Бэгли Десмонд : другие произведения.

Полювання на людей

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  Полювання на людей
   
  
  ДЕСМОНД БЕГЛІ
  ПОЛЮВАННЯ НА ЛЮДИНУ
  
  
  
  
  
  Ліндхардт і Рінгхоф
  
  
  OceanofPDF.com
   1-й розділ
  Я був втомлений, коли вийшов з автобуса у Форт-Фарреллі. Незважаючи на те, що автобус був добре підвішений, а сидіння були дуже зручними, я почувався так, наче сидів на мішку з камінням кілька годин, тому я був втомлений і не вражений тим, що побачив Форт Фаррел — найбільше маленьке місто в Західній Канаді — принаймні там сказано на знаку на межі міста. Ви, мабуть, забули про Доусон-Крік.
  Це була кінцева зупинка автобуса, і автобус протримався лише мить. Я зійшов, ніхто не сів, і він розвернувся та поїхав у бік Піс-Рівер і форту Сент. Джон, назад до цивілізації. Форт Фаррелл — але лише тимчасово — збільшився на одного мешканця.
  Була середина дня, і я міг би негайно вирішити дрібне ділове питання, яке було вирішальним для того, щоб я залишився в цьому «великому місті» посеред пустелі. Тому замість того, щоб шукати готель, я залишив свою валізу в гардеробі автобусної станції та запитав, де знаходиться будівля Маттерсона. Маленький товстий хлопець, який, очевидно, був майстром на всі руки на автовокзалі, подивився на мене з веселим блиском в очах і трохи розсміявся. «Вони, мабуть, чужі в цих краях».
  «Може виглядати так, оскільки я щойно вийшов з автобуса», — коротко відповів я. Я хотів отримати інформацію, а не давати її.
  Він буркнув, веселий блиск зник з його очей. «Це на Кінг-стріт. Треба бути сліпим, щоб не помітити, — прямо сказав він. Він був одним із тих дотепників, які вважають, що мають монополію на дотепні зауваження — кожне містечко кишить ними. До біса з ним! Я від природи не був схильний заводити знайомства, хоча незабаром мені довелося постаратися справити гарне враження.
  Головною вулицею була Хай-стріт, неначе накреслена по лінійці. Це була не тільки головна вулиця міста, але й зручна також враховано єдину вулицю у Форт-Фареллі – населення 1806 плюс один. Там були звичайні ряди вітрин, які намагалися зробити бізнес більшим, ніж він був, і за якими місцеві бізнесмени намагалися заробити на життя – заправні станції та автосалони, продуктовий магазин, який називають супермаркетом, перукарня, «Париж». Mode « магазин, який продавав dingel-dangle жінкам міста, і був магазин, де можна було купити мисливське та рибальське спорядження. Я помітив, що ім’я Маттерсон з’являється регулярно, і зробив висновок, що Маттерсон був головною зброєю у форті Фаррелл.
  Попереду, безсумнівно, була єдина визначна будівля в усьому місті: восьмиповерховий колос, який, як я був упевнений, мав бути Маттерсон-білдінг. Я одразу відчув трохи бадьорості й прискорив темп, але знову сповільнився, коли Хай-стріт розширилася на маленьку площу зелених, підкошених газонів і тінистих дерев. Посеред площі стояла бронзова статуя чоловіка в уніформі; спочатку я подумав, що це військовий меморіал, але потім прочитав, що це був засновник міста – Вільям Дж. Фаррелл, лейтенант Королівського інженерного корпусу, піонери , о , піонери – хлопець давно помер, а він сліпий Його очі тупо дивилися на довгий ряд вітрин магазинів на Хай-стріт, а пташки на площі дуже нешанобливо клювали його форменний кашкет.
  Потім я з недовірою дивився на вивіску на розі Хай-стріт і Фаррел-стріт, і мороз пробіг у мене по спині, коли я прочитав назву Trinavant Park. Ім’я, яке свідчило про забуте минуле, вдарило мене, як дубиною, і я все ще був тремтів, коли дійшов до будівлі Маттерсона.
  
  Говард Маттерсон був непростим джентльменом у спілкуванні. Я викурив три цигарки в його кабінеті, розглядаючи м’які округлі форми його секретаря і думаючи про прізвище Трінавант. Це не було таке поширене ім’я, щоб ви зустрічали його щодня, і я познайомився з ним лише раз у житті та за обставин, про які я хотів би забути. Не було б неправильно сказати, що Тринавант змінив моє життя, але чи змінив він його на краще чи на гірше, я неможливо з'ясувати. Я ще раз подумав, чи варто мені негайно повертатися; але плоский гаманець і порожній шлунок — це два вагомі аргументи, тож я вирішив залишитися й подивитися, що може запропонувати Маттерсон.
  Раптово і без попередження секретарка Маттерсона сказала: «Містере. Меттерсон готовий поговорити з вами. Ні телефон, ні дзвінок не дзвонили, і я криво всміхнувся. Отже, він був такого типу. Один із тих хлопців, які показали свою владу, сказавши: «Нехай він почекає півгодини, міс, перед тим, як ви пошлете його», і при цьому думали про себе: «Це скаже хлопцю, хто тут головний». можливо, я вчинив йому погано - можливо, він був справді зайнятий.
  Це був великий, кремезний чоловік, з рум’яним обличчям, і, на свій подив, я побачив, що він не старший за мене — тобто років тридцяти трьох. Враховуючи широке використання імені Маттерсон у форті Фаррелл, я очікував зустріти старшого чоловіка; дуже мало бізнес-імперій керують молодші люди. Він був широким і м'язистим, хоча пухкість його обличчя і подвійне підборіддя свідчили про схильність до ожиріння. Але хоч він був великий, я був на кілька дюймів вищий за нього. Я не зовсім карлик.
  Він підвівся з-за парти й простяг руку. «Радий вас бачити, містере Бойд. Дон Гальсбах розповів мені про вас багато хорошого».
  У нього є всі підстави для цього, подумав я, оскільки я знайшов для нього ціле багатство. Потім я зайнявся тим, що Меттерсон потиснув рукостискання. Я сильно стиснула його пальці, щоб показати йому, що я така ж людина, як і він, і він широко мені посміхнувся. «Добре, сідай», — сказав він і відпустив мою руку. «Розкажу трохи про роботу. Це повинно бути для вас рутиною».
  Я сів і взяв сигарету з коробки, яку він штовхнув через стіл. — Лише одне, — сказав я. — Ви не повинні думати, що я можу довго бути у вашому розпорядженні, містере. Маттерсон. Я повинен закінчити це завдання, коли настане весняна відлига».
  Він кивнув. «Мені це відомо. Дон сказав мені, що Де повернеться в Північно-Західну Територію на літо. Як ти думаєш, ти зможеш там розбагатіти?»
  «Є інші геологи, які мають», — відповів я. «Багато великих знахідок уже було зроблено, і я думаю, що там більше металу в землі, ніж ми собі уявляємо. Ми просто повинні це зрозуміти».
  Він посміхнувся мені. — Ми маємо на увазі вас, — тоді він похитав головою. «Ти випередив свій час, Бойд. Північно-Західна територія все ще занадто слабо освоєна. Яка користь від пошуку багатих корисних копалин посеред дикої природи, коли їх розробка коштуватиме мільйони доларів?»
  Я знизав плечима. «Якщо знахідка буде достатньо великою, гроші теж будуть».
  — Можливо, — із сумнівом сказав Маттерсон. «Ну, наскільки я зрозумів Доне, ти просто хочеш короткострокову роботу, щоб отримати капітал, щоб знову поїхати на північ. Неправда?"
  «Справді».
  »Гаразд, ви прийшли до правильного. Тепер я маю ознайомити вас із справою. Matterson Corporation дуже впевнена в можливостях розвитку в цій частині Британської Колумбії, і ми вже працюємо повним ходом. Ми керуємо широким спектром проектів, які в основному зосереджені на лісовому господарстві – целюлоза, фанера, будівельна деревина тощо. Ми збираємось розпочати будівництво заводу з виробництва газетного паперу, постійно розширюємо виробництво фанери. Але є одна річ, якої нам не вистачає, і це потужність – особливо електроенергія».
  Він відкинувся на спинку крісла. «Звичайно, ми могли б прокласти трубопровід до родовищ природного газу в Доусон-Крік і таким чином запустити електростанцію з газом. Але це коштувало б шалених грошей, і при цьому ми були б у кишені постачальників газу, а ми цього не хочемо. Ми не хочемо бути ні від кого залежними, але нам потрібно більше енергії, тому ми повинні мати власну електростанцію».
  Він вдарив рукою по карті на стіні. «Британська Колумбія багата гідроенергією, але більша її частина невикористана – ми отримуємо 1 500 000 кіловат з можливих 22 000 000. Тут, на північному сході, є 5 мільйонів кіловат, але не один лише генераторна установка для використання гідроенергії. Це дуже багато енергії, яка витрачається таким чином».
  Я вставив: «Вони будують велику дамбу на річці Піс».
  Маттерсон презирливо пирхає: «Це займе кілька років, щоб завершити, і ми не можемо дочекатися, поки уряд побудує дамбу вартістю кілька мільярдів доларів. Зараз нам потрібна сила. Тому ми будемо будувати власну загороджувальну дамбу. Він буде не дуже великим, але достатньо великим для нас і достатньо великим, щоб ми могли розширюватися стільки, скільки захочемо, протягом багатьох років. Ми знайшли правильне місце, і ми маємо благословення уряду». Він подивився прямо на мене. «Ось тут ви з’являєтеся, містере. Бойд. Вони повинні дати нам впевненість, що ми не робимо жодної з тих помилок, про які люди потім шкодують. Ми маємо намір затопити сорок п’ять квадратних кілометрів дна долини, але нам було б до біса шкода, якби пізніше виявилося, що ми поховали найбагатше родовище міді в Канаді під тридцятьма метрами води. Ця територія ніколи не була досліджена геологом, тому ми хотіли б, щоб ви уважно оглянули її, перш ніж ми побудуємо дамбу. Ви можете це зробити?»
  «Звучить дуже просто», — відповів я. — Але я хотів би поглянути на карту.
  Маттерсон задоволено кивнув і взяв трубку. — Заходь із картами долини Кіноксі, Фреде. — Він повернувся до мене. «Ми не займаємося видобутком корисних копалин, але це засмутить нас, якщо ми упустимо шанс», — він задумливо стиснув підборіддя. «Я деякий час думав про те, щоб провести геологічне дослідження наших земельних наділів – треба було б відповісти. Якщо ти зараз добре попрацюєш, можливо, ми можемо поговорити про контракт пізніше».
  — Я подумаю, — незацікавлено відповів я. Я ніколи не розривав довгострокових контрактів.
  Увійшов чоловік із кількома згорнутими картками. Він виглядав як молодша версія JP Morgan і був належно та елегантно одягнений у костюм консервативного крою. Його обличчя було виснаженим і безвиразним, а блідо-блакитні очі були холодними. Маттерсон сказав: «Дякую, Фред». Він взяв картки й продовжив: «Це містер. Бойд, геолог, якого ми думаємо залучити. Фред Доннер, один із моїх старших співробітників».
  — Приємно познайомитися, — сказав я. Доннер скуто кивнув і повернувся до Маттерсона, який розгортав карти. «National Concrete просить контракт на поставку бетону».
  «Нехай вони говорять», — сказав Маттерсон. «Ми нічого не підписуємо, доки Бойд не виконає свою роботу». "Ось. Кіноксі є притокою Квадачі, яка впадає у Фінлі, а потім у Піс-Рівер. Бачите, ось крутий схил, де річка Кіноксі утворює низку порогів, а над схилом лежить долина, — він торкнувся кулаком карти. «Ми будуємо тут дамбу, даємо долині затопити, і ми отримуємо хороший і стабільний тиск води. Електростанцію розташовуємо нижче схилу – це дає хороший перепад. Геодезисти виявили, що вода покриє приблизно п'ятнадцять кілометрів дна долини із середньою шириною три кілометри, це буде нове озеро - озеро Маттерсон».
  «Це багато води», — зауважив я.
  — Озеро не дуже глибоке, — відповів Маттерсон. — Отже, ми вважаємо, що можемо обійтися відносно низькою дамбою, — він постукав по карті. — Ваше завдання — з’ясувати, чи не бракує нам чогось на цих сорока п’яти квадратних кілометрах дна долини.
  Я деякий час вивчав карту, а потім сказав: «Це не складе для мене жодних труднощів. Де саме ця долина?»
  — Приблизно шістдесят кілометрів звідси. Коли ми почнемо будувати дамбу, ми побудуємо туди дорогу, але поки що долина досить ізольована».
  — Не така ізольована, як Північно-Західна територія, — сказав я. — Мабуть, знайду.
  «Гадаю, ви могли б», — сказав Маттерсон із широкою посмішкою. «Але це виглядає не так вже й погано. Ми возимо вас туди-сюди на вертольоті компанії».
  Я був радий це почути; це заощадило б мені чимало шкіри підошви. Я сказав: «Можливо, мені доведеться зробити кілька пробних свердловин; але це залежить від того, що я знайду. У такому випадку мені знадобиться бурове обладнання та пара людей».
  
  Доннер втрутився: «Чи не зайшло це занадто далеко?» Сумніваюся, що це буде потрібно. Мабуть, найрозумніше було б чітко записати в контракті, що ви виконуєте всю роботу самостійно».
  Я спокійно сказав: Доннер, мені не платять за буріння дірок у землі. Мені платять за те, що я використовую свій мозок для аналізу зразків свердла, які беруться з цих отворів. Що ж, як на мене, все гаразд. Я хотів би зробити всю роботу сам, але це займе в шість разів більше часу, і в рахунку буде моя звичайна погодинна ставка, а я не дешева робоча сила. Я просто намагаюся заощадити вам гроші».
  Маттерсон кинув рукою. «Забудь про це, Фреде, можливо, це ніколи не буде актуальним. Ти будеш свердлити, лише якщо натрапиш на щось особливе, чи не так, Бойд?
  «Цілком вірно».
  Доннер подивився на Маттерсона своїми холодними очима. — Є ще одна річ, — сказав він. — Найкраще, щоб Бойд тримався подалі від північного краю. Це не так …"
  — Я знаю, що ні, Фреде, — роздратованим тоном обірвав його Маттерсон. — Я вирішу цю справу з Клер.
  — Це теж найкраще, — сказав Доннер. «Інакше весь проект може бути саботований».
  Обмін словами для мене нічого не значив, але він дав мені підказку, що ці двоє чоловіків ведуть приватну битву, і що мені краще бути нейтральним. Але в той же час у мене повинні були бути чіткі лінії, тому я втрутився: «Я хотів би знати, хто тут господар. Від кого мені приймати замовлення – від вас, Mr. Маттерсон? Або пан Доннер тут?
  Маттерсон витріщився на мене. «Вони приймають від мене накази», — категорично сказав він. «Мене звуть Маттерсон, а це Корпорація Маттерсон», — він кинув швидкий погляд на Доннера, ніби закликаючи його обговорити це питання, але після хвилинного вагання Доннер відступив, коротко кивнувши.
  — Просто я знаю про це, — сказав я легким тоном.
  Потім ми перейшли до обговорення умов мого контракту. Доннер виявився дуже наполегливим джентльменом, і оскільки він добряче мене роздратував, намагаючись Що стосується можливих витрат на буріння, я вимагав більшої плати, ніж зазвичай. Незважаючи на те, що це здавалося рутинним завданням, і хоча мені були потрібні гроші, були певні речі, які мене не хвилювали. Також була назва Трінавант, хоча вона, здавалося, не мала жодного значення в цьому зв’язку. Однак умови контракту, до якого я врешті-решт заманив Доннера, були настільки хороші, що я знав, що мушу прийняти цю роботу — гонорар дозволить мені бути на Північно-Західних Територіях усе літо.
  Маттерсон не дуже допоміг Доннеру. Він просто сидів і посміхався, поки я сперечався з Доннером. Це, мабуть, чудовий спосіб керувати великою компанією. Коли контракт було складено, Маттерсон сказав: «Я бронюю для вас номер у готелі Matterson House Hotel. Це не порівняти з Hilton, але я думаю, що ви знайдете його досить комфортним. Коли ви можете почати роботу?»
  — Як тільки я отримаю своє обладнання з Едмонтону.
  «Принесіть його сюди», — сказав Маттерсон. «Ми оплачуємо фрахт».
  Доннер пирхнув і вийшов з кабінету. У нього був невдалий день.
   II
  Виявилося, що готель Matterson House є частиною будівлі Matterson Building, тому мені не довелося далеко йти, коли я вийшов з офісу Matterson. Я також помітив, що там було кілька офісів, усі з назвою Matterson, а в одному кутку будівлі був Matterson Bank. Здавалося, у Маттерсона було чимало бізнес-підприємств, і як тільки він побудує свою дамбу, він зможе додати до списку Matterson Power Company. Невдовзі він пануватиме над усім і всіма в цій сфері.
  Я попросив вантажника організувати, щоб мою валізу забрали на автостанції, а потім запитав: «У вас є газета в місті?»
  «Так, але він виходить лише по п’ятницях».
  «Де редакція?»
  
  «У Trinavant Park – на північній стороні».
  Я вийшов у наростаючі сутінки й повернувся по Хай-стрит, поки не дійшов до Скверу. Лейтенант Фаррелл сліпо дивився на призахідне сонце, яке посилало останні промені на його чорне-зелене обличчя з білими цятками птахів. Мені було цікаво, що б він подумав про події, яких зазнала його колонія-поселенець. Судячи з виразу його обличчя, він знав – і не виглядав надто схвильованим.
  , редактори Fort Farrell Recorder більше дбали про друковану продукцію, ніж про видання газети, але на моє перше запитання задовільно відповіла молода леді, яка, очевидно, складала весь штат.
  «Звичайно, у нас є копії всіх попередніх видань. Як далеко назад ви хочете заглянути?»
  — Близько десяти років.
  Вона скривилася. «Тоді ми повинні роздобути переплетені урожаї. Їм доведеться приєднатися до мене в бек-офісі». Я пішов за нею в запорошену кімнату. — Ви пам’ятаєте точну дату?
  Мені не важко було це запам’ятати – кожен знає свою дату народження. «Вівторок, 4 вересня 1956 року».
  Вона вказала на книжкову шафу і безпорадно сказала: «Оце той, що там нагорі; але я не думаю, що зможу досягти цього».
  — Давай я візьму, — сказав я. Це була величезна підкладка, і я думаю, що вона важила приблизно стільки ж, скільки вона.
  Вона сказала: «Тобі доведеться прочитати це, і ти не повинен розрізати сторінки - це єдині примірники, які ми маємо».
  — Звичайно, не буду, — пообіцяв я їй і поклав книжку на сосновий стіл. — Можна запалити?
  — Звичайно, — вона увімкнула світло й вийшла.
  Я висунув стілець і розгорнув громіздку книгу. Він містив два томи «Форт-Фаррелл Рекордер» — сто чотири звіти про життя в невеликій громаді, короткий опис народжень і смертей, радощів і смутку, деяких злочинів, але не так багато, як можна було очікувати, і трохи людського. доброзичливість – про останнє мало бути більше, але ця тема не підходить для найкращих заголовків. Типова сільська газета.
  
  Я шукав випуск за 7 вересня – п’ятницю після аварії – наполовину боявся, що знайду, наполовину боявся, що взагалі нічого не знайду. Але він був там, і це був матеріал на першій сторінці. Заголовок кричав на мене жирним чорним шрифтом, який заповнив всю ширину сторінки: Джон Трінавант загинув у автокатастрофі .
  Хоча я знав всю історію напам’ять, я уважно прочитав газетний звіт, і в ньому було сказано кілька речей, про які я раніше не знав. Це була болісно повсякденна історія, сумна, але надто поширена, і зазвичай вона не була б матеріалом на першій сторінці. Я пам’ятав, що в газеті Vancouver Sun йому було приділено лише чверть колонки внизу сторінки 2 , а в газетах Торонто було лише невелике повідомлення.
  Непропорційна увага в Fort Farrell Recorder була спричинена тим фактом, що Джон Трінавант, як старший менеджер фірми Trinavant & Matterson, був великою людиною у Fort Farrell. Міський матадор раптово помер, і форт Фаррел оплакував. Оплакували публічно чорним відбитком на білому папері.
  Джон Трінавант (56 років) подорожував із Доусон-Крік до Едмонтона зі своєю дружиною Енн (вік не вказано) та їхнім сином Френком (22 роки). Вони загнали пан. Новий фургон Трінаванта, Кадилак, але новий блискучий автомобіль так і не доїхав до Едмонтона. Його знайшли на дні двохсотфутової скелі. Сліди заносу чітко показали, як сталася аварія. «Можливо, — сказав чиновник, який спостерігав за судовим розслідуванням, — водій їхав занадто швидко і тому втратив контроль над каретою. Але це те, що ніколи не буде прояснено».
  Cadillac був згорілим уламком і більше ніколи не став автомобілем.
  Три тринаванти також більше ніколи не стали людьми; усі вони були вбиті на місці. Але в аварії був дивний аспект; у вагоні була четверта особа, молодий чоловік, якого впізнали як Роберта Гранта. Його знайшли живим, але його стан був дуже важким. Зараз він перебував у міській лікарні з опіками третього ступеня, важким переломом черепа та кількома переломами різного роду. Передбачалося, що п. Грант був один автостопом, як Mr. Трінавант підібрав десь на дорозі між Доусон-Крік і місцем аварії. Був сумнів, що п. Грант вижив би.
  Весь Форт Фаррелл, ні, вся Канада (написав автор редакції) має оплакувати епоху, яка закінчилася зі смертю Джона Трінаванта. Сім'я Трінавант була пов'язана з містом ще з героїчних днів лейтенанта Фаррелла, і було сумно (особисто для автора редакції), що сім'я Трінавант тепер вимерла по чоловічій лінії. Проте була племінниця, міс С.Т.Трінаван, яка зараз навчалася в Лозанні, Швейцарія. Була надія, що ця трагедія не призведе до переривання освіти, яку її улюблений дядько так щиро бажав дати їй.
  Я сидів і дивився на газету перед собою. Отже, Трінавант був компаньйоном Маттерсона, але це не міг бути той Маттерсон, якого я щойно зустрів. Він був занадто молодий для цього. У 1956 році, коли сталася аварія, йому було лише за двадцять, тобто приблизно такого ж віку, як молодий Френк Трінавант, якого вбили. Отже, мав бути ще один Маттерсон – імовірно батько Говарда Маттерсона – і він зробив Говарда наслідним принцом імперії Маттерсона. Якби Говард ще не був королем.
  Я зітхнув і подумав, який сатанинський збіг привів мене до форту Фаррелл. Потім я перегорнув наступний номер газети і знайшов – нічого! Більше ні про аварію, ні про її жертв не згадується. Я гортав сторінки, але ім’я Trinavant не згадувалося жодного разу в номерах наступного року – ні некролога, ні листів від читачів про Trinavant, абсолютно нічого. Судячи з запису Форт-Фаррелл, Джона Трінаванта ніколи не було.
  Я ще раз погортав книжку. Було дуже дивно, що місцева газета не заробила трохи додаткової монети після його смерті. Зрештою, це було рідне місто Трінаванта, місто, де він практично був королем. Проклятий спосіб вести газету!
  Я трохи подумав. Це було вдруге за день, коли я зробив те саме спостереження. Перший раз це було пов'язано з Говардом Маттерсоном і його керівництвом Корпорація Matterson. Я подумав над цим, і це привело мене до іншого запитання: кому належав Форт Фаррелл Рекордер? 
  Маленька офісна дівчина висунула голову в двері. «Їм доведеться йти зараз. Ми повинні закритися».
  Я посміхнувся їй. «Інакше я думав, що редакції газет ніколи не закриваються».
  «Це не Vancouver Sun», — відповіла вона. «Або Монреальська зірка». 
  Я в цьому не сумніваюся, подумав я.
  — Ти знайшов те, що шукав?
  Я пішов за нею в офіс. «Так, я знайшла кілька відповідей і багато запитань». Я запитав: "Чи є тут десь поблизу, де можна випити чашку кави?"
  «Ось навпроти площі є грецька їдальня».
  «Як щодо того, щоб ви поїхали зі мною?» Я думав, що зможу отримати від неї якусь інформацію.
  Вона посміхнулася: «Моя мама сказала, що я ніколи не маю ходити з незнайомими чоловіками. Крім того, я маю зустрітися зі своїм другом».
  Я дивився на її вісімнадцятирічну постать і хотів знову бути молодим — як до аварії. — Можливо, іншим разом, — сказав я.
  "Може бути."
  Вона почала пудрити носа невмілими жестами, і я вийшов з офісу, думаючи, що мене можуть заарештувати за спробу викрадення дитини, якщо я не буду обережним.
  Я пройшов через площу й знайшов грецьку їдальню. Це була звичайна балаканина, але я сприйняв це серйозно. Я не міг дозволити собі мати приємних почуттів, доки я був просто бідним геологом, який шукав щастя.
  Я замовив каву та пару бутербродів і сів за порожній стіл. Я був сповнений рішучості зайнятися інтенсивною розумовою роботою, але не встиг це зробити, тому що одразу після цього до столу підійшов чоловік і запитав: «Ви не проти, якщо я сіду тут?»
  Йому було років, мабуть, сімдесят, з горіховим кольором обличчя обличчя і тонка шия, звідки вік позбавився природного шару жиру. На голові в нього було багато волосся, щоправда, воно побіліло, а з-під густих брів визирали допитливі блакитні очі. Я довго дивився на нього задумливо, а потім він продовжив. «Мене звуть Макдугал, і я редактор місцевого розпилювача».
  Я кинувся рукою. "Присядь."
  Він поставив чашку з кавою на стіл і, сівши на своє місце, видав хрип. — Я теж сетер, — сказав він. «І коректор, і рекламіст. Я відповідаю за все».
  — Ви теж видавець?
  Він зневажливо пирхнув. «Я схожий на видавця газети?»
  «Насправді небагато».
  Він сьорбнув кави й довго дивився на мене. «Ви знайшли те, що шукали, пане? Бойд?
  — Вони добре поінформовані, — зауважив я. «Мені не було в місті й двох годин, і я вже розумію, що незабаром мене згадають у Форт-Фаррелл Рекордер . Як ти поводишся?»
  Він усміхнувся. «Це маленьке місто, і я знаю кожного чоловіка, жінку та дитину в ньому. Я щойно прийшов із будинку Маттерсон і знаю про вас усе, містере. Бойд.
  Цей Мак-Дугалл здавався кмітливим старим радником. Я сказав: «Б'юся об заклад, ви також знайомі з умовами мого контракту».
  — Це можна уявити, — він криво посміхнувся мені. — Доннер був не надто в захваті, — він поставив чашку. — Ви дізналися те, що хотіли знати про Джона Трінаванта?
  Я загасив сигарету. «У вас дивна манера писати газету, містере. Макдугалл. Я ніколи раніше не відчував такої тиші в друкованих виданнях».
  Усмішка зникла з його обличчя, і він виглядав саме таким, яким був, — втомленим старим. Він трохи помовчав, а потім несподівано запитав: «Ви любите хороший віскі, містере? Бойд?
  «Я ніколи не відмовлявся від такої пропозиції».
  Він кивнув головою в бік редакції. «У мене квартира над редакцією, там у мене є пляшка віскі. Поїдемо негайно? Мені раптом захотілося напитися».
  
  У відповідь я встав з-за столу і розплатився за нас обох. Коли ми йшли через площу, Макдугалл сказав: «Я нічого не плачу за квартиру. Натомість я повинен бути готовий виїхати двадцять чотири години на добу. Я справді не знаю, хто найкраще виділяється в цій угоді».
  «Можливо, вам варто домовитися про нову угоду з вашим видавцем».
  «З Джимсоном? Хороший жарт – він просто підручний для господаря».
  — А власника звуть Маттерсон, — сказав я, простягаючи щуп.
  Макдуґал похмуро глянув на мене. — Ну що ж, ви дійшли так далеко? Вони мене цікавлять, пане. Бойд; ти дійсно так».
  — І ти починаєш мене цікавити, — сказав я.
  Ми дійшли до його квартири, яка була небагато, але зручно мебльована. Мак-Дугал відкрив шафу й витяг пляшку. — Є два види скотчу, — сказав він. «Є сорт, який виробляється мільйонами літрів, нейтральний машинний алкоголь, змішаний із хорошим солодовим віскі, щоб надати йому смаку, палена карамель, додана, щоб надати йому кольору, і витриманий протягом семи років, щоб захистити святу назву шотландського віскі. Він підняв пляшку в повітря. «А ще є справжній — п’ятнадцятирічний некупажований солод, який виробляють і п’ють поціновувачі. Цей із Айла – найкращий із усіх».
  Він щедро налив блідо-жовту рідину й простягнув мені одну склянку. Я сказав: "На здоров'я, пане Макдугалл. Крім того, як я можу відрізнити вас від усіх інших на прізвище Макдугал?
  Я міг заприсягтися, що він червонів. «У мене гарне шотландське ім’я, і можна було б подумати, що його буде достатньо для будь-якого чоловіка; але батькові довелося з’єднати його з іншим. Він назвав мене Хемішем, але краще називай мене Мак, як усіх інших. Таким чином ми уникнемо бійки, — він глибоко розсміявся. «Блін, я багато бився, коли був хлопчиком».
  Я сказав: «А мене звати Боб Бойд».
  Він кивнув. «Я просто називатиму тебе Боб, якщо ти не заперечуй. І дайте мені знати, чому вас зацікавила назва Trinavant?
  — Мене це цікавить?
  Він зітхнув. «Бобе, я старий щур у професії журналіста, і я знаю, що роблю. Переглядаю кожного, хто просить показати старі номери газети. Ви будете здивовані, дізнавшись, як часто це призводить до гарної історії. Останні десять років я чекав, щоб хтось підібрав це число».
  «Чому Форт-Фаррел Рекордер зацікавився назвою Трінавант?» — запитав я. «Трінаванти мертві, і Форт-Фарелл Рекордер вбив їх ще більше. Ви б не подумали, що можете вбити пам'ять, правда?
  «Росіяни це добре вміють; вони можуть убити людину і все одно залишити її живою, залишити її ходити навколо, як живий мерець», – сказав Макдугал. «Тільки подумайте, що вони зробили з Хрущовим. Просто здається, що Маттерсон першим придумав ідею».
  — Ви не відповіли на моє запитання, — нетерпляче сказав я. — Виплюнь, Мак.
  «Записувач Форт-Фаррелл не цікавиться Трінавантами», — відповів він. «Якби я написав статтю про когось із них — якби я хоча б згадав ім’я — мене б звільнили на сірому аркуші. Це мій особистий інтерес, і якби Булл Маттерсон знав, що я піклуюся про Трінаванта, у мене швидко були б проблеми, — він тицьнув на мене пальцем. — Тоді тримай язика за зубами, — він знову налив склянку, і я побачив, що його рука тремтить. — Ну, дай мені послухати твою історію.
  Я сказав: «Мак, я не збираюся тобі нічого розповідати, доки ти не розкажеш мені трохи більше про сім’ю Трінавант». І не питай мене чому, бо я не хочу тобі розповідати».
  Він довго задумливо дивився на мене, а потім сказав: «Але пізніше ти розкажеш мені?»
  "Може бути."
  На його обличчі набув сумнівний вираз, але нарешті він сказав: «Гаразд, здається, у мене немає вибору. я Він підштовхнув пляшку до мене. — Доливай, синку.
  
  Трінаван — це старовинне канадське прізвище, і перший Трінаван, Жак Трінаван, прибув до Квебеку з Бретані десь у 18 столітті. Але Трінаванти не були тим, що розуміли поселенці чи купці - ні тоді. Вони мали ртуть у своїх тілах і попрямували на захід. Прапрадід Джона Трінаванта був відомим мандрівником , інші тринаванти були мисливцями на хутро, і неперевірена історія говорить, що Трінавант перетнув континент і побачив Тихий океан раніше Олександра Маккензі.
  Дід Джона Трінаванта був розвідником лейтенанта Фаррелла, і коли Фаррелл побудував форт, він вирішив пустити коріння в Британській Колумбії. Це була хороша територія, йому сподобався ландшафт і він бачив великі можливості. Але той факт, що трінаванти припинили блукати, не означав, що вони втратили свій імпульс. У форті Фаррелл три покоління родини Трінавант побудували невелику, але здорову імперію деревини.
  «Це Джон Трінавант справді запустив це», — сказав Макдугал. «Він був людиною двадцятого століття – народився в 1900 році – і він прийняв керівництво в молодому віці. Йому було лише двадцять три, коли помер його батько. У той час Британська Колумбія була ще досить нерозвиненою, і саме такі люди, як Джон Трінавант, зробили провінцію такою, якою вона є сьогодні».
  Він задумливо подивився на свою склянку. «Мені здається, що з суто ділової точки зору Трінавант зробив щось дуже розумне, коли об’єднався з Буллом Маттерсоном».
  — Ти вже вдруге про нього згадуєш, — сказав я. — Це не може бути той самий чоловік, з яким я розмовляв у Маттерсон-білдінгу.
  "Ніяк ні. Це був Говард — він просто великий нелюд, — зневажливо сказав Макдугал. — Я говорю про старого — батька Говарда. Він був на кілька років старший за Трінаванта, і вони почали партнерство в 1925 році. Джон Трінавант мав мізки та керував бізнес-політикою, а Маттерсон постачав енергію та стимул, і незабаром справи дійсно пішли. звичайно. Вони доклали руку до всього, що відбувалося; вони консолідували лісозаготівлю і першими зрозуміли, що необроблена деревина не варта рубки, якщо ви не можете з нею щось зробити – і бажано на місці. Будували паперові та фанерні фабрики, чимало заробили, особливо під час війни. Відразу після війни тут, у місті, постійно обговорювалося питання про те, скільки коштували Трінавант і Маттерсон у готових грошима».
  Він нахилився вперед і взяв пляшку. «Звичайно, займалися не просто лісом – вони швидко поширювалися. Вони побудували автозаправні станції, започаткували автобусне сполучення, яке пізніше продали Грейхаунду, відкрили продуктові та господарські магазини — усі в цьому районі так чи інакше стали фінансово залежними від них», — він зробив паузу, а потім замислено продовжив: «Я не знаю чи добре це для міської громади. Мені не подобаються патріархальні форми правління, навіть якщо вони здійснюються з найкращих намірів. Але так воно склалося».
  Я вставив: «Вони теж газету запустили».
  Макдугал скривився. «Це єдиний бізнес Маттерсона, який не приносить йому реального прибутку. Місто тут не настільки велике, щоб підтримувати газету; але Джон Трінавант почав це заради людей. Була вже друкарня. Він сказав, що громадськість повинна знати, що відбувається, і він ніколи не втручався в роботу газети. Маттерсон керує нею з зовсім іншої причини».
  "Який?"
  «Контролювати громадську думку. Він не наважується її закрити, тому що форт Фаррелл стає все більшим і більшим, і хтось міг би заснувати поважну газету, яку він не міг контролювати. Але поки він продовжує видавати Fort Farrell Recorder , він у безпеці, тому що це так само певно, як амінь у церкві, що немає підстав для двох газет у місті».
  Я кивнув. «Таким чином Трінавант і Маттерсон пожинали цілий статок. І що?"
  «Тож нічого», — відповів Макдугал. «Трінавант був убитий, і Маттерсон взяв на себе всю домовленість — брухт і заглушку. Розумієте, тринавантів більше не залишилося».
  
  Я трохи подумав над цим. «Хіба не було такого? Керівник реєстратора Форт-Фаррелл згадав міс Трінавант, племінницю Джона.
  — Ви маєте на увазі Клер, — сказав Макдугал. «Насправді вона була зовсім не племінницею, а лише далекою родичкою зі сходу. Кілька сотень років тому в Канаді було багато трінавантів, але східна гілка родини зникла. Наскільки мені відомо, Клер — останній тринавант у Канаді. Про її існування Джон дізнався випадково, коли одного разу був у Монреалі. Вона була сиротою, і оскільки він вважав, що вони певним чином пов’язані між собою, то взяв її до себе і ставився до неї, як до своєї рідної доньки».
  — Вона не була спадкоємицею?
  Макдугал похитав головою. «Ні, він не усиновив її, і, очевидно, стосунки так і не були встановлені, тому вона не могла претендувати на спадщину».
  «Тоді хто отримав гроші Трінаванта? І як Маттерсон отримав частку Трінаванта в компанії?»
  Макдугалл криво посміхнувся мені. «Відповіді на два питання заважають одна одній. У заповіті Джона було зазначено, що для його дружини та сина має бути створено траст, і що весь пов’язаний капітал має бути передано Френку, коли йому виповниться тридцять років. У заповіті все було враховано, і це була добра воля. Звичайно, також думали про те, що Джон переживе всіх інших. У цьому випадку відсотки від облігаційного капіталу мали піти на створення факультету технології деревини в канадському університеті.
  — Це сталося?
  «Так, і фонд працює, але результати не такі великі, як могли б бути. Пояснення цьому слід шукати в угоді, яка була укладена ще в 1929 році. Вже тоді Трінавант і Маттерсон розуміли, що вони будують бізнес-імперію. Жоден не хотів, щоб смерть іншого поклала цьому край, тому вони уклали угоду, за якою той, хто вижив, мав право купити частку іншого за балансовою вартістю. І ось що зробив Маттерсон».
  
  — Чесно кажучи, не бачу в цьому нічого поганого, — зауважив я.
  Макдугал роздратовано клацнув язиком. «Тепер не будь наївним, Бобе. Маттерсон купив акцію за балансовою вартістю, але до того часу, як Доннер закінчив факсимілювати рахунки, балансова вартість помітно впала. По-друге, це якийсь Вільям Джастус Слоун, який є головою правління фонду, і він знаходиться в кишені Була Маттерсона. Правління фондів негайно реінвестувало частину, яку вони отримали від Маттерсона, у новостворену корпорацію Matterson, і якщо хтось сидить на цих грошах, то це старий Бик. По-третє, правлінню фонду знадобилося чимало часу, щоб зібратися разом і ратифікувати положення фонду. Перш ніж розпочався лісотехнологічний факультет, минуло не менше чотирьох років, і це було дуже повільно. Мені казали, що на факультеті все ще немає грошей. По-четверте, умови передачі акцій Trinavant компанії Bull ніколи не розголошувалися. Я маю на увазі, що він мав би викласти від семи до десяти мільйонів доларів, але правління фондів інвестувало лише два мільйони в Matterson Corporation та в акції без права голосу! Це була просто вода на млині Була Маттерсона. По-п’яте… о, блін, чому я витрачаю на це час?»
  — Отже, ви маєте на увазі, що Бул Маттерсон практично вкрав гроші Трінаванта.
  — Це факт, — коротко сказав Макдугал.
  — Погана ставка для Клер Трінавант, — сказав я.
  «О, вона була не така вже й погана. У заповіті було спеціальне положення про неї. Джон залишив їй півмільйона доларів і великий шмат землі. І Бул Маттерсон не зміг вирвати це в неї, хоча боги знають, що він намагався».
  Я згадав редакційну статтю, в якій вони висловили надію, що міс Трінавант зможе завершити освіту. — Скільки їй було років, коли Трінаванта вбили?
  «Їй було лише сімнадцять. Старий Джон відправив її до Швейцарії, щоб вона здобула добру освіту».
  «А хто написав вождя 7 вересня 1956 року?»
  
  Макдуґал кинув мені натягнуту посмішку. «Ну, ти це теж бачив? Ти все одно розумний хлопець. Редакційну статтю написав Джимсон, але я впевнений, що Маттерсон продиктував її йому. Було дуже сумнівно, що положення про опціон можна було оголосити недійсним, оскільки відносини Клер з Джоном не були юридично підтверджені, але він не ризикував. Він сам прилетів до Швейцарії і переконав її залишитися там, і, звісно, він сунув їй під ніс ту редакційну статтю, щоб показати, що люди у форті Фаррелл думають так само. Вона знала, що «Fort Farvel Recorder» завжди була почесною газетою. Однак вона не знала, що Маттерсон зіпсував його в момент смерті Трінаванта. Вона була лише дівчинкою сімнадцяти років і нічого не знала про діловий світ та його методи».
  «Хто доглядав за нею півмільйона доларів до її повноліття?»
  — Головна опіка, — відповів Макдугал. «У таких випадках це працює досить автоматично. Булл, звичайно, також намагався повозитися з цією спадщиною, але йому це не вдалося».
  Я подумки перебрав всю огидну історію й похитав головою. «Я просто не розумію, чому Маттерсон пішов воювати з іменами Трінавант. Що йому було приховувати?»
  — Не знаю, — зізнався Макдугал. «Але я сподівався отримати відповідь від вас. Було дивно, що через десять років після аварії ти з'явився і попросив прочитати розповідь про аварію. Що ж, назва Trinavant зникла досить швидко. Trinavant Bank було перейменовано в Matterson Bank, і всі підприємства, що носять його ім'я, спіткала та ж доля. Булл навіть намагався перейменувати Trinavant Park, але цьому завадила місіс. Давенант — стара гарпія, президент історичного товариства у форті Фаррелл.
  Я сказав: «Так, це була єдина причина, чому я дізнався, що це місто Трінаванта».
  «Це щось для вас означає?» Коли я не відповів, Макдугалл продовжив: «Він також не міг перейменувати Клер Трінавант». Безсумнівно, він молиться, щоб вона скоро вийшла заміж. Вона живе в цьому районі, бачиш, і ненавидить його з доброго серця».
  — Отже, старий Маттерсон ще живий?
  
  "Він робить. Мабуть, зараз йому сімдесят п’ять, але він добре носить свій вік — все ще такий же некерований. Він завжди був на хвилі, і Джон Трінавант був єдиним, хто міг його зупинити. Але коли Джон помер, ніщо не могло його втримати. Він організував Matterson Corporation як холдингову компанію і незабаром почав заробляти великі гроші, і його не дуже хвилювало те, як він це заробив, — і в цій мірі він не піклується зараз. А ще всі лісові землі, якими він володіє..."
  Я вставив: «Я думав інакше, що всі лісові землі належать державі».
  «У Британській Колумбії дев’яносто п’ять відсотків належить державі, але п’ять відсотків – тобто три мільйони гектарів – у приватних руках. Булль володіє не менше півмільйона гектарів, ще півмільйона гектарів державного лісу він має на вирубці. Він вирубує шістдесят мільйонів кубічних футів деревини на рік і постійно потрапляє в неприємності з лісозаготівлею — уряд пильно стежить за тим, щоб не вирубувати забагато дерев, — але він завжди знав, як впоратися з вільною рубкою. Тепер він хоче побудувати власну гідроелектростанцію, і коли він це зробить, уся ця частина провінції буде в його кишені».
  Я сказав: «Молодий Маттерсон сказав мені, що електростанція мала забезпечувати енергією власний бізнес Matterson Corporation».
  Макдугал скривив губи в іронічній усмішці. «Як ви думаєте, що таке Форт Фаррелл? Це не що інше, як чергова компанія Matterson. У нас є тільки маленька, незначна електростанція, яка досить важко постачає електроенергію в місто, і вона завжди і завжди ламається. Отже, для електроенергетичної компанії Matterson є вільний вигул. І всі компанії Маттерсона набувають все більшого впливу. Я переконаний, що старий Бик уявляє, що корпорація Matterson одного дня керуватиме Британською Колумбією з форту Сент. Від Джона до Кіспіоксу, від принца Джорджа й аж до Юкону — приватного королівства, яким він може правити, як йому заманеться».
  «Яке місце в усьому цьому займає Доннер?» — запитав я з цікавістю.
  
  «Він бухгалтер і стежить за касою. Він думає лише в доларах і центах, і він нещадний негідник. Він придумує лиходійські прийоми, а Бик Маттерсон їх виконує. Але Булл смикає за всі ниточки як голова правління; він передав повсякденне керівництво молодому Говарду, а Доннер має завдання стежити, щоб Говард не здичавів».
  «Йому не надто щастить», — сказав я, переказуючи епізод у кабінеті Говарда.
  Макдугал пирхнув. «Доннер може впоратися з молодим хлопцем, тримаючи одну руку на спині. Він змиряється, коли йдеться про менш важливі справи, але в усіх життєво важливих справах Говард повинен доповзти до хреста. У Говарда просто є вміння підтримувати вигляд, і він може виглядати як чоловік, але всередині він м’який. Він ні на десяту не такий чоловік, як його батько».
  Я сидів мовчки кілька хвилин, щоб все це переварити, і нарешті сказав: «Гаразд, Мак, ти сказав, що маєш особистий інтерес до цієї справи. Про що це?'
  Він подивився мені прямо в очі і відповів: «Ви можете бути здивовані, коли почуєте, що навіть старий журналіст може мати почуття справедливості. Джон Трінавант був моїм другом; він часто відвідував мене сюди, щоб випити віскі та приємно побалакати. Мені було боляче спостерігати, що Форт-Фаррелл Рекордер зробив з ним і його родиною після їх смерті, але я нічого не робив, просто стояв поряд. Джимсон — нехлюй, і я міг би викласти історію на першій сторінці, щоб Джона Трінаванта ніколи не забували у форті Фаррелл. Але я цього не зробив, і знаєте чому? Тому що я був боягузом, тому що я боявся Була Маттерсона, тому що я боявся втратити роботу.
  Його голос злегка тремтів. «Коли помер Джон Трінавант, мені було майже шістдесят і я вже був старим. Я завжди витрачав зароблені гроші, і у мене завжди було враження, що я із заможної родини. Я подумав, що у мене попереду багато років, а що робити шістдесятирічному старому, якщо він втратить роботу?» — голос його став твердішим. «Тепер мені сімдесят один, і я все ще працюю на Matterson. Я добре роблю для нього роботу — тому він мене тут і тримає. Це не акт милосердя, тому що Маттерсон навіть не знає, що означає це слово. Але за останні десятки років я трохи накопичив, і тепер, коли в мене залишилося небагато років, я хотів би зробити щось для свого друга Джона Трінаванта. Я більше не боюся».
  Я запитав: "Що ти збираєшся робити?"
  Він глибоко вдихнув. " Ви можете сказати мені це. Людина не заходить з вулиці і не читає номер газети десятирічної давнини, не маючи для цього мотиву. Я хочу знати цей мотив».
  — Ні, Мак, — сказав я. "Ще ні. Я не знаю, чи маю я право втручатися в цю справу. Цілком випадково я потрапив у форт Фаррелл».
  Він надув щоки й вибухово видихнув. — Не розумію, — сказав він. «Я просто не розумію». Він виглядав дезорієнтованим. «Ти скажеш мені, що читаєш газету десятирічної давнини просто заради розваги, чи це твоє хобі — читати старі сільські газети? Можливо, ви просто хотіли побачити, яка господиня перемогла в конкурсі випічки того тижня. Або те, що?"
  «Ти міг би кинути це, Маке», — сказав я. «Ви нічого не отримаєте від мене, поки я не буду готовий, а мені ще попереду довгий шлях».
  — Гаразд, — спокійно сказав він. — Я тобі багато говорив — достатньо, щоб тобі відрубали голову, якщо Маттерсон про це почує. Так, я поклав голову прямо на блок».
  — Тобі нічого мене не боятися, Мак.
  Він буркнув. «Я дуже сподіваюся, що ні. Я був би не проти того, щоб мене звільнили, якщо з цього не вийде щось хороше». «Гадаю, я міг би розповісти вам трохи більше. Мені спало на думку, що причина, чому Меттерсон хотів повністю стерти ім’я Трінавант, могла бути пов’язана з тим, як загинули Трінаванти. — Ти знаєш, хто це?
  Я подивився на свіже молоде обличчя й кивнув. я мав раніше бачив копію тієї ж фотографії, але я не сказав Макдугаллу. — Так, це Роберт Грант, — я поклав його на стіл.
  «Четверта людина в машині», — сказав Макдугал, легенько постукуючи вказівним пальцем по фотографії. «Юнак жив. Ніхто не думав, що він виживе, але він вижив. Через півроку після аварії я мав невелику відпустку і скористався можливістю провести трохи розслідування без відома старого Бика. Я поїхав в Едмонтон і відвідав лікарню. Роберта Гранта перевели до Квебеку; він лежав у приватній клініці і до нього нікого не пускали. Звідти я втратив його слід, і важко щось приховати від старого щура в журналістиці. Я надіслав копії цієї фотографії деяким своїм друзям - журналістам по всій Канаді, - але я нічого не чув останні десять років. рік. Роберт Грант зник з лиця Землі».
  "Так?"
  — Бобе, ти бачив цього чоловіка?
  Я знову подивився на фотографію. Грант виглядав зовсім як великий хлопець, молодий хлопець років за двадцять, у якого все життя попереду. Тоді я повільно сказав: «Наскільки я знаю, я ніколи не бачив цього обличчя».
  «Ну, ця надія марна», — сказав Макдугал. — Я подумав, що ти міг би бути йому другом, який приїхав подивитися, як там у країні.
  — Вибач, Мак, — сказав я. «Я ніколи не зустрічав цього чоловіка. Але чому він хоче сюди приїхати? Який інтерес у цьому мав би Грант?
  — Що ж, у цьому може бути щось, — задумливо сказав Макдугал. «Я просто хотів поговорити з ним», — він знизав плечима. — Блін, давай ще вип’ємо!
  
  Тієї ночі мені знову наснився сон. Минуло принаймні п’ять років з тих пір, як я востаннє мав це, і тепер, як і тоді, воно налякало мене до біса. Я був на горі, вкритій снігом, і нерівні чорні камені стирчали зі снігу, як гнилі зуби. Я не йшов ні на гору, ні на спуск, а просто стояв, як прибитий до місця. Коли я намагався рухати ногами, сніг скував їх, наче міцний клей, і я почувався, як муха, що застрягла на липучці.
  Сніг падав весь час. Невдовзі скрізь з'явилися великі замети. Зрештою сніг сягав мені колін і все ще падав. Я знав, що мене поховають, якщо я не поворухнуся, тож відчайдушно боровся, щоб втекти, і нахилився, щоб голими руками згрібати сніг.
  Але при цьому я виявив, що сніг не холодний, а гарячий, як розпечене залізо, хоча уві сні він був абсолютно білим. Я закричав від болю і стиснув до себе руки. Я безсило стояв і дивився, як сніг поволі досягає мого тіла. Потім він дійшов до мого обличчя, і я закричав, коли пекучий гарячий сніг повністю засипав мене…
  
  Я прокинувся в анонімному готельному номері, мокрий від поту, і мені хотілося ковтнути вишуканого віскі Mac's Islay.
  
  OceanofPDF.com
   2-й розділ
  Перше, що я пам'ятаю, що я відчув у своєму житті, це біль. Небагатьом людям пощастило пам’ятати власні болі при пологах, і я хотів би побути окремо від цього досвіду. Але це те, що ти сам не контролюєш – ти сам не вирішуєш, хочеш ти народжуватися чи ні, і як відбуватимуться пологи – це теж те, на що ти не маєш впливу.
  Я пережила пологи з сильним болем у всьому тілі. Біль ставав усе сильнішим і сильнішим, аж поки не відчув, як розпечений вогонь, який загрожував повністю пожерти мене. Я намагався придушити це з усієї сили волі, і, здавалося, мені це вдалося, але потім мені сказали, що це медичні препарати гальмують біль. Але потроху біль зник, і я втратив свідомість.
  Мені було двадцять три роки, коли я народився — принаймні мені так казали.
  Мені також сказали, що перші кілька тижнів я був у коматозному стані, постійно ширяючи на маленькій межі між життям і смертю.
  Коли я прийшов до тями, біль значно вщух. Воно все ще ховалося в моєму тілі, але тепер його можна було витримати. З іншого боку, я був у майже нестерпному становищі. Я лежав на спині, мої щиколотки та зап’ястки були окремо зв’язані, і, очевидно, моє тіло було в якійсь рідині. Але це було неможливо вирішити, тому що коли я спробував відкрити очі, я виявив, що не можу. Моє обличчя ніби було затягнуте тугою пов’язкою. Я запанікував і намагався звільнитися.
  Голос сказав: «Ви повинні спокійно. Вони не можуть рухайся сам. Чуєш, ти повинен бути абсолютно спокійним».
  Це був приємний голос, ніжний і добрий, тому я розслабився і знову впав у благословенну кому.
  У наступні тижні я все частіше був у свідомості. Я мало що пам’ятаю з того часу, крім того, що біль став менш вираженим і що я почувався сильнішим. Вони почали годувати мене через трубку, яку просунули між моїми губами, і суп і фруктовий сік відіграли свою роль у відновленні моїх сил. Тричі я розумів, що мене везуть в операційну; але тільки тому, що я чув, як медсестри говорили про це між собою. Більшу частину часу я перебував у блаженному стані невігластва. Мені ніколи не спало на думку дивуватися, чому я там опинився чи як я туди потрапив, так само, як новонароджена дитина в колисці розмірковує про такі речі. Я сам був новонародженою дитиною і був задоволений, поки нічого не сумував.
  Нарешті настав день, коли з мого обличчя зняли пов’язку. Голос, чоловічий голос, якого я чув раніше, сказав: «А тепер спокійно. Тримай очі закритими, доки я не скажу тобі їх відкрити».
  Я слухняно заплющив очі, почувши, як ножиці розрізають марлю. Пальці торкнулися моїх повік і прошепотіли: «Здається, все в порядку» . Голос сказав: «Скільки пальців я тримаю?»
  Я зареєстрував дві білі лінії. — Два, — відповів я.
  — А скільки їх зараз?
  «Чотири».
  Він глибоко зітхнув. «Здається, ти все-таки повністю повернеш зір. Вам дуже пощастило, пане. Грант.
  "Грант?"
  Була невелика пауза. Тоді чоловік запитав. — Їх звуть Гранти, чи не так?
  Я довго думав про це, і чоловік, мабуть, думав, що я не відповім на його запитання. Він сказав: «Слухай, якщо ти не Грант, то хто ти?»
  Тут варто було кричати вголос і мені довелося зробити ще один укол заспокійливого. Я не пам’ятаю, щоб я кричав; але я пам’ятаю моторошну порожнечу, яку відчув, коли до мене дійшло, що я не знаю, ким я є.
  
  Я досить детально розповів про своє переродження. Справді дивовижно, що протягом цих багатьох тижнів, коли я значну частину часу був у свідомості, я взагалі не думав про свою особисту ідентичність. Але все це пізніше пояснив мені Саскінд.
  Спеціаліст зі шкіри dr. Метьюз, який мене підлатав, першим зрозумів, що я отримав більше, ніж фізичне поранення, і він домовився, щоб Сасскінд викликав мене, щоб уважніше роздивитися мене. Я ніколи не називав його інакше, як Саскінд — так він мені представився, — і ніколи не вважав його чимось іншим, як хорошим другом. Думаю, тому він був таким хорошим психіатром. Коли я одужав і зміг покинути територію лікарні, ми часто ходили кудись і пили разом пиво. Я не знаю, чи це звичайна форма психіатричного лікування — я не думаю, що психіатри особливо раді звільнитися від маленького м’якого сидіння в узголів’ї дивана, — але Саскінд мав власні ідеї, і він став хороший друг для мене.
  Він зайшов у темну кімнату й подивився на мене. — Мене звати Саскінд, — коротко сказав він. Він обвів поглядом кімнату. "Доктор. Метьюз каже, що ви можете взяти трохи більше світла. Я думаю, що це гарна ідея, — він підійшов до вікна й засунув штори. «Душа не має користі з темряви».
  Він повернувся до ліжка й стояв, дивлячись на мене. У нього було виразне обличчя з сильним підборіддям і орлиним носом, але очі були лагідні й карі, як у мудрого пса. Він зробив дивний обеззброювальний жест і запитав: «Ви не проти, якщо я сяду?»
  Я похитав головою, щоб він підсунув стілець до ліжка. Він сів і недбало схрестив ноги, і я побачив божевільну візерункову шкарпетку та два дюйми його волохатої гомілки. «Як справи?» — запитав він.
  Я похитав головою.
  
  "Що не так? Ти зовсім втратив самовладання?» Коли я не відповів, він продовжив: «Слухай, мій хлопчик, ти, здається, борешся з кількома проблемами. Але я не зможу вам допомогти, якщо ви не дасте мені знати».
  У мене була погана ніч, найгірша в моєму житті. Годинами я боровся з проблемою – хто я? - і я ні на дюйм не наблизився до відповіді. Я був виснажений і наляканий і не хотів ні з ким говорити.
  Саскінд почав говорити ніжним голосом. Я пам’ятаю все, що він сказав цього першого разу, але пізніше він повертався до цієї теми багато разів. Він сказав щось подібне:
  «З цією проблемою хоч раз стикається кожна людина. Ви ставите собі складне запитання: «Хто я?» Є багато відповідних запитань, таких як: "Чому я?" і "Чому я тут?" Безтурботний тип може тільки почати замислюватися про це, коли він буде на смертному одрі; але ті, хто думає трохи більше про речі, стикаються з цими запитаннями для самоперевірки набагато раніше, і це часто викликає досить невеликі психічні розлади, перш ніж досягти задовільної відповіді.
  З плином часу з такої самоперевірки вийшло багато хорошого - і багато менш вдалого. Деякі з людей, які ставили собі ці питання, стали божевільними, інші стали святими, але більшість із нас досягає компромісу. З цих питань виникло багато релігій. Філософи написали про них надто багато книжок, книжок, які містили багато неперетравної блювотини та кілька розумних думок. Вчені шукали відповіді в русі атомів і подібних явищах. Але це проблема, яка стосується нас усіх, кожної окремої людини, і якщо проблема не виникає в окремої людини, то цю людину навряд чи можна назвати мислячою істотою.
  «Цю проблему особистісної ідентичності поставили перед вами в гострій формі і без підготовки до неї. Ти думаєш, що лише тому, що не пам’ятаєш свого імені, ти нічого. Ви неправі. Я не існує в імені. Ім'я - це лише слово, форма ідентифікації, яка нам присвоєна – так би мовити, для зручності. Я – частина себе, яку також називають Я – все ще існує. Якби його не було, вас би не було в живих.
  Ви також вважаєте, що просто через те, що ви не можете згадати події у вашому житті досі, вашому особистому світу прийшов кінець. Чому б це було? Ви все ще дихаєте; ти ще живий. Невдовзі вас випустять із цієї лікарні — мислячу істоту, яка прагне продовжити життя, яке було перервано на час. Можливо, ми можемо зробити деяку реконструкцію минулого; велика ймовірність того, що через кілька днів або тижнів ви відновите пам’ять. Можливо, це займе трохи більше часу. Але я тут, щоб допомогти тобі в цьому. Ви дозволите мені зробити це?'
  Я подивилася на суворе, серйозне обличчя з абсурдно лагідними очима і прошепотіла: «Дякую». Тоді я знову заснула від повної втоми, а коли знову прокинулася, Саскінда вже не було.
  
  Але наступного дня він повернувся. "Ви відчуваєте себе краще?"
  «Злегка».
  Він сів. «Ви не проти, якщо я закурю?» Він запалив сигарету і подивився на неї з огидою. «Я курю забагато цих клятих штук», — він простягнув пачку. — Хочеш?
  "Я не курю."
  "Як ви знаєте, що?"
  Я думав про це цілих п’ять хвилин, поки Саскінд терпляче чекав на мою відповідь. — Ні, — сказав я. «Ні, я не курю. Я знаю ."
  — Ну, це гарний початок, — сказав він із задоволенням. «Тож ти щось знаєш про себе. Що було першим, що ви помітили, коли прокинулися?»
  Я не зволікаючи відповів: «Біль». Біль і відчуття, що я пливу. І що я був до чогось прив’язаний».
  Саскінд пояснив мені все докладно, і коли він закінчив, мені здалося, що я побачив на його обличчі трохи сумнівний вираз, але можливо я помилявся. Він запитав: «Ви знаєте, як ви опинилися в цій лікарні?»
  — Ні, — сказав я. «Я народився тут».
  Він усміхнувся. — У твоєму віці?
  — Я не знаю, скільки мені років.
  «Наскільки нам відомо, тобі двадцять три. Ви потрапили в ДТП. Ви щось про це пам'ятаєте?»
  "Немає."
  — Але ти знаєш, що таке машина?
  — Звичайно, — відповів я, зробивши паузу. «Де сталася аварія?»
  «На дорозі між Доусон-Крік і Едмонтоном. Ви знаєте, де ці міста?»
  "Так."
  Саскінд загасив цигарку. «Ці попільнички занадто малі», — буркнув він. Він запалив ще одну сигарету. «Хочеш дізнатися про себе трохи більше? Наразі вам доведеться задовольнятися інформацією інших людей, але це може бути корисним. Ваше ім'я, наприклад?
  Я відповів: «Доктор. Метьюз назвав мене Грантом.
  Саскінд обережно сказав: «Так, це те, що нам сказали». Ваше повне ім’я має бути Роберт Бойд Грант. Ви хочете знати більше?»
  "Так. Що я замовив? Яку роботу я мав?»
  »Ви навчалися в Університеті Британської Колумбії у Ванкувері. Ви щось про це пам'ятаєте?»
  Я похитав головою.
  Раптом він запитав: «Що таке мофета?»
  «Це викид вуглекислого газу в шахтах і вулканічних районах». — Звідки я це знав?
  — Ви вивчали геологію, — сухо сказав він. — Як звали твого батька?
  — Не знаю, — порожньо сказав я. — Він мертвий?
  — Так, — швидко відповів Саскінд. «Якби ви пішли в Irving House в Нью-Вестмінстері, що б ви очікували знайти?»
  «Музей».
  "Чи є у вас брати і сестри?"
  "Я не знаю."
  
  «До якої політичної партії ви належите?»
  Я задумався на мить, а потім знизав плечима. "Я не знаю. Я навіть не знаю, чи цікавлюся політикою».
  Були десятки запитань, і Саскінд сподівався почути відповіді так само швидко, як і ставив запитання. Нарешті він зробив паузу й запалив ще одну сигарету. «Я буду відвертим, Боб. Я не прихильник приховування неприємних фактів від своїх пацієнтів, і я думаю, що ви зможете почути правду. Ваша амнезія стосується лише суто особистих речей. Усі події, які безпосередньо не стосуються вас самих, речі, пов’язані з геологією, географічним положенням, керуванням автомобілем тощо, ви пам’ятаєте чітко й виразно».
  Він неуважно струснув попіл із сигарети. «Але більш особисті речі, що стосуються вас самих і ваших стосунків з іншими, ви повністю забули. З вашої пам’яті не тільки стерта ваша сім’я, але ви не можете згадати жодної людини – ані свого професора геології, ані найкращого друга в університеті. Ніби щось у вас хотіло прибрати зі столу, що стосується минулого».
  Я почувався безнадійно втраченим. Мені було лише двадцять три, і я не мав жодних особистих контактів — ні родини, ні друзів. Так, у мене навіть ворогів не було, і це бідна людина, яка може таке сказати.
  Саскінд ніжно ткнув мене товстим вказівним пальцем. «Не здавайся зараз, Бобе, ми навіть не почали. Подивіться на це так: є багато людей, які віддадуть свою душу за новий початок. Дозвольте мені пояснити вам кілька речей. Підсвідомість працює по-своєму дивовижно і зі своєю власною логікою. Ця логіка може здатися дуже дивною свідомо мислячій людині; але, тим не менш, це дійсна логіка, яка діє в суворій відповідності до певних законодавчих правил, і саме ці правила ми повинні з’ясувати. Я маю намір провести кілька психологічних тестів, які могли б сказати мені щось більше про те, що насправді відбувається всередині вас, і я також хочу трохи копнути у вашому минулому».
  Я сказав: "Блін, які шанси?"
  
  «Я не хочу глузувати з вас», — відповів він. «Через різні фактори, які я не поясню вам зараз, ми не можемо говорити про звичайну амнезію у вашому випадку. Ваша амнезія — це щось особливе, і, можливо, пізніше я напишу про це книгу. Зазвичай хлопець, який отримує удар по голові і втрачає пам’ять, повертається до нормального життя щонайбільше через пару тижнів. Однак можливі і більш складні випадки. У мене якраз був випадок старого вісімдесяти років, якого збили на вулиці. Наступного дня він прийшов до тями в лікарні, але виявив, що забув рік свого життя. Він не міг згадати жодного сліду того, що сталося рік тому, і я не думаю, що він коли-небудь згадає».
  Він помахав цигаркою під моїм носом. «Це звичайна втрата пам’яті. Але така вибіркова амнезія, як ваша, зустрічається дуже рідко. Звичайно, це було раніше, і це буде повторюватися, але не дуже часто. Як і у випадку із загальною втратою пам’яті, те, як прогресує хвороба, різниться. Проблема селективної амнезії полягає в тому, що вона трапляється настільки рідко, що ми не маємо великого досвіду, щоб її заснувати. Я міг уявити, що до вас повернеться пам’ять за тиждень, але я цього не зроблю, тому що я не знаю. Все, що ми можемо зробити, це попрацювати з феноменом, я б порадив вам відмовитися від усіх спекуляцій і зосередитися на інших речах. Як тільки ви знову зможете читати, я принесу вам кілька підручників, щоб ви могли продовжити навчання. А коли бинти з рук зняли, можна ще й писати трохи. Ти складеш іспит, Бобе, через рік».
  II
  Саскінд возив мене на навчання, і він переслідував мене кожного разу, коли я нехтував. Він міг висловлюватися дуже різко, якщо вважав, що це буде здорово для мене, і щойно я зняв пов’язки, я повністю зосередився на підручниках. До того ж він мені багато дав тести для вимірювання мого інтелекту та уточнення моїх особистих характеристик. Він був задоволений результатами.
  — Ти не думріан, — оголосив він, розмахуючи пачкою паперу. «Ви набрали сто тридцять три бали за тестом Векслера-Белв’ю. Іншими словами, ти розумний, тож переконайся, що використовуєш свій розум».
  Моє тіло було в жахливих шрамах, особливо на грудях. Мої руки були неприродно рожевими від нової шкіри, і коли я торкався свого обличчя, то відчував шрами від операцій. І це призвело до нового запитання. Одного разу Метьюз зайшов до мене з Саскіндом. — Є про що ми хочемо з тобою поговорити, Бобе, — сказав він.
  Саскінд тихенько засміявся й кивнув головою на Метьюза. — Дуже серйозний джентльмен — дуже грізний.
  — Це серйозно, — сказав Метьюз. «Бобе, ти маєш щось прийняти, рішення, яке ти маєш прийняти. Я зробив усе, що міг зробити для вас у цій лікарні. Твої очі як нові, але решта трохи потьмяніла, і я нічим не можу допомогти. Я не геній, просто звичайний лікарняний хірург, який спеціалізується на пересадці шкіри. «Ви коли-небудь замислювалися, чому ви не бачили дзеркала, поки ви були тут, у лікарні?»
  Я похитав головою, і Саскінд втрутився: «Наш Роберт Бойд Грант дуже скромний хлопець. Ти хочеш подивитися на себе в дзеркало, Боб?»
  Я підніс руку до щоки й відчув грубу шкіру. «Не знаю, чи буде мені все одно», — сказав я, раптом усвідомивши, що тремчу.
  «Я думаю, що це найкраще», — порадив мені Саскінд. «Це шокує вас, але в той же час допоможе прийняти наступне важливе рішення».
  — Гаразд, — сказав я.
  Саскінд клацнула пальцями, і медсестра вийшла з кімнати, щоб одразу ж повернутись із великим дзеркалом, яке поставила на стіл дзеркалом донизу. Тоді вона пішла знову вийшов і зачинив за собою двері. Я подивилася на дзеркало, але не взяла його в руки. «Добре», — сказав Саскінд, і я неохоче взяв його й перевернув.
  «Боже мій!» — вигукнув я і мимоволі заплющив очі, відчувши кислий смак блювотини в горлі. Через деякий час я знову подивився. Це було жахливо потворне обличчя, рожеве й повне білих шрамів. Це нагадувало першу незграбну спробу дитини виліпити людське обличчя з воску. У ньому не було жодного характеру, ані сліду зрілості, що зароджується, якою мав би бути двадцятитрирічний чоловік — була лише порожнеча.
  Метьюз тихо сказав: «Ось чому ти тут у одиночній камері».
  Я почав сміятися. «Це комічно, до біса комічно. Я не тільки втратив свою особистість, але й більше не маю обличчя».
  Саскінд поклав мені руку на плече. «Обличчя – це просто обличчя. Жодна людина не може вибрати власне обличчя – це те, з чим ви народжуєтеся. Але послухайте Dr. Метьюза на мить».
  Метьюз сказав: «Я не пластичний хірург». Він показав на дзеркало, біля якого я все ще стояв. «Це має бути достатньо чітким, щоб побачити. Я міг би просто залатати вас, і якби я спробував якісь тонкіші трюки, ви б просто не вижили. Але зараз ви в такій хорошій формі, що ми можемо зробити наступний крок – якщо ви хочете».
  "І це?"
  »Більше операцій – кваліфікований хірург у Монреалі. Найбільший потенціал пластичної хірургії тут, у Канаді та, мабуть, у всьому західному світі. Ви знову можете отримати справжнє обличчя та нові руки».
  «Більше операцій!» Мені була байдужа ця думка; Я пережив більш ніж достатньо.
  «У вас є кілька днів, щоб прийняти рішення», — сказав Метьюз.
  Саскінд втрутився: «Чи можу я продовжити, Мак?»
  — Звичайно, — відповів Метьюз. «Побачимося пізніше, Боб».
  Він вийшов із кімнати й тихенько зачинив за собою двері. Саскінд запалив сигарету й кинув пачку на стіл. Так він м'яко сказав: «Краще зроби це, друже. Ви не можете ходити з таким обличчям – якщо не хочете зробити кар’єру у фільмах жахів».
  «Цілком правильно!» — сказав я напруженим голосом. Я розвернувся, щоб зустрітися з Саскіндом. «Тільки скажіть мені одне – хто за все це платить? Хто платить за цей одномісний номер? Хто готовий платити за найкращого пластичного хірурга в Канаді?»
  Саскінд клацнув язиком. «Це загадка. Але це має бути хтось, кому до біса не байдуже. Щомісяця Dr. Метьюз надіслав конверт із тисячею доларів у 100-доларових банкнотах і цей папірець, — він засунув руку в кишеню й кинув папірець через стіл.
  Я розгладив папір. На ньому був лише один машинописний рядок: ДО УВАГИ РОБЕРТА БОЙДА ГРАНТА . 
  Я подивився на нього підозріло. — Це не ти робиш, чи не так?
  «Блін! Немає лікарняних психіатрів, які могли б віддавати дванадцять тисяч доларів на рік. Я навіть не міг дати тобі дванадцять тисяч центів, — він широко посміхнувся мені. «Але дякую за комплімент».
  Я штовхнув папір. «Можливо, це ключ до моєї особистості».
  — Ні, не так, — категорично сказав Саскінд. Він виглядав засмученим. «Можливо, вам цікаво, що я не дав вам почути про себе багато. Адже я обіцяв трохи покопатися в минулому».
  — Я вже думав вас про це запитати.
  «Я досить багато дізнався, — продовжив він. «І проблема не стільки в тому, що я повинен вам сказати, а в тому, чи повинен я взагалі вам щось сказати. Розумієш, Бобе, люди мають неправильне уявлення про нас, психіатрів. У такому випадку, як ваш, я вважаю, що я повинен зробити все на світі, щоб повернути тобі пам’ять. Я дивлюся на це інакше. Я схожий на психіатра, який сказав, що його робота полягає в тому, щоб допомагати геніям утримуватися від неврозів. Мене не цікавить робити людей нормальними – я хочу робити їх щасливими. Це дві речі не є синонімами — це ознака того, що ми живемо в хворому світі».
  "І як я вписуюся в це?"
  Він урочисто сказав: «Моя вам порада: не намагайтеся копатися в минулому. Почніть заново і забудьте все, що жили раніше. Я не допоможу тобі відновити пам'ять».
  Я витріщився на нього. "Чорт, ти справді не думаєш, що це найкраще для мене, чи не так?"
  — Ви не вірите мені на слово? — лагідно запитав він.
  «Ні!» — відповів я. «А ти б на моєму місці?»
  «Мабуть, я б не став», — сказав він і зітхнув. «Тепер я, ймовірно, порушую кілька етичних правил як психіатр, але послухайте. Я зроблю це короткою розповіддю. Тримайся міцніше, слухай мене і не кажи нічого, поки я не закінчу».
  Він глибоко вдихнув. «Ваш батько покинув вашу матір незабаром після вашого народження, і ніхто не знає, чи він ще живий. Твоя мати померла, коли тобі було десять, і, наскільки я розумію, вона не була для тебе великою втратою. Вона була, прямо кажучи, не більш ніж дешевою повією, і, до речі, вона також не була одружена з твоїм батьком. Після її смерті ви потрапили в заклад. Здається, вас неможливо було контролювати, і ви швидко отримали офіційний статус неповнолітнього злочинця. Ви чули достатньо?»
  — Давай, — хрипко прошепотів я.
  «Ви почали з крадіжки автомобіля, за що потрапили до виправної установи. Єдине, чого ви там навчилися, це стати кращим злочинцем. Ви втекли з закладу і наступні півроку жили на дрібних злочинах, поки вас не спіймали. На щастя, вас не повернули до тієї самої виправної установи, і новий інспектор знав, як з вами поводитися. Ви почали виправлятися і вас поселили в гуртожиток і дали опікуна. Ти добре навчався в середній школі. Ваш здоровий глузд дав вам хороші оцінки, і ви вступили до університету. У цей момент здавалося, що з тобою нарешті стало добре».
  Голос Саскінда набув різкого дзвінкого звуку. — Але ти піддався своїм злочинним нахилам. Ти ніби не міг вести нормальний спосіб життя. Поліція заарештувала вас за куріння марихуани — ще одна річ додала до вашого кримінального минулого. А потім був епізод із дівчиною, яка загинула від рук шарлатана. Було названо ім’я, але нічого не вдалося довести, тому, мабуть, нам слід не звертати уваги на цей момент. Хочеш почути більше?»
  "Є ще?"
  Саскінд сумно кивнув. «Так, є більше».
  — Дай мені послухати, — глухо сказав я.
  "Гаразд. Вас знову заарештували за зловживання наркотиками; цього разу це був героїн. Це виглядало дуже погано для вас. Ходили чутки, що ви торгуєте наркотиками, щоб отримати гроші за власні наркотики, але не було достатньо доказів, щоб засудити вас. Однак тепер поліція добре пригледіла вас. А потім стала та соломинка, яка розбила чашку. Ви знали, що декан університету збирається вигнати вас, і боги знають, що він мав на це всі підстави. Ваша єдина надія полягала в тому, щоб пообіцяти покаяння та одужання, але ви повинні були бути в змозі показати певні результати - як, наприклад, хороші оцінки. Але наркотики і хороші оцінки не йдуть разом, і ти був настільки дурний, щоб увірватися в офіс і спробувати виправити свої результати іспитів».
  — І я потрапив у це, — глухо сказав я.
  «Було б найкраще, якби ти був», — сказав Саскінд. «Ні, вас не спіймали на гарячому, але ви поводилися настільки незграбно, що директор одразу запідозрив і послав за вами старшого учня. А цей застав вас у вашій кімнаті — у наркотичному стані. Ти забила хлопця напівсмерть і втекла. Боги повинні знати, куди ти збирався тікати — можливо, на Північний полюс. Добре, хороший хлопець на ім'я Трінавант підвіз вас, і незабаром після цього сталася аварія. Трінавант був мертвий, його дружина мертва, його син мертвий, а ти на сім восьмих мертвий, — він протер очі. — Ось у двох словах твоя історія, — втомлено сказав він.
  Я відчув холод у всьому тілі. — Ви думаєте, що я вбив цього чоловіка, Трінаванта, його дружину й сина?
  «Я думаю, що це був нещасний випадок і нічого більше», — відповів Саскінд. — А тепер слухай уважно, Бобе. Я казав вам, що підсвідомість працює своїм власним логічним шляхом і в цьому зв’язку Я виявив щось дуже дивне. Коли вас заарештували за залежність від героїну, ви пройшли психіатричну експертизу, і я бачив результати тесту. Крім усього іншого, ви познайомилися з особистісним тестом Бернройтера, і, можливо, ви пам’ятаєте, що я вам його також давав».
  "Так."
  Саскінд відкинувся на спинку крісла. «Я порівняв результати, і вони зовсім не збіглися; це могли бути дві різні людини, які пройшли тестування. І я можу сказати тобі одну річ, Боб. Хлопець, якого перевірив поліцейський психіатр, я б не повірив і через поріг, але довірив би тобі своє життя».
  — Хтось помилився, — сказав я.
  Він різко похитав головою. "Немає. Ви пам’ятаєте людину, яка була на деяких ваших тестах? Він здатний до особливої сторони людської психіки – роздвоєння особистості. Ви коли-небудь читали книгу « Три обличчя Єви» ?»
  «Я бачив фільм — у ньому була Джоан Вудворд».
  «Справді. Тоді ти також можеш знати, куди я хочу піти, навіть якщо твоя справа не порівнянна з її. Скажи мені одну річ, що ти думаєш про життя цього хлопця Роберта Бойда Гранта?»
  — Мені нудить, — сказав я. «Я не можу повірити, що я це зробив».
  — Це теж не ти зробив це, — сказав Саскінд різким тоном. «Тепер я маю сказати вам, що я, як психіатр, про нього думаю. Цей Роберт Бойд Грант був досить тупий хлопець, і він сам це знав. Я б подумав, що він відчуває огиду до самого себе і що він хоче втекти від самого себе - звідси й залежність від наркотиків. Але марихуана та героїн — це лише тимчасові способи втечі, і, як і всі інші, він потрапив у в’язницю, тобто тіло. Як я вже казав, можливо, він був огидний до себе, але він нічого не міг зробити - свідома і добровільна перебудова глибшої особистості практично неможлива.
  Але, як я вже згадував раніше, підсвідомість працює своїм власним логічним шляхом, і ми тут, у лікарні, це забезпечили випадково знайшлися потрібні дані. Коли вас привезли сюди, у вас були опіки третього ступеня на шістдесяти відсотках тіла, і в такому стані ми не могли покласти вас у ліжко. Тому ми опустили вас у ванну з сольовим розчином, який для вашої підсвідомості був непоганим замінником навколоплідних вод. Чи ти розумієш, що я маю на увазі?"
  «Щоб я знову опинився в якомусь утробі матері?»
  Саскінд клацнув пальцями. «Точно так. Зараз я говорю безнадійно нерелевантними словами, тому не цитуйте мене, особливо іншим психіатрам. Я вважаю, що цей стан був як спеціально створений для вашої підсвідомості. Тут був шанс на переродження, і ним одразу скористалися. Чи була ця інша особистість уже там, готова до використання, чи вона сформувалася в період, коли ви лежали в тій ванні, ми ніколи не дізнаємося - і це не має значення. Те, що існує інша особистість – краща особистість – це факт. Я готовий присягнутися в цьому в залі суду, куди я можу потрапити. Ви один із небагатьох, хто справді може сказати, що став новою людиною».
  Це було багато, щоб прийняти відразу – занадто багато. Я вигукнув: «Прокляття! Ти дав мені над чим подумати».
  — Мені довелося, — сказав Саскінд. «Мені довелося пояснити, чому не варто починати копатися в минулому. Коли я розповів вам, що зробив хлопець на ім’я Роберт Грант, це було все одно, що слухати розповідь про справи незнайомця, чи не так? Дозвольте мені проілюструвати це на прикладі: коли ви сидите в кінотеатрі і бачите, як на вас стрибає лев, ну, це просто фільм, і нічого не відбувається. Але якщо ви поїдете в Африку і там на вас стрибне лев, це сувора реальність, і ви мертві. Якщо ви наполягаєте на тому, щоб копатися в минулому, і вам вдається згадати спосіб життя цього хлопця як особисті спогади , то ви станете жертвою серйозного роздвоєння особистості. Тому утримайтеся від цього. Ви молодий чоловік без минулого, але з великим майбутнім попереду».
  Я запитав: «Наскільки великий ризик того, що ця інша — погана — особистість раптом знову займе владу?»
  — Мені здається, ризик цього дуже малий, — повільно сказав Саскінд. «Тестування показало, що ти людина з сильною волею, а вольові люди взагалі не вдаються до наркотиків. Але в кожному з нас таїться диявол, якого ми повинні приборкати. І ти нічим не відрізняєшся від інших».
  Я взяв дзеркало і вивчив своє гротескне відображення. — Як я побачив... як він виглядав?
  Саскінд дістав свій гаманець і простягнув мені фотографію. «Я не бачу, яку користь це принесе, але якщо ти справді цього хочеш, то неодмінно».
  У Роберта Бойда Гранта було гладке, м’яке обличчя. Не було жодних ознак фізичного розпаду, якого можна було очікувати від наркотичної залежності. Ним міг бути будь-який студент будь-якого університету північноамериканського континенту. По-своєму незрілим, він виглядав досить гарно, і я не міг уявити, що він мав якісь проблеми з пошуком дівчини, від якої міг би завагітніти.
  «Я б забув про це обличчя», — сказав Саскінд. «Не озирайтеся в минуле. Пластичний хірург Робертс справжній художник; він надасть тобі досить гарне обличчя, щоб бути партнером Елізабет Тейлор у романтичному фільмі».
  Я сказав: «Я буду сумувати за тобою, Саскінде».
  Він глибоко засміявся. "Сумуй за мною? Про це не буде й мови, друже. Зрештою, я маю на думці написати про вас книгу, і я не відпущу вас так легко, — він видихнув сигаретний дим. «Я кидаю роботу в лікарні і починаю приватну практику. Мені запропонували компанію. Ви можете вгадати де? Справді – в Монреалі!»
  Я раптом відчув себе набагато комфортніше, тепер, коли я знав, що в майбутньому зі мною також буде Саскінд. Я знову подивився на фотографію і сказав: «Можливо, краще, щоб я повністю вичерпав лінію». Нова людина... нове обличчя... чому б не нове ім'я?»
  — Гарна ідея, — погодився Саскінд. "Будь-які пропозиції?"
  Я дав йому фотографію. — Це Роберт Грант, — сказав я. «Мене звуть Боб Бойд. Це непогане ім'я».
  
  III
  Я переніс три операції в Монреалі протягом року. Протягом багатьох тижнів моя ліва рука була прив’язана до правої щоки під час пересадки шкіри, і щойно це закінчилося, моя права рука притулилася до лівої щоки.
  Робертс був генієм. Він ретельно обміряв мою голову, а потім зробив гіпсову модель, яку відніс до моєї кімнати. «Яке обличчя ти хочеш, Боб?» — запитав він.
  Було важко прийняти рішення, тому що мені довелося ходити з таким обличчям усе життя. Ми витратили багато часу, щоб з’ясувати це, і Робертс спробував нанести модельний віск на гіпсову модель. Робота, звичайно, мала свої обмеження, і багато моїх пропозицій були нездійсненними. «У нас є лише певна кількість м’яса для роботи», — сказав Робертс. «Пластична хірургія здебільшого передбачає видалення плоті, наприклад, коли потрібно прикрасити ніс. Це більш складне завдання, і є обмеження щодо того, скільки м’яса ми можемо перенести з одного місця в інше».
  Я думав, що це смішно по-своєму. Не кожен має можливість вибрати своє обличчя. Операції були не надто веселими, але я терпів біль, і незабаром з’явилося дещо спустошене обличчя, обличчя, яке, здавалося, належало чоловікові значно старше двадцяти чотирьох років. Воно було вкрите шрамами й борознами, як від великого досвіду, і це обличчя зробило мене набагато мудрішим, ніж я був насправді.
  — Не хвилюйся, — сказав Робертс. «З часом це обличчя стає дорослим. Незалежно від того, наскільки обережно ви проводите ці операції, шрами залишаться незмінно; але я сховав їх у складках шкіри, які зазвичай приходять із віком, — він усміхнувся. «З таким обличчям я не думаю, що ти зіткнешся з особливою конкуренцією з боку людей свого віку; вони будуть ходити навколо вас, не знаючи чому. Тобі краще порадитися з Саскіндом, як тобі поводитись у таких ситуаціях».
  Метьюз довірив Саскінду завдання управління тисячі доларів, які щомісяця надходили від мого невідомого благодійника. Саскінд інтерпретував трактування Роберта Бойда Гранта в дуже широкому сенсі; він важко тримав мене в навчанні, а оскільки я не міг вступити до університету, він дозволив приватним викладачам приходити до мене. — У вас обмаль часу, — сказав він. «Ти народився менше року тому, і якщо зараз не отримаєш освіту, то все життя будеш займатися миттям посуду».
  Я наполегливо працював - так я також забував про свої проблеми. Я виявив, що справді цікавлюся геологією, і оскільки мій мозок уже був наповнений геологічною інформацією, продовжувати було не важко. Саскінд домовився з університетом, і я написав свої роботи між другою та третьою операціями, все ще нося пов’язки на голові та правій руці. Я не уявляю, що б я робив без нього.
  Після складання іспиту я скористався нагодою відвідати публічну бібліотеку і, незважаючи на попередження Саскінда, прочитав газетні повідомлення про автомобільну аварію. Не було про що багато читати, окрім того, що Трінавант був великою гарматою на маленькій ділянці Британської Колумбії. Це була просто чергова автомобільна аварія без особливого сенсаційного змісту, але я швидко припинив свою розслідувальну роботу, коли вночі мені почали снитися кошмари.
  Потім раптом все закінчилося. Остання операція була завершена, пов'язки знято. Того ж тижня мені повідомили результати іспиту, і я дізнався, що я геолог. Саскінд запросив мене до себе на квартиру, щоб відсвяткувати успішний випуск. Ми випили пива, і він запитав: "Що вам зараз?" Спробувати отримати докторський ступінь?
  Я похитав головою. «Я так не думаю – ще ні. Я хочу отримати практичний досвід».
  Він схвально кивнув. «У вас є ідеї, з чого ви хочете почати?»
  Я відповів: «Я не думаю, що хочу претендувати на роботу в компанії; Я краще буду працювати на себе. У Північно-Західній Території має бути багато можливостей для позаштатного геолога».
  
  Саскінд був налаштований скептично. «Я не знаю, чи це гарна ідея». Він подивився на моє обличчя й усміхнувся: «Ти трохи засмучений своїм обличчям, чи не так? І ви хочете втекти від інших людей – вибратися в пустелю, чи не так?»
  — Про це є дещо, — неохоче відповів я. «Але я мав на увазі те, що сказав. Думаю, я піду на північ».
  «Ви пробули в лікарнях півтора року», — сказав Саскінд. «А ти мало знаєш людей. Тобі варто трохи погуляти, напитися, знайти друзів – може, знайти собі жінку».
  «Боже!» — вигукнув я. — Я не міг одружитися.
  "Чому ні? Знайдіть собі справді гарну дівчину і розкажіть їй всю історію. Це не матиме жодної різниці, якщо вона любить вас».
  — Отже, ти також консультант із питань шлюбу, — сказав я. — Чому ти сам ніколи не одружувався?
  «Хто б одружився з такою скверною, як я?» Він неспокійно поворухнувся на кріслі й висипав попіл на сорочку. «Я щось приховував для тебе, Бобе. Як відомо, ви були досить дорогим пацієнтом. Ви не думаєте, що ваше лікування можна покрити тисячею доларів на місяць? Робертс — дорогий джентльмен, і вам також потрібно платити вашим приватним репетиторам — не кажучи вже про мої власні смішно високі гонорари».
  Я запитав: «Куди ти хочеш поїхати, Саскінде?»
  «Коли ми отримали перший конверт в тисячу доларів, у ньому було це повідомлення».
  Він простягнув мені записку. Машинописом було написано: ДЛЯ ЛІКУВАННЯ РОБЕРТА БОЙДА ГРАНТА . ПІД НИМ ДОДАТКОВО ВКАЗАНО: » ЯКЩО ЦІЄЇ МІСЯЧНОЇ СУМИ НЕДОСТАТНЬО, БУДЬ ЛАСКА, РОЗМІЩІТЬ НАСТУПНЕ ОГОЛОШЕННЯ ПІД ОСОБИСТИМ У VANCOUVER SUN – RBG ПОТРІБНО БІЛЬШЕ ГРОШЕЙ . 
  Саскінд продовжив: «Коли вас перевели до Монреаля, я вирішив, що настав час отримати більше грошей, тож я розмістив оголошення. А ваш невідомий благодійник заднім числом подвоїв суму, так що за останні півтора року надійшло тридцять шість тисяч доларів. У басейні залишилося майже чотири тисячі – що з ними робитимеш?»
  — Віддай їх на благодійність, — сказав я.
  
  — Не будь дурнем, — сказав Саскінд. «Вам знадобиться стартовий капітал, якщо ви вирушите в невідоме. Забудьте про свою гордість і прийміть гроші».
  — Я подумаю, — відповів я.
  «Я не бачу, що ви можете щось зробити, крім як взяти їх», — зауважив він. «Інакше у вас немає ні цента».
  Я перебрав пальцем записку. «Як ти думаєш, хто це? І чому він це зробив?»
  — Принаймні це не хтось із ваших старих знайомих, — сказав Саскінд. «Банда, з якою гуляв Грант, навряд чи нашкребла б десять доларів. Всі лікарні отримують такі анонімні подарунки, хоча зазвичай вони не такі великі, як цей. Безсумнівно, якийсь ексцентричний мільйонер, який прочитав про вас у газетах і вирішив вам допомогти, — він знизав плечима. «Дві тисячі доларів на місяць ще надходить. Що ми з ними робимо?»
  Я швидко щось написав на записці і кинув йому. Він прочитав і засміявся. »'rbg каже стоп .' Я запишу це під особистим і подивлюся, що буде». Він налив нам ще пива та шнапсу. — Коли ти вирушаєш у пустелю?
  Я відповів: «На решту грошей куплю обладнання і якнайшвидше поїду».
  Саскінд сказав: «Було приємно бути з тобою, Бобе. Ти справді хороший хлопець. А тепер не забувай залишатися ним, чуєш? Не потрібно зациклюватися на минулому – зосередьтеся на майбутньому, і все у вас буде добре. Якщо ви не послухаєтесь моєї поради, ви ризикуєте просто вибухнути, як бомба. І я дуже хотів би колись почути від вас».
  
  Через два тижні я залишив Монреаль і попрямував на північний захід. Я б сказав, що якщо у мене колись був батько, то це був Саскінд, людина з жорсткою, невблаганною, доброю вдачею. Він дав мені покуштувати тютюн у вигляді сигарет, але я не думаю, що колись викурю стільки, скільки він. Він також дав мені нове життя і трохи здорового глузду.
  Його повне ім'я було Авраам Ісаак Саскінд.
  Я ніколи не називав його інакше, як Саскінд.
  
  OceanofPDF.com
   3. Розділ
  Гелікоптер кружляв над верхівками дерев, і я гукнув пілота. — Гаразд, спустись на галявину біля озера.
  Він кивнув, і гелікоптер повільно рушив убік і приземлився біля озера, сильний низхідний потік послав брижі на спокійну водну поверхню. У момент приземлення я відчув звичайний гумовий удар, коли вага притиснула гідравлічну підвіску, а потім усе затихло, за винятком вібрації двигуна, коли лопаті ротора повільно оберталися.
  Пілот не зупинив двигун. Я штовхнув двері й викинув усе своє спорядження, яке могло витримати коротке падіння на землю. Тоді я сам зліз і почав діставати корпуси приладів. Пілот зовсім не допоміг; він просто сидів у кріслі пілота і дивився, як я працюю. Я припускаю, що його профспілка заборонила йому мати будь-які справи з багажем.
  Коли я все витягнув, я гукнув його: «То ти прийдеш завтра через вісім днів?»
  — Гаразд, — відповів він. — Об одинадцятій годині ранку.
  Я відступив і подивився, як він злетів, а гелікоптер зник над деревами, наче великий модсетський ювелір. Я взявся за розбиття табору. У перший день більше нічого робити не збирався, але, можливо, трохи порибалив би. Можливо, це звучить так, ніби я шахрайствовав би корпорацію Matterson на більшу частину денної зарплати, але я зрозумів, що ніколи не варто кидатися з головою на роботу.
  Багато чоловіків, особливо з великих міст, у таборі живуть як свині. Вони перестають голитися, їм не вдається викопати належну вигрібну яму, і вони повністю харчуються бобами. Я віддаю перевагу комфорту, а для цього потрібна хороша підготовка. Щось зовсім інше полягає в тому, що ви можете зробити його багато роботи, навіть якщо просто посипати навколо табору. А досвідчений геолог може знайти купу пекла, коли він сидить і чекає, поки риба клюне на гачок, і дозволяє своєму погляду дрейфувати по ландшафту. Так само, як вам не потрібно їсти ціле яйце, щоб перевірити, чи воно тухле, так і не потрібно топтати кожен фут землі, щоб визначити, що ви хочете знайти, а що ні.
  Тож я розбив табір. Я дістав на березі озера трохи сухих коряг, розклав багаття, знайшов кавник і налив у нього трохи води. Коли я зібрав ялинові гілки на зручне ліжко, настав час випити кави, я сів, притулившись спиною до каменя, і замислено дивився на озеро.
  Наскільки я міг бачити, озеро лежало прямо над поверхнею розриву. Ця сторона озера, безсумнівно, була мезозойською та сумішшю осадових і вулканічних порід. Згідно з рельєфом місцевості та тим, що мені вдалося побачити з повітря, інша сторона була, ймовірно, палеозойською і складалася здебільшого з осілих скель. Я сумнівався, що знайду там багато чого, але мені довелося піти туди й пошукати. Проте ця сторона озера була хорошою перспективною країною.
  Я сьорбнув палючої кави й узяв жменю камінців. Я повільно дозволив їм впасти на землю один за одним, а потім кинув останній в озеро, де він створив невеликий «хлопок» і серію кілець у воді. Саме озеро походить з останнього льодовикового періоду. Лід пройшов через цю територію, і льодовики вирізали западини у масивній скелі. Лід був тут давно, а потім зник так само швидко, як і з’явився.
  Швидкість - поняття відносне. Для спостерігача льодовик рухається повільно, але порівняно з іншими геологічними процесами він рухається неймовірно швидко. А коли льодовики розтанули, на поверхню осіли уламки гірських порід, які вони відірвали від скельних порід. Там, де це сталося, утворилася морена, природна дамба для більшого чи меншого озера. У Канаді повно таких морен, і багато канадських геологів намагаються думати, як велика брила льоду, намагаються з’ясувати, у який бік рухався лід сама по собі багато тисяч років тому, і чому окремі утворення льодовикового періоду лежать так, як вони.
  Це озеро було лише півтори милі завдовжки, а вода в нього надходила з досить великого потоку на північному боці. Я бачив морену з повітря і знав, що потік продовжував йти на південь від озера, аж поки не впав на крутий схил, де корпорація Matterson мала намір побудувати свою дамбу.
  Я сполоснув емальований кухоль і кавник, а потім узявся зводити бівуак. Мені не подобаються намети - вони все одно не тримають тепла, а на полотні намету легко зробити розрив. У лісі можна швидко побудувати бівуак, а в погану погоду можна зробити водонепроникний дах, якщо тільки мати необхідні навички. Однак я був у Північно-Західній Території досить довго, перш ніж дізнався про це.
  До третьої години дня табір був готовий. Все було влаштовано так, щоб я знав, де я маю, якщо раптом щось знадобиться. З роками я набув техніки, яку ескімоси перетворили на мистецтво; незнайомець, занурюючись у невідоме іглу, може простягнути руку в темряву і обов'язково знайде ліхтар або рибальські гачки. Армія використовує ту саму техніку; солдат, переведений до чужого табору, ще знає, де знайти інтенданта.
  Риба ляпнула хвостом в озері, і я зрозумів, що я голодний. Я вирішив дізнатися, наскільки хороша форель. Риба не є придатним компонентом дієти при тривалому перебуванні в холодному кліматі. Вам потрібне жирне м’ясо, але я мав усе необхідне м’ясо у Форт-Фарреллі, і думка про озерну форель, що шкварчить на сковороді, мені сподобалася. Але наступного дня я спробував би зловити якусь дичину, якби за нею не довелося йти занадто далеко.
  Увечері, коли я лежав на м’яких ялинових гілках і дивився на небо, всіяне діамантами, я знову почав розмірковувати над назвою Трінавант. Застереження Саскінда мали свій ефект, і я провів останні кілька років, намагаючись забути цю проблему. Але тепер я вже не міг репресувати що. Це було схоже на те, коли ти кусаєш щоку зсередини і не можеш не приставити язиком до рани.
  Це точно була дивна справа. Чому, в біса, Маттерсону було б цікаво, щоб усі забули Джона Трінаванта? Я задумливо затягнувся сигаретою й дивився на згасаючі вуглинки вогню. Я дедалі більше переконувався, що відповідь була пов’язана з автокатастрофою. Але троє з тих, хто був у машині, були мертві, а четвертий нічого не пам’ятав про аварію – та й не хотів. Проблема виявилася нерозв'язною.
  Кому була виграна смерть Трінавантів? Булл Маттерсон вирішив це. Завдяки опціонній угоді він придбав цілу бізнес-імперію. Мотив вбивства? Якщо Макдугалл заслуговував на довіру, то Булл Маттерсон вів свої справи дуже безжально. Але бути жорстким бізнесменом не означає бути вбивцею.
  До речі, де був Булл Маттерсон під час аварії? Я мав розглянути це пізніше.
  Хто б ще нажився? Клер Трінавант. А де вона була, коли сталася аварія? У Швейцарії, клятий дурень, а вона тоді була тільки великою школяркою. Нехтуйте Клер Трінавант.
  Хто ще?
  Очевидно, їх більше не було — принаймні вони не заробили на смертях. Чи могли б ви отримати прибуток іншим способом? Я недостатньо знав осіб, причетних до цієї справи, щоб дозволити мені продовжити свої припущення. Тут я теж зайшов у глухий кут.
  Я різко підвівся, коли зрозумів, що засну. Що, в біса, я думав? Мене не слід вплутувати в цю справу. Для мене особисто це було надто небезпечно.
  Я був ще більш упевнений у цьому, коли о другій годині ночі прокинувся весь у поту й тремтів усім тілом. Мені знову приснився старий сон.
  
  II
  На світанку все виглядало яскравіше, але так завжди. Я зробив сніданок — квасоля, бекон і смажені яйця — і швидко закінчив його, а потім схопив рюкзак, який приготував напередодні ввечері. Геолог, який постійно в русі в пустелі, найбільше схожий на мандрівну ялинку, але я більший за інших, і навіть великий рюкзак не виглядає на мені особливо. Але ще багато чого тягати, і це ще одна причина, чому я не люблю намети.
  Я переконався, що великий жовтий круг на спині рюкзака видно. Це те, що я вважаю дуже важливим. На всьому північноамериканському континенті ви ризикуєте зустріти божевільних мисливців, які готові вистрілити з 30.30 у все, що рухається. Велике жовте коло повинно змусити їх вагатися достатньо довго, щоб зрозуміти, що жодна тварина не ходить з жовтим колом на спині. З цієї ж причини я був у червоно-жовтому картатому піджаку лісника, в якому не з’явився б навіть мертво п’яний індіанець, і кашкету з великою червоною плямою. Я справді був барвистим привидом.
  Я перевірив, чи в патроннику моєї гвинтівки немає патрона, закріпив його, а потім попрямував уздовж озера на південь. Я був готовий досліджувати південну частину долини. Через тиждень мене забрав гелікоптер і відвіз на північ. Ця долина мала бути предметом ретельної розвідки.
  Після першого дня роботи я порівняв свої знахідки з геологічною картою штату, яка була, м’яко кажучи, схематичною. Так, деякі території взагалі не були нанесені на карту. Мене іноді запитують: «Чому держава не проводить справжню геологічну розвідку, щоб все закінчилося раз і назавжди?» Я можу лише сказати, що ці люди не знають, про що говорять. Знадобилося б щонайменше сто років, щоб ціла армія геологів обстежила кожен квадратний кілометр Канади, і за цей час ви могли б почати все спочатку, тому що якийсь жартівник винайшов річ, яка може відстежувати метал на п’ятсот ноги під землею. Або хтось знайшов застосування металу, який досі був нікчемним. У 1900 році алюміній був майже нічого не вартий, а в 1930-х ви не могли позбутися урану. Ще багато років буде робота для такого хлопця, як я.
  На державній карті вказаний біт був таким самим, як я знайшов, але я мав його більш детально. Кілька натяків на молібден, трохи цинку та свинцю, але нічого такого, що поставило б Matterson Corporation на інший кінець.
  Я продовжував це протягом наступних днів, і коли минув перший тиждень, я був майже впевнений, що Matterson Corporation ніколи не розбагатіє на видобутку південного кінця долини Кіноксі. Я зібрав усе своє спорядження і крутив пальцями, коли прибув гелікоптер. Мушу зізнатися пілоту, що він прибув вчасно.
  Цього разу він висадив мене на північ від потоку, і я знову провів перший день, розбиваючи табір. Наступного дня я рано встав і почав свій звичайний огляд. Потрібно було просто поставити одну ногу перед іншою та тримати очі відкритими.
  На третій день я зрозумів, що за мною стежать. Не так багато було, щоб показати, але мені було достатньо: пучок вовни на низькій гілці біля табору, свіжий слід на корі дерева, і одного разу я побачив спалах світла з далекого пагорба, який сказав мені, що хтось був настільки необережним, щоб піддати лінзи бінокля прямому сонячному світлу.
  У лісах на півночі це велика зухвалість підійти на відстань до табору людини, не даючи про себе знати, і ніхто з чистим борошном у мішку цього не зробить. Цьому хлопцеві, напевно, є що приховувати, і хоча я визнаю, що у чоловіка є свої секрети — у мене їх є кілька — я не люблю, коли мене втягують у таємниці інших людей, і я схильний збиватися з рейок через таке. річ. Але я нічого не міг зробити, окрім як продовжувати й сподіватися здивувати нюхача.
  На п'ятий день мені потрібно було оглянути лише найпівнічнішу частину долини, тому я вирішив зайти якомога далі. праворуч, і ночувати над долиною. Я плевся вздовж струмка, коли позаду мене почувся голос: «Куди ти збираєшся йти?»
  Я напружився і повільно обернувся. Між деревами стояв високий хлопець у червоній лісовій куртці з рушницею в руках. Рушниця не була спрямована прямо на мене, але й не була відвернута від мене, тому неможливо було зрозуміти, тримав він мене чи ні; але оскільки хлопець щойно ступив з дерева, він, мабуть, підстерігав мене. Тому я вважав найрозумнішим почекати й побачити. Я кажу: "Ого, звідки ти взявся?"
  М’язи його щелепи напружилися, і я побачив, що він не дуже старий, можливо, лише йому трохи за двадцять. Він сказав: «Ви не відповіли на моє запитання».
  Мене не хвилювала його туга щелепа, і я сподівався, що його правий вказівний палець не наслідуватиме приклад його щелепи. Хлопцеві його віку потрібно до біса багато часу, щоб вийти з себе. Я поправив рюкзак. — Мені просто треба піднятися на інший кінець долини.
  "Що ти тут робиш?"
  Я спокійно відповів: «Я не розумію, що ти маєш на меті, друже, але я проводжу геологічне дослідження для корпорації Matterson».
  — Ні, не варто, — сказав він. — Не в цьому районі, — він повернув голову в той бік, звідки я прийшов. «Ви бачите це маркування?»
  Я подивився й побачив маленьку кам’яну скелю; він був майже повністю зарослий, що було поясненням того, що я його не помітив. Його мало бути практично непомітно з іншого боку. Я зупинив погляд на своєму юному другу. "Так?"
  «Тут закінчується земля Маттерсона». «Я сподівався, що ви підете сюди – піхта полегшує пояснення».
  Я повернувся назад і подивився на скелю. Коли я знову підняв очі, я побачив, що він пішов за мною і все ще вільно тримав гвинтівку обома руками. Між нами був пиріг, тож я запитав: «Чи добре, якщо я стоятиму тут?»
  
  — Звісно, — безтурботно сказав він. «Немає закону, який би вам забороняв».
  — І ти теж не проти, щоб я зняв рюкзак?
  «Не так довго, ти не ставиш це по цей бік розриву». Я був сповнений рішучості дозволити йому розважатися — на той час — тому я мовчав, перекинув рюкзак на землю й трохи вправлявся плечима. Йому було байдуже — він побачив, який я великий, і гвинтівка була спрямована прямо на мене, тому не було сумнівів, що мене зупинили.
  Я вийняв картки з бічної кишені рюкзака й подивився на них. — Тут нічого не позначено, — м’яко сказав я.
  — Звичайно, ні, — сказав він. «Немає на карті Маттерсона. Але це територія Трінаванта.
  "О! Ну, не Клер Трінавантс?
  — Тобто, друже, — він нетерпляче махнув рушницею.
  Я запитав: "Вона на захоплення?" Я хотів би поговорити з нею».
  «Вона поруч, але ти не збираєшся з нею говорити, якщо вона не захоче з тобою поговорити», — він коротко засміявся. «На твоєму місці я б не чекав її. Ви можете чекати дуже довго».
  Я похитав головою. «Я розбиваю табір там на галявині. Іди геть, брате, і скажи міс Трінавант, що я знаю, де поховані тіла».
  Він підняв голову. "Що?"
  — А тепер тікай і перекажи міс Трінавант те, що я тобі сказав, — сказав я. «Ти просто маленький хлопчик», — я нахилився, підняв рюкзак і відвернувся, а він стояв з відкритим ротом. Дійшовши до поляни, я озирнувся, але він уже зник.
  Я розпалив вогонь, і кава мала закипіти, коли я почув голоси десь здалеку. Трохи пізніше з'явився мій молодий друг, але цього разу він залишив снайпера залишитися вдома. За ним йшла жінка, охайно одягнена в джинси, відкриту блузку-сорочку та лісничу куртку. Деякі жінки можуть носити джинси, але не багато; Огден Неш якось сказав, що перш ніж жінка почне ходити в довгих штанях, вона повинна дивитися на себе ззаду, коли йде. Міс Трінавант явно мала фігуру, яка добре виглядала б у будь-чому, навіть у старому мішку.
  І виглядала вона гарно, хоч і товста, як шершень. Вона дуже рішуче подивилася на мене і різко запитала: «Про що це все? Хто вони?"
  «Мене звуть Бойд», — відповів я. «Я геолог і працюю за контрактом у Matterson Corporation. Мені …"
  Вона підняла руку й подивилася на мене крижаними очима, які теж були зеленими. «Цього достатньо. Вони більше не піднімаються в долину, містере. Бойд. Подбай про це, Джиммі.
  — Я сказав йому це, міс Трінавант, але він мені не повірив.
  Я повернув голову і подивився на нього. «Тримайся подалі від цього, маленький Джиммі. Міс Трінавант запросили на землю Маттерсона; ти ні, тож відвертайся. І більше не наводь на мене пістолет, інакше я обмотаю його навколо твоєї шиї».
  «Міс Трінавант, він бреше!» — крикнув він. "Я ніколи -"
  Я розвернувся і вдарив його. Це хороший трюк, якщо ви стоїте в правильній позиції. Один повністю випрямляє руку і повертає лише верхню частину тіла; рука набрала пекельну швидкість під час удару. Тильна сторона моєї долоні вдарила його під щелепу і ледь не підняла його на фут від землі. Він приземлився на спину, хлюпнув кілька разів, як висаджена форель, а потім ліг нерухомо.
  Міс Трінавант витріщилася на мене з відкритим ротом — я так само чітко бачив її гарненькі мигдалики. Я потер руку і м’яко сказав: «Мені не подобаються люди, які брешуть».
  — Він не брехав, — люто сказала вона. «У нього не було зброї».
  «Мені ніколи не було труднощів розпізнати 30.30», — сказав я, вказуючи на фігуру, що лежала в ялинових голках. «Цей негідник шпигував за мною останні три дні; що Мені теж байдуже. Він отримав лише те, що заслужив».
  Вона вишкірила зуби, ніби хотіла мене вкусити. — Ви не дали йому шансу, ви — великі варвари.
  Я не відповів на це звинувачення. Я брав участь у надто багатьох бійках, щоб бути настільки дурним, щоб дати іншому хлопцеві шанс. Я залишаю це боксерам, які заробляють на життя тим, що їх б’ють за вибагливу рибу.
  Вона стала на коліна і сказала: «Джиммі, з тобою все гаразд?» Потім підняла очі. — Певно, зламали йому щелепу.
  — Ні, — сказав я. «Я вдарив його недостатньо сильно. У нього буде трохи боліти тілом і душею наступні кілька днів». Він заворушився і крякнув. «Через кілька хвилин він одужає, щоб йти. Тобі краще відвези його до свого табору, де він у тебе є. І ви можете сказати йому, що якщо він знову з’явиться з гвинтівкою, я його вб’ю».
  Вона важко дихала, але мовчала, намагаючись оживити Джиммі. Через деякий час він прокинувся настільки, що підвівся на ноги, хитаючись. Він подивився на мене з неприхованою ненавистю, і я сказав: «Я буду радий побачити вас знову, міс Трінавант, коли ви покладете його спати. Я розбиваю тут табір».
  Вона підняла очі й дивилася на мене безмовно. «Чому ти думаєш, що я хочу побачити тебе знову», — сердито запитала вона.
  — Я знаю, де поховані тіла, — сказав я люб’язно. «І не нервуй; Я ще ніколи не бив жінку».
  Я б заприсягся, що вона вжила деякі слова, які я чув лише в лісозаготівлях; але її голос був надто лютим, щоб я міг почути їх виразно. Тоді вона повернулася, щоб подати Джиммі руку допомоги, і я спостерігав, як вони пройшли повз скелю й зникли з поля зору. Зрештою кава повністю википіла, тож я викинув решту й поставив на неї нову каструлю з водою. Погляд на сонце сказав мені, що незабаром я збираюся піти на ніч.
  
  Були сутінки, коли я побачив її повернення — невиразну фігуру серед дерев. Я зручно вмостився спиною до дерева, поки смажив жирну качку багаття. Вона підійшла до мене й зупинилася, дивлячись на мене. «Чого ти насправді хочеш?» — коротко запитала вона.
  Я підвів очі. «Ти голодний?» Вона зробила нетерплячий жест, тож я продовжив: «Смажена качка, свіжий хліб, дика селера і гаряча кава — як це звучить?»
  Вона сіла біля мене. — Я сказала Джиммі стежити за тобою, — сказала вона. «Я знав, що ти прийдеш. Але я не казав йому заходити на територію Маттерсона або брати з собою гвинтівку».
  — Можливо, треба було, — зауважив я. — Можливо, вам слід було наголосити йому, що він не повинен бігати зі зброєю.
  «Я знаю, що Джиммі трохи божевільний», — сказала вона. «Але немає виправдання тому, що ти зробив».
  Я вийняв корж із глиняної печі й поклав на дерев’яну тарілку. «Ти коли-небудь дивився в дуло рушниці?» Я запитав: «Це дуже нервово, і я легко впадаю в жорстокість, коли нервую». — А як щодо шматка качки?
  Її ніздрі здригнулися від запаху смаженої качки, і вона засміялася. «Мабуть, я можу сказати лише «так», дякую. Надто добре пахне».
  Я взявся розділити качку. «Джиммі насправді не завдає шкоди тому, що він вважає своєю гордістю. Якщо він буде продовжувати ходити, цілячись у людей, одного разу пролунає постріл, і його продадуть. Можливо, я врятував йому життя. Хто він?"
  «У мене є помічник».
  — Отже, вони знали, що я хочу прийти, — задумливо сказав я. «Зважаючи на те, що це малонаселений район, новини надходять надзвичайно швидко».
  Вона вибрала з качки шматок грудей і поклала собі в рот. «Я дізнаюся все, що мене стосується. Слухай, це чудово на смак!
  «Я все одно не хороший кухар», — сказав я. «Це робить свіже повітря. Щодо решти, як я можу тебе торкнутися?»
  — Ти працюєш на Маттерсона, і ти був на моїй землі.
  
  Я сказав: «Коли я отримав контракт на цю роботу, Говард Маттерсон мав коротку дискусію з хлопцем на ім’я Доннер. Маттерсон сказав, що вирішить це питання з кимось на ім’я Клер – ймовірно, дем. Він це зробив?»
  «Я не бачив Говарда Маттерсона протягом останнього місяця, і не маю жодного бажання».
  «Тоді ви не можете звинувачувати мене в тому, що я не знаю контексту речей», — сказав я. «Я думав, що це звичайна робота. Маттерсон веде свій бізнес дивним чином».
  Вона взяла стегнову кістку і повільно її гризла. «Не дивовижний – шахрайський. Але, звичайно, це залежить від того, про якого Маттерсона ви говорите. Бик Маттерсон — шахрай; Говард просто млявий».
  «Ви маєте на увазі, що він забув поговорити з вами про це?» — недовірливо запитав я.
  — Щось подібне, — вона вказала на мене стегновою кісткою. — Чому ви заговорили про поховані тіла?
  Я посміхнувся їй. «О, я просто хотів з тобою поговорити. Я знав, що ти прибіжиш».
  Вона витріщилася на мене. "Чому б я?"
  «Вони прийшли, чи не так?» Я подивився прямо на неї. «Це варіація старої історії про пересмішника, який надіслав телеграму десяти своїм друзям: Втеча — все розкривається . Дев'ятеро з них поспішно покинули місто. У кожного з нас є свої маленькі секрети».
  «Вони просто прагнули невеликої компанії», — іронічно сказала вона.
  «Чи повинен я пропустити шанс, коли я нарешті зможу повечеряти з красивою жінкою посеред пустелі?»
  — Я тобі не вірю, — прямо сказала вона. «І ви можете позбавити себе від лестощів. Ти не міг би знати, чи був я старою дівчиною років дев’яноста, якщо не запитав про мене заздалегідь. Який у вас, мабуть, є. Що у тебе на думці, Бойд?
  — Гаразд, — сказав я. «Що ви скажете на це запитання: чи вивчали ви коли-небудь угоду між Трінавантом і Маттерсоном і чи знаєте ви про угоду, яку Меттерсон уклав із радою фондів?» У мене таке враження, що це варто було б розглянути угода. Чому ніхто нічого з цим не робить?»
  Вона дивилася на мене широко розплющеними очима. «Треба сказати! Якщо ви поставили таке запитання у Фаррелла, ви матимете проблеми, щойно старий Бик почує про це».
  — Так, — сказав я. «Я розумію, що він волів би забути, що Тринавант взагалі існував. Але не хвилюйтеся; він не хоче про це чути. Моє джерело суто приватне.
  — Я не хвилююся, — холодно сказала вона. «Але ви можете подумати, що можете впоратися з Маттерсоном так само, як ви впоралися з Джиммі. Я не дуже в цьому впевнений».
  «Я не розраховував на твою довіру — і мав рацію», — сказав я з широкою посмішкою. «Але чому ніхто не розслідує більш ніж сумнівну операцію? Вони, наприклад.
  «Навіщо мені?» — недбало сказала вона. «Я не знаю, наскільки Булл Маттерсон обманює стипендіальну раду. Я не хотів стати багатшим, бо оголосив війну Маттерсону».
  «Ти думаєш, що для тебе не має значення те, що Меттерсон заробив статок, перешкоджаючи намірам Джона Трінаванта після його смерті?» — м’яко запитав я.
  Я думав, що вона кине в мене тарілку. Її обличчя побіліло, а на щоках з'явилися рожеві плями. — Люто сказала вона. Потім вона трохи охолола. — Одного разу я спробувала, — зізналася вона. «І я нікуди не дійшов. Доннер кинув рахунки корпорації Matterson у такий безлад, що дюжині високооплачуваних бухгалтерів знадобилося б десять років, щоб їх оглянути. Я все одно не зможу собі це дозволити, і мій адвокат попередив мене не намагатися. До речі, чому це вас так цікавить?
  Я бачив, як вона витирала м’ясний сік шматком хліба; мені подобається бачити дівчину з гарним апетитом. «Я не впевнений, чи мені це навіть цікаво. Це була ще одна річ, про яку варто було дивуватися. Так само, як хтось може запитати, чому Маттерсон хоче поховати ім’я Трінавант.
  «Ти добре потягнеш за шию, якщо висунеш голову надто вперед», — попередила вона. «Маттерсону наплювати про таке питання». Вона поставила тарілку, встала і пішла до струмка, щоб помити руки. Потім вона повернулася, витираючи руки великою хусткою.
  Я налив кави в кухоль і подав їй. «Я не запитую Маттерсона, я запитую Trinavant. Хіба це не та річ, про яку час від часу дивується трінавант?»
  "Звичайно! І, як і всі інші, я не отримую відповідей». Вона уважно подивилася на мене. «Що ти задумав, Бойде? І хто ти в біса?»
  «Просто трохи побитий позаштатний геолог. Маттерсон коли-небудь турбує вас?
  Вона сьорбнула гарячої кави. «Насправді небагато. Я проводжу тут дуже мало часу. Я просто повертаюся на кілька місяців щороку, щоб дратувати його».
  — І ти досі не знаєш, що він має проти імені Трінавант?
  "Немає."
  Я подивився у вогонь і задумливо сказав: «Хтось сказав мені, що Маттерсон хотів, щоб ви вийшли заміж». Тоді з іменем Трінавант більше не залишиться».
  Вона поспішно сказала: «Чи був Говард…» Тоді вона зупинилася й закусила губу.
  «Ким був Говард?»
  Вона встала й витерла пил зі свого одягу. «Я не думаю, що я дбаю про вас, містере. Бойд. Вони ставлять занадто багато питань, а я не отримую відповіді. Я не знаю, хто ти і чого хочеш. Якщо ви хочете возитися з Маттерсоном, це ваша справа. Не тому, що це мене цікавить, але хочу вас рішуче попередити. Він хоче розірвати вас на шматки. Але, як я вже сказав – мене це не цікавить. Дозволь ще раз попередити — не ставай мені на шляху».
  «Що б ти зробив зі мною, чого б не зробив Маттерсон?»
  «Ім’я Трінавант ще не зовсім забуте», — відповіла вона. «У мене є кілька хороших друзів».
  — Краще, щоб вони були кращими за Джиммі, — саркастично сказав я. Тоді я почав дивуватися, чому я сварився з нею; це було нерозумно. Я теж встав. «Слухай, я не сварюся з тобою, і в мене немає причин втручатися в їхньому житті. Я досить нешкідливий хлопець, за винятком випадків, коли хтось починає націлювати на мене вогнепальну зброю. Коли я повернуся, я просто доповім Говарду Маттерсону, що ви не дозволили мені потрапити на вашу територію.
  "Так, ви знаєте", сказала вона. Її голос прозвучав трохи збентежено, коли вона додала: «Ти смішний хлопець, Бойде. Вони приходять сюди чужинцями і розгадують таємницю десятирічної давності, про яку всі забули. Як ви про це дізналися?»
  «Я не думаю, що моє джерело захоче оприлюднити його ім’я».
  — Я в цьому не сумніваюся, — сказала вона з презирством. — Інакше я вважав, що всі у Форт-Фаррелл набули належно поганої пам’яті, щоб приховати свою боягузтво.
  — Можливо, у вас теж є друзі у форті Фаррелл, — м’яко сказав я.
  Вечірнє повітря було прохолодним, і вона застібнула свою лісову куртку. — Я не збираюся говорити з тобою таємниці, Бойде, — сказала вона. «Тільки запам’ятайте одну річ. Ніколи не входь у мою землю».
  Вона повернулася, щоб піти, а я сказав: «Почекай! Трохи ризиковано ходити одному темним лісом, і я був би не проти, щоб ти наштовхнувся на ведмедя. Я піду за тобою до твого табору».
  «Треба сказати, що кавалер посеред пустки!» — іронічно сказала вона, але залишилася стояти, поки я ногою розбивав землю над тліючим вугіллям. Я перевірив свою рушницю, а вона тим часом оглядала моє спорядження, яке було тьмяно освітлене місячним світлом. «З них гарний табір».
  «Іде разом із вправою», — відповів я. — Нам йти?
  Ми вийшли з табору, і коли ми проходили повз скелю, я сказав: «Дякую, що впустили мене на вашу територію, міс Трінавант».
  — Я також можу бути гостинною, — сказала вона й показала: — Ми йдемо туди.
  
   III
  Її «табір» неабияк здивував. Після більш ніж півгодинного підйому на хребет, який став випробуванням для м’язів ніг, я раптом побачив темні обриси великої каюти. Вона увімкнула ліхтарик і посвітила в нього. Він був побудований з валунів і деревини, і світло відбивалося у великих скляних панелях. Вона штовхнула незамкнені двері й трохи роздратовано сказала: — Ну що, заходиш?
  Ще більшим сюрпризом став салон кабіни. Тут було центральне опалення, і місця було достатньо. Вона клацнула вимикачем, і загорілася лампа, але кімната була така велика, що інший кінець її лежав у тіні. Вся одна стіна була одним великим вікном, і звідти відкривався чудовий краєвид на долину. Вдалині я побачив освітлене місяцем озеро, навколо якого проводив розвідку.
  Вона ввімкнула кілька вимикачів, і стало більше світла, і я міг бачити всю кімнату. Костяна дерев’яна підлога була частково вкрита шкірою, меблі були сучасні, одна стіна була заповнена книгами, а на підлозі перед вбудованою системою hi-fi було багато грамплатівок, наче хтось перервав слухати музику.
  Це була мільйонерська версія зрубу. Я озирнувся — мабуть, із роззявленим виразом обличчя — а потім сказав: «Якби ця хатинка була в Штатах, хлопець міг би стати президентом, просто народившись тут».
  «Ви можете пошкодувати про швидкі зауваження», — сказала вона. «Якщо хочеш пити, бери сам; там барна кімната. І ви також можете щось зробити з каміном. Власне кажучи, не обов’язково розпалювати вогонь, але я люблю бачити полум’я».
  Вона вийшла з кімнати й зачинила за собою двері. Я поклав рушницю. Камін був побудований з валунів і досить великий, щоб засмажити в ньому лося. Кілька червоних вуглинок тліли в попелі, тож я поклав у камін кілька шматочків дров і чекав, доки переконався, що вогонь справді опанував. Тоді я почав оглядати кімнату, сподіваючись вона не повернеться відразу. Ви можете багато чого дізнатися про людину, просто подивившись на оточення, в якому ця людина щодня рухається.
  Книжкова колекція була дуже різноманітною: багато сучасних романів, але дуже мало авангардної літератури, хороший вибір англійської та французької класики, ціла полиця біографій і трохи історії, переважно канадської, і, на мій подив, багато книги з археології, переважно з Близького Сходу. Здавалося, у Клер Трінавант були свої смаки.
  Я відійшов від книжкових полиць і пройшовся кімнатою, розглядаючи різноманітні керамічні вироби та численні скульптури, фотографії тварин на стінах, переважно канадських видів, і стелажі з гвинтівками та дробовиками в скляній шафі. Я з цікавістю подивився крізь скляні дверцята й побачив, що на зброї був тонкий шар пилу, хоча в інших випадках вона здавалася добре збереженою. Тоді я сфокусував свій погляд на фотографії великого бурого ведмедя і вирішив, що фотограф був надто близько до ведмедя, навіть якщо фотографія була зроблена за допомогою телеоб’єктива.
  Раптом прямо за мною вона сказала: «Тобі трохи нагадує, чи не так?»
  Я обернувся. «Я теж не такий великий. Шестеро з мого роду пішли б за ним».
  Вона змінила свій одяг і тепер була одягнена в пару добре облягаючих штанів, які точно не купували з полиці. Вона сказала: «Я щойно подивилася на Джиммі. Я думаю, що з ним все гаразд».
  «Я не вдарив його сильніше, ніж потрібно», — сказав я. «Йому просто потрібно було навчитися гарним манерам», — я обвів рукою кімнату. — Мабуть, у вас чимала каюта!
  — Бойде, мене нудить від тебе, — холодно сказала вона. «У вас, мабуть, поганий розум, якщо ви думаєте, що я живу з Джиммі Мейстрандом».
  «Що!» — вигукнув я. — Ти швидко робиш висновки, Трінаванте. Я просто мав на увазі, що ти не сподіваєшся знайти таку хатину посеред пустелі».
  Повільно рожеві плями на її щоках зникли, і вона сказала: «Вибачте, якщо я вас неправильно зрозуміла. Можливо, я зараз трохи заплутався, але можу подякувати тобі за це, Бойде».
  
  — Тобі не потрібно ні за що вибачатися, Трінаванте.
  Вона несподівано посміхнулася, а коли я мимоволі відповів усмішкою, сказала: «Можливо, краще зарити сокиру і спробувати розібратися». Другий буде надто напруженим для обох сторін».
  — Гаразд, — сказав я. «І дозвольте мені почати з того, що підкреслюю, що я не думав, що між тобою та Джиммі щось було. Він недостатньо чоловік для вас».
  Її усмішка зникла так само швидко, як і з’явилася, вона склала руки й довго дивилася на мене. «Бойд, я ніколи не зустрічав чоловіка, який змушував мене піднімати кисті до такої міри. Ви помиляєтеся, якщо думаєте, що я оцінюю людину за тим, як вона бореться. А тепер замовкніть на мить і давайте вип’ємо».
  Я підійшов до шафи бару, запитав її. "Що ти хочеш?"
  «Скотч і вода – по половині. У мене дуже хороший шотландський віскі».
  Так, це справді був чудовий скотч! Я благоговійно дістав із шафи пляшку Islay Mist і запитав себе, коли Геміш Макдуґал востаннє бачив Клер Трінавант. Але я нічого про це не сказав. Натомість я мовчав, як вона мене просила, і налив дві склянки.
  Коли я простягнув їй склянку, вона запитала: «Скільки ти в долині?»
  — Майже два тижні.
  — Ти не міг подумати про теплу ванну?
  «Я б душу віддав за це!» — імпульсивно вигукнув я. Вода в озері до біса холодна, і людина не купається так часто, як слід, коли він у пустелі.
  Вона вказала. «Вальня — це другі двері ліворуч. Я розстелив для вас рушники».
  Я взяв свою склянку. "Не проти, якщо я принесу свій напій?"
  "Ні в якому разі."
  Ванна кімната була просто дивом. Стіни були вкриті білою та темно-синьою плиткою, а сама ванна була втоплена й здавалася великою, як басейн. Гаряча вода текла пара з крана, і ванна була майже повна. І було розкладено багато великих пляжних рушників.
  Лежачи, насолоджуючись теплою водою, я думав про багато речей. Я дивувався, чому Клер Трінавант згадала ім’я Говарда Маттерсона, коли я говорив про її можливе заміжжя. Я подумав про етикетки на пляшках віскі, особливо з острова Айлей. Я подумав про те, як шия Клер Трінавант плавно вигиналася над коміром її блузки. Я подумав про чоловіка, якого ніколи не бачив — Булла Маттерсона — і мені стало цікаво, як він виглядає. І я подумав про маленький пучок волосся за вухом Клер Трінавант.
  Жодна з цих думок мене нікуди не завела, тож я вийшов із ванни й випив решту віскі, поки висох. Коли я одягався, я раптом почув музику зсередини великої кімнати. Музика заглушила віддалений стукіт дизель-генератора, і коли я знову увійшов, то побачив, що Клер сиділа на підлозі й слухала останню частину Першої симфонії Сібеліуса.
  Вона мовчки вказала на шафу бару й піднесла порожню склянку в повітря. Я налив нам обом, і ми сиділи мовчки, поки не закінчилася грамофонна платівка. Вона злегка затремтіла й показала на освітлену місяцем долину. «Я завжди думав, що ця музика описує цей ландшафт».
  «Фінляндія також дуже схожа на Канаду», — сказав я. «Ліси та озера».
  Вона злегка підняла одну брову. «Треба сказати. Мало того, що ти кавалер, ти ще й трохи просвітлений».
  Я широко посміхнувся їй. «Я також маю вищу освіту».
  Вона злегка почервоніла і тихо сказала: «Вибачте, я не повинна була цього говорити. Це було грубо, чи не так?
  — Усе покинуте, — кинув я рукою. — Що змусило вас збудувати тут будинок?
  «Як вам, мабуть, повідомило ваше таємниче джерело, я виріс тут, і дядько Джон залишив мені цю територію. Мені це подобається, і тому я побудувала кабіну, — вона замовкла. — А оскільки ви так добре поінформовані, ви, мабуть, знаєте, що він не був моїм справжнім дядьком.
  — Так, — відповів я. «У мене є лише одне, що можна критикувати. Їх гвинтівки та рушниці слід чистити трохи частіше».
  «Я більше ними не користуюся», — сказала вона. «Я втратив бажання вбивати заради задоволення. Тепер я просто знімаю камерою».
  Я вказав на крупного плану бурого ведмедя з жахливими щелепами. «Наприклад, так?» Вона кивнула, а я продовжив: «Сподіваюся, у вас під рукою була гвинтівка, коли ви фотографували».
  «Мені нічого не загрожувало», — відповіла вона. Ми кілька хвилин сиділи мовчки, дивлячись у вогонь. Тоді вона запитала: «Як довго ти збираєшся працювати на Маттерсона, Бойде?»
  «Не дуже довго. Я майже закінчив свою роботу – все, що мені потрібно, це зона Трінаванта». Я посміхнувся. «Але, здається, я про це забуваю — власник трохи вередливий».
  «І так?» — запитала Клер Трінавант.
  — А потім назад у Північно-Західну територію.
  «Ким ти там працюєш?»
  «Я сам» розповів їй трохи про те, що роблю. «Я був там лише півтора року, коли зробив багату знахідку. Це принесло мені стільки, що я міг продовжувати наступні п’ять років, але за весь цей час я не знайшов нічого суттєвого. Ось чому я зараз працюю на Matterson – хотів нашкребти трохи грошей».
  Вона здавалася замисленою. «Шукаєте горщик із золотом на кінці веселки?»
  — Щось у цьому роді, — визнав я. "І вони? Що ти замовляєш?"
  — Я археолог, — несподівано сказала вона.
  «Ой!» — тільки й встиг сказати я.
  Вона різко повернулася до мене. — Я не дилетант, Бойде. Я не якась багата стерва, яка займається хобі, поки не знайде чоловіка. Я справді над цим працюю – Ви повинні прочитати тези, які я написав».
  — Не ображайся так біса, — сказав я. «Я тобі вірю. Тож де ви займаєтеся розвідкою?»
  
  На останньому слові вона засміялася. — Переважно на Близькому Сході, хоча я провела єдині розкопки на Криті, — вона вказала на маленьку статуетку жінки, одягненої лише в мантію. «Він походить з Криту — грецький уряд дозволив мені вивезти його з країни».
  Я взяв його. — Чи може це бути Аріадна?
  — Я теж про це думала, — вона подивилася у вікно. «Я намагаюся повертатися сюди щороку. Країни Середземномор’я такі бідні на ліси, і я прагну повернутися до своєї країни».
  "Я вас розумію."
  Ми довго розмовляли, поки вогонь повільно згасав. Я вже не пам’ятаю точно, про що ми говорили; але, ймовірно, мова йшла лише про загальні риси, з яких складається життя більшості людей. Нарешті вона сказала: «Ти великий, яка я раптом стала сонною». Котра година?"
  «Відлига».
  Вона посміхнулася. — Тоді це не так дивно, — вона замовкла. «У мене є додаткове ліжко, якщо ви віддаєте перевагу тут ночувати. Повертатись до табору вже пізно». Вона суворо подивилася на мене. «Але пам’ятайте – немає нічого близького. Один підхід — і я витягну тебе за вухо».
  — Гаразд, — сказав я. «Я повинен бути хорошим хлопчиком».
  
  Через два дні я повернувся у Форт-Фаррелл і, щойно дійшов до своєї кімнати в готелі Matterson House, наповнив ванну й віддався своїй улюбленій розвазі — лежав і плавав у теплій ванні, випиваючи кілька склянок і глибоко замислюючись. думки.
  Я попрощався з Клер Трінавант наступного ранку після нашої першої зустрічі, і мене здивувало її стримане ставлення. Щоправда, вона приготувала для мене гарну й ситну ранкову їжу, але це одне, що добра господиня зробить навіть для свого найлютішого ворога. Я подумав, що, можливо, вона шкодує про своє братання з ворогом — я все-таки працював на Маттерсона, — а може, вона образилася, що я не зробив їй увертюр. Ніколи не навчишся розуміти жінок.
  
  У всякому разі, коли я з нею прощався, вона була досить запальна. Я вказав їй, що її каюта буде на новому великому озері, як тільки Маттерсон побудує дамбу, і вона палко сказала: «Маттерсон не збирається затоплювати мою власність. Вони можуть сказати Говарду, що я маю намір битися з ним».
  "Добре, я буду."
  — Краще йди зараз, Бойде. Я впевнений, що у вас є багато справ».
  — Є, — сказав я. «Але я, мабуть, не буду входити у ваш район». Я взяв рушницю. — Будь бадьорим, Трінаванте.
  З цими словами я залишив її і на півдорозі повернувся, щоб озирнутися до будинку, але все, що я побачив, був Джиммі Вейстранд, який стояв, як ще один голлівудський ковбой, осідлаючи хребет. Ймовірно, він хотів переконатися, що я теж зник.
  Мені не знадобилося багато часу, щоб оглянути решту території Маттерсона. Я повернувся до свого основного табору і блукав близько дня, поки за мною не прилетів гелікоптер. Через годину я повернувся у форт Фаррелл і тепер лежав у ванні.
  Я ліниво плескався в теплій воді, плануючи день. Телефон у спальні задзвонив, але я проігнорував його, і він швидко втомився і замовк. Спочатку мені довелося піти до Говарда Маттерсона, а потім я хотів поговорити з Макдугаллом про підозру, яку мав. Залишилося лише написати протокол, зібрати гонорар і сісти на перший автобус з міста. Крім багатьох особистих неприємностей, Форт Фаррелл нічого не дав мені.
  Телефон знову задзвенів, тож я вийшов із ванни й пішов у спальню. Це був Говард Маттерсон, і він був роздратований тим, що я змусив його чекати. — Я чув, що ти повернувся, — сказав він. — А я чекав, поки ти прийдеш до мене в кабінет.
  «Я лежу у ванні й намагаюся позбутися скутості свого тіла», — сказав я. — Я приїду до вас, як тільки закінчу.
  
  На іншому кінці була пауза, поки він перетравлював мою відповідь – напевно, він не звик чекати інших. Нарешті він сказав: «Добре, але нехай це триває надто довго». Ви добре провели подорож?»
  — Правильно, — відповів я. «Але я розповім тобі про це, коли прийду. Однак у двох словах я можу сказати, що геологічної основи для видобутку в Кіноксидалені немає. Вони отримають деталі пізніше».
  "Ага! Це все, що я хотів знати.” Він поклав трубку.
  Я не поспішав одягатися, а потім пішов до його офісу. Цього разу мені дозволили почекати ще довше – хвилин сорок. Можливо, Говард вважав, що я заслуговую на те, щоб мені дозволили почекати, бо я так запізнився, щоб підняти трубку. Але він був досить надійним, коли я нарешті пройшов повз його секретаря. — Радий вас бачити, — сказав він. — Чи були у вас труднощі?
  Я звів брову. "Чи я мав це мати?"
  Посмішка грала на його губах, наче він не міг вирішити, як відповісти на моє запитання. Але потім усмішка спалахнула. — Зовсім ні, — щиро сказав він. «Я знав, що потрапив у здібну людину».
  — Дякую, — сухо сказав я. «Але мені довелося поставити хлопця на його місце. Краще їм сказати, бо можуть подати скаргу. Ви знаєте Джиммі Вейстранда?
  Маттерсон почав запалювати сигару. «На північному кінці?» — запитав він, не дивлячись на мене.
  «Точно так. Дійшло до кулачного бою, але я непогано впорався, — скромно сказав я.
  Маттерсон виглядав задоволеним. — Отже, ти маєш оглянути всю долину?
  "Немає."
  Він намагався виглядати жорстким. "Так! Чому ні?"
  «Бо я не чіпаю жінок», — спокійно відповів я. «Міс Трінавант рішуче наполягала, щоб я не досліджував її територію від імені корпорації Маттерсон». «Я маю на увазі, ви сказали містеру. Доннеру, щоб ви влаштували маленьку інтрижку з міс Трінавант. Ви, очевидно, ні».
  
  "Я намагався зв'язатися з нею, але, здається, її не було вдома", - сказав він. Він забарабанив пальцями по столу. «Шкода, але я думаю, ми нічого не можемо з цим зробити».
  Я мав на увазі, що він бреше, але я не сказав йому. Натомість я сказав: «Що стосується решти долини, то там немає нічого, що варто було б підібрати, наскільки я міг бачити».
  "Жодних ознак нафти чи газу?"
  «Ні, жодна з цих двох речей. Я дам вам повний звіт. Можливо, я можу позичити одну з ваших дівчат-машинок; Так вони отримають звіт швидше. І я можу швидше вибратися з міста».
  — Звичайно, — сказав він. «Мені потрібно знайти помічника. Дозвольте мені отримати звіт якомога швидше».
  — Гаразд, — сказав я і підвівся, щоб піти. Біля дверей я зупинився. «О, є лише одна річ. Біля озера я знайшов сліди стрижів – це не рідкість у малорухливих відкладах у цих районах. Найкраще провести додаткове розслідування. Шипи можуть спричинити великі проблеми».
  — Звичайно, звичайно, — сказав він. «Напишіть це у своєму звіті».
  Виходячи з будівлі, я думав, чи знає Маттерсон, про що я говорю. Ну, він би отримав повне пояснення у звіті.
  
  Я пішов у Трінавант-парк і побачив лейтенанта Фаррелла, який усе ще стояв на варті своїх голубів. Я зайшов у грецьку їдальню, замовив чашку сурогатної кави і сів за столик. Якби Макдуґал був наполовину таким журналістом, як він себе представляв, я міг би очікувати його будь-якої миті. Правда, через чверть години він незграбно зайшов до кав’ярні й сів навпроти мене, не сказавши ні слова.
  Я дивився, як він помішує свою чашку з кавою. «Що не так, Мак? З'їхав з розуму?
  Він усміхнувся. "Я чекаю на. що ти маєш мені щось сказати. Я гарний слухач».
  Я повільно сказав: «Ніщо не може зупинити Маттерсона у будівництві своєї греблі – за винятком Клер Трінавант. Чому ти не сказав мені, що вона там?»
  «Я вважав, що краще, щоб ти сам дізнався. Чи виникли у вас труднощі, Боб?
  "Не багато. Хто цей хлопець, Джиммі Вейстранд?
  Макдугал розсміявся. — Законний дикий краб — син наглядача Клер.
  «Він бачив забагато ковбойських фільмів», — сказав я і розповів йому, що сталося.
  Макдугал посерйознішав. «Хлопчику треба трохи виховати. Він не мав права стежити за людьми на підставі Маттерсона. А щодо рушниці… — Він похитав головою. — Батько мав би його добре пошмагати.
  «Мені здається, я трохи керував ним». Я подивився на Мака. «Коли ви востаннє бачили Клер Трінавант?»
  «Коли вона приїжджала через місто місяць тому».
  — І відтоді вона була в каюті?
  «Так, наскільки я знаю. Вона ніколи не віддаляється від нього».
  Я не думав, що для Говарда Маттерсона сісти в гелікоптер і пролетіти менш ніж сто миль від форту Фаррелл не складе великих труднощів. Тоді чому він цього не зробив? Можливо, це було просто тому, що, як сказала Клер, він був дурним бізнесменом. Я запитав: "Що відбувається між Клер і Говардом Маттерсоном?"
  Макдугал похмуро посміхнувся. — Він хоче з нею одружитися.
  Я роззявився і розреготався. «У нього немає шансів. Ви повинні були почути те, що вона сказала про Маттерсона — і про батька, і про сина».
  «Говард досить товстошкірий», — сказав Макдугал. «Він сподівається, що зможе зломити її опір».
  — Він не робить цього, тримаючись від неї на відстані, — сказав я. «Або затопивши її землю. Щодо решти, як вона юридично стоїть у цьому питанні?»
  "Досить погано. Ви знаєте, що більшість гідроелектростанцій у Британській Колумбії контролюються урядом через BC Electric. Але є винятки – Алюмінієва компанія Канади побудував власний завод у Кітіматі, і це стало прецедентом для проекту Маттерсона тут. Він зрозумів, як залицятися до потрібних людей, і стоїть досить сильно. Якщо влада вирішить, що проект відповідає суспільним інтересам, то Клер уже програла справу».
  Він сумно посміхнувся. «Саме ці стосунки Джимсон і Форт-Фаррелл Рекордер зараз згадують, але він знає, що краще не просити мене написати цю нісенітницю. Він дозволяє мені писати лише про невинні теми, як-от весілля чи похорони. Згідно з редакційною статтею, яку він підписав, коли я вийшов з редакції, корпорація Маттерсон є благородним лицарем суспільних інтересів».
  — Мабуть, він отримав звістку від Говарда, — сказав я. «Не так багато хвилин тому я повідомив йому результат. Вибач, Мак».
  «Ти не винен у цьому; ти просто робив свою роботу». «Ти зрозумів, що хочеш робити зараз?»
  "З чим?"
  «З усією цією смердючою справою. Я думав, що ти знайдеш час, щоб обміркувати це питання, поки будеш у лісі».
  «Мак, я теж не благородний лицар. Я не бачу, що можу чимось допомогти».
  — Я тобі не вірю, — прямо сказав Макдугал.
  «Можеш вірити, у що хочеш», — відповів я. Я втомилася від того, що він мене покинув, і, мабуть, мене трохи мучило сумління, хоча я не розуміла, через що я маю засмучуватися. «Я маю намір написати рапорт, отримати гроші і сісти в перший автобус, який відправляється з міста. Проблеми, які ви можете мати тут, у форті Фаррелл, мені не під силу».
  Він підвівся. — Я мав знати, — втомлено сказав він. «Я думав, що ти чоловік. Я думав, що у вас вистачить сміливості поставити Маттерсона на його місце, але, очевидно, я помилявся щодо вас, — він тремтячим пальцем показав на мене. "Ти щось знаєш. Я знаю , що ти щось знаєш; але у вас повинен бути якийсь прихований мотив, щоб тримати свої знання при собі. Ні, ти погана пародія на людину, і я радий що ви залишаєте Форт Фаррелл. Мені б не хотілося кинути щоразу, коли я зустрічаю тебе на вулиці».
  Він відвернувся і тремтячи пішов на вулицю. Я стежив за ним очима, коли він наосліп ішов по площі, і мені справді стало його шкода, але я нічого не міг для нього зробити. Не Боб Бойд володів необхідною інформацією, а Роберт Грант, а Роберт Грант помер десять років тому.
  
  У мене була остання сутичка з Говардом Маттерсоном, коли я здавав звіт. Він узяв папери й картки й кинув їх на стіл. — Я чув, що ви приємно поспілкувалися з Клер Трінавант.
  «Я витратив на неї вечерю», — сказав я. "Хто б не зробив?"
  — І ви відвели її до її каюти.
  — Цілком правильно, — спокійно сказав я. «Я думав, що це у ваших інтересах. Я уявляв, що мені вдасться вмовити її на щось».
  Його голос був як лід. — І чи було в моїх інтересах, щоб ти просидів там цілу ніч?
  Це змусило мене вагатися. Блін, чоловік ревнував! Але звідки він міг отримати інформацію? Клер точно нічого б йому не сказала, тому я був майже впевнений, що це був Джиммі Вейстранд. Молодий пройдисвіт помстився мені, попліткувавши перед Маттерсоном. Мабуть, у форті Фаррелл було загальновідомо, що Говард захопився Клер і нікуди не дійшов.
  Я люб’язно посміхнувся Маттерсону. — Ні, це було в моїх інтересах.
  Його обличчя набуло темно-червоного відтінку, і він незграбно підвівся з-за столу. — Це не смішно, — сказав він скрипучим голосом. «Ми дуже високо ставимося до міс Трінавант тут, у Форт-Фаррелл — і до її репутації», — він почав ходити по столу, невпевнено ворушачи плечима, і я знав, що він готується кинутися на мене.
  Це було неймовірно – хлопець ще не виріс. Він поводився, як безбородий підліток, що вміє думати лише кулаками, або як олень, що бігає, готовий напасти на кожного, хто наблизиться до його гарему. Явний випадок уповільненого розвитку.
  Я сказав: «Маттерсоне, Клер Трінавант цілком здатна подбати про себе та свою репутацію. І ви, звичайно, не робите жодної послуги її репутації, потрапляючи зі мною в неприємності — я, випадково, знайомий з її поглядами на такий спосіб дій. І вона неодмінно дізнається про це, тому що якщо ти хоч трохи торкнешся мене пальцем, я викину тебе з найближчого вікна, що, безсумнівно, приверне чимало уваги».
  Він продовжив до мене, але потім подумав про інші думки й зупинився. Я продовжив: «Клер Трінавант запропонувала мені ванну та ліжко на ніч — і це було не її ліжко. Не дивно, що ви не можете завоювати її прихильність, якщо не маєте про неї високої думки. А тепер я хочу свій гонорар».
  Низьким, напруженим голосом він сказав: «На столі лежить конверт. Зніміть це і почистіть».
  Я простягнув руку, узяв конверт, розірвав його й дістав чек. Він був витягнутий на Matterson Bank і стосувався саме тієї суми, про яку було домовлено. Я розвернувся і вийшов з офісу, киплячи від люті. Однак я не більше засмутився, ніж негайно пішов до банку Matterson, щоб перевести чек у готівку, перш ніж Говард зміг це зупинити.
  Мені було комфортніше з пачкою купюр у гаманці. Я піднявся до своєї кімнати, спакував валізу й покинув готель, не минуло й півгодини. Йдучи по Кінг-стріт, я надіслав останню шанобливу думку лейтенанту Фарреллу, пустому чоловікові з Трінавант-парку, і пройшов повз грецьку їдальню до автобусної станції. Автобус збирався відправлятися, і я був радий, що встиг на нього, тож вибрався з форту Фаррел якомога швидше.
  Про це місто було небагато.
  
  OceanofPDF.com
  4-й розділ
  Я взяв на зиму іншу роботу фрілансером у долині Оканаган, неподалік від кордону зі США, і вирішив повернутися до Північно-Західних територій, щойно настане весняна погода. У засніженому краєвиді геологу було мало що робити – він повинен мати можливість бачити саму землю. Іншими словами, у мене була можливість щось знайти лише протягом короткого літа, тому довелося трохи почекати.
  Я постійно листувався з Саскіндом і в одному листі розповів йому, що сталося у форті Фаррелл. Його відповідь переконала мене, що я вчинив правильно.
  — Я вважаю, що ти добре зробив, що зник із форту Фаррелл; таке шпигування не привело б до вас. Якщо ви просто тримаєтеся подалі від цього, ваші погані сни повинні зникнути протягом кількох тижнів, якщо ви свідомо не думаєте про цей епізод.
  Як психіатр, я вважаю амбівалентну поведінку Говарда Маттерсона майже класичним прикладом того, що — якщо використовувати найближчий термін — називається стосунками любові й ненависті. Мені не подобається цей термін, оскільки його використовували письменники для безшкірності (чому письменники завжди вдаються до нашої спеціальної термінології та спотворюють слова до невпізнання?), але він описує симптоми, хоч і неадекватно. Він бажає її і ненавидить її. Він повинен знищити і володіти нею одночасно. Іншими словами, пан. Маттерсон хоче, щоб обидва з'їли його торт і залишили його. Загалом, Маттерсон здається яскравим прикладом емоційної незрілості – принаймні у нього є всі симптоми. Радій, що втік від нього; в такі чоловіки небезпечні. Варто лише подумати про Гітлера, щоб зрозуміти, що я маю на увазі.
  Але я повинен сказати, що ваш Trinavant звучить як класика!
  Я щойно згадав те, що мав сказати тобі багато років тому. Приблизно в той самий час, коли ви виїхали з Монреаля, приватний детектив шпигував і розпитував про вас, точніше, про Роберта Гранта. Звичайно, я йому нічого не сказав, а вигнав його жорстко і жорстоко. Я не писав тобі про це тоді, оскільки, на мій погляд, ти був недостатньо в гарній формі, щоб отримувати такі новини, а потім я про це забув.
  Але я думав, про що це могло бути, і досі не дійшов задовільного висновку. Це точно не мало нічого спільного з поліцією Ванкувера, тому що, як ви знаєте, я виніс з ними все про ваше минуле, що само по собі було пекельною роботою. Більшість непрофесіоналів товстоголові, коли йдеться про психіатрію, але у поліцейських і адвокатів голови майже непробивні. Здається, вони вважають, що Правила Макнотена — це психіатрична заява, а не просто юридичний формалізм, і було важко змусити їх зрозуміти, що Боба Бойда не слід звинувачувати в тому, що зробив Роберт Грант. Але мені пощастило.
  Тож хто міг залучити приватного детектива? Я розглядав це питання, але нічого не дійшло - це не моя спеціальність. Ну, це було багато років тому і, напевно, зараз нічого не означає; але я подумав, що з таким же успіхом можу сказати вам, що вами цікавилися інші, крім вашого таємничого благодійника».
  Це була цікава новина, але час давно минув. Я трохи обдумував проблему, але, як і Саскінд, не дійшов висновку, тож швидко покинув усі подальші спекуляції.
  Навесні я попрямував на північ до району Маккензі, де все літо досліджував територію між Велике Невільниче озеро і Коронейшн-Гейф. Це самотнє життя — там небагато людей, — але час від часу зустрічаєш хутряного мисливця, а далі на північ завжди є мандрівні ескімоси. Знову це був поганий рік для мене, і я на мить подумав про те, щоб відмовитися від своїх вічних пошуків і натомість стати найманим рабом у якійсь великій компанії. Але я знав, що ніколи не зможу вибрати цей варіант; Я занадто насолоджувався своєю свободою, щоб оселитися. Але якщо б я мав продовжити, мені знову доведеться їхати на південь, щоб зібрати обігові кошти на наступне літо, тому я схопив свій рюкзак і повернувся до цивілізації.
  Мабуть, я був великим дурнем, коли вирішив повернутися до Британської Колумбії. Я хотів послухатися поради Саскінда й забути про форт Фаррелл, але це було легше сказати, ніж зробити. У мої самотні дні й особливо в ще самотніші ночі я багато думав про долю родини Трінавантів. Я відчував певну відповідальність, тому що був у тому Cadillac, коли він розбився, і мене переслідувало дивне почуття провини, коли я думав про те, що могло спричинити аварію. Я також відчував провину за те, що втік із форту Фаррел — останні слова Макдугалла все ще ховаються в моїй підсвідомості, — хоча Саскінд мене запевняв, що я вчинив правильно.
  Крім того, я дуже багато думав про Клер Трінавант — це було б здоровіше для самотнього чоловіка посеред пустелі.
  У будь-якому випадку я повернувся й влаштувався на зимову роботу в Камлопс у Британській Колумбії, працюючи з академічною дослідницькою групою, яка вимірювала землетруси. Я кажу «академічний», але витрати були оплачені урядом США, оскільки ці дослідження могли призвести до кращих методів виявлення підземних ядерних вибухів, тому, можливо, ця робота навіть не була настільки академічною. Оплата була не надто хорошою, а робота та загальна атмосфера були для мене занадто довговолосими, але я пережив зиму й накопичив чимало грошей.
  З наближенням весни я почав відчувати неспокій, але я ще не мав достатнього капіталу, щоб поїхати на північ на ціле літо. Справді здавалося, що це буде кінець на моє вільне кочове життя. Однак я отримав гроші іншим шляхом, але краще б обійшовся без них і пропрацював двадцять років найманим рабом, якби міг запобігти тому, що сталося.
  Я отримав листа від компаньйона Саскінда, хлопця на ім’я Джарвіс. Він написав мені, щоб повідомити, що Саскінд несподівано помер від серцевого нападу, і як виконавець майна він повідомив мене, що Саскінд залишив мені 5000 доларів.
  «Я знаю, що між вами і доктором. У Сасскінда були дуже особливі стосунки, набагато більш особисті, ніж зазвичай, між лікарем і пацієнтом», – написав Джарвіс. «Тому, будь ласка, прийміть мої глибокі співчуття, і ви, звичайно, знатимете, що я у вашому розпорядженні як психіатр, коли вам може знадобитися моя допомога».
  Я відчував глибоку тугу, Саскінд був єдиним батьком, якого я знав, і він був моєю єдиною міцною підтримкою в існуванні, яке постійно наповнювало мене тривогою. Хоча ми зустрічалися дуже рідко, наші листи пов’язували нас разом. Але тепер не буде більше ні листів, ні суворого, безцеремонного, гострого Саскінда.
  Мабуть, ця новина трохи збила мене з курсу. Так чи інакше, я почав думати про геологічну структуру північно-східного куточка Британської Колумбії та задуматися, чи взагалі потрібно було їхати так далеко на північ того літа. Я вирішив повернутися до форту Фаррелл.
  Оглядаючись назад, я розумію причину свого рішення. Хоча у мене був Саскінд, я також мав зв’язок зі своїм минулим. Без Саскінда такої лінії не було, і мені знову довелося боротися за особисту ідентичність. Єдиний спосіб зробити це — знайти своє минуле, скільки б труднощів це не принесло. А шлях назад у минуле пролягав через форт Фаррелл, загибель родини Трінавант і народження імперії деревини Маттерсон.
  Тоді, звичайно, я так не думав. Я просто слідував своєму інстинкту. Я звільнився з роботи, зібрав своє спорядження і вже через місяць був у дорозі до форту Фаррелл.
  
  Місто зовсім не змінилося.
  Я вийшов з автобуса біля будівлі вокзалу, і там був той самий маленький товстий хлопець, який дивився на мене з ніг до голови. — Ласкаво просимо назад, — сказав він.
  Я сказав з усмішкою: «Цього разу мені не потрібно питати, де знаходиться будинок Маттерсона. Але скажи мені одну річ — Макдугал ще в місті?
  «Він був минулого тижня — я його не бачив».
  «Їм би добре виступити на місці для свідків», — сказав я. «Вони знають, коли висловлюватися обережно».
  Я йшов Кінг-стріт і дійшов до Трінавант-парку, і тут я побачив, що все-таки відбулася зміна. У грецького кафетерію тепер була назва – яскрава неонова вивіска повідомляла, що це «The Hellenic Café». Але лейтенант Фаррелл залишився тим самим; він не поворухнув ані м'язом. Я заселився в готель Matterson House і поцікавився, як довго я там проживу. Як тільки я почав відкочувати каміння, щоб побачити, які брудні речі лежать під ними, можна було цілком уявити, що корчмар Маттерсон відмовиться від мого візиту. Але це ще не було актуально, і на даний момент я просто хотів прояснити, як там із Говардом.
  Я піднявся на ліфті до його кабінету. У нього була нова секретарка, і я попросив її передати своєму босові, що пан. Бойд хотів поговорити з ним. Я прослизнув до кабінету Говарда за дві хвилини, що було рекордним часом. Мабуть, йому було дуже цікаво дізнатися, чому я повернувся до форту Фаррелл.
  Він теж не змінився, але це мене не здивувало. Він залишався тим самим грубуватим хлопцем із бичачою шиєю, який мав схильність до ожиріння, але я подумав, що цього разу виглядаю трохи товстішим. — Ну, — сказав він. «Я справді здивований, що знову тебе бачу».
  — Чесно кажучи, не розумію, — невинно сказав я. — Не враховуючи, що ти запропонував мені роботу.
  Він витріщився на мене з недовірою. "Що?" 
  «Вони запропонували мені роботу. Ви сказали, що зробили б один геологічне дослідження всієї землі Маттерсона, і ви запропонували мені це завдання. Хіба ти цього не пам'ятаєш?»
  Він лише згадав, що рот був відкритий на довгу мить, і поспішив його закрити. «Блін, ти не такий вже й неслухняний! Ти справді думаєш, що… — Він зупинився й щиро засміявся. "Ні, пане Бойд. Боюся, що ми передумали щодо цього проекту».
  «Це було соромно», — сказав я. «Цього року я не зможу поїхати на північ».
  Він злобно посміхнувся. "А чому? Ви не змогли знайти когось, хто б підтримав підприємство?»
  «Щось у цьому роді», — відповів я, виглядаючи стурбованим.
  — Важко всюди, — сказав він, розвеселившись. «Але, на жаль, я не думаю, що для вашої роботи в цій сфері є робота. Так, я піду ще далі: я не думаю, що тут можна взятися за будь-яку роботу. Ситуація з працевлаштуванням у Форт-Фарреллі жахлива в цьому році. «Звичайно, я міг би влаштувати тобі роботу коридорного в готелі. Я маю там певний вплив, розумієте. Сподіваюся, ви достатньо сильні, щоб нести валізи?»
  Я дозволив йому розважатися. «Мені це ще не здається таким пошарпаним», — сказав я, підводячись.
  Це не влаштовувало Говарда; він не закінчив вбивати моє обличчя в бруд. — Сідайте ще раз, — люб’язно сказав він. «Побалакаємо про старі часи».
  — Гаразд, — сказав я і знову сів на своє місце. «Ви нещодавно бачили щось про Клер Трінавант?»
  Це запитання вразило його. — Не втручаймося її в цю розмову, — різко сказав він.
  «Я просто хотів знати, чи є вона поруч», — сказав я заспокійливим тоном. «Вона справді мила дівчина – я хотів би зустрітися з нею ще раз».
  Він був схожий на того, хто прийшов проковтнути свою жувальну гумку. Мене щойно осяяла думка, що мене справді цікавить Клер Трінавант — і це було не дуже. Здавалося, моє перебування в готелі Matterson House буде навіть коротшим, ніж я очікував. Він відновив самовладання. — Її вивезли з міста, — сказав він із задоволенням. «Так, вона навіть покинула американський континент, і пройде багато часу, перш ніж вона повернеться. Я сам про це шкодую – дуже шкодую».
  Я теж був; Я з нетерпінням чекав, щоб знову обмінятися з нею образами. Але не вона була головною причиною того, що я повернувся у форт Фаррелл, хоча я міг і втратити в ній свого союзника.
  Я знову встав. — Вони мають рацію, — сказав я з жалем у голосі. «Нудно, що її тут немає. «Цього разу він не намагався мене зупинити; можливо, його не цікавила моя затишна розмова. Я підійшов до дверей і сказав: «До зустрічі».
  «Ти маєш намір тут вештатися?» — різко запитав він.
  Я посміхнувся йому. «Це залежить від того, чи ситуація з працевлаштуванням така погана, як ти кажеш», — я зачинив двері й широко посміхнувся його секретарю. «Чудовий бос, ти потрапив». Вона подивилася на мене, як на божевільного, тому я підморгнув їй і вийшов з офісу.
  Це було по-дитячому і досить безглуздо дражнити Говарда Маттерсона, але тепер я почувався краще; це зміцнило мій моральний дух. Я не мав багато спільного з ним особисто, і, крім коментарів, які я чув від Клер Трінавант і Макдугал, я нічого про нього не знав. Але тепер я знав, що він справді хоробрий хлопець; ніщо так не пасувало Говарду, як бити ногою людину, яка була внизу. Його маленький прояв садизму змусив мене відчути себе краще, і я хотіла ще більше насолоджуватися його різанням.
  
  Йдучи Кінг-стріт, я глянув на годинник і прискорив темп. Якби у Макдугалла були ті ж звички, він би зараз сидів і пив післяобідню каву в грецькому кафетерії – The Hellenic Café. І справді, він замислювався над порожньою чашкою. Я пішов у бар і замовив дві чашки кави, які дісталися мені через хромовану потвору, яка вивергала дим із кожного суглоба та звучала як перший ступінь зльоту ракети «Атлас».
  
  Я відніс каву на стіл і поставив одну чашку перед Маком. Якщо він і здивувався, побачивши мене, то не показав цього. Його повіки лише раз здригнулися, і він коротко запитав: «Чого ви хочете ?»
  Я сіла біля нього. «Я передумав, Мак».
  Він мовчав, але опущені плечі раптом розпрямилися. Я показав на еспресо-машину. «Коли поставили той символ процвітання?»
  «Кілька місяців тому, і кава жахлива», — кисло сказав він. — Радий тебе знову бачити, Бобе.
  Я сказав: «Я буду коротким, тому що маю відчуття, що найкраще, якщо ми не бачимось надто багато». Говард Маттерсон знає, що я в місті, і я підозрюю, що він злий на мене».
  "Чому він має бути?"
  «Перед тим, як пішов звідси півтора роки тому, я трохи посварився з ним».
  Мак легенько клацнув язиком. «Цей негідник!» — вигукнув він. «Знаєте, що зробив Говард? Він сказав Клер, що ти хвалився тим, що ночував у хатині. Вона була розлючена і прокляла тебе до біса. Ти більше не її улюблений гість».
  — Вона йому повірила?
  «Чи могла вона зробити щось інше? Хто б інший сказав Говарду це? Ніхто не думав про Джиммі, — він буркнув. «Тож чому Джиммі отримав хорошу роботу на греблі. Зараз він працює в корпорації Matterson».
  — Отже, вони все одно будують дамбу?
  "Звичайно. Населення було ретельно підготовлено, і Маттерсон відкинув усі протести Клер. Вони почали будувати минулого літа, і робота ведеться так, ніби Маттерсон наказав її закінчити вчора. Цієї зими, звичайно, не змогли залити бетон, але зараз працюють цілодобово. Через три місяці в тій долині буде п'ятнадцятикілометрове озеро. Вони вже почали рубати дерева, але не Клер. вона каже, що краще побачить, як потонуть її дерева, ніж піде на одну з лісопилок Маттерсона».
  — Я маю тобі дещо сказати, — сказав я. «Але потрапити сюди надто складно. Я прийду сьогодні ввечері до вашої квартири».
  Його обличчя зморщилося в усмішці. «Перед тим, як піти, Клер дала мені пару пляшок Islay Mist. Ви знаєте, що її зараз немає?»
  — Говард отримав величезне задоволення, сказавши мені це, — сухо сказав я.
  — Хм, — сказав він, швидко спустошивши чашку з кавою. «Мені спало на думку, що є щось, що мені потрібно розібратися. Побачимося сьогодні о сьомій. «Я старію», — сказав він, скривившись, повернувшись і попрямував до дверей.
  Я спокійно випив каву, а потім повернувся до готелю. Але я йшов швидше за Макдугалла і майже наздогнав його на Хай-стріт, коли він раптом зник у телеграфній станції. Я пішов далі. Я вже мала з ним зустріч, і було б найкраще, щоб нас якомога рідше бачили разом. За кілька днів я не буду надто популярний у Форт-Фарреллі, і будь-який із працівників Маттерсона, який, здавалося б, був у дружніх стосунках зі мною, ризикував би втратити роботу, і мені було б дуже шкода, щоб Макдугалла звільнили.
  Мене ще не вигнали з готелю; але це могло тривати недовго, і це було питання, яке я мав обговорити з Маком. Ймовірно, Говард не думав, що я матиму нахабність зупинитися в готелі Matterson House Hotel, і, можливо, він навіть не думав перевірити його. Але як тільки я починав робити проблеми, він дізнавався, що я зупинився в готелі, і я вибігав. Тому мені довелося запитати Мака, чи є можливість жити в іншому місці.
  Я тинявся трохи після сьомої, а потім пішов до квартири Мака. Він сидів, розслабившись, перед каміном і мовчки показав на пляшку на столі. Я налив собі випити і сів біля нього.
  Деякий час я просто дивився на танцююче полум'я, а потім Я сказав: «Не впевнений, що ти повіриш тому, що я тобі скажу, Мак».
  — Старого журналіста не здивуєш, — відповів він. «Ми почуваємося священиками та лікарями – чуємо багато історій, які не розповідаємо. Ви були б здивовані новинними матеріалами, які не придатні для друку - з тих чи інших причин».
  — Гаразд, — сказав я. — Проте я думаю, що це вас здивує — про це я ніколи не розповідав живій душі — і, крім кількох лікарів, ніхто про це не знає.
  Я зайшов у свій обліковий запис і розповів йому все — про пробудження в лікарні, лікування Саскінда, пластичні операції — усе, включно з історією про таємничі 36 000 доларів і не менш загадкового приватного детектива. Я закінчив словами: «Ось чому я сказав тобі, що не знаю нічого , що могло б тобі допомогти. Я не брехав, Мак».
  — До біса, я звинуватив тебе в тому, що ти боягуз, — пробурмотів він. «Я сказав багато речей, які ніхто не повинен говорити іншому».
  — Тобі не потрібно ні за що вибачатися, — сказав я. «Ти не міг знати краще».
  Він підвівся, знайшов карту, яку показав мені раніше, і дістав фотографію Роберта Гранта. Він уважно подивився на мене, а потім перевів погляд на фотографію й знову на мене. — Це неймовірно, — прошепотів він. «Просто неймовірно. Немає жодної подібності».
  — Я послухався поради Саскінда, — сказав я. «Робертс, хірург, мав відбиток фотографії і використовував її як орієнтир щодо того, як я не повинен виглядати».
  «Роберт Грант… Роберт Б. Грант», — пробурмотів він. «Чого, в біса, я не дізнався, що означає ця ініціал? Так, мабуть, я хороший репортер!» Він поклав фотографію назад у листок. «Я не знаю, Боб. Ви посіяли купу сумнівів у моєму розумі. Я не знаю, чи варто нам продовжувати цю справу зараз».
  "Чому ні? Нічого не змінилось. Тринаванти все ще мертві, і Маттерсон все ще намагається змусити їх забути. Чому б мені не продовжувати свої плани?»
  «Тому що ви, судячи з того, що ви мені сказали, хочете трохи запустити особистий ризик, — повільно сказав він. «Все може трапитися, якщо почати копатися в минулому. Ти міг би збожеволіти, — він похитав головою. «Ні, мені це не подобається».
  Я встав і пройшовся по підлозі. — Я мушу це з’ясувати, Мак, хоч би що сказав Саскінд. Поки він був живий, у мене все було добре; Я притулився до нього. Але тепер я повинен дізнатися, хто я . Мене вбиває не знати». Я зупинився біля його крісла. «Я не смію заради тебе, Мак; Я наважуюсь на це заради свого. Я був у цій машині, коли вона розбилася, і у мене таке відчуття, що вся ця таємниця походить від цієї автомобільної аварії».
  «Але що ти можеш зробити?» — безпорадно запитав Мак. — Ти нічого не пам’ятаєш.
  Я знову сів. «Я хочу створити трішки ажіотажу в качиному ставку. Маттерсон не хоче, щоб про Тринавантів говорили. Що ж, я маю намір багато говорити найближчими днями. Рано чи пізно щось станеться. Але спершу я повинен мати набої, і ви можете їх мені доставити».
  «Ти дійсно збираєшся це зробити?» — запитав Мак.
  "Так."
  Він зітхнув. «Гаразд, Боб. Що ви хочете дізнатись?'
  — По-перше, я б багато віддав, щоб знати, де був старий Маттерсон, коли сталася аварія.
  Мак скорив обличчя. «Я набагато попереду вас. Я також отримав брудну підозру. Але туди нема чого дістатися. Вгадайте, хто його алібі».
  "Я не можу."
  — Вигукнув Мак. «Він був у редакції більшу частину дня. Хотів би я не бути свідком цього, але я можу».
  «О котрій порі доби сталася аварія?»
  — Тут немає пустелі, — відповів Мак. «Я теж думав про це. Я жонглюював часовими факторами, і немає жодного способу розмістити Була Маттерсона на місці аварії».
  «Він міг багато чого отримати», — сказав я. «Він був єдиним єдиний переможець – усі інші програли. Я переконаний, що він мав якесь відношення до аварії».
  «Блін, коли ти чув, щоб мільйонер убив іншого мільйонера?» Мак раптом замовк. — Тобто особисто, — тихо додав він.
  — Ви маєте на увазі, що він міг когось найняти для цього?
  Мак раптом здався дуже втомленим і старим. «Він міг би, але навіть якби й зробив, у нас немає шансів це довести. Вбивця, безсумнівно, жив би добре й добре в Австралії з товстою пачкою грошей. Минуло майже дванадцять років, Бобе; як ми можемо тепер щось довести?»
  — Знайдемо дірку, — уперто сказав я. «Угода, яку вони уклали як компаньйони, — це було цілком у порядку?»
  Він кивнув. «Все на це вказує. Джон Трінавант був клятим дурнем, що не подбав про те, щоб скасувати це, коли одружився й створив сім’ю».
  "Немає можливості підробки?"
  «Можливо», — відповів Мак, але потім похитав головою. «Ні, про це теж не може бути й мови. Старий Бик знайшов хлопця, який був свідком підписів». Потім знову обернувся і розпачливо сказав: «Я не бачу, щоб ми могли щось зробити».
  «Маттерсон має слабке місце», — сказав я. «Він намагався змусити людей забути ім’я Трінавант, і, мабуть, мав для цього вагомі причини. Що ж, я збираюся відродити назву Trinavant у форті Фаррелл. Він повинен якось відреагувати».
  "І що?"
  «Тоді ми приймемо речі, як вони будуть». «Якщо потрібно, я відкрито вживаю заходів. Я оголошую, що я Роберт Грант, той хлопець, який був у машині Трінаванта. Він повинен мати можливість створити купу тіста».
  «Якщо в тій автомобільній аварії був якийсь фокус-покус і якщо Маттерсон має до цього якесь відношення, будьте ви прокляті», — попередив Мак. — У вас серйозні проблеми, якщо Маттерсон справді вбив сім’ю Трінавант. Потрійний вбивця без вагань вчинить ще одне вбивство».
  
  «Я можу подбати про себе», — сказав я, сподіваючись, що це правда. «Є ще одна річ. Мені не дозволять зупинятися в готелі Matterson House, коли я почну псувати бруд. Чи можете ви порекомендувати мені інше житло?»
  «Я побудував хатину на ділянці за межами міста», — відповів Мак. «Ви можете переїхати туди».
  «Блін, я не можу. Тоді Маттерсон відразу дізнається, що ви зі мною в дружніх стосунках, і тоді ваша голова буде на місці».
  — Мені пора йти на пенсію, — спокійно сказав Мак. «Я все одно починаю восени, і неважливо, якщо трохи раніше. Я старий, Бобе, мені майже сімдесят два, тож настав час відпочити. А потім я зможу зайнятися риболовлею, як я собі і обіцяв».
  — Гаразд, — сказав я. «Але готуйтеся до гіршого. Маттерсон спробує сильно збентежити вас».
  «Я не боюся Маттерсона», — відповів він. «Я ніколи не був, і він це знає. Він просто хоче звільнити мене і залишити це на цьому. До біса, я займаю місце майбутнього лауреата Пулітцерівської премії. Мені час збирати речі. Є лише одна історія, яку я хочу написати, і вона буде на перших шпальтах по всій Канаді. Сподіваюся, ви віддасте його мені».
  — Я зроблю все можливе, — сказав я.
  
  Коли я лежав у ліжку тієї ночі, мені спала на думку думка, від якої мороз по спині пройшов. Макдугал припустив, що Меттерсон міг найняти когось для виконання брудної роботи, і я побачив перед собою жахливу ймовірність того, що цією людиною міг бути безпринципний негідник на ім’я Роберт Грант.
  Якщо припустити, що Грант помилився і тому сам потрапив у аварію, якщо припустити, що Роберт Бойд Грант був потрійним убивцею, то ким я був, Боб Бойд?
  Я почав виступати холодним потом тривоги. Можливо, Саскінд мав рацію. Можливо, я відкрию щось у своєму минулому, що зведе мене з розуму.
  
  Більшу частину ночі я ворочався в ліжку, увесь час намагаючись відновити контроль. Я продумав кожен аспект аварії, намагаючись довести невинність Гранта. Саскінд сказав, що Грант тікав, коли сталася аварія; поліція розшукувала його за напад на іншого студента. Чи була ймовірність того, що він скоїть холоднокровне вбивство просто тому, що хтось спонукав його до цього?
  Можливо — якби він отримав за це стільки грошей, що міг би втекти раз і назавжди.
  Але звідки Булл Маттерсон міг знати, що Грант — це та людина, яка йому потрібна? Ви не підете прямо до молодого чоловіка і не скажете: «Є сім’я з трьох осіб, яку я хочу прибрати — що ви на це скажете?» Це було б смішно.
  Усі теорії, які ми з Макдуґалом створили, раптом здалися мені абсурдними, хоча й могли бути досить правдоподібними. Як ви можете звинуватити у вбивстві поважного, але безжального мільйонера? Це було божевілля.
  Тоді я подумав про свого таємничого благодійника та 36 000 доларів. Це був платіж Гранту? А як же клятий приватний детектив? Звідки він з’явився на картині?
  Я провалився в неспокійний сон і знову бачив старий сон, де я був похований у пекучому снігу і бачив своє тіло, вкрите пухирями. І цього разу сталося більше. Я почув шум — безпомилковий тріск полум’я, а на снігу танцювало червоне світло, яке шипіло й розчинялося в потоках крові.
   II
  Я не був впевнений, коли наступного ранку йшов вулицею. Я був втомлений і пригнічений, і почувався побитим у всьому тілі. Яскраве сонце не покращувало, бо в мене боліли очі, а під повіками ніби піщинки. Загалом, я був не в дуже хорошій формі.
  
  За чашкою міцної чорної кави мені стало краще. Ти знав, що тобі буде важко , міркував я сам із собою. Ви маєте намір відступити зараз? До біса, ти ще навіть не почав - буде набагато гірше, ніж це .
  Ось чого я боюся , сказав я собі.
  «Подумайте про тяжкий удар, який вам доведеться зазнати від Маттерсона» , — відповів я. Забудь про себе і думай замість цього негідника .
  Коли я випив каву, я вже прийшов у форму й відчув голод, тож замовив сніданок, який ще більше підвищив настрій. Дивно, скільки психологічних проблем можна простежити через порожній шлунок. Я вийшов на Кінг-стріт і оглянув вулицю вгору та вниз. Неподалік по вулиці був великий автосалон, а з іншого боку — торговець уживаними автомобілями. Великий бізнес належав Маттерсону, і оскільки я не хотів класти гроші йому в кишеню, я пішов до дилера вживаних автомобілів.
  Я подивився на старий мотлох, що валявся навколо, і з сараю перед майстернею висунув голову чоловік із виснаженим обличчям. «Чи можу я щось для вас зробити? У мене є пара справді хороших автомобілів, які дешево продаються. Найкращий у місті.
  «Мені потрібен фургон з повним приводом».
  — Джип, наприклад?
  «Якщо у вас є».
  Він похитав головою. «Але в мене є Land Rover. Як щодо такого? Здається, краще, ніж джип».
  "Де це?"
  Він показав на мотлох на чотирьох колесах. "Там. Вони не стають кращими за це. Ви розумієте, британського виробництва. Не злий погляд з Детройта».
  «Не натискайте надто сильно, містере», — сказав я, підійшовши, щоб побачити Ленд Ровер. Це було важко; фарба майже стерлася, і скрізь, де можна було зробити вм’ятини, були вм’ятини. Всередині фургон також добре містився; але Land Rover також не є розкішним автомобілем. Гума була хороша.
  Я відступив. — Можна зазирнути під шолом?
  «Звичайно,» він відкрив капот намагався мене розмовити. «Це хороша покупка — був лише один власник».
  — Ну, — сказав я. Маленька літня жінка, яка їздила на ньому лише по неділях до церкви».
  «Не помиляйтеся зі мною», — сказав він. «Те, що я кажу, правда. Він належав Джиму Куперу; він керує дитячим садком за містом. Він подарував його мені в обмін на новий Land Rover. Але ця стара коробка все ще працює добре».
  Я подивився на двигун і почав йому наполовину вірити. Він був бездоганним і не було видимих бризок масла. Але як працює коробка передач неможливо було визначити стоячи, тому я запитав: «Можна я проїхати поїздку за півгодини?»
  — Давай, — сказав він. «Ключ в машині».
  Я сів у Land Rover і поїхав на північ, де, як я знав, зустріну погану дорогу. Він також був у напрямку каюти МоДугалла, і я подумав, що міг би відразу визначити його точне місце розташування на випадок, якщо мені знадобиться швидко туди вибратися. Я знайшов підходящу вибоїсту дорогу і набрав швидкість, щоб дізнатися, як там підвіска. Здавалося б, все гаразд, хоча в пошарпаному кузові були деякі неприємні звуки.
  Мені без особливих труднощів було знайти дорогу, яка вела до Макової хатини, і ця дорога була справді поганою. Він піднімався та спускався по горбистій місцевості, і там було кілька грязьових ям. Тут я експериментував із багатьма різними передачами, які є принадою Land Rover, і я також випробував передній привід. Все працювало задовільно.
  Хатина Мака була маленькою, але гарно розташована на пагорбі, звідки відкривався краєвид на ділянку лісу, а відразу за хатиною був струмок, у якому, здавалося, було кілька хороших риб. Я оглядався навколо протягом п’яти хвилин, а потім повернувся в місто, щоб укласти угоду з дружнім дилером вживаних автомобілів.
  Ми трохи поторгувалися, але врешті домовилися про суму – трохи більше, ніж я збирався заплатити, і трохи менше, ніж він очікував отримати, через що ми обидва були трохи незадоволені угодою. Я заплатив йому гроші і вирішив почати тут як і будь-яке інше місце. «Ви пам’ятаєте чоловіка на ім’я Трінавант — Джон Трінавант?»
  Він почухав голову. "Що? Так, звичайно , я пам'ятаю старого Джона! Дивно, але я не думав про нього багато років. Він був одним із ваших друзів?
  «Я не пам’ятаю зустрічі з ним», — відповів я. — Хіба він не жив тут десь?
  «Чи жив він тут?» Містере, це був Форт Фаррел!
  — Інакше я думав, що це Маттерсон.
  Сплеск слюнки впав прямо біля однієї з моїх ніг. «Маттерсон!» Тон сказав мені, що він думає про це.
  Я сказав: «Я чув, що він загинув у автокатастрофі. Це правда?"
  «Звичайно. І його син, і дружина. По дорозі в Едмонтон. Напевно, це було більше десяти років тому. До біса нудна історія».
  — На якій машині він їздив?
  Він дивився на мене замислено. — Вас це особливо цікавить, містере...?
  — Мене звуть Бойд, — сказав я. «Боб Бойд. Знайомий попросив мене запитати себе, чому, якщо я потрапив на ці краї. Здається, Трінавант зробив моєму другові послугу кілька років тому — напевно, були залучені гроші».
  «Мені подобається так думати про Джона Трінаванта; він був хорошим хлопцем. Ну, мене звуть Саммерскілл.
  Я посміхнувся йому. «Приємно познайомитися, пане Літні канікули. Трінавант купив у вас його віз?
  Саммерскілл розсміявся. «Вболівальникам ні! У мене в цьому класі нікого немає. Старий Джон їздив на кадилаку, а ще мав власний автосалон трохи далі по вулиці — Fort Farrell Motors. Тепер у Маттерсона це є».
  Я глянув на вулицю. «Повинен створити вам досить жорстку конкуренцію», — сказав я.
  — Трохи, — зізнався він. «Але у мене все добре, містере. Бойд.
  «Щодо решти, пане Саммерскілл, — сказав я. «Поки я тут, я бачив лише ім’я Маттерсон. Matterson Bank, Matterson House Hotel – і я маю на увазі, що Matterson теж є Корпорація. Як він повівся – викупив Trinavant?»
  Саммерскіл скривився. «Те, що ви бачили, це лише верхівка айсберга. Маттерсон фактично володіє цією частиною країни – правами на лісозаготівлю, лісопильними заводами, паперовими фабриками. Він більший, ніж коли-небудь був старий Джон. Звісно, в плані влади і грошей, але не в серці! Ніхто не мав більшого серця, ніж Джон Трінавант. А щодо питання, чи купив Маттерсон Mr. Trinavant out - я міг би розповісти вам кілька дрібниць про це. Але це стара історія, і краще, якщо вона забудеться».
  «Здається, я запізнився на пошту».
  «Так, ти можеш сказати своєму другові, що він мав приїхати десяток років тому. Якщо він винен старому Джонові гроші, то вже пізно повертати їх».
  «Я не думаю, що це були гроші», — сказав я. «Мій друг просто хотів відновити зв’язок з містером. Трінавант.'
  Саммерскілл кивнув. «Так, це так. Я родом із Хазелтона, і я поїхав звідти, як тільки міг. Але, звичайно, мене відправили додому, тому я повернувся через п’ять років. І знаєте що? Перші двоє людей, яких я шукав, були мертві – двоє моїх найкращих друзів. Час минає і все змінюється».
  Я простягнув руку. «Ну, мені було приємно мати з вами справу, містере. Summerskill.'
  «Завжди до ваших послуг, пане. Бойд, — він узяв мене за руку. «Просто повертайся, якщо тобі потрібні запчастини».
  Я сів у Land Rover і висунув голову в бокове вікно. «Якщо двигун загуркоче з цієї купи мотлоху, тобі доведеться мене побачити», — пообіцяв я, доброзичливо посміхаючись йому.
  Він засміявся й махнув мені рукою, і коли я їхав Кінг-стрит, я подумав, що тепер принаймні один мешканець нагадав Джона Трінаванта. Якщо пощастить, Саммерскілл згадав би про цей епізод своїй дружині та кільком друзям. Знаєш, що? Ми з незнайомцем балакали про хлопця, про якого я не думала багато років. Ви повинні пам'ятати старого Джона Трінаванта . Пам’ятаєте, коли він запустив Fort Farrell Recorder , і всі думали, що це буде гучний провал? 
  
  Я сподівався, що так воно й піде, і чутки поширяться, як брижі у воді, особливо якщо я обов’язково кину більше каміння в яму зі стоячою водою. Рано чи пізно кільця дістануться до старої лютого щуки, яка була королем водопою, і я сподівався, що тоді він закриє прогалину.
  Я зупинився біля лісництва і зайшов. Лісника звали Таннер, і він був дуже привітним. Я сказав йому, що був проїздом і цікавився правами на лісозаготівлю.
  «Нічого не можна зробити, пане. Бойд, — сказав він. «Копорація Matterson має права практично на всі державні ліси в цій області. Залишилося лише кілька окремих ділянок лісу, але вони такі малі, що на них можна плюнути».
  Я схопився за підборіддя. «Можливо, я міг би побачити карту?»
  — Звичайно, — швидко відповів він, швидко знайшовши великомасштабну карту й розклавши її на столі. — Ось тобі в двох словах, — він натягнув вказівним пальцем великий лук. «Вся ця територія знаходиться у приватній власності корпорації Matterson. А це… — він натягнув ще більший лук, — … це земля Корони, де корпорація Matterson має всі права на лісозаготівлю.
  Я уважно подивився на карту, яка дала мені дуже цікаву інформацію. Щоб приховати суть мого доручення, я запитав Таннера: «А як щодо державних територій?» Це були території, де лісова служба виконувала всю роботу, але передавала в оренду права на вирубку за короткостроковими контрактами.
  — Тут нікого немає, містере. Бойд. Ми надто далеко, щоб лісова служба могла цим займатися. Більшість державних лісів знаходяться південніше».
  «Схоже, тут все розпродано», — зауважив я. «Чи правда те, що я чую, що корпорація Matterson у біді, тому що вони вирубують забагато дерев?»
  Таннер злякано подивився на мене. Найстрашнішим злочином у лісовій службі визнали незаконне проникнення. «Я не міг би цього сказати», — сухо сказав він.
  
  Мені було цікаво, чи не підкупив його Маттерсон, але, подумавши, відкинув таку можливість. Підкупити лісничого в Британській Колумбії було б так само важко, як підкупити церковного кардинала – просто неможливо. П'ятдесят відсотків доходів провінції приносить лісове господарство, і докладаються всі зусилля для збереження лісів.
  Я знову подивився на карту. «Вибачте за незручності, пане. Таннер, — сказав я. «Вони мені дуже допомогли, але, здається, мені тут мало що робити. Чи є шанс отримати права пізніше?»
  «Це займає дуже багато часу, пане. Бойд. Matterson Corporation інвестувала багато капіталу в лісопильні та паперові фабрики, і вони наполягали на довгострокових контрактах».
  Я кивнув. "Дуже розумний; Я б теж так зробив. Я ще раз дякую вам, пане Таннер.
  Я залишив його, не задовольняючи запитального виразу в його очах, і поїхав на автобусну станцію, де забрав геологічне обладнання, яке надіслав заздалегідь. Крутий вокзальний допоміг мені завантажити його на Land Rover і запитав: «Ти думаєш тут залишитися?»
  — На деякий час, — відповів я. Тільки на час. Вони можуть назвати мене останньою надією Трінаванта.
  Він кинув на мене багатозначний погляд збоку. «Клер Трінавант? Тоді вам краще подбати про Говарда Маттерсона.
  Я стримав своє бажання витріщитися на нього. — Не Клер Трінавант, — м’яко сказав я. «Джон Трінавант. І я теж можу впоратися з Говардом Маттерсоном, якщо він завадить. У вас є телефон поблизу?»
  У нього все ще був здивований вираз обличчя, коли він розсіяно відповів: «У приймальні».
  Я пройшов повз нього, і він спіткнувся за мною. «Слухайте, містере. Джон Трінавант помер — він уже понад десять років».
  Я зупинився. «Я знаю, що він мертвий. Саме в цьому суть. Хіба ти не розумієш? Тепер зникни. Це приватна телефонна розмова».
  Він відвернувся, розгублено знизав плечима і пробурмотів: «Він, мабуть, божевільний!» Я посміхнувся. Інший камінь був кинули в ополонку, а до голодної щуки підійшла б ще одна серія кілець.
  Ви бачили божевільного хлопця, який щойно приїхав до міста? Він сказав, що був останньою надією Трінаванта. Я думав, що він мав на увазі Клер: знаєте, Клер Трінавант, але він сказав, що він мав на увазі Джона. Ви розумієте, старий Джон був мертвий останні десять – ні, дванадцять – років! Цей хлопець також був тут кілька років тому і посварився з Говардом Маттерсоном щодо Клер Трінавант. Звідки я знаю? Тому що Меґі Хоуп сказала мені, що вона тоді була секретарем Говарда. Я порадив їй замовкнути, але було вже пізно. Говард звільнив її. Але цей хлопець – він точно божевільний. Я маю на увазі, що Джон Трінавант давно помер.
  Я подзвонив у редакцію Fort Farrell Recorder і отримав Mac. «Ви знаєте хорошого адвоката?» — запитав я.
  — Можливо, — обережно сказав він. «А для чого вам адвокат?»
  «Мені потрібен адвокат, який не боїться протистояти Маттерсону. Я знаю законодавство, але мені потрібен юрист, який зможе надати ваги моїм словам, сформулювавши їх жахливою юридичною мовою».
  «Ось старий Фрейзер. Він уже на пенсії, але він мій друг і терпіти не може Маттерсона. Ви можете використати його?»
  «Так, якщо він не надто старий, щоб у разі потреби звернутися до суду».
  «О, Фрейзер все ще може постати перед судом. Що ти задумав, Боб?
  Я посміхнувся: «Я хочу шукати на землі Маттерсона, і не думаю, що йому це сподобається».
  У телефоні почувся глухий шум, і я обережно поклав трубку.
  
  OceanofPDF.com
   5-й розділ
  Вони побудували нову дорогу до долини Кіноксі для постійного потоку вантажівок, які возили будівельні матеріали до греблі та збирали деревину з долини. Це була імпровізована дорога, яка була не надто добре спланована і постійно підганялася через інтенсивний рух. Там, де був багнюка, було викладено десятидюймові колоди, а в інших місцях ґрунт був відфрезерований аж до скелі. Це був зубний драйв.
  Ніхто не звернув на мене уваги; Я був просто хлопцем у пошарпаному візку, який, здавалося, займався законною справою в долині, що теж не було зовсім неправдою. Дорога вела вниз до підніжжя високого обриву, де вони будували саму електростанцію, квадратну будівлю, що стояла посеред озера бруду, де купка спітнілих будівельників лаялася й лаялася. Від схилу вздовж іржаво-червоного потоку пролягала 36-дюймова труба, яка мала транспортувати воду до електростанції. Дорога звернула на інший бік потоку і з одного боку долини звивалась хребтом.
  Я був здивований, побачивши, як далеко вони зайшли з роботою. Макдугалл мав рацію. Долина Кіноксі опиниться під водою через три місяці. Я від'їхав на узбіччя і кілька хвилин дивився на бетонний блок, а також помітив, як майстерно керують вантажівки з гравієм і каменем. Це був ефективно керований проект.
  Проїхав великий лісовоз. Він спустився з хребта на повній швидкості, і Land Rover розгойдав підвіску від тиску повітря. Здавалося, великих возів більше не було, тож я під’їхав через гребінь, повз дамбу й у долину. Тут я припаркував Land Rover за деревами, щоб його не було видно. Тоді я пішов далі вгору по хребту, поки я не досяг такої висоти, що мені було добре видно долину.
  Це було гнітюче видовище. Спокійна долина, яку я знав, де риба стрибала в струмку, а лані паслися серед дерев, зникла. Натомість я побачив тисячі порізаних пнів і купу опалого чагарнику, а в багнистому ґрунті була мережа відбитків коліс від багатьох транспортних засобів. Далі в долині ще зеленіли дерева біля невеликого озера, але навіть на такій відстані я чув незлагодний вереск бензопил, які різали живу деревину.
  Британська Колумбія надзвичайно зацікавлена в збереженні своїх ресурсів деревини. З кожного долара, заробленого в провінції, п’ятдесят центів так чи інакше надходить від лісопромислового виробництва, і влада хоче, щоб такий стан справ тривав. Тому лісова служба патрулює ліси та контролює вирубку. Є дуже багато людей, які знаходять задоволення у вбивстві великого дерева, і є багато негідників, які готові дозволити собі отримати задоволення лише завдяки місткості оброблених пиломатеріалів, якими можна перетворити дерево в на пилораму. Тож замовлень у лісгоспу вистачає.
  Ідея полягає в тому, що кількість зрізаної деревини, виражена в кубічних футах, не повинна перевищувати природний річний приріст. Але коли ви починаєте говорити про кубічні фути деревини в Британській Колумбії, це звучить так, ніби астроном обчислює відстань до далекої зірки в кілометрах. Ліси займають площу в 560 000 квадратних миль, тобто приблизно в чотири рази більше площі Англії, а щорічний приріст оцінюється в два з половиною мільярди кубічних футів. Отже, річна вирубка обмежена трохи більше ніж двома мільярдами кубічних футів, тож результатом є збільшення, а не зменшення популяції лісу.
  Ось чому я дивився на долину Кіноксі шокованими очима. Зазвичай ви рубаєте тільки дорослі дерева, а тут порубали все . Але я думаю, що це було цілком логічно. Якщо ви збираєтеся затопити долину, немає сенсу залишати дерева стоячи; але це видовище мене пригнітило. Це був вал ландшафту, щось таке, чого ще не було з часів перед Першою світовою війною, коли нарешті було прийнято законодавство щодо збереження лісової популяції.
  Я знову подивився на долину й зробив швидкий підрахунок. Нове озеро Маттерсон займатиме сорок п’ять квадратних кілометрів, з яких десять квадратних кілометрів на північ належатимуть Клері Трінавант. Це означало, що Маттерсон вирубав цілих тридцять п’ять квадратних кілометрів лісу, і це було дозволено лісовою службою через дамбу. Усього цього лісу вистачило б, щоб покрити вартість дамби, а ще був би пекельний прибуток. Це переконало мене, що Маттерсон був досить розумним хлопцем, але в той же час він був до біса нещадним, на мій погляд.
  Я повернувся до Land Rover і поїхав дорогою повз дамбу. На півдорозі вниз по схилу я зупинився й від’їхав убік, але цього разу не став ховати візок. Я хотів , щоб мене побачили. Я понишпорив у своєму спорядженні й знайшов те, що шукав — те, що могло б заплутати непосвячених, — а потім почав поводитися підозріло посеред дороги. Я взяв молоток і бив по камінню, я копався в землі, як бурундук, я розглядав гальку через збільшувальне скло, і я ходив туди-сюди, пильно дивлячись на інструмент, який тримав у руці.
  Минуло майже годину, перш ніж мене помітили. Джип піднявся на хребет, різко зупинився, і з нього вийшли двоє чоловіків. Коли вони підійшли до мене, я швидко зняв свій годинник і сховав його в долоню, а в той же час я нахилився і підняв великий камінь. Ноги в черевиках наблизилися з хрускотом гравію, і я обернувся. Найбільший із чоловіків запитав: «Що ти тут робиш?»
  «Шукаю родовища корисних копалин», — безтурботно відповів я.
  "Що ти робиш! Це приватна земля».
  — Не думаю, — сказав я.
  Інший чоловік показав. — Що у вас там?
  "Це? Це лічильник Гейгера». Я приніс його до каменів у лівій руці, і він почав дзижчати. як скажений комар, коли наблизився до люмінесцентного циферблата. — Цікаво, — зауважив я.
  Великий чоловік нахилився вперед. "Що це?"
  — Можливо, уран, — кажу я. «Але я в цьому сумніваюся. Це міг бути тирій». Я уважно подивився на камінь і викинув його. «Видобувати невигідно, але це дає мені підказку. Тут є цікава геологічна структура».
  Вони переглянулися трохи здивовано, а потім великий хлопець сказав: «Це може бути, але ви все ще на приватній землі».
  Я люб’язно сказав: «Ви не можете заборонити мені досліджувати місцевість».
  — Ну, войовничо сказав він.
  «Чому б вам не порадитися зі своїм босом? Мабуть, це було б найрозумніше».
  Найменший із чоловіків сказав: «Так, Новаку, давай повідомимо Вейстранду. Я маю на увазі уран – чи щось інше – це звучить дуже цікаво».
  Великий чоловік вагався, а потім сказав погрозливим тоном: «Як тебе звати?»
  — Бойд, — відповів я. «Боб Бойд».
  «Добре, Бойд. Мені потрібно поговорити з босом. Але я все одно не думаю, що ти можеш сюди прокрастися».
  Я дивився, як вони зникають, і всміхався, одягаючи годинник. Тож Вейстранд був тут свого роду босом. Макдугалл сказав, що отримав хорошу роботу на греблі. У мене була з ним стара суперечка. Я подивився на телефонну лінію, що пролягала вздовж дороги. Великий хлопець сповістить Вейстранда, а Вейстранд зателефонує у Форт-Фаррелл, а реакція Говарда Маттерсона, яку я знав заздалегідь, вибухне.
  Не минуло й десяти хвилин, як джип повернувся, а за ним ще один джип. Я помітив Вейстранда – він значно зміцнів за останні півтора року; його груди були ширшими, він виглядав міцнішим, і він не був схожий на великого хлопця, який ще мокрий за вухами. Але він був не таким великим, як я, і я подумав, що зможу впоратися з ним, якщо доведеться. Але це треба було зробити швидко, перш ніж вони двоє інших хлопців можуть вступити в дію. Одна людина не має жодних шансів проти трьох.
  Підійшовши до мене, Вейстранд агресивно посміхнувся. «Ну, це знову ти. Ось що я подумав, коли почув назву. Мені довелося передати привіт від пана Маттерсона і сказати тобі, щоб ти до біса закрутився.
  «Який пан. Маттерсон?
  «Говард Маттерсон».
  — Отже, ти все ще пліткуєш про нього, Джиммі, — саркастично сказав я.
  Він стиснув кулаки. "Містер. Меттерсон наказав мені якнайшвидше вивезти вас із цього місця». — Мені потрібно вибрати з тобою курку, Бойде, і це не завдасть мені особливого клопоту. Містер. Меттерсон сказав, що якщо ти не підеш добровільно, я подбаю про те, щоб ти пішов. Тоді йди звідси й повертайся до форту Фаррелл».
  Я сказав: «Я маю повне право залишитися тут».
  Вейстранд швидко зробив знак. «Добре, хлопці. Схопіть його».
  — Хвилинку, — поспішно сказав я. «Мені сказали, що я хотів. Я збираюся зникнути. На цьому етапі було безглуздо бути кишеньковим злодієм, хоча я б із задоволенням стер презирливу посмішку з обличчя Вейстранда.
  — Побачимо, Бойде. Ти не такий хоробрий, коли стоїш лицем до лиця з людиною, яка готова битися».
  «Я можу впоратися з вами будь-коли», — сказав я. «Коли у вас немає вогнепальної зброї».
  Це зауваження йому не сподобалося, але він зберіг холоднокровність. Вони спостерігали, як я збираю своє спорядження й запихаю його в Ленд Ровер, а потім Вейстранд сів у свій джип і повільно поїхав хребтом. Я їхав за ним на Land Rover, а інший джип їхав позаду. Вони не хотіли ризикувати, щоб я втекла.
  Ми підійшли до електростанції, і Вейстранд пригальмував, показуючи мені зупинитися. Він розвернув джип і поїхав мені в бік. — Почекай тут, Бойде, і не випробовуй жодних хитрощів, — сказав він. Тоді він пішов далі й поманив до лісовозного візка, який щойно спустився з хребта. Він кілька хвилин спілкувався з водієм, а потім приїхав назад. — Гаразд, тоді зникай і не повертайся, хоча я був би радий, якби ти це зробив.
  — Побачимося пізніше, Джиммі, — сказав я. «Принаймні це безпечно», — я ввімкнув передачу на «Лендровері» й поїхав по дорозі за важко навантаженим фургоном, який їхав попереду.
  Мені не знадобилося багато часу, щоб наздогнати. Він йшов дуже повільно, і я не міг його пройти, оскільки це був один із тих ділянок, де дорога була розрита через ділянку пагорба. Я не розумів, чому хлопець їхав так повільно, але не хотів ризикувати і намагатися його обігнати. Перестало бути захоплюючим, коли ти керуєш двадцятьма тоннами деревини та сталі.
  Лісовоз ще більше сповільнився, як і я. Нас міг обігнати пішохід, і я кипів від люті. Напевно, мій гнів був безпідставним, але так поступає більшість людей, які сидять за кермом. Звичайний симпатичний хлопець, який чемно відкрив би двері старенькій, був би майже готовий убити ту саму стареньку, якщо вона не дасть йому проїхати на перехресті до того, як сигнал зміниться на червоний. Цей хлопець переді мною, ймовірно, мав проблеми зі своїм транспортним засобом, оскільки він їхав із швидкістю равлика. Я не дуже поспішав повертатися до форту Фаррелл, але все одно сидів і лаявся — такі стосунки між людиною та його автомобілем.
  Я глянув у дзеркало заднього виду і відчув шок. Тепер я краще розумів, чому хлопець їхав так повільно, бо позаду мене їхав ще один лісовоз, 18-колісна, що важила не менше двадцяти тонн і йшла не менше п’ятдесяти кілометрів на годину. Водій уповільнив швидкість лише тоді, коли підійшов настільки близько, що я міг почути пронизливе шипіння його пневматичних гальм, а потім продовжив у тому ж темпі, що й усі ми, страхітлива передня частина його фургона була в футі від Ленд Ровера. задній бампер.
  Мене запхали в клятий бутерброд. Я бачив, що водій позаду мене посміхався, і знав, що якщо я не буду дуже обережним, усередині буде трохи червоного бутерброд, який принаймні не був кетчупом. Land Rover злегка хитнувся, коли важкий бампер лісовоза врізався мені в спину, і почувся вереск. Я трохи натиснув на педаль газу й підійшов на кілька дюймів ближче до переднього лісовоза — я не міг проїхати набагато далі, інакше тридцятидюймова колода вилетіла б через лобове скло. Цей відрізок дороги я запам’ятав раніше; він був завдовжки кілька кілометрів, і поки що ми подолали лише чверть шляху. З'їхати на узбіччя було неможливо через земляні насипи, тож доводилося тримати язика за зубами.
  Задня лісовоз посигналила, і попереду утворилася щілина, коли хлопець підняв небезпеку. Я натиснув на педаль газу, але недостатньо швидко, тому що лісовоз позаду мене знову врізався в мене, цього разу сильніше. Це буде складніше, ніж я думав; здавалося, що ми збираємося змагатися, і це може бути біса небезпечно для мене.
  Ми спускалися з гірки, швидкість зростала майже до сімдесяти кілометрів на годину, а задній лісовоз намагався в'їхати на вихлопну трубу переднього, але не зважаючи на мене, який опинився між ними. Мої руки були спітнілі та слизькі на кермі, і мені доводилося постійно натискати на газ, зчеплення та гальмо. Одна помилка з мого боку – чи з їхнього – і Land Rover було б списане, а я сидів би з двигуном на колінах.
  Ще тричі мене вдарили ззаду, і я не наважувався думати про те, що могло статися з моїм спорядженням. Одного разу я застряг між важкими сталевими бамперами двох лісовозів. Це була лише частка секунди, але я відчув тиск на шасі, і, смію присягнути, Land Rover на мить злетів з дороги. У лобове скло вдарилася колода, скло тріснуло і зовсім запітніло, а слідів попереду не було видно.
  На щастя, між вагонами знову була деяка відстань, і я висунув голову з бічного вікна й побачив, що ми дійшли до кінця огидної ділянки дороги. Зовнішня колода з лівого боку передньої машини була завантажена трохи вище, ніж інші, і я подумав, що можу просто прослизнути під нього. Мені довелося піти, інакше пройдисвіти-садисти збиралися розтерзати мене ще до того, як ми підійдемо до лісопилки.
  Тож я повернув кермо й ризикнув, але удача була не зі мною. Land Rover не міг вибратися з-під колоди – можливо, не вистачило чверті дюйма, але цього вистачило. Я чув, як над моєю головою зриває дах; але я не міг зупинитися зараз. Я ще трохи натиснув на акселератор і вирвався з колоди, але лише для того, щоб натрапити на нерівну місцевість і прямо у велику дугласову ялицю. Я відчайдушно повернув кермо і збочив між деревами, але потім пішов курсом, приблизно паралельним дорозі.
  Я проминув передню машину і знову ризикнув. Я натиснув на акселератор і проскочив повз 18-колісного монстра, який сигналив мені слідом, коли я продовжував рухатися дорогою на повній швидкості. Мені вистачило мудрості, щоб не зупинятися і спробувати розпочати бійку з двома негідниками; вони б не зупинилися тільки тому, що я це зробив, і результатом було б те, що і Land Rover, і я зазнали спотвореної долі. Я втік від них і пішов далі, поки не пройшов кілька миль дорогою, що вела вниз до лісопилки.
  Тоді я зупинився й забрав руки з керма. Вони сильно тремтіли, і коли я пересувався на сидінні, я відчув, як сорочка прилипла до моєї спини. Я запалив цигарку й дочекався, поки мої руки заспокоїлися, а потім вийшов з машини, щоб оглянути пошкодження. Передня частина виглядала непогано, хоча постійна цівка води сказала мені, що радіатор тече. Я міг би повністю списати з рахунків лобове скло, а дах виглядав так, наче хтось використав на ньому тупий консервний нож. Задня частина була неабияк зачеплена – це виглядало як передня частина автомобіля, який потрапив у лобове зіткнення. Я оглянув своє геологічне обладнання. Велика дерев’яна коробка була розбита, і з пляшок з реактивами, що плавали навколо дна візка, відчувався різкий запах хімікатів, і я поспішно переніс лічильник Гейгера в безпечне місце – чутливі прилади не отримують користі від вільних кислот.
  Я відступив і визначив, як можна виправити пошкодження. Можливо, два закривавлені носи для пари водіїв вантажівок зламана спина для Джиммі Вейстранда та абсолютно новий Land Rover від Mr. Говард Маттерсон. Я мав тенденцію бути трохи м’яким щодо Говарда; Я не міг повірити, що він дав наказ мене так стиснути. Але Джиммі Вейстранд вирішив так, і він збирався дорого за це заплатити.
  Коли трохи пізніше я заїхав у форт Фаррелл, я, природно, отримав чимало цікавих поглядів від перехожих на Кінг-стріт; але я продовжував, не злякавшись, до салону вживаних автомобілів Summerskill. Побачивши Land Rover, він стривожено вигукнув: «Слухай, я за це не відповідаю — це сталося після того, як ти його купив».
  Я вийшов. — Знаю, — заспокоїв я. «Просто запустіть це відро знову. Я хотів би думати, що йому потрібен новий радіатор, і якимось чином змусити задні ліхтарі працювати».
  Він об’їхав увесь «Лендровер», потім повернувся й пильно на мене подивився. «Що ти накоїв — потрапив в аварію з танком?»
  «Щось у цьому роді», — відповів я.
  Він кинувся рукою. «Задній бампер схожий на крендель. Як це може статися з бампером?»
  «Можливо, він перегрівся і так застиг», — припустив я. «Але не думай про це. Як багато часу це займе?"
  "Вони просто хочуть, щоб це знову запустили?"
  — Так, досить.
  Він почухав голову. «У мене за сараєм старий кулер Land Rover, так що вам пощастило». Скажімо, кілька годин».
  — Гаразд, — сказав я. — Я повернуся за годину й допоможу, — я залишив його й пішов вулицею до будівлі Маттерсона. Я хотів поговорити з Говардом.
  Я швидко увійшов до його офісу і без зайвих слів сказав: «Я збираюся поговорити з Маттерсоном».
  «Але… але він зайнятий», — збентежено вигукнув його секретар.
  «Звичайно, — сказав я, — Говард дуже зайнята людина». Я штовхнув двері до його кабінету й увійшов усередину. Він сів і поговорив з Доннером. — Привіт, Говарде, — сказав я. — Ти не хочеш зі мною поговорити?
  — Що значить так увірватися? — Хіба ти не бачиш, що я зайнятий, — він натиснув кнопку. «Міс Керр, чому ви дозволяєте людям…»
  Я простягнув руку й прибрав його руку з домофона, від’єднавши його. — Вона не пускала мене, — лагідно сказав я. «У неї не було можливості зупинити мене, тому не звинувачуйте її. А зараз я хотів би поставити вам запитання. Що означає дозволити Вейстранду прогнати мене?»
  — Це було дурне запитання, — прогарчав він. Він подивився на Доннера. — Поясніть йому справу.
  Доннер хруснув кісточками пальців і сказав своїм точним голосом: «Мабуть, нам доведеться самостійно провести всі геологічні дослідження землі Маттерсона». Нам не потрібна твоя допомога, Бойд. Я вірю, що ти будеш триматися подалі на майбутнє».
  «Я впевнений, що так і буде», — вставив Маттерсон.
  «Я сказав: «Говард, ти так довго мав право на вирубку, що думав, що володієш усіма лісами навколо». За кілька років ви думатимете, що будете володіти всією Британською Колумбією. Вони страждають від манії величі, Говарде.
  «Перестань називати мене Говардом», — різко сказав він мені. «Переходьте до суті».
  — Гаразд, — сказав я. «Я був не на землі Маттерсона, а на державній. Будь-який геолог може вільно ходити по державній землі, тож те, що у вас є дозвіл на вирубку лісу, не означає, що ви можете мене прогнати. Якщо ти так думаєш, я викличу проти тебе судовий наказ, перш ніж ти встигнеш моргнути очима».
  Потрібен був деякий час, поки мої слова зрозуміли, але нарешті він зрозумів суть і безпорадно глянув на Доннера. Я широко посміхнувся Доннеру й спародіював Маттерсона. — Поясніть йому справу.
  Доннер сказав: «Якби ви були на державній землі — і це все ще питання, — ви могли б мати рацію».
  Я сказав: «Мабуть, у цьому немає нічого. Вони знають , що я правий».
  
  Маттерсон раптом сказав: «Я не думаю, що ви були на державній землі».
  — Подивіться на свою карту, — услужливо сказав я. «Б'юся об заклад, ви не дивилися на них роками. Ви до біса звикли вважати всю цю територію своєю власністю».
  Меттерсон махнув Доннеру, який вийшов з кабінету. Він подивився на мене жорсткими очима. — Що ти задумав, Бойде?
  — Я просто намагаюся заробити на життя, — спокійно відповів я. «Цей район здається геологу дуже перспективним – таким же перспективним, як і райони на півночі, а тут значно тепліше».
  «Можливо, їм тут трохи жарко», — похмуро сказав він. «Вони поводяться не зовсім по-дружньому».
  Я звів брови. «Я не буду ! Сьогодні вранці вони мали бути біля дороги до долини Кіноксі. Я краще зустріну ведмедя грізлі, ніж парочку ваших водіїв вантажівок. Крім того, я прийшов сюди не для участі в конкурсі популярності».
  — Тоді чого ти прийшов?
  — Можливо, одного разу ти дізнаєшся — якщо будеш досить розумний, Говарде.
  — Я ж сказав тобі, що не проти, щоб ти називав мене Говардом, — роздратовано сказав він.
  Саме тоді Доннер увійшов із картою, і я побачив, що вона схожа на ту, яку я вивчав у кабінеті Таннера. Говард розклав його на столі, і я сказав: «Ви побачите, що долина Кіноксі поділена між вами та Клер Трінавант — вона на півночі, а ви — на півдні з левовою часткою. Але ваша земля закінчується прямо перед схилом – усе, що на південь від неї, є державною. А це означає, що дамба над схилом і електростанція внизу знаходяться на державній землі, і я можу перевіряти там ґрунт скільки завгодно. Є коментарі?»
  Меттерсон подивився на Доннера, який майже непомітно кивнув. «Здається так, пане. Бойд має рацію, — сказав він.
  — Можете присягнути, — я вказав на Маттерсона. «Тепер є ще щось, що я хочу підняти — питання про розбитий Land Rover».
  
  Він зиркнув на мене. «Я не відповідаю за те, як ти керуєш».
  Те, як він висловлювався, переконало мене, що він знав, що сталося. — Гаразд, — сказав я. «Найближчим часом я буду часто подорожувати дорогою Кіноксі. Скажи своїм водіям триматися подалі від мене, інакше хтось загине в дорожньо-транспортній пригоді – і це буду не я».
  Він лише вишкірив зуби і сказав: «Як я розумію, ви зупинилися в готелі Matterson House Hotel».
  — Я розумію натяк, — сказав я. «Тож ми тепер смертельні вороги, чи не так, Говарде?» Я вийшов з офісу, не дочекавшись його відповіді, і спустився до готелю Matterson House.
  Носильник був швидкий, але я все одно його випередив. «Я хочу оплатити готельний рахунок», — коротко сказав я.
  «Гм… так, містере. Бойд. Я вже це написав».
  Я заплатив, підвівся, спакував свою валізу й перетягнув її через вулицю до автосалону Summerskill. Він був під Ленд Ровером, але поповз вперед і розгублено на мене дивився. «Він ще не готовий, пане. Бойд.
  "Все гаразд. Мені теж потрібно щось поїсти».
  Він підвівся на ноги. «Слухайте, пане Бойд, я щойно перевірив шасі, і з ним сталося щось дивне. У нього тріщина».
  "Що ти маєш на увазі?"
  «Самерскіл простягнув руки й зробив такий маневр, ніби повільно згинав шматок заліза. Прокляте шасі погнулося». Він виглядав дуже дезорієнтованим.
  «Чи вплине це на ходові якості автомобіля?»
  Він знизав плечима. «Не дуже, якщо ти не дуже жорсткий з візком».
  — Тоді нічого з цим не роби, — сказав я. — Я повернуся, як тільки надкушу хліба.
  Я обідав у Hellenic Café, очікуючи побачити Макдугалла, але він не з’явився. Мені не хотілося шукати його в редакції, тому я трохи поблукав містом, не зводячи очей. Через годину розвідник марно Я повернувся до Саммерскілла, який майже закінчив з Land Rover.
  — Це буде сорок п’ять доларів, містере. Бойд, — сказав він. «І я навіть зробив це дешево».
  Я кинув трохи продуктів у задню частину «Лендровера» й дістав гаманець, мовчки написавши сорок п’ять доларів на рахунку, який Меттерсон одного дня заплатить. Коли я порахував банкноти, Саммерскілл сказав: «Я нічого не міг зробити з дахом, але я вибив вм’ятини та накрив трохи вітрил; це не дасть дощу».
  — Дякую, — сказав я. «Якщо зі мною знову трапиться нещасний випадок — і це малоймовірно — то вам, ймовірно, доведеться виконувати ремонтні роботи».
  Він скривився: «Ще одна така ж аварія, і ремонтувати вже буде нічого».
  
  Я під'їхав до каюти Макдугалла і, розвантаживши все своє спорядження, припаркував Land Rover у місці, де його ніхто не помітить. Потім переодягнувся і нагрів води. Трохи пішов на чашку кави, а решту я виправ сорочку та штани. Я розклав продукти на кухні й узявся досліджувати, скільки мого геологічного обладнання було знищено. Я просто стояв і дивився на розбитий сцинтилометр, коли почув звук автомобіля. Я висунув голову у вікно й помітив старий пошарпаний Chevrolet, який щойно зупинився на вулиці. Макдугал вийшов.
  — Я думав, що знайду вас тут, — сказав він. — У готелі мені сказали, що ти пішов.
  — Говард подбав про це, — сказав я.
  — Півгодини тому мені подзвонив великий бос, — сказав Мак. «Старий Бик заворушився. Він хоче знати, хто ти, звідки, які твої наміри і як довго ти збираєшся залишитися у форті Фаррелл. — Звичайно, він доручив мені це з’ясувати.
  — Без коментарів, — сказав я.
  Мак звів брови. "Що ви маєте на увазі?"
  
  «Я вірю, що скористаюся своїм законним правом тримати язик за зубами». Ви можете сказати старому Маттерсону, що я відмовляюся спілкуватися з пресою. Я хочу викликати його цікавість – я хочу, щоб він приходив до мене».
  — Це може бути дуже добре, — сказав Мак. «Але він загубив ваш слід. Ніхто не знає, що ти тут».
  «Ми не можемо довго тримати це в таємниці», — сказав я. «Не в такому маленькому містечку, як Форт Фаррелл». «Тож ми все одно вмовили старого з куща. Я хотів знати, що має значення».
  «З усіх розмов, які я чув у місті, це могло бути що завгодно», — сказав Мак. «Бен Паркер, наприклад, вважає вас божевільним».
  «Хто такий Бен Паркер?»
  «Хлопець на автостанції. З іншого боку, Клеррі Саммерскіл дуже цінує вас».
  "З якої причини?"
  Мак криво посміхнувся мені. «Так, він сказав, що той, хто міг би зробити це з Land Rover, як ти, менше ніж за три години, мав бути найкрутішим хлопцем у Канаді. І на додачу до всього, ви не отримали жодної подряпини. Але що сталося з рештою?»
  — Я налию води на каву, — сказав я. «Лендровер позаду. Подивіться самі».
  Мак вийшов оглянути пошкодження й повернувся з виразом недовіри на обличчі. — Ти розбився об скелю?
  Я розповів йому, що сталося, і він став серйозним. "Вони наполегливо працюють", - прокоментував він.
  «Це було нічого; вони просто трохи пожартували наді мною, і це була приватна ідея Джиммі Вейстранда. Я не думаю, що Маттерсон мав до цього якесь відношення. Говард і Булл ще навіть не почали».
  Закипів чайник. — Я краще вип’ю чаю, — сказав Мак. «Занадто багато кави змушує мене нервувати, і ваша історія вже напружила мене», — він заварив чашку міцного чорного чаю, а потім запитав: «Навіщо ти взагалі піднявся до дамби?»
  
  «Я хотів трохи потрясти Говарда», — відповів я. «А я хотів, щоб мене помітили».
  — Ти був, — сухо зауважив Мак.
  «Скільки буде коштувати ця дамба?» — запитав я.
  Мак на мить замислився. «Якщо включити все — дамбу, електростанцію та лінії електропередачі — це вийде шість мільйонів доларів. Не такий масштабний, як проект Піс-Рівер, але й не малий».
  — Я зробив кілька розрахунків, — сказав я. «І я дізнався, що Меттерсон отримує пиломатеріали на понад десять мільйонів доларів у долині Кіноксі. Пам’ятайте, що його не влаштовує один відсоток, на який зазвичай погоджується лісова служба. Він знімає все . Це дасть йому прибуток у чотири мільйони доларів».
  «Досить хороший урожай», — зауважив Мак.
  «Так буде навіть краще. Він не хоче отримувати чотири мільйони доларів у свої руки - тоді йому просто доведеться заплатити з них податки. Але електростанцію потрібно обслуговувати, а також враховувати амортизацію, тому він інвестує для цього три мільйони доларів. Тобто він отримує чистий прибуток у мільйон доларів і має безкоштовну електроенергію далеко в майбутньому».
  — Не кажучи вже про силу, яку він продає, — вставив Мак. «Він отримує гроші безпосередньо як подарунок».
  «Це майже як мати окремий вхід у Форт-Нокс», — сказав я.
  Мак буркнув. «Все це пахне Доннером. Я ніколи не знав хлопця, який би так добре бачив гроші там, де ніхто інший. Крім того, це законно».
  Я сказав: «Клер Трінавант — сентиментальна дурепа. Вона дозволяє розуму поступитися місцем емоціям. Долина Кіноксі скоро буде затоплена, і вона нічого не зможе зробити, щоб запобігти цьому».
  "Також?"
  «У неї десять квадратних кілометрів лісу, який буде втрачено, і вона прощається з трьома мільйонами доларів лише тому, що має ріг на Маттерсоні. Хіба ви самі не бачите?»
  
  Мак похитав головою. «Вона не бізнесвумен – це не для неї. Її фінансовими інтересами керує банк у Ванкувері. Я сумніваюся, що вона навіть думала про це».
  Я запитав: «Лісгоспу немає чого зауважити?» Це здається явною дурістю, щоб уся ця деревина пішла на сміття».
  «Я ніколи не чув, щоб лісова служба переслідувала когось за те, що він не рубав», — відповів Мак. «Проблема ніколи раніше не виникала».
  — За три мільйони доларів вона могла б побудувати власну лісопилку, — зауважив я. — Якщо вона не хоче, щоб Маттерсон забрав ліс.
  «Чи не пізно?» — запитав Мак.
  «Так, дуже погано». «Вона схожа на Говарда Маттерсона більше, ніж вона собі уявляє; він також емоційний тип, хоча його трохи легше зрозуміти». «Я майже можу передбачити його реакцію».
  — Не думай, що можна так само ставитися до старого, — попередив Мак. «Він жорсткіший і набагато хитріший. Він буде чекати розвитку подій, а потім раптово кинеться вниз, як хижий птах», — він змінив тему. "Який ваш наступний крок?"
  «Я продовжуватиму, як і раніше. Старий Маттерсон швидко зреагував, і ми, напевно, вдарили його в боляче місце. Я хочу розповісти про Трінавантес і підкратися до дамби».
  «Навіщо підходити до дамби? Яке це має відношення до всього цього?»
  Я почухав голову. «Насправді я не знаю; У мене просто передчуття, що там є відповідь. Можливо, саме моє шпигування навколо дамби привернуло увагу Була Маттерсона. Є ще одна річ, про яку я хочу вас запитати. Я хотів би піднятися до каюти Клер. Як це зробити, не перетинаючи територію Маттерсона? Зараз це може бути трохи нерозумно».
  — Є шлях назад, — відповів Мак. Він не запитав мене, чому я хочу туди піднятися, а лише витягнув стару пошарпану карту. Я вивчив його і зітхнув. Це було пекло попереду довгий шлях, і я б віддав душу за вертоліт Matterson Corporation.
  OceanofPDF.com
   II
  Наступний день я провів у форті Фаррелл, намагаючись зв’язатися з якомога більшою кількістю людей. Поки що я згадав ім’я Трінавант лише двом людям, але цього разу я охопив широкий переріз населення Форт-Фарелла, і почувався щось середнє між приватним детективом та інтерв’юером Геллапа. Увечері я повернувся в каюту і справжнім статистиком підбив підсумки роботи за день.
  Одним із найяскравіших висновків, до яких я дійшов, було те, що ім’я людини можна неймовірно легко стерти із суспільної свідомості. З тих людей, які переїхали до Форт-Фарелла за останнє десятиліття, вісімдесят п’ять відсотків ніколи не чули про Джона Трінаванта, і те саме стосується молоді, яка виросла після його смерті.
  Але всі інші згадували його, як тільки я трохи освіжив їхню пам’ять, і майже завжди згадували його добре. Проте я дійшов висновку, що Шекспір був цілковито правий: «Зло, яке роблять люди, згадують після їхньої смерті; добро часто ховають разом з їхніми кістками». Але це правда скрізь у цьому світі. Будь-який убивця може потрапити в газети, але якщо чесна людина хоче оголосити світові, що він щасливо прожив зі своєю дружиною двадцять п'ять або п'ятдесят років, він повинен заплатити за це!
  До Маттерсона була майже загальна неприязнь, неприязнь, змішана зі страхом. Корпорація Matterson мала такий контроль над економічним життям міста, що могла тиснути на кожного, прямо чи опосередковано. Майже кожен у Форт-Фаррелл мав родича, який працював на Маттерсона, тому мало хто хотів відповідати на сумнівні запитання.
  Реакція на ім'я Джон Трінавант була більш прямолінійною. Здавалося, люди були вражені тим, що так швидко про нього забули. Не знаю чому, але я вже багато років не думав про старого Джона . Я знав причину. Коли в єдиному загальнодоступному джерелі інформації в місті немає згадки про людину, коли не публікують листи читачів про померлого, коли впливова людина майже заглушає всі розмови про того самого покійника, тоді не відчувається особливого бажання. пам'ятати або. Живі мають про себе піклуватися, а мертві ковзають у темряву забуття.
  Ходили розмови про меморіал Джону Трінаванту, який стояв би навпроти статуї лейтенанта Фаррелла в парку Трінавант. Я не знаю чому, але це так і не було реалізовано; можливо, грошей було замало , але, блін, Джон Трінавант накачав достатньо грошей у цьому місті. Можна подумати, що людям буде соромно, але це не так — вони просто забули, що він зробив для форту Фаррелл .
  Мені набридло слухати приспів - я не знаю чому . Гнітюче в цьому було те, що вони справді не знали чому. вони не усвідомлювали, що Булл Маттерсон завісив ім’я Трінавант завісою туману. Він міг би дати Гітлеру та Сталіну кілька порад щодо того, як контролювати свідомість людей, і я все більше дивувався тому, як далеко йому довелося піти, щоб досягти своєї мети, хоча я досі не мав уявлення, чому він це зробив.
  «Де поховані Трінаванти?» — запитав я Мака.
  — В Едмонтоні, — коротко відповів він. — Булл переконався в цьому.
  Тринаванти навіть не мали місця відпочинку в місті, яке вони збудували.
  Після цілого дня копання в таємниці Трінаванта я вирішив наступного дня залишити форт Фаррелл. Якщо дві розмови могли змусити Була Маттерсона відреагувати, то робочий день, мабуть, викликав у нього справжню істерику, і з психологічних причин я хотів, щоб мене було важко знайти — він мав встигнути досягти точки кипіння.
  Це завадило відвідати дамбу, тож я вирішив під’їхати до каюти Клер Трінавант. Чому я хотів піднятися туди, мені було незрозуміло; але здавалося було б таким же хорошим місцем, як будь-яке інше, тепер, коли я хотів триматися подалі від поля зору Маттерсона, і, можливо, я міг би трохи порибалити, поки все обдумаю.
  Це була майже двісті кілометрів дороги жахливо вибоїстими дорогами – мені довелося зробити великий об’їзд навколо району Маттерсона – і я був виснажений, коли нарешті дійшов до кабіни. Він був навіть більшим, ніж я його пам’ятав, — довга низька каюта з кедровим дахом теплого червоного відтінку. Віддалік від нього стояла ще одна хата, менша й простіша за будовою, а з труби, змурованої з великих сірих каменів, піднімався дим. З’явився чоловік із рушницею, яку він притулив до стіни неподалік від своєї руки.
  "Містер. Вейстранд?» — крикнув я.
  "Це я."
  — У мене для вас лист від Макдугалла з форту Фаррелл.
  Макдуґал наполягав на тому, щоб я вжив цього запобіжного заходу, оскільки батько Джиммі Вейстранда був певен, що не надто зрадіє мені бачити. «Ви повалили його сина на землю і сильно образили Клер, принаймні він так думатиме», — сказав Мак. — Краще дозвольте мені його трохи заспокоїти. Я дам тобі листа для нього».
  Вейстранду було півсотні років, і в нього було обличчя з глибокими борознами, коричневе, як горіх. Він повільно прочитав листа, його губи рухалися від слів. Тоді він швидко подивився на мене жорсткими блакитними очима і дуже уважно прочитав листа ще раз, ніби хотів переконатися, що він його правильно зрозумів. Він сказав трохи нерішуче: «Старий Мак каже, що з тобою все гаразд».
  Я зітхнув з полегшенням. «Я сам не можу цього сказати – це повинні вирішити інші. Але я думаю, що Мак добре розсудливий, чи не так?»
  Обличчя Вейстранда розтягнулося в повільній посмішці. «Так, це також був мій досвід. Що я можу для вас зробити?»
  «Я багато не прошу», — відповів я. «Місце, де я можу розбити табір — і якби я зміг зловити форель у струмку, я був би більш ніж задоволений».
  «Тільки спробуй щастя», — сказав він. «Але немає причин спати на вулиці. У мене є додаткове ліжко в каюті, якщо ви хочете що – мого сина більше немає, – він довго дивився на мене.
  — Дякую, — сказав я. «Це дуже люб'язно з вашого боку, містере. Waystrand.'
  Мені не довелося ловити обід самому, тому що Вейстранд приготував смачний хачі, яким ми поділилися. Він був мовчазною людиною, яка рухалася повільно, і його мислення також було дуже повільним, але це не означало, що він був дурним — йому просто потрібно було трохи більше часу, щоб дійти правильних висновків. Коли ми поїли, я спробував змусити його язика трохи посковзнути. — Ви давно працюєте на міс Трінавант?
  Він затягнувся люлькою і пустив у кімнату синювату хмару диму. — Досить довго, — швидко відповів він. Я сидів мовчки, чекаючи, поки колеса продовжать обертатися. Він посидів кілька хвилин, занурений у власні думки, а потім сказав: «Я працював у старого».
  — Джон Трінавант?
  Він кивнув. «Я був просто молодим нахабою, у якого ледве висохли за вухами, коли я почав з ним. З тих пір я працюю на Trinavants».
  «Кажуть, що він був чудовим начальником», — сказав я.
  — Так, він був хорошою людиною, — він знову задумався і втупився в сяйво труби.
  Я сказав: «Нудно з цією аварією».
  — Нещасний випадок?
  «Так – автомобільна аварія».
  Була довга пауза, а потім він вийняв люльку з рота. «Так, я думаю, є ті, хто називає це нещасним випадком».
  Я затамував подих. "Але ти ні?"
  "Містер. Трінавант був хорошим водієм, — сказав він. «Він ніколи б не їхав надто швидко на крижаній дорозі».
  «Можливо, не він возом керував. Можливо, за кермо сиділа його дружина чи син».
  — Не в тому вагоні, — твердо сказав Вейстранд. «Це був абсолютно новий Cadillac; у нього було лише два тижні. Містер. Трінавант не дозволив би іншим керувати цим візком, доки двигун не зламався».
  
  «То як ти думаєш, що сталося?»
  — У ті дні відбувалося багато дивних речей, — похмуро сказав він.
  "Як от?"
  Він постукав трубою об каблук черевика. — Вони ставлять багато запитань, Бойде, і я не розумію, навіщо мені відповідати на них, хіба що старий Мак спонукав мене до цього. У мене не дуже хороше враження про вас, і я хочу знати одну річ напевно. Чи маєте ви намір зробити щось, щоб поранити міс Трінавант?
  Я витримав його погляд. "Ні, пане Waystrand, у мене цього немає».
  Він дивився на мене цілу хвилину, а потім повільно вдарив рукою. «У всіх цих лісах, на сотнях тисяч акрів, зараз сидить Бул Маттерсон, за винятком цієї території, яку Джон залишив міс Трінавант. Він мав лісопильні, паперові фабрики, ну, майже все, що створив Джон Трінавант. Хіба ви не бачите, що аварія сталася вчасно?»
  Я був розчарований. Вейстранд з’явився просто з тими самими неясними передчуттями, які мучили нас із Маком. Я запитав: «У вас є докази того, що це не був нещасний випадок?» Якісь свідчення?
  Він повільно похитав головою. — Нічого певного.
  «Що про це подумала Кла… міс Трінавант? Я не маю на увазі, коли щойно сталася аварія, а потім».
  «Я не обговорював це з нею – це не моя справа – і вона мені нічого не сказала», – він поставив люльку на камінну полицю. — Зараз я йду спати, — коротко сказав він.
  Якийсь час я сидів, марно намагаючись ясно подумати. Тоді я здався і вирішив лягти спати. Я зайшов до бідно вмебльованої кімнати, яка колись належала Джиммі Вейстранду. Він здавався безособовим, як готельний номер; було лише ліжко, примітивний умивальник, шафа і кілька порожніх полиць. Здавалося, що Джиммі назавжди попрощався з цим місцем, не залишивши жодного спогаду про свою молодість, і мені мимоволі стало шкода старого Вейстранда.
  Наступного дня я трохи порибалив, а потім віддався дрова накололи, бо в дровах начебто добре проріджувалися. Почувши звук сокири, Вейстранд вийшов і мовчки поглянув на мене. Я зняв сорочку, оскільки розмахувати великою сокирою було важко, і я вже рясно пітнів. Коли Вейстранд деякий час дивився на мене, він сказав: «Ти сильна людина, але ти марнуєш свої сили». Сокирою так не користуєшся».
  Я притулився до сокири й усміхнувся йому. «Ви знаєте кращий спосіб?»
  «Звичайно, дай мені сокиру», — він став перед колодою і розслабленим рухом замахнувся сокирою. Відлетіла чіп і ще – і ще. «Розумієш, — сказав він, — це залежить від того, як ти повертаєш зап’ястки». Він показав це в уповільненій зйомці, а потім повернув мені сокиру. — Спробуй так.
  Я врізався так, як він мені показав, і хоча він був мені незнайомий, але робота пішла набагато легше. Я сказав: «Ви досвідчена людина з сокирою».
  «Я був дроворубом у пана. Trinavant, але потім я потрапив в аварію. Мене розчавило десятидюймовою колодою і я поранив спину». Він повільно посміхнувся. — Ось чому я дозволив тобі рубати для мене дрова — це не робота, від якої моїй спині вигідно.
  Я продовжував деякий час, а потім запитав: «Чи знаєте ви щось про вартість деревини?»
  «Частина. Я був шаховим головою і дещо дізнався про те, скільки коштує деревина».
  — Маттерсон очищає свою частину Кіноксі-Веллі, — сказав я. «Він знімає все – тобто не тільки те, що лісова служба зазвичай дозволяє. Як ви думаєте, скільки коштує квадратний кілометр лісу?»
  Він на мить подумав, а потім сказав: «Не менше двохсот п’ятдесяти тисяч доларів».
  Я сказав: «Чи не ви вважаєте, що міс Трінавант має щось зробити зі своєю частиною долини?» Вона втрачає дуже багато грошей, якщо ці дерева потоплять».
  Він кивнув. — Так, і ця територія залишилася недоторканою відтоді, як помер Джон Трінавант. Є багато дерев, які повинні бути давно зрубано. Я думаю, ви можете отримати один. півмільйона доларів з кожного квадратного кілометра, якщо ви рубає все».
  Я тихенько свиснув. Я не очікував, що її остаточна втрата буде настільки великою. П'ять мільйонів доларів - це великі гроші. «Хіба ти не говорив з нею про це це?"
  — Її тут не було, тому я не зміг з нею поговорити, — він трохи зніяковіло знизав плечима. — А я не дуже добре володію ручкою.
  — Може, краще, якщо я їй напишу? «Яка її адреса?»
  Вейстранд вагався. «Вони просто надішлють листа до банку у Ванкувері, і він перешле його».
  Зрештою я залишився на південь і наколов до біса купу дров для Вейстранда, весь час проклинаючи Джиммі з кожним ударом. Молоде цуценя не мало права залишити свого батька напризволяще. Було зрозуміло, що ніякої пані немає. Waystrand, і чоловікові недобре бути одному, особливо коли він страждає від травми спини.
  Коли я попрощався з Вейстрандом, він сказав: «Якщо ви побачите мого сина, скажіть йому, що він може повернутися в будь-який час». Він похмуро посміхнувся. «Якщо інакше ви можете підійти до нього в межах чутності, щоб він не дотягнувся до вас».
  Я не сказав йому, що вже бачив Джиммі. «Я, ймовірно, передам йому повідомлення, коли побачу його – і зроблю це найближчим часом».
  «Вони мали рацію, коли збили його з ніг», — сказав Вейстранд. «Тоді я не мав такої думки, але, наскільки я зрозумів згодом з міс Трінавант, він сам про це говорив». «Я пробачив вас, містере. Бойд.
  — Дякую, — сказав я, беручи його за руку. Потім я ввімкнув передачу на «Лендровері» й помчав уздовж колії, Вейстранд стояв на місці, доки я не побачив його лише як маленьку і досить жалюгідну постать позаду себе.
  Я тримав гарний темп на зворотному шляху до форту Фаррелл, але Все одно було темно, коли я дійшов до вузької колії до каюти Макдугалла. На півдорозі я раптом помітив автомобіль, який застряг у багнюці одразу після повороту. Це був Lincoln Continental, який ніколи не повинен був виїжджати на таку дорогу; він був просто надто довгим і занадто широким і, мабуть, дряпав задню частину щоразу, коли на дорозі виявлялася яма.
  З великими труднощами я обминув Land Rover і поїхав у салон. Світло горіло, і я думав, хто міг прийти в гості, тому що я ніде не бачив пошарпаного Chevrolet Мака. Я обережний хлопець, і, не знаючи, яка біда могла виникнути за моєї відсутності, я зупинив «Лендровер» трохи віддалік від кабіни, обійшов його й зазирнув у вікно.
  Жінка сиділа і читала книгу перед каміном. Жінка, якої я ніколи раніше не бачив.
  
  OceanofPDF.com
   6-й розділ
  Я відчинив двері, і вона підняла очі. "Містер. Бойд?
  Я розглядав її. Вона здавалася недоречною у Форт-Фарреллі, як модель Vogue . Вона була висока й худа, щоб не сказати, що худа, але це, здається, сучасне — боги мабуть знають чому. Вона виглядала так, ніби сиділа на дієті з салатом і хрусткими хлібцями — без масла. Гарна їжа з м’яса та картоплі, без сумніву, убила б її. З ніг до голови вона відображала світ, про який добропорядні громадяни Форт-Фаррелла знали дуже мало, включаючи пряме розпущене волосся, міні-спідницю та довгі лаковані чоботи. Це був не той світ, який мене особливо хвилював, але, можливо, я теж старомодний. У всякому разі, дівчинка не пасувала цій жінці, на вигляд десь за тридцять.
  «Так, мене звуть Бойд», — відповів я.
  Вона встала. «А мене звуть місіс. Атертон, — сказала вона. «Вибачте, що вриваюся, але ви, мабуть, знаєте, що тут це поширене явище».
  Я представив її як канадку, яка намагається говорити з британським акцентом. Я запитав: «Що я можу для вас зробити, місіс? Атертон?
  «О, питання не в тому, що ти можеш зробити для мене, а в тому, що я можу зробити для тебе. Я чув, що ви тут живете, і заглянув, щоб дізнатися, чи можу я чимось допомогти. Просто щоб показати себе добрим сусідом».
  Вона виглядала такою ж сусідською, як Бріжит Бардо. «Це люб’язно з вашого боку, що ви турбуєтесь», — сказав я. «Але я сумніваюся, що це потрібно. Я великий хлопчик, місіс. Атертон.
  Вона підняла на мене очі. — Я тобі це обіцяю, — сказала вона захоплено. — Ех, які м’язи.
  
  Я помітив, що вона напила скотчу Мака. — Випий ще, — іронічно сказав я.
  «Дякую, я не відмовлюся», — сказала вона безтурботно. — Ти хочеш випити зі мною?
  Я почала відчувати, що їй знадобиться чоловік, щоб її позбутися. Єдине, що можна зробити з жінкою, яка не ображається, це жорстко і брутально її викинути, а це не мій стиль. Я відповів: «Ні, я думаю, я краще буду вільним».
  — Як хочеш, — сказала вона легким тоном і налила собі належний ковток туману Айла , який Мак так ревно оберігав. — Ви надовго залишаєтесь у форті Фаррелл, містере? Бойд?
  Я сів. "Чому Ви запитуєте?"
  «О, ти не уявляєш, як я прагнув побачити нове обличчя в цій пустелі. Я, чесно кажучи, не розумію, чому я залишаюся тут – я справді не розумію».
  Я обережно запитала: «Ваш чоловік працює тут, у Форт-Фарреллі?»
  Вона засміялася. «Шкода, що я більше не одружений – це давно назріла глава».
  «Вибачте».
  «Тобі не потрібно ні за що вибачатися, любий друже. Він не помер — просто розлучився. — Вона схрестила ноги й добре оглянула свої стегна; міні-спідниця не дуже приховує і зовсім не приховує, коли підтягнута. Але її худі стегна мене не вразили, тому вона могла б уберегти себе від проблем. «Ким ти працюєш?» — запитала вона.
  «Я працюю на себе», — відповів я. — Я геолог.
  «О, це звучить жахливо технічно. Нарешті, не говоріть мені про геологію; Я все одно цього не розумію».
  Мені стало цікаво, наскільки вона насправді була сусідкою. Хатина Мака була досить віддаленою, і це, мабуть, був дуже добрий самарянин, який вирушив у ліс у форті Фаррелл, щоб розрадити та підбадьорити самотнього чоловіка, особливо ризикуючи загнати Lincoln Continental у канаву. Місіс. Атертон не вписувався в цю картину.
  Вона запитала: "Що ви шукаєте - уран?"
  
  «Необов'язково. Все, що може принести гроші». Мені стало цікаво, чому вона згадала про уран. Це викликало тривожний дзвіночок у моїй голові.
  «Мені сказали, що територія навколо досить ретельно досліджена. Вони, можливо, марнують час, — вона розсміялася і сяяла на мене. «Але я знаю лише те, що мені сказали. Я сам не розуміюся на геології та тому подібному».
  Я відповів їй усмішкою. «Ну, пані Атертоне, я волію побачити це своїми очима. Я теж не недосвідчений, розумієш».
  Вона кинула на мене неймовірно кокетливий погляд. — Я в цьому не сумніваюся, — вона випила другу третину свого напою. «Ви цікавитеся історією, пане? Бойд?
  Я глянув на неї нерозуміючи. «Я ніколи не замислювався над цим. Що за історія?»
  Вона струснула віскі в келих. «Ви повинні щось робити, коли живете у форті Фаррел, інакше ви з глузду зійдете», — сказала вона. «Я думав про те, щоб приєднатися до історичного товариства Форт-Фаррелл. Голову звуть пані. Давенант – ти з нею зустрічався?»
  "Немає". При всій своїй волі я не міг зрозуміти, до чого призведе ця розмова; але якщо пані Атертон цікавилася історією, тож заради мене вона могла приєднатися до будь-яких історичних товариств, яких хотіла. Я просто не повинен був нічим насолоджуватися.
  «Вони в це не вірять, але я справді дуже сором’язлива», — сказала вона. Вона була абсолютно права – я їй не повірив. «Я не люблю записуватися наодинці. Розуміють - новачок серед усіх досвідчених. Але це було щось зовсім інше, якщо хтось пішов зі мною».
  — І ви пропонуєте мені вступити до історичного товариства?
  «Форт Фаррелл має мати дуже цікаву історію. Чи знаєте ви, що місто заснував лейтенант Фаррел... ну, не знаю, скільки років тому? І йому допоміг чоловік на ім’я Трінавант, і саме сім’я Трінавантів зробила місто таким, яким воно є сьогодні?»
  
  «Справді?» — сухо сказав я.
  «Те, що трапилося з Трінавантами, викликає жаль», — продовжувала вона без заперечень. «Вся родина була знищена не так страшно багато років тому. Хіба не нудно, коли сім'я, яка побудувала ціле місто, раптом так зникає?»
  У моїй голові знову пролунав попереджувальний дзвінок, цього разу ще голосніше. Місіс. Атертон був першою людиною, яка самостійно порушила тему Тринаванта; всі інші мені довелося витягти. Я подумав над тим, що вона сказала під час розмови, і дійшов висновку, що вона намагалася дуже витонченим способом застерегти мене від перебування у форті Фаррелл. І вона згадала щось про уран. Я обдурив робітників на дамбі, подумавши, що шукаю уран.
  Я сказав: «Здається, це була не вся родина, яка була знищена. Хіба немає Клер Трінавант?
  Здавалося, вона розгубилася. «Так, мабуть, є», — жваво сказала вона. — Але я чув, що вона не справжній Трінавант.
  «Ви знали Трінавантес?» — запитав я.
  О так, — відповіла вона охоче — надто охоче. — Я досить добре знав Джона Трінаванта.
  Я вирішив її розчарувати і встав. «Вибачте, пані Атертон. Не думаю, що мене цікавить місцева історія. Мені, як геологу, важко розповсюджуватися, — усміхнувся я. «Це могло б бути інакше, якби я мав на увазі оселитися у Форт-Фарреллі — тоді я міг би зацікавити мене, — але я кочівник, розумієте. Я завжди в дорозі».
  Вона невпевнено подивилася на мене. — Отже, ти недовго залишишся у форті Фаррел?
  — Це залежить від того, що я знайду, — сказав я. «Наскільки я зрозумів від вас, я не знайду багато; але я вдячний за будь-яку інформацію, навіть якщо вона негативна».
  Здавалося, вона розгублена. «То ти не хочеш приєднатися до історичного товариства?» — тихим голосом запитала вона. «Вони погані не зацікавлений у лейтенанті Фареллі та інших, хто допомагав будувати це місто.
  «Який мені інтерес до них?» — весело запитав я.
  Вона встала. "Звичайно. Я розумію. Я повинен був знати краще, ніж запитувати. Але якщо я зможу вам чимось допомогти пізніше, я з радістю спробую».
  «Де я можу з тобою зв’язатися?» — запитав я невинно.
  «О... е-е... швейцар готелю Matterson House зможе сказати вам, де мене знайти».
  — Я певен, що мені знадобиться ваша допомога, — сказав я, беручи шубу, що висіла над стільцем. Я допоміг їй це зробити й помітив на камінній полиці конверт. Це було адресовано мені.
  Я відкрив її й знайшов коротку записку від Макдугалла: приходь до мене в квартиру, як тільки повернешся. Мак .
  Я сказав: «Вам знадобиться невелика допомога, щоб повернути ваш візок у дорогу, місіс. Атертон. Я просто візьму свій Land Rover і дам тобі понюхати».
  Вона посміхнулася. «Здається, що це ви повинні мені допомогти, містере. Бойд, — вона похитнулася на високих підборах і на мить притиснулася до мене.
  Я широко посміхнувся їй. «Так собі, місіс. Атертоне, будьмо добрими сусідами.
   II
  Я припаркував Land Rover перед темною редакцією Fort Farrell Recorder і помітив, що в квартирі нагорі було світло. Коли я увійшов до квартири, на мене чекав сюрприз усіх часів.
  Клер Трінавант сиділа у великому кріслі навпроти дверей, а на підлозі було безладдя від вмісту шаф і ящиків. Макдугал стояв із купою сорочок на руках, але обернувся, коли я відчинив двері.
  Клер дивилася на мене порожньо. «Привіт, Бойд».
  
  Я посміхнувся їй. «Ласкаво просимо додому, Трінавант». Я був здивований тим, як я був радий її побачити.
  «Мак каже, що я винна тобі вибачитися», — сказала вона.
  Я нахмурився. — За що ти маєш вибачатися?
  «Я сказав кілька досить різких речей про вас, коли ви залишили Форт Фаррелл. Мені щойно сказали, що я був несправедливий до вас, що Говард Маттерсон і Джиммі Вейстранд змовилися, щоб сфабрикувати мерзенну історію. Мені шкода».
  Я знизав плечима. «Для мене нічого не означає. Мені шкода лише заради вас».
  Вона мені криво посміхнулася: «Ви маєте на увазі мою репутацію? Я не маю репутації у форті Фаррелл. Я просто дивна жінка, яка їде за кордон і викопує старі глеки, і яка радше змішується з брудними арабами, ніж з добрими християнами».
  Я глянув на безлад на підлозі. "Що тут відбувається?"
  «Мене звільнили», — прямо сказав Макдугал. «Джимсон дав мені мою зарплату сьогодні вдень і сказав, щоб я вийшов з квартири до завтрашнього ранку. Я хотів би позичити Land Rover.
  — Звичайно, — сказав я. — Мені шкода, що все так обернулося, Мак.
  — Я ні, — сказав він. — Ти, напевно, вдарив старого Бика десь, де йому боляче.
  Я подивився на Клер. «Що тебе повертає? Я саме збирався тобі написати».
  На її обличчі з’явилася посмішка, як у викрадача подарунків. «Ти пам’ятаєш історію, яку ти мені колись розповів? Про чоловіка, який надіслав телеграму дюжині своїх друзів: «Тікайте, все розкрито»?» Вона кивнула на Мака й засунула руку в кишеню своєї твідової спідниці. «Шотландець-відступник на ім’я Хеміш Макдугал також може написати тонку телеграму. Вона розгорнула папірець і прочитала: якщо ти дбаєш про свій спокій, повертайся швидше . Що ви думаєте про таку закуску?»
  «Це повернуло тебе досить швидко», — відповів я. «Але це була не моя ідея».
  "Я знаю. Мак мені все розповів. Я залишився в Лондоні, де навчався в Британському музеї. Мак знав, де мене взяти. Я злетіла першим рейсом до Канади», — вона махнула рукою. «Сідай, Бойд. Ми повинні серйозно поговорити разом».
  Я висунув стілець, і Мак сказав: «Я сказав їй про тебе, Боб».
  "Все?"
  Він кивнув: «Вона повинна була знати». Я вважав, що вона має на це право. Джон Трінавант був її найближчим родичем, і ви були в тому кадилаку, коли його вбили».
  Я не дуже зрадів це почути. Я розповів Маку цю історію з цілковитою конфіденційністю, і мені було байдуже, щоб вона поширювалася. Це була життєва історія, яку мало хто міг би зрозуміти.
  Клер стежила за моїм обличчям. «Не хвилюйся; далі не піде. Мак знав, що може довіряти мені. Ну, послухай, про що б ти мені написав?»
  «Про ліс на вашій території в північній частині долини Кіноксі. Ви знаєте, скільки це коштує?»
  «Я не дуже про це думала», — зізналася вона. «Деревина мене не цікавить. Все, що я знаю, це те, що Маттерсон не збирається заробляти на цьому ні цента».
  Я сказав: «Я розмовляв зі старим Вейстрандом. Я прийшов до оцінки, і він її підтвердив, точніше – сказав, що я багато прорахував на стороні. Ви втрачаєте п’ять мільйонів доларів, якщо не зрубаєте ці дерева».
  Її очі розширилися. «П'ять мільйонів доларів!» — прошепотіла вона. — Але це неможливо.
  «Що в цьому неможливого?» — сказав Мак. — Зрубати можна все, Клеро, кожне дерево. Слухай, Боб сказав мені кілька речей, які змусили мене переглянути деякі статистичні дані. Зазвичай вирубується лише піввідсотка придатної для використання деревини, що дає врожай приблизно дві тисячі доларів за бушель. квадратні кілометри. Але долину Кіноксі розчищають повністю, як це було зроблено на зламі століть. Боб має рацію».
  На її щоках з'явилися рожеві плями. «Диявол, який їде на гроші», — люто сказала вона.
  
  "ВООЗ?"
  «Доннер. Він запропонував мені двісті тисяч доларів за право на рубку, і я сказав йому, що він може стрибнути в озеро Маттерсон, щойно воно стане достатньо глибоким, щоб він міг у ньому потонути».
  Я подивився на Мака, який знизав плечима. «Це Доннер у двох словах», — сказав він.
  — Хвилинку, — сказав я. — Хіба він не вказав суму?
  Вона похитала головою. «Він не встиг. Я його вигнав».
  — Маттерсон не дозволить цим деревам потонути, якщо зможе цьому запобігти, — сказав я. «Ні, якщо він сам зможе заробити на них гроші. Б’юсь об заклад, що незабаром він зробить ще одну пропозицію. Але не продавайте права за цент нижче чотирьох мільйонів доларів; він все одно отримує хороший прибуток».
  — Насправді не знаю, — сказала вона нерішуче. «Я ненавиджу ідею класти гроші в кишеню Маттерсона».
  — Не будь сентиментальним, — сказав я. «Блокуйте його якомога більше, а потім подумайте про кілька способів дратувати його, коли отримаєте його гроші. Той, хто хоче вбити Метсона, може завдати великої шкоди за кілька мільйонів доларів. Ви не повинні зберігати гроші, якщо вважаєте їх нечистими».
  Вона засміялася. — У вас дуже оригінальний спосіб мислення, Бойде.
  Я раптом щось подумав. «Хтось із вас знає місіс. Атертон?
  Мак звів брови. «Люсі Атертон? Де ти її зустрів?» 
  — У вашій каюті.
  На довгу мить він онімів, а потім закудакав, як індик. Я подивився на Клер, і вона сказала: «Люсі Атертон — сестра Говарда. Вона Маттерсон.
  Тепер я все чітко бачив. «Тож це було те, чого вона шукала. Вона намагалася з’ясувати, чому мене зацікавила родина Трінавант. Але вона не зайшла далеко».
  Я розповів їм, що сталося під час нашої зустрічі, і коли я закінчив, Мак сказав: «Ці Меттерсони розумні. The знав, що я не був у каюті, тому що я повинен був упакувати свій klunk тут. І вони знали, що ти не зрозумієш, хто вона. Старий Бик послав її на розвідку.
  — Розкажи мені про неї трохи більше.
  — Вона шукає нового чоловіка, — сказав Мак. Атертон був, я думаю, її другим чоловіком, і вона розлучилася з ним шість місяців тому. Я здивований, що вона у форті Фаррелл; зазвичай вона їздить туди й назад між Нью-Йорком, Маямі та Лас-Вегасом. І з того, що я чув, немає нічого поганого в тому, що вона німфоманка».
  «Вона просто божевільна сучка», — спокійно сказала Клер.
  Я трохи подумав. Коли я витягнув її «Континенталь» із багнюки, мені довелося чимало часу, щоб вона не зґвалтувала мене. Не тому, що я безстатевий, але вона була така худа, що я міг серйозно наштовхнутися на неї, і, крім того, я зазвичай вважаю за краще робити свій вибір.
  — Тепер ми знаємо, що Булл стає неспокійним, — із задоволенням сказав Мак. «Найсмішніше те, що йому, очевидно, байдуже, чи ми знаємо. Він, мабуть, знав, що ти запитаєш мене про Люсі Атертон.
  — Ми можемо поговорити про це пізніше, — сказав я. «Вже пізно, і ми повинні доставити ваше спорядження в каюту».
  — Тобі краще піти з нами, Клер, — сказав Мак. — Ти можеш отримати ліжко Боба, а молода гагара може спати сьогодні в лісі.
  Клер тицьнула мене в груди пальцем, і я зрозумів, що вона добре вміла читати вираз мого обличчя. — Мабуть, я сам подбаю про свою добру репутацію, Бойде. Ви думали, що я збиралася зупинитися в готелі Matterson House?» — додала вона саркастичним тоном.
   III
  Ми пройшли всю дорогу до будиночка, коли почули шелест листя вздовж дороги, а потім шум чогось важкого, що зникало в дерева. «Це було дивно», — дезорієнтовано сказав Мак. «Тут ніколи раніше не було оленів», — світло фар прокотилося по передній частині кабіни, і я побачив, як якась постать відскочила. «Це не олень», — вигукнув я, вистрибуючи з «Лендровера», перш ніж він повністю зупинився. Я почав бігти за чоловіком, але зупинився, коли почув, що в салоні розбивається скло. Я розвернувся і вискочив у двері. Тут я зіткнувся з чоловіком, який виходив. Однак, щоб зупинити хлопця мого розміру, потрібно багато чого, і я змусив його відступити лише своєю вагою та швидкістю.
  Він завалився в темну каюту, і я мимоволі поліз у кишеню за коробкою сірників. Водночас я відчув безпомилковий сморід гасу; він був такий сильний, що я зрозумів, що всю каюту треба облити гасом, і це було б все одно, що запалити сигару в порохівнику, якби я зараз чиркнув сірником.
  Щось ворухнулося в темряві попереду мене, а потім я почув хрускітні кроки Мака біля дверей каюти. «Залишайся, Мак», — крикнув я.
  Мої очі поступово звикли до темряви, і я побачив яскравий квадрат вікна в іншому кінці хатини. Я впав на одне коліно і чекав. І справді, карта тепер щось темне прослизнуло повз квадрат світла, і я знайшов людину. Він рухався зліва направо, намагаючись непомітно дістатися до дверей. Я кинувся туди, де, як мені здавалося, були його ноги, схопив їх, і він упав на мене.
  Тоді я відчув гострий біль у плечі й мусив його відпустити, і перш ніж я встиг відкотитися, мене вдарив черевиком по обличчю. Я похитався до дверей, але лише для того, щоб почути звук кроків, що швидко зникав у темряві, а потім я побачив Клер, яка схилилася над розпростертою фігурою.
  Це був Мак. Він невпевнено підвівся на ноги, і я підійшов до них. "З вами все гаразд?"
  Він залишився на животі. «Він… врізався… просто… в мене», — ніяково прошепотів він. «Вибило з мене повітря».
  
  — Спокійно, — сказав я.
  — Нам краще завести його в каюту, — сказала Клер.
  «Ні, тримайся подалі», — різко сказав я. «Він готовий вибухнути в повітрі, як бомба. В Land Rover є ліхтарик. Ви принесете його, міс Трінавант?
  Вона зникла в Land Rover, а я допоміг Маку дістатися до пня, де він міг сісти. Він зашипів, як старий паровий двигун, і я прокляв людину, яка це з ним вчинила. Клер повернулася з ліхтарем і спрямувала на мене промінь світла. — Вигукнула вона. — Що сталося з твоїм обличчям?
  «Наступив чобіт. Дай лампу, — я зайшов у хатину й озирнувся. Нафтовий сморід викликав нудоту, що не було так дивно. Усі простирадла та ковдри були зірвані з ліжок, а матраци були розрізані ножем, так що наповнювач був відкритий. Усе це було складено на середину підлоги й облено гасом. Було не менше двадцяти літрів, бо на підлозі утворилося ціле озеро.
  Я дістав із комори лампу тиску та кілька банок із консервами, а потім знову пішов до інших. — Сьогодні нам доведеться спати надворі, — сказав я. «Поки ми не приберемо, у салоні буде занадто небезпечно знаходитися. Добре, що моє спорядження не було завантажено з Land Rover, коли я був тут уперше. У нас ще є кілька ковдр, щоб накритися».
  Тепер Мак почувався краще, і дихання стало менш утрудненим. Він запитав: «Що трапилося з каютою?» Я сказав йому, і він нецензурно лаявся, поки не зрозумів, що Клер сидить поруч. — Вибачте, — пробурмотів він. — Я зовсім забув, що ти тут.
  Вона тихо засміялася. «Я не чув такої лайки відколи помер дядько Джон. Як ти думаєш, хто це зробив, Бойд?
  «Неможливо сказати – я не бачив жодного обличчя. Але Маттерсон діє швидко. Місіс Атертон написала звіт, і Маттерсон негайно взявся до дій».
  «Нам краще повідомити про це поліцію», — сказала вона.
  Мак пирхнув. «Так, це повинно допомогти, — зневажливо сказав він, — ми не бачили, хто це був, і немає доказів, що вказують на Маттерсона. Крім того, я не бачу, що поліція у Форті Фаррелл міг би щось зробити з Буллом Маттерсоном — він занадто велика людина, щоб старший констебль Гіббонс міг з ним впоратися».
  Я сказав: "Ви маєте на увазі, що Гіббонс у нього в кишені, як і всі?"
  — Я нічого не маю на увазі, — сказав Мак. «Гіббонс — хороший хлопець, але без доказів він не може навіть поговорити з Маттерсоном — а які у вас є докази? Принаймні жодної, яку міг би використати Гіббонс».
  Я сказав: «Давайте влаштуємо табір і все обговоримо». Але ми повинні відійти на деяку відстань від кабіни».
  Ми розбили табір на галявині за кілька сотень метрів від каюти, я увімкнув лампу тиску й узявся розводити вогнище. Мені було боляче ліве плече, і коли я підніс до нього руку, вона стала липкою від крові. Клер з жахом запитала: «Що сталося?»
  Я збентежено дивився на кров. — Блін, мене, напевно, вдарили ножем!
   IV
  Наступного ранку я заїхав у форт Фаррелл, поки Клер і Мак прибирали каюту. Рана в моєму лівому плечі була не дуже сильною; це була чиста рана, і Клери наклала пов’язку. Правда, плече трохи боліло, але це не надто турбувало мене тепер, коли кровотеча припинилася.
  Мак запитав: «Що ти хочеш?»
  — Невеликий візит, — коротко сказав я.
  — Нічого не лізи — чуєш?
  — Я не потраплю в халепу, — пообіцяв я.
  Виникла проблема з бензонасосом, тож я залишив Land Rover у Клеррі Саммерскілл і пішов вулицею до поліцейської дільниці. Головного констебля Ґіббонса забрали з форту Фаррелл, що, однак, не було чимось незвичайним – наземний констебль у Канаді мав доглядати за великим районом, і Ґіббонс був більшим за більшість.
  Помічник Гіббонса терпляче вислухав те, що я мав сказати, і його лоб насупився, коли я розповів про поранення. — Ви не впізнали цих чоловіків?
  Я похитав головою. — Було темно.
  «Ви чи пан? Макдугалл — є вороги?
  Я обережно сказав: «Цілком можливо, що ці люди працюють у Маттерсона».
  Обличчя офіцера стало безвиразним, як гола стіна. Він обережно сказав: «Це половина населення форту Фаррелл. Гаразд, пане Бойд, я розберуся. На даний момент я буду задоволений, якщо ви зробите письмову заяву».
  «Я тобі пришлю», — відповів я, розуміючи, що без вагомих доказів нікуди не дінуся. «Коли повернеться старший констебль Гібонс?»
  "Через декілька днів. Я подбаю про те, щоб його негайно повідомили про цю справу».
  «Я не сумніваюся» , — подумав я з гіркотою. Цей офіцер був би радий лише перекласти відповідальність на головного офіцера. Ґіббонс прочитав мою заяву, обнюхав, нічого не знайшовши, а потім покинув усю справу. Але за цих обставин його навряд чи можна було звинуватити в цьому.
  Я вийшов із поліцейської дільниці й пішов через вулицю до будівлі Маттерсона. Першою, кого я побачив у вестибюлі, була місіс. Атертон. — Привіт, — весело сказала вона. "Куди вони йдуть?"
  Я витримав її погляд. — Я піду й вирву нутрощі з твого брата.
  Вона випустила фальшивий сміх. «На вашому місці я б утримався від цього; у нього є охоронець. Це не змогло б наблизитися до нього, — вона оцінююче подивилася на мене. — Отже, старий шотландець розповів про мене.
  «Так, але нічого на вашу честь», — відповів я.
  «Я б настійно застерегла вас від підйому до Говарда», — сказала вона, коли я натиснув кнопку ліфта. «Вони не отримують задоволення від того, що їх викидають з восьмого поверху. Крім того, мій батько хоче поговорити з тобою. Ось чому я тут - я чекав на вас».
  — Булл Маттерсон хоче зі мною поговорити?
  «Цілком вірно. Він послав мене сюди за тобою».
  
  «Якщо він хоче зі мною поговорити, я буваю в місті досить часто», — сказав я. «Він завжди може схопити мене».
  «Хіба так можна ставитися до старого?» — запитала вона. «Мому батькові сімдесят сім, пане. Бойд. Він більше не рухається».
  Я потер підборіддя. «Йому теж не потрібно, чи не так? Не тоді, коли він може змусити людей стрибати за ним. Гаразд, пані Атертоне, я піду з тобою.
  Вона мило посміхнулася. «Я знав, що ти вмієш розсудливо говорити. Я маю карету прямо на вулиці».
  Ми сіли в її Continental і поїхали за місто в південному напрямку. Спочатку я подумав, що ми їдемо до Лейксайда, найближчого форту Фаррелл до шикарного передмістя — усі керівники Matterson Corporation жили там, — але ми проїхали повз Лейксайд і продовжили рух на південь. Тоді я згадав, що Булл Маттерсон був не просто старшим співробітником. Він був королем і побудував палац, який відповідав його статусу.
  Місіс. Атертон нічого не говорив під час їзди – не після того, як я сильно й жорстоко добив її. Я не був у настрої спілкуватися з нею, і я їй це чітко дав зрозуміти. Хоча, здавалося, це її не турбувало. Вона курила одну сигарету за іншою і тримала лише одну руку на кермі. Жінка, яка носить міні-спідницю та керує великим фургоном, не залишає багато для уяви, і вона кидає на мене крадькома погляди, щоб побачити мою реакцію. Але я її розчарувала.
  Палац Маттерсона був копією французького замку і був ненабагато більшим за Шато Фронтенак у Квебеку, і це дало мені невеличку підказку щодо того, що це за людина. Він належав до того типу, який, на мою думку, вимер у дев’ятнадцятому столітті, барон-розбійник епохи Джима Фіска, де людина могла позбавити активів залізничної компанії, а потім подорожувати Європою та вичерпувати скарби мистецтва. Здавалося неймовірним, що такі люди існували в середині двадцятого століття, але цей зарослий замок був тому підтвердженням.
  Ми увійшли в зал розміром із футбольне поле середнього розміру, заповнений бронею та іншими експонатами. Але, можливо, все було зовсім нереально? Я не міг вирішити це, і це також не мало значення, справжні чи фальшиві, вони висвітлювали характер Маттерсона. Ми пройшли повз величні сходи й піднялися на ліфт, непомітно встановлений у кутку. Він був не дуже великий, і місіс. Атертон скористався нагодою, щоб причепитися до мене. Вона притиснулася до мене й сказала сумним тоном: «Ви мені не дуже симпатичні, містере. Бойд.
  «Я теж не особливо захоплююся гримучими зміями», — безтурботно відповів я.
  Вона дала мені ляпаса, тож я дав їй ляпаса у відповідь. Нічого страшного з усіма цими нісенітницями про слабку стать, якщо жінки відповідають цьому ярлику, але як тільки вони стають насильницькими, це також кінець моєму лицарству. Я не вдарив її сильно — лише настільки, щоб у неї цокотіли зуби, — але вона не очікувала ляпаса і вражено витріщилася на мене. У своєму світі вона звикла до того, що могла накидатися на чоловіків, не віддячуючи їм тим же, а тепер один із бідних загіпнотизованих кроликів підняв голову й вкусив її.
  Двері ліфта безшумно відсунулися вбік. Вона вискочила з ліфта й показала в коридор. — У ті двері, дурні прокляті, — сказала вона напівзадушеним голосом і поспішила на протилежну галявину.
  Двері вели до чоловічої кімнати, заповненої книжковими полицями й тихої, як у могильному склепі. Щоб створити палітурний матеріал для цих книжок, було зарізано величезну кількість корів, і мені стало цікаво, чи вони сяяли таким коричневим сяйвом тому, що їх зношували, чи тому, що якийсь лакей начищав їх щодня, поки начищав пана свого господаря. взуття. На протилежній стіні великі вікна сягали від підлоги до стелі, а перед одним із них стояв великий письмовий стіл; стільниця була покрита зеленою шкірою і покрита золотим різьбленням.
  За партою сидів – Булл Маттерсон.
  Я знав, що він на п’ять років старший за Макдугалла, але він здавався на п’ять років молодшим, бадьорий на вигляд чоловік із грубими, але добре підстриженими вусами такого ж відтінку, як поверхня зламу шматка чавуну, і волоссям такого ж кольору. . Він був великий чоловік із широкими плечима та міцними грудьми, м’язи цілими й без жиру. Я здогадався, що він усе ще тренується. Єдиними ознаками похилого віку були коричневі печінкові плями на його руках і досить тьмяний блиск у його блакитних очах.
  Він кинувся рукою. «Сідайте, пане Бойд.» Тон був різким і прямим, таким, що вимагав підкорятися.
  Я поглянув на низький стілець, слабко посміхнувся і встав. Старий знав усі психологічні хитрощі. Він нетерпляче кивнув головою. «Сідайте, пане Бойд. Це ваше ім'я, чи не так?
  — Так, це моє ім’я, — зізнався я. «А я волію встати. Я не збираюся залишатися надовго».
  — Як хочеш, — розмірено сказав він. — У мене є вагома причина, щоб хотіти з тобою поговорити.
  — Сподіваюся, — зауважив я.
  На залізному обличчі з’явилася ледь помітна посмішка. «Так, це була до біса дурниця», — зізнався він. «Але не хвилюйтеся; Я ще не старів. Я хочу знати, що ви робите у форті Фаррелл».
  «Усі так», — відповів я. «Я не бачу, що вас хвилює, містере. Маттерсон.
  «Ти не можеш? Ти не думаєш, що мене хвилює, коли людина починає оглядати мою землю?»
  «Державна земля», — поправив я його.
  Він відкинув моє зауваження роздратованим помахом руки. — Що ти тут робиш, Бойде?
  «Просто намагаюся заробити на життя».
  Він задумливо подивився на мене. «Ви нікуди не дійдете, намагаючись мене шантажувати, юначе. Кращі люди, ніж ти, пробували, і я їх розгромив».
  Я звів брови. «Спроба вимагання! Я вас ні про що не просив, містере. Маттерсон, і я теж не маю наміру цього робити. Чому ви говорите про вимагання? Ви можете приховувати деякі секрети, Меттерсоне, але мене не цікавлять ваші гроші».
  
  — Який у вас інтерес до Джона Трінаванта? — різко запитав він.
  — Яке тобі діло?
  Він вдарив кулаком по столу, змусивши його затремтіти. — Не будьте зі мною злі, молоді виродки.
  Я схилився над партою. «Ким ти себе вважаєш? А як ви думаєте, хто я?» Він раптом сів непорушно. «Я не один із мешканців форту Фаррелл, яких ви змусили мовчати. Як ти думаєш, я маю намір бути пасивним, поки ти спалюєш дім старого?»
  Його обличчя побагряніло. — Ви звинувачуєте мене в підпалі, юначе?
  — Скажімо, спроба підпалу, — відповів я. — Не вийшло.
  Він відхилився назад. «Чий будинок я мав спробувати спалити?»
  «Ви не тільки звільнили Макдугалла, тому що думали, що він тусується не з тими людьми, але ви…»
  Він підняв руку вгору. «Коли сталася ця так звана спроба підпалу?»
  "Минулої ночі."
  Він клацнув вимикачем. «Пришліть до мене мою дочку», — сказав він у прихований мікрофон. "Містер. Бойд, я можу вас запевнити, що я не підпалюю будинки. Якби я це зробив, вони теж згоріли б дотла; не було б мови про напівспроби. Що ж, повернемося до суті. Який у вас інтерес до Джона Трінаванта?
  Я сказав: «Можливо, мені цікаво дізнатися трохи про жінку, з якою я маю намір одружитися». Я сказав це під впливом раптового імпульсу, але, подумавши, це не здалося поганою ідеєю.
  Він пирхнув. — О, мисливець за багатством.
  Я посміхнувся. «Якби я був мисливцем за багатствами, я б поклав око на вашу доньку», — відповів я. — Але я теж не маю такого поганого смаку.
  Я так і не дізнався, що б він на це відповів, бо саме тоді до кімнати увійшла Люсі Атертон. Маттерсон розвернув стілець і подивився на неї. "Минулої ночі була зроблена спроба підпалити каюту Макдугалла", - сказав він. "Хто це зробив?"
  «Звідки я могла це знати?» — швидко відповіла вона.
  — Не бреши мені, Люсі, — роздратовано кинув він. — Тобі це ніколи не вдавалося.
  Вона кинула на мене одутлий погляд і знизала плечима. — Я кажу, що не знаю.
  «Ну, ти не хочеш, — сказав Маттерсон. «Добре, хто віддав наказ — ти чи Говард? І неважливо, що Бойд тут. Ти кажеш мені правду, ти чуєш?»
  — Ну, це була я, — вибухнула вона. «Я подумав, що це гарна ідея. Я знав, що ти хочеш, щоб Бойд забрався звідси».
  Маттерсон витріщився на неї з недовірою. «І ви думали, що досягнете успіху, підпаливши каюту старого Мака? Це найдурніше, що я коли-небудь чув!» Він тицьнув на мене пальцем. «Погляньте на цього чоловіка. Він вирішив працювати проти наших інтересів, і у нього вже було кілька незначних зіткнень з Говардом. Невже ти справді думаєш, що зможеш змусити його зникнути, просто спаливши хатину?»
  Вона глибоко вдихнула. «Батьку, цей чоловік вдарив мене».
  Я посміхнувся. — Не раніше, ніж вона мене побила.
  Маттерсон проігнорував мене. «Ти не надто стара, щоб я тебе добре відлупцював, Люсі. Можливо, я мав це зробити давно. Зникни, як біс, — він дочекався, поки вона дійшла до дверей, а потім додав: — І запам’ятай — більше дурниць. Я справляюся з цим по-своєму».
  Двері зачинилися.
  Я сказав: «І, звичайно, ваш шлях законний».
  Він дивився на мене затуманеними очима. «Усе, що я роблю, законно», — його гнів трохи вщух, і він дістав із шухляди чекову книжку. «Я шкодую про епізод із каютою Макдугалла — мені це теж не подобається. Наскільки велика шкода?»
  Я думав, що це я навчив Клер сентиментальності. Крім того, гроші були для Mac, тож я сказав: «Тисяча доларів має покрити збитки», і додав: «Також є невирішене питання щодо зламаного Land Rover, який належить мені».
  Він подивився на мене з-під сивих брів. «Ти намагаєшся вичавити з мене гроші?» — холодно запитав він. — Тож про що ця історія?
  Я розповів йому, що сталося на дорозі Кіноксі. «Говард сказав Вейстранду витягти мене, і Вейстранд зробив це важко», — сказав я.
  «Схоже, я створив на світ кількох жорстоких злочинців», — пробурчав він, заповнюючи чек, який кинув мені через стіл. Було написано 3000 доларів.
  Я сказав: «Ви попередили свою дочку. Як щодо того, щоб зробити те саме з Говардом? Більше трюків з його боку, і він буде добре виглядати – я особисто подбаю про це».
  Маттерсон оцінююче глянув на мене. «Тобі теж було б неважко». Він зневажав власного сина, і на мить мені стало його майже шкода. Він підняв трубку. — Зв’яжи мене з офісом Говарда в будівлі Маттерсона.
  Він поклав руку на воронку. — Я роблю це не заради Говарда, Бойде. Можливо, я позбудуся вас назавжди, але це буде законно».
  З телефону почувся жахливий голос. «Говард? Уважно слухати. Залиште Бойда в спокої. Не роби нічого — я займуся цією справою. Звичайно, він хоче піднятися до дамби – він цілком має право блукати цією територією – але що, в біса, він може там робити? Залишити його в спокої? Ви чуєте? І ще одне – ти мав якесь відношення до тієї історії з каютою Макдугалла минулої ночі? Ти нічого про це не знаєш, то запитай у своєї дурної сестри».
  Він грюкнув телефоном і зиркнув на мене. "Ти задоволений?"
  — Звичайно, — відповів я. «Я точно не шукаю труднощі».
  «Напевно, вони їх отримають», — пообіцяв він. — Якщо ви не покинете форт Фаррелл. З тими загальними документами, які у вас є, вас не складе великих труднощів відправити у в’язницю».
  
  Я схилився над партою. «Який загальний документ, пане. Маттерсон?» — лагідно запитав я.
  — Я знаю, хто ти, — сказав він хриплим голосом. «Їхнє нове обличчя мене не вводить в оману, Гранте. У вас є рекорди за поганий рік — крадіжка, зловживання наркотиками та напад на невинну людину, — і якщо ви створите неприємності хоч раз, перебуваючи у форті Фаррелл, ваша свобода зникне. Не плутай тут нічого, Грант. Просто зберігайте спокій, і з вами нічого не станеться».
  Я глибоко вдихнув. — Я так розумію, ніщо не похитне твого рішення?
  «Це завжди була моя політика – і я попереджаю людину лише один раз», – сказав він твердим голосом.
  — Отже, суперінтендант Гібонс у вас у кишені.
  — Не будь дурнем, — відповів Маттерсон. «Мені не потрібно підкуповувати міліціонерів – вони все одно на моєму боці. Гібонс дотримуватиметься правил лише тоді, коли він заарештує вас».
  Мені було цікаво, звідки він дізнався, що мене колись звали Грант, і раптом я зрозумів, хто залучив таємничого приватного детектива. Але він не зробив би цього, якби не був чимось стурбований; він усе ще щось приховував, і це додало мені достатньо впевненості, щоб сказати: «Вони можуть піти до біса, Маттерсоне. Я йду своїм шляхом».
  — Тоді мені вас шкода, — похмуро сказав він. «Слухай, молодий чоловіче, не втручайся в це. Не турбуйте себе тим, що вас не стосується, — у його голосі пролунав якийсь дивний тон. Якби це був будь-який інший чоловік, я б охарактеризував це як благання.
  Я запитав: «Як мені повернутися до форту Фаррелл?» Ваша дочка привезла мене сюди, але сумніваюся, що вона захоче відвезти мене назад».
  Маттерсон холодно засміявся. «Їм не зашкодять невеликі вправи. Там лише десяток кілометрів».
  Я знизав плечима і пішов від нього. Я спустився сходами, а не ліфтом, і коли я спустився, у великому холі нікого не було. Вийти з дому було все одно, що залишитися звільнили з в'язниці, і я на мить постояв на головних сходах, насолоджуючись свіжим повітрям. В оточенні Маттерсона не було комфортно; у повітрі було занадто багато напруги.
  Континенталь Люсі Атертон був там, де вона його припаркувала, і я також бачив, що ключ запалювання все ще в ньому. Я сів і поїхав назад до форту Фаррелл. Їй було б ще краще, якщо б вона трохи потренувалась.
   В
  Я припаркував машину біля будівлі Matterson, перерахував чек у Matterson Bank і перетнув вулицю, щоб забрати Land Rover. Клеррі Саммерскілл сказала: «Я полагодила насос, містере. Бойд, але це буде ще п’ятнадцять доларів. Подивіться, вам краще купити новий автомобіль – цей майже готовий. Я щойно отримав джип, який, я думаю, вам підійде. Я можу взяти Land Rover в обмін».
  Я широко посміхнувся йому. «Скільки ви за це заплатите?»
  "Містер. Бойде, ти його повністю зіпсував, — серйозно сказав він. «Я можу використовувати його лише для вилучення запчастин, але все одно дам вам за нього хорошу ціну».
  Ми поговорили про це туди-сюди, і врешті-решт я повернувся до каюти Мака на джипі. Клер і Мак щойно закінчили прибирати, але в кабіні все ще стояв важкий сморід гасу. Я простягнув Маку тисячу доларів, і він здивовано подивився на купюри. "Що це?"
  «Гроші на совість», — сказав я і розповів йому, що сталося.
  Він кивнув. — Старий Бик — нещадний бандит, — сказав він. «Але він ніколи не був спійманий у чомусь незаконному. Правду кажучи, я теж був трохи здивований тим, що сталося минулої ночі».
  Клер задумливо сказала: «Мені цікаво, як він може бути таким впевненим, що ви ідентичні Гранту».
  «Він найняв приватного детектива, щоб з’ясувати… але суть не в цьому. З іншого боку, я хотів би знати, чому він вважав за потрібне збирати інформацію про мене так довго після аварії. Ще одна річ, яка мене вражає, — це характер старого».
  "Що ви маєте на увазі?"
  Я сказав: «Так, він справляв враження почесної людини. Можливо, він безжальний, як Чингісхан, і міцний, як підошва, але я все одно вважаю, що він чесна людина. Усе, що він сказав, свідчило про це. Скажіть мені, що може приховувати така людина?»
  — Він почав шантажувати, — задумливо сказала Клер. — І тому ти хочеш знати, як з нього вичавити гроші.
  Я запитав: "Яке ваше враження про нього, Мак?"
  «Щось приблизно те саме. Я сказав, що його ніколи не ловили на незаконних діях, і це теж правда. Щоправда, можна почути, що людина не могла заробити стільки легально, але такі плітки розпускають лише заздрісники, люди, які самі не досягли успіху. Так, можна подумати, що він досить почесний».
  «Тоді що він міг зробити, якщо він говорить про вимагання?»
  — Я трохи про це подумав, — сказав Мак. — Тобі краще сісти, Бобе, тому що те, що я збираюся тобі розповісти, може дещо вразити. Клер, постав чайник. Нам час випити чаю».
  Клер усміхнулася й наповнила чайник. Мак дочекався, поки вона повернеться. — Це теж якось пов’язано з тобою, Клер, — сказав він. «А тепер я хочу, щоб ви обидва уважно слухали, тому що це трохи складно».
  Здавалося, він шукав слова, ніби не знав, з чого почати, але нарешті сказав: «Людей стало важче розрізняти, особливо молодь. У минулому ви могли відрізнити багатих від бідних, просто подивившись на їхній одяг, але тепер цього робити не можна. І значною мірою це стосується зовсім молодих людей і студентів.
  У Cadillac, який розбився, перебувало четверо людей – Джон Трінавант, його дружина та двоє молодих людей – Френк Трінавант і Роберт Бойд Грант, обидва студенти. Френк був сином багатої людини, а Роберт був волоцюгою, кажучи якнайкраще. Але по одязі їх не відрізниш. Ви знаєте студентів; вони ходять у якійсь формі. Обидва ці молоді люди були одягнені в джинси та футболки, вони зняли куртки».
  Я нерішуче запитав: «Куди ти з цим, Мак?»
  — Гаразд, перейду відразу до справи, — сказав він. «Звідки ти знаєш, що ти Роберт Бойд Грант?»
  Я відкрив рота, щоб сказати йому, але потім знову закрив його.
  Він сардонічно посміхнувся. «Тільки тому, що хтось вам так сказав; не тому, що ти сам це знаєш».
  Клер вигукнула з недовірою: «Ви хочете сказати, що він міг бути Френком Трінавантом ?»
  — Мабуть, так, — відповів Мак. «Слухай, я ніколи не був прихильником усієї цієї психіатричної нісенітниці. Френк був хорошим хлопчиком, і ти теж, Бобе. Я трохи розпитав про Гранта і погодився сам із собою, що ніколи раніше не зустрічав такого негідника. Ось чому я ніколи не вірив, що ти маєш бути Грантом. Ваш психіатр Саскінд дуже докладно пояснив це, сказавши, що це якесь роздвоєння особистості, але мені на це пояснення наплювати. Я просто думаю, що ти — Френк Трінавант, що ти все той же хлопець, але щойно втратив пам’ять».
  Я сидів, як приголомшений. Через деякий час мій мозок знову почав функціонувати, хоч і з труднощами, і я сказав: «Спробуй, Мак. Саскінд не міг зробити такої помилки».
  «Чому ні?» — різко запитав Мак. — Пам’ятаєте, йому сказали, що ви — Грант. Але я знаю більше, ніж це. Це Маттерсон ідентифікував тіла, і він визначив, що троє загиблих були Трінавантами. Звісно, щодо Джона Трінаванта та його дружини не було жодних сумнівів, але молодий чоловік, якого він упізнав як Френка Трінаванта, — він пирхнув. «Я бачив фотографії тіла в ДАІ, і як він міг вирішити, що це Френк, я так і не зміг зрозуміти».
  
  «Але, мабуть, були якісь особливості», — сказала Клер.
  Мак похмуро подивився на неї. «Я не знаю, чи бачили ви коли-небудь жертви справді жахливої автомобільної аварії з наступною пожежею бензину. Боба тут спалили до невпізнання - і він вижив. Інший молодий чоловік, навпаки, згорів до смерті. З них обох порвали черевики, і в обох не було наручних годинників, коли їх знайшли. Сорочки майже прогоріли на спині, а вони були в таких же джинсах. Вони були великі, сильні й приблизно однакового зросту».
  — Це абсурд, — сказав я. «Як я міг знати стільки про геологію, якби я не вивчав цей предмет, як Грант?»
  Мак кивнув. — Це правда, — він нахилився вперед і тицьнув мене в коліно. — Але Френк Трінавант також вивчав геологію.
  «Блін!» — палко вигукнув я. «Ви не змушуєте мене повірити в цю божевільну історію. Тож вони обоє вивчали геологію. Може, вони теж знали один одного?»
  «Я не можу цього сказати», — відповів Мак. »Грант навчався в Університеті Британської Колумбії, а Трінавант — в Університеті Альберти. Перш ніж я піду далі, скажи мені щось, Бобе. Чи можете ви надати хоч один доказ того, що ви Грант, а не Френк Трінавант?
  Я довго думав про це. З тих пір, як Саскінд опікувався мною, я знав, що я Грант, але лише тому, що він так сказав. І я більше ніколи не розмірковував над цим. Тому зараз стало шоком, що можуть бути сумніви щодо моєї особистості. Але скільки я не гадав, я не міг знайти жодного доказу, який би так чи інакше вирішив справу.
  Я похитав головою. «Ні, у мене немає доказів».
  Мак тихо сказав: «Це призводить до незвичайної ситуації. Якщо ви Френк Трінавант, ви маєте право успадкувати статки старого Джона, що поставить Була Маттерсона в жахливу скруту. Всю спадкову справу треба вести з нуля. Можливо, йому все ж таки вдасться домогтися того, щоб стара угода між Джоном Трінавантом і ним все ще діяла. Але стипендіальна рада підійде до вас і Matterson Corporations виявлені бухгалтерські маніпуляції».
  Я дивився на нього з відкритим ротом. «Зачекай хвилинку, Мак. Не заходьмо надто далеко».
  "Я просто вказую на логічні наслідки", - сказав він. «Якщо ви Френк Трінавант — і можете це довести — ви досить багатий хлопець. Але ви хочете взяти гроші в Маттерсона, і йому це не сподобається, окрім того факту, що тоді його затаврують шахраєм і йому доведеться пощастити, щоб уникнути тюремного ув’язнення».
  Клер втрутилася: «Не дивно, що він хоче, щоб ти подалі».
  Я потер підборіддя. «Мак, ти кажеш, що все ґрунтується на ідентифікації тіл Маттерсоном. Як ви думаєте, він зробив це навмисно чи це була помилка? Якщо взагалі є якась помилка – все одно можливо, що я Грант».
  — Гадаю, він хотів смерті Трінавантів, — прямо відповів Мак. «І він ризикнув. Пам’ятайте, що ви перебували в дуже важкому стані і не очікували, що виживете. Якби ви це зробили і якби ви виявилися Френком Трінавантом, то це було б просто зрозумілою помилкою Маттерсона, і ніхто б не звинуватив його. Чорт, можливо, він навіть не знав, хто є хто, але він ризикнув і, можливо, йому пощастить більше, ніж він навіть мріяв. Ви вижили, але з амнезією, і він ідентифікував вас як Гранта.
  — Він говорив про вимагання, — сказав я. — І виходячи з того, що ви щойно мені сказали, у нього були всі підстави вважати, що я спробую його шантажувати — якщо я — Грант ... Це саме те, що зробив би такий хлопець, як Грант. Але чи вчинив би Френк Трінавант так само?»
  — Ні, — миттєво сказала Клер. «Він не був таким. Крім того, вимагати свого права не є вимаганням».
  — Блін, ця проблема кусає саму себе, — роздратовано сказав Мак. «Якщо ти Грант , ти не можеш шантажувати його — ти сам занадто слабкий для цього. Але чому він говорить про вимагання?» Він дивився на мене спекулятивно. "Я можу припустімо, що він скоїв одну протиправну дію — серйозний злочин, — свідком якого ви стали, і він боїться, що ви його викриєте, оскільки це було б для нього згубним».
  «А це протиправне діяння?»
  «Ти розумієш, що я маю на увазі», — перекусив мене Мак. «Не будемо скорочувати слова. Це могло бути просто вбивство!»
  
  Ми швидко залишили цю нестійку тему. Остання заява Мака сильно вплинула на нас, і ми не могли обговорювати це питання без певних доказів — у всякому разі, не вголос. Мак займався своїми справами по дому, але я помітив, що він спостерігає за мною. Нарешті я втомився від його мовчазних запитань і спустився до струмка, щоб трохи посидіти в спокої. Клер взяла джип і поїхала в місто під виглядом покупки нових ковдр і матраців для Mac.
  Mac поставив переді мною найбільшу проблему в моєму житті. Я згадав ті дні, коли відродився в лікарні в Едмонтоні, і спробував пригадати щось, що могло б дати мені ключ до моєї справжньої особи. Але я не досяг результату; все, що я знав, це те, що тепер у мене є дві можливі ідентичності на вибір. З цих двох я поки що віддавав перевагу Trinavants; Я достатньо наслухався про Джона Трінаванта, щоб пишатися тим, що я його син. Але, звісно, якщо виявиться, що я Френк Трінавант, у стосунках між Клер і мною можуть виникнути певні ускладнення.
  Я кинув камінь у потік і трохи поміркував, наскільки близькими можуть бути стосунки між Френком і Клер, чи настільки вони близькі, щоб стати перешкодою для шлюбу, але я не міг повірити, що це так.
  Коротке, бридке слово, яке Мак сказав у самому кінці, змусило нас завагатися. Ми невиразно обговорювали цю можливість, але, звісно, не прийшли до висновку. У Маттерсона було своє алібі – сам Мак.
  Жонглюючи різними можливостями, я подумав про Гранта та Трінаванта як про двох молодих людей, яких я знав у далекому минулому, однак не ототожнюючи себе ні з одним із них. Це була техніка, якій мене навчив Саскінд, щоб запобігти цьому Я надто втягнувся в скрутне становище Гранта. Природно, я нікуди не дійшов і покинув усі подальші здогади, коли Клер повернулася.
  
  Я провів ніч на галявині, оскільки в хатині було лише дві кімнати, а Клер ще не повернулася в долину Кіноксі. Мені знову приснився давній сон, де теплий сніг перетворювався на потоки крові, і я відчув какофонічний шум, ніби сама земля тремтіла. Я прокинувся від задишки, і холодне нічне повітря роздирало мені горло. Трохи пізніше я знову розпалив вогонь і зварив каву. Випиваючи його, я подивився на каюту, де відблиск світла показав, що хтось не спав півночі.
  Мені було цікаво, чи це Клер.
  
  OceanofPDF.com
   7-й розділ
  Після цього нічого особливого не сталося, окрім того, що ми з Клер висунули офіційні звинувачення. Я не зробив жодного ходу проти Була Маттерсона, а Макдугалл мене не штовхнув. Гадаю, він розумів, що мені потрібен час, щоб обдумати проблему, яку він дав мені для вирішення.
  Клер підійшла до своєї каюти в долині Кіноксі, але перед тим, як вона поїхала, я сказав: «Можливо, тобі не слід було заважати мені досліджувати твою місцевість. Можливо, я зробив велике відкриття марганцю чи щось подібне. Тоді ми б уникли затоплення долини».
  Вона повільно сказала: «Давайте припустимо, що ви зараз щось знайшли. Чи буде це мати значення?»
  «Можливо, якби знахідка була достатньо великою. Уряд може віддати перевагу гірничодобувному проекту, а не дамбі; це дає роботу більшій кількості людей».
  «Тоді чому б вам не прийти і не дослідити територію?» Вона посміхнулася. «Остання спроба».
  — Гаразд, — сказав я. «Дайте мені кілька днів, щоб усе підготувати».
  Я проводив розвідку, але не біля дамби. Незважаючи на запевнення Була Маттерсона, що зі мною нічого не трапиться, можлива сутичка, скажімо, з Джиммі Вейстрандом або двома водіями вантажівки, і я хотів уникнути всіх подібних труднощів, доки не продумаю свою велику проблему. Тож я задовольнився оглядом державних земель на заході, не шукаючи нічого особливого, а просто працюючи повсякденно.
  Після двох тижнів я повернувся до форту Фаррелл, так і не наблизившись ні на крок до вирішення проблеми. Мені багато снилося вночі, і вони не покращували. Сни змінили характер і тепер були моторошно реалістичними – палаючі трупи, розкидані по засніженому краєвиду, тріск полум’я, що забарвлювало сніг у червоний колір, і різкий шум, який дратів нерви вже через одну свою інтенсивність. Коли я повернувся до каюти Мака, я був досить виснажений.
  Він хвилювався за мене. — Вибач, що турбую тебе цим, Бобе, — сказав він. — Можливо, мені не варто було про це згадувати.
  Усе гаразд, — важко сказав я. «Це важко пройти, Мак, але я можу це зробити. Однак це трохи шок, коли ми дізнаємося, що ви можете вибирати між двома ідентичністями».
  — Я був дурнем, — прямо сказав Мак. «Десять хвилин роздумів і трохи людського розуміння змусили б мене діяти інакше. Я гірко шкодую, що не зміг тримати язик за зубами».
  — Забудь, — сказав я.
  — Але ти ні, — він трохи замовк. «Я не змінив би моє ставлення до тебе, якби ти зараз відступив і забув про все. Я б не став звинувачувати вас, як минулого разу».
  — Я залишуся тут, — сказав я. «Надто багато сталося. Старий Маттерсон намагався мене відлякати, а мене не так легко налякати. Але в мене є й інші причини залишитися».
  Він послав на мене уважний погляд. «Ти ще не закінчив роздумувати. Чому ти не дивишся на територію Клер, як ти їй обіцяв? Вам потрібно більше часу.
  Він не поводився як Купідон, але він це мав на увазі, і це була непогана ідея, тому через кілька днів я поїхав на джипі. Дорога до північної частини долини Кіноксі не покращилася з часу мого попереднього візиту, і коли перед очима з’явилася велика хатинка, я був виснажений більше, ніж якби йшов пішки.
  Вейстранд зустрів мене жорсткою, повільною ходою, і я запитав: «Чи тут міс Трінавант, містере? Waystrand?
  — Вона лісом гуляє, — коротко сказав він. — Ти залишаєшся?
  — На деякий час, — відповів я. — Міс Трінавант хоче, щоб я провів геологічне дослідження. Він кивнув, але невпевнено Заткнися. «Я ще не бачив вашого сина, тому не зміг передати ваші вітання».
  Він втомлено знизав плечима. «Я думаю, це не зміниться. Ти їв?»
  Мені запропонували поїсти, а потім я наколов дров, а він схвально зауважив, що я поправився з сокирою. Коли я почав спітніти, я зняв сорочку, а через деякий час він сказав: «Не тому, що я хочу бути цікавим, а на вас напав ведмідь?»
  Я подивився на шрами та блискучу шкіру на грудях. «Ні, я потрапив у ДТП», — відповів я.
  — Ну, — сказав він просто, але на його обличчі з’явився здивований вираз. Через деякий час він мене покинув і я продовжив рубати дрова.
  Клер повернулася з лісу на заході сонця і, здавалося, була рада мене бачити. Вона запитала, чи робив Маттерсон якісь кроки, і лише кивнула, коли я відповів, що все було тихо на всіх фронтах.
  Ми повечеряли у великій каюті, поки вона розпитувала мене про перспективні розвідки, а після вечері я дістав карту штату та пояснив їй, що збираюся робити і як. Вона запитала: «Є шанс щось знайти?»
  «Не дуже великий, судячи з того, що я бачив у районі Маттерсона. Але завжди є шанс; важливі відкриття були зроблені в найнеймовірніших місцях».
  Раптом Клер запитала: «Чому б тобі не повернутися туди? Чому б вам не залишити форт Фаррелл? Залишення не принесе тобі ніякої користі».
  «Ви третя особа, яка закликала мене зникнути», — сказав я. «Маттерсон, Макдугал, а тепер ти».
  «Можливо, я роблю це з тієї ж причини, що й Мак», — сказала вона. — Але не ставте мене в кабіну з Маттерсоном.
  — Звичайно, ні, Клер, — сказав я. "Вибачте. Але я не маю наміру йти звідси».
  Вона усвідомлювала, що питання є дискусійним і актуальним я не далі. Натомість вона сказала: «Чи можу я піти з вами, коли ви будете шукати?»
  "Чому ні? Це твоя земля, — відповів я. — Ти можеш пильно стежити за мною, щоб я не пропустив важку роботу.
  
  Ми домовилися виїхати рано наступного ранку, але виникла низка перешкод. Я проспав, що я роблю дуже рідко. Уперше за майже три тижні я міцно спав без снів і прокинувся бадьорим, хоч і трохи пізно. Клер сказала, що не потурбувалася мене розбудити, і я не дуже скаржився. Однак це призвело до того, що з неба впали несподівані та небажані гості.
  Я був у своїй кімнаті, коли почув, як гелікоптер приземлився на відкритому просторі за кабіною, Говард Маттерсон і Доннер вийшли, і я побачив, як Клер пішла їм назустріч. Лопаті ротора зупинилися з дзижчанням, і пілот упав на землю, показуючи, що Маттерсон мав намір залишитися більше ніж на кілька хвилин.
  Здавалося, дискусія вже йде. Говард заговорив, і Доннер висловив свою думку, а Клер стояла з безвиразним обличчям і відповідала лише односкладовими словами. Через деякий час Говард махнув рукою в бік каюти, і Клер знизала плечима. Усі троє зникли з поля зору, і через мить я почув їхню розмову у великій вітальні.
  Я вагався, але потім вирішив, що це не моя справа. Клер знала, скільки коштує її деревина, і я був упевнений, що Говард її не обдурить. Я продовжував пакувати рюкзак.
  Я чув гуркітливий голос Говарда та яскравіший і виразніший голос Доннера, коли він щось вставляв. Очевидно Клер не сказала дуже багато, і я сподівався, що вона в основному сказала "ні". Через кілька хвилин у мої двері постукали, і ввійшла Клер. «Ти заходиш?» Її губи були стиснуті, а рожеві плями на щоках були сигналом про небезпеку, який я знав раніше.
  
  Я пішов за нею у велику вітальню: голова Говарда почервоніла від злості, коли він побачив мене. «Що він тут робить?» — різко запитав він.
  «Що це має для вас значення?» — відповіла Клер. Вона вказала на Доннера. «Ти сам привів свого маленького бухгалтера, а це мій радник». — Вони подвоїли свою пропозицію, — кисло сказала вона. «Вони пропонують мені півмільйона доларів за право на вирубку моєї території площею десять квадратних кілометрів».
  «Чого ви вимагаєте від себе?» — запитав я.
  «П'ять мільйонів доларів».
  Я посміхнувся їй. — Не будь нерозсудливою, Клер. Маттерсону це не принесе прибутку. Я б не пропонував вам зустрітися на півдорозі; але я думаю, що була б основа для переговорів, якби ви відняли їхню пропозицію від свого запиту. Чотири з половиною мільйони сильних».
  «Смішно!» — вигукнув Доннер.
  Я повернувся, щоб зустрітися з ним. «Що тут смішного? Ви знаєте так само добре, як і ми, скільки коштує ліс».
  — Не втручайся в це, — розлютився Говард.
  — Мене запросили, Говарде, — сказав я. «Що більше, ніж ти. Вибачте, що перешкодив вашому шахрайству, але це так. Ви знаєте, що ця територія була недоторканою протягом останніх дванадцяти років, і ви знаєте, скільки деревини можна отримати звідси. Деякі з великих дерев було б непогано потрапити на лісопилку, чи не так? Я вважаю, що це розумна вимога, і я вам раджу прийняти її».
  «Сатенеме ні», — відповів він укушеним. — Давай, Доннер, ми знову зникаємо.
  Я сміявся. «Твій батько не буде піклуватися про це. Він збирається провести тобі належний ремонт, Говарде. Я сумніваюся, що він коли-небудь зіпсував угоду, будучи надто жадібним».
  Це його зупинило. Він глянув на Доннера, а потім запитав: «Чи можемо ми побалакати наодинці?»
  — Удачі, — відповіла Клер. «На вулиці багато місця».
  Вони вийшли на вулицю, і Клер сказала: «Сподіваюся, ти правий».
  
  «Я маю рацію, але Говард може бути впертим. Він, здається, той тип, який дуже не хоче зрушити з місця, коли визначив курс. Він не гнучкий, а для бізнесмена гнучкість дуже важлива. Я боюся, що він може захотіти зробити собі якусь дурницю».
  "Що ви маєте на увазі?"
  Я відповів: «Він настільки налаштований на постійний бізнес, що це може стати перешкодою для розумної торгівлі, і я не думаю, що Доннер зможе керувати ним». Це може бути трохи ненадійним. Ви залишите фінансові питання мені?»
  Вона посміхнулася. — Ти, здається, знаєш, що треба робити.
  "Може бути. Але найбільші угоди, які я робив, стосувалися вживаних автомобілів, і я, можливо, не впораюся з цим завданням. Я ніколи раніше не говорив про мільйони».
  — Я теж, — сказала вона. «Але якщо те, що я чув про дилерів вживаних автомобілів, правда, з ними так само важко мати справу, як з будь-ким іншим. Спробуйте уявити, що Говард — це Клеррі Саммерскілл.
  «Це було б образою для Клеррі», — відповів я.
  Говард і Доннер повернулися. Говард сердечно сказав: «Ні, я думаю, ми можемо порозумітися. Я не зважатиму на образи, нанесені мені Бойдом, і зроблю нову пропозицію. Клер, я хочу подвоїти суму ще раз і досягти мільйона доларів. Я не можу зробити більш реалістичну пропозицію».
  Вона холодно подивилася на нього. «Чотири з половиною мільйони».
  Доннер сказав своїм стислим голосом: «Ви поводитесь надто нерозсудливо, міс Трінавант».
  — А ти надто сміливий, — сказав я, усміхаючись Говарду. «У мене є пропозиція. Давайте покличемо рейнджера Таннера сюди, щоб він міг зробити неупереджену оцінку. Я впевнений, що Клер погодиться на суму, до якої він прийде».
  Я не боявся, що Маттерсон погодиться на це, а він ні. Його голос звучав так, ніби крижинки розкололися. «Немає причин витрачати час на подібні витівки. Майже готова дамба – за два тижні закриємо шлюзи. Менш ніж за чотири місяці заживе долина буде затоплена, і деревина повинна зникнути раніше. Це не дає нам багато часу, щоб бігти, і для роботи знадобляться всі мої люди — навіть якщо ми почнемо зараз».
  «Тоді закрийте угоду зараз», — сказав я. «Зробіть розумну пропозицію».
  Він послав на мене погляд, сповнений ненависті. «Чи не можемо ми поговорити, Клер?» — благально запитав він. — Чи не можемо ми позбутися цього неохайного хлопця, який втручається в розмову?
  «Я думаю, що у Боба все добре», — сказала вона.
  Доннер швидко вставив: «Півтора мільйона».
  — Чотири тридцять, — незворушно сказала Клер.
  Говард видав звук огиди, і Доннер сказав: «Ми продовжуємо збільшувати суму, міс Трінавант, але ви не зустрінете нас».
  «Це тому, що я знаю ціну того, що маю».
  Я сказав: «Добре, Доннер, тоді ми з тобою зустрінемося». Скажімо, чотири з чвертю мільйони. Що ти думаєш про це?'
  — Вигукнув Говард. — Він уповноважений вести переговори від вашого імені, Клер?
  Вона витримала його погляд. "Так."
  — Тоді до біса все, — сказав він. «Я не міняюся з геологом-невдахою, у якого немає солі за яйце».
  — Тоді справу вирішено, — сказала вона й підвелася. «А тепер, вибачте, у нас є робота». Я ніколи не захоплювався нею так сильно, як у цей момент; вона покладала всю свою довіру на людину, яку ледь знала. Але водночас це змусило мене сильно потіти.
  Доннер швидко втрутився: «Давайте не будемо робити нічого необдуманого». Він штовхнув Говарда ліктем. «Ми ще можемо домовитися. Вони спонукали мене зробити нову пропозицію, Бойде. Ось воно — два мільйони доларів і ні цента більше».
  Доннер здавався цілком спокійним, але Говард ось-ось вибухнув. Він прийшов, сподіваючись отримати п’ять мільйонів доларів за мізерні півмільйона, а тепер настала його черга мати проблеми. Його це абсолютно не хвилювало. І все ж на мить я замислився, чи не роблю я серйозної помилки. Моя оцінка базувалася на дуже вільній основі, оскільки я сам не розумівся на деревині, і оцінка старого Вейстранда також не повинна бути правильною.
  Я відчув, як піт стікає по спині, коли сказав: «Про це не може бути й мови».
  — вибухнув Говард. — Гаразд, — крикнув він. — Тоді ходімо звідси, Доннер. Ти дозволила себе обдурити, Клер. Бойд не має й тіні ділового таланту. Але ти знаєш, де мене знайти, якщо ти передумаєш і захочеш прийняти нашу останню пропозицію».
  Він почав йти до дверей. Я глянув на Доннера, який явно не хотів йти, і зрозумів, що все-таки мав рацію. Доннер був готовий далі говорити про розмір суми; але він втратив контроль над Говардом, і я припускав, що він також втратив контроль. Говард був надто розлючений, щоб дозволити іншому продовжити, і тепер мало статися те, чого я боявся.
  Я сказав: «Тепер, мабуть, пора висловитися і дорослим». Знайди старого Вейстранда, Клер.
  Вона здивовано глянула на мене, але слухняно вийшла на вулицю, і я почув, як вона його покликала. Говард також зупинився й невпевнено подивився на мене. Він не мав уявлення, варто йому залишатися чи ні. Доннер просто дивився на мене уявно.
  Клер повернулася, і я сказав: «Я попереджав тебе, що твій батько не буде дбати про це, Говарде». Я сумніваюся, що він дозволить тобі й надалі очолювати корпорацію Matterson, коли дізнається, що ти відмовився від угоди, яка могла принести шалений прибуток. Що ти скажеш, Доннер?
  Доннер слабко посміхнувся: «Що, на вашу думку, я зможу сказати?»
  Я звернувся до Клер. »Візьміть аркуш паперу та щось, чим можна писати. Ви пишете офіційного листа Булу Маттерсону, пропонуючи йому права на рубку за чотири з чвертю мільйони доларів. Він знизить вас до чотирьох мільйонів і все одно заробить цілий мільйон. І скажіть йому, що ви віддаєте перевагу мати справу з чоловіком, а не з великим хлопчиком. Вейстранд може доставити йому листа сьогодні».
  Клер підійшла до столу й сіла. Говард зробив мій, щоб ударити мене кулаком, але Доннер схопив його за куртку й утримав. Вони обидва трохи відійшли вбік, і Доннер наполегливо прошепотів. Я міг приблизно уявити, що він говорить. Якби цього листа передали старому Бику, це було б доказом того, що Говард не впорався з великим завданням. Я вже знав, що Бул Маттерсон зневажає свого сина і, крім того, дав йому Доннера як свого роду няню. Булл Маттерсон ніколи б не пробачив Говарду, якби він був винен у тому, що корпорація Маттерсон втратила мільйон доларів.
  Увійшов Вейстранд, і Клер підвела очі. — Метью, я попрошу тебе принести листа до форту Фаррелл.
  Шепітні голоси в іншому кінці кімнати зросли до шиплячого крещендо, а потім Говард знизав плечима. Доннер швидко сказав: «Зачекайте, міс Трінавант». Тоді він звернувся до мене прямо, не залишаючи жодних сумнівів щодо моєї компетентності вести переговори від імені Клер. — Ви мали на увазі, Бойде, що приймете пропозицію в чотири мільйони доларів?
  «Міс Трінавант буде», — відповів я.
  Тепер його губи на мить стиснулися. »Гаразд. Я маю повноваження приймати від імені Маттерсона, — він дістав із кишені бланк контракту. — Нам просто потрібно вказати суму й отримати підпис міс Трінавант.
  «Я нічого не підпишу, доки мій адвокат не вивчить усе», — холодно сказала вона. — На це вам доведеться почекати.
  Донер кивнув. Він очікував цього, і сам би вжив таких же запобіжних заходів. — Але подбайте про те, щоб це сталося швидко, — він дістав авторучку й заповнив порожнє місце в середині контракту, а потім сунув ручку в руку Говарда. Говард вагався, і Доннер сухо сказав: «Підпишіть — вам буде найкраще».
  Говард виглядав дуже нервовим, підписуючи контракт. Тоді він випростався і вказав на мене тремтячою рукою. — Будь обережний, Бойде, будь дуже обережний. Ти більше ніколи не зробиш такого трюку зі мною – ніколи».
  
  Я посміхнувся. «Якщо це хоч якась розрада, Говарде, я можу сказати тобі, що тобі не залишили жодного шансу. По-перше, ми знали, що маємо, а по-друге, мені довелося переконати Клер продати права на рубку; їй було байдуже, продасть їх чи ні. Але ти хотів прав - ти повинен був їх мати. Твій батько ніколи б не допустив, щоб ця угода пропала».
  Доннер сказав: «Ви всі бачите, що я свідчу панові. Підпис Маттерсона, — він підписав контракт і кинув його на стіл. — Думаю, це все.
  Говард розвернувся на каблуках і залишив нас, не сказавши на прощання ні слова, Доннер слідом за ним. Клер повільно розірвала листа й подивилася на Вейстранда. — Тоді ти все одно уникав відвідування форту Фаррелл, Метью.
  Вейстранд підвівся і трохи спіткнувся, а потім криво посміхнувся нам. «Здається, Бойд може впоратися з абзацами». Він дружньо кивнув мені й вийшов із кімнати.
  У мене були слабкі ноги, тому я сів. Клер сказала: «Ти виглядаєш так, ніби тобі може знадобитися напій». Вона пішла до бару й повернулася зі склянкою скотчу, достатньою для того, щоб убити слона. «Дякую, Боб».
  «Я ніколи не думав, що встигну», — сказав я. «Я нервував, що збираюся все зіпсувати. Коли Говард почав виходити…» Я похитав головою.
  «Ти загнав його в кут», — сказала вона. — Він боїться свого батька, і ти цим скористався.
  «Він сам це задумав — він намагався вас обдурити. Але старий Бик ніколи не дізнається, і він буде радий одному мільйону, який я подивився на неї. — Що ви будете робити зі своїми чотирма мільйонами?
  Вона засміялася. «Тепер я можу організовувати власні розкопки – раніше я ніколи не міг собі цього дозволити. Але перш за все я хочу вас трохи підтримати. Мене не хвилювало зауваження Говарда про те, що ти геолог-невдаха».
  «Ні, слухай, я теж тобі не дуже допоміг», — запротестував я.
  «Ти зробив більше, ніж я міг зробити сам. Я б ніколи не зміг так штовхнути Говарда. Да я б ненавиджу грати з тобою в покер, Боб Бойд. Ви справді заслужили гонорар свого брокера».
  Я про це не думав. Клер продовжила: «Давайте будемо бізнесом. Ви виконали роботу, і вам за це потрібно заплатити. Як щодо двадцяти відсотків?»
  — Блін, це вже занадто, — я побачив гнівний блиск у її очах. «Десять відсотків».
  — Ми зустрінемося на півдорозі, — сказала вона. «П’ятнадцять відсотків — тоді вже нема про що говорити».
  Я зробив ковток віскі і мало не вдавився, коли до мене дійшло, що я щойно заробив 600 000 доларів.
   II
  Як згадувалося раніше, того ранку ми вирушили пізно, і не встигли далеко зупинитися на обід. Те, як Клер розпалює багаття, показало мені, що вона звикла ходити в лісі, і моє захоплення нею зросло ще більше. Я запитую: «Як Вейстранд прийшов працювати до вас?»
  «Метью? Він працював у дядька Джона. Він був добрим дроворубом, але з ним потрапив нещасний випадок».
  «Він розповів мені про це», — сказав я.
  «Метью пережив багато нещасть, — продовжила Клер. «Його дружина померла приблизно в той же час; мабуть це був рак. Крім того, він мав піклуватися про хлопчика, тож дядько Джон запитав його, чи не заперечував би він доглядати за будинком у Лейксайді. Він не міг більше працювати в лісі».
  Я кивнув. — А потім він приходив до вас?
  "Так. Він наглядає за каютою, коли мене немає». Вона насупилася. «Але мені шкода Джиммі; він перетворився на нудного хлопця. Вони з батьком про щось жахливо посварилися, а потім Джиммі почав працювати в Matterson Corporation».
  Я сказав: «Мені здається, саме про це була ця суперечка. Робота була свого роду винагородою, тому що він пліткував про мене перед Говардом».
  Вона злегка почервоніла. — Ви маєте на увазі ту ніч у каюті?
  «Так, і я винен йому урок за це — як і за дещо інше», — я розповів їй про дику дорогу на Кіноксі-роуд, де мене затиснули між двома фургонами.
  «Вас могли вбити!» — вигукнула вона.
  «Так, але це було б відкинуто як нещасний випадок». — Проте Старий Бик заплатив як джентльмен. Це дало мені гроші, щоб купити джип».
  Я взяв геологічні карти місцевості й пояснив Клер, що маю на увазі. Вона відразу зацікавилася і сказала: «Це не так сильно відрізняється від археологічних розкопок. Це просто підписи на картках, які відрізняються».
  Я кивнув. »Ця територія називається жолоб Скелястих гір. Це геологічний розлом, викликаний рухом континентів, який відбувається нескінченно повільно. Результатом цього є те, що деякі з нижніх відкладень висуваються на поверхню, і оскільки це відбувається досить випадково, ми можемо щось тут знайти, хоча на землі Маттерсона нічого не було. Я б запропонував нам перейти прямо на інший кінець долини».
  Це був лише відрізок у п’ятнадцять-шістнадцять кілометрів, але ми були добряче виснажені до того часу, коли дісталися туди. На дорозі я нічого не знайшов, але й не очікував, адже ми їхали майже прямим шляхом. Але на зворотному шляху ми зигзагоподібно рухалися з одного боку долини на інший, і тоді я ретельніше досліджував місцевість.
  Ми розбили табір над долиною, і було темно, перш ніж ми закінчили. Місяця не було, і єдине світло йшло від вогню, який весело потріскував і приємно світив. У великій чорній темряві, яка панувала в долині під нами, стояли тисячі дерев — ялиця дугласія, ялиця червона, ялиця цуга та червоний кедр — усі цінні породи деревини. Я запитав: «Скільки у вас тут землі?»
  — Близько п’ятнадцяти тисяч акрів, — відповіла Клер. — Дядько Джон заповів це мені.
  «Можливо, вам окупиться побудувати власного малюка пилорама, — сказав я. — У вас тут купа лісу, яку треба прорідити.
  «Деревину мали транспортувати через територію Маттерсона», — відповіла вона. «Було б надто дорого обходити його повністю. Але я подумаю про це».
  Я дозволив їй готувати, а я нарізав ялинових гілок і зробив два спальні місця, по одному з кожного боку вогню. Вона спритно працювала з посудом, не роблячи зайвих рухів, і я зрозумів, що нічого не можу навчити її в цій області. Невдовзі запахло смачно гашишем, і вона покликала мене: «Приходь обідати».
  Подаючи мені повну тарілку хачі, вона з усмішкою сказала: «Це не такий смак, як смажена качка, яку ви мені подали».
  — Смачно, — сказав я. — А завтра ми, можливо, зможемо роздобути трохи свіжого м’яса.
  Під час їжі ми легко розмовляли, а потім випили кави. Клер попорпалася в рюкзаку, а потім витягла кишенькового жайворонка. "Напій?"
  Я вагався. Я ніколи не торкався алкоголю, коли був у лісі — просто тому, що є обмеження щодо того, скільки алкоголю можна запхати в рюкзак, тож я відмовився від цієї ідеї раз і назавжди. Але в той день, коли маленький хлопець може заробити 600 000 доларів, може трапитися все, що завгодно, тож я сказав: «Дякую, трохи драма було б добре».
  Це був чудовий вечір. Навіть влітку на північному сході Британської Колумбії не буває багато погожих вечорів, але це був один із них — м’який і солодкий вечір із зірками, що сяють за легкою пеленою хмар. Я сьорбнув віскі, і запах деревного диму в поєднанні з гострим смаком віскі на моєму язиці зробив мене розслабленим і легким. Можливо, це теж щось означало, що поруч зі мною сидить дівчина. У тих місцях, де я ходив, мало хто зустрічав дівчат, а коли й зустрічав одну, то мав пласкі носи, широкі вилиці, темні зуби та сморід прогірклої олії — досить привабливий для інших ескімосів, але непривабливий для мене.
  Я трохи розстібнув сорочку, щоб подихати свіжим повітрям тіло і витягнув ноги. «Я не міг уявити іншого життя, ніж це», — сказав я.
  — Тепер ти можеш робити все, що хочеш, — сказала Клер.
  «Так, я можу!» Я не дуже думав про гроші; я ще не розумів, що я став досить багатим.
  «Чого б ви хотіли?» — запитала вона.
  Я мрійливо відповів: «Я знаю місце на північ від Великого Невільничого озера, де людина з невеликими грошима — достатньою, щоб профінансувати ретельну розвідку — мала б шанс зробити багату знахідку. Місцевість необхідно обстежити магнітометром, а для цього потрібен літак, а краще гелікоптер. І ось тут з’являються гроші».
  — Але ж ти багатий, — зауважила вона. «Або ви будете, як тільки торгівля буде врегульована. У вас буде більше грошей, ніж я успадкував від дядька Джона, і я ніколи не думав, що я зовсім бідний».
  Я подивився на неї. «Я щойно сказав тобі, що не можу уявити іншого життя. Ви маєте свою археологію – я маю свою геологію. І ти, біса, добре знаєш, що ми не робимо це просто для того, щоб згаяти час».
  Вона посміхнулася. — Так, мабуть, ти маєш рацію, — вона уважно подивилася на мене. «Той шрам – там на грудях. Є це …?"
  «Від аварії? Так. Вони не особливо хвилювалися щодо пластичних операцій у місцях тіла, де це зазвичай не видно».
  Вона повільно простягла руку й погладила мене по грудях кінчиками пальців. Я сказав: «Клер, ти знала Френка Трінаванта». Я знаю, що в мене немає його обличчя, але якщо я Френк, у мене залишилася частина його. Ви щось впізнаєте?»
  Її обличчя набуло стурбованого виразу. — Не знаю, — сказала вона нерішуче. Це було дуже давно, і я був такий молодий. Я покинув Канаду, коли мені було шістнадцять, а Френку двадцять два; він вважав мене своєю молодшою сестрою, і я ніколи не знала його». Вона похитала головою і повторила: «Я не знаю…»
  Вона провела кінчиками пальців по довгому шраму, я обняв її за плечі й притягнув ближче. Я сказав: «Не думай про це; це нічого не означає».
  
  Вона посміхнулася і прошепотіла: «Ти абсолютно правий. Це нічого не означає - взагалі нічого. Мені байдуже, хто ти і звідки. Я просто знаю, що ти Боб Бойд.
  Потім ми пристрасно поцілувалися, і її рука під моєю сорочкою притягнула мене ближче. Почулося шипіння, а потім хлопок , коли півкухля хорошого віскі було влито у вогонь, і велике синьо-жовте полум’я злетіло в повітря. Пізніше тієї ночі я сонно сказав: «Ти жорстока жінка — ти дозволив мені назбирати вдвічі більше ялинових гілок, ніж нам потрібно».
  Вона штовхнула мене між ребер і підійшла ближче. «Знаєш що?» — тонко запитала вона.
  "Немає?"
  — Ти пам’ятаєш той час, коли ти спав у каюті, коли я застерігав тебе від заїжджень?
  "Хм - так, я це пам'ятаю".
  «Я мав вас попередити. Інакше це сталося б просто тоді».
  Я відкрив одне око. "Вам було цікаво?"
  «Так, навіть тоді», — відповіла вона. «Я все ще почуваюся абсолютно слабким від цієї думки. Ти хоч усвідомлюєш, що ти відверто мужній, Боб? Мабуть, найкраще триматися подалі від інших жінок на майбутнє».
  Я сказав: «Не будь дурнем».
  "Я мав це на увазі."
  Через кілька хвилин вона запитала: «Ти прокинувся?»
  "Гм."
  — Ти не подумаєш, що я дурний, якщо я тобі щось скажу?
  «Це залежить від того, що це».
  Була пауза, а потім вона сказала: «Ви заробили зарплату в 600 000 доларів — не забувайте про це. Це дуже важливо."
  «Чому це?» — запитав я сонно.
  «Тому що ти такий до біса гордий», — відповіла вона. «Я так нервував, що ви б злякалися моїх грошей. Але тепер у вас також є гроші, і тоді ви не можете використовувати це як виправдання».
  «Дурниці!» — відповів я. «Які мізерні шістсот тисяч сильний? Я хочу все, — я притягнув її ближче. «Я хочу все, що ти маєш».
  Вона тихо скрикнула і повернулася до мене.
  Через довгий час, коли на обрії з’явився перший світанок, вона заснула, поклавши голову на моє плече та обнявши мене за груди.
   III
  На розвідку ми виділили чотири дні; але в підсумку це тривало два тижні. Можливо, ми заздалегідь взяли пшеничний хліб на дні; але це не найгірший злочин у світі. У будь-якому випадку, це був найщасливіший час у моєму житті.
  Ми багато говорили. Потрібно дуже багато слів, коли двоє людей повинні добре пізнати один одного, навіть якщо найважливіше можна сказати без слів. Коли минуло два тижні, я знав багато про археологію, чого раніше не знав, а вона знала про геологію достатньо, щоб знати, що розвідка була невдалою.
  Але нам було байдуже. Останні дні ми провели біля невеликого озера, яке знайшли між хребтами. Ми розташувалися табором на березі озера й купалися щоранку та вдень, не турбуючись про купальні костюми, а коли виходили з води, тремтячи від холоду, ми тепло терли одне одного. Увечері ми лежали, насолоджуючись благословенним спокоєм лісу, розмовляючи разом стишеними голосами. Ми здебільшого говорили про себе та про те, що хочемо робити в майбутньому. А потім ми просто любили одне одного.
  Всьому колись приходить кінець, і одного ранку вона задумливо сказала: «Метью, мабуть, так нервуватиме через мене, що відправить пошукову експедицію. Ти справді розумієш, як довго нас не було?»
  Я посміхнувся. «Метью теж не такий наївний. Крім того, я думаю, що він завоював до мене довіру.» Я потер підборіддя. — Але, мабуть, найкраще повернутися зараз.
  Так, — сказала вона сумно.
  
  Ми спакували наше спорядження і мовчки прибирали за собою. Допомагаючи їй одягнути рюкзак, я сказав: «Клер, ти розумієш, що ми не можемо одружитися відразу?»
  Вона була здивована. — Але чому б і ні?
  Я штовхнув камінь. «Це було б нечесно по відношенню до вас. Якщо ми зараз одружимося, і все почне ставати гарячим, це може стати небезпечним для вас. Тому краще спочатку дочекатися розвитку подій».
  Вона відкрила рота, щоб протестувати, але я її зупинив. — Можливо, Саскінд мав рацію, — сказав я. «Можливо, я збожеволію, якщо буду забагато возитися зі своїм минулим. І я був би не проти, щоб ти був свідком цього».
  Якусь мить вона помовчала, а потім сказала: — Якщо я прийму це, що ти збираєшся робити?
  «Я хочу розгадати всю цю таємницю до того, як ми одружимося. Тепер у мене є щось більше, ніж просто я, за що боротися. Якщо мені це вийде, ми одружимося. Якщо ні – то ніхто з нас не зробив нічого, про що потім буде шкодувати, коли буде надто пізно».
  Вона спокійно сказала: «Ви найрозумніша людина, яку я знаю, тому я готова піти на такий ризик».
  — Але я ні, — відповів я. — Ти не знаєш, як це, Клер, як це — не мати минулого. Вона з'їдає людину зсередини. Я маю знати та ризикнути. Саскінд сказав, що це може розколоти мене надвоє, і я не хочу, щоб ти надто втягувався в це».
  «Але я вже замішана!» — вигукнула вона.
  «Так, але не такою мірою, як якби ми були одружені. Слухай, якби ми були одружені, я міг би вагатися, коли вагатися було фатально, і міг би не наполягати достатньо, коли це могло б принести перемогу. Іншими словами, це б надто гальмувало мене. Я б думав про тебе весь час. Дай мені місяць, Клер, лише місяць».
  Її голос був низьким. — Гаразд, один місяць, — сказала вона. «Але теж лише один місяць».
  
  Ми повернулися до каюти пізно ввечері. Дорогою ми мало розмовляли і дуже втомилися. Метью Вейстранд отримано США; він посміхнувся Клер і суворо подивився на мене. — Я розпалив піч, — жваво сказав він.
  Я зайшов до кімнати для гостей і з вдячністю звільнився від рюкзака. Коли я змінив сорочку й штани, Клер уже лежала в ліжку й насолоджувалася теплою ванною. Я пішов до каюти Метью. Він сидів і курив перед грубкою, коли я сказав: «Я швидко йду звідси». Бережіть міс Трінавант».
  Він похмуро подивився на мене. "Чи було б це більш необхідним, ніж інакше?"
  — Можливо, — просто відповів я й сів. «Ти надіслав лист, який вона тобі дала?» Я мав на увазі договір Маттерсона, який мав переглянути її адвокат у Ванкувері.
  Він кивнув. «Також отримав відповідь». Він схилив голову. «Договір був у порядку».
  «Добре». Я чекав, поки він продовжить, і коли він цього не зробив, я встав і сказав: «Я йду зараз. Я мушу повернутися до форту Фаррелл».
  — Хвилинку, — сказав він. «Я подумав над тим, що ти сказав. Вони хотіли знати, чи сталося щось незвичайне під час убивства Джона Трінаванта. Ну, я подумав про одну річ, але не знаю, чи ви надасте цьому значення».
  — Дай послухати.
  «Так, старий Бик купив новий вагон буквально через тиждень після аварії. Це був Б'юїк.
  — Це не звучить дуже незвичайно, — сказав я.
  Вейстранд продовжив: «Але найдивніше було те, що він замінив фургон, який мав лише три місяці».
  — Так, це звучить дивно, — задумливо сказав я. — Що було зі старим?
  «Не знаю», — лаконічно відповів Вейстранд. «Він також не так часто міняв машини».
  «Тоді що з ним сталося?»
  «Я теж поняття не маю. Просто зник».
  Я трохи подумав. Було б важко з’ясувати, що сталося з автомобілем дванадцять років тому, особливо коли він просто зник. Здавалося майже безнадійним йти за таким слабким слідом, але, можливо, це була спроба варто. Я міг би запитати в автоконторі. Я сказав: «Дякую, Метью, ти не проти, якщо я називатиму тебе Метью?»
  Він нахмурився. «На розвідку пішло багато часу. Як міс Трінавант?
  Я широко посміхнувся йому. «Ніколи не почувався краще - вона запевнила мене в цьому. Чому б тобі не запитати її сам?»
  Він буркнув. «Можливо, я повинен. Ні, я не проти, якщо ти називаєш мене по імені. Я думаю, що я для цього, чи не так?
  IV
  Я пішов у відпустку відразу після світанку наступного дня. Кілька слів, якими ми з Клер обмінялися того вечора, важко назвати дискусією, але вони залишили певну напругу. Вона думала, що я неправильно дивлюся на свою проблему і хотіла негайно вийти заміж, але я не зрушив з місця. В результаті ми дулися, як пара маленьких дітей. Проте напруга згодом зникла, коли ми лежали в її ліжку; ми вже ставали схожими на звичайну сімейну пару.
  Ми також обговорили договір Маттерсона, який схвалив її адвокат, і вона підписала його та передала мені. Я збирався кинути його в офіс Говарда й отримати копію з його підписом. Перед моїм відходом вона сказала: «Не висувай голову надто вперед». Старий Бик досить важко розмахувати сокирою».
  Я заспокоїв її, сів у джип і після важкої їзди повернувся до форту Фаррелл пізно вдень. Макдугал крутився по каюті й кинув на мене дуже промовистий погляд, коли побачив мене. «Ви виглядаєте досить ошелешеним», — сказав він. — Ти розбагатів?
  «Це не так вже й погано», — відповів я, розповідаючи йому, що сталося з Говардом і Доннером.
  Я думав, що він зараз розрегочеться. Нарешті він спромігся сказати: «Чи означає це, що ти зробив шістсот тисяч сильних, просто образивши Говарда Маттерсона?» де моя куртка Я піду прямо до будівлі Маттерсона».
  Я сміявся. — Чудова ідея, — я простягнув йому контракт. «Це Говард повинен мати це. Але не відпускайте його, поки не отримаєте копію з його підписом. І краще перевірте слово в слово».
  — Будьте спокійні, — сказав Мак. «Я не вірю цьому пройдисвіту за порогом. Що ти збираєшся робити зараз?»
  «Я йду на дамбу», — відповів я. «Здається, це дратує Говарда. Що там відбувається з рештою?»
  «Сама дамба майже закінчена; вони закрили шлюзи кілька днів тому, і вода починає підніматися». «У них виникли проблеми з підведенням генераторних установок до греблі; це якесь біса важке обладнання, з яким треба мати справу. Мені сказали, що він застряг у багнюці біля електростанції».
  «Я отримаю можливість це побачити», — сказав я. «Мак, я хочу, щоб ти зробив щось, поки ти в місті. Розкажіть, що я той хлопець, який пережив аварію Trinavant».
  Він засміявся. «Я за – це тисне на Маттерсона. Я, мабуть, пропущу цю новину. Ще до заходу сонця всі у форті Фаррел дізнаються, що ти Грант.
  — Ні, — різко сказав я. «Не називайте жодних імен. Просто скажи, що я той хлопець, який вижив у аварії, і нічого більше». Він збентежено подивився на мене, тому я продовжив: «Мак, я поняття не маю, Грант я чи Френк Трінавант. Булл Маттерсон може подумати, що я Грант, але я хочу, щоб це питання залишилося відкритим. У якийсь момент мені, можливо, доведеться його здивувати».
  — Гарний трюк, — із захопленням сказав Мак. Він послав на мене хитрий погляд. — Отже, ти прийняв рішення, Боб.
  «Так, я прийняв своє рішення».
  — Добре, — сказав він із хвилюванням у голосі. Потім він додав, трохи нерішуче: «Як там Клер?»
  «У неї все чудово».
  — Ви, мабуть, добре оглянули її територію.
  
  Так, я переконався, що копати абсолютно нема чого, — відповів я невимушеним тоном. «Пожертвував цілими двома тижнями над завданням».
  Я бачив, що він хотів розширити цю тему, тому я відмовився. — Я йду до дамби, — сказав я. «Побачимося сьогодні ввечері. Просто роби так, як я кажу». Я сів у джип і поїхав. Маку було над чим подумати.
  
  Мак мав рацію, коли казав, що корпорація Matterson має проблеми з генераторами. Щоправда, цей проект був не таким масштабним, як проект у Піс-Рівер, але він був достатньо великим, щоб вимагати генераторів, які було біса важко транспортувати ґрунтовими дорогами. Їх відправили залізницею зі Штатів, і проблеми, ймовірно, виникли лише тоді, коли генератори довелося транспортувати у вагонах.
  Я хотів розсміятися, коли проходив повз електростанцію внизу схилу. Великий блок-вагон із приладдям провалився в багнюку, і спітнілі, лайливі шахи знову намагалися підняти його. Інша халупа проклала імпровізовану дорогу з колод до електростанції — ділянку майже двохсот метрів — і чоловіки стояли в багнюці по коліна.
  Я зупинився і вийшов подивитися на витівки. Я не заздрив цим робітникам; Доставити обладнання до електростанції в цілості й справі було дуже важко. Я подивився на небо й спостерігав, як хмарний покрив наближається із заходу — з боку Тихого океану — і вирішив, що це може принести дощ. Сильна злива, і проблем було б удесятеро.
  Дорогою виїхав джип і зупинився в багнюці. Джиммі Вейстранд вийшов і, тупцюючи, підійшов до мене. — Якого біса ти тут робиш?
  Я показав на блок-вагон. «Дивлячись трохи на витівки».
  Його обличчя потемніло від злості. «Вам тут не раді», — сказав він різким голосом. "Загубитись!"
  «Чи спілкувалися ви останнім часом з Буллом Маттерсоном?» — ніжно запитав я. — Або Говард не передав повідомлення?
  
  — До біса, — розпачливо вигукнув він, я бачив, що він більше за все хотів позбутися мене, але більше боявся старого Бика, ніж сердився на мене.
  Я спокійно сказав: «Один неправильний крок з твого боку, Джиммі, і Бул Маттерсон отримає ухвалу суду. Це коштуватиме йому грошей, і ви можете побитися об заклад, що ваш останній цент буде вирахуваний із вашої зарплати. Я б порадив тобі зайнятися своєю роботою і прибрати ту вантажівку з дороги, поки знову не почався дощ».
  — Знову дощ! — Давно не було дощу.
  — Звідки весь той бруд?
  «Звідки, в біса, я міг знати?» — відповів він. «Щойно прийшло. Це… — Він раптово зупинився й люто глянув на мене. «Блін, чого я з тобою розмовляю?» Він повернувся до мене спиною і повернувся до джипа. — Але запам’ятай! — крикнув він. «Буде гірше для вас, якщо ви спробуєте хитрувати».
  Я спостерігав, як він від’їжджає, а потім зацікавлено поглянув у багнюку. Виглядало як звичайна багнюка. Я нахилився, взяв трохи в руку і розтер між пальцями. Він був слизовим і м’яким, як мило, і в ньому зовсім не було піщинок. Це був би чудовий мул для нафтової вишки; можливо, Маттерсон міг би заробити кілька центів, розливаючи його в пляшки та продаючи. Я отримав трохи бруду на кінчику язика, але я не відчув смаку солі, що мене не здивувало. Людський язик не є надійним суддею про смаки.
  Деякий час я спостерігав, як чоловіки борються з багнюкою. Тоді я приніс у джип пару пробірок і сам поліз у багнюку. Мені вдалося одужати ще до того, як я наповнив пробірки слизовою сіруватою кашкою. Одразу після цього я повернувся до джипа, щільно запакував пробірки і поїхав під схил.
  Ні на схилі, ні на дорозі там не було бруду. Вони все ще працювали над останніми штрихами на дамбі, але шлюзи були закриті, а вода піднялася по бетонній стіні. Похмурий вид на долину, який мене обурював, уже був практично схований під рівною поверхнею води. Лише де-не-де в нове озеро стирчало поодиноке дерево; Це не так будь-які дерева, які Бул Маттерсон вважав вигідним зрубати. Ці останні дерева загинуть, щойно коріння наповниться водою, а потім впадуть в озеро і згниватимуть.
  Я озирнувся на краєвид під схилом. Чоловіки були схожі на мурах, які намагаються втекти з трупом великого жука, якого вони знайшли. Але чоловіки не досягли такого успіху з блок-вагоном, як мурахи з жуком.
  Я дістав одну з пробірок, задумливо подивився на неї, потім поклав назад у захисну газету. Через десять хвилин я повертався до форту Фаррелл.
  Мені дуже хотілося подивитися в мікроскоп.
  
  OceanofPDF.com
   8-й розділ
  Я був зайнятий, працюючи над мікроскопом, коли Мак повернувся з міста. Він поставив коробку з продуктами на стіл так, що вона вібрувала на предметному склі мікроскопа. — Що у тебе там, Бобе?
  «Проблеми», — відповів я, не підводячи голови.
  "До нас?"
  — До Маттерсона, — сказав я. «Якщо я вірю в це, ця дамба не варта двох центів. Але я можу помилятися».
  Мак зареготав зі сміху. «Це найкраща новина, яку я чув за останні роки. У які неприємності він потрапить?»
  Я випростався. «Шукай сам і скажи мені, що ти бачиш».
  Він нахилився вперед і втупився в окуляр. «Я бачу небагато — лише кілька камінчиків — або так виглядає».
  Я сказав: "Так, це те, з чого зроблений бруд". Що ще ви можете сказати мені про це? Спробуйте описати це так, ніби я сліпий».
  Він трохи помовчав, а потім сказав: «Ну, це не зовсім моє прохання. Я не можу сказати, що це за камінь, але є кілька великих круглих частинок і багато маленьких плоских».
  «Як ви думаєте, плоскі частинки прямокутні?»
  "Може бути. Вони досить плоскі, — він випростався й протер очі. "Наскільки великі ці речі?"
  «Круглі – це піщинки – вони досить великі. Маленькі пластини мають довжину приблизно два мікрони – це глинистий мінерал. У цьому випадку я думаю, що це монтморилоніт».
  Мак кинув рукою. «Я взагалі не можу встигати. Що таке мікрон? Минуло багато часу, як я закінчив школу, і вони так змінилися за цей час».
  
  — Тисячна частка міліметра, — пояснив я.
  — А цей монт-один-чи-інший?
  »Монморилоніт – глинистий мінерал. Це досить поширене явище».
  Він знизав плечима. «Тоді я не бачу, щоб було чим так хвилюватися».
  — Бажаючих теж було небагато, — відповів я. «Я застерігав Говарда Маттерсона від цього, але клятий дурень не став досліджувати цю справу далі. У когось тут є бурова установка, Мак?
  Він усміхнувся. — Ви думаєте, що знайшли джерело нафти?
  — Мені просто потрібен свердло, яке могло б проникати в м’яку глину на десять-п’ятнадцять метрів.
  Він похитав головою. "На жаль ні. Коли комусь потрібно бурити воду, вони звертаються до Піта Берка у Форт Сент. Джон, — він з цікавістю подивився на мене. «Здається, ви дуже схвильовані цим».
  Я відповів: «Ця дамба обвалиться, якщо ми не діятимемо швидко. Принаймні я так думаю ».
  — Мене б це не хвилювало, — зауважив Мак.
  «Але, можливо, це мене хвилює», — відповів я. «Немає дамби — немає озера Маттерсон, і Клер втрачає чотири мільйони доларів, тому що лісова служба не дозволяє вирубку».
  Мак витріщився на мене з відкритим ротом. — Ти думаєш, що зараз дамба може прорватися ? 
  «Так, сьогодні або через півроку. Я також можу бути зовсім не правий, і тоді нічого не станеться».
  Він сів на стілець. »Добре, я здаюся. Що може зруйнувати таку бетонну брилу за одну ніч?»
  «Віґґлс», — відповів я. «З часом це вбило багато людей. Я не маю часу пояснювати більше, Мак; Я їду до Форт-Сент. Джон, я повинен знайти хорошу лабораторію.
  Я швидко зібрався і, заводячи джип, зазирнув у салон. Мак почухав голову, а потім нахилився вперед, щоб подивитися в мікроскоп. Рушив так швидко, що колеса змастили пухку землю.
  
  
  Мені було не дуже хотілося проїхати двісті миль за одну ніч, але я тримав хороший темп, і Форт Сент. Джон ще не прокинувся, коли я дістався міста; все було мертво, крім нафтопереробного заводу в Тейлор-Флет, який ніколи не спить. Сп’яний нічний швейцар готелю «Конділь» призначив мені номер, і я поспав кілька годин перед сніданком.
  Піт Берк змушений був мене розчарувати. «На жаль, п. Бойд, я не можу тобі допомогти. У мене три установки, але всі три в оренді. Перший місяць я нічого не можу для вас зробити».
  «Навіть якщо я доплату — велику доплату?» — запитав я в розпачі.
  Він махнув руками. "Мені шкода."
  Я виглянув у двір за конторою. — Там бурова установка, — сказав я. "Що на рахунок того?"
  Він засміявся. «Це не бурове обладнання! Це музейний експонат».
  «Чи не можна пробурити м’яку глину на десять-п’ятнадцять метрів і отримати кілька зразків?» — запитав я.
  "Якщо це все, що ви від нього вимагаєте, це може зробити роботу - з невеликою обережністю." Він засміявся. «Я можу вам сказати, що це було бурове обладнання, з якого я починав свого часу, і воно не коштувало багато».
  — Я хотів би взяти його напрокат, — сказав я. «Якщо у вас є кілька дюймів свердла для цього».
  «Як ти думаєш, ти зможеш це зробити сам? Я не можу обійтися без жодного зі своїх людей».
  «Немає проблем», — відповів я, і ми домовилися про те, скільки я повинен платити за оренду.
  Я дозволив Берку завантажити бурове обладнання на джип, а потім пішов шукати геолога, який би мені допоміг. Я знайшов один у головному офісі нафтової компанії, і мені також дозволили позичити лабораторію на кілька годин. Пробірки грязі було достатньо, щоб сказати мені те, що я хотів знати: більшість мінералів складали монтморилоніт, про що я також підозрював; вміст солі на літр води становив менше чотирьох грамів — ще одна погана ознака — і півгодинне інтенсивне читання « Прикладної мінералогії глини» Гріма підказувало мені очікувати найгіршого.
  
  Але я не міг бути впевненим у своїй справі, доки не взяв зразки бурів. Відразу після полудня я повертався до Форт-Фаррелла з установкою, яка виглядала так, ніби була сконструйована за ілюстрацією в « Де Металіка » Агріколи .
  II
  Наступного ранку, коли я їв стопку млинців, які поставив переді мною Мак, я сказав: «Мені потрібен помічник, Мак. Ви знаєте сильного молодого чоловіка, який не боїться Маттерсона?»
  — Зрештою, це я.
  Я дивився на його худу фігуру. «Напевно, я тягнув бурову установку на схил біля дамби. Ти не можеш цього зробити, Мак». 
  «Ну, мабуть, я не можу», — відповів він пригнічено. — Але я все одно не можу прийти?
  «Цьому нічого не перешкоджає. Але мені потрібна людина, яка допоможе мені».
  «А як щодо Клеррі Саммерскілл? Йому не подобається Маттерсон, і він, мабуть, буде готовий вам допомогти».
  Я з сумнівом сказав: «Клеррі — це не те, що я розумію під сильним молодим чоловіком».
  «Він дуже крутий», — сказав Мак. «Я думаю, що він той чоловік, який тобі потрібен».
  Ідея перемогла в подальших роздумах. Я міг би впоратися з бурінням сам, але можуть виникнути труднощі з двигуном, тому було б непогано мати під рукою механіка. — Гаразд, — сказав я. «Запитай його, чи хоче він. Якщо він відповість «так», попросіть його принести ящик з інструментами — можливо, це знадобиться, щоб вилікувати хворий двигун».
  — Мабуть, він прийде, — оптимістично сказав Мак. «Його цікавість просто не дозволить нічого іншого».
  
  Була середина ранку, коли ми проїхали повз електростанцію і продовжили дорогу вгору по схилу. Маттерсона люди все ще возилися з приладом, і вони не наблизилися до електростанції. Багнюки залишилося стільки ж, тільки з минулого разу вона стала ще більше замішана. Ми не зупинилися, щоб подивитися на краєвид, а продовжили рух на півдорозі схилу, де я зупинив джип.
  — Ось воно, — я вказав на схил. «Я хочу просвердлити першу дірку прямо посередині».
  Клеррі подивилася на бетонні поверхні дамби над схилом. «Досить великий, га? Мабуть, це коштувало ціле багатство, — він подивився на електростанцію. «Чи можуть бути якісь проблеми з цими хлопцями, містере? Бойд?
  — Не думаю, — сказав я. «Їм дали попередження». Але в глибині душі я не відчував надто надії. Ходити й дивитися на ґрунт — це одне; зовсім інше було встановити повну бурову установку. — Давайте витягнемо справу.
  Найважчим був бензиновий двигун, який рухав монстра. Ми з Клеррі перетягнули його через схил, а Мак залишився з джипом. Це була важка робота, ми постійно ковзали на схилі, але нарешті нам вдалося відбуксирувати двигун до місця, яке я вибрав. Після цього було відносно легко, хоча робота забирала багато часу, і минуло майже дві години, перш ніж ми були готові йти.
  Хоча двигун був упертим крабом, і якби там не було Клеррі, я сумніваюся, що ми б колись його завели. Але Клеррі погладила його, і після півдюжини невдалих спроб він нарешті почався з оглушливим шумом. Поршень так дико стукав, що я майже очікував, що шатун вискочить збоку двигуна, але дивним чином нічого не сталося.
  Як я і очікував, шум змусив когось прибігти. Джип піднявся на схил і зупинився відразу за моїм, а двоє моїх друзів із першого візиту на дамбу підійшли до нас. Новак закричав, щоб заглушити шум двигуна: «Якого біса ти тут робиш?»
  Закладаю руку за вухо: «Не чую».
  Він підійшов ближче. "Що ви робите з цією штукою?"
  «Робить пробне буріння».
  
  «Зупини цього клятого шумовика», — заревів він.
  Я похитав головою й поманив його вниз зі схилу. Він супроводжував мене до місця, де можна було ввічливо поговорити, не надто ламаючи барабанні перетинки. Він різко запитав: «Що ви маєте на увазі під тим, що робите пробне буріння?»
  «Саме те, що я кажу. Ми свердлимо яму в землі, щоб побачити, що ми можемо підібрати».
  — Тут не можна.
  "Чому ні?"
  «Тому що... тому що...»
  — Бо нічого, — відкусив я його. «Я маю законне право бурити на державній землі».
  Здавалося, він розгубився. — Побачимо, — войовничо сказав він, крокуючи назад до джипа. Я спостерігав, як він знову від’їжджає, а потім повернувся до бурової установки, щоб побачити, як з’являється перший бур. 
  Пробурити глину не було проблемою, до того ж ми не спускалися дуже далеко. Я пронумерував зразки свердла, коли вони надходили, і Мак поклав їх у джип. Ми закінчили першу лунку до того, як Джиммі Вейстранд завітав до нас.
  Клеррі з жалем зупинив двигун, коли Мак штовхнув його під бік. «Тепер нам стає неприємно».
  Я встав, щоб зустріти Вейстранда. Я одразу побачив, що в нього на електростанції є свої проблеми; він був у бруді до середини стегон. Не дивно, що він був у поганому настрої. — Мені знову з тобою возитися?
  «Тільки якщо ти сам цього захочеш», — відповів я. «Я не роблю нічого, щоб викликати проблеми».
  «Ні?» Він показав на бурове обладнання. «Чи пан Маттерсон знає про це?
  «Ні, якщо хтось не пліткує про нього», — відповів я. «Я не питав його дозволу – мені це не потрібно».
  Вейстранд збирався вибухнути від люті. «Ви бурите дірки між дамбою Маттерсона та електростанцією, і ви не думаєте, що вам на це потрібен дозвіл? Ти, мабуть, божевільний».
  
  — Це державна земля, — сказав я. «Якщо Маттерсон хоче цю територію собі, він повинен належним чином домовитися з урядом. Я можу пробити цей схил, щоб він виглядав як швейцарський сир, а він нічого мені не вдіє. Я думаю, тобі краще зателефонувати і сказати йому. Ви також можете сказати йому, що він не читав мого звіту і тому зараз у нього великі проблеми».
  Вейстранд засміявся. «У нього будуть проблеми?» — недовірливо запитав він.
  — А саме, — відповів я. «І ти теж, судячи з бруду на твоїх штанях. Це така сама проблема – не забудьте згадати про це Говарду.
  — Я дам йому знати, — сказав Вейстранд. «І я можу тобі гарантувати, що ти більше не будеш свердлити дірки», — він плюнув на землю біля однієї з моїх ніг і зник.
  Мак сказав: «Ти затягуєш, Боб».
  — Можливо, — відповів я. «Але йдемо далі. Сьогодні нам потрібно пробурити ще дві ями. Один по той бік джипа, а інший біля дороги.
  Ми знову перетягнули бурове обладнання через схил і пробурили вниз на дюжину метрів, потім піднялися назад до точки під джипом і зробили третю яму. Потім ми закінчили на день і помістили все бурове обладнання в кузов джипа. Я хотів просвердлити ще багато отворів і зазвичай залишав свердлильне обладнання на місці, але це не було звичайною операцією, і я знав, що якщо я залишу обладнання, наступного ранку воно виглядатиме ще більше пошарпаним.
  Ми їхали під схил і нас зупинив великий легковий автомобіль, який перегородив дорогу. Говард Маттерсон вийшов і підійшов до джипа. — Бойде, я більше не терпітиму від тебе, — суворо сказав він.
  Я знизав плечима. — Що я тепер зробив?
  «Джиммі Вейстранд каже, що ви бурили на схилі. Цьому буде негайно покладено край».
  — Можливо, — відповів я. «Якщо я дізнаюся, я хочу знати. Мені б не довелося бурити, якби ви прочитали мій звіт, Говард. Я сказав тобі стежити за швидким...'
  — Мене не цікавить твій клятий звіт, — перервав він мене. «Мене не цікавлять ваші вправи. З іншого боку, мене цікавить історія, яку я чую, про те, що ти був хлопцем, який вижив в автомобільній аварії, в якій загинув старий Трінавант.
  «Хіба люди так говорять?» — запитав я невинно.
  «Ти, біса, добре знаєш, що вони так кажуть. І я також хотів покласти цьому кінець».
  «Як я міг це зробити?» — запитав я. «Я не відповідаю за те, про що говорять люди. Вони можуть говорити, що хочуть – мені байдуже. Але, здається, тебе це хвилює, Говарде, — я кинув йому милостиву посмішку. «І я хотів знати, чому це робиться».
  Обличчя Говарда потемніло від злості. «Слухай, Бойд — або Грант — або як би ти себе називав, — не намагайся пхати свого носа в те, що тебе не стосується. Це буде моє останнє попередження. Мій батько також дав вам попередження; але я не такий м’якосердий, як він, — він став надто довірливим на старості, — і раджу тобі зникнути з пекельною швидкістю, якщо не хочеш, щоб тебе прибрали силою.
  Я показав на його візок. "Як я можу втекти, коли ця бійка там?"
  «Дотепний пес», — сказав Говард, але потім повернувся до свого візка й пересунув його, щоб ми могли пройти. Я зупинив джип перед ним. — Говард, — сказав я. «Я не дозволяю собі так легко погрожувати. І ще – не варто називати батька м’якосердим. Він міг це почути, і тоді ви особисто відчуєте, який він тихий».
  — Я даю тобі двадцять чотири години, — сказав Говард. Завів візок. Чоловіче, він був надто необережний з акселератором; шини замастилися в багнюці, вагон занесло, а задня частина врізалася в камінь. Я помахав йому, усміхаючись, і продовжив рух до форту Фаррелл.
  Клеррі Саммерскілл задумливо сказала: «Я щось чула про це вчора. Чи правда, пане? Бойд?
  
  «Що правда?»
  — Що ви той Грант, якого розбили в кареті Джона Трінаванта?
  Я примружився на нього й лагідно запитав: «Чи можу я бути кимось, крім Гранта?»
  Саммерскілл виглядав дезорієнтованим. «Якби ви потрапили в цю аварію, я не можу зрозуміти, ким би ви ще були. Але чому ви справді прийшли сюди, пане? Бойд?
  «Не роздумуй надто про це, Клеррі», — порадив йому Мак. «Ви можете перенапружити свій мозок. Боб знає, що робить, і це хвилює Маттерсона. Але чому, в біса, це має вас турбувати?»
  — Це теж не вийде, — сказала Клеррі. «Я просто не розумію, про що йдеться».
  Мак засміявся. «Ніхто інший цього не робить», — сказав він. «Але ми повільно наближаємося до мети».
  Клеррі сказала: «Тобі краще спостерігати за Говардом Маттерсоном». Містер. Бойд – у нього низька температура кипіння. І коли він до цього приступає, він може бути досить небезпечним. Іноді я думаю, що він трохи божевільний».
  Я теж так думав, але задовольнився тим, що сказав: «Мене це не хвилює. Я знаю, як з ним поводитися».
  Коли ми зупинилися перед каютою Мака, Кларі запитала: «Слухай, це не універсал міс Трінавант?»
  «Так, це так», — відповів Мак. «І ось вона сама».
  Клер вийшла з кабіни. «Я відчувала себе так неспокійно», — сказала вона. «Тож я повернувся сюди, щоб подивитися, що тут сталося».
  — Радий вас бачити, — сказав Мак. Він широко посміхнувся мені. — Тепер тобі знову доведеться спати в лісі.
  Клеррі запитала: «Ваша карета їде добре, міс Трінавант?»
  «Він у ідеальному стані», — запевнила вона його.
  "Чудово. Ну, пане Бойд, я мушу йти додому. Моїй дружині, мабуть, цікаво, де я. Я тобі знову знадоблюся?»
  — Не виключено, — відповів я. «Слухай, Клеррі, Говард Маттерсон бачив тебе зі мною. Чи буде це викликати у вас труднощі? Я не надто популярний».
  «Він намагався мене перевершити протягом останніх кількох років, але йому це поки не вдалося. Просто надішліть за мною коли вам потрібна моя допомога, пане Бойд, — він похитав головою. — Але я, чесно кажучи, хотів би знати, у чому справа.
  Мак сказав: «Ми повинні сказати тобі це, Клеррі. Як тільки ми це дізнаємося».
  Саммерскілл поїхав додому, і Мак повів нас із Клер у кабіну.
  «Боб у чомусь дуже таємничий», — сказав він. «У нього є божевільна ідея, що дамба може обвалитися. Якщо так, ти втратиш чотири мільйони доларів, Клер.
  Вона швидко подивилася на мене. "Ти серйозно?"
  "Так. Я розповім тобі більше про це після того, як перегляну зразки сівалок, які я маю в джипі. Давай візьмемо їх, Мак».
  Незабаром таблицю заповнили зразки циліндричних свердел. Ті, які мене не цікавили, я відразу відкладав, а інші складав у певному порядку. Останні мали тонку вологу плівку на поверхні, вони були гладкими та слизовими, і нумерація сказала мені, що їх підняли з десятиметрової глибини. Я розклав їх на три купи і сказав Клер: «Ці проби взято з трьох свердловин, які ми робили на схилі між дамбою та електростанцією». Я провів пальцем по одній із них і подивився на палець. «Вони не могли б бути більш небезпечними, якби були зроблені з динаміту».
  Мак нервово відступив, і я посміхнувся. «О, нічого не трапиться, поки вони тут. Мене хвилює багнюка на дамбі. Ви знаєте, що означає тиксотропія?»
  Клер похитала головою, а Мак нахмурився. — Я мав би знати, — сказав він. — Але я стою на голому дні.
  Я підійшов до полиці і взяв тюбик. «Це те, що я використовую для свого волосся — тиксотропний засіб», — я зняв кришку з тюбика і вичавив трохи вмісту на долоню. «Тиксотроп — це розчин, який має властивість, що він стає желеподібним, коли його залишають стояти, але знову стає рідким, коли його перемішують. Як бачите, цей засіб для волосся практично неможливо вичавити з тюбика, але коли я розтираю його в руках, він стає рідким. Коли я потім наношу його на волосся – ось так – кожна волосина вкрита речовини. Після цього я зможу зробити зачіску, і через короткий час засіб для волосся знову затвердіє і таким чином утримає волосся на місці».
  — Дуже цікаво, — зауважив Мак. «Чи думали Ви відкрити салон краси?»
  Я не відповів йому. Натомість я взяв один із зразків свердла. »Це глина. Його відклали багато тисяч років тому льодовики. Лід подрібнював скелі та каміння, а пісок і глину вимивали тала вода, поки вона не досягла океану або озера. Я б повірив, що ця глина була відкладена в прісноводному озері. Тепер я маю тобі дещо показати. У тебе є гострий ніж, Мак?
  Він дав мені ножа, і я відрізав два чотиридюймові шматки зі зразка свердла й поклав один на стіл. — Я загартувався до маленької демонстрації, — сказав я. «Люди не вірять цьому, поки не побачать, і мені, ймовірно, доведеться продемонструвати це Буллу Маттерсону, щоб це ввійшло йому в голову. У мене тут є кілька ваг. Як ви думаєте, скільки фунтів може витримати цей глиняний циліндр?»
  — Не знаю, — сказав Мак. — Подивимось.
  Я продовжив: «Ціліндр має площу трохи більше трьох квадратних дюймів». Я поклав на циліндр вагу в десять фунтів і швидко додав ще одну вагу. «Двадцять фунтів». Тоді я додав ще п’ять фунтів до циліндра. — Двадцять п’ять фунтів. — Це й усе, що я маю — двадцять дев’ять фунтів. Поки що я довів, що ця глина може витримати вагу близько тисячі п’ятсот фунтів на один квадратний фут. Насправді він набагато сильніший».
  «Ну і що?» — запитав Мак. «Ви знаєте, що це сильно. Куди ви хочете подіти ці докази?»
  «Це міцно?» — ніжно запитав я. — Дай мені глечик і ложку.
  Він пробурмотів щось про магію, але зробив, як я йому сказав. Я підморгнув Клер і взяв інший глиняний циліндр. — Пані та панове, я гарантую вам, що в мене в рукаві немає нічого, крім рук, — я поклав глину в глечик і енергійно помішав. Мак байдуже подивився на мене, але на обличчі Клер був задумливий вираз.
  
  Я сказав: «Це тиксотропія в дії». Я вилив вміст глечика на стіл, і тонка цівка бруду потекла по столу і почала капати на підлогу.
  Мак тихенько скрикнув. «Звідки взялася та вода? Ти ж заздалегідь налив у глечик, — звинувачувально сказав він.
  «Ти знаєш, що я не знав. Ти сам дав мені глечик, — я вказав на рідку багнюку. «Скільки він витримає ваги, Мак?»
  Він зовсім онімів. Клер простягла руку й занурила палець у багнюку. — Але звідки взялася вода, Бобе?
  — Він уже був у глині, — я вказав на інший циліндр, на якому все ще стояла вага вагою двадцять дев’ять фунтів. «П’ятдесят відсотків циліндра — вода».
  — Я все ще не вірю, — розгублено сказав Мак. «Хоча я це бачив».
  «Я зроблю це ще раз, якщо ти хочеш», — запропонував я.
  Він кинувся рукою. «Не турбуйте себе. Тільки скажи мені, як глина може утримувати воду, як губка».
  «Ти пам’ятаєш, як ти дивився в мікроскоп – коли ти бачив багато маленьких плоских частинок?» Він кивнув. «Вони надзвичайно малі – лише одна п’ятсота міліметра завдовжки – але їх мільйони в кубічному футі глини. І вони складені один на одного, як картковий будиночок, у чому й суть. Ти коли-небудь будувала картковий будиночок, Клер?
  Вона посміхнулася. «Я пробував, але вони ніколи не ставали дуже високими. Дядько Джон був експертом у цьому».
  Я продовжив: «Тож ви знаєте, що картковий будиночок складається переважно з пустот». «Саме в цих порожнечах знаходиться вода».
  Мак усе ще виглядав трохи дезорієнтованим, але сказав: «Звучить дуже ймовірно».
  Клер спокійно запитала: «У цьому є щось більше, чи не так? Ви показали нам це не просто для того, щоб розважити нас?»
  — Ні, — відповів я. «Як я вже сказав, цю глину спочатку відклали на дні моря чи озера. Усі солі у воді, як правило, мають електролітичний ефект – вони діють як свого роду клей, що утримує всю конструкцію разом. Але якщо солі вимиваються або якщо солей не було дуже багато з самого початку, що має місце, якщо відкладення відбулося в прісній воді, тоді адгезивний ефект зменшується. Клер, що є найвідмітнішою рисою карткового будиночка?»
  «Щоб легко спадається».
  «Точно так. Це дуже нестійка структура, якщо використовувати геологічний термін. Я хотів би розповісти вам кілька історій, щоб проілюструвати, чому цей продукт осадження називають пером. Поклади негашеного вапна знайдені у всіх місцях, де було льодовикове утворення - переважно в Росії, Скандинавії та Канаді. Кілька років тому, в середині п'ятдесятих, у Ніколе поблизу Квебеку сталося щось дивне. Підпільники пішли під місто, забравши з собою школу, майстерню, чимало будинків і бульдозер. Школа врізалася в міст через річку і загорілася. А потім була яма двісті метрів завдовжки, понад сто метрів завширшки і десять метрів завглибшки».
  Я глибоко вдихнув. «Вони так і не з’ясували, з чого почався цей зсув. Але ось інший приклад. Це сталося в Сюрте у Швеції. Сурте досить велике місто, але воно все ж вилилося в річку Ґета. Понад сто мільйонів кубічних футів землі перемістилися, забравши із собою залізницю, сільську дорогу та будинки трьохсот людей. Після цього була яма приблизно сімсот-вісімсот метрів завдовжки і п’ятсот метрів завширшки. Зсув спровокував таран, який використовувався на будівництві».
  «Безчинний чоловік!» Мак розкрив рота.
  «Для впливу на кліщів не обов’язково мати багато вібрацій. Я казав тобі, що це тиксотроп, і за відповідних обставин не потрібно багато, щоб розріджуватися. І коли це станеться, Земля приведеться в рух — із пекельною швидкістю. Загалом катастрофа в Сурте тривала три хвилини. Один із будинків перенесли на півтори сотні метрів. Я не знаю, що б ви сказали, опинившись у будинку, який рухається зі швидкістю тридцять кілометрів на годину».
  — Безперечно, тупі відчуття, — похмуро сказав Мак.
  Я продовжив: «Чи пам’ятаєте ви, хлопці, що сталося з Анкоріджем?»
  
  «Найбільша катастрофа, яку коли-небудь бачила Аляска», — сказав Мак. «Але це був звичайний землетрус».
  «Так, це був землетрус, але це не те, що зруйнувало місто. Це був зсув, викликаний плинним піском. Більшу частину міста було побудовано на палях, а Анкоридж перенесли трохи ближче до Тихого океану».
  — Я поняття не мав, — сказав Мак.
  «Є десятки інших прикладів», — сказав я. «Під час війни британські бомбардувальники атакували хімічний завод у Норвегії і тим самим спричинили зсув, який охопив площу майже п’ятдесят тисяч квадратних метрів. І був Аберфан у Південному Уельсі. Тут обставини були дещо інші – гори шлаку над вугільною шахтою – але справжньою причиною була реакція між глиною та водою. Це коштувало життя багатьом школярам».
  Клер запитала: «І ти думаєш, що дамба в небезпеці?»
  Я вдарив рукою по зразках свердла на столі. «Просвердлив ями в трьох місцях на схилі, видно, що по всій дорозі є тріщини. Я не знаю, як далеко він простягається, але підозрюю, що під усім схилом. Біля електростанції величезна купа бруду. Зсув, викликаний сипучими пісками, може рухатися зі швидкістю тридцять кілометрів на годину при одиничному схилі. Схил повинен мати середній нахил у п’ятнадцять, тому буде швидкість, якщо земля буде ковзати. Електростанція буде похована під тридцять-сорок метрів ґрунту, а фундамент дамби, швидше за все, буде зламано. Якщо це станеться, то все нове озеро Маттерсон піде за мулом. Я сумніваюся, що в такому випадку від електростанції залишиться багато».
  — Або будь-хто в ньому, — тихо сказала Клер.
  — Або будь-хто в ньому, — повторив я.
  Мак стояв, опустивши плечі, і похмуро дивився на зразки свердла. «Я просто не розумію, чому цього не сталося давно. Пам’ятаю, як на схилі рубали ліс. Велика дугласова ялиця вдаряється об землю зі справжнім ударом - у багато разів сильніше, ніж може зробити рамбук. Весь схил мав обвалитися багато років тому».
  
  Я сказав: «Я думаю, що стало дуже погано після того, як побудували дамбу. Камінь благополучно виходить на поверхню з іншого боку дамби. Раніше все було добре, але потім закрили шлюзи і вода осідала на верхні шари гравію. Тепер вода просочується в жолоб під схилом».
  Мак кивнув. «Це звучить правдоподібно».
  «Але що ви збираєтеся з цим робити?» — запитала Клер.
  «Я, мабуть, сказав або Говарду, або Буллу Маттерсону», — відповів я. «Я намагався попередити Говарда сьогодні вдень, але він перервав мене. У своєму звіті я прямо написав, що йому слід остерігатися причіпок, але, мабуть, він навіть не потрудився це прочитати. Ти маєш рацію, Клер, він поганий бізнесмен. «Але зараз я хочу дізнатися трохи більше про ці зразки — насамперед про вміст води».
  «Як ти збираєшся з цим впоратися?» — зацікавлено запитав Мак.
  «Це досить легко. Я беру зразок і зважую його, потім кип’ятжу з нього воду і знову зважую. Тоді решта просто залежить від здатності відняти».
  — Я спочатку приготую вечерю, — сказала Клер. «Мабуть, краще прибрати весь безлад, який ви зробили».
  
  Після обіду я взявся за обчислення вмісту води. Несуча здатність гравію залежить від мінералів і кількості води в ньому, і неприємність цього гравію полягала в тому, що він складався в основному з монтморилоніту і тому мав відносно погану несучу здатність. Крім того, зразки з трьох свердловин мали середній вміст води в сорок відсотків, і я виявив, що ця порода має вантажопідйомність близько однієї тонни на тонну. квадратний фут.
  Якби я мав рацію і вода з нового озера просочувалася в водопропускну трубу, то пропускна спроможність водопропускної труби швидко б погіршилася. При подвоєному відсотковому вмісті води вантажопідйомність зменшиться лише до 500 фунтів на кубічний метр. квадратний фут, і робітник із важкими черевиками зміг би проскочити весь схил.
  
  Клер сказала: «Чи можна з цим щось зробити — я маю на увазі врятувати дамбу?»
  Я зітхнув. «Я не знаю, Клер. Їм доведеться відкрити шлюзи, щоб позбутися води в озері. Після цього вони повинні знайти місце, де гравій досягає поверхні, тоді вони, можливо, зможуть закрити його, можливо, поклавши поверх нього шар бетону. Але сипучий пісок під схилом все одно буде небезпечним».
  «То що вони можуть з цим зробити?» — запитав Мак.
  — Налий туди ще води, — я розсміявся, побачивши його обличчя. «Я маю на увазі, Мак. Але це повинна бути вода з великою кількістю розчинених солей. Воно зможе скріпити перо, так що воно перестане бути тиксотропним».
  «У вас є багато розумних відповідей, га?» — саркастично сказав Мак. «Тоді дозвольте мені почути відповідь на це запитання: як ви збираєтеся змусити Matterson Corporation послухати вас? Я можу тільки уявити, як ти завтра з’явишся в офісі Говарда і закликаєш його відкрити шлюзи. Він подумає, що ти божевільний».
  — Але я могла б йому сказати, — вставила Клер.
  Мак зневажливо пирхнув. «З точки зору Говарда, ви з Бобом щойно обдурили його за чотири мільйони доларів, які належали йому по праву. Якщо ви спробуєте змусити його відмовитися від греблі, він подумає, що ви збираєтеся його погубити. Він не міг би зрозуміти, як ти маєш це зробити, але це не змінило б його ставлення».
  «Я запитав: «А як щодо старого Бика? Можливо, він захоче прислухатися до розуму».
  — Можливо, — відповів Мак. — З іншого боку, він міг почув історію, яку я поширював у форті Фаррелл, і це змусило його неабияк розлютитись. Чесно кажучи, я не думаю, що він буде слухати все, що ти маєш сказати».
  — Вигукнув я. «Давайте спати на цьому. Може, завтра ми придумаємо гарну ідею».
  
  Я пішов спати на галявині, коли Клер дістала моє ліжко, і я трохи полежав, розмірковуючи про те, що я зробив. Чи досяг я чогось? Форт Фаррелл мав Коли я прийшов, це була маленька дірка, а тепер вода в цій маленькій дірці стала настільки каламутною, що неможливо було нічого побачити. Я все ще бився головою об стіну, що стосується таємниці Трінаванта, і поки що я нічого не досяг, тицяючи в Маттерсона.
  Але була одна річ, яка мене спантеличила. Старий Бик знав, хто я такий, із самого початку, і дуже швидко стривожився. З цього я зробив висновок, що йому було що приховувати; це він також зробив усе, щоб ім'я Трінаванта було забуто.
  З іншого боку, Говард був схвильований зовсім іншими речами — нашою дискусією про Клер, його поразкою у справі моїх розвідок на державній землі та ще однією поразкою в угоді щодо деревини з району Клер. Але тоді я попросив Мака поширити інформацію про те, що я вижив у автомобільній аварії, і Говард негайно розлютився й дав мені двадцять чотири години, щоб вибратися з міста.
  Це було дуже загадково. Булл Маттерсон знав, хто я такий, але не сказав своєму синові. Чому ні? Чи могло бути щось, що він не хотів, щоб Говард знав?
  А Говард – як він вписався у все це? Чому він так розхвилювався, коли дізнався, хто я? Він намагався захистити свого батька?
  Я почув, як тріснула гілка, і швидко сів. З-поміж дерев наближалася струнка постать, а потім я почув теплий голос Клер: «Ти думав, що я залишу тебе тут саму?»
  Я сміявся. «Мак обурений».
  «Він спить», — відповіла вона і лягла біля мене. «Крім того, щоб розлютити старого журналіста, потрібно більше. Ви не думаєте?"
   III
  Наступного дня під час об’єднання я сказав: «Мені потрібно побалакати з Говардом — спробуй привести його до тями».
  
  Мак буркнув. — Ви думаєте, що можете просто прогулятися до будівлі Маттерсона?
  — Я підійду до дамби й пробурлю дірку в схилі, — сказав я. «Це, мабуть, змусить його прибігти. Ти хочеш запитати Клеррі, чи може він піти з собою?»
  — Буду, — пообіцяв Мак.
  — Будь обережний, Бобе, це може стати жорстоким, — попередила Клер.
  «Я ризикну. Це може бути все, що потрібно, щоб пролити світло на всю цю справу. Мені набрид цей список про котячі лапки. Але цього разу ти залишайся вдома, Мак».
  «Ти можеш просто спробувати тримати мене подалі», — пробурчав Мак. — Ви забуваєте, що це державна земля, — протер очі. «Але, на жаль, я трохи втомився».
  — Ти погано спав минулої ночі?
  Він не зводив очей з тарілки. «Було занадто багато заворушень; люди всю ніч пробиралися в кабіну та виходили з неї, наче це був Центральний вокзал».
  Клері опустила погляд, її шия й обличчя почервоніли. Я ласкаво посміхнувся. «Мабуть, тобі варто було піти спати в ліс — там справді було спокійно».
  Він відсунув стілець назад. — Я візьму Клеррі.
  Я сказав: «Скажи йому, що можуть виникнути труднощі і що він не повинен відчувати себе зобов’язаним йти разом». Це не його проблема».
  — Клеррі не боїться сутички з Говардом.
  «Я не дуже думаю про Говарда», — відповів я. Я мав на увазі Джиммі Вейстранда та двох його прихильників.
  Але Клеррі одужала, і ми приготувалися їхати в долину Кіноксі. Клер теж хотіла прийти, але я відразу відкинув цю думку. Я сказав: коли повернемося, ми будемо голодні і, можливо, не зовсім неушкоджені. Тож приготуйте для нас смачну вечерю, бинти та пляшку йоду.
  Нас ніхто не зупиняв, коли ми проїжджали повз електростанцію і йшли вгору по схилу. Ми майже повністю зупинилися нагорі, тому що я хотів зробити пробний бур прямо під дамбою. Важливо було з’ясувати, чи справді струмок тягнеться під дамбу.
  Ми з Клеррі перетягнули бензиновий двигун через схил і смонтували бурове обладнання. На нас ніхто не звертав уваги, хоча нас неможливо було не помітити. Униз по схилу вони все ще намагалися відбуксирувати арматуру генератора до електростанції, і з минулого разу було досягнуто успіхів, але також було покладено стільки колод, що лісопилка Маттерсона могла б триматися в роботі двадцять чотири години. Я чув крики та лайку, коли надходили накази, але всі звуки заглушилися, коли Клеррі завела двигун і буріння почалося.
  Я був дуже обережний із зразками свердла, оскільки вони піднімалися з десятиметрової глибини, і я показав Маку один із них. — Тут більше вологи, — сказав я.
  Мак нервово ворушився. «Ми тут поза небезпекою? Це не могло статися зараз, чи не так?»
  «Так, могло б», — відповів я. «Але я був би дуже здивований, якби це сталося. «Я криво посміхнувся йому. «Я був би не проти сповзти на дно, особливо з тим насипом, що стоїть за мною».
  — Ти говориш так, ніби стався землетрус, — сказала Клеррі.
  — Не напружуй цим свій мозок, — сказав Мак. — Я вже казав тобі це раніше. — Але ми говоримо саме про це.
  «Що!» Клеррі озирнулася. «Як можна передбачити землетрус?»
  «Зараз йде один», — сказав я і вказав. — Це Говард, і він подав усі штормові сигнали.
  Він переплив схилом, а Джиммі Вейстранд йшов за ним по п’ятах, і коли він підійшов ближче, я побачив, що він піниться від люті. Він крикнув: «Я попереджав тебе, Бойде. Тепер ви повинні нести наслідки».
  Я випростався, коли вони підійшли до нас, і пильно стежив за Вейстрандом. Я сказав: «Говард, ти проклятий дурень. Вони не читали мого звіту. Подивіться на всю ту багнюку внизу».
  Мені здається, він не почув жодного мого слова. Він виправив пальцем на мене. «Одразу відтирають — ти нам тут не потрібен».
  "Ми! Твій батько каже те саме?» Але це було марно. Не було потреби сперечатися. Я сказав: «Слухай, Говарде, і, заради Бога, зменши це». Пам'ятаєш, я застерігав тебе від зибучих пісків?
  Він зиркнув на мене: «Що за біса?»
  — Тоді ви не читали звіт — у ньому все було.
  «До біса твій звіт. Вони просто продовжують базікати про клятий звіт. Я заплатив за це, а читати я це чи ні — моя особиста справа».
  "Ні, це не так. Інші люди можуть бути вбиті...
  — Закрий свій клятий рот!
  — Краще послухай його, Говарде, — різко сказав Мак.
  «Тримайся подалі від цього, старий дурню», — відповів Говард. «І ти теж, Саммерскілл. Ви обоє пошкодуєте, що зв’язувалися з цим чоловіком. Я особисто подбаю про це».
  — Говарде, тримайся подалі від Макдугалла, — сказав я. — А то я тобі спину зламаю.
  Клеррі Саммерскілл скинула слину на одне з черевиків Говарда. — Ти мене не налякаєш, Маттерсоне.
  Говард зробив крок уперед і підняв кулак. Я швидко сказав: «Стоп! Зараз вони отримують підкріплення, Говард, — я кивнув через схил, де щойно з’явилися двоє чоловіків. Один був шофером у бездоганній формі; — підтримав іншого під руку.
  Бик Маттерсон нарешті наважився покинути свій замок.
  Клеррі роззяв, дивлячись на старого та великий чорний «Бентлі», припаркований на дорозі. «Я повинен це сказати!» — тихо сказав він. — Я не бачив старого Бика багато років.
  — Він, можливо, вийшов захищати свого бичка, — іронізував Мак.
  Говард пішов назустріч старому, щоб допомогти йому — саме зображення синівської прихильності, — але Булл сердито відштовхнув простягнуту руку. Судячи з його ставлення він був у найкращій формі та міг постояти за себе. Мак засміявся. — Якого біса, старий у кращій формі, ніж я.
  Я сказав: «У мене таке відчуття, що зараз станеться щось вирішальне».
  Нарешті старий дійшов до нас і суворо озирнувся. Потім він грубо сказав водієві: «Повертайся до фургона». Він глянув на бурове обладнання, а потім різко повернувся до Джиммі Вейстранда. "Хто вони?"
  » Waystrand. Я працюю біля електростанції».
  Маттерсон звів брови. "Вони? Тоді повернись до своєї роботи».
  Вейстранд невпевнено подивився на Говарда, який коротко кивнув.
  Меттерсон витріщився на Клеррі. — Гадаю, ви нам теж не потрібні, — різко сказав він. — Або ти, Макдугалл.
  Я спокійно сказав: «Іди почекай біля джипа, Клеррі». Тоді я витріщився на старого. — Макдугал залишиться тут.
  "Це залежить від нього", - сказав Маттерсон. — Що ти скажеш, Макдугал?
  — Я хочу побачити чесний бій, — весело сказав Мак. — Двоє проти двох, — усміхнувся він. «Боб може подбати про Говарда, і я думаю, що ми з тобою приблизно однаково виснажені», — він обмацав газовий двигун, щоб відчути, чи не охолонув він, і недбало притулився до нього.
  Маттерсон повернув голову. "Добре. Я не проти того, щоб був свідок того, що я збираюся сказати, — він подивився на мене холодними блакитними очима, і раптом я не зрозумів, як я міг подумати, що його очі мають тьмяний блиск. . — Я попередив тебе, Гранте, а ти вирішив проігнорувати це.
  Говард вставив: «Ви справді думаєте, що цей хлопець — Грант, що він потрапив у ту автомобільну аварію?»
  — Замовкни, — холодно сказав Маттерсон, не повертаючи голови. «Я сам про це подбаю. Ти і твоя дурна сестра вже наробили дурниць. Він не зводив з мене очей. — Ти маєш мені щось сказати, Гранте?
  «Багато, але нічого з цим не пов’язано». сталося з Джоном Трінавантом і його родиною. Те, що я хочу сказати зараз, є більш важливим...
  «Мене не цікавлять усі інші предмети», — перебив мене Маттерсон. «Виплюнь те, що маєш сказати, або замовкни». І якщо тобі нема чого сказати, геть звідси, поки я не подбаю про твій транспорт».
  — Гаразд, — повільно сказав я. «Можливо, я маю дещо сказати вам. Але ти не потрудишся їх почути».
  «Я чув у своєму житті багато речей, які мені було байдуже», — сухо сказав Маттерсон. — Кілька речей більш-менш не мають значення, — він злегка нахилився вперед і зухвало подивився на мене. "Але будьте дуже обережні з будь-якими звинуваченнями - це може мати зворотний ефект".
  Я бачив, як Говард нервово пересувається. «Проклятий!» — сказав він, хмурячись на Мака. «Почекай ще трохи».
  — Я казав тобі замовкнути, — сказав старий. «Я не буду повторюватися. Гаразд, Гранте, дивись, що говориш. Мене звати Маттерсон, і я володію цією частиною Британської Колумбії. Мені також належать усі, хто тут живе. Тих, яких я не маю, я можу розчавити, коли захочу – і вони це знають, – його губи розкрилися в похмурій посмішці. «Я зазвичай не згадую про це, оскільки це погана політика – люди не люблять чути правду. Але це правда, і ти теж це знаєш, Гранте.
  Він знизав плечима. «Ну, як ти думаєш, хтось буде довіряти тобі більше, ніж мені? Особливо, коли я кажу вам, що ви раніше були винними у зловживанні наркотиками та різних інших незаконних злочинах. Ну, дай мені послухати, що у тебе на думці, Гранте.
  Я замислено подивився на нього. Очевидно, він думав, що я щось відкрив, і тепер він кинув мені виклик розкрити свої знання, упевнений, що минуле Гранта дискредитує мене. Це був до біса гарний маневр, якби я щось знав — і якби я був Грантом.
  Я сказав: «Вони продовжують називати мене Грантом. Я хотів знати, чому».
  Вираз його кам'яного обличчя трохи змінився. «Що ти маєш на увазі?» — запитав він хрипким голосом.
  «Ви самі маєте знати найкраще», — відповів я. "Це був ти, хто ідентифікував тіла.» Я різко посміхнувся йому. «А якщо я Френк Трінавант?»
  Він не поворухнувся, але обличчя його стало попелястим. Тоді він злегка похитнувся й спробував заговорити, але з його вуст пролинув лише напівзадушений звук. Перш ніж хтось встиг його впіймати, він упав на землю, як одне з його власних зрубаних дерев.
  Говард стрибнув уперед і нахилився над ним, а я глянув через плече Говарда. Старий перехопив дихання з хропінням; тому він не був мертвий. Мак смикнув мене за рукав і прошепотів. "Інфаркт. Я бачив це раніше. Тому він ніколи не виходив з дому».
  Це був вирішальний момент, якого я чекав. Але чи я прогресував? Я досі не знав, чи я Грант, чи Френк Трінавант. Я все ще був загубленою душею, яка наосліп торкається минулого. 
  
  OceanofPDF.com
   9-й розділ
  Ситуація була критична.
  Говард і я закричали над розпластаною фігурою Маттерсона. Говард був тим, хто кричав найбільше, коли я намагався його заспокоїти. Водій вибіг із Bentley, і Mac відтягнув мене вбік. Він показав Говарду великий палець. «Він буде надто зайнятий своїм батьком, щоб думати про вас, але Джиммі Вейстранд не буде, якщо він прийде сюди. Говард накине на вас своїх людей, як собак на зайця. Нам краще звідси піти».
  Я вагався. Булл Маттерсон виглядав дуже хворим, і я хотів переконатися, що він не помирає. Але в той же час я мусив погодитися з Маком; було занадто ризиковано залишатися в цьому місці. — Давай, — сказав я. — Ходімо звідси.
  Клеррі Саммерскілл вийшла назустріч нам і запитала: «Що трапилося? Ви повалили старого Маттерсона на землю?»
  «Гу, ми не!» — обурився Мак. «У нього був серцевий напад. Ходімо до джипа».
  «А як щодо бурового обладнання?» — запитала Клеррі.
  — Ми залишимо це, — сказав я. — Ми тут зробили все, що могли, — я дивився вниз по схилу на невелику групу під дамбою. «Можливо, ми забагато зробили».
  Ми їхали вниз по схилу, я був готовий до труднощів, але нічого не сталося. Ми пройшли електростанцію, і я нарешті розслабився. Мак спекулятивно сказав: «Твоє останнє зауваження було більшим, ніж міг витримати старий лис. Я хотів знати, чому?
  — Я починаю дивитися на Була Маттерсона по-іншому, — сказав я. «Мені здається, він не погана людина, коли справа доходить до справи».
  «Після того, що він тобі сказав?» — засмутився Мак.
  «О, так, він жорсткий і не вередливий, які методи він використовує, наскільки вони ефективні; але в цілому я вважаю, що він почесна людина. Якби він мудро зробив фальшиве посвідчення особи після автокатастрофи, він би знав, хто я. І якби так, то в нього б не було того інфаркту. Можливість того, що я можу бути Френком Трінавантом, стала для нього великим шоком».
  — Цілком правильно, — сказав Мак, похитавши головою. — Ні, не розумію.
  — Я теж, — сказала Клеррі. — Мені ніхто не скаже, в чому справа?
  Я сказав: «Ти можеш щось зробити для мене, Клеррі». Ідіть до автомобільного офісу та дізнайтеся, чи Булл Маттерсон зареєстрував новий Buick у середині вересня 1956 року. Мені це сказали».
  «Ну і що?» — запитав Мак.
  «Що сталося зі старим вагоном? Метью Вейстранд сказав мені, що йому було лише три місяці. Ти займаєшся продажем вживаних автомобілів, Клеррі. Чи можна дізнатися, що сталося з тим вагоном?»
  «Через дванадцять років?» — вигукнув він. — Напевно, мало шансів, — він почухав голову. — Але я спробую.
  Ми під’їхали до каюти Мака, і Клеррі поїхав у форт Фаррел у власному фургоні. Ми з Маком розповіли Клер про те, що сталося, і це її трохи засмутило. — Раніше я називала його дядьком Биком, — сказала вона. Потім підняла голову. «Він не був поганою людиною. Лише після того, як з’явився Доннер, корпорація Matterson була по-справжньому під тиском».
  Мак був налаштований скептично. «Доннер не є людиною на вершині; він лише найманий працівник. Саме Булл Маттерсон отримав прибутки від маніпуляцій, які були зроблені з Trinavant Foundation». 
  Вона послала нам бліду усмішку. «Я не думаю, що він сам вважав це шахрайством. Швидше, він просто вважав, що це був розумний бізнес-трюк, тобто нічого ганебного».
  «Але клятий аморальний», — зауважив Мак.
  «Я сумніваюся, що такі думки коли-небудь спадають йому на думку», — сказала вона. «Він просто став машиною, яка заробляє гроші. Він справді хворий, Боб?
  
  Він виглядав не дуже добре, коли я бачив його востаннє, — відповів я. "Мак, що нам тепер робити?"
  — Що стосується справи Трінаванта чи дамби? — Він знизав плечима. «Я не думаю, що ти зараз можеш щось зробити, Бобе. Це Говард діяв, і він, можливо, захоче діяти швидко».
  «Ми повинні щось зробити з цією дамбою. Можливо, я зможу поговорити з Доннером».
  «Ви ніколи не змусите його заговорити. Ймовірно, Говарду доведеться підготувати йому відповідну історію. Єдине, що ви можете зробити, це чекати розвитку подій – або ви можете покинути місто».
  Я сказав: «Я б хотів, щоб я ніколи не чув про Форт Фаррелл». — Вибач, Клер.
  — Не будь дурнем, — сказав Мак. «У вас є сором’язливість тільки через те, що у старої людини серцевий напад? Блін, я навіть не думав, що в нього є серце. Продовжуйте боротися, Боб. Спробуй нанести їм ще один удар, поки вони втрачають рівновагу».
  Я повільно сказав: «Я міг би поїхати з міста. Я міг би піти до Форт-Сент Джон і спробуй когось там зацікавити. Має бути хтось, хто відреагує на попередження про те, що дамба може обвалитися».
  «Так, ви могли б також піти до форту Сент. Джон, як і будь-де, — сказав Мак. Тому що одне можна сказати напевно: Говард зараз божевільний, і ніхто у форті Фаррелл навіть пальцем не поворухне, щоб допомогти вам, якщо Говард поруч. Старий Бик мав рацію – Маттерсон володіє цією частиною Британської Колумбії, і всі це знають. Тепер тебе ніхто не слухатиме, Боб. Але щоб дістатися до форту св. Джоне, ти маєш пройти через форт Фаррелл. Я б порадив вам почекати до настання темряви».
  Я витріщився на нього. "Ти здурів? Я не злочинець».
  Його обличчя було серйозним. «Я думав про це. Тепер, коли Булл пішов з дороги, ніхто не зможе втримати Говарда. Принаймні Доннер не може. А Джиммі Вейстранд та інші круті хлопці Говарда можуть змусити вас почуватися жахливо. Ти пам’ятаєш, що сталося з Чарлі Бернсом кілька років тому, Клер? Зламана нога, зламана рука, чотири зламані ребра і одне жахливо пошрамоване обличчя. Ці хлопці наполегливо працюють, і я впевнений, що зараз вони шукають вас. Тож не йдіть одразу до форту Фаррелл».
  Клер підвелася. «Ніщо не втримає мене від поїздки до форту Фаррелл».
  Мак кинув на неї сумнівний погляд. — Що ти там хотів?
  «Шукаю Гіббонса», — відповіла вона. «Пора залучити до цієї справи поліцію».
  Він знизав плечима: «Що може зробити Гіббонс? Один поліцейський за таких обставин не може зробити багато».
  — Мені байдуже, — сказала вона. — Я хочу поговорити з ним, — вона вийшла з каюти, і я почув, як її карета рушила з місця. Я саркастично запитав Мака: «Що ти нещодавно казав про те, що завдав їм ще одного удару, коли вони втратили рівновагу?»
  — Не будь таким іронічним, — сказав Мак. «Я просто зробив поспішне зауваження. Я ще не встиг усе переварити».
  — Хто був цей хлопець — Бернс?
  «Тільки один, який натрапив на Говарда. Його знущалися до невпізнання – всі знають чому, але ніхто не міг повісити на це Говарда. Бернс покинув місто і більше не повернувся, а я фактично забув про нього. Але він не так дратував Говарда, як ти. Я ніколи не бачив його таким схвильованим, як він був тут сьогодні вранці, — він підвівся і подивився в піч. «Мені доведеться піти до дров і взяти дров. Я хотів би чашку чаю».
  Він вийшов на вулицю, а я сидів і розмірковував, що робити далі. Сумно було те, що я не просунувся в таємниці Трінаванта, а людина, яка могла її розгадати, зараз, ймовірно, перебувала в лікарні. Мені захотілося піти у форт Фаррелл, зайти в будівлю Маттерсона і вдарити Говарда. Можливо, це не принесе ніякої користі, але принесе мені величезне задоволення.
  Двері відчинилися, і я зрозумів, що мені не потрібно йти до форту Фаррелл. Говард стояв на порозі з рушницею в руках, і кругле дуло здавалося неймовірно великим, коли я подивився на це. — Ну, клятий бандит, — сказав він, важко дихаючи. — То що ж із Френком Трінавантом? 
  Він зробив два кроки вперед, але гвинтівка не зрушила з місця. Позаду нього до каюти увійшла Люсі Атертон; — злобно всміхнулася вона мені. Я змусив свого встати зі стільця, а він різко сказав: «Сідайте, товаришу; ти нікуди не підеш».
  Я дозволив собі впасти назад у крісло. «Чому вас так цікавить Френк Трінавант?» — запитав я. «Він уже давно не мертвий?» Мені важко було контролювати свій голос. Зіткнення з вогнепальною зброєю чудово впливає на голосові зв'язки.
  «Боїшся, Бойд?» — запитала Люсі Атертон.
  — Замовкни, — сказав Говард. Він обмокнув губи й зробив кілька кроків ближче, все ще дивлячись на мене. — Ви Френк Трінавант?
  Я сміявся з нього. Я змушений був розсміятися, але я засміявся.
  — Блін, відповідай мені! Він зробив ще крок уперед, його обличчя скривилося, наче в конвульсії. Я пильно стежив за його правою рукою, сподіваючись, що його гвинтівка не надто легка на спусковому гачку. І я молився, щоб він зробив ще один крок ближче, щоб у мене був реальний шанс відкласти гонку, але він залишився. — А тепер послухайте мене, — сказав він тремтячим голосом. «Ви повинні відповісти мені, і ви повинні сказати мені правду. Ви Френк Трінавант?
  "Яке це має значення?" «Можливо, я Грант, а може, я Трінавант. Принаймні я був у машині, правда?»
  — Так, саме так, — сказав він. — Ти був у машині, — він став моторошно спокійним і вивчав моє обличчя. «Я знав Френка і бачив фотографії Гранта. Ви не схожі ні на кого з них. Я розумію, що ти переніс купу операцій. Мабуть, це бісно боляче – я сподіваюся».
  Люсі Атертон захихотіла.
  — Так, — сказав він. «Ви були в машині. Шрами можна побачити лише зблизька, Люсі. Це лише тонкі лінії».
  Я сказав: «Здається, ти дуже зацікавлений, Говарде».
  
  «Мені було цікаво, що ти весь цей час називаєш мене Говардом. Так зробив і Френк. Ви Френк?
  «Яка різниця?»
  "Звичайно, це не має значення", - сказав він. «Але що ви побачили в машині? Скажи мені зараз, або я знову накажу залатати твоє гарне обличчя».
  «Скажи мені, що я бачив, і я скажу тобі, якщо ти правильно вгадав».
  Його обличчя скривилося від люті, і він трохи нахилився вперед, але недостатньо, щоб потрапити в його радіус дії. Мені неможливо було нічого зробити, поки я сидів.
  «Жодних дискусій», — сказав він хрипким голосом. "Висловлюватися!"
  Голос із дверей сказав: «Відклади цю гвинтівку, Говарде, або я вистрілю тобі кишки».
  Я швидко перевів погляд на двері й побачив, що Мак тримає двоствольну рушницю, націлену на Говарда. Говард напружився й повільно обернувся. Мак різко сказав: «Гвинтівка, Говарде, поклади її». Я більше цього не повторю».
  — Зроби це, Говарде, — нервово сказала Люсі. — У нього є рушниця.
  Говард опустив гвинтівку, я швидко підвівся й схопив її, коли вона вислизнула з його рук. Я відступив і подивився на Мака, який усміхався. «Сьогодні вранці я поклав свою рушницю в джип — на випадок, якщо вона нам знадобиться», — сказав він. «На щастя, я зробив. Гаразд, Говарде, йди до тієї стіни. Вони з сестрою Люсі».
  Я оглянув рушницю Говарда. Це було безпечно, а коли я відтягнув казенну частину, з патронника вилетів патрон. Я був недалеко від смерті. — Дякую, Мак, — сказав я.
  — Без причини, — коротко сказав він. «Говард, сядьте на підлогу спиною до стіни. І ви теж, пані Атертон.
  Обличчя Говарда було сповнене ненависті. Він сказав: «Ти далеко не зайдеш, Бойде. Мої люди, мабуть, вас дістануть».
  «Бойд?» — сказав я. «Я думав, що це Грант або Трінавант. Тебе турбує те, що ти не знаєш , чи не так? Ви не впевнені».
  
  Я звернувся до Мака. «Що нам тепер робити?»
  Він усміхнувся. «Ти стежиш за Клер і переконаєшся, що Гіббонс поінформований про це. Ми можемо заарештувати цього негідника за збройний напад. Я буду тримати його тут під контролем».
  Я з сумнівом подивився на Говарда. — Не дозволяй йому стрибнути на тебе.
  — Він не наважується, — Мак поплескав рушницю. «Цей наповнений тваринами, і постріл звідси розколов би його. Ти чув це, Говарде? 
  Маттерсон не відповів, і Мак додав: «Сестра Люсі теж. Тож сидіть, місіс. Атертон.
  — Гаразд, Мак, — сказав я. — Я повернуся через півгодини, — я підняв рушницю Говарда, вийняв з неї патрони й кинув їх у куток. Тоді я вибіг до джипа, кинув гвинтівку в кущі, і не минуло й хвилини, як я вже прямував до форту Фаррелл.
  Але я далеко не зайшов. Перед дорогою до форту Фаррелл був поворот, і коли я заїхав на нього, то побачив зрубане дерево навпроти дороги. Я ледве встиг натиснути на гальма, як джип врізався у стовбур дерева. На щастя, я пригальмував перед поворотом, але удар був не зовсім легким у передній частині джипа, і я вдарився головою об лобове скло.
  Наступне, що я зареєстрував, це хтось намагався витягнути мене з джипа. Лунає пронизливий свист і крик: «Ось він!»
  Чоловік схопив мене за одну руку і намагався витягнути. Я швидко схилив голову і помолився. Він зойкнув і відпустив мою руку, і я трохи відпочив. Потім він знову кинувся на мене, і я вирішив залишити джип на той бік. Сидячи на передньому сидінні джипа, боротися вже незручно.
  Мені все ще було трохи туманно від отриманого удару по голові; але я не був настільки туманним, щоб пропустити чоловіка, який мчав навколо джипа. Він забув поставити ризик і вдарив одну колінну чашечку прямо в мій черевик. Він перевернувся на землю і зойкнув від болю, а я побіг до лісу, почувши за собою гучні крики та щонайменше дві пари тупоту чобіт.
  
  Я не дуже хороший на дистанції 100 метрів, тому що маю надто багато кілограмів, але я можу стріляти досить швидко, коли потрібно. Але хлопці позаду мене теж могли, і перші п’ять хвилин я не збільшував перевагу. Але вони втратили масу енергії на крики, поки я тримав свій великий рот на замку, і незабаром вони почали відставати.
  Нарешті я ризикнув глянути назад через плече. Поблизу нікого не було, хоча я чув, як вони кричать, тому я сховався за деревом і намагався перевести дух. Крики стали ближчими, і я почув, як тріщають гілки. Перший із чоловіків проскочив повз мене, і я дозволив йому продовжити, а потім нахилився й підняв камінь, який потрапив прямо мені в кулак. Потім я почув іншого хлопця і вийшов прямо перед ним.
  Він не встиг ні зупинитися, ні зробити щось інше. Його рот відкрився від здивування, тож я закрив його, прямо до його щелепи. Звичайно, це був камінь у моєму кулаку, який був відповідальним за хрускіт, який я почув перед тим, як мої ноги вислизнули з-під нього. Він упав назад і покотився, а потім лежав нерухомо.
  Я прислухався якусь мить. Хлопця, якого я пропустила повз себе, зникло з поля зору, але я все одно чула, як він кричить. Крім того, я почув крики з дороги, і я вирішив, що там має бути кілька десятків людей, тому я проклав новий курс, перпендикулярний старому, і побіг так швидко, як міг, не створюючи зайвого шуму.
  Я не розмірковував над речами далі; але я зрозумів, що мені нав’язали м’ясники Маттерсона, ймовірно, на чолі з Джиммі Вейстрандом. Тепер перше, що потрібно було позбутися їх, а це було б не надто легко. Це були люди, які звикли ходити лісом, і вони також мали велику перевагу переді мною, оскільки знали цю місцевість зсередини та зовні. Мені потрібно було переконатися, що мене не веде в тому напрямку, у якому вони хотіли, щоб я біг. Однак найкраще було б позбутися їх раз і назавжди.
  Ліс неподалік від міста складався з дуже молодих дерев комерційне значення і в основному використовувався як дрова для жителів форту Фаррелл. Проблема полягала в тому, що між ними було видно велику відстань і ніде було сховатися, особливо коли ти носив таку червону сорочку, як моя. Однак я думав, що втік, але крик неподалік казав мені інше.
  Я втратив будь-яку надію залишитися схованим і продовжив на повній швидкості хребет, відчуваючи різкий біль у легенях. Коли я досяг вершини, я глянув на долину й побачив справжній ліс із великими деревами. Якби я тільки міг спуститися туди, я міг би втекти від них, і я побіг долиною, як кролик, якого переслідує лисиця.
  З криків позаду я зрозуміла, що тримаюся на відстані, але це не втіха. Дюжина рішучих чоловіків завжди можуть пробігти одного втомленого чоловіка, оскільки вони можуть крокувати один за одним. Але у переслідуваного є одна перевага – адреналін, який закачується в його контур, тому що він знає, що з ним трапиться, якщо його спіймають. І з цього приводу я не мав ілюзій; дюжина м’язистих лісорубів не витрачає багато енергії на те, щоб переслідувати людину, щоб потім погладити її по спині. Якби вони мене спіймали, я, мабуть, залишився б у шрамах на все життя. У Північно-Західній Території я одного разу бачив чоловіка, якого лікувала група лісорубів. Від нього залишилося небагато.
  Тож я втік, рятуючи своє життя, знаючи, що у мене не буде багато життя, якщо мене спіймають. Не звертаючи уваги на біль у м’язах у ногах, різке дряпання в горлі та початок появи бакенбардів, я підготувався до дуже тривалого бігу долиною. Я не озирався назад, щоб побачити, наскільки близько до мене мої переслідувачі, оскільки це була марна трата часу, правда, не дуже багато – можливо, лише частка секунди щоразу, коли я повертав голову, але занадто багато поворотів голови могло мати важливе значення для кінець. Тому я просто механічно рухав ногами, дивлячись прямо перед собою, щоб вибрати найкращий маршрут, не надто відхиляючись від прямого курсу.
  Але позаду я чув крики; деякі були потужними і близько, а інші були слабшими й приходили звіддалік. Переслідувачі чітко бігли в довгу лінію з найсильнішими на передовій. Якби було лише двоє чоловіків, я б зупинився й вступив у них, але в мене не було шансів проти дюжини, тож я пішов далі й зробив довші кроки, хоча бічні удари ставали ще сильнішими.
  Великі дерева тепер були ближче — ялиця Дугласа, червоний кедр, червона ялина, ялиця цуга — великий ліс, що простягався на північ аж до річки Юкон. Як тільки я потраплю в цей ліс, у мене буде реальний шанс. Там були такі великі дерева, що за ними можна було сховати вантажівку; там, де сонце світило між гілками дерев, була купа тіней; там були повалені дерева, за якими можна було ховатися, і нори, в яких можна було сховатися, і товстий шар ялинових голок, по якому людина могла безшумно пересуватися, якщо тільки стежити, куди поставити свої ноги. Так, цей ліс пропонував багато можливостей для втечі.
  Я дійшов до першої великої ялиці й наважився озирнутися. Перший з моїх переслідувачів був за двісті ярдів, а решта розташувалися в довгу лінію позаду нього. Я помчав до наступного дерева, змінив курс і побіг до нового дерева, все ще ризикуючи тим, що мене побачать, як я біжу від одного дерева до іншого.
  Тепер я біг повільніше, зосереджуючись на тому, щоб рухатися якомога тихіше, дотримуючись зигзагоподібного курсу, періодично озираючись назад, щоб переконатися, що мене не бачать. Це вже не були гонки – це був кіт за мишкою, а я був мишкою.
  Тепер, коли я вже не біг так швидко, як міг, мені вдалося перевести подих, але моє серце все ще билося так шалено, що я думав, що воно вибухне. Я посміхнувся про себе, оскільки подумав, що переслідувачі не можуть бути в кращій формі, ніж я. Позаду мене було тихо, і на мить я подумав, що вони здалися, але потім я почув крик ліворуч і відповідь праворуч. Вони розділилися і почали прочісувати територію.
  Я знову прискорив темп, сподіваючись, що мої переслідувачі не надто вправно йдуть по сліду в лісі. До заходу сонця було ще багато часу, майже чотири години, і мені стало цікаво Люди Маттерсона продовжуватимуть переслідування до тих пір. У будь-якому випадку, найкраще було знайти хорошу схованку й пропустити переслідувачів повз мене, тому я почав шукати одного з них, просуваючись глибше в ліс.
  Трохи попереду була ділянка скелі, де можна було сховатися. Я проігнорував це – напевно переслідувачі обшукали б таке місце. Але на це потрібен час, оскільки було багато місць, де людина могла сховатися. Я почув крики позаду себе і здогадався, що вони відстали, тому що їм довелося витрачати дорогоцінні хвилини, шукаючи за всіма поваленими колодами та іншими ймовірними схованками.
  Я не хотів, щоб мене гнали далеко в ліс. Я хвилювався за Мака; він не міг вічно тримати під контролем Маттерсона та його сестру. Клер пішла до форту Фаррелл, щоб розшукати Гіббонса, але вона не знала, що сталося тим часом, і Гіббонс міг не захотіти вживати негайних заходів. Тому я хотів повернутися до хатини, і кожен метр, який мене заганяло в ліс, означав ще один метр назад.
  Дугласові ялиці височіли з усіх боків, але їхні товсті стовбури перші десять метрів не мали гілок. Нарешті я знайшов те, що шукав — молоде кедрове дерево з гілками, розташованими досить далеко, щоб я міг піднятися. Я не вагався ні секунди, а піднявся на одну з гілок. Я сподівався, що гілки сховають мене від землі, але для додаткової обережності я зняв свою червону сорочку і згорнув її в пучок. І тому я змирився з очікуванням.
  Протягом десяти хвилин нічого не відбувалося, а потім вони з’явилися так тихо, що я побачив їх раніше, ніж почув. На краю галявини з’явився чоловік. Він озирнувся, і я мимоволі напружився. До нього було не більше п’ятдесяти ярдів, і він стояв абсолютно нерухомо, повільно повертаючи голову й вдивляючись у дерева. Потім він зробив жест рукою, і до нього приєднався інший чоловік. Вони обоє мовчки рушили галявиною.
  Людина не дуже сильно дивиться вгору, так як це втомлює як очі, так і м'язи шиї. Ці двоє чоловіків не були винятком. Вони перераховувалися по галявині як один пару героїв Фенімора Купера і зупинився на мить під кедром. Один сказав: «Мені здається, це фьюзер».
  Другий відпустив його нетерплячим помахом руки. "Замовкни! Він може бути просто за рогом».
  «На це немає шансів. Блін, він, мабуть, зараз далеко. Крім того, у мене болять ноги».
  «Їм буде ще більше боляче, якщо Вейстранд дізнається, що ви обманюєте цю роботу».
  — Ой, молодий пройдисвіт!
  « Ти впораєшся з ним? Ви можете спробувати, але вам, ймовірно, слід дотримуватися своєї шкіри. Крім того, Маттерсон також хоче отримати цього хлопця, тож припиніть цю фігню і продовжимо».
  Вони зникли з очей, а я залишився на місці. Здалеку я почув крик, але в іншому все було тихо. Я чекав цілу чверть години, перш ніж дозволив скинути себе з дерева, і, хоча було прохолодно, я залишив свою сорочку там.
  Я не повернувся тим самим маршрутом, а вибрав курс, який приведе мене прямо до каюти Мака. Якби я зміг повернутися, і якби Мак все ще тримав Говарда під контролем, останній був би цінним заручником, так, свого роду паспортом, щоб дістатися до безпечного місця. Я обережно просувався вперед, оглядаючи кожну галявину, перш ніж наважитися крізь неї. Я дійшов до узлісся, перш ніж зіткнувся з моїми переслідувачами.
  У будь-якій грі в шахи завжди знайдеться такий хлопець – людина, яка залишається поруч, коли є робота. Він сидів спиною до дерева і скручував собі цигарку. Мабуть, у нього були проблеми з ногами, бо він розшнурував чоботи, та й, мабуть, зняв їх.
  Мені було до біса шкода, що він сидів прямо там, тому що він мав повний огляд кущів, через які мені довелося пройти, щоб дістатися до каюти Мака. Так, якби Вейстранд мудро поставив його туди, він не міг би вибрати кращу позицію.
  Я мовчки відступив і озирнувся в пошуках зброї. Цей напад мав бути швидким і раптовим; Я й гадки не мав, скільки його товаришів навколо, і одне виття змусило б мене знову втекти. я знайшов товсту гілку і зрізав гілочки моїм ножем. Коли я повернувся, він запалив цигарку і насолоджувався димом у повній мірі.
  Я підійшов до дерева по великій дузі і, дійшовши до нього, швидко підняв палицю. Він навіть не усвідомлював, що відбувається. Палиця влучила йому в скроню, і він навіть не ахнув, перекинувся на бік, сигарета випала з його безсилих пальців. Я кинув палицю й ступив перед ним, машинально наступивши на тліючу сигарету, від якої відразу загрозливо затріщали ялинові голки. Я схопив його за руки і швидко потягнув на дерева.
  На мить я подумав, що він мертвий, і запанікував, але потім він прохрипів, і його повіки злегка здригнулися, перш ніж знову впасти до непритомності. Я не сумнівався в тому, щоб вдарити людину ззаду, але я не хотів убивати — не тому, що мені бракувало бажання в цій безвихідній ситуації, а просто тому, що за це мене могли повісити. Закон досить суворий, коли йдеться про такі види смертей, і я хотів мати Гіббонса на своєму боці.
  На ньому була темно-сіра сорочка, яка була саме тим, що мені було потрібно, тож я зняв її з нього й почав оглядати його кишені. Було небагато — гаманець із трьома доларовими банкнотами й кількома особистими паперами, кілька монет, коробка сірників, пачка тютюну й кишеньковий ніж. Я взяв сірники та ніж, решту залишив у нього, а потім одягнув сорочку, яка завдяки своєму нейтральному кольору була чудовим камуфляжем.
  Я поставив його в таке місце, де на нього не надто легко впасти, а потім сміливо покинув ліс. Я пробрався через хащі в напрямку каюти Мака, яка, за моїми підрахунками, була не далі, ніж миля. Я досяг середини, коли хтось мене гукнув. На щастя, чоловік був так далеко від мене, що не міг розгледіти мого обличчя в напівтемряві. »Привіт вам! Що сталося?"
  Я закрив рота руками. — Він утік від нас.
  «Ідіть усі до каюти Макдугалла», — крикнув чоловік. — Маттерсон хоче з нами поговорити.
  
  Я відчув раптовий удар у серці. Що сталося з Маком? Тоді я помахав і крикнув: «Я зараз повернуся».
  Він продовжував до мене, і коли він проходив, я обов’язково відвернувся. Як тільки чоловік зник з поля зору, я почав тікати, а трохи згодом побачив попереду вогні. Я зупинився і подумав, що робити далі. Мені потрібно було з’ясувати, що трапилося з Маком, тож я продовжив у великій дузі навколо кабіни, щоб підійти з іншого та несподіваного боку. Підійшовши зовсім близько, я почув групу чоловіків, які розмовляли між собою.
  Хтось приніс лампу тиску в каюту й поставив її на передньому ґанку, і з того місця, де я лежав біля струмка, я міг побачити, що перед каютою було близько двадцяти чоловіків. Це означало б, що Говард зібрав принаймні тридцять чоловік — цілу невелику армію, — бо півдюжини тих, хто переслідував мене, мабуть, ще не повернулися з лісу.
  Я довго лежав – може, годину – намагаючись зрозуміти, що відбувається. Я нічого не бачив ні про Мака, ні про Клер і Гіббонса. Але я побачив, як з’явився Вейстранд. Він здавався дуже виснаженим, але я не відчував до нього жалю. Він поставив запитання чоловікові, який жестом показав на кабіну, і я побачив, як він увійшов. Невдовзі я отримав пояснення цієї масової торгівлі, тому що одразу після цього я побачив, як знову з’явився Вейстранд, а за ним Говард.
  Говард піднявся на ґанку й підняв руки вгору, і всі замовкли, крім жаб, які квакали навколо мене. — Гаразд, — сказав Говард гучним голосом. «Ви знаєте, чому ви тут. Ви повинні шукати чоловіка - чоловіка на ім'я Бойд. Більшість із вас бачили його у форті Фаррелл або поблизу нього, тож ви знаєте, як він виглядає. І ти розумієш, чому він нам потрібен, чи не так?
  З боку чоловіків почулося гучне бурчання. Говард продовжив: «Але я хочу повторити це заради тих, хто прийшов пізніше. Цей чоловік, Бойд, побив мого батька до землі — він побив чоловіка, удвічі старшого за нього — старого. Моєму батькові сімдесят шість. Як ви думаєте, скільки років Бойду?»
  
  У мене кров холонула, коли я почув реакцію чоловіків перед під’їздом. «Тепер ти знаєш, чому я хочу його», — крикнув Говард. Він кинувся рукою. — Ви всі отримуєте повну зарплату, доки його не знайдуть, а тому, хто першим його помітить, я дам сто доларів.
  Із зграї пролунав крик, і Говард різко замахав руками, щоб відновити самовладання. «І не тільки це», — скрикнув він. — Я дам тисячу доларів кожному з тих, хто його спіймає.
  Чоловіки схвильовано кричали, і Говард трохи дозволив їм кричати.
  У світлі лампи тиску я бачив спотворену посмішку на його обличчі. Тоді він знову підняв руки вгору, щоб замовкнути. «Ну, спочатку він утік від нас. Але він десь у лісі. У нього немає провіанту, і я переконана, що він боїться собак. Але будьте обережні - він озброєний. Я прийшов у хатину, щоб побити його дощенту за те, що він зробив з моїм батьком, але він затримав мене з гвинтівкою. Тож стережіться».
  Вейстранд щось йому прошепотів, і Говард сказав: «Хлопці, я можу помилятися. Вейстранд каже, що в нього не було рушниці, коли він тікав у ліс, тож це полегшує вашу роботу. А зараз я хочу розділити вас на команди, щоб ви могли вирушити в дорогу. Коли ти спіймаєш його, тримайся за нього та напиши мені. Наголошую — не намагайтеся повернути його до форту Фаррелл. Він підступний хлопець, і я не хочу, щоб він отримав шанс втекти. Просто подбай про нього, поки я туди не приїду. Зв’яжіть його, а якщо не маєте чим зв’язати, зламайте йому одну кляту ногу. Я не буду вибачатися, якщо ви трохи погано з ним поводитеся».
  Вибухнув моторошний грубий сміх. Говард продовжував: «Гаразд. Я хочу, щоб Вейстранд, Новак, Сімпсон і Хендерсон очолили команди. Ці четверо увійдуть до каюти, і я поясню їм свій план».
  Він повернувся в каюту, а за ним Вейстранд та інші троє. Я лежав там кілька хвилин, шкодуючи, що я знаю, що говорять у салоні. Потім я відступив, повільно й обережно, поки мене знову не сховала темрява.
  
  Якщо я коли-небудь бачив, щоб хтось влаштував лінч, то це був Говард. Негідник змусив цю групу людей спраглити моєї крові, і я не зможу почуватися в безпеці поблизу форту Фаррелл — не з ціною в тисячу доларів на мою голову. Ці лісоруби були сильними хлопцями, і він наповнив їх такою клятою брехнею, що було б марно намагатися щось їм пояснити.
  Я раптом щось подумав і підкрався до того місця, де ночував раніше. Я був дуже вдячний за те, що спав надворі й полінувався принести своє спорядження назад у кабіну. Мій рюкзак усе ще лежав там, де я його залишив, і я швидко зібрав із нього кілька речей, які вийняв. Тепер у мене принаймні було спорядження, необхідне для тривалого перебування в лісі, — усе, крім провіанту та зброї.
  Із салону знову почувся шум і звук запуску кількох машин. Хтось мчав крізь хащі, і я відступив далі від кабіни, не знаючи, що робити далі. За все своє життя я ніколи не був у такій складній ситуації, за винятком того моменту, коли я прокинувся в лікарні і виявив, що абсолютно нічого не пам'ятаю. Я затягнув лямки свого рюкзака, похмуро думаючи, що якщо людина могла пережити такий досвід, вона могла б пережити й це.
  Використовуй свій мозок , сказав я собі. Подумайте про безпечне місце .
  Єдиним безпечним місцем, куди я міг потрапити, була тюремна камера, де я, звичайно, мав бути лише почесним гостем. Сержант канадської кінної поліції не дозволив би — або не повинен — дозволити нікому топтати себе, і я подумав, що буду в такій безпеці в одній із камер Гіббонса, як і будь-де доти, доки не мине ця буря, і я зможу знайти розумну людину, яка могла б пояснити належний контекст речей. Тож я попрямував до міста, тримаючись далеко від шосе. Я хотів підійти до відділку міліції найменш людним шляхом.
  Я повинен був знати, що Говард очікував цей варіант. Останнє, чого він хотів, щоб поліція втрутилася, тому що, можливо, гра закінчиться, якби я здобув Гіббонса. Говард ніколи не зміг би приховати той факт, що я не стикався з Буллом Маттерсоном, і він не міг дозволити собі такого викриття. Тож, хоча він думав, що я десь у великому лісі, він зробив усе, залишивши пару чоловіків на варті біля поліцейської дільниці, на випадок, якщо я спробую зв’язатися з Гібонсом.
  Звісно, я тоді не думав про такий ризик, але я був дуже обережним, пробираючись тихими вулицями форту Фаррелл. Це було видовжене місто, де будівлі були зосереджені вздовж головної вулиці, і я обрав маршрут, який проходив повз якомога менше будинків. Був місячний світ — прикра обставина — і я намагався триматися в тіні. Я нікого не зустрів на дорозі і почав вірити, що вийду. І я щиро сподівався, що Гібонс у відділку поліції.
  Мені було менше ста метрів, коли мене зупинили. Здається, я став менш спостережливим, тому що зайшов так далеко. Перше, що я зафіксував, це спалах світла, коли хтось направив на мене потужний ліхтарик. І тут я почув крик: «Це він!»
  Я відскочив убік, але при цьому відчув, як щось зі страхітливою силою вдарило мій рюкзак. Удар вибив мене з рівноваги, і я впав на землю. Відблиск змінився, і коли я знову опинився, отримав черевиком під ребра. Як божевільний, я покотився далі, усвідомлюючи, що якщо не встану на ноги, мене можуть забити до смерті. Черевики, якими користуються лісоруби, важкі та з шипами, і влучний удар ногою може розтрощити грудну клітку людини та штовхнути ребра в легені.
  Тож я котився все швидше й швидше, хоч рюкзак мене стримував. Мені довелося втекти від клятого блиску. Хрипкий голос крикнув: «На нього, Джек!», і черевик вдарив мене по задній частині правого стегна. Я спирався руками на землю і дико брикався ногами, і мені вдалося підігнути ноги хлопця, який приземлився на мене.
  
  Мабуть, його голова вдарилася об землю, бо він був зовсім обм’як. Я відштовхнув його вбік і, хитаючись, звівся на ноги, але зустрів бичачий напад іншого хлопця. Чоловік із ліхтарем стояв від мене на безпечній відстані, не даючи мені жодного шансу втекти в темряві; але принаймні світло дозволило мені побачити мого нападника.
  Я не думав про чесну гру – це цивілізована ідея, а цивілізація закінчується, коли ти один проти тридцяти. Крім того, я навчився битися в Північно-Західній Території, а правила маркіза Квінсберрі не діють на північ від 60-ї паралелі. Я спрямував край свого черевика на колінну чашечку чоловіка і дозволив йому шкрябати його гомілку, нарешті вбиваючи каблук у підніжжя. Тоді я вдарив його лівим кулаком у живіт, правою рукою підняв йому підборіддя, відкинув його голову назад і кінчиками пальців поцілив йому в очі.
  Він зробив кілька хороших поштовхів, поки я робив цей маневр, але після цього у нього почалися власні проблеми. Він завив від болю, коли я зішкрябав шкіру з його гомілки, і він підніс обидві руки до очей, щоб захистити їх. Я знову вдарив його кулаком у живіт, і він голосно зітхнув, коли в нього перестало дихати, і він почав падати. Я великий хлопець і досить сильний, тому я просто підняв його і кинув у друга з ліхтариком.
  Кидок був вдалим і світло згасло. Я почув, як розбилося скло, коли ліхтар вдарився об землю. Я не залишався, щоб почути більше шуму, оскільки мав передчуття, що навколо може бути більше друзів Говарда. Я просто поставив ноги на шию і зник за місто.
   II
  До півночі я знову повернувся в ліс, але був досить виснажений. Мене вигнали з міста, і мене збиралися схопити. І коли я в черговий раз спробував увійти у форт Фаррелл, я мало не наштовхнувся на натовп Люди Маттерсона, яких, мабуть, відкликали з лісу. Тож я відмовився від цього плану й побіг на захід, у тому напрямку, куди, на мою думку, найменше чекали, щоб я тікав — у пустелю.
  Я не очікував, що щось виграю, продовжуючи рух на захід, але це дало мені передих і час, щоб розробити план дій. Місяць був високо в небі, і я знайшов гарну схованку між скелями, де зміг нарешті звільнитися від рюкзака. Я втомився. Я біг більш-менш безперервно протягом десяти годин, і від цього може перехопити подих навіть у найкращих. Я теж був голодний, але я нічого не міг з цим зробити, окрім як затягнути пояс.
  Я припускав, що почуваюся в безпеці перші кілька годин. Маттерсон не міг організувати ефективний пошук, доки було темно, навіть якщо він не знав, де я, і єдина небезпека — хтось випадково натрапив на мене. Мені потрібен був відпочинок і сон, і я мав це мати, тому що наступний день мав бути ще більш жвавим.
  Я зняв чоботи і змінив шкарпетки. Мої ноги мали бути моїм найбільшим активом у майбутньому, і я хотів зробити все можливе, щоб підтримувати їх у хорошій формі. Тоді я зробив маленький ковток із польової пляшки, що висіла в мене на рюкзаку. Мені не бракувало води, оскільки я наповнив польову пляшку біля струмка, який перетнув; але найкраще було зберегти його, оскільки я не дуже добре знав цю місцевість, і, можливо, струмка не буде наступного разу, коли мені доведеться наповнювати польову пляшку.
  Я сидів і насолоджувався можливістю згинати пальці на ногах, весь час думаючи про події дня. Це був перший раз, коли я міг думати про дві послідовні думки. Досі я зосереджувався виключно на втечі від переслідувачів.
  Спочатку я подумав про Клер і подумав, що з нею могло статися. Вона пішла досить рано, щоб поговорити з Гіббонсом, і мала повернутися до каюти Мака задовго до заходу сонця — з Гіббонсом чи без нього. Але я нічого про неї не бачив під час промови самосуду Говарда Маттерсона. Це відкривало дві можливості: або те, що вона була в кабіні, що означало, що її утримували під примусом; або ж її не було в каюті, і в цьому випадку я взагалі нічого не міг би знати про її місцезнаходження.
  Потім був Мак. Якось Меттерсону вдалося уникнути рушниці Мака, а це означало, що з Маком мало статися щось несподіване. Було розумно припустити, що він вибув із гри — і Клер разом з ним — і це означало, що я єдиний із нас, хто ще міг щось зробити. Але досі я брав участь лише в олімпійських марафонських бігунах.
  Я думав про промову Говарда та інструкції, які він дав, і намагався зрозуміти, що він мав на увазі. Якщо мене спіймають, мене просто триматимуть, поки не викличуть Говарда. Єдиний сенс, який я бачив у такому наказі, — це те, що він мене вб’є. Це була страшна думка.
  Але він не зміг би мене вбити відкрито; Я сумнівався, що його люди дозволять це. Але якби мене вбили «випадково» чи Говард сказав, що вбив мене під час самозахисту. Способів влаштувати таке вбивство було багато. Або я міг «втекти» і зникнути безслідно. У глухих лісах є багато місць, де труп можна не побачити ціле століття.
  Усе це змусило мене побачити Говарда Маттерсона в новому світлі. Чому він хоче моєї смерті? Відповідь: тому що до автокатастрофи мав відношення саме він , а не старий Бик. І яке відношення він міг мати до ДТП? Відповідь: напевно, він це особисто організував – напевно, він був холоднокровним вбивцею.
  Я перевірив, де був Булл, коли сталася аварія; але мені ніколи не спало на думку запитати про Говарда. Не можна сподіватися, що двадцятиоднорічний молодий чоловік може бути вбивцею, коли є хтось інший з усіма належними мотивами та передумовами. У той момент це вийшло з моєї думки. Але де був Говард, коли сталася аварія? Відповідь: я не знав, але міг приблизно зрозуміти.
  
  Тож він не міг відвезти мене назад у форт Фаррелл, якщо мене схопили. Він мав позбутися мене, і єдиний спосіб зробити це — вчинити ще одне вбивство.
  Я злегка здригнувся. Я прожив досить важке життя, але ніколи не стикався зі смертю віч-на-віч. Це був абсолютно новий досвід, і мене це абсолютно не хвилювало. Звісно, я ще мав можливість повністю зникнути. Я міг би продовжити далі на захід, а потім на південь до узбережжя, можливо, до Стюарта чи Принца Руперта. Мені взагалі не довелося повертатися до форту Фаррелл. Але я знав, що не збираюся вибирати це рішення лише через Mac і Clare – особливо Clare.
  Я дістав із рюкзака ковдру й закутався в неї. Я був смертельно втомлений і не міг приймати важливі рішення. Буде досить рано міркувати про мій наступний крок, коли розсвітиться. Я заснув зі словами Мака, які звучали у моєму внутрішньому вусі: « Продовжуйте боротися» . Вдарте їх ще раз, поки вони не врівноважені .
  Це була хороша порада незалежно від того, вийшли вони з рівноваги чи ні. Я встиг дати собі дві обіцянки перед тим, як повністю заснути. Перше полягало в тому, що я хотів воювати в районі, який я вибрав, районі, який я добре знав. І єдиною територією, яку я добре знав, була долина Кіноксі, де я міг би сховатися від будь-кого.
  Друга обіцянка полягала в тому, що я зроблю полювання на Боба Бойда вкрай збитковим підприємством. Мені довелося показати з усією бажаною ясністю, що не варте тисячі доларів, щоб зробити моє життя гарячим, і єдиний спосіб, яким я міг зрозуміти це цим лісорубам, — застосувати насильство. Троє з них, можливо, вже дійшли такого висновку: в одного розбита колінна чашечка, у іншого розтрощена щелепа, у третього здерта шкіра з гомілки. І я б не ухилявся від застосування навіть більш жорстких заходів, якщо це необхідно.
  Я хотів зустрітися з Говардом особисто, але спершу мені довелося налякати до життя крутих хлопців, за якими він ховався. Однак налякати дроворуба до біса важко; це небезпечна робота, з якою він має справу щодня, і лише з цієї причини він не повинен боятися самого себе. Але я повинен був налякати своїх переслідувачів, я повинен був позбутися їх раз і назавжди, а тому мені довелося вдатися до найстрашніших методів, щоб вони добре подумали, перш ніж намагатися заробити тисячу доларів. 
  
  OceanofPDF.com
   10-й розділ
  До сходу сонця я прямував на північ. Я підрахував, що мені було бл. у двадцяти милях на захід від форту Фаррелл, таким чином рухаючись паралельно дорозі, яка була прокладена до долини Кіноксі, але водночас досить далеко від неї, щоб опинитися за межами сітки, яку могли закласти люди Маттерсона. Голод почав мене турбувати, але не настільки, щоб фізично. Я міг би продовжувати, можливо, ще півтора дня, перш ніж голод стане справжньою проблемою, але, можливо, мені доведеться терпіти його ще стільки.
  Я йшов годину за годиною, зберігаючи стабільний темп і рухаючись швидше, ніж зазвичай у русі. Мені здається, я долав чотири кілометри на годину, що зовсім непогано в такій місцевості. Періодично я оглядався на краєвид, не стільки щоб побачити, чи мене переслідують, скільки переконатися, що я на правильному курсі. Повернутися на той чи інший бік дуже легко, і більшість людей роблять це абсолютно несвідомо. Ось чому люди губляться в поганих погодних умовах, таких як туман або сильний снігопад, і продовжують ходити колами. Мені казали, що це пов’язано з тим, що ноги людини ніколи не бувають однакової довжини, і тому ви незмінно відхилятиметеся від правильного курсу, якщо не будете знати про зв’язок. Одного разу я перевірив свою ходу і виявив, що повертаюся на чотири градуси вправо. Відтоді я завжди намагався компенсувати це.
  Але завжди розумно ще раз перевірити, і, крім того, мені подобається знати, як виглядає пейзаж позаду мене; це може стати життєво необхідним, якщо мені доведеться поспішно розвернутися. Я все ще ризикував зустріти когось, і я територія із середньою густотою населення одна особа на кожну Сім чи вісім квадратних кілометрів було б просто дивовижним збігом обставин, якби я зустрів когось випадково, і якби я зустрів когось, я міг би спокійно поставитися до цієї людини з великою часткою скепсису - принаймні в моїй поточній ситуації.
  Я знайшов чимало їстівних грибів, загалом, можливо, кілька фунтів. Я знав гриби і знав, що їх можна їсти без ризику, але я ніколи не їв їх сирими і не хотів пробувати. Я не хотів, щоб мене виводили зі строю через сильний біль у шлунку, тому я просто поклав їх у кишеню, хоча мій шлунок бурчав від голоду.
  Я відпочивав кожну годину, але лише п’ять хвилин за раз, оскільки більш тривалі перерви закріпили б м’язи ніг. Опівдні я задовольнився тим, що змінив шкарпетки, виправ брудні в струмку та прикріпив їх до рюкзака, щоб вони висохли під час прогулянки. Тоді я наповнив свою польову пляшку й продовжив рух на північ.
  За кілька годин до заходу сонця я почав шукати місце для табору — відповідно важкодоступне місце — і знайшов невеликий хребет, звідки було добре видно долини з обох боків. Я зняв рюкзак, наступні півгодини просто стежив, щоб нікого не було. Тоді я відкрив рюкзак і знайшов на дні своє спеціальне спорядження.
  У Північно-Західній Території я був у пустелі місяцями, а оскільки боєприпаси до гвинтівки важко тягати з собою, я знайшов інший спосіб добувати свіже м’ясо. Частина обладнання, яке я мав у старій шоколадній банці, була результатом багаторічного досвіду, і я завжди тримала його на дні мого рюкзака, готового до використання.
  Зайці, як правило, виходять і граються перед заходом сонця, тому я вибрав із банки три дротяні пастки, обережно уникаючи рибальських гачків. Одного разу, на початку сезону, я встромив палець на гачок і не звернув уваги на жало. Палець запалився, і до середини сезону довелося піти на торгову станцію; палець тоді був розміром з маленький банан. Ця крапочка з рибальський гачок коштував мені понад тисячу доларів і майже позбавив мене моєї правої руки, тож відтоді я завжди був дуже обережний з рибальськими гачками. 
  Я бачив багато заячих слідів, тож розставив три пастки, після чого назбирав великих модринових гілок для багаття; але я ще не поставив до нього сірник. Мені довелося чекати до заходу сонця, коли ви не зможете побачити дим. Тоді я знайшов маленьку берізку і мисливським ножем зрізав кільце кори. Я поставив циліндр з кори на вогонь і поклав під нього кілька дрібних камінців, щоб отримати протяг на дні.
  Через півгодини після заходу сонця я запалив вогонь і відійшов на сто ярдів, щоб перевірити, чи бачу я вогонь. Я міг, але тільки тому, що знав, що воно там; ніхто б нічого не помітив. Задоволений, я повернувся до вогню, налив води в металевий кухоль і поставив гриби на вогонь. Поки вони готували, я вийшов перевірити, чи пощастило мені з пастками. Дві з них були порожні, а в третій я зловив недорослого зайця. М’яса на ньому було не більше кількох ковтків, але разом із грибами воно становило поважну вечерю.
  Коли я поїв, я обійшов табір і повернувся назад, ризикуючи закурити. Я підрахував, що пройшов якихось сорок кілометрів на північ. Якби я тоді дотримувався північно-західного курсу, я мав би бути в долині Кіноксі після того, як подолаю ще двадцять чи близько того кілометрів. За моїм розрахунком, я був би недалеко від лісового табору, який був кілометрів шість-сім від дамби. Наближення до лісозаготівельного табору могло бути небезпечним, але я мусив затриматися. Я нічого не досяг, безцільно бігаючи по лісі; Мені довелося зв’язатися з людьми Маттерсона і завдати їм певних труднощів.
  Трохи пізніше я переконався, що вогонь повністю згас, і пішов спати.
  
   II
  О другій годині дня наступного дня я дивився з хребта на долину Кіноксі. Нове озеро Маттерсон значно зросло в розмірах з тих пір, як я бачив його востаннє, і тепер охоплювало приблизно третину розрахункової площі. Я був майже на одному рівні з найпівнічнішим краєм озера. Однак дерева були зрубані значно далі в долині, можливо, аж до району Трінавант. Таким чином Маттерсон майже закінчив рубати свою частину долини.
  У міру вирубки лісозаготівельний табір перемістили далі вгору по долині, і я не міг його бачити з місця, тому я зник назад за хребтом і продовжив рух на північ, зберігаючи постійне прикриття за хребтом. Можливо, я був на небезпечному місці, але я так не думав. Уся моя діяльність досі була зосереджена на форті Фаррел або на дамбі, яка лежала значно південніше.
  Я ставив себе на місце Говарда Маттерсона і намагався слідувати його думці. Бойд створював неприємності у форті Фаррелл, тож будьте обережні – ми щойно спіймали його в місті, і він може спробувати повернутися. Бойда цікавила дамба, яку він там пробурив, тож стережіться — він може з’явитися знову. Але Бойд ніколи не виявляв особливого інтересу до самої долини Кіноксі, тож навіщо йому туди їхати?
  Але я знав, що я хотів там робити – я хотів зробити це пеклом для будь-кого! Це була місцевість, яку я ретельно досліджував і знав кожен струмок, кожне підвищення на місцевості, кожен яр. Я тримався б густого лісу в північній частині долини, заманив туди поплічників Маттерсона, а потім провчив би їх урок, щоб вони втратили будь-яке бажання переслідувати мене далі. Мені довелося розірвати коло навколо Маттерсона.
  І я подумав, що найкращим місцем для початку буде лісозаготівля Маттерсона.
  Я йшов на північ кілометрів сім-вісім і нарешті побачив табір. Воно було розташоване на рівнинній ділянці на дні долини і було розміщене посеред спустошеного лісу. Мене не хвилювала відкрита місцевість навколо, але з цим нічого не поробиш. Однак мені довелося дочекатися темряви, перш ніж наважитися спуститися туди, і я використав цей проміжний час, щоб обдумати проблему.
  Там, здавалося, нічого не відбувалося, і я не чув жодних звуків із густого лісу далі в долині, де лісоруби, мабуть, були зайняті рубкою. Здавалося, Говард забрав більшість своїх людей з роботи, щоб шукати мене, і я сподівався, що вони все ще діють навколо форту Фаррелл. З барака піднімався дим; це мала бути кухонна халупа, і мій живіт забурчав від думки про їжу. Це була ще одна вагома причина спуститися в табір. 
  Протягом наступних трьох годин я постійно стежив за табором, але побачив лише шість чоловік. Я не міг чітко їх розгледіти з такої відстані, але припустив, що це старші люди, які допомагали в таборі, тому що вони були надто старі, щоб працювати на вирубці — і переслідувати Боба Бойда. Я не міг повірити, що там зіткнуся з багатьма труднощами.
  Я потер підборіддя, думаючи про наслідки тактики Говарда. Він пообіцяв своїм людям повну зарплату, поки вони шукатимуть мене, і пошуки коштуватимуть йому дуже багато часу та грошей. Якби він не повернув їх до роботи за короткий час, він міг би не зрубати дерева; якщо він тоді не відкрив шлюзи дамби, щоб вода в озері не піднялася далі. Але все одно він втратить багато грошей; лісопилка трималася за рахунок пиломатеріалів, які йшли в долину, і якщо він швидко не повернув своїх людей до рубки, йому доведеться тимчасово закрити лісопилку.
  Здавалося, що Говард хотів заволодіти мною для будь-яких намірів і цілей, що було ще одним фрагментом зібраного мною зразка свідчень. Це не були свідчення в юридичному сенсі, але вони були достатньо сильні для мене..
  З настанням сутінків я почав готуватися. Я вийняв ковдри з рюкзака і зав'язав їх зовні, а коли зовсім стемніло, почав спускатися до долини. Я знав досить легкий маршрут, і незабаром я дійшов до краю табору. У двох збірних бараках було світло, але в іншому не було жодних ознак життя, окрім астматичного звуку погано зіграної гармошки. Я прокрався через табір і дійшов до кухонного бараку. Я не розумів, чому б мені не забезпечити за рахунок Говарда.
  У кухонному бараку було світло, двері були прочинені. Я зазирнув у вікно й побачив, що барак порожній, тому я прослизнув у двері й зачинив їх за собою. На плиті кипіла велика каструля з їжею, і запах гашишу мало не зводив мене з розуму, але я не мав часу насолоджуватися такою розкішшю. Мене зацікавила саме провізійна кімната.
  Провізійна кімната була в іншому кінці барака; він був зовсім маленький, але там було багато полиць, усі вони були заставлені консервними банками. Я відразу взявся запихати банки в рюкзак, обережно, щоб не вдарити їх одна об одну. Зверху на формочки кладу по мішечку борошна. Я збирався знову виходити, коли хтось увійшов до казарми, і я швидко зачинив двері.
  У коморі були лише одні двері, і вони вели до кухонної халупи — зрозумілий запобіжний захід проти злодійких лісорубів зі здоровим апетитом. З тієї ж причини не було вікна, тож мені доводилося або залишатися в провіантовій кімнаті, поки несподіваний гість покине казарму, або змушений був застосувати насильство, щоб вибратися.
  Я злегка відчинила двері й побачила чоловіка, який стояв біля плити й помішував каструлю дерев’яною ложкою. Він спробував страви, поставив ополоник назад у каструлю і пішов до столу взяти мішок солі. Я побачив, що це був літній чоловік, який накульгував на одну ногу, і знав, що про насильство не може бути й мови. Цей чоловік ніколи не кривдив мене і не переслідував мене, і я не міг змусити себе дозволити гріхам Говарда перейти на нього.
  Він пробув у казармі, здавалося, цілу вічність — а насправді було не більше двадцяти хвилин — і я думав, що він ніколи не вийде. Він виснажливо возився, мив a зняв кілька тарілок, віджав кухонну ганчірку й повісив її сушитися біля плити, а потім підійшов до комори, наче щось принести. Однак він зупинився саме тоді, коли я подумав, що мені все одно доведеться повалити його на підлогу. Він знову повернувся до каструлі, ще раз скуштував гашишу, знизав плечима й вийшов із бараку.
  Я підкрався до дверей, переконався, що дорога вільна, а потім зі своєю здобиччю вийшов із бараку. Тим часом у мене виникла ідея. Я прийшов сюди, щоб вчинити пекельний хаос, і я б дотримувався цієї мети. У таборі було електричне освітлення, і я почув глибокий стукіт дизельного генератора на околиці табору. Знайти його було неважко, оскільки потрібно було лише слідкувати за звуком, але я повинен був завжди ходити в тіні казарми.
  Генератор містився в спеціальному бараку. Щоб бути в безпеці, я зробив коло навколо нього перед тим, як почати дію. Наступний барак використовувався просто як майстерня, а між двома бараками була цистерна на чотири тисячі літрів для солярки. Я глянув на покажчик масла і побачив, що бак наполовину заповнений. Швидко знайшов у казармі майстерні сокиру, повернувся до танка і завдав потужного удару по тонкому металевому борту.
  Це створило неабиякий шум, і я був радий почути, як масло бризкає з нерівного отвору. Я встиг ще кілька разів замахнути сокирою по танку, поки не пролунав гучний крик, але тоді я вже відчував під ногами масло. Я швидко відступив і підпалив паперовий факел, який зробив. Тоді я кинув палаючий факел у танк і побіг до темних дерев.
  Спочатку я подумав, що смолоскип згас, але раптом я побачив яскравий спалах світла, а потім полум’я, яке вистрибнуло в повітря позаду мене. Я бачив обрис людини, що біжить туди-сюди перед вогнем, але потім знову перевів погляд на ліс і побіг так швидко, як міг, хоча був упевнений, що за мною ніхто не піде.
   III
  Удосвіта я зручно вмостився на дереві в густому лісі в північній частині долини. Я ситно, хоч і холодно, поїв консервованого м’яса та квасолі, і я проспав кілька годин. Їжа додала мені нових сил, і я відчував себе здатним подолати все, що міг кинути в мене Маттерсон. Я готувався до подій дня і думав, що він робитиме.
  Я дізнався про це ще до того, як встиг залишити своє дерево. Я почув характерний звук повільного вертольота, який незабаром промайнув над верхівками дерев. Сильний низхідний потік відчув моє обличчя холодом, і чимало ялинових голок впало на землю. Гелікоптер продовжив рух на північ, але я залишився на місці, і точно – через кілька хвилин він повернувся, але трохи далі на захід.
  Я зіскочив з дерева і одягнув рюкзак. Говард здогадався про те, що я хотів, щоб він здогадався, і розвідувальний гелікоптер був його першим кроком. Він ще не міг надіслати ударні загони в долину, але незабаром вони прибудуть, а я тим часом розмірковував, що робити.
  Я чув, як гелікоптер гуде в долині, і, думаючи, що незабаром він повернеться ще раз, я знайшов гарну точку огляду. Я не помилився, бо невдовзі після цього він поплив назад, цього разу посередині долини. Я підвів очі й побачив, що в ньому було лише двоє чоловіків — пілот і пасажир. Я не очікував, що вони приземляться, навіть якщо побачать мене, тому що пілот повинен був залишитися зі своїм літаком, а його пасажиру, напевно, не сподобається бути в рядку зі мною наодинці. Це дало мені певну свободу дій.
  Це був досить простий план, який я розробив, і він базувався переважно на психологічному елементі, сподіваючись, що моя оцінка людей Говарда була правильною. План ґрунтувався на невеликому технічному ноу-хау, і тепер у мене буде така можливість щоб з’ясувати, чи пастки, які я навчився вигадувати на півночі, діють так само добре на людей, як і на тварин.
  Я пройшов сімсот чи вісімсот метрів лісом до стежки, яку знав здавна, і почав будувати підводний камінь. Пастка може бути відмінною, коли ви хочете зловити зайця, але для оленя - або людини - вам потрібно щось більше. Була ще одна річ, яку я мав взяти до уваги. Олень не розуміє геометрії чи механіки і не зможе зрозуміти, як працює пастка, навіть якщо ви потрудитеся пояснити йому це. Треба лише не залишати людського запаху, і олень увійде прямо в пастку. Але людина, як правило, бачить пастку з першого погляду, і тому вона мала бути надзвичайно розумною.
  Там була стежка, де з одного боку був насип заввишки півтора метра, а з іншого – перепад у кілька метрів. Будь-хто, хто йшов цією стежкою, мав пройти цю точку, тож я підняв велику брилу скелі на насип і поклав під неї маленький камінь, щоб він рівноважно врівноважувався на краю. Тоді я знайшов пастку та волосінь у рюкзаку, поставив пастку на доріжці та з’єднав її волосінню з невеликим каменем, на якому тримався кам’яний блок.
  Мені знадобилося майже півгодини, щоб встановити пастку, і періодично я чув, як гелікоптер патрулює інший кінець долини. Я замаскував пастку і переконався, що пастка не виглядає надто підозріло. Потім я продовжив приблизно чотириста метрів угору стежкою до місця, де вона вела через болотисту місцевість. Я навмисне потягся крізь багнюку на іншу сторону, залишивши багато слідів – зламаних гілок, слідів і грудок багнюки на сухій землі. Я продовжив стежкою трохи далі, а потім зробив велику дугу назад до своєї пастки.
  Це була перша половина плану. Друга половина складалася з продовження назад стежкою до галявини, де був струмок. Я поклав рюкзак біля стежки й розрахував, коли гелікоптер прилетить над галявиною. Тоді я спустився до струмка, щоб наповнити свою польову пляшку.
  Я правильно здогадався, і це сталося так раптово, що я був абсолютно застигнутий зненацька. Високі ялини заглушили шум вертольота знаходився майже прямо над галявиною. Я підвів очі й побачив біле обличчя, яке дивилося на мене. Тоді я бігла в укриття, як біс на п’ятах. Гелікоптер зробив один круг і знову пролетів над галявиною, потім розгорнувся по більшому колу і швидко полетів долиною вниз. Маттерсон нарешті знайшов Бойда.
  Я повернувся на галявину, зірвав із сорочки нитку й пристромив її до терну, що стояв біля стежки, що вела до моєї пастки. Я хотів переконатися, що люди Говарда вчинили правильно. Потім я дістав рюкзак і знайшов місце, звідки добре видно пастку. Ось я почекав, і використав час очікування, щоб розрізати палицю своїм мисливським ножем.
  Наскільки я міг зрозуміти, вертоліт повернеться досить швидко. Я не міг повірити, що він пролетів далі за дамбу, це приблизно п’ятнадцять кілометрів, які він міг подолати за вісім хвилин. Їм знадобилося б хвилин п’ятнадцять, щоб скласти план бою, і ще вісім хвилин, щоб повернутися сюди, тож я міг би чекати на гелікоптер за півгодини. Однак він міг перевозити не більше чотирьох людей, крім пілота. Однак він негайно розвернувся й підібрав ще чотирьох, які потім з’явилися приблизно через двадцять хвилин.
  Іншими словами, у мене було двадцять хвилин, щоб нейтралізувати чотирьох чоловіків. Не дуже довго, але достатньо - я сподівався.
  Була майже чверть на третю, коли я почув, як він повернувся й приземлився на галявині. Воно негайно злетіло знову й почало кружляти, і мені було цікаво, як довго воно це робитиме. Якби воно не зникло за кілька хвилин, увесь мій план був би зруйнований. Тому я з великим полегшенням почув, як він знову летить на південь, і стежив за стежкою, що вела до галявини, сподіваючись, що вони спіймають наживку.
  Через мить я почув слабкий крик, який, здавалося, мав переможний звук — наживка була проковтнута сирою. Я подивився крізь кущі, які мене приховували, і побачив чотирьох чоловіків, які швидко йшли стежкою. Вони троє були озброєні — дві рушниці й рушниця, — і мені було байдуже; але з іншого боку Я вирішив, що це нічого не змінить, оскільки мій план базується на елементі несподіванки.
  Вони майже бігли стежкою. Вони були молоді та свіжі, і, як сучасна армія, їх доставили на місце битви з комфортом. У звичайній гонці вони зловили б мене до того, як я досяг кілометра, але це теж не було наміром. Перший раз я біг, тому що мене застали зненацька, але тепер усе змінилося. Ці хлопці самі цього не усвідомлювали, але вони не полювали на мене — вони самі були жертвами.
  Вони бігли по двоє стежкою, але були змушені стати в одну лінію, коли стежка звузилася, де вона проходила вздовж земляного насипу з двометровим перепадом з іншого боку. Я затамував подих, коли вони дійшли до пастки. Перший чоловік уникнув пастки, і я прокляв себе; але інший прямо в нього встав ногою і вирвав камінчик з-під брили скелі, так що він перекинувся на номер три і вдарив його по стегну. Чоловік схопив свого товариша попереду, і вони обидва перекинулися через край разом із валуном, який мав важити сімдесят п’ять кілограмів.
  Була серія клятв і прокльонів, і коли хвилювання вщухло, один із чоловіків сів на землю, недовірливо дивлячись на свою зламану ногу, а інший завив, що його стегно болить, як біс.
  Чоловіків очолював Новак, великий хлопець, з яким я сперечався раніше. — Чого, в біса, не пильнуєш, куди ноги ставиш, майоре незграбний?
  «Він просто впав на мене, Новаке», — жалюгідно сказав чоловік із пораненим стегном. — Я нічого поганого не зробив.
  Я лежав у хмизі менш ніж за десять метрів і сміявся сам собі. Неважко було зрозуміти, що коли камінь штовхає людину з двометрової висоти, вона, швидше за все, також зламає кістку. Тепер у мене було лише три суперники.
  «Я зламав ногу», — поскаржився чоловік на землі.
  Новак поповз і оглянув його, і я затамував подих. Якби був хоч якийсь слід від петлі, одразу б зрозуміли, що це не випадковість. Мені пощастило – чи то волосінь обірвалася, чи то Новак не помітив петлю. Він випростався і вилаявся. «Блін! Не минуло й п’яти хвилин, а вже одного чоловіка вигнали – може, двох. Як твоє стегно, Бенкс?
  «Це боляче як пекло. Можливо, я зламав таз».
  Новак знову боровся, а потім сказав: «Інші скоро прийдуть. Тобі краще залишитися тут зі Смітом — надінь шину на ногу, якщо зможеш. Я продовжу зі Скотті. Бойд віддаляється з кожною хвилиною».
  Він піднявся стежкою вгору і після кількох добре підібраних зауважень про Бенкса та його клишоногу родину сказав: «Ходімо, Скотті». І через мить вони зникли.
  Довелося діяти швидко. Я поглянув на Бенкса. Він нахилився до іншого чоловіка й подивився на зламану ногу, стоячи до мене спиною. Я підскочив, побіг вперед і вдарив його дубиною, перш ніж він встиг обернутися.
  Він упав на іншого чоловіка, який дивився вгору зляканими очима. Перш ніж він встиг закричати, я схопив дробовик і встромив дуло йому в обличчя. «Один звук — і ти отримаєш щось гірше, ніж зламану ногу», — пригрозив я йому.
  Він закрив рота й примружив обидва очі, намагаючись зазирнути у великий круглий отвір. Я грубо сказав: «Поверни голову».
  "Що!"
  «Поверни голову, блін! У мене немає всього дня для себе».
  Неохоче він відвернув обличчя. Я знову схопив палицю, яку кинув у себе, і вдарив його по голові. Я був не проти побити чоловіка зі зламаною ногою, але мусив не дати йому кричати. Можливо, я був надто м’яким, бо вдарив його недостатньо сильно. Він трохи впав і похитав головою, і мені довелося вдарити його трохи сильніше, щоб він повністю знепритомнів.
  Я відтягнув Бенкса від нього, відчуваючи себе трохи туманним. Якби я продовжував бити людей по головах, рано чи пізно я вдарив би одного з тонким мозком і вбив його. Але це був ризик, на який я мусив піти. Мені довелося навчити цих хлопців уроку, і я не міг бути тонким щодо методів, які використовував.
  Я зняв з Бенкса ремінь і швидко прив'язав його ним. Тоді я взяв рушницю й пішов за Новаком і Скотті. Мені здавалося, що минуло не більше чотирьох хвилин, як вони зникли з поля зору. Мені потрібно було спочатку дійти до місця, де стежка проходила болотистою місцевістю, але коли стежка зробила великий поворот, мені залишилося подолати лише половину шляху. Я стрибав, як заєць, між деревами, і, стогнучи, прийшов якраз вчасно, щоб сховатися за високим очеретом біля стежки.
  Я чув, як вони наближалися, але вони вже не рухалися так швидко. Я припускаю, що двоє чоловіків, які переслідують втікача, мають меншу впевненість, ніж четверо, навіть якщо вони озброєні. Принаймні Новак і Скотті не дуже поспішали. Новак йшов попереду і першим помітив мої сліди в багнюці. «Гей, ми пішли правильним шляхом», — крикнув він. — Давай, Скотті.
  Він поспішив повз те місце, де я стояв, і Скотті трохи повільніше пішов за ним. Він не розумів, чому Новак раптом так зайнявся. Він теж цього не зрозумів, тому що в той же момент я вдарив прикладом йому в потилицю, і він упав головою в калюжу.
  Новак почув, як він упав, і крутнувся, але я вже повернув рушницю й націлив на нього ствол. — Кинь цю гвинтівку, Новаке.
  Він завагався, і я поплескав по рушниці. — Я не знаю, що в цьому — постріл звіра чи птаха, — але ти дізнаєшся про це найболючішим чином, якщо негайно не кинеш ту рушницю.
  Він розкрив руки, і рушниця впала в багнюку. Я ступив уперед із очерету. «Добре, йди сюди — але повільно».
  Він ступив на суху доріжку, його черевики видавали якийсь хлюпот. Я запитав: "Де Waystrand?"
  Новак злобно посміхнувся. "Він іде. Це буде недовго».
  «Сподіваюся, що ні», — сказав я, і на обличчі Новака з’явилося здивування. Я кинув голову назустріч непритомний Скотті. «Візьми його, але не наближайся до цієї рушниці, інакше я розіб’ю тобі мізки».
  Я зійшов зі стежки й дивився, як він підняв Скотті через плече. Він був великим чоловіком, майже таким же великим, як я, тож Скотті не був для нього тягарем. — Гаразд, — сказав я. «Назад тією самою дорогою, якою ти прийшов».
  Я взяв іншу рушницю й дозволив йому йти стежкою, безжально переслідуючи його. Поки ми повернулися до інших, він уже задихався, що було саме тим, що я мав на меті. Бенкс прийшов до тями. Він підняв очі, помітив Новака і відкрив рота, щоб щось крикнути. Потім він побачив мене і швидко закрив рота, коли на нього націлили дробовик. Хлопець зі зламаною ногою був ще без свідомості.
  Я сказав: «Перекинь Скотті через край».
  Новак напівовернувся й зиркнув на мене, але зробив, як я сказав. Він не був надто уважним до Скотті, і Скотті мав би всі підстави скаржитися на непросту поїздку, але, мабуть, і в цьому звинуватили б мене. Я сказав: «Тепер ти сам туди повзеш — але дуже повільно».
  Він дозволив собі сповзти через край, і я наказав йому відійти на деяку відстань і стати спиною до мене. Мені було трохи складно спуститися туди самому, але я впорався. Природно, Новак не міг упустити цей шанс. Коли він почув, як підошви моїх чобіт стукають по землі, він швидко розвернувся, але завмер, коли побачив, що я все ще тримаю на нього націлений пістолет.
  — Гаразд, — сказав я. «Тепер зніміть ремінь зі Скотті та зав’яжіть його. Але перш за все ви зніміть свій пояс і дайте йому впасти на землю».
  Він люто вилаявся, але виконав наказ. Хлопець зі спущеними штанами не дуже бойовий; це велика вада, як багато чоловіків відчули на собі, коли їх дивували дружини інших чоловіків. Але треба визнати, що Новак був сміливим – він старався.
  Він щойно закінчив зв’язувати Скотті, коли кинувся мені на ноги, намагаючись збити мене. Він повинен був знати краще, тому що я збирався збити його ззаду. Його щелепа врізалася в приклад рушниці саме тоді, коли вона опускалася йому на голову. Це вивело його з гри.
  Я перевірив рятувальний пояс на зап’ястях і щиколотках Скотті, і, звісно, Новак теж намагався мене обдурити. Я затягнув пояс і поспішно прив’язав Новака. Часу залишалося небагато, бо гелікоптер міг прилетіти будь-якої миті. Я взяв одну з рушниць і розбив її об камінь, а потім наповнив кишеню патронами для іншої рушниці. Після раптового втручання я обшукав кишені Новака й знайшов totenschlegger — маленьку зручну дубинку, обтягнуту шкірою, наповнену свинцем і з ремінцем для зап’ястка. Я посміхнувся. Якби я збирався продовжувати бити людей по голові, я б з таким же успіхом зробив це за допомогою правильних інструментів.
  Я поклав його в кишеню, конфіскував бінокль, який був у Скотті, і схопив рушницю. Здалеку я чув вертоліт, що повертався.
  Мені раптом спала на думку, я взяв аркуш паперу і написав повідомлення, яке я вклав в рот Новаку. Його рот був уже відкритий. Я написав: якщо інші хочуть такого ж ставлення, просто слідуйте за мною - бойд .
  Тоді я зник у напрямку височини.
  
  Мене ніхто не переслідував. Я відбіг на добру відстань, потім ліг у гущавині й стежив за розвитком подій у бінокль. Я був занадто далеко, щоб почути, про що говорять, але я міг приблизно це розібрати. Гелікоптер приземлився, а трохи згодом по доріжці йшли четверо чоловіків. Вони помітили чотирьох моїх друзів, і один із хлопців побіг назад, щоб зупинити зліт гелікоптера, і вони різко замахали руками.
  Новака привели до тями і він сів, як він тримав його за щелепу. Він виплюнув клаптик паперу зі свого рота, і якийсь чоловік підняв його та прочитав написане. Він передав записку іншим, і я побачив чоловіка, який нервово озирнувся через його плече; вони порахували зброю і тепер знали, що я озброєний.
  Після великої кладки зробили примітивні носилки і винесли хлопця зі зламаною ногою назад на галявину. Вони більше не прийшли, і я їх зрозумів. Я нейтралізував чотирьох чоловіків менш ніж за півгодини, і це, мабуть, забрало в інших мужності; їх не хвилювала думка про те, що вони повинні піти в ліс, ризикуючи отримати таке ж поводження – або гірше.
  Не тому, що мене охопила манія величі через те, що я зробив. Це було поєднання майстерності й удачі, і я навряд чи міг би повторити успіх. Я не вірю у вислови на кшталт «Його рука була міцна, бо його справа була праведна». З мого досвіду видно, що найбільші лиходії в цьому світі зазвичай мають найсильніші руки – згадайте, наприклад, Гітлера. Але Наполеон казав, що мораль відноситься до сили як три до одного, і говорив він з гіркого досвіду. Ви більш ніж на половині шляху до перемоги, якщо зможете здивувати своїх опонентів, вивести їх з рівноваги та розділити.
  Я відклав приціл і взяв рушницю. Я відкрив його, щоб подивитися, що сталося б із животом Новака, якби я натиснув на курок. Коли діставав патрони, мороз пробігав по спині — це було гірше звірячого пострілу. Мисливський патрон для більшої дичини містить дев'ять пострілів, які мають не дуже великий розсіювання на близькій відстані, але ці патрони містили нарізні кулі - по одній у кожному патроні.
  Деякі мисливські органи не дозволяють стріляти в оленів з рушниць, тому виробники зброї придумали це рішення. Беруть м’яку свинцеву кульку діаметром три чверті дюйма і наколюють її так, щоб вона оберталася в гладкому стволі. Куля важила приблизно тридцять грамів, а в гільзі достатньо пороху, щоб надати їй початкову швидкість 500 метрів за секунду. Коли така штука потрапляє в ціль, вона робить дірку, достатню для того, щоб пробити кулаком через нього. Шлунок Новака розлетівся б по всій долині Кіноксі, якби я натиснув на курок по стежці. Не дивно, що він викинув гвинтівку.
  Я з огидою подивився на патрони і вставив у рушницю два патрони звичайної тваринної дроби. Вистрілив з певної відстані, він деморалізував би людину, не вбивши її. Я не хотів стояти з петлею на шиї темного ранку. Я теж не так сильно ненавидів людей Говарда.
  Я подивився на спустошений ландшафт, а потім попрямував на інший кінець долини.
  
  Протягом двох днів я постійно бігав у північній частині долини Кіноксі. Мабуть, Говард Маттерсон поговорив зі своїми людьми і набрав у них трохи сміливості, тому що вони швидко поверталися знову, але ніколи групами менше ніж по шість чоловік. Я грав з ними в тег і намагався дістатися якомога далі на схід. Вони не помітили мене жодного разу, тому що хоча одна людина може рухатися досить тихо, зграя з шести чоловік створює принаймні в шість разів більше шуму. І вони дуже дбали про те, щоб залишатися разом. Мабуть, Новак детально розповів їм про те, що сталося, і попередив, щоб вони не розповідали.
  За ці два дні я зробив півдюжини пасток, але піймався лише в одній. Але це призвело до того, що одному з моїх переслідувачів була зламана рука, і його підібрав гелікоптер. Одного разу я почув шалену стрілянину з невеликої ущелини, яку щойно покинув, і подумав, що могло статися. Якщо ви пошлете групу озброєних людей у ліс, завжди знайдеться один дурень, який вистрілить у невідповідний момент, але це не виправдання для всіх інших, які наслідують його приклад. Пізніше я дізнався, що підхопили чоловіка з великою кількістю стріли в ньому — хтось вистрілив у нього помилково, він вистрілив у відповідь, і решта хлопців також натиснули на курки. Вірна ознака нервозності.
  Награбований провіант закінчувався, і мені довелося добувати нові запаси. Повертатися до лісозаготівлі було надто небезпечно — Маттерсон, безсумнівно, вжив запобіжних заходів проти повторення – тож я головував на схід до каюти Clare. Я знав, що зможу отримати там провіант, і сподівався знайти Клер у каюті. Крім того, я мав повідомити Гіббонса про те, що робить Говард; він не став би прихильно до полювання на людей, яке ведеться в його окрузі, і, безперечно, негайно вжив би заходів. Але перш за все я хотів дізнатися, що сталося з Клер.
  Двічі я намагався дістатися до каюти, але обидва рази мене зупиняла група лісорубів Маттерсона, тому мені довелося відступити й спробувати їх обійти. Третій раз мені пощастило. Проте я був дуже втомлений, коли дійшов до хатини, але не надто втомлений, щоб підійти з великою обережністю. Я мало спав за останні сорок вісім годин, але задовольнявся лише час від часу дріманням на годину. Це була моя найбільша вада; Я ніколи не міг розслабитися, тоді як мої переслідувачі могли сприймати це спокійно.
  Були сутінки, коли я дійшов до хатини, і деякий час спостерігав за нею з хребта. Все здавалося спокійним, і я з розчаруванням помітив, що у великій каюті не було світла, тож Клер, очевидно, там не було. Але Вейстранд повинен бути поруч, бо з його каюти виходило дружнє сяйво.
  Я підійшов до каюти по спіралі, уважно оглядаючи довкола, і вистачило кмітливості, щоб зазирнути у вікно Вейстранда, щоб переконатися, що він сам. Він сидів перед піччю, а навколо його голови клубилася сизувата хмара люлькового диму. Я підійшов до дверей і спробував увійти, але, на мій подив, вони були замкнені.
  Вейстранд гукнув гуркітливим голосом: «Хто це?»
  «Бойд».
  Коли він підійшов до дверей, я почув його кроки по дерев’яній підлозі. "Хто це був?"
  «Боб Бойд. Замовкни, Метью».
  Пролунало кілька ударів, двері відчинилися, і світло осяяло мене. Потім він повністю відчинив двері. "Увійдіть. Заходьте швидко».
  Я кинувся, а він зачинив за мною двері й замкнув їх назад. Я обернувся і побачив, що він кладе один рушницю назад у стійку на стіні. — Вони тобі теж заважали, Метью?
  Він розвернувся, і я побачив його обличчя. У нього було найбільше блакитне око, яке я коли-небудь бачив, а решта його обличчя була в сильних синцях. — Так, — важко сказав він. «Мене турбували. Що в біса відбувається, Бойд?
  Я сказав: «Говард Маттерсон збожеволів і хоче побачити кров — мою кров». Він розбурхав свій народ, сказавши їм, що я повалив його батька на землю».
  "Ти зробив це?"
  Я дивився на нього з подивом. «Навіщо мені кидатися на старого? Прямо зараз я хочу перемогти Говарда в лові риби, але це щось інше. У Старого Бика стався серцевий напад – я бачив це, і Макдугал це бачив. Говард теж, але він приховав правду».
  Метью кивнув. — Я тобі вірю.
  Я запитав: «Хто тобі підбив око, Метью?»
  Він подивився на підлогу. «Я бився з власним сином», — сказав він. Він стиснув руки. «Він бив мене – я завжди думав, що зможу з ним впоратися, але він мене бив».
  Я сказав: «Я подбаю про Джиммі, містере. Waystrand. Він номер два в моєму списку. Що сталося?"
  — Три дні тому він приходив сюди з Говардом, — відповів він. «У вертольоті. Хотів знати, чи ти тут. Я сказав йому, що не бачив вас, хлопці, і Говард сказав мені повідомити йому, якщо ви з’явитеся. Потім він хотів оглянути каюту міс Трінавант, і я сказав, що він не може прийти. Він подумав, що ти ховаєшся в ній, і я запитав, чи не звинувачує він мене в брехуні, — знизав плечима. «Одне слово спричинило за собою інше, і Джиммі вдарив мене, і справа дійшла до бійки».
  Він підняв голову. «Він переміг мене, Боб; але в хатину не заходили. Я пішов прямо сюди, взяв свою рушницю і сказав їм, щоб вони все накрутили».
  Він пригнічено опустився в крісло перед кахельною піччю, і мені стало його страшенно шкода. — Вони зникли без зайвих слів?
  Він кивнув. «Так, але в певний момент я подумав, що мені доведеться застрелити Джиммі. Я б теж натиснув на курок, і він усвідомлював це. — Він підвів очі з сумним виразом. «Він став справді поганим хлопцем. Я знав, що він так розвиватиметься, але ніколи не думав, що настане момент, коли я буду готовий застрелити власного сина».
  «Мені боляче чути», — сказав я. — Говард втручався в бійку?
  — Ні, — зневажливо відповів Метью. «Він просто стояв трохи осторонь і сміявся, як гієна, поки ми билися. Але він перестав сміятися, коли я спрямував рушницю йому в живіт».
  Виступ Говарда мене не здивував. Я зняв рюкзак і кинув його на підлогу. «Ви бачили щось для Кл… міс Трінавант?»
  «Я не бачив її останній тиждень», — відповів він.
  Я зітхнув і сів. Отже, Клер не була тут відтоді, як вона вийшла з каюти Мака, і мені стало цікаво, де вона зараз і що робить.
  Метью стурбовано подивився на мене. «Вони здаються дуже божевільними», — сказав він. «У мене було чимало труднощів, але у вас, звичайно, було більше».
  Я сказав: «Я в бігах уже шість днів. У долині повно людей, які просто чекають нагоди вибити мені мозок. Якщо ти хочеш заробити тисячу доларів, Метью, все, що тобі потрібно зробити, це передати мене Говарду.
  Він буркнув. «Що б я зробив з тисячею доларів? Ти голодний?'
  Я слабко посміхнувся йому. — Я міг би цілого вола з’їсти, я такий голодний.
  «У мене є лабораторний ліс, який просто потрібно обігріти. Це займає лише чверть години». Він узяв кілька ключів, які висіли на стіні, і кинув їх мені. «Вони для великої кабіни. Прийми ванну."
  Я задумливо подивився на ключі. «Вони не дозволили Говарду мати їх».
  «Це було щось інше», — відповів він. — Він не друг міс Трінавант.
  Я прийняв гарячу ванну, поголив тижневу щетину і майже знову відчув себе людиною. Коли я повернувся до каюти Метью, у нього кипіла тарілка теплий лабораторний ліс готовий для мене. Я отримав його на борт у рекордно короткий термін і попросив ще одну порцію. Він посміхнувся і сказав: «Вам годиться гуляти просто неба».
  «Ні за таких обставин», — відповів я. Я потягнувся до куртки й узяв один із нарізних патронів. Я поставив його на стіл і сказав: «Мені призначався такий м’яч, Метью».
  Він підняв патрон, і я вперше і востаннє в житті почув, як він голосно й палко вилаявся: «Хіба ти в гаряче дупло!» — вигукнув він. — Прокляті пройдисвіти — я б такого не застосував до оленя. — Старий Бик, мабуть, мертвий.
  Мені це не спадало на думку, і мене похолодало. — Сподіваюся, що ні, — серйозно сказав я. «Я молився за його одужання. Він єдина людина, яка може вирвати мене з цієї халепи. Він може сказати цим лісорубам, що я його не повалив на землю — що в нього серцевий напад. Тільки він може змусити Говарда припинити полювання на мене».
  — Це божевілля, — задумливо сказав Метью. «Я ніколи не була закохана в Булла, але у нас з ним є щось спільне. У нас обох є хлопчик, який покинув поняття».
  Я не коментував це; не було що сказати. Я з’їв залишки лабораторних дров і випив кілька чашок кави, і після цієї першої гарячої їжі за цілий тиждень я почувався значно краще. Метью сказав: «Я приготував тобі ліжко. Цієї ночі вони можуть спокійно спати, — він підвівся й дістав мисливську рушницю. «Я трохи оглядаюся. Не потрібно псувати свій нічний сон».
  Я перекинувся в гарне м’яке ліжко і майже заснув, перш ніж моя голова вдарилася про подушку. Я спав до світанку і прокинувся від сонця, яке світило мені в обличчя. Я встав і одягнувся, після чого пішов у вітальню. Метью ніде не було видно, але на плиті стояла каструля з гарячою кавою, а поруч стояла сковорода з яйцями та беконом, готова поставити на вогонь.
  Я випив чашку кави і почав готувати п’ять-шість яєць. Вони щойно закінчили, як я почув шум надворі. Я спіймав за рушницею і стрибнув до вікна. Метью підбіг до каюти. Він відчинив двері й, задихаючись, сказав: «Багато людей... прямують сюди... будуть тут через десять хвилин... Я їх помітив».
  Я одягнув куртку й підняв важкий рюкзак. — Я поклав трохи провіанту в рюкзак, — сказав Метью. «Вибачте, я нічого не міг зробити».
  Я швидко сказав: «Так, ви можете». Іди до форту Фаррелл, схопи Гіббонса і розкажи йому, що тут відбувається. І спробуйте дізнатися, що сталося з Макдугаллом і Клер. Ви зробите це для мене?»
  — Я піду, як тільки зможу, — пообіцяв він. «Але вам краще зникнути зараз. Ці хлопці були швидкими».
  Я покинув хатину й побіг до дерев, намагаючись дістатися до місця на хребті, звідки я дивився вниз минулої ночі. Піднявшись туди, я підняв бінокль і подивився на каюту.
  Я бачив щонайменше шістьох чоловіків, які оточували кабіну. Вони бігали в каюту Метью та вибігали з неї, наче вони були її власниками, а трохи пізніше вони також увірвалися в каюту Клер. Я припускав, що вони його обшукали. Мені було цікаво, як вони виявили, що я там, і дійшов висновку, що в них, мабуть, був чоловік, який стежив. Мабуть, у них викликало підозру світло в каюті Клер, коли я приймав ванну.
  Я проклинав власну дурість, хоча тепер було пізно ображатися. Коли людина голодна і втомлена, вона стає менш спостережливою і робить маленькі дурні помилки. Але на таких помилках зазвичай ловлять людину, за якою полювали, і я вирішив надалі бути обережнішим.
  Я закусила губу, націливши бінокль на чоловіка, який стояв і возився з двигуном фургона Метью. Він повністю засунув голову під капот, а потім витягнув жменю дротів.
  Деякий час Метью не збирався приходити ні до форту Фаррелл, ні кудись ще. 
  
  OceanofPDF.com
   11-й розділ
  Погода була жалюгідна. Хмари стиснулися, пішов дощ, і нарешті хмарний покрив опустився до землі, і я пішов у туман. Це було і добре, і погано. Погана видимість означала, що не було великого ризику, що мене виявлять, а туман заважав гелікоптеру обстежити долину. Двічі він знаходив мене й виводив людей Говарда на мій слід, але тепер його вже не можна було використовувати. З іншого боку, я весь час був мокрий, і не наважувався зупинитися і розпалити багаття, щоб обсохнути. Мокрий одяг дратував мою шкіру, і мені було біса боляче, оскільки сорочка та штани постійно натирали. У мене також була сильна застуда, і я знав, що чхання в невідповідний момент може бути смертельним.
  Робота штабу Говарда стала більш ефективною. Він знайшов мене на території менше десяти квадратних кілометрів, і сітка навколо мене невблаганно стягнулася. І мені не пощастило його пробити. Боги знали, скільки людей він поставив, але це було занадто багато, щоб я впорався з усіма. Тричі намагався прорватися, користуючись туманом, і тричі доводилося повертати назад. Лісоруби також не боялися використовувати свої дробовики, і це було лише малоймовірним випадком удачі, що я не був пронизаний дірами з першої спроби. Я чув, як довкола мене шипить град тварини, і один град вдарив одне з моїх стегон. Я негайно кинувся назад до своєї схованки й перев’язав рану. М’язи на нозі були трохи жорсткими, але це не означало нічого особливого для моєї свободи рухів.
  Я був мокрий, холодний і жалюгідний, а також мучений голодом і втомою, і я думав, чи скоро я все це кину. Іноді я був готовий лягти і спати без нього думаючи, чи знайдуть мене мої переслідувачі. Але я знав, що станеться, якщо я це зроблю. Мені не дуже хотілося все життя ходити калікою, якщо Говард погодиться на це, тож я поплентався крізь туман, сподіваючись знайти вихід із сітки, що дедалі затягувалася.
  
  Я мало не спіткнувся об ведмедя. Він захрипів і звівся на задні лапи, шестифутовий велетень, коли передніми лапами бив по повітрю, оголюючи зуби. Я відійшов на відповідну відстань і обміркував ситуацію.
  Про ведмедя грізлі сказано більше дурниць, ніж про будь-яку іншу тварину, крім вовка. Дорослі чоловіки, не змигнувши оком, розкажуть про карколомні враження від ведмедів грізлі - як грізлі миттєво нападає на людину, як може наздогнати коня, що скаче, вирвати дерево і взагалі влаштувати пекло. безлад без будь-якої причини. Правда полягає в тому, що ведмідь грізлі, як і будь-яка інша тварина, досить розумний, щоб не зв’язуватися з людиною без поважної причини. Це правда, що він часто шалений навесні, коли він щойно виліз з барлогу, але так само багато людей, коли вони встають з ліжка.
  Крім того, навесні воно голодне. Він втратив весь свій жир, і його хутро вільно висить на ньому, і тому йому дозволять їсти спокійно, так само, як більшість людей хотіли б мадро. А ведмедиця виношує потомство навесні і чутлива до порушників порядку, що, як на мене, цілком зрозуміло. Більшість жахливих історій про ведмедя грізлі розповідали біля вогнища, щоб справити враження на новачка чи туриста, а ще більше виливали з пляшки віскі.
  Зараз був розпал літа – або настільки розпал літа, як це буває в Британській Колумбії – і цей грізлі був товстим і задоволеним. Він знову опустив передні лапи на землю й продовжив те, що робив до того, як я його перебив, який викопував соковитий корінь. Але він пильно спостерігав за мною і гарчав кілька разів, щоб показати, що він мене не боїться.
  
  Я відступив за дерево, щоб не тривожити його зайво, поки розмірковував, що з ним робити. Звичайно, я міг би піти своїм шляхом, але я вже мав кращу ідею. Мене привабила ідея мати 400-кілограмового ведмедя як союзника, якщо інакше я міг би його завербувати. Не багатьом чоловікам подобається зустрічатися віч-на-віч із розлюченим грізлі. 
  Найближчі з людей Маттерсона були менше ніж за милю, і вони наближалися. Але ведмідь інстинктивно віддалявся, коли вони підходили ближче, і незмінно чув їх, коли вони створювали пекельний шум. Єдина причина, чому він мене не чув, полягала в тому, що я розвинув особливу здатність рухатися примарно безшумно — це була одна з речей, яких ти навчишся в ситуації, схожій на ту, в якій опинився я. Якщо ти цього не чуєш, ти скоро будеш мертвою людиною.
  Що я маю зробити, щоб змусити ведмедя знехтувати своїм природним інстинктом. Замість того, щоб відійти, він мав піти до цих чоловіків, і як, у біса, я міг змусити його це зробити? На ведмедя грізлі не вгадаєш, як на корову, і мені довелося спішно знайти спосіб.
  Я трохи міркував про проблему, а потім знайшов можливе рішення. Я вийняв декілька мисливських патронів і почав відкривати їх мисливським ножем, викинувши кульки й залишивши лише порох. Через мить у мене була достатня кількість порошку, яку я поклав у рукавичку, щоб вона була сухою. Тоді я присів і вкопався руками в товстий шар ялицевої хвої, що вкривала лісову підстилку. Хвоя ялиці проливає воду, як пір’я качки, і мені не довелося багато копати, щоб дістатися до сухого горючого матеріалу.
  Весь цей час я стежив за Братиком Ведмедиком, який весело жував своє коріння, примружившись на мене. Він би не турбував мене, якби я не турбував його – це все одно була моя теорія, але я мав розум знайти дерево, щоб залізти, якщо моя теорія не справдилася. З однієї з бічних кишень рюкзака я дістав геологічну карту та блокнот. Я розірвав картку і трохи порвав сторінок із зошита, після чого я зробив кілька будиночків для рознощиків.
  Я розклав невеликий вогонь у ямі, яку викопав у ялинових голках, насипав порохом будиночки рознощиків і посадив їх у нору, після чого засипав усе сухою хвоєю. Тоді я посипав землю порохом, а на незапалене багаття поклав три гільзи.
  Коли я трохи прислухався, не почувши нічого підозрілого, я пішов на десяток ярдів праворуч і розклав багаття, подібне до першого, а потім пішов на інший бік і зробив те саме. Брат Ведмідь підвівся на задні лапи й загарчав, коли побачив, що я кружляю навколо нього, але знову заспокоївся, коли переконався, що я не підходив ближче. Кожна тварина має дуже певну безпечну дистанцію і діє лише тоді, коли хтось наближається до неї. Як відреагує тварина, залежить від її характеру – олень втече, ведмідь грізлі нападе.
  Маючи напоготові всі три вогнища, я чекав, поки люди Маттерсона зроблять наступні кроки. Ведмідь хотів мене похизувати, бо він між нами. Тож я просто встав і терпляче чекав, тримаючи мисливську рушницю напоготові до пострілу й не зводячи очей з ведмедя грізлі.
  Я не почув жодного звуку; але він зробив. Він неспокійно ворухнувся, обертаючи головою з боку в бік, як кобра, готова до удару. Потім він видав якісь пирхкі звуки, вдихаючи повітря, і раптом тихо прогудів і відвернувся від мене, щоб подивитися в іншому напрямку. Я був радий, що давно навчився зберігати сірники сухими, заливаючи коробку розтопленим воском, щоб сірники лежали повністю захищені від вологи. Я відірвав три сірники від грудки воску і тримав їх напоготові в руці.
  Ведмідь повільно пішов задом на мене і подалі від людей, що наближалися. Він нервово подивився на мене, явно відчуваючи себе в пастці, а коли ведмідь грізлі так почувається, найкраще бути десь зовсім в іншому місці. Я присів, запалив сірник і підніс до пороху, який призвело до моєї першої невеликої пожежі. Порох бризнув і відразу спалахнув. Тоді я на пекельній швидкості помчав до чергової пожежі, роблячи постріл у повітря.
  Ведмідь уже йшов до мене легкою риссю, але постріл змусив його зупинитися і він невпевнено озирнувся. Позаду ведмедя я почув збуджений крик. Були й інші, які чули постріл.
  Ведмідь знову повернув голову, а потім пішов на мене, але в той же момент один з патронів вибухнув першим же вогнем. Йому, звичайно, було байдуже, і він обернувся, буркнувши. Тим часом я запалив другий вогонь і тепер перескочив до третього.
  Брат Бйорн не знав, що робити. З одного боку до нього йшли люди, а з іншого – моторошний шум. З боку чоловіків пролунало ще кілька пострілів, і це змусило ведмедя прийняти рішення; але в той же час усе пекло вирвалося з напрямку, куди він вирішив йти. Вибухнули ще два снаряди, і через секунду здавалося, що почалася війна.
  Потім клацнуло для ведмедя. Він розвернувся і втік у протилежному напрямку. Я допоміг йому в дорозі, ошпаривши його в спину градом, а потім пристебнув його. Він впав на дерева, як черговий демон — майже півтонни жахливої люті. Насправді, мабуть, він був тим, хто боявся найбільше, але саме в такому стані ведмідь грізлі є найбільш небезпечним для свого оточення. 
  Я побачив трьох чоловіків, які дивилися вгору на схил; вони були приголомшені тим, що сталося проти них. Я можу уявити, що вони думали про ведмедя як про купу кігтів і зубів на тілі, яке здавалося удвічі більшим за нього. Вони мали б гарну історію, щоб розповісти потім, якби вони прожили достатньо довго. Потім раптом вони кинулися в обидва боки, але один із чоловіків був занадто повільним, і ведмідь дав йому лапу, коли той проходив повз. Чоловік голосно закричав і повалився на землю, але, на його щастя, ведмідь не зупинився, щоб обійняти його.
  Я все ще біг за ведмедем, мої чоботи ковзали по слизькій лісовій підстилці. Але ведмідь мав значно більшу швидкість, і відстань між нами швидко збільшувалася. Трохи попереду пролунав ще один крик, а потім кілька пострілів, і я пірнув за дерево, побачивши хлопця, який цілив у ведмедя з рушниці. Він обернувся й побачив мене, коли я підбіг до нього. Він прицілився в мене, але ударник припав на порожню камеру, і тоді я був до нього. Я вдарив його плечем у груди, і від удару його ноги вибили з-під нього, і він упав, підтриманий ударом, який я встиг завдати йому за вухо. Я дечого навчився від брата Бйорна.
  Я не зупинився, а пішов різкою риссю; Я хотів переконатися, що за мною не стежать. Але вони, напевно, були зайняті тим, що доглядали за пораненим товаришем – коли ведмідь б’є попутно, то в тій лапі сталеві кігті. Я побачив, як мій друг стрибає зі схилу, і раптом зрозумів, що туман здіймається. Він перейшов на більш спокійний крок і озирнувся. Я помахав рукою й пішов у іншому напрямку; Я не був упевнений, що моє хвилювання за нього взаємне.
  Так само, як я мало не спіткнувся об ведмедя, я натрапив на чоловіка, який дивився в туман, гадаючи, що мав означати весь цей шум. Я не встиг ухилитися, тому кинувся на нього, як бик, вбиваючи ствол рушниці йому в живіт. Коли він знову прийшов до тями, мій мисливський ніж був біля його горла.
  Він відхилив голову назад під неприродним кутом, намагаючись уникнути гострого ножа, і з кутика його рота потекла слинка. Я сказав: «Не кричи — інакше тобі просто буде боляче».
  Він кивнув, але відкинув голову назад, коли ніж уколов його кадимове яблуко. Я спокійно запитав: «Чого ти за мною женешся?»
  Він лише видав булькаючий звук. Я знову запитав: «Чому ти женешся за мною? Я хочу відповідь. Правдива відповідь».
  Він напружено сказав: «Ти звалив старого Бика Маттерсона на землю. Це було зроблено брудно».
  «Хто сказав, що я вдарив старого?»
  
  «Говард сам це бачив. Так само й Джиммі Вейстранд».
  «Як він міг це побачити? Зрештою, його там не було».
  «Мені це сказали».
  — Вони обоє великі брехуни, — сказав я. «У старого Маттерсона стався серцевий напад. Що він каже про це?»
  «Він нічого не говорить. Він хворий — тяжко хворий, — з очей чоловіка світилася ненависть.
  — Він у лікарні чи вдома?
  — Він удома, я чув, — він вимушено посміхнувся. — Тебе чекає суворе покарання, Бойде.
  — У старого Маттерсона стався серцевий напад, — терпляче повторив я.
  «Я його мізинцем не торкнувся. Чи може тисяча доларів мати щось спільне з тим, що за мною полюють день і ніч?»
  Він глянув на мене зневажливо. "Це не має жодного відношення до справи", - сказав він. «Ми просто не любимо, коли незнайомці нападають на старих».
  Напевно, це була правда. Я сумнівався, що ці люди вдалися б до такого полювання лише заради кривавих грошей. Йшлося не про поганих хлопців; вони були просто дурнями, які дозволили собі збудитися брехнею Говарда. Тисячу доларів вважали суто невеликим додатковим прибутком. Я запитав: «Як тебе звати?»
  «Чарлі Блант».
  «Ну, Чарлі, я б хотів, щоб ми могли обговорити це за пивом, але, на жаль, це неможливо. Але подивіться, якби я був таким поганим хлопцем, яким Говард хоче мене бачити, я міг би збити вас з ніг цим пістолетом. Ви стріляли в мене, але я не стріляв у відповідь. Ви можете змусити це римувати?»
  Він насупився, і я міг зрозуміти, що він думав про це. Я продовжив: «Візьміть, наприклад, Новака та інших трьох хлопців — я міг би перерізати їм горло, як нічого. І коли справа дійде до цього, ніщо не завадить мені врізатися у ваш зараз». 
  Він напружився, і я тицьнув його ножем. «Не хвилюйся, Чарлі, я не збираюся цього робити. Я не загну волосини на вашій голові. Для вас це має сенс?»
  
  Він зробив ковтковий рух і швидко похитав головою. — Так, подумай про це, — сказав я. «Уважно подумайте про це і розкажіть друзям про цей досвід. І скажи їм, що я сказав їм, що у старого Бика стався серцевий напад і що Говард Маттерсон і Джиммі Вейстранд заповнювали тебе брехнею. А якщо говорити про Джиммі, то я нічого не даю за хлопця, який може побити власного батька. Що ви маєте на увазі?"
  Блант повернув голову набік. — Але він це зробив, — сказав я. «Вам потрібно лише попросити Метью Вейстранда переконатися, що я говорю правду. Його каюта недалеко звідси — принаймні не так далеко, щоб туди не піти, якщо хочеш раз і назавжди дізнатися правду. Але поговоріть про це зі своїми товаришами. Ймовірно, ви зможете відкрити дещо».
  Я трохи відтягнув ніж. «Я відпущу тебе, Чарлі. Я навіть не заткну рота чи зв’яжу тобі, щоб ти не міг навести інших на мій слід. Я відпущу вас без зайвих слів, і якщо ви хочете кричати, ніщо не завадить вам це зробити. Але ви можете сказати своїм друзям, що я втомився бігати і маю вбивчу жагу вбивати. Скажи їм, що наступний, кого я бачу за собою, це смерть. Я вважаю, що тобі дуже пощастило, що я знайшов тебе, Чарлі, тож ти можеш передати це попередження, чи не так?»
  Він лежав непорушно і нічого мені не відповідав. Я встав і подивився на нього, а потім сказав: «Вбивство почнеться з тебе, Чарлі, якщо ти щось спробуєш». Я взяв рушницю й покинув його, не озираючись. Я відчувала його очі на своїй спині, і від цього у мене поколювало, бо я не знала, як він відреагує. Можливо, він уже приставив пістолет мені в спину, і мені довелося зібрати всю силу волі, щоб не втекти.
  Але мені довелося покластися на відчуття Чарлі Бланта. Я прийшов до висновку, що лише насильство не виведе мене з цього скрутного становища – воно лише породить насильство ще більше. Я сподівався, що зараз посіяв трохи сумніву в серці однієї людини, «розумного сумніву», який покликане розглядати кожне журі.
  Я продовжував підніматися хребтом, доки не зрозумів, що опинився надворі асортименту, і я раптом відчув себе набагато комфортніше з модою. Нарешті я обернувся й озирнувся. Далеко внизу на хребті Блант стояв нерухомо, маленька постать дивилася на мене. У нього в руках не було пістолета, і він не зробив жодного руху ні за, ні проти мене. Я помахав йому рукою, і після довгої паузи він помахав мені у відповідь. Я продовжив хребет і зник з поля зору.
   II
  Погода знову прояснилася, і я вирвався з чарівного кола Говарда. Проте я не сумнівався, що мене знову будуть переслідувати. Було абсурдно думати, що така людина, як Блант, зможе зупинити це полювання; але принаймні я отримав трохи перепочинку. Цілий день нікого не бачивши і не чуючи, я ризикнув і вбив оленя, сподіваючись, що пострілу ніхто не почув.
  Я випотрошив оленя, а так як мені знову захотілося скуштувати м’яса, то розклав невеличкий вогонь і засмажив печінку, яка найшвидше готується і найлегше засвоюється. Потім я розчленував тварину і обсмажив шматочки м’яса, які потім поклав у рюкзак. Я недовго залишався на цьому місці, але сховав останки оленя і відразу пішов далі, оскільки боявся бути оточеним. Але за мною ніхто не стежив.
  Я вирішив заночувати біля струмка, чого не робив відтоді, як почалося все це полювання. Це було природно, але я не наважувався зробити це, бо боявся бути спійманим. Але я був втомлений і абсолютно байдужий до того, що зі мною відбувається. Мені здається, що в цей момент у мене з’явилися нерви, оскільки я був готовий здатися. Єдине, чого я хотів, — це добре виспатися, і я був сповнений рішучості отримати його, навіть якщо мене розбудить погляд на дуло рушниці.
  Я нарубав ялинових гілок, щоб лягти на них, чого я раніше не робив, оскільки це залишало надто очевидний слід для моїх переслідувачів. І я навіть розпалив багаття, не роздумуючи чи вогонь бачили чи ні. Однак я не роздягався перед відпочинком, а розстелив ковдру. Коли я лежав перед вогнем, наповнений справжнім м’ясом і з кавником під рукою, я відчував себе так, наче перебував у звичайній екскурсійній подорожі.
  Я розташував табір рано, бо був виснажений постійними поневіряннями, і коли настали сутінки, я був на межі сну. Але раптом я почув гучний шум двигуна та звук роторних лопатей, що шмагають у повітрі над моєю головою, і прокинувся від поштовху. Це був клятий гелікоптер, який все ще переслідував мене. Вони, мабуть, бачили сяйво вогню. Розминутися на фоні темного лісу теж було неможливо.
  Я розпачливо застогнав і швидко підвівся, коли шум двигуна затих десь на північ від мене. Було шкода продовжувати так швидко, але, мабуть, більше нічого було робити. Тоді я ще раз подумав. Чому я маю справді тікати? Чому я не міг залишитися і боротися до кінця тут?
  Але не було жодних причин, щоб мене застали зненацька без зайвих слів, тому я розробив простий план. Недовго знайшов колоду приблизно такої ж висоти, як я, і поклав її під ковдри, щоб вона була схожа на сплячу людину. Тоді я прив’язав мотузку до колоди, щоб я міг пересунути її зі схованки, яку я шукав за пнем, тим самим ще більше створюючи ілюзію людини, що спить. Я спробував цю систему і знайшов її настільки задовільною, що я подумав, що я обдурив би себе, якби я не знав трюк.
  Якби щось трапилося тієї ночі, мені знадобилося б багато світла, тож я підклав у вогонь чималу кількість дров — і мене мало не застати зненацька. Лише гілочка, яка тріснула вдалині, сказала мені, що я маю набагато менше часу, ніж я думав. Я сховався за пеньком і переконався, що в рушниці є набої, а запасні — під рукою. Я був неподалік від багаття, натер ствол трохи вологої землі, щоб він не блищав у сяйві, а потім штовхнув рушницю вперед, щоб було легше з нею триматися.
  
  Той факт, що вони вже були так близько, означав, що гелікоптер йшов на розвідку попереду більшої групи людей, або що він висадив кілька людей на галявині дещо далі. Однак я сумнівався в останньому, оскільки вони раніше пережили те, що могло статися, коли група з чотирьох чоловік намагалася мене захопити.
  Ще одна гілка тріснула – цього разу набагато ближче – і я напружено дивився з боку в бік, намагаючись зрозуміти, звідки прийде напад. Той факт, що гілочка зламалася на захід, не виключав, що зі сходу – або з півдня – міг підійти набагато розумніший хлопець. Від цієї думки волосся на моїй шиї встало дибом; Я лежав обличчям на північ, і, можливо, в цей момент хтось стояв прямо за мною, готовий розбити мені голову. Для мене було б нерозумно лягти на живіт, оскільки це заважало моїй свободі пересування, але це був мій єдиний вихід, якщо я хотів бути в безпосередній близькості від табору.
  Я саме збирався кинути обережний погляд через плече, коли побачив, що хтось або щось відійшло вбік, і я завмер. Фігура вийшла на світло від вогню, і я затамував подих, коли побачив, що це Говард Маттерсон. Нарешті я вмовив його з його схованки.
  Він обережно просунувся вперед і нахилився над моїм рюкзаком. Йому не важко було б побачити, що це моє, бо моє ім’я було написано на звороті. Я обережно натягнув волосінь, а потім смикнув її. Колода перекинулася на бік, і Говард швидко випрямився.
  Наступної миті він перекинув рушницю на плече, і темну ніч розірвали спалахи та удари чотирьох пострілів, які він зробив у ковдру з відстані менше трьох метрів.
  Це дало мені сильне відчуття, і я почав пітніти. У мене були всі необхідні докази того, що Говард хотів, щоб мене прибрали з дороги найгіршим із можливих способів. Він штовхнув ногою килим і вдарився пальцями ніг об колоду. Я закричав: «Говарде, ти, вбивча негідник, у мене на тебе націлений пістолет. Кинь...'
  
  Я вже не встиг кричати, тому що в той же момент Говард розвернувся і вистрілив. Спалах засліпив мене, я почув зойк і серію булькаючих звуків, і до мене покотилася постать. Я мав рацію в своєму передчутті, що розумніший хлопець підійде до мене ззаду. Джиммі Вейстранд, мабуть, був менш ніж за два метри від мене, а Говард був надто швидким, щоб стріляти. Молодий Джиммі отримав поранення в живіт.
  Я підскочив і вистрілив у Говарда, але мої очі все ще були засліплені спалахом його рушниці, і я не влучив у нього. Говард подивився на мене з недовірою і несамовито вистрілив у мене, але він забув, що його автоматична рушниця мала лише п’ять патронів і лише короткі удари бойка.
  Треба сказати, що він швидко відповів. Стрибком він подолав вогонь і зник у несподіваному напрямку, і я почув, як він пробирався крізь струмок. Я ще раз вистрілив у нього, але це знову був промах, бо я почув, як він прорвався крізь хащі з іншого боку, а потім вийшов за межі досяжності.
  Я став навколішки біля Джиммі. Він був такий же мертвий, як і будь-яка людина, яку я коли-небудь бачив, — а я бачив чимало. Гвинтівка Говарда, мабуть, була заряджена тими клятими свинцевими кулями, і Джиммі влучив одну прямо в пупок. Воно пройшло наскрізь і вилетіло йому хребет, і там було дуже багато нутрощів, розкиданих по лісовій підстилці.
  Я хитався на ногах, зробив два кроки і вирвав. Все смачне м’ясо, яким я насолоджувався, повернулося нагору й розкидалося по землі, як кишки Джиммі Вейстранда. П’ять хвилин я стояв, тремтячи, як охоплений лихоманкою, а потім відновив контроль над собою. Я схопив рушницю, вийняв з неї гільзи і зарядив її бойовими патронами. Говард заслуговував на таке саме ставлення, як і до мене. Тоді я пішов за ним.
  Слідкувати за ним було не важко. Короткий спалах ліхтарика час від часу показував мені, де він поклав свої потерті чоботи чи ступив на траву. Але через мить почалося Я думаю розумно. Він усе ще мав свою гвинтівку і, мабуть, зарядив у неї п’ять нових патронів. Якби я міг лише піти за його слідом за допомогою ліхтарика, мені б незабаром відбили голову. Не біда, що я краще вмію пересуватися в темному лісі. Якщо я скористався ліхтариком, усе, що йому потрібно було зробити, це сховатися, зберігати спокій, а потім вистрілити, коли я освітив йому ціль. І ціллю був я.
  Я різко зупинився і знову замислився. Я не дуже думав після того, як Говард зарядив чотири патрони в колоду — все сталося так швидко. Я напружився, щоб думати холодно й швидко. Поруч не могло бути іншого Говарда, інакше я був би недієздатним, коли б стояв, схилившись над тілом Джиммі Вейстранда. Отже, Говард і Джиммі, мабуть, прилетіли з гелікоптером, і він не міг бути далеко звідси.
  Я почув, як шум двигуна вертольота раптово стих у північному напрямку, і я знав, що там була галявина, де він міг приземлитися. Говард тікав на захід, і я не думав, що він дуже добре орієнтувався в лісі, тож був реальний шанс, що я першим дістануся до гелікоптера.
  Я змінив курс і швидко рухався між деревами, оскільки мені більше не заважав рюкзак. Я тягав його майже два тижні по всій місцевості, і тепер почувався легким, як птах. Залишивши рюкзак біля вогню, я ризикнув, тому що, якщо я його втрачу, мене чекає велика біда – я не міг сподіватися вижити в лісі без того спорядження, яке було в рюкзаку. Але у мене було дивне відчуття, що для мене це буде влучно. Або я збирався піти з перемогою сьогодні ввечері, або я збирався програти Говарду – і поразка для нього означала кулю в живіт, як Джиммі Вейстранд, тому що це був єдиний спосіб, яким він міг мене зупинити.
  Я рухався швидко й безшумно, але час від часу зупинявся, щоб прислухатися. Я нічого не чув від Говарда, але трохи пізніше я почув дзижчання роторів, які повільно оберталися, і я знав, що не тільки гелікоптер приземлився там, де я мав намір, але й пілот нервував і готовий швидко злетіти. Мабуть, він завів двигун, коли почув постріли з мого табору.
  Вийшовши на галявину, я завбачливо обійшов гелікоптер дугою, підійшовши до нього з протилежного боку. Я тут різко зупинився, а потім, зігнувшись, побіг вперед по відкритій землі. Шум вертольота заглушив мої кроки, і я добрався до пілота, який стояв спиною до мене, дивлячись на південь. Він чекав, що щось станеться.
  Воно також це зробило. Я втиснув ствол пістолета в його ребра, і він сильно вдарив ногою. — Розслабся, — сказав я. «Це Бойд. Ти знаєш хто я?"
  «Т-так», — нервово відповів він.
  — Правильно, — продовжив я. «Ми зустрічалися раніше – майже два роки тому. Ви привезли мене з долини Кіноксі назад у Форт Фаррел під час моєї першої подорожі. І ти повинен зробити це знову, — я сильніше притиснув пістолет до його ребер. «Тепер ти зроби шість кроків вперед і не повертайся, поки я не скажу. Я думаю, ти достатньо розумний, щоб не пробувати жодних хитрощів».
  Я бачив, як він зробив шість кроків вперед, а потім зупинився. Він міг би легко втекти від мене, залишившись лише темною тінню в похмурій безмісячній ночі, але він, мабуть, був надто наляканий. Чутки про мене, мабуть, ходили далеко. Я заліз на пасажирське сидіння, а потім сказав: «Добре, вставай».
  Він сів у крісло пілота й сів із задерев’янілою спиною. Я недбало сказав: «Я не можу керувати цією штукою, але ти можеш. Ти летиш назад до Форт-Фарелла, і робиш це тихо й спокійно, не пробуючи жодних трюків». Я витягнув свій мисливський ніж і тримав його перед собою, лезо виблискувало в тьмяному світлі приладів. «Це буде між ребрами до кінця, тому, якщо ти думаєш про жорстке приземлення, ти будеш мертвий, як і я. Я можу вам сказати, що зараз мені майже байдуже, помру я чи залишуся живим, але ви можете мати іншу думку з цього приводу. Зрозумів?"
  Він кивнув. «Так, я зрозумів. Я не пробую жодних хитрощів, Бойд.
  
  "Містер. Бойд тобі, — злісно виправив я його. «А тоді давайте піднімемося в повітря, але тепер не забувайте летіти в правильному напрямку».
  Він потягнув елементи керування та клацав перемикачами, і шум двигуна ставав голоснішим, коли ротори набирали обертів. Раптом на краю галявини спалахнуло світло, і вікно з плексигласу на даху кабіни розбилося. Говард спробував ще один удар, і десь позаду пролунав глухий удар. Гелікоптер відхилився вбік, і ми зникли над темним морем хвойних дерев. Я зафіксував, як пілот глибоко вдихнув і розслабився на сидінні. Я також почувався трохи розслабленішим, коли ми набирали висоту й впевнено летіли на південь.
  Було чудово літати. Я рухався пішки з форту Фаррелл, і за мною переслідували в долині Кіноксі майже два тижні, і на цій чудовій машині ми летіли долиною й перевищили дамбу за чверть години, після чого залишилося ще шістдесят миль. — можна сказати, півгодини польоту — до форту Фаррелл. Я відчув, як напруга полишає моє тіло, але потім знову напружив м’язи, щоб наляканий чоловік поряд зі мною не подумав, що я розслабилася настільки, щоб зі мною обдурити.
  Невдовзі ми побачили попереду вогні форту Фаррелл. Я сказав: "Бик Маттерсон мав мати посадковий майданчик біля будинку, чи не так?"
  "Так він має."
  — Тоді ми приземлимося там, — сказав я.
  Ми пролетіли над фортом Фаррелл і житловим районом Лейксайд, і раптом опинилися над ексцентричним замком Маттерсона і спускалися поруч з ним. Гелікоптер торкнувся землі, і я сказав: «Зупиніть двигун».
  Коли ротори зупинилися, запала дивна тиша. Я запитав: «А вас хтось зазвичай зустрічає?»
  — Не ввечері.
  Мені це чудово підійшло. Я сказав: «Добре, ти залишайся тут. Якщо вас не буде, коли я повернуся, я подивлюся ти час від часу. І знаєте, що з вами тоді буде?»
  Голос пілота виразно тремтів. — Мабуть, я залишуся, містере. Бойд. У ньому не залишилося багато людини.
  Я скочив на землю, відклав ніж і схопив рушницю, а потім побіг до будинку, який темно височів на тлі неба. Світло було лише в кількох вікнах, і я припустив, що більшість мешканців спали. Я не мав уявлення, скільки слуг потрібно, щоб підтримувати такий замок, але я не міг уявити, що їх багато в цей час доби.
  Я вирішив увійти через вхідні двері, оскільки це був єдиний відомий мені шлях у будинок; але коли я дійшов до дверей, вони відчинилися, і смуга світла впала на сходи. Я швидко відступив і сховався у господарській будівлі, яка виявилася гаражем будинку.
  Чоловік сказав: «Тепер запам'ятайте, що він повинен бути абсолютно спокійним».
  — Так, докторе, — відповіла жінка.
  «Якщо щось зміниться в його стані, негайно зателефонуйте мені». Двері машини грюкнули, і чоловік додав: «Я буду вдома всю ніч». Машина завелася, і засвітилися фари. На мить фари освітлили внутрішню частину гаража, коли машина закрутила перед будинком, а потім зникла в ночі. Вхідні двері в будинок тихо зачинилися, і все знову стало темним і тихим.
  Я трохи почекав, щоб переконатися, що жінка зникла з холу, і використав це, щоб оглянути гараж. Я уважно озирнувся навколо і побачив багато машин. Була місіс. Великий Continental Атертона, Bentley Була Маттерсона, кілька скромніших моделей Pontiac і спортивна модель Aston Martin. Я зазирнув далі в гараж і помітив Chevrolet – це був пошарпаний фургон McDougall. А поруч стояв універсал Клер!
  Мене мимоволі здригнуло, і я задумався, де можуть бути Клер — і старий Мак.
  Але я тут марнував час, тож вийшов із гаража й підійшов до вхідних дверей. Я відчинив її й побачив, що велика зала була тьмяно освітлена. Я перерахував великі вигнуті сходи до нього кабінет старого. Це була єдина кімната, яку я знав у домі, і я міг би почати з неї.
  Там хтось був. Двері були прочинені, і світло лилося в тьмяно освітлений коридор. Я обережно зазирнув до кімнати й побачив Люсі Атертон, яка схилилася над столом Була Маттерсена. Вона висунула кілька шухляд і розкидала навколо себе папери, як божевільна; на підлозі вже була ціла купа. Для початку вона була б дуже підходящою людиною, тож я штовхнув двері й пройшов до іншого кінця кімнати, так що вона мене не помітила.
  Я обійшов стіл і схопив її ззаду, обнявши її за шию, щоб вона не кричала. — Без шуму, — спокійно сказав я, кидаючи рушницю на м’який килим. Вона видала якийсь булькаючий звук, коли побачила перед очима гостре лезо ножа. «Де старий?» — запитав я.
  Я послабив хватку, щоб вона могла відповісти, і вона хрипко прошепотіла: «Він.. хворий».
  Я рухав кінчиком ножа до її правого ока, доки воно не було всього за дюйм від очного яблука. — Я більше не питатиму.
  "В спальні."
  "Де це? Ну, це може не мати значення. Веди мене до нього». Я вклав ножа в піхви і потягнув її на підлогу, нахилившись, щоб підняти рушницю. Я сказав: «Я вб’ю тебе, якщо ти будеш шуміти, Люсі». З мене досить вас і вашої клятої родини. Ну а де кімната?»
  Я все ще міцно тримав її шию, і я відчув, як худа фігура тремтить біля моєї, коли я штовхнув її з кабінету. Вона помахала на двері, і я сказав: «Добре, натисни ручку».
  Щойно вона натиснула, я ногою відчинив двері й штовхнув її до кімнати. Вона впала на товстий килим, і я швидко ввійшов, зачинивши за собою двері й піднявши рушницю. Я був готовий до всього.
  Але переді мною стояла лише нічна медсестра в сітчастій білій формі. Вона дивилася на мене широко розплющеними очима. Я проігнорував її й обвів поглядом кімнату; воно було великим і моторошна з темними фіранками, а в іншому кінці було ліжко. І помоги мені, Боже, якби це не було ліжко з балдахіном із шторами такого ж кольору, як і штори.
  Медсестра тремтіла, але зберегла спокій. Вона встала і різко запитала: «Хто ти?»
  «Де Булл Маттерсон?» — запитав я.
  Люсі Атертон спробувала підвестися, тож я поставив черевик їй на попу і штовхнув її назад. Медсестра затремтіла ще більше. «Вони не можуть заважати пану. Маттерсон зараз; він дуже хворий, — вона стишила голос. «Він… він помирає». 
  Одночасно з темного ліжка пролунав хрипкий голос. «Хто помирає? Я чув це, молода леді, і це ви дурниці говорите».
  Медсестра напіввідвернулася до ліжка. «Ви повинні спокійно, містере. Потім вона благально подивилася на мене. — Ідіть, будь ласка, містере.
  Маттерсон запитав: «Це ти, Бойд?»
  «Так, це я».
  Його голос був саркастичним. «Я, мабуть, думав, що ти ще тут. Чому ти давно не зник?» Я вже збирався йому відповісти, коли він роздратованим тоном сказав: «Я не люблю лежати в темряві. Запаліть тут свічку, молода леді».
  «Але, пане Маттерсон, доктор...
  «Роби, як я кажу, до біса. Вони мене збуджують, і ви знаєте, що буває. Запаліть свічку».
  Медсестра підійшла до ліжка й клацнула вимикачем. Ніжна лампа освітлювала згорблену постать у великому ліжку. Маттерсон сказав: «Іди сюди, Бойде».
  Я підняв Люсі з підлоги й штовхнув її перед собою. Маттерсон тихо засміявся. «Ну, це Люсі, чи не так? Хто нарешті приходить побачити свого старого батька. Ну, що у тебе на думці, Бойд? Це буде спроба вимагання в останню хвилину».
  Я сказала медсестрі: «Слухай, ти не намагаєшся покинути цю кімнату і зберігаєш абсолютний спокій. Зрозумів?"
  
  — Я не маю наміру залишати свого пацієнта, — суворо відповіла вона.
  Я послав їй посмішку. «Мені подобається це чути».
  «Про що ти шепочеш?» — запитав Маттерсон.
  Я підійшла до ліжка, міцно стискаючи Люсі за зап’ястя. — Говард збожеволів у долині Кіноксі, — сказав я. «Він підняв натовп самосуду серед лісорубів і сказав їм, що я побив його старого батька до землі. Вони ганяються за мною майже два тижні. І не тільки це, Говард щойно вбив людину. Він може готуватися до шибениці».
  Маттерсон дивився на мене порожньо. За ці два тижні він подорослішав на десять років; щоки впали, лоб восковий, губи синюваті, а шкіра шиї в’яла. Але в його очах усе ще був різкий вираз. Він тихо сказав: «Кого він убив?»
  «Чоловік на ім’я Джиммі Вейстранд. Але він не мав наміру вбити Вейстранда – він думав, що стріляє в мене».
  — Це був той чоловік, якого я бачив біля дамби?
  «Точно». Я поклав патрон на груди Маттерсона. «Його застрелили одним із цих».
  Маттерсон намацав патрон, і я просунув його між його пальцями. Він підніс його до очей і тихо сказав: «Так, такий патрон дуже дієвий, коли хочеться вбити». «Я знав його батька. Метью був хорошою людиною – я не бачив його багато років». Він закрив очі, і я побачив, як з-під однієї повіки скотилася сльоза. «Тож Говард зробив це знову. Так, я повинен був знати, що це станеться».
  Знову! Я терміново сказав: «Mr. Меттерсон, він також убив Джона Трінаванта та його родину?»
  Він відкрив очі і подивився на мене. «Хто ти, юначе? Ви Грант – чи ви хлопець Джона Трінаванта? Я повинен знати».
  Я серйозно похитав головою. «Я не знаю, пане Маттерсон. Я чесно не знаю. Я втратив пам'ять під час аварії».
  Він слабко кивнув. «Я думав, ти знову це отримав», — він зробив паузу, а коли продовжив, його голос пролунав. «Вони були такі обгорілі… обвуглена плоть… Це було жахливо!» Його очі дивилися в порожній простір, коли він згадував жахливий кошмар на дорозі в Едмонтоні. «Я ризикнув, коли мені довелося ідентифікувати тіла – це було найкраще рішення», – сказав він.
  Найкраще рішення для кого? Я гірко подумав, але не дозволив гіркоті прозвучати в моєму голосі, коли цілком спокійно запитав: «Хто вбив Джона Трінаванта, містере? Маттерсен?
  Він повільно підняв виснажену руку й тицьнув тремтячим пальцем на Люсі Атертон. «Вона зробила – вона та її скнарливий брат». 
  
  OceanofPDF.com
   12-й розділ
  Люсі Атертон вирвала руку з моїх рук і побігла до дверей. Старий Бик, хоч і хворий, вклав усю свою енергію в наказовий наказ. — Люсі! 
  Вона різко зупинилася посеред кімнати. Маттерсон холодно запитав: «Що за патрони у вас у цій рушниці?»
  Я відповів: «Свинцеві кулі дулом рушниці».
  Його голос став ще холоднішим. «У них є мій дозвіл застрелити її, якщо вона зробить ще один крок. Чуєш, Люсі! Я сам мав це зробити дванадцять років тому».
  Я сказав: «Я знайшов її в кабінеті, коли вона нишпорила у вашому столі». Я думаю, що вона шукала твого заповіту».
  — Не дивуй мене, — сардонічно сказав старий. — Я батько двох дияволят, — підняв він руку. «Молода леді, подай їй слухавку».
  Медсестра завмерла, коли до неї звернулися безпосередньо. Те, що сталося, було для неї занадто важким. Я сказав: «Зроби – і швидко!» Вона принесла телефон і включила його біля ліжка. Коли вона знову хотіла повернутися, я запитав її: «У вас є чим написати?»
  "Ручка? Так, у мене є один тут».
  «Ти краще запиши те, що говориться в цій кімнаті. Можливо, вам доведеться повторити це в залі суду».
  Маттерсон намацав телефон, а потім здався. Він сказав: «Позовіть Гіббонса в поліцейську дільницю». Він дав мені номер, і я набрав його, а потім підніс слухавку до його голови. Була невелика пауза, перш ніж він сказав: «Гібонс, це Маттерсон... Ви не повинні позбавляти мене здоров’я». Слухай, забирайся до мене якнайшвидше… Сталося вбивство, — його голова впала на подушку, і я поклала трубку.
  
  Я тримав пістолет, спрямований у живіт Люсі. Вона була бліда й неприродно спокійна, стоячи, опустивши руки по боках. М’язи її обличчя нервово здригалися кожні кілька секунд. Потім Маттерсон почав говорити дуже тихим голосом, і я поманив медсестру ближче, щоб вона могла почути, що він говорить. У неї були ручка й блокнот, і їй було не важко встигати за Буллом Маттерсоном, оскільки він говорив дуже повільно.
  — Говард ревнував Френка, — тихо сказав старий. «Френк був хорошим хлопчиком, у нього було все - розум, сила і характер переможця - все, чого бракувало Говарду. Він отримував хороші оцінки в школі, в той час як Говард постійно провалював тести; він зустрічався з дівчатами, які навіть не виглядали так, як був Говард, і він виглядав так, ніби він збирався заволодіти компанією, коли ми з Джоном відмовилися, тоді як Говард знав, що в нього не було шансів. Не тому, що Джон Трінавант хотів віддати перевагу своєму синові за рахунок Говарда; справа була лише в тому, щоб найкращий чоловік отримав роботу. І Говард знав, що я б також вибрав Френка Трінаванта, якби рішення було в моїх руках».
  Він зітхнув. «Тож Говард убив Френка — і не лише Френка. Він також убив Джона та його дружину. Йому був лише двадцять один, коли він став потрійним убивцею, — він обережно махнув рукою. «Я не думаю, що це була його ідея; Я думаю, що це був її. Говард не наважився б здійснити план сам. Мабуть, Люсі обдурила його, — він повернув голову й подивився на неї. «Говард трохи нагадав мені – не багато, але трохи. Але вона доглядала за матір’ю, — він знову втупився в мене. «Ви знали, що моя дружина покінчила життя самогубством у психлікарні?»
  Я похитала головою і відчула до нього великий жаль. Він говорив про своїх сина і доньку, ніби вони вже мертві.
  — Так, — ніяково сказав він. «Я думаю, що Люсі божевільна — така ж пронизливо божевільна, як нещодавно була її мати. Вона побачила, що Говард бореться з проблемою, і вирішила її за нього по-своєму — божевільним способом. Френк стояв на шляху Говарда, і що було простіше, ніж очистити його дорога? Те, що старого Джона та його дружину вбили одночасно, було чимось зовсім другорядним — лише Френка було нейтралізовано раз і назавжди! 
  Коли я подивився на Люсі Атертон, мене похолодало. Вона стояла з порожнім виразом обличчя, ніби обговорювана тема взагалі не приходила їй на думку. Мабуть, також було зовсім незначно, що в машині був автостопник на ім’я Грант.
  Маттерсон зітхнув. «Люсі вмовила Говарда зробити це, і, мабуть, це було не важко. У нього завжди був слабкий характер, навіть у дитинстві. Вони позичили мій б’юїк, дочекалися Трінавантів на Едмонтон-роуд і холоднокровно погнали їх у прірву. Ймовірно, вони скористалися тим, що Джон упізнав віз і їх».
  Мої губи були напружені, коли я запитав: «Хто був за кермом Б’юіка?»
  "Я не знаю. Ніхто з них ніколи не хотів це розкривати. Вагон був досить пошарпаний, і вони не могли цього від мене приховати. Я склав два і два, загнав Говарда в кут і витяг з нього правду. Він розвалився, як ганчірка для посуду».
  Старий довго мовчав, а потім сказав: «Що я міг зробити? Вони були моїми дітьми!» Його голос був благаючим, ніби він хотів, щоб я його зрозуміла. «Чи може батько заявити про вбивство власних дітей? Тож я став їхнім спільником, — тепер у його голосі відчувалася глибока ненависть до себе. «Я їх прикрив! Я побудував стіну навколо нього за свої гроші».
  Я тихо запитав: «Це ви надсилали гроші до лікарні, щоб допомогти Гранту?»
  «Я не хотів мати на своїй совісті ще одну смерть», — сказав він. «Так, я відправив гроші – це найменше, що я міг зробити. І я хотів бути в курсі вас. Я знав, що ти втратив пам'ять, і боявся, що ти її повернеш. Я запросив приватного детектива, щоб розслідувати цю справу, але він загубив ваш слід. Мабуть, це було приблизно в той час, коли ви змінили ім’я. Його руки наосліп торкалися покривала, вдивляючись у чорне минуле. — А я боявся, що тобі доведеться. почніть шукати власне минуле – щоб заново відкрити себе. Мені потрібно було щось зробити, і перш за все я мав видалити назву Trinavant; це незвичайне ім'я, і воно може згадати щось у вас, якщо ви його побачите. Джон і його сім’я були єдиними тринавцями, які залишилися в Канаді, крім Клер, і я знав, що це може бути моєю ахіллесовою п’ятою. Ось чому я намагався його стерти. Як ви на нього натрапили?»
  «Трінавант Парк», — відповів я.
  — О так, — він слабко посміхнувся. «Я намагався змінити назву площі, але це завадило старій арфі Давенанту. Вона була буквально єдиною людиною у форті Фаррелл, яку я не міг налякати до смерті. Має приватні статки, — додав він для пояснення.
  «Я продовжував розширювати компанію. Боги повинні знати чому, але в той час це здавалося дуже важливим. Я почувався втраченим без Джона – він завжди був мізком підприємства, – але потім я взяв Доннера, і після цього ми досягли непоганих успіхів».
  Про застосовані методи він не шкодує. Він все ще був жорстким, нещадним бізнесменом, але, ймовірно, сам не бачив нічого поганого в методах. Я почув шум надворі. Це був автомобіль, який різко загальмував на гравію. Я глянув на медсестру. — Ви все записали?
  Вона сумно підвела очі. — Так, — тихо сказала вона. «І я б хотів, щоб мені не довелося цього робити».
  — Розумію, — сказав Маттерсон. — Дванадцять років тому я повинен був убити тих двох власними руками, — він підняв руку й смикнув мене за рукав. «Вони повинні зупинити Говарда. Я його знаю - він буде продовжувати вбивати, поки його самого не знищать. Він легко втрачає голову, а потім робить жахливі помилки. Він продовжить вбивати, щоб вибратися з цього скрутного становища. Він не буде знати, що це буде фатально для нього самого».
  Я сказав: «Я думаю, ми можемо залишити це Гіббонсу — це його робота». — пролунало по хаті. «Краще б його пустили. Я не можу залишити її тут».
  Я все ще пильно стежив за Люсі, чиє обличчя спазматично відсунулося. Коли медсестра пішла, я сказав: «Добре, Люсі, де вони?» Де Клер Трінавант і Макдугал?
  Мене охопив страх, що ця божевільна жінка вбила їх. Маттерсон поважно сказав: «Боже милий! Є ще?»
  Я проігнорував його: «Люсі, де вони?» Я не пожалів її і був готовий використати будь-який метод, щоб змусити її заговорити. Я витяг свій мисливський ніж. — Якщо ти не скажеш мені, Люсі, я випотрошу тебе, як оленя, тільки ти відчуєш кожен поріз.
  Старий нічого не сказав, а тільки дихав важче. Люсі байдуже подивилася на мене.
  Я продовжив: «Добре, Люсі. Ти сам через це пройшов». Мені довелося покінчити з цим до прибуття Гіббонса. Він не терпів би того, що я мав на думці зробити. 
  Люсі захихотіла. Це був слабкий, безглуздий регіт, який струснув її тіло і переріс у божевільний сміх. — Гаразд, — закричала вона на мене. «Ми замкнули цю сексуальну дівчинку в підвалі, і старий дурень теж там. Я хотів убити їх обох, але Говард мені не дозволив, клятий дурень».
  Гібонс це почув. Він відкрив двері, коли вона почала сміятися, і його обличчя було білим. Я відчув, як мене накрила хвиля полегшення, і кинув головою на Гіббонса. — Медсестра вам щось про це сказала?
  — Трохи, — він похитав головою. Я не можу в це повірити».
  «Але ви чули, що сказала ця людська жінка: вона замкнула Клер Трінавант і старого Макдугалла в підземеллі під цим мавзолеєм. Краще б їй наручники надягли, але стережіться — вона божевільна».
  Я не відривав від неї рушницю, поки він не одягнув на неї наручники, а потім кинув рушницю його. «Медсестра може розповісти вам усі подробиці», — сказав я. «Я маю знайти Клер і Мака», — я зупинився й подивився на старого. Його очі були закриті, і, очевидно, він спокійно спав. Я глянув на медсестру. «Можливо, вам краще спочатку подбати про свого пацієнта. Мені було б байдуже, якби він помер зараз».
  
  Я кинувся сходами вниз. У передпокої стояв розгублений чоловік у комбінезоні. Він тягучими кроками вийшов мені назустріч і запитав з англійським акцентом: «Що це все має означати?» З якої причини приїхала поліція?»
  «Хто ти?» — запитав я.
  Він випростався. «Я містер дворецький Маттерсона.
  — Гаразд, Джеймсе, у тебе є ключі від підвальних кімнат?
  «Я не знаю, хто ви, сер, але…»
  — Це справа поліції, — нетерпляче перебив я його. «Де ключі?»
  «У мене в коморі є запасні ключі від цілого будинку».
  «Візьміть вас і відпустіть трохи швидше».
  Я пішов за ним, і він узяв в’язку ключів із шафи, схожої на маленьку кузню. Тоді я швидко повів його вниз у підвал, який простягався під усім будинком і складався переважно з маленьких, невикористаних кімнат. Я дзвонив у різні місця в підвалі й нарешті почув слабкий крик. — Ось там, — сказав я. — Відчиніть ці двері.
  Він подивився на номер на дверях, а потім обережно вибрав ключ, а я тремтів від нетерпіння. Двері відчинилися, і Клер опинилася в мене на руках. Коли ми знову відпустили один одного, я побачив, що вона страшенно брудна, але, мабуть, не більше, ніж я. Її обличчя вкрилося сльозами, які текли по щоках, і я вигукнув: «Слава Богу, що ти живий».
  Вона тихенько заскиглила й обернулася. «Мак дуже зіпсований», — сказала вона. «Нам не давали їсти і пити. Час від часу Ховард приходив сюди, але ми не бачили його останні п’ять днів».
  
  Я звернувся до дворецького, який стояв з відкритим ротом. — Покличте лікаря й швидку, — сказав я. — І поспішай, як біс.
  Він відшкутильгав, і я зайшов подивитися, як погано у Мака. Це мене не здивувало. Божевільна Люсі не принесла б їжу двом людям, яких вона вже вважала мертвими. Клер сказала: «У нас взагалі нічого не було останні п’ять днів».
  «Мабуть, нам доведеться це компенсувати», — сказав я, нахиляючись над Маком. Він дихав дуже прискорено, а пульс був слабкий. Я підняв його на руки, і здавалося, що він важить не більше немовляти. Я відніс його нагору, а Клер — позаду. У передпокої стояв дворецький, і я сказав йому: «Спальня». І їжа для шістьох осіб, а також велика горнятка кави та багато води».
  — Води, сер?
  «Блін, не повторюй те, що я кажу. Так, вода!»
  Ми поклали Мака спати, і на той час дворецький розбудив увесь будинок. Мені довелося попередити Клер, щоб вона не пила занадто багато води, але вона їла холодну їжу так, ніби голодувала п’ять тижнів, а не п’ять днів. Я подумав про себе, що врешті-решт я жив непогано в Кіноксі-Веллі.
  Ми залишили Мака під наглядом лікаря та пішли до Гіббонса, який телефонував, очевидно, намагаючись змусити когось повірити в неймовірне. — Так, — сказав він. «Він бігає по долині Кіноксі — має дробовик зі смертельними патронами. Так, я сказав Говард Маттерсон. Правильно, син Була Маттерсона. Звичайно, я впевнений; Я отримав це від самого Була ». Він подивився на мене, а потім додав: «У мене тут людина, яку застрелив Говард». . — Слухай, я сам негайно піднімуся в Долину Кіноксі, але навряд чи знайду його. Він міг бути будь-де. Мені потрібні волонтери, щоб ми могли прочесати частину лісу». 
  Я легко посміхнувся Клер. Було організоване чергове полювання, але цього разу я опинився по той бік – на безпечному боці. Гіббонс дав кілька інструкцій телефон, а потім сказав: «Я подзвоню і дам тобі більше інформації, перш ніж піду». «Це до біса неймовірна історія».
  — Не треба мені цього говорити, — втомлено сказав я й сів на стілець. — Ви розмовляли з Буллом?
  Гіббонс кивнув, і на його обличчі був якийсь відчайдушний трепет. "Він дав мені суворі вказівки", - сказав він. «Мені сказали вистрілити і вбити Говарда, щойно я його побачу, ніби він божевільний».
  «Бик не дуже помиляється», — сказав я. — Вони самі бачили Люсі — вона теж не зовсім нормальна, правда?
  Гіббонс злегка скрикнув, але потім узявся. — Ми не можемо так продовжувати, — твердо сказав він. — Я поверну його живим.
  «Не намагайся робити занадто багато героїчних вчинків», — попередив я його. «У нього автомат на п'ять пострілів, і він стріляє не патронами. Він ледь не поцілив у Джиммі Вейстранда свинцевою кулею з рушничного ствола.» Я знизав плечима. — Ну, ти ж поліцейський, і я припускаю, що ти знаєш, що робиш.
  Гіббонс перебрав пальцями кілька клаптиків паперу. «Чи все це правда? Усе це з тим, що вони багато років тому вбили Трінавантес?
  «Це дослівний запис того, що розповів старий Маттерсон. Я можу це засвідчити».
  — Гаразд, — сказав він. «У мене тут картка. Покажи мені, де ти востаннє бачив Говарда.
  Я схилився над картою, коли він її розгортав. — Це було саме в цьому місці, — сказав я. «Він два рази вистрілив у гелікоптер, коли ми злітали. Якщо ви хочете швидко дістатися до долини Кіноксі, гелікоптер зупиняється прямо перед будинком, і там також може бути пілот. Якщо він відмовиться летіти назад у долину, скажіть йому, що я сказав, що він повинен летіти».
  Гібонс уважно подивився на мене. «Медсестра розповіла мені досить незрозумілу історію. Я так розумію, що ти три тижні тікав від Говарда та купи лісорубів.
  — Це перебільшення, — сказав я. — Заледве два тижні.
  
  «Чого, в біса, ти не підійшов до мене?» — здивовано запитав Гіббонс.
  Тоді я розреготався. Я сміявся, аж сльози навернулися на очі, а бік почав боліти. Це переросло в істерику, і їм довелося викликати лікаря, щоб він мене знову заспокоїв. Я ще сміявся, коли мене поклали спати, і я заснув.
   II
  Клер сиділа біля мого ліжка, коли я прокинувся через п’ятнадцять годин. Я бачив її обличчя в профіль, і ніколи не бачив нічого красивішого. Зрозумівши, що я прокинувся, вона повернулася до мене обличчям. — Привіт, Бойде, — сказала вона.
  — Привіт, Трінавант, — потягнувся я із задоволенням. "Котра година?"
  — Трохи за дванадцяту годину дня, — вона кинула на мене критичний погляд. «Вам може знадобитися трохи кондиціонування. Ви нещодавно бачили себе?»
  Я потер підборіддя. Борода більше не трималася; це просто зайшло занадто далеко. Я сказав: "Можливо, я повинен відростити повну бороду".
  «Ви можете просто спробувати. Ванна кімната там, і я приніс тобі бритву».
  «Я сподіваюся, що не образитиму вашу незайману честь», — сказав я, відкидаючи ковдру. Я піднявся з ліжка і пішов у ванну. Обличчя, яке дивилося на мене з великого дзеркала, було дивним обличчям із виснаженим і диким виразом. — Вигукнув я. «Не дивно, що пілот помирав від страху, коли побачив мене. Б’юсь об заклад, що зможу налякати ціле стадо корів, щоб вони перестали давати молоко».
  «Трохи води й мила, мабуть, зроблять чудеса», — подумала вона.
  Я наповнив ванну і весело хлюпався півгодини, потім поголився й одягнувся. До того ж у власному одязі. Я запитав: "Звідки ти це взяв?"
  
  «Я наказала їм принести його з каюти Мака», — відповіла Клер.
  Це дало мені поштовх; Я зовсім забула про нього. — Як він зараз?
  — Він швидко видужає, — відповіла вона. «Він такий же крутий, як Булл. І останній, здається, пожвавився від усієї цієї метушні».
  — Я хотів би, щоб він повторив цю історію в залі суду, — похмуро сказав я. — Тоді через мене він може впасти на місці.
  — Не будь з ним надто суворим, Бобе, — поважно сказала Клер. «Йому довелося прийняти важке рішення».
  Я не коментував це. Натомість я запитав: «У вас є всі подробиці цієї справи?»
  «Більшість із них, я думаю, крім тих, які ви маєте мені сказати. Але це може почекати, коханий. У нас є багато часу, — вона подивилася прямо на мене. — Ти дізнався, хто ти?
  Я знизав плечима. «Це щось означає? Ні, Клер, я не пішов ні на крок далі. Але я думав про це. Поруч із родиною Маттерсонів такий хлопець, як Грант, — чистої води. Що таке маленький наркоман порівняно з масовими вбивцями? Можливо, Грант був не таким вже й поганим хлопцем. Але, як я вже сказав, що це означає? У власних очах я просто Боб Бойд».
  «О, любий, я теж», — вигукнула вона. Наступні кілька хвилин були досить пристрасними, і коли я стерла помаду, я сказала: «Я щойно подумала про щось смішне». Зазвичай мені сняться жахливі сни, коли я прокидаюся весь у поту. Але знаєш що? Коли я був у справжньому стресі в Долині Кіноксі, коли за мною переслідували всі ці хлопці та Говард зі своїм знаряддям вбивства, я, природно, не спав багато. Але коли я нарешті заснув, мені зовсім не снилося. Я думаю, що це дивно».
  Вона сказала: «Можливо, це пов'язано таким чином, що реальна небезпека витіснила уявну, яку ви пережили уві сні. Але не думай про це, Бобе, сон тобі не зашкодить. Будемо сподіватися, що ви не отримаєте їх у майбутньому».
  
  Я посміхнувся. «Будь-які кошмари на майбутнє, без сумніву, стосуватимуться автоматичної гвинтівки Говарда. Принаймні це було досить реально».
  
  Ми пішли в іншу кімнату, щоб побачити Макдугалла. Він був під сильним седативним, але лікар сказав, що він повністю видужає, і за ним доглядала гарна медсестра. Він був настільки при свідомості, що міг кліпати на мене, і сонним голосом сказав: «Колись... у тому підвалі... Я думав, ти залишиш нас у спокої».
  Я не міг потрапити в Булл Маттерсон, оскільки там був його лікар, але я зустрів нічну медсестру. Я сказав: «Вибачте мене за те, що я так наважився, міс… е-е…»
  — Смітсоне, — сказала вона, усміхаючись, — усе гаразд, містере. Бойд.
  — І я радий, що ти зберіг холоднокровність, — продовжив я. «Жінка, що кричить, розбудила б весь будинок, і це могло перекреслити мої плани».
  «О, це ніколи не могло спасти мені на думку», — сказала міс Смітсон з гідністю. «Це мало б особливо неприємний вплив на пана. Стан здоров'я Маттерсона.
  Я тримав обличчя в потрібних складках і дивився на Клер, якій було важко стримувати сміх. Ми поспішно попрощалися з медсестрою і залишили резиденцію Маттерсона. Коли ми їхали в універсалі Клер, я подивився в дзеркало заднього виду на кричущі контури імітації замку. Я щиро сподівався, що бачив це востаннє.
  Клер задумливо сказала: «Ви знаєте, скільки років було Люсі, коли вони з Говардом убили дядька Джона, тітку Енн і Френка?»
  "Немає."
  «Їй було вісімнадцять років – лише вісімнадцять. Як така молода людина може зробити таке?»
  Я виконав її, і ми мовчки проїхали через форт Фаррелл і далі до дороги, що вела до каюти Мака. Ми майже дійшли до колії, коли я подумав про щось важливе і вигукнув: «Блін, я, мабуть, збожеволів! У мене є нікому не розповідав про причіпку. Я зовсім забув про це».
  Не дивно, що я це забув. У мене були інші речі на думці — наприклад, як уникнути вбивства, — і зізнання Була Маттерсона теж зробило свою роль. Я різко загальмував і вже збирався розвернути машину, коли передумав. «Я краще підійду до дамби. Поліція має поставити там контрольно-пропускний пункт, щоб ніхто не міг піднятися в долину Кіноксі».
  — Думаєш, вони спіймали Говарда?
  «Немає шансів на це», — відповів я. «Він не дає себе так зловити. Принаймні не зараз. «Я поставив машину на передачу. — Я підсаджу вас до каюти.
  «Ні, не хочеш», — сказала Клер. — Я відвезу вас до дамби.
  Я глянув на неї і зітхнув. У неї був дуже впертий вираз обличчя, і я не мав часу з нею сперечатися. — Гаразд, — сказав я. «Але залишайтеся на задньому плані, коли ми туди прибудемо».
  Ми швидко виїхали на дорогу Кіноксі – лісовозів не було, щоб сповільнити нас – але за кілометр до електростанції нас зупинив патрульний. Він підійшов до карети. "Вони більше не можуть їздити", - сказав він. «Нам не потрібні глядачі».
  — Що тоді відбувається?
  — Нічого, що вас цікавить, — терпляче сказав він. — Просто розверни візок і їдь назад.
  Я сказав: «Мене звати Бойд, а це міс Трінавант. Мені потрібно поговорити з вашим начальником».
  Він витріщився на мене з цікавістю. — Ти той Бойд, який почав усі ці проблеми?
  «Я!» — обурився я. «То що ви думаєте про Говарда Маттерсона?»
  «Так, це він намазав на вас своїх», — сказав він. — Ну, ти хочеш поговорити з капітаном Краппером — він біля дамби. А якщо його не буде, чекай його; ми не хочемо більше труднощів».
  — Тоді його ще не спіймали, — сказала Клер.
  
  «Наскільки я не знаю», — відповів офіцер. Тоді він відступив і поманив нас вперед.
  На електростанції ще тривали роботи, і я бачив кілька маленьких фігур на вершині насипу. Грязь не зникла вниз по схилу, а, навпаки, була ще більше підігнана важким транспортом. Дві вантажівки втопилися по осі, і купа спітнілих чоловіків поставила лебідку на тверду землю й тепер піднімала одну з вантажівок.
  Я зупинився перед великим легковим автомобілем і побачив, що в ньому сидить Доннер. Він тупо глянув на мене, і я вийшов з універсала. Він також вийшов, і я пішов йому назустріч, а Клер слідувала за мною. — Доннер, у вас біда, — я показав рукою в бік електростанції та дамби.
  «Труднощі!» — гірко вигукнув він. Думаєш, це спричинить мені неприємності?» На мить цей чоловік, який мав репутацію людини без нервів, показав, що врешті-решт він одержимий до біса. «Прокляті, божевільні Маттерсони», — вирвалося в нього. «Вони поставили мене в пекельну скруту».
  Я знав, що з ним не так. Він був одним із тих людей, які кидають кулі за інших, але ніколи не візьмуть на себе відповідальність натиснути на курок сам – ідеальний другий командир після Була Маттерсона, але без його сміливості. Тепер він був, хоч і тимчасово, босом імперії Маттерсона, і ця відповідальність була для нього надто нервовою, особливо тому, що все це руйнувалося. Тепер ніщо не могло запобігти розкриттю всіх маніпуляцій Доннера з рахунками компанії, і особливо справа з фондами Trinavant Foundation поставила б його в небезпечне становище. Було зрозуміло, що він живить палке бажання знайти когось, на кого б звинуватити.
  Це було б не дуже складно – Бик Маттерсон був надто хворий, щоб нанести ще один удар, а вбивця Говард був ідеальним цапом відпущення. Однак це був важкий час для Доннера. Але мене не цікавили його труднощі, оскільки більша небезпека загрожувала набагато більшій кількості людей.
  
  Я сказав: «Ви недооцінюєте труднощі, які тут можуть виникнути. Ви читали мій геологічний звіт із долини Кіноксі?»
  «Ні, це має бути справа Говарда», — відповів Доннер. «Я просто бухгалтер. Я не читав звіт, а навіть якби читав, то не зрозумів би з нього жодного слова».
  Він бачив, що може бути питання про відповідальність, і поспішив її відкинути. Доповідь, напевно, теж не читав, і вона, до речі, теж незначна. Важливо було якнайшвидше вивести всіх, хто працював на дамбі, з цього району.
  Я показав на схил. — Цьому схилу загрожує обвал, Доннер. Це може статися будь-коли. Ви повинні подбати про те, щоб ваші люди втекли звідси».
  Він витріщився на мене з недовірою. «Ти з глузду з'їхав? Ми вже затрималися, тому що той дурень Говард послав людей шукати вас. Кожен день затримки коштує нам тисячі доларів. Крім того, ми втратили достатньо часу через цей бруд».
  «Доннер, вбий собі в голову, що тут може статися катастрофа. Весь проклятий схил може обрушитися на нас».
  Він повернув голову й подивився на твердий схил. Тоді він кинув на мене дивний погляд. «Про що ти, в біса, говориш? Як це могло статися?»
  «Вони мали прочитати цей звіт», — відповів я. «Я знайшов у долині поклади ртуті. Блін, ти не проводив геологічне дослідження землі під дамбою?»
  «Я не мав до цього відношення. Говард відповідав за технічну сторону. Як могло статися це лихо?»
  «Ртуть — це начебто тверда речовина, яка, однак, стає рідкою, якщо піддається сильному зовнішньому впливу. Наскільки я зміг переконатися, під самою дамбою є шар, — я посміхнувся йому без гумору. «Але давайте поглянемо на це злегка. Якщо схил обвалиться, то на вашу електростанцію впаде кілька мільйонів тонн землі, порода розрідиться і понесе із собою землю. Це найкраще, що може статися».
  Клер взяла мене за лікоть. — А найгірше?
  
  Я кивнув у бік дамби. «Це може вирвати фундамент з-під того бетонного блоку. Якщо це станеться, то вся вода за дамбою виллється на те місце, де ми зараз стоїмо. Скільки води за дамбою, Доннер?
  Він не відповів на моє запитання. Натомість він тонко посміхнувся мені. — Ти добре вмієш віршувати, Бойде. Дуже цікава історія, але я не кидаюся на неї. Це просто надто фантазії, — він потер підборіддя. «Я просто не можу зрозуміти, чого ви думаєте, що можете досягти, зупинивши роботу зараз. Це виходить за межі мого розуміння».
  Я витріщилася на нього широко розплющеними очима. Макдугал мав рацію — ця людина думала лише в доларах і центах. Я глибоко вдихнув і сказав: «Ти клятий ідіот великої влади!» Я відвернувся від нього з презирством. «Де капітан поліції, який мав бути тут?»
  — Він зараз прийде, — сказав Доннер. — Він щойно був у долині.
  Я глянув на дорогу, яка трималася на хребті над дамбою. Назустріч нам їхав автомобіль із хмарою пилу позаду. «Капітан Краппер не має повноважень наказувати зупинити роботу», — сказав Доннер. Мені б хотілося зрозуміти, що ви маєте на увазі. Чому ти не скажеш мені?»
  Я сказав: «Доннер, ти вже в неприємностях, але не в справжніх, тому що найгірше, що з тобою може трапитися, — це те, що ти потрапиш до в’язниці. Але я можу вам сказати одне: якщо тут когось уб’ють через те, що ви проігнорували попередження, ви ризикуєте бути зв’язаним на найближчому дереві тими, хто вижив».
  Поліцейська машина зупинилася недалеко від нас, і капітан Краппер одразу ж під’їхав до нас. "Містер. Доннер, я просив зустрітися зі мною тут, але, мабуть, нам зараз не потрібно розмовляти».
  Доннер сказав: «Капітане Краппер, це містер. Бойд і міс Трінавант.
  Краппер кинув на мене похмурий погляд. «Мм, ви викликали тут неабиякий переполох, містере. Бойд. Мені шкода за те, що сталося з вами — і з вами, міс Трінавант. — Він подивився на Доннера. «Ймовірно, необхідно буде провести поліцейське розслідування Маттерсона Корпорація. Це, напевно, ненормальна бізнес-практика, починати полювання на людей».
  — Це була справа Говарда Меттерсона, — поспішно сказав Доннер. «Я не знав про той випадок».
  «Їм більше не потрібно дивуватися про нього», — жваво сказав Краппер. — Ми його спіймали.
  — Це було незадовго до вас, — сказав я. «Я б подумав, що це займе більше часу».
  Краппер суворо посміхнувся мені. — Він, очевидно, не такий добрий у лісі, як ти. «Це коштувало нам доброї людини».
  «Мені прикро це чути».
  Він ляснув рукавичками по стегну. «Гіббонс отримав поранення в коліно. Сьогодні вранці йому ампутували ногу».
  І все одно Гіббонс зіграв ідеально. Я сказав: «Я попередив його про Говарда. Бул Маттерсон також».
  — Я знаю, — втомлено сказав Краппер. «Але ми завжди спочатку пробуємо мирні методи. Ми не можемо просто застрелити людину просто тому, що хтось спонукає нас це зробити. У нас у цій країні є певні закони, Бойд.
  Я не мав такого враження, поки на мене полювали в долині Кіноксі; але я йому не сказала. «Багато інших хороших людей буде втрачено, якщо цей ідіот Доннер не накаже всім покинути це місце».
  Краппер швидко відповів. Він одразу спрямував погляд на електростанцію, а потім холодно подивився на мене. "Що ти маєш на увазі?"
  Донер дружньо відрізав: «Містер. Бойд передбачив, що буде невеликий землетрус. Він намагається змусити мене уявити, що схил під дамбою обвалиться».
  — Я геолог, — спокійно сказав я. «Скажи мені одну річ, капітане Краппер, як пролягає шлях до долини Кіноксі? Мокрий чи сухий?»
  Він подивився на мене так, ніби я зійшов з розуму. «Досить сухо».
  — Я це знаю, — сказав я. «Коли ви їхали по хребту, за вагоном була хмара пилу. Але чи можете ви мені сказати, звідки вся ця багнюка?» Я показав на територію перед електростанцією.
  
  Краппер витріщився на багнюку, а потім задумливо подивився на мене. »Гаразд. Дай послухати».
  Потім мені довелося розповісти це ще раз, і нарешті я сказав: «Клер, розкажи капітану про демонстрацію, яку я показав тобі зі зразками свердла». Просто розкажи, що ти бачив».
  Вона вагалася: «У Боба були зразки бурів, які він взяв тут, перш ніж Говард змусив його втекти. Боб взяв зразок і показав нам, як він може витримати велику вагу. Далі він взяв інший зразок і розмішав його в глечику. The. тверда речовина перетворилася на тонкий мул. Більше нічого сказати».
  «Звучить як магія», — сказав Краппер. Він зітхнув. «Тепер мене, очевидно, обтяжила нова проблема. Містер. Доннер, як щодо того, щоб витягнути звідси своїх людей, поки не буде проведено експертне розслідування?»
  — Слухай, Краппере, — запротестував Доннер. «У нас було багато затримок. Я не маю наміру витрачати тисячі доларів через розповіді Бойда. Він намагався зупинити цей проект з тих пір, як прийшов сюди, і я хочу зупинити це».
  Здавалося, Краппер розгубився. «Не схоже, що я можу щось зробити, містере. Бойд. Якщо я зупиню роботи на дамбі і нічого не станеться, то я отримаю догану назавжди».
  «Ти можеш у цьому не сумніватися, — сердито сказав Доннер.
  Краппер неохоче глянув на нього. «Однак, — сказав він твердим голосом, — якби я знав, що це в суспільних інтересах, я б негайно припинив роботу».
  Я сказав: «Не треба вірити на моє слово». Телефонуйте на геологічний факультет будь-якого університету. Спробуйте знайти експерта з геотехніки, якщо зможете, але будь-який компетентний геолог зможе підтвердити те, що я кажу».
  Краппер рішучим тоном сказав: «Де ваш телефон, містере? Доннер?
  — Хвилинку, — швидко сказав Доннер. — Ти не збираєшся вірити розповідям цього чоловіка, чи не так?
  Клер раптом сказала: «Ти знаєш, чому у Була Маттерсона стався серцевий напад, Доннер?»
  
  Він знизав плечима. «Було щось у тому, що Бойд мав бути Френком Трінавантом. Абсолютно смішна думка!
  «А що, якщо це правда?» — запитала вона ніжним голосом. «Це означало б, що Боб Бойд став майбутнім головою Matterson Corporation. Він буде твоїм босом, Доннер! На вашому місці я б трохи подумав про це».
  Доннер був у розгубленості; все сталося занадто швидко для нього. — Ні! "Це неможливо. Такого лиха не може статися.» Він був людиною, яка ніколи не мала контакту з природою, яка звикла лише маніпулювати грошима та цифрами. Він не міг зрозуміти ситуацію, яку неможливо контролювати грошима.
  Краппер різко сказав: «Ми повинні прийняти рішення. Де робочий голова?»
  — На електростанції, — тупо відповів Доннер.
  — Ходімо туди, — Краппер пробрався по багнюці.
  Я сказав Клер: «Сідай у фургон і їдь».
  — Ні, я піду з тобою, — сказала вона твердим голосом.
  «Вам краще бути готовим до найгіршого, капітане. Припустимо, що дамба прорветься і вода в озері ллється на нас. Потім він слідував би приблизно тим самим курсом до річки Кіноксі. Цю територію слід евакуювати».
  «Слава Богу, тут малолюдно», — сказав він. «Є лише дві сім’ї, яким може загрожувати». «І щойно облаштували новий деревний табір. Де клятий телефон?»
  Доннер повернувся саме тоді, коли Краппер закінчив говорити по телефону. Позаду Доннера стояв великий хлопець, якого я востаннє бачив зблизька, коли вбив йому в щелепу приклад рушниці.
  Це був Новак.
  Він завмер і мимоволі стиснув руки, побачивши мене. Потім він відштовхнув Доннера плечем і підійшов до мене, і я інстинктивно приготувався зустріти його, сподіваючись, що Краппер зможе швидко припинити бійку. Не зводячи з нього очей, я сказав Клер: «Відійди від мене — швидко».
  
  Новак стояв переді мною, і на його обличчі не було посмішки. — Бойд, негідник, — прошепотів він. Він повільно підняв руку, і я був вражений, побачивши відкриту долоню замість кулака. Він не мав зла. "На жаль, минулого тижня", - сказав він. «Але Говард Маттерсон нас усіх схвильував».
  Коли я взяв його за руку, він усміхнувся і потер обличчя. «Ти ледь не зламав мені щелепу».
  «Я зробив це лише для самозахисту», — сказав я. — Ти можеш мене пробачити?
  «Так, якщо ви можете мені вибачити». «Але я хотів би час від часу провести з тобою мирну дуель. Просто щоб перевірити, чи зміг би я з тобою впоратися».
  — Гаразд, — сварливо сказав Краппер. — Ходімо далі, — він подивився на Доннера. — Ви даєте йому такий наказ чи я повинен?
  Доннер раптом видався набагато меншим, ніж був насправді. Він трохи повагався, а потім тихо сказав: «Відтягни людей, Новаке».
  Новак дивився на нього тупо. "Що!"
  — Вони його почули, — раптово сказав Краппер. «Відтягніть своїх людей».
  «Так, я його чув», — сказав Новак. «Але що, в біса, це означає?» Він тицьнув Доннера в груди. «Ви домагалися виконання цієї роботи, а тепер хочете, щоб ми її зупинили. Це ваша думка?»
  — Так, — жваво сказав Доннер.
  «Добре!» — знизав плечима Новак. «Тільки я знаю, чого я маю дотримуватися. Я не хочу чути потім докори».
  Я сказав: «Зачекай, давай зробимо це правильно. Ходімо зі мною, Новак. Ми вийшли на вулицю, і я подивився на дамбу. — Скільки у вас тут людей?
  «Шістдесят штук».
  "Де вони?"
  Новак пробив рукою. «Близько половини тут, на електростанції. Деякі стоять біля дамби, а навколо розкидано півдюжини чоловіків. Це велике робоче місце, і неможливо знати, де кожна людина. Але що, в біса, відбувається?»
  
  Я показав на схил до дамби. «По тому схилу нікому ходити не можна, тому хлопцям, які стоять на набережній, доводиться виходити з одного боку. Поговоріть з капітаном Краппером про те, щоб вивести всіх людей з електростанції. Але пам’ятайте – цим схилом ніхто не ходить».
  — Гадаю, ви знаєте, що робите, — сказав він. «І це добре для мене, поки Доннер погоджується. Звільнити хлопців з дамби буде досить легко. Ми спілкуємося з ними по телефону».
  Новак повернувся до електростанції, але я трохи почекав — можливо, хвилин десять, — і тоді я побачив, що маленькі фігурки на набережній почали залишати небезпечну зону. Задоволений, я зайшов на електростанцію, де Краппер організовував евакуацію. «Просто залиште електростанцію тут і шукайте хребти», — сказав він. «Тримайтеся подалі від дороги до форту Фаррелл і від річки. Йдеться про те, щоб піднятися з дна долини».
  Один чоловік крикнув: «Якщо ви думаєте, що дамба прорветься, ви, мабуть, божевільні».
  «Я знаю, що це надійна гребля», — сказав Краппер. «Але сталося щось непередбачене, і ми просто вживаємо запобіжних заходів. Тож забирайся звідси й не думай про втрачені заробітки — ти отримуєш повну зарплату, — він саркастично посміхнувся Доннеру й повернувся до мене. «Це також стосується нас решти — кожен має забратися звідси».
  Я почувався комфортніше з модою. "Звичайно. Давай, Клер. Цього разу ти зникаєш, і я теж».
  Доннер сказав пронизливим голосом: «Всі зникають — і що?»
  «Тоді я уважніше дивлюся на ситуацію. Я знаю моменти небезпеки, і я піду по схилу, наче він складається з яєчної шкаралупи».
  — Але що ти вдієш ? 
  — Це можна стабілізувати, — сказав я. «Інші знатимуть про проблему більше, ніж я. Але, на мій погляд, єдиний вихід – це осушити озеро і закрити відкладення. Ми можемо лише сподіватися, що все не розвалиться раніше».
  Раптом Новак гукнув: Квіклер? 
  
  «Точно так. Що ви про це знаєте?»
  — Я все життя займався будівництвом, — сказав він. — Я теж не такий дурний.
  Хтось крикнув на неї з дверей. — Новак, ми не можемо знайти Скіннера й Берка.
  — Над чим вони працювали?
  «Їм довелося зняти кілька поштовхів під дамбою».
  Новак закричав: «Джонсон, де, в біса, Джонсон?» З натовпу робітників виділився кремезний чоловік і підійшов до нас. — Ви доручили Скіннеру й Берку викопувати пні під дамбою?
  Джонсон відповів: «Я маю. Вони ще не зійшли?»
  «Як вони збиралися прибрати ці пеньки?» — запитав Новак.
  «Вони збиралися їх викопати», — відповів Джонсон. «Але було троє, які доставляли їм біса багато клопоту. У Скіннера є ліцензія на вибухові роботи, тож я дав йому гелевий динаміт».
  Новак дуже затих і подивився на мене. «Ти великий!» — сказав він. «Ми повинні їх зупинити».
  Я крутнувся. «Клер, негайно забирайся звідси», — вона побачила вираз мого обличчя і миттєво обернулася. — Краппер, витягни всіх геть.
  Новак кинувся до дверей. — Я знаю, де вони. Ми зупинилися надворі й дивилися на дамбу, коли електростанція спорожніла, як мурашник, по якому вдарили тростиною. На схилі нічого не рухалося — абсолютно нічого. Там, де призахідне сонце торкалося каміння та дерев, була лише купа тіней.
  Новак хрипко сказав: «Мені здається, вони там, нагорі — праворуч, прямо під дамбою».
  — Ходімо, — сказала я й побігла. Це був довгий шлях до дамби, і це був крутий підйом. Наші чоботи важко тупотіли по проклятому схилу. Я схопив Новака за руку. "Заспокойся. Ми могли б самі спровокувати зсув». Якби несуча здатність породи була зменшена відповідно до моєї оцінки, тоді не знадобилося б великих збурень, щоб почати ланцюгову реакцію. Вантажопідйомність була, мабуть, під двісті п'ятдесят кілограмів на квадратних футів — менше, ніж тиск, який чинить один із черевиків Новака, коли він біжить.
  Далі ми йшли обережніше, і чотириста-п’ятсот метрів до дамби нам знадобилося майже чверть години. Новак крикнув: «Сяйво! Берк!» Ехо відбивалося від великої бетонної стіни дамби, що височіла над нами.
  Хтось поруч відповів: «Так, що не так?»
  Я обернувся. Чоловік сидів спиною до валуна і з цікавістю дивився на нас. «Берк!» — вигукнув Новак. — Де Скіннер?
  Берк кинув рукою. — За тими скелями.
  "Що він робить?"
  «Ми готуємося підірвати той вибух там».
  Це був сильний вибух із високого дерева, і я бачив детонаційний кабель, що веде до нього. «Вибуху не буде», — сказав Новак, швидко крокуючи до шоку.
  «Почекай!» — стривожено крикнув Берк. «Тримайся подалі від цього. Він може вибухнути будь-якої секунди».
  Це були одні з найсміливіших речей, які я бачив. Новак спокійно нахилився над пнем і відірвав дріт разом із електродетонатором. Він необережно кинув його на землю і повернувся. "Я сказав, що вибуху не було", - сказав він. — І забирайся звідси, Берк, — він показав угору на дорогу, яка прилягала до хребта над дамбою. «Іди туди — не спускайся до електростанції».
  Берк знизав плечима. «Добре, ти бос». Він обернувся і пішов, але потім зупинився. «Тобі краще поспішити, якщо ти не хочеш вибуху. Рейки підривають по три пні одночасно. Це був лише один».
  «Проклятий!» — вигукнув я, і ми з Новаком повернулися до уламків скелі, за якими стояв Скіннер. Але було вже надто пізно. Неподалік пролунав невеликий різкий тріск, за яким послідував удар, коли детонатор, який вирвав Новак, вибухнув, не запаливши сам заряд вибухової речовини. Дві хмари диму й пилу піднялися в повітря півсотні метрів і на мить завис у повітрі, перш ніж його розніс легкий вітер.
  Я затримав дихання, а потім зітхнув. Новак широко посміхнувся мені. «Схоже, цього разу ми зійшли з рук», — сказав він. Він підніс руку до чола, а потім подивився на піт, що стікав з його пальців. "Але це дійсно змусило мене пітніти".
  — Нам краще забрати Скіннера звідси, — сказав я. У той момент, коли я вимовив ці слова, я почув звук, що нагадував далекий грім, а потім земля майже непомітно затремтіла під моїми ногами.
  Новак різко зупинився. «Що таке?» Він спантеличено озирнувся.
  Звук — якщо це був звук — повернувся, і земля затряслася ще сильніше. «Дивіться сюди!» — вигукнув я, показуючи на високе веретеноподібне дерево. Верхівка тремтіла, як травинка на вітрі, і, як ми спостерігали, дерево повільно впало на землю. «Зсув», — завив я. — Почалося!
  Дещо віддалік з’явилася постать. «Сяйво!» — крикнув Новак. «Рятуйте життя!»
  Земля тремтіла під моїми черевиками, і пейзаж ніби змінювався на очах. Важко було зрозуміти, в чому полягає ця трансформація; це сталося непомітно, як образ, який тепер мерехтить карта. Скіннер підбіг до нас, але він не був і на півдорозі, коли трансформація стала катастрофічною.
  Він зник . Там, де він був, купу валунів розкидало, коли весь схил почав сповзати. У той же час почувся оглушливий шум, якого я ніколи раніше не відчував. Це нагадувало грім, нагадувало звуки реактивного бомбардувальника з близької відстані, нагадувало гуркіт литавр, посилений у тисячу разів, але не нагадувало жодного з цих звуків. І під цим какофонічним звуком почувся інший шум, клейкий, смоктальний звук, наче витягування чобота з бруду, але тут це був звук велетенського чобота.
  Думаю, ми простояли не більше двох-трьох секунд, хоча цей час видався вічністю. Я боровся вийшов із шокованого трансу й крикнув крізь шум: «Біжи, Новак! Він іде сюди!
  Ми розвернулися й перестрибнули через схил, прямуючи до дороги, де ми були в безпеці. Але ланцюгова реакція під нашими ногами рухалася швидше, ніж ми; він утворив порожнечу за десять-п’ятнадцять метрів під нами, і, очевидно, тверда земля гойдалася й повільно ковзала, коли поверхня рухалася, як хвилі.
  Ми наштовхнулися на молоді дерева, які хиталися в усі боки, і одне з них упало просто перед нами, його коріння було вирвано з корінням. Я перестрибнув через нього й побіг далі, але різко зупинився, коли позаду почув звук, який був наполовину виттям і наполовину бурчанням. Я обернувся й побачив, що Новак розкинувся на землі, притримуваний гілкою іншого поваленого дерева.
  Коли я нахилився, щоб оглянути його, він здавався ошелешеним і напівбез свідомості, і я щосили намагався звільнити його. На щастя, це було лише молоде дерево, але мені довелося зібрати всі сили, щоб зрушити його з місця. Від постійного тремтіння під нами також запаморочилося в голові, і здавалося, що мої м’язи вичерпали всі сили. Серед оглушливого шуму було дуже важко мислити зв’язно – це було наче опинитися в жахливому барабані, по якому стукає велетень.
  Я зняв його, але це було в останню хвилину. На місце, де його затиснуло, впала велика брила морени. Його очі були відкриті, але затуманені, і на його обличчі був божевільний вираз. Я дав йому сильного ляпаса, і він ніби трохи прокинувся. — Біжи, — крикнув я. — Біжи, чорт!
  Ми бігли далі, і Новак важко сперся на мою руку, і я намагався триматися прямого курсу до твердої землі, що було майже неможливо, оскільки це було наче перетнути бурхливу течію, яка завжди намагається тягнути вас за собою. Раптом стовп каламутної води хлюпнув на п’ять-шість метрів у повітря перед нами, і ми геть промокли. Я знав, що це було - це була вода, яку витіснили з пера, і це були мільйони літрів. Вже відчувався ґрунт під ногами вкриті брудом, і ми безпорадно ковзали, в той час як сильне тремтіння тривало.
  Але ми все одно туди потрапили. Коли ми наблизилися до краю зсуву, поштовхи зменшилися, і нарешті я дозволив Новаку сповзти на тверду землю, важко дихаючи. Недалеко від нас на животі лежав Берк. Він шкрябав по землі обома руками, ніби хотів вчепитися за тверду землю, і кричав на все горло.
  Я хотів допомогти Новаку та Берку, але щось, що можна назвати професійним інтересом, привернуло мою увагу до цієї великої катастрофи. Весь схил рухався вниз із зростаючою швидкістю. Фронт зсуву майже досяг електростанції, і цілі дерева підкидалися в повітря, як сірники, а валуни з гуркотом врізалися один в одного. Потім зсув обрушився на електростанцію. Стіни були розтрощені, і вся будівля, здавалося, склалася, і наступної миті вона пішла під потоп землі.
  Зсув рухався на південь, і я ніколи не думав, що він зупиниться. Вода, витіснена з сагайдака, стояла скрізь високими колонами, і крізь підошви чобіт я відчував коливання мільйонів тонн землі, яка все ще рухалася.
  Але нарешті зсув зупинився, і все затихло – чути було лише час від часу гуркіт, коли тиск у новому ландшафті вирівнявся. Минуло не більше двох хвилин, як підірвали пні, а зсув склав майже кілометр завдовжки та кілька сотень метрів від гряди до гряди.
  Я подивився вниз на місце, де стояла електростанція, і побачив лише нерівну поверхню землі. Зсув знищив електростанцію, а потім розбив дорогу Кіноксі. Автомобілі, які були припарковані на дорозі, зникли, а з вершини зсуву каламутна вода вже вирила траншею в м’якому ґрунті, стікаючи вниз до річки Кіноксі. Більше там нічого не рухалося, і я боляче усвідомлював, що Клер могла бути мертва.
  Новак захитався на ногах і похитав головою, ніби для цього очистити мозок. Він вигукнув: «Як, у біса,...» Він здивовано подивився на мене, а потім сказав спокійніше: «Як, у біса, ми втекли звідти?» Він кинувся рукою на зсув.
  «Сильні м’язи ніг і велика удача», — відповів я.
  Берк все ще тримався за землю, і його крики не стали менш гучними. Новак крутнувся. — Заради Бога, замовкни! — Ти ще живий, — але Берк проігнорував його слова.
  Вгорі на дорозі грюкнули двері автомобіля, і я підвів очі. Поліцейський дивився на сцену, не вірячи своїм очам. «Що сталося?» — крикнув він.
  «Ми використали забагато динаміту», — сардонічно крикнув у відповідь Новак. Він підійшов до Берка, нахилився вперед і вдарив його по голові. Берк одразу перестав кричати, але продовжував серцерозривно ридати.
  Міліціонер зліз до нас. «Звідки ти?» — запитав я його.
  — З долини Кіноксі, — відповів він. «Ми їдемо до форту Фаррелл із заарештованим», — він клацнув язиком, коли побачив, що дорога перекрита. — Схоже, нам доведеться шукати інший шлях туди.
  «Це той Говард Меттерсон, якого вони там підняли?» Коли він кивнув, я сказав: «Потурбуйтеся про цього негідника, а вам краще спершу збігти до капітана Краппера — якщо він ще живий». поліцейський стоїть на дорозі. — Скільки людей у вагоні?
  «Нас четверо, крім Маттерсона»,
  — Ти знадобишся для рятувальних робіт, — сказав я. — Їм краще зараз піти далі.
  Він подивився на Новака, який підняв Берка на руки. — Чи можете ви впоратися з рештою тут самі?
  У мене була спокуса спустити його на дно, але Берк не міг сам ходити, і мені, можливо, доведеться допомогти Новаку нести його. «Так, просто продовжуй», — відповів я.
  Він обернувся, щоб піднятися на дорогу, і в той же час почувся гучний стогін. Спочатку я подумав, що так Берк, але потім звук повернувся. Цього разу він був значно голоснішим і лунав по всій долині.
  Дамба застогнала під тиском води позаду, і я знав, що це означає. — Вигукнув я.
  Новак добре вхопив Берка й почав, хитаючись, підійматися хребтом. Міліціонер ліз як біс на п'яти, а я підбіг Новаку допомагати. — Не будь дурницею, — видихнув він. — Ви не можете мені допомогти.
  Це була правда. Двоє чоловіків не могли винести Берка на той схил швидше, ніж один, але я залишився за Новаком, якщо він втратить опору. Від великої бетонної дамби долинали ще більше звуків, дивні скрипи та невеликі вибухи. Я озирнувся через плече й побачив щось неймовірне – вода бризкала в повітря знизу дамби. Струмені сягали тридцяти-сорока метрів заввишки, і я відчував бризки на своєму обличчі.
  «Він руйнується!» — крикнув я, обійнявши одну руку за дерево, а другою хапаючись за пояс Новака.
  Пролунав гучний удар, і на всю висоту дамби з'явилася зигзагоподібна тріщина. Скеля під дамбою зникла, і води озера Маттерсон відсунули фундамент, не залишивши нічого, що могло б витримати величезну вагу.
  На бетонній поверхні дамби з'явилася ще одна тріщина, і тоді тиск води став занадто великим для дамби. Всю масивну конструкцію відсунули вбік. З насипу вирвано великий бетонний блок; бетонний блок мав важити щонайменше п’ятсот тонн, але його підкинуло в повітря й розвернуло, щоб приземлитися в озері бруду внизу. У наступну секунду його затопило й накрило гігантською хвилею води.
  І ми теж.
  Нам не вистачало лише кількох метрів, щоб дістатися до вершини, коли нас обрушила вода. Я відчув, що має статися, і наповнив легені повітрям, щоб не думати, що втону. Натомість я думав, що мене розірве навпіл, коли потужна хвиля вдарила по Новаку й вибила з-під нього ноги.
  Я все ще тримав його пояс і тримав вагу двох великі люди і я думав, що мені відірвуть руку. М’язи іншої руки боліли, коли я відчайдушно тримався за дерево, і я боявся, що мої легені розірвуться, перш ніж я нарешті встигну вдихнути повітря.
  Водна хвиля тривала недовго, але на піку заповнювала долину з боку в бік і була глибиною метрів тридцять-сорок. Потім вода швидко відійшла, і я відчув величезне полегшення, коли поліцейський схопив Новака.
  Він похитав головою й хапнув повітря. «Це було неможливо!!» — вигукнув він у розпачі. — Я не міг його втримати.
  Берк зник!
  Під нами утворилася нова річка, але незабаром вона зменшиться, доки не залишиться озера Маттерсон, а залишиться лише маленький струмок під назвою Кіноксі, який протікає цією долиною протягом останніх п’ятнадцяти тисяч років. Але вода в новій річці все ще хвилювалася, хоча тепер вона мала лише сто метрів завширшки та п’ятнадцять-двадцять метрів завглибшки. Я підійшов до дороги, хитаючись, і насолоджувався тим, що знову можу поставити черевики на тверду землю.
  Я притулилася до поліцейської машини. при цьому я сильно тремтів, а потім я відчув, що хтось спостерігає за мною. На задньому сидінні автомобіля між двома поліцейськими сидів Говард Маттерсон. Його зуби були вишкірені у вовчій усмішці. Він здавався зовсім божевільним.
  Я повільно йшов дорогою до підніжжя хребта, відчайдушно думаючи, чи знайду Клер живою. Я був радий побачити деяких тих, хто вижив; вони повільно й лунатко йшли по хребту. Я також бачив Доннера; він був вимазаний багнюкою з ніг до голови і стояв, дивлячись на приливну хвилю, що протікала повз. Проходячи повз нього, я почув, як він бурмотить: «Мільйони доларів, мільйони доларів — усі втрачені! Мільйони доларів…»
  «Боб! О, Боб!
  Я обернувся, і наступної миті Клер опинилася в мене на руках, схлипуючи і сміяючись водночас. — Я думала, що ти помер, — сказала вона. «О, коханий, я думав, що ти помер».
  
  Я вимушено посміхнувся. «Маттерсон востаннє намагався мене вбити, але я втік».
  «Привіт, Бойд!» Це був Краппер. Він уже не з’являвся в бездоганній формі, а виглядав як земляк. Будь-хто з його людей заарештував би його за одну його появу. Він простягнув руку. «Я ніколи не сподівався побачити вас знову».
  — Обов’язково, — сказав я. — Скільки загинуло?
  — Я точно знаю п’ятьох, — серйозно сказав він. «Ми ще не закінчили цю сумну роботу, і боги повинні знати, що сталося далі в долині. Нам не вдалося розіслати попередження».
  — Вони можуть додати ще двох до списку поранених, — сказав я. «І Скіннер, і Берк загинули. Але Новак благополучно втік».
  — Що ж, треба ще багато зробити, — сказав Краппер. «Я мушу продовжувати».
  Я не пропонував допомогу в рятувальних роботах. У мене було більш ніж достатньо труднощів, і все, що я хотів, це потрапити в місце, де я міг би повністю розслабитися. Клер взяла мене за руку. — Ходи, — сказала вона.
  Тож ми досить повільно тяглися хребтом і, досягнувши вершини, на мить відпочили й поглянули на північ над долиною Кіноксі.
  Мені здавалося, що я бачу зелені верхівки дерев удалині. Ми з Клер разом втратили чотири мільйони доларів, тому що лісова служба ніколи б не дозволила повну вирубку. Але ми не були незадоволені. Дерева стоятимуть і продовжуватимуть рости, а олені пастимуться в їхній тіні — і, можливо, я зможу стати хорошим другом із Братиком Ведмедем, коли в нього буде виправдання для того, що я налякав його.
  Клер взяла мене за руку, і ми повільно пішли хребтом. Додому було далеко, але ми хотіли дійти до кінця дороги. 
   
  ●●● 
  OceanofPDF.com
  
  
  Menneskejagt
  перекладено з англійської Лейфом Тронгольмом після
  Зсув 
  Авторське право No 1983, 2017 Десмонд Беглі та Ліндхардт і Рінгхоф Forlag A/S
  Всі права захищені
  ISBN: 9788711791752
  
  1-е видання електронної книги, 2017
  Формат: EPUB 3.0
  
  Ця книга захищена законом про авторські права. Копіювання не для особистого користування може здійснюватися лише за домовленістю з Lindhardt and Ringhof та автором.
  
  lindhardtogringhof.dk
  Lindhardt and Ringhof Forlag A/S, компанія в Егмонті OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"