Дивер Джеффри : другие произведения.

Смерць блакітнай кіназоркі (Руна, №2)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Змест
  Іншыя кнігі гэтага аўтара
  Тытульны ліст
  Прысвячэнне
  Раздзел першы
  Раздзел другі
  Раздзел трэці
  Раздзел чацвёрты
  Раздзел пяты
  Раздзел шосты
  Раздзел сёмы
  Раздзел восьмы
  Раздзел дзевяты
  Раздзел дзесяты
  Раздзел адзінаццаты
  Раздзел дванаццаты
  Раздзел трынаццаты
  Раздзел чатырнаццаты
  Раздзел пятнаццаты
  Раздзел шаснаццаты
  Раздзел сямнаццаты
  Раздзел васямнаццаты
  Раздзел дзевятнаццаты
  Раздзел дваццаты
  Раздзел дваццаць першы
  Раздзел дваццаць другі
  Раздзел дваццаць трэці
  Раздзел дваццаць чацвёрты
  Раздзел дваццаць пяты
  Раздзел дваццаць шосты
  Раздзел дваццаць сёмы
  Раздзел дваццаць восьмы
  Раздзел дваццаць дзевяты
  Раздзел трыццаты
  Пра аўтара
  Аўтарскае права
   Хвала іншым захапляльным раманам Джэфры Дзівера
  
  МАНХЭТЭН - МОЙ БІТ
  «Вельмі арыгінальна і вельмі займальна».
  — Таямнічы часопіс Альфрэда Хічкока
  «Дывер піша з яснасцю, спачуваннем і розумам, з відавочна чалавечым і сучасным ухілам».
  — Publishers Weekly
  
  ЦЯЖКІЯ НАВІНЫ
  «Без сабе роўных забавы... абсалютна цудоўныя».
  — Агляды Kirkus
  «Забяспечвае выдатнае адчуванне індустрыі тэленавін. Павароты сюжэту сапраўды здзіўляюць. Цалкам рэкамендуецца.”
  — Агляд Містэрыі Друда
  «[Rune] - гэта глыток свежага паветра».
  — Спіс кніг
  
  УРОК ЯЕ СМЕРЦІ
  «Жудасны трылер з напружаным напружаннем... Тэрор няўхільна нарастае ў гэтым перагортванні старонак, пакуль не раскрываюцца апошнія захапляльныя сакрэты».
  — Publishers Weekly
  «Жудасна... Джэфэры Дывер напісаў моцны, пераканаўчы раман, які прымушае чытача напружвацца. Абавязацельства, якое варта ўзяць на сябе».
  — У асноўным забойства
  «Выдатная кніга, якой можна карыстацца на розных узроўнях».
  — Навіны кнігарні «Аматары таямніц».
  «Дывер спалучае акадэмічныя службовыя злачынствы, палітычную палітыку маленькага горада і сямейную меладраму з усёй неабходнай таямніцай і напружаннем для падвойнай дозы задавальнення».
  — Агляды Kirkus
  
   ГАСПАДЫНЯ СПРАВЯДЛІВАСЦІ
  «Выдатная забава з устойлівым, праніклівым памочнікам юрыста ў ролі сімпатычнай гераіні».
  — св. Louis Post-Dispatch
  «Інтэлектуальна напісаны трылер ... персанажы добра прамаляваныя [і] сюжэт імклівы».
  — Спіс кніг
  «Свежы і фанк; Мне спадабалася».
  — Таямнічы часопіс Альфрэда Хічкока
  «Цудоўнае дасягненне... у канцоўцы добры ўдар».
  — Таямнічыя навіны
  «Напоўнены персанажамі, дзеяннямі і вельмі падступным сюжэтам ... першакласны юрыдычны трылер».
  — Навіны кнігарні «Аматары таямніц».
   Па аўтару
  КАМЕННАЯ МАЛПА БЛАКІТНАЯ
  НІДЗЕ
  ПУСТЫЯ КРЭСЛА
  РАЗМОВАРЯЮЦЬ НА МОВАХ
  Д'ЯБЛАВА
  СЛЯЗКА ТРУНА ТАНЦОЎКА ЗБІРАЛЬНІК
  КАСЦЕЙ ДЗЯВОЧАЯ
  МАГІЛА
  МОЛІЦЦА ЗА СОН ЦВОРДЫЯ
  НАВІНЫ *
  УРОК ЯЕ СМЕРЦІ* ГАСПАДАРКА
  СПРАВЯДЛІВАСЦІ*
  СМЕРЦЬ БЛАКІТНАЙ КІНАЗОРКІ*
  МАНХЭТЭН — МОЙ БІТ*
  КРЫВАВАЯ РАКА БЛЮЗ
  ПЯЛКІЯ МАГІЛЫ ПЕКЛАСНАЯ
  КУХНЯ
  * Даступна ў Bantam Books
  
   Для Віза, Крыса,
  Шарлоты і Ізабэль
   Я заклікаю да тэатра, у якім акцёры падобныя на ахвяр, якія спальваюць на вогнішчы, сігнал праз полымя .
  — АНТАНІН АРТО
  
  РАЗДЗЕЛ ПЕРШЫ
  
  
  
  Рун праходзіў міма кінатэатра і знаходзіўся ў трох кварталах ад яго, калі выбухнула бомба.
  Ні ў якім разе гэта не быў дынаміт на будаўнічай пляцоўцы — яна ведала пра гэта , пражыўшы некалькі гадоў у аднаўляльным Манхэтэне. Шум быў вельмі гучны — вялізны, балючы грукат, падобны да падзення катла. Бурны чорны дым і далёкія крыкі не пакідалі сумневаў.
  Потым сірэны, крыкі, бег натоўпу. Яна глядзела, але не магла шмат што бачыць з таго месца, дзе стаяла.
  Руна накіравалася да яго, але потым спынілася, зірнула на гадзіннік - з трох на яе запясце, гэта быў адзіны, які працаваў. Яна ўжо спазнялася вяртацца ў студыю — трэба было паўгадзіны таму. Думаючы: чорт вазьмі, калі на мяне ўсё роўна будуць крычаць, чаму б не вярнуцца з добрай гісторыяй, каб зняць з яе джала.
  Так, не?
  Ідзі на гэта. Яна пайшла на поўдзень, каб убачыць бойню.
  Сам выбух быў не такі ўжо і моцны. Гэта не кратэр падлогу і адзіныя вокны, якія ён выдаляў, былі вокны тэатра і шкло ў бары адным адрасам вышэй. Не, гэта быў агонь быў непрыемнай часткай. Палымяныя палаючыя абіўкі, відаць, разгарнуліся, як тыя трасіруючыя кулі ў ваенных фільмах, запалілі шпалеры, дываны, валасы наведвальнікаў і ўсе куткі кінатэатра, уладальнік якога, напэўна, дзесяць гадоў збіраўся ўстаць на код, але проста не t. Да таго часу, калі Рун дабраўся туды, полымя зрабіла сваю справу, і тэатра Velvet Venus (толькі XXX, лепшая праекцыя ў горадзе) больш не было.
  Восьмая авеню панавала ў хаосе, яна была цалкам перакрыта паміж Сорак другой і Сорак шостай вуліцамі. Маленькая Руна, тонкая і крыху больш за пяць футаў, лёгка прабівалася да гледачоў. Бяздомныя, прастытуткі, гульцы ў тры карты і дзеці выдатна бавілі час, гледзячы на хуткую харэаграфію мужчын і жанчын з каля дзясятка пажарных машын на сцэне. Калі дах тэатра паехаў і іскры пасыпаліся каскадам па вуліцы, натоўп выдыхнуў ухвалу, быццам яны глядзелі феерверк Macy's над Іст-Рыверам.
  Экіпажы NYFD былі добрыя, і праз дваццаць хвілін пажары былі «збітыя», як яна пачула, як сказаў адзін пажарны, і драматычнае ўсё скончылася. Тэатр, бар, гастраном і піп-шоу былі разбураны.
  Затым натоўп знік, і ўсе ва ўрачыстай цішыні назіралі, як медыкі вынеслі целы. Ці тое, што ад іх засталося.
  Руна адчувала, што яе сэрца калацілася, калі міма праносіліся тоўстыя зялёныя мяшкі. Нават хлопцы з хуткай медыцынскай дапамогі, якія, як яна здагадалася, даволі прывыклі да такіх рэчаў, выглядалі раздражнёнымі і зялёнымі. Іх вусны былі моцна сціснутыя, а вочы глядзелі перад сабой.
  Яна падышла бліжэй да месца, дзе адзін з медыкаў размаўляў з пажарным. І хоць малады чалавек стараўся гук круты, вымаўляючы словы з усмешкай, голас яго дрыжаў. «Чацвёра мёртвых, але двое застаюцца таямнічымі — не засталося нават на стаматолага».
  Яна праглынула; млоснасць і жаданне плакаць на імгненне ўраўнаважыліся ў ёй.
  Млоснасць вярнулася, калі яна ўсвядоміла нешта іншае: тры-чатыры тоны тлеючага бетону і тынкоўкі ляжалі цяпер на тых жа тратуарах, дзе яна шпацыравала некалькі хвілін таму. Хадзіць і скакаць, як школьніца, асцярожна прапускаць шчыліны, каб выратаваць спіну сваёй маці, гледзячы на афішу фільма і любуючыся доўгімі светлымі валасамі зоркі " Ласты Казінс" .
  Самае месца! На некалькі хвілін раней і…
  "Што здарылася?" — спытаў Рун маладую жанчыну ў абліпальнай чырвонай майцы. Яе голас зрываўся, і ёй прыйшлося паўтарыць пытанне.
  «Бомба, газаправод». Жанчына паціснула плячыма. «Магчыма, прапан. Я не ведаю».
  Рун павольна кіўнуў.
  Мянты былі варожыя і сумныя. Аўтарытэтныя галасы гудзелі: «Ідзіце, давайце ўсе. Рухайцеся».
  Рун застаўся на месцы.
  «Прабачце, міс». З ёй размаўляў ветлівы мужчынскі голас. Рун павярнуўся і ўбачыў каўбоя. «Ці магу я прайсці?» Ён выйшаў са згарэлага тэатра і накіраваўся да навалы афіцэраў пасярод вуліцы.
  Яму было каля шасці двух. Апрануты ў сінія джынсы, рабочую кашулю і салдацкую камізэльку з лістамі броні. Боты. У яго былі рэдкія валасы, зачасаныя назад, і вусы. Твар яго быў стрыманы і змрочны. На ім былі пабітыя палатняныя пальчаткі. Рун зірнуў на свой значок, прышпілены да тоўстага запэцканага пояса, і адышоў убок.
  Ён нырнуў пад жоўтую міліцэйскую стужку і выйшаў на вуліцу. Яна кралася за ім. Ён спыніўся каля сіне-белага ўніверсала з трафарэтам «БАМБАВОД» і абапёрся на капот. Рун, праслізнуўшы ў зону падслухоўвання, пачуў:
  «Што ў нас?» — спытаўся ў Каўбоя таўстун у карычневым касцюме.
  «Пластык, падобна. Палова кі». Ён падняў вочы з-пад брыдкіх броваў. «Я не магу зразумець. Тут няма мэтаў ІРА. Бар быў грэчаскі». Ён кіўнуў. «А Syndicate толькі падрывае рэчы ў непрацоўны час. Ва ўсякім разе, іх парадак дзеянняў такі: калі вы хочаце напалохаць людзей, яны прапускаюць выплаты па ахове, вы выкарыстоўваеце Tovex з будаўнічай пляцоўкі або, магчыма, гранату ад страсення мозгу. Тое, што робіць вялікі шум. Але вайсковы пластык? Сядзець побач з газавай лініяй? Я не разумею».
  «У нас тут нешта ёсць». Падышоў патрульны і працягнуў Каўбою пластыкавы канверт. Унутры была абгарэлая паперка. «Мы збіраемся лавіць латэнтаў, таму будзьце асцярожныя, сэр».
  Каўбой кіўнуў і прачытаў.
  Рун паспрабаваў зірнуць на гэта. Убачыў акуратны почырк. І цёмныя плямы. Яна падумала, ці не кроў.
  Каўбой падняў вочы. «Вы нехта?»
  «Мая маці так думае». Яна паспрабавала хутка ўсміхнуцца. Ён не адказаў, крытычна паглядзеў на яе. Магчыма, спрабую вырашыць, ці была яна сведкай. Або бамбавік. Яна вырашыла не быць мілай. «Мне проста было цікава, што там напісана».
  «Вы не павінны быць тут».
  «Я рэпарцёр. Мне проста цікава, што здарылася».
  Карычневы касцюм прапанаваў: «Чаму б вам не пацікавіцца ў іншым месцы».
  Што яе збянтэжыла, і яна збіралася сказаць яму, што як падаткаплацельшчык — а яна не была — яна плаціць яму зарплату, але якраз у гэты момант Карычневы Касцюм скончыў чытаць запіску і пастукаў Каўбоя па руцэ. «Што гэта за меч?»
  Забыўшыся пра Руна, Каўбой сказаў: «Ніколі не чуў пра іх, але яны хочуць крэдыту, яны могуць атрымаць яго, пакуль не з'явіцца хто-небудзь лепшы». Потым нешта заўважыў, ступіў наперад, далей ад універсала. Карычневы Касцюм шукаў у іншым месцы, і Рун зірнуў на паведамленне на спаленай паперы.
  Першы анёл затрубіў, і пайшлі град і агонь, змяшаныя з крывёю, і ўпалі на зямлю; і траціна зямлі згарэла ...
  — Папярэджанне ад мяча Езуса
  Праз імгненне вярнуўся Каўбой. За ім ішоў малады святар.
  «Вось яно, ойча». Каўбой працягнуў яму поліэтыленавы канверт. Чалавек дакрануўся да вуха над сваім рымскім каўнерыкам, пакуль чытаў, ківаючы, сціснуўшы тонкія вусны. Урачысты, нібы на пахаванні. Якім, меркаваў Рун, ён і быў.
  Святар сказаў: «Гэта з «Адкрыцця Яна». Раздзел восьмы, верш ... сёмы, а можа, шосты. Я не-"
  Каўбой спытаў: «А пра што гэта «Адкрыццё?» Хочаце атрымаць натхненне?»
  Святар ветліва засмяяўся, перш чым зразумеў, што паліцэйскі не жартуе. «Гаворка ідзе пра канец свету. Апакаліпсіс».
  Тады Карычневы Касцюм заўважыў Руна, які глядзеў скрозь згін рукі Каўбоя. «Гэй, ты, рухайся».
  Каўбой павярнуўся, але нічога не сказаў.
  «Я маю права ведаць, што адбываецца. Я праходзіў там хвіліну таму. Мяне маглі забіць».
  - Так, - сказаў Карычневы касцюм. «Але вы не былі. Так што лічыце свае дабраславеньні. Слухай, я ўжо стаміўся казаць табе ідзі адсюль».
  «Добра. Таму што я стамляюся гэта слухаць. Рун усміхнуўся.
  Каўбой стрымаў усмешку.
  «Зараз». Карычневы гарнітур ступіў наперад.
   «Добра, добра». Рун адышоў.
  Але павольна — проста каб паказаць, што яны не збіраюцца надта здзекавацца з яе . Яе марудлівы адыход дазволіў ёй пачуць тое, што малады святар гаварыў Каўбою і Карычневаму касцюму.
  «Мне непрыемна казаць вам гэта, але калі гэтая запіска звязана з выбухам, гэта не такая добрая навіна».
  "Чаму не?" — спытаў Каўбой.
  «Гэты верш? Гэта пра першага анёла. Ва ўсім урыўку сем анёлаў разам».
  «Ну што?» - спытаў Карычневы Касцюм.
  «Я мяркую, што гэта азначае, што ў вас ёсць яшчэ шэсць, пакуль Бог не сатрэ дошку».
  
  У офісе L&R Productions на Дваццаць першай вуліцы Рун узяў з халадзільніка піва. Гэта быў стары Kenmore і адзін з яе любімых прадметаў. На дзвярах быў рэльефны ўзор, падобны на рашотку радыятара «Студэбэйкера» 1950 года, з вялікай срэбнай ручкай, падобнай на люк падводнай лодкі.
  Гледзячы на сваё адлюстраванне ў лускаватым люстэрку над сталом парцье, яна ўбачыла свой прыглушаны чорна-зялёны партрэт, асветлены флюарэсцэнцыяй кабінета: дзяўчына ў чырвонай міні-спадніцы з сілуэтамі дыназаўраў і дзве літары без рукавоў. кашулі, адна белая, адна цёмна-сіняя. Яе каштанавыя валасы былі сабраны ў хвост, што зрабіла яе круглы твар крыху менш круглым. У дадатак да гадзіннікаў Рун насіў тры ювелірныя ўпрыгажэнні — крышталь з падвойнымі канцамі на ланцужку, адну завушніцу з фальшывага золата ў форме Эйфелевай вежы і сярэбраны бранзалет у выглядзе дзвюх счэпленых разам рук. былі зламаныя і спаяныя разам. Невялікі макіяж, які яна нанесла той раніцай, знік у поце жнівеньскага дня і вадзе, якая вырывалася з адкрытага гідранта на Трыццаць першай вуліцы, яна не магла супрацьстаяць, апусціўшы галаву пад. У любым выпадку руны былі не вельмі карысныя для макіяжу. Яна адчувала, што лепш за ўсё рабілася з найменшай увагай. Калі яна набыла вытанчаную знешнасць, яна ператварылася з вытанчанай у клоуну, зграбная - у блудніцу.
  Яе тэорыя моды: ты невысокага росту і часам прыгожая. Прытрымвайцеся асноў. Футболкі, боты і дыназаўры. Выкарыстоўвайце лак для валасоў толькі для знішчэння мух і для ўклейвання рэчаў у альбомы.
  Яна пацерла пляшку халоднага піва аб шчаку і села за стол.
  Офіс L&R быў добрым адлюстраваннем грашовых патокаў кампаніі. Шэрая сталёвая мэбля, каля 1967 г. Аблуплены лінолеум. Стосы пажоўклых рахункаў-фактур, раскадровак, гадавікоў арт-дырэктараў і папер, якія абраслі густой поўсцю гарадскога пяску.
  Лары і Боб, яе начальнікі, былі аўстралійцамі, рэжысёрамі-дакументалістамі і — на думку Руна ў большасці дзён — маньякамі. Як прадзюсары рэкламных ролікаў для рэкламных агенцтваў Мельбурна і Нью-Ёрка, яны распрацавалі нешта большае, чым іх масіўнае мастацкае эга; яны былі, па іх уласных словах, дакладнымі словамі, «чортава добрыя». Яны елі, як хатнія жывёлы, адрыгалі, жадалі бландынак з вялікімі сіськамі і аддаваліся змрочнай капрызнасці. Паміж здымкамі тэлевізійных рэкламных ролікаў яны стварылі і знялі некаторыя з лепшых дакументальных фільмаў, якія калі-небудзь паказвалі на PBS, англійскім Channel 4 або на Film Forum.
  Рун выпрасіў тут працу, спадзеючыся, што частка іх магіі знікне.
  Гэта быў цяпер праз год, і было не так шмат.
  Лары, партнёр з больш доўгай барадой, увайшоў у кабінет. Яго тагачасная форма: чаравікі, чорныя скураныя штаны і чорная блузкавая парашутная кашуля, кожны гузік якой правяраў яго інтуіцыя.
  «Блізкі час. Дзе ты быў?»
  Яна падняла лінзу Шнайдэра, якую набыла ў Optirental у Мідтауне. Ён пацягнуўся да яго, але яна ўтрымала яго з яго рук. «Яны сказалі, што ты адстаеш па рахунку...»
  «Мой рахунак?» Лары быў моцна ўражаны.
  «—і яны хацелі большы дэпазіт. Я павінен быў даць ім чэк. Імянная праверка».
  «Добра, я дадам гэта ў ваш канверт».
  «Вы дадасце гэта мне ў кішэню ».
  «Слухай, ты не можаш так працягваць спазняцца, каханая. А калі б мы стралялі?» Ён узяў аб'ектыў. «Час - грошы, так?»
  - Не, грошы ёсць грошы, - запярэчыў Рун. «Мне крыху не хапае, і я хачу, каб вы адплацілі мне грошы. Давай, Лары. Мне гэта трэба».
  «Атрымай гэта з дробных грошай».
  «З таго часу, як я тут працую, не было больш за шэсць даляраў дробнымі грашыма. І вы гэта ведаеце».
  «Правільна». Ён агледзеў аб'ектыў, выдатны ўзор нямецкай оптыкі і тэхнікі.
  Рун не варушыўся. Працягваў глядзець на яго.
  Ён падняў вочы. Уздыхнуў. «Колькі гэта каштавала?»
  «Сорак даляраў».
  «Ісус». Ён пакапаўся ў кішэні і даў ёй дзве дваццаткі.
  Яна коратка ўсміхнулася. «Дзякуй, начальнік».
  «Слухай, каханая, у мяне вялікая нарада...»
  «Не чарговая рэклама, Лары. Давай. Не распрадайся».
  «Яны плацяць арэнду. І ваш заробак. Такім чынам... Мне трэба чатыры кавы. Адзін лёгкі, адзін звычайны, два салодкіх. І дзве гарбаты». Ён глядзеў на яе позіркам вытанчанай дабрыні, даруючы ёй грэх прасіць кампенсацыі. «І яшчэ — я б не пытаўся, калі б мне гэта не было патрэбна, але маё спартовае паліто… ведаеце, чорнае? Гэта ў прыбіральшчыцы, і мне трэба ісці...
  «Без пральні. Я памочнік вытворчасці».
  «Руна».
   «Запішыце і прачытайце. Дапамога з вытворчасцю. Гэта не значыць дапамагаць з хімчысткай».
  «Калі ласка?»
  «Прадукцыя і пральня. Вельмі розныя. Ноч і дзень».
  Ён сказаў: «Дазвольце вам выкарыстоўваць Arriflex у наступны раз».
  «Няма пральні».
  «Ісус».
  Яна дапіла піва. «Лары, я хачу спытаць цябе аб нечым».
  «Я толькі што павысіў табе зарплату».
  «Была гэтая бамбёжка? У Мідтауне. Узарвалі порнатэатр».
  «Гэта не тое месца, якое вы часта наведваеце, я шкадую».
  «Я праходзіў міма перад тым, як гэта здарылася. Падобна на тое, што гэта зрабіла гэтая рэлігійная група. Нейкія правыя фанатыкі ці што. І што гэта такое, я хачу зняць пра гэта фільм».
  «Вы?»
  «Дакументальны фільм».
  Калі яна была ў сваёй характэрнай сутуласці, Руна падышла да другога гузіка Лары. Цяпер яна ўстала і паднялася амаль да каўняра. «Я прыехаў сюды, каб навучыцца здымаць фільмы. Прайшло адзінаццаць месяцаў, і ўсё, што я раблю, гэта п'ю каву, забіраю абсталяванне і спіральныя кабелі на здымачнай пляцоўцы, здымаю фільм і выгульваю каростага сабаку Боба».
  «Я думаў, ён табе спадабаўся».
  «Ён цудоўны сабака. Справа не ў гэтым».
  Ён паглядзеў на свой Rolex. «Яны мяне чакаюць».
  «Дазволь мне зрабіць гэта, Лары. Я дам вам прадзюсарскі крэдыт».
  «Чортава шчодра з вашага боку. А што вы ведаеце пра дакументальныя фільмы?»
  Яна прымусіла свой маленькі рот усміхнуцца, якая ўвасабляла захапленне. «Я назіраю за вамі амаль год».
  «Шарыкі. Усё, што ў вас ёсць, гэта мячы. У вас няма тэхнікі здымаць».
  - Два з трох, - сказаў Рун.
  «Глядзі, каханая, каб не ператварыць сябе ў палымянага генія але зараз у мяне на стале пяцьдзесят-шэсцьдзесят рэзюмэ. І большасць з іх памірае ад прывілею даць мне чортава бялізну».
  «Я сам заплачу за фільм».
  "Добра. Забудзьцеся пра бялізну. У мяне пакой, поўны людзей, якія маюць патрэбу ў кафеіне». Ён сунуў ёй у руку скамечаную пяцёрку. « Калі ласка, прынясіце кавы».
  «Ці магу я выкарыстоўваць камеру пасля працы?»
  Яшчэ адзін погляд на гадзіннік. «Чорт вазьмі. Добра. Але камеры няма. Betacam».
  «О, Лары, відэа? »
  «Відэа - гэта хваля будучыні, каханая. Вы купляеце сваю праклятую стужку. І я кожны вечар правяраю Arris і Bolexes. Калі адзін прапаў, нават на паўгадзіны, цябе звальняюць. І вы робіце працу ў свой час. Гэта лепшае, што вы атрымліваеце».
  Яна міла ўсміхнулася. «Хочаш печыва да гарбаты, таварыш?»
  Калі яна павярнулася, каб сысці, Лары сказаў: «Гэй, каханая, адна рэч... Гэтая бамбёжка, што б ні здарылася, навіны паправяць гісторыю».
  Рун кіўнула, убачыўшы інтэнсіўнасць, якую яна пазнала ў яго вачах, калі ён быў на здымачнай пляцоўцы, здымаў або абдумваў ідэі з Бобам ці кінааператарам. Яна звярнула ўвагу. Ён працягваў. «Выкарыстоўвай бамбёжку як «ок».
  «Кручок?»
  «Хочаце зняць добры дакументальны фільм, зрабіце фільм пра бамбаванне, але не пра бамбаванне».
  «Гэта гучыць як дзэн».
  «Чортавы дзэн, так». Скрывіў рот. «І тры цукру мне гарбаты. У мінулы раз ты, чорт вазьмі, забыўся».
  
  Рун плаціла за гарбату і каву, калі ўспомніла пра Сцю. Яна была здзіўлена, што не думала пра яго да гэтага. І таму яна заплаціла гастраному два бакса яе ўласныя грошы, як яна глядзела на здачу Лары, каб хтосьці даставіў кардоны ў L&R.
  Затым яна выйшла на вуліцу і пацягнулася да метро.
  Міма яе праехаў лоурайдэр, пятнаццацігадовы бэжавы седан. Заспяваў гудок, і з цені пярэдняга сядзення даносілася загадкавая просьба, якая гублялася ў бульканні рухавіка карабельнага дызеля. Машына паскорылася.
  Божа, было горача. На паўдарозе да прыпынку метро яна купіла ў вулічнага гандляра-лацінаамерыканца папяровы конус з парэзаным лёдам. Рун пакруціла галавой, калі ён паказаў на бутэлькі з сіропам для пырскаў, усміхнулася яго збянтэжанаму выразу твару і пацерла лёд ёй на лбе, а потым апусціла жменю яе на майку. Яму гэта спадабалася, і яна пакінула яго з задуменным выглядам, магчыма, разглядаючы новы рынак для яго тавараў.
  Балючая гарачыня.
  Значна горача.
  Лёд растаў яшчэ да таго, як яна дабралася да прыпынку метро, а вільгаць выпарылася да прыбыцця цягніка.
  Цягнік А пранесся па вуліцах назад у Мідтаўн. Недзе над ёю дыміліся руіны тэатра Velvet Venus. Рун уважліва глядзеў у акно. Хто-небудзь жыў тут, у сістэме метро? Яна здзівілася. Магчыма, у закінутых тунэлях былі цэлыя плямёны бамжоў, сем'і, якія абжываліся. Яны таксама былі б выдатнай тэмай для дакументальнага фільма. Жыццё пад вуліцамі .
  Гэта паслужыла прычынай яе мыслення аб тым, каб зняць свой фільм.
  Пра бамбёжку, але не пра бамбёжку .
  І тут ёй прыйшло ў галаву. Фільм павінен быць пра аднаго чалавека. Хтосьці пацярпеў ад бамбёжкі. Яна думала пра фільмы, якія ёй падабаліся - яны ніколі не былі аб праблемах або аб абстрактных ідэях. Яны былі пра людзей. Што з імі здарылася. Але каго ёй выбраць? Мецэнат у тэатры, які быў паранены? Не не можна было добраахвотна дапамагчы ёй. Хто хацеў бы прызнаць, што ён быў паранены ў порнатэатры. Як наконт уладальніка або прадзюсара порнафільмаў. Прыгадаўся Слізь . Адно Рун ведаў, што гледачы павінны клапаціцца пра вашага галоўнага героя. І нейкі падонак з мафіі ці той, хто ствараў гэтыя фільмы, не збіраўся выклікаць асаблівай сімпатыі ў гледачоў.
  Пра бамбаванне, але не …
  Калі метро рухалася пад зямлёй, чым больш яна думала пра тое, каб зрабіць дакумент, тым больш хвалявалася. О, такі фільм не катапультаваў бы яе да славы, але ён - як гэта было слова? - пацвердзіў бы яе. Спіс яе няўдалых кар'ер быў доўгі: клерк, афіцыянтка, прадавец, уборка, афармленне вітрын... Бізнес не быў яе сілай. Аднойчы, калі Рун зарабіла грошы, Рычард, яе былы хлопец, прыдумаў дзесяткі ідэй бяспечнага інвеставання. Каб пачаць бізнес, купіць акцыі. Яна выпадкова пакінула файлы яго партфоліо на каруселі ў Цэнтральным парку. Не тое, каб гэта мела значэнне, бо большую частку грошай яна выдаткавала на новае жыллё.
  Я дрэнна разбіраюся ў практычных рэчах, сказала яна яму.
  Ёй было добра тое, што заўсёды было добра: апавяданні — як казкі і фільмы. І нягледзячы на неаднаразовыя папярэджанні маці, калі яна была маладзейшай («Ніводная дзяўчынка не можа зарабляць на жыццё ў кіно, акрамя самі-ведаеце-якой-дзяўчынкі»), шанцы зрабіць кар'еру ў кіно здавалася нашмат лепшымі, чым у казцы казкі.
  Яна вырашыла, што яна нарадзілася, каб здымаць фільмы, і гэты фільм — сапраўдны фільм для дарослых ( дакументальны фільм: пачатак сур'ёзных фільмаў) — за апошнія гадзіну-дзве стаў для яе жыццёва важным, бо ахоплівае, як ціск паветра, які ўдарыў яе, калі метро ўрэзалася ў тунэль. Так ці інакш, гэты дакументальны фільм збіраўся зняць.
  Яна глядзела ў акно. Якія б ні былі падземныя калоніі жылі ў метро, ім прыйшлося пачакаць яшчэ некалькі гадоў, пакуль іх гісторыя будзе расказана.
  Цягнік праехаў міма іх, або міма пацукоў і смецця, або міма нічога, пакуль Руна не думала ні пра што, акрамя свайго фільма.
  … але не пра бамбёжку .
  
  У офісах Belvedere Post-Production быў выключаны кандыцыянер.
  «Дай мне адпачыць», - прамармытала яна.
  Сцю, не адрываючыся ад Гурмана , махнуў рукой.
  «Я не веру ў гэтае месца», - сказаў Рун. «Ты не паміраеш?»
  Яна падышла да акна і паспрабавала адкрыць зашмальцаванае, прасякнутае дротам шкло. Ён быў застылы ад узросту, фарбы і чарвівых палос ізаляцыйнай шпатлёўкі. Яна засяродзілася на зялёным сланцы ракі Гудзон, змагаючыся. Яе мышцы задрыжалі. Яна гучна застагнала. Сцю адчуў яго сігнал і агледзеў акно са свайго крэсла, а потым апусціўся на ногі. Ён быў малады і буйны, але мускулы развіліся ў асноўным дзякуючы замешванню хлеба і ўзбіванню яечных бялкоў у медных місках. Праз тры хвіліны ён, задыхаючыся, прызнаў паразу.
  "Гарачае паветра на вуліцы - гэта ўсё, што мы атрымаем". Ён зноў сеў. Ён запісаў рэцэпт, потым нахмурыўся. «Вы тут, каб забраць? Я не думаю, што мы робім што-небудзь для L&R».
  «Не, я хацеў спытаць вас аб нечым. Гэта асабістае».
  «Як?»
  «Напрыклад, хто вашы кліенты?»
  «Гэта асабістае? Ну, у асноўным рэкламныя агенцтвы і незалежныя рэжысёры. Час ад часу сеткі і вялікія студыі, але...
  «Хто такія незалежнікі?»
  «Вы ведаеце, невялікія кампаніі, якія робяць дакументальныя фільмы або малабюджэтныя функцыі. Як L&R… Ты ўсміхаешся і саромеешся, і ёсць стары выраз пра масла, якое растае ў роце, якое я ніколі не мог зразумець, але я думаю, што яно падыходзіць сюды. Як справы?"
  «Вы калі-небудзь здымаліся ў фільмах для дарослых?»
  Ён паціснуў плячыма. «О, порна? Вядома. Мы робім шмат гэтага. Я думаў, што вы пытаецеся ў мяне нешта незразумелае.
  «Ці можаце вы назваць мне імя чалавека ў адной з кампаній?»
  «Я не ведаю. Ці гэта не нейкае пытанне дзелавой этыкі, канфідэнцыяльнасці кліентаў...
  «Сцю, мы гаворым пра кампанію, якая здымае фільмы, якія, верагодна, з'яўляюцца незаконнымі ў большасці краін свету, і вас турбуе дзелавая этыка?»
  Сцю паціснуў плячыма. «Калі вы не скажаце ім, што я вас паслаў, вы можаце паспрабаваць Lame Duck Productions. Яны вялікія. І ўсяго ў пары кварталаў ад вас, хлопцы».
  «З L&R?»
  «Так. На дзевятнаццатай каля пятай.
  Вялізны Rolodex чалавека круціўся і выдаваў пасляабедзенны бібліятэчны пах. Ён запісаў адрас.
  «У іх ёсць актрыса, якая вядомая ў бізнэсе?»
  «Якая справа?»
  «Фільмы для дарослых».
  «Вы мяне пытаеце? Паняцця не маю».
  «Калі вы супер тытры ў постпрадакшн працы, вы не бачыце імёны? Чыё імя вы бачыце больш за ўсё?»
  Ён на хвіліну задумаўся. «Ну, я не ведаю, ці вядомая яна, але ёсць адна актрыса для «Кульгавай качкі», якую я бачу ўвесь час. Яе клічуць Шэлі Лоў.
  Было знаёмства з імем.
  «У яе вузкі твар, бландынка?»
  «Так, я мяркую. Я не вельмі глядзеў на яе твар».
  Рун нахмурыўся. «Ты брудны стары».
   «Вы яе ведаеце?» — спытаў ён.
  «Быў выбух на Таймс-сквер, у гэтым порнатэатры... Вы чулі пра гэта?»
  «Не».
  «Толькі сёння, пару гадзін таму. Я думаю, што яна была ў адным з фільмаў, якія ішлі там, калі гэта здарылася».
  Ідэальны.
  Руна паклала адрас у сваю поліэтыленавую сумку са скуры леапарда.
  Сцю пахіснуўся на спінку крэсла.
  «Ну?» — спытаў Рун.
  «Ну што?»
  «Ці не цікава, чаму я спытаў?»
  Сцю падняў руку. «Нічога страшнага. Некаторыя рэчы лепш трымаць у сакрэце». Ён адкрыў свой часопіс і сказаў: «Вы калі-небудзь рабілі тарт з маронаў ?»
  
  РАЗДЗЕЛ ДРУГІ
  
  
   Кантрасты .
  Рун сядзеў на вялізным гарышчы, якое было вестыбюлем Lame Duck Productions, і назіраў, як дзве маладыя жанчыны ішлі да пісьмовага стала праз пакой. Над галавой павольна круціліся вентылятары і нагняталі ветрык з кандыцыянерам па ўсім памяшканні.
  Жанчына на чале ішла так, быццам у яе была дыплом. Яе ступні былі накіраваны наперад, спіна прамая, клубы не хісталіся. У яе былі мядова-русыя валасы, сплеценыя ззаду вяроўкай з вясёлкавых нітак. Яна была ў белым камбінезоне, але выратавала яго ад ліпкасці, надзеўшы басаножкі, а не боты, і тонкі карычневы скураны пояс.
  Рун уважліва агледзеў яе, але не быў упэўнены, што гэта тая самая жанчына, якую яна бачыла на плакаце. На тым фота, што на пярэдняй частцы порна-кінатэатра, яе макіяж быў добры; сёння ў гэтай жанчыны быў цьмяны колер твару. Яна выглядала вельмі стомленай.
  Другая жанчына была маладзейшая. Яна была невысокага росту, тварам глянцавая, фігура, якая вырываецца са швоў яе ўбору. У яе быў вялізны, выступаючы — і, несумненна, фальшывы — бюст і шырокія плечы. Чорная майка дэманстравала лаканічную талію; міні-спадніца вянчала тонкія ногі. Гэта печыва нельга было выратаваць ад псавання; у яе былі высокія абцасы з шыпамі, валасы з пырскамі і бляскам з бліскаўкамі і фіялетава-карычневы макіяж, які добра справіўся з мінімізацыяй эфекту шырокага славянскага носа.
  Не была б дрэннай жанчынай, падумаў Рун, калі б маці апранула яе правільна.
  Яны спыніліся перад ёю. Ніжэйшы ўсміхнуўся. Высокая бландынка сказала: «Такім чынам, вы рэпарцёр, што гэта было, Erotic Film Monthly?» Яна пахітала галавой. «Я думаў, што ведаю ўсіх з галіновых часопісаў. Вы навічок з імі?»
  Рун пачаў працягваць хлусню. Але яна імпульсіўна сказала: «Я несумленная».
  Які атрымаў ледзь прыкметную ўсмешку. "О?"
  «Я схлусіў парцье. Каб увайсці ў парадныя дзверы. Вы Шэлі Лоў?»
  Імгненнае хмурэнне. Потым яна з цікаўнасцю ўсміхнулася і сказала: «Так. Але гэта не маё сапраўднае імя».
  Поціск рукі быў моцны, мужчынскі, упэўнены.
  Яе сяброўка сказала: «Я Ніколь. Гэта маё сапраўднае імя. Але маё прозвішча не. Д'Арлеан». Яна дала яму гальскае вымаўленне. «Але гэта пішацца як горад».
  Рун асцярожна ўзяў яе руку; У Ніколь былі цалевыя фіялетавыя пазногці.
  «Я Рун».
  - Цікава, - сказала Шэлі. «Гэта рэальна?»
  Рун паціснуў плячыма. «Такая ж сапраўдная, як і ваша».
  «Шмат сцэнічных імёнаў у нашым бізнэсе», - сказала Шэлі. «Я часам губляю след. А цяпер скажы мне, чаму ты хлус».
  «Я думаў, што мяне выганяць, калі я буду сумленны».
  «Навошта ім гэта рабіць? Вы правы вар'ят? Ты не падобны».
   Рун сказаў: «Я хачу зняць пра цябе фільм».
  «Вы цяпер?»
  «Вы ведаеце пра бамбаванне?»
  "О, гэта было жудасна", - сказала Ніколь, сапраўды дрыжучы ў перабольшанай форме.
  "Мы ўсе ведаем пра гэта", - сказала Шэлі.
  «Я хачу выкарыстоўваць яго як свайго роду адпраўную кропку для свайго фільма».
  «І я той, да каго ты хочаш пераскочыць?» – спытала Шэлі.
  Рун задумаўся над гэтымі словамі, падумаў не пагадзіцца з ёй, але сказаў: «Вось і ўсё».
  "Чаму я?"
  «На самой справе проста супадзенне. Адна з вашых фатаграфій гучала, калі выбухнула бомба».
  Шэлі павольна кіўнула, і Рун выявіла, што ўтаропілася на яе. Ніколь моршчыла свой шырокі бліскучы твар пры згадцы пра выбух і гібелі ў тэатры, заплюшчвала вочы, ледзь не перахрысцілася, а Шэлі проста слухала, абапёршыся аб калону, скрыжаваўшы рукі.
  Думкі Руна былі блытаныя. Пад позіркам Шэлі яна адчувала сябе маладой і дурной, дзіцём, якому патуралі.
  Ніколь дастала з кішэні пачак жуйкі без цукру, разгарнула палку і пачала жаваць. Рун сказаў: «У любым выпадку, гэта тое, што я хачу зрабіць».
  Шэлі сказала: «Вы што-небудзь ведаеце пра бізнес фільмаў для дарослых?»
  «Раней я працаваў у відэасалоне. Мой бос сказаў, што фільмы для дарослых даюць нам лепшы прыбытак».
  Яна ганарылася сабой за гэта, гаварыла нешта пра справу . Маржа. Спелы спосаб гаварыць пра ебаныя фільмы.
  «Грошы можна зарабіць», - сказала Шэлі. Яе вочы пасылалі прамое святло. Бледна-блакітны лазерны прамень. У дадзены момант яны былі напружанымі, але Рун адчула, што іх можна пераключаць - што Шэлі магла ў адно імгненне выбраць, каб даследаваць або злы або помслівы лёгкім дакрананнем да нерваў. Рун таксама палічыла, што яе вочы не будуць танчыць ад гумару, і шмат чаго яны вырашылі не казаць. Яна хацела пачаць свой дакументальны фільм з камеры на вачах Шэлі.
  Актрыса нічога не сказала, зірнула на Ніколь, якая з захапленнем жавала жуйку.
  «Вы абодва выступаеце разам?» Рунь зачырванелася вогненна-чырвонай.
  Актрысы пераглянуліся, потым засмяяліся.
  - Я маю на ўвазе..., - пачаў Рун.
  «Мы працуем разам?» Ніколь дапоўніла.
  - Часам, - сказала Шэлі.
  «Мы таксама суседзі па пакоі», - сказала Ніколь.
  Рун зірнуў на жалезныя калоны і бляшаную столь. «Гэта цікавае месца. Гэтая студыя».
  «Раней гэта была фабрыка па вытворчасці кашуль».
  «Так? Што гэта?" – спытала Ніколь.
  - Жаночая блузка, - сказала Шэлі, не гледзячы са столі.
  Шэлі высокая, і яна не ашаламляльная прыгажуня. Яе прысутнасць вынікае з яе фігуры (і вачэй!). Яе скулы нізкія. У яе скура кансістэнцыі і бледнага адцення летняга пахмуру. «Як я трапіў у бізнэс? Мяне згвалцілі, калі мне было дванаццаць. Дзядзька прыставаў да мяне. Я гераінавы наркаман - хіба я не добра гэта хаваю? Мяне выкралі працоўныя-мігранты ў Мічыгане ...»
  Ніколь закурыў. Яна таксама працягвала працаваць над жуйкай.
  Шэлі паглядзела з бляшаных панэляў на Руна. «Дык гэта будзе дакументальны фільм?»
  Рун сказаў: «Як на PBS».
  Ніколь сказала: «Нехта аднойчы хацеў, каб я зрабіла адзін, гэты хлопец. Дакументальны фільм. Але вы ведаеце, чаго ён сапраўды хацеў».
  Шэлі спытала: «Яшчэ горача?»
  «Кіпенне».
  Ніколь ледзь чутна засмяялася, хоць Рун не ўяўляў, аб чым яна думае.
  Шэлі падышла да месца, дзе халоднае паветра каскадам струменілася па падлозе. Яна павярнулася і агледзела Руна. «Вы выглядаеце ў энтузіязме. Больш энтузіязм, чым таленавіты. Прабачце мяне. Гэта толькі маё меркаванне. Што ж, наконт вашага фільма — я хачу падумаць. Дайце мне ведаць, дзе я магу з вамі звязацца».
  «Бачыце, гэта будзе выдатна. Я магу-"
  - Дай мне падумаць, - спакойна сказала Шэлі.
  Рун вагаўся, доўга глядзеў на твар жанчыны. Потым пакапалася ў сумцы з леапардавай шкуры, але перад тым, як знайшла сваю ручку Road Runner, Шэлі дастала цяжкі лакіраваны Манблан. Яна ўзяла яго; адчуў цяпло бочкі. Яна пісала павольна, але позірк Шэлі выклікаў у яе неспакой, а радкі былі няроўнымі і няроўнымі. Яна дала Шэлі паперу і сказала: «Вось дзе я жыву. Крыстафер-стрыт. Увесь шлях да канца. Ля ракі. Вы мяне ўбачыце». Яна зрабіла паўзу. «Ці ўбачымся?»
  - Магчыма, - сказала Шэлі.
  
  «Эй, здымай мяне, мама, давай здымай мяне».
  «Гэй, хочаш стрэліць у мой член? У вас ёсць шырокавугольны аб'ектыў, вы можаце здымаць мой член ".
  «Чорт, будзь ёй для гэтага мікраскопам».
  «Ёй, да хрэн цябе, чувак».
  Выходзячы з метро на Таймс-сквер, Рун не звярнула ўвагі на сваіх прыхільнікаў, закінула камеру на плячо і пайшла па платформе. Яна мінула паўтузіна жабракоў, ківаючы галавой на іхнія просьбы аб манетах, але яна кінула пару чвэртак у скрыню перад маладой парай з Паўднёвай Амерыкі, якая дэманстравала танга пад грымучую музыку бумбокса.
  Было восем вечара, праз тыдзень пасля першай сустрэчы з Шэлі і Ніколь. Рун двойчы тэлефанаваў Шэлі. Спачатку актрыса даволі ўхільна ставілася да здымак у фільме але ў другі раз, калі яна патэлефанавала, Шэлі сказала: «Калі б я гэта зрабіла, вы б далі мне магчымасць прагледзець апошнюю версію?»
  Са сваёй працы ў L&R і сваёй любові да кіно ў цэлым Рун ведала, што канчатковая версія — апошняя версія фільма, якая дэманстравалася ў кінатэатрах — была Святым Граалем кінабізнэсу. Толькі прадзюсары і некалькі элітных рэжысёраў кантралявалі апошнюю версію. Ні адзін акцёр у гісторыі Галівуду ніколі не атрымліваў канчатковага дазволу на рэзку.
  Але цяпер яна сказала: «Так».
  Інстынктыўна адчуваючы, што гэта быў адзіны спосаб прымусіць Шэлі Лоў здымацца ў фільме.
  «Я абавязкова паведамлю вам праз дзень-два».
  Цяпер Рун шукаў кадры атмасферы і здымкі — сцэны з доўгім вуглом у фільмах, якія арыентуюць гледачоў і паведамляюць ім, у якім горадзе ці раёне яны знаходзяцца.
  І тут было шмат атмасферы. Жыццё ў Тэндерлойн, Таймс-сквер. Сэрца порна-раёна ў Нью-Ёрку. Яна была ўсхваляваная пры думцы аб тым, што здымае кадры для свайго першага фільма, але ўспомніла словы Лары, свайго настаўніка, калі яна выходзіла са студыі L&R той ноччу. «Не перашчыруй, Рун. Любы ідыёт можа сабраць дзевяноста хвілін цудоўнай атмасферы. Гісторыя - гэта галоўнае. Ніколі не забывай пра гэта. Гісторыя».
  Яна пагрузілася ў вір, шум і вар'яцтва Таймс-сквер, скрыжавання Сёмай авеню, Брадвея і Сорак другой. Яна чакала на абочыне святла, гледзячы ўніз на выпадкова ўмураваны ў асфальт каля яе ног: корак ад бутэлькі Стро, кавалак зялёнага шкла, латуневы ключ, два пенні. Яна прыжмурылася; у аранжыроўцы яна ўбачыла твар д'ябла.
  Перад ёй быў белы гмах на бетонным востраве, акружаным шырокімі вуліцамі; пяцьдзесят футаў уверх, дзённыя навіны былі паказаны ўздоўж тоўстага каўняра рухомых агнёў. «…САВЕЦЫ ВЫКАЗВАЮЦЬ НАДЗЕЮ НА…»
  Святло змянілася, і яна так і не ўбачыла канца паведамлення. Рун перайшоў вуліцу і прайшоў міма прыгожай чорнай жанчыны ў жоўтай баваўнянай сукенцы з поясам, якая крычала ў мікрафон. «На нябёсах ёсць нешта яшчэ лепшае. Амін! Адмоўцеся ад сваіх цялесных шляхоў. Амін! Вы можаце выйграць у латарэю, вы можаце стаць мультымільянерам, мільярдэрам, атрымаць усё, што вы калі-небудзь хацелі. Але ўвесь гэты прыбытак нельга параўнаць з тым, што вы знойдзеце на нябёсах. Амін! Адмоўцеся ад сваіх грахоўных шляхоў, ад сваіх пажаданняў... Калі я памру ў сваім пакойчыку сёння ўвечары, я буду славіць добрага Бога, таму што я ведаю, што гэта значыць. Гэта значыць, што заўтра я буду на нябёсах. Амін!»
  Некалькі чалавек хорам прамовілі амінь . Большасць пайшла далей.
  Далей на поўнач на Плошчы ўсё было больш шыкоўна, вакол кіёска TKTS са зніжкамі, дзе можна было ўбачыць вялізныя рэкламныя шчыты, якія пазнаў бы любы інагароднін, які глядзеў тэлевізар. Тут быў рэстаран Ліндзі з яго знакамітым і дарагім тварожнікам. Тут быў Брыль-Білдынг — Алея бляшаных патэльні. Некалькі глянцавых, новых офісных будынкаў, новы першы кінатэатр.
  Але Рун пазбягаў гэтай мясцовасці. Яе зацікавіла паўднёвая частка Таймс-сквер.
  Дзе гэта была DMZ.
  Яна прайшла міма шэрагу шыльдаў у крамах, аркадах і тэатрах: СПЫНІЦЬ ПРАЕКТ ПЕРЕКЛАДЫРАЦЫІ ТАЙМС-СКВЕР . Гэта быў вялікі план, каб ачысціць гэтае месца і прывесці ў яго офісы, дарагія рэстараны і тэатры. Ачысціць наваколле. Здаецца, ніхто гэтага не хацеў, але арганізаванага супраціву праекту, здаецца, не было. Гэта была супярэчнасць Таймс-сквер; гэта было месца, якое было энергетычна апатычным. Занятасць і мітусня былі ў багацці, але вы ўсё яшчэ адчувалі, што раён набліжаецца. Многія крамы спыняліся. Нэдзік — хот-дог саракавых гадоў — зачыняўся, на змену яму прыйшла гладкія, люстраныя хот-догі і піца Майка. Толькі некалькі класічных кінатэатраў на Сорак другой вуліцы — многія з іх былі вялізнымі старымі бурлескнымі дамамі — усё яшчэ працавалі. І ўсё, што яны паказвалі, - гэта порна, кунг-фу ці слэшэры.
  Рун зірнуў на другі бок вуліцы на вялізны стары Амстэрдамскі тэатр у стылі арт-дэко, які быў увесь забіты дошкамі, яго пышныя гадзіннікі спыніліся без пяці хвілін на трэцюю. З якога дня якога месяца якога года? — здзівілася яна. Яе позірк перавёўся на завулак, і яна ўлавіла ўспышку руху. Нехта нібы сачыў за ёй, нехта ў чырвонай куртцы. Надзеўшы капялюш, яна паверыла. Потым незнаёмец знік.
  Параноік. Ну, гэта было месца для гэтага.
  Потым яна прайшла міма дзясяткаў невялікіх крамаў, дзе прадаваліся ювелірныя вырабы з фальшывага золата, электроніка, сутэнёрскія касцюмы, танныя красоўкі, фотаздымкі, якія пацвярджаюць дакументы, сувеніры, нелегальная парфумерыя і фальшывыя дызайнерскія гадзіннікі. Паўсюль былі гандляры, якія накіроўвалі ў свае крамы здзіўленых турыстаў.
  «Праверце, праверце… Мы атрымалі тое, што вам трэба, і вам спадабаецца тое, што мы атрымалі. Праверце…”
  У адной краме з вокнамі, пафарбаванымі ў чорны колер, пад назвай «Арт-навінкі» была адзіная шыльда на вітрыне. ТАВАРЫ ДЛЯ АДПАЧЫНУ. ВАМ ПАВІНЕН БЫЦЬ ДВАЦЦАЦЬ АДЗІН ГОД, КАБ УВАХОДЗІЦЬ .
  Рун паспрабаваў зазірнуць унутр. Што, чорт вазьмі, быў прадуктам адпачынку?
  Яна працягвала ісці, пералічваючы вагу камеры, пот сцякаў па яе твары, шыі і баках.
  Чуліся пахі часнаку, алею, мачы, гнілой ежы і аўтамабільных выхлапаў. І, брат, натоўпы… Адкуль узяліся ўсе гэтыя людзі? Іх тысячы. Дзе быў дом? Горад? Барбы? Чаму яны тут апынуліся?
  Рун ухіліўся ад двух хлопчыкаў-падлеткаў у футболках і Guess? джынсы, хуткая хада, у нахіленых рулонах, якія размахваюць рукамі, іх галасы рэзкія. «Чалавек, мота, бля, быць галоўным босам, але ён не валодае мною, чувак. Ты чуеш, што я кажу?»
  «Чорт вазьмі, не, ён не валодае ні адным з нас».
  «Ён паспрабуе гэта яшчэ раз, чувак, і я яго палубу. Я, чорт вазьмі, палубую яго, чувак...»
  Яны прайшлі міма яе, Рун і яе камеры, калі яна запісвала візуальную гісторыю Таймс-сквер.
  Месца, як ніякае іншае ў Нью-Ёрку.
  Таймс-сквер…
  Але кожнаму Чароўнаму Каралеўству патрэбны свой Мордор або Аід, і сёння ўвечары, калі Руна праходзіла праз гэтае месца, яна не адчувала сябе надта няёмка. Яна была ў пошуках, здымаючы свой фільм. Пра бамбёжку, але не пра бамбёжку . Ёй не трэба было нікому апраўдвацца за жудаснае месца або турбавацца аб чыіх-небудзь чаравіках, акрамя сваіх, і яна ўважліва сачыла за тым, дзе ставіць ногі.
  За ёю вялізнае фырканне.
  Фантастычны! Рыцары!
  Рун накіраваў камеру на двух конных паліцэйскіх, якія сядзелі ў сёдлах, выпрастаўшыся, а іх коні паскінулі галовы і тупалі капытамі ў кучы грануляванага гною пад імі.
  «Гэй, сэр Гавейн!» Рунь пазваніў. Яны зірнулі на яе, потым вырашылі, што яна не вартая флірту з ёй, і працягнулі аглядаць вуліцу каменнымі позіркамі, якія кідаліся з-пад забрала іхніх малінаўска-сініх шлемаў.
  Калі яна зірнула з высокага каштанавага каня, яна зноў убачыла чырвоную куртку. Ён знік яшчэ хутчэй, чым раней.
  Халадок прабег па ёй, нягледзячы на спякоту.
  Хто гэта быў? — здзівілася яна.
  Ніхто. Проста адзін з дзесяці мільёнаў чалавек у Чароўным Каралеўстве. І яна забылася пра гэта, калі павярнула за вугал і пайшла па Восьмай авеню ў бок былога тэатра Velvet Venus.
  На гэтым участку яна налічыла шэсць порнатэатраў кнігарні для дарослых. У некаторых былі жывыя танцоры, у некаторых былі піп-шоу, дзе за квартал ці за жэтон можна было паглядзець фільмы ў маленькіх кабінках. Яна прасунула камеру ў дзверы і здымала шыльду ( ТОЛЬКІ АДЗІН ЧАЛАВЕК НА СТЭНД. ГЭТА ЗАКОН І НАША ПАЛІТЫКА. ДОБРАГА ДНЯ ), пакуль вялікі хлопец, які прадаваў жэтоны, не адагнаў яе.
  Яна атрымала некалькі добрых відэаматэрыялаў пасажыраў па дарозе ў адміністрацыю порта і іх дамоў у прыгарадзе Джэрсі. Некаторыя зазіралі ў вокны; большасць насіла зашклёныя твары. Некалькі прадпрымальнікаў хуценька завярнулі ў тэатры, ніколькі не спыняючыся, нібы парыў ветру занёс іх праз дзверы.
  Менавіта тады вільготны вецер данёс да яе кіслы пах апёку. З тэатра яна ведала. Рун выключыў камеру і пайшоў па вуліцы.
  Усё яшчэ напалоханы. Зноў параноя. Але яна ўсё яшчэ чула ў сваёй памяці жудасны грукат выбуху. Пад ёй рухаецца зямля. Прыгадванне цел, частак цел. Страшныя наступствы бомбы і пажару. Яна азірнулася і не ўбачыла, каб хто на яе назіраў.
  Яна працягвала ісці па вуліцы, думаючы: асвятленне падзеі ў прэсе было добрым. News at Eleven прысвяцілі інцыдэнту дзесяць хвілін, і гэтая гісторыя стала падставай для артыкула ў часопісе Time аб тэндэнцыях у фільмах для дарослых (“Цяжкія часы для хард-кораўцаў?”) і артыкула ў Village Voice пра канфлікт і выбух прадстаўлены да першай папраўкі («Непавага да рэлігіі і скарачэнне прэсы»). Але, як і прадказаў Лары, усё гэта былі цяжкія навіны. Ніхто не рабіў чалавечага матэрыялу пра выбух.
  «Давай, Шэлі, — падумала яна. Вы ключ. Ты мне патрэбны….
  Калі яна наблізілася да руін тэатра, Руна спынілася, паклаўшыся рукой на жоўтую паліцэйскую стужку. Пах быў мацнейшы, чым у дзень бамбёжкі. Яна ледзь не заткнулася ў паветры, густым ад паху мокрага, абгарэлая абіўка. І яшчэ нешта — агідны кардонны пах. Гэта павінны быць абпаленыя целы, падумала Руна і паспрабавала выгнаць гэты вобраз са сваіх думак.
  Насупраць быў яшчэ адзін тэатр. Неон сказаў: НАЙЛЕПШЫЯ Ў ЗАБАВАХ ДЛЯ ДАРОСЛЫХ. КРУТА, КАМФОРТНА І БЯСПЕЧНА . Рун выказаў здагадку, што патроны не вельмі супакоіліся асветленым запэўненнем і што справы ідуць павольна.
  Яна павярнулася да разбуранага тэатра і ўразілася ад руху. Яе першая думка: чорт, ён вярнуўся. Той, хто ішоў за ёй праз Таймс-сквер.
  Мужчынскі твар…
  Яе ўзяў паніч. У той момант, калі яна збіралася павярнуцца і бегчы, яна прыжмурылася ў цені і лепш разгледзела свайго пераследніка. Ён быў у джынсах і цёмна-сіняй вятроўцы з надпісам NYPD белымі літарамі на грудзях. Гэта быў Каўбой. Хлопец з выбуховага атрада.
  Яна заплюшчыла вочы і павольна выдыхнула. Спрабаваў утрымаць яе дрыготкія рукі. Ён сядзеў на раскладным крэсле і глядзеў на белы аркуш паперы, які згарнуў і паклаў у кішэню. На яго правым сцягне яна ўбачыла тонкую карычневую кабуру. Рун падняў камеру і зняў каля хвіліны стужкі, шырока адкрыўшы дыяфрагму, каб атрымаць выразнасць у змроку.
  Ён паглядзеў на камеру. Яна чакала, што мужчына скажа ёй губляцца. Але ён проста ўстаў і пачаў хадзіць па разбураным тэатры, штурхаючы нагамі абломкі, час ад часу нахіляючыся, каб нешта разгледзець, накіраваўшы доўгі чорны ліхтарык на сцены і падлогу.
  Выява ў відашукальніку цяжкай камеры блякла. Змярканне наступіла хутка — а можа, яна проста гэтага не заўважыла. Яна шырока раскрыла аб'ектыў, але было ўсё яшчэ вельмі цьмяна, і ў яе не было з сабой агнёў. Яна ведала, што экспазіцыя была занадта цёмнай. Выключыла камеру, зняла з пляча.
   Калі яна зноў зазірнула ў будынак, Каўбоя ўжо не было.
  Куды ён знік?
  Яна пачула шум каля сябе.
  Упала нешта цяжкае.
  "Добры дзень?"
  нічога.
  "Гэй?" — зноў паклікаў Рун.
  Адказу не было. Яна крычала ў руіны тэатра: «Вы ішлі за мной? Гэй, афіцэр? Нехта ішоў за мной. Гэта быў ты?»
  Іншы гук, як боты па бетоне. Побач. Але яна не ведала, дзе менавіта.
  Потым запусціўся рухавік аўтамабіля. Яна закруцілася. Шукаю сіне-белы універсал з надпісам BOMB SQUAD . Але яна гэтага не бачыла.
  Цёмная машына выехала з завулка і знікла на Восьмай авеню.
  Зноў няпроста. Не, страшна, чамусьці. Але, аглядаючы людзей на Восьмай авеню, яна бачыла толькі бяскрыўдных мінакоў. Людзі ідуць да тэатраў. Кожны згубіўся ў сваім свеце. У кавярнях і барах на яе ніхто не звяртаў увагі. Арда турыстаў прайшла міма, відавочна, здзіўляючыся, на чорта іх гід вёў іх па гэтым раёне. Іншы падлетак, лацінаамерыканец злога выгляду, зрабіў ёй бяскрыўдную прапанову і пайшоў далей, калі яна праігнаравала яго, сказаўшы ёй добрай ночы. На другім баку вуліцы мужчына ў шыракаполым капелюшы з торбай Lord & Taylor глядзеў у вітрыну кнігарні для дарослых.
  Ніхто ў чырвоным пінжаку, ніхто за ёй не шпіёніць.
  Параноя, вырашыла яна. Проста параноя.
  Тым не менш яна выключыла камеру, паклала касету ў сваю леапардавую сумку і накіравалася ў метро. Вырашыўшы, што ёй хопіць атмасферы на адну ноч.
  
  У завулку насупраць таго, што засталося ад Velvet Venus, побач са сметніцай сядзеў бомж і піў з бутэлькі Thunderbird. Ён прыжмурыўся, калі ў завулак ступіў чалавек.
  «Чорт яго тут памачыць», — падумаў бомж. Яны заўсёды так робяць. П'юць піва са сваімі сябрамі і не могуць паспець на станцыю Penn, таму яны заходзяць у мой завулак і пісаюць. Яму было цікава, як бы хлопец сябе адчуваў, калі бомн зайшоў у яго гасціную, каб выпіць.
  Але чалавек маланку не расшпільваў. Ён спыніўся на выхадзе з завулка і паглядзеў на Восьмую авеню, нешта шукаючы, нахмурыўшыся.
  Разважаючы, што гэты чалавек тут робіць, чаму на ім гэты шыракаполы старамодны капялюш, бомж зрабіў яшчэ глыток і паставіў бутэльку. Гэта выбухнула.
  Чалавек хутка павярнуўся.
  «Ёсць чвэрць?» — спытаў бомж.
  «Вы мяне напалохалі. Я не ведаў, што там нехта ёсць».
  «Ёсць чвэрць?»
  Чалавек рыбачыў у кішэні. «Вядома. Вы збіраецеся патраціць іх на выпіўку?»
  - Напэўна, - сказаў бомж. Часам ён падштурхоўваў натоўп на прыгарадных станцыях, кажучы: «Дапамажыце сляпым, дапамажыце сляпым... Хачу ўсляпую напіцца». І людзі давалі яму больш грошай, таму што ён іх смяшыў.
  «Ну, я цаню сумленнасць. Вось табе». Мужчына працягнуў руку з манетай.
  Калі бамж пачаў браць яго, ён адчуў, што левая рука мужчыны моцна схапіла яго запясце.
  «Пачакай!»
  Але мужчына не дачакаўся. Затым з'явілася лёгкае пяршэнне на шыі бадзягі. Потым другі, другі бок. Чалавек адпусціў запясці, і бадзяга дакрануўся да яго горла, адчуўшы два лоскуты скуры, якія свабодна боўталіся. Потым убачыў нож у руцэ мужчыны, акрываўленае лязо ўцягвалася.
  Бомж спрабаваў паклікаць на дапамогу. Але кроў хутка хлынула з дзвюх ран, і яго зрок пацямнеў. Ён паспрабаваў падняцца, але цяжка ўпаў на брук. Апошняе, што ён убачыў, гэта мужчына, які лез у сваю торбу Lord & Taylor, дастаў адтуль чырвоную вятроўку і нацягнуў яе. Потым хутка выйшаў з завулка, як быццам спазніўся на прыгарадны цягнік дадому.
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЭЦІ
  
  
  
  На наступную раніцу Рун ляжаў у ложку — ну, нары — і слухаў гукі ракі. У яе ўваходныя дзверы пастукалі.
  Яна нацягнула джынсы і чырвонае шаўковае кімано, потым падышла да лодкі. Яна адчыніла дзверы і выявіла, што глядзіць у спіну Шэлі Лоў. Актрыса разглядала ваду, якая плёскалася пад яе нагамі, калі яна стаяла на невялікім трапе, пафарбаваным у жоўты колер яечнага жаўтка. Яна павярнулася і пахітала галавой. Рун кіўнуў на знаёмую рэакцыю.
  «Гэта плывучы дом. Вы жывяце ў плавучым доме».
  Рун сказаў: «Раней я мудраваў наконт вады ў падвале. Але матэрыял абмежаваны. Жартаў пра плавучы дом не так шмат».
  «Вы не хварэеце марской хваробай?»
  «Рака Гудзон — гэта не зусім мыс Горн». Рун адступіў, каб прапусціць Шэлі ў вузкі ўваход. Удалечыні, уздоўж даху пірса на поўнач, мільганула колеру. Чырвоны. Гэта нагадала ёй нешта трывожнае. Яна не магла ўспомніць што.
  Яна ўслед за Шэлі села ў лодку.
  «Правядзіце мне экскурсію».
  Стыль: марскі прыгарадны ранча, сярэдзіна пяцідзесятых. Унізе былі гасцёўня, кухня і ванна. Па вузкай лесвіцы ішлі два невялікія пакоі: пілотная і спальня. Звонку парэнчы і палуба акружалі жылыя памяшканні.
  Пахла маторным маслам і ружовым папуры.
  Унутры Рун паказаў ёй нядаўні набытак: паўтузіна прэс-пап'е Lucite з плямамі каляровых пластыкавых дробак у іх. «Я вельмі люблю антыкварыят. Гэта гарантаваны 1955 год. Гэта быў выдатны год, кажа мне мая маці».
  Шэлі кіўнула з адхіленай ветлівасцю і агледзела астатнюю частку пакоя. Шмат чаго можна было праверыць на ветлівасць: бірузовыя сцены, размаляваная ваза (сцэна: жанчына ў пэдалях выгульвае пудзеля), лававыя лямпы, пластыкавыя столікі ў форме нырак, абажур з Bon Ami і ачышчальнага сродкі Ajax. кардоны, каваныя і чорныя палатняныя крэслы, у якія вы акунуліся, як гамак, стары тэлевізар Motorola-кансоль.
  А таксама: асартымент казачных лялек, пудзілаў і паліцы, застаўленыя старымі кнігамі.
  Шэлі зняла з паліцы лускаватага патрапанага братоў Грым, пагартала і замяніла.
  Рун прыжмурыўся на Шэлі, вывучаючы яе. Ёй прыйшла ў галаву думка. Яна засмяялася. «Ведаеце, што дзіўна? У мяне ёсць твая фатаграфія».
  «Я?»
  «Ну, накшталт. Вось, глядзі».
  Яна ўзяла з паліцы запыленую кнігу і разгарнула яе. Метамарфозы .
  «Нейкі стары рымскі чувак напісаў гэтыя гісторыі».
  «Раман?» – спытала Шэлі. «Як у Юлія Цэзара?»
  «Так. Вось, паглядзіце на гэты здымак».
   Шэлі зірнула на каляровую пласціну прыгожай жанчыны, якую вывеў з цёмнай пячоры мужчына, які граў на ліры. Надпіс абвяшчаў: Арфей і Эўрыдыка .
  «Бачыш, ты яна. Эўрыдыка. Вы падобныя на яе».
  Шэлі пахітала галавой, потым прыжмурылася. Яна засмяялася. «Я, ведаеце. Гэта смешна». Яна паглядзела на карэньчык кнігі. «Гэта рымская міфалогія?»
  Рун кіўнуў. «Гэта была сумная гісторыя. Эўрыдыка памерла і сышла ў Аід. Тады Арфей — ён быў яе мужам, музыкантам — пайшоў ратаваць яе. Хіба гэта не рамантычна?»
  «Пачакай. Я чуў гэтую гісторыю. Гэта была опера. Штосьці не пайшло не так?»
  «Так, у тых рымскіх багоў былі дзіўныя правілы. Справа ў тым, што ён мог вывесці яе з падземнага свету, пакуль не азіраўся на яе. Гэта мае вялікі сэнс, так? У любым выпадку, ён зрабіў гэта, і гэта сапсавала ўсю справу. Назад яна пайшла. Людзі думаюць, што міфы і казкі маюць шчаслівы канец. Але не ўсе».
  Шэлі хвіліну глядзела на карціну. «Я таксама збіраю старыя кнігі».
  «Што?» Руна меркавала эротыку.
  Але Шэлі сказала: «У асноўным гуляе. У старэйшых класах я быў кіраўніком драматычнага гуртка. Тэлісман». Яна засмяялася. «Кожны раз, калі я кажу каму-небудзь з індустрыі — я маю на ўвазе, порнабізнэсу — скажы ім гэта, яны кажуць нешта накшталт: «Што гэта такое, дамба з праблемай прамовы?» Яна паківала галавой. «У маёй прафесіі даволі нізкі агульны назоўнік».
  Рун націснуў на ультрафіялетавае святло. Плакат з чорным святлом карабля, які плыве вакол Месяца, выскачыў у трох вымярэннях. Гэта было побач з фіялетавымі і аранжавымі падвескамі. «Я змешваю свае эпохі. Але вы не хочаце занадта замыкацца ў сабе, ці не так? Ніколі не будзьце занадта літаральнымі. Гэта мой дэвіз».
  «Пазбягайце гэтага любой цаной». Шэлі паднялася да пілотная рубка і цягнуў шнур свістка. Ніякага шуму не было. «Вы можаце ўзяць гэтую штуку на паездку?»
  - Не, ён не едзе, - сказаў Рун. «О, не пачакай, я павінен сказаць, што яна . Яна не водзіць».
  «Вадзіць?»
  «Ну, ветразь ці што. Ёсць матор, але ён не працуе. Мы з маім старым хлопцам ехалі ўздоўж Гудзона і знайшлі яго — я маю на ўвазе яе — прышвартаваным каля Мядзведжай гары. Яна была на продажы. Я папрасіў уладальніка пакатаць мяне, і ён сказаў, што рухавік не працуе, таму мы пайшлі на буксір. Мы шмат таргаваліся, і калі ён пагадзіўся даставіць абедзенны набор Formica, мне прыйшлося яго ўзяць».
  «Вы плаціце, каб прымацаваць яго тут?»
  «Так. Вы плаціце адміністрацыі порта. Яны па-ранейшаму кіруюць докамі, нават калі ў іх ужо не так шмат судоў. Гэта даволі дорага. Не думаю, што змагу застацца тут назаўжды. Але пакуль падыдзе».
  «Гэта бяспечна?»
  Рун паказаў на адно з вокнаў. «Пірс усё яшчэ працуе, таму ўся гэтая тэрыторыя адарваная. Мы з ахоўнікамі сябры. Яны пільнуюць. Я раблю ім добрыя калядныя падарункі. Гэта сапраўды акуратна, мець дом. А травы касіць няма».
  Шэлі яшчэ раз блякла ўсміхнулася ёй. «Ты такі... энтузіязм. І вы на самой справе жывяце на лодцы на Манхэтэне. Дзіўна».
  Вочы Руна заіскрыліся. «Ідзі сюды. Я пакажу табе, што дзіўна». Яна выйшла на невялікую пафарбаваную ў шэры колер палубу. Яна ўчапілася за парэнчы і апусціла нагу ў непразрыстую алеістую ваду.
  «Вы збіраецеся плаваць?» — няўпэўнена спытала Шэлі.
  Руна заплюшчыла вочы. «Вы ведаеце, што я дакранаюся да той самай вады, якая льецца на Галапагоскіх астравах, і ў Венецыі, і ў Токіо, і на Гаваях, і ў Егіпце? Гэта так акуратна. І - я яшчэ не зразумеў - гэта можа быць вельмі добра тая самая вада, што плёскалася на Ніну, Пінту і Санта-Марыю і на караблі Напалеона. Той самай вадой, якой яны змывалі кроў пасля таго, як Марыя Антуанэта атрымала сякеру… Я мяркую, што гэта можа быць... Гэта тая частка, якая мне не надта зразумелая. Вада, як, памірае? Я памятаю нешта з урокаў навукі. Я думаю, што гэта працягвае цыркуляваць».
  Шэлі сказала: «У цябе багатае ўяўленне».
  «Мне гэта казалі раней». Рун ускочыў на палубу. «Кава? Што-небудзь паесці?»
  «Проста кава».
  Сядзелі ў пілотнай будцы. Рун клала арахісавае масла на свой тост, а Шэлі пацягвала чорную каву. Магчыма, жанчына была знакамітасцю ў гандлі мясам, але сёння яна выглядала проста як хатняя гаспадыня з Канэктыкута. Джынсы, чаравікі, белая блузка і тонкі светла-блакітны швэдар, рукі завязаныя на шыі.
  "Знайшлі месца, добра?" — спытаў Рун.
  «Было няцяжка. Я б патэлефанаваў першым, але вы не далі мне нумар».
  «У мяне няма тэлефона. Калі я паспрабаваў атрымаць адзін, хлопцы з New York Bell пад'ехалі, засмяяліся і з'ехалі».
  Прайшло імгненне, і Шэлі сказала: «Я думала пра фільм. Нават пасля таго, як вы пагадзіліся на зацвярджэнне канчатковай версіі, я не хацеў гэтага рабіць. Але здарылася тое, што змяніла маё меркаванне».
  «Бамбаваньне?»
  - Не, - сказала Шэлі. «Здарылася тое, што я моцна пасварыўся з адным з хлопцаў, на якіх я працую. Я не хачу ўдавацца ў падрабязнасці, але гэта прыцягнула ўвагу да многіх рэчаў. Я зразумеў, наколькі мне надакучыў бізнес. Я быў у гэтым занадта доўга. Пара сыходзіць. Калі я змагу атрымаць законную рэкламу, калі людзі ўбачаць, што я не бімба, магчыма, гэта дапаможа мне атрымаць законную працу».
  «Я зраблю добрую працу. Я сапраўды буду».
  «У мяне было адчуванне наконт цябе». Бледна-блакітныя лазерныя прамяні яе вочы ўспыхнулі. «Я думаю, што вы якраз той чалавек, які мог бы расказаць маю гісторыю. Калі мы можам пачаць?»
  Рун сказаў: «Як цяпер? У мяне выхадны».
  Яна пахітала галавой. «У мяне зараз ёсць некаторыя справы, але чаму б вам не сустрэцца са мной сёння днём, скажам, каля пяці? Мы можам зрабіць пару гадзін працы. Сёння ўвечары адбудзецца вечарына, якую ладзіць выдавец. Большасць кампаній, якія выдаюць часопісы для скуры, таксама захапляюцца фільмамі і відэа для дарослых. Там будзе шмат людзей з бізнэсу. Можа быць, вы маглі б пагаварыць з імі ".
  «Выдатна! Дзе вы хочаце здымаць?»
  Яна агледзела пакой. «Як справы? Мне тут вельмі камфортна».
  «Гэта будзе выдатнае інтэрв'ю».
  Шэлі ўсміхнулася. «Я магу нават быць шчырым».
  
  Пасля таго, як Шэлі сышла, Рун быў каля акна. Яна ўлавіла яшчэ адзін водбліск чырвонага ад даху пірса на слізкай вадзе.
  І яна запомніла колер.
  Такія ж, як куртка ці вятроўка чалавека, якога яна бачыла — ці думала, што бачыла — на Таймс-сквер, які ішоў за ёй.
  Яна зайшла ў сваю спальню і апранулася.
  Праз пяць хвілін чырвонае ўсё яшчэ было. А праз пяць хвілін яна, згорбіўшыся, як салдат, бегла да пірса. На шыі ў яе быў вялікі храмаваны свісток, які выкарыстоўваюць футбольныя суддзі. Яна палічыла, што можа лёгка атрымаць 120 дэцыбел і напалохаць усіх, хто хоча даставіць ёй праблемы.
  Што было добра для хітрых нападнікаў. Для астатніх у Руны было нешта іншае. Маленькая круглая каністра. У ім было 113 грамаў ваеннага слезацечнага газу CS-38. Яна адчула яго зручны цяжар на сваёй назе.
  Яна спяшалася па шашы. Рака ваду дала ад яго гніло-спелага паху, ад вільгаці, якую прынеслі хмары, якія цяпер пакрывалі неба. Дзень стаў ціхі. Загучалі некалькі царкоўных званоў. Быў роўна поўдзень.
  Рун выкруціўся праз шчыліну ў ланцугу і павольна падышоў да пірса. Ён узвышаўся над ёй на тры паверхі, а фасад у многіх месцах быў выветраны да голага дрэва. Яна магла разабраць частку назвы суднаходнай лініі зверху цёмна-сіняй фарбай, якая асацыявалася ў яе са старамоднымі цягнікамі. Амерыка было адным словам. І яна ўбачыла, ці здалося, што ўбачыла слабую сінюю зорку.
  Дванаццаціфутавыя драўляныя дзверы выглядалі ўражліва, але збіліся з іх шляху, і Рун лёгка праслізнуў праз шво ў цемру.
  Унутры было пацучына і жудасна. У свой час гэтыя прыстані былі месцамі, адкуль вялікія лайнеры адплывалі ў Еўропу. Потым яны выкарыстоўваліся для грузавых судоў, пакуль докі Брукліна і Нью-Джэрсі не захапілі большую частку гэтага бізнесу. Цяпер яны былі ў асноўным толькі рэліквіямі. Баржа памерам у палову футбольнага поля з'явілася аднойчы, прышвартаваўшыся побач з плывучым домам Рун, калі яна была ў студыі. Але гэта быў адзіны камерцыйны суднаходны рух у наваколлі.
  Рун была на гэтым пірсе пару разоў з тых часоў, як прычаліла лодку да гэтага ўчастка ракі. Яна шпацыравала, уяўляючы, якімі павінны былі быць раскошныя лайнеры дзевятнаццатага стагоддзя. Яна таксама задалася пытаннем, ці не выкінулі з некаторых караблёў кантрабанду (залатыя зліткі былі фаварытам), якую так і не знайшлі. Піраты, як яна ведала, плавалі па рацэ Гудзон, недалёка адсюль. Яна не здзівілася, што не знайшла ніводнага куфра з золатам. Адзіным выратаваннем былі пустыя кардонныя скрынкі, піламатэрыялы і вялікія кавалкі іржавай тэхнікі.
  Пасля таго, як яна вырашыла, што рабавання няма, Рун час ад часу прыязджаў на пікнік з сябрамі на дах і назірайце, як гіганты ў аблоках гуляюць над горадам, пакуль не знікнуць над Бруклінам і Квінсам. Часам яна прыходзіла проста пабыць адна і пакарміць чаек.
  У той частцы пірса, якая была самая далёкая ў ваду, былі лабірынты пакояў. Гэта былі офісы і разгрузачныя докі, а цяпер забітыя дошкамі. Любое святло, якое пранікала, рабілася дзякуючы цеслярам, якія неакуратна забівалі цвікі. У гэтай частцы пірса была хісткая лесвіца, якая вяла на дах.
  І гэтая частка пірса была тым, куды яна цяпер праслізнула. Рун прайшоў праз пірс і павольна накіраваўся да лесвіцы. У падножжа лесвіцы падлога пірса саступіла; ірваная дзірка ў тры футы ў папярочніку вяла ўніз у цемру. Плёскалася вада. Пах быў рэзкі і непрыемны. Рун утаропіўся скрозь змрок на дзірку і павольна прайшоў міма яе.
  Яна ўважліва прыслухоўвалася, падымаючыся, але не было чуваць нічога, акрамя далёкага руху, вады на сваях і ветру, што азначала, што шторм хутка надыдзе. Рун спыніўся на верхняй пляцоўцы. Яна выцягнула з кішэні белы балончык са слезацечным газам і адчыніла дзверы.
  Дах быў пусты.
  Яна выйшла на вуліцу, затым асцярожна прайшлася па гнілай дзёгцю і жвіру, правяраючы кожны квадрат перад сабой. На краі яна пайшла назад да пярэдняй часткі будынка да таго месца, дзе, як ёй здалося, бачыла хлопца.
  Рун спыніўся і паглядзеў ёй пад ногі.
  Добра, гэта не маё ўяўленне. Яна глядзела на сляды ў смале. Яны былі вялікія — з мужчынскі абутак. І былі гладкімі, як кансерватыўная дзелавая абутак, а не кеды або красоўкі. Але, акрамя гэтага, нічога. Ні цыгарэтнага попелу, ні выкінутых бутэлек. Ніякіх загадкавых паведамленняў.
  Калі яна стаяла там, пачаўся дождж, і яна паспяшаўся назад да лесвіцы. Яна павольна спусцілася, працягнуўшы нагу, каб знайсці падлогу ў цемры.
  Шум.
  Яна спынілася на пляцоўцы другога паверха. Ступіў праз адчыненыя дзверы ў цёмны, закінуты кабінет. Яе рука моцна сціснула балончык са слезацечным газам. Яе зрэнкі, звужаныя ад яркасці, не маглі ўзяць дастаткова святла, каб што-небудзь убачыць.
  Але яна магла пачуць. Рунь замёр.
  Ён тут!
  Нехта быў у пакоі.
  Нічога канкрэтнага ёй не гаварыла — ні трэскаючых дошак, ні шэпту, ні шаркання ног. Паведамленне было перададзена, можа, з дапамогай паху, а можа, з дапамогай радара шостага пачуцця.
  Хваля вярнулася з паведамленнем: Ой, мілая, ён вялікі і па-чартоўску блізка.
  Рун не варушыўся. Іншая постаць таксама не падумала, хаця двойчы яна пачула яго дыханне на зубах. Яе вочы прывыклі да цемры, яна шукала мішэнь і павольна падняла слезацечны газ.
  Яе рукі пачалі дрыжаць.
  Не, не адзін, а два.
  І яны былі прывідамі.
  Дзве бледныя формы. Чалавечы, невыразны, неакрэслены. Яны абодва ўтаропіліся на яе. Адзін трымаў тоўстую белую дубінку.
  Яна накіравала на іх каністру. «У мяне ёсць пісталет».
  «Чорт», - сказаў мужчынскі голас.
  Другі голас, таксама мужчынскі, сказаў: «Вазьмі кашалёк. Вазьмі абодва кашалькі».
  Яе зрок паляпшаўся. З'явы ператварыліся ў двух аголеных мужчын у сярэдзіне трыццаці з стрыжанымі стрыжкамі. Яна пачала смяяцца, калі ўбачыла, што такое клуб; цяпер ён быў значна меншы.
  "Прабачце", сказала яна.
  «Гэта не рабаванне?»
  «Прабачце».
   Моцнае абурэнне. «Ну, я проста хачу, каб вы ведалі, што вы напалохалі нас да жывога. Да вашай інфармацыі, гэты нумар зарэзерваваны.
  Рун спытаў: «Як доўга вы тут?»
  «Відаць, занадта доўга».
  «За апошнюю гадзіну ці каля таго?»
  Гнеў стаў галавакружнай палёгкай. Адзін з мужчын кіўнуў у бок свайго сябра і сказаў: «Ён добры, але не вельмі ».
  Другі, больш цвярозы: «Сорак пяць хвілін?»
  «Бліжэй».
  Рун спытаў: «Вы чулі, як хтосьці спускаўся з даху?»
  «Так, я зрабіў. Пятнаццаць хвілін таму. То падымаешся, то спускаешся. Цэнтральны вакзал сёння».
  «Вы бачылі яго?»
  «Мы былі крыху занятыя...»
  Рун сказаў: «Калі ласка? Гэта важна».
  «Мы думалі, што ён ляцеў, але не былі ўпэўненыя. Трэба быць накшталт асцярожным».
  Вядома. Невядома, якога дэгенерата сустрэнеш, займаючыся сэксам на бязлюдных пірсах.
  «Такім чынам, мы маўчалі».
  «Як ён выглядаў?»
  «Сярэдняга целаскладу. Але ў іншым выпадку я паняцця не маю». Звяртаючыся да свайго спадарожніка: «А ты? … Не, мы паняцця не маем».
  Рун сказаў: «Вы бачылі, што ён апрануў? Куртка?"
  «Чырвоная вятроўка. Капялюш, старамодны. Цёмныя штаны, я думаю, - сказаў адзін голас.
  «Шчыльна». З другога.
  «Вы б гэта заўважылі».
  Рун сказаў: «Ну, дзякуй».
  Адыходзячы, яна пачула іх шэпт. Нешта пра тое, што я ўжо не ў настроі. «Ну, ты можаш паспрабаваць ».
  Яна пачала спуск на першы паверх.
  Адчуваю, як запаволена б'ецца яе сэрца.
  Рун засмяяўся. Гэты пакой зарэзерваваны . Чаму яны не выбралі больш рамантычны -
  Ён дастаў яе ззаду.
  Ля падножжа лесвіцы, калі яна асцярожна абыходзіла дзірку, рука схапіла яе за хвосцік і тузанула назад. Яна ўбачыла, як рука ў пальчатцы, якая трымала нож для брытвы, пачала яе шыю. Яна схапіла яго за запясце і моцна ўпілася сваімі кароткімі пазногцямі. Ён адхіліў нож, і на імгненне яны схапіліся за яго. Яна ведала, што, адпусціўшы парэнчы, яна ўпадзе, але не было іншага спосабу атрымаць слезацечны газ другой рукой; ён быў глыбока ў яе кішэні.
  Рун выпусціла яе хватку і, калі яна ўпала на нападніка, схапіла каністру і, не цэлячыся, націснула кнопку. Воблака распылілася паміж імі, асляпіўшы іх абодвух. Яна закрычала ад болю, калі нападнік адвярнуўся, закрыўшы твар рукамі.
  Але ён не адпусціў, і Руна адчула, што яе цягне назад. Заплюшчыўшы вочы, яна працягнула руку, але ўхапіла толькі паветра і ўпала ў паніцы і разгубленасці. Яе дыханне вырвалася з лёгкіх, калі яна моцна стукнулася спіной аб падлогу. Яна перавярнулася на жывот, потым апусцілася на адно калена, адскокваючы ад яго. Мужчына хутка нахіліўся і абхапіў яе за шыю. Ён не быў моцным. Але на яго баку было здзіўленне — і адчай. Ён ударыў яе нагой у грудзі, зноў пазбавіўшы ветру. Яна скруцілася ў клубок, задыхаючыся. Яна няўцямна ўбачыла, як яго расплывістае цела намацвае нож. Яна адчула пах старога дрэва, салёнай вады, маторнага масла і гнілі, адчула смак солі — можа, яе слёз, а можа, крыві.
  Хрыстос, яе вочы запяклі. Як алкаголь.
   Яна таксама пачала шукаць сваю зброю, пляскаючы далонню па падлозе, спрабуючы знайсці балончык са слезацечным газам.
  Ён адмовіўся ад нажа і паглядзеў на падлогу каля іх. Затым ён схапіў яе за каўнер і пацягнуў да няроўнай чорнай адтуліны, якая вяла ўніз да Гудзона. У яе вушах стаяў грукат. Ён прасунуў яе галаву, потым плечы ў дзірку. Ён схапіў яе за пояс, і яна пачала заходзіць.
  
  РАЗДЗЕЛ ЧАЦВЁРТЫ
  
  
  
  Руна кінулася ботам і наблізілася да таго, каб зачапіць яго за пахвіну, але прыцэлілася дрэнна. Яна толькі ледзь-ледзь параніла яго, і ён толькі злосна буркнуў і ўвайшоў кулаком у яе спіну.
  Яна ледзь чутна ўскрыкнула. Пацяклі слёзы. Гнілы, рыбны пах вады падымаўся з вады і душыў яе.
  Каб пашырыць дзірку, убіў нагой дошкі; яны ўпалі ў цемру. Ён штурхаў яе ўсё далей і далей.
  Пад ёй было так цёмна!
  Яна ўзялася рукой за парэнчы і моцна трымалася. Але гэта была толькі нязначная нязручнасць; ён штурхнуў яе руку і лёгка вырваў хватку.
  Я паплыву… Але ці магу я ўбачыць святло паверхні? Што, калі знізу няма магчымасці выплысці, што, калі ёсць проста труба, якая ідзе на сто футаў уніз?
  Ён апусціўся на калені і адной рукой узяў яе за валасы, а другой працягнуў руку да краю дзіркі, каб добра ўчапіцца і шпурнуць яе ў яе.
   "Добры дзень? О Божухна!"
  Мужчынскі голас.
  Зламыснік знерухомеў.
  «Ісус, што адбываецца?» — спытаў другі мужчына з верхняга паверха. Яны альбо адмовіліся ад сустрэчы, альбо скончылі яе і прыйшлі разабрацца ў шуме.
  Мужчына адпусціў Руна і зірнуў на лесвіцу. Яна адвярнулася ад яго, калі ён у паніцы адскочыў. Яна адкацілася ад падножжа лесвіцы. Калі зламыснік павярнуўся да яе, працягнуўшы руку наперад, ён глядзеў не на Руну, а на малюсенькае шыпячае сопла.
  Струмень слезацечнага газу трапіў яму ў нос.
  Дыхай, лох, дыхай!
  Мужчына ахнуў, закрыў вочы і дзіка ўдарыў па ёй. Рун стрэліў зноў. Ён, спатыкнуўшыся, міма яе, моцна штурхнуў у яму, што вяла да рэчкі, а потым пабег у склад.
  Яго стукаючыя крокі сціхлі, потым зніклі.
  Руна выцягнулася з дзіркі і ўпала на падлогу, застыўшы. Яна заплюшчыла вочы ад жудаснага болю. Яе нос і горла моцна гарэлі. Яна прытулілася тварам да драўлянай падлогі, калі яе дыханне супакоілася і яна адчула пах тлушчу, адчула, як вяртаецца прахалода свежага паветра.
  «Божа мой», — сказаў адзін з мужчын. Цяпер яны былі апранутыя. "Ты ў парадку? Кім ён быў ?»
  Яны дапамаглі ёй падняцца на ногі.
  «Вы паглядзелі на яго?» — спытала яна.
  «Не, толькі што бачыў гэтую куртку».
  «Гэта было чырвонае», - адказаў яго сябар. «Як я ўжо казаў. Ну і капялюш».
  «Вам трэба выклікаць міліцыю... Што гэта за пах? Гэта жахліва».
  «Слезацечны газ».
  Паўза. «Хто ты такі ? »
  Рун павольна паднялася на ногі і падзякавала ім. Потым штыкнуўся праз склад на дзённае святло.
  Дайшоўшы да тэлефона-аўтамата, яна выклікала міліцыю. Яны з'явіліся даволі хутка. Але, як яна і чакала, яны мала што маглі зрабіць. Падрабязнага апісання зламысніка ў яе не было. Верагодна, белы мужчына, сярэдняга целаскладу. Ні колеру валасоў, ні колеру вачэй, ні асаблівасцей твару. Чырвоная вятроўка, як у фільме « Не шукай» — страшным фільме паводле гісторыі Дафны дзю Мор'е. Якое Рун зрабіў выснову, што ніхто з паліцыянтаў, якія адказалі, не бачыў і не чытаў, мяркуючы па пустым выразе іх твараў.
  Яны сказалі, што правераць гэта, хоць іх не задавальняла, што ў яе была каністра CS-38, якая была незаконнай у горадзе.
  «Вы ведаеце, чаму ён хацеў гэта зрабіць?»
  Яна меркавала, што гэта можа мець нейкае дачыненне да яе фільма, порнатэатра і «Меча Ісуса». Яна сказала ім гэта, і выраз іхніх твараў падказаў ёй, што для іх справа ўжо зайшла ў тупік. Яны зачынілі свае нататнікі і сказалі, што час ад часу міма іх будзе праязджаць патрульная машына.
  Яна зноў спытала ў іх, колькі чалавек яны збіраюцца прыцягнуць да справы, але яны толькі няўцямна паглядзелі на яе і сказалі, што прабачаюцца за яе непрыемнасці.
  А потым канфіскавалі слезацечны газ.
  
  Прыбраўшыся, паліўшы драпіны перакісам вадароду і выкапаўшы з-пад ракавіны новы балончык са слезацечным газам, Рун пайшоў у L&R Productions.
  «Эй, што ў нас тут?» - спытаў Боб, разглядаючы яе твар.
  Яна не збіралася казаць яму, што траўмы могуць быць звязаныя з яе фільмам, бо менавіта Betacam L&R апынецца ў небяспецы, калі яе расстраляць з аўтамата на вуліцы.
   «Хлопец даймаў мяне. Я біў з яго херню».
  - Ага, - скептычна сказаў Боб.
  «Слухай, пасля працы мне зноў трэба пазычыць фотаапарат. І некалькі агнёў».
  Боб, у настроі лекцыі, сказаў ёй: «Вы ведаеце, што гэта такое, Рун?» Паціраючы вялікую відэакамеру, нібы гэта быў зад бландынкі.
  «Лары сказаў, што ўсё ў парадку. Я выкарыстоўваў гэта раней.»
  «Гумар стары чалавек, каханая. Скажы мне. Што гэта?"
  «Гэта відэакамера Betacam, Боб. Гэта зроблена Sony. Ён мае калоду Ampex. Я выкарыстаў адзін каля пяцідзесяці разоў ".
  «Вы ведаеце, колькі яны каштуюць?»
  «Б'юся аб заклад, больш, чым вы калі-небудзь заплаціце мне ў маім жыцці».
  «Ха. Гэта каштуе сорак сем тысяч даляраў». Ён зрабіў паўзу для драматычнага эфекту.
  «Лары сказаў мне, што ў першы раз ён пазычыў мне яго. Я не думаў, што гэта патаннела».
  «Вы губляеце яго, вы ламаеце яго, вы спаліце трубку, вы плаціце за гэта».
  «Я буду асцярожны, Боб».
  «Вы ведаеце, што можна купіць за сорак сем тысяч даляраў?» — па-філасофску спытаў ён. «Чалавек можа ўзяць сорак сем тысяч даляраў, пераехаць у Гватэмалу і жыць як кароль да канца жыцця».
  «Я буду асцярожны». Рун пачаў нумараваць раскадроўкі для ацэнкі тэлевізійнай рэкламы, на якую Лары і Боб рабілі стаўкі на наступным тыдні.
  «Як кароль да канца сваіх дзён», — крыкнуў Боб, адыходзячы ў студыю.
  
  Рун паставіла Sony на палубе свайго плавучага дома побач з адзінай 400-ватнай лямпай Рыжага. Яна адарвала кавалкі срэбнай гафраванай стужкі ад вялікага рулона і з дапамогай іх замацавала ружовы гель на чорных металічных дзвярах хлява лямпы. Гэта наклала мяккае ззянне на твар Шэлі.
   Каб авалодаць кінематографам, каханая, ты авалодай святлом , — сказаў ёй Лары.
  Яна паставіла маленькую заліўную лямпу ззаду Шэлі.
  Рун таксама выявіла, што яна здымае агні горада над галавой актрысы, без якіх-небудзь блікаў або рэшткавага відарыса.
  Гледзячы ў акуляр, яна думала: «Цалкам выдатна».
  Таксама думаю: здаецца, што я ведаю, што раблю. Яна вельмі хацела ўразіць свайго падданага.
  Пакуль яна запіхвала раскадроўкі ў канверт, Рун прыдумляла пытанні для Шэлі. Запісваючы іх на жоўты блокнот. Але цяпер, калі яна ўключыла святло і пачала круціць стужку, яна вагалася. Пытанні нагадалі ёй курс журналістыкі ў сярэдняй школе.
  Гм, калі вы пачалі займацца бізнесам?
  Хм, якія твае любімыя фільмы, акрамя фільмаў для дарослых?
  Вы вучыліся ў каледжы і якую спецыяльнасць вы атрымалі?
  Аднак Шэлі не мела патрэбы ў пытаннях. Руна атрымала першы здымак, які яна ўвесь час планавала - ЭБУ, вельмі буйны план, гэтыя блакітныя, як рэактар, вочы - потым адцягнулася. Шэлі ўсміхнулася і пачала гаварыць. У яе быў нізкі, прыемны голас, і яна выглядала цалкам валодаючай, упэўненай, як тыя дзёрзкія жанчыны-сенатары і біржавыя маклеры, якіх вы бачыце на ток-шоу PBS.
  Першую гадзіну ці каля таго Шэлі абмяркоўвала індустрыю парнаграфіі па-дзелавому. Фільмы для дарослых перажывалі неахвотную гібель. Яны ўжо не былі шыкоўнымі і моднымі, як некаторыя абвяшчалі іх у сямідзесятыя. Хваляванне забароненых вострых адчуванняў знікла. Большую актыўнасць праявілі рэлігійныя правыя і кансерватары. Але, патлумачыла Шэлі, былі і іншыя фактары, якія дапамаглі бізнесу. Безумоўна, СНІД разглядаўся. «Глядзець сэкс - самы бяспечны сэкс». Акрамя таго, цяпер людзі, як правіла, былі больш вернымі; з меншай колькасцю раманаў пары больш эксперыментавалі дома. Вам не трэба было ісці ў які-небудзь смярдзючы тэатр у непрыстойным раёне горада. Вы і ваш партнёр маглі назіраць сэксуальную акрабатыку ва ўласнай спальні.
  Змянілася і механіка прагляду порна. «Відэамагнітафоны ўнеслі найбольшы ўклад у новую папулярнасць», - патлумачыла яна. Шэлі палічыла, што порна прызначаецца для відэа. «Пятнаццаць гадоў таму, у час росквіту маштабнага порна, бюджэт фільма часам дасягаў мільёна долараў». Былі прадуманыя спецэфекты, дэкарацыі і касцюмы, дзевяностастаронкавы сцэнарый, які акцёры завучвалі на памяць. Яны былі знятыя на 35-міліметровую плёнку ў колеры Technicolor. Прадзюсары класічнага фільма « За зялёнымі дзвярыма» фактычна змагаліся за «Оскар».
  Зараз порна было практычна самаробным, дзе займаліся дзесяткі невялікіх кампаній. Здымалі на стужку, ніколі не на плёнку. Прадзюсарам быў чалавек з пяццю тысячамі баксаў, добрай крыніцай кока-колы і шасцю гатовымі сябрамі. Было няшмат такіх суперзорак, як Джон Холмс, Анет Хэйвен, Сэка ці Джорджына Спелвін. Шэлі Лоў была гэтак жа вядомая, як ніхто. (Жорстка зірнуўшы ў камеру: «Чорт вазьмі, у мяне за плячыма пяцьсот фільмаў. Так бы мовіць».) Але слава зорак абмяжоўвалася пераважна Нью-Ёркам і Каліфорніяй. У Сярэдняй Амерыцы Шэлі Лоў была проста яшчэ адным тварам на скрынках са стужкамі, прапанаванымі для пракату ў закрытых кутках сямейных відэасалонаў. Калі б яна была ў бізнэсе ў сярэдзіне сямідзесятых, яна б выступала ўжывую на адкрыццях тэатраў па ўсёй краіне. Цяпер гэтага не адбылося.
  Здымаць фільм было проста: каманда з трох чалавек арандавала гарышча або забірала чыю-небудзь кватэру на два дні, наладжвала відэакамеры, святло і гук, здымала шэсць-дзесяць траханых сцэн і дваццаць хвілін пераходаў. Сцэнар уяўляў сабой ідэю гісторыі на дзесяці старонках. Дыялог быў імправізаваным. У постпрадакшн-хаце былі адрэдагаваныя дзве версіі. Хардкор для продажу ў тэатры для дарослых, па пошце, піп-шоў і відэасалоны; праграмнае забеспячэнне для продажу на кабельных станцыях і ў гасцінічных паслугах прагляду фільмаў у нумарах. Кінатэатры больш не былі самай вялікай пляцоўкай для фільмаў для дарослых; яны сышлі з бізнэсу або паставілі відэапраекцыйныя блокі, потым усё роўна сышлі з бізнэсу. Але людзі бралі напракат порнакасеты, бралі іх дадому і глядзелі. Штогод рабілася чатыры тысячы відэа з рэйтынгам X. Яны сталі таварам.
  «Масавая вытворчасць. Гэта эпоха парнаграфіі, як Volkswagen».
  "Што наконт цябе? Як асабіста?» — спытаў Рун. «Вас прымушаюць займацца бізнесам? Вас нібы выкралі? Прыставалі, калі табе было дзесяць?»
  Шэлі засмяялася. «Не наўрад ці. Я хацеў гэта зрабіць. Ці, можа быць, я павінен сказаць, што ціск быў нязначным. Я адчайна хацеў дзейнічаць, але не мог уладкавацца на легальную працу. Нічога, што плацілі арэнду. Порна было адзінай працай, якую я мог атрымаць. Потым я выявіў, што я не толькі іграю, але і зарабляю вялікія грошы. Я меў кантроль. Не толькі творчы кантроль, але і сэксуальны кантроль. Гэта можа быць вельмі высока».
  «Вас не эксплуатавалі?»
  Шэлі яшчэ раз засмяялася, пакруціла галавой. Глядзела проста ў камеру. «Гэта міф пра парнаграфію. Не, мы не бедныя сялянкі, якія трапляюць у рабства. Мужчыны маюць уладу ў законных фільмах, але ў порна ўсё наадварот. Гэтак жа, як з сэксам у рэальным жыцці: гэта жанчыны , якія кантралююць. У нас ёсць тое, што хочуць мужчыны, і яны гатовыя за гэта плаціць. Мы зарабляем больш грошай, чым мужчыны, мы дыктуем, што рабіць, а чаго не рабіць. Мы на вышыні. Прабачце за жарт».
  Здзіўленне ў голасе Руна: "Такім чынам, вам падабаецца бізнес?"
  Паўза, і шчырыя вочы лёгка бліснулі ў дарагі глянцавы аб'ектыў Betacam. «Не зусім. Ёсць адна праблема. Няма пачуцця … прыгажосці. Яны называюць іх эратычнымі фільмамі, але нічога эратычнага ў іх няма. Эротыка азначае эмацыйную стымуляцыю, а таксама фізічную. Буйныя планы людзей, якія гарбушацца, - гэта не эротыка. Я думаю, што я казаў вам гэта раней: бізнес мае сапраўды нізкі агульны назоўнік ".
  «Дык чаму ты застаўся з гэтым?» — спытаў Рун.
  «Цяпер я займаюся законным тэатрам. Няшмат, але час ад часу. І больш за ўсё, што я калі-небудзь зарабляў, было чатыры тысячы долараў у год. Ствараючы порна, я зарабіў сто дванаццаць у мінулым годзе. Жыццё дарагое. Я пайшоў шляхам найменшага супраціўлення».
  Шэлі апусцілася на цалю, і Рун нешта заўважыў. Жорсткая, какетлівая жанчына, якая пачала гаварыць, Шэлі з фактамі і лічбамі, Шэлі з рэзкасцю дыктаркі ў голасе, не была той самай асобай, якая гаварыла цяпер. Гэта быў нехта іншы: больш мяккі, чулы, удумлівы.
  Шэлі села, скрыжаваўшы ногі. Яна паглядзела на гадзіннік. «Гэй, я пабіты. Давайце назавем гэта завяршэннем на сёння».
  «Вядома».
  Гарачыя агеньчыкі патухлі і, астываючы, стукалі. Адразу ж Рун адчуў, што іх ахутвае вечаровы холад.
  «Як вы думаеце?» — спытаў Рун. «Я думаў, што гэта супер.
  Шэлі сказала: «З вамі вельмі лёгка размаўляць».
  «Я нават не выкарыстоўваю свае пытанні». Руна сядзела ў позе лотаса і махала каленямі ўверх і ўніз, як крылцы матылька. «Ёсць так шмат матэрыялу ... і мы яшчэ не пачалі гаварыць пра вас. Ты такі добры».
  «Вы ўсё яшчэ зацікаўлены, мы можам пайсці на тую вечарыну».
  «Ты паспрачаешся».
  Шэлі спытала: «Карыстацца тэлефонам?»
  «Прабачце, памятаеце? Я міс Інкамунікада».
  «Радыё карабель-бераг. Гэта тое, што вам трэба. Тады заедзем на хвілінку ў студыю? Я павінен паглядзець, калі на заўтра запланаваны здымкі». Яна заўважыла маленькую відэакамеру JVC Руна. «Чаму б вам не прынесці гэта. Вы можаце зрабіць некалькі запісаў на вечарыне».
  «Выдатна». Рун спакаваў маленькую камеру. «Думаеш, яны будуць супраць?»
  Шэлі ўсміхнулася такім чынам, што таксама паківала галавой. «Ты будзеш з зоркай, памятаеш?»
  
  Гукавая сцэна Lame Duck Productions знаходзілася ўсяго ў трох кварталах ад кампаніі Руна.
  Абодва яны знаходзіліся ў Чэлсі, раёне, які мяняўся квартал за кварталам — у той час як будынак L&R знаходзіўся побач з занадта дарагім рэстаранам, а Lame Duck's сядзеў на кукішках у шэрай і зашмальцаванай зоне карэйскіх імпарцёраў, складоў і кавярняў. Калі яны ішлі па вуліцы, Рун адчуў пах часныку і прагорклага алею. Скрозь асфальт прасвечваў брук. Пабітыя аўтамабілі і фургоны чакалі яшчэ адзін дзень гвалту на вуліцах Нью-Ёрка.
  Яны зайшлі ў вестыбюль будынка, запэцканы рэшткамі тысячы няўпэўненых выціранняў. Шэлі сказала: «Я зараз спушчуся. Я проста павінен праверыць дошку раскладу. Ці занадта цёмна, каб здымаць некаторыя экстэр'еры?» Яна кіўнула ў бок відэакамеры.
  Рун сказала, што будзе.
  Ахоўнік сказаў: «О, міс Лоў, паведамленне для вас. Напісана тэрмінова».
  Шэлі ўзяла ружовы лісток з паведамленнем і прачытала яго. – сказала яна Руну. «Хутчэй спускайся».
  Рун блукаў па тратуары звонку. Яна паднесла камеру да вока, але папярэджанне аб слабым асвятленні ўспыхнула праз акуляр. Яна паклала яго назад у сумку. Ад часныку яна адчувала голад, і яна задумалася, што ёсць на вечарынах з парнаграфічнымі фільмамі.
   Ежа, як і ўсе, дзяўчынка. Што думаеш? Шэлі такая ж, як усе. Яна-
  «Гэй, Рун!» Голас Шэлі напоўніў вуліцу.
  Руна падняла вочы, але ў змроку не магла ўбачыць, з якога акна яна тэлефанавала. Потым яна ўбачыла актрысу ў акне трэцяга паверха. Яна ператэлефанавала: «Што?»
  «Я здымаюся заўтра ў адзінаццаць. Хочаш паглядзець?»
  «Здагадваюся», — хутка сказала яна і гэтак жа хутка зразумела, што насамрэч не хоча бачыць здымкі. «Ты лічыш, што гэта нармальна?»
  «Я зраблю ўсё добра. Дазвольце мне зрабіць гэты званок. Я зараз спускаюся». Яна знікла ўнутры.
  Гэта можа быць зусім дзіўна. Якім быў набор? Здавалася б, экіпаж сумаваў? Здымкі ператварыліся ў адну вялікую оргію? Магчыма, хтосьці з акцёраў зрабіў бы ёй прапанову — хаця калі б усе актрысы былі высокімі, бландынкамі і прыгожымі, як Шэлі, гэта , верагодна, не было б праблемай. Няўжо мужчыны і жанчыны проста хадзілі голымі па...
  Шар полымя быў падобны на ірванае сонца, настолькі яркі, што Руна інстынктыўна закрыла вочы рукамі, проста ратуючы свой твар ад аскепкаў бетону, шкла і дрэва, якія кінуліся на вуліцу ўслед за такім гучным грукатам. што аплявуха ад страсення мазгоў прыляцела, як косткі пальцаў, па ўсім яе целе.
  Рун завішчала - ад жаху ад грымотнага гуку і ад болю, калі яна ўрэзалася ў пабіты фургон Chevy, прыпаркаваны на бардзюры.
  Падымаецца дым, полымя…
  Нейкі час Руна ляжала ў вадасцёкавай канаве, уціснуўшыся галавой у бетонны бардзюр, яе твар ляжаў у пляме алеістай вады. Звон у яе вушах быў такім моцным, што яна падумала, што лопнула паравая труба.
  Божа, што здарылася? Авіякатастрофа?
  Рун павольна сеў. Яна пачысціла вушы. Яны адчувалі сябе ватнымі, набітымі попелам. Яна пстрыкнула пальцамі побач іх; яна не чула ні гуку. Ні яе пальцы, ні нават вялізная пажарная машына Seagrave, якая спынілася ў дзесяці футах ад яе, чыя сірэна, напэўна, гучна крычала.
  Яна стаяла, абапіраючыся на фургон. У яе кружылася галава. Яна чакала, пакуль адчуванне пройдзе, але гэтага не адбылося, і падумала, ці не было ў яе страсенне мозгу.
  Руна таксама задалася пытаннем, ці не было чагосьці не так з яе зрокам - таму што яна выявіла, што ідэальна засяроджваецца на дзвюх рэчах адначасова: адной блізкай, другой далёкай.
  Блізкім прадметам было пяро з тонкай паперы з пазалочанымі бакамі і дробнымі літарамі. Ён прыстойна праляцеў міма яе шчакі і выслізнуў у трывожнай плыні паветра.
  Яшчэ адно, што Руна магла бачыць занадта выразна, нават праз слуп чорнага дыму, была дзірка на трэцім паверсе будынка перад ёй - пячора, якая была офісам, дзе Шэлі Лоў стаяла, каб крычаць Руну. якія, відаць, будуць апошнія словы, якія яна скажа.
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТЫ
  
  
  
  Іх твары былі каменнымі.
  Руна сядзела ў кузаве патрульнай машыны паліцыі Нью-Ёрка з адчыненымі дзвярыма, ступнямі ляжала на зямлі, і выцірала слёзы. Яна адчула двух мужчын, якія стаялі ў пяці футах ад іх і глядзелі на яе, але не адказала на іх позірк.
  Агонь быў патушаны. Паветра напоўніў непрыемны хімічны смурод, і над вуліцай вісеў пласт дыму, нібы масляністы туман.
  Твар і локці Руна былі ачышчаны і перавязаны супрацоўнікамі хуткай медыцынскай дапамогі. Яны выкарыстоўвалі пластыры. Яна думала, што яны выкарысталі б нешта больш складанае, але яны проста пачысцілі скуру, нанеслі палоскі цялеснага колеру і падняліся наверх. Ішлі павольна. Іх таленты там нікому не былі патрэбныя.
  У апошні раз яна ўціснула ў вочы пацёртую салфетку і паглядзела на мужчын, апранутых у цёмныя касцюмы. «Яна мёртвая, ці не так?»
  «Ты крычыш», — сказаў адзін з дэтэктываў.
  Яна не чула ўласнага голасу — яе вушы заціхлі здранцвенне. Яна паўтарыла пытанне, стараючыся гаварыць мякчэй.
  Пытанне іх здзівіла. У аднаго быў выраз твару, які мог быць ледзь прыкметнай усмешкай. Ён сказаў нешта, чаго яна не магла пачуць. Рун папрасіў яго паўтарыць. Ён сказаў: «Яна вельмі мёртвая».
  Было бянтэжыць, размаўляць з імі. Лавіла абрыўкі фраз, прапускала іншыя. Ёй трэба было глядзець ім у вочы, каб зразумець, што яны пытаюцца.
  "Што здарылася?" — спытала яна.
  Ні адзін з іх не адказаў. Адзін груба спытаў: «Як вас завуць, міс?»
  Яна ім сказала.
  Яна пачула: «Не твой сцэнічны псеўданім, дарагая, не той, якім ты карыстаешся на кінаэкране, а тваё сапраўднае імя». Ён холадна зірнуў на яе.
  «Рун - маё сапраўднае імя. Пачакай... Думаеш, я працаваў з Шэлі?»
  «Праца? Вы называеце гэта працай? Што твая маці кажа пра тваю кар'еру?»
  Гнеў вырваўся ў яе твар. «Я не порнаактрыса».
  Другі ўсміхнуўся. «Ну, я мяркую, што гэта не так ужо і складана зразумець». Яго вочы сканіравалі яе цела. «Дык што вы робіце для кампаніі? Каву? Рабіць макіяж? Даць акцёрам галаву падняць перад здымкамі?»
  Яна завялася. «Слухай-»
  "Сядайце." Ён махнуў ёй назад у машыну. «У мяне ёсць куды лепшыя заняткі, чым размаўляць з кімсьці з вас». Яго партнёр не выглядаў такім раззлаваным, але ён не спыняў тыраду мужчыны. «Вы хочаце займацца са сваім жыццём гэткай лухтой, заахвочваючы людзей заразіцца хваробамі і падобным, добра. Гэта вольная краіна. Толькі не чакай, што ты мне спадабаешся, і я скажу, як мне шкада, што твайго сябра падарвалі. Цяпер я хачу задаць свае пытанні і сысці адсюль. Дык раскажы мне, што ты бачыў». З'явіўся нататнік.
  Яна зноў плакала, бязладна, хмыкаючы слязамі, расказваючы ім, што здарылася, пра вечарыну, на якую яны збіраліся, пра тое, што Шэлі атрымала паведамленне па тэлефоне, Рун чакаў яе ўнізе.
  Рун сказаў: «Я ўбачыў яе ў акне, потым пакой выбухнуў». Яна заплюшчыла вочы. Выбух прайграваўся ў запаволеным рэжыме; яна зноў расплюшчыла вочы. Сцэна працягвалася, ярка, у яе свядомасці. «Гэта было... гэта было так гучна ».
  Той, што занатоўваў, злосны, кіўнуў і сунуў запісную паперу ў кішэню паліто. «Вы больш нікога не бачылі?»
  «Не».
  Ён павярнуўся да другога з прытворна нахмураным поглядам. «Магчыма, нам варта адвезці яе, каб убачыць цела. Яна магла ідэнтыфікаваць гэта».
  «Так, з гэтым выбухам у офісе медыцынскай дапамогі будзе цяжкі час. Вы можаце быць вялікай дапамогай. Давайце, міс Порна, у вас моцны жывот, ці не так?» Ён узяў яе пад руку, выцягнуў з машыны.
  Другі ўхмыляўся. «Палова яе скуры зляцела, а астатняя частка моцна абгарэла». Ён падштурхнуў яе да дзвярэй.
  Голас ззаду: «Здароўе, панове. Як справы?"
  Каўбой стаяў на тратуары, павольна рухаючы костачкамі пальцаў па водзе бейсболкі. Ён зірнуў на Руна, потым зноў на паліцэйскіх.
  Дэтэктыў кіўнуў у яе бок. «Відавочца. Мы былі толькі...
  Рун адцягнуўся, зрабіў крок да Каўбоя. «Яны збіраліся прымусіць мяне падняцца наверх і паглядзець на цела Шэлі».
  Каўбойскі лоб насупіўся. «Яны былі?»
  Адзін з паліцэйскіх паціснуў плячыма, на яго твары з'явілася ўсмешка.
  Каўбой сказаў: «Яны забралі яго дзесяць хвілін таму, адправілі ў аддзяленне МНС. Вы, хлопцы, бачылі, як гэта пайшло».
  Сышчыкі ўсміхнуліся. «Трохі павесяліцца, Сэм».
   Ён ківаў, не злаваўся, але і не ўсміхаўся ў адказ. «Ты скончыў з ёй?»
  «Адгадай».
  «Не супраць, калі я пагавару з ёй крыху?»
  «Яна ўся твая». Дэтэктыў павярнуўся да яе. «Мы хочам, каб вы падпісалі заяву. Дзе мы можам з вамі звязацца?»
  Рун даў ім нумар тэлефона L&R Productions.
  Забраўшыся ў машыну без апазнавальных знакаў, адзін дэтэктыў сказаў: «Спадзяюся, вы лічыце гэта ўрокам, маладая лэдзі. Збірайце сваё жыццё».
  - Я не... - пачаў Рун. Але яны бразнулі дзвярыма і панесліся.
  Каўбой вывучаў яе твар. "Не так дрэнна."
  «Што вы маеце на ўвазе?»
  «Я маю на ўвазе парэзы. Табе пашанцавала. Гэта было на ўзроўні зямлі, вы б не паспелі».
  Рун глядзеў на тлеючую дзірку, дзе пажарныя ўсталявалі партатыўныя ліхтары ў металічных клетках, якія віселі на абгарэлых правадах і трубах.
  «Як яе звалі?» — спытаў ён.
  «Шэлі Лоў. Гэта было яе сцэнічнае імя. Яна была зоркай кіно для дарослых».
  «Гэта была студыя?»
  «Кульгавая качка Productions».
  Ён кіўнуў, гледзячы на дзірку ў баку будынка. «Яшчэ адна порнабамбоўка».
  «Яны, — яна кіўнула на дэтэктываў, якія толькі што сышлі, — думалі, што я працую на іх».
  «Табе рабілі шок. Яны робяць тое ж самае з дзецьмі, якіх знаходзяць з наркотыкамі, з прастытуткамі і п'янымі кіроўцамі. Калі вы іх зневажаеце, яны павінны змяніць свой свавольны лад жыцця і вярнуцца ў школу або сесці ў фурманку і далучыцца да царквы. Я зрабіў гэта сам, калі быў партатыўным».
   «Што?»
  «Збіты паліцэйскі».
  Яна прайшла фут-два да будынка, утаропіўшыся ў праём. «Я з ёй не працаваў. Я раблю дакументальны фільм пра яе. Я не здымаю такія фільмы».
  «Я бачыў цябе раней».
  «Я быў на другім выбуху, у тэатры, і бачыў вас. Потым зноў мінулай ноччу».
  «Я бачыў чалавека з фотаапаратам. Я цябе не пазнаў».
  «Я спытаў вас нешта, і вы не адказалі мне».
  «Не чуў», — адказаў ён. Ён дакрануўся да вуха. «Слых не такі добры. Ужо некалькі гадоў займаюся бомбавымі работамі».
  «Я Рун». Яна працягнула руку.
  Пальцы ў яго былі вузкія, але пакрытыя мазалямі. «Сэм Хілі».
  Хілі паказаў ёй, каб яна адступіла, калі некалькі сіне-белых паліцэйскіх машын ад'ехалі. Рун заўважыў, што большая частка паліцыі сышла. Засталося ўсяго паўдзясятка пажарных машын. І сіне-белы універсал Bomb Squad.
  Ён стаяў, упёршыся рукамі ў сцёгны, і глядзеў на разбураную сцяну. Ён хадзіў уверх і ўніз.
  «Чаму ўсе пайшлі?»
  Хілі ўтаропіўся на цэглу. Ён спытаў: «Вы бачылі ўспышку?»
  «Успышка? Так».
  «Якога колеру гэта было?»
  «Я не памятаю. Чырвоны ці аранжавы, я думаю».
  Ён сказаў: «Ці адчувалі вы хімічнае раздражненне, напрыклад, слезацечны газ ці што-небудзь яшчэ?»
  «Пахла даволі дрэнна, але я так не думаю».
  «Ніхто нічога не кідаў праз акно?»
  «Як ручная граната?»
  "Як што заўгодна", - сказаў ён.
   «Не. Шэлі паклікала ў акно, задала мне пытанне. Потым пайшла тэлефанаваць. Ён узарваўся праз хвіліну. Можа, менш».
  «Тэлефонны званок?»
  «Ёй прыйшло паведамленне, што яна павінна камусьці тэлефанаваць. Ахоўнік можа ведаць, хто. Але я ўпэўнены, што аператыўнікі з ім размаўлялі».
  Хілі нахмурыўся. Ён ціхім голасам сказаў: «Яны адправілі вартаўніка дадому. Ён нічога не ведаў і нічога не сказаў пра паведамленне. Або дэтэктывы сказалі, што не. Гэй, пачакай тут хвілінку, добра?»
  Ён на сваіх доўгіх нагах ішоў назад да ўніверсала. Ён некалькі хвілін выступаў па радыё. Яна ўбачыла, як ён паклаў слухаўку на прыборную панэль. Да яго падышоў малады афіцэр і працягнуў поліэтыленавы пакет.
  Калі ён вярнуўся да Руны, яна сказала: «Другі анёл?»
  Ён здзіўлена засмяяўся.
  «Я глядзеў праз ваша плячо на мінулым тыдні.»
  Ён кіўнуў. Потым спрачаўся і паказаў ёй поліэтыленавы рукаў.
  Другі анёл затрубіў, і вялікая гара, палаючы агнём, была кінута ў мора, і трэцяя частка мора сталася крывёй ...
  Гэта таксама было ад меча Ісуса. Ён сунуў яго ў чахол.
  Рун сказаў: «Тое, што я пытаўся хвіліну таму, дзе ўсе? Ты амаль адзіны паліцэйскі, які застаўся».
  «Ах, слова дайшло». Хілі зноў паглядзеў на кратэр.
  «Слова?»
  Ён кіўнуў у бок дымячага будынка. «Калі б там, скажам, паліцэйскага забілі. Ці дзіця, ці манашка, ці цяжарная жанчына, ну, зараз тут была б сотня паліцыянтаў і ФБР». Ён паглядзеў на яе такім позіркам, якім кідаюць бацькі сваіх дзяцей падчас лекцый пра птушак і пчол, каб даведацца, ці даносіцца паведамленне.
  Здавалася, што гэта не так, і Хілі сказаў: «Слова ў тым, што мы не павінны марнаваць занадта шмат часу на такіх людзей. У порнаіндустрыі. Зразумела?»
  «Гэта смешна». Вочы Руна бліснулі. «А што з тымі людзьмі ў тэатры? Няўжо яны вам не да іх?»
  «Мы клапоцімся. Мы проста не клапоцімся занадта шмат. А вы хочаце ведаць праўду пра заступнікаў у Velvet Venus? Некалькі з іх, вядома, былі невінаватымі мінакамі. Але двое знаходзіліся ў вышуку па абвінавачванні ў наркотыках, адзін быў асуджаны злачынец, які адмовіўся ад умоўна-датэрміновага вызвалення, адзін нёс пры сабе дзесяціцалевы мясніцкі нож».
  «І калі б манашка праходзіла міма, калі ён грымнуў, або на тым тратуары, яна была б такая ж мёртвая, як і Шэлі Лоў».
  «Праўда. Вось чаму я кажу, што мы не збіраемся спыняць расследаванне. Мы проста не будзем марнаваць рэсурсы».
  Руна круціла срэбны бранзалет на запясце. «Вы кажаце так, быццам Шэлі не была сапраўдным чалавекам. Яна была, і нехта яе забіў».
  «Я не кажу, што я так сябе адчуваю».
  «Ці дало б вам дадатковы стымул, калі б вы ведалі, што яна спрабуе сысці з бізнесу?»
  «Руна—»
  «Хтосьці цябе забівае, і гэта злачынства. Хтосьці забівае Шэлі Лоў, і гэта гарадское абнаўленне. Гэта адстой».
  Да іх падышоў інспектар пажарнай службы ў сваёй чорна-жоўтай вопратцы. «Нам давядзецца паставіць апоры, перш чым хто-небудзь зможа падняцца, Сэм».
  «Я павінен зрабіць поствыбух».
  «Трэба пачакаць да заўтра».
  «Я хацеў скончыць сёння».
  Рун адышоў. «Вядома, ён хоча пяць хвілін або каля таго шукаць падказкі».
   «Руна».
  «… тады вернемся да абароны манашак».
  — крыкнуў ёй услед Хілі. «Пачакай». Голас быў загадны.
  Яна працягвала.
  «Калі ласка».
  Яна затармазіла.
  «Я хачу задаць вам некалькі пытанняў».
  Яна спынілася і павярнулася да яго, і яна зразумела, што ён мог бачыць яе густыя слёзы ў ваганні блікаў агнёў пажарнай машыны. Яна падняла руку. Яна са злосцю сказала: «Добра, але не сёння ўвечары. Не цяпер. Мне трэба нешта зрабіць, і калі я не пайду зараз, то не пайду ніколі. У дэтэктываў ёсць мой нумар».
  Яна падумала, што, магчыма, Хілі ёй штосьці патэлефанаваў. Яна не была ўпэўненая; у дадзены момант яе слых быў нашмат горшы, чым яго. Але ў асноўным яна была засяроджана на тым, куды ішла, і зусім не ўяўляла, як яна збіраецца справіцца з тым, што ёй цяпер трэба было зрабіць.
  
  Ніколь Д'Арлеан, аднак, ужо пачула гэтую навіну.
  Рун стаяў у дзвярах кватэры ў шматпавярхоўцы пяцідзесятых, гледзячы на жанчыну, якая прыхінулася да вушака, знясіленая цяжарам смутку. Яе твар быў азызлы. Разам са слязамі яна сцерла частку макіяжу, але не ўвесь. Гэта зрабіла яе твар перакошаным.
  Ніколь выпрасталася і сказала: «Накшталт, прабачце. Заходзьце».
  У пакоях было прахалодна і цёмна. Рун адчуў пах скуры, духаў і слабы дым гарэлкі, якую піла Ніколь. Яна зірнула на плямы сучасных карцін на сцяне, тэатральныя афішы. Яна заўважыла нейкія подпісы ў рамках. Адзін выглядаў так, быццам на ім было напісана Джордж Бернард Шоў. Большасць яна не пазнала.
  Яны зайшлі ў вялікі пакой. Шмат чорнай скуры, хоць і не вычварнай, як можна падумаць, была б кватэра порназоркі. Больш падобна на тое, што зрабіў бы пластычны хірург-мільянер. Там стаяў вялізны шкляны часопісны столік, таўшчынёй на тры цалі. Дыван быў белы і звіваўся вакол носаў ботаў Руна. Яна ўбачыла запоўненыя кніжныя паліцы і ўспомніла, як яны з Шэлі праглядалі некаторыя кнігі Руна толькі той раніцай, і ёй захацелася заплакаць. Але прымусіла сябе не рабіць гэтага, таму што Ніколь, здавалася, проста саромелася істэрыкі.
  Жанчына сабрала свой жалобны пост. Скрынка Kleenex, бутэлька Stoly, шклянка. Флакон кока-колы. Яна села ў гняздо канапы.
  «Я забыў тваё імя. Рубі?"
  «Руна».
  «Я проста не магу ў гэта паверыць. Тыя сволачы. Яны павінны быць рэлігійнымі, але гэта не тое, чым добрыя хрысціяне павінны быць. Да чорта з імі».
  «Хто вам сказаў?» — спытаў Рун.
  «Міліцыя выклікала аднаго з прадусараў. Ён тэлефанаваў усім у кампанію… О, Божа».
  Ніколь сціпла высмаркалася сваім шырокім носам і сказала: «Хочаш выпіць? Што-небудзь?»
  Рун сказаў: «Не. Я проста прыйшоў, каб сказаць вам. Я збіраўся патэлефанаваць. Але гэта не здавалася правільным - вы двое здавалася блізкімі.
  У Ніколь зноў пацяклі слёзы, але яны не затрымлівалі дыханне, і яе голас заставаўся цвёрдым. «Вы былі з ёй, калі гэта адбылося?» Яна не чула, што Рун адмовіўся ад напою, ці вырашыла не звяртаць на гэта ўвагі, і налівала Столі на маленькія, напалову расталыя кубікі лёду.
  «Я быў на вуліцы, чакаў яе. Мы збіраліся на вечарыну».
  «Партыя AAAF, вядома».
  Успамін аб якім выклікаў чарговыя слёзы. Ніколь працягнула Руну напой. Яна хацела сысці, але актрыса зірнула на яе такімі вільготнымі, умольнымі вачыма, што яна лёгка апусцілася ў шыпячыя скураныя падушкі і ўзяла прапанаваны шклянку.
  «О, Рун ... Яна была адной з маіх лепшых сяброў. Я не магу ў гэта паверыць. Яна была тут раніцай. Мы жартавалі, гаварылі пра вечарыну — ніхто з нас не вельмі хацеў на яе ісці. І прыгатавала сняданак».
  Што мне сказаць? Рунь падумаў. Што ўсё будзе добра? Вядома, усё не будзе добра. Што час лечыць усе раны? Забудзьце пра гэта. Ніякім чынам. Некаторыя раны застаюцца адкрытымі назаўжды. Яна падумала пра свайго бацьку, які ляжаў у пахавальным бюро Шэйкер-Хайтс шмат гадоў таму. Смерць назаўсёды змяняе ўвесь ландшафт вашага жыцця.
  Рун адпіў празрысты, горкі напой.
  «Ведаеце, што несправядліва?» — праз імгненне сказала Ніколь. «Шэлі была не падобная на мяне. Добра, я раблю даволі добрую працу. У мяне вялікія цыцкі, таму мужчынам падабаецца назіраць за мной, і я думаю, што я добра ўмею займацца каханнем. І мне падабаецца тое, што я раблю. Я добра зарабляю. Мне нават фанаты дасылаюць лісты. Іх сотні. Але Шэлі, ёй не падабаўся гэты бізнэс. Было заўсёды падобна, што яна несла з сабой, ведаеце, нейкі цяжар. Яна б зрабіла нешта іншае, калі б у яе быў шанец. Гэтыя рэлігійныя вар'яты... Гэта несправядліва, што яны выбралі яе».
  Ніколь хвіліну глядзела на кніжныя шафы. «Ведаеце, аднойчы мы пайшлі на фільм пра прастытутку, якая таксама была блюзавай спявачкай. У яе было жудаснае жыццё, яна была такая сумная... Шэлі сказала, што гэта яна, такім было яе жыццё. Сіні. Мы бачылі гэта двойчы, і, хлопчык, мы плакалі ".
  Што яна і зрабіла цяпер.
  Руна паставіла гарэлку і абняла Ніколь за плечы. Якая ж мы пара , - падумала яна. Але не было нічога падобнага на трагедыю, каб выявіць сястрынства.
  Яны размаўлялі яшчэ гадзіну, пакуль у Рун не пачала балець галава, а парэзы на яе твары не пачалі пульсаваць. Яна сказала яна павінна была сысці. Ніколь была сентыментальна п'яная і кожныя некалькі хвілін залівалася слязьмі, але праз некалькі хвілін яна таксама спала. Яна моцна абняла Руна і ўзяла яе нумар у L&R.
  Рун чакала ліфта, каб даставіць яе ў бліскучы мармуровы вестыбюль будынка.
  Думаючы, як гэта сапраўды сумна, што цяпер, калі Шэлі няма, Рун не зможа зняць фільм, які б расказаў усім пра яе - пра тое, наколькі яна была сапраўды сур'ёзным чалавекам, нягледзячы на тое, чым яна зарабляла на жыццё, як яна хацела падняцца над ім.
  Але потым падумала: чаму б і не?
  Чаму яна не змагла зняць фільм?
  Вядома, магла.
  І ўспомніўшы тое, што Ніколь казала пра блюз, раптам успомнілася назва яе фільма. Яна падумала хвіліну і вырашыла, што так, гэта ўсё. Эпітафія блакітнай кіназорцы .
  Прыехаў ліфт. Руна ўвайшла, прытулілася тварам да халоднай латуневай пласціны з кнопкамі і адправіла машыну на першы паверх.
  
  РАЗДЗЕЛ ШОСТЫ
  
  
  
  Проста выглядайце так, быццам вы ведаеце, што робіце, і ён не спыніць вас; ён вас прама ўпусціць.
  Рун ведаў, што жыццё - гэта пытанне стаўлення.
  На ёй была сіняя вятроўка. На адваротным баку белым колерам былі літары NY . У тую раніцу яна намалявала іх акрылавай фарбай для плакатаў. Яна трымала Sony Betacam на плячы, калі праходзіла міма паліцэйскага ў форме, які стаяў у холе Lame Duck Productions. Яна кіўнула рассеяна, халаднавата, як дзяржаўны служачы, упэўненая, што ён прапусціць яе міма.
  Ён спыніў яе.
  «Хто вы?» — спытаў ён хлопца, які быў падобны на—як яго звалі?—Эдзі Хаскел на Leave It to Beaver .
  «Кінаблок».
  Ён паглядзеў на яе чорныя эластычныя штаны і высокія кеды.
  «Ніколі пра гэта не чуў. Вы зь якога ўчастку?»
  « Дзяржаўная паліцыя», — сказала яна. «Вы не супраць, сёння мне трэба зрабіць яшчэ пяць CS».
  «Што такое CS?» Эдзі не варушыўся.
  "Месца злачынства."
  «CS». Ён ківаў. «Шчыт?» — спытаў ён.
  Рун палезла ў сумачку і адкрыла кашалёк з пасведчаннем асобы. З аднаго боку быў ярка-залаты значок, а з другога — пасведчанне асобы з яе панурым фота. Гэта дало ёй імя Саргант Рэндольф. (Чалавек, які прадаў ёй пасведчанне за гадзіну да гэтага, у пасажы на Таймс-сквер, сказаў: «Вас завуць Саргант? У маім пакаленні яны таксама называлі дзяцей дзіўнымі імёнамі. Напрыклад, Сонейка і Месяцовы прамень».)
  Эдзі зірнуў на яго, паціснуў плячыма. «Вы павінны выкарыстоўваць лесвіцу. Зламаўся ліфт».
  Рунь падняўся на трэці паверх. Пах гарэлага зноў напаў на яе і перавярнуў жывот. Яна ступіла праз дзверы ў тое, што было кабінетам. Яна падняла цяжкую камеру і пачала здымаць. Сцэна была не такой, якой яна чакала, не такой, як у фільмах, дзе вы бачыце невялікія пашкоджанні ад дыму, перакуленыя крэслы, разбітае шкло.
  Гэта было чыстае разбурэнне.
  Усю мэблю, якая была ў пакоі, разнесла на кавалкі дрэва, металу і пластыка. Нічога не было пазнаць, апрача пакрытай пухірамі картатэкі, якая выглядала так, быццам у яе стукнуў вялізны кулак. Акустычная плітка на столі знікла, драты звісалі, а падлога ўяўляла сабой застылае чорнае мора паперы, смецця і кавалкаў смецця. Сцены былі хрумсткімі бурбалкамі пачарнелай фарбы. Цяпло ўсё яшчэ падымалася ад грудаў вільготнай чорнай тканіны і папер.
  Яна павольна павярнула.
  Тут абарвалася жыццё Шэлі Лоў. Вось чым гэта скончылася. У агні і...
  Голас ззаду яе спытаў: «Што ты думаеш?»
  Камера апусцілася, і яна выключыла яе.
  Яна павярнулася і ўбачыла Сэма Хілі, які стаяў у іншым дзвярны праём, пацягваючы каву з блакітнага кубка гастранома. Гэта ёй спадабалася. Спытаць тое, што ён спытаў, а не «Што, чорт вазьмі, ты тут робіш?» Гэта, напэўна, тое, што ён павінен быў спытаць.
  Рун сказаў: «Я думаю, што гэта падобна на Аід, ведаеце, на Падземны свет».
  «Чорт вазьмі».
  «Так».
  Хілі кіўнуў у бок калідора. «Чаму ён пусціў цябе сюды?»
  «Я разважаў з ім».
  Хілі падышоў да Рун і павольна павярнуў яе, гледзячы на літары на яе спіне. «Міла. Ты што, выдаеш сябе за кіроўцу аўтобуса?»
  «Проста здымаю стужку».
  «Ах. Ваш дакументальны фільм».
  Яна паглядзела на маленькі чамадан на падлозе побач з ім. «Што ты тут робіш? Я думаў, што гэта слова, трымайся на адлегласці. Памятаеце слова? »
  «Я проста рохкаю. Я збіраю доказы. Тое, што з гэтым робіць пракуратура, — гэта яго справа».
  Яна паглядзела на некалькі поліэтыленавых пакетаў, якія ляжалі побач з яго чахлом. «Якія ў вас доказы...»
  Яшчэ адзін голас прарэзаў пакой. «Гэта яна».
  Эдзі паліцэйскі.
  Менавіта такі акцэнт на ёй Рун чуў раней. Звычайна гэта зыходзіла ад настаўнікаў, яе бацькоў і начальнікаў.
  Рун і Хілі паднялі вочы. Эдзі быў з іншым чалавекам, тоўстым. Ён выглядаў знаёмым. Так, гэта было - падчас першай бамбёжкі, тэатр: карычневы касцюм.
  «Сэм». Ён кіўнуў Хілі, потым сказаў Руну: «Я дэтэктыў Беглі. Я так разумею, вы з паліцыі штата Нью-Ёрк. Ці не маглі б мы яшчэ раз убачыць вашае пасведчанне?»
  Рун нахмурыўся. «Я ніколі гэтага не казаў. Я сказаў, што хачу зрабіць некалькі стужак дзяржаўнай паліцыі. Для навін».
   Эдзі паківаў галавой. «Яна паказала мне шчыт».
  «Міс, вы ведаеце, што мець бэйдж — злачынства?»
  некаторых людзей мець бэйдж — гэта злачынства ».
  Хілі сказаў: «Арці, яна са мной. Добра."
  «Сэм, яна не можа гартаць шчыты». Бэглі павярнуўся да яе. «Альбо адчыняй сумку, або мы будзем вымушаныя везці цябе ва ўчастак».
  «Справа ў тым...»
  Эдзі ўзяў сумку з леапардавай шкуры і перадаў Беглі. Корпаўся ў нудна-звонкім карнавале барахла. Хвіліну ці дзве ён шукаў, потым скрывіўся і высыпаў змесціва на падлогу. Значка не было.
  Рун выцягнуў усе кішэні. Пусты.
  Бэглі паглядзеў на Эдзі, які сказаў: «Я бачыў гэта. Я ведаю, што зрабіў».
  Хілі сказаў: «Я буду сачыць за ёй, Арці».
  Бэглі прахрыпеў, працягнуў сваю сумку Эдзі і загадаў яму напоўніць яе.
  «У яе быў шчыт», — запярэчыў ён.
  Бэглі сказаў Хілі: «Атрымаў станоўчую ідэнтыфікацыю цела ад стаматолагаў. Усё ў парадку з той жанчынай Лоў. Больш ніхто не пацярпеў. І вы пыталіся ўчора ўвечары пра яе тэлефонны званок?»
  Хілі кіўнуў.
  «Ахоўнік не памятае, ад каго было паведамленне. А тэлефонная кампанія ўсё яшчэ вядзе рэгістратар, спрабуючы даведацца, хто каму тэлефанаваў. Як толькі мы даведаемся што-небудзь яшчэ, мы паведамім вам».
  «Дзякуй».
  Беглі пайшоў. Эдзі скончыў напаўняць мяшок Руна. Халодным позіркам на Руна ён таксама сышоў.
  Рун павярнулася і ўбачыла, як Хілі чытае яе пасведчанне.
  «Вы няправільна напісалі сяржант».
  Яна пацягнулася да яго, і ён падняў яго над яе дасяжнасцю.
   «Беглі мае рацыю. Вас зловяць на гэтым, гэта правапарушэнне. А за тое, што ты звярнуўся да паліцэйскага, ты атрымаеш максімальнае пакаранне».
  «Вы выбралі мой кашалёк».
  Ён сунуў кашалёк з штучнай скуры ў кішэню. «У выбуховага атрада цвёрдыя рукі». Ён дапіў каву.
  Рун кіўнуў услед Беглі. «Вы прасілі іх праверыць тэлефонныя званкі і іншае? Мне здаецца, што ты больш, чым проста рохканне».
  Абыякавае пацісканне плячыма. «Вы пакіньце камеру выключанай, і я пакажу вам, што ў мяне ёсць».
  "Добра."
  Яны падышлі да кратэра ў бетоннай падлозе. Рун затармазіла, калі яна наблізілася. Ад яго вялі белыя і шэрыя палоскі. Над імі быў чорны беспарадак купала, дзе выбух разбурыў акустычную кафляную столь. Насупраць Руна была дзірка, дзе была знешняя сцяна.
  Хілі паказаў на кратэр. «Я вымяраў. Колькі там было выбухоўкі, мы можам сказаць па памеры». Ён падняў невялікі шкляны флакон з ватай. «Гэта паглынула хімічныя рэшткі ў паветры вакол пляцоўкі. Я адпраўлю гэта ў паліцэйскую лабараторыю ў Акадэміі каля Другой авеню. Яны дакладна скажуць, што гэта была за выбухоўка».
  Рукі Рун пацелі, а жывот скруціўся вузлом. Вось дзе Шэлі стаяла, калі павярнулася, каб патэлефанаваць. Вось дзе яна стаяла, калі памерла. Магчыма, у гэтым самым месцы. У яе аслабелі ногі. Яна павольна адступіла.
  Хілі працягнуў: «Але я ўпэўнены, што гэта была кампазіцыя чацвёртая. С-4 звычайна называецца».
  «Вы чуеце пра гэта ў Бейруце».
  «Выбар нумар адзін сярод тэрарыстаў. Гэта ваеннае. Вы не можаце купіць яго ў камерцыйных пастаўшчыкоў зносу. Выглядае як брудна-белая шпатлёўка, нейкая масляністая. Вы можаце вельмі лёгка вылепіць гэта».
   «Гэта было падобна на гадзіннік ці што?»
  Хілі падышоў да свайго кейса і ўзяў адзін з пластыкавых пакетаў. У ім былі аскепкі гарэлага металу і правады.
  - Смецце, - сказаў Рун.
  «Але важнае смецце. Гэта дакладна распавядае, як спрацавала бомба, як яна была забітая. Гэта было ў тэлефоне, з якога яна тэлефанавала. Які ляжаў на драўляным стале тут жа». Ён паказаў на месца на падлозе каля кратэра. «Тэлефон быў новай мадэлі з Тайваня. Гэта істотна, таму што ў старых тэлефонах Western Electric большую частку месца займала праца. У новых тэлефонах шмат пустога месца. Гэта дазволіла забойцу выкарыстаць каля паўфунта С-4».
  «Гэта не так шмат».
  Хілі змрочна ўсміхнуўся. «Ах, так, гэта так — у C-4 прыкладна дзевяноста адзін працэнт гексогену, які, верагодна, з'яўляецца самай магутнай няядзернай выбухоўкай. Гэта трынітрамін».
  Рун кіўнула, хоць і не ўяўляла, што гэта такое.
  «Яны змешваюць гэта з севакатам і ізабутыленам, ой, і трохі маторнага алею — гэта для стабільнасці, каб яно не выбухала, калі вы чхаеце. Вам зусім не трэба вельмі шмат для вельмі-вельмі вялікага выбуху. Хуткасць дэтанацыі каля дваццаці сямі тысяч футаў у секунду. Дынаміт толькі каля чатырох тысяч».
  «Калі вы не адправілі яго ў лабараторыю, адкуль вы ведаеце, што гэта C-4?»
  «Я амаль усё зразумеў, калі зайшоў. Я адчуў гэты пах. Ці то гэта, ці то «Сэмтэкс», чэская выбухоўка. Я таксама знайшоў пластыкавую абгортку — з кодам арміі ЗША. Такім чынам, гэта павінен быць C-4, і стары C-4, таму што ён не здэтанаваў цалкам».
  «Што гэта выклікала?»
  Ён рассеяна разглядаў абгарэлыя кавалкі металу і пластыку ў сумцы, сціскаў іх, коўзаў. «C-4 быў адліты вакол электрычнага дэтануючага капсюля, прымацаванага да маленькай скрынкі, у якой знаходзіліся акумулятар і радыёпрымач. Праводка таксама была падключана да выключальніка, які замыкае ланцуг на тэлефоне, таму прылада не была пастаўлена на ахову, пакуль нехта не падняў слухаўку. Вось у чым праблема радыёдэтанацыі. Вы заўсёды рызыкуеце, што нехта, паліцыя, пажарная служба або аператар CB, памылкова ўключыцца на вашу частату і выключыць зарад, пакуль вы яго падкладаеце. Або калі ў пакоі ёсць нехта, каго вы не хочаце забіваць».
  Рун сказаў: «Такім чынам, Шэлі ўзяла трубку, патэлефанавала па нумары, і той, хто быў на другім канцы — што? — выкарыстаў рацыю, каб уключыць гэта».
  «Штосьці падобнае». Хілі глядзеў у акно.
  «І гэта нумар тэлефона, які ваш сябар спрабуе даведацца».
  «Толькі ён не такі энтузіязм, як павінен быць».
  «Так, я бачыў гэта. Гэй, там тэлефонныя будкі на рагу, - сказаў Рун. Ківаючы ў акно. «Ці быў бы ён побач? Каб ён мог бачыць, як Шэлі заходзіць унутр».
  Хілі сказаў: «Ты прыроджаны паліцэйскі».
  «Я хачу быць прыроджаным рэжысёрам».
  «Такім чынам, я ўжо тэлефанаваў камусьці ў ваш аддзел сёння раніцай».
  «Мая адзінка?»
  Ён зірнуў на яе куртку. «CS. Месца злачынства. Гэта ў іх спісе, каб ачысціць ад пылу ўсе тэлефоны, якія маюць выразны візуальны шлях да будынка».
  Безумоўна, не рохканне. Або тэхнар. Ён гучаў як сапраўдны дэтэктыў.
  Рун сказаў: «Значыць, нехта сачыў за намі сюды... Ведаеце, нехта шпіёніў за намі з Шэлі побач з маім жылым домам. Я пайшоў паглядзець, а ён мяне збіў».
  Хілі нахмурыўся, павярнуўся да яе. «Вы паведамляеце пра гэта?»
   «Так, я зрабіў. Але я яго не разглядзеў».
  «Што ты ўбачыў ?»
  «Шыракаполы капялюш — колеру загару. Ён быў сярэдняга целаскладу. Насіў чырвоны пінжак. Я таксама думаў, што бачыў яго раней. Каля тэатра той ноччу я бачыў цябе. Праз тыдзень пасля першай бомбы».
  «Малады, стары?»
  «Не ведаю».
  «Чырвоная куртка...» Хілі напісаў некалькі радкоў у нататнік.
  Рун тыцнуў у металічныя аскепкі праз поліэтыленавы пакет. «Ведаеце, што смешна?»
  Хілі павярнуўся да яе. «Гэта тая ўстаноўка, якую вы выкарыстоўваеце, калі хочаце забіць кагосьці канкрэтнага? Гэта тое, пра што вы думаеце?»
  «Ну, так. Я менавіта пра гэта і думаў».
  Хілі кіўнуў. «Гэта тое, што выкарыстоўваюць Масад, ААП і прафесійныя забойцы. Вы проста збіраецеся зрабіць заяву, напрыклад, FALN або Меч Ісуса, вы пакідаеце прыладу з прымеркаваным часам перад офісам. Ці ў кінатэатры».
  «Гэтая бомба адрознівалася ад той, што была ў тэатры?»
  "Крыху. Гэты быў узарваны дыстанцыйна, той быў прымеркаваны. І абвінавачанне было іншае. Гэта быў C-4. Гэта быў C-3, які прыкладна такі ж магутны, але пакідае небяспечны дым і працаваць з ім цяжэй».
  «Ці не падазрона? Дзве розныя выбухоўкі?»
  "Не абавязкова. У ЗША цяжка знайсці добрую выбухоўку. Дынаміт лёгкі — чорт вазьмі, паўднёвыя штаты, яго можна купіць у будаўнічых крамах, — але, як я ўжо казаў, C-3 і C-4 выключна ваенныя. Купля грамадзянскімі асобамі незаконная. Набыць іх можна толькі на чорным рынку. Такім чынам, бамбардзіроўшчыкі павінны браць тое, што могуць атрымаць. Многія серыйныя бамбавікі выкарыстоўваюць розныя матэрыялы. Агульнымі элементамі з'яўляюцца мэта і паведамленне. Я даведаюся больш, калі пагавару са сведкам...
  «Які сведка?»
   «Хлопец, які пацярпеў пры першай бамбёжцы. Ён быў у тэатры і глядзеў фільм».
  Рун сказаў: «І як яго зноў звалі?»
  « Зноў не пра гэта. Прозьвішчы сьведак я не называю. Я нават не павінен з табой размаўляць».
  «Тады чаму ты?»
  Хілі выглянуў у шчыліну. Па вуліцы павольна рухаўся транспарт. Гучалі гудкі, кіроўцы крычалі і жэстыкулявалі, усе спяшаліся. З паўдзясятка чалавек стаялі на вуліцы, утаропіўшыся ў дзірку. Ён паглядзеў на яе на імгненне, дапытліва, ад чаго ёй стала няёмка. «Тое, што яны зрабілі тут, — Хілі кіўнуў на пасыпаную кратэрамі падлогу, — гэта было сапраўды гладка. Сапраўдны прафесіянал. Я б на вашым месцы падумаў пра новую тэму для вашага фільма. Прынамсі, пакуль мы не знойдзем гэты меч Ісуса».
  Рун глядзела ўніз, гуляючы з пластыкавымі элементамі кіравання на сваім Sony. «Я павінен зрабіць свой фільм».
  «Я займаюся абясшкоджваннем боепрыпасаў пятнаццаць гадоў. Справа ў тым, што выбуховыя рэчывы не падобныя на зброю. Вам не трэба глядзець чалавеку ў вочы, калі вы яго забіваеце. Вы не павінны быць дзе-небудзь побач. Вы не турбуецеся аб прычыненні шкоды нявінным людзям. Крыўдзіць нявінных людзей - частка паслання».
  «Я сказаў Шэлі, што збіраюся зрабіць гэты фільм. І я. Нішто мяне не спыніць».
  Хілі паціснуў плячыма. «Я проста кажу табе, што я хацеў бы, каб ты зрабіў, ты была маёй дзяўчынай. Ці што».
  Рун сказаў: «Ці магу я вярнуць свой кашалёк?»
  «Не. Дазвольце мне знішчыць доказы».
  «Гэта каштавала мне пяцьдзесят баксаў».
  «Пяцьдзесят? За фальшывы шчыт?» Хілі засмяяўся. «Вы не толькі парушаеце закон, але ў працэсе вас абкрадаюць. Цяпер ідзі адсюль. І падумайце, што я сказаў».
  «Пра Масад, бомбы і C-4?»
  «Пра стварэнне іншага кшталту кіно».
  
  Сукін сын .
  Той ноччу, вяртаючыся з працы, Руна стаяла ў дзвярах свайго плавучага дома і глядзела на пашкоджанні. Кожная шуфляда была адкрыта. Злодзей не быў вельмі асцярожны — проста выкідваў вопратку наўпрост, адчыняў сшыткі, камоды і скрыні камбуза і зазіраў пад футоны. Адзенне, паперы, кнігі, магнітафонныя стужкі, ежа, посуд, пудзілы жывёл ... усё паўсюль.
  Сукін сын .
  Рун дастаў новы балончык са слезацечным газам з шафы каля дзвярэй і прайшоў праз лодку.
  Рабаўнік сышоў.
  Яна ступіла ў сярэдзіну бязладзіцы, узяла некалькі рэчаў — пару шкарпэтак, кнігу казак Грымса. Яе плечы апусціліся, і яна зноў паклала прадметы на падлогу. Было занадта шмат спраў, і нічога з гэтага не збіралася зрабіць сёння вечарам.
  «Чорт вазьмі».
  Рун перавярнуў крэсла направа і сеў на яго. Яна адчула млоснасць. Хтосьці дакрануўся да гэтай шкарпэткі, дакрануўся да кнігі, дакрануўся да яе бялізны і, магчыма, да зубной пасты... «Кіньце іх, — падумала яна. Яна здрыганулася ад адчування гвалту.
  чаму?
  У яе былі каштоўныя рэчы, пяцьдзесят восем індыйскіх нікеляў, якія, на яе думку, былі самымі прыгожымі манетамі, якія калі-небудзь вырабляліся і павінны былі чагосьці каштаваць. Прыкладна трыста долараў наяўнымі, запакаваныя і запхнутыя ў старую скрынку з-пад кукурузных шматкоў. Некаторыя са старых кніг былі б нечага вартыя. Відэамагнітафон.
  Потым яна падумала: «Чорт, Соні».
  Камера L&R!
  Чорт вазьмі, гэта каштавала сорак сем тысяч долараў. Лары будзе судзіцца з мной удвая.
   Дастаткова, каб чалавек пражыў у Гватэмале ўсё астатняе жыццё .
  Дзярмо.
  Але пабіты Betacam быў там, дзе яна яго пакінула.
  Пасядзела хвілін дзесяць, супакоілася, потым пачала прыбіраць. Праз гадзіну парадак быў наведзены на добры працэнт. Рабаўнік не быў асабліва хітры. Каб адамкнуць дзверы, ён кінуў камень у адно з маленькіх вокнаў, якія выходзілі на Джэрсі. Яна падмяла шкло і прыбіла кавалак фанеры над адтулінай.
  Яна думала зноў выклікаць паліцыю, але што яны будуць рабіць?
  Навошта турбавацца? Яны былі б занадта занятыя абаронай манашак, брата мэра і знакамітасцяў.
  Яна якраз заканчвала ўборку, калі яшчэ раз зірнула на Betacam.
  Дзверы на запісваючай дэке відэакамеры былі адчыненыя, а касеты з Шэлі не было.
  Мужчына ў чырвонай куртцы абрабаваў яе.
  Момант панікі... пакуль яна не пабегла ў сваю спальню і не знайшла зробленую ёю фальшывую стужку. Яна падказала, каб пераканацца. Убачыў частку твару Шэлі і выцягнуў касету. Яна паклала яго ў пакет і сунула ў скрынку з кукурузнымі шматкамі разам са сваімі грашыма.
  Рун замкнуў дзверы і вокны, выключыў вонкавае святло. Потым яна прыгатавала сабе міску вінаградных арэхаў, села на ложак, сунула балончык са слезацечным газам пад падушку і легла на груду падушак. Яна глядзела ў столь, пакуль ела.
  За акном буксір засігналіў сваім глыбокім вібрацыйным гудком. Яна павярнулася, каб паглядзець, і ўбачыла пірс. Яна запомніла напад, чалавека ў чырвонай вятроўцы.
  Яна ўспомніла жудасны выбух, хвалю ціску, якая акружыла яе твар.
   Яна ўспомніла, як светлавалосая галава Шэлі паварочвалася ў пакой, каб памерці.
  Руна страціла апетыт і адставіла міску. Яна ўстала з ложка і пайшла на кухню. Яна адкрыла тэлефонную кнігу і знайшла раздзел аб каледжах і універсітэтах. Яна пачала чытаць.
  
  РАЗДЗЕЛ СЁМЫ
  
  
  
  Праблема заключалася ў тым, што яго голас працягваў маўчаць, калі ён адказваў на яе пытанні.
  Быццам усё, што ён сказаў, навяло на розум нешта яшчэ, што ён павінен быў разгледзець.
  «Прафесар?» — падказаў Рунь.
  «Правільна, вядома». І ён працягваў яшчэ некалькі хвілін. Потым словы б звіваліся яшчэ раз.
  Яго кабінет быў запоўнены, напэўна, дзвюма тысячамі кніг. Акно выходзіла на чатырохкутную траву і нізкі Гарлем, які раскінуўся за ім. Студэнты павольна праходзілі міма. Усе яны здаваліся летуценнымі і напружанымі. Прафесар VCV Мілер сеў на спінку свайго рыпучага драўлянага крэсла.
  Фотаапарат яго ніколькі не турбаваў. «Я ўжо быў на тэлебачанні», — сказаў ён ёй, калі яна патэлефанавала. «Аднойчы ў мяне бралі інтэрв'ю для « Шэсцідзесяці хвілін ». Яго прадметам было параўнальнае рэлігіязнаўства, і ён напісаў трактат на гэтую тэму культаў. Калі Рун сказала яму, што яна здымае дакументальны фільм пра нядаўнія выбухі, ён сказаў: «Я быў бы рады пагаварыць з вамі. Мне сказалі, што мая праца канчатковая». Здаецца, што яна павінна быць шчаслівая пагаварыць з ім .
  Мілеру было каля шасцідзесяці, валасы былі белымі і тонкімі, і ён заўсёды трымаў сваё цела на тры чвэрці ад камеры, хаця яго вочы глядзелі прама на аб'ектыў і не адпускалі яго - пакуль яго голас не стаў цішэй і цішэй, і ён не выглянуў акно, каб сузіраць нейкую няўлоўную думку. На ім быў старадаўні карычневы касцюм, усыпаны перхаццю цыгарэтнага попелу. Яго зубы былі жоўтымі, як маленькія Буды са слановай косці, а таксама яго ўказальны і вялікі пальцы, дзе ён трымаў цыгарэту, хоць і не зацягваўся ёю, калі камера працавала.
  Рун выявіла, што маналог трапіў на Гаіці, і яна даведалася шмат рэчаў пра вуду і заходнеафрыканскую дагамейскую рэлігію.
  «Вы ведаеце пра зомбі?»
  «Вядома, я бачыў фільмы», - сказаў Рун. «Хтосьці едзе на востраў у Карыбскім моры і яго кусае гэты хадзячы мерцвяк, цьфу, з чарвякамі, а потым вяртаецца і кусае ўсіх сваіх сяброў і...»
  «Я кажу пра сапраўдных зомбі».
  «Сапраўдныя зомбі». Яе палец адпусціў курок фотаапарата.
  «Ёсць такое, ведаеце. У гаіцянскай культуры хадзячыя мерцвякі - гэта больш, чым проста міф. Было выяўлена, што хунганы або мамба — жрацы і жрыцы — выклікаюць смерць, уводзячы сардэчна-лёгачныя дэпрэсанты. Здавалася, што ахвяры паміраюць. Фактычна яны былі ў прыпыненым стане».
  («Рун, - сказаў ёй Лары, - інтэрв'юер заўсёды ўсё пад кантролем. Памятайце пра гэта».) Яна сказала: «Вернемся да Меча Ісуса».
  «Вядома, вядома, вядома. Людзі, якія адказныя за гэтыя парнаграфічныя выбухі».
  Рун сказаў: «Што ты пра іх ведаеш?»
  «Нічога, міс».
  «Вы не?» Яе вочы скінуліся на кніжныя паліцы. Што гэта за «канчатковы» матэрыял.
  «Не. Ніколі пра іх не чуў».
  «Але вы сказалі, што ведаеце большасць культаў».
  «І я раблю. Але гэта не абавязкова азначае, што іх не існуе. У гэтай краіне існуюць тысячы культавых рэлігій. Меч Ісуса можа мець сотню членаў, якія чытаюць Біблію і размаўляюць пра агонь і серку - вядома, увесь час спісваючы сваю дзесяціну з падаткаў на прыбытак».
  Ён засунуў попел у круглую керамічную попельніцу на сваім стале, перш чым той упаў на падлогу.
  «Скажыце, што яны існавалі. У вас ёсць якія-небудзь думкі наконт іх?»
  «Ну, я думаю...» Гучнасць стала менш. Зноў вочы ў акно.
  «Прафесар?»
  «Прабачце. Гэта дзіўна».
  "Што?"
  «Забойствы. Гвалт».
  «Чаму гэта?»
  «Разумееце, у Амерыцы мы не можам пазбегнуць спадчыны рэлігійнай талерантнасці. Мы па-чартоўску гэтым ганарымся. О, мы будзем лінчаваць чалавека за тое, што ён чорны, пераследаваць яго за тое, што ён камуніст, пагарджаць ім за тое, што ён бедны, або за тое, што ён ірландзец ці італьянец. Але яго рэлігія? Не. Гэта не прадузятасць, якая дзейнічае ў Амерыцы, як у Еўропе. І ведаеце чаму? Рэлігіі тут нікога асабліва не хвалююць».
  «А як жа Джым Джонс? Ён быў амерыканцам».
  «Людзі могуць забіваць, каб абараніць сваю рэлігію. І гэтыя людзі з Меча Ісуса, калі такое ёсць, бясспрэчна, паходзяць з кансерватыўнага ваеннага асяроддзя і любоў да агнястрэльнай зброі і палявання. Яны забілі б абортаў. Але, бачыце, гэта для выратавання жыццяў. Забойства выключна для падтрымання сістэмы маралі... Ну, я бачыў, як гэта робяць некаторыя ісламскія секты, некаторыя прымітыўныя рэлігіі. Але не ў Амерыцы, не хрысціянская група. Памятайце, хрысціяне былі людзьмі, якія прынеслі вам крыжовыя паходы, і водгукі былі зусім не добрымі. Мы засвоілі ўрок».
  «У вас ёсць ідэя, дзе я магу даведацца, ці сапраўдныя яны?»
  «Вы размаўляеце з лепшай крыніцай, маладая лэдзі, і, баюся, нічым не магу дапамагчы. Гэта будзе сетка?»
  Яна сказала: «Магчыма, нават у кінатэатрах».
  Вусень попелу ўпаў на яго бліскучыя штаны, і ён адмахнуўся ад яго, каб далучыцца да іншых разбітых шэрых целаў ля яго ног. «Вы ведаеце, у мяне ёсць пасада, але ўсё роўна ўсё дапамагае. Цяпер, калі ў вас яшчэ засталася стужка, ці хацелі б вы пачуць пра цырымонію танца сонца сіу?»
  
  У сваёй самай вясёлай песні "Даун Андер" Лары казаў: "У чым справа, мы дадзім табе павышэнне".
  Рун адключаў лямпы з напальвання. Яны толькі што скончылі апытваць людзей для дакументальнага фільма пра дзіцячыя сады. Рун быў знясілены. У тую раніцу яна прасядзела да трох гадзін раніцы, разглядаючы кнігі пра культы — і не знайшоўшы нічога пра Меч Ісуса — і пераглядаючы не вельмі карысную стужку прафесара Мілера. Цяпер яна спынілася і стрымала пазяханне. Паглядзела на свайго начальніка.
  Гэта быў Лары, ці не так?
  Часам, калі ў яе было пахмелле, яна была стомленая, або была рана раніцай, ёй было цяжка адрозніць іх. Яна павінна была памятаць, што Боб быў крыху меншы, з падстрыжанай барадой і тэндэнцыяй да бэжавых і карычневых колераў, у той час як Лары на поўдзень ад акругі Дачэс ні ў чым не сустрэнеш, акрамя чорнага.
   «Павышэнне?»
  Ён сказаў: «Мы лічым, што вам пара заняцца яшчэ некаторымі справамі».
  Яе страўнік узбуджана заварочваў. «Павышэнне? Мне стаць аператарам?»
  «Штосьці падобнае».
  «Колькі так ?»
  «Мы думалі: адміністратар».
  Рун пачаў змотваць электрычныя драты ў завесы. Праз імгненне яна сказала: «Я калісьці працавала адміністратарам. Яна насіла валасы ў невялікі пучок, мела акуляры на металічным ланцужку, а на яе блузках былі вышытыя сабачкі. Мяне звольнілі прыкладна праз тры гадзіны. Ці такога адміністратара вы маеце на ўвазе?»
  «Я кажу пра сур'ёзную працу, каханая».
  «Вы звальняеце Кэці і хочаце, каб я была сакратаром. О, гэта занадта груба для слоў, Лары.
  «Руна...»
  "Забудзь."
  Яго твар быў шырокай усмешкай, і ён бы пачырванеў, калі б ведаў, як. «Кэці сыходзіць, так. Гэта праўда».
  «Лары, я хачу здымаць фільмы. Я не магу набраць, я не магу падаць. Я не хачу быць адміністратарам».
  «Трыццаць баксаў больш на тыдзень».
  «Колькі вы зэканоміце, звольніўшы Кэці?»
  «Я не звольніў яе. Яна збіраецца да лепшай магчымасці ".
  «Беспрацоўе?»
  «Ха. Скажу вам што, мы будзем даваць вам яшчэ сорак на тыдзень, і ўсё, што вам трэба зрабіць, гэта крыху павазіцца ў офісе. Калі табе хочацца. Няхай файлы складаюцца, хочаце».
  «Лары...»
  «Глядзіце, мы толькі што выйгралі заяўку на гэтую вялікую рэкламную працу. Тая кампанія, якую мы шукалі. House O' Leather. Вы каб выручыць нас. Вы будзеце першым памочнікам вытворчасці. Мы дазволім вам зняць некалькі кадраў».
  «Рэклама? Ты не павінен рабіць гэтае глупства, Лары. А як наконт вашых дакументальных фільмаў? Яны сумленныя».
  «Самае месца ў сумленнасці, каханая, але што гэта такое, гэтае агенцтва плаціць нам дзве сотні тысяч ганарару плюс пятнаццаць працэнтаў нацэнкі на прадукцыю. Калі ласка... Проста "дапамажыце нам крыху".
  Яна крыху пачакала, пакуль набралася сарамлівасці. - Лары, - сказала яна. «Вы ведаеце, што я працую над гэтым дакументальным фільмам. Пра бамбёжку — але не пра бамбёжку».
  «Так, дакладна». Яго рот скрывіўся на долю міліметра.
  «Магчыма, калі гэта скончыцца, вы зможаце пагаварыць з некаторымі з праграмістаў, якіх вы ведаеце. Скажы за мяне добрае слова».
  «Рун, ты думаеш, што адправіш стужку ў PBS, і яны яе пакажуць?» Вось так?"
  «Даволі шмат».
  «Дазвольце спачатку паглядзець. Магчыма, у вас ёсць добрыя кадры, мы маглі б пайсці і папрацаваць з імі».
  «Не гэта, я . Працуйце са мной ».
  «Вядома, ты тое, што я хацеў сказаць».
  «Вы можаце пазнаёміць мяне з некаторымі дыстрыб'ютарамі?»
  «Так. Можа здарыцца.»
  «Добра, справядліва. Хочаш адміністратара, я зраблю».
  Лары абняў яе. «Гэй, добра, каханая».
  Рун скончыў змотваць драты. Яна пераканалася, што шпулькі былі роўнымі, але не занадта тугімі. Гэта была адна рэч, якой яны навучылі яе ў L&R, і яна ацаніла гэта - як даглядаць за сваім абсталяваннем.
  Лары спытаў: «Эй, што ты прыдумаў для фільма пра бамбаванне?» Біяграфія той дзяўчыны, якую забілі?»
  «Гэта тое, пра што гаворка ішла , але больш не».
  «Пра што цяпер гаворка?»
  «Гаворка пойдзе пра тое, каб знайсці забойцу».
  
  Рун сядзела на канапе Ніколь Д'Арлеан, апусціўшыся ў раскошную скуру так глыбока, што яе ногі адарваліся ад зямлі.
  «Ведаеце, гэта вельмі зачаткавы працэс. Яны павінны прадаваць іх тэрапеўтам. Ведаеш, вяртайся адразу да маткі, сядзі тут».
  На Ніколь была фіялетавая міні-сукенка з закругленай шыяй, якая дэманструе шасціцалевы тугі дэкальтэ, фіялетавыя бліскучыя панчохі і белыя туфлі на высокім абцасе. Калі яна ішла, яна нязграбна скакала наперад. Яе саступкай жалобе быў вялікі чорны бант у валасах. Яна толькі што вярнулася з паніхіды па Шэлі, неафіцыйнага мерапрыемства, якое арганізавалі людзі з «Кульгавай качкі». «Я ніколі не бачыў, каб столькі людзей плакала адначасова. Яе ўсе любілі».
  Гэта вярнула слёзы, але на гэты раз яна змагла стрымаць рыданні. Рун глядзеў, як яна блукае па гасцінай. Ніколь пачала — здавалася, апантана — збіраць рэчы Шэлі. Але так як у актрысы не было блізкіх родных, яна не ведала, што з імі рабіць. У спальні ляжалі напалову запоўненыя кардоны.
  Сонечнае святло струменілася праз раскрытыя драпіроўкі і яркімі ўзорамі падала на дыван. Рун прыжмурылася на яго, пакуль чакала, пакуль Ніколь скончыць выраўноўваць скрынкі і закрываць вечкі. Нарэшце Ніколь уздыхнула і села.
  І тады Рун сказаў ёй: «Я думаю, што Шэлі забілі».
  Ніколь хвіліну няўцямна глядзела. «Ну, так. Меч Хрыста».
  «Меч Ісуса».
  "Што заўгодна."
  - За выключэннем таго, што гэта падробка, - сказаў Рун. «Яго не існуе».
   "Але яны пакінулі гэтыя нататкі пра анёлаў, якія знішчаюць зямлю і ўсё".
  «Гэта прыкрыццё».
  «Але я прачытаў гэта ў Newsweek . Гэта павінна быць праўдай».
  Рун паглядзеў на цэнтральную частку стала, галодны і разважаючы, ці занадта саспелыя яблыкі; яна ненавідзела густыя яблыкі. Але калі яна пачала есці адзін, яна не магла б пакласці яго назад. Яна сказала: «Ніхто пра іх не чуў. І я нідзе не магу знайсці спасылкі на групу. І падумайце пра гэта - вы хочаце кагосьці забіць, добра? Вы робіце гэта падобным на тэрарыстычную справу. Гэта даволі добрая вокладка».
  «Але навошта камусьці забіваць Шэлі?»
  «Вось што я збіраюся высветліць. Вось пра гэта і будзе мой фільм. Я знайду забойцу».
  Ніколь спытала: «Што думае паліцыя?»
  «Яны не робяць. Па-першае, ім усё роўна, што яе забілі. Яны сказалі… Ну, яны не вельмі думаюць пра людзей у вашай сферы працы. Па-другое, я не распавёў ім сваю тэорыю. І не збіраюся. Калі я зраблю, і гэта праўда, тады ўсе зразумеюць гісторыю. Я хачу гэта для сябе. Эксклюзіў…”
  «Забойства?»
  «Што ты думаеш, Ніколь? Ці быў нехта, хто хацеў бы смерці Шэлі?»
  Рун адчуваў, як круцяцца шасцярэнькі пад распыленымі, распыленымі валасамі, якія зіхацелі малюсенькімі срэбнымі крапінкамі, жывым упрыгожаннем Галоўнага знака.
  Ніколь пахітала галавой.
  «Ці хадзіла яна з кім-небудзь?»
  «Ніхто сур'ёзна. Справа ў тым, што ў гэтым бізнесе гэта сапраўднае — што гэта за слова? — кровазмяшэнне, разумееце? Вы не можаце проста сустрэць нейкага хлопца на вечарыне, як любы іншы. Рана ці позна ён спытае, чым ты зарабляеш на жыццё. У наш час, са СНІДам і гепатытам В і ўсім іншым, гэта спосаб для дзяўчыны вельмі хутка кінуць. Такім чынам, вы, як правіла, проста шмат боўтаецеся з іншымі людзьмі ў бізнэсе. Спатканняў шмат. Можа быць, пераехаць да хлопца і нарэшце выйсці замуж. Але Шэлі не зрабіла гэтага. Быў адзін хлопец, з якім яна нядаўна бачылася. Эндзі… нехта. Смешнае прозвішча. не памятаю. У кватэру яго ніколі не было. Гэта выглядала даволі нязмушана».
  «Ці не маглі б вы даведацца яго імя?»
  Ніколь зайшла на кухню і паглядзела на насценны каляндар. Яна правяла пальцам па запісцы, напісанай алоўкам; гэта зрабіла сумны размах, калі рушыць услед за напісаннем Шэлі.
  «Эндзі Льюэлін. Чатыры l у яго імя. Таму мне падалося гэта дзіўным».
  Рун запісаў імя, потым прагледзеў каляндар. Яна паказала. "Хто гэта?" А. Такер быў запісаны. Яго імя з'яўлялася амаль кожную сераду на працягу многіх месяцаў. «Доктар?»
  Ніколь высмаркала свой чырвоны нос папяровым ручніком. «Гэта быў яе трэнер па акцёрскаму майстэрству».
  «Выконваючы абавязкі трэнера?»
  «Фільмы, якія мы рабілі, яны плацілі пракат. Але больш за ўсё яна любіла сапраўдныя спектаклі. Гэта было нейкае яе хобі. Хадзіць на праслухоўванні. Робім дробныя дэталі. Але буйных роляў яна ніколі не атрымлівала. Як толькі яны даведаліся, чым яна зарабляла на жыццё, было: «Не тэлефануйце нам, мы патэлефануем вам». Ідзі сюды...» Ніколь паказала Руну назад у гасціную і да кніжных шафаў. Яе шыя скрыўлена набок, Руна прачытала некаторыя загалоўкі. Усе яны былі аб акцёрскім майстэрстве. Балійскі тэатр, Станіслаўскі, Шэкспір, дыялекты, драматургія, гісторыя тэатра. Рука Ніколь лягла на кнігу. Надзіва чырвоныя пазногці стукалі па хрыбетніку. «Гэта быў адзіны раз, калі Шэлі была шчаслівая. Калі яна рэпетавала ці чытала пра тэатр».
  - Так, - сказаў Рун, успомніўшы тое, што сказала ёй Шэлі. «Яна сказала, што ў яе ёсць некалькі рэальных роляў. Яна крыху зарабіла на гэтым». Рун зняў з паліцы кнігу. Яе напісаў нехта па імі Антанэн Арто. Тэатр і яго двайнік . Ён быў з сабачымі вушамі і пабіты. Шмат што было падкрэслена. Побач з адным раздзелам была зорачка. Яна мела назву «Тэатр жорсткасці».
  «Часам яна брала адпачынак і рабіла летні запас па краіне. Яна расказала, што менавіта ў абласным тэатры дэманструецца найбольш творчых твораў драматургаў. Усё гэта было вельмі мудрагеліста. Я паспрабаваў прачытаць некаторыя сцэнары. Божа, кажу табе, я магу сачыць за фразамі накшталт: «А потым яны здымаюць вопратку і трахаюцца». «Ніколь засмяялася. «Але гэтыя рэчы, якія цікавілі Шэлі, былі далёка за межамі мяне».
  Рун вярнуў кнігу на паліцу. Яна запісала імя Такера побач з імем Эндзі Люэліна.
  «Шэлі сказала, што яе рашэнне зняцца ў фільме прымусіла яе пасварыцца з кімсьці, з кім працавала. Вы ведаеце, хто гэта быў?»
  Ніколь зрабіла паўзу. «Не».
  Рун бачыў Ніколь у Ласты Казінс . Яна была дрэннай актрысай тады і цяпер.
  «Давай, Ніколь».
  «Ну, не рабіце з гэтага занадта шмат...»
  «Я не буду».
  «Проста, я не хачу ўцягваць нікога ў непрыемнасці».
  "Скажы мне. Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Хлопец, які кіруе кампаніяй».
  «Кульгавая качка?» — спытаў Рун.
  «Так. Дэні Траўб. Але яны з Шэлі ўвесь час сварыліся. Яны ёсць, так як яна працуе на іх. Пару гадоў».
  «Пра што яны ваююць?»
  «Усё. Дэні, як, твой кашмарны бос.
  У сшытак. "Добра. Хто-небудзь яшчэ?"
  «Ніхто з кім яна не працавала».
  «А можа, хтосьці, каго яна не зрабіла?»
  «Ну, вось такі хлопец... Томі Саворн. Ён быў яе былым».
  «Муж?»
   «Хлопец. Яны жылі разам у Каліфорніі пару гадоў».
  «Ён усё яшчэ там жыве?»
  «Ён робіць, так. Толькі ён быў у горадзе апошнія пару тыдняў. Але я ведаю, што ён не меў дачынення да бомбы. Ён самы мілы хлопец, якога вы хацелі б сустрэць. Ён падобны на Джона Дэнвера».
  «Што з імі здарылася? Яны разышліся з-за яе бізнэсу?»
  «Яна мала казала пра Томі. Раней рабіў порна. Зрабіў і тону наркотыкаў. Гэй, а хто не, праўда? Але потым ён ачысціў свой учынак. Выйшаў з бізнэсу, высыхаў у нейкай шыкоўнай клініцы, як Бэці Форд, зрабіў дванаццаць крокаў ці нешта падобнае. Потым ён пачаў здымаць законныя відэа — запісы практыкаванняў, нешта ў гэтым родзе. Я думаю, што Шэлі абуралася, што ён пайшоў законна. Накшталт аплявухі па ёй. Я думаю, што ён увесь час прымушаў яе пакінуць бізнес, але яна не магла сабе гэтага дазволіць. Нарэшце яна пакінула яго. Я не ведаю, чаму яна не вярнулася б. Ён мілы. І ён добра зарабляе».
  «І яны біліся?»
  «Ой, не нядаўна. Яны не вельмі кантактавалі. Але раней яны шмат біліся. Я часам чуў яе па тэлефоне. Ён усё хацеў сабрацца, а яна казала, што не можа. Адна з такіх размоў — пра былога хлопца. Ведаеце, у вас гэта было сто разоў».
  Рун, чыё рамантычнае жыццё не існавала з таго часу, як Рычард сышоў - і да яго таксама было па-чартоўску змрочна - кіўнула з фальшывай жаночай змовай. «Сотні, тысячы».
  «Але гэта было некалькі месяцаў таму», - дадала Ніколь. «Я ўпэўнены, што ён не мог ёй нашкодзіць. Я бачу яго час ад часу. Ён сапраўды мілы. І яны былі добрымі сябрамі. Убачыўшы іх разам, ён ні ў якім разе не мог, гледзячы на Шэлі, пашкодзіць хоць волас на яе галаве.
  «Чаму б вам не сказаць мне, дзе ён спыніўся?»
  Чуючы ў памяці голас Сэма Хілі: пятнаццаць гадоў займаюся ліквідацыяй боепрыпасаў. Справа ў тым, што выбуховыя рэчывы не падобныя на зброю. Вам не трэба глядзець чалавеку ў вочы, калі вы яго забіваеце. Вы не павінны быць дзе-небудзь побач .
  
  РАЗДЗЕЛ ВОСЬМЫ
  
  
  
  Гатэль выходзіў на Грамерсі-парк, акуратны прыватны сад, акаймаваны каваным жалезам у канцы Лексінгтан-авеню.
  Вестыбюль быў увесь у чырвоным і залатым колерах, на шпалерах з плямамі флёр-дэ-ліс. Дзясяткі слаёў фарбы пакрылі вырабы з дрэва, і дыван пахне кісла-салодка. Адзін з двух ліфтаў зламаўся — здавалася, назаўжды.
  Было ціха, пакуль Рун чакаў, пакуль ліфт спусціцца на першы паверх. Жанчына гадоў пяцідзесяці, апранутая ў зялёна-залацістую сукенку, з плыўным выгібам асновы для макіяжу, глядзела на Рун з-пад бліскучых павек. Музыка сярэдняга веку з бруднымі каштанавымі валасамі сядзеў, падняўшы нагу на пацёрты футляр для гітары Ovation, і чытаў Post .
  Пакой Томі Сэворна знаходзіўся на чатырнаццатым паверсе, які, як здалося Руну, насамрэч быў трынаццатым, таму што калі яны будавалі гатэлі ў трыццатых і саракавых гадах. трынаццаты паверх яны не пазначылі. Гэта мела для яе пэўную прывабнасць. Яна адчувала, што забабоны - гэта тое, у што вераць нелітаральныя людзі. І быць занадта літаральным было галоўным грахом у яе Бібліі.
  Яна знайшла дзверы і пастукала.
  Забразгалі ланцугі і зашчапкі, і цяжкія дзверы адчыніліся. Там стаяў мужчына, загарэлы і мілы — і выглядаў, так, крыху падобны на Джона Дэнвера. Больш падобна на каўбоя на ранча чувакоў. Твар яго быў змрочны. На ім былі сінія джынсы і рабочая кашуля. Ён насіў адну шкарпэтку; другі звісаў з яго рукі. Валасы ў яго былі кудлатыя і светлыя. Ён быў худы.
  «Прывітанне, што я магу для вас зрабіць?»
  «Вы Томі Саворн?»
  Ён кіўнуў.
  «Я Рун. Я ведаў Шэлі. Ніколь сказала, што вы былі ў горадзе, і я проста хацеў зайсці і сказаць, што вельмі шкадую аб тым, што здарылася.
  Пасля гэтага яна не ведала, што скажа, але гэта не мела значэння. Томі кіўнуў і паказаў ёй унутр.
  Пакой быў невялікі, сцены белыя, дыван залацісты. Яна адчула нясвежы пах - што гэта было, старая ежа? Старэнне тынкоўкі? Напэўна, гэта толькі пах даваеннага гатэля, які збіраецца на семя. Але Томі паліў ладан — сандалавае дрэва — і гэта дапамагло. Дзве настольныя лямпы выпраменьвалі ласасёвае ззянне. Ён чытаў кулінарную кнігу, адну з дзесяткаў, якія ляжалі на пабітым карычневым ламінатам стале.
  "Сядайце. Хочаш чагосьці?» Ён агледзеўся. «У мяне няма спіртнога. Проста сода. Мінеральная вада. Ой, у мяне ёсць бабагунаш».
  «Што гэта, як сасафрас? Я выпіў гэтую колу з жэньшэнем адзін раз. Фу».
  «Гэта соус з баклажанаў. Мой уласны рэцэпт». Ён падняў пластыкавы кантэйнер з карычнева-зялёным пюрэ.
   Руна пахітала галавой. «Я толькі што паеў. Але дзякуй. Для мяне нічога».
  Саворн сеў на ложак, а Рун плюхнуўся ў крэсла Наўгахайда з раздвоенымі бакамі; яна крывавіла брудна-белую абіўку.
  «Вы былі хлопцам Шэлі?» — спытаў Рун.
  Ён ківаў галавой, злёгку жмурачыся. Томі сказаў: «Мы з Шэлі рассталіся больш за год таму. Але мы былі добрымі сябрамі. Я ўсё яшчэ жыву ў Каліфорніі, дзе мы з ёй жылі. Я зараз у горадзе толькі па працы».
  «Каліфорнія», - разважаў Рун. «Я ніколі не быў. Я хацеў бы паехаць калі-небудзь. Сядзець пад пальмамі і ўвесь дзень глядзець на кіназорак».
  «Я з поўначы. Мантэрэй. Гэта каля ста міль на поўдзень ад Сан-Францыска. Цяжка вызначыцца там. Акрамя Клінта Іствуда».
  «Гэта даволі добрае выключэнне».
  Томі асцярожна нацягваў шкарпэтку на вялікую ступню. Нават яго ногі выглядалі загарэлымі і падцягнутымі. Прыгледзелася: Дзікі! У яго дагледжаныя пазногці. Яна ўбачыла ў шафе каўбойскія боты і некалькі каўбойскіх капелюшоў.
  Ён уздыхнуў. «Я не магу ў гэта паверыць. Я не магу паверыць, што яна памерла». Ён млява сунуўся пад ложак і схапіў чорныя макасіны. Надзеў. Другую знайшоў. Яно павісла ў яго ў руцэ. «Адкуль вы яе пазналі?»
  "Я здымаў пра яе фільм", - сказаў Рун.
  Саворн сказаў: «Фільм?»
  «Дакументальны фільм».
  «Яна пра гэта не згадвала».
  «Мы толькі пачалі з таго дня, як яе забілі. Я быў з ёй, калі гэта адбылося».
  Саворн прагледзеў яе твар. «Вось як ты атрымаў гэтыя драпіны?»
  «Я быў на вуліцы, калі спрацавала бомба. Нічога сур'ёзнага».
  «Ведаеце, хаця мы больш не збіраліся, мы ўсё роўна шмат размаўлялі. Я думаў…. Гэта тое, што я больш не змагу зрабіць. Ніколі зноў…»
  «Як даўно вы яе ведаеце?»
  «Пяць, шэсць гадоў. Раней я...» Ён адвёў позірк. «Ну, я ў яе працаваў. Я маю на ўвазе фільмы».
  «Акцёр?»
  Ён слаба засмяяўся. «Насамрэч не створаны для гэтага». Зноў засмяяўся; яго чырвоны твар пачырванеў. «Я кажу пра целасклад, а не пра абсталяванне».
  Рун усміхнуўся. Ён працягваў. «Не. Я быў аператарам і рэжысёрам. Таксама рэдагаваў. Я вучыўся ў кінашколе ў Каліфарнійскім універсітэце ў Лос-Анджэлесе пару гадоў, але гэта было не для мяне. Я ведаў, як абыходзіцца з фотаапаратам. Мне не трэба было сядзець у класах, поўных гэтых батанікаў. Таму я пазычыў грошы, купіў стары Bolex і адкрыў уласную вытворчую кампанію. Я збіраўся стаць наступным Джорджам Лукасам або Спілбергам. Я не дайшоў да першай базы. Я палегла прыкладна праз тры месяцы. Потым патэлефанаваў мой знаёмы хлопец і распавёў пра працу на здымках фільма для дарослых. Я падумаў: эй, глядзець на прыгожых жанчын і атрымліваць за гэта грошы? Чаму не? Я павінен прызнаць, што я думаў, што, можа быць, я сам атрымаю крыху дзеянняў. Усе ў экіпажы так думаюць, але так ніколі не атрымліваецца. Але мне заплацілі сотню грошай за дзве гадзіны працы, і я вырашыў, што гэта будзе маёй кар'ерай».
  «Як вы пазнаёміліся з Шэлі?»
  «Я пераехаў у Сан-Францыска і пачаў здымаць уласныя фільмы. Шэлі хадзіла на праслухоўванне ў тэатры на Норт-Біч - у законныя тэатры. На самай справе я забраў яе ў бары, так мы і пазнаёміліся. Мы пачалі выходзіць. Калі я сказаў ёй, што я зрабіў, ну, большасць дзяўчат пайшлі б, я пайшоў адсюль. Але Шэлі зацікавіла. Нешта ў гэтым яе сапраўды ўзбуджала. Нешта пра моц... Яна не хацела, вядома, але паколькі яе тэатральная кар'ера нікуды не ішла, я ўгаварыў яе працаваць на мяне».
  Ці яна дазволіла вам падумаць, што вы яе ўгаварылі? — моўчкі спытаў Рун. Наколькі добра вы ведалі сваю дзяўчыну? Яна не магла ўявіць, каб угаварыць Шэлі на што-небудзь.
  "Я бачыў адзін з яе фільмаў", - сказаў Рун. "Я быў здзіўлены. Яна была добрай».
  «Добра? Чалавек, забудзь пра гэта! Што гэта было, яна была сапраўдная. Я маю на ўвазе, сапраўдны . Яна іграла васемнаццацігадовую чырлідарку, чувак, яна была чырлідэршай. Яна іграла трыццаціпяцігадовую бізнэсвумэн, вы ёй паверылі».
  «Так, але з такімі фільмамі гледачам усё роўна?» — спытаў Рун.
  «Гэта добрае пытанне. Я так не думаў. Але Шэлі зрабіла. І гэта ўсё, што мела значэнне. Мы ўступілі ў дзікія бойкі з-за гэтага. Яна будзе настойваць на рэпетыцыі. Божа, мы б здымалі фільм у дзень. Дыялогу няма; ёсць лячэнне на некалькіх старонках і ўсё. Што гэта за фігня з рэпетыцыямі? Тады яна будзе настойваць на тым, каб правільна наладзіць асвятленне. Я страціў на ёй грошы. Перавышэнне выдаткаў, невыкананне тэрмінаў пастаўкі дыстрыб'ютарам... Але, я мяркую, яна мела рацыю - у нейкім мастацкім сэнсе. Фільмы, якія яна зняла, некаторыя з іх казачныя. І нашмат больш эратычна, чым усё, што вы ўбачыце.
  «Разумееце, яе тэорыя заключаецца ў тым, што артыст павінен ведаць, чаго хоча аўдыторыя, і даваць ім гэта, нават калі яны не ведаюць, што хочуць гэтага. «Вы робіце фільм для гледачоў, а не для сябе». Шэлі казала гэта мільён разоў».
  «Вы больш не ў бізнэсе?»
  Томі паківаў галавой. "Не. Раней порна было больш класным натоўпам. І разумнейшы натоўп. Сапраўдныя людзі. Гэта было весела. Зараз занадта шмат наркотыкаў. Я пачаў губляць сяброў з-за перадазіровак і СНІДу. Я сказаў: мне час рухацца далей. Я хацеў, каб Шэлі пайшла са мной, але...» Яшчэ адна слабая ўсмешка. «Я не мог бачыць, каб яна працавала ў маёй новай кампаніі».
   «Якая што робіць?»
  «Відэа з інструкцыямі па здаровай ежы». Ён кіўнуў на бабагунаш. «Вы калі-небудзь чулі пра рэкламу?»
  "Не."
  «Вы купляеце паўгадзіны — звычайна па кабельным — і робіце гэта падобным на сапраўдную праграму, нешта інфарматыўнае. Але вы таксама прадаеце прадукт, пра які ідзе гаворка. Яны вясёлыя».
  «Як справы?»
  «О, не вельмі добра ў параўнанні з порна, але я не саромеюся расказваць людзям, чым займаюся». Голас яго сціх. Ён устаў і падышоў да акна, адсунуў запэцканую аранжавую штору. - Шэлі, - прашаптаў ён. «Яна была б яшчэ жывая, калі б таксама звольнілася. Але яна мяне не паслухала. Такі дурны».
  Рун вярнуўся да яе палымяных блакітных вачэй.
  Вусны Томі дрыжалі. Яго тоўстыя абгарэлыя пальцы падняліся да твару. Ён пачаў гаварыць, але ў яго перахапіла дыханне, і ён на імгненне апусціў галаву ў ціхіх слязах. Рун адвёў позірк.
  Нарэшце ён супакоіўся, паківаў галавой.
  Рун сказаў: «Яна была даволі чалавекам. Многія людзі будуць сумаваць па ёй. Я толькі што сустрэў яе, і я.
  Цяжка было глядзець на яго, вялікага чалавека, здаровага, вясёлага, ахопленага горам.
  Але, па меншай меры, гэта адказала на першае з двух пытанняў Руна: Томі Саворн, верагодна, не быў забойцам Шэлі. Здавалася, ён не быў такім добрым акцёрам.
  Такім чынам, Рун спытаў другую: «Ці ведаеш ты каго-небудзь, хто хацеў прычыніць ёй боль?»
  Саворн падняў вочы, на яго твары з'явілася цікаўнасць. «Гэтая рэлігійная група...»
  «Калі выказаць здагадку, што гэтага меча Ісуса не існуе».
  "Ты мяркуеш?"
  «Я не ведаю. Проста ўлічыце гэта».
  Спачатку ён паківаў галавой ад глупства пытання, ад вар'яцтва таго, што камусьці хочацца нашкодзіць. Шэлі. Але потым спыніўся. «Ну, я б не зрабіў шмат з гэтага ... але быў нехта. Хлопец, на якога яна працавала».
  «Дэні Трауб?»
  «Адкуль вы даведаліся?»
  
  «Дазвольце мне сказаць вам, і я кажу гэта шчыра, што я любіў Шэлі Лоў. Я любіў яе як мастачку і любіў яе як чалавека».
  Дэні Трауб быў невысокі і хударлявы, але мускулісты, тонкі, сухажыллі. Яго твар быў круглы, а валасы ўяўлялі сабой шапку тугіх каштанавых кудзераў. У яго былі маршчыны на сківіцах, якія ахоплівалі рот, як дужкі. На ім былі шырокія чорныя штаны, белы світшот з малюнкам у выглядзе семафораў. Яго ўпрыгажэнні былі цяжкія і залатыя: два ланцужкі, бранзалет, пярсцёнак з сапфірам і Rolex Oyster Perpetual.
  Гэты гадзіннік каштаваў даражэй, чым першы дом маіх бацькоў, здагадаўся Рун.
  Траўб увесь час азіраўся вакол сябе, нібы побач быў натоўп людзей, публіка. Няшчырая ўсмешка ўвесь час круцілася на яго твары, ён увесь час махаў рукамі і выгінаў бровы. Прыгадалася фраза класны клоўн .
  Яны знаходзіліся ў гарадскім доме Траўба ў Грынвіч-Вілідж. Гэта быў двухпавярховы дом са светлым дрэвам і белымі сценамі, усыпаны невялікімі дрэвамі і раслінамі. «Як джунглі», — сказала яна, калі прыйшла. Ён прымусіў яе пакінуць Betacam і акумулятары ў пярэднім пакоі і правёў па ўсім месцы. Ён паказаў ёй сваю калекцыю інданэзійскіх багоў урадлівасці і скульптуры. Аднаго Рун любіў: чатырохфутавага труса з загадкавай усмешкай на твары. «Гэй, ты супер!» - сказала яна, падыходзячы да яго.
  «О, у яе маглі б быць члены і сіські, але яна хоча пагаварыць з трусам», — сказаў Траўб сваім нябачным гледачам, зірнуўшы праз плячо.
  Яны праходзілі міма плямістых карцін, скульптур са шкла і металу, вялізных каменных гаршкоў, індыйскіх кошыкаў, латуневых статуй Буды, іншых раслін (пах быў цяжкім аранжарэі). Наверсе адны дзверы былі часткова адчынены. Калі яны праходзілі міма, Траўб хутка зачыніў яго, але не настолькі хутка, каб Рун не ўбачыў групу спячых членаў. Было як мінімум тры рукі, і яна была ўпэўнена, што бачыла дзве светлыя прычоскі.
  Задняя частка кватэры выходзіла ва ўнутраны дворык вакол зялёнага бронзавага фантана. Вось дзе яны сядзелі, калі Рун сказала яму, што здымае фільм пра Шэлі Лоў.
  І Дэні Траўб паглядзеў убок — у вочы сваёй партатыўнай аўдыторыі — і сказаў сваю фразу пра тое, што па-сапраўднаму, па-сапраўднаму любіць Шэлі Лоў.
  Ён быў на месцы, калі прапанаваў гэта, але доўга не сядзеў на месцы. Калі ён распавядаў пра Шэлі, ён падскокваў, выпраменьваючы энергію, і гойдаўся на нагах, размахваючы рукамі наперад і назад. Ён зноў апусціўся ў крэсла і працягваў мяняць пазіцыі і выцягвацца, пакуль не апынуўся амаль гарызантальна, затым перакінуў ногі праз рукі.
  «Я быў, слова, якое прыходзіць на розум, спустошаны . Я маю на ўвазе, па-чартоўску спустошаны тым, што здарылася. Мы з ёй былі лепшымі сябрамі на здымачнай пляцоўцы. Я не кажу, што ў нас не было рознагалоссяў — у нас абодвух моцныя асобы. Але мы былі камандай, мы былі. Прыклад, заўсёды лепш, калі ў вас ёсць прыклады. Зараз самае таннае і найбольш эфектыўнае - здымаць непасрэдна на відэа».
  «Betacam або Ikegami, якія прапускаюць аднацалевую стужку праз Ampex».
  Траўб ухмыльнуўся і паказаў на Руна прысутным. «У нас рэзкі дзіця ці што? Так, сэр, дамы і спадары». Вярнуцца да Rune. «У любым выпадку, Шэлі хацела здымаць на трыццаціпяціміліметровую чортава плёнку . Я маю на ўвазе, забудзьцеся. Ваш бюджэт дзесяць тысяч на ўвесь фільм . Як вы можаце выдаткаваць восем толькі на плёнку і апрацоўку — і нават гэта габрэйскае зніжэнне цаны ў адной з лабараторый. Тады забудзьцеся пра постпрадакшн... Ну, нарэшце я прымусіў Шэлі пагадзіцца без трыццаці пяці міліметраў. Але яна тут жа заводзіцца на шаснаццаць міліметраў. Выглядае лепш, так што я магу паспрачацца? …У любым выпадку, гэта было тыпова. Творчыя спрэчкі, разумееце. Але мы паважалі адзін аднаго».
  «Хто перамог? Пра фільм, я маю на ўвазе?»
  «Я заўсёды перамагаю. Ну, часцей за ўсё. Пару фільмаў мы знялі на шаснаццаці. «Вядома, гэта была тая, якая атрымала прэмію AAAF за лепшы фільм года». Ён паказаў на статую, падобную да Оскара, на каміне.
  «Што менавіта робіць прадзюсар?»
  «Гэй, гэты хлопец падобны на Майка Уоллеса — пытанне, пытанне, пытанне…. Добра, прадзюсер у гэтым бізнэсе? Ён прымярае актрыс. Гэй, жартую. Я раблю тое, што робяць усе прадзюсары. Я фінансую фільм, наймаю акцёраў і здымачную групу, заключаю кантракт з кампаніяй PostPro. Дзелавы бок, ведаеце. Я таксама кіруе некаторымі. У мяне гэта даволі добра атрымліваецца».
  «Ці магу я запісаць, як вы размаўляеце пра Шэлі?»
  Усмешка замігцела на імгненне, перш чым вярнулася. «Стужка? Я? Я не ведаю».
  «А можа, вы маглі б парэкамендаваць каго-небудзь іншага. Мне проста трэба пагаварыць з кімсьці, хто займае даволі высокія пазіцыі ў бізнэсе. Хтосьці паспяховы. Так што, калі вы каго-небудзь ведаеце…»
  Рун палічыў гэта занадта відавочным, але Траўб прагна зачапіў прынаду.
  "Добра? Яна задаецца пытаннем, ці дамогся я поспеху... Я займаўся чортавай астранамікай. У мяне ў гэты момант у трыццаці футах ад нас стаіць Ferrari. Ва ўласным гаражы. У Нью-Ёрку. Мой жабаны гараж».
  «Нічога сабе».
  «Ого, — кажа яна. Так, нічога сабе. Я ўладальнік гэтага гарадскога дома, і я мог бы есці ў любым рэстаране на Манхэтэне кожную ноч у годзе, я хацеў. Я валодаю — не доляй — я валодаю дом у Кілінгтане. Вы любіце катацца на лыжах? не? Я мог бы цябе навучыць».
  «У вас ёсць «Кульгавая качка»?»
  «Кантрольны працэнт. Ёсць і іншыя людзі».
  «Мафія?» — спытаў Рун.
  Усмешка засталася на твары Дэні Трауба. Ён павольна сказаў: «Ты не хочаш гэтага казаць. Скажам так, яны маўклівыя партнёры».
  «Вы лічыце, што яны могуць мець дачыненне да выбуху?»
  Зноў фальшывая ўсмешка. «Нейкія званкі былі. Былі зададзены некаторыя пытанні. Ніхто з… за ракой, скажам так, не меў да гэтага дачынення. Гэтая інфармацыя — золата».
  Яна меркавала, што гэта азначала Бруклін ці Нью-Джэрсі, штаб-кватэру арганізаванай злачыннасці.
  «Такім чынам, так, я пагавару з табой. Я раскажу вам усё сваё жыццё. Я ў бізнэсе каля васьмі-дзевяці гадоў. Я пачынаў як аператар, і я таксама зрабіў сваю долю акцёрскага майстэрства. Хочаш паглядзець стужкі?»
  «Нічога страшнага. Я..."
  «Я дам табе адзін, каб забраць дадому».
  З'явілася бландынка - можа быць, учорашняя забава - апантаная і хмыкаючая. Яна была апранута ў чырвоны шаўковы камбінезон, расшпілены да пупа. Траўб падняў пальцы, нібы даючы знак афіцыянту. Жанчына завагалася, потым падышла да іх, расчэсваючы пальцамі свае доўгія валасы — яны спадалі да сярэдзіны спіны. Рун утаропіўся на валасы плацінава-залацістага колеру. Ні Бог, ні прырода не маглі ўзяць на сябе заслугу такога адцення.
  Траўб сказаў Руну: «Дык чаго б ты хацеў? Кола? Я маю на ўвазе сапраўднае, вядома». Ён падняў сальніцу. Руна пахітала галавой.
  Гледачы пачулі: «Яна пурытанка. О Божухна." Траўб зірнуў на Руна. «Скотч?»
   Руна зморшчыла нос. «На смак як Duz.»
  «Гэй, я кажу пра соладавае, вытрыманае дваццаць адзін год».
  «Старое мыла не лепшае за новае».
  «Ну, проста назавіце сваю атруту. Бурбон? Піва?»
  Рун утаропіўся на валасы жанчыны. «Марціні». Гэта было першае, што прыйшло ёй у галаву.
  Траўб сказаў: «Два марціні. Цоп-чоп».
  Бландынка зморшчыла свой малюсенькі нос. «Я не афіцыянтка».
  - Гэта праўда, - сказаў Траўб Руну, які, відаць, далучыўся да аўдыторыі. «Яна зусім не падобная на афіцыянтку. Афіцыянткі разумныя і працавітыя, яны не спяць да поўдня». Ён зноў павярнуўся да жанчыны. «Якая ты такая лянівая шлюха».
  Яна зацякла. «Гэй...»
  Ён гаўкнуў: «Проста прынясі ебаныя напоі».
  Рун зрушыўся. «Нічога страшнага. Я не...
  Траўб халаднавата ўсміхнуўся ёй, зморшчыны глыбока ўрэзаліся ў яго твар. «Вы госць. Гэта не праблема».
  Бландынка скрывіла твар у знак анемічнага пратэсту і пашыбала на кухню. Яна прамармытала некалькі слоў, якія Рун не мог пачуць.
  Усмешка Траўба апала. Ён патэлефанаваў: «Ты нешта кажаш?»
  Але жанчыны не было.
  Ён зноў павярнуўся да Руна. «Вы купляеце ім абед, вы купляеце ім падарункі, вы прыносіце іх дадому. Яны ўсё роўна не паводзяць сябе».
  Рун холадна сказаў: «Людзі проста больш не чытаюць Эмілі Пост».
  Ён прапусціў капаць зусім. «Вы маеце на ўвазе, як улётка? Ці не яе спрабавалі абляцець свет? Аднойчы я здымаў фільм пра самалёт. Мы назвалі гэта Love Plane . Накшталт узлёту ў «Ладцы кахання» — мне спадабалася гэта шоу, вы калі-небудзь яго бачылі? не? Арандавалі чартар 737 на суткі. Па-чартоўску дорага, страляць у дупу проста боль. Я маю на ўвазе, што мы ў гэтым ангары ў сакавіку, усе паварочваюцца блакітны. Вы не ўяўляеце, наколькі маленькі самалёт, пакуль не паспрабуеце размясціць тры-чатыры пары на сядзеннях. Я кажу пра шырокавугольныя аб'ектывы. Я маю на ўвазе, амаль рыбіны вачэй. Не надта добра атрымалася. Выглядала так, быццам усе хлопцы мелі члены каля цалі ў даўжыню і тры цалі ў шырыню».
  Вярнулася бландынка. Рун сказаў Траўбу: «Мой фільм. Ты мне дапаможаш? Калі ласка. Некалькі хвілін пра Шэлі».
  Ён вагаўся. Бландынка раздала напоі і паставіла на часопісны столік з тоўстага шкла нераскрыты слоік з алівамі. Траўб пачаў крыўляцца. Яна павярнулася да яго і выглядала так, быццам збіраецца заплакаць. «Я не мог адкрыць!»
  Твар Траўба памякчэў. Ён закаціў вочы. «Гэй, эй, мілы, хадзі сюды. Дай мне абняць. Давай."
  Яна вагалася, а потым нагнулася. Ён пацалаваў яе ў шчаку.
  «У цябе ёсць?» - скуголіла яна.
  «Кажы, калі ласка».
  «Давай, Дэні».
  «Калі ласка», — падказаў ён.
  Яна сказала: «Калі ласка».
  Ён палез у кішэню штаноў, потым працягнуў ёй сальніцу — напоўненую колай, меркаваў Рун. Яна ўзяла яго, потым панура пайшла.
  Яна не сказала ні слова Руну, які спытаў Траўба: «Яна актрыса?»
  "Угу. Яна хоча быць мадэллю. Так і ўсе астатнія ў гэтым горадзе. Яна здыме для нас некалькі фільмаў. Выйсці замуж, развесціся, зламацца, зноў выйсці замуж, і гэта зойме, і праз дзесяць гадоў яна апынецца ў Джэрсі, працуючы на AT&T або Ciba-Geigy».
  Рун адчула на сабе позірк Траўба. Гэтае адчуванне нагадала ёй час, калі яе першы хлопец у дзесяць гадоў паклаў вялікага слімака на спінку яе блузкі. Траўб сказаў: «Я не ведаю, у вас ёсць нешта асвяжальнае , ведаеце. Я ўсё бачу гэтыя жанчыны ўвесь дзень - прыгожыя бландынкі і рыжыя, за якіх трэба памерці. Цудоўны, высокі…”
  Оооо, сачыце за высокім, містэр.
  «… вялікія цыцкі. Але, эй, ты іншы».
  Яна ўздыхнула.
  «Я маю на ўвазе гэта шчыра. Хочаш паехаць са мной у Атлантык-Сіці? Сустракаць дзікіх людзей?»
  «Я так не думаю».
  «Адно я таленавіты. У мяшку, разумееш».
  "Я ўпэўнены."
  «Шмат рэкрэацыйных лекаў».
  «У любым выпадку дзякуй».
  Ён паглядзеў на гадзіннік. «Добра, дзядзька Дэні дапаможа табе. Хочаш застрэліць мяне, так бы мовіць, наперад. Але паспяшаемся. У мяне напружаны дзень».
  Праз дзесяць хвілін Рун падрыхтаваў абсталяванне. Яна сунула ў камеру новую стужку. Траўб адкінуўся на спінку, лопнуў косткамі пальцаў і ўсміхнуўся. Ён выглядаў абсалютна спакойным.
  «Што вы хочаце, каб я сказаў?»
  «Усё, што прыйдзе ў галаву. Раскажы мне пра Шэлі».
  Ён зірнуў убок, потым паглядзеў у камеру і сумна ўсміхнуўся. «Першае, што я павінен сказаць, і я маю на ўвазе гэта шчыра, гэта тое, што я быў цалкам спустошаны смерцю Шэлі Лоў». Усмешка згасла, а вочы патухлі. «Калі яна памерла, я страціў больш, чым мая зорная актрыса. Я страціў аднаго са сваіх самых дарагіх сяброў».
  Аднекуль, Рун не ведаў адкуль, Дэні Трауб выпусціў тое, што магло выйсці за слязу.
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЯВЯТЫ
  
  
  
  Грубы мужчына гадоў шасцідзесяці, з густымі белымі валасамі і халоднымі вачыма, паглядзеў на Руна ўніз.
  «Такім чынам, вы думаеце, што можаце дзейнічаць?» — строга спытаў ён.
  Перш чым яна паспела што-небудзь сказаць, ён павярнуўся і вярнуўся ў свой кабінет, пакінуўшы дзверы напаўадчыненымі. Гэта былі старамодныя дзверы кабінета з вялікім акном з пярэстым шклом. На шыльдзе залацістымі літарамі было напісана: АРТУР ТАКЕР, ІНСТРУКЦЫЯ АКЦЁРСКАЙ ІГРЫ І ГАЛАСУ .
  Рун ступіў у дзвярны праём, але спыніўся. Яна не ведала, адпусцілі яе ці запрасілі. Калі Такер сеў за свой стол, яна прайшла ўнутр і зачыніла за сабой дзверы. На ім былі цёмныя штаны, белая кашуля і гальштук. Яго туфлі былі добра паношаныя. Такер быў слаба складзены, што рабіла яго маладзей. Ногі ў яго былі худыя, а твар выразаны і прыгожы. Кусцістыя белыя бровы. І гэтыя пранізлівыя зялёныя вочы… Цяжка было ўтрымаць яго позірк. Калі Такер калі б быў персанажам, ён сыграў бы прэзідэнта або караля. А можа, Бог.
  - Я не ведаю, магу я дзейнічаць ці не, - сказаў Рун, падыходзячы да стала, за якім сядзеў. «Вось чаму я тут».
  Офіс на Брадвеі і Сорак сёмай быў тэатральным музеем. Сцены былі завешаны фатаграфіямі акцёраў і актрыс у танных рамках. Некаторых з іх Рун бачыў у фільмах або чуў пра іх, але ніхто не быў вельмі вядомым. Яны выглядалі як тыя акцёры, якія граюць лепшага сябра галоўнай ролі або старую вар'яцкую жанчыну, якая з'яўляецца тры-чатыры разы падчас фільма для камічнага разраду. Акцёры, якія здымаюць рэкламу і вячэру ў тэатры.
  Таксама на сценах быў рэквізіт, кавалкі супрацьпажарных заслонаў у рамах са знакамітых тэатраў, якія цяпер зніклі, вокладкі афішаў , налепленыя на афішы. Сотні кніг. Рун распазнаў некаторыя назвы; яны былі такімі ж, як у Шэлі Лоў на кніжнай паліцы. Яна ўбачыла імя Арто і зноў успомніла фразу: Тэатр Жорсткасці. Гэта выклікала штуршок у жываце.
  Такер прайшоў складаны рытуал запальвання люлькі, і праз імгненне воблака дыму з пахам вішні запоўніла пакой.
  Жэстам паказаў на крэсла, сеў. Падняў брыво, фактычна кажучы, працягвай.
  «Я хачу быць вядомай актрысай».
  «Так і палова Нью-Ёрка. Другая палова хоча быць знакамітымі акцёрамі. Дзе вы вучыліся?»
  «Шэйкер Хайтс».
  «Дзе?»
  «Агаё. За межамі Кліўленда».
  «Я не ведаю ніякіх там акадэмій і студый».
  «Гэта была сярэдняя школа. Я ўдзельнічаў у конкурсе на Дзень падзякі».
  Ён глядзеў на яе, чакаючы, што яна пойдзе далей.
  Няма пачуцця гумару, адзначыла яна. «Гэта жарт».
   "Угу."
  «Я таксама калісьці была сняжынкай. А ў сярэдняй школе я маляваў фоны для паўднёвай часткі Ціхага акіяна ... Гэта яшчэ жарт. Паслухайце, сэр, я проста хачу дзейнічаць.
  «Я трэнер», - сказаў Такер. «Гэта ўсё, што я ёсць. Я ўдасканальваю, а не ствараю. Калі ты хочаш пайсці ў школу, вывучаць драматургію, вярнуцца, магчыма, я змагу табе дапамагчы. Але пакуль... — Ён паказаў на дзверы.
  Рун сказаў: «Але мой сябар сказаў, што ты лепшы ў горадзе».
  «Вы ведаеце аднаго з маіх студэнтаў?»
  - Шэлі Лоў, - сказала Рун і націснула кнопку маленькай відэакамеры JVC у сваёй сумцы. Лінза была накіравана ўверх, у бок Такера. Яна ведала, што не атрымае поўнага ракурсу, але ўбачыла б дастаткова. Акрамя таго, яна думала, што маленькая чорная аблямоўка можа даць гэтаму добры эфект.
  Такер павярнуўся, каб паглядзець у акно. Забівальнік паль на суседняй будаўнічай пляцоўцы збіў бэльку ўніз да скалы, на якой абапіраўся Манхэтэн. Рун налічыў сем удараў, перш чым загаварыць. «Я чуў, што з ёй здарылася». Румяны твар Такера глядзеў на Руна з-пад густых белых броваў. Ён іх так адчысціў? Руна перадумала: ён быў бы значна лепшым чараўніком, чым прэзідэнт. Гэндальф або Мерлін.
  Рун сказаў: «Што б яшчэ ні было ў ёй, яна была добрай актрысай».
  Пасля доўгага моманту Такер сказаў: «Шэлі Лоў была маёй лепшай вучаніцай». Слабая ўсмешка без гумару. «І яна была шлюхай».
  Рун міргнуў ад злосці ў яго голасе.
  — працягваў Такер. «Вось што яе забіла. Таму што яна сябе прадала».
  Рун спытаў: «Яна даўно прыязджала да цябе?»
  Такер неахвотна адказаў на яе пытанне. Шэлі вучылася ў яго два гады. У яе не было ніякага фармальнага навучання, акрамя гэтага, што было вельмі незвычайна у наш час, калі такія школы, як Ельскі і Паўночна-Заходні і Каліфарнійскі ўніверсітэт у Лос-Анджэлесе выпускалі асноўную масу прафесійных акцёраў і актрыс. У Шэлі была выдатная памяць. Яна была падобная да хамелеона, які распадаўся на часткі, як чалавек, апантаны духам героя. У яе быў талент да дыялектаў і акцэнтаў. «Яна магла быць буфетчыцай з паўночнага ўсходу Лондана, а потым ператварыцца ў школьную настаўніцу з Котсуолда. Так, як можа Мэрыл Стрып».
  Такер прамовіў гэтыя словы захаплення з заклапочанымі вачыма.
  «Калі вы даведаліся пра яе кінакар'еру?»
  Голас яго зноў быў горкі. «Месяц таму. Яна ніколі не сказала пра гэта ні слова. Я быў ашаломлены». Ён насмешліва засмяяўся. «І іронія ў тым, што калі справа дайшла да яе законных праслухоўванняў, яна не ўзяла б любую працу. Яна не здымалася ў рэкламе і музычнай камедыі. Яна не гуляла ў тэатры за вячэрай. Яна б не паехала ў Галівуд. Ставіла толькі сур'ёзныя п'есы. Я сказаў ёй: «Шэлі, чаму ты такая дурная?» Вы маглі б працаваць на поўную стаўку актрысай, калі б захацелі». Яна сказала, што не, яна не будзе займацца прастытуцыяй ... І ўвесь гэты час яна здымала гэтыя… фільмы». Ён заплюшчыў вочы і паварушыў вялікай галавой з боку ў бок, каб адмахнуцца ад непрыемнага. «Я даведаўся месяц таму. У відэасалоне, куды я хаджу, нехта вяртаў касету. Я зірнуў на гэта. Там яна была на вокладцы. І, больш за тое, гэта было пад імем Шэлі Лоу! Яна нават не выкарыстоўвала сцэнічны псеўданім! Калі я даведаўся, я не магу сказаць вам, наколькі здраджаным я адчуваў сябе. Толькі так я магу гэта апісаць. Здрада. Калі яна прыйшла на наступны ўрок, мы страшэнна пасварыліся. Я сказаў ёй выйсці, я ніколі не хацеў яе бачыць».
  Ён зноў павярнуўся тварам у акно. «У кожнага пакалення ёсць свае кандыдаты ў геніі. Шэлі магла быць адной з такіх. Усе астатнія мае студэнты...» Ён махнуў рукой па пакоі, нібы яны сядзелі ззаду Руна. «Яны таленавітыя, і мне падабаецца думаць, што я дапамог іх паляпшаюць. Але яны нішто ў параўнанні з Шэлі. Калі яна дзейнічала, вы ёй паверылі ».
  Рун успомніў тое, што сказаў Томі Саворн.
  «Гэта была не Шэлі Лоў на сцэне, гэта быў персанаж. Тэнэсі Ўільямс, Артур Мілер, грэчаская клясыка, Іанэска, Ібсэн… Ну, яна так блізка падышла да галоўнай ролі ў новай п’есе Майкла Шміта». Ён трымаў пальцы на міліметр адзін ад аднаго.
  Рун нахмурыўся. «Вялікі вытворца? Пра хлопца пішуць у газетах?»
  Ён кіўнуў. «Яна пайшла да яго EPI...»
  "Што гэта?"
  «Інтэрв'ю з галоўным капіталам. Гэта як праслухоўванне. З самім Шмітам яна сустракалася двойчы».
  «І яна не атрымала ролю?»
  «Не, я мяркую, што не. Гэта было якраз перад нашай бойкай. Я не паспяваў за ёй». Такер правёў трубкай па пярэдніх ніжніх зубах. Ён не размаўляў з Рунам, калі сказаў: «Мая ўласная акцёрская кар'ера ніколі не заходзіла вельмі далёка. Мой талент быў трэніраваць і выкладаць. Я думаў, што з Шэлі я пакіну кагосьці сапраўды геніяльнага. Я мог бы зрабіць такі ўнёсак у тэатр…».
  Ён утаропіўся ў фатаграфію на супрацьлеглай сцяне. Рун задумаўся, які.
  - Здрада, - горка прашаптаў ён. Потым ён перавёў позірк на Руна. Яна адчувала сябе аголенай пад яго глыбокімі вачыма, зацененымі пэндзлем яго броваў. «Вы выглядаеце вельмі маладым. Вы таксама здымаеце гэтыя фільмы? Тыя, якія яна зрабіла?»
  - Не, - сказаў Рун. Яна збіралася нешта прыдумаць, такую працу павінна была выконваць дзяўчына яе ўзросту, але з-за тых дзіўных струменяў, якія выбіваліся з яго вачэй — зялёная версія блакітных лазерных прамянёў Шэлі, — яна проста паўтарыла адмову шэптам.
  Такер доўга разглядаў яе. «Табе няма справы быць актрысай. Прабачце за рэзкасць, але вы павінны шукаць іншы накірунак працы».
   «Я проста...»
  Але ён махнуў рукой. «Я б не зрабіў вам ласку, калі быў добрым. Зараз, калі вы мяне прабачце». Ён пацягнуў да сябе сцэнар.
  
  Гэта быў не вельмі спіс.
  Рун сядзела за сваім сталом — стары патрапаны сівы дзяржаўны выпуск Кэці. Яна падштурхнула яго да трэснутай пярэдняй панэлі кандыцыянера L&R, які выдаваў каля дзесятай BTU ад ранейшага. Яна закрыла тэлефонную кнігу Манхэтэна.
  У спісе былі толькі два А. Люэліны, і ні адзін з іх не быў Эндзі. Гэта засталося толькі астатніх дваццаці мільёнаў грамадзян для апытання ў іншых раёнах, Вестчэстэр, Нью-Джэрсі і Канэктыкут.
  Нядаўняга бойфрэнда Шэлі на дадзены момант не аспрэчваюць.
  Лары зайшоў у кабінет і зірнуў на Руна. «Што робіш, любоў?»
  «Шукаць рэчы».
  "Рэчы?"
  «Важныя рэчы».
  «Што ж, калі б вы маглі адкласці пошукі на некаторы час, у мяне ёсць для вас нешта важнае».
  «Літары для ўводу?»
  «Так, добра, я не збіраўся згадваць гэта, але гэтыя апошнія? Яны былі "наўрад ці лепшай працай набору тэксту, якую я калі-небудзь бачыў".
  «Я ж казаў вам, што я не машыністка».
  «Вы напісалі імя гэтага чалавека трыма рознымі спосабамі ў адным праклятым лісце».
  «Гэта быў індзеец? У яго было дзіўнае імя. Я..."
  «Але яго імя было Джэймс, і гэта тое, што вы зрабілі з памылкай».
  «Я паспрабую зрабіць лепш... У вас ужо ёсць мой дыстрыб'ютар?»
   «Яшчэ не, каханая, але ў мяне ёсць людзі для гэтай рэкламнай працы, так? У суседнім пакоі. Каштарыс ужо выйшаў?»
  «Я надрукаваў гэта».
  «Але ён усё ж выйшаў?»
  Рун цярпліва сказаў: «Яно патухне».
  «Значыць, яшчэ не выйшла?»
  «Аднак усё скончана».
  «Рун, яны тут. зараз. Сёння мы будзем гаварыць аб канцэпцыях. Яны павінны былі «аб'явіць ацэнку да гэтай сустрэчы».
  «Прабачце. Я занясу».
  Ён уздыхнуў. «Добра, пойдзем усіх сустракаць. Калі яны спытаюць, мы скажам ім, што чакалі ацэнкі да гэтай сустрэчы. Гэта было наўмысна».
  «Лары, ты не павінен рабіць рэкламу. Гэта...
  «О, тэлефанаваў адзін з тваіх хлопцаў».
  «Так, хто?»
  «Добра, нешта накшталт гэтага. Хоча, каб ты патэлефанаваў».
  «Сэм тэлефанаваў? Выдатна. Я проста буду...
  «Пазней».
  «Але...»
  Ён адчыніў дзверы і пагрозліва ўсміхнуўся. «Пасля цябе, каханая».
  
  Рун пачуў імя, але адразу забыўся.
  Лары працягваў, выглядаючы ўражаным, дэкламаваў: «...другі па велічыні вытворца кашалькоў і банкнот у Злучаных Штатах».
  Рун сказаў: «Як цікава».
  Чалавеку з кампаніяй і незапамінальным імем — Рун называў яго містэрам Кашалём — было каля пяцідзесяці, круглавокі і з вострымі вачыма. Ён быў апрануты ў гарнітур і моцна пацеў. Ён стаяў, скрыжаваўшы рукі, лунаючы побач з пышнай жанчынай гадоў за трыццаць, якая таксама скрыжаваўшы рукі, гледзячы бліскучымі вачыма на святло, камеры і каляскі. Яна таксама працавала ў кампаніі і была яго дачкой. Яна таксама, даведаўся Рун, збіралася здымацца ў рэкламным роліку.
  Лары зрабіў выгляд, што не заўважыў Руна, калі яны абышлі столь пры гэтай навіне.
  Іншая маладая жанчына, на кані, з добрай прычоскай «паж» і рэзкім голасам, сказала Руну: «Я Мэры Джэйн Колінз. Я дырэктар па рэкламе House O' Leather. Я буду кантраляваць здымкі».
  «Руна».
  Мэры Джэйн працягнула сваю касцістую руку, бранзалеты біжутэрыі зазвінелі. Рун на кароткі момант схапіў яго.
  Дачка сказала: «Я крыху нервуюся. Я рабіў агучку, але ніколі раней не быў на камеру».
  Г-н Wallet: «У цябе ўсё атрымаецца, дзетка. Проста забудзь, што... - Ён паглядзеў на Мэры Джэйн. «Колькі людзей збіраецца яе ўбачыць?»
  «Пакупка сродкаў масавай інфармацыі павінна прывесці нас да пятнаццаці мільёнаў гледачоў».
  Ён працягнуў: "Пятнаццаць мільёнаў чалавек будуць сачыць за кожным вашым настроем ... ой, я маю на ўвазе рух". Ён засмяяўся.
  «Тата». Яна ўсміхнулася скрыўленым ротам.
  Мэры Джэйн прачытала некалькі папер. Лары яна сказала: «Бюджэты. Удакладненых бюджэтаў я не бачыў».
  Лары паглядзеў на Руна, які сказаў: «Яны амаль гатовыя».
  Ён прамовіў: Амаль?
  Цёмныя валасы Мэры Джэйн закруціліся, калі яна паглядзела на Руна. «Амаль?»
  «Праблема з машынкай».
  «О». Мэры Джэйн здзіўлена засмяялася. «Вядома, я разумею. Проста… Ну, я б падумаў, што вы іх давядзеце да гэтага. Я маю на ўвазе, гэта лагічна час, каб разгледзець іх. Нават сёньняшні дзень крыху запознены з пункту гледжаньня часу».
  «Яшчэ пару гадзін. Я прыляпіў ключ назад».
  Лары сказаў: "Рун, можа быць, ты мог бы зараз папрацаваць над імі".
  Рун сказаў: «Я думаў, што мы збіраемся пагаварыць аб канцэпцыях».
  «О, — сказала Мэры Джэйн, гледзячы на яе ўніз, — я не разумела, што вы знаходзіцеся ў творчым становішчы тут, у студыі».
  «Я—»
  «Чым менавіта вы займаецеся?»
  Лары сказаў: "Рун - наш памочнік па вытворчасці".
  Агледзеўшы яе з ног да ног, Мэры Джэйн сказала: «О». І ўсміхнуўся, як настаўніца чацвёртага класа.
  Містэр Уэллет глядзеў на вялізны рулон задніка, дваццаць футаў у папярочніку, стракаты, як пастэльныя карціны Джэксана Полака. «Цяпер, гэта нешта іншае. Думаеш, мы можам выкарыстаць гэта для здымак? Мэры Джэйн, што ты думаеш?»
  Яна зірнула на яго і павольна сказала: «Можа проста паляцець. Мы будзем думаць пра гэта». Яна зноў павярнулася да стала і адкрыла свой партфель. «Я зрабіў памятку з усімі тэрмінамі раскладу». Яна перадала паперу Руну. «Ці не маглі б вы пабегчы і зрабіць яго копію?»
  Лары ўзяў паперу і працягнуў яе Руну. «Вядома, яна будзе». Яго вочы звузіліся, і Рун узяў аркуш.
  «Я вярнуся праз хвіліну. Буду бегаць, як зайчык».
  «Тата, у іх будзе макіяж? Мне не трэба самастойна рабіць макіяж?»
  Рун знік праз дзверы ў кабінет. Лары рушыў услед.
  «Я думаў, ты сказаў, што ўсё скончана».
  « Э звалілася з вашай таннай пішучай машынкі. Гэта самая частая літара ў англійскай мове».
  «Ну, ідзі купі новую чортава машынку. Але я хачу гэтыя ацэнкі праз паўгадзіны».
  «Ты аншлаг».
   У мяне няма часу на твае праклятыя лекцыі, Рун. Вы працуеце на мяне. А цяпер зрабіце копіі і адпраўце нам гэтыя ацэнкі».
  «Вы дазволіце гэтым людзям хадзіць па вас. Я клапачуся пра твой гонар, Лары. Больш ніхто не зьбіраецца».
  «Ты павінен плаціць арэнду, дарагая. Правіла нумар адзін у бізнэсе: атрымлівайце грошы. У вас няма грошай, і вы не можаце рабіць тое, што хочаце».
  «Яны непрыемныя».
  «Праўда».
  «Ён дрэнна пахне».
  "Ён не."
  « Хтосьці дрэнна пахне. І тая жанчына, тая Мэры Джэйн, дурніца».
  «Што, чорт вазьмі, за дурань?»
  «Менавіта тое, што яна ёсць. Яна..."
  Дзверы адчыніліся, і адтуль выглянуў усмешлівы твар Мэры Джэйн, яе вочы глядзелі на Руна. «Вы той, хто адказвае за абед?»
  Рун усміхнуўся. «Вы б'яце заклад».
  «Напэўна, мы павінны пачаць з гэтага фору... Мы думалі пра салаты. Ой, і як ідзе капіраванне?»
  Рун адсалютаваў з усмешкай. «Яно ўжо ў дарозе».
  
  На наступны дзень у адзінаццаць трыццаць Сэм Хілі забраў яе каля L&R, і яны паехалі на поўнач.
  «Гэта проста універсал». Рун, агледзеўшыся ўнутр, быў крыху расчараваны.
  Сэм Хілі сказаў: «Але гэта прынамсі сіне-белы». На баку таксама вялікімі белымі літарамі было напісана «БАМБОРКА» . І пустая на дадзены момант клетка, якая, як ён патлумачыў, была для сабак, якія вынюхалі выбухоўку. «Вы чакалі…?»
  «Я не ведаю. Высокатэхналагічныя рэчы, як у кіно».
   «Жыццё, як правіла, нашмат больш нізкатэхналагічнае, чым Галівуд».
  «Праўда».
  Яны выехалі з Манхэтэна на склад паліцыі Нью-Ёрка на шыі Родмана ў Бронксе.
  «О, нічога сабе, паглядзіце гэта месца. Гэта абсалютна дзёрзка».
  Па сутнасці, гэта была звалка без смецця. Яе ногі падскоквалі ўверх і ўніз па дошках падлогі, калі яны праязджалі праз вароты ў сеткавай агароджы, увянчанай спіралямі калючага дроту.
  Злева ад іх быў міліцэйскі цір. Рун пачуў кароткія трэскі пісталетаў. Справа ад іх было некалькі маленькіх чырвоных навесаў. «Тут мы захоўваем сваю ўласную выбухоўку», — растлумачыў Хілі.
  «Свой?»
  «Часцей за ўсё мы не дэмантуем прылады. Мы прывозім іх сюды і ўзрываем».
  Рун узяла камеру і акумулятар з задняга сядзення. Там быў зялёны камбінезон. Раней яна гэтага не заўважала. Яна паспрабавала яго падняць. Было вельмі цяжка. Шлем меў зялёную трубку, верагодна, для вентыляцыі, якая выходзіла з верхняй часткі і звісала ззаду. Гэта было падобна на галаву іншапланецяніна.
  «Ого, што гэта?»
  «Касцюм бомба. Кеўларавыя панэлі ў вогнетрывалай тканіне».
  «Гэта тое, што вы апранаеце, калі раззбройваеце бомбы?»
  «Бомбамі іх не назавеш».
  «Не?»
  «Гэта самаробныя выбуховыя прылады. Самаробныя выбуховыя прылады. Дэпартамент вельмі падобны на ваенны. Мы часта выкарыстоўваем ініцыялы».
  Яны зайшлі ў нізкі шлакаблочны будынак, ад якога пахла бюджэтам гарадскога ўрада. У куце стагнаў адзіны, перагружаны кандыцыянер. Хілі кіўнуў на пару афіцэраў у форме. Ён нёс сінюю сумку на маланкі.
  Яна зірнула на плакат ПРАВІЛЫ ВАРТАННЯ ДЫНАМІТУ .
   Былі дзесяткі іншых, на ўсіх былі пазначаны кропкі працэдур. Клінічны язык быў халодны.
  У выпадку прытомнасці пасля дэтанацыі паспрабуйце дастаць любыя адарваныя часткі цела ...
  Ісус…
  Ён заўважыў, што яна чытае, і, магчыма, каб адцягнуць яе ад жудасных дэталяў, спытаў: «Гэй, хочаш паслухаць асноўную лекцыю па абясшкоджванні выбуховых боепрыпасаў?»
  Яна адвяла позірк ад раздзела пра імправізацыю жгутоў і сказала: «Я думаю».
  «У барацьбе з выбухоўкай ёсць толькі дзве мэты. Па-першае, каб пазбегнуць траўмаў чалавека. Знішчыць або раззброіць дыстанцыйна, калі гэта магчыма. Мэта нумар два - пазбегнуць шкоды маёмасці. Большая частка нашай працы звязана з расследаваннем падазроных пакетаў і праверкамі консульстваў, аэрапортаў і клінік па абортах. Такія рэчы».
  «У вас гэта гучыць, я не ведаю, як руціна».
  «Большасць так. Але ў нас таксама былі дзіўныя заданні, як пару тыдняў таму — нейкі хлопец купляе шасцідзесяціміліметровы мінамёт у армейска-марской краме ў Брукліне і вязе яго дадому. Ён і яго брат на заднім двары гуляюць з ім у ўловы. Нібыта манекен — увесь парашок высыпаўся. Толькі бацька дзіцяці быў у Наме, і ён лічыць, што гэта выглядае смешна. Адвозіць у мясцовы ўчастковы. Аказалася, гэта было ў прамым эфіры».
  «Ой».
  «Мы паклапаціліся пра гэта... Тады мы атрымліваем шмат ілжывых трывог, як і пажарная служба. Але час ад часу Бінга. У аэрапорце ёсць чамадан, або звязак дынаміту, або трубавая бомба, і мы павінны з гэтым нешта зрабіць».
  «Значыць, нехта падпаўзе і абрэжа правады?»
  Хілі сказаў: "Якая першая мэта?"
  Рун усміхнуўся. «Не давай нікому задзіраць».
  «Маё ў тым ліку. Спачатку мы эвакуіруем тэрыторыю і ствараем замарожаную зону».
   «Замарожаны?»
  «Мы называем гэта замарожанай зонай. Можа, тысячу ярдаў у шырыню. Затым мы размесцім камандны пункт за бранёй або мяшкамі з пяском дзесьці ў гэтым раёне. У нас ёсць гэтыя робаты з дыстанцыйным кіраваннем з відэакамерамі, рэнтгенаўскімі прамянямі і стетоскопами, і мы адпраўляем аднаго, каб той зірнуў на гэтую рэч».
  «Каб паслухаць ціканне?»
  «Так. Дакладна». Ён кіўнуў на яе. «Можна падумаць, што ўсе будуць выкарыстоўваць лічбавыя дэтанатары-таймеры з батарэйным харчаваннем — зноў Галівуд. Але дзевяноста працэнтаў бомбаў, з якімі мы маем справу, сапраўды сырыя, самаробныя. Трубкавыя бомбы, чорны або бяздымны порах, дынаміт, запалкавыя галоўкі ў канале. І ў большасці з іх выкарыстоўваюцца старыя добрыя будзільнікі. Вам трэба, каб два кавалкі металу сабраліся разам, каб завяршыць ланцуг і запусціць капсуль-дэтанатар. Што для гэтага можа быць лепш, чым завадны будзільнік са званочкам і стукачкай наверсе? Такім чынам, глядзім і слухаем. Затым, калі гэта сапраўды самаробнае ўзбраенне і мы можам раззброіцца без усялякай рызыкі, мы робім візуалізацыю. Калі гэта складаная ланцуг або мы думаем, што ён спрацуе, мы змяшчаем яго ў транспартны сродак для стрымлівання». Ён кіўнуў у бок поля каля халупы. «І прынясіце яго сюды і ўзарвум самі».
  Яны выйшлі на вуліцу. У адной з трох выкапаных у полі глыбокіх ям стаялі за сто метраў ад іх двое маладых людзей. Яны наматалі нешта падобнае на пластыкавую вяроўку для бялізны вакол квадратнай шэра-аліўкавай скрынкі.
  Рун азірнуўся. Яна сказала: «Гэта падобна на апраметную».
  Хілі нахмурыўся. Ён спытаў яе: «Эліёт Нэс?»
  «Не, я маю на ўвазе Аід. Ведаеш, чорт вазьмі».
  «Ах, так, твой аналіз месца злачынства днямі». Хілі азірнуўся на людзей у яме. Ён сказаў Руну: «Ты павінен нешта разумець пра выбухоўку. Каб быць эфектыўнымі, яны павінны быць выбуховымі толькі пры пэўных умовах. Калі вы робіце гэты матэрыял такім узрываецца, калі глядзець на гэта коса-вочы, ну, цяпер гэта не будзе вельмі карысным, ці не так? Чорт вазьмі, большасць выбуховых рэчываў можна знішчыць, спаліўшы іх. Яны не ўзрываюцца; яны проста гараць. Такім чынам, каб ён грымнуў, патрэбныя дэтанатары. Гэта магутныя выбуховыя рэчывы, якія запускаюць асноўны зарад. Памятаеце C-4, які яны выкарыстоўвалі ў другой бамбардзіроўцы? Калі ў вас няма дэтанатара, акружанага прынамсі паловай цалі C-4, вы можаце наогул не атрымаць удару».
  Яна пачула ў яго голасе энтузіязм. Яна падумала, як добра, калі ты знайшоў у жыцці адну рэч, у якой ты сапраўды добры і якой табе падабаецца зарабляць на жыццё.
  «Гэта тое, што мы шукаем», - працягнуў Хілі. «Гэта слабае месца бомбаў. Большасць дэтанатараў запускаюцца электрычным спосабам. Такім чынам, так, мы перарэзалі правады, і ўсё. Калі хтосьці хоча ўдакладніць, ён можа мець дэтанатар з таймерам і кулісны пераключальнік, так што нават калі вы адключыце таймер, любы рух прывядзе да выбуху бомбы. У некаторых ёсць шунт — гальванометр, падключаны да ланцуга, так што, калі вы перарэжаце дрот, стрэлка вагаецца да нуля, таму што ток адключаны, і гэта запускае бомбу. Самая складаная бомба, якую я калі-небудзь бачыў, мела рэле ціску. Усё гэта было ўнутры герметычнай металічнай каністры, напоўненай паветрам пад ціскам. Мы прасвідравалі маленечкую дзірачку, каб праверыць малекулы нітратаў — так працуюць дэтэктары бомбаў у аэрапортах. Вядома, ён быў начынены выбухоўкай. Унутры быў рэле ціску. Такім чынам, калі б мы адкрылі каністру, паветра вырвалася б і запусціла б гэта».
  «Божа, што ты зрабіў?»
  «Мы прывезлі яго сюды і проста збіраліся ўзарваць, але з цэнтра прыйшла інфармацыя, што яны хочуць праверыць кампаненты на наяўнасць адбіткаў пальцаў. Такім чынам, мы змясцілі яго ў гіпербарычную камеру, зраўнялі ціск унутры і звонку, адкрылі і зрабілі яго бяспечным. У ім было два фунты Semtex. Са сталёвым шротам вакол. Як шрапнэль. Чыста супрацьпяхотныя. Дрэнная бомба, сукін сын».
  «Вы завялі робата ў камеру?»
  «Ну, не. Фактычна я яго разабраў».
  «Вы?»
  Ён паціснуў плячыма і кіўнуў у бок ямы, дзе двое мужчын скончылі практыкаванні па абкручванні і адыходзілі да бункера з бетону і мяшкоў з пяском.
  «Яны адпрацоўваюць залік ваенных шыхтоў. Гэта падрыўны блок М118. Каля двух фунтаў C-4. Для падрыву мастоў і будынкаў, дрэў. Яны абматалі яго дэтануючым шнуром і будуць запускаць з пульта».
  З гучнагаварыцеля пачуўся голас: «Яма нумар адзін, агонь у яме! Агонь у нары!»
  «Што яны азначаюць?» — спытаў Рун.
  «Гэтак крычалі ў вугальных шахтах, калі запальвалі запал на дынаміце. Разбуральнікі выкарыстоўваюць гэта цяпер, каб азначаць, што вось-вось адбудзецца выбух».
  Раптам неба запоўніла велізарная аранжавая ўспышка. З'явіўся дым. А праз імгненне ў вушах ляпнуў гром.
  «Лоднікі ненавідзяць нас», — растлумачыў Хілі. «Горад атрымлівае шмат прэтэнзій за разбітыя вокны».
  Рун смяяўся.
  Хілі паглядзеў на яе. "Што?"
  Яна сказала: «Гэта проста дзіўна. Вы прывялі мяне аж сюды, каб даць мне ўрок пра самаробныя выбуховыя прылады».
  "Не зусім", - сказаў ён, разважаючы.
  «Тады чаму вы мяне запрасілі?»
  Хілі на імгненне адвёў позірк і адкашляўся. Твар яго спачатку быў румяны, але здавалася, што ён пачырванеў. Ён адкрыў кейс і дастаў адтуль пару слоікаў дыетычнай колы, два бутэрброды з гастраномам і пакет фрытас. «Я мяркую, што гэта спатканне».
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕСЯТЫ
  
  
  
  Магчыма, ён выглядаў як каўбой, але ён не быў маўклівым тыпам.
  Дэтэктыву Сэму Хілі было трыццаць восем. Амаль палова яго таварышаў па выбуховым атрадзе дэтэктываў трапіла на падрыў у войску, але ён пайшоў іншым шляхам. Спачатку партатыўны - пешы патрульны - потым працуе RMP.
  «Дыстанцыйны аўтапатруль. Гэта значыць міліцэйская машына».
  «Ініцыялы, памятаю».
  Хілі ўсміхнуўся. «Вы размаўляеце з MOS.»
  «Мох?»
  «Ваенны».
  Праз некалькі гадоў пасля гэтага Хілі перайшоў у службу экстранай дапамогі: спецназ Нью-Ёрка. Потым запісаўся ў выбуховую групу. Ён прайшоў месячны курс у Школе небяспечных прылад ФБР у Хантсвіле, штат Алабама, а потым быў прызначаны ў атрад. Хілі вывучаў электратэхніку ў каледжы і вывучаў крымінальнае правасуддзе ў Джона Джэя.
  Ён з хваляваннем расказваў пра сваю хатнюю майстэрню, пра вынаходніцтвы, якія зрабіў у дзяцінстве, пра сваю дваццацігадовую бесперапынную падпіску на Scientific American . Аднойчы ён прыдумаў формулу хімічнага раствора для нейтралізацыі пэўнага выбуховага рэчыва і ледзь не атрымаў патэнт. Але буйны ваенны пастаўшчык апярэдзіў яго.
  Ён ніколі не страляў з пісталета, за выключэннем стрэльбішча, і ўсяго чатыры разы быў арыштаваны. У яго была візітная картка бруклінскай зброевай крамы, на адваротным баку якой было надрукавана чытанне Міранды ; ён ведаў, што ніколі не ўспомніць гэтыя словы пры сапраўдным арышце. Яго некалькі разоў выклікалі на дыван за тое, што ён не надзеў службовы рэвальвер.
  Калі размова стала асабістай, ён стаў цішэй, хоць Рун адчуваў, што яму хочацца пагаварыць. Жонка пакінула яго восем месяцаў таму, і яна атрымала нефармальную апеку над іх сынам. «Я хачу змагацца з гэтым, але не магу прымусіць сябе. Я не хачу прымушаць Адама праз гэта. У любым выпадку, які суддзя прызначыць мне апеку над дзесяцігадовым дзіцем? Цэлы дзень маю справу з выбуховымі прыладамі».
  «Таму яна пакінула цябе?»
  Хілі паказаў праз поле. Рун зноў пачуў статычнае папярэджанне. Яшчэ адна вялізная ўспышка, за якой узнікла вежа дыму вышынёй пяцьдзесят футаў. Руна адчула, як хваля страсення мазгоў ударыла яе па твары, як раптоўны летні вецер. Паліцэйскія, якія назіралі, паднялі пальцы да рота і свісталі. Рун ускочыла на ногі і заапладзіравала.
  «Нітрамонавы зарад, які стварае кратэры», — сказаў Хілі, разглядаючы дым.
  "Фантастычны!"
  Хілі ківаў, гледзячы на яе. Яна злавіла яго, і ён адвёў вочы.
  «Вы маеце на ўвазе працу?» — спытаў ён.
  Руна забылася на сваё пытанне. Потым яна ўспомніла. «Прычына, па якой сышла ваша жонка?»
  «Я не ведаю. Думаю, прычына ў тым, што я так і не вярнуўся дадому. Псіхічна, я маю на ўвазе. Я жыву ў Квінсе. У мяне ёсць дом з лабараторыяй у падвале. Аднойчы вечарам я рабіў нейкую працу ўнізе, і я быў як бы згублены, і мая жонка спусцілася і сказала, што абед гатовы. Я не звяртаў ніякай увагі, расказаў ёй пра эксперымент і сказаў: «Ведаеш, тут як дома». І яна сказала: «Гэта твой дом».
  Рун сказаў: «Не будзь занадта жорсткім да сябе. Прымае два.»
  Ён кіўнуў.
  «Усё яшчэ закаханы ў яе, так?»
  - Ні ў якім разе, - хутка сказаў ён.
  "Угу."
  "Не ўжо."
  Шум ветру напоўніў палігон. Ён стаў маўклівы, амаль непраніклівы.
  Што было б адной з прэтэнзій яго жонкі. Цяжкасць дабрацца да яго.
  Праз імгненне Хілі сказаў: «Раптам, знянацку, яна кажа, што не можа мяне цярпець. Я проста адно вялікае раздражненне. Я яе не разумею. Я ніколі не побач з ёй. Я быў разгублены. Я сапраўды прасіў аб гэтым, у пэўным сэнсе - я падштурхоўваў яе, я ўвесь час казаў ёй, як моцна я яе кахаю, як мне шкада, што я зраблю ўсё... Яна сказала, што гэта яе проста мучыць. Я крыху звар'яцеў».
  - Закаханыя могуць зрабіць гэта з табой, - сказаў Рун.
  - працягваў Хілі. «Напрыклад, калі яна сыходзіла, Шэрыл узяла тэлевізар. Такім чынам, на наступны дзень я магу думаць толькі пра замену. Я пайшоў, купіў Consumer Reports і прачытаў усё пра розныя віды набораў. Я маю на ўвазе, што я павінен быў купіць лепшы тэлевізар, які быў. Гэта стала апантанасцю. Нарэшце, я пайшоў у SaveMart і патраціў — Божа, я не магу ў гэта паверыць — адзінаццаць соцень на гэты набор...»
  «Вой, гэта павінен быць адзін гіпертэлевізар».
  «Вядома, але справа ў тым, што я ніколі не гляджу тэлевізар. Я не люблю тэлевізар. Я б зрабіў такія рэчы. Я быў у даволі дэпрэсіі. Потым аднойчы нам патэлефанавалі пра трубавую бомбу. Бачыце, яны сапраўды небяспечныя, таму што яны звычайна напоўнены порахам, які вельмі няўстойлівы. Рэч важыла каля трыццаці фунтаў. Аказваецца, ён пасаджаны перад вялікім банкам у цэнтры горада. У лесвічнай клетцы. Мы не можам увесці робата, таму я апранаю скафандр і гляджу на яго. Я мог бы проста аднесці яго туды, дзе робат зможа яго забраць, а потым змясціць у камеру стрымлівання. Але я думаю, мне ўсё роўна, памёр я ці не. Такім чынам, я вырашыў самастойна зрабіць рэндэр-сейф.
  «Я пачаў адкручваць канец трубы. І здарылася тое, што частка парашка трапіла ў ніткі каўпачка, і трэнне выклікала зарад».
  «Божа, Сэм...»
  «Аказалася, што гэта чорны порах — не бяздымны. Гэта самая слабая выбухоўка, якую толькі можна знайсці. І большая частка была мокрая і не гарэла. Не зрабіў нічога, акрамя як стукнуў мяне па азадку і нанёс пухіры на далоні. Але я сказаў сабе: «Хілі, час перастаць быць мудаком». Гэта дапамагло мне пераадолець яе даволі добра. І вось дзе я зараз”.
  «Над ёй».
  «Правільна».
  Праз імгненне Рун сказаў: «Шлюб - гэта вельмі дзіўная рэч. Я не ўпэўнены, што гэта здарова. Мая маці заўсёды за мной, каб выйсці замуж. У яе ёсць для мяне спіс людзей. Добрыя хлопцы. Сыны яе сяброў. Яна неканфесійная. Габрэй, WASP ... для яе не мае значэння. Добра, яны накшталт ранжыраваны па прафесіях і, так, у першую чаргу ў доктара, але ёй усё роўна, пакуль я застануся багатай і цяжарнай. О, і шчаслівы. Яна хоча, каб я быў шчаслівы. Багатая, шчаслівая маці. Кажу вам, у мяне вялікае ўяўленне, але я не магу сабе ўявіць, што я жанаты».
  Хілі сказаў: «Шэрыл была вельмі маладая, калі мы пажаніліся. Дваццаць два. Мне было дваццаць шэсць. Мы падумалі, што пара ўладкавацца. Людзі мяняюцца, я мяркую”.
  Цішыня. І Рун адчуў, што яны зайшлі занадта далёка ў асабістае. Ён грэбліва паціснуў плячыма, потым заўважыў пазнанага ім паліцэйскага ў форме і спытаў, што здарылася з баявой ручной гранатай, якую нехта знайшоў у Бронксе.
  «Я ў кабінеце капітана. На сваім крэсле».
  «Яго крэсла?» — спытаў Хілі.
  «Ну, мы спачатку знялі тратыл».
  Ён зноў павярнуўся да Рун і, каб запоўніць маўчанне, яна спытала: «Вы калі-небудзь размаўлялі з гэтым сведкам?»
  Хілі выпіў большую частку газіроўкі, але пакінуў палову бутэрброда. «Які сведка?»
  «Хлопец, які пацярпеў падчас першай бамбёжкі? Першы анёл?»
  Падняўся вецер і пацягнуў да іх дым з палаючай ямы.
  «Так».
  - Ах, - сказаў Рун. «Ці быў ён карысны?»
  Хілі зачапіў вялікія пальцы за тоўсты пояс, што зрабіла яго вельмі падобным на каўбоя.
  - Ты не скажаш мне, што ён сказаў?
  «Не».
  "Чаму не?"
  «Вас не датычыцца».
  «Вы толькі што падалі гэта, што ён сказаў. І гэта ўсё?»
  «Не, гэта не тое». Хілі спрачаўся на імгненне. Нарэшце ён сказаў: «Сведка не быў карысным».
  «Такім чынам, ніякіх падказак няма».
  «Ёсць падказкі».
  «Але за імі ніхто не сочыць», — цынічна сказала яна. «З-за слова, праўда? З цэнтра горада».
  «Я сачу», — сказаў Хілі.
  "Што?" - хутка спытала яна. "Скажы мне!" І яна здагадалася, што ён думаў, ці добрай ідэяй было спатканне.
  «Я праверыў адбіткі пальцаў з тэлефона, з якога забойца тэлефанаваў ёй у ноч выбуху».
  «І...»
  «Нічога. Я таксама сачу за выбухоўкай. Абгортка, якую я згадваў. Я думаю, што мы можам прасачыць інвентар».
   «Значыць, цябе звольняць за ўсё гэта? З-за паведамлення са штаба?»
  «Наколькі я разумею, мой нумар тэлефона ёсць у каардынатара або камандзіра ўчастка. Яны хочуць, каб я спыніўся, мне заўсёды могуць патэлефанаваць».
  Яе рука сціснулася на яго плячы. Яна адчула шыпенне. Часткова гэта была ўдзячнасць за тое, што ён накіраваўся на канечнасці, каб даведацца, хто забіў Шэлі. Часткова гэта было нешта іншае.
  Але ў дадзены момант яна засяродзілася на дэтэктыўнай ролі. «Слухай, Сэм, як наконт таго, каб я табе дапамог?»
  «Што мне дапамагчы?»
  «Знайдзіце забойцу».
  «Не».
  «Давай, мы можам быць камандай!»
  «Руна».
  «Я магу рабіць тое, што вы не можаце. Я маю на ўвазе, што вы павінны рабіць усё законна, так?»
  «Рун, гэта не гульня».
  «Я не стаўлюся да гэтага як да гульні. Вы хочаце злавіць злачынцу». Яна зрабіла акцэнт на гэтым слове, каб даць яму зразумець, што была побач са злачыннасцю і злачынцамі. Потым дадаў: «І я хачу зняць фільм». Яе вусны былі нацягнутыя. «Гэта не гульня».
  Ён бачыў гэты агонь у яе вачах. Больш нічога не сказаў.
  Праз імгненне яна папрасіла: «Скажы мне адно».
  "Што?"
  «Абяцай, што адкажаш».
  «Не».
  «Калі ласка».
  «Магчыма», - сказаў Хілі.
  «А што з адбіткамі пальцаў?»
  "Я казаў табе. Яны былі адмоўныя».
  - Не па тэлефоне, - сказаў Рун. «На лісты? Тыя з «Меча Ісуса», пра анёлаў?»
   Ён спрачаўся. Потым сказаў: «Той, хто іх напісаў, карыстаўся пальчаткамі».
  «Адкуль папера?»
  «Я сказаў, што адкажу на адно пытанне».
  «Вы сказалі, што можа быць. А гэта значыць, што вы не выключылі адказ на два».
  «Я ўсталёўваю правілы. Я табе адказаў. А цяпер паабяцай мне, што ты проста здымеш свой фільм і не ўцягнешся ў расследаванне».
  Яна адкінула челку з вачэй, потым высунула руку. "Добра. Але толькі калі вы дасце мне эксклюзіўнае асвятленне ў прэсе».
  «Здзелка». Яго вялікая, моцная рука абхапіла яе. Ён не адпусціў. На імгненне быў толькі шум ветру. Яна ведала, што ён хоча пацалаваць яе, і была гатовая пацалаваць яго ў адказ - у пэўным неабавязковым выглядзе. Але момант прайшоў, і ён адпусціў яе руку. Нейкі момант яны глядзелі адзін на аднаго. Затым ён павярнуўся да ямы.
  «Давай, — сказаў ён, — я табе дазволю кінуць ручную гранату, хочаш».
  «Так?» — усхвалявана спытала яна.
  «Ну, практыка».
  Рун сказаў: «Гэта нармальна. Я буду дабівацца».
  
  Праз вялізны праём за кулісамі Рун убачыў будаўнічую пляцоўку, а не тэатр.
  Водар быў спілаванага дрэва і шчымлівы, салодкі пах фарбы і лаку. Піламатэрыялы былі ў бесперапынным руху, іх неслі хрыпатыя мужчыны ў футболках з надпісамі даўно мінулых брадвейскіх п'ес. Па пыльнай, патрапанай сцэне віліся кабелі.
  Крыкі, грукат, грукат, грукат малаткоў, пранізлівы віск электрапіл, фрэзераў, дрылі.
  Яна выйшла на крылы сцэны. Праўда, яна малявала фоны для аднаго гімназічнага спектакля, як сама расказвала Артур Такер. І яна ўдзельнічала ў некалькіх конкурсах. Але яна ніколі не была за кулісамі сапраўднага тэатра. І яна не ўсведамляла, колькі месца было за фіранкай.
  І якое гэта было пачварнае, пацёртае, збітае месца.
  Велізарная пячора, вялізная яма ў падземным свеце. Яна незаўважна прабралася да сцэны. Тры чалавекі сядзелі ў першым шэрагу, схіліўшыся над сцэнарам. Двое мужчын і жанчына. Іх дыскусія была ажыўленай. У іх былі рознагалоссі.
  — перабіў Рун. "Прабачце мяне…. Вы Майкл Шміт?»
  Мужчына гадоў сарака пяці падняў вочы, і першым яго рухам было зняць акуляры для чытання, якія мелі напалову лінзы ў ніжняй частцы аправы.
  "Так?"
  Астатнія — цяжкі мужчына ў рабочай кашулі і жанчына, якая прагна зацягвалася цыгарэтай і змрочна выглядала — не падымалі вачэй. Яны глядзелі на сцэнар, быццам апазнавалі цела ў моргу.
  Рун сказаў: «У вашым офісе мне сказалі, што я магу знайсці вас тут».
  «Яны цяпер? Мне трэба будзе з кімсьці пагаварыць пра гэта». Шміт быў невысокі, вельмі кампактны і ў добрай форме. Рун бачыў, як яго біцэпсы былі сціснутыя абшэўкамі кашулі з кароткімі рукавамі. Нягледзячы на тое, што ён быў мускулісты, яго твар выглядаў нездаровым; яго вочы былі чырвоныя і слязлівыя. Магчыма, алергія.
  Магчыма, падумала яна, слезацечны газ CS...
  Яна агледзела месцы каля прадзюсара ў пошуках чырвонай вятроўкі і капелюша. Ніводнага не бачыў.
  І ён, здаецца, не пазнаў у ёй чалавека, на якога мог напасці на пірсе. І ўсё ж яго прафесія стварала ілюзію тэатра…
  "Чаго ты хочаш?" - коратка сказаў ён.
  Рун сказаў: «Ці магу я атрымаць ваш аўтограф?»
   Шміт міргнуў вачыма. «Як, чорт вазьмі, вы прайшлі міма аховы?»
  «Толькі што зайшоў. Калі ласка, я заўсёды хацеў твой аўтограф».
  Ён уздыхнуў.
  « Калі ласка ».
  Ён зірнуў на астатніх, якія ўсё яшчэ глядзелі на сцэнар і змрочна шапталіся. Ён стаяў. Шміт кульгаў і адзін раз паморшчыўся, калі падымаўся на сцэну па запэцканай фанернай лесвіцы.
  Яна высунула руку. Ён зірнуў на яе без аніякага выразу і прайшоў міма. Падышоў да кавамашыны і наліў сабе вялікі кубак. Ён вярнуўся, зноў зірнуў на пісьменнікаў, якія спрачаліся, ці хто б яны ні былі, і сказаў: «Добра».
  «Гэта так акуратна. Дзякуй». Яна працягнула яму ліст паперы і Crayola.
  «Каму?»
  «Мама».
  Ён надрапаў некалькі неразборлівых слоў. Аддаў назад. Рун узяў яго, потым паглядзеў на яго. Ён фыркнуў носам, высмаркаўся палатнянай хустачкай і спытаў: «Я магу яшчэ што-небудзь зрабіць для вас, міс Рун?» Ён стаяў, падняўшы сцёгны, глядзеў на яе і чакаў.
  "Добра." Яна адклала аўтограф. "Я схлусіў."
  «Я зразумеў гэта».
  «Ну, я хацеў твой аўтограф. Але я таксама хацеў задаць вам некалькі пытанняў».
  «Я не займаюся кастынгам. Дайце сваё рэзюмэ…”
  «Я таксама не хачу быць актрысай».
  Ён міргнуў, потым засмяяўся. «Ну, у такім выпадку вы адзіная жанчына ва ўсім горадзе, якой не споўнілася дваццаць пяць гадоў».
  «Я здымаю фільм пра актрысу, якая праходзіла для вас праслухоўванне. Шэлі Лоў?»
  Вочы ў яго мітусіліся, як у спалоханай вавёркі? Дык можа ён пазнаў яе цяпер?
  Ён сказаў: «Я не памятаю Шэлі Лоў».
  "Вы павінны. Я чуў, што вы ледзь не прапанавалі ёй зняцца ў гэтай п'есе.
  Ён засмяяўся, спалохаўся. "Я мушу? Ну, паненка, я не».
  «Яна збіралася быць вядучай».
  «Былі сотні актрыс, якія спадзяваліся на галоўную ролю ў гэтай п'есе. Мы нарэшце выбралі адзін. Гэта была не місіс Лоў. Цяпер, калі вы будзеце...
  «Яе забілі».
  Яго ўвага завагалася. Ён вывучаў некаторыя канструкцыі. «Мне шкада гэта чуць».
  Рун мог бачыць, якім ён не быў. Яна маўчала, гледзячы на яго.
  Нарэшце Шміт сказаў: «І вы расказваеце яе гісторыю жыцця?»
  «Нешта такое. Вось яе фота». Рун працягнуў яму рэкламны кадр, які ёй падала Ніколь. Ён вывучыў яго з адасобленай цікавасцю нуднага даішніка, які чытае вадзіцельскае пасведчанне, і вярнуў ёй. «Не ўспамінай яе. Як вы думаеце, чаму яна прайшла праслухоўванне ў нас?»
  «Я чуў, што яна».
  - Ах, - сказаў Шміт, зноў усміхаючыся. «Тэатральныя плёткі. Ніколі не варта давяраць».
  «Тады, магчыма, вы зможаце паправіць рэкорд. Вы сапраўды яе не памятаеце?»
  «Міс Рун, вы павінны зразумець. Па-першае, я сам не займаюся папярэднім кастынгам. Для гэтага ў нас ёсць кастынг-дырэктар...
  «Што ў яго...»
  «—які ўжо не ў кампаніі, і я не ведаю, дзе ён. Па-другое, большасць людзей, якія кажуць, што праходзяць інтэрв'ю або праслухоўванне з Міхаэлем Шмітам, не робяць нічога, акрамя таго, каб іх агент даслаў нам здымак галавы і копію свайго рэзюмэ або стаяў у чарзе на EPA або EPI, які доўжыцца дзесяць секунд. Гэтая місіс Лоў калі-небудзь праслухоўвалася ў нас? Сумняваюся. Яна калі-небудзь хадзіла ў мяне на праслухоўванне ? Ніякай непавагі да мёртвых... але калі твая сяброўка сказала, што яна амаль атрымала ролю, - ён павярнуў далоні ўверх, - яна схлусіла.
  Побач пачуўся моцны грукат. Рабочы сцэны перакуліў вялізны стос два на чатыры. Шміт павярнуўся да яго, твар прадзюсара скрывіўся ад лютасці. " Што ты робіш?"
  «Прабачце, містэр Шміт. Я..."
  «Мы адстаем ад графіка, таму што такія крэтыны, як вы, не ведаюць, што вы робіце. Яшчэ адна памылка, і ты адсюль».
  «Я сказаў, што прашу прабачэння», - сказаў мускулісты малады чалавек. «Гэта быў няшчасны выпадак».
  Шміт зноў павярнуўся да Руна. «Вакол мяне ідыёты... У наступны раз, калі захочаш са мной пагаварыць, патэлефануй у мой офіс. Запісацца на прыём. Хаця, — ён павярнуўся і пайшоў да лесвіцы, — я шчыра спадзяюся, што наступнага разу не будзе.
  Рун некаторы час глядзеў на яго. Убачыў, што, на думку Міхаэля Шміта, яна перастала існаваць. Яна праслізнула за кулісы і спынілася, гледзячы, як малады сцэнічны рабочы злосна перастаўляе брус, які ўпаў на падлогу.
  
  Яна так пазяхнула, што ў яе задрыжалі сківіцы, а з вачэй пацяклі густыя слёзы.
  Было дзесяць гадзін вечара, Рун сядзеў у студыі L&R, на Moviola — старой планшэтнай машыне для мантажу фільмаў — перамотваючы кадры для рэкламы House O' Leather. Лары здымаў каля гадзіны, як хатняя дачка рабіла здымкі на прышчавым фоне. Рун разам рэдагаваў кавалкі фільма, прытрымліваючыся нататак Боба.
  Мэры Джэйн - якую Рун вырашыў зрабіць нехта выдатны адміністратар — пакінула ўласную запіску, доўгі спіс выпраўленняў у каштарыс. Яна падпісала: Калі ласка, імкніцеся да 8:30. І памятайце: заўтра вялікі дзень. Давайце ўсе будзем светлавокімі. Чао! MJ C .
  Дзверы адчыніліся. Боб увайшоў і падышоў да шэрай машыны, утаропіўшыся ў экран. Хвіліну ён ёй нічога не казаў. «Ой, яны ідуць, каханая?»
  «Я прынясу іх вам раніцай». Ён адвёў яе руку ад ручкі і сам павярнуў яе, разглядаючы адрывістыя сцэны на маленькім экране. Рун глядзеў на яго 18-каратны залаты бранзалет, калі яна сказала: «Я не ведала, што ты штодня бегаеш, калі гэта проста рэклама».
  «Мы крыху больш — што гэта за слова? — уважліва ставімся да гэтага. Бюджэт і ўсё, разумееце».
  «Як прайшоў абед для кліентаў?»
  «Хлопец стары пярдун, а яго дачка… Хрыстос. Вы разумееце, што я маю на ўвазе, яна не дае нічога добрага. На маё сцягно. Пасля захацелі выпіць, толькі ўдваіх. Я хачу папрасіць крывавае знясіленне, сысці ад шалёнай птушкі. А потым Мэры, праклятая Джэйн - для цябе айсберг. Ён пакруціў ручку. Ён нахмурыўся. «Дадайце яшчэ дзве секунды перад знікненнем. Яе стары думае, што яна нейкая прынцэса Ды».
  «Я ўжо скончыў яе серыю».
  «Ну, скончы яшчэ раз».
  «Ці думаў ты пра мяне, седзячы тут галодны, пакуль еў вытанчаную ежу?»
  «А, прынёс табе падарунак».
  Ён працягнуў ёй папяровы пакет з тлустай плямай.
  «Так?»
  Яна адкрыла. Унутры быў фольгаваны лебедзь.
  «Гэй, ты прынёс мне нешта з сабой».
  «Ну, так».
  Яна адкрыла лебедзю спіну. Яна глядзела на гэта ўніз.
  «Гэта рэшткі ежы, ці не так, Боб? Гэта не мяшок-лебедзь. Гэта сабачая сумка».
   «Я думаў, што вам можа спадабацца нешта».
  Рун тыкаў алоўкам у змесціва. «Гэта зялёныя бабы і бульба. Вось і ўсё, што засталося. Што з гэтым пайшло?»
  «Не ведаю. Магчыма, гэта быў стейк». Ён пацягнуўся і на імгненне стаў выглядаць мілым нявінным хлопчыкам, якім ніколі ў жыцці не быў, і выйшаў за дзверы. «На заўтра восем трыццаць, лялька. «Я люблю круасаны, так што набяры іх па дарозе?»
  Дзверы зачыніліся за ім.
  Халодную бульбу яна набіла і ўжо хацела выкінуць, як адчула, што ў жываце бурчыць. Яе рука вагалася.
  «Двайны чорт».
  Рун адкрыла плёнку, а затым, зірнуўшы ў акно, каб пераканацца, што Боб сышоў, паставіла сваю ўласную відэакасету на відэарэдактары Sony побач з Moviola і пачала запісваць стужку. Яна назірала, як ела бульбу і фасолю, выкарыстоўваючы два алоўкі, як палачкі.
  Здымкі Дэні Трауба не сказалі ёй нічога, акрамя таго, што прадзюсер порна быў дурным, эгаістычным, рагатым вырадкам. Здымкі Міхаэля Шміта, зробленыя схаванай відэакамерай, казалі ёй, што ён быў разумным, няшчырым, эгаістычным вырадкам, які, магчыма, быў ці не, але, па меншай меры, не дазваляў гэтаму перашкаджаць яго працы .
  Рун паўтарыла мігценне ў яго вачах, калі згадала імя Шэлі Лоў. Малюсенькі рух. Пра што ён думаў? Што ён запомніў?
  Яна не магла сказаць. Як сказаў ёй Лары: «Камеры не хлусяць, каханая, але гэта не значыць, што яны кажуць усю праўду».
  Не, стужка Шміта сказала ёй вельмі мала. Але стужка з Артурам Такерам… была іншай.
  Першае, што яна заўважыла: трэнер Шэлі па акцёрскаму майстэрству правёў некалькі хвілін, выпадкова прыкрываючы нешта на сваім стале, размаўляючы з ёй. Гэта мог быць стос папер або рукапіс. Ён быў вельмі тонкім; яна не мела нават заўважыў, што ён робіць гэта ў офісе. Чаго ён не хацеў, каб яна ўбачыла? Рун пераматала стужку і зрабіла стоп-кадр выявы. Яна нічога не магла разабраць.
  Але потым яна зірнула на таблічку на сцяне ззаду яго. На ім быў уручаны камплект медалёў. Але не тыя медалі па пошце, якія ўшаноўваюць дурныя падзеі, такія як выдатныя моманты прамысловай рэвалюцыі. Франклін Манетны двор. Гэта былі сапраўдныя ваенныя медалі, а таксама іншыя сувеніры, у тым ліку залаты крыж.
  Яна прыжмурылася, разглядаючы іх, успамінаючы адзін са сваіх любімых фільмаў. Чорна-белы фільм, зняты студыяй Metropolitan у 50-я гады. Баявыя рэйнджары . Фільм аб другой сусветнай вайне. Адзін з галоўных герояў - добры хлопец з горада на Сярэднім Захадзе, якога грае такі, як Аўдзі Мэрфі - баіцца бітвы. Ён ніколі не ўпэўнены, што яго мужнасць зломіцца. Але ў рэшце рэшт ён падкрадаецца да варожага моста і самастойна разносіць яго на кавалкі, каб не даць ворагу прыслаць падмацаванне.
  Яна ўспомніла маленькі значок з паўмесяцам — простае слова РЭЙНДЖЫ на плячы героя — калі ён ляжаў пры смерці ў апошняй сцэне фільма. Гэта выглядала гэтак жа, як бірка Артура Такера на яго бляшцы з медалямі. Ён таксама быў рэйнджарам.
  Яшчэ яна запомніла сцэну раней у фільме, калі іншы салдат спытаў у героя, ці ведае ён, як усталяваць выбухоўку на мосце.
  І ён адказаў: «Вядома, сяржант. Усе рэйнджары ведаюць, як падарваць рэчы. Гэтаму нас вучаць на трэніроўках».
  
  РАЗДЗЕЛ АДЗІНАЦЦАТЫ
  
  
  
  Артур Такер адчуваў сябе старым.
  Седзячы ў сваім пыльным кабінеце на Таймс-сквер, ён апусціў цьмяна-белую спіраль абагравальніка ў пабіты кубак з вадой. Яно люта пырснула. Калі вада закіпела, ён зняў змеявік і апусціў двойчы выкарыстаны пакецік гарбаты Lipton з скарыначкай. Сонечнае святло прабівалася праз фіранкі, якія бляклі хвалямі, якія адзначалі праход сонца на працягу года. Звонку гукі будаўніцтва былі падобныя на шум бітвы.
  Адчуванне старога.
  Часам, гледзячы на сцэну на аднаго са сваіх юных пратэжэ, ён адчуваў сябе зусім не старым. Ён амаль верыў, што ён усё яшчэ дваццаціпяцігадовы, апрануты ў затхлыя касцюмы Розэнкранца, Бенволіа або маладога прынца Хэла, які чакае свайго сігналу, каб выйсці са сцэны справа.
  Але не сёння. Нешта выклікала гэта хваравітае адчуванне старажытнасці, калі ён сышоў з цягніка Восьмай авеню на Пяцідзесятай вуліцы і павольным зігзагам пайшоў да сваёй офіс. Гледзячы на шатры тэатраў. Многія з іх знаходзіліся цяпер на першых паверхах шматпавярховых дамоў; яны не былі асобнымі структурамі, як старая грандыёзная Хелен Хэйз, Марцін Бэк, Маджэстык. Ён падумаў, што гэта нешта гаворыць — тэатры з'яўляюцца часткай офісных будынкаў. Калі ён успомніў старыя шатры — вялізныя трапецыі з пункцірнымі ліхтарамі, — ён успомніў у асноўным лагатыпы музычных камедый. Чаму ён уяўляў сабе гэта (форму тэатра, якую ён не любіў і рэдка наведваў) лягчэй, чым шатры, якія абвяшчалі п'есы Мілера і О'Ніла, Ібсена, Стрындберга і Мамета, усіх з якіх ён лічыў геніямі?
  Напэўна, таму, што ён старэе, палічыў ён.
  Ён думаў пра сваіх вучняў. Дзе яны ўсе былі? Тузін на Брадвеі ці па-за ім. Шэсць ці сем у тэлевізійных сіткомах або прыгодніцкіх шоу. Два дзясяткі ў Галівудзе.
  І сотні і сотні тых, хто пайшоў у бухгалтарскі ўлік, юрыдычны, сталярны, рэкламны, сантэхнічны.
  Сотні і сотні тых, хто быў добры, але не дастаткова добры для сістэмы: зорнай сістэмы, гэтай праклятай перавернутай піраміды, дзе так мала месца для людзей на вяршыні.
  Артур Такер пацягваў гарбату і думаў, ці не было яго жыццё правалам.
  А цяпер… выпадак з Шэлі Лоў. Ён не быў упэўнены, ці...
  Яго тэлефон зазваніў, раздаўся рэзкі металічны звон. Ён узяў яго, сказаў: «Прывітанне».
  І пачуў, як нейкая задыханая маладая дзяўчына размаўляе мілю за хвіліну. Праверкі? Яна казала нешта пра праблемы з поштай. Яна знаходзілася на першым паверсе будынка, і некаторыя чэкі на яго імя былі няправільна дастаўлены ў яе офіс. Такер не верыў, што чакае чэкаў. Большасць яго студэнтаў расплачваліся наяўнымі ў канцы ўрокаў, аддаючы яму хрумсткія каштоўныя дваццаткі прама з банкамата Chase.
   «Ну, яны падобныя на чэкі. Я тут зусім адна. Я не магу іх выхаваць. Вы хочаце, каб я пакінуў іх сёння каля сваіх дзвярэй».
  У такім выпадку яны знікнуць праз пяць хвілін, ён ведаў.
  «Я схаджу. Якая кантора?»
  «Раз-ой-тры. Калі я не адкажу адразу, я магу быць на тэлефоне,» сказала яна. «Я зайду на хвілінку».
  Такер нацягнуў свой твідавы пінжак са скуранымі нашыўкамі на локцях і ірванай атласнай падкладкай. Ён забыўся свой капялюш. Ён увайшоў у цёмны калідор, замкнуўшы за сабой дзверы. Ён націснуў вялікую чорную кнопку, каб выклікаць ліфт, і пачакаў тры хвіліны, пакуль той не прыехаў. Ён увайшоў унутр і пачаў цяжкае падарожжа ўніз на першы паверх.
  
  Рун паспрабаваў зубную кірку.
  Яна набыла яго ў аптэцы ў прадаўца, які не выглядаў асабліва цікавым, чаму стаматалагічны інструмент можа зацікавіць чалавека, які носіць Day-Glo Keds і міні-спадніцу з малюнкамі птэрадактыляў. Потым яна вярнулася ў плывучы дом. Яна патрэніравалася на замках некаторых унутраных дзвярэй і даволі хутка іх адчыніла. Яна не падышла да ўваходных дзвярэй, у якіх быў цыліндр дзвярной ручкі і Медэка, таму што ў яе ўзнікла цярпенне. Ва ўсялякім разе, палічыла яна, тэорыя, несумненна, тая ж.
  Гэта не было.
  Пацеючы, паніка нарастала, яна пяць хвілін працавала каля дзвярэй Артура Такера. Нічога не здарылася. Яна ўцягвала кірку, круціла яе і круціла і чула пстрычкі, шчоўканне і разблакіроўку, і ўсё гэта прыносіла сапраўднае задавальненне.
  Але нічога не адбылося. Дзверы заставаліся надзейна замкнёнымі.
  Яна адступіла. Часу не было. Такер вернецца праз тры-чатыры хвіліны, меркавала яна.
   Яна агледзела калідор. На гэтым паверсе было яшчэ толькі двое арандатараў: офіс адваката з шыльдамі на англійскай і карэйскай мовах і кампанія-імпарцёр. Ні пад дзвярыма не было святла.
  «О, чорт вазьмі».
  Руна штурхнула локцем праз шкло. Унутр упаў вялікі трохкутны кавалак. Яна працягнула руку і павярнула зашчапку.
  Чатыры хвіліны… у вас толькі чатыры хвіліны.
  Але аказалася, што ёй не трэба нават столькі часу.
  Таму што якраз пасярэдзіне стала Такера было тое, што яна шукала — стос папер, які ён вельмі стараўся схаваць. Але гэта быў не проста стос папер; гэта была п'еса. Назва была «Дастаўленыя кветкі» . Такер, здавалася, рабіў нататкі на палях - дапаўненні, выдаленні, рэкамендацыі. Не шмат, некалькі слоў тут і там. Але адно змяненне было даволі радыкальным, падумаў Рун. Не ў самой п'есе, а на вокладцы: Такер выкрасліў Шэлі Лоў і напісаў сваё імя.
  Лінія аўтарскага права таксама была зменена, яго імя заменена на яе.
  На вокладцы была яшчэ адна нататка: Тэатр Хэймаркет, Чыкага — зацікаўлены .
  «Шэлі мёртвая ўжо некалькі дзён», — са злосцю падумаў Рун, — а гэты прыдурак ужо скраў яе сцэнарый і прадаў яго камусьці.
  Вазьмі, сказала яна сабе. Гэта доказы.
  Але потым Такер убачыў, што яго няма. Яна зазірнула за парту. На яго крэдэнцыі былі стосы іншых п'ес, таксама ў вольных вокладках, як гэтая. Яна перарылася ў іх і знайшла іншую, на якой Такер выкрэсліў імя Шэлі і паставіў сваё на яго месцы.
  Яна кінула яго ў сваю леапардавую сумку і выйшла з кабінета. У калідоры за ёй ззаду пачуўся гучны пстрычка.
  Яна памылялася. Такер не чакаў каля дзвярэй унізе так доўга, як яна спадзявалася. Ці, магчыма, хтосьці сказаў яму, што кампанія пераехала некалькі месяцаў таму. Ва ўсякім разе, ліфт адкрыўся, як толькі яна паднялася на лесвічную клетку. Яна чула яго крокі, чула, як яны спыніліся, чула, як ён прамармытаў «О, не», калі ён убачыў разбітае шкло. Яна прайшла праз супрацьпажарныя дзверы і па дзве, потым па тры лесвіцы спусцілася на першы паверх.
  На вуліцы яна ўбачыла паліцэйскага. Першым яе жаданнем было бегчы. Але потым яна ўспомніла, што ні ў якім разе Артур Такер не будзе выклікаць паліцыю. У лепшым выпадку ён быў злодзеем. У горшым — забойца.
  
  Агні былі бліскучымі кропкамі чыстага сонца.
  Рун, у трыццаці футах ад сябе, стоячы за тлустымі слупамі, адчуў цяпло ад агнёў і задумаўся пра дзве рэчы. Чаму асвятляльнік вырашыў выкарыстаць чатыры 800-ватныя лямпы Redhead, якія былі занадта вялікімі для памеру набору?
  Гэта было першае, што яна задумалася. Другое: што адбывалася ў галаве Ніколь Д'Арлеан, якая была аголенай і змагалася з высокім, худым, цёмнавалосым мужчынам на ружовай атласнай прасціне, яе доўгія ідэальныя ногі з усёй сілы сціскалі талію хлопца. ?
  «Вось і ўсё, дзетка, так, там ооооо, ты ведаеш, што мне падабаецца, ты ведаеш, чаго я хачу, дай мне гэта, трахні мяне трахай...»
  Калі яна стамлялася весці такія дыялогі, Ніколь проста плакала і мяўкала. Чалавек над ёю ў асноўным рохкаў.
  Люта пацеючы, яны часта мянялі позу — місіянерства, здавалася, было пас. Некаторыя паставы былі крэатыўнымі, але, здавалася, знясільваючымі нават глядзець; добра, што Ніколь і яе партнёр былі спартыўныя.
   «Божа, — падумаў Рун, — калі б ты мне заплаціў, я не змог бы падняць ногі так высока».
  Гукі іх любоўных заняткаў адплывалі ў цёмныя шчыліны студыі Lame Duck.
  Аператар у майцы наблізіўся, нібы аб'ектыў відэакамеры Ікегамі быў трэцім удзельнікам ménage à trois. Астатнія члены экіпажа нудзіліся, абапёршыся на лёгкія падстаўкі і трыножкі, папіваючы каву. Па-за гарачым ззяннем, якое акружала матрац, Дэні Трауб, які сёння выконвае абавязкі рэжысёра, нецярпліва махнуў рукой і загадаў аператару абыйсці здымачную пляцоўку. «Ты прапусціў стрэл, твая задніца - трава».
  «Я не прапушчу гэтага».
  «Учора нага Шарона перашкаджала. Вы не маглі бачыць Diddly ".
  «Не прапушчу», — адказаў аператар. І пасунуўся бліжэй да дзеянняў.
  Рун вярнулася да сваёй медытацыі. Пра што б Ніколь думала? Яны займаліся гэтым паўгадзіны. Здавалася, яна ўзбуджаная. Але ці было гэта падробкай? Ці была яна засяроджана на -
  Потым, хваляванне.
  Акцёр спыніў накачку і ўстаў. Ашаломлены, мутны, цяжка дыхае. Ніколь зірнула на яго пахвіну і ўбачыла праблему. Яна нахілілася наперад і ўзялася за працу ротам. Яна выглядала даволі ўмела, але мужчына не адказаў. Ён раптам адышоў ад святла. Ніколь села і ўзяла халат, які прапанавала ёй маладая жанчына, памочніца. Акцёр шукаў ручнік, знайшоў і нацягнуў яго на пояс.
  «Вось і ўсё», - паклікаў акцёр. Жэстыкуляцыя, разведзеныя далоні, пацісканне плячыма.
  Дэні Траўб уздыхнуў, а потым выкрыкнуў загады. Святло патухла. Камера выключылася. Захопы і гаферы сышлі са здымачнай пляцоўкі.
   - Трэці раз на гэтым тыдні, Джоні, - прашаптаў Траўб.
  Акцёр глыбока зацягнуўся на Camel. «Тут занадта горача. Што з кандыцыянерам?»
  «Кандыцыянер?» Галава Траўба павярнулася да ўяўнага антрэсолі. - Яму трэба - што? - трыццаць два градусы, перш чым ён зможа падняцца?
  Джоні глядзеў у падлогу, але засяроджваўся на шасці цалях пад ёй. "Я стаміўся."
  «Я плачу табе тысячу даляраў за жорсткі член. Гэты фільм павінен быў быць у бляшанцы тыдзень таму».
  «Дык страляйце вакол мяне. Устаўце некалькі стандартных уставак».
  «Джоні», — як Траўб размаўляў з шасцігадовым падлеткам, — «людзі адкладаюць капейкі, каб браць напракат стужкі з вамі і вашай ступнёй. Яны хочуць бачыць, як чарадзейная палачка робіць сваю магічную справу, разумееш?»
  "Я стаміўся ."
  «Вы нацягнутыя, што вы ёсць. Вы ведаеце, што кока-кола робіць з вашым інь-янь. Вы можаце быць юрыстам, доктарам, музыкам, магчыма, нават чортавым пілотам авіякампаніі і рабіць усё, што хочаце, і гэта не сапсуе вашу працу. Але чалавек, які робіць порна, не можа зрабіць столькі, колькі вы робіце».
  «Проста дайце мне пару гадзін».
  «Не, я даю табе чортавы боты. Выйдзі».
  Ніколь назірала з краю ложка. Яна ступіла да іх. «Дэні...»
  Траўб праігнараваў яе.
  Джоні нешта прамармытаў. Ён падышоў да кута здымачнай пляцоўкі. Са скураной сумкі ён дастаў сіні шкляны флакон. Траўб падышоў і вылупіў яго з рукі. Ён стукнуўся аб сцяну і ўпаў, круцячыся.
  «Чорт вазьмі, Дэні, чаму...»
  Ён моцна штурхнуў Джоні да сцяны. Злосна ўсміхнуўся, агледзеўшыся. «Ён думае, што я жартую? Так, ён робіць! Чалавек думае, што я жартую... Я не магу дазволіць сабе больш насіць цябе».
   «Выразаць».
  «Маўчы!» Словы былі рэзкімі, высокімі, шалёнымі. Напэўна, усе на здымачнай пляцоўцы чулі. Але ўсе яны адводзілі вочы — на лісты раскладаў, рахункі-фактуры або сцэнарыі. Ці яны глядзелі на каву і гарбату, якія прымусова памешвалі.
  Джоні адцягнуўся. Ён сеў на ложак, рассеяна шукаючы сваю вопратку.
  Ніколь падышла да шейкера, які ўпаў, падняла яго і неасцярожна прапанавала Джоні. Траўб ступіў наперад і вырваў яго з яе рукі.
  «Ты тупая сука. Ты не чуў, што я толькі што сказаў?»
  «Я проста...»
  Траўб зноў павярнуўся да Джоні. «Я заплаціў вам наперад за гэты тыдзень. Я хачу вярнуць палову».
  Ніколь сказала: «Дэні, пакінь яго ў спакоі, давай».
  Траўб павярнуўся на яе. Сказаў злосна: «Сапраўдная актрыса ведала б, як падняць яго. Ты, чорт вазьмі, бескарысны».
  Ніколь відавочна баялася яго. Яна праглынула і адвяла позірк ад яго малюсенькіх пранізлівых вачэй. «Не звальняй яго, Дэні. Давай. У яго, ведаеце, былі праблемы з працаўладкаваннем».
  Твар Траўба расплыўся ў цёмнай малпавай усмешцы. «Імпатэнтная порназорка, у якой праблемы з працаўладкаваннем? Вы мяне сраце».
  «Яму цяжкі час, вось і ўсё».
  Траўб сказаў Джоні: «Хрэн грошы. Проста ідзі адсюль».
  Джоні рэзка павярнуўся і сышоў са здымачнай пляцоўкі.
  - Мудак, - прашаптала Ніколь.
  Траўб павярнуўся і схапіў яе за задражнілі валасы. Ён прыцягнуў яе галаву да сваёй. «Ні… ты… ніколі».
  Ніколь хныкнула. «Прабачце, прабачце, прабачце...»
  Гнеў ахапіў Траўба. Ён сціснуў руку ў кулак. Але ён азірнуўся. Мажны памочнік у майцы заварушыўся. Аператар зрабіў крок да іх. Траўб крыху пачакаў і адпусціў ёй валасы.
  Рука Ніколь паднялася да галавы і памасіравала скуру галавы. Траўб зноў фальшыва ўсміхнуўся ёй і паляпаў па шчацэ. Яна папярхнулася, чакаючы аплявухі. Ён засмяяўся і падсунуў флакон з кока-колай паміж яе грудзей. «Вось мой...»
  Яна адкінула валасы і пайшла прэч.
  Траўб крыкнуў ёй услед: «...добрая дзяўчынка».
  
  - Абутак, - сказала Ніколь Руну. «Шмат разоў я думаю пра абутак».
  «Абутак? Як на нагах?»
  «Так. Ведаеш. Проста абутак».
  Рун і Ніколь сядзелі ў адной з грымёрак «Кульгавай качкі», якая ўвогуле не была пакоем, а проста зонай, адгароджанай ад астатняй часткі студыі трэснутым і абгрызеным мышамі Шытрокам. Яны былі на чацвёртым паверсе, паверхам вышэй за бамбаванне. Ніколь сказала, што кампанія вырашыла не рухацца, што, на яе думку, было вельмі ліпкім, таму што Шэлі была забітая проста пад імі. «Дэні кажа, што ў нас з арэндадаўцам добрая дамова. Што б гэта ні значыла».
  Рун прабраўся ў грымёрку пасля інцыдэнту з Траубам. Там яна паставіла камеру і наблізіла твар Ніколь буйным планам. Яна панізіла голас, каб ён гучаў як Фэй Данауэй у сетцы , і спытала: «Пра што ты думаеш, калі ты на здымачнай пляцоўцы з уключанымі камерамі і ты робіш гэта з мужчынам?»
  «Толькі адзін чалавек?»
  «Я маю на ўвазе, з кім заўгодна».
  «Дэні часта любіць здымацца з двума мужчынамі».
  Рун сказаў: «Добра, скажам, што вы на здымачнай пляцоўцы з двума мужчынамі».
  Ніколь кіўнула, каб паказаць, што зразумела пытанне, і загаварыла пра абутак.
  «Я шмат думаю пра Ferragamos. Сёння перад тым з Джоні я ўяўляў гэтую выдатную пару. У яго ёсць цудоўны бант збоку, вельмі маленькі і мілы». Ніколь была апранута ў бліскучы серабрысты камбінезон з шырокім белым поясам. На ёй былі каўбойскія боты з металічнымі заклёпваннямі па баках. Яе валасы былі высока забраныя. Рун заўважыў, што яе скура на галаве была злёгку чырвонай ад таго месца, дзе яе схапіў Траўб.
  «Я люблю абутак. У мяне каля шасцідзесяці пар. не ведаю Яны мяне супакойваюць. Па нейкай прычыне."
  «Шэсцьдзесят?» — са здзіўленнем прашаптаў Рун.
  «Гэта было адно адрозненне паміж мной і Шэлі. Я трачу ўсё, што зарабляю. Яна паклала ўсё гэта ў паявыя фонды і акцыі, падобныя рэчы. Але мне падабаецца адзенне. Што я магу сказаць?»
  «Я бачыў пару вашых фільмаў. Вы выглядалі так, быццам вы сапраўды ўзбуджаны, сапраўды ў захапленні. І вы проста прыкідваліся?»
  Ніколь паціснула плячыма. «Я жанчына; У мяне было шмат практыкі ў фальсіфікацыі».
  «Вы павінны думаць пра нешта іншае, чым абутак».
  «Ну, ёсць тэхнічныя моманты, пра якія варта патурбавацца. Я пад правільным вуглом, ці гляджу ў камеру, ці пагаліў я падпахі, ці паўтараю ўвесь час адны і тыя ж словы?»
  «Хто піша дыялогі?»
  Ніколь нервова зірнула на камеру. Яна прачысціла горла. «Мы складаем большую частку. Справа толькі ў тым, што можна падумаць, што гэта будзе лёгка. Вы проста глядзіце ў камеру і размаўляеце. Але гэта не так. Вы як бы замярзаеце. Вы ведаеце , што сказаць, словы і ўсё, але тое, як гэта сказаць , вось што для мяне так цяжка».
  Рун сказаў: «Ты здаўся мне добрым. І я бачыў пару вашых фільмаў».
  «Так?» Ніколь павярнула свой твар, ззяючы фіялетавым і бэжавым макіяжам, да Руна. «Якія?»
  «Знізу ўверх . І сэксуальныя войны . Ну, і Ласці Казінс .
  «Гэта была старая, Ласці Казінс . Накшталт класікі. Мяне згадалі ў Hustler . Я павінен сказаць, што я быў даволі шчаслівы з тым, як гэта атрымалася. Я рэпеціраваў яго тыдзень. Шэлі зрабіла нас».
  Рун зірнуў вонкі ў пусты калідор.
  «Шэлі калі-небудзь пісала п'есы?»
  «П'есы? ага Гэта было яшчэ адно з яе захапленняў. Яна адпраўляла іх, і яны вярталіся з лістом аб адмове».
  «Яна калі-небудзь вырабляла што-небудзь?»
  «Не, я так не думаю. Але той, які яна напісала некалькі месяцаў таму, павінен быў быць вельмі добрым. Нейкі тэатр зацікавіўся».
  Тэатр Хеймаркет, Чыкага, стаўка Рун, нагадваючы запіску на копіі п'есы ў кабінеце Такера.
  « Даставілі кветкі? »
  «Так. Я так думаю. Гэта магло быць усё ".
  «Вы ведаеце, пра што гэта было?»
  «Не».
  Рун сказаў: «Я браў інтэрв'ю ў Дэні Трауба. Я размаўляў з ім пра Шэлі».
  "Угу."
  «І ён сказаў, што вельмі кахае яе. Каб яны былі такой камандай».
  «Дэні сказаў гэта?»
  «Так».
  «Ён хлусіць», - сказала Ніколь.
  «Я таксама прыкладна так думаў».
  «Яму было напляваць на Шэлі. Ці для каго-небудзь, акрамя сябе. Ці расказваў ён табе пра тое, калі рабіў ёй прапанову — што было праз дзень?»
  «Не. Чаму не ? »
  Ніколь паглядзела на камеру. «Магчыма, калі б вы маглі гэта адключыць».
  Рун пстрыкнуў выключальнікам.
  «Ён заўсёды быў…»
  «Пераследуюць яе?»
  Ніколь паціснула плячыма, быццам паміж імі была тонкая грань прыходзіць да нейкай жанчыны і прыставаць да яе. «Гэта было не тое, што ён пераследваў яе. Але ён быў даволі павешаны. Яна думала, што ён маленькі карапуз. Яна ненавідзела яго. Ён выходзіў на пляцоўку і пачынаў усіх прыніжаць. Мудраваць і абражаць усіх. Вы ведаеце, як ён гэта робіць? Гаворыць пра вас, а не з вамі, нават калі вы прама перад ім. А так як ён ім плаціць — і, чувак, ён добра плаціць, — яны ўсе з гэтым мірацца».
  «Але не Шэлі».
  «О, ніяк. Не Шэлі. Чорт вазьмі, яна смяялася з яго. Некалькі тыдняў таму Дэні загадваў рэжысёру на здымачнай пляцоўцы, і Шэлі назвала яго прыдуркам. Я не ведаю, што гэта дакладна - вы калі-небудзь чулі пра гэта? Ва ўсякім разе, яна яго так назвала, а потым сышла са здымачнай пляцоўкі. Хлопчык, ён быў з розуму. Усе гэтыя вены і такое іншае выступалі на яго твары. Я думаў, што ў яго будзе сардэчны прыступ».
  «Я бачыў вашу бойку, хлопцы».
  «Я і Дэні? Вы гэта бачылі? Наўрад ці гэта нават не бойка». Яна ўзяла шчотку і пачала займацца прычоскай. Гэта была цяжкая праца — было шмат пырскаў. «Джоні мілы. Яму зараз не вельмі добра. Ён алкаголік і ўжывае занадта шмат кока-колы. Ён павінен на пенсію. Ён быў сапраўды зоркай сямідзесятых. Ведаеце, ён нейкі вялікі».
  Рун сказаў: «Я бачыў».
  «Але Дэні мае рацыю. Ён больш не годны. Кульгавая качка - адзінае месца, дзе ён можа працаваць. Больш яго ніхто не возьме. Я мяркую, што нават Дэні страціў цярпенне. Я маю на ўвазе, што гэта практычна адна рэч, якая вам патрэбна з хлопцам - яны павінны гэта падняць ". Ніколь паціснула плячыма. «Накшталт у службовай інструкцыі, разумееце?»
  Рун зрабіў паўзу. Дзесьці капала вада. Звонку кіроўца матацыкла перабіраў перадачы з рыкам тэнара. Яна нахілілася наперад і прашаптала: «Як ты думаеш, ён мог забіць Шэлі?»
  «Дэні?» Ніколь засмяялася, пачала круціць галавой. Потым яна спынілася. Усмешка знікла, і яна пачала корпацца ў сумачцы. «Хочаш удар?» З'явіўся блакітны флакон. «У Джоні заўсёды ёсць добрыя рэчы».
  Руна пахітала галавой.
  Ніколь удыхнула радок, панюхала. Праз імгненне яна сказала: "Навошта яму гэта рабіць?"
  Рун вывучаў Шытрок, няроўныя вуглы, сагнутыя цвікі, ірваную пілоўку. Праз імгненне яна спытала: «Ведаеце, што дзіўна?»
  "Што?"
  «Калі я сказаў пра тое, што Дэні забіў Шэлі, ты не выглядаў вельмі шакаваным».
  Ніколь на імгненне задумалася. «Мне не падабаецца Дэні. Ён непрыемны, і ўсё, пра што ён думае, - гэта жанчыны, кола і свае машыны. Але я думаю толькі пра вопратку і колу. Так што я не магу, ведаеце, кідаць камяні». Яе вочы бегалі. Яна спрачалася.
  - Працягвай, - сказала Руна ціхім голасам. «У мяне такое адчуванне, што вы хочаце мне нешта сказаць».
  Яна паглядзела на гадзіннік, потым нахілілася. Рун адчула пах духаў, колдкрэм Пондс і лістэрын. «Нікому не кажы, але я хачу табе сёе-тое паказаць».
  Ніколь паднялася і адчыніла дэфармаваную панэль, якая служыла дзвярыма. Яны ступілі ў брудны калідор і падышлі да службовага ліфта. «Мы ідзем у склеп», - сказала Ніколь, зачыняючы краты акардэона. Яна націснула кнопку першага паверха.
  Яны выйшлі ў брудным вестыбюлі і падышлі да дзвярэй, якія адчыняліся на лесвіцу, якая спускалася ў цемру.
  Рун сказаў: «Падобна на тое, ён спускаецца ў яму, як у падзямелле».
  Ніколь халодна засмяялася. «Гэта менавіта тое, што гэта».
  Некалькі секунд яна глядзела ў цемру, потым спусцілася па лесвіцы. «Я не думаю, што тут нікога няма. Я спадзяюся, што не».
  Гэта быў доўгі спуск. Яны ішлі цэлую хвіліну, абапіраючыся толькі на хісткі драўляны поручень. Адзінае святло ішло ад дзвюх цьмяных лямпачак, укручаных у вялізныя свяцільні з драцяной клеткай, прызначаныя для значна большых лямпаў. Прыступкі былі губчатыя ад гнілі.
  Ад падножжа лесвіцы калідор вёў у цёмны нізкі тунэль, зроблены з каменя і няроўных плям бетону. Лужыны тлустай вады плямілі падлогу. У розных месцах з каменя тырчалі жалезныя пруты. Нехта шмат гадоў таму абліў стрыжні чырвонай фарбай, падобнай на кроў - напэўна, у якасці папярэджання. Павуцінне і пёрыстыя трупы насякомых запаўнялі куты. Рун некалькі разоў кашлянуў; у паветры смярдзела мазутам і цвіллю.
  Яны працягнулі рух па тунэлі.
  «Раней гэта была кацельня або кладоўка», - сказала Ніколь, ступаючы ў дзвярны праём і націскаючы на выключальнік. Люмінесцэнтныя трубкі мігцелі над галавой, а потым успыхвалі святлом. Дзве жанчыны прыжмурыліся ў бляску. Гэта быў квадратны пакой, дваццаць на дваццаць. Сцены былі такімі ж плямамі, неахайны бетон і камень, як і тунэль. Са столі на ланцужках звісалі пярсцёнкі. У куце сядзелі заплямленыя скураныя коні, а адну сцяну закрывала складаная драўляная стойка.
  «Трэнажорная зала?» — спытаў Рун. Яна падышла да трапецыі з дрэва і храміраванай сталі. «Я ўвесь час думаю, што мне трэба займацца, але на самой справе не адчуваю матывацыі. Я думаю, што ў практыкаванняў павінна быць мэта - напрыклад, уцякаць ад таго, хто хоча вас перабіць».
  - Гэта не пакой для трэніровак, Рун, - ціха сказала Ніколь.
  «Не?»
  Актрыса падышла да высокай, патрапанай металічнай шафкі і адкрыла яе. Узяў з яго доўгую тонкую палку. Гэта выглядала як указальнік, якім карыстаўся б настаўнік.
  «Разумееце, у фільмах, якія я здымаю, часам мы робім невялікія фальшывыя S і M. Мы бярэм ката з дзевяціхвостам, зроблены з пражы або верхавой каробкі, загорнутай у поролон. Некаторыя хлопцы адрываюцца, гледзячы на дзяўчат у скураных бюстгальтарах, падвязках і чорных панчохах, прымушаючы мужчын лізаць іх высокія абцасы. Але гэта ўсё глупства. Хто-небудзь, хто сапраўды любіць S і M, забраў бы такую стужку назад і папрасіў бы вярнуць грошы. Real S і M выкарыстоўвае такія рэчы».
  Ніколь ударыла тонкую палку ўніз на скляпенне. Ён свіснуў і адскочыў з аплявухай, як стрэл. Рун міргнуў вачыма.
  - Гікоры, - сказала Ніколь. «Выглядае нядрэнна, але ўздымае раны. Скуру парвецца. Вы можаце забіць каго-небудзь гэтым, калі ўдарыце яго дастаткова разоў. Я чуў пра гэта».
  - І ты хочаш сказаць мне, што Дэні гэта захапляе?
  «Аднойчы я прыехаў сюды і ўбачыў, як ён робіць адзін з тых кідкоў. Ён прадае іх прыватна. Я не думаю, што звычайныя стужкі, якія робіць Lame Duck, больш не спраўляюцца з гэтым. Яму патрэбна нешта падобнае, каб падняцца».
  «Што ён рабіў?»
  «Гэта было жудасна. Ён біў гэтую дзяўчыну і выкарыстоўваў іголкі - я маю на ўвазе, што яны стэрыльныя і ўсё такое, акрамя Ісуса. І здарылася тое, што яна пачала прасіць яго спыніцца. Але ён яшчэ больш звар'яцеў, калі пачуў гэта. Ён быў, быццам, зусім з-пад кантролю. Думаю, ён хацеў яе забіць. Яна страціла прытомнасць, і пара памочнікаў схапіла Дэні і адвезла дзяўчынку ў бальніцу. Яна збіралася пайсці ў паліцыю, але ён адплаціў ёй».
  Ніколь агледзела пакой. «Такім чынам, вас спыталі, ці забіў бы ён Шэлі? не ведаю Але я магу вам сказаць, што ён любіць прычыняць людзям боль».
  Рун узяў тонкі ланцужок з вострымі алігатаравымі заціскамі на кожным канцы. Кліпы былі ў скарынцы крыві. Яна паставіла іх.
  Ніколь выключыла святло, і яны пайшлі па калідоры да лесвіцы.
  І тады Рун пачуў шум.
  Яна прашаптала: «Вось, што гэта было?»
  Ніколь спынілася на другой прыступцы. "Што?"
  «Я нешта чуў там. Ёсць яшчэ такія пакоі?»
  «Пара з іх. У спіне. Але яны былі цёмныя, памятаеш? Святла мы не бачылі».
  Яны счакалі момант.
  «Нічога». Ніколь прайшла палову лесвіцы, перш чым Рун паставіла яе нагу на ніжнюю прыступку. Потым яна зноў пачула шум.
  Не, вырашыла яна, гэта насамрэч два шумы. Адзін быў падобны да таго, што яна чула раней: злавесны свіст палкі гікорі, калі яна кацілася на скураной лаве.
  Другі быў, магчыма, проста гук паветра, які выходзіць з трубы, або пары, або далёкага руху.
  Ці, можа, Рун думаў, што гэта гучыць — гук стрыманага мужчынскага смеху.
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАНАЦЦАТЫ
  
  
  
  Лейка пацякла, але акрамя гэтага, вырашыў Рун, гэта была даволі добрая ідэя.
  Яна пазваніла ў таунхаус Дэні Траўба і не здзівілася, убачыўшы, што дзверы адчыняе цудоўная брунэтка ў шаўковым плюшавым. У яе былі такія высокія і выступаючыя грудзі, што Рун мог прайсці пад імі.
  Бабкі з Амазонкі… Госпадзе, дапамажы нам.
  Рун прайшоў міма яе. Жанчына міргнула і адышла ўбок.
  «На жаль, мы не змаглі прыйсці ўчора. Трэба было даставіць кучу рададэндраній у офіс у Мідтаўне, адзін з будынкаў Трампа, і ўся каманда была занятая».
  «Вы маеце на ўвазе рададэндраны?»
  Рун кіўнуў. «Так».
  Яна павінна была быць асцярожнай. Біба з некаторым інтэлектам.
  - Асцярожна, - сказала жанчына. «Ваша банка выцякае. Вы не хочаце, вы ведаеце, пашкодзіць дрэва ".
  "Зразумела." Рун пачаў працаваць, паліваючы расліны Траўба і абразаючы лісце нажніцамі. Яна асцярожна засунула іх у кішэню. На зялёнай куртцы, якую яна апранула, быў надпіс MOBIL, калі яна купляла яе ў букіністычнай краме. Але яна зрэзала лагатып і замяніла яго нашыўкай Міністэрства лясной гаспадаркі ЗША.
  Яна патэлефанавала ў «Кульгавую качку», і парцье студыі паведаміла, што Траўб будзе на здымачнай пляцоўцы пару гадзін і яго нельга турбаваць. Яе адзіным клопатам было сутыкнуцца з жанчынай, якая днямі прынесла ім марціні.
  Што ж, сюды было рызыкаваць. Але чаго ў жыцці няма?
  Аднак адзіным госцем Траўба аказаўся гэты брунет-баскетбаліст.
  Жанчына не здавалася занадта падазронай; яе больш цікавіла тое, што робіць Рун. Сачыў за ўсім, што яна рабіла, а гэта — наколькі ведаў Рун — забівала кожную расліну, да якой яна дакраналася. Яна нічога не ведала пра садоўніцтва.
  «Вам спатрэбілася шмат часу, каб вывучыць усе гэтыя рэчы? Пра расліны?» - спытала амазонка.
  «Не занадта доўга».
  - О, - сказала яна і ўбачыла, як Рун перасякае карані афрыканскай фіялкі.
  Рун сказаў: «Вы хочаце даць ім трохі вады, але не занадта шмат. І трохі святла. Але..."
  «Гэтага таксама не занадта шмат».
  «Правільна».
  Жанчына кіўнула і зафіксавала гэты факт дзесьці пад сваімі бліскучымі валасамі, узбагачанымі хной.
  «Ніколі не зрывайце занадта шмат лісця. І заўсёды пераканайцеся, што вы карыстаецеся належным тыпам нажніц. Гэта вельмі важна. Вострыя».
  Ківок; дыск псіхічнага кампутара жанчыны завішчаў.
  «Вы гэтым зарабляеце на жыццё?»
  Рун сказаў: «Вы былі б здзіўлены».
   «Цяжка вучыцца?»
  «Вам патрэбен талент, але калі вы шмат працуеце...»
  «Я актрыса», — сказала Амазон, потым выпіла какаін і села перад тэлевізарам, каб паглядзець мыльную оперу.
  Праз дзесяць хвілін Руна ачысціла палову раслін Траўба і прабралася наверх, у яго кабінет.
  Было пуста. Яна азірнулася па калідоры і нікога не ўбачыла. Яна ўвайшла ўнутр і зачыніла дзверы. Унутры не было шафы для дакументаў, але ў Траўба быў вялікі пісьмовы стол, і ён не быў зачынены.
  Унутры яна знайшла рахункі, каталогі бліскучых кампаній, якія выпускаюць гаджэты, фалаімітатар без батарэек, дзесяткі нямецкіх фотачасопісаў S & M, заціскі для плоткі і часткі вадаправодных трубак, запалкавыя скрынкі, ручкі, фішкі казіно. Нічога, што магло б дапамагчы ёй -
  «Хочаш яшчэ марціні?» - холадна спытаў голас.
  Рун замер, потым павольна павярнуўся. Бландынка, тая самая жанчына, якая надоечы абслугоўвала яе і Траўба — тая, на якую яна спадзявалася, што не сутыкнулася, — стаяла ў дзвярах.
  Што ж, сюды было рызыкаваць ...
  «Я—»
  Жанчына панура прайшла міма яе і адчыніла яшчэ адну шуфляду. У ім месцілася, можа, тысяча скамечаных дзесятак і дваццатак. «Дапамажыце сабе». Яна павярнулася і выйшла з кабінета.
  Рун зачыніў шуфляду. «Пачакай, я магу з табой пагаварыць?»
  Бландынка працягвала хадзіць. Калі Рун дагнаў яе ў калідоры, яна сказала: «Я Крышталь. Вы…?»
  «Руна».
  «Хочаш здымацца ці проста абрабаваць майго хлопца?»
  «Ён сапраўды твой хлопец?»
  Яна не адказала.
  Крышталь вывеў на дах. Звонку яна ўзляцела яе халат і бікіні і расцягнулася на газоне, накрытым тоўстымі ружовымі ручнікамі. Яна намазала грудзі, рукі і ногі сонцаахоўным крэмам з алоэ вера і легла на спіну, заплюшчыўшы вочы.
  Рун азірнуўся. “Выдатнае месца.”
  Крышталь паціснула плячыма, здзіўляючыся, здавалася, што харошага ў шэрай тэрасе. Яна сказала: «Ён не». Яна надзела сонечныя акуляры з цёмна-сінімі шкламі. Паглядзеў на Руна. «Я маю на ўвазе майго хлопца». Нейкую хвіліну яна не гаварыла, потым сказала: «Чарыста вы бачыце, як гэтыя вялікія круізныя караблі плывуць па рацэ. Мне часам цікава, куды яны ідуць. Вы калі-небудзь былі ў круізе?»
  Рун сказаў: «Аднойчы я здзейсніў гэты акуратны круіз па горадзе. Кругавая лінія. Я прыкінуўся вікінгам».
  «Вікінг. З шлемамі?»
  «Правільна».
  «Я маю на ўвазе сапраўдны круіз».
  «Не».
  «У мяне таксама ніколі не было. Я хацеў бы паехаць калі-небудзь».
  Рун сказаў: «У цябе цудоўная фігура».
  «Дзякуй», — сказала яна так, быццам ёй ніхто ніколі не казаў. «Хочаш удар?»
  "Не, дзякуй."
  Крышталёва галава схілілася да сонца. Яе рукі апусціліся па краях крэсла. Нават дыханне яе было млявым. «Я думаю, я хацеў бы жыць у Карыбскім моры. Аднойчы я быў у Сэнт-Бартсе. І я быў у Club Med пару разоў, Paradise Island. Я сустрэў хлопца, толькі ён быў жанаты і разлучыўся, і пасля таго, як мы вярнуліся ў Нью-Ёрк, ён вярнуўся да сваёй жонкі. Пацешна, у яго было дзіця, і ён нават не сказаў мне пра гэта. Я бачыў яго на вуліцы. Вы ж не хочаце здымацца ў кіно».
  «Я ведаю, што не».
  «Я мог бы займацца экзатычнымі танцамі — мне не трэба здымаць фільмы. Але справа ў тым, што з танцамі… Стаіш у пакойчыку, і хлопцы глядзяць на цябе, ну, на цябе ведаюць, што яны робяць. Гэта не вельмі агідна, гэта больш ... што гэта за слова? …» Яна шукала некаторы час, але не знайшла. Яна здалася. Нанёс яшчэ ласьён. «Што вы шукалі наверсе?»
  «Вы ведалі Шэлі Лоў?»
  Галава павярнулася, але куды маглі глядзець вочы пад сінімі водбліскамі, Рун не мог сказаць. Яна ўбачыла толькі два аднолькавых выявы сябе ў выглядзе рыбінага вока. Крышталь сказала: «Я сустракалася з ёй адзін ці два разы. Я ніколі з ёй не працаваў».
  «Ці ладзілі яны з Дэні?»
  Крышталь легла на жывот. «Не так дрэнна, не вельмі добра. Ён, ведаеце, мудак. З Дэні ніхто асабліва не ладзіць. Вы што, прыватны дэтэктыў ці што?»
  «Проста паміж табой і мной?»
  «Вядома» быў адказ, такі лянівы, што Рун паверыў ёй.
  «Я раблю фільм пра Шэлі Лоў. Ведаеце, яна была сапраўднай актрысай».
  «Мы ўсе сапраўдныя актрысы», - хутка сказала Крышталь, як быццам яе прымусілі адказаць такім чынам. Але яна не гучала ні абарончай, ні злой.
  «Я хачу зняць фільм пра яе кар'еру. Яна не была шчаслівая. Ведаеце, ёй не спадабаўся гэты бізнэс».
  «Якая справа?»
  «Фільмы для дарослых».
  Крышталь нібы здзівілася. «Хіба не? Чаму не? Яна магла мець усё, што заўгодна. Я зарабляю пяцьдзесят у год, працуючы два разы на тыдзень. А Шэлі магла атрымаць удвая больш. Толькі…”
  "Што?"
  «Хоць цяпер людзі напалоханыя. З гэтай справай са СНІДам. Я працягваю праходзіць тэсты; усе робяць. Але вы ніколі не ведаеце .... Джон Холмс памёр ад СНІДу. Ён сказаў, што спаў з дзесяццю тысячамі жанчын». Яна зноў перавярнулася на спіну, акуляры нахіліліся да гарачага сонечнага дыска.
  — нарэшце працягнула Крышталь. «Яна была добрая. Шэлі была. Мы атрымліваем шмат лістоў ад прыхільнікаў. Некаторыя з іх даволі дзіўныя — напрыклад, мужчыны дасылаюць нам сваю бялізну па пошце, — але ў асноўным гэта проста: я люблю цябе, я думаю пра цябе, я бяру напракат усе твае фільмы. Мяне просяць шмат спатканняў. Дэні сказаў мне, што Шэлі купляла такія рэчы, як авіябілеты і чэкі, каб яна магла наведваць хлопцаў, якія глядзелі яе фільмы. Яна была адной з вялікіх зорак кампаніі».
  «Дэйлайнер» Circle Line пыхкае ў Гудзоне. «Гэй, гэта мой карабель вікінгаў. Ты павінен калі-небудзь на ім пракаціцца».
  Крышталь хутка зірнула. «Дэні мала размаўляе са мной пра бізнес. Ён думае, што я несапраўдная, ведаеце, яркая». Шклянкі паднялі. «Я вучыўся ў каледжы».
  «Вы?»
  «Грамадскі каледж. Я збіраўся быць зубным тэхнікам. І паглядзіце, што ў мяне цяпер... Усё, што я мог жадаць».
  Рун сказаў: «Вы не будзеце згадваць, што я быў…»
  Крышталь зняла сонечныя акуляры і пахітала галавой. «Вы ўсё яшчэ не сказалі мне, што шукаеце».
  Руна не магла бачыць за сінімі лінзамі, але ў яе было дзіўнае адчуванне, што гэта чалавек, якому яна можа давяраць. «Ці мог Дэні пакрыўдзіць Шэлі?»
  — Ты маеш на ўвазе, забіў яе?
  Ваганне. «Вось што я маю на ўвазе».
  Яе адказ быў такім жа сонным, як і астатняя частка яе размовы. «Я не ведаю. Нават калі б і зрабіў, я б не стаў сведчыць супраць яго. Вы ведаеце, што ён зрабіў бы са мной, я зрабіў гэта?»
  Яна нешта ведала.
  Прайшло доўгае імгненне, пакуль Крышталь намазвала сонцаахоўны крэм. Нарэшце яна скінула трубку на дах. «Вы шукалі не ў тым месцы».
  "Што ты маеш на ўвазе?"
   «Ён не дурны».
  «Траўб?»
  «Ён не. Ён не захоўвае важныя рэчы ў сваім стале. Важных папер, напрыклад, ён там не захоўвае».
  «Чаму мяне цікавяць яго дакументы?»
  «Ён захоўвае іх там, дзе захоўвае свае запасы. На кухні, пад ракавінай, ёсць сейф. Ён не думае, што я ведаю камбінацыю. Але я разабраўся. Хочаце ведаць, што гэта?»
  "Што?"
  «Правільна сорак. Засталося дваццаць дзевяць. Вернемся да трыццаці чацвёртага. Бачыце, гэта яго ўяўленне аб ідэальнай жанчыне. Яе вымярэнні. Ён кажа нам, дзяўчатам, што ўвесь час. Ідэальная жанчына».
  «Што ў сейфе?» — спытаў Рун.
  «Ведаеце, мне цяпер трэба загараць спіне. І калі я гэта раблю, я засынаю. Да пабачэння».
  - Дзякуй, - сказаў Рун. Але жанчына не адказала.
  Яна паспяшалася ўніз і знайшла сейф. Камбінацыя атрымалася. Унутры былі дзясяткі мяшкоў кока-колы. Некаторыя расколіны таксама. Але гэта не вельмі цікавіла Рун — яна ўжо ведала пра сімпатыі Траўба.
  Яе зацікавіў страхавы поліс.
  Тонкі пераплёт ад New York Accident & Indemnity. Рун адкрыў яго. Было шмат дзіўных слоў, усе з вялікай літары, напрыклад, падвойная кампенсацыя , ключавы чалавек , названы страхавальнік і ўладальнік поліса . Яна не магла зразумець, што яны азначаюць. Але ёй не спатрэбілася шмат часу, каб зразумець, што поліс быў на жыццё Шэлі Лоў і што з-за яе смерці Дэні Траўб стане на 500 000 долараў багацейшым.
  
  Рун патэлефанавала Сэму Хілі і папрасіла яго сустрэцца з ёй. Яна збіралася расказаць яму пра Такера і Трауба. Але перш чым яны паспелі сабрацца, ёй патэлефанавалі ў L&R. І менавіта таму яна цяпер была ў кавярні на Заходняй Сорак шостай вуліцы — Рэстаран Роў, у самым цэнтры Тэатральнага раёна.
  «Я адзін з вельмі неэлітнай групы», - сказаў мужчына. «Тэатральныя людзі, якіх Майкл Шміт здрадзіў, звольніў ці напаў на іх. Я не ведаю, чаму вы хочаце зняць пра яго фільм . У бізнэсе вельмі шмат прыстойных людзей».
  «Гэта зусім не пра яго».
  «Добра». Франклін Бэкер насыпаў яшчэ цукар у каву, размяшаў. Ён быў былым дырэктарам па кастынгу Майкла Шміта. Пасля размовы з прадзюсарам у тэатры яна падышла да апранутага Шміта сцэнічнага работніка, каб кінуць груз піламатэрыялаў. Яна купіла небараку кубкам кавы і далікатна выцягнула з яго імёны некалькіх людзей, якія, магчыма, захацелі б пагаварыць з Шмітам. Бекер быў першым, хто ператэлефанаваў ёй.
  Рун патлумачыў: «Гэта пра Шэлі Лоў».
  «Актрыса, якая загінула падчас таго выбуху. І вы ведаеце пра яе сувязь са Шмітам?»
  «Правільна».
  Бекер чымсьці нагадваў ёй Сэма Хілі. Высокі, рэдкія валасы. Аднак у адрозненне ад каменнага твару паліцэйскага, у Бекера часта зрываліся пачуцці. Яе таксама склалася ўражанне, што ў яго ў мінулым не будзе жонак, толькі хлопцы.
  «Што вы можаце сказаць мне пра іх — Шэлі і Шміта?»
  Ён засмяяўся. «Ну, я магу расказаць вам цэлую гісторыю. Тое, што яна зрабіла... было ашаламляльным. Я праводзіў кастынг на Брадвеі амаль дваццаць гадоў, але ніколі не бачыў нічога падобнага.
  «У нас было некалькі EPI... Майкл аддаваў перавагу інтэрв'ю перад EPA - праслухоўваннямі. Ён смешны хлопец. Вы размаўляючы з ім, вы ведаеце, што ў яго ёсць вельмі пэўныя ідэі. Звычайна прадзюсар не мог клапаціцца пра наёмную дапамогу — я маю на ўвазе акцёраў. Ён пакідае гэта дырэктару. Пакуль кіраўнікі атрымліваюць добрыя водгукі і збіраюць натоўп, гэтага ім дастаткова. Але не для Міхаіла. Ён едзе статкам на ўсіх: на рэжысёра, дырэктараў, прагулак, аранжыроўшчыкаў, музыкаў, на ўсіх».
  Рун не ведала, куды гэта ідзе, але дазволіла дырэктару па кастынгу працягваць у сваім уласным тэмпе.
  «Такім чынам, калі прыйшоў час кастынгу, Майкл не зводзіў сваіх маленькіх вачэй-пацерак з майго пляча. Мы чыталі рэзюмэ, глядзелі стужкі, размаўлялі з агенцтвамі талентаў». Ён паківаў галавой. «Усе прайшлі стандартнае інтэрв'ю — усе, акрамя Шэлі. Гэта дзіўная частка.
  «Нейкім чынам яна атрымала ў рукі копію сцэнарыя новай п'есы. Я не магу здагадацца, як. Міхаіл ставіўся да іх, як да залатых зліткаў. Там проста не было ніякіх копій, якія плавалі вакол. Але яна атрымала адзін і запомніла галоўную ролю. Такім чынам, прыйшоў час для яе інтэрв'ю. Яна заходзіць у кабінет Майкла і нічога не кажа. Яна проста пачынае хадзіць. Што яна робіць? не ведаю Ён не ведае.
  «Але потым я лаўлю. Я дастаткова перачытаў п'есу падчас праслухоўвання... Яна выконвае адну з найважнейшых сцэн, прытрымліваючыся ўказанняў на пачатку трэцяга акта. Потым яна дае першую рэпліку дыялогу ў гэтым акце і глядзіць на мяне — як прымадонна, якая глядзіць на дырыжора, які кінуў такт. Таму я пачынаю карміць яе радкамі. Я думаў, Майкл будзе па-каралеўску раз'юшаны. Ён не любіць, калі людзі робяць разумныя рэчы, пра якія ён не думаў. Але праз хвіліну ён уражаны. Божа мой, ён па-за сябе. І я таксама. Шэлі была дзіўна добрая. Мы кажам ёй: "Выдатна, дзякуй, мы звяжамся", што мы заўсёды гаворым. А Майкл быў яго тыповым неабавязковым Майклам. Толькі яна мае такі выгляд яе вока, таму што яна ведае, што яна здзімала ўсіх астатніх з вады.
  «Пасля яе сыходу мы зноў чытаем яе рэзюмэ. Дзіўна, ведаеце: у яе няма ніякага фармальнага навучання. Некаторыя рэспектабельныя небрадвейскія пастаноўкі, некаторыя LORT — гэта рэгіянальны тэатр. Некаторыя летнія запасы і некаторыя спектаклі ў Бруклінскай акадэміі і мясцовых гуртоў. Або яна не павінна быць такой добрай, як ёсць, або мы павінны былі пра яе чуць. Нешта было сумна».
  Рун сказаў: «І ён праводзіў расследаванне?»
  «Правільна. Майкл даведаўся, якія фільмы здымала Шэлі. І гэта было для яе ўсё».
  «Яму падабаюцца брудныя фільмы?»
  "О так. Бачыце, ён вельмі рэлігійны».
  "Што?" Яна засмяялася.
  "Я не жартую. Справа з парнаграфіяй - гэта была маральная праблема. І самае смешнае, што ён быў у лютасці. Таму што яна была ідэальнай для ролі. Але ён не дазволіў сабе наняць яе. Ён быў вельмі, гм, вакальны, калі ён даведаўся ".
  «Але тое, як ён сябе паводзіў… Гэты бедны сцэнічны работнік, той, хто назваў мне тваё імя… Я думаў, што ён заб’е хлопца».
  «Ах, але ніводнага брыдкага слова не праляцела з яго вуснаў, так?»
  «Я не памятаю».
  «Ён вельмі актыўны ў сваёй царкве. Ён моліцца перад кожным спектаклем».
  Рун сказаў: «Ну, і што? Біблія поўная нараджэння, ці не так?»
  «Чорт вазьмі, на Брадвеі актрысы спалі з такой колькасцю мужчын — і жанчын — па-за камерай, колькі Шэлі Лоў на фільме. Але Майкл — дыякан сваёй царквы. Газетная гісторыя — о, гэта было б вельмі прыемна The Post — пра тое, што галоўная дзяўчына Майкла Шміта была каралевай порна?" Вочы Бекера пасвятлелі. «Наколькі прывабнай з'яўляецца гэтая думка для тых з нас хто хацеў бы затапіць сволач ... Такім чынам, вы разумееце, чаму ён не мог гэтага дапусціць».
  «Напэўна, у яе разбіта сэрца».
  Бекер паціснуў плячыма. «Яна была дарослай і вырашыла здымаць гэтыя фільмы. Яе ніхто не прымушаў. Але яна не здалася без бою. І якая гэта была бойка».
  "Што здарылася?"
  «Пасля таго, як я патэлефанаваў ёй, каб паведаміць ёй дрэнныя навіны - я адчуваў, што я павінен ёй гэта - Шэлі прызначыла яму сустрэчу. Да таго часу мы ўжо забралі каго-небудзь іншага, але я думаю, што ў мяне ў галаве прыйшло, што яна паспрабуе зачараваць , калі вы хочаце быць эўфемістам, Майкла, каб ён усё-такі аддаў ёй ролю».
  «Шэлі б гэтага не зрабіла».
  Бекер паглядзеў на яе, падняўшы брыво.
  - Не для таго, каб атрымаць ролю, - сказаў Рун. «Яна такой не была. Гэта не мае сэнсу, але цяпер я ведаю гэта пра яе. Былі некаторыя межы, якія яна не пераступіла».
  «Ва ўсякім выпадку, гэта тое, што мне прыйшло ў галаву. Але не тое адбылося...» Голас яго сціх. «Напэўна, я не павінен быў вам гэта казаць».
  Рун прыжмурыўся. «Проста ўявіце, што гэта плёткі. Я люблю плёткі».
  «Жахлівая бойка. Сапраўды злосна».
  «Што вы маглі пачуць?»
  "Не шмат. Ты чытаеш вершы, Роберт Фрост?»
  Рунь падумаў. «Што-небудзь пра коней, якія стаяць на снезе, калі яны павінны кудысьці ісці?»
  Бекер сказаў: «Ах, хто-небудзь яшчэ чытае? … Ну, Фрост увёў гэты тэрмін пад назвай « гук сэнсу» . Гэта адносіцца да таго, як мы можам разумець словы, нават калі мы не чуем іх выразна. Як праз зачыненыя дзверы. Я зразумеў іх размову. Я ніколі не чуў, каб Майкл быў такім злым. Я таксама ніколі не чуў, каб ён быў такім напалоханым».
  «Спалоханы?»
  «Спалоханы. Ён выходзіць з нарады, потым крочыць вакол. Праз некалькі хвілін ён супакойваецца. Потым ён пытаецца ў мяне пра новага вядучага персанажа ў п'есе і пра тое, ці быў падпісаны кантракт на акцыянерны капітал, і я адказваю яму, што так. І я магу сказаць, што ён думае аб тым, каб зноў забраць Шэлі, нават калі ён гэтага не хоча».
  «Як ты думаеш, што здарылася?»
  «Я заўважыў сёе-тое цікавае пра Шэлі», - сказаў Бекер. «Яна сапраўды зрабіла хатняе заданне — напрыклад, у першую чаргу падрыхтавала сцэнар. Бачыце, у нас тут шмат маладых людзей, якія вельмі спадзяюцца. Холадна ведаюць Чэхава, Ібсена і Мамета. Але пра справу тэатра яны не ўяўляюць . Яны лічаць вытворцаў багамі. Але якой бы крэатыўнай ні была Шэлі, яна таксама была ў рэальным свеце. Яна была стратэгам. Для першага EPI яна даведалася ўсё, што трэба было ведаць пра Майкла. Як асабістыя рэчы, так і прафесійныя». Бекер шматзначна ўсміхнуўся Руне, і калі яна не адказала, ён нахмурыўся. «Вы не разумееце?»
  «Э-э, не зусім так».
  «Шантаж».
  «Шантаж? Шэлі яго шантажавала?»
  «Ніхто тут дакладна не ведае, але пра Майкла ходзяць чуткі. Некалькі гадоў таму ён падарожнічаў па нейкім мястэчку ў, я не ведаю, Каларада, штат Невада, і мы думаем, што яго арыштавалі. За тое, што ён падхапіў старшакласніка — як кажуць, яму было ўсяго семнаццаць».
  «Ой».
  "Угу. Таксама прыкладна ў той час было аб'яўлена, што Майкл заплаціў дзвесце тысяч за правы на п'есу. Ніхто не плаціць такіх грошай за прамую, немузычную п'есу. Гэта павінна была быць фальшывая транзакцыя — я ўпэўнены, што ён выкарыстаў грошы кампаніі, каб расплаціцца з мясцовымі жыхарамі і не трапіць у турму».
  «Я думаў, што ён быў дыяканам у сваёй царкве?»
  «Гэта было яшчэ да таго, як ён убачыў святло».
  «Вы думаеце, Шэлі даведалася пра гэта?»
   «Як я ўжо сказаў, яна зрабіла хатняе заданне».
  Рун сказаў: «Ён звольніў цябе. Вы крыху прадузята ставіцеся да яго».
  Бекер засмяяўся. «Я паважаю сілу Медэі. Ці магу я дараваць ёй забойства сваіх дзяцей? Я паважаю Майкла за тое, што ён зрабіў для нью-ёркскага тэатра. Асабіста я лічу, што ён напышлівы асёл. Рабіце выснову з таго, што я вам кажу».
  «Апошняе пытанне. Ён быў у В'етнаме? Ці ён калі-небудзь быў салдатам?»
  «Майкл?» Бекер зноў засмяяўся. «Гэта было б цудоўнае відовішча. Калі ты ў арміі, я разумею, ты павінен рабіць тое, што табе кажуць іншыя. Гэта не вельмі падобна на Майкла Шміта, якога мы ўсе ведаем і любім, праўда?»
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫНАЦЦАЦЫ
  
  
  
   Яго вочы прыжмурыліся, улоўліваючы залацістае святло сонца, калі ён углядаўся па-над палыну і арроё ў пошуках прыкмет індзейцаў, буйвалаў або бадзяжнікаў. Яго .45 заўсёды на сцягне ....
  Руна выкарыстоўвала свае пальцы як імправізаваны відашукальнік камеры, каб аформіць Сэма Хілі. Яна памахала яму, і ён павольна пакрочыў да яе.
  Ён быў бы выдатны ў яе фільме.
  Сёння ў ім было нешта іншае. Фактычна дзве рэчы. Па-першае, ён ужо не быў змрочны.
  І, па-другое, ён выдаваў нейкую ціхую сілу, якой яна раней не бачыла ў яго твары.
  Потым Руна паглядзела міма яго, і яна зразумела, чаму гэта змянілася. Дзесяцігадовы хлопчык, які, як падумаў Рун, проста ішоў побач з ім, несумненна, быў Адамам, яго сынам. Твар Хілі выяўляў ахоўны, уладны, дасведчаны характар бацькоў.
  Здавалася, Сэм спыніўся перад абдымкамі і пацалункам і кіўнуў ёй. «Дзякуй за сустрэчу. Ну і мы».
   «Вядома», - адказала яна, здзіўляючыся, чаму ён не сказаў ёй, што прывядзе хлопчыка. Можа таму, што баяўся, каб яна не з'явілася.
  Хілі прадставіў іх, і яны паціснулі адзін аднаму рукі. Рун сказаў: «Прыемна пазнаёміцца, Адам».
  Хлопчык нічога не сказаў, толькі крытычна паглядзеў на Руна. Хілі сказаў: «Давай, сынок, што ты скажаш?»
  Хлопчык паціснуў плячыма. «Яны ўвесь час маладзеюць?»
  Рун засмяяўся, і Хілі, трохі пачырванеўшы, таксама засмяяўся. Удалы жарт быў дадзены так гладка, што яна ведала, што ён выкарыстаў яго раней.
  Яны пачалі спускацца па тратуары ў ніжнім Манхэтэне.
  «Табе падабаецца U2?» — спытаў Адам у Руна, калі яны ішлі па Брадвеі міма Федэральнага будынка. «Яны такія цудоўныя».
  «Люблю гэтую гітару! Чунга, чунга, чунга…»
  «Ага, так».
  Рун сказаў: «Але я больш за ўсё люблю старую музыку. Як Боўі, Адам Ант, Sex Pistols, Talking Heads».
  «Дэвід Бірн, так, ён як твой мегагеній. Нават калі ён стары».
  «Я ўсё яшчэ часта слухаю паліцыю», — сказаў Рун. «Я як бы вырас з імі».
  Адам кіўнуў. «Я чуў пра іх. Мая мама іх слухала. Стынг усё яшчэ побач».
  Хілі сказаў: «Гм... Кросбі, Стылз і Нэш?»
  Рун і Адам няўцямна глядзелі на яго.
  «Джымі Хендрыкс? Самалёт Джэферсана?»
  Калі ён атрымаў позірк у адказ на песню "The Doors?" Хілі хутка сказаў: "Гэй, як наконт абеду?"
  
  Яны сядзелі насупраць упрыгожанага будынку Вулворт, Рун і Хілі. Адам, дапоўнены двума хот-догамі і шакаладная газіроўка Yoo-Hoo, гнаныя вавёркі, цені і абрыўкі паперы, якую ветрам дзьмуць.
  «Сэм, — пачала яна, — скажыце, што ў вас ёсць некалькі розных падазраваных, і вы ведаеце, што гэта зрабіў адзін з іх, але вы не ведаеце, хто».
  «У бамбёжку?»
  «Маўляў, любое злачынства. Быццам ты звычайны рухомы чалавек, які нешта даследуе».
  «Пераносны, не рухомы. Але гэта, верагодна, будзе дэтэктыў, які будзе ацэньваць падазраваных».
  «Добра, дэтэктыў з трыма падазраванымі. Што б вы зрабілі, каб высветліць, хто злачынец?»
  «Перп», — сказаў ён. «Бачыш, я сказаў, што ты прыроджаны паліцэйскі».
  З моцным славянскім акцэнтам: «Я вывучыў ангельскую мову з паўтораў Kojak ». Яна пасур'ёзнела. «Давай, Сэм. Што б вы зрабілі?"
  «Для таго, каб арыштаваць, патрэбны важкія падставы».
  "Што гэта?"
  «Нешта, што паказвае, што ваш падазраваны, хутчэй за ўсё, не здзейсніў злачынства. Сведка, супярэчлівыя алібі, рэчавыя доказы на месцы здарэння, якія звязваюць падазраванага і злачынства, адбіткі пальцаў, тэст на генетычны маркер... Прызнанне заўсёды добра».
  «Як вы атрымліваеце прызнанне?»
  «Мы саджаем падазраванага ў пакой, уключаем камеру і задаём пытанні. Вы не арыштоўваеце іх, таму што потым з'яўляюцца іх адвакаты і кажуць ім, каб яны нічога не казалі. Яны могуць сысці ў любы момант, але мы... заклікаем іх заставацца».
  «Вы калі-небудзь вымушвалі каго-небудзь прызнацца?»
  «Вядома. Гэта частка гульні. Але больш ніякіх адказаў, пакуль вы не скажаце, чаму вас цікавяць паліцэйскія працэдуры».
  «Добра, у мяне трое падазраваных».
  «Якія падазраваныя?»
  «У забойстве Шэлі Лоў».
  «Трое падазраваных? Вы маеце на ўвазе, што ведаеце трох чалавек меч Ісуса? Чаму ты не сказаў Беглі ці каму-небудзь з аддзела забойстваў?»
  «О, няма мяча Ісуса. Гэта прыкрыццё. Хтосьці робіць гэта так, быццам гэта рэлігійная рэч, але гэта не так».
  «Але...»
  Яна працягвала раней, чым ён паспеў задаць пытанні, якія, несумненна, прывялі да нязграбных адказаў або адкрытай хлусні. «Бачыце, Шэлі не проста рабіла гэтыя фільмы. Ёсць такі хлопец па імені Артур Такер. Ён быў трэнерам па акцёрскаму майстэрству Шэлі. Толькі ты ведаеш, што цікава?» Яе голас сціх, і яна паглядзела на яго. "У чым справа?"
  «Рун, ты не збіраўся гэтага рабіць».
  «Я проста браў інтэрв'ю ў людзей пра яе, для свайго фільма, і знайшоў некалькі смешных рэчаў». Яна змоўкла, гледзячы на гаргульй, якія стаялі на дзвюх трацінах вышыні хмарачоса. Ёй было цікава, ці збіраюцца яны з Хілі правесці першы бой. Гэта быў сапраўды дрэнны знак — пасварыцца раней, чым патраціш некаторы час на сур'ёзныя пацалункі.
  Хілі зірнуў на Адама, які падпільнаваў каростага голуба ў дваццаці футах ад сябе, і неасцярожна паклаў сваю вялікую руку на яе калена.
  Рун утаропіўся на гаргульй. «Яны ўсміхаліся, а не ўсміхаліся», — падумала яна. Здавалася, што гэта важны знак, але яна не магла зразумець, што гэта значыць.
  Хілі не размаўляў секунду. Ён пстрыкнуў языком. "Добра. Смешныя рэчы. Ідзі і скажы мне».
  «Шэлі была законнай актрысай і пісала п'есы, добра? Яна і яе трэнер, гэты Артур Такер, моцна пасварыліся, калі ён даведаўся пра яе кар'еру ў кіно. О-о-о, ён таксама камандас быў на вайне. Значыць, ён ведае пра бомбы».
  «Але вам патрэбен матыў, каб...»
  «У мяне ёсць адзін. Ён скраў п'есу, напісаную Шэлі. Ён узяў і паставіць на ім сваё імя. Ён сказаў мне, што ніколі не дасягнуў сваёй кар'еры, і я думаю, што ён мог забіць яе і скрасці п'есу».
  «Па-чартоўску спекулятыўна. Хто яшчэ падазраваны?»
  «Міхаэль Шміт».
  Хілі нахмурыўся. «Гэта знаёма. Хто ён?"
  «Брадвейскі прадзюсер. Знакаміты».
  « Яго? »
  «Правільна. Ён сказаў мне, што не памятае Шэлі, але ён хлусіў. Аказваецца, ён ледзь не прапанаваў ёй ролю ў адной са сваіх п'ес. Потым ён даведаўся, што яна займаецца порна, і адклікаў прапанову. Яна збіралася шантажаваць яго, каб атрымаць ролю».
  «Вы нікога не забіваеце...»
  «Ён дыякан у царкве. Яна магла абрынуць усю яго кар'еру. Ён таксама непрыемны сукін сын».
  «Гэта не парушае Крымінальны кодэкс штата Нью-Ёрк, хоць і непрыемны. Хто яшчэ ў сьпісе?»
  «Яшчэ адзін мудак. Дэні Траўб. Ён частковы ўладальнік Lame Duck. Кампанія Шэлі».
  «І вы чулі пра страхавы поліс на будынак?»
  «Не. На яе ».
  Гэта прыцягнула ўвагу Хілі. "Працягваць."
  «Шэлі сказала мне, што яна жудасна пасварылася з кімсьці, з кім працавала. Я думаю, што гэта мог быць ён. Ён увесь час фліртаваў з ёй, а яна адпрэчвала яго. І ён сапраўды ў S і M; ён збівае жанчын. Так што я ўварваўся ў яго гарадскі дом...
  Хілі закрыў твар рукамі. «Рун, не, не, не. Вы не можаце рабіць гэтыя рэчы».
  "Добра. Адна з яго сябровак сказала, што ўсё ў парадку. Яна таксама дазволіла мне прайсці праз яго сейф ".
  Хілі ўздыхнуў. — Прынамсі, ты нічога не ўкраў. Ён паглядзеў на яе. «Скажы мне, што ты нічога не краў».
  «Што, я падобны на злодзея?» — спытаў Рун. «У любым выпадку, я знайшоў гэты страхавы поліс на Шэлі. Амаль паўмільёна даляраў».
  «Няма выключэння за забойства?»
  "Не. Яго дзяўчына зрабіла для мяне копію».
  «У вас трое падазраваных. Ці мог нехта з іх на вас напаў?»
  «Яны ўсе прыкладна аднолькавага складу. Ах, і вочы ў Шміта былі ўсе чырвоныя. Быццам яму нядаўна далі слезацечны газ».
  «Слезацечны газ? Якое гэта мае дачыненьне?»
  «Чалавек у вятроўцы?» - збянтэжана сказала яна. «Я накшталт даў яму слезацечны газ».
  "Накшталт?"
  «Самаабарона», - паказала яна кульгавым голасам.
  Але Хілі не чытаў ёй лекцыі аб незаконнай зброі ў горадзе Нью-Ёрк. Ён толькі паціснуў плячыма. «Я не ведаю. Апёкі ад слезацечнага газу знікаюць прыкладна праз дванаццаць гадзін. Як наконт астатніх двух?»
  «Яны ўсе пабудаваныя прыкладна аднолькава. Не будаўнікі мышачнай масы «.
  «Хто-небудзь з іх выглядаў вельмі ўзрушаным, убачыўшы вас? Я маю на ўвазе, што калі б яны спрабавалі цябе забіць, на іх тварах было б нейкае пазнанне».
  «Я так не думаю», - сказала яна, нахмурыўшыся ад расчаравання.
  «Вядома, — дадаў Хілі, — разумней было б наняць моцную руку».
  «Наёмны забойца?»
  Хілі рассеяна ківаў. "Гэта добра…. Гэтага недастаткова для імавернай прычыны, але…» Потым ён засмяяўся і паківаў галавой, нібы выходзячы са сну. «Гэй, забудзь усё гэта». Ён падняў руку — не тую, што ўсё яшчэ ляжала на яе калені. «Я нават не ў аддзеле забойстваў... Я нічога гэтага ведаць не хачу».
   «Проста раскажыце пра выбухоўку. З другой бамбёжкі».
  «Не».
  «Я думаў, што вы іх адсочваеце».
  "Я."
  «Ну?»
  «Вынікаў пакуль няма, і калі я іх атрымаю, я запішу іх у сваю справаздачу і адпраўлю наверх. І гэта будзе ўсё».
  Яна з выклікам сказала: « Я думаю , мне трэба будзе працягваць шукаць».
  «Руна». Хілі спрачаўся. "Скажу вам, што. Я накірую пару хлопцаў з аддзела забойстваў, каб праверыць — як яго звалі? — трэнера па акцёрскаму майстэрству. Ён адзіны, здаецца, ведае што-небудзь пра выбухоўку».
  «Сапраўды? Толькі паабяцай, што не арыштуеш яго, пакуль я не прыйду. Хачу зняць бюст».
  «Я думаю, вы ведаеце, што мы не можам даваць такіх абяцанняў».
  «Ну, паспрабуй. Калі ласка!» Рун напісаў імя Такера на запэцканай гарчыцай сурвэтцы і працягнуў яе Хілі. Яна спытала: "А як наконт астатніх двух?"
  «Вы хочаце маё меркаванне? Страхавы ракурс з, як яго завуць, Траўбам. Гэта занадта відавочна. А Міхаэль Шміт? Здаецца, такая знакамітасць, як ён, не рызыкавала б быць асуджаным за забойства з-за пагрозы шантажу».
  «О, але ў яго такое эга, як у Гранд-Каньёна».
  Хілі паглядзеў на сурвэтку. «Давайце па адным. Ніякай спешкі. У забойства няма тэрміну даўніны».
  «Бачыце, я ж казаў вам, што мы будзем выдатнай камандай».
  «Каманда», — казаў ён больш ціхім голасам. Ён нахіліўся да яе. Яго галава крыху нахілілася. Яго вочы кінуліся туды, дзе толькі імгненне таму быў Адам; хлопчыка не было відаць. Хілі хутка нахіліўся да яе. «Ты вельмі прыгожая. Вы гэта ведаеце?»
  Яна гэтага зусім не ведала. Але гэта не мела значэння. Яна была вельмі рада ведаць, што ён так сябе адчувае. Руна знойдзена яе вочы заплюшчваюцца, яе галава адкідваецца назад, падымаецца, каб сустрэць яго вусны. Ён пацягнуўся і ўзяў яе руку, і яна была здзіўлена, што яго рука злёгку дрыжыць.
  - Не рабі гэтага, - сказаў Адам, напалохаўшы іх абодвух, калі ён забраўся на лаўку з-за яе, дзе ён пераследваў іх. «Ты застанеш мне шнар на ўсё жыццё».
  Хілі рвануўся назад.
  Хлопчык усміхнуўся і папрасіў Руна дапамагчы яму пагнацца за галубамі. Яна сціснула Хілі калена і пабегла ў парк.
  
  «Куды падаць заяўку?»
  Адміністратарка на чацвёртым паверсе студыі «Кульгавая качка» паглядзела на Рун, адсканавала яе фігуру і вярнулася да яе акультнай вокладкі. «Нам не патрэбныя сакратары».
  «Я хачу здымацца ў кіно», — сказала яна.
  «Вы ведаеце, якія фільмы мы тут здымаем?»
  «Я падумаў, што «Эратычныя прыгоды Бані Блю» — гэта не вайсковы навучальны фільм, — сказаў Рун.
  Сёння — пасля чарговага тэлефоннага званка — Рун выявіў, што Дэні Траўб быў дома і забаўляў некаторых будучых актрыс, калі гэты дзеяслоў спрацаваў з Траўбам. Жанчына, якая паведаміла пра страхавы поліс, запэўніла яе, што прадзюсар будзе заняты гадзінамі.
  Адміністратар «Кульгавай качкі» пазначыла сваё месца і падняла вочы з-пад бляску карых вачэй.
  Рун вырашыла, што яна не такая задаволеная, як Сэм Хілі, забыўшыся пра двух іншых падазраваных. Такім чынам, яна збіралася знайсці больш доказаў — альбо за, альбо супраць Дэні Траўба і Майкла Шміта.
  Парцье працягвала. "Справа ў тым, што людзі, якіх яны наймаюць, - гэта пэўныя людзі".
  «Пэўны выгляд?»
   «Трохі, добра…»
  "Што?" Рун нахмурыўся. Дзяўчына зірнула на свае грудзі.
  «Больш…»
  «Вы спрабуеце мне нешта сказаць?»
  «... сладастрасныя, як.»
  Вочы Руна расплюшчыліся. «Хіба вы не ведаеце пра Канстытуцыю? »
  Раман жахаў быў стратай. Дзяўчына склала яго, не пазначыўшы месца. «Як карабель? Гэта быў карабель у грамадзянскую вайну? Што гэта звязана з...
  Рун сказаў: «Вы не можаце нікога дыскрымінаваць толькі таму, што ён не Долі Партан».
  «Долі Партан?»
  «Усё, што я хачу зрабіць, гэта праслухоўванне. Калі вы не хочаце мяне, таму што я не ўмею дзейнічаць, добра. Але вы не можаце адмовіць мне ў магчымасці паспрабаваць, таму што ў мяне няма вялікіх сісек. Гэта як бы федэральны пазоў».
  «Федэральны?»
  Узнікла паўза. Жанчына спрачалася сама ў сабе, перабіраючы старонкі ў мяккай вокладцы.
  Рун спытаў: «Ці магу я атрымаць заяўку?»
  «У іх няма заявак. Усё, што яны робяць, гэта як бы глядзяць на катушку, якую вы прыносіце самі. Або вы ідзяце ў студыю і, ведаеце, робіце гэта. Яны запісваюць гэта, і калі ім гэта падабаецца, яны ператэлефаноўваюць вам. Дайце мне паглядзець, ці ёсць хто побач».
  Дзяўчына ўстала і, калыхаючы незалежна злучанымі сцёгнамі, прайшла ў заднюю частку кабінета. «Пачакай тут».
  Яна вярнулася праз хвіліну. «Ідзіце назад, другі кабінет справа». Яна з расчараваннем паглядзела на свой раман, разумеючы, што ёй зноў трэба будзе знайсці сваё месца.
  Пакоі былі падзелены такімі ж нязграбна выразанымі прамавугольнікамі Sheetrock, якія яна памятала з так званай гардэробнай Ніколь. Сцены былі нядаўна пафарбаваны, але паверхні ўжо былі пацёртыя і брудныя. Плакаты і шторы былі з імпартных крам са зніжкамі, дзе маладыя і студэнты Нью-Ёркскага універсітэта купляюць плеценыя вырабы, бамбук і пластык, каб абставіць свае першыя кватэры. Дывана не было.
  У другім офісе справа было больш-менш тое, чаго яна чакала. Тоўсты барадаты мужчына ў майцы і чорных шырокіх штанах.
  Ён падняў вочы і неяк цікава ўсміхнуўся. Гэта не было распусным, не было правакацыйным, не было сяброўскім. Дзіўная рэч гэтай усмешкі заключалася ў тым, што твар, на якім яна была выгравіравана, не разумеў, што ён глядзіць на іншага чалавека.
  «Я Гутман. Ральф Гутман. Ты хто?»
  «Э-э, світанак».
  «Так. Світанак што?»
  «Світанак Феліцыдад».
  "Мне падабаецца гэта. Вы, што? Лацінаамерыканец ці што? Вы не выглядаеце так. Ну, не мае значэння. Такім чынам, вы хочаце працу. Мне цяжка працаваць. Я балбастэр. Але я лепшы прадзюсар у бізнэсе».
  «Здаецца, я чуў пра вас».
  Яго другі офіс справа паглядзеў: Ну, вядома, вы чулі пра мяне.
  "Адкуль ты?" — спытаў Гутман. «Джэрсі, праўда?»
  «Агаё».
  «Вы з Агаё? Я не думаю, што ў нас ніколі не было порназорак з Агаё. Мне падабаецца. Агаё. Гэй, страці світанак . Акрон мне больш падабаецца . Акрон Феліцыдад».
  "Але я-"
  «Так. Дзеўкі, якія працуюць у мяне, атрымліваюць па чатырыста ў дзень. Акрамя таго, зніжка ад майго пастаўшчыка. Мы здымаем на месцы два месяцы ў год. Раней гэта была Еўропа, але з бюджэтамі і гэтак далей, цяпер гэта звычайна Фларыда. Я зрабіў пастку трохвугольніка ».
  «Без жартаў. Вы гэта зрабілі?»
   «Так, вядома. Мяне намінавалі на «Залатога жарабца». Значыць, хочаш працу?» Ён агледзеў яе. «Няма сісек, але твой твар нядрэнны».
  Ён памрэ, і яны больш ніколі не знойдуць усе часткі.
  «Добрая задніца. Чаму ты чакаеш, каб зрабіць твае сіські?»
  «Яны мне падабаюцца такімі, якія яны ёсць».
  Ён паціснуў плячыма. «Калі сабе. Вы выглядаеце маладым. Можа, ты згуляеш чыю-небудзь пляменніцу-падлетка. Размаўляйце з яе цёткай і дзядзькам. Ваш тыповы інцэст».
  «Я мог бы зрабіць гэта, вядома.»
  «У вас ёсць катушка?»
  «Усё, што я ведаю пра шпулькі, гэта тое, што яны ідуць на вуду».
  «Ха. Стрыжні». Ён засмяяўся, і здалося, што яна неяк пажартавала. Потым ён растлумачыў: «Узоры вашых работ».
  «Я ніколі раней не здымаўся ў кіно. Але я раблю гэты маленькі ўчынак. Выгляд палоскі. Ці ёсць у вас месца, дзе я магу пераапрануцца?»
  «Змяніць? Вы будзеце здымаць вопратку на вачах у дваццаці чалавек кожны дзень, калі здымаеце. Хочаш куды-небудзь паехаць і пераапрануцца?»
  «Не, я хачу, каб вы атрымалі поўны эфект». Яна кіўнула ў бок сваёй сумкі. «У мяне ёсць гэты ўбор. Я думаю, вам спадабаецца. Проста офіс ці што? Гэта зойме пяць хвілін».
  Гутман быў умерана зацікаўлены. Ён зноў паглядзеў на яе, потым махнуў рукой. «Знайдзіце кабінет, пераапраніцеся. Я буду тут».
  Яна знайшла кабінет Дэні Траўба прама ў калідоры. Яна ўвайшла, зачыніла за сабой дзверы. Яна хутка азірнулася на сцены, ашаляваныя драўлянымі панэлямі Ace Home Center, вялікі пісьмовы стол з штучнага чорнага дрэва, яшчэ расліны, скураную канапу.
  І дзве картатэкі.
  Руна пачалася праз першую.
  Яна шукала доказы. Кавалак дроту. Кніга на выбуховых рэчывах. Ліст ад Шэлі аб тым, што ён сукін сын. Біблія , дзе Траўб мог атрымаць цытату пра анёлаў, якія знішчаюць зямлю... Усё, што можа звязаць яго з выбухам .
  Рэчавыя доказы . Гэта тое, што Хілі сказаў, што ёй трэба для верагоднай прычыны.
  Яна не знайшла. Проста кантракты, перапіска. Гэтак жа, як любы іншы бізнесмен трымаў бы ў сваім офісе.
  Яна павярнулася да другой шафы і пачала яе перабіраць. У гэтым было больш дагавораў і юрыдычных дакументаў. Яна не знайшла нічога значнага, пакуль не дабралася да L і не ўбачыла файл з надпісам Shelly Lowe .
  Але ў яе не было магчымасці прачытаць, таму што ў гэты момант дзверы адчыніліся і ўнутр увайшоў Дэні Трауб.
  Ён застыў. Потым ачуняў. Ён зачыніў дзверы і, ніколі не грэбуючы сваёй нябачнай аўдыторыяй, сказаў: «Ну, гэты малы шукае ў маіх шуфлядах. Цікава, ці знайшла яна што-небудзь цікавае».
  
  РАЗДЗЕЛ чатырнаццаты
  
  
  
  Рун зачыніў шафу, правяраючы адлегласці, правяраючы выхады. Яна была на чацвёртым паверсе. Гэта было сорак футаў. Ці забіў бы яе скачок праз акно? можа.
  Траўб ступіў да яе, паківаў галавой. «Божа, вось мы ў Нью-Ёрку, злачыннай сталіцы свету... Я маю на ўвазе, што ёсць людзі з Аёвы, якія трымаюцца за кашалькі, калі ляцяць над Нью-Ёркам на самалёце. У гэтага горада такая дрэнная рэпутацыя, я не магу ў гэта паверыць».
  «Я проста...»
  «А што тут у нас? Маладая жанчына крадзе файлы! Божа мой! Яна разумее, што гэтыя папкі каштуюць пару цэнтаў кожная? Выкрасці іх сто тысяч…
  "Я быў-"
  «—і яна магла б купіць сабе набор Tupperware. Або свята Big Mac для яе і яе сяброў. Спрабаваць агароджваць іх крыху складана...» Усмешка згасла. Публіка сышла. "Добра. Што ты тут робіш?» Ён падышоў да яе месца і вырваў з яе рук файл. Зірнуў на назву ў папцы.
  Ён з разуменнем кіўнуў. Закінуў назад у шафу.
  Калі ён паварочваўся да яе, Рун апусцілася на калені і выцягнула з сумачкі балончык са слезацечным газам.
  Але Траўб рухаўся хутчэй. Ён схапіў цыліндр, вырваў яго з яе рук і штурхнуў на канапу. Ён прыгледзеўся да яго, відаць, пацешыўся. Рун сеў.
  «Што гэта ўсё? І не давай мне гэтага мілага Нэнсі Дрю. У мяне была чортава бомба, якая разбіла маю зорку і падлогу маёй кампаніі. Я не ў настроі».
  Рун нічога не сказаў. Трауб накіраваў балончык слезацечнага газу ёй у твар.
  Успомніўшы страшны ўкол, яна скурчылася, адвяла позірк.
  "Адказвай."
  Затаіўшы дыханне, яна сказала: «Вы не казалі мне, што ў вас ёсць поліс на Шэлі Лоў».
  Ён нахмурыўся. «Палітыка?»
  «Страхавы поліс».
  "Правільна. Я не зрабіў. Але вы не пыталіся ў мяне, ці ёсць у мяне, ці не так?»
  «Здаецца, гэта было б даволі нармальна згадаць, я кажу вам, што я раблю фільм пра адну з вашых зорак».
  Траўб зноў зірнуў на слезацечны газ, узважыў яго ў руцэ. «Вы просіце ўсё гэта дзярмо для свайго фільма? Гэта ўсё?» Ён прытуліўся да дзвярэй. Рун убачыў, што яго мышцы вылучаюцца, жылістыя і бледныя. Ён нагадаў ёй адну з лятучых малпаў у «Чараўніку краіны Оз» — персанажаў, якія напалохалі яе больш за ўсё, нават больш, чым злая вядзьмарка.
  «Паліцыя ведае, што я тут».
  Траўб засмяяўся. «Гэта як у дзень Д крычаць немцам: «Айк ведае, што я тут». «Ён паглядзеў на яе, і рух яго вачэй быў падобны на рух языком па яе целе. Яна адарвалася ад яго, скрыжаваўшы рукі, зірнуў на стол у пошуках прэс-пап'е. Быў нож для адкрыцця лістоў, на які яна магла пайсці.
  «Такім чынам, вы думаеце, што я забіў Шэлі? Што я заклаў бомбу, каб атрымаць страхоўку».
  «Я гэтага не казаў».
  Траўб хадзіў. Антракт скончыўся; ён яшчэ раз агледзеўся. «Гэта вельмі добрая дэтэктыўная праца, зробленая гэтым печывам, вам не здаецца? Яна зорка, яна звычайны маленькі Шэрлак Холмс. Ну, ты мяне зразумеў, дарагая. Так, так. Страхавая кампанія разлічылася. Я атрымаў сабе чэк на пяцьсот тысяч даляраў».
  Рун не адказаў.
  Трауб выпусціў слезацечны газ. Ён паглядзеў на Руна, потым дастаў з кішэні ключ і прайшоў за свой стол. Руна нахілілася наперад, паклаўшы вагу на ступні. Ён ішоў па пісталет. Ён мог проста застрэліць яе, як рабаўніка, і паліцыя нічога не зробіць.
  Траўб зірнуў на яе. «На вашу марку, рыхтуйцеся... Я не думаю, што яна паспее».
  Ён усміхнуўся і дастаў чорны пісталет.
  Атрымліваў асалоду ад таго, як яе вочы расплюшчыліся.
  «Вось падарунак для нашай маленькай спадарыні Дэтэктыў».
  Рун паморшчыўся. Калі здавалася, што ён збіраецца націснуць на курок, яна проста кінулася наперад, схапіла слезацечны газ і спадзявалася на лепшае.
  Потым высунулася другая рука Траўба з паперкай.
  Ні адзін з іх не варухнуўся ні на хвіліну.
  «Я не ведаю пра яе, але напружанне мяне забівае. Ці збіраецца яна гэта чытаць? Яна зробіць папяровы самалёцік?»
  Рун узяў аркуш паперы і прачытаў:
  Паважаны спадар Траўб:
  З вялікай і сардэчнай падзякай мы пацвярджаем атрыманне вашага чэка на суму 400 000 долараў. Ваша шчодрасць пойдзе вельмі далёка ў падтрымку даследаванняў, каб знайсці лекі ад гэтага жудаснага нягоды і палягчэння цяжару тых, чыё жыццё пацярпела ад гэтага ...
  Ліст падпісаны дырэктарам Нью-Йоркскай кааліцыі па барацьбе са СНІДам.
  «О».
  Траўб кінуў стрэльбу ў шуфляду. «О, — кажа яна. «О…» Ну, вы ведаеце, яшчэ сотня страхавых даходаў не ўлічана. Але так як я асабіста бяру дадому сто пяцьдзесят наяўных у год, па-за кнігамі, вы, верагодна, можаце зрабіць выснову, што я не збіраюся забіваць сваю самую вялікую зорку, каб забраць ебаны курыны корм. О, дарэчы, страхоўка маёй асабістай маёмасці прадугледжвае франшызу ў памеры ста тысяч, так што з рамонтам падлогі ўнізе ўсё гэта было для мяне простай справай.
  «Прабач».
  Ён кінуў у яе слезацечны газ. «Я думаю, што нашаму маленькаму дэтэктыву пара сыходзіць. Давайце ёй бурна апладысменты».
  
  На працягу ўсяго інтэрв'ю Артур Такер так і не пераадолеў шоку ад таго, што двое паліцэйскіх дапытвалі яго як падазраванага ў справе аб забойстве.
  Яны былі ветлівыя, калі задавалі яму пытанні пра Шэлі Лоў. Яны спрабавалі зрабіць так, каб гэта выглядала нязмушана, але было нешта, чаго яны спрабавалі дасягнуць. Нешта яны ведалі.
  Што? — з адчаем падумаў ён. Ён адчуваў сябе ўразлівым - як быццам яны маглі зазірнуць у яго розум, але ён паняцця не меў, пра што яны думаюць.
  Адзін з афіцэраў зірнуў на медалі Такера. «Вы на службе, сэр?»
  «Я быў у рэйнджарах».
  «Вы калі-небудзь займаліся зносам?»
  Ён паціснуў плячыма. «Мы ўсе ўмелі выкарыстоўваць бангалорскія тарпеды, гранаты. Але гэта было гадоў сорак таму… Ёсць Вы мяркуеце, што я меў дачыненне да гэтых бомбаў?»
  «Носір. Мы проста вывучаем, што здарылася са спадарыняй Лоў».
  Такер выглядаў збянтэжаным, разгубленым і спытаў іх пра меч Ісуса.
  Яны працягвалі ўхіляцца.
  Але гэта было больш, чым ухіленне. Яны хапаліся за саломінку і нават тады не трымалі ў руках зусім нічога. Ён задаваўся пытаннем, як яны прыйшлі да думкі, што ён мог быць забойцам. Ён меркаваў, што Шэлі запісала яго імя ў дзённіку ці насценным календары. Магчыма, яна вяла дзённік — ён загадаў усім сваім вучням весці яго — і яна напісала пра адзін з іх урокаў. Магчыма, пра адну з іх бойак.
  Гэта магло прывесці іх сюды.
  Але калі ён думаў пра Шэлі, яго розум блукаў, і з яго моцнай воляй і талентам канцэнтрацыі ён вярнуў сваю ўвагу на паліцэйскіх.
  «Яна была захапляльнай асобай, афіцэр», - растлумачыў Такер са смуткам і пашанай, якія павінны быць у яго голасе, калі гаварыць пра чароўную асобу, якая толькі што памерла. «Я спадзяюся, што вы блізкія да таго, каб злавіць гэтых людзей. Я не магу патураць яе кар'еры - я мяркую, вы ведаеце, як яна зарабляла сабе на жыццё - але гвалт, як гэта ". Ён заплюшчыў вочы і здрыгануўся. «Недаравальна. Гэта робіць усіх нас варварамі».
  Такер быў добрым акцёрам. Але не купілі. Яны глядзелі на яго тупа, нібы ён не сказаў ні слова. Тады адзін афіцэр сказаў: «Я так разумею, вы таксама пішаце п'есы, сэр. Гэта правільна?"
  Ён паверыў, што яго сэрца на імгненне перастала біцца. «У тэатры я рабіў практычна ўсё, што трэба. Я пачынаў як..."
  «Але пра напісанне. Вы п'есы пішаце?»
  «Так».
  «І спадарыня Лоў таксама. Хіба гэта не правільна?»
  «Яна магла мець».
  «Але яна была вашай вучаніцай. Хіба не пра гэта ты хацеў бы з ёй пагаварыць?»
  «Я думаю, што яна зрабіла, так. Мы былі больш занепакоеныя акцёрскай дзейнасцю, чым пісьменствам у нашым...
  «Але давайце на хвіліну спынімся на напісанні. Ці ёсць у вас п'есы, якія яна напісала?»
  - Не, - адказаў Такер, умеючы трымаць голас цвёрдым.
  «Ці можаце вы патлумачыць сваё месцазнаходжанне ў тую ноч, калі была забітая спадарыня Лоў? Каля васьмі вечара?»
  «Я хадзіў на спектакль».
  «Такім чынам, я мяркую, што былі б сведкі».
  «Іх каля паўтары сотні. Хочаш, я дам табе некалькі імёнаў?» - спытаў Такер.
  «Гэта не спатрэбіцца».
  Іншы паліцэйскі дадаў: «Не ў гэты час».
  «Вы не супраць, калі мы агледзім офіс?»
  "Так. На гэта вам трэба будзе атрымаць ордэр».
  «Вы не супрацоўнічаеце?»
  «Я супрацоўнічаў. Але калі вы захочаце абшукаць мой офіс, вам трэба будзе атрымаць ордэр. Усё проста».
  На іх тварах гэта не выклікала ніякіх эмоцый. "Добра. Дзякуй за ваш час».
  Калі яны сышлі, Такер хвілін пяць стаяў ля свайго акна, каб пераканацца, што яны пакінулі будынак. Ён зноў павярнуўся да свайго стала і няўпэўненымі рукамі знайшоў сцэнарый « Дастаўленых кветак» . Ён паклаў гэта ў свой патрапаны партфель. Затым ён пачаў праглядаць рукапісы на сваім крэдэнцы. Таксама кінуў у партфель тое, што напісала Шэлі.
  Але пачакайце...
  Аднаго не хапала. Ён зноў шукаў. Не, не было. Ён быў упэўнены, што пакінуў яго там. Езус... Што з ім здарылася?
   Потым ён падняў вочы і ўбачыў шкляныя дзверы ў свой кабінет, замест тых, якія былі разбіты днямі падчас таго няўдалага рабавання. Ён думаў, што пры ўзломе нічога не скралі.
  Такер павольна сеў у крэсла.
  
  Здымкі «Скуранага дома» былі цяжкімі.
  На час Лары адхіліў Рун ад абслугоўвання грамадскага харчавання і фактычна дазволіў ёй працаваць з камерай падчас адной сесіі.
  Гэта былі доўгія здымкі. Дачцэ спатрэбілася васемнаццаць дубляў, перш чым яна змагла атрымаць дзве рэплікі дыялогу ў банку. Але Рун было ўсё роўна — камера была сапраўднай Arriflex 35, прыгожай дакладнай машынай, і пачуццё механізму, які круціўся пад яе пальцамі, кампенсавала шмат нядаўняга гора, якое яна перажыла ў кампаніі.
  Містэр Уэллет — яна толькі не магла ўспомніць яго імя — аказаўся не такім ужо і дрэнным. Ён дзякаваў Рун кожны раз, калі яна прыносіла яму што-небудзь паесці ці выпіць, а падчас перапынку яны дзяліліся некалькімі словамі пра апошнія фільмы. У яго быў даволі добры густ.
  Рэжысёр рэкламы Мэры Джэйн, аднак, была іншая гісторыя. Яна лунала над здымачнай пляцоўкай, апрануўшы адцягваючы ўвагу сіне-чырвоны касцюм з падплечнікамі, як у паўабаронцы. Жаданне выправіць святло, жаданне глядзець праз акуляр Арры. А калі Рун не было за камерай, жанчына прасіла яе зрабіць копіі і перадрукаваць нататкі. Яна шмат думала (яе любімая фраза, здавалася, была «Цікава, ці не лепш было б…»; другая была «Я б падумала, што ты…»). Яе выратаваннем было тое, што, у адрозненне ад містэра Уэлэла, яна не папрасіла Руна прынесці кавы - гэта казала ёй, што ў яе ўвасабленні да Эн Тэйлар Мэры Джэйн была падстаўленай сакратаркай (крыўда на рабства глыбокая, Рун ведаў).
  Здымкі скончыліся, і Рун заставаўся ў офісе дапазна, праверка рэквізіту для драматычнай сцэны з лагатыпам, якую плануецца зняць праз дзень-два. Гэта была ідэя Боба; гэта было б адсочванне CU — рухомы здымак буйным планам — даміно, якія падаюць, з наступным адцягваннем, каб паказаць, што даміно ўтварылі назву і лагатып кампаніі. Задачай Руна было знайсці і здаць у арэнду тысячы белых бескропкавых даміно.
  Рун пачуў шум. Яна падняла вочы і ўбачыла Сэма Хілі, які стаяў у дзвярах.
  Яна сказала: «Калі вы тут, напрыклад, у афіцыйнай якасці, я зараз выцягваю задніцу з гэтага будынка», — сказала яна.
  «Такім чынам, у вас сапраўды ёсць праца».
  «Гэта сапраўды ліберальнае выкарыстанне слова праца , Сэм».
  Ён увайшоў унутр, яна адкрыла вялікі халадзільнік і дала яму піва.
  «У нас ёсць яшчэ адзін здымак для гэтай дурной рэкламы. Потым хлопцы збіраюць шыкоўныя дзвесце гігантаў. І гэта прыбытак».
  - Фу, - свіснуў Хілі. «Няблагая праца. Б'е па аплаце працы дзяржаўных служачых».
  «Прынамсі, у цябе ёсць годнасць, Сэм».
  Яна паказала яму студыю, а потым правяла на Moviola некалькі здымкаў са здымак House O' Leather.
  «Я магу паставіць вас з дачкой, вы хочаце.»
  "Усё добра. Думаю, я прайду».
  Яны вярнуліся ў кабінет і селі.
  Ён сказаў: «Пара прыяцеляў з шостага ўчастку правяралі Такера. Ён выглядаў вінаватым, казалі. Але так робіць большасць людзей, калі іх апытваюць два паліцэйскія».
  Ён працягнуў: «Але вось у чым сутнасць. Праверылі яго ваенную гісторыю. Ён амаль не баяў баявых дзеянняў, і як толькі ён быў дэмабілізаваны, больш ніколі не меў нічога агульнага з войскам. Усё жыццё быў у тэатры. Адсутнасць судзімасці, ніякіх відавочных кантактаў са злачынцамі. Рэгулярна наведвае царкву. Ён...
   «Але ён усё яшчэ ведае, як...»
  «Гэй, эй, дазвольце мне скончыць. Праверылі і чаго вартая арыгінальная п’еса невядомага драматурга. Вы кажаце пра тысячы, максімум, калі толькі не здарыцца цуд і яно не ўзляціць, як Кошкі ці нешта падобнае. І гэта шанец адзін на мільён. Паверце, ніхто не будзе рызыкаваць быць асуджаным за забойства за пару тысяч даляраў».
  «Але спектакль... Я бачыў, што ён змяніў імя».
  «Вядома, што зрабіў. Яе забілі, і ён вырашыў выкрасці іх і зарабіць трохі грошай. Яе маёнтак нават не ведаў бы пра гэта. Гэта крадзеж. Але каго гэта хвалюе?» Хілі зазірнуў у адну з сотняў каробак даміно, якія атачалі Рун. «Ну што?»
  «Ну што?»
  «Вы не займаецеся дэтэктыўным бізнесам?»
  «Цалкам і цалкам».
  «Я вельмі рады гэта чуць».
  
  «У мяне ёсць некаторыя звесткі», - сказаў голас маладой жанчыны.
  Седзячы за сваім дубовым сталом, Міхаэль Шміт трымаў у адной руцэ слухаўку тэлефона, а другой стукаў па нераскрытай вечку скрынкі з супам з малюскаў.
  Голас, жаночы і неяк замаскіраваны, працягваў. «Гэта звязвае вас са смерцю Шэлі Лоў».
  Ён млява ткнуў пальцам у віяланчэльны пачак сальцісона, пакуль кожны сухарык не рассыпаўся ў дробкі. "Хто гэта?"
  «Я думаю, што гэта інфармацыя, якая вас зацікавіць».
  «Скажы мне, хто ты».
  «Вы хутка сустрэнецеся са мной. Калі ты не баішся».
  "Чаго ты хочаш? Хочаш грошай? Вы спрабуеце мяне шантажаваць?»
  «Шантаж? Смешна, што вы згадваеце гэтае слова. Можа быць, я. Але я хачу сустрэцца з вамі асабіста. Твар у твар».
  «Прыходзьце ў мой кабінет».
  "Ніякім чынам. Там, дзе вакол шмат людзей».
  "Добра. Дзе?”
  «Сустрэнемся апоўдні ў Лінкальн-цэнтры. Ты ведаеш, якія там сталы паставілі?»
  «Рэстаран на вуліцы?»
  «Так, там. Сустрэнемся там. І нікога з сабой не бярыце. Зразумела?"
  «Я—»
  Лінія абарвалася.
  Шміт цэлую хвіліну сядзеў, утаропіўшыся ў глянцавы чорна-шэры тэлефон, перш чым зразумеў, што ўсё яшчэ трымае маўклівую слухаўку. Ён злосна павесіў.
  Яму захацелася вылаяцца, хоць ён ведаў, што ў такім выпадку адразу ж пашкадуе, што сказаў лаянкавае слова. Ён ганарыўся тым, што адначасова быў жорсткім бізнесменам, які зарабляў грошы, і глыбока рэлігійным чалавекам, які ненавідзеў непрыстойнасці. Вялікім пальцам ён працягваў здрабняць сухары ў пыл.
  Яго апетыт да супу знік, і ён выкінуў яго ў смеццевы кошык. Накрыўка адарвалася, і суп выліўся ў поліэтыленавы пакет, які высцілае смеццевы бак. Павеяла пахам рыбы і цыбулі, што яшчэ больш раззлавала яго.
  Але ён заставаўся зусім нерухомым, склаўшы рукі і маліўся, пакуль не супакоіўся. Гэта была адна рэч, якую ён навучыўся рабіць — ён ніколі не прымаў рашэння, калі знаходзіўся ў тым, што ён называў свецкай дзяржавай.
  Праз пяць хвілін дух Гасподні супакоіў яго. Яго рашэнне заключалася ў тым, каб зрабіць менавіта тое, што ён думаў зрабіць, калі паклаў трубку пасля размовы з дзяўчынай. Ён узяў трубку і акуратна націснуў нумар.
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТНАЦЦАЦЫ
  
  
  
  «Вы можаце выкарыстоўваць камеру L&R. У яго ўбудаваны тэлеаб'ектыў».
  Сцю, повар-рэдактар-фуд-стыліст з Belvedere Post-Production, сказаў: «Чаму менавіта вы хочаце зняць гэтага хлопца?»
  «Я збіраюся атрымаць прызнанне. Я збіраюся яго падмануць».
  «Ці не незаконна здымаць людзей, калі яны пра гэта не ведаюць?»
  «Не. Не, калі яны знаходзяцца ў грамадскім месцы. Вось што значыць грамадскае панаванне».
  «Грамадскі набытак. І гэта нешта іншае. Закон аб аўтарскім праве».
  «О». Рун нахмурыўся. «Ну, я не ведаю. Але я ўпэўнены, што гэта нармальна, і я гэта раблю».
  «Што гэта за камера?»
  «Betacam. У вас?»
  «Я ведаю, як ім карыстацца. Калода Ampex?»
  - Так, - сказаў Рун. «Вы будзеце на балконе ў Лінкальн-цэнтр, збіты. Гэта ўсё, што вам трэба зрабіць. Проста запішыце, як я размаўляю з гэтым хлопцам».
  «Вы ўсё яшчэ не сказалі мне, чаму. Што за споведзь?»
  - Мне будзе магнітафон, - хутка сказала яна. «Вам нават не трэба турбавацца пра аўдыя».
  «Я не збіраюся гэтага рабіць, ты не кажы мне, што ты задумаў».
  «Павер мне, Сцю».
  «Я ненавіджу гэтую фразу».
  «Ты не любіш прыгоды?»
  «Не. Люблю гатаваць, люблю есці. Я хацеў бы грошай, калі б яны былі. Але адно я дакладна не люблю — гэта прыгоды».
  «Я дам вам крэдыт на мой фільм».
  «Выдатна. Толькі абавязкова пасля майго прозвішча пастаўце мой турэмны нумар».
  «Гэта не незаконна. Гэта не праблема».
  «Такім чынам, ёсць праблема ... Што гэта, пабіць? Ці забілі? Ты прысьвяціш фільм маёй памяці?»
  «Вас не заб'юць».
  «Вы нічога не сказалі пра тое, што вас не збівалі».
  «Цябе не паб'юць».
  «Мне падалося, — сказаў Сцю, — што ў апошнім сказе, магчыма, было маўклівае слова. Быў?»
  «Глядзі, цябе дакладна не паб'юць. Я абяцаю. Вам лепш?»
  «Не… Лінкальн-цэнтр? Чаму менавіта там?»
  Руна перакінула акумулятар праз плячо. «Каб, калі цябе паб'юць, было шмат сведак».
  
  Рун паказаў пасведчанне ахоўніку Эверы Фішэр Хола. Яго вочы на імгненне расплюшчыліся, потым ён прапусціў яе ў ціхую залу.
  «Мы вядзем назіранне», — сказала яна яму.
   «Так, мэм», — адказаў ён і вярнуўся на станцыю. «Вам патрэбна яшчэ дапамога, патэлефануйце мне».
  "Што гэта?" - спытаў Сцю. «Гэта вы толькі што паказалі яму?»
  «Пасведчанне асобы».
  "Я ведаю , што. Які?»
  «Накшталт ФБР».
  Ён сказаў: «Што? Як вы гэта атрымалі?»
  «У мяне гэта атрымалася. У тэкставым працэсары L&R. Потым мне яго заламініравалі».
  «Пачакай, чаму ты мне сказаў? Я не хачу ведаць такія рэчы. Забудзься, што я спытаў».
  Яны працягвалі падымацца па лесвіцы. На сценах былі дзесяткі афіш опер і п'ес, якія ставіліся ў Лінкальн-цэнтры. Рун паказаў на аднаго. «Дзікі. Глядзі». Гэта было для «Арфея ў падземным свеце» Афенбаха .
  Сцю зірнуў на яго. «Я аддаю перавагу лёгкаму праслухоўванню. Якое значэнне?»
  Рун на імгненне змоўк; ёй хацелася заплакаць. «Гэта Эўрыдыка. Тая жанчына. Яна нагадвае мне чалавека, якога я ведаў».
  Яны падняліся на верхні паверх і выйшлі на дах. Рун наладзіў камеру.
  «Цяпер, не панаваць. Мяне хвалюе стробінг. Не захапляйся. Трымайце камеру на мне і на хлопцу, з якім я буду размаўляць. Большую частку часу я хачу зрабіць два стрэлы, але вы можаце павялічыць яго твар, калі я дам вам сігнал. Пачасаю галаву. як гэта? Каб павялічыць вас проста...
  «Я раней карыстаўся Betacam».
  «Добра. У вас стужка на гадзіну, батарэі на дзве гадзіны. І гэта, напэўна, скончыцца праз пятнаццаць хвілін».
  «Пра працягласць пакарання. Ёсць апошнія словы?»
  Рун нервова ўсміхнуўся. «Мая першая галоўная роля».
  «Зламай нагу», - сказаў Сцю.
  
  Яна думала, што, магчыма, ён не з'явіцца. І яна думала, што нават калі ён і з'явіцца, то сядзе збоку, дзе зможа дастаць пісталет з глушыцелем, стрэліць ёй у сэрца і сысці, а праз паўгадзіны перш чым яе хто-небудзь заўважыў, падумаўшы, што яна проста заснула пад гарачым сонцам. Яна бачыла гэта ў старым фільме — у фільме Пітэра Лора, падумала яна.
  Але Міхаэль Шміт быў паслухмяны. Ён сядзеў у цэнтры адкрытага рэстарана вакол вялізнага фантана пасярод Лінкальн-цэнтра.
  Ён нервова аглядаў натоўп і, убачыўшы Рун, утаропіўся на яе вачыма. Пазнанне апярэдзіла лютасць на мілісекунду. Яна прыпынілася, сунула руку ў куртку і ўключыла магнітафон. Ён заўважыў гэты жэст і адкінуўся назад, верагодна, думаючы, што ў яе пісталет. Ён відавочна баяўся. Рун працягнуў да стала.
  «Ты!» - прашаптаў ён. «Ты адзін у тэатры».
  Рунь сеў. «Ты хлусіў мне. Вы не сказалі мне, што прапанавалі Шэлі ролю, а потым разарвалі дамову.
  «Такім чынам? Навошта мне табе нешта казаць? Вы перапынілі мяне пасярод вельмі важнай сустрэчы. Мой розум працуе не так, як у іншых людзей. У мяне няма дробных банальных фактаў».
  «Я ведаю ўсё пра вашу бойку з ёй».
  «Я змагаюся з вялікай колькасцю людзей. Я перфекцыяніст... Чаго ты хочаш? Грошы?» Яго вочы зноў агледзелі натоўп. Ён усё яшчэ нерваваўся як алень.
  «Проста адкажы, — пачала яна.
  "Колькі? Проста скажы мне. Калі ласка».
  «Чаму ты павінен быў яе забіваць?» — злосна спытаў Рун.
  Шміт нахіліўся наперад. «Як вы думаеце, чаму я яе забіў?»
  «Таму што яна спрабавала шантажаваць вас, каб вы далі ёй ролю».
  Шміт злосна прамармытаў: «І што ты будзеш рабіць? Ісці з гэтай гісторыяй у міліцыю?»
   Было нешта ў маху яго бадзёрых вачэй, што папярэджвала яе. Ужо двойчы ён зірнуў на суседні стол. Рун правёў яго вачыма і ўбачыў, што двое мужчын сядзелі перад талеркамі з шыкоўнымі бутэрбродамі, да якіх ніхто не дакранаўся.
  Божа, гэта былі забойцы!
  Шміт наняў кілераў. Магчыма, самым худым з іх быў чалавек у чырвонай вятроўцы. Ім было пляваць на тое, быць на публіцы ці не; яны збіраліся выцерці яе прама тут. Ці ісці за ёй і забіць яе ў завулку. Выбухаючы на яе, як на Марлона Брандо ў Хросным бацьку .
  Шміт крутануў вачыма і вярнуў іх на яе твар. Двое мужчын крыху паварушыліся.
  «А цяпер скажы мне, колькі ты хочаш».
  О, чорт вазьмі. Больш ніякіх гульняў, час сыходзіць.
  Рун устаў.
  Шміт зірнуў на яе кішэню, на магнітафон. Вочы былі шырока расплюшчаныя.
  Галовы двух забойцаў павярнуліся да яе.
  Потым: Шміт адштурхоўваецца, спаўзае на зямлю і крычыць: «Вазьміце яе, вазьміце яе!»
  Закусачныя ахнулі і адштурхнуліся ад сталоў. Некаторыя прыгнуліся да тратуара.
  Забойцы хутка ўсталі, металічныя крэслы падскочылі на каменную зямлю. Яна ўбачыла ў іх руках зброю.
  Крыкі, людзі кідаюцца на тратуар, падаюць напоі, круцяцца салаты. Салата, памідоры і круасаны паляцелі на зямлю.
  Рун пабег на авеню Каламбус і пабег на поўнач. Яна зірнула ззаду. Забойцы набліжаліся. Яны былі ў выдатнай форме.
  Вы два засранцы акружаны сведкамі! Што, чорт вазьмі, ты робіш?
  Грудзі яе крычалі, ногі калолі. Руна апусціла галаву і выбегла.
   На Семдзесят другой вуліцы яна азірнулася ззаду і больш іх не бачыла. Яна перастала бегчы і прыціснулася да сеткавай агароджы вакол пустыра, спрабуючы напоўніць лёгкія, моцна скруціўшы пальцы ў сетцы.
  На прыпынку пад'ехаў аўтобус. Яна падышла да яго.
  А зламыснікі, якія чакалі ззаду грузавіка, пабеглі насустрач.
  Яна ўскрыкнула і пакацілася на зямлю, потым запаўзла пад шчыліну ў ланцугу. Яна, хістаючыся, паднялася і пабегла да будынка праз участак. Школа.
  Пустуючая школа.
  Яна пабегла да дзвярэй.
  Зачынены.
  Яна павярнулася. Яны зноў набліжаліся да яе, рыссю, цяпер выглядаючы бесклапотна, стараючыся быць незаўважнымі. Стрэльбы ў руках у бакоў.
  Нікуды не ісці, акрамя доўгага завулка. Павінен быў быць выхад на вуліцу. Дзверы, акно, што-н .
  Рун дабег да канца. Гэта быў тупік. Але там былі хісткія дзверы. Яна кінулася супраць яго. Дрэва было нашмат больш трывалым, чым здавалася. Яна адскочыла ад тоўстага дуба і ўпала на зямлю.
  І яна ведала, што ўсё скончылася. Наёмныя забойцы са зброяй у адкрытым доступе асцярожна азірнуліся і накіраваліся да яе.
  Рунь паднялася на калені і пашукала цэглу, камень, палку. Нічога не было. Яна ўпала наперад, усхліпваючы. «Не, не, не…» Яны былі на ёй. Яна адчула дула пісталета ў сваёй шыі.
  Руна захныкала і накрыла галаву. «Не…»
  Тады адзін з забойцаў сказаў: «Вы арыштаваныя. Вы маеце права маўчаць. Вы маеце права на адваката і на прысутнасць адваката падчас допыту. Калі вы адмовіцеся ад права маўчаць, усё, што вы скажаце, можа і будзе выкарыстана супраць вас у судзе».
  
  20-ы ўчастак быў вельмі падобны на бюро па беспрацоўі штата Нью-Ёрк, за выключэннем таго, што тут было не так шмат — ці не так шмат — пісьменнікаў і акцёраў. Шмат пацёртага люцыта, шмат надрукаваных аб’яваў на дошках аб’яваў, танны лінолеўм, люмінесцэнты над галавой. Маўчанне мірных жыхароў.
  І мянты. Шмат вялікіх паліцэйскіх.
  Кайданкі былі цяжэйшыя, чым яна думала. Яны былі зусім не падобныя на бранзалеты. Яна паклала рукі на калені і думала, ці выйдзе яна з турмы праз год.
  Адзін з наёмных забойцаў, дэтэктыў Ялкоўскі, пасадзіў яе ў аранжавае крэсла са шкловалакна, адно з шасці, змацаваных нітамі ў лаўку.
  Жанчына-афіцэр у хвасце, як у Рун, старшы сяржант, спытала яго: «Што ў цябе тут?»
  «Замах на крадзеж у буйным памеры. Вымагальніцтва, спроба нападу, уцёкі, супраціўленне пры затрыманні, злачыннае пранікненне...
  «Гэй, я нікога не нападаў! А я ўвайшоў толькі дзеля таго, каб уцячы ад яго . Я думаў, што ён наёмны забойца».
  Ялкоўскі праігнараваў яе. «Яна заявы не падавала, адваката не патрабуе. Яна хоча пагаварыць з кімсьці па імені Хілі.
  Рун сказаў: « Дэтэктыў Хілі. Ён міліцыянт».
  «Чаму вы хочаце яго бачыць?»
  «Ён сябар».
  Дэтэктыў сказаў: «Мілая, мэр можа быць тваім сябрам, а ты ўсё роўна будзеш у лайне. Вы спрабавалі вымагаць Міхаэля Шміта. Гэта вялікія рэчы. Вы будзеце бульбянымі чыпсамі для газет».
  «Проста патэлефануй яму, калі ласка?»
  Дэтэктыў вагаўся, а потым сказаў: «Змесціце яе ў ізалятар, пакуль мы не пагаворым з ім».
   «Камера ізалятара?» Сяржант паглядзеў на Руна і нахмурыўся. «Мы не хочам гэтага рабіць».
  Рун паглядзеў на яе заклапочаны твар. «Яна мае рацыю, ты не хочаш гэтага рабіць».
  Ялкоўскі паціснуў плячыма. "Так, я думаю, што мы".
  
  РАЗДЗЕЛ ШАСНАЦЦАЦЫ
  
  
  
  Рун і Сэм Хілі прабіраліся ўздоўж Цэнтральнага парку на Захадзе, міма ўзгорка, дзе збіраліся выгульшчыкі сабак. Пудзелі і рэтрыверы, акіты і царкі блыталіся павадкамі і скакалі на пыльнай зямлі.
  Хілі маўчаў.
  Рун працягваў глядзець на яго.
  Ён павярнуўся і пайшоў у парк. Яны падняліся на вяршыню вялізнай скалы вышынёй у трыццаць футаў і селі.
  «Сэм?»
  - Рун, справа не ў тым, што яны маглі прыцягнуць цябе да адказнасці...
  «Сэм, я...»
  «—яны не маглі скласці справу аб вымагальніцтве, і, так, яны не назвалі сябе паліцэйскімі. І хтосьці знайшоў фальшывае пасведчанне асобы ФБР, але пакуль ніхто не звязаў гэта з вамі. Але тое, што яны маглі зрабіць, гэта расстраляць вас. Злачынец-уцякач. Калі б яны думалі, што ты небяспечны, яны маглі б стрэліць».
  «Прабач».
   - Я раблю нешта рызыкоўнае, Рун. Але ёсць працэдуры, рэзервовае капіраванне і шмат рэчаў, якія мы робім, каб зрабіць гэта менш небяспечным. Але вы, вы атрымліваеце гэтыя вар'яцкія ідэі пра забойцаў і шантаж, і вы адразу ныраеце ў іх».
  Хвіліну глядзелі на лузе гульню ў софтбол. Спякота была дрэнная, і гульцы былі млявыя. Клубы пылу падняліся з жоўтай травы, калі мяч пераскочыў у аутполе.
  «Пра Шміта і гэтага падлетка ў Каларада хадзілі нейкія чуткі. Я думаў, што Шэлі даведалася пра гэта і шантажавала яго, каб атрымаць ролю».
  «Ці прывялі вас факты да такой высновы? Ці вы ўявілі , што гэта здарылася, і падключылі факты да сваёй ідэі?»
  «Я... я абуўся».
  "Добра."
  Рун сказаў: «Сэм, у мяне дома ёсць гэты сшытак. Я пішу ў ім самыя розныя рэчы. Гэта нешта накшталт дзённіка. Ведаеце, што я напісаў на першай старонцы?»
  «Я не вырасту?»
  «Калі б я падумаў пра гэта, так, напэўна, гэта было б так. Але тое, што я напісаў, гэта: «Верце ў тое, што не так, як быццам бы, пакуль яно не стане».
  расколіна . Хоумран. Пітчар глядзеў, як мяч плыве да партатыўнага туалета ў ста футах ад хатняй пліты.
  «Сэм, гэты фільм важны для мяне. Я не вучыўся ў каледжы. Я працаваў у відэасалоне. Я займаўся дызайнам вітрын. Я працаваў у рэстаранах. Я прадаваў рэчы на вуліцах. Я не хачу працягваць гэта рабіць вечна».
  Ён засмяяўся. «У вас наперадзе некалькі гадоў фальстартаў».
  «У кінакампаніі да мяне ставяцца як да дзіцяці... Ну, добра, часам я паводжу сябе як дзіця. Але я маю на ўвазе, што яны не думаюць, што я здольны на нешта большае. Я ведаю, што гэты фільм пра Шэлі спрацуе. Я адчуваю гэта».
   «Тое, што вы зрабілі там, са Шмітам, не было яркім».
  «Ён быў апошнім з маіх падазраваных. Я думаў, што ён адзін».
  «Падазраваны не выклікае паліцыю, каб...»
  "Я ведаю. Я быў неправы…. Проста, ну, я не магу адзначыць нічога канкрэтнага. У мяне толькі што было, я не ведаю ... "
  "Падчуванне?"
  «Так. Што нехта яе забіў. І гэта быў не гэты дурны Меч Ісуса».
  «Я таксама веру ў здагадкі. Але зрабі ласку нам абодвум, забудзься пра гэты твой фільм. Або проста раскажыце гісторыю пра дзяўчыну, якую забілі, і на гэтым усё спынілася. Забудзьцеся аб спробах знайсці забойцу. Пакіньце ў ім трохі таямніцы. Людзям падабаецца таямніца».
  «Вось што азначае маё імя. Па-кельцку».
  «Ваша сапраўднае імя?»
  «Рэальнасць, - сказала яна, - моцна пераацэненая. Не, я маю на ўвазе «Руна».
  Ён кіўнуў, і яна не магла зразумець, сумны ён ці злы на яе, ці проста маўклівы каўбой.
  «Я не думаю, што вы ўбачыце больш выбухаў», — сказаў Хілі. «Прафіль такі, што праз некаторы час яны стамляюцца. Быць серыйным злачынцам у наш час занадта рызыкоўна. Судовая экспертыза занадта добрая. Вас прыб'юць».
  Рунь маўчаў. Хілі сказаў: «У мяне гадзіннік праз пару хвілін. Я падумаў, хочаш, можа, ты мог бы заехаць у выбуховую групу. Паглядзіце, што гэта такое».
  «Сапраўды? Ах, так. Але мне зараз трэба брацца за працу. Сёння апошні здымак гэтай дурной рэкламы».
  Хілі кіўнуў. «Я буду там усю ноч». Ён даў ёй накіраванне ў 6-ы ўчастак.
  
   Даміно. Усё, што яна магла бачыць, гэта даміно.
  «Давай, каханая, — угаворваў Лары, — ты павінен быць тым, хто перакуліць іх».
  Рун усё яшчэ наладжваў іх. «Я думаў, што вы збіраецеся наняць яшчэ пару ПА для здымак».
  «Ты ўвесь той памочнік, які нам патрэбны для гэтага, каханая. Ты можаш гэта зрабіць». Рун працаваў з аркуша паперы, на якім намаляваў узор. Яна неахвотна прызналася сабе, што гэта, напэўна, будзе пякельны стрэл.
  «Колькі ў нас іх?»
  «Чатыры тысячы трыста дванаццаць, Лары. Я іх усіх праверыў».
  "Малайчына."
  Аднойчы, на паўдарогі зборкі, праз дзве гадзіны працэсу, яна выпадкова іх уключыла. Шэрагі прамавугольнікаў пстрыкалі адзін аб аднаго з гукам фішак вакол кола рулеткі Лас-Вегаса.
  Падвойнае дзярмо…
  «Я магла падумаць, што вы пачалі з іншага боку», — сказала Мэры Джэйн. «Такім чынам вы б, напэўна, не так лёгка сутыкнуліся з імі».
  - Рабіш добра, - хутка сказаў Лары.
  «Гэта мастацтва?» - спытала ў яго раз'юшаная Рун, калі яна паўзла па дваццаціфутавым паласе шэрага бясшвоўнага фону, каб наладзіць іх зноўку.
  «Не пачынай».
  Нарэшце, праз некалькі гадзін, яна сабрала невялікую армію даміно і, не дыхаючы, адступіла ад паперы. Яна падпаўзла да першага і кіўнула Лары.
  Рун зірнуў на аператара, батаніка, барадатага хлопца, які сядзеў на сядзенні стралы крана Luma. Выглядала як земляройная тэхніка. - Пераканайцеся, што ў вас ёсць плёнка, - сказаў яму Рун. «Я не буду гэтага рабіць зноў».
  «Агні». Лары падабалася гуляць рэжысёра. Асвятляльнік запаліў лямпы. Тэлефон раптам быў заліты гарачым белым святлом печы. «Рулон».
   «Мы едзем».
  Потым Лары кіўнуў Руну. Яна пацягнулася да першага даміно.
  Даміно падалі і ляскалі, раскладваючыся па паперы, камера праносілася па сцэне, як на карнавале, і Лары прамармытаў з заклапочанасцю чалавека, якому плацяць дзвесце тысяч долараў за пяць дзён працы.
  Націсніце . Упаў апошні.
  Камера адышла, каб зрабіць больш ракурсны здымак усяго лагатыпа: карова ў цыліндры.
  - Рэз, - строга крыкнуў Лары. «Захавайце агні».
  Святло патухла.
  Руна заплюшчыла вочы, думаючы, што ёй яшчэ трэба будзе спакаваць усе маленькія прамавугольнікі і вярнуць іх у пункт пракату рэквізіту да шасці; Лары і Боб не хацелі б плаціць яшчэ адзін дзень.
  Потым аднекуль над імі пачуўся голас. "Адна рэч …"
  Гэта была Мэры Джэйн, якая назірала за ўсёй падзеяй з высокай лесвіцы на краі здымачнай пляцоўкі.
  "Што гэта?" — спытаў містэр Кашалёк.
  «Мне проста цікава... Вы лічыце, што лагатып крыху аднабокі?» Яна злезла з лесвіцы.
  Містэр Кашалёк падняўся, агледзеў дэкарацыю.
  "Гэта выглядае крыху так", - сказаў ён.
  Мэры Джэйн сказала: «Рогі ў каровы няроўныя. І левы, і правы».
  Містэр Кашалёк паглядзеў на ўпаўшыя косткі даміно. «Мы не можам мець аднабокі лагатып».
  Мэры Джэйн падышла наперад і паправіла дызайн. Яна адступіла. «Бачыце, так яно і павінна быць. Я б падумаў, што вы спачатку паспрабуеце тэст.
  Калі Рун уздыхнула, каб сказаць словы, якія адправяць яе проста ў беспрацоўе, Лары сціснуў яе рука. «Эй, Рун, не мог бы ты выйсці сюды на хвілінку, калі ласка?»
  У пярэднім пакоі яна павярнулася да яго. «Перакос? Яна аднабокая. Як яна думае, што гэта, алейная фарба? Гэта не Сікстынская капэла, Лары. Гэта карова з чортавым цыліндрам. Вядома, гэта будзе аднабока. Яна ў нейкай сілавой паездцы...
  «Руна—»
  «Мы зробім гэта яшчэ раз, рогі будуць у парадку, але капялюш будзе не так. Я хачу збіць яе...
  «У мяне ёсць дыстрыбутар вашага фільма».
  «—вырываць зубы. Я..."
  Лары цярпліва паўтарыў: «Дыстрыбутар».
  Яна на хвіліну прыпынілася. «Вы што? »
  «Я знайшоў чалавека, які сказаў: «Магчыма, я захочу зняць ваш фільм». Шукаю жорсткія, нуарныя рэчы. Гэта невялікае адзенне, але яны размясцілі на грамадскіх тэлевізійных станцыях і некаторых буйнейшых мясцовых. Мы не гаворым пра сетку. Але часам добрыя фільмы, ведаеце, выбіраюць у сіндыкацыі».
  «О, Лары». Яна абняла яго. «Я не веру ў гэта».
  «Правільна. А цяпер мы вернемся туды і будзем добрыя з ледзяной лэдзі, добра?»
  Рун сказаў: «Гэтая жанчына - сука, якая лунае».
  «Але яны нашы кліенты, Рун, а ў гэтым бізнесе кліент заўсёды што?» Ён падняў брыво.
  Яна пайшла да дзвярэй. «Не задавайце мне пытанняў, на якія вы не жадаеце пачуць адказы».
  
  Любімай часткай Руна былі сабакі.
  Астатняе было даволі акуратна — артылерыйскія снарады, ручныя гранаты, дынамітныя палкі, падлучаныя да гадзіннікаў, срэбныя цыліндры ад дэтанатараў, якія аказаліся фальшывымі. Але самай дзёрзкай часткай былі тры лабрадоры-рэтрыверы, якія насамі прабраліся да яе і паклалі на зямлю свае вялікія морды на каленях, калі яна прысела, каб пагладзіць іх. Яны хрыпелі, калі яна чухала ім галовы.
  Хілі і Рун стаялі ў штаб-кватэры ВЫМБАВАЛЬНІКА наверсе ў 6-м участку на Дзесятай вуліцы. Прапусціць кабінет было няпроста: у калідоры, над дзвярыма, вісела ярка-чырвоная вайсковая вучэбная бомба, на якой гатычным надпісам было напісана «БАМБОРКА» .
  У галоўным пакоі было восем патрапаных сталоў. Сцены светла-зялёныя, на падлозе лінолеум. Адна жанчына ў цёмным швэдры сядзела за сталом і ўважліва чытала тэхнічную інструкцыю. Яна была прыгожая, з доўгімі брунеткавымі валасамі і нерухомымі вачыма. Яна была адзінай жанчынай у часці. Астатнія былі мужчыны, у асноўным гадоў за трыццаць і сорак, у белых кашулях і гальштуках. Абсталяванне стрэльбаў клалася ў насцегнавыя кабуры. Чыталі, размаўлялі паміж сабой, пацягнуліся, ціха размаўлялі па тэлефоне. Некалькі пазнавалі Хілі, узмахваючы або падымаючы бровы.
  На Руна ніхто не глядзеў.
  «У нас ёсць самая вялікая ў свеце грамадзянская бомбаабясшкоджвальная група. Трыццаць два афіцэры. У асноўным дэтэктывы. Некалькі чалавек чакаюць звання».
  На сцяне вісела старая драўляная дошка з параднымі партрэтамі міліцыянераў. Руна ўлавіла словы «У памяць аб...»
  Дошка была самым вялікім дысплеем у пакоі.
  Яна нахілілася і пагладзіла сабаку па галаве.
  «EDC», - сказаў Хілі.
  - Дзіўнае імя, - сказаў Рун, устаючы.
  «Вось які ён . Сабачка для выяўлення выбуховых рэчываў».
  «Зноў ініцыялы».
  "Эканомія часу", - сказаў Хілі. «У вас перахапіла дыханне, вам прыйшлося сказаць: «Я бяру сабаку для выяўлення выбуховых рэчываў на шпацыр».»
  «Вы можаце паспрабаваць сабаку ». Адзін перавярнуўся на спіну. Рунь пачухаў жывот. «Яны вынюхваюць выбухоўку?»
  «Лабрадоры маюць лепшыя насы ў бізнэсе. У нас ёсць выкарыстоўвалі камп'ютэрызаваныя дэтэктары пароў нітратаў. Але сабакі працуюць хутчэй. Яны могуць вынюхаць пластык, дынаміт, тратыл, таўэкс, семтэкс».
  «Аднак камп'ютары не пішуць», - сказаў адзін паліцэйскі.
  «Або лізаць свае яйкі на публіцы», - сказаў іншы.
  Хілі сеў за малюсенькі стол.
  Адзін дэтэктыў сказаў яму: «Як вы ацанілі тое, што прапусцілі падрабязнасці пра клініку для абортаў?»
  «Мяркую, пашанцавала». Хілі павярнуўся да Руна. «Хочаш кавы?»
  «Вядома».
  Хілі зайшоў у распранальню. Тры афіцэры сядзелі за столікам з ДВП і елі кітайскую ежу. Ён спаласнуў фарфоравы кружок і наліў кавы.
  Рун стаяў ля дошкі аб'яваў і разглядаў каляровыя здымкі выбухаў. Яна паказала на фатаграфію чырвонага грузавіка, падобнага на вялізны кошык. "Што гэта?"
  «Грузавік Pike-La Guardia. Мы не выкарыстоўваем яго шмат больш. Ён быў пабудаваны ў саракавыя гады. Атрымаў сваю назву, таму што ён быў пабудаваны, калі хлопец па імі Пайк быў камандзірам БАМБЕЖНІЦЫ, а Ла Гуардыя быў мэрам. Бачыце там тую сетку? Гэта кабель, які застаўся ад моста Трыбара. Туды клалі СВУ і вывозілі на ўтылізацыю. Калі ён адрываўся, сетка спыняла аскепкі. Аднак яшчэ шмат полымя вырвалася. Цяпер мы выкарыстоўваем машыну з поўным утрыманнем».
  Рун сказаў: "TCV, праўда?"
  Хілі кіўнуў.
  Рун узяў тоўсты пластыкавы цюбік даўжынёй каля фута, напоўнены сінім жэлацінам з надпісам DuPont. Яна сціснула яго. Ухмыльнуўся. «Гэта неяк дзіўна, Сэм».
  Ён зірнуў на гэта. «У вас дастаткова Tovex, каб ператварыць даволі вялікі валун у жвір».
  Яна асцярожна паставіла яго.
  «Калі б гэта было ў прамым эфіры… Гэта толькі для трэніровак. Так і ўсё астатняе тут”.
   «Гэта таксама?» Яна паказала на артылерыйскі снарад даўжынёй каля двух з паловай футаў.
  «Ну, гэта не ў прамым эфіры. Але мы ўзялі гэта год ці каля таго таму. Адбылося тое, што жанчына патэлефанавала ў 911 і сказала, што яе трапіла куля. З'яўляецца МНС і яны заходзяць у кватэру. Яны знаходзяць яе на падлозе. Пытаюцца: дзе стралок, дзе стрэльба? Яна кажа: «Там няма пісталета — толькі куля». Яна паказвае на ракавіну. Затым кажа: «Я адчыніў дзверы шафы, і яна выпала». Яе зламала палец на назе. Яе муж збіраў артылерыйскія снарады і...
  Голас закрычаў: «Сэм».
  Ён ступіў у галоўны пакой. З кабінета камандзіра высунуўся цяжкі мужчына з квадратнымі сківіцамі і падстрыжанымі светлымі валасамі. Ён коратка зірнуў на Руна, потым паглядзеў на Хілі. «Сэм, ESU толькі што атрымаў дзесяць трыццаць тры ў порнатэатры на Таймс-сквер. Нехта знайшоў скрынку, зазірнуў унутр. Убачыў там таймер і, магчыма, пачак чагосьці пластыкавага. Сёмая авеню, каля Сорак дзевятай. Рубін, ты ідзі з ім».
  Больш ніякіх бамбёжак, ён сказаў? Але перш чым яна паспела даць яму каментарый, Хілі і яшчэ адзін паліцэйскі, хударлявы мужчына гадоў сарака пяці, які выглядаў так, быццам належаў хутчэй страхавой канторы прыкладна ў 1950 годзе, чым супрацоўнікам выбуховага падраздзялення, імчаліся ў распранальню. Яны адчынілі свае шафкі і выцягнулі патрапаныя палатняныя сумкі, потым пабеглі да дзвярэй. Хілі схапіў свой чахол, знікшы ў калідоры.
  «Гэй...», — казаў Рун. Хілі нават не азірнуўся.
  Дзе ён сыходзіць? — падумаў Рун, імчачы ў цёмна-зялёны калідор. Унізе мужчыны зніклі ў будынку станцыі. Афіцэр у сіняй водолазке спыніў яе, не даваў ісці. Да таго часу, калі яна выйшла на вуліцу, іх сіне-белы фургон знікаў па Адзінаццатай вуліцы, а ліхтары на даху лускалі пугай. Аўтамабіль выдаў электронную сірэну і паплыў на поўнач па Хадсан-стрыт.
  Яна пабегла за кут, махаючы таксі, якія не з'явіліся.
  
  Сэм Хілі правёў працэдуру. У яго быў адзін талент: здольнасць запамінаць. Ён зірнуў на спіс ці схему ланцуга адзін-два разы, і ўсё было — усё было ў разумовым сховішчы.
  Што было добра. Таму што было шмат чаго ўспомніць, калі вы былі паліцэйскім . Ён задаўся пытаннем, ці мела гэта нейкае дачыненне да таго, чаму ён увогуле абраў дэталь бомбы. Гэта адрознівалася ад таго, каб быць паліцэйскім або паліцэйскім ESU. У МНС трэба было хутка прымаць рашэнні. Імправізавалі.
  Хілі аддаваў перавагу распланаваць кожную дэталь, а затым працаваць крок за крокам. Павольна.
  Фургон загрукатаў на поўнач. Хадсан стаў Восьмай авеню, і яны мінулі Чатырнаццатую вуліцу.
  Працэдура: усталюйце замарожаную зону на тысячу футаў вакол тэатра і эвакуіруйце ўсіх, наколькі гэта магчыма. Лёгка ў гандлёвым цэнтры на Лонг-Айлендзе; немагчыма ў густанаселеным Манхэтэне. Затым вы прымушаеце робата з яго чэпкімі кіпцюрамі і вачыма тэлекамеры падысці да чортавай штукі і паглядзець на яе. Потым бярэш у кіпцюры...
  Фургон спыніўся ў салоне машын хуткай дапамогі на Сёмай авеню. Яны выскачылі з фургона.
  ... і выцягніце яго прыгожа і лёгка, таму што трос на робаце ўсяго пяцьдзесят футаў у даўжыню, і вы можаце быць забітыя кавалкамі робата гэтак жа хутка, як і асколкамі СВУ. Затым вы паднімаецеся па пандусе і трапляеце ў камеру стрымлівання...
  І маліцеся, каб гэтая чортава штука так сышла ў пасудзіне вам не трэба заходзіць унутр і забіраць яго, калі вы дойдзеце да шыі Родмана.
  Але таксама маліцеся, каб калі ён і спрацаваў у судне, ён не меў такой высокай яркасці і не быў такім вялікім, каб ператварыць грузавік для стрымлівання ў вялізную ручную гранату.
  А потым проста молішся...
  Гэта , вядома , калі вы можаце выкарыстоўваць робата. Калі выказаць здагадку, што бомбы не было дзесьці, грувасткі гусенічны аўтамабіль, падобны на машыну для пасадкі на Месяц, не змог бы паехаць.
  Пад тэатральным крэслам, напрыклад.
  Што, вядома, дзе аказалася бомба, яны даведаліся, разгарнуўшы на месцы здарэння.
  Хілі паглядзеў на свайго партнёра Джыма Рубіна і кіўнуў. «Я зраблю ручной запіс. Давайце касцюм».
  «Я зраблю гэта, ты хочаш», - сказаў Рубін.
  І ён бы. Таму што такімі былі ўсе. Калі б Хілі сказаў: «Так, ты бяры гэты», Рубін зрабіў бы гэта. Але Хілі гэтага не зрабіў. Гульня працавала не зусім так. Гэта было тое, хто быў першым, хто патэлефанаваў, хто раней за ўсіх сказаў «я пайду». Любы з іх пайшоў бы , дайшло да гэтага. Але Хілі патрабаваў гэтага. Ён не ведаў чаму, але адчуваў, што гэта яго. Вы проста рабілі гэта часам. Па той жа прычыне, што вы часам не казалі «я пайду» так хутка, як нехта іншы.
  Сёння вечарам Хілі адчуваў сябе такім жа непераможным, як адчуваў сябе той, хто бярэ ў рукі скрынку, якая можа разбурыць звычайны дом.
  «Сэм!» — паклікала Руна, вылазячы з кабіны. Ён зірнуў на яе толькі на імгненне. Яна зірнула яму ў вочы і змоўкла. Ён разумеў, што яна глядзіць на зусім незнаёмага чалавека.
  Ён шапнуў Рубіну: «Трымай яе далей. Надзеньце яе наручнікі, вы павінны, але я не хачу, каб яна была блізка».
  - Сэм... - ён яшчэ раз зірнуў на яе. Яна паклала камеру на зямлю, што было паведамленнем, падумаў ён. Сказаць яму, што не прыйшла з-за фільма, з-за Шэлі Лоў або па любой прычыне, акрамя таго, што яна перажывае за яго. Але ён усё роўна адвярнуўся ад яе.
  Калі Рубін выганяў робата з фургона — яны прагналі яго як мага далей — Хілі апрануў цяжкі зялёны бомбавы касцюм, тоўсты з кеўларавых панэляў і сталёвых пласцін. Ён надзеў шлем і запусціў цыркуляцыйны помпа, каб паветра паступала ў шлем.
  Рубін спыніўся ля дзвярэй тэатра і пагнаў робата па праходзе, які кіраўнік пазначыў жоўтай поліэтыленавай стужкай. Ён насіў гарнітуру і мікрафон на кончыку тонкай арматуры, якая заканчвалася перад яго ротам. Яго вочы былі перакошаныя за тоўстымі акулярамі. Хілі прайшоў міма яго, потым міма робата. Ён сказаў у мікрафон шлема: «Як вы мяне чуеце, дамы?»
  «Добра, Сэм. Пашанцавала, што ў вас капялюш - гэтае месца чортава смярдзіць.
  Хілі пайшоў далей у кінатэатр, яго ногі шаргаючы ў бакі пустымі флаконамі з крэкам і бутэлькамі ад спіртнога.
  «Пагавары са мной, Сэм, пагавары са мной».
  Але Хілі лічыў на пальцах. Менеджэр сказаў, што бомба знаходзіцца ў праходзе М. Гэта была пятнаццатая літара алфавіту? Чалавек, ён спадзяваўся, што не. Пятнаццаць не была для яго добрай лічбай. Шэрыл з'ехала пятнаццатага сакавіка. Ці не сакавіцкія іды? Яго адзінай аўтамабільнай аварыяй стаў наезд ззаду на Мэрыт-Паркуэй — 15-я траса.
  J, K, L, M ... Добра. М была трынаццатай літарай алфавіту. Ад гэтай навіны ён адчуў недарэчную радасць.
  «Добра, я бачу», — сказаў ён, адчуваючы пах затхлага паветра, ужо страшэнна пацеючы, адчуваючы задышку. «Кардонная скрынка, скрынка для абутку, вечка знята».
  Ён стаў на калені для ўстойлівасці - касцюм быў вельмі цяжкі; калі вы ўпалі, вы часам не маглі падняцца самастойна. Ён схіліўся над скрыняй. Сказаў у радыё: «Я гляджу C-3 або C-4, магчыма, шэсць унцый, таймер уверх. Калі гэта дакладна, у нас дзесяць павольных хвілін. Не бачу кулісных пераключальнікаў».
  Праблемай былі кулісныя перамыкачы. Маленькія пераключальнікі, якія запускаюць бомбу, калі яе перамясціць.
  Але тое, што яны не бачылі, не азначала, што іх не было.
  Ён намацаў алоўкам скрыню.
  «Вы збіраецеся перастрахавацца?» — спытаў Рубін.
  «Не, выглядае, што таймер даволі шыкоўны. Б'юся аб заклад, што ёсць шунт, але я бачу схему. Я не збіраюся нічога рэзаць. Я збіраюся яго вывесці.
  «Добра, пайшлі». Ён пацягнуўся ўніз. Пальчаткі былі пласціннымі, але Хілі ведаў, што ён разглядае пластык, які дастаткова, каб разбіць сталёвы бэльку. Тэорыя заключалася ў тым, што вы ўсё роўна мала што можаце зрабіць са сваімі рукамі. Прынамсі, калі б што-небудзь здарылася, ты быў бы жывы пасля таго, каб выйсці на пенсію па інваліднасці, нават калі б нехта іншы павінен быў зацвярджаць чэкі за цябе.
  Хілі прыжмурыўся — бессэнсоўна — і падняў скрынку з зямлі. Вы павінны былі быць асцярожнымі - вы схільныя думаць, што выбуховыя рэчывы будуць цяжкімі, як жалезныя грузы. Яны не былі. Усё гэта важыла не больш за фунт.
  «Няма рокера», — сказаў ён у мікрафон. Пах уласнага поту быў моцны. Ён павольна ўздыхнуў. «А можа, у мяне цвёрдыя рукі».
  «Рабіш добра, Сэм».
  Таймер на гадзінніку паказваў сем хвілін да дэтанацыі.
  Хілі заднім ходам выйшаў у праход, павольна пасоўваючы ногі ззаду, каб намацаць дарогу. Ён паклаў скрынку ў рукі робата.
  «Гэта агіднае месца», — сказаў Хілі.
  «Добра, мы возьмем на сябе», — сказаў яму Рубін.
  Хілі не стаў спрачацца. Ён апусціў рукі ў бакі і пайшоў назад, пакуль не адчуў, што Рубін стукнуў яго па плячы.
  Рубін выгнаў робата з кінатэатра і падняўся па пандусе ў камеру стрымлівання, якога калегі -афіцэры ВЫМБАВАЛЬНАГА АДЗЯДУ прывезлі з гаража, звязанага з 6-м участкам. Ён выглядаў як невялікі вадалазны званочак на платформе. Ён асцярожна маніпуляваў пультам дыстанцыйнага кіравання, каб атрымаць скрынку ўнутр. Робат адступіў, і Хілі падышоў да адчыненых дзвярэй збоку. Ён пацягнуў за дрот, каб зачыніць дзверы, потым хутка ступіў наперадзе і крутануў рычаг. Ён адступіў.
  Рубін дапамог яму зняць касцюм.
  «Які час?» — спытаў Рубін.
  «Я раблю гэта прыкладна за хвіліну».
  Рун прарваўся праз лінію паліцыі і падбег да Хілі. Яна сціснула яго руку.
  Ён штурхаў яе ззаду.
  «Сэм, ты ў парадку?»
  «Шшш. Слухай».
  «Я—»
  «Шшшш», — сказаў Хілі.
  Раптам пачуўся гучны звон — гэта было падобна на стук молата па глухім званку. Дым і дым пачалі шыпець з боку мяняльнай машыны. Кіслы, слёзатачывы пах напоўніў паветра.
  «С-3», — сказаў Хілі. «Я пазнаў бы гэты пах дзе заўгодна».
  "Што здарылася?" — спытаў Рун.
  «Гэта проста выбухнула».
  «Вы маеце на ўвазе тую рэч, якую вы выносілі? Ён проста ўзарваўся? О, Сэм, цябе маглі забіць».
  Рубін чамусьці засмяяўся. Сам Хілі стрымліваў усмешку.
  Ён паглядзеў на яе. «Я збіраюся быць тут некаторы час».
  «Вядома. Я разумею." Ёй не падабаўся ашклянелы, дзікі выгляд яго твару. Яе гэта напалохала.
  «Я патэлефаную табе заўтра». Ён павярнуўся і пачаў размаўляць з чалавекам у цёмным касцюме.
   Яна вярнулася да тратуара і зірнула на задні борт універсала BOMB SQUAD . На ім ляжаў партфель Сэма Хілі.
  Яна не ведала дакладна, чаму яна гэта зрабіла. Магчыма, таму, што ён напалохаў яе такім выглядам. Магчыма, таму, што яна правяла ўвесь дзень, расстаўляючы маленькія квадрацікі з пластыка і цярпеючы маладушных людзей.
  Магчыма, таму, што ў яе характары было ніколі не адмаўляцца ад пошукаў — гэтак жа, як у Сэма Хілі было заходзіць у такія будынкі і знаходзіць бомбы.
  У любым выпадку Рун хутка адкрыла партфель Хілі і агледзела змесціва, пакуль не знайшла яго маленькі нататнік. Яна гартала гэта, пакуль не знайшла тое, што шукала. Яна запомніла імя і адрас.
  Яна зірнула на Хілі, які стаяў у купцы іншых афіцэраў. Яе ніхто не заўважыў. Іх увагу прыцягнуў празрысты пластыкавы канверт, які трымаў Хілі. Праз імгненне тэатральны залу запоўніў голас Руна, тэатральны і нізкі. «Трэці анёл затрубіў, і ўпала з неба вялікая зорка, палаючы, як паходня, і ўпала на траціну рэк і на крыніцы вады».
  
  РАЗДЗЕЛ СЯМНАЦЦАЦЫ
  
  
  
  «Слухай, я пагавару з табой. Але вы не можаце выкарыстоўваць маё імя».
  У тую ноч яны сядзелі на палубе плавучага дома Руна і пілі Мікелоб Лайт. Хударлявы малады чалавек працягваў: «Я маю на ўвазе, мая маці думае, што я трапіў у аўтакатастрофу. Калі б яна калі-небудзь даведалася…»
  Уорэн Хэтэуэй быў сведкам, чыё імя яна знайшла ў нататніку Сэма Хілі. Ён быў у тэатры Velvet Venus, калі выбухнула першая бомба. Рун патэлефанавала яму і спытала, ці можа яна ўзяць у яго інтэрв'ю.
  «Я адзіны чалавек у свеце, якога ў першы раз падарвалі ў порнатэатры...» Потым ён злавіў яе забаўлены позірк. «Ну, добра, можа быць, не мой першы. Але я не так часта бываю».
  Хэтэуэю было каля пяці шасці, каля трыццаці гадоў, пухлы. На шыі ў яго былі бінты, а рука была заклеена скотчам. Ён таксама гучна гаварыў — гэтак жа, як Рун пасля таго, як яна стала сведкай выбуху, — і яна здагадалася пра выбух у Аксамітным Венера часова аглушыла яго. «Як ты мяне знайшоў?»
  «Міліцыянт, які вас апытваў? Дэтэктыў Хілі? Ад яго я атрымаў тваё імя».
  Камеру паставілі. Хэтэуэй паглядзеў на гэта з трывогай. «Вы можаце замаскіраваць мой твар, ці не так? Дык мяне ніхто не пазнае?»
  «Вядома. Не хвалюйся».
  Яна запусціла камеру. «Проста скажы мне, што ты памятаеш».
  «Добра, я рабіў аўдыт у выдавецтве на сорак сёмым. Я бухгалтар і фінансавы кансультант. І здарылася тое, што ў мяне была пара гадзін адпачынку, і я пайшоў на Восьмую авеню да гастранома, які я бачыў. У іх былі цудоўныя кубкі з садавінай — яны здаваліся прыгожымі і свежымі, ведаеце, шмат кавуна — і перада мной быў гэты тэатр, і я падумаў: «Чаму б і не, чорт вазьмі?» Ён зрабіў глыток піва. «Такім чынам, я ўвайшоў».
  «Якое ў вас было ўражанне?»
  «Брудны, па-першае. Пахла, ведаеце, мочой і дэзінфікуючым сродкам. А яшчэ былі такія жорсткія на выгляд хлопцы. Яны былі... ну, у асноўным чорныя, і глядзелі на мяне так, нібы я быў, не ведаю, дэсертам. Таму я паспяшаўся на месца. Усяго было каля дзесяці чалавек, і некаторыя з іх спалі. Я сеў. Карціна была жудасная. Гэта быў зусім не фільм, а гэтая відэастужка. Вы амаль нічога не бачылі, гэта было так невыразна. Праз некаторы час я вырашыў сысці. Я ўстаў. Была вялікая ўспышка і гэты неверагодны грукат, і наступнае, што я ведаю, я ў бальніцы і не чую».
  «Як доўга вы былі ў тэатры?»
  «Усяго? Можа, паўгадзіны».
  «Ці добра вы глядзелі на іншых людзей там?»
  «Вядома. Я азіраўся. Вы ведаеце, каб пераканацца, што я не быў абрабаваны. Там былі нейкія людзі. Некаторыя гатункі докераў. І трансвэстыты — ведаеце, прастытуткі». Ён адвёў позірк і ад Руна, і ад камеры.
  Рун спачувальна кіўнула, і ёй прыйшло ў галаву, што Уорэн Хэтэуэй мог ведаць пра прастытутак-трансвестытаў больш, чым хацеў прызнаць.
  «Вы, можа, бачылі каго ў чырвонай вятроўцы?»
  Хэтэуэй на імгненне задумаўся. «Ну, быў, здаецца, нехта ў чырвонай куртцы. І капялюш».
  «З шырокім краем?»
  «Так. Гэта выглядала пацешна. Ён рухаўся неяк павольна. У мяне склалася ўражанне, што ён старэйшы».
  Старэй? — здзівіўся Рун. Яна спытала: "Ён сыходзіў з тэатра?"
  «Магчыма. Я не мог паклясціся ў гэтым».
  «У вас ёсць уяўленне, колькі гадоў?»
  «Прабачце. Не мог сказаць».
  «Ці маглі б вы яго наогул апісаць?»
  Хэтэуэй паківаў галавой. «Прабачце. Я не звяртаў увагі. Ты што, газетны рэпарцёр?»
  «Я раблю фільм пра тую дзяўчыну, якая загінула падчас другога выбуху. Шэлі Лоў».
  Міма прайшла маторная лодка, і яны абодва глядзелі на яе.
  Хэтэуэй спытаў: «Але ж яна не была ў кінатэатры?»
  «Не, гэта было на студыі, якая здымала фільмы для дарослых».
  «Гэта жахліва, што людзі робяць, каб паказаць кропку, ці не так? Тое, што яны адчуваюць, што жыццё менш важнае, чым палітыка ці заява…»
  Яго голас сціх, і Хэтэуэй усміхнуўся, а потым сказаў: «Я раблюся занадта сур'ёзным. Мая маці ўвесь час кажа мне, што я раблюся занадта сур'ёзным. Я павінен расслабіцца. Уявіце, што вам гэта скажа ваша маці».
  «У мяне дакладна не».
  Ён паглядзеў на камеру. «Такім чынам, вы збіраецеся стаць фільмам вытворца?» Жмурыўся ад цікаўнасці. «Вы ведаеце, якая сярэдняя рэнтабельнасць інвестыцый у гэтай галіне?»
  "Рентабельнасць інвестыцый?"
  "Прыбытак на інвестыцыі."
  Бухгалтары маглі быць такімі ж кепскімі, як паліцыянты, калі справа даходзіла да ініцыялаў. Рун сказаў: «Я накшталт выконваю творчую частку, а грошы пакідаю іншым людзям».
  «Які рынак для такога фільма, як ваш?»
  І яна распавяла яму пра незалежную сетку і дамы мастацкага кіно, грамадскае тэлебачанне і новы, але расце рынак кабельнага тэлебачання.
  «І гэта не будзе вялікай інвестыцыяй, — разважаў Хэтэуэй, — для такіх фільмаў. Вы, верагодна, можаце даволі лёгка кантраляваць выдаткі. Ускосныя накладныя выдаткі, верагодна, будуць даволі нізкімі. Я маю на ўвазе, паглядзіце на асноўныя сродкі. Практычна не існуе ў вашым выпадку. Вы можаце арандаваць абсталяванне, не трэба будзе шмат амартызаваць, толькі больш дарагія прадметы... Калі б вы былі разумнымі, net-net мог бы быць выдатным». Хэтэуэй глядзеў у вячэрняе неба, бачачы велізарны баланс у зорках. «Калі вы дасягнулі поспеху, вы глядзіце на амаль чысты прыбытак».
  Яны дапілі піва, і Рун устаў, каб дастаць яшчэ. Яна выключыла камеру. Ён сказаў: «Я не вельмі дапамагаў, праўда?»
  Пажылы мужчына ў чырвонай вятроўцы…
  - Не, ты быў вельмі карысны, - сказаў Рун.
  Калі яна вярнулася з півам, яна адчула яго погляд на сабе. І яна ведала, што надыходзіць Пытанне. Яна не ведала дакладна, у якой форме гэта будзе, але, як адзінокая жанчына ў Нью-Ёрку, яна магла паставіць на тысячу долараў, што Хэтэуэй збіраецца задаць ёй Пытанне.
  Ён зрабіў глыток піва і спытаў: «Значыць. Гэй. Хочаш піцу ці што?»
  Версія Пытання для піцы. Даволі распаўсюджаны.
  «Сёння ўвечары я сапраўды збіты...»
   Гэта быў адзін з класічных адказаў. Але яна дадала: «Я сапраўды знясіленая . Але як наконт праверкі на дождж?»
  Ён крыху сарамліва ўсміхнуўся, што ёй спадабалася. "Зразумела. Ты, э-э, ідзеш з кім-небудзь?»
  Яна на імгненне задумалася, потым сказала: «Я абсалютна паняцця не маю».
  Ён устаў, паціснуў ёй руку, як той джэнтльмен, якім, напэўна, заўсёды вяла яго быць маці. Ён сказаў: «Я збіраюся праверыць некалькі лічбаў пра дакументальныя фільмы». Ён нешта разважаў і ўсміхаўся. «Ведаеце, нават калі гэта правал, чорт вазьмі, у вас будзе выдатнае спісанне падаткаў».
  
  «Баюся, я не вельмі дапамагу», — сказала Ніколь Д'Арлеан Руну наступнай раніцай.
  «Хтосьці ў чырвонай вятроўцы ці куртцы. Увогуле нікому. Насіць капялюш. Можа, як каўбойскі капялюш. Тусавацца вакол здымачнай пляцоўкі. Магчыма, прыхільнік Шэлі ці нешта падобнае. Можа, нехта, каго яна ведала».
  Ніколь пахітала галавой.
  «Ён напаў на мяне на гарышчы адразу пасля таго, як я ўпершыню ўзяў інтэрв'ю ў Шэлі. Потым я ўбачыў яго адразу пасля таго, як Шэлі забілі, каля «Кульгавай качкі». І я размаўляў са сведкам першага бамбёжкі. Ён думае, што бачыў, як ён выходзіў з тэатра непасрэдна перад выбухам. Ён мог быць маладым або старым. Вы маеце нейкае ўяўленне?»
  «Прабачце. Я..."
  Зазвінеў пярэдні зумер, і Ніколь пайшла адчыніць дзверы.
  Яна вярнулася з Томі Саворнам, былым хлопцам Шэлі.
  Першае, на што звярнуў увагу Рун, была спражка ў форме Тэхаса.
  Яна падумала пра Сэма Хілі.
  Хто яшчэ не патэлефанаваў.
   Не, не думай пра яго цяпер.
  Томі рассеяна паліраваў спражку вялікім пальцам. Металічны язык прайшоў праз Далас.
  «Гэй». Ён усміхнуўся. Ён прыжмурыўся, маючы на ўвазе: прабачце, я забыўся ваша імя.
  Яна працягнула руку і, калі яны паціснулі, сказала: «Рун».
  «Правільна, вядома. Як ідзе ваш фільм?»
  «Павольна, але рухаемся».
  Затым ён сказаў Ніколь: «Сёння ты выглядаеш даволі добра».
  На хвіліну запанавала цішыня.
  Дзіўная жанчына. Рун устаў.
  «Я лепш пайду. Я спазняюся на працу».
  - Не, заставайся, заставайся, - сказаў Томі. «Я толькі на хвіліну заехаў. Я хацеў нешта спытаць у Ніколь. Але, магчыма, ты таксама зацікаўлены, Рун. Хочаце працу?»
  «Я лепш не бяруся за іншую. У мяне не вельмі добра з тым, што ёсць, - сказаў Рун.
  «Што рабіць?» - спытала Ніколь у Томі.
  «Я раблю стужку пра тое, як рабіць вегетарыянскія закускі. Мне патрэбны кухар».
  Руна пахітала галавой. «Калі яны не прыходзяць у мяшку з кіпячэннем, вы размаўляеце не з тым чалавекам».
  - Не ведаю, - сказала Ніколь. «Ці трэба было б, ведаеце, гаварыць?»
  «Не на камеру. Усё, што вам трэба зрабіць, гэта змяшаць рэчы. Часнок, авакада, парасткі і арахісавае масла… Ну, не ўсё разам. Я маю на ўвазе, што гэта выдатныя рэцэпты. Давай, дарагая. Гэта будзе імгненне. Гэта для аднаго з маіх рэкламных ролікаў».
  Яна сказала: «Вы ўпэўнены, што мне не трэба было б запамінаць дыялогі?»
  Томі сказаў: «Не, гэта ўсё за кадрам. Вы проста робіце ежу, потым мы запісваем вакальны трэк. Рабі столькі дубляў, колькі хочаш».
   Ніколь паглядзела на Руна. «Вы ўпэўнены, што не хочаце?»
  Томі сказаў ёй: «Мне сапраўды спатрэбяцца два».
  «Поўная талерка прама зараз».
  Ніколь спытала: "І мне заплацяць?"
  «О, вядома. Мы не гаворым аб саюзе. Але кліент будзе кашляць сто баксаў у гадзіну за талент. Гэта павінна заняць не больш за тры гадзіны з улікам часу на падрыхтоўку і любыя пераздымкі».
  «А як наконт маіх пазногцяў?» Яна падняла іх — цалевую бліскучую абпаленую умбру.
  - Давай, - папракнуў ён, ухмыляючыся. «Вы шукаеце апраўданняў».
  - Дзеля гэтага, Ніколь, - падбадзёрыў Рун.
  На яе бліскучых вуснах расплылася ўсмешка. «Фільм з маёй вопраткай... Мая маці шмат гадоў шукала мяне, каб паспрабаваць гэта». Яна штурхнула руку са смяротнымі пазногцямі ў бок Томі.
  «Згода», — сказала яна, і яны затрэсліся, нібы толькі што падпісалі кантракт на мільён долараў.
  "Заўтра вечарам?" ён сказау. «А на наступны дзень?»
  «Ну, вядома. Пакуль гэта ноч. Я здымаю ўдзень. Дзе твая студыя?»
  «Я не здаю студыі. Гэта ўсё месцазнаходжанне. Мы можам зрабіць гэта прама тут. У вас выдатная кухня». Ён паглядзеў на Руна. «Давай, ці не можам мы ўгаварыць цябе?»
  «Як-небудзь іншым разам».
  «Добра... Да сустрэчы», - сказаў ён Ніколь і пацалаваў яе ў шчаку. Ён памахаў Руну і выйшаў.
  Рун сказаў: «Ён мілы. Ён даступны. Ён гатуе. Гэта камбінацыя, якую нельга перасягнуць».
  Але Ніколь глядзела ўбок.
  Рун сказаў: "Што здарылася?"
  «Нічога».
  "Што?"
   Яна вагалася. Потым сказаў: «Гэта праца. Той, што робіць Томі?»
  «Так?»
  «Спадзяюся, што атрымаецца. Спадзяюся, не сапсую».
  «У цябе ўсё атрымаецца».
  «Я б аддаў усё, каб выйсці з бізнесу».
  «Я думаў, табе спадабалася».
  Ніколь падышла да канапы і села. «Вы глядзелі бягучыя падзеі мінулай ноччу? Гэта тэлепраграма? Былі гэтыя жанчыны, якія пратэставалі супраць порнатэатраў, пікетавалі некаторыя кінатэатры. Яны казалі нейкія страшныя рэчы. Маё імя было на шатры. Я маю на ўвазе, што яны нічога не сказалі пра мяне канкрэтна, але вы маглі бачыць маё імя. І гэтая дама падобная на тое, што ўсё гэтае порна прымушае жанчын гвалціць, а дзяцей прыставаць. А гэтая іншая жанчына кажа: «Яны адкінулі жаночы рух на дваццаць гадоў назад». Яда, яда, яда... Я адчуваў сябе такім вінаватым».
  Раптам яна заплакала.
  Рун спрачаўся секунду ці дзве. Яе рука слізганула да спускавога кручка відэакамеры. Аб'ектыў быў накіраваны прама на Ніколь.
  Гледзячы ўбок, Ніколь сказала: «Я не хачу рабіць нічога дрэннага. Я не хачу крыўдзіць людзей. Але я маю на ўвазе, што людзі прыходзілі на мяне і забіваліся ў тым тэатры. І, магчыма, пасля аднаго з маіх фільмаў нейкі хлопец выходзіць, падхоплівае прастытутку і захворвае на СНІД. Гэта жахліва».
  Яна паглядзела на Руна, і слёзы цяклі бесперапынна. «Гэтыя фільмы, справа ў тым, што гэта ўсё, што я магу зрабіць. Я займаюся каханнем добра. Але я такі няўдачнік ні ў чым іншым. Я паспрабаваў. Гэта не працуе.... Гэта такое цяжкае пачуццё - ненавідзець тую адну рэч, у якой ты добры».
  Рун дакрануўся да рукі Ніколь, але яна зрабіла гэта асцярожна. Яна хацела пераканацца, што яе ўласная рука не саслізнула ў поле зроку віжлівай Соні.
  
  Уладальнікам тэатра на Сорак сёмай вуліцы паміж Брадвеем і Восьмай быў пяцідзесяцідвухгадовы індыйскі эмігрант з Бамбея, які прыехаў у гэтую краіну дванаццаць гадоў таму.
  Ён, яго жонка і дзеці ўпарта працавалі на невялікім прадпрыемстве, якім ён валодаў — спачатку ў газетным шапіку, потым у кіёску хуткага харчавання, потым у абутковай краме ў Квінсе. Ён зрабіў няўдалую інвестыцыю, краму электронікі ў Брукліне, і страціў большую частку сямейнага гнязда. Год таму сябар расказаў яму пра кінатэатр, які прадаецца. Пасля некалькіх знаёмстваў і грувасткіх перамоваў і выплаты неверагодных сум адвакату і бухгалтару, ён выкупіў арэнду і набыў абсталяванне і тое, што юрыст называў «добрай воляй» тэатра, актывы, якія ён быў зусім не ў стане зразумець.
  Мініяцюрны чалавек стаў уладальнікам Pink Pussycat — кінатэатра на 800 месцаў на Таймс-сквер. Нягледзячы на тое, што ў свой час у кінатэатры выкарыстоўваліся стандартныя 35-міліметровыя падвойныя праектары, цяпер усе фільмы дэманстраваліся праз відэапраектар, які ніколі не быў у цэнтры ўвагі і надаваў акцёрам і актрысам аўры, падобныя на расплывістыя вясёлкі.
  Ён паэксперыментаваў з цэнаўтварэннем і выявіў, што максімум, што ён мог спаганяць на працягу дня, - 2,99 даляра, хаця пасля дзесяці вечара цана падымалася да 4,99 даляра. Паколькі тэатр, які працаваў кругласутачна, адначасова выконваў ролю імправізаванага гатэля для бяздомных, ён выявіў, што мужчыны гатовыя выкашляць лішнія два даляры, каб яны маглі спаць пад зямную калыханку « Сэксуальныя кацяняты» ці «Пажадлівасць з першага ўкусу». .
  Білетаў не было. Мецэнаты заплацілі грошы, адмовіліся ад прапанаванай капейкі і былі праціснуты праз турнікет. Яны прайшлі ў тэатр міма аўтамата з газіроўкай, які спыніўся ў 1978 годзе.
  Нягледзячы на папераджальныя шыльды пра нелегальнасць і СНІД, было некалькі паездак, але сувязныя былі стрыманымі і трансвестыты і пераважна чорныя і іспанамоўныя прастытуткі, якія атрымлівалі па дваццаць баксаў за свае палавіністыя паслугі, звычайна выводзілі сваіх кліентаў на балкон, куды не любілі хадзіць нават паліцыянты.
  Нягледзячы на непрыемныя ўмовы, тэатр зарабляў. Арэнда была самым вялікім выдаткам. Гаспадар з жонкай (а часам і стрыечнай сястрой з вялізнага спісу сваякоў за мяжой) па чарзе займалі касу, тым самым скарачаючы выдаткі на зарплату. А з-за відэасістэмы ім не спатрэбіўся прафсаюзны кінакінематограф.
  Абышлі гаспадара і самыя вялікія выдаткі кінатэатраў. Згодна з законам аб аўтарскім праве, ён павінен быў плаціць ліцэнзійныя зборы за кожны паказ фільма ў кінатэатры — так, нават порна. Гэтага, аднак, ён не зрабіў. Ён купляў тры касеты VHS па 14,95 долараў кожная ў кнігарні для дарослых на Восьмай авеню, паказваў фільмы на працягу тыдня, а потым вяртаў іх. Уладальнік крамы, які апынуўся пакістанскім імігрантам, даў яму крэдыт у пяць даляраў на кожны фільм, а потым перапрадаў іх за поўныя 14,95 даляра.
  Безумоўна, гэта было парушэннем федэральнага заканадаўства, як грамадзянскага, так і крымінальнага, але ні ФБР, ні прадзюсары фільмаў не мелі асаблівага жадання пераследваць невялікі бізнес, падобны да яго.
  Калі мужчына разглядаў, якія фільмы паказваў ягоны тэатр, ён не асабліва ганарыўся, але і не саромеўся. Камасутра , у рэшце рэшт, была напісана ў яго роднай краіне. І асабіста яму не быў чужы сэкс; ён паходзіў з сям'і з дванаццаццю дзецьмі, а ў іх з жонкай было сямёра. Не, яго галоўнай збянтэжанасцю ў бізнэсе была нізкая рэнтабельнасць тэатра. Ён быў бы нашмат больш шчаслівы, калі б яго аддача ад інвестыцый была на пяць-шэсць працэнтаў вышэй.
  Сёння гаспадар сядзеў у білетнай касе, паліў і думаў пра курму з бараніны, якую яго жонка будзе рыхтаваць на вячэру ў іх кватэры ў Квінсе. Ён пачуў гнеўныя словы з тэатра. Гэта было адно, што яго палохала - яго заступнікі. Было шмат курцоў крэку, шмат мужчын працавалі над сваім трэцім ці чацвёртым Фостэрам. Гэта былі вялікія мужчыны і маглі зламаць яму шыю, перш чым яны нават падумалі пра гэта. Час ад часу ён тэлефанаваў у паліцыю, але атрымаў іх паведамленне: калі ў кагосьці не было нажа або пісталета, паліцыя не хацела, каб яе турбавалі.
  Цяпер, калі спрэчка, здавалася, не знікала, ён пакапаўся пад білетнай касай і знайшоў трубку даўжынёй у фут, закрытую з абодвух канцоў і напоўненую BB. Самаробная дубінка. Ён зайшоў у тэатр.
  Бландынка на экране нешта казала пра тое, што ёсць адзін від кахання, якога яна не спрабавала, і ці можа акцёр прыняць яе. Ён выглядаў прыемным, але ніхто не мог дакладна сказаць, што ён гаварыў жанчыне. Галасы з першых шэрагаў былі мацнейшымі.
  «Што вы думаеце, што робіце? Я мой, чувак.
  «Да чорта гэта дзярмо. Я пакінуў гэта тут».
  «На хрэн гэта! Што ты маеш на ўвазе, ты пакінуў гэта, чувак? Ты сядзіш на трох месцах вышэй, можа, на чатырох, чувак. Я гэта бачыў».
  Гаспадар сказаў: «Вы павінны маўчаць. Што гэта? Я выклікаю міліцыю, ты не сядзі».
  Іх было двое, абодва чорныя. Адзін быў бяздомным, апрануты ў падраную вопратку, запэцканую брудам. Другі быў у карычневай форме разносчыка. Ён трымаў загорнутую ў паперу каробку памерам з абутковую. Яны глядзелі на індзейца — яны абодва ўзвышаліся над ім — і выступалі за свае справы, нібы ён быў суддзёй.
  Бяздомны сказаў: «Ён скрадзе пакет. Я пакінуў яго, пайшоў выпіць, і...
  «Хрэн, чувак. Ён не пакідае скрыню. Я бачыў, як увайшоў нейкі хлопец, паглядзеў фільм дзесяць хвілін і сышоў. Гэта было там, калі ён сыходзіў, чувак. Я гэта бачыў. Ён пакінуў гэта, і гэта маё. Такі закон».
  Бамж схапіўся за каробку, абутковую. Доўгія рукі разносчыка трымалі яго па-за дасяжнасцю. «Ідзі да чорта адсюль».
  Гаспадар сказаў: «Хто-небудзь пакінуў? Ён вернецца. Дай гэта мне. Хто гэта пакінуў?»
  Дастаўшчык сказаў: «Як я магу ведаць, хто ён, чорт вазьмі? Нейкі белы хлопец. Я знайшоў. Што гаворыць закон, чувак. Я знаходжу гэта, я магу захаваць гэта».
  Гаспадар працягнуў руку. "Не не. Дай гэта мне."
  Бяздомны сказаў: «Я сказаў, што пакінуў гэта. Дайце -"
  Яны стаялі ў гэтай позе, усе тры пары выцягнутых рук і злосна жэстыкулюючы, калі чатырнаццаць унцый пластыкавай выбухоўкі С-3 у скрынцы здэтанавалі. Выбухаючы на хуткасці амаль тры тысячы міль у гадзіну, бомба імгненна ператварыла людзей у аскепкі вагой не больш за некалькі фунтаў. Экран знік, першыя чатыры шэрагі сядзенняў разляцеліся на аскепкі і аскепкі, падлога закалыхалася з грукатам, які адчуваўся за вярсту.
  З грукатам выбуху дадаўся свіст драўляных і металічных аскепкаў, якія стралялі ў паветры так хутка, як кулі.
  Потым, амаль гэтак жа хутка, вярнулася цішыня, якую суправаджала цемра, напоўненая дымам.
  У тэатры не засталося ніводнай лямпачкі. Але са столі зыходзіла малюсенькае зялёнае святло, якое калыхалася ўзад і ўперад. Гэта быў індыкатар на відэапрайгравальніку, вялікая чорная скрынка, якая звісала на тоўстым дроце, дзе была праекцыйная кабіна. Ён міргнуў, і другі індыкатар, жоўты, замігцеў, паказваючы, што Злоўлены ззаду, частка III скончылася, і цяпер іграе High School Cheerleaders .
  
  РАЗДЗЕЛ ВАСЯМНАЦЦАЦЫ
  
  
  
  Дэтэктыў Сэм Хілі, лежачы на канапе, думаў пра жанчын, якія былі ў яго ў жыцці.
  Не было шмат.
  Пару тыповых студэнцкіх раманаў.
  Затым ён жыў з адной жанчынай, перш чым пазнаёміцца з Шэрыл, і меў адзін раман незадоўга да таго, як яны заручыліся.
  Невялікі флірт пасля таго, як ён ажаніўся - некалькі выпівак - гэта ўсё - і толькі пасля таго, як Шэрыл, напэўна, у соты раз згадала, якім добрым чуллівым чалавекам быў падрадчык, які займаўся дабудовай спальні.
  Хоць Шэрыл не здрадзіла. Ён быў у гэтым упэўнены. У пэўным сэнсе ён хацеў, каб яна была. Гэта дало б яму падставу выступіць з нумарам Джона Уэйна: выбіць нагой дзверы, ударыць яе, а пасля гэтага даць ім шанец выліць свае сэрцы і выказаць сваю палымяную любоў адзін да аднаго.
  У наш час гэта не спрацавала б. Падумайце пра "Ціхага чалавека " - Морын О'Хара выклікала б паліцыю ў тую хвіліну, як Джон Уэйн дакрануўся да яе, і яго абвінавацілі ў нападзе другой ступені, пагрозе першай ступені.
  Часы цяпер былі іншыя.
  Ах, Шэрыл...
  Ён спыніў відэамагнітафон, калі зразумеў, што не глядзеў стужку апошнія дзесяць хвілін.
  Праблема была ў тым, што Ласці Казенс быў проста сумным.
  Ён знайшоў іншы пульт — ад тэлевізара — і ўключыў гульню з мячом. Час абедаць. Ён зайшоў на кухню і адчыніў халадзільнік. Ён дастаў адзін з трыццаці шасці Rolling Rocks, якія былі ў ім, і выскачыў яго. На кавалак пшанічнага хлеба Arnold's паклаў чатыры лустачкі амерыканскага сыру «Крафт» (чатыры са ста дваццаці васьмі) і дадаў маянэз з літровага слоіка. Затым пасыпаем яшчэ адным лустачкай хлеба.
  Сэм Хілі той раніцай хадзіў па прадукты.
  Ён вярнуўся ў гасцёўню. Ён глядзеў у акно на прыціхлых Каралеў. Сілуэты паказваліся на шторах у дамах насупраць. Убачыўшы іх, ён быў прыгнечаны. Ён таксама не мог засяродзіцца на гульні. Мецам пашанцавала менш, чым абодвум юрлівым стрыечным братам.
  Ён паглядзеў на вокладку да касеты з фільмам і вырашыў, што ў першую чаргу не любіць фільмы для дарослых. Яны былі такімі ж цікавымі, як глядзець фільм пра тое, як нехта абедае біфштэксам. Яму таксама не падабаўся дзіўны, распусны макіяж і ніжняя бялізна, якія насілі актрысы. Яны выглядалі прастатычна і штучна: карункавыя пальчаткі без пальцаў, падвязкі, чорныя скураныя станікі, аранжавыя панчохі ў сетку.
  А сіліконавыя сіські яму не падабаліся.
  Яму падабаліся такія жанчыны, як Шэрыл.
  Яму падабаліся такія жанчыны, як Руна.
  Ці былі яны падобныя? Ён так не думаў. Чаму ён так цікавіцца абодвума?
   Яму падабалася нявіннасць, яму падабалася прыгожа... (Але наколькі невінаваты быў Рун? Яна пазычыла яму Lusty Cousins . І якое гэта было для яго паведамленне ?)
  Але што б яму ні хацелася, Сэм Хілі не лічыў, што мае справу з кімсьці накшталт Руна. Калі ён бачыў яе ўчора вечарам, ён абяцаў ёй патэлефанаваць. Але кожны з дзясяткаў разоў, калі ён думаў зняць трубку, ён супраціўляўся. Здавалася, што гэта лепш зрабіць. Тым больш стаічны. І бяспечней для яго. Гэта было смешна. Дзіўнае адзенне, якое яна насіла. Тры наручныя гадзіннікі. У яе было толькі адно імя, і яно было фальшывым, вядома, як сцэнічны псеўданім. Да ўсяго іншага, яна была гадоў на пятнаццаць маладзейшая за яго.
  О, не, зноў гэты пракляты нумар пятнаццаць.
  Увогуле ніякай справы.
  Да таго ж яна гуляла дэтэктыва, што яго вельмі засмуціла. Добрыя грамадзяне, ахопленыя салодкай ватай тэлевізара, часта спрабавалі гуляць у паліцэйскага. І ў канчатковым выніку загінулі самі або хтосьці з іх блізкіх.
  Дык чаму ён так шмат думаў пра Рун? Чаму ён яе бачыў?
  Таму што ён хацеў выклікаць рэўнасць у Шэрыл, будучай былой жонкі, якая рэгулярна сустракалася?
  Таму што яна была сэксуальнай?
  Таму што яму падабаліся маладыя жанчыны?
  Таму што ён -
  Зазваніў тэлефон.
  Ён адказаў.
  «Ло?»
  «Сэм». Гэта быў аператыўны каардынатар 6-га ўчастка, другі па камандзе на станцыі.
  «Брэд. Як справы?"
  «У нас ёсць яшчэ адзін».
  «Меч Ісуса?»
   «Так. Сорак сёмы каля Восьмага. Нядаўна падарваў».
  Хрыстос. Цяпер яны ішлі хутчэй. Толькі праз дзень на іх. «Наколькі дрэнна?»
  «Па-за тэатрам нікога, але ўнутры пануе чортавы беспарадак».
  «MO тое самае?»
  «Здаецца, так. Вы атрымліваеце на гэта. Атрымлівайце гэта па-вялікаму».
  Хілі вагаўся. Не было адчування, што ён хацеў бы скарачаць словы. «Я думаў, ты хочаш непрыкметнага».
  На секунду запанавала цішыня. Каардынатар аперацый не чакаў такога пытання. «Гэта накшталт... Што гэта такое, цяпер няёмка».
  «Няёмка».
  "Ведаеш. Нам патрэбны злачынец пад вартай. Гэта ад мэра».
  "Ты зразумеў", - сказаў Хілі. «Сведкі ёсць?»
  У адказ быў горкі смех. «Часткі іх, так. Напэўна, на гэты раз у гэтых уколаў быў фунт пластыка».
  Сэм Хілі паклаў слухаўку і надзеў свой сіні джынсавы пінжак. Ён ужо быў да ліфта, калі ўспомніў пра свой пісталет. Ён вярнуўся і ўзяў яго, і яму давялося чакаць ліфта доўгія тры хвіліны. Дзверы адчыніліся. Ён увайшоў. Ён паглядзеў на гадзіннік. Прынамсі, час быў правільным. Рун будзе на працы і не пачуе пра бамбёжку пазней. Ён паспее скончыць поствыбух і запячатаць месца, перш чым яна даведаецца.
  Гэта была адна праблема, якой у яго ніколі раней не было з сяброўкай: уварванне на месца злачынства.
  
  Рунь, седзячы ў метро, думаў пра мужчын.
  Мужчыны старэйшага ўзросту, мужчыны маладзейшыя.
  Яе апошні бойфрэнд, Рычард, быў блізкі да яе ўзросту, усяго на некалькі гадоў старэйшы. Высокі, хударлявы, з вузкім, смуглым, французскім тварам, які можна сустрэць паўсюль натуралы і гей Нью-Ёрк. (Яна пакідала яго аднаго ў барах, каб ён схадзіў у туалет, а вярнуўся і ўбачыў, што бармэны нахіліліся наперад і летуценна налівалі яму бясплатныя напоі.)
  Яны былі разам каля паўгода. Яна атрымлівала асалоду ад часу, але ў канцы яна зразумела, што гэта не спрацуе. Яму надакучылі яе ідэі для спатканняў: ладзіць пікнік каля вялізных вентыляцыйных адтулін кандыцыянера на даху офіснага будынка ў Мідтауне, гуляць з даберманамі на яе любімым сметніку Квінс, блукаць па горадзе ў пошуках месцаў знакамітых гангстэрскіх разборак. . Яны гаварылі аб шлюбе. Але ніхто з іх не ставіўся да гэтага сур'ёзна. Рычард сказаў: «Справа ў тым, што я думаю, што я мяняюся. Я больш не захапляюся дзіўным. А ты…”
  «Стаць больш дзіўным?»
  «Не, гэта не тое. Я думаю, я б сказаў, што вы становіцеся больш сабой ".
  Што яна ўспрыняла як камплімент. Але неўзабаве яны ўсё роўна рассталіся. Яшчэ размаўлялі па тэлефоне, час ад часу выпівалі піва. Яна пажадала яму дабра, хоць таксама вырашыла, што калі ён ажэніцца на высокай бландынцы з рэкламным акаўнтам, з якім сустракаўся, іх вясельным падарункам будзе чатырохфутавая пудзіла ігуаны, якую яна бачыла ў краме на Блікер-стрыт. .
  Малады, стары…
  Але, не, справа не ва ўзросце. Гэта стан душы.
  Яе маці сказала ёй - падчас адной з даволі бязладных лекцый жанчыны, якія праходзілі ад дванаццаці да васемнаццаці гадоў, - што ёсць толькі адна рэч, якую пажылыя мужчыны жадаюць ад яе. Вопыт Руна, аднак, паказаў, што амаль усе мужчыны жадалі гэтага, і пажылыя мужчыны былі нашмат бяспечней, таму што вы звычайна маглі не спаць пазней, чым яны, і, калі яшчэ горш, вы звычайна маглі напалохаць іх і прымусіць іх падпарадкавацца. пра твайго нядаўняга дваццацігадовага палюбоўніка, які не даваў табе спаць усю ноч з дапамогай сэксуальнай акрабатыкі.
  Не тое каб яна была схільная адпудзіць Хілі. Чорт вазьмі, яна думала, што ён зусім сэксуальны. Яна проста хацела, каб ён паспяшаўся і атрымаў папярэдні пропуск, а потым прыступіў да сур'ёзных дзеянняў. Магчыма, гэта было недарэчна, пазычыць яму Lusty Cousins . Аднак у ім было шмат джэнтльменскага, і яна хацела паглядзець, што за гэтым хаваецца.
  Але што вы робіце з сэксуальным джэнтльменам, які вам не тэлефануе?
  Цягнік спыніўся на станцыі, яна выйшла, паднялася па крутой лесвіцы і пайшла на захад.
  Цікава, ці не было чагосьці дзіўнага ці фрэйдысцкага ў тым, што яна адчувала да яго. Вобраз бацькі, нешта накшталт гэтага. Гэта Эдып.
  Добра, ён быў старэйшы.
  Добра, ён быў паліцэйскім.
  Ладна, яе мацi абсрала б цэглу, калi пачула.
  Усё яшчэ…
  У гастраноме яна купіла шакаладнае малако і пакет Oreos — абед — потым прайшла па вуліцы паўквартала і села на пажарны гідрант, пацягваючы малако з кардоннай скрынкі праз сагнутую саломінку.
  Жонка Хілі, падумала яна. Магчыма, гэта была праблема. Чаму ён не патэлефанаваў.
  Яго вабіла Руна — о, яна магла гэта зразумець, — але ён усё яшчэ быў закаханы ў гэтую жонку.
  Гэта была дзіўная рэч у мужчынах: каханне было для іх як бізнес. Яны ўбіваюць сабе ў галаву, што яны ўкладваюць у кагосьці так шмат часу, што занадта хутка адмаўляцца ад гэтага - проста аблом. Жонка, як яе звалі, Шэрыл? Яна была б сукай, вядома. Яна з'ела б яго жыўцом. Ах, ужо вярхлівыя адвакаты выбівалі з яго аліменты, а яна апраналася ў шаўковыя ўсходнія сукенкі і заводзіла раманы. Яна занядбала Адама, замкнула яго у падвале, пакуль яна займалася сэксам са сваімі палюбоўнікамі на падлозе пакоя адпачынку...
  Вампір, вампір!
  Ён павінен яе хутка кінуць.
  Апошняя порцыя малака хлябала праз саломінку, калі яна ўбачыла, як універсал завярнуў за вугал і, запавольваючы хуткасць, праехаў міма. Ён хутка спыніўся і з вішчам адскочыў назад, хутка спыніўшыся перад ёй.
  Рухавік на імгненне запрацаваў на халастым ходу, потым змоўк. Сэм Хілі выйшаў. Ён паглядзеў на Руна, потым на тлеючую пярэднюю частку Ружовай Кошкі, потым зноў на Руна. Яна ўзяла відэакамеру і падышла да яго.
  «Як...», - пачаў ён.
  Рун падняў маленькую чорную скрынку. «Гэтыя хлопцы выдатныя. Паліцэйскі радыёпрымач. Рэпарцёры выкарыстоўваюць іх, каб атрымаць інфармацыю. Я пачуў званок. Код дзесяць трыццаць тры».
  Усмешка пачалася нізкай і не затрымлівалася. «Табе тут быць не павінна. Але я стамляюся вам гэта казаць, таму не думаю, што скажу».
  «Шкада чуць пра непрыемнасці дома».
  Ён нахмурыўся, паківаў галавой. «Якая бяда?»
  «Пра твой тэлефон, які ламаецца. Такім чынам, вы не маглі тэлефанаваць».
  Магчыма, ён пачырванеў, але калі так, то не выглядаў збянтэжаным. «Я прашу прабачэння. Я павінен быў».
  Не можа быць ніякіх апраўданняў. Гэта ёй спадабалася. «Я б раззлавалася, - сказала яна, - калі б ты насамрэч неяк быў рады бачыць мяне».
  «Магчыма, я».
  З-за разбітай касы пачуўся голас. «Гэй, Сэм».
  Яны павярнуліся. Рун быў рады бачыць, што гэта не Карычневы касцюм. Паліцыянт у форме ляніва махнуў рукой. Ён закрычаў: «Камандзір батальёна кажа, што можна заходзіць. Мы зладзілі вам ліхтары. Аднак мала чаго паглядзець».
  "Магу я?" — спытаў Рун.
  Хілі глядзеў тварам на фасад будынка.
   «Калі ласка?»
  Ён сказаў: «Калі ты там пацярпеў, я магу страціць працу».
  «Я не пацярпею. Я жорсткі. Я адскокваю».
  Яго вусны злёгку скрывіліся, Сэм Хілі саступіў уздыху, і ён кіўнуў галавой так, што магло азначаць што заўгодна, акрамя таго, што Рун ведаў, што гэта значыць: заткніся і залезь у задніцу ...
  «Без запісу».
  «Ай».
  «Не».
  «Добра, ты выйграў».
  Разам цэлую гадзіну яны перабіралі завалы. Руна кожныя некалькі хвілін бегла да Хілі з кавалачкамі металу, дротам і шрубамі ў руках, і ён тлумачыў, што гэта фурнітура для крэсла або правады ад сцяны або сантэхнікі.
  «Але яны ўсе згарэлі. Я думаў...
  «Усё згарэла».
  «Гэта праўда», - сказала яна і вярнулася да прасейвання.
  Уласная куча важнага смецця Хілі, як думаў пра гэта Рун, расла, утуліўшыся ў стос поліэтыленавых пакетаў пад знакам выезду.
  «Zip - гэта тое, што ў мяне ёсць. Zip».
  - На гэты раз без запіскі, - адзначыў Рун.
  Ён сказаў: «Прадпрыемствы такія ж, як і першыя».
  - Спосаб дзеяння, - сказаў Рун.
  «Бомба была С-3. Часовы дэтанатар. Ведаеце, гэтыя дзве апошнія бомбы не дапамагаюць вашай тэорыі аб тым, што нехта скрываў забойства Шэлі. Ніхто не будзе працягваць бамбіць, каб толькі схаваць злачынства».
  «Вядома, што яны. Калі яны разумныя».
  Яны абодва пачалі кашляць; дым быў густы. Хілі паказаў ёй ісці за ім на вуліцу.
  Калі яны падняліся ў паветра, глыбока дыхаючы, Рун паглядзеў на натоўп.
  Яна ўбачыла ўспышку колеру.
  Чырвоны. Гэта выглядала як чырвоная куртка.
  «Глядзі! Гэта ён!»
  Яна не магла бачыць яго твару, але здавалася, што ён бачыў яе; чалавек павярнуўся і знік на ўсход уніз па Сорак Сёмай.
  «Я іду за ім!»
  «Руна!» Хілі выклікала, але яна нырнула пад жоўтую стужку і прабегла праз масу гледачоў, якія цягнуліся наперад, каб паглядзець на катастрофу.
  Аднак пакуль яна прарвалася праз іх, ён быў за два кварталы адсюль. Тым не менш, яна магла бачыць гэты капялюш. Яна пайшла праз Брадвей, але святло было супраць яе, і яна не змагла праехаць праз дарожны рух — паміж машынамі былі невялікія прамежкі, але вадзіцелі хутка паскараліся, і яна не магла праціснуцца. Ніхто яе не прапусціў. Гэта было так жа непрыемна, як зубны боль.
  Чалавек у чырвонай вятроўцы спыніўся, азірнуўся, упіраючыся ў будынак. Ён здаваўся абветраным. Потым перайшоў вуліцу і знік у натоўпе пешаходаў. Рун заўважыў, што ён ступае жорстка - і Рун успомніў назіранне Уорэна Хэтэуэя, што чалавек, які заклаў бомбу, выглядаў старэйшым.
  Яна вярнулася да Хілі, цяжка дыхаючы. «Гэта быў ён».
  «Хлопец у пінжаку?»
  Яна кіўнула. Здавалася, Хілі была настроена скептычна, і яна падумала сказаць яму, што Хэтэуэй пацвердзіў, што ён быў на Аксамітнай Венеры. Але гэта ўключала ў сябе прызнанне ў крадзенні чахла Хілі, і яна не была гатовая да таго, якія наступствы могуць быць у выніку гэтага .
  Ён спрачаўся. Ён падышоў да паліцэйскага ў форме і нешта яму прашаптаў. Паліцэйскі пабег да свайго крэйсера, уключыў фары і паехаў.
  Хілі вярнуўся ў Рун. Ён сказаў: «Ідзі дадому».
  «Сэм».
  «Дадому».
   Сціснуўшы вусны, яна глядзела на яго, прымушаючы яго зразумець - спрабуючы прымусіць яго зразумець - што, чорт вазьмі, для яе гэта сапраўды не гульня. Зусім не.
  Напэўна, ён бачыў нешта з гэтага; ён выдыхнуў і азірнуўся ў пошуках нябачнай аўдыторыі, падобнай на тую, якую цягнуў з сабой Дэні Траўб. Хілі сказаў: «Добра, давай». Ён павярнуўся і хутка пайшоў назад у тэатр, Рун рыссю не адставаў ад яго.
  Раптам ён спыніўся і павярнуўся. Ён гаварыў так, нібы словы былі радкамі са школьнага спектакля, і ён быў акцёрам здольнасцей Ніколь. «Я ведаю, што не патэлефанаваў, як абяцаў. І не трэба, калі не хочаш. Але я падумаў, што заўтра ўвечары - гэта мой выхадны - можа быць, мы маглі б выйсці ".
  Якое месца, каб запрасіць яе на спатканне! Разбомблены порнатэатр.
  Яна не дала яму часу збянтэжыцца з нагоды родаў. Яна ўсміхнулася і сказала: «Ах, ласкава прыміце ваша чароўнае запрашэнне. Нан, скажам?»
  Ён глядзеў на яе, зусім разгублены.
  Рун сказаў: «Дзевяць?»
  «О, вядома. Добра».
  І, усміхаючыся, стараючыся гэтага не рабіць, ён вярнуўся ў кінатэатр, стукаючы пластыкавым пакетам з доказамі па назе.
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТНАЦЦАТЫ
  
  
  
  Рун правёў дзень, збіраючы бабіны адкрытых кадраў для рэкламы House O' Leather і засунуў іх разам з інструкцыямі па мантажы ў вялікі белы канверт.
  Сэм забраў яе ў L&R і паехаў у постпрадакшн, дзе тэхнічныя спецыялісты адрэдагавалі неапрацаваныя кадры ў грубую версію. Рун даставіў яго з інструкцыямі як мага хутчэй даставіць касеты ў L&R і кліенту, нават калі гэта азначала звышурочную працу.
  Потым яна сказала: «Добра... праца зроблена. Час вечарынак. Пойдзем у клуб». І яна дала яму накіраванне да пірса Вестсайда.
  «Дзе?» — з сумневам спытаў Хілі. «Я не думаю, што там нічога».
  «О, вы былі б здзіўлены».
  
   Яна аддала яму належнае - ён быў спортам.
  Хілі цярпеў гэтае месца пару гадзін, перш чым здолеў крыкнуць: «Я адчуваю сябе тут не зусім дома».
  «Як так?» — крыкнуў Рун.
  Ён не выглядаў упэўненым. Магчыма, справа была ў дэкоры: грудах чорнай пены, падобныя на лаву. Мігатлівыя фіялетавыя агні. Шасціфутавая бурбалка з аргшкла акварыума.
  Або музыка. (Ён спытаў яе, ці зламалася гукавая сістэма, і яна павінна была сказаць яму, што эфект быў наўмысным.)
  Акрамя таго, ён быў не зусім правільна апрануты. Рун сказала штодзённа, таму яна апранулася ў жоўтыя калготкі, чорную міні-спадніцу і — паверх фіялетавай майкі — чорную майку, дзіравую, як у Ярлсберга.
  Сэм Хілі быў у сініх джынсах і кашулі ў клетку. Адзінае, чым ён падзяліўся з большасцю іншых наведвальнікаў клуба, - гэта пара чорных ботаў. Але ў яго былі каўбойскія боты.
  "Я думаю, што я памыліўся", - сказаў ён.
  «Ну, вы можаце пачаць трэнд».
  Магчыма, і не, але на яго таксама не глядзелі як на дзівака, заўважыў Рун. Два бландыны-пажы паднялі свае гладкія твары і сур'ёзна выпалілі: "Хочаш трахацца?" вібрацыі яго шляху. Рун узяў яго за руку. «Такія запалыя шчокі, бачыце? Гэта прыкмета псіхічнай нестабільнасці». Яна ўсміхнулася. «Давай яшчэ патанцуем». І пачаў круціцца ў такт музыцы.
  "Танцы", - сказаў Хілі і перадражніў яе. Праз дзесяць хвілін ён сказаў: «У мяне ёсць ідэя».
  «Я ведаю гэты тон. Ты дрэнна бавіш час».
  Хілі выцер лоб і скуру галавы пачкам сурвэтак. «Хто-небудзь тут абязводжваў?»
  «Гэта частка задавальнення».
  «Ты напэўна любіш танцаваць».
  «Танцы - лепш за ўсё! Я вольны! Я птушка».
  «Што ж, калі вы сапраўды любіце танцы, давайце паспрабуем гэтае месца, якое я ведаю».
  «Вы вельмі добра робіце гэтыя рэчы». Рун выпіла палову свайго трэцяга Amstel, працягваючы рухацца ў такт музыцы.
  «О, вы думаеце, што гэта добра, паспрабуйце маё месца».
  «Я ведаю ўсе клубы. Як гэты называецца?»
  «Вы ніколі пра гэта не чулі. Гэта сапраўдны эксклюзіў».
  «Так? Каб патрапіць, патрэбны спецыяльны пропуск?»
  «Вам трэба ведаць пароль».
  "Добра! Пойдзем."
  
  Пароль быў «Howdy», і дзяўчына ў дзвярах, правяраючы пасведчанні асобы і штампуючы рукой малюсенькую карту Тэхаса, адказала контрсігналам: «Як справы сёння ўвечары?»
  Іх павялі ў клуб, у якім з-за таго, што свінг-бэнд з чатырох удзельнікаў было неверагодна ціха. А можа, так толькі здалося пасля аглушальнага грукату мясціны Руна. Яны сядзелі за невялікім столікам, накрытым пластыкавым абрусам з лямцавай тканіны.
  «Дзве самотныя зоркі», — загадаў Хілі.
  Рун паглядзеў на дзяўчыну, якая сядзела побач. Абліпальны белы швэдар, сіняя джынсавая спадніца, панчохі і белыя каўбойскія боты.
  «Вельмі, вельмі дзіўна», - сказала яна.
  «Ты галодны?»
  «Вы маеце на ўвазе, што гэта таксама рэстаран? Што, ты сам выбіраеш сваю карову з загона ззаду?»
  «Рэбры выдатныя».
  «Вельмі дзіўна».
  «Мне спадабалася тое іншае месца», — сказаў ён. «Але я павінен сачыць за шумам». Паказвае на вушы. Яна ўспомніла, што выбухі бомбаў пашкодзілі яму слых.
  Яны выпілі піва і ўсё яшчэ адчувалі смагу, таму замовілі збан.
  «Вы часта сюды прыязджаеце?» — спытаў Рун.
  «Раней».
  «З жонкай?»
  Хілі не адказваў хвіліну. «Некаторыя. Не тое каб гэта было асаблівае месца для нас».
  «Вы ўсё яшчэ бачыце яе?»
  «У асноўным толькі тады, калі я забіраю Адама».
  У асноўным , заўважыла яна.
  - працягваў Хілі. «Яна пакінула кнігі, якія яна прыходзіць забраць. Кухонныя рэчы. Такія рэчы... Я ніколі не пытаўся ў вас, ці збіраецеся вы з кім-небудзь».
  Рун сказаў: «Я накшталт паміж хлопцамі».
  «Сапраўды? Я здзіўлены».
  «Так? Гэта не так неверагодна, як некаторыя рэчы, напрыклад, гаворачыя сабакі або іншапланецяне».
  «Я думаю, вы выбудавалі б іх».
  «Мужчыны адчуваюць да мяне дзіўныя пачуцці. Часцей за ўсё мяне ігнаруюць. Тыя, хто не ігнаруе мяне, многія з іх хочуць проста сэксу, а затым шанец ігнараваць мяне пасля. Часам мяне хочуць усынавіць. Вы бачыце людзей у пральнях суботнім вечарам, якія мыюць ніжнюю бялізну і чытаюць часопісы People двухтыднёвай даўнасці ? Гэта я. З таго, што я даведаўся падчас цыкла прамывання, я мог бы напісаць біяграфію Шэр, Ванны Уайт або Тома Круза».
  «Давайце танцаваць», - сказаў ён.
  Рун нахмурыўся і паглядзеў на танцпол.
  Хілі сказаў: «Гэта называецца двухэтапным. Лепшы танец у свеце».
  «Дазвольце мне зразумець гэта?» яна сказала. «Вы трымаецеся адзін за аднаго і танцуеце адначасова?»
  Хілі ўсміхнуўся. «Гэта зусім новая ідэя».
  
  Томі Саворн націснуў кнопку зумера ў кватэры Ніколь Д'Арлеан і падумаў, як дзіўна будзе бачыць яе , а не Шэлі.
  Апошнім часам ён часта спрабаваў успомніць, калі ўпершыню ўбачыў Шэлі. Ён не мог. Гэта была яшчэ адна дзіўная рэч. У яго была добрая памяць, і, здавалася, не было прычын, каб ён не памятаў Шэлі. Яна была чалавекам, якога можна было ясна ўявіць. Магчыма, справа ў позах, якія яна займала. Яна ніколі не была - што гэта значыць? - выпадковая ні ў чым, чым яна займалася. Яна ніколі не была нядбайнай у тым, як стаяла, сядзела ці гаварыла.
  Ці ў тым, што яна вырашыла зрабіць.
  У яго былі нядаўнія выявы: Шэлі на пляжы Азіламар у Пасіфік Гроў або ў Пойнт Лобас, на абрывах, дзе наглядчыкі заўсёды загадвалі трымацца далей ад краю. Чалавек, ён мог ясна ўявіць яе там.
  Ён уявіў яе ў ложку.
  Але ў першы раз, калі яны сустрэліся, не, ён гэтага зусім не мог бачыць.
  Апошнім часам ён шмат спрабаваў.
  Ніколь адчыніла дзверы.
  "Гэй," сказала яна.
  «Прывітанне, дзетка». Ён зняў каўбойскі капялюш, пацалаваў яе ў шчаку і абняў яе, і адчуў гэтую цудоўную прысутнасць сладастраснай жанчыны на тваім целе. Выглядала яна добра: бледна-блакітная шаўковая сукенка з высокім дэкальтэ, высокія абцасы, валасы, задраныя ўверх і назад. Макіяж - ну, яна была крыху залішняй, але ён мог змякчыць яго, наклаўшы на святло гелі. Ён узяў свае сумкі з камерамі і занёс іх унутр.
  Ён заўважыў яе вісячыя завушніцы з цырконію. Яны былі прыгожыя, але ён здымаў з іх блікі. Ім трэба было б ісці.
  «Вы прыгожа выглядаеце», - сказаў ён.
  «Дзякуй, заходзьце. Хочаце выпіць?»
  «Вядома. сок. Мінеральная вада."
   «Дык ты зусім кінуў піць?»
  "Так", сказаў ён.
  "Малайчына. Вы не супраць, калі я…»
  «О, Божа, не. Ідзі наперад».
  Ніколь наліла ў два апельсінавыя сокі. Дадала ў сваё гарэлкі. Бутэлька злёгку вібравала ў яе руцэ, калі яна налівала. Ён усміхнуўся. «Што, нервуешся?»
  «Мабыць, крыху. Хіба гэта не дзіўна? Я здымаю сэкс-фільм і нічога страшнага. Я на камеру ў адзенні, і ў мяне ў жываце з'яўляюцца матылі».
  «Ах, гэта будзе кавалак пірага». Яны чокнуліся. «Да вашай новай кар'еры».
  Яна адпіла напой, потым паставіла шклянку. Яе вочы павярнуліся; яна, здаецца, аб нечым думала. Яна вырашыла гэта сказаць. «Калі гэта атрымаецца, Томі, як ты думаеш, я мог бы зрабіць і іншыя?»
  Томі выпіў палову соку. «Я не разумею, чаму б і не». Затым: «Я павінен пачаць наладжвацца. Вы можаце паказаць мне кухню?»
  Яна павяла яго ў вялікі, выкладзены пліткай пакой. Ён быў храмаваны і белы. У цэнтры столі была вялікая сталёвая стойка, якая вісела на ланцугах. З яго звісалі дзесяткі цяжкіх медных рондаляў і місак.
  "Гэта будзе працаваць нармальна."
  «У мінулым годзе мы яго перарабілі».
  Ён агледзеў пакой. «Мы можам выкарыстоўваць гэтыя патэльні. Медзь добра выглядае на камеру».
  Разам яны пачалі збіраць камеру і святло.
  Ніколь спытала: «Ці цяжка было вам, ведаеце, выйсці з бізнесу?»
  «З порна? Так, у фінансавым плане гэта было цяжка. Тое, што я зрабіў, гэта некаторы час дапамагаў у некаторых кінакампаніях».
  «Накшталт таго, што робіць Рун?»
  «Рун? Ах, тая дзяўчына. Так, як яна. І ў рэшце рэшт я пачаў уладкоўвацца на працу аператарам, потым стаў рэжысёрам дакументальных фільмаў».
   «Я хацеў бы дзейнічаць. Я ўвесь час думаю, што мог бы браць урокі. Я маю на ўвазе, наколькі цяжка гэта можа быць? У Шэлі быў добры трэнер. Артур Такер. Яна сказала, што ён ёй вельмі дапамог. Я не ведаю, чаму яго няма побач. На памінкі не пайшоў. Я думаў, што ён патэлефануе».
  «Трэнер?»
  «Так».
  - Не ведаю, - сказаў Томі. «Калі нехта памірае, людзі адчуваюць сябе смешна. Яны не могуць з гэтым справіцца». Ён павярнуўся да яе, уважліва агледзеў. «Вы павінны дзейнічаць. Вы заўсёды павінны быць перад камерай. Ты вельмі прыгожая».
  Іх вочы на імгненне сустрэліся. У руцэ Ніколь спынілася медная чаша. Яна адвярнулася.
  Ён скончыў збіраць камеру і святло. Ніколь назірала за ім, за тым, як гладка, эфектыўна ён абыходзіўся з абсталяваннем. Яна прытулілася да вострава, рассеяна круцячы кругладонную медную міску. Яна паглядзела ўніз на яго гіпнатызуючы рух.
  «Я ведаю, што Шэлі атрымала нейкае задавальненне ад порнафільмаў, якія здымала, але, увогуле, я не разумею, чаму яна не адмовілася ад гэтага».
  - Таму што, - сказаў Томі, падыходзячы да яе, - што яна была шлюхай. Проста як ты." І ён апусціў доўгую свінцовую трубу на патыліцу Ніколь.
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАТЫ
  
  
  
  Яны апынуліся ў яе дома на плыве.
  Спачатку пасля кантры-вестэрн-клуба яны абліліся потам і вырашылі, што ёсць сэнс пагуляць. Потым, калі яны шпацыравалі па Вест-Вілідж, падняўся прахалодны начны ветрык, і гэта прымусіла Хілі прапанаваць каву паблізу, і яны пайшлі ў капучына на Хадсан-стрыт з фантанам, дзе вада вылівалася з галавы казла ў карыта, напоўненае манетамі.
  Адной з манет была індыйская галава нікеля, і Рун правёў пару хвілін, неабыякава вылоўліваючы манету, а Хілі спрабаваў адцягнуць увагу афіцыянткі.
  - Хм, - прамармытаў Хілі. «Дробны крадзеж. А я аксэсуар».
  Яна дастала манету і выціснула з рукава слізістую ваду з фантана. «Гэта было глыбей, чым я думаў».
  Пасля гэтага яны прайшлі яшчэ пяць ці шэсць кварталаў і апынуліся недалёка ад яе лодкі.
   «Я жыву ўсяго ў трох кварталах адсюль».
  «Дзе?» — спытаў ён.
  «У рацэ».
  Ён глядзеў на яе стандартныя пяць секунд, перш чым задаць стандартнае пытанне. « У рацэ?»
  «У мяне ёсць плывучы дом».
  «Я табе не веру. У Нью-Ёрку ні ў каго няма плавучага дома. Гэта я павінен бачыць».
  Гэта была лінія, якую ўжо спрабавалі на ёй.
  Не тое каб гэта мела значэнне. Яна ўсё роўна збіралася запрасіць яго дадому.
  
  Пасля агляду плавучага дома Рун шукаў, што яму прапанаваць. Піва, здавалася, не прыходзілася пасля кавы, і яе адзіная бутэлька брэндзі была зачынена фальгой год ці два таму, і на дне плаваў цёмны асадак.
  «Прабачце». Яна падняла бутэльку.
  «Буд у парадку».
  Яны стаялі на палубе, гледзячы на Нью-Джэрсі, адчуваючы, як пстрыкаюць нервы ў нагах ад усіх танцаў, адчуваючы стомленасць і бадзёрасць адначасова.
  Яна не зусім упэўненая, што гэта пачалося. Яна ўспомніла, што гаварыла нешта пра зоркі, якія было дрэнна відаць з-за гарадскіх агнёў, але яны абодва глядзелі ўверх, і потым быў яго твар, які запоўніў неба, калі ён рухаўся да яе, і яны цалаваліся, даволі сур'ёзна цалавацца таксама.
  Яна адчула лёгкае паколванне яго вусоў, потым яго вуснаў, і яна адчула, як яго рукі абнялі яе. Яна чакала, што ён, магчыма, будзе больш асцярожным, як навобмацак трубы-бомбы, гатовай адскочыць у любы момант.
  Але ён быў зусім не такім. Без нежадання, без ваганняў. Яна здагадалася, што яна была першай дзяўчынай, якую ён так пацалаваў з таго часу, як Шэрыл сышла. Яна ведала, што ён хацеў яе. Яе рукі моцна абхапілі яго шыю.
   Яна завяла іх у спальню.
  Пасярод ложка сядзеў велізарны пудзіла дракона.
  «Пачвара», - сказаў ён.
  «Дружалюбны монстар».
  "Як яго завуць?"
  « Яе завуць Персефона».
  "Мае выбачэнні."
  Рун падняла дракона і паднесла рот да свайго вуха.
  «Яна табе даруе. Ты ёй нават падабаешся».
  Нейкі момант нічога не варухнулася, ніхто з іх не загаварыў. Потым укленчыў на ложку.
  Яе рукі абхапілі яго, моцна цалуючы, прыціскаючы, рукі галодныя. Цмок усё яшчэ быў паміж імі. Яна думала пажартаваць з гэтай нагоды. Аб тым, што паміж імі нешта паўстала, ха-ха, але ён цалаваў яе хутка, настойліва.
  Рун схапіў цацку і кінуў яе на падлогу.
  
  Калі Ніколь Д'Арлеан адкрыла вочы - задыхаючыся, глытаючы паветра, шырока раскрыўшы рот - калі яна прыйшла ў сябе, яна была голай. Яе рукі былі над галавой, запясці былі прывязаны да канцоў стойкі для рондаляў і патэльняў. Яе ногі проста дакраналіся зямлі.
  Добра. Ён баяўся, што ўдарыў яе занадта моцна.
  Ён паглядзеў на вузлы. Звязалі па-майстэрску, не перакрываючы цыркуляцыю, але яна ніяк не магла вызваліцца ад пераплёту.
  «Не! Што ты робіш?» Яна плакала.
  Томі быў у чорнай лыжнай масцы. Ён быў голы да пояса, схіліўся пад ёй, звязваючы ёй ногі гэтак жа — з дакладнасцю, клопатам, адданасцю. Ён прывязаў адну шчыкалатку да храмаванай стойкі на дне вострава.
  «Нееее!» Доўгі лямант, які ўздымаецца ў канцы. Яна штурхнула яго свабоднай нагой. Ён лёгка ўхіліўся.
   «Чаму ты гэта робіш, Томі? чаму? …”
  Відэакамера была накіравана на яе і бегла. Агні камеры былі гарачымі, і яна пацела ад спёкі, а таксама ад страху.
  Цярпліва ён звязаў ёй другую нагу. Аднак яго раздражняла, што няма з чым гэта звязаць. Ён павінен быў абгарнуць яго вакол завесы шафы. «Выглядае не так». Ён адступіў і падняў камеру ўгору, каб пазбегнуць здымкі нязграбнай фальшывай працы.
  "Што ты збіраешся рабіць?"
  Ён трымаў рукі на сцёгнах. З аголенымі грудзьмі, вузкімі сінімі джынсамі і маскай ён быў сярэднявечным катам.
  "Чаго ты хочаш?" - завішчала яна. "Пакінь мяне аднаго."
  Ён часта разумеў, наколькі дурныя некаторыя людзі. Што ён хацеў?
  Для яго гэта было па-чартоўску відавочна.
  Ён сказаў ёй: «Проста здымаю фільм, дарагая. Толькі тое, што вы робіце цэлы дзень. Толькі ёсць адна розніца: ты дражніш. Гэта па-сапраўднаму. Гэты фільм пакажа вашу душу».
  - Ты... - Яе голас быў ціхім, дрыжаў ад ванітнага жаху. «Гэта табакерка, ці не так? О, Божа…»
  Ён выцягнуў з сумкі яшчэ вяроўку. Ён на імгненне спыніўся, разглядаючы яе.
  Ніколь пачала крычаць.
  Томі ўзяў кляп S&M — пенны раменьчык з прымацаваным да яго чырвоным шарыкам — і засунуў яе ёй у рот. Ён моцна завязаў яе за галаву.
  «Яны столькі смецця прадаюць. Ведаеце, скураныя майткі. Маскі для асобы, лямкі з латекса. Вы спытаеце мяне, што гэта занадта складана. Я сам іду на простыя рэчы. Вы павінны атрымаць гэта як трэба. Гэта свайго роду рытуал. Вы робіце гэта няправільна, яны не плацяць. Гэты мой кліент — я, дарэчы, зарабляю за гэта дваццаць пяць тысяч — ён любіць, каб вузлы былі ў самы раз. Яны вельмі важныя, вузлы. Аднойчы гэты хлопец хацеў толькі рыжых. Чалавек, гэта нялёгка. Так што я курсіраваў два-тры дні па шашы 101. Нарэшце знайшоў гэтага студэнта з нейкага грамадскага каледжа. Завядзіце яе ў гэтую халупу і знялі фільм. Я думаў, што гэта вельмі добра. Але кліент быў раззлаваны. Ведаеш чаму? Яна не была натуральнай рыжай. Валасы ў яе шапіках былі чорныя. Я атрымаў толькі пяць тысяч. А што я буду рабіць? Сью?»
  Ён скончыў складаны вузел, потым пакапаўся ў сумцы. Ён знайшоў бізун — скураную ручку, на якой звісала тузін скураных палосак. Ён доўга цягнуў з бутэлькі гарэлкі. Ён праверыў час. Заказчык плаціў за двухгадзінную стужку. Томі прымусіў бы гэта доўжыцца дзве гадзіны. Ён верыў у прымаўку, што кліент заўсёды мае рацыю.
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ПЕРШЫ
  
  
  
  Сэм Хілі і Рун ляжалі ў ложку, гледзячы на святло на столі, якое адбівалася ад ракі Гудзон.
  Хілі адчуваў сябе даволі добра. Ён хацеў сказаць: нядрэнна для старога хлопца. Ці што-то падобнае. Але ён успамінаў такія моманты — і гэта было адно, што ён памятаў выразна: ты не казаў пра сябе.
  Зараз, на дадзены момант, можа, толькі на гэты момант, іх было двое, і гэта было ўсё, што мела значэнне. Ён мог гаварыць пра яе або пра іх абодвух... Але потым ён успомніў яшчэ нешта: часам лепш увогуле нічога не казаць.
  Рун скруціўся да яго, скручваючы валасы на грудзях у свіныя хвасты.
  «Ой, — сказаў ён.
  «Як вы думаеце, людзі жывуць доўга і шчасліва?»
  «Не».
  Яна не адрэагавала на гэта, і ён працягнуў. «Я думаю, што так як цыкл. Ведаеце, часам шчаслівыя, іншыя — няшчасныя».
  Яна сказала: «Я думаю, што яны могуць». Праехаў буксір. Хілі нацягнуў на сябе прасціну.
  «Яны не бачаць у...» Яна сцягнула прасціну і працягвала круціць валасы. «Навошта вы раззбройваеце бомбы?»
  «У мяне гэта добра атрымліваецца».
  Яна ўсміхнулася і пацерлася галавой аб яго грудзі. «Вы таксама добрыя ў іншых справах, але, спадзяюся, не прафесійна».
  там. Яна гаварыла пра яго . Гэта было нармальна.
  «Гэта адрознівае вас. Няшмат людзей хочуць раззбройваць бомбы».
  — СВУ, — паправіў Рун. «Чаму вы ўвогуле сталі паліцэйскім?»
  «Трэба чымсьці зарабляць на жыццё».
  Рун на імгненне знік і вярнуўся з двума кружкамі піва. Ледзяны кандэнсат капаў на яго.
  «Гэй».
  Яна пацалавала яго.
  Ён сказаў: «Хочаш падарунак?»
  «Мне падабаюцца крышталі Herkimer і блакітны тапаз. Золата заўсёды добра. Серабро, калі яно тоўстае».
  «Як наконт інфармацыі?»
  Рун сеў. «Вы знайшлі падазраванага ў чырвонай вятроўцы?»
  "Не."
  «Вы знайшлі адбіткі пальцаў на адным з лістоў анёлаў?»
  "Не. Але сёе-тое я даведаўся пра выбухоўку ў другім выбуху».
  «І ты мне скажаш?»
  «Так».
  «Чаму?» — спытала яна, усміхаючыся.
  Ён не ведаў. Але, па меншай меры, гэта было тое, што ён казаў пра яе . І гэта нібы ўзрадавала яе.
  «Таму што».
   «Што з імі?» — спытала яна.
  «Іх скралі з вайсковай базы. Месца пад назвай Форт Орд у Мантэрэі. Той, хто гэта зрабіў, сышоў з рук...
  «Каліфорнія?» - спытала Рун, седзячы, сцягваючы прасціну з Хілі і вакол сябе.
  «Правільна».
  Яна нахмурылася. «Мантэрэй - гэта месца, дзе жылі Шэлі і Томі».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Томі Саворн. Яе стары хлопец. Ён і цяпер там жыве».
  Хілі адцягнуў яшчэ чахлы. «Ну што?»
  «Ну, гэта проста супадзенне, ці не здаецца?»
  «Выбухоўка была скрадзеная больш за год таму».
  "Я мяркую." Рунь зноў лёг. Праз імгненне яна сказала: «Ведаеш, ён у горадзе».
  "Томі?"
  Яна кіўнула. «Ён быў у горадзе яшчэ да першай бамбёжкі».
  Гукнуў буксір.
  Адзін з верталётаў Трампа ляцеў з Атлантык-Сіці на нізкім узроўні.
  Рун і Хілі пераглянуліся.
  
  Хілі стаяў каля таксафона насупраць дока, а Рун тузаў яго за руку.
  «Магчыма, ён быў у Наме. Ён прыкладна такога ўзросту. Ён ведаў бы, як…
  «Шшшш». Хілі махнуў рукой на Руна, потым пачаў гаварыць у трубку: «Афіцэр два-пяць-пяць па стацыянарным тэлефоне. Уключыце мяне ў каардынатара аперацый у Шостую.
  «Роджэр, два-пяць-пяць. Ён у полі. Дайце мне свой нумар, і ён ператэлефануе на стацыянарны».
  «Адмоўна, Цэнтральны. Гэта тэрмінова. Мне зараз патрэбны гэты каардынатар».
   Доўгая паўза, потым нерухомасць, потым голас: «Гэй, Сэм. Гэта Брэд. Што гэта адбылося?»
  «Магчыма, у мяне ёсць падазраваны ў выбухах порна. Праверце CATCH, Нацыянальную базу дадзеных аб злачыннасці і армейскі CID. Скажыце мне, што ў вас ёсць на Томаса або Томі Саворна. Я пачакаю."
  «Напісана?»
  Хілі паглядзеў на Руна. «Напісана?»
  Яна паціснула плячыма.
  «Адгадай».
  Праз дзве хвіліны каардынатар аперацый вярнуўся на лінію.
  «Набылі сабе дрэннага хлопчыка, дамоў. Томас А. Саворн, радавы першага класа, LKA Форт Орд у Каліфорніі. Цяперашняе месцазнаходжанне невядома. Ганебна звольнены паўтара года таму ў рамках здзелкі з офісам JA аб пагадненні аб спыненні ваеннага суда. Абвінавачванне — крадзеж дзяржаўнай маёмасці. Суадказчык быў аддадзены ваеннаму суду і адседзеў адзінаццаць месяцаў па адным абвінавачанні ў крадзяжы і аднаму абвінавачанню ў захоўванні зброі. Сэм, суадказчык, усё яшчэ жыве там і, як мяркуюць, гандлюе зброяй. ФБР пакуль не змагло яго злавіць».
  «Чорт вазьмі... Што Саворн рабіў на службе?»
  «Інжынер».
  «Значыць, ён ведае знос».
  «Што-то пра гэта, я б здагадаўся.»
  Хілі павярнуўся да Руна. "Дзе ён? Вы маеце нейкае ўяўленне?»
  «Не...» І тут яна ўспомніла. «О, Божа, Сэм, ён збіраўся сёння ўвечары да сяброўкі Шэлі. Можа, і ёй зробіць балюча». Яна назвала яму імя і адрас Ніколь.
  «Добра, Брэд, слухай», — сказаў Хілі. «Магчыма дзесяць трыццаць ідзе, адзін чатыры пяць на захад пяцьдзесят сёмы. Кватэра?»
   Ён паглядзеў на Руна, які сказаў: «Я не памятаю. Яе прозвішча Д'Арлеан.
  Хілі паўтарыў імя. «Суб'ект, верагодна, узброены, магчыма, з пластыкам, і выглядае як магчымая сітуацыя закладнікаў».
  «Я запушчу ESU».
  «Яшчэ адна рэч... Хлопец, напэўна, эмацыйна засмучаны».
  «О, нейкі чорт вазьмі, Сэм. EDP з пластыкам і закладнікам. Калі-небудзь я зраблю табе ласку. Дзесяць чатыры».
  «Два-пяць-пяць выходзіць».
  Рун рыхтавала свае аргументы - угаварыць яго дазволіць ёй пайсці з ім. Але з гэтым не было праблем. Хілі сказаў: «Давай, паспяшаемся. Я вазьму службовую машыну на Шостай».
  
  Заходняя Пяцьдзесят Сёмая вуліца была асветлена, як на карнавале. На вуліцы стаяць мігалкі, сіне-белыя машыны і грузавікі МНС. Каля пад'езда з навесам быў прыпаркаваны вялікі грузавік «БАМБОЎНІК» з патроннікам TCV на прычэпе.
  Але не было асаблівага адчування тэрміновасці.
  Двое хлопцаў з ESU з тымі чорнымі кулямётамі — як у В’етнаме — прыхіліліся да дзвярэй і палілі. Іх шапкі былі надзетыя задам наперад. Яны выглядалі страшэнна маладымі — як стыкболісты з Бронкса.
  Значыць, зразумеў Рун, яны дабраліся сюды своечасова. Яны рушылі хутка і злавілі Томі. Усё было скончана. Яна шукала Ніколь. Які сюрпрыз яе чакаў. Стук, дзверы адчыняюцца, паліцыянты нацэлілі на Томі пісталет.
  Ён увесь час быў адзіным, забойцам. Як яна прачытала яго так няправільна? Як ён выглядаў такім нявінным? The адзін у чырвонай вятроўцы. Ах, каўбойскі капялюш таксама. І румяны твар — зусім не ад загару, а ад слезацечнага газу.
  Рэўнасць. Ён забіў яе з рэўнасці.
  Хілі спыніў яе, калі яны наблізіліся да будынка. «Трымайся тут. Гэта не для вас».
  «Але...»
  Ён толькі махнуў рукой, і яна спынілася. Ён знік у будынку. Ноч была насычаная радыёпаведамленнямі, якія трансляваліся праз гучнагаварыцелі міліцэйскіх машын. Агні кружыліся па эліптычных арбітах.
  Рун уключыў камеру і адкрыў дыяфрагму, каб зрабіць здымкі пры натуральным асвятленні сцэны, дзе яны выводзяць Томі.
  Рух. З'явіліся мужчыны.
  Яна накіравала камеру на дзверы.
  Але ён не быў у кайданках. Божа, застрэлілі б! Томі быў мёртвы, на каталцы, накрыты акрываўленай прасцінай.
  Яна адчула, што яе ногі слабеюць, пакуль яна трымала камеру на дзвярах, з усіх сіл спрабуючы зрабіць цвёрды здымак — абыякавыя служачыя везлі цела Томі з кватэры.
  Змрочны, кранальны канец фільма.
  І забойца Шэлі Лоў памёр гэтак жа, як і забіў — гвалтоўна. Гэта прыдатная эпітафія з Бібліі — прыдатная таму, хто выдумаў рэлігійных фанатыкаў, каб схаваць свае злачынствы: хто жыве мячом, той ад мяча і памірае ...
  Выява ў відашукальніку стала чорнай, калі да яе падышла фігура з натоўпу.
  Рун падняў вочы.
  Сэм Хілі ціха сказаў: «Прабач».
  «Прабачце?»
  «Мы не паспелі».
  — не зразумеў Рунь. «Вы хочаце атрымаць прызнанне?»
   «Каб атрымаць яго».
  «Але?—» Рун кіўнула галавой у бок машыны хуткай дапамогі.
  - Томі ўжо не было, Рун, калі яны прыйшлі сюды. Гэта цела Ніколь».
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ДРУГІ
  
  
  
  Яшчэ адзін паліцэйскі стаяў побач з Хілі. Ён быў апрануты ў лёгкі касцюм, у асноўным з поліэстэру, і стаяў у стомленай, няспешнай паставе дзяржаўнага служачага. Тонкі, без гумару. Павекі яго ацяжэлі ад стомы і нуды.
  Цяжкія ад гадоў допытаў неахвотных сведак.
  З гадоў кленчання над целамі ў іх магілах вадасцёкавых труб і аўтамабільных сядзенняў і СРО гатэляў.
  Ад таго, што ён бачыў наверсе.
  Рун прашаптаў: «Яна мёртвая?»
  Другі паліцэйскі адказваў, але Хілі. «DCDS».
  "Што?" — спытаў Рун.
  Хілі сказаў: «Пацверджана, што загінулы мёртвы на месцы».
  Нябожчык .
  Паліцэйскі працягваў размаўляць з Хілі так, быццам Руна не было побач. Яна думала, што Хілі пазнаёміў яе з гэтым змрочным чалавекам. Яна не была ўпэўненая. Яна думала яна чула імя, але запомніла толькі аддзел забойстваў. «Падобна на катаванні, удушэнне, потым калецтва. Адбылося нейкае расчляненне». Ён паківаў галавой і, нарэшце, прадэманстраваў нейкія эмоцыі. «Што гэты пракляты бізнес робіць з людзьмі. Порна… Як і любая іншая залежнасць. Працягвайце ісці на ўсё больш і больш, каб атрымаць кайф».
  Затым аддзел забойстваў звярнуўся да Руна. «Ці не маглі б вы сказаць нам, што вы ведаеце, міс?»
  Шырокае тлумачэнне. Яна рабіла ўсё, што магла, і вузкія пальцы мужчыны хутка пісалі ў маленькім нататніку. Але яна крыху спынілася і прыйшлося кідаць шмат "э-э" і "Не, пачакай". Яна думала, што ведае гісторыю Ніколь Д'Арлеан лепш, чым гэта. Але адцягненне ўвагі працягвала ўмешвацца.
  Гэта была выява Ніколь.
  Было нейкае расчляненне ...
  Яна расказала яму пра свой фільм, пра тое, як яна ведала Шэлі, пра кінакампанію. Потым пра тое, як Томі быў закаханы ў Шэлі, а яна кінула яго і пераехала ў Нью-Ёрк, і як ён быў экспертам па падрыве будынкаў і скраў выбухоўку ў арміі — Хілі ўварваўся сюды з падрабязнасцямі. І як ён, мусіць, быў так раз'юшаны на Шэлі за тое, што пакінула яго, і настолькі звар'яцеў, што прыдумаў ідэю пра Меч Ісуса і выбухі, каб схаваць сваё забойства. Верагодна, ён палічыў, што Шэлі і Ніколь былі каханкамі, і выбраў яе для рытуальнага забойства — зноў жа з-за рэўнасці.
  Рун скончыў апавяданне і даў яму апісанне Томі.
  Таннае пяро дэтэктыва танчыла ў кляксах на паперы. Ён запісаў усё гэта размашыстым почыркам, чалавек, які нічога не разумеў пра яе дакументальны фільм, пра Ніколь, пра Шэлі, пра фільмы, якія яны здымалі. Ён пісаў без водбліску пачуццяў на худым, шэрым, нягнуткім твары. Ён запісаў яе адказы, потым азірнуўся.
   Аддзел па забойствах махнуў худым іспанамоўным абломкам мужчыны з сіняй павязкай на галаве, каб яго чорныя кучары былі ў страху.
  Хілі спытаў: "ACU?"
  «Ён працаваў з натоўпам. Не ведаў, што ў нас ёсць падазраваны. Я вышлю яго назад з апісаннем».
  Забойства кіўнуў Руну. Ён падышоў да супрацоўніка ACU, і яны пачалі размаўляць, схіліўшы галовы да зямлі. Ні адзін з іх не глядзеў аднаму ў вочы, калі размаўлялі.
  «Ён паліцэйскі?» - спытаў Рун, гледзячы на яго.
  «Ён аддзел па барацьбе са злачыннасцю. Пад прыкрыццём. Сённяшні колер ACU сіні - бачыце яго павязку на галаву? Яны носяць гэта, каб мы ведалі, што ён адзін з нас. Пасля забойства заходзяць у натоўп і падслухоўваюць, задаюць пытанні. Цяпер, калі мы ведаем пасведчанне падазраванага, ён проста пакажа свой шчыт і апытае іх».
  «Эй, аўтобус ідзе!» - крыкнуў голас. Хуткая дапамога праехала наперад. Хілі адышоў убок. Рун узяў на плечы «Соні» і заляпіў скотчам аранжава-блакітны грузавік, які віўся праз натоўп, везучы цела Ніколь у морг.
  Хілі пайшоў з ёй у кут. Яна прытулілася да паштовай скрыні хуткай пошты і заплюшчыла вочы.
  «Мы размаўлялі разам, Томі і я. Я быў у двух футах ад яго. Блізка, як мы з табой… Чалавек такі, забойца. І ён выглядаў такім нармальным».
  Хілі маўчаў, гледзячы на верцяцца агні. Хаця ён не быў такім спакойным, як у аддзеле па забойствах, зусім не. Ён бачыў яе, Ніколь, і гэта яго ўзрушыла. Руну прыйшло ў галаву, што адна з пераваг дэталяў бомбы ў тым, што ты маеш справу з машынамі і хімікатамі больш, чым з людзьмі.
  Мяккім голасам Рун сказаў: «Я павінен быў быць там сёння вечарам. Ён хацеў, каб я таксама прыехаў».
  «Вы?»
  «Ён сказаў, што здымае фільм. Законны фільм. Божа, Сэм, чаму ён гэта зрабіў? Проста не разумею».
   «Хлопец падрывае тузін людзей, каб схаваць забойства сваёй дзяўчыны, а потым забівае кагосьці такім чынам... У мяне няма адказаў на тое, што яго прымушае».
  «Як яны думаюць, калі ён з'ехаў?»
  «Пасмяротнай лівіднасці не было. Няма мёртвага кацянення. Напэўна, за дваццаць хвілін, паўгадзіны да таго, як мы сюды прыехалі».
  «Значыць, ён усё яшчэ ў горадзе».
  «Сумняваюся. Людзі яго ведаюць, людзі могуць паставіць іх разам. Б'юся аб заклад, што ён набыў машыну і даедзе да якога-небудзь невялікага аэрапорта, а потым пераляціць на рэйс у Каліфорнію. Хартфард, Олбані, Уайт-Плейнс».
  «Вы павінны патэлефанаваць ім. Атрымаць апісанне..."
  «Мы не можам зачыніць кожны аэрапорт на паўночным усходзе, Рун. Зараз на яго арганізавана агульнагарадская вышук, але ён, верагодна, здолее выбрацца з гэтага раёна. Дабяруцца, калі ён вернецца дадому — дзе гэта? Мантэрэй? За ім будуць і дэпутаты. А крадзеж дзяржаўнай уласнасці і міждзяржаўныя палёты прыцягнуць ФБР».
  «О, Сэм». Яна прыціснулася галавой да яго грудзей.
  Ён трымаў яе, ад чаго яна адчувала сябе добра, але яшчэ лепш адчувала сябе ад таго, што яны стаялі перад паўтузінамі хлопцаў, з якімі ён працаваў, і ён усё яшчэ абдымаў яе, не азіраючыся і не робячы выгляду, што яна быў проста засмучаны сведка. Ён моцна трымаў яе, і яна адчула, як частка жаху перайшла на яго, і адпусціла яго. Ён ведаў, што рабіць; ён мог ім распарадзіцца. Гэта была яго праца.
  Яны ішлі.
  На поўдзень, у Тэатральны раён, потым праз геаметрычныя формы халоднага неону на Таймс-сквер. Уніз па Брадвеі. Міма воўчай зграі з чатырох чарнаскурых казлянят у аднаразовым адзенні, з круглымі галовамі і падстрыжанымі брытвай пасмачкамі ў валасах, якія выглядалі нявінна і кепска. Мінулыя бізнесмены і бізнесвумен у красоўках. Міма гандляроў, міма пары — нямецкіх ці скандынаўскіх турыстаў — апранутых нейлонавыя бегавыя касцюмы, нашэнне Nikons. Іх галовы, пакрытыя кудлістымі светлымі валасамі, азіраліся вакол сябе, твар пытаўся: « Гэта Нью-Ёрк?»
  Міма рэкламных шчытоў, на якіх пяцідзесяціфутавыя мадэлі, сэксуальна ляжачы, прадавалі спіртное, джынсы і відэамагнітафоны, міма порна-кінатэатра, ад якога пахла Лізолам (магчыма, у гэты момант на экране выступала Шэлі ці Ніколь). Не было магчымасці даведацца, што гэта за фільмы; шацёр паабяцаў толькі тое, што былі паказаны тры звышгарачыя хіты.
  - Ведаеш, - сказала Руна, прамаўляючы першыя словы з таго часу, як яны пайшлі. Яе голас зрывісты. «Вы ведаеце, што Трыццаць чацвёртая вуліца раней была вялікай забаўляльнай паласой? Усе тэатры і бурлеск-шоў. Я кажу пра рубеж стагоддзяў. Даўным даўно."
  «Я гэтага не ведаў».
  «Таймс-сквер зусім нядаўна».
  Яны прайшлі міма вялікага помніка — статуі жанчыны ў крылах і ў мантыі. Яна глядзела ўніз на галубоў і тузін бяздомных.
  Кім яна была?
  Грэцкая ці рымская багіня?
  Рун падумаў пра Эўрыдыку, потым пра Шэлі. Палоннік у апраметнай. Аднак Арфея і яго ліры побач не было. Адзіная музыка была з калючых рэп-песняў на бляшаным бумбоксе.
  Калі яны падышлі да будынка Flatiron, яны спыніліся.
  Рун сказаў: «Я павінен ісці дадому».
  «Хочаш кампаніі?»
  Яна вагалася. «Мне не трэба...»
  «Я не прасіў, трэба . Я спытаў хачу ".
  Рун сказаў: "Ваш дом?"
  «Ён маленькі, непрыгожы. Але па-хатняму».
  «Сёння вечарам я мог бы пайсці па-хатняму».
  «Я павінен дапамагчы з некаторымі дакументамі — вы хочаце сустрэць мяне там? Я табе дам ключы». Ён запісаў адрас. Яна ўзяла паперку і ключы.
  «Я павінен пайсці забраць некаторыя рэчы да сябе».
  «Я не павінен быць больш за гадзіну ці каля таго. Вы ў парадку?»
  Рун паспрабаваў прыдумаць што-небудзь смешнае і легкадумнае, тое, што сказала б жорсткая дыктарка навін. Але яна толькі пахітала галавой і адаравала яго анемічнай усмешкай. «Не, я не».
  Ён хутка нахіліўся і пацалаваў яе. «Хочаш таксі?»
  «Я хаджу, мне лепш». Ён адвярнуўся. Яна сказала: «Сэм...»
  Ён зрабіў паўзу. Але яна наогул нічога не магла прыдумаць сказаць.
  
  У плавучым доме Руна склала стужкі, якія яна зняла — прыблізныя кадры для фільма «Эпітафія для сіняй кіназоркі» — і паставіла іх на сваю паліцу, але паклала сцэнар апавядання ў сумку. Пра гэта яна магла спытаць у Сэма. Скажыце яму прыкінуцца, што ён у аўдыторыі, і прачытайце яму гэта.
  Але не сёння вечарам.
  Раніцай.
  Трэба было пачакаць да раніцы.
  Яна зазірнула ў сумачку і ўбачыла сцэнар — той, што скрала з кабінета Артура Такера. Яна ўзяла, пагартала. Чорт вазьмі, яна пра ўсё забылася. І цяпер, калі ён не быў падазраваным, яна павінна вярнуць яму гэта. Дашліце ананімна. Яна кінула яго на стол і пайшла ў спальню да свайго камоды. Яна спакавала спадніцу, футболку, блузку, шкарпэткі, ніжнюю бялізну (без герояў Дыснея, дзяўчынка; выберыце карункавую, нязручную пару). Яна дадала зубную шчотку і макіяж і пачала тушыць святло.
  Рун спыніўся ля акна гасцінай, гледзячы на агні горада.
  Ніколь…
  З іх дзвюх — Ніколь і Шэлі — ці не была смерць Ніколь больш трагічная? — здзівілася яна. Руну стала яе шкада. Шэлі, паколькі яна была разумнейшая, больш таленавітая, артыстка, таксама была рызыкай. Яна магла выбраць ісці прама да краю. Чорт вазьмі, яна вырашыла сустракацца з Томі. Ніколь не ацаніла б так рызыкі. Яна была мілай і — нягледзячы на сваю працу — нявіннай. Яна рабіла сабе пазногці, трахалася, марыла адкрыць абутковую краму, марыла пра рэкламнага кіраўніка, за якога магла б выйсці замуж. Яна-
  Пах.
  Руна адчула гэта раптоўна, хоць адразу зразумела, што ўсведамляла гэта даўно, з таго часу, як вярнулася ў плывучы дом. У ім было знаёмства, але страшна. Як ванітны хімічны водар, які турбуе вас за імгненне да таго, як вы ўспомніце, што гэта пах кабінета дантыста.
  Ачышчальнае сродак? Кёльн? магчыма. Духі.
  Думкі Рун пачалі скакаць, і ёй не спадабалася, куды яны прыйшлі.
  Ладан! Сандалавае дрэва.
  Пах кватэры Томі Саворна.
  Яна падумала: уцячы ці дастаць слезацечны газ?
  Рун хутка павярнуўся да ўваходных дзвярэй.
  Але Томі прыйшоў туды першым і прытуліўся да яго. Ён усміхаўся, калі замыкаў клямку.
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ТРЭЦІ
  
  
  
  Яна змагалася з ім.
  Калені, локці, далоні… усё, што памятала Руна пра самаабарону з запісу, які яна глядзела зноў і зноў, таму што інструктар па таэквондо з чорным поясам быў такі мілы.
  Але яна нікуды не дзелася.
  Томі быў вельмі п'яны - яна зразумела, чаму Уорэн Хэтэуэй лічыў сябе старэйшым і чаму ён быў такім напружаным, калі яна праганяла яго з тэатра "Ружовы кот". І яна змагла ўхіліцца ад яго навобмацак рук.
  Яна схапіла ліхтар і ўдарыла яго так моцна, што ў яго задрыжала плоць на руцэ. Але хоць ад гэтага ў яго парушылася каардынацыя рухаў, алкаголь таксама зрабіў яго анестэзію, і Томі толькі буркнуў, адкінуў жэрдку ўбок і правёў перадплеччам па яе твары. Яна моцна лягла на падлогу. Яна паспрабавала ўжыць слезацечны газ, але ён шпурнуў яе сумку праз увесь пакой.
   «Сука». Ён схапіў яе за хвосцік і пацягнуў да крэсла з прамой спінкай, потым запіхнуў у яго і абматаў карычневы провад званка вакол яе запясцяў і лодыжак.
  «Не!» - закрычала яна. Дрот упіўся ў яе цела і страшэнна балеў.
  Ён сеў на пяткі, павольна пагойдваючыся, і разглядаў яе. Валасы ў яго былі тлустыя. Малюсенькія шчыліны і трэшчынкі на яго пальцах былі афарбаваныя ў цёмна-чырвоны колер, як на кітайскай трэскучай кераміцы, яго кашуля была ў плямах ад поту, а джынсы былі цёмныя з чорнымі малюнкамі, якія Рун ведаў, што гэта кроў Ніколь.
  Ён зірнуў на яе. «Яна была добрай?»
  "Чаго ты хочаш?"
  «Ці варта было?»
  «Пра што вы кажаце?»
  «Займаюся каханнем з Шэлі. Вы былі яе дзяўчынай, ці не так? Вы і Ніколь абодва былі. Яго вочы былі расфокусаваныя. «Яна спала з Ніколь — я бачыў кіно. Я бачыў па яе твары, як ёй гэта спадабалася! Ёй таксама спадабалася з вамі? Вам спадабалася ?" Томі прыжмурыўся, потым спакойна спытаў: «Ці будзеш ты думаць пра гэта, пакуль паміраеш?»
  «Я не забіраў у цябе Шэлі. Я яе амаль не ведаў. Я проста..."
  Адчыніў сумку і дастаў доўгі нож. На драўлянай ручцы былі цёмныя плямы. У руцэ было яшчэ нешта: відэакасета. Ён паглядзеў на тэлевізар і відэамагнітафон Руна, уключыў іх абодва і пасля трох спроб уставіў касету. Трэск, потым гул, і экран стаў невыразным чорна-белым.
  Ён амаль мімаходзь назіраў за здымачнай пляцоўкай, калі пачаў мармытаць, чытаючы мантру. «Па-мойму, парнаграфія — гэта мастацтва. Што такое мастацтва? Гэта стварэнне. Стварэнне чагосьці там, дзе раней нічога не было. А што паказвае парнаграфія? трахацца. Акт стварэння». Ён спрабаваў знайсці перамотку наперад на яе відэамагнітафоне, але не змог. Ён павярнуўся да яе. «Калі я гэта зразумеў, гэта было як адкрыццё. Рэлігійны вопыт. Вы пішаце пра трах і гэта не рэальна. Але з фільмамі ... вы не можаце падрабіць. Вы назіраеце, быццам, увесь акт стварэння перад сабой. Чорт неверагодна».
  «О, Божа, не». Рун, утаропіўшыся ў экран, заплакаў.
  Глядзець:
  Ніколь, вісіць на стойцы.
  Ніколь, марна выкручваючыся ад бізуна, які размахваўся.
  «... але з фільмам усё зусім інакш. Мастак не ўмее хлусіць. Ніякім чынам. Я маю на ўвазе, што там усё ў парадку. Перад вамі пачатак жыцця...»
  Ніколь, просячы вачыма, можа, крычачы праз кляп.
  Ніколь са слязамі, якія сцякалі з яе макіяжу карычневымі і чорнымі палоскамі на твары.
  Ніколь, заплюшчыўшы вочы, а Томі ішоў наперадзе з нажом.
  «... таксама рэлігійныя. На пачатку стварыў Бог … Бачыце, стварыў. Гэта чортава дзікае супадзенне, ці не так? Бог і мастак. І парнаграфія аб'ядноўвае ўсё гэта...»
  Ніколь, памірае.
  Рун аддаўся яе ўсхліпам.
  Саворн глядзеў стужку сумнымі, галоднымі вачыма. «Я сапраўды любіў Шэлі», - сказаў ён сваім невыразным голасам. «Калі яна пакінула мяне, я памёр. Я не мог паверыць, што яна сапраўды пайшла. Я не ведаў, што рабіць. Я прачынаўся, і наперадзе быў цэлы дзень без яе, гадзіны і гадзіны без яе. Я не ведаў, што рабіць. Мяне паралізавала. Спачатку я яе ненавідзеў. Тады я зразумеў, што яна хворая. Яна звар'яцела. І я ведаў, што не ва ўсім яна вінаватая. Не, гэта былі і іншыя людзі: такія, як Ніколь. Такія, як ты. Людзі, якія хацелі яе спакусіць».
  «Я яе не спакушаў!»
  Словы Руна не зафіксаваныя. Томі наладзіў відэакамеру і спыніўся. "Я стаміўся. Я так стаміўся. Гэта цяжка. Людзі не разумеюць, як гэта цяжка. Гэта як працаваць на бойні, разумееце? Б'юся аб заклад, тым хлопцам гэта рана ці позна надакучыць. Але яны не могуць кінуць. У іх ёсць праца. Вось як я сябе адчуваю».
  Ён запаліў святло. Раптоўны бляск прымусіў Рун закрычаць.
  - Калі яны паміраюць, - ціха сказаў ён, - частка мяне таксама памірае. Але ніхто не разумее».
  Ён паглядзеў на яе і дакрануўся да яе твару. Рун адчуў металічны водар крыві. Томі сказаў: «Калі ты памрэш, частка мяне памрэ. Гэта тое, праз што павінен прайсці мастак... Была адна ноч…» Здавалася, ён забыўся на ход думак. Ён сеў, паклаўшы руку на маленькую камеру, утаропіўшыся ў падлогу. Рун скурчыўся. Дрот быў тонкі, але не паддаўся.
  Нарэшце ён успомніў сваю думку. «Была адна ноч, мы тады жылі ў Пасіфік Гроўв. Недалёка ад пляжу. Гэта была дзіўная ноч. З кіно ў нас усё было добра, зараблялі добрыя грошы. Я тады быў рэжысёрам. Мы з Шэлі глядзелі грубы фільм, і звычайна здаралася, што яна ўзбуджалася назіраць за сабой, і мы бавілі час. Толькі на гэты раз нешта было не так. Я абняў яе рукамі, і яна не адказала. Яна нічога не сказала. Яна проста глядзела на мяне такім жудасным выглядам. Яна выглядала так, быццам бачыла ўласную смерць. Неўзабаве яна пакінула мяне.
  «Я правёў гадзіны і гадзіны, думаючы пра гэта. Бачачы яе такой, выраз яе твару...» Ён зірнуў на Руна, шчырым, напружаным тварам. Чалавек гаворыць пра важныя рэчы. «І я нарэшце зразумеў. Пра сэкс і смерць — што яны сапраўды адно і тое ж».
  На імгненне ён згубіўся ў памяці, потым засяродзіўся на Рун, амаль здзіўлены, убачыўшы яе. Ён выкапаў дастаў з сумкі бутэльку гарэлкі і зрабіў яшчэ адзін удар. Ён усміхнуўся. «Давайце здымем фільм».
  Томі ўключыў камеру і сфакусаваў яе на Руне.
  Пот ад цяпла агнёў сцякаў з яго вачніц, і ён не спрабаваў яго выцерці.
  Рун усхліпваў.
  Ён лашчыў нож. «Я хачу заняцца з табой каханнем».
  Ён ступіў наперад і ўпёрся лязом у перадплечча Руна.
  Ён націснуў на яго і зрабіў кароткі ўдар.
  Яна зноў закрычала.
  Іншы разрэз, карацей. Ён уважліва паглядзеў на гэта. Ён зрабіў крыж.
  «Ім гэта падабаецца», — растлумачыў ён. «Кліенты. Ім падабаюцца такія маленькія дэталі».
  Ён паднёс нож да яе горла.
  «Я хачу заняцца з табой каханнем. Я хачу заняцца каханнем з...
  Першы стрэл быў нізкі і шырокі. Дастаў лямпу.
  Томі круціўся, азіраючыся, з разгубленай панікай у вачах.
  Другі быў бліжэй. Яно праляцела міма яго галавы, як пчала, і знікла праз акно, недзе ў цёмнай раўніне Гудзона.
  Трэці і чацвёрты зачапілі яго за плячо і галаву, і ён проста ўпаў, паваліўся, зваліўся з паясніцы, як вялізны мяшок збожжа, скінуты з грузавіка.
  Сэм Хілі, цяжка дыхаючы, па-ранейшаму скіраваны на галаву мужчыны, павольна падышоў. Яго рука са стрэльбай дрыжала. Твар яго быў бледны.
  - О, Сэм, - усхліпваючы, сказаў Рун. «Сэм».
  «З вамі ўсё ў парадку?»
  Томі ўпаў на Рун, яго галава ляжала на яе назе. Яна спрабавала адарвацца. Яна ў паніцы праз слёзы сказала: «Прыбярыце яго! Адкіньце яго ад мяне. Калі ласка, вызваліце яго!»
  Хілі штурхнуў яго нагой і пераканаўся, што ён мёртвы пачаў адкручваць дрот званка. «Божа, я кепскі стрэл». Ён спрабаваў пажартаваць, але яна чула дрыготку ў яго голасе.
  Калі Рун вызваліўся, яна ўпала яму на грудзі.
  Ён увесь час паўтараў: «Нічога страшнага, нічога страшнага, нічога страшнага».
  «Ён збіраўся мяне забіць. Ён збіраўся запісаць гэта. Тое, што ён зрабіў з Ніколь, ён збіраўся зрабіць і са мной».
  Хілі гаварыў у рацыю Motorola. «Два-пяць-пяць да цэнтра».
  «Давай, два-пяць-пяць».
  «У мяне ёсць DCDS на плавучым доме ў рацэ Гудзон у Крыстафера. Адпраўце аддзел забойстваў, аўтобус хуткай медыцынскай дапамогі і ўрача з медыцынскай службы».
  «Роджэр, два-пяць-пяць. Толькі DCDS? У вас таксама ёсць траўмы?»
  Хілі павярнуўся да Руна і спытаў: «Ты ў парадку? Вам патрэбен медык?»
  Але яна глядзела на цела Томі і не чула ні слова з яго слоў.
  
  Гэта было вельмі хатняе.
  Гэта была жудасная частка.
  Рун прачнуўся ў сем трыццаць. Ёй сніўся кашмар, але гэта было не пра Томі ці Шэлі. Проста нейкі кашмар «забываць вучыцца». Такіх у яе было шмат. Але яна адразу расслабілася, убачыўшы Сэма, які спіць побач. Яна назірала за яго павольным дыханнем, за лёгкім рухам яго грудзей, потым паднялася з ложка і зайшла ў дом.
  Чыстыя бурбы, чыста хатнія.
  Яна прыгатавала каву і тосты, агледзела ўсе піўныя бутэлькі, лустачкі сыру і нездаровую ежу ў халадзільніку. Чаму ён астудзіў Fritos?
  Не, усё гэта не здавалася правільным. Вядома, яна ела нездаровую ежу, але ён быў мужчынам. І міліцыянт. Здавалася што ён павінен з'есці што-небудзь больш істотнае, чым піва і кукурузныя чыпсы. У маразільнай камеры ляжалі вячэры з тэлевізара, тры стосы, кожны розныя. Яму трэба рухацца справа налева, палічыла яна, каб у яго не атрымалася адно і тое ж двойчы запар.
  Яна абышла пачварную жоўтую кухню з вялізнымі рамонкамі, налепленымі на халадзільнік, і паўсюль ружовымі рэчамі Rubbermaid — смеццевымі кошыкамі, сушылкамі, трымальнікамі для папяровых ручнікоў, сцёкам для посуду. Фатаграфіі Адама былі паўсюль.
  Руна вывучала ўсё гэта, гатуючы каву і падпальваючы з хлеба тосты.
  Ці так гэта было быць жонкай?
  Напэўна, як гэта было быць Шэрыл.
  Руна блукала па аднапавярховым доме, пацягваючы каву з белай кружкі, на якой былі малюнкі кароў.
  Адна спальня была кабінетам. У пакоі былі дзіўныя шчыліны, дзе павінна была стаяць мэбля. Здавалася, у Шэрыл усё ў парадку; з выгляду таго, што засталося, яна ўзяла добрыя рэчы.
  У белай гасцёўні яна глядзела на кніжныя шафы. Папулярныя кнігі ў мяккай вокладцы, падручнікі са школы, дызайн інтэр'еру. Абясшкоджванне выбухованебяспечных боепрыпасаў — хімічная зброя…. Шахта Клеймор: аперацыі і тактыка .
  Апошні быў даволі пабіты. Ён таксама быў запэцканы вадой, і яна падумала, ці не чытаў ён гэта ў ванне.
  Імправізаваныя метады дэтанацыі былі побач з Mastering the Art of French Cooking .
  Сэм Хілі можа быць чалавекам, у якога лёгка закахацца і весела правесці час, але Рун бачыў, што выйсці замуж за яго было б цяжка.
  Яна вярнулася на кухню, села за стол, накрыты хворай формайкай, і ўтаропілася на задні двор.
   Ніколь…
  Ніколь, захопленая бляскам, баксамі і гарачым святлом. Кола. Божа, дражнілая прычоска, глянцавы макіяж, небяспечныя пазногці, аэробныя сцёгны… Мілая простая дзяўчына, якой не было справы рабіць тое, што яна рабіла.
  Шэлі і Ніколь.
  Пажадлівыя кузіны…
  Ну, цяпер іх абодвух не было.
  Руну здавалася жахлівым вось так натрапіць на сваю смерць. Лепш сустрэць смерць тварам да твару, сустрэць яе, нават абразіць ці кінуць выклік, чым каб яна захапіла цябе знянацку...
  На імгненне Рун пашкадавала аб усёй гэтай справе — аб сваім фільме «Шэлі, Ніколь».
  Гэтыя порнафільмы - гэта быў хрэнавы маленькі бізнес, і яна ненавідзела яго. Нядобрае стаўленне, дарагі, ты хочаш здымаць дакументальныя фільмы, але, чорт вазьмі, яна так сябе адчувала.
  Выявы з мінулай ночы вярнуліся. Твар Томі, Ніколь — што яшчэ горш, прасціна ў чырвоных плямах. Сетка крыві на руках Томі. Цяпло агнёў, цвёрдае, жахлівае вока аб'ектыва камеры, нацэленага на яе, калі Томі ішоў наперад, гук кулі, якая трапляла ў яго галаву. Яна адчула, што яе рука дрыжыць, і глыбока ўнутры яе пачынаецца жудасны спіральны бурбалка.
  Не, не, не …
  Сонны голас Сэма Хілі паклікаў з іншага пакоя і разарваў заклён. «Рун, яшчэ рана. Вяртайся ў ложак».
  «Час уставаць. Я прыгатавала сняданак». Яна збіралася дадаць: «Як добрая жонка», але падумала, навошта Шэрыл падключаць? «Сёння мы робім апошнюю версію гэтай працы House O' Leather. Той, пра які я табе казаў? Праз гадзіну я павінен быць на працы».
  - Рун, - зноў паклікаў Хілі, - ідзі сюды. Ёсць сёе-тое, што я хачу табе паказаць».
   «Я спаліў тосты толькі для цябе».
  «Руна».
  Яна вагалася, потым зайшла ў ванную, расчасала валасы і пырскала духамі. Раніцай Руна ведала шмат пра мужчын.
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ Чацвёрты
  
  
  
   Яна не збіралася, каб яе жыццё было гвалтоўным. Яна, вядома, не збіралася паміраць гвалтоўна. Але Шэлі Лоў была наркаманкай — залежнасцю ад сілы, якую давалі ёй знятыя ёю фільмы, залежнасцю ад той грубай цягі, якую адчуваюць, мабыць, усе мастакі, выставіць сябе ва ўсіх сэнсах сваёй аўдыторыі .
  І, як і ўсе наркаманы, Шэлі рызыкавала, што гэтая сіла ахопіць яе .
  Яна разумела гэтую рызыку і не адступала ад яе. Яна сустрэла гэта і прайграла. Заціснутая паміж мастацтвам і пажадлівасцю, паміж прыгажосцю і сэксам, Шэлі Лоў памерла .
  На яе простай магіле на невялікіх могілках у Лонг-Айлендзе, штат Нью-Ёрк, высечаны адзіны радок: «Яна жыла толькі дзеля свайго мастацтва», што здаецца прыдатнай эпітафіяй для гэтай блакітнай кіназоркі .
  FADE OUT Да:
  КРЭДЫТЫ …
  "Што думаеш?" — спытаў Рун у Сэма Хілі.
  «Вы гэта напісалі?»
   Рун кіўнуў. «Мне спатрэбілася сто спробаў. Гэта таксама, ведаеце, квяцістае?»
  Хілі сказаў: «Я думаю, што гэта прыгожа». Ён абняў яе. «Ці гатова да працы?»
  «Не наўрад ці». Рун засмяяўся. «Мне трэба знайсці прафесійнага дыктара, каб зрабіць агучку, а затым патраціць каля трох тыдняў на мантаж усяго гэтага і скараціць каля дзесяці гадзін стужкі да дваццаці васьмі хвілін. Стральба была самай цікавай часткай. Цяпер пачынаецца праца.... Гэй, Сэм, я думаў. Хто-небудзь калі-небудзь рабіў дакументальны фільм пра выбуховую атрад?»
  Ён пацалаваў яе ў шыю. «Чаму б вам сёння не выклікаць хворых. Мы можам пра гэта гаварыць».
  Яна хутка пацалавала яго, потым выкацілася з ложка. «Я ўжо ў будцы з Лары і Бобам. Раніцай я не прынёс свежыя круасаны».
  «Гэта для House O' Leather? Гэтае імя сапраўднае?»
  «Я проста раблю рэкламу. Я не нясу адказнасці за дрэнны густ кліента».
  Яна дапіла каву. Яна адчула, што ён глядзіць на яе.
  Не, гэта быў больш позірк.
  Не, гэта было горш; гэта быў адзін з тых сакавітых позіркаў, якімі мужчыны час ад часу кідаюць на жанчын - калі іх ахоплівае гэтае пачуццё , якое яны лічаць каханнем, хаця гэта звычайна азначае, што яны ўзбуджаюцца, або вінаватыя, або адчуваюць сябе няўпэўнена. Вы можаце памерці ад удушша пад адным з такіх позіркаў.
  Рун сказаў: «Трэба ісці». І рушыў да дзвярэй з какетлівай усмешкай, якая часам рабіла эфект аблівання халоднай вадой мужчын, неахайных, п'яных ад кахання.
  «Гэй», — сказаў ён ціха, што зрабілася падобным на паліцэйскага.
  Я не збіраюся спыняцца. Захоўвайце ў прахалодзе. Трымайце дыстанцыю. Спяшацца няма куды.
  «Руна».
   Яна спынілася.
  Тое, што я зраблю, гэта падміргну яму, калі выйду за дзверы, увесь какетлівы і злосны.
  «Ідзі сюды на хвілінку».
  Падміргні, дзяўчынка. Давай.
  Але замест гэтага яна павольна пайшла да яго. Вырашыўшы, што яна насамрэч не так ужо спазнілася...
  
  Руна адчула гэта ў той момант, калі зайшла ў кабінет, і тое, што яна заўважыла, было непрыемным.
  Руна павесіла паліто на аблезлую, пакрытую лакам вешалку і азірнулася.
  Што гэта было?
  Ну, па-першае: пошта ўсё яшчэ ляжала на падлозе. Лары звычайна нёс яго на стол Кэці — ну, цяпер на стол Руна — і праглядаў.
  І яшчэ была кававая машына, якую Лары заўсёды запускаў адразу, але якая цяпер была адключана ад сеткі і не выдавала свайго звычайнага кіслага, гарэлага паху.
  І быў Боб.
  Хто ўжо быў у офісе—у 9:45! Рун мог бачыць яго праз шкляную перагародку.
  Нешта было вялікае.
  Дзве галавы варухнуліся, скажоныя эфектам мушкі ад шкла. Лары таксама быў, але гэта не было незвычайным. Лары заўсёды прыходзіў рана; ён баяўся, што кліентскія чэкі распусцяцца, калі ён не забярэ іх раней.
  «Гэта э». Голас быў ціхі, але выразна чуўся з-за перагародкі.
  Яе . Такі тон не быў добрым.
  «Правільна. Менш размаўляць».
  Дзверы адчыніліся, і Лары паказаў ёй. «Руна. Вы заходзіце на хвілінку?»
  Яна зайшла ў кабінет. Яны абодва выглядалі стомленымі і пакамечаны. Яна пачала пералік апошніх памылак. Гэта быў доўгі спіс, але ўключаў у сябе ў асноўным нязначныя парушэнні.
  «Рун, сядай».
  Яна сядзела.
  Боб паглядзеў на Лары, які сказаў: «Што здарылася: нам патэлефанаваў кліент».
  - Мы абодва, - кінуў Боб, - у дзевяць сёння раніцы.
  "Спадар. Кашалёк?»
  Сукін сын, служба PostPro прапусціла адпраўку. Яна сказала: «Я сказала postpro неадкладна адправіць гэта. Я яму пагражаў. Ён абсалютна гарантаваў мне...
  «Стужка была дастаўлена кліенту, Руне. Праблема ў тым, што ім гэта не спадабалася».
  Яны хочуць, каб я скараціў зарплату. Вось што такое. House O' Leather адмовіўся ад ганарара, і яны збіраюцца скараціць мой заробак.
  Яна ўздыхнула. «Што яму не спадабалася? Гэта было даміно, праўда? Давай. Я зрабіў наладу тры разы. Я..."
  Лары нервова гуляў з манетай у руцэ. «Не, я думаю, што даміно было ў парадку. «Я сказаў, што лагатып усё яшчэ трохі, ведаеце, хітры. Але я мог бы жыць з гэтым.
  Рун сказаў: «Пераходы? Я рабіў растварэнне вельмі асцярожна ... ".
  Боб сказаў Лары: «Пакажы, што яго не надта задаволіла».
  Лары націснуў кнопку прайгравання тры чвэрці цалі магнітафона Sony. З'явілася маляўнічая аўтарская дошка. Пачаўся зваротны адлік з дзесяці, кожная секунда адзначалася электронным гудкам. У тры экран згас. Затым:
  Зніжэнне: усмешлівая дачка, якая тлумачыць, як скураныя кашалькі House O' Leather вырабляліся ўручную з лепшай каровінай скуры, апрацаванай і афарбаванай у адпаведнасці са старымі сямейнымі традыцыямі.
  Скарачэнне: рабочыя фабрыкі вырабляюць кашалькі, кашалькі і кашалькі.
   Скарачэнне: Дачка лашчыць кашалёк (мадэль HL/ 141).
  Растварэнне ў: драматычны ўдар даміно.
  Скарачэнне: дзве жанчыны займаюцца аральным сэксам на вадзяным ложку, калі на экране з'яўляюцца апошнія тытры для Lusty Cousins .
  Рун сказаў: «О».
  Згасаць.
  Лары сказаў: «Я звольніў нас, Рун. Яны не плацяць ганарар, яны не плацяць выдаткі».
  Рун сказаў: «Я мяркую, што тут нешта ўмяшалася».
  - Накшталт, - сказаў Лары.
  Боб дадаў: «Такім чынам, у нас не хапае прыбытку, а таксама каля сямідзесяці пяці тысяч».
  «О».
  Лары сказаў: «Я ведаю, што гэта быў няшчасны выпадак. Я не кажу, што гэта не так, але… Рун, ты мілы дзіця…».
  «Вы мяне звальняеце, ці не так?»
  Яны нават не паспрабавалі кіўнуць.
  «Лепш вазьміце ўсё, што ў вас ёсць, і выберыце зараз».
  "Жадаем вам поспехаў", - сказаў Боб.
  Рун заўважыў, што ён не хацеў гэтага, але было прыемна з яго боку хаця б прыкласці намаганні.
  
  Гэта не значыць, што яна не была добрай.
  Рун ішоў уздоўж Гудзона, гледзячы на аліўкава-шэрыя цені, якія цягнуліся ў рабізну вады. Чайкі стаялі на адной назе і згорбіліся ад прахалоднага ранішняга ветрыку.
  У рэшце рэшт, хіба Эйнштэйна не выгналі са школы за непаспяховасць па матэматыцы? Хіба Чэрчыль не падвёў урад?
  Яны пайшлі ўсім паказваць.
  Аднак розніца была ў тым, што ў іх быў другі шанец.
   Так і было: дыстрыбутара няма. І грошай няма на мантаж, агучку, тытры, гукавую дарожку…
  У Руна было трыццаць гадзін неадрэдагаванай стужкі, значэнне якой зваліцца да нуля прыкладна праз паўгода — час, калі свет перастане клапаціцца пра смерць Шэлі Лоў.
  Яна пайшла дадому ў свой дом на плыве, склала ўсе касеты на сваю паліцу, кінула на іх сцэнарый і пайшла на кухню.
  Яна правяла пасля абеду, пацягваючы травяную гарбату, сядзеўшы на палубе, праглядаючы некалькі сваіх кніг. Адзін з іх чамусьці спыніўся на яе старой копіі «Пекла» Дантэ .
  Цікава, чаму гэты том — не пра чысцец і не пра рай — быў самым прадаваным.
  Цікава, да якіх узроўняў пекла апускаюцца людзі.
  У асноўным яна мела на ўвазе Томі, думаючы пра гэта. Але былі і іншыя.
  Дэні Трауб, які, нават калі і ахвяраваў грошы на добрую справу, быў сукіным сынам, які любіў крыўдзіць жанчын.
  Майкл Шміт, які лічыў сябе Богам і знішчыў шанец выдатнай актрысы без уважлівых прычын.
  Артур Такер, які скраў п'есу Шэлі пасля яе смерці.
  Рун задаўся пытаннем, чаму спуск здаецца натуральнай тэндэнцыяй, чаму значна цяжэй ісці ўверх, як спрабавала зрабіць Шэлі. Быццам ёсць нейкая велізарная гравітацыя цемры.
  Ёй спадабалася гэта, гравітацыя цемры , і яна запісала гэта ў свой нататнік, думаючы, што шкада, што ў яе ёсць сцэнарый, у якім можна было б выкарыстоўваць гэтую фразу.
  Калі б яна не памерла, ці выбралася б Шэлі калі-небудзь з падземнага свету, як Эўрыдыка?
  Рун драмаў і прачынаўся на захадзе сонца, аранжавы дыск уціскаўся ў зямлю над раўнінай Джэрсі, калыхаючыся пад кутом шчыльнай атмасферы. Яна пацягнулася і прыняла душ, а на вячэру з'ела сэндвіч з сырам.
   Пасля гэтага яна падышла да тэлефона-аўтамата і патэлефанавала Сэму Хілі.
  «Мяне звольнілі». Яна расказала яму гісторыю.
  "О не. Прабач».
  «Я шкадую аб тым, што мы не адправілі яго ў сеткі», — пажартавала яна. «Уяўляеце? Lusty Cousins на рэкламе ў прайм-тайм? Хлопчык, гэта было б зусім дзёрзка.
  «Вам патрэбныя грошы?»
  «О, гэта нічога страшнага. Мяне ўвесь час звальняюць. Думаю, мяне часцей звальняюць, чым бяруць на працу. Магчыма, гэта не працуе, але здаецца, што так».
  «Ну што, хочаш выйсці напіцца?»
  «Не, у мяне ёсць планы», - сказала яна. «Давайце зробім гэта заўтра».
  "Даволі справядліва. Мой пачастунак».
  Яны паклалі слухаўку, і Рун дастала з кішэні пару долараў па чвэрцях і выклікала дапамогу ў даведніках.
  Ёй спатрэбілася большая частка манет. Ёй спатрэбіўся даволі шмат часу, каб знайсці школу танцаў, якая абяцала зрабіць яе экспертам у тэхаскім двухстэперы ўсяго за адну ноч.
  
  Месца не зусім апраўдала гэтае абяцанне. Спатрэбіўся некаторы час, каб пераканаць іх, што яна не зацікаўлена ў запісе на серыю лацінскіх танцаў або спецыяльныя праграмы "Шык да шыку" Фрэда і Джынджэр.
  Але пасля таго, як пачаліся ўрокі, яна даволі хутка асвоіла рухі і палічыла, што зможа трымацца. Наступнай ноччу яна здзівіла Хілі, з'явіўшыся ў яго дома ў спадніцы ў клетку і сіняй блузцы.
  «Я выглядаю як Раггедзі Эн. Я ніколі не змагу паказаць сябе на поўдзень ад Блікер-стрыт — спадзяюся, ты шчаслівы».
  Яны зноў пайшлі ў яго тэхаскі клуб і патанцавалі пару гадзін, Рун зрабіў на яго страшэннае ўражанне што яна даведалася. Потым на сцэну падняўся самадзейны заклікан і завёў імправізаваны квадратны танец.
  «Хопіць, — сказаў Рун. Яны селі і пачалі працаваць над талеркай з дзіцячых рэбраў.
  У адзінаццаць зайшла пара паліцэйскіх, знаёмых Хілі, і праз паўгадзіны тут было так шматлюдна, што ўсе сышлі і пайшлі ў іншы бар, у самым куце месца на Грынвіч-авеню. Яна чакала, што яны будуць гаварыць пра зброю, мёртвых злачынцаў і плямы крыві, але яны былі проста нармальнымі людзьмі, якія спрачаліся пра мэра, Вашынгтон і фільмы.
  Яна выдатна правяла час і забылася, што яны паліцэйскія, пакуль аднойчы на вуліцы не адбіўся грузавік, і трое з іх (Сэм не быў адным) напалову пацягнуліся да сцёгнаў, потым праз секунду, калі яны зразумелі, што гэта проста грузавік, апусцілі рукі, не прапускаючы ні кроплі размовы і не смяючыся з таго, што яны зрабілі.
  Але гэта прымусіла Рун падумаць пра Томі і нагадала ёй пра Ніколь, і вечар сапсаваўся. Яна была шчаслівая, што вярнулася дадому і легла ў ложак.
  На наступны дзень яна падала дакументы на беспрацоўе ў офіс на Шостай авеню, дзе ведала большасць клеркаў па імёнах. Чэргі былі нядоўгімі — яна ўспрыняла гэта як паказанне барометра добрай эканомікі. Да поўдня яна выйшла.
  На працягу наступнага тыдня яна тройчы бачылася з Хілі. Яна адчувала, што ён хоча бачыць яе больш, але адно з папярэджанняў яе маці тычылася мужчын на адскоку. І занадта звязвацца са старэйшым мужчынам на падборы не здавалася насамрэч мудрым.
  Тым не менш, яна сумавала па ім, і ў чацвер, калі яна патэлефанавала, яна прыемна ўзрушылася, калі ён сказаў: «Заўтра ў мяне выхадны, як наконт таго, каб мы пайшлі...»
  «Падарваць рэчы?»
  «Я хацеў сказаць, зладзіць дзе-небудзь пікнік».
  «О, так! Я хацеў бы з'ехаць з горада. Вуліцы пахне мокрымі сабакамі, і павінна быць дзевяноста сем. Адзінае, гэта інтэрв'ю я ўзяў у рэстаране».
  Ён сказаў: «Вы здымаеце фільм пра рэстаран?»
  «Сэм, я прэтэндую на працу афіцыянткай».
  «Адкладзеце на суткі. Мы выйдзем з горада».
  «Вы выкручваеце мне руку».
  «Я патэлефаную вам заўтра і раскажу падрабязнасці».
  «Я не сказаў так».
  «Заўтра».
  Ён паклаў трубку.
  "Так", сказала яна.
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ПЯТЫ
  
  
  
  Кент быў невялікім мястэчкам у акрузе Путнам, у шасцідзесяці сямі мілях на поўнач ад Нью-Ёрка, недалёка ад мяжы штата Канэктыкут. Насельніцтва — 3700 чал.
  Горад практычна не змяніўся з таго дня, як быў заснаваны ў 1798 годзе. Ён быў занадта далёкі ад Нью-Ёрка, Олбані або Хартфарда для пасажыраў, хоць некалькі чалавек ездзілі ў Покіпсі і назад на працу ў Васар. Жыхары ў асноўным зараблялі на сельскай гаспадарцы і турызме, а таксама на асноўных галінах эканомікі малых гарадоў: страхаванні, нерухомасці і будаўніцтве.
  У падарожных кнігах пра Кент звычайна не згадваецца. The Mobil Guide даў некалькі зорак рэстарану ў Travel-lodge каля міжштатнай шашы. Узгадалі музей земляробства. Так адбылося свята веснавых кветак.
  Гэта было ціхае месца.
  За межамі маленькага цэнтра горада, прыкладна ў мілі ад апошняй з сямі пратэстанцкіх цэркваў у Кенце, знаходзіўся стары каменяломні. Вялізная яма выконвала двайныя абавязкі: суботнік начная тусоўка для хлопчыкаў-падлеткаў, якія мелі спатканні або шэсць пачкаў Bud, і нефармальны цір на працягу дня. Сёння днём трое мужчын стаялі каля разбуранай драўлянай дошкі, якая служыла столікам для настольных вінтовак, а таксама патронаў, мішэняў і дадатковых магазінаў.
  Усе трое знаходзіліся ў прынятым NRA агнявым становішчы стоячы — правая нага назад, паралельна мішэні, левая наперад і накіравана ўніз. Гэта былі высокія мужчыны з стрыжанымі валасамі, распыленымі на месцы. Двое з мужчын мелі сівыя валасы і былі худымі. Другі, маладзейшы, з чорнымі валасамі, меў піўны жывот, хоць ногі тонкія і плечы шырокія. Усе яны былі апранутыя ў светлыя туфлі, лёгкія штаны (два ружовыя і адзін шэры) і кашулі з кароткімі рукавамі і завязкамі, замацаванымі на прыхватках або планках. У кішэні кашулі больш тоўстага мужчыны ляжаў плястыкавы чамаданчык з ручкай і алоўкам.
  Усе яны мелі кропляпадобныя стралковыя сонцаахоўныя акуляры жоўтага колеру з ударатрывалага шкла. У іхніх вушах былі берушы цялеснага колеру.
  Адзін худы мужчына і таўстун трымалі ў руках аўтаматы Калашнікава, чые абоймы яны толькі што скончылі выпускаць па папяровых мішэнях на адлегласці 150 футаў. Яны паклалі стрэльбы на зямлю, дуламі ўверх, і пачалі збіраць халастыя латуневыя патроны, якія яны самі зараджалі ў выхадныя.
  Трэці мужчына трымаў квадратнае, нязграбнае ізраільскае Узі, якое страляў двухсекунднымі чэргамі. Дула заканчвалася дзесяціцалевым шумаглушыльнікам, а стрэльба выдавала гук, падобны на заціхлую ланцуговую пілу.
  Усе тры гарматы былі цалкам аўтаматычнымі і, такім чынам, парушалі федэральны закон і закон штата. Душыльнік быў асобным злачынствам. Тым не менш, ніхто з мужчын ніколі нават не бачыў агента ФБР або BATF у гэтай частцы акругі, і яны не былі больш сакрэтнымі з гэтымі пісталетаў, чым яны былі са сваёй любімай вінтоўкай .30-06 Deer або Remington бок аб бок.
  Чалавек з узі старанна прыцэліўся і спустошыў абойму.
  Ён дастаў берушы і сказаў: «Спыніце агонь», хоць астатнія ўжо паклалі зброю на лаўку, дуламі ўніз. Іх прысутнічала толькі трое, але яны былі выхаваны ў пратаколе аб агнястрэльнай зброі і прытрымліваліся падобных фармальнасцей — як і тады, калі яны прыбылі гадзіну таму, і гэты чалавек зірнуў на астатніх і сказаў: «Гатовы злева, гатовы справа, гатовы на лініі агню ... пачаць агонь».
  Гэтыя рытуалы яны паважалі і з задавальненнем.
  Ён паставіў «Узі» і спусціўся ўніз, каб забраць мішэні. Калі ён вярнуўся да стралковых пунктаў, яны ўзялі свае стрэльбы, выцягнулі абоймы, адкрылі засаўкі, надзелі засцерагальнікі і пайшлі да стаянкі. Стрэльбы зніклі ў багажніку Cadillac El Dorado.
  Дарога заняла ўсяго дзесяць хвілін. Машына заехала на пасыпаную чорным жвірам дарогу белага каланіяла, які быў пабудаваны на грошы страхавога бізнесу гэтага чалавека. Трое мужчын абышлі каменную дарожку да ўваходу ў логава. У вялікім пакоі, упрыгожаным цёмна-зялёнымі дыванамі і палыновымі сценамі, раскацілі на падлогу шэры брызент і паклалі на тоўстае палатно стрэльбы. З'явіліся патрапаныя металічныя наборы для мыцця, і салодкі пах растваральніка напоўніў пакой.
  Праз трыццаць секунд стрэльбы былі разабраны на складовыя часткі, і трое мужчын прачышчалі каналы ствалоў нашыўкамі, прабітымі праз вушы ў наканечніках алюмініевых стрыжняў. З любоўю чысцілі зброю.
  Адзін з худых мужчын, Джон, паглядзеў на гадзіннік, падышоў да пісьмовага стала — гэта быў яго дом — і сеў. Праз сем секунд зазваніў тэлефон, і ён адказаў. Ён павесіў трубку і вярнуўся да коўдры. Пачаў націраць маслам рамень свайго аўтамата Калашнікава.
  «Габрыэль?» - спытаў Харыс, цёмнавалосы мужчына, больш тоўсты.
  Джон кіўнуў.
  «Ён зразумеў, што здарылася?»
  «Так, ён мае», сказаў Джон.
  Трэці чалавек, Уільям, сказаў: «Хто залез на нашу падножку?»
  «Здаецца, быў чалавек, які хацеў забіць тую дзяўчыну, тую, што была ў тых брудных фільмах. Ён заклаў другую бомбу. Ён быў забіты паліцыяй».
  «Прэса лічыць, што ён стаіць за ўсімі выбухамі?» — спытаў Уільям.
  «Здаецца, так. Каб схаваць тое, што ён зрабіў».
  «СМІ», — сказаў Харыс. «Блаславенне і праклён».
  Джон закончыў зборку аўтамата Калашнікава, зачыніў засаўку, уключыў засцерагальнік і паклаў пісталет на палісандр з пісталетам-кулямётам Томпсана, помпавым драбавіком Remington, Enfield .303, карабінам M1 і .30-06. дзеянне. «Што вы думаеце?»
  Харыс сказаў: «Уся праца Габрыэля дарэмная, калі яны думаюць, што нехта іншы зрабіў выбухі...». Аднак, ведаеце, гэта добрая дымавая заслона. Зараз на яго няма ніякага ціску. Добра, што мы ўзялі падлік з урыўкам пра трэцяга анёла, пасля другой бомбы».
  Уільям выкарыстаў малюсенькі перыскоп, каб вывучыць канал ствала сваёй стрэльбы, шукаючы кавалкі пораху, якія ён прапусціў. «Мы не можам проста спыніцца. Брат Харыс мае рацыю».
  «Не. Мы не можам проста спыніцца, - павольна сказаў Джон. Ён наліў вады ў містэр каву і пачаў заварваць кавярню без кафеіну. Як і іншыя тут, ён лічыў кафеін грэшным стымулятарам. «Але я не ўпэўнены, што згодны наконт Гейба. Паліцыя не збіраецца пакідаць без увагі і іншыя выбухі. Эксперты скончаць свае даклады, і яны даведаюцца, што за імі стаяў нехта іншы».
   Харыс сказаў: «Габрыэль застанецца, каб усё давесці да канца. Ён без ваганняў ахвяруе сабой».
  Джон сказаў: «Але ён не павінен. Ён занадта каштоўны».
  «Тады давайце адмовімся ад Нью-Ёрка», - сказаў Уільям. «Адпраўце яго ў Лос-Анджэлес. Галівуд. Я ўвесь час казаў, што мы павінны былі пачаць з гэтага. Ніхто не ведае Габрыэля ў Каліфорніі. Усе яго сувязі на Манхэтэне».
  «З усёй павагай, - сказаў Джон, - я думаю, што мы павінны скончыць тое, што пачалі». Ён гаварыў ціха, быццам яму было балюча не згаджацца.
  Аўра лагоднасці Джона ўводзіла ў зман. Харыс і Уільям палявалі на аленяў і гусей з гэтай узбуджанай, галоднай любоўю да палявання. Джон не зрабіў. Джон быў марскім пяхотнікам у Наме і ніколі не гаварыў пра сваю службу. Харыс і Уільям ведалі, што тыя, хто не гаварыў пра забойства, мелі да гэтага самыя асабістыя адносіны.
  Джон сказаў: «Мы пакуль не можам пакінуць Нью-Ёрк». Ён паціснуў плячыма. «Вось як я сябе адчуваю».
  Уільям махнуў і плюнуў у палатняную хустку. "Добра. Як сябе адчувае Габрыэль?»
  Харыс пстрыкнуў затворам свайго аўтамата. «Ён будзе рабіць усё, што мы ад яго хочам».
  «Але ён павінен дзейнічаць хутка».
  Джон наліў кавы ў кружкі і працягнуў іх Уільяму і Гарысу. «О, ён будзе».
  Уільям кіўнуў і спытаў: «Якая будзе мэта?»
  Вочы Джона кінуліся на асветленае распяцце над яго сталом, потым ён паглядзеў на іншых мужчын.
  «Часам у такія моманты я адчуваю вялікую няўважлівасць», — сказаў Харыс. «Вырашаць, каму жыць, а каму памерці».
  «Ён расказаў мне пра кагосьці, Габрыэль сказаў. Я лічу, што гэта цікавая ідэя».
  «Тады давайце разбярэмся з яго думкамі», - сказаў Харыс, кіўнуўшы.
  «Згода».
   «Давайце маліцца за яго паспяховую місію».
  Іх вочы моцна заплюшчыліся, калі яны апусціліся на калені, і трое мужчын, якія складалі савет старэйшын Новай Путнамскай пяцідзесятніцкай царквы Хрыста Аб'яўленага, вядомага — хоць толькі ім самім — як Меч Ісуса, маліліся. І яны так горача маліліся, іх змрочныя вусны варушыліся ад маўклівых слоў і слёзы выступалі ў іхніх вачах.
  Праз дзесяць хвілін яны падняліся з падлогі, адчуваючы сябе бадзёрымі і ачышчанымі, і Джон патэлефанаваў Габрыэлю, чакаючы іх паведамлення ў жудасным горадзе Садома.
  
  Сэм Хілі гучаў не зусім правільна.
  Рун не ведаў, што гэта такое. Магчыма, ён стаяў побач з пяцікілаграмовым пачкам С-4 або фугасам.
  «Такім чынам. Што гэта будзе? Сонейка і пясок? Горы? Мне патрэбна свежае паветра і дзікая прырода, скунсы і барсукі, нават чарвякі і змеі. Куды мы ідзем?»
  У гадзіну пік міма тэлефоннай будкі імчаў рух. Было восем раніцы
  «Э-э, Рун...»
  О, хлопчык. Ці ведаю я гэты тон.
  «Нешта ўзнікла».
  Накшталт, так.
  "Што? Вы на заданні?»
  Цішыня.
  Хілі сказаў: «Я хачу быць шчырым з вамі...»
  Ай чорт. Яна ненавідзела гэтае слова: сумленны . Гэта было як Сядай, дарагая . Там, наверсе, ёсць пра што пагаварыць .
  «Тэлефанавала Шэрыл», - сказаў Хілі.
  Гэй, не канец свету.
  Не так далёка.
  «Адам у парадку? Што-небудзь не так?»
  «Не. Усё нармальна”.
   Чарговая паўза.
  «Яна хацела мяне бачыць. Каб пагаварыць пра... нашу сітуацыю».
  Ён расказаў ёй пра мяне? Цёплы прыліў задавальнення ў яе страўніку. Рун спытаў: «Наш…»
  «Я маю на ўвазе Шэрыл і мяне», — сказаў Хілі.
  «О». Гэта наш .
  «Я ведаю, што мы будавалі планы, але я думаў, што павінен… Я хацеў быць з вамі адкрытым».
  - Гэй, не праблема, - весела сказаў Рун. Я не буду прасіць. Ні ў якім разе я не збіраюся прасіць... Куды яны ходзяць, што робяць — гэта іх справа. Я не буду прасіць . Рун спытаў: «Яна збіраецца правесці ноч?» О, чорт, не, не, не… «Прабачце, гэта не мая справа».
  «Не, не. Мы нават не будзем абедаць ці што-небудзь». Ён засмяяўся. «Мы проста пагаворым. На нейтральнай тэрыторыі».
  Абмеркаваць іх становішча? Сука яго кінула. Гэта не сітуацыя; гэта вайна.
  Як мага больш ветліва: «Ну, спадзяюся, вы абодва ўсё вырашыце».
  Вялікая ўсмешка на маім твары. Я так ганаруся сабой.
  «Я патэлефаную вам заўтра», - сказаў ён.
  «Няма тэлефона, памятаеш?»
  «Ты тэлефануеш мне?»
  "Буду рабіць."
  «Вы не гучыце раз'юшаным...»
  ці не я? Я буду старацца больш ....
  «... але вы, верагодна, ёсць. Справа ў тым, што ты мне вельмі падабаешся, Рун. Я не хацеў табе хлусіць».
  «Шчыра, так, я цаню сумленнасць, Сэм. Гэта вельмі важна”.
  Паклалі трубку.
  «Да чорта сумленнасць», - сказала яна ўслых.
  Яму варта было схлусіць скрозь зубы. Сказаў мне, што ён быў дэмантаж бомбаў. Што яму трэба было выняць жоўцевы пузыр. Што ў яго былі білеты, каб адвезці Адама ў Мец.
  Яна на імгненне прытулілася да тэлефоннай кабіны, гледзячы на графіці, нанесеныя на празрыстыя шкляныя бакі будкі. Міма праехаў матацыкл. Голас паклікаў: "Хочаш пакатацца?" Але «Хонда» не зніжала хуткасці.
  Пот сцякаў, казычучы ручаямі па твары. Яна выцерла яго і пайшла на захад да ракі. Яна наступіла на пляму дзёгцю, якая схапіла яе чаравік. Ён выйшаў з тоўстымі чорнымі ніткамі.
  Руна ўздыхнула і села на бардзюр, выціраючы, што магла.
  Пікнік, думала яна. Пляж. горы.
  Ён мог сказаць мне, што ў яго баліць галава. Ці ён захварэў на страўнікавы грып.
  Расказаць пра іх становішча …
  «Кінь яе, Хілі», — падумаў Рун. Яна табе непрыдатная.
  Аднак яна ведала, дзе гэта скончыцца.
  Ён вярнуўся б да жонкі.
  Гэта было так звышвідавочна. Вернемся да Шэрыл з яе кантактнай паперай. Шэрыл з яе белымі шаўковымі блузкамі і вялікімі сіськамі. Каханая-я-раблю-запяканку-з-баклажанаў-для-Андэрсанаў Шэрыл. Верагодна, ён быў цалкам добрым чалавекам і сышоў толькі пасля таго, як адмовіўся ад яе плаксівай і цалкам разумнай просьбы вырвацца з дэталяў бомбы.
  Яна была б прыстойнай, мілай, добрым чалавекам. Ідэальная маці.
  Як я яе ненавіджу...
  Рун адмяніла інтэрв'ю ў рэстаране, думаючы, што паедзе на пляж. У яе не было грошай, каб працаваць над сваім фільмам. Яна затрымалася ў бязлюдным Нью-Ёрку на гарачых жнівеньскіх выходных. І яе адзіны хлопец збіраўся ў тую ноч пагуляць са сваёй жонкай.
  Ай, Сэм...
  Менавіта тады яна зірнула на вітрыну крамы і ўбачыла старую шыльду, выцвілую і дэфармаваную, якая рэкламавала падрыхтоўку падатковай дэкларацыі CPA.
  Рун паглядзеў на знак, усміхнуўся і сказаў: «Дзякуй, Госпадзе».
  Яна ўстала і пакінула чорныя сляды дзёгцю на ўсім шляху да тэлефона.
  
  Рун адчыніла дзверы свайго плавучага дома і ўпусціла ўнутр Уорэна Хэтэуэя з некалькімі пляжнымі сумкамі. У спартыўнай вопратцы — шортах, цёмна-зялёнай кашулі Ізод і тэнісках — ён быў нашмат менш батанікам, чым у касцюме.
  «Гэй, Уорэн, ты выглядаеш вельмі важна».
  «Вырашальнае?»
  «У джазе? Ведаеце, крута».
  «Ну, дзякуй». Хэтэуэй засмяяўся.
  "Вам падабаецца?" Рунь зрабіў піруэт. На бікіні яна апранула міні-спадніцу і чырвоную майку.
  «Вы самі выглядаеце даволі важна. Што гэта ў цябе на спадніцы? Электрычныя вугры?»
  Яна паглядзела ўніз на звілістыя лініі, якія адыходзілі ад большых звілістых ліній. «Гэта з Паўднёвай Амерыкі. Я думаю, што гэта пасадачныя пляцоўкі для касмічных караблёў».
  «Ах. Вядома, касмічныя караблі».
  Руна накінула на плячо сваю сумку са шкуры леапарда і замкнула ўваходныя дзверы.
  «Я быў вельмі рады пачуць вас. Я збіраўся патэлефанаваць. Я маю на ўвазе, я рабіў - у тым месцы, дзе вы раней працавалі. Але сказалі, што ў цябе дома няма тэлефона. Я рады, што ты патэлефанаваў. Я не ведаў, ці пачую ад цябе калі-небудзь зноў».
  Ні ў якім разе яна не скажа, што яе паднялі або — прынамсі, пакуль ён не выпіў — што ёй патрэбна падтрымка для яе фільма, і ці думаў ён яшчэ пра ідэю інвеставання? Такім чынам, яна проста сказала: «Я падумаў, што было б цікава падыхаць свежым паветрам. Я не хацеў адмаўляцца ад паездкі на Вогненны востраў. У вас там ёсць месца?»
  Яны пайшлі па прыстані да яго машыны.
  "Я жадаю. Я ў летняй акцыі. Шмат людзей з фірмы заходзяць разам. Калі ты сказаў, што хочаш з'ехаць з горада, я падумаў пра Востраў.
  «Я там ніколі не быў. Чаму яны гэта так называюць, мне цікава. Вогненны востраў».
  Хэтэуэй паціснуў плячыма. "Я неўпэўнены. Я пагляджу і патэлефаную».
  Рун глядзеў на нахмураны твар, калі ён запамінаў сваю задачу. Здавалася, што яму трэба яшчэ крыху папрацаваць, каб расслабіцца, згодна з указаннямі маці.
  Пагрузілі сумкі ў багажнік і селі ў машыну.
  «Прышпілі рамень бяспекі», — сказаў ён.
  «Так, сэр».
  Ён завёў машыну і выехаў на шашу, накіраваўшыся на поўдзень.
  Руне нават не трэба было падымаць гэтую тэму. Яшчэ да таго, як яны прайшлі паўмілі, Хэтэуэй сказаў: «Я правёў шмат лічбаў на дакументальных фільмах. Яны неяк абнадзейваюць. Гэта не залаты руднік. Але, відаць, ёсць што зарабіць. Мы разгледзім дэталі, калі хочаце».
  «Ну, вядома».
  Ён падаў сігнал і правяраў сваю сляпую зону, асцярожна змяняючы паласу.
  Праз дзве гадзіны яны злезлі з парома і пайшлі па пясчаных тратуарах да яго дома адпачынку, на паўдарозе паміж Кісметам і Оушн-Біч на востраве Фаер. Месца было танным зборам з вастравугольнага шэрага дрэва, шкла і жоўтай хвоі з паліурэтанам такой таўшчыні, што зярністасць скажалася лінзамі паліто. Калі Уорэн нарэшце адчыніў дзверы - у яго былі праблемы з ключом - Рун быў расчараваны. Вокны былі брудныя. Пясчынка і соль была ўсюды. Смурод Лізолу і кіслы водар цвілі змагаліся за перавагу.
  Дрэнны дом, рамантычны пляж — і бухгалтар…
  Вялікі дзякуй, Сэм.
  Але, эй, жыццё можа быць горшым. Прынамсі, ён быў багатым бухгалтарам, амаль гатовым укласці грошы ў яе дакументальны фільм.
  А акрамя таго, у іх было лютае жоўтае сонца, скрыня Budweiser і бульбяных чыпсаў, Cheez Whiz і Twinkies і неспакойны Атлантычны акіян.
  Каму было патрэбна што-небудзь, акрамя гэтага?
  
  Артур Такер, апрануты ўжо не ў свой звычайны касцюм, а ў старую рабочую кашулю, штаны і туфлі на гумавай падэшве, сеў наперадзе ў таксі і загадаў кіроўцу ехаць павольней.
  Яны ехалі па Вестсайдскай шашы.
  «Што мы шукаем?» - спытаў чалавек з моцным акцэнтам.
  «Плывучы дом».
  «Ха. Ты жартуеш».
  «Павольней».
  - Вось, - сказаў ён. «Спыніся тут».
  "Ты ўпэўнены?" — спытаў кіроўца. «Тут?»
  Такер не адказаў. Chevy спыніўся. Ён вылез з кабіны, падняў цяжкі палатняны мяшок, які стаяў побач з ім, і заплаціў кіроўцу. Ён пастараўся не прасіць квітанцыю; ён ведаў, што чым менш доказаў, тым лепш.
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ШОСТЫ
  
  
  
  Харыс сказаў: «Гэта тыя, што прыйшлі з вялікага гора і памылі вопратку сваю і выбялілі яе ў крыві Ягняці».
  Джон правёў пальцам па сваім абшарпаным каралю Якаву. «А сатрэ Бог усе слёзы з вачэй іхніх, і не будзе больш смерці, ні смутку, ні плачу, ні болю…»
  Абодва мужчыны разам з Уільямам павярхоўна сказалі «Амін».
  Джон адпіў ліманад і пазначыў праход. У іх касцёле святароў не было. Паколькі жудасная і справядлівая воля Божая аднолькава закранула кожную душу (гэта значыць кожную веруючую, бязгрэшную, белую душу), не было патрэбы ў пасвячэнні. Свецкія гаварылі пропаведзі і праводзілі службы. Джон быў любімым прамоўцам.
  Ён паглядзеў на гадзіннік і зірнуў на астатніх двух, якія кіўнулі. Затым ён зрабіў міжгародні званок.
  На чацвёрты званок адказалі.
   «Габрыэль? Як справы? … Добра. Так прыемна гэта чуць. Мы з братамі Харысам і Уільямам тут разам. Нашы думкі з вамі... Мы гатовыя зрабіць тое, што вы прасілі».
  Джон слухаў, ківаючы. Яго сівыя бровы прыўзняліся, а твар пачырванеў ад хвалявання. «Які нумар?»
  Ён запісаў нумар тэлефона ў Нью-Ёрку.
  Ён паклаў трубку і павярнуўся да Харыса. «У яго была геніяльная думка. Паколькі ніхто не верыць, што мы існуем, ён сказаў, што вырашыў стварыць жывое сведчанне волі Божай». Ён паглядзеў на нумар тэлефона і пачаў набіраць нумар.
  
  Пакой з жонкай здаваўся меншым.
  У Хілі склалася ўражанне, што яна вырасла. Але, магчыма, справа ў тым, што пакоі з вашым былым заўсёды меншыя.
  «Як справы?» — спытаў Хілі.
  "Нядрэнна. Вы?» Шэрыл адказала. «Вы набралі вагу».
  «Я не займаюся так, як раней».
  «Вы не праводзіце тры ночы ў тыдзень у трэнажорнай зале?»
  Ён не адказаў, і яна больш не каментавала.
  «Адам сказаў мне, што ў цябе ёсць дзяўчына».
  «На самай справе не сяброўка».
  «Яна маладая, кажа».
  «Ты быў той...» Ой. Сачыце за гэтым.
  «Я нічога не кажу. Я не чакаў, што ты будзеш цэлібат».
  «Мы проста сябры».
  «Сябры». Шэрыл была ў ружовай сукенцы. Яна выглядала так, быццам магла быць у рэкламе Бэці Крокер. Вясёлы і эфектыўны, цмокае сіта, каб ачысціць кавалачкі мукі.
  Хілі падумала, што яна павінна выглядаць больш, ну, суіцыдальна наконт разрыву.
   Яны сядзелі побач на канапе. Хілі вырашыў, што яму трэба набыць больш мэблі. Ён спытаў: «Хочаш чаго-небудзь? Напой?"
  "Не."
  Ён сказаў: «Я яшчэ не атрымаў дакументаў на развод».
  «Мой адвакат не абслугоўваў іх».
  "Я думаў, што вы спяшаецеся", - сказаў ён.
  «Я не ўпэўнены, што спяшаюся».
  «О».
  Сонечнае святло знаёмым малюнкам падала на белы дыван. Ён памятаў дзень, калі яны яго купілі. Яны куплялі махорку, таму што яна здавалася больш пышнай, хоць і была таннейшая за ворс. Ён успомніў прадаўца. Малады чалавек з чорнымі, як брытва, валасамі і бровамі, якія ўтваралі адну паласу на твары. Пасля гэтага яны з Шэрыл пайшлі на фудкорт у гандлёвым цэнтры Парамус і, вярнуўшыся дадому, займаліся каханнем. На старым дыване.
  Сёння яны размаўлялі цэлую гадзіну.
  Хілі не ведаў, як ідуць гэтыя словы. Гэта здавалася знаёмай мясцовасцю, хоць на гэты раз тон быў іншым. Ён не адчуваў сябе абарончым. Ён не быў у роспачы або разгубленасці. Магчыма, гэта было таму, што ён бачыўся з Рунам, можа таму, што ён адчуваў, што нейкім чынам раўнавага ў доме зрушылася, і цяпер гэта больш яго дом, чым іх ... Час ад часу яны вярталіся ў ролі праціўнікаў. Хлопчык, гэта было знаёма: Гэй, гэта быў ты, а не я... Калі б ты што-небудзь сказаў, я мог бы... Гэта не мая віна... Вядома, кажыце ўсё, што хочаце, вы ведаеце, што гэта няпраўда ...
  Старыя аргументы... Я лепш буду мець справу з трубнай бомбай у любы дзень...
  Але ні ў аднаго з іх не ўзнікла жадання лезці ў горла. І як толькі гэты бяскрыўдны спарынг быў зроблены, яны проста добра бавілі час. Хілі ўзяў піва, і яны пачалі ўспамінаць. Шэрыл казала пра той раз, калі стары сябар патэлефанаваў і сказаў, што яны не могуць паспець на абед таму што жонка яго толькі што пакінула, але мог бы ён прыйсці заўтра, толькі без запяканкі, таму што ён не ведаў, як зрабіць.
  І Хілі згадаў, як яны вярнуліся дадому і знайшлі сабаку, які стаяў пасярод абедзеннага стала і пісаў на падсвечнік.
  І яны абодва смяяліся з той ночы, калі яны заставаліся ў доме бацькоў Шэрыл, і памятаеш, на більярдным стале ў пакоі адпачынку?
  «Як бы я мог забыцца? …”
  Потым наступіла цішыня і здавалася, што яны падышлі да моманту, калі трэба было прыняць рашэнне. Аднак Хілі не ведаў, якія былі выбары, і марудзіў. Ён пакінуў гэта Шэрыл, але яна таксама не вельмі дапамагла. Яна сядзела, склаўшы рукі, і глядзела ў акно, якое тысячу разоў мыла, на двор, які ён сто разоў касіў.
  Нарэшце Хілі сказаў: «Мілая, ты ведаеш, я думаў...»
  Зазваніў тэлефон.
  Яму было цікава, ці будзе гэта Руна і як з гэтым абыходзіцца.
  Гэта не было.
  «Сэм?» — спытаў аператыўны каардынатар атрада. «У нас ёсць жывы».
  "Скажы мне."
  «Званок ад гэтых прыдуркаў Меча Ісуса. Прылада знаходзіцца ў сумцы на плавучым доме ў Гудзоне...
  «Плавучы дом? Дзе?” Сэрца яго калацілася.
  «Вакол Крыстафера. Можа, адзінаццаты».
  - Гэта майго сябра, - прашаптаў ён.
  "Што? Тая дзяўчына, якая была тут?»
  «Так».
  «Ну, не панікуйце. У нас чыстая замарожаная зона, а лодка пустая. Яе няма”.
  «Дзе яна?»
  «Я не ведаю, але мы абшукалі лодку».
   «Што гэта за прылада?»
  «На гэты раз па-іншаму. Партатыўны паглядзеў на яго, перш чым патэлефанаваць нам. Падобна на тое, што гэта крыху C-3 або C-4 з убудаванымі шарыкавымі падшыпнікамі. Не так шмат зарада. Толькі некалькі унцый».
  «Значыць, супрацьпяхотныя». Шарыкападшыпнікі або манеты дадавалі ў выбухоўку, каб нанесці найбольшую шкоду чалавечай плоці.
  «Правільна».
  «Ці можа робат атрымаць гэта?»
  "Не. Гэта на палубе. Занадта вузкі».
  Хілі ўявіў лодку Руна. Ведаў, што гэта павінен быць ручны ўваход.
  «Чорт вазьмі, накрый яго бомбавай коўдрай і хай яна ўзарвецца».
  «Толькі адна праблема. Мяркую, ваша дзяўчына гэтага не ўсведамляла, але яна прычаліла побач з баржай, напоўненай пяццю тысячамі кубічных ярдаў прапану. Гэтая бомба вылятае і разбурае баржу - гэта запаліць тры квадратныя кварталы Вест-Сайда.
  «Чорт вазьмі, адбуксіруй яго туды».
  «Я зрабіў званок, і спатрэбіцца дзве гадзіны, каб даставіць туды буксір і падрыхтаваць баржу да руху. Ён прыкручаны да разгрузкі помпаў на беразе. Вы не можаце проста перанесці чортава штуку ".
  «І колькі ў нас часу да таго, як прылада пойдзе?»
  «Сорак пяць хвілін».
  «Я зараз буду».
  «Адна рэч, Сэм. Гэта дзіўна."
  "Што гэта?"
  «Меч Ісуса… яны не проста пагражалі. Яны сказалі: «Прышліце ВЫМВЫВАЛЬНІК да гэтага плавучага дома ў Гудзоне ў Крыстафера». Быццам бы гэта было самым важным, атрымаць каго-небудзь з дэталяў».
  «Вось чаму гэта супрацьпяхотная, вы думаеце?»
  «Так. Я думаю, што гэта накіравана супраць нас».
  «Прынята да ведама», — сказаў Хілі. Ён паклаў трубку. Звярнуўся да Шэрыл, якая чула размову.
  Ён падумаў, ці збіраецца яна даць яму адзін з яе раздражнёныя погляды. Выгляд "Вось ён зноў ідзе". Шчыт ад яго ўпартасці і эгаізму. Але не, Шэрыл ўстала, дазволіўшы сваёй белай лакіраванай сумачцы ўпасці на падлогу, а потым пайшла проста да яго. Яна абняла яго рукамі. "Будзь асцярожны." Ён быў здзіўлены тым, як моцна трымаў яе.
  
  Цяжка дыхаючы, у бомбе.
  Падымаючыся па трапах на плывучы дом Руна. Стараючыся не думаць пра тое, калі ён быў тут апошні раз. Пра тое, што яны разам ляжаць у ложку. Пра мяккую цацку Персефону, якая падае на падлогу.
  Убачыў сумку, зазірнуў унутр.
  Добра. Праблемы.
  Гэта была адна з самых складаных бомбаў, якія ён калі-небудзь бачыў. Была інфрачырвоная панэль набліжэння, так што калі рука падыдзе блізка, яна здэтануе. І ў яго быў кластарны шунт — дваццаць ці трыццаць тонкіх правадоў, якія ішлі ад экранаванай крыніцы сілкавання да дэтанатара. З тыповым двухправадным шунтам, калі вы адрэжаце іх адначасова, вы можаце быць у стане раззброіцца. Але такую колькасць шунтавых правадоў перарэзаць было немагчыма. Таймер быў лічбавы, так што фізічна не было магчымасці замацаваць механізм.
  І ў дадатак да ўсяго, пасярэдзіне створак быў ртутны перамыкач.
  Выдатна, куліс у бомбе на плывучым доме...
  Хілі перадаў гэтыя падрабязнасці каардынатару аперацый, які разам з Рубінам і некалькімі іншымі членамі атрада туліліся за мяшкамі з пяском у канцы пірса. Яны прынялі рашэнне прывесці сюды толькі некалькі афіцэраў; калі б баржа з прапанам паднялася, той, хто знаходзіўся ў межах двух кварталаў, быў бы забіты, і яны не маглі рызыкаваць стратай большасці атрада.
  "Я мог бы пераключыць куліс", - сказаў ён, дыхаючы моцна. Гэта не было зашунтавана. «Але я не магу залезці ў сумку. Набліжаная таблічка адкрые гэта».
  «Наколькі адчувальны рокер?» — спытаў праз рацыю Рубін.
  «Прыгожа», — адказаў ён. «Падобна на тое, што тэмпература вышэй за тры-чатыры градусы замкне выключальнік».
  «Ці не маглі б вы замарозіць ртуць?»
  «Я нічога не магу даставіць у сумку. Перамыкач проксі».
  «О, дакладна».
  «Мне проста трэба павольна вынесці яго».
  Хілі агледзеў сцэнар. Ён перамясціў бомбу ў шчыліну ў парэнчах лодкі, дзе знаходзіўся трап. Усё было б у парадку; сумка будзе заставацца адносна роўнай. Але тады яму давядзецца падняць яго і ўручную панесці ўніз па трапе, а потым да TCV, які выехаў на прыстань у дзесяці футах ад плывучага дома.
  Гэта будуць самыя доўгія дзесяць футаў у маім жыцці.
  Ён зірнуў на таймер. Засталося семнаццаць хвілін.
  «Мне трэба алею».
  «Што?» — спытаў Рубін.
  «Любыя».
  «Трымай...»
  Пятнаццаць хвілін…
  Ён быў здзіўлены, калі побач з ім з'явіўся Рубін з бляшанкай алею 3-у-адным.
  Хілі паківаў галавой у знак падзякі — Рубін больш не быў падлучаны да радыё — і выліў алей на пафарбаваную палубу плавучага дома, каб звесці да мінімуму трэнне, калі ён рухаў мяшок. Ён адкінуў бляшанку ўбок, а потым працягнуў руку і схапіўся за куток палатна. Думаў пра Адама, думаў пра Шэрыл, думаў пра Рун. Ён пачаў цягнуць яго да сябе.
  
   Рун назірала, як Уорэн Хэтэуэй ішоў па дарожцы да пляжу, дзе яна загарала на вялікім ручніку.
  «Я толькі што размаўляў па тэлефоне з некаторымі інвестарамі. Вось што я зладзіў. Не вельмі добра, але, улічваючы, што ў вас няма паслужнага спісу здымаць фільмы, я думаю, вы будзеце шчаслівыя».
  Гэта будзе працаваць наступным чынам: Уорэн Хэтэуэй пазычыў ёй грошы на завяршэнне мантажу і постпрадакшн. Гэта была б простая пазыка пад працэнты ўсяго восем працэнтаў. Ён сказаў: «Прайму дванаццаць, але паколькі ты сябар...»
  Яна абняла яго.
  «Я б пайшоў ніжэй, але IRS лічыць прыбытак, калі працэнты не з'яўляюцца рынкавай коштам».
  Што заўгодна …
  Потым, растлумачыў ён, яны зробяць нешта, што называецца сумесным прадпрыемствам, фраза, якую Руна ніколі раней не чула, і яна захіхікала. Калі яна перавяла дыханне, ён сказаў ёй, што возьме на сябе выдаткі на пошук дыстрыб'ютара, а потым яны падзеляць прыбытак. Яна атрымала б восемдзесят працэнтаў, ён — дваццаць. Гэта было нармальна з ёй?
  «Больш чым нармальна. Гэй, гэта гучыць як рэальны бізнес. Дарослая, дарослая справа».
  «Я пайду, паведамлю ім».
  Потым ён зайшоў у дом і пакінуў яе на шырокім беразе, якая драмала, думаючы пра Сэма Хілі, потым пра яе фільм, потым зноў драмала, а потым спрабавала не думаць пра Сэма Хілі. Яна пачула, як бразгае вада і як над галавой лунаюць з крыкам чайкі. Пад гэты гук Рунь заснуў.
  Праз гадзіну яна прачнулася, з першым жалам.
  Рун паглядзеў на яе руку.
  О, браце...
  У мяне цёмныя валасы і цёмная скура, і на мне паўцалі сонцаахоўнага крэму. Я ні ў якім разе не павінен атрымаць апёк трэцяй ступені.
   Але яна адчула, як на яе спіне ўтвараюцца пухіры - адчуванне поўзання, холаду і вільготнасці.
  Яна павольна села, закружыўшыся ў галаве, і накінула на плечы коўдру. Яна пайшла да хаты.
  Магчыма, яна магла б папрасіць Уорэна нацерці ёй трохі саляркаіну, але яна вырашыла, што адно вядзе да іншага… Не тое каб ён быў не мілы, не тое каб яна не хацела прымусіць Сэма Хілі трохі раўнаваць. Але з-за цікавасці Уорэн да яе фільма яна палічыла, што ніякі сэкс не мае большага сэнсу. Трымайце гэта прафесійна.
  Яе спіна калола ад шалёнага свербу, і яна танцавала па гарачым бетоне ўнутранага дворыка ў дом.
  Уорэн быў унутры і глядзеў у сваю спартыўную сумку.
  «Спадзяюся, у вас ёсць саляркаін», — сказала яна. «Або Бакцін. Я жанчына-амары».
  «Я думаю, што ў мяне ёсць што-небудзь, каб выправіць цябе».
  Яна агледзелася. — Дзвюх сумак не было?
  - Так, - сказаў ён абыякава. «Я пакінуў адзін у вашым плавучым доме».
  «Ой, вельмі дрэнна».
  «Не, я зрабіў гэта наўмысна». Ён корпаўся, жмурачыся ў торбе.
  «Вы зрабілі, чаму?»
  «Каб заняць ВЫМБІЎНЫ АТРАД ».
  І ён дастаў з сумкі чырвоную вятроўку, асцярожна разгарнуў яе і паклаў пачак пластыкавай выбухоўкі і дэтанатар памерам з кулак на ліпкі стол з карчакоў.
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ СЁМЫ
  
  
  
  Яна дайшла да шкляных дзвярэй.
  Хэтэуэй выглядаў мяккім, але ён быў мацнейшы за дрот з вешалак. Ён схапіў яе за запясці і не адпускаў, а потым зацягнуў яе назад у адну з абабітых драўлянымі панэлямі спальняў. Зусім як на пірсе. Гэта ён ішоў за ёй, гэта ён напаў на яе!
  Ён моцна ўдарыў яе, і яна па спіралі ўпала на зямлю. Яна не магла падняць рукі, каб абараніцца. Яе галава стукнулася першай. Нейкі момант яна ляжала, ашаломленая, боль пераліваўся з вачэй назад у чэрап. Яна адчула прыступ млоснасці.
  «Уорэн-»
  - Гэбрыэль, - сказаў Хэтэуэй так весела, нібы толькі што забраў яе на царкоўным вечары. Ён выйшаў са спальні, каб забраць сумку і выбухоўку. Калі ён ішоў назад, пацягваючы халодную гарбату, ён сказаў ёй: «Вы можаце называць мяне Габрыэлем».
   Рун прашаптаў: «Меч Ісуса... Меч Ісуса сапраўды ёсць...»
  «І мы вельмі засмучаныя тым, што людзі думаюць, што мы былі толькі стварэннем нейкага псіха-забойцы. Мы павінны вам за гэта падзякаваць. Ты і гэты твой фільм».
  "Чаго ты хочаш? Што ты са мной зробіш?»
  Хэтэуэй пачаў даставаць інструменты, дрот і невялікія скрыначкі са сваёй палатнянай сумкі. «Вы павінны разумець, што я не адчуваю, што мы можам ліквідаваць грэх і зло. Заўсёды былі шлюхі, заўсёды быў грэх. Але былі і тыя, хто змагаўся супраць гэтага, нават калі прыходзіцца ахвяраваць уласным жыццём». Ён уважліва паглядзеў на яе, і калі ён загаварыў, разумны тон у яго голасе быў такім жа жахлівым, як і вар'яцтва Томі Саворна. «У пэўным сэнсе мы падобныя на рэкламу. Мы перадаем паведамленне. Што людзі будуць рабіць з гэтым паведамленнем, залежыць ад іх саміх».
  Рун сказаў: «Вы зусім не былі сведкам. Першая бомба — вы яе заклалі».
  «Калі я выходзіла з тэатра, мяне спыніў мужчына. Ён называў мяне «братам». У яго быў добры твар. Я думаў, што магу дапамагчы яму, я магу прымусіць яго пакаяцца і прыняць Ісуса. Нават калі б мы абодва загінулі ў выніку выбуху, ён увайшоў бы ў Царства Божае. Гэта была б такая цудоўная рэч. На жаль, ён шукаў зусім не выратавання, а дваццаць даляраў за зьменіцца. Калі я павярнуўся, каб сысці, бомба спрацавала. Яму выдалілі большую частку галавы, але тое, што засталося ад яго цела, выратавала мне жыццё. Гэта іранічна, я мяркую. Бог дзейнічае дзіўнымі і цудоўнымі спосабамі».
  І пашкоджанні на яе твары - часткова ад слезацечнага газу.
  Рун таксама зразумеў, што схлусіў пра тое, што мужчына ў чырвонай вятроўцы старэйшы — каб звесці падазрэнні з сябе. І ён насіў капялюш, каб прыкрыць сваю лысіну.
  - працягваў Хэтэуэй. «Я бачыў вас каля тэатра. Бачыў цябе з фотаапаратам. Я думаў, ты адзін з такіх грэшнікі. Я збіраўся цябе забіць. Але потым я падумаў, што мы можам скарыстаць вас». Ён кіўком абвёў пакой. «І я мяркую, што я меў рацыю».
  «Што вы збіраецеся са мной рабіць?»
  «Зрабі з сябе жывым сведчаннем волі Божай».
  "Чаму я? Я не здымаю гэтыя фільмы».
  «Вы здымалі гэты фільм пра порнаакторку. Ты яе ідэалізуеш...
  «Не, я не. Я паказваю, што з ёй зрабіў бізнес».
  «Яна атрымала менавіта тое, што заслужыла. Вы павінны здымаць свае фільмы пра місіянераў, пра славу Божую...
  «Я пакажу вам свой фільм! Нічога гламурнага ў гэтым няма».
  Хэтэуэй паглядзеў на яе і ўсміхнуўся. «Рун, мы ўсе павінны прынесці ахвяры. Вы павінны ганарыцца тым, што з вамі адбудзецца. Лічу, што асвятленне ў прэсе павінна доўжыцца год. Ты станеш знакамітым».
  Ён сеў на ложак, раскладваючы кампаненты бомбы, уважліва разглядаючы кожны.
  Яна падалася наперад, яе ногі злёгку слізганулі пад ложак.
  Хэтэуэй сказаў: «Не думай скакаць на мяне». У яго руцэ быў разак, які яна памятала па першай атацы на пірсе. «Я магу нашкодзіць табе вельмі балюча. Вось чаму я апранаю чырвоную вятроўку — мне часам даводзіцца рабіць людзям балюча. Яны часам сыходзяць крывёй».
  Рун зноў сеў на ложак.
  Хэтэуэй прамовіў заспакаяльным тонам, уціскаючы белы цыліндр у сярэдзіну пачка выбухоўкі. «Гэта прыкладна тры унцыі С-3». Ён падняў вочы. «Звычайна я б не стаў удавацца ў гэтыя падрабязнасці, але паколькі вы збіраецеся быць маім партнёрам у гэтым праекце, я падумаў, што вы хацелі б ведаць крыху аб тым, чаго чакаць. Несправядліва дазваляць вам думаць, што вы можаце проста выцягнуць драты і чакаць дапамажы». Ён падняў чорную пластыкавую скрынку, у якую засунуў выбухоўку. «А тое, што ў нас тут вельмі разумнае. Скрынка-качалка. Ён мае вадкі ртутны выключальнік. Калі вы паднімеце яго і паспрабуеце выцягнуць дэтанатар, выключальнік спрацуе. Акумулятар унутры, так што вы не можаце адключыць энергію». Ён правёў правады да іншай маленькай чорнай скрыні з гадзіннікам. «Таймер. Ён усталяваны і ўзброены электронна. Ёсць шунт. Калі адлучыць провад або абрэзаць яго, дэтанатар адчуе падзенне напругі і прывядзе ў дзеянне бомбу». Ён усміхнуўся. «Бог даў людзям такія цудоўныя мазгі, ці не так?»
  «Калі ласка, я зраблю ўсё, што вы хочаце. Хочаш, каб я зняў фільм пра Бога? Я магу зрабіць гэта."
  Хэтэуэй на імгненне паглядзеў на яе. «Ведаеш, Рун, ёсць духавенства, якое прыме пакаянне ў любы момант, незалежна ад таго, дзейнічае грэшнік па сваёй волі ці яго, скажам, катуюць». Ён паківаў галавой. «Але я смешны. Мне патрэбна крыху больш шчырасці, чым патрабуе гэтая сітуацыя. Такім чынам, у адказ на ваша пытанне: не, я не хачу, каб такая маленькая шлюха, як вы, здымала фільм пра Бога».
  Рун сказаў: «Так? А як ты лічыш сябе добрым хрысціянінам? Фігня. Ты забойца. Гэта ўсё, што вы».
  Хэтэуэй падняў на яе вочы, узяўшы дрот. «Клайцеся, колькі хочаце. Бог ведае, хто Яго верныя».
  Ён адступіў. «Вось і мы». Ён паклаў зборку скрынак і правадоў на начны столік і прасунуў яго ў сярэдзіну пакоя. «А цяпер дазвольце мне сказаць вам, што будзе». Ён ганарыўся. Ён крытычна паглядзеў на столь і сцены. «Выбух разбурыць большасць унутраных сцен — гэта толькі шчыт, — а таксама падлогу і столь. Знешняя сцяна з'яўляецца канструктыўнай і не павінна разбурацца. З іншага боку, вы не хацелі б апынуцца паміж гэтай сцяной і бомбай».
  Хэтэуэй падскочыў на падлогу каля бомбы. «Дрэва». Ён паківаў галавой. «Не разлічваў на гэта. Аскепкі будуць праблемай. Агонь таксама. Але вам застаецца спадзявацца на лепшае. Цяпер тут дастаткова выбухоўкі, каб цябе забіць. На самай справе, я б сказаў, што ў вас ёсць дваццаць працэнтаў шанцаў быць забітым адразу. Так што я б прапанаваў вам узяць матрацы і спружыны і пакласці іх на сябе ... " Ён агледзеўся. «Вунь у тым куце. Вас занясе ў гасціную. Цяжка дакладна ведаць, што адбудзецца, але я магу гарантаваць, што вы назаўсёды аглушыце і аслепце. Калі C-3 спрацоўвае, ён распаўсюджвае атрутныя пары. Такім чынам, нават калі вы не аслеплены выбухам, вы будзеце аслеплены дымам. Я думаю, вы, верагодна, страціце руку, нагу або руку. Лёгкія гараць ад дыму. Не магу сказаць дакладна. Як я ўжо казаў, аскепкі стануць праблемай. Так, дарэчы, загінула большасць маракоў у марскіх вайнах дзевятнаццатага стагоддзя. Аскепкі, а не гарматныя ядра. Вы ведалі, што?"
  «Навошта ты гэта робіш са мной? У чым справа?"
  «Дык ты ўсім пра нас раскажаш. Людзі нам павераць і будуць баяцца. Будзеш жыць з дабрачыннасці, будзеш жыць з Божай ласкі. Вы можаце памерці, вядома. На самай справе, вы заўсёды можаце выбраць гэта. Проста вазьмі гэта». Ён паказаў на скрыню. «Але я спадзяюся, што вы гэтага не зробіце. Я спадзяюся, што вы разумееце, якое дабро вы можаце зрабіць, якое паведамленне вы можаце пакінуць для нашага беднага грэшнага свету».
  «Я ведаю, хто вы. Я магу сказаць -
  «Вы ведаеце Уорэна Хэтэуэя, гэта, вядома, не маё імя. І як ты мяне без вачэй вылучыш са складу?» Ён засмяяўся, потым кіўнуў ёй і сказаў: «У вас ёсць трыццаць хвілін. Няхай табе Бог даруе».
  Рун утаропіўся на яго.
  Хэтэуэй усміхнуўся, паківаў галавой і выйшаў з пакоя. Яна пачула, як у раму дзвярэй стукнула паўтузіна цвікоў. Потым наступіла цішыня. Хвілінку пазней чорная скрынка пстрыкнула і загарэлася чырвонае святло. Стрэлка гадзінніка заварушылася.
  Яна падбегла да акна і адвяла руку, каб далонню разбіць шкло.
  Раптам акно пацямнела, і яна ціха ўсхліпнула, калі Хэтэуэй пачаў прыбіваць тоўсты фанерны ліст да шкла.
  «Не, не», — плакала яна, баючыся, што вялізны грукат молата прывядзе ў дзеянне бомбу.
  
  Дзесяць хвілін.
  Палатняны мяшок ляжаў у шчыліне ля трапа.
  Сэм Хілі глыбока ўдыхнуў. Паглядзеў на ўтрымлівальны аўтамабіль.
  Самыя доўгія дзесяць футаў …
  «Як справы, дружа?» — спытаў праз радыёгарнітуру каардынатар аперацыі.
  "Ніколі не было лепш", - адказаў Хілі.
  «У цябе ўвесь час свету».
  Дыханне. Уваход, выхад. Уваход, выхад.
  Ён нагнуўся над палатняным мяшком і акуратна зачыніў верх. Ён не мог утрымаць яго роўна, трымаючы яго за раменьчык, таму яму прыйшлося ўхапіцца за аснову абедзвюма рукамі і падняць яе.
  Ён адступіў на трап і апусціўся на адно калена.
  Дыхаць, дыхаць, дыхаць.
  Самыя ўстойлівыя рукі ў бізнэсе, нехта аднойчы сказаў пра Хілі. Што ж, гэты навык яму спатрэбіўся цяпер. Праклятыя кулісныя пераключальнікі.
  Ён нагнуўся наперад.
  "О, Ісус Хрыстос", - пачуўся рэзкі голас у радыё.
  Хілі застыў, азірнуўся.
  Каардынатар аперацый, Рубін і іншыя людзі з атрада жэстамі паказвалі на раку, вар'яцка махаючы рукамі. Хілі паглядзеў туды, куды была засяроджана іх увага. Дзярмо! А хуткасны катэр, робячы трыццаць вузлоў, імчаўся побач з берагам, узбіваючы вялізны кільватэр. Катэр і яго пасажыр — бландзінка ў сонцаахоўных акулярах — убачылі жэсты экіпажа ВАМБЫВАЛЬНІКА і махнулі ў адказ з усмешкай.
  Праз дзесяць секунд велізарны кільватэр ударыць аб лодку, штурхне яе і прывядзе ў дзеянне куліс.
  «Сэм, ідзі да чорта адтуль. Проста бяжы».
  Але Хілі застыў, гледзячы на рэгістрацыйны нумар хуткаснага катэра. Дзве апошнія лічбы былі адзінкай і пяцёркай.
  Пятнаццаць.
  О, Хрыстос.
  «Бяжы!»
  Але ён ведаў, што гэта будзе бессэнсоўна. Нельга бегаць у бомбе. І да таго ж увесь док знік бы ў вогненным урагане палаючага прапану.
  Да следы было футаў за дваццаць.
  Ён нахіліўся, абедзвюма рукамі ўзяў сумку і пачаў спускацца па трапе.
  Дзесяць футаў ад плавучага дома.
  На паўдарозе трап.
  Пяць футаў.
  «Ідзі, Сэм!»
  Два крокі, і ён быў бы на пірсе.
  Але не паспеў.
  Якраз калі ён збіраўся ступіць на драўніну пірса, як кільватэра ўдарыла па плавучым доме. І ўдарыўся так моцна, што, калі лодка пахіснулася, трап адчапіўся і ўпаў на два футы да пірса. Хілі быў выведзены з раўнавагі і кінуўся наперад, усё яшчэ сціскаючы бомбу.
  «Сэм!»
  Ён павярнуўся ў бок, каб прасунуць сваё цела паміж мяшком і баржай з прапанам, думаючы: я мёртвы, але, магчыма, скафандр спыніць аскепкі.
  З грукатам ён апусціўся на пірс. Заплюшчыў вочы, чакаючы смерці, разважаючы, колькі болю ён адчуе.
   Прайшло імгненне, перш чым ён зразумеў, што нічога не адбылося. І праз імгненне пасля гэтага ён зразумеў, што цьмяна чуе музыку.
  Ён сеў, зірнуў на мяшкі з пяском, за якімі знерухомела ад узрушэння стаяў атрад.
  Хілі расшпіліў сумку і зазірнуў унутр. Кулісны пераключальнік замкнуў ланцуг. Але тое, што ён спрацаваў, быў не дэтанатар, а, мабыць, маленькае радыё. Ён сцягнуў шлем з бомбы.
  «Сэм, што ты робіш?»
  Ён іх праігнараваў.
  Так, гэта, безумоўна, была музыка. Нейкае лёгкае праслухоўванне. Ён глядзеў на гэта, не ў стане паварушыцца, адчуваючы поўную слабасць. Больш статычны. Потым ён пачуў дыск-жакея. «Гэта WJES, ваш дом для самых прыемных гукаў хрысціянскай музыкі...»
  Ён паглядзеў на выбухоўку. Сцягнуў пальчатку і выкалупаў трохі пазногцем. Панюхаў. Ён пазнаў бы гэты пах дзе заўгодна, але толькі не на трэніроўках па ліквідацыі бомбаў. Ад Адама. Выбухоўкай быў Play-Doh.
  
  Рун не марнаваў часу на тое, каб прарвацца праз сцены. Яна апусцілася на калені і дастала тое, што ўбачыла пад ложкам, калі ён упершыню зацягнуў яе ў пакой.
  Тэлефон.
  Калі Хэтэуэй убачыў, як яна лёгка падалася наперад на ложку, гэта было не таму, што яна збіралася ўскочыць. Гэта таму, што яна ўбачыла на падлозе стары чорны тэлефон з дыскам. Нагамі яна адсунула яго ў цень пад ложак.
  Цяпер яна выцягнула яго і падняла слухаўку. Цішыня.
  не!
  Гэта не працавала. Затым яе вочы прасачылі за шнуром. Хэтэуэй, ці хтосьці іншы, сарваў дрот са сцяны.
  Яна ўпала на падлогу і зубамі згрызла ізаляцыю, выявіўшы ўнутры чатыры маленькія правады: белы, жоўты, сіні, зялёны.
  На працягу пяці хвілін яна зачышчала чатыры малюсенькія правады да тонкіх медных жыл. Каля сцяны стаяла тэлефонная скрынка з чатырма адтулінамі. Рун пачаў запіхваць драты ў адтуліны ў розным парадку. Яна тулілася, цесна ляжала на падлозе, слухаўка падсунутая пад падбародак.
  Нарэшце, з дапамогай апошняй магчымай камбінацыі, яна атрымала гудок.
  Таймер на бомбе паказваў дванаццаць хвілін.
  Яна націснула 911.
  І што, чорт вазьмі, з гэтага будзе? У іх нават была пажарная служба на Вогненным востраве? І як яна магла сказаць ім, дзе яна?
  Дзярмо!
  Яна націснула кнопку і набрала хатні нумар Хілі.
  Няма адказу. Яна пачала націскаць, потым спахапілася і зноў асцярожна націснула кнопку - з адчуваннем, што ў яе засталося ўсяго некалькі гудкоў, і яна не хацела іх марнаваць. На гэты раз яна патэлефанавала аператару і прыдыхаючыся сказала, што гэта надзвычайная сітуацыя, і папрасіла 6-ы ўчастак на Манхэтэне. Яна здзівілася. Праз пяць секунд яна была падключана.
  «Гэта экстраная сітуацыя. Мне трэба пагаварыць з Сэмам Хілі, выбуховым аддзелам.
  Статыка, нехта каля камутатара расказвае польскі анекдот, больш статычна.
  «Залатай», — пачуў Рун. Больш статычны. Галоўная лінія жарту.
  Статычны.
  О, калі ласка...
   Затым голас Хілі.
  Аператар казаў: «Цэнтральны на два-пяць-пяць». У мяне ёсць для вас стацыянарны патч. Надзвычайная сітуацыя, кажа яна. Ты даступны?»
  «Я ў полі. Хто гэта, чаго яна хоча?»
  «Сэм!» — закрычала яна.
  Але ён не пачуў.
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ВОСЬМЫ
  
  
  
  «Скажы яму Рун», — крыкнула яна дыспетчару. «Спяшайцеся!»
  Праз імгненне стан лініі палепшыўся, хоць яна ўсё яшчэ была напоўнена статыкай.
  «Сэм». Яна плакала. «Ён трымае мяне ў пакоі з бомбай. Бамбавік "Меч Ісуса".
  "Дзе ты?"
  «Дом на Вогненным востраве. Справядлівая гавань, я думаю. Ён заклаў сюды бомбу».
  Сем хвілін .
  «Дзе хлопец, які гэта паставіў?»
  "Ён сышоў. Гэта той Уорэн Хэтэуэй… сведка першага выбуху. Ён вяртаецца ў Бэй-Шор на пароме».
  «Добра, я прывязу верталёт. Апішыце дом». Яна зрабіла. Хілі парушыў лінію на жахліва доўгія дваццаць секунд.
  «Добра, што ў нас ёсць?»
   «Вялікая жменька — што гэта такое? — C-3. Ёсць таймер. Ён павінен спрацаваць прыкладна праз шэсць хвілін».
  «Хрысце, Рун, ідзі прэч…»
  «Ён мяне прыбіў».
  Паўза на імгненне. Ён уздыхаў? Калі ён гаварыў, яго голас быў супакойваючым, як валіум. «Добра, мы выдатна перажывем гэта. Слухайце. Добра?"
  "Што я раблю?"
  «Раскажы мне пра гэта». Рун распавёў яму, што Хэтэуэй сказаў пра бомбу. Здавалася, што ён свіснуў, калі яна тлумачыла гэта, але, магчыма, гэта было проста статычна.
  Пяць хвілін .
  «Наколькі вялікі пакой?»
  «Можа, дваццаць на пятнаццаць».
  Паўза.
  «Добра, вось у чым справа. Калі адыйдзеш дастаткова далёка і накрыешся матрацамі або падушкамі, то, напэўна, выжывеш».
  «Але ён сказаў, што гэта зробіць мяне глухім і сляпым».
  Запанавала цішыня.
  "Так", сказаў ён. «Можа».
  Чатыры хвіліны дваццаць секунд .
  «Справа ў тым, што вы паспрабуеце раззброіць яго самастойна, і ён пойдзе, ён заб'е вас».
  «Сэм, я збіраюся гэта зрабіць. як? Скажы мне, як».
  Ён вагаўся. Нарэшце сказаў: «Не выцягвай дэтанатар з выбухоўкі. У ім ёсць рэле ціску. Вам трэба будзе абыйсці шунт і перарэзаць шнур акумулятара. Вам патрэбна дастаткова электрычнасці, каб гальванометр падмануў і падумаў, што шнур не перарэзаны».
  «Я не ведаю, што гэта значыць!»
  "Ўважліва слухаць. Паглядзіце на бомбу. Каля батарэі будзе скрыначка».
  «Ён шэры. Я гэта бачу».
  «З двума металічнымі слупамі».
  «Правільна».
   Хілі сказаў: «Вы павінны правесці кавалак дроту вельмі вузкага калібру...»
  «Што такое калібр? ” Яна плакала.
  «Прабачце... Я маю на ўвазе, гэта павінна быць вельмі тонкім. Правядзіце кавалак ад аднаго провада гэтай скрынкі да галоўнай клемы, якая злучае батарэю з кабелем. Бачыце, што я кажу?»
  «Правільна».
  «Тады вы абразаеце драты да таймера».
  Тры хвіліны трыццаць .
  "Добра", сказала яна.
  «Знайдзіце кавалак дроту, зніміце ізаляцыю і абматайце адну нітку — не ўсю, толькі адну — вакол клемы шэрай скрынкі, а потым другую вакол клемы на таймеры. Затым адрэжце астатнія правады ад таймера».
  «Добра, я зраблю гэта». Яна ўтаропілася на пластыкавыя кампаненты. Уяўляючы гэта.
  Хілі сказаў: «Памятайце, вы не можаце перавызначыць куліс. Таму не рухайце саму бомбу».
  Скрозь слёзы яна сказала: «Яны называюцца СВУ, Сэм. Не бомбы».
  «Верталёт на шляху. Акруговая паліцыя сустрэне паром у Бэй-Шор. І мы адправім аднаго ў Фэйр-Харбар.
  «О, Сэм. Мне проста схавацца пад матрац?»
  Ён зрабіў паўзу. Паміж імі, нібы шторм, узнялася статыка. Потым ён сказаў: «Верце ў тое, што не так, як быццам бы, пакуль яно не стане».
  Дзве хвіліны .
  - Хутка ўбачымся, Сэм. Рун вырваў драты з тэлефона. Потым зубамі зняла ізаляцыю з аднаго з іх — белага дроту — і наматала адну нітку на дзве клемы, як сказаў ёй Хілі.
  Дзевяноста секунд .
  Цяпер перарэжце кабелі батарэі. Яна нахілілася да бомбы, адчула масляністы пах выбухоўкі, усяго ў некалькіх цалях ад яе твару і ўзяла адзін з чорных правадоў у зубы. Яна пачала жаваць. Слёзы пасыпаліся на пластык.
  Ён быў тоўшчы, чым яна думала.
  Пяцьдзесят секунд .
  Зуб раскалоўся, і яна адчула электрычны штуршок болю і здзіўлення. Яе дыханне шыпела ўнутр.
  сорак .
  Трыццаць …
  Дрот лопнуў.
  Няма часу на другое. Калі б ён сказаў зрабіць абодва? Яна думала, што ён быў. Дзярмо. Яна адступіла ад бомбы, сцягнула з ложка матрац і спружыны і легла на падлогу ў куце, як загадаў ёй Хэтэуэй. Сляпы і глухі…
  Трыццаць дваццаць дзевяць дваццаць восем дваццаць сем ...
  Яна малілася — Богу, які, як яна спадзявалася, моцна адрозніваўся ад таго, якога Меч Ісуса называў сваім.
  Чатырнаццаць трынаццаць дванаццаць адзінаццаць ...
  Руна прытуліла галаву да грудзей.
  
  Уорэн Хэтэуэй ганарыўся сваёй дакладнасцю. Калі не будаваў бомбы, ён быў насамрэч бухгалтарам — хоць і не CPA — і атрымліваў асалоду ад пачуцьцёвасьці запаўненьня лічбаў на бледна-зялёнай паперы аўтаручкай або маркерам з тонкім кончыкам — такім, які ня сыходзіў водступаў на аркушы. Яму падабалася дакладнасць і дэталізацыя.
  Яму таксама падабалася назіраць за вялікімі выбухамі.
  Такім чынам, калі вокны хаткі на пляжы не разляцеліся ў залпах аскепкаў і пясчаная зямля не здрыганулася пад ім ад вялізнага штуршка бомбы, ён адчуў, як яго жывот скруціла ад жаху. Ён не лаяўся — гэтая думка ніколі не прыйшла б яму ў галаву. Ён узяў малаток і прайшоў сто ярдаў назад у дом.
   Выпрабаванні Ёва…
  Ён ведаў, што правільна наладзіў сістэму. Не было сумнення, што ён ведаў сваё абсталяванне. Каўпачок быў пахаваны ў пластыку патрэбнай таўшчыні. C-3 быў у добрым стане. Акумулятар быў зараджаны.
  Маленькая шлюха сапсавала яго ручную працу.
  Ён зайшоў унутр, а потым стукнуў малатком па драўляных дошках, якія загароджвалі дзверы. Ён ударыў іх каля цвікоў, каб падняць галовы, а потым злавіў іх кіпцюрамі. Цвікі пачалі вылазіць з гучным, як у доме прывідаў, рыпаннем.
  З першым цвіком: Ён пачуў голас дзяўчыны ў паніцы, пытаючыся, хто там.
  Другі цвік: яна крычала аб дапамозе. Якімі дурнымі і адчайнымі яны былі часам. жанчыны. Распусныя жанчыны.
  Цвік трэці: Цішыня.
  Ён зрабіў паўзу. Слуханне. Ён нічога не пачуў.
  Астатняе Хэтэуэй выцягнуў. Дзверы адчыніліся.
  Рун стаяў у пакоі, перад сталом, гледзячы на яго з выклікам. Яе валасы прыліплі да твару ад поту, вочы прымружылі. Яна прыкрыла рот тыльным бокам далоні і праглынула. У другой яе руцэ была нага, вырваная са стала або крэсла.
  Ён засмяяўся, потым нахмурыўся, гледзячы міма яе на бомбу. Вывучаў яго з прафесійнай цікаўнасцю. Яна абышла шунт.
  Ён нахмурыўся. «Вы зрабілі гэта? Адкуль вы даведаліся?»
  Яна падняла дубіну.
  Хэтэуэй сказаў: «Ты, шлюха. Думаеш, гэта мяне спыніць?»
  Ён ступіў наперад да яе. Ён прайшоў усяго шэсць цаляў, перш чым спатыкнуўся аб нацягнутыя ніткі тэлефоннага дроту, які Рун нацягнуў унізе дзвярнога праёму.
  Хэтэуэй моцна ўпаў. Ён злавіў сябе, акрамя запясця костка лопнула з гучным трэскам, стукнуўшыся аб падлогу. Ён крычаў ад болю і з цяжкасцю падняўся. Калі ён гэта зрабіў, Рун апусціў дубіну на плечы, калі яна прабегла міма яго праз дзвярны праём. Гэта моцна ўдарыла, і ён з крыкам упаў наперад на хворую руку.
  Хэтэуэй зноў спрабаваў падняцца, падтрымліваючы адно калена і адну нагу, пастаўленую на падлогу, цягнучыся ў кішэню здаровай рукой за разаком для скрынак. Глядзеў на яе, як на д'ябла, які прыйшоў на зямлю. Ён стаў на ногі.
  
  Рун пачакаў толькі імгненне, потым шпурнуў ножку стала міма Хэтэуэя.
  Пасля гэтага выявы былі проста размытымі:
  Руна ўпала ў ваду, калі яна кінулася на падлогу аб плінтус у гасцінай.
  Нязграбная, панічная спроба Хэтэуэя схапіць нагу, перш чым яна патрапіць у намечаную мэту.
  Затым — калі ён не змог спыніць гэта — каскадная ўспышка і шар полымя, калі нага ўдарыла па бомбе, і кулісны пераключальнік запусціў С-3.
  Потым уся зямля злілася ў туман. Пясок, аскепкі, кавалкі Шытрока, дым, метал — усё кідалася ў цыклоне руху.
  Хэтэуэй меў рацыю наконт сцен. Вонкавая трымалася; гэта былі ўнутраныя сцены, якія разбурыліся і свісцелі вакол Руны, як смецце падчас урагану. Падлога апусцілася цаляў на шэсць. Агню не было, хоць дым раздражняў, як ён і абяцаў. Яна ляжала, скруціўшыся клубком, пакуль яе горла не сціснула і кашаль не стаў занадта моцным, потым яна паднялася на ногі — не гледзячы ў спальню — і, хістаючыся, выйшла вонкі.
  Аглухла, вочы цяклі, яна апусцілася на калені і павольна папаўзла на бераг, кашляючы і выплёўваючы горкі хімічны дым.
   Агністы востраў пуставаў у будні; нават трэскам не было каго завабіць. Пляж тут быў зусім бязлюдны.
  Руна апусцілася на пясок і перавярнулася на спіну, спадзеючыся, што прыбой падымецца ўсё бліжэй і бліжэй і дакранецца да яе ног. Яна працягвала настойваць на гэтым і не ведала, чаму адчула апантанасць дакранацца да вады. Магчыма, гэта была першасная тэрапеўтыка; магчыма, ёй трэба было адчуць рух чагосьці, што здавалася жывым.
  Пры першым наплыве халоднай вады Руна расплюшчыла вочы і паглядзела на гарызонт.
  Верталёт!
  Яна ўбачыла, як ён ідзе ціха, потым яшчэ.
  Потым яшчэ тузін! Усе плывуць прама да яе, ідучы на тэрміновую дапамогу. Потым яна засмяялася, глыбокім смехам, якога яна не магла пачуць, але які прабег па ўсім яе целе, калі верталёты цудам ператварыліся ў тлустых чаек, якія не звярталі на яе ўвагі, калі плылі ўніз, каб нязграбна прызямліцца на цвёрды пясок. .
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ДЗЕВАТЫ
  
  
  
  Наступныя пару тыдняў Руна правяла адна. Так яна хацела. Яна бачылася з Сэмам Хілі некалькі разоў, але падумала, што лепш за ўсё трымаць усё нязмушана.
  І прафесійна. Былі некаторыя наступныя дзеянні. Рун сказала паліцыі, што чула Хэтэуэя па тэлефоне незадоўга да таго, як ён замкнуў яе ў спальні. Магчыма, ён размаўляў з іншымі ў Мечы Ісуса. Паліцыя штата Нью-Ёрк адшукала званок і пачала ўласнае расследаванне. Праз тры дні пасля таго, як Габрыэль быў разнесены на кавалкі, трое старэйшых членаў Меча Ісуса былі арыштаваныя.
  Была таксама справа Артура Такера. Калі Рун вярнулася да свайго плывучага дома з Вогненнага вострава, яна ўбачыла, што яго ўзламалі. Нічога не прапала, падумала яна спачатку, пакуль не заўважыла, што сцэнар, які яна ўзяла з кабінета Артура Такера, знік.
  Яна тэлефанавала яму, пагражала выклікаць міліцыю і расказаць ім, што ён скраў п'есы мёртвай жанчыны. Хвартавы стары сказаў ёй: «Тэлефануй. На ім ёсць вашыя адбіткі пальцаў, і я ўжо атрымаў заяву ў паліцыю аб узломе тыдзень таму - адразу пасля таго, як вы прыйшлі да мяне апытаць. І я не вельмі рады, што ты сказаў паўсвету, што я падазраваны ў гэтай справе. Гэта паклёп».
  Іх кампраміс заключаўся ў тым, што ні адзін з іх не будзе прад'яўляць абвінавачанняў і што, калі ён заробіць грошы на п'есах, ён ахвяруе чвэрць іх Нью-Йоркскай кааліцыі супраць СНІДу.
  Потым адбылося нешта дзіўнае.
  Лары — Лары, які быў напалову L&R — з'явіўся ў дзвярах яе плавучага дома.
  «Ніякага чортава тэлефона. Чым ты добры?»
  «Лары, мяне крыўдзілі ўвесь тыдзень».
  «Гэта праклятая лодка».
  «Хочаш выпіць?»
  «Не магу застацца. Я прыйшоў, каб сказаць вам: "Я дупа, містэр Хаўс О' Лізер, што я магу вам сказаць?"
  «Я ўсё роўна страціў твой рахунак, Лары. Вы не можаце вярнуць мне працу».
  Ён фыркнуў аўстралійскім смехам. «Ну, каханая, гэтага ніколі не здарыцца. Але па праўдзе кажучы, мне патэлефанаваў адзін чалавек і сказаў, што ў яго ёсць некаторыя магчымасці ў PBS і, здаецца, ёсць серыял пра новых рэжысёраў дакументальнага кіно, якімі яны хочуць займацца...»
  «Лары!»
  «Добра, я вас рэкамендаваў. І атрымалі бюджэт. Не шмат. Дзесяць тысяч за фільм. Але вы не можаце падвесці гэта да таго, што ў вас няма справы быць рэжысёрам».
  Ён запісаў імя. Яна абняла яго рукамі і моцна абняла. "Я цябе кахаю."
  «Ты хрэн, я цябе не ведаю. О, і не кажы Бобу. Тое, што вы робіце, гэта як гэтая маленькая лялька, на якой ваша імя, і кожны вечар я ўтыкаю шпількі...
  «Гэта вялікая лухта, Лары».
   «Рун, гэта брытанец, а не аўстраліец. Папрацуйце трохі над сваімі замежнымі мовамі, так?»
  Праз пяць хвілін пасля таго, як ён сышоў, Рун размаўляў па тэлефоне. Дыстрыб'ютар быў даволі аддалены і сказаў, сапраўды, без абавязацельстваў, падаць прапанову, і яны прымуць рашэнне аб фінансаванні.
  «Прапанова? У мяне ў кантэйнеры грубыя кадры».
  «Вы робіце?» Ён здаваўся больш уражаным, чым належыць чалавеку ў кіно. «Ва ўсіх астатніх ёсць такія метады лячэння на адной старонцы».
  Праз два дні, калі яна патэлефанавала, ён сказаў ёй, што прадаў эпітафію для блакітнай кіназоркі PBS. Ён быў запланаваны на верасень у праграме пра маладых кінематаграфістаў. Неўзабаве будзе адпраўлены чэк на ўсю яе постпрадакшн-працу.
  Сэм Хілі зноў вынырнуў і стаў праводзіць усё больш і больш начэй у плавучым доме. Нейкі час ён скардзіўся на пагойдванне, хаця гэта было ў асноўным дзеля эфекту; Рун здагадаўся, што нешта ўнутры яго адчувала, што жанчыне лепш пераехаць у яго дом, а не наадварот.
  Ён таксама бачыў Шэрыл. Ён расказаў пра гэта Руну — Сумленнасць, праклятая сумленнасць , — але здавалася, што іх сустрэчы павінны былі абмеркаваць такія драбнюткія дэталі, якія падыходзяць людзям на мяжы разводу. Тым не менш, дарагая Шэрыл яшчэ не падала дакументы, і адзін ці два разы, калі Рун заставаўся ў яго дома, ён прымаў званкі позна ўвечары і размаўляў па трыццаць-сорак хвілін. Яна не чула, што ён сказаў, але адчувала, што ён размаўляе не з паліцэйскім цэнтрам.
  Адам вырашыў, што Рун яму вельмі падабаецца, і спытаў у яе парады аб тым, якія рок-гурты актуальныя і дзе набыць добрую шыкоўную патрыманую вопратку. («Усё ў парадку, Сэм. Ты ж не хочаш, каб ён быў вылюдкам, так?») Аднойчы яны ўдваіх пайшлі на гульню Метса пасля таго, як Хілі купіў білеты, але не змаглі прыйсці з-за паездкі. будзільнік цікае чамадан у шафцы порта. Рун і Адам выдатна правялі час; калі нехта паспрабаваў забраць яе, сказаўшы, які ў яе мілы брат, Адам сказаў: «Не гавары так пра маю маму».
  Значную частку дарогі дадому яны смяяліся з рэакцыі хлопца.
  Сёння была нядзеля, і Сэм Хілі застаўся начаваць. Ён назіраў за гульнёй у мяч, а Рун праглядаў « Таймс» , набіраючыся смеласці на самой справе прыгатаваць сняданак і разважаючы, наколькі рызыкоўна было б рабіць вафлі. Яна заўважыла артыкул, прачытала яго, раптам села.
  Хілі паглядзеў на яе.
  Яна паказала на гісторыю. «Той хлопец, якога яны знайшлі ў багажніку машыны ў La Guardia пару дзён таму?»
  «Хто-небудзь з сям'і?»
  «Так».
  «Што з гэтым?» — спытаў Хілі.
  «Судмедэксперт сказаў, што выкрыццё паказала, што ён быў мёртвы на працягу тыдня.»
  Хілі вярнуўся да гульні. «Янкі адстаюць на сем, і вы турбуецеся аб мёртвых кілерах».
  «Памочнік судова-медыцынскага эксперта, які рабіў выкрыццё, яго завуць Эндзі Люэлін».
  Але Хілі накіраваў усю сваю ўвагу на тое, каб дапамагчы хлопцам з Бронкса сабрацца яшчэ ў восьмым.
  - У мяне ёсць некалькі даручэнняў, - сказаў Рун. «Вы будзеце тут, калі я вярнуся?»
  Ён пацалаваў яе. "Яны могуць гэта зрабіць", - сказаў Хілі.
  Яна паглядзела на яго.
  — Янкі, — сказаў ён.
  «Я буду трымаць пальцы скрыжаванымі», - шчыра сказаў Рун.
  
  Рун пайшла на доўгую шпацыр і апынулася - са здзіўленнем апынуўшыся там - на Таймс-сквер. Яна зайшла ў Old Nathan's Famous і замовіла кока-колу і кардонную скрынку хрусткай бульбы фры, якую яна пакрыла квашанай капустай, кетчупам і гарчыцай і з'ела, як магла, маленькай чырвонай шпажкай, якую яны даюць табе замест відэльцы.
  Яна яшчэ не скончыла, як раптам паднялася і выйшла на вуліцу да тэлефона-аўтамата. Яна зрабіла два міжгароднія званкі і праз пяць хвілін была ў таксі, вяртаючыся да свайго плавучага дома, разважаючы, ці не пазычыць Сэм грошай на білет на самалёт.
  
  Пад 727 покрыва возера Мічыган — нашмат больш блакітнага, чым гавань Нью-Ёрка — сустракалася з паўночным берагам дзесьці каля Уілмета. Крохкі кратаваны купал храма Бахаі ўзвышаўся над цёмна-зялёнай губкай позніх летніх дрэў.
  Рун, гледзячы ў відашукальнік маленькай відэакамеры JVC, страціў з поля зроку храм, калі самалёт палёгку з'ехаў з крена. Яна адпусціла засаўку. Колы апусціліся з дрыготкім парывам пратэсту супраць плыні, загучалі званы і запаліліся агні, і праз пяць хвілін яны былі на зямлі ў О'Хара. З грукатам рэверсіўных рухавікоў зніклі думкі пра смяротнасць пры апошнім падыходзе.
  «Сардэчна запрашаем у Чыкага», - сказаў сцюард.
  Я не ведаю пра гэта, падумала Руна і расшпіліла рэмень бяспекі.
  
  «Гэты горад плоскі... Гэта не так, як у Нью-Ёрку, дзе ўся энергія перапоўнена на скалістым востраве. Гэта распаўзанне, яно выцягваецца, яно слабае, гэта...» Голас Руна сціх; мініяцюрны магнітафон прасеў.
  «Развеяўся?» Прапанаваў таксіст.
  «Развеяўся?» Націсніце . Яна выключыла дыктафон.
   Рун зірнуў на яго галаву, лысею зверху, але валасы сабраныя з бакоў і завязаныя ў доўгі хвост. У люстэрку задняга віду яна заўважыла, што ў яго была дэманічная казліная барада.
  «Рассеяны?» ён паспрабаваў.
  Націсніце .
  «...Яно слабае і рассеянае... Вялікія прасторы зямлі распасціраюцца паміж кішэнямі…”
  «Як наконт падаўжэння?» - сказаў кіроўца. «Раней вы выкарыстоўвалі расцяжку ».
  "Я зрабіў?" Шлейф яе паэтычнай думкі знік. Руна кінула магнітафон у сумку.
  «Ты што, пісьменнік?» — спытаў ён.
  «Я кінарэжысёр», - сказала яна. Яна палічыла, што яна не зусім такая, калі быць чымсьці звязаным з тым, каб зарабляць звычайныя грошы, пакуль вы гэта робіце. З іншага боку, у рэжысёра было нашмат больш класа, чым у афіцыянткі ў рэстаране на Шостай авеню , на якую яна толькі што пагадзілася.
  Увогуле, хто збіраўся правяраць?
  Кіроўца — фактычна студэнт-завочнік, кіроўца-завочнік — любіў фільмы і да таго часу, калі таксі праязджала міма Лоўрэнс-авеню, прыйшоў да высновы, што Руну трэба зняць фільм пра Чыкага.
  Ён адключыў лічыльнік і наступныя паўгадзіны вадзіў яе на экскурсію па горадзе.
  «Чыкага азначае дзікая цыбуля», — сказаў ён. «Гэта быў бы добры спосаб адкрыць фільм».
  Ён расказаў ёй пра капітана Стрытэра, беспарадкі на Хеймаркете, палкоўніка Маккорміка, Уільяма Рыглі, Карла Сэндбурга, Салівана і Адлера, Сокса і Кабсаў, катастрофу лодкі ў Істлендзе, Воданапорную вежу, Стыва Гудмана, Вялікага Біла Томпсана, мэра Дэйлі, непрыгожая жанчына-малпа Пікаса, снег, вецер і вільготнасць, Саўл Белоў і польская, нямецкая і шведская ежа.
  - Кільбаса, - сказаў ён з захапленнем у голасе.
  Ён шмат расказваў пра Вялікі пажар і паказваў яе там, дзе яна пачыналася, на захадзе, каля ракі, і дзе яна канчалася, на поўначы.
  «Гэй, гэта было б выдатна». Ён азірнуўся на яе. «Фільм пра гарадскія катастрофы. Сан-Францыска, Дрэздэн, Нагасакі...»
  Яны прыехалі ў яе гатэль. Рун падзякавала яму і вырашыла, што яна ніколі не здыме гэты фільм, хаця і шануе яго думкі. Ёй было дастаткова катаклізму.
  Яны абмяняліся імёнамі і тэлефонамі. Ён не стаў браць падказкі, але яна паабяцала дастаць некалькі яго кадраў, каб выкарыстаць іх для стварэння атмасферы, калі ёй спатрэбіцца.
  Рун засяліўся ў невялікі гатэль недалёка ад Лінкальн-парку. Пакой выходзіў на возера, і яна некаторы час сядзела, гледзячы на яго.
  Ванная была фантастычнай - дастаткова ручнікоў, каб яна магла выцерці кожную канечнасць іншым. Дастаткова люстэркаў, каб яна выявіла, што на паясніцы ў яе ёсць радзімая пляма, пра якую яна нават не здагадвалася. Руна памыла твар невялікім кавалачкам духмянага мыла, затым бутэлечкамі шампуня і кандыцыянера. Гэта было сапраўднае задавальненне; дома яна выкарыстоўвала стары брусок слановай косці для ўсяго, у тым ліку для посуду. Яна скрала бясплатную шапачку для душа. Пасля душа Руна апранула сваю адну сукенку — блакітны шаўковы нумар, які маці даслала ёй чатыры гады таму (але паколькі яна апранала яе толькі тры разы, яна палічыла, што яна ўсё яшчэ лічыцца новай).
  Яна паглядзела на сябе ў люстэрка ў поўны рост.
  Я, у сукенцы, жыву ў гатэлі, які выходзіць на прыгожае возера з хістаючымі блакітна-зялёнымі хвалямі, у горадзе, які згарэў і вярнуўся з попелу...
  Затым Руна ўключыла настольную лямпу і дастала свой набор касметыкі. Яна пачала рабіць тое, чаго не рабіла амаль год, — наносіць лак на пазногці. Цёмна-чырвоны. Яна не зусім ведала, чаму выбрала менавіта гэты адценне, але ён здаваўся вытанчаным, культурным — той колер, які вы хацелі б надзець, калі збіраецеся ў тэатр.
  
  «Вось дзе Джон Дылінджэр купіў вялікі», - сказаў ёй малады чалавек з квадратнымі сківіцамі і русымі валасамі. Яна ела гамбургер у напаўзапусцелым фолк-клубе. Ён нахіліўся ўздоўж бара і паказаў на стары кінатэатр «Біяграф» насупраць.
  «Яго выдала жанчына ў чырвонай сукенцы», - сказаў мужчына, дадаўшы ў свой голас ноткі какеткі.
  Але Руна напалохала хлопца, калі яна спытала з бліскучымі вачыма, ці можна яшчэ бачыць плямы крыві.
  Тэатр Хэймаркет размяшчаўся ў невялікім двухпавярховым віктарыянскім будынку на Лінкальн-авеню, на поўнач ад Фуллертана, уверх па вуліцы ад Біяграфа. Яна ўзяла білет у касе і пайшла ў маленькую аўдыторыю. Яна знайшла сваё месца і пагартала праграму. Праз хвіліну восьмай патухла святло і паднялася заслона.
  Рун не ведаў, што думаць пра спектакль. Наколькі яна любіла кіно, яна наогул не вельмі любіла спектаклі. Якраз тады, калі вы пачалі верыць у намаляваныя дэкарацыі і тое, як усе размаўляюць і ходзяць пацешна, прайшлі дзве гадзіны, і вам трэба было вярнуцца ў рэальнасць. Гэта можа быць вельмі раздражняльным.
  Але гэта было зусім нядрэнна. Прынамсі, у адрозненне ад многіх сучасных п'ес, у ёй была гісторыя, за якой можна было сачыць. Гаворка ішла пра маладую жанчыну, якую сыграла сімпатычная актрыса-брунэтка па імі Рэбека Хэнсан, якая ўвесь час адкладала сваё рамантычнае жыццё з-за сям'і. Галоўным інцыдэнтам у п'есе стала яе рашэнне пакінуць дом ва ўзросце трыццаці двух гадоў.
  У гэтым былі некаторыя вельмі разумныя рэчы, напрыклад, сцэна, дзе адзін акцёр размаўляе з іншым акцёрам, які раптам становіцца кімсьці іншым у рэтраспекцыі. Часткамі было смешна, потым сумна, потым зноў смешна. Руна плакала, калі актрыса кінула свайго хлопца з мястэчка і адправілася ў Еўропу.
  Гледачы спадабаліся, і каля паловы з іх апладзіравалі зорцы стоячы. Спектакль быў доўгім; да таго часу, як заслона скончылася, было 10:45. Публіка, акрамя Руна, разышлася неўзабаве пасля ўключэння святла.
  Яна пачакала, пакуль акцёры і актрысы знікнуць, потым пайшла за кулісы.
  Ніхто яе не спыніў.
  Гардэробная Рэбекі Хэнсан знаходзілася ў канцы калідора.
  Рун спынілася перад ім, сабралася і пастукала.
  "Так?"
  Рун адчыніў дзверы.
  Шэлі Лоў скончыла выціраць крэм з твару і ўсміхнулася Руну. Гэта было даволі змрочна, вырашыў Рун.
  «Мне здалося, што я ўбачыла цябе ў аўдыторыі», — сказала яна. «Ну, думаю, нам лепш крыху пагаварыць».
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАТЫ
  
  
  
  Дзве жанчыны прайшлі па Лінкальн-авеню міма зачыненых крамаў і ў асноўным пустых бараў да шырокага скрыжавання Халстэд і Фулертан, потым павярнулі на ўсход.
  Перад імі вулічныя і кватэрныя ліхтары знікалі ў цемры. Рун задумаўся, ці была гэтая пустэча возерам, паркам ці небам.
  Яна зірнула на Шэлі, якая была апранута ў сінія джынсы, шаўковую блузку і марскія туфлі.
  «Вы выглядаеце зусім не так. Але блізка».
  «Маленькая пластычная хірургія. Вочы і нос. Заўсёды хацеў, каб гэта падскочыла».
  «Артур Такер ведаў увесь час, ці не так?» — спытаў Рун.
  «У пэўным сэнсе гэта была яго ідэя. Прыблізна паўгода таму ён даведаўся пра маю кар'еру ў кіно — я, вядома, не трымала гэта ў сакрэце. У нас была гэтая жудасная бойка».
  «Я сустрэў яго. Ён не вельмі любіць парнаграфію».
  «Не, але справа была не ў маралі. Ён думаў, што здымкі фільмаў — што гэта за слова? — прыніжаюць мяне. Вось што ён сказаў. Што гэта перашкаджала мне быць вялікім. Гэта мяне творча прытупіла. Як выпіўка ці наркотыкі. Я думаў пра гэта. Ён меў рацыю. Я сказаў яму, аднак, што я не магу дазволіць сабе проста кінуць холадна. Я не прывык быць бедным. Я сказаў, што павінен быць вар'ятам, каб кінуць тое, чым займаюся. Вар'ят, або мёртвы.
  «Ён сказаў: «Дык памры». Ну, я думаў аб знікненні, як гэта зрабіў Гаген. Але кожны горад, які быў дастаткова вялікі, каб мець добры тэатр, таксама меў порнарынак; быў рызыка, што мяне пазнаюць. Калі толькі…» Яна ўсміхнулася. «Калі я сапраўды не памёр. Праз тыдзень гэтая рэлігійная група ўчыніла першую бомбу ў тэатры. У паведамленні навін гаворыцца, што некаторыя целы былі неапазнаныя, таму што выбух быў вельмі моцным. Я пачаў фантазіраваць пра тое, што, калі хтосьці прыняў гэтае цела за мяне. Я мог бы паехаць у Сан-Францыска, Лос-Анджэлес, нават у Лондан...
  «Я пачаў захапляцца гэтай ідэяй. Гэта стала паглынальнай думкай. Тады я вырашыў, што гэта сапраўды можа спрацаваць».
  «Вы атрымалі бомбу ад армейскага сябра Томі? У Мантэрэі? Той, хто разам з ім быў пад судом?»
  Шэлі ўзняла адно брыво. Цяжка было бачыць яе брунэткай. Бландынка дакладна была яе колеру. «Адкуль вы гэта даведаліся?» — спытала яна.
  «Сувязі».
  «Ён прадае боепрыпасы на чорным рынку. Ён быў спецыялістам па зносе. Я заплаціў яму, каб ён зрабіў мне бомбу. Ён растлумачыў мне, як гэта працуе».
  «Тады вы чакалі. Для такіх, як я. Сведка».
  Хвіліну яна не гаварыла. Парк быў перад імі, злева; пары ішлі праз стрыжаную траву і дубы і клёны. - Тады я чакала, - ціха сказала яна. «Мне патрэбны быў нехта, каб убачыць мяне ў пакоі, дзе адбыўся выбух».
  «Вы спрабавалі прымусіць мяне запісаць гэта. Памятаю, ты пытаўся што. Потым патухла. Толькі цябе не было, і цела, якое Эндзі Люэлін атрымаў для цябе, было побач з тэлефонам.
  Шэлі ўсміхнулася, і Рун падумаў, што гэта ўсмешка захаплення. «Вы ведаеце пра яго? Вы гэта таксама даведаліся?»
  «Я бачыў яго імя ў вашым календары. Потым я ўбачыў днямі ў газеце артыкул пра забойства. Там згадвалася, што ён быў судмедэкспертам. Я меркаваў, што ён будзе добрай крыніцай для цела ".
  Праз імгненне Шэлі сказала: «Цела… Я ўспомніла гэтага хлопца — Эндзі, — які аднойчы забраў мяне ў бары. Ён быў вельмі смешны, добры хлопец - для таго, хто ўвесь дзень робіць выкрыццё. Ён таксама атрымліваў добрую нізкую зарплату, таму ён быў шчаслівы ўзяць трыццаць тысяч наяўнымі, каб даставіць мне цела і арганізаваць выкрыццё і падробку зубоў — каб апазнаць труп як мяне. Іх не так ужо і складана прыдумаць, ці ведаеце вы? Штогод у горадзе гінуць дзясяткі невядомых».
  Яна пахітала галавой. «У тую ноч я быў на нейкім аўтапілоце. Цела было ў пакоі «Кульгавай качкі», куды мы з Эндзі паклалі яго ў той вечар, перш чым я прыехаў да вас на запіс. Бомба была ў тэлефоне. Вы былі на вуліцы. Я патэлефанаваў табе, потым зайшоў у студыю і націснуў пару кнопак на гэтым радыёперадатчыку. Бомба спрацавала.
  «У маёй сумцы было тое, што засталося ад маіх зберажэнняў, наяўнымі, арыгінальнае выданне п'есы Мальера, пярсцёнак маёй маці, некаторыя каштоўнасці. Гэта было ўсё. Усе мае крэдытныя карты, вадзіцельскія правы, лісты з грашовых карт Citibank былі ў маёй сумачцы ў пакоі Lame Duck».
  — Ты не баішся, што цябе хто-небудзь пазнае?
  "Так, канечне. Але Чыкага адрозніваецца ад Нью-Ёрка. Тут толькі пара тэатраў для дарослых, некалькі кнігарняў для дарослых. Ніякіх плакатаў Шэлі Лоў, як вы бачыце на Таймс-сквер. Ніякіх стужак Шэлі Лоў у вітрынах кнігарняў. І мне зрабілі аперацыю».
   «І пафарбавала валасы».
  «Не, гэта мой натуральны колер». Шэлі павярнулася да яе. «Акрамя таго, вы размаўляеце са мной зараз, у некалькіх футах ад мяне - што вы думаеце? Ці падобны я на таго самага чалавека, якога вы бралі ў сваім доме на плыве?»
  Не, не рабіла. Яна зусім не. Вочы — блакіт быў, але гэта ўжо не былі лазерныя прамяні. Тое, як яна трымалася, яе голас, яе ўсмешка. Яна здавалася старэйшай і маладзейшай адначасова.
  Рун сказаў: «Я памятаю, калі я запісваў цябе, ты пачаў быць такім жорсткім і, я не ведаю, кантраляваным».
  «Шэлі Лоў была балбастэрам».
  «Але ты паслізнуўся. Пад канец ты стаў кімсьці іншым».
  "Я ведаю. Вось чаму…» Яна адвяла позірк. Яны зноў пайшлі, і Рун усміхнуўся.
  «Вось чаму вы ўварваліся ў мой дом на плыве і скралі стужку. Гэта выдала занадта шмат «.
  «Прабач».
  «Ведаеце, мы думалі, што Томі быў забойцам».
  «Я чуў пра гэта. Пра Ніколь... Гэта было так сумна». Яе голас згас. «Дэні і Ральф Гутманы і ўсе астатнія — яны былі проста лайдакамі. Але Томі быў страшны. Таму я і пакінула яго. Гэта былі ягоныя фільмы. Ён пачаў здымаць сапраўдныя S&M фільмы. Я пакінуў яго пасля гэтага. Мяркую, калі ён выявіў, што не можа адысці ад аднаго толькі болю, ён пачаў здымаць снаф-фільмы. Я не ведаю».
  Некалькі хвілін яны ішлі моўчкі. Шэлі сумна засмяялася, потым сказала: «Я ніколі не зразумею, як вы высачылі мяне. Я маю на ўвазе тут, у Чыкага».
  «Гэта была ваша гульня. Дастаўленыя кветкі . Я бачыў гэта на стале Артура Такера. Ён закрэсліў тваё імя і ўпісаў сваё. Я падумаў… Ну, я падумаў, што ён забіў цябе — каб скрасці твой спектакль. Ён мяне сапраўды падмануў».
  «Ён трэнер па дзейнасці, памятайце. І адзін з лепшых акцёраў, якіх вы калі-небудзь сустракалі».
   «Ён атрымлівае «Оскар» за гэтую гульню», - сказаў Рун. «Я запомніў назву тэатра. Сянны рынак. Так было напісана на вокладцы спектакля. Я патэлефанаваў у тэатр і спытаў, што іграе. Яны сказалі " Дастаўлены кветкі ".
  Шэлі сказаў: «Гэта была яго ідэя, спектакль. Ён сказаў, што мы будзем рабіць выгляд, што ён гэта напісаў. П'еса Артура Такера была б значна больш верагоднай, чым п'еса Бэкі Хэнсан. Ён дасылае мне ганарары».
  «Ніхто ў Кааліцыю па барацьбе са СНІДам?»
  «Не. Ён павінен?»
  Рун засмяяўся і сказаў: «Напэўна, павінен. Але ўсё змянілася пасля заключэння здзелкі». Думаючы: чорт вазьмі, гэты чалавек быў добрым акцёрам.
  «Артур прыцягнуў кампанію для яго вытворчасці і дамовіўся, каб я стаў галоўным... Я думаў пра гэта пасля. Гэта было вельмі дзіўна. Тут у мяне быў шанец зрэжысіраваць сваю смерць. Божа мой, якая магчымасць для актрысы. Падумайце пра ўсё - магчымасць стварыць персанажа. У канчатковым сэнсе. Ствары зусім новага чалавека».
  Некалькі хвілін яны ішлі па Кларк-стрыт, пакуль не падышлі да віктарыянскага карычневага каменя. Шэлі дастала з сумачкі ключы.
  Рун сказаў: «Я не вельмі разбіраюся ў п'есах, але яны мне спадабаліся. Я, ведаеце, не ўсё разумеў, але звычайна, калі я не разумею рэчы да канца, гэта азначае, што гэта даволі добра ".
  «Рэцэнзентам падабаецца. Гавораць пра тое, каб перавесці дарожную кампанію ў Нью-Ёрк. Гэта будзе чортава балюча, але я не змагу пайсці з імі. Не цяпер. Не на некалькі гадоў. Гэта мой план, і я павінен яго прытрымлівацца. Дазвольце Шэлі крыху адпачыць у спакоі».
  «Вы шчаслівыя тут?» — спытаў Рун.
  Яна кіўнула галавой уверх. «Я амаль разарваўся, жыву ў пад'ездзе на трэцім паверсе. Я заклаў свой апошні брыльянтавы бранзалет у мінулым месяцы, таму што мне патрэбны былі грошы». Шэлі паціснуў плячыма, потым усміхнуўся. «Але акцёрская гульня, што я раблю? Так, я шчаслівы».
  Рун паглядзеў на пакручастыя каваныя вароты. «У нас нейкая праблема».
  "Што гэта?"
  «Пра вас ёсць фільм».
  «Той, над якім вы працавалі, калі мяне забілі?» Шэлі з цікаўнасцю паглядзела на яе. «Але пасля бамбёжкі... Ну, больш вам не было пра што здымаць фільм. Вы перасталі над гэтым працаваць, ці не так?»
  Рун абапёрся аб рашотку і павярнуўся тварам да Шэлі. «Ён паказаны на PBS».
  Вочы Шэлі расплюшчыліся. «О, Рун, ты не можаш... PBS з'яўляецца нацыянальным. Тут нехта мог гэта бачыць».
  «Ты не падобны на сябе».
  «Я дастаткова падобны на сябе, каб людзі маглі зрабіць сувязь».
  Рун сказаў: «Ты выкарыстаў мяне. Вы не былі шчырымі са мной».
  «Я ведаю, што не заслугоўваю прасіць...»
  «Вы зусім не хацелі дапамагаць мне рабіць свой фільм. Вы проста выкарысталі мяне».
  «Калі ласка, Рун, усе мае планы... Яны толькі пачынаюць здзяйсняцца. Упершыню ў жыцці я шчаслівы. Ніхто не ведае, што я зрабіў - фільмы. Я не магу сказаць, як гэта цудоўна, не глядзець на цябе як на рэч. Як цудоўна не саромецца...»
  Рун сказаў: «Але гэта мой адзіны вялікі шанец. Я жыў з гэтым фільмам некалькі месяцаў. Гэта прымусіла мяне звольніць і пару разоў ледзь не забіць. Гэта ўсё, што ў мяне ёсць, Шэлі. Я не магу адпусціць гэта».
  На вачах актрысы выступілі слёзы. «Памятаеце, у вашым плавучым доме мы праглядалі кнігу па міфалогіі. Гісторыя пра Арфея і Эўрыдыку? Шэлі Лоў памерла, Рун. Не вяртайце яе. Калі ласка, не трэба». Вочы Шэлі былі круглыя і вадкія ад слёз. Яе рука зачынілася на руцэ Руна. «Паглядзі на мяне, Рун! Калі ласка. Як Арфей. Паглядзі на мяне і адпраў мяне назад у падземны свет».
  
  Гудзон быў няўстойлівы; насоўвалася навальніца. Руна баялася, што яна страціць электрычнасць.
  Гэта ўсё, што мне трэба сёння вечарам. Мая тэлевізійная прэм'ера і ўвесь Нью-Ёрк адключаны.
  Успышка маланкі над Джэрсі замарозіла вобраз Сэма Хілі, які адкрыў адразу дзве бляшанкі піва.
  Пачаўся дождж, а борт плавучага дома хлестаў хуткімі, нечаканымі павевамі ветру.
  «Я спадзяюся, што швартоўкі ўтрымаюцца», - сказаў Рун.
  Хілі паглядзеў у акно, потым зноў на вячэру, якая ляжала на сінім часопісным століку Formica Руна. Здавалася, што халодная піца з анчоўсамі турбавала яго больш, чым незапланаванае падарожжа ў гавань Нью-Ёрка.
  «Вам шмат плацяць за ваш фільм?»
  «Не. Гэта грамадскае тэлебачанне - вы робіце гэта з любові, - сказаў Рун, уключаючы тэлевізар. «І таму, што, калі мне пашанцуе, распусны прадзюсар з масай грошай, якія ён вельмі хоча аддаць, будзе глядзець».
  «Вы выкарыстоўваеце сваё сапраўднае імя?»
  «Вы не верыце, што мяне завуць Рун?»
  «Не». Ён адпіў Мілера. "Гэта?"
  "Крэдытная лінія - Ірэн Дод Сайманс".
  «Шыкоўна. Так што гэта ваша сапраўднае імя».
  «Магчыма, а можа і не». Рун загадкава ўсміхнулася і села на старую канапу, якую купіла ў краме Goodwill. Усё яшчэ было нераўнамерна з таго часу, як яна перабірала шмат начыння ў пошуках схаваных грошай, але калі вы дастаткова ўладкаваліся, гэта дайшло да таго, што стала даволі зручна.
  Хілі паспрабаваў сесці на канапу, потым сеў на падлогу, зрываючы анчоўсы з паловы піцы і кідаючы іх на другую палову.
   - Вы раззбройваеце бомбы, - адзначыў Рун. «Вы баіцеся некалькіх рыбак?»
  Экран ператварыўся ў шчыльны, невыразны колер старых тэлевізараў, і з лёгкім адценнем рэверберацыі гук данёсся ў пакой з вялізных дынамікаў.
  Яны сядзелі перад праглядам будучых праграм - навуковага шоу аб амниоцентезе і прыроднай праграмы, якая паказвала, як дарослыя сцярвятнікі кормяць птушанят сцярвятнікаў чымсьці чырвоным і сырым.
  Хілі адмовіўся ад піцы.
  Праграму Young Filmmakers распачаў англічанін сярэдніх гадоў. Ён назваў Ірэн Дод Сайманс маладым, пачаткоўцам кінарэжысёрам з Манхэтэна, якая ніколі не мела ніякай фармальнай адукацыі ў галіне кіно, але атрымала вопыт, здымаючы тэлевізійную рэкламу.
  - Калі б яны толькі ведалі, - сказаў Рун.
  Камера зачынілася на яго, калі ён сказаў: «А цяпер наш першы поўнаметражны фільм, Эпітафія блакітнай кіназорцы …».
  Выцвітанне з чорнага павольна з'яўлялася яркай мазаікай Таймс-сквер у прыцемках. Міма прайшлі людзі ў плашчах.
  Жаночы голас: «Фільмы для дарослых. Кагосьці парнаграфія ўзбуджае, кагосьці адштурхоўвае, а кагосьці яна падштурхоўвае да вычварэнстваў і злачынстваў. Гэта гісторыя адной таленавітай маладой жанчыны, якая зарабляла сабе на жыццё ў свеце парнаграфіі і была пацягнута ўніз яго гравітацыяй цемры ...»
  «Вы гэта напісалі?» — спытаў Хілі.
  «Шшшш».
  Таймс-сквер растварыўся ў абстрактных колерах, якія пабляклі і ператварыліся ў чорна-белы малюнак выпускнога класа.
  «Прыемны эфект».
  « ...маладая актрыса, якая шукала і так і не знайшла, якая пахавала свой смутак у адзіным свеце, які яна разумела, — у бліскучым свеце фантазіі ....
   Камера набліжалася да школьнага фотаздымка, павольна трапляючы ў фокус.
  «Гэта гісторыя Ніколь Д'Арлеан. Жыццё і смерць блакітнай кіназоркі».
  Кадр з Ніколь, якая сядзіць у сваёй кватэры, глядзіць у акно, са слязамі на твары, запісаная няўстойлівай, нябачнай камерай. Яна гаварыла ціха. «Гэтыя фільмы, справа ў тым, што гэта ўсё, што я магу зрабіць. Я займаюся каханнем добра. Але я такі няўдачнік ні ў чым іншым. Я паспрабаваў. Гэта не працуе.... Гэта такое цяжкае пачуццё - ненавідзець тую адну рэч, у якой ты добры».
  Вярніцеся да карціны пра сярэднюю школу, калі пайшлі першыя тытры.
  Хілі спытаў: «Хто робіць апавяданне? Яна выдатная».
  Рун хвіліну не адказваў. Потым яна сказала: «У мяне ёсць прафесіянал, каб зрабіць гэта. Актрыса ў Чыкага».
  «Профі? Хто-небудзь, каго я ведаю?»
  «Не, сумняваюся». Руна кінула піцу на стол і падышла бліжэй да Хілі, прытуліўшы галаву да яго грудзей, калі ўступныя тытры скончыліся і фота Ніколь знікла ў брудным, асветленым халодным святлом шатры кінатэатра на Восьмай авеню.
   АБ АЎТАРЫ
  Раманы ДЖЭФІ ДЫВЕРА з'явіліся ў шэрагу спісаў бестселераў па ўсім свеце, у тым ліку ў New York Times , London Times і Los Angeles Times . Аўтар шаснаццаці раманаў, ён быў намінаваны на чатыры прэміі Эдгара ад Таямнічых пісьменнікаў Амерыкі і на прэмію Энтані, а таксама двойчы лаўрэат прэміі Ellery Queen Reader's Award за лепшае апавяданне года. Па яго кнізе «Дзявочая магіла» быў зняты фільм HBO з Джэймсам Гарнерам і Марлі Мэтлін у галоўных ролях, а яго раман «Збіральнік костак» быў выпушчаны студыяй Universal Pictures з Дэнзелам Вашынгтонам у галоўнай ролі. Кампанія Turner Broadcasting зараз здымае тэлефільм па яго рамане « Малітва аб сне» . Апошнія яго раманы: «Каменная малпа», «Блакітнае нідзе» (неўзабаве будзе мастацкі фільм Warner Bros.), «Пустое крэсла» і «Гаварэнне на мовах» .
  Шукайце іншыя яго напружаныя раманы ў Bantam Books: Manhattan Is My Beat, Death of a Blue Movie Star, Mistress of Justice і The Lesson of Her Death .
  Дывер жыве ў Вірджыніі і Каліфорніі і цяпер працуе над сваім наступным раманам пра Лінкальна Рыфма.
  Чытачы могуць наведаць яго сайт www.jeffery deaver.com .
  СМЕРЦЬ БЛАКІТНАЙ КІНАЗОРКІ
  Кніга Bantam
  Усе правы ахоўваюцца.
  Аўтарскае права No 1990, 2000 Джэфры Уайлдс Дывер.
  Ніякая частка гэтай кнігі не можа быць прайграная або перададзена ў любой форме або любымі сродкамі, электроннымі або механічнымі, уключаючы фотакапіраванне, запіс або любую сістэму захоўвання і пошуку інфармацыі, без пісьмовага дазволу выдаўца.
  Для інфармацыі адрас: Bantam Books
  eISBN: 978-0-307-56940-0
  Bantam Books выдадзены Bantam Books, падраздзяленнем Random House, Inc. Яго таварны знак, які складаецца са слоў «Bantam Books» і выявы пеўня, зарэгістраваны ў Бюро па патэнтах і таварных знаках ЗША і ў іншых краінах. Марка рэгістрацыі. Random House, Inc., Нью-Ёрк, Нью-Ёрк. версія 3.0
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"