Дывер Джэфры : другие произведения.

Прычына смерці

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  1
  
  Я сяджу ў маленькай пакоі ў кабінеце судмедэксперта.
  
  Я тут для таго, каб апазнаць цела.
  
  Гэта стэрыльнае месца, не менш стэрыльнае дзякуючы пластыкавым кветкам у пластыкавай вазе. Ружова-белыя - кветкі. Ваза выканана ў шэрай форме.
  
  Квадратная палата магла быць пакоем чакання для лекара з незразумелай спецыяльнасцю і некалькімі пацыентамі. Чатыры крэсла, тры з іх аднолькавыя.
  
  Я выбіраю незвычайны. Ён рыпае, калі я саджуся.
  
  На мне тое, што я нашу амаль кожны дзень: клятчастая спартыўная куртка — сёння цёмна—сіняя - і карычневыя штаны. Я кладу рукі на калені.
  
  Уваходзіць жанчына. Яна лыпае. Магчыма, яна не часта бачыць тут людзей майго ўзросту: трыццаць тры. Я гляджу на яе так, як можна было б глядзець на прывід, калі б хто-то верыў у прывіды, хоць яна зусім не падобная на Пакс. Яна не з медыцынскага персаналу, а кансультант па смутку. Добрая жанчына садзіцца і нахіляецца да мяне пад патрэбным кутом. Яна практыкавалася ў гэтым. Яна кажа шмат рэчаў мяккім голасам, не зводзячы з мяне вачэй, гляджу я на яе або няма. Яна працягвае мне візітоўку.
  
  Мужчына заходзіць унутр. У яго сівыя валасы, скулы. Таксама клятчасты пінжак, хоць у яго карычневы. Яго сінія штаны. Адзін пазногаць мае патрэбу ў абрэзку, а яго гадзіннік "АМЕГА" адстаюць на пяць хвілін. Ён выпраменьвае шчырае спачуванне. Яны з кансультантам абменьваюцца кіўкамі. Моцна паціснуўшы мне руку, жанчына сыходзіць.
  
  Мужчына называе сябе акруговым судмедэкспертаў. Пасля таго, як мы садзімся, ён прымае той жа нахіл наперад, што і кансультант. Ён дастае з тэчкі дзве фатаграфіі і пытаецца ў мяне, ці належаць яны маёй жонцы, Пейшенс Сьюзен Адзісан. Тут, у акрузе Мартинсвилл, штат Масачусэтс, ніхто не апазнае сам труп, гледзячы на яго ў картатэцы, як гэта робіцца ў крымінальных серыялах па тэлебачанні і, магчыма, у іншых юрысдыкцыі.
  
  Фатаграфіі - каляровыя раздрукоўкі, чатыры на пяць. Магчыма, яны выявілі, што фатаграфіі большага памеру з большай верагоднасцю выклікаюць істэрыю.
  
  Я гляджу на твар у форме сэрца, яе вочы зачыненыя, колер асобы, па зразумелых прычынах, бялейшы, чым калі яна была сярод жывых. На ёй няма шнараў або ўдараў. Яна памерла ад пералому шыі. Я ведаю, што пры іншым ракурсе камеры гэта было б бачна.
  
  Я разглядаю другую фатаграфію. Татуіроўка ў выглядзе ліста гінкго ў яе на лодыжцы.
  
  “Так. Гэта яна".
  
  І яно завершана. Я пытаюся, ці ёсць формы для запаўнення.
  
  "Няма".
  
  “ І я павінен іх прыняць? - спытаў я.
  
  Пасля кароткай паўзы судмедэксперт кажа: "Няма, але калі вам патрэбныя фатаграфіі, я думаю, трунар можа сее-што для вас зрабіць".
  
  Я меў на ўвазе пластыкавыя кветкі.
  
  Я выходжу пад пякучае чэрвеньскае сонца. Саджуся ў свой белы пазадарожнік і вяртаюся дадому. На кухні я бачу дзве гурткі ў сушылцы для посуду на захламленном стале. Адзін мой, адзін ад Пакса. Я бяру свой і рыхтую кубак кавы ў кававарцы Keurig. Густ - лясны арэх.
  
  Я сяджу за сталом і бачу перад сабой нататнік foolscap, у якім я пісаў пасляслоўе да амаль скончанай кнізе аб гістарычным даследаванні. Гэта не стане бэстсэлерам Times, але можна разлічваць на тое, што даволі шмат прафесараў і аспірантаў купяць гэты невялікі том.
  
  Я прачытаў словы, якія складаў, калі мне патэлефанаваў памочнік шэрыфа, прапановы, напісаныя акуратным почыркам сінімі чарніламі на пажоўклай паперы.
  
  Мы чуем, што гісторыю пішуць пераможцы, але гэта не так. Гісторыю піша велізарная колькасць людзей, сумленных і хлуслівых, асвечаных і збітых з панталыку, інфармаваных і невуцкіх, якія пакідаюць пасля сябе ўсё гэта захламленых вядро іншым — гісторыкам, напрыклад, — каб яны разбіраліся, адбіралі з яго і ў канчатковым выніку збіралі разам ...
  
  Я адрываю позірк ад калідора і гляджу ў акно на квітнеючыя чырвоным камеліі, якія атачаюць афарбаваныя шкла. Я засоўваюць нататнік у кардонную тэчку і адкідваюся на спінку крэсла, скіраваўшы позірк у столь.
  
  Мне трэба сёе-што спланаваць.
  
  OceanofPDF.com
  
  2
  
  Пахаванне разгортваюцца так, як звычайна праходзяць пахаванне. Змрочна, нязграбна і прадказальна.
  
  Бацькі Пакс прыехалі з Паўночнай Караліны, яе сястра - з Сэнт-Луіса. Я адзінае дзіця, у мяне няма блізкіх сваякоў у гэтым раёне. Мае ўласныя маці і бацька памерлі некалькі гадоў таму. Дзядзька — брат майго бацькі - з жонкай і сынамі прыляцелі з Каліфорніі. Я цаню гэта. На службе шмат наведвальнікаў: сябры, мае калегі-прафесара, калегі з дабрачыннага офіса Pax - мы працавалі ў адным каледжы. Прысутнічаюць семдзесят або восемдзесят чалавек.
  
  У прызначаны час ветлівы, старанна ўрачысты мужчына закрывае двайныя дзверы капліцы, адгароджваючыся ад яркага дня. Ён ківае сям'і на выхад. Мы займаем свае месцы.
  
  Вялебны Філ выдатна спраўляецца са сваёй працай, улічваючы, што мы з Пакс былі прыхаджанамі на Каляды і Вялікдзень, і толькі тады, калі Боб і Сакавіка, яе бацькі, былі ў горадзе.
  
  Затым надмагільныя прамовы. Мы з Джанет спланавалі харэаграфію. Яе сястра, на тры гады маладзейшы, распавядала анекдоты аб першых днях Пакс. Я ўяўляў больш свежы матэрыял.
  
  Джанет разумная, вдумчива і ўмее трымаць сябе ў руках. І добра, што яна ўзяла на сябе дзяцінства і юнацтва Пакс, паколькі якой муж, які прапрацаваў пяць гадоў, памятае — ці калі—небудзь ведаў - усе факты пра дні, якія папярэднічалі ўступлення ў шлюб? У выпадку Пакс гэта былі дваццаць пяць гадоў падрабязнасцяў: трыццаць за вылікам тых, што мы былі разам.
  
  Пакс многім са мной не падзялілася. Відавочна, яна была нядрэнны спартсменкай. Яна фехтовала, удзельнічала ў спаборніцтвах па трыятлоне. Яна вынікала падыходу Уоррена Мілера да экстрэмальных лыжах. "Мая сястра казала мне, што ты ніколі не павінен скакаць з шестидесятифутовой скалы, пакуль не освоишь скачкі з сорокафутовой".
  
  Выклікаючы лёгкі смех і трохі слёз.
  
  І хоць я ведаў, што пасля каледжа яна з'ехала за мяжу з заплечнікам, толькі цяпер я даведаюся, што яна пражыла там цэлых тры гады, зарабляючы на жыццё добрымі справамі, якія сталі яе прафесіяй і запалам. Працуючы ў кампаніі "Ежа для чалавецтва" ў Цэнтральнай Афрыцы, яна сутыкнулася тварам да твару з ваеначальнікам, які патрабаваў рыс для сваіх салдат. Мужчына змераў яе каменным позіркам і адступіў.
  
  У Пакс Эддисон быў зусім каменны погляд.
  
  Джанет скончыла словамі: "Дабрачыннасць была яе душой".
  
  Затым мая чарга: Як Пейшенс ператварылася ў Пакс (ёй заўсёды падабалася лацінскае слова, якое азначае "свет"). Яна смела распісваў сцены свайго офіса дома супергероямі з коміксаў. Знойдзеную сабаку мы патрацілі месяц, спрабуючы вярнуць яе ўладальніку, і ў канчатковым выніку місія ўвянчалася поспехам. Наша спарадычнае хобі - паліроўка антыкварыяту. Некалькі катастроф на кухні. Лыжная прагулка, якая скончылася маім візітам у аддзяленне неадкладнай дапамогі, таму што я не ведаў, што ёсць левая і правая лыжы. Яе нястрымныя намаганні прыцягнуць багатых дабрачынцаў, як дрэвы ў сезон руху соку, і папоўніць банкаўскі рахунак каледжа. Яна была валанцёрам у арганізацыі Heart-in-Hand, якая аказвала дапамогу інвалідам і пажылым людзям.
  
  Вяртаючыся з задання для гэтай арганізацыі, яна з'ехала з трасы 420 на гары Палмер і загінула. Факт, з якім я, вядома, не дзялюся.
  
  Падобна на тое, Джанет выйграе прэмію Тамады, чаму я рады. Гэта дарэчы. І прысутныя, несумненна, хочуць уручыць мне прыз за ўдзел, удзячныя за тое, што я не выліўся непрыемнымі рыданнямі.
  
  Ні Сакавіка, ні Боб, значна больш ашаломленыя, чым я, не падымаюцца, каб загаварыць. Сябры і калега прапануюць рахункі.
  
  Тыповы сэрвіс.
  
  Змрочны, нязграбны і прадказальны...
  
  
  У Мемарыяльным садзе Дувр-Хілз вялебны прамаўляе яшчэ некалькі слоў, і там ёсць арфістаў, якога Сакавіка запрасіла, хоць я паняцця не маю навошта. Пакс слухала класіку: Дылана, Джоні Мітчэл, Джэніс Джоплін і Джымі Хендрыкса. Калі б яна сама арганізавала свае пахаванне, то, магчыма, выбрала б "Цяпер абодва бакі" ці "Лэдзі нізін з сумнымі вачыма"; у яе самой былі вочы, знешнія куткі якіх чароўна апускаліся. І яна была б згуляная на электрычнай гітары з полым корпусам.
  
  Але гэта арфістаў. Хоць канон Пахельбеля? Хіба пеністая фігура жанчыны, прыхаваная масіўным інструментам, не магла б прыцягнуць увагу хоць бы Мэрая Кэры або Лэдзі Гагі, калі б яна не была схільная да шасцідзесятых?
  
  Я адчуваю руку на сваім плячы. Гэта мая асістэнтка-выпускніца, Брук Хартфард. Жанчына — ковбойша, якая па выхадных палюе на конях — апранутая ў стыльнае сукенка, але не чорнае, а цёмна-фіялетавае. Я ніколі не бачыў яе ні ў чым, акрамя вышываных кашуль джынсаў і ў стылі вестэрн з завостранымі кішэнямі, жамчужнымі гузікамі і цацанкамі. У яе ёсць некалькі каўбойскіх капелюшоў. Сёння яе капу светлых валасоў вянчае сціплая, якая выклікае павагу скрыначка для таблетак, падобная на скрыначку маці Пакс. Я пацісну ёй руку ў адказ. Шэптам яна пытаецца: "Я адмяню твае заняткі?"
  
  “Няма. Каб адцягнуцца, ты ведаеш".
  
  "Вядома".
  
  Яна адступае назад.
  
  І тады гэта адбываецца.
  
  Падчас выканання песні "Таму што ўсе людзі браты" я гляджу па-над галоў тужлівых і бачу яго.
  
  Мужчына ў лесе.
  
  На ёй цёмная вопратка, але не касцюм. Чорныя штаны ў абцяжку — магчыма, гэта былі джынсы - і цёмна-шэрая куртка-вятроўка з паднятым каўняром. Сонцаахоўныя акуляры—авіятары затуляюць яго вочы - без неабходнасці, таму што хвоя і дуб адкідаюць на яго густы цень. У яго светлыя валасы, верагодна, русы, магчыма, з сівізной. Ён высокі, па маіх прыкідках, больш за шэсць футаў. Ўзрост? Дзе-то за сорак. Ён не зусім пригибается, але ясна, што не хоча, каб яго бачылі.
  
  І ён глядзіць прама на мяне.
  
  Я таксама ў сонцаахоўных акулярах, Ray-адкрытыя забароны кантэйнерныя, і магу трымаць твар накіраваным на арфістаў, назіраючы за ім.
  
  Затым малодшы брат дырэктара пахавальнага бюро ўручае сям'і ружы.
  
  Труна апускаецца ў зямлю. У адвольным парадку тыя з нас, у каго ў руках кветкі, выходзяць наперад і кладуць іх на бліскучае чырвонае дрэва.
  
  Я зноў шукаю позіркам Мужчыну ў шэрым. Аглядаю тэрыторыю і заўважаю яго скрозь лістоту. Ён ідзе да чорнага седану.
  
  Я ківаю некалькіх тужлівых і дзякую ім за тое, што прыйшлі, затым падыходжу да Брук.
  
  “Я перадумаў. Адмяні заняткі на два дні".
  
  Я гляджу, як Чалавек у шэрым вядзе сваю машыну па звілістых пад'язных дарожках да выхаду з могілак.
  
  "Не, няхай будзе тры".
  
  OceanofPDF.com
  
  3
  
  Я прачынаюся, думаючы не пра Пакс, а пра чалавека ў чорнай машыне. Чалавек у шэрым.
  
  Хаваецца, не хаваецца. Ўтаропіўся на мяне.
  
  Я гляджу налева, на той бок ложка, дзе ляжыць Пакс. На яе падушцы віднеліся смутныя абрысы яе галавы, спячай на баку. Я выкінуў яе на наступную раніцу пасля яе смерці.
  
  У ванную, апранаюся. Сёння штодзеннае адзенне: сінія джынсы. Кашуля з кароткімі рукавамі і каўняром, якая ў асноўным чорная, але гэта супадзенне. Гэта адно з апошніх чыстых адзенняў, а не жалобнае.
  
  Я адчуваю сябе размякчаным. Я не сачыў за сваёй "трэніроўкай", то бок, за домам і дваром. Мы з Пакс часам каталіся на горных роварах, але асноўная частка маіх практыкаванняў - гэта абслугоўванне і рамонт бязладнага трохпавярховага васількава-сіняга будынка ў віктарыянскім стылі (я скончу хлеў на заднім двары, кажу я сабе, а потым думаю, няма, я збіраюся вырваць запанкі і спаліць іх).
  
  Я думаю пра тое, наколькі ўсё было б па-іншаму, калі б у нас былі дзеці, чаго Пакс не хацела. Як прафесар гісторыі, я часта абдумваю "што, калі" і заклікаю сваіх студэнтаў паступаць так жа. Генерал Мзс мае на адступаючыя войскі пасля Геттисберга — ранняе заканчэнне Грамадзянскай вайны. Кэнэдзі захворвае на грып 21 лістапада 1963 года — мы пакідаем В'етнам праз чатырнаццаць месяцаў.
  
  Так, калі б у сям'і былі дзеці, Пакс была б цяпер жывая.
  
  Вядома, медытацыя на эфект матылькі можа звесці вас з розуму.
  
  Стук у дзверы. Сілуэт за фіранкай падказвае мне, што гэта Брук Хартфард. Рост і сцягна падышлі б, але верны прыкмета - каўбойскі капялюш.
  
  "Добрай раніцы," кажу я.
  
  "Прывітанне". Яе звычайнае прывітанне. Яна вярнулася ў нарад Эль-Паса і нясе дзве рэчы: канверт, у якім будуць кіраўніка з маёй кнігі, якую яна адрэдагавала, і вялікі кантэйнер Tupperware.
  
  “ Табе сапраўды не трэба было гэтага рабіць. "У мяне дастаткова ежы, каб хапіла на месяц, і ў мяне амаль не засталося месца ў маразілцы.
  
  “ Ты нічога не ясі, Джон. Гэта тетраццини з індычкі.
  
  Неспакой і ўспаміны перабілі мой апетыт. За апошнія некалькі дзён, нягледзячы на мае нерэгулярныя трэніроўкі, я схуднела на сем фунтаў, што відавочна пры маім росце шэсць футаў і два цалі.
  
  Я працягваю ёй наступную пачак кіраўнікоў, і яна абдымае мяне, шэпчучы: "Ясі".
  
  Праводзячы яе да дзвярэй, я заўважаю подъезжающую машыну, цёмны седан. Я думаю пра Мужчыну ў шэрым, але гэта не яго. Дадатковыя антэны топорщатся. Машына без апазнавальных знакаў праваахоўных органаў.
  
  Буйны мужчына выбіраецца з кіроўчага сядзення. На ім цёмны касцюм, белая кашуля, гальштук у чырвоную і сінюю палоску. Ён падцягнуць, і яго жывот толькі злёгку навісае над рэменем, на якім вісіць залаты значок, трохі менш, чым мудрагелістая спражка, але таго ж адцення, што і ў яго. Вусы, густыя.
  
  Яго галава паварочваецца, і ён бачыць, як Брук крочыць па дарожцы перад домам.
  
  Ён падыходзіць да дома і адлюстроўвае слабую ўсмешку. “ Прафесар Тэлбат?
  
  "Так?"
  
  Ён паказвае пасведчанне. Фатаграфія на пяць гадоў маладзей жывога асобы. "Дэтэктыў Роланд Брэгг, грамадская бяспека акругі".
  
  Я ківаю, і мы паціскаем адзін аднаму рукі.
  
  "Я шкадую аб вашай страты".
  
  “Дзякуй. Заходзь".
  
  Ён заходзіць у пярэдні пакой, акідваючы позіркам дом. Перад ад'ездам па сваіх хатах па ўсёй краіне сям'я і іншыя госці пакінулі месца пахавання больш бездакорным, чым калі яны прыбылі.
  
  “Выбачайце за турботы, прафесар. Пры кожным расследаванні няшчаснага выпадку мы павінны складаць справаздачу для штата. У мяне засталося ўсяго пару пытанняў. Вы не супраць пагаварыць са мной пра гэта? Я магу вярнуцца".
  
  Я гляджу ў акно на малінаўку, нервова бегающую па двары. "Не, лепш скончыць з падобнымі рэчамі".
  
  “Я разумею. Мы амаль скончылі з афармленнем дакументаў. Вы не ведаеце, ваша жонка размаўляла па тэлефоне падчас аварыі?"
  
  Улічваючы гэта. "Чаму?"
  
  “Штат збірае статыстыку па рассеянному ваджэнню. Тое ж самае з перавышэннем хуткасці, DUI ".
  
  “ Яна не піла і не садзілася за руль.
  
  “О, я не гэта меў на ўвазе, сэр. Вынікі аналізу крыві паказалі, што гэта". Яго голас добры, хоць і адрозніваецца ад голасу псіхолага, хвалюецца гора. “Зусім няма. Але ... ёсць падставы меркаваць, што яна магла гаварыць па тэлефоне?
  
  “Сумняваюся ў гэтым. Яна была добрым кіроўцам".
  
  "Яна ехала даволі хутка".
  
  “ Я ведаю. Але... " я паціскаю плячыма.
  
  “ Значыць, яна размаўляла не з табой?
  
  "Няма".
  
  “ Ці магу я выпадкова зірнуць на яе тэлефон?
  
  Магчыма, ёсць прычына пярэчыць супраць гэтага, але я не магу прыдумаць ні адной. Затым я думаю, што мог бы лёгка прыдумаць якое-небудзь апраўданне. Мне проста не хочацца пярэчыць.
  
  "Гэта было б тут".
  
  Я вяду яго ў гасціную. На падлозе стаіць вялікая кардонная скрынка з рэчамі, якія былі ў машыне, калі яна разбілася. Я стаўлю яго на часопісны столік, які мы з Пакс адпаліраваная, зняўшы выродлівую зялёную фарбу, каб агаліць прыгожы, насычаны арэхавы колер. Праца заняла амаль год. Скрынка не заклееная, але верхнія клапаны чаргуюцца, утвараючы свайго роду друк. Я раздвигаю іх.
  
  Я роюсь ў кішэнях. Там ёсць невялікі вогнетушыцель, верагодна, з скончаным тэрмінам прыдатнасці, некалькі раманаў, TomTom GPS, бутэлька вады Dasani, пустая кававая кубак Dunkin ' Donuts, дадатковая рэзервовая камера ад папярэдняй машыны, непатрэбная, паколькі Altima пастаўлялася са ўбудаванай. Інструменты і кіраўніцтва Nissan знаходзяцца тут. Цяпер аўтамабілем валодае страхавая кампанія, але гэтыя аксэсуары не ўяўляюць ніякай цікавасці для патэнцыйнага пакупніка, які дэмантуе прыдатныя для выкарыстання дэталі, ператворыць аўтамабіль у кавалак металу і пластыка і адправіць яго ў Кітай.
  
  Я хмурюсь. “Хм. Не бачу гэтага".
  
  Я правяраю яе сумачку. Там таксама нічога няма.
  
  Праца Пакс валанцёрам у "Сэрца ў руцэ" прывяла яе ў Купер, на некаторай адлегласці ад Даверам-Хілз, і, калі яна працавала дапазна, што часам здаралася, яна спынялася ў матэлі і брала з сабой змену адзення. Я адкрываю яе спартыўную сумку і, пасля секунднага вагання, роюсь ў вопратцы. Водар GIVENCHY распаўсюджваецца спіраллю. Што прыцягвае чалавека ў тым ці іншым водары? Одеколонная вада распаўсюджвалася ў дарэвалюцыйнай Францыі — нядрэнная практыка, улічваючы, што насельніцтва прымала ванну не часцей аднаго-двух разоў у год. Хваляванні 1789 года і наступныя гады узрушэнняў паклалі канец буржуазнай практыцы самаачысткі, але Напалеон вярнуў ёй папулярнасць. Ён ненавідзеў толькі мускус, якім Жазэфіна пазапаўняла Версаль пасля таго, як ён сышоў ад яе да Марыі-Луізе. Я быў у палацы і думаю, што ўсё яшчэ магу ўлавіць гэты водар.
  
  Я многае прапускаю праз прызму гісторыі.
  
  "Яго тут няма", - кажу я дэтэктыву.
  
  Брэгг зазірае мне праз плячо і, здаецца, задаволены тым, што я не прапусціў гэта прылада.
  
  “Усё ў парадку, сэр. Я магу ўнесці ў дакументы, што няма ніякіх сведчанняў безуважлівага кіравання. Іх гэта задавальняе ".
  
  Мы яшчэ раз паціскаем адзін аднаму рукі. "Яшчэ раз шчыра шкадую аб страце".
  
  Я ківаю. “ Што-небудзь яшчэ? Ты сказаў, што ў цябе ёсць пара пытанняў.
  
  “ Няўжо? На самай справе, толькі адзін. Наконт тэлефона. Беражыце сябе, прафесар.
  
  Салідны мужчына тузае сябе за рэмень, у выніку чаго на значку і спражцы адбіваюцца сонечныя блікі. Ён сыходзіць, я зачыняю за ім дзверы.
  
  Я вяртаюся ў гасціную, акуратна складаю кожны прадмет адзення і замяняю іх адзін за іншым.
  
  І я думаю: дэтэктывы звычайна запаўняюць справаздачы аб няшчасных выпадках?
  
  OceanofPDF.com
  
  4
  
  Паездка да Кіравання грамадскай бяспекі акругі Мартинсвилл займае паўгадзіны.
  
  Ўнутры абстаноўка неапісальная. Вы чакалі б убачыць паўсюль плакаты "Адшукваецца". Але іх няма. Гэта месца падобна на тое, дзе вы купляеце страхоўку, або плаціць падаткі, або робіце прышчэпку ад грыпу. Толькі тут няма часопісаў, а вялікае куленепрабівальныя акно прыкрывае дзяжурнага сяржанта ці як там яе звалі.
  
  У шэрай отглаженной уніформе у дзвярах з'яўляецца памочнік шэрыфа Тэры Гарнер і жэстам запрашае мяне ісці за ім. Мы ўваходзім у яго загрувашчаны кабінет. Ён каржакаваты, як у мужчын, на тузін гадоў перасталі быць паўабаронцамі ў школе. Яго галава пухнатая, рана облысевшая. Яго мутныя вочы кажуць аб тым, што ён мала спаў. Кіраванне грамадскай бяспекі невялікая, і я ведаю з мясцовых навін, што гэта была напружаная тыдзень. У той час як я засяродзіўся на адным канкрэтным смяротным выпадку, расследуецца іншая смерць: маладая жанчына была знойдзена ў рацэ Онейда, і доказы сведчаць аб тым, што хто-то яе ўтапіў.
  
  "Як ты трымаешся, Джон?" У гэтай частцы Масачусеца, далёка на захадзе, шмат перасадкавых вузлоў з Нью-Ёрка і Пенсільваніі, але голас Тэры сведчыць аб яго каранях ў Паўднёвым Бостане.
  
  Я не магу адмовіцца ад клішэ "адзін дзень за адзін раз." Я паціскаю плячыма. Мы разам вучыліся ў сярэдняй школе, былі сябрамі, хоць і не вельмі блізкімі. Будучыя гісторыкі могуць стаць здабычай для хуліганаў, асабліва падлеткаў-струкоў, і не раз Тэры, мускулісты хлопчык, заступаўся за мяне; відавочна, правасуддзе, закон і парадак цікавілі мяне ўжо тады.
  
  “ Чым я магу быць вам карысны?
  
  “ Толькі што бачыў дэтэктыва Брэгга. Я азіраюся. “ Яго офіс недалёка адсюль?
  
  “ Не, дэтэктывы на другім баку будынка. З начальствам. Мы ў ізалятары для радавых. Ён табе патрэбен?
  
  "Не, проста ён задаваў некалькі пытанняў, і гэта выклікала сёе-тое пацешнае".
  
  "Пацешны?"
  
  “ Пацешны од. Ты прынёс рэчы Пейшенс? Гэтую скрынку і яе спартыўную сумку? І за гэта дзякуй.
  
  "Нічога".
  
  “ Вы былі на месцы злачынства?
  
  Яго голас становіцца цішэй. “ Пасля таго, як яны забралі яе, ды.
  
  “Ну, яе тэлефон знік. Кампутар таксама".
  
  Яго хмурны выгляд эквівалентны почесыванию галавы. “Сур'ёзна? Пажарныя аддалі мне ўсё, што знайшлі. Адкрылі багажнік, бардачок. Зазірнулі нават пад сядзення. Яны былі ў яе з сабой, вы ўпэўненыя?
  
  “Як і ўсе. Ніколі без электронікі".
  
  “Спынілася б яна па дарозе дадому? У спартзале? Я ведаю, што яна была спартыўнай".
  
  “Не, яна не хадзіла ў спартзалу. Яна бегала. Гімнастыка".
  
  Ён круціцца ўсім целам, і я думаю, што ён збіраецца пажартаваць што-то накшталт "Яна лепшая жанчына, чым я". Вырашае, што гэта благі тон.
  
  "Можа' пакінуў іх у рэстаране?
  
  “Не, яна сказала мне, што паедзе прама дадому, і мы перакусім, калі яна прыедзе. У любым выпадку, нават калі б яна прыехала, забыўшыся іх абодва, тэлефон і кампутар? Людзі так не паступаюць ".
  
  “Ну, Джон, вокны былі адчыненыя. Люк на даху таксама. Можа быць, яны вылецелі, калі машына перавярнулася".
  
  Пакс любіла хуткую язду, калі вецер развяваў яе валасы. Яна вадзіла матацыкл у каледжы і некаторы час пасля. Яна марыла аб машыне з адкідным верхам. Але ў выніку мы купілі яе Дзецішча - седан Nissan з тых, на якіх ездзяць пенсіянеры, або які перадаваўся ад старэйшага брата або сястры малодшаму, калі апошняму выконвалася шаснаццаць. Але з дадатковым рухавіком, які яна хацела, ён усё яшчэ мог рухацца.
  
  Дэтэктыў Брэгг меў рацыю наконт таго, што яна вяла машыну "даволі хутка". Калі яна з'ехала з шашы на Палмер Маунтин, яе хуткасць набліжалася да сямідзесяці. У зоне пяцідзесяці пяці.
  
  “Дазволь мне спытаць цябе, Тэры. Пасля аварыі людзі прыходзяць сюды? Шукаюць рэчы. Я кажу, каб сабраць смецце".
  
  "Чорт вазьмі, ды". Яго круглае твар цьмянее. "Чортавы гіены".
  
  "Я ніколі не пытаўся, ці вы шукаеце сведак?"
  
  “ У той час ноччу ў той частцы горы нікога не было. Толькі кіроўца, які ўбачыў аварыю пазней і патэлефанаваў. Гэта не мог быць ён. Ён застаўся паблізу. І крадзеж тэлефона і кампутара? Навошта садзіцца ў турму, калі можна купіць цалкам новыя на Amazon за не такую ўжо вялікую суму."
  
  Праз імгненне я кажу: "Думаю, я пайду туды і агляджуся".
  
  Ён вагаецца. “ Ты ўпэўненая, што хочаш?
  
  "Я ўпэўнены, што не ведаю".
  
  “ Вось што я табе скажу. Я пайду з табой.
  
  "Табе і не трэба гэтага рабіць".
  
  "У значнай ступені так і ёсць". Яго сківіцу цвёрдая. “Калі б што-то скралі з месца аварыі? Я б з задавальненнем наведаў гэтага хлопца".
  
  OceanofPDF.com
  
  5
  
  Мы пад'язджаем да таго месца, дзе мая жонка з'ехала з двухпалоснай дарогі і загінула.
  
  Я прытрымліваюся за патрульнай машынай MCPSO. Нос майго Nissan Pathfinder паказвае уверх па крутым схіле. Я съезжаю на абочыну і паркуюся ззаду Тэры.
  
  Я выходжу і далучаюся да яго. Мы ідзем туды, дзе яе седан з'ехаў з дарогі і пакаціўся ўніз па крутым схіле з травы і бруду, усе коцячыся і коцячыся. Нарэшце мы спыняемся прама перад густым лесам з дуба, хвоі і балігалову, перавітым з жудасным перапляценнем кустоў.
  
  Я бачу на асфальце тоўсты чорны след ад яе панічнай тармажэння. У канцы заносу бачныя кропкі і паласы цёмнай крыві. Гэта, вядома, не Пакс, паколькі яна загінула ў машыне далёка ўнізе па схіле. Гэта цёмна-карычневае пляма ад няшчаснага аленя.
  
  “ І з тых часоў ты вяртаўся? - Пытаецца Тэры.
  
  "У мой першы раз".
  
  "Ты ўпэўнена, што цябе гэта задавальняе?"
  
  "Я ў парадку".
  
  Мы з Тэры пачынаем павольна спускацца — ўхіл, павінна быць, дваццаць градусаў ці больш, — ляніва рухаючыся па схеме S, утаропіўшыся ў зямлю, пакуль прабіраемся ўздоўж траекторыі дзікага падзення Altima. Па яго лёгка ісці; глеба мяккая.
  
  “ Ён быў вялікі? Кампутар?
  
  “ Нармальнага памеру. Не велізарны. Пятнадцатидюймовый, Дэл. Серабрысты.
  
  "А яе тэлефон?"
  
  “Айфона. У залатым корпусе".
  
  На працягу паўгадзіны мы прочесываем зямлю.
  
  “ Так далёка зайсці не мог. Кампутар быў у сумцы?
  
  "Я не ведаю".
  
  “Прывітанне. У мяне тут тое-сёе ёсць". Ён нахіляецца і падымае мабільны тэлефон. "Гэта яе?"
  
  "Ніколі такога не бачыў".
  
  Памочнік шэрыфа выдыхае — здаецца, ад здзіўлення. “Ну, гэта гарэлка. Я ведаю марку. Перадаплата".
  
  Я гляджу тэлевізар. Я ведаю, што такое гарэлка. “Можа быць, гэта "Сэрца ў руцэ". Дабрачынная арганізацыя, у якой яна працавала валанцёрам". Ён працягвае яе мне. Яна не ўключаецца. “Можа быць, гэта выпусціў хто-то іншы. Выратавальнік."
  
  "Ніхто не заяўляў аб знікненні ні аднаго".
  
  "Я пагляджу, ці ёсць дома зарадная прылада".
  
  Мы прыбываем да месца, дзе "Альтима" спынілася на дне даліны, у лініі дрэў.
  
  “Прабач, Джон. Гэта ганьба. Магчыма, хто-то сапраўды пайшоў з імі".
  
  “Нічога асаблівага. У асноўным мне патрэбныя былі фатаграфіі".
  
  “Ведаеш, ты мог бы праверыць воблака. Можа быць, яна загрузіла іх".
  
  "Я так і зраблю".
  
  Затым погляд Тэры апускаецца на зямлю, побач з брудным ручаём. “Ну. Паглядзі сюды". Ён паказвае на букет кветак — зусім свежых — на тым месцы, дзе спыніўся "Нісан". Пялёсткі жоўтыя і бледна-чырвоныя. Ён накіроўваецца да іх.
  
  “ Глядзі пад ногі, Тэры. Гэта балота.
  
  “Ах. Дзякуй". Ён абгінае балота і глядзіць на кветкі, затым на больш шырокую тэрыторыю. “Крокі таксама. Але не ад ратавальнікаў". Ён хмурыцца. “ Падобна на тое, той, хто пакінуў кветкі, ішоў пешшу праз лес, а не з 420-га.
  
  Мы глядзім на лес, размешчаны ўздоўж яшчэ больш стромкага схілу са дна даліны, чым той, па якім мы толькі што спусціліся з 420-га паверха. На вяршыні гэтага пагорка праходзіць Элликотт-роўд, старая лесовозная сцежка, цяпер незаасфальтаваная.
  
  Тэры кажа: "Іншая справа, можа быць, ён — я кажу пра мужчыну — прарабіў ўвесь гэты шлях сюды, каб скрасці сцэну, прынёсшы кветкі ў якасці прыкрыцця, падставы быць тут". Ён узяў кветкі, загорнутыя ў чорны пояс. “ Не думаю, што я бачыў гэты гатунак раней. Ты ведаеш, што гэта такое?
  
  Я адказваю яму, што не.
  
  “Я спытаю ў аднаго з двух цветочников. Можа быць, яны ведаюць, хто іх купіў. Можа быць, гэта наш злодзей".
  
  Мой погляд прыкаваны да пары граклей, сгорбившихся на хваёвым суку. Затым да неба, блакітным крузе, очерченному верхавінамі высокіх дрэў. Я шапчу: "Што-то не так".
  
  "Як гэта?" - спытаў я.
  
  Я гляджу на шашы 420, высока над намі. "Давай падымемся назад".
  
  OceanofPDF.com
  
  6
  
  Разам мы пачынаем ўзбірацца на пагорак. Я зноў адчуваю мяккасць; мае ногі і грудзі напружваюцца, калі я лез.
  
  Нарэшце мы узбіраемся на пагорак, і абодва спыняемся на імгненне, каб супакоіць лёгкія.
  
  "Такім чынам". Тэры робіць глыбокі ўдых. "У чым справа?"
  
  Я азіраюся па баках, засяродзіўшыся на асфальце. Я пытаюся: "Што ты бачыш?"
  
  "Раздаўленая бялку".
  
  "Што яшчэ?"
  
  “ Кроў аленя, якога яна збіла.
  
  "Працягвайце". Я саслізнуў у свой прафесарскі рэжым. Гісторыкі ў глыбіні душы дэтэктывы.
  
  "След ад заносу".
  
  “Менавіта. У яе машыны было два пярэдніх тормазы, але ёсць адзін след ад заносу".
  
  "Хм".
  
  “ Пейшенс вядзе машыну. Яна рэзка тармозіць...
  
  Тэры кажа: "Але ўсё роўна б'е аленя".
  
  “ Закрепи гэтую думку, Тэры. Яна рэзка тармозіць. На абодвух пярэдніх колах павінны застацца сляды заносу, праўда?
  
  Ён глядзіць на чорную лінію. “ Яна вадзіла машыну з адключаным АБС? Антыблакіровачнай сістэма тармазоў?
  
  “ Яна так і зрабіла. Пераключыў рэле. Ёй больш спадабалася кіраванне. Такім чынам, што вы думаеце? Толькі адзін след ад заносу. Левае пярэдняе кола. Чаму не два?"
  
  Ён павольна ківае, гледзячы ўніз. "Вы бачыце гэта пры выкідзе, ніякіх слядоў".
  
  "Але ... выкід у той жа момант, калі яна збівае аленя?"
  
  “Магчыма, шына лопнула, таму што яна затармазіла. Колькі гадоў было шын?"
  
  “Менш года. Не стары". Я гляджу на пагорак, парослы форзицией, ядлоўцам і тисом. “Уяві гэта: хто-то варта праз дарогу. Там". Я паказваю пальцам.
  
  "Хто-небудзь?"
  
  "І ён выносіць ўдар справа спераду".
  
  “Стрэл? Огнестрел?" Тэры усміхаецца, выраз, якое магло б быць выклікана не гумарам, а озадаченностью.
  
  “Пакс з'язджае з дарогі. Машына перагортваецца і аказваецца ў даліне". Я гляджу ўніз па схіле на ручай, балота, гразь. Паўсюль цёмная вада.
  
  "Ну што ж... "
  
  Я працягваю: "Алень?"
  
  "У які я уторкнуў шпільку?"
  
  “Затым ён выцягвае свежую тушу на сярэдзіну дарогі, разразае яе, каб было больш крыві. Робіць выгляд, што яна згарнула, але ўсё роўна ўрэзалася ў яе. Затым ён спускаецца з гары —"
  
  "Джон—"
  
  “Дазвольце мне задаць вам пытанне. Колькі няшчасных выпадкаў са смяротным зыходам адбылося ў вашай кар'еры? Вы прапрацавалі, колькі, восем гадоў?"
  
  “ Дзевяць. І пятнаццаць-шаснаццаць смяротных выпадкаў.
  
  “Ты калі-небудзь ведаў каго-небудзь, хто памёр ад пералому шыі? З усімі гэтымі падушкамі бяспекі?"
  
  "Гэта можа здарыцца".
  
  “ Магчыма. Але ці траплялі вы калі-небудзь у аварыю там, дзе гэта адбылося?
  
  “ Няма. Ты хочаш сказаць, што ён там, унізе, і калі яна ўсё яшчэ жывая, ён зломіць ёй шыю. Ён кажа гэта нерашуча, разумеючы, з кім кажа і пра каго кажа.
  
  "Цалкам дакладна".
  
  Ён на імгненне задумваецца. “ Але тады ў шыне было б кулявое адтуліну.
  
  “Але ён змяняе яе. І забірае старую з сабой. Куды акруга мог адвезці машыну Пакс?"
  
  Тэры вагаецца, затым кажа: “Напэўна, Эвана". Звалка.
  
  “ А алень? - спытаў я.
  
  “ Месца, дзе загінуў алень. Я не ведаю.
  
  Я приседаю і паказваю на дарогу. "Там". Гэта неглыбокая паласа ў асфальце даўжынёй каля двух цаляў. Як раз там, дзе яна сканчаецца, пачынаецца жвіровая абочына.
  
  “ Можа быць, ад кулі, згодны з табой. "Тэры таксама прысядае, жмурыцца.
  
  Я пераходжу дарогу і лез на парослы хмызняком пагорак.
  
  Па-мойму, Травяністы пагорак. Я напісаў дысертацыю аб забойстве Кэнэдзі.
  
  Я цэлюся з ўяўнага пісталета ў паласу.
  
  “ Выстраивайся, Тэры. Ідэальна.
  
  “ Але хто мог забіць яе? Чаму?
  
  Я далучаюся да яго на шашы. “Пакс распавяла мне, што каля месяца таму яна была ў Купера і ўвязалася ў гэтую гісторыю з лютасцю на дарозе. Мужчына падумаў, што яна яго падрэзала. Ён пагражаў ёй. Яна патэлефанавала ў паліцыю. Яна была дастаткова занепакоеная, каб сказаць мне, каб я прыглядаў за домам. А на пахаванні? Я думаю, ён мог быць там.
  
  Я распавядаю яму пра Чалавека ў Шэрым.
  
  “Я разбяруся з гэтым. Калі гэта здарылася, дарожная лютасьць? Дзе?" Дастае свой паліцэйскі нататнік.
  
  Я называю яму прыблізную дату і месца сустрэчы.
  
  Ён прыбірае нататнік. Ён кажа: "Паслухай мяне".
  
  “Я ведаю. Дзівацтвы. Але падумайце аб гэтым: выкід адбыўся ў той жа час, калі алень прабег перад машынай? Гэта занадта падобна на супадзенне. "
  
  Ён крыжуе рукі на грудзях і злёгку калыхаецца. Ён думае. "Джон, я бачу гэта ўсё час".
  
  "Што?"
  
  “У асноўным з аўтакатастрофа, пажарамі, удушшам, патапленнем. Бог лыпае, здараецца што-то дурное. Найменшая дробязь, і тата або мама, або дзіця паміраюць. Бессэнсоўна. Усе хочуць большага. Злыдзень ў чалавечым абліччы, вось чаго яны хочуць. Змова яшчэ лепш ".
  
  Алень. Лёс. . .
  
  “ Проста надай мне паўгадзіны свайго часу, Тэры.
  
  OceanofPDF.com
  
  7
  
  Мы знаходзімся ў мясцовым установе Evan's Scavenge and Scrap.
  
  Памочнік шэрыфа Тэры Гарнер і я ідзем па брудных, пропахшему супам двара туды, дзе стаіць "Нісан" Пакс разам з шасцю іншымі абломкамі. Яны не выгарэлі на сонца, як многія іншыя. Павінна быць, гэта месца для пачаткоўцаў.
  
  Звалка ощетинилась і раскінулася на бясконцых акрах. Паўсюль раскіданыя шасі і рухавікі, дзіўных формаў металічныя і алейныя бочкі, шыны і павуковыя лабавыя шкла. Гэта магло б стаць дэкарацыяй да фільма-антыўтопіі.
  
  Я аглядаю месца крушэння. Усе ў зборы. Але дызайнеры ў Асацы, Дэтройце або Гвадалахара ведаюць, што робяць, і дах у нас такая ж высокая, як на стаянцы дылерскага цэнтра ў Клемсоне, калі мы падпісалі дакументы і Пакс ахрысціла яе. Маляня. (Мы абмяркоўвалі магчымасць завесці дзіцяці; у той момант яна здавалася такой схільнай да гэтага.) Цяпер я рашуча адкідаю гэта ўспамін у цень эфекту матылі.
  
  Раздаецца теноровое рык. Я гляджу ўніз. Чорна-белая чыхуахуа з ашыйнікам з шыпамі на шыі скалит цацачныя зубы. Ён літаральна зіхаціць вачамі.
  
  Мужчына ў камбінезоне машыніста цягніка ў сінюю палоску нетаропка выходзіць з офіса. У яго капа сівых валасоў. Яго пазногці здаюцца пастаянна пачарнелымі. Ён такі ж вялікі, як маленькая сабака; абодва аднолькава брудныя.
  
  “Не смейся. Нічога не гавары. Аднойчы ён з'явіўся, і вось ён тут".
  
  Яго зубы нервуюць. Дадайце пяцьдзесят фунтаў, і гэта было б смяротнае зброю.
  
  "Мяне клічуць Кацяня".
  
  "Няма", - кажу я.
  
  “Я выбрала гэты, будучы саркастичной, але ён, здаецца, не пярэчыць. Ён больш, чым здаецца. Мінулай ноччу хто-то блукаў вакол, і ён пра ўсё паклапаціўся ".
  
  - Ён гэта зрабіў? - пытаецца Тэры.
  
  “Ну, ён адарваў галаву. Я узброіўся і прагнаў прыдурка з свайго дванаццатага калібра".
  
  “ Эван, не страляй парушальнікаў мяжы ў спіну.
  
  "Я ведаю, я ведаю". Мужчына, здаецца, расчараваны гэтым канкрэтным законам штата.
  
  Тэры ўяўляе мяне. “ Гэта Джон.
  
  Мы ківаем.
  
  Тэры працягвае: "Мы расследуем гэтую аварыю". Погляд на "Нісан".
  
  “Ах, гэта. Вядома. Шкада, што гэтая лэдзі памірае".
  
  "Як заўсёды," кажа Тэры, не жадаючы развіваць гэтую частку размовы, мяркую, з павагі да мяне. Ён нічога не кажа аб тым, якое месца я займаю ў гэтым пытанні. Можа быць, старызнік думае, што я паліцэйскі.
  
  Гісторык як дэтэктыў ...
  
  “ Вы не пярэчыце, калі мы зірнем?
  
  “Будзь маім госцем. Спыні гэта!" Апошняя частка звернутая да сабакі, якая бурчэла на мяне. Кацяня ігнаруе яго.
  
  Я кажу Тэры: “Гэтая рашотка? Падобна на тое, што ёю збілі аленя?"
  
  Памочнік прысеў на кукішкі. Ён злёгку калыхаецца, не ўтрымаўшыся на нагах у гразі, і пачынае цягнуцца да пярэдняга крыла, але спыняецца. Ён балансуе, вывучае, затым ўстае. "Цяжка сказаць".
  
  Я прокладываю складаны, слізкі маршрут да пасажырскага сядзення. Я зазіраю ўнутр машыны, спыняючы погляд на кіроўчым сядзенні — дакладнай месцы ў сусвеце, дзе загінуў Пакс.
  
  Гледзячы на правае пярэдняе кола, я ківаю. “ Гэта тое, аб чым я думаў, Тэры. Гэта запаска з багажніка. "Файрстоун".
  
  Не звяртаючы ўвагі на гразь, ён далучаецца да мяне.
  
  "Калі яна выходзіла з хаты, на гэтым коле, як і на трох іншых, была надпіс Michelin".
  
  “ Эван? Хто-небудзь тут мяняў кола на "Альтиме"?
  
  “ Не, сэр. Менавіта так яна і ўвайшла.
  
  Памочнік шэрыфа на імгненне змаўкае. Ён кажа мне: “Я проста разглядаю магчымасці. Можа быць, у яе спусціла кола, яна памяняла яго і выкінула старую покрыўку".
  
  “І не кажаце мне? Гэта тэма, якая ўзнікае паміж мужамі і жонкамі. А хто выкідвае шыны? Вы іх рамантуеце. Вы можаце зняць з іх адбіткі пальцаў? Файрстоун?"
  
  “ Не, не адкрыўшы справа.
  
  Я паказваю: “Але вы не дакраналіся да пярэдняй часткі машыны. Тады вы думалі пра адбіткі пальцаў. Я правоў?"
  
  Ён не адказвае. Ён вяртаецца да мусорщику. Я іду за ім.
  
  Тэры, здаецца, трохі спрачаецца сам з сабой. “Зрабі мне ласку, Эван, “ у рэшце рэшт кажа ён, - пакінь "Нісан" як ёсць. Не рухай яго. Не чапай.
  
  “ Вядома. Ты хочаш, каб я накрыў яе брызентам?
  
  “Добра. ТАК. Дзякуй."
  
  Які суправаджаецца сабакам, Эван бярэ вялікі пластыкавы ліст і накрывае машыну.
  
  Звяртаючыся да чыхуахуа, ён крычыць: "Вяртайся ў дом", - і грыміць скрынкай з прысмакамі.
  
  Сумесь для мяуканья.
  
  Эван заўважае, што я гляджу на ежу. “ Што я магу сказаць? У яго разгубленая душа.
  
  
  Мы з Тэры стаім разам на абочыне дарогі каля дома Эвана, наш размова абрываецца, калі міма з шумам праязджае машына або грузавік.
  
  "Джон—"
  
  “ У вас ёсць металашукальнік? Вы маглі б пашукаць кулю на гары Палмер.
  
  “Тое ж самае з маім каментаром аб узбуджэнні справы. І няма, у нас яго няма".
  
  Стоячы на месцы, я выціраю абутак аб траву, выдаляючы трохі бруду са звалкі. Нарэшце я кажу яму: “Я выдатна змірыўся з паваротам лёсу, з абсурднасцю смерці маёй жонкі з-за таго, што перад ёй падскочыў бязмоўная жывёліна. Я мог бы з гэтым змірыцца. Але ўсё было зусім не так".
  
  Міма праносіцца машына, рэзка тармозіць, калі кіроўца заўважае патрульную машыну грамадскай бяспекі і уніформу.
  
  “ Джон, мы ведаем адзін аднаго шмат гадоў.
  
  "Гэта факт".
  
  Яго нерашучасць, мова яго цела кажуць аб тым, што трэба будзе яшчэ адна лекцыя.
  
  “Калі я ўбачыў цябе ўвечары пасля таго, як гэта здарылася, ты прынёс скрынку? Ты такой: 'Добра, добра. Дзякуй, што зрабіў гэта'. Як быццам я вяртаў набор інструментаў. Я думаю, гэта можна спісаць на шок. Але цяпер тое ж самае. Ты сдерживаешь свае пачуцці, Джон. Мне здаецца, ты занадта шмат хаваеш. Гэта нядобра для цябе."
  
  “ Што ты маеш на ўвазе, Тэры?
  
  "Я не псіхіятр, але ты думаеш, што ёсць шанец, што ты ўсё гэта робіш", — ён махае ў бок абломкаў" — "так што табе не абавязкова згаджацца з тым, што яе больш няма?" Апошнія словы вымаўляюцца шэптам. “Табе варта было б быць дома і гараваць. Чорт вазьмі, цябе варта было б крычаць. Я б гараваў".
  
  Пры гэтых словах паўстала ўспамін: мой дзядзька сядзіць на маёй ложка.
  
  “ Джоні, я павінен табе сёе-тое сказаць. Гэта нялёгка. Але я павінен.
  
  Я спакойна сказаў яму: “Добра. Працягвай".
  
  І ён гэта зрабіў.
  
  Цяпер я скажу Тэры, “я не разгуливаю, як быццам нічога не здарылася. Я гуляю як-то вельмі дрэннае здарылася, і мне трэба высветліць, што."
  
  "Питербилт" выяўляе міма масіўны кантэйнер з хуткасцю шэсцьдзесят міль у гадзіну. Лісце і пыл кружацца вакол нас. Тэры узважвае свае словы, як швачка перад кроем рулона воўны. “ Джон, у нас у акрузе Мартинсвилл адбылося ўсяго некалькі забойстваў з тых часоў, як я надзеў значок.
  
  Дзевяць гадоў, наколькі я памятаю.
  
  “ І яны размешчаны на невялікім адлегласці адзін ад аднаго. Верагоднасць двух забойстваў за месяц?
  
  “ Ты маеш на ўвазе дзяўчыну, патанулую ў рацэ?
  
  Ён ківае.
  
  Я кажу: "Ты подбрасываешь манетку, можаш атрымаць дзесяць арлоў запар".
  
  “ Аддаю табе належнае. Але паслухай. Забойства простае. Вар'яты пад кайфам страляюць у іншых вар'ятаў пад кайфам. Былыя страляюць у былых з аднаго з пяці тысяч пісталетаў, якія ёсць у нас у акрузе. А вы бачылі навіны на днях? Той хлопец з Арызоны? Застрэліў іншага студэнта, а затым і сябе пасля таго, як нёс нейкую лухту пра чысьціню белай расы. А хлопец з Агаё на мінулым тыдні? Забіў мусульманскага святара. Злачынствы на глебе нянавісці. Вось хто забівае людзей. Што ты хочаш сказаць, прастрэленыя шыны і алені? Гэта не тое, што адбываецца, калі людзі становяцца забойцамі ".
  
  У яго словах што-то ёсць. Гісторык ўва мне думае пра тое, як пачынаюцца вайны. Большасць з іх разгортваюцца ў адпаведнасці са знаёмымі — нават шаблоннымі - ўмоўнасцямі дзеянні і рэакцыі. Але гэта не значыць, што тут няма выкідаў.
  
  “Тэры, порадуй мяне яшчэ раз. Калі з гэтага нічога не выйдзе, то так таму і быць".
  
  Я думаю, каб яшчэ больш пераканаць яго, я павінна выклікаць слёзы або прымусіць свой голас завагацца, прапанаваць эмоцыі, якіх, па яго думку, яму не хапае. Я нават спрабую. Але гэтага проста не адбываецца.
  
  Замест гэтага я проста гляджу на яго, прыпадняўшы адну брыво.
  
  OceanofPDF.com
  
  8
  
  Мы знаходзімся ў краме Quick Mart на скрыжаванні шашы 420 і Палмер-Маунтин-Роўд.
  
  За прылаўкам стаіць ўладальнік, кудлаты хлопец дзе-то за гранню сярэдняга ўзросту. У яго жоўтыя зубы і вечна незадаволены выраз твару. Мне прыходзіць на розум слова "лысуха". У гэтай частцы акругі няма гандлёвых цэнтраў, таму я мяркую, што тут квітнее бізнэс. Тут, безумоўна, ёсць чым назапасіцца, стэлаж за стэлажом, ад лекаў да ліхтарыкаў, ад пастак для Хавахарта да ўсіх відаў нездаровай ежы, прадстаўленай на рынку, сярод якіх, падобна, больш за ўсё месца на паліцах займае вяленае мяса.
  
  Тэры пытаецца: “Харві. У ноч той аварыі, калі на гары загінула жанчына, ты працаваў?"
  
  “Працую ўвесь час, так, сэр. Усё, што я раблю. Працую, працую. Знайсці дапамогу, чорт вазьмі, немагчыма. Я маю на ўвазе, надзейную дапамогу".
  
  "У вас добры від на 420-й".
  
  “ Я ведаю. "І ён выглядвае ў акно, каб даказаць гэта.
  
  “ Ты бачыш якія-небудзь грузавікі каля дзевятага або дзясятага? Я кажу пра пікапах.
  
  Харві закатвае вочы. “ Ты здзекуешся нада мной, Тэры. Ды добра. Наколькі я памятаю?
  
  Тэры паказвае на відэакамеру ззаду сябе. “ Гэта спрацавала?
  
  “Ёсць, але гэта там у асноўным для таго, каб трымаць панкаў на прамой і вузкай дарозе. Можа, паказаць пробліск дарогі. Я не ведаю ".
  
  Мы заходзім у мужчынскую пячору, якая з'яўляецца бэк-офісам Харва, дзе пахне цыгарэтным дымам і целам, якія мяжуюць з невыносным. Тым не менш, гэта варта таго, каб пацярпець. Харві паказвае зняты матэрыял, і вы можаце выразна бачыць скрыжаванне. Харві вяртае відэа да дня аварыі, і Тэры бярэ кіраванне на сябе. Згодна з хронометражу, за паўгадзіны да смерці Пакс белы пікап пад'ехаў да месца аварыі па шашы 420. І за той час, якое спатрэбілася б, каб даставіць труп аленя, ён з'ехаў назад.
  
  Я кажу: “Паглядзі на час. Кіроўца не мог быць стралком".
  
  “ Стралок? - Пытаецца Харві.
  
  "Ты атрымаў —" я пачынаю пытацца Тэры, які запісвае нумар біркі, што робіць мой пытанне спрэчным.
  
  Мы глядзім астатнюю частку запісы, але на 420-м няма іншых машын, пакуль машыны хуткай дапамогі не пад'язджаюць да схіле гары ў сувязі з аварыяй.
  
  "Белы пікап", - кажу я. “Калі на кузаве ёсць кроў аленя, гэта доказ — калі яна супадае з тым, што знайшлі на дарозе. ДНК".
  
  "Гэта частка праўды, але што было б больш карысна, так гэта праверыць хлопца, якому належыць гэты грузавік, перш чым мы націснем на кнопку".
  
  Я ўражаны гэтай ініцыятывай. "Добра".
  
  “ Стралок? - Зноў пытаецца Харві.
  
  "Нічога асаблівага", - кажа Тэры. Ён друкуе на сваім тэлефоне і праз імгненне хмурыцца. "Хм".
  
  "Што?"
  
  “ Грузавік належыць Тодду Штольцу. Ведаю яго. Час ад часу дастаўляў непрыемнасці. Але, прызнаю, мужчына - прыроджаны паляўнічы. Калі вам патрэбен алень не ў сезон, а зараз менавіта ён, ён ваш памочнік. Я падымуся да яго дадому, пагаворым."
  
  Пакуль мы ідзем да дзвярэй, Тэры дзякуе озадаченного, а цяпер і устрывожанага Харва.
  
  Я кажу: "Я пайду за табой".
  
  Тэры лыпае. “Не, ты не будзеш. Гэта становіцца настолькі дзіўным, што нам трэба быць асцярожнымі".
  
  "Я ўжо іду".
  
  "Няма".
  
  “ Гэта мая жонка памерла, Тэры.
  
  Ён хмурыцца, але я не шкадую, што разыграла гэтую карту.
  
  Пасля паўзы ён пытаецца: "У цябе з сабой?"
  
  Я не разумею.
  
  “Выраз твайго твару ў значнай ступені адказвае мне. Але для яснасці: я пытаюся, прышпілены ці ты рамянямі — у цябе кірпаты нос, пісталет?"
  
  "Госпадзе, няма".
  
  Ён уздыхае. “Добра. Але ты застанешся ў машыне".
  
  "Дамовіліся".
  
  Паўгадзіны праз мы узбіраемся на труднопроходимый пагорак, міма прыдарожных вітрын з навіны бытавой тэхнікай, звычайнага смецця, матраца ў абуральных плямах, які можна ўзяць бясплатна.
  
  Ён згортвае на бакавую дарогу і спыняецца. Скрозь кусты бачны домік Тодда Штольц, прыкладна ў пяцідзесяці футаў ад нас. Гэта такое месца, дзе можна чакаць, што "час ад часу парушальнік спакою" будзе жыць. Рознакаліберная чарапіца на даху. Ашалёўка з вагонкі брудная і зеўрала і прымацаваная таннымі жалезнымі цвікамі, галоўкі якіх акружаны малюсенькімі арэолам іржы. Перад уваходам ёсць веранда, на якой стаяць крэсла-пампавалка, халадзільнік і двуствольное стрэльбу руляй уверх. У двары іржавеюць металічныя якара, трубы і шасцярні, алейныя бочкі, скрынка перадач. Гэта міні-версія Evan's Scavenge and Scrap.
  
  Адзін нязвыклы элемент дэкору: куча костак і аленевых рагоў, вялікіх і маленькіх, знаходзіцца на адлегласці ад плевка крэслы-пампавалкі.
  
  Перад домам стаіць патрапаны белы F-150 мужчыны, які стаіць на кавалку примятой травы, які служыць паркавальнай паласой.
  
  Тэры выходзіць з машыны і глядзіць у мой бок.
  
  Я падымаю рукі, нібы здаючыся. Я застануся на месцы.
  
  Тэры рухаецца асцярожна, трымаючы руку бліжэй да пісталета. Ён зазірае ў кузаў грузавіка і кабіну, а затым падыходзіць да ганка. Ён адкрывае драбавік, дастае і кладзе ў кішэню дзве гільзы. Затым ён падыходзіць да дзвярэй. Адышоўшы ў бок, каб, я мяркую, яго не падстрэлілі праз панэль, ён стукае. Потым яшчэ раз. Адказу няма.
  
  Ён паварочваецца да мяне, паціскаючы плячыма.
  
  Я парушаю асноўныя правілы і выходжу з машыны, і Тэры, здаецца, не пярэчыць супраць гэтага.
  
  Я далучаюся да яго і кажу: "Ідзі ўнутр".
  
  “Пенсія. Я цаню гэта".
  
  А Ордэр.
  
  Менавіта тады я чую гук якая льецца вады. Я падыходжу да бакавой сцяны дома і бачу невялікі каскад, сьцякае паміж сайдынгам і падмуркам з шлакоблоков. Там сабралася вада, і ручай, выгінаючыся, зольлю сцякае ў зарослую хмызняком траву за домам.
  
  Тэры далучаецца да мяне.
  
  "Гэта што-то значыць?" - Пытаюся я.
  
  "Складаць?"
  
  “ Верагодная прычына зайсці ўнутр.
  
  “Няма. Гэта з'яўляецца верагоднай прычынай для выкліку сантэхніка".
  
  Я падыходжу да бакавога акна, але яно занадта высока, каб нешта разглядзець. Я знаходжу сіні пластыкавы скрыню з-пад малака і, перавярнуўшы яго, кідаю пад акно. "Гэта процізаконна?"
  
  “Я не думаю, што прысяжныя прызнаюць цябе вінаватым у подглядывании, Джон. Але гэта супраць смарта. Мужчына - паляўнічы на аленяў і па-чартоўску добры стралок ".
  
  Я ўсё роўна залажу на скрыню.
  
  "Джон!"
  
  Я зазіраю ўнутр. Я кажу: "Чорт".
  
  OceanofPDF.com
  
  9
  
  Тэры выбівае дзверы нагой.
  
  Ён паспрабуе высветліць, ці можна выратаваць Тодда Штольц або няма.
  
  Аднак, мяркуючы па тым, што я мімаходам убачыў, я амаль упэўнены, што гэта апошняе. Цела было разадзьмутым і такім жа белым, як фарфоравая ванна, у якой ён плаваў.
  
  Тэры выходзіць на вуліцу, выцягваючы з кабуры тэлефануе тэлефон. Ён бярэ трубку і некаторы час слухае. “Дзякуй, Рут. А цяпер, не магла б ты злучыць мяне і спецыялістаў з месца злачынства?" Ён называе адрас. “І мне спатрэбіцца кіраўнік. Гэта Тод Штольц. Ён мёртвы ... Не ведаю, не ўпэўнены. Выглядае падазрона".
  
  Адключыўшыся, ён стаіць, упёршы рукі ў сцёгны, цэлых дзесяць секунд. Гэта вельмі доўгі час.
  
  “ Што падазронага? Я ківаю ў бок дома.
  
  “ У яго была рана на патыліцы. Як быццам ён паслізнуўся ў ванне і ўпаў. Толькі рана моцна сыходзіць крывёй, а край ванны толькі трохі сыходзіць крывёй.
  
  Мой смех рэзкі. “Такім чынам, цытую "няшчасны выпадак". Здаецца, у апошні час папулярны спосаб пазбавіцца ад каго-то".
  
  Я падыходжу да пікапу і зазіраю ў ложак.
  
  Тэры кажа: “Я паглядзеў. Аленевай крыві не было".
  
  - Там няма нічога, Тэры. Яно бездакорна чыстае. Ты мог бы ёсць з яго. "Я фыркаю. “ Тод Штольц вырабіў на вас уражанне чалавека, які мые ложка сваіх пікапаў адвельвальнікам?
  
  "Ён гэтага не робіць".
  
  “ А адбельвальнік выдаляе ДНК, ці не так?
  
  “ Мяркую, што так. Не ў маёй кампетэнцыі.
  
  “ Значыць, няма ніякай магчымасці супаставіць сляды аленевай крыві ў грузавіку з плямай у сярэдзіне нумары 420. У вас усё яшчэ ёсць якія-небудзь сумневы адносна забойства?
  
  Ён не адказвае на пытанне, але кажа: “Той званок, які я атрымаў хвіліну назад? Ты ўпэўнены наконт сутычкі Пейшенс з тым хлопцам? Гісторыя з дарожнай лютасцю?"
  
  "Так і ёсць".
  
  “Ніякіх запісаў аб якіх-небудзь паведамленнях. Ні ў акрузе, ні ў паліцыі Купера".
  
  “Яна сказала, што ў патэлефанавала ў паліцыю, распавяла ім пра гэта. Дала ім нумар яго машыны ".
  
  “ Нічога асаблівага ў гэтым няма.
  
  "Магчыма, паколькі гэта былі проста словы, і нічога фізічнага, афіцэр не напісаў рапарт".
  
  “ Можа быць. Мы б занеслі гэта ў наш кампутар. Купер на прыступку ніжэй стараннага. Але не кажы ім, што я так сказаў. Добра, Джон, на дадзены момант я пагаджуся з тваёй тэорыяй. Дапусцім, гэты кіроўца-разбойнік абвешчаны падазраваным. Хто гэты твой сталічны Нехта, які хацеў яе смерці?"
  
  "Чалавек у шэрым," кажу я рассеяна. “ Хто б гэта ні быў.
  
  Тэры кідае погляд на дом. “ Такім чынам, дзве смерці цяпер роўныя тром. Магчыма, якое-то час усе кідаюць манету будуць гуляць арламі. Ён паварочваецца да мяне. “Што я хачу сказаць, Джон, так гэта тое, што цябе, магчыма, варта паклапаціцца аб сабе. Можа быць, ты разварушыў гняздо. Сцеражыся шэршняў".
  
  OceanofPDF.com
  
  10
  
  Дома, ранні вечар. Цвыркуны і жабы-быкі скардзяцца або клічуць сабе таварышаў, і ветрык дзьме з абодвух бакоў, пяшчотна дакранаючыся правага боку майго твару, затым левай.
  
  Я забіраю пошту, заходжу ў дом, прымаю душ і пераапранацца ў спартыўную вопратку. Я падымаюся па лесвіцы і іду ў канец калідора, у кабінет Пакс. Я саджуся ў яе крэсла, чую знаёмы скрып і гляджу на намаляваных ёю супергерояў. Яны зробленыя груба, як малюнкі, якія школьнікі малююць на вітрынах крам на дзень усіх Святых, традыцыя Дуврских пагоркаў. Арчы -Бэтмен, Зялёны ліхтар, Бэтмен, Цуда-жанчына . . .
  
  Мой погляд спыняецца на маленькім фикусовом дрэўца, якое было жывым толькі дзякуючы Пакс. Я думаю, што яно ўжо памерла.
  
  Я думаю: як ціха ў доме для аднаго чалавека, цішыня, якая парушаецца толькі падкрэсленым шэптам рухавікоў кандыцыянераў і бытавой тэхнікі, скрипами і пстрычкамі асядаюць дрэва.
  
  Я дастаю з кішэні аднаразовы тэлефон, які Тэры Гарнер выявіў на гары Палмер. І, ды, сярод блытаніны правадоў у верхнім скрыні яе стала ёсць падыходнае зарадная прылада. Я падключаю яго, і праз некалькі хвілін ён прачынаецца. Я ўводжу код, якім мы карыстаемся для нашых iPhone. Наша гадавіна, задам наперад.
  
  Няправільны пароль
  
  Я спрабую некалькі іншых, якія мы выкарыстоўвалі ў мінулым.
  
  Пасля пяці разоў:
  
  Сістэма заблакаваная.
  
  Тэлефон цяпер служыць дзвярным замкам, але я прыбіраю яго ў скрыню стала. Гісторыкі неахвотна выкідваюць якой-небудзь артэфакт, якім бы нямым ён ні здаваўся.
  
  На працягу дзесяці хвілін я праглядаю паперы на яе стале, скрыні, не ўпэўнены, што шукаю, акрамя падказкі да Чалавека ў Шэрым.
  
  І праз некалькі хвілін я, магчыма, што-небудзь знайду. На рагу яе стала ляжыць папка з справамі, у якой прыкладна тры цалі рахункаў, карэспандэнцыі і іншых дакументаў. Першае, што я там знаходжу, - гэта чэк з крамы. Р. Джонсан, апраўленне і мастацтва. Эдвардс Мілс, маленькі гарадок прыкладна ў паўтары гадзінах язды адсюль.
  
  Відавочна, Пакс выбрала што-то для афармлення ў рамку. Яна, безумоўна, была крэатыўнай — дзёрзка знявечаныя сцены і ўсё такое, — але яна рэдка малявала або зарисовывала ў нататніку або малявала што-небудзь, якое патрабуе ў абрамленні. Падобна на тое, праца была гатовая на наступны дзень пасля яе смерці. Яна ніколі нічога не згадвала пра гэта, але, хоць мы дзяліліся многім, мы не дзяліліся ўсім.
  
  Унізе квітанцыі напісана ад рукі развітальнае зварот:
  
  КСОХО, Р.
  
  Такім чынам, на парадку дня на заўтра: паездка ў Эдвардс Мілс.
  
  Я кладу квітанцыю ў кішэню і уношу астатнія справы ўніз.
  
  У халадзільніку я бачу запяканку з індычкі Брук. Усё яшчэ не галодная, можа быць, пазней. Я наліваю келіх белага віна і пачынаю разбірацца з хатнімі паперамі, аплачваючы рахункі, укладваючы іх у канверты, наляпляючы маркі. Тыя, якія не павінны быць аплачаны ў бліжэйшы час, я адкладаю ў бок. Я отпиваю яшчэ віна, а затым праглядаю пошту, якую толькі што атрымала.
  
  Я пачынаю сартаваць іх па трох катэгорыях: рахункі, смецце і паштоўкі з выразам спачуванні — апошнія лёгка вызначыць, не адкрываючы, улічваючы іх памер і форму, а таксама адсутнасць якіх-небудзь новых святаў. Калі-небудзь я іх адкрыю. Ці няма.
  
  Затым я ускрываю канверт, адрасаваны "Міс Пейшенс Адзісан". Паштовы штэмпель - Гринвилл Стейшн, гарадок на захад ад Эдвардс Мілс.
  
  Я вымаю і чытаю ліст, якое ляжыць ўнутры.
  
  Я планую другую паездку, якую ўчыню заўтра.
  
  OceanofPDF.com
  
  11
  
  Каб дабрацца да Эдвардс-Мілс, мне трэба праехаць праз Купер, дзе знаходзіцца Heart-in-Hand.
  
  Я быў там раней толькі адзін раз, каля двух тыдняў таму, калі ездзіў на гару Кеннесо, якая наогул не гара, але досыць крутая для добрай веласіпеднай прагулкі.
  
  Дабрачынны фонд займае вялікую вітрыну гандлёвага цэнтра — былой аптэкі, як аднойчы сказаў мне Пакс. Таксама тут ёсць кітайскі рэстаран, піцэрыя, манікюрных салон, магазін вейпинга. Цяпер я праязджаю міма гандлёвага цэнтра і ўяўляю машыну Пакс на стаянцы.
  
  Я ўспамінаю размову месячнай даўнасці. Пакс расчэсвала валасы, кожны вечар па сто разоў. Мы былі ў спальні, і яна глядзела на мяне — час ад часу — у трыпціх старадаўніх люстэркаў на сваім туалетным століку.
  
  “Я буду кімсьці накшталт кампаньёнкі. Я буду правяраць здароўе, вадзіць кліентаў на прыём да лекара і хадзіць за прадуктамі, калі яны не могуць вадзіць машыну. Што-то ў гэтым родзе. Часам рыхтую ежу ".
  
  “ На два дні? Табе прыйдзецца застацца на ноч?
  
  “Часам. Гэта дорага. Але гэтая частка штата недастаткова абслугоўваецца. Ім патрэбна дапамога людзей ".
  
  Я крыху памаўчаў. - Я буду сумаваць па табе.
  
  "Мілы, усяго пару дзён у тыдзень". Яна адклала шчотку і павярнулася да мяне. “Мне трэба гэта зрабіць. Гэта дапаможа мне захаваць розум".
  
  Яна сказала гэта горача, і я ёй паверыў.
  
  Неўзабаве я ўжо далёка за межамі "Сэрца ў руцэ" і еду па густа зарослай лесам частцы графства. Тут дарога крыху выгінаецца, праходзячы праз пагоркі, падобныя на гару Палмер, у некаторых месцах з пераходамі. І з-за гэтага я не ўпэўнены, што за мной сочаць, хоць мелькам бачыў машыну. Цёмная, можа быць, чорная — як у Мужчыны ў Шэрым. Можа быць, іншага адцення. Я таксама думаю пра патрульнай машыне дэтэктыва Брэгга без апазнавальных знакаў.
  
  Пры расследаванні кожнага няшчаснага выпадку мы павінны складаць справаздачу для штата ...
  
  Пасля двух паваротаў ён ці яна працягвае пераследваць. Не, гэта недакладна. Не ў сэнсе наўмыснага пераследу. Гісторыкі павінны быць дакладнымі. Машына ззаду мяне едзе тым жа маршрутам, што і я. Гэта можа быць супадзеннем, а можа і намерам.
  
  Неўзабаве геаграфія становіцца прыгараднай, і з'яўляецца ўсё больш шашы і вуліц. Перш чым я паспяваю добра разгледзець машыну, яна паварочвае.
  
  Параноя.
  
  Хоць цяжка забыць папярэджанне Тэры аб шэршнях.
  
  Неўзабаве я паркуюся праз дарогу ад крамы R. Johnson Framing and Art. Гэта прасторны і ахайны крама на галоўнай вуліцы Эдвардс-Мілс, невялікага гарадка, вядомага восеньскімі экспедыцыямі па ўборцы лісця і тым, што тут знаходзіцца сапраўдны крыты мост, чырвоны і хісткі.
  
  Я стаю перад пякарняй, якая струменіць — я перакананы, дзякуючы дызайне — канцэнтраваныя водары карыцы і свежага хлеба. Я зазіраю ў багетную майстэрню кожныя некалькі хвілін, прыкідваючыся, што раблю тэлефонныя званкі.
  
  Я таксама гляджу па баках, на вуліцу. Ніякіх прыкмет Чалавека ў шэрым.
  
  Ўнутры крамы знаходзіцца уладальніца або менеджэр, жанчына гадоў трыццаці з невялікім, яе цёмныя валасы сабраны ў пучок, як у балерыны. На ёй чорныя штаны і фіялетавы топ. Я думаю, у яе ёсць татуіроўка на верхняй частцы грудзей, але гэта можа быць радзімая пляма або цёмная камея на тонкай ланцужку. Яна дапамагае кліенту.
  
  Ідзі навучыся чаму-небудзь, кажу я сабе. Гэтым выразам я часта заканчваю свае лекцыі. Відавочна, гэта стала маёй кароннай фразай у кампусе.
  
  Я вылажу з машыны і выходжу на душны паветра. У Новай Англіі можа быць гэтак жа горача, як на Поўдні. Жанчына за прылаўкам усё яшчэ з пакупніком, і калі я ўваходжу, яна усміхаецца і кажа: "Я зараз падыду".
  
  Я ўсміхаюся ў адказ і разглядываю шматлікія тавары. Падобна на тое, што тут працуюць напалову ў рамах, напалову ў мастацкай галерэі, некаторыя з выстаўленых на продаж работ даволі добрыя. У асноўным мясцовыя мастакі. Ёсць скульптуры, кераміка, карціны, эскізы. Таксама трохі тканіны — для вышывання і іншыя віды тканіны-носьбіта.
  
  Знакаміты крыты мост паслужыў крыніцай натхнення для тузіна мастакоў.
  
  Нарэшце транзакцыя кліента завяршаецца, і яна сыходзіць.
  
  "Ці магу я вам чым-небудзь дапамагчы?"
  
  "Хацеў бы ўзяць гэта ў рукі".
  
  Я працягваю ёй квітанцыю са стала Пакс.
  
  Яна кідае погляд, апускае яго і са словамі "О, Божа мой" выбухае слязьмі.
  
  
  “Я прачытала пра гэта ў газеце. Я была спустошана. Адзіны нумар, які ў мяне быў, быў яе мабільны, і ніхто не браў трубку". Рейчел Джонсан выцірае багатыя слёзы. “ Я адправіў табе ліст у паштоўцы.
  
  Ах, ляжыць у стосе - для чытання ці, што больш верагодна, падачы без адкрыцця.
  
  Цяпер яна сціскае маю руку. “Мне так шкада. Гэта так жудасна".
  
  Таблічка "Адкрыта" заменена на "Закрыта", і мы сядзім па абодва бакі прылаўка. Побач з намі гравюра, якую Пакс замовіла ў рамцы, якая паказвае Новы Арлеан, недарагая, масавага вытворчасці. Мы абодва п'ем гарбату. Што-то з імбірам. Я бачу фатаграфію на сцяне ззаду яе — у добрай рамцы, вядома. На ім Рэйчал, нядаўна знятая, і двое дзяцей, хлопчык і дзяўчынка, гадоў сямі і дзесяці. Цёмны сілуэт пад яе шыяй - не камея, а чорны камень, магчыма, анікс.
  
  Здаецца, яны з Пакс сустрэліся выпадкова і пасябравалі за ўсё за месяц. Я не памятаю, каб Пакс згадвала яе. Але, зноў жа, гэта нядзіўна. Яна з гатоўнасцю завадатар сяброў. З гэтай пары яна была экстравертом, я - яе супрацьлегласцю.
  
  Літара "R" на квітанцыі прызначана для Рэйчел, а "XOXO" не было дададзена па тых прычынах, па якіх я меркаваў, што гэта магло быць.
  
  “Мы адразу зладзілі. Ты ведаеш, як гэта адбываецца? Каля шасці месяцаў таму я перажыў кашмар разводу. Прынц Цемры. Подлы, абразлівы. Сцвярджаў, што ён былы вайсковец і, ведаеце, у яго было посттраўматычнае разлад. Я хацеў, каб яго вылечыць. "Поціск плячыма. “Усё хлусня. Яго дыягназ абвяшчаў, што ён быў мудаком. Слава Богу, я атрымаў поўную апеку плюс змест, што ў значнай ступені кажа вам усё, што вам трэба ведаць пра яго. О, я дадам коду. Ён скраў маё заручальны пярсцёнак і падарыў яго сваёй двадцатидвухлетней дзяўчыне ". Яна усміхаецца. “Прабач. Я працягваю і працягваю, сапраўды гэтак жа, як я рабіла з Пейшенс. Я некалькі разоў нахіляў яе вуха.
  
  “ Не турбуйся. Мне цікава. Дзе ты з ёй пазнаёміўся?
  
  “ У пякарні праз дарогу. Яна была ў горадзе, сустракалася з кліентам дабрачыннай арганізацыі, у якой працавала.
  
  - Яна ніколі не згадвала аб працы ў "Эдвардс Мілс".
  
  “Яна не заўсёды была тут па справах. Усяго некалькі разоў. Яна прыносіла фатаграфіі для апраўлення, і мы пілі каву і размаўлялі. Проста дзявочаму размовы ".
  
  "Фатаграфіі?" Падкрэсліваючы множны лік. Я ківаю ў бок гравюры з Новага Арлеана. "Былі і іншыя?"
  
  “Я зрабіў пяць з іх, я думаю. Зрабіў ёй групавую зніжку". Сумная ўсмешка.
  
  Я на імгненне замолкаю. “ Яна не прынесла іх дадому.
  
  "О, гэта былі падарункі для кліентаў".
  
  Рэйчэл распавяла мне, што раз у тыдзень Пакс прыносіла чарговую гравюру для афармлення ў рамку. "Я думаю, яна часта знаходзіла іх у антыкварных крамах", - працягвае яна. “Гэта былі не самыя лепшыя гравюры. Але яны былі жыццярадаснымі. Яркімі. Яна сказала, што большасць людзей, да якіх яна звярталася, жылі ў даволі маркотных месцах, без асаблівых упрыгожванняў. Яна дапамагла б ім павесіць на сцяну. Міла з яе боку. "
  
  Я азіраюся. “ У вас тут добры магазін.
  
  “Мне гэта падабаецца. У Edwards Mills я ўяўляю Apple, а кампанія Betty's Framing and Gifts, што вышэй па вуліцы, - Microsoft ".
  
  "У адзіночку?"
  
  "Генеральны дырэктар, акцыянер, савет дырэктараў і рабочая сіла". Яе вочы іскрацца, калі яна злёгку смяецца. "Я крыху дапамагаю на Каляды, калі жудасныя эльфы і алені ў клетку прадаюцца як гарачыя піражкі, але ў астатні час гэта ў значнай ступені мой клопат".
  
  Я плачу за працу над кадрам і кажу ёй, што было прыемна пазнаёміцца. Затым я раблю паўзу і прамаўляю рэплікі, якія прыдумаў і рэпетыраваў тузін разоў. “О, у мяне пытанне. У Пейшенс быў адзін у гэтай частцы акругі. Ён прыехаў на пахаванне і даў мне свой нумар тэлефона, але я страціла яго. Я хацела б з табой звязацца. Рост шэсць футаў адзін ці два цалі, светлыя валасы, даволі добрая фігура. Носіць сонцаахоўныя акуляры-авіятары. Яна калі-небудзь была тут з ім?"
  
  “ Не, яна заўсёды была адна.
  
  Калі я цягнуўся да рамцы, Рэйчал абдымае мяне і моцна прыціскае да сябе. “Ты справішся з гэтым. Я ведаю, што справішся". Яна працягвае мне адну з картак крамы. “ Калі табе што-небудзь спатрэбіцца, Джон, проста дай мне ведаць.
  
  OceanofPDF.com
  
  12
  
  Гринвилл-Стейшн - стары горад, які балансуе паміж убогасцю і мудрагеліста, суадносіны вагаецца ў раёне шасцідзесяці да сарака. На кожную пякарню, кніжны магазін і антыкварную краму даводзіцца цьмяная былая млын, склад, на якім захоўваецца толькі пыл, аднайменная чыгуначная станцыя, закінутая і, верагодна, невыкарыстоўваемых з часоў паравоза. Пірс удаецца ў раку дан-Онейда, якая з некаторай хуткасцю рухаецца да бетоннай плаціны вышынёй каля трох футаў і не служыць ніякай мэты, наколькі я магу зразумець.
  
  Я пайшоў у "Эдвардс Мілс" з-за квітанцыі абдымашак і пацалункаў. Я прыйшоў сюды з-за лісты Пакс, якое я выявіў мінулай ноччу.
  
  У канверце былі дзве складзеныя двадцатидолларовые купюры. І запіска на фірменным бланку гасцініцы "Мэйн-стрыт Інаў" на Гринвилл-Стейшн, надрукаваны буйным шрыфтам.
  
  Міс Эддисон,
  
  Пакаёўка знайшла гэта ў вашым нумары пасля таго, як вы выпісаліся. Павінна быць, хто-небудзь з вас дваіх выпусціў іх. Прыходзьце да нас зноў!
  
  Горад большы, чым Эдвардс Мілс, таму мне даводзіцца паркавацца ў квартале ад гасцініцы. Да таго часу, як я дабіраюся туды, я ўвесь вспотеваю і атрымліваю асалоду ад кандыцыянерам. Гэта старое ўстанова, і я не чакаў такога моцнага ўзроўню прахалоды. Утульны вестыбюль у асноўным аздоблены ружова-белым і паліраваным чырвоным дрэвам. Старадаўнія малюнкі пяром і тушшу ўпрыгожваюць сцены, абклееныя паперай з узорам пэйслі. Прадавец, які, як мне здаецца, трохі падобны на Эдгара Аллана Па, ківае.
  
  "Прывітанне," кажу я.
  
  "Вас цікавіць пакой?"
  
  “Няма. Проста ў мяне ёсць пара пытанняў". Я паказваю яму фатаграфію Пакс. “Вы памятаеце гэтую госцю? Міс Эддисон".
  
  “Вядома. Я думаю, яна займалася тут нейкай дабрачыннай дзейнасцю".
  
  “ Я ведаю, што яна была не адна.
  
  Адзін з вас дваіх ...
  
  Ён глядзіць на маё заручальнае кольца. Ён робіць высновы прама як дэтэктыў Эдгара Аллана.
  
  "О, прывітанне, сэр... "
  
  Гэта сюжэт фільма нуар. І ён не хоча ў гэтым удзельнічаць. Я рады, што ён не чуў, што Пакс мёртвы. Мая знешнасць у спалучэнні з гэтым інтэлектам можа прывесці да аднаго-двух няёмкім момантах. І нават можа скончыцца выклікам у паліцыю.
  
  Я разважаў, ці не пакласці стодаляравыя банкноты — пяць штук — у канверт. Але раздаваць іх адну за іншы на прылаўку здаецца больш драматычным.
  
  Гэта, безумоўна, эфектыўна.
  
  Яны знікаюць у яго кішэні. “ Я не хачу непрыемнасцяў.
  
  “Ніякіх праблем. Усё ў парадку. Ён быў белым, вышэй шасці футаў, са светлымі валасамі, добрай фігурай?"
  
  "Ага".
  
  “ Сонцаахоўныя акуляры?
  
  “ Быццам авіятара, ці ведаеце.
  
  "У шэрым пінжаку?" Рызыкоўна, але я спрабую.
  
  “ Можа быць. Я не ведаю.
  
  “ Як часта яна спынялася тут?
  
  “ Кожны чацвер на працягу апошніх трох-чатырох тыдняў. Часам і ў пятніцу таксама.
  
  “ І ён быў з ёй усё гэта час?
  
  "Я сапраўды не магу табе сказаць".
  
  “ Што мяне цікавіць, так гэта імя і адрас.
  
  “Містэр, на самай справе, у мяне няма імя. Ён не быў зарэгістраваны. У нас няма бара або рэстарана, таму няма запісаў па крэдытных картах".
  
  “ Што-небудзь яшчэ вы можаце ўспомніць аб ім?
  
  Здаецца, я пачынаю губляць сведкі. Але захоўваць маўчанне і проста глядзі яму ў вочы. Ён адводзіць погляд. “Татуіроўка. На ўнутранай баку запясці".
  
  "З чаго гэта было зроблена?"
  
  "Ліст".
  
  Я дастаю свой тэлефон і загружаю фатаграфію ліста гінкго. Гэта малюнак, які мог паслужыць мадэллю для татуіроўкі на лодыжцы маёй жонкі, - другая раздрукоўка, якую прапанаваў судмедэксперт, седзячы, нахіліўшыся наперад, побач з пластыкавымі кветкамі.
  
  “Так. Гэта было ўсё". Ён робіць паўзу, і тэрмін яго дзеяння скончыўся. "Гэта ўсё, што я раблю для цябе". Ён дзёрзкі.
  
  Я оглядываю яго. Я вырашаю, што ён кажа праўду. Прафесара пастаянна расследуюць магчымы плагіят і спісванне студэнтаў; мы усваиваем мову цела падману ў пачатку нашай кар'еры.
  
  Я дзякую яго і выходжу на вуліцу, пакідаючы яго з пікантнай гісторыяй для яго жонкі за вельмі смачным вячэрай, за які я толькі што заплаціў.
  
  У машыне я папраўляю сваю кашулю-пола, выпацканае потым, і ўключаю кандыцыянер на поўную магутнасць. Затым вяртаю галаву да адпачынку, пераварваючы навіны.
  
  Думаючы пра Чалавека ў шэрым ...
  
  І, да майго шоку, з гэтай думкай я бачу яго.
  
  Наперадзе мяне грузавік з дастаўкай марожанага ад'ехаў ад тратуара і ўліўся ў паток машын, паказаўшы чорную машыну. Ён на кіроўчым сядзенне, яго характэрныя сонцаахоўныя акуляры накіраваны ў мой бок. Ён ішоў за мной сюды - усю дарогу ад Дуврских пагоркаў. Такім чынам, я заўважыў яго.
  
  Мужчына, здаецца, замірае, што наводзіць на думку аб тым, што ён гэтак жа, як і я, здзіўлены гэтым выпадковым позіркам зверху ўніз.
  
  Ён хутка ўбудоўваецца ў паток машын, не сигналя, падразаючы іншую машыну. Я пристегиваю рэмень бяспекі. Мне патрабуецца хвіліна, каб вывесці пазадарожнік з цеснага паркавальнага месца. Затым я націскаю на газ. Тут, у горадзе, абмежаванне - дваццаць пяць. Аднак, не заўважыўшы паліцыі, я павялічваю хуткасць да сарака, затым да пяцідзесяці, аб'язджаючы каго-то ў забароненай зоне. Па-дурному. Але сірэн не было.
  
  Неўзабаве я выязджаю з горада, і абмежаванне хуткасці павялічваецца да сарака пяці, а для мяне - да шасцідзесяці.
  
  Удалечыні я бачу машыну. Думаю, яна чорная. Павінна быць, гэта ён. Я набіраю семдзесят.
  
  Праз чвэрць мілі я падымаюся на ўзгорак і на грэбні выяўляю перад сабой пустую дарогу, зусім без машын. Я притормаживаю на скрыжаванні, дзе група людзей выйшла прагуляцца. Барадаты мужчына, які можа апынуцца стройным Санта-Клаўсам з растрапанымі валасамі, барадой і румянымі шчокамі. З ім мажны мужчына ў касцюме з каўнерыкам святара. Цяжарная жанчына з заплетенными ў касу валасамі і ў мешковатом карычневым сукенка выгульвае лабрадор-рэтрывер.
  
  Я спыняюся. “ Прашу прабачэньня?
  
  Яны паварочваюцца.
  
  “Тут толькі што праехаў чорны седан. Ён урэзаўся задам у маю машыну на стаянцы і з'ехаў. Вы яго бачылі?"
  
  Троіца глядзіць адзін на аднаго. Вялебны кажа: “Мне шкада, што так атрымалася, сэр. Гэтаму няма апраўдання. Ну, там была машына. Але я не звярнуў на гэта ніякай увагі.
  
  Жанчына: “Усё адбывалася хутка, занадта хутка, як мне здалося. Цёмна. Магчыма, гэта быў чорны колер".
  
  Худы Санта прапануе: “Гэтая дарога выведзе вас на аўтамагістраль паміж штатамі. Іду ў заклад, ён накіроўваецца ў той бок. Ну, ведаеш, заблудзіцца ў корку. Ты патэлефанавала ў паліцыю?"
  
  "Я хацеў спачатку забраць яго талерку". Імправізацыя даецца лёгка.
  
  Я дзякую іх і выязджаю на дарогу, сам накіроўваючыся да шашы, хоць цяпер якая перавышае ліміт усяго на пяць міль.
  
  
  У сем вечара таго ж дня я вяртаюся дадому.
  
  Я здзіўлены, што ні Тэры Гарнер, ні дэтэктыў Брэгг не патэлефанавалі. Магчыма, яны схіляюцца да высновы, што мая тэорыя - лухта.
  
  Алені і сляды ад заносаў ...
  
  Я выкідаю з галавы супрацоўнікаў праваахоўных органаў і вяртаюся ў кабінет Пакс.
  
  На заданні. Я збіраюся ўсталяваць асобу палюбоўніка маёй жонкі.
  
  Аднаразовы тэлефон заблакаваны, яе iPhone і кампутар зніклі. Ён, вядома, скраў іх, каб ліквідаваць любыя доказы іх сувязі. Такім чынам, я правяду сваю гістарычную дэтэктыўную працу старамодным спосабам. Афармленне дакументаў. Я знайду ліст, падарунак у падарункавым канверце, паштовую паштоўку з яго імем.
  
  Мая кніга аб метадах гістарычнага даследавання тлумачыць метад, з якім я прытрымліваюся. Я разглядаю кожную хвіліну гісторыі, а не эпохі, пазбягаючы сумных, навадных жах абагульненняў. Мікра, а не макра. Вы можаце казаць пра "балканскіх хваляваннях", якія прывялі да крывавай бойні Першай сусветнай вайны, і не памыліцеся. Але я б палічыў за лепшае паказаць на тое, што ў 11.15 раніцы 28 чэрвеня 1914 года ў раманскім горадзе Сараева эрцгерцаг Франц Фердынанд быў жывы, а ў 11.30 раніцы ён быў мёртвы, забіты забойцам Гаўрыла Прынцыпам, які выкарыстаў паўаўтаматычны пісталет калібра 380 бельгійскага вытворчасці. І затым вы глядзіце на кожную з костак даміно, якія падалі адна за іншы, дзень за днём, пакуль 5 жніўня 1914 года не прагучаў першы гарматны стрэл у Порт-Філіп-Хедс, Мэльбурн, Аўстралія.
  
  Цяпер я выкарыстоўваю штохвіліннай падыход. Старанна вывучаю кожны прадмет у офісе Пакс, не прапускаючы ні аднаго прапановы, фразы, фатаграфіі або малюнка без майго разгляду.
  
  Часам гэта жудасна сумна. Часам вы наторкаецца на каштоўны камень.
  
  Як сёння ўвечары. Праз чатыры гадзіны я знаходжу фатаграфію.
  
  Яно старое — шасці або сямі гадоў. У цэнтры малюнка мая жонка. Яе усмешка шырокая, і яе не прымяншаюць апушчаныя вочы Лэдзі Нізін. Побач з ёй, абдымаючы яе за плечы, стаіць Мужчына ў шэрым, хоць тут на ім чорная трыкатажная кашуля і карычневыя слаксы. І найбольш карысным, з пункту гледжання аналітыка, які вывучае кожную хвіліну гісторыка, з'яўляецца яшчэ адзін факт: трэці чалавек на фатаграфіі - Джанет Эддисон, малодшая сястра Пакс.
  
  OceanofPDF.com
  
  13
  
  Я б хацеў убачыць памочніка шэрыфа Гарнера або дэтэктыва Брэгга. Не маглі б вы сказаць ім, што Джон Тэлбат тут?"
  
  “Так, сэр. Проста сядайце". Жанчына ў форме ў шкляной клетцы робіць званок.
  
  Толькі я сеў на канапу ў вольным ад часопісаў вестыбюлі, як з'явіўся Брэгг.
  
  Мы паціскаем адзін аднаму рукі, і ён накіроўвае мяне ў нетры Офіса грамадскай бяспекі. На ім залаты бранзалет, якога я не заўважыла падчас яго першага візіту ў мой дом. Дзіўна, што кап носіць ўпрыгажэнні, хоць, памеркаваўшы, я не разумею, чаму я павінна так сябе адчуваць.
  
  Яго офіс здаецца ненашмат больш, чым у Тэры Гарнера у загоне для ворчунов, хоць з вокнаў адкрываецца від на траву, а не на асфальт.
  
  Я саджуся насупраць яго ў крэсла, якое не занадта зручна.
  
  “Я ведаю, хто гэта. Хто забіў маю жонку. Я толькі што атрымаў гэта ад сваёй нявесткі". Я працягваю яму раздрукоўку электроннага ліста, якое Джанет даслала мне пасля таго, як я падзяліўся з ёй знойдзенай фатаграфіяй.
  
  Прывітанне, Джон, спадзяюся, ты добра трымаешся.
  
  Госпадзе ... гэта Маркус Векслер. Пейшенс ніколі не расказвала табе пра яго? Ён быў яе босам у Food for Humanity. Яны сустракаліся некаторы час, шмат гадоў таму. Ён быў жорсткім. Я думаю, ён быў псіхапатам. Ён збіў яе пару разоў. Ён адправіў яе ў бальніцу. Яна высунула абвінавачванні. Ён правёў некаторы час у турме.
  
  Ах, мая сястра. Памятаеш гісторыю пра военачальнике, якую я распавядаў? Яна была мужна — дзеля іншых. Але яна ніколі не клапацілася пра сябе. Яна любіла дрэнных хлопцаў ... і паплацілася за гэта. Векслер быў не адзіным, але ён быў горшым. Так па-чартоўску дзіўна — ён працаваў у дабрачыннай арганізацыі, дапамагаў галодным і бедным, але ў душы быў садыстам.
  
  І няма, я паняцця не маю, дзе ён жыве цяпер. Ён, нарэшце, пакінуў яе ў спакоі пасля таго, як выйшаў з турмы. Мне цікава, чаму ты пытаешся. Будзь вельмі, вельмі асцярожны, калі сутыкнешся з ім.
  
  Заставайцеся на сувязі. Прыходзьце ў госці. Дзяўчынкі сумуюць па вам!! Старпом, Ян
  
  Я кажу: “Ён быў на пахаванні. І ён сачыў за мной. Вось яго фатаграфія".
  
  Брэгг кідае на яго погляд. Чорныя валасы вялікага дэтэктыва густыя, як вініл.
  
  “Яна схлусіла мне пра лютасьці на дарозе. Яна хацела, каб я выглядвала каго-небудзь у доме, была асцярожная. Але гэта было для таго, каб абараніць мяне ад яго, а не ад нейкага вар'ята кіроўцы ".
  
  “ Чаму б вам не адступіць, прафесар? Я не зусім разумею.
  
  “Яны нейкім чынам аднавілі сувязь. Думаю, каля месяца таму. Калі Пейшенс пачала праводзіць некалькі начэй па-за дома ".
  
  "У іх быў раман?"
  
  "Цалкам дакладна".
  
  "Калі вы даведаліся пра гэта?" Пытаецца Брэгг. "Аб рамане?"
  
  Я раблю паўзу. “ Учора.
  
  Дэтэктыў адкідваецца назад, і яго крэсла рыпіць. Не думаю, што я калі-небудзь раней бачыў чалавека, які складаўся амаль з адных мускулаў. - І твая тэорыя заключаецца ў тым, што ён забіў яе, таму што хацеў, каб яна пайшла ад цябе, а яна сказала "не".
  
  “Можа быць. Гэта верагодна. У яго відавочна праблемы. Злы, абразлівы. Садыст, сказала Джанет ". Ківок на электронны ліст.
  
  "І чаму ён пераследуе цябе?"
  
  “ Таму што ён ведае ці думае, што я падазраю яго ў забойстве.
  
  Брэгг падцягвае да сябе папку, адкрывае яе. Ўнутры ляжыць нататнік, жоўты, з мноствам запісаў. Я таксама бачу фотакопіі або раздрукоўкі.
  
  “Хацеў бы задаць вам пару пытанняў, прафесар Тэлбат. Вы не супраць?"
  
  “ Вядома. Вядома. Але не мае сэнсу хоць бы высветліць, дзе гэты Векслер знаходзіцца ў дадзены момант? Я бачыў яго ўчора на станцыі Гринвилл.
  
  “ Усяго некалькі пытанняў. Справа ў тым, прафесар, што з ночы аварыі я падазраваў, што мела месца нейкае несумленнае дзеянне. Адзін след ад заносу? Зарубка на дарозе, якая выглядала так, быццам яе пакінула куля? Потым была запаска ад "Нісана" вашай жонкі.
  
  Ён ведаў гэта? І нічога не сказаў мне? Або Тэры? Можа быць, гэта той Кацяня Чыхуахуа, аб якім Эван даведаўся на сметніку.
  
  “ Я ведаю, вы таксама гэта падазравалі. У нас з памочнікам шэрыфа Скульптуры адбылася размова. Ён праглядае змесціва тэчкі. "Такім чынам, прафесар, наша працэдура заключаецца ў тым, што ў выпадку смяротнага зыходу праводзіцца інвентарызацыя транспартнага сродку — на прадмет наяўнасці наркотыкаў, спіртнога, зброі".
  
  "Усё ў парадку".
  
  “Я размаўляў з афіцэрам, адказным за гэтую працу ў ноч аварыі. Я спытаў у яго, ці не было чаго-небудзь незвычайнага. Ён сказаў, што была адна рэч. Паштовая запіска ў яе сумачцы. Брэгг перавярнуў старонку. “Там было напісана: "Сустрэнемся ў гасцініцы ў 8. Я прынясу віно'. Паліцэйскі ўбачыў 'віно' і падумаў аб магчымым кампаненце кіравання ў нецвярозым выглядзе. Але тэст вашай жонкі апынуўся адмоўным. Вы напісалі тую запіску? "
  
  "Няма".
  
  Ён пільна разглядае мяне цёмнымі, нерухомымі, як у гіраскопа, вачыма. “Вы выпадкова не рыліся ў сумачцы вашай жонкі на працягу апошняга месяца і не бачылі гэта? Раздрукоўку?"
  
  “ Няма. Упершыню чую пра гэта. Толькі цяпер.
  
  "Зразумела". Ён не турбуе сябе праглядам жоўтага нататніка. "Я прагледзеў працу вашай жонкі ў "Сэрца з рук у рукі"".
  
  "Ты гэта зрабіў?"
  
  “Цалкам дакладна. Ты ведаеш, што яны там робяць?"
  
  "Кампаньёны для інвалідаў, пажылых людзей".
  
  “Гэта адно. Але гэта не тое, што рабіла ваша жонка. Усё, што яна рабіла, гэта дастаўляла абед тузіну чалавек. Проста пакідала пакет з ежай у іх парога. Гэта забірала ў яе максімум гадзіну ў дзень. Ты гэтага не ведаў?
  
  "Няма".
  
  "Што пакідала ёй, па сутнасці, два поўных дня ў тыдзень сам-насам з сабой — магчыма, каб пабачыцца з гэтым Векслером".
  
  “ Што вы хочаце сказаць, дэтэктыў?
  
  Здаравяк не адказвае. “Паколькі зараз вядзецца актыўны расследаванне забойства, я змог атрымаць некалькі ордэраў. І я бачыў, што два тыдні таму вы атруціліся газам у Бі-бі-сі ў Купера".
  
  - У вас ёсць ордэр на мае крэдытныя карткі?
  
  “ Цалкам дакладна. Вы атруціліся газам у чвэрці мілі ад "Сэрца ў руцэ". І гэта было ў той дзень і прыкладна ў той час, калі ваша жонка павінна была быць там.
  
  “ Я ездзіў у парк на Кеннесоу Маунтин пакатацца на ровары.
  
  "У адзіночку?"
  
  "Так".
  
  “Ты заходзіў у "Сэрца ў руцэ", павітацца з Пейшенс? Было б лагічна, калі б ты заходзіў, муж зайшоў пабачыцца са сваёй жонкай".
  
  "Няма".
  
  “ Я ведаю, што ты гэтага не рабіў. Я спытаў.
  
  "Пачакай тут хвілінку," цвёрда кажу я.
  
  - Вы сачылі за ёй з “Сэрца прэч" і заўважылі іх у гатэлі?
  
  "Няма".
  
  Перагортваецца яшчэ адна старонка. “Вы сказалі памочніку шэрыфа Гарнеру, што не ведалі, што ў яе быў другі тэлефон, той, які ён знайшоў на месцы злачынства. Ён даў яго вам. Дзе цяпер гэты тэлефон?"
  
  "Ён быў абаронены паролем, і я паспрабаваў яго некалькі разоў, але ён заблакаваў мяне".
  
  “Зразумела. Ты ж ведаеш, што ўзламаць тэлефон заблакаваны практычна немагчыма".
  
  “ Я зрабіў гэта не наўмысна, калі ты на гэта намякаеш.
  
  “Вы турбаваліся аб тым, што мы можам знайсці у тэлефоне? Паведамленні?"
  
  "Ты сур'ёзна ставішся да гэтага?"
  
  Мае словы - гэта вада на лебядзіных пер'і.
  
  “У той дзень, калі вы і памочнік шэрыфа Гарнер былі на месцы здарэння, ён пачаў хадзіць па ўчастку зямлі, і вы сказалі яму спыніцца, папярэдзіўшы аб балоце. Як вы даведаліся пра гэта? Вы сказалі памочніку шэрыфа, што раней там не былі.
  
  "Гэта выглядала жудасна". Мяркую, мой голас гучыць раздражнёна. Я нічога не магу з сабой парабіць.
  
  Брэгг дапытваў б беднага Тэры Гарнера гэтак жа люта, як цяпер допрашиваю мяне.
  
  “ Цяпер аб колерах. Той букет, які быў не на абочыне, а каля машыны?
  
  "Я памятаю".
  
  “Мы пагаварылі з усімі фларыстамі ў акрузе. Ні ў каго з іх не было такога гатунку кветак. Але адзін клерк пазнаў яго. Птушыная лапка канюшына. Яна сказала, — чытае ён, — што гэта разнавіднасць лотаса. У некаторых народных культурах гэта называецца кветкай помсты".
  
  “ Паслухай... Я не паспяваю далёка сысці.
  
  “Я праверыў вашу старонку ў Facebook, Твітэр, прафесар Тэлбат. Вас бачылі ў кампаніі Брук Хартфард".
  
  “ У кампаніі? Мы працуем разам.
  
  "Я маю на ўвазе ў сацыяльным плане".
  
  “Абеды, выпіўка з калегамі. Мая жонка часам была з намі. Яна замужам. Я ведаю яе мужа ".
  
  "Так". Вада, пёры. "Цяпер вы таксама сказалі памочніку шэрыфа Гарнеру, што ў вас не было зброі".
  
  “Я ... Ён спытаў, ці быў у мяне з сабой, калі мы збіраліся да Тодду Штольцу. Я меў на ўвазе, што ў мяне не было пісталета".
  
  “ Але ў вас ёсць вінтоўка, ці не так, прафесар? Я бачыў яе ў вас над камінам.
  
  “ Гэта? Старое паляўнічая стрэльба майго бацькі. Гэта ўпрыгожванне.
  
  “ Ты калі-небудзь страляў з яго?
  
  “ Шмат гадоў таму.
  
  “ У вас ёсць боепрыпасы да яго?
  
  "Няма".
  
  Брэгг паказвае свой тэлефон. “Калі я заходзіў да цябе на днях? Я заўважыў гэта ў тваім гаражы".
  
  “ Цябе там не было, каб складаць паліцэйскі справаздачу.
  
  “Не, сэр. Я не быў."
  
  Я гляджу на малюнак. Гэта мой працоўны стол.
  
  "Я не—"
  
  Ён павялічвае малюнак, і я гляджу на пластыкавы пакет з картрыджамі з маразілкі, напалову схаваны пад лаўкай.
  
  “ Я... Хто-то паклаў іх туды.
  
  “ Яны калібра .30-06. Падобныя на пісталет твайго бацькі.
  
  “ Адкуль вы гэта ведаеце, дэтэктыў?
  
  “Пару гадоў таму ты купіў патроны. Яны былі калібра .30-06".
  
  Крэдытныя карты.
  
  "Я стрэліў з яго некалькі разоў і выкінуў патроны". Мой голас напружаны, калі я кажу: "Я не даваў табе дазволу зазіраць у гараж". Юрыспрудэнцыя - адна з рухаючых сіл гісторыі, і я знаходжу гэтую дысцыпліну асабліва цікавай. Чацвёртая папраўка абараняе нас ад незаконнага ператрусу і канфіскацыі ў дамах і збудаваннях у межах кертилажа — навакольнага уласнасці.
  
  “ Дзверы гаража была шырока адкрыта, прафесар. Падпадае пад правіла "Усё на ўвазе".
  
  Я не памятаю, як адкрываў яго.
  
  Брэгг працягвае сваім цвёрдым голасам. “ Вы калі-небудзь бывалі ў Тодда Штольц да таго, як вы з памочнікам шэрыфа Скульптуры апынуліся там?
  
  "Няма".
  
  "Ты ўпэўнены ў гэтым?"
  
  Мой ўздых і сціск вуснаў - вось адказ.
  
  “Мы ўсталявалі, што Тод Штольц быў забіты. Яго ўдарылі трубой па патыліцы, распранулі і кінулі ў ванну, каб ён патануў. На месцы злачынства была знойдзена трубка, якая, як мы лічым, з'яўляецца прыладай забойства, прыкладна ў сарака футаў у полі ад яго задняй дзверы. На ёй яго кроў і валасы.
  
  “ Адбіткі пальцаў? - Пытаюся я.
  
  Яго адзіны адказ: "Дзе вы былі, калі ён памёр?"
  
  - Я не ведаю, калі ён памёр.
  
  “ Наколькі мы можам судзіць, гэта адбылося прыкладна праз адзін-чатыры гадзіны пасля смерці вашай жонкі.
  
  “ Потым я быў дома. І я таксама быў дома, калі памерла Пейшенс. Дэтэктыў, аб чым вы забываеце ці выпускаеце з-пад увагі, так гэта аб тым, што я той, хто падняў усё гэта справа. У вашым офісе сказалі 'няшчасны выпадак'. Я сказаў 'забойства".
  
  “Менавіта так і паступіла б вінаватая бок, вы не знаходзіце? Вы разумны чалавек, прафесар. І я прагледзеў некаторыя з вашых артыкулаў. Тактыка вядзення бою, фінты, абыходныя манеўры. Ён паціснуў плячыма. "Адна з версій можа заключацца ў тым, што вы забілі сваю жонку, а містэр Штольц затым падставіў яе палюбоўніка, каб усё выглядала так, быццам гэта ён зрабіў".
  
  “ Дэтэктыў, вы сапраўды думаеце, што я забіў яе?
  
  “Я вывучаю факты і тэорыі, да якіх яны прыводзяць. Шлюбныя забойства складаюць вялікі працэнт забойстваў. І адна з асноўных прычын, па якой гэта адбываецца, заключаецца ў тым, што ахвяра змяняла ".
  
  Я з сілай націскаю на электронны ліст. “Маркус Векслер наняў Тодда застрэліць аленя і адвезці яго на гару Палмер, затым ён забіў маю жонку і Тодда. Цяпер ён перасьледуе мяне. Ён ведае, што я ўяўляю для яго пагрозу.
  
  Брэгг падымае рукі і кажа разважлівым голасам: “Ці ўсё наадварот. Ён лічыць, што яе забіў ты, раўнівы муж, і шукае доказы гэтага.
  
  Праз імгненне ён кажа: “Прафесар Тэлбат, я размаўляў з некалькімі вашымі калегамі па ўніверсітэту, з некаторымі вашымі студэнтамі. Яны сказалі мне, што вы праявілі пэўную ... отстраненность".
  
  "Што гэта значыць?" - спытаў я.
  
  “Вы, здаецца, не асабліва засмучаныя смерцю вашай жонкі. 'Здранцвенне", - сказаў адзін з іх".
  
  Ах, гэта...
  
  Гэта вяртае мяне да таго, што я згадваў раней: мой дзядзька, які так быў падобны на майго бацьку, сядзеў побач са мной.
  
  У бальнічнай палаце было светла, занадта светла. У мяне зашчыпаць вочы. Дзядзька глыбока ўдыхнуў. Я адчула пах цыгарэтнага дыму ад яго карычневай спартыўнай курткі ў клетку. Ён прашаптаў: “Джоні, я павінен табе сёе-тое сказаць. Гэта нялёгка. Але я павінен".
  
  “Добра. Працягвай". Сцены былі колеру абкітоўкі, колеру высушанай косткі.
  
  “ Мне так шкада. Твае маці і бацька ... Іх больш няма. Мне вельмі шкада.
  
  "Аб". Я не адчуў ніякай рэакцыі.
  
  Ён міргнуў, чакаючы большага — цяпер я мяркую. Магчыма, істэрыкі. Крыку. Слёз.
  
  Доктар зайшоў у палату, і мой дзядзька падняўся з маёй бальнічнай койкі, на якой ён ляжаў. Двое мужчын кіўнулі.
  
  Добры лекар сказаў: “Медсястра сказала мне, што вы ачуліся. Як вы сябе адчуваеце?"
  
  "Усё ў парадку".
  
  - Я сказаў яму, - прашаптаў мой дзядзька.
  
  "Я спачуваю тваёй страце, сынок". Доктар пасвяціў мне ў вочы маленькім ліхтарыкам. Здавалася, ён задаволены вынікамі. "Ты памятаеш што-небудзь аб катастрофе, Джоні?"
  
  Кожную чортаву секунду гэтага, гучнага, звілістага і крывавага. Я нахмурыўся і роўным голасам сказаў яму: "Не, сэр".
  
  Ён кіўнуў, і выраз яго твару, здавалася, казала: гэта добра. Гэта да лепшага.
  
  Цяпер, седзячы насупраць дэтэктыва Брэгга, я пытаюся ў яго, хто з маіх студэнтаў і калегаў сказаў, што я быў, па сутнасці, бессердечен па адносінах да смерці маёй жонкі.
  
  "Я не маю права казаць".
  
  Ён адкідваецца на спінку. Яго крэсла зноў жаласна рыпіць. "Вы ездзілі на станцыю Гринвилл і размаўлялі з клеркам ў гасцініцы "Мэйн-стрыт Інаў".
  
  Так што, магчыма, гэта быў Брэгг, памежнік, які пераследаваў мяне, а не Векслер.
  
  “ Вы задавалі яму шмат пытанняў аб тым, у кампаніі каго была ваша жонка.
  
  Я ўздыхаю. “ І ты збіраешся выказаць здагадку, што ўсё гэта было спланавана загадзя. Каб выставіць мяне невінаватай. Я напісала сцэнар?
  
  Выраз яго твару было увасабленнем фразы : "калі туфель падыдзе ... "
  
  Я лезу ў кішэню і працягваю яму запіску на фірменным бланку гатэля, да якой усё яшчэ прымацаваныя дзве дваццаткі.
  
  Ён нацягвае занадта маленькія сінія латексные пальчаткі, перш чым адкрыць і прачытаць яго.
  
  Павінна быць , хто - небудзь з вас дваіх выпусціў іх ...
  
  "Я напісаў гэта і адправіў сам сабе?"
  
  "Блокавую друк практычна немагчыма супаставіць".
  
  Цяпер я адкідваюся на спінку. Мой крэсла бясшумны, але застаецца жорсткім для спіны і ягадзіц.
  
  "Прафесар". Голас Брэгга гучыць отягощенно, амаль пакутліва. “Вы павінны прызнаць, што гэта дзіўна. Вы робіце ўсе гэтыя высновы: ад следу ад шыны да звалкі, кругласутачнага магазіна, Тодда Штольц. Прама як Шэрлак Холмс ".
  
  “Маркус Векслер падставіў мяне. Праверце гэтыя кулі на адбіткі пальцаў".
  
  "Мы маем намер гэта зрабіць".
  
  Паміж намі цяжкім грузам ляжыць здагадка, што іх не будзе.
  
  Мой тэлефон гудзе ад паведамленні. Я апускаю позірк. Гэта ад містэра Эббеттса, майго суседа.
  
  Усё ў парадку, Джон? Бачыш паліцэйскіх ля свайго дома, яны выносяць рэчы з твайго гаража і некалькі труб з будаўнічага смецця каля працоўнага хлява.
  
  Я ўспамінаю адзін з папярэдніх каментароў Брэгга.
  
  На месцы злачынства знойдзена трубка , якая , як мы лічым , з'яўляецца прыладай забойства ...
  
  Я прыбіраю тэлефон і гляджу на Брэгга. "Я нагледзеўся досыць тэлеперадач, каб ведаць, што прыйшоў час небудзь арыштаваць мяне, альбо адпусціць".
  
  Вусны Брэгга падціскаецца. Ён спадзяваўся пратрымаць мяне тут дастаткова доўга, каб крыміналісты вызначылі, што менавіта з пісталета майго бацькі прастрэлілі шыну Паксу, а трубу, якая збіла Штольц, можна было прасачыць да майго задняга двара.
  
  “ Вы можаце ісці, прафесар Тэлбат. Я б параіў вам не пакідаць акруга.
  
  Я выходжу з офіса і праз пяць хвілін, зарыентаваўшыся ў лабірынце PSO, сяджу ў сваёй машыне, якая выязджае на вуліцу.
  
  Я хутка разгоняюсь. Мне трэба ўсталяваць некаторую дыстанцыю паміж сабой і законам. Нават калі я яшчэ не арыштаваны за забойства Пакс, хутка мяне арыштуюць за што-небудзь іншае.
  
  OceanofPDF.com
  
  14
  
  Зноў на вакзале Гринвилл, дзе дэтэктыў-гісторык, які працуе хвіліна ў хвіліну, працягне сваё расследаванне.
  
  Я паркуюся, выходжу з пазадарожніка і оглядываю распалены тратуар.
  
  Паколькі ў гасцініцы няма рэстарана, Пакс і Векслер маглі пайсці ў рэстаран або ўзяць ежу на вынас, каб аднесці яе назад у нумар.
  
  А цяпер ідзі і навучыся чаму-небудзь.
  
  Я пачынаю з кафэ па суседстве з гатэлем.
  
  Я не магу дазволіць сабе кожны раз плаціць полгирлянды за супрацоўніцтва. У мяне ёсць іншая стратэгія.
  
  Мужчыну за прылаўкам за сорак, ён шчыльны, з редеющими чорнымі валасамі. Ён ківае. “ Так, сэр?
  
  Я паказваю яму раздрукоўку фатаграфіі Векслера, пад якой ёсць словы:
  
  Калі ласка, дапамажыце! Наш дарагі Эліёт Сомс, бацька, брат і муж, прапаў без вестак.
  
  Пад ім нумар майго мабільнага.
  
  “ Госпадзе, прабачце, сэр. Ён ваш...
  
  "Брат".
  
  “Божа. Ты думаеш, ён паранены?"
  
  "Мы не ўпэўненыя".
  
  Ён пільна глядзіць і старанна працуе, каб матэрыялізаваць успамін пра Векслере.
  
  “ Мне вельмі шкада, сэр. Я так не думаю. Божа. Ўдачы.
  
  “ Дабраславі цябе гасподзь.
  
  Затым пераходзім да наступнага — закусачнай. Нічога.
  
  Праз дарогу ёсць крама хуткага харчавання. Унутры я заўважаю стойку з танным віном і задаюся пытаннем, ці тая гэта бутэлька, аб якой гаварылася ў нататцы.
  
  Тут таксама не пашанцавала.
  
  На вуліцы я азіраюся у пошуках чорнай машыны Векслера і не бачу яе.
  
  Іншыя крамы: падарункі, кветкі, канцылярскія прыналежнасці. Ні адзін з іх не здаецца верагодным. Векслер і Пакс былі тут не для таго, каб купляць ўсякую ўсячыну або антыкварыят.
  
  Я ўяўляю нас дваіх у ложку, калі мы ў апошні раз займаліся любоўю, адкрытае акно і начны ветрык астуджае пот на нашых аголеных целах. На наступны дзень яна адправіцца на вакзал Гринвилл, каб сустрэцца з Маркусам Векслером ў гасцініцы "Мэйн-стрыт Інаў".
  
  Подых паветра было такім жа прахалодным, як гнеў ўнутры мяне цяпер гарачы.
  
  У цэнтры горада разбіты невялікі парк, дагледжаны. Ёсць пенсіянеры, ёсць аматары перакусіць, ёсць спартсмены. Пажылыя людзі - у асноўным мужчыны ў зручнай вопратцы і зручнай абутку. Мне ўсе спачуваюць, і адзін думае, што, магчыма, бачыў каго-то, хто "збольшага падобны на яго", але не можа ўспомніць, дзе і калі.
  
  Жанчына садзіцца на лаўку ў адзіноце, адкрывае пакет і разгортвае сэндвіч. На ёй уніформа — бэжавы топ, падобны на туніку, і шэрыя штаны. На грудзях у яе бірка, на якой пазначана, што яе клічуць Доктар. Туфлі ў яе таксама дыхтоўныя. Афіцыянтка. Я паказваю раздрукоўку. - Вы выпадкова не бачылі гэтага чалавека ў горадзе? - Пытаюся я.
  
  Яна глядзіць на фатаграфію, і яе твар святлее. “Ведаеш, гэта дзіўна, але мне здаецца, я бачыла каго-то, вельмі падобнага на яго, за вуглом, на Харпер-стрыт. Зусім, здаецца, нядаўна. Яна паказвае. “Я не ведаю, ці там ён яшчэ. Магчыма. Ён выходзіў з машыны".
  
  "Ён быў чорны?"
  
  "Так, я так думаю".
  
  "Дзякуй".
  
  “Поспехі. Ён хворы?"
  
  "У яго бываюць такія прыступы".
  
  Неўзабаве я зноў саджуся ў машыну і набіраю хуткасць. Я выязджаю на Харпер-стрыт і спыняюся. Так, чорная машына там, "Кэдди".
  
  Як і Маркус Векслер.
  
  Ён ідзе да машыны з невялікай гаспадарчай торбай у руках. Я азіраюся па баках і, не бачачы нікога паблізу, лезу ў кішэнь і дастаю тое, што скраў, пакінуўшы офіс Брэгга.
  
  Пісталет.
  
  Мне шкада яго ўладальніка, дэтэктыва Марка Нікалса, мяркуючы па таблічцы з імем на яго стале. Ён па вушы ў лайне або хутка будзе па вушы ў лайне. Хоць, вядома, ён сам у чым-то вінаваты, пакінуўшы зброю ў верхнім скрыні незачыненым.
  
  Пісталет ўяўляе сабой кароткі рэвальвер. Хоць, так, я страляў з вінтоўкі майго бацькі, я ніколі раней не страляў з пісталета. Я хачу спачатку апрабаваць яго. Мне ўдаецца адкрыць пісталет і вытрасці ў руку пяць патронаў — я думаў, што ўсе яны шестизарядные. Я націскаю на спускавы кручок. Шчоўк, шчоўк, шчоўк. Я адводжу курок назад, як гэта робяць акцёры па тэлевізары, каб падкрэсліць драматызм сітуацыі. Пстрыкае. Я зноў націскаю на спускавы кручок. Пстрычка. Так нашмат прасцей, і рулю не так моцна разгойдваецца. Больш дакладнае. Добра. Я не хачу, каб хто-то пацярпеў нявінны па памылцы. Я перезаряжаю і апускаю пісталет у кішэню, назіраючы, як Векслер садзіцца ў седан і вырульвае на праезную частку.
  
  Большасць курсаў, якія я выкладаю, нязменна прысвечаны тэме бою, незалежна ад эпохі і мясцовасці. Будзь то Рэвалюцыйная вайна ці вайна ў Афганістане, старажытны Рым або Паўднёвая Азія, сітуацыя сталая: маладым людзям, часта падлеткам, выдаюць зброю і адпраўляюць у бой. Я прачытаў тысячы іх лістоў, і адна рэч, якая раней здзіўляла мяне, - гэта тое, наколькі прэснымі яны маглі быць па нагоды сваёй місіі адабраць чалавечую жыццё.
  
  Цяпер я дакладна ведаю, што яны адчувалі.
  
  OceanofPDF.com
  
  15
  
  Я выязджаю за межы Гринвилл-Стейшн, ідучы за Векслером на некаторай адлегласці.
  
  Гэта той жа маршрут, па якім я хадзіў на днях. Але на гэты раз ён мяне не заўважае, і мы толькі трохі перавышае ліміт — недалёка ад таго месца, дзе я спыніўся, каб спытаць ціхоня-прападобнага і Худога Санту, ці не бачылі яны машыну, Векслер сігналіць і згортвае на грунтавую дарогу.
  
  Пыл падымаецца і круціцца ў яго за спіной, і гэта добра, таму што ён не зможа ўбачыць мяне, калі паглядзіць у люстэрка.
  
  Дарога доўгая. Мы праязджаем каля трох чвэрцяў мілі, а затым воблака пылу знікае. Ён не наперадзе мяне, і, згодна карце, тут няма бакавых дарог. Ён спыніўся дзе-то тут.
  
  Затым я заўважаю прыкладна ў сотні ярдаў ад сябе, справа, высокі плот з чорнага металу, а за ім некалькі будынкаў. Я накіроўваю "Патфайндер" ў кусты і вылажу вонкі. Я націскаю кнопку блакавання на самай дзверы, не выкарыстоўваючы бірулька; я не памятаю, ці падае гукавы сігнал пры адным націску, але я не збіраюся аб'яўляць аб сваёй прысутнасці, на выпадак, калі Векслер знаходзіцца ў межах чутнасці.
  
  Паветра насычаны суглінкі, гнілой лістотай і сумессю канкуруючых водараў кветак, якіх я не бачу. Гэты водар бадзёрыць мяне. Я асцярожна даводзіцца дабірацца скрозь хмызняк, абыходзячы тое, што выглядае як шумящие ўчасткі лісця і галінак. А таксама агідныя зараснікі ажыны. Я адчуваю, што, павінна быць, выпрабавалі войскі ў такіх месцах, як Геттисберг і Дзікая мясцовасць, сутыкнуўшыся з ворагам, які цалкам мог бы наблізіцца да вас.
  
  Я асцярожна выходжу на паляну і бачу паўтузіна дамоў, акружаных плотам. Пешшу іду па жвіровай дарожцы да заднім брамы.
  
  Я падыходжу да брамы, приседаю і зазіраю скрозь дубцы.
  
  Ні людзей, ні машын.
  
  Затым я ўсведамляю дзве рэчы. Па-першае, я бачу маленькую камеру назірання, накіраваную прама ў мой бок, схаваную ў чым-тое, што здаецца штучным дрэвам. І, па-другое, я чую шоргат ззаду сябе.
  
  Перш чым я паспяваю павярнуцца, раздаецца бавоўна, за якім варта неверагодная боль, якая распаўсюджваецца з ніжняй часткі пазваночніка па ўсім целе, ад хвасца да зубоў. Я спрабую ўстаць. Яшчэ адзін бавоўна. Вось і ўсё. Я сыходжу.
  
  OceanofPDF.com
  
  16
  
  Я не зусім прачынаюся, таму што не спаў як такой.
  
  Я мяркую, што значная магутнасць, сіла току або напружанне — што б ні выкарыстоўвалася электрашокерам, каб ударыць вас, - павінна выклікаць замяшанне і дрымотнасць. У дадатак да воткиванию дымлівай качэргі прама вам у ныркі. Боль працягвае падкрадацца.
  
  У мяне захавалася смутны ўспамін аб тым, як мяне сілай загналі ў адну з рэзідэнцый, а далей усё як у тумане. Цяпер я выяўляю, што сяджу на складаным крэсле. Я лыпаюць і оглядываю пакой, абабітыя драўлянымі панэлямі, абстаўлены як невялікі канферэнц-зала, а-ля Клуб Львоў. Тут прысутнічае каля дзесяці чалавек або каля таго, у асноўным мужчыны, а таксама дзве надзвычай цяжарныя жанчыны. Мужчыны носяць паўсядзённае адзенне, працоўныя кашулі або швэдры і джынсы, шырокія штаны або спартыўныя штаны. Жанчыны апранутыя ў цёмныя сукенкі з высокім каўняром. Іх прычоскі ідэнтычныя: зачасаны назад і старанна заплеценыя ў косы. Адзін бландзін, другі брунет. Двое мужчын трымаюць штурмавыя вінтоўкі руляй уніз. Іх рукі абхапляюць іх, як малы абдымае свайго плюшавага труса.
  
  Наперадзе доўгі стол — я думаю аб Тайнай вячэры — і за ім трое мужчын. У цэнтры - Худы Санта. Вялебны таксама за сталом разам з іншым мужчынам, змардаванай, з барадой, як у Абрагама Лінкольна.
  
  Пакуль вялебны што-то шэпча яму, Санта вывучае мяне, як янота, які можа быць шалёным. Перад ім мой кашалёк, мой тэлефон і пісталет паліцэйскага.
  
  Па баках ад мяне двое вельмі буйных, неўсмешлівых мужчын, абодва нагадваюць паляўнічых або загартаваных у вайне салдат. У мяне склалася ўражанне, што яны б вельмі хацелі, каб я паспрабавала збегчы.
  
  Я зноў оглядываю пакой. Святло цьмяны, але, засяродзіўшыся, я пачынаю адрозніваць тое, што намалявана на сцяне.
  
  Гэта карта Злучаных Штатаў, вялікая, і ў тузіне месцаў да яе прымацаваныя навінавыя артыкулы.
  
  Вось некаторыя з загалоўкаў:
  
  Спалены Цэнтр па абароне правоў імігрантаў
  
  Падвергнуўся нападу ЛГБТК-актывіст
  
  Смерць мусульманскага святара ў Кліўлендзе расцанілі як злачынства на глебе нянавісці
  
  Сінагога, Знявечанае Свастыкамі
  
  Старшакласнік Забівае аднакурсніка, А Затым і сябе Пасля расісцкай Тырады
  
  З жахам я ўсведамляю, што дзве трагедыі — забойства святара і стральба ў школе — былі падзеямі, якія Тэры Гарнер прыводзіў у якасці прыкладаў "звычайных" забойстваў.
  
  Тут таксама ёсць фатаграфіі Санты і іншых мужчын за сталом у рамках. На межах надрукаваныя іх імёны. Санта - брат Сайрус. Убраны ў расу - вялебны Майк. Персанаж Эйба Лінкольна - брат Зик.
  
  Сайрус, здаецца, гэта амаль пацешыла. “ Што прывяло цябе сюды, Тэлбат?
  
  Ці з'яўляецца Векслер часткай гэтай арганізацыі?
  
  Ці я проста ахвяра вельмі няўдачлівага становішча?
  
  “Я ішоў за кім-то па грунтавай дарозе ў службовых варот. Я падумаў, што ён мог прыйсці сюды. Хто вы?"
  
  "Проста група неабыякавых грамадзян".
  
  Яго шчырасць палохае.
  
  Я ўсьміхаюся. "Занепакоеныя грамадзяне ... Апалчэнне прыхільнікаў перавагі белай расы?"
  
  Сайрус уздыхае. "Цэтлікі, цэтлікі, цэтлікі..."
  
  Я ківаю на карту. “ Ты нясеш адказнасць за ўсё гэта?
  
  Зик кажа: “У пэўным сэнсе. Мы б аддалі перавагу, каб зрабіць усю працу самі, але ... калі цябе зловяць, ты пойдзеш у турму. Закон цяпер занадта разумны. Мы ўдасканалілі новы падыход. У Інтэрнэце".
  
  Сайрус бярэ верх. “На свеце так шмат страчаных душ, і нядзіўна, што многія з іх не самыя кемлівыя. Вы размяшчае пасты на якіх-небудзь падземных платформах, прапануеце каму-небудзь падарваць мячэць, пускаеце ідэю ў ход. У рэшце рэшт, знойдзецца які-небудзь дурань, які гэта зробіць. Вы публікуеце аб перавагах выбуху гомасексуальнага цэнтра, і насеньне пасаджана. А затым вы зачыняеце свой рахунак і адкрываеце новы, з проксі ў Балгарыі. Або дзе заўгодна.
  
  "Такім чынам," працягвае ён, - шукаеце каго-то, хто падрапаў вашу машыну? Гэта была не зусім праўда?"
  
  "Ён забіў маю жонку".
  
  Таму што, што б ні думаў дэтэктыў Брэгг або хто-небудзь іншы, я гэтага не думаў.
  
  Мужчыны за сталом "Тайнай вячэры" абменьваюцца поглядамі. Сайрус пытаецца: "І хто ён?"
  
  “ Яго клічуць Маркус Векслер. Ён жыве ці збіраецца спыніцца непадалёк адсюль.
  
  Сайрус азірае пакой. Адмоўна пампуе галавой. “Не ведаю ніякага Векслера. І я магу гарантаваць, што ён не забіваў Пейшенс".
  
  Ён ведае яе імя? Што, чорт вазьмі, адбываецца?
  
  "Гэта быў я", - кажа вялебны Майк з некаторай гонарам.
  
  "Ён у нас лепшы стралок з вінтоўкі, - кажа Зик, - і сярод нас ёсць некалькі добрых стралкоў, ты павінен у гэта паверыць".
  
  Я скачу наперад, робячы выпад у бок прападобнага. Я паспяваю зрабіць усяго два фута, перш чым мяне імгненна вяртаюць на сваё месца. Боль ўзмацняецца, затым сціхае, пакуль я думаю: я ўсё зрабіла так жудасна няправільна. Векслер быў яе палюбоўнікам — вось чаму ён прыйшоў на пахаванне: смуткаваць, як і я. Але ён яе не забіваў.
  
  “ Чаму? - Шапчу я.
  
  Сайрус мармыча: "Пейшенс наладзіла Роўз-Эн супраць нас".
  
  "Ружа Эн?"
  
  “ Мая трэцяя жонка.
  
  Магчыма, яна была трэцяй па ліку, але я не сумняваўся, што дзьве іншыя не былі разведзенымі мужам і жонкай. Магчыма, гэта былі жанчыны з касічкамі, прысутныя ў гэтай самай пакоі.
  
  Яго твар хмурнее. Ён чалавек з характарам, не занадта ўтойлівы. “Ваша жонка сустрэла Роўз Эн, і яны пасябравалі. Роўз Эн распавяла сее-што з таго, што мы задумалі, і гэта было вельмі неразумна з яе боку. Ваша жонка спрабавала пераканаць яе пакінуць суполку і звярнуцца ў паліцыю. Гэта караецца пакараннем смерцю. Нам прыйшлося адправіць Роўз-Эн да ракі.
  
  “ Адпраў яе да ... Гэта была тая дзяўчына, якая патанула.
  
  “ Ёй давялося заплаціць. І вашай жонцы таксама. Але мы не маглі дапусціць двух утапленняў. Гэта было б падазрона. Таму мы падбудавалі няшчасны выпадак на гары Палмер.
  
  Я пераводжу погляд на вялебнага. “ Ты зламаў ёй шыю. Яна не загінула ў аварыі.
  
  Мужчына, паціскае плячыма, як бы кажучы: я павінен быў. Відавочна.
  
  “ А Тод Штольц?
  
  “О, так, гэты няшчасны хлапчук? Ён хацеў увайсці ў грамадства. І нам патрэбны быў алень для няшчаснага выпадку. Але факт у тым, што ён апынуўся асабліва непрыемным чалавекам. Можна сказаць, што ён на самай справе не падзяляў нашых каштоўнасцяў. І не занадта разумны. Мы баяліся, што ён загаворыць, калі не павінен. Лепш бы ён сышоў ".
  
  “І вы спрабуеце абвінаваціць мяне ў гэтым. Вы ўварваліся ў мой дом, убачылі вінтоўку майго бацькі і падкінулі патроны ў мой гараж — таго ж калібра. Ты скраў трубу з майго задняга двара, тую самую, якой забіў Штольц ... Але ўся твая мэта была ў тым, каб абставіць гэта як няшчасны выпадак.
  
  Сайрус усміхаецца. “Такі быў план". Пакуль гэты мудак з Упраўлення грамадскай бяспекі — Брэгг — не пачаў соваць нос у чужыя справы. На выпадак, калі ён усё-ткі вырашыць, што гэта не такая ўжо выпадковасць, нам патрэбна была страхоўка, і гэта былі вы.
  
  “Паліцыя знойдзе кулю. Яны будуць ведаць, што яна выпушчаная не з маёй вінтоўкі".
  
  "Не-а", - адмахнуўся вялебны Майк. “Мы ўжо атрымалі гэта. Металашукальнік".
  
  Яны, павінна быць, дзівяцца, чаму я заплюшчваю вочы і смяюся. Затым я пампую галавой. "Як я павінен пакончыць з сабой?"
  
  Сайрус усміхаецца, магчыма, здзіўлены, што я ўжо здагадалася, што ён падрыхтаваў для мяне — хоць нейкая іншая магчымая лёс магла бы быць для мяне? Яшчэ адзін "няшчасны выпадак" або прамое забойства прыцягнулі б занадта шмат увагі.
  
  Сайрус і Зик раяцца. Я іх не чую. "Думаю, ты вернешся ў Палмер Маунтин і ..." Ён ківае на рэвальвер, які ляжыць перад ім на стале.
  
  — Я, Эван і... - Кажа Зик. - Ён кінуў дапытлівы позірк на натоўп. “ Ты, Чарльз.
  
  "Так, сэр". Буйны мужчына ў камбінезоне садзіцца па стойцы "смірна".
  
  Сайрус: "Я хачу, каб гэта скончылася так, як—"
  
  Менавіта тады дом скаланаецца ад серыі магутных выбухаў наверсе. Здаецца, мы ў склепе. Усе скурчваюцца і пригибаются, уключаючы мяне.
  
  "Яны ідуць!" Голас даносіцца з калідора.
  
  Сайрус крычыць: "Абарона!"
  
  Пісталеты з'яўляюцца ў многіх у руках. Ўзброеныя як цяжарныя жанчыны, так і мужчыны з аўтаматамі, якія здымаюць іх з засцерагальнікаў, затым з гучнымі пстрычкамі адводзяць замкі або націскаюць на рычагі.
  
  Сайрус выводзіць большасць астатніх за дзверы. Ён крычыць праз плячо звышгоднаму Майку і аднаго з маіх памочнікаў. “Заставайцеся з ім. Нам можа спатрэбіцца закладнік".
  
  Над галавой раздаюцца стрэлы. Крыкі. Я адчуваю з'едлівы хімічны дым.
  
  Затым у калідоры за межамі канферэнц-залы раздаецца гучны бавоўна, і мой наглядчык дастае пісталет і абарочваецца. Пры гэтым ён адкрывае мне бесперашкодны від на сваё горла. Выкарыстоўваючы кожную цягліцу свайго цела, сгребающую лісце, распиливающую галінкі, поднимающую сценавыя дошкі, я вгоняю кулак прама ў гэтую мяккую плоць.
  
  Ён асядае, задыхаючыся, адпаўзае назад. Я падбіраю пісталет, які ён выпусціў, але паколькі ён складаны — паўаўтаматычны, — я засоўваюць яго ў кішэню і скачу да стала "Таемнай вячэры", дзе ляжыць паліцэйскі рэвальвер прасцей. Вялебны Майк робіць тое ж самае.
  
  Я выйграю.
  
  Калі я падымаю пісталет, ён пінае крэсла ў мой бок. Той балюча б'ецца аб маю галёнка. Ён паварочваецца і штурхае маленькую дзверы за сталом. Я іду за ім і ўрываюся ў тое, што аказваецца доўгім полутемным тунэлем. Відавочна, гэта шлях да адступлення. Ігнаруючы боль ад электрашокера, я хутка бягу за ім. Мне прыходзіць у галаву, што ў яго таксама можа быць пісталет — магчыма, ён пайшоў за пісталетам дэтэктыва Нікалса выключна для таго, каб не даць мне яго ў рукі, — але калі ён узброены, мне ўсё роўна. Я быў мёртвы пяць хвілін таму. Цяпер кожнае імгненне - падарунак лёсу, і нават калі ён стрэліць ў мяне, я прыкончу яго. Забойца Пакс памрэ.
  
  Ён старэй і цяжэй, і я яго даганяю. Нарэшце ён паварочвае направа і, задыхаючыся, бяжыць па прамой да дзвярэй, якая вядзе вонкі. Праз маленькае шкляное акенца я бачу кусты і дрэвы. Ён дабіраецца да яе і бярэцца за клямку.
  
  “ Спыніся! Я загадваю.
  
  Ён робіць, падымаючы рукі. Ён паварочваецца, і я падыходжу да яго ўшчыльную. Я накіроўваю пісталет яму ў галаву.
  
  Цёмныя вочы прападобнага скануюць мяне. Яго рукі павольна апускаюцца. Здзеклівы смяшок зрываецца з яго вуснаў. “ Ты страляеш у мяне! Я бяззбройны. Гэта забойства. Ты пойдзеш за краты на ўсё жыццё, і я не думаю, што ты з тых, каму будзе добра ў турме. Я выходжу за гэтую дзверы і дакладна ведаю, што ты не збіраешся стрымана забіваць мяне.
  
  Ён паварочваецца да мяне спіной і зноў цягнецца да засаўцы.
  
  Я взвожу курок, як звычайна, і націскаю на спускавы кручок. Гук надзвычайны.
  
  Але паколькі я быў часткова аглушаны першым стрэлам, другі гучыць значна цішэй.
  
  OceanofPDF.com
  
  17
  
  Абшэўкі тугія. Не настолькі моцна, каб яны прычынялі боль, але афіцэр паліцыі Гринвиллского ўчастка — малады светлавалосы мужчына з кароткай стрыжкай вожыкам, які, магчыма, ніколі ў жыцці не арыштоўваў злачынца, — сачыў за тым, каб я не ўцёк.
  
  Я сяджу на заднім сядзенні яго паліцэйскай машыны.
  
  Мой погляд скіраваны ў падлогу. Краем вока я бачу надыходзячую постаць. Дзверы адчыняецца, і я, па зразумелых прычынах, здзіўлены, убачыўшы, што гэта Маркус Векслер.
  
  Не, калі быць больш дакладным: яго прысутнасць не здзівіла б мяне так ужо моцна. Я ведаў, што ён быў дзе-то тут, улічваючы маё пераслед. Нечаканым элементам з'яўляецца тое, што ён у ветровке ФБР.
  
  "Добра," кажу я раздражнёна. Значэнне: Растлумач.
  
  "З табой усё ў парадку?" - пытае ён.
  
  Я не адказваю, але працягваю цвёрда глядзець яму ў вочы.
  
  Ён патурае сабе. "У Паю было мінулае, аб якім ты не ведаў".
  
  Патрабуецца некалькі секунд, каб усё, усё i ўладзілася, збольшага таму, што ў іншага мужчыны ёсць мянушка для маёй жонкі, адрознае ад майго. І я яго ніколі не чуў.
  
  “Я сустрэў яе ў Афрыцы, дзе яна займалася дабрачыннасцю пасля каледжа. Плацілі жорстка. Разумная. І вельмі злавалася на тое дзярмо, якое рабілася вакол яе. Палявыя камандзіры, карупцыя, дзеці-салдаты. Раздаваць ежу і лекі і адкрываць школы для дзяўчынак было недастаткова. Яна хацела зрабіць больш. Я наняў яе ".
  
  “ ФБР? Яна была агентам?
  
  “ Няма. Інфарматар. Канфідэнцыйны інфарматар. Дабрачыннасць была ідэальным прыкрыццём. Джон, я ведаю, што гэта цяжка для ...
  
  “Гісторыя аб тым, як яна сутыкнулася тварам да твару з ваенным начальнікам. Гэта была ваша аперацыя?"
  
  Ён здзіўлены. “ Гэта яна табе сказала?
  
  “ Яе сястра.
  
  "Тварам уніз'. Ну. Здарылася так, што Джозэф Мкембо схапіў адну з вясковых дзяўчат у пункце дапамогі Пэй і збіраўся адрэзаць ёй руку, дэманструючы сілу. Трымаеце жыхароў вёскі ў цуглях. Як толькі ён падняў мачэтэ, Пэй выхапіў зброю ў свайго лейтэнанта. І стрэліў яму ў галаву. Лейтэнант таксама. У яе была імпульсіўная жылка. Але ты гэта ведаеш."
  
  Мяркую, там былі нейкія зачэпкі. Катанне на лыжах з гор, небяспечна хуткая язда без прэса, сам факт, што яна была на тэрыторыі "палявых камандзіраў", ды яшчэ і на трохгадовым тэрміне. Нават малюнкі, якія яна малявала: не казачныя персанажы, а вялікія, лютыя супергероі.
  
  Наўрад ці гэта доказ таго, што яна была жанчынай, здольнай пусціць кулю ў галаву мужчыну, але паглядзіце на мой штохвіліннай падыход да вывучэння гісторыі: малое можа растлумачыць вялікая.
  
  З іншага боку, паглядзіце на мяне, які толькі што скраў пісталет, каб зрабіць менавіта тое, што Пакс зрабіў у Афрыцы.
  
  Я ўспамінаю электронны ліст яе сястры і кажу Векслеру: “Аб вашай сварцы, калі вы адправілі яе ў шпіталь? І яе арыштавалі? Гэта было прыкрыццём".
  
  Ён зноў здзіўлены. "Аперацыя пад прыкрыццём". Векслер моршчыцца. “Гэта было цяжка. Але я павінен быў ударыць яе па-сапраўднаму. Нам патрэбен быў медыцынскі і паліцэйскі справаздачу. Мне давялося трапіць у турму. Там зняволеныя не пярэчаць, калі ты б'еш сваю жанчыну. На самай справе, гэта прыносіць табе акуляры. І я атрымаў інфармацыю, якая знішчыла мафіі дона.
  
  “Яна прапрацавала з намі чатыры гады. Мы вялі аперацыі ў Еўропе і ЗША. Потым — так здарылася - яна перагарэла. Прыйшоў час сыходзіць на пенсію. Яна думала пра мужа, дзецях, сям'і ".
  
  "Яна так і сказала?"
  
  Ківок. “Ёй падабалася яе работа на вокладцы, збор сродкаў, дабрачынная дзейнасць. Яна ўбачыла рэкламу аддзела ахвяраванняў у каледжы Даверам-Хілз. Настолькі далёка ад Найробі і паўднёва-усходу акругі Калумбія, наколькі гэта магчыма. Яна падала заяву, яе прынялі. Ёй спадабалася. Яна сустрэла цябе. Векслер паціскае плячыма. "Усё было добра".
  
  “ На якое-той час.
  
  "Якое-то час". Праз імгненне Векслер кажа: “Шчыра кажучы, я не думаў, што грамадзянская жыццё будзе доўжыцца доўга. І я сказаў ёй пра гэта. Але ты мог сказаць 'Вы ўпэўненыя?' усяго раз ці два, каб заплаціць Эддисону, перш чым на цябе паглядзелі так. Ты разумееш, што я маю на ўвазе."
  
  "Я ведаю гэты погляд".
  
  “Пару месяцаў таму яна патэлефанавала мне. Яна была на мяжы сіл. Яна больш не магла гэтага выносіць ".
  
  “ Гэта быў я. "Я кажу гэта ціха.
  
  “Не, Джон. Яна любіла цябе. І яна любіла каледж, працу. Проста ёй трэба было больш. Ёй трэба было перавага. Ты разумееш, што я маю на ўвазе?
  
  "Больш-менш".
  
  “Я сказаў ёй, што мы пашукаем некалькі часовых заданняў у Заходнім Масачусецы. У нашым мясцовым аддзяленні была ідэя, што група Сайрус Бенета стаіць за некаторымі расісцкімі нападамі, але яны не змаглі прымусіць нікога ўнутры арганізацыі здацца. Пэй сказала, што паспрабуе. Месяц таму я прыляцеў і праверыў яе. Ёй нарэшце ўдалося завербаваць адну з жанчын у супольнасці. Адну з жонак Сайрус."
  
  "Ружа Эн".
  
  "Яна пачала паведамляць інфармацыю аб плацяжы, але Сайрус нешта западозрыў і паслаў за ёй хлопца, які бачыў, як яна купіла бутэльку віна, а затым пайшла ў гасцініцу".
  
  Я ненадоўга заплюшчваю вочы. Запіска "Пакінь гэта".
  
  “Мы думаем, Сайрус або яго людзі адвезлі Роўз Эн да ракі і трымалі яе там, пакуль яна не назвала імя Паю. Затым яны ўтапілі яе і падбудавалі няшчасны выпадак на гары Палмер".
  
  Я окидываю поглядам ўсе машыны хуткай дапамогі. Адзін з агентаў - М, таксама ў ветровке ФБР - жанчына ў парку, якая "зручна" падвяла мяне да машыны Векслера.
  
  - Дык калі ж ты вырашыў выкарыстаць мяне ў якасці прынады? - пытаюся я.
  
  “ На самой справе, у ноч аварыі. Я даведаўся пра гэта па сканару. Я прыехаў туды, як толькі змог. Я спусціўся да месца здарэння праз лес з Элликотт-роўд, дастаў яе кампутар і тэлефон з машыны і кінуў аднаразовы — ён быў разраджаны, — пакуль выратавальная каманда была на вяршыні пагорка на шашы 420 з хуткай дапамогай. Я падумаў, што зніклыя кампутар і тэлефон, а таксама выяўленне сакрэтнага прылады для праслухоўвання і сустрэча з таямнічым незнаёмцам на пахаванні могуць падштурхнуць цябе да гульні ў дэтэктыва.
  
  Я амаль ўсміхаюся пры гэтым слове.
  
  “ І вы даслалі мне ліст разам з двума дваццаткамі, каб я прыехаў у гатэль і даведаўся, што ў яе, падобна, быў раман.
  
  Ён ківае. Затым заўважае, што я гляджу на яго запясце. Ён пераварочвае яго, паказваючы татуіроўку з гінкго. Ён кажа: “Мы ўсе атрымалі гэта. Наша падраздзяленне ў Афрыцы. Гэта быў наш фірмовы знак. І, дарэчы, Джон. Мы з Пэй? Мы ніколі не былі блізкія ў гэтым плане. Нашы адносіны былі проста прыкрыццём."
  
  Я веру яму. “Той прыступ дарожнай лютасьці ў Купера? Гэта было на самай справе?"
  
  “ Няма. Яна проста сказала табе гэта, каб ты быў напагатове на выпадак, калі хто-небудзь з людзей Сайрус даведаецца пра яе і прыедзе ў Дувр-Хілз.
  
  Затым мне прыходзіць у галаву думка. "Увесь сэнс гэтага быў у тым, каб правесці мяне ў дом Сайрус і атрымаць гэты допуск".
  
  "Цалкам дакладна".
  
  "Як ты гэта пачуў?"
  
  “Нашы тэхнічныя спецыялісты ператварылі аўтадазвон на тваім тэлефоне ў мікрафон і перадатчык. Просты ўзлом". Ён паціскае плячыма. “Для хакера. Калі сцямнее, мы ўсё роўна здзейсніла налёт на гэта месца. У нас была запіс, як яны білі цябе электрашокам і выкрадалі. Але мы хацелі большага, калі зможам гэта атрымаць. І мы, вядома, атрымалі: прызнанне ў забойстве."
  
  Я асцярожна потягиваюсь, хоць боль працягвае сціхаць. Я ўспамінаю каментар Пакс.
  
  Мне трэба гэта зрабіць. Гэта захавае мой розум . . .
  
  Я думаў, яна казала аб тым, каб быць шчырым таварышам. Я паняцця не меў, што яна мела на ўвазе расстрэл палявых камандзіраў і арышт прыхільнікаў перавагі белай расы.
  
  “ Кветкі? На гары Палмер? Ты пакінуў іх?
  
  Векслер кажа: “Калі мы былі за мяжой, і адзін з нашых быў забіты, у нас была традыцыя. Мы пакінулі букет з трилистников — кветак помсты. Гэта азначала, што мы збіраемся, каб злавіць таго, хто гэта зрабіў.
  
  "І ты гэта зрабіў?"
  
  Ён не адказвае.
  
  Мігцяць агні зачароўваюць. "Вы разумееце, што я мог загінуць". Я некалькі абураны, але мне здаецца, у тоне майго голасу больш задавальнення, чым гневу. Я не зусім засмучаны тым, што для разнастайнасці я ўдзельнічаў у гісторыі, а не проста запісваў і аналізаваў яе.
  
  “Пасля яе смерці ў нас пастаянна былі людзі, такія як Доктар, якія сачылі за табой. І профіль такі, што Сайрус нікога не забіваў у лагеры ".
  
  - Але чаму ты не сказаў мне? Я мог бы быць інфарматарам, як яна.
  
  “Прабач, Джон. Ты не прафесіянал. Яны б раскусілі гэта праз хвіліну. За гэтую працу плацілі. Цябе не плацілі ".
  
  Пад'язджае яшчэ адна машына. Патрульная машына Кіравання грамадскай бяспекі акругі Мартинсвилл. З яе выходзяць двое мужчын. Дэтэктыў Брэгг і Тэры Гарнер.
  
  Брэгг аглядае месца здарэння і брыдзе наперад.
  
  Векслер перадае ім прывітанне. Відавочна, яны падтрымлівалі сувязь.
  
  Брэгг азірае мяне з ног да галавы, уздыхае і пампуе галавой. "Хто тут галоўны?" - пытаецца ён Векслера, які паказвае на старэйшага афіцэра паліцыі Гринвиллского ўчастка, і Брэгг ідзе пагаварыць з ім.
  
  “ Ты ў парадку, Джон? - Пытаецца Тэры.
  
  "Проста выдатна".
  
  Памочнік пазбягае майго погляду. “ Ён задаў мне кучу пытанняў, Джон. Дэтэктыў Брэгг задаў. Я...
  
  “ Усё ў парадку, Тэры. Яму цяжка сказаць "няма".
  
  Брэгг вяртаецца з паліцыянтам з Гринвиллского ўчастка, які перадае Тэры пісталет, які я скраў. Я ўпэўнены, гэта сур'ёзнае крымінальнае злачынства. Верагодна, час у турме. Аднак крадзеж агнястрэльнай зброі - гэта ўсё, у чым мяне маглі абвінаваціць. На самай справе я не страляў у прападобнага Майка. Ён меў рацыю ў тым, што я не збіраўся забіваць бяззбройнага чалавека. Ад выпушчаных мною куль зашчапку на дзверы заклініла, і ён не змог выбрацца з тунеля. Калі б ён гэта зрабіў, то мог бы збегчы, а я не мог гэтага дапусціць.
  
  Аднак я выбіў з яго ўсю гэтую лібіда да паўсмерці.
  
  У мэтах самаабароны, вядома.
  
  Гледзячы на мяне ледзяным позіркам, Брэгг кажа: “Добра. Зніміце з яго кайданкі".
  
  Мускулісты дэтэктыў хацеў бы атрымаць задавальненне ад таго, што сам звяжа мяне перад вяртаннем у цэнтр акругі і турму.
  
  Афіцэр Гринвиллского ўчастка здымае з мяне кайданкі, і я раблю тое, што робяць усе, з каго калі-небудзь здымалі кайданкі ў тэлешоў аб паліцэйскіх. Я паціраю запясці.
  
  Брэгг кажа: "Вы атрымліваеце пропуск па гэтай справе, прафесар".
  
  Векслер дадае: “Дзякуючы вам мы зачынілі тузін спраў па ўсёй краіне, за якімі стаяла міліцыя Сайрус. І забойства Роўз Эн. Тодда Штольц і вашай жонкі таксама".
  
  Брэгг рыкае: "Тым не менш, вы зноў пераходзіце рысу, прафесар, і вы не ўяўляеце, якую боль прычыняць вам".
  
  Ён сыходзіць, а за ім варта Тэры Гарнер.
  
  Маркус Векслер кажа: "Мне трэба будзе пагаварыць з вамі і атрымаць адказы на некалькі пытанняў для справаздач".
  
  Я кажу яму, што быў бы рады, але не дзеліся тым, што ў мяне таксама ўзнікае некалькі пытанняў. Я з нецярпеннем чакаю магчымасці даведацца больш пра Пейшенс Сьюзан Эддисон, якую ведаў ён, а я няма.
  
  OceanofPDF.com
  
  18
  
  OПРАЗ ГОД
  
  Я стаю за домам і гляджу на працоўны хлеў, які я нарэшце-то дабудаваў.
  
  Сёння вечарам адбудуцца хрэсьбіны, хоць на самай справе гэта ўсяго толькі нагода для барбекю. Тут будзе каля дзесяці чалавек, сярод іх ковбойша Брук Хартфард і яе муж. Яна падрыхтавала два стравы пад вечкам - катэгорыя кулінарыі, у якой яна, бясспрэчна, такі ж эксперт, як у мастацтве верхавой язды і ў тэме Рэканструкцыі.
  
  Я вяртаюся ў гараж да сваёй звычайнай ўборцы па выхадных.
  
  Месяцы праляцелі непрыкметна. На вакацыях я з'ехаў з горада, правёўшы час з Джанет, яе мужам і іх дзяўчынкамі-блізняткі, а таксама некалькі доўгіх выходных з бацькамі Пакс (доўгіх у абодвух сэнсах гэтага слова; усё ж сям'я ёсць сям'я).
  
  Паміж семестрамі я ездзіў у Бозмен, штат Мантана, каб правесці даследаванне для кнігі, якую я планую напісаць пра памылкі экспансіі на захад. Брук здзівілася: “Гэта аб дзевятнаццатым стагоддзі, Джон. Няўжо ты не мог знайсці ўсё, што хацеў, у Інтэрнэце? Табе сапраўды трэба схадзіць асабіста?"
  
  Я адказаў "Так", патрапіўшы адразу ў абодва пытання, у яблычак, як, па чутках, паступіла Эні Оўклі, расколаў вастрыём сякеры кулю і ударыўшы па двух ігральных картах.
  
  Пасля гадзіны працы ў гаражы я ладна попотел; смецце прайграе бітву за ўборку. Я набіваюць мяшок мяшком за абрэзкамі дрэва і зламанымі інструментамі, банкамі з засохлай фарбай, пэндзлямі, не вычищенными належным чынам і таму бескарыснымі, дратамі, раз'едзенымі мышамі, скрынкамі з-пад шпаклявання, превратившимися ў бетон. Пасля таго як пакеты напоўнены і вынесеныя на вуліцу, я расстаўляю паліцы і, адклаўшы гэтую задачу на дэсерт, выцягваю сухую траву з латка касілкі.
  
  Мой погляд спыняецца на дзверы ў маленькую каморку ў задняй сцяны. Я не карыстаўся ёю шмат гадоў. Я адкрываю дзверы, памятаючы пра тварях, якіх тут няма, і ўключаю святло.
  
  Я спыняюся, застыўшы на месцы.
  
  Я гляджу на пяць рэпрадукцый карцін у рамках памерам дваццаць чатыры на трыццаць цаляў. На абароце налепкі: Р. Джонсан "Апраўленне і мастацтва", Эдвардс Мілс, Масачусэтс. Як і апісвала Рэйчел, гэта жыццярадасныя рэпрадукцыі гарадоў і пейзажаў масавага вытворчасці, створаныя таленавітымі мастакамі, хоць і пазбаўленымі натхнення. На паліцы - тузін гравюр без рамак, некаторыя ў рулонах, некаторыя плоскія.
  
  Рейчел паведаміла, што Пакс раздавала іх сваім кліентам. І ўсё ж, калі гэта тыя ж самыя, то вось яны, схаваныя і пакрытыя пылам.
  
  Я падымаю фатаграфіі ў рамках, ўпісваю іх у дом і стаўлю чаркай на падлогу ў гасцінай, перад якой намаляваная начная Эйфелева вежа.
  
  Пачуўшы скрыгат ключоў у дзверы, я абарочваюся.
  
  Рейчел Джонсан ўваходзіць ўнутр, несучы шматразовы пакет Whole Foods. "Завязу, потым завязу дзяцей у лагер".
  
  На ёй чорная цыганская спадніца і блузка блакітная з фальбонамі, у якія яна пераапранулася пасля нашай десятимильной прагулкі на горных роварах гэтым раніцай.
  
  Я ўстаю і, пацалаваўшы яе, бяру пакет на кухню, кажучы: "Добра, загадай загадку".
  
  “ Я заінтрыгаваны. Яна варта за мной у гасціную.
  
  "Глядзі".
  
  Рейчел збянтэжана ўсміхаецца. "Адбіткі Пейшенс". Яна гартае стос. "Яна іх не аддавала".
  
  "Як ты думаеш, што ўсё гэта значыць?"
  
  "Паняцці не маю". Але затым Рейчел нахіляе галаву, і яе каштанавыя валасы зблытаныя рассыпаюцца па плячах. “Калі вы прыйшлі ў краму ў мінулым годзе? З квітанцыяй за працу? Дзе гэта было?"
  
  “Чарка спраў. Рахункі".
  
  "Гэта было зверху?"
  
  "Цалкам дакладна".
  
  Яна апускаецца на канапу — той самы, на якім мы часам сядзім перад тэлевізарам з яе сынам і дачкой, калі таго патрабуе рэйтынг. Я абапіраюся на яе руку і гляджу на яе задуменны твар.
  
  Рэйчэл бярэ мяне за руку. “ Я думаю аб тым, што з ёй здарылася. Гэтыя жудасныя людзі, тыя, што цяпер у турме.
  
  Я ківаю.
  
  Яна разважае. “Ну, мы з Пейшенс шмат размаўлялі, я табе расказвала. У пякарні, у галерэі. Трохі мастацтва, трохі ежы, шмат мужчын. Яна казала пра цябе такія выдатныя рэчы. Яна сказала, што ты самы ідэальны муж, які толькі можа быць.
  
  Я глыбока ўдыхаю і прымудраюся трымаць сябе ў руках.
  
  “Ну, аб чым я думаю, яна ведае, што робіць што-то небяспечнае. І яна прыходзіць прыкладна кожны тыдзень, каб уставіць гэтыя дзярмова здымкі ў рамкі ". Яе голас заканчвае кожнае прапанову ледзь больш высокім тонам.
  
  Раптам да мяне даходзіць. “ Значыць, калі б з ёй што-небудзь здарылася, мы б сустрэліся? Ты і я?
  
  Рейчел выдае адзін з сваіх бесклапотных смешкі. "Я сказала, што гэта вар'яцтва". Яна глядзіць на свой тэлефон, каб даведацца час. “Лепш ідзі. Дзеці, Госпадзе, я спадзяюся, што сёння не быў праект "прынясі-змяю-дадому-маме".
  
  Я таксама ўстаю, і мы абдымаемся. Нашы рукі моцна сціскаюцца. Як і наступны пацалунак.
  
  Пасля таго, як яна сыходзіць, я ўстаю, упёршы рукі ў сцёгны, і гляджу на Эйфелеву вежу.
  
  Думаючы, вядома, аб сваёй тэорыі.
  
  Мая жонка падымае мяне з магілы?
  
  І з добрай, з пачуццём гумару жанчынай, якую Пакс, можна сказаць, праверыла?
  
  Тады таксама ўстаў пытанне аб дзецях.
  
  Мне было балюча, калі яна перадумала заводзіць сям'ю, у асноўным таму, што яна не прывяла важкіх довадаў у абгрунтаванне свайго рашэння. Цяпер я, вядома, ведаю адказ: нават тады яна думала, што вернецца да сваёй цёмнай боку, і Сайрус, або вялебны Майк, або хто-тое, каго яна мела па працы, мог аднойчы з'явіцца на парозе, калі дзеці будуць дома.
  
  Наўмысна ці не, але гэтая квітанцыя звяла мяне з Рэйчал Джонсан і двума яе дзецьмі.
  
  Я уношу гравюры ў рамках назад на склад. Калі мы маем рацыю, яны саслужылі сваю службу, і, па праўдзе кажучы, яны сапраўды з'яўляюцца ўзорамі сярэдняга майстэрства.
  
  У доме я зноў падымаюся па лесвіцы ў офіс супергероя, які цяпер належыць мне. Я сяджу за сталом Пакс, на якім ляжаць дзве высокія стосы маёй толькі што якая выйшла кнігі "Даследаванне мінулага: метадалогія аддзялення фактаў ад выдумкі ў даследаванні гісторыі". Мой выдавец папрасіў мяне персаналізаванай дзве тузіна копій. Яны будуць разасланыя ў СМІ ў надзеі атрымаць агалоску.
  
  Я адкрываю верхнюю кнігу ў стосе на тытульным лісце і размашыста распісваюся. Затым пераходжу да послесловию і чытаю ўрывак, які я пісаў, калі мне патэлефанавалі і паведамілі аб смерці Пакс. Месяц праз, я, нарэшце, завяршыў яго.
  
  Мы чуем, што гісторыю пішуць пераможцы, але гэта не так. Гісторыю піша велізарная колькасць людзей, сумленных і хлуслівых, асвечаных і збітых з панталыку, інфармаваных і невуцкіх, якія пакідаюць пасля сябе цэлае захламленых вядро для іншых — гісторыкаў, напрыклад, — каб яны разбіраліся, адбіралі з яго і ў канчатковым выніку збіралі.
  
  Гэта нялёгкая справа. Факты апантаныя мокрай вяроўкай, падобна да снастям патанулага ваеннага карабля, завязаныя і заблытаныя ў мірыяды вузлоў, і працэс разблытванне нязменна суправаджаецца расчараваннем, здзіўленнем, высільваннем, а часам і смуткам.
  
  Але гэта, вядома, асноўная задача нашай прафесіі: быць дэтэктывамі, разбіраюцца ў хлусні, памылкі і ілжывых указаннях, каб, у канчатковым рахунку, мы маглі прыйсці да гэтай цудоўнай рэальнасці — набліжэнню да таго, як на самой справе адбываліся падзеі мінулага.
  
  —Аўтар
  
  OceanofPDF.com
  
  ІНФАРМАЦЫЯ ПРА АЎТАРА
  
  
  Фота No 2019 Gunner Publications LLC
  
  Джэфры Дивер - былы журналіст, фолк-выканаўца і юрыст, чые раманы з'яўляліся ў спісах бэстсэлераў па ўсім свеце, у тым ліку ў "Нью-Ёрк Таймс", лонданскай "Таймс", італьянскай "Коррьере дэла Сера", "Сіднэй Морнинг Геральд" і "Лос-Анджэлес таймс". Яго кнігі прадаюцца ў 150 краінах і перакладзеныя на дваццаць пяць моваў.
  
  Аўтар больш за сорак раманаў, трох зборнікаў апавяданняў і навукова-папулярнай кнігі па юрыспрудэнцыі, а таксама аўтар тэкстаў для альбома ў стылі кантры-вестэрн, ён атрымаў ці ўваходзіў у шорт-ліст дзясяткаў узнагарод.
  
  Трылер Дивера "Лінкальн Райм" "Разбітае акно" быў названы лепшым раманам года Міжнароднай супольнасцю аўтараў трылераў (ITW). Яго асобныя раманы "Цела, пакінутыя ззаду" і "Край" таксама былі намінаваныя на прэмію ITW, як і яго апавяданне "Клуб ахвяр". Брытанская асацыяцыя пісьменнікаў-крыміналістаў узнагародзіла яго "Сталёвым кінжалам Яна Флемінга" і расповедам "Кінжал", а таксама ён з'яўляецца лаўрэатам Брытанскай прэміі Thumping Good Read Award і прэміі Nero Award. "Халодная месяц" была названая кнігай году японскімі пісьменнікамі-детективщиками. Акрамя таго, Японская асацыяцыя прыгодніцкай фантастыкі узнагародзіла "Халодную поўню" і Carte Blanche сваім штогадовым Гран-пры. Дивер забраніраваць пакой для забойства быў узнагароджаны палітычны трылер года "ў намінацыі" забойца Нэшвіле, і яго зборнік апавяданняў бяда ў розуме быў намінаваны за лепшую анталогію гэтай арганізацыяй, а таксама.
  
  Дивер, які быў названы вялікім майстрам па версіі асацыяцыі пісьменнікаў дэтэктываў Амерыкі (MWA) у 2020 годзе, быў удастоены прэміі "За пажыццёвыя дасягненні" Бушеркона, Сусветнай канвенцыі аб дэтэктывах, і прэміі Раймонда Чандлера за пажыццёвыя дасягненні ў Італіі. Часопіс Strand Magazine таксама ўручыў яму ўзнагароду за пажыццёвыя дасягненні. Дивер быў намінаваны на прэміі "Энтані", "Шеймус" і "Жавальная гумка", а таксама на восем прэмій Edgar Awards ад MWA. Ён адпрацаваў два тэрміны ў якасці прэзідэнта гэтай прэстыжнай арганізацыі.
  
  Яго аўдыёкніга "Праект Старлинг" з Альфрэдам Молиной у галоўнай ролі, спродюсированная Audible, стала фіналістам прэміі Audie Award за лепшую аудиодраму года ў 2016 годзе. Дивер ўнёс свой уклад у анталогіі "У кампаніі Шэрлака Холмса" і "За кнігі, за якія варта памерці", апошняя з якіх атрымала прэміі Энтані і Агаты.
  
  Дивер самых апошніх раманаў фінальны твіст, развітацца з чалавекам, а не гульня ў сваім Колтер шо серыі; Лінкальн Райм раманы рэжучай абзы, пахаванне гадзіну, і сталі цалавацца; адзіноты крык, а Кэтрын танец трылер; і Кастрычніцкай спіс, трылер пераконваюць у адваротным. Для рамана Кэтрын Дэнс "Старпом" Дивер напісаў альбом песень у стылі кантры-вестэрн, даступны на iTunes і ў выглядзе кампакт-дыска. Да гэтага ён напісаў "Карт-бланш", працяг рамана пра Джэймса Бонда і міжнародны бэстсэлер №1. Самыя апошнія апавяданні Дивера ўключаюць Разбор палётаў; Паваротны момант; Паланёны, які прадставіў Колтера Шоў; і Пахаваны, частка зборніка арыгінальных гісторый Amazon "Цішэй".
  
  Па кнізе Дивера "Магіла панны" быў зняты фільм канала HBO з Джэймсам Скульптуры і Марлі Мэтлин у галоўных ролях, а яго раман "Збіральнік костак" быў поўнаметражным фільмам Universal Pictures з Дензелом Вашынгтонам і Анджалінай Джолі ў галоўных ролях. Раманы Дивера пра Лінкольне Райме і Амеліі Сакс ляглі ў аснову девятисерийного тэлешоў NBC "Лінкальн Райм: Паляванне на збіральніка костак". Lifetime выпусціў у эфір экранізацыю яго кнігі "Сляза д'ябла". І так, чуткі верныя: ён сапраўды з'явіўся ў ролі продажнага рэпарцёра ў сваёй каханай мыльнай оперы "Як круціцца свет". Ён нарадзіўся за межамі Чыкага і мае ступень бакалаўра журналістыкі ў Універсітэце Місуры і ступень юрыста ў Універсітэце Фордхэм.
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"