Бэгли Десмонд : другие произведения.

Спойлери

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Спойлери
  
  
  
  
  РОЗДІЛ 1
  
  Вона лежала на ліжку в занедбаній позі, не звертаючи уваги на великих чоловіків, які товпилися в кімнаті й робили її ще меншою, ніж вона була. Її покинуло життя, і великі люди були там, щоб дізнатися, чому, не через природну цікавість, а тому, що це була їхня робота. Вони були міліціонерами.
  
  Детектив-інспектор Стівенс проігнорував тіло. Він побіжно глянув на нього, а потім звернув увагу на кімнату, звернувши увагу на дешеві, хиткі меблі та потертий килим, який був надто малим, щоб приховати запорошені дошки. Гардеробу не було, і кілька речей дівчини були розкидані, одні випадково перекинуті на спинку стільця, інші — на підлогу біля ліжка. Сама дівчина була гола, порожня мушля. Смерть не еротична.
  
  Стівенс підняв зі стільця светр і був здивований його розкішною м’якістю. Він подивився на вкладку виробника й насупився, перш ніж простягнути її сержанту Іпслі. «Вона могла дозволити собі хороші речі. Уже є ідентифікація?
  
  «Белтс розмовляє з хазяйкою».
  
  Стівенс знав ціну цього. Мешканці його садиби не вільно спілкувалися з міліціонерами. «Він не отримає багато. Просто ім'я, і воно, швидше за все, буде неправдою. Бачив шприц?
  
  — Не міг пропустити, сер. Ви думаєте, це наркотики?»
  
  'Може бути.' Стівенс обернувся до нефарбованого комода з білого дерева й потягнув за ручку. Ящик відкрився на дюйм, а потім застряг. Він ударив по ньому п’ятою долоні. — Чи є якісь ознаки поліцейського хірурга?
  
  — Я піду і дізнаюся, сер.
  
  «Не хвилюйся; він прийде в свій милий час». Стівенс повернув голову до ліжка. — Крім того, вона не надто поспішає. Він смикнув шухляду, яка знову застрягла. "Проклята ця збентежена річ!"
  
  Констебль у формі штовхнув двері й зачинив їх за собою. — Її ім’я Геллієр, сер — Джун Геллієр. Вона була тут тиждень — приїхала минулої середи».
  
  Стівенс випростався. — Це не дуже допоможе, Беттс. Ви бачили її раніше на своєму такті?
  
  Беттс подивився на ліжко й похитав головою. 'Ні, сер.'
  
  
  — Чи була вона раніше знайома з хазяйкою?
  
  — Ні, сер, вона просто зайшла з вулиці й сказала, що їй потрібна кімната. Вона заплатила наперед».
  
  — Інакше вона б не потрапила, — сказав Іпслі. «Я знаю цей старий віник тут — ні за що, ні за шість пенсів».
  
  «Чи знайшла у неї друзів – знайомих?» запитав Стівенс. «Поговорити з кимось?»
  
  — Не те щоб я міг дізнатися, сер. Судячи з усього, вона застрягла у своїй кімнаті більшу частину часу».
  
  До кімнати вштовхнувся невисокий чоловік із зародженим пузом. Він підійшов до ліжка й поклав сумку. «Соні, я запізнився, Джо; цей проклятий трафік стає гіршим з кожним днем».
  
  — Усе гаразд, докторе.* Стівенс знову звернувся до Белтса. «Пошукайте ще раз і подивіться, що ви можете отримати». Він приєднався до лікаря біля ніг ліжка й подивився на тіло дівчини. — Звичайна річ — час смерті й причина.
  
  Лікар Помрей глянув на нього. «Підозрюється нечесна гра?»
  
  Стівенс знизав плечима. «Наскільки я знаю... поки що». Він показав на шприц і склянку, які лежали на бамбуковій тумбочці. «Може бути наркотики; передозування, можливо.
  
  Помрей нахилився й делікатно понюхав склянку. На дні була ледь помітна плівка вологи, і він саме збирався торкнутися її, коли Стівенс сказав: «Я б краще, щоб ви цього не робили, докторе». Я хотів би спочатку перевірити його на наявність плям».
  
  — Це не має значення, — сказав Помрей. «Звичайно, вона була наркоманкою. Подивіться на її стегна. Я просто хотів перевірити, яка в неї отрута».
  
  Стівенс уже бачив сліди від проколів і зробив власні висновки, але сказав: «Можливо, був діабетиком». Помрей рішуче похитав головою. «Сліди флеботромбозу разом із шкірним сепсисом — жоден лікар не допустить, щоб це сталося з хворим на діабет». Він нахилився і стиснув шкіру. «Також початкова жовтяниця; що свідчить про пошкодження печінки. Я б сказав, що це наркоманія зі звичайною необережністю при ін'єкціях. Але насправді ми дізнаємося лише після розтину».
  
  «Добре, я залишу вас». Стівенс повернувся до Іпслі й недбало запитав: «Ви відкриєте ту шухляду, сержанте?»
  
  — Ще одна річ, — сказав Помрей. «Вона дуже мала вагу для свого зросту. Це ще один знак». Він показав 6 на попільничку, неохайно переповнену недокурками. «І вона була запеклим курцем».
  
  Стівенс спостерігав, як Іпслі обережно взяв ручку великим і вказівним пальцями й плавно відчинив шухляду. Він перевів погляд із самовдоволеного виразу обличчя Іпслі та сказав: «Я теж завзятий курець, докторе». Це мало що означає».
  
  «Це доповнює клінічну картину», — стверджував Помрей.
  
  Стівенс кивнув. «Я хотів би знати, чи вона померла на цьому ліжку».
  
  Помрей виглядав здивованим. «Яка причина, чому вона не повинна була?»
  
  
  Стівенс злегка посміхнувся. «Зовсім жодного; Я просто обережний».
  
  
  — Я подивлюся, що зможу знайти, — сказав Помрей.
  
  
  У шухляді було небагато. Сумочка, три панчохи, пара трусиків для прання, зв'язка ключів, губна помада, підтяжка і шприц зі зламаною голкою. Стівенс відкрив футляр з помадою і зазирнув у нього; губна помада була стерта, і були докази того, що дівчина намагалася викопати останні залишки воску, що було підтверджено виявленням сірника з почервонілим кінцем, який застряг у щілині шухляди. Стівенс, експерт з інтерпретації таких дрібниць, дійшов висновку, що Джун Геллієр була бідною.
  
  Спереду на трусах було кілька червонувато-коричневих плям, плями, які повторювалися на одній із панчох. Це було дуже схоже на засохлу кров і, ймовірно, було результатом некваліфікованої ін’єкції в стегно. У брелоку було три ключі, один з яких був від замка запалювання автомобіля. Стівенс звернувся до Іпслі. «Покусай і подивись, чи є у дівчини машина».
  
  Інший ключ підійшов до валізи, яку він знайшов у кутку. Це був розкішний, вишукано підібраний футляр того типу, який Стівенс думав купити як подарунок своїй дружині...
  
  
  ідея була відхилена на підставі надмірних витрат. У ньому нічого не було.
  
  Він не міг знайти нічого для третього ключа, тому звернув увагу на сумочку, яка була з дрібнозернистої шкіри. Він уже збирався її відкрити, коли Іпслі повернувся. «Немає машини, сер».
  
  «Справді!» Стівенс стиснув губи* Він відкрив засувку сумочки й зазирнув усередину. Папери, серветки, ще одна губна помада, нанесена на нуббін, три шилінги та чотири пенси в монетах і жодних паперових грошей. — Слухайте уважно, сержанте, — сказав він. «Гарна сумочка, гарна валіза, ключ від машини, але без машини, гарний одяг, за винятком панчох, які дешеві, золота помада в ящику, губна помада Вулворта в сумці — обидва зношені. Що ти з усього цього робиш?
  
  «Спустіться у світ, сер».
  
  Стівенс кивнув, коли той штовхнув вказівним пальцем кілька монет. — різко сказав він. «Чи можете ви сказати мені, чи була вона незайманою, докторе?»
  
  — Ні, — сказав Помрей. «Я перевірив це».
  
  «Можливо, вона постукала», — запропонував Іпслі.
  
  — Можливо, — сказав Стівенс. «Ми можемо дізнатися, якщо буде потрібно».
  
  Помрей випростався. «Вона померла на цьому ліжку; є звичайні докази. Я тут зробив усе, що міг. Я можу де помитися?»
  
  — Ванна кімната розташована вздовж коридору, — сказав Іпслі. «Однак це не те, що я б назвав гігієнічним».
  
  Стівенс сортував кілька паперів. — Від чого вона померла, докторе?
  
  "Я б сказав, передозування наркотиків, але те, що це було, доведеться почекати на розтин".
  
  «Випадково чи навмисно?» запитав Стівенс.
  
  «Тут теж доведеться* чекати розтину», — сказав Помрей. «Якщо це було справді масове передозування, ви можете бути впевнені, що це було навмисно. Наркоман зазвичай на волосок знає, скільки йому прийняти. Якщо це не надто велике передозування, то воно могло бути випадковим».
  
  «Якщо це було навмисно, то я маю вибір між самогубством і вбивством», — роздумливо сказав Стівенс.
  
  — Гадаю, можна спокійно відмовитися від убивства, — сказав Помрей. «Наркомани не люблять, щоб інші люди встромляли в них голки». Він знизав плечима. «І рівень самогубств серед наркоманів стає високим, коли вони досягають дна».
  
  Стівенс тихенько похрипів, знайшовши картку запису на прийом до лікаря. Ім’я на ньому пролунало десь у закутках його розуму. — Що ви знаєте про доктора Ніколаса Воррена? Хіба він не наркоман?»
  
  Помрей кивнув. — Отже, вона була однією з його дівчат, чи не так? — сказав він зацікавлено.
  
  «Що він за лікар? Він на рівні?
  
  Помрей відреагував шоковано. 'Боже мій! Репутація Ніка Воррена чиста, як нанесений сніг. Він один із найкращих хлопців у цій галузі. Він не шарлатан, якщо це ви маєте на увазі».
  
  «У нас є всілякі», — спокійно сказав Стівенс. «Як ви дуже добре знаєте». Він віддав картку Іпслі. — Він не надто далеко звідси. Подивіться, чи зможете ви його схопити, сержанте; ми досі не ідентифікували дівчину».
  
  — Так, сер, — сказав Іпслі й рушив до дверей.
  
  
  — І, сержанте, — гукнув Стівенс. «Не кажи йому, що дівчина померла».
  
  Іпслі посміхнувся. «Я не буду».
  
  — А тепер подивіться, — сказав Помрей. «Якщо ви спробуєте тиснути на Воррена, ви отримаєте пекельний сюрприз. Він міцний хлопець».
  
  «Мені не подобаються лікарі, які роздають ліки», — похмуро сказав Стівенс.
  
  — Ти про це знаєш, до біса, — огризнувся Помрей. — І ви не будете звинувачувати Ніка Воррена в медичній етиці. Якщо ви підете на такий крок, він зав’яже вас у вузли».
  
  'Ми побачимо. Я впорався з важкими раніше».
  
  Помрей раптом усміхнувся. «Думаю, я залишусь і подивлюся це. Воррен знає про наркотики та наркоманів стільки ж — якщо не більше — як ніхто в країні. Він трохи фанатик щодо цього. Я не думаю, що ви отримаєте від нього багато змін. Я повернуся, щойно почистю цю каналізацію у ванній кімнаті».
  
  Стівенс зустрів Уоррена в тьмяно освітленому холі біля кімнати дівчини, бажаючи зберегти психологічну перевагу, яку він отримав, не повідомивши лікаря про смерть дівчини. Якщо він був здивований швидкістю прибуття Воррена, то не показав цього, а професійно дивився на чоловіка, який просувався коридором.
  
  Воррен був високим чоловіком із чутливим, але дивно нерухомим обличчям. У всіх своїх висловлюваннях він говорив замислено, інколи робив досить довгі паузи, перш ніж відповісти. Через це у Стівенса склалося враження, що Воррен не почув або ігнорував запитання, але Воррен завжди відповідав, оскільки повторення було на язиці Стівенса. Ця навмисність дратувала Стівенса, хоча він намагався цього не показувати.
  
  «Я радий, що ви змогли прийти», — сказав він. «У нас проблема, докторе. Ви знаєте молоду леді на ім'я Джун Геллієр?
  
  — Так, — економно відповів Воррен.
  
  Стівенс з нетерпінням чекав, поки Воррен розповість, але Воррен лише подивився на нього. Проковтнувши роздратування, він сказав: «Вона одна з ваших пацієнтів?»
  
  — Так, — сказав Воррен.
  
  
  — Від чого ви її лікували, докторе?
  
  Була довга пауза, перш ніж Воррен сказав: «Це питання стосунків між пацієнтом і лікарем, і я не хочу вдаватися в це».
  
  Стівенс відчув, як Помрей заворушився позаду нього. Він жорстко сказав: «Це справа поліції, докторе».
  
  Уоррен знову замовк, дивлячись рівним поглядом на Стівенса. Нарешті він сказав: «Якщо міс Геллієр потребує лікування, ми марнуємо час, стоячи тут».
  
  «Їй не знадобиться лікування», — категорично сказав Стівенс.
  
  Помрей знову заворушився. — Вона мертва, Ніку.
  
  — Розумію, — сказав Воррен. Він виглядав байдужим.
  
  
  Стівенс був роздратований вставним словом Помрея, але більше його зацікавила відсутність реакції Уоррена. — Ви, здається, не здивовані, докторе.
  
  — Ні, — коротко відповів Уоррен.
  
  — Ви постачали їй наркотики?
  
  "Я призначав їй - у минулому".
  
  «Які наркотики?»
  
  «Героїн».
  
  «Чи це було необхідно?* Уоррен був таким же нерухомим, як завжди, але в його очах був крихкий погляд, коли він сказав: «Я не пропоную обговорювати медичне лікування будь-кого з моїх пацієнтів з неспеціалістом».
  
  У Стівенсі спалахнув гнів. — Але ви не здивовані її смертю. Вона була вмираючою жінкою? Термінальний випадок?
  
  Воррен задумливо подивився на Стівенса й сказав: Рівень смертності серед наркоманів приблизно у двадцять вісім разів перевищує рівень смертності серед населення в цілому. Тому я не здивований її смертю».
  
  «Вона була героїновою наркоманкою?»
  
  'Так.'
  
  — І ви постачали їй героїн?
  
  'У мене є.'
  
  — Розумію, — остаточно сказав Стівенс. Він глянув на Помрея, потім повернувся до Воррена. «Я не знаю, чи мені це подобається».
  
  — Мені байдуже, подобається тобі це чи ні, — спокійно сказав Воррен. — Дозвольте мені побачитися зі своїм пацієнтом — вам знадобиться свідоцтво про смерть. Краще б це було від мене».
  
  З усіх кривавих нервів, подумав Стівенс. Він різко повернувся і розчинив двері спальні. — Там, — коротко сказав він, Уоррен пройшов повз нього до кімнати, а за ним упритул пішов Помрей. Стівенс кивнув головою сержанту Іпслі, показуючи, що той має піти, а потім зачинив за собою двері. Коли він підійшов до ліжка, Воррен і Помрей уже були в розпалі розмови, у якій він зрозумів приблизно одне слово з чотирьох.
  
  Простирадло, яким Помрей завісив тіло, було відтягнуто, щоб знову відкрити оголене тіло Джун Геллієр. — втрутився Стівенс. «Доктор Уоррен: я припустив доктора Помрея, що, можливо, ця дівчина хвора на діабет через ці проколи. Він сказав, що був сепсис і що жоден лікар не допустить, щоб це сталося з його пацієнтом. Ця дівчина була вашою пацієнткою. Як ви це пояснюєте?»
  
  Воррен подивився на Помрея, і його губи ледь помітно здригнулися, що могло бути усмішкою. «Я не маю за це звітувати», — сказав він. «Але я зроблю. Обставини ін'єкції антидіабетичного препарату значно відрізняються від тих, які супроводжують героїн. Соціальна атмосфера інша, і часто є елемент поспіху, який може призвести до сепсису».
  
  Звертаючись до Помрея, він сказав: «Я навчив її користуватися голкою, але, як ви знаєте, вони не дуже звертають увагу на потребу в чистоті».
  
  Стівенс був ображений. «Ти навчив її користуватися голкою! Їй-богу, ти дивно використовуєш етику!
  
  Воррен спокійно подивився на нього й сказав надзвичайно зважено: «Інспекторе, про будь-які сумніви, які ви маєте щодо моєї етики, слід повідомити відповідній інстанції, а якщо ви не знаєте, що саме, я з радістю надам вам адресу. .'
  
  Те, як він відвернувся від Стівенса, було майже образою. Він сказав Помрею: «Я підпишу сертифікат разом із патологом. Так буде краще».
  
  — Так, — задумливо сказав Помрей. «Можливо, так буде краще».
  
  Уоррен підійшов до узголів’я ліжка й на мить постояв, дивлячись на мертву дівчину. Потім дуже повільно підтягнув простирадло, щоб воно накрило тіло. Було щось у цьому повільному русі, що спантеличило Стівенса; це був акт... ніжності.
  
  Він дочекався, поки Воррен підніме очі, а потім запитав: «Чи знаєте ви щось про її родину?» * «Практично нічого. Наркоманам не подобається досліджувати, тому я не пробую».
  
  — Нічого про її батька?
  
  — Нічого, окрім того, що в неї був батько. Вона згадувала його кілька разів».
  
  «Коли вона приходила до вас за наркотиками?»
  
  «Вона прийшла до мене на лікування близько півтора року тому. На лікування, інспекторе.
  
  — Звичайно, — іронічно сказав Стівенс і дістав із кишені складений аркуш паперу. «Можливо, ви захочете подивитися на це».
  
  Воррен узяв аркуш і розгорнув його, звернувши увагу на потерті складки. 'Де ти це взяв?'
  
  «Це було в її сумочці».
  
  Це був лист, надрукований керівником на високоякісному папері з тисненим заголовком: кінокомпанія Regent з адресою на вулиці Вардур. Він був датований шістьма місяцями раніше і працював:
  
  Шановна міс Геллієр, за вказівками вашого батька я пишу вам, щоб повідомити, що він не зможе зустрітися з вами наступної п’ятниці, тому що того ж дня він від’їжджає до Америки. Він очікує, що він буде відсутній деякий час, скільки саме я зараз не можу сказати.
  
  Він запевняє вас, що напише вам, як тільки завершить його важливішу справу, і він сподівається, що ви не будете надто шкодувати про його відсутність.
  
  Щиро Ваш.
  
  Д. Л. Уолден. Воррен тихо сказав: «Це багато чого пояснює». Він підняв очі. «Він писав?»
  
  — Не знаю, — сказав Стівенс. Тут нічого немає».
  
  
  Воррен постукав по листу нігтем. «Я не думаю, що він. Джун не зберегла б лист із секонду, як цей, і не знищила б справжнього». Він подивився на закутане тіло. «Бідна дівчина».
  
  — Вам краще подумати про себе, докторе, — сардонічно сказав Стівенс. «Погляньте на список директорів у початку цього листа».
  
  Уоррен глянув на нього й побачив: сер Роберт Геллієр (голова). Скривившись, він передав його Помрею.
  
  'Боже мій!' — сказав Помрей. «Той Хелліер».
  
  «Так, той Геллієр», — сказав Стівенс. «Я думаю, що цей буде смердючим. Хіба ви не згодні, докторе Воррен? Коли він дивився на Воррена, в його голосі чулося неприховане задоволення і неприязнь в очах.
  
  
  
  II. Воррен сидів за столом у кабінеті. Він був між пацієнтами та використовував дорогоцінні хвилини, щоб наздогнати гору паперової роботи, нав’язану державою добробуту. Він не любив бюрократичного аспекту медицини так само, як і будь-який лікар, і тому дивним чином відчув полегшення, коли його перервав телефон. Але його полегшення невдовзі зникло, коли він почув, як його секретар сказав: «Сер Роберт Геллієр хоче поговорити з вами, докторе».
  
  Він зітхнув. Це був дзвінок, якого він чекав. — Підключи його, Мері.
  
  На лінії почулося клацання та інше дзижчання. «Тут гірше».
  
  «Говорить Ніколас Воррен».
  
  Жорсткість телефону не могла приховати хрип влади в голосі Геллієра. — Я хочу тебе бачити, Уоррене.
  
  «Я думав, що ти можеш. Сер Роберт.
  
  
  «Я буду в своєму офісі о другій тридцять сьогодні пополудні. Ви знаєте, де це?»
  
  — Це буде абсолютно неможливо, — твердо сказав Воррен. Я дуже зайнята людина. Я пропоную знайти час для зустрічі з вами тут, у моїх кімнатах.
  
  Настала пауза з відтінком недовіри, а потім хрип. 'Тепер подивіться сюди. . .'
  
  — Вибачте, сер Роберте, — перервав Уоррен. — Я пропоную вам прийти до мене сьогодні о п’ятій годині. Думаю, тоді я буду вільний».
  
  Геллієр прийняв рішення. «Дуже добре», — різко сказав він, і Уоррен здригнувся, коли на іншому кінці вдарилася трубка. Він обережно поклав слухавку й клацнув перемикачем внутрішнього зв’язку. — Мері, сер Роберт Геллієр зустріне мене о п’ятій. Можливо, вам доведеться дещо змінити порядок. Я очікую, що консультація буде довгою, тому він повинен бути останнім пацієнтом».
  
  «Так, докторе».
  
  «О, Мері, як тільки сер Роберт прибуде, ти можеш піти».
  
  Дякую, докторе».
  
  Воррен відпустив вимикач і задумливо глянув на іншу сторону кімнати, але через кілька хвилин знову взявся до своїх паперів.
  
  Сер Роберт Геллієр був великою людиною і поводився так, щоб здаватися ще більшим. Костюм «Севіл-Роу» не приглушував його м’язових рухів своєю ввічливістю, а його голос був голосом людини, яка не звикла терпіти опозицію. Щойно він увійшов до кімнати Воррена, він коротко і без передмов сказав: «Ви знаєте, чому я тут».
  
  'Так; Ви прийшли до мене з приводу вашої дочки. Ти не сядеш?»
  
  Геллієр сів на стілець з іншого боку столу. «Переходжу до суті. Моя дочка мертва. Поліція надала мені інформацію, яку я вважаю неймовірною. Мені кажуть, що вона була наркоманкою, що вживала героїн,
  
  'Вона зробила.'
  
  
  «Героїн, який ви постачали».
  
  — Героїн, який я призначив, — виправив Уоррен.
  
  Геллієр на мить був збентежений. «Я не очікував, що ти так легко визнаєш це».
  
  'Чому ні?' сказав Воррен. «Я був лікарем вашої дочки».
  
  «З усього цього оголеного нахабства!» — вибухнув Геллієр. Він нахилився вперед, і його потужні плечі згорбилися під костюмом. Те, що лікар призначає молодій дівчині важкі ліки, — це ганебно».
  
  «Мій рецепт був . -.'
  
  «Побачимося у в’язниці», — крикнув Геллієр.
  
  
  *. . . на мій погляд, цілком необхідно».
  
  «Ти не що інше, як торговець наркотиками».
  
  Воррен підвівся, і його голос холодно прорізав тираду Геллієра. «Якщо ви повторите цю заяву поза цією кімнатою, я подам на вас до суду за наклеп. Якщо ви не слухаєте, що я маю сказати, я повинен попросити вас піти, оскільки подальше спілкування з вашого боку безглуздо. І якщо ви хочете поскаржитися...на мою етику, ви повинні зробити це до Дисциплінарного комітету Генеральної медичної ради*. Геллієр здивовано підвів очі. «Ви хочете сказати мені, що Генеральна медична рада потурає такій поведінці?»
  
  — Я, — криво сказав Воррен і знову сів. — І британський уряд теж — вони прийняли закони про це.
  
  Здавалося, що Хеллієр не влучив. — Гаразд, — сказав він невпевнено. — Гадаю, я повинен почути, що ти маєш сказати. Ось чому я прийшов сюди,
  
  Воррен задумливо подивився на нього. — Джун прийшла до мене близько вісімнадцяти місяців тому. На той час вона вживала героїн майже два роки».
  
  Геллієр спалахнув знову. «Неможливо!»
  
  «Що тут неможливого?»
  
  «Я б знав».
  
  «Звідки ти міг знати?»
  
  «Ну, я б упізнав . . . симптоми.* 'Я бачу. Які симптоми, сер Роберте?
  
  Геллієр почав говорити, потім стримався й замовк. Уоррен сказав: «Знаєте, героїновий наркоман не ходить із паралізованими руками. Симптоми набагато витонченіші, а наркомани вміють їх маскувати. Але ви могли щось помітити. Скажіть мені, чи здавалося, що в неї тоді були проблеми з грошима?
  
  Геллієр подивився на тильні сторони своїх долонь. «Я не пам’ятаю часів, коли в неї не було проблем з грошима», — задумливо сказав він. Я дуже втомився від цього, і я сильно поставив ногу. Я сказав їй, що не виховав її марнотраткою». Він підняв очі. «Я знайшов їй роботу, влаштував її у власну квартиру і вдвічі скоротив їй допомогу».
  
  — Розумію, — сказав Воррен. «Як довго вона залишалася на роботі?»
  
  Геллієр похитав головою. — Я не знаю, лише те, що вона його втратила.* Його руки міцніше стислися на краю столу, так що кісточки пальців побіліли. «Вона пограбувала мене, знаєте, вона вкрала у свого власного батька».
  
  «Як це сталося?» — лагідно запитав Воррен.
  
  «У мене є заміський будинок у Беркширі», — сказав Геллієр. «Вона пішла туди і пограбувала його — буквально пограбувала». Серед іншого було багато грузинського срібла. У неї вистачило нахабності залишити записку про те, що вона відповідальна — вона навіть назвала мені ім’я дилера, якому вона продала речі, я все це повернув, але це коштувало мені шалених грошей. '
  
  «Ви притягнули до відповідальності?»
  
  — Не будь дурнем, — різко сказав Геллієр. «Я маю репутацію, яку треба підтримувати. Хороша цифра, яку я б написав у газетах, якби притягнув до відповідальності свою власну дочку за крадіжку. У мене вже достатньо проблем із пресою.
  
  «Можливо, для неї було б краще, якби ви притягнули до відповідальності», — сказав Воррен. «Ти не запитував себе, чому вона вкрала у тебе?»
  
  Геллієр зітхнув. «Я думав, що вона просто погана — я думав, що вона взяла за матір». Він розправив плечі. "Але це вже інша історія"
  
  — Звичайно, — сказав Воррен. «Як я вже сказав, коли Джун прийшла до мене лікуватися, а точніше, героїном, вона була залежною майже два роки. Вона так сказала, і її фізичний стан підтвердив це».
  
  'Що ти маєш на увазі?' запитав Геллієр. Що вона прийшла до вас за героїном, а не для лікування».
  
  — Наркоман вважає лікаря джерелом постачання, — трохи втомлено сказав Воррен. «Наркомани не хочуть лікуватися — це їх лякає».
  
  Геллієр байдуже подивився на Воррена. «Але це жахливо. Ти дав їй героїн?»
  
  
  'Я зробив.'
  
  «І ніякого лікування?»
  
  — Не одразу. Ви не можете лікувати пацієнта, якого не хочуть лікувати, і в Англії немає закону, який дозволяє примусове лікування».
  
  — Але ти потурав їй. Ти дав їй героїн.
  
  «Ти б хотів, щоб я цього не зробив? Чи хотіли б ви, щоб я дозволив їй піти на вулицю, щоб отримати свій героїн із незаконного джерела за незаконною ціною та забруднений бог знає яким брудом? Принаймні препарат, який я призначив, був чистим і відповідав стандартам Британської фармакопеї, що зменшувало ймовірність гепатиту».
  
  Геллієр виглядав дивно зморщеним. Не розумію, — пробурмотів він, хитаючи головою. «Я просто не розумію».
  
  — Ні, — погодився Воррен. Вам цікаво, що сталося з медичною етикою. Ну, перейдемо до цього пізніше». Він стиснув пальці. «Через місяць мені вдалося вмовити Джун пройти лікування; є клініки для таких випадків, як її. Вона пробула двадцять сім днів». Він дивився на Геллієра суворими очима. «Якби я був на її місці, сумніваюся, чи зміг би протриматися тиждень. Джун була сміливою дівчиною, сер Роберте.
  
  «Я мало знаю про... е-е... фактичне лікування».
  
  Воррен відкрив ящик свого столу й дістав звідти сигаретну коробку. Він дістав сигарету, а потім штовхнув відкриту коробку через стіл, мабуть, невдовзі. 'Мені шкода; Ви курите?'
  
  Дякую, — сказав Геллієр і взяв сигарету. Воррен нахилився й запалив запальничкою, а потім запалив свою.
  
  Деякий час він вивчав Геллієра, а потім затягнув цигарку. «Знаєте, тут є наркотик, але нікотин не має особливої сили. Виробляє психологічну залежність.
  
  Кожен, хто достатньо сильний духом, може відмовитися від цього». Він нахилився вперед. «Героїн буває іншим; це викликає фізіологічну залежність - тіло потребує цього, а розум має мало про що говорити».
  
  Він відхилився назад. «Якщо залежний пацієнт не отримує героїн, у нього виникають такі фізичні симптоми абстиненції, що ймовірність смерті становить приблизно один до п’яти, і це те, про що лікар повинен добре подумати, перш ніж почати лікування».
  
  Геллієр побілів. «Вона страждала?»
  
  — Вона страждала, — холодно сказав Воррен. — Мені було б дуже приємно сказати вам, що вона цього не робила, але це була б брехня. Вони всі страждають. Вони страждають настільки, що навряд чи один із сотні доживе лікування до кінця. Джун витримала стільки, скільки могла, а потім вийшла. Я не міг її зупинити — законних обмежень немає».
  
  Сигарета в пальцях Геллієра помітно тремтіла. Уоррен сказав: «Після цього я не бачив її деякий час, а потім вона повернулася шість місяців тому. Зазвичай вони повертаються. Вона хотіла героїну, але я не міг його прописати. Були зміни в законі - тепер усі наркомани повинні отримувати рецепти в спеціальних клініках, які створив уряд. Я порадив лікуватися, але вона й чути не хотіла, тому я відвіз її в клініку. Оскільки я знав її історію хвороби — і оскільки я зацікавився нею — я міг діяти як консультант. Героїн прописували — якомога менше — доки вона не померла».
  
  «Але вона померла від передозування».
  
  — Ні, — сказав Воррен. «Вона померла від дози героїну, розчиненого в розчині метиламфетаміну — і це коктейль із занадто сильним ефектом. Амфетамін не був прописаний — мабуть, вона придбала його десь в іншому місці».
  
  Геллієр тремтів. «Ти сприйми це дуже спокійно, Уоррене», — сказав він невпевненим голосом. «Занадто спокійно, як на мене».
  
  «Я повинен прийняти це спокійно», — сказав Воррен. «Лікар, який стає емоційним, не приносить користі ні собі, ні своїм пацієнтам».
  
  «Привітне, відсторонене, професійне ставлення», — посміхнувся Геллієр. «Але це вбило мою Джун». Він тицьнув тремтячий палець під ніс Воррена. — Я хочу, щоб ти сховався, Уоррене. Я не без впливу. Я зламаю тебе».
  
  Воррен похмуро глянув на Геллієра. — У мене не прийнято бити батьків по зубах у таких випадках, — стримано сказав він. «Але ви просите про це, тож не штовхайте мене».
  
  «Штовхай тебе!» Геллієр безрадісно посміхнувся. «Як казав росіянин — я вас поховаю!»
  
  Воррен підвівся. — Гаразд, тоді скажіть мені ось що: ви зазвичай спілкуєтеся зі своїми дітьми з другої руки за допомогою листів від свого секретаря?
  
  'Що ви маєте на увазі?'
  
  — Шість місяців тому, якраз перед тим, як ти поїхав до Америки, Джун хотіла тебе побачити. Ти її виманив за допомогою листа-бланка від свого секретаря, заради Бога!
  
  «У той час я був дуже зайнятий. У мене була велика справа».
  
  «Їй потрібна ваша допомога. Ти їй не дав, тож вона прийшла до мене. Ви обіцяли написати з Америки. Ви?
  
  — Я був зайнятий, — слабко сказав Геллієр. «У мене був важкий графік — багато рейсів. . . конференції . . .'
  
  — Отже, ти не написав. Коли ти повернувся?»
  
  «Два тижні тому».
  
  «Майже шість місяців. Ви знали, де ваша дочка? Ви намагалися дізнатися? Вона тоді ще була жива, знаєте».
  
  «Боже Господи, мені довелося все тут виправити. За моєї відсутності все пішло до біса».
  
  Вони справді мали!» — крижано сказав Воррен. — Ви кажете, що знайшли Джун роботу і влаштували її на квартиру. Це звучить дуже гарно, якщо так сказати, але я б сказав, що ти її вигнав. У попередні роки ви намагалися з'ясувати, чому її поведінка змінилася? Чому їй потрібні були все нові і нові гроші? Насправді я хотів би знати, як часто ви бачили свою дочку. Ви контролювали її діяльність? Перевірити компанію, яку вона тримала? Ти поводився як батько?»
  
  Геллієр був попелястим. 'Боже мій!'
  
  Воррен сів і тихо сказав: «Тепер я справді зроблю тобі боляче, Геллієре». Ваша донька ненавиділа вас. Вона сама мені так сказала, хоча я не знав, хто ти. Вона зберегла того клятого заступницького листа секретаря, щоб розпалити свою ненависть, і врешті опинилася в занедбаному гуртожитку в Нетінг-Гіллі з готівкою в три шилінги і чотири пенси. Якби шість місяців тому ви дали своїй дочці п’ятнадцять хвилин свого дорогоцінного часу, вона була б зараз жива».
  
  Він схилився над столом і промовив хрипким голосом: «А тепер скажи мені, Геллієре; хто відповідальний за смерть вашої дочки?»
  
  Обличчя Геллієра зморщилося*, і Воррен відсахнувся й глянув на нього з чимось на зразок жалю. Йому стало соромно за себе; соромно дозволити своїм емоціям взяти контроль у такий непрофесійний спосіб. Він спостерігав, як Геллієр навпомацки шукає носовичок, а потім підвівся й підійшов до шафи, де випив із пляшечки пару таблеток.
  
  Він повернувся до столу і сказав: «Ось, візьми це — вони допоможуть». Не опираючись, Геллієр дозволив йому прийняти таблетки та проковтнув їх, запиваючи склянкою води. Він заспокоївся і зараз почав говорити тихим, уривчастим голосом.
  
  «Хелен — це моя дружина — мати Джун — моя колишня дружина — ми розлучилися, знаєте. Я розлучився з нею - Джун тоді було п'ятнадцять. Хелен не була гарною - зовсім не гарною. Були й інші чоловіки — мені це набридло. Змусив мене виглядати дурнем. Джун залишилася зі мною, сказала, що хоче. Бог знає, що Хелен не хотіла, щоб вона була поруч».
  
  Він здригнувся. — Звичайно, тоді Джун ще була в школі. У мене була моя робота - мій бізнес - він ставав все більшим і залученим весь час. Ви не уявляєте, наскільки великим і складним це може стати. Міжнародні речі, знаєте. Я багато подорожував». Він сліпо дивився в минуле. «Я не усвідомлював. . . .'
  
  Воррен м’яко сказав: «Я знаю».
  
  Геллієр підвів очі. — Сумніваюся, докторе. Його очі блиснули під постійним поглядом Воррена, і він знову опустив голову. «Можливо, ви знаєте. Гадаю, я не єдиний клятий дурень, з яким ти стикався».
  
  Рівним голосом, намагаючись налаштуватися на настрій Геллієра, Уоррен сказав: «Досить важко встигати за молодим поколінням, навіть коли воно під ногами. Здається, вони мають інший спосіб мислення — інші ідеали».
  
  Геллієр зітхнув. «Але я міг би спробувати». Він міцно стиснув руки. «Люди мого класу схильні думати, що батьківська недбалість і підліткова злочинність є прерогативами нижчих верств. Господи!
  
  — жваво сказав Воррен. «Я дам тобі щось, щоб спати сьогодні ввечері».
  
  Геллієр зробив заперечуючий жест. «Ні, дякую, докторе; Я прийму свої ліки важко». Він підняв очі. «Ви знаєте, як це почалося? Як вона. . .? Як вона могла. . .?'
  
  Уоррен знизав плечима. «Вона багато не сказала. Справитися з нинішніми труднощами було досить важко. Але я думаю, що її справа була дуже стандартною; спочатку з каннабісу -- сприйнятого як жайворонка чи виклику -- потім до більш сильних наркотиків і, нарешті, до героїну та більш потужних амфетамінів. Зазвичай все починається з бігу не з тим натовпом».
  
  Геллієр кивнув. «Відсутність батьківського контролю», — гірко сказав він. "Де вони беруть брудні речі?"
  
  «Це суть. Злочинці, які мають готовий ринок, грабують чималі склади, і, звичайно, є контрабанда. Тут, в Англії, де клініки призначають героїн у контрольованих умовах зареєстрованим у Міністерстві внутрішніх справ наркоманам, це не так вже й погано порівняно зі Штатами. Там, оскільки це абсолютно незаконно, існує величезний незаконний ринок з наступними високими прибутками та організованою спробою проштовхнути цей товар. За приблизними підрахунками, лише в одному Нью-Йорку є сорок тисяч героїнозалежних, у порівнянні з приблизно двома тисячами у всьому Сполученому Королівстві. Але тут досить погано — кількість подвоюється кожні шістнадцять місяців».
  
  «Хіба поліція нічого не може зробити з незаконними наркотиками?»
  
  Воррен іронічно сказав: «Здається, інспектор Стівенс розповів вам усе про мене».
  
  «Він справив на мене абсолютно неправильне враження», — пробурмотів Геллієр. Він неспокійно ворухнувся.
  
  Все гаразд; Я звик до такого. Ставлення міліції здебільшого збігається зі ставленням громадськості, але немає сенсу чіплятися до наркомана, коли він потрапив на гачок. Це тільки веде до більших прибутків для гангстерів, тому що наркоман у втечі повинен отримати свій наркотик, де він може. І це додає злочинності, тому що він не надто особливий, звідки бере гроші, щоб заплатити за наркотик». Воррен дивився на Геллієра, який помітно заспокоювався. Він вирішив, що це сталося не менше через академічну дискусію, а й через седативний ефект, тому продовжив.
  
  Наркомани – хворі люди, і поліція має залишити їх у спокої», – сказав він. «Ми подбаємо про них. Поліція повинна розправитися з джерелом незаконних наркотиків».
  
  «Хіба вони цього не роблять?»
  
  Це не так просто. Це міжнародна проблема. Крім того, є труднощі з отриманням інформації – це незаконна операція, і люди не говорять». Він усміхнувся. «Наркомани не люблять поліцію, тому поліція від них мало що отримує. З іншого боку, я не люблю наркоманів — це важкі пацієнти, яких більшість лікарів не торкається, — але я їх розумію, і вони мені щось розповідають. Напевно, я знаю більше про те, що відбувається, ніж офіційні джерела в поліції».
  
  Тоді чому б вам не сказати поліції?» — запитав Геллієр.
  
  Голос Уоррена раптом став жорстким. «Якби хтось із моїх пацієнтів знав, що я зловживаю їхньою довірою, балакаючи в поліції, я б багато втратив. Довіра між пацієнтом і лікарем 20 має бути абсолютною, особливо з наркоманом. Ви не можете їм допомогти, якщо вони не довіряють вам настільки, щоб прийти до вас на лікування. Тож я втратив би їх через незаконну форму постачання; або нечистий героїн із доків за завищеною ціною, або асептичний героїн без лікування від одного з моїх більш неетичних колег. У медичній бочці є одне чи два поганих яблука, як інспектор Стівенс швидко вам повідомить».
  
  Геллієр зігнув свої великі плечі й задумливо подивився на стіл. «То яка відповідь?» Ти сам нічого не можеш?»
  
  «Я!» — здивовано сказав Воррен. «Що я міг зробити? Проблема постачання починається прямо за межами Англії, на Близькому Сході. Я не любитель пригод, Геллієр; Я лікар з пацієнтами, який просто зводить кінці з кінцями. Я не можу просто вилетіти до Ірану на божевільну пригоду».
  
  Геллієр пробурчав глибоко в горлі: «Якби ти був таким божевільним, у тебе було б менше пацієнтів». Він підвівся. Вибачте за моє ставлення, коли я вперше сюди прийшов, докторе Воррен. Ви прояснили багато речей, які я не зрозумів. Ви сказали мені про мої недоліки. Ви сказали мені про свою етику в цьому питанні. Ви також вказали на можливе рішення, яке ви відмовляєтесь погоджувати. А як щодо ваших недоліків, докторе Воррен, і де зараз ваша етика?»
  
  Він важкими кроками підійшов до дверей. «Не турбуйся проводжати мене. лікар; Я знайду свій шлях».
  
  Уоррена, якого збили, злякався, коли двері зачинилися за Геллієром. Він повільно повернувся до стільця за столом і сів. Він запалив сигарету і кілька хвилин залишався в глибокій задумі, а потім роздратовано похитав головою, ніби рятуючись від дзижчання мухи.
  
  Смішно! він думав. Абсолютно смішно!
  
  
  Але черв’як сумніву заворушився, і він не міг уникнути його роздратування у своєму розумі, хоч як старався.
  
  Того вечора він пройшов Пікаділлі та Сохо, повз ресторани, стриптиз-клуби та нічні клуби, улюблені місця більшості його пацієнтів. Він побачив одного чи двох із них, і вони помахали йому. Він автоматично помахав у відповідь і пішов далі, майже не помічаючи, що навколо, аж поки не опинився на Вардор-стріт біля офісу «Ріджент Пікч Компані». Він подивився на будівлю. "Смішно!" — сказав він уголос.
  
  Сер Роберт Геллієр також мав погану ніч.
  
  Він повернувся до своєї квартири в Сент-Джеймсі і майже не усвідомлював, як туди потрапив. Його водій помітив стиснуті губи та опущений вираз обличчя та вжив заходів обережності, подзвонивши в квартиру з гаража, перш ніж поставити машину. Гаррі, старий виродок у настрої, — сказав він чоловікові Геллієра, Хатчінсу. «Краще тримайтеся подалі від нього і ходіть по яйцях».
  
  Так сталося, що коли Геллієр зайшов у свій пентхаус, Хатчінс вилив віскі й зробив себе дефіцитним. Геллієр не звернув уваги ні на присутність віскі, ні на відсутність Хатчінса, і опустився в розкішне крісло, де глибоко замислився.
  
  Всередині він корчився від почуття провини. Минуло набагато більше років, ніж він міг пригадати, відтоді, як хтось мав сміливість піднести дзеркало, у якому він міг бачити себе, і цей досвід був жахливим. Він ненавидів себе і, мабуть, ще більше ненавидів Уоррена за те, що він втер носа в його недоліки. І все ж він був загалом чесним і визнав, що його останні зауваження та раптовий вихід із кімнат Воррена були раптовою кристалізацією його бажання зламати етичні обладунки Воррена — знайти глиняні ноги й опустити Воррена на його власний жалюгідний рівень. .
  
  А як щодо червня? Звідки вона в цьому всьому взялася?
  
  Він думав про свою дочку такою, якою знав її колись — веселою, легковажною, безтурботною. Не було нічого, чого він не був готовий дати їй: від найкращих шкіл до гарного одягу модних дизайнерів, вечірок, континентальних відпусток і всього іншого гарного життя.
  
  Усе, крім мене самого, — подумав він з докором сумління.
  
  А потім, непомітно в перервах його напруженого життя, настала зміна. Джун розвинула ненаситний апетит до грошей; мабуть, не за те, що можна купити за гроші, а за самі гроші. Геллієр був людиною, яка досягла самих себе, виховувався у важкій школі, і він вважав, що молодь повинна заслужити свою незалежність. Те, що спочатку було спокійним обговоренням з Джун, перетворилося на низку запеклих суперечок, і врешті-решт він втратив самовладання, а потім настала перерва. Це була правда, що сказав Воррен; він вигнав свою доньку, не спробувавши знайти першопричину зміни в ній.
  
  Крадіжка срібла з його дому лише підтвердила його враження, що вона зіпсувалася, і головним його турботою було замовчувати цю справу та не повідомляти пресі. Він раптом усвідомив, на свій сором, що погана преса, яку він, ймовірно, зіткнеться через розслідування, була головною його думкою відтоді, як він побачив інспектора Стівенса.
  
  Як усе це сталося? Як він втратив спочатку дружину, а потім дочку?
  
  Він працював — їй-богу, як він працював! Клаппер досягає вершини в галузі, де ножі володіють з найбільшою ефективністю; вимагання та робота з мільйонами на кону. Наприклад, поїздка в Америку — він зіткнувся з тими клятими гострими янкі — але якою ціною? Виразка, вищий кров'яний тиск, ніж хотів його лікар, і нервові три пачки сигарет на день як спадок тих шести місяців.
  
  І мертва донька.
  
  
  Він озирнувся по квартирі, на легку, як повітря, Ренуара на протилежній стіні, на блакитну епоху Пікассо в кінці кімнати. Символи успіху. Раптом він зненавидів їх і переставив інше крісло, де вони були за його спиною, і звідки він міг дивитися на Лондон у бік тюдорівських зубців палацу Сент-Джеймс.
  
  Чому він так важко працював? Спочатку це було для Хелен і молодої Джун та для інших дітей, які мали прийти. Але Хелен не хотіла дітей, тому Джун була єдиною. Чи тоді робота стала звичкою чи, можливо, засобом? Він усім серцем поринув у дивовижний світ кіностудій, де вирішувалося, що важливіше: гроші чи майстерність; і жодної часточки свого серця він не залишив для своєї дружини.
  
  Можливо, саме його нехтування змусило Хелен шукати деінде — спочатку таємно, а потім відверто — доки вона не втомилася від натяків і не змусила розлучитися.
  
  Але звідки, їй-богу, в усьому цьому взялася Джун? На той час робота була готова, і її потрібно було зробити; рішення, які погано приймати — ним і ніким іншим, — і кожне прокляте рішення призводило до наступного, а потім до іншого, заповнюючи його час і його життя, поки не залишалося місця ні для чого, крім роботи.
  
  Він простягнув руки й подивився на них. «Нічого, крім машини», — зневірено подумав він. Розум X для прийняття правильних рішень і руки для підписання правильних чеків.
  
  І десь у всьому цьому Джун, його донька, була вбита. Його раптом охопив жахливий сором при думці про лист, про який йому розповідав Воррен. Тепер він згадав цю подію. Це був поганий тиждень; він готувався перенести бій в Америку, і все пішло не так, тому його збили з ніг. Він пам’ятав, як міс Волден, його секретар, підстерегла його в коридорі між кабінетами.
  
  — У мене для вас лист від міс Геллієр, сер Роберте. Вона хотіла б побачити вас у п'ятницю».
  
  Він зупинився, дещо здивований, і відчайдушно потер підборіддя, бажаючи піднятися, але все одно бажаючи побачити Джун. 'О, прокляття; У мене зустріч із Матчетом у п’ятницю вранці, а це також означає обід. Що мені після обіду, міс Волден?
  
  Вона не зверталася до журналу зустрічей, оскільки не була таким секретарем, тому він її найняв. «Ваш літак вилітає о третій тридцять — можливо, вам доведеться рано залишити свій обід».
  
  «О! Ну, зробіть мені послугу, міс Волден. Напишіть моїй доньці пояснення ситуації. Скажи їй, що я напишу зі Штатів, як тільки зможу».
  
  І він пішов в офіс, а звідти в інший офіс і ще в один, поки не закінчився день -- 18-годинний робочий день. А ще через два дні була п’ятниця, нарада з Матчетом і дорогий обід, необхідний для того, щоб Матчет залишався солодким. Потім швидка поїздка до Хітроу — і Нью-Йорк миттєво — щоб зіткнутися з Г’юлінгом і Морріном із їхніми пропозиціями та пропозиціями, усі з мінами.
  
  Раптова необхідність полетіти в Лос-Анджелес і перемогти голлівудських магнатів на їх власній землі. Потім повернувся до Нью-Йорка, де Моррін спонукав його вирушити в ту поїздку до Маямі та на Багамські острови, нехитру спробу зіпсувати гостинністю. Але він переміг їх усіх і повернувся до Англії з плодами перемоги та на вершині своєї кар’єри, лише щоб зіткнутися з дияволом безладу, оскільки ніхто не був достатньо сильним, щоб контролювати Матче.
  
  За весь цей час він жодного разу не подумав про свою дочку.
  
  Приглушене світло приховувало сірість його обличчя, коли він міркував про цей огидний факт. Він шукав виправдань і не знайшов. І він знав, що це не найгірше — він знав, що ніколи не давав Джун можливості спілкуватися з ним на простому рівні однієї людини з іншою. Вона була чимось на тлі його життя, і йому було боляче усвідомлювати, що вона була чимось, а не кимось.
  
  Геллієр підвівся і неспокійно заходив по кімнаті, думаючи про все, що сказав Воррен. Воррен, здавалося, сприймав залежність від наркотиків як щось само собою зрозуміле, як звичайний факт життя, з яким треба якось впоратися. Хоча він не сказав цього прямо, він це мав на увазі. Його завданням було розчистити безлад, спричинений недбалістю таких, як він сам.
  
  Але напевно хтось інший був винен. А як щодо прибутковців? Розповсюджувачі наркотиків?
  
  Геллієр зробив паузу, коли відчув, як спалахнула іскра гніву, гніву, який уперше був спрямований не проти нього самого. Він був гріхом бездіяльності, хоча це не слід применшувати. Але гріх скоєння, навмисне роздавання наркотиків молоді заради прибутку, був жахливим. Він був легковажним, але торговці наркотиками були злими.
  
  Гнів у ньому зростав, поки він не подумав, що розірветься від агонії, але він навмисне стримав себе, щоб мислити конструктивно. Подібно до того, як він не дозволив своїм емоціям перешкодити його переговорам з Матчетом, Гьюлінгом і Морріном, він беззаперечно використав свій неабиякий інтелект для вирішення цієї нової проблеми. Hellier, як ефективна машина, плавно почав працювати.
  
  Спершу він подумав про Воррена, який, завдяки своїм особливим знанням, безсумнівно, був ключем. Геллієр звик уважно вивчати людей, з якими він мав справу, тому що їхні сильні та слабкі сторони виявлялися непомітно. Він переглянув подумки все, що сказав Уоррен, і спосіб, у який він це сказав, і вхопився за два моменти. Він був упевнений, що Воррен знав щось важливе.
  
  Але він мав стежити, щоб обраний ним ключ не зламався в руці. Він рішуче взяв трубку й набрав номер. Через мить він сказав: «Так, я знаю, що вже пізно. У нас ще є така фірма слідчих? Вони допомогли нам у справі Лоурі. . . добре! Я хочу, щоб вони дослідили доктора медицини Ніколаса Воррена. Повторіть це. Це потрібно робити непомітно. Все, що можна знати про нього, блін! Якомога швидше ... звіт за три дні . .. о, прокляті витрати! . . . стягнути це з мого приватного рахунку».
  
  Він неуважно взяв декантований віскі. «І ще одна річ. Попросіть дослідницький відділ дізнатися все, що можна, про контрабанду наркотиків -- наркорекет загалом. Знову звіт за три дні. . . Так, я серйозно... може вийти хороший фільм». Він зробив паузу. «Ще одне; відділ досліджень не повинен наближатися до доктора Воррена. . . Так, цілком ймовірно, але вони повинні триматися подалі від нього -- це зрозуміло? Добре!'
  
  Він поклав слухавку і здивовано поглянув на графин. Він обережно поклав його та пішов до своєї спальні. Уперше за багато років він проігнорував свою звичайну ретельну процедуру розвішування одягу й залишив його розкиданим по підлозі.
  
  Опинившись у ліжку, напруга залишила його, і його тіло розслабилося. Лише тоді до нього дійшло фізичне вираження його горя, і він зламався. Хвилі здригання проколювали його тіло, і цей чоловік років п'ятдесяти п'яти змочив подушку своїми сльозами.
  
  РОЗДІЛ 2
  
  Уоррен був — і не був — здивований, знову почувши Геллієра. У голові він думав, чого хотів Геллієр, і майже був схильний відмовитися від зустрічі з ним. З його досвіду тривалі розтини тих, хто вижив, у довгостроковій перспективі нікому не принесли нічого доброго; вони просто служили для того, щоб перетворити провину на прийняття, і, як моральна людина, він вважав, що винних слід покарати, а самопокарання було найсуворішою формою.
  
  Але у віддалених закутках його свідомості все ще таїлися сумніви, які були введені останніми словами Геллієра, і тому, на свій подив, він виявив, що прийняв запрошення Геллієра зустрітися з ним у квартирі Сент-Джеймса. Цього разу, як не дивно, він був не проти зустрітися з Геллієром на його власній території — цю битву вже виграно.
  
  Геллієр привітав його звичайним словом: «Дуже добре, що ви прийшли, докторе», і провів його до великої та м’яко розкішної кімнати, де йому чемно помахали рукою до крісла. Пити? запитав Геллієр. «Або ні?»
  
  Уоррен посміхнувся. «У мене є всі нормальні пороки. Я хотів би скотч».
  
  Він виявив, що потягує такий смачний віскі, що розбавляти його водою було майже злочинно, і тримає в руках одну з сигарет Геллієра з монограмою. «Ми дуже мальовничі люди, ми знімаємо людей», — криво сказав Геллієр. «Самореклама — одна з наших найгірших вад».
  
  Уоррен подивився на переплетений RH, вибитий золотом на сигареті ручної роботи, і запідозрив, що це не звичайний стиль Геллієра і що він холоднокровно вчинив це в конформістській індустрії. Він нічого не сказав і чекав, поки Геллієр підкине більш розумну розмовну м’яч.
  
  — По-перше, я мушу вибачитися за сцену, яку я влаштував у ваших кімнатах, — сказав Геллієр.
  
  
  — Ви вже це зробили, — поважно сказав Воррен. «І в будь-якому випадку, вибачення не потрібні».
  
  Хелл сів у крісло навпроти Воррена й поставив склянку на низький столик. «Я вважаю, що про вас дуже добре думають у вашій професії».
  
  Уоррен здвигнув бровою. «Справді!»
  
  "Я з'ясовував дещо про наркоторгівлю - я думаю, що я досить добре записав це".
  
  — Через три дні? — іронічно сказав Воррен.
  
  «У кіноіндустрії за своєю природою має бути величезний фонд загальних знань. Мій дослідницький відділ майже такий же хороший, як, скажімо, офіс газети. Якщо ви залучите достатньо співробітників до вирішення проблеми, ви зможете зробити багато за три дні».
  
  Воррен відмовився від цього й лише кивнув.
  
  «Мої дослідники виявили, що майже в одній третині своїх запитів їм радили проконсультуватися з вами як із провідним представником професії».
  
  Ні, — коротко сказав Воррен.
  
  Геллієр посміхнувся. «Ні, я сказав їм не робити цього. Як ви сказали днями, ви дуже зайнята людина. Я не хотів вам заважати».
  
  — Мабуть, я повинен тобі подякувати, — сказав Воррен із прямим обличчям.
  
  Геллієр розправив плечі. «Доктор Воррен, давайте не загороджувати один одного. Я кладу всі свої карти на стіл. Я також наказав вам провести незалежне розслідування».
  
  Воррен сьорбнув віскі й не зводив погляду з Геллієра поверх склянки. «Це проклята свобода», — м’яко зауважив він. — Мабуть, мені варто запитати вас, що ви знайшли.
  
  Геллієр підняв руку. — Нічого, крім хорошого, докторе. Ви маєте завидну репутацію і як людини, і як лікаря, крім того, що ви видатні в галузі боротьби з наркоманією».
  
  Воррен сатирично сказав: «Мені б хотілося колись прочитати це досьє — це було б схоже на читання некролога — шанс, який дається небагатьом із нас». Він поставив склянку. «І з якою метою все це? . . ці зусилля з вашого боку?
  
  «Я хотів переконатися, що ти правильний чоловік», — серйозно сказав Геллієр.
  
  — Ви говорите загадками, — нетерпляче сказав Воррен. Він засміявся. «Ти збираєшся запропонувати мені роботу? Можливо, технічний консультант фільму?* — Можливо, — сказав Геллієр. «Дозвольте мені поставити вам запитання. Ви розлучилися з дружиною. Чому?
  
  Воррен відчув обурення, здивування й шок. Він був обурений природою питання; здивований, що ввічливий Гелліє запитав про це; вражений інтенсивним характером розслідування Геллієра щодо нього. Це моя справа, - холодно сказав він. «Я скажу тобі, чому твоя дружина розлучилася з тобою. Їй не подобалося твоє спілкування з наркоманами».
  
  Воррен поклав руки на підлокотники крісла, щоб піднятися, і Геллієр різко сказав: «Сідай, чоловіче; послухай, що я маю сказати».
  
  — Краще б було добре, — сказав Уоррен, розслабляючись. «Я не сприймаю розмови такого характеру».
  
  Геллієр загасив сигарету й запалив іншу. «Це говорить мені більше про вас, ніж про вашу дружину, яка мене не цікавить. Це говорить мені про те, що інтереси вашої професії стоять вище ваших особистих стосунків. Чи знаєте ви, що вас вважають фанатиком щодо наркотиків?»
  
  — Мені на це звернули увагу, — сухо сказав Воррен.
  
  Геллієр кивнув. «Як ви зазначили — і як я виявив у своєму короткому дослідженні — наркомани — не найлегші пацієнти. Вони зарозумілі, агресивні, брехливі, злі, хитрі та будь-які інші принизливі терміни, які ви хочете застосувати до них. І все ж ви наполегливо намагаєтесь допомогти їм, незважаючи ні на що, навіть втративши свою дружину. Мені здається, що це свідчить про велику відданість».
  
  Уоррен пирхнув. «Присвята моя нога! Це просто те, що йде з роботою. Усі ці пороки, про які ви щойно згадали, є симптомами загального наркотичного синдрому. Наркомани такі через наркотики, і ти не можеш залишити їх тушкуватися, тому що тобі не подобається, як вони поводяться». Він похитав головою. «Переходьте до суті. Я прийшов сюди не для того, щоб мною захоплювалися — особливо ти».
  
  Геллієр почервонів: «Я висловлював тезу своїм особливим способом», — сказав він. «Але я перейду до суті. Коли я прийшов до вас, ви сказали, що проблема полягає в тому, щоб зупинити надходження заборонених наркотиків, і ви сказали, що це міжнародна проблема. Ти також до біса поспішив сказати, що не був готовий кинутися в божевільну пригоду до Ірану». Він висунув палець. — Думаю, ви дещо знаєте, докторе Воррен; і я думаю, що це щось певне».
  
  'Боже мій!' сказав Воррен. «Ви швидко робите висновок».
  
  — Я звик, — легко сказав Геллієр. «Я мав великий досвід — і зазвичай я правий. Мені платять за те, що я правий, і мені платять високо. Чому Іран? Зрештою, героїн отримують з опіуму, а опіум надходить з багатьох місць. Він може надходити з Далекого Сходу – Китаю чи Бірми – але ви сказали, що проблема нелегального постачання починається на Близькому Сході.
  
  Чому Близький Схід? І чому саме Іран? Воно могло надійти з будь-якої з півдюжини країн від Афганістану до Греції, але ви, не замислюючись, прийняли різке судження щодо Ірану». Він поставив склянку з легким клацанням. — Ви знаєте щось певне, докторе Воррен.
  
  Воррен заворушився на стільці. «Чому такий раптовий інтерес?»
  
  «Тому що я вирішив щось з цим зробити», — сказав Геллієр. Він коротко засміявся, побачивши вираз обличчя Воррена. «Ні, я не збожеволів; я також не маю марення величі. Ви самі вказали на проблему. Яка, до біса, користь від латання цих клятих ідіотів, якщо вони можуть вийти і знайти свіжий запас на найближчому розі? Припинення нелегальних поставок значно полегшило б вашу роботу».
  
  'Заради Бога!' — вибухнув Воррен. Над цим працюють сотні поліцейських усіх національностей. Чому ви думаєте, що можете зробити щось краще?»
  
  Геллієр спрямував на нього палець. «Оскільки у вас є інформація, яку з власних міркувань — цілком етичних міркувань, я впевнений — ви не передасте поліції».
  
  «Я передам тобі — це все?»
  
  — О, ні, — сказав Геллієр. «Ви можете залишити це при собі, якщо хочете». Він знову тицьнув пальцем у Воррена. «Бачиш, ти збираєшся щось з цим зробити».
  
  «Тепер я знаю, що ти божевільний», — з огидою сказав Воррен. «Хеллієре, я думаю, ти виведений з рівноваги; ти налаштований на якесь дивне спокутування і намагаєшся втягнути мене в це». Його губи скривилися. «Це відомо як зачинити двері стайні після того, як кінь пішов, і я не хочу в цьому брати участі».
  
  Незворушно Геллієр запалив ще одну сигарету, і Уоррен раптом сказав: «Ти занадто багато куриш».
  
  «Ви другий лікар, який сказав мені це за два тижні». Геллієр махнув рукою. «Розумієте, ви не можете не бути лікарем, навіть зараз. Під час нашої останньої зустрічі ви сказали щось інше: «Я лікар, який просто зводить кінці з кінцями». Він засміявся. 'Ти маєш рацію; Я знаю ваш банківський баланс до копійки. Але припустімо, що ви маєте фактично необмежені кошти, і припустімо, що ви поєднали ці кошти з інформацією, яку я впевнений, що у вас є і яку, до речі, ви не заперечуєте. Що потім?'
  
  Уоррен сказав, не замислюючись. «Він занадто великий для однієї людини».
  
  «Хто сказав щось про одну людину? Виберіть свою власну команду, — широко сказав Геллієр.
  
  Воррен витріщився на нього. «Я вірю, що ви все це маєте на увазі». — здивовано сказав він.
  
  «Можливо, я займаюся розкручуванням казок для інших людей», — тверезо сказав Геллієр. «Але я не кручу їх для себе. Я маю на увазі кожне це слово».
  
  Воррен знав, що мав рацію; Смерть доньки вивела Геллієра з рівноваги. Він вирішив, що Геллієр завжди був цілеспрямованою людиною, а тепер він відхилився від курсу й націлився на нову мету. І його було б важко зупинити.
  
  «Я не думаю, що ви знаєте, що це стосується», — сказав він.
  
  «Мені байдуже, що це стосується», — категорично сказав Геллієр. «Я хочу вдарити цих виродків. Я хочу крові».
  
  «Чия кров — моя?» — цинічно запитав Воррен. «Ви вибрали не того чоловіка. Я не думаю, що цей чоловік існує. Вам потрібна комбінація Святого Георгія та Джеймса Бонда. Я лікар, а не бандит».
  
  «Ти людина з необхідними мені знаннями та кваліфікацією», — напружено сказав Геллієр. Він побачив, що був на межі втрати Воррена, і сказав більш спокійно: «Не приймайте раптових рішень зараз, докторе; просто подумай». Його голос загострився. «І зверніть увагу на етику». Він подивився на годинник. «А тепер як щодо перекусу?»
  
  Уоррен залишив квартиру Геллієра комфортно в шлунку, але неспокійно в душі. Йдучи Джермін-стріт у бік площі Пікаділлі, він думав про всі аспекти дивної пропозиції, яку йому висунув Геллієр. Не було жодного сумніву, що Геллієр це мав на увазі, але він не знав, у що вплутується — ні наполовину; у порочному світі торгівлі наркотиками не було жодної компенсації - ставки були надто високими.
  
  Він проштовхнувся крізь галасливий натовп на Пікаділлі й звернув у Сохо. Невдовзі він зупинився біля пабу, подивився на годинник і зайшов. Було людно, але хтось товариськи звільнив йому місце в кутку бару, він замовив скотч і зі склянкою в руці озирнувся. кімната. З іншого боку за столом сиділо троє його хлопців. Він уважно подивився на них і вирішив, що незадовго до цього вони отримали свої постріли; їм було спокійно, і розмова між ними текла вільно. Один із них підвів очі й помахав рукою, а потім підняв руку на знак привітання.
  
  Щоб дістатися до своїх пацієнтів, завоювати їхню неохочу довіру, Уоррен жив із ними й нарешті став прийнятим. Було важко змусити їх використовувати чисті голки та стерильну воду; дуже багато з них не мали ні найменшого уявлення про медичну гігієну. Він жив у їхньому напівсвіті на межі злочинності, де навіть повії Сохо займали високу моральну позицію і вважали, що наркомани принижують благородність околиці. Цього було достатньо, щоб чоловік розсміявся або розплакався.
  
  Уоррен не робив моральних суджень. Для нього це була соціальна та медична проблема. Його не одразу стурбувала фундаментальна нестабільність людини, яка спонукала його приймати героїн; усе, що він знав, це те, що коли людина зачепилася, вона зачепилася назавжди. На тому етапі не було сенсу взаємні звинувачення, тому що це нічого не вирішувало. Треба було допомогти хворій людині, і Уоррен допоміг йому, борючись із суспільством у цілому, поліцією та навіть самим наркоманом.
  
  Саме в цьому пабі та в таких місцях, як він, він почув три непереконливі факти та тисячу чуток, які становили суть особливих знань, які Геллієр намагався отримати від нього. Змішатися з наркоманами означало змішатися зі злочинцями. Спочатку вони мовчали, коли він був поруч, але пізніше, коли виявили, що його губи однаково стиснуті, вони говорили вільніше. Вони знали, хто — і що — він такий, але прийняли це, хоча для деяких він був просто ще одним «полум’яним доброчинцем», якому слід було б тримати свій довгий ніс подалі від справ інших людей. Але загалом його прийняли.
  
  Він повернувся до барної стійки й поглянув на свій келих. Нік Воррен -- Бонд "зроби сам"! він думав. Геллієр неймовірний I Проблема Геллієра полягала в тому, що він не знав масштабу того, що мав намір зробити. Незважаючи на те, що він був мільйонером, винагороди, які пропонуються в торгівлі наркотиками, змусять навіть Хеллі виглядати бідним, а з такими грошима люди не вагаються вбивати.
  
  Важка рука вдарила його по спині, і він захлинувся. «Привіт, Док; топиш свої печалі?
  
  Уоррен обернувся. «Привіт, Енді. Випий.'
  
  — Дуже люб’язно, — сказав Ендрю Тозьєр. — Але дозволь мені. Він витяг гаманець і вилущив записку з жирної пачки.
  
  Я б про це не подумав, — сухо сказав Воррен. «Ти все ще безробітний». Він перехопив погляд бармена і замовив два віскі.
  
  — Так, — сказав Тозьєр, відкладаючи гаманець. «Світ стає занадто тихим, як мені подобається».
  
  — Ти не можеш читати газети, — зауважив Уоррен. Росіяни знову діють, а В'єтнам все ще йшов на повну потужність, останнє, що я чув».
  
  «Але це великі хлопці», — сказав Тозьєр. «Немає місця для такого малого підприємства, як моє. Скрізь так само — великі фірми тиснуть на нас, маленьких хлопців». Він підняв свою склянку. "На здоров'я!"
  
  Воррен подивився на нього з раптовим інтересом. майор Ендрю Тозьєр; професія -найманець. Найманий вбивця. Енді ні в кого не стріляв би без розбору — це було б убивством. Але він був цілком готовий до того, щоб його найняв новий уряд, щоб поставити в стрій полк напівнавчених чорношкірих солдатів і повести їх до дії. Він був ходячим симптомом шизофренічного світу.
  
  "На здоров'я!" — неуважно сказав Воррен. Його розум вирував від божевільних думок.
  
  Тозьєр кивнув головою до дверей. — Ваша консультативна кімната заповнюється, док. Уоррен озирнувся й побачив чотирьох молодих людей, які просто входили; троє були його пацієнтами, але четвертого він не знав. «Я не знаю, як ви терпите цих дешевих виродків», — сказав Тозьєр.
  
  «Хтось має піклуватися про них», — сказав Воррен. «Хто новий хлопець?»
  
  Тозьєр знизав плечима. «Ще одна проклята душа на шляху до пекла», — моторошно сказав він. «Ви, ймовірно, зустрінетеся з ним, коли він захоче виправити».
  
  Воррен кивнув. «Тож у вашій лінії все ще немає ніяких дій.* «Ні проблиску».
  
  «Можливо, ваші ставки зависокі. Я вважаю, що це, як і все інше, питання попиту та пропозиції».
  
  Ставки ніколи не бувають надто високими, — трохи похмуро сказав Тозьєр. «Яку ціну ви б поставили за свою шкіру, Док?»
  
  «Мені щойно поставили це запитання — косо», — сказав Воррен, думаючи про Геллієра. «Який же поточний курс?»
  
  «П’ятсот на місяць плюс шалений бонус після завершення». Тозьєр посміхнувся. Думаєш почати війну?»
  
  Воррен подивився йому в очі. "Я просто можу бути".
  
  Усмішка зникла з Тозьєрових губ. Він уважно подивився на Воррена, вражений тим, як той говорив. «Клянусь Богом!» він сказав. «Я думаю, ти серйозно. З ким ти думаєш боротися? Столична поліція? Посмішка повернулася і стала ширшою.
  
  Уоррен сказав: «Ви ніколи не займалися справді приватним підприємством, чи не так?» Я маю на увазі приватну війну на відміну від публічної війни».
  
  Тозьєр похитав головою. «Я завжди залишався правником або, у всякому разі, політиком. Так чи інакше, мало хто фінансує приватні бійки. Я так розумію, що ви не маєте на увазі носіння зброї для якогось підскоченого «бізнесмена» Сохо, який активно займається створенням приватної імперії? Або охорона?»
  
  — Нічого подібного, — сказав Воррен. Він думав про те, що знав про Ендрю Тозьєра. Чоловік мав певні цінності. Незадовго до цього Уоррен запитав, чому він не скористався конфліктом, який точився в південноамериканській країні.
  
  Тозьєр був уїдливо зневажливим. «Добрий Христе! Це гра влади між двома бандами найвищого класу головорізів. Я не маю бажання косити бідних суких синів селян, які випадково потрапили в середину». Він пильно подивився на Воррена. "Я вибираю свої бої", - сказав він.
  
  Воррен подумав, що якщо він таки прийме безглуздий виклик Геллієра, то Енді Тозієр стане непоганою людиною. Не те, щоб була якась ймовірність того, що це станеться.
  
  Тозьєр махав бармену й підняв два пальці. Він повернувся до Воррена і сказав: «У вас щось на думці, докторе». Хтось тисне?»
  
  — У певному сенсі, — іронізував Уоррен. Він думав, що Геллієр ще не почав справді; наступним буде моральний шантаж.
  
  — Назвіть мені його ім’я, — сказав Тозьєр. Я трохи покладуся на нього. Він більше вас не турбуватиме».
  
  Уоррен посміхнувся. «Дякую, Енді; це не такий тиск».
  
  Тозьєр виглядав полегшеним. Тоді все гаразд. Я подумав, що хтось із ваших лідерів, можливо, згуртувався проти вас. Я б скоро з ними розібрався». Він поклав фунтову купюру на прилавок і взяв здачу. «Ось тобі бруд у око».
  
  — Припустимо, мені потрібна охорона, — обережно сказав Воррен. «Ви б взялися за цю роботу за звичайними ставками?»
  
  Тозьєр голосно засміявся. «Ти не міг собі дозволити мене. Я б зробив це безкоштовно, якби це не надто довга робота». На його лобі з’явилася складка. «Щось вас справді кусає, Док. Я думаю, ти б сказав мені, що це таке».
  
  — Ні, — різко сказав Воррен. Якби — а це було до біса велике «якби» — він занурився в це глибше, тоді він не міг би нікому довіряти, навіть Енді Тозієру, який здавався достатньо прямолінійним. Він повільно сказав: «Якщо це колись станеться, це займе, можливо, кілька місяців, і це буде на Близькому Сході». Тобі платили б п’ятсот на місяць плюс бонус».
  
  Тозьєр обережно поставив склянку. «І це не політично?»
  
  — Наскільки я знаю, ні, — задумливо сказав Воррен.
  
  «А я тебе охороняю?» Тозьєр здавався спантеличеним.
  
  Уоррен посміхнувся. "Можливо, було б трохи принести і нести в якийсь жорстокий спосіб".
  
  
  «Близький Схід і не політичний — можливо», — міркував Тозьєр. Він похитав головою. «Зазвичай мені подобається більше знати про те, у що вплутується Тін». Він кинув на Воррена пронизливий погляд. «Але тобі я довіряю. Якщо ти хочеш мене — просто кричи».
  
  «Цього може ніколи не статися», — попередив Воррен. Немає твердих зобов'язань».
  
  — Усе гаразд, — сказав Тозьєр. «Скажімо, у вас є безкоштовний вибір моїх послуг». Він допив свій напій і стукнув склянку, дивлячись на Воррена з очікуванням. Ваш тур. Кожен, хто може дозволити собі мої тарифи, може дозволити собі купити мені напої».
  
  Уоррен пішов додому і довгий час просто сидів у кріслі й дивився в простір. Незрозумілим чином він відчував себе зобов’язаним, незважаючи на те, що сказав Енді Тозієру. Простий акт зустрічі з цим чоловіком породив у його голові ідеї, ідеї, які були божевільними, але з кожним цоканням годинника ставали все більш реальними та надійними. У якийсь момент він неспокійно підвівся і походив кімнатою.
  
  «Проклятий Геллієр!» — сказав він уголос.
  
  Він підійшов до свого столу, витяг аркуш паперу й почав діловито писати. Наприкінці півгодини він нашкрябав чи не двадцять імен. Він задумливо проглянув свій список і почав видаляти, і ще через п’ятнадцять хвилин список скоротився до п’яти імен.
  
  ЕНДРЮ ТОЗІР ДЖОН ФОЛЛЕТ ДЕН ПАРКЕР БЕН БРАЙАН МАЙКЛ АББОТ № 23, Акасія-роуд, був охайним двоквартирним будинком, який неможливо було відрізнити від сотень навколо. Воррен штовхнув дерев’яну хвіртку, пройшов кілька кроків, щоб дістатися до вхідних дверей і пройти повз сад завбільшки з поштову марку, і подзвонив. Двері відчинила підтягнута жінка середніх років і радо зустріла його.
  
  — Чому, докторе Воррен? ми вас давно не бачили». На її обличчі промайнула тривога. — Це знову не Джиммі, чи не так? У нього більше не було проблем?
  
  Уоррен заспокійливо посміхнувся. — Наскільки я знаю, місіс Паркер.
  
  Він майже відчув її полегшення. "Ой!" вона сказала. — Ну, тоді все гаразд. Ти хочеш побачити Джиммі? Зараз його немає — він пішов у молодіжний клуб».
  
  — Я прийшов побачити Дена, — сказав Воррен. «Просто для дружнього спілкування».
  
  «Про що я думаю», — сказала місіс Паркер. «Тримати вас на порозі отак. Заходьте, докторе. Ден щойно повернувся додому — він нагорі миє».
  
  Воррен добре розумів, що Ден Паркер щойно повернувся додому. Він не хотів бачити Паркера в гаражі, де той працював, тому почекав у його машині та пішов за ним додому. Місіс Паркер провела його до передньої кімнати. «Я скажу йому, що ти тут», — сказала вона.
  
  Воррен оглянув маленьку кімнату; на трьох гончарних качечок на стіні, на фотографіях дітей на буфеті та іншій фотографії набагато молодшого Дена Паркера в уніформі. Йому не довелося довго чекати. Паркер увійшов до кімнати й простягнув руку. «Це задоволення, якого ми не очікували, докторе». Воррен, схопивши руку, відчув твердість мозолів. «Я лише нещодавно сказав Саллі, що шкода, що ми більше не бачимося з тобою».
  
  — Можливо, це й добре, — сумно сказав Воррен. «Боюсь, я щойно підняв місіс Паркер».
  
  — Так, — сказав Паркер тверезо. 'Я знаю, що ви маєте на увазі. Але ми б все одно хотіли бачити вас, товариського типу». Теплі тони Ланкастера все ще лунали, хоча Паркер багато років жив у Лондоні. — Сідайте, докторе; Саллі будь-якої хвилини принесе чай.
  
  «Я прийшов до вас у... службових справах».
  
  
  — О, так, — спокійно сказав Паркер. — Тож приступимо до цього після чаю, добре? Саллі все одно має вийти; її молодша сестра трохи погана, тому Саллі трохи доглядає за дитиною».
  
  «Мені прикро це чути», — сказав Воррен. «Як Джиммі цими днями?»
  
  «З ним зараз усе гаразд», — сказав Паркер. — Ви його виправляли, докторе. Ви вселили в нього страх перед Богом, і я зберігаю його там».
  
  «Я б не був надто суворим з ним».
  
  — Досить сильно, — безкомпромісно сказав Паркер. «Він більше не сяде на цього жайворонка». Він зітхнув. «Я не знаю, до чого приходять діти сьогодні». Коли я був хлопцем, такого не було. Якби я зробив те, що зробив молодий Джиммі, мій батько вдарив би мене так сильно ременем. У нього була важка рука, у мене був батько». Він похитав головою. «Але це не прийде нам в голову».
  
  Уоррен вислухав цю давню скаргу батьків без жодної усмішки. — Так, — серйозно погодився він. «Стало змінилося».
  
  Саллі Паркер принесла чай — урізану південну версію традиційного північного чаю. Вона наполягала на Воррені домашніми тістечками та булочками й наполягла наповнити його чашку. Воррен непомітно вивчав Паркера й намагався придумати, як порушити делікатну тему таким чином, щоб забезпечити якнайбільшу співпрацю.
  
  Деніелу Паркеру було сорок років. Він приєднався до військово-морського флоту в останні кілька місяців війни і вирішив зробити кар’єру. На флоті мирного часу він своїм упертим шляхом просувався вперед, незважаючи на неминуче повільне просування по службі. Під час тієї війни він воював у корейських водах і вийшов з неї старшиною з приголомшливою перспективою отримати військовий чин. Але в 1962 році торпеда відчепилася і покотилася йому на ногу, і на цьому його морська кар'єра закінчилася.
  
  Він вийшов з флоту з остаточно вкороченою ногою, пенсією по інвалідності та без роботи. Останнє його не хвилювало, бо він знав, що добре володіє руками. З 1963 року він працював механіком у гаражі, і Уоррен вважав, що його роботодавцю до біса пощастило.
  
  Місіс Паркер глянула на годинник і вигукнула. «Ой, я запізнюся. Вам доведеться вибачити мене, докторе».
  
  Усе гаразд, місіс Паркер, — сказав Воррен, підводячись.
  
  — Злазь, дівчино, — сказав Паркер. "Я подбаю про посуд,"
  
  
  лікар і я тихо побалакаємо». Місіс Паркер пішла, і Паркер витягнув тупку люльку, яку почав наповнювати. — Ви сказали, що хочете бачити мене у справах, докторе. Він спантеличено підвів очі, а потім усміхнувся. «Можливо, ви захочете нову машину».
  
  — Ні, — сказав Воррен. — Як справи в гаражі, Дене?
  
  Паркер знизав плечима. «Те саме, що й завжди. Часом це стає трохи одноманітним, але зараз я виконую цікаву роботу на Mini-Cooper». Він повільно посміхнувся. Більшу частину часу я маю справу з проблемами дівчат-леді. Одного разу до мене прийшов один — сказав, що в машині занадто багато бензину. Я перевірив це, нічого поганого не було, тож повернув. Але вона швидко повернулася з тією ж проблемою.
  
  Він чиркнув сірником. «Я все одно не знайшов нічого поганого, тому я сказав їй: «Міс Гемптон, я хочу трохи покататися з вами, щоб остаточно перевірити», тож ми поїхали. Перше, що вона зробила, це витягнула дросель і повісила на нього свою сумку — сказала, що думає, що це для цього». Він похитав головою з легкою огидою.
  
  Уоррен засміявся. — Ти далеко від флоту, Дене.
  
  — Так, це факт, — трохи понуро сказав Паркер. «Знаєш, я все ще сумую за цим. Але що може зробити людина?» Він неуважно погладив хвору ногу. «І все-таки, я смію припустити, що це краще для Саллі та дітей, хоча вона ніколи не заперечувала, що я був у від’їзді».
  
  «Чого тобі тут не вистачає, Дене?»
  
  Паркер задумливо пихнув люлькою. 'Важко сказати. Мені здається, я втрачаю можливість керувати чудовою технікою. Цей ремонт серійних автомобілів не розтягує людину, тому я люблю щось інше, як цей Mini-Cooper, над яким я зараз працюю. Поки я закінчу, Іссігоніс не впізнав би цього».
  
  Уоррен обережно сказав: «Припустімо, що тобі знову дали можливість поводитися з морською технікою. Ви б це взяли?»
  
  Паркер вийняв люльку з рота. «До чого ви ведетеся, докторе?»
  
  Мені потрібна людина, яка знає все про торпеди, — прямо сказав Воррен.
  
  Паркер кліпав очима. — Гадаю, я знаю стільки ж, скільки будь-хто інший, але не бачу... . .' Його голос стих, і він спантеличено подивився на Воррена.
  
  «Дозвольте мені сказати це так. Припустімо, що я хотів би контрабандою переправити щось порівняно легке й дуже цінне в країну, яка має морське узбережжя. Чи можна це зробити за допомогою торпеди?»
  
  Паркер почухав голову. «Мені це ніколи не спало на думку», — сказав він і посміхнувся. — Але це чудова ідея. З чого ви думаєте робити акциз? швейцарські годинники?
  
  «А як щодо героїну?» тихо запитав Воррен.
  
  Паркер заціпенів і витріщився на Воррена так, наче в нього раптово виросли роги й хвіст. Трубка впала від його гніву, щоб не помітити брехні, коли він сказав: «Ти серйозно?» Я б ніколи в це не повірив.
  
  — Усе гаразд, Дене, — сказав Воррен. «Я серйозно, але не так, як ви маєте на увазі. Але чи можна це зробити?»
  
  Минула довга мить, перш ніж Паркер намацав свою люльку. «Це можна зробити добре», — сказав він. «Старий «Марк XI» мав боєголовку понад сімсот фунтів. Туди можна напакувати до біса багато героїну.
  
  «А діапазон?»
  
  
  — Максимум п’ять тисяч п’ятсот ярдів, якщо попередньо розігріти батареї, — швидко сказав Паркер.
  
  "Прокляття!" — розчаровано сказав Воррен. Цього мало. Ви сказали батареї. Це електрична торпеда?»
  
  Так. Це ідеальний варіант для контрабанди. Ніяких бульбашок, бачите.
  
  — Але далеко не достатньо, — пригнічено сказав Воррен. «Це була гарна ідея, поки вона тривала».
  
  'В чому проблема?' — запитав Паркер, чиркнувши сірником.
  
  «Я думав про корабель, який курсує за межами територіальних вод Сполучених Штатів і випускає торпеду на берег. Це дванадцять миль — понад двадцять одна тисяча ярдів».
  
  
  — Це довгий шлях, — сказав Паркер, пихкаючи люлькою. Вона не спалахнула, і йому довелося чиркнути ще одним сірником, і минув деякий час, перш ніж люлька засвітилася на його задоволення. «Але, можливо, це можна зробити».
  
  Воррен перестав опускатися й насторожено підвів очі. 'Це може?'
  
  «Mark XI вийшов у 1944 році, і відтоді все змінилося», — задумливо сказав Паркер. Він підняв очі. "Де б ви взагалі взяли торпеду?"
  
  «Я ще не заглиблювався в це», — сказав Воррен. — Але це не повинно бути надто складно. У Швейцарії є американець, який має достатньо надлишкової зброї, щоб спорядити британські війська. У нього повинні бути торпеди».
  
  Тоді це були б Mark XI, — сказав Паркер. Або німецький еквівалент. Я сумніваюся, що на ринок військових надлишків уже потрапило щось сучасніше». Він стиснув губи. «Це цікава» проблема. Розумієте, у Mark XI були свинцево-кислотні батареї — їх п’ятдесят дві. Але після війни все змінилося, і тепер ви можете придбати кращі батареї. Що б я зробив, так це вирвати свинцево-кислотні батареї й замінити їх потужними ртутними елементами». Він замріяно дивився на стелю. «Усі схеми потребуватимуть перепроектування, і це буде дуже дорого, але я думаю, що я міг би це зробити».
  
  Він нахилився вперед і постукав люлькою по каміну, а потім пильно подивився Воррену в очі. «Але не для контрабанди наркотиків».
  
  — Усе гаразд, Дене; Я не перемикав треки». Воррен потер підборіддя. «Я хочу, щоб ти працював зі мною на роботі. Це буде платити вдвічі більше, ніж ви отримуєте в гаражі, і буде великий бонус, коли ви закінчите. А якщо ти не захочеш повертатися в гараж, ти матимеш гарантовану постійну роботу стільки, скільки забажаєш».
  
  Паркер випустив довгий клубок диму. — Тут якийсь дивний запах, докторе. Мені це здається незаконним».
  
  «Це не протизаконно,* швидко сказав Воррен. «Але це може бути небезпечно».
  
  Паркер замислився. «Скільки часу це займе?»
  
  'Не знаю. Може бути три місяці - може бути шість. Це не було б і в Англії; ти б поїхав на Близький Схід».
  
  «І це може бути небезпечно. Яка небезпека?
  
  Уоррен вирішив бути чесним. «Ну, якщо ви поставите ногу неправильно, вас можуть застрелити».
  
  
  Паркер відклав люльку у вогнище. «Ти дуже багато просиш, чи не так?» У мене є дружина і троє дітей, і ти прийшов із кумедною пропозицією, яка смердить до неба, і ти сказав мені, що мене можуть застрелити. Навіщо взагалі прийти до мене?»
  
  «Мені потрібен хороший торпедист — і ти єдиний, кого я знаю». Легка посмішка торкнулася губ Воррена. «Це не найлюдніша торгівля у світі».
  
  Паркер кивнув на знак згоди. 'Ні це не так. Я не хочу ламати себе, але я не можу придумати іншого чоловіка, який міг би робити те, що ти хочеш. Але це була б справді чудова робота - чи не так? Розштовхнути старого Mark XI на понад двадцять тисяч ярдів — тільки подумайте про це».
  
  Уоррен затамував подих, дивлячись, як Паркер бореться зі спокусою, а потім зітхнув, коли Паркер похитав головою і сказав: «Ні, я не міг цього зробити». Що скаже Саллі?
  
  «Я знаю, що це небезпечна робота, Дене».
  
  «Мене це не хвилює — не за себе. Мене могли вбити в Кореї. Це просто так. . . Ну, я не маю великої страховки, і що б вона зробила з трьома дітьми, якби зі мною щось трапилося?»
  
  Уоррен сказав: «Я скажу тобі стільки, Дене. Я не думаю, що станеться найгірше, але якщо це станеться, я подбаю про те, щоб Саллі отримала довічну пенсію, рівну тому, що ви отримуєте зараз. Ніяких умов — і ви можете отримати це в письмовому вигляді.
  
  "Ви досить вільні зі своїми грошима - чи це ваші гроші?" проникливо запитав Паркер.
  
  «Неважливо, звідки воно походить. Це з доброї причини».
  
  Паркер зітхнув. «Я б довіряв тобі настільки. Я знаю, що ти ніколи не будеш на неправильному боці. Коли цей жайворонок починає?»
  
  — Не знаю, — сказав Воррен. «Це може взагалі не початися. Я ще не вирішила. Але якщо ми почнемо, це буде наступного місяця».
  
  Паркер пожував ніжку люльки, очевидно, не підозрюючи, що вона згасла. Нарешті він підняв погляд із блискучими очима. «Добре, я зроблю це. Я сподіваюся, Саллі влаштує мені пекло». Він посміхнувся. — Краще не говорити їй, докторе. Я зварю для неї пряжу». Він почухав голову. «Мені потрібно зустрітися зі своїми старими товаришами по флоту та подивитися, чи зможу я дістати посібник з обслуговування Mark XI — щось ще має бути. Мені це знадобиться, якщо я збираюся перепроектувати схеми».
  
  «Зробіть це», — сказав Воррен. «Я краще скажу тобі, про що йдеться».
  
  'Немає!' сказав Паркер. «У мене загальний дрейф. Якщо це буде небезпечно, то чим менше я знаю, тим краще для вас. Коли прийде час, ти скажеш мені, що робити, і я зроблю це, якщо зможу».
  
  Уоррен різко запитав: «Є шанси на поразку?»
  
  «Можливо, але якщо я отримаю все, про що прошу, тоді я думаю, що це можна зробити. Mark XI — це гарна машина — не має бути надто важко змусити його робити неможливе». Він посміхнувся. «Що змусило вас подумати про це так?» Набридло лікувати нових наркоманів?»
  
  — Щось на зразок того, — сказав Воррен.
  
  Він залишив Паркера радісно дзижчати про батареї та схеми та попередити, що це не тверде зобов’язання. Але він знав, що, незважаючи на його наполягання, що домовленості були суто попередніми, відданість посилювалася.
  
  IV. Він зателефонував Ендрю Тозьеру. «Чи можу я попросити вас підтримати сьогодні ввечері, Енді?»
  
  «Звичайно, Док; моральний чи м'язовий?
  
  «Можливо, трохи і того, і іншого. Я побачу вас у Говард-клубі — знаєте, де це?»
  
  — Я знаю, — сказав Тозьєр. «Ти міг би вибрати краще місце, щоб втратити свої гроші, Док; воно таке криве, як у собаки задня нога».
  
  — Я граю в азартні ігри, Енді, — сказав Воррен. — Але не грошима. Дотримуйтеся фону, добре? Я зателефоную вам, якщо ви мені знадобитеся. Я буду там о десятій».
  
  Я розумію; тобі просто потрібна страховка».
  
  Ось і все, — сказав Уоррен і замовчив.
  
  Клуб Говарда знаходився в Кенсінгтоні, непомітно закамуфльований в одному зі старих вікторіанських будинків із терасами. На відміну від клубів Сохо, тут не було миготливих неонових вивісок, які проголошували блекджек і рулетку, тому що це була недешева операція. У клубі Говарда не можна було купити фішок на півкрони.
  
  Відразу після десятої Воррен пройшов гральними залами до бару. Він холоднокровно усвідомлював професійний інтерес, викликаний його візитом; швейцар підняв внутрішній телефон, коли він увійшов, і новини швидко дійдуть до вищих ешелонів. Якусь мить він спостерігав за рулеткою й сардонічно подумав: якби я був Джеймсом Бондом, я б там робив убивства.
  
  У барі він замовив скотч, і коли бармен поставив його перед ним, тихий американський голос сказав: «Це буде за рахунок будинку, докторе Воррен».
  
  Воррен обернувся й побачив Джона Фоллета, менеджера клубу, який стояв позаду нього. «Що ти робиш так далеко на заході?» — запитав Фолле, — якщо ви шукаєте якусь із своїх загублених овець, ви не знайдете їх тут. Ми їх не любимо».
  
  Воррен дуже добре розумів, що його попереджають. Траплялося й раніше, що деякі з його пацієнтів намагалися швидко розбагатіти, щоб підгодувати цю звичку. Звичайно, їм це не вдалося, і все вийшло з-під контролю, закінчившись бійкою. Керівництву Говард-клубу не подобалися бійки — вони знизили пишний тон закладу — і Воррену було передано слово тримати своїх хлопців у строю.
  
  Він усміхнувся до Фолле. «Просто оглядаю пам’ятки, Джонні». Він підняв склянку. 'Приєднуйся до мене?'
  
  Фолле кивнув бармену й сказав: «Що ж, все одно радий вас бачити».
  
  «Він довго так не почуватиметься», — подумав Воррен. Він сказав: «Ти говориш про пацієнтів, Джонні; вони хворі люди. Я не керую ними — я не лідер чи щось подібне».
  
  Так може бути, — сказав Фолле. «Але як тільки ваші скакуни починають гризти, вони можуть завдати більше шкоди, ніж ви думаєте. І якщо хтось може ними керувати, то це ви».
  
  «Я чув, що їм тут не раді», — сказав Воррен. Це все, що я можу зробити».
  
  Фолле коротко кивнув. «Я розумію, докторе. Для мене цього достатньо».
  
  Уоррен оглянув кімнату й побачив Ендрю Тозьєра, який стояв біля найближчого столу для гри в блекджек. Він недбало сказав: «Здається, у вас все добре».
  
  Фолле пирхнув. «У цій божевільній країні ви не можете бути добре. Тепер нам доводиться грати в колесо без нуля, а це до біса неможливо. Жоден клуб не може працювати без переваги*. «Я не знаю», — сказав Воррен. «Це рівні шанси для вас і клієнта, так що це прямо. І ви заробляєте на членстві в клубі, барі та ресторані».
  
  'Ти здурів?' — запитав Фолле. «Це просто так не працює. У будь-якій грі рівних шансів щасливий багатий у будь-який момент переб'є щасливого бідного. Бернуллі зрозумів це ще в 1713 році — це називається петербурзьким парадоксом». Він показав на стіл для гри в рулетку. Це колесо несе горіх у п’ятдесят тисяч фунтів, але скільки, на вашу думку, варті клієнти? Ми граємо в гру рівних шансів проти громадськості, яку можна вважати нескінченно багатою. У довгостроковій перспективі ми скоротимося, але добре».
  
  — Я не знав, що ти математик, — сказав Воррен.
  
  «Будь-який хлопець у цьому рекеті, який не розуміє математики, швидко розорюється», — сказав Фолле. «І настав час вашим британським законодавцям найняти кількох математиків». Він скривився. — Ще одна річ — візьміть той стіл для гри в блекджек; свого часу її забороняли, бо називали азартною грою.
  
  Тепер, коли азартні ігри легальні, вони все ще хочуть їх заборонити, тому що хороший гравець може перемогти поганого. Вони не знають, чого в біса хочуть».
  
  «Чи може хороший гравець виграти в блекджек?» — зацікавлено запитав Воррен.
  
  Фоллетт кивнув. «Потрібна пам’ять сталевої пастки та залізні нерви, але це можна зробити. Пощастило, що вдома таких хлопців небагато. Ми ризикуємо в блекджеку, але в рулі ми повинні мати перевагу». Він пригнічено глянув у свою склянку. "І я не бачу великих шансів отримати його - не з тими законами, які зараз розробляються".
  
  — Усе погано, — безтурботно сказав Воррен. «Можливо, тобі краще повернутися до Штатів».
  
  «Ні, я проїду тут деякий час». Фолле випив своє «Не йди», — сказав Воррен. «У мене була причина приїхати сюди. Я хотів поговорити з тобою».
  
  «Якщо це дотик для вашої клініки, я вже на ваших книгах».
  
  
  Уоррен посміхнувся. «Цього разу я хочу дати тобі гроші».
  
  — Це я мушу залишитися, щоб почути, — сказав Фолле. Розкажи мені більше.'
  
  — У мене запланована невелика експедиція, — сказав Воррен. «Оплата невелика — скажімо, дві п’ятдесяти на місяць протягом шести місяців. Але в кінці буде бонус, якщо все вийде добре».
  
  — Два п’ятдесяти на місяць! Фолле засміявся. «Озирніться навколо себе і подумайте, скільки я зараз заробляю. Потягніть іншу, докторе.
  
  — Не забудь про бонус, — спокійно сказав Воррен.
  
  «Гаразд; який бонус? — запитав Фолле, усміхаючись.
  
  
  Це відкрите для переговорів, але скажемо тисячу?»
  
  «Ти справді вбиваєш мене, Уоррене — як ти жартуєш із щирим обличчям». Він почав відвертатися. «Я б вас побачив, докторе».
  
  «Не йди, Джонні. Я впевнений, що ти приєднаєшся до мене. Розумієте, я знаю, що сталося з тим аргентинцем пару місяців тому -- і я знаю, як це було зроблено. Це було трохи більше двохсот тисяч фунтів стерлінгів, які ви виманили з нього, чи не так? , Фолле замовк і повернув голову, щоб заговорити через плече. «І як ви про це дізналися?»
  
  «Така гарна історія незабаром стає навколо, Джонні. Ви з Костасом були дуже розумні».
  
  Фолле знову повернувся до Воррена й серйозно сказав: «Доктор Воррен: я був би дуже обережним у тому, як ви говорите, особливо про аргентинських мільйонерів. З вами може щось трапитися».
  
  — Смію сказати, — погодився Воррен. — І з тобою теж може щось трапитися, Джонні. Наприклад, якби аргентинець дізнався, як його обдурили, він би підняв сморід, чи не так? Він точно пішов би в поліцію. Одна справа програти, а зовсім інша – бути обдуреним, тому він звернеться до поліції». Він постукав Фолле по грудях. — І поліція прийде до тебе, Джонні. Найкраще, що може статися, це те, що вони депортують вас - відправлять назад до Штатів. Або це було б найкраще? Я чув, що Штати — це гарне місце для Джонні Фоллета, від якого зараз варто триматися подалі. Це було щось про певних людей, які мають довгу пам’ять». .
  
  — Ти до біса занадто багато чуєш, — холодно сказав Фолле.
  
  «Я обходжусь», — сказав Воррен зі скромною посмішкою.
  
  — Здається, так. Ти б не намагався мене вкусити, чи не так?»
  
  "Ви можете назвати це так".
  
  Фолле зітхнув. «Воррен, ти знаєш, як воно буває. Я маю п’ятнадцять відсотків цього закладу — я не бос. Все, що робили з аргентинцем, зробив Костас. Звичайно, я був поруч, коли це сталося, але це була не моя ідея — я не брав участі в цьому, і я нічого не отримав від цього. Костас зробив усе».
  
  — Я знаю, — сказав Воррен. «Ти чистий, як нанесений сніг. Але це не матиме великої різниці, коли вони посадять вас на VC-10 і вистрілять назад у Штати». Він зробив паузу і замислено сказав. «Можливо навіть можна було б домовитися, щоб приймальна комісія зустріла вас в аеропорту Кеннеді».
  
  — Не думаю, що мені все це подобається, — стримано сказав Фолле. — Припустимо, я скажу Костасу, що ти стріляєш у рот. Як ви гадаєте, що з вами станеться? Я ніколи не мав на вас ніякої критики, і я не розумію, чому ви це робите. Просто дивіться».
  
  Коли він відвернувся, Уоррен сказав: «Пробач, Джонні; здається, ти повернешся в Штати до закінчення місяця».
  
  — Ось і все, — люто сказав Фолле. «Костас поганий хлопець, щоб переходити. Стережись своєї спини, Воррен». Він клацнув пальцями, і чоловік, який лежав біля стіни, раптом напружився й підійшов до бару. Фолле сказав: «Доктор Воррен щойно йде».
  
  Воррен глянув на Енді Тозьєра й підняв палець. Тозьєр підійшов і люб’язно сказав: «Всім доброго вечора».
  
  «Джонні Фоллет хоче мене викинути», — сказав Воррен.
  
  'Робить він?' — зацікавлено сказав Тозьєр. — І як він збирається це зробити? Не те щоб це мало значення».
  
  «Хто це в біса?* — огризнувся Фолле.
  
  
  — О, я друг доктора Воррена, — сказав Тозьєр. — Гарне у вас тут місце, Фолле. Це має бути цікава вправа».
  
  'Про що ти говориш? Яка вправа?»
  
  «О, просто щоб побачити, як швидко його можна розібрати. Я знаю пару сержантських типів, які могли б пройти тут, як порцію солі, менш ніж за тридцять хвилин. Але біда в тому, що тобі було б дуже важко розставляти шматки». Його голос затвердів. «Моя вам порада: якщо доктор Уоррен хоче з вами поговорити, ви затисніть свої волохаті вуха й слухайте*. Фолле глибоко вдихнув і роздув щоки. «Гаразд, Стіве; Я розберуся з цим, — сказав він чоловікові поруч. «Але тримайся — ти мені швидко знадобишся». Чоловік кивнув і повернувся на своє місце біля стіни.
  
  «Давайте всі вип’ємо приємного заспокійливого напою», — запропонував Тозьєр.
  
  — Я нічого з цього не розумію, — запротестував Фолле. «Чому ти штовхаєш мене, Воррен? Я ніколи тобі нічого не робив».
  
  — І ти теж не будеш, — зауважив Воррен. «Зокрема, ти нічого не скажеш про це Костасу, тому що якщо зі мною щось трапиться, уся моя інформація перейде туди, де вона принесе найбільшу користь».
  
  Тозьєр сказав: «Я не знаю, про що це все, але якщо щось трапиться з доктором Уорреном, тоді якийсь Джонні Фоллет побажає, щоб він ніколи не народжувався, що б з ним не трапилося».
  
  «Якого біса ти на мене згрався?» — розпачливо сказав Фолле.
  
  «Я не знаю», — сказав Тозьєр. «Чому ми з ним згуртувалися, Док?»
  
  — Все, що тобі потрібно зробити, — це взяти відпустку, Джонні, — сказав Воррен. «Ти поїдеш зі мною на Близький Схід, допоможеш мені з роботою, а потім повернешся сюди. І все буде, як було. Особисто мені байдуже, скільки грошей ви грабуєте в аргентинських мільйонерів. Я просто хочу виконати роботу».
  
  «Але навіщо до мене приставати?» — запитав Фолле.
  
  Я до вас не приставав, — втомлено сказав Воррен. «Ти все, що в мене є, прокляття! У мене є ідея, я можу використати людину з вашими особливими талантами, тож ви обрані. І ви також не маєте багато про це говорити - ви не смієте ризикнути бути відштовхнутим назад до Штатів. Ви азартний гравець, але не такий вже й азартний.
  
  — Гаразд, значить, ти мене порізав, — кисло сказав Фолле. «У чому справа?»
  
  «Я роблю це за принципом «треба знати». Вам не потрібно знати, ви просто повинні зробити - і я скажу вам, коли це зробити».
  
  «Тепер, зачекайте хвилинку. ...'
  
  Так воно і є, — категорично сказав Воррен.
  
  Фолле ошелешено похитав головою. «Це найгірша річ, яка коли-небудь зі мною траплялася».
  
  «Якщо це для втіхи, брате Джонатан, я теж не знаю, що відбувається», — сказав Тозьєр. Він задумливо подивився на Воррена. «Але Док демонструє безпомилкові ознаки того, що поводиться як бос, тому я вважаю, що він і є бос».
  
  Тоді я дам тобі наказ, — сказав Воррен зі втомленою посмішкою. «Заради Бога, перестань називати мене «Док». Це може бути важливим у майбутньому».
  
  «Добре, шефе», — сказав Тозьєр із кочерговим обличчям.
  
  Уоррену не довелося виходити шукати Майка Еббота, тому що Майк Еббот прийшов до нього. Він виходив зі своїх покоїв після особливо важкого дня, коли знайшов Ебата на порозі. — Хочете мені щось сказати, докторе? запитав абат.
  
  — Не особливо, — сказав Воррен. 'Що ти шукаєш?'
  
  «Просто звичайне — весь бруд на сцені наркотиків». Аббот пішов у ногу з Ворреном. «А як щодо дівчини Геллієра?»
  
  «Чия дівчина?» — сказав Воррен із порожнім обличчям.
  
  «Сер Роберт Геллієр, кіномагнат — і не будьте байдужими. Ви знаєте, кого я маю на увазі. Розслідування було до біса малоінформативним — старий захлопнув кришку й міцно її закрутив. Дивовижно, що ви можете зробити, якщо у вас є кілька мільйонів фунтів стерлінгів. Це було випадково чи самогубство – чи її штовхнули?»
  
  «Навіщо питати мене?» сказав Воррен. «Ти фанатичний репортер».
  
  Абат посміхнувся. «Все, що я знаю, це те, що я пишу для газет, але я маю це звідкись чи від когось взяти. Цього разу хтось це ти».
  
  «Вибач, Майк, без коментарів.* «Ну добре; Я намагався, — філософськи сказав Абат. «Чому ми проходимо повз цей паб? Заходьте, я пригощу вас випивкою».
  
  — Гаразд, — сказав Воррен. «Я міг би обійтися одним. У мене був важкий день».
  
  Коли вони штовхнули двері, абат сказав: «Усі ваші дні, здається, важкі, судячи з того, як ви останнім часом відбиваєтеся». Вони підійшли до стійки, і він запитав: «Що у вас?»
  
  — Я візьму скотч, — сказав Воррен. «І якого чорта ви маєте на увазі під цією тріщиною?»
  
  
  — Жодної шкоди не мав на меті, — сказав Абат, удавано перелякано піднявши руки. «Просто один із моїх слабших жартів, які не викликають сміху. Просто я бачив, як ти вдихав чимало цього. У пабі в Сохо і через пару ночей у клубі Говарда.
  
  «Ви стежили за мною?» запитав Воррен.
  
  — Господи, ні! сказав абат. «Це був просто випадковий збіг». Він замовив напої. — Все одно ти, здається, рухаєшся в ромовій компанії. Я запитую себе - який зв'язок між доктором медицини, професійним гравцем і найманцем? І знаєте що? Я взагалі не отримую відповіді».
  
  — На днях цей твій довгий ніс відрубають з коренем. Воррен розбавив свій віскі водою Malvern.
  
  — Не так погано, як втратити обличчя, — сказав Еббот. «Я створюю собі репутацію, ставлячи правильні запитання. Наприклад, навіщо шановному доктору Уоррену палахкотить сварку з Джонні Фоллетом? Знаєте, це було досить очевидно».
  
  — Ти знаєш, як це, — втомлено сказав Воррен. «Деякі з моїх пацієнтів різали рукції в клубі Говарда. Джонні це не сподобалося».
  
  «І вам довелося взяти власну приватну армію для підтримки?» — запитав абат. «Розкажи мені ще одну казку». Бармен дивився на нього з очікуванням, тож Еббот заплатив йому і сказав: «У нас буде ще один раунд». Він повернувся до Воррена і сказав: «Все гаразд, докторе; це на рахунку витрат — я працюю».
  
  — Так я розумію, — сухо сказав Воррен. Навіть зараз він не прийняв рішення щодо пропозиції Геллієра. Усі кроки, які він робив досі, були умовними й лише для того, щоб переконатися, що він зможе зібрати команду, якщо буде потрібно. Майк Еббот був імовірним членом команди — вибором Уоррена — але здавалося, що він все одно займався сам собою.
  
  «Я знаю, що це до біса дурне запитання для журналіста», — сказав він. «Але як далеко ви можете зберігати таємницю?»
  
  Абат звів брову. — Не дуже далеко. Не так далеко, щоб дозволити комусь випередити мене в історії. Ти ж знаєш, яка жорстока вулиця Фліт-стріт».
  
  Воррен кивнув. «Але наскільки ви незалежні? Я маю на увазі, чи потрібно комусь звітувати про свої розслідування на своїх паперах? Можливо, ваш редактор?
  
  — Зазвичай, — сказав абат. «Зрештою, звідки моя зарплата». Мудрий у способі інтерв'ю, він чекав, поки Уоррен візьме участь.
  
  Воррен відмовився грати в гру. — Шкода, — сказав він і замовк.
  
  — О, давай, — сказав абат. «Ви не можете просто так залишити це. Що у вас на думці?»
  
  «Я хотів би, щоб ви мені допомогли, але не тоді, коли це буде шуміти в газетах. Ви знаєте, яка фабрика чуток у вас. Ви знатимете, яка оцінка, але ніхто інший не повинен — інакше ми прийдемо до різниці».
  
  «Я не бачу, щоб мій редактор погодився на це», — зауважив Еббот. «Це дуже схоже на того персонажа в «Пузирі південного моря», який продавав акції компанії, «але ніхто не знає, що це таке». Гадаю, це щось пов’язане з наркотиками?»
  
  Правильно, — сказав Воррен. «Це включатиме поїздку на Близький Схід».
  
  Абат пожвавився. Звучить цікаво». Він забарабанив пальцями по прилавку. «Чи є в цьому справжня історія?»
  
  Є історія. Він справді може бути дуже великим».
  
  
  «І я отримую ексклюзив?»
  
  — Він буде твій, — сказав Воррен. «Повністю правильно».
  
  'Як багато часу це займе?'
  
  Це те, чого я не знаю». Воррен подивився йому в очі. «Я навіть не знаю, чи почнеться це. Є багато невизначеності. Скажімо, три місяці.
  
  — До біса довго, — прокоментував Еббот і деякий час задумався. Зрештою він сказав: «У мене незабаром свято. Припустімо, я поговорю зі своїм редактором і скажу йому, що займаюся приватним бізнесом у вільний час. Якщо я вважаю, що це достатньо добре, я залишусь на роботі, коли моя відпустка закінчиться. Він може прийняти це».
  
  «Тримай моє ім’я подалі», — попередив Воррен.
  
  «Звичайно». Абат осушив склянку. «Так, я думаю, він попадеться на це. Шоку від того, що я хочу працювати у вихідні, мало бути достатньо». Він поставив склянку на прилавок. «Але спочатку мене потрібно переконати».
  
  Воррен замовив ще два напої. «Давайте сядемо за стіл, і я розповім вам достатньо, щоб розпалити ваш апетит».
  
  VI. Крамниця була на Дін-стріт, і на акуратній вивісці золотими літерами було написано: терапевтичний центр Сохо. Крім того, не було нічого, щоб сказати, що було зроблено на території; виглядав він як будь-який магазин на Дін-стрит, з тією різницею, що вітрини були пофарбовані в приємний зелений відтінок, так що всередину було неможливо побачити.
  
  Уоррен відчинив двері, не побачивши нікого, і пройшов до задньої кімнати, яка була перетворена на офіс. Він знайшов розпатланого молодого чоловіка, який сидів за столом і перебирав шухляди, витягував усе звідти й складав папери в неохайну купу на столі. Коли Уоррен увійшов, він сказав: «Де ти був, Ніку?» Я намагався до вас дістатися».
  
  Воррен оглянув стіл. «У чому проблема, Бене?»
  
  «Ви ніколи не повірите, якби я вам сказав», — сказав Бен Браян. Він порпався в газетах. «Мені доведеться тобі показати. Де це диявол?
  
  Воррен скинув зі стільця купу книжок і сів. Спокійно, — порадив він. «Більше поспіху, менше швидкості».
  
  Заспокойся? Просто зачекайте, поки ви це побачите. Ви не будете сприймати це так легко, як зараз». Брайан ще трохи понишпорив, і папери розкидалися. . «Можливо, вам краще просто сказати мені», — запропонував Воррен.
  
  «Гаразд. . . ні, ось воно. Просто прочитайте це.
  
  Воррен розгорнув єдиний аркуш паперу. Те, що там було написано, було коротким і брутальним по суті. «Він тебе виганяє?» Воррен відчув, як у ньому зростає лють.
  
  . «Він нас викидає!» Він підняв очі. «Чи може він так розірвати договір оренди?»
  
  «Він може — і він це зробить», — сказав Браян. «Є рядок дрібного шрифту, який наш адвокат не впіймав, прокляття йому».
  
  Уоррен був розлючений більше, ніж будь-коли в житті. Придушеним голосом він сказав: «Під усім тим мотлохом є телефон — викопайте його».
  
  «Це погано», — сказав Браян. «Я з ним говорив. Він сказав, що не здогадувався, що це місце використовуватимуть наркомани; він каже, що інші його орендарі скаржаться — кажуть, що це знижує тон сусідства».
  
  «Боже Всемогутній!» — крикнув Воррен. «Один стриптиз, а інший продає порнографію. На що в біса їм скаржитися? Яке смердюче лицемірство!
  
  — Ми втратимо наших хлопців, Ніку. Якщо їм не буде куди прийти, ми втратимо багато».
  
  Бен Брайан був психологом, який займався проблемами наркоманії. Разом з Ворреном і кількома студентами-медиками він створив терапевтичний центр Сохо як засіб боротьби з залежними. Тут наркомани могли поговорити з людьми, які розуміють проблему, і багатьох із них направили до клініки Уоррена. Це було місце поза вулицею, де вони могли відпочити, гігієнічне місце, де вони могли робити уколи, використовуючи стерильну воду та асептичні шприци.
  
  Вони знову вийдуть на вулицю, — сказав Браян. «Вони стрілятимуть у туалетах Пікаділлі, а копи ганятимуться за ними по всьому Вест-Енду».
  
  Воррен кивнув. «І наступним буде ще один спалах гепатиту. Господи, це останнє, чого ми хочемо».
  
  «Я намагався знайти інше місце», — сказав Браян. «Я вчора весь день розмовляв по телефону. Ніхто не хоче знати наших бід. Ходять чутки, і я думаю, що ми в чорному списку. Це має бути в цій місцевості — ви це знаєте».
  
  Щось вибухнуло всередині Воррена. — Так і буде, — рішуче сказав він. «Бен, як би тобі сподобався гарний будинок у Сохо?» Повністю оснащений, незалежно від вартості, аж до гарячих і холодних лакеїв?
  
  «Я б погодився на те, що ми маємо зараз», — сказав Браян.
  
  Воррен помітив, що в ньому зародилося хвилювання. — І, Бене, у вас була та ідея — про відділення групової терапії як самоврядну спільноту на кшталт тієї каліфорнійської організації. Що на рахунок того?'
  
  "Ти зійшов зі свого маленького рокера?" запитав Браян. — Для цього нам потрібен був заміський будинок. Де ми візьмемо кошти?»
  
  «Ну, отримуйте кошти», — упевнено сказав Воррен. «Розкопайте той телефон».
  
  Його рішення було прийнято, і всі сумніви зникли. Він втомився боротися з дурістю публіки, з якої нудота цього вузького хазяїна була лише єдиним прикладом. Якби єдиним способом виконувати свою роботу було перетворитися на штучного кульгавого Бонда, тоді він був би Джеймсом Бондом.
  
  Але це мало коштувати Геллієру дуже багато грошей.
  
  РОЗДІЛ 3
  
  Після успішного проходження ієрархії секретарів, кожна з яких була стрункішою за попередню, Воррена провели в офіс Геллієра на Вардор-стріт. Коли він нарешті проник у святилище, Геллієр сказав: «Я справді не очікував побачити вас, докторе». Я очікував, що мені доведеться переслідувати вас. Сідай.'
  
  Уоррен раптово перейшов до суті. «Ви згадали необмежені кошти, але я сприймаю це як фігуру мови. Як необмежений?»
  
  «У мене досить добре сідло», — усміхнувся Геллієр. 'Скільки ти хочеш?'
  
  «Ми прийдемо до цього. Я краще окреслю проблему, щоб ви могли отримати уявлення про її масштаби. Коли ви поглинаєте це, ви можете вирішити, що не можете собі цього дозволити».
  
  — Побачимо, — сказав Геллієр. Його посмішка розширилася.
  
  Воррен поклав папку. «Ви мали рацію, коли сказали, що я володію певними знаннями, але попереджаю вас, що я маю небагато — два імені та місце, — а все решта — чутки». Він кисло посміхнувся. «Не етика завадила мені піти в поліцію, а відсутність переконливих фактів».
  
  «Залишаючи осторонь ваші три факти, як щодо чуток? Я прийняв кілька проклятих важливих рішень лише на основі чуток, і я сказав вам, що мені платять за правильні рішення».
  
  Уоррен знизав плечима. «Все трохи туманно — просто речі, які я підібрав у Сохо. Я проводжу багато часу в Сохо - загалом у Вест-Енді - саме там буває більшість моїх пацієнтів. Це зручно для нічної аптеки на Пікаділлі, — сардонічно сказав він.
  
  «Я бачив, як вони шикуються в чергу», — сказав Геллієр.
  
  «У 1968 році у Франції було розгромлено мережу наркоторговців — велику. Ви повинні розуміти, що героїн, який надходить до Британії, — це лише невеликий витік із більш прибуткової американської торгівлі. Ця конкретна банда займалася контрабандою до Штатів у великих кількостях, але коли це кільце було розгромлено, ми відчули наслідки тут. Хлопці бігали, як курчата з відрубаними головами — нелегальне постачання завмерло».
  
  — Зачекайте хвилинку, — сказав Геллієр. «Ви маєте на увазі, що, щоб зупинити торгівлю з Британією, необхідно було б зробити те саме для Штатів?»
  
  Це фактично позиція, якщо ви атакуєте її біля джерела, що було б найкращим способом. Одне автоматично передбачає інше. Я сказав вам, що проблема велика».
  
  Наслідки більші, ніж я думав", - визнав Геллієр. Він знизав плечима. «Не те, щоб я ставився до цього шовіністично; як ви кажете, це міжнародна проблема».
  
  Здавалося, що Геллієра все ще не хвилювало ймовірна ціна для його кишені, тому Воррен продовжив: «Я вважаю, що найкращий спосіб окреслити поточні чутки — це поглянути на проблему, так би мовити, назад — починаючи з американського кінця. . Типовий нью-йоркський наркоман купує ін'єкцію від пушера за «шістнадцяту» — тобто шістнадцяту унції. Він мусить купувати його у продавця, тому що він не може отримати це легально, як в Англії. Це різко підвищує ціну, і його шістнадцятий обійдеться йому десь у шість-сім доларів. Його середня потреба становитиме дві ін’єкції на день».
  
  Розум Геллієра майже помітно увімкнувся. Через мить він сказав: «У Штати, мабуть, іде багато героїну».
  
  — Небагато, — сказав Воррен. «Не в абсолютному обсязі. Наважусь припустити, що нелегальне споживання становить десь дві-три тонни на рік. Розумієте, героїн, який продається наркоману, розбавляється інертним розчинним наповнювачем, зазвичай лактозою — молочним цукром. Залежно від того, чи його обманюють — а зазвичай так і є — відсоток героїну коливатиметься від половини до. два відсотки. Я думаю, ви можете взяти загальне середнє в один відсоток».
  
  Геллієр знову придумав. Він висунув аркуш паперу й почав рахувати. «Якщо в уколі є тисяча шістсота унції чистого героїну, а наркоман заплатить, скажімо, 6,50 доларів...» Він різко зупинився. «У біса, це понад 10 000 доларів за унцію!»
  
  — Дуже вигідно, — погодився Воррен. «Там великий бізнес. Фунт героїну в місці споживання коштує близько 170 000 доларів. Звичайно, це ще не весь прибуток — проблема полягає в тому, щоб донести його до споживача. Зрештою, героїн отримують із опіумного маку Papaver somniferum, який зі зрозумілих причин не вирощують у Штатах. Існує ланцюжок виробництва — від вирощування маку до сирого опіуму; від опіуму до морфіну; від морфіну до героїну».
  
  «Яка фактична собівартість виробництва?» запитав Геллієр.
  
  — Небагато, — сказав Воррен. «Але справа не в цьому. У місці споживання в Штатах фунт героїну коштує 170 000 доларів; на пункті оптовика всередині Штатів це коштує $50 000; у будь-якій точці за межами Штатів це коштує 20 000 доларів. І якщо ви повернетеся прямо по ланцюжку, ви зможете купити незаконний опіум-сирець на Близькому Сході за 50 доларів за фунт».
  
  Це говорить мені про дві речі, — задумливо сказав Геллієр. На кожному етапі можна отримати високі прибутки, а вартість на будь-якому етапі безпосередньо пов’язана з ризиками, пов’язаними з контрабандою».
  
  Ось і все, — сказав Воррен. «Поки що торгівля була роздробленою, але, за чутками, не за горами зміни. Коли французьку банду було розгромлено, утворився вакуум, і хтось інший зайшов – і зайшов із різницею. Ідея, схоже, полягає в тому, що ця організація усуне посередників — вони почнуть із вирощування маку, а закінчать доставкою невеликих партій всередині штатів у будь-яке місто. Гарантована доставка на цій основі повинна принести їм 50 000 доларів за фунт після покриття витрат. Останній етап — доставка речей у Штати — це робота з високим ризиком».
  
  — Вертикальна інтеграція, — урочисто сказав Геллієр. «Ці люди приймають натяки від великого бізнесу. Повний контроль продукту».
  
  «Якщо це вийде, і вони зможуть зшити Штати, ми можемо очікувати прискореного припливу до Британії. Прибутки значно менші, але вони все ще є, і хлопці не знехтують нагодою». Воррен показав рукою. «Але це все чутки. Я зібрав це зі сотень шепотів на виноградній лозі».
  
  Геллієр поклав руки на стіл. — Отже, ми підходимо до ваших фактів, — уважно сказав він.
  
  — Не знаю, чи можна було б ушанувати їх цим ім’ям, — втомлено сказав Воррен. Два імені і місце. Джордж Спірінг — хімік-фармацевт із поганою репутацією. Минулого року він потрапив у біду у справі про наркотики, і Фармацевтичне товариство зачепило його. Йому пощастило уникнути тюремного ув'язнення».
  
  Вони... е-е... зняли його?»
  
  Це вірно. Цьому натовпу потрібен буде хімік, і я чув, як згадали його ім’я. Він все ще в Англії, і я стежу за ним, наскільки можу, але я очікую, що він скоро поїде за кордон».
  
  «Чому скоро? І як скоро?»
  
  
  Воррен постукав по настільному календарю. Урожай опіуму ще не зібрано, і не буде ще через місяць. Але морфін найкраще видобувається зі свіжого опіуму, тому, як тільки ця банда матиме достатньо матеріалу для роботи, Спірінг займеться».
  
  «Можливо, нам варто пильніше стежити за Спірінгом».
  
  Воррен кивнув. «На даний момент він все ще сприймає це досить спокійно. І він у фондах, тож, ймовірно, на утриманні. Я згоден, що за ним слід стежити».
  
  — А інше ім’я? — запитав Геллієр.
  
  «Жанетт Делонн. Я ніколи раніше не чув про неї. Вона звучить так, наче вона може бути француженкою, але це не має великого значення на Близькому Сході, якщо вона там тусується. Але я навіть цього не знаю. Я нічого про неї не знаю. Це просто ім’я, яке виникло у зв’язку зі Шпірінгом».
  
  Геллієр нашкрябав на аркуші паперу. «Жанетт Делорм». Він підняв очі. «А місце?»
  
  
  — Іран, — коротко сказав Воррен.
  
  Геллієр виглядав розчарованим. «Ну, це небагато».
  
  — Я ніколи не казав, що так, — роздратовано сказав Воррен. «Я думав віддати це поліції, але, зрештою, що я мав їм дати?»
  
  Вони могли б передати це в Інтерпол. Можливо, вони могли б щось зробити».
  
  — Ти робив занадто багато телевізійних картин, — різко сказав Воррен. — І при цьому вірити їм! Інтерпол є просто інформаційним центром і не ініціює жодної виконавчої роботи. Припустимо, що інформацію передали іранській поліції. Жодна поліція не є непідкупною, і я взагалі не став би робити ставку на поліцейських на Близькому Сході, хоча я чую, що іранці кращі за більшість».
  
  «Я ціную вашу точку зору». Геллієр трохи замовк. «Нашим найкращим вибором буде ця людина, Спірінг».
  
  — Тоді ви готові продовжувати це на основі тієї невеликої інформації, яку я маю?
  
  
  — здивувався Геллієр. 'Звичайно!'
  
  Воррен дістав кілька паперів зі своєї справи. «Ви можете змінити свою думку, коли побачите це. Це буде коштувати вам пакет. Ви сказали, що я можу вибрати команду. Я взяв на себе зобов'язання від вашого імені, які ви повинні будете виконувати». Він штовхнув два аркуші на стіл. «Там ви знайдете подробиці — хто ці люди, скільки вони коштуватимуть, а також деякі короткі біографічні подробиці».
  
  Геллієр швидко проглянув папери і різко сказав: «Я згоден на ці ставки зарплати». Я також згоден на бонус у розмірі 5000 фунтів стерлінгів, виплачений кожній людині за успішне завершення підприємства». Він підняв очі. «Немає успіху — немає бонусу. Досить справедливо?'
  
  «Досить справедливо, але це залежить від того, що ви розумієте під успіхом».
  
  «Я хочу, щоб цю банду розгромили», — сказав Геллієр різким голосом. «Розбитий повністю».
  
  Уоррен криво сказав: «Якщо ми взагалі збираємося робити щось, що мається на увазі». Він штовхнув інший папір через стіл. «Але ми не дійшли до тями. моя ціна.
  
  Геллієр підняв його і через мить сказав: «Хм! Якого біса тобі потрібна нерухомість у Сохо? Вони прокляті дорогі».
  
  Уоррен із чуттям пояснив, з якою проблемою зіткнувся Терапевтичний центр Сохо. Геллієр засміявся. «Так, люди прокляті лицеміри. Напевно, я був би таким же раніше. . . ну, не зважай на це». Він підвівся і підійшов до вікна. «Чи підійде приміщення на Вардор-стріт?»
  
  «Це було б добре».
  
  «Компанія має тут приміщення через дорогу. Ми використовували його як склад, але його припинили. Зараз він порожній і трохи запущений, але може вам підійти». Він повернувся до свого столу. «Ми збиралися продати, але я дозволю. ти маєш це за дрібну орендну плату і відшкодовуєш компанії з моїх власних коштів».
  
  Воррен, який ще не закінчив з ним, коротко кивнув і штовхнув ще один папір через стіл. «І це мій бонус за успішне виконання роботи». За іронією долі він наголосив на ключовому слові, висміюючи Геллієра.
  
  Геллієр глянув на формулювання й мало не вибухнув. «Заміський будинок із двадцятьма спальнями! Що це за чорт?» Він люто глянув на Воррена. «Ваші послуги високі, докторе».
  
  — Ви просили крові, — сказав Воррен. Це товар з високою ціною. Коли ми займемося цим, ми зіткнемося з бандою, яка буде битися, тому що приз може досягти мільйонів. Я думаю, що десь по лінії буде пролита кров — або наша, або їхня. Хочеш крові — плати за неї».
  
  — Зробивши вас володарем садиби? — цинічно запитав Геллієр.
  
  — Не я — чоловік на ім’я Бен Браян. Він хоче заснувати самоврядну громаду для залежних; спочатку вивести їх з обігу та змусити їх діяти відповідально. Це ідея, яка мала справедливі результати в Штатах».
  
  — Розумію, — тихо сказав Геллієр. «Гаразд; Я приймаю це». Він .почав читати короткі біографії команди, і Уоррен недбало сказав: «Ніхто з цих людей насправді не знає, у що вплутується. Припустімо, що ми потрапили у володіння, скажімо, сотнею фунтів героїну – це коштувало б великих грошей. Я не знаю, чи довірив би я це Енді Тозьєру - напевно, ні. Я точно б не довіряв Джонні Фоллету».
  
  Геллієр перегорнув сторінку і через деякий час підняв голову. — Ти серйозно про це — про тих чоловіків, яких ти обрала? Господи, половина з них лиходії, а інша половина незбагненні».
  
  «Яких чоловіків ви очікували?» запитав Воррен. Це не може зробити натовп святих, що розмахують прапорами. Але жоден із цих чоловіків не займається цим заради грошей, окрім Енді Тозьєра. У кожного з них є свої причини». Він кисло глянув на себе й подумав про Фолле. «Я виявив, що маю неочікуваний талант до шантажу та примусу».
  
  «Я розумію, що ви вибрали Тозьєра — професійного військового», — сказав Геллієр. — Але Фолле — азартний гравець?
  
  «Джонні — людина з багатьох частин. Окрім азартного гравця, він ще й успішний шахрай. Він може придумати способи витягнути гроші з вашої кишені швидше, ніж ви можете придумати способи його зупинити. Мені здається, що його таланти можна було б використати на інші речі, крім грошей».
  
  «Якщо ви так висловлюєтеся, я вважаю, що це здається розумним», — сказав Геллієр непереконливим голосом. — Але ж цей чоловік, абат, газетяр, їй-богу! Я не хочу цього».
  
  — Так, будеш, — категорично сказав Воррен. «Він все одно на нас, і я волів би, щоб він працював на нас, ніж проти нас. Він був у моєму початковому списку, але він все одно впорався, і було б надто ризиковано залишати його зараз. У нього хороший ніс, кращий за будь-якого детектива, і це те, що нам потрібно».
  
  — Гадаю, це теж здається розумним, — похмуро сказав Геллієр. Але те, що здається нерозумним, так це цей чоловік, Паркер. Я не бачу тут нічого корисного для нас».
  
  — Ден — єдиний по-справжньому чесний чоловік серед них, — сказав Воррен. Він засміявся. — Крім того, він мій страховий поліс.
  
  Геллієр висунув певну філософію кінобізнесу. «Більшість країн, особливо бідніші, люблять кінокомпанії. Хлопцям на вершині ми подобаємося, тому що ми не надто скупі на хабарі. Ми подобаємося обивателям, тому що на місці ми платимо надзвичайно високі ставки, за місцевими стандартами, за барвисто одягнених статистів. Ми не заперечуємо, тому що, коли все сказано і зроблено, ми платимо клятецьку менше, ніж удома».
  
  Він підняв велику книгу, розміром з дурну книжку, акуратно переплетену. «Це екранізація, яку ми тримаємо на полиці деякий час. Близько половини сцен відбуваються в Ірані. Я вирішив його воскресити, і ми збираємося знімати фільм. Вас і вашу команду працевлаштують у нас. Ви станете передовою групою, яку ми відправимо до Ірану для пошуку вдалих місць, і це дасть вам привід з’являтися скрізь і будь-де. Як вам це підходить?»
  
  «Мені подобається, — сказав Воррен. «Це хороша обкладинка».
  
  
  «Вам будуть надані транспортні засоби та весь звичайний мотлох, який йде з передовою командою», — сказав Геллієр. «Дайте мені список усього, що вам може знадобитися». Він погортав сторінки сценарію. 'Хто знає? Ми могли б навіть зробити картину, — сардонічно сказав він.
  
  Енді Тозьєр підійшов до Воррена. «Ви занадто довго тримаєте мене в невіданні», — поскаржився він. «Я хотів би знати, у що я вліз. Я не знаю, до чого готуватися».
  
  «Готуйтеся до гіршого», — безпорадно сказав Воррен.
  
  «Це не клята відповідь. Це буде військова справа?»
  
  Воррен обережно сказав: «Назвемо це воєнізованими».
  
  'Розумію. Акція поліції — зі стріляниною».
  
  — Але неофіційно, — сказав Воррен. Може бути стрілянина».
  
  Тозьєр погладив краєм щелепи. «Мені не подобається ця неофіційність. І якщо в мене стрілятимуть, я хотів би мати щось зручне, щоб стріляти у відповідь. Як ми це влаштуємо?»
  
  — Не знаю, — сказав Воррен. «Я думав залишити це вам. Ви експерт. Тозьєр грубо зашумів, і Уоррен сказав. «Я справді не знаю, у що ми зіткнемося на іншому кінці. Це все трохи складно».
  
  Тозьєр замислився. «Які транспортні засоби вони нам дають?»
  
  «Пара нових Land-Rover. Разом з нами їх вивезуть до Ірану. Країна там досить сувора.* І обладнання, яке ми отримуємо. З чого він складається?'
  
  «Все це частина нашого покриття. Існують фотоапарати з величезною кількістю об’єктивів. Пара 16-міліметрових кінокамер. Наряд відеокасети. Дуже багато всього, що я не можу назвати».
  
  «Чи є штативи з кінокамерами?» Воррен кивнув, і Тозьєр сказав: «Добре, я хотів би, щоб Land-Rover і все обладнання доставили мені якомога швидше». Можливо, я захочу внести кілька змін».
  
  "Ви можете отримати їх завтра".
  
  — І я хотів би трохи будлу з цієї грошової шахти, яку ви, здається, знайшли — принаймні тисячу фунтів. Мої модифікації коштують дорого».
  
  — Я зроблю дві тисячі, — спокійно сказав Воррен. «Ти теж можеш отримати це завтра».
  
  — Джонні Фоллет може виявитися кориснішим, ніж я думав, — задумливо сказав Тозьєр. «Він знає свою зброю — він був у Кореї».
  
  'Був він? Тоді ладні з Деном Паркером».
  
  Тозьєр кивнув головою. «А хто такий Ден Паркер?»
  
  Уоррен посміхнувся. «Колись ти з ним зустрінешся», — пообіцяв він.
  
  «Я піду з тобою», — сказав Бен Браян, коли Воррен розповів йому про те, що відбувається.
  
  «А навіщо нам психіатр?»
  
  — спитав Воррен.
  
  Браян посміхнувся. Щоб додати трішки розсудливості. Це найбожевільніша річ, яку я чув».
  
  «Якщо ти приєднаєшся до нас, ти будеш такий же божевільний, як і ми. І все-таки ти можеш стати в нагоді». Він задумливо подивився на Брайана, а потім сказав: «Я думаю, тобі краще бути в основній групі». Майк Еббот може піти з Паркером.
  
  «Що він збирається робити?»
  
  — Він наш троянський кінь — якщо ми зможемо знайти жінку Делорм — і це виявилося бісовою проблемою. Команда Hellier у Парижі перевіряє свідоцтва про народження, витягує всіх Жанет Делорм і перевіряє їх. Вони вже знайшли вісім. Випадково вона народилася в Швейцарії, у нього там є інша команда».
  
  — Припустимо, вона народилася на Мартиніці? запитав Браян.
  
  «Спочатку ми можемо лише спробувати очевидне», — сказав Воррен. «Слідчі Hellier хороші — я знаю, тому що вони зробили зі мною чудову роботу. У всякому разі, він витрачає гроші, ніби має свою друкарню. Ми вже шукаємо його на понад £70 000». Він посміхнувся. «Втім, це лише кілька років утримання його яхти».
  
  «Я ніколи не чув, щоб багата людина справді прагнула розлучитися зі своїми грошима», — сказав Браян. — Ви, мабуть, вибили реквізит з-під нього. Ви змусили його поглянути на себе — добрим, ясним поглядом — і йому не сподобалося те, що він побачив. Я хотів би зробити те саме з деякими своїми пацієнтами. Можливо, тобі варто змінити професію».
  
  «Я маю... я займаюся створенням приватних армій».
  
  Здавалося, все сталося відразу.
  
  
  Можливо, це була удача чи це була хороша слідча практика, але жінку Делорм вдалося відстежити не шляхом терплячого просіювання свідоцтв про народження, а з трубопроводу до французького Surete. Здавалося, у Майка Еббота був друг, у якого був друг, який . . .
  
  Геллієр кинув папку Воррену. «Прочитайте це і скажіть мені, що ви думаєте».
  
  Воррен відкинувся на спинку крісла й відкрив папку.
  
  Жанетт Веронік Делорм: народилася 12 квітня 1937 року в Шалоні. Батьки...
  
  Він пропустив життєву статистику, щоб дійти до суті.
  
  '. . . три місяці ув'язнення в 1955 році за дрібне шахрайство; шість місяців ув'язнення в 1957 році за контрабанду через франко-іспанський кордон; покинув Францію в 1958 році.
  
  Потім послідувало те, що можна описати лише серією гіпотез.
  
  Вважається, що він брав участь у контрабанді з Танжера до Іспанії, 1958-1960 рр.; контрабанда зброї до Алжиру, 1961-1963 рр.; контрабанда наркотиків до Італії та Швейцарії, 1963-1967. Вважається, що він причетний до вбивства Генрі Роу (американець) 1962; Курт Шлезінгер (німець), Ахмед бен Буза (алжирець) і Жан Фуже (французький) 1963; Камер Осман (ліванець) і П'єтро Фузеллі (італієць) 1966. Операційні характеристики: суб'єкт є хорошим організатором і здатний контролювати великі групи; нещадний і нетерпимий до помилок; намагається особисто не брати участі в контрабандній діяльності, але, можливо, був керівником великомасштабних крадіжок коштовностей на півдні Франції, 1967 рік. Однак це можна вважати сумнівним.
  
  Нинішнє місцеперебування: Бейрут, Ліван.
  
  Поточний статус: не розшукується за злочини у метрополії Франції.
  
  Було кілька брудних фотографій, які зовсім не збереглися після копіювання, але на яких була зображена блондинка невизначеного віку.
  
  Воррен роздув щоки. «Яка вона, мабуть, пекельна кішка». Він постукав по папці. «Мені здається, це той самий — все підходить».
  
  — Я теж так думаю, — сказав Геллієр. «Я зупинив усе інше й звузив це до неї. Чоловік уже вилетів до Бейрута, щоб визначити її».
  
  «Сподіваюся, хтось сказав йому бути обережним», — сказав Воррен.
  
  «Він просто повинен дізнатися, де вона живе і... е-е... її становище в суспільстві. Це не повинно бути надто ризиковано. Потім він виходить, а ти береш на себе».
  
  «Я викличу туди Дена Паркера, як тільки ми дізнаємося щось певне. Майк Еббот підтримає його – я не впевнений, що Ден зможе зробити це сам. Для цього може знадобитися вишуканий дотик. О, і у нас є волонтер — Бен Браян приєднається до групи з Ірану».
  
  «Мені приємно чути, що містер Брайан збирається заробити свій маєток», — сказав Геллієр трохи їдко. На твоєму чоловікові все ще нічого немає, Спірінг.
  
  «Він скоро зробить крок», — упевнено сказав Воррен. Його впевненість зросла, тому що досьє на Жанетт Делорм так акуратно підійшло.
  
  «Ну, те саме стосується. Усю дорогу з ним буде слідчий — ймовірно, в тому ж літаку, якщо він полетить. Тоді ти візьмеш це на себе».
  
  Спірінг переїхав через два дні, і вже через дванадцять годин Уоррен, Тозьєр, Фоллет і Брайан були в повітрі на чартерному літаку, який також перевозив два Land-Rover. Паркер і Еббот уже прямували до Лівану.
  
  У Тегерані йшов сніг.
  
  Фолле здригнувся, коли різкий вітер розрізав його піджак. «Я думав, що тут повинно бути жарко». Він подивився через територію аеропорту на стрімкий зойк гір Ельбурз, а потім на холодне сіре небо, з якого віяла невелика хуртовина. Це Близький Схід? — запитав він із сумнівом.
  
  «Наскільки можна досягти середнього», — сказав Тозьєр. «Та все ж березень, і ми майже на п’ять тисяч футів над рівнем моря».
  
  Фолле підняв комір і натягнув лацкани на горло. «Де, в біса, Воррен?»
  
  «Він розмитнює транспортні засоби та спорядження». Він похмуро посміхнувся. Модифікації, які він вніс у Land-Rover, були такими, що якщо їх виявлять, у митному сараї розгорнеться пекло, а Воррена та Браяна без жодних суперечок кинуть до в’язниці. Але він не сказав Уоррену, що це за модифікації, що було на користь. Справжня невинність краща, ніж блеф, коли стикаєшся з рентгенівським оком досвідченого митника.
  
  Все одно йому стало легше дихати, коли Фолле торкнувся його плеча й показав рукою. «Ось вони їдуть», — сказав він, і Тозієр з полегшенням побачив, як на них насувається «Лендровер». Збоку на ньому була акуратна легенда: Regent Film Company. Передовий підрозділ. Напруга покинула його.
  
  Уоррен просунув голову в бічне вікно. — Бен одразу за мною, — сказав він. «Один із вас стрибне».
  
  «У вас були проблеми?» — запитав Тозьєр.
  
  Уоррен виглядав здивованим. «Зовсім без проблем».
  
  
  Тозьєр посміхнувся й нічого не сказав. Він підійшов до задньої частини автомобіля й погладив одну з металевих стійок, які тримали купол. Фолле сказав: «Дозвольте мені ввійти та вийти з цього клятого вітру». Куди ми йдемо?'
  
  «Ми заброньовані в Royal Tehran Hilton. Я не знаю, де це, але знайти його не складно». Він показав на мікроавтобус, що заповнювався пасажирами, на боці якого була назва готелю. «Ми просто слідкуємо за цим».
  
  Фолле привітався і грюкнув дверима. Він задумливо подивився на сцену інопланетян і різко сказав: «Що, в біса, ми тут робимо, Уоррене?»
  
  Уоррен глянув на дзеркало заднього виду й побачив, що прибув інший Land-Rover. «За людиною».
  
  «Боже, ти такий же замкнутий, як той твій міцнорукий чоловік. Або ви теж тримаєте його в невіданні?»
  
  «Просто роби, як тобі сказано, Джонні, і все буде добре», — порадив Воррен.
  
  «Я почувався б набагато краще, якби знав, що маю робити», — пробурчав Фолле.
  
  
  «Прийде твоя черга».
  
  Фолле несподівано засміявся. — Ти смішний, Уоррене. Дозвольте мені сказати вам дещо; Ти мені подобаєшся - справді. Ви мали мене над бочкою; ти запропонував мені тисячу, коли знав, що я візьму арахіс. Потім ви підняли бонус до п’яти тисяч, коли не потрібно було. Чому ти це зробив?'
  
  Уоррен посміхнувся. Робітник гідний своєї винагороди. Ви це заробите».
  
  «Можливо, я й зроблю, але зараз не розумію, як це зробити». У будь-якому разі я просто хотів сказати, що я ціную цей жест. Ви можете покластися на мене — тобто за будь-що розумне, — поспіхом додав він. Тозьєр говорив про нерозумні речі, як-от те, що в нього стріляли».
  
  «Ти мав звикнути до цього в Кореї».
  
  — Ти знаєш, — сказав Фолле. «Я ніколи не робив. Смішні речі, до яких людина ніколи не звикне, чи не так?»
  
  Королівський Тегеран Хілтон був на околиці міста, караван-сарай, розроблений спеціально для нафтовиків і бізнесменів, які збиралися в Іран під поштовхом бурхливої економіки, підтриманої реформаторським режимом Мохаммеда Резі Пехлеві, Короля Царів і Світла Аріїв. Доїхати від аеропорту було непросто через схильність місцевих жителів розглядати дорогу як гоночну трасу. «Кілька разів Уоррен потрапляв у серйозні проблеми, і коли вони дісталися готелю, він спітнів, незважаючи на холод.
  
  Вони зареєструвалися, і Уоррен знайшов повідомлення, яке чекало на нього. Він зачекав, доки опинився у своїй кімнаті, а потім розірвав конверт і знайшов лише один незбагненний рядок: Ваша кімната — 730 pm Lane. Він подивився на годинник і вирішив, що встиг розпакувати речі.
  
  На 729 пролунав непомітний стукіт. Він відчинив двері, і якийсь чоловік сказав: «Містер Воррен? Я вірю, що ти мене чекаєш. Мене звуть Лейн.
  
  — Заходьте, містере Лейн, — сказав Уоррен і відчинив двері ширше. Він дивився на Лейна, знімаючи пальто; у цій людині було небагато — він міг бути будь-ким — чеснота приватного детектива.
  
  Лейн сів. — Ваш чоловік зупиняється тут, у «Хілтоні» — його бронювання розраховано на тиждень.
  
  Він зараз тут, якщо ти його хочеш».
  
  «Я вірю, не сам», — сказав Воррен.
  
  
  Усе гаразд, містере Воррен; нас двоє на роботі. За ним стежать». Лейн знизав плечима. «Але він не рухається — він любить залишатися поряд із пляшками».
  
  «Він багато п'є?»
  
  «Можливо, він і не алкоголік, але тисне на це. Він живе в барі, поки він не закриється, а потім йому присилають пляшку в номер».
  
  Воррен кивнув. «Що ви ще можете мені сказати про містера Спірінга?»
  
  Лейн дістав із кишені блокнот. «Він перебирається. У мене є список усіх цих речей, який я вам передам, але я можу розповісти його вам за п’ять хвилин». Він розгорнув блокнот. «В аеропорту його зустрів один із місцевих жителів — я думаю, іранець — і привіз сюди в готель. Я не зміг розпізнати іранця; ми щойно прибули й не були споряджені, — сказав він вибачливо.
  
  Все гаразд.'
  
  
  «У будь-якому разі, ми не бачили іранця відтоді. Наступного дня Спірінг виїхав на місце на Мовлаві, біля залізничної станції. Я маю адресу тут. Він виїхав звідти на машині, точніше, на американському джипі. Це також не прокатний автомобіль — я намагався перевірити реєстрацію, але це трохи дивно в такому дивному місті, як цей».
  
  — Так, мабуть, — сказав Воррен.
  
  «Звідти він пішов до аптечної фірми оптової торгівлі фармацевтичними препаратами — ім’я та адреса надано — де він провів півтори години. Потім повернувся до Hilton, де він провів решту дня. Це було вчора. Сьогодні вранці у нього був гість — американець на ім’я Джон Істмен; що було в його кімнаті. Істмен залишився цілий ранок — три години — потім вони пообідали в їдальні Hilton.
  
  "Хтось рядок про Істмена?"
  
  Лейн похитав головою. «Для штатної перевірки людини справді потрібні чотири оперативники — нас лише двоє. Ми не могли нічого зробити з Істменом, не ризикуючи втратити Спірінга. Наші інструкції були дотримуватися Шперінга». Лейн знову звернувся до свого блокнота. «Сьогодні Істмен пішов невдовзі після обіду, а Спірінг відтоді не рухався. Він зараз у барі. Ось і все, містере Воррен.
  
  «Я вважаю, що ти впорався добре за цих обставин», — сказав Воррен. «У мене тут є кілька друзів; Я хотів би дозволити їм поглянути на Шпірінга для подальшого використання. Чи можна це влаштувати?»
  
  — Немає нічого простішого, — сказав Лейн. «Все, що вам потрібно зробити, це випити». Він дістав конверт і віддав Ворену. — Це все, що ми маємо про Шпірінга; реєстраційний номер його джипа, назви та адреси місць, де він був у Тегерані». Він зробив паузу. «Я розумію, що це закінчує нашу роботу — після того, як я вказав на цю людину».
  
  'Це вірно. Це все, що вас просили зробити». Лейн відчув полегшення. «Це було складно», — зізнався він. «У мене немає жодних проблем у Лондоні, і я працював у Парижі та Римі. Але житель Заходу тут виділяється в деяких частинах міста, і тому слідувати за людиною важко. Коли ти хочеш побачити Спірінга?
  
  'Чому не зараз?' сказав Воррен. «Я заберу своїх хлопців».
  
  Перш ніж зайти в бар, Уоррен зробив паузу і сказав: «Ми тут у справах». Містер Лейн ненав’язливо вкаже на людину, до якої ми прийшли — і головне слово — побачити. Уважно подивіться на нього, щоб ви знову впізнали його будь-де, але не робіть це очевидним. Ідея полягає в тому, щоб бачити і не бути поміченим. Я пропоную нам розділитися».
  
  Вони перетнули фойє й зайшли до бару. Уоррен одразу помітив Спірінга й відвернувся від нього. Він кілька разів бачив Спірінга в Лондоні, і, хоча він не думав, що був знайомий Спірінгу, було найкраще переконатися, що за ним не спостерігають. Він повернувся до кімнати спиною, сперся на барну стійку і замовив напій.
  
  Чоловік поряд обернувся. «Привіт!»
  
  Воррен ввічливо кивнув. 'Добрий вечір.'
  
  «У вас IMEG?» Чоловік був американцем.
  
  "IMEG?"
  
  Чоловік засміявся. 'Я думаю що ні. Я бачив, що ви британець, і здогадався, що ви з IMEG».
  
  «Я навіть не знаю, що таке IMEG», — сказав Воррен. Він подивився в дзеркало в задній частині бару й побачив Тозьєра, який сидів за столиком і замовляв напій.
  
  "Це просто найбільша річ, щоб потрапити в цю смертельну країну", - сказав американець. Він був трохи п'яний. «Ми просвердлюємо сорокадюймовий газопровід прямо посередині — Абадан прямо до російського кордону. Понад шістсот мільйонів доларів. Гроші течуть, як. . . як гроші. Він засміявся.
  
  «Справді!» сказав Воррен. Його не дуже цікавило.
  
  «IMEG керує шоу — це ви, британці. Я - я з Williams Brothers, які роблять кляту роботу. Назвіть це справедливим розподілом праці?
  
  — Звучить як велика робота, — ухильно сказав Воррен. Він змінив позицію й побачив Фолле на іншому кінці бару.
  
  Найбільший.' Американець проковтнув свій напій. «Але хлопці, які збираються взяти вершки, це Русські. Боже, яка установка! Вони братимуть іранський газ за ціною менше двох центів за термо, і вони проклали трубу до Трієста, щоб вони могли продавати російський газ італійцям за ціною вище трьох центів за термо. Не кажіть мені, що ті більшовицькі виродки не хороші капіталісти». Він штовхнув Воррена. 'Випий.'
  
  — Ні, дякую, — сказав Воррен. «Я чекаю друга».
  
  "Ой, біс!" Американець глянув на годинник. «Здається, я все одно маю їсти. Побачимося.'
  
  Коли він пішов, Тозьєр підійшов до бару з напоєм у руці. «Хто твій друг?»
  
  «Самотній п'яниця».
  
  «Я бачив вашу людину, — сказав Тозьєр. «Він схожий на чергового п'яницю. Що тепер?'
  
  «Тепер ми його не втратимо».
  
  'І потім?'
  
  Уоррен знизав плечима. «Тоді ми дізнаємося те, що дізнаємося».
  
  Тозьєр деякий час мовчав. Він витяг портсигар, закурив і випустив довгий клубок диму. — Це недостатньо добре, Ніку. Я не люблю грати в темряві».
  
  «Шкода це чути».
  
  
  «Тобі буде ще більше шкода, коли я виїду завтра». Воррен різко повернув голову, і Тозьєр сказав: «Я не знаю, що ви намагаєтеся зробити, але ви не можете провести цю операцію, тримаючи все в таємниці». Як, у біса, я можу виконувати роботу, якщо я не знаю, що роблю?»
  
  «Мені шкода, що ти так ставишся до цього, Енді. Ти мені не довіряєш?»
  
  «О, я тобі довіряю. Біда в тому, що ти мені не довіряєш. Тож я виходжу, Ніку – я повернуся до Лондона завтра ввечері. У вас є щось про Джонні Фоллета, і, наскільки я знаю, у вас може бути щось про Бена Браяна. Але я чистий, Нік; Я в цьому з чесних міркувань — лише заради грошей».
  
  «Тож залишайся і заробляй».
  
  Тозьєр обережно похитав головою. «Не розуміючи, у що я встрягаю — і чому. Якось я сказав тобі, що мені подобається мати чим стріляти у відповідь, якщо хтось стріляє в мене. Я також хочу знати, чому він стріляє в мене. До біса, я міг би схвалити його причини — я міг би навіть бути на його боці, якби знав рахунок».
  
  Рука Воррена міцніше стиснула свою склянку. Його підштовхували до прийняття рішення. «Енді, ти виконуєш роботу за гроші. Ви б провозили контрабанду наркотиків за гроші?»
  
  «Проблема ніколи не виникала», — задумливо сказав Тозьєр. «Ніхто ніколи не робив такої пропозиції. Ти питаєш мене, Ніку?
  
  «Я схожий на контрабандиста наркотиків?» — з огидою сказав Воррен.
  
  «Я не знаю», — сказав Тозьєр. «Я не знаю, як поводиться контрабандист наркотиків. Я знаю, що найпряміші люди згинаються під тиском. Ви вже досить довго перебуваєте під тиском, Нік; Я бачив, як ти борешся з цим». Він осушив свою склянку. «Тепер, коли виникло це питання», — сказав він, відповідь — ні. Я б не провозив контрабанду наркотиків за гроші. І я думаю, що ти перетворився на правильного сучого сина, Ніку; ти намагався втягнути мене в це, і це не спрацювало, чи не так?»
  
  Воррен роздув щоки й випустив повітря, протяжно зітхнувши. Всередині він підбадьорювався під звуки сурм. Він усміхнувся Тозьєру. «Ти взяв не той кінець палиці, Енді. Дозвольте мені розповісти вам про це — за рогом, поза полем зору Шперінга».
  
  Він узяв Тозьєра за руку, підвів до столу й за п’ять хвилин розповів йому суть. Тозьєр прислухався, і на його обличчі з’явився трохи приголомшливий вираз. Він сказав: «І це все, що тобі потрібно продовжувати?» Ти що, з глузду з'їхав?
  
  — Це небагато, — визнав Воррен. «Але це все, що ми маємо».
  
  Раптом Тозьєр засміявся. «Це достатньо шалено, щоб бути цікавим. Вибач, Ніку, якщо я щойно помилився; але ти був таким клятим таємничим». Він скрушно кивнув. «Я бачу, в якому становищі ви були — ви не можете довіряти нікому в цьому рекеті. Гаразд, я з тобою».
  
  Дякую, Енді, — тихо сказав Воррен.
  
  Тозьє викликав офіціанта і замовив напої. «Давайте попрацюємо, — сказав він. «Ти мав рацію в одному — я б не дозволив, щоб хоч один подих цього просочив до Джонні Фоллета. Якщо в ньому є якісь гроші, Джонні захоче скоротити свою частку, і він не надто розбиратиметься, як він це робить. Але все одно він хороша людина, і ми можемо використовувати його, доки ти міцно тримаєш ту душову хватку. А що у вас про нього?
  
  'Це важливо?'
  
  Тозьєр знизав плечима. — Гадаю, ні. Тепер, які ваші ідеї щодо Спірінга?
  
  
  «Він прийшов сюди, щоб добути морфін з опіуму, я в цьому майже впевнений», — сказав Воррен. Тому вчора він пішов до оптової фармацевтичної фірми. Він замовляв добавки.
  
  «Що йому потрібно?»
  
  «Вапно фармацевтичної якості, метиленхлорид, бензол, аміловий спирт і соляна кислота, а також певна кількість скляного посуду». Уоррен зробив паузу. «Я не знаю, чи збирається він тут перетворювати морфін на героїн. Якщо він це зробить, йому також знадобиться оцтова кислота». .
  
  Тозьєр нахмурився. «Я не зовсім розумію це. Яка різниця між морфіном і героїном?»
  
  Напої прибули, і Уоррен не відповів, доки офіціант не пішов. «Морфін — це алкалоїд, який отримують з опіуму відносно простим хімічним процесом. Героїн — це морфін, молекулярна структура якого змінена ще простішим процесом». Він скривився. «Цю роботу можна виконати на добре обладнаній кухні».
  
  «Але яка різниця?»
  
  — Ну, героїн — це ацетильована форма морфіну. Він розчиняється у воді, а морфін не розчиняється, і оскільки тіло людини в основному складається з води, він потрапляє на місце швидше. Різні властивості підкреслюються, і це чортове видовище викликає звикання більше, ніж морфін.
  
  Тозьєр відхилився назад. — Отже, Спірінг збирається видобути морфін. Але де? Тут, в Ірані? І як морфін -- або героїн -- потрапить на узбережжя? На південь до Перської затоки? Або через Ірак і Сирію до Середземного моря? Ми маємо з’ясувати дуже багато речей, Ніку.
  
  — Так, — похмуро відповів Воррен. «І є одна велика проблема, минулого я взагалі не бачу. Це те, про що я навіть не обговорював із Геллієром,
  
  «О! Ну, тобі краще виплюнь».
  
  Воррен категорично сказав: «Там немає опіуму, привіт, Іран».
  
  Тозьєр витріщився на нього. «Я думав, що всі ці країни Близького Сходу прогнили від цього».
  
  «Вони – і таким був Іран за старого шаха. Але цей новий хлопець — реформатор». Воррен сперся ліктями на стіл. «За старого шаха все пішло до біса з відром. Він керував Іраном на зразок старої Римської імперії — для того, щоб підтримувати смак населення, він тримав ціни на зерно на штучно низькому рівні. Це була самопрограшна політика, оскільки віяльники виявили, що не можуть заробити на життя вирощуванням зерна, тож замість цього вони висадили мак — набагато прибутковішу культуру. Тому було все менше зерна і все більше опіуму». Він скривився. Старий шах не заперечував, бо створив опіумну монополію; там був державний податок, і він отримував гроші з кожного зібраного фунта».
  
  — Мила історія, — сказав Тозьєр.
  
  «Ти не чув і половини цього. У 1936 році виробництво опіуму в Ірані становило 1350 метричних тонн. Світова потреба медичного опію становила 400 тонн».
  
  Тозьєр смикнувся. «Ви маєте на увазі, що старий виродок провозив це контрабандою».
  
  «Йому не потрібно було, — сказав Воррен. «Це не було незаконно. Він був законом в Ірані. Він просто продавав речі всім, хто мав гроші, щоб заплатити за це. Він був на доброму шляху, але все хороше колись закінчується. Він зайшов надто далеко і був змушений зректися престолу. Деякий час існував тимчасовий уряд, а потім нинішній шах перейшов на посаду. Тепер він був справді розумним хлопчиком. Він хотів затягнути цю нещасну країну в двадцяте століття за шию, але виявив, що індустріалізм не може бути в країні, де сімдесят п’ять відсотків населення є опіумними наркоманами. Тож він почав жорстко й швидко, і я сумніваюся, що сьогодні в країні можна знайти унцію нелегального опіуму».
  
  Тозьєр виглядав спантеличеним. Тоді що тут робить Спірінг?
  
  
  — Ось у чому проблема, — лагідно сказав Воррен. — Але я не пропоную питати його прямо.
  
  — Ні, — задумливо сказав Тозьєр. «Але ми тримаємося до нього ближче, ніж до його сорочки».
  
  Підійшов офіціант і запитально запитав: «Містер Воррен?»
  
  «Я Уоррен».
  
  — Повідомлення для вас, сер.
  
  Дякую, — підняв брови Уоррен, дивлячись на Тозьєра, даючи чайові офіціантові. Через хвилину він сказав: «Це з Лейна. Спірінг відмовився від бронювання — він від’їжджає завтра. Лейн не знає, куди він їде, але його джип пройшов технічне обслуговування, а ззаду стоять каністри з водою. Як ви думаєте, що це означає?
  
  — Він залишає Тегеран, — переконано сказав Тозьєр. «Мені краще повернутися, щоб перевірити вантажівки*, я хотів би побачити, чи радіо досі справні. Ми підемо окремо — дайте мені п’ять хвилин».
  
  Воррен нетерпляче дочекався, поки мине час, а потім підвівся й вийшов із бару. Проходячи повз Шперінга, він майже зупинився від несподіванки. Спірінг сидів із Джонні Фоллетом, і вони обидва кидали монети.
  
  IV. Спірінг прямував на північний захід від Тегерана по дорозі на Казвін. «Ти випереджай його, а я залишатимуся позаду», — сказав Тозьєр Воррену. «Ну, беріть його, як м’ясо в бутерброді. Якщо він зверне з дороги, я під’їду до вас на повітродувці».
  
  Вони цілу ніч стежили за джипом Шпірінга, але це була марна трата часу. Він неквапливо поснідав і не покидав Тегерана до десятої, а з ним шофером був різкий іранець. Вони тягнули джип крізь густий трафік, виїжджаючи з міста, і коли вони виїхали на головну дорогу, Воррен розганявся, проминув Шперінга, а потім пригальмував, щоб тримати попереду зручну дистанцію. Фолле, сидячи на пасажирському сидінні, пильно стежив за кормою, використовуючи друге дзеркало заднього виду. був однією з модифікацій Tozier.
  
  Праворуч височіли засніжені вершини Ельбурзьких гір, але навколо була безлика рівнина, курна й одноманітна. Наскільки міг судити Воррен, дорога була не дуже гарною, але він був навчений до більш вимогливих стандартів, ніж іранський водій, і він подумав, що за іранськими стандартами вона, мабуть, чудова. Зрештою, це була головна магістраль до Тебріза.
  
  Щойно він звик керувати Land-Rover, він різко сказав Фолле: «Ти розмовляв зі Шпірінгом минулої ночі. А як на рахунок?'
  
  — Просто скоротаю час, — легко відповів Фолле.
  
  — Не помиляйся, Джонні, — тихо сказав Воррен. "Ви можете отримати травму - дуже сильно".
  
  — До біса, це було нічого, — запротестував Фолле. «Це навіть не моя рука. Він підійшов до мене — що ще я мав робити, окрім розмови з ним?»
  
  «Про що ви говорили?»
  
  Це і те. Наші робочі місця. Я сказав йому, що я з Regent Films. Ви знаєте - все це лайно про фільм, який ми знімаємо. Він сказав, що працює в нафтовій компанії». Він засміявся. «Я також забрав у нього частину його грошей»
  
  — Я бачив вас, — їдко сказав Воррен. "Що ти використав - двоголовий пенні?"
  
  Фолле підняв руки з удаваним жахом. «Оскільки Бог мені суддя, я не обманював його. Ти знаєш, що це не мій стиль. Мені все одно не довелося; він був майже наосліп п'яний». Його очі звелися до дзеркала. «Сповільніть трохи — ми його втрачаємо».
  
  Від Тегерана до Казвіна було майже сто миль, і була майже перша година, коли вони наблизилися до околиць міста. Поки вони їхали, у гучномовці ожило. «Дзвоню Регенту два. Виклик регента два. Кінець.
  
  Фолле взяв мікрофон і натиснув перемикач. — Ти чудово йдеш, Регенте Один. Кінець.
  
  Голос Тозьєра був тонким і спотвореним. «Наш чоловік зупинився в готелі. Я думаю, що він годує своє обличчя. Кінець.
  
  «Це біса хороша ідея; Я сам голодний, — сказав Фолле й звів брову на Воррена.
  
  — Ми з’їдемо з дороги на іншому кінці міста, — сказав Воррен. «Скажи йому це». Він продовжував, доки не пройшов далеко за околицю Казвіна, а потім підтягнувся до жорсткого узбіччя. Ззаду є корзина, — сказав він. «Я дав Бену посаду інтенданта, давайте подивимося, який він хороший».
  
  Воррен почувався краще після бутербродів з куркою та гарячої кави з фляги, але Фолле здавався похмурим. «Яка погана країна», — сказав він. «Ми проїхали сто миль, а ці прокляті гори не змінилися ні на дюйм». Він вказав на рядок навантажених верблюдів, що йшов дорогою. «Яка ставка, що ми закінчимо на спині такої речі?»
  
  — Ми могли б зробити й гірше, — задумливо сказав Воррен. «Мені здається, що ці Land-Rover «надто помітні для такої роботи стеження». Він узяв карту. «Цікаво, куди прямує Спірінг».
  
  Фолле поглянув через плече. «Наступне місто — Зенджан — ще сотня проклятих миль». Він озирнувся. «Господи, хіба ця країна не жахлива? Гірше, ніж Арізона.
  
  "Ви були там?"
  
  «Чорт, я там народився. Я вийшов, коли виріс, щоб втекти. В душі я міський хлопець. Яскраве світло для мене». Він наспівував фразу «Бродвейської мелодії», простягнув руку й узяв з полиці в приладовій панелі пачку колядок. «Я теж повернуся, тому краще продовжу практику».
  
  Воррен почув чітке пересування карт і глянув убік, щоб побачити, як Фоллет тасує рушницю з неймовірною спритністю, чимось далеким від незграбності аматора. «Я думав, ти сказав, що не зраджуєш».
  
  «Я ні, але я можу, якщо доведеться. Я досить чесний картковий механік, коли хочу. Він захопливо посміхнувся. «Це ось так; якщо у вас є такий шматок казино, як у мене в Лондоні, вам не доведеться шахраювати – доки будинок має перевагу. Розумієте, перевага має значення. Ви не думаєте, що Монте-Карло обійдеться завдяки обману, чи не так?
  
  «Це має бути чесна гра».
  
  — Це на сто відсотків чесно, — твердо сказав Фолле. «Поки у вас є відповідні відсотки, у вас все гаразд і обманювати не потрібно, я покажу вам, що я маю на увазі, тому що зараз мені пощастило. На цій дорозі ми зустрічаємо близько двадцяти машин на годину — я дам тобі навіть грошей, що протягом наступної години дві з цих машин матимуть однакові дві останні цифри в реєстраційному номері. Просто гра, щоб скоротати час.
  
  Уоррен придумав це. Була сотня можливих чисел -- від 00 до 99. Якщо Фолле обмежив двадцятьма автомобілями, то здавалося, що шанси були на боці Воррена. Він обережно сказав: «Для перших двадцяти машин, на яких ви перебуваєте».
  
  — За сто фунтів, — спокійно відповів Фолле. «Якщо я виграю, ви можете додати це до мого бонусу — якщо і коли. Гаразд?'
  
  Воррен важко видихнув, а потім сказав: «Добре».
  
  Тихе дзижчання з гучномовця змінилося, коли почулася несуча хвиля, а потім Бен Браян сказав: «Дзвоню Регенту два». Наш чоловік готується до переїзду. Кінець.
  
  Воррен від’єднав мікрофон. Дякую, Регент Один. Ми будемо рухатися повільно і дозволимо йому наздогнати. Харчування було досить хорошим, Бене; ви обрані кейтерингом на термін. Кінець.
  
  Гучномовець грубо прохрипів і замовк. Воррен посміхнувся й натиснув на автостартер. — Слідкуй за тилом, Джонні, і скажи мені, коли з’явиться Спірінг.
  
  Фолле виготовив перо. «Ти назви номери — я їх запишу. Не хвилюйтеся; Я буду стежити за Шпірінгом.
  
  Гра служила для скорочення часу. Це була монотонна поїздка одноманітною дорогою, і Уоррену було чим зайнятися. Оскільки Фолле стежив позаду, йому нічого не залишалося робити, окрім як їхати та пришвидшувати чи сповільнювати швидкість за вказівкою «Дотримуйтесь інструкцій», щоб зберігати безпечну дистанцію попереду Шпірінга. Крім того, він мав тенденцію ставати сонним, і гра не давала йому спати.
  
  Він називав номери, коли проїжджали зустрічні машини, і Фолле нашкрябав їх. Хоча увага Фоллета була, головним чином, спрямована на Спірінга, Воррен помітив, що час від часу він перевіряє номер, який йому телефонують. Він посміхнувся — Фолле ніколи нікому не повірить. Коли було названо п’ятнадцять номерів без дублювання, Уоррен мав великі надії виграти свої сто фунтів, і він став ще більш зацікавленим — це було більше, ніж спосіб згаяти час.
  
  На вісімнадцятому числі Фолле раптом сказав: «Ось і все — номер п’ять і номер вісімнадцять однакові — тридцять дев’ять». Ти програв, Воррен. Ви щойно підняли мій бонус на сто». Він поклав ручку назад у кишеню сорочки. «Це було те, що відомо як пропозиція. Інша його назва - присоска. У вас не було шансів».
  
  — Я не бачу, — сказав Воррен.
  
  Фолле засміявся. Це тому, що ти математичний невіглас. Ви вважали це, тому що було сто можливих і лише двадцять шансів, що шанси були чотири до одного на вашу користь, і що я був болваном, пропонуючи рівні. Ти був болван, тому що шанси були на мою користь — не менше семи до одного. Розуміти математику варто».
  
  Уоррен подумав. «Я все ще не бачу».
  
  Подивіться на це так. Якби я поставив, що конкретне число з’явиться двічі в першій двадцятці, я був би болваном. Але я цього не зробив. Я сказав, що будь-які два числа з першої двадцятки збігаються».
  
  Уоррен нахмурився. Він все ще не розумів суті, але він завжди був слабким у математиці. Фолле сказав: «Пропозицію можна визначити як ставку, яка виглядає гарною для «лоха», але насправді на користь розумника, який її пропонує. Ви копаєтеся в дірах і кутках математики — особливо теорії ймовірностей — і ви знайдете десятки пропозицій, на які щоразу потрапляють лохи».
  
  — Ти мене більше не спіймаєш, — сказав Воррен.
  
  Фолле засміявся. «Хочеш зробити ставку? Дивно, як часто лох повертається за новим. Енді Тозьєр теж закохався в це. Він знову впаде — я заберу з нього всю його премію, перш ніж ми закінчимо цю каперсу». Він глянув на дзеркало. «Повільніше, добре? Ця дорога стає звивистою».
  
  Вони їхали все далі і далі, поки не підійшли до Зенджану, і Фолле сказав: «Я бачу джип — я думаю, він проїжджає». Через дві хвилини він сказав: «Я втратив його».
  
  Радіо ожило з полуденним тріском, спричиненим, імовірно, штормовою погодою над горами на заході. '. . . вимкнено ліворуч. . . готель . . . слідувати . . . зрозумів Кінець.
  
  Фолле натиснув перемикач. «Шпірінг звернув ліворуч від готелю, і ви хочете, щоб ми пішли за ним». Це все, Енді? Кінець.
  
  Ось і все... швидко. . . поза.'
  
  Уоррен зупинився, і Фоллет сказав: «Я візьму на себе роботу — ти виглядаєш трохи побитим».
  
  — Гаразд, — сказав Воррен. Вони пересіли, і Воррен розігнув плечі й опустився на пасажирське сидіння. Він був за кермом цілий день, і впоратися з Land-Rover було трохи важче, ніж з його автомобілем. Вони повернулися в Зенджан і біля готелю знайшли дорогу, що вела на захід; він був позначений арабським шрифтом, який Уоррен не міг зрозуміти. Фоллет обернувся, і Воррен схопив карти.
  
  Нова дорога швидко руйнувалася і, оскільки вела в гори, ставала більш звивистою та складною. Фоллет їхав трохи швидше, ніж це було абсолютно безпечно, намагаючись наздогнати Тозьєра та Браяна, .і автомобіль наштовхнувся та здригнувся. Нарешті вони побачили попереду хмару пилу. «Це має бути Енді». Через деякий час він сказав: «Це Енді, добре». Він трохи знизив швидкість. "Я зайду трохи назад - ми не хочемо їсти його пил звідси до біса і геть".
  
  Коли вони заглиблювалися в гори, їхня швидкість падала. Дорожнє покриття було дуже поганим, порізаним кістяними рифами та розмитим у місцях, де прокотилися штормові протоки. Схили стали крутішими, а повороти — настільки, що Фолле був змушений використовувати наднизьку передачу, яка є особливістю Land-Rover. День йшов до кінця.
  
  Воррен тримав карти на коліні, прикріплені до буфера обміну, і не зводив очей з компаса. Вони весь час прямували на захід, і, знову перевіривши карту, він сказав: «Ми прямуємо до Курдистану». Він знав, що це традиційний шлях контрабанди опіуму з Ірану до Сирії та Йорданії, і знову був упевнений, що мав рацію –
  
  
  це було більше, ніж збіг обставин. Фолле повернув за поворот і поїхав одним із небагатьох прямих ділянок дороги. У цьому місці дорога прилягала до схилу гори з прямовисною скелею праворуч і таким же стрімким перепадом ліворуч. «Погляньте на це*, — різко сказав він і кивнув у бік долини.
  
  Дорога перетинала долину і знову піднімалася, щоб піднятися на схил гори з іншого боку. Удалині хмара цегляно-червоного пилу, підібрана сонцем, вказувала на швидкісний автомобіль. Це Шпірінг, — сказав Фолле. «Енді все ще на дні долини. Якщо ми бачимо Спірінга, то він бачить нас. Якщо він не знає, що ми слідкуємо за ним, то він сліпий або мертво п’яний».
  
  «Нічого не буде,* похмуро сказав Воррен. Так воно і є.'
  
  — Ти можеш мені щось сказати, — сказав Фолле. «Що в біса відбувається на заході сонця?» Ви думали про це?»
  
  Воррен подумав про це, і це його хвилювало. Він подивився на годинник і прикинув, що до кінця залишилося менше години. «Ну продовжуймо так далеко, як зможемо», — сказав він безвиразним голосом.
  
  Що було не дуже далеко. За півгодини вони натрапили на інший Land Rover, припаркований на узбіччі, і Бен Брайан зупинив їх. Поза ним стояв Тозьєр і дивився на гори. Фолле зупинився, і Воррен нахилився до вікна. «Що трапилося, Бене?»
  
  Зуби Брайана побіліли на його запорошеному обличчі, а гірський вітер тріпав його волосся. — Він переміг нас, Ніку. Подивіться туди, де Енді.
  
  Воррен зійшов і пішов за ним до Тозьєра, який повернувся і сказав: «Скажи мені, куди він пішов».
  
  Існувало п'ять можливих виходів зі скелястої ділянки на вершині плато. — П’ять доріг, — сказав Тозьєр. «Ти скажи мені, яку він вибрав».
  
  «Немає слідів?»
  
  
  «Земля тверда, де не гола тура*. Тозьєр озирнувся. Здається, це головна розв’язка, але її немає на карті».
  
  — Дороги, якою ми їхали, теж немає на карті, — сказав Воррен. Він присів і збалансував блокнот на коліні. «Я вважаю, що ми вже там». Він зробив маленький хрестик на карті. — Близько тридцяти миль у Курдистані. Він підвівся, підійшов до краю дороги й подивився на захід, де призахідне сонце поривчасто освітлювало грозові хмари над червоними горами. «Спірінг міг прямувати до кордону з Іраком»
  
  «Він не встигне сьогодні ввечері,* сказав Тозьєр. «Не на цих дорогах у цих горах. Що нам робити, Нік?»
  
  «Що ми можемо зробити?» — люто сказав Воррен. «Ми втратили його на початку гри. Проти нас чотири проти одного, що ми виберемо правильну дорогу — дурна ставка». Він придушив свій марний гнів. «Зараз ми не можемо зробити багато. Вже майже темно, тому нам краще розбити табір».
  
  Тозьєр кивнув. «Гаразд; але давайте зробимо це поза полем зору будь-якої з цих доріг».
  
  «Чому? В чому справа?'
  
  "Справді, немає сенсу". Тозьєр знизав плечима. «Лише за загальними принципами безпеки. У моїй грі це стає звичкою».
  
  Він пішов до вантажівок, залишивши Воррена в пригніченому настрої. «Ми зірвалися з цього кінця, — подумав він; Я сподіваюся, що Майку та Дену більше пощастить. Але йому не хотілося робити на це ставку — це була б ще одна дурна ставка.
  
  РОЗДІЛ 4
  
  «Це життя», — сказав Майкл Еббот. Він сьорбнув із високого матового келиха і з більш ніж марним інтересом спостерігав, як заміжня дівчина, одягнена в найкоротше з коротких бікіні, ступила на трамплін. Вона зігнула коліна, постояла на мить, а потім розірвала повітря в ідеальному пірнанні, щоб з мінімальними бризками зануритися в Середземне море.
  
  Ден Паркер не був вражений. «Ми марнуємо час».
  
  — Не можна поспішати, — сказав абат. Він уже говорив про це з Паркером раніше, і Ден неохоче погодився, що це найкращий спосіб. Існувало два можливих підходи; прямий підхід, який полягав у тому, щоб представити себе жінці Делорм як потенційних союзників. Проблема полягала в тому, що якщо він провалився, то це був повний провал і не було на що спиратися. Непрямий підхід полягав у тому, щоб якось змусити Делорм прийти до них. Якщо це не спрацювало протягом розумного періоду часу, тоді був показаний прямий підхід.
  
  Абат нахилився вперед, щоб подивитися на дівчину, яка зараз вилазила з води. «Ми прибудемо вчасно».
  
  «Тож ми сидимо в цьому шикарному готелі, поки ти сердишся на ці шикарні напої. Є те, що його?' Паркер почувався роздратованим. Він був не на своєму місці в готелі «Сен-Жорж», і він це знав.
  
  Спокійно, Дене, — спокійно сказав Абат, — ще рано. Якщо ми не можемо підійти до неї, тоді нам доведеться з’ясувати, хто її друзі – і це те, що ми зараз робимо».
  
  Жанетт Делорм рухалася у вищому ліванському суспільстві; вона жила на розкішній віллі в горах у Гаммані, і могла дозволити собі їсти два дні поспіль у готелі Saint-Georges. Наблизитися до неї було проблемою. Якимось чином вони повинні були пригорнутися до неї, а це, подумав Еббот, схоже на те, що пригорнутися до гримучої змії. Він читав досьє на неї.
  
  Єдиний підхід, як він це бачив, полягав у тому, щоб з’ясувати, хто її спільники – її більш погані спільники – а потім закинути якусь наживку. Це мало бути дуже повільно — надто повільно, як не любив Ден Паркер, — але це був єдиний шлях. І ось вони сиділи в тихому кутку готелю «Сен-Жорж», а Делорм обідала з невідомим другом, якого перевірятимуть, щойно вони розлучаться. Попередній день був повторенням — і крахом. Тоді її компаньйон виявився пузатим ліванським банкіром із бездоганною репутацією і, безумовно, не мав достатньої репутації для своєї мети.
  
  Еббот спостерігав, як дівчина знову стала на трамплін. Він раптом сказав: «Ти знаєш, чому цей готель називається Saint-Georges, Дене?»
  
  — Ні, — коротко відповів Паркер таким тоном, який показував, що йому все одно.
  
  Абат широко помахав келихом. «Святий Георгій убив дракона прямо тут, у Бейруті. Так мені кажуть. Ймовірно, тут, у затоці Святого Георгія. Але я завжди вважав, що християни взяли цю частину з грецької міфології — Персея та Андромеду, знаєте». Він жестом показав на дівчину на трампліні. «Я був би не проти сам убити дракона, якби вона була нагородою».
  
  Паркер неспокійно ворухнувся в кріслі, і Еббот подумав, що йому доведеться щось з ним робити. З Деном усе було б добре, якби він мав щось робити з руками, але це чуже середовище, як правило, нервувало його. Він запитав: «Що у тебе на думці, Дене?»
  
  «Я все ще вважаю, що це марна трата часу». Паркер дістав носовичок і витер лоб. «Я б хотів випити пива. Чого б я не дав за півлітра?»
  
  «Я не розумію, чому б вам цього не було», — сказав Абат і озирнувся в пошуках офіціанта. «Чому ти не замовив?»
  
  'Що! У цьому місці? Паркер був здивований. Він асоціював англійське пиво з едвардіанським келихом лондонського пабу або низькими променями сільського км. «Я не думав, що вони подадуть його в такому шикарному місці, як це».
  
  Вони заробляють на життя, служачи тому, що хочуть люди, — сухо сказав Абат. «Позаду нас є Янк, який п’є свій Budweiser, тож я не розумію, чому б тобі не взяти свою пінту». Він привернув увагу офіціанта, який миттєво відреагував. «У вас є англійське пиво?»
  
  «Звичайно, сер; чого б ви хотіли? Bass, Worthington, Watney's. . .'
  
  — Уотні підійде, — сказав Паркер.
  
  
  «А я візьму ще одне». Абат спостерігав, як офіціант відходить. «Бачиш, Дене, це легко».
  
  «Я б ніколи не думав про це», — здивовано сказав Ден.
  
  Еббот сказав: «Якщо англійський мільйонер приїжджає сюди і не може отримати свій улюблений напій, він піднімає дах, а це погано для бізнесу». Ймовірно, нам доведеться заплатити мільйонерську ціну, хоча б це було на старому рахунку витрат».
  
  Здивування Дена зросло ще більше, коли йому подарували олов’яну кружку, у якій він негайно зник. Він піднявся з піною на верхній губі. «Це трохи правильно», — сказав він. «Холодний, але в хорошому стані».
  
  «Можливо, це полегшить ваш день», — сказав Абат. Він глянув на чек, здригнувся й перевернув його, щоб Ден не побачив. Це, безсумнівно, зменшило б його просте задоволення, хоча Геллієр за це платив. Він скосив очі на Паркера й побачив, що знайомий смак пива полегшив його. «Ви впевнені, що маєте рацію щодо цієї торпеди?» Я маю на увазі, що це можна зробити».
  
  'О, так; Я можу зробити це. Я можу змусити цих риб робити трюки».
  
  
  «Ми не хочемо, щоб він робив трюки. Ми просто хочемо, щоб він пройшов дуже довго — у п’ять разів далі, ніж було задумано».
  
  «Не турбуйся про це», — спокійно сказав Ден. 'Я можу зробити це. Я хочу знати, чи зможуть ці люди знайти торпеду? Знаєте, їх не найлегше знайти».
  
  Це теж хвилювало Аббата, хоча він не визнавав цього. Одна справа для Воррена — придумати божевільну ідею про контрабанду торпедою, а інша — реалізувати її. Якщо Делорм не змогла взяти в руки торпеду, тоді вся схема була крахом. Він сказав: «Ми потурбуємося про це, коли дійдемо до цього».
  
  Вони віддалися пустій розмові, поки Абат оглядав процесію до трампліну з виглядом каліфа на невільницькому ринку. Але він усе ще стежив за входом у ресторан і через півгодини тихо сказав: «Ось вона». Випий, Ден.
  
  Паркер відбив свою другу пінту з легкістю тривалої практики. — Так само, як і вчора?
  
  Це вірно. Ми стежимо за чоловіком — ми знаємо, де ми можемо її забрати». Еббот заплатив чек, а Паркер поплентався слідом за Жанетт Делорм та її супутником. Він наздогнав його саме тоді, коли Паркер відмикав машину.
  
  — Четвертий вагон, — сказав Паркер. «Це має бути пустунка. Але я сподіваюся, що це не черговий клятий банкір».
  
  — Я буду водити, — сказав Еббот і сів за кермо. Він спостерігав, як великий «Мерседес» від’їжджає, потім увімкнув передачу й в’їхав у потік, що тривав позаду. «Я не думаю, що цей банкір. З одного боку, у нього немає черевця; і він точно не виглядає як ліванець».
  
  «Я помітив, як ти спостерігаєш за всіма тими голими маками, які красуються вгорі та внизу перед готелем», — сказав Паркер. «Але що ви думаєте про той, що попереду нас?»
  
  — Наша Жанет? Еббот зосередився на тому, щоб пілотувати машину з вулиці Мінет Ель Хосн. «Я ніколи не думав про неї так», — сказав він сатирично. «Якщо подумати, вона виглядає непогано, але я ніколи не мав шансу оглянути її по-справжньому повільно й з любов’ю. Трохи важко оцінити жінку, коли ти не маєш на неї дивитися».
  
  — Відчепися, — глузував Паркер.
  
  «О, добре. Вона для мене трохи довга». Абату було двадцять шість. "Але охайний... дуже охайний... дуже зручний для ліжка". Він скривився. «Але я думаю, що це буде все одно, що лягти в ліжко з павуком».
  
  «Про що, в біса, ти говориш?»
  
  
  «Хіба ви не знали – самки павуків їдять своїх товаришів після того, як вони трохи розважилися?» Він звернув на Avenue Bliss, слідуючи за Mercedes на непомітній відстані. Коли вони проходили повз Американський університет, він сказав: «Мені цікаво, чому вони йдуть цим шляхом; в кінці тут немає нічого, крім моря».
  
  — Скоро побачимо, — незворушно сказав Паркер.
  
  Avenue Bliss поступилася місцем Rue Manarah, але Mercedes все одно їхав далі. Коли вони повернули за поворот, видно було море, і Паркер застережливо сказав: «Стережіться! Він втягується».
  
  Абат пройшов повз і жорстко стримав себе, щоб не глянути набік. Він повернув за ріг і припаркувався на Корніш. «Це був готель», — сказав він і задумався. Він вирішив. «Я йду туди. Щойно Mercedes злетить, ви йдіть за ним, якщо в ньому чоловік. Не чекай мене».
  
  — Гаразд, — сказав Паркер.
  
  
  «І, Ден; бути ненав'язливим.'
  
  
  Це стосується і вас, — сказав Паркер. Він спостерігав, як Еббот повернув за ріг на вулицю Манара, а потім розвернув машину туди, звідки міг побачити вхід до готелю та все ще міг стежити за «Мерседесом», який усе ще стояв на вулиці. Невдовзі Делорм і чоловік вийшли разом із пажем, який запакував у багажник багато багажу.
  
  «Мерседес» плавно злетів, і він пішов за ним, і незабаром виявив, що їде знайомою дорогою — повз Ліванський університет і аеропорт Халде на шляху до Хаммани. Він ледь не спокусився повернути назад, але він продовжував увесь шлях, аж поки не побачив Жанетт Делорм у безпеці додому з її гостем. Потім він поїхав назад до Бейрута, потрапивши в інтенсивний рух дорогою назад до готелю.
  
  Еббот сприймав це спокійно, коли Паркер увійшов. «Де ти, біс, був, Дене?»
  
  
  — У цю пору трафік жахливий, — роздратовано сказав Паркер. «Вона відвезла його додому, і ти знаєш, яка дорога з міста». Вона віднесла його додому — сумки та все. Залишаюся з нею як гість, начебто. Він посміхнувся. «Якщо він зникне, ви дізнаєтеся, що вона справді кривавий павук. Ви щось отримали?»
  
  — Знав, — сказав абат. «Застосувавши свій знаменитий шарм до попсі в тому готелі, я дізнався, що він американець, його ім’я Джон Істман, і він прилетів учора з Тегерана. Ти чув це, Ден? Тегеран. Це перша ланка.
  
  Можливо, це був перший зв’язок, але не останній, тому що Істмен виявився майже таким же недоступним, як сама Делорм. «Нахабні, ці контрабандисти героїну», — зауважив Еббот. Вони не змішуються зі звичайним стадом».
  
  Тож вони застосували ту саму техніку до Істмена. Тримати його під наглядом, а потім позначати його спільників було дуже повільно, і вони б відмовилися, якби не знали напевно, що вони на правильному шляху. Бо Еббот отримав листа від Геллієра, який діяв як інформаційний центр.
  
  — Хороші й погані новини, — сказав Абат, прочитавши це.
  
  — Давайте спершу погані новини, — сказав Паркер. «Можливо, мені потрібно підбадьоритися після того, як я це почую».
  
  
  «Воррен втратив Спірінга. Він зник у блакиті посеред Курдистану. Тепер це залежить від нас, Ден. Б’юсь об заклад, що Нік лазить по стіні, — задумливо сказав він.
  
  — Ми не надто передові, — похмуро сказав Паркер.
  
  «О, але ми. Це хороші новини. Істмен бачив Спірінга за день до того, як той промовив Ніка. Це безпосередньо пов’язує Спірінга з Делорм. Це перше конкретне свідчення, яке ми маємо. Усе інше було лише одним із передчуттів Ніка Уоррена».
  
  Паркер пожвавішав. 'Так, це так. Що ж, давайте приступимо до цього».
  
  Тож вони почали це робити, але минуло багато часу, перш ніж Аббот прийняв рішення. Це той чоловік, — сказав він. «Ось тут ми кидаємо свій хліб у воду і сподіваємося, що він повернеться назад, змащений маслом з обох боків».
  
  «Піко?»
  
  Піко був довгий шлях вниз по лінії. Він знав людину, яка знала людину, яка знала Істмена. Він був доступним і, як сподівався Еббот, сприйнятливим до нових ідей, якщо їх пропонувати йому. Крім того, для проникливого й спостережливого ока він був шахраєм, що ще більше породило надії Еббота.
  
  «Як нам з ним боротися?» запитав Паркер.
  
  «Найперше — переїхати в дешевший готель». Він задумливо подивився на Паркера. «Ми не купуємо готівку, але ми не розорені. Ми жадібні здобичі, але обережні. Нам є що продати, і ми хочемо найкращу ціну, тому ми хитрими. Зрозумів картинку?
  
  Паркер похмуро посміхнувся. Мені легко дасться те, що я не бачу готівки; У мене ніколи не було багато грошей. Як ми порушимо тему Піко?
  
  — Ми граємо на слух, — легко відповів Еббот.
  
  Піко часто відвідував кафе в старому місті біля порту, і коли Еббот і Паркер зайшли наступного вечора, він сидів за столиком і читав газету. Абат вибрав стіл перед собою та збоку, і вони сіли. Абат зморщив носа, дивлячись на меню, всипане стравами, і замовив для них обох.
  
  Паркер озирнувся й тихо запитав: «Що тепер?»
  
  
  — Спокійно, — тихо сказав Абат. «Нехай це буде само собою».
  
  Він обернувся й подивився на маленьку купу газет і журналів на столі Піко, очевидно, для покупців. Англійською він сказав: «Вибачте, месьє; ти не проти?'
  
  Піко підвів очі й коротко кивнув. «Згідно зі мною*. Його англійська була невідповідно відтінкована змішаним французьким і американським акцентом.
  
  Еббот узяв журнал і бездіяльно гортав сторінки, поки офіціант не подав їх, поставивши багато тарілок, два напої та глечик води. Абат налив трохи води в свою склянку, і там закрутилося молоко. «На здоров’я, Ден».
  
  Паркер нерішуче зробив те саме, випив і сопнув.
  
  Як забило скло. «Що це за штука? Суміш від кашлю?
  
  
  Місцева біла блискавка -- арак.'
  
  Паркер вивчав своє піднебіння язиком. «Я не терпів нічого подібного з дитинства». Він виглядав здивованим, коли зробив відкриття. «Анісові кульки!» Він понюхав склянку. «Це не напій для дорослої людини. Є ймовірність, що тут є Вотні?
  
  Абат посміхнувся. «Я сумніваюся. Якщо ви хочете пива, у вас є вибір ліванської французької та ліванської німецької.
  
  «Зробіть це німецьким», — сказав Паркер, тож Еббот замовив йому Henninger Byblos і повернувся, щоб побачити його вміст тарілок із глибокою підозрою.
  
  — Заради Бога, перестань поводитися як турист, Дене, — роздратовано сказав він. "Що ви тут очікуєте - риба з картоплею картоплею?"
  
  «Мені подобається знати, що я їм», — незворушно сказав Паркер.
  
  «Це мецца», — голосно сказав абат. «Це ситно і це дешево. Якщо хочеш чогось кращого, йди до Сен-Жоржа, але я не плачу. ти мені набрид. Я маю намір відмінити все».
  
  Паркер виглядав здивованим, але затих, коли Еббот підморгнув. Пиво прибуло, Паркер спробував і поставив келих. — Гадаю, підійде.
  
  Абат тихо сказав: «Як ти думаєш, ти міг би... е-е... розлютитися?»
  
  Паркер клацнув нігтем по склу. Це знадобиться більше, ніж ці речі. Як дівоча вода».
  
  «Але ти міг би спробувати, чи не так? Ви можете навіть стати нескромним».
  
  — Тоді купи мені ще одну, — сказав Паркер і одним сильним ковтком осушив склянку.
  
  Еббот приготував смачну їжу, але Паркер вибагливо перебирав їжу й випивав більше, ніж йому, очевидно, було корисно. Його голос став голоснішим, а слова злилися, і, здавалося, він намагався закрити образу. «Ви хочете скасувати це — як ви думаєте, що я відчуваю?» Я зрозумів цю ідею — до біса гарна ідея — і що ти з цим робиш? Нічого, окрім того, що ти сидиш на нижній частині вищого класу, ось що.
  
  — Тихо, Ден! — закликав абат.
  
  «Я не буду мовчати! Я теж втомився від твоїх стрільб. Його голос набув потворної міміки». «Не роби цього, Дене; не роби того, Дене; не їж з відкритим ротом, Дене». Кого, в біса, ти думаєш?
  
  — О, заради Бога! сказав абат.
  
  Ви сказали, що можете допомогти мені тим, що я маю, і що ви зробили? Мила Фанні Адамс!
  
  «Потрібен час, щоб встановити зв’язок», — втомлено сказав Абат.
  
  — Ви сказали, що маєте контакти, — злобно сказав Паркер.
  
  — На який неф вам скаржитися, — сказав абат високим голосом. «Ви не платите за все це, чи не так?» Якби не я, ти б досі сидів на дупі в Лондоні, возився з побитими автомобілями та мріяв про те, як швидко розбагатіти. Я виклав на це майже тисячу фунтів стерлінгів, Дене — хіба це нічого не рахується?»
  
  «Мені байдуже, чиї це гроші. Ти все ще нічого не робиш і витрачаєш мій час». Паркер великим жестом показав на відчинені двері. «У цій гавані повно кораблів, і я впевнений, що половина з них займається контрабандою». Вони підуть на те, що я маю в собі, і заплатять за це багато. Ви говорите про те, що я сиджу на дупі; чому ти не встаєш зі свого?»
  
  Еббот намагався — безуспішно — замовкнути Паркера. «Заради Бога, замовкни! Хочете віддати все? Звідки ти знаєш, що тут не повно поліції?»
  
  Паркер насилу звівся на ноги, п’яний. "Ой, біс!" Він тупо озирнувся. 'Де це?'
  
  Абат покірно глянув на нього. — Туди. Він показав на двері позаду кафе. — І не спілкуйся з незнайомцями. Він спостерігав, як Паркер хитається, знизав плечима й узяв журнал.
  
  Голос позаду нього сказав: «Мсьє?»
  
  Він обернувся й побачив, що Піко пильно дивиться на нього. 'Так?'
  
  
  «Чи буду я правий, якщо скажу, що ви та ваш друг шукаєте . . . зайнятість?'
  
  — Ні, — коротко відповів абат і відвернувся. Він помітно завагався й повернувся до Піко. «З чого ви так думаєте?»
  
  «Я думав, що, можливо, ти без роботи. Мабуть, моряки?
  
  «Я схожий на моряка?» — запитав абат.
  
  Піко посміхнувся. — Ні, месьє. Але твій друг. . .'
  
  «Бізнес мого друга належить йому».
  
  — А не ваша, месьє? Піко звів брови. «Тоді вас точно не цікавить робота?»
  
  «Яка робота?»
  
  
  «Будь-який чоловік, особливо моряк, який має... . . геніальні ідеї. . . для нього завжди є вільне місце в потрібному місці».
  
  «Я не моряк. Свого часу був мій друг. Там було б 84 місце для мене. Ми чудові друзі — нерозлучні, знаєте».
  
  Піко оглянув свої нігті й усміхнувся. — Я розумію, месьє. Багато що залежатиме від ідей, які має ваш друг. Якби ви могли мене просвітити, тоді це було б варте вашого часу».
  
  «Якби я тобі сказав, ти б знав стільки ж, скільки я, чи не так?» — лукаво сказав абат. Нічого не робиться. Крім того, я не знаю, хто ти. Я не наполягаю на тому, щоб мати справу з абсолютно незнайомими людьми».
  
  — Мене звуть Жюль Фабр, — сказав Піко з прямим обличчям.
  
  Абат похитав головою. «Для мене нічого не означає. Наскільки я знаю, ти міг би бути великим шахраєм — і знову ж таки, ти міг би бути дешевим шахраєм».
  
  — Це не дуже мило, месьє, — докірливо сказав Піко.
  
  — Я не збирався, — сказав Абат.
  
  «Ви все ускладнюєте», — сказав Піко. Навряд чи ви можете очікувати, що я куплю щось невідоме. Це поганий бізнес. Рано чи пізно тобі доведеться мені сказати».
  
  «Мене це не надто хвилює. Те, що має Ден, мій друг, може змусити працювати лише він. Він експерт».
  
  'І ти?'
  
  Абат зухвало посміхнувся. «Можна сказати, що я його менеджер. Крім того, я вже вклав гроші». Він образливо оглянув Піко з ніг до голови. «А якщо говорити про гроші, то те, що ми маємо, коштувало б дуже дорого, і я не думаю, що такий дешевий різець, як ти, має їх, тож перестань витрачати мій час». Він відвернувся.
  
  — Почекай, — сказав Піко. «Цей секрет, який у вас є, за скільки ви плануєте його продати?»
  
  Абат обернувся й витріщився на Піко. «Півмільйона американських доларів. У вас стільки?» — запитав він іронічно.
  
  Губи Піко здригнулися, і він стишив голос. «І це за контрабанду?»
  
  «Якого біса ти думаєш, про що ми весь цей час говорили?» — запитав абат.
  
  Піко оживився. «Ви хочете зв’язатися з кимось із верхівки?» Я можу вам допомогти, месьє; але це буде коштувати грошей». Він багатозначно потер палець і великий палець і знизав плечима. — Мої витрати, месьє.
  
  Абат вагався, а потім похитав головою. 'Немає. Те, що ми маємо, настільки добре, що людина на вершині заплатить тобі за те, що ти нас знайдеш. Навіщо мені мастити твою долоню?
  
  «Бо якщо ви цього не зробите, людина на вершині ніколи про вас не почує. Я просто намагаюся заробити на життя, месьє».
  
  Паркер повернувся й важко сів. Він підняв порожню пляшку й стукнув нею. «Я хочу ще пива».
  
  Абат напівобернувся на своєму місці. — Ну, купи, — сказав він роздратовано.
  
  — У мене немає грошей, — сказав Паркер. — Крім того, — додав він войовничо, — ви тут містер Грошовий мішок.
  
  — О, бога! Абат дістав гаманець, відклеїв записку від тонкого пачка й кинув її на стіл. «Купи собі повне відро і помий з нього. Мене це хвилює, ти можеш у цьому потонути». Він звернувся до Піко. — Гаразд, скільки, ти, клятий, круто?
  
  «Тисяча фунтів — ліванські*. «Половина зараз, друга половина, коли буде встановлено контакт». Він відрахував купюри й кинув їх перед Піко. «Все добре?»
  
  Піко простягнув руку й делікатно взяв гроші. — Підійде, месьє. Як тебе звуть і де я можу тебе знайти?»
  
  «Моє ім’я не має значення, і я буду тут більшість вечорів», — сказав Еббот. Цього достатньо».
  
  Піко кивнув. — Тобі краще не гаяти часу, — попередив він. Людині на вершині не потрібні дурні».
  
  «Будьте задоволені тим, що ми маємо», — упевнено сказав Абат.
  
  «Я сподіваюся, що так». Піко подивився на Паркера, який глибоко засунув ніс у склянку. "Ваш друг п'є занадто багато - і розмовляє занадто голосно. Це не добре.'
  
  — З ним усе гаразд. Він просто рознервувався через очікування, от і все. У будь-якому разі я можу його контролювати».
  
  — Я розумію вашу позицію — точно, — сухо сказав Піко. Він підвівся. «Я скоро побачуся».
  
  Абат дивився, як він йде, а потім сказав: «Ти був чудовий, Дене». Сцена втратила великого актора десь на шляху».
  
  Паркер поставив склянку й подивився на неї без ентузіазму. «Свого часу я був непоганий у аматорських театрах», — самовдоволено сказав він. — Ви йому щось заплатили. Скільки?'
  
  «Він отримує тисячу фунтів; Я заплатив половину». Абат засміявся. — Тримай своє волосся, Ден; це ліванські фунти — приблизно півкрони кожен».
  
  Паркер буркнув і покрутив пиво в келиху. «Це все ще забагато. Цей матеріал сповнений сечі та вітру. Ходімо кудись, де ми зможемо випити по-справжньому, і ти розкажеш мені все про це».
  
  Наступного дня нічого не сталося. Увечері вони одночасно пішли до кафе, але Піко там не було, тому вони пообідали, безтурботно побалакали й пішли геть. Незважаючи на його впевнене ставлення, Еббот думав, чи Піко був голодним, чи він заплатив понад 60 фунтів стерлінгів безглуздим транспарентам, якого ніколи більше не побачить.
  
  Наступного вечора вони вже збиралися йти до кафе, як у двері постукали. Еббот звів брови, дивлячись на Паркера, і пішов відкрити. 'Хто там?'
  
  «Фабр».
  
  Він відкрився. «Як ти дізнався, що ми тут?»
  
  Це не має значення, месьє абат. Ви хочете з кимось поговорити — він тут». Він скосив очі вбік. Це буде п’ятсот фунтів».
  
  Абат глянув туди, де в затіненому коридорі стояв високий чоловік. — Не намагайся мене обдурити, Фабре. Як я знаю, що це той чоловік, якого я хочу? Це може бути одна з ваших виставок. Я спочатку з ним поговорю, а потім ти отримаєш свої гроші».
  
  — Гаразд, — сказав Піко. «Завтра я буду на звичному місці».
  
  Він пішов коридором, а Абат чекав біля дверей. Високий чоловік рушив уперед, і, коли його обличчя вийшло з тіні, Еббот зрозумів, що він виграв куш. Це був Істмен. Він ступив збоку, щоб дозволити йому увійти, і Істмен сказав з рівним середньозахідним акцентом: «Піко намагався вас підманити?»
  
  Абат зачинив двері. 'ВООЗ?' — сказав він порожньо. «Він сказав, що його звуть Фабр».
  
  «Його звуть Піко, і він дрібний ногодник», — сказав Істмен без образи.
  
  До речі про імена, — сказав Абат. Це Ден Паркер, а я Майк Еббот. І ви . . . ?' Він дозволив питанню повиснути в повітрі.
  
  Ім'я Істмен.
  
  Абат усміхнувся. — Сідайте, містере Істмен. Ден, піднеси стілець і приєднайся до громади».
  
  Істмен твердо сів на запропонований стілець. «Мені сказали, що ви маєте мені щось продати. Розпочати стільниковий зв'язок.
  
  — Я почну, Дене, — сказав Абат. «Ви можете долучитися, коли щось стане технічним». Він подивився на Істмена. «Мені кажуть, що тут ведеться чимала кількість контрабанди. У нас з Деном є ідея - хороша ідея. Проблема в тому, що ми не маємо капіталу, щоб зробити це самостійно, тому ми відкриті до пропозицій — звісно, на основі участі».
  
  «Вам не запропонують ні цента, доки я не зрозумію, про що ви говорите».
  
  — Тут розмова стає складною, — сказав Еббот. — Проте Ден каже мені, що не має великого значення, якщо ти знаєш секрет. Він думає, що він єдиний, хто може змусити це працювати. Звичайно, це не спрацює з великою вагою чи об’ємом. Що вас цікавить контрабанда?»
  
  Істмен вагався. «Скажімо, золото».
  
  — Скажімо, золото, — погодився абат. «Ден, яку вагу ти міг би нести?»
  
  «До п’ятисот фунтів.* «Зацікавлені?» запитав абат.
  
  'Може бути. Який трюк?
  
  
  Це працює, якщо зайти з моря. Ви стріляєте в нього торпедою. Еббот подивився на Істмена, наче чекав оплесків.
  
  Істмен зітхнув і поклав руки на стіл, ніби хотів підвестися. «Ви витрачаєте мій час», — сказав він. "Вибачте".
  
  — Хвилинку, — сказав абат. «Чому ми витрачаємо ваш час?»
  
  Істмен витріщився на нього й сумно похитав головою. «Це вже пробували раніше, і це не дуже добре працює. Вам не пощастило, хлопці».
  
  «Можливо, ви використовували не ті торпеди».
  
  «Можливо». Істмен подивився на Аббота з новим інтересом. 'Що ти отримав?'
  
  «Ти скажи мені, що ти хочеш, тоді, можливо, ми зможемо зібратися».
  
  
  Істмен тонко посміхнувся. 'Добре, я пограю в м'яч; У мене є десять вільних хвилин. Торпеда добре спрацювала лише один раз. Це було на австрійсько-італійському кордоні; Кілька розумних аматорів роздобули торпеду й почали контрабандою переправлятися через одне з маленьких озер. Випивка в один бік, а тютюн в інший. Вони змусили митників збожеволіти, намагаючись зрозуміти, як це працює. Потім якийсь придурок вистрілив у рот, і на цьому все закінчилося».
  
  'Так?' сказав абат. «Це спрацювало, чи не так?»
  
  «О, це спрацювало, але лише через напівжолоб. Торпеда не має такої дальності, як я хочу».
  
  «Ти можеш дістати торпеду?»
  
  — Звичайно, але для чого? Ті, які ми можемо отримати, не мають діапазону, а ті, які ми могли б використати, знаходяться в секретних списках. Хлопчику, якби я міг отримати одну з сучасних підводних керованих ракет, я був би справжнім».
  
  — втрутився Паркер. — Яку торпеду можна отримати?
  
  
  Істмен знизав плечима. «Ті, що на міжнародному ринку зброї — моделі сорокових і п’ятдесятих років. Нічого дійсно актуального».
  
  «А як щодо британського Mark XI?»
  
  Вони доступні, звичайно. З максимальною дальністю три милі — і яка з цього користь?»
  
  «П’ятдесят п’ятсот ярдів, якщо батареї підігріти», — виправив Паркер.
  
  Абат посміхнувся. — Думаю, тобі краще сказати йому, Дене.
  
  Паркер навмисне сказав: «Я можу від’їхати на «Марк XI» за п’ятнадцять миль».
  
  Істмен сів прямо. «Ти на рівні?»
  
  
  — Він, — сказав абат. «Денні хлопчик може змусити Mark XI сісти і робити трюки. Знайомтеся з містером Паркером, найкращим старшиною та механіком-торпедником, який будь-коли був у Королівському флоті».
  
  — Ти мене цікавиш, — сказав Істмен. — Ви впевнені щодо цих п’ятнадцяти миль?
  
  Паркер повільно посміхнувся. «Я можу підбадьорити «Марк XI», щоб ви могли безпечно залишатися за межами законного ліміту в дванадцять миль і вистрілити з нього на берег зі швидкістю тридцять вузлів. Також немає бульбашок».
  
  — А вага п’ятсот фунтів?
  
  'Це вірно.'
  
  Істмен замислився. «А як щодо точності?»
  
  «Це залежить від риби, яку ви мені дасте — деякі з навігаційних споряджень інколи дещо грубі. Але я можу це виправити, якщо ви дозволите мені провести морські випробування». Паркер почухав щелепу. «Я вважаю, що міг би дати точність у три дюйми на сто ярдів — це менше ніж сімдесят ярдів у будь-який бік на п’ятнадцять миль».
  
  «Ісусе!» — сказав Істмен. Це не так вже й погано».
  
  «Ви повинні знайти такий великий тихий пляж», — сказав Еббот. «Тобі доведеться знайти такий, який має досить неглибокий схил, але це не має бути надто складним».
  
  — Зачекайте хвилинку, — сказав Паркер. Це точність риби, про яку я говорю. Течії - це щось інше. Ви стріляєте впоперек течії, а рибу віднесе набік, і не забувайте, що вона буде у воді півгодини. Якщо поперечна течія становить лише піввузла, тоді риба буде збита з курсу на п’ятсот ярдів. І все-таки, якщо ви можете побудувати течію, яку ви можете компенсувати, ви можете взагалі уникнути проблеми, якщо будете стріляти по вологій воді».
  
  «Так, це можна обійти». Істмен задумливо покусав суглоб великого пальця. «Здається, ви досить впевнені в цьому».
  
  — Я, — сказав Паркер. «Але це буде коштувати тобі біса багато». На першому місці є торпеда і труба, щоб йти з нею; є потужні ртутні елементи, які можна купити, і вони недешеві, і є . . .'
  
  '. . . вартість наших послуг, — спокійно сказав Абат. «І ми теж не дешеві».
  
  
  «Якщо ви зможете це зробити, про вас подбають», — сказав Істмен. "Якщо ви цього не зробите, про вас подбають іншим способом". Очі його холодніли.
  
  Паркер не збентежився. Я покажу вам, що це можна зробити спочатку. Ви матимете морські випробування».
  
  — Правильно, — сказав Істмен. «Спочатку мені потрібно поговорити про це з босом».
  
  'Шеф!' — здивовано сказав абат. «Я думав, що ти бос».
  
  «Є багато речей, яких ви не знаєте», — сказав Істмен. «Залишайтеся поруч і будьте доступні». Він підвівся. «Звідки ви, хлопці?»
  
  — Лондон, — сказав абат.
  
  Істмен кивнув. «Добре, скоро побачимось».
  
  
  «Я не хочу здатися надто наполегливим, — сказав Абат, — але як щодо фіксатора? Або ми скажемо, що ви щойно взяли опцію на наші послуги, за яку потрібно заплатити».
  
  «Ти маєш нахабність». Істмен витяг гаманець. «Скільки Піко вдарив тебе?»
  
  — Тисяча ліванських фунтів. Наполовину вниз, наполовину пізніше».
  
  'Добре - ось два-п'ять; це дає вам дві тисячі чистого прибутку наразі - і ви ще нічого не зробили. Якщо Піко попросить у вас ще п’ять сотень, скажіть йому, щоб я зустрівся». Він тонко посміхнувся. — Але він цього не зробить. Він різко повернувся і вийшов із кімнати.
  
  Аббот повільно сів і повернувся до Паркера. «Я сподіваюся, що ти впораєшся зі своїм кінцем. Ми нарешті зачепили їх, але вони також зачепили нас. Якщо ми не можемо доставити добре, нас чекають проблеми».
  
  Паркер наповнив люльку твердими руками. Вони отримають те, що хочуть — і, можливо, трохи більше». Він зробив паузу. «Як ви думаєте, він повернеться до Лондона?»
  
  «Він точно. З тобою все гаразд, Ден; у твоєму минулому немає нічого, що могло б його хвилювати». Абат потягнувся. «Щодо мене — у мене була гаряча сварка з редактором прямо перед від’їздом, спеціально налаштований. Б’юся об заклад, що відлуння все ще лунає на Фліт-стріт. Він посміхнувся. «Мене звільнили, Дене, за непрофесійну поведінку, яка не личить журналісту та джентльмену. Я лише сподіваюся, що це задовольнить Істмена та компанію,
  
  IV. Істмен не змусив їх довго чекати. Через три дні він подзвонив і сказав: «Привіт, абат; вдягніть свій найкращий нагрудник і підшивку - сьогодні ввечері ви йдете в місто».
  
  'Куди?'
  
  «Le Paon Rouge». Якщо у вас немає гідного одягу, купіть його з тіста, яке я вам дав».
  
  «Хто платить за вечірку?» — спитав Еббот у своєму характері людини, що готується.
  
  
  «За це буде заплачено», — сказав Істмен. «Ти зустрічаєшся з босом. Поводьтеся якнайкраще. Я пришлю за тобою машину о дев’ятій тридцять».
  
  Еббот повільно поклав слухавку на трубку й, обернувшись, побачив, що Паркер зацікавлено розглядає його. — У тебе є смокинг, Дене?
  
  Паркер кивнув. «Я запакував його на випадок, коли він мені знадобиться».
  
  «Це вам знадобиться сьогодні ввечері. Нас запросили в Paon Rouge.
  
  Тоді це буде третій раз, коли я його одягаю, — сказав Паркер. Він поклав руку на живіт. «Може бути трохи тісно. Що таке Paon Rouge?»
  
  «Нічний клуб у готелі «Фінікія». Ми зустрічаємося з босом, і якщо це той, хто, на мою думку, це ми, ми це зробили. Нам щойно тактовно наказали добре поголитися й почистити зуби».
  
  Готель «Фенісія» — хіба це не велике місце біля Сен-Жоржа?
  
  
  Це воно. Ти знаєш, що таке п’ятизірковий готель, Ден?
  
  Паркер кліпав очима. Сен-Жорж? — ризикнув він.
  
  «Правильно! Що ж, у книзі недостатньо зірок, щоб класифікувати Фінікію. Контрабанда наркотиків має бути прибутковою».
  
  Їх підібрав чорний «Мерседес» і відвіз у Фінікію нікомунікабельний ліванець. Паркер був незадоволений, тому що його сумніви щодо його вечірнього вбрання підтвердилися; його сорочка рішуче стиснула йому горло й повільно душила його, а штани жорстоко затиснули на талії та промежині. Він подумки запам’ятав почати курс вправ, щоб подолати свій вік середнього віку.
  
  Ім’я Істмена, назване вражаюче одягненим майором-домо, привело їх до столу Істмена з надзвичайною жвавістю. Paon Rouge був модно темним, як у нічному клубі, але не настільки, щоб Еббот не міг помітити свою жертву; Істмен сидів із Жанетт Делорм і підвівся, коли вони наблизилися. «Радий, що ти встиг, — традиційно сказав він.
  
  — З радістю, містере Істмен, — сказав абат. Він подивився на жінку. «Це бос?»
  
  
  Істмен усміхнувся. «Якщо ти перетнеш її, ти дізнаєшся». Він звернувся до неї. — Це Еббот, інший — Паркер. Панове, міс Делорм.
  
  Абат схилив голову й розглядав її. Вона була одягнена в прості піхви, які ледь прикривали її верхню частину тіла, і на вигляд їй було щонайбільше двадцять п’ять років. Він напевно знав, що їй тридцять два, але це було чудово, що гроші зробили. Міс Делорм була дуже дорогою пропозицією.
  
  Вона згорнула йому палець. «Ти... сиди тут». Коли лакеї переставляли стільці, стався невеликий шквал, і Еббот побачив, що сидів поруч із нею, навпроти Паркера, з келихом шампанського в руках. Вона якусь мить розглядала Паркера, а потім сказала: «Якщо те, що мені каже Джек, правда, я, можливо, захочу взяти вас на роботу. Але мені потрібні докази». Її англійська була чудовою та майже без акценту.
  
  — Ви отримаєте докази, — сказав Абат. «Ден дасть тобі це».
  
  Паркер сказав: «Там багато моря. Ви можете мати випробування».
  
  «Яка торпеда буде найбільш підходящою?»
  
  
  — Це не має значення, — сказав Паркер. «Поки це робота з електрикою».
  
  Вона повільно крутила склянку в пальцях. «У мене є друг», — сказала вона. «Він був капітаном підводного човна під час війни. Його думка про британську торпеду була дуже низькою. Він сказав, що під час половини стрільб британська торпеда шаленіла». Її голос став різким. Це було б неприпустимо».
  
  — Господи, ні! — сказав Істмен. «Ми не можемо втратити торпеду — не те, що вона буде нести. Це було б дуже дорого».
  
  — А, ви говорите про перші британські торпеди, — сказав Паркер. «Mark XI був іншим. Ваш капітан підводного човна був абсолютно правий - рання британська риба була жахливою. Але Mark XI був китайською копією німецької риби, і він був дуже хорошим, коли його почали використовувати в 1944 році. Ми відібрали його у Джеррі, а янки відібрали його в нас. Будь-яка з цих торпед була б достатньою, але я б краще мав стару Mark XI – вона більш звична. Але всі вони майже однакові й просто дещо відрізняються в деталях».
  
  «На якій основі ви отримаєте додаткову продуктивність?»
  
  — Погляньте, — сказав Паркер, серйозно нахилившись уперед. «Mark XI вийшов у 1944 році і мав свинцево-кислотні батареї — це було все, що вони мали в ті часи. Відтоді минуло двадцять п'ять років, і все змінилося. Нові калієві елементи — це оксид ртуті й цинку — мають набагато більше потужності, і ви можете використовувати цю потужність двома способами. Ви можете збільшити діапазон або швидкість. Я розробив схеми для обох робіт».
  
  «Ми зацікавлені в збільшенні дальності», — сказав Істмен.
  
  Паркер кивнув. 'Я знаю. Це обійдеться вам у пакет, — попередив він. «Ртутні елементи недешеві».
  
  'Скільки?' — запитала Делорм.
  
  Паркер почухав голову. «Кожного разу, коли ви стріляєте в рибу, це коштуватиме вам понад тисячу фунтів стерлінгів лише за потужність».
  
  Вона подивилася на Істмена, який переклав: «Тисяча фунтів стерлінгів».
  
  Абат відпив шампанського. Ціни на все зростають, — холоднокровно зауважив він.
  
  «Це факт», — усміхнувся Паркер. У 44-му вся клята торпеда коштувала лише шістсот фунтів. Я не знаю, скільки вони зараз коштують».
  
  — Тисяча п’ятсот фунтів, — сказав Істмен. «Це поточний курс на надлишковому ринку».
  
  Ось ти, — сказав Паркер. «Ще одна тисяча на випробування і» ще одна на справжню роботу, плюс, скажімо, п’ятсот за перетворення. Це чотири тисячі базових. Крім того, є наша частка».
  
  «А яка твоя частка?» — запитала Жанетт Делорм.
  
  — Відсоток від прибутку, — сказав Абат.
  
  Вона звернулася до нього. «Справді! І звідки ви тут узялися? Здається, Паркер виконує всю роботу».
  
  Абат легко посміхнувся. «Скажімо, я його менеджер».
  
  В організації немає пасажирів, — категорично сказала вона.
  
  — втрутився Паркер. «Я і Майк — друзі — я ходжу туди, куди йде він, і віце-версія». Крім того, я подбаю про те, щоб він наполегливо працював — я не зможу все зробити сам».
  
  — Розумієте, це пакетна угода, — сказав Еббот. — А ти говориш зі мною про справи.
  
  Прибутки від контрабанди золота не дуже великі, — сказала вона з сумнівом.
  
  «О, відчепися,* сказав Еббот з огидою. «Ви не займаєтеся контрабандою золота – ви використовуєте наркотики».
  
  Вона подивилася на Істмена, а потім знову на Еббота. «І звідки ти це знаєш?» — тихо запитала вона.
  
  , .'Просто складаю два і два разом. У Лондоні шепотіли – тому ми сюди прийшли».
  
  Це був один шепіт забагато, — кинула вона.
  
  Абат усміхнувся. «Я б не дуже про це хвилювався. Я був професіоналом у справі прослуховування шепоту. Це була лише справа випадку, і вийти сюди було дуже важко». Він знизав плечима. «Але це окупилося».
  
  — Ще ні, — багатозначно сказала вона. 'Скільки ти хочеш?'
  
  Двадцять відсотків виручки, — швидко сказав Абат.
  
  Вона засміялася. «Ой, який у нас тут дурний чоловік. Ти так не думаєш, Джек?» Істмен усміхнувся, і вона серйозно сказала: «Ви отримаєте один відсоток, і це зробить вас дуже багатим, месьє Майкл Еббот».
  
  «Можливо, я й дурний, — сказав Еббот, — але я не настільки божевільний, щоб «брати один відсоток».
  
  Істмен сказав: «Я вважаю, що ти божевільний, якщо сподіваєшся отримати хоч якийсь відсоток». Ми не будемо працювати таким чином».
  
  — Правильно, — сказала Делорм. «Ну дайте вам фіксовану ставку за роботу. Що б ви сказали про сто тисяч американських доларів?»
  
  Абат звів брови. «Кожен?»
  
  Вона трохи вагалася. 'Звичайно.'
  
  «Я б сказав, що не ввімкнено», — сказав Еббот, хитаючи головою. Ми б хотіли принаймні вдвічі більше. Ви думаєте, я не знаю, які прибутки в цьому рекеті?»
  
  Істмен хрипко посміхнувся. «Ти і дурний, і божевільний. До біса, ти все одно дав нам ідею. Що заважає нам йти вперед без вас?»
  
  «Хто тепер дурний?» запитав абат. Він показав на Паркера. Механіків торпед знайти нелегко, а тих, хто може зробити таку переробку, ще рідше. Але механік, який вміє і бажає керувати дурманами, зустрічається так само рідко, як курячий зуб. Ви не можете зробити це без нас — і ви це знаєте».
  
  «Тож ви вважаєте, що ви перевели нас через бочку,* іронічно сказав Істмен. Дивись, бастер; тиждень тому ми навіть не знали про твоє існування. Знаєш, ти нам не потрібен».
  
  — Але це все одно гарна ідея, Джеку, — задумливо сказала Делорм. — Може, абат зустріне нас на півдорозі. Вона звернулася до нього. Це остаточно — бери або залишай. Триста тисяч доларів на вас двох. Сто тисяч вкладається в банк після успішного завершення випробувань — решта після завершення роботи.
  
  Аббот сказав: «Що ти думаєш, Дене?* Рот Паркера був відкритий. Він закрив її і сказав: «У вас є керівник підприємства; Я залишу це тобі, Майку». Він конвульсивно ковтнув.
  
  Абат довго розмірковував. «Гаразд; ну візьми це».
  
  "Добре!" — сказала Делорм і сяюче всміхнулася. — Замов ще шампанського, Джеку.
  
  Еббот підморгнув Паркеру. «Задоволений, Дене?»
  
  — Я щасливий, — ледь чутно сказав Паркер.
  
  
  — Я вважаю, що оплата за результатом — найкращий спосіб, — сказав Еббот і скоса подивився на Істмена. «Якби ми дотримувалися відсотка, Джек тут би зняв штани. Він би не показав нам книжки, це точно».
  
  Істмен усміхнувся. «Які книги?» Він підняв палець, і мій сомельє прибіг.
  
  Делорм сказала: «Я б хотіла танцювати». Вона подивилася на Аббота, який почав підводитися, і сказала: «Здається, я буду танцювати з... містером Паркером».
  
  Еббот затих і дивився, як вона дозволила збентеженому Паркеру спустити її на підлогу. Його губи скривилися в усмішці. «Отже, це бос. Чогось я не очікував».
  
  «Якщо ти думаєш про те, що думаєш я, забудь про це», — порадив Істмен. «Жанетт — не та дівчина, з якою можна мавпувати. Я так само хотів би битися з пилкою голими руками». Він кивнув у бік танцполу. «Чи такий* Паркер хороший, як каже?»
  
  «Зроби цю роботу. Який вантаж?
  
  Істмен трохи завагався, а потім сказав: «Я думаю, ти дізнаєшся». Це героїн».
  
  
  — Повний вантаж — цілих п’ятсот фунтів?
  
  "Так".
  
  Абат свиснув і коротко порахував. Він засміявся. Це коштує щонайменше двадцять п'ять мільйонів доларів. У будь-якому випадку я перевершив Жанетт на один відсоток».
  
  «Ти зараз у великій мірі», — сказав Істмен. — Але не забувай — ти все ще лише найманий працівник. Закурив. Той шепіт, який ти чув у Лондоні. Від кого це?»
  
  Абат знизав плечима. «Ви знаєте, як це — шматок приходить звідси, а інший — звідти. Ви збираєте їх усі разом і отримуєте якусь картинку. Я мав у цьому досвід — я був репортером».
  
  — Я знаю, — спокійно відповів Істмен. «Вас перевірили. Але ми ще нічого не знаємо про Паркера. Він витріщився на Абата жорсткими очима. — Краще б вам не залишатися репортером, абат.
  
  «Я не міг влаштуватися на роботу в «Tolpuddle Gazette», — гірко сказав Абат. — Не з тією репутацією, яку я маю зараз. Якщо ви перевіряли мене, ви знаєте, що я був даний волоцюгою. Ось чому я вирішив приїхати на цей жайворонок і заробити реальні гроші».
  
  «Просто копійчаний шантажист», — погодився Істмен.
  
  Вони нічого не змогли довести, — захищався Еббот.
  
  «Просто тримай свій ніс чистим, поки ти з нами», — сказав Істмен. «Тепер, що ви можете сказати нам про Паркера? Бос хоче, щоб і його перевірили. Вона дуже дбає про безпеку».
  
  Еббот послужливо розповів йому про Паркера, повністю дотримуючись відомих фактів. У цьому не було нічого страшного, тому що правда була саме тим, що прислужилося б найкраще. Він щойно закінчив, як Жанетт і Паркер повернулися до столу, Паркер почервонів на обличчі.
  
  Жанет сказала: «Я не думаю, що Ден звик до сучасних танців. А ти, Майк Еббот?
  
  Абат підвівся. «Ви б хотіли перевірити мене на пробному запуску?»
  
  
  У відповідь вона розкрила руки, коли почалися музичні такти, і він зробив крок уперед. Це був повільний і досить старомодний номер, тож він узяв її на руки і сказав, коли вони ступили на підлогу: «Що така мила дівчина, як ти, робить у такому бізнесі?»
  
  «Мені подобаються гроші», — сказала вона. «Так само, як і ти».
  
  «Ви, мабуть, чимало заробляєте», — задумливо сказав він. «Не кожен може взяти в руки сто тисяч доларів вільної готівки — це запорука успішного судового розгляду, якщо ви забули. Я так розумію, що це не одноразове підприємство?»
  
  «Що тобі до того?»
  
  «Мені подобається залишатися там, де гроші. Було б чудово, якби це перетворилося на регулярний дохід».
  
  Вона підійшла до нього ближче. Немає причин чому б ні. Все, що потрібно, це робити свою роботу і тримати язика за зубами. І те, і інше має важливе значення для вашого загального здоров’я».
  
  «Це буде загрозою?» — легковажно запитав абат.
  
  Вона пригорнулася до нього, притиснувшись своїм тілом до нього. 'Це було б. Ніхто зі мною не жартує, месьє абат.
  
  — Жодних хитрощів, — сказав Еббот, охолонувши від розбіжності між її словами та теперішніми діями. Він бачив її досьє, і воно точно збігалося з описом Істмена. Гульна пила, сказав він. Будь-хто, хто доторкнеться до Делорм чи будь-якого з її сумнівних підприємств, у кращому випадку отримає кривавий пень. І був список із шести імен різної національності, щоб продемонструвати найгірші. Він танцював із п’ятьма футами шістю теплої жіночності, що жваво притиснулася до нього, і подумав, що, можливо, вона все-таки павук.
  
  Вона видихнула йому на вухо: «Ти дуже добре танцюєш, Майку». Він здригнувся, коли її зуби вчепили його за мочку вуха.
  
  Дякую, але не варто проявляти такий ентузіазм, — сухо сказав він.
  
  Вона захихікала. «Ден був шокований. Він постійно розповідав про дружину та дітей. Невже в нього є дружина і діти?»
  
  'Звичайно. Здається, троє дітей».
  
  «Він селянський тип», — сказала вона. «Його мозок у його руках. Ти інший».
  
  Еббот внутрішньо посміхнувся, дивлячись на обурення Паркера, коли його називали селянином. «Чим я відрізняюся?»
  
  — Ти дуже добре знаєш, — сказала вона. Ласкаво просимо до організації, Майк. Ми постараємося, щоб ви були дуже щасливі».
  
  Він посміхнувся в напівтемряві. "Чи включає Джека Істмена?"
  
  «Не зважайте на Джека Істмена», — сказала вона раптово різким голосом. — Джек зробить те, що я йому скажу. Він цього не робить. . .' Вона припинила говорити і зробила звивистий рух так, що її груди притиснулися до його грудей. «Я зроблю тебе дуже щасливим», — прошепотіла вона.
  
  Музика замовкла, і вона відступила від нього після миті затримки. Він провів її назад до столу, і йому здалося, що він побачив сатиричний блиск в очах Істмена.
  
  «Я ще не втомилася, — сказала вона. — Приємно мати трьох супроводжуючих. Давай, Джек.
  
  Істмен знову опустив її на підлогу, а Еббот опустився в крісло біля Паркера. Він виявив, що трохи спітнів. Мабуть, через спеку, подумав він і взяв свій щойно наповнений келих для шампанського.
  
  Паркер подивився на натовп на танцполі. Ця жінка мене лякає, — похмуро сказав він. "Що вона зробила - спробувала зґвалтувати вас на підлозі?"
  
  «Крова поруч». Брова Паркера знову стала рожевою. «Їй-богу, якби моя дівчина могла мене побачити, завтра було б розлучення». Смикнув його за комір. «Вона людожерка, гаразд».
  
  «Здається, що наші роботи акуратно розподілені», — сказав Еббот. «Ти доглядаєш за торпедою, а я доглядаю за Жанетт». Він сьорбнув шампанського. «Або вона доглядає за мною, якщо я її правильно зрозумів».
  
  Він виявив, що посміхається.
  
  Вони залишилися на деякий час у Paon Rouge, обідаючи та дивлячись кабаре. Вони виїхали приблизно о другій годині ночі й побачили, що на вулиці чекає «Мерседес». Істмен сів попереду біля водія, і Еббот помітив, що тереться плечима й ногами з Жанетт, яка носила мерехтливу срібну накидку.
  
  Машина поїхала, а через деякий час він подивився у вікно на море й сказав: «Було б корисно, якби я знав, куди ми їдемо».
  
  — Ти дізнаєшся, — сказала вона й відкрила портсигар. «Дай мені світло».
  
  Він клацнув запальничкою й побачив, що Паркер сидить по інший бік від Жанетт і розсуває свій тугий комір. «Ти бос».
  
  Машина плавно рухалася по дорозі з Бейрута в напрямку Тріполі, і йому стало цікаво, куди вона їх везе — і чому. Він недовго думав, бо незабаром він з’їхав із дороги й зупинився перед великими дерев’яними воротами, які відчинив араб. Машина в'їхала на велике подвір'я і зупинилася.
  
  Вони вийшли, і Абат озирнувся. Наскільки він міг бачити в темряві, це здавалося якоюсь фабрикою. На нічному небі вимальовувався великий сарай, а за ним місяць виблискував на морі. Сюди, — сказав Істмен, і Еббот пішов за ним у кабінет.
  
  Перше, що він побачив, коли спалахнуло світло, — це його власна валіза біля стіни. 'Якого біса . . .?'
  
  — Ти залишишся тут, — сказав Істмен. «У сусідній кімнаті два ліжка. На жаль, немає ванної кімнати, але є умивальник. Він глянув на Жанетт, а потім повернувся до Еббота. «Тобі мало б бути комфортно», — сардонічно сказав він. «Алі приготує тобі».
  
  Жанет сказала: «Ти залишишся тут, поки не закінчаться випробування торпеди». Як довго ви залишитеся, залежить від вас самих». Вона посміхнулася й легковажно сказала: «Але я буду приходити до вас — часто». Вона повернулася до Паркера й різко запитала: «Скільки часу потрібно зробити перетворення?»
  
  Паркер знизав плечима. «Два тижні — з відповідним обладнанням. Довго, або ніколи, без нього. Але спочатку мені доведеться мати торпеду».
  
  Вона кивнула. 'Пішли зі мною.' Вони пішли за нею з офісу через двір до великого сараю. Араб Алі дістав великий ключ і відімкнув двері, а потім відступив, щоб дозволити їм увійти. Сарай був на двох рівнях, і вони виходили на майданчик, що виходив на головну майстерню. Дерев'яні сходи вели вниз на рівень землі.
  
  Абат подивився через поруччя і сказав: «Ну, будь я проклятий! Ви були впевнені в нас, чи не так?
  
  Під різким освітленням була витончена та смертоносна на вигляд торпеда, встановлена на естакадах, яка сяяла через тонку плівку захисної мастила, яка вкривала її. Ебботові це здавалося величезним, і перша думка, яка спала йому на думку, була: як, у біса, ця сучка за три дні попередила торпеду?
  
  РОЗДІЛ 5
  
  Воррен знову перевірив карти, і його перо навело записи про їхні подорожі. Два тижні, які вони провели в Курдистані, були витрачені даремно, але він не розумів, як вони могли вчинити інакше. Був шанс, правда, мізерний, натрапити на Шперінга, і вони не могли його пропустити. Але це були марні два тижні.
  
  Тому вони повернулися до Тегерана в надії знайти щось, чого він не знав. Єдине, що він знав, це те, що він зазнав поразки, і поразки. Кожного разу, коли йому доводилося писати Геллієру зі визнанням невдачі, він лаявся і нервував. Єдиним світлим моментом було те, що Еббот і Паркер, здавалося, почувалися добре в Лівані — здавалося, що його «страховий поліс міг би окупитися». Але тепер вони зникли з поля зору, і він не знав, що з цим робити.
  
  Джонні Фоллет сприйняв усе це флегматично. Він не знав, чого Воррен так старанно шукав, і не хвилювався, поки йому платили. Він уже давно списав свою образу на Воррена і дуже насолоджувався Тегераном, сприймаючи це як приємну та екзотичну відпустку. Він блукав вулицями й оглядав визначні пам’ятки, і незабаром знайшов собі дружніх товаришів.
  
  Бен Брайан також був неспокійний, якщо не так сильно, як Уоррен, але це могло бути тому, що він не ніс загальну відповідальність Уоррена. Вони з Ворреном вивчали карти північно-західного Ірану, намагаючись з’ясувати, де міг опинитися Спірінг. — Це марно, — сказав Бен. «Якби ці карти відповідали стандартам Британської артилерійської служби, ми могли б мати надію, але половина клятих доріг там навіть не показана тут».
  
  «То що нам робити?» запитав Воррен.
  
  Бен не знав, і вони всі гальмували на низькій передачі.
  
  У Енді Тозьєра була проблема — правда, невелика проблема — але все ж проблема, і це його дуже спантеличило. Він постійно втрачав гроші від Джонні Фоллета, і він не міг зрозуміти, як трюк працює. Гроші, які він програв, були невеликими, якщо порівнювати їх із кількістю зіграних ігор, але стабільна цівка його дратувала.
  
  Він говорив про це з Ворреном. «На перший погляд, це чесна гра – я не розумію, як він це робить».
  
  «Я б не довіряв Джонні чесної гри», — сказав Воррен. «Що буде цього разу?»
  
  «Це виглядає так. У кожного з нас є монета, і ми зіставляємо монети. Ми не кидаємо їх, тому елемент випадковості виключається, оскільки кожен з нас може контролювати, чи показувати нам голову чи хвіст. Зрозумів?
  
  — Поки що здається, все добре, — обережно сказав Воррен.
  
  — Так, — сказав Тозьєр. — Тепер, якщо я показую голови, а він — хвости, він заплатить мені тридцять фунтів. Якщо я покажу хвости, а він — голови, він заплатить мені десять фунтів».
  
  Воррен задумався. Це два з чотирьох можливих випадків.
  
  "Правильно!" сказав Тозьєр. Інші два входження є обома головами або обома хвостами. Якщо щось із цього станеться, я заплачу йому двадцять фунтів».
  
  — Зачекайте, — сказав Воррен і нашкрябав на аркуші паперу. «Є чотири можливі випадки, з яких ви можете виграти два, а він може виграти два. Вважаючи всі чотири випадки рівними -
  
  
  якими вони є - якщо вони всі відбудуться, ви виграєте сорок фунтів - і він теж. Мені це здається чесною грою». Це теж здалося дитячою грою, але він цього не сказав.
  
  «Тоді чому, в біса, він перемагає?» — запитав Тозьєр. «Я вже майже на сто фунтів».
  
  — Ви хочете сказати, що ніколи не виграєте?
  
  'О ні. Я виграю ігри, як і він, але він виграє частіше. Це щось на кшталт гойдалки, але він, здається, важить більше, ніж я, і мої гроші, як правило, котяться до нього. Мене дичить те, що я не можу зрозуміти трюк».
  
  «Можливо, тобі краще припинити грати».
  
  — Поки я не дізнаюся, як він це робить, — рішуче сказав Тозьєр. Мене зворушує те, що він не міг би виграти в двоголовий пенні – це б йому не допомогло.
  
  В біса, йому було б гірше, тому що тоді я знав би, що він дзвонить, і діяв би відповідно». Він посміхнувся. «Я готовий пройти ще сотню, щоб тільки знайти секрет. Це прибуткова гра — я міг би використовувати її сам, якби знав, як».
  
  «Здається, у вас буде багато часу, щоб пограти, — їдко сказав Воррен. «Ми нікуди не прийдемо».
  
  «Я думав про це», — сказав Тозьєр. «У мене виникла ідея. А як щодо того фармацевтичного закладу, де Спірінг замовляв свої поставки? Вони б доставили речі, чи не так? Тож десь у їхніх записах має бути адреса. Все, що нам потрібно зробити, це якось його видобути».
  
  Воррен стомлено подивився на нього. — Ви припускаєте крадіжку зі зломом?
  
  «Щось на зразок цього*. Я теж про це думав», — зізнався Воррен. — Але скажи мені одну річ. Як, чорт візьми, ми розпізнаємо, чого хочемо, навіть якщо ми це бачимо? Ці люди ведуть записи перською, яка є іноземною мовою, і арабським шрифтом, який ніхто з нас не може прочитати. Чи не міг би ти розібратися, Енді?»
  
  «Чорт, я про це не подумав», — сказав Тозьєр. «Моя розмовна арабська непогана, але я не можу читати». Він підняв очі. «Ви не проти, якщо я поговорю про це з Джонні?»
  
  Воррен вагався. «Не до тих пір, поки ви дотримуєтесь загальних слів. Я не хочу, щоб він знав надто багато».
  
  — Я не скажу йому більше, ніж він повинен знати. Але настав час його залучити до роботи. Він добрий шахрай, і якщо ми не можемо отримати інформацію в інший спосіб, то, можливо, ми зможемо отримати її завдяки швидкій розмові Джонні».
  
  Тож Тозьєр розмовляв із Джонні Фоллетом, а Джонні слухав. — Гаразд, — сказав він. «Дайте мені пару днів, і я подивлюся, що зможу придумати». Він зник на вулицях Тегерана, і його не бачили чотири дні. Коли він повернувся, він доповів Тозьеру: «Це можна зробити». Доведеться трохи помандрувати, але це можна зробити. Ви можете отримати інформацію менш ніж за тиждень».
  
  II. План Фолле був настільки диявольським, що від нього у Воррена аж дибом дибки на потилиці. Він сказав: «Ти маєш злий розум, Джонні».
  
  — Мабуть, так, — безтурботно сказав Фолле. Є частина для кожного - чим більше, тим краще. Але заради Христа поставтеся до цього серйозно; це має виглядати добре і справді».
  
  Розкажи мені більше про цього чоловіка».
  
  — Він помічник головного клерка у відділі магазинів компанії. Це означає, що він випускає товари за відступами та веде кількісний облік. Він просто той хлопець, який має інформацію, яка вам потрібна, або має можливість її отримати.
  
  Немає жодних грошей, тому що він ніколи ними не займається; все, що робить головний офіс. Певним чином це шкода, тому що ми втрачаємо шанс справді зачепити його».
  
  «Чому б нам просто не підкупити його?» — запитав Тозьєр.
  
  Тому що хлопець чесний, ось чому... або розумне факсиміле. Припустімо, ми спробували підкупити його, і це не прийняло? Він звітуватиме перед своїм босом, і інформація буде викидана з офісу так швидко, що ми не матимемо іншого шансу. І вони можуть розповісти поліції, і тоді у нас будуть проблеми».
  
  «Вони можуть не розповісти поліції», — сказав Воррен. «Ми не знаємо, наскільки ця фірма пов’язана зі Спірінгом, але я припускаю, що вона причетна до всього. Це повинно бути. Будь-яка компанія, яка випускає певні хімікати та обладнання, має до біса гарне уявлення про те, для чого вони будуть використані. Я припускаю, що цей натовп у цьому по голову».
  
  'Яка річ?' — насторожено запитав Фолле.
  
  — Нічого, Джонні, продовжуй те, що говорив.
  
  Фолле знизав плечима. Цей хлопець — Джавід Ракі — розумний хлопець. Він добре розмовляє англійською, має гарну освіту та амбітний. Гадаю, той головний клерк недовго протримається з другом Джавідом, що йде за ним по п’ятах. У нього тільки один недолік — він азартний гравець».
  
  Тозьєр посміхнувся. — Твій недолік, Джонні?
  
  — Не моє, — швидко відповів Фолле. «Він азартний гравець. Це не означає, що він дурень. Він навчився грати в покер — його навчили хлопці, які працювали на газопроводі — і він хороший гравець. Я знаю, тому що він отримав частину моїх грошей прямо зараз, і мені також не потрібно було дозволяти йому виграти це – він витягнув це з мене, як професіонал. Але це означає, що його можна дістати
  
  
  - його можна мати; і як тільки його отримають, ми стиснемо його до біса сильно». Воррен неприязно зморщив носа. «Я б хотів, щоб був інший спосіб зробити це».
  
  «Ніколи не дай лоху спокій», — сказав Фолле й звернувся до Тозьєра. «Вся схема тримається на цьому пристрої для запису відео. Наскільки добре це працює?»
  
  «Я поставив його у своїй кімнаті; це працює дуже добре».
  
  «Це я повинен переконатися сам», — сказав Фолле. «Ходімо всі туди».
  
  Вони всі піднялися до кімнати Тозьєра, і Тозьєр увімкнув телевізор і вказав на апарат для запису відео. Там. Він уже підключений до телевізора».
  
  Машина була дуже схожа на звичайний магнітофон, хоча й громіздкіша за більшість. Однак стрічка була шириною в дюйм, а котушки були завеликими. Фолле нахилився й зацікавлено оглянув його. «Я хотів би зробити це як слід; цей гаджет сприйматиме все – і зображення, і звук?»
  
  Ось і все, — сказав Тозьєр.
  
  "Як якість?"
  
  «Якщо ви використовуєте відеокамеру, виникає невелике розмиття, особливо під час руху, але якщо ви берете запис телевізійної програми, то репродукцію неможливо відрізнити від оригіналу». Він подивився на екран телевізора. «Я зараз тобі покажу».
  
  Говорив чоловік, і Тозьєр збільшив гучність, і його голос було почуто. Уоррен не знав мови, але це було схоже на випуск новин, тому що чоловік зник, а замість нього стала вулична сцена, хоча його голос продовжував. Тозьєр нахилився й клацнув перемикачем, і барабани почали обертатися набагато швидше, ніж звичайна машина для запису. «Ми зараз записуємо».
  
  «Ця стрічка добре проходить, — прокоментував Фолле. «Як довго ви можете записувати?»
  
  «Година».
  
  «Чорт, це багато». Деякий час він дивився на екран телевізора, а потім сказав: «Добре, давайте повторимо».
  
  Тозьєр повернув стрічку назад і перемкнув телевізор на раніше вибраний невикористаний канал. Він зупинив диктофон і налаштував його на відтворення, а потім натиснув перемикач. На екрані телевізора з'явилася вулична сцена, свідками якої вони щойно були, разом із голосом диктора.
  
  Фолле нахилився вперед і критично дивився на екран. «Гей, ця якість хороша. Це майже так само добре, як оригінал, як ви сказали. Це спрацює».
  
  Він випрямився. «Тепер дивіться, дія починається в суботу, і ви повинні це зробити правильно. Ви повинні не тільки правильно розуміти кожне слово, але й те, як ви його вимовляєте. Ніяких фальшивих записок. Він оцінююче подивився на них. «Ви аматори в цій грі, тому ми проведемо кілька репетицій. Уявіть, що ми ставимо виставу, а я — продюсер. Ви повинні грати лише перед аудиторією з одного».
  
  «Я не вмію діяти», — сказав Браян. «Я ніколи не міг».
  
  «Це нормально — ви можете працювати з цим телевізійним гаджетом. Щодо решти з нас – я гратиму легкого хлопця, Енді займатиметься важкими речами, а Воррен може бути головним». Фоллет усміхнувся, побачивши вираз обличчя Воррена. Ти мало говориш і говориш це тихо. На мою думку, чим менше ти граєш, тим краще. У деяких ситуаціях звичайний тон розмови може звучати справді загрозливо».
  
  Він оглянув кімнату. «Тепер, куди ми покладемо Бена та відеокасету?»
  
  Тозьєр підійшов до вікна, відчинив його й визирнув. «Я думаю, я можу провести рядок у твою кімнату, Джонні. Ми можемо оселити Бена там».
  
  — Добре, — сказав Фолле. Він сплеснув руками. «Добре, перша репетиція — початківці, будь ласка».
  
  У суботу о дванадцятій тридцять вони чекали в вітальні неподалік від фойє готелю, не зовсім у хованці, але точно приховані від випадкового огляду. Фолле штовхнув Воррена. Ось він — я сказав йому чекати мене в барі. Ви входите першим; Енді дасть тобі час осісти, а я прийду одразу після цього. Рухатися.'
  
  Коли Воррен пішов, він трохи стурбовано сказав Тозієру: «Сподіваюся, Бен не займеться телевізором».
  
  Воррен перетнув фойє й увійшов до бару, де замовив напій. Джавід Ракі сидів за столом і, здавалося, трохи нервував, хоча, ймовірно, не так нервував, як Воррен, оскільки він набрався, щоб зіграти свою роль у цій шараді. Ракі був молодим чоловіком років двадцяти п’яти, шикарно одягненим по-європейськи з ніг до голови. Він був надзвичайно красивим, якщо вам подобається зовнішність Валентино, і, ймовірно, мав велике майбутнє. Ворренові стало його шкода.
  
  У дверях з’явився Тозьєр, його піджак недбало накинув на руку. Він пройшов уперед, повз Ракі, і щось, мабуть, випало з кишені та впало прямо біля ніг Ракі. Це був товстий гаманець з коричневої шкіри. Ракі подивився вниз і нахилився, потім випростався з гаманцем у руці. Він подивився на Тозьєра, який йшов далі, не збавляючи кроку, а потім пішов за ним до бару.
  
  Воррен почув шепотіння голосів, а потім гучніші тони Тозьєра. «Що ж, дякую. Це було дуже необережно з мого боку. Дозвольте мені напоїти вас».
  
  Джонні Фоллет уже був у кімнаті, слідкуючи за Ракі. «Привіт, Джавіде; Я не знав, що ви двоє знайомі». У його голосі було здивування.
  
  — Ми не бачимо, містере Фолле, — сказав Ракі.
  
  "Ой!" сказав Тозьєр. — Отже, це той, про кого ти говорив, Джонні. Містер Ракі - це ім'я, чи не так? -- щойно врятував мій гаманець. Він відкрив її, щоб показати товсту пачку нотаток. «Він міг взяти жереб, не вигравши його».
  
  Фолле засміявся. «Він, напевно, все одно прийме це. Він чудовий гравець у покер». Він озирнувся. Там Нік. Це буде четвірка, Джавіде; тобі це підходить?'
  
  Ракі трохи сором’язливо сказав: «Все гаразд, містере Фолле».
  
  
  До біса містера Фолле. Ми всі тут друзі. Я Джонні, а це Енді Тозьєр, а до мене підійде Нік Воррен. Панове, Джавід Ракі, найкращий гравець у покер, якого я зустрічав у Тегерані, і я не жартую».
  
  Воррен сухо посміхнувся Ракі й пробурмотів щось традиційне. Фолле сказав: «Не купуй напій, Енді; ходімо туди, де діють. У мене все готове — і випивка, і їжа».
  
  Вони всі піднялися до кімнати Тозьєра, де телевізор був присунутий до вікна. Фолле лежав досить широко; там була холодна курка, різні ковбаси та салати, а також кілька невідкритих пляшок віскі. Все було налаштовано на тривалий сеанс. Воррен непомітно глянув на годинник — він показував одразу після дванадцятої —
  
  
  рівно півгодини повільно. Йому було цікаво, як Фолле відремонтує дорогий годинник, який він побачив на тонкому коричневому зап’ясті Ракі, а Ракі не знатиме, що це було зроблено.
  
  Фолле відкрив шухляду й кинув на стіл запечатану колоду карток. Ось ти, Джавіде; у вас перша угода. Привілей чужинця — але ви не будете чужим довго. Спокійно на воді в шахті, Нік.
  
  Воррен налив чотири напої й приніс їх до столу. Ракі тасував карти. Здавалося, він робив це достатньо вміло, хоча Уоррен не був у цьому судді. Він був не такий хороший, як Фолле, у цьому він був упевнений.
  
  Фолле обвів поглядом стіл. — Ми обмежимося дро-покером, джентльмени — тут не буде жодної вашої дивовижної руки; це серйозна гра для серйозних гравців. Давай пограємо в покер».
  
  Ракі роздав карти по п'ять кожній і тихим голосом сказав: «Валети або краще відкрити».
  
  Воррен подивився на свої карти. Він не був хорошим гравцем у покер, хоча знав правила. Це не має значення, — сказав Фолле. «Ти все одно не хочеш виграти». Але він усе одно навчав Воррена на кількох інтенсивних уроках.
  
  Наприкінці першої години він втратив — приблизно чотири тисячі ріалів — скажімо, двадцять два фунти. Тозьєр теж трохи втратив, але не так багато. Фолле трохи виграв, а Ракі був на вершині, вигравши близько п’яти тисяч ріалів.
  
  Фолле пограв у карти. «Що я тобі сказав? Цей хлопець уміє грати в покер, — весело сказав він.
  
  — Скажи, у тебе гарний годинник, Джавіде. Чи не проти, якщо я подивлюсь на це?»
  
  
  Ракі був схвильований успіхом і не був таким сором’язливим і нервовим, як спочатку. «Звичайно», — легко сказав він і висмикнув його з зап’ястка.
  
  Коли Фолле сприйняв це, Воррен сказав: «Ти дуже добре розмовляєш англійською, Джавіде». Де ти цьому навчився?»
  
  «Я вчився в школі, Ніку; потім я пішов на вечірні заняття». Він усміхнувся. Ось де я це практикую — за покерним столом».
  
  «Ти робиш дуже добре».
  
  Тозьєр перерахував свої гроші. «Грати в покер», — сказав він. «Я програю.* Фолле посміхнувся. «Я попереджав, що Джавід візьме твою пачку». Він простягнув годинника на вказівний палець, але він якось зісковзнув і впав на підлогу. Фолле відсунув стілець, і почувся хрускіт. «Ой, біс!» — з огидою вигукнув він і взяв годинника. «Я зламав циферблат». Він підніс його до вуха. «Все ще триває».
  
  Ракі простягнув руку: «Це не має значення, Джонні».
  
  «Для мене це важливо», — сказав Фолле. «Я полагоджу це для вас». Він опустив його в кишеню сорочки. «Ні, я наполягаю», — сказав він, перекриваючи докори Ракі. «Я заподіяв шкоду — я заплачу за ремонт». Чия це угода?» Ракі затих.
  
  Вони продовжували грати, і Ракі продовжував перемагати. Наскільки Воррен міг судити, він був хорошим природним гравцем у покер, і він не думав, що Фолле непомітно допомагав йому, хоча він не мав спеціальних знань, щоб зрозуміти, чи це було правильно. Він знав, що сам постійно програє, хоча грав як міг. Тозьєр компенсував свої попередні втрати та залишився майже рівним, але Фолле був на стороні програшу.
  
  Сигаретний дим у кімнаті ставав густішим, і Воррен почав відчувати легкий головний біль. Це не було його уявленням про приємну суботню вечірню розвагу. Він глянув на годинник і побачив, що там було пів на третю. Бен Браян із сусідньої кімнати мав би бути зайнятий записом телевізійної програми.
  
  За чверть до третьої Тозьєр з огидою кинув руку. "Гей!" — стривожено сказав він. «Тобі краще зателефонувати».
  
  Фолле глянув на годинник. «Боже, я мало не забув. Уже чверть на третю». Він підвівся і підійшов до телефону.
  
  «Я думав, що це буде пізніше, — сказав Ракі з легким подивом.
  
  Воррен відкрив годинник із циферблатом, повернутим до Ракі. — Ні, це все. Хоча для нас може бути трохи пізно».
  
  Фолле тримав руку на телефоні, коли Тозьєр коротко сказав: «Не той, Джонні. Зробіть дзвінок із холу». Він багатозначно кивнув головою на Ракі.
  
  — З Джавідом усе гаразд, — легко відповів Фолле.
  
  «Я сказав зробити це з вестибюлю».
  
  «Не будь таким запеклим, Енді. Ось у вас є хлопець, який був достатньо чесним, щоб повернути вам ваш гаманець, коли він не знав, хто ви, чорт заберіть. Навіщо його виключати?»
  
  Воррен тихо сказав: «Ти завжди був важким випадком, Енді».
  
  Ракі дивився обличчям на обличчя, не розуміючи, що відбувається. Тозьєр недоброзичливо знизав плечима. «Без шкіри з мого носа, але я думав, ти хочеш промовчати».
  
  — Це не має значення, — байдуже сказав Воррен. — З Джавідом усе гаразд — ми це знаємо. Зроби дзвінок, Джонні; вже пізно. Якщо ми ще сперечатимемося про це, ми пропустимо час для публікації».
  
  — Гаразд, — сказав Фолле й почав набирати номер. Його тіло закривало телефон від очей. Була пауза. «Це ти, Джамшид? . . . Так, я знаю; все погано навколо. . . цього разу я виграю, обіцяю тобі. . . Я ще встигаю до третьої гонки — зробіть це двадцять тисяч ріалів на Аль-Фахкрі». Він обернувся й усміхнувся Ракі. «Так, на носі... і, скажімо, ще дві тисячі поставити моєму другові».
  
  Він поклав слухавку. «Парі зроблено, хлопці; шанси вісім до одного. А тобі дві тисячі, Джавіде.
  
  — Але, Джонні, я не ставлю коней, — запротестував Ракі. Дві тисячі ріалів — це великі гроші».
  
  — За рахунок дому, — великодушно сказав Фолле. — Енді ставить стовп як покаяння. Чи не так, Енді?
  
  — Іди до біса, — похмуро сказав Тозьєр.
  
  — Перестань хвилюватися, Джавіде, — сказав Фолле. "Я поставлю вас на палю". Він звернувся до Воррена. Малюк може залишитися і спостерігати. Ніхто з нас не може говорити на цьому жаргоні, тому він може сказати нам, який кінь переможе, ніби ми не знаємо».
  
  «Чому б тобі не закрити свій великий рот?» — роздратовано сказав Тозьєр.
  
  — Усе гаразд, Енді, — сказав Воррен. «Джонні має рацію; ти підлий, невдячний виродок. Скільки було у вашому гаманці, коли ви його впустили?»
  
  — Приблизно сто тисяч ріалів, — неохоче сказав Тозьєр.
  
  — обурився Фолле. «А ти наполягаєш на тому, щоб дати дитині винагороду», — вигукнув він. — До біса, тобі навіть не потрібно платити самому. Джамшид заплатить». Він звернувся до Ракі. «Ти знаєш Джамшида, хлопче?»
  
  Ракі легко посміхнувся. Він був збентежений, бо безпідставно опинився в центрі суперечки. «Хто не в Тегерані? Кожен, хто робить ставку на коней, йде до Джамшида».
  
  — Так, у нього хороша репутація, — погодився Фолле. «Він швидко платить, коли ти виграєш, але нехай Бог тобі допоможе, якщо ти не платиш йому так само швидко, коли програєш. Справжня жорстка дитина».
  
  «А як щодо того, щоб спостерігати, як ми виграємо гроші?» запропонував Warre n. Він кивнув у бік телевізора. «Змагання мають початися найближчим часом».
  
  — Так, — сказав Фолле й підійшов до знімального майданчика. Уоррен схрестив пальці, сподіваючись, що Бен виконав свою роботу. Він уже дізнався ім’я переможця тригодинного забігу й передав його Фолле під час фальшивого телефонного дзвінка Джамшиду, але якщо він намацав запис, то вся схема була програшною.
  
  Голос пролунав перською мовою, а потім екран заповнився краєвидом натовпу на іподромі. Фолле оцінююче подивився на екран і сказав: «Залишилося приблизно п’ять хвилин». Воррен мовчки видихнув.
  
  «Що він каже?» — запитав Тозьєр.
  
  — Ми просто говоримо про коней, — сказав Ракі. Він деякий час прислухався. «Це Аль Фахкрі — ваш кінь — номер п’ять».
  
  — Наш кінь, Джавід, — весело сказав Фолле, — ти в цьому береш участь. Він підвівся й пішов до імпровізованого бару біля буфету. — Я зараз наливаю напоїв для святкування. Ця гонка буде швидкою».
  
  «Здається, ти впевнений, що переможеш», — сказав Ракі.
  
  Фолле обернувся й широко підморгнув. «Певний — це не те слово. Це блакитна фішка — цінні папери з позолоченими краями». Він не поспішав, розливаючи напої.
  
  Тозьєр сказав: «Вони підходять до поста, Джонні».
  
  'Добре-добре; це насправді не має значення, чи не так?
  
  Голос коментатора піднявся, коли почалися перегони, і Уоррен подумав, що не має значення, розумієш ти мову чи ні, ти ніколи не сплутаєш перегони ні з чим іншим. Ракі був напружений, коли Аль Фахкрі йшов попереду зграї на п’ятах переднього коня. «У нього є шанс».
  
  — Більше того, — беземоційно сказав Фолле. «Він переможе».
  
  Аль-Фахкрі вирвався вперед і виграв на дві довжини.
  
  
  Уоррен встав і вимкнув телевізор. Ось і все, — спокійно сказав він.
  
  «Ось, хлопче; випийте на Джамшида, — сказав Фолле, штовхаючи склянку Ракі в руку. Чесний букмекер, який ніколи не програє. Ти трохи багатший, ніж був сьогодні вранці».
  
  Ракі по черзі подивився на них трьох. Уоррен дістав блокнот і методично нотував цифри; Тозьєр збирав розкидані на столі карти; Фолле сяяв у гарному гуморі. Він сказав, нерішуче. Гонка була. . . організовано?'
  
  «Виправлено — це слово, хлопче. Ми купили пару хороших жокеїв. Я ж казав тобі, що це прекрасна інвестиція».
  
  Почуття провини було б скоріше, подумав Уоррен.
  
  Фолле дістав гаманець зі свого піджака, який лежав на спинці стільця, і відраховував купюри. «Вам не потрібно чекати, щоб отримати від Джамшида», — сказав він. «Я зроблю це, коли заберу наш». Він кинув згорток грошей на стіл перед Ракі. — Було вісім до одного — ось ваші шістнадцять тисяч. Він посміхнувся. «Ви не отримаєте свою ставку назад, тому що вона була не вашою. Гаразд, хлопче?
  
  Ракі взяв гроші в руки і здивовано подивився на них. — Давай, — сказав Фолле. Візьми — воно твоє».
  
  Дякую, — сказав Ракі й швидко сховав гроші.
  
  Тозьєр коротко сказав: «Давай пограємо в покер».
  
  Це ідея, — сказав Фолле. — Може, ми виграємо ці шістнадцять тисяч у Джавіда. Він сів, поки Воррен відкладав блокнот. «Який рахунок на даний момент, Ніку?»
  
  — Трохи менше двох мільйонів, — сказав Воррен. «Я думаю, що нам слід трохи відпочити».
  
  «Коли ми досягнемо успіху? Ти, мабуть, збожеволів.* «Джамшид почне хвилюватися», — сказав Воррен. «Я знаю, що ми зіграли розумно — він не знає, що ми троє — синдикат, — але він накинеться на це, якщо ми не подивимося. Знаючи Джамшида, я б не хотів, щоб це сталося. Я хотів би побути в цілості ще деякий час».
  
  — Гаразд, — покірно сказав Фолле. «Наступна субота остання — на деякий час. Але чому б цього разу не зробити його справді великим хітом».
  
  'Немає!' — різко сказав Тозьєр.
  
  'Чому ні? Припустімо, ми поставимо сто тисяч за десять до одного. Це ще один швидкий мільйон». Фолле розкинув ранди. «Також полегшує арифметику — по мільйону кожному».
  
  «Це надто ризиковано», — наполягав Уоррен.
  
  — Скажи, у мене є ідея, — схвильовано сказав Фолле. «Джамшид не знає тут Джавіда. Чому Джавід не може зробити ставку за нас? Добре і нам, і йому. Він може додати власне тісто і зробити собі вбивство. Як щодо цього, Джавід?»
  
  — Ну, я не знаю, — невпевнено сказав Ракі.
  
  Тозьєр виглядав зацікавленим. «Це може спрацювати», — задумливо сказав він.
  
  
  — Ти міг би бути багатою людиною, Джавіде, — сказав Фолле. «Ви берете ті шістнадцять тисяч, які щойно виграли, і можете перетворити їх на сто шістдесят тисяч — це стільки ж, скільки ми заробили сьогодні втрьох». І ви не можете промахнутися — у цьому й краса».
  
  Ракі взяв приманку, як форель бере муху. — Гаразд, — сказав він раптом. 'Я зроблю це.'
  
  — Добре, — сказав Воррен, капітулюючи. «Але це востаннє цього року. Це зрозуміло?»
  
  Фолле кивнув, і Тозьєр сказав: «Давай пограємо в покер».
  
  — До шостої години, — сказав Воррен. «У мене сьогодні побачення. Виграємо чи програємо, ми зупиняємося на шостій».
  
  Він відіграв більшість своїх втрат протягом решти дня. Дещо з цього було зроблено завдяки великому банку, виграному через нечуваний блеф, але, здавалося, у нього були набагато кращі руки. О шостій годині він втратив лише тисячу ріалів. Він також непомітно налагодив свій годинник.
  
  От і все, — сказав Фолле. «До зустрічі наступного тижня, Джавіде». Він підморгнув. Тоді ти будеш на славу».
  
  Коли Ракі пішов, Уоррен підвівся і потягнувся. «Як гарно провести день», — сказав він.
  
  «Наш хлопчик дуже щасливий», — сказав Фолле. «Він увірвався у великий бізнес, і це не коштувало йому ні цента. Давайте розберемося, наскільки він у нас. Що ти втратив, Воррен?
  
  «Тисяча, до біса».
  
  "Енді?"
  
  — Близько трьох тисяч. Він може грати в покер,
  
  Це він може, — сказав Фолле. «Мені довелося врізатися в нього після перегонів — я не хотів, щоб він думав, що може заробити більше, граючи в покер, ніж граючи на конях». Він подивився на Воррена. «Ти не гравець у покер. А тепер давайте подивимось — у мене не вистачає тисячі, тож він узяв загалом двадцять одну тисячу, включаючи гроші, які я дав йому за перегони. Пекло повернеться наступного тижня».
  
  «Жадібний до більшого», — сказав Тозьєр. «Я думав, ти сказав, що він чесний».
  
  
  У кожному з нас є трохи злодійства, — сказав Фолле. «Обман букмекера вважається поважним для багатьох чесних громадян — як контрабанда пляшки віскі через митницю». Він підняв колоду карт і розібрав їх. «У шахраїв є стара приказка: чесну людину не обдуриш. Якби Джавід був справді чесним, це б не спрацювало. Але він такий же чесний, як і більшість».
  
  «Ти справді можеш забрати з нього гроші в покер?» запитав Воррен. «Від цього багато залежить».
  
  «Я робив це сьогодні вдень, чи не так?» — запитав Фолле. — Ви повинні знати це краще за всіх. Ти не думаєш, що почав вигравати своєю гарною грою». Він простягнув зграю Воррену. Візьміть верхню картку.
  
  Воррен взяв його. Це була бубнова дев'ятка.
  
  Фолле все ще тримав пачку. «Покладіть це назад. Тепер я збираюся роздати цю верхню карту на стіл. Слідкуйте за мною уважно». Він підняв верхню карту й плавно поклав її на стіл перед Ворреном. «Тепер переверни це».
  
  Уоррен перевернув туза треф.
  
  
  Фолле засміявся. «Я досить хороший другий дилер. Я роздав другу карту, а не верхню, але ви її не помітили». Він підняв руку. «Якщо ви бачите хлопця, який тримає таку колоду карт, не грайте з ним. Це хватка механіка, і він роздасть вам другу, нижню роздачу та позбавить вас кишень. Я візьму Джавіда Ракі».
  
  IV. Це був довгий тиждень. Воррен розумів необхідність бездіяльності, але це все одно його дратувало. Тозьєр і Фоллет нескінченно грали у свою гру зі збігом монет, і Тозьєр постійно програвав, до великого його роздратування. «Я розберуся з цим, якщо це буде останнє, що я роблю», — сказав він, і Фолле спокійно захихотів.
  
  Уоррен не міг помітити, яке захоплення принесла Тозьєр гра. Здавалося, це була дитяча гра, хоча існувала проблема, чому Фолле так постійно перемагав у, здавалося б, рівномірній грі, в якій не було можливості шахрайства.
  
  Браян був таким же неспокійним, як і Воррен. «Я почуваюся не в змозі», — сказав він. «Як запасне колесо. У мене таке відчуття, ніби я нічого не роблю і нікуди не йду».
  
  — Ти не єдиний, хто так думає, — роздратовано сказав Воррен.
  
  «Так, але я застряг, граючи з тим клятим відеомагнітофоном, поки ви троє розважалися».
  
  «Це найважливіша частина, Бене».
  
  «Можливо, але зараз це кінець. Цього разу диктофон вам не знадобиться. То що мені робити — крутити пальцями?»
  
  Фолле підвів очі. 'Почекай хвилинку.' Він уважно подивився на Бена. — Можливо, ми втрачаємо шанс. Я думаю, ми можемо скористатися тобою, Бене, але це потребує невеликої репетиції зі мною та Енді. Це теж буде важливо. Ви готові до цього?
  
  «Звичайно», — нетерпляче сказав Браян.
  
  Тож вони втрьох пішли до кімнати Фолле, і Фоллет сказав: «Нічого, що тобі турбуватиме; найкраще ти не знаєш, що буде. Ти все одно кепський актор, і я хочу, щоб це стало справжньою несподіванкою».
  
  Настала субота, і Джавід Ракі прибув рано. Фолле зателефонував йому і запропонував подовжити сеанс, який розпочався вранці, і Ракі охоче погодився. «Ми повинні встигнути роздягнути маленького виродка», — цинічно сказав Фолле.
  
  Вони почали грати в покер о десятій тридцять, і для початку Ракі виграв, як і минулого тижня. Але тоді, здавалося, все пішло проти нього. Його три королі були побиті трьома тузами Уоррена; його аншлаг був побитий чотирма трійками Тозьєра; його флеш із тузом був побитий фул-хаусом Фолле. Не те, щоб це траплялося часто, але коли це траплялося, банки були великими, і Ракі сильно програв. Його постійна низка виграшних роздач з лишком компенсувалася кількома випадковими важкими програшами.
  
  До полудня він вичерпав вміст гаманця й нерішуче витягнув конверт. Він нетерпляче розпоров його й висипав купу грошей на стіл.
  
  «Ви впевнені, що хочете це зробити?» — лагідно запитав Фолле.
  
  — У мене все ще є гроші — багато грошей, — напружено сказав Ракі.
  
  
  — Без образ, — сказав Фолле, збираючи карти. «Здається, ви знаєте, що робите. Ти вже великий хлопець». Він роздавав карти. Джавід Ракі знову програв.
  
  До другої години дня Ракі майже вичистили. Він тримався близько півгодини, і гроші, які лежали перед ним — приблизно тисяча ріалів — текли по столу, але в основному залишалися стабільними. Воррен здогадався, що це організовує Фолле, і йому стало трохи погано. Йому не подобалася ця гра в кішки-мишки.
  
  Нарешті Тозьєр глянув на годинник. — Нам краще перейти до коней, — сказав він. «Немає багато часу».
  
  — Звичайно, — сказав Фолле. «Постав ставку, Нік; ти банкір. Джавід, ти знаєш, що робити?»
  
  Ракі виглядав трохи блідим. — Просто зателефонуй, — мляво сказав він, поки Воррен відраховував великі купюри на столі.
  
  'Ніяк ні!' — сказав Фолле. — Джамшид не приймає кредитні ставки понад двадцять п’ять тисяч, а ми троє ставимо сто тисяч. Ви повинні поставити його у Джамшида - готівка за бочку. Скільки ти вкладаєш, Джавід?»
  
  Ракі проковтнув. 'Не знаю.' Він зробив слабкий жест біля столу. «Я маю. . . Я його загубив, — сказав він жалібно.
  
  — Шкода, — спокійно сказав Тозьєр. 'Пощастить наступного разу.'
  
  Воррен поклав нотатки разом. — Сто тисяч, — сказав він і штовхнув пачку по столу.
  
  «Ти все одно одягнеш це для нас, чи не так?» — сказав Фолле, штовхаючи гроші Ракі. «Ви сказали, що будете».
  
  Ракі кивнув. Він вагався, а потім сказав: «Можна... . . чи не могли б ви... е-е... чи могли б ви позичити мені трохи... поки все не закінчиться?»
  
  Фолле жалісливо глянув на нього. 'Гей, хлопче; ти зараз у великому віці. Ви граєте зі своїм власним тістом. Ви можете обмінюватися монетами в школі, але не тут».
  
  Огидний пирх Тозьєра, здавалося, збентежив Ракі, і він здригнувся, наче хтось його вдарив. «Але... . . але... — промовив він.
  
  Уоррен похитав головою. «Вибач, Джавіде; але я думав ти зрозумів Кожен тут тримає свій власний ракеток». Він зробив паузу. «Я припускаю, що ви можете сказати, що запозичувати це негарний тон — нехороший етикет».
  
  Ракі спітнів. Він подивився на свої долоні, які тремтіли, і засунув їх у кишені. Він проковтнув. «Коли я маю йти до Джамшида?»
  
  «У будь-який час, перш ніж княги підуть на пост», — сказав Фолле. «Але ми хотіли б отримати тісто досить рано. Ми не хочемо пропустити це — це велике подія».
  
  «Ви не заперечуєте, якщо я вийду на кілька хвилин?» запитав Ракі.
  
  — Не так довго, як ти повернувся вчасно, — сказав Фолле. Це великий, як я вам казав.
  
  Ракі встав. «Я скоро повернуся», — сказав він хриплим голосом. — Не більше півгодини. Вийшов і ніби спіткнувся біля дверей.
  
  Фолле прислухався, чи не клацне клямка, а потім тихо сказав: «Він захопився».
  
  — Але чи повернеться він? запитав Воррен.
  
  «Він повернеться. Коли ви пускаєте лоха на відправку, він завжди повертається, — сказав Фолле з цинічною впевненістю.
  
  «За скільки ми його взяли?» — запитав Тозьєр.
  
  Фолле рахував гроші і робив підрахунки. — Я роблю трохи більше сорока восьми тисяч. Мабуть, він витратив свої заощадження на велике вбивство, але ми дійшли до нього першими. Він зараз кров’ю пітніє, думає, куди вітер підняти».
  
  «Де він це візьме?» запитав Воррен.
  
  «Кого це хвилює? Але він її отримає — це точно. Він знає, що його чекає хороша справа, і він не втратить шанс зараз. Він не зможе встояти перед обманом Джамшида, тож якось знайде гроші».
  
  Тозьєр і Фоллет зіставляли монети, чекаючи, поки Ракі повернеться — вівця на заклання — і Фолле вийшов ще гіршим. Він знизав плечима. «Це не має значення — відсотки все одно на моєму боці».
  
  «Хотілося б, щоб я знав, як», — злобно сказав Тозьєр. «Я ще докопаюся до суті цього. Мені здається, я бачу шлях».
  
  У двері тихенько постукали. — Це наш хлопчик, — сказав Фолле.
  
  Джавід Ракі тихо увійшов до кімнати, коли Фоллет відчинив двері. Він підійшов до столу й подивився на сто тисяч ріалів, але не зробив жодного руху, щоб торкнутися грошей. Уоррен сказав: «Гаразд, Джавіде?»
  
  Ракі повільно простягнув руки й узяв пачку нотаток. — Так, — сказав він. 'Я готовий.' Він раптом звернувся до Фолле. Цей кінь буде в порядку — він переможе?» — квапливо запитав він.
  
  «Христе!» — сказав Фолле. «Ти тримаєш сто тисяч наших грошей і запитуєш це? Звичайно, виграє. Все налаштовано».
  
  Тоді я готовий йти, — сказав Ракі й швидко прибрав гроші. — Я піду з вами, — сказав Фолле. Він посміхнувся. «Не те, що ми тобі не довіряємо, але я б не хотів, щоб якийсь розумний хлопець збив тебе, коли ти несеш наше гроші. Вважайте мене охоронцем». Одягнув піджак. «Ми повернемося подивитися на перегони», — сказав він, виходячи, пасучи Ракі перед собою.
  
  Уоррен зітхнув. «Мені шкода цього хлопця».
  
  — Я теж, — сказав Тозьєр. «Але це так, як сказав Джонні — якби він був чесним, з ним ніколи б цього не сталося».
  
  — Мабуть, так, — сказав Воррен і замовк. Невдовзі він поворухнувся й сказав: «А якщо кінь переможе?»
  
  — Не буде, — твердо сказав Тозьєр. «Ми з Джонні вибрали найжахливіший гвинт, який змогли знайти. Він може виграти, — визнав він, — якщо кожен другий кінь у перегонах зламає ногу».
  
  Уоррен, мабуть, усміхнувся: «А що, якщо виграє?» Хтось повинен вірити в це».
  
  «Тоді ми виграємо дуже багато грошей — як і Ракі, залежно від того, яку ставку він зміг зібрати. Нам доведеться знову пройти через усю справу, щоб зламати його. Але цього не станеться».
  
  Він почав збирати монети з собою, а Воррен неспокійно крокував туди-сюди. Фолле та Ракі були відсутні протягом досить тривалого часу та повернулися саме тоді, коли Уоррен увімкнув знімальний майданчик, щоб отримати гонку. Ракі сидів на своєму місці за столом; легка, замкнута фігура. Фолле був веселим. «У Джавіда нервозність. Я постійно кажу йому, що все буде добре, але він не може перестати хвилюватися. Він теж занурювався — я вважаю, що це занадто багато для його крові».
  
  "Скільки ви підтримали воріт?" — з цікавістю запитав Тозьєр.
  
  Ракі не відповів, але Фолле дзвінко розсміявся. — П’ятдесят тисяч, — сказав він. — І шанси — п’ятнадцять до одного. Наш хлопець може заробити три чверті мільйона ріалів. Я постійно кажу йому, що це нормально, але він, здається, не вірить мені».
  
  Тозьєр свиснув. Три чверті мільйона ріалів становили близько 4000 фунтів стерлінгів — ціле багатство для молодого іранського клерка. Навіть його п'ятдесятитисячна частка була небагатою — приблизно 260 фунтів стерлінгів — це приблизно значна частка річного доходу Ракі. Він сказав: «Де ти взяв стільки?» Ти пішов додому і розкрив свою скарбничку?»
  
  Уоррен різко сказав: «Замовкни! Гонка ось-ось розпочнеться».
  
  — Я налию напоїв до свята, — сказав Фолле й підійшов до буфету. "Ви, хлопці, можете вболівати за мене - ім'я карапуза Нусс ель-Лейл".
  
  «Я не розумію жаргон», — сказав Тозьєр. «Що це означає, Джавіде?»
  
  Ракі відкрив знекровлені губи. Він не відривав очей від екрану, коли відповів: «Північ».
  
  «Гарне ім’я для чорного коня», — прокоментував Тозьєр. «Ось вони йдуть».
  
  Воррен скоса глянув на Ракі, який напружено сидів на краєчку крісла, а в його очах відбивався блакитний блиск телеекрана. Його долоні були зчеплені разом у побілюючій хватці.
  
  Тозьєр роздратовано смикнувся. «Де ж той кінь? Ти бачиш це, Джавід?
  
  — Це четвертий, — сказав Ракі. Через мить він сказав: «Це повернулося до п’ятого – ні, шостого». У його руках розвинулася тремор.
  
  «Що задумав цей клятий жокей?» — запитав Тозьєр. «Він викидає його, проклятий!* Через 15 секунд гонка закінчилася. Нусс ель-лейль навіть не поставили.
  
  Фолле стояв, заціпенівши, біля серванта. «Маленький виродок обдурив нас», — видихнув він. У момент жорстокості він жбурнув повну склянку віскі в стіну, де та розбилася з вибухом. «Я полагоджу його чортів фургон, приходьте завтра», — крикнув він.
  
  Уоррен вимкнув знімальний майданчик. «Заспокойся, Джонні. Я сказав тобі, що це не може тривати вічно».
  
  — Так, але я не думав, що все закінчиться таким чином, — войовничо сказав Фолле. «Я думав, що Джамшид піде на нас. Я не думав, що ця маленька мавпочка на коні мене роздурить. Почекай, поки я обійму руками його худу шию».
  
  — Залиште його в спокої, — різко сказав Воррен. Більш заспокійливим тоном він сказав: «Отже, ми втратили сто тисяч — це лише п’ять відсотків нашого виграшу на сьогоднішній день». З нами все гаразд». Він сів за стіл і зібрав карти. «Хто для гри?»
  
  — Гадаю, Джонні має рацію, — сказав Тозьєр жорстким голосом. «Ми не можемо дозволити цьому пройти. Жоден спортсмен не переможе мене, я вам це кажу. Коли я купую жокея, він, до біса, залишається купленим».
  
  — Забудь, — коротко сказав Воррен. «Ця конкретна гра закінчена — ми переходимо до чогось іншого. Я сказав тобі, що це був останній раз, чи не так?» Він глянув через плече. — Заради Бога, підійди сюди й сідай, Джонні. Кінець світу не настав. Крім того, це ваша справа».
  
  Фолле зітхнув, сівши на своє місце. «Добре, але це суперечить зерну, насправді так. Все-таки ти бос». Він різко перемішав пачку й штовхнув її через стіл. "Твій розріз".
  
  Джавід Ракі сидів завмер і не рухався.
  
  "Гей!" — сказав Фолле. «Що сталося, хлопче? Ти виглядаєш так, наче бачив привида».
  
  Дві великі сльози витиснули Ракі з очей і покотилися по щоках.
  
  'Заради Бога!' — з огидою сказав Тозьєр. «У нас на руках плакса».
  
  «Замовкни, Енді!» — люто сказав Воррен.
  
  
  — Що сталося, Джавіде? — запитав Фолле. «Ти не міг терпіти галас? Хіба ви не можете дозволити собі ці п'ятдесят тисяч?»
  
  Здавалося, Ракі дивився на внутрішню сцену жаху. Його оливковий колір обличчя став брудно-зеленим, і він нестримно тремтів. Він зволожив губи. і прошепотів: «Це було не моє».
  
  — О, це погано, — співчутливо сказав Фолле. «Але запам’ятайте, що я вам сказав — ви завжди повинні грати на власні гроші. Знаєш, я тобі це говорив, і Нік теж.
  
  «Я втрачу роботу», — сказав Ракі. Його голос був сповнений відчаю. «Що скаже моя дружина? Що вона скаже?» Його голос підвищувався і надривався. Раптом він залепетав перською, і ніхто з них не міг зрозуміти, що він говорить.
  
  Рука Фолле різко висунулася й тріснула Ракі по щоці, змусивши його замовкнути. «Вибач за це, Джавіде; але у вас була істерика. А тепер заспокойся і говори розумно. Де ти взяв тісто?»
  
  — З місця, де я працюю, — сказав Ракі, важко ковтаючи слину. У головного клерка є сейф, а в мене є ключ. Він зберігає гроші на власні витрати. Я повернувся в офіс і . , . і . . .'
  
  — Вкрав гроші, — категорично сказав Тозьєр.
  
  
  Ракі пригнічено кивнув. — Він дізнається, щойно відкриє сейф у понеділок. Він знатиме, що це . . .'
  
  Спокійно, хлопче, — сказав Фолле. «Ти ще не у в'язниці».
  
  Це був аспект, який не вразив Ракі, і він витріщився на Фолле з новим жахом, Фолле сказав: «Можливо, ми можемо тобі допомогти».
  
  «Не враховуйте мене», — безкомпромісно сказав Тозьєр. «Я не збираюся субсидувати халявного хлопця, у якого все ще мокрі за вухами. Якщо він не переносить спеку, нехай забереться з кухні. У будь-якому випадку він ніколи не повинен був брати участь у цій грі. Я тобі про це спочатку сказав».
  
  Воррен подивився на Фолле, який лише знизав плечима, і сказав: «Здається, це так». Ти маєш вчитися на своїх помилках, хлопче. Якщо ми виручимо вас зараз, ви зробите це знову через деякий час».
  
  'О ні; Я обіцяю, я обіцяю. Ракі широко розвів руки біля столу, сповзаючи перед Фолле. "Допоможіть мені - будь ласка, допоможіть мені - я обіцяю". . .'
  
  «О, бога ради, встань і будь чоловіком!» — гавкнув Тозьєр. Він підвівся. «Я терпіти не можу таких сцен. Я виходжу».
  
  — Хвилинку, — сказав Фолле. «Здається, у мене щось є». Він показав пальцем на Тозьєра. — Хіба ви не розповідали мені про хлопця, який хотів щось отримати від компанії, в якій працює цей хлопець? Щось про якісь хімікати?»
  
  Тозьєр на мить подумав, а потім кивнув. «Що з цим?»
  
  «Скільки він заплатить?»
  
  «Звідки, в біса, я знаю?» — сказав Тозьєр зболеним голосом. Цей хлопець працював під кутом, який мене не цікавив».
  
  «Ви завжди можете запитати його. Там є телефон».
  
  
  'Навіщо мені? Для мене в цьому нічого немає».
  
  
  — Заради Піта, хіба ти не можеш хоч раз у своєму чортовому житті бути людиною? — запитав Фолле роздратованим голосом.
  
  Голос Уоррена був тихим, але владно прорізав кімнату. «Телефонуй, Енді».
  
  «О, гаразд». Тозьєр підняв свою куртку. «Здається, у мене десь тут є номер».
  
  Фолле поплескав Ракі по плечу. «Терпися, Джавіде; ми вас якось витягнемо з цього затору». Він сів поруч і почав з ним тихо розмовляти.
  
  Тозьєр пробурмотів комусь по телефону. Нарешті він відклав його й перетнув кімнату з папером у руці. «Цей чоловік хоче знати, хто замовляв ці хімікати, особливо щодо кількості. Він хоче знати, куди їх відправили. Він також хоче знати про будь-які транзакції, що стосуються людини на ім'я . . .' Він подивився на папір. '. . . Спірінг. Це воно.' Він потер щелепу. «Я накрутив йому сорок тисяч, але він не хотів йти вище за інформацією».
  
  «Чому він цього хоче?» запитав Воррен.
  
  — Гадаю, він займається промисловим шпигунством.
  
  Фолле взяв аркуш паперу. «Кого хвилює, чому він цього хоче, якщо Джавід може це зробити?» Він віддав папір Ракі. Чи можете ви отримати це?»
  
  Ракі протер очі й уважно подивився. Він кивнув і прошепотів: «Я так думаю. Усе це є в бухгалтерських книгах».
  
  «Але цей хлопець піде лише на сорок тисяч, проклятий йому», — сказав Фолле. «Я хочу допомогти компенсувати різницю».
  
  «Не розраховуйте на мене», — похмуро сказав Тозьєр. «Я зробив свою частку».
  
  «Нік?»
  
  — Гаразд, Джонні; ми розділимо це між нами». Воррен відібрав із грошей на столі п’ять тисяч ріалів і передав їх Фолле.
  
  — Ось, бачиш, Джавіде; у нас тут десять тисяч. Все, що вам потрібно зробити, щоб отримати інші сорок тисяч, — це повернутися в офіс. У вас є ключ?
  
  Ракі кивнув і дозволив Фолле допомогти йому підвестися. «Це займе час», — сказав він.
  
  'Півгодини. Це все, що знадобилося, щоб пограбувати сейф сьогодні вдень, — жорстоко сказав Тозьєр.
  
  Фолле провів Ракі до дверей і обережно їх зачинив. Він обернувся і сказав: «Ми майже на місці. Треба зробити ще одну річ».
  
  Уоррен зітхнув. «Це не може бути бруднішим за те, що ми вже зробили. Що це?'
  
  «Вас це не хвилює, тож будьте спокійні», — сказав Фолле. «Тепер нам залишається лише чекати. Я йду до Бена — повернуся за десять хвилин».
  
  Уоррену здавалося, що Ракі повернувся цілу вічність. Минали хвилини, і він думав, якою людиною він став під час стресу цієї божевільної пригоди. Він не тільки винен у шантажі Фолле, але й сприяв розбещенню молодої людини, яка досі була бездоганною. Фолле було добре проповідувати, що чесну людину не обдуриш; люди, які пропонують тридцять срібняків, так само винні, як і той, хто їх приймає.
  
  У двері знову очікувано постукали, і Фолле пішов відчиняти. Ракі трохи зібрався і не здавався таким сумним; його щоки почервоніли, і він не обвис, як коли пішов.
  
  Фолле сказав: «Ну, хлопче; ти отримав це?'
  
  Ракі кивнув. "Я взяв це з бухгалтерських книг англійською мовою - я думав, що це допоможе".
  
  «Зрозуміло, — сказав Фолле, який уже забув про цю проблему. "Дайте мені це",
  
  Ракі дав йому три аркуші паперу, які той передав Тозьеру. «Ти побачиш, що він потрапить у потрібне місце, Енді». Тозьєр кивнув, і Фолле дав Ракі пачку грошей. Ось твої п’ятдесят тисяч, Джавіде. Тобі краще швидко покласти його назад у сейф».
  
  Ракі саме клав гроші до кишені, коли двері відчинилися. Там стояв чоловік, приховавши обличчя шарфом, і тримав автоматичний пістолет. — Залишайтеся, усі, — невиразно сказав він. «І ти не постраждаєш».
  
  Уоррен дивився недовірливо, коли чоловік зробив крок уперед. Йому стало цікаво, хто це такий диявол і що, на його думку, він робить. Незнайомець помахав рушницею вбік. «Там», — сказав він, і Ракі та Фоллет під загрозою рушили до Воррена з іншого боку кімнати.
  
  — Не ти, — сказав чоловік, коли Тозьєр почав підкорятися. «Ти залишайся там». Він підійшов до Тозьєра й вирвав папери з його руки. Це все, що я хочу».
  
  "Як пекло!" — сказав Тозьєр і кинувся до нього. Почувся різкий тріск, і Тозьєр зупинився, наче вдарився об цегляну стіну. На його обличчі з'явився дурний вираз, і коліна підкосилися. Повільно, як дерево, що падає, він перекинувся, і коли він упав на землю, з його рота бризнула кров.
  
  Коли двері зачинилися за відвідувачем, пролунав гуркіт, і в атмосферу ввійшов легкий запах збройового диму.
  
  Першим рушив Фолле. Він кинувся до Тозьєра й став біля нього навколішки. Тоді він здивовано підвів очі. «Боже, він мертвий!»
  
  Воррен двома кроками перетнув кімнату, його професійні інстинкти прокинулися, але Фолле підняв його. — Не чіпай його, Ніку; щоб на вас не було крові». У тоні Фолле було щось дивне, що змусило монахиню зупинитися.
  
  Ракі трусився, як осика під час урагану. З його вуст пролунав стогінний звук — не слова, а просто повторення його вокалізованих зіпхань — коли він з жахом дивився на кров, забризкану манжетом його куртки. Фолле взяв його під руку й потиснув. Джавід! Джавід, припини це! Ти мене чуєш?'
  
  Ракі став більш зв'язним. «Я . . . У мене все добре.'
  
  — Тоді слухай уважно. Вам не потрібно в це вплутуватись. Я не знаю, про що, в біса, це все, але ви можете розібратися, якщо поспішите».
  
  "Як ви маєте на увазі?" Прискорене дихання Ракі сповільнилося.
  
  Фолле подивився на тіло Тозьєра. «Ми з Ніком позбудемося його. Бідний хлопець; він був ублюдком, якщо такий взагалі був, але я б йому цього не побажав. Мабуть, ця інформація, яку хотів його друг, була справді чимось». Він звернувся до Ракі. «Якщо ти знаєш, що для тебе добре, ти підеш звідси й триматимеш язик за зубами. Іди в офіс, поклади тісто назад у сейф, іди додому й нічого не кажи. Ти розумієш?'
  
  Ракі кивнув.
  
  Тоді йди, — сказав Фолле. «І ходіть — не біжіть. Заспокойся.'
  
  З придушеним криком Ракі вибіг з кімнати, і за ним рипнули двері.
  
  Фолле зітхнув і потер потилицю. — Бідолашний Енді, — сказав він. Лицарський сучий син. Гаразд, тепер можеш вставати. Вставай, Лазаре».
  
  Тозьєр розплющив очі й підморгнув, а тоді сперся на лікті. «Як це виглядало?»
  
  «Ідеально. Я думав, що Бен справді заткнув вас».
  
  Воррен підійшов до Фолле. «Чи справді потрібна була ця акторська гра?» — холодно запитав він.
  
  
  — Це було справді необхідно, — категорично сказав Фолле. — Припустімо, що ми його так не здули. Через деякий час протягом наступних кількох днів він почне думати й складати речі докупи, і не знадобиться яйцеголовий, щоб зрозуміти, що його обдурили. Цей хлопець не дурний, ти знаєш; просто ми його поспішили — не дали йому часу добре подумати».
  
  'Так?'
  
  Тож тепер пекло ніколи не зможе добре подумати про те, що сталося. Факт раптової смерті робить це з людьми. Поки він живий, він ніколи не зможе зрозуміти, що насправді сталося; чорт не знає, хто застрелив і вбив Енді - або чому. Оскільки його використання не пов’язане ні з чим іншим. Тож він триматиме язик за зубами, якщо його причетно до вбивства. Ось чому нам довелося здмухнути його за допомогою хихикаючого міхура».
  
  «З чим!»
  
  Кудахтливий сечовий міхур. Фолле жестом показав. «Покажи йому, Енді».
  
  Тозьєр виплюнув щось із рота собі в руку. «Я ледь не проковтнув цю чортову річ».
  
  
  Він простяг руку, щоб відкрити почервонілий шматок млявої гуми. Фолле сказав: «Це просто маленький гумовий мішечок, наповнений курячою кров’ю — сечовий міхур для кудкуди». Його досить часто використовують, щоб позбутися болванів, коли вони більше не потрібні». Він посміхнувся. «Це єдине інше хороше застосування контрацептиву».
  
  .Увійшов Бен Браян, усміхаючись. «Як я почуваюся, Джонні?»
  
  «Ти добре впорався, Бене. Де ті папери?» Він відібрав їх у Браяна й впихнув у мляву руку Воррена. Це те, що ви хотіли».
  
  — Так, — гірко відповів Воррен. Це те, що я хотів».
  
  — Ви їх хотіли — ви їх отримали, — напружено сказав Фолле. Тож використовуйте їх. Але не роби зі мною великий моральний акт, Воррене. Ти нічим не кращий за інших».
  
  Він різко відвернувся й вийшов із кімнати.
  
  
  ЧАСТИНА 6
  
  
  Вони знову їхали серед вохристо-червоних гір Курдистану по звивистих і крутих дорогах. Уоррен був вдячний за те, що був лідером; десь позаду, сховані в хмарі пилу, сиділи Тозьєр і Фолле в другому «Лендровері», і він їм не заздрив. Брайан був за кермом, а Уоррен керував автомобілем, намагаючись знайти дорогу до місця, зазначеного на карті. Це було складніше, ніж здавалося спочатку; часом Воррен відчував себе в Задзеркаллі Аліси, тому що дороги*, непозначені на карті, звивалися й повертали звивистими, і часто здавалося, що найкращий спосіб наблизитися до певної точки — це їхати у протилежному напрямку.
  
  І знову ж таки, лише завдяки значному натягу уяви ці подряпини в горах можна було назвати дорогами. Неперероблені, кам’янисті, розмиті та часто на живій скелі, ці сліди були протерті тисячами поколінь верблюдів протягом сотень, можливо, тисяч років. Олександр пройшов через ці гори, їхав верхи серед своїх гетероїдів для завоювання Персії та проникнення в Індію, і Воррен вирішив, що дороги не були відремонтовані з того часу.
  
  Кілька разів вони проходили повз групи курдів-кочівників, які, імовірно, шукали зеленіших пасовищ, хоча Уоррен не знав, де ці пасовища могли бути. Вся земля була пустелею з каменів і розмитої оголеної землі з мінімальною витривалою рослинністю, яка проростала в ущелинах на голих схилах пагорбів, рідкісних і хитких, але з чіпкою завзятістю життя. І він був весь коричневий і обгорілий, і зовсім не було зелені.
  
  Він ще раз перевірив карту, а потім підняв її, щоб показати три аркуші паперу, які Джавід Ракі вилучив зі свого кабінету такою великою ціною духу. Ця інформація постійно хвилювала Воррена відтоді, як він її побачив. Він був готовий до розумної кількості хімікатів — достатньої, щоб витягти щонайбільше сто фунтів морфіну з сирого опіуму. Але це було вкрай нерозумно.
  
  Йшлося про фантастичні кількості: хлористого метилену, бензолу, амілового спирту, соляної кислоти та фармацевтичного вапна вистачило, щоб видобути не менше двох тонн морфіну.
  
  Дві тонни! Він відчув холодок від наслідків. Це забезпечило б достатньо героїну, щоб наситити нелегальний ринок Сполучених Штатів на рік із достатньою кількістю залишків. Якби ця сума втрачала, то пушери були б дуже зайняті, і стався б вибух нових наркоманів.
  
  Він сказав: «Я ще раз перевірив цифри, Бене, і вони все ще не мають сенсу».
  
  Браян сповільнився, наближаючись до складного повороту. «Вони вражають», — визнав він.
  
  "Вражаюче!" — повторив Воррен. «Вони майже неможливі. Дивись, Бене; це вимагає двадцять тонн сирого опіуму - двадцять тонн, заради Бога! Така кількість опіуму коштувала б майже мільйон фунтів на нелегальному ринку. Думаєш, жінка Делорм має стільки капіталу?»
  
  Браян засміявся. «Якби в мене було стільки грошей, я б пішов на пенсію». Викрутив колесо. «Проте я щойно подумав. Можливо, Ракі в хвилюванні переплутав цифри. Пам’ятаєте, він перекладав зі східного письма на західний. Можливо, він зробив ідентичну помилку всюди і підвищив постійний коефіцієнт.
  
  Воррен покусав губу. «Але який фактор? Скажімо, він зробив помилку в десять разів — це приводить нас до приблизно чотирьохсот фунтів морфіну. Це все ще бісно багато, але це набагато розумніше».
  
  «Скільки це коштувало б Делорм?» запитав Браян.
  
  — Приблизно двадцять мільйонів доларів у Штатах.
  
  — Так, — розважливо відповів Браян. «Я вважаю це розумним». Він увімкнув низьку передачу, коли вони піднялися. «Скільки ще залишиться, перш ніж ми дійдемо до чиєїсь хати — як його звуть?»
  
  «Шейх Фахрваз». Воррен перевірив карту. «Якщо все піде добре, а в минулому це не так, ми маємо бути там за годину».
  
  «Лендровер» з ревом піднявся до вершини гірського перевалу, і Брайан сповільнився, коли вони досягли вершини. Воррен, дивлячись крізь запорошене лобове скло, раптом напружився. — Заднім ходом, Бене, — різко сказав він. "Швидко, зараз - геть із горизонту".
  
  Брайан зірвав передачі, заражений хвилюванням, переданим Ворреном, і «Лендровер» серією ривків похитнувся назад і зупинився. — Біжи назад дорогою, — сказав Воррен. «Біжи якнайдалі та познач Енді, щоб він зупинився. Попросіть його приєднатися до мене пішки. І не грюкни цими дверима, коли виходиш».
  
  Він відчинив двері й зістрибнув на землю, а коли підбіг до решти перевалу, він відхилився вбік і попрямував до груди каміння, яке мало прикрити. Коли він піднявся на вершину, він важко дихав, але більше від хвилювання, ніж від напруги. Він присів за скелі, а потім повільно підняв голову, щоб побачити долину внизу.
  
  На фоні звичайних посушливих пагорбів на іншому боці долини виднілися плями зеленої обробленої землі, вкриті полями шаховою дошкою, а посередині було скупчення будівель, низьких і пласких, або маленьке село чи велика ферма. Це було поселення Шейха Фарваза, людини, яка замовила величезну кількість несільськогосподарських хімікатів, і саме там Уоррен сподівався знайти Спірінга.
  
  Позаду він почув брязкіт каменів і, повернувши голову, побачив Тозьєра, що наближався з Фоллетом позаду. Він помахав їм, і вони підійшли обережніше й приєдналися до нього, дивлячись на долину. «Отже, це все», — сказав Тозьєр через деякий час. 'Що тепер?'
  
  Фолле раптом сказав: «Ці люди потрапили у великі проблеми».
  
  
  Воррен подивився вниз. "Як ви це розбираєте?"
  
  «Хіба у вас немає очей?» — запитав Фолле. «Погляньте на ці воронки від бомб. Їх ціла черга просто по всій долині — одна бомба просто не влучила в цю велику будівлю. Хтось накидався на цих хлопців з повітря».
  
  Виявилося, що Фолле мав рацію. Лінія кратерів простяглася через долину, починаючись трохи нижче них і прямуючи прямо до поселення та далі. Тозьєр потягнувся позаду за біноклем. «Хто хотів би їх бомбити, якщо це не ВПС Ірану?» Він жонглював фокусуванням. «Проте це була невдала спроба. Цю будівлю не чіпали; немає жодних слідів ремонтних робіт на стіні біля кратера».
  
  — Ви впевнені, що це воронки від бомб? запитав Воррен. Щось мучило його в голові.
  
  «Я бачив їх багато в Кореї», — сказав Фолле.
  
  — Так, це кратери від бомб, — підтвердив Тозьєр. «Не дуже великі бомби».
  
  
  Це був новий елемент у ситуації та ще щось, про що варто було хвилюватися Воррена. Він поклав його набік і сказав: «То що нам робити?»
  
  Браян приєднався до них. «Ми просто підемо туди», — сказав він і кивнув головою назад на машини. «Наше прикриття досить добре, щоб його зняти. Навіть ці люди чули про кіно».
  
  Тозьєр кивнув. «Половина з нас йде вниз», — виправив він. «Один транспортний засіб. Другий залишається тут, поза полем зору, і стежить за радіо».
  
  «Яка загальна процедура?» запитав Воррен. Він не мав жодних ілюзій щодо себе, і він знав, що Тозьєр, професіонал, знає більше, ніж він, про операцію такого роду. Він був цілком готовий виконувати накази.
  
  Тозьєр примружився на долину. «Свого часу я обшукав багато безневинних на вигляд сіл, шукаючи здебільшого схованки зброї. Але потім ми пішли як відкрита операція - щетинившись зброєю. Ми не можемо цього зробити тут. Якщо люди там унизу невинні, вони будуть гостинними; якщо вони винні, вони будуть здаватися гостинними. Ми маємо заглянути в кожну будівлю, і кожна, до якої нам заборонено, є чорною міткою проти них. Після цього ми граємо так, як буде. Ходімо.'
  
  «Тож це будемо ми з тобою», — сказав Воррен. «Поки Бен і Джонні залишаться тут».
  
  
  Дорога звивалася вниз до родючого оазису долини, де зелена рослинність виглядала неймовірно освіжаючою. Деякі з полів були голі й мали неглибокі лінії примітивної оранки, але більшість із них були під посівами. Тозьєр, який був за кермом, сказав: «Чи впізнали б ви опіумний мак, якби його побачили?» Ви можете знайти їх тут».
  
  «Я нічого не бачу», — сказав Воррен. «Зачекайте хвилинку, ви можете пройти туди?» Він показав.
  
  «Я не розумію, чому б і ні». Тозієр перекрутив колесо, і Land-Rover з’їхав з дороги та вилетів на відкриту місцевість. Це не вплинуло на відскок і поштовх — дорога була чисто символічною. 'Куди ми йдемо?'
  
  «Я хочу поглянути на ці кратери», — сказав Воррен. «Мене турбує ідея бомбардування — це не має сенсу».
  
  Тозьєр доїхав до найближчого кратера і залишив двигун працювати на холостому ходу. Вони вийшли й поглянули на дно долини в бік поселення. Ряд кратерів тягнувся до будівель, рівномірно розташовуючись з інтервалом у п’ятдесят ярдів. Тозьєр подивився на найближчий і сказав: «Якщо це не воронка від бомби, то я качкодзьобий качкодзьоб». Ви бачите, як земля викинута на край».
  
  «Давайте подивимося ближче», — сказав Воррен і пішов. Він переліз через м’яку землю на краю кратера, зазирнув усередину й почав сміятися. «Ти качкодзьобий качкодзьоб, Енді. Послухайте.'
  
  «Ну, я проклятий!» сказав Тозьєр. «Це просто діра». Він ступив усередину кратера, взяв камінчик і кинув його в отвір. Була довга пауза, а потім дуже слабкий сплеск. Він випростався й подивився вздовж лінії кратерів — дірок — із здивуванням. «Це ще божевільніше. Кому захочеться копати до біса багато глибоких колодязів з інтервалом у п’ятдесят ярдів і по прямій?»
  
  Воррен клацнув пальцями. 'Я отримав його! У мене мало не було, коли Фолле вказав на них, але я не міг це визначити. Це qanat.'
  
  «Хто-що?»
  
  «Канат — підземний канал». Він обернувся й поглянув на пагорби. «Він забирає водоносний шар на схилах і веде воду до села. Я вивчав Іран до того, як ми прийшли сюди, і читав про них. Іран досить добре переповнений цими речами — загалом у країні майже двісті тисяч миль канатів».
  
  Тозьєр почухав голову. «Чому вони не можуть будувати свої канали на поверхні, як інші люди?»
  
  — Це для водопостачання, — сказав Воррен. «Вони втрачають менше через випаровування, якщо канал підземний. Це дуже стара система — перси будували ці речі протягом останніх трьох тисяч років». Він посміхнувся з полегшенням. Це не воронки від бомб – це вентиляційні шахти; вони повинні мати їх, щоб робітники не задихнулися, коли вони роблять ремонт».
  
  «Проблему вирішено», — сказав Тозьєр. 'Ходімо.'
  
  Знову рушили і повернули на дорогу, а потім у бік населеного пункту. Будівлі були звичайними, які вони бачили деінде — стіни з утрамбованої землі, плоскі дахи й усі одноповерхові, що полегшило пошук. Підійшовши ближче, вони побачили кіз, що паслися під пильним оком маленького хлопчика, який махав їм, коли вони проходили, а також були худі кури, які розбіглися, коли вони наближалися до внутрішнього двору найбільшої будівлі.
  
  Тозьєр підтягнувся всередину. «Якщо ти хочеш мені щось сказати, нехай це зачекає, поки ми залишимося наодинці. Ці люди можуть мати більше англійської, ніж вони можуть визнати. Але мушу сказати, що все виглядає мирно».
  
  Воррену це не здалося, тому що натовп маленьких хлопчиків кинувся назустріч несподіваним відвідувачам і, підвищуючи пронизливі голоси, куняв у пилюці. Жінки, які були тут, зникали, наче привиди, накриваючи обличчя шалями, поспішаючи зникли з поля зору через десяток дверей. Він сказав: «Тут дуже багато кімнат, у які варто зазирнути; і якщо Фахрваз матиме гарем, це ускладнить ситуацію».
  
  Вони спустилися на землю, і маленькі хлопчики поглинули їх. Тозьєр підвищив голос. «Краще замкніть, інакше ми втратимо багато спорядження».
  
  Пролунав різкий голос, і хлопці розбіглися по подвір’ю, наче диявол йшов за ними по п’ятах. Уперед вийшов високий чоловік, пишно вдягнений і з прямою спиною, хоча й літній. Рукоятка вигнутого ножа в його поясі блищала коштовностями, камінь сяяв у тюрбані та інші з перснів на його пальцях. Його обличчя було худим і суворим, а борода сива.
  
  Він обернувся й тихим голосом звернувся до свого супутника, який дивно сказав англійською: «Вас вітає Шейх Фарваз. Його дім — ваш». Він зробив паузу, а потім сардонічно додав: «Я б не сприймав це надто буквально — це просто фігура мови».
  
  Воррен настільки одужав, що міг сказати: «Дякую». Мене звуть Ніколас Воррен, а це Ендрю Тозьєр. Ми шукаємо місця для зйомок фільму». Він вказав на напис на борту Land-Rover. «Ми працюємо на Regent Films of London».
  
  «Ви зійшли з протореної дороги. Я Ахмед — це мій батько». Він заговорив зі старим, і шейх поважно кивнув головою та пробурмотів у відповідь. Ахмед сказав: «Тобі все ще ласкаво просимо, хоча мій батько не може це схвалити». Він добрий мусульманин, і створення зображень суперечить закону». Він злегка посміхнувся. «Мені було наплювати. Вам не потрібно замикати свою вантажівку — нічого не вкрадуть».
  
  Уоррен посміхнувся. «Це... е-е... несподівано знайти англійську мову в цьому віддаленому місці».
  
  Ахмед трохи насмішкувато посміхнувся. «Як ви думаєте, чи варто мені поставити великий знак там на Джебель Рамаді — «Тут говорять англійською»?» Він показав рукою. «Мій батько хоче, щоб ви зайшли в його дім».
  
  — Дякую, — сказав Воррен. 'Велике спасибі.' Він глянув на Тозьєра. «Давай, Енді».
  
  Кімната, куди їх завели, була великою. На підлозі були розкидані килимки з овчини, а стіни були сховані за гобеленами. Кілька низьких диванів оточували центральний відкритий простір, який був вкритий тонким перським килимом, і каву вже приносили на мідних тацях.
  
  — Сідайте, — сказав Ахмед і граціозно опустився на один із диванів. Воррен тактовно почекав, доки шейх Фахрваз влаштується, а потім сів, намагаючись наслідувати вочевидь незграбну позу Ахмеда, яку Ахмед, здавалося, зовсім не вважав незручною. Тозьєр наслідував його приклад, і Уоррен почув, як у нього хрустять суглоби.
  
  «У нас були європейські візити раніше», — сказав Ахмед. «Мій батько — представник старої школи, і я зазвичай навчаю відвідувачів нашим звичаям. Моєму батькові приємно, коли вони чинять те, що добре в його очах, і нікому не шкодять». Він захопливо посміхнувся. «Після цього ми підемо до мене в квартиру і вип’ємо багато віскі».
  
  — Це дуже люб’язно з вашого боку, — сказав Воррен. — Чи не так, Енді?
  
  «Я міг би випити міцний напій», — зізнався Тозьєр.
  
  Ахмед поговорив зі своїм батьком, а потім сказав: «Тепер ми вип’ємо кави». Це трохи церемоніально, але це не займе багато часу. Мій батько хоче знати, як довго ти був у Курдистані».
  
  — Недовго, — сказав Воррен. — Ми приїхали з Гілана два дні тому.
  
  Ахмед переклав це батькові, а потім сказав: «Візьми мідну чашку для кави в праву руку». Кава дуже гаряча і вже підсолоджена - можливо, занадто солодка для вашого смаку. Ви вперше в Курдистані?»
  
  Воррен вважав, що краще сказати правду; непотрібна брехня може бути небезпечною. Він підняв чашку й потиснув її на долоні. «Ми були тут кілька тижнів тому», — сказав він. «Ми не знайшли саме того, що хотіли, тому повернулися до Тегерана, щоб трохи відпочити».
  
  — Ні, — сказав Ахмед. «Курдистан — не місце для відпочинку». Він звернувся до шейха Фахрваза і дуже швидко вирвав пару речень, а потім сказав: «Ви п’єте каву відразу, потім ставите чашку на піднос — перевернувши». Це утворить липкий безлад, але це не має значення. Що це за фільм, який ви збираєтеся знімати, містере Воррен?
  
  «Я не збираюся знімати фільм», — сказав Воррен. «Я лише досвідчений спеціаліст, який розвідує місця, як того вимагає сценарій». Він випив каву; воно було гарячим і нудотно-солодким, а чашка була наполовину наповнена гущею, яку він відштовхнув язиком. Він опустив чашку й перевернув її на підносі. Старий шейх Фахрваз доброзичливо посміхнувся.
  
  — Розумію, — сказав Ахмед. «Ще ще дві чашки, і ми закінчимо. Ви дуже тішите мого батька, коли розумієте нашу курдську гостинність». Він пив каву, очевидно, із задоволенням. «Ви... е-е... головний, містере Воррен?»
  
  'Так.' Уоррен наслідував приклад Ахмеда і взяв другу чашку. «Енді — містер Тозьєр, тут — більше технік. Він турбується про ракурси камери тощо». Воррен не знав, як має працювати подібний підрозділ, і сподівався, що не кидає забагато клангерів.
  
  «І ви тільки двоє?»
  
  — О ні, — лагідно сказав Воррен. «Нас четверо в двох машинах. У інших був прокол і вони зупинилися, щоб змінити колесо».
  
  «А, тоді ми повинні висловити нашу гостинність вашим друзям. Настає ніч».
  
  Уоррен похитав головою. 'Це не обов'язково. Вони повністю обладнані для кемпінгу».
  
  — Як скажеш, — сказав Ахмед і повернувся до батька.
  
  Вони випили третю й останню чашку кавової церемонії, і шейх Фахрваз підвівся й вимовив дзвінку й довгу промову. Ахмед коротко сказав: «Мій батько надає тобі користування своїм будинком на ніч».
  
  Воррен скоса поглянув на Тозьєра, і Тозьєр майже непомітно кивнув. «Ми будемо раді. Я просто хотів би взяти деякі речі з Land-Rover — набір для гоління тощо».
  
  «Я отримаю», — швидко сказав Тозьєр.
  
  «Ну що ж, містере Тозієр, — докоряюче сказав Ахмед, — я вже почав думати, що кіт забрав вам язика». Він тріумфально представив англійську ідіому.
  
  Тозьєр посміхнувся. «Я залишаю розмову босу».
  
  — Звичайно, ви можете піти, — сказав Ахмед. — Але після мого батька — такий звичай.
  
  Шейх Фахрваз вклонився й зник у дверях у глибині кімнати, а Тозієр вийшов у двір. Він простяг руку в кабіну, від’єднав мікрофон і недбало кинув його назад. На щастя, він мав довгий відрив. Він заліз у задню частину і, розв’язуючи кейс, натиснув на вимикач і тихо сказав: «Дзвоню регенту два; кличу Регента Два. Заходьте... заходьте.
  
  Голос Фолле з динаміка попереду був надто гучним, щоб його втішити. «Джонні тут. З вами все гаразд? Кінець.
  
  — З нами все буде добре, якщо ти будеш говорити тихіше. Ми залишаємось на ніч. Продовжуйте слухати, якщо щось трапиться. Кінець.
  
  «Я не можу підтримувати знімальний майданчик цілу ніч без руху», — тихіше сказав Фолле. «Це розрядить батареї. Кінець.
  
  «Тоді слідкуйте за кожною годиною протягом десяти хвилин. зрозумів Кінець.
  
  
  'Зрозумів. Удачі. Вийти.
  
  Тозьєр розпакував усе, що їм з Ворреном знадобилося, а потім прибрав мікрофон подалі від очей. Коли він повернувся в будинок, то побачив, що Воррен і Ахмед балакають. — Ахмед щойно розповідав мені, як він навчився англійської, — сказав Воррен. «Він прожив в Англії сімнадцять років».
  
  «О, — сказав Тозьєр. Це цікаво. Як так?
  
  Ахмед граціозно помахав рукою. «Давайте поговоримо про це за чаркою. Приходьте, друзі мої». Він повів їх із кімнати через внутрішній дворик і в безсумнівно його власну кімнату, повністю мебльовану в європейському стилі. Він відкрив кабінет. «Віскі?»
  
  Дякую, — ввічливо сказав Воррен. «Це дуже люб'язно з вашого боку».
  
  Ахмед налив напої, а Уоррен зауважив, що він випив Chivas Regal. «Мій батько не схвалює, але я роблю, як хочу, у власних кімнатах». Він простягнув склянку Воррену. Пророк проти алкоголю, але чи дозволив би Бог нам його робити, якби ми його не вживали?» Він підняв пляшку і жартівливо сказав: «А якщо я згрішу, то принаймні мої гріхи найкращої якості». Містер Тозієр, ваш напій.
  
  'Дякую тобі.'
  
  Ахмед налив собі здорового слимака. Крім того, саме слово алкоголь арабське. Треба сказати, що в Англії я полюбив шотландський віскі. Але сідайте, панове; Я думаю, що ви знайдете ці сидіння зручнішими, ніж сидіння мого батька».
  
  «Як ви потрапили до Англії?» — з цікавістю запитав Воррен.
  
  «Ах, яка довга історія», — сказав Ахмед. «Ви багато знаєте про нашу курдську політику?»
  
  'Нічого взагалі. А ти, Енді?»
  
  «Я чув про курдську проблему, але ніколи не знав, що це таке», — сказав Тозьєр.
  
  
  Ахмед засміявся. «Ми, курди, вважаємо за краще називати це іранською проблемою, або іракською проблемою, або турецькою проблемою; ми не вважаємо себе проблемою, але це цілком природно». Він сьорбнув віскі. «Під час війни Іран був окупований, як ви знаєте, вами, англійцями на півдні, і росіянами на півночі. Коли окупаційні війська пішли, росіяни зробили один зі своїх улюблених трюків, залишивши п’яту колону. Для цього намагалися використати курдів. Курдська республіка Мехабад була створена за підтримки росіян, але вона була недовгою і розвалилася, щойно новий іранський уряд перекинув армію на північ».
  
  Він помахав склянкою. «Це було в 1946 році, коли мені було п'ять років. Мій батько був залучений, і разом з муллою Мустафою Барзані він знайшов притулок у Росії». Він постукав себе по грудях. «Але мене він відправив до Англії, де я прожив до 1963 року. Мій батько — мудра людина; він не хотів, щоб уся його родина була в Росії. У вас, англійців, є приказка про забагато яєць в одному кошику, тому мене відправили до Англії, а мого старшого брата до Франції. Це все пояснює, чи не так?»
  
  Цей мулла, як його звати, хто він? — запитав Тозьєр.
  
  
  «Мулла Мустафа Барзані? Він один із наших курдських лідерів. Він ще живий». Ахмед радісно засміявся. — Він в Іраку з двадцятитисячною армією. Він завдає іракцям багато клопоту. Я, я теж Барзані; тобто член племені Барзані, лідером якого є Мулла. І, звичайно, мій батько також».
  
  «Як твій батько повернувся до Ірану?» запитав Воррен.
  
  «О, була якась амністія, — сказав Ахмед, — і йому дозволили повернутися. Звичайно, за ним спостерігають; але за всіма курдами більш-менш спостерігають. Мій батько вже старий і вже не схильний до політики. Що стосується мене -- я ніколи не був. Життя в Англії вимагає бути... ніжним!
  
  Воррен подивився на ніж у поясі Ахмеда й подумав, чи це було цілком церемоніально. Тозьєр сказав: «Яке місце в цьому всьому займають іракці та турки?»
  
  «Ах, курдська проблема. Це найкраще пояснити за допомогою карти – я думаю, що я десь її маю». Ахмед підійшов до книжкової шафи й дістав щось, очевидно, старий шкільний атлас. Він погортав сторінки і сказав: «Ось ми тут — Близький Схід. На півночі -Туреччина; на сході -- Іран; на заході — Ірак». Його палець провів лінію від гір східної Туреччини на південь уздовж іраксько-іранського кордону.
  
  «Це батьківщина курдів. Ми — розділений народ, який проживає у трьох країнах, і в кожній країні ми є меншістю — пригнобленою меншістю, якщо хочете. Нас розділили і правлять перси, іракці та турки. Ви повинні визнати, що це може призвести до проблем».
  
  «Так, я бачу це», — сказав Тозьєр. «І це відбувається в Іраку, ви кажете».
  
  «Барзані бореться за курдську автономію в Іраку», — сказав Ахмед. «Він розумний чоловік і добрий солдат; він боровся з іракцями до безвиході. З усіма своїми бойовими літаками, танками та важкою артилерією іракці не змогли його приборкати – тож тепер президент Бакр змушений вести переговори». Він усміхнувся. «Тріумф Барзані».
  
  Він закрив атлас. «Але досить політики. Випий ще віскі та розкажи мені про Англію».
  
  Наступного ранку Воррен і Тозьєр вирушили досить пізно. Ахмед був марнотратним у своїй гостинності, але вони більше не бачили шейха Фахрваза. Ахмед не давав їм спати допізна, розповідаючи про своє життя в Англії та розпитуючи їх про поточні англійські справи. Вранці, після сніданку, він сказав: «Хочеш побачити ферму?» Це типово курдський, знаєте». Він чарівно посміхнувся. «Можливо, я ще побачу ферму мого батька на екрані».
  
  Екскурсія по фермі була виснажливою – і Ахмед був виснажливим. Він показав їм все і постійно коментував. Було після одинадцятої, коли вони були готові йти. «І куди ти зараз йдеш?» запитав він.
  
  Тозьєр подивився на годинник. «Джонні ще не з’явився; можливо він у біді. Я думаю, ми повинні повернутися і знайти його. Що ти скажеш, Ніку?
  
  — Це теж може бути, — сказав Воррен. — Але я б’юся об заклад, що він повернувся, щоб ще раз поглянути на табір, яким він був у такому захваті. Думаю, нам краще його переслідувати». Він посміхнувся Ахмеду. Дякую за вашу гостинність - це було дуже люб'язно.
  
  Типово по-курдськи, — весело сказав Ахмед.
  
  Вони обмінялися ще кількома ввічливими формальностями, а потім пішли, помахавши рукою Ахмеду та його «Боже, нехай вас прискорить», привіт до їхніх вух. Коли вони поверталися дорогою до перевалу, Уоррен запитав: «Що ви про це подумали?»
  
  Тозьєр пирхнув. Занадто добре, щоб бути правдою, якщо ви запитаєте мене. Він взагалі був надто поступливим».
  
  «Він, безсумнівно, завдав нам багато клопоту, — сказав Воррен».
  
  «Типова курдська гостинність», — процитував він.
  
  — Гостинність, мій зад, — люто сказав Тозьєр. «Ви помітили, що він водив нас у кожну будівлю — у кожну кімнату?» Він ніби навмисне демонстрував, що йому нема чого приховувати. Як ти спав?'
  
  — Як мертвий, — сказав Воррен. «Він був дуже ліберальним зі своїм Chivas Regal. Я відчув запаморочення, коли повернувся».
  
  «Я теж», — сказав Тозьєр. «Зазвичай я краще ставлюся до скотчу». Він зробив паузу. «Можливо, ми були під дією наркотичних речовин морфіном, який шукаємо. Це можливо?»
  
  — Це можливо, — сказав Воррен. «Мушу визнати, коли прокинувся сьогодні вранці, мені було трохи сумно».
  
  «Я маю смутне уявлення, що вночі було чимало рухів», — сказав Тозьєр. «Здається, я багато пам’ятаю, як карбував і ходив з верблюдами. Проблема в тому, що я не знаю, чи це сталося насправді, чи це був сон».
  
  Вони піднялися на вершину перевалу, і Воррен озирнувся. Поселення виглядало мирним і невинним — приємна пасторальна картина. «Типово по-курдськи», — сардонічно подумав він. І все ж шейх Фарваз був вантажоодержувачем цих проклятих хімікатів. Він сказав: «Ми бачили все, що можна було побачити там, тому не було чого приховувати». Хіба що . . .'
  
  «Якщо?»
  
  
  «Якщо це не так добре приховано, що Ахмед знав, що ми його не помітимо».
  
  «Скільки місця знадобиться Спірінгу для його лабораторії чи що там?»
  
  Уоррен вважав смішну кількість хімікатів, які придумав Джавід Ракі. «Будь-що від двохсот квадратних футів до двох тисяч».
  
  Тоді його там немає, — категорично сказав Тозьєр. «Ми б це побачили».
  
  «Ми б?» — задумливо сказав Воррен. — Ви сказали, що обшукували села в пошуках схованок зброї. Де ви їх зазвичай знаходили?»
  
  — О, заради Бога! — сказав Тозьєр, сильно стукаючи кермом. — Звичайно, під землею.
  
  Але лише по шматочках -- кілька тут і там. Тут ніколи не було такого великого будівництва, яке вам потрібно».
  
  «Це було б не надто важко. Грунт на дні долини не кам’янистий — це ґрунт на червоній глині; досить м'який, насправді.
  
  — Тож ви вважаєте, що нам варто повернутися й подивитися. Це буде важко, а також бути ризикованим».
  
  «Ми поговоримо про це з іншими. Ось і Бен зараз».
  
  Брайан махнув їм рукою з дороги в маленьку долину, яка була ледь більшою за яр, і стрибнув на підніжку, коли вони повз. Через двісті* ярдів яр зігнувся під прямим кутом, і вони побачили припаркований інший автомобіль, а Фолле сидів на землі перед ним. Він підвів очі, коли вони зупинилися. "Будь-які проблеми?"
  
  «Ще ні», — коротко відповів Тозьєр. Він приєднався до Фолле. -"Що це у вас там?"
  
  «Фотографія долини. Я зробив дюжину фотоапаратом Polaroid».
  
  Це може бути корисним. Ми повинні зайти туди ще раз - непомітно. Давай подивимося на них, Джонні, на всіх.
  
  Фолле розклав фотографії на капоті Land-Rover. Через деякий час Тозьєр сказав: «Тут не так багато радості. Усіх, хто спускається з перевалу, можна помітити вдень. і ви можете покластися на те, що годинник зберігається. Від підніжжя перевалу до поселення чотири милі — туди й назад вісім миль — це далеко вночі пішки. І коли ми туди потрапляємо, нам доводиться спотикатися в темряві в пошуках чогось, чого там може не бути. Я не бачу цього».
  
  'Що ти шукаєш?' — запитав Фолле.
  
  — Таємна підземна кімната, — сказав Воррен.
  
  Фолле скривився. «Як, у біса, ти сподіваєшся це знайти?»
  
  — Не знаю, як ми його знайдемо, — трохи втомлено сказав Воррен.
  
  Браян нахилився й узяв фотографію. «Енді, здається, більше хвилюється про те, щоб непомітно дістатися до поселення», — сказав він. «Існує більше ніж один спосіб здерти шкуру з кота». Його палець обвів смугу «кратерів». Розкажи мені більше про цей підземний канал».
  
  Канат? Це просто спосіб витягти воду з гір і вести її в долину».
  
  'Наскільки воно велике? Досить великий, щоб людина пройшла?
  
  Воррен кивнув. 'Це повинно бути.' Він намагався пригадати, що читав про них. «Вони посилають людей, щоб вони ремонтували їх».
  
  — Ось ти, — сказав Браян. «Тобі не потрібно спотикатися. Це магістраль, яка вказує прямо на населений пункт. Ви можете пробити яму тут, а там вискочити іншу, як кролик».
  
  Тозьєр якусь мить дивився на нього. «Ти робиш, щоб це звучало так просто», — сказав він із важкою іронією. «Який нахил у цих речах, Ніку?»
  
  'Не багато. Достатньо, щоб вода рухалася».
  
  — Я теж не думаю, що це дуже багато. Можливо, нога». Уоррена охопив розпач. «Дивись, Енді; Я мало про це знаю. Все, що я знаю, це те, що я прочитав».
  
  Тозьєр проігнорував це. «Яка опора? Він плоский?»
  
  Воррен заплющив очі, намагаючись уявити ілюстрації, які він бачив. Нарешті він сказав: «Я думаю, рівно».
  
  Тозьєр подивився на фотографії. «Ми спускаємося з перевалу пішки відразу після настання темряви. Спускаємося по шахті в канат. Якщо підніжжя прийнятне, ми маємо рухатися дві милі на годину — це дві години до поселення. Ми підходимо якомога ближче й можемо шукати до самого світанку. Потім ми повертаємось у свою нору і повертаємося під землю та непомічені. Ми ризикуємо, піднявшись на перевал у світлий час доби – є розумна кількість укриття. Це стає можливим».
  
  Фолле пирхнув. «Практично! Я думаю, що це божевілля. Заривайся під землю, ради Бога!
  
  «Припустимо, що маршрут qanat можливий,* сказав Воррен. «Я сумніваюся, але припустімо, що ми зможемо це зробити. Як ми будемо шукати поселення, щоб нас не схопили?»
  
  «Ніколи не пізнаєш свою удачу, якщо не спробуєш», — сказав Тозьєр. «У будь-якому випадку, ви можете запропонувати щось інше?»
  
  — Ні, — сказав Воррен. — Я не можу, чорт забирай!
  
  Тозьєр керував підготовкою. Він витягнув із «Лендроверів» більше мотузки, ніж Воррен думав, що вони несуть — легку нейлонову мотузку з високим розривним натягом. З ящика з інструментами дістав скоби. «Скинути шахту буде легко», — сказав він. «Ми можемо зробити це на кінці мотузки. Встати іншому може бути важко. Це нам знадобиться».
  
  Він виготовив потужні електричні смолоскипи та ножі, які носили на їхніх поясах, але Воррен був здивований, коли почав розбирати один із фотоштативів. 'Що ви робите?'
  
  Тозьєр зробив паузу. «Якщо ви знайдете цю лабораторію, що ви збираєтеся робити?»
  
  — Знищи його, — жорстко сказав Воррен.
  
  «Як?»
  
  «Я думав спалити його чи щось подібне».
  
  Під землею це може не спрацювати, — сказав Тозьєр і продовжував знімати штатив. Він зняв трубчасті алюмінієві ковпаки і витрусив з них кілька коричневих циліндрів. Однак це зробить це. Вам не потрібно багато гелігніту, щоб створити ґрунтовний безлад на відносно невеликій установці».
  
  Уоррен роззяв, дивлячись, як Тозьєр загортає гелігніт у акуратний пучок смужками ізоляційної стрічки. Тозьєр посміхнувся. — Ви залишили мені підготовку до бою — пам’ятаєте?
  
  — Я пам’ятаю, — сказав Воррен.
  
  
  Тоді Тозьєр зробив щось ще більш дивовижне. За допомогою викрутки він зняв годинник з панелі приладів. Це вже надумано», — сказав він. «Бачите цей шип на спині? Це детонатор. Усе, що ми робимо, — це вбивати його в одну з цих паличок гелігніту, і ми можемо налаштувати годинник, щоб він вибухнув у будь-який час до дванадцяти годин наперед». Він засміявся. Мистецтво підготовки — це мистецтво війни».
  
  «Маєте ще сюрпризи?» — сухо запитав Воррен.
  
  Тозьєр серйозно подивився на нього й кивнув великим пальцем у бік поселення. Ці хлопці — гангстери, і вони будуть використовувати гангстерську зброю — ножі та пістолети. У цих краях, можливо, й гвинтівки. Але я солдат і запалю солдатські знаряддя». Він поплескав лендровера по борту. Це не ті самі автомобілі, що вийшли з заводу. Компанія «Ровер» не розпізнала б деякі запчастини, які я поставив, але й митник теж».
  
  'Так?'
  
  «Так як виглядає пістолет?»
  
  Уоррен спантеличено похитав головою. «У нього є ствол, курок, ложа».
  
  — Так, — сказав Тозьєр. Він підійшов до задньої частини Land-Rover і почав знімати одну зі стійок, які тримали купол. Він витягнув його, і купол трохи провис, але не сильно. Ось твоя бочка, — сказав він, просовуючи її Ворренові в руки. «Тепер нам потрібен механізм казенної частини».
  
  Він почав очищати машину від різного металу: запальничку з приладової панелі було розділено на складові частини, попільничку, яка, очевидно, була металевим пресом, виявилася тонко обробленою ковзанкою, пружини витягли з ящика для інструментів. і протягом десяти хвилин Тозьєр зібрав рушницю.
  
  «А тепер приклад», — сказав він і від’єднав лопату збоку «Лендровера». Поворотом зап’ястка він акуратно розійшовся навпіл, а рукоятка була врізана в рушницю, щоб утворити опору для плеча. Ось ти, — сказав він. «Автоматичний пістолет-кулемет. У вантажівці так багато металу, що ніхто не розпізнає дрібні компоненти за те, чим вони є, а великі шматки ви маскуєте під щось інше». Він простягнув пістолет. «Ми не могли просто так увійти в країну з такою річчю в руках, чи не так?»
  
  — Ні, — сказав Воррен, зачарований. «Скільки їх у вас?»
  
  Двоє таких маленьких хлопців і досить пристойний кулемет з повітряним охолодженням, який вміщується на одній із триног. Боєприпаси — це складність — це важко замаскувати під щось інше, тому у нас небагато». Він смикнув великим пальцем. «Кожна з цих запечатаних банок неекспонованої плівки має свою частку».
  
  «Дуже геніально».
  
  
  — А ще є міномет, — недбало сказав Тозьєр. «Ніколи не знаєш, коли трохи легкої артилерії стане в нагоді».
  
  'Немає!' — різко сказав Воррен. «Це неможливо».
  
  — Будьте моїми гостями, — сказав Тозьєр, махаючи Land-Rover. «Якщо ви знайдете його, ви можете отримати мій бонус — або стільки, скільки мені залишить Джонні Фоллет».
  
  Він пішов, залишивши Воррена дивитися на Land-Rover із новим інтересом. Міномет був великою частиною обладнання, і, як би він шукав, він не міг знайти нічого, що віддалено нагадувало б його, а також не міг знайти жодних мінометних бомб — чималих об’єктів самі по собі. Він радше думав, що Тозьєр тягне його за ногу.
  
  Вони зробили останні приготування, під’їхали до вершини перевалу та припаркували «Лендровер» біля дороги за валунами. На заході сонця вони почали спускатися з перевалу. Спуститися в долину було не надто важко; було ще не настільки темно, щоб вони не могли бачити кілька ярдів перед собою, але досить темно, щоб їх було малоймовірно побачити здалеку. Від вершини перевалу до першої вентиляційної шахти канату було трохи більше милі, і коли вони дісталися туди, було б зовсім темно, якби не світло щойно зійшовшого місяця.
  
  Тозьєр подивився на небо. «Я забув про це», — сказав він. «Це може зробити ризикованим на іншому кінці. Нам дуже пощастило, що ми маємо цей підземний хід — якщо він працює». Він почав розмотувати мотузку.
  
  — Почекай, — сказав Воррен. «Не ця шахта». Він щойно щось згадав. Це буде верхня свердловина — вода, ймовірно, буде глибоко на дні. Спробуйте наступний вал.
  
  Вони пройшли близько п’ятдесяти ярдів уздовж лінії канату, поки не підійшли до наступної шахти, і Тозьєр відкинув мотузку. «Наскільки глибокі ці речі, Ніку?»* «Я не маю поняття».
  
  Тозьєр підняв камінчик і впустив його в яму, вимірявши час падіння за цоканням годинника. — Менше ста футів. Це не так вже й погано. Можливо, нам доведеться поспішити до цього». Він віддав один кінець мотузки Брайану.
  
  «Ось, Бене; застрахуйте це навколо чогось -- і переконайтеся, що це щось, що не зрушиться.
  
  Браян розвідав довкола й знайшов камінь, глибоко врізаний у землю, навколо якого обмотав мотузку, надійно прив’язавши її. Тозьєр потягнув його, щоб перевірити, а потім подав інший кінець у вал. Він передав свій пістолет-кулемет Воррену. Я піду першим. Я тричі блимну світлом, якщо можна спускатися». Він сів на край шахти, звісивши ноги, потім перекинувся на живіт і почав опускатися. «До зустрічі на дні», — прошепотів він, звук його голосу моторошно лунав із чорної діри.
  
  Він спустився, взявшись за руки, впираючись колінами в стіну шахти, діаметр якої був близько трьох футів. Один за одним він дійшов до шматочків тканини, які він прив’язав до мотузки з інтервалом у десять футів і за якими міг оцінити свою відстань, і, ледь переступивши позначку дев’яносто футів, його черевики вдарилися об щось тверде, і він відчув вир. води по щиколотках.
  
  Він підвів очі й побачив блідішу темряву неба. Він трохи мерехтів, і він здогадався, що хтось дивиться в шахту. Він намацав свій смолоскип, тричі блиснув ним угору, а потім освітив ним навколо та вниз канату. Він простягався вдалину, три фути завширшки і шість футів заввишки, далеко за межі його світла. Оголені земляні стіни були вологі, а вода текла приблизно на дев’ять дюймів углиб.
  
  Він відчув, як мотузка затремтіла, коли хтось інший почав спускатися по шахті, і на його голову впав розсип землі. Він ступив із дороги вниз за течією, і невдовзі до нього приєднався Уоррен, важко дихаючи. Тозьєр узяв пістолет і сказав: «Оце все, Ніку». Грав світло на земляному даху. «Боже, допоможи нам, якщо це провалиться».
  
  «Я не думаю, що так буде», — сказав Воррен. «Якщо є небезпека, вони ставлять великі гончарні обручі, щоб утримати це. Не забувайте, що люди працюють тут досить регулярно, щоб водний шлях був необмеженим. Вони теж не хочуть бути вбитими». Він завчасно сказав Тозієру, що люди, які працювали в канаті, мали влучне описове ім’я для них — вони називали їх «вбивцями».
  
  «Як ви думаєте, скільки цьому років?» — запитав Тозьєр.
  
  
  'Не знаю. Це може бути десять років, може бути тисяча, а то й більше. Це важливо?'
  
  «Це не так».
  
  Браян приєднався до них, і незабаром за ним пішов Фоллет. Тозьєр сказав: «Шахта, куди ми хочемо піднятися, — тридцять п’ята звідси. . .'
  
  — Тридцять четвертий, — тихо сказав Воррен.
  
  'О, так; Я забув, що ми пропустили перший. Про всяк випадок ми всі підрахуємо. Якщо є суперечка, перемагає більшість голосів. І ми йдемо тихо, тому що я не знаю, як звуки несуться вгору по шахтах. Я йду першим із рушницею, потім Нік, потім Бен і нарешті Джонні з іншою зброєю як ар’єргард. Ходімо.'
  
  Це було неймовірно легко, і вони показали набагато кращий час, ніж очікував Уоррен — принаймні три милі на годину. Як сказав Браян, це була головна дорога, яка вказувала на ферму. Підніжжя було твердим і навіть не брудним чи слизьким, тож це було навіть легше, ніж йти посередині англійського потоку. Вода була не такою глибокою, щоб заважати їм, і потужний смолоскип Тозієра давав багато світла.
  
  Лише одного разу вони зіткнулися з незначними труднощами. Вода раптово поглибилася до двох футів, а потім до трьох. Тозьєр зупинив їх і пішов попереду, щоб збити дамбу з м’якої землі там, де невеликий обвал даху. Воду, що скупчилася, випустили та швидко дзюрчали, доки вона не впала до нормальних дев’яти дюймів або близько того.
  
  Але все одно це було важко, і Уоррен відчув полегшення, коли Тозьєр підняв руку, щоб вони зупинилися. Він обернувся й тихо сказав: «Ця шахта — тридцять три — ми домовилися про це?» Вони сказали: «Запам’ятайте, що це обережно».
  
  Вони пішли в темряву, а Тозьєр прискіпливо перевіряв його кроки. Раптом він зупинився так, що Воррен мало не зіткнувся з ним. — Ти щось чуєш? — спитав він тихим голосом.
  
  Воррен прислухався й не почув нічого, окрім ніжного хихикання води. — Ні, — сказав він, і навіть коли це сказав, почув пульсацію, яка швидко затихла. Вони мовчали, але більше нічого не чули.
  
  Нарешті Тозьєр сказав: «Давай – це лише двадцять ярдів». Посунув далі і зупинився під валом. Раптом він обернувся й прошепотів: «Там нагорі горить світло». Подивіться і скажіть мені, що ви думаєте про це!»
  
  Воррен протиснувся повз нього й подивився на шахту. Далеко вгорі він побачив бліде коло неба, але на стіні шахти не так далеко сяяло інше, яскравіше світло, яке, здавалося, виходило з боку самої шахти. Він підрахував, що це приблизно п’ятдесят футів.
  
  Він відступив і тихо сказав: «Ми шукали щось під землею, чи не так?» Я думаю, що це все. Місце потрібно якось провітрювати, тому вони використовують шахту qanat. А цей вал найближчий до хутора».
  
  Голос Тозьєра був сповнений недовіри. «Ви думаєте, що ми натрапили на нього першим, що вийшов із коробки?»
  
  — сказав із темряви Фолле. «Кожному колись щастить. Чому не ми?»
  
  Почувся звук. Віддалений, але виразний звук чийогось кашлю. — Хтось прокинувся, — видихнув Тозьєр. «Ми ще нічого не можемо зробити». Він зазирнув до шахти. «Якщо вони колись заснуть, то вимкнуть світло. Я буду пильнувати — решта повертайтеся, скажімо, на сто ярдів. І мовчи».
  
  Так почався один із найнезручніших періодів життя Воррена. Минуло майже три години, перш ніж Тозьєр блиснув для них, і він знав, як виглядатимуть його ноги, коли він зніме чоботи; вони були б білі, як риб’яче черево, і зморшкуваті, як руки прачки. Він подумки запам’ятав випустити хірургічні спирти, коли — і якщо — вони повернуться, інакше всі можуть покалічитися з пухирями.
  
  Тож він був дуже радий, коли Тозьєр дав сигнал, і він зміг піднятися та розігнути свої судомлені кінцівки. 'Все добре?'
  
  Світло вимкнене майже годину. Мені здалося, що я чув, як хтось хропе деякий час тому, тому будемо сподіватися, що він ще спить. Гадаю, заскочу й подивлюся. Тобі доведеться мене підштовхнути до шахти».
  
  'Заспокойся.'
  
  — Буду, — сказав Тозьєр із похмурим гумором. «Я вивчав світло, перш ніж воно згасло. Гадаю, це головний вхід до їхнього затишку. Ну, ось, я скину тобі мотузку».
  
  Уоррен, Брайан і Фоллет підготовилися, утворивши людську драбину, по якій Тозьєр міг піднятися. Він підвівся, обмацав руками боки древка, а потім підняв одну ногу так, що корчі на його черевику впились у глину. Він штовхнув, випрямляючи ногу, і вп’явся другим черевиком. Це було не надто важко — він робив гірші сходження, але ніколи в такій темряві. Він повільно піднявся, притулившись спиною до стіни, а ноги піднявшись на протилежну стіну, користуючись димохідною технікою, яку він колись навчився в гірській школі.
  
  На півдорозі він зупинився, відпочив кілька хвилин, а потім почав знову, відчуваючи, що йому стало легше, коли він набрав ритму, так що друга половина підйому проходила набагато швидше, ніж перша. І ось він підійшов до виступу, досить широкого, щоб на ньому можна було стояти, який був вирубаний у бічній частині шахти. Він ризикнув спалахнути світлом і побачив опорний стовп, тому розмотав мотузку, надійно прив’язав один кінець до стовпа, а решту скинув у шахту.
  
  Наступним підійшов Уоррен зі своїм пістолетом, який Тозьєр взяв і з металевим клацанням взводив. Тоді прийшов Браян, а невдовзі й Фоллет, і всі четверо забилися на вузький виступ. Тозьєр спалахнув світлом, і вони побачили двері. Він обережно штовхнув її, і вона відчинилася без жодного звуку, тож він пройшов усередину — пістолет першим.
  
  Фоллет пішов наступним, тому що в нього теж був пістолет, а Уоррен і Брайан були поруч. Тозьєр увімкнув світло, і промінь закотився, відбиваючи яскраві відблиски від скляного посуду, поставленого на лавках. Світло зрушило далі й опустилося на ліжко, де спав чоловік. Він неспокійно рухався під сяйвом, і Тозьєр прошепотів: «Візьми його, Джонні».
  
  Фолле подався вперед, на світло. Він трьома кроками перетнув кімнату, його рука піднялася, тримаючи щось чорне, а коли вона опустилася, почувся глухий удар і приглушене дихання.
  
  Тозьєр обшукав кімнату своїм світлом, шукаючи інших сплячих, але не знайшов жодного. — Зачини двері, Бене, — сказав він. «Джонні, запали цю лампу Коулмана».
  
  Яскравого світла від лампи було достатньо, щоб показати Воррену, що вони знайшли правильне місце. Була лише одна кімната, вирізана з наносної глини, дах якої підтримувався грубим деревом. Це дуже нагадало йому бліндажі окопів часів Першої світової війни, які він бачив на екрані. Приміщення було тісним, бо майже половина його була заповнена ящиками, а решта — лавами, повними обладнання.
  
  Тозьєр сказав: «Поглянь, Нік». Це те, що ви шукаєте?»
  
  Уоррен професійно поглянув на розстановку лавки. «Клянусь Богом, це так!» Він понюхав кілька відкритих пляшок, потім знайшов білий порошок і обережно приклав кінчик язика до кількох гранул, які тримав на пальці. Він скривився. Це все, добре,
  
  Браян підвівся з ліжка. «Він холодний. Чим ти вдарив його, Джонні?
  
  Фолле посміхнувся й підняв товстий, обтягнутий шкірою кошик.
  
  «Це Спірінг, гаразд», — сказав Браян. «Він відрощує бороду, але я його впізнаю».
  
  «Він не міг працювати сам», — сказав Тозьєр.
  
  
  Воррен шукав поміж лавок. «Йому знадобилося б кілька помічників, але як тільки він це налаштував, він міг би обійтися некваліфікованою робочою силою, якщо він здійснював нагляд. Мабуть, хтось із наших гостинних курдів нагорі. Він озирнувся по кімнаті, на кавник, брудні тарілки й порожні пляшки від віскі. «Я бачу, Ахмед не дає йому Chivas Regal. Мені здається, він живе тут весь час. Вони не могли дозволити йому віддати гру, дозволивши йому ходити по поселенню».
  
  Його погляд зупинився на коробках, і він досліджував одну, що була відкрита. «Христос Всемогутній!»
  
  Тозьєр глянув через плече на циліндричні предмети. «Які вони... сири?»
  
  — Це опіум, — сказав Воррен. «І це турецький опіум, їй-богу! Зовсім не іранський».
  
  «Звідки ти знаєш, що це турецька мова?»
  
  Форма — так пакують тільки турки.* Він відступив і подивився на стос ящиків. «Якщо вони всі повні, то тут має бути десять тонн цього матеріалу».
  
  Тозьєр навмання перевірив вагу кількох ящиків. Вони повні, гаразд».
  
  Зрештою, Воррен почав думати, що цифри, надані Ракі, правильні. Він знайшов куток кімнати, який використовувався для зберігання хімікатів, і почав перевіряти залишки хімікатів за списком Ракі. Через деякий час він сказав: «Наскільки я можу це зробити, він використав приблизно половину, але де морфін?»
  
  Фолле видав приглушений вигук, який перекрив голос Тозьєра, коли він підняв прямокутний блок. «Що це?», Воррен узяв його і подряпав поверхню нігтем. «Більше опіуму — загорнутого в листя маку. З Афганістану, я б сказав. Схоже, вони отримують речі з усього Близького Сходу». Він кинув його на лавку. «Але мене це не цікавить — я хочу морфін».
  
  «Як би це виглядало?»
  
  «Дрібний білий порошок, як кухонна сіль або цукор. І його має бути дуже багато».
  
  Вони ретельно обшукали кімнату, і зрештою Фолле схвильовано запитав: «Що це?» Він підняв великий скляний бутель, наполовину наповнений білим порошком.
  
  Воррен обережно пробував. «Це все. Це морфін».
  
  «Порізаний чи нерозрізаний?» — запитав Фолле.
  
  «Це чисте – або настільки чисте, наскільки це можна зробити в таких нетрях».
  
  Фолле свиснув. — Отже, це те, що ви шукали. Ти зіграв її близько до грудей, чи не так, Воррен? Він перевірив вагу вантажівки. «Ісусе! Тут має бути двадцять фунтів. Цей лот має коштувати півмільйона доларів».
  
  «Не майте жодних ідей, Джонні», — сказав Тозьєр.
  
  Воррен обернувся. — Двадцять фунтів! Я шукаю в сто разів більше».
  
  Фолле витріщився на нього. 'Ти серйозно? Ви, мабуть, жартуєте, док.
  
  — З цим не варто жартувати, — люто сказав Воррен. Він простягнув руку й показав на коробки з опіумом, складені біля стіни. Там опіуму достатньо, щоб отримати тонну морфіну. Спірінг використав половину своїх хімікатів, тож ми можемо сказати, що його роботу виконано наполовину — він пробув тут достатньо довго, щоб з його допомогою видобути тонну морфіну — і масштаб цієї лабораторії також майже правильний. Так де це, в біса?» Його голос піднявся.
  
  «Не так голосно», — застережливо сказав Тозьєр. Він кивнув у бік Спірінга, який лежав на ліжку, важко дихаючи. «Ми могли б запитати його?»
  
  — Так, — сказав Фолле. «Але він може шуміти, поки ми це робимо».
  
  Тоді візьміть його з собою, — сказав Тозьєр. "Деякі шляхи". Він повернувся до Воррена. "Що ви хочете зробити з цим місцем?"
  
  — Я хочу, щоб його розбили, — холодно сказав Уоррен. «Я хочу, щоб його повністю знищили».
  
  — Півмільйона баксів, — сказав Фолле й постукав ногою по бункеру. «Дорогий удар».
  
  «У вас є якісь інші ідеї?» — тихо запитав Тозьєр.
  
  
  — Ні, до біса, — сказав Фолле. «Це не моя лінія. Я залишаюся на юридичній стороні, хоча мушу сказати, що я трохи розтягнув її під час цієї поїздки».
  
  «Гаразд; потім прикріпіть Speering вниз по валу. Ніку, ти можеш допомогти мені з вибухівкою.
  
  Фолле розірвав аркуш на смужки й почав зв’язувати Спірінга, закінчивши тим, що зробив кляп і запхав його собі в рот. «Це на випадок, якщо він дійде до половини шахти. Допоможи мені з ним, Бене».
  
  Вони зв’язали мотузку навколо в’ялого тіла Шпірінга, витягли його через дверний проріз і почали опускати вниз по шахті. Коли напруга мотузки зменшилася, вони зрозуміли, що він торкнувся дна, і Фолле приготувався йти слідом. Він підійшов до Тозьєра і сказав: «Ми з Беном зараз йдемо вниз».
  
  'Гаразд. Чекайте нас з Ніком внизу». Тозьєр подивився на годинник. «Я встановлюю час удару через три години. Це має дати нам час, щоб вибратися з запасом».
  
  Фолле пішов, а Тозьєр завершив установку зарядів. Останнє, що він зробив, це обережно поставив годинник і, дуже делікатно, натиснув на маленький важіль. «Вона зведена», — сказав він. «Будильник, щоб розбудити Ахмеда. Давай, Ніку, забираймося звідси. Збройні напади завжди змушують мене нервувати».
  
  Воррен кинувся в темряву шахти і спустився по мотузці рука за руку, поки його ноги не хлюпнуло у воду. — Сюди, — прошепотів Браян, і Воррен хлюпнув угору за течією.
  
  Фолле сказав: «Наш друг повертається». Він блимнув світлом на Спірінга, який шалено закотив очі, а з-за кляпа долинали придушені звуки. У поле зору з’явився довгий ніж, і по лезу, яке тримав Шперінг перед очима, ковзнули відблиски. «Ти наробиш шуму, і тобі переріжуть горло».
  
  Спірінг раптово замовк.
  
  З боку валу почувся глухий удар і плюскіт. — Гаразд, — сказав Тозьєр. «Давай швидко. Чи може Спірінг ходити?
  
  — Йому краще, — сказав Фолле. «Я буду відразу за ним із цією свинячою наклейкою». Він блимнув світлом на ногах Шпірінга й розірвав пута. — Вставай на ноги, сучий сину! вставай на ноги і рухайся».
  
  Незважаючи на обтяження Шперінга, вони швидко мандрували вгору по канату. Тозьєр пішов першим, а Спірінг — позаду, підштовхуваний страхом перед Фоллетом і його ножем, а Брайан і Воррен — позаду. Оскільки руки Шпірінга були зв’язані, йому було важко тримати рівновагу — він кидався з боку на бік канату, рикошетивши від однієї стіни до іншої, і іноді падав на коліна, а Фолле безжально колов його ножем і підняв його на ноги.
  
  Після трьох чвертей години карального прогресу Тозьєр призупинив. «Пора перевести дух», — сказав він. — Крім того, ми хочемо поговорити зі Шпірінгом, чи не так? Тут має бути досить безпечно». Він спалахнув світлом угору. — Ми добре між валами. Вийми кляп, Джонні.
  
  Фолле підніс ніж до обличчя Шпірінга. — Ти мовчи — розумієш? Спірінг кивнув, і Фолле встромив ніж під тканину, яка тримала кляп, і вирвав його. «Виплюнь це, бастер».
  
  Спірінг закашлявся й захлинувся, еякулюючи пачку простирадла, що заповнила його рот. Кров текла по щоці і. скуйовдив бороду від порізу, де Фолле порізав його, зламуючи кляп. Він різко ковтнув і прошепотів: «Хто ти?»
  
  «Ти не задаєш запитань», — сказав Тозьєр. 'Ти відповідаєш на них. Продовжуй, Нік.
  
  
  «Скільки морфіну ви видобули, Спірінг? І де воно зараз?»
  
  Спірінг ще не відійшов. Його груди піднялися, коли він похитав головою. 'О, малюк!' — сказав Фолле. «Ми розмовляємо з мертвою людиною».
  
  Тозьєр раптово й злобно ворухнувся. Його рука швидко піднялася, і він розгойдав Спірінга сильним подвійним ляпасом. — Мій друг має рацію, — тихо сказав він. «Відповісти на запитання — або ти мертвий».
  
  «Скільки морфіну ти видобув, Спірінг?» тихо запитав Воррен.
  
  Вони мене вб’ють, — промовив Шпірінг. «Ви їх не знаєте».
  
  'ВООЗ?' — запитав Тозьєр.
  
  «Фахрваз і Ахмед». Спірінг був наляканий. «Ти не знаєш, які вони погані».
  
  
  — Ти не знаєш, які ми погані, — резонно сказав Фолле. Зробіть свій вибір — померти зараз або померти пізніше». Він проткнув горло Спірінгу ножем. — Дайте відповідь на запитання — скільки морфіну?
  
  Спірінг вигнувся, намагаючись втекти від ножа. 'А ти. . . тисяч кілограмів».
  
  Тозьєр глянув на Воррена. «Ти щойно влучив. Це двадцять двісті фунтів. Гаразд, Спірінг; де це?'
  
  Спірінг різко похитав головою. 'Не знаю. Клянуся, я не знаю». * «Коли він пішов?»
  
  «Минулої ночі – вони забрали його серед ночі».
  
  Це, мабуть, було, коли ми там були, — задумливо сказав Тозьєр. «Вони витягли речі прямо з-під нашого носа. Де вони це взяли?»
  
  'Не знаю.'
  
  
  — Але ти можеш здогадатися, — сказав Фолле, трохи сильніше натиснувши на ніж. По шиї Шпірінга потекла цівка крові. «Б'юся об заклад, що ви дуже добре вгадаєте».
  
  — Ірак, — вибухнув Спірінг. «Вони сказали, що воно йшло до Іраку».
  
  — Ми приблизно за тридцять миль від кордону з Іраком, — сказав Тозьєр. «Це починає складатися. Я б присягнувся, що вчора ввечері чув верблюдів. Вони вивезли речі на верблюді?»
  
  Спірінг спробував кивнути, але вдарив горлом по вістря ножа. — Так, — слабко сказав він.
  
  «Чому ви не ацетилували морфін тут?» запитав Воррен. "Де вони збираються перетворити це на героїн?"
  
  "Я збирався зробити це тут, - сказав Спірінг, - але вони передумали. Вони забрали його минулої ночі. Більше я нічого не знаю".
  
  Тозьєр подивився на Воррена. «Чи не потрібен би їм для цього Спірінг?»
  
  
  'Можливо ні. Це не надто складна робота. Схоже, ми налякали Ахмеда. Я б сказав, що він завчасно прибрав цю річ із запобіжних заходів».
  
  «З міркувань безпеки це спрацювало», — сварливо сказав Тозьєр. «Якби він цього не зробив, ми б багато впоралися. Як є, ми його втратили. Речі вже будуть в Іраку». Він звернувся до Спірінга. «Ви впевнені, що не знаєте, куди це було в Іраку?» Тобі краще сказати правду».
  
  Спірінг посмикувався очима туди-сюди. — Давай, крихітко, — підбадьорливо сказав Фолле. «Це останнє запитання».
  
  Спірінг піддався. «Я точно не знаю, але це десь біля Сулейманії».
  
  Тозьєр перевірив час. «Заткни йому ще раз рот, Джонні. Дорога в Ірак проходить повз поселення Фахрваз. Ми повинні встигнути, коли повітряна куля підніметься».
  
  «Що ми можемо зробити зі Шпірінгом?» запитав Воррен.
  
  
  «Що ми можемо з ним зробити? Ми залишаємо його тут. Зі зв’язаними руками і кляпом у роті він не може багато чого зробити. Поспішай, Джонні.
  
  Через три хвилини вони знову були в дорозі без Шпірінга. Коли вони вийшли, Воррен розвернувся й блиснув світлом у канаті. Спірінг прикинувся до стіни в тому положенні, яке вони йому залишили, але потім повернувся й пошкандибав у протилежному напрямку. Воррен зустрівся поглядом з Беном Браяном. «Давай, Бене, ходімо».
  
  Брайан трохи вагався, а потім відстав позаду Уоррена, який мав гарний час, щоб наздогнати інших, які вже були далеко попереду.
  
  Розум Воррена був зайнятий наслідками того, що він дізнався. Гори Курдистану були частиною давнього маршруту контрабандиста — Фахрваз і Ахмед добре їх знали, і він не сумнівався, що морфін можна незаконно перевезти до Іраку без проблем. Правила закону не діяли сильно в жодній частині Курдистану і повністю порушилися в Іракському Курдистані, де урядові сили трималися на відстані витягнутої руки.
  
  Він механічно підійшов до Фолле й думав, що, чорт візьми, вони збираються тепер робити. Було видно, що Тозьєр не сумнівається. «Дорога до Іраку пролягає повз поселення Фахрваза», — сказав він і вважав за належне, що вони прямують до Іраку. Уоррен заздрив йому його впертій завзятості.
  
  Хід його думок перервав Браян, стукаючи його по спині. — Стоп, — сказав Бен. «Скажи Тозьєру».
  
  Воррен передав слово далі, і Тозьєр зупинився. 'Що це?'
  
  «Спірінг помре», — сказав Браян. Востаннє, коли я його бачив, він прямував в іншому напрямку. Якщо він не загине під час вибуху, дах qanat провалиться, і пекло опиниться в пастці. Тож він помре».
  
  — Він може залізти на шахту, — сказав Фолле.
  
  — Зі зв’язаними за спиною руками?
  
  — Він помре, — категорично сказав Тозьєр. 'Так?'
  
  — Але так померти! — розпачливо сказав Браян. Зв’язаний і спотикається в темряві».
  
  
  «Хіба ти не вважаєш, що він цього заслуговує?»
  
  «Я б не хотів, щоб хтось так помер. Я повертаюся».
  
  — Заради Христа! сказав Тозьєр. «У нас немає часу. Ми повинні повернутися до транспортних засобів і бути в дорозі до великого вибуху. Це поселення кишить, як купа мурашок, коли та підземна кімната вибухне, і я хочу бути з іншого боку, коли це станеться».
  
  «Ти йди вперед», — сказав Браян. «Я вас наздожену».
  
  — Почекай, Бене, — сказав Воррен. 'Що ти збираєшся робити?'
  
  «Розв’яжіть йому руки й поверніть його», — сказав Браян. «Це дає йому шанс».
  
  «Це дає йому шанс підняти проклятий крик», — кисло сказав Фолле.
  
  
  До біса, я повертаюся, — сказав Брайан і раптом урвався. Воррен увімкнув світло й побачив, як той швидко відступає в темряву канату.
  
  Проклятий дурень, — сказав Тозієр різким голосом.
  
  Воррен невпевнено вагався. 'Що ми робимо?'
  
  — Я йду звідси, — сказав Фолле. «Я не ризикую своїм життям заради такого хлопця, як Спірінг».
  
  — Джонні правий, — сказав Тозьєр. — Тут немає сенсу чекати. Ну, привезіть вантажівки через перевал і чекайте, щоб забрати Бена. Давай рухатись.'
  
  Здавалося, що це було найкраще. Після початкової паузи Уоррен пішов за ним, кидаючись на п’яти Фолле. Тозьєр нав’язав неймовірний темп, усвідомлюючи, що попереду вільний прохід, і спонуканий неминучістю вибуху, що насувається позаду. Вони проходили шахту за шахтою з монотонною регулярністю, і Уоррен подумки перевіряв кожну.
  
  Тозьєр нарешті зупинився. -Ось воно.'
  
  
  "Не може бути, - видихнув Уоррен. - Я встигну лише тридцять один".
  
  
  — Ти помиляєшся, — упевнено сказав Тозьєр. «Я тримаю мотузку. Чим швидше ми всі опинимося на поверхні, тим краще я буду задоволений».
  
  Він піднявся по шахті, а за ним пішов Уоррен, який, задихаючись, упав на піднятий край. Тозьєр допоміг Фоллету піднятися, а потім сказав: «Ми з Джонні підемо за вантажівками». Ти залишайся тут і дай нам спалах, коли почуєш двигуни». Вони з Фоллетом зникли в темряві, і було чути лише брязкіт каміння, що вказувало на їхній прохід.
  
  Воррен подивився на небо. Місяць сідав за гори, але все одно яскраво й рівномірно освітлював скелястий ландшафт, так що він міг бачити дахи поселення вдалині. Деякий час він почекав у глибокій тиші, а потім нахилився над шахтою й гукнув: «Бен... Бен, де ти?»
  
  Його голос глухо лунав у шахті, але відповіді не було. Він закусив губу. Безсумнівно, Бен вчинив нерозумно, але чи він помилився? Воррен відчув у собі хвилювання, незвичну боротьбу між ідеалізмом і власним інтересом, чого він раніше не відчував. Він нерішуче схопив мотузку й приготувався спуститися з древка, а потім замовк, розмірковуючи, чи правильно це все-таки зробити. А як щодо інших? Хіба він не поставив би під загрозу життя їх усіх, якщо б пішов за Брайаном?
  
  Він кинув мотузку й безвтішно сів на край шахти, вибиваючи її в собі. Невдовзі він почув тихий гуркіт двигуна й обережно блимнув ліхтарем у цьому напрямку, обережно закриваючи його рукою, щоб із поселення вдалині не було видно жодного проблиску. Ленд-Ровер раптово замаячив і зупинився, його двигун впав на холостому ходу. Тозьєр вийшов і підійшов. — Є ознаки його?
  
  — Нічого, — пригнічено сказав Воррен.
  
  — Криваві ідеалісти! сказав Тозьєр. «Вони потрапляють на мій гніт».
  
  — Він займається рятуванням життя, — сказав Воррен. «Важко змінитися раптово. Тож що нам тепер робити?»
  
  Тозьєр подивився на освітлені пальці годинника, який він тримав лицьовою стороною на зап’ясті. — Вона вибухне через тридцять хвилин. Я сподівався на той час бути на іншому кінці поселення». Він роздратовано зітхнув. «Цей клятий молодий ідіот все наламатив».
  
  «Ти відштовхнись», — сказав Воррен. «Я почекаю на Бена».
  
  — Ні, — сказав Тозьєр. 'Я зачекаю. Ви з Джонні прямуєте до поселення. Коли пролунає тріск, зробіть перерву - ви зможете пережити хвилювання. Чекай мене з іншого боку. Якщо ви почуєте стрілянину, будьте готові повернутися та виручити нас».
  
  «Я не знаю, чи це...», — почав Воррен.
  
  — Заради Бога, посунься, — рішуче сказав Тозьєр. «Я знаю, що роблю, і маю більше досвіду. Рухатися.'
  
  Уоррен побіг за другим Land-Rover і розповів Фоллету, що відбувається. Фолле сказав: «Тоді вам краще їхати». Він підняв свій автомат. «Це дасть мені можливість стріляти».
  
  Воррен сів і поїхав, намагаючись шуміти якомога менше. Вони мчали дном долини до поселення, розвиваючи швидкість менше десяти миль на годину, а Фолле стурбованим поглядом дивився на годинник. Нарешті Воррен плавно загальмував; попереду він побачив перші низькі будівлі з плоскими дахами, але в місячному світлі не було жодного руху. Єдиним звуком було ніжне пульсування двигуна.
  
  — Залишилося менше хвилини, — прошепотів Фолле.
  
  Поки він говорив, почувся глибокий удар, наче велетень вибухово закашлявся, і земля під ними здригнулася. Стовп пилу здійнявся в повітря з шахти найближчого до поселення канату — шахти, яка утворювала таємний вхід до підземної лабораторії. Він здіймався все вище й вище у вигляді кільця, згортаючись і виблискуючи в місячному світлі, наче велетень випустив кільце диму. Відбулася коротка зміна лінії горизонту дахів, але це було настільки непомітно, що Воррен не зміг її визначити.
  
  Фолле вдарив його по плечу. «Іди, чоловіче, іди! вогні!
  
  «Лендровер» помчав попереду під шаленим прискоренням, його фари яскраво зиркнули на поселення, а двигун знову заревів і заревів, коли він перемикав передачі. Він відчув, як колеса крутяться, коли він надто швидко розганявся, а потім вони вирушили в приголомшливу поїздку, яку він ніколи не забуде.
  
  Усе було швидкістю та рухом, і раптово побачені віньєтки, зафіксовані у яскравості вогнів — пурхання курей на дорозі, різко розбуджене та налякане вибухом, смагляве обличчя у вікні, очі, примружені, коли вони були засліплені, чоловік притиснувшись до стіни з розкинутими руками, де він ховався від їхнього шаленого пориву.
  
  Раптом Фолле крикнув: «Стережіться!» і Воррен натиснув на гальма. Попереду них тріщина в стіні повільно розширилася, і стіна впала на дорогу, що здавалося загостреному чуттю Воррена повільним рухом. Почувся гуркіт і хмара пилу, в яку Ленд-Ровер похитнувся й зупинився. Пил закрутився в кабіну, і Воррен конвульсивно закашлявся, наповнивши рот.
  
  — Прокляті будиночки, — пробурчав Фолле.
  
  Уоррен перевів важіль перемикання передач на задній хід і швидко дав заднім ходом. Коли пил влягся, він побачив, що дорога попереду повністю перекрита. Десь був однозначний звіт про стрілянину. — Краще йди звідси, — сказав Фолле. «Подивимося, чи зможемо ми знайти!-обхід».
  
  Уоррен продовжував їхати заднім ходом, бо не було місця для повороту. На першому вільному місці він розвернувся й шукав вихід приблизно в тому напрямку, куди хотів йти. Пролунали нові постріли, але кулі, здавалося, не наблизилися. Фолле вказав. Спробуйте там. Посуньтеся, бога ради!
  
  Коли Воррен прямував до Land-Rover вузькою вуличкою, щось стукнуло об борт. Фолле витягнув автомат із бічного вікна й натиснув на курок. Коли він спорожнив половину магазину, почувся звук, наче розривається тканина. «Тільки щоб вони тримали голови вниз», — крикнув він. «Лендровер» помчав вулицею, яка, здавалося, стала ще вужчою, і пролунав лязкіт, коли він дряпав стіну. Попереду вибіг чоловік і став, націливши на них рушницю. Воррен мимоволі пригнувся й сильніше тупнув ногою. Ленд-Ровер піднісся і поїхав попереду; почувся тихий удар і останнє видіння двох розпачливо піднятих рук і кинутої в темряву гвинтівки.
  
  Потім вони вийшли з вулиці й опинились на іншому боці поселення, яке було темним перед ними, наскільки вони могли бачити. Фолле смикнув Воррена за руку. «Вимкніть світло, щоб вони нас втратили». Він озирнувся. «Цікаво, як справи в Енді?»
  
  Тозьєр дивився в бік поселення, коли стався вибух. Він побачив, як хмара пилу піднялася в повітря, і в цей момент земля здригнулася під його ногами під переданим поштовхом, і він почув звук. Раптовий вітерець піднявся від гирла шахти до його обличчя, а потім зник і почувся шум, який він не міг зрозуміти.
  
  Він нахилився і крикнув: «Бен!» Відповіді не було.
  
  Він вагався, закусивши губу, а потім схопив мотузку й опустився в шахту. Унизу він блиснув світлом. Здавалося, що все нормально, тому він знову закричав. З даху зірвався шматок землі і бризнув у воду.
  
  Він направив лампу вниз і насупився, оцінюючи глибину води. Звичайно, раніше вона не була такою глибокою. Він дістав свій ніж і встромив його в стіну qanat трохи вище рівня води, і він нахмурився ще глибше, коли він побачив, що рівень води повільно піднімається, покриваючи рукоятку ножа.
  
  Його світло, спрямоване вниз по канату, нічого не показувало, поки він йшов вперед. Поки він пройшов сотню ярдів і пройшов дві шахти, вода закрутилася навколо його стегон, а потім він побачив, як упав дах, який повністю заблокував канат. Цей примітивний тунель із непідкріпленим дахом не зміг витримати молотковий удар вибуху навіть на такій відстані, і він дивувався, яка частина канату впала.
  
  Він нічого не міг вдіяти, тож ліг, відвернувшись, і поки він дістався до мотузки, вода була заввишки по груди, живлячись із підземного джерела вище за течією в горах.
  
  Коли він вийшов на поверхню, він був мокрий і тремтів у холодному нічному повітрі, але, не оглядаючись, побіг до смертоносної пастки, у якій були поховані Браян і Спірінг. У його професії смерть була звичайною справою. Ніщо, що він міг зробити, тепер не допоможе Брайану, і йому буде важко врятувати власну шкіру.
  
  Він обережно під'їхав до краю населеного пункту і зупинився, вимкнувши двигун, щоб краще було чути. Було багато чого чути - крики та лепет голосів - і тепер було світло, коли Ахмед і його люди намагалися з'ясувати ступінь пошкодження. Тозьєр холодно посміхнувся, коли почув, що центр активності переміщається ліворуч до канату.
  
  Він зняв плечовий упор з автомата, взводив його й поклав на сидіння поруч, готовий до рук. Тоді він знову запустив двигун і поповз у темряві вперед, не вмикаючи фар — це був час для хитрості, а не для бравади; Люди Ахмеда зараз піднялися, і він не міг пробитися через поселення, як радив Уоррену.
  
  Він впевнено просувався вперед повз перші будівлі, і коли він вийшов на відкритий простір, його помітили. Пролунав крик, хтось вистрілив із рушниці, і звіддалік почулися слабкі відгуки інших, більш тихих криків. Навіть коли він маніпулював важелем коробки передач, пролунав ще один постріл; він побачив дульний розряд як мерехтіння в темряві попереду, тож увімкнув світло, щоб побачити, проти чого він зіткнувся.
  
  «Лендровер» набрав обертів, і він побачив попереду трьох чоловіків з піднятими руками, щоб затулити очі від раптового засліплення. Він намацав пістолет на сидінні й якраз встиг підняти його, як один із чоловіків стрибнув на підножку, відчинив двері й потягнувся до нього. Він підняв пістолет і двічі вистрілив, і почувся здавлений крик. Коли він встиг відвести очі від дороги, він ризикнув глянути вбік і побачив, що чоловіка немає.
  
  Він подивився на дзеркало заднього виду й побачив мерехтіння рушничної стрілянини в темряві позаду, яке раптово зникло, коли куля промайнула повз його голову, розносячи дзеркало на осколки. Він повернув кермо, щоб повернути за поворот, і почепив собі лоб, щоб витерти липку вологу з очей, де з глибокого порізу капала кров.
  
  Потім він зупинився й зіткнувся з тією самою поваленою стіною, яка стояла перед Фоллетом і Ворреном. Він вилаявся, коли дав задній хід Land-Rover, і пригнувся, коли куля влучила в кузов. Швидке, різке повідомлення про одночасну стрілянину з кількох гвинтівок змусило його схопити свій пістолет-кулемет, увімкнути його на стрімкий вогонь і випорснути магазин, повний куль, смертоносною бризкою в бік нечітких фігур позаду нього.
  
  Фолле уважно прислухався до крещендо стрілянини в поселенні. Коли він почув тріск автомата, він сказав: «Вони загнали Енді в кут. Ходімо витягніть його».
  
  Уоррен, який уже розвернув машину, готуючись до цього моменту, почав діяти, і вони рушили назад. Фоллет сказав: «Мені здається, вони затримали його в тому самому місці, де ледь не затримали нас». Ти знаєш, куди йти».
  
  Воррен проїхав вузькою вулицею й проїхав повз зім’яте тіло чоловіка, якого він збив. На розі, ховаючись від загрози гармати Тозьєра, стояв натовп курдів, які були заскочені зненацька новою атакою в їхньому тилу. Фолле відкинувся від вікна, натиснув на спусковий гачок, і вони побігли в укриття. Один не встиг — похитнувся, наче спіткнувся об щось невидиме, перекинувся головою й лежав нерухомо.
  
  — Прямо, — крикнув Фолле. Тоді оберніться».
  
  Шини заревіли, коли Воррен тягнув Land-Rover у надто крутий поворот на занадто високій швидкості. Його фари освітлили іншу машину, і Фолле висунувся і крикнув: «Давай, Енді, чого, в біса, ти чекаєш?»
  
  «Лендровер» Тозьєра рвонуло назад у вільний простір і помчав вузькою вулицею з Ворреном позаду, у той час як Фолле регулярними чергами стискав ззаду, щоб перешкодити переслідуванню. Вони вирвалися з поселення, тримаючи Воррена на хвості Тозьєра, і проїхали цілих три милі, перш ніж зупинитися на вершині височини над долиною.
  
  Фолле подивився на вогні в долині, але жоден не ворушився. «Вони не стежать за нами, — сказав він. — Вони б не переслідували нас у темряві без світла».
  
  Воррен почувався стиснутим і порожнім. Це був перший випадок, коли хтось стріляв у нього з наміром убити. Він підняв тремтячі руки, потім подивився на інший автомобіль. — Я не бачив Бена, — сказав він.
  
  Почувся хрускіт черевиків по гравію, і Тозьєр з'явився у його бічному вікні з закривавленим обличчям. — Бен не прийде, — тихо сказав він. «Він купив це».
  
  — Це він сам винен, — сказав Фолле високим голосом.
  
  — Так, — сумно погодився Воррен. «Це була його власна вина. Ти впевнений, Енді?
  
  — Я впевнений, — остаточно сказав Тозьєр. Він озирнувся на долину. «Нам краще піти. Я хочу перетнути іракський кордон до того, як Ахмед прокинеться, побачивши, що насправді сталося».
  
  Він пішов, і Уоррен почув, як грюкнули двері. Два автомобілі повільно рушили.
  
  
  РОЗДІЛ 7
  
  
  Ден Паркер з любов’ю провів рукою по гладкому ковзанню торпеди. Воно вийшло липким з рідкою олією. — Старий Марк XI, — сказав він. «Я ніколи не сподівався побачити їх знову».
  
  «Тобі краще зробити так, щоб це запрацювало», — сказав Істмен. Ці речі коштують багато грошей».
  
  «Це коштуватиме набагато більше, перш ніж я закінчу», — спокійно сказав Паркер. «Мені знадобиться деяке обладнання». Він обвів поглядом голий сарай. Тут достатньо місця».
  
  «Що тобі знадобиться?» — запитала Жанетт Делорм. , «Деякі верстати для початку; токарний верстат, невеликий фрезерний верстат -- універсального типу для переваги -- і свердлильний верстат. І дуже багато дрібних інструментів, гайкових ключів і тому подібного — я складу їх список».
  
  — Отримай це від нього зараз, Джеку, — сказала вона. «Дайте йому все, що він хоче. Я йду додому.'
  
  «Що зі мною?» — запитав Істмен.
  
  
  Візьміть таксі, — сказала вона й вийшла.
  
  Абат посміхнувся Істмену. «Вона тут бос. Я бачу це відразу».
  
  «Я можу обійтися без будь-яких тріщин від вас», — сказав Істмен без усмішки. Він звернувся до Паркера. 'Будь-що інше?'
  
  «О так», — сказав Паркер, який вивчав робочу частину торпеди. «Це боєголовка; Сподіваюся, в цьому нічого немає».
  
  «Було замовлено порожнім».
  
  Це полегшення. Старий тротил - клятва ненадійна річ. Але це все одно не годиться».
  
  'Якого біса . . .?'
  
  
  Спокійно, — сказав Паркер. «Жодної шкоди. Але якщо ви бажаєте тренування, щоб довести це, мені знадобиться тренувальна головка, а також ця. Якби ви зараз вистрелили в цю рибу, вона б потонула в кінці забігу, а ви б цього не хотіли. Тренувальна головка має флотаційну камеру, щоб торпеда не потонула, і вогонь Холмса, щоб ви могли її знайти. Ви зможете отримати тренувальну голову з того самого місця, де ви отримали цю». Ляснув по борту торпеди. «Де б це не було».
  
  «Гаразд, ти отримаєш тренувальну голову. Будь-що інше?'
  
  Батареї, звичайно. Вони досить важливі, чи не так? Я також введу їх у список - типи та кількості. Вони повернуть вам пакет». Вивчав торпеду. «Я хочу запустити її сюди, тож нам краще знайти спосіб її затиснути». Дві бетонні колони з належними затискачами. Він підняв очі. Ці речі створюють пекельний крутний момент, і ми не хочемо, щоб вона стрибала по всьому кривавому сараю. Він вдарив себе по ігровій нозі. Це те, що вигнало мене з флоту.
  
  Еббот крокував по довжині торпеди. «Він більший, ніж я думав. Я не знав, що вони такі великі».
  
  Двадцять один дюйм у діаметрі, — сказав Паркер. — Двадцять два фути, п’ять і чотири п’ятих дюйма завдовжки. Вага у військовій формі — тридцять шістьсот* тридцять один фунт. Ляснув боєголовкою. "І" вона пакує пекельний удар - сімсот * вісімнадцять фунтів тротилу тут.
  
  — Ми можемо запакувати туди понад сімсот фунтів? — насторожено запитав Істмен.
  
  
  Паркер похитав головою. "П'ятсот я сказав," п'ятсот я мав на увазі. Я збираюся поставити кілька батарейок у голову. Ти думав, як її запустити?»
  
  — Ви експерт, — сказав Істмен. 'Ти говориш мені.'
  
  "Є три шляхи. З труби під водою, як з підводного човна; з труби над водою, як з есмінця, з літака. Я б не рекомендував останній – ні, якщо ви везете цінні речі. Він підходить щоб підробити систему наведення».
  
  — Гаразд, — сказав Істмен. «Літаки вийшли. А як щодо інших способів?»
  
  — Гадаю, ти не можеш покласти руку на есмінець, — задумливо сказав Паркер. "Торпедні апарати виглядають дещо не до місця, якщо ви розумієте, що я маю на увазі". Я вважаю, що найкращим варіантом буде підводний запуск; це гарно і непомітно. Але це означає, що корабель має трохи осадку».
  
  Істмен кивнув. «Мені подобається ваше мислення – воно має сенс».
  
  
  «Ви повинні мати можливість отримати трубу типу підводного човна з того самого місця, де ви взяли цю рибу. Я можу налаштувати повітряні пляшки для лауричіна.
  
  «Ти отримаєш свою трубку», — пообіцяв Істмен.
  
  Паркер позіхнув. — Я втомився, — сказав він. «Я завтра складу ваш список».
  
  Бос сказав зараз, — зауважив Істмен.
  
  «Їй доведеться добре почекати», — різко сказав Паркер. «Я надто втомився, щоб думати трепетно. Це не буде швидкою роботою, а ще вісім годин нічого не змінить».
  
  — Я їй це скажу, — іронічно сказав Істмен.
  
  «Ти зроби це, друже», — сказав Паркер. "Давайте почнемо, як ми збираємося продовжити, добре?" Він подивився Істмену в очі. «Якщо вам потрібна термінова робота, ви можете її отримати, але я не гарантую результат. Якщо я зможу зробити це по-своєму, ти отримаєш мою гарантію». Він посміхнувся. «Ти ж не хотів би втратити рибу, коли вона несе повний вантаж наркотику, чи не так?»
  
  «Ні, до біса!» Істмен мимоволі здригнувся від цієї думки.
  
  Ну ось, — сказав Паркер, помахавши рукою. «Ти відштовхнись і повернися вранці близько десятої години, і я приготую твій список». Ми знаємо, де спати.
  
  — Гаразд, — сказав Істмен. «Я повернуся завтра». Він пішов через сарай і піднявся дерев’яними сходами. На вершині він повернувся. «Тільки одне: ви не підете звідси — жоден із вас. Алі тут, щоб переконатися, що ви цього не зробите. Він поганий виродок, коли він збуджений, тож стежте за цим».
  
  Абат сказав: «Ми будемо стежити за ним».
  
  Істмен привітно посміхнувся. Це не те, що я сказав, але ви зрозуміли ідею». Він відчинив двері, і вони почули, як він говорив тихим голосом. Коли він вийшов, увійшов араб Алі. Він не спускався сходами, а просто стояв, спершись на поручні, спостерігаючи за ними.
  
  Еббот глянув на Паркера. «Ти трохи штовхав його, чи не так?»
  
  «Просто звільню себе,* сказав Паркер. Він посміхнувся. «Я був унтер-офіцером і раніше зустрічав такого типу». Ви зустрічаєте багато сопливих офіцерів на службі, які намагаються зробити вас обірваним. Але хороший майстер завжди тримає їх за м’ячі, і хитрість полягає в тому, щоб стиснути настільки сильно, щоб дати їм зрозуміти. Вони отримують повідомлення миттєво».
  
  «Сподіваюся, вам вдасться змусити це зачепитися», — сказав Абат. Він подивився на торпеду. Вони заволоділи цією штукою вчасно – дивно, як вони змогли так швидко взяти її в руки. Мене вражає, що це ефективний моб. Гадаю, треба дуже уважно стежити за тим, як ми йдемо». Він замислено подивився на араба.
  
  «Я не пожартував, коли сказав, що втомився», — сказав Паркер. «Я хочу вибратися з цього клятого костюма мавпи — він мене вбиває». Ходімо, їй-богу, спати!»
  
  Отримавши свій список, Істмен почав діяти швидко. Протягом двох днів було встановлено більшість необхідного обладнання, а поки це робилося, торпеду зняли, щоб її не побачив жоден робітник. Все, що робилося, для них це було створення невеликого механічного цеху.
  
  Потім почалася робота над самою торпедою. Еббот був вражений його складністю, і його повага до Паркера зросла. Будь-яка людина, яка могла оволодіти таким складним інструментом і поводитися з ним з невимушеною необережністю, як це робив Паркер, була гідною великої поваги.
  
  Вони витягли свинцево-кислотні батареї — п’ятдесят дві — і склали їх у кутку сараю. «Мені вони знадобляться, щоб перевірити двигун пізніше», — сказав Паркер. «Немає сенсу використовувати дорогі». Але тоді їх краще вивезти в море і скинути. Будь-який морський військовослужбовець, який побачив би їх, знав би, що вони собою представляють, і це могло б видати гру».
  
  Істмен занотував це, і Еббот приватно подумав, що Паркер надто щиро вникає в дух речей. Він сказав це, коли вони залишилися наодинці, і Паркер усміхнувся. «Ми повинні зробити так, щоб це виглядало добре, чи не так? Кожна дрібниця допомагає. Істмен стає досить дружнім, і це може бути корисним. Абат змушений був погодитися.
  
  Паркер дістав мотор для чищення. «Це в хорошому стані», — сказав він і погладив його «майже з любов’ю». «Прекрасна робота. Дев'яносто вісім кінських сил і тільки стільки. Дійсно чудова робота, створена для того, щоб її рознесли до біса». Він похитав головою. «Ми живемо в такому кумедному світі».
  
  Він ретельно зняв торпеду, поки Еббот приносив, носив і очищав менш важливі частини. Він вимагав — і отримав — спеціальні масла та мастила для сальників і дорогу проводку для своїх перероблених схем, а самі по собі його нові ртутні батареї коштували невелике багатство. Він проповідував як євангеліст, і слово, яке він проповідував, було «досконалість».
  
  «Ніщо не надто добре», — категорично заявив він. Це буде найкраща торпеда, яка коли-небудь приймала воду.
  
  І це було дуже ймовірно. Жодна службова торпеда ніколи не мала такої безроздільної та любовної уваги, і Еббот прийшов до висновку, що тільки прототип, над яким нервували бофіни перед службовими випробуваннями, можна порівняти з цією самотньою торпедою.
  
  Істмен отримав очко дуже рано в грі під настроєм Паркера. Він побачив, що Паркер справді докладає неймовірних зусиль, і щиро співпрацював, щоб дати йому все, що йому потрібно. І, на думку Еббота, цьому не варто було дивуватися, коли вважав, що їзда в боєголовці коштувала б 25 000 000 доларів.
  
  Паркер витрачав більшу частину часу на систему наведення, кудкудаючи над нею, як квочка над химерним курчатям. Якщо це все впадає, ти багато втратив, — сказав він Істмену.
  
  — Краще б не було, — похмуро сказав Істмен.
  
  — Не буде, — сказав Паркер рівним голосом.
  
  
  'Що воно робить?'
  
  
  «Це дозволяє їй бігти рівно, хоч би що сталося», — сказав Паркер. «Коли я навів вам цифру з точністю до трьох дюймів на сто ярдів, я дозволив собі трохи свободи дій. У руках хорошого механіка Mark XI майже такий же точний, як гвинтівкова куля — скажімо, дюйм на сто ярдів. Звісно, звичайний Mark XI має невелику дальність, тож навіть на максимумі точка удару не перевищуватиме шести футів, якби вона добре бігла. Але ця красуня має пробігти дуже довгий шлях, тому я прагну побити рекорд. Я намагаюся отримати помилку в півдюйма на сто ярдів. Це до біса майже неможливо, але я намагаюся це зробити».
  
  Істмен пішов дуже щасливий.
  
  «Ви витрачаєте багато часу й поту на те, що буде саботовано», — зауважив Еббот.
  
  Паркер знизав плечима. «Кожний торпедист час від часу відчуває таке відчуття». Ви берете такий чудовий механізм і працюєте над ним, щоб отримати продуктивність, про яку навіть дизайнер не мріяв. Потім ти вдаряєш його об борт корабля і розноситьш на друзки. Це свого роду диверсія, чи не так?
  
  «Я припускаю, що так, якщо дивитися на це з того боку. Але для цього й потрібні торпеди».
  
  
  Паркер кивнув. «Я знаю, що в кінці кінців її буде саботовано, але у нас ще попереду ходові випробування, і вона повинна працювати». Він подивився на Еббота й серйозно сказав: «Знаєш, я давно не був таким клятим щасливим». Я пішов з флоту і влаштувався возити машини інших людей, і весь час я щось пропускав, і я не знав, що це було». Він помахав рукою на розібрану торпеду. «Тепер я знаю – я сумував за цими красунями».
  
  — Не захоплюйся надто, — порадив Еббот. «Пам’ятайте, що коли справа доходить до останнього поштовху, ця штука повинна вийти з ладу».
  
  — Це не вдасться, — похмуро сказав Паркер. Його обличчя напружилося. "Але спершу треба провести один клятий хороший пробіг". Він постукав по грудях. «Якщо ти думаєш, що це легко, Майк, я постійно працюю на межі неможливого». «Змусити його проїхати таку відстань буде складно, але я зроблю це, і я отримаю задоволення, тому що це останній шанс, який я коли-небудь матиму, щоб керувати торпедою приступайте до цього».
  
  Кожні два шматочки металу, які можна було відокремити, розбирали, ретельно досліджували та ретельно збирали назад. Шматок за шматком всю торпеду збирали заново, поки не настав час, коли її затиснули для стендового випробування, і Еббот побачив причину затискачів. Навіть при роботі на чверті потужності було очевидно, що він би дичавів у сараї, якби його не закріпили.
  
  Паркер висловив своє задоволення і сказав Істмену: «А як щодо трубки?» Я зробив усе, що міг, з рибою». .
  
  — Гаразд, — сказав Істмен. 'Пішли зі мною.'
  
  Він провів їх трохи вище узбережжя до невеликої верфі та вказав на зношене каботажне судно вагою близько 3000 тонн. «Це корабель* — «Орест»; Належить грецькій власності та зареєстрований у Панамі».
  
  Паркер подивився на неї з сумнівом. "Ти збираєшся" перетнути Атлантику в цьому?
  
  — Я — і ти теж, — сказав Істмен. «Вона робила це раніше, і вона може зробити це знову; їй потрібно лише зробити це ще раз, і тоді вона загубиться в морі». Він усміхнувся. «Вона недостатньо застрахована, і ми навіть не будемо наполягати на цьому – ми не хочемо, щоб хтось надто цікавився тим, що з нею сталося. Якщо ви збираєтеся встановити підводну трубу, вам доведеться вирізати отвір у корпусі. Як ти збираєшся це зробити?»
  
  «Давайте подивимося ближче», — сказав Паркер, тож вони піднялися на борт. Він провів багато часу внизу, нагорі в луках, потім зробив ескіз. «Ми зробимо кофферну дамбу. Приготуйте це та приваріть до зовнішньої частини корпусу, як зазначено, тоді я зможу вирізати отвір зсередини та встановити трубку. Як тільки це буде зроблено, річ можна зірвати. Тобі доведеться знайти водолаза, який зможе тримати язик за зубами — це не звичайна робота на верфі».
  
  Істмен усміхнувся. «Нам належить верф», — тихо сказав він.
  
  
  Тож Parker встановив пускову трубу, що зайняло ще тиждень. Він витратив багато часу на вимірювання та точно вирівняв трубу вперед і назад. «Все, що вам потрібно зробити, — це точно навести корабель», — сказав він. «Ось і все – ми готові до випробувань».
  
  III. Жанетт Делорм деякий час не було поруч, і це хвилювало Еббота, бо він хотів мати її під оком. Насправді він і Паркер були фактично в’язнями й відрізаними від решти організації. Він не знав, що робив Уоррен, і не міг зв’язатися з Геллієром, щоб розповісти йому, що відбувається. З таким порушенням комунікацій все може піти дуже погано.
  
  Він сказав Істмену: «Ваш бос, здається, не дуже цікавиться цим». Я не бачив її з тієї першої ночі».
  
  «Вона не змішується з роботягами, — сказав Істмен. «Я наглядаю». Він сардонічним поглядом подивився на Аббата. «Запам'ятайте, що я вам про неї казав. На вашому місці я б тримався подалі».
  
  Абат знизав плечима. «Я думаю про гроші. Ми готові до суду, і я не думаю, що ви маєте право підписувати чеки».
  
  «Не турбуйтеся про тісто», — усміхнувся Істмен. «Турбуйтеся про суд. Це призначено на завтра, і вона буде там - і Бог тобі допоможе, якщо це не вийде». Назад подумавши, він сказав: «Вона була в Штатах, влаштовуючи справи там».
  
  Чорний «Мерседес» подзвонив рано вранці, щоб забрати Еббота, який насторожився, коли виявив, що його мають розлучити з Паркер. «Де буде Ден?»
  
  — На «Оресті», — сказав Істмен.
  
  'І я?'
  
  «Чому б вам не піти разом і не дізнатися?» — сказав Істмен. Він виглядав незадоволеним.
  
  Тож Еббот неохоче поїхав у «Мерседесі» туди, куди він збирався його відвезти — а це виявилося серце Бейрута. Коли машина проїжджала повз офіс англомовної газети «Дейлі Стар», він помацав конверт у кишені й подумав, як можна туди потрапити без зайвої уваги. Він і Геллієр організували екстрену інформаційну службу, але здавалося, що він не матиме можливості нею скористатися.
  
  Машина довезла його до яхтової гавані, де його зустрів ошатно одягнений моряк. — Пане абат? Абат кивнув, і матрос сказав: «Сюди, сер», і повів його до стрімкого катера, який був пришвартований біля сходів.
  
  Коли запуск почався плавно, Еббот запитав: «Куди ми йдемо?»
  
  Яхта — Stella del Mare. Матрос показав рукою. «Там».
  
  Абат розглядав яхту, коли вони наближалися. Вона була іграшкою для багатої людини, типовою для Середземномор’я. Приблизно з двома сотнями тонн, вона була б повністю оснащена всіма мислимими зручностями та навігаційними засобами і була б цілком здатна обігнути світ. Але, як правило, вона цього не робила — ці човни зазвичай знаходили прив’язаними на кілька тижнів у Ніцці, Каннах, Бейруті та в усіх інших місцях джет-сету — плавучих особняках заможних людей. . Все більше здавалося, що контрабанда героїну приносить прибуток.
  
  Його зустрів у верхній частині трапу ще один плавучий лакей, одягнений у матроський костюм, і відвів його на сонячну палубу. Піднімаючись по драбині, він почув стукіт якірного ланцюга та вібрацію двигунів. Виявилося, що Стелла дель Маре чекала на нього.
  
  На сонячній палубі він знайшов Жанетт Делорм. Вона лежала на спині, додаючи їй засмаги, і була одягнена так, що максимальна кількість шкіри отримала перевагу; її бікіні було найвибагливішим, яке він коли-небудь бачив — маленький трикутник на стегнах і дві кришки для сосків. Він не бачив нічого подібного за межами стриптиз-зала Сохо, і він сумнівався, що ціла партія важить більше восьмої унції; звичайно менше, ніж темні окуляри, крізь які вона дивилася на нього.
  
  Вона ліниво махнула рукою. «Привіт, Майк; це Юсіф Фуад».
  
  Абат неохоче відвів погляд від неї на чоловіка, який сидів поруч. Лиса голова, коричнева шкіра ящірки та очі рептилії, безперечно, змінили на гірше. Він кивнув на знак підтвердження. — Доброго ранку, містере Фуад. Раніше він бачив Фуада. Це був ліванський банкір, з яким обідала Делорм і якого він списав із рахунків як надто поважного. Це лише показало, наскільки ви можете помилятися. Фуад точно не вирушав у морську подорож у день торпедного випробування за його здоров’я.
  
  Фуад швидко і пташино кивнув головою. Він роздратовано запитав: «Що він тут робить?»
  
  — Тому що я хочу, щоб він був тут, — сказала Жанет. «Сідай, Майк».
  
  «Мені здавалося, що я сказав, що мене не можна вводити. . .' Фуад зупинився й знову похитав головою. «Мені це не подобається».
  
  Абат, який присів, готуючись сісти, знову випростався. «Я знаю, коли мене не хочуть. Якщо ти знову даси сигнал про запуск, я піду».
  
  — Сідай, Майку, — сказала Жанетт із тріском у голосі, від якого Еббот автоматично підігнув коліна. «Юссиф завжди нервує. Він боїться втратити респектабельність». В її голосі була насмішка.
  
  «У нас була домовленість, — сердито сказав Фуад.
  
  «Тож я зламала його», — сказала Жанет. «Що ти збираєшся з цим робити?» Вона посміхнулася. — Не хвилюйся так, Юсифе; Я подбаю про вас».
  
  Між ними відбувалося щось, що не подобалося Абботу. Очевидно, він не повинен був знати про Фуада, а Фуаду не подобалося, щоб його прикриття ламали. Тому для Майка Еббота було б ризиковано, якщо Фуад вирішив повернути все до нормального стану. Судячи з його погляду, він не став би дивитися на вбивство, як ящірка. Він озирнувся на Делорм — набагато приємніше видовище — і мусив нагадати собі, що вона теж цього не зробить.
  
  Жанетт усміхнулася йому. «Що ти робив із собою, Майку?»
  
  
  — Ви, до біса, добре знаєте, що я робив, — лихо сказав Абат. «Інакше Істмен марнує час».
  
  «Джек розповів мені стільки, скільки він знає, — погодилася вона. — Що небагато — він не технік». Її голос загострився: «Чи спрацює ця торпеда?»
  
  — Я теж не технік, — сказав Абат. «Але Ден Паркер здається впевненим*. Він потер щелепу. — Гадаю, ти будеш винен нам сто тисяч доларів до кінця дня.
  
  — У Юссифа готовий чек. Сподіваюся, він віддасть його вам — заради вас».
  
  Від цього чіткого попередження про покарання за невдалий суд піт виступив на чолі Еббота. Він подумав про те, що Паркер сказав про роботу на межі неможливого, глибоко вдихнув і змусив себе легко сказати: «Куди ми йдемо?» Що таке дрель? Він повернув голову й подивився на землю, що віддалялася, радше щоб уникнути прихованого погляду Жанетт, ніж із інтересу. У порівнянні цих двох було очевидно, що самка цього виду була більш смертоносною, ніж самець.
  
  Вона раптово сіла й поправила мініатюрний бюстгальтер, який небезпечно обвис від напруги її рухів. «Ми збираємося приєднатися до Ореста. Вона там, подалі від судноплавних шляхів. У нас також є кілька швидких човнів, щоб нас не турбували. Це як військово-морські навчання».
  
  «Скільки часу нам знадобиться, щоб вийти туди?»
  
  "Можливо, дві години - може, довше".
  
  — Скажімо, три години в один бік, — сказав Абат. — І Бог знає, скільки триватиме суд. Це займе весь день. Я вже починаю відчувати морську хворобу. Я ніколи не любив кораблі».
  
  Кінчик її язика грав по верхній губі. — У мене є певні ліки від морської хвороби, — сказала вона. «Непомильний, запевняю вас. Я не думаю, що у вас буде час на морську хворобу, Майк Еббот».
  
  Вона заклала руки за голову і штовхнула грудьми на нього, і він повірив їй. Він глянув на Фуада, який також спостерігав за нею своїм поглядом ящірки, але в цих мертвих, змієподібних очах не було й натяку на хтивість.
  
  Недалеко за обрієм «Орест» пробирався крізь спокійне ранкове море, прямуючи на побачення. Паркер піднявся по драбині на міст і зробив великий палець. «Все під контролем. Я зараз розігрію батареї».
  
  Істмен кивнув, а потім кивнув головою в бік офіцера з зацвілею косою на потертій шапці. Шкіпер не надто щасливий. Він каже, що корабель несправний у керуванні».
  
  «Чого б він очікував, маючи кляту велику діру, вирізану не по центру в луках?» запитав Паркер. «Він звикне».
  
  «Мабуть так», — задумався Істмен. «Чи допомогло б зробити ще один отвір з іншого боку?»
  
  — Може, — обережно сказав Паркер. «Це трохи зрівняє ситуацію».
  
  «Що це за розігрів батарей?» Я не знав, що ти це зробив».
  
  «Тепла батарея забезпечує заряд швидше та легше, ніж холодна. Різниця в тридцять градусів за Фаренгейтом може збільшити радіус дії на третину — і ми хочемо отримати весь діапазон, який ми можемо отримати». Паркер дістав свою люльку. — Я налаштував її бігти на дванадцять футів. Щось менше, ніж це, вона, ймовірно, стане морською свинею — стрибне у воду та вистрибне з неї. Така нестабільність може збити її з курсу. Наприкінці бігу вона гарно та легко підскочить, як пробка, а її лампочка Холмса згасне, щоб ви могли її бачити».
  
  «Ти будеш там, щоб знайти торпеду».
  
  «Я думав, ти хочеш, щоб я перевірив стрілянину».
  
  «Ти можеш і те, і інше», — сказав Істмен. Там буде чекати човен, щоб перевезти вас на інший кінець курсу».
  
  Паркер чиркнув сірником. «Тобі знадобиться дуже швидкий човен, щоб випередити торпеду».
  
  «У нас є один. Сорок п'ять вузлів достатньо швидко?
  
  Це досить швидко, — визнав Паркер і випустив клубок синього диму.
  
  Істмен неприємно понюхав і рушив угору. «Що це ти куриш? Старі шкарпетки?
  
  Паркер весело посміхнувся. «Вже відчуваєш нудоту?» Він знову намалював сопілку. «Куди Майк пішов сьогодні вранці?»
  
  Істмен дивився на обрій. Бос хотів його бачити, — похмуро сказав він.
  
  'Для чого?' — здивовано запитав Паркер.
  
  «Я дам вам три припущення», — саркастично сказав Істмен. «У маленької сучки жаркі штанці».
  
  Паркер зневажливо крякнув. «Так не можна говорити про вашого роботодавця», — зауважив він. «Ти думаєш... е-е... що вона і Майк... е-е...?»
  
  «Бьюсь об заклад, що вони обидва зараз у мішку», — люто сказав Істмен і стукнув по поруччю.
  
  «Чому, Джеку! Я вірю, що ти ревнивий, — радісно посміхнувся Паркер.
  
  
  До біса, — сказав Істмен жорстким голосом. «У мене імунітет до всього, що ця дівчина робить зі своєю пишною дупою, але вона не повинна змішувати задоволення з бізнесом. Це може призвести до проблем. Вона не повинна була. . .'
  
  Він замовк, і Паркер невинно сказав: «Вона не повинна мати що?»
  
  — Нічого, — різко відповів Істмен і пішов через місток, де тихо заговорив зі шкіпером.
  
  Абат застібнув сорочку й перехилився через скуйовджене ліжко, щоб подивитися крізь порт. «Те, що я роблю під час виконання службових обов’язків», — подумав він і подивився на годинник. У морі вони були трохи більше двох годин. З купе поруч із каютою він почув жвавий плескіт води, коли Джанет приймала душ, і незабаром вона з’явилася, гола та з якої капала вода. Вона кинула йому рушник. — Висуши мене, — наказала вона.
  
  Коли він енергійно потер її, він непереборно нагадав своє дитинство, коли він бував у стайнях свого діда і його навчив навикам вершника старий Бенсон, головний конюх. Він автоматично прошипів крізь зуби, як це робив Бенсон, коли стриг коня, і поцікавився, що б старий подумав про цю кобилку.
  
  «Ти був мало, — сказав він. «Я очікував побачити вас більше».
  
  
  «Ти не міг більше бачити мене».
  
  «Що ти робив у Штатах?* Вона злегка напружилася під його руками. «Звідки ти знаєш, що я був у Штатах?»
  
  «Істмен сказав мені».
  
  «Джек занадто багато говорить». Через деякий час вона сказала: «Я робила те, що ви очікували — налаштовувала речі».
  
  «Вдала поїздка?»
  
  «Дуже». Вона звільнилася від нього. «Я збираюся заробити багато грошей».
  
  Абат посміхнувся. 'Я знаю. Я намагався зрозуміти, як виділити собі більшу частку». Він дивився на неї, поки вона проходила по каюті. Її тіло з довгими боками було рівномірно засмагле і не було помітних білих плям. Очевидно, мінімальне бікіні, яке вона одягла того ранку, було поступкою чиїйсь скромності, але чиєї він не міг уявити. Фуада? Це був сміх.
  
  Вона обернулася і посміхнулася. «Це можливо, якщо судовий процес буде успішним». Одягнувши короткі трусики, вона запитала: «Що ти думаєш про Джека Істмена?»
  
  — Він здається мені жорстким хлопчиком, — задумливо сказав Абат. «Він не кремовий».
  
  «Чи не могли б ви порозумітися з ним?»
  
  «Я міг би... якби він міг зі мною порозумітися».
  
  Вона кивнула. «Можливо, щось буде організовано». Вона застібнула лямку бюстгальтера. «Навіть якщо ви не ладнаєте разом, щось може бути організовано — якщо ви готові допомогти з домовленостями».
  
  Боже, який біс! він думав. Було цілком зрозуміло, що орієнтовно пропонують. Він міг витіснити Істмена, позбувшись його, і не мав ілюзій щодо того, що це означає. Ймовірно, заручившись його допомогою, щоб витерти свого партнера, вона заробила б ще більше грошей. Але тоді він опиниться на місці Істмена — на гарячому місці — мішенню для наступного, щасливого лоха, який увійде в її сексуальне маленьке життя. Він подумав про список убитих чоловіків у її досьє й поцікавився, скільки з них були її коханцями. Самка павука -пожирач самців.
  
  Він захопливо посміхнувся. «Це думка. Яке місце в усьому цьому займає друг Фуад?»
  
  «Ти говориш забагато», — докірливо сказала вона, застібаючи ґудзики на блузці. «Він не має до вас нічого спільного».
  
  «О так, він знає. Він тримає мішки з грошима, чи не так?»
  
  Вона сіла за туалетний столик і почала гримувати обличчя. «Ви швидко робите висновок», — сказала вона. «Але ти маєш рацію». Її очі дивилися на нього крізь дзеркало. «Ти дуже розумний, Майку; набагато розумніший за Джека, я не думаю, що у тебе з ним взагалі будуть проблеми».
  
  Дякую за вотум довіри».
  
  «Оскільки ти такий розумний, можливо, ти можеш мені щось сказати. Що ви знаєте про Regent Films?
  
  Еббот усвідомлював, що вона спостерігає за ним, хоч була повернута спиною, і сподівався, що його вираз обличчя не змінився. «Це англійська – британська – кінокомпанія. Досить великий».
  
  «Хто на вершині?»
  
  «Чоловік на ім’я Геллієр — сер Роберт Геллієр».
  
  Вона звернулася до нього. — Тож скажіть мені — навіщо англійському дворянину — мілорду — втручатись у мене?
  
  Абат засміявся — він не втримався. — Гадаю, старого Геллієра можна назвати дворянином. Він вам заважає?»
  
  «Його компанія... дуже. Це коштувало мені багато грошей».
  
  Абат зберіг прямий вигляд, хоча й хотів підбадьоритися. Тож Воррен та іранська команда вдарили її прямо в гаманець, який вона замінила замість серця. Він знизав плечима. «Я мало знаю про Геллієра. Він не був у моєму колі - я не знімався у фільмах і не розповідав про плітки. За мої гроші це респектабельне спорядження, яким він керує. Ріджент робить досить гарні фотографії — я бачив деякі з них».
  
  Вона з брязкотом кинула гребінець. «Ці люди-регенти коштували мені більше грошей, ніж ви навіть чули. Вони...» Пролунав телефонний дзвінок і вона підняла трубку.
  
  Абат глянув через порт і побачив «Орест» недалеко. Жанетт сказала: «Давай, Майк; нас шукають на палубі. Ми пересаджуємося на інший корабель».
  
  Коли вони прибули на палубу, Еббот побачив групу моряків, що діловито спускали човен. «Стелла дель Маре» зупинилася й неспокійно котилася на легкому хвилюванні, а «Орест» стояв біля траверзу приблизно за двісті ярдів від них.
  
  Фуада не було на палубі, але Еббот побачив його, що ховався в салоні. Виявилося, що Юсіф Фуад мав намір приховати свою причетність до цих мерзенних дій, тому він заперечував, коли Аббот прийшов на борт. Жанетт з іншого гурту, схоже, хотіла, щоб Фуад глибше залучився, і Еббот задумався, чи міг би він використати цю проблему як точку атаки.
  
  Він пішов слідом за Жанетт по трапам і ступив на катер, який ледачим колом від’їхав і попрямував до «Ореста». Коли Жанетт піднялася на палубу пошарпаного підстаканника, вона раптом стала діловитою. — Гаразд, Джеку; давайте в дорогу. Ти готовий, Паркер?
  
  Паркер легко посміхнувся. «Я ніколи не буду готовий».
  
  
  Вона кинула йому легку, напружену посмішку. — Тобі краще зробити це добре, але Джек казав мені, що ти добре робиш роботу.
  
  Задзвенів телеграф, завібрувала палуба, коли двигуни збільшили швидкість, і «Орест» рушив. «Що за вправа?» запитав абат.
  
  — Ми проїдемо ще п’ятнадцять миль, — сказав Істмен. Потім поверніться і стріляйте. У нас є пара човнів уздовж курсу на випадок, якщо торпеда підніметься занадто рано, але ми все одно будемо крокувати. Він має спливти десь біля яхти — якщо ми досягнемо необхідної відстані».
  
  Еббот засміявся і сказав Паркеру: «Краще тобі не бути надто добрим, Дене; це був би чортовий жарт, якби ти вдарив торпеду по «Стелла-дель-Маре».
  
  Паркер буркнув. «Це не завдало б великої шкоди без боєголовки. Але рибу було б списанням, і я б цього не любив».
  
  «Я теж не буду», — сказав Істмен. Він зиркнув на Ебота неприязним поглядом і холодно сказав: «Мені не подобається ваше почуття гумору».
  
  — Я теж, — сказав Абат, усе ще посміхаючись. «Ми з Деном маємо сто тисяч доларів на цій торпеді».
  
  Орест орав на захід. Жанетт взяла Істмена за лікоть, і вони пішли на інший бік палуби, заглиблені в розмову. Абат сказав: «Він не такий доброзичливий, як був».
  
  Паркер трусився від сміху. «Можливо, він ревнує. Чи є у нього причина, Майк?
  
  — Ви маєте на увазі мене й Делорм? Абат скривився. «Я не знаю про ревнощі, але він мав би злякатися. Сука хоче, щоб я відбив його у слушний момент. Ми приємно дружньо поспілкувалися».
  
  «Б’юся об заклад, ти не зупинився на розмові», — багатозначно сказав Паркер. «Ви хочете сказати мені, що вона просила вас убити Істмена?»
  
  — Не так багато слів, але тема піднялася. Ще одна річ – Воррен сильно її вдарив в Ірані. Вона справді в захваті від цього. Вона хотіла дізнатися про Regent Films».
  
  Це добре знати, — сказав Паркер. — Що ти їй сказав?
  
  «Я поводився тупо і дотримувався загальних слів. Можливо, Воррен вдасться вдатися до цілого трюку і звільнити нас тут від гачка».
  
  — Він не може, — сказав Паркер. "Ми на гачку і звиваємося. Ну, нам доведеться вибратися з цього самого. Я йду вниз - я хочу перевірити рибу".
  
  Абат насупився; йому здалося, що він помітив у Паркері відтінок нервозності — те, що тепер виявилося вперше. Йому не хотілося думати про те, що могло б статися, якби судовий процес виявився крахом, але Паркера хвилювало інше – проблема того, що станеться, якщо судовий розгляд буде успішним. Було над чим подумати.
  
  Цілком ймовірно, що він і Паркер мали б вирушити з «Орестом» на останню роботу, перетнути Атлантику, щоб випустити торпеду на берег на якомусь відлюдному пляжі. Проблема полягала в тому, що це ніколи не досягне – Паркер подбає про це. І те, що в цьому випадку зробить Жанетт, було зовсім не проблематичним, хоча деталі були туманними. Ймовірно, вони з Паркером розділили б одну бетонну труну на дні Карибського моря. Це була неприємна думка.
  
  Правильний курс дій полягав би в тому, щоб дочекатися, поки боєголовка буде наповнена героїном, а потім якось скинути лот за таких обставин, щоб він і Паркер могли втекти. Проблема з такою думкою полягала в тому, що все залежало від того, що робив Делорм — у нього взагалі не було ініціативи. Їм просто потрібно було почекати і подивитися, що сталося.
  
  Він сперся на поруччя і похмуро дивився на море, і думки його були довгі й глибокі. Невдовзі він зітхнув і обернувся, щоб поглянути на Жанетт і Істмена, які схилили голови разом. Вона розповість йому про домовленості, які вона влаштувала в Штатах, і він багато віддав би, щоб мати можливість підслуховувати. Якби він знав, куди прямує героїн, тоді банду в Штатах можна було* зловити — швидко наблизитися до пляжу й захопити торпеду — і вони з Паркером були б у прикрих. Хід його думок перервав дзвін телеграфного дзвоника й раптове послаблення вібрації. Паркер підійшов знизу й подивився збоку. — Ми приїхали, — сказав він. «Подивіться на цю річ там внизу».
  
  Абат побачив швидкий на вигляд човен, який легко плив у воді. Істмен підійшов і сказав: «Це, щоб повернути нас до яхти». Як ти збираєшся з цим працювати, Паркер?»
  
  «Чи можемо ми поговорити з цим кораблем з цього човна?»
  
  "Звичайно - радіозв'язок є".
  
  — Тоді поговоріть зі шкіпером. Біля нактола є вимикач; він натискає на синицю, коли компас вказує на магнітний північ. Я хотів би бути в цьому човні, щоб спостерігати за рибою, коли вона піде. Все, що повинен зробити капітан, це стежити за компасом і клацати перемикачем. Краще б він сам був за кермом».
  
  — Я йому скажу, — сказав Істмен і піднявся на міст.
  
  Отримали вказівки, і вони спустилися до човна, який йшов поруч, спершу Жанетт і Істмен, потім Еббот і Паркер. Двигуни відкрилися з приглушеним гарчанням, яке свідчило про запас потужності, і відійшли від Ореста, який широким розмахом розвернувся у зворотному напрямку. Паркер дивився на неї. «Дай мені окуляри і скажи капітану, що він може стріляти, коли буде готовий». Ми рушаємо, коли я даю слово трохи більше тридцяти вузлів — курс на північ магнітний. Усі стежте за кормою».
  
  Істмен сказав у мікрофон, а потім сказав: «Він стрілятиме, коли зорієнтується — будь-коли».
  
  Паркер мав окуляри на очах і дивився на луки Ореста. Була пауза, потім Істмен сказав: «Його звільнено», і одночасно Паркер крикнув: «Вона в дорозі — іди». Він бачив, як вибух повітряних бульбашок вирвався з лука Ореста, щоб бути знесеним кільватером.
  
  Низьке гарчання двигунів переросло в гуркіт, що нищив вуха, коли відкрили дросельні заслінки, і Еббот на мить був притиснутий на сидінні раптовим прискоренням. Паркер дивився на воду. "Вона не морська свиня", - вигукнув він. "Я трохи хвилювався з цього приводу. Вона повинна бігти правдою".
  
  'Що ви маєте на увазі?' — крикнув Істмен.
  
  
  Труба лише на шість футів під водою, а* риба налаштована на дванадцять — я думав, що вона може нахилитись і (тут знову різко підіймається, щоб вийти на поверхню. Але вона цього не зробила — красуня). Паркер нахилився вперед. Скажи своєму керманичу, щоб він тримався якомога ближче до тридцяти одного вузла і тримав курс прямо».
  
  Це була дика поїздка, і, здавалося, вона тривала вічно для Еббота. Незважаючи на те, що море було спокійним, спостерігалося невелике хвилювання, і човен йшов на гребінь і, здавалося, летів якусь частку секунди, перш ніж опуститися з різким гуркотом. Він торкнувся Паркера за руку. «Як довго це триває?»
  
  «Півгодини чи близько того. Торпеда розвиває тридцять вузлів, тож ми маємо її трохи випередити. Тримайте очі відкрито на корму - якщо вам пощастить, ви деякий час не побачите нічого кривавого».
  
  Ебат дивився на море й на бурхливий кільватер, що розмотувався з човна на неймовірній швидкості. Через деякий час він виявив, що це гіпнотизує його і викликає у нього нудоту, тож він повернув голову й подивився на інших, кліпаючи, коли вітер ловив його очі.
  
  Жанетт сиділа так само спокійно, як і в «Паон Руж», спершись однією рукою на хромовані поручні. Вітер розвіював її світле волосся і притискав блузку до тіла. Істмен вишкірив зуби в жорсткій посмішці. Час від часу він говорив у мікрофон, який тримав у руках, але Еббот не знав, з ким він говорив. Ймовірно, він говорив «Стелла дель Маре», що вони вже в дорозі. Паркер легко їхав і дивився на корму, в його очах світилося хвилювання, а на обличчі — широка посмішка. Це був його день.
  
  Човен нескінченно мчав по воді. Через десять хвилин вони промчали повз невеликий моторний катер, який робив ліниві кола, і Істмен підвівся й помахав рукою. Це був один із човнів, які охороняли курс. Істмен раптово сів, коли їхній власний човен різко підстрибнув через кільватер, що перетнув їхній шлях, а потім знову. Човен, що кружляв, віддалявся позаду них, коли вони йшли далі.
  
  Еббот подумав про торпеду десь унизу й позаду них, якщо Паркер мав рацію. Незважаючи на те, що він бачив його розібраним, йому було важко усвідомити, що він там, унизу, непохитно їхав крізь воду з такою швидкістю. Він подивився вперед на широкі плечі чоловіка за кермом і побачив, як м’язи його рук і спини корчилися, коли він намагався тримати човен на прямому курсі, і це дало йому певне уявлення про досягнення Паркера — помилка на півдюйма в сто ярдів за милю за милею за милею.
  
  Вони проминули ще один човен, який кружляв, і знову підскочили через його кільватер, щоб залишити його позаду. Істмен глянув на годинник.
  
  «Ще десять хвилин», — крикнув він і посміхнувся Паркеру. — Ми пройшли десять миль — залишилося п’ять.
  
  Паркер енергійно кивнув. «Зменште швидкість вузла, якщо можете — ми не хочемо її надто переганяти».
  
  Істмен обернувся й заговорив на вухо керманича, і рев двигунів трохи змінив це. Ебботові здавалося, що це не має жодної різниці у швидкості; хвиля так само швидко пливла за ними такою прямою лінією, що, здавалося, йшла по блакитній воді. Йому починало ставати все гірше; шум був оглушливим, і рух роздратував його шлунок, і він знав, що якщо вони незабаром не припиняться, його вирве через бік. Якщо це був водний спорт, то не для нього.
  
  Зараз Жанетт заговорила вперше. Вона встала й показала. «Стелла дель Маре».
  
  Абат відчув полегшення — його муки майже добігли кінця. Паркер обернувся й подивився на яхту, а потім поманив Істмена. «Не зупиняйтеся тут. Пробігайте прямо повз тим самим курсом. Ми хочемо торпеду, а не кляту яхту».
  
  Істмен кивнув і знову звернувся до керманича, і вони промчали повз Стелла-дель-Маре, і попереду не було нічого, крім підстрибуючого горизонту. Паркер крикнув: «Подивіться всім на корму — ви побачите її з піднятим носом, наче закривавлений стовп, що стирчить з моря, і там буде світло і трохи диму».
  
  Усі дивилися, але не було нічого, окрім Стелли дель Маре, що віддалялася вдалину, і Еббот почувався пригніченим, поки минали хвилини. Він подивився на годинник і помітив, що минуло тридцять три хвилини, відколи вони почали цей божевільний ривок через Середземне море. Він провів розумовий підрахунок і вирішив, що вони пройшли щонайменше шістнадцять миль, а можливо, й більше. Що могло піти не так?
  
  Він пригадав, що сказав Паркер про те, як налаштувати торпеду на глибину дванадцять футів із стартової висоти шести футів. Паркер хвилювався щодо морських свиней, але що, якби торпеда просто понеслася в морські глибини? З того, що Паркер сказав йому раніше, якщо торпеда опуститься набагато нижче шістдесяти футів, тиск пошкодить її так, що неможливо її відновити, і її більше ніколи не побачать.
  
  Він подивився на Жанетт, вираз обличчя якої не змінився. Що б вона з цим зробила? Він міг припустити, що відповідь буде жорстокою. Паркер дивився на корму з напруженим виразом обличчя. Його посмішка зникла, а гусячі лапки навколо його очей закарбувалися ще глибше.
  
  Тридцять чотири хвилини — і нічого. Тридцять п'ять хвилин -- і нічого. Еббот спробував перехопити погляд Паркера, але Паркер звернув увагу лише на море. «Це бюст, — у розпачі вирішив Абат.
  
  Раптом Паркер здригнувся з місця. "Та вона дує!" — крикнув він збуджено. «По правому борту. Заглушіть ці кляті двигуни».
  
  Абат подивився на море й був вдячний, почувши, як завмирають двигуни. Десь здалеку застрибала торпеда, як описував Паркер, і димчасте жовте полум’я тьмяно горіло в яскравому сонячному світлі. Човен розвернувся і попрямував до нього, а Паркер буквально танцював джиг. «Де гачок для човна?» — запитав він. «Ми повинні захистити її».
  
  «Що це за полум'я?» — запитав Істмен.
  
  Світло Холмса, — сказав Паркер. «Він живиться натрієм — чим мокрішим він стає, тим сильніше горить».
  
  «Хороший трюк», — прокоментував Істмен.
  
  Паркер обернувся до нього й урочисто сказав: «Та торпеда, що там взагалі, — ще кращий трюк». Гадаю, вона пройшла вісімнадцять миль, і це не просто трюк — це кляте диво. Ви задоволені цим?»
  
  Істмен усміхнувся й подивився на Жанетт. «Здається, ми».
  
  — Ми чекатимемо на ваш чек, — сказав абат Жанетт.
  
  Вона блискуче всміхнулася йому. «Я отримаю це від Юсіфа, щойно ми повернемося на яхту».
  
  
  IV. Вони повернулися до Бейрута на «Стелла-дель-Маре», залишивши «Орест» забрати торпеду з катера, до якого вона була прикріплена, а Паркер поклявся вічно помститися кожному, хто буде настільки сміливим, щоб пошкодити її в процесі. У розкішному салоні Істмен зламав коктейльну шафу. «Здається, нам усім потрібно випити».
  
  Абат мляво впав у крісло. На цей раз Істмен точно висловив свої власні почуття. За останню годину він пережив стільки емоцій, що вистачить на все життя людини, і міцний напій йому сподобається. Це перетворилося на дружню вечірку — Істмен був веселим, Паркер був п’яний від успіху й не потребував жодного алкоголю, щоб підбадьорити його, Жанетт була веселою та блискучою, і навіть Юсіф Фуад був настільки розслабленим, що на його обличчі швидко з’явилася посмішка. Абат був просто вдячний.
  
  Жанетт клацнула пальцями на Фуада, який дістав зі своєї кишені згорнутий аркуш паперу й дав їй. Вона передала його абатові. «Перший внесок, Майк. Далі буде більше».
  
  Він розгорнув чек і побачив, що його було виписано на власний банк Фуада на 100 000 американських доларів, і подумав, що станеться, якщо він спробує виписати його до останнього запуску торпеди біля американського узбережжя. Але він не коментував це - він не повинен був знати, що Фуад був банкіром. «Я бажаю нам ще багато», — сказав він.
  
  Істмен підняв склянку. Для найкращого клятого механіка мені пощастило зустрітися».
  
  Вони випили за Паркера, який насправді почервонів. «Шкода, що в них немає торпедних перегонів», — сказав Істмен. — Ти б ніколи не залишився без роботи, Дене. Я не бачив нічого такого захоплюючого, відколи я був у Гайалі». Він посміхнувся Жанетт. «Але я думаю, що на цьому я їздив набагато більше, ніж коли-небудь на кінних перегонах».
  
  Паркер сказав: «Це лише перше – тепер ми стикаємося з новими проблемами».
  
  Жанетт нахилилася вперед. «Які проблеми?» — різко спитала вона.
  
  Паркер розлив напій у склянці. «Зазвичай торпеда Mark XI має малий радіус дії — трохи більше трьох миль. Усе, у що ви стріляєте, ви побачите, а будь-який клятий дурень побачить корабель за три милі. Але ти інший - ти хочеш стріляти в те, що видно за горизонтом. Ви бачили відстань, яку ми щойно подолали».
  
  Це не повинно бути особливою проблемою, — сказав Істмен. «Ні, якщо у вас є хороший навігатор, який знає, де він».
  
  — Найкращий навігатор у світі не може визначити своє місце розташування з точністю до чверті милі у відкритому морі, — категорично сказав Паркер. «Не без інерції! система наведення, яку ви не можете собі дозволити, навіть якби ВМС продали вам її. Ви не можете купити їх на ринку військових надлишків».
  
  «То яка ж відповідь?» — запитала Жанетта.
  
  
  — Ця велика вишка на «Оресті» знаходиться приблизно на п’ятдесят футів над водою, — сказав Паркер. «Якщо помістити людину в таке собі вороняне гніздо, вона побачить тінь понад вісім миль від горизонту. Що вам потрібно зробити, так це поставити на березі світло приблизно такої ж висоти або вище, і, якщо воно буде достатньо яскравим, його побачить за шістнадцять миль або більше в морі хлопчина в воронячому гнізді. Але це потрібно робити вночі,
  
  «У всякому разі, це буде нічна робота», — сказав Істмен.
  
  Паркер кивнув. «Його потрібно трохи відполірувати, але це загальна ідея». Він зробив паузу. «Уздовж узбережжя може бути кілька вогнів, тож вам потрібно якось визначити правильний. Ви можете мати спеціальний колір або, ще краще, поставити перемикач у ланцюг і спалахнути код. Людина у воронячому гнізді на «Оресті» повинна мати підзорну трубу — одну з тих речей, які використовують стрільці по мішенях, і вона повинна бути жорстко закріплена, як такий собі телескопічний приціл. Як тільки він бачить світло крізь нього, він натискає на синицю, і торпеда йде геть. І це може допомогти, якщо він буде на внутрішньому зв’язку з керманичем.
  
  «Ідеї приходять у вас дуже швидко», чи не так? — із захопленням сказав Істмен.
  
  
  «Я просто намагаюся заробити гроші», — скромно сказав Паркер. «Знаєте, я маю в цьому певний інтерес».
  
  — Так, — сказав Істмен. — Ще двісті тисяч баксів. Ви це заробляєте».
  
  — Для тебе це може бути навіть більше, Паркер, — сказала Жанетт і мило посміхнулася Фуаду. «Юссиф не бідний і не щедрий».
  
  Обличчя Фуада було напруженим і твердим, і він закрив очі. Для абата він виглядав таким же щедрим, як той, хто щойно успішно пограбував церковну скриньку для бідних.
  
  Автомобіль Жанет все ще чекав на них, коли вони прибули в гавань для яхт. «Я маю вам дещо показати», — сказала вона Ебботу й Паркеру. «Сідай в машину». Істмену вона сказала: «Ти залишайся з Юсіфом і перевіряй у нього те, що я тобі сказала». Подивіться, чи зможе хтось із вас знайти в ньому якісь дірки».
  
  Вона сіла в машину й сіла поруч з Ебботом, і машина поїхала. Ебботу хотілося поговорити наодинці з Паркером, який, сп’янілий успіхом, надміру кидався. Він мав би поговорити з ним про це. Він звернувся до Жанет. 'Куди ми йдемо?'
  
  «Повертайтеся туди, звідки ви прийшли сьогодні вранці».
  
  «Тут немає сюрпризів», — сказав він. «Я все бачив».
  
  Вона лише посміхнулася йому й нічого не сказала, і машина розкішно виїхала з Бейрута дорогою Тріполі назад до торпедного сараю. Він повернув у двір, і вона сказала: «Погляньте всередину, а потім поверніться, і ми поговоримо про це».
  
  Вони з Паркером вийшли й пішли до сараю. Перед тим, як вони відчинили двері, абат сказав: «Зачекай хвилинку, Дене; Я хочу з тобою поговорити. Я не думаю, що ви повинні давати їм занадто багато - як ви робили сьогодні на зворотному шляху. Якщо ця бісна кішка подумає, що ми їй не потрібні, у нас можуть бути проблеми».
  
  Паркер посміхнувся. Ми їм потрібні, — сказав він позитивно. Хто збирається поставити нові батареї в ту торпеду? Наприклад, Істмен не мав би гадки. У нас усе буде добре до кінця, Майк». Його обличчя протверезіло. «Але що, в біса, станеться тоді, я не знаю. Тепер ходімо в
  
  "Подивіться, який великий сюрприз".
  
  
  Вони зайшли в сарай. Паркер увімкнув світло й заціпенів на сходах. 'Прокляття!' — вирвався він. «Ми їм потрібні, без помилок».
  
  Під ними на естакадах лежали три торпеди.
  
  В роті абата раптом пересохло. Ще три! Це дуже багато героїну». Він був сповнений жахливої потреби донести інформацію туди, де вона принесе користь. Але як, у біса, він міг? За кожним його кроком, за кожним рухом спостерігали.
  
  «Якщо вони думають, що я збираюся запустити криваву виробничу лінію для однієї людини, вони можуть подумати ще раз», — пробурчав Паркер.
  
  — Тихо, Дене, заради Бога! сказав абат. «Я намагаюся думати». Через деякий час він сказав: «Я спробую швидко вдарити ту суку надворі». Ти підтримуєш мене. Просто пам’ятайте, що у вас був важкий день, і все, що ви хочете зробити, це лягти спати».
  
  Він вийшов із сараю і перетнув двір туди, де чекала машина. Він нахилився і сказав: «Дивно. Усіх зараз зарядять і розстріляють?»
  
  Жанет сказала: «Це Джек називає джекпотом. Звісно, у вас є більше грошей».
  
  — Так, — сказав абат. «Треба обговорити це, але навіщо це робити тут?» Чому б тобі, мені та Дену не взяти вихідну, щоб відсвяткувати, скажімо, у Паон Руж». Він посміхнувся. «Це на мені...
  
  
  Зараз я можу собі це дозволити».
  
  — сказав Паркер ззаду. «Не враховуйте мене, я надто втомився. Все, що я хочу, це своє ліжко».
  
  «Ну, це не має значення, чи не так? Ви довірите мені виправити фінанси з Жанетт?
  
  О, звичайно. Ти робиш те, що правильно». Паркер провів рукою по обличчю. "Я збираюся здаватися. Доброї ночі".
  
  Він пішов геть, і Еббот запитав: «Що з цим, Жанет? Я втомився або мене замкнули в цьому місці. Я хочу розім’яти крила і трохи прокукурікати». Він показав на сарай.
  
  "Там багато роботи - я хотів би зробити перерву, перш ніж ми почнемо".
  
  
  Жанетт показала на свій одяг. «Але я не можу піти в «Паон Руж» у такому одягу».
  
  Усе гаразд, — сказав Абат. «Дайте мені дві галочки, поки я переодягнуся, тоді я піду з вами туди, де б ви не жили». Ти переодягаєшся, а ми їдемо містом. Просто.
  
  Вона задумливо посміхнулася. «Так, це може бути гарною ідеєю. Як ти як покоївка? Я дав своїй дівчині вихідний».
  
  «Це добре, — сердечно сказав Абат. — Я буду якомога швидше».
  
  Через п’ять годин він хлюпнув бренді по келиху і сказав: «Ви укладаєте важку угоду». Джінні, моя дівчинка, але це угода. Сподіваюся, ви це знаєте, ви обходитеся з нами дешево».
  
  «Майку, тебе не хвилює нічого, крім грошей?» Вона звучала боляче.
  
  — Небагато, — сказав він і випив бренді. «Ми двоє однакових, ти і я». Він подав знак офіціантові.
  
  «Так, я думаю, що ми схожі. Я почуваюся набагато ближчим до вас, ніж до бідного Джека».
  
  Абат звив брову. «Чому бідний Джек?»
  
  Вона сіла на спинку крісла. «Його роздратувало те, що ти сьогодні була на «Стеллі». Мені здається, він починає ревнувати. Якщо ти залишишся з нами — зі мною — це доведеться вирішити, і вирішити назавжди». Вона посміхнулася. «Бідний Джек».
  
  — Він живе з тобою, чи не так? сказав абат. «Мені здається, це був його одяг, який я бачив у гардеробі».
  
  «Я думаю, ти теж ревнивий», — радісно вигукнула вона.
  
  Він відчув холодну тремтіння на потилиці, уявляючи собі Жанетт та Істмена, які лежать разом у ліжку, поки вона обговорює можливість того, що якийсь Джон Істмен збиває Майкла Еббота. Ця дияволиця цілком могла зіграти обидва кінці проти середини. Вона вірила в те, що виживе найсильніший, і той, хто виживе, отримає першу нагороду — її гнучке й ненаситне тіло. Це був непоганий приз — якби ви витримали конкуренцію. Біда полягала в тому, що якщо грати за її правилами, конкуренція буде нескінченною.
  
  Він вимушено посміхнувся. «Мені подобаєшся ти і гроші приблизно в рівних пропорціях. Що стосується Джека Істмена, я пропоную залишити цю проблему на деякий час. Він все ще має своє застосування».
  
  — Звичайно, — сказала вона. «Але не залишайте це надовго».
  
  Він відсунув стілець. — Вибачте, мені потрібно зустрітися з людиною, що стосується собаки. Я повернусь за мить».
  
  Він швидко пройшов у фойє й потрапив до однієї з небагатьох кімнат у Фінікії, куди міг втекти від Делорм. Він замкнувся в кабінці, дістав із кишені конверт і перевірив текст на єдиному аркуші паперу всередині. Тоді він знову вставив аркуш, заклеїв конверт і обережно адресував його.
  
  Він знайшов службовця, який люб’язно почистив його куртку з підпорядкованою увагою, і сказав: «Я хотів би, щоб цей лист був негайно доставлений до офісу Daily Star».
  
  Служитель виглядав сумнівно, але одразу ж пожвавішав, почувши різкий шелест складених грошей. «Так, сер; Я доставлю це.
  
  — Це важливо, — сказав Абат. «Він повинен бути туди сьогодні ввечері». Він додав ще одну банкноту. «Це для того, щоб переконатися, що він прибуде протягом години».
  
  Тоді він розправив плечі й повернувся туди, де чекала павучка.
  
  Сер Роберт Геллієр сидів за столом і дивився на газету. Це була бейрутська англомовна газета «Дейлі Стар», якою він регулярно літав до Лондона. Він проігнорував сторінки новин, а звернувся до рекламних оголошень і провів пальцями по колонках. Він робив це кожного ранку протягом багатьох тижнів.
  
  Раптом він буркнув і пальцем перевірив його рух. Він узяв ручку й обрізав кільце навколо реклами. Він читав:
  
  Продається змішана ферма біля Залега. 2000 акрів доброї землі;
  
  великий виноградник, хороший будинок, реманент, інвентар. Коробка 192.
  
  Він полегшено зітхнув. Багато тижнів тому він втратив зв’язок з Ебботом і Паркером і хвилювався через це, але тепер він знав, що вони все ще були поруч, і почувався краще. Він перечитав рекламу, і насуплений лоб зморщив його чоло, коли він навпомацки шукав ручку.
  
  Через п'ять хвилин він виявив, що спітніє. Напевно, він помилився у своїх розрахунках. Десь змішано забагато нулів. 2000 акрів, згадані в рекламі, означали, що жінка Делорм мала намір провезти контрабандою 2000 фунтів героїну - це була відправна точка. Він знову почав правильно з самого початку і дуже ретельно це опрацював. Кінцевий результат був неймовірним.
  
  Він знову подивився на останню цифру, і це все одно його вразило.
  
  340 000 000 доларів США.
  
  Саме стільки коштували б 2000 фунтів героїну для кінцевих споживачів, наркоманів, які платили б свої 7,00 і 8,00 доларів за укол. Він записав іншу цифру.
  
  100 000 000 доларів США.
  
  Саме стільки заплатили б Делорм, якби наркотик можна було безпечно доставити всередину Штатів. Він сподівався, що все буде вирішено на основі кредиту — навіть Синдикат не міг залучити стільки капіталу за один раз. Матеріали зберігатимуться в кеш-пам’яті та роздаватимуться по кілька фунтів за раз по 50 000 доларів за фунт, і Делорм буде наповнювати цю партію. Вона організувала весь бізнес прямо з близькосхідних макових полів, взяла на себе всі ризики і забере всі прибутки, які були величезними.
  
  Тремтячими пальцями він підняв трубку. «Міс Волден: скасуйте всі мої зустрічі на невизначений термін. Забронюйте мені літак до Бейрута якнайшвидше, а відповідно й бронюйте готель — у Сен-Жоржі чи у Фінікії. Будь ласка, якомога швидше».
  
  Він сидів і дивився на рекламу, сподіваючись на Бога, що той, хто її надрукував, припустився друкарської помилки і що він пускається в дику гонитву.
  
  Він також сподівався, що зможе почути Воррена, тому що Уоррен і троє чоловіків з ним також зникли безвісти.
  
  РОЗДІЛ 8
  
  
  В’їзд до Іраку був неважким. У них були візи до всіх країн Близького Сходу, куди, як вважалося, їх могла завести погоня, і Геллієр надав їм документи та рекомендаційні листи, які, очевидно, мали велику вагу. Але іракський офіцер на прикордонному посту висловив здивування, що вони повинні в’їхати через Курдистан і так далеко на північ, і виявив небажану цікавість.
  
  Тозьєр виголосив пристрасну промову арабською, що різала горло, і це, разом із їхніми акредитаційними грамотами, допомогло їм пройти, хоча одного разу Воррен мав видіння в’язниці в Іракському Курдистані — не те місце, звідки можна було б легко подзвонити свого адвоката.
  
  Вони заправилися бензином і водою на прикордонному посту й швидко поїхали, перш ніж офіцер встиг передумати, Тозьєр очолював, а Фоллет їхав із Ворреном. Опівдні Тозьєр з’їхав з дороги й чекав, поки під’їде інша машина. Він витягнув плиту під тиском і сказав: «Час перекусити».
  
  Коли Фолле відкривав банки, він сказав: «Це мало чим відрізняється від Ірану. Я не вважаю, що я дуже голодний – я повний пилу».
  
  Тозьєр усміхнувся й подивився на безплідний краєвид. Дороги тут були такі ж пильні, а гори такі ж похмурі, як і по той бік кордону. «До Сулейманії недалеко, але я не знаю, що ми будемо робити, коли туди прибудемо. Мабуть, прийміть це як є».
  
  Уоррен накачав плиту під тиском і поставив воду закипіти. Він подивився на Тозьєра й сказав: «Ми не мали нагоди багато поговорити. Що там сталося?
  
  «У канаті?»
  
  — Так, — тихо сказав Воррен.
  
  «Він розвалився, Нік. Я не міг додзвонитися».
  
  «Немає надії на Бена?»
  
  Тозьєр похитав головою. «Це було б швидко».
  
  Обличчя Уоррена було намальоване. Він мав рацію, коли сказав Геллієру, що проллється кров, але не очікував цього. Тозьєр сказав: «Не звинувачуй себе, Ніку. Це був його власний вибір, що він повернувся. Він знав ризик. У будь-якому випадку це була чортівська дурниця; це мало не для всіх нас».
  
  — Так, — сказав Воррен. «Це було дуже нерозумно». Він схилив голову, щоб інші не бачили його обличчя. Наче хтось встромив холодний ніж у його кишки. Обидва вони з Беном були медиками, обоє рятувальниками. Але хто був кращим — Бен Брайан, незважаючи на всю його дурість та ідеалізм, чи Ніколас Уоррен, який привів його до пустелі та смерті? Воррену не сподобалося це гидке запитання.
  
  Вони пережили половину обіду, коли Тозьєр недбало сказав: «У нас відвідувачі». Я б радив уникати різких рухів».
  
  Незважаючи на себе, Воррен злобно озирнувся. Фолле продовжував наливати каву твердою рукою. 'Де вони?' запитав він.
  
  «На пагорбі над нами є пара, — сказав Тозьєр. — І ще троє чи четверо кружляють навколо іншого боку. Нас оточують».
  
  «Є шанс зробити перерву?»
  
  — Я так не думаю, Джонні. Зараз надто важко дістати зброю. Якщо ці хлопці — хто б вони не були — налаштовані серйозно, вони заблокували б дорогу вперед і позаду. А пішки ми далеко не зайшли. Нам просто доведеться почекати, поки ми не дізнаємося рахунок, — він прийняв чашку кави від Фолле. — Передай цукор, Ніку.
  
  'Що!'
  
  
  — Передайте цукор, — терпляче сказав Тозьєр. Немає сенсу здіймати з цього приводу скандал. Вони можуть бути просто цікавими курдами».
  
  Можливо, їм просто дуже цікаво, — сказав Фолле. «Цей хлопець Ахмед — курд, запам’ятайте». Він повільно встав і потягнувся. Зараз по дорозі їде депутація.
  
  «Хтось із наших знайомих?»
  
  Не можу сказати. Вони всі в нічних сорочках».
  
  Уоррен почув, як позаду нього брязкає камінь, і Тозьєр сказав: «Полегше. Просто встань і виглядай приємно». Він підвівся і повернувся, і першим чоловіком, якого він побачив, був Ахмед, син шейха Фахрваза. "Бінго!" сказав Тозьєр.
  
  Ахмед зробив крок уперед. «Ну що ж, містер Воррен... містер Тозієр; як приємно бачити тебе знову. Ви не представите свого супутника? Він усміхався, але Воррен помітив трохи гумору на його обличчі.
  
  Підігруючи, він сказав: «Містер Фолле — член моєї команди».
  
  — Радий познайомитися з вами, — радісно сказав Ахмед. — Але чи не було іншого чоловіка? Не кажи мені, що ти його втратив?» Він оглядав їх. 'Нічого сказати? Я впевнений, що ви знаєте, що це не випадкова зустріч. Я тебе шукав».
  
  «Тепер чому ти маєш це робити?» — здивовано запитав Тозьєр.
  
  Чи потрібно запитувати? Мій батько сумнівається у вашій безпеці». Він махнув рукою. «Ви не повірите, які жахливі люди бродять цими пагорбами. Він послав мене провести вас у безпечне місце. Ваш супровід, як я впевнений, ви знаєте, повсюди, щоб... е-е... захистити вас».
  
  — Щоб захистити нас від нас самих, — іронічно сказав Воррен. — Хіба ти не в нормі, Ахмеде? Чи знає уряд Іраку, що ви в країні?»
  
  «Те, чого уряд Іраку не знає, займе надто багато часу, щоб розкрити деталі», — сказав Ахмед. — Але я пропоную нам піти. Мої люди повернуть ваш набір для пікніка у ваші машини. Мої люди також керуватимуть вашими транспортними засобами, щоб позбавити вас від непотрібної втоми. Усе це частина служби.
  
  Воррен з незручністю усвідомлював гвинтівки, які тримали люди Ахмеда, і широке коло навколо них. Він глянув на Тозьєра, який знизав плечима і сказав: «Чому б і ні?»
  
  — Дуже добре, — схвально сказав Ахмед. «Містер Тозьєр малослівний, але багаторозумний». Він клацнув пальцями, і його люди рушили вперед. «Не будемо гаяти часу. Мій батько дуже хоче... допитати вас».
  
  Воррену це зовсім не сподобалося.
  
  II. Їх утрьох запхали в кузов одного з Land-Rover. На передніх сидіннях сидів водій і чоловік, який сидів напівповоротом до них, міцно тримаючи пістолет. Іноді, коли транспортний засіб підстрибував, Воррен думав, чи запобіжник увімкнено, бо чоловік тримав палець на спусковому гачку, і не знадобилося багато руху, щоб завершити останній натиск. Будь-який постріл у спину обов’язково влучив би в одне з тіл, що незручно тулилися серед фотообладнання.
  
  Наскільки він міг сказати, їхній маршрут повертав назад на схід, майже до кордону з Іраном, а потім випрямлявся в північному напрямку, прямуючи глибше в гори. Це означало, що вони обігнули Сулейманію, яка тепер залишилася позаду. Вони слідували за вантажівкою, великою міцною скотиною, яка виглядала так, наче була призначена для армійської служби, і коли він зміг озирнутися, то час від часу бачив інший LandRover крізь неминучу хмару пилу.
  
  Здавалося, чоловік із пістолетом не заперечував проти їхньої розмови, але Воррен був обережним. Рідкий оксбриджський акцент, який був таким дивним у Ахмеда, попередив його, що хоч би яким лиходієм і чужинцем виглядав цей чоловік, це не означає автоматично, що він не володіє англійською. Він сказав: «З усіма все добре?»
  
  «Зі мною все буде гаразд, як тільки той, хто це буде, витягне лікоть з мого нутра», — сказав Фолле. «Так це був Ахмед! Правильний приємний хлопець».
  
  — Я не думаю, що нам варто говорити надто про справи, — обережно сказав Воррен. «Ці маленькі глечики можуть мати довгі вуха».
  
  Фолле глянув на пістолета. — Довгий і до біса волохатий, — сказав він неприязно. — Мені теж потрібно помитися. Ти коли-небудь чув про воду, друже?
  
  Чоловік безвиразно озирнувся на нього, і Тозьєр сказав: «Припини, Джонні, Нік має рацію».
  
  «Я просто намагався щось з’ясувати», — сказав Фолле.
  
  «Можливо, ти дізнаєшся про це важким шляхом. Ніколи не висміюй людину зі зброєю — її почуття гумору може бути смертельним».
  
  Це була довга поїздка.
  
  Коли настала ніч, увімкнули фари і швидкість впала, але вони все одно рванули глибше в гори, де, згідно з туманною пам’яттю Воррена про карту, взагалі не було доріг. Судячи з того, як транспортний засіб котився та гойдався, це цілком імовірно було правдою.
  
  Опівночі від скелястої ущелини долинув звук двигуна, і Воррен піднявся на лікті, щоб поглянути вперед. Вогні показали скелясту стіну прямо попереду, і водій повернув Land-Rover на дев’яносто градусів, а потім зробив це знову і знову, коли ущелина звивалася та звужувалася. Раптом вони вилетіли на відкрите місце, де на схилі гори були розсіяні вогні, і зупинилися.
  
  Задні двері відчинилися, і за настійними командами чоловіка зі зброєю вони виповзли. Навколо них товпилися темні постаті, і чувся гуркіт голосів. Воррен із вдячністю потягнувся, розслабляючи судомлені кінцівки, і озирнувся на прямовисні пагорби. Небо вгорі було яскраве від повного місяця, який показував, наскільки ця маленька долина оточена скелями.
  
  Тозьєр потер стегно, подивився на вогні збоку скелі й сардонічно сказав: «Ласкаво просимо до Шангрі-ла». «Дуже добре сказано», — почувся з темряви голос Ахмеда. — І так само недоступний, запевняю вас. Сюди, будь ласка».
  
  А якщо я не захочу? — кисло подумав Воррен, але не спробував це перевірити. Їх штовхнули через дно долини прямо до підніжжя скелі, де їхні ноги знайшли вузьку та круту стежку, яка петляла вгору по скелі. Він був не дуже широким — достатньо широким, щоб бути небезпечним у темряві, але, ймовірно, міг би взяти двох чоловіків поруч у денний час. Він вийшов на ширший виступ на півдорозі скелі, і він зміг побачити, що вогні виходять із печер, розсіяних уздовж скелі.
  
  Коли вони йшли по виступу, він зазирнув у печери, які були досить заселені. За приблизними оцінками він подумав, що в цій громаді не може бути менше двохсот чоловіків. Жінок він не бачив.
  
  Вони зупинилися перед однією з великих печер. Воно було добре освітлене, і коли Ахмед зайшов усередину, Воррен побачив, як з дивана піднялася висока постать шейха Фахрваза. Тозьєр приглушено вигукнув і штовхнув його: «Що це?» — прошепотів він.
  
  Тозьєр дивився на печеру, і тоді Воррен побачив, що привернуло його увагу. Біля Фахрваза стояв невисокий, сухорлявий, мускулистий чоловік у європейському одязі. Він підняв руку на знак привітання, коли Ахмед наблизився, а потім тихо стояв поряд, поки Ахмед розмовляв з Фахрвазом. — Я знаю цього чоловіка, — прошепотів Тозьєр.
  
  'Хто він?'
  
  «Я скажу тобі пізніше, якщо зможу. Ахмед повертається».
  
  Коли Ахмед вийшов із печери, він зробив знак, і їх штовхнули далі вздовж уступу та зникли з поля зору Фахрваза. Вони пройшли близько двадцяти ярдів і зупинилися перед дверима, впущеними в скелю. Хтось відчинив її, брязкаючи ключами, і Ахмед сказав: «Я вірю, що ви не знайдете помешкання надто незручним». Їжу пришлють; ми намагаємось не морити наших гостей голодними. . . непотрібно».
  
  Руки витягли Воррена в двері, він спіткнувся й упав, а потім хтось ще впав на нього. Коли вони розібралися в темряві, двері грюкнули, і ключ повернувся в замку.
  
  Фолле придихаючись сказав: «Нахабні виродки, чи не так?»
  
  Воррен підтягнув штанину й помацав свою гомілку, натрапивши на липку кров. Запальничка клацнула і. спалахнув кілька разів, а потім спалахнув світлом, відкидаючи гротескні тіні, коли Тозьєр підняв його. Печера тяглася назад у темряву, і в її найвіддаленіших закутках усе було темно. Уоррен побачив кілька ящиків і мішків, складених навпроти одного боку, але не більше, тому що світло танцювало, а також тіні, коли Тозьєр досліджував.
  
  "Ах!" — із задоволенням сказав Тозьєр. "Це те, що ми хочемо". Полум’я зростало й ставало яскравішим, коли він прикладав його до пенька свічки.
  
  Фолле озирнувся. Це, мабуть, замок, — сказав він. — Судячи з усього, комора теж, але спочатку на замок. Кожна військова частина потребує блокування — це закон природи».
  
  «Військові!» — сказав Воррен.
  
  — Так, — сказав Тозьєр. «Це військова установка. Трохи грубий і готовий - партизанський, я б сказав, - але точно свого роду армія. Ти зброї не бачив?» Він поставив свічку на ящик.
  
  Цього я не очікував», — сказав Воррен. «Це не поєднується з наркотиками».
  
  — Меткалф також, — сказав Тозьєр. «Це той чоловік, який був із Фахрвазом. Тепер я справді спантеличений. Меткалфа та зброю я можу зрозуміти — вони поєднуються, як бекон і яйця. Але Меткалф і допінг — це до біса неможливо».
  
  «Чому? Хто цей чоловік?'
  
  «Меткалф... ну, він просто Меткалф. Він такий же схильний, як і всі, але є одна річ, за яку він відомий — він не матиме нічого спільного з наркотиками. Зауважте, у нього було багато нагод, тому що він розумний хлопець, але він завжди відкидав цю нагоду — іноді жорстоко. Це якась фобія з ним».
  
  Воррен сів на ящик. Розкажи мені більше.'
  
  Тозьєр тицьнув паперовий пакет і подивився на напис збоку. У ньому було добриво. Він підняв його і сів на нього. «Він був у моїй грі — так я з ним познайомився. . .'
  
  — Як найманець?
  
  
  Тозьєр кивнув. «У Конго. Але він не тримається однієї справи; він готовий до всього - чим божевільніший, тим краще. Я вважаю, що його вигнали з Південної Африки через хибну угоду з діамантами, і я знаю, що він вивозив контрабанду з Танжера, коли він був відкритим портом до того, як його захопили марокканці».
  
  «Що він провозив контрабандою?* Тозьєр знизав плечима. «Сигарети до Іспанії; антибіотики -- в ті часи був дефіцит; а також у мене борода, він контрабандою перевозив зброю алжирським повстанцям».
  
  'Був він?' — зацікавлено сказав Воррен. — Як і Жанетт Делорм.
  
  «Я чув спотворену історію про те, що він був замішаний у контрабанді величезної кількості золота з Італії, але з цього, здавалося, нічого не вийшло. У всякому разі, це не зробило його набагато багатшим. Я тобі все це кажу, щоб показати, який він чоловік. Все допустимо, крім одного
  
  
  - наркотики. І не питайте мене чому, бо я не знаю». «Так чому він тут?»
  
  «Тому що це військове. Він один із найкращих партизанських ватажків, яких я знаю. У офіційній військовій частині він ніколи не був особливим потрясінням — він не захоплювався «Бланко», фігнями та шугами, — але з партизанами він смертельний. Я припускаю, чого це варте. Ми знаємо, що курди кидаються на іракців, - сказав нам Ахмед. Вони імпортували Меткалфа, щоб допомогти їм».
  
  «А як щодо наркотиків, які він не повинен любити?»
  
  
  Тозьєр деякий час мовчав. «Можливо, він про них не знає».
  
  Воррен розмірковував над цим, дивуючись, як це можна використати. Він саме збирався говорити, коли в замку брязкнув ключ і двері відчинилися. Курд увійшов з пістолетом напоготові в руках і став спиною до скелі. Ахмед пішов слідом. — Я сказав, що ми не моримо наших гостей голодом. Ось їжа. Можливо, це не подобається вашому європейському смаку, але все одно це хороша їжа».
  
  Принесли дві великі латунні таці, кожна покрита тканиною. Ахмед сказав: «Ах, містер Тозієр, я думаю, що у нас є спільний друг». Я не бачу причин, чому ви з містером Меткалфом не побалакаєте пізніше — після того, як ви поїсте».
  
  «Я був би радий знову побачити Тома Меткалфа», — сказав Тозьєр.
  
  «Я думав, що ти будеш». Ахмед відвернувся, а потім замовк. «О, панове, є ще одна річ. Моєму батькові потрібна певна інформація. Тепер, хто може дати це йому? Він дивився на Воррена з напівусмішкою на губах. «Я не думаю, що містера Уоррена можна було б переконати дуже легко, а містера Тозієра тим більше. Минулої зустрічі я уважно подивився на вас.
  
  Його погляд перевів на Фолле. «Тепер ви американець, містере Фоллет».
  
  
  — Так, — сказав Фолле. «Наступного разу, коли ви побачите американського консула, скажіть йому, що я хотів би його бачити».
  
  — Похвальний дух, — зауважив Ахмед і зітхнув. «Я боюся, що ти можеш бути таким же впертим, як і твої друзі. Мій батько хотів би... е-е... поговорити з тобою сам, але він уже старий і потребує сну в цей пізній час. Тож вам пощастило, що у вас є ще кілька годин». З цими словами він пішов, а за ним його охоронець, і двері грюкнули.
  
  Тозьєр показав на парафінову лампу на одному з підносів. «Він був досить добрий, щоб залишити це».
  
  Фолле підняв дот. «Це гаряча їжа».
  
  Тозіє взяв тканину з іншої таці. — Гадаю, ми могли б також поїсти. Це не так вже й погано
  
  
  - кус-кус і курка з кавою потім». Фолле погриз курячу ніжку, потім подивився на неї з огидою: «Цей, мабуть, був спортсменом».
  
  Воррен узяв тарілку. "Як ви вважаєте, де ми?"
  
  
  — Десь біля турецького кордону, — сказав Фолле. «Наскільки я можу порахувати. Також неподалік від іранського кордону».
  
  «У курдському центрі», — прокоментував Тозьєр. Це може щось означати — або нічого». Він нахмурився. «Ти пам’ятаєш, про що Ахмед роздувався в Ірані, Ніку? Про курдську політичну ситуацію? Яке ім'я він назвав? Це хтось зв'язав іракську армію вузлами».
  
  — Барзані, — сказав Воррен. «Мулла Мустафа Барзані».
  
  Ось такий чоловік. Ахмед сказав, що у нього є армія. Цікаво, чи цей натовп є його частиною».
  
  'Це може бути. Я не бачу, як це нам допоможе,
  
  «Бог допомагає тим, хто сам собі допомагає», — практично сказав Фолле. Все ще тримаючи курячу ніжку, він підвівся, взяв свічку й почав досліджувати далі печеру. Його голос прозвучав глухо. «Тут небагато».
  
  "Чого ви очікуєте у в'язниці?" — запитав Тозьєр. «Все одно, це гарна ідея подивитися, які ресурси ми маємо. Що в тому ящику, на якому ти сидиш, Ніку?
  
  «Він порожній».
  
  «А я сиджу на добриві», — з огидою сказав Тозьєр. — Ще щось, Джонні?
  
  'Не багато. Більше порожніх ящиків; деякі автомобільні запчастини -- всі іржаві; половина банки солярки; до біса багато гайок і болтів; пара мішків соломи — ось і все».
  
  Тозьєр зітхнув. Фолле повернувся, загасив свічку, потім узяв лампу й підніс її біля вуха. «Тут трохи гасу, а ота солома…
  
  
  можливо, ми можемо щось зробити з цим».
  
  «Ти не можеш спалити печеру дотла, Джонні. Ми б просто задихнулися». Tozier підійшов до дверей, це займе трохи зміщення - це має бути чотири дюйми. Він нахилив голову набік. Він відступив від дверей і сів.
  
  Вона відчинилася, і ввійшов чоловік на ім’я Меткалф. Він відчесався й повернув голову, коли двері за ним стукотіли. Потім він подивився на Тозьєра й без усмішки сказав: «Привіт, Енді! давно не бачились.'
  
  «Привіт, Томе».
  
  Меткалф підійшов і простяг руку, і Тозьєр схопив її. «Що, в біса, ти тут робиш?»
  
  «Це довга історія», — сказав Тозьєр. Це Нік Воррен -- Джонні Фоллет.
  
  «Якби я сказав: «Радий з вами познайомитися», я б помилився», — іронізував Меткалф. Він пильно оглянув Воррена з ніг до голови, а потім глянув на Тозьєра. «Тут у справах, Енді?»
  
  'Різновид. Ми прийшли не добровільно».
  
  «Я бачила, як хлопці тебе штовхають — не могла повірити своїм очам. Це не те, що тебе так легко схопили».
  
  Зніми вагу з ніг, Томе, — сказав Тозьєр. «Що ви будете мати — добриво чи коробку?»
  
  «Так, залишся до нас ненадовго», — сказав Фолле.
  
  — Я візьму коробку, — делікатно сказав Меткалф. «Ти янка, чи не так?»
  
  Фолле додав південний акцент. «Вони летять» слова, звідки ах. Ах, можливо, bin bawn в Арізонії, але ma pappy з Jawjah.
  
  Меткалф довго задумливо дивився на нього. «Я радий бачити гарний настрій — він вам знадобиться. Ти виглядаєш так, наче бачив службу».
  
  — Дуже давно, — сказав Фолле. «Корея».
  
  — Ага, — сказав Меткалф. Він усміхнувся, і його зуби біло блиснули на його засмаглому обличчі. «Законний тип. А ти Уоррен?
  
  «Я лікар».
  
  'Так! І що робить лікар, тиняючись Курдистаном із таким поганим типом, як Енді Тозьєр?»
  
  Тозьєр смикнув його за вухо. — Ти зараз працюєш, Томе?
  
  — Просто завершую щось, — сказав Меткалф.
  
  «Командує?»
  
  Меткалф дивився порожньо. «Командую!» Його лоб прояснився, і він засміявся. «Ви маєте на увазі... я треную цих хлопців?» Енді, цей натовп може навчити нас дечому – вони сварилися протягом останніх тридцяти п’яти років. Я щойно привіз вантаж, і все. Я їду через пару днів».
  
  «Партію чого?»
  
  «Що за вогні ви думаєте? Зброя, звичайно. Що ще потрібно цій долі?» Він усміхнувся. «Питання маю задавати я, а не ти. Саме для цього старий Фахрваз послав мене сюди. Ахмеду це не сподобалося — він хотів розділити вас негайно, але старий подумав, що я можу вирішити його проблему без нього. Його обличчя було серйозним. «Цього разу ти в дуже поганому становищі, Енді».
  
  Що він хоче знати?» запитав Воррен.
  
  Меткалф підвів очі. «Все, що потрібно знати. Ви, здається, його чимось засмутили, але він не вдавався в це зі мною. Він думав, що, оскільки я знаю тут Енді, я міг би завоювати вашу довіру». Він похитав головою. «Ти потрапив у світ, якщо працюєш на кінокомпанію, Енді. Тож я думаю, що це прикриття – і Фахрваз також».
  
  — А що думає Барзані? — запитав Тозьєр.
  
  — Барзані! — здивовано сказав Меткалф. «Звідки мені, в біса, знати, що думає Барзані?»
  
  Раптом він ляснув себе по коліну. — Невже ти справді думав, що Фахрваз був одним із людей Барзані? Це справді смішно».
  
  — Я сміюся до голови, — кисло сказав Фолле.
  
  «Настав час для уроку курдської політики», — дидактично сказав Меткалф. «Фахрваз був з Барзані — вони були разом, коли росіяни намагалися створити Курдську республіку Мехабад в Ірані ще в 1946 році. Вони навіть поїхали разом у вигнання, коли вона розвалилася. Вони були великими друзями. Потім Барзані приїхав сюди, до Іраку, зібрав прихильників і з тих пір вибиває з іракців пекло».
  
  — А Фахрваз?
  
  — А, він один із Пей Мерга, — сказав Меткалф, наче це було повне пояснення.
  
  — Самовідданий, — задумливо переклав Тозьєр.
  
  «Педж Мерга була твердим ядром, на яке Барзані завжди міг покластися, але не більше - не з тих пір, як він почав сваритися з президентом Бакром щодо автономної курдської провінції в Ірані. Фахрваз — яструб, і він думає, що іракці будуть відмовитися від угоди, і, що більш важливо, він і більшість Педж Мерга не хочуть, щоб Курдистан був розділений між Іраком, Іраном і Туреччиною Курдська нація і жодних половинок».
  
  — Щось на зразок ірландської проблеми, — зауважив Тозьєр. «З Фахрвазом і Пей Мергою, які займаються ІРА».
  
  У вас є фото. Фахрваз вважає Барзані зрадником курдської нації за те, що він навіть послухався Бакра, але Барзані викликає повагу - він роками воював з іракцями, коли Фахрваз сидів на місці в Ірані. Якщо Барзані укладе угоду з іракцями, тоді Фахрваз опиниться в безвиході. Ось чому він накопичує зброю так швидко, як тільки може».
  
  — І ви їх постачаєте, — сказав Воррен. «У що ти віриш?»
  
  Меткалф знизав плечима. Курдам протягом століть давали грубу угоду", - сказав він. «Якщо Барзані укладе угоду з іракцями, і вона зіпсується, тоді курдам знадобиться певна страховка. Я постачаю це. Бакр прийшов до влади в результаті державного перевороту, і його режим не зовсім приємний і легкий. Я розумію точку зору Фахрваза». Він потер щелепу. «Не те, щоб він мені подобався — на мій смак він занадто фанатичний».
  
  «Звідки він бере підтримку — гроші?»
  
  'Не знаю.' Меткалф усміхнувся. «Поки мені платять, мені байдуже, звідки гроші».
  
  «Я думаю, ти міг би», — тихо сказав Тозьєр. «Як ви принесли зброю?»
  
  «Ти краще знаєш, що не варто задавати таке запитання. Комерційна таємниця, старий.
  
  «Що ти везеш звідси?»
  
  — Нічого, — здивовано сказав Меткалф. «Мені платять через бейрутський банк. Ти не думай, що я блукаю Близькою Сходою з повними кишенями золота. Я не такий дурний».
  
  — Гадаю, тобі краще розповісти йому про це, Ніку, — сказав Тозьєр. «Все стає на свої місця, чи не так?»
  
  — Спершу я хотів би дещо дізнатися, — сказав Воррен. «Хто спочатку зв’язався з вами щодо цієї угоди зі зброєю? Хто порадив, що було б гарною ідеєю взяти вантаж зброї до Фарваза? Хто їх постачав?»
  
  Меткалф усміхнувся й глянув на Тозьєра. «Ваш друг надто допитливий для його власного блага. Це також підпадає під заголовок комерційної таємниці.* «Це не була б Жанетт Делорм?» — запропонував Воррен.
  
  Меткалфові брови поповзли на чоло. «Ви, здається, знаєте досить багато. Не дивно, що Фахрваз хвилюється».
  
  «Ти мав би хвилюватися», — сказав Тозьєр. «Коли я запитав вас, чи ви приймаєте щось, я мав на увазі наркотик».
  
  Меткалф затих. «І що дало вам таку ідею?» — сказав він стислим голосом.
  
  «Тому що десь тут є тонна чистого морфіну», — сказав Воррен. «Тому що Фахрваз продає наркотики, щоб заплатити за свою революцію. Тому що жінка Делорм постачає зброю, щоб заплатити за наркотики, і вона зараз сидить у Бейруті й чекає відправлення партії героїну до штатів.
  
  На обличчі Меткалфа були різкі зморшки. «Я не знаю, чи вірю в це».
  
  «Ой, рости, Томе», — сказав Тозьєр. «Ми очистили будинок Фахрваза в Ірані. Я особисто знищив десять тонн опіуму -- М'яв це до біса. Він у ньому по свою худу стару шию».
  
  Меткалф повільно підвівся. «Твоє слово, Енді?»
  
  «Чого це варте», — сказав Тозьєр. — Ти знаєш мене, Томе.
  
  — Мені не подобається, коли мене використовують, — сказав Меткалф здавленим голосом. «Жанетт знає, що я не люблю наркотики. Якщо вона причетна мене до цього, я вб’ю цю суку — клянусь». Він замахнувся на Воррена. «Скільки морфію ви сказали?»
  
  — Близько тонни. Я припускаю, що вони перероблять його на героїн перед відправкою. Якщо така кількість героїну потрапить на нелегальний ринок одним куском, я не хочу думати про наслідки».
  
  — Тонна, — недовірливо прошепотів Меткалф.
  
  «Це могло бути вдвічі більше», — сказав Тозьєр. — Але ми зруйнували лабораторію. Твоя подруга була зайнята, щоб усе пошити. Це одна з найбільших контрабандних операцій усіх часів».
  
  Меткалф задумався. «Я не думаю, що речі тут», — повільно сказав він. «Одразу після того, як я прибув, туди прибула низка верблюдів. Про них було дуже багато чуток — усе дуже таємниче. Усіх тримали подалі, поки вантаж перевантажували у вантажівку. Він пішов сьогодні вранці».
  
  «То що ти збираєшся робити, Томе?» — недбало запитав Тозьєр.
  
  «Гарне запитання». Меткалф глибоко вдихнув. — Перше, що потрібно — витягнути вас звідси — і для цього знадобиться диво. Він криво посміхнувся. «Не дивно, що Фахрваз весь розпалений».
  
  «Чи можете ви доставити нам якусь зброю? Мені було б краще зі зброєю в руках».
  
  Меткалф похитав головою. «Вони не дуже мені довіряють. Мене обшукали, коли я сюди зайшов. Надворі весь час пара охоронців».
  
  Тозьєр висунув палець. «Ми повинні пройти через ті двері — з охороною чи без охорони». Він швидким рухом підвівся, і мішок із добривами перекинувся йому на ногу. Він нетерпляче відкинув його, а потім зупинився й подивився на нього. Він розсіяно запитав: «Ти не міг би знайти нам кілька шматочків вугілля, Томе?»
  
  "Вугілля в Курдистані!" — насмішкувато сказав Меткалф. Він прослідкував поглядом Тозьєра, потім нахилився, щоб прочитати напис на мішку. "О, я розумію - трюк Мванзи". Він випростався. «Чи підійде деревне вугілля?»
  
  Я не розумію, чому б і ні – нам багато не потрібно. Скільки там масла, Джонні?
  
  — Приблизно кварту. Чому?
  
  «Ми зірвемо ці двері з петель. Ну нема детонатора, Томе. Якщо ви заглянете до Land-Rover, то побачите, що в одного є годинник, а в інших – ні. Відкрутіть годинник і принесіть його з собою разом з деревним вугіллям».
  
  «Як, на вашу думку, я пронесу сюди годинник?»
  
  «Ти знайдеш спосіб. Йди, Томе.
  
  Меткалф постукав у двері, і його випустили. Коли він зачинився за ним, Уоррен сказав: «Як ти думаєш, він . . . безпечний?'
  
  «Для нас — так», — сказав Тозьєр. «Для Фарваза — ні. Я дуже добре знаю Тома Меткалфа. Він стає поп-музикою, якщо навіть чує, як люди говорять про наркотики. Якщо ми виберемося з цього, мені буде щиро шкода жінку Делорм — він її розіп’є». Він нахилився і почав відкривати мішок з добривами.
  
  Фолле рішуче сказав: «Ти збираєшся відчинити ці двері добривом». Ти таки сказав це чи я збожеволію?»
  
  «Я сказав це», — сказав Тозьєр. Ми з Томом були в Конго. Ми були просто біля місця під назвою Мванза, і опозиція знесла скелю, тому вона заблокувала дорогу, і ми не змогли проїхати нашими вантажівками. У нас було мало боєприпасів і вибухівки, але у нас була секретна зброя — південноафриканець на ім’я Ван Нікерк, який колись був шахтарем на Вітватерсранді».
  
  Він засунув руку в мішок і дістав жменю білого порошку. «Це сільськогосподарське добриво — нітрат амонію — підходить для внесення азоту в ґрунт. Але ван Нікерк знав трохи більше. Якщо ви візьмете сто фунтів цього, шість пінт мазуту, два фунти вугільного пилу і змішаєте все разом, то отримаєте еквівалент сорока відсотків гелігніту. Я ніколи цього не забував. Ван Нікерк налякав мене до штанів — він варив це в бетономішалці».
  
  Це на рівні?» — недовірливо сказав Фолле.
  
  «Нам не знадобиться стільки», — сказав Тозьєр. «І я не знаю, чи підійдуть наші замінники. Але ми дамо йому удар». Він посміхнувся. «І це погана гра слів. Ван Нікерк сказав, що вони проводять багато вибухових робіт на південноафриканських золотих копальнях. Вони виявили, що безпечніше — і дешевше — змішувати речі на робочому місці, ніж зберігати гелігніт у журналах.
  
  — Але нам потрібне деревне вугілля, — сказав Воррен.
  
  — І детонатор. Ми могли б відпочити, поки Том не повернеться».
  
  «Якщо він повернеться», — подумав Воррен. Він сів на ящик і похмуро дивився на мішок з добривами. Він сказав Геллієру ще в Лондоні, що вони вступають у фактично війну, але який диявольський спосіб її вести!
  
  Меткалф повернувся за годину. Він увійшов, курячи сигару і трохи накульгуючи. Щойно двері зачинилися, він ущипнув розжарений кінець і простягнув його Тозієру. — Вугілля, — сказав він. «Коли мене обшукували, я трохи вправно поводився з сигарою. У мене ще багато чого напхано».
  
  Детонатор? — квапливо запитав Тозьєр.
  
  Меткалф розстібнув ремінь і порився в штанях. Звідкись таємниче він дістав годинник і простягнув його; шип детонатора стирчав під прямим кутом ззаду. Фолле сказав: «Чому вони не знайшли цього, коли обшукували вас?» У його голосі була нотка підозри.
  
  Меткалф скривився. «Я вставив детонатор собі в дупу і пішов напружено. Б’юся об заклад, що почалися купи».
  
  «Це все заради справи», — усміхнувся Тозьєр. — У тебе були проблеми, Томе?
  
  «Ні трохи. Я сплела Fahrwaz пряжу, дуже близьку до правди, але залишила в ній пару прогалин. Він послав мене назад, щоб я їх заповнив.
  
  Нам краще зараз узгодити наші плани. Вони деякий час не прийдуть за вами; старий сказав, що втомився і йде спати». Він подивився на годинник. «Через три години буде світанок». * «Нічна втеча може бути кращою», — сказав Тозьєр.
  
  Меткалф рішуче похитав головою. «У вас не було б шансу вночі. Коли ви знайдете вихід, вас спіймають. Найкращий час для перерви – це світанок, щоб ви могли бачити, що ви робите, і це дасть мені три години, щоб організувати кілька розваг, які я маю на увазі. Наскільки точно ви можете встановити цей годинник?»
  
  «З точністю до хвилини».
  
  'Досить добре. Нехай буде п'ять тридцять. Ви почуєте багато дійства саме в цей час». Меткалф присів навпочіпки й почав малювати на піщаній підлозі печери. «Ваші «Лендровери» тут із ключами запалювання на місці — я це перевірив. Вихід тут. Коли ви розірвете двері, ви або вб'єте охоронців, або сильно налякаєте їх; у будь-якому випадку вам не потрібно турбуватися про них, якщо ви рухаєтеся швидко. Коли ви виходите з печери, поверніть ліворуч -- не тим шляхом, яким вас привели. Приблизно в десяти ярдах уздовж уступу зовні є крутий шлях до дна долини.
  
  «Як круто?»
  
  — Ти встигнеш, — запевнив Меткалф. «Тепер у цю долину є лише один шлях — або вихід — через ущелину. Ви робите перерву для своїх вантажівок, заїжджаєте в ущелину і зупиняєтеся на першому крутому повороті. Я буду відразу за вами в одній із машин Фахрваза, яку я покину в непорушному стані. Якщо ми зможемо заблокувати ущелину позаду, у нас є достатні шанси втекти. Але зачекай мене, ради Бога!
  
  «Я зрозумів, Томе».
  
  
  Меткалф зняв черевики, струсив з них купу чорного пилу та витягнув із шкарпеток кілька вугільних паличок. «Я сподіваюся, що ця штука спрацює», — сказав він із сумнівом. "Якщо цього не станеться, ми всі будемо на горі".
  
  — Це все, що ми маємо, — сказав Тозьєр. "Немає користі з цього приводу". Він подивився на Меткалфа й тихо сказав: «Дякую за все, Томе».
  
  — Все для старого друга, — легковажно сказав Меткалф. «Я краще піду зараз. Пам'ятайте - п'ять тридцять.
  
  Охоронець випустив його, і Воррен задумливо сказав: «Енді, припустімо, що тут не йдеться про наркотики — чи допоможе Меткалф тобі на основі Закону про старих друзів?»
  
  «Я радий, що мені не потрібно випробовувати це», — сухо сказав Тозьєр. «Найманець схожий на політика — хороший той, хто залишається купленим. Я воював на тому ж боці, що й Том Меткалф, і я воював в опозиції. Наскільки я знаю, ми могли колись стріляти один в одного. Я думаю, що якби не наркотики, нам довелося б ризикнути. Нам до біса пощастило, що він вважає, що його обдурили».
  
  — І що він нам повірив, — сказав Фолле.
  
  — Це теж є, — визнав Тозьєр. «Але ми з Томом давно помінялися випивкою та брехнею. Ми ніколи не перетинали одне одного, тож немає причин, чому б він мені не вірив. Давай; давай займемося».
  
  Він доручив Фолле й Уоррену подрібнити добриво до ще більш дрібного порошку, використовуючи тарілки як ступки, а зворотні сторони ложок як товкачі. "Я хочу, щоб усі ці грудки з нього були".
  
  «Це безпечно?» — нервово запитав Фолле.
  
  «Це просто добриво», — запевнив Тозьєр. «Навіть коли він змішаний, йому знадобиться детонатор, щоб підірвати його». Він почав вираховувати кількість і вагу, а потім почав розтирати деревне вугілля. Через деякий час він пішов у глибину печери, порився в коробку з запчастинами до двигуна й повернувся з трубою, закритою з одного кінця пробкою. «Якраз те, що нам потрібно — все для анархіста, який займається своїми руками. Ви коли-небудь виготовляли бомби, Ніку?
  
  — Це малоймовірно, чи не так?
  
  
  «Я не думаю, що це багато у вашій лінії. Але це вже не перший раз, коли мені доводиться обходитися. Коли ви перебуваєте на стороні програшу, гроші, як правило, закінчуються, і вам доведеться робити багато латок. Одного разу я зібрав цілком справний танк із шести уламків». Він усміхнувся. «Але на мій смак ця партія занадто велика для Мойсея — робити цеглу без соломи».
  
  Він почистив кавник і ретельно висушив його, потім насипав меленого добрива і потроху додавав подрібненого деревного вугілля, добре помішуючи суміш. Коли він вирішив, що має правильні пропорції, він віддав його Фолле. «Продовжуйте помішувати — це допоможе скоротити час».
  
  Він узяв каністру з олією й подивився на неї з сумнівом. «Рецепт вимагає мазуту — я не знаю, чи підійде він. Проте ми не дізнаємося, якщо не спробуємо, тож давайте зробимо остаточну суміш». Він налив трохи олії в каву. «Продовжуйте помішувати, Джонні, вона не повинна стати достатньо вологою, щоб вона трималася в руці».
  
  «Ти можеш стискати, — сказав Фолле. — Єдине, що я стискаю, — це жінка». * Тозьєр засміявся. «Вони такі ж вибухонебезпечні, якщо з ними не поводитися належним чином. Дай це мені.' Він спробував тест на віджим і додав ще трохи олії. Цього виявилося забагато, і суміш відновили, додавши добриво та деревне вугілля. Минуло чимало часу, перш ніж він оголосив, що задоволений, але нарешті він сказав: Ось і все; тепер ми робимо бомбу».
  
  Він узяв трубку, перевірив, чи заглушка міцно закручена, і почав запихати вибухову суміш в інший кінець, втиснувши її довгим болтом. Фолле деякий час спостерігав за ним, чоловіки напружено сказали: «Енді — зупинись».
  
  Тозьєр завмер. «Що у вас на думці?»
  
  Це ж сталева труба, чи не так?» — запитав Фолле.
  
  'Так?'
  
  — А ти використовуєш сталевий болт як шомпол. Заради Христа, не іскри!
  
  Тозьєр полегшив подих. — Я постараюся цього не робити, — сказав він і використав засув набагато обережніше. Він наповнив трубку сумішшю, добре набив її, узяв годинник і поставив його, а потім втиснув у кінець детонатор. Позаду є кілька шматочків листового металу, а коробка, на якій сидить Уоррен, прикручена разом. Так кріпимо до дверей».
  
  Це зайняло багато часу, тому що вони змушені були працювати тихо, боячись привернути увагу охоронців ззовні. У маленького канцелярського ножа Тозьєра, який вони використовували як імпровізовану викрутку, були зламані всі леза, коли вони були закінчені. Він критично поглянув на бомбу, потім подивився на годинник. «Це зайняло більше часу, ніж я очікував; зараз близько п'ятої - залишилося трохи більше півгодини».
  
  «Я не хочу здаватися важким», — сказав Фолле. «Але зараз ми замкнені в печері з бомбою, яка ось-ось вибухне. Ви думали про цю дрібницю?»
  
  «Ми повинні бути в безпеці, лежачи ззаду за тими ящиками».
  
  — Я радий, що з нами є лікар, — сказав Фолле. — Ти міг би стати в нагоді, Ніку, якщо ця петарда справді працює. Зараз я підберу собі гарне безпечне місце».
  
  Уоррен і Тозьєр пішли за ним до задньої частини печери, де вони побудували грубу барикаду з ящиків, а потім лягли, використовуючи мішки з соломою як імпровізовані матраци. Минуло наступні півгодини, і Уоррен був надзвичайно здивований, побачивши, що киває головою і засинає. Якби хтось сказав йому, що це може - або станеться - за таких критичних обставин, він би розсміявся; але це не було дивно, враховуючи, що це була його друга ніч без сну.
  
  Лікоть Тозьєра різко прокинув його. «П'ять хвилин — готуйся».
  
  Воррен виявив, що його голова сповнена питань. Чи спрацює смішна бомба Тозьєра? Якби так, чи працював би він достатньо добре? Або занадто добре? Фолле вже висловив свої побоювання з цього приводу.
  
  — Чотири хвилини, — сказав Тозьєр, дивлячись на годинник. «Джонні, ти перший, потім Нік. Я підведу задніх».
  
  Минали секунди, і Уоррен помітив, що стає дуже напруженим. У роті у нього пересохло, а в животі було якесь дивне відчуття, ніби він дуже голодний. Одна частина його свідомості відсторонено відмітила симптоми, і він подумав... Отже, ось як це — бути наляканим.
  
  Тозьєр сказав: «Три хвилини», — і коли він це сказав, із дверей почувся звук. "Пекельні зуби!" — вигукнув він. «Хтось заходить».
  
  Фолле буркнув. «Чортовий час вибирати».
  
  Тозьєр обережно підвів голову, коли двері зі скрипом відчинилися, і побачив силуети людей на тлі сірого світанку. Глузливий голос Ахмеда відлунав від кам'яних стін. «Що... всі сплять? Тут немає докорів сумління?
  
  Тозьєр піднявся на лікті й потягнувся, ніби щойно прокинувшись від сну. «Що, в біса, ти зараз хочеш?» — сказав він буркотливим голосом.
  
  «Я хочу, щоб хтось поговорив», — сказав Ахмед. «Хто це буде? Як ви думаєте, кого ми маємо взяти першим, містере Тозьєр?»
  
  Тозьєр зіграв час. Він подивився на годинник і сказав: «На мій смак ти починаєш занадто рано». Приходьте через годину. А ще краще взагалі не повертайся». Залишилося півтори хвилини.
  
  Ахмед розвів руками. «Я шкодую, що не можу вас зобов’язати. Мій батько спокійно спить — він старий — і зараз він прокинувся й нетерплячий».
  
  — Гаразд, — сказав Тозьєр. «Прокиньтеся, ви двоє. Я даю тобі одну хвилину, щоб стати на ноги. Хвилинку, чуєш?
  
  Воррен почув наголос і притиснувся до підлоги печери. Він сказав: «Що це, Енді?» Я втомився.'
  
  — Ах, містере Воррен, — сказав Ахмед. «Я вірю, що ти добре спав». Його голос загострився. «Вгору, всі ви; чи я повинен тебе витягнути? Мій батько чекає, щоб розважити вас нашою типовою курдською гостинністю». Він засміявся.
  
  Тозьєр кинув на нього один погляд, перш ніж кинутися Сат. Ахмед ще сміявся, коли бомба вибухнула. Воно зірвало двері з петель і жбурнуло їх тілом у чоловіка, що сміявся, і віднесло його вбік, щоб до крові розмазати його об кам’яну стіну. Здіймався пил і далеко хтось кричав.
  
  «Рухайся!» — крикнув Тозьєр.
  
  Фолле першим вийшов із дверей, як і планувалося. Він заскочив ліворуч, спіткнувся об тіло на виступі й ледь не перелетів за край урвища. Уоррен, який стояв прямо за ним, вистрелив у руку й схопив його, перш ніж той впав.
  
  Фолле оговтався й пірнув уперед уздовж уступу. На вершині стежки стояв вартовий, з подивом відкритим ротом, який відчайдушно намагався витягнути з рушниці рушницю. Фолле наскочив на нього ще до того, як він встиг звільнити гвинтівку, і вдарив його по обличчю своїм стиснутим кулаком. Кулак стиснув великий сталевий болт, і Уоррен чітко почув хрускіт, коли чоловікові розтрощили щелепу. Вартовий здавлено зойкнув і впав убік, і дорога вниз по вузькій стежці була відкрита.
  
  Фолле помчав по ньому на небезпечній швидкості, ковзаючи й ковзаючи, його черевики створювали мініатюрні лавини пилу й камінців. Воррен спіткнувся об камінь, кинувся вперед і на якусь мить подумав, що впаде, але велика рука Тозьєра схопила його за пояс і потягла назад. Це були всі труднощі, які вони мали, спускаючись на дно долини.
  
  По всій долині відбувалися речі. Пролунав залп зі стрілецької зброї, який перемежовувався глибшим звуком вибухів гранат. Одна з наступних печер спалахнула руйнівним вибухом, і частина уступу на скелі різко сповзла в долину. «Відволікання» Меткалфа охоплювало всі аспекти невеликої війни.
  
  У світанковій темряві вони бігли до Ленд-Роверів. Якраз під печерою, в якій їх ув’язнили, лежав чоловік, звиваючись із зламаною спиною, і Воррен припустив, що його знесло з верхнього виступу сила бомби Тозьєра. Він перестрибнув через слабо рухливе тіло і поспішив наздоганяти Фолле. Позаду він почув регулярне тупіт Тозьєрових чобіт.
  
  Невелике стадо верблюдів, прив’язаних неподалік, було дуже стривожене раптовим шумом, і деякі з них шалено кинулися в воду і, розірвавши свої кілки, пішли долиною попереду, додаючи ще більше сум’яття. Бджола прогула повз голову Воррена, почувся різкий спааанг і скиглиння, наче куля рикошетила від каменя, і він зрозумів, що хтось достатньо оговтався від загальної тривоги, щоб стріляти в них. Але він не мав часу про це хвилюватися — уся його увага була спрямована на те, щоб якомога швидше дістатися до «Лендроверів».
  
  Залишалося сотню ярдів, і дихання стукало в його горлі, коли його легені накачували сильніше, а ноги — ще сильніше. Попереду, перед машинами, троє курдів матеріалізувалися нізвідки, і один уже стояв на одному коліні з гвинтівкою, готовою стріляти в упор. Здавалося, він не міг промахнутися, але коли він вистрілив, верблюд прорізався між ними й отримав кулю. Фолле повернув праворуч, використовуючи хиткого верблюда як прикриття, і другий з курдів був перекинутий іншим скаженим звіром.
  
  Фолле підстрибнув до нього і з великою силою встромив носок чобота йому в горло. Він підхопив гвинтівку, що впала, і бігом вистрілив, швидко, але не дуже влучно. Але несподіваного бризки куль було достатньо, щоб двоє протиборчих чоловіків пригнулися й побігли в укриття, і шлях був вільним.
  
  Позаду всіх панувала метушня, коли несамовиті верблюди пірнали й кидалися, а інші з них висмикувалися з прив’язів, щоб побігти вниз по долині. Пізніше Воррен подумав, що це єдине, що їх врятувало; жоден із курдів поблизу них не міг влучно влучити в цю плутанину, і їхні кулі шаленіли. Він дійшов до найближчого Land-Rover, відчинив двері й кинувся всередину.
  
  Коли він повернув ключ запалювання, він побачив, як інший Land-Rover злетів із обертовими колесами, а Тозьєр все ще біг поруч. Тозьєр підскочив, коли Фоллет штовхнув двері, і кулі поштовхнули пил фонтанами навколо місця, де були його щиколотки. Але він сидів на пасажирському сидінні, і Уоррен крутив передачі, йдучи слідом, сподіваючись, хай Бог, що Фоллет запам’ятав напрямок ущелини.
  
  Він глянув у дзеркало й побачив позаду велике колесо вантажівки. Це означає, що Меткалф робить усе можливе, щоб закупорити ущелину. Рухоме лобове скло вантажівки було широко відкрито, і він побачив засмагле розмите обличчя Меткалфа та блиск білих зубів — чоловік справді сміявся. Під час цього короткого погляду він також побачив, що з вантажівкою щось не так; він тягнув за собою густу хмару хвилястого чорного диму, який згортався в жирні хмари й плив через долину позаду. Потім почулося кілька швидких ударів десь позаду Land-Rover, і раптово дзеркало здригнулося на уламки.
  
  Уоррен люто розкрутив двигун і кинувся за Фолле, коли той увійшов у ущелину. Він туманно пригадав, що приблизно за сотню ярдів був різкий поворот, але він настав раніше, ніж він очікував, і йому довелося поспішно кинути якорі, щоб не натрапити на Фолле.
  
  Ззаду почувся розривний гуркіт, і він повернув голову й озирнувся. Меткалф повернув і в’їхав вантажівкою в стіну ущелини, повністю заблокувавши вхід. Він уже вилазив крізь відкрите вітрове скло, а маслянистий чорний дим, що виходив із вантажівки, клубився густими хмарами. Ворренові спало на думку, що це було навмисно — що Меткалф створив димову завісу, щоб прикрити їхній раптовий кидок до ущелини.
  
  Меткалф підбіг, розмахуючи автоматом. Він помахав Фолле, який сидів у передньому автомобілі, і закричав. 'Рухатися!' Тоді він стрибнув поруч із Ворреном і, затамувавши подих, сказав: «Кожної миті буде пекельний удар — ця вантажівка наповнена мінометними бомбами і весело горить».
  
  Фолле рушив, а Уоррен пішов за ним, і навіть коли вони повернули за ріг, від палаючої вантажівки пролунав перший вибух, який супроводжувався чимось схожим на стрільбу піхотного полку. «Я розірвав кілька ящиків зі стрілецькою зброєю і їх теж розкидав», — сказав Меткалф. «Проїхати повз цю вантажівку буде клято небезпечно протягом наступних півгодини».
  
  Уоррен помітив, що його руки нестримно тремтять на кермі, і він відчайдушно намагався їх утримати, коли їхав уздовж звивистої ущелини. Він сказав: «Чи ми можемо зустріти тут опозицію?»
  
  — Занадто вірно, — сказав Меткалф і звів пістолет-кулемет. Він побачив мікрофон і взяв його. «Це працює? Це в мережі?
  
  «Це працюватиме, якщо його ввімкнути. Але я не знаю, чи буде Енді слухати».
  
  
  «Зробить», — упевнено сказав Меткалф і клацнув перемикачами. «Він занадто старий у цій грі, щоб нехтувати своїм спілкуванням». Він підніс мікрофон до губ. «Привіт, Енді; ви мене чуєте? Кінець.
  
  — Чую, Томе, — металево сказав Трудяга. «Ви дуже добре все розрахували. Кінець.
  
  — Це частина служби, — сказав Меткалф. Може бути якась опозиція. Фахрваз має форпост на іншому кінці ущелини. Не більше десятка людей, але в них є кулемет. Будь-які пропозиції? Кінець,'
  
  З гучномовця пролунав приглушений вигук, і Тозьєр сказав: «Скільки часу ми маємо?» Кінець.
  
  — Приблизно двадцять хвилин. Максимум півгодини. Кінець.
  
  Гучномовець гудів і чувся слабкий тріск. «Підтягніть нас на короткий термін і зникніть з поля зору», — сказав Тозьєр. «Я думаю, ми впораємося. Вийти.
  
  Меткалф замінив мікрофон на кронштейні. — Енді — хороша людина, — безпристрасно сказав він. «Однак цього разу йому краще бути до біса». Він повернув ранець, який був на ньому, так, щоб можна було його розстібнути, а потім смикнув великим пальцем назад. «Я повертаюся туди; Я не затримаюся».
  
  Він заліз у задню частину «Лендровера», і Воррен, підвівши погляд до внутрішнього дзеркала, побачив, як його рука рухається ритмічними рухами, наче кидає щось неодноразово. Повернувшись на своє місце, він викинув порожню сумку з вікна.
  
  «Що ти там викидав?» — з цікавістю запитав Воррен.
  
  «Caltrops — руйнівники шин», — усміхнувся Меткалф. «У якому б напрямку вони не приземлилися, завжди стирчить один гострий вістря. Курди використовують їх багато, коли за ними переслідують іракські патрулі бронеавтомобілів. Я не бачу причин, чому б вони хоча б раз не опинилися на хвилі. '
  
  Руки Воррена були твердішими. Цей спокійний, байдужий чоловік мав заспокійливий вплив. Він сповільнився, зробивши ще один різкий поворот, і запитав: «Як ти спричинив увесь цей галас у долині?»
  
  — Розпалив пожежу на складі боєприпасів, — весело сказав Меткалф. — І заклав запобіжник у складі мінометних бомб. Я також прив’язав мотузки до величезної кількості гранат, а другий кінець прив’язав до вантажівки – коли я рушив, вона витягнула бойки, і вони почали вискакувати. Старий Фахрваз, можливо, ще має рушниці, які я приніс, але йому не залишиться багато, щоб стріляти з них».
  
  Віддалеко позаду пролунали нові вибухи, шум заглушили скельні стіни ущелини, і Меткалф задоволено посміхнувся. Уоррен запитав: «Скільки ще залишилося йти?»
  
  «Ми вже на півдорозі». Він узяв мікрофон і поклав його собі на коліна. Невдовзі він підніс його до губ і сказав: «Ми ось-ось прийшли, Енді». Зупиніться за наступним рогом. Кінець.
  
  «Добре, Томе. Вийти.
  
  Воррен зупинився, коли Фолле сповільнився. Меткалф вискочив і приєднався до Тозьєра, який запитав: «Яка ситуація?»
  
  Меткалф кивнув на дорогу. «Ущелина закінчується якраз за рогом. Там є невеликий скелястий пагорб — те, що ми б назвали коп’є в Південній Африці — який керує (в’їздом. Наші хлопці там на вершині».
  
  «Як далеко від цього місця?»
  
  
  Меткалф схилив голову набік. — Приблизно чотириста ярдів. Він показав угору. «Якщо ви залізете туди, ви зможете це побачити».
  
  Тозьєр підвів очі, потім різко кивнув і повернувся до Воррена. «Ніку, ти будеш допомагати Джонні. Перше, що ви робите, це дістаєте запасне колесо. І робіть це тихо — без металевих дзвінків».
  
  Уоррен нахмурився. Запасне колесо. . .' Але Тозьєр уже відійшов і розмовляв із Фолле. Воррен знизав плечима й дістав кріплення колеса, щоб відкрутити гайки, які тримали запасне колесо.
  
  Меткалф і Тозьєр почали підійматися по схилу ущелини, а Фолле підійшов, щоб допомогти Воррену. Запасне колесо від’єдналося, і Фолле покатав його по землі, ніби шукав спеціального місця, щоб його поставити. Він обережно поклав його, потім повернувся до Воррена. «Вийми домкрат», — сказав він і здивував Воррена, пірнувши під Land-Rover із гайковим ключем у руці.
  
  Уоррен знайшов домкрат і поклав його на землю. Фолле приглушеним голосом сказав: «Дайте мені руку з цим», тож Воррен упав на коліна й побачив, що Фолле діловито знімає глушник. Коли він узяв його, то виявив, що він напрочуд важкий і лише трохи теплий на дотик. Вони відтягнули його, і Фолле відкрутив пару гайок і висунув перегородки, які утворили інтегрований блок. Він кивнув у бік керма. «Віднеси це туди», — сказав він і взяв домкрат і ящик для інструментів.
  
  Воррен кинув глушник біля колеса. «Що ми маємо робити?»
  
  
  «Це буде міномет, коли ми його зберемо», — сказав Фолле.
  
  
  «Міномету потрібна опорна плита — це колесо. На ньому є фланець, щоб він міцно прилягав до землі. Глушник — це стовбур — ви ж не думали, що глушники Rover так виготовлені, чи не так?» Він почав швидко працювати. «Ці вуха підходять сюди, на колесо. Допоможіть мені».
  
  Наконечники плавно заповзли в прорізи колеса, і Фолле просунув шпильку крізь вирівняні отвори. «Цей гвинтовий домкрат є механізмом підйому», — сказав він. «Вона вписується тут ось так. Ви встановлюєте колісні скоби і повертаєте, і весь ствол піднімається і опускається. Просто закрути ці гайки, добре?
  
  Він побіг назад до машин, залишивши Воррена трохи заціпенілим від подиву, але не настільки, щоб нехтувати терміновістю події. Фолле повернувся і кинув звичайний прозорий пластиковий транспортир. «Це кріпиться до домкрата — у ньому вже просвердлені отвори». Уоррен прикрутив транспортир на місце і виявив, що він щойно встановив просту шкалу діапазону.
  
  Над його головою Меткалф і Тозьєр дивилися на невеликий скелястий пагорб. Як сказав Меткалф, це було приблизно за чотириста ярдів, і він цілком чітко бачив півдюжини чоловіків, що стояли нагорі. «Чи у Фахрваза підключили телефонну лінію чи щось подібне?»
  
  Меткалф схилив голову набік, коли почув віддалений глухий удар. «За цих обставин йому це не знадобиться», — сказав він. «Ці хлопці чують, що відбувається. Вони хвилюються -
  
  
  подивись на них.'
  
  Чоловіки на пагорбі дивилися на вхід до ущелини, і там щось жестикулювали. Тозьєр дістав маленький призматичний компас і обережно націлив його на пагорб. — У нас є міномет, — сказав він. «Джонні Фоллет зараз його збирає. Також у нас є ручний кулемет. Якщо ми піднесемо сюди кулемет, ти зможеш обмазати верх того пагорба шлангом і привернути їх вогонь». Він обернувся й ще раз подивився на міномет. «Як тільки дізнаємося, де їхній кулемет, тоді вибиваємо його мінометом».
  
  — Енді, ти хитрий виродок, — ніжно сказав Меткалф. «Я завжди так казав і, ей-богу, я правий».
  
  «У нашого кулемета немає ні стрічки, ні барабана — лише бункер, у який ви скидаєте набої. Ви повинні впоратися з цим».
  
  «Звучить як японський Намбу. Я можу це впоратися».
  
  
  «Ти також будеш артилерійським спостерігачем», — сказав Тозьєр. «Ми будемо стріляти наосліп звідти. Ти пам’ятаєш сигнали, які ми використовували в Конго?»
  
  — Я пам’ятаю, — сказав Меткалф. — Давай сюди цей кулемет. Я не здивуюся, якщо ті хлопці спустяться в ущелину, щоб подивитися, що там відбувається,
  
  Вони спустилися вниз і побачили, що Воррен закручує останню гайку на ступі. Меткалф дивився на це недовірливо. «Яке божевільне нарощування вій. Це справді працює?»
  
  «Це працює», — коротко сказав Тозьєр. — Подивіться, як Джонні справляється з кулеметом. Часу стає мало».
  
  Він опустився на одне коліно, перевірив збірку міномета, потім почав шикувати його відповідно до кутів, які він взяв за допомогою компаса. — Ми поставимо його на чотириста ярдів, — сказав він. «І сподівайся на краще».
  
  «Я не повірив тобі, коли ти сказав, що у нас є міномет, — сказав Воррен. — А як щодо снарядів?»
  
  — Бомби, — сказав Тозьєр. — Таких у нас небагато. Ви могли помітити, що ми щедро оснащені вогнегасниками. Є один під капотом у моторному просторі, один під приладовою панеллю та ще один ззаду. Шість на дві вантажівки — і це всі бомби, які у нас є. Допоможіть мені витягнути їх.
  
  Меткалф знову піднявся на своє місце на вершині ущелини, тягнучи за собою мотузку. Розташувавшись, він підняв кулемет, наповнив бункер патронами й штовхнув його перед собою так, щоб він міцно лежав на сошках. Він уважно подивився на маленьку групу на пагорбі, потім повернув голову й помахав.
  
  Тозьє підняв руку й кивнув головою на Фолле. Візьміть пістолет для відрижки, який приніс Том, і поверніться вздовж ущелини до першого рогу. Якщо щось ворушиться, стріляйте».
  
  Фолле вказав на міномет. 'Як що до цього?'
  
  «Ми з Ніком впораємося. Ми не для швидкої стрільби – не тільки з шістьма патронами. Рухатися. Мені подобається відчувати, що моя спина захищена».
  
  Фолле кивнув, узяв автомат і пішов риссю. Тозьєр почекав дві хвилини, а потім помахав Меткалфу.
  
  Меткалф поворухнув плечима, щоб розслабити їх, притулив щоку до приклада й подивився крізь приціл. У полі зору було п’ятеро чоловіків. Він обережно натиснув на курок, і смерть помчала до пагорба зі швидкістю 2500 футів за секунду. На такій відстані він не міг промахнутися. Він обережно перевів рушницю та косу куль, що розрізала вершину пагорба, і раптом нікого не було видно.
  
  Він перестав стріляти і чекав, що щось станеться. Рухаючись дуже повільно, він висунув руку вперед і впустив жменю куль у бункер. Цей перший довгий вибух коштував руйнівно дорогих боєприпасів. Він уважно оглянув пагорб, але не помітив нічого, що рухалося.
  
  Гвинтівка двічі тріснула, але куля не підлетіла. Це була просто випадкова стрілянина. Кулемет застави був встановлений так, щоб підмітати відкриту місцевість перед входом в ущелину. Мабуть, ніхто не врахував нападу на заставу з тилу, тому їм знадобилося трохи часу, щоб перебудуватися. Він похмуро посміхнувся, подумавши про шалені зусилля, які, мабуть, відбуваються за пагорбом. Також було б чимало жаху.
  
  Гвинтівка вистрілила знову, двічі поспіль — два з них, як він вирішив. Він був там, щоб вести вогонь, тож вирішив їх полоскотати й знову натиснув на курок швидкою й економною чергою з п’яти пострілів. Цього разу йому так само відповів безперервний стукіт кулемета, і град куль пронісся скелями на тридцять ярдів ліворуч і десять ярдів нижче.
  
  Він не бачив, звідки стріляє пістолет, тому зробив ще одну коротку чергу, і йому знову відповіли. Цього разу він помітив це — вони перенесли кулемет за вигин пагорба й приблизно на півдорозі вгору, сховавшись у купі валунів. Він дав сигнал Тозієру, який нахилився, щоб відрегулювати міномет.
  
  Тозьєр смикнув ремінь, і міномет загавкав. Уоррен побачив тонку смужку на небі, коли бомба вигиналася на своїй траєкторії та зникла з поля зору, але Тозьєр уже дивився на Меткалфа, щоб дізнатися результат першого далекого пострілу.
  
  Він буркнув, коли Меткалф складно махнув рукою. Тридцять ярдів менше — двадцять ліворуч. Він відкоригував висоту й трохи перетнув міномет, а потім перезарядив. Цей мав би бути кращим». Знову гавкнув міномет.
  
  Друга бомба розірвалася впритул до кулеметної позиції, але позаду неї. Чоловік вирвався з укриття, і Меткалф холоднокровно підрубав його короткою чергою, а потім дав знак Тозієру зменшити дистанцію. Жах, мабуть, майже повний, подумав він, але передумав, коли знову затріщав кулемет, земля прямо під його позицією чарівним фонтаном завила, а над його головою заскиглили уламки каміння. Він пригнувся й ковзнув назад у укриття, коли свинцевий град побив землю там, де він був, і його рушниця злетіла під ударами куль.
  
  Але на той час третя бомба була в повітрі. Він почув, як вибухнув, і кулеметний вогонь перервався. Він підвівся й ризикнув глянути на пагорб. Слабкий клубок диму на тихому ранковому повітрі позначив* те місце, де він упав — квадрат на кулеметній позиції. З-за його спини пролунав глухий звук, коли міномет знову вистрілив, і ще одна бомба впала майже в те саме місце. Він обернувся й крикнув: «Досить, вони погано це зробили». Він почав сповзати вниз, послизнувся і майже весь шлях провалився, але приземлився на ноги, як кіт. Він підбіг до міномета й, задихаючись, сказав: «Рухаймося, поки вони ще трясуться». Цей твій гарний пістолет зламаний, Енді.
  
  — Це виконало свою чергу, — сказав Тозьєр, засунув два пальці в рот і пронизливо свиснув, як їжак. «Це мало б привести Джонні».
  
  Воррен побіг за «Лендровером» і завів двигун, а Меткалф впав біля нього. «Енді — кляте диво», — сказав він розмовно. «Це була чудова зйомка». Його голова відкинулася назад, коли Уоррен злетів із приголомшливим прискоренням — ти завдаси мені травми».
  
  Два «Лендровери» з гуркотом вилетіли з ущелини й повз пагорб, який усе ще ледь оповив димом. Фолле в першій машині висів позаду, його рушниця була напоготові, але в цьому не було потреби. Ніхто в них не стріляв, і вони не бачили, щоб хтось рухався. Воррен побачив лише три оберемки ганчірок на скелястому схилі пагорба.
  
  Меткалф від’єднав мікрофон. — Енді, давай попереду — я знаю дорогу. І нам краще рухатися швидше, поки молодий Ахмед не вийде з розетки. Кінець.
  
  «Він цього не зробить», — сказав Тозьєр. «Він мертвий. Він врізався в двері. Кінець.
  
  «Дорогий, — сказав Меткалф. «Він був улюбленим сином старого. Тим більше для швидкості — Фахрваз шукатиме нас із закривавленими очами. Чим швидше ми виїдемо з країни, тим краще. Це означає Мосул і міжнародний аеропорт. Посуньтеся - я проходжу. Вийти.
  
  Він замінив мікрофон і сказав: «Лікарю, якщо ви хочете повернутися до лікування людей, а не вбивати їх, вам краще сподіватися, що ця драка не зруйнує цю сторону Сулейманії. А тепер рухайся, докторе, рухайся швидше».
  
  РОЗДІЛ 9
  
  Через два дні вони приземлилися в міжнародному аеропорту Халде в Лівані та поїхали в Бейрут на таксі. Лендровери залишили в Мосулі на піклування одного з поганих друзів Меткалфа; вони віджили свою користь і більше не були потрібні. «Бейрут — саме те місце, — сказав Тозьєр. «Це наш останній шанс».
  
  Вони зареєструвалися в готелі, і Уоррен сказав: «Я збираюся подзвонити в Лондон; Геллієр має бути в змозі інформувати нас про те, що тут відбувається. Він знатиме, де знайти Майка та Дена. Тоді ми зможемо визначити наступний крок».
  
  «Наступним кроком буде те, що я обійму красиву шию Жанетт», — люто сказав Меткалф.
  
  Воррен подивився на Тозьєра й звів брови. Тозьєр тихо сказав: «Ти все ще з нами, Томе?»
  
  'Я з тобою. Я ж казав тобі, що не люблю, коли мене використовують. Мене можна купити, як і вас, але на моїх умовах; і мої умови завжди означали відсутність наркотиків".
  
  — Тоді я пропоную вам залишити Делорм у спокої, — сказав Тозьєр. «Вона зараз не важлива — нам потрібен героїн. Коли це буде знищено, ти зможеш отримати її».
  
  — Мені буде приємно, — сказав Меткалф.
  
  «Гаразд», — сказав Тозієр. «Джонні, найми машину — ні, краще зробіть це дві машини; ми повинні бути мобільними. Після того, як Нік поговорить з Геллієром, ми приступимо до справи».
  
  Але коли Уоррен зателефонував до Лондона, міс Уолден сказала йому, що Геллієр у Бейруті. Треба було лише швидко зателефонувати до Сент-Джорджів, і через півгодини вони всі сиділи в номері Геллієра, і він представляв Меткалфа. «Він приєднався до нас у потрібний час».
  
  Геллієр озирнувся. «Де Браян?»
  
  — Розкажу тобі пізніше, якщо справді хочеш знати, — сказав Воррен. Він почав ображатися на Геллієра. Геллієр сказав, що хоче крові, але поки що він не ризикував своєю дорогоцінною шкірою, щоб отримати її, і на Близькому Сході все виглядало зовсім інакше, ніж у Лондоні.
  
  Геллієр витяг папери з портфеля. Абат не має сенсу. Він доніс мені інформацію, що жінка Делорм займається контрабандою двох тисяч фунтів героїну. Я думаю, що це смішно, але я не можу знайти Еббота, щоб підтвердити це чи інше».
  
  Я це підтверджую, — сказав Воррен. «Якби не Енді та Джонні, то було б дві тонни замість однієї». «Ти краще розкажи мені про це», — сказав Геллієр.
  
  Уоррен так і зробив, нічого не пропускаючи. Дійшовши до того, що сталося з Беном Брайаном, він гірко сказав: «Це була чортівська дурниця. Я звинувачую себе; я ніколи не повинен був дозволити йому повернутися».
  
  "Гаріхи!" — сказав Фолле. «Це був його власний вибір».
  
  Уоррен завершив розповідь про їхні пригоди, а коли , він зупинився, Геллієр був блідий. — Ось приблизно багато, — пригнічено сказав Воррен. «Ми промахувалися по всій лінії».
  
  Геллієр побарабанив пальцями по столу. «Я не думаю, що ми можемо йти далі з цим. Відтепер це справа поліції — нехай вони цим займаються. Доказів для них зараз у нас більш ніж достатньо».
  
  Голос Тозьєра був твердим. «Ви не можете залучити до цього поліцію — не те, як збирали докази». Він накинувся на Воррена. — Скільки людей ти вбив, Ніку?
  
  «Наскільки я не знаю, — сказав Воррен, але він знав, що мав на увазі Тозьєр.
  
  'Немає? А як щодо того, щоб пройти через дім Фахрваза в Ірані, тієї ночі, коли ми роздули пекло з лабораторії? Джонні майже впевнений, що ти збив людину.
  
  Фоллет сказав: «Як ми його вдаримо, у нього не буде шансів». У всякому разі, я бачив, як він лежав на дорозі, коли ми поверталися».
  
  Карта стріляла в нас, — сердито сказав Воррен.
  
  
  Скажи це іранській поліції, — зневажливо сказав Тозьєр. «Щодо мене, то я не бабуся правди. Я вбивав людей під час цієї прогулянки. Ахмеда вбили моєю бомбою, яку допоміг зробити Воррен; ми розбили пекло іншої групи - я думаю, що разом ми вбили десяток, загалом». Він нахилився вперед. «Зазвичай я застрахований — я найнятий урядом, який видає мені ліцензію на вбивство. Але цього разу я ні, і я можу висіти так само високо, як Гаман згідно з цивільним правом, як і всі ми». Він тицьнув задерев’янілим пальцем у Геллієра. «Включаючи вас. Ти так само винний — співучасник перед діянням, тож подумай про це, перш ніж кричати мідь».
  
  Геллієр пирхнув. «Ви справді думаєте, що нас притягнуть до відповідальності через смерть покидьків?» — сказав він зневажливо.
  
  «Ти не розумієш, чи не так?» сказав Тозьєр. Скажи дурному виродку, Томе».
  
  Меткалф усміхнувся. «Це ось так. Люди тут образливі до своєї національної гордості. Візьмемо, наприклад, іракців; Я не думаю, що президент Бакр збирається проливати сльози через кількох мертвих курдів – він намагався сам відшліфувати цю долю, – але жоден уряд не встоїть, щоб натовп іноземців уривався в їхню країну та стріляв у них. місце, незалежно від того, наскільки високі мотиви. Енді абсолютно правий — ви зараз кричите про мідь і ви почнете дипломатичний інцидент настільки масштабний, що невідомо, чим він закінчиться. Перш ніж ви дізнаєтесь, русські звинувачують Джонні в тому, що він агент ЦРУ, і призначать вас секретним керівником британської розвідки. І, їй-богу, для цього знадобилося б дуже багато пояснень».
  
  Фолле сказав: «Без копів». Його голос був остаточним.
  
  
  Геллієр деякий час мовчав, перетравлюючи це, і йому було важко. Нарешті він сказав: «Я розумію, що ви маєте на увазі. Ви щиро вважаєте, що ваша діяльність у Курдистані може бути витлумачена як втручання у внутрішні справи іншої країни?»
  
  «Клянуся Христом, я знаю!» — рішуче сказав Тозьєр. «Як би ти це назвав?»
  
  — Мушу визнати, що ви мене переконали, — з жалем сказав Геллієр. «Хоча я все ще думаю, що ми могли б посилатися на виправдання». Він витріщився на Меткалфа. «Деякі з нас, тобто. Зовсім інша річ — контрабанда зброї».
  
  «Твоя думка про мене не має значення, навіть пукання під час грози», — спокійно сказав Меткалф. «Усе, що я роблю, я ношу банку для себе. І якщо я збираюся залишитися з цим натовпом, тобі краще залишити свої товстоголові думки при собі».
  
  Геллієр почервонів. «Я не знаю, чи подобається мені твоє ставлення».
  
  «Я нічого не даю, подобається тобі це чи ні». Меткалф звернувся до Тозьєра. «Цей хлопець справжній чи хтось його вигадав?»
  
  Уоррен різко сказав: «Досить». Замовкни, Геллієре; ви недостатньо знаєте про це, щоб критикувати. Якщо Меткалф хотів передати зброю курдам, це його справа».
  
  Меткалф знизав плечима. «Тож я вибрав неправильну групу курдів — це була помилка, яка не змінює принцип. Ці хлопці пережили важкі часи від рук іракців, і хтось повинен їм допомогти».
  
  «Заробляючи на цьому гроші», — посміхнувся Геллієр.
  
  «Робітник вартий своєї винагороди», — сказав Меткалф. «Роблячи це, я ризикую своєю шкірою». * Тозьєр підвівся і подивився на Геллієра з неприязню. «Я не думаю, що ми можемо зробити тут набагато більше, Томе — не з цим мішком вітру навколо».
  
  — Так, — сказав Фолле, відсуваючи стілець. «Тут трохи душно».
  
  Голос Воррена був різким. «Сідайте всі». Він подивився на Геллієра. «Мені здається, що вибачення є доречним, сер Роберте».
  
  Геллієр затих і пробурмотів: «Не ображайся». Вибачте, містере Меткалф.
  
  Меткалф лише кивнув, і Тозьєр сів. Уоррен сказав: «Давайте триматися справжнього питання. Як, на твою думку, нам слід шукати Аббота й Паркера, Енді?
  
  «Знайди Делорм, і вона приведе тебе туди», — швидко сказав Тозьєр.
  
  «Я багато думав про цю жінку», — сказав Воррен. — Ти знаєш про неї більше, ніж будь-хто, Томе. Що ви можете нам сказати, чого ми не знаємо?»
  
  «Я сам трохи задумався», — зізнався Меткалф. «У цьому жайворонку є деякі речі, які не підходять. Жанет досить хороша, але вона ніколи не мала шаленого успіху. Усе, що вона робила, приносило гроші, але накладні витрати руйнують, і я сумніваюся, що вона накопичила великий капітал. За весь час, що я її знаю, вона дуже витрачає».
  
  'В чому справа?' запитав Геллієр.
  
  «Скільки опіуму зібрав Фахрваз в Ірані?»
  
  
  Двадцять тонн чи більше, — сказав Воррен.
  
  Ось ти, — сказав Меткалф. "Це варте біса. Де б вона це взяла?"
  
  «Їй це не знадобиться», — сказав Тозьєр. «Не так, як вона працювала над угодою. Це був прямий обмін зброєю. Їй не потрібно було вкладати гроші на опіум — Фарваз зробив би — і це не коштувало б йому багато на його батьківщині та з його зв’язками».
  
  — Я згоден, що це була бартерна операція, — роздратовано сказав Меткалф. — Але я доставив Фарвазу півмільйона фунтів стерлінгів. Це була не перша партія, яку я штовхнув у Курдистан. Де Жанет узяла півмільйона?»
  
  — Зачекайте хвилинку, — сказав Геллієр і пошкрябав у своєму портфелі. «В одному з ранніх звітів Аббота говорилося про банкіра». Він гортав сторінки. 'Ось. Вона пообідала з чоловіком на ім’я Фуад, якого відстежили на «Інтер-Іст Банк». Він підняв слухавку. «Я міг би дізнатися про нього щось більше. У мене тут хороші фінансові зв'язки».
  
  — Не робіть це надто очевидним, — попередив Воррен.
  
  
  Геллієр подарував йому зверхню посмішку. «Дайте мені честь за знання своєї роботи. Це цілком звичайне фінансове розслідування – воно проводиться постійно».
  
  Він коротко говорив у трубку і довго слухав. Тоді він сказав: «Так, я б хотів це; все, що має з ним справу, буде вітатися. Директорства і так далі особливо. Велике спасибі. Так, я думаю, що я прийду пізніше цього тижня - ми тут знімаємо фільм. Я подзвоню вам, щойно влаштуюся, і ми повинні пообідати. Ви негайно надішлете досьє на Фуада? Добре.
  
  Він поклав слухавку й широко посміхнувся. «Я думав, що Фуад може бути менеджером Inter-East, але він не є – він володіє нею. Це робить це цікавим».
  
  «Як?» запитав Воррен.
  
  Геллієр весело посміхнувся. — Ви банкуєте з Мідлендом, чи не так? Коли ви востаннє брали голову банку Midland на обід?
  
  Уоррен скривився. «Ніколи не було. Я сумніваюся, що він знає про моє існування. Я не розмахую фінансовою вагою, щоб викликати інтерес у таких розріджених колах».
  
  «І Делорм теж, за словами Меткалфа, — і все ж вона обідає з Фуадом, який володіє Inter-East». Геллієр стиснув пальці. «Банківська діяльність у Лівані ведеться відповідно до принципів, які можуть викликати сивину в лондонському Сіті. З моменту вражаючого падіння Intrabank уряд Лівану намагався очистити свій фінансовий імідж, але ця людина, Фуад, грає швидко і розкуто із запропонованим Кодексом поведінки. Правила, за якими він працює, вважаються нормальними в невимушеній атмосфері Близького Сходу, але це означає, що тому, хто потисне йому руку, краще потім порахувати йому пальці. Мій друг на іншому кінці телефону веде постійне досьє про вчинки Фуада — лише для його власної безпеки. Він надсилає це нам. «Тож ви думаєте, що він фінансує всю угоду», — сказав Воррен.
  
  «Я думаю, що це ймовірно», — сказав Геллієр. — Ми дізнаємось краще, коли я вивчу досьє. Дивно, що про людину говорить список директорських постів».
  
  «Це один кут, над яким треба попрацювати», — сказав Тозьєр. «Але є ще один. Морфін ще належить перетворити на героїн. Що ти думаєш про це, Ніку?* Вони повинні це десь зробити. Б’юся об заклад, що вони зроблять це тут, у Бейруті.* «Без Спірінга?»
  
  Є й інші хіміки, і це не надто складно — не так складно, як добування морфіну з опіуму. Ви ацетилюєте морфін і перетворюєте основу на гідрохлорид. Все, що вам потрібно, це багато пластикових відер, і це вимагає стільки ж хімічних знань, скільки ви отримуєте в шостому класі.
  
  Вони обговорювали це деякий час і не прийшли до позитивного рішення. Героїн можна було виготовити практично будь-де, і неможливо було обшукати весь Бейрут чи, можливо, весь Ліван.
  
  Воррен згадав про зникнення Еббота та Паркера. «Якщо Делонн полюбив торпедну схему, то Паркер буде зайнятий. Я думаю, що тому вони не на видноті».
  
  — Дістати торпеди для Жанетт не складе труднощів, — зауважив Меткалф. «Вона вже кілька років торгує зброєю по всьому Середземному морю. Але тут виникає ще щось — їй знадобиться корабель. Це скорочує зону пошуку до узбережжя та портів».
  
  — Не дуже допоможе, — сказав Фолле. «Там багато кораблів».
  
  Телефон задзвонив, і трубку підняв Геллієр. «Відправте його», — сказав він. Невдовзі хтось непомітно постукав у двері, відповів Геллієр і повернувся з товстим конвертом. Досьє Фуада, — сказав він. «Подивимося, що ми зможемо знайти».
  
  Він витяг пачку машинописів і вивчив її. Через деякий час він сказав з відразою: «Ця людина має етику візантійського базарного торговця — він заробляє багато грошей». Він навіть керує яхтою — Stella del Mare». Він гортав сторінки. «Згідно з цим списком директорських постів, він бере участь у багатьох питаннях – готелі, ресторани, виноградники, пара ферм, верф. . .' Він підняв очі. «Це може потребувати розслідування з огляду на те, що ми обговорювали».
  
  Він зробив запис і продовжив. «Приправно-солильна фабрика, гараж, загальноінженерні споруди, житлові комплекси. . .'
  
  Уоррен урвався. «Скажи це ще раз».
  
  «Житлова забудова?»
  
  «Ні, щось про фабрику по виробництву солінь».
  
  Хеллієр перевірив. «Так, соуси та соління. Купив зовсім недавно. Що з цим?»
  
  — Я тобі скажу, — навмисно сказав Воррен. «Ацетилювання морфіну створює пекельний сморід, і це точно такий самий сморід, який ви відчуваєте на фабриці з виробництва солінь. Це оцтова кислота; пахне оцтом».
  
  «Тепер ми чогось досягаємо», — із задоволенням сказав Тозьєр. «Я пропоную нам розділити цю частину. Нік досліджує фабрику по виробництву солінь — він там експерт. Джонні слідкує за Делорм, і я допоможу йому в цьому, якщо буде потрібно. Том бере верфний кут». Він звернувся до Меткалфа. — Вам краще триматися подалі від жінки. Фахрваз, мабуть, кричав про блакитне вбивство, і вона вже повинна знати про це та про ваші причетності.
  
  — Гаразд, — сказав Меткалф. «Але я захочу її пізніше». — Ти її дістанеш, — похмуро сказав Тозьєр. «Сер Роберт може продовжувати копатися в Фуаді, тому що це вже приносить дивіденди і може принести більше. Він також є співробітником штабу — він залишається тут, а ми телефонуємо; він співвідносить операцію».
  
  II. Паркер радісно гудів, готуючись взятися за останню торпеду. Він працював багато годин, їв погану їжу, довгий час був прикутий до сараю та його околиць, але він був надзвичайно щасливий, бо робив роботу, яку любив найбільше. Йому було шкода, що робота добігає кінця з двох причин: закінчилася приємна частина і почалася справді небезпечна. Але зараз він думав не про те, що станеться по той бік Атлантики, а зосередився на відкритті боєголовки.
  
  Абат ставав дедалі роздратованішим. Він не зміг отримати від Жанетт нічого про операцію на американському боці. Йому дуже хотілося знати місце й час, але цю цінну інформацію вона тримала при собі. Він також не думав, що Істмен знає. Делорм розіграла свої карти дуже близько до своїх прекрасних грудей.
  
  
  З тієї ночі, коли він привіз її до «Паон Руж», він, як і Паркер, сидів у сараї. Він бачив примірник газети і знав, що його рекламний трюк спрацював, але яку користь це принесе, він не знав. Він роздратовано насупився й повернув голову, щоб побачити араба Алі, який сперся на поруччя вгорі сходів і спостерігав за ним карими очима, що не моргали. Це була інша річ — це відчуття постійного спостереження.
  
  Він відчув раптову тишу в майстерні й подивився на Паркера, який опустив голову й дивився на боєголовку. 'Що сталося?'
  
  — Підійди сюди, — тихо сказав Паркер.
  
  Він приєднався до Паркера й подивився на боєголовку та на руки Паркера, які трохи тремтіли. Паркер відклав інструмент, який тримав у руках. «Не влаштовуйте сцен», — сказав він. «Не робіть нічого, що може привернути увагу цього кривавого араба, але ця штука повна». ; «Повний «що?» — тупо запитав абат.
  
  «ТНТ, клятий дурень. Як ви гадаєте, чим була б наповнена боєголовка? Тут достатньо, щоб піднести все це місце на милю».
  
  Абат проковтнув. «Але Істмен сказав, що їх доставлять порожніми».
  
  
  Потім цей пройшов помилково, — сказав Паркер. Більше того, у ньому є детонатор, який, я сподіваюся, не озброєний. Він не повинен бути озброєний, але його взагалі не повинно бути там, як і тротилу. Тобі краще походити тут дуже тихо, поки я його не винесу».
  
  Еббот дивився на боєголовку, як загіпнотизований, і Паркер дуже обережно провів необхідну операцію. Він поклав детонатор на лавку. Це трохи краще, але не набагато. Я не знаю, чому це не було раніше. Залишати детонатор у боєголовці — злочинно, ось що».
  
  — Так, — відповів Абат і помітив, що він спітнів. "Що ви маєте на увазі - це не набагато краще?"
  
  «TNT — це справді смішна штука», — сказав Паркер. «З віком воно кисне. Це вже не так стабільно. Він стає настільки чутливим, що може вибухнути сам по собі». Він скоса глянув на Ебата. «Ти краще не наближайся до цього, Майку».
  
  «Не хвилюйся; Я не буду». Еббот машинально вийняв із кишені пачку цигарок, а потім передумав від невисловленого погляду в очах Паркера. — Гадаю, теж не палити. Що ми з цим робимо?»
  
  «Ми дістаємо це. У сервісі вони б випарили це та змили, але я хочу зберегти цю маленьку частину - вона може стати в нагоді. Я теж не хочу, щоб Алі про це знав». — Навряд чи він знав би, — сказав Абат. «Він не технічний тип. Але Істмен міг би, якби він увійшов і побачив, що ми робимо. Для чого тобі ці речі, Ден?
  
  «Я думаю, що торпеда повинна вибухнути», — сказав Паркер. «Це саме для цього зроблено, але здається, що це неправильно. Коли цю рибу запускають, я хочу, щоб вона вилетіла з тріском. Те, що цей сповнений тротилу, є актом провидіння щодо мого способу мислення,
  
  Еббот подумав про чотири торпеди, кожна з яких була наповнена героїном вартістю 25 000 000 доларів і кожна вибухнула на американському березі перед недовірливими очима приймальної комісії. Це була б хороша хитрість. «А як щодо вашої ваги? Ви досить часто ображали труднощі».
  
  Паркер підморгнув. «Ніколи не кажи всю правду. Я тримав щось про запас».
  
  — У вас лише один детонатор.
  
  «Хороший майстер завжди може впоратися», — сказав Паркер. «Але як ні, я, ймовірно, відіб'ю нас обох до біса, щоб витягнути все, тож залишимо цю проблему на потім. Це може ніколи не виникнути». Вивчав боєголовку. «Мені знадобляться деякі латунні інструменти; Зараз я почну їх вигадувати».
  
  Він пішов геть, і Еббот, якийсь час дивлячись на боєголовку, теж пішов — йшов дуже тихо.
  
  Через чотири дні Істмен із задоволенням оглядав торпеди. — Отже, ти вважаєш, що ми готові йти, Дене.
  
  — Усе готово, — сказав Паркер. Заряджання боєголовок. Тоді ви можете заштовхнути рибу в труби і постріляти».
  
  «Поставлення іншої трубки в «Орест» покращило її керованість», — сказав Істмен. «Шкіпер каже, що вона не така вередлива».
  
  Паркер усміхнувся. «Це вирівняло турбулентність. Я готовий розпочати завантаження, якщо у вас є речі».
  
  «Бос трохи стурбований цим», — сказав Істмен. "Вона хоче зробити це сама - просто щоб переконатися".
  
  «Ну, вона не може... і це безглуздо», — різко сказав Паркер. «Це складна робота. Я повинен переконатися, що центр ваги знаходиться в правильному місці, бо якщо це не так, я не можу гарантувати, як поводитиметься риба. Вони повинні бути правильно збалансовані».
  
  Щоб хтось копався в боєголовках, він хотів останнє. «Вона може стояти наді мною й спостерігати, поки я це роблю», — сказав він нарешті. «Я не проти цього».
  
  Еббот сказав: «Ден казав мені, що якщо баланс буде неправильним, торпеда може пірнути на дно».
  
  «Це також вплине на кермо», — сказав Паркер. "Вони були б кляті непостійними".
  
  — Добре, добре, — сказав Істмен, піднявши руки. — Ви мене переконали — як завжди. Жанет незабаром прибуде з вантажем на одну рибу. Подивіться, чи зможете ви її переконати».
  
  Жанет довелося багато переконувати, але врешті вона погодилася, схилившись перед неперевершеним технічним ноу-хау, яке Паркер чудово застосував. «Поки я буду тут, коли ви це зробите, і боєголовка буде запечатана», — сказала вона.
  
  Абат посміхнувся. «Ви нам не дуже довіряєте».
  
  — Правильно, — холодно сказала вона. «Допоможи Джеку доставити сюди речі».
  
  
  Аббот допоміг Істмену затягнути велику картонну коробку в сарай і спуститися сходами, а потім вони повернулися за іншою. Жанет делікатно постукала по коробці акуратно взутою ногою. 'Відкрий це.'
  
  Паркер узяв ніж і розпоров верх коробки. Він був повний поліетиленових пакетів, у кожному з яких був білий порошок. «Ці мішки вміщують по півкілограма», — сказала вона. Їх п'ятсот — одна торпеда.
  
  Паркер випрямився. Це не включено. Я сказав п'ятсот фунтів, а не двісті п'ятдесят кілограмів. Я не знаю, чи зможу я це зробити — шанси на п’ятдесят фунтів перевищують».
  
  «Просто вставте», — сказала вона.
  
  — Ти не розумієш, — роздратовано сказав він. — Я збалансував ці торпеди для вантажу п’ятсот фунтів. Якщо додати додаткові десять відсотків прямо до носа, це змінить плече важеля — змінить центр балансу». Він потер носа. — Гадаю, це можливо, — з сумнівом сказав він.
  
  — Ще на сто тисяч доларів? вона запитала. 'Тільки для вас. Я не буду, скажи абатові.
  
  
  — Гаразд, — сказав він. «Я спробую». Він не хотів залишати після себе героїн, якби міг допомогти, і для нього це не мало жодного значення щодо балансу. Він складатиме пісню, танцюватиме про це й виконуватиме всі рухи, спантеличуючи її наукою, лише щоб уникнути підозри. «Ще сто тисяч», ви готові».
  
  Я думала, ти зможеш, — сказала вона й усміхнулася.
  
  Він думав, що вона отримує це дешево. Ще двісті фунтів героїну вартістю 10 000 000 доларів лише за 100 000 доларів — якщо йому взагалі колись платили. Господи, які прибутки в цьому бізнесі!
  
  Істмен і Еббот повернулися з іншим вантажем, і Паркер почав дуже обережно вкладати пакети в боєголовку. «Це теж питання щільності», — сказав він. Цей матеріал не такий міцний, як тротил. Він займає більше місця, особливо в цих пластикових пакетах.
  
  — Ви впевнені, що боєголовка водонепроникна? — запитала Жанет.
  
  «Тобі не варто про це хвилюватися», — запевнив він її. «Тусно, як у качиної дупи».
  
  
  Вона виглядала збентеженою, а Істмен усміхнувся. Він почав нишпорити на лавці, яка була завалена інструментами та шматками металу. Він підняв щось і почав розглядати, і Еббот завмер, побачивши, що це був один із детонаторів, які придумав Паркер. 'Що це?'
  
  Паркер подивився на нього й недбало сказав: «Контактний вимикач для ланцюга «B». Цей не дуже добре працював, тому я вигадав інший».
  
  Істмен підкинув його в повітря, зловив і поставив на лаву. «Ти досить добре володієш руками, Дене. Думаю, я міг би знайти тобі хорошу роботу в Штатах».
  
  «Я був би не проти», — сказав Паркер. «Ні, якщо він платить так само добре, як цей». Довгий час він працював мовчки, а Жанетта нависла над ним і визирала йому через плече. Нарешті він сказав: «Це останній пакет». Я здивований – справді. Я не думав, що ми втягнемо їх усіх. Я закрутю все міцно, і ви можете поставити свою печатку, якщо хочете».
  
  Він перевірив густо змащену прокладку, затиснув маленький люк, а потім сказав: «Готуй блок і снасті, Майку». Ми з’єднаємо його з корпусом торпеди, і тоді він буде готовий до «Ореста».
  
  Бойову частину підняли на блок і снасть і перенесли на тіло, де Паркер міцно закрутив її. — Ось, міс, — сказав він. «Ти задоволений цим?» Я вважаю, що маю попросити квитанцію, але сумніваюся, що я її отримаю».
  
  "Я задоволена", - сказала вона. — Віднеси його сьогодні ввечері до Ореста, Джеку. Завтра буде ще одне завантаження, Паркер. «Орест» відпливає наступного ранку». Вона посміхнулася абату. «Гарний морський круїз для всіх нас».
  
  Уоррен відчув розчарування, коли вони зустрілися в номері Геллієра, щоб порівняти записи. У нього був непродуктивний день. Солильний завод закритий як барабан. Надворі висить табличка про те, що закрито на зміни».
  
  «Звідки ви знаєте, що там сказано?» — запитав Меткалф. «Хіба знак не був арабським шрифтом?»
  
  «Я знайшов когось, хто переклав це французькою», — втомлено сказав Воррен. Був трохи запах оцту, але не дуже. Я не бачив, щоб хтось заходив чи виходив. Це був втрачений день».
  
  — Я бачив, як хтось заходив, — несподівано сказав Фолле. «Я пішов за жінкою Делонн, а вона пішла заднім ходом. З нею був хлопець, я думаю, американець, вони провели там близько години,
  
  «Це все чудово поєднується», — сказав Гелліє, схвально дивлячись на Фолле. Це точно пов’язує Делорм із Фуадом. А як щодо верфі?
  
  — Він не дуже великий, — сказав Меткалф. «Неможливо потрапити, якщо ви хочете, щоб це було ненав’язливо. Я взагалі не бачив Жанетт. Найняв човен і глянув на двір з моря. Яхта Фуада стоїть там на якорі, а там стоїть старе чагарне судно під панамським прапором — «Орест», як її називають. Це все. Сам двір виглядає запущеним; не так багато робочих типів, але багато жорстких біля головних воріт.
  
  «Можливо, він теж закритий на переробку», — іронічно сказав Тозьєр. «Якщо вони перевозять героїн на мільйони доларів через Бейрут, вони будуть впевнені, що в пунктах перевалки не буде сторонніх очей. Цілком можливо, що «Орест» — це корабель, який ми шукаємо. Чи змогла б вона перетнути Атлантику?»
  
  «Я не розумію, чому б і ні,* сказав Меткалф. — Вона близько трьох тисяч тонн. Але є ще щось. Сьогодні вдень під’їхала вантажівка, яка тягнула дуже довгий причіп. Я не міг побачити, що перевозив причіп, оскільки він був накритий брезентом, але це цілком могла бути торпеда».
  
  «Я не дуже впевнений у цій торпедній частині», — сказав Воррен. — Паркер сказав мені, що торпеда може перевозити лише п’ятсот фунтів, а ми знаємо, що її можна переправити контрабандою. Він нахмурився. «Навіть якщо Еббот і Паркер заберуть першу партію, все одно залишиться ще три чверті тонни героїну. Якщо торпеду саботують, Делорм і її банда впадуть на землю, і нам буде гірше, ніж зараз».
  
  «Якщо Жанетт може отримати одну торпеду — а вона може — тоді вона може отримати чотири», — сказав Меткалф. «Я знаю Жанетт — вона розорилася, і якщо вона переконана, що торпеда зробить свою справу, вона піде на це від усього серця».
  
  Це все дуже добре, — сказав Воррен. «Але ми навіть не знаємо, чи продав їй цю ідею Паркер».
  
  — Ага, але в мене є ще, — сказав Меткалф. «Коли вантажівка з причепом виїхала з верфі, я пішов за нею. Він пішов в інше місце на узбережжі, яке також було наглухо закрите, і диявол міг спостерігати. Але я заплатив чимало грошей за користування горищем, з якого було видно приблизно чверть того, що по той бік стіни. Там був араб, який, очевидно, був якимось доглядачем; є невисокий чоловік із широкими плечима — дуже мускулистий — і який ходить, злегка накульгуючи. . .'
  
  «Паркер!» сказав Воррен.
  
  *. . . і там високий молодий хлопець зі світлим волоссям. Це може бути Абат?
  
  
  Воррен кивнув. «Це збігається з ним». «Одного разу заїхала машина, побула кілька хвилин і знову поїхала. Це привело високого чоловіка з дзьобатим носом і волоссям, яке розпущене на скронях».
  
  — Це схоже на того хлопця, який був із дамою Делорм, — сказав Фолле. «Це був чорний Мерседес?»
  
  Меткалф кивнув, і Геллієр сказав: «Я думаю, цілком очевидно, що ми всі рухаємось у правильному напрямку». Справа в тому, що нам тепер робити?»
  
  «Я думаю, що Паркер і Еббот опинилися в дуже небезпечному становищі», — сказав Воррен.
  
  «І це заниження». Меткалф пирхнув. Припустімо, що корабель пливе, а торпеди не працюють, тому що Паркер їх саботував. Жанетт розлютиться, як шершень. Ніхто не втрачає стільки грошей і залишається цивілізованим, а вона образлива дівчина навіть у найкращі часи. Паркер і Еббот отримають удар — вони перейдуть через Орест, і ніхто більше про них не почує». Він задумався. «До того ж, вони можуть отримати удар, навіть якщо торпеди будуть успішними. У Жанетт є пристрасть замітати сліди».
  
  Тозьєр сказав: «Ніку, я дуже боюся, що ти цицька. Цей трюк з торпедою все гаразд, але ви його не продумали. Це дуже добре, коли ти можеш кинути героїн, але як щодо Еббота та Паркера?»
  
  «Я думаю, що справа тут дуже проста», — сказав Геллієр. «Ми атакуємо фабрику по виробництву солінь чи корабель?»
  
  — Не фабрика солоних огірків, — миттєво сказав Воррен. — Припустимо, вони вже вивезли частину героїну? Навіть якщо ми атакуємо фабрику, деякі речі залишаться на волі. Я віддаю перевагу тому кораблю, де є шанс зачерпнути пул і отримати лот».
  
  — І про порятунок Паркера й Еббота,* зауважив Геллієр.
  
  Це означає атакувати безпосередньо перед тим, як вона відпливе, — задумливо сказав Тозьєр. «І ми не знаємо, коли це буде».
  
  — Або чи вона везтиме весь вантаж, — сказав Меткалф. «Ми все ще недостатньо знаємо».
  
  «Якби я міг поговорити з Абботом хоча б п’ять хвилин», — сказав Воррен.
  
  Меткалф клацнув пальцями. — Ви кажете, що Паркер служив у ВМС. Чи є шанс, що він зрозуміє Морзе?
  
  — Це можливо, — сказав Воррен. «Це навіть може бути ймовірним».
  
  «Те горище, на якому я був, дивиться на західне сонце», — сказав Меткалф. «У мене була чортова робота, тому що сонце потрапляло мені в очі. Але це відкриває можливості, і все, що мені потрібно, це дзеркало. Я міг би зробити геліограф».
  
  Уоррен стиснув губи. .'Сподіваюся, ненав'язливо'.
  
  — Подивлюся, — серйозно сказав Меткалф.
  
  Конференція зірвалася. Воррен мав підтримувати Меткалфа, а Тозьєр і Фолле мали зосередитися на верфі, шукаючи слабке місце. Хеллієр залишився для координації.
  
  Воррен обговорив план із Меткалфом, а потім сказав: «Я хотів би поставити вам особисте запитання».
  
  — Усе гаразд, якщо ти не очікуєш чесної відповіді.
  
  — Ти мене спантеличив, Меткалфе. Ви не дуже вірите в правопорядок, чи не так? І все ж ти мертвий проти наркотиків. Чому?
  
  Меткалф перестав посміхатися. Це не ваша справа, — сказав він сухо.
  
  — За нинішніх обставин я думаю, що так, — обережно сказав Воррен.
  
  «Можливо, ви маєте рацію», — погодився Меткалф. — Ти боїшся, що я втечу зі здобиччю й усіх вас обдурю. Він ледь помітно посміхнувся. — Я б теж хотів, якби це не наркотик; це бісно багато грошей. Скажімо, колись у мене був молодший брат, і залишимо це на цьому, чи не так?»
  
  — Розумію, — повільно сказав Воррен.
  
  «Можливо, ви й робите — ви самі займаєтесь бізнесом, — сказав мені Енді. Що стосується закону та порядку, то я вірю в нього так само, як і будь-яка інша людина, але якщо бідні криваві курди хочуть боротися за право жити як люди, я готовий перевезти їхню зброю».
  
  «Здається, у вас така ж точка зору, як у Енді Тозьєра».
  
  «Ми з Енді дуже добре ладнаємо», — сказав Меткалф. — Але дозволь мені дати тобі пораду, Ніку; не ставте людям особистих запитань - не десь на схід від Марселя. Це простий спосіб отримати серйозні — і назавжди — пошкодження».
  
  IV. Ден Паркер сидів на табуреті біля лавки й розглядав єдину торпеду, що залишилася. Пізнє полуденне сонце заливало сарай, і його робота була майже завершена. Дві торпеди були заряджені й вивезені того ранку, і ця остання мала відлетіти за кілька годин. Він почувався втомленим і трохи пригніченим і гостро хвилювався щодо наступного етапу пригоди.
  
  Повернувшись у Лондон, він залишив дружину та синів і думав, чи побачить їх колись знову. Він не мав жодних ілюзій щодо того, що станеться по той бік Атлантики, коли чотири торпеди вибухнуть на тихому березі й велике багатство піде на знищення. Його просто вб’ють, і він не бачить способу уникнути цього. Його життя було під загрозою раніше, але випадковим шляхом війни; ніколи в такій холоднокровності, з якою він зараз зіткнувся.
  
  Він кліпав очима, коли блукаючий промінь світла блимав на лавці, і розмірковував про можливі шляхи виходу з жахливої ситуації, в якій вони з Ебботом опинилися. Вони не могли намагатися втекти в Бейруті, тому що це було б миттєвим сигналом про те, що там є щось не так з торпедами, і вся небезпечна операція пішла б нанівець. Делорм скоротить свої втрати та повернеться до тих планів, які вона спочатку задумала. Тож не залишалося нічого іншого, як наступного дня сісти на «Орест» і сподіватися на краще.
  
  Щось мучило його в глибині душі, щось, що прагнуло висловитися, — щось, пов’язане з ним самим, з його власним. . . ім'я? Він нахмурився і спробував це зафіксувати. Що це було? Що такого важливого в імені Паркера? Він напружився, коли світло знову замиготіло на лаві, тому що він раптом усвідомив, що воно вимовляє його ім’я знову і знову.
  
  Він недбало встав і підійшов до Алі, який сидів навпочіпки внизу сходів. «Гей, Алі, ти клятий негіднику! піди в офіс і принеси мені сигарети. зрозумів Сигарети». Він імітував запалювання сигарети й показав на сходи.
  
  Абат сказав: «У мене тут є трохи, Дене».
  
  Не обертаючись, Паркер коротко сказав: «Вони не моя марка». Візьмися, клятий поганець!
  
  Алі кивнув і піднявся сходами. Щойно він вийшов із сараю, Паркер обернувся. «Підійди туди й зупини його повернення — мені байдуже, як ти це зробиш, але не дай йому вийти з цього сараю. Мати напад живота у дворі - що завгодно!' Еббот кивнув і побіг сходами, спонуканий до беззаперечних дій владним хрипом у голосі Паркера.
  
  Він не знав, чому Паркер цього хотів, але тон терміновості був безпомилковий. Паркер повернувся до лавки, де все ще мерехтіло світло, і якусь мить розглядав його. Потім він провів уявну лінію до вікна, крізь яке воно вдарило. Він нахилився, і світло вдарило йому прямо в обличчя й завмерло так, що він осліп. Він підняв руку перед обличчям у знак «великий палець» і відійшов убік.
  
  Світло на мить стояло на лаві, а потім знову почало блимати й досить повільно вимовляти слова Морзе. Уоррен тут. . . надходять запитання. . . спалах один для так. . . два за ні ... зрозумів . . .
  
  Паркер узяв лампу для усунення несправностей, яка була на довгому шнурі, і поставив її навпроти вікна. Він спалахнув один раз. Відбите світло ззовні на мить закріпилося на лавці й почало знову. . . торпеда працює. . .
  
  Паркер зробив паузу. Він розумів, що це означає: метод контрабанди – це торпеда? Він спалахнув один раз.
  
  . . . скільки . , -, один . . 4 Два спалахи.
  
  . . . чотири . . , One Sash.
  
  . . . від Ореста. -. » Один спалах.
  
  ». . . коли . . . наступного тижня . 5 , Два спалаху.
  
  . . . завтра . » Один спалах.
  
  Меткалф, сидячи на горищі, перевіряв свій підготовлений список запитань, над яким він багато думав. Він використав ім’я Воррена, тому що сам був невідомий Паркеру, і він мав отримати максимум інформації за мінімальний час для безпеки Паркера. Це було схоже на гру «Двадцять запитань». Він поставив наступне питання, яке було всім важливим.
  
  . . . це все допінг . . . повторити . , все . . .
  
  
  Один спалах.
  
  . . . ти з Ебатом їдеш? . .
  
  Один спалах.
  
  . . . ти хочеш порятунку? . .
  
  Слабке світло в сараї дико мерехтіло, і Меткалф здогадався, що Паркер намагався послати Морзе. Його було неможливо прочитати, тому що світло було слабким, а сонце в його очах яскравим. Він дозволив світлу горіти рівномірно, доки Паркер не зупинився, а потім завагався, побачивши араба, що з’явився в полі зору з офісу. Він відчув полегшення, побачивши, що Ебат виступив уперед і відштовхнув араба. Абат вказав пальцем убік від сараю, і двоє чоловіків повернулися до кабінету.
  
  Меткалф знову підняв дзеркало. . . . перевір, де я. . . Ви можете прошити Морзе тут вночі. . .
  
  Один спалах.
  
  
  . . . буде тут всю ніч. . . Удачі . .» Світло на лаві знову стало рівним, а потім раптово зникло. Паркер взяв руку з вимикача й зітхнув. Він підійшов до вікна й подивився на далеку будівлю, звідки надходили сигнали; призахідне сонце червоно виблискувало на одній скляній панелі на даху. Його депресія минула — вони з Ебботом більше не були самотні.
  
  Він піднявся по сходах і підійшов до дверей сараю. «Де ті кляті сигарети?» — заревів він.
  
  Геллієр зафрахтував швидкісний крейсер, який стояв у гавані для яхт, і вони зібралися там рано вранці на нараду. Фолле допоміг Меткалфу підняти важку валізу, яку він ніс, і всі сіли за стіл у салоні. Тозьєр запитав: «Ти впевнений, що «Орест» має відпливти о дев’ятій, Томе?»
  
  Ось що сигналізував Паркер. Ми досить довго розмовляли».
  
  «Які його погляди?» — запитав Тозьєр.
  
  «Він не хоче, щоб його рятували з сараю. Вони з Абботом могли б самі вибратися, якби захотіли — просто стукніть того араба по голові й дмухніть. Але це б видало гру».
  
  Тозьєр подивився на годинник. «Зараз сьома. У нас не так багато часу, щоб прийняти рішення. Ми вдаримо її перед тим, як вона відпливе — на верфі — чи коли вона в морі?»
  
  — Це повинно відбутися до того, як вона відпливе, — твердо сказав Меткалф. «Ми б ніколи не піднялися на її борт у морі. Шкіпер не збирається стелити для нас червону доріжку, не дивлячись на Істмена».
  
  «Дозвольте мені зрозуміти це», — сказав Геллієр. «Істмен пливе на «Оресті» з Паркером і Ебботом. Жінка Делорм залишилася в Бейруті.
  
  — Недовго, — сказав Воррен. «Паркер каже, що вони з Фуадом їдуть слідом на яхті, їдуть у круїз по Карибському морю, ось у чому історія. Він вважає, що вони затоплять «Орест» після того, як позбудуться торпед — ці торпедні апарати є доказами, і вони не сміють дозволити «Оресту» зайти в порт, де його проведуть митники. «Стелла дель Маре» буде стояти, щоб висадити екіпаж».
  
  — Можливо, — цинічно сказав Меткалф. — Можливо, хтось із екіпажу. Я казав тобі, що Жанет любить замести сліди».
  
  — Отже, це судноверф, — сказав Тозьєр. — Я пропоную вразити їх перед тим, як «Орест» має відплисти. Ми захоплюємо корабель і виводимо його в море, де ми можемо скинути торпеди. Після цього ми її кудись висаджуємо і розходимося».
  
  — Ми повинні їх здивувати, — сказав Меткалф. «Ми прийдемо з моря. Вони типові сухопутники, і їхні охоронці стоять на суші, біля воріт. Але це має бути гладким і швидким». Він жестом показав Фолле. «Відкрий футляр, Джонні».
  
  Фолле відкрив валізу й почав викладати її вміст на стіл. «Я зв’язався з кількома своїми друзями», — сказав Меткалф, коли один за одним розкладали рушниці. «Я думав, що вони нам знадобляться. Жанет не єдина, хто має доступ до зброї. Він усміхнувся Гелліеру. «Ви отримаєте рахунки пізніше».
  
  Тозьєр узяв автомат. «Це для мене. Яка ситуація з боєприпасами?
  
  Їх буде достатньо, якщо ви не злетите в повітря, але найкраще буде, якщо нам не доведеться ними користуватися взагалі. Зброя шумить, і ми не хочемо, щоб за нами переслідувала портова поліція». Він помахав рукою на стіл. «Що тобі подобається, Нік?»
  
  Воррен витріщився на колекцію пістолетів. — Я так не думаю, — повільно сказав він. «Я ніколи не користувався пістолетом. Я не думаю, що міг би щось вдарити».
  
  Фолле взяв пістолет і почав діяти. «Вам краще один, навіть якщо це просто для того, щоб вказати; інакше ви могли б знайти свою дупу в пращі».
  
  Геллієр потягнувся. «Я думаю, я візьму цей. Не те щоб я мав багато практики. Я був в артилерії, і це було занадто давно».
  
  Меткалф звів брови. 'Ти йдеш?'
  
  — Звичайно, — спокійно відповів Геллієр. «Чи є якась причина, чому б ні?»
  
  Меткалф знизав плечима. «Зовсім жодного. Але я думав, що ти будеш одним із закулісних хлопців».
  
  Геллієр глянув на Воррена. «Частково я винен, що Еббот і Паркер там, де вони є. Давним-давно я сказав Воррену, що хочу крові; Я цілком готовий заплатити за це сам».
  
  Воррен подивився на єдиний пістолет на столі. — Я покажу тобі, як з цим поводитися, Ніку, — сказав Фолле. «Ми матимемо достатньо часу, щоб ознайомитись».
  
  Воррен повільно простяг руку й узяв пістолет, відчуваючи незвичну вагу вороненого металу. — Гаразд, Джонні, — сказав він. «Покажи мені, як».
  
  РОЗДІЛ 10
  
  Створення та написання репортажів досягло незначного зростання в країнах, що простягаються по всьому Близькому Сходу. У Тегерані полковник Мірза Давар вивчав один із цих звітів. Значний вибух стався зовсім недалеко від кордону з Іраком у провінції Курдистан. Гучні удари були небажаними в будь-якому місці в Ірані, особливо в цій чутливій зоні. Крім того, Фахрваз, здавалося, був замішаний, і полковнику не дуже сподобалися наслідки цього. Полковник Мірза Давар був головним офіцером розвідки Північно-Західних провінцій.
  
  Стук у дверях представив його секретарку. «Капітан Муктаррі хоче бачити вас».
  
  «Негайно введіть його». Капітан Муктаррі, судячи з його брудного вигляду, вочевидь мандрував важко, швидко та нерівною місцевістю. Полковник оглянув його з ніг до голови і сказав: «Ну, капітане, що ви знайшли?»
  
  — Був вибух, сер — великий. Канат був повністю зруйнований».
  
  Полковник розслабився в кріслі. «Сварка за права на воду», — сказав він. Незначна проблема і не в його провінції; справа цивільної поліції.
  
  Я так і думав, сер, — сказав Муктаррі. «Поки я не знайшов це». Він поклав на стіл маленький квадратний блок.
  
  Полковник підняв його, подряпав нігтем, а потім делікатно понюхав. «Опіум». Хоча все ще не питання для його власної уваги, це було набагато серйозніше. — І це знайшли на фермі Фарваза?
  
  'Так, сер; серед уламків, які залишилися після вибуху. Там не було Фарваза, як і його сина. Селяни заперечували інформацію про це».
  
  — Вони б, — сказав полковник, не вражений. «Це справа людей, які займаються наркотиками». Він підтягнув до себе телефонну трубку.
  
  У Багдаді інший полковник розвідки вивчав інший звіт. Біля турецького кордону відбувалося щось дивне. Була якась битва, але, як він виявив під час інтенсивної перевірки, жодні іракські війська не були залучені.
  
  Що було дуже цікаво. Дуже здавалося, що курди почали воювати між собою.
  
  Він потягнувся до мікрофона й почав диктувати останній свій коментар на касету. «Добре відомо, що лідер повстанців Аль-Фахрваз, який зазвичай проживає за кордоном в Ірані, має опору в цьому районі. Мій попередній висновок полягає в тому, що Мустафа Барзані намагався вирішити проблему Фахрваза перед тим, як продовжити переговори з урядом Іраку. Згідно з непідтвердженою інформацією, Ахмед бен Фахрваз був убитий у боях. Подальші звіти будуть згодом».
  
  Він не знав, наскільки помилявся.
  
  Не за двісті ярдів на тій самій вулиці в Багдаді старший офіцер поліції звіряв ще один звіт із картою. Ісмаїл Аль-Халіл багато років працював у відділі боротьби з наркотиками і дуже добре знав свою роботу. У звіті розповідалося про вибух в Ірані, який зруйнував підземну лабораторію. Було знайдено розбитий скляний посуд і величезну кількість опіуму разом із великою кількістю хімікатів, деталі яких були перераховані. Він точно знав, що це означає.
  
  Його палець прокреслив лінію від Ірану до північного Іраку, а звідти до Сирії. Він повернувся до свого столу і сказав своєму супутнику: «Іранці впевнені, що він перетнув кордон». Він знизав плечима. «Ми нічого не можемо з цим вдіяти — не з огляду на політичну ситуацію, яка зараз є в Курдистані. Краще я зроблю звіт — копії відправити до Сирії, Йорданії та Лівану».
  
  Аль-Халіл сів і приготувався диктувати свій звіт, а в дужках сказав: «Іранці вважають, що там пропадає аж п’ятсот кілограмів морфіну чи героїну». Хтось там дуже розслабився». Він з жалем похитав головою.
  
  Звіти поширювалися, і один потрапив на стіл Джаміля Хасана з Бюро з боротьби з наркотиками в Бейруті. Він прочитав це і взявся до дій, і життя ліванського злочинного світу стало дуже важким. Одним із затриманих для допиту був дрібний шахрай на ім’я Андре Піко, підозрюваний у причетності до контрабанди наркотиків. Його допитували багато годин, але нічого від нього не вдалося отримати.
  
  Це було з двох причин; він усе одно знав дуже мало, а його допитувачі самі не знали достатньо, щоб поставити йому правильні запитання. Отже, після цілої нічної сесії при яскравому світлі, яке втомлювало його зір, але нічого більше, його звільнили трохи раніше дев'ятої ранку - що було дуже шкода.
  
  II. О десятій хвилині на дев’яту крейсер м’яко погойдувався на блакитній воді Середземного моря, один двигун м’яко цокав так, що човен ледве мав кермовий шлях. Геллієр сидів у відкритій кабіні, мабуть, не цікавився ні чим іншим, окрім вудки, яку тримав у руках, але Тозьєр був у салоні й уважно спостерігав за «Орестом» у бінокль. Клубок диму з єдиної воронки заплямував небо, показуючи, що її котли розпалені, і вона готується рушати.
  
  Воррен сидів у салоні біля дверей і дивився на Меткалфа за кермом. Він думав, що Меткалф дуже добре впорався з човном, і сказав це. Меткалф усміхнувся. «Я навчався у важкій школі. Кілька років тому я перевозив цигарки з Танжера до Іспанії з янком на ім’я Крупке; у нас був великий човен -- надлишок війни Fairmile -- який я переобладнав, щоб він міг випередити іспанських акцизних катерів. Якщо ви не можете навчитися керувати човном, роблячи такі речі, ви ніколи не навчитеся».
  
  Він нахилився й заглянув у салон. — Є зміни, Енді?
  
  — Ніяких змін, — сказав Тозьєр, не відриваючи очей від бінокля. «Ми їдемо через десять хвилин».
  
  Меткалф випростався й сказав через плече: «Ми покинемо цю ванну, сер Роберте». Фрахтувальникам це не сподобається — на вас чекає позов».
  
  Геллієр весело буркнув. «Я можу собі це дозволити».
  
  Воррен намацав твердий метал пістолета, встромленого в пояс його штанів. Це було незручно, і він трохи посунув його. Меткалф подивився на нього вниз і сказав: «Спокійно, Ніку, і з тобою все буде добре». Просто йдіть по мотузці й беріть приклад із мене».
  
  Ворренові стало неприємно, що Меткалф помітив його нервозність. Він коротко сказав: «Зі мною все буде добре, коли ми почнемо».
  
  — Звичайно, — сказав Меткалф. «На цьому етапі ми всі отримуємо метеликів». Він зітхнув. «Я вмовляв себе в такі речі все своє життя. Мабуть, я клятий дурень».
  
  Позаду Воррена почулося металеве клацання, і він повернув голову й побачив, як Паллет кидає повний магазин у приклад його пістолета. Меткалф сказав: «Це веде нас різними шляхами. Джонні там теж нервує; тому він постійно перевіряє свій пістолет. Він ніколи не може переконати себе, що він готовий до стрільби — так само, як та стара жінка, яка їде у відпустку і ніколи не впевнена, що вимкнула газ перед тим, як піти».
  
  Воррен знову переклав рушницю й тихо сказав: «Ми йдемо на борт того корабля зі зброєю в руках, готові стріляти». Екіпаж може бути зовсім невинним».
  
  — Жодного шансу, — глузував Меткалф. «Ви не можете встановити торпедні апарати на борт такого розміру без відома екіпажу. Вони всі беруть участь. І стрілянини теж не буде
  
  
  - ні, якщо вони не почнуть першими. Він подивився на Ореста. Цілком ймовірно, що у неї буде скелетна команда, тому нам буде легше. Жанетт не впустить у це ще одну людину, ніж вона повинна». Тозьєр сказав: «Я не розумію, чому ми не можемо зайти зараз. Вона готова, як ніколи, і ми теж. Ми не можемо дочекатися, поки вона почне піднімати якір.
  
  — Гаразд, — сказав Меткалф і обережно розмахнув кермом. Через плече він сказав: «Дивіться як рибалка, сер Роберте». Він трохи відкрив дросель, і човен більш цілеспрямовано поїхав у воду. Підморгнувши Воррену, він сказав: «Вся ідея полягає в тому, щоб бути ніжним. Ми не ревемо з двигунами, що працюють на повну потужність – ми просто плавно та легко впроваджуємося, щоб навіть якщо вони побачать, що ми йдемо, вони не знатимуть, що з цим робити. Сподіваюся, поки вони це зроблять, буде надто пізно».
  
  Тозьєр поставив окуляри й зайнявся. Він перекинув автомат через плече й перевірив моток мотузки на предмет небажаних перегинів. На одному кінці мотузки було прикріплено тризубий захват, добре підбитий для безшумності, і він перевірив, чи він надійний. Він поплескав Воррена по плечу. «Відійдіть і дайте собаці побачити кролика», — сказав він, і Уоррен зробив йому дорогу.
  
  Спостерігачу з берега могло здатися, що човен дрейфує небезпечно близько до «Ореста», який, зрештою, показував усі ознаки того, що рушає з місця. Якщо човен зачепиться, коли гвинт почне обертатися, то може статися неприємна аварія. Це була вкрай погана морська майстерність, яку не можна було б вибачити, навіть якщо великий, товстий англієць зловив рибу, а керманич відволікся від свого хвилювання.
  
  Геллієр витягнув рибу з моря. Він купив його того ранку на рибному ринку біля Сук де Орфевр, і це був дуже гарний екземпляр. Це був дещиць камуфляжу в останню хвилину, придуманий Фолле, майстром шахрайської гри, і Геллієр спритно змусив його* посмикнутися на волосіні, наче він був ще живий. Якщо трохи пощастить, ця допоміжна гра дозволить їм наблизитися на десять ярдів до Ореста без виклику.
  
  Човен підійшов ще ближче, і Меткалф кивнув Тозьеру. «Зараз!» — різко сказав він, відкриваючи дросель і обертаючи колесо, повертаючи їх до корми «Ореста», але все ще зберігаючи основну частину корабля як екран між човном і причалом.
  
  Тозьєр підскочив до кабіни й двічі обернув ґрафером навколо своєї голови, перш ніж кинути його вгору до кормової поручні. Коли хвиля зачепилася, Геллієр спритно кинув свою рибу, схопив мотузку, натягнув її та повернув човен до борту корабля, а Меткалф перевів шестерні в нейтральне положення. Навіть коли він це робив, Тозьєр піднімався рука об руку, і Уоррен почув легкий стукіт його ніг, коли він приземлився на палубу.
  
  Меткалф залишив кермо й пішов наступним, і Воррен відчув страх, коли поглянув через борт човна на нижню частину корми Ореста. Гвинт був занурений лише на дві третини, корабель був у баласті, і якби капітан віддав наказ рухатися, турбулентність неминуче розбила б маленький човен.
  
  Фолле штовхнув його ззаду. «Вперед!» — прошипів він, і Уоррен схопився за мотузку й почав підніматися. Він не лазив по мотузці ще зі шкільних років, коли в спортивному залі його підганяв по мотузках майстер з атлетичних ігор, орудуючи обрубком з крикету. Уоррен ніколи не був спортивним. Але він піднявся на вершину, і чиясь рука схопила його за шию й перетягнула через поруччя.
  
  Не було часу на відпочинок, і, затамувавши подих, він опинився слідом за Меткалфом. Тозьєра ніде не було видно, але коли Воррен повернув голову, він побачив Геллієра, який йшов позаду й смішно виглядав у яскравій квітчастій сорочці та шортах, які він вибрав як свій рибальський костюм. Але в пістолеті, який тримав у м’ясистому кулаці Геллієр, не було нічого смішного.
  
  Палуба завібрувала під ногами, і Меткалф підняв руку на попередження. Коли Воррен підійшов, він тихим голосом сказав: «Ми щойно прийшли вчасно». Вона в дорозі. Він показав. «Ось мостова драбина — ходімо».
  
  Він легко побіг вперед і виліз на міст.
  
  Навіть коли Воррен йшов за ним, він думав неймовірно, що їх ще не бачили; але тепер справа дійшла до кризу - ви не вторгнетеся на корабельний міст без заперечень капітана.
  
  Меткалф прибув на міст першим, і, наче за заздалегідь продуманим планом, одночасно з іншого боку з’явився Тозьєр. На мосту було четверо чоловіків; шкіпер, два офіцери і керманич. Капітан недовірливо подивився на автомат, який тримав Тозьєр, і розвернувся, щоб зустрітися з Меткалфом. Коли він відкрив рота, Меткалф різко сказав: «Арретез!» а потім, для доброї міри, додав арабською: «Укаф!»
  
  Жест, який він зробив рушницею, був гарним усіма мовами, і капітан закрив рота. Розмашистий рух автомата Тозьєра відкинув офіцерів убік, а Меткалф показав керманичу залишатися на місці. Воррен стояв на вершині драбини мосту й вільно тримав у руці свій пістолет. Він подивився на Геллієра, який стояв на сторожі внизу драбини; мабуть, Фолле робив те саме з іншого боку.
  
  Корабель усе ще рухався повільно, і тепер він бачив розрив води між «Орестом» і причалом, що дедалі ширшав. Меткалф схопив латунну рукоятку телеграфа машинного відділення й задзвенів на півшвидкості, і телеграф знову задзвенів, коли інженер виконав наказ. З рушницею в спині керманич подивився на вказуючий палець Меткалфа й енергійно кивнув. Він закрутив спиці колеса, і набережна відступила швидше.
  
  Раптом почулася перерва. Істмен ступив із бридж-хауза й завмер, побачивши, що відбувається. Його рука занурилася під пальто й чарівним чином була наповнена пістолетом. Воррен привів свій пістолет напоготові, і на якусь долю секунди картинка була збережена. Тоді Істмен закричав під ударом сталевого прута, який вдарив його по руці ззаду. Його пістолет вистрілив, і почувся дзвінкий брязкіт і скигління, коли куля відрикошетила від металу над морем. Але він усе ще тримав пістолет і кинувся на Дена Паркера, який стояв прямо позаду нього зі сталевим прутом, наче він там виріс.
  
  Він ударив ліктем у живіт Паркера, і Паркер зігнувся вдвічі від болю, сталевий стрижень з гуркотом ударився по палубі. Потім Істмен зник, і Воррен почув стукіт дверей удалині.
  
  Меткалф рушив першим. Він підбіг до узбіччя мосту, подивився на берег і побачив хвилі руху, коли голови поверталися до відпливаючого корабля. «Вони це чули», — сказав він і підвищив голос. «Джонні, підійди сюди». Він звернувся до Тозьєра. — Екіпаж теж це почує. Чи можете ви потримати міст, поки ми з Джонні приб'ємо Істмена?»
  
  — Продовжуйте, — сказав Тозьєр. «Ніку, принеси Геллієра сюди, а потім подивись на нашого друга із залізною лямкою». Він звернувся до офіцерів. «Хто розмовляє англійською?» — запитав він розмовно.
  
  «Я добре розмовляю англійською», — сказав капітан.
  
  «Тоді ми разом порозуміємось. Візьміть гучномовець і скажіть екіпажу зібратися там на передньому люку. Але по-перше, де радіостанція?
  
  Капітан глибоко вдихнув, наче нервував перед викликом, але різко зупинився, коли рушниця Тозьєра загрозливо смикнула. Він кивнув туди, де Воррен допомагав Паркеру підвестися. Через туди.
  
  «Стежте за ним», — сказав Тозьєр Гелліеру й швидко пішов. Повернувшись, він побачив, що капітан реве в гучномовець під наглядом Геллієра, і команда вже була зібрана. Як він і думав, їх мало; на кораблі не вистачало екіпажу.
  
  «Я б багато віддав, щоб знати, чи це все», — сказав він, дивлячись на них.
  
  Уоррен вийшов вперед з Паркером поруч. Це Ден Паркер; він міг би сказати нам».
  
  Тозьєр посміхнувся. 'Радий познайомитися.'
  
  «Мені навіть приємніше знайомство з тобою», — сказав Паркер. Він подивився на палубу. — Це все, але я не бачу персоналу машинного відділення. Якщо вони зупинять двигуни, ми дохлі баранини».
  
  «Вони не могли почути пострілу», — сказав Тозьєр. «Але незабаром ми зможемо це дізнатися». Він дзвонив на повній швидкості на телеграфі, і той слухняно дзвонив. «Їм ще ніхто не сказав». «Якщо ми витягнемо їх звідти, я впораюся з двигунами», — сказав Паркер. Він озирнувся. «Де Майк?»
  
  — Я його не бачив, — сказав Воррен. «Де він був?»
  
  — Здається, у його каюті.
  
  
  — Знайди його пізніше, — нетерпляче сказав Тозьєр. «Що ми можемо зробити з командою? Перш за все, ми повинні захистити корабель».
  
  — Є порожній трюм, — сказав Паркер. Там вони будуть у безпеці».
  
  «Ніку, ти з Геллієром іди разом з Паркером і подбай про це — і візьми це місце з собою». Тозьєр вказав на офіцерів корабля. Вони не завдадуть вам жодних проблем; вони виглядають мені дуже бідно». Він потягнув нижню губу: «Я сподіваюся, що у Тома все гаразд».
  
  Воррен допоміг захистити екіпаж і загнав їх у трюм, а потім вони втрьох зайняли машинне відділення. Він залишив Паркера та Геллієра там, посадив трьох інженерів до решти екіпажу, а потім подивився на міст. Тозьєр перехилився через поруччя. «У нас проблема — підійди сюди».
  
  «Що з цією партією?»
  
  — Пошлю Еббота — ми його знайшли. Залиште йому свій пістолет».
  
  Еббот зійшов і весело посміхнувся Воррену. «Гарна розвага та ігри», — сказав він. «Я був дуже радий побачити банду».
  
  Воррен дав йому пістолет. «У чому проблема?* Це краса — я залишу ваших друзів там, щоб розповісти вам».
  
  Воррен піднявся на міст і знайшов Фоллета за кермом, а Тозьєр поряд. Тозьєр швидко сказав: «У нас Істмен закритий, але це протистояння. Том тримає пробку в пляшці внизу, але це залишає нам проблему. Він там, де торпеди, тож ми не можемо позбутися героїну, доки не підморгнемо його.
  
  «Він пішов захищати здобич, — сказав Фолле, — я припускаю, що він очікує, що його врятують. Екіпаж не може цього зробити, але у Делорм є яхта Фуада, і вона може переслідувати нас».
  
  Воррен відкинув цю можливість. «Які заходи були зроблені для стрільби торпедами?»
  
  Тозьєр показав рукою. Ці дві кнопки біля керма. Натисніть на них, і ви випустите дві торпеди».
  
  Воррен кивнув. Ми можемо позбутися половини героїну». Він зробив крок уперед.
  
  Тозьєр схопив його. «Постійно. Твій чоловік, Паркер, надто багато працював. Всі торпеди живі. Він знайшов вибухівку — кожна боєголовка містить сто вісімдесят фунтів тротилу».
  
  «За винятком водневої бомби, це буде найдорожчий вибух в історії», — сказав Фолле*. Воррен був спантеличений. «Але в чому проблема?»
  
  Тозьєр витріщився на нього. 'Христе, чоловіче; ви не можете стріляти бойовими торпедами без розбору в Середземному морі - особливо цими. Еббот каже, що вони мають радіус дії вісімнадцять миль. Він показав на горизонт. «Звідки, в біса, ми знаємо, що там?» Ми не бачимо вісімнадцяти миль».
  
  Фолле жартівливо засміявся. «Востаннє я чув, що Шостий флот США був у цих краях. Якщо ми підіб’ємо один з авіаносців дядька Сема, це, як я знаю, не менш хороший спосіб почати Третю світову війну».
  
  Воррен задумався. «Чи є тут незаселені острови? Чи скелі чи мілини? Усе, у що ми можемо стріляти, не вбиваючи нічого, крім риби?»
  
  «Гарний спосіб викликати міжнародний конфлікт», — сказав Тозьєр. «Ви стріляєте торпедами по будь-якому каменю в арабському світі, і ізраїльтяни опиняться на коротшому кінці палиці. Зараз усе досить образливе, і кілька ударів тут справді можуть щось почати».
  
  «І в нас ще залишиться половина речей», — сказав Фолле. «Можливо, все. Якщо Істмен досить розумний, він би вирвав стріляючі з’єднання».
  
  «Тож ми повинні витягти його звідти», — сказав Воррен. «Я думаю, що нам краще залучити до цього Паркера — він знає корабель».
  
  — Хвилинку, — сказав Фолле. Я все ще тримаюся на цьому клятому кермі, тож хтось не проти сказати мені, куди ми їдемо?»
  
  'Це важливо?' — нетерпляче сказав Тозьєр.
  
  
  — Меткалф вважає, що це має значення, — сказав Фолле. «Він побачив Жанетт Делорм на набережній, коли ми від’їжджали — і вона побачила його. Вона вважатиме, що це викрадення, а Том каже, що вона прийде за нами, навантаженими на ведмедя».
  
  'Так?'
  
  Тож ми можемо триматися узбережжя або вирушити в море. У неї такий же вибір. Що ти хочеш робити?'
  
  «Я б краще тримався узбережжя», — сказав Тозьєр. «Якби вона спіймала нас у морі, де не мало б значення, скільки рушниць вона вистрілила, я б не став багато за наші шанси, особливо якщо ця яхта буде завантажена до бортів її головорізами».
  
  — Хіба ти не думав, що вона подумає, що ти так подумаєш і все одно автоматично підійдеш узбережжям і зловиш нас? Б’юсь об заклад, що вона може побачити нас прямо зараз».
  
  «Звідки, в біса, я знаю, що вона подумає?» — вибухнув Тозьєр. "Або що подумає будь-яка інша жінка?"
  
  "Є спосіб обійти це", - сказав Фолле. «Ось, сідайте за кермо». Він ступив збоку й дістав ручку й блокнот. «Тепер, якщо ми підемо вздовж узбережжя, а вона шукатиме море, наше виживання буде стовідсотковим — так?»
  
  — Поки вона не зрозуміє, — сказав Воррен.
  
  «Ми могли б утекти», — сперечався Фолле. «І те ж саме стосується ситуації навпаки — ми йдемо в море, а вона йде вздовж узбережжя. Енді, який шанс ти б дав нам вижити, якби вона зловила нас у морі?»
  
  — Небагато, — сказав Тозьєр. — Скажімо, двадцять п’ять відсотків.
  
  Фолле записав це. — А якби вона застала нас на узбережжі?
  
  — Це трохи краще — вона не могла бути такою галасливою. Я думаю, у нас були б хороші шанси вийти — скажімо, сімдесят п’ять відсотків».
  
  Фолле почав швидко строчити, і Уоррен, озирнувшись через плече, побачив, що він, очевидно, розробляв математичну формулу. Фолле закінчив свій розрахунок і сказав: «Ми робимо ось що. Ми кладемо в капелюх чотири папірці -- один позначений. Якщо ми вибираємо позначений папір, ми йдемо до моря; якщо ні, ми тримаємося узбережжя».
  
  'Ти здурів?' — запитав Тозьєр. «Ви б залишили щось подібне напризволяще?»
  
  «Я божевільний, як лис», — сказав Фолле. «Скільки я виграв у вас у грі зі збігом монет?»
  
  — Майже тисяча фунтів — але яке це має до цього відношення?
  
  Фолле витягнув з кишені жменю дрібних грошей і сунув під ніс Тозьєра. 'Це. Тут є вісім монет — три з них датовані 1960 роком. Коли я порівнював монети з вами, я навмання витяг одну з них зі своєї кишені; якщо він був датований 1960 роком, я називав голови, якщо ні, я називав решки. Цього було достатньо, щоб отримати мій відсоток — мою перевагу; і ти нічого не міг з цим вдіяти».
  
  Він звернувся до Воррена. «Це з теорії ігор — математичний спосіб визначення найкращих шансів у складних ситуаціях, якщо я це зроблю, ти знатимеш, що я це зроблю, але я роблю інше, тому що я знаю, як ти думає, і тому продовжує ганятися за своїм клятим хвостом. Це навіть дає загальні шанси — у цьому випадку трохи більше вісімдесяти одного відсотка».
  
  Тозьєр спантеличено подивився на Воррена. «Що ти думаєш, Ніку?»
  
  «Ви постійно втрачали гроші1»; сказав Воррен. «Можливо, Джонні має рацію».
  
  «Ти, біса, маєш рацію». Фолле нахилився й підняв з колоди форму, в яку кинув чотири монети. «Вибери одну, Нік. Якщо він датований 1960 роком, ми йдемо в море, якщо він один із інших, ми тримаємося узбережжя».
  
  Він простягнув кепку Воррену, який завагався. — Подивіться на це з того боку, — щиро сказав Фолле. «Прямо зараз, поки ви не виберете монету, ми не знаємо, куди ми йдемо, а якщо ми не знаємо, як, у біса, Делорм може це зрозуміти? А суміш монет у капелюсі дає нам найкращий шанс, що б вона не робила». Він зробив паузу. «Є лише одна річ; ми робимо те, що говорить нам монета — немає другого шансу — ось як ця річ працює».
  
  Воррен простяг руку, взяв монету й потримав її на долоні, стороною з фінікою догори. Тозьєр оглянув його. '19601 сказав він, зітхнувши. «Це в море, Боже, допоможи нам».
  
  Він повернув колесо, і луки Ореста повернулися на захід, IV.
  
  
  Тозьєр залишив Воррена та Фолле на містку й спустився до машинного відділення, щоб проконсультуватися з Паркером. Він знайшов його з масленкою, що гуляв серед блискучих сталевих поршневих штоків, здавалося, ризикуючи життям. Геллієр стояв біля телеграфу машинного відділення.
  
  Він поманив Паркера, який поставив олійницю й підійшов до нього. "Ви можете піти звідси на деякий час?" запитав він.
  
  «Нас трохи не вистачає», — сказав Паркер. — Але на короткий час це не зашкодить. Що ти хочеш?'
  
  — Ваш друг Істмен забарикадувався в торпедному відсіку в носовій частині. Ми намагаємося витягнути його».
  
  Паркер нахмурився. Це буде трохи ризиковано. Мені поставили туди водонепроникну перегородку на випадок, якщо щось піде не так із трубками. Якщо він стоїть за цим, його буде неможливо витягнути».
  
  «У вас немає жодних пропозицій? Він замкнувся в собі, і ми нічого не можемо зробити з героїном».
  
  «Ходімо подивимось», — коротко сказав Паркер.
  
  Вони знайшли Меткалфа, який скорчився в кінці вузького сталевого коридору, на іншому кінці якого були міцні сталеві двері, наглухо зачинені. — Він стоїть за цим, — сказав Меткалф. «Ви можете відкрити його з цього боку, якщо хочете спробувати, але ви отримаєте кулю в себе. Він не може промахнутися».
  
  Тозьєр подивився на коридор. 'Ні, дякую; немає прикриття».
  
  Двері теж куленепробивні, — сказав Меткалф. «Я спробував кілька ударів і виявив, що те, як тут рикошетить, небезпечніше для мене, ніж для нього».
  
  — Ти намагався його відповісти?
  
  Меткалф кивнув. «Він або не чує мене, або не хоче відповідати».
  
  «Що з цим, Паркер?»
  
  
  У це купе є лише один шлях, — сказав Паркер. «І це через ці двері».
  
  
  «Тож це протистояння», — сказав Тозьєр.
  
  Меткалф криво скривився. «Це більше, ніж це. Якщо він зможе не допустити нас до корабля, тоді він переміг».
  
  «Здається, ви трохи стурбовані цим. Делорм має спочатку знайти нас, і взяти нас буде нелегко. Що у вас на думці?»
  
  Меткалф обернувся. «Коли я відвіз ці речі до Фарваза, там залишилося кілька речей — наприклад, пара важких кулеметів».
  
  Це погано, — тихо сказав Тозьєр.
  
  «І це ще не найгірше. Вона намагалася вилупити Фахрвазу чотири 40-міліметрові гармати, але він не мав їх за будь-яку ціну. Вони надто швидко проковтнули боєприпаси на його смак, тож вона застрягла з ними. Якби у неї вистачило сміливості поставити одну з них на борт цієї яхти, у неї було б достатньо часу, щоб підтягнути ногу на палубі. Все, що їй знадобиться, — це сталь і зварювальний пальник, і того й іншого на тій верфі вдосталь».
  
  — Думаєш, вона може?
  
  Ця маленька сучка ніколи не пропускає жодного трюку, — люто сказав Меткалф. «Ти мав дозволити мені повернути її в Бейрут».
  
  «І ми втратили б героїн. Ми повинні позбутися цього наркотику. Ми не можемо дозволити їй отримати це».
  
  Меткалф махнув великим пальцем угору по коридору. «Будь моїм гостем — відчини ті двері».
  
  — У мене є ідея, — сказав Паркер. «Можливо, ми зможемо його вивести».
  
  — Ви маєте на увазі затопити купе, — сказав Тозьєр. «Чи можна це зробити?» * «Не вода», — сказав Паркер. Він підняв голову і подивився вгору. «На передній палубі прямо над нами є якірна лебідка. Він працює за допомогою пари, що береться з котла. Гадаю, я міг би звільнити лінію і запустити її тут».
  
  «І що б ви з ним зробили?»
  
  «Є можливість окурити корабель — позбутися щурів. У кожне відділення йде газова лінія, і я майже впевнений, що та, що веде туди, відкрита. Я знаходжу інший кінець і підключаю до нього свою лінію. Трохи живого пара витягне Джека Істмена звідти, як ошпареного кота».
  
  — У вас є гарні ідеї, — сказав Меткалф. «Також гуманно. Як багато часу це займе?'
  
  «Не знаю; годину - може дві. Це залежить від того, що я знайду вгорі».
  
  «Будь тріск», — сказав Меткалф.
  
  Джаміль Хассан був методичною людиною, і на жаль, бюрократична організація, в якій він працював, була непохитною у своїх процедурах і мала тенденцію до розрізненості. Ця новина взагалі не дійшла до його офісу, і він почув про це лише тому, що вирішив випити вранці чашку кави.
  
  Виходячи, він проминув стіл чергового і автоматично запитав: «Щось відбувається?»
  
  — Нічого особливого, сер; просто звичайний. Була одна дивна річ — повідомлення про стрілянину на борту корабля, який відправлявся з верфі Ель-Гамхурія».
  
  Нашорошив вуха молодий міліціонер, який писав протокол. Хасан сказав: «Що в цьому було дивного?»
  
  «На той час, коли про це повідомили і ми затримали людину, корабель був за межами територіальних вод». Черговий знизав плечима. «Ми нічого не могли з цим вдіяти».
  
  Молодий міліціонер скочив на ноги. «Пане!»
  
  Хасан подивився на нього. 'Так?'
  
  — Минулої ночі чоловіка на ім’я Андре Піко привели на допит — за вашим дорученням, сер.
  
  'Добре?'
  
  
  Юнак трохи заворушився. 'Його . . . просто я бачив, як Піко три дні тому покидав верф Ель-Гамхуріа. Це може не бути. . .'
  
  Гасан махнув йому рукою: його мозок оцінював факти, наче сортувальник карток. Героїн — велика кількість героїну — залишив Іран, прямуючи на захід; Піко, підозрюваного в контрабанді, допитали – безуспішно; Піко бачили на верфі Ель-Гамхуріа; постріл — чи постріли — був зроблений на кораблі на верфі Ель-Гамхуріа; судно негайно покинуло ліванські води. Було небагато, але вистачило.
  
  Він підняв телефонну трубку, набрав номер і сказав: «Приведіть Андре Піко для допиту та візьміть мені машину».
  
  Через тридцять хвилин він стояв на причалі верфі і допитував офіцера, який проводив розслідування. — І корабель пішов після пострілу?
  
  'Так, сер.'
  
  «Як він називався?»
  
  
  Орест».
  
  Гасан оглядав безлюдну набережну. — І це був єдиний тут корабель. Це дивно.'
  
  'Ні, сер; була яхта. Вона пішла всього п'ять хвилин тому». Він показав. «Ось вона».
  
  Гасан прикрив очі від сонця й подивився на море. 'І ви відпустити її? Чи був власник тут, коли стався інцидент?»
  
  'Так, сер. Він сказав, що нічого не чув і не бачив. Так само як і його команда».
  
  Гасан подивився на яхту. «Дуже зручно для нього. Хто він?'
  
  — Його звуть Фуад, сер. Він сказав, що планує здійснити круїз по Карибському морю».
  
  
  «Клянусь Богом Живим!» сказав Хасан. «Він? Що це на кормі?
  
  Офіцер напружив очі. — Купа полотна? — ризикнув він.
  
  «Полотно, що покриває щось», — виправив Гассан. «Я хочу телефон».
  
  Через дві хвилини він був втягнутий у суперечку з особливо дурним штабним офіцером військово-морського штабу в Бейруті.
  
  VI. «Орест» пішов новим курсом, і на кормі зникла суша, залишивши лише хмари, що вказували на гору Ліван. Уоррен став корисним, знайшовши камбуз і приготувавши їжу; солонина з консервних форм і коржі арабського хліба, які запивають рідким кислим вином.
  
  Працюючи, він розмірковував про стосунки між Меткалфом і Тозьєром. Вони обоє були однієї смуги, обидва люди сильної волі, і, здавалося, вони працювали злагоджено, кожен інстинктивно знаючи, що інший зробить правильні речі, коли це буде необхідно. Йому було цікаво, якщо між ними колись дійде до конфлікту, хто вийде першим.
  
  Нарешті він вирішив покласти гроші на Меткалфа. Тозьєр був більш консервативним і вважав за краще, щоб його робота мала принаймні відтінок законності. Меткалф був радше аморальним піратом, певною мірою безпринципним і вправним у відділі брудних трюків. Воррен подумав, що якщо між ними колись дійде до розборок, Тозьєр може виявити фатальну помилку вагань, а Меткалф не стане. Він сподівався, що його теорія ніколи не буде перевірена.
  
  Він закінчив приготування і відніс їжу на міст. Меткалф, завдяки своїм знанням про кораблі та море, тепер командував, а Тозьєр стежив за Істменом. Фолле був у машинному відділенні, відпустивши пару працівників машинного відділення, які нервово доглядали за двигунами під загрозою свого пістолета. Паркер і Еббот працювали на передній палубі біля якірної лебідки, а Геллієр стояв на сторожі трюму.
  
  Меткалф подзвонив Ебботу, щоб він зібрав щось поїсти, а також привів Геллієра на міст. «Все тихо?» запитав він.
  
  — Нічого страшного, — запевнив Геллієр. «Вони влаштувалися».
  
  Меткалф запропонував йому сендвіч. Коли Геллієр відкусив це, він сказав із широкою посмішкою. — Ви додали піратство до свого списку злочинів, сер Роберте. В Англії це все ще актуальне питання».
  
  Геллієр захлинався сухим хлібом і розсипав крихти. Воррен сказав: «Я не думаю, що Делорм буде висувати звинувачення, не маючи доказів, які ми маємо на борту». Він зиркнув на Меткалфа. «Цікаво, про що вона зараз думає».
  
  — Злі думки — це точно, — сказав Меткалф. «Але мене більше хвилює те, що вона робитиме. Вона точно не буде сидіти на своїй красивій попі. Коли Жанет злиться, вона стає активною». Він кивнув у бік носової палуби. «Як справи у Паркера?»
  
  — Він каже, що потрібна ще година, — сказав Абат.
  
  Воррен сказав: «Я візьму йому їжу і побачу, чи потрібна йому допомога».
  
  Меткалф однією рукою підтримував кермо, а іншою тримав бутерброд. «Що це за повія. Вона могла б зробити дев'ять вузлів, якби могла спуститися вниз». Він підняв очі. «Що це за гаджет там на вишці?»
  
  Абат сказав: «Це один із трюків Дена». Він пояснив про світло на березі та людину у воронячому гнізді.
  
  242'
  
  «Геніально», — прокоментував Меткалф. «Залізьте туди і подивіться, що ви можете побачити».
  
  Еббот піднявся по вишці й утримався на вершині, тримаючись за прицільний телескоп, який був жорстко закріплений. На цій висоті, у п’ятдесяти футах над водою, він відчув вітерець, який ворушив його світле волосся, і повільний крен «Ореста» посилився. Тут є ще дві кнопки; він закричав. «Істмен хотів два набори».
  
  «Залиште їх у спокої. Що ти бачиш?'
  
  Абат переглянув луки. Перед нами корабель. Я бачу дим». Він повільно обернувся, оглядаючи горизонт. — За нами теж один.
  
  Меткалф насторожився. «Наздоганяє нас?»
  
  — Важко сказати, — вигукнув абат. Деякий час він мовчав. Мені здається, що вона... я бачу помах лука».
  
  Меткалф залишив кермо, сказавши Геллієру: «Візьми». Не порушуючи кроку, він узяв бінокль і піднявся по вишці, як мавпа на пальму. На вершині він затримався, впираючись у крен корабля, і сфокусував бінокль на корму. «Я яхта Фуада. Вона вилітає, як кажан із пекла».
  
  'Як далеко?'
  
  Меткалф провів розумовий розрахунок. — Може, шість миль. А в неї є радар — вона нас помітить». Він передав бінокль Ебботу. «Залишайся тут і стеж за нею».
  
  Він спустився по вишці й повернувся на міст, де взяв трубку мостового телефону й подзвонив у машинне відділення. «Джонні, підштовхни трохи своїх хлопців — ми хочемо більше швидкості... Я знаю це, але Жанет у нас на хвості».
  
  Коли він грюкнув телефонною трубкою, Геллієр кинув на нього косий погляд. «Скільки часу ми маємо?»
  
  Це іржаве відро може зробити трохи більше восьми вузлів, якщо його штовхнути. Цій яхті може бути тринадцять чи чотирнадцять. Скажи годину. Меткалф підійшов до крила мосту й поглянув на корму. «Звідси її не видно; вона все ще за горизонтом». Він повернувся, і на його обличчі з'явилася похмура усмішка. «Колись я вже був у такому жайворонку — у Західному Середземномор’ї. Я та хлопець на ім’я Крупке з Fairmile. Але того разу ми займалися погонею».
  
  'Хто переміг?' запитав Геллієр.
  
  Посмішка Меткалфа стала ще похмурішою. 'Я зробив!'
  
  «Що вона може зробити, якщо наздожене? Вона не може нас посадити».
  
  «Вона може вистрілити з нас». Меткалф глянув на годинник. Ця ванна не буде надто здоровою через годину».
  
  Хеллієр сказав: «У нас є багато сталевих пластин, за якими можна сховатися.
  
  У голосі Меткалфа було щось презирство, коли він з огидою сказав: «Сталева пластина!»
  
  Він ударив ногою об край мосту, і іржа посипалася великими пластівцями. «Кулі в нікелевій оболонці розірвуть цей матеріал, як картон. Ви були в артилерії, тож повинні знати. Скажіть, що з цим мостом зробить 40-міліметрова гармата?»
  
  Він залишив Геллієра з цією неприємною думкою й піднявся на передню палубу, де Паркер і Воррен працювали на лебідці. «Дернися — за нами стежать. Як довго, заради Бога?»
  
  Паркер не зупинявся у своїх рівномірних рухах, угвинчуючи трубу. «Я сказав годину».
  
  «Година — це все, що у вас є», — сказав Меткалф. «Після цього опустіть голову».
  
  Уоррен підвів очі. — Ден розповідав мені про те, що, на вашу думку, зробить Делорм. Вона справді нас підстрелить?»
  
  Цього було достатньо, щоб Паркер зупинився. Коли я вперше побачив цю корову, я зрозумів, що вона погана», — сказав він. «Я не знаю, як Майк міг її терпіти. Вона вб’є багатьох із нас, а потім повернеться та танцюватиме всю ніч, не замислюючись». Він знову потягнув трубний ключ і сказав: «Це все тут. Решту ми робимо під палубою».
  
  «Якщо я можу щось зробити, щоб прискорити роботу, просто кричіть», — сказав Меткалф. «Я йду вниз, щоб повідомити Енді рахунок». Він поспілкувався з Тозьєром і Фолле в машинному відділенні, а коли повернувся на відкритому повітрі, то побачив, що «Стелла дель Маре» видно з палуби, низько на горизонті. Він пішов прямо на корму й дослідив, потім піднявся на місток і сказав Геллієру: «Це буде головна ціль — будь-хто, хто стоятиме там, де ти, отримає відбивну».
  
  «Хтось має керувати», — тихо сказав Геллієр.
  
  — Так, але не звідси. На кормі є аварійне місце рульового управління. Меткалф подивився на вишку. «Майк, спускайся звідти та сядьте за кермо».
  
  Вони з Геллієром пішли на корму, звідки витягли аварійне кермо, шафку й закріпили його прямо над кермом. Меткалф оглянув його. "Трохи відкриті", - прокоментував він. «Потрібне полотно навколо нього. Це не зупинить кулі, але вони можуть не стріляти в корму, якщо не побачать тут нікого». Навколо колеса вони накрили брезентовий навіс. — Побудьте тут трохи, — сказав Меткалф. — Я зніму Аббота з керма на мосту — він мені потрібен. Відтепер ви можете ошукати корабель, доки я вас не заміню.
  
  Він знову кинувся вперед, думаючи, що він... долає неабиякий кілометраж на своїх власних плоскоступих. Він зняв Еббота з керма й поглянув на курс «Ореста». Після попереднього повороту вона продовжила свій шлях, а колесо мосту повільно й рівномірно оберталося вперед-назад, ніби ним керував невидимий чоловік.
  
  — Забирайся в офіцерську кімнату, — сказав він Абботу. «Візьміть подушки, ковдри, куртки, капелюхи — я хочу встановити манекени».
  
  Поверх подушок накидали пальта, а зверху мундирні кашкети застібали шпажками з камбузу. Вони зробили три манекени і підвісили їх до верхньої частини рубки на мотузках так, що вони були неприємно схожі на повішених. Але здалеку вони виглядали досить справжніми, і вони легенько погойдувалися туди-сюди, створюючи враження природного руху.
  
  Меткалф вийшов на крило містка й поглянув на корму. «Вона швидко наздоганяє. Приблизно миля — скажімо, десять хвилин. Тобі краще геть звідси, Майку. Я піду подивитися, що робить Паркер».
  
  Там корабель, — сказав Еббот, показуючи на правий борт. Вона йшла в інший бік і була приблизно за дві милі на правій балці. «Як ви думаєте, чи є шанс отримати допомогу?»
  
  — Ні, хіба що ви хочете перетворити це на справжню бійню, — сказав Меткалф напруженим голосом. «Якби ми підійшли до того корабля, то просто додали б список загиблих».
  
  — Ви маєте на увазі, що вона вбила б і команду того корабля?
  
  «Сто мільйонів доларів мають велику вбивчу силу. Тутешні порти наповнені людьми, які вб’ють будь-кого, кого ти вкажеш, за п’ять тисяч доларів, і я б’юся об заклад, що їх на яхті повно». Він роздратовано знизав плечима. 'Давай рухатись.'
  
  Паркер і Воррен були втомлені й брудні. 'П'ять хвилин? — сказав Паркер у відповідь на термінове запитання Меткалфа. Це остання частина труби.
  
  "Де ви вмикаєте пару?"
  
  — На палубі біля лебідки є клапан, — сказав Паркер. «Ви не можете пропустити це».
  
  Я буду там, — сказав Меткалф. «Дай мені крикнути, коли хочеш, щоб його ввімкнули. І краще хтось піде і розповість Енді, що відбувається. Можливо, йому теж потрібна підтримка, але я сумніваюся».
  
  Він піднявся на палубу й побачив, що «Стелла дель Маре» піднімається по лівій балці. Вона знизила швидкість, щоб не відстати від «Ореста», і зайняла станцію приблизно за двісті ярдів. Він присів за лебідку й подивився на неї. Абат сказав ззаду: «Погляньте на корму». Що це?'
  
  — Тримайся подалі від очей, — різко сказав Меткалф. Він дивився на безпомилкові ракурси, ледь приховані під полотном, і йому трохи нудило. «Це гармата. Ця штука може бризкати снарядами, як шланг бризкає водою». Він зробив паузу. «Я думаю, що один кулемет встановлено в носовій частині корабля, а інший — на палубі. Плаваючий пакет бід».
  
  «Чого вони чекають?» — майже роздратовано запитав абат.
  
  
  — Щоб інший корабель звільнився. Жанет не хоче свідків. Вона зачекає, доки корпус опуститься, перш ніж щось спробувати». Він оцінив відстань до клапана, який був відкритий. «Я все одно сподіваюся, що вона це зробить».
  
  Він тарабанив пальцями по металу лебідки, чекав, що йому дадуть слово, і нарешті почув, як Воррен вигукнув: «Гаразд, Томе; Ден каже, шприцніть три хвилини — цього має бути достатньо».
  
  Меткалф вийшов із-за лебідки, став над клапаном і повернув його. Він дуже усвідомлював, що перебуває на виду у Стелла-дель-Маре, і відчув незручне поколювання між лопатками. Із погано з’єднаного з’єднання шалено шипіла пара.
  
  Далеко під ним чекав Тозьєр, тримаючи в руках автомат. Позаду нього Паркер незграбно притулився до стіни, чекаючи, що щось станеться. Він був упевнений, що щось станеться. Жодна людина не залишалася б надовго в сталевій коробці, куди подавалась жива пара під тиском котла. Він лише кивнув, коли Тозьєр прошепотів: «Затискач рухається».
  
  Тозьєр, можливо, дав Істмену шанс із жалю, але Істмен грюкнув дверима серед хмари пари й вийшов стріляти. Тозьєр натиснув на спусковий гачок, і пістолет-кулемет шумно заревів у обмеженому просторі, але не зміг заглушити пронизливий пронизливий свист пари, що виривалася. Істмена зрізали, не зробивши й двох кроків, і відкинули назад, щоб лежати через відкритий поріг торпедної кімнати.
  
  Вереск пари припинився. Паркер сказав: «Він витримав дві хвилини, довше, ніж я очікував. Подивимося, чи він завдав шкоди».
  
  Тозьєр опустив рушницю. «Так, давай позбудемося цього проклятого».
  
  Паркер різко зупинився. — Будь проклята за казку, — різко сказав він. У нас там є зброя. Ми можемо використати їх.
  
  У Тозьєра відвисла щелепа. «Клянусь Богом, ви маєте рацію. Я, мабуть, божевільний, щоб сам про це не подумав. Перевір торпеди, Ден; Я повинен це організувати». Він побіг коридором і по вертикальних драбинах піднявся на бак. Він саме збирався ступити на палубу, коли хтось узяв його за руку.
  
  — Спокійно, — сказав Меткалф. — Інакше натрапиш на кулю. Подивіться там.
  
  Тозьєр обережно глянув за раму дверей і побачив Stella del Mare зовсім близько. Він хилився назад і сказав: «Пекельні зуби! Вона поряд».
  
  «Недалеко є корабель, але з кожною хвилиною він віддаляється. Жанет чекає ясного горизонту».
  
  «У Паркера була думка, — сказав Тозьєр. «Він хоче її торпедувати». Він усміхнувся, побачивши Меткалф. «Звичайно, він був моряком — ця ідея прийшла йому в голову природно».
  
  «Це також мало прийти до мене», — сказав Меткалф. В його очах з’явився злий блиск. — Мені краще замінити Геллієра — для цього знадобиться краще керування кораблем, ніж він здатний. Паркер потребує допомоги?
  
  'Він буде. Краще скажи Гелліеру, щоб пішов і допоміг йому. Я даю Джонні слово».
  
  Тозьєр спустився до машинного відділення й побачив, що Фолле сидів біля телеграфу з пістолетом у руці та дивився на офіцера-інженера, який оглядав циферблат. Йому довелося підвищити голос, щоб його почули, коли він оновлював Фолле.
  
  "Сучий син!" — захоплено сказав Фолле. — Ви маєте на увазі, що ми її торпедуємо?
  
  
  «Ми спробуємо».
  
  Фолле подивився на спітнілі тарілки поруч. За цією тонкою сталевою оболонкою лежало море. «Якщо щось трапиться — будь-яка проблема — дайте мені знати», — сказав він. «Я хороший плавець, але я хотів би отримати шанс це довести».
  
  На губах Тозьєра з’явилася похмура посмішка. — Які шанси ти зараз пропонуєш, Джонні?
  
  «Всі ставки зірвані», — сказав Фолле. «Але ми вчинили правильно, я це знаю. Просто навіть якщо у вас є перевага, ви не зможете виграти їх усіх».
  
  Тозьєр легенько вдарив його по руці. Тримайте цю купу мотлоху в робочому стані. Том захоче маневрувати».
  
  Він підійшов до торпедного відсіку і перед тим, як увійти, відтягнув тіло Істмена вбік. — Здається, все гаразд, — сказав Паркер. «Істмен тут не бавився». Він ляснув торпедою по борту. «Мені потрібна допомога з цим». Дві вже в трубах, але я не можу всунути їх сам».
  
  — Геллієр спускається, — сказав Тозьєр. «Він найсильніший». Він обернувся. «Ось він зараз. Ден, дозволь мені зрозуміти це. Ми просто натискаємо кнопки — це все?»
  
  Паркер кивнув. «Один комплект стоїть на мосту, а інший — у воронячому гнізді; ви можете використовувати будь-який. Але тобі буде краще у воронячому гнізді -- там нагорі є оглядовий телескоп.
  
  «Я повернусь наверх», — сказав Тозьєр. «Веселі починаються».
  
  Він кивнув Гелліеру й пішов геть. Хеллієр запитав: «Що мені робити?»
  
  — Поки що нічого, — незворушно сказав Паркер. «Ми просто чекаємо». Він підняв очі. «Якщо ви релігійна людина, ви можете спробувати молитву».
  
  На кормі Тозьєр знайшов Аббота й Воррена. Абат лежав на палубі й обережно визирав з-за кута рубки «Стелла-дель-Маре». Він відсахнувся, коли Тозьєр торкнувся його плеча. «Вони щось роблять із тією штукою на кормі».
  
  Tozier зайняв його місце. Троє чи четверо чоловіків були зайняті на кормовій палубі яхти, знімаючи брезент, щоб відкрити подовжений ствол гармати. Один з них сів на сидіння і повернув ручку, і бочка піднімалася і опускалася;
  
  інший сів і перевів рушницю, а потім приклав око до прицілу. Тозьєр віддав би душу за добру рушницю; він міг би збити їх усіх, перш ніж вони встигли втекти. Далі попереду інші готували кулемети до бою, і він виразно побачив, як ставили на місце барабан з боєприпасами. Він відійшов і подивився назад. Корабель, який вони проминули, був лише плямою на горизонті, увінчаною плямою диму. Він підвівся і пронизливо гукнув: «Том, бойові станції!»
  
  Відповідь з-за брезентового тенту пролунала приглушено. "Так, так, лижі"
  
  Тозьєр відвів Воррена й Еббота. «Лівий борт відтепер не буде надто здоровим. Найкраще буде лягти плазом на палубу з правого борту десь за містком. Ми спробуємо торпедувати її, а Том командує; він повинен бути, тому що він повинен направити корабель на те, у що він стріляє».
  
  «Але кнопки стрільби знаходяться на містку», — сказав Воррен.
  
  — Так, — сказав Тозьєр. «Ось тут приходить найцікавіше. Майку, ти залишайся тут і підтримувай зв’язок із Томом — ти передай слово, коли він буде готовий атакувати. Нік, ти будеш зі мною. Коли лунає слово, ти прямуєш до мосту і намагаєшся дістатися до кнопок».
  
  Воррен кивнув і на мить задумався, яку роль Тозьєр обрав для себе. Невдовзі він дізнався, бо Тозьєр кивнув на вишку. «Угорі є ще один набір кнопок. Це моя робота на випадок, якщо ти не зможеш доїхати до мосту».
  
  Воррен подивився на жахливо оголене вороняне гніздо й зволожив губи. — Припустимо, ти не зможеш туди піднятися?
  
  «Я вже перестану піклуватися про це», — легко сказав Тозьєр. «Комусь іншому доведеться спробувати. Давайте налаштуватися.
  
  Вони з Ворреном присіли в укриття з правого борту й чекали. Коли це сталося, воно сталося раптово і шокуюче.
  
  З місця, де він ховався, Воррен міг бачити задню частину мосту, і під супровід гоміну швидких вибухів він почав розпадатися. Яскраві точки світла танцювали по ньому, коли гарматні снаряди вибухали з лютою силою, і кермова рубка за мить перетворилася на розтрощені руїни.
  
  Над його головою пролунав стук, і він підвів очі й побачив, неймовірно, шматок скла, що в’їхав у тиковий комінгс. Викинувшись із рульової рубки, він смертоносно повернувся до нього й вдарив гострим, як бритва, краєм на дюйм глибоко в тверду деревину. Якби його голову підняли ще на кілька дюймів, його б обезголовили.
  
  Він повернувся назад у безпечне місце саме вчасно, коли гарматний вогонь пронісся по кормі. Снаряди розірвалися на палубі, і уламки дощок проїхали навколо нього, один прорізав поділ його куртки й прорвав нерівну діру. Понад глибший гуркіт гармати долинув легкий стукіт кулеметів і кулі прорізали рубку, неначе стіни були паперові, і він понизився на палубі, наче хотів укопатися в неї.
  
  Стрілянина була чута за чотири милі на захід молодим капітаном ліванського патрульного катера, який перевозив Джаміля Хасана. Він повернувся до Хасана і сказав: «Стріляйте!»
  
  Хасан зробив різкий жест. Дегустатор — їдь швидше».
  
  Уоррен обережно підвів голову, коли жахливий шум припинився, і все стало так само тихо, як і раніше, лише чути рівномірний стукіт двигунів і плескіт носової хвилі. Він подивився на міст і жахнувся від маси уламків. Йому раптом привиділися маріонетки, виготовлені Меткалфом, які танцювали на мотузках, наче маріонетки, коли кулі та снаряди проїжджали крізь них і між ними, поки дах не провалився.
  
  «Орест» повільно почав повертатися ліворуч, наче з штурвала зняли стримуючу руку. Меткалф закричав: «Я нахиляюся, щоб начебто випадково відштовхнути її від своїх луків». Ми можемо просто зійти з рук. Скажи Енді, щоб приготувався».
  
  Абат підбіг уперед і передав повідомлення. Тозьєр подивився на розтертий міст і похитав головою. Вставай, Нік; але спокійно. Перш ніж натиснути на цицьку, зачекайте, поки вона досягне мети. Якщо ви взагалі не можете стріляти, крикніть мені».
  
  Уоррен помітив, що тремтить. Це була не та робота, для якої він був створений, і він це знав. Він побіг до мостової драбини і швидко по ній піднявся, нахиливши голову, коли вийшов на міст, і розвалився. Він підвів голову й подивився на рубку. Передню частину було розірвано, і позаду залишилося дуже мало. Не було ані колеса, ані нактобу, ані телеграфного двигуна — ані коробочки з двома кнопками. Міст розчистили.
  
  Він закричав: «Тут нічого, Енді*, і розвернувся, щоб повернутися, боячись, що його захопить наступна стрілянина. Він не потрудився злізти по драбині, а кинувся в космос і важко впав на палубу в дорогоцінному притулку того, що залишилося від мосту.
  
  Він побачив, як Тозьєр пробіг повз нього вздовж палуби й вийшов на вільний простір пояса корабля, зигзагами, щоб ніколи не зробити більше трьох кроків у тому самому напрямку. Він зник за кожухом двигуна-віслюка біля підніжжя вишки, і Воррен подивився вгору. Здавалося неможливим, щоб хтось піднявся на це після того, що сталося.
  
  Меткалф одним оком дивився на вишку, а іншим — на «Стелла-дель-Маре». Він побачив, як Тозьєр піднімається, а потім повернув кермо, щоб вирівняти «Орест» на її курсі. Тозьєр дійшов до воронячого гнізда й нахилився, щоб поглянути на приціл, але яхта рушила геть, хоча Меткалф докладав усіх зусиль, щоб тримати луки на одній лінії з нею.
  
  Раптова зміна курсу обох кораблів збила з пантелику артилеристів на яхті. Передовий кулемет взагалі не міг вивести, а той, що був на міделі, стріляв, але прицільно був дикий. Однак гармата була розташована ідеально, вона плавно проходила та відкривала вогонь. Град снарядів пронісся повз Тозьєра, і здавалося неможливим, щоб його не влучили. За кормою «Ореста» море вивергалося фонтанами протягом милі, коли снаряди перелітали корабель і нешкідливо вибухали.
  
  Тозьєра вдарили ножем по кнопці, і дві торпеди на загальну суму 50 000 000 доларів були на шляху.
  
  Тоді він спустився вниз по вишці так швидко, як міг. Він підійшов до дна на десять футів і провалився решту шляху. Гармата перестала стріляти, і Воррен почув, як хтось підбадьорював на кормі, і подумав, чому Меткалф так радий. Одне було напевно — торпеди промахнулися. Вибуху з моря не було, і кулемет все ще продовжував свою відривну розмову.
  
  Меткалф намагався наслідувати черепаху, коли гарматні снаряди шмагали над головою, втягуючи його шию в плечі, наче це хотіло врятувати голову від удару. Якби гармату було натиснуто трохи нижче, корму «Ореста» знесло б разом із Томом Меткалфом. Коли гарматний постріл припинився, він подивився крізь дірку в навісі й почав голосно радіти.
  
  На Stella del Mare все пішло не так; на її палубі виникла плутанина, а довгий ствол гармати було нахилено вгору під неприродним кутом. Імпровізована установка не витримала безперервних ударів, бо гармата викачала снаряди і тепер вийшла з ладу. З яхти долинув тонкий і віддалений зойк, ніби когось поранили.
  
  Тож Меткалф підбадьорився.
  
  Внизу, в носовій частині, Паркер і Геллієр почули шипіння стисненого повітря, коли торпеди покидали труби. Геллієр був готовий чекати, щоб почути, чи вони вдарять*, але Паркер уже закривав зовнішні дверцята труб, готуючись до перезавантаження. Він відчинив внутрішні дверцята й відійшов убік, коли вода хлинула, а потім спритно потягнув за ручки затискачів, які тримали торпеду з лівого борту. «Давай, — крикнув він. «Затягніть виродка!»
  
  Вони з Гелієром підняли торпеду, яка повільно рухалася на роликах до відкритої труби. Він був дуже важким і рухався на частку дюйма за раз, але він набрав швидкість, коли вони штовхалися сильніше, і нарешті солодко зайшов. Паркер грюкнув дверима будинку й повернув замкове колесо. — А тепер інший, — видихнув він.
  
  «Як ви думаєте, перший лот влучив?» запитав Геллієр.
  
  — Не знаю, — сказав Паркер, його руки були зайняті. — Не варто так думати. Мабуть, це був упор, судячи з рекету, який там був. Давайте введемо цього, заради Бога!
  
  Уоррен подивився, чи бачить Тозьєра, але його не було й сліду. Він схилив голову за край мосту й подивився на Стелла-дель-Маре. Вона повернула так само, як і «Орест», і все ще була на лівому борті, тримаючись паралельного курсу. Середній кулемет усе ще стріляв короткими чергами, і тепер той, що був у носі, міг знову взяти в дію, і він також відкрився, але обидва, здавалося, зосереджувалися на передній палубі.
  
  Він бачив чому. Тозьєр ховався в розриві бака, просто сидячи там, одна нога волочилася за ним і дивно зігнута в місці, де не повинно було бути суглоба. Навіть на такій відстані Воррен міг зрозуміти, що нога зламана. Він побачив, як Ден Паркер кинувся з дверей бака, намагаючись дістатися до Тозьєра. Він не пройшов і двох кроків, як зупинив кулю, яка відкинула його кругом і звалила на палубу, де він лежав, ледве рухаючись.
  
  Це було занадто для Воррена. Він вирвався з укриття й побіг палубою, не дбаючи про те, чи загрожує йому небезпека, чи ні. Одночасно з корми пролунав вільний рев. — Вона повертається, щоб обстріляти нас з правого борту. Shell буде перетинати наші луки
  
  
  - готуйся стріляти. Воррен почув ці слова, але вони не мали для нього сенсу; він мав намір дістатися до Паркера й Тозьєра. Але він, на щастя, знав, що кулеметний обстріл припинився, коли «Стелла-дель-Маре» почала хитатися попереду «Ореста», і стріляти стало невигідно. Таким чином він зміг дістатися до Паркера без жодної подряпини.
  
  Він нахилився, взяв Паркера під руки й затягнув його в бак. Він був немилосердним щодо цього, бо не мав часу гаяти, але, на щастя, Паркер був непритомний.
  
  Потім він повернувся до Тозьєра, який підвів очі й слабко посміхнувся. «Зламана нога», — сказав він.
  
  
  — Ти можеш стояти на іншому, — сказав Воррен і допоміг йому підвестися.
  
  — Заради Христа! — крикнув Меткалф. «Хтось підніми цю кляту вишку».
  
  Уоррен озирнувся й завагався, відчувши, як вага Тозьєра спирається на нього. Він побачив, як Еббот кинувся назустріч, зник за двигуном осла, як це зробив Тозьєр, щоб знову з’явитися на півдорозі до вишки, піднімаючись, наче диявол йшов за ним по п’ятах.
  
  Меткалф, який був на попі, мав вид на трибуну. «Стелла дель Маре» перетнула його носову частину за триста ярдів попереду. Побачивши Еббота на вишці, кулемети знову відкрилися, немилосердно забивши «Ореста». Абат не став користуватися прицілом. Він вдарив рукою по кнопках саме тоді, коли автоматна черга зашила йому на грудях криваві діри. Він розвів руки, коли його відкинуло назад, і він впав на тридцять футів на палубу внизу.
  
  Але потім яхта затремтіла і загальмувала її крок, коли в неї влучили торпеди, і вона вибухнула, коли в її кишках вибухнуло понад триста п’ятдесят фунтів тротилу. Вона не була військовим кораблем, побудованим для покарання, і вибухи розірвали її на частини. Її середня частина була розірвана і повністю знищена, таким чином розрізавши її навпіл; її носова частина плавала лише кілька секунд, залишаючи корму швидко наповненою водою.
  
  Кілька невеликих фігурок зістрибнули з корми перед тим, як вона потопіла у киплячій воді, і зуби Меткалфа вишкірилися в безсмішній посмішці. «Орест» плив до уламків, що плавали на поверхні, і він побачив біле обличчя під довгим світлим волоссям і руку, яка відчайдушно махала.
  
  Повільно й дуже обережно він повернув кермо так, що корма «Ореста» ковзнула вбік до Жанетт Делорм, і її втягнуло у вир бурхливого гвинта. З такою ж точністю він випрямив «Орест» на її курс і не озирався на те, що могло з’явитися в кільватері.
  
  VII. Меткалф сперся на поручні й подивився в роззявлене дуло другого скорострілу, який він бачив того дня. Його тренували на «Орестесі» з ліванського патрульного катера, який тихо цокав на сто ярдів до лівого боку в тому самому місці, що й «Стелла-дель-Маре». Усе було як і раніше, за винятком того, що двигуни «Ореста» були зупинені, компаньйон спущений, а невеликий моторний човен із двома рядовими та молодшим офіцером ліванського флоту лежав поруч.
  
  — Дай мені руку, Томе, — покликав Воррен. Меткалф повернувся й підійшов до місця, де Воррен перев’язував Паркерове плече. Він нахилився й тримав пов’язку, щоб Воррен міг її зав’язати. «Як ти почуваєшся?» запитав він.
  
  — Непогано, — сказав Паркер. «Могло бути й гірше — не треба бурчати».
  
  Меткалф присів навпочіпки й сказав Воррену: «Той цивільний, який піднявся на борт, мені не скидався на флот».
  
  «Я навіть не знав, що Ліван має флот», — сказав Воррен. «Це не так; лише кілька кораблів берегової оборони». Меткалф кивнув на патрульний катер. «Я багато разів помилявся цим хлопцям». Він нахмурився. — Як ти гадаєш, про що весь цей час базікав Геллієр? Ці двоє, мабуть, розмовляли годину».
  
  — Я б не знав, — коротко відповів Воррен. Він думав про Майка Еббота та Бена Браяна — двох загиблих із початкової команди з п’яти. Сорок відсотків втрат — це висока ціна, і це не враховуючи поранених — ще сорок відсотків.
  
  Тозьє лежав поруч, його нога була в шинах, а Фолле розмовляв з ним. «Боже!» — сказав Фолле. «Я поясню це ще раз». Він брязкав монетами в руках.
  
  «О, я тобі вірю», — сказав Тозьєр. Я повинен, чи не так? Адже ти забрав у мене гроші. Це влучний трюк». Він подивився через палубу на закутане полотном тіло, яке лежало на верхівці трапу. «Шкода, що ця ідея пізніше не спрацювала».
  
  — Я розумію, що ви маєте на увазі, але це було найкраще, — уперто сказав Фолле. 'Як я сказав
  
  
  - Ви не можете виграти їх усіх. Він підняв очі. «А ось і Геллієр». Геллієр пішов палубою до них. Меткалф підвівся й запитав: «Це військово-морський флот?» Він кивнув Гассану, який чекав біля поруччя.
  
  — Ні, — сказав Геллієр. «Він поліцейський»,
  
  «Що ти йому сказав?»
  
  — Усе, — сказав Геллієр. «Вся історія».
  
  Меткалф роздув щоки. Це ставить нас прямо посередині», — сказав він. «Нам пощастить, якщо ми не будемо в ньому ще двадцять років. Ви коли-небудь були у в’язниці на Близькому Сході, сер Роберте?
  
  Геллієр посміхнувся. «Я трохи розплився щодо вашої діяльності з продажу зброї. Його все одно це не цікавило. Він хоче з нами поговорити».
  
  Він звернувся до Гасана, який підійшов до них, заклавши руки в кишені. Він оглянув їх, стиснувши губи, і різко сказав: «Мене звати Джаміль Хасан; Я поліцейський. Ви, панове, здається, вели приватну війну, частина якої велася на території Лівану. Як поліцейський, я вважаю це найбільш ненормальним».
  
  Частина суворості зникла з його обличчя. «Однак як офіцер поліції я вважаю себе безпорадним, оскільки відкрите море за межами територіальних вод Лівану не входить до моєї юрисдикції — то що мені робити?»
  
  Меткалф усміхнувся. «Ти скажи нам, друже».
  
  Хасан проігнорував вставне слово. «Звичайно, окрім того, що я поліцейський, я також є приватним громадянином Лівану. У цій якості дозвольте мені подякувати вам за те, що ви зробили. Але я радив би вам у майбутньому залишити такі переслідування в руках належних і компетентних органів». Його губи викривилися в посмішці. «Які в даному випадку були не надто компетентними. Але це все ще залишає без відповіді запитання — що мені з тобою робити?»
  
  — У нас є поранені, — сказав Воррен. Їм потрібна увага – лікарня. Ти міг би відвезти їх назад до Бейрута на тому своєму човні».
  
  — Не моє, — виправив Хасан. — Ви, я так розумію, доктор Воррен? Коли Уоррен кивнув у відповідь, він продовжив: «Будь-хто з вас, який повернеться до Бейрута на тому човні, неминуче потрапить у в’язницю. Наші маленькі ВМС не мають вашої англійської традиції закривати на це очі. Ні, ти залишишся тут, а я повернуся до Бейрута. Я пошлю когось, щоб забрати вас, і вас висадять тихо й непомітно. Ви розумієте, що я влаштовую це виключно як громадянин, а не як поліцейський».
  
  Меткалф важко зітхнув. Хасан сардонічно подивився на нього і сказав: «Наші арабські країни дуже тісно співпрацюють, і екстрадицію легко організувати. Були повідомлення про банду міжнародних розбійників, які блукали Близькому Сходу, вбивали без розбору, використовуючи військову зброю та — — він рішуче втупився в Меткалфа буравцем — — займалися іншою діяльністю проти держави, зокрема в Іраку. Через ці обставини ви покинете Ліван при першій нагоді. Авіаквитки будуть доставлені у ваш готель, і ви ними скористаєтеся. Я сподіваюся, ви розумієте.'
  
  Тозьєр сказав: «А як щодо екіпажу цього корабля?» Вони все ще забиті в трюм».
  
  «Ви відпустите екіпаж перед тим, як залишити цей корабель». Хасан тонко посміхнувся. «Їм доведеться відповісти на кілька незручних запитань, якщо корабель колись зайде в порт. За цих обставин я не думаю, що ми знову побачимо корабель».
  
  — Дякую, — сказав Геллієр. «Ми цінуємо ваше розуміння нашої позиції».
  
  
  Хасан коротко кивнув і відвернувся. Він був на півдорозі до проходу, коли зупинився й обернувся. «Скільки там було героїну?»
  
  — Точно тисяча кілограмів, — сказав Паркер. «Метрична тонна».
  
  Хасан кивнув. Дякую, панове». Несподівано він посміхнувся. «Я думав, що знаю все про контрабанду, але торпеди!» Він похитав головою, і його обличчя стало серйозним, коли він побачив закутане тіло Абата. «Я пропоную вам поховати тіло цього відважного чоловіка в морі», — сказав він і підійшов через борт до човна, який чекав.
  
  Тозьєр сказав: «Ну, Нік; це кінець. Це було різко, але ми зробили це».
  
  Воррен сперся об комінгс люка. Раптом він відчув сильну втому. «Так, ми це зробили. У всякому разі, деякі з нас це зробили».
  
  Але Бен Брайан ніколи не стане володарем садиби, хоча Воррен мав намір подбати про те, щоб Геллієр виконав свою обіцянку створити громадський центр для лікування залежних; і Майка Еббота більше ніколи не чекатимуть на його порозі останній бруд на сцені наркотиків.
  
  Він подивився на Геллієра — чоловіка, який хотів крові — і сподівався, що залишився задоволеним. Чи варті були смерті? Була б невідома кількість людей, більшість з них у Сполучених Штатах, які прожили б довше і, ймовірно, щасливіше, навіть не підозрюючи, що їхні додаткові роки були куплені смертю, — і наступного року чи наступного року інший Істмен або виник би інший Делорм, і вся ця клята, брудна справа почалася б знову.
  
  Воррен заплющив очі від сонця. Але нехай хтось інший зупинить це, подумав він; темп занадто гарячий для простого лікаря.
  
  Кінець.
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"