяне ў кватэру і вып'ем шмат віскі».
  
  - Вельмі ласкава з вашага боку, - сказаў Уорэн. - Ці не так, Эндзі?
  
  «Я мог бы выпіць моцнага напою», — прызнаўся Тозіер.
  
  Ахмед пагаварыў са сваім бацькам і сказаў: «Зараз мы вып'ем кавы». Гэта крыху цырымонна, але гэта не зойме шмат часу. Мой бацька хоча ведаць, як доўга вы былі ў Курдыстане».
  
  - Нядоўга, - сказаў Уорэн. — Мы прыехалі з Гіляна два дні таму.
  
  Ахмед пераклаў гэта свайму бацьку і сказаў: «Вазьмі медны кававы кубак у правую руку». Кава вельмі гарачая і ўжо падсалоджаная - магчыма, занадта салодкая для вашага густу. Вы ўпершыню ў Курдыстане?»
  
  Уорэн палічыў, што лепш сказаць праўду; непатрэбная хлусня можа быць небяспечнай. Ён падняў кубак і паціснуў яго ў далоні. "Мы былі тут некалькі тыдняў таму", - сказаў ён. «Мы не знайшлі таго, што хацелі, таму вярнуліся ў Тэгеран, каб крыху адпачыць».
  
  - Не, - сказаў Ахмед. «Курдыстан — не месца для адпачынку». Ён павярнуўся да шэйха Фахрваза і вельмі хутка вырваў пару прапаноў, потым сказаў: «Вы выпіваеце каву ўсю адразу, потым ставіце кубак на паднос — перавернутым». Гэта зробіць ліпкі беспарадак, але гэта не мае значэння. Што гэта за фільм, які вы збіраецеся здымаць, містэр Уорэн?
  
  «Я не збіраюся здымаць фільм», — сказаў Уорэн. «Я проста дасканалы чалавек, які разведвае месцы, як таго патрабуе сцэнар». Ён выпіў кавы; ён быў гарачым і ванітна-салодкім, а кубак быў напалову поўны гушчы, якую ён адпіхнуў языком. Ён апусціў кубак і перавярнуў яго на паднос. Стары шэйх Фахрваз добразычліва ўсміхнуўся.
  
  - Разумею, - сказаў Ахмед. «Яшчэ два кубкі, і тады мы скончым. Вы робіце майго бацьку вельмі шчаслівым, калі разумееце нашу курдскую гасціннасць». Ён піў каву, відаць, з асалодай. - Вы... э-э... галоўны чалавек, містэр Уорэн?
  
  «Так». Уорэн рушыў услед прыкладу Ахмеда і ўзяў другі кубак. «Эндзі — тут містэр Тозіер — больш тэхнік. Ён клапоціцца аб ракурсах і падобных рэчах». Уорэн не ведаў, як павінна працаваць такая ўстаноўка, і ён спадзяваўся, што не кідае занадта шмат клангераў.
  
  - І вы толькі двое?
  
  - О, не, - мякка сказаў Уорэн. «Нас чацвёра ў дзвюх машынах. Астатнія атрымалі пракол і спыніліся, каб памяняць кола».
  
  «Ах, тады мы павінны пагасціць вашых сяброў. Надыходзіць ноч».
  
  Уорэн паківаў галавой. «Гэта неабавязкова. Яны цалкам абсталяваны для кэмпінгу».
  
  — Як скажаш, — сказаў Ахмед і павярнуўся да бацькі.
  
  Яны выпілі трэцюю і апошнюю кубак кававай цырымоніі, і шэйх Фахрваз устаў і прамовіў гучную і доўгую прамову. Ахмед коратка сказаў: «Мой бацька дае табе ў карыстанне свой дом на ноч».
  
  Уорэн скоса зірнуў на Тозіера, і Тозіер амаль незаўважна кіўнуў. «Мы будзем рады. Я проста хацеў бы атрымаць некаторыя рэчы з Land-Rover - набор для галення і гэтак далей.
  
  - Я зразумею, - хутка сказаў Тозіер.
  
  «Ну што ж, містэр Тозіер, — дакорліва сказаў Ахмед, — я пачынаў думаць, што кот дастаў вам язык». Ён трыумфальна вывеў ангельскую ідыёму.
  
  Тозіер усміхнуўся. «Я пакідаю размову начальніку».
  
  - Вядома, вы можаце сысці, - сказаў Ахмед. — Але пасля майго бацькі — такі звычай.
  
  Шэйх Фахрваз пакланіўся і знік праз дзвярны праём у глыбіні пакоя, а Тозіер выйшаў на двор. Ён палез у кабіну, адчапіў мікрафон і неасцярожна кінуў яго ў кузаў. На шчасце, гэта было доўга. Ён забраўся ззаду і, расшпільваючы чахол, націснуў выключальнік і ціхім голасам сказаў: «Выклікаю рэгента два; выклікаючы Рэгента Два. Заходзьце - заходзьце.
  
  Голас Фолле з дынаміка спераду быў занадта гучным, каб было камфортна. «Джоні тут. ты ў парадку? Канец».
  
  «У нас усё будзе добра, калі вы будзеце гаварыць цішэй. Мы застаемся на ноч. Працягвайце слухаць, калі што-небудзь здарыцца. Канец».
  
  - Я не магу падтрымліваць здымачную пляцоўку ўсю ноч, не рухаючыся, - цішэй сказаў Фоле. «Гэта разрадзіць батарэі. Канец».
  
  «Тады трымайце гадзіну падслухоўвання кожную гадзіну на працягу дзесяці хвілін. Зразумеў? Канец».
  
  
  'Зразумела. Поспехаў. Вон.
  
  Тозіер распакаваў усё, што яму і Уорэну спатрэбіцца, а затым схаваў мікрафон далей ад вачэй. Калі ён вярнуўся ў дом, то выявіў, што Уорэн і Ахмед балбатаюць. - Ахмед толькі што распавядаў мне, як ён набыў англійскую мову, - сказаў Уорэн. «Ён жыў у Англіі сямнаццаць гадоў».
  
  - О, - сказаў Тозіер. Гэта цікава. Як гэта?
  
  Ахмед грацыёзна махнуў рукой. «Давайце пагаворым пра гэта за чаркай. Прыходзьце, сябры мае». Ён вывеў іх з пакоя праз двор і ў тое, што, безумоўна, было яго ўласным памяшканнем, якое было цалкам абстаўлена ў еўрапейскім стылі. Ён адчыніў кабінет. «Віскі?»
  
  Дзякуй, - цывілізавана сказаў Уорэн. «Вельмі ласкава з вашага боку».
  
  Ахмед разліў напоі, і Уорэн адзначыў, што ён піў Chivas Regal. «Мой бацька не ўхваляе, але я раблю, як хачу, у сваіх пакоях». Ён працягнуў шклянку Уорэну. Прарок супраць алкаголю, але ці дазволіў бы Бог нам яго рабіць, калі б мы яго не ўжывалі?» Ён падняў бутэльку і жартаўліва сказаў: «І калі я грашу, то, па меншай меры, мае грахі найвышэйшай якасці». Містэр Тозіер, ваш напой».
  
  'Дзякуй.'
  
  Ахмед наліў сабе здаровага смоўжа. — Акрамя таго, само слова алкаголь арабскае. Трэба сказаць, што смак шатландскага віскі я адчуў у Англіі. Але сядайце, панове; Я думаю, вы знойдзеце гэтыя сядзенні больш зручнымі, чым у майго бацькі».
  
  «Як вы трапілі ў Англію?» - з цікаўнасцю спытаў Уорэн.
  
  - Ах, якая доўгая гісторыя, - сказаў Ахмед. «Вы шмат ведаеце пра нашу курдскую палітыку?»
  
  «Зусім нічога. Што з табой, Эндзі?
  
  «Я чуў пра курдскую праблему, але ніколі не ведаў, што гэта такое», — сказаў Тозіер.
  
  
  Ахмед засмяяўся. «Мы, курды, аддаем перавагу называць гэта праблемай Ірана, або праблемай Ірака, або праблемай Турцыі; мы не лічым сябе праблемай, але гэта цалкам натуральна». Ён адпіў віскі. «Падчас вайны Іран быў акупаваны, як вы ведаеце, вамі, англічанамі, на поўдні і рускімі на поўначы. Калі акупацыйныя войскі сышлі, расейцы згулялі ў адзін са сваіх любімых трукаў, пакінуўшы пятую калону. Для гэтага спрабавалі выкарыстаць курдаў. Курдская рэспубліка Мехабад была створана пры падтрымцы расейцаў, але яна праіснавала нядоўга і развалілася, як толькі новы ўрад Ірана перакінуў войска на поўнач».
  
  Ён махнуў шклянкай. «Гэта было ў 1946 годзе, калі мне было пяць гадоў. Мой бацька быў уцягнуты, і разам з мулай Мустафой Барзані ён знайшоў прытулак у Расіі». Ён пастукаў сябе па грудзях. «Але мяне ён адправіў у Англію, дзе я жыў да 1963 года. Мой бацька - мудры чалавек; ён не хацеў, каб уся яго сям'я была ў Расіі. У вас, англічан, ёсць прымаўка пра занадта шмат яек у адным кошыку - таму мяне адправілі ў Англію, а майго старэйшага брата - у Францыю. Гэта тлумачыць, ці не так?
  
  Гэты мула, як яго завуць, хто ён? - спытаў Тозіер.
  
  
  «Мулла Мустафа Барзані? Ён адзін з нашых курдскіх лідэраў. Ён яшчэ жывы». Ахмед радасна засмяяўся. — Ён у Іраку з дваццацітысячнай арміяй. Ён прычыняе іракцам шмат клопатаў. Я, я таксама Барзані; гэта значыць, член племя Барзані, правадыром якога з'яўляецца Мула. І, вядома, мой бацька таксама».
  
  «Як ваш бацька вярнуўся ў Іран?» - спытаў Уорэн.
  
  «О, была нейкая амністыя, — сказаў Ахмед, — і яму дазволілі вярнуцца. Вядома, за ім сочаць; але за ўсімі курдамі сочаць, больш-менш. Мой бацька ўжо стары і ўжо не схільны да палітыкі. Што тычыцца мяне -- я ніколі не быў. Жыццё ў Англіі патрабуе быць... далікатным!
  
  Уорэн паглядзеў на нож у поясе Ахмеда і задумаўся, ці быў ён цалкам цырыманіяльным. Тозіер сказаў: «Як тут іракцы і туркі?»
  
  «Ах, курдская праблема. Гэта лепш за ўсё растлумачыць з дапамогай карты - я думаю, што яна ў мяне дзесьці ёсць». Ахмед падышоў да кніжнай шафы і выцягнуў, відавочна, стары школьны атлас. Ён пагартаў старонкі і сказаў: «Вось мы — Блізкі Ўсход. На поўначы -Турцыя; на ўсходзе -- Іран; на захадзе - Ірак». Яго палец правёў па лініі ад гор усходняй Турцыі на поўдзень уздоўж іракска-іранскай мяжы.
  
  «Гэта радзіма курдаў. Мы падзеленыя людзі ў трох краінах, і ў кожнай краіне мы меншасць - прыгнечаная меншасць, калі хочаце. Нас падзяляюць і кіруюць персы, іракцы і туркі. Вы павінны прызнаць, што гэта можа прывесці да непрыемнасцяў».
  
  "Так, я бачу гэта", - сказаў Тозіер. «І гэта адбываецца ў Іраку, вы кажаце».
  
  «Барзані змагаецца за курдскую аўтаномію ў Іраку», — сказаў Ахмед. «Ён разумны чалавек і добры салдат; ён змагаўся з іракцамі ў тупік. З дапамогай усіх сваіх баявых самалётаў, танкаў і цяжкай артылерыі іракцы не змаглі скарыць яго - таму цяпер прэзідэнт Бакр вымушаны весці перамовы». Ён усміхнуўся. «Трыумф Барзані».
  
  Ён зачыніў атлас. «Але хопіць палітыкі. Выпі яшчэ віскі і раскажы мне пра Англію».
  
  На наступную раніцу Уорэн і Тозіер сышлі даволі позна. Ахмед быў марнатраўны ў сваёй гасціннасці, але яны больш не бачылі шэйха Фахрваза. Ахмед не даваў ім спаць да позняй ночы, размаўляючы пра сваё жыццё ў Англіі і распытваючы аб бягучых англійскіх справах. Раніцай, пасля снедання, ён сказаў: «Хочаш паглядзець ферму?» Ведаеце, гэта тыпова па-курдску». Ён чароўна ўсміхнуўся. «Магчыма, я яшчэ ўбачу на экране ферму свайго бацькі».
  
  Экскурсія па ферме была вычарпальнай - і Ахмед быў знясільваючым. Ён ім усё паказваў і ўвесь час каментаваў. Было ўжо пасля адзінаццаці, калі яны былі гатовыя сысці. «І куды вы цяпер?» — спытаў ён.
  
  Тозіер паглядзеў на гадзіннік. — Джоні яшчэ не з'явіўся; магчыма, ён у бядзе. Я думаю, што мы павінны вярнуцца і знайсці яго. Што ты скажаш, Нік?
  
  - Гэта таксама можа быць, - сказаў Уорэн. — Але я б'юся аб заклад, што ён вярнуўся, каб яшчэ раз паглядзець на той лагер, якім ён так захапляўся. Думаю, нам лепш за ім пагнацца». Ён усміхнуўся Ахмеду. Дзякуй за вашу гасціннасць - гэта было вельмі добра».
  
  Тыпова па-курдску, — весела сказаў Ахмед.
  
  Яны абмяняліся яшчэ некалькімі ветлівымі фармальнасцямі, а потым сышлі, памахаўшы рукой Ахмеду і ягонаму «Дай табе Бог!» — прывітанне іх вушам. Калі яны вярнуліся па дарозе да перавала, Уорэн сказаў: «Што вы пра гэта думалі?»
  
  Тозіер фыркнуў. Занадта добра, каб быць праўдай, калі вы спытаеце мяне. Ён увогуле быў занадта пагаворлівы».
  
  «Ён, безумоўна, нарабіў шмат клопатаў з-за нас», — сказаў Уорэн.
  
  «Тыповая курдская гасціннасць», — працытаваў ён.
  
  - Гасціннасць, мой тыл, - жорстка сказаў Тозіер. «Вы заўважылі, што ён завёў нас у кожны будынак - у кожны пакой? Быццам наўмысна дэманстраваў, што яму няма чаго хаваць. Як вы спалі?»
  
  - Як мёртвы, - сказаў Уорэн. «Ён быў вельмі ліберальны са сваім Chivas Regal. Калі я звярнуўся, у мяне стала дурманне».
  
  - Я таксама, - сказаў Тозіер. «Я звычайна лепш стаўлюся да скотчу». Ён зрабіў паўзу. «Магчыма, мы былі падпітыя марфінам, які шукаем. Гэта магчыма?»
  
  - Гэта магчыма, - сказаў Уорэн. «Я павінен прызнаць, што я адчуваў сябе трохі сумна, калі я прачнуўся сёння раніцай».
  
  «Я маю цьмянае ўяўленне, што ўначы было даволі шмат рухаў», — сказаў Тозіер. «Здаецца, я памятаю, як шмат чаканіў і хадзіў з вярблюдамі. Бяда ў тым, што я не ведаю, ці сапраўды гэта адбылося, ці гэта быў сон».
  
  Яны падышлі да вяршыні перавала, і Уорэн азірнуўся. Паселішча выглядала мірным і нявінным -- прыемная пастаральная сцэна. Тыпова курдскі, з'едліва падумаў ён. І ўсё ж шэйх Фахрваз быў грузаатрымальнікам гэтых праклятых хімікатаў. Ён сказаў: «Мы бачылі ўсё, што можна было ўбачыць там, таму не было чаго хаваць». Хіба што . . .'
  
  «Хіба што?»
  
  
  «Калі толькі ён не схаваны так добра, што Ахмед ведаў, што мы яго не заўважым».
  
  «Колькі месца спатрэбіцца Спірынгу для яго лабараторыі ці што там яшчэ?»
  
  Уорэн лічыў смешную колькасць хімічных рэчываў, якія прыдумаў Джавід Ракі. «Што заўгодна, ад двухсот квадратных футаў да дзвюх тысяч».
  
  Тады яго няма, — рашуча сказаў Тозіер. «Мы б гэта ўбачылі».
  
  «Мы б?» - задуменна сказаў Уорэн. — Вы сказалі, што шукалі ў вёсках схованкі са зброяй. Дзе вы звычайна іх знаходзілі?»
  
  «О, дзеля бога!» - сказаў Тозіер, моцна стукнуўшы рулём. — Канечне, у падполлі.
  
  Але толькі кавалачкамі - некалькі тут і там. Тут ніколі не было такога маштабнага будаўніцтва, як вам трэба».
  
  «Гэта не было б занадта складана. Грунт на дне даліны не камяністы - гэта глеба на чырвонай гліне; даволі мяккі, сапраўды.
  
  — Такім чынам, вы лічыце, што нам варта вярнуцца і паглядзець. Гэта будзе цяжка, а таксама быць небяспечным».
  
  «Мы пагаворым пра гэта з іншымі. Вось і Бэн».
  
  Браян махнуў ім з дарогі ў невялікую бакавую даліну, якая была ледзь больш чым яр, і ўскочыў на падножку, калі яны міма. Праз дзвесце* ярдаў яр выгнуўся пад прамым вуглом, і яны ўбачылі прыпаркаваную іншую машыну з Фоле, які сядзеў на зямлі перад ёй. Ён падняў вочы, калі яны спыніліся. - Праблемы?
  
  — Пакуль не, — коратка адказаў Тозіер. Ён далучыўся да Фоллет. — Што гэта ў цябе там?
  
  «Фатаграфія даліны. Я ўзяў тузін фотаапаратам Polaroid».
  
  Гэта можа спатрэбіцца. Мы павінны зайсці туды зноў - стрымана. Давай паглядзім на іх, Джоні - на ўсіх.
  
  Фоле расклаў фатаграфіі на капоце Land-Rover. Праз некаторы час Тозіер сказаў: «Тут мала радасці. Любога, хто спускаецца з перавала, можна заўважыць пры дзённым святле. і вы можаце пакласці шанцы, што гадзіннік захоўваецца. Ад падножжа перавалу да паселішча чатыры мілі — туды і назад восем міляў — гэта далёка ўначы пешшу. І калі мы дабіраемся туды, нам давядзецца туляцца ў цемры ў пошуках чагосьці, чаго там можа не быць. Я гэтага не бачу».
  
  'Што ты шукаеш?' - спытаў Фоле.
  
  - Сакрэтны падземны пакой, - сказаў Уорэн.
  
  Фоле паморшчыўся. «Як, чорт вазьмі, ты думаеш гэта знайсці?»
  
  - Я не ведаю, як мы збіраемся яго знайсці, - крыху стомлена сказаў Уорэн.
  
  Браян нахіліўся і ўзяў фатаграфію. «Здаецца, Эндзі больш занепакоены тым, каб дабрацца да паселішча незаўважаным», — сказаў ён. «Існуе больш чым адзін спосаб здраць скуру з кошкі». Яго палец абвёў паласу «кратэраў». Раскажы мне больш пра гэты падземны канал».
  
  Канат? Гэта проста спосаб выцягнуць ваду з гор і весці яе ў даліну».
  
  «Наколькі ён вялікі? Дастаткова вялікі, каб праз яго мог прайсці чалавек?
  
  Уорэн кіўнуў. «Гэта павінна быць». Ён паспрабаваў успомніць, што чытаў пра іх. «Яны пасылаюць людзей, каб трымаць іх у рамонце».
  
  - Вось ты, - сказаў Браян. «Вам не трэба спатыкацца. Гэта магістральная магістраль, якая вядзе прама да населенага пункта. Вы можаце прабіць дзірку тут і выскачыць там другую, як трус».
  
  Тозіер хвіліну глядзеў на яго. «У цябе гэта гучыць так проста», — сказаў ён з цяжкай іроніяй. - Які нахіл у гэтых рэчах, Нік?
  
  'Не шмат. Роўна столькі, каб вада рухалася».
  
  — Я таксама не думаю, што гэта вельмі шмат. Можа, нагу». Уорэн адчуў пачуццё адчаю. «Глядзі, Эндзі; Я мала ведаю пра гэта. Усё, што я ведаю, гэта тое, што я прачытаў».
  
  Тозіер праігнараваў гэта. «Якая падстава? Ён плоскі?»
  
  Уорэн заплюшчыў вочы, спрабуючы ўявіць ілюстрацыі, якія бачыў. Нарэшце ён сказаў: «Я думаю, роўна».
  
  Тозіер паглядзеў на фатаграфіі. «Мы спускаемся з перавала пешшу адразу пасля цемры. Спускаемся па ствале ў канат. Калі падстава разумная, мы павінны зрабіць дзве мілі ў гадзіну - гэта дзве гадзіны да паселішча. Мы падыходзім як мага бліжэй і можам шукаць да світання. Потым мы вяртаемся ў сваю дзірку і вяртаемся пад зямлёй і нябачнымі. Мы рызыкнем падняцца на перавал пры дзённым святле - ёсць разумная колькасць прыкрыцця. Гэта становіцца магчымым».
  
  Фолет фыркнуў. «Практычна! Я думаю, што гэта вар'яцтва. Закопвайцеся ў зямлю, дзеля Бога!
  
  «Калі выказаць здагадку, што маршрут qanat магчымы,* сказаў Уорэн. «Я сумняваюся, але дапусцім, што мы можам гэта зрабіць. Як мы будзем шукаць паселішча, каб нас не схапілі?
  
  «Ніколі не пазнаеш удачы, пакуль не паспрабуеш», — сказаў Тозіер. «У любым выпадку, вы можаце прапанаваць што-небудзь яшчэ?»
  
  - Не, - сказаў Уорэн. — Не магу, чорт вазьмі!
  
  Тозьер кіраваў падрыхтоўкай. Ён выцягнуў з Land-Rover больш вяроўкі, чым меркаваў Уорэн, - лёгкі нейлонавы трос з высокай напругай на разрыў. Са скрыні з інструментамі дастаў кошкі. «Апусціць вал будзе лёгка», — сказаў ён. «Мы можам зрабіць гэта на канцы вяроўкі. Устаць іншаму можа быць цяжка. Гэтыя нам спатрэбяцца».
  
  Ён вырабіў магутныя электрычныя факелы і нажы, якія хадзілі ў іх на поясе, але Уорэн быў здзіўлены, калі пачаў разбіраць адзін з фатаграфічных штатываў. 'Што ты робіш?'
  
  Тозіер зрабіў паўзу. - Калі вы знойдзеце гэтую лабараторыю - што вы збіраецеся рабіць?
  
  - Знішчы яго, - жорстка сказаў Уорэн.
  
  «Як?»
  
  «Я думаў спаліць яго ці нешта ў гэтым родзе».
  
  Пад зямлёй гэта можа не працаваць, — сказаў Тозіер і працягваў здымаць штатыў. Ён зняў трубчастыя алюмініевыя цэглы і вытрос з іх некалькі карычневых цыліндраў. Аднак гэта зробіць гэта. Вам не трэба шмат гелігніту, каб зрабіць поўны беспарадак адносна невялікай устаноўкі».
  
  Уорэн азірнуўся, гледзячы, як Тозіер заварочвае гелігніт у акуратны пачак з палоскамі ізаляцыйнай стужкі. Тозіер усміхнуўся. - Ты пакінуў мне баявую падрыхтоўку - памятаеш?
  
  - Я памятаю, - сказаў Уорэн.
  
  
  Тады Tozier зрабіў нешта яшчэ больш дзіўнае. З дапамогай адвёрткі ён зняў гадзіннік з прыборнай панэлі. Гэта ўжо надумана», — сказаў ён. «Бачыце гэты шып на спіне? Гэта дэтанатар. Усё, што мы робім, гэта ўбіваць яго ў адну з гэтых палак гелігніту, і мы можам наладзіць гадзіннік, каб ён узарваў яго ў любы час да дванаццаці гадзін наперад. Ён засмяяўся. Мастацтва падрыхтоўкі - гэта мастацтва вайны».
  
  «Ёсць яшчэ сюрпрызы?» - суха спытаў Уорэн.
  
  Тозіер сур'ёзна паглядзеў на яго і павёў вялікім пальцам у бок паселішча. Гэтыя хлопцы - гангстары, і яны будуць выкарыстоўваць гангстэрскую зброю - нажы і пісталеты. У гэтых краях, магчыма, і вінтоўкі. Але я ж салдат, і салдацкія прылады я гарчу». Ён паляпаў па баку лэндровера. Гэта не тыя машыны, якія выйшлі з завода. Кампанія Rover не распазнала б некаторыя запчасткі, якія я ўставіў, але, зрэшты, і мытнік».
  
  «І так?»
  
  «Дык як выглядае пісталет?»
  
  Уорэн збянтэжана паківаў галавой. «Ён мае ствол, спускавы кручок, прыклад».
  
  - Так, - сказаў Тозіер. Ён падышоў да задняй часткі Land-Rover і пачаў вымаць адну са стоек, якія трымалі навес. Ён выцягнуў яго, і навес крыху правіс, але не моцна. Вось твая бочка, - сказаў ён, сунуўшы яе ў рукі Уорэну. «Цяпер нам патрэбны механізм казённай часткі».
  
  Ён пачаў ачышчаць аўтамабіль ад дзіўных кавалачкаў металу - прыпальвальнік з прыборнай панэлі быў разбіты на складовыя часткі, попельніца, якая, відаць, была металічным прэсам, аказалася тонка апрацаваным слізгаценнем, спружыны былі вынятыя з скрыні з інструментамі. і праз дзесяць хвілін Тозіер сабраў пісталет.
  
  — А цяпер што да прыкладу, — сказаў ён і адвязаў рыдлёўку ад лэндровэра. Паваротам запясця ён акуратна раздзяліўся напалову, і частка дзяржальні была ўрэзана ў пісталет, каб сфармаваць плечавы ўпор. Вось ты, - сказаў ён. «Пісталет-аўтамат. У грузавіку так шмат металу, што ніхто не распазнае дробныя кампаненты за тое, чым яны з'яўляюцца, а вялікія дэталі вы маскіруеце пад нешта іншае». Ён працягнуў пісталет. «Мы не маглі проста ўвайсці ў краіну з такой рэччу ў руках, праўда?»
  
  - Не, - сказаў Уорэн, зачараваны. «Колькі іх у вас?»
  
  Двое такіх малых і даволі прыстойны кулямёт з паветраным астуджэннем, які змяшчаецца на адной з трыножак. Боепрыпасы - гэта цяжкасць - гэта цяжка замаскіраваць пад што-небудзь яшчэ, таму ў нас не так шмат». Ён тузануў вялікім пальцам. «Кожная з гэтых запячатаных слоікаў неэкспанаванай плёнкі мае сваю долю».
  
  «Вельмі геніяльна».
  
  
  — А яшчэ ёсць мінамёт, — нядбайна сказаў Тозіер. «Ніколі не ведаеш, калі лёгкая артылерыя спатрэбіцца».
  
  «Не!» - рэзка сказаў Уорэн. «Цяпер, гэта немагчыма».
  
  — Давайце, — сказаў Тозіер, махаючы рукой Land-Rover. «Калі вы знойдзеце яго, вы можаце атрымаць мой бонус - або столькі, колькі мне пакіне Джоні Фолет».
  
  Ён пайшоў, пакінуўшы Уорэна глядзець на Land-Rover з новай цікавасцю. Мінамёт быў вялікай часткай абсталявання, і пры яго пошуках ён не змог знайсці нічога падобнага на яго, як і мінамётных бомбаў - значныя аб'екты самі па сабе. Ён думаў, што Тозьер цягне яго за нагу.
  
  Яны зрабілі апошнія прыгатаванні, пад'ехалі да вяршыні перавала і прыпаркавалі лэндроверы ля дарогі за валунамі. На захадзе сонца яны пачалі спускацца з перавала. Спусціцца ў даліну было не надта цяжка; было яшчэ не так цёмна, каб яны не маглі бачыць некалькі ярдаў перад сабой, але настолькі цёмна, што было малаверагодна, каб іх можна было ўбачыць здалёк. Ад вяршыні перавала да першай вентыляцыйнай шахты канату было крыху больш за мілю, і калі яны дабраліся туды, было б зусім цёмна, калі б не святло толькі што ўзышоўшага месяца.
  
  Тозіер паглядзеў на неба. - Я забыўся пра гэта, - сказаў ён. «Гэта можа зрабіць гэта небяспечным на іншым канцы. Нам пашанцавала з гэтым падземным ходам - калі ён працуе. Ён пачаў размотваць вяроўку.
  
  - Пачакай, - сказаў Уорэн. «Не гэты вал». Ён толькі што нешта ўспомніў. Гэта будзе верхняя калодзеж - вада, верагодна, будзе глыбока на дне. Паспрабуйце наступны вал».
  
  Яны прайшлі каля пяцідзесяці ярдаў уздоўж лініі каната, пакуль не падышлі да наступнага вала, і Тозіер адкінуў вяроўку. «Наколькі глыбокія гэтыя рэчы, Нік?»* «Я паняцця не маю».
  
  Тозіер падняў каменьчык і апусціў яго ў яму, адмерваючы час яго падзення па ціканні гадзінніка. — Менш за сто футаў. Гэта нядрэнна. Магчыма, нам давядзецца прыдумаць гэты ў спешцы». Ён аддаў адзін канец вяроўкі Браяну.
  
  «Вось, Бэн; стрымлівайце гэта вакол чагосьці - і пераканайцеся, што гэта нешта, што не зрушыцца».
  
  Браян агледзеў ваколіцу і знайшоў камень, глыбока ўкаранёны ў зямлю, вакол якога абматаў вяроўку, надзейна завязаўшы яе. Тозіер пацягнуў яго, каб праверыць, а затым запусціў другі канец у вал. Ён перадаў Уорэну свой аўтамат. «Я пайду першым. Я міргну святлом тры разы, калі можна спускацца». Ён сеў на край шахты, звесіўшы ногі, потым перавярнуўся на жывот і пачаў апускацца. «Да сустрэчы на дне», — прашаптаў ён, і яго голас жудасна даносіўся з чорнай дзіркі.
  
  Ён спусціўся рука аб руку, выкарыстоўваючы калені, каб уперціся ў сцяну шахты, дыяметрам якой было каля трох футаў. Адзін за адным ён падышоў да кавалачкаў тканіны, якія ён прывязаў да вяроўкі з інтэрвалам у дзесяць футаў і па якіх мог меркаваць пра сваю адлегласць, і ледзь не перасягнуўшы адзнаку ў дзевяноста футаў, яго боты стукнуліся аб нешта цвёрдае, і ён адчуў вір вады па шчыкалаткі.
  
  Ён падняў вочы і ўбачыў больш бледную чарнату неба. Яно крыху мільганула, і ён здагадаўся, што нехта глядзіць у шахту. Ён намацаў сваю паходню, тройчы бліснуў ёю ўгору, потым асвятліў ёю вакол і ўніз канат. Яно цягнулася далёка, тры футы ў шырыню і шэсць футаў у вышыню, далёка за межамі дыяпазону яго святла. Голыя земляныя сцены былі вільготныя, і вада цякла прыкладна на дзевяць цаляў углыб.
  
  Ён адчуў, як вяроўка задрыжала, калі хтосьці пачаў спускацца па ствале, і россып зямлі ўпаў яму на галаву. Ён сышоў з дарогі ўніз па плыні, і Уорэн далучыўся да яго, задыхаючыся. Тозіер узяў пісталет і сказаў: «Вось яно, Нік». Гуляў святло на земляным даху. «Дапамажы нам Бог, калі гэта ўпадзе».
  
  - Не думаю, - сказаў Уорэн. «Калі ёсць небяспека, яны ставяць вялікія ганчарныя абручы, каб захаваць гэта. Не забывайце, што людзі працуюць тут даволі рэгулярна, каб захаваць водны шлях без абмежаванняў. Яны таксама не хочуць быць забітымі». Ён паспеў сказаць Тозіеру, што людзі, якія працавалі ў канаце, мелі для іх трапную апісальную назву - яны называлі іх «забойцамі».
  
  «Як вы думаеце, колькі гэтаму гадоў?» - спытаў Тозіер.
  
  
  — Не ведаю. Можа быць дзесяць гадоў - можа быць тысяча, а то і больш. Гэта мае значэнне?»
  
  «Я думаю, што гэта не так».
  
  Браян далучыўся да іх, і неўзабаве за ім рушыў услед Фолет. Тозіер сказаў: «Шахта, па якой мы хочам падняцца, - трыццаць пятая адсюль. . .'
  
  - Трыццаць чацвёрты, - ціха сказаў Уорэн.
  
  'О так; Я забыўся, што мы прапусцілі першы. На ўсялякі выпадак усе будзем падлічваць. Калі ёсць спрэчкі, перамагае большасць галасоў. І мы ідзем ціха, таму што я не ведаю, як гукі нясуцца ўверх па валах. Я іду першым са зброяй, наступным Нік, потым Бэн і апошнім Джоні з другой зброяй у якасці ар'ергарда. Пойдзем.'
  
  Гэта было да смешнага лёгка, і яны зрабілі нашмат лепшы час, чым чакаў Уорэн - не менш за тры мілі ў гадзіну. Як сказаў Браян, гэта была галоўная шаша, якая вяла да фермы. Падножжа было цвёрдым і нават не брудным і не слізкім, так што гэта было нават лягчэй, чым ісці пасярод англійскага ручая. Вада была не такой глыбокай, каб перашкаджаць ім празмерна, і магутны факел Тозіера даваў шмат святла.
  
  Толькі аднойчы яны сутыкнуліся з нязначнай цяжкасцю. Вада раптоўна паглыбілася да двух футаў, а потым да трох. Тозіер спыніў іх і пайшоў наперад, каб збіць дамбу з мяккай зямлі там, дзе быў невялікі дах. Затрыманая вада была выпушчана і хутка булькатала, пакуль не ўпала да звычайных дзевяці цаляў або каля таго.
  
  Але ўсё роўна гэта было цяжка, і Уорэн адчуў палёгку, калі Тозіер падняў руку, каб яны спыніліся. Ён павярнуўся і ціха сказаў: «Гэты вал трыццаць тры - мы згодныя на гэта?» Яны сказалі: «Запомніце, што паселішча акурат над намі».
  
  Яны пайшлі ў цемру, а Тозіер старанна правяраў крокі. Раптам ён спыніўся так, што Уорэн ледзь не сутыкнуўся з ім. — Ты што-небудзь чуеш? — спытаў ён напаўголасу.
  
  Уорэн прыслухаўся і не пачуў нічога, акрамя ціхага хіхікання вады. - Не, - сказаў ён, і нават калі ён сказаў гэта, ён пачуў пульсацыю, якая хутка сціхла. Яны маўчалі, але больш нічога не чулі.
  
  Нарэшце Тозіер сказаў: «Давай - яшчэ ўсяго дваццаць ярдаў». Ён рушыў далей і спыніўся пад валам. Ён раптоўна павярнуўся і прашаптаў: «Вось там святло. Паглядзіце і скажыце, што вы думаеце пра гэта!»
  
  Уорэн праціснуўся міма яго і паглядзеў на шахту. Далёка ўверсе ён убачыў бледны круг неба, але на сцяне вала не так далёка свяціла яшчэ адно, больш яркае святло, якое, здавалася, зыходзіла з самага боку вала. Ён падлічыў, што на вышыні каля пяцідзесяці футаў.
  
  Ён адступіў і ціха сказаў: «Мы шукалі нешта пад зямлёй, ці не так?» Я думаю, што гэта ўсё. Месца трэба неяк праветрываць, таму яны выкарыстоўваюць канатную шахту. А гэты вал бліжэйшы да хутара».
  
  Голас Тозьера быў напоўнены недаверам. «Вы думаеце, што мы наткнуліся на яго першым крэкам?»
  
  — сказаў з цемры Фолет. «Усім часам шанцуе. Чаму не мы?»
  
  Пачуўся гук. Аддалены, але выразны шум нечага кашлю. - Хтосьці прачнуўся, - выдыхнуў Тозіер. «Мы пакуль нічога не можам зрабіць». Ён углядаўся ў вал. «Калі яны калі-небудзь заснуць, яны патушаць святло. Я буду сачыць - астатнія вернецеся, скажам, на сто ярдаў. І маўчы».
  
  Так пачаўся адзін з самых няўтульных перыядаў жыцця Уорэна. Прайшло амаль тры гадзіны, перш чым Тозіер кінуўся да іх, і ён ведаў, як будуць выглядаць яго ногі, калі ён здыме боты; яны былі б белыя, як чэрава ў рыбы, і маршчыністыя, як рукі прачкі. Ён у думках адзначыў, што трэба выдаць хірургічныя спіртныя напоі, калі - і калі - яны вернуцца, інакш усе могуць стаць калекамі з пухірамі.
  
  Такім чынам, ён быў вельмі рады, калі Тозьер даў знак, і ён змог падняцца і выцягнуць свае сутаргавыя канечнасці. «Усё добра?»
  
  Святло не было амаль гадзіну. Мне здалося, што я чуў, як нехта храпе некаторы час таму, таму будзем спадзявацца, што ён яшчэ спіць. Думаю, зайду і пагляджу. Прыйдзецца падштурхнуць мяне да вала».
  
  'Не бяры да галавы.'
  
  - Я зраблю, - сказаў Тозіер са змрочным гумарам. «Я вывучаў святло, перш чым яно згасла. Я мяркую, што гэта галоўны ўваход у іх зацішны дом. Ну, вось, я скіну табе вяроўку».
  
  Уорэн, Браян і Фолет падрыхтаваліся, утварыўшы чалавечую драбінку, па якой Тозіер мог падняцца. Ён прыўзняўся, абмацаў бакі ствала рукамі, а потым падняў адну нагу так, што крамзолі на боце ўпіліся ў гліну. Ён штурхнуў, выпрастаўшы нагу, i ўпiнуўся другiм ботам. Гэта было не так ужо і складана - ён рабіў горшыя ўздымы, але ніколі ў такой цемры. Павольна ён падняўся, прыхінуўшыся спіной да сцяны, а нагамі караскаючыся па супрацьлеглай сцяне ў тэхніцы дымавой трубы, якой ён калісьці навучыўся ў горнай школе.
  
  На паўдарозе ён спыніўся, адпачыў пару хвілін, а потым пачаў зноў, адчуваючы, што яму стала лягчэй, калі ён набыў рытм, так што другая палова ўздыму прайшла значна хутчэй, чым першая. І вось ён падышоў да выступу, досыць шырокага, каб на ім можна было стаяць, які быў урэзаны ў бок вала. Ён рызыкнуў успыхнуць святлом і ўбачыў апорны слуп, таму разматаў вяроўку, надзейна прывязаў адзін канец да слупа, а астатнія скінуў у шахту.
  
  Уорэн падышоў наступным са сваім пісталетам, які Тозіер узяў і ўзвёў з металічным пстрычкай. Потым прыйшоў Браян, а неўзабаве і Фолет, і ўсе чацвёра ўціснуліся на вузкі выступ. Тозіер бліснуў святлом, і яны ўбачылі дзверы. Ён асцярожна штурхнуў яго, і ён адчыніўся без гуку, так што ён прайшоў унутр - пісталет першым.
  
  Фолет пайшоў наступным, таму што ў яго таксама быў пісталет, а Уорэн і Браян ішлі ззаду. Тозіер уключыў святло, і прамень закружыў, адбіваючы яркія водбліскі шклянога посуду, расстаўленага на лаўках. Святло пайшло далей і спынілася на ложку, дзе спаў чалавек. Ён неспакойна варушыўся пад яркім позіркам, і Тозіер прашаптаў: «Вазьмі яго, Джоні».
  
  Фолле рушыў наперад, на святло. Ён трыма крокамі перасёк пакой, яго рука паднялася, трымаючы нешта чорнае, і калі яна апусцілася, пачуўся глухі стук і прыглушаны ўздых.
  
  Тозіер абшукаў пакой святлом, шукаючы іншых спячых, але нікога не знайшоў. - Зачыні дзверы, Бэн, - сказаў ён. «Джоні, запалі лямпу Коўлмана».
  
  Яркага святла ад лямпы было дастаткова, каб паказаць Уорэну, што яны знайшлі патрэбнае месца. Быў толькі адзін пакой, высечаны з наноснай гліны, дах якога падтрымліваў грубы брус. Яму гэта вельмі нагадала бліндажы акопаў часоў Першай сусветнай вайны, якія ён бачыў на экране. Памяшканне было цесным, таму што амаль палова яго была запоўнена скрынямі, а астатняя — лавамі, поўнымі абсталявання.
  
  Тозіер сказаў: "Паглядзі, Нік". Гэта тое, што вы шукаеце?»
  
  Уорэн кінуў прафесійны погляд на ўстаноўку лаўкі. «Клянуся богам, так!» Ён панюхаў некалькі адкрытых бутэлек, потым знайшоў белы парашок і асцярожна прыклаў кончыкам языка пару гранул, якія трымаў на кончыку пальца. Ён скрывіўся. Вось і ўсё, добра,
  
  Браян выпрастаўся з ложка. «Яму холадна. Чым ты ўдарыў яго, Джоні?
  
  Фолет ухмыльнуўся і падняў каржакаватую, абцягнутую скурай кашулю.
  
  - Добра, гэта Спірынг, - сказаў Браян. «Ён адрошчвае бараду, але я яго пазнаю».
  
  "Ён не мог працаваць самастойна", - сказаў Тозіер.
  
  
  Уорэн шукаў сярод лавак. «Яму спатрэбілася б некалькі памочнікаў, але як толькі ён зрабіў гэта, ён мог бы абысціся некваліфікаванай рабочай сілай, пакуль ён выконваў бы нагляд. Мяркую, хтосьці з нашых гасцінных курдаў наверсе. Ён агледзеў пакой, кавайнік, брудныя талеркі і пустыя бутэлькі ад віскі. «Я бачу, што Ахмед не дае яму Chivas Regal. Я думаю, ён жыў тут увесь час. Яны не маглі дазволіць яму аддаць гульню, дазволіўшы яму хадзіць па паселішчы».
  
  Яго позірк спыніўся на скрынях, і ён даследаваў адну, якая была адкрыта. «Хрыстос Усемагутны!»
  
  Тозіер паглядзеў праз плячо на цыліндрычныя прадметы. - Што гэта за сыры?
  
  - Гэта опіум, - сказаў Уорэн. «І гэта турэцкі опіум, дальбог! Зусім не іранскі».
  
  «Адкуль вы ведаеце, што гэта турэцкі?»
  
  Форма — так пакуюць толькі туркі.* Ён адступіўся і паглядзеў на стос скрынак. «Калі яны ўсе поўныя, тут павінна быць дзесяць тон гэтага рэчы».
  
  Тозіер наўздагад праверыў вагу некалькіх скрынак. Яны поўныя, усё ў парадку».
  
  Уорэн пачаў думаць, што лічбы, прадстаўленыя Ракі, былі правільнымі. Ён знайшоў куток пакоя, які выкарыстоўваўся для захоўвання хімікатаў, і пачаў правяраць пакінутыя хімікаты па спісе Ракі. Праз некаторы час ён сказаў: «Наколькі я магу дабрацца да гэтага, ён выкарыстаў прыкладна палову - але дзе марфін?»
  
  Фоле выдаў прыглушаны ўсклік, які быў перакрыты голасам Тозьера, які падняў прамавугольны блок. «Што гэта?», Уорэн узяў яго і падрапаў паверхню пазногцем. «Яшчэ опіум — загорнуты ў лісце маку. З Афганістана, я б сказаў. Падобна на тое, што яны атрымлівалі рэчы з усяго Блізкага Ўсходу». Ён кінуў яго на лаўку. — Але мяне гэта не цікавіць — я хачу марфін.
  
  «Як бы гэта выглядала?»
  
  «Дробны белы парашок - як павараная соль або цукар. І гэтага павінна быць па-чартоўску шмат».
  
  Яны ўважліва абшукалі пакой, і ў рэшце рэшт Фоле ўсхвалявана спытаў: «Што гэта?» Ён падняў вялікі шкляны бутыль, напалову поўны белага парашку.
  
  Уорэн асцярожна паспрабаваў яго. «Вось яно. Гэта морфій».
  
  «Разрэзаныя або неразрэзаныя?» - спытаў Фоле.
  
  «Яно чыстае - ці настолькі чыстае, наколькі вы можаце зрабіць гэта ў трушчобах, як гэтая».
  
  Фолет свіснуў. «Такім чынам, гэта тое, што вы шукалі. Ты гуляў у яе блізка да грудзей, ці не так, Уорэн? Ён выпрабоўваў вагу грузавіка. «Ісус! Тут павінна быць дваццаць фунтаў. Гэты лот павінен каштаваць паўмільёна баксаў».
  
  - Не прыходзь у галаву ніякіх ідэй, Джоні, - сказаў Тозіер.
  
  Уорэн павярнуўся. — Дваццаць фунтаў! Шукаю ў сто разоў большую суму».
  
  Фоле ўтаропіўся на яго. «Вы сур'ёзна? Вы, відаць, жартуеце, док.
  
  - З гэтым не варта жартаваць, - рэзка сказаў Уорэн. Ён выкінуў руку і паказаў на скрынкі з опіумам, складзеныя каля сцяны. — Там дастаткова опіюму, каб атрымаць тону марфіну. Спірынг выкарыстаў палову сваіх хімікатаў, так што мы можам сказаць, што яго праца была зроблена напалову - ён прабыў тут дастаткова доўга, каб з яго дапамогай здабыць тону марфіну - і маштаб гэтай лабараторнай устаноўкі таксама амаль правільны. Дык дзе гэта, чорт вазьмі?» Яго голас павысіўся.
  
  "Не так гучна", - сказаў Тозіер папярэджваючы. Ён кіўнуў у бок Спірынга, які ляжаў і цяжка дыхаў на ложку. "Мы маглі б спытаць яго?"
  
  - Так, - сказаў Фоле. «Але ён можа шумець, пакуль мы гэта робім».
  
  Тады вазьміце яго з сабой, - сказаў Тозіер. «Частка шляху». Ён зноў павярнуўся да Уорэна. «Што вы хочаце зрабіць з гэтым месцам?»
  
  - Я хачу, каб ён быў разбіты, - холадна сказаў Уорэн. «Я хачу, каб ён быў цалкам знішчаны».
  
  — Паўмільёна баксаў, — сказаў Фоле і стукнуў нагой па бутылі. «Дарагі ўдар».
  
  «У вас ёсць якія-небудзь іншыя ідэі?» - ціха спытаў Тозіер.
  
  
  «Чорт вазьмі, не, — сказаў Фоле. «Гэта не мая лінія. Я застаюся на юрыдычным баку - хоць я павінен сказаць, што я трохі нацягнуў гэта ў гэтай паездцы.
  
  'Добра; затым прыляпіце Speering ўніз вал. Нік, ты можаш даць мне руку з выбухоўкай».
  
  Фоле разарваў аркуш на палоскі і пачаў звязваць Шпірынга, скончыўшы тым, што зрабіў кляп і запхнуў яго сабе ў рот. "Гэта на той выпадак, калі ён дойдзе да паловы шахты. Дай мне руку з ім, Бэн".
  
  Яны абвязалі вяроўку вакол расхістанага цела Шпірынга, выцягнулі яго праз дзвярны праём і пачалі апускаць уніз па шахте. Калі нацяжэнне вяроўкі аслабла, яны зразумелі, што ён дакрануўся да дна, і Фоле падрыхтаваўся рушыць за ім. Ён падышоў да Тозьера і сказаў: «Я і Бэн цяпер спускаемся».
  
  'Добра. Пачакай нас з Нікам унізе». Тозіер паглядзеў на гадзіннік. «Я прызначаю час трэску праз тры гадзіны. Гэта павінна даць нам час, каб выбрацца з запасам».
  
  Фоле сышоў, а Тозіер завяршыў усталяванне зарадаў. Апошняе, што ён зрабіў, гэта асцярожна паставіў гадзіннік і, вельмі далікатна, націснуў на маленькі рычаг. «Яна ўзнята», — сказаў ён. «Будзільнік, каб абудзіць Ахмеда. Давай, Нік, хадзем адсюль. Узброеныя напады заўсёды нервуюць мяне».
  
  Уорэн кінуўся ў цемру шахты і спусціўся па вяроўцы рука за руку, пакуль яго ногі не плюхнулі ў ваду. - Сюды, - прашаптаў Браян, і Уорэн плюхнуў уверх па плыні.
  
  Фоле сказаў: «Наш сябар прыходзіць». Ён бліснуў святлом на Шпірынга, які шалёна закаціў вочы, у той час як з-за кляпа даносіліся здушаныя гукі. У поле зроку з'явіўся доўгі нож, і блікі слізганулі па лязе, якое трымаў перад вачыма Шпірынга. «Вы наробіце шуму, і ў выніку вам перарэжуць горла».
  
  Спірынг раптам змоўк.
  
  З боку вала пачуўся прыглушаны стук і плёскат. - Добра, - сказаў Тозіер. «Давайце рухацца хутчэй. Ці можа Шпірынг хадзіць?
  
  - Яму лепш, - сказаў Фоле. «Я буду адразу за ім з гэтай свінячай налепкай». Ён бліснуў святлом на ногі Шпірынга і разрэзаў путы. — Устань на ногі, сукін сын; устаць на ногі і рухацца».
  
  Нягледзячы на абцяжаранасць Шпірынга, яны хутка падарожнічалі па канаце. Тозіер ішоў першым, Шпірынг быў ззаду, падштурхнуты страхам перад Фолетам і яго нажом, а Браян і Уорэн ішлі ззаду. Паколькі рукі Шпірынга былі звязаныя, яму было цяжка ўтрымліваць раўнавагу - ён кідаўся з боку ў бок каната, рыкашэтам ад адной сцяны да другой, і часам падаў на калені, а Фоле бязлітасна калоў яго нажом і паднялі яго на ногі.
  
  Пасля трох чвэрцяў гадзіны карнага прагрэсу Тозіер спыніў гульню. «Прыйшоў час перадыхнуць», — сказаў ён. — Акрамя таго, мы хочам пагаварыць са Шпірынгам, ці не так? Тут павінна быць дастаткова бяспечна». Ён бліснуў святлом уверх. «Мы добра паміж валамі. Дастань кляп, Джоні.
  
  Фоле паднёс нож да твару Шпірынга. — Маўчыш — разумееш? Спірынг кіўнуў, і Фоле ўставіў нож пад тканіну, якая трымала кляп, і вырваў яго. «Выплюнь гэта, парушальнік».
  
  Спірынг закашляўся і захлынуўся, вывяргаючы пачак прасціны, які напоўніў яго рот. Кроў цякла па шчацэ і. змяў бараду ад раны, дзе Фолет парэзаў яго, зломваючы кляп. Ён рэзка праглынуў і прашаптаў: «Хто ты?»
  
  - Вы не задаеце пытанняў, - сказаў Тозіер. — Ты ім адказвай. Працягвай, Нік».
  
  
  — Колькі марфіну ты здабыў, Шпірынг? А дзе гэта цяпер?»
  
  Спірынг яшчэ не аддыхаўся. Грудзі ўздымаліся, калі ён паківаў галавой. 'О, хлопчык!' - сказаў Фоле. «Мы размаўляем з мёртвым чалавекам».
  
  Тозьер раптоўна і злосна варухнуўся. Яго рука хутка паднялася, і ён ударыў Шпірынга моцнай падвойнай аплявухай. - Мой сябар мае рацыю, - ціха сказаў ён. «Адкажыце на пытанні - ці вы мёртвы».
  
  «Колькі марфіну ты здабыў, Шпірынг?» - ціха спытаў Уорэн.
  
  Яны заб'юць мяне, - ахнуў Шпірынг. «Вы іх не ведаеце».
  
  'Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?' - спытаў Тозіер.
  
  «Фахрваз і Ахмед». Сперынг быў у жаху. «Вы не ведаеце, якія яны дрэнныя».
  
  
  — Ты не ведаеш, якія ў нас дрэнныя справы, — разважліва сказаў Фоле. Рабі свой выбар — памры зараз або памры пазней». Ён пракалоў горла Шпірынга нажом. - Адкажыце на пытанне - колькі марфіну?
  
  Спірынг выгнуўся, спрабуючы адарвацца ад нажа. 'А ты. . . тысяч кілаграмаў».
  
  Тозіер зірнуў на Уорэна. «Ты вось-вось патрапіў. Гэта дваццаць дзвесце фунтаў. Добра, Шпірынг; дзе гэта?'
  
  Спірынг рэзка паківаў галавой. — Не ведаю. Клянуся, я не ведаю». * 'Калі ён сышоў?'
  
  «Учора ўвечары — забралі сярод ночы».
  
  Напэўна, гэта было, пакуль мы там былі, — задуменна сказаў Тозіер. «Яны ў нас з-пад носа выцягнулі гэтыя рэчы. Дзе ўзялі?»
  
  «Я не ведаю».
  
  
  - Але вы можаце здагадацца, - сказаў Фоле, крыху мацней націснуўшы на нож. Па шыі Шпірынга цякла струменьчык крыві. «Б'юся аб заклад, што вы вельмі добра здагадваецеся».
  
  — Ірак, — выбухнуў Спірынг. «Яны сказалі, што гэта ідзе ў Ірак».
  
  — Мы прыкладна ў трыццаці мілях ад іракскай мяжы, — сказаў Тозіер. 'Гэта пачынае складвацца. Клянуся, я чуў вярблюдаў мінулай ноччу. Яны вывезлі рэчы на вярблюдзе?»
  
  Спірынг паспрабаваў кіўнуць, але дакрануўся горлам да вастрыя нажа. - Так, - слаба сказаў ён.
  
  «Чаму вы тут не ацэтылявалі марфін?» - спытаў Уорэн. «Дзе яны збіраюцца ператварыць яго ў гераін?»
  
  "Я збіраўся зрабіць гэта тут, - сказаў Шпірынг, - але яны перадумалі. Яны забралі яго мінулай ноччу. Больш я нічога не ведаю".
  
  Тозіер паглядзеў на Уорэна. «Ці не спатрэбіцца ім для гэтага Шпірынг?»
  
  
  «Магчыма, не. Гэта не надта складаная праца. Здаецца, мы напалохалі Ахмеда. Я б сказаў, што ў мэтах бяспекі ён заўчасна прыбраў гэтую рэч.
  
  - У якасці меры бяспекі гэта спрацавала, - сварліва сказаў Тозіер. «Калі б ён гэтага не зрабіў, мы б шмат чаго перарабілі. Як ёсць, мы яго страцілі. Гэты матэрыял ужо будзе ў Іраку». Ён павярнуўся да Шпірынга. «Вы ўпэўнены, што не ведаеце, куды гэта было ў Іраку?» Лепш скажы праўду».
  
  Спірынг пакруціў вачыма ўзад і ўперад. - Хадзем, дзетка, - падбадзёрваючы Фолет. «Гэта апошняе пытанне».
  
  Шпірынг паддаўся. «Я дакладна не ведаю, але гэта дзесьці каля Сулейманіі».
  
  Тозіер паглядзеў час. — Заткні яму яшчэ раз рот, Джоні. Дарога ў Ірак праходзіць міма пасёлка Фахрваз. Мы павінны паспець, калі паветраны шар падымецца».
  
  «Што мы можам зрабіць са Шпірынгам?» - спытаў Уорэн.
  
  
  «Што мы можам з ім зрабіць? Мы пакідаем яго тут. Са звязанымі рукамі і кляпам у роце ён мала што можа зрабіць. Хутчэй, Джоні.
  
  Праз тры хвіліны яны зноў былі ў дарозе без Шпірынга. Калі яны сышлі, Уорэн павярнуўся і бліснуў святлом на канат. Шпірынг апусціўся да сцяны ў тым становішчы, у якім яны яго пакінулі, але потым ён павярнуўся і, спатыкнуўшыся, пайшоў у процілеглы бок. Уорэн сустрэўся позіркам з Бэнам Браянам. "Давай, Бэн; хадзем".
  
  Браян крыху павагаўся, а затым адстаў ад Уорэна, які рабіў добры час, каб дагнаць астатніх, якія ўжо былі далёка наперадзе.
  
  Розум Уорэна быў заняты значэннем таго, што ён даведаўся. Горы Курдыстана былі часткай спрадвечнага маршруту кантрабандыстаў - Фахрваз і Ахмед добра іх ведалі, і ён не сумняваўся, што марфін можа быць кантрабандай у Ірак без асаблівых цяжкасцей. Правілы закона не дзейнічалі моцна ні ў адной частцы Курдыстана і цалкам парушаліся ў Ірака-Курдыстане, дзе ўрадавыя сілы трымаліся на адлегласці выцягнутай рукі.
  
  Ён механічна падключыўся за Фоллет і разважаў, што, чорт вазьмі, яны цяпер будуць рабіць. Было бачна, што Тозьер не сумняваўся. «Дарога ў Ірак праходзіць міма паселішча Фахрваза», — сказаў ён і прыняў як належнае, што яны едуць у Ірак. Уорэн пазайздросціў яму яго ўпартай упартасці.
  
  Ход яго думак быў парушаны тым, што Браян стукнуў яго па спіне. - Стоп, - сказаў Бэн. «Скажы Тозьеру».
  
  Уорэн перадаў слова далей, і Тозіер спыніўся. 'Што гэта?'
  
  «Спірынг памрэ», — сказаў Браян. Апошні раз я яго бачыў, калі ён ішоў у іншы бок. Калі ён не загіне ў выніку выбуху, дах канату абваліцца і пекла апынецца ў пастцы. Значыць, ён памрэ».
  
  - Ён можа забрацца на вал, - сказаў Фоле.
  
  «З рукамі звязанымі за спіной?»
  
  - Ён памрэ, - рашуча сказаў Тозіер. «І так?»
  
  «Але вось так памерці!» - адчайна сказаў Браян. Звязаны і спатыкаючыся ў цемры».
  
  
  - Ты не думаеш, што ён гэтага заслугоўвае?
  
  «Я б не хацеў, каб хтосьці так памёр. Я вяртаюся».
  
  — Дзеля Хрыста! - сказаў Тозіер. «У нас няма часу. Мы павінны вярнуцца да транспартных сродкаў і быць у дарозе да вялікага выбуху. Гэтае паселішча будзе кішэць, як куча мурашак, калі падземнае памяшканне грымне, і я хачу быць на другім баку, калі гэта адбудзецца».
  
  - Ідзі наперад, - сказаў Браян. «Я цябе даганю».
  
  - Пачакай, Бэн, - сказаў Уорэн. 'Што ты збіраешся рабіць?'
  
  «Развяжыце яму рукі і павярніце яго», — сказаў Браян. «Гэта дае яму шанец».
  
  - Гэта дае яму магчымасць падняць чортавы крык, - кiсла сказаў Фоле.
  
  
  Да д’ябла, я вяртаюся, — сказаў Браян і раптоўна адарваўся. Уорэн уключыў святло і ўбачыў, як той хутка адступае ў цемру канату.
  
  Пракляты дурань, - сказаў Тозіер суровым голасам.
  
  Уорэн няўпэўнена вагаўся. 'Што мы робім?'
  
  - Я сыходжу адсюль, - сказаў Фоле. «Я не рызыкую жыццём дзеля такога хлопца, як Шпірынг».
  
  - Джоні мае рацыю, - сказаў Тозіер. — Чакаць тут няма сэнсу. Добра, прывядзіце грузавікі да перавала і чакайце, каб забраць Бэна. Давай рухацца».
  
  Здавалася, гэта лепш за ўсё зрабіць. Пасля першапачатковай паўзы Уорэн рушыў услед, пляскаючы на пяткі Фоле. Тозіер навязаў цяжкі тэмп, упэўнены, што наперадзе вольны праход, і падштурхнуты непазбежнасцю выбуху, які насоўваецца ззаду. Яны з манатоннай рэгулярнасцю праходзілі шахту за шахтай, і Уорэн у думках правяраў кожную.
  
  Тозіер нарэшце спыніўся. - Вось і ўсё.
  
  
  - Не можа быць, - ахнуў Уорэн, - мне толькі трыццаць адзін.
  
  
  - Вы памыляецеся, - упэўнена сказаў Тозіер. «Я трымаю вяроўку. Чым хутчэй мы ўсе апынемся на паверхні, тым лепш я буду задаволены».
  
  Ён падняўся па шахты, і за ім рушыў Уорэн, які ўпаў, задыхаючыся, на прыпаднятым краі. Тозіер дапамог Фоле падняцца і сказаў: «Мы з Джоні паедзем за грузавікамі». Вы заставайцеся тут і дайце нам успышку, калі пачуеце рухавікі». Яны з Фоле зніклі ў цемры, і іх праход паказваў толькі бразгат камянёў.
  
  Уорэн паглядзеў на неба. Месяц заходзіў за горы, але ўсё яшчэ праліў яркае і роўнае святло на камяністы ландшафт, так што ён мог бачыць дахі паселішча ўдалечыні. Ён пачакаў некаторы час у глыбокай цішыні, потым нахіліўся над шахтай і паклікаў: "Бэн - Бэн, дзе ты?"
  
  Яго голас глухім рэхам адгукнуўся ў шахце, але адказу не было. Ён закусіў губу. Несумненна, Бэн павёў сябе па-дурному - але ці памыляўся ён? Уорэн адчуў у сабе мітусню, нязвыклую барацьбу паміж ідэалізмам і ўласнымі інтарэсамі, якой ён не адчуваў раней. Нерашуча ён схапіўся за вяроўку і падрыхтаваўся спусціцца з ствала, а потым спыніўся, разважаючы, ці ўсё-такі правільна гэта было зрабіць. Што з астатнімі? Ці не паставіў бы ён пад пагрозу жыццё іх усіх, калі б пайшоў за Браянам?
  
  Ён кінуў вяроўку і без суцяшэння сеў на край шахты, змагаючыся з ёю ў сабе. Неўзабаве ён пачуў ціхі гул рухавіка і асцярожна бліснуў у той бок святлом, стараючыся засланіць яго рукой, каб з паселішча ўдалечыні не было відаць водбліскаў. Land-Rover раптоўна замаячыў і спыніўся, яго рухавік заціх на халастым ходу. Тозіер выйшаў і падышоў. - Ёсць прыкметы яго?
  
  - Нічога, - паныла адказаў Уорэн.
  
  «Крывавыя ідэалісты!» - сказаў Тозіер. «Яны трапляюць на мой кнот».
  
  - Ён займаецца выратаваннем жыццяў, - сказаў Уорэн. «Цяжка змяніцца раптоўна. Дык што нам цяпер рабіць?»
  
  Тозіер глядзеў на асветленыя пальцы гадзінніка, які ён трымаў на запясце. — Яна выбухне праз трыццаць хвілін. Я спадзяваўся апынуцца на другім баку пасёлка». Ён раздражнёна ўздыхнуў. «Гэты пракляты малады ідыёт усё накруціў».
  
  - Ты адштурхніся, - сказаў Уорэн. «Я буду чакаць Бэна».
  
  - Не, - сказаў Тозіер. 'Я пачакаю. Вы і Джоні накіроўваецеся да паселішча. Калі грымнецца, зрабіце перапынак - вы павінны быць у стане пераадолець хваляванне. Пачакай мяне з таго боку. Калі вы пачуеце страляніну, будзьце гатовыя вярнуцца і выратаваць нас».
  
  «Я не ведаю, ці гэта...» - пачаў Уорэн.
  
  - Дзеля бога, рухайцеся, - рашуча сказаў Тозіер. «Я ведаю, што раблю, і ў мяне больш вопыту. Ідзі».
  
  Уорэн пабег за другім Land-Rover і расказаў Фоле, што адбываецца. Фолет сказаў: «Тады табе лепш ехаць». Ён падняў аўтамат. «Гэта дасць мне магчымасць страляць».
  
  Уорэн сеў і паехаў, стараючыся шумець як мага менш. Яны натыкаліся па дне даліны да паселішча, развіваючы хуткасць менш за дзесяць міляў у гадзіну, у той час як Фолет працягваў пазіраць на гадзіннік заклапочаным вокам. Нарэшце Уорэн мякка затармазіў; наперадзе ён бачыў першыя нізкія будынкі з плоскімі дахамі, але ў месячным святле не было ніякага руху. Адзіным гукам было мяккае стуканне рухавіка.
  
  - Засталося менш за хвіліну, - прашаптаў Фоле.
  
  Пакуль ён гаварыў, пачуўся глыбокі стук, нібы волат кашлянуў ад выбуху, і зямля пад імі задрыжала. Шлейф пылу ўзляцеў у паветра з шахты каната бліжэйшага да паселішча - шахты, якая ўтварала патаемны ўваход у падземную лабараторыю. Ён падымаўся ўсё вышэй і вышэй у выглядзе кольца, згортваючыся і блішчачы ў месячным святле, быццам волат выпусціў кольца дыму. Адбылася кароткая змена гарызонту дахаў, але гэта было настолькі незаўважна, што Уорэн не змог яе вызначыць.
  
  Фолле стукнуў яго па плячы. «Ідзі, чалавек, ідзі! Агні!
  
  «Лэнд-Ровер» ішоў наперадзе пры моцным паскарэнні, яго фары ярка глядзелі на паселішча, і рухавік зноў роў і роў, калі ён перабіраў перадачы. Ён адчуў, як колы круцяцца, калі ён занадта хутка разагнаўся, і потым яны адправіліся ў дрыготкую паездку, якую ён ніколі не забудзе.
  
  Усё было хуткасцю і рухам, і раптоўна ўбачанымі віньеткамі, зафіксаванымі ў яркасці агнёў - пырханне курэй на дарозе, груба абуджаных і ўстрывожаных выбухам, смуглы твар у акне, вочы, прымружаныя ад асляплення, чалавек прыціснуўшыся да сцяны з раскінутымі рукамі, дзе ён хаваўся ад іх вар'яцкай спешкі.
  
  Раптам Фоле закрычаў: «Глядзі!» і Уорэн націснуў на тармазы. Перад імі расколіна ў сцяне павольна пашырылася, і сцяна перакулілася на дарогу, што здалося абвостранаму пачуццю Уорэна павольным рухам. Раздаўся грукат і клубы пылу, у які Land-Rover хіснуўся і спыніўся. Пыл закруціўся ў кабіну, і Уорэн сутаргава закашляўся, напоўніўшы рот.
  
  - Праклятыя дамы, - прабурчаў Фоле.
  
  Уорэн пратараніў рычаг пераключэння перадач і хутка даў заднім ходам. Калі пыл асядаў, ён убачыў, што дарога наперадзе цалкам перакрыта. Аднекуль быў плоскі рэпартаж аб стральбе. — Лепш ідзі адсюль, — сказаў Фоле. «Паглядзім, ці зможам мы знайсці!-шлях абыходу».
  
  Уорэн працягваў ехаць заднім ходам, таму што не было месца для развароту. На першым вольным месцы ён развярнуўся і паглядзеў на выхад прыкладна ў тым накірунку, куды хацеў ісці. Прагучалі новыя стрэлы, але кулі, здавалася, не набліжаліся. Фоле паказаў. Паспрабуйце там. Варушыся, дзеля бога!
  
  Калі Уорэн накіраваўся да Land-Rover па вузкай вуліцы, нешта стукнула аб борт. Фоле выцягнуў аўтамат з бакавога акна і націснуў на курок. Пачуўся гук разрыву тканіны, калі ён апаражніў палову магазіна. «Каб толькі трымаць іх галовы ўніз», — крыкнуў ён. «Лэнд-Ровер» рушыў па вуліцы, якая, здавалася, стала яшчэ вузейшай, і пачуўся лязг, калі ён зашкрабаў сцяну. Наперадзе выбег мужчына і стаў, наставіўшы на іх пісталет. Уорэн мімаволі прыгнуўся і мацней тупнуў нагой. «Лэнд-Ровер» падняўся і паехаў наперад; пачуўся ціхі стук і апошняе бачанне дзвюх адчайна ўзнятых рук і кінутай у цемру вінтоўкі.
  
  Потым яны сышлі з вуліцы і апынуліся на другім баку паселішча з чарнатай перад імі, наколькі яны маглі бачыць. Фолет тузануў Уорэна за руку. «Выключыце святло, каб яны згубілі нас». Ён азірнуўся. «Цікава, як справы ў Эндзі?»
  
  Тозіер глядзеў у бок паселішча, калі адбыўся выбух. Ён убачыў, як воблака пылу паднялося ў паветра, і ў цяперашні час зямля задрыжала пад яго нагамі ад перададзенага ўдару, і ён пачуў гук. Раптоўны вецер падняўся ад вусця ствала да яго твару, а потым знік, і пачуўся шум, які ён не мог зразумець.
  
  Ён нахіліўся і крыкнуў: «Бэн!» Адказу не было.
  
  Ён вагаўся, кусаючы губу, а затым схапіўся за вяроўку і апусціўся ў шахту. Унізе ён бліснуў святлом. Здавалася, што ўсё нармальна, таму ён зноў закрычаў. Кавалак зямлі сарваўся з даху і пырснуў у ваду.
  
  Ён накіраваў лямпу ўніз і нахмурыўся, ацэньваючы глыбіню вады. Пэўна, раней ён не быў такім глыбокім. Ён дастаў свой нож і ўваткнуў яго ў сцяну каната крыху вышэй за ўзровень вады, і яго нахмурыўся яшчэ глыбей, калі ён убачыў, як узровень вады павольна падымаецца, пакрываючы дзяржальню нажа.
  
  Яго святло, скіраванае ўніз па канаце, нічога не паказвала, пакуль ён ішоў наперад. Пакуль ён прайшоў сотню ярдаў і мінуў дзве шахты, вада калацілася вакол яго сцёгнаў, а потым ён убачыў, як упаў дах, які цалкам перакрыў канат. Гэты прымітыўны тунэль з неапорным дахам не змог вытрымаць удар молата ад выбуху нават на такой адлегласці, і ён задаўся пытаннем, якая частка канату разбурылася.
  
  Ён нічога не мог зрабіць, таму ляжаў, адвярнуўшыся, і пакуль ён дабраўся да вяроўкі, вада была вышынёй па грудзі, паступаючы з падземнай крыніцы вышэй па плыні ў гарах.
  
  Калі ён падняўся на паверхню, ён быў прамок і дрыжаў ад халоднага начнога паветра, але бег, не азіраючыся, на смяротную пастку, у якой былі пахаваны Браян і Шпірынг. У яго прафесіі смерць была звычайнай з'явай. Нішто, што ён мог зрабіць, цяпер не дапаможа Браяну, і яму будзе цяжка выратаваць уласную скуру.
  
  Ён асцярожна даехаў да ўскрайку пасёлка і спыніўся, заглушыўшы рухавік, каб было лепш чуваць. Было шмат чаго чуваць - крыкі і балбатня - і цяпер былі агеньчыкі, калі Ахмед і яго людзі спрабавалі высветліць памер пашкоджанняў. Тозіер холадна ўсміхнуўся, пачуўшы, як цэнтр актыўнасці перамясціўся налева да канату.
  
  Ён зняў з аўтамата падплечнік, узвёў яго і паклаў на сядзенне побач, гатовы да рукі. Потым ён зноў запусціў рухавік і, не запальваючы фар, пайшоў наперад у цемры - гэта быў час для хітрасці, а не для бравады; Людзі Ахмеда былі абуджаныя, і ён не мог прарвацца праз паселішча, як раіў Уорэн.
  
  Ён няўхільна рухаўся наперад міма першых будынкаў, і калі выйшаў на адкрытае месца, яго заўважылі. Раздаўся крык, нехта стрэліў з пісталета, і здалёк пачуліся слабыя адказы іншых, больш слабых крыкаў. Нават калі ён маніпуляваў рычагом перадач, раздаўся яшчэ адзін стрэл; ён убачыў дульны разрад як мігценне ў цемры наперадзе, таму ўключыў святло, каб убачыць, з чым сутыкнуўся.
  
  «Лэнд-Ровер» набраў абароты, і ён убачыў перад сабой трох мужчын, якія паднялі рукі, каб засланіць вочы ад раптоўнага асляплення. Ён намацаў пісталет на сядзенні і якраз паспеў падняць яго, як адзін з мужчын ускочыў на падножку, адчыніў дзверы і пацягнуўся да яго. Ён падняў пісталет і стрэліў двойчы, і пачуўся здушаны крык. Калі ён паспеў адарваць вочы ад дарогі, ён рызыкнуў зірнуць убок і ўбачыў, што чалавека няма.
  
  Ён паглядзеў на люстэрка задняга віду і ўбачыў у цемры за спіной мігценне стрэльбы з вінтоўкі, якая нечакана знікла, калі куля праляцела міма яго галавы, разбіўшы люстэрка на аскепкі. Ён павярнуў руль, каб павярнуць за вугал, і паціснуў сабе лоб, каб выцерці ліпкую вільгаць з вачэй, дзе з глыбокага парэзу капала кроў.
  
  Потым ён спыніўся, сутыкнуўшыся з той самай паваленай сцяной, якая стаяла перад Фоле і Уорэнам. Ён вылаяўся, пераключыўшы Land-Rover на задні ход, і прыгнуўся, калі куля трапіла ў бок кузава. Хуткае, рэзкае паведамленне аб адначасовай стральбе з некалькіх вінтовак прымусіла яго схапіць аўтамат, перавесці яго ў рэжым хуткай стральбы і пырскаць магазінам, поўным куль, смяротнымі пырскамі ў бок невыразных фігур ззаду.
  
  Фоле ўважліва прыслухоўваўся да нарастаючай стральбы ў паселішчы. Калі ён пачуў стук аўтамата, ён сказаў: «Яны загналі Эндзі ў кут. Хадзем выцягнем яго».
  
  Уорэн, які ўжо развярнуў машыну, рыхтуючыся да гэтага моманту, пачаў дзейнічаць, і яны рушылі назад. Фолет сказаў: «Я думаю, яны злавілі яго ў пастку ў тым самым месцы, дзе ледзь не злавілі нас. Вы ведаеце, куды ісці».
  
  Уорэн праехаў па вузкай вуліцы і міма скамечанага цела чалавека, на якога ён наехаў. На рагу, хаваючыся ад пагрозы стрэльбы Тозьера, стаяў натоўп курдаў, якія былі заспетыя знянацку гэтай толькі што распачатай атакай у іх тыле. Фоле падаўся ад акна і націснуў на курок, і яны пабеглі ў сховішча. Адзін не паспеў - ён пахіснуўся, нібы спатыкнуўшыся аб нешта нябачнае, пераскочыў галавой і заставаўся на месцы.
  
  - Прама, - крыкнуў Фоле. Тады павярніся».
  
  Шыны завішчалі, калі Уорэн цягнуў Land-Rover у занадта круты паварот на занадта высокай хуткасці. Яго фары асвятлілі іншы аўтамабіль, і Фолет высунуўся і закрычаў: «Давай, Эндзі, чаго, чорт вазьмі, ты чакаеш?»
  
  «Лэнд-Ровер» Тозьера рвануў задам у вольнае месца і панесся па вузкай вулачцы з Уорэнам ззаду, у той час як Фолет рабіў рэгулярныя чэргі ззаду, каб перашкодзіць пагоні. Яны вырваліся з паселішча з Уорэнам за хвастом Тозіера і праехалі цэлых тры мілі, перш чым спыніцца на вяршыні ўзвышша над далінай.
  
  Фоле паглядзеў уніз на агні ў даліне, але ніводны не рухаўся. "Яны не сочаць за намі, - сказаў ён. - Яны не будуць гнацца за намі ў цемры без святла".
  
  Уорэн адчуваў сябе сціснутым і пустым. Гэта быў першы раз, калі хтосьці страляў у яго з намерам забіць. Ён падняў дрыжачыя рукі і паглядзеў у бок іншага аўтамабіля. - Я не бачыў Бэна, - сказаў ён.
  
  Пачуўся храбусценне ботаў па жвіру, і Тозіер з'явіўся ў бакавым акне з запэцканым крывёй тварам. - Бэн не прыедзе, - ціха сказаў ён. «Ён купіў».
  
  — Гэта ён сам вінаваты, — сказаў Фоле высокім голасам.
  
  - Так, - сумна пагадзіўся Уорэн. «Гэта быў ён сам вінаваты. Ты ўпэўнены, Эндзі?
  
  - Я ўпэўнены, - канчаткова сказаў Тозіер. Ён азірнуўся на даліну. — Нам лепш пайсці. Я хачу апынуцца за мяжой Ірака, перш чым Ахмед прачнецца і ўсведамляе тое, што адбылося на самой справе».
  
  Ён адышоў, і Уорэн пачуў, як ляпнулі дзверы. Дзве машыны павольна ад'ехалі.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 7
  
  
  Дэн Паркер з любоўю правёў рукой па гладкай плыні тарпеды. Ён выйшаў ліпкім з тонкім алеем. — Стары Марк XI, — сказаў ён. "Я ніколі не чакаў, што ўбачу іх зноў".
  
  «Лепш зрабі так, — сказаў Істман. Гэтыя рэчы каштуюць шмат грошай».
  
  - Гэта будзе каштаваць значна больш, перш чым я скончу, - раўнадушна сказаў Паркер. «Мне спатрэбіцца абсталяванне». Ён агледзеў голы хлеў. Тут дастаткова месца».
  
  «Што вам спатрэбіцца?» - спытала Жанэт Дэлорм. , «Некалькі станкоў для пачатку; такарны станок, невялікі фрэзерны станок - універсальнага тыпу для перавагі - і свідравальны станок. І па-чартоўску шмат маленькіх інструментаў, гаечных ключоў і падобнага - я зраблю іх спіс».
  
  - Атрымай гэта ад яго, Джэк, - сказала яна. «Дайце яму ўсё, што ён хоча. Я іду дадому».
  
  «Што са мной?» - спытаў Істмэн.
  
  
  Вазьміце таксі, — сказала яна і выйшла.
  
  Абат усміхнуўся Істману. «Яна бос усё ў парадку. Я бачу гэта адразу».
  
  «Я магу абысціся без вашых крэкаў», — сказаў Істман без усмешкі. Ён павярнуўся да Паркера. 'Што-небудзь яшчэ?'
  
  - Так, - сказаў Паркер, які разглядаў тарпеду. «Гэта боегалоўка; Спадзяюся, у гэтым нічога няма».
  
  «Ён быў замоўлены пустым».
  
  Гэта палёгка. Стары траціл - гэта чортава ненадзейная штука. Але гэта ўсё роўна не прыносіць карысці».
  
  «Што за чорт? . .?'
  
  
  Спакойна, - сказаў Паркер. «Ніякай шкоды. Але калі вы жадаеце трэніровачнай прабежкі, каб даказаць рэч, мне спатрэбіцца трэніровачная галава, а таксама гэтая. Калі б вы падстрэлілі гэтую рыбу зараз, яна патанула б у канцы прабегу, а вы б гэтага не хацелі. Практычная галоўка мае флотационную камеру, якая не дае тарпеды патануць, а таксама святло Холмса, каб вы маглі яе знайсці. Вы зможаце атрымаць практычную галаву там жа, дзе вы атрымалі гэтую». Ляснуў па борце тарпеды. «Дзе б гэта ні было».
  
  «Добра, вы атрымаеце сваю практычную галаву. Што-небудзь яшчэ?'
  
  Акумулятары, вядома. Яны вельмі важныя, ці не так? Я таксама ўнясу іх у спіс - тыпы і колькасці. Яны вернуць вам пакет». Вывучаў тарпеду. «Я хацеў бы запусціць яе сюды, так што нам лепш знайсці спосаб, як заціснуць яе». Два бетонныя слупы з адпаведнымі заціскамі». Ён падняў вочы. Гэтыя рэчы ствараюць пякельны крутоўны момант, і мы не хочам, каб яна скакала па ўсім крывавым хляве». Ён ляпнуў па баку гульнявой нагі. Вось што выбіла мяне з флоту.
  
  Абат зрабіў крокі па даўжыні тарпеды. «Гэта больш, чым я думаў. Я не ведаў, што яны такія вялікія».
  
  Дыяметрам дваццаць адзін цаля, — сказаў Паркер. «Дваццаць два футы, пяць-чатыры пятых цалі ў даўжыню. Вага ў ваеннай форме - трыццаць шэсцьсот * трыццаць адзін фунт. Ляснуў боегалоўкай. "І" яна наносіць пякельны ўдар - семсот * васемнаццаць фунтаў тратылу тут.
  
  - Мы можам спакаваць туды больш за семсот фунтаў? - насцярожана спытаў Істман.
  
  
  Паркер паківаў галавой. "Пяцьсот я сказаў," пяцьсот я меў на ўвазе. Я збіраюся ўставіць батарэйкі ў галаву. Ці думаў ты, як яе запусціць?»
  
  - Вы эксперт, - сказаў Істман. 'Ты кажаш мне.'
  
  "Ёсць тры шляхі. З трубы пад вадой, як з падводнай лодкі; з трубы над вадой, як з эсмінца, з самалёта. Я б не рэкамендаваў апошні - не, калі вы перавозіце каштоўныя рэчы. Ён падыходзіць падробіць сістэму навядзення.'
  
  - Добра, - сказаў Істман. «Самалёты выйшлі. А як наконт іншых спосабаў?»
  
  - Я не мяркую, што вы можаце накласці руку на эсмінец, - задумліва сказаў Паркер. Калі вы разумееце, "тарпедныя апараты выглядаюць недарэчна". Я думаю, ваш лепшы варыянт - падводны запуск; гэта прыемна і непрыкметна. Але гэта азначае, што ў карабля будзе крыху асадка.
  
  Істман кіўнуў. «Мне падабаецца вашае мысленне - гэта мае сэнс».
  
  
  «Вы павінны быць у стане атрымаць трубу падводнага тыпу з таго ж месца, дзе вы здабылі гэтую рыбу. Я магу наладзіць бутэлькі з паветрам для лаўрычына».
  
  «Ты атрымаеш сваю трубку», — паабяцаў Істман.
  
  Паркер пазяхнуў. — Я стаміўся, — сказаў ён. «Я зраблю ваш спіс заўтра».
  
  Бос сказаў зараз, - адзначыў Істман.
  
  - Ёй давядзецца добра пачакаць, - агрызнуўся Паркер. «Я занадта стаміўся, каб разважаць. Гэта не будзе хуткай працай, і іншыя восем гадзін нічога не зменяць.
  
  — Я ёй гэта скажу, — іранічна сказаў Істман.
  
  - Зрабі так, таварыш, - сказаў Паркер. «Давайце пачнем, як мы збіраемся працягваць, так?» Ён паглядзеў Істману ў вочы. «Калі вам патрэбна тэрміновая праца, вы можаце яе атрымаць, але я не гарантую вынік. Калі я змагу зрабіць гэта па-свойму, вы атрымаеце маю гарантыю». Ён усміхнуўся. «Ты не хацеў бы страціць рыбу, калі яна нясе поўны груз наркотыкаў, праўда?»
  
  — Не, чорт вазьмі! Істмэн мімаволі ўздрыгнуў ад гэтай думкі.
  
  Ну вось, - сказаў Паркер, махнуўшы рукой. "Вы адштурхнецеся" і вернецеся раніцай каля дзесяці гадзін, і я падрыхтую ваш спіс. Мы ведаем, дзе спаць».
  
  - Добра, - сказаў Істман. «Я вярнуся заўтра». Ён пайшоў праз хлеў і падняўся па драўлянай лесвіцы. Наверсе павярнуўся. «Толькі адно: вы не сыдзеце адсюль - абодва. Алі тут, каб пераканацца, што вы гэтага не зробіце. Калі ён узбуджаны, ён дрэнны сволач, таму сачыце за гэтым».
  
  Абат сказаў: «Мы будзем сачыць за ім».
  
  Істман ветліва ўсміхнуўся. Гэта не тое, што я сказаў, але вы зразумелі ідэю». Ён адчыніў дзверы, і яны пачулі, як ён гаворыць ціхім голасам. Калі ён выйшаў, увайшоў араб Алі. Ён не спусціўся па лесвіцы, а проста стаяў, абапёршыся на парэнчы, і назіраў за імі.
  
  Эбат зірнуў на Паркера. - Вы трохі падштурхоўвалі яго, ці не так?
  
  «Проста атрымліваю сабе крыху вольнага месца,* сказаў Паркер. Ён усміхнуўся. «Я быў унтэр-афіцэрам і раней сустракаў такога тыпу». На службе вы сустракаеце шмат саплівых афіцэраў, якія спрабуюць зрабіць вас абарванымі. Але добры майстар заўсёды трымаў іх за яйкі, і хітрасць у тым, каб сціснуць дастаткова моцна, каб даць ім зразумець. Яны атрымліваюць паведамленне ў самыя кароткія тэрміны».
  
  «Я спадзяюся, што вы здолееце яго затрымацца», — сказаў Абат. Ён паглядзеў на тарпеду. Яны захапілі гэтую штуку ў час - цікава, як яны змаглі захапіць яе так хутка. Мне здаецца, што гэта эфектыўны моб. Я думаю, што трэба вельмі ўважліва сачыць за тым, як мы ідзем». Ён задумліва паглядзеў на араба.
  
  «Я не жартаваў, калі сказаў, што стаміўся», — сказаў Паркер. "І я хачу выбрацца з гэтага крывавага касцюма малпы - гэта мяне забівае". Хадзем спаць, дзеля бога!»
  
  Аднойчы атрымаўшы свой спіс, Істман рушыў хутка. За два дні была ўстаноўлена большая частка неабходнага абсталявання, а пакуль гэта рабілася, знялі тарпеду, каб ніхто з рабочых яе не ўбачыў. Усё, што рабілася, што датычылася іх, гэта стварэнне невялікай механічнай майстэрні.
  
  Затым пачалася праца над самой тарпедай. Эбат быў здзіўлены яго складанасцю, і яго павага да Паркера ўзрасла. Любы чалавек, які мог авалодаць такім складаным інструментам і абыходзіцца з ім з нязмушанай бесклапотнасцю, як гэта рабіў Паркер, быў варты вялікай павагі.
  
  Яны дасталі свінцова-кіслотныя акумулятары — іх пяцьдзесят дзве — і склалі ў куце хлява. «Яны мне спатрэбяцца пазней, каб праверыць матор», — сказаў Паркер. «Няма сэнсу выкарыстоўваць дарагія». Але тады лепш іх вывезці ў мора і выкінуць. Любы ваеннаслужачы, які заўважыў бы іх, зразумеў бы, што яны сабой уяўляюць, і гэта магло б выдаць гульню.
  
  Істмэн занатаваў гэта, і Эбат асабіста палічыў, што Паркер занадта шчыра ўваходзіць у дух рэчаў. Ён сказаў гэта, калі яны засталіся адны, і Паркер усміхнуўся. «Мы павінны зрабіць гэта добра, ці не так? Кожная дробязь дапамагае. Істмэн становіцца добрым таварышам, і гэта можа быць карысным. Ігумен вымушаны быў пагадзіцца.
  
  Паркер дастаў матор для чысткі. «У добрым выглядзе», — сказаў ён і пагладзіў яго «амаль з любоўю». «Прыгожая праца. Дзевяноста восем конскіх сіл і толькі столькі. Сапраўды цудоўная праца, створаная для таго, каб яе разнеслі да д'ябла». Ён паківаў галавой. «Мы жывем у вельмі смешным свеце».
  
  Ён дбайна зняў тарпеду, пакуль Эбат прыносіў, пераносіў і чысціў менш важныя дэталі. Ён запатрабаваў - і атрымаў - спецыяльныя алеі і змазкі для ўпакоўкі сальнікаў і дарагую праводку для сваіх пераробленых схем, у той час як яго новыя ртутныя батарэі самі па сабе каштавалі невялікую суму. Ён прапаведаваў як евангеліст, і слова, якое ён прапаведаваў, было «дасканаласць».
  
  «Няма нічога занадта добрага», — рашуча абвясціў ён. Гэта будзе лепшая тарпеда, якая калі-небудзь прымала ваду».
  
  І гэта было вельмі верагодна. Ніводная службовая тарпеда ніколі не карысталася такой безагляднай і любоўнай увагай, і Эбат прыйшоў да высновы, што толькі прататып, які мітусіліся нервовымі бафінамі перад службовымі выпрабаваннямі, можна параўнаць з гэтай адзінокай тарпедай.
  
  Істман дасягнуў моманту вельмі рана ў гульні пад націскам Паркера. Ён убачыў, што Паркер сапраўды прыкладае цудоўныя намаганні, і ад усяго сэрца супрацоўнічаў, каб даць яму ўсё неабходнае. І гэтаму не варта было здзіўляцца, падумаў Эбат, калі падумаць, што катанне ў боегалоўцы каштавала б 25 000 000 долараў.
  
  Паркер праводзіў большую частку часу на сістэму навядзення, кудахтаючы над ёй, як курачка над памылковым куранятам. Калі ўсё гэта ўваходзіць, ты шмат страціў, - сказаў ён Істману.
  
  - Лепш бы не было, - змрочна сказаў Істман.
  
  - Не будзе, - цвёрдым голасам сказаў Паркер.
  
  
  «Што ён робіць?»
  
  
  "Гэта дазваляе ёй бегчы роўна - што б ні здарылася", - сказаў Паркер. «Калі я назваў вам лічбу з дакладнасцю ў тры цалі на сто ярдаў, я дазволіў сабе крыху сваволіць». У руках добрага механіка Mark XI амаль такі ж дакладны, як вінтовачная куля - скажам, цаля на сто ярдаў. Вядома, звычайная Mark XI мае невялікую далёкасць, так што нават на максімуме кропка ўдару не была б больш чым на шэсць футаў, калі б яна добра бегла. Але гэтая прыгажуня павінна прабегчы вельмі доўгі шлях, таму я імкнуся пабіць рэкорд. Я спрабую атрымаць памылку ў паўдзюйма на сто ярдаў. Гэта па-чартоўску амаль немагчыма, але я спрабую да гэтага».
  
  Істман пайшоў вельмі шчаслівы.
  
  «Вы траціце шмат часу і поту на тое, што будзе сабатавана», — заўважыў Эбат.
  
  Паркер паціснуў плячыма. «У кожнага тарпедаўца час ад часу ўзнікае такое пачуццё». Вы бераце такі цудоўны механізм і працуеце над ім, каб атрымаць прадукцыйнасць, пра якую нават дызайнер не марыў. Затым вы стукаеце ім аб борт карабля і разносіце яго ўшчэнт. Гэта ж сабатаж свайго роду, ці не так?
  
  «Я мяркую, што гэта так, калі глядзець на гэта так. Але для гэтага і патрэбныя тарпеды».
  
  
  Паркер кіўнуў. «Я ведаю, што ў рэшце рэшт гэта будзе сабатавана, але нас чакаюць хадавыя выпрабаванні, і яна павінна працаваць». Ён паглядзеў на Эбата і сур'ёзна сказаў: «Ведаеш, я даўно не быў такім праклятым шчаслівым». Я выйшаў з ваенна-марскога флоту і ўладкаваўся важдацца з машынамі іншых людзей, і ўвесь час чагосьці прапускаў, і я не ведаў, што гэта такое. Ён махнуў рукой на распранутую тарпеду. «Цяпер я ведаю - я сумаваў па гэтых прыгажунях».
  
  — Не захапляйся, — параіў абат. «Памятайце, што калі справа даходзіць да апошняга штуршка, гэтая рэч павінна выйсці з ладу».
  
  - Гэта не атрымаецца, - панура сказаў Паркер. Яго твар напружыўся. "Але спачатку трэба правесці адзін добры прабег". Ён пастукаў па грудзях: «Калі ты думаеш, што гэта лёгка, Майк, я ўвесь час працую на мяжы немагчымага». "праехаць гэта будзе складана, але я зраблю гэта з задавальненнем, таму што гэта апошні шанец, які ў мяне будзе ў руках". прыступай да гэтага».
  
  Кожныя два кавалачкі металу, якія можна было аддзяліць, разбіраліся, уважліва вывучаліся і з дбайнай дбайнасцю збіраліся назад. Кавалак за кавалкам уся тарпеда была сабрана, пакуль не прыйшоў час, калі яе заціснулі для выпрабаванняў, і Эбат заўважыў прычыну заціскаў. Нават пры працы на чвэрці магутнасці было відаць, што ён бы дзічэў у хляве, калі б яго не замацавалі.
  
  Паркер выказаў задавальненне і сказаў Істману: «А як наконт трубкі?» Я зрабіў усё, што мог, з рыбай». .
  
  - Добра, - сказаў Істман. 'Хадзем са мной.'
  
  Ён правёў іх крыху ўверх па ўзбярэжжы да невялікай верфі і паказаў на зношаную падстаўку грузападымальнасцю каля 3000 тон. «Вось карабель* — Арэст; Належыць грэкам і зарэгістраваны ў Панаме».
  
  Паркер з сумневам паглядзеў на яе. «Вы збіраецеся перасекчы Атлантыку ў гэтым?»
  
  - Я... і ты таксама, - сказаў Істман. «Яна рабіла гэта раней, і яна можа зрабіць гэта зноў; ёй трэба толькі зрабіць гэта яшчэ раз, і тады яна прападзе ў моры». Ён усміхнуўся. «Яна недастаткова застрахаваная, і мы нават не будзем настойваць на гэтым - мы не хочам, каб хто-небудзь стаў занадта цікавіцца тым, што з ёй здарылася. Калі вы збіраецеся ўсталёўваць падводную трубу, вам прыйдзецца прарэзаць адтуліну ў корпусе. Як вы збіраецеся гэта зрабіць?»
  
  - Давайце паглядзім бліжэй, - сказаў Паркер, і яны падняліся на борт. Ён шмат часу правёў унізе, наверсе, у луках, потым зрабіў эскіз. «Мы зробім дамбу. Прыгатуйце гэта і прыварыце да вонкавага боку корпуса, як пазначана, тады я змагу прарабіць адтуліну знутры і ўсталяваць трубку. Як толькі гэта будзе зроблена, рэч можна сарваць. Вам трэба будзе знайсці дайвера, які зможа трымаць язык за зубамі - гэта не звычайная праца на верфі».
  
  Істман усміхнуўся. — Мы валодаем верфлю, — ціха сказаў ён.
  
  
  Такім чынам, Паркер усталяваў пускавую трубу, што заняло яшчэ тыдзень. Ён патраціў шмат часу на вымярэнне і дакладнае выраўноўванне трубы наперад і ззаду. «Усё, што вам трэба зрабіць, гэта дакладна накіраваць карабель», — сказаў ён. «Вось і ўсё, мы гатовыя да судоў».
  
  III. Жанэт Дэлорм некаторы час не было побач, і гэта непакоіла Эбата, таму што ён хацеў мець яе пад вачыма. Як гэта было, ён і Паркер былі практычна зняволенымі і адрэзанымі ад астатняй арганізацыі. Ён не ведаў, што робіць Уорэн, і не мог звязацца з Хеліерам, каб сказаць яму, што адбываецца. Пры такім разрыве камунікацый усё можа пайсці вельмі дрэнна.
  
  Ён сказаў Істману: «Здаецца, ваш начальнік не праяўляе асаблівай цікавасці. Я не бачыў яе з той першай ночы».
  
  "Яна не звязваецца з рабочымі гультаямі", - сказаў Істман. «Я займаюся наглядам». Ён з'едліва ўтаропіўся ў Абата. — Памятай, што я табе пра яе казаў. На вашым месцы я б трымаўся далей».
  
  Абат паціснуў плячыма. «Я думаю пра грошы. Мы гатовыя да суда, і я не думаю, што вы маеце права падпісваць чэкі».
  
  «Не турбуйцеся пра грошы», — з усмешкай сказаў Істман. «Хвалявацца за суд. Назначана на заўтра, і яна прыйдзе - і Бог табе ў дапамогу, калі не атрымаецца». Задняй думкай ён сказаў: «Яна была ў Штатах, арганізоўвала справы там».
  
  Чорны "Мэрсэдэс" патэлефанаваў рана раніцай, каб забраць Эбата, які насцярожыўся, калі даведаўся, што яго разлучаюць з Паркерам. - Дзе будзе Дэн?
  
  — На Арэсце, — сказаў Істмэн.
  
  «А я?»
  
  - Чаму б вам не пайсці і не даведацца? - сказаў Істман. Ён выглядаў незадаволеным.
  
  Такім чынам, Эбат з неахвотай паехаў у «Мэрсэдэсе» туды, куды б ён ні збіраўся яго павезці, а гэта аказалася сэрцам Бейрута. Калі машына праязджала каля рэдакцыі англамоўнай газеты Daily Star, ён памацаў канверт у кішэні і задумаўся, як ён мог туды патрапіць без лішняй увагі. Ён і Хеліер арганізавалі экстранную інфармацыйную службу, але здавалася, што ў яго не будзе магчымасці скарыстацца ёю.
  
  Машына даставіла яго ў гавань для яхт, дзе яго сустрэў прыгожа апрануты матрос. — Містэр абат? Абат кіўнуў, і матрос сказаў: «Сюды, сэр», і павёў яго да хуткага катэра, які быў прышвартаваны ля прыступак.
  
  Калі запуск прайшоў гладка, Эбат сказаў: «Куды мы едзем?»
  
  Яхта - Stella del Mare. Матрос паказаў рукой. «Там».
  
  Абат разглядаў яхту, калі яны набліжаліся. Гэта была цацка багатага чалавека тыпу, які звычайна сустракаецца ў Міжземным моры. Вагой каля двухсот тон, яна была б цалкам абсталявана ўсімі мажлівымі выгодамі і навігацыйнымі сродкамі і была б цалкам здольная абляцець свет. Але, як правіла, яна не будзе гэтага рабіць - гэтыя лодкі звычайна можна было знайсці прывязанымі на працягу некалькіх тыдняў у Ніцы, Канах, Бейруце і ўсіх іншых месцах джет-сету - у плывучых сядзібах багатых людзей. . Усё больш здавалася, што кантрабанда гераіну прыносіць прыбытак.
  
  У верхняй частцы трапа яго сустрэў яшчэ адзін плывучы лакей, апрануты ў матроскі касцюм, і праводзіў на сонечную палубу. Падымаючыся па лесвіцы, ён пачуў лязг якарнага ланцуга і вібрацыю рухавікоў. Аказалася, што Стэла дэль Марэ чакала яго.
  
  На сонечнай палубе ён знайшоў Жанэт Дэлорм. Яна ляжала на спіне, дадаючы ёй загару, і была апранута так, што максімальная колькасць скуры атрымала карысць; яе бікіні было самым шыкоўным, якое ён калі-небудзь бачыў - невялікі трохкутнік на паясніцы і дзве накладкі на саскі. Ён не бачыў нічога падобнага за межамі стрыптыза ў Соха і сумняваўся, што ўся партыя важыць больш за адну восьмую унцыі; вядома менш, чым цёмныя акуляры, праз якія яна глядзела на яго.
  
  Яна ляніва махнула рукой. «Прывітанне, Майк; гэта Юсіф Фуад».
  
  Абат неахвотна адвёў позірк ад яе ў бок чалавека, які сядзеў побач. Лысіна, карычневая скура яшчаркі і вочы рэптыліі, безумоўна, зрабілі змены ў горшы бок. Ён кіўнуў у знак пацверджання. «Добрай раніцы, містэр Фуад». Ён бачыў Фуада раней. Гэта быў ліванскі банкір, з якім Дэлорм абедаў і якога ён спісаў з рахункаў як занадта рэспектабельнага. Гэта проста паказала, наколькі вы можаце памыляцца. Фуад, вядома, не збіраўся марскога падарожжа ў дзень суда над тарпедай дзеля яго здароўя.
  
  Фуад хутка і птушына кіўнуў галавой. Ён раздражнёна спытаў: «Што ён тут робіць?»
  
  - Таму што я хачу, каб ён быў тут, - сказала Жанет. «Сядай, Майк».
  
  «Я думаў, што я сказаў, што мяне нельга ўводзіць. . .' Фуад спыніўся і зноў паківаў галавой. «Мне гэта не падабаецца».
  
  Абат, які прысеў, рыхтуючыся сесці, зноў выпрастаўся. «Я ведаю, калі мяне не хочуць. Калі вы яшчэ раз дасце гэты запуск, я пайду».
  
  - Сядай, Майк, - сказала Жанет з трэскам пугі ў голасе, які аўтаматычна сагнуў калені Эбата. «Юсіф заўсёды нервуецца. Ён баіцца страціць рэспектабельнасць». У яе голасе была насмешка.
  
  - У нас была дамоўленасць, - злосна сказаў Фуад.
  
  "Такім чынам, я зламала яго", сказала Жанет. «Што вы збіраецеся з гэтым рабіць?» Яна ўсміхнулася. — Не хвалюйся так, Юсіф; Я буду даглядаць за табой».
  
  Паміж імі адбывалася нешта, што не падабалася Эбату. Відавочна, што ён не павінен быў ведаць пра Фуада, а Фуаду не падабалася, каб яго прыкрыццё ламалі. З-за чаго для Майка Эбата было б небяспечна, калі б Фуад вырашыў вярнуць усё ў норму. З яго выгляду ён не стаў бы вачыма яшчаркі бачыць забойства. Ён азірнуўся на Дэлорм - відовішча было значна больш удзячным - і мусіў нагадаць сабе, што яна таксама не будзе.
  
  Жанет усміхнулася яму. «Што ты з сабой рабіў, Майк?»
  
  
  — Ты, чорт вазьмі, добра ведаеш, што я рабіў, — сказаў абат лыса. «Інакш Істман марнаваў час».
  
  "Джэк расказаў мне столькі, колькі ён ведае, - пагадзілася яна. - Што няшмат - ён не тэхнік". Яе голас абвастрыўся: «Ці спрацуе гэтая тарпеда?»
  
  — Я таксама не тэхнік, — сказаў абат. «Але Дэн Паркер выглядае ўпэўненым*. Ён пацёр сківіцу. «Я думаю, вы будзеце вінны нам сто тысяч даляраў да канца дня».
  
  — У Юсіфа гатовы чэк. Я спадзяюся, што ён дасць гэта вам - дзеля вас.
  
  Ад гэтага выразнага папярэджання аб пакаранні за няўдалы суд на ілбе абата выступіў пот. Ён падумаў пра тое, што казаў Паркер пра працу на мяжы немагчымага, зрабіў глыбокі ўдых і прымусіў сябе лёгка сказаць: «Куды мы ідзем?» Што за дрыль? Ён павярнуў галаву і паглядзеў на зямлю, якая аддалялася, больш каб пазбегнуць схаванага погляду Жанет, чым з цікавасці. Пры параўнанні гэтых двух было відавочна, што самка гэтага віду была больш смяротнай, чым самец.
  
  Яна раптоўна села і паправіла мінімальны бюстгальтар, які небяспечна абвіс ад напружання яе рухаў. — Мы збіраемся далучыцца да Арэста. Яна там - удалечыні ад суднаходных шляхоў. У нас таксама ёсць некалькі хуткіх лодак, каб нас ніхто не турбаваў. Гэта як ваенна-марскія вучэнні».
  
  «Колькі часу нам спатрэбіцца, каб выйсці?»
  
  «Магчыма, дзве гадзіны - можа, і больш».
  
  — Скажам, тры гадзіны ў адзін бок, — сказаў абат. — І Бог ведае, колькі яшчэ суд. Гэта зойме ўвесь дзень. Я ўжо пачынаю адчуваць марскую хваробу. Я ніколі не любіў караблі».
  
  Кончык яе языка гуляў па верхняй губе. — У мяне ёсць лекі ад марской хваробы, — сказала яна. — Бясгрэшны, запэўніваю вас. Я не думаю, што ў цябе будзе час на марскую хваробу, Майк Эбат.
  
  Яна заклала рукі за галаву і штурхнула яго грудзьмі, і ён паверыў ёй. Ён зірнуў на Фуада, які таксама глядзеў на яе сваім позіркам яшчаркі, але ў гэтых мёртвых змеістых вачах не было і намёку на пажадлівасць.
  
  Недалёка за гарызонтам «Арэстэс» прабіраўся праз ціхае ранішняе мора, накіроўваючыся на спатканне. Паркер падняўся па лесвіцы на мост і зрабіў вялікі палец. «Усё пад кантролем. Я зараз разагрэю батарэі».
  
  Істман кіўнуў, потым кіўнуў галавой у бок афіцэра з зацвілай касой на патрапанай фуражцы. Шкіпер не вельмі задаволены. Ён кажа, што ў карабля капрызнае кіраванне».
  
  «Чаго б ён чакаў з вялікай крывавай дзіркай, выразанай не па цэнтры ў дугах?» - запатрабаваў Паркер. «Ён прывыкне».
  
  «Мяркую, што так», — задумаўся Істман. «Ці дапаможа зрабіць яшчэ адну дзірку з іншага боку?»
  
  - Можа, - асцярожна сказаў Паркер. «Гэта крыху зраўняла б сітуацыю».
  
  «Што гэта за разагрэў батарэй?» Я не ведаў, што ты гэта зрабіў».
  
  «Цёплая батарэя дае энергію хутчэй і лягчэй, чым халодная. Розніца ў трыццаць градусаў па Фарэнгейту можа павялічыць радыус дзеяння на траціну - і нам патрэбны ўвесь дыяпазон, які мы можам атрымаць. Паркер дастаў трубку. — Я паставіў яе бегчы на дванаццаць футаў. Усё менш, чым гэта, яна, хутчэй за ўсё, стане марской свінкай - выскочыць у ваду і выскочыць з яе. Такая нестабільнасць можа збіць яе з курсу. У канцы прабегу яна прыгожа і лёгка падскочыць, як корак, і яе святло Холмса згасне, каб вы маглі яе бачыць.
  
  «Ты будзеш там, каб знайсці тарпеду».
  
  «Я думаў, вы хочаце, каб я прыехаў, каб праверыць стральбу».
  
  "Вы можаце зрабіць і тое, і другое", - сказаў Істмэн. Там будзе чакаць лодка, якая даставіць вас на другі канец курсу.
  
  Паркер чыркнуў запалкай. «Вам спатрэбіцца чортава хуткая лодка, каб апярэдзіць тарпеду».
  
  «У нас ёсць адзін. Ці дастаткова хуткасці сорак пяць вузлоў?
  
  Гэта досыць хутка, - прызнаўся Паркер і выпусціў клубок сіняга дыму.
  
  Істмэн непрыемна панюхаў і пасунуўся па ветру. «Што гэта вы курыце? Старыя шкарпэткі?
  
  Паркер весела ўсміхнуўся. Ужо адчуваеш нудоту? Ён зноў нацягнуў трубу. «Куды Майк пайшоў сёння раніцай?»
  
  Істмэн глядзеў на гарызонт. Начальнік хацеў яго бачыць, — маркотна сказаў ён.
  
  «Для чаго?» - здзіўлена спытаў Паркер.
  
  - Я дам вам тры здагадкі, - саркастычна сказаў Істман. «У маленькай сучкі гарачыя штаны».
  
  Паркер зневажальна кыкнуў. «Гэта не спосаб казаць пра вашага працадаўцу, - заўважыў ён. - Вы думаеце... э-э... што яна і Майк з'яўляюцца... э-э...?»
  
  - Б'юся аб заклад, яны абодва зараз у мяшку, - жорстка сказаў Істман і стукнуў па парэнчах.
  
  «Чаму, Джэк! Я веру, што ты зайздросціш, - радасна засмяяўся Паркер.
  
  
  Чорт з гэтым, - сказаў Істман жорсткім голасам. «У мяне імунітэт да ўсяго, што гэтая дзяўчына робіць са сваёй шыкоўнай задніцай, але яна не павінна змешваць задавальненне з бізнесам. Гэта можа ўцягнуць нас усіх у бяду. Яна не павінна была. . .'
  
  Ён перапыніўся, і Паркер нявінна сказаў: "Яна не павінна мець чаго?"
  
  — Нічога, — рэзка сказаў Істмэн і пайшоў праз мосцік, дзе ціхім голасам загаварыў са шкіперам.
  
  Абат зашпіліў кашулю і нахіліўся праз ускудлачаны ложак, каб паглядзець праз порт. «Што я раблю, выконваючы абавязкі», — падумаў ён і паглядзеў на гадзіннік. Яны былі ў моры крыху больш за дзве гадзіны. З купэ побач з каютай ён пачуў хуткі плёскат вады, калі Жанет прымала душ, і неўзабаве яна з'явілася, голая і з якой капала. Яна кінула яму ручнік. — Высушы мяне, — загадала яна.
  
  Калі ён энергічна паціраў яе, ён непераадольна нагадаў сваё дзяцінства, калі ён наведваў стайні свайго дзеда і яго вучыў навыкам вершніка стары Бенсан, галоўны конюх. Ён аўтаматычна прашыпеў скрозь зубы, як гэта рабіў Бэнсан, калі кіраваў каня, і задумаўся, што стары падумае пра гэтую кабылку.
  
  «Вы мала былі побач», - сказаў ён. «Я чакаў убачыць вас больш».
  
  
  «Вы не маглі больш бачыць мяне».
  
  «Што ты рабіў у Штатах?* Яна крыху зацякла пад яго рукамі. «Адкуль вы ведаеце, што я быў у Штатах?»
  
  - Істман сказаў мне.
  
  «Джэк занадта шмат гаворыць». Праз некаторы час яна сказала: "Я рабіла тое, што вы чакалі - наладжвала справы".
  
  «Паспяховая паездка?»
  
  «Вельмі». Яна вырвалася з яго. «Я збіраюся зарабіць шмат грошай».
  
  Абат усміхнуўся. 'Я ведаю. Я спрабаваў прыдумаць, як выразаць сабе большую долю». Ён разглядаў яе, калі яна ішла праз каюту. Яе доўгае цела было роўна загарэлым і не было прыкметных белых плям. Відавочна, мінімальнае бікіні, якое яна апранула раніцай, было саступкай чыёйсьці сціпласці, але чыёй ён не мог сабе ўявіць. У Фуада? Гэта быў смех.
  
  Яна павярнулася і ўсміхнулася. «Гэта магчыма - калі суд будзе паспяховым». Апрануўшы кароткія майткі, яна спытала: «Што вы думаеце пра Джэка Істмана?»
  
  — Ён здаецца мне жорсткім хлопчыкам, — задумліва сказаў абат. «Ён не сметанковы».
  
  «Ці не маглі б вы пагаварыць з ім?»
  
  «Я мог бы... калі б ён мог са мной ладзіць».
  
  Яна кіўнула. «Магчыма, нешта будзе дамоўлена». Зашпіліла шлеі бюстгальтара. "Нават калі вы не ладзілі разам, нешта можа быць арганізавана - калі вы гатовыя дапамагчы з дамоўленасцямі".
  
  Хрыстос, які чорт! — падумаў ён. Было цалкам зразумела, што папярэдне прапаноўваецца. Ён мог выцесніць Істмэна, пазбавіўшыся ад яго, і ў яго не было ілюзій адносна таго, што гэта значыць. Верагодна, заручыўшыся яго дапамогай, каб пазбавіцца ад партнёра, яна зарабіла б яшчэ больш грошай. Але тады ён апынецца на месцы Істмэна - на гарачым крэсле - мішэнню для наступнага шчаслівага прысоскі, які ўвойдзе ў яе сэксуальнае маленькае жыццё. Ён падумаў пра спіс забітых у яе дасье і задаўся пытаннем, колькі з іх былі яе каханкамі. Самка павука -пажыральнік самцоў.
  
  Ён прывабна ўсміхнуўся. «Гэта думка. Якое месца ва ўсім гэтым займае сябар Фуад?»
  
  «Цяпер ты занадта шмат гаворыш», — сказала яна з дакорам, зашпільваючы гузікі на блузцы. «Ён не мае да вас нічога агульнага».
  
  «О так, ён робіць. Ён трымае мяшкі з грашыма, ці не так?»
  
  Яна села за туалетны столік і пачала прыбіраць твар. - Вы хутка робіце выснову, - сказала яна. «Але ты маеш рацыю». Яе вочы глядзелі на яго праз люстэрка. «Ты вельмі разумны, Майк; нашмат разумнейшы за Джэка, я не думаю, што ў цябе з ім узнікнуць праблемы».
  
  Дзякуй за вотум даверу».
  
  «Раз вы такі разумны, магчыма, вы можаце сказаць мне што-небудзь. Што вы ведаеце пра Regent Films?
  
  Абат адчуваў, што яна назірае за ім, нават калі была павернута спіной, і спадзяваўся, што выраз яго твару не змяніўся. «Гэта англійская - брытанская - кінакампанія. Даволі вялікі».
  
  «Хто наверсе?»
  
  «Чалавек па імені Хеліер — сэр Роберт Хеліер».
  
  Яна павярнулася да яго. - Дык скажыце мне - навошта англійскаму двараніну - мілорду - умешвацца ў мяне?
  
  Абат засмяяўся - не ўтрымаўся. «Мяркую, вы маглі б назваць старога Гэліера дваранінам. Ён вам перашкаджае?»
  
  «Яго кампанія... вельмі. Гэта каштавала мне шмат грошай».
  
  Абат захаваў цвярозы твар, хаця хацеў падбадзёрыць. Такім чынам, Уорэн і іранская каманда ўдарылі яе прама ў кашалёк, якім яна замяніла сэрца. Ён паціснуў плячыма. «Я мала ведаю пра Хеліера. Ён не быў у мяне ў курсе - я не здымаўся ў фільмах і не займаўся плёткамі. За мае грошы гэта рэспектабельная кампанія, якой ён кіруе. Рэджэнт робіць даволі добрыя здымкі - я бачыў некаторыя з іх».
  
  Яна з грукатам кінула грэбень. «Гэтыя рэгенты каштавалі мне больш грошай, чым вы нават чулі. Яны...» Зазваніў тэлефон і яна падняла трубку.
  
  Абат паглядзеў праз порт і ўбачыў недалёка «Арэстэс». Жанет сказала: «Давай, Майк; нас хочуць на палубе. Мы перасаджваемся на іншы карабель».
  
  Калі яны прыбылі на палубу, Эбат убачыў групу маракоў, дзелавіта спускаючых лодку. «Стэла-дэль-Марэ» спынілася і неспакойна кацілася на лёгкай хвалі, а «Арэстэс» быў на траверсе каля двухсот ярдаў ад іх.
  
  Фуада не было на палубе, але Эбат убачыў яго, які хаваўся ў салоне. Здавалася, што Юсіф Фуад меў намер схаваць сваю сувязь з гэтай гнюснай дзейнасцю, таму ён запярэчыў, калі Абат прыйшоў на борт. Жанэт з іншага гурта, здавалася, хацела, каб Фуад быў больш глыбока ўцягнуты, і Эбат задумаўся, ці можа ён выкарыстаць гэтую праблему як пункт атакі.
  
  Ён рушыў услед за Жанет па трапе і ўвайшоў у катэр, які лянівым кругам ад'ехаў і накіраваўся да «Арэста». Калі Жанет паднялася на палубу пабітых падшклянак, яна раптам зрабілася дзелавітай. — Добра, Джэк; давайце ў дарогу. Ты гатовы, Паркер?
  
  Паркер лёгка ўсміхнуўся. «Гатовы, як ніколі».
  
  
  Яна далі яму лёгкую напружаную ўсмешку. - Табе лепш зрабіць усё добра - але Джэк казаў мне, што ты робіш добрую працу.
  
  Тэлеграф загрукатаў, палуба завібравала, калі рухавікі павялічылі хуткасць, і «Арэстэс» пачаў рухацца. «Што за дрыль?» - спытаў абат.
  
  — Мы праедзем яшчэ пятнаццаць міль, — сказаў Істман. Потым павярнуцца і страляць. У нас ёсць пара лодак па курсе на той выпадак, калі тарпеда ўсплыве занадта хутка, але мы ўсё роўна будзем рухацца па ёй. Ён павінен усплыць дзесьці каля яхты - калі мы атрымаем патрэбную далёкасць.
  
  Абат засмяяўся і сказаў Паркеру: «Табе лепш не быць занадта добрым, Дэн; гэта быў бы чортавы жарт, калі б ты ўразіў тарпеду ў Стэла дэль Марэ».
  
  Паркер буркнуў. «Без боегалоўкі гэта не прынесла б вялікай шкоды. Але рыба была б спісаннем, і я б гэтага не хацеў».
  
  - Я б таксама, - сказаў Істман. Ён зірнуў на Абата непрыязна і холадна сказаў: «Мне не падабаецца ваша пачуццё гумару».
  
  — Я таксама, — сказаў абат, усё яшчэ ўсміхаючыся. «У нас з Дэнам сто тысяч даляраў, якія едуць з гэтай тарпедай».
  
  Арэст араў на захад. Жанэт узяла Істмэна за локаць, і яны пайшлі на другі бок палубы, паглыбіўшыся ў размову. Абат сказаў: «Ён не такі прыязны, як быў».
  
  Паркер тросся ад смеху. — Можа, зайздросціць. Ці ёсць у яго прычына быць, Майк?
  
  - Вы маеце на ўвазе мяне і Дэлорм? Абат зрабіў кіслы твар. «Я не ведаю наконт рэўнасці, але ён павінен бегчы напалоханы. Сука хоча, каб я яго адбіў у зручны момант. Мы добра пасябравалі».
  
  - Б'юся аб заклад, вы не спыніліся на размове, - шматзначна сказаў Паркер. «Вы хочаце сказаць мне, што яна прасіла вас забіць Істмэна?»
  
  «Не так шмат слоў, але тэма ўзнікла. Яшчэ адна рэч - Уорэн моцна збіваў яе ў Іране. Яна сапраўды ў захапленні ад гэтага. Яна хацела даведацца пра Regent Films».
  
  Прыемна ведаць, - сказаў Паркер. - Што вы ёй сказалі?
  
  «Я паводзіў сябе тупым і прытрымліваўся агульных слоў. Магчыма, Уорэн зробіць увесь трук і выпусціць нас з кручка».
  
  - Ён не можа, - сказаў Паркер. "Мы на кручку" і "выкручваемся". Ну, мы павінны выбрацца з гэтага самі. Я іду ўніз - хачу праверыць рыбу.
  
  Абат нахмурыўся; яму здалося, што ён заўважыў у Паркеры адценне нервовасці - тое, што цяпер праявілася ўпершыню. Яму не хацелася думаць пра тое, што магло б адбыцца, калі б суд даказаў, што суд не атрымаў поспеху, але Паркера хвалявала іншае - праблема таго, што адбудзецца, калі суд будзе паспяховым. Было над чым падумаць.
  
  Хутчэй за ўсё, яны з Паркерам павінны былі адправіцца разам з Арэстам на апошняе заданне, праз Атлантыку, каб выпусціць тарпеду на бераг на якім-небудзь зацішным пляжы. Загвоздка была ў тым, што да гэтага ніколі не дайшло - Паркер пра гэта паклапаціўся. І тое, што ў такім выпадку зробіць Жанэт, было зусім не праблематычным, хаця дэталі былі туманнымі. Напэўна, ён і Паркер падзялілі б адну бетонную труну на дне Карыбскага мора. Гэта была непрыемная думка.
  
  Правільным курсам дзеянняў было б пачакаць, пакуль боегалоўка будзе напоўнена гераінам, а потым неяк скінуць лот пры такіх абставінах, каб яны з Паркерам змаглі сысці. Бяда гэтай думкі была ў тым, што ўсё залежала ад таго, што рабіў Дэлорм - у яго зусім не было ініцыятывы. Ім проста трэба было пачакаць і паглядзець, што здарылася.
  
  Ён абапёрся на поручні і панура глядзеў на мора, і думкі яго былі доўгія і глыбокія. Неўзабаве ён уздыхнуў і павярнуўся да Жанет і Істмэна, якія схілілі галовы разам. Яна будзе расказваць яму пра тое, што дамовілася ў Штатах, і ён шмат аддаў бы, каб мець магчымасць падслухоўваць. Калі б ён ведаў, куды накіроўваецца гераін, банду ў Штатах можна было* злавіць - хутка наблізіўшыся да пляжу з захопам тарпеды - і яны з Паркерам былі б на месцы. Ход яго думак быў перапынены звонам тэлеграфнага званка і раптоўным паслабленнем вібрацыі. Паркер падышоў знізу і паглядзеў збоку. — Мы прыехалі, — сказаў ён. «Паглядзі на тую рэч унізе».
  
  Абат убачыў хуткі на выгляд човен, які лёгка ехаў па вадзе. Істман падышоў і сказаў: «Гэта каб адвезці нас назад на яхту». Як вы збіраецеся з гэтым працаваць, Паркер?»
  
  «Ці можам мы пагаварыць з гэтым караблём з гэтай лодкі?»
  
  «Вядома, ёсць радыёсувязь».
  
  — Тады парайцеся са шкіперам. Каля нактола ёсць перамыкач; ён націскае сініцу, калі компас паказвае на магнітны поўнач. Я хацеў бы апынуцца ў гэтай лодцы, каб назіраць за рыбай, калі яна сыходзіць. Усё, што трэба зрабіць шкіперу, гэта сачыць за компасам і пстрыкаць выключальнікам. Лепш бы ён сам быў за рулём».
  
  - Я скажу яму, - сказаў Істман і падняўся на мост.
  
  Былі дадзены інструкцыі, і яны спусціліся да лодкі, якая ішла побач, Жанет і Істман спачатку, потым Эббот і Паркер. Рухавікі адкрыліся з прыглушаным рыкам, які казаў аб рэзерве магутнасці, і яны адышлі ад Арэста, які шырокім размахам павярнуўся на зваротным курсе. Паркер назіраў за ёй. "Дай мне акуляры і" скажы шкіперу, што ён можа страляць, калі будзе гатовы. Мы адыходзім, калі я даю слова крыху больш за трыццаць вузлоў - курс на поўнач магнітны. Усе сочаць за кармой».
  
  Істман загаварыў у мікрафон і сказаў: «Ён стрэліць, калі разбярэцца — у любы час».
  
  Паркер прыкрыў вочы акулярамі і глядзеў на лукі Арэста. Узнікла паўза, потым Істман сказаў: "Ён звольнены", і адначасова Паркер закрычаў: "Яна ўжо ў дарозе - ідзі". Ён бачыў, як бурбалкі паветра вырваліся з лука Арэста і былі знесены кільватэрам.
  
  Ціхае бурчанне рухавікоў перайшло ў ашаламляльны роў, калі дросельныя засланкі адкрыліся, і Эбата на імгненне заціснула на сядзенні раптоўнае паскарэнне. Паркер глядзеў на ваду. "Яна не марская свініца", - крыкнуў ён. "Я быў крыху занепакоены гэтым. Яна павінна бегаць".
  
  'Што ты маеш на ўвазе?' - крыкнуў Істмэн.
  
  
  Труба знаходзіцца ўсяго ў шасці футах пад вадой, а* рыба павінна бегчы на дванаццаці - я думаў, што яна можа нахіліцца і (тут зноў рэзка падымаецца, каб вырвацца на паверхню. Але яна не зрабіла гэтага - прыгажуня). Паркер нахіліўся наперад. Скажы свайму рулявому трымацца як мага бліжэй да трыццаці аднаго вузла і весці прамой курс.
  
  Гэта была дзікая язда і, здавалася, працягвалася вечна, што тычыцца Эбата. Нягледзячы на тое, што мора было спакойным, было невялікае хваляванне, і лодка каталася на грэбні і, здавалася, ляцела на працягу долі секунды, перш чым апусціцца з рэзкім трэскам. Ён дакрануўся да Паркера за руку. «Як доўга гэта працягваецца?»
  
  «Паўгадзіны ці каля таго. Тарпеда робіць хуткасць трыццаць вузлоў, так што мы павінны быць трохі наперадзе яе. Трымайце вочы адкрытымі - калі вам пашанцуе, вы некаторы час не ўбачыце нічога крывавага.
  
  Абат утаропіўся на мора і на імклівы кільватэр, які адкручваўся ад лодкі на, здавалася, фантастычнай хуткасці. Праз некаторы час ён выявіў, што гэта загіпнатызавала яго і выклікала млоснасць, таму ён павярнуў галаву і паглядзеў на астатніх, міргаючы, калі вецер лавіў яго вочы.
  
  Жанет сядзела гэтак жа спакойна, як і ў «Паон Руж», адной рукой абапёршыся на храмаваную паручку. Вецер распускаў яе светлыя валасы і прыціскаў да цела блузку. Істмэн аскаліў зубы ў жорсткай усмешцы. Час ад часу ён гаварыў у мікрафон, які трымаў у руках, але Эбат не ведаў, з кім ён размаўляў. Напэўна, ён казаў Стэла дэль Марэ, што яны ўжо ў дарозе. Паркер ехаў лёгка і глядзеў на корму, у яго вачах гарэла хваляванне і шырокая ўсмешка на твары. Гэта быў яго дзень.
  
  Лодка бясконца неслася па вадзе. Праз дзесяць хвілін яны пранесліся міма вялізнага маторнага катэра, які ляніва рабіў кругі, і Істман устаў і махнуў рукой. Гэта была адна з лодак, якія ахоўвалі курс. Істмэн рэзка сеў, калі іх уласная лодка моцна падскочыла па кільватэры, якая перасекла ім шлях, а потым зноў. Лодка, якая кружылася, аддалялася ўдалечыні за імі, калі яны рушылі далей.
  
  Калі Паркер меў рацыю, Эбат падумаў пра тарпеду дзесьці ўнізе і за імі. Нягледзячы на тое, што ён бачыў яго раздзетым, яму было цяжка зразумець, што ён там, унізе, няўхільна ехаў па вадзе з такой хуткасцю. Ён паглядзеў наперад на шырокія плечы чалавека за штурвалам і ўбачыў, як курчыліся мышцы яго рук і спіны, калі ён змагаўся, каб трымаць лодку на прамым курсе, і гэта дало яму нейкае ўяўленне аб дасягненні Паркера - памылка на паўдзюйма ў сто ярдаў за мілю за міляй за міляй.
  
  Яны абмінулі іншую лодку, якая кружыла, і зноў падскочылі праз яе след, каб пакінуць яе ззаду. Істман паглядзеў на гадзіннік.
  
  - Яшчэ дзесяць хвілін, - крыкнуў ён і ўсміхнуўся Паркеру. «Мы прайшлі дзесяць міль, засталося пяць».
  
  Паркер энергічна кіўнуў. «Паслабце хуткасць вузла, калі можаце - мы не хочам занадта абганяць яе».
  
  Істмэн павярнуўся і загаварыў на вуха рулявога, і роў матораў ледзь-ледзь змяніўся. Эбату здавалася, што хуткасць не мае ніякага значэння; след так жа хутка плыў за імі ў лінію, такую прамую, што, здавалася, кіраваў па блакітнай вадзе. Ён пачынаў адчуваць сябе ўсё горш; Шум быў аглушальны, і ад гэтага руху ў яго страўнік быў засмучаны, і ён ведаў, што, калі яны хутка не спыняцца, яго вырве праз бок. Калі гэта быў водны спорт, то не для яго.
  
  Жанет упершыню загаварыла. Яна ўстала і паказала. «Стэла дэль Марэ».
  
  Абат адчуў палёгку - яго пакуты амаль скончыліся. Паркер павярнуўся і паглядзеў на яхту, а потым кіўнуў Істману. «Не спыняйцеся на гэтым. Прабягайце прама па тым жа курсе. Мы хочам тарпеду, а не крывавую яхту».
  
  Істмэн кіўнуў і зноў загаварыў з рулявым, і яны пранесліся міма Стэла-дэль-Марэ, і наперадзе не было нічога, акрамя скачучага гарызонту. Паркер закрычаў: "Усе паглядзіце на корму - вы ўбачыце яе з паднятым носам, як вялікі скрываўлены слуп, які тырчыць з мора, і там будзе святло і трохі дыму".
  
  Усе паглядзелі, але не было нічога, акрамя Стэлы дэль Марэ, якая аддалялася ўдалечыні, і Эбат адчуваў сябе прыгнечаным, як ішлі хвіліны. Ён паглядзеў на гадзіннік і заўважыў, што прайшло трыццаць тры хвіліны з таго часу, як яны пачалі гэты вар'яцкі рывок па Міжземным моры. Ён падлічыў у думках і палічыў, што яны прайшлі не менш за шаснаццаць міль, а магчыма, і больш. Што магло пайсці не так?
  
  Ён успомніў, што казаў Паркер пра настройку тарпеды на глыбіню дванаццаці футаў з вышыні шасці футаў. Паркер быў занепакоены гібеллю марскіх свіней, але што, калі тарпеда проста панесла ў марскія глыбіні? З таго, што Паркер сказаў яму раней, калі тарпеда апусціцца значна ніжэй за шэсцьдзесят футаў, ціск пашкодзіць яе без магчымасці рамонту, і яе больш ніколі не ўбачаць.
  
  Ён паглядзеў на Жанэт, выраз твару якой не змяніўся. Што б яна з гэтым зрабіла? Ён мог здагадацца, што адказ будзе жорсткім. Паркер глядзеў на карму з напружаным выразам твару. Яго ўсмешка знікла, а гусіныя лапкі вакол вачэй сталі глыбей.
  
  Трыццаць чатыры хвіліны -- і нічога. Трыццаць пяць хвілін -- і нічога. Эбат паспрабаваў злавіць погляд Паркера, але Паркер звярнуў увагу толькі на мора. Гэта бюст, у роспачы вырашыў абат.
  
  Раптам Паркер сутаргава заварушыўся. «Так яна дзьме!» - усхвалявана крыкнуў ён. «На правым борце. Выключыце гэтыя крывавыя рухавікі».
  
  Абат глядзеў на мора і быў удзячны пачуць, як заглушылі рухавікі. Удалечыні тарпеда падскочыла, як і апісаў Паркер, і дымна-жоўтае полымя цьмяна гарэла ў моцным сонечным святле. Лодка павярнулася і накіравалася да яго, а Паркер літаральна танцаваў джыг. «Дзе гак для лодкі?» - запатрабаваў ён. «Мы павінны засцерагчы яе».
  
  «Што гэта за полымя?» - спытаў Істмэн.
  
  Святло Холмса, - сказаў Паркер. "Ён сілкуецца натрыем - чым вільготней ён становіцца, тым мацней гарыць".
  
  "Хуткая хітрасць", - пракаментаваў Істман.
  
  Паркер павярнуўся да яго і ўрачыста сказаў: «Тарпеда, якая там знаходзіцца, - яшчэ больш спрытны трук». Я лічу, што яна прабегла васемнаццаць міль, і гэта не проста трук - гэта пракляты цуд. Вы задаволены ім?»
  
  Істман усміхнуўся і паглядзеў на Жанэт. «Я мяркую, што мы».
  
  — Мы будзем чакаць вашага чэка, — сказаў абат Жанет.
  
  Яна бліскуча ўсміхнулася яму. «Я атрымаю гэта ад Юсіфа, як толькі мы вернемся да яхты».
  
  
  IV. Яны вярнуліся ў Бейрут на «Стэла-дэль-Марэ», пакінуўшы «Арэстэс» забраць тарпеду з катэра, да якога яна была замацавана, а Паркер пакляўся вечна помсціць кожнаму, хто будзе настолькі рэзкі, што пашкодзіць яе ў працэсе. У шыкоўным салоне Істман узламаў кактэйльную шафу. «Я мяркую, што нам усім трэба выпіць».
  
  Абат млява апусціўся ў крэсла. На гэты раз Істман дакладна выказаў свае пачуцці. За апошнюю гадзіну ён перажыў столькі эмоцый, што хапіла б на ўсё жыццё чалавека, і моцная чарка прыйшлася б добра. Гэта ператварылася ў таварыскую вечарыну - Істмэн быў вясёлы, Паркер быў п'яны ад поспеху і не меў патрэбы ў спіртным, каб падбадзёрыцца, Жанет была вясёлай і зіхатлівай, і нават Юсіф Фуад быў настолькі расслаблены, што дазволіў беглай усмешцы хутка прабегчы па яго твары. Абат быў толькі ўдзячны.
  
  Жанэт пстрыкнула пальцамі на Фуада, які дастаў з кішэні складзены ліст паперы і даў ёй. Яна перадала яго абату. «Першая частка, Майк. Будзе яшчэ».
  
  Ён разгарнуў чэк і ўбачыў, што ён быў выпісаны на ўласным банку Фуада на 100 000 амерыканскіх долараў, і задумаўся, што здарыцца, калі ён паспрабуе выпісаць яго да апошняга запуску тарпеды ля амерыканскага ўзбярэжжа. Але ён не каментаваў гэта - ён не павінен быў ведаць, што Фуад быў банкірам. "Я жадаю нам яшчэ шмат", - сказаў ён.
  
  Істмэн падняў шклянку. Для лепшага праклятага механіка гэта было шчасцем сустрэць мяне.
  
  Яны выпілі за Паркера, які сапраўды пачырванеў. "Шкада, што ў іх няма тарпедных гонак", - сказаў Істман. — Ты б ніколі не застаўся без працы, Дэн. Я не бачыў нічога такога захапляльнага з тых часоў, як быў у Гаялеі. Ён усміхнуўся Жанет. «Але я мяркую, што на гэтым я катаюся нашмат больш, чым калі-небудзь на скачках».
  
  Паркер сказаў: "Гэта толькі пачатак - цяпер мы сутыкаемся з дадатковымі праблемамі".
  
  Жанет нахілілася наперад. «Якія праблемы?» - рэзка спытала яна.
  
  Паркер разліваў напой па шклянцы. «Звычайна тарпеда Mark XI мае невялікі радыус дзеяння — крыху больш за тры мілі. Усё, у што вы страляеце, вы можаце ўбачыць, і любы чортаў дурань можа ўбачыць карабель за тры мілі. Але ты іншы - ты хочаш страляць у тое, што відаць за гарызонтам. Вы бачылі адлегласць, якую мы толькі што прайшлі».
  
  Гэта не павінна быць вялікай праблемай, - сказаў Істман. «Не, калі ў вас ёсць добры навігатар, які ведае, дзе ён».
  
  - Лепшы навігатар у свеце не можа вызначыць сваё месцазнаходжанне з дакладнасцю да чвэрці мілі ў адкрытым моры, - рашуча сказаў Паркер. «Не без інерцыі! сістэма навядзення, якую вы не маглі б сабе дазволіць, нават калі б ВМС прадалі вам яе. Вы не можаце купіць іх на рынку лішкаў вайны.
  
  «Дык які адказ?» - спытала Жанэт.
  
  
  - Гэтая вялікая вышка на Арэсце знаходзіцца прыкладна ў пяцідзесяці футах над вадой, - сказаў Паркер. «Калі пасадзіць чалавека ў варонінае гняздо, ён можа бачыць цень за восем міль да гарызонту. Тое, што вам трэба зрабіць, гэта паставіць святло на беразе прыкладна такой жа вышыні ці вышэй, і, калі яно будзе дастаткова яркім, яго будзе бачыць за шаснаццаць міль ці больш у моры кавалак у вароніным гняздзе. трэба рабіць ноччу,
  
  "У любым выпадку, гэта будзе начная праца", - сказаў Істман.
  
  Паркер кіўнуў. «Трэба крыху адшліфаваць, але гэта агульная ідэя». Ён зрабіў паўзу. «Уздоўж узбярэжжа можа быць некалькі ліхтароў, таму вам спатрэбіцца нейкі спосаб вызначыць правільны. Вы можаце мець спецыяльны колер або, яшчэ лепш, паставіць перамыкач у ланцуг і ўключыць код. Чалавек у вароніным гняздзе на «Арэсце» павінен мець падзорную трубу — адну з тых рэчаў, якія выкарыстоўваюць стральцы па мішэнях, і яна павінна быць жорстка замацавана, як свайго роду тэлескапічны прыцэл. Як толькі ён бачыць скрозь святло, ён націскае сініцу, і тарпеда адыходзіць. І гэта магло б дапамагчы, калі б ён быў на дамафоне з рулявым.
  
  «Ідэі прыходзяць ад вас вельмі хутка, ці не так?» - сказаў Істман з захапленнем.
  
  
  «Я проста спрабую зарабіць грошы», — сціпла сказаў Паркер. «Ведаеце, я маю ў гэтым удзел».
  
  - Так, - сказаў Істман. — Яшчэ дзвесце тысяч баксаў. Вы гэта зарабляеце».
  
  - Для цябе можа быць яшчэ больш, Паркер, - сказала Жанэт і міла ўсміхнулася Фуаду. «Юсіф не бедны і не шчодры».
  
  Твар Фуада быў напружаны і цвёрды, і ён закрыў вочы. Для абата ён выглядаў такім жа шчодрым, як той, хто толькі што ўдала абрабаваў касцельную скрыню для бедных.
  
  Машына Жанет усё яшчэ чакала іх, калі яны прыбылі назад у гавань для яхт. - Мне ёсць што паказаць вам, - сказала яна Эбату і Паркеру. «Сядайце ў машыну». Істману яна сказала: «Ты заставайся з Юсіфам і правярай з ім тое, што я табе сказала». Паглядзіце, ці зможа хто-небудзь з вас знайсці ў ім дзіркі».
  
  Яна села ў машыну і села побач з Эбатам, і машына паехала. Эбату хацелася паразмаўляць сам-насам з Паркерам, які, ап'янелы поспехам, страляў занадта шмат. Ён павінен быў пагаварыць з ім пра гэта. Ён звярнуўся да Жанет. «Куды мы ідзем?»
  
  «Вярнуцца туды, адкуль вы прыйшлі сёння раніцай».
  
  «Ніякіх сюрпрызаў тут няма», — сказаў ён. «Я ўсё бачыў».
  
  Яна толькі ўсміхнулася яму і нічога не сказала, і машына раскошна выехала з Бейрута па дарозе Трыпалі назад да тарпеднага хлява. Ён павярнуў у двор, і яна сказала: зазірні ўнутр, потым вярніся, і мы пагаворым пра гэта».
  
  Яны з Паркерам выйшлі і пайшлі да хлява. Перад тым, як яны адчынілі дзверы, абат сказаў: «Пачакай хвілінку, Дэн; Я хачу з вамі пагаварыць. Я не думаю, што вы павінны даваць ім занадта шмат - як вы рабілі сёння на зваротным шляху. Калі гэтая чортава кошка падумае, што мы ёй не патрэбны, у нас могуць быць праблемы».
  
  Паркер усміхнуўся. Мы ім патрэбны, — пазітыўна сказаў ён. «Хто збіраецца ставіць новыя батарэі ў тарпеду?» Напрыклад, Істман паняцця не меў. У нас усё будзе добра да канца, Майк». Яго твар працверазеў. «Але што, чорт вазьмі, будзе далей, я не ведаю. Зараз пойдзем у
  
  "паглядзіце, у чым вялікі сюрпрыз".
  
  
  Яны зайшлі ў хлеў. Паркер уключыў святло і застыў наверсе лесвіцы. «Чорт вазьмі!» — выбухнуў ён. «Мы ім патрэбны, без памылкі».
  
  Пад імі на эстакадах ляжалі тры тарпеды.
  
  У роце абата раптам перасохла. Яшчэ тры! Гэта па-чартоўску шмат гераіну». Ён быў напоўнены жахлівай неабходнасцю данесці інфармацыю туды, дзе гэта прынясе карысць. Але як, чорт вазьмі, ён мог? За кожным яго крокам, за кожным рухам назіралі.
  
  «Калі яны думаюць, што я збіраюся запусціць крывавую вытворчую лінію адным чалавекам, яны могуць падумаць яшчэ раз», — прабурчаў Паркер.
  
  - Цішэй, Дэн, дзеля бога! - сказаў абат. «Я спрабую думаць». Праз некаторы час ён сказаў, што я паспрабую хутка нацягнуць на тую суку на вуліцы. Ты падтрымліваеш мяне. Проста памятайце, што ў вас быў цяжкі дзень, і ўсё, што вы хочаце зрабіць, гэта легчы спаць».
  
  Ён выйшаў з хлява і перайшоў двор туды, дзе чакала машына. Ён нахіліўся і сказаў: «Вельмі дзіўна». Усіх адразу пагрузяць і расстраляюць?»
  
  Жанет сказала: «Гэта тое, што Джэк называе джэк-потам. У гэтым табе, вядома, больш грошай».
  
  - Так, - сказаў абат. «Трэба абмеркаваць гэта, але навошта гэта рабіць тут?» Чаму б табе, мне і Дэну не ўзяць адпачынак, каб адсвяткаваць, скажам, у "Паон Руж". Ён усміхнуўся. «Гэта на мне...
  
  
  Цяпер я магу сабе гэта дазволіць».
  
  - сказаў Паркер ззаду. «Не палічыце мяне, я занадта стаміўся. Усё, што я хачу, гэта свой ложак».
  
  «Ну, гэта не мае значэння, так? Ты даверыш мне выправіць фінансы з Жанет?
  
  Вядома. Вы робіце тое, што правільна». Паркер правёў рукой па твары. "Я збіраюся здавацца. Добрай ночы".
  
  Ён адышоў, і Эбат сказаў: «Што з гэтым, Жанет?» Я стаміўся або знаходжуся ў замку ў гэтым месцы. Я хачу расправіць крылы і крыху пракукарэкаць». Ён паказаў рукой на хлеў.
  
  "Там шмат працы - я хацеў бы зрабіць перапынак, перш чым мы пачнем".
  
  
  Жанет паказала на сваю вопратку. «Але я не магу пайсці ў такім адзенні ў Paon Rouge».
  
  Усё ў парадку, — сказаў абат. — Дай мне дзве галачкі, пакуль я пераапрануся, і я паеду з табой туды, дзе ты жывеш. Вы пераапранаецеся, а мы едзем па горадзе. Проста».
  
  Яна задуменна ўсміхнулася. «Так, гэта можа быць добрай ідэяй. Як вы як пакаёўка? Я даў сваёй дзяўчыне выхадны».
  
  "Гэта добра, - сардэчна сказаў абат. - Я буду як мага хутчэй".
  
  Праз пяць гадзін ён хлынуў каньяком па шклянцы і сказаў: «Вы робіце цяжкую здзелку». Джыні, мая дзяўчынка, але гэта здзелка. Вы атрымліваеце нас танна, спадзяюся, вы гэта ведаеце».
  
  «Майк, цябе не хвалюе нішто, акрамя грошай?» Яна гучала балюча.
  
  — Няшмат, — сказаў ён і адпіў каньяку. «Мы двое аднолькавых, ты і я». Ён даў знак афіцыянту.
  
  «Так, я думаю, што мы падобныя. Я адчуваю сябе нашмат бліжэй да цябе, чым да беднага Джэка».
  
  Абат высунуў брыво. - Чаму бедны Джэк?
  
  Яна села на спінку крэсла. «Ён быў раздражнёны тым, што вы сёння былі на Стэле. Я думаю, што ён пачынае раўнаваць. Калі ты застанешся з намі - са мной - гэта трэба будзе вырашыць, і вырашыць назаўсёды. Яна ўсміхнулася. «Бедны Джэк».
  
  - Ён жыве з вамі, ці не так? - сказаў абат. «Я думаю, што гэта была яго вопратка, якую я бачыў у гардэробе».
  
  «Чаму, я думаю, што вы таксама раўнівы,» усклікнула яна з захапленнем.
  
  Ён адчуў халодныя дрыжыкі на патыліцы, калі ўявіў Жанэт і Істмэна, якія ляжаць разам у ложку, пакуль яна абмяркоўвае магчымасць таго, што Джон Істмэн збівае Майкла Эбата. Гэтая д'ябалка цалкам магла згуляць з абодвух бакоў супраць сярэдзіны. Яна верыла ў тое, што выжыве самы прыстасаваны, і той, хто выжыве, атрымае першы прыз - яе гнуткае і ненасытнае цела. Гэта быў нядрэнны прыз - калі вы вытрымаеце канкурэнцыю. Бяда была ў тым, што калі б вы гулялі па яе правілах, спаборніцтва было б бясконцым.
  
  Ён вымушана ўсміхнуўся. «Мне падабаешся ты і грошы прыкладна ў роўных прапорцыях. Што да Джэка Істмана, то я прапаную пакінуць гэтую праблему на некаторы час. Ён усё яшчэ мае сваё прымяненне».
  
  - Вядома, - сказала яна. «Але не пакідайце яго занадта доўга».
  
  Ён адсунуў крэсла. «Прабачце, мне трэба сустрэцца з чалавекам пра сабаку. Я вярнуся праз імгненне».
  
  Ён хутка зайшоў у фае і ў адзін з нямногіх пакояў у Фінікіі, куды мог сысці ад Дэлорма. Ён замкнуўся ў кабінцы, дастаў з кішэні канверт і праверыў фармулёўку на адным аркушы паперы ўнутры. Потым зноў уставіў аркуш, запячатаў канверт і акуратна адрасаваў яго.
  
  Ён знайшоў дзяжурнага, які паслужліва пачысціў яго пінжак з пакорлівай увагай і сказаў: «Я хацеў бы, каб гэты ліст быў неадкладна дастаўлены ў офіс Daily Star».
  
  Дзяжурны выглядаў сумнеўна, але адразу ажывіўся, пачуўшы выразны шолах складаных грошай. «Так, сэр; Я дастаўлю.
  
  — Гэта важна, — сказаў абат. «Ён павінен быць там сёння ўвечары». Ён дадаў яшчэ купюру. "Гэта каб пераканацца, што ён прыбудзе на працягу гадзіны".
  
  Потым расправіў плечы і вярнуўся туды, дзе чакала павук.
  
  Сэр Роберт Хеліер сядзеў за сваім сталом і глядзеў на газету. Гэта была бэйруцкая англамоўная газэта Daily Star, зь якой ён рэгулярна лятаў у Лёндан. Ён праігнараваў старонкі з навінамі, але перайшоў да сакрэтных аб'яваў і правёў пальцамі па слупках. Гэта ён рабіў кожную раніцу на працягу многіх тыдняў.
  
  Раптам ён буркнуў і пальцам праверыць яго рух. Ён узяў ручку і абрэзаў кольца вакол рэкламы. Там было напісана:
  
  Змешаная ферма на продаж каля Залега. 2000 акраў добрай зямлі;
  
  вялікі вінаграднік, добрая ферма, інвентар, інвентар. Скрынка 192.
  
  Ён з палёгкай уздыхнуў. Ён страціў сувязь з Эбатам і Паркерам шмат тыдняў таму і хваляваўся з гэтай нагоды, але цяпер ён ведаў, што яны ўсё яшчэ побач, і адчуваў сябе лепш. Ён перачытаў аб'яву, і нахмурыўся на лобе, калі ён намацваў ручку.
  
  Праз пяць хвілін ён выявіў, што пацее. Вядома, ён памыліўся ў сваіх разліках. Дзесьці ўмяшалася занадта шмат нулікаў. 2000 акраў, згаданыя ў рэкламе, азначалі, што жанчына Дэлорм мела намер кантрабандай 2000 фунтаў гераіну - гэта была адпраўная кропка. Ён зноў пачаў правільна з самага пачатку і вельмі старанна прапрацаваў гэта. Канчатковы вынік быў неверагодны.
  
  Ён яшчэ раз паглядзеў на апошнюю лічбу, і гэта ўсё яшчэ разбіла яго.
  
  340 000 000 долараў.
  
  Столькі каштавалі б 2000 фунтаў гераіну для канчатковых спажыўцоў, наркаманаў, якія плацілі б 7,00 і 8,00 долараў за ўкол. Запісаў іншую лічбу.
  
  100 000 000 долараў.
  
  Столькі заплацілі б Дэлорм, калі б дурман можна было бяспечна даставіць унутр Штатаў. Ён чакаў, што ўся справа будзе вырашана на крэдытнай аснове - нават Сіндыкат не мог разлічваць на тое, каб сабраць столькі капіталу за адзін раз. Рэчы будуць захоўвацца ў кэшы і раздаваць па некалькі фунтаў за раз па 50 000 долараў за фунт, і Дэлорм будзе нарошчваць шмат. Яна арганізавала ўвесь бізнэс адразу з блізкаўсходніх макавых палёў, узяла на сябе ўсе рызыкі і атрымае ўвесь прыбытак, які быў велізарны.
  
  Дрыжачымі пальцамі ён падняў слухаўку. «Міс Уолдэн: адмяніце ўсе мае сустрэчы на нявызначаны тэрмін. Забраніруйце мне самалёт у Бейрут як мага хутчэй і, адпаведна, браніраванне гатэляў - у Сен-Жоржы ці ў Фінікіі. Усё гэта як мага хутчэй, калі ласка».
  
  Ён сядзеў і глядзеў на рэкламу, спадзеючыся да Бога, што той, хто яе надрукаваў, зрабіў памылку і што ён пускаецца ў дзікую пагоню.
  
  Ён таксама спадзяваўся, што зможа пачуць ад Уорэна, таму што Уорэн і трое мужчын з ім таксама прапалі без вестак.
  
  РАЗДЗЕЛ 8
  
  
  Уезд у Ірак не быў занадта складаным. У іх былі візы ва ўсе краіны Блізкага Ўсходу, у якія, як меркавалася, іх магла завесьці пагоня, і Хеліер даў ім дакумэнты і рэкамэндацыі, якія, відаць, мелі вялікую вагу. Але іракскі афіцэр на памежным пункце выказаў здзіўленне, што яны павінны ўехаць праз Курдыстан і так далёка на поўнач, і праявіў непажаданую цікаўнасць.
  
  Тозіер выступіў з палкай прамовай на арабскай мове, якая грымела горла, і гэта, разам з іх паўнамоцтвамі, дазволіла ім прайсці, хоць аднойчы Уорэну былі бачанні турмы ў Іракскім Курдыстане - не тое месца, адкуль можна было б лёгка патэлефанаваць свой адвакат.
  
  Яны заправіліся бензінам і вадой на памежным пасту і хутка з'ехалі, перш чым афіцэр паспеў перадумаць, Тозіер узначальваў, а Фолет ехаў з Уорэнам. Апоўдні Тозіер з'ехаў з дарогі і пачакаў, пакуль пад'едзе іншая машына. Ён выцягнуў пліту і сказаў: «Час перакусіць».
  
  Адкрываючы банкі, Фолле сказаў: "Гэта мала чым адрозніваецца ад Ірана. Я не думаю, што я вельмі галодны - я поўны пылу".
  
  Тозіер усміхнуўся і паглядзеў на бясплодны пейзаж. Дарогі тут былі такія ж пыльныя, а горы – змрочныя, як і па той бок мяжы. «Да Сулейманіі недалёка, але я не ведаю, што мы будзем рабіць, калі прыедзем туды. Вазьміце гэта як ёсць, я мяркую.
  
  Уорэн напампаваў напорную пліту і закіпяціў ваду. Ён паглядзеў на Тозьера і сказаў: «У нас не было магчымасці шмат пагаварыць. Што там здарылася?»
  
  «У канаце?»
  
  - Так, - ціха сказаў Уорэн.
  
  — Яно павалілася, Нік. Я не мог датэлефанавацца».
  
  «Няма надзеі на Бэна?»
  
  Тозіер паківаў галавой. «Гэта было б хутка».
  
  Твар Уорэна быў намаляваны. Ён меў рацыю, калі сказаў Хеліеру, што будзе пралітая кроў, але ён гэтага не чакаў. Тозіер сказаў: «Не вінаваці сябе, Нік. Гэта быў яго ўласны выбар, што ён вярнуўся. Ён ведаў рызыку. У любым выпадку гэта была чортава дурніца; гэта амаль атрымалася для ўсіх нас».
  
  - Так, - сказаў Уорэн. «Гэта было вельмі па-дурному». Ён нагнуў галаву, каб іншыя не бачылі яго твару. Быццам нехта ўсадзіў яму ў вантробы халодны нож. Яны з Бэнам абодва былі медыкамі, абодва ратавальнікамі. Але хто быў лепш - Бэн Браян, пры ўсёй сваёй дурасці і ідэалізме, ці Нікалас Уорэн, які прывёў яго ў пустыню і да смерці? Уорэну не спадабалася гэтае пачварнае пытанне.
  
  Яны ўжо скончылі палову абеду, калі Тозіер выпадкова сказаў: «У нас госці. Я б раіў адмовіцца ад рэзкіх рухаў».
  
  Нягледзячы на сябе, Уорэн злосна азірнуўся. Фоле працягваў наліваць каву цвёрдай рукой. 'Дзе яны?' — спытаў ён.
  
  "Ёсць пара на ўзгорку над намі, - сказаў Тозіер. - І яшчэ тры ці чатыры кружаць з іншага боку. Нас акружаюць".
  
  «Ці ёсць шанец зрабіць перапынак?»
  
  - Я так не думаю, Джоні. Зброю цяпер занадта цяжка дастаць. Калі гэтыя хлопцы - хто б яны ні былі - настроены сур'ёзна, яны перакрыюць дарогу наперадзе і ззаду. А пешшу мы далёка не зайшлі. Нам проста трэба пачакаць, пакуль мы даведаемся лік, - ён прыняў кубак кавы ад Фоле. - Перадай цукар, Нік.
  
  'Што!'
  
  
  — Перадайце цукар, — цярпліва сказаў Тозіер. Няма сэнсу ўздымаць з гэтай нагоды шум. Яны могуць быць проста цікаўнымі курдамі».
  
  Яны могуць быць занадта цікаўнымі, - сказаў Фоле. «Памятайце, гэты хлопец Ахмед курд». Ён павольна ўстаў і пацягнуўся. Зараз па дарозе едзе дэпутацыя».
  
  «Хто-небудзь з нас знаёмы?»
  
  «Не магу сказаць. Яны ўсе ў начных кашулях».
  
  Уорэн пачуў грукат каменя ззаду, і Тозіер сказаў: «Лёгка. Проста ўстань і выглядай прыемна». Ён устаў і павярнуўся, і першым чалавекам, якога ён убачыў, быў Ахмед, сын шэйха Фахрваза. «Бінга!» - сказаў Тозіер.
  
  Ахмед ступіў наперад. — Ну, містэр Уорэн... містэр Тозіер; як прыемна бачыць цябе зноў. Вы не прадставіць свайго спадарожніка? Ён усміхаўся, але Уорэн заўважыў на яго твары мала гумару.
  
  Падыгрываючы, ён сказаў: «Містэр Фоле — член маёй каманды».
  
  - Рады пазнаёміцца, - радасна сказаў Ахмед. «Але ці не было іншага чалавека? Не кажыце мне, што вы яго страцілі? Ён агледзеў іх. «Няма чаго сказаць? Я ўпэўнены, што вы ведаеце, што гэта не выпадковая сустрэча. Я цябе шукаў».
  
  «Чаму ты павінен гэта рабіць?» - здзіўлена спытаў Тозьер.
  
  «Ці трэба пытацца? Мой бацька сумняваецца ў вашай бяспецы». Ён махнуў рукой. «Вы не паверыце, якія жудасныя людзі блукаюць па гэтых пагорках. Ён паслаў мяне правесці вас у бяспечнае месца. Ваш эскорт, як я ўпэўнены, вы ведаеце, побач, каб... э-э... абараняць вас».
  
  - Каб абараніць нас ад саміх сябе, - іранічна сказаў Уорэн. «Ці не збіўся ты з сябе, Ахмед? Ці ведае ўрад Ірака, што вы знаходзіцеся ў краіне?»
  
  «Тое, чаго ўрад Ірака не ведае, заняло б занадта шмат часу, каб расказаць падрабязнасці», - сказаў Ахмед. — Але я прапаную нам пайсці. Мае людзі вернуць ваш набор для пікніка ў вашы машыны. Мае людзі таксама будуць кіраваць вашымі транспартнымі сродкамі - каб пазбавіць вас ад лішняй стомленасці. Усё гэта частка службы».
  
  Уорэн з нязручнасцю ўсведамляў вінтоўкі, якія трымалі людзі Ахмеда, і шырокае кола вакол іх. Ён зірнуў на Тозьера, які паціснуў плячыма і сказаў: "Чаму б і не?"
  
  - Вельмі добра, - ухвальна сказаў Ахмед. "Містэр Тозіер - чалавек нешматслоўны, але шматразумны". Ён пстрыкнуў пальцамі, і яго людзі рушылі наперад. «Давайце не будзем губляць час. Мой бацька вельмі хоча... дапытаць цябе».
  
  Уорэну гэта зусім не спадабалася.
  
  II. Іх траіх запіхнулі ў кузаў аднаго з «Лэнд-Ровэраў». На пярэдніх сядзеннях сядзелі кіроўца і мужчына, які сядзеў напаўпаварота да іх, цвёрда трымаючы пісталет. Часам, калі машына падскоквала, Уорэн задумваўся, ці ўключаны засцерагальнік, таму што мужчына трымаў палец на спускавым кручку, і не спатрэбілася шмат руху, каб завяршыць апошні націск. Любы стрэл у спіну абавязкова трапіў бы ў адно з целаў, якія нязручна туліліся сярод фотаабсталявання.
  
  Наколькі ён мог сказаць, іх маршрут павярнуў назад на ўсход, амаль да мяжы з Іранам, а потым выпрастаўся ў паўночным накірунку, накіроўваючыся глыбей у горы. Гэта азначала, што яны акружылі Сулейманію, якая цяпер засталася за імі. Яны рушылі ўслед за грузавіком, вялікім і моцным зверам, які выглядаў так, нібы быў прызначаны для армейскай службы, і, калі ён змог азірнуцца, ён час ад часу бачыў другі LandRover праз непазбежнае воблака пылу.
  
  Чалавек са стрэльбай, здавалася, не пярэчыў іх размове, але Уорэн быў асцярожны. Беглы оксбрыджскі акцэнт, які так дзіўна адчуваў Ахмед, папярэдзіў яго, што якім бы зладзейскім і чужым ні выглядаў гэты чалавек, гэта не азначае аўтаматычна, што ён не ведае англійскай мовы. Ён сказаў: «Ці ўсё ў парадку?»
  
  «Я буду ў парадку, як толькі хто б гэта ні быў, выцягне локаць з майго кішачніка», — сказаў Фоле. — Дык гэта быў Ахмед! Прыемны хлопец».
  
  - Я не думаю, што мы павінны гаварыць занадта шмат пра справы, - асцярожна сказаў Уорэн. «У гэтых маленькіх збаноў могуць быць доўгія вушы».
  
  Фоле паглядзеў на пісталета. «Доўгі і чортава валасаты», — брыдка сказаў ён. — Мне таксама трэба памыцца. Чуў калі-небудзь пра ваду, дружа?
  
  Чалавек безвыразна азірнуўся на яго, і Тозіер сказаў: «Кінь, Джоні, Нік мае рацыю».
  
  - Я проста спрабаваў нешта высветліць, - сказаў Фоле.
  
  «Вы можаце проста даведацца пра гэта цяжкім спосабам. Ніколі не здзекуйцеся з чалавека са зброяй - яго пачуццё гумару можа быць смяротным.
  
  Гэта была доўгая паездка.
  
  Калі наступіла ноч, фары ўключыліся, і хуткасць знізілася, але яны ўсё роўна рушылі глыбей у горы, дзе, згодна з туманнай памяццю Уорэна аб карце, дарог не было зусім. Зыходзячы з таго, як машына кацілася і хісталася, гэта было вельмі верагодна.
  
  Апоўначы гук рухавіка данёсся ад бакоў камяністай цясніны, і Уорэн прыўзняўся на локці, каб паглядзець наперад. Ліхтары паказалі прама наперадзе камяністую сцяну, і кіроўца павярнуў Land-Rover на дзевяноста градусаў, а потым зрабіў гэта зноў і зноў, калі цясніна згортвалася і звужалася. Раптам яны выехалі на адкрытае месца, дзе на схіле пагорка былі ўсеяны агні, і спыніліся.
  
  Заднія дзверы адчыніліся, і па настойлівых камандах чалавека са стрэльбай яны выпаўзлі. Вакол іх тоўпіліся цёмныя постаці, чуўся гул галасоў. Уорэн з удзячнасцю пацягнуўся, расслабіўшы свае сутаргавыя канечнасці, і агледзеў абрывістыя пагоркі. Неба ўверсе было яркае ад поўні, якая паказвала, наколькі гэтая маленькая даліна была акружаная скаламі.
  
  Тозіер пацёр сцягно, паглядзеў на агні ў скале і з'едліва сказаў: «Сардэчна запрашаем у Шангры-ла». «Вельмі добра сказана», — пачуўся з цемры голас Ахмеда. — І гэтак жа недаступны, запэўніваю вас. Сюды, калі ласка».
  
  А калі я не дагаджу? - горка падумаў Уорэн, але не спрабаваў праверыць гэта. Іх цягнулі па дне даліны прама да падножжа скалы, дзе іх ногі знайшлі вузкую і крутую сцежку, якая вілася ўверх па скале. Яно было не вельмі шырокім - дастаткова шырокім, каб быць небяспечным у цемры, але, верагодна, магло трымаць двух чалавек побач пры дзённым святле. Ён выйшаў на больш шырокі ўступ на паўдарозе ў скалы, і ён змог убачыць, што святло зыходзіла з пячор, усеяных уздоўж скалы.
  
  Калі яны ішлі па ўступе, ён зазірнуў у пячоры, якія былі даволі населеныя. Пры грубай ацэнцы ён палічыў, што ў гэтай суполцы не можа быць менш за дзвесце чалавек. Жанчын ён не бачыў.
  
  Яны спыніліся перад адной з вялікіх пячор. Яно было добра асветлена, і калі Ахмед зайшоў унутр, Уорэн убачыў, як з канапы паднялася высокая постаць шэйха Фахрваза. Тозіер прыглушана ўсклікнуў і штурхнуў яго: «Што гэта?» - прашаптаў ён.
  
  Тозіер глядзеў у пячору, і тут Уорэн убачыў, што прыцягнула яго ўвагу. Каля Фахрваза стаяў невысокі, жылісты, мускулісты мужчына ў еўрапейскім адзенні. Ён падняў руку ў знак прывітання пры набліжэнні Ахмеда, а потым ціха стаяў побач, пакуль Ахмед размаўляў з Фахрвазам. - Я ведаю гэтага чалавека, - прашаптаў Тозіер.
  
  'Хто ён?'
  
  — Я раскажу вам пазней, калі змагу. Ахмед вяртаецца».
  
  Калі Ахмед выйшаў з пячоры, ён зрабіў знак, і іх адштурхнулі далей уздоўж выступу і схаваліся з поля зроку Фахрваза. Яны прайшлі каля дваццаці ярдаў і спыніліся перад дзвярыма, уведзенымі ў скалу. Нехта адчыніў яго з моцным бразганнем ключоў, і Ахмед сказаў: «Я спадзяюся, вы не знойдзеце жыллё занадта нязручным». Ежу прышлюць; мы стараемся не галадаць нашых гасцей. . . без патрэбы».
  
  Рукі выціснулі Уорэна праз дзвярны праём, ён спатыкнуўся і ўпаў, а потым нехта іншы ўпаў на яго. Калі яны разабраліся ў цемры, дзверы ляпнулі і ключ павярнуўся ў замку.
  
  Фолле прыдыхаючыся, прамовіў: «Назойлівыя сволачы, ці не так?»
  
  Уорэн падцягнуў штаніну і абмацаў галёнку, наткнуўшыся на ліпкую кроў. Пстрыкнуў запальнічкай і. іскрыўся некалькі разоў, а потым успыхнуў святлом, адкідаючы гратэскныя цені, калі Тозіер падняў яго. Пячора цягнулася назад у цемру, і ў яе самых далёкіх кутках усё было змрокам. Уорэн убачыў некалькі скрынак і мяшкоў, складзеных з аднаго боку, але не больш за тое, таму што святло танцавала, як і цені, калі Тозіер рухаўся даследчыцкім ходам.
  
  «Ах!» - задаволена сказаў Тозіер. «Гэта тое, што мы хочам». Полымя расло і станавілася ярчэй, калі ён прыкладваў яго да пянька свечкі.
  
  Фоле азірнуўся. Гэта, напэўна, замок, — сказаў ён. — Камора таксама, відаць, але спачатку на замок. Кожная вайсковая часць мае патрэбу ў ізаляцыі — гэта закон прыроды».
  
  «Вайскоўцы!» — сказаў Уорэн.
  
  - Так, - сказаў Тозіер. «Гэта ваенная ўстаноўка. Трохі грубаваты і гатовы - я б сказаў, партызанскі - але, безумоўна, свайго роду армія. Вы не бачылі стрэльбы?» Ён паставіў свечку на скрыню.
  
  Гэта тое, чаго я не чакаў, - сказаў Уорэн. «Гэта не спалучаецца з наркотыкамі».
  
  - Меткалф таксама, - сказаў Тозіер. «Гэта чалавек, які быў з Фахрвазам. Цяпер я сапраўды збянтэжаны. Меткалфа і зброю я магу зразумець - яны спалучаюцца як бекон і яйкі. Але Меткалф і допінг - гэта, чорт вазьмі, немагчыма».
  
  'Чаму? Хто гэты чалавек?»
  
  «Меткалф... ну, ён проста Меткалф. Ён такі ж сагнуты, як і ўсе, але ёсць адна рэч, якой ён вядомы - ён не будзе мець нічога агульнага з наркотыкамі. Адзначце, у яго было шмат магчымасцяў, таму што ён разумны хлопчык, але ён заўсёды адмаўляўся ад гэтай магчымасці - часам жорстка. З ім гэта нейкая фобія».
  
  Уорэн сеў на скрыню. Раскажы мне больш».
  
  Тозіер штурхнуў папяровым мяшком і паглядзеў на надпіс збоку. У ім было ўгнаенне. Ён падцягнуў яго і сеў на яго. «Ён быў у маёй гульні - так я з ім пазнаёміўся. . .'
  
  — Як найміт?
  
  
  Тозіер кіўнуў. «У Конга. Але ён не прытрымліваецца адной прафесіі; ён на што заўгодна - чым вар'яцей, тым лепш. Я лічу, што яго выгналі з Паўднёвай Афрыкі з-за фальшывай здзелкі з алмазамі, і я ведаю, што ён займаўся кантрабандай з Танжера, калі ён быў адкрытым портам да таго, як мараканцы захапілі яго».
  
  «Што ён кантрабандай?* Tozier паціснуў плячыма. «Цыгарэты ў Іспанію; антыбіётыкі -- у тыя часы быў дэфіцыт; і я таксама барадой ён кантрабандай зброю для алжырскіх паўстанцаў.
  
  «Ён быў?» - з цікавасцю сказаў Уорэн. «Жанэт Дэлорм таксама».
  
  «Я чуў скажоную гісторыю пра тое, што ён быў замяшаны ў кантрабандзе велізарнай колькасці золата з Італіі, але з гэтага нічога не выйшла. У любым выпадку, гэта не зрабіла яго нашмат багацейшым. Я табе ўсё гэта кажу, каб паказаць, што гэта за чалавек. Дапускаецца ўсё, акрамя аднаго
  
  
  - наркотыкі. І не пытайцеся мяне, чаму, таму што я не ведаю». «Дык чаму ён тут?»
  
  «Таму што гэта ваеннае. Ён адзін з лепшых партызанскіх кіраўнікоў, якіх я ведаю. У афіцыйнай вайсковай часці ён ніколі не быў вялікім трэскам - ён не захапляўся "Бланка", лухтой і шулерствам - але з партызанамі ён смяротны. Вось я мяркую, чаго гэта варта. Мы ведаем, што курды б'юцца па іракцам, - сказаў нам Ахмед. Яны імпартавалі Меткалфа, каб дапамагчы ім».
  
  «А як наконт наркотыкаў, якія ён не павінен любіць?»
  
  
  Тозьер нейкі час маўчаў. «Магчыма, ён пра іх не ведае».
  
  Уорэн разважаў над гэтым, разважаючы, як гэта можна ператварыць у карысць. Ён якраз збіраўся загаварыць, як ляскнуў ключ у замку і дзверы адчыніліся. Курд увайшоў з пісталетам напагатове ў руках і стаў спіной да скалы. Ахмед рушыў услед. — Я сказаў, што гасцей мы не марым голадам. Вось ежа. Магчыма, гэта не падабаецца вашаму еўрапейскаму густу, але, тым не менш, гэта добрая ежа».
  
  Прынеслі два вялікія латуневыя падносы, кожны накрыты тканінай. Ахмед сказаў: «Ах, містэр Тозіер: я лічу, што ў нас ёсць агульны сябар. Я не бачу прычын, каб вы з містэрам Меткалфам не пагутарылі пазней - пасля таго, як вы паелі.
  
  "Я быў бы рады зноў убачыць Тома Меткалфа", - сказаў Тозіер.
  
  «Я думаў, што ты будзеш». Ахмед адвярнуўся, а потым спыніўся. «О, спадары, ёсць яшчэ адна рэч. Бацьку патрэбна пэўная інфармацыя. Цяпер, хто можа даць гэта яму? Ён разглядаў Уорэна з паўусмешкай на вуснах. «Я не думаю, што містэра Уорэна можна было пераканаць вельмі лёгка, а містэра Тозіера тым больш. Я ўважліва паглядзеў на цябе ў мінулы раз, калі мы сустракаліся».
  
  Яго позірк пераключыўся на Фоле. «Вось, вы амерыканец, містэр Фолет».
  
  
  - Так, - сказаў Фоле. «У наступны раз, калі вы ўбачыце амерыканскага консула, скажыце яму, што я хацеў бы яго бачыць».
  
  - Пахвальны дух, - заўважыў Ахмед і ўздыхнуў. «Я баюся, што ты можаш быць такім жа ўпартым, як і твае сябры. Мой бацька хоча... э-э... пагаварыць з вамі сам, але ён стары чалавек і яму трэба спаць у гэты позні час. Такім чынам, вам пашанцавала, што ў вас ёсць яшчэ некалькі гадзін». З гэтымі словамі ён пайшоў, а за ім яго целаахоўнік, і дзверы ляпнулі.
  
  Тозіер паказаў на парафінавую лямпу на адным з падносаў. «Ён быў так добры пакінуць гэта».
  
  Фолле падняў дот. «Гэта гарачая ежа».
  
  Тозіер узяў тканіну з іншага падноса. «Я мяркую, што мы маглі б таксама паесці. Гэта не вельмі дрэнна
  
  
  - кус-кус і курыца з кавай пасля». Фоле пагрыз курыную ножку, потым з агідай паглядзеў на яе: «Гэта, відаць, быў спартсменам».
  
  Уорэн узяў талерку. «Дзе мы знаходзімся?»
  
  
  «Дзесьці каля турэцкай мяжы», — сказаў Фоле. «Наколькі я магу лічыць. Таксама недалёка ад іранскай мяжы».
  
  «У курдскім цэнтры», — пракаментаваў Тозіер. Гэта можа нешта значыць - ці нічога». Ён нахмурыўся. «Нік, памятаеш, пра што Ахмед расказваў у Іране?» Пра курдскую палітычную сітуацыю? Якое гэтае імя ён назваў? Гэта быў нехта, хто звязаў іракскую армію вузламі».
  
  - Барзані, - сказаў Уорэн. «Мулла Мустафа Барзані».
  
  Вось такі чалавек. Ахмед сказаў, што ў яго ёсць войска. Цікава, ці зьяўляецца гэты натоўп часткай гэтага”.
  
  «Гэта можа быць. Я не бачу, як гэта нам дапамагае,
  
  «Бог дапамагае тым, хто дапамагае сам сабе», — практычна сказаў Фоле. Усё яшчэ трымаючы курыную ножку, ён падняўся, узяў свечку і пачаў даследаваць далейшыя куткі пячоры. Яго голас быў глухі. «Тут мала».
  
  «Чаго вы чакаеце ў турме?» - спытаў Тозіер. «Усё ж такі добра паглядзець, якія ў нас ёсць рэсурсы. Што ў той скрыні, на якой ты сядзіш, Нік?
  
  «Ён пусты».
  
  - А я сяджу на ўгнаеннях, - з агідай сказаў Тозіер. - Што-небудзь яшчэ, Джоні?
  
  'Не шмат. Больш пустых скрынак; некаторыя аўтамабільныя запчасткі -- усе іржавыя; палова банкі саляркі; чортава шмат гаек і нітаў; пара мяхоў саломы — вось і ўсё».
  
  Тозіер уздыхнуў. Фоле вярнуўся, патушыў свечку, потым узяў лямпу і паціснуў яе каля вуха. «Тут ёсць газа, а вунь тая салома...
  
  
  магчыма, мы можам з гэтым нешта зрабіць».
  
  - Ты не можаш спаліць пячору дашчэнту, Джоні. Мы б проста задушыліся. Тозіер падышоў да дзвярэй, гэта зойме некаторы час - яна павінна быць таўшчынёй чатыры цалі. Ён нахіліў галаву набок. Ён адступіў ад дзвярэй і сеў.
  
  Яно адчынілася, і ўвайшоў чалавек па імені Меткалф. Ён расчэсваўся і павярнуў галаву, калі дзверы за ім грукнулі. Потым ён паглядзеў на Тозьера і без усмешкі сказаў: «Прывітанне, Эндзі; даўно не бачыліся».
  
  «Прывітанне, Том».
  
  Меткалф выйшаў наперад і працягнуў руку, і Тозіер схапіў яе. «Што, чорт вазьмі, ты тут робіш?»
  
  - Гэта доўгая гісторыя, - сказаў Тозіер. Гэта Нік Уорэн -- Джоні Фолет.
  
  «Калі б я сказаў: «Рады пазнаёміцца», я памылюся», — іранічна сказаў Меткалф. Ён пільным вокам агледзеў Уорэна з ног да ног, потым зірнуў на Тозьера. «Тут па справах, Эндзі?»
  
  'Накшталт. Мы прыйшлі не добраахвотна».
  
  «Я ўбачыў, як хлопцы вас запіхваюць, і не паверыў сваім вачам. Гэта не падобна на тое, каб цябе схапілі так лёгка».
  
  Здымі цяжар з ног, Том, - сказаў Тозіер. «Што ў вас будзе - угнаенне ці скрыня?»
  
  - Так, застанься да нас на некаторы час, - сказаў Фоле.
  
  - Я атрымаю скрынку, - далікатна сказаў Меткалф. «Ты янка, ці не так?»
  
  Фолле зрабіў паўднёвы акцэнт. Адкуль паходзяць словы "ах". Ах, можа быць, бін баўн у Арызоні, але мама з Джаўджа.
  
  Меткалф доўга задуменна глядзеў на яго. — Я рады бачыць добры настрой — ён вам спатрэбіцца. Вы выглядаеце так, быццам бачылі службу».
  
  — Даўным-даўно, — сказаў Фоле. «Карэя».
  
  - Ах, - сказаў Меткалф. Ён усміхнуўся, і зубы яго бела бліснулі на загарэлым твары. «Законны тып. А ты Уорэн?
  
  «Я доктар».
  
  'Такім чынам! І што робіць доктар, які блукае па Курдыстане з такім дрэнным тыпам, як Эндзі Тозіер?
  
  Тозьер пацягнуў яго за вуха. - Вы зараз працуеце, Том?
  
  - Проста завяршаю нешта, - сказаў Меткалф.
  
  «Камандуе?»
  
  Меткалф выглядаў пустым. «Камандую!» Лоб яго праясніўся, і ён засмяяўся. «Вы маеце на ўвазе... я трэнірую гэтых хлопчыкаў?» Эндзі, гэты натоўп можа навучыць нас чаму-небудзь - яны змагаліся апошнія трыццаць пяць гадоў. Я толькі што прывёз партыю, і ўсё. Я з'язджаю праз пару дзён».
  
  «Партыя чаго?»
  
  «Што вы думаеце? Зброя, вядома. Што яшчэ трэба гэтай долі?» Ён усміхнуўся. «Я павінен задаваць пытанні, а не вы. Вось дзеля гэтага стары Фахрваз і паслаў мяне сюды. Ахмеду гэта не спадабалася - ён хацеў вас неадкладна падзяліць, але стары падумаў, што я магу вырашыць яго праблему без ягоных намаганняў. Твар яго быў сур'ёзны. «На гэты раз ты ў вельмі кепскім становішчы, Эндзі».
  
  Што ён хоча ведаць? - спытаў Уорэн.
  
  Меткалф падняў вочы. «Усё, што трэба ведаць. Вы, відаць, яго нечым засмуцілі, але ён са мной на гэта не пайшоў. Ён думаў, што, паколькі я ведаю тут Эндзі, я мог бы здабыць ваш давер». Ён паківаў галавой. «Ты апынуўся ў свеце, калі працуеш на кінакампанію, Эндзі. Так што я думаю, што гэта прыкрыццё - і Фахрваз таксама».
  
  - А што думае Барзані? - спытаў Тозіер.
  
  — Барзані! - здзіўлена сказаў Меткалф. - Адкуль мне ведаць, што думае Барзані?
  
  Раптам ён стукнуў сябе па калене. — Вы сапраўды думалі, што Фахрваз быў адным з людзей Барзані? Гэта сапраўды смешна».
  
  - Я смяюся ў галаву, - кiсла сказаў Фоле.
  
  «Прыйшоў час для ўрока курдскай палітыкі», — павучальна сказаў Меткалф. «Фахрваз быў з Барзані — яны былі разам, калі рускія спрабавалі стварыць Курдскую Рэспубліку Мехабад у Іране ў 1946 годзе. Яны нават адправіліся ў эміграцыю разам, калі яна развалілася. Яны былі вялікімі сябрамі. Потым Барзані прыехаў сюды, у Ірак, назапасіў прыхільнікаў і з тых часоў выбівае з іракцаў пекла».
  
  «А Фахрваз?»
  
  - Ах, ён адзін з Педж Мерга, - сказаў Меткалф, быццам гэта было поўнае тлумачэнне.
  
  - Самаахвярны, - задуменна пераклаў Тозіер.
  
  «Педж Мерга была цвёрдым ядром, на якое Барзані заўсёды мог спадзявацца, але не больш - не з тых часоў, як ён пачаў варагаваць з прэзідэнтам Бакрам на аснове аўтаномнай курдскай правінцыі ў Іране. Фахрваз - ястраб, і ён думае, што іракцы будуць адмовіцца ад пагаднення, і што яшчэ больш важна, ён і большая частка Pej Merga не хочуць, каб Курдыстан быў падзелены паміж Іракам, Іранам і Турцыяй Курдская нацыя і ніякіх паўмер».
  
  "Штосьці накшталт ірландскай праблемы", - заўважыў Тозіер. «З Фахрвазам і Пей Мерга, якія ўдзельнічаюць у ІРА».
  
  «У вас ёсць фота. Фахрваз лічыць Барзані здраднікам курдскай нацыі за тое, што ён нават паслухаў Бакра, але Барзані выклікае павагу - ён ваяваў з іракцамі на працягу многіх гадоў, калі Фахрваз сядзеў у Іране. Калі Барзані заключыць здзелку з іракцамі, то Фахрваз апынецца ў цяжкім становішчы. Вось чаму ён так хутка назапашвае зброю».
  
  - І вы іх забяспечваеце, - сказаў Уорэн. «У што вы верыце?»
  
  Меткалф паціснуў плячыма. На працягу стагоддзяў з курдамі вялі сур'ёзную здзелку», - сказаў ён. «Калі Барзані заключыць здзелку з іракцамі і яна сапсуецца, тады курдам спатрэбіцца страхоўка. Я пастаўляю. Бакр прыйшоў да ўлады ў выніку дзяржаўнага перавароту, і яго рэжым не зусім прыемны і лёгкі. Я бачу пункт гледжання Фахрваза». Ён пацёр сківіцу. «Не тое, каб ён мне падабаўся - ён занадта фанатычны на мой густ».
  
  «Дзе ён бярэ падтрымку — грошы?»
  
  «Я не ведаю». Меткалф усміхнуўся. «Пакуль мне плацяць, мне ўсё роўна, адкуль грошы».
  
  «Я думаю, вы маглі б,» ціха сказаў Тозіер. «Як ты прынёс зброю?»
  
  «Вы ведаеце, што лепш задаваць такое пытанне. Камерцыйная таямніца, стары».
  
  «Што ты вязеш адсюль?»
  
  - Нічога, - здзіўлена сказаў Меткалф. «Мне плацяць праз бейруцкі банк. Ты не думай, што я блукаю па Блізкім Усходзе з поўнымі кішэнямі золата. Я не такі дурны».
  
  - Я думаю, табе лепш расказаць яму ўсё пра гэта, Нік, - сказаў Тозіер. «Усё становіцца на свае месцы, ці не так?»
  
  - Спачатку я хацеў бы нешта даведацца, - сказаў Уорэн. «Хто першапачаткова звязваўся з вамі па гэтай здзелцы са зброяй? Хто падказаў, што было б добрай ідэяй адвезці кучу зброі ў Фахрваз? Хто іх паставіў?»
  
  Меткалф усміхнуўся і зірнуў на Тозьера. «Ваш сябар занадта дапытлівы для яго ўласнага дабра. Гэта таксама адносіцца да камерцыйных сакрэтаў. - прапанаваў Уорэн.
  
  Бровы Меткалфа папаўзлі на лоб. «Здаецца, вы даволі шмат ведаеце. Нядзіўна, што Фахрваз хвалюецца».
  
  - Табе трэба было б хвалявацца, - сказаў Тозіер. «Калі я спытаў вас, ці прымаеце вы што-небудзь, я меў на ўвазе дурман».
  
  Меткалф заціх. «І што падштурхнула вас да гэтай ідэі?» - сказаў ён сціснутым голасам.
  
  - Таму што дзесьці тут ёсць тона чыстага марфіну, - сказаў Уорэн. «Таму што Фахрваз гандлюе наркотыкамі, каб заплаціць за сваю рэвалюцыю. Таму што тая Дэлорм пастаўляе зброю, каб аплаціць наркотыкі, і яна зараз сядзіць у Бейруце і чакае адпраўкі партыі гераіну ў Штаты.
  
  На твары Меткалфа былі рэзкія маршчыны. «Я не ведаю, ці веру я ў гэта».
  
  - О, вырасці, Том, - сказаў Тозіер. «Мы ачысцілі дом Фахрваза ў Іране. Я асабіста знішчыў дзесяць тон опіуму -- Мяў яго к чорту. Ён у ім па худую старую шыю».
  
  Меткалф павольна ўстаў. - Я маю слова на гэты конт, Эндзі?
  
  - Чаго гэта варта, - сказаў Тозіер. — Ты мяне ведаеш, Том.
  
  - Мне не падабаецца, калі мяне выкарыстоўваюць, - сказаў Меткалф здушаным голасам. «Жанэт ведае, што я не люблю наркотыкі. Калі яна ўцягнула мяне ў гэта, я заб'ю суку - клянуся. Ён замахнуўся на Уорэна. «Колькі марфіну вы сказалі?»
  
  «Каля тоны. Я мяркую, што яны ператвораць яго ў гераін перад адпраўкай. Калі такая колькасць гераіну трапіць на нелегальны рынак адным кавалкам, мне не хочацца думаць пра наступствы».
  
  - Тона, - недаверліва прашаптаў Меткалф.
  
  "Гэта магло быць удвая больш," сказаў Tozier. — Але мы разбурылі лабараторыю. Ваша сяброўка была занятая тым, каб усё пашыць. Гэта адна з найбуйнейшых кантрабандных аперацый усіх часоў».
  
  Меткалф задумаўся. - Я не думаю, што рэчы тут, - павольна сказаў ён. «Адразу пасля таго, як я прыбыў, сюды прыляцела чарада вярблюдаў. Пра іх было па-чартоўску шмат балаганаў — усё вельмі таямніча. Пакуль груз перагружалі ў грузавік, усіх не дапускалі. Ён пайшоў сёння раніцай».
  
  - Дык што ты збіраешся рабіць, Том? - выпадкова спытаў Тозіер.
  
  «Добрае пытанне». Меткалф глыбока ўдыхнуў. «Першае, што трэба — вывесці цябе адсюль, а для гэтага спатрэбіцца цуд». Ён іранічна ўсміхнуўся. «Нядзіўна, што Фахрваз увесь у пары».
  
  «Ці можаце вы даставіць нам якую-небудзь зброю?» Мне было б лепш са стрэльбай у руках».
  
  Меткалф паківаў галавой. «Яны не вельмі мне давяраюць. Мяне абшукалі, калі я сюды зайшоў. На вуліцы ўвесь час пара ахоўнікаў».
  
  Тозіер высунуў палец. «Мы павінны прайсці праз гэтыя дзверы - з аховай ці без аховы». Ён хуткім рухам устаў, і мяшок з угнаеннямі перакуліўся яму на нагу. Ён нецярпліва выцягнуў яго, а потым спыніўся і ўтаропіўся на яго. Ён няўцямна сказаў: "Ты не мог бы знайсці нам некалькі кавалачкаў вугалю, Том?"
  
  «Вугаль у Курдыстане!» - насмешліва сказаў Меткалф. Ён сачыў за лініяй позірку Тозьера, потым нахіліўся, каб прачытаць надпіс на мяшку. «О, я разумею... фокус Мванзы». Ён выпрастаўся. «Драўняны вугаль падыдзе?»
  
  Я не разумею, чаму б і не - нам шмат не трэба. Колькі алею ў гэтым месцы, Джоні?
  
  — Каля кварты. Чаму?
  
  — Мы збіраемся сарваць гэтыя дзверы з завес. Ну, няма дэтанатара, Том. Калі вы закранецеся да Land-Rover, вы ўбачыце, што ў аднаго ёсць гадзіннік, а ў іншых яго няма. Адкруціце гадзіннік і прынясіце яго з сабой разам з вуголлем».
  
  «Як вы думаеце, што я правязу сюды гадзіннік?»
  
  «Ты знойдзеш спосаб. Ідзі, Том.
  
  Меткалф пастукаў у дзверы, і яго выпусцілі. Калі яна зачынілася за ім, Уорэн сказаў: «Вы думаеце, што ён...? . . бяспечна?'
  
  "Для нас - так", - сказаў Тозіер. «Для Фахрваза — не. Я вельмі добра ведаю Тома Меткалфа. Ён пераходзіць у поп, калі нават чуе, як людзі кажуць пра наркотыкі. Калі мы выкруцімся з гэтага, я пашкадую жанчыну Дэлорм - ён яе ўкрыжуе. Ён нахіліўся і пачаў адкрываць мяшок з угнаеннямі.
  
  Фолле рэзка сказаў: «Ты разнясеш гэтыя дзверы ўгнаеннямі». Вы сказалі гэта - ці я звар'яцеў?»
  
  - Я сказаў гэта, - сказаў Тозіер. Том і я былі ў Конга. Мы былі недалёка ад месца пад назвай Мванза, і апазіцыя зрынула скалу, так што яна перакрыла дарогу, і мы не змаглі праехаць нашы грузавікі. У нас было мала боепрыпасаў і не было выбуховых рэчываў, але ў нас была сакрэтная зброя - паўднёваафрыканец па імені ван Нікерк, які раней быў шахцёрам на Вітватэрсрандзе».
  
  Ён засунуў руку ў мяшок і дастаў жменю белага парашку. «Гэта сельскагаспадарчае ўгнаенне — аміячная салетра — добрае для ўнясення азоту ў глебу. Але ван Нікерк ведаў крыху больш. Калі вы возьмеце сто фунтаў гэтага, шэсць пінтаў мазуту, два фунты вугальнага пылу і змяшаеце ўсё разам, то атрымаецца эквівалент сарака працэнтаў гелігніту. Я ніколі гэтага не забываю. Ван Нікерк напалохаў мяне ў штаны - ён зварыў гэтае рэчыва ў бетонамяшалцы».
  
  Гэта на ўзроўні?» - недаверліва сказаў Фолет.
  
  - Нам не спатрэбіцца столькі, - сказаў Тозіер. «І я не ведаю, ці спрацуюць нашы заменныя інгрэдыенты. Але мы дамо яму ўдар». Ён усміхнуўся. «І гэта чортава дрэнная гульня слоў. Ван Нікерк сказаў, што яны робяць шмат выбуховых работ такім чынам на залатых капальнях Паўднёвай Афрыкі. Яны выявілі, што бяспечней -- і танней -- змешваць рэчы на працоўным месцы, чым захоўваць гелігніт у часопісах.
  
  - Але нам патрэбны драўняны вугаль, - сказаў Уорэн.
  
  — І дэтанатар. Мы маглі б адпачыць, пакуль Том не вернецца».
  
  «Калі ён вернецца», — падумаў Уорэн. Ён сядзеў на скрыні і панура глядзеў на мяшок з угнаеннямі. Ён сказаў Хеліеру яшчэ ў Лондане, што яны ідуць на тое, што фактычна было вайной - але які д'ябальскі спосаб весці яе!
  
  Меткалф вярнуўся праз гадзіну. Ён увайшоў, паліў цыгару і крыху накульгваў. Як толькі дзверы зачыніліся, ён укусіў свеціцца канец і працягнуў яго Тозіеру. — Вугаль, — сказаў ён. «Калі мяне абшуквалі, я крыху спрытнічаў з цыгарай. У мяне ў чаравіках яшчэ шмат чаго».
  
  Дэтанатар? — настойліва спытаў Тозіер.
  
  Меткалф расшпіліў рэмень і пачаў корпацца ў штанах. Аднекуль таямніча ён дастаў гадзіннік і працягнуў яго, шып дэтанатара тырчаў пад прамым вуглом ззаду. Фолет сказаў: «Як гэта яны не знайшлі, калі вас абшуквалі?» У яго голасе чулася падазронасць.
  
  Меткалф скрывіўся. «Я ўваткнуў дэтанатар сабе ў азадак і пайшоў напружана. Б'юся аб заклад, што пачаліся груды».
  
  «Гэта ўсё дзеля справы», — з усмешкай сказаў Тозіер. - У цябе былі праблемы, Том?
  
  «Ні трохі. Я выткала пражу Fahrwaz, даволі блізкая да праўды, але пакінула ў ёй пару прабелаў. Ён адправіў мяне назад, каб запоўніць іх.
  
  Нам лепш узгадніць нашы планы зараз. Яны не будуць прыходзіць за вамі некаторы час; стары сказаў, што стаміўся і кладзецца спаць». Ён паглядзеў на гадзіннік. «Світанак будзе праз тры гадзіны». * «Начны ўцёкі можа быць лепш,» сказаў Tozier.
  
  Меткалф рашуча паківаў галавой. — Ноччу ў вас не было б магчымасці. Калі вы знойдзеце выхад, вас зловяць. Лепшы час для перапынку - гэта рассвет, каб вы маглі бачыць, што вы робіце - і гэта дасць мне тры гадзіны, каб наладзіць некалькі адцягненняў, якія я маю на ўвазе. Наколькі дакладна вы можаце ўсталяваць гэты гадзіннік?»
  
  «З дакладнасцю да хвіліны».
  
  «Дастаткова добра. Рабі пяць трыццаць. Вы пачуеце шмат дзеянняў менавіта ў гэты час». Меткалф прысеў на кукішкі і пачаў маляваць на пясчанай падлозе пячоры. «Вашы Лэнд Роверы тут з ключамі запальвання — я гэта праверыў. Выхад тут. Калі вы ўзарваеце дзверы, вы альбо заб'яце ахоўнікаў, альбо моцна напалохаеце іх; у любым выпадку вам не трэба пра іх турбавацца, калі вы рухаецеся хутка. Калі вы выходзіце з пячоры, павярніце налева - не так, як вас прывялі. Прыкладна ў дзесяці ярдах па вонкавым уступе ёсць крутая сцежка ўніз да дна даліны.
  
  «Як крута?»
  
  - Ты справішся, - запэўніў Меткалф. «Цяпер, ёсць толькі адзін шлях у - або выйсці - з гэтай даліны, і гэта праз цясніну. Вы робіце перапынак для сваіх грузавікоў, заязджаеце ў цясніну і спыняецеся на першым крутым павароце. Я буду адразу за вамі ў адным з аўтамабіляў Фахрваза, які я пакіну ў нерухомым стане. Калі мы зможам заблакіраваць цясніну за намі, у нас ёсць добры шанец сысці. Але пачакай мяне, дзеля бога!
  
  - Я зразумеў, Том.
  
  
  Меткалф зняў чаравікі, атрос з іх кучу чорнага пылу і выцягнуў са шкарпэтак вугальныя палкі. "Я спадзяюся, што гэта працуе", - сказаў ён з сумневам. «Калі гэтага не адбудзецца, мы ўсе апынемся ў горле».
  
  - Гэта ўсё, што ў нас ёсць, - сказаў Тозіер. «Няма сэнсу звязваць гэта». Ён паглядзеў на Меткалфа і ціха сказаў: Дзякуй за ўсё, Том.
  
  - Усё для старога сябра, - лёгка сказаў Меткалф. «Я лепш пайду. Памятаеце - пяць - трыццаць.
  
  Ахоўнік выпусціў яго, і Уорэн задуменна сказаў: «Эндзі, калі выказаць здагадку, што тут не было ніякіх наркотыкаў... ці дапаможа Меткалф табе на падставе Закона старых сяброў?»
  
  «Я рады, што мне не трэба выпрабоўваць гэта», — суха сказаў Тозіер. «Наёмнік падобны да палітыка - добры той, хто застаецца купленым. Я ваяваў на тым жа баку, што і Том Меткалф, і ваяваў у апазіцыі. Наколькі я ведаю, калі-небудзь мы маглі страляць адзін у аднаго. Я думаю, што калі б не наркотыкі, нам прыйшлося б рызыкаваць. Нам пашанцавала, што ён лічыць, што яго падманулі».
  
  — І што ён нам паверыў, — сказаў Фоле.
  
  - Гэта таксама ёсць, - прызнаўся Тозіер. «Але мы з Томам даўно памяняліся выпіўкай і хлуснёй. Мы ніколі не перакрэслівалі адзін аднаго, таму няма ніякіх прычын, каб ён мне не верыў. Давай; давай займемся».
  
  Ён загадаў Фоле і Уорэну здрабніць угнаенне ў яшчэ больш дробны парашок, выкарыстоўваючы талеркі ў якасці ступак і адваротныя часткі лыжак у якасці песцікаў. «Я хачу, каб усе гэтыя камячкі з яго».
  
  «Гэта бяспечна?» - нервова спытаў Фоле.
  
  «Гэта проста ўгнаенне», — запэўніў Тозіер. "Нават калі ён змяшаны, яму спатрэбіцца дэтанатар, каб падарваць яго". Ён пачаў вылічваць колькасць і вагу, а потым пачаў тачыць вугаль. Праз некаторы час ён пайшоў у глыб пячоры, пакапаўся ў скрыні з запаснымі часткамі рухавіка і вярнуўся з трубой, закрытай з аднаго канца заглушкай. «Якраз тое, што нам трэба — усё для анархіста, які займаецца самадзейнасцю. Вы калі-небудзь рабілі бомбы, Нік?
  
  - Гэта малаверагодна, праўда?
  
  
  «Я не мяркую, што гэта шмат у вашай лініі. Але гэта не першы раз, калі мне даводзіцца спраўляцца. Калі вы знаходзіцеся на баку пройгрышу, грошы, як правіла, заканчваюцца, і вам трэба зрабіць шмат латак. Аднойчы я сабраў даволі спраўны танк з шасці абломкаў». Ён усміхнуўся. «Але на мой густ гэта крыху занадта жаўрук Майсея — рабіць цэглу без саломы».
  
  Ён вычысціў кававы гаршчок і старанна высушыў яго, затым усыпаў здробненае ўгнаенне і патроху дадаваў парашок драўнянага вугалю, добра памешваючы сумесь. Калі ён палічыў, што мае правільныя прапорцыі, ён аддаў яго Фолле. «Працягвайце памешваць - гэта дапаможа прабавіць час».
  
  Ён узяў бляшанку з маслам і з сумневам паглядзеў на яе. "Рэцэпт патрабуе мазуту - я не ведаю, ці падыдзе ён. Тым не менш, мы не даведаемся, калі не паспрабуем, таму давайце зробім канчатковую сумесь". Ён наліў крыху алею ў выстаўленую кавярню. «Працягвай памешваць, Джоні, яно не павінна стаць дастаткова вільготным, каб трымацца ў руцэ».
  
  "Вы можаце зрабіць сцісканне", - сказаў Фолле. "Адзінае, што я сціскаю, - гэта жанчына". * Тозіер засмяяўся. «Яны такія ж выбуханебяспечныя, калі з імі не звяртацца належным чынам. Дай гэта мне.' Ён паспрабаваў тэст на адцісканне і дадаў яшчэ трохі алею. Гэта аказалася занадта, і сумесь была збалансавана даданнем угнаенняў і драўнянага вугалю. Прайшло даволі шмат часу, перш чым ён заявіў, што задаволены, але нарэшце сказаў: Вось і ўсё; цяпер мы робім бомбу».
  
  Ён узяў трубку, праверыў, ці моцна закручана заглушка, і пачаў запіхваць выбуханебяспечную сумесь у другі канец, выкарыстоўваючы доўгі ніт, каб уціснуць яго. Фоле некаторы час назіраў за ім, людзі напружана сказалі: "Эндзі - спыніся тут".
  
  Тозьер знерухомеў. «Што ў вас на галаве?»
  
  Гэта сталёвая труба, ці не так? - спытаў Фоле.
  
  «І так?»
  
  — А ты выкарыстоўваеш сталёвы засаўку як шомпал. Дзеля бога, не іскры!
  
  Тозіер перавёў дыханне. - Я паспрабую гэтага не рабіць, - сказаў ён і асцярожней запусціў засаўку. Ён напоўніў трубку сумессю, добра набіў яе, узяў гадзіннік і паставіў яго, потым уціснуў у канец дэтанатар. Там ёсць некалькі кавалачкаў ліставога металу, і скрынка, на якой сядзіць Уорэн, закручана разам. Такім чынам мы мацуем яго да дзвярэй».
  
  Гэта заняло шмат часу, бо працаваць прыходзілася ціха, баючыся прыцягнуць увагу ахоўнікаў звонку. У маленькага пісьмовага нажа Tozier, які яны выкарыстоўвалі як імправізаваную адвёртку, былі зламаныя ўсе ляза да таго часу, як яны былі скончаны. Ён крытычна агледзеў бомбу, потым паглядзеў на гадзіннік. «Гэта заняло больш часу, чым я чакаў; ужо амаль пяць - засталося крыху больш за паўгадзіны».
  
  «Я не хачу выглядаць цяжкім», — сказаў Фоле. «Але мы зараз зачыненыя ў пячоры з бомбай, якая вось-вось выбухне. Вы думалі пра гэтую дробязь?
  
  «Мы павінны быць у дастатковай бяспецы, лежачы ззаду за гэтымі скрынямі».
  
  - Я рады, што з намі доктар, - сказаў Фоле. — Ты можаш спатрэбіцца, Нік, калі гэтая петарда сапраўды працуе. Зараз я падбяру сабе добрае бяспечнае месца».
  
  Уорэн і Тозіер рушылі ўслед за ім у заднюю частку пячоры, дзе яны пабудавалі грубую барыкаду са скрынак, а потым леглі, выкарыстоўваючы мяшкі з саломай у якасці імправізаваных матрацаў. Прайшлі наступныя паўгадзіны, і Уорэн быў вельмі здзіўлены, убачыўшы, што ківаецца ў сон. Калі б хто-небудзь сказаў яму, што гэта магло - ці адбудзецца - у такіх крытычных абставінах, ён бы засмяяўся; але гэта не было дзіўна, улічваючы, што гэта была яго другая ноч без сну.
  
  Локцем Тозіер рэзка прачнуўся. «Пяць хвілін — рыхтуйся».
  
  Уорэн адчуў, што яго розум поўны пытанняў. Ці спрацавала б недарэчная бомба Тозіера? Калі б так, ці спрацавала б гэта дастаткова добра? Ці занадта добра? Фоле ўжо выказваў свае асцярогі на гэты конт.
  
  - Чатыры хвіліны, - сказаў Тозіер, не зводзячы вачэй з гадзінніка. «Джоні, ты першы, потым Нік. Я падвяду тыл».
  
  Секунды ішлі, і Уорэн адчуў, што становіцца вельмі напружаным. У роце ў яго перасохла, у жываце было дзіўнае адчуванне, быццам ён быў вельмі галодны. Адной часткай яго свядомасці непрыхільна правяраліся сімптомы, і ён падумаў... Дык вось што гэта - быць напалоханым.
  
  Тозіер сказаў: «Тры хвіліны», — і калі ён сказаў гэта, з дзвярэй пачуўся гук. «Чортавыя зубы!» — усклікнуў ён. «Хтосьці заходзіць».
  
  Фолет буркнуў. «Чортава час выбіраць».
  
  Тозіер асцярожна падняў галаву, калі дзверы са скрыпам адчыніліся, і ўбачыў сілуэт людзей на фоне шэрага світання. Насмешлівы голас Ахмеда адгукаўся ад каменных сцен. «Што... усе спяць? Тут няма згрызот сумлення?
  
  Тозіер падняўся на локці і пацягнуўся, нібы толькі што прачнуўшыся ад сну. «Што, чорт вазьмі, табе цяпер трэба?» - сказаў ён бурклівым голасам.
  
  - Я хачу, каб хто-небудзь пагаварыў, - сказаў Ахмед. «Хто гэта будзе? Як вы думаеце, каго мы павінны ўзяць першым, містэр Тозіер?»
  
  Tozier гуляў на час. Ён паглядзеў на гадзіннік і сказаў: «На мой густ, вы пачынаеце занадта рана». Вяртайся праз гадзіну. А яшчэ лепш не вяртайся ўвогуле». Засталося паўтары хвіліны.
  
  Ахмед развёў рукамі. «Я шкадую, што не магу вас абавязаць. Мой бацька спіць лёгка - ён стары чалавек - і цяпер ён прачнуўся і нецярплівы.
  
  - Добра, - сказаў Тозіер. «Прачніцеся, вы двое. Я дам вам адну хвіліну, каб быць на нагах. Хвілінку, чуеш?
  
  Уорэн пачуў націск і прыціснуўся да падлогі пячоры. Ён сказаў: «Што гэта, Эндзі?» Я стаміўся.'
  
  - Ах, містэр Уорэн, - сказаў Ахмед. «Я веру, што вы добра выспаліся». Голас яго абвастрыўся. «Уверх, усе вы; ці я павінен цябе выцягнуць? Мой бацька чакае, каб пацешыць вас нашай тыповай курдскай гасціннасцю». Ён засмяяўся.
  
  Тозіер кінуў на яго адзін позірк, перш чым кінуцца Сат. Ахмед яшчэ смяяўся, калі бомба выбухнула. Яно сарвала дзверы з завес, шпурнула ў чалавека, які смяяўся, і аднесла яго ўбок, каб да крыві размазаць яго аб каменную сцяну. Узняўся пыл і нехта далёка закрычаў.
  
  «Вандрай!» - крыкнуў Тозіер.
  
  Фолле першым выйшаў за дзверы, як і планавалася. Ён занесла ўлева і, спатыкнуўшыся аб цела на ўступе, ледзь не пераскочыў за край абрыву. Уорэн, прама за ім, выцягнуў руку і схапіў яго, перш чым той паваліўся.
  
  Фолле ачуняў і рынуўся наперад па карнізе. На вяршыні сцежкі стаяў ахоўнік, які ад здзіўлення разявіў рот і адчайна спрабаваў выцягнуць вінтоўку. Фоле наляцеў на яго, перш чым ён паспеў вызваліць вінтоўку, і ўдарыў яго па твары сціснутым кулаком. Кулак быў абгорнуты вакол вялікага сталёвага ніта, і Уорэн выразна пачуў храбусценне, калі сківіцу мужчыны разбіла. Ахоўнік здушана завыў і адваліўся ўбок, і шлях уніз па вузкай сцежцы быў адкрыты.
  
  Фолле бег па ёй на небяспечнай хуткасці, слізгаючы і слізгаючы, бо яго боты пускалі мініяцюрныя лавіны пылу і каменьчыкаў. Уорэн спатыкнуўся аб незамацаваны камень, кінуўся наперад і на нейкі момант падумаў, што вось-вось упадзе, але вялікая рука Тозіера схапіла яго за пояс і пацягнула назад. Гэта былі ўсе клопаты, спускаючыся на дно даліны.
  
  Па ўсёй даліне адбываліся рэчы. Адкрыўся агонь са стралковай зброі, які перамяжоўваўся з больш глыбокім нотам выбуху гранат. Адна з далейшых пячор успыхнула ашаламляльным выбухам, і частка ўступу на скале рэзка спаўзла ў даліну. «Дыверсія» Меткалфа набывала ўсе аспекты маленькай вайны.
  
  У цьмяным святле досвітку яны беглі да лэндровэраў. Чалавек ляжаў, курчыўшыся са зламанай спіной, прама пад пячорай, у якой яны былі зняволеныя, і Уорэн выказаў здагадку, што яго знесла з верхняга выступу сіла бомбы Тозіера. Ён пераскочыў праз слаба рухаецца цела і паспяшаўся дагнаць Фоле. Ззаду ён пачуў звычайны стук ботаў Тозьера.
  
  Невялікі статак вярблюдаў, прывязаных побач, быў вельмі ўстрывожаны раптоўным шумам, і некаторыя з іх дзіка кінуліся і, разарваўшы свае калы, панесліся ў даліну наперадзе, дадаючы блытаніны. Пчала прагудзела міма галавы Уорэна, і пачуўся рэзкі рыкашэт кулі ад каменя, і ён зразумеў, што нехта дастаткова ачуняў ад агульнай трывогі, каб страляць у іх. Але хвалявацца яму не было часу - уся яго ўвага была скіравана на тое, каб як мага хутчэй дабрацца да лэндровэраў.
  
  Заставалася яшчэ сотня ярдаў, і дыханне стукала ў яго ў горле, бо лёгкія моцна стукалі, а ногі - яшчэ мацней. Наперадзе, перад машынамі, з ніадкуль матэрыялізаваліся трое курдаў, і адзін ужо стаяў на адным калені з вінтоўкай, гатовай страляць ва ўпор. Здавалася, што ён не мог прамахнуцца, але, калі ён стрэліў, вярблюд прарэзаўся паміж імі і атрымаў кулю. Фолет павярнуў направа, выкарыстоўваючы хісткага вярблюда ў якасці прыкрыцця, і другі з курдаў быў збіты іншым шалёным зверам.
  
  Фоле падскочыў на яго і з вялікай сілай сунуў насок бота яму ў горла. Ён падхапіў вінтоўку, якая ўпала, і на бегу стрэліў хутка, але не вельмі дакладна. Але нечаканага пырску куль было дастаткова, каб двое супрацьлеглых мужчын прыгнуліся і пабеглі ў сховішча, і шлях быў свабодны.
  
  Ззаду ўсіх была мітусня, калі ашалелыя вярблюды ныралі і хісталіся, і іншыя з іх вызваляліся ад прывязяў, каб пабегчы ўніз па даліне. Пасля Уорэн падумаў, што гэта адзінае, што іх выратавала; ніхто з курдаў побач з імі не мог зрабіць дакладны стрэл у гэтай блытаніне, і іх кулі шалелі. Ён дабраўся да бліжэйшага Land Rover, адчыніў дзверы і кінуўся ўнутр.
  
  Калі ён круціў ключ запальвання, ён убачыў, як іншы Land-Rover узляцеў з коламі, якія круціліся, побач з якім усё яшчэ бег Тозіер. Тозіер ускочыў, калі Фолет штурхнуў дзверы, і кулі паслалі пыл фантанамі вакол месца, дзе былі яго шчыкалаткі. Але ён сядзеў на пасажырскім сядзенні, і Уорэн рушыў услед, спадзеючыся, што Фолет запомніў кірунак цясніны.
  
  Ён зірнуў у люстэрка і ўбачыў ззаду вялікае кола грузавіка. Гэта значыць, што Меткалф робіць усё магчымае, каб заліць цясніну. Рухомае ветравое шкло грузавіка было шырока расчынена, і ён убачыў загарэлы твар Меткалфа і бляск белых зубоў - чалавек сапраўды смяяўся. У гэтым кароткім поглядзе ён таксама ўбачыў, што з грузавіком нешта не так; ён цягнуўся за густым клубам чорнага дыму, які згортваўся ў тлустыя клубы і плыў па даліне ззаду. Потым дзесьці ззаду «Лэнд-Ровэра» пачулася пара хуткіх удараў, і люстэрка раптоўна задрыжала на аскепкі.
  
  Уорэн моцна разгарнуў рухавік і кінуўся ўслед за Фоле, калі той увайшоў у цясніну. Ён туманна ўспомніў, што прыкладна ў ста ярдах быў рэзкі паварот, але ён прыйшоў раней, чым ён чакаў, і яму прыйшлося ў спешцы націснуць на якары, каб не сутыкнуцца з Фоле.
  
  Ззаду пачуўся рэзкі грукат, ён павярнуў галаву і азірнуўся. Меткалф збочыў і ўехаў на грузавіку ў сцяну цясніны, цалкам закрыўшы ўваход. Ён ужо вылазіў праз адчыненае лабавое шкло, у той час як масляністы чорны дым, які ішоў ад грузавіка, клубіўся густымі хмарамі. Уорэну прыйшло ў галаву, што гэта было наўмысна - што Меткалф стварыў дымавую заслону, каб прыкрыць іх раптоўны кідок да цясніны.
  
  Меткалф падбег, размахваючы аўтаматам. Ён памахаў Фоле ў пярэдняй машыне і закрычаў. «Ідзі!» Потым ён ускочыў побач з Уорэнам і, задыхаючыся, сказаў: «У любы момант будзе пякельны грукат - гэты грузавік напоўнены мінамётнымі бомбамі, і ён весела гарыць».
  
  Фолет рушыў, а Уорэн рушыў услед, і нават калі яны павярнулі за вугал, з палаючага грузавіка прагучаў першы выбух, які гучаў як быццам пяхотны полк выконвае хуткастрэльныя практыкаванні. «Я ўзламаў некалькі скрынь са стралковай зброяй і раскідаў іх таксама», — сказаў Меткалф. «Праязджаць міма гэтага грузавіка будзе чортава небяспечна на працягу наступных паўгадзіны».
  
  Уорэн заўважыў, што яго рукі бескантрольна дрыжаць на рулі, і ён адчайна спрабаваў утрымаць іх, пакуль ехаў па звілістай цясніне. Ён сказаў: «Ці можа быць, што мы тут сустрэнем нейкую апазіцыю?»
  
  — Занадта дакладна, — сказаў Меткалф і ўзвёў пісталет-кулямёт. Ён убачыў мікрафон і ўзяў яго. «Гэта працуе? Гэта ў сетцы?»
  
  «Гэта будзе працаваць, калі ён уключаны. Аднак я не ведаю, ці будзе Эндзі слухаць».
  
  
  - Ён будзе, - упэўнена сказаў Меткалф і націснуў на перамыкачы. «Ён занадта стары ў гэтай гульні, каб грэбаваць сваёй камунікацыяй». Ён паднёс мікрафон да вуснаў. «Прывітанне, Эндзі; Ты мяне чуеш? Канец».
  
  — Я чую цябе, Том, — металічна сказаў Працаўнік. «Вы вельмі добра ўсё разлічылі. Канец».
  
  - Усё гэта частка службы, - сказаў Меткалф. Можа быць нейкая апазіцыя. Фарваз мае фарпост на другім канцы цясніны. Не больш за дзесятак чалавек, але ў іх ёсць аўтамат. Ёсць прапановы? Канец,'
  
  З гучнагаварыцеля пачуўся прыглушаны вокліч, і Тозіер сказаў: «Колькі часу ў нас засталося?» Канец».
  
  — Каля дваццаці хвілін. Паўгадзіны максімум. Канец».
  
  Гучнагаварыцель гудзеў і чуўся слабы трэск. «Пацягніце нас уверх і схавайце з поля зроку», — сказаў Тозіер. «Я думаю, мы справімся. Вон.
  
  Меткалф замяніў мікрафон на кранштэйне. — Эндзі добры чалавек, — бесстрасна сказаў ён. «Хоць на гэты раз яму лепш быць чортава добрым». Ён павярнуў ранец, які быў на ім, так, каб можна было яго расшпіліць, а затым рэзка павёў вялікім пальцам назад. «Я вяртаюся туды; Я не затрымаюся».
  
  Ён забраўся ў кузаў Land-Rover, і Уорэн, падняўшы вочы на ўнутранае люстэрка, убачыў, як яго рука рытмічна рухаецца, нібы кідаючы штосьці некалькі разоў. Калі ён вярнуўся на сваё месца, ён выкінуў пусты ранец з акна.
  
  «Што ты там выкідваў?» - з цікаўнасцю спытаў Уорэн.
  
  «Калтропы — шынары», — з ухмылкай сказаў Меткалф. «У якім бы кірунку яны ні прызямліліся, заўсёды тырчыць адна вострая кропка. Курды часта выкарыстоўваюць іх, калі іх пераследуюць іракскія патрулі бронеаўтамабіляў. Я не бачу прычын, чаму яны не павінны быць у той момант, калі іх атрымаюць. '
  
  Рукі Уорэна былі цвёрдымі. Гэты спакойны, праніклівы чалавек дзейнічаў заспакаяльна. Ён затармазіў, зрабіўшы яшчэ адзін рэзкі паварот, і спытаў: «Як вы выклікалі ўвесь гэты шум у даліне?»
  
  «Падпаліў склад боепрыпасаў», — весела сказаў Меткалф. — І заклаў узрывальнік у мінамётны склад. Я таксама прывязаў ніткі да чартоўскай колькасці гранат, а другі канец прывязаў да грузавіка - калі я ад'ехаў, ён выцягнуў баячкі, і яны пачалі выскокваць. У старога Фахрваза яшчэ могуць быць стрэльбы, якія я прывёз, але страляць з іх яму не так шмат застанецца.
  
  Удалечыні за імі прагучалі новыя выбухі, шум прыглушылі каменныя сцены цясніны, і Меткалф задаволена ўсміхнуўся. Уорэн сказаў: "Колькі яшчэ ісці?"
  
  «Мы ўжо на паўдарозе». Ён узяў мікрафон і паклаў яго сабе на калені. Неўзабаве ён паднёс яго да вуснаў і сказаў: «Мы якраз на месцы, Эндзі». Спыніцеся за наступным вуглом. Канец».
  
  «Добра, Том. Вон.
  
  Уорэн спыніўся, калі Фолет затармазіў. Меткалф выскачыў і далучыўся да Тозіера, які спытаў: «Якая сітуацыя?»
  
  Меткалф кіўнуў на дарогу. «Цясніна заканчваецца за гэтым вуглом. Ёсць невялікі камяністы пагорак - тое, што мы назвалі б коп'е ў Паўднёвай Афрыцы - які камандуе (уваходам. Нашы хлопцы там на вяршыні.'
  
  «Як далёка ад гэтага месца?»
  
  
  Меткалф кіўнуў галавой набок. — Каля чатырохсот ярдаў. Ён паказаў уверх. «Калі вы залезеце туды, вы зможаце гэта ўбачыць».
  
  Тозіер падняў вочы, потым рэзка кіўнуў і павярнуўся да Уорэна. — Нік, ты будзеш дапамагаць Джоні. Першае, што вы робіце, гэта дастаць запасное кола. І рабіце гэта ціха - без металічнага звону».
  
  Уорэн нахмурыўся. Запасное кола. . .' Але Тозьер ужо адышоў і размаўляў з Фоле. Уорэн паціснуў плячыма і дастаў колавую распорку, каб адкруціць гайкі, якія трымалі запасное кола.
  
  Меткалф і Тозіер пачалі падымацца па ўзбочыне цясніны, і Фолет падышоў, каб дапамагчы Уорэну. Запасное кола аслабла, і Фолет пакаціў яго па зямлі, нібы шукаючы спецыяльнага месца, каб пакласці яго. Ён асцярожна паклаў яго, потым вярнуўся да Уорэна. «Дастаньце дамкрат», — сказаў ён і здзівіў Уорэна, нырнуўшы пад Land-Rover з гаечным ключом у руцэ.
  
  Уорэн знайшоў дамкрат і паклаў яго на зямлю. Фолет прыглушаным голасам сказаў: «Дапамажыце мне з гэтым», таму Уорэн апусціўся на калені і ўбачыў, што Фолет дзелавіта здымае глушыцель. Калі ён схапіў яго, ён выявіў, што ён надзіва цяжкі і толькі крыху цёплы навобмацак. Яны адцягнулі яго, і Фоле адкруціў пару гаек і высунуў перагародкі, якія ўтварылі інтэграваны блок. Ён кіўнуў у бок руля. — Нясіце туды, — сказаў ён і ўзяў дамкрат і скрыню з інструментамі.
  
  Уорэн кінуў глушыцель побач з колам. «Што мы павінны рабіць?»
  
  
  «Гэта будзе мінамёт, калі мы яго збярэм», — сказаў Фоле.
  
  
  «Мамёту патрэбна апорная пліта — гэта кола. На ім ёсць фланец, таму ён шчыльна прымыкае да зямлі. Глушыцель - гэта ствол - вы ж не думалі, што глушыцелі Rover вырабляюцца такім чынам, праўда? Ён пачаў хутка працаваць. «Гэтыя вушкі падыходзяць сюды, на кола. Дапамажыце мне».
  
  Наканечнікі салодка ўвайшлі ў шчыліны ў коле, і Фолет прасунуў шпільку праз выраўнаваныя адтуліны. «Гэты шрубавы дамкрат — механізм пад'ёму», — сказаў ён. «Гэта ўпісваецца тут вось так. Вы ўсталюеце колавую распорку і паварочваеце, і ўвесь ствол ідзе ўверх і ўніз. Проста замацуй гэтыя гайкі, добра?
  
  Ён пабег назад да машын, пакінуўшы Уорэна крыху здранцвелым ад здзіўлення, але не настолькі, каб занядбаць тэрміновасць падзеі. Фоле вярнуўся і кінуў уніз звычайны празрысты пластыкавы транспарцір. "Гэта прыкручваецца да дамкрата - у ім ужо прасвідраваны адтуліны". Уорэн укруціў транспарцір на месца і выявіў, што ён толькі што ўсталяваў простую шкалу дыяпазону.
  
  Над яго галавой Меткалф і Тозіер глядзелі на невялікі камяністы пагорак. Як сказаў Меткалф, гэта было прыкладна ў чатырохстах ярдах, і ён мог даволі выразна бачыць паўтузіна мужчын, якія стаялі наверсе. «Фахрваз падключыў тэлефонную лінію або нешта падобнае?»
  
  Меткалф- адкінуў галаву набок, калі пачуў далёкі глухі ўдар. «Яму гэта не спатрэбіцца ў гэтых абставінах», — сказаў ён. «Гэтыя хлопцы чуюць, што адбываецца. Яны пачынаюць хвалявацца -
  
  
  паглядзі на іх».
  
  Мужчыны на ўзгорку глядзелі на ўваход у цясніну, і там нешта жэстыкулявалі. Тозіер дастаў невялікі прызматычны компас і ўважліва навёў яго на пагорак. — У нас ёсць мінамёт, — сказаў ён. — Джоні Фолет зараз яго збірае. Ёсць у нас і ручны кулямёт. Калі мы паднясем сюды кулямёт, ты зможаш абліць вяршыню пагорка шлангам і прыцягнуць іх агонь». Ён павярнуўся і яшчэ раз прыцэліўся на мінамёт. «Як толькі даведаемся, дзе іх кулямёт, тады выбіваем яго мінамётам».
  
  - Эндзі, ты хітрая сволач, - ласкава сказаў Меткалф. «Я заўсёды так казаў, і, дальбог, я маю рацыю».
  
  «У нашага кулямёта няма ні стужкі, ні барабана — толькі бункер, у які вы скідаеце патроны. Вы павінны быць у стане справіцца з гэтым ".
  
  «Гэта гучыць як японскае Намбу. Я магу з гэтым справіцца».
  
  
  «Ты таксама будзеш артылерыйскім наглядчыкам», — сказаў Тозіер. — Мы будзем страляць усляпую знізу. Вы памятаеце сігналы, якія мы выкарыстоўвалі ў Конга?
  
  - Я памятаю, - сказаў Меткалф. — Давайце сюды гэты кулямёт. Я не здзіўлюся, калі гэтыя хлопцы спусцяцца ў цясніну, каб паглядзець, што там адбываецца,
  
  Яны спусціліся і ўбачылі, што Уорэн закручвае апошнюю гайку на мінамёце. Меткалф паглядзеў на гэта з недаверам. «Што за вар'яцтва. Гэта сапраўды працуе?»
  
  "Гэта працуе", - коратка сказаў Тозіер. — Паглядзі, як Джоні спраўляецца з аўтаматам. Часу становіцца мала».
  
  Ён апусціўся на адно калена, праверыў зборку мінамёта, потым пачаў выбудоўваць яго ў адпаведнасці з вугламі, якія ён узяў з дапамогай цыркуля. - Мы паставім яго на чатырыста ярдаў, - сказаў ён. «І спадзявацца на лепшае».
  
  "Я не паверыў вам, калі вы сказалі, што ў нас ёсць мінамёт, - сказаў Уорэн. - А як наконт снарадаў?"
  
  — Бомбы, — сказаў Тозіер. — Такіх у нас вельмі мала. Вы маглі заўважыць, што мы багата забяспечаны вогнетушыцелямі. Ёсць адзін пад капотам у маторным адсеку, адзін пад прыборнай панэллю і яшчэ адзін ззаду. Шэсць на два грузавікі -- і гэта ўсе бомбы, якія ў нас ёсць. Дапамажыце мне іх выцягнуць.
  
  Меткалф зноў падняўся на сваё месца на вяршыні цясніны, цягнучы за сабой вяроўку. Уладкаваўшыся, ён падняў кулямёт, напоўніў бункер патронамі і падсунуў яго перад сабою так, каб ён моцна ляжаў на сошках. Ён уважліва ўгледзеўся ў невялікую групку на ўзгорку, потым павярнуў галаву і памахаў.
  
  Тозіер падняў руку і кіўнуў галавой на Фоле. Вазьмі той пісталет для адрыжкі, які ўзяў з сабой Том, і ідзі назад уздоўж цясніны да першага кута. Калі штосьці рухаецца, страляйце».
  
  Фоле паказаў на мінамёт. «Што з гэтым?»
  
  — Мы з Нікам справімся. Мы не для хуткай стральбы - не толькі з шасцю патронамі. Збірайся. Мне падабаецца адчуваць, што мая спіна абаронена».
  
  Фоле кіўнуў, узяў аўтамат і рыссю пайшоў. Тозіер пачакаў дзве хвіліны і памахаў Меткалфу.
  
  Меткалф паварушыў плячыма, каб паслабіць іх, прытуліўся шчакой да прыкладу і паглядзеў праз прыцэл. Навідавоку было пяцёра мужчын. Ён асцярожна націснуў на спускавы кручок, і смерць панеслася да ўзгорка з хуткасцю 2500 футаў у секунду. На такой дыстанцыі ён не мог прамахнуцца. Ён асцярожна правёў па стрэльбе і касе куль, якія секлі па вяршыні пагорка, і раптам нікога не было відаць.
  
  Ён перастаў страляць і чакаў, што здарыцца. Рухаючыся вельмі павольна, ён выцягнуў руку наперад і апусціў жменю куль у бункер. Той першы працяглы выбух каштаваў страшэнна дарагіх боепрыпасаў. Ён уважліва агледзеў пагорак, але нічога не заўважыў, што рухаецца.
  
  Двойчы трэснула вінтоўка, але куля не праляцела. Гэта была проста выпадковая стральба. Кулямёт заставы быў усталяваны так, каб зачышчаць прастору перад уваходам у цясніну. Атаку на заставу з тылу, відаць, ніхто не ўлічыў, таму на рэарганізацыю ім спатрэбілася крыху часу. Ён змрочна ўсміхнуўся, калі падумаў пра шалёныя намаганні, якія, напэўна, адбываліся за ўзгоркам. Таксама было б даволі шмат жаху.
  
  Вінтоўка стрэліла яшчэ раз, два разы запар - два з іх, меркаваў ён. Ён быў там, каб весці агонь, таму вырашыў іх казытаць і зноў націснуў на курок хуткай і эканамічнай чаргой з пяці стрэлаў. На гэты раз яму ў адказ пачуўся працяглы ляскат кулямёта, і град куль пранёсся па камянях у трыццаці ярдах злева і ў дзесяці ярдах ніжэй.
  
  Ён не мог бачыць, адкуль страляў пісталет, таму пырснуў яшчэ адной кароткай чаргой, і яму зноў адказалі. На гэты раз ён заўважыў яго - яны завялі кулямёт вакол пагорка і прыкладна на паўдарогі ўверх, схаваны ў кучы валуноў. Ён даў знак Тозіеру, які нахіліўся, каб наладзіць мінамёт.
  
  Тозьер тузануў за шнур, і мінамёт гаўкнуў. Уорэн убачыў тонкую паласу на фоне неба, калі бомба выгіналася па сваёй траекторыі і знікла з поля зроку, але Тозіер ужо глядзеў на Меткалфа, каб знайсці вынік першага стрэлу з далёкай адлегласці.
  
  Ён буркнуў, калі Меткалф складана махнуў рукой. Трыццаць ярдаў - дваццаць налева. Ён скарэкціраваў вышыню і злёгку перайшоў мінамёт, а потым перазарадзіў. Гэты павінен быць лепш». Зноў гаўкнуў мінамёт.
  
  Другая бомба ўзарвалася ўшчэнт на лініі кулямётнай пазіцыі, але ззаду. Чалавек вырваўся з укрыцця, і Меткалф спакойна збіў яго кароткай чэргай, а потым даў знак Тозіеру скараціць дыстанцыю. Жах, мусіць, амаль поўны, падумаў ён, але перадумаў, калі зноў загрукатаў кулямёт, зямля пад яго месцам чароўным чынам залілася фантанам, а над яго галавой завішчалі аскепкі каменя. Ён прыгнуўся і шмыгнуў назад у сховішча, калі свінцовы град біў зямлю там, дзе ён быў, і яго стрэльба паляцела пад ударам куль.
  
  Але да таго часу трэцяя бомба была ў паветры. Ён пачуў, як выбухнуў, і кулямётны агонь перарваўся. Ён палегчыў сябе і рызыкнуў зірнуць на ўзгорак. Слабы клубок дыму ў ціхім ранішнім паветры пазначыў*, дзе ён упаў - квадрат на кулямётнай пазіцыі. З-за яго спіны прагучаў роўны рэпартаж, калі мінамёт зноў стрэліў, і яшчэ адна бомба ўпала амаль у тое ж месца. Ён павярнуўся і закрычаў: «Хопіць - яны ўсё дрэнна зрабілі». Ён пачаў караскацца ўніз, паслізнуўся і амаль упаў, але прызямліўся на ногі, як кот. Ён падбег да мінамёта і, задыхаючыся, сказаў: «Хадзем у дарогу, пакуль яны яшчэ дрыжаць». Гэты твой пяшчотны пісталет сапсаваны, Эндзі.
  
  «Яно зрабіла сваю чаргу», — сказаў Тозіер, сунуў два пальцы ў рот і пранізліва свіснуў, як вожык. - Гэта павінна прывесці Джоні.
  
  Уорэн пабег за Land-Rover і завёў рухавік, а Меткалф паваліўся побач з ім. "Эндзі - чортава дзіва", - сказаў ён у гутарцы. «Гэта была цудоўная стральба». Яго галава адкінулася назад, калі Уорэн узляцеў з ашаламляльным паскарэннем - ты нанясеш мне траўму.
  
  Два «Лэнд-Роверы» з грукатам выехалі з цясніны і мінулі пагорак, які ўсё яшчэ ледзь-ледзь быў пакрыты дымам. Фоле ў першай машыне вісеў ззаду са стрэльбай напагатове, але ў гэтым не было патрэбы. У іх ніхто не страляў, яны не бачылі, каб хтосьці рухаўся. Усё, што Уорэн убачыў, гэта тры пачкі ануч на камяністым схіле пагорка.
  
  Меткалф адключыў мікрафон. — Эндзі, давай наперад — я ведаю дарогу. І нам лепш рухацца хутчэй, пакуль малады Ахмед не выцягне вілку. Канец».
  
  - Ён не зробiць гэтага, - сказаў Тозьер. — Ён памёр. Ён урэзаўся ў дзверы. Канец».
  
  - Божа мой, - сказаў Меткалф. «Ён быў любімым сынам старога. Тым больш прычына для хуткасці - Фахрваз будзе шукаць нас з крывёю ў вачах. Чым хутчэй мы выбяромся з краіны, тым лепш. Гэта азначае Масул і міжнародны аэрапорт. Перасунься - я праходжу. Вон.
  
  Ён замяніў мікрафон і сказаў: «Доктар, калі вы хочаце вярнуцца да лячэння людзей, а не забіваць іх, вам лепш спадзявацца, што гэты карабель не сапсуе гэты бок Сулейманіі. А цяпер рухайцеся, доктар - рухайцеся хутчэй.
  
  РАЗДЗЕЛ 9
  
  Праз два дні яны прызямліліся ў міжнародным аэрапорце Халдэх у Ліване і паехалі ў Бейрут на таксі. Land-Rover былі пакінутыя ў Масуле на апеку аднаго з нядобрасумленных сяброў Меткалфа; яны зжылі сваё і больш не былі патрэбныя. «Бейрут гэта месца», — сказаў Тозіер. «Гэта наш апошні шанец».
  
  Яны зарэгістраваліся ў гатэлі, і Уорэн сказаў: «Я збіраюся патэлефанаваць у Лондан; Hellier павінен быць у стане інфармаваць нас аб тым, што тут адбываецца. Ён будзе ведаць, дзе знайсці Майка і Дэна. Тады мы зможам прыдумаць наступны крок».
  
  «Наступным крокам з'яўляецца тое, што я абхапіў рукамі прыгожую шыю Жанет», - рэзка сказаў Меткалф.
  
  Уорэн паглядзеў на Тозіера і падняў бровы. Тозіер ціха сказаў: «Ты ўсё яшчэ з намі, Том?»
  
  'Я з табою. Я ж казаў табе, што не люблю, калі мяне выкарыстоўваюць. Мяне можна купіць - як і вас - але на маіх умовах; і мае ўмовы заўсёды азначалі адсутнасць допінгу ".
  
  - Тады я прапаную вам пакінуць Дэлорм у спакоі, - сказаў Тозіер. «Яна цяпер не важная — нам патрэбны гераін. Як толькі гэта будзе знішчана, вы зможаце атрымаць яе».
  
  - Гэта будзе прыемна, - сказаў Меткалф.
  
  "Добра", - сказаў Тозіер. "Джоні, наймі машыну - не, лепш зрабі дзве машыны; мы павінны быць мабільнымі. Пасля таго, як Нік паразмаўляе з Хеліерам, мы прыступім да гэтага".
  
  Але калі Уорэн патэлефанаваў у Лондан, міс Уолдэн паведаміла, што Хеліер у Бейруце. Дастаткова было толькі хутка патэлефанаваць Сэнт-Джорджам, і праз паўгадзіны ўсе яны сядзелі ў нумары Хеліера, і ён прадстаўляў Меткалфа. «Ён далучыўся да нас якраз у патрэбны час».
  
  Хеліер азірнуўся. «Дзе Браян?»
  
  - Я раскажу вам пазней - калі вы сапраўды хочаце ведаць, - сказаў Уорэн. Ён пачынаў крыўдзіцца на Хеліера. Хеліер сказаў, што хоча крыві, але пакуль што не рызыкаваў сваёй каштоўнай скурай, каб атрымаць яе, і на Блізкім Усходзе ўсё выглядала зусім інакш, чым у Лондане.
  
  Хеліер выцягнуў з партфеля паперы. — Абат не мае сэнсу. Ён паведаміў мне, што жанчына Дэлорм займаецца кантрабандай дзвюх тысяч фунтаў гераіну. Я думаю, што гэта смешна, але я не магу знайсці Эбата, каб пацвердзіць гэта ці іншае».
  
  Я пацвярджаю, - сказаў Уорэн. «Калі б не Эндзі і Джоні, то было б дзве тоны замест адной». «Лепш раскажы мне пра гэта», — сказаў Хеліер.
  
  Уорэн так і зрабіў, нічога не выпусціўшы. Калі ён прыйшоў да таго, што здарылася з Бэнам Браянам, ён з горыччу сказаў: "Гэта быў чортава" дурны ўчынак. Я вінавачу сябе; я ніколі не павінен быў дазваляць яму вярнуцца.
  
  «Арэхі!» - сказаў Фоле. «Гэта быў яго ўласны выбар».
  
  Уорэн завяршыў аповяд пра іх прыгоды, а калі , спыніўся, Хеліер быў бледны. - Гэта прыкладна многа, - сказаў Уорэн сумна. «Мы прамахнуліся па ўсёй лініі».
  
  Гэліер пабарабаніў пальцамі па стале. «Я не думаю, што мы можам пайсці далей з гэтым. З гэтага моманту справа міліцыі — няхай яны гэтым займаюцца. Доказаў для іх у нас больш чым дастаткова».
  
  Голас Тозіера быў жорсткім. «Вы не можаце ўцягваць паліцыю ў гэта - не тое, як былі сабраны доказы». Ён замахнуўся на Уорэна. - Колькі людзей ты забіў, Нік?
  
  - Наколькі я не ведаю, - сказаў Уорэн, але ён ведаў, што меў на ўвазе Тозіер.
  
  — Не? А як наконт таго, каб прайсці праз дом Фахрваза ў Іране ў тую ноч, калі мы разбурылі лабараторыю? Джоні ўпэўнены, што вы збілі чалавека.
  
  Фолет сказаў: «Так, як мы яго ўдарылі, у яго не было б шанцаў». Ва ўсякім разе, я бачыў яго ляжачага на дарозе, калі мы вярталіся».
  
  Карта страляла ў нас, — злосна сказаў Уорэн.
  
  
  Скажы гэта іранскай паліцыі, — грэбліва сказаў Тозіер. «Што да мяне, то я не хаджу вакол праўды. Я забіваў людзей падчас гэтай прагулкі. Ахмед быў забіты маёй бомбай, якую Уорэн дапамог зрабіць; мы з мінамётаў знішчылі іншую групу - я думаю, што паміж намі мы забілі дзясятак, увогуле». Ён нахіліўся наперад. «Звычайна я падстрахаваны — я наняты ўрадам, які выдае мне ліцэнзію на забойства. Але на гэты раз я не, і я магу вісець гэтак жа высока, як Аман у адпаведнасці з грамадзянскім заканадаўствам, як і ўсе мы». Ён тыцнуў цвёрдым пальцам у бок Хеліера. «Уключаючы вас. Ты гэтак жа вінаваты - саўдзельнік перад учынкам, так што падумай пра гэта, перш чым крычаць медзь».
  
  Хеліер фыркнуў. «Вы сапраўды думаеце, што нас прыцягнуць да адказнасці за смерць падонкаў?» — пагардліва сказаў ён.
  
  «Вы не разумееце, так?» - сказаў Тозіер. Скажы дурному вырадку, Том.
  
  Меткалф усміхнуўся. «Гэта як гэта. Людзі тут крыўдлівыя да свайго нацыянальнага гонару. Возьмем, да прыкладу, іракцаў; Я не мяркую, што прэзідэнт Бакр збіраецца праліваць слёзы па некалькіх мёртвых курдах - ён спрабаваў адшліфаваць долю сам - але ніякі ўрад не будзе стаяць супраць таго, каб натоўп замежнікаў урываўся ў іх краіну і страляў па іх месца, незалежна ад таго, наколькі высокія матывы. Эндзі не памёр - крыкнеш медзь цяпер і пачнеш такі вялікі дыпламатычны інцыдэнт, што невядома, чым ён скончыцца. Перш чым вы падумаеце, рускія абвінавацяць Джоні ў тым, што ён агент ЦРУ, і прызначаць вас сакрэтным кіраўніком брытанскай разведкі. І, дальбог, гэта заняло б чортава шмат тлумачэнняў».
  
  Фоле сказаў: «Ніякіх паліцэйскіх». Яго голас быў канчатковым.
  
  
  Хеліер некаторы час маўчаў, пераварваючы гэта і знаходзячы, што гэта цяжка ідзе. Нарэшце ён сказаў: «Я разумею, што вы маеце на ўвазе. Ці сапраўды вы лічыце, што ваша дзейнасць у Курдыстане можа быць вытлумачана як умяшанне ва ўнутраныя справы іншай краіны?»
  
  «Клянуся Хрыстом, я ведаю!» - рашуча сказаў Тозіер. «Як бы вы гэта назвалі?»
  
  - Павінен прызнаць, што вы мяне пераканалі, - са шкадаваннем сказаў Геліер. "Хоць я ўсё яшчэ думаю, што мы маглі б спасылацца на апраўданне". Ён утаропіўся на Меткалфа. — Гэта значыць, некаторыя з нас. Зусім іншая рэч — кантрабанда зброі».
  
  - Вашае меркаванне пра мяне не мае значэння, нават пукаць падчас навальніцы, - спакойна сказаў Меткалф. «Усё, што я раблю, я нясу банку для сябе. І калі я збіраюся застацца з гэтым натоўпам, табе лепш пакінуць свае таўстагаловыя меркаванні пры сабе.
  
  Хеліер пачырванеў. «Я не ведаю, ці падабаецца мне ваша стаўленне».
  
  «Я нічога не даю, падабаецца вам гэта ці не». Меткалф звярнуўся да Тозіера. «Гэта сапраўдны хлопец ці яго нехта выдумаў?»
  
  Уорэн рэзка сказаў: «Хопіць. Заткніся, Хеліер; вы недастаткова ведаеце пра гэта, каб крытыкаваць. Калі Меткалф хацеў даць зброю курдам, гэта яго справа.
  
  Меткалф паціснуў плячыма. «Такім чынам, я выбраў не тую кучу курдаў — гэта была памылка, якая не мяняе прынцып. Гэтыя хлопцы перажываюць цяжкія часы з-за рук іракцаў, і нехта павінен ім дапамагчы».
  
  «Зарабляючы на гэтым грошы», — усміхнуўся Хеліер.
  
  - Рабочы варты сваёй платы, - сказаў Меткалф. «Я рызыкую сваёй скурай, робячы гэта». * Тозіер устаў і паглядзеў на Хеліера з агідай. - Я не думаю, што мы можам зрабіць тут больш, Том - не з такім ветрам вакол.
  
  - Так, - сказаў Фоле, адсоўваючы крэсла. «Тут трохі душна».
  
  Голас Уорэна быў рэзкім. «Сядайце ўсе». Ён паглядзеў на Хеліера. «Я думаю, што трэба прынесці прабачэнні, сэр Роберт».
  
  Хеліер сціх і прамармытаў: «Без крыўд. Прабачце, містэр Меткалф.
  
  Меткалф толькі кіўнуў, і Тозіер сеў. Уорэн сказаў: «Давайце прытрымлівацца сапраўднай праблемы. Як ты думаеш, Эндзі, як мы павінны знайсці Эбата і Паркера?
  
  «Знайдзіце Дэлорм, і яна прывядзе вас туды», — хутка сказаў Тозіер.
  
  - Я шмат думаў пра гэтую жанчыну, - сказаў Уорэн. — Ты ведаеш пра яе больш за ўсіх, Том. Што вы можаце сказаць нам, чаго мы не ведаем?»
  
  «Я сам крыху задаваўся пытаннем», — прызнаўся Меткалф. «Ёсць некаторыя рэчы ў гэтым жаваранку, якія не супадаюць. Жанет даволі добрая, але ніколі не мела ашаламляльнага поспеху. Усё, што яна рабіла, прыносіла грошы, але накладныя выдаткі калечаць, і я сумняваюся, што яна назапасіла вялікі капітал. За ўвесь час, што я яе ведаў, яна марнатраўца».
  
  'У чым справа?' - спытаў Хеліер.
  
  «Колькі опіюму сабраў Фахрваз у Іране?»
  
  
  Дваццаць тон ці больш, — сказаў Уорэн.
  
  Вось ты, - сказаў Меткалф. "Гэта каштуе па-чартоўску шмат балаганаў. Дзе яна гэта ўзяць?"
  
  - Гэта ёй не спатрэбіцца, - сказаў Тозіер. «Не так, як яна працавала па здзелцы. Гэта быў прамы абмен на зброю. Ёй не трэба было ўкладваць грошы на опіум - Фахрваз зрабіў бы гэта - і гэта не будзе каштаваць яму шмат на роднай зямлі і з яго сувязямі».
  
  - Я згодны, што гэта была бартэрная здзелка, - раздражнёна сказаў Меткалф. — Але я даставіў Фарвазу на паўмільёна фунтаў стэрлінгаў. Гэта была не першая партыя, якую я пераправіў у Курдыстан. Адкуль у Жанет паўмільёна?
  
  — Хвілінку, — сказаў Хеліер і залез у партфель. «У адным з першых дакладаў Эбата гаварылася пра банкіра». Ён гартаў старонкі. 'Вось яно. Яна паабедала з чалавекам па імені Фуад, якога адсочвалі да Між-Усходняга банка. Ён падняў трубку. «Я мог бы ведаць пра яго яшчэ нешта. У мяне тут добрыя фінансавыя сувязі».
  
  - Не рабіце гэта занадта відавочным, - папярэдзіў Уорэн.
  
  
  Хеліер аддаў яму пышную ўсмешку. «Дайце мне належнае за тое, што я ведаю сваю працу. Гэта цалкам звычайнае фінансавае расследаванне - яно праводзіцца ўвесь час».
  
  Ён коратка гаварыў у трубку і доўга слухаў. Потым ён сказаў: «Так, я хацеў бы гэтага; усё, што звязана з ім, будзе вітацца. Дырэкцыі і гэтак далей асабліва. Вялікі дзякуй. Так, я думаю, што я прыйду пазней на гэтым тыдні - мы здымаем тут фільм. Я патэлефаную вам, як толькі ўладкуюся, і мы павінны паабедаць. Вы неадкладна адправіце дасье на Фуада? Добра».
  
  Ён паклаў слухаўку і шырока ўсміхнуўся. «Я думаў, што Фуад можа быць мэнэджэрам Inter-East, але ён не - ён валодае ёю. Гэта робіць гэта цікавым».
  
  «Як?» - спытаў Уорэн.
  
  Хеліер радасна ўсміхнуўся. «Вы банк з Мідленд, так? Калі вы апошні раз бралі старшыню банка Midland на абед?
  
  Уорэн скрывіўся. «Ніколі. Я сумняваюся, што ён ведае, што я існую. Я не кідаюся на фінансавую вагу, каб выклікаць цікавасць у такіх разрэджаных колах».
  
  «І Дэлорм таксама, па словах Меткалфа, але ўсё ж яна абедае з Фуадам, які валодае Inter-East». Хеліер сціснуў пальцы. «Банкаўская дзейнасць у Ліване вядзецца па правілах, якія выклікалі б сівыя валасы ў лонданскім Сіці. З моманту ўражлівага падзення Intrabank урад Лівана спрабаваў ачысціць свой фінансавы імідж, але гэты чалавек, Фуад, гуляе хутка і свабодна з прапанаваным Кодэксам паводзін. Правілы, па якіх ён працуе, лічацца нармальнымі ў нязмушанай атмасферы Блізкага Ўсходу, але гэта азначае, што таму, хто паціскае яму руку, лепш потым палічыць пальцы. Мой сябар на тым канцы гэтага тэлефона захоўвае пастаяннае дасье на справы Фуада -- толькі для яго ўласнай бяспекі. Ён дасылае гэта нам. «Такім чынам, вы думаеце, што ён фінансуе ўсю здзелку», — сказаў Уорэн.
  
  "Я думаю, што гэта верагодна", - сказаў Хеліер. — Мы даведаемся лепш, калі я вывучу дасье. Дзіўна, што расказвае пра чалавека спіс дырэктарскіх пасадаў».
  
  "Гэта адзін ракурс, над якім трэба папрацаваць", - сказаў Тозіер. «Але ёсць яшчэ адзін. Марфін яшчэ трэба перарабіць у гераін. Як вы думаеце пра гэта, Нік?* Яны павінны дзесьці гэта зрабіць. Б'юся аб заклад, што яны зробяць гэта тут, у Бейруце.* «Без Шпірынга?»
  
  Ёсць і іншыя хімікі, і гэта не надта складана - не так складана, як здабыча марфіну з опіуму. Вы ацэтылюеце марфін і ператвараеце аснову ў гідрахларыд. Усё, што вам трэба, гэта шмат пластыкавых вёдраў, і гэта патрабуе столькі хімічных ведаў, колькі вы атрымліваеце ў шостым класе.
  
  Яны абмяркоўвалі гэта некаторы час і не прыйшлі да станоўчага рашэння. Гераін можна было вырабляць практычна дзе заўгодна, і немагчыма было абшукаць увесь Бейрут ці, магчыма, увесь Ліван.
  
  Уорэн узгадаў пра знікненне Эбата і Паркера. «Калі Дэлон улюбіўся ў тарпедную схему, то Паркер будзе заняты. Я думаю, таму яны не навідавоку».
  
  - Дастаць тарпеды для Жанет не складзе працы, - заўважыў Меткалф. «Яна вядзе зброю па ўсім Міжземнамор'і ўжо некалькі гадоў. Але тут узнікае нешта іншае - ёй спатрэбіцца карабель. Гэта скарачае вобласць пошуку да ўзбярэжжа і партоў».
  
  - Не вельмі дапамагае, - сказаў Фоле. «Тут шмат караблёў».
  
  Зазваніў тэлефон, і трубку падняў Хеліер. - Адпраўце яго, - сказаў ён. Неўзабаве ў дзверы стрымана пастукалі, на што адказаў Хеліер і вярнуўся з тоўстым канвертам. Дасье Фуада, — сказаў ён. «Давайце паглядзім, што мы можам знайсці».
  
  Ён выцягнуў пачак машынапісу і паглядзеў на яго. Праз некаторы час ён з агідай сказаў: «У гэтага чалавека этыка візантыйскага базарнага гандляра — ён зарабляе шмат грошай». Ён нават кіруе яхтай — Stella del Mare». Ён гартаў старонкі. «Згодна з гэтым спісам дырэктарстваў, ён мае руку ў многіх справах - гасцініцах, рэстаранах, вінаградніках, пары ферм, верфі. . .' Ён падняў вочы. «Гэта можа выклікаць расследаванне ў сувязі з тым, што мы абмяркоўвалі».
  
  Ён зрабіў запіс і працягнуў. «Прыправа-салёная фабрыка, гараж, агульнатэхнічныя збудаванні, жылыя забудовы. . .'
  
  Уорэн умяшаўся. - Скажы яшчэ раз.
  
  «Жыллёвая забудова?»
  
  «Не... нешта пра фабрыку саленняў».
  
  Хеліер праверыў. «Так, соусы і саленні. Купіў зусім нядаўна. Што з гэтым?
  
  - Я табе скажу, - наўмысна сказаў Уорэн. «Ацэтыляванне марфіну стварае пякельны смурод, і гэта сапраўды такі ж смурод, які вы адчуваеце на фабрыцы па вытворчасці саленняў. Гэта воцатная кіслата; гэта так жа пахне воцатам».
  
  «Цяпер мы чагосьці дасягаем», — задаволена сказаў Тозіер. «Я прапаную нам падзяліць гэтую партыю. Нік даследуе фабрыку саленняў - ён там эксперт. Джоні сочыць за Дэлорм, і я дапамагу яму ў гэтым, калі спатрэбіцца. Том прымае ракурс верфі». Ён павярнуўся да Меткалфа. — Табе лепш трымацца далей ад жанчыны. Фахрваз, напэўна, крычала пра блакітнае забойства, і яна ўжо павінна ведаць пра гэта і пра твой дачыненне.
  
  - Добра, - сказаў Меткалф. «Але я запатрабую яе пазней». - Ты атрымаеш яе, - змрочна сказаў Тозіер. «Сэр Роберт можа працягваць капацца ў Фуадзе, таму што гэта ўжо прыносіць дывідэнды і можа заплаціць больш. Ён таксама супрацоўнік штаба - ён застаецца тут, і мы тэлефануем; ён суадносіць аперацыю».
  
  II. Паркер радасна напяваў, рыхтуючыся да апошняй тарпеды. Ён працаваў шмат гадзін, еў дрэнную ежу і доўгі час знаходзіўся ў хляве і ў непасрэднай блізкасці ад яго, але ён быў надзвычай шчаслівы, бо рабіў працу, якую любіў больш за ўсё. Яму было шкада, што праца набліжаецца да канца па дзвюх прычынах - прыемная частка скончыцца і пачнецца сапраўды небяспечная. Але зараз ён думаў не пра тое, што будзе па той бок Атлантыкі, а засяродзіўся на адкрыцці боегалоўкі.
  
  Абат рабіўся ўсё больш раздражнёным. Яму не ўдалося выцягнуць ад Жанэт нічога адносна аперацыі на амерыканскім баку. Яму вельмі хацелася ведаць месца і час, але гэтую каштоўную інфармацыю яна замоўчвала. Ён таксама не думаў, што Істман ведае. Дэлорм разыграла свае карты вельмі блізка да сваіх прыгожых грудзей.
  
  
  З той ночы, калі ён адвёз яе ў "Паон Руж", ён, як і Паркер, сядзеў у хляве. Ён бачыў асобнік газеты і ведаў, што яго рэкламны трук спрацаваў, але якую карысць ад гэтага будзе, ён не ведаў. Ён раздражнёна нахмурыўся і павярнуў галаву, каб убачыць араба Алі, які абапіраўся на парэнчы наверсе лесвіцы і глядзеў на яго карымі вачыма, якія не міргалі. Гэта была іншая рэч - адчуванне таго, што за вамі пастаянна назіраюць.
  
  Ён адчуў раптоўную цішыню ў майстэрні і паглядзеў на Паркера, які апусціў галаву і глядзеў на боегалоўку. 'У чым справа?'
  
  - Ідзі сюды, - ціха сказаў Паркер.
  
  Ён далучыўся да Паркера і паглядзеў на боегалоўку і на рукі Паркера, якія крыху дрыжалі. Паркер паклаў інструмент, які трымаў у руках. «Не рабіце сцэны», — сказаў ён. «Не рабіце нічога, што можа прыцягнуць увагу гэтага крывавага араба - але гэта справа поўная». ; «Поўны «што?» - тупа спытаў абат.
  
  «ТНТ, дурань ты. Як вы думаеце, чым будзе поўная боегалоўка? Тут іх дастаткова, каб узарваць усё гэтае месца на мілю».
  
  Абат праглынуў. «Але Істман сказаў, што іх даставяць пустымі».
  
  
  Потым гэты трапіў па памылцы, - сказаў Паркер. Больш за тое, у ім ёсць дэтанатар, які, я спадзяюся, не ўзброены. Ён не павінен быць узброены, але, зрэшты, яго і не павінна быць увогуле, як і трацілу. Лепш хадзі тут вельмі ціха, пакуль я яго не вынясу».
  
  Эбат глядзеў на боегалоўку як загіпнатызаваны, і Паркер вельмі асцярожна зрабіў неабходную аперацыю. Дэтанатар паклаў на лаўку. Гэта крыху лепш - але не нашмат. Я не ведаю, чаму гэта не было раней. Пакінуць дэтанатар у боегалоўцы — гэта злачынна, вось што».
  
  «Так», — сказаў абат і адчуў, што пацее. - Што вы маеце на ўвазе - не нашмат лепш?
  
  "Траціл - гэта сапраўды смешная штука", - сказаў Паркер. «З узростам ён сапсуецца. Гэта ўжо не так стабільна. Ён становіцца такім адчувальным, што можа выбухнуць сам па сабе». Ён скоса паглядзеў на абата. - Лепш не набліжайся да гэтага, Майк.
  
  «Не хвалюйцеся; Я не буду». Эбат аўтаматычна дастаў з кішэні цыгарэтны пачак, а затым перадумаў ад нявыказанага погляду ў вачах Паркера. — Мяркую, таксама не паліць. Што нам з гэтым рабіць?»
  
  «Мы дастанем гэта. У службе яны выпарваюць гэта і змываюць, але я хачу захаваць гэтую маленькую частку - яна можа спатрэбіцца. Я таксама не хачу, каб Алі ведаў пра гэта». - Наўрад ці ён ведаў бы, - сказаў абат. «Ён не тэхнічны тып. Але Істман мог бы, калі б ён прыйшоў і ўбачыў, што мы робім. Навошта табе гэтыя рэчы, Дэн?
  
  "Я думаю, што тарпеда павінна выбухнуць", - сказаў Паркер. "Гэта тое, для чаго гэта зроблена, і" здаецца, што гэта не так. Калі гэтыя рыбы запускаюцца, я хачу, каб яны з трэскам паляцелі. Тое, што гэты напоўнены тратылавым эквівалентам, з'яўляецца актам провіду для майго спосабу мыслення,
  
  Эбату ўспомніліся чатыры тарпеды, кожная з якіх была напоўнена гераінам коштам 25 000 000 долараў і кожная выбухнула на амерыканскім беразе перад недаверлівымі вачыма прыёмнай камісіі. Гэта была б добрая хітрасць. «А як наконт вашай вагі? Вы досыць часта журыліся аб цяжкасцях».
  
  Паркер падміргнуў. «Ніколі не кажы ўсёй праўды. Я сёе-тое захоўваў пра запас.
  
  «У вас толькі адзін дэтанатар».
  
  "Добры майстар заўсёды можа абысціся", - сказаў Паркер. «Але як бы і не, я, верагодна, разнясу нас абодвух да д'ябла, дастаючы ўсё, так што давайце пакінем гэтую праблему на потым. Гэта можа ніколі не ўзнікнуць». Ён вывучаў боегалоўку. — Мне спатрэбяцца медныя прылады; Зараз я пачну іх прыдумляць».
  
  Ён пайшоў, і Эбат, паглядзеўшы некаторы час на боегалоўку, таксама сышоў - ішоў вельмі ціха.
  
  Праз чатыры дні Істман з задавальненнем аглядаў тарпеды. «Такім чынам, вы лічыце, што мы гатовыя ісці, Дэн».
  
  - Усё гатова, - сказаў Паркер. «Барная загрузка» боегаловак. Тады вы можаце ўторкнуць рыбу ў трубкі і страляць».
  
  «Устаноўка другой трубкі ў Orestes палепшыла яе кіраванне», — сказаў Істман. «Шкіпер кажа, што яна не такая капрызная».
  
  Паркер усміхнуўся. «Гэта выраўнавала турбулентнасць. Я гатовы пачаць загрузку, калі ў вас ёсць рэчы».
  
  "Бос крыху занепакоены гэтым", - сказаў Істман. "Яна хоча зрабіць гэта сама - проста каб пераканацца".
  
  «Ну, яна не можа... і гэта проста», - рэзка сказаў Паркер. «Гэта складаная праца. Я павінен сачыць за тым, каб цэнтр цяжару знаходзіўся ў правільным месцы, таму што калі гэта не так, я не магу гарантаваць, як будзе паводзіць сябе рыба. Яны павінны быць правільна збалансаваны».
  
  Апошняе, што яму хацелася, каб нехта тыкаўся ў боегалоўкі. «Яна можа стаяць нада мной і глядзець, пакуль я гэта раблю», — сказаў ён нарэшце. «Я не супраць гэтага».
  
  Абат сказаў: «Дэн казаў мне, што калі баланс не будзе правільным, тарпеда можа нырнуць на дно».
  
  «Гэта паўплывала б і на рулявое кіраванне», — сказаў Паркер. «Яны былі б чортава няўстойлівымі».
  
  - Добра, добра, - сказаў Істман, падымаючы рукі. — Вы мяне пераканалі — як звычайна. Хутка прыедзе Жанет з грузам на адну рыбу. Паглядзі, ці зможаш ты яе пераканаць».
  
  Жанет прыйшлося шмат пераконваць, але ў рэшце рэшт яна пагадзілася, схіліўшыся перад вялізнымі тэхнічнымі ведамі, якія Паркер ашаламляльна прымяніў. «Пакуль я буду тут, калі вы гэта зробіце і боегалоўка будзе запячатана», — сказала яна.
  
  Абат усміхнуўся. «Вы нам не вельмі давяраеце».
  
  - Правільна, - прахалодна сказала яна. «Дапамажы Джэку даставіць рэчы».
  
  
  Эбат дапамог Істмэну зацягнуць вялікую кардонную скрынку ў хлеў і ўніз па лесвіцы, а потым яны вярнуліся за другой. Жанет далікатна пастукала па скрынцы акуратна абутай нагой. «Адчыніце».
  
  Паркер узяў нож і разарваў верхнюю частку скрыні. Ён быў поўны поліэтыленавых пакетаў, ва ўсіх быў белы парашок. — У гэтых мяшках па паўкілаграма, — сказала яна. Іх пяцьсот — адна тарпеда».
  
  Паркер выпрастаўся. Гэта не на. Я сказаў пяцьсот фунтаў, а не дзвесце пяцьдзесят кілаграмаў. Я не ведаю, ці змагу я гэта зрабіць - гэта на пяцьдзесят фунтаў больш за шанцы.
  
  «Проста ўкладзі», — сказала яна.
  
  — Ты не разумееш, — раздражнёна сказаў ён. — Я адбалансаваў гэтыя тарпеды для нагрузкі пяцьсот фунтаў. Калі вы дадасце дадатковых дзесяць працэнтаў прама да носа, гэта зменіць рычаг - зменіць цэнтр раўнавагі. Ён пацёр свой нос. - Мяркую, гэта магчыма, - з сумневам сказаў ён.
  
  - Яшчэ за сто тысяч даляраў? — спытала яна. 'Толькі для цябе. Я не буду, скажы абату».
  
  
  — Добра, — сказаў ён. «Я паспрабую». Ён не хацеў пакідаць пасля сябе гераін, калі б мог дапамагчы, і баланс не меў ніякага значэння, што тычыцца яго. Ён складаў песню, танцаваў пра гэта і рабіў усё, збіваючы з панталыку навуку, толькі каб пазбегнуць падазрэнняў. «Яшчэ сто тысяч», вы ў стане».
  
  Я думала, ты зможаш, - сказала яна і ўсміхнулася.
  
  Ён думаў, што яна атрымлівае гэта танна. Яшчэ дзвесце фунтаў гераіну коштам 10 000 000 долараў за ўсяго 100 000 долараў - калі яму наогул калі-небудзь заплацілі. Божа, які прыбытак у гэтым бізнэсе!
  
  Істман і Эбат вярнуліся з яшчэ адным грузам, і Паркер пачаў вельмі асцярожна складваць пакеты ў боегалоўку. «Гэта таксама пытанне шчыльнасці», - сказаў ён. Гэты матэрыял не такі трывалы, як тратыл. Гэта займае больш месца, асабліва ў гэтых пластыкавых пакетах».
  
  «Вы ўпэўнены, што боегалоўка воданепранікальная?» - запатрабавала Жанет.
  
  "Табе не трэба пра гэта турбавацца", - запэўніў ён яе. — Цесна, як у качынай задніцы.
  
  
  Яна выглядала здзіўленай, і Істман засмяяўся. Ён пачаў калыпацца на лаўцы, якая была завалена інструментамі і кавалкамі металу. Ён нешта падняў і пачаў разглядаць, і Эбат застыў, убачыўшы, што гэта адзін з дэтанатараў, якія прыдумаў Паркер. 'Што гэта?'
  
  Паркер паглядзеў на яго і нязмушана сказаў: «Кантактны выключальнік для ланцуга «B». Той працаваў не вельмі добра, таму я прыдумаў іншы».
  
  Істман падкінуў яго ў паветра, злавіў і паклаў на лаўку. — У цябе даволі добра валодаюць рукамі, Дэн. Думаю, я мог бы знайсці табе добрую працу ў Штатах».
  
  - Я б не супраць, - сказаў Паркер. «Не, калі ён плаціць так добра, як гэты». Ён доўга працаваў моўчкі, а Жанет лунала над ім і ўглядалася праз яго плячо. Нарэшце ён сказаў: «Гэта апошні пакет». Я здзіўлены - я сапраўды здзіўлены. Я не думаў, што мы ўцягнем іх усіх. Я закручу ўсё, і вы можаце паставіць сваю пячатку, калі хочаце».
  
  Ён праверыў моцна змазаную пракладку і заціснуў маленькі люк, а потым сказаў: «Рыхтуй блок і снасць, Майк». Мы злучым яго з корпусам тарпеды, і тады ён будзе гатовы да паездкі на «Арэстэс»
  
  Боегалоўка была паднятая на блоку і снасці і накіравана на корпус, дзе Паркер моцна закруціў яе ўніз. - Вось, міс, - сказаў ён. «Вы шчаслівыя з гэтым?» Я адчуваю, што мне варта было б папрасіць квітанцыю, але сумняваюся, што атрымаю яе».
  
  "Я задаволена", - сказала яна. — Аднясі яго сёння вечарам да Арэста, Джэк. Заўтра будзе яшчэ адзін груз, Паркер. «Арэстэс» адплывае на наступную раніцу». Яна ўсміхнулася абату. «Прыемнага марскога круізу для ўсіх нас».
  
  Уорэн адчуў прыгнечанасць, калі яны сустрэліся ў пакоі Хеліера, каб параўнаць нататкі. У яго быў непрадуктыўны дзень. Салёны завод закрыты, як барабан. На вуліцы вісіць шыльда, што закрыта для перабудовы».
  
  «Адкуль вы ведаеце, што гэта было сказана?» - спытаў Меткалф. «Хіба знак не быў напісаны арабскім пісьмом?»
  
  - Я знайшоў кагосьці, каб перакласці гэта на французскую мову, - стомлена сказаў Уорэн. Быў трохі воцатнага паху, але не так шмат. Я не бачыў, каб хтосьці ні ўвайшоў, ні выйшаў. Гэта быў змарнаваны дзень».
  
  — Я бачыў, як нехта заходзіў, — нечакана сказаў Фоле. «Я ішоў за жанчынай Дэлон, а яна пайшла ззаду. Зь ёй быў хлопец — амэрыканец, здаецца, — яны правялі там каля гадзіны.
  
  "Усё гэта добра спалучаецца", - сказаў Хэліер, гледзячы на Фоле з адабрэннем. Гэта вызначана звязвае Дэлорм з Фуадам. Што наконт верфі?
  
  - Ён не вельмі вялікі, - сказаў Меткалф. «Немагчыма патрапіць, калі вы хочаце быць ненадакучлівым пра гэта. Я зусім не бачыў Жанэт. Я наняў лодку і паглядзеў на двор з мора. Яхта Фуада стаіць там на якары, а там і старыя хмызнякі, якія лунаюць пад панамскім сцягам - «Арэстэс», як яе называюць. Гэта ўсе. Сам двор выглядае запушчаным; не так шмат працоўных тыпаў, але шмат жорсткіх ля галоўных варот».
  
  «Магчыма, ён таксама зачынены на змены», — іранічна сказаў Тозіер. «Калі яны перавозяць гераін на мільёны даляраў па Бейруце, яны будуць упэўненыя, што ў пунктах перавалкі не будзе старонніх вачэй. Цалкам магчыма, што «Арэстэс» — гэта карабель, які мы шукаем. Ці магла яна пераплыць Атлантыку?
  
  - Не разумею, чаму б і не, - сказаў Меткалф. — Яна каля трох тысяч тон. Але ёсць яшчэ што. Сёння ўдзень пад'ехаў грузавік, які цягнуў вельмі доўгі прычэп. Я не мог бачыць, што вёз прычэп, таму што ён быў накрыты брызентам, але гэта цалкам магла быць тарпеда».
  
  - Я не так упэўнены ў гэтай тарпеднай частцы, - сказаў Уорэн. «Паркер сказаў мне, што тарпеда можа несці толькі каля пяцісот фунтаў, і мы ведаем, што можна кантрабандай перавезці тону». Ён нахмурыўся. «Нават калі Эббот і Паркер забяруць першую партыю, усё роўна застанецца яшчэ тры чвэрці тоны гераіну. Калі тарпеда будзе сабатавана, Дэлорм і яе банда сядуць на зямлю, і нам будзе горш, чым зараз.
  
  "Калі Жанетт можа атрымаць адну тарпеду - а яна можа - тады яна можа атрымаць чатыры", - сказаў Меткалф. «Я ведаю Жанэт — яна банальная, і калі яна перакананая, што тарпеда справіцца, яна пойдзе на гэта ад усёй душы».
  
  Усё вельмі добра, - сказаў Уорэн. «Але мы нават не ведаем, ці падаў ёй Паркер гэтую ідэю».
  
  - Ах, але ў мяне ёсць яшчэ, - сказаў Меткалф. «Калі грузавік з прычэпам выехаў з верфі, я пайшоў за ім. Ён пайшоў у іншае месца на ўзбярэжжы, якое таксама было наглуха замкнёна і за якім чорт мог назіраць. Але я заплаціў вялікія грошы за карыстанне гарышчам, з якога я мог бачыць прыкладна чвэрць таго, што знаходзіцца па той бок сцяны. Быў араб, відаць, нейкі наглядчык; ёсць невысокі чалавек з шырокімі плячыма - вельмі мускулісты - і які ходзіць, злёгку кульгаючы. . .'
  
  - Паркер! - сказаў Уорэн.
  
  *. . . і там высокі малады хлопец са светлымі валасамі. Гэта быў бы абат?
  
  
  Уорэн кіўнуў. «Гэта адпавядае яму». «Аднойчы заехала машына, пабыла некалькі хвілін і зноў паехала. Гэта прывяло высокага мужчыну з дзюбаватым носам і валасамі, распушчанымі на скронях.
  
  "Гэта гучыць як той хлопец, які быў з дамай Дэлорм", - сказаў Фоле. «Гэта быў чорны Мэрсэдэс?»
  
  Меткалф кіўнуў, і Хеліер сказаў: «Я думаю, цалкам ясна, што мы ўсе рухаемся ў правільным кірунку. Справа ў тым, што нам цяпер рабіць?
  
  «Я думаю, што Паркер і Эбат знаходзяцца ў вельмі небяспечным становішчы», — сказаў Уорэн.
  
  «І гэта недаацэнка». Меткалф фыркнуў. — Выкажам здагадку, што карабель плыве, а тарпеды не працуюць, таму што Паркер сабатаваў іх. Жанет будзе звар'яцець, як шэршань. Ніхто не губляе гэтулькі грошай і застаецца цывілізаваным, а яна ў лепшы час дзяўчына крыўдлівая. Паркер і Эбат атрымаюць адбіўную - яны пяройдуць на бераг Арэста, і ніхто больш пра іх не пачуе. Ён задумаўся. «Да гэтага, яны могуць атрымаць адбіўную, нават калі тарпеды будуць паспяховыя. У Жанет ёсць жаданне замятаць сляды».
  
  Тозіер сказаў: «Нік, я вельмі баюся, што ты сіськаў. Гэты трук з тарпедай усё ў парадку, але вы яго не прадумалі. Гэта вельмі добра, калі вы можаце адмовіцца ад гераіну, але што з Эбатам і Паркерам?
  
  «Я думаю, што справа тут вельмі простая», — сказаў Хеліер. «Мы нападзем на фабрыку саленняў ці на карабель?»
  
  - Не фабрыка саленняў, - імгненна сказаў Уорэн. — Калі выказаць здагадку, што яны ўжо вывезлі частку гераіну? Нават калі мы нападзем на завод, некаторыя рэчы ўсё роўна застануцца на волі. Я аддаю перавагу караблю, дзе ёсць шанец зачэрпнуць пул і атрымаць лот».
  
  — І аб выратаванні Паркера і Эбата,* заўважыў Хеліер.
  
  Гэта значыць атакаваць непасрэдна перад тым, як яна адплыве, — задумліва сказаў Тозіер. «І мы не ведаем, калі гэта будзе».
  
  - Або яна будзе везці ўвесь груз, - сказаў Меткалф. «Мы ўсё яшчэ недастаткова ведаем».
  
  - Калі б я мог пагаварыць з Эбатам хоць пяць хвілін, - сказаў Уорэн.
  
  Меткалф пстрыкнуў пальцамі. — Вы кажаце, што Паркер быў на флоце. Ці ёсць шанец, што ён зразумее Морзэ?
  
  - Гэта магчыма, - сказаў Уорэн. «Гэта нават можа быць верагодным».
  
  - Мансарда, на якой я быў, звернута да заходзячага сонца, - сказаў Меткалф. «У мяне была чортава праца, таму што сонца трапіла мне ў вочы. Але гэта адкрывае магчымасці, і ўсё, што мне трэба, гэта люстэрка. Я мог бы геліяграфаваць».
  
  Уорэн сціснуў вусны. «Спадзяюся, непрыкметна».
  
  - Я буду глядзець, - сур'ёзна сказаў Меткалф.
  
  Канферэнцыя сарвалася. Уорэн павінен быў падтрымаць Меткалфа, а Тозіер і Фолле павінны былі засяродзіцца на верфі, шукаючы слабае месца. Хеліер застаўся, каб каардынаваць дзеянні.
  
  Уорэн абмеркаваў план з Меткалфам і сказаў: «Я хацеў бы задаць вам асабістае пытанне».
  
  — Усё ў парадку, пакуль вы не чакаеце сумленнага адказу.
  
  — Ты мяне здзіўляеш, Меткалф. Вы не вельмі верыце ў закон і парадак? І ўсё ж ты мёртвы супраць допінгу. Чаму?
  
  Меткалф перастаў усміхацца. Гэта не твая справа, — жорстка сказаў ён.
  
  - У цяперашніх умовах я думаю, што так, - асцярожна сказаў Уорэн.
  
  «Магчыма, вы маеце рацыю», — пагадзіўся Меткалф. «Вы баіцеся, што я збегу з нарабаваным і вас усіх абдуру». Ён ледзь прыкметна ўсміхнуўся. — Я б таксама, калі б не дурман; гэта чортава шмат грошай. Давайце проста скажам, што калісьці ў мяне быў малодшы брат, і пакінем гэта на гэтым, так?»
  
  - Разумею, - павольна сказаў Уорэн.
  
  «Магчыма, вы самі займаецеся бізнесам, так мне сказаў Эндзі. Што тычыцца закону і парадку, я веру ў гэта гэтак жа, як і кожны іншы чалавек, але калі бедныя крывавыя курды хочуць змагацца за права жыць як людзі, я гатовы перавезці іх зброю».
  
  «Здаецца, вы маеце той жа пункт гледжання, што і Эндзі Тозіер».
  
  "Мы з Эндзі вельмі добра ладзім адзін з адным", - сказаў Меткалф. — Але дазволь мне даць табе невялікую параду, Нік; не задавайце людзям асабістыя пытанні - не дзе-небудзь на ўсход ад Марсэля. Гэта просты спосаб атрымаць сур'ёзныя - і назаўсёды - пашкоджаныя».
  
  IV. Дэн Паркер сядзеў на зэдліку каля лаўкі і глядзеў на пакінутую тарпеду. Позняе сонца залівала хлеў, і яго праца была амаль скончана. Дзве тарпеды былі напоўнены і вывезены той раніцай, і гэтая апошняя павінна была адправіцца праз некалькі гадзін. Ён адчуваў сябе стомленым і крыху прыгнечаным, і яго востра хваляваў наступны этап прыгоды.
  
  Вярнуўшыся ў Лондан, ён пакінуў жонку і сыноў і думаў, ці ўбачыць іх калі-небудзь зноў. У яго не было iлюзiй наконт таго, што адбудзецца па той бок Атлантыкi, калi на цiхiм беразе выбухнуць чатыры тарпеды i вялiкае багацце пойдзе на знiшчэнне. Яго проста забілі б, і ён не бачыў ніякага спосабу пазбегнуць гэтага. Яго жыццё было пад пагрозай і раней, але ў выпадковым шляху вайны; ніколі ў такой халоднай крыві, з якой ён цяпер сутыкнуўся.
  
  Ён міргнуў, калі блукаючы прамень святла мігцеў па лаўцы, і разважаў аб магчымых шляхах выхаду з жахлівай сітуацыі, у якой яны з Эбатам апынуліся. Яны не маглі спрабаваць уцячы ў Бейруце, таму што гэта было б неадкладнай падказкай, што там ёсць нешта не так з тарпедамі і ўся небяспечная аперацыя пайшла б на нішто. Дэлорм скараціла б свае страты і вернулася да тых планаў, якія яна першапачаткова задумала. Так што нічога не заставалася, як сесці на борт «Арэста» на наступны дзень і спадзявацца на лепшае.
  
  Нешта турбавала яго ў глыбіні душы, нешта, што імкнулася выказаць сябе - нешта, звязанае з ім самім, са сваім... . . імя? Ён нахмурыўся і паспрабаваў зафіксаваць гэта. Што гэта было? Што было такога важнага ў імені Паркера? Ён напружыўся, калі святло зноў замігцела на лаўцы, таму што ён раптам зразумеў, што яно вымаўляе яго імя - зноў і зноў.
  
  Ён нязмушана ўстаў і падышоў да Алі, які сядзеў на кукішках унізе лесвіцы. «Гэй, Алі, ты крывавы нягоднік; ідзі ў офіс і прынясі мне цыгарэты. Зразумеў? Цыгарэты». Ён імітаваў запальванне цыгарэты і паказаў на лесвіцу.
  
  Абат сказаў: «У мяне ёсць, Дэн».
  
  Не паварочваючыся, Паркер коратка сказаў: «Яны не мой брэнд». Бярыся, паганец пракляты!
  
  Алі кіўнуў і падняўся па лесвіцы. Як толькі ён выйшаў з хлява, Паркер абярнуўся. «Забірайся туды і не дай яму вярнуцца — мяне не хвалюе, як ты гэта зробіш, але не дапускай яго да гэтага хлява». Прыступ жывата ў двары - што заўгодна! Эбат кіўнуў і пабег уверх па лесвіцы, падштурхнуты да беспярэчнага дзеяння аўтарытэтным хрыпам у голасе Паркера.
  
  Ён не ведаў, чаму Паркер хацеў гэтага, але тон тэрміновасці быў відавочным. Паркер вярнуўся да лаўкі, дзе ўсё яшчэ мігцела святло, і некаторы час разглядаў яго. Затым ён правёў уяўную лінію да акна, праз якое ён ударыў. Ён нахіліўся, і святло ўдарыла яму ў твар і стала так, што ён аслеп. Ён падняў руку перад тварам у знак паднятых вялікіх пальцаў і адышоў убок.
  
  Святло на імгненне заставалася на лаўцы, а потым зноў замігцела і даволі павольна прамаўляла словы на мове Морзэ. Уорэн тут. . . пытанні паступаюць. . . ўспышка адзін для так. . . два за не ... зразумеў . . .
  
  Паркер узяў лямпу для пошуку няспраўнасцей, якая была на доўгім шнуры, і паставіў яе насупраць акна. Ён бліснуў адзін раз. Адбітае звонку святло на імгненне замацавалася на лаўцы і пачалося зноў. . . тарпеда працуе. . .
  
  Паркер зрабіў паўзу. Ён зразумеў, што гэта азначае: метад кантрабанды - тарпеда? Ён бліснуў адзін раз.
  
  . . . колькі . , -, адзін . . 4 Дзве ўспышкі.
  
  . . . чатыры . . , Адзін пояс.
  
  . . . Арэстам. -. » Адна ўспышка.
  
  ». . . калі . . . Наступны тыдзень . 5 , Дзве ўспышкі.
  
  . . . заўтра. . » Адна ўспышка.
  
  Меткалф, на гарышчы, правяраў падрыхтаваны спіс пытанняў, у які ён уклаў шмат думак. Ён выкарыстаў імя Уорэна, таму што сам быў невядомы Паркеру, і яму трэба было атрымаць максімум інфармацыі за мінімальны час дзеля бяспекі Паркера. Гэта было падобна на гульню ў дваццаць пытанняў. Ён задаў наступнае пытанне, якое было вельмі важным.
  
  . . . гэта ўсё дурман ідзе. . . паўтараць . . , усе . . .
  
  
  Адна ўспышка.
  
  . . . Вы з Абатам едзеце? . .
  
  Адна ўспышка.
  
  . . . Вы хочаце выратавання. . .
  
  Слабае святло ў хляве дзіка дрыгала, і Меткалф здагадаўся, што Паркер спрабуе паслаць Морзэ. Гэта было нечытальна, таму што святло было слабым, а сонца ў яго вачах - такім моцным. Ён дазволіў святлу загарацца, пакуль Паркер не спыніўся, а потым завагаўся, калі ўбачыў, што з кабінета ў поле зроку з'явіўся араб. Ён адчуў палёгку, убачыўшы, як Эбэт ступіў наперад і адбіў араба. Абат паказаў рукой у бок ад хлява, і двое мужчын вярнуліся ў кабінет.
  
  Меткалф зноў паправіў люстэрка. . . . праверыць, дзе я. . . Вы можаце прашыць Морзэ тут уначы. . .
  
  Адна ўспышка.
  
  
  . . . будзе тут усю ноч. . . поспехаў . .» Святло зноў загарэлася на лаўцы, а потым рэзка знікла. Паркер узяў руку з выключальніка і ўздыхнуў. Ён падышоў да акна і паглядзеў на далёкі будынак, адкуль прыходзілі сігналы; заходзячае сонца чырвона паблісквала на адным шкле, усталяваным на даху. Яго дэпрэсія знікла - яны з Эбатам больш не былі адны.
  
  Ён падняўся па лесвіцы і падышоў да дзвярэй хлява. «Дзе гэтыя крывавыя цыгарэты?» - зароў ён.
  
  Хеліер зафрахтаваў хуткасны крэйсер, які стаяў у гавані для яхт, і яны сабраліся там рана раніцай на канферэнцыю. Фоле дапамог Меткалфу падняць цяжкі чамадан, які ён нёс, і ўсе селі за стол у салоне. Тозіер сказаў: «Ты ўпэўнены, што «Арэстэс» павінен адплыць у дзевяць, Том?»
  
  Вось што сігналізаваў Паркер. Мы даволі доўга размаўлялі».
  
  «Якія яго погляды?» - спытаў Тозіер.
  
  — Ён не хоча, каб яго ратавалі з хлява. Яны з Эбатам маглі б самі выбрацца, калі б захацелі - проста стукніце гэтага араба па галаве і ўдарыце. Але гэта выдасць гульню».
  
  Тозіер паглядзеў на гадзіннік. «Цяпер сем. У нас не так шмат часу, каб прыняць рашэнне. Мы ўдарым яе перад тым, як яна адплыве - на верфі - ці калі яна ў моры?
  
  - Гэта павінна адбыцца да таго, як яна адплыве, - пазітыўна сказаў Меткалф. «Мы б ніколі не падняліся на яе борт у моры. Шкіпер не збіраецца цягнуцца і рассцілаць для нас чырвоную дарожку - не з Істманам.
  
  "Дазвольце мне зразумець гэта", - сказаў Хеліер. «Істмэн плыве на «Арэсце» з Паркерам і Эбатам. Жанчына Дэлорм засталася ў Бейруце».
  
  - Ненадоўга, - сказаў Уорэн. — Паркер кажа, што яны з Фуадам едуць за імі на яхце — едуць у круіз па Карыбскім моры, вось у чым гісторыя. Ён лічыць, што яны затопяць Orestes пасля таго, як пазбавяцца ад тарпед - гэтыя тарпедныя апараты з'яўляюцца доказам, і яны не адважваюцца дазволіць Orestes зайсці ў порт, дзе яе праглядаюць мытнікі. «Стэла-дэль-Марэ» будзе стаяць на ўзлёце экіпажа».
  
  - Магчыма, - цынічна сказаў Меткалф. — Магчыма, некаторыя з экіпажа. Я казаў вам, што Жанет любіць замятаць сляды».
  
  — Значыць, справа ў верфі, — сказаў Тозіер. — Я прапаную нам ударыць па іх перад тым, як «Арэстэс» павінен адплыць. Мы захопліваем карабель і выводзім яго ў мора, дзе можам скінуць тарпеды. Пасля гэтага мы яе дзе-небудзь забярэм і разыдземся».
  
  - Нам трэба здзівіць іх, - сказаў Меткалф. — Мы прыедзем з мора. Яны тыповыя сухапутныя гультаі, і іх ахоўнікі стаяць з боку сушы, ля варот. Але гэта павінна быць гладка і хутка». Ён паказаў на Фоле. - Адкрый футляр, Джоні.
  
  Фоле адкрыў чамадан і пачаў раскладваць яго змесціва на стол. «Я звязаўся з некаторымі з маіх сяброў», — сказаў Меткалф, калі стрэльбы былі раскладзены адна за адной. «Я думаў, што яны нам спатрэбяцца. Жанет не адзіная, хто мае доступ да зброі». Ён усміхнуўся Хеліеру. «Вы атрымаеце рахункі пазней».
  
  Тозьер узяў у рукі пісталет-кулямёт. «Гэта для мяне. Якая сітуацыя з боепрыпасамі?
  
  Іх будзе дастаткова, калі вы не ўсплывеце ў паветра, але будзе лепш, калі нам наогул не трэба будзе іх выкарыстоўваць. Стрэльбы шумныя, і мы не хочам, каб за намі гналася партовая паліцыя». Ён памахаў на стол. - Што табе падабаецца, Нік?
  
  Уорэн утаропіўся на калекцыю пісталетаў. - Не думаю, - павольна сказаў ён. «Я ніколі не карыстаўся зброяй. Я не думаю, што я мог бы што-небудзь стукнуць».
  
  Фоле ўзяў пісталет і пачаў дзейнічаць. «Вам лепш мець адзін, нават калі ён будзе проста паказваць; у адваротным выпадку вы можаце знайсці сваю задніцу ў прашчы».
  
  Хеліер працягнуў руку. «Я думаю, што я буду мець гэты. Не тое каб у мяне было шмат практыкі. Я быў у артылерыі, і гэта было занадта даўно».
  
  Меткалф падняў бровы. 'Ты ідзеш?'
  
  «Вядома», — спакойна адказаў Хеліер. «Ці ёсць прычына, чаму не?»
  
  Меткалф паціснуў плячыма. «Ніякага. Але я думаў, што ты будзеш адным з падсобных хлопцаў».
  
  Хеліер зірнуў на Уорэна. — Часткова я вінаваты, што Эбат і Паркер знаходзяцца там, дзе яны ёсць. Даўным-даўно я сказаў Уорэну, што хачу крыві; Я цалкам гатовы заплаціць за гэта сам».
  
  Уорэн паглядзеў на адзіны пісталет на стале. - Я пакажу табе, як з гэтым справіцца, Нік, - сказаў Фолет. «У нас будзе дастаткова часу, каб агледзець».
  
  Уорэн павольна выцягнуў руку і ўзяў пісталет, адчуваючы нязвыклую вагу варанелага металу. - Добра, Джоні, - сказаў ён. «Пакажы мне, як».
  
  РАЗДЗЕЛ 10
  
  Стварэнне і напісанне рэпартажаў дасягнула нязначнага росквіту ў краінах, якія цягнуцца па ўсім Блізкім Усходзе. У Тэгеране палкоўнік Мірза Давар вывучаў адзін з гэтых дакладаў. Недалёка ад мяжы з Іракам у правінцыі Курдыстан адбыўся моцны выбух. Гучныя ўдары былі непажаданыя ў любым месцы ў Іране, асабліва ў гэтай адчувальнай зоне. Да таго ж Фахрваз, здаецца, быў уцягнуты, і палкоўніку не асабліва спадабаліся наступствы гэтага. Палкоўнік Мірза Давар быў галоўным афіцэрам разведкі Паўночна-Заходняй правінцыі.
  
  Кран у дзвярах прадставіў яго сакратарку. «Капітан Муктары жадае бачыць вас».
  
  «Неадкладна правядзіце яго». Капітан Муктары, мяркуючы па яго запэцканым ад падарожжа выгляду, відаць, падарожнічаў цяжка і хутка па суровай мясцовасці. Палкоўнік агледзеў яго з ног да ног і сказаў: «Ну, капітан, што вы знайшлі?»
  
  - Быў выбух, сэр - моцны. Канат быў цалкам разбураны».
  
  Палкоўнік расслабіўся ў крэсле. «Сварка за правы на ваду», — сказаў ён. Нязначная праблема і не ў яго правінцыі; справа грамадзянскай паліцыі.
  
  Вось што я думаў, сэр, - сказаў Муктары. «Пакуль я не знайшоў гэта». Ён паклаў на стол невялікі квадратны блок.
  
  Палкоўнік падняў яго, падрапаў пазногцем і далікатна панюхаў. «Опіум». Нягледзячы на тое, што ўсё яшчэ не было прадметам яго ўласнай увагі, гэта было значна больш сур'ёзна. «І гэта было знойдзена на ферме Фарваза?»
  
  «Так, сэр; сярод абломкаў, пакінутых выбухам. Там не было Фахрваза, як і яго сына. Вяскоўцы адмаўляліся ведаць пра гэта».
  
  «Яны б», — сказаў палкоўнік без уражання. «Гэта справа людзей, якія займаюцца наркотыкамі». Ён пацягнуў да сябе тэлефонную трубку.
  
  У Багдадзе іншы палкоўнік разведкі вывучаў чарговую справаздачу. Нешта дзіўнае адбывалася каля турэцкай мяжы. Была свайго роду бітва, але, як ён выявіў у выніку інтэнсіўнай праверкі, ніякія іракскія войскі не ўдзельнічалі.
  
  Што было вельмі цікава. Вельмі здавалася, што курды пачалі біцца паміж сабой.
  
  Ён пацягнуўся да мікрафона і пачаў дыктаваць на стужку апошні свой каментар. «Агульнавядома, што лідар паўстанцаў Аль-Фахрваз, які звычайна пражывае па той бок мяжы ў Іране, мае апору ў гэтым раёне. Мая папярэдняя выснова заключаецца ў тым, што Мустафа Барзані паспрабаваў вырашыць праблему Фахрваза, перш чым працягваць перамовы з урадам Ірака. Паводле непацверджанай інфармацыі, Ахмед бен Фахрваз загінуў у баі. Далейшыя справаздачы будуць».
  
  Ён не ведаў, наколькі памыляўся.
  
  Меней за дзвесце ярдаў па той жа вуліцы ў Багдадзе старшы афіцэр паліцыі правяраў яшчэ адну справаздачу з картай. Ісмаіл Аль-Халіл шмат гадоў працаваў у аддзеле па барацьбе з наркотыкамі і вельмі добра ведаў сваю працу. У дакладзе распавядалася пра выбух у Іране, які разбурыў падземную лабараторыю. Быў знойдзены разбіты шкляны посуд і велізарная колькасць опіуму разам з вялікай колькасцю хімічных рэчываў, падрабязнасці якіх былі пералічаны. Ён дакладна ведаў, што гэта значыць.
  
  Яго палец правёў лінію з Ірана ў паўночны Ірак, а адтуль у Сірыю. Ён вярнуўся да свайго стала і сказаў свайму спадарожніку: «Іранцы ўпэўненыя, што гэта перасекла мяжу». Ён паціснуў плячыма. «Мы нічога не можам з гэтым зрабіць - не з той палітычнай сітуацыяй, якая цяпер у Курдыстане. Я лепш зраблю справаздачу — копіі ў Сірыю, Іарданію і Ліван».
  
  Аль-Халіл сеў і падрыхтаваўся дыктаваць свой даклад і сказаў у дужках: «Іранцы мяркуюць, што там прапажана пяцьсот кілаграмаў марфіну або гераіну». Хтосьці там быў вельмі расслаблены». Ён са шкадаваннем паківаў галавой.
  
  Справаздачы павялічыліся, і адзін упаў на стол Джаміля Хасана з Бюро па барацьбе з наркотыкамі ў Бейруце. Ён прачытаў гэта і прыняў меры, і жыццё ліванскага злачыннага свету стала вельмі цяжкім. Адным з тых, каго забралі для допыту, быў дробны жулік Андрэ Піко, які падазраецца ў датычнасці да кантрабанды наркотыкаў. Яго дапытвалі шмат гадзін, але нічога ад яго не ўдалося дабіцца.
  
  Гэта было па дзвюх прычынах; у любым выпадку ён ведаў вельмі мала, а тыя, хто яго дапытваў, самі не ведалі дастаткова, каб задаваць яму правільныя пытанні. Такім чынам, пасля ўсю начную сесіі пры яркім святле, якое выклікала ў яго зрок, але нічога больш, ён быў вызвалены крыху раней за дзевяць раніцы - што было вельмі шкада.
  
  II. У дзесяць хвілін дзевяць крэйсер мякка пагойдаўся на блакітнай вадзе Міжземнага мора, адзін з матораў так ціхенька цікаў, што лодка амаль не мела магчымасці кіраваць. Хеліер сядзеў у адкрытай кабіне, мабыць, не цікавячыся ні чым іншым, акрамя вуды, якую трымаў у руках, але Тозіер быў у салоне і ўважліва назіраў за «Арэстам» у бінокль. Завіток дыму з адзінай варонкі афарбоўваў неба, паказваючы, што яе катлы ўключаны і яна рыхтуецца рухацца.
  
  Уорэн сядзеў у салоне каля дзвярэй і глядзеў на Меткалфа за рулём. Ён палічыў, што Меткалф вельмі добра спраўляецца з лодкай, і сказаў гэта. Меткалф усміхнуўся. «Я вучыўся ў цяжкай школе. Некалькі гадоў таму я вазіў цыгарэты з Танжэра ў Іспанію з Янкам па імені Крупке; у нас была вялікая лодка - лішкі вайны Fairmile - якую я пераабсталяваў, каб яна магла апярэдзіць іспанскія акцызныя катэры. Калі вы не можаце навучыцца кіраваць лодкай, робячы такія рэчы, вы ніколі не навучыцеся».
  
  Ён нахіліўся і зазірнуў у салон. - Ёсць змены, Эндзі?
  
  — Ніякіх зменаў, — сказаў Тозіер, не адрываючы вачэй ад бінокля. «Мы едзем праз дзесяць хвілін».
  
  Меткалф выпрастаўся і праз плячо сказаў: «Мы збіраемся пакінуць гэтую ванну, сэр Роберт. Фрахтавальнікам гэта не спадабаецца — будзеш мець на руках».
  
  Хеліер весела буркнуў. «Я магу сабе гэта дазволіць».
  
  Уорэн намацаў цвёрды метал пісталета, які быў уваткнуты ў пояс яго штаноў. Гэта адчувала сябе нязручна, і ён крыху паварушыў яго. Меткалф паглядзеў на яго ўніз і сказаў: "Спакойся, Нік, і ў цябе ўсё будзе добра". Проста ідзіце па вяроўцы і бярыце прыклад з мяне».
  
  Уорэну стала непрыемна ад таго, што Меткалф заўважыў яго нервовасць. Ён коратка сказаў: "Я буду ў парадку, калі мы пачнем".
  
  - Вядома, будзеш, - сказаў Меткалф. «На гэтым этапе ва ўсіх нас з'яўляюцца матылькі». Ён уздыхнуў. «Я ўгаворваў сябе на такія рэчы ўсё жыццё. Напэўна, я пракляты дурань».
  
  З-за спіны Уорэна пачуўся металічны пстрычка, і ён павярнуў галаву і ўбачыў, як Палет бразгае поўным магазінам у прыклад яго пісталета. Меткалф сказаў: «Гэта вядзе нас рознымі шляхамі. Джоні там таксама нервуецца; таму ён увесь час правярае свой пісталет. Ён ніколі не можа пераканаць сябе, што ён гатовы да стральбы - гэтак жа, як старая жанчына, якая едзе ў адпачынак і ніколі не ўпэўнена, што выключыла газ перад ад'ездам».
  
  Уорэн зноў перавёў пісталет і ціха сказаў: «Мы падымаемся на борт гэтага карабля са зброяй у руках, гатовымі страляць». Экіпаж можа быць зусім невінаваты».
  
  - Няма шанцаў, - здзекаваўся Меткалф. «Вы не можаце ўсталяваць тарпедныя апараты на борт скау такога памеру без ведама экіпажа. Яны ўсе ў дзеянні. І стральбы таксама не будзе
  
  
  - не, калі яны не пачнуць першымі. Ён паглядзеў на Арэста. «Цалкам верагодна, што ў яе будзе асноўная каманда, так што нам будзе лягчэй. Жанет не дапусціць да гэтага яшчэ аднаго чалавека, чым яна павінна». Тозіер сказаў: «Я не разумею, чаму мы не можам зайсці зараз. Яна як ніколі гатовая, і мы таксама. Мы не можам чакаць, пакуль яна пачне падымаць якар».
  
  - Добра, - сказаў Меткалф і акуратна пакруціў рулём. Праз плячо ён сказаў: «Рабіце сябе як рыбак, сэр Роберт». Ён трохі адкрыў дросель, і лодка больш мэтанакіравана пайшла па вадзе. Падміргнуўшы Уорэну, ён сказаў: «Уся ідэя ў тым, каб быць далікатным. Мы не рыкаем з рухавікамі, якія працуюць на поўную моц - мы проста ўступаем добра і лёгка, так што нават калі яны ўбачаць, што мы падыходзім, яны не ведаюць, што з гэтым рабіць. Калі яны гэта зробяць, я спадзяюся, што будзе занадта позна».
  
  Тозіер паставіў акуляры і заняўся. Ён перакінуў аўтамат на плячо і праверыў скрутак вяроўкі, ці няма непажаданых перагібаў. Да аднаго канца вяроўкі была прымацавана трохзубцавая завязка, добра падшытая для цішыні, і ён праверыў, ці яна надзейная. Ён пастукаў Уорэна па плячы. «Адыдзі і хай сабака ўбачыць труса», — сказаў ён, і Уорэн саступіў яму дарогу.
  
  Назірачу з берага магло здацца, што лодка небяспечна набліжаецца да «Арэста», які, у рэшце рэшт, паказваў усе прыкметы таго, што рушыў з месца. Калі б лодку зачапілі, калі шруба пачала круціцца, магла б адбыцца непрыемная аварыя. Гэта была вельмі кепская марацкая справа, якой нельга было апраўдвацца, нават калі вялікі, тоўсты англічанін злавіў рыбу, а рулявы адцягнуўся ад свайго хвалявання.
  
  Хеліер выцягнуў рыбу з мора. Ён купіў яго той раніцай на рыбным рынку каля Сук дэ Арфеўр, і гэта быў вельмі выдатны ўзор. Гэта быў кавалак камуфляжу ў апошнюю хвіліну, прыдуманы Фоле, майстрам махлярства, і Хеліер спрытна прымусіў яго* тузацца на лесцы, нібы яшчэ жывы. Калі крыху пашанцуе, гэтая пабочная гульня дазволіла б ім наблізіцца на дзесяць ярдаў да Арэста без выкліку.
  
  Лодка наблізілася яшчэ бліжэй, і Меткалф кіўнуў Тозіеру. «Зараз!» - рэзка сказаў ён, адкрываючы дросельную засланку і круцячы руль, паварочваючы іх да кармы «Арэста», але па-ранейшаму захоўваючы асноўную частку карабля ў якасці шырмы паміж лодкай і набярэжнай.
  
  Тозіер ускочыў у кабіну і двойчы крутануў тарцаком вакол галавы, перш чым кінуць яго ўверх на кармавую агароджу. Калі захоп зачапіўся, Хеліер спрытна кінуў сваю рыбу і схапіў вяроўку, нацягнуў яе і павярнуў лодку да борта карабля, а Меткалф перавёў шасцярні ў нейтральнае становішча. У гэты момант Тозіер караскаўся рука аб руку, і Уорэн пачуў лёгкі стук яго ног, калі прызямліўся на палубу.
  
  Меткалф кінуў штурвал і пайшоў наступным, і Уорэн адчуў страх, зірнуўшы праз борт лодкі на ніжнюю частку кармы Арэста. Шруба была пагружана толькі на дзве траціны, карабель быў у баласце, і калі б капітан аддаў загад рухацца, турбулентнасць непазбежна разбіла б маленькую лодку.
  
  Фолет штурхнуў яго ззаду. «Ідзі!» — прашыпеў ён, і Уорэн схапіўся за вяроўку і пачаў караскацца. Ён не лазіў па канаце са школьных гадоў, калі ў гімназіі яго падганяў па вяроўках майстар па лёгкай атлетыцы, валодаючы пнём у крыкет. Уорэн ніколі не быў спартыўна настроеным. Але ён падняўся наверх, і нечая рука схапіла яго за шыю і перацягнула праз парэнчы.
  
  Часу на адпачынак не было, і, затаіўшы дыханне, ён апынуўся ўслед за Меткалфам. Тозіера нідзе не было відаць, але калі Уорэн павярнуў галаву, ён убачыў Хеліера, які сядзеў ззаду і выглядаў недарэчна ў яркай кашулі з кветкамі і шортах, якія ён абраў як рыбацкую вопратку. Але не было нічога смешнага ў тым, што Хеліер трымаў у мясістым кулаку пісталет.
  
  Палуба завібравала пад нагамі, і Меткалф падняў руку ў знак папярэджання. Калі Уорэн падышоў, ён ціхім голасам сказаў: «Мы толькі што прыйшлі своечасова. Яна ў дарозе». Ён паказаў. «Вунь мастовая лесвіца — хадзем».
  
  Лёгка забег наперад і падняўся на мост.
  
  Нават калі Уорэн рушыў услед, ён падумаў неверагодным, што іх яшчэ не ўбачылі; але цяпер справа дайшла да храбусцення - вы не ўварвецеся на карабельны мосцік без пярэчанняў у шкіпера.
  
  Меткалф прыбыў на мост першым, і, як па загадзя абдуманым плане, адначасова з іншага боку з'явіўся Тозіер. На мосце было чацвёра чалавек; шкіпер, два афіцэры і рулявы. Шкіпер недаверліва паглядзеў на пісталет-кулямёт, які трымаў Тозіер, і павярнуўся, каб сутыкнуцца з Меткалфам. Адкрыўшы рот, Меткалф агрызнуўся: «Аррэтэз!» а затым, для добрай меры, дадаў па-арабску: «Укаф!»
  
  Жэст, які ён зрабіў са стрэльбай, быў добрым на ўсіх мовах, і шкіпер закрыў рот. Размашысты рух аўтамата Тозіера адкінуў афіцэраў у бок, а Меткалф паказаў рулявому застацца на месцы. Уорэн стаяў на вяршыні маставой лесвіцы і свабодна трымаў у руцэ пісталет. Ён паглядзеў уніз на Хеліера, які стаяў на варце ўнізе лесвіцы; як мяркуецца, Фоле рабіў тое ж самае з іншага боку.
  
  Карабель усё яшчэ рухаўся павольна, і цяпер ён бачыў усё шырэйшую водную шчыліну паміж Арэстам і набярэжнай. Меткалф схапіўся за медную ручку тэлеграфа машыннага аддзялення і зазваніў на палову хуткасці, і тэлеграф зноў загрукацеў, калі інжынер выканаў загад. Са стрэльбай у спіне рулявы паглядзеў на паказальны палец Меткалфа і энергічна кіўнуў. Ён закруціў спіцы кола, і набярэжная адступіла хутчэй.
  
  Раптам пачуўся перапынак. Істман выйшаў з брыдж-хаўза і застыў, убачыўшы, што адбываецца. Яго рука апусцілася пад паліто і чароўным чынам была поўная зброі. Уорэн давёў свой пісталет да гатоўнасці, і на долі секунды карціна ўтрымалася. Тады Істман закрычаў пад ударам сталёвага прута, які ўдарыў яго па руцэ ззаду. Яго пісталет стрэліў, і пачуўся звонкі ляск і скуголенне, калі куля рыкашэтам адляцела ад металу над морам. Але ён усё яшчэ трымаў пісталет і кінуўся на Дэна Паркера, які быў адразу за ім са сталёвым прутком у руцэ, быццам ён вырас там.
  
  Ён ударыў локцем у жывот Паркера, і Паркер скруціўся ўдвая ад болю, сталёвы стрыжань з грукатам упаў на палубу. Потым Істман знік, і Уорэн пачуў удалечыні стук дзвярэй.
  
  Меткалф рушыў першым. Ён падбег да ўзбочча моста, паглядзеў на бераг і ўбачыў рабізна руху, калі галовы павярнуліся да адыходзячага карабля. — Яны чулі, — сказаў ён і павысіў голас. «Джоні, падымайся сюды». Ён павярнуўся да Тозьера. — Экіпаж таксама гэта пачуе. Ці можаце вы патрымаць мост, пакуль мы з Джоні прыбяром Істмэна?»
  
  - Працягвай, - сказаў Тозіер. «Нік, паднясі Хеліера сюды, а потым паглядзі на нашага сябра з жалезным барам». Ён звярнуўся да афіцэраў. «Хто гаворыць па-ангельску?» — па-размоўнаму спытаў ён.
  
  «Я добра размаўляю па-англійску», — сказаў шкіпер.
  
  «Тады мы разам паразумеемся. Вазьміце гучнагаварыцель і скажыце экіпажу сабрацца там на пярэдняй частцы. Але спачатку, дзе будка з радыё?
  
  Шкіпер зрабіў глыбокі ўдых, нібы нервуючыся непадпарадкавання, але спыніўся, калі стрэльба Тозьера пагрозліва тузанулася. Ён кіўнуў галавой туды, дзе Уорэн дапамагаў Паркеру падняцца. Праз туды».
  
  "Сачыце за ім", - сказаў Тозіер Хеліеру і хутка пайшоў. Калі ён вярнуўся, ён выявіў, што шкіпер рыкае ў гучнагаварыцель пад наглядам Хеліера, і экіпаж ужо быў сабраны. Як ён і думаў, іх было мала; на караблі не хапіла экіпажа.
  
  «Я б шмат аддаў, каб ведаць, калі гэта ўсё», — сказаў ён, гледзячы на іх уніз.
  
  Уорэн выйшаў наперад з Паркерам побач. Гэта Дэн Паркер; ён мог бы сказаць нам.
  
  Тозіер усміхнуўся. «Рады вас ведаць».
  
  - Я яшчэ больш рады пазнаёміцца з вамі, - сказаў Паркер. Ён паглядзеў паверх палубы. — Вось і ўсё, але я не бачу персаналу машыннага аддзялення. Калі яны спыняць рухавікі, мы здохлі».
  
  «Яны не маглі пачуць стрэлу», — сказаў Тозіер. «Але мы можам хутка даведацца». Ён зазваніў на поўную хуткасць на тэлеграфе, і той паслухмяна загрукатаў. «Ім яшчэ ніхто не сказаў.* «Калі мы выцягнем іх адтуль, я змагу справіцца з рухавікамі», — сказаў Паркер. Ён агледзеўся. «Дзе Майк?»
  
  - Я яго не бачыў, - сказаў Уорэн. «Дзе ён быў?»
  
  «Я думаю, у сваёй каюце».
  
  
  - Знайдзем яго пазней, - нецярплiва сказаў Тозьер. «Што мы можам зрабіць з экіпажам? Перш за ўсё мы павінны засцерагчы карабель.
  
  - Там пусты трум, - сказаў Паркер. Там яны будуць у дастатковай бяспецы».
  
  «Нік, ты і Хеліер ідзі разам з Паркерам і сачы за гэтым - і вазьмі гэты лот з сабой». Тозьер паказаў на афіцэраў карабля. Яны не даставяць вам ніякіх праблем; яны выглядаюць мне вельмі беднымі». Ён пацягнуў ніжнюю губу: «Я спадзяюся, што ў Тома ўсё добра».
  
  Уорэн дапамог замацаваць экіпаж і сагнаць іх у трум, а затым яны ўтрох занялі машыннае аддзяленне. Ён пакінуў Паркера і Хеліера там, паставіў трох інжынераў з астатняй камандай, а потым паглядзеў на мост. Тозіер схіліўся праз парэнчы. «У нас ёсць праблема - падымайцеся сюды».
  
  «Што з гэтай партыяй?»
  
  — Я пашлю Эбата ўніз — мы знайшлі яго. Пакінь яму свой пісталет».
  
  Абат спусціўся і радасна ўсміхнуўся Уорэну. «Добрая забава і гульні», — сказаў ён. «Я быў вельмі рады бачыць банду».
  
  Уорэн даў яму стрэльбу. «У чым праблема?* Гэта прыгажосць - я пакіну вашых сяброў там, каб расказаць вам».
  
  Уорэн падняўся на мост і знайшоў Фолета на рулі з Тозіе побач. Тозіер хутка сказаў: «У нас Істман у бутэльках, але гэта супрацьстаянне. Том трымае корак у бутэльцы там, унізе, але гэта пакідае нас з праблемай. Ён унізе, дзе ляжаць тарпеды, так што мы не можам пазбавіцца ад гераіну, пакуль не выбяром яго.
  
  «Ён пайшоў, каб абараніць здабычу, - сказаў Фоле, - я мяркую, што ён чакае выратавання. Экіпаж не можа гэтага зрабіць, але ў Дэлорм ёсць яхта Фуада, і яна можа пагнацца за намі.
  
  Уорэн адхіліў гэтую магчымасць. «Якія меры былі зроблены для стральбы тарпедамі?»
  
  Тозіер паказаў. Гэтыя дзве кнопкі каля стырна. Націсніце іх, і вы выпусціце дзве тарпеды».
  
  Уорэн кіўнуў. Мы можам пазбавіцца паловы гераіну». Ён зрабіў крок наперад.
  
  Тозіер схапіў яго. «Устойліва. Ваш чалавек, Паркер, занадта шмат працаваў. Усе тарпеды жывыя. Ён знайшоў некалькі выбуховых рэчываў — кожная боегалоўка нясе сто восемдзесят фунтаў тратылу.
  
  «За выключэннем вадароднай бомбы, гэта будзе самы дарагі выбух у гісторыі», — сказаў Фоле*. Уорэн быў збянтэжаны. «Але ў чым праблема?»
  
  Тозіер утаропіўся на яго. «Хрысце, чалавек; вы не можаце страляць жывымі тарпедамі без разбору ў Міжземным моры - асабліва гэтымі. Абат кажа, што радыус іх дзеяння васемнаццаць міль. Ён паказаў на гарызонт. - Як, чорт вазьмі, мы ведаем, што там? Мы не бачым васемнаццаць міль».
  
  Фоле жартаўліва засмяяўся. «Апошні раз я чуў, што Шосты флот ЗША быў у гэтых краях. Калі мы падбяром адзін з авіяносцаў дзядзькі Сэма, гэта самы добры спосаб пачаць Трэцюю сусветную вайну, наколькі я ведаю».
  
  Уорэн задумаўся. «Ці ёсць тут незаселеныя выспы? Або скалы ці водмелі? Усё, у што мы можам страляць, не забіваючы нічога, акрамя рыбы?»
  
  «Добры спосаб выклікаць міжнародную разруху», — сказаў Тозіер. «Вы страляеце тарпедамі па любых камянях у арабскім свеце, і ізраільцяне апынуцца на кароткім канцы палкі. Цяпер усё досыць крыўдна, і некалькі ўдараў тут сапраўды могуць нешта пачаць».
  
  "І ў нас усё роўна застанецца палова рэчаў", - сказаў Фоле. — Можа, усё. Калі Істман дастаткова разумны, ён вырваў бы страляючыя злучэнні».
  
  - Такім чынам, мы павінны выцягнуць яго адтуль, - сказаў Уорэн. «Я думаю, нам лепш прыцягнуць да гэтага Паркера — ён ведае карабель».
  
  — Хвілінку, — сказаў Фоле. Я ўсё яшчэ трымаюся за гэты пракляты руль, дык хто-небудзь супраць сказаць мне, куды мы едзем?
  
  «Гэта мае значэнне?» - нецярпліва сказаў Тозіер.
  
  
  — Меткалф лічыць, што гэта важна, — сказаў Фоле. — Ён убачыў Жанэт Дэлорм на набярэжнай, калі мы ад’язджалі — і яна ўбачыла яго. Яна палічыць, што гэта крадзеж, а Том кажа, што пойдзе за намі, нагружанай мядзведзем.
  
  «І так?»
  
  «Такім чынам, мы можам трымацца ўзбярэжжа або адправіцца ў мора. У яе такі ж выбар. Што ты хочаш зрабіць?'
  
  - Я б лепш трымаўся ўзбярэжжа, - сказаў Тозіер. «Калі б яна злавіла нас у моры, дзе не мела б значэння, колькі стрэльбаў яна выстраліла, я б не даваў шмат за нашы шанцы, асабліва калі гэтая яхта загружана да борцікаў яе галаварэзамі».
  
  — А ты не думаў, што яна падумае, што ты так падумаеш і ўсё роўна аўтаматычна падыдзеш да ўзбярэжжа і зловіш нас? Б'юся аб заклад, яна можа бачыць нас прама цяпер.
  
  «Адкуль я магу ведаць, што яна падумае?» - выбухнуў Тозьер. - Ці што падумае іншая жанчына?
  
  «Ёсць спосаб абыйсці гэта», - сказаў Фоле. «Вось, сядзьце за руль». Ён ступіў на бок і дастаў ручку і нататнік. «Цяпер, калі мы пойдзем уздоўж узбярэжжа, а яна будзе шукаць у моры, мы выжывем на сто працэнтаў - так?»
  
  - Пакуль яна не зразумее, - сказаў Уорэн.
  
  «Мы маглі б уцячы», — запярэчыў Фоле. «І тое ж самае адносіцца і да сітуацыі наадварот — мы ідзем у мора, а яна ідзе ўздоўж берага. Эндзі, які ты даў бы нам шанец выжыць, калі б яна злавіла нас у моры?»
  
  - Няшмат, - сказаў Тозіер. — Скажам, дваццаць пяць працэнтаў.
  
  Фоле запісаў гэта. — А калі б яна заспела нас на ўзбярэжжы?
  
  - Гэта крыху лепш - яна не магла быць такой шумнай. Я думаю, што ў нас былі б добрыя шанцы выйсці - скажам, семдзесят пяць працэнтаў».
  
  Фоле пачаў хутка пісаць, і Уорэн, зірнуўшы праз плячо, убачыў, што ён, відаць, распрацоўваў матэматычную формулу. Фоле скончыў свой разлік і сказаў: «Мы робім вось што». Чатыры паперкі кладзем у капялюш -- адну пазначаем. Калі мы выбіраем пазначаную паперу, мы адпраўляемся ў мора; калі не, мы трымаемся ўзбярэжжа».
  
  'Ты з глузду з'ехаў?' - запатрабаваў Тозіер. «Вы б пакінулі нешта падобнае на волю выпадку?»
  
  — Я звар'яцеў, як ліса, — сказаў Фоле. «Колькі я выйграў у вас у гульні на падбор манет?»
  
  - Амаль тысяча фунтаў стэрлінгаў - але якое дачыненне гэта мае?
  
  Фоле выцягнуў з кішэні жменю дробязяў і сунуў Тозіеру пад нос. 'Гэта. Тут ёсць восем манет - тры з іх датаваныя 1960 годам. Калі я супастаўляў з вамі манеты, я наўздагад выцягнуў адну з іх са сваёй кішэні; калі ён быў датаваны 1960 г., я называў галовы - калі не, я называў хвасты. Гэтага было дастаткова, каб даць мне мой адсотак - маю перавагу; і ты нічога не мог з гэтым зрабіць».
  
  Ён звярнуўся да Уорэна. «Гэта з тэорыі гульняў — матэматычны спосаб вылічыць найлепшыя шанцы ў тых складаных сітуацыях, калі я зраблю тое, што вы будзеце ведаць, што я зраблю гэта, але я раблю іншае, таму што я ведаю, як вы думаеш і таму гонішся за сваім праклятым хвастом. Гэта нават дае агульныя шанцы - у дадзеным выпадку крыху больш за восемдзесят адзін адсотак.
  
  Тозіер збянтэжана паглядзеў на Уорэна. - Што ты думаеш, Нік?
  
  «Вы пастаянна гублялі грошы1;» - сказаў Уорэн. «Магчыма, Джоні мае рацыю».
  
  «Ты, чорт вазьмі, мае рацыю». Фоле нахіліўся і падняў з калоды форменную шапку, у якую апусціў чатыры манеты. «Выберы адзін, Нік. Калі ён датаваны 1960 годам, мы адпраўляемся ў мора - калі гэта адзін з іншых, мы трымаемся ўзбярэжжа».
  
  Ён працягнуў кепку Уорэну, які завагаўся. — Паглядзі на гэта так, — шчыра сказаў Фоле. «Прама цяпер, пакуль вы не вылучыце манету, мы не ведаем, у які бок мы ідзем - і калі мы не ведаем, як, чорт вазьмі, Дэлорм можа гэта зразумець?» І спалучэнне манет у капелюшы дае нам лепшы шанец незалежна ад таго, што яна робіць». Ён зрабіў паўзу. «Ёсць толькі адна рэч; мы робім тое, што кажа нам манета - без другога шанцу - вось як гэта працуе».
  
  Уорэн выцягнуў руку, узяў манету і патрымаў яе на далоні фінікам уверх. Тозьер агледзеў яго. '19601 сказаў ён з уздыхам. «Гэта ў моры, дапамажы нам Бог».
  
  Ён круціў кола, і лукі Арэста хіснуліся на захад, IV.
  
  
  Тозіер пакінуў Уорэна і Фоле на мосце і спусціўся ў машыннае аддзяленне, каб параіцца з Паркерам. Ён знайшоў яго з масленкай, які шпацыраваў сярод бліскучых і пагружаных сталёвых поршневых стрыжняў, здавалася, з рызыкай для жыцця. Геліер стаяў каля машыннага тэлеграфа.
  
  Ён паманіў Паркера, які паставіў масленку і падышоў да яго. «Вы можаце сысці адсюль на некаторы час?» — спытаў ён.
  
  «Нас крыху не хапае», — сказаў Паркер. — Але на кароткі час гэта не пашкодзіць. Чаго ты хочаш?'
  
  «Ваш сябар Істман забарыкадаваўся ў тарпедным аддзяленні ў насавой частцы. Мы спрабуем яго выцягнуць».
  
  Паркер нахмурыўся. Гэта будзе крыху рызыкоўна. Я паставіў туды воданепранікальную перагародку на выпадак, калі што-небудзь пойдзе не так з трубамі. Калі ён стаіць за гэтым, яго будзе немагчыма выцягнуць».
  
  «У вас няма ніякіх прапаноў? Ён замкнуўся, і мы нічога не можам зрабіць з гераінам.
  
  - Хадзем паглядзім, - коратка сказаў Паркер.
  
  Яны знайшлі Меткалфа, які сядзеў на кукішках у канцы вузкага сталёвага калідора, на другім канцы якога былі надзейныя сталёвыя дзверы, наглуха зачыненыя. - Ён стаіць за гэтым, - сказаў Меткалф. «Вы можаце адкрыць яго з гэтага боку, калі хочаце паспрабаваць, але вы атрымаеце кулю ў сябе. Ён не можа прамахнуцца».
  
  Тозіер паглядзеў на калідор. 'Не, дзякуй; няма прыкрыцця».
  
  Дзверы таксама куленепрабівальныя, - сказаў Меткалф. «Я паспрабаваў пару стрэлаў і выявіў, што тое, як тут рыкашэцяць рэчы, больш небяспечна для мяне, чым для яго».
  
  - Вы спрабавалі адгаварыць яго?
  
  Меткалф кіўнуў. «Ён альбо не чуе мяне, альбо не хоча адказваць».
  
  - Што з гэтым, Паркер?
  
  
  У гэта купэ ёсць толькі адзін шлях, - сказаў Паркер. «І гэта праз гэтыя дзверы».
  
  
  "Такім чынам, гэта супрацьстаянне", - сказаў Тозіер.
  
  Меткалф іранічна скрывіўся. «Гэта больш за тое. Калі ён зможа ўтрымаць нас адтуль, пакуль карабель не будзе зноў захоплены, тады ён перамог».
  
  «Здаецца, вы крыху занепакоеныя гэтым. Дэлорм павінен спачатку знайсці нас, і ўзяць нас будзе няпроста. Што ў вас на галаве?
  
  Меткалф павярнуўся. "Калі я адвёз гэтыя рэчы ў Фахрваз, там засталося некалькі рэчаў - пара цяжкіх кулямётаў, напрыклад".
  
  Гэта дрэнна, - ціха сказаў Тозіер.
  
  «І гэта не самае страшнае. Яна спрабавала лупцаваць Фахрвазу чатыры 40-міліметровыя гарматы, але ў яго іх не было ні за што. Яны праглынулі патроны занадта хутка, як яму не спадабалася, таму яна затрымалася з імі. Калі б у яе хапіла смеласці паставіць адзін з іх на борт гэтай яхты, у яе было б дастаткова часу, каб падняць нагу на палубу. Усё, што ёй спатрэбіцца, гэта сталь і зварачная гарэлка, а таго і іншага на той верфі ўдосталь».
  
  - Вы думаеце, што яна можа?
  
  Гэтая маленькая сука ніколі не прапускае ніводнага трука, — жорстка сказаў Меткалф. «Вы павінны былі дазволіць мне вярнуць яе ў Бейруце».
  
  «І мы страцілі б гераін. Мы павінны пазбавіцца ад гэтага дурману. Мы не можам дазволіць ёй атрымаць гэта».
  
  Меткалф павёў вялікім пальцам уверх па калідоры. «Будзьце маімі госцямі - адчыніце гэтыя дзверы».
  
  - У мяне ёсць ідэя, - сказаў Паркер. «Магчыма, мы зможам вывесці яго».
  
  - Вы маеце на ўвазе затапленне купэ, - сказаў Тозіер. «Ці можна гэта зрабіць?» * «Не вада», - сказаў Паркер. Ён падняў галаву і паглядзеў уверх. «На пярэдняй палубе крыху вышэй за нас ёсць якарная лябёдка. Ён працуе за кошт пары, якая бярэцца з катла. Я думаю, што я мог бы зняць праслухоўванне лініі і запусціць яго тут.
  
  «І што б вы з гэтым зрабілі?»
  
  «Ёсць сродкі для фумігацыі карабля - каб пазбавіцца ад пацукоў. У кожны адсек ідзе газаправод, і я амаль упэўнены, што той, які вядзе туды, адкрыты. Я знаходжу іншы канец і падключаю да яго сваю лінію. Крыху жывой пары выцягне Джэка Істмэна адтуль, як апаранага ката».
  
  - У вас ёсць добрыя ідэі, - сказаў Меткалф. «Таксама гуманна. Колькі часу гэта зойме?»
  
  «Не ведаю; гадзіну - можа, дзве. Гэта залежыць ад таго, што я знайду наверсе».
  
  - Злазь, - сказаў Меткалф.
  
  Джаміль Хасан быў метадычным чалавекам, і вельмі шкада, што бюракратычная арганізацыя, у якой ён працаваў, была непахіснай у сваіх працэдурах і мела тэндэнцыю да разрозненасці. Навіна зусім не дайшла да яго кабінета, і толькі таму, што ён вырашыў выпіць раніцай кубак кавы, ён што-небудзь пачуў пра гэта.
  
  На выхадзе ён мінуў стол дзяжурнага і аўтаматычна спытаў: «Што адбываецца?»
  
  «Нічога асаблівага, сэр; проста звычайнае. Была адна дзіўная рэч - паведамленне аб стральбе на борце карабля, які адплываў з верфі Эль-Гамхурыя».
  
  Навастрыў вушы малады міліцыянер, які пісаў пратакол. Хасан сказаў: «Што ў гэтым было дзіўнага?»
  
  «Да таго часу, калі пра гэта паступіла паведамленне і мы затрымалі чалавека, карабель знаходзіўся за межамі тэрытарыяльных вод». Дзяжурны паціснуў плячыма. «Мы нічога не маглі з гэтым зрабіць».
  
  Малады міліцыянт ускочыў на ногі. — Сэр!
  
  Хасан зірнуў на яго. «Так?»
  
  — Мінулай ноччу на допыт быў дастаўлены чалавек па імені Андрэ Піко — па вашым даручэнні, сэр.
  
  «Ну?»
  
  
  Малады чалавек трохі замітусіўся. 'Гэта . . . проста я бачыў, як Піко пакідаў верф Эль-Гамхурыя тры дні таму. Гэта можа не быць. . .'
  
  Хасан памахаў яму ціха, яго мозг ацэньваў факты, як сартавальнік карт. Гераін - вялікая колькасць гераіну - пакінуў Іран, накіроўваючыся на захад; Піко, які падазраваўся ў кантрабандзе, быў дапытаны - безвынікова; Піко бачылі на верфі Эль-Гамхурыя; стрэл - ці стрэлы - быў зроблены на караблі на верфі Эль-Гамхурыя; карабель адразу ж пакінуў ліванскія воды. Гэта было няшмат, але было дастаткова.
  
  Ён узяў трубку, набраў нумар і сказаў: «Прыцягніце Андрэ Піко для допыту і дастаўце мне машыну».
  
  Праз трыццаць хвілін ён стаяў на набярэжнай верфі і дапытваў афіцэра, які праводзіў расследаванне. — І карабель сышоў пасля стрэлу?
  
  - Так, сэр.
  
  «Як яна называлася?»
  
  
  Арэст».
  
  Хасан аглядаў бязлюдную набярэжную. — І гэта быў адзіны тут карабель. Гэта дзіўна».
  
  «Не, сэр; была яхта. Яна сышла ўсяго пяць хвілін таму». Ён паказаў. «Вось яна».
  
  Хасан прыкрыў вочы ад сонца і паглядзеў на мора. — І ты адпусціў яе? Уладальнік быў тут, калі здарыўся інцыдэнт?»
  
  — Так, сэр. Ён сказаў, што нічога не чуў і не бачыў. Як і яго экіпаж».
  
  Хасан углядаўся ў яхту. «Вельмі зручна для яго. Хто ён?'
  
  — Яго завуць Фуад, сэр. Ён сказаў, што едзе ў круіз па Карыбскім моры».
  
  
  «Клянуся Богам Жывым!» - сказаў Хасан. «Ён зрабіў? Што гэта на карме?
  
  Афіцэр напружыў вочы. «Куча палатна?» - рызыкаваў ён.
  
  «Ліст палатна, які нешта пакрывае», - паправіў Хасан. «Я хачу тэлефон».
  
  Праз дзве хвіліны ён быў уцягнуты ў спрэчку з асабліва дурным штабным афіцэрам ваенна-марскога штаба ў Бейруце.
  
  VI. «Арэстэс» рушыў на новы курс, і рысы сушы за кармой зніклі, застаючыся толькі воблакам, якія паказвалі на гару Ліван. Уорэн зрабіў сябе карысным, знайшоўшы камбуз і прыгатаваўшы ежу; саланіна з бляшанак і аладкі арабскага хлеба, якія трэба запіваць вадкім кіслым віном.
  
  Падчас працы ён разважаў пра адносіны паміж Меткалфам і Тозіерам. Яны абодва былі аднаго роду, абодва людзі моцнай волі, і, здавалася, яны працавалі ў згодзе, кожны інстынктыўна ведаючы, што іншы зробіць правільныя рэчы, калі гэта неабходна. Яму было цікава, калі паміж імі калі-небудзь дойдзе да канфлікту, хто ж выйдзе на вяршыню.
  
  Нарэшце ён вырашыў, што ўкладзе грошы на Меткалфа. Тозіер быў больш кансерватыўным і аддаваў перавагу таму, каб яго праца была хаця б легальнай. Меткалф быў больш амаральным піратам, да пэўнай ступені беспрынцыпным і дасведчаным у аддзеле брудных трукаў. Уорэн падумаў, што калі паміж імі калі-небудзь дойдзе да разборкі, Тозіер можа праявіць фатальны недахоп ваганняў, а Меткалф гэтага не зробіць. Ён спадзяваўся, што яго тэорыя ніколі не будзе праверана.
  
  Ён скончыў падрыхтоўку і аднёс ежу на мост. Меткалф, з-за яго ведаў аб караблях і моры, цяпер камандаваў, а Тозіер сачыў за Істманам. Фоле быў у машынным аддзяленні, адпусціўшы пару супрацоўнікаў машыннага аддзялення, якія нервова даглядалі рухавікі пад пагрозай стрэльбы. Паркер і Эбат працавалі на пярэдняй палубе ля якарнай лябёдкі, а Хеліер вартаваў трум.
  
  Меткалф патэлефанаваў Эбату, каб сабраць што-небудзь паесці, а таксама прывёў Хеліера да моста. «Ціха?» — спытаў ён.
  
  - Нічога страшнага, - запэўніў Хеліер. «Яны прыжыліся».
  
  Меткалф прапанаваў яму сэндвіч. Адкусіўшы, Хеліер сказаў з шырокай усмешкай. — Цяпер вы дадалі пірацтва ў свой спіс злачынстваў, сэр Роберт. У Англіі гэта ўсё яшчэ вісячая справа».
  
  Геліер захлынуўся сухім хлебам і рассыпаўся крошкамі. Уорэн сказаў: «Я не думаю, што Дэлорм прад'явіць абвінавачанне, не маючы доказаў, якія ў нас ёсць». Ён зірнуў на Меткалфа. «Цікава, пра што яна зараз думае».
  
  - Злыя думкі - гэта дакладна, - сказаў Меткалф. «Але мяне больш турбуе тое, што яна будзе рабіць. Яна дакладна не будзе сядзець на сваёй прыгожай попе. Калі Жанет злуецца, яна становіцца актыўнай». Ён кіўнуў у бок насавой палубы. «Як справы ў Паркера?»
  
  — Ён кажа, што патрэбна яшчэ гадзіна, — сказаў абат.
  
  Уорэн сказаў: «Я прынясу яму ежу і пагляджу, ці патрэбна яму дапамога».
  
  Меткалф адной рукой трымаў руль, а другой трымаў бутэрброд. «Якая гэта прастытутка. Яна магла б зрабіць дзевяць вузлоў, калі б магла спускацца з гары». Ён падняў вочы. «Што гэта за прыстасаванне там, на вышцы?»
  
  Абат сказаў: «Гэта адна з хітрыкаў Дэна». Ён растлумачыў пра святло на беразе і чалавека ў вароніным гняздзе.
  
  242'
  
  — Геніяльна, — пракаментаваў Меткалф. «Залезце туды і паглядзіце, што вы бачыце».
  
  Эбат падняўся па вышцы і ўмацаваўся на вяршыні, трымаючыся за прыцэльны тэлескоп, які быў жорстка замацаваны. На гэтай вышыні, у пяцідзесяці футах над узроўнем вады, ён адчуў ветрык, які варушыў яго светлыя валасы, і павольнае кручэнне Арэста ўзмацнілася. Тут ёсць яшчэ дзве кнопкі; — закрычаў ён. «Істман хацеў два наборы».
  
  «Пакіньце іх у спакоі. Што вы бачыце?
  
  Абат агледзеў паклоны. Перад намі карабель. Я бачу дым». Ён павольна павярнуўся, аглядаючы гарызонт. — За намі таксама адзін.
  
  Меткалф насцярожыўся. «Нас абганяюць?»
  
  - Цяжка сказаць, - крыкнуў абат. Ён памаўчаў некаторы час. Я думаю, што яна - я бачу, як махаецца.
  
  Меткалф пакінуў руль, сказаўшы Хеліеру: «Бяры». Не парушаючы кроку, ён схапіў бінокль і пайшоў па вышцы, як малпа па пальме. На вяршыні ён утрымаўся, абапіраючыся на крэн карабля, і накіраваў бінокль на корму. — Я яхта Фуада. Яна вылятае, як кажан з пекла».
  
  'Як далёка?'
  
  Меткалф зрабіў разумовы разлік. — Можа, шэсць міль. А ў яе ёсць радар — яна б нас заўважыла». Ён перадаў бінокль Эбату. «Заставайся тут і сачы за ёй».
  
  Ён спусціўся па вышцы і вярнуўся на мост, дзе ўзяў трубку моставага тэлефона і патэлефанаваў у машыннае аддзяленне. "Джоні, падштурхніце крыху сваіх хлопцаў - мы хочам большай хуткасці... Я ведаю гэта, але Жанет у нас на хвасце".
  
  Калі ён грукнуў тэлефоннай трубкай, Хеліер скоса зірнуў на яго. «Колькі ў нас засталося?»
  
  Гэта іржавае вядро можа зрабіць крыху больш за восем вузлоў, калі яго штурхнуць. Гэтай яхце можа быць трынаццаць-чатырнаццаць. Скажы гадзіну». Меткалф падышоў да крыла моста і паглядзеў на корму. «Яе адсюль не відаць; яна ўсё яшчэ за гарызонтам». Ён павярнуўся, і на яго твары з'явілася змрочная ўсмешка. — Аднойчы я быў у падобным жаваранку — у Заходнім Міжземным моры. Я і хлопец па імені Крупке ў Fairmile. Але ў гэты раз мы займаліся пагоняй».
  
  «Хто перамог?» - спытаў Хеліер.
  
  Усмешка Меткалфа стала больш змрочнай. 'Я зрабіў!'
  
  «Што яна можа зрабіць, калі дагоніць? Яна не можа сесці ў нас».
  
  «Яна можа страляць з нас». Меткалф паглядзеў на гадзіннік. Гэтая ванна не будзе занадта здаровай праз гадзіну».
  
  Хеліер сказаў: «У нас ёсць шмат сталёвых пласцін, за якімі можна схавацца.
  
  У голасе Меткалфа было нешта пагардлівае, калі ён з агідай сказаў: «Сталёвая пласціна!»
  
  Ён стукнуўся нагой аб борт моста, і іржа пасыпалася вялікімі шматкамі. «Кулі ў нікелевай абалонцы разарвуць гэты матэрыял, як кардон. Вы былі ў артылерыі, таму павінны ведаць. Скажыце, што зробіць з гэтым мостам 40-міліметровая гармата?»
  
  Ён пакінуў Хеліера з гэтай бянтэжачай думкай і падняўся на пярэднюю палубу, дзе Паркер і Уорэн працавалі на лябёдцы. «Турніце — за намі сочаць. Як доўга, дзеля бога?
  
  Паркер не спыняўся ў сваіх цвёрдых рухах, укручваючы трубу. «Я сказаў гадзіну».
  
  - Гадзіна - гэта ўсё, што ў вас ёсць, - сказаў Меткалф. «Пасля гэтага трымай галаву ўніз».
  
  Уорэн падняў вочы. — Дэн распавядаў мне пра тое, што, на вашу думку, зробіць Дэлорм. Яна сапраўды нас падстрэліць?
  
  Гэтага было дастаткова, каб Паркер спыніўся. У першы раз, калі я ўбачыў гэтую карову, я зразумеў, што яна дрэнная, - сказаў ён. «Я не ведаю, як Майк вытрымаў яе. Яна заб'е многіх з нас, а потым вернецца і танчыць усю ноч, не задумваючыся». Ён зноў пацягнуў трубачны ключ і сказаў: «Вось тут усё. Астатняе мы робім пад палубай».
  
  «Калі я магу што-небудзь зрабіць, каб паскорыць працу, проста крыкні», — сказаў Меткалф. «Я спускаюся, каб сказаць Эндзі лік». Ён пракансультаваўся з Тозье і Фоле ў машынным аддзяленні, і, вярнуўшыся пад адкрытым небам, убачыў, што «Стэла дэль Марэ» відаць з палубы, нізка на гарызонце. Ён пайшоў прама на карму і агледзеў, потым падняўся на масток і сказаў Хеліеру: "Гэта будзе галоўная мішэнь - кожны, хто будзе стаяць там, дзе ты, атрымае адбіўную".
  
  «Хтосьці павінен кіраваць», - ціха сказаў Хеліер.
  
  — Так, але не адсюль. На карме ёсць аварыйнае месца руля». Меткалф паглядзеў на вышку. «Майк, спусціся адтуль і сядзі за руль».
  
  Ён і Хеліер пайшлі на карму, адкуль выцягнулі аварыйны штурвал, шафку і замацавалі яго на месцы прама над стырном. Меткалф агледзеў яго. «Трохі аголены», — пракаментаваў ён. «Патрэбна нейкае палатно вакол яго. Гэта не спыніць кулі, але яны могуць не страляць у карму, калі нікога тут не ўбачаць». Вакол кола накінулі палатняны тэнт. - Пабудзьце тут крыху, - сказаў Меткалф. — Я здыму Эбата з руля на мосце — ён мне патрэбны. Вы можаце ашукваць карабель з гэтага часу, пакуль я не вызвалю вас.
  
  Ён зноў кінуўся наперад, думаючы, што на сваёй плоскаступнёвасці ён пераадольвае ладны кіламетр. Ён зняў Абата з руля і паглядзеў на курс «Арэста». Пасля папярэдняга збоку яна працягнула свой шлях, і кола моста павольна і раўнамерна круцілася ўзад і ўперад, нібы ім кіраваў нябачны чалавек.
  
  — Забірайся ў афіцэрскі дом, — сказаў ён абату. "Прынясіце падушкі, коўдры, курткі, шапкі - я хачу зрабіць некалькі манекенаў".
  
  Паверх падушак накідвалі паліто, а зверху форменныя фуражкі замацоўвалі шпажкамі з камбуза. Яны зрабілі тры манекены і падвесілі іх да верху рулявой рубкі на вяроўках так, што яны былі непрыемна падобныя на павешаных. Але здалёк яны выглядалі дастаткова сапраўднымі, і яны лёгка пагойдваліся ўзад і ўперад, ствараючы ўражанне натуральнага руху.
  
  Меткалф выйшаў на крыло мастка і паглядзеў на карму. «Яна хутка даганяе. Прыблізна міля - скажам, дзесяць хвілін. Табе лепш ісці адсюль, Майк. Я пайду паглядзець, што робіць Паркер».
  
  Вунь там карабель, — сказаў Эбат, паказваючы на правы борт. Яна ішла ў іншы бок і знаходзілася каля дзвюх міляў па правым борце. «Як вы думаеце, ці ёсць шанец атрымаць дапамогу?»
  
  «Не, калі толькі вы не хочаце зрабіць з гэтага сапраўдную бойню», — сказаў Меткалф напружаным голасам. «Калі б мы падышлі да гэтага карабля, мы проста папоўнілі б спіс загінулых».
  
  - Вы хочаце сказаць, што яна таксама заб'е экіпаж гэтага карабля?
  
  «Сто мільёнаў даляраў маюць вялікую забойчую сілу. Тутэйшыя порты запоўненыя людзьмі, якія за пяць тысяч долараў заб'юць каго заўгодна, і я магу паспрачацца, што ў яе іх поўная яхта. Ён раздражнёна паціснуў плячыма. «Давайце рухацца».
  
  Паркер і Уорэн былі стомленыя і брудныя. «Пяць хвілін? - сказаў Паркер у адказ на тэрміновае пытанне Меткалфа. Гэта апошняя трубка».
  
  «Дзе вы ўключаеце пару?»
  
  - На палубе каля лябёдкі ёсць клапан, - сказаў Паркер. «Вы не можаце прапусціць гэта».
  
  Я буду там, - сказаў Меткалф. «Крыкні мне, калі хочаш, каб яго ўключылі. І лепш каму-небудзь пайсці і расказаць Эндзі, што адбываецца. Магчыма, яму таксама спатрэбіцца падтрымка, але я сумняваюся ў гэтым».
  
  Ён падняўся на палубу і ўбачыў, што па левым бэльцы падымаецца «Стэла дэль Марэ». Яна знізіла хуткасць, каб не адставаць ад «Арэста», і заняла станцыю прыкладна ў двухстах ярдах. Ён прысеў за лябёдкай і паглядзеў на яе. Абат сказаў ззаду: «Паглядзі на карму». Што гэта?'
  
  - Трымайся далей ад вачэй, - рэзка сказаў Меткалф. Ён зірнуў на незразумелыя ракурсы, ледзь замаскіраваныя пад палатняным покрывам, і яму стала крыху млосна. — Гэта гармата. Гэтая штука можа пырскаць снарадамі, як шланг пырскае вадой». Ён зрабіў паўзу. «Я думаю, што ёсць кулямёт, усталяваны ў насавой частцы, і яшчэ адзін на сярэдзіне палубы. Плывучы пакет праблем».
  
  «Чаго яны чакаюць?» — амаль злосна запатрабаваў абат.
  
  
  «Каб той іншы карабель вызваліўся. Жанет не патрэбныя сведкі. Яна пачакае, пакуль корпус апусціцца, перш чым што-небудзь паспрабаваць». Ён судзіў адлегласць да клапана, які быў адкрыты. «У любым выпадку, я спадзяюся, што яна гэта зробіць».
  
  Ён пабарабаніў пальцамі па метале лябёдкі і чакаў, пакуль яму дадуць слова, і нарэшце пачуў, як Уорэн кліча: «Добра, Том; Дэн кажа, што тры хвіліны пырснуць - гэтага павінна быць дастаткова».
  
  Меткалф выйшаў з-за лябёдкі, стаў над клапанам і павярнуў яго. Ён адчуваў, што знаходзіцца на вачах у Стэла-дэль-Марэ, і адчуваў непрыемнае паколванне паміж лапатак. Пара з гвалтам шыпела з дрэнна злучанага сустава.
  
  Далёка ўнізе чакаў Тозіер, трымаючы ў руках аўтамат. За яго спіной Паркер цвёрда прыхінуўся да сцяны ў чаканні, пакуль нешта адбудзецца. Што нешта адбудзецца, ён быў упэўнены. Ніхто не затрымаўся б надоўга ў сталёвай скрыні, у якую падавалася жывая пара пад ціскам катла. Ён толькі кіўнуў, калі Тозіер прашаптаў: «Заціск рухаецца».
  
  Тозіер, магчыма, даў Істману шанец з жалю, але Істман зачыніў дзверы сярод воблака пары і выйшаў страляць. Тозіер націснуў на спускавы кручок, і аўтамат шумна зароў у абмежаванай прасторы, але не змог заглушыць пранізлівага прарэзлівага свісту пары, якая вырывалася. Істмэн быў падсечаны, не зрабіўшы двух крокаў, і быў адкінуты назад, каб ляжаць на адкрытым парозе тарпеднага пакоя.
  
  Віск пары спыніўся. Паркер сказаў: «Ён вытрымаў дзве хвіліны, больш, чым я чакаў. Паглядзім, ці не нарабіў ён шкоды».
  
  Тозіер апусціў стрэльбу. «Так, давай пазбаўляемся ад праклятых рэчаў».
  
  Паркер рэзка спыніўся. «Будзь пракляты за казку», — жорстка сказаў ён. Гэта зброя, якая ў нас ёсць. Мы можам выкарыстоўваць іх.
  
  У Тозьера адвісла сківіца. «Клянуся богам, ты маеш рацыю. Я павінен быць вар'ятам, каб не падумаць пра гэта сам. Правер тарпеды, Дэн; Я павінен гэта арганізаваць». Ён пабег па калідоры і падняўся па вертыкальных драбінах на бачок. Ён якраз збіраўся ступіць на палубу, калі нехта схапіў яго за руку.
  
  - Спакойна, - сказаў Меткалф. — Інакш наткнешся на кулю. Паглядзі вунь».
  
  Тозіер асцярожна зірнуў за раму дзвярэй і ўбачыў Стэлу дэль Марэ вельмі блізка. Ён хіліўся назад і сказаў: «Чортавыя зубы! Яна побач».
  
  «Недалёка ёсць карабель, але з кожнай хвілінай ён усё далей. Жанет чакае яснага гарызонту».
  
  - У Паркера была думка, - сказаў Тозіер. «Ён хоча яе тарпедаваць». Ён усміхнуўся, зірнуўшы на твар Меткалфа. — Вядома, ён быў мараком — гэтая ідэя прыйшла яму ў галаву натуральна.
  
  - Гэта павінна было дайсці і да мяне, - сказаў Меткалф. У ягоных вачах быў злы бляск. «Я лепш змяню Хеліера — гэта запатрабуе лепшага кіравання караблём, чым ён здольны. Паркер патрабуе дапамогі?
  
  «Ён будзе. Лепш скажы Хеліеру, каб ён пайшоў і дапамог яму. Я дам слова Джоні».
  
  Тозіер спусціўся ў машыннае аддзяленне і знайшоў Фоле, які сядзеў каля тэлеграфа, са стрэльбай у руцэ і глядзеў на афіцэра-інжынера, які аглядаў цыферблат. Яму прыйшлося павысіць голас, каб яго пачулі, калі ён інфармаваў Фоле.
  
  «Сукін сын!» - з захапленнем сказаў Фоле. - Вы хочаце сказаць, што мы збіраемся яе тарпедаваць?
  
  
  «Мы паспрабуем».
  
  Фоле паглядзеў на пацеючыя талеркі побач. За гэтай тонкай сталёвай абалонкай ляжала мора. "Калі што-небудзь здарыцца - якія-небудзь праблемы - дайце мне ведаць", - сказаў ён. «Я добры плывец, але я хацеў бы мець шанец гэта даказаць».
  
  На вуснах Тозьера з'явілася змрочная ўсмешка. - Якія шанцы ты прапануеш цяпер, Джоні?
  
  "Усе стаўкі не прымаюцца", - сказаў Фоле. «Але мы зрабілі правільна, я гэта ведаю. Проста, нават калі ў вас ёсць перавага, вы не можаце выйграць іх усіх».
  
  Тозіер злёгку стукнуў яго па руцэ. «Працягвайце працаваць з гэтай кучай смецця. Том захоча манеўраваць».
  
  Ён падышоў да тарпеднага аддзялення і перад уваходам адцягнуў убок цела Істмана. - Здаецца, усё ў парадку, - сказаў Паркер. «Істман тут не важдаўся». Ляснуў па борце тарпеды. «Мне патрэбна дапамога з гэтымі». Дзве ўжо ў трубах, але я не магу ўставіць іх самастойна».
  
  - Хеліер спускаецца, - сказаў Тозіер. «Ён самы моцны». Ён павярнуўся. «Вось ён цяпер. Дэн, дазволь мне разабрацца. Мы проста націскаем кнопкі - гэта ўсё?
  
  Паркер кіўнуў. «На мосце адзін, а ў вароніным гняздзе другі; вы можаце выкарыстоўваць любы. Але табе лепш у вароніным гняздзе -- там наверсе ёсць прыцэльны тэлескоп.
  
  - Я вярнуся наверх, - сказаў Тозіер. «Вясёлае пачнецца».
  
  Ён кіўнуў Хеліеру і пайшоў. Хеліер сказаў: "Што мне рабіць?"
  
  - Пакуль нічога, - цвёрда сказаў Паркер. «Мы проста чакаем». Ён падняў вочы. "Калі вы рэлігійны чалавек, вы можаце паспрабаваць малітву".
  
  Тозіер знайшоў Эбата і Уорэна на карме. Абат ляжаў плазам на палубе і асцярожна пазіраў з-за вугла рубкі на «Стэла-дэль-Марэ». Ён адступіў, калі Тозіер дакрануўся да яго за плячо. «Яны нешта робяць з той штукай на карме».
  
  Tozier заняў яго месца. Тры-чатыры чалавекі былі занятыя на кармавой палубе яхты, здзіраючы брезент, каб выявіць выцягнуты ствол гарматы. Адзін з іх сеў на сядзенне і круціў ручку, і ствол падымаўся і апускаўся;
  
  іншы .сеў і павёў па стрэльбе, потым прыклаў вока да прыцэла. Тозьер аддаў бы душу за добрую вінтоўку; ён мог збіць іх усіх, перш чым яны змаглі ўцячы. , Далей наперадзе іншыя рыхтавалі кулямёты да дзеяння, і ён выразна ўбачыў, як ставяць на месца барабан з боепрыпасамі. Ён адышоў і паглядзеў убок. Карабель, які яны абмінулі, быў простай плямай на гарызонце, увянчанай плямай дыму. Ён устаў і пранікнёна крыкнуў: "Том - баявыя станцыі!"
  
  Адказ з-за брызентавага тэнта быў прыглушаны. "Так, так, лыжы"
  
  Тозіер адцягнуў Уорэна і Эбата. «Левы борт з гэтага часу не будзе занадта здаровым. Лепш за ўсё ляжаць на палубе па правым борце дзе-небудзь за мосцікам. Мы паспрабуем тарпедаваць яе, і Том камандуе; ён павінен быць, таму што ён павінен накіраваць карабель на тое, у што ён страляе».
  
  «Але кнопкі стральбы знаходзяцца на мосце», — сказаў Уорэн.
  
  - Так, - сказаў Тозіер. «Вось тут самае цікавае. Майк, ты заставайся тут і падтрымлівай сувязь з Томам - ты перадаеш слова, калі ён будзе гатовы атакаваць. Нік, ты будзеш са мной. Калі даносіцца паведамленне, вы ідзяце да моста і спрабуеце дастаць да кнопак».
  
  Уорэн кіўнуў і на імгненне задумаўся, якую ролю абраў для сябе Тозіер. Неўзабаве ён даведаўся, таму што Тозіер кіўнуў на вышку. «Уверсе ёсць яшчэ адзін набор кнопак. Гэта мая праца на выпадак, калі ты не зможаш дабрацца да моста».
  
  Уорэн паглядзеў на жудасна аголенае варонінае гняздо і абмокнуў вусны. - Выкажам здагадку, што вы не можаце дабрацца туды?
  
  - Да таго часу я перастану клапаціцца, - лёгка сказаў Тозіер. «Некаму іншаму прыйдзецца паспрабаваць. Давайце збірацца».
  
  Яны з Уорэнам прыселі ў прыкрыцці з правага борта і чакалі. Калі гэта адбылося, яно адбылося раптоўна і шакавальна.
  
  З месца, дзе ён хаваўся, Уорэн мог бачыць заднюю частку моста, і пад шум хуткіх выбухаў ён пачаў разбурацца. Яркія кропкі святла танцавалі па ўсім, калі гарматныя снарады выбухалі з лютай сілай, і рулявая рубка ў імгненне ператварылася ў разбітыя абломкі.
  
  Над яго галавой пачуўся стук, і ён падняў галаву і ўбачыў, што неверагодна, кавалак шкла, убіты ў цікавы камінгс. Выкінуўшыся з рулявой рубкі, ён смяротна павярнуўся да яго і, ударыўшы вострым, як брытва, краем на цалю ўвайшоў у цвёрдую драўніну. Калі б яго галаву паднялі яшчэ на некалькі сантыметраў, ён быў бы абезгалоўлены.
  
  Ён вярнуўся ў бяспечнае месца якраз своечасова, калі гарматны залп пранёсся па карме. Снарады разрываліся на палубе, і аскепкі дошак ляцелі вакол яго, адзін прарэзаў падол ягонай курткі і разарваў няроўную дзірку. Па-над глыбейшым гарматным грукатам чулася лёгкае стуканне кулямётаў і кулі, прабіваючы рубку, нібы сцены былі папяровыя, і ён апусціўся на палубу, нібы хацеў укапацца ў яе.
  
  Стральбу пачуў у чатырох мілях на захад малады капітан ліванскага патрульнага катэра, на якім знаходзіўся Джаміль Хасан. Ён павярнуўся да Хасана і сказаў: "Страляніна!"
  
  Хасан зрабіў рэзкі жэст. Дэгустатар — ідзі хутчэй».
  
  Уорэн асцярожна падняў галаву, калі жахлівы шум спыніўся, і ўсё заціхла, як і раней, толькі з роўным стукам матораў і плёскам насавой хвалі. Ён паглядзеў на мост і быў у жаху ад масы абломкаў. Яму раптоўна ўбачылі марыянетак, якія пабудаваў Меткалф, якія танчылі на нітачках, як марыянеткі, калі кулі і снарады праносіліся скрозь і сярод іх, пакуль дах не праваліўся.
  
  «Арэстэс» павольна пачаў паварочвацца ў левы бок, нібы са штурвала была знятая стрымліваючая рука. Меткалф паклікаў: «Я як бы выпадкова нахіляюся, каб прымусіць яе нахіліць свае лукі». Мы маглі б проста сысці з рук. Скажы Эндзі, каб рыхтаваўся».
  
  Абат пабег наперад на кукішкі і перадаў паведамленне. Тозіер паглядзеў на перасыпаны ў парашок мост і паківаў галавой. — Уверх, Нік; але супакойцеся. Пачакайце, пакуль яна трапіць у цэль, перш чым націскаць на сініцу. Калі вы наогул не можаце страляць, крыкніце мне».
  
  Уорэн заўважыў, што дрыжыць. Гэта была не тая праца, для якой ён быў створаны, і ён гэта ведаў. Ён пабег да маставой лесвіцы і хутка падняўся па ёй, схіліўшы галаву, калі падняўся на мост, і распластаўся. Ён падняў галаву і паглядзеў на рубку. Пярэдняя частка яго была ўзарвана, і ззаду засталося вельмі мала. Не было ні колы, ні нактола, ні тэлеграфнага рухавіка - ні маленькай скрынкі з двума кнопкамі, усталяванымі на ёй. Мост быў падмецены.
  
  Ён закрычаў: «Тут нічога добрага, Эндзі*, і павярнуўся, каб вярнуцца, баючыся быць злоўленым наступным выбухам стрэльбы. Ён не стаў спускацца па лесвіцы, але кінуўся ў космас і цяжка ўпаў на палубу ў каштоўным сховішчы таго, што засталося ад моста.
  
  Ён убачыў, як Тозьер прабег міма яго, уздоўж палубы і на адкрыты прастор карабля, зігзагападобнымі рухамі, каб ніколі не зрабіць больш за тры крокі ў адным кірунку. Ён знік за кажухом рухавіка ля падножжа вышкі, і Уорэн паглядзеў уверх. Здавалася немагчымым, каб пасля таго, што здарылася, хто-небудзь узлез туды.
  
  Меткалф адным вокам глядзеў на вышку, а другім на Стэла-дэль-Марэ. Ён убачыў, як Тозіер падымаецца, а затым павярнуў руль, каб выпрастаць «Арэстэс» на яе шляху. Тозіер дабраўся да варонінага гнязда і нахіліўся, каб паглядзець на відовішча, але яхта адхілялася, хоць Меткалф рабіў усё магчымае, каб трымаць лукі на адной лініі з ёй.
  
  Раптоўная змена курсу абодвух караблёў збянтэжыла артылерыстаў на яхце. Пярэдні кулямёт ніяк не мог вывесці, а той, што знаходзіўся ў сярэдзіне, страляў, але прыцэльваўся дзіка. Тым не менш, гармата была ідэальна размешчана, яна плаўна рухалася і адкрывала агонь. Град снарадаў пранёсся міма Тозьера, і здавалася немагчымым, каб ён не трапіў. За кармой «Арэста» мора выбухала фантанамі на працягу мілі, калі снарады перасягнулі карабель і бясшкодна выбухнулі.
  
  Тозіер ударыў нажом у кнопкі, і дзве тарпеды на агульную суму ў 50 000 000 долараў былі на шляху.
  
  Затым ён спусціўся ўніз па вышцы так хутка, як толькі мог. Ён апынуўся на дзесяць футаў ад дна і ўпаў. Гармата перастала страляць, і Уорэн пачуў, як нехта падбадзёрваў з кармы, і задумаўся, чаму Меткалф так узрадаваўся. Адно было вядома - тарпеды прамахнуліся. Выбуху з мора не было, а кулямёт працягваў адрывісты размову.
  
  Меткалф спрабаваў пераймаць чарапаху, калі гарматныя снарады ляцелі над галавой, згорбіўшы шыю ў плечы, як быццам гэта магло выратаваць галаву ад таго, каб яе не збілі. Калі б гармата была націснутая на долю ніжэй, карма «Арэста» была б знята, а разам з ёй і Том Меткалф. Калі гарматная страляніна спынілася, ён паглядзеў праз дзірку ў тэнце і пачаў гучна весяліцца.
  
  На Стэла дэль Марэ ўсё пайшло не так; на яе палубе была блытаніна, і доўгі ствол гарматы быў нахілены ўверх пад ненатуральным вуглом. Імправізаваная ўстаноўка не вытрымала бесперапынных удараў, бо гармата выкачала снарады і выйшла са строю. З яхты пачуўся тонкі і далёкі лямант, быццам нехта быў паранены.
  
  Так што Меткалф узрадаваўся.
  
  Унізе, у насавой частцы, Паркер і Хеліер пачулі шыпенне сціснутага паветра, калі тарпеды пакідалі трубы. Хеліер быў настроены чакаць, каб пачуць, калі яны ўдараць*, але Паркер ужо зачыняў вонкавыя дзверцы труб, рыхтуючыся да перазарадкі. Ён адчыніў унутраныя дзверы і адышоў убок, калі вада хлынула, а потым спрытна пацягнуў за ручкі заціскаў, якія ўтрымлівалі тарпеду на левым борце. - Давай, - крыкнуў ён. «Зацягніце сволач!»
  
  Ён і Хеліер паднялі тарпеду, якая павольна рухалася на роліках да адкрытай трубы. Ён быў вельмі цяжкім і рухаўся на долі цалі за раз, але набраў хуткасць, калі яны штурхаліся мацней, і, нарэшце, салодка ўвайшоў. Паркер ляпнуў дзвярыма дома і крутануў кола замка. «А цяпер другі», — прахрыпеў ён.
  
  «Як вы думаеце, першы лот трапіў?» - спытаў Хеліер.
  
  - Не ведаю, - сказаў Паркер, яго рукі былі занятыя. «Не варта так думаць. Мяркуючы па рэкеце, які быў наверсе, гэта, відаць, быў упор. Давай, дзеля бога, уцягнем гэтага!
  
  Уорэн паглядзеў, каб убачыць Тозіера, але яго не было і следу. Ён высунуў галаву за мост і паглядзеў на Стэла дэль Марэ. Яна павярнулася, як і «Арэстэс», і ўсё яшчэ знаходзілася на левым борце, трымаючыся паралельнага курсу. Сярэдні кулямёт усё яшчэ страляў кароткімі чэргамі, і цяпер той, што быў на насавой частцы, можна было зноў узяць у бой, і ён таксама адкрыўся, але абодва, здавалася, былі сканцэнтраваны на пярэдняй палубе.
  
  Ён бачыў чаму. Тозіер схаваўся ў разрыве бака, проста сядзеў там, адна нага цягнулася за ім і дзіўным чынам сагнулася ў месцы, дзе не павінна было быць сустава. Нават на такой адлегласці Уорэн мог зразумець, што нага зламаная. Ён убачыў, як Дэн Паркер кінуўся з дзвярнога праёму бака, спрабуючы дабрацца да Тозіера. Ён не прайшоў і двух крокаў, як спыніў кулю, якая адкінула яго вакол і зваліла на палубу, дзе ён ляжаў, слаба рухаючыся.
  
  Гэта было занадта для Уорэна. Ён вырваўся з укрыцця і пабег па палубе, не клапоцячыся пра тое, пагражае яму небяспека. Адначасова з кармы раздаўся лямант. — Яна набліжаецца, каб абстракаць нас з правага борта. Снарад будзе перасякаць нашы лукі
  
  
  - Рыхтуйся страляць». Уорэн пачуў гэтыя словы, але яны не мелі для яго сэнсу; ён меў намер дабрацца да Паркера і Тозіера. Але ён, на шчасце, ведаў, што стральба спынілася, калі «Стэла-дэль-Марэ» пачала хістацца наперадзе «Арэстэса», і стральба стала нявыгаднай. Такім чынам, ён змог дабрацца да Паркера без драпін.
  
  Ён нахіліўся, узяў Паркера пад рукі і пацягнуў яго на бачок. Ён быў бязлітасны да гэтага, таму што ў яго не было часу марнаваць, але, на шчасце, Паркер быў без прытомнасці.
  
  Затым ён вярнуўся да Тозьера, які падняў вочы і слаба ўсміхнуўся. «Зламаная нага», — сказаў ён.
  
  
  - Ты можаш стаць на другі, - сказаў Уорэн і дапамог яму падняцца.
  
  — Дзеля Хрыста! - крыкнуў Меткалф. «Хто-небудзь падніміце гэтую крывавую вышку».
  
  Уорэн азірнуўся і завагаўся, калі адчуў, што вага Тозіера ляжыць на ім. Ён убачыў, як Эбат кінуўся да яго, знікаючы за асліным рухавіком, як гэта зрабіў Тозіер, каб зноў з'явіцца на паўдарогі да вышкі, падымаючыся так, нібы д'ябал ішоў за ім па пятах.
  
  У Меткалфа з кармы быў від на трыбуну. «Стэла дэль Марэ» скрыжавала яго нос у трохстах ярдах наперадзе. Пры выглядзе Эбата на вышцы кулямёты зноў адкрыліся, бязлітасна забіваючы «Арэстэс». Абат не папрацаваў карыстацца прыцэлам. Ён стукнуў рукой па кнопках якраз у той момант, калі кулямётная чарга зашыла крывавыя дзіркі на яго грудзях. Ён развёў рукамі, калі яго адкінула назад і ўрэзаўся на трыццаць футаў на палубу ўнізе.
  
  Але потым яхта задрыжала і спыніла яе крок, калі ў яе трапілі тарпеды, і яна ўспыхнула, калі ў яе вантробах выбухнула больш за трыста пяцьдзесят фунтаў тратылу. Яна не была ваенным караблём, пабудаваным для пакарання, і выбухі разарвалі яе на часткі. Яе сярэдняя частка была разарвана і знішчана цалкам, такім чынам разрэзаўшы яе напалову; яе нос плаваў толькі некалькі секунд, пакідаючы карму, якая хутка напаўнялася вадой.
  
  Некалькі маленькіх фігурак саскочылі з кармы перад тым, як яна пагрузілася ў бурлівую ваду, і зубы Меткалфа выскаліліся ў бязжарнай усмешцы. «Арэстэс» накіраваўся да абломкаў, якія плавалі на паверхні, і ён убачыў белы твар пад доўгімі светлымі валасамі і руку, якая адчайна махала.
  
  Павольна і з напружанай асцярожнасцю ён павярнуў руль так, што карма «Арэстэса» слізганула ўбок да Жанет Дэлорм, і яна была ўцягнута ў вір шрубы. З аднолькавай дакладнасцю ён накіраваў «Арэстэс» на яе курс і не азіраўся на тое, што магло з'явіцца ў кільватэры.
  
  VII. Меткалф абапёрся на рэйкі і паглядзеў у разяўленае дула другога хуткастрэльнага пісталета, які ён бачыў у той дзень. Яго трэніравалі на «Арэсце» з ліванскага патрульнага катэра, які ціха плыў на сто ярдаў у левы бок у той самай пазіцыі, што і «Стэла-дэль-Марэ». Усё было па-ранейшаму, за выключэннем таго, што рухавікі Orestes былі спыненыя, кампаньён быў спушчаны, і невялікая маторная лодка з двума радавымі камандамі і малодшым афіцэрам ліванскага флоту ляжала пад рукой.
  
  — Дай мне руку, Том, — паклікаў Уорэн. Меткалф павярнуўся і падышоў да месца, дзе Уорэн перавязваў плячо Паркера. Ён нахіліўся і трымаў павязку, каб Уорэн мог яе завязаць. 'Як ты сябе адчуваеш?' — спытаў ён.
  
  - Нядрэнна, - сказаў Паркер. «Магло быць і горш - не трэба бурчаць».
  
  Меткалф прысеў на кукішкі і сказаў Уорэну: «Той цывільны, які падняўся на борт, мне не нагадваў ваенна-марскога флота».
  
  «Я нават не ведаў, што ў Лівана ёсць ваенна-марскі флот, — сказаў Уорэн. «Гэта не так; усяго некалькі караблёў берагавой абароны». Меткалф кіўнуў у бок патрульнага катэра. «Я шмат разоў памыляўся гэтым хлопцам». Ён нахмурыўся. - Як вы думаеце, пра што ўвесь гэты час балбатаў Хэліер? Напэўна, гэтыя двое размаўлялі гадзіну».
  
  - Я б не ведаў, - коратка адказаў Уорэн. Ён думаў пра Майка Эбата і Бэна Браяна - двух памерлых з першапачатковай каманды з пяці чалавек. Сорак працэнтаў страт было высокай цаной, і гэта не лічачы параненых - яшчэ сорак працэнтаў.
  
  Тозіер ляжаў побач, яго нага была ў шыне, а Фоле размаўляў з ім. «Чорт вазьмі!» - сказаў Фоле. «Я растлумачу яшчэ раз». Ён бразгаў манетамі ў руках.
  
  - О, я табе веру, - сказаў Тозіер. Я павінен, ці не так? Бо ты забраў у мяне грошы. Гэта хітрая хітрасць». Ён паглядзеў праз палубу на ахінутае палатном цела, якое ляжала ў галаве трапа. «Шкада, што пазней гэтая ідэя не спрацавала».
  
  - Я разумею, што вы маеце на ўвазе, але гэта было лепш за ўсё, - упарта сказаў Фоле. 'Як я сказаў
  
  
  - Вы не можаце выйграць іх усіх. Ён падняў вочы. «Вось і Хеліер». Хеліер пайшоў па палубе да іх. Меткалф устаў і спытаў: «Гэта ваенна-марскі флот?» Ён кіўнуў Хасану, які чакаў ля парэнчаў.
  
  - Не, - сказаў Хеліер. «Ён міліцыянт»,
  
  - Што ты яму сказаў?
  
  - Усё, - сказаў Хеліер. «Уся гісторыя».
  
  Меткалф раздзьмуў шчокі. Гэта ставіць нас пасярэдзіне», — сказаў ён. «Нам пашанцуе, калі мы не будзем у нікуды яшчэ гадоў дваццаць. Вы калі-небудзь сядзелі ў блізкаўсходняй турме, сэр Роберт?
  
  Хеліер усміхнуўся. «Я крыху расплывіўся наконт вашай дзейнасці па гандлі зброяй. Ва ўсякім выпадку, гэта яго не цікавіла. Ён хоча пагаварыць з намі».
  
  Ён павярнуўся да Хасана, які падышоў да іх, засунуўшы рукі ў кішэні. Ён агледзеў іх, сціснуўшы вусны, і рэзка сказаў: «Мяне завуць Джаміль Хасан; Я супрацоўнік міліцыі. Вы, спадары, здаецца, вялі прыватную вайну, частка якой была на тэрыторыі Лівана. Як паліцэйскі я лічу гэта самым нерэгулярным».
  
  Частка строгасці змякчылася з яго твару. «Аднак як паліцэйскі я лічу сябе бездапаможным, паколькі адкрытае мора за межамі ліванскіх тэрытарыяльных вод не падпадае пад маю юрысдыкцыю — так што мне рабіць?»
  
  Меткалф усміхнуўся. «Ты скажы нам, таварыш».
  
  Хасан праігнараваў гэтае скорагаворку. «Вядома, я не толькі з'яўляюся паліцыянтам, але і прыватным грамадзянінам Лівана. У гэтай якасці дазвольце мне падзякаваць вам за тое, што вы зрабілі. Але я параіў бы вам у будучыні пакінуць такія справы ў руках належных і кампетэнтных органаў». Яго вусны выкрывіліся ва ўсмешцы. «Якія ў дадзеным выпадку былі не вельмі кампетэнтнымі. Але гэта ўсё яшчэ пакідае без адказу пытанне - што мне з вамі рабіць?'
  
  - У нас ёсць параненыя, - сказаў Уорэн. Ім патрэбна ўвага -- бальніца. Вы маглі б адвезці іх назад у Бейрут на сваёй лодцы.
  
  — Не маё, — паправіў Хасан. - Вы, я так разумею, доктар Уорэн? У адказ Уорэн кіўнуў і працягнуў: «Любы з вас, які вяртаецца ў Бейрут на гэтай лодцы, непазбежна трапіць у турму. У нашым невялікім флоце няма вашай англійскай традыцыі заплюшчваць вочы. Не, ты застанешся тут, а я вярнуся ў Бейрут. Я пашлю кагосьці, каб забраць цябе, і цябе высадзяць ціха і стрымана. Вы разумееце, што я арганізую гэта выключна як прыватны грамадзянін, а не як супрацоўнік паліцыі».
  
  Меткалф цяжка ўздыхнуў. Хасан з'едліва паглядзеў на яго і сказаў: «Нашы арабскія краіны вельмі цесна супрацоўнічаюць, і экстрадыцыя арганізуецца лёгка. Былі паведамленні пра групу міжнародных бандытаў, якія блукалі па Блізкім Усходзе, забіваючы без разбору, выкарыстоўваючы ваенную зброю і - - ён цвёрда ўтаропіўся ў Меткалфа ружовым вокам - - займаючыся іншымі дзеяннямі супраць дзяржавы, асабліва ў Іраку. Дзякуючы гэтым абставінам вы пакінеце Ліван пры першай магчымасці. Авіябілеты будуць дастаўлены ў ваш гатэль, і вы імі скарыстаецеся. Я спадзяюся, вы разумееце.'
  
  Тозіер сказаў: «А як наконт каманды гэтага карабля?» Яны ўсё яшчэ забітыя ў труме».
  
  «Вы адпусціце экіпаж непасрэдна перад тым, як пакінуць гэты карабель». Хасан тонка ўсміхнуўся. «У іх будзе некалькі нязручных пытанняў, на якія трэба будзе адказаць, калі карабель калі-небудзь прыйдзе ў порт. У гэтых абставінах я не думаю, што мы зноў убачым карабель».
  
  - Дзякуй, - сказаў Хеліер. «Мы цэнім ваша разуменне нашай пазіцыі».
  
  
  Хасан коратка кіўнуў і адвярнуўся. Ён быў на паўдарогі да дарожкі, калі спыніўся і павярнуўся. «Колькі там было гераіну?»
  
  - Дакладна тысяча кілаграмаў, - сказаў Паркер. «Метрычная тона».
  
  Хасан кіўнуў. Дзякуй, спадарства». Нечакана ён усміхнуўся. «Я думаў, што ведаю ўсё пра кантрабанду, але тарпеды!» Ён паківаў галавой, і яго твар зрабіўся сур'ёзным, калі ён убачыў закутанае цела абата. «Я прапаную вам пахаваць цела гэтага адважнага чалавека ў моры», — сказаў ён і падышоў да лодкі, якая чакала яго.
  
  Тозіер сказаў: «Ну, Нік; усё скончылася. Гэта было непрыкметна, але мы зрабілі гэта».
  
  Уорэн абапёрся аб камінгс люка. Ён раптам адчуў моцную стомленасць. «Так, мы зрабілі гэта. Некаторым з нас усё роўна ўдалося».
  
  Але Бэн Браян ніколі не стаў уладаром маёнтка, хоць Уорэн меў намер пераканацца, што Хеліер выканае сваё абяцанне стварыць грамадскі цэнтр для лячэння наркаманаў; і Майка Эбата больш ніколі не чакаць на парозе апошняга бруду на сцэне наркотыкаў.
  
  Ён паглядзеў на Хеліера - чалавека, які хацеў крыві - і спадзяваўся, што задаволены. Ці каштавалі смерці таго? Будзе невядомая колькасць людзей, большасць з іх у Злучаных Штатах, якія пражывуць даўжэй і, як мяркуецца, больш шчаслівым жыццём, зусім не ведаючы, што іх дадатковыя гады былі куплены смерцю - і ў наступным годзе, ці праз год, іншы Істман ці паўстаў бы іншы Дэлорм, і ўся гэтая праклятая брудная справа пачалася б зноўку.
  
  Уорэн заплюшчыў вочы ад сонца. Але няхай хто-небудзь спыніць гэта, - падумаў ён; тэмп занадта гарачы для простага лекара.
  
  Канец.
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"