Бэгли Десмонд : другие произведения.

Пякельны спорт

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  
  
  ДЭЗМАНД БЭГЛІ
   ПЕКЕЛЬНЫ СПОРТ
  
  
  
  
  
  Ліндхардт і Рынгхоф
  
  
   1
  Цяжка сказаць, калі гэтая справа пачалася. Прынамсі, гэта было не з Бэнам Хардзінам, але, магчыма, калі Джома Кеніята даручыў дэлегацыі Кеніі ў ААН узначаліць спробу выключыць Паўднёвую Афрыку з сусветнай арганізацыі. Гэта адбылося 25 кастрычніка 1975 года, і, верагодна, неўзабаве пасля гэтай даты паўднёваафрыканцы адчулі, што ім трэба нешта з гэтым рабіць.
  Сам Макс Стафард прымеркаваў свой удзел да дня вяртання ў лонданскі офіс пасля вельмі канцэнтраванай і напружанай паездкі па Еўропе - Парыжы, Франкфурце, Гамбургу, Амстэрдаме і Мілане. Тры гады таму ён змірыўся з самім сабой, што, паколькі яго кліенты былі шматнацыянальнымі, ён таксама быў вымушаны стаць шматнацыянальнымі. Адкрыць кантынентальныя офісы і дадаць "A/S" пасля назвы кампаніі на розных мовах было цяжкай працай: Stafford Securitas Consultants Ltd., SA, GmbH і г.д. Цяпер ён пільна выведваў Атлантыку ў надзеі таксама дадаць у спіс амерыканскую «Інк».
  Ён спыніўся ў прыёмнай. «Ці сп. Эліс тут?
  Сакратарка Джойс адказала: «Я бачыла яго пяць хвілін таму. Вы добра правялі паездку?»
  — Так, але напружана, — ён паклаў невялікі пакет на яе стол. »Іх любімы парфюм з Парыжа - лепшы ў Шанэль. У цяперашні час я на Mr. Кабінет Эліса».
  "О, дзякуй, спадар Стафард».
  Джэк Эліс быў кіраўніком брытанскай часткі кампаніі. Ён быў малады, але спраўны і трымаў усё ў поўным парадку. Стафард даў яму пасаду кіраўніка пасля таго, як вырашыў стварыць філіялы на кантыненце. Было рызыкай паставіць такога маладога чалавека на вышэйшую пасаду, дзе яму давядзецца весці перамовы з некалькімі высокапастаўленымі і самалюбнымі дырэктарамі і старшынямі, але гэта спрацавала, і Стэфард ні на хвіліну не пашкадаваў аб сваім размяшчэнні.
  Два мужчыны некаторы час размаўлялі пра падарожжа. Потым Эліс паглядзеў на гадзіннік. «Я чакаю Бернштэйна кожную хвіліну. Вы чыталі справаздачы?»
  «Без дэталяў». Вырашыўшы пашырыць, Stafford зрабіў рашучы крок і даручыў незалежнай фірме правесці сусветнае даследаванне магчымасцяў. Гэта было дорага, але ён думаў, што ў доўгатэрміновай перспектыве гэта акупіцца. Аднак ён аддаваў перавагу мець справу з людзьмі, а не працаваць з паперамі, і рабіў акцэнт на ацэнцы чалавека ў сувязі з напісаным ім тэкстам. «Мы разам з Бернштэйнам разгледзім праблемы так, каб яны былі вырашальныя».
  Праз дзве гадзіны ён быў задаволены. Бернштэйн, будучы амерыканцам, быў разумным і валодаў упэўненым меркаваннем, цвёрда стаяў на зямлі і не быў з тых, хто захапляўся абстрактнымі спекуляцыямі. Стафард думаў, што можа давяраць пісьмовым справаздачам Бернштэйна.
  Бернштэйн адклаў матэрыялы справы. «Што тычыцца Аўстралазіі. Цяпер мы прыехалі ў Афрыку. «Тут палітычная нестабільнасць з'яўляецца дамінуючай рысай».
  "Прытрымвайцеся англамоўных краін", - сказаў Стафард. «Мы не гатовыя ўвайсці ў арыентаваную на Францыю Афрыку - пакуль не».
  Бернштэйн кіўнуў. «Маюцца на ўвазе былыя брытанскія калоніі. Вядома, Паўднёвая Афрыка, безумоўна, самая важная". Трое мужчын абмяркоўвалі Паўднёвую Афрыку на працягу пятнаццаці хвілін, і Бернштэйн зрабіў шэраг цікавых прапаноў, перш чым працягнуць: "Тады мы падыходзім да Зімбабвэ, у якой толькі што быў чорны ўрад. Ніхто не ведае, у якім кірунку пойдзе развіццё ў краіне, і я не раю абавязацельства. Танзанія выключана - практычна банкрут, прыватнай ініцыятывы няма. Тое ж самае тычыцца і Уганды. З Кеніяй іншая справа».
  - Як?- спытаў Эліс.
  Бернштэйн хутка прагледзеў файлы. «У краіне змешаная эканоміка, вельмі падобная да брытанскай. Урад умераны, а карупцыя менш распаўсюджаная, чым у іншых краінах Афрыкі. Банкі заходняга свету высока ацэньваюць Кенію, і ў краіну ўліваецца шмат грошай на стварэнне інфраструктуры - напрыклад, мадэрнізацыю дарожнай сістэмы. Але ёсць канкурэнцыя, таму што Securicor ужо замацаваўся ў краіне».
  Securicor быў найбуйнейшым канкурэнтам Stafford у Вялікабрытаніі. «Я магу з гэтым жыць», — сказаў ён, усміхаючыся, але дадаў з больш сур'ёзным выразам: «Але ці сапраўды Кенія стабільная? Як наконт гісторыі Мау-Мау некалькі гадоў таму?»
  «На самай справе гэта было вельмі даўно, — адказаў Бернштэйн, — калі там былі брытанцы. Больш за тое, у многіх месцах існуе памылковае ўяўленне пра тое, чым насамрэч было паўстанне Мау-Мау. У заходняй прэсе гэта было раскручана як паўстанне супраць брытанцаў, і нават чарнаскурыя кенійцы змянілі падручнікі па гісторыі, таму што хочуць разглядаць гэты перыяд як эпоху, у якую яны пазбавіліся ад брытанскіх прыгнятальнікаў. Але тое, што за сем гадоў паўстання мау-мау было забіта толькі 38 белых, гэта факт. Калі гэта было паўстанне супраць брытанцаў, яно было вельмі неэфектыўным».
  - Сапраўды? - сказаў Эліс. — Тады пра што ж гэта было?
  «Усе ведалі, што брытанцы збіраюцца адмовіцца ад панавання над Кеніяй», — адказаў Бернштэйн. «Супраць Імперыі моцна дзьмулі новыя ветры , і Мау-Мау была прыватнай барацьбой паміж чорнымі кенійцамі, у асноўным на племянной аснове, каб высветліць, хто будзе ва ўладзе, калі брытанцы знікнуць. Многім чорным гэта каштавала жыцця, а белыя загінулі галоўным чынам таму, што ім не пашанцавала апынуцца паміж варагуючымі бакамі ў непадыходны час. Калі ўсё скончылася, брытанцы ведалі, хто будзе кіраваць. Джома Кеніята быў разумны, меў значную адукацыю і, акрамя таго, усе неабходныя кваліфікацыі, каб быць лідэрам краіны, у тым ліку, вядома, самую важную».
  «Сапраўды?» — спытаў Эліс.
  "Ён сядзеў у брытанскай турме", - сказаў Бернштэйн з амаль незаўважнай усмешкай. «Ён аказаўся надзіва памяркоўным. Ён не звар'яцеў, як некаторыя іншыя афрыканскія лідэры. Ён заахвочваў белых застацца ў краіне, таму што ведаў, што яму патрэбныя іх навыкі, і ён пабудаваў яе гандаль. Некаторы час таму было шмат размоў пра тое, што будзе, калі ён памрэ. Шмат хто чакаў новай грамадзянскай вайны ў стылі Мау-Мау, але пераход адбыўся ўпарадкавана і дэмакратычна, і Моі стаў прэзідэнтам. Шмат робіцца, каб зламаць варожасць паміж плямёнамі, і я хацеў бы зрабіць выснову, што Кенія з'яўляецца стабільнай краінай. Усё, што мае дачыненне да краіны, змяшчаецца ў гэтай справаздачы».
  - Добра, - сказаў Стафард. — Таксама?
  "Цяпер мы прыехалі ў Нігерыю".
  Размова працягвалася яшчэ гадзіну. Тады Стэфард перапыніў сустрэчу. — На жаль, у мяне прызначаная сустрэча на абед, — ён з відавочнай агідай паглядзеў на тоўсты стос справаздач на стале. «Каб прайсці праз гэта, спатрэбіцца некаторы час, але я цаню вашу дапамогу, спадар. Бернштэйн – гэта было надзвычай каштоўна для нас».
  "Нарэшце, вы павінны зноў звярнуцца да мяне, калі што-небудзь выклікае сумненні", - сказаў Бернштэйн.
  "Я думаю, што нам варта пакуль ігнараваць Афрыку", - задуменна сказаў Стафард. «Я хачу пасяліцца ў Злучаных Штатах, а затым, магчыма, у Аўстраліі, але я збіраюся паабедаць з паўднёваафрыканцам, і ён можа перадумаць».
  ***
  
  Стафард павінен быў паабедаць з Алікс і Дыркам Хендрыксам. Ён сустрэў Алікс некалькі гадоў таму, калі яе звалі Аарвік прозвішча, як дачка маці-англічанкі і бацькі-нарвежца, якія загінулі на вайне. Затым Стафарду было даручана правесці важнае расследаванне, у рамках якога ён адправіўся ў Паўночную Афрыку, вярнуўшыся дадому з агнястрэльным раненнем у плячо і значным багаццем для Алікс Арвік. Ён толькі што развёўся ў той час і разглядаў магчымасць ажаніцца з Алікс, але паміж імі не было патрэбнай іскры, і ён не рабіў гэтага. Аднак яны засталіся добрымі сябрамі.
  Затым яна выйшла замуж за Дырка Хендрыкса. Стафарду мала што заставалася чалавеку, чыё павярхоўнае абаянне не выклікала даверу, і ён падазраваў, што Хендрыкс ажаніўся з Алікс дзеля грошай. Не было ніякіх прыкмет таго, што сам Хендрыкс меў нейкі значны даход, але Стэфард быў дастаткова сумленны, каб прызнаць сабе, што яго антыпатыя да гэтага чалавека магла мець іншыя матывы. Алікс была цяжарная.
  У абед яна паскардзілася, што занадта мала бачыць Стафарда. «Ты сапраўды раптам знік з майго жыцця».
  «Чалавек павінен працаваць», — нядбайна адказаў Стэфард, не хаваючы ад сябе, што заўвага таксама была накіравана ў адрас Дырка Хендрыкса. «Я падарожнічаў па Еўропе і зарабіў стан на пару авіякампаній».
  – Значыць, вы ўсё яшчэ пашыраецеся?
  «Пакуль у людзей ёсць сакрэты, якія яны жадаюць абараніць, для такіх людзей, як я, ёсць праца. Зараз я разглядаю магчымасць стварэння філіяла ў ЗША, і сёння раніцай мне параілі зрабіць тое ж самае ў Паўднёвай Афрыцы. Што ты думаеш пра гэта, Дырк?
  «У Паўднёвай Афрыцы шмат сакрэтаў, так што ідэя добрая», — усміхаючыся, адказаў Хендрыкс.
  Стафард паківаў галавой. «Я вырашыў цалкам трымацца далей ад Афрыкі. У іншых частках свету ёсць чым заняцца, і чорны кантынент мяне не прыцягвае».
  У недалёкай будучыні ён з горыччу будзе ўспамінаць гэтую заўвагу.
  
  OceanofPDF.com
   2
  За пяць тысяч міль адсюль Бэн Хардзін нічога не ведаў пра Макса Стафарда і не падумаў пра Кенію. Ён зусім не ведаў, што больш чым адным чынам ён займае цэнтральнае месца. Праўда, ён быў у Кеніі ў 1974 годзе, але гэта было на іншай працы і ў зусім іншай сувязі. Тым не менш, ён сам таго не ведаючы быў ключом, які адчыніў дзверы, адкрываючы ўсю сталовую.
  Гэта быў адзін з тых задушлівых гарачых ліпеньскіх дзён, калі Нью-Ёрк свеціцца. Хардзін знайшоў час, каб наведаць свой любімы бар, каб выпіць пару халодных ледзяных лагераў Heineken, і калі ён вярнуўся ў офіс, Джэк Рычардсан за суседнім сталом сказаў: «Гунарсан прасіў вас».
  "Ну што? Што ён хацеў?»
  — Ён гэтага не казаў.
  — Калі ён са мной пагаворыць?
  «Падкажыце! "Ён гучаў так, быццам быў злым", - сказаў Рычардсан.
  - Тады мне лепш пабачыцца са старым сволаччу, - незадаволена сказаў Хардзін.
  «Дзе ты быў?» - спытаў Гунарсан у той момант, калі ўвайшоў Хардзін.
  «Сустрэча з адным з кантактаў у справе Майерсана», — няпраўду адказаў Хардзін, але напісаў за вухам, што ён павінен быў унесці «сустрэчу» ў файлы Майерсана. Здаралася, што Гунарсан правяраў тлумачэнне.
  Гунарсан строга паглядзеў на яго. Гэта быў чалавек моцнага целаскладу з высечаным у камені тварам. «Вы можаце зрабіць гэта няважна, Бэн - зараз я вазьму ад цябе справу, бо ў мяне ёсць для цябе яшчэ сёе-тое».
  "Добра."
  Гунарсан сунуў на стол тонкую папку. «Давайце разбярэмся з самага пачатку: калі вы закрыеце гэтую справу, вы атрымаеце бонус. Не спраўляешся — са змены. Прыйшоў час паказаць, на што ты здольны».
  Хардзін сустрэў яго погляд. «Зразумеў. Наколькі важная гэтая новая справа?»
  «Паняцця не маю. Адвакат у Англіі патрабуе адказаў. Вам трэба высветліць, што здарылася з паўднёваафрыканцам Адрыянам Хендрыксам, які прыехаў у ЗША дзесьці ў 1930-х гадах. Даведайцеся пра яго ўсё, асабліва калі ён ажаніўся і мае дзяцей. Вы таксама павінны знайсці іх».
  «Гэта будзе няпроста», — сказаў Хардзін. "Каго мне дапамагаць?"
  «Ніводнага. Шоў аднаго чалавека . Калі вы не можаце справіцца з звычайнай працай такога тыпу, я буду ведаць, што вы бескарысныя для Gunnarsson Associates. Вазьміце заданне з аднаго боку і даведайцеся, што сталася з чалавекам. І зрабіць гэта самастойна. І калі вы прыехалі з-за межаў Нью-Ёрка, вы не павінны звязвацца з нашымі аддзяленнямі».
  "Чаму не?"
  «Таму што я так хачу, і гэта я вырашаю. Рухайцеся. Прэч адсюль!'
  Хардзін вярнуўся да свайго стала з папкай і не сумняваўся, што яму пастаўлены ультыматум. Нядзіўна, што вокладка была тонкай, таму што ў ёй быў толькі адзін аркуш, і на ёй не было напісана нічога, акрамя таго, што сказаў Гунарсан. Нават не там, дзе Хендрыкс уехаў у Злучаныя Штаты!
  Хардзін глыбока ўздыхнуў.
  ***
  
  Бэн Хардзін пажадаў, як ён зрабіў тысячу ці дзесяць тысяч разоў да гэтага ён займаўся іншай справай. Гэта тое, што ён казаў сабе кожную раніцу, калі прачынаўся ў пашарпаным нумары матэля, і зусім аўтаматычна дадаў: «Чорт вазьмі, Гунарсан!» перш чым закурыць першую цыгарэту дня, якая прымусіла яго закашляцца. Адны і тыя ж думкі ўзнікалі ў яго галаве падчас штодзённага стэрэатыпнага сняданку, і кожны раз, калі ён стукаў у дзверы, каб задаць пытанні. Падобна французу, які ніколі не думаў ні пра што, акрамя, прыгожа кажучы, пра каханне, Хардзін не думаў ні пра што, акрамя свайго жорсткага лёсу, і гэта зрабіла яго цынічным і раздражняльным чалавекам.
  Цяпер ён сядзеў у сваёй машыне на вуліцы ў Лос-Анджэлесе, і ліў дождж, так што ён не мог выбрацца - ён прамокне за секунды, машыну можа змыць, а ён нават можа патануць.
  Чакаючы, ён успомніў мінулыя тыдні. Першым і відавочным крокам было запытанне ў INS - органы іміграцыйнага права і натуралізацыі. Ён выявіў, што 1930-я гады былі беднымі для імігрантаў - толькі 528 431 чалавеку пашанцавала атрымаць від на жыхарства ў ЗША. Афіцыйны прадстаўнік, з якім ён размаўляў, начальнік МакДаўэл, сказаў, што ён, Хардзін, можа лічыць сябе шчасліўчыкам, таму што ў 1920-я гады іх колькасць перавышала чатыры мільёны. Хардзін не быў упэўнены, што можа назваць сябе шчаслівым.
  «Паўднёвая Афрыка не з'яўляецца адной з цяжкіх», - сказаў Макдаўэл. «Толькі нешматлікія эмігруюць адтуль у ЗША».
  Агляд запісаў паказаў, што гэта было так, але там не было нікога па імені Адрыян Хендрыкс.
  "Яны любяць мяняць імёны", - сказаў Макдаўэл пазней. «Часам каб адаптаваць правапіс да амэрыканскага правапісу. Тут у нас ёсць чалавек па імені Адрыян Хендрыкс…» Ён прамовіў гэта. «Ці можа гэта быць ён? Ён увайшоў праз Новы Арлеан».
  - Без сумневу, - з палёгкай сказаў Хардзін.
  Пошукі да гэтага часу занялі два тыдні.
  Далейшае расследаванне паказала, што Хендрыкс атрымаў амерыканскі грамадзянства праз восем гадоў у Кларксвіле, штат Тэнэсі. Ён тут ажаніўся. Выяўленне гэтых фактаў заняло яшчэ тры тыдні і запатрабавала праехаць некалькі тысяч кіламетраў.
  Адрыян Хендрыкс ажаніўся з дачкой аптовага гандляра збожжам і кармамі і, відаць, быў на шляху да трывалага становішча ў грамадстве, але пасля смерці свайго цесця ў 1950 годзе пачаў прапіваць прыбыткі атрыманага ў спадчыну бізнесу і ён памёр ад алкагалізму, але, аднак, паспеў спачатку нарадзіць сына Генры Хендрыкса.
  Хардзін з засмучэннем паглядзеў на свой нататнік. Яго праца не палягчалася ад таго, што цяпер ён павінен быў знайсці сына. Ён паведаміў Гунарсану і атрымаў строгі загад знайсці яго сына і спыніць скардзіцца. Затым рушыла ўслед некалькі тыдняў расследавання, бо Генры Хендрыкс рана кінуў школу, але спалучэнне цяжкай працы, цярпення і ўдачы прывяло Хардзіна ў даліну Сан-Фернанда ў Каліфорніі, дзе ён зараз затрымаўся ў сваёй машыне.
  Прайшло амаль чвэрць гадзіны, перш чым дождж перастаў і ён выйшаў. Ён нецэнзурна вылаяўся, апусціўшы ногі ў дзесятак цаляў вады і перайшоў вуліцу да акуратнай белай вілы. На ганку ён атрос ваду з паліто і пазваніў.
  Дзверы асцярожна адчыніліся – зачыніліся на ланцужок – і ў вузкім праёме паказаліся вока і нос. - Я шукаю Генры Хендрыкса, - сказаў Хардзін, адкрываючы свой нататнік. «Я даведаўся, што ён тут жыве».
  «Ніхто з такім імем тут не жыве».
  - Але гэта Торндэйл -стрыт, 82? - паспяшаўся сказаць Хардзін.
  «Так, але мяне завуць Паркер. Тут няма Хендрыкса».
  «Як доўга вы тут жывяце, спадар? Паркер?
  — Хто пытае?
  - Прабачце, сэр, - Хардзін дастаў картку з кашалька і дабраўся да яго праз вузкую шчыліну. — Мяне завуць Хардзін.
  Картку ўзялі двума пальцамі і зніклі. «Gunnarsson Associates?» — сказаў Паркер. — Вы прыватны дэтэктыў?
  - Можна так сказаць, - стомлена сказаў Хардзін.
  «З гэтым Хендрыксам нешта не так?»
  «Наколькі я ведаю, містэр. Паркер. Магчыма, наадварот, для Хендрыкса могуць быць добрыя навіны».
  "Мы жылі тут толькі восем месяцаў", - сказаў Паркер.
  — У каго вы купілі дом?
  «Мы толькі арандавалі. Гаспадыня — старая жанчына, якая жыве ў Пасадэне».
  – А ты не ведаеш прозвішча папярэдняга кватаранта? Ён не пакінуў адрас для перасылкі пошты?
  «Не, але можа быць, што мая жонка нешта ведае. Гэта яна арганізавала арэнду».
  — Ці можна яе спытаць?
  «Вядома. Хвілінку». Хардзін пачуў галасы ўнутры дома, а крыху пазней дзверы адчыніліся, і жанчына выглянула. Ён пачуў, як яна сказала: «Піця, скінь ланцуг — у такое сабачае надвор'е нельга пакінуць чалавека».
  - Ты не можаш быць занадта асцярожнай, Мілі...
  "Зрабі ўсё роўна!"
  Дзверы былі зачыненыя, адшпілены ланцужок, а потым цалкам адчынены. — Заходзьце, — сказала місіс. Паркер.
  Увайшоў Хардзін. Паркер быў мажнага целаскладу з суровым тварам, але жонка ўсміхнулася госцю. «І вы хочаце пачуць што-небудзь пра Хендэрсанаў, містэр. У вас ёсць?»
  «Гендрыкс, місіс. Паркер.
  «Я думаў, што гэта дакладна Хендэрсан, але заходзьце ў пакой і сядайце».
  «Не, дзякуй, я мокры і не хачу псаваць вашу мэблю. Акрамя таго, я не хачу забіраць ваш час. Я проста хачу ведаць, ці пакінуў былы жыхар адрас, на які можна было б пераслаць».
  «Здаецца, была запіска — зайду, пагляджу пасля ў шуфлядзе».
  Яна вярнулася праз імгненне. «Я не магу знайсці яго, але гэта быў толькі малюсенькі лісток паперы. Ой, цяпер я памятаю адрас, дзесьці побач з бульварам Вентура, можа, у Шэрман-Окс або Энсіна.
  Хардзін нячутна ўздыхнуў: бульвар Вентуры быў у сотню міль. «Ці не вы далі яму запіску ў іншы раз?» Раптам прыпаркуйцеся.
  - Які яшчэ? - спытаў Хардзін.
  «Так, я мяркую, што я зрабіў, цяпер, калі я думаю пра гэта. Прыгожы малады чалавек. Ён таксама прасіў Хендэрсана».
  - Хендрыкс, - сказаў Хардзін. — Кім быў гэты малады чалавек?
  - Я не стаў пытацца, - сказаў Паркер, - але ён быў іншаземцам, а не амерыканцам. Са смешным акцэнтам, якога я ніколі раней не чуў».
  Хардзін задаў яшчэ некалькі пытанняў, але больш нічога не сказаў. "Можа, я мог бы атрымаць адрас гаспадара дома?" «Яна можа ведаць». Ён атрымаў адрас, а таксама адрас мясцовага агента па нерухомасці, які арганізаваў арэнду.
  Па яго просьбе спн. Таксама дайце яму адрас добрага матэля паблізу. Падзякаваў за інфармацыю, развітаўся і пачуў, як зачынілі дзверы на ланцуг. Зноў пайшоў дождж. Ён быў мокры і ў кепскім настроі, калі завёў вазок.
  ***
  
  Нумар у матэлі быў стандартнай мадэлі і сухі. Ён зняў мокрую вопратку і павесіў яе над ваннай, крытычна паглядзеў на яе і палічыў, што яе трэба пачысціць і адпрасаваць. Ці прызнаў бы Гунарсан гэты пункт у рахунку выдаткаў? Потым зняў кашулю, павесіў яе побач з адзеннем і, зайшоўшы ў пакой, сеў за стол. Ён адкрыў партфель і дастаў пачак папер, які расклаў на стале і глядзеў на іх з агідай. Яго плечы апусціліся, і ён выглядаў менавіта такім, якім ён быў, няўдачнікам: мужчына каля 55, жывот валізкі, атлусценне пераважае яго некалі добра падрыхтаванае цела, пашкоджаны мозг і выпадзенне валасоў з-за перхаці. Кожны раз, калі ён глядзеў на свой грэбень, ён адчуваў агіду.
  Калісьці ў яго былі вялікія надзеі. Ён здаў добры экзамен на выкладчыка моў у Ілінойскім універсітэце, і адчуваў сябе ўсцешаным, калі з ім звязаўся «вярбоўшчык». Нягледзячы на тое, што форма была стрыманая, ён не падмануўся, бо ва ўніверсітэце хадзілі чуткі пра «прызыўнікоў», і ўсе ведалі, у каго набіраюць. Ён паддаўся на ліслівую прапанову і станоўча адрэагаваў на зварот да свайго патрыятызму, бо халодная вайна была ў самым разгары, і ўсе ведалі, што чырвоныя былі ворагам.
  Яго ўзялі да сябе, навучылі страляць з розных пісталетаў і спраўляцца ў рукапашным баі, беражліва абыходзіцца з мокрым і напіваць іншых. Яго навучылі сакрэтным паштовым скрыням, кодам, сувязі і многім іншым дзіўным рэчам. Прайшоўшы гэтую інтэнсіўную падрыхтоўку, ён стаў пастаянным супрацоўнікам ЦРУ, але адразу ж яму сказалі, што ён невук і, па сутнасці, непаўнавартасны чалавек.
  Аднак у наступныя гады ён набраўся вопыту. Ён працаваў у Аўстраліі, Англіі, Германіі і Усходняй Афрыцы, а таксама нярэдка ў ЗША, што яму здалося дзіўным, бо радзіма афіцыйна была ўладаннем ФБР і забароненая для ЦРУ, але ён падпарадкоўваўся загадам і рабіў тое, што яму казалі. і выявіў выдатны дзень, што больш за палову яго працы было ў Злучаных Штатах.
  Але потым прыйшоў Уотэргейт, і справа дайшла да жорсткіх супрацьстаянняў, калі вышэйшыя службовыя асобы абараняліся ад палітыкаў, адзін начальнік ішоў за другім - і кожны з іх заявіў, што цяпер трэба абавязкова наводзіць парадак. Як і чакалася, галовы пакаціліся, і Хардзінс быў сярод іх.
  
  Ён быў глыбока ўзрушаны тым, што здарылася з ЦРУ - і ім самім. На яго думку, ён быў верным слугой сваёй краіны, а цяпер яна раптам паказала яму дзверы! Ён быў у роспачы, і менавіта ў гэтай сітуацыі, якую ён добра ведаў па працы, Гунарсан звязаўся з ім. Яны дамовіліся сустрэцца ў бары ў Вашынгтоне, дзе можна было набыць піва практычна з любой краіны свету. Ён прыехаў занадта рана і выкарыстаў час чакання, каб асвяжыцца Carlsberg, які набыў смак па ўсім свеце.
  Пасля таго, як двое мужчын абмеркавалі жаласнае становішча спраў у свеце ў цэлым і ЦРУ ў прыватнасці, Гунарсан спытаў, што Хардзін збіраецца рабіць далей.
  Хардзін паціснуў плячыма. «Цяжка сказаць – у мяне ёсць шырокая падрыхтоўка і вопыт працы ў разведвальнай службе, але не так шмат кваліфікацый, якія маюць значэнне ў грамадзянскім жыцці».
  «Гэта занадта песімістычная ацэнка», — сказаў Гунарсан. «Мы з Флетчарам разглядаем магчымасць стварэння філіяла ў Нью-Ёрку».
  – І што гэта дасць?
  «Тая ж галіна, але ў цывільным выглядзе. Вялікія кампаніі нічым не адрозніваюцца ад нацый. Некаторыя з міжнародных кампаній нават большыя, чым некаторыя краіны, і ўсе яны маюць сакрэты, якія трэба абараняць - і знаходзіць! Індустрыя мае велізарны патэнцыял, але мы павінны дзейнічаць хутка, перш чым некаторыя з тых, хто быў звольнены з ЦРУ, атрымалі такую ж выдатную ідэю. Калі мы чакаем занадта доўга, канкурэнцыя будзе жорсткай, і калі гэтая Уотэргейцкая лухта працягнецца дастаткова доўга, звольненыя людзі з бліжэйшага атачэння стануць дрэннай чумой».
  — Дык ты хочаш заручыць мяне?
  «Так. Я збіраю каманду выбраных людзей, і вы павінны стаць яе часткай, калі хочаце».
  - Гучыць добра, - сказаў Хардзін.
  «Ёсць праблема ў тым, што вам патрэбныя грошы, каб пачаць бізнес», — сказаў Гунарсан. "Колькі можна ўнесці?"
  
  У Хардзіна былі дзіўныя адносіны з грашыма. Ён стараўся з усіх сіл, але заўсёды атрымлівалася не так, што і стала прычынай няўдачы яго шлюбу. Штоквартальныя ўзносы жонцы былі сур'ёзнай нагрузкай на яго фінансы.
  «Ні цэнта», — адказаў ён. «У мяне зусім няма грошай. Анет атрымае чэк у аўторак, і я паняцця не маю, адкуль я буду браць грошы».
  «Няўжо гэта так дрэнна?» Гунарсан выглядаў расчараваным.
  «Што яшчэ горш, я павінен паклапаціцца пра тое, каб уладкавацца на працу і супакоіць Анэт. Я не думаю ні пра што іншае».
  «Шкада, Бэн — я спадзяваўся, што ты далучышся да нашай каманды. Тое ж самае і з Флетчарам – прайшло ўсяго некалькі дзён з тых часоў, як ён казаў пра тое, як умела вы выправілі яго заіканне ў Дар-эс-Саламе.'' Ён на імгненне задумаўся. «Добра, у вас няма грошай, але, магчыма, мы можам нешта прыдумаць. Гэта будзе не так спрыяльна для вас, як калі б вы ўвайшлі ў якасці кампаньёна, але гэта дасць вам больш, чым вы зможаце атрымаць у іншым месцы. Мы хочам вас, таму што лічым, што вы кваліфікаваны і ведаеце галіну».
  Такім чынам, нешта было знойдзена, і Хардзіна ўладкавалі ў Gunnarsson & Fletcher Inc. не ў якасці партнёра, а ў якасці клерка з прыстойнай зарплатай. Спачатку ён быў шчаслівы, але з часам усё пайшло не так. Гунарсан станавіўся ўсё больш дыктатарскім, і так званая кампанія развалілася. Флетчар быў выціснуты, а Gunnarsson & Fletcher Inc. стала Gunnarsson Associates. Гунарсан быў жорсткім начальнікам і ні ў каго не выклікаў у гэтым сумневаў.
  Хардзін страціў дынамізм і ініцыятыву. Больш не стымуляваны патрыятызмам, ён стаў усё больш незадаволены працай, якую ён рабіў, якая, на яго думку, мела такую ж нізкую мэту, як павелічэнне дывідэндаў па акцыях і ўзмацненне пазіцыі генеральных дырэктараў. І ён насцярожыўся, таму што вялікая частка працы была проста незаконнай.
  Ён выканаў некалькі заданняў, і Гунарсан астыў, пасля чаго Хардзіну прыйшлося даведацца, што ён быў паніжаны з агента ў гэтай галіне і стаў атрымліваць толькі невялікія заданні, якія нікога не цікавілі. Як, напрыклад, справа Хендрыкса.
  Цяпер ён ляжаў на спіне ў матэлі, пускаючы цыгарэтны дым да столі. Ён быў рады, што ў яго была добрая перспектыва знайсці гэтага Хендрыкса, з выніковым бонусам і магчымасцю плаціць штоквартальны ўзнос Анет. З іншага боку, трэба было нешта рабіць , і таму ён сеў у ложку, узяў трубку і патэлефанаваў гаспадыні дома Паркер.
  "Місіс. Белы, — прагучала па тэлефоне.
  «Добры вечар, місіс. Уайт, мяне завуць Хардзін, і я прадстаўляю Gunnarsson Associates у Нью-Ёрку. Наколькі я разумею, у вас ёсць віла ў Паўночным Галівудзе».
  »Некалькі віл у Паўночным Галівудзе. Пра якую вы думаеце?»
  «Вуліца Торндэйл, 82, арандаваная містэрам. Паркер.
  «Дом мой, але арандаваны місіс . Паркер.
  "Вельмі добра. Але, просячы прабачэння за прычыненыя вам нязручнасці, я павінен сказаць, што мяне не цікавяць Паркеры, а толькі былы арандатар па імені Хендрыкс, Генры Хендрыкс.
  «Ну, ён!» У місіс раптам з'явілася рэзкасць. Голас белага. «Якая ваша дзейнасць, сп. У вас ёсць?»
  «Я следчы ў буйной прыватнай разведвальнай кампаніі».
  «Інакш кажучы, прыватны дэтэктыў. Вельмі цікава. Чаго вы хочаце ад гэтага чалавека?
  «Насамрэч, я не ведаю, місіс. Белы. Гэта толькі мая задача — знайсці чалавека, пра якога ідзе гаворка, а тое, што адбываецца пасля, мне не дачынення».
  «Хм, я вельмі спадзяюся, што малады чалавек, пра якога вы кажаце, атрымае па носе», — сказала яна, і яе голас раптам стаў горкім. «Ён фактычна разбурыў тую вілу, і мне каштавала 3500 долараў, каб паправіць шкоду, якую нанеслі ён і яго знаёмыя».
  - Мне балюча чуць, - сказаў Хардзін, пазычаючы голас пярсцёнак шчырасці. – Як гэта прайшло?
  «Чалавек арандаваў вілу і, вядома, абавязаўся выконваць усе пункты дамовы. Я не ведаў, што ён быў лідарам групы ці як яшчэ гэта называецца - маладыя людзі з бруднымі босымі нагамі і стужкамі на ілбах. У хаце ўсё яшчэ смярдзіць марыхуанай. І столькі бруду і гною пакінулі, што вачам не паверыш».
  — Калі яны выехалі?
  «Яны не сышлі — іх выгналі», — сказала спадарыня. Белы. – Прыйшлося выклікаць міліцыю.
  "Як даўно гэта?"
  – Тузін месяцаў.
  «Вы ведаеце што-небудзь пра тое, куды пайшла група?»
  «Паняцця не маю, і мне ўсё роўна. Гэта была куча гнаявых свіней».
  – І Хендрыкс быў лідэрам?
  «Ён плаціў арэнду — але я не думаю, што ён быў кіраўніком. Я думаю, што яны выкарыстоўвалі яго ў якасці падставы, таму што ён быў найменш брудны. Правадыром быў чалавек, якога яны звалі Бігі — вельмі высокі, шырокі, як дзверы хлява».
  — Вы не ведаеце яго прозвішча?
  «Не, толькі іншыя звалі яго Бігі. Доўгія светлыя валасы. Гнаявы бруд. Павязка на галаву. Кудлатая поўная барада. Хадзіў з зашпіленай да жывата кашуляй. Жудасна! А на шыі ў яго было нешта дзіўнае — нейкі крыж з каракулем наверсе, у ланцужку».
  – Ці былі ў групе жанчыны?
  «Вядома. Непаслухмяныя дзяўчаты, хоць яны мяне ніколі не турбавалі. Але ў маленькай віле іх было так шмат, што яны, відаць, спалі па начах пластамі. Напэўна, паміж імі не было нявінніцы, і, верагодна, яны таксама не былі жанатыя».
  "Яны, верагодна, маюць рацыю", - сказаў Хардзін, проста каб падкрэсліць.
  «А яны ладзілі оргіі з наркотыкамі і што я ведаю. Рады, што я ад іх пазбавіўся! У іх былі араматычныя палачкі і дзіўныя маленькія статуэткі!
  «Вялікі дзякуй, місіс. Белы, Ты даў мне надзвычай каштоўнае дапамагчы».
  «Я спадзяюся, што вы зможаце зачыніць банду там, дзе ёй належыць».
  «Я ўсяго толькі прыватны следчы, місіс. Белы, але калі я знайду нейкі намёк на што-небудзь крымінальнае, неадкладна перадам інфармацыю ў адпаведны дзяржаўны орган. Дзякуй за дапамогу».
  Хардзін зноў лёг на ложак. Ароматычныя палачкі і мудрагелістыя статуэткі! Крыж з каракулем уверсе, верагодна, быў егіпецкім скіпетрам. Ён паківаў галавой. Дзіўна, што прыдумала моладзь у гэтыя дні!
  Ён спытаў сябе, хто яшчэ можа шукаць Хендрыкса, потым заплюшчыў вочы.
  
  OceanofPDF.com
   3
  Наступнай раніцай Хардзін выпіў кавы ў рэстаранчыку матэля, падрыхтаваў машыну і аплаціў рахунак. Надвор'е было бліскуча ясным, і можна было выразна бачыць горы Сан-Габрыэль, нават калі яны знаходзіліся больш чым за пяцьдзесят кіламетраў. Ён сеў за руль і завёў машыну. Ён не падымаў асаблівага шуму наконт знакамітага клімату тут, на заходнім узбярэжжы - уся тэрыторыя вакол Лос-Анджэлеса была забруджаная аўтамабільнымі і прамысловымі выпарэннямі, за выключэннем таго, што так званы разлом Сан-Андрэас мог разарвацца ў любы момант. і абрынуць увесь пірс гіганцкімі землятрусамі. Геолагі прадказвалі гэта даўно. Тут чорт павінен жыць!
  Хардзін вырашыў пагаварыць з Лос-Анджэлескім аддзяленнем Gunnarsson Associates. Яго неадкладна паказалі босу Чарлі Уэйнрайту, які прыняў яго ласкава і спытаў, што ён робіць на гэтых берагах.
  «У вас добры кантакт з паліцыяй тут, на лаве?» — спытаў Хардзін.
  «Гэта залежыць ад таго, для чаго ён будзе выкарыстоўвацца».
  Хардзін вырашыў не гаварыць пра Хендрыкса. «Я шукаю чалавека па імені Бігі. Член групы хіпі. Выгнаны з вілы ў Паўночным Галівудзе каля дзесяці месяцаў таму - паліцыяй».
  – А пра што гэта?
  «Я хачу атрымаць гэтага Biggie».
  "Гэта не павінна быць цяжка выправіць", - падумаў Уэйнрайт. "Але гэта можа заняць некаторы час".
  - Спадзяюся, не занадта доўга, - Хардзін устаў. «І рабі зрабі мне ласку, Чарлі - ты не бачыў мяне, і я не быў тут. Гунарсан будзе весці гэтую справу вельмі стрымана».
  "Як ты спраўляешся з гэтым старым дзярмом?"
  «О, гэта разліў», — адказаў Хардзін.
  ***
  
  Праз дзве гадзіны ён сядзеў у сталоўцы насупраць ратушы і чакаў чалавека з крымінальнай міліцыі. Ён якраз сабраўся замовіць чарговую кубачак кавы, калі да яго століка падышоў высокі худы чалавек у форме і спытаў: «Вы шукаеце Олафа Гамсуна?» Таксама называецца Biggie. Вялізны скандынаўскі».
  - Дакладна, - Хардзін трос кулаком. «Мяне завуць Бэн Хардзін. Кава?"
  Паліцэйскі кіўнуў, і Хардзін паказаў афіцыянтцы.
  — Джэк Соер, — сказаў паліцыянт. — Што табе ад Бігі?
  - Нічога, але ён сварыўся з чалавекам па імені Генры Хендрыкс, з якім я хацеў бы пагаварыць.
  «Гендрыкс — каля 27 гадоў, сярэдняга росту, невялікі шнар над левым брывом?»
  — Мусіць, гэта ён.
  — А чаго ты ад яго хочаш?
  «Толькі даведайся, ці сын ён свайго бацькі, а потым едзь дадому ў Нью-Ёрк».
  «Каму цікава ведаць?»
  «Паводле слоў майго боса, гэта брытанскі юрыст — больш нічога не ведаю. Гунарсан мне не давярае».
  «Яны былі ў ЦРУ, ці не так?»
  - Так, але хай гэта не прычыняе мне болю, - сказаў Хардзін, прымушаючы ўсміхнуцца.
  «Я буду ігнараваць гэта, а таксама той факт, што вы не маеце ліцэнзіі на расследаванне ў Каліфорніі, але я абавязаны Чарлі Уэйнрайту некаторыя моманты, і таму я тут. Мне ніколі не падабаліся вы, людзі з ЦРУ, але я ўсё роўна павінен вам сказаць дзе вы знойдзеце Biggie - але ўмова заключаецца ў тым, што вы не робіце ніякіх слядоў, таму што тады вы пацерпіце. З намі, вядома, у міліцыі».
  "Дзякуй -"
  «Група знаходзіцца ў Плая-дэль-Рэй, а калі не там, паспрабуйце Санта-Моніку ўнізе, каля Брыстальскага пірса, дзе яна тусуецца ў бары пад назвай Bernie's».
  Хардзін напісаў некалькі радкоў у сваім нататніку. – Гендрыкса і Гамсуна пакаралі?
  «Гамсун атрымаў некалькі месяцаў за праштурхоўванне гашышу, але пры сабе меў толькі тузін грамаў, так што нічога страшнага з гэтага не атрымалася. У Хендрыкса нічога няма, прынамсі, тут».
  - Ёсць сёе-тое, пра што я задаваўся пытаннем, - сказаў Хардзін, кладучы ў кішэню нататнік. «Калі вы выгналі гэты калектыў з дому ў Паўночным Галівудзе, вы выявілі некаторыя дзіўныя рэчы. Статуі нейкага цікаўнага выгляду».
  «Гэта была толькі яе спадарыня, місіс. Белы, які ўспрыняў гэта так сур'ёзна. Ніякага мяса ў гэтай гісторыі. Маладыя людзі, відаць, толькі спрабавалі свае сілы ў вырабе керамікі, на што спадзяваліся крыху зарабіць вулічным гандлем. Больш за ўсё ў хаце пашкодзіла печ, калі яе выбухнула».
  – А больш няма?
  "Не . Моладзі не хапала розуму займацца такімі справамі. Нічога страшнага ў іх няма. Яны паляць траву, але такіх шмат. Яны проста хіпі, якія не маюць сродкаў да жыцця, і гэта яшчэ не забаронена».
  Гардзіну раптам нешта прыйшло ў галаву. «Бігі ўсё яшчэ носіць егіпецкую свастыку на шыі?»
  «Паняцця не маю, што гэта такое».
  Хардзін намаляваў на папяровым абрусе свастыку.
  «Ну што? Так, ён робіць, я толькі не ведаў, што гэта так называецца. Верагодна, ён зроблены з золата і, напэўна, каштуе шмат грошай. Але толькі вельмі жорсткі хлопец зможа адарваць яго ад Бігі».
  ***
  
  
  Хардзін безвынікова правёў два дні ў Плая-дэль-Рэй і паехаў на ўзбярэжжа ў Санта-Моніку. Ён знайшоў Берні і выпіў кубак кавы. Смярдзела прагорклым алеем, і смецце наўрад ці вытрымала б візіт паліцыі аховы здароўя. Таксама кава была кепскай, а на кубку была губная памада.
  Афіцыянтка на допыце заявіла, што ведала Бігі, але не бачыла яго некаторы час. Яна не ведала нікога па імені Хендрыкс.
  Хардзін пакінуў каву і пайшоў.
  На працягу двух дзён ён рыскаў па ўзбярэжжы Санта-Монікі, задаваючы самыя розныя пытанні, але нічога з гэтага не атрымаў. Бігі быў шырока вядомы, але яго ніхто не бачыў. Хендрыкс быў менш вядомы, і яго таксама ніхто не бачыў. Хардзін пракляў Гунарсана.
  Увечары другога дня ён зноў заехаў да Берні. Падышла маладая дзяўчына і села за яго стол. — Ты шукаеш Бігі?
  «Так», — адказаў ён, з агідай гледзячы на яе доўгія растрапаныя валасы.
  — Яму гэта не падабаецца.
  «Мне вельмі балюча».
  – Але ён хоча з вамі пагаварыць.
  "Калі і дзе?"
  «Сёння вечарам – а восьмай гадзіне. На старым складзе на 27-й вуліцы ў Карлайле».
  - Слухай, - сказаў Хардзін. «Мяне не цікавіць Бігі, але ў яго ёсць таварыш па імені Хендрыкс. Хэнк Хендрыкс. Вы яго ведаеце?» 
  — Вядома.
  «Гэта той, з кім я хачу пагаварыць. Няхай прыходзіць на склад. Бігі дае мне дзярмо».
  "Добра - я адпушчу гэта".
  ***
  
  
  Хардзін прыбыў на месца сустрэчы на гадзіну раней дамоўленага. Закінуты склад знаходзіўся ў трушчобах, якія відавочна трэба было знесці, каб вызваліць месца для сучасных будынкаў. Склад быў брудны і ў поўным аварыі. Ён знайшоў незачыненыя дзверы і ўвайшоў. Ён хутка зразумеў, што ў хаце нікога няма, вярнуўся ў свой вагон і сеў паліць цыгарэты.
  Бігі і Хендрыкс прыбылі крыху больш чым праз паўгадзіны. Бігі не памыляўся; ён выглядаў як барэц-цяжкавагавік, і на яго голых грудзях можна было ўбачыць нейкі залаты бляск. Хендрыкс, які ішоў побач, быў не самым маленькім, але выглядаў побач з ім гномам. Яны ўвайшлі ў склад. Хардзін пачакаў некалькі хвілін, перш чым выбрацца і паследаваць.
  На складзе ён знайшоў Бігі, які сядзеў на скрыні. Гендрыкса там не было. Калі Хардзін падышоў, Бігі ўстаў. «Мяне завуць Бэн Хардзін, а вы Олаф Гамсун, ці не так?»
  – Напэўна, магчыма.
  - Дзе Хендрыкс?
  — Вы сутэнёр?
  – Не грубі!
  «Я не меў на ўвазе нічога дрэннага. Што табе ад Хэнка?
  «Калі ён хоча, каб вы ведалі, ён, верагодна, скажа вам. Дзе ён?"
  «Ззаду. Але гэта я, з кім табе трэба пагаварыць».
  «Нуль!» — катэгарычна сказаў Хардзін.
  «Так што слухай: я не магу цярпець, каб такія хлопцы, як ты, распытвалі людзей пра мяне. Усе, з кім я зараз размаўляю, думаюць, што мяне шукае міліцыя. І гэта на шкоду маёй добрай рэпутацыі. Вы сочыце?»
  "Вас не павінна быць цяжка знайсці".
  — Я не хаваюся, — сказаў Бігі. «Але вы і ваш замежны сябар мяне раздражняеце».
  «У мяне няма замежных сяброў».
  "Ну што? Як гэта так, што ён яшчэ і распытвае?»
  
  - Адкуль вы ведаеце, што ён іншаземец?
  – Яго акцэнт, дурань.
  «Гавары са мной правільна, маленькі Бігі. Можа гэта брытанскі акцэнт?»
  «Нікс — гэта сапраўдны замежны акцэнт. Можа, немец».
  — Значыць, вы з ім размаўлялі?
  — Так, у Берні.
  — Чаго ён хацеў?
  «Такія ж, як і вы. Пагаворыце з Хэнкам».
  — Як ён выглядае?
  «Хлеб вялікі, нарэзаны, салдацкага тыпу. Шнар на шчацэ».
  — З якога боку?
  «Налева». 
  — Колькі гадоў?
  »35 – можа, 40. Не больш. Значыць, вы насамрэч гэтага чалавека не ведаеце?
  «Не, ён трушчыць мне пёры, і ты таксама. Я проста хачу пагаварыць з Хендрыксам. Вазьміце яго.
  «Я думаю, што ў вас дрэнныя вушы. Хіба ты не чуў, што гэта я той, з кім ты размаўляеш?» Бігі раптам прыняў пагрозлівую позу.
  «Я не злы да цябе, Бігі, і я зусім не збіраюся змагацца».
  - Але я!
  Гэта быў дзіўны матч. Хардзін быў злым да маркоты, злым на Гунарсана, пакутаваў і сумаваў ад бясконцай язды і незадаволены сваёй асабістай няўдачай, і ён выпусціў усё гэта на Бігі. У яго было некалькі пераваг - у тым ліку тое, што Бігі так і не навучыўся біцца, таму што хто будзе настолькі дурным, каб уступаць у бойку з такім волатам! Гэта быў бы Хардзін, які атрымаў адукацыю ў жменькі лепшых спецыялістаў краіны. Нягледзячы на свой узрост і паўнату, ён усё яшчэ добра ведаў слабыя і ўразлівыя месцы суперніка, і нястомна выкарыстоўваў свае веды. Толькі сілай волі ён утрымаўся ад апошняга ўдару, які забіў бы волата.
  
  Ён памацаў пульс суперніка без прытомнасці і з палёгкай уздыхнуў, калі адчуў, што ён моцна б'ецца. Затым ён выпрастаўся і ўбачыў Гендрыкса, які стаяў і назіраў за ім.
  "Чорт вазьмі!", сказаў Хендрыкс, амаль расплюшчыўшы вочы. «Я ніколі не думаў, што ты зможаш яго перамагчы».
  «У мяне было столькі лайна на гэтай працы, і я не быў да яго хітрыкаў», — сказаў Хардзін. Ён нахіліўся і парваў ланцужок з крыжам на ім. «Расцяжка сказала мне, што гэта немагчыма, але гэта можна». Ён кінуў крыж побач з Бігі. – А цяпер давайце пагаворым удваіх.
  - Пра што?- унікліва сказаў Хендрыкс.
  «Пачні з таго, што скажы, як звалі твайго бацьку».
  - Каму, чорт вазьмі, хочацца ведаць? - здзівіўся Хендрыкс.
  - Прыдумайце назву, - нецярпліва сказаў Хардзін.
  «Гендрыкс. Адрыян Хендрыкс».
  «Дзе нарадзіўся?»
  «Дзесьці ў Паўднёвай Афрыцы. Ён памёр».
  Хардзін кіўнуў. Такім чынам, гэта быў сапраўдны Хендрыкс. «Браты і сёстры? Твая маці жывая?
  «Не. Які сэнс усяго гэтага?»
  - Паняцця не маю, - сказаў Хардзін, - але чалавек у Нью-Ёрку па імені Гунарсан хоча ведаць.
  "Чаму?"
  «Таму што брытанскі адвакат хоча ведаць. Магчыма, вы атрымаеце што-небудзь у спадчыну. Хочаш паехаць са мной у Нью-Ёрк і даведацца?»
  Гендрыкс задумаўся. «Я сапраўды гэтага не ведаю. Мне напляваць на ўсходнія штаты».
  «Я заплачу, колькі каштуе».
  Бігі заварушыўся і застагнаў, а Хендрыкс паглядзеў на яго ўніз. «З ім, напэўна, цяпер будзе цяжка жыць», — сказаў ён. «Ён не хоча мець зносіны з тым, хто бачыў, як яго так разбіваюць. Я думаю, што для нас з ім будзе добра расстацца на некаторы час».
  
  - Добра, - сказаў Хардзін. "Ці ёсць што-небудзь, што вы хацелі б прынесці?"
  «Нічога страшнага, але, напэўна, разумней за ўсё ўзяць вопратку».
  - Я пайду з табой і дапамагу табе спакаваць рэчы, - сказаў Хардзін, дадаўшы з некаторай цвёрдасцю, - я правёў цяжкі час, каб знайсці цябе, і цяпер я не хачу рызыкаваць, каб ты выслізнуў з-пад маіх пальцаў. Добра?"
  "Добра." 
  
  OceanofPDF.com
   4
  Хендрыкс растлумачыў Хардзіну, дзе ён жыве, і па дарозе Хардзін думаў пра іншага чалавека, які шукаў Хендрыкса. Або іншыя мужчыны, бо асоба, якую апісаў Бігі, наўрад ці была ідэнтычная «прыгожаму маладому чалавеку», місіс. Паркер казаў пра. Значыць, мужчын было двое, а можа, і больш.
  - Бігі казаў пра тое, што хтосьці яшчэ прасіў цябе? – Магчыма, немец.
  "Так . Ён сказаў мне пра гэта і думаў, што вы працуеце разам, але ён хацеў быць упэўненым, перш чым... Гендрыкс раптам змоўк.
  — Перад чым?
  «Бігі думаў, што на гэтай справе можна зарабіць грошы», — адказаў Хендрыкс з кароткім смехам. «Калі вы і іншаземец былі разам, не было чаго рабіць, але калі вы не былі, ён палічыў, што гэта добрая афёра».
  - Значыць, прададуць вас таму, хто прапануе самую высокую цану? — Што ты на гэта сказаў?
  «Бігі дастаткова добры. Ён проста стаяў без скрынкі. Мы ўсе так робім».
  "Усе?"
  - Так, - уздыхнуў Хендрыкс. «Нам стала дрэнна з таго часу, як нас выгналі з даліны Сан-Фернанда».
  «Калі вы падарвалі місіс. Дом Уайта ў паветры?»
  Хендрыкс пранізліва паглядзеў на Хардзіна. «Яны добра панюхалі, ці не так?» Здавалася, што яму гэта не падабаецца. «Але гэта быў не ўвесь свет. Толькі сажа на сценах і пабітыя вокны».
  
  Хардзін вярнуўся да сваёй галоўнай праблемы. "Вы калі-небудзь бачылі яго замежнікам?"
  «Не. Бігі прызначыў сустрэчу на сёння вечарам, калі была магчымасць дамовіцца. Вось чаму ён так з вамі важдаўся.
  "Дзе б гэта было?"
  «Паняцця не маю - мы зусім не так далёка зайшлі. Яны імгненна паклалі яго, — паказаў ён. – Мы тут жывем.
  Хардзін спыніў машыну перад напаўразбураным домам. — Я зайду з табой, — на маленькай лесвіцы яны сустрэлі дзяўчыну, якая дамовілася аб сустрэчы з Бігі. Яна са здзіўленнем паглядзела на Хардзіна, і яму здалося, што выраз яе вачэй выдаваў жах, які мяжаваў з трывогай.
  "Дзе Бігі?" - спытала яна Хендрыкса.
  «Ён ідзе. Яму... э-э... трэба было нешта выправіць, - сказаў Хендрыкс. - Хадзем, Хардзін, лепш зробім гэта хутчэй.
  - Колькі вас у групе? - спытаў Хардзін, калі яны падымаліся па лесвіцы.
  «Гэта мяняецца. Зараз нас шасцёра, але мы дайшлі да дванаццаці.» Хендрыкс адчыніў дзверы ў пакой. — Напэўна, паспяшаюся.
  Прайшло надзіва хутка. Хендрыкс быў качэўнікам і меў толькі некалькі рэчаў, якія маглі змясціцца ў адзін са знаёмых алюмініевых заплечнікаў. «Вы ўпэўнены, што ў гэтым ёсць грошы, містэр? У вас ёсць?»
  - Паняцця не маю, - шчыра адказаў Хардзін, - але я не магу прыдумаць іншай прычыны.
  «Яны казалі пра брытанскага адваката, але я там нікога не ведаю і ніколі не быў за межамі ЗША. Але калі вы плаціце за маю паездку, я павінен меркаваць, што дзесьці ёсць прыбытак для мяне».
  Хендрыкс узяў у рукі свой пакет, і яны з Хардзінам спусціліся па лесвіцы, дзе зноў з'явілася дзяўчына з доўгімі растрапанымі валасамі. "Калі прыедзе Бігі?" - спытала яна.
  "Ён нічога не казаў пра гэта", - грэбліва адказаў Хендрыкс.
  «Ты куды-небудзь едзеш?» — спытала яна, зірнуўшы на яго рэчы.
  «Больш нічога. Проста да... Мексікі, містэр. Хардзін і я. Мы збіраемся забраць частку ў Ціхуане».
  Яна з разуменнем кіўнула. «Сьцеражыся — апошнім часам тут мытнікі вельмі спатрэбіліся. Што гэта? Гаш ці какаін?»
  — Какаін, — сказаў ён. «Давай, містэр Хардзін, — Хендрыкс вымусіў усміхнуцца, калі яны ўвайшлі. "Няма неабходнасці паведамляць свету, куды мы ідзем".
  — Гэта сапраўды так, як было сказана, — ён уключыў запальванне, і калі ён адпусціў ручной тормаз, нешта прагудзела каля яго носа, як пчала. Хендрыкс рэзка ўскрыкнуў, і Хардзін паглядзеў на яго. Малодшы мужчына трымаў руку за плячо, паміж пальцаў сачылася кроў.
  Раней Хардзін трапляў пад агонь. Ён націснуў на газ з такой лютасцю, што за машынай застаўся смурод паленай гумы, і на максімальнай хуткасці павярнуў за першы паварот. Толькі потым паглядзеў у люстэрка задняга віду на магчымых праследавацеляў. Нічога не было відаць, і ён адпаведна знізіў хуткасць да дазволенай.
  «Гэта быў Сатана!» - сказаў Хендрыкс, са здзіўленнем гледзячы на сваю акрываўленую руку. "Што здарылася?"
  «Цябе ўджаліла пчала — з пісталета з глушыльнікам. Гэта балюча?»
  «Хто, чорт вазьмі, будзе зацікаўлены ў тым, каб застрэліць мяне?» - сказаў Хендрыкс, усё яшчэ цалкам дэзарыентаваны.
  «Магчыма, чалавек з нямецкім акцэнтам і шнарам на левай шчацэ. Магчыма, вам пашанцавала, што вы з Бігі не паспелі на запланаваную сустрэчу сёння ўвечары. Як ты?"
  "Я не адчуваю ў плячы", - сказаў Хендрыкс.
  - Боль прыходзіць пазней, - Хардзін працягваў пазіраць у люстэрка задняга выгляду. Здавалася б, усё было нармальна, але ён праехаў некалькі хвілін, перш чым сказаў: «Нам трэба цябе даставіць Падчас лячэння. Ці можаце вы вытрымаць гэта яшчэ трохі?'
  – Я на гэта разлічваю.
  «У бардачку ёсць Клінекс. Зрабіце кампрэс і прыкладзеце яго да раны».
  Хардзін выехаў на аўтастраду Санта-Моніка, а адтуль на аўтастраду Сан-Дыега, накіроўваючыся на поўнач. Пакуль ён ехаў, яго мозг мітусіўся: хто стрэліў? І чаму? А каму прызначаўся здымак? «Я не ведаю нікога, хто зацікаўлены ў маім забойстве», — сказаў ён. — Што з табой, Хэнк?
  Хендрыкс трымаў кампрэс Kleenex на плячы пад кашуляй. «Так жа», — адказаў ён.
  «Вы сказалі дзяўчыне, што мы едзем у Тыхуану, каб забраць партыю какаіну».
  «Я павінен быў нешта сказаць ёй, каб зняць Бігі з кручка».
  «Яна не выглядала здзіўленай. Вы часта гэта рабілі – я маю на ўвазе: набіралі какаіну?
  «Некалькі разоў, але толькі ў невялікіх колькасцях».
  «Так можна нажыць сабе ворагаў», — сказаў Хардзін. «Магчыма, вы ўвайшлі ў чужы дамен. Вялікія хлопцы не любяць такія рэчы, і яны не забываюць».
  - Не можа быць і гаворкі, - сказаў Хендрыкс. «Апошні раз я рабіў гэта больш за год таму». - У якога чорта ты мяне ўцягваеш, Хардзін?
  «Я ні ў што цябе не ўцягну, але зраблю ўсё магчымае, каб цябе выцягнуць».
  Потым яны памаўчалі некаторы час, і Хардзін выехаў на аўтастраду Вентуры, накіраваўшыся на ўсход. - Куды мы едзем? - спытаў Хендрыкс.
  «У матэль, але спачатку мы хочам спыніцца ў аптэцы і купіць бінты і лекі».
  — Чорт вазьмі, я пайду да доктара!
  «Мы паклапоцімся пра гэта пасля таго, як вы схапіцеся і адпачнеце». Хардзін не дадаў, што пра агнястрэльныя раненні трэба паведамляць у паліцыю. Яму трэба было падумаць пра гэта.
  
  Ён паехаў у матэль на Рыверсайд-драйв, дзе спыняўся раней, і заняў два пакоі. У пакоі Хендрыкса ён агледзеў плячо і адчуў палёгку ад убачанага. Гэта была рана цела, і костка не трапіла, але куля не выйшла з другога боку. «Гэта не небяспечна», — сказаў ён Хендрыксу. «Куля малога калібру».
  «Я адчуваю, што мяне штурхнуў конь», — іранічна сказаў Хендрыкс.
  Калі Хардзін перавязваў рану, ён думаў, што можа азначаць дробны калібр. Ці то стрэл зрабіў аматар, ці то прафесійны забойца, які дакладна ведаў, куды трапіць яго стрэл.
  Ён скончыў апранаць. — У мяне ў багажніку бутэлька, — сказаў ён. «Я мяркую, што нам абодвум патрэбны маленькі».
  Ён прынёс віскі, узяў шклянку з кубікамі лёду з аўтамата ў калідоры і наліў. Затым ён зайшоў у свой пакой. "Заставайся тут", - сказаў ён раней. «Будзьце спакойныя. Я прыйду адразу, — ён хацеў пагаварыць з Гунарсанам. 
  - Мне няма куды ісці, - сказаў Хендрыкс, злёгку скуголячы.
  ***
  
  Гунарсан быў жорсткі па тэлефоне. - Спяшайся, Бэн - я заняты.
  «Я знайшоў маладога Хендрыкса. На жаль, хтосьці толькі што застрэліў яго».
  «Сатана — калі?»
  «Менш за гадзіну таму. Адразу пасля таго, як я знайшоў яго».
  — Умова?
  «Добра, але снарад у ім. Гэта ўсяго 6 міліметраў, але яму варта звярнуцца да лекара».
  — Ён можа пайсці?
  – Хаця б прыблізна.
  
  «Хто ведае пра гэта?» - спытаў Гунарсан пасля кароткай паўзы.
  «Ты, я, Хендрыкс і чалавек, які страляў».
  — А хто гэта быў, чорт вазьмі?
  «Паняцця не маю. Яшчэ адзін шукае Хендрыкса – я некалькі разоў пераходзіў па яго слядах. Замежнік – магчыма, немец. Хардзін зрабіў глыток віскі. «Што ўвогуле з гэтым Хендрыксам? Ёсць нешта, што я павінен ведаць, што вы мне не сказалі? Я б гэтага не хацеў».
  "Бэн, я такі ж круглы на падлозе, як і ты", - сказаў Гунарсан. «Але паслухайце: доктара няма. Дастаўце чалавека ў Нью-Ёрк як мага хутчэй. Ляцець. У мяне тут гатовы доктар».
  "А што з маёй машынай?"
  "Вы атрымаеце гэта зноў", - абнадзейліва сказаў Гунарсан. "Нам, напэўна, давядзецца аплаціць дастаўку".
  Хардзіну гэтая ідэя не спадабалася. Машыну даверылі б нейкаму пану, які ехаў занадта хутка і перагрузіў рухавік, і яна, верагодна, скончылася б разбураннем. «Добра, — сказаў ён неахвотна, — але я не лячу з Лос-Анджэлеса. Я мяркую, што Хендрыкса шукае больш людзей і ў аэрапорце могуць быць разведчыкі. Я даязджаю да Сан-Францыска і лячу адтуль. Паслязаўтра ў вас ёсць чалавек».
  «Вельмі разумна, Бэн», — сказаў Гунарсан і паклаў трубку.
  ***
  
  На наступную раніцу яны адправіліся ў Сан-Францыска. Гэта было больш за 500 кіламетраў, але Хардзін хутка прайшоў па шашы 5, ігнаруючы абмежаванне хуткасці ў 90 км, як і ўсе астатнія.
  Хендрыкс выглядаў у парадку, але рэгулярна балела пашкоджанае плячо. Ён скардзіўся, што яму не аказалі медыцынскай дапамогі, а пляскаў у ладкі i, калі Хардзін патлумачыў, што гэта раўназначна ўцягванню ў справу паліцыі. Ні Хендрыкс, ні Хардзін не запомнілі папярэджання Соера.
  Натуральна, Хендрыкс таксама хацеў ведаць, чаму ён едзе ў Нью-Ёрк. - Не пытай мяне, Хэнк, таму што я паняцця не маю, - адказаў Хардзін. «Я раблю толькі тое, што кажа вялікі». Яго раздражняла тое, што ён нічога не ведаў, і калі яны спыніліся ў сталоўцы, каб выпіць кавы і пірожных, яму стала крыху шкада. Нягледзячы на тое, што ён ведаў адказ, ён сказаў: "Магчыма, ваш бацька пакінуў сабе стан?"
  - Не можа быць і гаворкі, - сказаў Хендрыкс. «Ён памёр шмат гадоў таму, калі я быў хлопчыкам. Акрамя таго, маці казала, што ён лянівы кавалак».
  — І яе таксама няма ў жывых?
  — Не.
  «У вас ёсць сваякі – дзядзькі, напрыклад?» 
  «У Англіі толькі стрыечны брат. Ён напісаў мне, калі я вучыўся ў сярэдняй школе, і сказаў, што хоча прыехаць у ЗША і пабачыцца са мной. Ён так і не прыехаў, але некалькі разоў пісаў, але гэта было даўно. Напэўна, ён згубіў мяне. Я шмат быў у дарозе».
  "Як яго завуць?"
  «Даволі дзіўна — тое самае, што і я, але пішацца інакш. Дырк Хендрыкс, але ks замест x.'
  — Ваш бацька пісаў сваё імя такім жа чынам, калі быў у Паўднёвай Афрыцы, — сказаў Хардзін. — У вас ёсць адрас стрыечнага брата?
  «Я проста ведаю, што гэта недзе ў Лондане. Я запісаў яго, але ён згубіўся. Яны ведаюць, як гэта, калі так шмат падарожнічаеш».
  - Вядома, - сказаў Хардзін. «Магчыма, ён памёр і пакінуў табе нешта. А можа, ён проста цябе шукае».
  Гендрыкс пацягнуўся да яго за плячо. "Прынамсі, гэта дадзена, што хтосьці робіць", - сказаў ён.
  
  ***
  
  Так здарылася, што Хардзін убачыў Гунарсана раней, чым чакалася. Хардзін і Хендрыкс узялі таксі з аэрапорта прама да Gunnarsson Associates. Гунарсан сядзеў за сваім сталом і спытаў без прэамбулы: «Той хлопец з вамі?»
  «Ён сядзіць у параднай. І ён павінен неадкладна прайсці курс лячэння. Яму баліць».
  Гунарсан рэзка засмяяўся. «У мяне ёсць тое, што можа справіцца з яго болем. Вы ўпэўнены, што гэта ён?
  «Уся інфармацыя дакладная».
  "Вы абсалютна ўпэўнены?"
  «Так. Але, вядома, вы самі разбярэцеся з ім».
  «Я мяркую, што так», — сказаў Гунарсан, малюючы каракулі на аркушы паперы. — У яго ёсць дзеці?
  «Прынамсі, ён не прызнаў ніякіх нашчадкаў — ён не жанаты». Хардзін быў здзіўлены, што Гунарсан не папрасіў яго сесці.
  «А потым раскажыце мне, як Хендрыкса застрэлілі», — сказаў Гунарсан.
  Хардзін растлумачыў усё ў дэталях і скончыў словамі: «Я думаю, што я зарабіў гэты бонус. Справа тут напрыканцы стала непрыемнай».
  – Які бонус?
  Хардзін неўразумела паглядзеў на яго. «Вы сказалі, што я атрымаю бонус, калі знайду Хендрыкса».
  Гунарсан не аддаў перавагу міне. – Я нічога пра гэта не памятаю.
  - Гэта належала сатане, - ціха сказаў Хардзін. – Памяць у мяне таксама не такая дрэнная.
  «Чаму я павінен прапаноўваць табе бонус?» — спытаў Гунарсан. «Вы добра ведаеце, што за апошнія некалькі гадоў вы не прынеслі асаблівай карысці. Некаторыя з іншых наўпрост прапанавалі мне пазбавіцца ад гэтага, хм, мёртвага грузу — яны стаміліся ад цябе».
  
  - Хто гэта сказаў? - спытаў Хардзін.
  "Вы не можаце дазволіць сабе прасіць".
  Хардзін задрыжаў ад раздражнення. Ён не памятаў, каб калі-небудзь быў такім раз'юшаным. «Чым старэй ты становішся, тым большым ты лайном, Гунарсан», — з'едліва сказаў ён.
  "Мне не трэба гэта высвятляць", - Гунарсан паклаў абедзве рукі на стол. «Ты звольнены! Калі вы апусціце свой стол, у касіра будуць гатовыя грошы, якія чакаюць вас. І прэч з майго кабінета!» Ён падняў слухаўку, і Хардзін выйшаў, як сляпы, пачуўшы, як начальнік здзекліва засмяяўся і ляпнуў за сабой дзвярыма.
  ***
  
  Хардзін спусціўся на ліфце ў вестыбюль і пайшоў праз вуліцу да ірландскага бара, дзе з часам ён правёў больш часу, чым было карысна для яго печані і кашалька. Ён сеў на зэдлік і без лішніх слоў сказаў: «Двойны Каці Сарк».
  За віскі ён разважаў пра свой лёс. Да чорта Гунарсана! Хардзін ніколі не меў звычкі скардзіцца на несправядлівасць жыцця; на яго думку, жыццё было такім, якім ты яго зрабіў. Цяпер, аднак, ён падумаў, што Гунарсан быў не толькі несправядлівы, але і адкрыта помслівы. Выгналі, звольнілі, праз некалькі хвілін размовы – дзіва!
  Ён змрочна глядзеў у будучыню. Што мог зрабіць 55-гадовы мужчына без асаблівых навыкаў? Зарэкамендаваць сябе як прыватнага дэтэктыва? Верагодна, ён памёр ад голаду, перш чым прыйшлі кліенты! Хутчэй за ўсё стаць ахоўнікам банка і плоскаступнёвасцю ад таго, што ўвесь дзень прастаяў...
  І ягоная машына, о божа! Да яго было пяць тысяч кіламетраў. Ён ведаў, што калі ён вернецца да Гунарсана і нагадае яму аб абяцанні адправіць яго назад у Нью-Ёрк, чалавек проста засмяецца і выкіне яго.
  Ён замовіў дубль і ў думках перабраў падзеі апошніх тыдняў. Гунарсан абяцаў яму гарантыю бонус, калі ён ачысціць справу Хендрыкса, і чаму ён адмовіўся ад свайго абяцання? Не было ніякіх прыкмет таго, што Gunnarsson Associates мае фінансавыя цяжкасці - у мінулым годзе грошы літаральна цяклі. Павінна быць вельмі канкрэтная прычына!
  Калі падумаць, справа Хендрыкса была дзіўнай з самага пачатку. У кампаніі не было стылю адпраўляць аднаго чалавека па Злучаных Штатах самастойна - у рэшце рэшт, у яе былі філіялы ў многіх буйных гарадах. Чаму тады Гунарсан абраў такі курс дзеянняў? І хуткасць, з якой ён звольніў Хардзіна, была зусім ненатуральнай. Гунарсан наўмысна справакаваў канфлікт, каб вывесці Хардзіна з сябе. Любому начальніку дазволена звольніць чалавека, які называе яго лайном.
  У галаве Хардзіна пачалі прарастаць смутныя падазрэнні.
  Яго разважанні перапыніла рука на плячы і голас: «Гэй, Бэн, я думаў, што ты на заходнім узбярэжжы».
  Хардзін павярнуў галаву і ўбачыў, што гэта быў Джэк Рычардсан. — Я таксама, — сказаў ён сварліва. — Але адкуль вы гэта даведаліся?
  «Сёння раніцай я размаўляў з Лос-Анджэлесам. Уэйнрайт сказаў, што вы былі там. Што вы хочаце выпіць?"
  «Дзякуй, Каці Сарк». Такім чынам, Уэйнрайт усё роўна не змог трымаць язык за зубамі. Рычардсан кіраваў архівам Gunnarsson Associates; усе файлы былі ўведзены ў банк даных, і Рычардсан дакладна ведаў, якія кнопкі націскаць. Хардзін паглядзеў на яго з большай цікавасцю. «Джэк, ты чуў, як хто-небудзь з калег на мяне накідваўся? Напрыклад, скардзіцца на тое, як я выконваў сваю працу?»
  Рычардсан выглядаў здзіўленым. « Мне ніхто нічога не казаў . Нічога, акрамя звычайнага - заўсёды ёсць некалькі тых, хто сварыцца, і вы гэта ведаеце не менш за мяне».
  - Гэта сапраўды так, як было сказана, - Хардзін зрабіў вялікі глыток яго шклянку. «Гунарсан звольніў мяне сёння раніцай».
  "Ты не сказаў?"
  "Так. Яму спатрэбілася ўсяго некалькі хвілін».
  – Якая была прычына?
  «Акрамя іншага, што я назваў яго лайном».
  "Я павінен быў бачыць яго твар", - сказаў Рычардсан. — Нездарма ён цябе звольніў.
  "Я не думаю, што гэта была прычына", - сказаў Хардзін. «Я думаю, што гэта было нешта іншае. Вы можаце зрабіць мне паслугу?"
  «У прынцыпе, хацелася б, але залежыць ад таго, пра што ідзе гаворка. Не прасі грошай, бо ў мяне іх няма».
  - Гэта так часта, - спагадліва сказаў Хардзін. — Што ж, я хацеў бы папрасіць вас спытаць у сваёй дарагой машыне насупраць імя брытанскага адваката, які распачаў справу Хендрыкса, і яго адрас.
  Рычардсан выглядаў насцярожана. «Гунарсан вёў справу Хендрыкса вельмі ціха — ён кажа, што вядзе яе асабіста. Я пакуль не атрымліваў ніякай інфармацыі пра гэта».
  Хардзіну гэта было цікава. «Але змест арыгінала ліста з Англіі павінен быць у банку дадзеных».
  "Я мяркую, што так", сказаў Рычардсан, але без радасці. «Але вы ведаеце, як Гунарсан разглядае праблему сакрэтнасці. Кампутар рэгіструе кожны запыт ва ўсіх выпадках, і ён чытае рэестр штодня».
  «Ён не можа прачытаць усё, таму што тады ён не мог больш нічога заказваць кругласутачна».
  «Я прызнаю, што гэта ў асноўным выбарка, - сказаў Рычардсан, - але калі ён асабіста мае справу са справай Хендрыкса, ёсць усе прыкметы таго, што ён будзе браць пробу менавіта там. Я не адважваюся рызыкаваць, Бэн. Я сапраўды не хачу, каб мяне звольнілі».
  - Чорт вазьмі, чувак, - пакорліва сказаў Хардзін. «Вы настолькі добра ведаеце камп'ютарную сістэму, што можаце лёгка пераканацца, што запыт не зарэгістраваны. У рэшце рэшт, вы самі напісалі асноўныя праграмы».
  «Чым вас цікавіць гэтая гісторыя?»
  
  «Паняцця не маю. Я павінен паразважаць яшчэ. Па вадзе я бачу, што недзе нешта не так. Але я магу вам сказаць, што Гунарсан не прымае справу Хендрыкса асабіста. Я зрабіў гэта, і я вырашыў праблему. Тады мяне звольняць. Я хачу даведацца, чаму мяне звольнілі».
  "Добра, Бэн, я пагляджу, што я магу зрабіць", - сказаў Рычардсан. — Але не кажы нікому ні слова — мусіш гарантаваць мне, што маўчыш, як магіла.
  «З кім мне гаварыць? Калі я магу атрымаць інфармацыю?'
  «Я пагляджу, што я магу зрабіць заўтра. Сустрэнемся тут а дванаццатай гадзіне».
  - Добра, - сказаў Хардзін, асушыўшы шклянку. «Я заплачу тут. А потым я падыду і прыбяру свой стол, як добры хлопчык, - ён паказаў бармэну. «Бог ведае, што думае Гунарсан аб маіх чакаючых грошах?» 
  
  OceanofPDF.com
   5
  Канцэпцыя Гунарсана аб чаканні грошай яшчэ больш раз'юшыла Хардзіна, калі гэта было магчыма. Ён хацеў паскардзіцца, але не змог прайсці міма сварлівай мадам, якая ахоўвала ўваход у кабінет чалавека, і не змог дазваніцца да тэлефона. Замак Гунарсана быў непрыступны.
  Але Рычардсан даў запытаную інфармацыю на наступны дзень. Ён працягнуў Хардзіну канверт і сказаў: «Вядома, вы ніколі не павінны сказаць ні слова пра тое, дзе вы яго ўзялі».
  - Добра, - Хардзін адкрыў канверт і дастаў аркуш паперы. «Гэта не машынная раздрукоўка з кампутара».
  "Вы можаце паклясціся, што гэта не так", - сказаў Рычардсан. «Такую стэнаграму нельга схаваць, і Гунарсан адразу зразумеў бы, што вінаваты я. Там напісана, што вам трэба?»
  Хардзін хутка прачытаў тэкст. Агенцтва расследаванняў і інфармацыі ў Лондане, Peacemore, Willis & Franks, папрасіла Gunnarsson Associates знайсці любых жывых сваякоў Яна-Вілема Хендрыкса і адправіць паведамленне аб выніках. Лічыцца, што Хэндрыкс ажаніўся ў Паўднёвай Афрыцы і меў двух сыноў, адзін з якіх, верагодна, эміграваў у ЗША ў 1930-я гады. Там жа быў адрас і тэлефон адваката на востраве Джэрсі.
  Тэкст не сказаў Хардзіну нічога, чаго ён яшчэ не ведаў, за выключэннем дзіўнага напісання імя. Так, было больш: Peacemore, Willis & Franks было брытанскім аддзяленнем Gunnarsson Associates, якое не было шырока вядома. Гэта азначала, што Гунарсан быў уцягнуты ў справу з самага пачатку, якая б ні была "справа". "Дзякуй, Джэк - варта выпіць".
  Хардзін быў у лютасці на Гунарсана, але ён таксама быў на каўшы. Ён пераехаў са сваёй добрай кватэры ў пакой у пансіёне ў Бронксе. Дабрацца да Манхэтэна на цягнік і аўтобус каштавала даражэй, але ўсё роўна было танней. Ён тэлеграфам адправіў інструкцыі ў Сан-Францыска прадаць фургон і пералічыць суму. Ён не разлічваў атрымаць за гэта шмат, але яму былі патрэбныя грошы, а ў Нью-Ёрку машына была непатрэбнай раскошай.
  Ён старанна падтрымліваў свае сувязі з офісам Gunnarsson Associates, у асноўным праз Джэка Рычардсана, але ён таксама запрасіў пару жанчын-сакратарак на танны абед і далікатна спрабаваў выгаварыць з іх, што Гунарсан рабіў у справе Хэнка Хендрыкса. З гэтага нічога не атрымалася, але горш за ўсё тое, што Гендрыкс знік.
  «Магчыма, Гунарсан адправіў яго ў Англію», — сказаў аднойчы Рычардсан.
  «Даведацца можна лёгка, бо ў білеце на самалёт павінен быць расходны ваўчар. Зрабі мне ласку, даведайся».
  "Чорт вазьмі!" - паспешліва сказаў Рычардсан. «У выніку мяне звольняць з-за цябе». Па ўласнай ініцыятыве ён шукаў ваўчары на лячэнне ран Хендрыкса, але і гэта было адмоўна. Ён быў добрым сябрам Хардзіна.
  Хардзін, верагодна, адмовіўся б, калі б не здарэнне са свінню. Прайшоў амаль месяц, і яму стала зразумела, што цяпер трэба ўладкоўвацца на пастаянную працу. Ён адклаў грошы на наступны чэк Анэт, але яго ўласныя запасы хутка змяншаліся.
  Потым ад Анэты прыйшла тэлеграма:
  » СЁННЯ РАНІЦЬ БЫЎ ЖАНЕНЫ. ЦЯПЕР НАЗВАНЫ МІСІС. КРУГ. ПАЖАДАЙ МНЕ ПОСПЕХУ. АНЕТ ».
  «Дзякуй Богу!» — сказаў ён Рычардсану. "Цяпер нехта іншы можа забяспечыць яе". быць? Ну, няважна - вырашальным было тое, што цяпер казна зноў была высокай, і сэрца яго напоўнілася захапленнем. «Цяпер я магу гэта зрабіць», — сказаў ён.
  - Што? - спытаў Рычардсан.
  «Я лячу ў Англію».
  «Ты звар'яцеў!» - заявіў Рычардсан. «Бэн, ты нічога не атрымаеш ад гэтай маніякальнай заклапочанасці справай. Чаго б вы змаглі дасягнуць у Англіі?»
  - Не ведаю, - адказаў Хардзін. «Але я даведаюся, калі прыеду туды. Я не адпачываў шмат гадоў». 
  Перад ад'ездам у Англію ён прыляцеў у Вашынгтон, дзе аднавіў знаёмствы з некаторымі сваімі старымі калегамі ў ЦРУ і атрымаў некалькі брытанскіх адрасоў. Ён наведаў брытанскую амбасаду, але мала што даведаўся пра Джэрсі.
  «Востраў мае самакіраванне, — адказалі яны, — і людзі там робяць усё па-свойму». Яны хочуць ведаць пра завяшчанне?»
  «Так».
  "Гэта будзе няпроста - ой, у мяне ёсць ідэя", - набраў нумар на тэлефоне. - Пірсан тут, - сказаў ён. «Марк, ты з Джэрсі, ці не так? Так, напэўна, я гэта меў на ўвазе. Не маглі б вы зазірнуць да мяне на хвілінку?» Пірсан паклаў трубку. — Марк ле Тысье, безумоўна, ведае.
  І Марк зрабіў. «Завяшчанні захоўваюцца ў The Greffe , так называецца цэнтральны рэестр такіх дакументаў. Там можна атрымаць ксеракопію».
  "Я проста павінен зайсці і папрасіць гэта?"
  «Не, не, не трэба. Адправіць ліст начальніку. Хадзем у бібліятэку і знойдзем яго адрас. Le greffier - яго афіцыйны тытул».
  Хардзін вярнуўся ў Нью-Ёрк, напісаў у Джэрсі і ўказаў у якасці зваротнага адраса poste restante, American Express, London. Праз некалькі дзён ён прыляцеў у Лондан, і ў самы дзень яго ад'езду згарэў дом у Бронксе, які ён толькі і атрымаў ведаць значна пазней. Але гэта магло быць супадзеннем. У Бронксе часта згараюць цэлыя кварталы дамоў.
  ***
  
  Падчас працы ў Gunnarsson Associates Хардзін навучыўся падарожнічаць з вельмі невялікім багажом. Ён прыбраў сябе ў самалёце перад пасадкай у Хітроў рана раніцай і хутка прайшоў пашпартны кантроль і мытню, пакуль астатнія пасажыры чакалі свае сумкі. Ён сеў на мясцовы цягнік да Лондана і засяліўся ў танным гатэлі каля станцыі Вікторыя. Адсюль ён выправіўся ў сонечным святле праз св. James's Park і забраў сваю пошту ў American Express. У яго быў добры настрой. Магчыма, занятасць у Гунарсана паступова ператварылася ў бегавую дарожку, так што на самай справе пашанцавала, што яго звольнілі! У яго быў святочны настрой, добры настрой, хоць грошай у яго засталося няшмат.
  Прайшло шмат гадоў з таго часу, як ён быў у Лондане, і ён купіў у кіёску карту горада. Затым ён пайшоў у паб, каб прачытаць ліст. Канверт быў тоўсты і з маркамі Джэрсі. Ён замовіў кварту піва, сеў за столік у куце і раскрыў канверт.
  Тэкст завяшчання займаў сем старонак. Ян-Вілем Хендрыккс завяшчаў свайму доктару 10 000 фунтаў стэрлінгаў у якасці падзякі за тое, што ён так доўга захоўваў жыццё, свайму дварэцкаму і ахмістрыні, містэру. і місіс. Адамса, 20 000 фунтаў стэрлінгаў і розныя сумы ад 1000 да 4000 фунтаў стэрлінгаў іншым духам-служыцелям, якіх, відавочна, было некалькі.
  Былі падрабязныя інструкцыі па продажы яго нерухомасці, якой у яго было вельмі шмат: дом на Джэрсі, віла на поўдні Францыі, дом у Бельгіі і цэлы востраў у Карыбскім моры. Сумы, атрыманыя ад гэтых продажаў і продажу яго рухомай маёмасці і г.д., павінны былі быць дададзены да асноўнай сумы маёнтка. Відавочна, што Гендрык быў прадбачлівым чалавекам, бо завяшчанне было абноўлена, ён ацаніў рынкавы кошт маёмасці і заявіў у працэнтных суадносінах, як трэба было абыходзіцца з грашыма: 85 працэнтаў фонду Ол Нёрава ў Кеніі, а 15 працэнтаў павінны былі пароўну падзяліцца паміж яго жывымі нашчадкамі. Гаральд Фарар з фірмы Farrar, Windsor & Markham, юрыдычнай фірмы ў Джэрсі, быў прызначаны выканаўцам завяшчання . Хардзін напісаў адрас і нумар тэлефона, яго рука злёгку дрыжала, калі ён пісаў суму асноўнага доўгу.
  Яго ацанілі ў сорак мільёнаў фунтаў стэрлінгаў!
  ***
  
  Хардзін замовіў яшчэ адну пінту і задумаўся аб тым, што знайшоў. Хэнк Хендрыкс і Дырк Хендрыкс - калі б ён яшчэ быў жывы - павінны былі падзяліць 6 мільёнаў фунтаў стэрлінгаў, гэта значыць дванаццаць мільёнаў долараў, калі б не было іншых спадчыннікаў, а ён іх не ведаў, калі толькі ў Дырка не было дзяцей. Такім чынам, Хэнк Хендрыкс, гэты сціплы хіпі і наркагандляр, быў мультымільянерам! Праўда, у Кеніі фонд з дзіўнай назвай атрымаў большасць, але нават 15 працэнтаў - гэта дакладна не арэшкі.
  Хардзін усміхнуўся сам сабе. Нядзіўна, што Гунарсан быў так зацікаўлены - стары нягоднік быў надзвычай грашовалюбівы і быў гатовы на ўсё, каб атрымаць вялікі кавалак пірага! Ён ізаляваў Хендрыкса, у якога не было шанцаў - Гунарсану, верагодна, прыйдзецца прыдумаць якую-небудзь хітрасць, якая забяспечыць яму круглы прыбытак. 
  Цяпер што было наступным крокам? Хардзін падышоў да тэлефоннай будкі і паглядзеў на даведнік на паліцы побач. Пад H ён знайшоў Хендрыкса, Д., сярод пятнаццаці чалавек з гэтым імем. Іншых варыянтаў імя Hendrykxx не было.
  На карце ён хутка знайшоў вуліцу і лінію мясцовага цягніка, якія вялі ў патрэбным кірунку. Потым выпіў шклянку і пайшоў.
  Калі ён выйшаў са станцыі метро Sloane Square, ён адразу ўбачыў, што знаходзіцца ў заможным квартале, адпаведна прыкладна да 57-й вуліцы на ўсходнім баку Манхэтэна. Ён знайшоў вуліцу, якую шукаў, а потым дом. Табліца! Калі б Дырк Хендрыкс жыў такім чынам, яму б не спатрэбіліся некалькі лішніх мільёнаў.
  Ці можа быць, што Ганк гасцяваў у сваёй стрыечнай сястры ў гэтым княскім маёнтку? Хардзін хацеў убачыць яго зноў. Выратаваўшы яму жыццё і перавязаўшы раны, ён адчуў, што мае нейкае права на малодшага. Ён падняўся па лесвіцы і пазваніў.
  Дзверы адчыніла маладая жанчына ў форме медсястры.
  «Я хацеў бы пагаварыць са сп. Хендрыкс – Дырк Хендрыкс».
  Маладая жанчына зрабіла падазроны выраз. «Гм... Я не думаю, што ён тут», - сказала яна. «Я пачатковец на гэтай пасадзе і даўно тут не быў».
  — А як наконт Генры Хендрыкса?
  «Тут няма нікога з такім імем», — сказала яна. «Я ведаю гэта дакладна. Вы хочаце пагаварыць з місіс Гендрыкс? Яна адпачыла, але цяпер паднялася».
  «Яна хворая? Я не хачу яе турбаваць».
  Медсястра ўсміхнулася. "Не, у яе толькі што нарадзілася дзіця, містэр...?"
  «Мяне завуць Бэн Хардзін. Прабач».
  «Калі ласка, заходзьце, сп. Майце сваё. Я хачу сказаць місіс. Гендрыкс, што ты тут».
  Хардзін чакаў у вялікім калідоры, на якім выразна сведчыла багацце жыхароў. Медсястра вярнулася і папрасіла яго правесці яе па шырокай лесвіцы ў пакой з вялікімі вокнамі, якія выходзілі на невялікі парк. «Гэты спадар — сп. Хардзін, - сказала яна, адцягваючыся.
  Місіс. Гендрыкс была жанчына гадоў за трыццаць, маленькая і смуглая, даволі прыгожая, але выгляду даволі звычайнага. «Мне шкада, што майго мужа няма, містэр. Хардзін, - ласкава сказала яна. «Учора ён з'ехаў у Паўднёвую Афрыку. Вы яго ведаеце?
  «Не асабістае».
  «Тады вы можаце не ведаць, што ён паўднёваафрыканец. Будзь так добра сесці».
  Хардзін сеў у фатэль. «Я хацеў пазнаёміцца не з вашым мужам, — сказаў ён, — а з Генры Хендрыксам».
  «Генры?» Яна запытальна паглядзела на яго.
  – Так, стрыечны брат вашага мужа.
  «Мне здаецца, вы памыляецеся. У майго мужа няма стрыечнага брата».
  - Магчыма, вы яго не ведаеце, мэм, - сказаў Хардзін, ветліва ўсміхаючыся. «Ён амерыканец, і яны ніколі не сустракаліся. Прынамсі, так мне сказаў Генры. Там яго клічуць Хэнк, Хэнк Хендрыкс, з апошняй літарай х».
  «Так. Але я ўсё роўна лічу, што вы памыляецеся. Мой муж напэўна расказаў бы мне пра яго».
  — Значыць, Хэнка тут не было?
  «Канечне, не магу нічога сказаць пра тое, хто падыходзіў да дома, калі я была ў радзільні, — у мяне толькі што нарадзіўся сын».
  «Віншую!»
  «Дзякуй, сп. Хардзін, - яна вярнулася да рэальнасці. - Але я павінен прыняць як належнае, што Дырк сказаў бы мне, калі б стрыечны брат раптам з'явіўся з далёкай краіны.
  - Так, вядома, - сказаў Хардзін, адчуваючы сябе няёмка з гэтай сітуацыі. Калі б Хэнк прыехаў у Англію, ён абавязкова звярнуўся б да Дырка - імя было і ў тэлефоннай кнізе, і ў даведніку. Дзе быў Хэнк і што задумаў Гунарсан?
  «Яны выглядаюць заклапочанымі, спадар. Хардзін, - сказала місіс. Гендрыкс ласкава. "Ці магу я зрабіць што-небудзь для вас?"
  «Ці чуў ваш муж ад адваката пра завяшчанне свайго дзеда, місіс. Гендрыкс?
  «Яго дзед?» — спытала яна са здзіўленнем. «Ён памёр шмат гадоў таму ў Паўднёвай Афрыцы. Я заўсёды на гэта разлічваў. Дырк ніколі не казаў пра яго.
  Хардзін глыбока ўздыхнуў. "Місіс. Хендрыкс, мне ёсць што сказаць табе, і гэта можа заняць некаторы час. Сітуацыя такая…” 
  
  OceanofPDF.com
   6
  Макс Стафард думаў узяць адпачынак раней і пайсці дадому, калі ў яго зазваніў тэлефон. Гэта была сакратарка Джойс. "Місіс. Хендрыкс размаўляе па тэлефоне і хоча пагаварыць з вамі».
  "Добра."
  Націсніце. — Прывітанне, Макс?
  «Гэй, Алікс. Як табе пасуе мацярынства?»
  «Выдатна. Я выдатна праводжу час. І дзякуй за прыгожы кубак на хрышчэнне, які вы паслалі маленькаму Максу. Ён вып'е тваю чашу ў той дзень, калі стане паўналетнім».
  «Сёння 18 ці 21? Да таго часу ад мяне, напэўна, застанецца мала».
  Яна засмяялася. «Але я не таму тэлефаную — у дарозе ў пошце ляжыць адпаведная падзяка. Але мне патрэбна твая парада, Макс. Учора з'явіўся амерыканец па імені Хардзін з кур'ёзнай гісторыяй пра Дырка. Зараз Дырка тут няма - ён у ПАР. Я спрабаваў патэлефанаваць яму ўчора ўвечары, але, відаць, ён у падарожжы, і ніхто дакладна не ведае, дзе ён. Я хачу, каб вы пагаварылі з гэтым амерыканцам, перш чым ён пойдзе дадому».
  «Пра што дзіўная гісторыя?»
  «Гэта крыху складана растлумачыць, і я б, напэўна, некарэктна аднёсся да некаторых з іх. Гэта складана. Зрабі мне ласку, дарагі Макс».
  - Дырк у бядзе?
  «Не, зусім не — можа, наадварот. Па словах Хардзіна, ён можа атрымаць штосьці ў спадчыну, але адбываецца нешта таямнічае».
  "Як таямнічы?"
  
  "Паняцця не маю", - адказала яна. "Я на самой справе не магу зразумець усё гэта".
  "Калі ён вернецца ў Злучаныя Штаты?"
  «Заўтра-паслязаўтра. Я мяркую, што ён не можа дазволіць сабе заставацца тут. «Мне вельмі хацелася б пачуць тваю параду, Макс — ты заўсёды быў такім мудрым. Сітуацыя апошнім часам была напружанай, і Дырк быў замкнёны з таго часу, як я сказала яму, што цяжарная. Мяне гэта насцярожыла. А цяпер гэта».
  - Гэты Хардзін не для таго, каб вымагаць у цябе грошы?
  «Гэта выключана. Вы можаце прыйсці на абед? Тады я паклапачуся, каб Хардзін быў тут.
  Стафард задумаўся. Было шмат лістоў без адказу, і Джойс была строгім сакратаром. Ну, магчыма, гэта было тое, што можна было зрабіць за гадзіну. — Добра, я буду ў вас у 12.30, — сказаў ён.
  — Дзякуй, Макс, — шчыра сказала яна. — Я ведаў, што магу на цябе разлічваць.
  Стафард паклаў трубку і пачаў разважаць. Потым ён заўважыў Эліса, які стаяў перад сталом. «Што не так?» — спытаў кіраўнік аддзела англійскай мовы кампаніі.
  Стафард пайшоў разам. «Не вельмі, але Алікс Хендрыкс відавочна засмучаная. Дырк не задаволены бацькоўствам, таму што ён з'ехаў у Паўднёвую Афрыку і пакінуў Алікс з трохтыднёвым дзіцем, што я лічу вельмі няўважлівым. Цяпер яна звязана з кімсьці, хто можа быць ашуканцам. Дырка тут няма, і яна патрабуе маёй парады».
  «Апошні раз, калі вы дапамагалі Алікс, вы вярнуліся ў офіс з перавязанай рукой», — сказаў Эліс. — Будзь асцярожны, Макс.
  "Такая маланка не б'е двойчы", - сказаў Стафард. 
  ***
  
  Стафард хутка выявіў, што праблему, якую прадставіў яму Алікс, нельга вырашыць за гадзіну. Хардзін ужо прыехаў, тонкавалосы, пузаты мужчына, па ацэнцы Стафарда, крыху згорблены. Пасля таго, як усе трое палюбаваліся хросным сынам Стафарда, яны селі за абедзенны стол, і Хардзін зноў распавёў сваю гісторыю.
  Было тры гадзіны, калі Стафард падняў стос аркушаў са стала. — І гэта, маўляў, тастамент?
  Галава Хардзіна пачырванела. «Гэта воля ! Калі вы мне не верыце, вы можаце атрымаць уласную копію. Акрамя таго, я хачу заплаціць за гэта са сваёй кішэні».
  «Вельмі добра, сп. Хардзін, давай спакойна».
  Падчас аповеду Хардзіна Стэфард змяніў сваё ўяўленне пра гэтага чалавека. Калі гэта сапраўды была афёра, цяжка было зразумець, у чым яна заключаецца, таму што Хардзіну ва ўсёй гэтай справе не было ніякай выгады. Завяшчанне, вядома, было сапраўдным – фальшыўка ніколі б не ўцякла з загса. Акрамя таго, быў Гунарсан.
  "Як вы думаеце, што Гунарсан зрабіў з Хендрыксам?"
  «Паняцця не маю».
  «Вы б ахарактарызавалі Гунарсана як прыстойнага чалавека ў дзелавых пытаннях?»
  – Не, ты можаш паклясціся, што я не хачу!
  - Я таксама не буду, - бесстрасна сказаў Стэфард.
  - Значыць, вы яго ведаеце? - здзівіўся Хардзін.
  «Не асабіста, але ў мінулым ён ствараў мне непрыемнасці. Мы апынуліся ў адной галіны, але з супрацьлеглымі знакамі, можна сказаць. Я кірую Stafford Security Consultants».
  Хардзін амаль разяўлены. — Вы той Стафард? Цяпер ніколі не было!'
  Стафард паглядзеў на завяшчанне. «Стары Гендрыкс быў альбо мудрым чалавекам, альбо меў добрых дарадцаў».
  - Чаму? - спытала Алікс.
  «Таму што ён узяў сваім месцам жыхарства Нармандскія астравы. Няма падатку на спадчыну, падатку на прырост капіталу і падобных жахлівасцяў. Падобна на тое, як быццам Дырк атрымае прыкладна тры мільёны фунтаў без разрэзу. Я крыху ведаю пра ўмовы. Калі мы сталі шматнацыянальнымі, мы пачалі арганізоўваць свой бізнес праз Нармандскія астравы». «Як вы думаеце, хто застрэліў Хендрыкса ў Лос-Анджэлесе?»
  «Гэта могуць быць толькі здагадкі з майго боку. Я ўжо казаў вам, што акрамя мяне былі і іншыя, якія шукалі Хендрыкса».
  "І якія, магчыма, былі немцамі", - сказаў Стафард. «Добра, сп. Хардзін, дазволь мне задаць прамое пытанне: чаму ты прыехаў у Англію?
  «Я быў настолькі раз'юшаны тым, як Гунарсан абыходзіўся са мной, што хацеў зрабіць тое, што дзеля мяне можна назваць помстай. Я не мог знайсці нічога ў Нью-Ёрку, і калі нечакана атрымаў сціплую суму грошай, я пайшоў сюды, - паказаў Хардзін на завяшчанне. «Калі я ўбачыў гэта, я адразу зразумеў, што робіць Гунарсан, але я не магу нічога даказаць. Я прыйшоў сюды, каб знайсці Хэнка і папярэдзіць яго пра Гунарсана, і асабліва папрасіць яго добра берагчы свой кашалёк».
  Стафард задумаўся. «Як доўга вы прабудзеце ў Англіі?» — сказаў ён.
  «Я з'язджаю заўтра-паслязаўтра. Залежыць ад таго, калі ёсць месца ў самалёце. Да таго ж, трэба знайсці занятак — эфірам не пражывеш».
  «Я быў бы ўдзячны, калі б вы затрымаліся тут яшчэ крыху. Вашы выдаткі, вядома, будуць аплачаны. Стафард зірнуў на Алікс, якая кіўнула. Ён не ведаў дакладна, чаму ён хацеў, каб Хардзін застаўся ў Лондане. У яго было толькі цьмянае адчуванне, што было б зручна мець яго побач.
  «У гэтых абставінах я хацеў бы застацца тут», — сказаў Хардзін.
  Стаффордская ружа. «Калі вы дасце мне назву вашага гатэля, я буду падтрымліваць з вамі сувязь».
  
  - У мяне ёсць, - сказала Алікс.
  «Тады мы тут пакуль спынімся. Дзякуй, спадар Майце сваё».
  Калі Хардзін сышоў, Стафард сказаў: «Ці магу я скарыстацца вашым тэлефонам?»
  "Канешне. Вы ведаеце, дзе гэта». 
  Праз пяць хвілін Стафард вярнуўся. «Я размаўляў са сваім прадстаўніком у Джэрсі, і Ян-Вілем Хендрыккс сапраўды існаваў. Яго імя ўсё яшчэ ёсць у мясцовым тэлефонным даведніку - відаць, яно фламандскае, што тлумачыць дом у Бельгіі. Я папрасіў майго прадстаўніка даць мне стрыманую справаздачу аб выканаўцы маёнтка і даведацца, калі і як памёр Гендрык.
  - Ты нічога не падазраеш...?- заклапочана сказала Алікс. – Напэўна, стары чалавек быў.
  Стафард усміхнуўся. «Я праходзіў падрыхтоўку ў службе ваеннай разведкі. Вы ніколі не ведаеце, калі, здавалася б, нязначная інфармацыя змесціцца ў пазл. Згодна з завяшчаннем, фонд Ol Njorowa атрымае ў спадчыну прыкладна 34 мільёны фунтаў. Багі ведаюць, што гэта да чаго?» Ён сеў. «Алікс, што гэта з табой і Дыркам? Сёння раніцай ты гучаў сумна па тэлефоне».
  Яна зірнула на яго з засмучэннем. «Я не магу зразумець яго, Макс. Я думаю, што бацькоўства яму не пасуе. Мы выдатна бавілі час разам, пакуль я не зацяжарыла - а потым ён змяніўся».
  — Як?
  «Ён стаў змрочным і рассеяным. А цяпер ён з'ехаў у Паўднёвую Афрыку, якраз тады, калі ён мне быў больш за ўсё патрэбны. Маленькаму толькі тры тыдні — ці не лічыце вы, што яму варта было тут застацца?»
  - Хм, - сказаў Стафард. – Але ён ніколі не казаў пра свайго дзеда?
  - Наколькі я памятаю, - Алікс пахітала галавой. «Макс, гэта ўсё абсурд. Павінна быць непаразуменне».
  «Я не думаю. Хардзін тут жа знайшоў дарогу да дому. Амерыканец Хэнк Хендрыкс казаў, што Дырк належыць яму стрыечны брат. Хардзін бачыў інструкцыі Гунарсану з Peacemore, Willis & Franks знайсці нашчадкаў Яна-Вілема Хендрыкса са смешным імем, і такім чынам Хардзін знайшоў Хэнка Хендрыкса. Ланцужок цалкам лагічны».
  - Добра, - сказала Алікс, - але ты можаш сказаць мне, чаму я хвалююся пры думцы, што Дырк атрымае ў спадчыну мільёны?
  «Так, я так думаю. Вас турбуе элемент, які не ўпісваецца ў карціну, а менавіта забойства Хэнка Хендрыкса ў Лос-Анджэлесе. І яшчэ чагосьці я не разумею: чаму мірныя шахматы не знайшлі Дырка? Хардзін зрабіў гэта менш чым за хвіліну».
  ***
  
  Дварэцкі Стафарда, Керціс, крыху здзівіўся, убачыўшы яго. «Сэр. палкоўнік рана вяртаецца дадому, — сказаў ён.
  «Так, мяне затрымалі, і вяртацца ў офіс не варта было».
  — Чаю палкоўнік хоча?
  «Не, дзякуй, але я хацеў бы віскі ў кабінет».
  - Залётнікі, - сказаў Керціс з няўхвальным выглядам, які межаваў з грубасцю.
  Керціс працаваў дварэцкім, камердынерам і рознарабочым, выйшаў на пенсію ў 1980 годзе ў званні сяржанта Каралеўскай марской пяхоты пасля 37 гадоў службы. Ён, якому было 55 гадоў, быў удаўцом. Яго жонка Эмі памерла пяць гадоў таму ад раку, а іх адзіная дачка выйшла замуж у Аўстраліі, чакаючы трэцяга ўнука.
  Калі Стафард быў у разводзе, ён жыў у сваім клубе, перш чым пераехаць у меншую кватэру, якая больш падыходзіць для самотнага чалавека. Потым ён падумаў пра Кёрціса, якога ведаў з тых часоў, калі той служыў маладым афіцэрам у брытанскай Рэйнскай арміі. Аднойчы ўвечары ў гамбургскім Генгефіртэлі яго выратаваў з цяжкага становішча грубы сяржант каралеўскай марской пяхоты, ударыўшы кулакамі ў патрэбнае месца і ніколі не забываў Керціса. Яны падтрымлівалі сувязь, так і знайшлі адзін аднаго. Абодва мужчыны добра падыходзілі адзін аднаму, і адзіная віна Керціса была ў тым, што ён катэгарычна настойваў на тым, каб звяртацца да Стафарда па-старому, гэта значыць ад трэцяй асобы: «Містэр. палкоўнік» або ў выпадку крайняй неабходнасці «палкоўнік».
  У кабінеце Стафард сеў за стол і падумаў пра Гунарсана, метады якога ён ведаў па сумнеўных здзелках фірмы Пісмор. Гэтай кампаніяй валодала Gunnarsson Associates, і ў Стафарда засталося вельмі мала сродкаў для гэтых прадпрыемстваў. 
  Задачай Stafford Security Consultants была абарона сакрэтаў арганізацый, якія былі кліентамі фірмы. Многія думаюць, што службы бяспекі - гэта патрулі і суцэльныя драцяныя агароджы, але гэта толькі частка карціны. Самае слабое звяно ў любой арганізацыі - гэта людзі, пачынаючы ад дырэктара і заканчваючы прыбіральшчыцай. Генеральны дырэктар, які робіць неасцярожнае заўвагу ў сваім гольф-клубе, можа раскрыць сакрэт, які каштуе мільёны. Падкупленая прыбіральшчыца можа знайсці ў смецці цікавыя рэчы.
  Цалкам лагічна, што калі Stafford Security Consultants зарабляла грошы, ахоўваючы сакрэты - і гэта зарабляла добрыя грошы - іншыя былі аднолькава зацікаўлены ў атрыманні гэтых сакрэтаў, і людзі, якія звярталіся да Gunnarsson Associates, былі з тых людзей, якія не клапаціліся пра метады якія выкарыстоўваліся. Гэта, натуральна, адносілася і да пінжака Peacemore у Вялікабрытаніі.
  Стафард успомніў размову з Джэкам Элісам перад ад'ездам на кантынент. "Мы звязаліся з бандай Пісмор", - сказаў Эліс. «Гэта пранікла ў электронную сферу непасрэдна перад зліццём, у выніку якога гэтая кампанія была захоплена. Проста прарвалі ўсе нашы абарончыя меры».
  – Як гэта прайшло?
  Джэк паціснуў плячыма. «Мы можам абараніць сябе ад усяго, акрамя глупства. Яны атрымалі савок пад генеральным дырэктарам, Пасько. У ложку з маладым мужчынам, шмат непрыстойных фота. Вядома, усё гэта было арганізавана Пісморам, але мне было б амаль немагчыма даказаць гэта».
  «У наш талерантны век гомасэксуалізм не з'яўляецца такім эфектыўным інструментам шантажу, як раней», — сказаў Стафард.
  «Але гэта было з гэтай нагоды. Жонка Пасько не ведала, на чыім баку ён кожны раз. У яго ёсць паўдарослыя дочкі, і гэта разбурыла б яго шлюб. У выніку ён упаў на грудзі. А пасля аб'яднання мы страцілі кантракт з "Электронікай". Пісмор зразумеў».
  – А маленькія грахі Паско ўсё роўна прыйшлі на дзень?
  «Вядома. Пасля аб'яднання яго звольнілі, прычыны назвалі адназначна. У рэшце рэшт, ён паказаў, што яму нельга давяраць».
  «Яны нейкія цынічныя бандыты», — сказаў Стафард.
  Прамысловы шпіянаж не моцна адрозніваецца ад працы MI6, існаванне якой адмаўляе брытанскі ўрад, або КДБ, аб існаванні якога ўсе ведаюць, або ад ЦРУ, якое з'яўляецца практычна адкрытай кнігай. Вытворцу аўтамабіляў можа быць карысна ведаць мадэлі канкурэнтаў на некалькі гадоў наперад. Авіякампанія была вельмі здзіўлена, калі пасля планавання рэкламнай кампаніі, якая павінна была каштаваць паўмільёна фунтаў стэрлінгаў, яна выявіла, што яе самы небяспечны канкурэнт запусціў такую ж кампанію за тыдзень да пачатку яе ўласнай кампаніі.
  Кампанія, якая хоча захапіць іншую, як гэта было ў выпадку з Electronomics, можа захацець ведаць стратэгію абароны гэтай іншай кампаніі. Хтосьці хацеў ведаць, якую цану прыме Electronomics, і выкарыстаў Peacemore, каб даведацца.
  Канечне, у праўленьні ніхто адкрыта ня кажа: «Давайце правядзём шпіёнскую апэрацыю супраць «НН»». Але, магчыма, старшыня праўленьня ці дырэктар разважае ўголас і хітра кажа: «Насамрэч, было б добра, каб мы ведалі, што робіць НН». ." Вострыя вушы ўлоўліваюць ідэю, і мужчыны ў другім парадку бяруцца, грубыя джэнтльмены, якія хочуць прасунуцца. Выкарыстоўваюцца пасярэднікі падобна да саламяных чалавечкаў, якія выкарыстоўваюцца ў ваеннай і палітычнай разведцы, праца выконваецца без таго, каб хто-небудзь з членаў праўлення забруджваў рукі, і намеснік дырэктара становіцца дырэктарам.
  Абарона складаная, таму што шпіёны ўпарта займаюцца справай. Усе меры бяспекі ў свеце бескарысныя перад абліччам чалавечай слабасці. Адпаведна, Stafford Security Consultants даследавалі персанал сваіх кліентаў, адсявалі сумніўных асоб, і калі гэта было парушэннем правоў чалавека - ну, нічога не зробіш.
  «І часам гэта атрымліваецца», — падумаў Стафард.
  Ён уздыхнуў і ўзяў віскі, які паклаў Керціс. А цяпер Гунарсан быў уцягнуты ў справы сябра. Стафарду не так шмат заставалася для Дырка Хендрыкса, але ён клапаціўся пра Алікс і зробіць усё, каб ёй не было прычынена шкоды. І Гунарсан пайшоў на працу таемна. чаму?
  Стафард паглядзеў на гадзіннік. Ужо вечарэла. Таксама не было адказу, калі ён патэлефанаваў у юрыдычную фірму ў Джэрсі. 
  
  OceanofPDF.com
  7
  Неўзабаве пасля таго, як Стафард прыйшоў у офіс на наступную раніцу, яму патэлефанаваў Пітэр Партвел, менеджэр кампаніі з Джэрсі, з якім ён размаўляў напярэдадні. «Гэты Гендрыкс памёр крыху больш за чатыры месяцы таму», — сказаў Партвел. «Ён быў спалены, і ў газетах не было нічога, акрамя звычайнага паведамлення аб смерці».
  — Прычына смерці?
  «Сардэчны прыступ. Гэта было чакана – у яго даўно было слабае сэрца. Я даведаўся, што ў нас адзін доктар, што дало мне магчымасць задаць шэраг пытанняў. Я таксама бачыла завяшчанне ў зямельным кадастры. Вельмі цікавае чытанне, ці не так?»
  "Я здзіўлены, што газеты не напісалі пра гэта", - сказаў Стафард. «Не кожны дзень мультымільянер бярэ білет».
  Партвел засмяяўся. «Тут шмат мільянераў — яны простыя людзі і трымаюцца ў стрыманасці. Hendrykxx жыў вельмі ціха. І да таго ж журналісты не чытаюць усе завяшчанні, якія праходзяць улады».
  "Як доўга ён жыў у Джэрсі?"
  «З 1974 года».
  «Што такое выканаўца?»
  «Стары Фарар дастаткова добры, але жудасны прыстасаваны. Які твой інтарэс у гэтым, Макс? Хіба гэта не крыху па-за межамі таго, чым вы займаецеся?»
  «Я проста раблю ласку сябру. Дзякуй за дапамогу, Пётр. Я патэлефаную яшчэ раз, калі я хачу ведаць больш».
  
  "Ёсць яшчэ адна рэч", - сказаў Партвел. «Чалавек у кадастры сказаў, што было некалькі запытаў на выдачу копій менавіта гэтага завяшчання. Адзін з Англіі, два з ЗША і адзін з ПАР. У яго была спакуса зрабіць невялікі тыраж ксеракопій, каб было з чаго зняць», — са смехам заключыў Партвел.
  Пасля таго, як Стафард паклаў трубку, ён адкінуўся на спінку крэсла і на імгненне задумаўся. Пакуль нічога цікавага, за выключэннем, магчыма, шматлікіх запытаў на копіі завяшчання. Па дамафоне Джойс ён сказаў: «Дайце мне Mr. Фарар з юрыдычнай фірмы ў Санкт-Пецярбургу. Хеліер на Джэрсі».
  Праз пяць хвілін да яго тэлефанаваў Фарар. Ён прадставіўся, а потым сказаў: «Мяне цікавіць нябожчык сп. Ян-Вілем Хендрыкxx, які памёр прыкладна чатыры месяцы таму».
  — Дык?
  «У мяне такое ўражанне, што вы адчуваеце цяжкасці з пошукам спадчыннікаў».
  — У гэтым плане вы памыляецеся, — голас Фарара быў сухім, педантычным.
  «Ня можа быць ніякіх сумневаў, што гаворка ідзе пра Генры Хендрыкса ў Лос-Анджэлесе і Дырка Хендрыкса ў Лондане?»
  «Здаецца, яны добра інфармаваныя, сэр. Адважуся спытаць, адкуль у вас інфармацыя?
  «Я прачытаў тастамент».
  — Імёнаў тут няма, — прахалодна сказаў Фарар, — але на самой справе вы маеце рацыю. Спадар. Заўтра з Амерыкі прылятае Генры Хендрыкс, і г. Дырк Хендрыкс быў апавешчаны, - Фарар памаўчаў на імгненне, перш чым працягнуць: - Прызнаюся, я быў здзіўлены тым, колькі часу спатрэбілася для... - Ён зрабіў паўзу, быццам разумеючы, што знаходзіцца на мяжы парушэння меркавання. «Ці магу я спытаць, ці зацікавіліся вы гэтай справай, спадар? Стаффорд?
  Стафард уздыхнуў. «Мая цікавасць проста выпарылася. Дзякуй, што дазволілі мне заняць ваш час.» Ён паклаў трубку.
  
  Праз імгненне патэлефанавала Алікс. - Гэта праўда, Макс, - сказала яна з чутным афектам. — Усё праўда.
  «Калі вы маеце на ўвазе спадчыну Дырка, я ведаю. Я толькі што размаўляў з Фарарам, які з'яўляецца выканаўцам маёнтка. Ён жыве ў Джэрсі». 
  «Гэта было дзіўна — ліст прыйшоў ад адваката па імені Мандэвіль тут, у Сіці. Дырк ведаў гэта ўвесь час. Ён сказаў, што не хоча мяне нерваваць, бо я цяжарная. Яму прыйшлося ехаць у Паўднёвую Афрыку, каб атрымаць дакумент, які сведчыць асобу. Сёньня раніцай ён прыйшоў дадому, а заўтра будзе размаўляць з адвакатам. І ёсць стрыечны брат, з якім ён не кантактаваў вельмі доўга, Макс. Ён таксама будзе прысутнічаць».
  "Усё вельмі захапляльна", - бесстрасна сказаў Стэфард. «Віншую. Што вы хочаце, каб я зрабіў з Хардзінам?
  — Што б вы прапанавалі?
  "Ён здаецца мне сумленным чалавекам", - адказаў Стэфард. «Знешне, у гульні мог быць махлярства, але Хардзін прыклаў значныя намаганні, каб усё прайшло гладка. Я прапаную вам аплаціць яго выдаткі ў Лондане і білет на самалёт у абодва бакі. Магчыма, плюс невялікая плата. Ці павінен я паклапаціцца пра гэта?
  «Так, калі ласка. Дашліце мне рахунак».
  «Я паведамлю яму ў абед. Ён паклаў слухаўку, папрасіў Джойс прызначыць сустрэчу з Хардзінам на абед, потым сеў, каб абдумаць гэтае пытанне.
  Усё гэта выглядала не вельмі праблематычна. Верагодна, Мандэвіль быў прадстаўніком Farrar у Лондане - звычайная дамоўленасць у індустрыі. Стафарда здзівіла, што Дырк Хендрыкс не паведаміў Алікс перад тым, як прыляцець у Паўднёвую Афрыку - дзіцяці было ўжо некалькі тыдняў, - але Дырк заўсёды быў халодным вырадкам. Было некалькі дэталяў, якія не адпавядалі карціне: хто застрэліў Хендрыкса і чаму? І чаму Гунарсан не адправіў Хендрыкса ў Англію, як толькі яго знайшлі? З іншага боку, у рэшце рэшт, у Стаффорд быў толькі Хардзінс заявы па гэтых пытаннях. Магчыма, Хардзін быў ашуканцам, які гуляў у сваю хітрую гульню. Стафард, які ганарыўся тым, што ён знаўца людзей, паківаў галавой і працягнуў сваю працу.
  ***
  
  Стафард сустрэўся з Хардзінам за абедам у выдатным рэстаране. Інфармацыя магла быць карыснай для спадчыннікаў Гендрыккса, але зусім не добрай для Хардзіна, і Стафард думаў, што добрая ежа палегчыць лекі. - Напэўна, я зрабіў з сябе дурня, - паныла сказаў Хардзін.
  "Той, хто ніколі не памыляўся, ніколі нічога не дасягнуў", - сказаў Стафард, але ведаў, што цытата была банальнасцю. "Місіс. Хендрыкс хоча, каб гэтая справа вам нічога не каштавала. Колькі часу прайшло з таго часу, як вы пакінулі Gunnarsson Associates?'
  «Зусім блізка да месяца».
  – Які ў вас быў заробак?
  «30 000 даляраў у год плюс прэмія», — паціснуў плячыма Хардзін. «Тут была невялікая прэмія ў канцы, але ў добрыя гады яна магла быць пяцьдзесят тысяч».
  — Добра, — Стафард дастаў сваю чэкавую кніжку. "Місіс. Хендрыкс аплаціць білет на самалёт у абодва бакі, вашы выдаткі ў Лондане і звычайны заробак за месяц. Гэта нармальна?
  «Гэта вельмі прыемна, і гэта нечакана», - сказаў Хардзін і меў на ўвазе гэта.
  Яны перавялі суму ў даляры, Стафард акругліў да бліжэйшай тысячы, перавёў у фунты стэрлінгаў і выпісаў чэк.
  «Цяпер я спраўляюся, пакуль не навяду свае справы дома», — сказаў Хардзін. «Гэта велізарная дапамога».
  "Калі вы ад'язджаеце?"
  «Цяпер мяне тут нічога не звязвае. Магчыма, заўтра, калі я змагу атрымаць месца».
  "Жадаем поспеху", - сказаў Стэфард, а потым двое загаварылі пра іншыя рэчы. Хардзіну сказалі, што Стафард быў у ім ваеннай разведкі, і ён зрабіў некалькі намёкаў на сваю службу ў ЦРУ, але вельмі стрымана. Стафард заплаціў, яны з Хардзінам рассталіся, поціскаючы руку на тратуары, і Стафард глядзеў услед другому і гадаў, што з ім будзе.
  ***
  
  Дырк Хендрыкс патэлефанаваў на наступны дзень, і Стафард уздыхнуў; справа Хендрыкса пачала яму надакучаць. «Я размаўляў з адвакатам, Максам. Заўтра мы паедзем у Джэрсі і пагаворым з выканаўцам, адвакатам Фарарам.
  "Мы?" 
  «Так, мой стрыечны брат і я. Я сустрэў яго ў кабінеце Мандэвіля».
  «Тады было прыемна. Як ён?"
  «Стварайце ўражанне добрага хлопца. Вядома, вельмі па-амерыканску выглядаць».
  - Тры мільёны лечаць нават непрыемныя зрокавыя ўражанні, Дырк, - холадна сказаў Стафард. «Ці даведаліся вы пра фундацыю Ol Njorowa?»
  «Так. Гэта свайго роду сельскі каледж і эксперыментальная ферма ў Кеніі. Аднак ёсць асаблівая ўмова, звязаная з завяшчаннем. Мне штогод па адным месяцы даводзіцца працаваць у гэтай установе, якая з'яўляецца своеасаблівым фондам дабрачыннасці. Што думаеш?"
  Стафард заўважыў гэта становішча. "Месяц у год - гэта няшмат, каб даць за тры мільёны фунтаў", - бесклапотна сказаў ён.
  — Мабыць, ты маеш рацыю, Макс. Але скажыце, якое ўражанне ў вас склаўся ад Хардзіна?
  – Відаць, сапраўдны хлопец.
  «Алікс кажа тое ж самае. Ён ёй спадабаўся. Калі ён вернецца ў Злучаныя Штаты?»
  «Напэўна, ён сышоў. Ён сказаў, што нічога няма што яму тут рабіць і што ён павінен знайсці працу».
  «Так. Вы дасце мне яго адрас у Нью-Ёрку? Напэўна, у яго былі вялікія выдаткі, і я хацеў бы іх кампенсаваць».
  - Усё вырашана, Дырк, - сказаў Стафард. «Вышлю табе рахунак — цяпер ты можаш сабе дазволіць заплаціць. Да таго ж ён не даў мне адрас».
  «Сапраўды?» Стафарду здалося, што ён пачуў нейкае расчараванне ў голасе Дырка. Пасля невялікай паўзы Дырк сказаў: "Дзякуй, Макс, але цяпер я павінен ісці далей". Мы толькі што прыехалі з Мандэвіля, які ўвесь час чакае зялёнага святла, і стрыечны брат Генры, Алікс і я святкуем выпіўку. Вы не хочаце далучыцца да нас?»
  "Дзякуй, Дырк, але мне вельмі шкада - я не мультымільянер, і ў мяне ёсць шмат рэчаў, ад якіх мне трэба пазбавіцца".
  «Добра, Макс, але да сустрэчы!» Хендрыкс паклаў трубку.
  Стафард сказаў белую хлусню. Ён якраз збіраўся ісці дадому, каб паглядзець па тэлевізары матч па крыкеце паміж Англіяй і Аўстраліяй.
  Кёрціс прыняў яго са словамі: «Да пана палкоўніка прыйшоў госць. Амерыканскі джэнтльмен па імі Хардзін. Я пазваніў у канцылярыю, але пан палкоўнік ужо выйшаў».
  »Хм. Дзе ён?"
  «У гасцёўню — з віскі».
  «Добра, вазьміце, калі ласка, мой звычайны».
  Хардзін амаль выпіў шклянку і адвярнуўся ад кніжнай шафы. - Хэнк Хендрыкс прыйшоў, сэр? - спытаў ён без прэамбулы.
  «Так, мяне патэлефанаваў Дырк. У іх была сустрэча з адвакатам сёння днём, і, здаецца, усю дарогу гарыць зялёнае святло».
  — А адваката завуць Мандэвіль?
  «Так. Адкуль вы гэта ведаеце?
  Стафард убачыў, што Хардзін быў больш расслаблены і ў лепшым настроі, чым у абед напярэдадні. «Я сустрэў Гунарсана сёння раніцай у аэрапорце Хітроў. Удар, мабыць, не тое слова — здаецца, ён мяне не бачыў. Я вырашыў не ляцець адразу, а пайсці за ім».
  
  Увайшоў Керціс з падносам віскі Стафард. Стафард узяў сваю шклянку. "Чаму?"
  «Таму што малады чалавек, які быў з ім, не быў тым Хэнкам Хендрыксам, якога я знайшоў у Лос-Анджэлесе і прывёз у Нью-Ёрк».
  Стафард зірнуў на яго з жахам. – І ты ў гэтым упэўнены?
  «Так, з гарантыяй. Такі ж рост і колер скуры, значнае падабенства – але не Хэнк Хендрыкс».
  — Сукенка?
  » Куртка з буйной сеткі. Тыпова па-амерыканску».
  Керціс збіраўся адступіць, але Стэфард спыніў яго: «Будзьце добры і заставайцеся тут, штаб-сяржант - гэта зэканоміць мне шмат тлумачэнняў пазней. Але спачатку дайце сп. Хардзін яшчэ адзін, і вазьмі адзін сабе. Спадар. Хардзін, дазвольце мне прадставіць майго сябра, штабс-сяржанта Керціса, які быў у каралеўскай марской пяхоце».
  Хардзін устаў і паціснуў Керцісу руку. — Рады вітаць вас, спадар штабс-сяржант.
  «У любым выпадку, сп. Май сваё».
  Керціс выйшаў падрыхтаваць рагаты і вярнуўся праз некалькі хвілін.
  «Значыць, яны сачылі за Гунарсанам?» — сказаў Стафард. 
  "Так, сэр. Я сказаў таксісту, што ён атрымае вялікія чаявыя, калі ён паедзе за таксі Гунарсана, але мужчына адказаў, што гэта непатрэбна - у яго гэта па той жа радыёсетцы. Праз пяць хвілін ён сказаў, што Гунарсан накіроўваецца ў гатэль «Дорчэстэр». Я прыехаў раней за яго і дазволіў таксі пачакаць. На таксометры аказалася даволі шмат».
  «Вам будуць пакрытыя выдаткі».
  «Не трэба, сэр. Я ў значна лепшым настроі, чым раней. Гунарсан і малады чалавек запісаліся ў стойку і падняліся наверх. Яны прабылі там амаль дзве гадзіны, а я сядзеў у вестыбюлі ў надзеі, што дэтэктыў гатэля не прыйдзе і не выкіне мяне. Калі яны спусціліся, я зноў пайшоў за імі і такім чынам дабраўся да Лінкальнс-Ін-Філдс».
  «Там, дзе Мандэвіль мае офіс, так? І яно было там што вы атрымалі імя?
  «Так. Я трымаў таксі і чакаў некаторы час. Гунарсан выйшаў як місіс. Гендрыкс зайшоў з чалавекам. Ці мог гэта быць Дырк?
  «Бохан вялікі, шыракаплечы?»
  «Дакладна. Я рушыў услед за Гунарсанам у офіс кампаніі Peacemore. Я падумаў, што больш не магу зрабіць, і паехаў сюды, дзе заплаціў таксі. Я думаў, што гэта лепш, чым наведваць вас у офісе».
  Стафард рассеяна кіўнуў, разглядаючы сітуацыю. "Дазвольце мне разабрацца", - сказаў ён. «Яны знайшлі Генры Хендрыкса на заходнім узбярэжжы і прывезлі яго да Гунарсана ў Нью-Ёрку. Гунарсан, які спадзяваўся на залаты руднік, ведаў, што знайшоў яго. У Хендрыкса не было сям'і, ён ніколі не быў за межамі Злучаных Штатаў, і было б няцяжка напампаваць яго інфармацыяй, а потым паставіць кагосьці іншага на месца Генры тут, у Лондане».
  "Гэта павінна быць праўдай, сэр."
  - Напэўна, я павінен сказаць Фарару, што яны спрабуюць яго ашукаць, - павольна сказаў Стэфард, - але я не буду, таму што тады Гунарсан можа сысці з рук.
  - Так, - ахвотна адказаў Хардзін. «Малады чалавек атрымлівае грошы, каб прыкідвацца Генры, і калі яго выкрываюць, Гунарсан проста кажа, што гэты чалавек — махляр на ўсе часы. Увасабленне парушанай невінаватасці».
  - I нiхто табе не паверыць, - сказаў Стафард. «Ён скажа, што вы поўны хлусні, помслівы былы супрацоўнік, якога звольнілі за некампетэнтнасць».
  «Без сумневу! Але ў нас усё яшчэ ёсць Бігі і калектыў, якія ведаюць, што гэты чалавек не Хэнк».
  - Чорт вазьмі, яны за дзесяць тысяч міль адсюль, - сказаў Стафард. «Гэты чалавек, хто б ён ні быў, не здзяйсняў ніякіх злачынстваў у ЗША. Ён будзе прыцягнуты да адказнасці ў адпаведнасці з брытанскімі законамі, магчыма, Джэрсі».
  «Якое пакаранне за такія рэчы тут, на Лічы?»
  
  «Нічога страшнага. Можа, два гады».
  Стафард глыбока задумаўся. Ён усё больш і больш заваёўваў Хардзіна, і было б карысна мець былога агента ЦРУ, які таксама ненавідзеў Гунарсана, каб дапамагчы яму. «Калі ты гаварыў пра сваё мінулае ў ЦРУ, Хардзін, ты намякнуў, што служыў у Афрыцы», — сказаў ён нарэшце. "Вы ведаеце Кенію?"
  «Вядома. Магчыма, шмат што змянілася з таго часу, як я быў там, але я ведаю краіну».
  «Ці добразычліва глядзяць на вас тамтэйшыя ўлады?»
  «У гэтым няма ніякіх сумневаў, сэр. Было б інакш, калі б я ткнуўся носам у Танзанію».
  «Яны сказалі мне, колькі вам плацяць у Gunnarsson Associates. Я думаю, мы можам прапанаваць тое ж самае і крыху больш. Што б вы сказалі аб працы ў Stafford Security Consultants?'
  «Я ведаю вас па публічнасці, і вы сказалі мне падчас нашай першай размовы, што выступаеце супраць Гунарсана. Таму мой адказ: так!»
  «Дзякуй. Клічце мяне Макс, я буду называць вас Бэн, а Керціса, калі ласка, называйце містэра штаб-сяржанта. Добра?'
  "Добра."
  Вядома, Хардзін адмовіўся ад нумара ў гатэлі, і Стафард сказаў, што можа карыстацца нумарам для гасцей, пакуль не знойдзе начлегу.
  «Што здарылася з Кеніяй?»
  "Я мяркую, што гэта будзе там", - адказаў Стафард. У рэшце рэшт, фонд Ol Njorowa хацеў атрымаць прыкладна 70 мільёнаў долараў, і ўсё паказвала на тое, што Гунарсан хопіць смеласці атрымаць іх і паспрабуе ўнесці грошы ў скарбонку. 
  
  OceanofPDF.com
   8
  Стафард абмяркоўваў справу Гунарсана з Джэкам Элісам, які быў найбуйнейшым пасля сябе акцыянерам Stafford Security. Ён не думаў, што хоча спыніць працу кампаніі, не паведаміўшы Элісу. Ён акрэсліў сітуацыю, і Эліс неадкладна сказаў: «Гунарсан ідэнтычны шахматам Peacemore, ці не так?»
  «Так».
  «У нас з імі былі праблемы. Вы памятаеце электроніку?
  «Занадта відавочна! Джэк, наша наступнае лагічнае пашырэнне будзе ў ЗША. Рана ці позна мы ўступім у жорсткі канфлікт з Гунарсанам. Я хацеў бы, каб гэта было раней , гэта значыць, перш чым мы замацаваліся там. Я хачу з ім павазіцца цяпер, калі яго няма дома».
  Эліс кіўнуў. «Гэта, напэўна, палягчае. Хто ведае, што з усім гэтым рабіць? Так што Гунарсан паставіў фальшывага чалавека замест Хендрыкса?
  — Усяго чацвёра: ты і я, Хардзін і Керціс.
  «Не Алікс Хендрыкс?»
  «Не, і Дырк таксама. Я хачу захаваць гэта ў максімальна абмежаваным коле».
  – А чаму Кенія?
  «Шмат грошай ідзе ў Кенію, і Гунарсан уважліва сочыць за гэтым, дзе гэтыя грошы».
  «Што мы ведаем пра гэты фонд з дзіўнай назвай?»
  «Не палка, але варта».
  "І вы хочаце асабіста заняцца гэтай справай?"
  «З дапамогай. У мяне не было звычайнага адпачынку тры гады, і давайце назавем гэтую задуму аплачваным адпачынкам».
  
  Эліс крыху скептычна ўсміхнуўся. «У мяне ёсць дзіўнае адчуванне, што мы ўжо аднойчы вялі гэтую размову».
  - Не памыляйся, Джэк, - сказаў Стафард. «Гэта не паслуга, якую я раблю для Алікс Хендрыкс, а дзеянне на карысць будучыні Stafford Security».
  У гэтым Эліс даказаў сваю рацыю.
  ***
  
  Стафард адправіў Хардзіна ў Кенію ў якасці адзінага авангарда. Ён не хацеў, каб ён выпадкова сустрэў Гунарсана або Хендрыкса, і хоць у Лондане жыве восем мільёнаў чалавек, ён не хацеў рызыкаваць. У Кеніі Хардзіну прыйшлося прадастаўляць гасцініцы і пракат аўтамабіляў. Ён таксама павінен быў правесці папярэдняе расследаванне таго, што такое Фонд Ol Njorowa.
  Гунарсан і фальшывы Хендрыкс знаходзіліся пад стрыманым назіраннем. Стэфард уладкаваў гэта так, каб ён мог іх бачыць, каб пры неабходнасці зноў пазнаць іх. Гунарсан не зрабіў шмат; ён наведваў офісы Peacemore, Willis & Franks, што было натуральна, паколькі ён валодаў бізнесам, і ён гуляў у казіно і часта выйграваў. Яго ўдача была амаль дзіўнай. Што да Хендрыкса, то ён, агледзеўшы Лондан, узяў машыну напракат і паехаў у краіну.
  Цяпер Стэфард запрасіў Алікс і Дырка Хендрыкса на абед; яны былі яго шпіёнамі ў тыле ворага. На адкрыцці напояў ён спытаў: "Як вам было ў Джэрсі?" 
  Дырк засмяяўся. «Я падпісаў шмат папер. Стары, відаць, меў вялікі нюх да справы. Яго інвестыцыі распаўсюджваюцца па вельмі шырокім спектры».
  — Вы ведалі свайго дзеда?
  Дырк паківаў галавой, і Алікс сказала: «Ты ніколі не сказаў пра яго ні слова, Дырк».
  «Я думаў, што ён загінуў падчас камуністычнага паўстання ў 1922 годзе», — сказаў Дырк. «Гэта была амаль рэвалюцыя, але Смэтс збіў яго з дапамогай артылерыі і бамбавікоў. Мне сказалі, што дзед знік падчас гэтых падзей. Такім чынам, крыху жудасна даведацца, што ён памёр усяго некалькі месяцаў таму».
  "А ваша бабуля - вы ведалі яе?" Спытаў Стафард.
  - Толькі цьмяныя ўспаміны, - адказаў Дырк. «Напэўна, гэта яна расказала мне пра майго дзеда. Яна памерла, калі я быў хлопчыкам. Яны ўсе зрабілі».
  «Усе?» - запытальна сказала Алікс.
  «Абодва мае бацькі, сястра і бабуля загінулі ў аўтакатастрофе. Мяне не было ў вагоне толькі тое, што я ляжаў у бальніцы, напэўна, са шкарлятынай. Мне было шэсць гадоў».
  - Бедная мая, - сказала Алікс, паклаўшы руку на яго, - я гэтага не ведала.
  Стафард палічыў дзіўным, што Дырк не сказаў пра гэта Алікс раней, але не стаў каментаваць. Замест гэтага ён спытаў: «Тады што гэта за фонд у Кеніі?»
  «Ol Njorowa?» Дырк паківаў галавой. «Я мала ведаю пра гэта, акрамя таго, што я ўжо сказаў вам. Мы паедзем у сераду, каб паглядзець на гэта. Паколькі кожны год мне даводзіцца праводзіць там месяц, мне лепш пазнаёміцца. Правадыра завуць Брыс, і Мандэвіль высока пра яго думае».
  «Як Мандэвіль уступае ў гэтую справу? Я думаў, што гэта Фарар быў выканаўцам завяшчання». 
  «Ён зрабіў вялікую юрыдычную працу для майго дзеда. Напэўна, яны былі вельмі добрымі сябрамі, бо Мандэвіль казаў, што заўсёды заставаўся з маім дзедам, калі той ездзіў у Джэрсі.
  — Ён едзе з вамі ў Кенію?
  «Ён і марыць не мог — да яго ідуць людзі. Але Фарар едзе разам. Яму трэба абмеркаваць справу з Брысам.
  - Ты пойдзеш? - спытаў Стафард у Алікс.
  Яна крыху сумна ўсміхнулася. «Я хацеў бы, але я павінен застацца з маленькім Максам. Магчыма, у наступны раз."
  
  »І Генры Хендрыкс, вядома, падыдзе. Дарэчы, дзе ён? Я думаў, што вы будзеце разам».
  - Ён з'ехаў на вёску агледзецца, - сказаў Дырк і дадаў крыху шматзначна: - Мы не збіраемся сядзець на сцёгнах адзін аднаму.
  — Ён табе не падабаецца?
  «Ён не мой тып. Я думаю, што мы абярэм розныя месяцы для знаходжання ў Ol Njorowa. Але ён сапраўды падарожнічае са мной і Фарарам.
  «Мы можам сутыкнуцца ў Найробі», — раўнадушна сказаў Стафард. «Я там у адпачынку. Я лячу ў аўторак».
  - Дырк здзіўлена паглядзеў на яго. — Калі вы вырашылі?
  «Я, гэта значыць мая сакратарка, замовіла паездку некалькі тыдняў таму».
  ***
  
  На наступны дзень Стафард даведаўся, што Гунарсан звярнуўся ў турыстычнае агенцтва, і ўважлівае расследаванне паказала, што пунктам яго прызначэння быў Найробі. Стафард прымусіў Керціса заказаць два месцы для машыны ў аўторак і тэлеграфаваў Хардзіну, каб ён захоўваў спакой.
  "Мне пайсці, сэр?"
  «Так, я хацеў бы ўзяць з сабой чалавека, які ведае гэта месца. Яны былі там, калі я не памыляюся?
  «Так, сэр. Я быў у Мамбасе некалькі гадоў падчас канфлікту Мау-Мау і даволі добра пазнаёміўся з краінай. "Ці магу я спытаць, з якімі цяжкасцямі спадар палкоўнік чакае сутыкнуцца?" 
  «Яны ведаюць столькі ж, колькі і я», — сказаў Стафард. «Зрабіць неабходныя падрыхтоўкі». Першае, чаму новаспечаны лейтэнант вучыцца ва ўзводзе: «Зрабі гэта добра, сяржант». .
  
  - Значыць, у мяне ёсць дазвол палкоўніка на адпачынак? - сказаў Керціс. «Насамрэч, у мяне шмат што трэба выправіць».
  "Так, але мне нецікава ведаць, што гэта такое, што трэба выправіць".
  Адзіная важная рэч, якая адбылася перад ад'ездам у Кенію, - гэта тое, што Хендрыкс разбіў свой фургон на крутым пагорку ў Корнуоле. Ён абышоўся некалькімі драпінамі, але вагон ужо ніколі не будзе вагонам.
  ***
  
  Яны прыляцелі ў Найробі першым класам, вечаровым рэйсам. Керціс быў чалавекам мажнага целаскладу, Стафард таксама не быў карлікам, і таму палкоўнік не бачыў прычын сядзець уціснутым у эканом-класе, дзе ў «Падарожжах Гулівера» месцы прызначаны для гномаў. Калі б усё пайшло добра, Гунарсан заплаціў бы. Супраціўляючыся спробам кабіннага экіпажа напаіць яго спіртным, каб зрабіць яго менш непрыемнасцю, Стафард піў адно халоднае піва Heineken за другім, пакуль Керціс спаў як камень.
  Яны прызямліліся крыху пасля васьмі раніцы, прайшлі пашпартны кантроль і мытню, а на вуліцы чакаў Хардзін, ветліва распытваючы, як прайшла паездка.
  - Шаноўны, - адказаў Стафард, абмацваючы іржышча на сваім падбародку. «Аднак я б аддаў перавагу аднадзённаму рэйсу».
  «Пілотам усё роўна», — сказаў Хардзін. «Тут аэрапорт знаходзіцца на вышыні дзьве тысячы мэтраў, а паўдзённае паветра цёплае і разрэджанае. Яны лічаць, што прызямліцца тут сярод дня крыху рызыкоўна».
  Хардзін дапамог двум мужчынам данесці багаж да размаляванага зебрай васьмімеснага аўтамабіля Nissan Safari, патлумачыўшы, што гэта тыповы турыстычны аўтамабіль, які ніхто не заўважыць.
  «Ці можаце вы сказаць мне што-небудзь пра Ол Нёрава?» — спытаў Стафард.
  «Чалавек па імі Патэрджы даў мне некалькі імёнаў - членаў праўлення etcetera – і брашура з апісаннем працы фундацыі або фундацыі. Самае важнае — сельскагаспадарчы каледж з рознымі факультэтамі, лабараторыямі і г.д. Лідэра ўсяго гэтага клічуць Брыс і ён жыве ў Ол-Нёрове — у даліне Рыфтаў, прыкладна ў васьмідзесяці кіламетрах адсюль».
  «Хто і калі заснаваў гэты фонд?»
  «Адразу пасля вайны, у 1950-я гг. У брашуры не згадваецца, хто гэта зрабіў».
  - Ваш чыноўнік - гэты Патэрджы - казаў што-небудзь пра спадчыну Гендрыкса?
  «Ні слова. Але з незнаёмцам, якога сустрэў у бары, наўрад ці стаў бы гаварыць пра такія рэчы. Справа пакуль невядомая. Я прачытаў самыя важныя газеты за апошнія чатыры месяцы».
  «Добра, яшчэ адно перад сном», — яны тым часам прыехалі ў гасцініцу. «Што азначае дзіўная назва фонду?»
  «Ol Njorowa - гэта назва мясцовасці каля Найваша, мова масаі. Я не магу гарантаваць правільны пераклад, але брытанскія каланісты называюць гэта месца Hell's Sport. Калі вы хочаце, каб вас разбудзілі?»
  «12.30.»
  Стэфард паснедаў і лёг спаць, думаючы пра пякельны спорт - чорт вазьмі, каб назваць дабрачынную або філантрапічную ўстанову! 
  
  OceanofPDF.com
   9
  Хардзін разбудзіў Стафарда ў прызначаны час. Ён дзяліў пакой з Керцісам і мог сказаць, што штаб-сяржант быў у горадзе і вярнуўся з некалькімі «сябрамі».
  «Якія сябры?» — спытаў Стэфард, вымываючыся пасля прахалоднага душа.
  — Вы сустрэнеце іх у бары «Дэламер».
  Стафард апрануўся, і яны спусціліся ўніз. Бар Delamere быў вялікім унутраным дваром у пярэдняй частцы гатэля, з якога можна было бачыць людзей, якія праходзілі міма. Было поўна, але Керціс забяспечыў сабе столік. Ён устаў, калі двое мужчын наблізіліся. «Я хачу, каб містэр палкоўнік сустрэўся з Пітам Чыпендам і Наірам Сінгхам».
  Абмяняліся сяброўскімі поціскамі рук. Чыпендэ быў афрыканскім неграм з жамчужным шэрагам белых зубоў. «Называйце мяне Чыпам — усе так кажуць». Наір Сінгх быў сікхам у турбане са змрочнай чорнай барадой, але з прыязнай усмешкай. Усе сказалі «ты», як само сабой зразумелае.
  Калі Стафард сеў, Хардзін сказаў, што можа параіць піва, якое было халодным і не надта моцным. Стафард замовіў піва ўсім, акрамя сікха, які піў толькі лімонную ваду. Затым ён запытальна паглядзеў на Керціса.
  «Я думаў, што дома ў Лондане нам спатрэбяцца сябры, якія ведаюць краіну і мову, таму распытваў тут і там і атрымаў адрас», — растлумачыў Керціс.
  — Наш, — сказаў Чып. «Мы эфектыўныя — усё кіруем».
  Стафард усё яшчэ глядзеў на Керціса. — Адкуль вы ўзялі адрас?
  «Праз сяброў і сяброў сяброў», — раўнадушна адказаў Керціс. Стафард ведаў, што больш пытацца не было сэнсу - не цяпер. Ён паглядзеў на двух незнаёмцаў. «Вы ў курсе, што гэта такое?»
  "Так, вы хочаце, каб за некаторымі назіралі", - сказаў Наір.
  — Стрымана, — дадаў Чып. «А можа, у вас ёсць і іншыя жаданні?»
  «Магчыма», афіцыянт прынёс піва і шклянкі. «Справа ў наступным: заўтра прылятае чалавек з Лондана. Яго завуць Гунарсан, і ён амерыканец. Я хачу ведаць, куды ён ходзіць і што робіць увогуле».
  — Гэта можна зрабіць, — сказаў Чып.
  «З намі яшчэ двое: яшчэ адзін амерыканец па імені Хендрыкс і ангелец па імені Фарар. Хендрыкс значны, Фарар менш. І, нарэшце, чацвёрты, таксама Хендрыкс, але напісаны па-іншаму, — ён патлумачыў розніцу.
  - Хочаш, каб за Дыркам назіралі? - крыху здзіўлена спытаў Хардзін.
  «Чаму б і не?» Стафард паспрабаваў піва і палічыў яго асвяжальным. «Хто-небудзь ведае што-небудзь пра фонд Ol Njorowa?»
  «Ol Njorowa?» - сказаў Чып. – Гэта каля Найваша.
  — Ландбургскі або сельскі каледж, — сказаў Наір. «Наколькі я ведаю, гэта выдатная ўстанова. Я ведаю аднаго з супрацоўнікаў — вучонага па імені Хант.
  Гэта зацікавіла Стафарда. — Як добра вы яго ведаеце?
  «Мы разам вучыліся — ва ўніверсітэце на другім баку вуліцы. Мы выпілі занадта шмат піва. Гэта было да таго, як я вярнуўся да сваёй рэлігіі.» Ён усміхнуўся. – Час ад часу я яго бачу.
  »Жадаеце мяне пазнаёміць? Стрымана?" 
  Наір на імгненне задумаўся. «Гэта можна дамовіцца. Калі гэта павінна быць?»
  «Калі можна сёння. Я хацеў бы даведацца больш пра ўстанову да прыезду Гунарсана».
  «Тады павінна заставацца ў Найвашы. Хто ідзе, акрамя вас?
  
  «Бэн Хардзін. Штаб-сяржант і Чып застануцца тут, каб назіраць за Гунарсанам заўтра раніцай».
  Наір кіўнуў і ўстаў. «Толькі разбяруся з неабходнымі рэчамі — праз некаторы час вярнуся».
  «Я паміраю ад спёкі ў такім клімаце, штабс-сяржант», — сказаў Стафард. "Дай мне вопратку, з якой я магу жыць".
  «У цябе павінен быць такі набор для сафары, як у мяне», — сказаў Чып. «Ідзі з Наір пасля абеду. Вы занадта падобныя на турыста, і ён дасць вам лепшую цану».
  Хардзін перадаў Стафарду картку на харчаванне. «Наконт абеду...»
  Яны замовілі абед і яшчэ піва – для Наіра, аднак, лімонную ваду. Вярнуўшыся, сказаў: «Усё добра. Мы будзем вячэраць з Аланам Хантам і яго сястрой у гатэлі Lake Naivasha. Гэта тая ж сетка, што і Norfolk, таму я забраніраваў нумары на мінулую ноч. Гэта нармальна?"
  "Вельмі добра", адказаў Стэфард.
  Ежа была прыгатавана, і ўсе елі з добрым апетытам.
  ***
  
  У той дзень, менш чым за гадзіну, Стафард быў абсталяваны наборам для сафары ў адной з індыйскіх крам каля плошчы. Наір знізіў цану да дзіўна нізкага ўзроўню. Стафард замовіў яшчэ два камплекты і накіраваўся да Найвашы. Наір сядзеў за рулём, Хардзін — у задняй частцы аўтамабіля Nissan Safari.
  За горадам дарога стала горшай, шмат ям і недагледжаных участкаў. Калі Стэфард зрабіў заўвагу з гэтай нагоды, Наір паныла сказаў: «Так, гэта вельмі шкада. Не падумаеш, што гэта важная магістраль — шаша ва Уганду. Улады павінны яго капітальна адрамантаваць і забараніць ехаць вялікім грузавікам».
  "Самыя важныя вадкасці ў гэтай краіне, здаецца, піва і бензін", - сказаў Хардзін.
  Стафард зразумеў, што ён меў на ўвазе, калі яны праязджалі міма Лімуру і пачаў спуск у даліну Рыфтаў. Дарога крута і мела незлічоныя павароты. Вагон заўсёды ішоў ззаду вялізнай цыстэрны, а наперадзе гэтага ехаў такі ж вялікі грузавік з прычэпам, гружаны півам Tusker. Немагчыма было зрабіць належны абгон, і Наіру прыйшлося ехаць на нізкай перадачы, пакуль ён пакорліва не ўздыхнуў і не з'ехаў у бок.
  «Мы дазволім ім апярэдзіць», — сказаў ён. «Матор перагрэецца, калі мы будзем ехаць занадта доўга на нізкай перадачы». "Але цяпер вы павінны ўбачыць нешта цікавае".
  Стафард і Хардзін пайшлі за ім праз некалькі дрэў да краю скалы. Ён махнуў рукой. "Разлом!"
  Гэта была вялізная расколіна на паверхні зямлі, нібы волат рассек яе нажом. Стафард падлічыў, што даліна была не менш за трыццаць кіламетраў у шырыню. Удалечыні мільганула возера. Наір паказаў на горы з іншага боку. Схіл Мау - і гэта возера Найваша. Там гара - гэта вулкан Ланганот, а Ол-Нёрава знаходзіцца проста на другім баку, але адсюль мы не бачым будынкаў».
  «Як далёка цягнецца The Rift?» — спытаў Хардзін.
  "Далёка", - з лёгкай усмешкай адказаў Наір. »6500 кіламетраў, ад Лівана да Мазамбіка - самая вялікая геалагічная адукацыя на Зямлі. Першы белы чалавек, які прадэманстраваў яго асаблівасць, Грэгары, сказаў, што ён будзе бачны з месяца. Ніл Армстронг пераканаўся, што мае рацыю. Тут Афрыка падзелена, — ён убачыў праніклівы позірк Стафарда. «Я вывучаў геалогію», — дадаў ён.
  "І чым ты зараз займаешся, Наір?"
  «Паказваю турыстам Кенію». «Цяпер шлях, напэўна, вольны».
  Па дарозе назад да машыны Стафард разважаў пра тое, што ён пачуў. Магчыма, Наір сапраўды быў экскурсаводам, а можа, і не. Магчыма, не ўся праўда. Гэты сябар сябра Керціса быў для яго крыху загадкай. «Чып таксама экскурсавод ці гід?»
  
  — Вядома.
  Яны дабраліся да дна Рыфтавай даліны, не турбуючы іх фурамі з півам, але амаль суцэльная калона грузавікоў імчалася ўгору ў процілеглым кірунку. Унізе ў даліне Наір паскорыў тэмп. Налева, цераз даліну, адыходзіла дарога. «Ён вядзе да Нарока і Масаі Мара. Шмат дзікіх жывёл - вы павінны наведаць гэты раён». 
  «Я прыйшоў не дзеля славутасцяў», — прарыкнуў Стэфард, і Наір маўчаў, пакуль не дабраліся да гатэля, доўгага, велічнага выгляду будынка з чырвоным чарапічным дахам. Ім адразу паказалі пакоі. Стафарду прыйшлося дзяліць пакой з Хардзінам, і як толькі яны засталіся адны, ён спытаў: "Што вы ведаеце пра гэтых двух хлопцаў?"
  «Не больш, чым ты. Штаб-сяржант вельмі асцярожны ў выказваннях».
  «Ён казаў, што мае тут сувязі, але гэта было даўно — падчас паўстання мау-мау. У той час Чып і Наір, напэўна, былі дзецьмі. Я думаю, што я павінен сур'ёзна пагаварыць з ім, калі мы вернемся ў Найробі».
  Стафард прыняў дабрачынны душ перад тым, як невялікая група сустрэлася на газоне перад гатэлем. Была шостая гадзіна, гадзіна кактэйлю, і групы гасцей сядзелі за столікамі з напоямі, гледзячы, як сонца апускаецца над адкосам Мау за возерам.
  «Вам патрэбна падстава для Алана Ханта?» — спытаў Наір, калі яны селі.
  - Я думаў, што ён твой сябар, - сказаў Стафард, - ты завяжаш яму што-небудзь на рукаў?
  "Я стараюся абслугоўваць сваіх кліентаў як мага лепш, і я сказаў яму на дадзены момант, што вы наведаеце геатэрмальны праект у Ол-Карыя на другім баку Хельвеспортэна".
  – Але я пра гэта нічога не ведаю.
  «Гэта табе таксама не трэба. Вы ўбачыце гэта толькі ў якасці звычайнага зацікаўленага госця. Адзін свідруе пару пад высокім ціскам для харчавання электрастанцыі. Вельмі цікава."
  «Я так лічу. Але скажы мне, Наір - навошта ты гэта для мяне? Чаму вы аказваеце мне такую дзейсную дапамогу?»
  Нэйр крыху вагаўся, перш чым адказаць. «Таму што мой добры сябар у Англіі папрасіў мяне аб гэтым. І я думаю, вы можаце быць рады, што мы тут, каб дапамагчы вам».
  «Гэта я, Наір», — сказаў ён, дадаўшы некалькі пікантных слоў на панджабі. Наір ажывіўся і адказаў больш працяглым выказваннем на той жа мове. «Вой, пачакай!» — сказаў Стафард. «Я не быў у Пенджабе дастаткова доўга, каб навучыцца чаму-небудзь, акрамя дрэнных слоў, - толькі кароткі час, як хлопчык адразу пасля вайны. Бацька быў у арміі. Гэта было прыкладна ў часы падзелу Індыі».
  «Напэўна, гэта быў ліхі час», — сур'ёзна сказаў Наір. «Але я ніколі не быў у Індыі. Я нарадзіўся тут, у Кеніі, - ён паглядзеў праз плячо Стафарда. «А вось і Алан».
  Хант быў высокім загарэлым чалавекам са светлымі валасамі, амаль белымі ад сонца. Ён быў са сваёй сястрой Джудзі, прыгожай і крыху цямнейшай дзяўчынай. Заказалі напоі.
  "Гэта ваш першы візіт у Кенію?" - спытала Джудзі, як звычайна - для пачатку з агульных слоў.
  — Так, — Стафард паглядзеў на гадзіннік. – А я тут каля дзесяці гадзін.
  «Тады ты хутка абыходзішся...»
  «Аўтамабіль — цудоўнае вынаходніцтва».
  "Вы са сваім братам у Ol Njorowa, Джудзі?"
  «Так. Я аграном, а ён глебазнаўца. Я маю на ўвазе магчымасць сказаць, што мы дапаўняем адзін аднаго. А што вы самі робіце, сп. Стафард?
  «Макс, дзякуй! Тыповы бізнесмен у лонданскім Сіці, і калі я не апрануты ў падобны камяк, мяне бачаць у цёмным касцюме, кацялку і парасоне».
  "Я не веру ў гэта", - сказала Джудзі, смеючыся.
  «Зрабі ўсё роўна, бо гэта ўсё роўна камільфо». 
  — Я ніколі не была ў Англіі, — сказала яна крыху сумна.
  «Холадна і мокра. Тут табе лепш. Але скажы мне адно - я чуў пра Hell Sport. Гэта тое самае, што Ol Njorowa, ці не так?»
  «Так, у пэўным сэнсе. Так гэта называюць англічане».
  «Гэта гучыць як уваход у пекла Дантэ. Вы, хто ўваходзіце, адпусціце надзею! Як гэта на самой справе?»
  «Гэта перавал, які цягнецца ўздоўж заходняга боку Ланганот - вялікага вулкана побач. Тут шмат гарачых крыніц і гейзераў, што, напэўна, і стала прычынай такой назвы. Геалагічна гэта быў сцёк з возера Найваша, калі возера было значна большым, чым цяпер.
  "Як даўно гэта?"
  Яна ўсміхнулася. У яе была прыгожая ўсмешка. "Я не ведаю. Можа, мільён гадоў».
  Наір устаў. «Нам лепш зайсці ўнутр. Мухі з возера ляцяць цяпер, калі зайшло сонца».
  - Ім нязручна? - спытаў Хардзін.
  - Можна сказаць з упэўненасцю, - адказаў Хант.
  ***
  
  За абедам Стэфард шмат даведаўся пра Ханта - і пра ўстанову. Хант распавёў пра сваю працу глебазнаўцы. "Накшталт майстра на ўсе рукі", - сказаў ён. «Трохі геалогіі, трохі батанікі, трохі мікрабіялогіі, трохі хіміі. Гэта шырокая сфера”. Працаваў ва ўстанове два гады і быў у захапленні. «Мы робім добрую працу, але яна ідзе павольна. Вы не можаце змяніць народ за адно пакаленне. Раней плямёны тут жылі чыста натуральнай гаспадаркай, а вырошчванне таварных культур, як неабходна цяпер, — зусім іншая справа. Гэта патрабуе лепшага выкарыстання зямлі і пэўных ведаў. Але ён рухаецца наперад».
  Стафард паглядзеў на Джудзі. — Тубыльцы не супраць, каб іх вучыла жанчына?
  Хант засмяяўся. "Наадварот. Справа ў тым, што жанчыны кікуйю традыцыйна займаюцца сельскай гаспадаркай, і Джудзі атрымліваецца вельмі добра гэтага з імі. Яе праблема ў тым, што маладыя незамужнія жанчыны занадта хутка разыходзяцца».
  "Чаму?"
  «Яны выходзяць замуж за мужчын масаі. Масаі жывуць далей на поўдзень і з'яўляюцца качавымі жывёлагадоўлямі. Іх жанчыны не жадаюць апрацоўваць зямлю, і таму мужчыны любяць жаніцца з жанчынамі кікуйю, якія будуць даглядаць іх палеткі з кукурузай і просам».
  "Нечаканая праблема", - сказаў Стафард.
  «Ёсць шмат праблем, - сказаў Хант, - але мы можам з імі справіцца. Карпарацыя развіцця Садружнасці і Сусветны банк фінансуюць шэраг праектаў. Грошай у нас тут фактычна не хапае, але ходзяць чуткі, што ўстанова атрымала капейчыну ў спадчыну».
  "Калі гэта было створана?" Спытаў Стафард.
  «Адразу пасля вайны. У яго быў перыяд заняпаду падчас паўстання Мау-Мау і ён амаль загінуў, але атрымаў добры старт, калі Брайс далучыўся пяць ці шэсць гадоў таму. Ён наш бос».
  — Значыць, добры чалавек?
  «Выдатна – дынамічны, выдатны адміністратар, але не вельмі разбіраецца ў сельскай гаспадарцы. Ён дастаткова мудры, каб пакінуць прафесійныя справы тым, хто пра гэта ведае. Вы павінны прыйсці да нас у госці цяпер, калі вы тут. Аб'яднайце гэта з наведваннем Ol Karia».
  - Вельмі ахвотна, - сказаў Стэфард. Яго не было б у Ol Njorowa, калі там быў Дырк Хендрыкс. "Можна сказаць, на наступным тыдні?"
  «З радасцю. Проста патэлефануй мне своечасова».
  Яны зайшлі ў вялікую гасцёўню выпіць кавы і каньяку. Хант хацеў сесці, але спыніўся. «Я толькі што заўважыў Брайса, які з Патэрсанам — адным з заолагаў. Я магу неадкладна арганізаваць твой візіт да нас.» Ён падышоў і пагаварыў з Брайсам. Затым ён махнуў астатнім і прадставіў Стафарда і Хардзіна Брайсу, які быў моцным складзены мужчына, сярэдняга росту, з карычневым загарэлым тварам. Ён размаўляў амаль на ідэальнай оксфардскай англійскай мове з лёгкім паўднёваафрыканскім акцэнтам.
  «Рады пазнаёміцца, сп. Стафард, - сказаў ён. «Да нас рэдка бываюць госці з Англіі. Вы даўно ў Кеніі?» Звычайнае ветлівае ўступнае пытанне.
  «Я прыехаў сёння раніцай. Прыгожая краіна».
  - Вядома, - сказаў Брыс. "Гэта не маё - пакуль не, - але мне падабаецца".
  «Яшчэ не?» - насмешліва сказала Джудзі.
  Брыс весела засмяяўся. «Я знаходжуся ў працэсе атрымання грамадзянства і чакаю, што справа будзе гатовая праз некалькі месяцаў».
  «Значыць, яны ангельцы?» — сказаў Стафард.
  «Не, радэзіец, але я пакінуў краіну, калі дурань Сміт узяў уладу, абвясціўшы ў аднабаковым парадку незалежнасць».
  «Я быў у Афрыцы, калі гэта здарылася, - сказаў Хардзін, - але ніколі не заходзіў так далёка на поўдзень. Чым гэта скончылася? СМІ ў Злучаных Штатах вельмі мала займаюцца афрыканскімі справамі».
  "Гэта не магло працягвацца", - сказаў Брыс. «Вы не маглі дазволіць 100 000 белых кіраваць мільёнамі чарнаскурых. Наступіў перыяд партызанскай вайны, і белыя пакланіліся. Брытанскі ўрад кантраляваў правядзенне свабодных выбараў, і цяпер прэм'ер-міністрам стаў чарнаскуры Мугабэ. Сёння краіна называецца Зімбабвэ».
  «Ці думаеце вы вярнуцца цяпер, калі Мугабэ кіруе?» — спытаў Стафард.
  «Не. На мой погляд, вяртацца назад ніколі не варта. Да таго ж, мне вельмі мала да чаго вяртацца. У мяне была ферма ў Умталі, а тут вялі партызан, — ён раптам стаў сур'ёзным. «Маіх бацькоў забілі, і я чуў, што маёмасць, якую пабудаваў мой бацька, згарэла цалкам. З гэтага часу Кенія будзе маёй краінай. Я не хачу пакідаць Афрыку. Я не клапаціўся пра Англію. На мой погляд, занадта холадна».
  Звяртаючыся да Ханта, ён працягнуў: «Ці не здаецца вам, што мы павінны прапанаваць сп. Стафард наведаць школу? Калі гэта можа быць прыдатным?»
  - Калі-небудзь на наступным тыдні?
  
  Яны дамовіліся пра дзень, і Брайс запісаў яго ў свой нататнік. «Верагодна, гэта будзе дзень, калі я змагу пацвердзіць гэтыя чуткі», — сказаў ён з лёгкай усмешкай.
  - Якія чуткі? - спытаў Стафард.
  - Пра нечаканыя грашовыя патокі, - адказаў Хант, гледзячы на Брайса. — Дык гэта праўда?
  «Вядома. Нечаканы прыбытак. Шэсць-сем мільёнаў фунтаў стэрлінгаў».
  Хант зірнуў на яго амаль расплюшчанымі вачыма. Стафард не аддаў перавагу міне, але задаўся пытаннем, што здарылася з астатнімі грашыма. Гэта быў мінус прыкладна 27 мільёнаў!
  "Але не кажы пра гэта нічога, Алан, пакуль я не зраблю афіцыйнага паведамлення", - сказаў Брыс. «У наступныя некалькі дзён я пагавару з праўленнем і адвакатам».
  Яны прайшлі яшчэ некалькі хвілін, і Стафард, Хант і Хардзін вярнуліся да свайго стала. Стафард быў адцягнуты, цікавячыся, што сказаў Брыс, але неўзабаве ўступіў у размову з Джудзі.
  «Калі ты будзеш да нас у гасцях, ты павінен пакатацца з намі на паветраным шары, Макс», - сказала яна.
  - Паветраны шар? - сказаў ён у поўным жаху. «Гэта, напэўна, твой жарт».
  "Зусім не! У Алана ёсць паветраны шар. Ён кажа , што гэта яму карысна ў працы, але цяпер я думаю, што ім рухае ў асноўным задавальненне. Гэта вялізная забава – і выдатны спосаб назіраць за жывёламі».
  «Ці можна гэта кантраляваць?»
  «Ледзьве. Ляціць, куды вецер захоча, як чартапалох. Алан па-навуковаму расказвае пра схемы ветру і іншыя асаблівасці, і ён сцвярджае, што можа дабрацца практычна куды заўгодна, але цяпер я сур'ёзна ў гэтым сумняваюся».
  "Што будзе, калі вы прадзьмухнеце праз возера?"
  «Вы не пераходзіце за борт, калі вецер дзьме ў той бок, але калі здарыцца горшае, вы плывеце да прыбыцця лодкі і спадзяецеся, што паблізу няма кракадзілаў. Калі вы пераплываеце возера, заўсёды ёсць лодка, якая суправаджае вас».
  
  "Гэта тое, што я называю небяспечнай жыццём", - сказаў Стафард.
  «Насамрэч гэта не небяспечна — у нас яшчэ не было нават вывіху рукі. Алана заразіў захапленнем паветранымі шарамі іншы Алан - Алан Рут. Вы чулі пра яго?
  «Так, ён эксперт у свеце жывёл і раслін Усходняй Афрыкі. Я бачыў яго па тэлевізары».
  — Ён жыве непадалёку ад нас, — сказала Джудзі. «Ён бярэ шмат плёнкі са свайго паветранага шара. Ён праляцеў над Кіліманджара. Вельмі папулярныя тут віды спорту на паветраных шарах. Уніз, у Кікарок у Масаі Мара, яны лётаюць з турыстамі і называюць гэта сафары на паветраным шары».
  Стафарду спадабалася размова. Ён даведаўся крыху больш аб установе і быў засмучаны, калі Алан і Джудзі сышлі ў адзінаццаць гадзін. Потым ён, Хардзін і Наір параўналі тое, што ім сказалі, і выявілі, што нічога страшнага.
  «Бэн, я адпраўляю цябе назад у Англію, каб зрабіць тое, што мы павінны былі зрабіць раней. Акрамя таго, вы занадта прыкметныя тут. "Найробі - невялікі горад, і вы занадта лёгка рызыкнеце раптам сутыкнуцца тварам да твару з Гунарсанам", - сказаў Стафард.
  - Добра, - сказаў Хардзін. «Я мяркую, што я — ваш козыр у рукаве. Што я буду рабіць у Англіі?»
  »Даследуйце ўсё пра Jan-Willem Hendrykxx. Я хачу ведаць, як ён зарабіў грошы і чаму завяшчаў вялікую суму Ол Нёрава. Знайдзі сувязь з Кеніяй, Бэн. І абнюхваць Джэрсі, пакуль Фарара няма. Стары, відаць, з кімсьці размаўляў за сем гадоў, што правёў там.
  "Калі я павінен з'ехаць?"
  «Заўтра». Звяртаючыся да Наір, Стафард працягнуў: «І я таксама хачу даведацца больш пра фонд ON. Вы можаце што-небудзь прыдумаць?
  Наір кіўнуў. – Гэта не павінна быць складана.
  — Тады адразу пасля сняданку мы паедзем у Найробі. 
  
  OceanofPDF.com
   10
  Яны вярнуліся ў Найробі крыху пазней за адзінаццаць наступнай раніцы, і калі Наір прыпаркаваў карэту каля гатэля, Стафард адразу ўбачыў Керціса, які сядзеў у бары «Дэламер» з півам. Ён сказаў Хардзіну: «Перадайце штаб-сяржанту, што я хачу пагаварыць з ім — у сваім пакоі — адразу».
  - Добра, - сказаў Хардзін.
  — А я знайду Чыпа, — сказаў Наір.
  Стафард кіўнуў і выйшаў. Ён зайшоў у бар, каб купіць цыгарэты, а потым у свой пакой, дзе яго чакалі Керціс і Хардзін. «Дзе Гунарсан?» — спытаў ён штаб-сяржанта.
  «У Хілтане, сэр. Чып назірае за ім.
  "Вельмі добра. Але скажы мне: хто такія Чып і Нэйр?
  Керціс заклаў міну. — Вось што я сказаў.
  «Яны не сказалі ні слова, штаб-сяржант, і цяпер я хачу ведаць, ці магу я ім давяраць - калі так, ці не здрадзяць яны мяне, калі Гунарсан прапануе больш высокую цану. Колькі мы ім плацім?»
  - Нічога, - сказаў Керціс. «Яны робяць нам ласку».
  Стафард хвіліну моўчкі глядзеў на яго. "Цяпер я больш не магу", - сказаў ён. – Цяпер ты павінен мне ўсё расказаць.
  «Я не збіраюся адмаўляць, што я таксама зацікаўлены», — сказаў Хардзін.
  Керціс уздыхнуў. «Добра, але я не хачу, каб нікому было глупства. Ніякіх імёнаў і нічога падобнага! Сэр. Палкоўнік ведае, што я быў у Кеніі раней, але гэта быў не адзіны раз. Я быў у водпуску на дачы ў 1973 годзе. Палкоўнік ведае, як гэта робіцца?»
  
  «Так, вы размаўлялі са штабным інтэндантам і прыехалі сюды звышштатным на ваенным караблі. Бясплатны праезд».
  Керціс кіўнуў. «Гэта быў адзін з караблёў патруля Бейра».
  - Што гэта было? - спытаў Хардзін.
  "Блакада Бейры, каб паспрабаваць спыніць пастаўкі нафты ў Радэзію", - сказаў Стафард. «Зусім не атрымалася. Працягвайце, штаб-сяржант!
  «Я прызямліўся ў Мамбасе, — сказаў Керціс, — агледзеўся і прыехаў сюды на цягніку. Я быў тут тры ці чатыры дні, калі мне захацелася паглядзець на высокі круглы будынак».
  — Канферэнц-цэнтр Кеніята, — сказаў Хардзін.
  - Менавіта так, - сказаў Керціс. «Тады яшчэ не было скончана. Валялася процьма саматужных рэчаў — сапраўднае ламачча. Я спазніўся ў дарогу, і не паспеў я спасцігнуць, як надышлі змярканне, якое тут нядоўга. Я пачуў гукі бойкі і, завярнуўшы за кут, убачыў чатырох неграў, якія нападалі на старога індзейца і маладую дзяўчыну. Яны павалілі мужчыну на зямлю, а цяпер, відаць, хацелі згвалціць дзяўчыну. Не здарылася, — падняў вялікія лапы. "Я магу выкарыстоўваць іх тут для чагосьці".
  Стафард ведаў гэта; Керціс быў адным з лепшых баксёраў Каралеўскай марской пяхоты, і мажны сяржант марской пяхоты мог лёгка справіцца з чатырма непадрыхтаванымі чорнымі. «Працягвай!»
  «Дзяўчынцы было пятнаццаць гадоў, а мужчына быў яе дзедам. Яна была ў шоку, але ў астатнім цэлая. З іншага боку, стары быў неяк уцягнуты. Скончылася тым, што я пайшоў за імі дадому, і яны прыгатавалі для мяне - цудоўную ручную паклажу, - сказаў ён з настальгічным выглядам. «У гэты час індзейцы былі ў дрэнным становішчы. Кеніята заявіў, што ўладальнікі брытанскіх пашпартоў павінны абмяняць іх на кенійскія».
  «Правільна, я тады быў там», — сказаў Хардзін. 
  Керціс працягваў: «Індыйцы не жадалі здаваць свае брытанскія пашпарты, але яны ведалі, што калі яны гэтага не зробяць, урад іх дэпартуе. Індыя іх не хацела, і адзінае месца, куды яны маглі паехаць, была Брытанія, але ім не дазволілі каб узяць з сабой грошы, а іх багаж перад ад'ездам старанна абшукалі на прадмет каштоўных рэчаў».
  «Так, яны апынуліся ў жаласнай нягоды», — сказаў Хардзін. «Але я сумняваюся, што вы можаце вінаваціць Кеніяту ў тым, што ён зрабіў. Ён не хацеў вялікага замежнага элемэнту ў краіне. У рэшце рэшт, палажэнне датычылася і брытанцаў – яны павінны былі або стаць «туземцамі», або з'ехаць».
  «Гэтыя двое папрасілі мяне дапамагчы ім», — працягнуў Керціс. «Я расказаў ім, як прыехаў у Кенію, і яны папрасілі мяне ўзяць што-небудзь у Англію».
  "І што гэта было?" Спытаў Стафард.
  Керціс намаляваў у паветры невялікі пакет. «Пашытыя ў скуру».
  — Што ў ім было?
  "Я не ведаю. Я не адкрываў».
  "Як вы думаеце, што было ў ім?"
  Керціс на імгненне вагаўся. – Напэўна, брыльянты.
  "Гэта было вельмі па-дурному з вашага боку", - сказаў Стафард. «Калі б вас злавілі, вы б злавілі і страцілі права на пенсію. Значыць, яны ўзялі пакет з сабой у Англію?
  «Так. Я даставіў яго па адрасе ў лонданскім Іст-Эндзе».
  — Што вы патрабавалі гэта зрабіць?
  Керціс здзіўлена паглядзеў на яго. «Нічога, сэр. Яны былі добрыя людзі, гэтыя індзейцы, якія прыехалі ў Англію і пасяліліся. Гэта быў жудасны час, калі Эмі хварэла, а ў мяне быў непрыемны начальнік, які не даваў мне адпачынку, каб даглядаць за ёй. Ну, нарэшце я атрымаў адпачынак і быў там, калі яна памерла. Аказалася, што індзейцы рэгулярна наведвалі яе ў бальніцы і прыносілі кветкі і садавіну. Яны былі - яны былі добрымі людзьмі».
  Стафард узяў з міні-бара тры бутэлькі піва, адкрыў іх і раздаў. «Калі вы даведаліся, што мы едзем у Кенію, вы пайшлі і папрасілі дапамогі. Гэта так?»
  «Так, сэр».
  «Я гэтага не разумею...»
  
  — Хвілінку, — сказаў Хардзін. «Макс, табе патрэбны курс сучаснай гісторыі Кеніі. Памятаеш, я тут працаваў? ЦРУ вельмі цікавілася палітычнай дзейнасцю ў Кеніі, і я быў у цэнтры ўсяго гэтага, так што я ведаю, пра што ідзе гаворка».
  — Дазвольце пачуць?
  »КАНУ - Кенійскі афрыканскі нацыянальны саюз - так называлася адзіная партыя. Кеніята быў прэзідэнтам, а віцэ-прэзідэнтам - Агінга Адзінга. Але нават у аднапартыйнай дзяржаве ёсць шмат кірункаў, і Одзінга адкалоўся і ўтварыў КПУ - Народны саюз Кеніі. Кеніята гэтага не хацеў бы. Вынікам стала барацьба за ўладу, якая скончылася забаронай КПУ. Одзінга доўгі час правёў у турме. Гэта было ў 1969 годзе. Вядома, гэта таксама быў канфлікт паміж плямёнамі. Кеньятта быў кікую, а адзінга луо. Я добра выкарыстаў свае вушы, і нават цяпер KANU губляе пазіцыі паміж луо. Але гэта, вядома, таксама і ідэалогія».
  «А дзе тут нашы інтарэсы?»
  «Одзінга павінен быў аднекуль атрымаць грошы; у рэшце рэшт, ён павінен быў мець баявы куфар. Я ведаю, што ён атрымліваў грошы ад кітайцаў і расейцаў. Кеніята не хацеў мець нічога агульнага з камуністамі - ён зачыніў іх амбасады - таму яны зрабілі ўсё магчымае, каб збянтэжыць яго. Але было моцнае адчуванне, што Одзінга атрымліваў грошы ад індыйскай суполкі выгнаннікаў у Брытаніі. Гэтых людзей выгналі, і яны, вядома, таксама не любілі Кеніяту».
  «Якая ваша выснова?»
  «Гэтыя Чып і Наір — прыхільнікі Адзінгі, людзі КПУ. КПУ па-ранейшаму забароненая, але жыве ў падполлі. Калі крыніца грошай з Брытаніі папросіць аб паслузе, яму не адмовяць».
  «Палітыка — гэта апошняе, у што я хачу лезці!» — сказаў Стафард.
  — Ты не лезеш у палітыку, Макс, — сказаў Хардзін. «У рэшце рэшт, вы не нападаеце на ўрад. Прымі ласку і трымай язык за зубамі. Гэтыя людзі могуць стаць карыснымі, і яны ўжо ёсць. І ў гэтым можна пераканацца ёсць людзі, акрамя Чыпа і Нэйра, якія дапамогуць вам. Можа, мы іх не бачым, але яны ёсць. Ззаду».
  — Чаму ты так думаеш? 
  – Мой вопыт падказвае мне гэта.
  ***
  
  Вось так ляжала краіна. У Стаффорда былі навязаны некаторыя саюзнікі, без якіх ён мог абысціся. Але Хардзін меў рацыю - яны маглі быць карыснымі. Ён вырашыў прыняць іх дапамогу да пэўнага моманту і трымаць язык за зубамі, як раіў Хардзін. Але ён не давяраў бы ім безумоўна.
  Чып апынуўся ў першай палове дня. Здавалася, што Гунарсан зрабіў тое ж самае, што і Стафард - выспаўся ад стомленасці ад падарожжа. Але ён не выйшаў са свайго пакоя, і яму прыслалі абед. «Хто цяпер за ім сочыць?» — спытаў Стафард.
  Чып паказаў нітку жэмчугу. – Не хвалюйся, за ім сочаць.
  Такім чынам, Хардзін меў рацыю: у Чыпа і Нэйра былі памочнікі. Чып сказаў: «Містэр. Група Фарара вылятае з Лондана заўтра раніцай».
  — Адкуль ты гэта ведаеш?
  Зноў жамчужны шэраг. «Мой швагер працуе ў аэрапорце».
  Крыху пазней прыйшоў Наір. Ён прынёс тоўсты канверт і перадаў Стафарду. Аказалася, што гэта арыентацыя на фонд Ol Njorowa. Яно было даволі падрабязным, і Стафарда ўразіла, што Наір здолеў атрымаць гэтую інфармацыю ў такі кароткі тэрмін. Асабліва эфектыўны.
  Было пяць членаў праўлення: К.Дж.Патэрджы, Б.Дж.Пітэрс, Д.В.Нгота, палкоўнік С.Т.Лаўджой і вялебны А.Т.Паўлін.
  «Хто гэтыя людзі?» — спытаў ён.
  Чып азірнуўся цераз плячо. «Парс, тры брытанцы і чорны кеніец».
  «Уплывовыя людзі? Ці мае гэта значэнне ў краіне?»
  
  Наір шырока ўсміхнуўся. — Гэта было б перабольшаннем, Нэйр, — сказаў Чып.
  Наір засмяяўся. «Дамовіліся».
  Чып паклаў палец на паперу. «Патэрджы атрымаў турэмны тэрмін за спробу кантрабанды 12 000 кілаграмаў гваздзікі з Мамбасы. Гэта абсалютна незаконна. Петэрс атрымаў турэмны тэрмін за парушэнне правілаў валютнага абмену. Нгото таксама трапіў у турму, але як саломін».
  — У якой сувязі?
  "Ніхто, хто не з'яўляецца грамадзянінам, не павінен мець інтарэсаў у бізнес-прадпрыемствах у Кеніі", - сказаў Наір. "Ішоў ажыўлены гандаль з саламянымі людзьмі - кенійцамі, якія нібыта мелі акцыі, але на самой справе іх не мелі". Яснае правапарушэнне».
  - Але палкоўнік Лаўджой дастаткова добры, - сказаў Чып. «Ён усё жыццё быў у Кеніі. Цяпер ён стары. Паўліна — місіянер».
  Стафард быў дэзарыентаваны. Гэта была дзіўная сумесь. «Як, чорт вазьмі, трое махляроў змаглі стаць членамі праўлення фонду Ол Нёрава?»
  — Гэта сапраўды дзіўна, — сказаў Чып. – Што вас цікавіць гэтая ўстанова, Макс?
  «Мяне не цікавіць сама ўстанова. Гэта другаснае ў маім расследаванні».
  - Цікава... - сказаў Наір.
  - Што цікава? - спытаў Чып.
  «Ці ўстанова сапраўды другасная ў расследаванні Макса».
  «Паколькі мы не ведаем, што расследуе Макс, нам цяжка што-небудзь сказаць», — пранікліва сказаў Чып.
  Стафард уздыхнуў і адкінуўся на спінку крэсла. — Добра, таварышы, пагаворым наўпрост.
  «Гэта сапраўды было б карысна, калі б мы ведалі, што робім. Так, Наір?
  – Так, безумоўна.
  "Я падумаю", - сказаў Стафард. «Але калі вы двое моўныя дазволяць, я прыступлю да гэтага спачатку.» Ён перавярнуў аркушы. Былі планы калегіума, які аказаўся значнага памеру, з аўдыторыямі, лабараторыямі, чытальнымі заламі, бібліятэкай і жылымі памяшканнямі. Былі спартыўныя збудаванні, у тым ліку басейн, тэнісныя корты і футбольнае поле. Вялікую тэрыторыю разбілі пад эксперыментальны сад. 
  Стафард знайшоў спіс настаўнікаў і адразу ўбачыў імя Алана Ханта. «Ваш сябар Хант лічыць, што дырэктар Брыс - здольны начальнік, які прыносіць карысць каледжу. Ты згодны з ім, Наір?
  «Так, ён шмат чаго дасягнуў за той час, што ён там. Добра працуе і з аграномамі ўніверсітэта. Здаецца, і ўніверсітэт, і ўрад задаволеныя тым, што каледж вырашае некаторыя фінансавыя пытанні. Даследаванні каштуюць вялікіх грошай».
  Але Хант сказаў, што фінансы невялікія. Стафард на імгненне адвёў погляд ад гэтага і вярнуўся да пачатку - да членаў савета. «Як доўга гэтыя тры блазны былі членамі праўлення?»
  — Не ведаю, — сказаў Чып. "Але мы можам зразумець гэта, ці не так, Наір?"
  – Гэта не павінна быць складана.
  Зазваніў тэлефон, і Стэфард падняў трубку, але адразу перадаў яе Чыпу. «Гэта для вас».
  Чып слухаў, адказваў аднакаранёвымі словамі і не размаўляў па-ангельску. Затым ён паклаў трубку і сказаў: «Гунарсан едзе. Ён у Нью-Стэнлі п'е каву ў "Торн Трэ". «Лепш разбярэмся. Добра, Наір?
  "Добра."
  Да яе ў дзвярах павярнуўся Чып. - Спадзяюся, ты вырашыш расказаць нам, пра што ідзе гаворка, Макс, - ціха сказаў ён. «Гэта будзе лепш для нас». Двое мужчын зніклі.
  У гэтым Стаффорд сумняваўся. Калі Хардзін меў рацыю, і забароненая палітычная партыя шукала здабычу, каб напоўніць свой ваенны куфар пры гэтым дапамога была занадта слаба абгрунтаваная, каб ён адважыўся рызыкаваць. Рэшту дня ён правёў, ствараючы праўдападобную гісторыю, якая была б прымальнай для Чыпа і Нэйра, потым зайшоў да Хардзіна, які збіраў рэчы.
  ***
  
  Хардзін паляцеў назад у Лондан. Фарар прыбыў і, не губляючы часу, неадкладна адвёз двух спадчыннікаў у Найвашу. Без яго ведама Гунарсан таксама паехаў туды, і ўсе яны спыніліся ў гатэлі Lake Naivasha. Не ведаючы ніводнага з іх, Чып і Нэйр таксама былі тут. Стафард застаўся ў Найробі і паглыбіўся ў дзіўную справу, якая датычылася членаў савета дырэктараў, хаця ён хацеў бы паслухаць, калі Фарар, Хендрыкс, Хендрыкс і Брайс сустрэліся ў кабінеце Брайса.
  Яны прабылі ў Найвашы ў агульнай складанасці тры дні, а потым вярнуліся ў Найробі. Фарар і Дырк паляцелі начным рэйсам у Лондан, і Стафард тэлеграфаваў Хардзіну, каб той быў гатовы. Гунарсан адправіўся ў Нью-Стэнлі з Хендрыксам, і Стафард задумаўся, што будзе далей. Рана ці позна яму трэба было нешта зрабіць, але ён не ведаў, што гэта будзе. Гэта было падобна на гульню ў шахматы з завязанымі вачыма, але яму было ясна, што ён павінен нешта зрабіць, перш чым маёнтак быў падзелены і Гунарсан і Хендрыкс зніклі на гарызонце з трыма мільёнамі фунтаў стэрлінгаў. Стафарду востра патрэбныя патроны — кулі, якімі ён мог страляць, — і ён спадзяваўся, што Хардзін іх знойдзе.
  Чып вырашыў. «Вы хацелі ведаць, калі былі прызначаны розныя члены праўлення».
  «Так, калі ласка».
  «Лаўджой і Паўлін былі аднымі з заснавальнікаў», — сказаў Чып з навадной усмешкай. "Яны з'яўляюцца членамі з 1950 года. Астатнія былі прызначаны ў той жа час, у 1975 годзе".
  "Калі менавіта Брыс заняў пасаду дырэктара?"
  
  «У пачатку 1976 года».
  «Цікава. Паспрабуйце прытрымлівацца гэтай развагі: установа была заснавана ў 1950 годзе, але, па словах Ханта, была значна зніжана ў эфектыўнасці пасля атрымання Кеніяй незалежнасці. Але гэта не значыць, што грошай не было. Б'юся аб заклад, што было больш, чым калі-небудзь. Вельмі часта здараецца, што расслабленасць у кіраванні прыводзіць да таго, што дасягаецца вельмі мала, і замест гэтага збіраюцца грошы ад прыватных спонсараў з мэтай наступных інвестыцый».
  — Дык?
  «Такім чынам, грошы ва ўстановы павінны былі быць. Дзе яшчэ Брыс мог іх атрымаць для сваёй праграмы аднаўлення? Цяпер трое нягоднікаў па імі Патэрджы, Пітэрс і Нгота выяўляюць, што тут ёсць тоўстая курыца, якую трэба аскубаць. Нейкім чынам іх выбіраюць у савет, прызначаюць дырэктарам незнаёмца - чалавека, які не з'яўляецца грамадзянінам краіны, а менавіта Брыса, які не ведае краіны і яе звычаяў, і яны думаюць, што могуць выбіць яму ў вочы. '
  — Пакуль дояць установу? «Гэта здаецца верагодным. Але як наконт Лаўджоя і Паўліны?»
  "Я вывучыў іх", - сказаў Стафард. - Палкоўнік Лаўджой, як вы кажаце, стары чалавек васьмідзесяці двух гадоў і старэчы, і больш ні ў чым не ўдзельнічае. Місіянер Паўлін раней дзейнічаў у раёне Найваша, але пераехаў ва Уганду, калі Аміна выгналі. Цяпер ён удзельнічае ў аказанні дапамогі галадаючым у Карамоджа. Наўрад ці яны будуць праблемай для трох злодзеяў. Але Брыс - не пустышка, не простая фігура, што ён даказаў у свой час на пасадзе дырэктара. Трызубец ледзьве паспеў патрапіць хабатком у скарбонку, перш чым узяў на сябе эфектыўнае кіраўніцтва. Ён сядзіць на касе, і яны нічога не могуць з гэтым зрабіць».
  «І яны не могуць яго звольніць», — сказаў Чып. «Калі б ён іх злавіў на гарачыньні, дык у яго б пад іх была рыдлёўка. Магчыма, Брысу пасуе такая слабая дошка».
  «Ён можа супакоіць іх саліднай платай. што Я б, - сказаў Стафард.
  — Гэта не выключана, Макс.
  «Выснова такая, што Брыс — сумленны чалавек. Я з нецярпеннем чакаю размовы з ім - у мяне ёсць пастаяннае запрашэнне ад Алана Ханта і, відаць, таксама ад Брайса. Я адразу патэлефаную яму».
  — Цябе падвязу ў Найвашы?
  «Не, я еду адзін. Але падтрымлівайце сувязь. І ўважліва сачыце за Гунарсанам і Хендрыксам. Калі яны рухаюцца, я павінен ведаць». 
  
  OceanofPDF.com
   11
  Каледж Ol Njorowa знаходзіўся прыкладна ў 12 кіламетрах ад гатэля Lake Naivasha. Стэфард прыняў душ, каб ачысціць ад дарогі пыл, а затым паехаў спачатку па асфальтаванай дарозе ўздоўж возера, а потым па больш чым прымітыўнай, па якой, несумненна, было б амаль непралазна падчас дажджу. Ён знайшоў каледж ля падножжа гары Лонганот. Ён быў абнесены суцэльнай драцяной агароджай, а ля зачыненых варот знаходзілася сядзіба швейцара. Стафард палічыў гэтага ахоўніка дзіўным, але пасігналіў, і адтуль адразу ж выбег мужчына і прытуліўся старым зморшчаным тварам да акна каля сядзення кіроўцы. — Каго вы шукаеце?
  «Мяне завуць Стэфард, і ў мяне прызначаная сустрэча з містэрам Паляванне».
  »Доктар Паляваць? Так, сэр. Яны чакаюць вас. Едзьце прама і ідзіце па стрэлках. Тут няма чаго памыляцца».
  Брамка адчынілася аўтаматычна, і Стафард павольна ўехаў. Дарога на тэрыторыі каледжа асфальтаваная і добраўпарадкаваная. Праз кожныя 50 метраў з'яўляліся «спячыя паліцэйскія», гэта значыць няроўнасці перпендыкулярна праезнай частцы з мэтай прымусу да павольнай язды. У люстэрку задняга віду ён убачыў, як вароты зачыніліся, усё яшчэ аўтаматычна. Большасць будынкаў былі доўгія і нізкія, але наперадзе быў большы двухпавярховы. Усе газоны былі дагледжаныя, паўсюль раслі кветкі, асабліва бугенвілія і жакаранда.
  Каля вялікага будынка ён прыпаркаваў машыну на акуратна пазначанай стаянцы і выйшаў. Было пякуча. Хант чакаў у цяні пад каланадай ля ўваходу і ступіў наперад. Двое мужчын шчыра павіталіся.
  
  "Тут вельмі прыгожа", - сказаў Стафард.
  Хант кіўнуў. «Мы самі так лічым. Я табе ўсё пакажу. Гэта павінна быць да ці пасля халоднага піва?»
  - Спачатку я хацеў бы піва, - сказаў Стафард, і Хант паказаў яму ўнутр.
  Пасля таго, як яны ўвайшлі, Хант сказаў: «У гэтым будынку ў асноўным офісы для кіраўніцтва, а таксама лабараторыі, якія патрабуюць спецыяльных памяшканняў, такіх як астуджэнне. У нас ёсць свае дызель-электрагенератары».
  «Я таксама бачыў шмат высакавольтных апор, калі ехаў па возеры. Нават вялікія».
  «Гэта новыя з геатэрмальнай электрастанцыі ў Ол-Карыі. Ён яшчэ не працуе. Правады цягнуць японцы, а ў геатэрмальнага праекта ёсць дарадцы з Ісландыі і Новай Зеландыі, людзі, якія ведаюць сваю справу. Вы там былі?»
  «Гэта наступны пункт маёй праграмы».
  «Калі мы будзем атрымліваць электраэнергію звонку, мы па-ранейшаму будзем трымаць нашы ўласныя генератары ў якасці рэзервовага капіявання на выпадак адключэння электраэнергіі». — Сюды, сэр.
  Ён правёў Стафарда ў пакой для адпачынку з більярдам, настольным тэнісам, гульнявымі сталамі і зручнымі крэсламі. Ззаду была барная стойка з белым кенійскім паліравальным шклом. Хант апусціўся ў крэсла. — Два піва, Білі, не моцнае, — сказаў ён.
  Стафард пачакаў, пакуль ён зрабіў першы глыток халоднага піва, перш чым спытаць: "Хіба такая ўстанова не мае права на дзяржаўную дапамогу?"
  "Шкада, што мы атрымліваем дзяржаўную дапамогу, проста недастаткова", - адказаў Хант. «Датацый заўсёды не хапае. Але змены надыходзяць. Яны чулі, што сказаў Брыс днямі. Але ён пакуль не зрабіў афіцыйнай заявы. Зрэшты, справы хапіла, каб выцягнуць членаў праўлення з куста. Яны прыехалі на гэтым тыдні, і я бачу іх упершыню за той час, што я тут, а гэта два гады».
  «Я думаў пра тое, што яны б патурбаваліся Тыя, хто кантралюе марнатраўства, калі грошай было так мала».
  «О, Брайс трымае іх у курсе». Было лёгкае ваганне, быццам ён хацеў сказаць адваротнае, і Стафард вырашыў, што гэта Брыс абдымае членаў праўлення. «І я хацеў бы быць свабодным, каб убачыць іх - у мяне ўжо ёсць дастаткова, каб прысутнічаць, ён падняў вочы і махнуў. "Вось у нас ёсць Джудзі і Джым Адхіамба". 
  Стафард падняўся, але яна паказала яму сесці. – Макс, я б душу аддала за ледзяны тонік.
  Адхіамба быў маленькім, мажным чалавекам з мускулістымі рукамі. Хант заявіў, што доктар. Одзіамба быў у каледжы экспертам па вырошчванні збожжавых — кукурузы, проса, пшаніцы і г. д. — і Одзіамба сціпла паглядзеў у падлогу, а потым замовіў піва для сябе і тонік для Джудзі. Абодва эксперты адразу завязалі гарачую размову аб адным навуковым пытанні, і праз некалькі імгненняў Джудзі сказала: «Табе гэта, напэўна, сумна, Макс».
  "Зусім не. Мне заўсёды падабаецца чуць, як разумныя людзі размаўляюць разам, нават калі я не разумею паловы гэтага. Алан распавёў мне пра ўдачу, якая напаткала каледж.
  Яна радасна ўсміхнулася. «Так, гэта цудоўна. Не разумею, што я радуюся смерці старога чалавека ў Англіі, але я ніколі не ведаў яго, і мы можам зрабіць так шмат з грашыма тут.
  — Кім ён быў?
  «Паняцця не маю».
  Тупік. Стафард падумаў, што неабходна заняць наступальную пазіцыю, інакш ён ніколі нікуды не даб'ецца. «Чаму раён умацаваны?»
  Яна запытальна паглядзела на яго. «Умацаваны? Як?"
  «Драцяная агароджа, дом швейцара з аўтаматычна функцыянуючай брамай».
  «Ну, так — так, мы хочам зрабіць добрае ўражанне ў гасцей, але ў раёне шмат даўгапальцаў. Мы страцілі шмат-шмат - не вялікія рэчы, але сельскагаспадарчыя прылады, збожжа, бензін і г.д. Большая частка гэтага не адыграла значнай ролі, але калі Джым Одзіамба прасоўвае асаблівы від кукурузы для асаблівай глебы, а зерне крадзецца і, верагодна, трапляе ў гаршчок недасведчанага вананчы , гэта балюча. Нават шмат».
  — Вананчы?
  »Карэнны кеніец. Напэўна, нельга папракаць іх за тое, што яны робяць, таму што зерне выглядае як любое зерне, і яны не разумеюць, што тут адбываецца. Таму мы палічылі неабходным ахову тэрыторыі».
  Хант асушыў шклянку. «Прыходзьце і паглядзіце на маё маленькае каралеўства, Макс. Тая частка, якая знаходзіцца на першым паверсе.» Двух мужчын таксама абмылі.
  Стафард рушыў за ім і па дарозе спытаў: «Ці тут сёння Брыс?»
  «Вы, верагодна, убачыце яго ў абед». Хант пайшоў наперад па калідоры і адчыніў дзверы. "Дык вось мы і прыехалі".
  Гэта была лабараторыя, напоўненая таямнічымі інструментамі і інструментамі, выкарыстанне якіх Хант тлумачыў з вялікай жарсцю, і хаця шмат што з гэтага было ў галаве Стэфарда, ён не мог не захапляцца дынамізмам і энтузіязмам Ханта. «На гэтыя новыя грошы я, магчыма, змагу купіць газавы храматограф, над якім я так шмат працаваў», — сказаў Хант. "Гэта неабходна для выяўлення мікраэлементаў, і вы, напэўна, ведаеце, што яны вельмі важныя як для арганізмаў жывёл, так і - асабліва ў маім выпадку - для раслін".
  Стафард падышоў да акна, якое выходзіла на наваколле. Некалькі воддаль ён бачыў суцэльную драцяную агароджу. Узброены вінтоўкай чалавек ішоў уздоўж агароджы, нібы ў патрулі. «Навошта вам ахова з агнястрэльнай зброяй?»
  — Што ты маеш на ўвазе, Макс?
  Стафард паказаў. — Як ты яшчэ хочаш яго там назваць?
  «Хм, апошнім часам у нас тут былі невялікія праблемы з леапардам, але мы не ведаем, як ён перабіраецца праз плот. Спатрэбілася пара сабак, і супрацоўнікі занепакоеныя – у некаторых з іх дзеці памерам з леапарда».
  
  "І вы ўсё яшчэ не ведаеце, як гэта трапляе?"
  «Брыс думае, што занадта блізка да агароджы павінна быць дрэва, магчыма, акацыя. Сёння раніцай ён арганізаваў агляд перыметра. Таму яго тут і не было».
  "Якая даўжыня перыметра?"
  "Я не ведаю - я не вымяраў", - адказаў Хант.
  ***
  Абед адбываўся ў настаўніцкай і чыноўніцкай сталоўцы, якая нагадвала добры гатэльны рэстаран. Мэбля і посуд адрозніваліся добрым густам, ежа цудоўная. Стафард лічыў, што старэйшы персанал у каледжы мае добрыя ўмовы, улічваючы, што ў яго не хапае грошай.
  Яго пазнаёмілі з большасцю людзей падчас выпіўкі ў бары перад ежай, і ён палічыў, што чарнаскурыя кенійцы, індыйцы і белыя былі прадстаўлены прыкладна пароўну. Ён лётаў у яго па вушах з такімі выбітнымі назвамі, як «доктар» і «прафесар».
  Хант усміхнуўся яму і вельмі ціха сказаў: «Тут у нас амаль такая ж павага да акадэмічных званняў, як і ў Германіі. Вы самі не маеце доктарскай ступені?
  "На жаль, не."
  – Крыўдна было.
  Стэфард павітаўся з Брайсам, і двое мужчын некалькі хвілін дружна ішлі побач, пакуль Брыс не працягваў, спыняючыся то ў адной, то ў другой групы, увесь час з усмешкай і добрымі словамі да кожнага з іх. добразычлівы, надзвычай таварыскі чалавек з прыроджанымі лідэрскімі якасцямі. Стафард меў такія ў сябе і хутка вызначыў іх у іншых.
  За абедам ён сядзеў з Аланам, Джудзі і Адхіамба. Яны цалкам натуральна загаварылі пра Брыса, які сядзеў на некаторай адлегласці, і абодва лекары адкрыта абмеркавалі яго навыкі кіравання і недахоп фактычных ведаў. Ён пакідаў планаванне і навучанне настаўнікам і ўмешваўся толькі ў тых выпадках, калі гаворка ішла аб эканоміцы.
  На дэсерт былі свежыя садавіна, і тут Брыс устаў і грукнуў шклянкай. Адразу наступіла цішыня. «Дамы і спадары, сябры і калегі! Даведваюся, што ходзяць пэўныя чуткі пра змяненне матэрыяльнага становішча каледжа - змены пазітыўнага характару. Я не прыхільнік чутак – яны спрыяюць няўпэўненасці ў жыцці – і таму тое, што я кажу цяпер, можна лічыць афіцыйнай заявай».
  Ён зрабіў невялікую паўзу, перш чым працягнуць, усё яшчэ пад пільнай увагай аўдыторыі: «Каледж знаходзіцца ў вельмі выгадным становішчы, калі атрымлівае суму грошай ад нядаўна памерлага чалавека ў Еўропе. Сума складае пяць, магчыма, шэсць, магчыма, нават сем мільёнаў... фунтаў стэрлінгаў».
  Яго словы развязалі аглушальнае відовішча. Усе ўсталі, пляскалі і крычалі «Брава». Стафард гуляў з ваўкамі, але задаваўся пытаннем, што здарылася з астатнімі грашыма. "Хіба гэта не цудоўна?" - сказала Джудзі з бліскучымі вачыма.
  — Безумоўна, — сказаў ён.
  Брыс падняў рукі, і зноў наступіла цішыня. «Глядзіце, гэта не значыць, што вы можаце адразу звар'яцець з патрабаваннямі грошай за працу», — сказаў ён. «Пэўныя юрыдычныя фармальнасці павінны быць арганізаваны, перш чым мы атрымаем грошы, і гэта можа заняць некалькі месяцаў. Таму пакуль усё як звычайна, — ён сеў, і за ўсімі сталамі пачалася ажыўленая размова.
  Але Стэфард быў дэзарыентаваны. Ён лічыў, што Брайс - сумленны чалавек. Згодна з завяшчаннем, 85 працэнтаў з больш чым 40 мільёнаў фунтаў стэрлінгаў павінны былі пайсці на каледж. Чаму тады Брыс казаў няпраўду? Ці ён сапраўды хлусіў ? Ці можна было ўявіць, што маёнтак Hendrykxx даіў нехта іншы? Магчыма, Фарар. Юрысты, якія могуць забраць мёртвую маёмасць выключна за ўласныя ганарары, не з'яўляюцца невядомай канцэпцыяй. Аднойчы горкі чалавек сказаў, што «адвакат па крымінальных справах» — гэта таўталогія, у народзе «падвойная кандыцыя»!
  - А цяпер я хачу правесці вас па каледжы, - сказаў Хант, перарываючы здагадкі Стафарда.
  
  ***
  
  Экскурсія адбылася на Land Rover, і Стафард выявіў, што тэрыторыя была большай, чым ён меркаваў. Навукова-даследчая работа датычылася не толькі вырошчвання раслінаводства, але і жывёлагадоўлі і ў нязначнай ступені лясной гаспадаркі. «Мы спрабуем развіць прыдатныя хмызнякі, каб звязваць і пакрываць паверхню глебы ў сухіх раёнах. Калі гэтага не адбываецца, зямлю разносіць. Адзін з нашых людзей спрабуе развіць куст, лісце якога козы не будуць есці. Будзем спадзявацца, што ў яго гэта атрымаецца».
  Яны вярталіся ў адміністрацыйны будынак, калі ўвагу Стафарда прыцягнула нешта, што звычайна не належала сельскаму каледжу — спадарожнікавая антэна каля дзесяці футаў у папярочніку. Хант растлумачыў, што ён выкарыстоўваўся для адсочвання перамяшчэння дзікіх жывёл праз геаспадарожнік - у прыватнасці, сланы і насарогі маглі нанесці хаос на апрацаваныя палі. Адабраных жывёл таксама аглушалі адмысловымі снарадамі і ўсталёўвалі невялікія караткахвалевыя перадатчыкі. «Але гэта выключная спецыяльнасць», — рэзюмаваў ён. «Людзі на радыё шмат што трымаюць у сабе, і мы рэдка іх бачым». 
  Калі яны спыніліся каля вялікага будынка, Хант са шкадаваннем адхіліў запрашэнне на вячэру ў той вечар - павінна была адбыцца настаўніцкая нарада - але працягнуў: «Ці не было б ідэяй падняцца са мной заўтра на паветраным шары?» Джым Адхіамба хоча, каб я зрабіў некалькі здымкаў».
  - Выдатная ідэя, - сказаў Стэфард.
  «Тады я забяру цябе ў гатэлі - у сем гадзін».
  ***
  
  У гатэлі было паведамленне для Стафарда: «Патэлефануйце Керцісу». Ён патэлефанаваў са свайго нумара, і Керціс сказаў: «Чып хацеў бы пагаварыць з містэрам палкоўнікам. Вось ён ішоў».
  «Прывітанне, Макс?» — сказаў Чып.
  – Добра, што здарылася, Чып?
  
  «Гунарсан і Хендрыкс адпраўляюцца ў сафары».
  — Падрабязнасці?
  «Яны спускаюцца ў запаведнік. Наша самая вялікая турыстычная славутасць. Яны запісаліся на групавую паездку ў Масаі-Мару на мяжы з Танзаніяй і будуць пражываць у знакамітым гатэлі Keekorok. Не хвалюйцеся, мы будзем сачыць за імі. Вам не трэба мяняць планы».
  – Вы ўпэўнены, што гэта звычайная турыстычная група?
  «Вядома. Я сам шмат разоў вёў паездку. Для турыстаў звычайна мы паказваем вялікую пяцёрку : льва, леапарда, слана, насарога і буйвала, калі пашанцуе. Няма, напрыклад, ніякай гарантыі, што вы зможаце ўбачыць леапарда».
  "Што зрабілі двое мужчын?"
  »Славутасці горада. Абед у рэстаране, які верціцца на вяршыні канферэнц-цэнтра Kenyatta. Гунарсан гуляў у International Casino. Нармальныя турыстычныя паводзіны».
  "Калі адпраўляецца сафары-група?"
  "Паслязаўтра."
  Стаффорд прыняў рашэнне. «Ці можаце вы размясціць мяне ў непасрэднай блізкасці ад Гунарсана? Хачу прыгледзецца да яго бліжэй. У гатэлі, я маю на ўвазе.
  «Хочаш да Мары? Добра, гэта можна выправіць».
  «І я хачу быць там, калі прыедзе Гунарсан».
  «Добра, мы забярэм вас заўтра раніцай».
  «Прывядзіце штаб-сяржанта», — сказаў Стафард, паклаўшы трубку.
  Ён паняцця не меў, чаму хоча бачыць Гунарсана, але бяздзейнасць яго раздражняла, і ён хацеў ведаць, чаму Гунарсан застаўся ў краіне. Нельга было бачыць дзікіх жывёл – нішто не паказвала на тое, што мужчына быў аматарам прыроды – таму, магчыма, ён чагосьці чакаў. Але што гэта можа быць? Ну, прынамсі , гэта было важней, чым некалькі гадзін на паветраным шары, і, адпаведна, Стэфард узяў трубку і адмяніў свой удзел у паездцы з Хантам. 
  
  OceanofPDF.com
   12
  Чып прыйшоў рана раніцай наступнага дня ў суправаджэнні Нэйра і Керціса. «Нам не патрэбны два вагоны», — сказаў ён Стафарду. — Мы пакінем ваш тут і возьмем з сабой па дарозе дадому.
  Стафард адышоў разам з Керцісам: «Праблемы, штаб-сяржант?»
  — Не, сэр.
  «Спадзяюся, вы трымалі вушы адкрытымі. Чып ці Нэйр намякнулі, чаму яны так неверагодна карысныя?'
  "Я нічога не чуў, сэр." Калі Стафард не працягваў, ён сказаў: "Я спакую багажнік палкоўніка".
  Аднак Стафард сабраў рэчы, і праз некалькі хвілін яны былі ў дарозе. Дарога была добрая, хоць і вузкая, вілася праз даліну Рыфтаў, далей уздоўж адкосу Мау, і яны дабраліся да вёскі Нарок.
  Па дарозе Чып трохі падсмажыў. "Вы даведаліся, што хацелі ведаць пра Брыс?"
  - Толькі часткова, - сказаў Стэфард. «Ён кажа, што шукае грамадзянства Кеніі. Я б падумаў, што белы родезец тут персона нон грата ».
  «Звычайна гэта так, — сказаў Чып, — але ў Брыса выдатныя паўнамоцтвы. Ён быў супраць UDI, супраць Сміта, супраць панавання белых. Ён пакінуў Зімбабвэ - затым Радэзію - у патрэбны час. Ён радыкальны ліберал - ці не так, Наір?
  – Без сумневу.
  «Вы, відавочна, шмат ведаеце пра яго?» - сказаў Стафард.
  «Гэта проста агульны інтарэс. Ён шмат гаворыць і з радасцю, і мы слухаем. Мы слухаем многіх людзей, у тым ліку і вас. Але вы нічога не кажаце».
  «Бессэнсоўная размова супраць мяне».
  "Мы ведаем пра гэта", - сказаў Чып. «Але некаторыя рэчы патрабуюць слоў. Напрыклад, шнар на плячы. Я бачыў гэта сёння раніцай, калі ты апранаў кашулю. Відавочна, што гэта ад агнястрэльнага ранення».
  Стафард мімаволі дакрануўся да яго пляча. «Гэта нярэдка можна знайсці ў салдата», — сказаў ён. Куля была выдаленая тры гады таму доктарам. Фахкры ў Алжыры; аперацыя не была паспяховай, у Англіі рана запалілася, і таму шнар быў больш прыкметным, чым быў бы ў іншым выпадку.
  — Вы звольніліся з арміі дзесяць гадоў таму, — сказаў Чып. – Але гэты шнар больш свежы.
  — Значыць, вы мяне «вывучылі»?
  Чып паціснуў плячыма. «Толькі дзеля абароны нашых інтарэсаў».
  «Спадзяюся, вынік быў здавальняючым».
  «Стопрацэнтна. Што вас цікавіць Брыс?
  «Ён прыйшоў да вялікіх грошай. Або каледж.
  "Мы гэта ведаем", - сказаў Наір. — Сёння ў «Стандарце» , — ён працягнуў газету з пярэдняга сядзення.
  Гэта было на першай старонцы: Фонд Ol Njorowa атрымаў у спадчыну суму ад скрытнага мільянера Яна-Вілема Хендрыкса. Дакладны памер гэтай сумы яшчэ не быў вядомы, але меркавалася, што яна складае каля сямі мільёнаў фунтаў. Артыкул быў тонкі і не гаварыў нічога, пра што Стэфард яшчэ не ведаў.
  — Новае напісанне імя, — сказаў Чып. – Ці ўсе яны ўзаемазвязаны?
  - Так, - сказаў Стафард. «Дырк Хендрыкс і Генры Хендрыкс абодва з'яўляюцца спадчыннікамі маёнтка Хендрыкхкс».
  «Паўднёваафрыканец і амерыканец. Дзіўная камбінацыя, ці не так, Наір? 
  "Абсалютна", - сказаў Наір, вечнае рэха.
  "Не так ужо і дзіўна, сапраўды", - сказаў Стафард. «Яны абодва ўнукі старога Гендрыка. Сям'я разышлася, імя змянілася».
  - Я не казаў, што гэта немагчыма, - адказаў Чып. «Але сем мільёнаў фунтаў - гэта вялікія грошы. Цікава, што скажуць на гэта члены праўлення, Наір.
  — Хіба яны не шчаслівыя?
  «Калі б я мог даведацца больш пра Брыс», — сказаў Стэфард. «Падобна на тое, што ён занадта добры для гэтага свету».
  - Што ты хочаш ведаць? - спытаў Чып.
  «Калі б бацькі Брайса мелі ферму ў Умталі ў Зімбабвэ. Пра спаленую гаспадарку і забітых партызанамі бацькоў. І ці сын – Чарльз ці Чарлі – пакінуў краіну ў той час, ён сказаў».
  «Мы можам гэта высветліць», — сказаў Чып.
  — Як?
  «Нашы браты ў Зімбабвэ дапамогуць нам. Не Наір?
  "Я, вядома, так думаю", - адказаў Наір. — Я паклапочуся пра гэта.
  "У вас вельмі разгалінаваная арганізацыя?" - сказаў Стафард.
  — Вы павінны дапамагаць адзін аднаму, — усміхнуўся Чып. «Хіба гэта не хрысціянскі прынцып? Адпаведна, мы вам дапаможам ». 
  «Па просьбе індзейца ў Лондане?» — скептычна сказаў Стафард. «Ад Керціса? Я адразу скажу, што цаню вашу дапамогу, але я таксама скажу шчыра, што я дэзарыентаваны ў вашых матывах. Я не ведаю, хто вы, і не ведаю, чаго вы хочаце».
  «Я думаю, вы павінны проста прыняць нашу дапамогу, і кропка», — сказаў Чып.
  "Чып мае рацыю", - сказаў Наір. "Ці ёсць яшчэ што-небудзь, што вы хочаце, каб мы зрабілі?"
  Стафарду было ясна, што ён не атрымае ад гэтых двух больш, чым яму было зручна ведаць. Калі яны былі сябрамі забароненай палітычнай арганізацыі, было зразумела, што яны будуць асьцярожныя. Тым не менш, ён вельмі хацеў ведаць, чаму яны так дапамагаюць. Ён быў упэўнены, што хаця б не з-за блакітных вачэй.
  
  ***
  
  Чып быў за рулём, але ў Нараку Наір заняў яго. "Ён лепшы кіроўца з нас", - сказаў Чып.
  «Ці патрэбен лепшы кіроўца?»
  «Пра гэта вы зможаце меркаваць самі».
  Пасля Нарока яны з'ехалі з асфальта і выехалі на самую жудасную дарогу, па якой Стэфард калі-небудзь хадзіў. Яму лепш аказалася ў танку падчас язды па бездаражы па Люнебургскай Хайдзе падчас вучэнняў НАТА . Там, дзе дождж зрабіў каляіны на дарозе, яны не былі засыпаны, а інтэнсіўны рух грузавікоў утварыў доўгія ўчасткі глыбокіх каляін. Фургон некалькі разоў спыняўся ў іх, і Стэфард чуў, як алейны картэр або спружыны рыпаюць па зямлі.
  «Вытворцы выхлапных труб павінны зарабіць тут вялікія грошы», — сказаў ён. «Чаму б не адрамантаваць дарогу? Вы хочаце перашкодзіць людзям прыходзіць у Масаі Мара?»
  «Нарацкі муніцыпалітэт і міністэрства разыходзяцца ў меркаваннях, хто павінен плаціць. Пакуль жа ніхто не плаціць — акрамя аўтамайстэрняў».
  Стафард дастаў карту, якую купіў у Найробі, і адзначыў, што яны ехалі па раўнінах Лоіта. Яны абмінулі танкер, які не паехаў. Ён упаў на ўзбочыну і згарэў. На пераходзе праз вузкі мост Стафард зноў паглядзеў на карту. Пазначаны толькі два масты, а пасля другога дарога змяніла статус з галоўнай на другарадную. Ён пракаментаваў гэтую камічную з'яву, на што Наір адрэагаваў гучным смехам.
  Як ні дзіўна, пасля другога маста дарога палепшылася, і тут мы ўбачылі шмат дзічыны: антылоп, зебр і страўсаў. Чып патлумачыў, што яны яшчэ не ў запаведніку, дзе жывёл значна больш, і працягнуў Стафарду карту ракі Мара. Аказалася, што было два гатэлі: Кікарок і Мара Серэна, у дадатак да Губернатарскага лагера і паўтузіна кемпінгаў, у асноўным размешчаных на поўначы. Былі шматлікія ручаі і пара вялікія балотныя тэрыторыі.
  Яны спыніліся ў паліцэйскім участку ў Олемелепа, дзе Чып уладкаваў фармальнасці. — Вось вы мае госці, — сказаў ён. Керціс выказаў жаданне хутчэй выпіць халоднага піва, і Чып здолеў яго парадаваць тым, што да Кікарока ўсяго дванаццаць кіламетраў. Праз паўгадзіны смачны напой лінуў у горла штабс-сяржанта. 
  
  OceanofPDF.com
   13
  Шыльда каля гатэля абвяшчала, што Кікарок знаходзіцца ў 168 кіламетрах на поўдзень ад экватара і на вышыні 1703 метра над узроўнем мора. Гэта была прыгожая гасцініца з прыемнай атмасферай - месца, дзе можна расслабіцца і адчуваць сябе камфортна. Бар на шырокім ганку выходзіў на вялікі газон, і ў той вечар Стафард і Чып сядзелі за напоем і балбаталі пра банальнасці, а малпачкі скакалі вакол на кароткім захадзе сонца.
  — Лепш скончым з турыстам заўтра, — сказаў Чып пасля паўзы ў размове. «Мы выйдзем і паглядзім на жывёл са мной у якасці гіда. Я добра ведаю Мару».
  — Я буду тут, калі прыедуць Гунарсан і Хендрыкс.
  «Гэта не адбываецца раней за 6 гадзін вечара».
  — Адкуль ты гэта ведаеш?
  - Гіду сказалі, - цярпліва сказаў Чып.
  — Як?
  «Кіроўцу, Адаму Муліра, я паведаміў, калі ён будзе тут. Ён мой швагер, — Чып расклаў на стале картку. Стафард убачыў, што рака Мара мае звілістае рэчышча з поўначы на поўдзень, і што мост, які Чып вызначыў як спрыяльнае месца для назірання за бегемотамі, знаходзіцца недалёка ад мяжы з Танзаніяй. Калі б маштаб карты быў правільным, то адлегласць да мяжы складала ледзь больш за 200 метраў. Стафард думаў пра розныя палітычныя адносіны дзвюх краін: марксісцкую дзяржаву Танзанія і Кенію з яе змешанай эканомікай. Ён чуў, што адносіны паміж імі не добрыя. «Ці ёсць у Кеніі праблемы з Танзаніяй?» — спытаў ён.
  Чып паціснуў плячыма. «Мяжа перыядычна зачыняецца, а там гэта крыху трэння. Шмат браканьерства - тут, у Нгіра-Арэ, ёсць станцыя, адкуль з ім змагаюцца». «Не атрымалася — занадта розныя былі палітычныя погляды. Танзанія стала сацыялістычнай - зусім іншая палітычная філасофія ад нашай. А што тычыцца Уганды... калі Амін быў ва ўладзе, гэта было безнадзейна. Ты бачыш праблему, Макс?
  — Не вельмі.
  На картцы паказаны чып. «Краіна такая: на поўдзень ад мяжы ў нас Танзанія. Да 1918 года гэта была Германская Усходняя Афрыка, потым Брытанская Танганьіка і цяпер Танзанія. Але паглядзіце на мяжу – лінію, праведзеная лінейкай еўрапейскіх бюракратаў у 19 стагоддзі. Зямля і насельніцтва аднолькавыя з абодвух бакоў. Тут яны масаі, а ў Танзаніі таксама масаі. Народ, падзелены палітыкай у 19 ст. Вось чаму ў нас таксама ёсць праблемы з Шыфта на поўначы, - сказаў ён з горыччу ў голасе.
  — Што гэта за непрыемнасці?
  «Тое самае, што і тут. Лінія, праведзеная лінейкай. З аднаго боку Рэспубліка Самалі, з другога Кенія, з абодвух бакоў самалійцы. Колькі сябе памятаю, ішла грамадзянская вайна. Пра гэта ніхто асабліва не гаворыць. У прэсе гэта называецца праблемай шыфты – існаванне бандэ. Іржанне быдла і таму падобнае. Але на самой справе гэта спроба стварыць адзінае Самалі. Турысты не вітаюцца на паўночна-ўсходняй мяжы».
  ***
  
  На наступны дзень яны, адпаведна, адправіліся глядзець на жывёл і ўбачылі іх у вялікай колькасці: гну, імпалу, газель, зебру, львоў, сланоў і жырафаў. Стафард быў здзіўлены, калі даведаўся, што мноства жывёл, якіх ён бачыў, былі толькі часткай велізарных статкаў, якія блукалі па раўнінах у 19 стагоддзі. Яму спадабалася паездка, і Чып быў дасведчаным экскурсаводам. 
  Яны вярнуліся ў гатэль у 5 вечара, і, пераапрануўшыся, Стафард сеў чакаць Гунарсана і Хендрыкса. Натуральна, ён намачыў сухое неба халодным лагерам. А шостай гадзіне група — усяго шасцёра — прыбыла на звычайным аўтамабілі Nissan Safari у палоску зебры, была зарэгістраваная на стойцы, і Гунарсан-Хендрыкс неадкладна адправіўся ў іх агульны пакой. Стафард адзначыў яго нумар.
  Пазней яны сустрэліся ў бары, каб выпіць, і ён упершыню мог судзіць іх зблізку. Гунарсану было на выгляд каля пяцідзесяці; яго валасы былі сталёва-шэрымі. У яго быў суровы твар, стройны і выглядаў у добрай форме. Ён быў крыху вышэй сярэдняга росту, мускулісты, з пільнымі блакітнымі вачыма, якія ўвесь час заўважалі наваколле. Стафард знайшоў яго ўражлівым.
  Фальшываму Хендрыксу было каля трыццаці, жылісты і хударлявы малады чалавек з румяным бяскрыўдным тварам, сярэдняга росту і светлых валасоў. Калі б аднойчы раніцай ён не пагаліўся, гэта было б амаль не відаць, а ў Гунарсана ўжо сёння вечарам быў сіняваты падбародак.
  Увайшоў Чып і сеў за стол Стафарда. «Дык вось яны. І што цяпер?»
  - Не ведаю, - з уздыхам сказаў Стэфард.
  — Макс, чорт вазьмі!— амаль здаўся Чып. «Вось я раблю ўсё магчымае, каб дапамагчы вам, але што я магу зрабіць, калі вы мне не давяраеце? Наір злуецца. Ён думае, што вы марнуеце наш час і што мы павінны адступіць. Я пачынаю думаць у тым жа рэчышчы».
  За апошнія некалькі дзён Стафард стаў вельмі любіць Чыпа: яго паводзіны былі нязмушанымі, размова — разумнай. Стафарду было вельмі непрыемна бачыць, як ён сыходзіць, бо ён чакаў, што яму спатрэбіцца чалавек, які ведае ўсё пра Кенію. Ён прызначыў гэтую ролю Хардзіну, але Хардзін быў далёка.
  »Добра, тады вас павінны паведаміць. Гэты малады чалавек толькі што атрымаў у спадчыну цэлае багацце – тры мільёны фунтаў стэрлінгаў – ад старога Хендрыкса».
  "Ну што? І вы хочаце адабраць гэта ў яго?»
  — Пашкадуй мяне ад такіх рэчаў, Чып.
  «Прабач, Макс. Гэта быў мой жарт. Мне і ў сне не снілася, што табе на краі не добра».
  «Дзякуй. Справа ў тым, што гэты чалавек не сапраўдны Хендрыкс, а фальшывы Гунарсан.
  «Чаму вы проста не сказалі паліцыі ў Лондане?» — спытаў Чып.
  «Таму што Гунарсан выкруціўся б з гэтага, як вугор, і сыграў бы гнаную нявіннасць. Ён беспрынцыповы нягоднік, які ў мінулым стаяў на маім шляху, і цяпер я хачу, каб рыдлёўка была пад ім. Вар'яцтва ў тым, што я не магу знайсці спосаб зрабіць гэта. Я разважаў, пакуль не звар'яцеў».
  — Трэба падумаць, — сказаў Чып. «Гэта справа большых».
  Стафард назіраў, як Хендрыкс размаўляў з дзяўчынай у групе. — Ты ведаеш, хто яна?
  «Яе клічуць Мішэль Рош. Яна з бацькамі ў паездцы. Яны французы. Бацька меў вялікую вінную краму ў Бардо і прадаў яе паўгода таму».
  - Ты заўсёды грунтоўны, Чып, - з удзячнасцю сказаў Стафард.
  — з усмешкай прызнаўся Чып. «Я сказаў Адаму Муліра, каб ён даведаўся як мага больш. Апошні ўдзельнік групы - малады галандзец Фрэдэрык Костэрс. Яны з Хендрыксам не любяць адзін аднаго. Яны абодва стараюцца ладзіць з дзяўчынай і скоса глядзяць адзін на аднаго. Kosters - гэта нешта ў алмазным бізнэсе ў Амстэрдаме. Вось ён прыходзіць».
  Стафард убачыў, што малады чалавек накіроўваецца да бара. «Костэрс размаўляе па-французску, што дае яму перавагу», — сказаў Чып.
  «Ваш Адам — неацэнная крыніца інфармацыі. Што ёсць ён даведаўся пра Гунарсана?
  «Страхавы брокер з Нью-Ёрка».
  «Так, у гэта ён верыць! Але гэта чыстае махлярства. Мужчына кіруе кампаніяй, якая займаецца прамысловым шпіянажам. Раней ён працаваў у ЦРУ».
  — Цікава, — сказаў Чып.
  — А як жа Гендрыкс?
  «Па словах Адама, ён курыць траву, што забаронена ў Кеніі. Калі ў нейкі момант вы захочаце, каб яго злавілі, мы можам даць падказку паліцыі. І я магу сачыць за тым, каб у яго быў гашыш».
  «Я думаю, вы некалькі разоў намякалі, што я магу прыдумаць махлярства, якое не адпавядае рэчаіснасці, але я буду ігнараваць гэта», — сказаў Стафард. "Што-небудзь яшчэ? Ён, напрыклад, хваліцца, колькі грошай атрымае?»
  «Адам нічога пра гэта не казаў. Чалавек мала гаворыць пра сябе».
  «Гэта вельмі зразумела, улічваючы, што ён дае ролю камусьці іншаму».
  Чып кіўнуў. «Адам кажа, што Гунарсан пару разоў перапыняў Хендрыкса і накіраваў размову ў іншы бок, але ён не ведаў, чаму. Цяпер мы гэта ведаем».
  - Так, - сказаў Стафард. »Гендрыкс, напэўна, быў занадта адкрытым. Рабіў невялікія памылкі, з-за якіх яго камуфляж трэснуў. Напэўна, для Гунарсана знясільвае ўвесь час весці такую напружаную гонку з-за трох мільёнаў фунтаў».
  «Калі Хендрыкс атрымае грошы?»
  «Не ведаю, але хутка будзе. Фарар расстаўляе абзацы. Стафард паківаў галавой. «Я хацеў бы ведаць, чаму Гунарсан і Хендрыкс застаюцца тут, у Кеніі, калі грошы знаходзяцца ў Англіі. Калі б я быў Хендрыксам, я б ціснуў на Фарара - сказаў бы яму паскарацца».
  «Ты б зрабіў, калі б быў невінаваты», — сказаў Чып. «Але гэта не Хендрыкс. Магчыма, Гунарсан думае, што можа трымацца тут бліжэй да Хендрыкса, чым у Англіі. Наўрад ці ёсць большы давер паміж гэтымі двума».
  «Злодзеі не давяраюць адзін аднаму — так, магчыма, гэта тлумачыцца. Гунарсан не хоча, каб Хендрыкс знік разам са здабычай адразу пасля таго, як яе завалодаў, і пакуль ён трымае яго на вельмі кароткім павадку».
  Чып кіўнуў. «Цяпер я лепш разумею вашу праблему, але не ведаю, як яе вырашыць. Што мы робім?"
  «Як і раней — назіраем і чакаем. На дадзены момант я больш нічога не магу думаць».
  ***
  
  На наступны дзень яны зноў адправіліся на экскурсійнае сафары, але на гэты раз з той розніцай, што яны заставаліся на невялікай адлегласці ад групы Гунарсана. Гэта было не складана, бо Адам Муліра працаваў з Чыпам і ніколі не адыходзіў занадта далёка. Калі Гунарсан і заўважыў іх, гэта была яшчэ адна група на некаторай адлегласці, і яны стараліся ніколі не набліжацца занадта блізка. Стафард не ведаў, чаму ён узяў на сябе гэтыя клопаты, бо ў іх не было мэты - гэта было проста дзеянне дзеля дзеяння, прадукт пачуцця няздольнасці чагосьці дасягнуць.
  Яны вярталіся ў Кікарок, калі Наір спыніўся. "Мы занадта блізка падыходзім", - сказаў ён. Карэта наперадзе знікла на другім баку пагорка. «Мы можам убачыць яго зноў, калі ён пройдзе вугал». Ён паказаў на паварот прыкладна ў паўтара кіламетра наперадзе.
  «З павагай, я думаю, што палкоўнік марнуе час», — сказаў Керціс.
  Гэта былі рэзкія словы ў вуснах штабс-сяржанта. Ён рэдка гаварыў шмат.
  "Тады што вы прапануеце?" - сказаў Стафард.
  «Вазьміце Хендрыкса, калі ён застанецца адзін, выбіце з яго ўсё дзярмо і працягвайце ісці, пакуль ён не прызнае сябе ашуканцам».
  
  «Магчыма, у словах штабс-сяржанта нешта было», — сказаў Чып.
  - Зразумела, - сказаў Стафард. «Праблема ў тым, каб развесці яго з Гунарсанам».
  Яны некаторы час абмяркоўвалі гэтае пытанне, пакуль Наір не сказаў: «Дзіўна, але яны яшчэ не з'явіліся».
  «Напэўна, знайшлі льва», — сказаў Чып. «Турысты могуць атрымаць шмат часу, гуляючы са львамі — я маю на ўвазе іх фатаграфаванне».
  Яны зноў пачакалі некалькі хвілін. Наір нерваваўся. «Іх да гэтага часу няма ніякіх прыкмет. Гэта ненатуральна доўга, нават калі яны знайшлі льва».
  "Магчыма, там, дзе гэта вядзе ўніз, ёсць сцежка", - сказаў Стэфард.
  «Шляху няма», — сказаў Наір.
  – Тым не менш ён, відаць, з’ехаў з дарогі, ці ёсць сцежка, ці не.
  — Адаму такое і не сніцца — не даўшы нам сігналу, — сказаў Чып. «Добра, пойдзем далей, Наір, але толькі на вяршыню пагорка наперадзе».
  Наір завёў рухавік і паехаў наперад. На вяршыні пагорка яны спыніліся і паглядзелі ў невялікую даліну. Аўтамабіль Nissan Safari спыніўся на дарозе ўнізе, прыкладна ў 400 метрах. Нічога дзіўнага ў гэтым не было, бо экскурсійныя фургоны з задавальненнем спыняліся, калі заўважалі нешта незвычайнае ў жывёльным свеце.
  Чып узяў бінокль і накіраваў яго на фурманку. - Спускайся туды, Наір, - бесстрасна сказаў ён.
  Яны з'ехалі з гары і спыніліся каля сафары-машыны. У ім не было чалавека.
  ***
  
  Першай дзіўнай думкай, якая прыйшла ў галаву Стафарду, была гісторыя карабля " Мэры Селеста" , які быў знойдзены непашкоджаным, але закінуты і без следу экіпажа і пасажыраў. Чып шмат казаў Наіру на мове, якую ён не разумеў, верагодна, суахілі, і яны абодва выйшлі і агледзелі сельскую мясцовасць. На фурманку ім было пляваць.
  Стафард і Керціс прымусілі мой прыклад рушыць услед, але Чып аўтарытэтна сказаў: «Заставайся ў фургоне!»
  - Куды яны падзеліся? - сказаў Стафард.
  Ён ведаў, што пакідаць фургон у запаведніку незаконна - гэта можа каштаваць жыццяў, што нанясе шкоду індустрыі турызму.
  Чып нахіліўся і ўзяў нешта, што блішчала на сонцы, — сонцаахоўныя акуляры, у якіх разбілася адна лінза. – Не добраахвотна пайшлі!
  "Выкрадзены?" — Хто, чорт вазьмі, такое прыдумае?
  "Jeshi la Mgambo ", - сказаў Наір. — Ці не так, Чып?
  — Напэўна, — Чып адчыніў дзверцы сафары і зазірнуў унутр. «Усё прапала», — сказаў ён. «Апараты, біноклі і г.д.»
  Наір азірнуўся. «У іх быў чалавек, які назіраў за намі». «Таксама там, наверсе. Магчыма, яны ўсё яшчэ побач».
  — Так, на жаль, — сказаў Чып. Ён хутка падышоў да іх уласнага Nissan, адчыніў заднія дзверы і дастаў са схаванага адсека дзве зброі. Ён працягнуў адзін Нэйру і сказаў Стафарду: «Вы можаце выкарыстоўваць такі паўзунок?»
  "Яны так кажуць", - спакойна адказаў Стафард. "Ці не маглі б вы так добра расказаць мне, што адбываецца?"
  - Пазней, - сказаў Чып, працягваючы яму пісталет.
  "Я таксама магу выкарыстоўваць гэта", сказаў Керціс.
  «Нуль, штабс-сяржант. Ты павінен ехаць у Кікарок як мага хутчэй, — сказаў Чып. Ён дастаў невялікі блокнот і напісаў паведамленне. «Перадайце гэтае паведамленне кіраўніку гатэля, які неадкладна паведаміць паліцэйскі пост на Новым мосце Мара». Мара выйшла наперад і зрабіла крыж. «Мы тут, штабс-сяржант. Выкл - неадкладна!'
  Керціс запытальна паглядзеў на Стафарда, які кіўнуў. «Які вагон?» — спытаў ён.
  — Наш, — сказаў Чып. «Але яшчэ адзін момант», — ён зноў падышоў да фургона і ўзяў маленькі ізраільскі пісталет-кулямёт «Узі», адну з лепшых у свеце зброі ў сваім родзе. Таксама ён забраў дзве скрыні з патронамі і дадатковы магазін да «Узі». «Ні перад кім не спыняйся. Калі хтосьці паспрабуе, цісніце на газ, апусціце галаву і кідайце іх».
  Аўтарытэтны гук у голасе Чыпа мімаволі выклікаў у Керціса «Так, сэр». Ён сеў, рушыў з месца, і праз імгненне карэта знікла ў воблаку пылу.
  Стафард агледзеў вінтоўку. Гэта была паляўнічая, а не баявая зброя, пяць патронаў у магазіне. Магазін быў поўны, і ён паклаў патрон у патроннік і перазарадзіў. Астатнюю амуніцыю паклаў па кішэнях. Чып удзячна кіўнуў. – Бачу, ты ўмееш абдымацца.
  Наір стаяў на каленях каля другой каляскі, аглядаючы пыльную дарогу. – Здаецца, было шэсць.
  - Jeshi la Mgambo, - сказаў Чып. »Танзанійцы. Людзі з так званага рэзерву паліцыі Танзаніі, ваенізаванай сілы з дрэннай дысцыплінай. Раней такое здаралася тры-чатыры разы. Яны перасякаюць мяжу, захопліваюць групу турыстаў і вязуць іх у Танзанію. У турыстаў усё крадуць, а потым яны павінны вярнуцца ў Кікарок. Урад пратэстуе кожны раз, калі ідзе ў Танзанію - тады істота спыняецца на некаторы час, але потым пачынае зноў».
  – І яны ўзброеныя?
  «Аўтаматы Калашнікава».
  Стафард кіўнуў і паглядзеў на вінтоўку, якую нёс. Расійскі аўтамат Калашнікава цалкам аўтаматычны, а паляўнічая стрэльба ў параўнанні з ёй мала што вартая. — І мы пойдзем за імі?
  Чып кінуў на яго хуткі позірк. «Што б вы яшчэ прапанавалі? Керціс самы старэйшы, яму амаль шэсцьдзесят. Вось чаму я адправіў яго назад. Гэта можа быць стомнай экскурсіяй. Акрамя таго, у нас ёсць толькі тры зброі».
  «Мяжа знаходзіцца ў трох кіламетрах адсюль», — сказаў Наір. «Магчыма, яны не атрымалі вялікай форы, і зняволеныя будуць зніжаць тэмп. Нарэшце яны павінны перасекчы раку Лосемай.
  — Гэта дробязь у такую пару года, — сказаў Чып. "Пойдзем."
  Ішлі пешшу, таму што нават калі ў «Нісанаў» вельмі магутны рухавік, тут без дарогі ён не справіцца з мясцовасцю, да таго ж з машыны не адсачыць. Чып хутка рушыў наперад, кіруючыся знакамі, якія Стафард не бачыў. Стафард быў уражаны, але ў той жа час дэзарыентаваны гэтымі людзьмі, якія маглі раптоўна адкрыць патроннік для зброі. Uzi - гэта не тое, што вы купляеце ў краме на рагу. 
  
  OceanofPDF.com
   14
  У афрыканскім хмызняку ёсць від акацыі, які ў народзе вядомы як «пачакай крыху». Гэта мае важкія прычыны. Чып і Нэйр ведалі дастаткова, каб пазбегнуць гэтага, у той час як Стафард, які фармаваў ар'ергард, гэтага не зрабіў. Гэта было падобна на тое, што яго завязлі ў калючым дроце, і ён быў у лютасці ад ірваных ран, якія шыпы раздзіралі на яго вопратцы, а далей на скуры. Аднак паступова ён даведаўся, што трэба зрабіць, і пайшоў адразу за гаспадаром. Чып трымаў вялікі тэмп, але час ад часу спыняўся, каб назіраць ва ўсіх напрамках. Двойчы ён знайшоў сляды тых, за кім ганялася маленькая група, — сляды на пыльнай зямлі. Наір кіўнуў і ціхім голасам сказаў: «Ваенныя боты».
  Было горача, і Стафард пацеў. Моцныя фізічныя нагрузкі паблізу экватара, на вышыні 1700 метраў, не рэкамендуюцца, калі вы не прывыклі да клімату. Алімпійская зборная Кеніі мае трэніровачны лагер на вышыні 3000 метраў, дзе паветра разрэджанае і арганізм да яго прывыкае. Калі каманда спускаецца на невялікіх вышынях над узроўнем мора, гэты фактар дае значную канкурэнтную перавагу перад іншымі зборнымі.
  Мясцовасць уяўляла сабой слабахвалістую раўніну з некалькімі скалістымі выступамі. Дрэвы, пераважна плоскаверхія акацыі, раскідаліся, але бліжэй, уздоўж высахлых ручаёў. Трава ажыла дарослага чалавека. Мясцовасць была такая адкрытая, што відаць было далёка.
  Адпаведна, трое мужчын хутка прасоўваліся ў даліны паміж нізкімі хрыбтамі, але асцярожна краліся наперад па хрыбтах, каб назіраць за наступнай плоскай западзінай. Калі яны дасягнулі вяршыні аднаго з такіх хрыбтоў, Чып ціха сказаў: «Цяпер мы ў Танзаніі. Там у нас рака Лосемай». Пейзаж не адрозніваўся чым дзе-небудзь у Масаі-Мара ў Кеніі. Чып узяў бінокль і сказаў: «Падыміце руку, каб засланіць яго ад сонца».
  Стафард паслухаўся, зацяніў лінзы, думаючы сам сабе, што Чып знаёмы з усімі хітрасцямі і махінацыямі гэтай справы. Тут гаворка ішла пра тое, што бінакулярным лінзам не дазвалялася ўспыхваць на сонечным святле, як семафор, і такім чынам выяўляць пазіцыю. Адкуль Чып усяму гэтаму навучыўся? Усё больш і больш рэчаў пра Чыпа і Нэйра здавалася загадкавым, непранікальным.
  Чып аглядаў мясцовасць наперадзе, дазваляючы біноклю апісваць павольную дугу. Раптам ён спыніўся, і ён паказаў. «Вунь - накіраванне ў дрэвы ў дзве гадзіны». Зноў чыста вайсковы выраз - кірунак паказваецца як ад назіральніка ў цэнтры цыферблата, так і да лічбы на яго краі.
  Стафард убачыў удалечыні малюсенькія макулінкі і паспрабаваў палічыць. — Трынаццаць, — сказаў Чып. «Ты меў рацыю, Наір, шэсць Jeshi la Mgambo . І шэсць турыстаў плюс Адам. Яны ўсе там».
  "Як вы думаеце, яны спыняцца на рацэ Лосемай?" "Як ішлі справы ў папярэднія выпадкі?"
  — Магчыма, — сказаў Чып. «У іх добрая схованка, і гэта прыдатнае месца для рабавання турыстаў».
  "Мне здаецца, шмат клопатаў за так мала карысці".
  «Ганьба дывідэндаў дастаткова», — сказаў Чып. «Звычайны турыст прыязджае сюды, каб сфатаграфаваць дзікіх жывёл і таму звычайна мае добры фотаапарат, магчыма, кінакамеру плюс тэлеаб'ектывы і іншыя добрыя рэчы, напр. наручны гадзіннік. У яго таксама ёсць грошы, дарожныя чэкі і крэдытныя карты, і вы можаце атрымаць шмат за іх на чорным рынку. Жывы турыст, асабліва немец ці амерыканец, можа каштаваць да 1000 долараў, што значна больш, чым сярэдні танзанійец зарабляе за год».
  "Не марнуйце час, расказваючы Максу тое, што ён можа ўбачыць сваімі вачыма", - буркліва сказаў Наір. — Як нам туды перабрацца?
  — Апошнія зніклі ў дрэвах, — сказаў Чып. Ён зняў з вачэй бінокль і папоўз з вяршыні назад. "Мы не можам ісці ззаду - яны, магчыма, пакінулі тылавы патруль, і мы не можам рызыкаваць, нават калі гэтыя людзі млявыя і недысцыплінаваныя".
  Чып і Нэйр хутка вырашылі даследаваць, ці цягнецца тонкая лінія дрэў уздоўж ручая, які вядзе ўніз да Лосемаі, каб забяспечыць прыкрыццё падчас наступу. Хуткая разведка паказала, што гэта сухое рэчышча ракі, і яно дасць невялікае, хоць і невялікае, прыкрыццё. 
  Такім чынам, усе трое папаўзлі на жываце па звілістай плыні ложа. Гэта было тое, чаго Стэфард не адчуваў з тых часоў, калі быў маладым лейтэнантам, і ён пацеў яшчэ мацней, чым раней.
  Прасоўванне заняло шмат часу, але нарэшце трое мужчын дабраліся да прыкрыцця дрэў уздоўж Лосемаі і змаглі ўстаць. Яны асцярожна спусціліся да ракі і ляглі ля берага, схаваныя высокай травой. Стафард рассунуў сцеблы і паглядзеў на другі бок.
  Гэта быў ручай вельмі сціплых памераў; у гэты час года глыбіня была мінімальнай, і Стафард падлічыў, што праз сухую абутак можна пераскочыць, пераскокваючы з адной пясчанай адмелі на другую. Вада бегла вельмі павольна і была карычневай ад бруду.
  «Я не думаю, што яны перайшлі. Паглядзіце на жырафа з іншага боку - ён бы ўцёк. Цяпер мы будзем ісці па гэты бок ракі даволі павольна».
  Трое ішлі страявым парадкам: наперадзе — Чып з аўтаматам. Пасля яго прыйшоў Стэфард, а Наір быў флангавай абаронай, ідучы паралельна астатнім, але прыкладна ў пяцідзесяці ярдах ад ракі. Яго бачылі толькі зрэдку, калі ён слізгаў з дрэва на дрэва з гатовай да стрэлу вінтоўкай.
  Гэта было вельмі стомна, нават калі прасоўванне было павольным. Важна было не раскрыцца. Раптам Чып апусціўся на калені і даў знак спыніцца. Стафард спыніўся і замацаваў вінтоўку. Чып паклікаў яго да сябе. На некаторай адлегласці пачуліся галасы і смех. - Прыкрый мяне, - сказаў Чып, паўзком наперад.
  На імгненне Стафард страціў яго з поля зроку ў высокай траве, але потым ён зноў з'явіўся. Чып паманіў, і Стафард зноў падпоўз да яго. Чып аддзяліў траву і цяпер назіраў. — Глядзі, — прашаптаў ён.
  Цяпер галасы гучалі мацней.
  Стафард з нецярпеннем чакаў паляны ля ракі. Яны ўсе былі там, танзанійцы і турыстычная група. Танзанійцы былі ў камуфляжных касцюмах і ўзброеныя аўтаматамі. У двух з іх на поясе былі ручныя гранаты, а ў аднаго, які меў сяржанцкія знакі, быў пісталет у кабуры.
  Турысты былі ў жаласным стане. У іх забралі большую частку адзення, і на дзвюх францужанках былі толькі бюстгальтары і трусікі. Мадам Рош выглядала так, нібы плакала, і яе муж, несамавітая постаць з выпуклым над трусамі жыватом, спрабаваў суцешыць яе. Твар Мішэль пажаўцеў, відаць, ад спалоху, і Костэрс зрабіў усё магчымае, каб супакоіць яе.
  Гунарсан калі і баяўся, то не паказваў гэтага. Твар яго скрывіўся ад злосці, і калі ён нахіліўся, каб узяць чаравік, і тут жа яго штурхнулі ў спіну дула пісталета, ён выпрастаўся і сказаў: «Чорт вазьмі, давай хаця б чаравікі захаваем!» Танзаніец пахіснуўся яго галавой і даў яму яшчэ адзін пуф, пасля чаго Гунарсан выпусціў чаравік.
  Хендрыкс, таксама апрануты толькі ў майткі, стаяў у баку з танзанійцам па абодва бакі. Малады негр, які сядзіць на зямлі з безвыразным тварам, напэўна, гэта праваднік, Адам Муліра. Перад ім у кучу была звалена здабыча – фотаапараты, аб’ектывы, біноклі і іншы рыштунак, апроч вялікай колькасці адзення.
  - Мы нічога не можам зрабіць, - прашаптаў Чып Стафарду. «Мы толькі хацелі выклікаць кровапраліцце».
  У гэтым сумнення не было. Расійскія аўтаматы і ручныя гранаты напалохалі яго. Ён ведаў, што можа зрабіць гэтая зброя. Калі зняволеныя, як здаралася раней, былі вызвалены і маглі вярнуцца ў Кікарок, яны не адчувалі б ніякага іншага дыскамфорту, акрамя сонечных апёкаў і патрэсканых і хворых ног. У гэтых умовах аб перастрэлцы не магло быць і гаворкі. Было шэсць чалавек супраць трох, гэтыя шасцёра мелі значна лепшае ўзбраенне і, такім чынам, агнявую моц, і бяспека палонных не павінна была быць пад пагрозай.
  Чып даў знак Стафарду адступіць на некалькі ярдаў, але не паспеў загад выканаць, як Чып пакінуў сваю пазіцыю наперадзе і на шалёнай хуткасці, нахіліўшыся наперад, прабег міма Стафарда і знік у высокай траве. Стафард зразумеў сэнс і пабег у сховішча за бліжэйшае дрэва.
  Адразу пасля гэтага ён пачуў галасы. Бервяно было не такім шырокім, як яго цела, і таму ён стаяў на баку і павольна абводзіў бервяно, каб як мага лепш выкарыстоўваць яго для прыкрыцця ад людзей, якія набліжаліся. Яны падышлі бліжэй, і ён мог адрозніць адзін глыбокі голас і другі больш высокі, але не мог зразумець мовы. Ён адважыўся зірнуць, калі яны прайшлі міма. Хендрыкс кульгаў уздоўж берага ракі, бо яго босыя ногі былі відавочна недастатковымі. На ім былі адны майткі, а за ім ішлі двое танзанійцаў. Адзін з іх ткнуў яго пісталетам у спіну. Трое мужчын зніклі з вачэй.
  З травы высунулася Чыпава галава. Ён даў знак паднятай рукой, збег да ракі і пайшоў следам. Стафард убачыў, як Нэйр выйшаў са свайго сховішча і паказаў яму ісці за Чыпам. Потым па вялікай дузе папоўз наперад. Такім чынам, Чып зноў лідзіраваў, флангавая абарона Стафарда і ар'ергард Нэйра. Стафард адышоў на паўсотні ярдаў ад ракі, трымаючыся паралельна ёй, але часам падкрадаўся так блізка, наколькі лічыў бяспечным, каб ісці па слядах Хендрыкса і двух танзанійцаў. 
  У нейкі момант ён падышоў так блізка, што пачуў лямант Хендрыкса: «Куды я іду? Што я зрабіў?» Адзіным адказам быў неразборлівы гук, а потым гучны крык болю. Стэфард палічыў, што Хендрыкс атрымаў штуршок з адным прыкладам вінтоўкі ў вобласць ныркі, але не адважыўся падысці настолькі блізка, каб убачыць, што здарылася.
  Наступленне працягвалася даволі доўга, каля кіламетра. Потым Стафард страціў сувязь, вярнуўся на сто ярдаў і выявіў, што трое мужчын спыніліся. Хендрыкс стаяў каля берага тварам да танзанійцаў, адзін з якіх быў малады, другі старэйшы. Малады чалавек трымаў сваю вінтоўку нацэленай на Хендрыкса, а старэйшы паліў цыгарэту, недакурак якой цяпер выкінуў і затушыў нагой. Затым ён зняў вінтоўку з пляча і прыцэліўся ў Хендрыкса.
  Стафард тут жа перакінуў вінтоўку на плячо, але ў той жа момант Чып адкрыў агонь з аўтамата, і залп снарадаў трапіў у спіну пажылога танзанійца, які паваліўся наперад. Малодшы развярнуўся, Стафард стрэліў яму ў лоб, і мужчына перакуліўся праз бераг і з пырскам стукнуўся аб ваду. Пасля раптоўнага шуму наступіла цішыня, і вы не чулі нічога, акрамя гулу насякомых і плачу Хендрыкса. Малады амерыканец стаяў на каленях і дзікімі вачыма глядзеў на чорнага, які адначасова выдыхаў.
  Чып асцярожна выйшаў, потым Нэйр. Стафард падышоў да іх. Чып пераканаўся, што пажылы танзаніец мёртвы. "Яны звар'яцелі", - сказаў ён. «Яны ніколі раней не рабілі падобных трукаў, звяртаючыся да Наіра, ён працягнуў: «Вярніцеся назад і сачыце, каля ста метраў».
  Хендрыкс раздзіральна ўсхліпваў, Стафард паспрабаваў дапамагчы яму падняцца, але цяпер ён абмяк і цалкам апусціўся. «Чорт вазьмі!» — сказаў Стафард. «Калі ты не збярэшся, ты ніколі не выберышся адсюль жывым!»
  — Ён напалову мёртвы ад страху, — сказаў Чып.
  "Калі ён не вернецца, мы ўсе памром", - буркліва сказаў Стэфард. «Астатнія чулі стрэлы».
  "Яны былі настроены, каб пачуць стрэлы", - сказаў Чып. «Будзем спадзявацца, што яны не змогуць адрозніць «Узі» ад аўтамата Калашнікава. Але яны даволі далёка. Ён нахіліўся і пачаў абшукваць кішэні нябожчыка.
  
  Стафард накіраваўся да банка. Да вады быў двухметровы амаль вертыкальны схіл. Рака цякла млява, і цела застрэленага чалавека не адплыло далёка. Наколькі ён ведаў, гэта быў першы чалавек, якога Стэфард забіў, і яму стала няўтульна. Яго афіцэрскае жыццё праходзіла ў асноўным у мірны час, і нават у далёкім мінулым, калі ён быў з брытанскім кантынгентам у Карэі, было дзіўна, як рэдка бачыш ворага, па якім страляеш. А ў разведцы, дзе ён потым працаваў, забойстваў людзей пазбягалі прынцыпова.
  «Ніякіх пасведчанняў, толькі гэтыя», — сказаў Чып, паказваючы пачак кенійскіх купюр, якія ён паклаў у кішэню. — Дапамажы мне яго распрануць.
  "Чаму?"
  Чып кіўнуў у бок Хендрыкса. «Ён не зможа хутка ісці і далёка не пойдзе без адзення і ботаў, а ў нас ёсць толькі некалькі вольных хвілін. Вы чакаеце, пакуль двое мужчын вернуцца, і калі гэтага не адбываецца, вы хочаце адрэагаваць».
  Пакуль Стафард клапаціўся аб ботах, Чып сцягнуў з чалавека акрываўленую куртку, і яны дружна сцягнулі з яго штаны. Труп цяжка распрануць, бо гэта натуральна не дапамагае. Затым яны перакулілі чалавека праз край, і ён з пырскам упаў у каламутную ваду. Другое цела было адвезена.
  «Цяпер іх ніхто не можа знайсці», — сказаў Чып. «Гэта тыповае месца для кракадзілаў, і дарагія жывёлы будуць цягнуць іх уніз і заціскаць пад ваду, пакуль яны не саспеюць для спажывання», — сказаў сабе Стафард.
  Апранулі Гендрыкса, але і ён не дапамог. Яго амаль паралізавала. Стафард убачыў, што ў мужчыны не было шнара на адным плячы, які, паводле звестак Хардзіна, быў у сапраўднага Хендрыкса. «А тады хадзем», — сказаў ён.
  Яны паднялі Хендрыкса на ногі, і Стафард ударыў яго некалькі разоў. Гендрыкс паківаў галавой і пацёрся шчака. «Чаму ты гэта зрабіў?» — сказаў ён, але пусты выраз у яго вачах знікаў.
  "Каб прывесці вас у сябе", сказаў Стафард. «Калі вы не хочаце памерці, вы павінны ісці за намі».
  Нарэшце чалавек нешта зразумеў. — Добра, — сказаў ён.
  Чып мітусліва падмятаў зямлю ліставай галінкай, каб нешматлікія сляды крыві закрыліся і ўсе прыкметы таго, што тут былі людзі, былі ліквідаваны. Ён падабраў гільзы ад аўтамата і кінуў іх у раку. Дзве аўтаматы рушылі ўслед. Ён даў знак Нэйру птушыным крыкам, Стэфард узяў сваю вінтоўку, і невялікая група рушыла ў напрамку ад ракі, накіраваўшыся на паўночны ўсход да мяжы, ідучы па вузкай западзіне, па якой трое мужчын выкарыстоўвалі падчас наступу, пакуль не знаходзіліся ў адноснай бяспецы па той бок хрыбта. Тут яны крыху адпачылі і абмеркавалі сітуацыю. Наір сачыў за Хендрыксам, а Чып і Стафард адышлі па-за межамі чутнасці. - Што цяпер? - сказаў Чып. 
  Да гэтага моманту ў Стафарда не было нагоды для канструктыўных думак; ён прыклаў усе свае сілы, каб застацца ў жывых і не разважаць аб наступствах убачанага і перажытага. Яго непакоіла тое, што амаль голым людзям прыйшлося ісці назад у Кікарок. Калі б яны ішлі, калі ўзышло сонца, яны б апарыліся, а Чып сказаў, што ўначы хадзіць небяспечна, бо ў кустах шмат атрутных змей. "Як далёка Кікарок адсюль?"
  «Дзясятак кіламетраў — па прамой. Але ў кустах ніхто не ходзіць па прамой. Скажам, ледзь дваццаць пяць кіламетраў».
  Было далёка – дзень маршу. Стафард не хваляваўся за Гунарсана і Костэрса. Гунарсан меў першакласнае целасклад, і малады галандзец выглядаў у добрай форме. Мішэль Рош таксама магла справіцца з цяжкасцямі, але з бацькамі справа была ў іншым. Мяккі вінаградар, які выглядаў так, нібы ўдосталь паспрабаваў свае вырабы і сваю жонку, апынуўся б у цяжкім становішчы. «Гэта дзіўна сітуацыя, Чып, - сказаў ён. «Ці гінуў хто-небудзь раней падчас гэтых парушэнняў мяжы?»
  — Не, — адказаў Чып. «Толькі нарабаванае. Ніхто не памёр, нават згвалтаванне. Каля года таму яны ўзялі тры сафары-вагоны з нямецкімі турыстамі, але ўсе шчасна вярнуліся».
  - Але чаму на гэты раз? - спытаў Стафард. «Гэта было на мяжы наўмыснага забойства — як звычайнае пакаранне».
  - Паняцця не маю, - сказаў Чып. «Гэта зусім незразумела».
  «Ці заўважылі вы што-небудзь падчас таго выступу, калі Гунарсан захацеў сабе абутак? Што-небудзь пра Хендрыкса?
  «Так, яго трымалі асобна ад іншых».
  «І ахоўвалі. Але чаму яго трымалі ў ізаляцыі, а потым хацелі пакараць смерцю? Я буду вельмі рады атрымаць адказ на гэтае пытанне, таму што гэта, магчыма, істотна паспрыяе высвятленню ўсёй гэтай непрыемнай гісторыі».
  — Не магу адказаць, — шчыра сказаў Чып.
  "Я таксама не."
  - Але цяпер у вас ёсць Хендрыкс, - сказаў Чып. «Гэта ідэальная сытуацыя, калі вы хочаце дапытаць яго, гэта павінна быць зараз, перш чым ён вернецца да астатніх».
  «Той, хто хацеў, каб Хендрыкса пазбавілі шляху, хацеў, каб гэта было назаўжды», — спекулятыўна сказаў Стэфард. «І гэта адбывалася нават не таемна. Калі б ты быў з турыстычнай групай і бачыў, як Хендрыкса вялі, а крыху пазней ты пачуў стрэлы і ўбачыў, як яго ахоўнікі вяртаюцца са смехам - што б ты падумаў, Чып?'
  «Што яго застрэлілі, напэўна, пры спробе ўцячы».
  - Тое самае, - сказаў Стэфард. «І астатнія члены групы, верагодна, так думаюць у гэты момант, за выключэннем таго, што апекуны Хендрыкса не вярнуліся. Але яны пачулі стрэлы. Хіба гэта не гучыць разумна?»
  — Вядома.
  Наір выдаў прыглушаны птушыны крык і памахаў рукой. Стафард і Чып вярнуліся да вяршыні ўзгорка, а Наір паказаў у напрамку лесапалосы ля р. «Яны ў дарозе».
  Маленькія постаці выйшлі на адкрытую раўніну. Чып назіраў за імі ў бінокль. - Шэсць, - сказаў ён.
  "Няма танзанійцаў?"
  «Не. Выжылі толькі шасцёра. Танзанійцы адправілі іх дадому. Але без абутку будзе марудна. Ім давядзецца начаваць у кустах».
  — Небяспечна?
  «Не калі яны асцярожныя і застаюцца на месцы, але нервуюць. З іншага боку, Адам будзе добра клапаціцца пра іх, калі яны яму дазволяць. І мы будзем чакаць іх тут, наверсе».
  Стафард падышоў да Хендрыкса, які сядзеў побач з Нэйрам. "Цяпер мы ўдваіх пагаворым крыху".
  - Хто... хто ты , - заікаючыся, прамовіў Хендрыкс.
  - Ратавальнікі, - сказаў Стафард. «Мы выратавалі вам жыццё. А цяпер ты павінен заткнуцца. - Трымайце яго спакойным, а калі ён гэтага не хоча, дайце яму тое, што яму трэба. Ён хацеў зрабіць яго пяшчотным, і было б лепш, каб Хендрыкс баяўся таго, што магло напаткаць яго пазней.
  Стафард і Чып зноў трохі пайшлі. «Я не ведаю матываў жадання забіць Хендрыкса, — сказаў Стэфард, — але пакуль што толькі чатыры чалавекі ведаюць, што ён жывы, а менавіта нас чацвёра тут. І ён быў бы мёртвы, калі б ты не выкарыстаў пісталет-кулямёт. Гэта была доля секунды».
  – І пра што вы думаеце ў сувязі з гэтым?
  «Што будзе, калі ён не прыйдзе з астатнімі — яны падумаюць, што ён мёртвы? Для некаторых людзей гэта будзе вялікім шокам».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  - Адкуль я мог ведаць? - спытаў Стафард. «Але шэсць танзанійцаў не спрабуюць хладнакроўна забіць спадчынніка коштам у тры мільёны фунтаў толькі дзеля яго барады. Звычайны танзаніец нават не ведаў бы, што Хендрыкс існаваў. Адзін ці нехта іншы, недзе, напэўна, замовіў гэта. Цяпер чалавек паверыць, што Гендрыкса ліквідавалі па загадзе. Ён можа задацца пытаннем аб знікненні двух танзанійцаў, але Хендрыкс таксама знік. Тыя, хто выжыў з групы, раскажуць, што здарылася, і ўсё будзе паказваць, што Хендрыкс мёртвы, таму што калі ён не памёр, чаму ён не з'яўляецца? Але ён у мяне ёсць. Ён не козыр, а джокер, якога трэба разыграць у патрэбны момант».
  Затым Чып даследаваў Стафарда. — Ты шмат чаго просіш, Макс, — сказаў ён. «Па-першае, мы павінны выкрасці Хендрыкса, па-другое, мы павінны нелегальна вывезці яго з зоны, таму што яму забаронены прайсці адзін з кантрольна-прапускных пунктаў на ўваходзе, па-трэцяе, мы павінны трымаць яго жывым з ежай і вадой, пакуль усё гэта што адбываецца, па-чацвёртае, нам трэба знайсці месца, дзе яго пасадзіць, калі мы нелегальна выправім яго з раёна, па-пятае, гэта азначае прыцягненне аховы, і па-шостае... я мог бы працягваць.
  "У мінулым вы заўсёды дэманстравалі дзіўнае пачуццё адкрыцця", - сказаў Стафард.
  — з лёгкай усмешкай прызнаўся Чып. "Гэта будзе пекла", - сказаў ён. «Справа будзе на першай паласе ўсёй сусветнай прэсы: выкрадзены і забіты амерыканскі мультымільянер — эпізод з вялікай колькасцю дыпламатычнай выбухоўкі. Урад Кеніі павінен будзе заявіць пратэст Танзаніі, і ўрад ЗША, верагодна, з'явіцца ў ролі. Такім чынам, што адбудзецца, калі мы адпусцім яго? У нас будзе ўсё пекла».
  - Зусім не, - сказаў Стэфард. «Чалавек гарантавана не скажа ні слова. Ён нічога не можа сказаць. Вы забываецеся, што ён зусім не Хендрыкс» .
  — Я нічога не забываю, — грэбліва сказаў Чып. «Я ведаю толькі тое, што вы сказалі. Вы яшчэ нічога не даказалі».
  "Давайце спытаем яго, як яго завуць", - прапанаваў Стэфард.
  «Так, але не тут. Давайце спачатку выбяромся з Танзаніі». Стафард вагаўся, бо хваляваўся за турыстаў, асабліва за пару. – Астатнія справяцца?
  — Я ж казаў табе, што Адам паклапоціцца пра іх, — сказаў Чып нецярпліва. «Напэўна, справяцца. І мы сыходзім нашмат хутчэй, чым яны, калі ідзём у адзіночку, Макс. Мы можам вярнуцца ў Кікарок і адправіць машыны, каб забраць іх на мяжы. І па дарозе вы можаце пагутарыць з Хендрыксам».
  У гэтай версіі гэта было добрым рашэннем. - Добра, - сказаў Стафард. – Тады пайшлі.
  «Але я не буду даваць ніякіх абяцанняў, пакуль вы не дакажаце сваю прэтэнзію адносна Хендрыкса», — сказаў Чып. «Гэта ніяк не абысці». 
  
  OceanofPDF.com
   15
  Таму яны вярнуліся ў Кенію, але не тым жа шляхам, што і на выхадзе. Яны змянілі кірунак і накіраваліся на паўночны захад з Новым мостам Мара ў якасці мэты. «Што б ні здарылася, мы павінны прыдумаць гісторыю для паліцыі, — сказаў Чып, — і гэта павінна быць гісторыя без зброі. Доктар Роберт Оуко не глядзіць добразычліва на мірных жыхароў, якія здзяйсняюць узброеныя ўварванні ў Танзанію».
  "Хто ён?"
  «Міністр замежных спраў. Ён накіруе рашучую ноту пратэсту ў Дар-эс-Салам, і яе эфект не аслабіцца размовамі пра стралкоў».
  — Як ты збіраешся заткнуць Гендрыкса?
  «Мне гэта вельмі цікава».
  Па дарозе яны прыдумалі гісторыю: адправіўшы Керціса назад у Кікарок падняць трывогу, яны адважна, хоць і па-дурному, пайшлі за танзанійцамі. Зразумеўшы, што яны блізка да мяжы, яны спыніліся і развярнуліся, але збіліся з дарогі. Пасля некалькіх гадзін хады ў цемры яны нарэшце знайшлі дарогу каля Новага моста Мара і заявілі аб сабе ў пастарунак як аб законапаслухмяных асобах.
  Гэта была тонкая гісторыя, якая не вытрымала дбайнага расследавання. Гэта таксама меркавала адсутнасць Хендрыкса, што спадабалася Стафарду, бо, здавалася, паказвала, што Чып маўкліва прымае яго прапанову трымаць Хендрыкса ў ізаляцыі. Аднак ён падазраваў, што Чып быў заняты пабудовай іншай абалонкі, у якой Хендрыкс мог бы быць у акцёрскім складзе.
  Тым часам яны няўхільна маршыравалі праз кусты да цемры Хендрыкс, аднак, перыядычна скардзіўся на тэмп і хацеў ведаць, хто яго вызваліцелі, і розныя іншыя рэчы, якія яму прыходзілі ў галаву. Нарэшце Наір прымусіў яго замаўчаць, выцягнуўшы кірпан , нож, які носяць усе сікхі, вельмі прыгожа зроблены, але далёка не выключна дэкаратыўны.
  Калі з неба знікала апошняе святло, яны спыніліся. Яшчэ было дастаткова святла для маршу, але рашэнне Чыпа спыніцца адбылося галоўным чынам з-за таго, што ён выявіў лагчыну, схаваную з усіх бакоў. «Мы можам распаліць там, унізе», — сказаў ён. – Не відаць будзе.
  «Мы ў Кеніі ці Танзаніі?»
  «Ты можаш пераламаць гэта», — са смехам сказаў Чып.
  Нарыхтоўвалі дровы, што было няцяжка, бо ў хмызняку шмат сухастою. Мэтай вогнішча было не столькі сагрэць, колькі ўтрымаць драпежнікаў. Чып сказаў, што львы і іншыя буйныя драпежнікі яго турбуюць менш, чым гіены. «Яны любяць нападаць на спячага», — сказаў ён. Яны разводзілі вогнішча так, каб заўсёды былі палаючыя галіны, якія яны маглі схапіць і выкарыстоўваць для абароны.
  Як толькі агонь быў запалены, Чып паглядзеў на Стафарда і кіўнуў у бок Хендрыкса. — Тады твая чарга.
  - Добра, - звярнуўся Стафард да Хендрыкса: - Як цябе завуць?
  «Гендрыкс, Генры Хендрыкс. Людзі называюць мяне Хэнк. А ты хто?»
  "Гэта не мае значэння", - сказаў Стафард. — А вы поўныя хлусні. «Заўважу, што вы не падзякавалі нам за выратаванне вашага жыцця».
  «Чорт вазьмі, кожны раз, калі я адкрываў рот, мне загадвалі заткнуцца...»
  «Але цяпер мы хочам, каб вы гаварылі. Мы нават будзем наўпрост заахвочваць вас да гэтага. Хто такі Гунарсан?
  «Сябар. Добра, я скажу дзякуй за тое, што вы зрабілі. я быў перакананы, што я памру».
  — Ты маеш рацыю, але можна абысціся і без падзякі, — вельмі прахалодна сказаў Чып. 
  «Хто такі Гамсун — Олаф Гамсун?» — спытаў Стафард.
  - Я ніколі пра яго не чуў, - сказаў Хендрыкс.
  «Вы маглі б лепш ведаць яго як Бігі».
  «Ах, ён! Я ведаў яго ў Лос-Анджэлесе. Што азначаюць гэтыя пытанні?»
  «Хто такі Хардзін?»
  – Ніколі пра яго не чуў.
  «Вы павінны ведаць яго. Ён прывёз вас з Лос-Анджэлеса ў Нью-Ёрк».
  "Ну, ён - я так і не даведаўся, як яго завуць".
  «Вы ляцелі з Лос-Анджэлеса ў Нью-Ёрк з чалавекам, не ведаючы яго імя? Гэта не працуе! У наступны раз вы скажаце, што не ведаеце свайго імя. Што гэта? Адкажы!"
  Вочы ў яго замітусіліся. - Хендрыкс, - злосна сказаў ён. «Слухай, я не ведаю, што ты задумаў, але я не люблю гэтыя пытанні».
  "Мне пляваць на тое, што вам падабаецца, а што не", - сказаў Стэфард. «І мне пляваць, жывы ты ці мёртвы. Што ў Бігі на шыі?
  Пытанне відавочна шакавала Хендрыкса. «Што, чорт вазьмі, значыць так пытацца? Адкуль мне ведаць?»
  «У рэшце рэшт, вы яго добра ведалі. Дзе вы пазнаёміліся з Гунарсанам?
  "Нью-Ёрк."
  — Дзе дзірка ў плячы?
  Хендрыкс з неразуменнем паглядзеў на Стафарда. — Пра што ты, чорт вазьмі, гаворыш?
  Стафард уздыхнуў. «Вы атрымалі кулю ў плячо ў Лос-Анджэлесе. Хардзін злучыў вас. Такім чынам, у вас павінна быць дзірка. Дзе гэта?"
  "Мае раны хутка гояцца", - люта сказаў Хендрыкс.
  «Як я ўжо казаў у пачатку: вы поўныя хлусні, і вам трэба прамыць рот з мылам. Ты не Хендрыкс. Хто ты?"
  
  "Чаму хтосьці хацеў цябе забіць?" - спытаў Наір. — Гэта таму, што цябе клічуць Хендрыкс?
  «Магчыма, нехта захоча мець ягоны твар на сваёй сцяне ў выглядзе паляўнічага трафея, — сказаў Чып, смеючыся.
  Нервы Гендрыкса пстрыкнулі. — Заткніся, сволач!
  Усталявалася мёртвая цішыня, пакуль Чып не сказаў: «З чалавекам са зброяй так не размаўляеш». — Леў, — сказаў Чып. "Магчыма, мы павінны аддаць яго львам на абед - магчыма, яны хочуць трафей".
  Хендрыкс расплакаўся.
  "Вы знаходзіцеся пад наглядам з таго часу, як вы пакінулі Злучаныя Штаты", - сказаў Стафард. «Мы ведаем, што ты не Хендрыкс. Калі вы скажаце нам, хто вы, мы пакінем вас у спакоі».
  «Гунарсан заб'е мяне!» — усхліпнуў ён.
  «Гунарсан не падыдзе да вас», — сказаў Стафард. «Пакіньце яго нам. А як вы думаеце, што ледзь не здарылася на рацэ? Калі ты працягнеш быць Хендрыксам, ты мёртвы чалавек».
  Начныя гукі ў кустах мацнелі. Леў зноў зарыкаў зводдаль, а бліжэй пачуўся рык і адначасова жудасны віск. Піск раптоўна сціх, і Чып падклаў на агонь яшчэ адну галінку. — Леапард злавіў бабуіна, — сказаў ён. Наір узяў вінтоўку, устаў і ўгледзеўся ў цемру.
  Хендрыкс не мог больш; яго вочы закаціліся ў галаве, і ён задрыжаў усім целам. У яго быў цяжкі дзень: выкрадзены, ледзь не забіты, а цяпер яго дапытвалі ўзброеныя незнаёмцы, якія, відаць, ведалі пра яго ўсё, акрамя яго імя, нават у месцы, дзе дзікія жывёлы забівалі адзін аднаго. Нядзіўна, што гэта яму спадабалася.
  «Вы гарантуеце, што эфектыўна абароніце мяне ад Гунарсана?»
  Стафард паглядзеў на Чыпа, які кіўнуў. «Так, мы пасадзім вас куды-небудзь, дзе пра вас ніхто не ведае. Але вы павінны супрацоўнічаць з ЗША Давай расказвай!» Стафард працягнуў дрыготкаму чалавеку цыгарэту і закурыў, што, здавалася, супакоіла яго.
  «Добра, мяне завуць Джэк Корліс, і Гунарсан прыйшоў да мяне з прапановай некалькі тыдняў таму. Я праклінаю дзень, калі гэта адбылося». 
  Гісторыя была немудрагелістая. Корліс працаваў у банку ў Нью-Ёрку. Ён меў справу з кампутарамі і знайшоў спосаб даіць банк. Гунарсан злавіў яго на месцы злачынства. Пасля гэтага было адкрытае вымагальніцтва. Стафард палічыў, што гэта не заняло б шмат; Корліс быў ужо ў накаўце.
  «Мне даводзілася шмат чытаць пра Хендрыкса, — сказаў Корліс. «Пра яго сям'ю. Потым былі магнітафонныя запісы - іх шмат - на якіх Хендрыкс размаўляе з Гунарсанам. Гунарсан прымусіў яго шмат расказаць пра сябе, і гэта было вельмі па-сяброўску. Гунарсан пару разоў напіваў яго, і гэта дало бонусы ў плане інфармацыі. Відавочна, Хендрыкс паняцця не меў».
  «Увесь гэты матэрыял быў, вядома, залатым руднікам для чалавека, які збіраўся прыкідвацца Хендрыксам», — сказаў Чып.
  Корліс кіўнуў. «Гэта выглядала зусім не складана. Хендрыкс быў адзінокім і не меў сям'і. Гунарсан таксама сказаў, што я магу рабіць усё гэта як дурань».
  - Што яшчэ ён табе прапанаваў? - спытаў Стафард. "Акрамя таго, што выратаваў цябе ад засланкі?"
  Корліс апусціў вочы.
  «Прэч мову», — сказаў Стафард.
  — Чвэрць мільёна долараў, — прамармытаў Корліс. «Гунарсан сказаў, што ў мяне павінна быць шмат грошай, каб пасля гэта выглядала праўдападобным».
  - Дванаццатую частку выйгрышу, - сказаў Стафард. «Вы рызыкнулі, а Гунарсан зняў вяршкі. Ты паводзіў сябе як трэска ўсіх часоў, Корліс. Вы сапраўды лічыце, што вам дазволілі жыць і атрымліваць асалоду ад грошай?»
  
  «У мяне не было выбару! Гунарсан цалкам абняў мяне».
  — Дзе зараз Хендрыкс?
  «Паняцця не маю. Я ніколі не бачыў гэтага чалавека».
  «Графік ліквідаваны — хіба гэта не тэхнічны тэрмін?» — сказаў Чып.
  Стафард кіўнуў. «Ніхто, акрамя Хардзіна, не ведаў, што ён у Нью-Ёрку. Напэўна, таму Хардзіна і звольнілі, і я лічу, што яму вельмі пашанцавала - гэта таксама магло абмінуць яго. Але Гунарсан недаацаніў Хардзіна; ён не марыў, што горыч прымусіць яго паехаць у Англію».
  «Што цяпер са мной будзе?» — млява спытаў Корліс.
  «Чып і Наір пакладуць вас у бяспечнае месца. Вы атрымліваеце ежу і вопратку, але вас не адпускаюць, пакуль усё гэта не скончыцца. Потым мы адправім вас дадому ў Злучаныя Штаты, дзе вам было б лепш сысці ў падполле. Згодны, Чып?
  «Так, калі ён будзе супрацоўнічаць і не будзе рабіць вузлоў», — сказаў Чып. «Калі ён зробіць глупства, няма ніякай гарантыі».
  - Я не раблю ніякіх фокусаў, - ахвотна сказаў Корліс. «Я проста хачу выбрацца з гэтай дзярмовай зямлі», — ён прыслухаўся да гукаў ночы, задрыжаў і мацней зацягнуў сябе ў камуфляж, хоць было не холадна. — Я баюся куста.
  - Ёсць яшчэ адна рэч, - сказаў Стэфард. «Як правіла, беспадстаўна не расстрэльваюць. Хто хацеў цябе забіць, Корліс? Не Гунарсан. Ён ніколі не заб'е гусь, якая нясе залатыя яйкі. Тады хто?"
  — Не ведаю, — горача сказаў Корліс. «Ніхто не можа быць зацікаўлены ў маім забойстве» . Я паняцця не маю пра Хендрыкса».
  «Cui bono?» — сказаў Чып, які, на здзіўленне Стафарда, выкарыстаў тэрмін рымскага суда: каму гэта прынясе карысць? «Хто атрымлівае спадчыну ад Хендрыкса?»
  — Напэўна, сваякі, — сказаў Стафард. «Корліс кажа, што ў Хендрыкса не было сям'і, але, вядома, у яго была сям'я, нават калі ён не ведаў гэтых сваякоў. Бліжэйшы бліжэйшым сваяком павінен быць яго стрыечны брат Дырк Хендрыкс, пры ўмове, што Генры Хендрыкс не напісаў завяшчанне».
  "Я мяркую, што мы можам пайсці на гэтую перадумовы", - сказаў Чып.
  Стафард паківаў галавой. «Гэта выключана. Дырк паляцеў назад у Англію разам з Фарарам. Як ён мог арганізаваць выкраданне ў Танзаніі? Для гэтага спатрэбіцца арганізацыя на месцы. Акрамя таго, ён сам атрымаў у спадчыну тры мільёны. Які матыў?»
  "Шэсць лепш, чым тры", - сказаў Наір з-за вогнішча. «Некаторым людзям ніколі не бывае дастаткова».
  "Я не магу ўявіць", - сказаў Стафард. »У Хендрыкса няма кенійскіх сувязяў; у рэшце рэшт, ён паўднёваафрыканец. Ён ніколі не быў у гэтай краіне да таго, як прыехаў з Фарарам. Як чалавек, які не ведае ні адной краіны, мог арганізаваць выкраданне ў Кеніі танзанійцамі? Я лічу, што паўднёваафрыканцы значна менш вітаюцца ў Танзаніі, чым у Кеніі».
  — Так, — сказаў Чып. «Мы талерантны народ. Мы не супраць паўднёваафрыканцаў, пакуль яны паводзяць сябе належным чынам. Танзанійцы не такія талерантныя». 
  Праблему крыху абмяркоўвалі, але зрухаў не было. Нарэшце сказаў Стэфард. «Мы, натуральна, на няправільным шляху. Я ведаю, што пакуль ні адзін турыст не загінуў падчас гэтых уварванняў з Танзаніі, але гэта павінна было адбыцца рана ці позна, калі ўдзельнікі будуць узброеныя. Магчыма, гэтае забойства Корліса было статыстычнай непазбежнасцю — танзанійскай аберрацыяй?
  — Не, — сказаў Чып. «Я магу зразумець, што пісталет выбухнуў выпадкова і забіў чалавека, але двое мужчын захапілі Корліса даволі сістэматычна, і ўся дамоўленасць была, як вы самі сказалі, даволі відавочнай сітуацыяй пакарання - пакараннем. Гэта было зроблена хладнакроўна і добра прадумана».
  «Бог на нябёсах!» - сказаў Корліс.
  - Але чаму? - спытаў Стафард. На гэта ніхто не мог адказаць. Агонь трэба было гарэць усю ноч, і таму адзін чалавек пільнаваў, пакуль астатнія спалі. У сілу маўклівай згоды Корліс не ўдзельнічаў у гэтай ратацыі; ніхто б не спаў, калі б ён быў адзін з двума вінтоўкамі і аўтаматам. Стафард узяў першую вахту, а калі потым лёг на зямлю, то не спадзяваўся заснуць. Адпаведна, ён быў здзіўлены, калі Наір разбудзіў яго са словамі: «Світае дзень».
  Калі Стэфард падняўся, яго суставы зацяклі і балелі. Падчас службы ў арміі і ў Сахары ён часта спаў на зямлі пад адкрытым небам, але гэта занятак для маладога чалавека, і ён не знаходзіў у ім забаўкі. Ён азірнуўся і спытаў: «Дзе Чып?»
  «Ён пайшоў, калі развіднела дзесяць хвілін таму, і сказаў, што вернецца праз пару гадзін». Наір кіўнуў у бок Корліса. «Там трэба з ім дамовіцца аб неабходным. Ніхто не павінен бачыць яго, нават паліцыя».
  Стафард пацягнуўся. «Я ведаю, што вы двое надзвычай эфектыўныя, але я хацеў бы ведаць, як Чып справіцца з гэтым момантам. У КПУ ўсё яшчэ павінна быць шмат улады».
  Наір падняў бровы. «Народнага саюза Кеніі больш не існуе. Як жа гэта можа паўплываць?»
  «Добра, Наір, як хочаш».
  — Макс, — сказаў ён, — слова своечасова: будзе неразумна з вашага боку адкрыта казаць пра КПУ. Такая неасцярожная гаворка можа пасадзіць у турму. Гэта ўсё яшчэ адчувальная праблема ў Кеніі».
  - Я больш не скажу, - сказаў Стэфард, грэбліва махнуўшы рукой.
  Наір урачыста кіўнуў.
  Чып прыбыў праз дзве з паловай гадзіны, прывёўшы з сабой двух мужчын, якіх ён прадставіў як Даніэля Весеку і Асано Гічурэ. — Добрыя сябры, — сказаў ён.
  - Не швагры? - з лёгкай усмешкай спытаў Стафард.
  Чып зрабіў выгляд, што не пачуў. "Яны паклапоцяцца пра Корліса і вызваляць яго з рэзервацыі".
  — Куды яны яго павязуць?
  
  «Мы вернемся да гэтага пазней. Турысты яшчэ не вярнуліся, а кенійскі бок мяжы кішыць паліцыяй. Турыстычная група, верагодна, усё яшчэ знаходзіцца ў Танзаніі. Калі ты басанож еўрапеец, хутка не сыдзеш, але калі я добра ведаю Адама, іх можна чакаць раніцай».
  "А ты робіш..."
  «Так. Я хачу з ім пагаварыць. Я хачу дакладна ведаць, як танзанійцы выкралі групу. Я таксама галодны, так што паглядзім, як нам рухацца далей».
  Чып пагаварыў з Корлісам, сказаў яму, што пра яго паклапоцяцца, калі ён будзе паводзіць сябе прыстойна, і яны працягнулі, зноў накіраваўшыся на поўнач. Яны перадалі тры адзінкі агнястрэльнай зброі сябрам Чыпа, і Чып таксама прымусіў Стафарда перадаць боепрыпасы, якія былі ў яго ў кішэнях. «Калі міліцыя знойдзе хаця б адзін патрон, надыходзіць пекла», — растлумачыў ён.
  Па дарозе ён сказаў, што размаўляў з паліцыяй. "Проста прытрымвайцеся гісторыі, пра якую мы дамовіліся - і мы справімся з гэтым выдатна".
  Чып меў рацыю. Яны ішлі гадзіну, а потым убачылі машыну, якая прабягала праз кусты. У машыне знаходзіліся лейтэнант міліцыі і радавы афіцэр. Трое мужчын аддалі снарады, і лейтэнант паківаў галавой. «Ісці за гэтымі людзьмі было вельмі неразумна - гэта магло быць небяспечна. Мне прыемна, што сп. Чыпендэ быў настолькі разумны, што спыніў вас на мяжы».
  Стафард хмурна паглядзеў на Чыпа, які цяпер выконваў ролю законапаслухмянага грамадзяніна. Лейтэнант, ласкава ўсміхаючыся, сказаў: «Спадзяюся, гэта не сапсавала вам свята, містэр. Стафард. Я магу вас запэўніць, што такія эпізоды рэдкія. Асобныя шалёныя элементы ў нашай суседняй краіне часам шалеюць».
  «Ці ёсць што-небудзь новае ў турыстычнай групе?» — спытаў Наір.
  — Пакуль не, — адказаў лейтэнант. «Калі прыбудзе, яго сустрэнуць сардэчна. Але цяпер заскоквайце - і я адвязу вас назад у Кікарок, каб вы маглі паесці позна раніцай».
  
  Затым менш чым за паўгадзіны яны паехалі назад у гатэль; Стафард лічыў дзіўным, што паліцэйскі так паблажліва ставіцца да відавочных парушэнняў. Ён чакаў гаўнянага мяча, а замест гэтага міліцыянт быў толькі добразычлівым. Магчыма, на яго думку, еўрапейскія турысты ўвогуле паводзілі сябе як дурні.
  Іх прыезд выклікаў вялікі ажыятаж. Дырэктар прыняў іх і хацеў непрыкметна правесці па пакоях, але некаторыя госці заўважылі іх і стоўпіліся каля іх з мноствам пытанняў. Было вядома, што іх не было ўсю ноч і яшчэ адна група прапала без вестак. Па маёй п'есе рэжысёра было відаць, што ён лічыць гэтую справу вельмі дрэннай рэкламай.
  Керціс прыняў іх з бачнай палёгкай, засцерагаючы Стафарда ад асабліва настойлівага амерыканца. — Спадзяюся, з панам палкоўнікам усё добра?
  «Трохі стаміўся ад маршу, але больш нічога, штабс-сяржант. Цяпер я хачу перакусіць хлеба, а потым ісці спаць».
  «Дырэктар снедаў у ваш нумар, сэр. Ён лічыць, што так лепш».
  «Найлепшае для каго?» - злёгку саркастычна сказаў Стафард. Ён здагадаўся, што дырэктар спадзяецца, што яны неадкладна знікнуць, каб не заразіць астатніх гасцей заразай у выглядзе дрэнных навін; для іміджу Keekorok не было добра, што турыстаў выкрадалі. Было б яшчэ горш, калі член групы не вярнуўся ўвогуле, і яшчэ горш, калі гэты чалавек быў ідэнтыфікаваны як амерыканскі мільянер.
  За сняданкам Стафард сказаў: «Я паслухаўся вашай парады, штаб-сяржант», і праінфармаваў яго аб тым, што здарылася. «Мы аддзялілі Хендрыкса ад Гунарсана».
  Керціс звычайна быў цвёрдым, нават флегматычным, але гісторыя, відавочна, зрабіла на яго ўражанне, яго бровы падняліся амаль да лініі росту валасоў. "Такім чынам, у нас ёсць Хендрыкс - я маю на ўвазе Корліса", - сказаў ён. "Дзе?"
  «Паняцця не маю. Чып наклікаў пару мужчын, і яны ўзялі яго з сабой. Я павінен сказаць, штаб-сяржант, вы былі неацэнныя. Чып выконвае маё найменшае жаданне, але я не ведаю, як ён сябе трымае. Чараўніцтва».
  - Я што-небудзь прыдумаю, - сказаў Керціс.
  "Дакладна?"
  «Яны памятаюць, як мы дабраліся да Масаі Мара і спыніліся ля ўваходу. Чып увёў нас. За ўваход у рэзерв заўсёды трэба плаціць».
  Стафард кіўнуў. – Ён сказаў, што мы ў яго госці.
  "Але ён не заплаціў", - сказаў Керціс. «Ён паказаў картку і напісаў сваё імя ў кнізе».
  Стафард быў стомлены і з тугой глядзеў на ложак. «Магчыма, у яго ёсць абанементы», — сказаў ён, але добра ведаў, што абанементы на чацвярых малаверагодныя. 
  
  OceanofPDF.com
   16
  Кёрціс разбудзіў Стафарда. — Я ўпэўнены, што палкоўнік хацеў бы ведаць, што другая група вярнулася.
  У той жа момант Стафард зусім прачнуўся. «Так, вы можаце паказаць на гэта! Колькі часу?"
  – Крыху за другую.
  Стаффорд надзеў шорты, кашулю і сандалі. Керціс дадаў: «Я пайду з Наірам да Корліса, калі палкоўнік не супраць».
  "Чаму?"
  «Чып сказаў, што ў іх не хапае правіянту, таму мы збіраемся з ежай; нам таксама будзе карысна ведаць, дзе ён, сэр.
  — Добра, штабс-сяржант.
  У зале быў шумны хаос і напоўнены гасцінным камітэтам цікаўных - гасцей, якія не хадзілі глядзець на жывёл. Іх было шмат. Стафард выказаў здагадку, што экскурсіі з гэтай мэтай будуць сціплай часткай індустрыі турызму, пакуль гэтая бура не сціхне. Глядзець на жырафаў - гэта адно, рызыка быць выкрадзеным - зусім іншае.
  Ён падышоў да Чыпа, які прытуліўся да сцяны. "Як яны?"
  «Я іх яшчэ не бачыў, і мы пакуль не можам з імі размаўляць. Яны пад узмоцненай аховай міліцыі».
  Выратаваныя турысты ўвайшлі, акружаныя кардонам афіцэраў. Іх было шэсць: сям'я Рош, Гунарсан, Костэрс і Адам Муліра. Яны дрэнна хадзілі, але ногі ў іх былі звязаныя, і адзенне ім было дадзена не па памеры, і якое вядома не апрануў іх, але ўсё роўна было дастаткова. Вакол іх тоўпіліся людзі, і афіцэрам прыходзілася трымаць цікаўных на адлегласці, становячыся ў ланцуг. Афіцэр міліцыі падняў руку. «Калі ласка, супакойцеся. Гэтыя людзі дрэнна сябе адчуваюць і патрабуюць неадкладнай медыцынскай дапамогі. Калі ласка, вызваліце месца!'
  У вялікім пакоі панавала цішыня, пакуль маладзейшы мужчына не сказаў: «Іх толькі шэсць». Хто прапаў?»
  "Спадар. Хендрыкс яшчэ не з'явіўся. Мы ўсё яшчэ шукаем яго».
  Успыхнула фотаўспышка, і Стэфард паглядзеў на Гунарсана, твар якога выказваў сумесь здзіўлення і жаху. «Вось як выглядае чалавек, калі яго ашукалі на шэсць мільёнаў даляраў», — падумаў Стафард. І менавіта так, напэўна, выглядалі многія мужчыны ў Нью-Ёрку ў «чорны дзень» фондавай біржы ў 1929 годзе, перад тым, як выскачыць з акна хмарачоса — выраз непрыкрытай раздражненасці несправядлівым лёсам. Не так, каб зразумець, што Гунарсан скончыць жыццё самагубствам. Ён не быў такім тыпам, і, акрамя таго, ён не страціў грошы, таму што ў яго іх ніколі не было. Усё ж гэта быў моцны ўдар.
  Стафард страціў яго з поля зроку, калі яго вялі. Чып кіўнуў, калі Адам Муліра прайшоў міма, і Адам адказаў амаль незаўважным кіўком. «Мы не адразу іх убачым», — сказаў Чып. – Давай вып’ем халоднага піва.
  Стафард падумаў, што гэта добрая ідэя, але за імі прыбег чалавек. "Спадар. Стафард?» Гэта быў чалавек, які спытаў, хто прапаў без вестак. Ён прадставіўся як Эдзі Укіру са Стандарта . "Ці магу я атрымаць дазвол пагаварыць з вамі на хвілінку?"
  Ззаду Укіру мужчына падрыхтаваў камеру прэсы. Стафард паглядзеў на Чыпа, які сказаў: «Вядома».
  Адпаведна, Стаффорд дазволіў даць сабе інтэрв'ю. Праз некалькі хвілін пасля пачатку да Укіру далучыўся, да яго відавочнай незадаволенасці, рэпарцёр з суперніка Nation , і Стэфард быў вымушаны паўтарыць некаторыя дэталі, але ў асноўным прытрымліваўся пабудаванай гісторыі, якая Чып пацверджаны. Укіру выглядаў скептычна. «Дык яны развярнуліся на мяжы», — сказаў ён. «Як вы даведаліся , што гэта мяжа? Ён ніяк не пазначаны».
  Стафард паціснуў плячыма. «Трэба спытаць сп. Сколы аб.' 
  Рэпарцёр так і зрабіў, і Чып перайшоў на хуткую суахілі. Нарэшце, паціснуўшы плячыма, Укіру паказаў, што прымае гэтую гісторыю, фатографы зрабілі іх здымкі, і прэса адступіла. "Яны дабраліся сюды на здзіўленне хутка", - сказаў Стафард. "Як справы?"
  «Дырэктар, напэўна, патэлефанаваў у галоўны офіс, які потым паведаміў паліцыі ў Найробі. Тут ёсць шмат спосабаў, з дапамогай якіх навіны могуць прасочвацца ў прэсе. Яны зафрахтавалі самалёт. Побач ёсць невялікі аэрадром».
  "Так, я бачыў гэта", - сказаў Стафард. «Але тэлефонных ліній я не бачыў».
  — У кабінеце дырэктара ёсць рацыя, — сказаў Чып. «І ў нас не можа быць тэлефонных ліній, таму што сланы перакульваюць слупы. Цяпер я з нецярпеннем чакаю гэтага піва».
  ***
  
  Стафард хацеў звязацца з Гунарсанам і знайшоў магчымасць зрабіць гэта падчас кактэйлю перад абедам. Выратаваныя знаходзіліся ў бары, за выключэннем Адама Муліра, і астатнія госці распытвалі іх аб непрыемным уражанні. У чатырох членах групы было нешта эйфарычнае; Костэры і сям'я Рош вельмі смяяліся. Пасля таго, як яны былі выратаваны, гэты вопыт здаўся ім нейкім нерэальным і быў бы тым, што яны маглі б атрымаць сацыяльную карысць на працягу многіх гадоў. Прыгоды - гэта непрыемнасці, якія ўспамінаюцца ў расслабленым камфорце.
  Стафард размаўляў з Костэрсам і Мішэль Рош і без цяжкасцей атрымаў іх хвіліны. «А як жа Хендрыкс?» — спытаў ён. — Што з ім здарылася?
  Эйфарыя знікла. — Не ведаю, — адказаў Костэрс цвярозы. «Яго забралі, і мы чулі стрэлы».
  — Ён памёр?
  — Прынамсі, ён не вярнуўся, — змрочным голасам сказала Мішэль. – Больш мы яго не бачылі.
  Стафард паглядзеў на Гунарсана. У ім не было нічога эйфарычнага. Ён сядзеў, выцягнуўшы ногі, і глядзеў на свае звязаныя ногі. Ён быў апрануты ў пантофлі, у якіх уверсе была прарэзана шчыліна, каб было месца для бінта. Стафард узяў шклянку і падышоў да яго. «Яны перажылі непрыемны вопыт. Мяне завуць Стафард.
  Гунарсан нахіліўся да яго. «Стафард? Гэта вы спрабавалі сачыць за намі?
  - Мы не зайшлі далёка, - журботным голасам сказаў Стэфард. «Мы здзічэлі і зрабілі з сябе дурня».
  — Дазвольце прапанаваць вам шклянку, — сеў Стафард. "Мяне завуць Джон Гунарсан", - ён паглядзеў на Стафарда і паківаў галавой. «Яны нічога не маглі зрабіць, спадар. Стафард - гэтыя людзі былі мабільным арсеналам - але дзякуй за спробу. Што вы хочаце выпіць?»
  – Дзякуй, джын-тонік.
  Гунарсан замовіў у афіцыянта. Потым уздыхнуў. «Гэта было вельмі нязручна. У сваім жыцці я ўдзельнічаў ва ўсім, але гэта было адным з горшых».
  "Я чуў, што гэта здаралася раней", - сказаў Стафард.
  «Вядома. Гэтыя шумныя кенійцы павінны ўзмацніць сваю памежную ахову. Ведаеце, што было горш за ўсё? Нішто так хутка не з'едзе з цябе, як калі з цябе забяруць усю вопратку. Ну, а майткі дазволілі пакінуць. Але вяртацца разам з сонцам і цярноўнікам было вельмі цяжка. Мае ногі вялікія, як футбольныя мячы. А потым была няшчасная гіена…»
  — Гіена?
  «Так, вялікі трамп. Ён ішоў за намі ўбок каля ста метраў. Відавочна, чакаючы, што адзін з нас здасца або адстане. Калі б не ён nig ... чорны, Адам нешта ці іншае, я не думаю, што мы б зрабілі гэта. Ён быў цудоўны».
  "Я чуў, што адзін з групы не паспеў", - сказаў Стафард.
  "Так - чорт вазьмі!" - сказаў Гунарсан.
  «Што з ім здарылася. Хіба яго не звалі Эндэрбі?
  - Хендрыкс, - панура адказаў Гунарсан. «Нас было шасцёра і шасцёра танзанійцаў. І наш кіроўца Адам. А гэтыя шэсць іншых былі ўзброеныя. Вы ведаеце, што такое аўтаматы Калашнікава?»
  «Я не сустракаю такога ў сваім атачэнні». 
  «Радуйся гэтаму. Рускія аўтаматычныя вінтоўкі. Мы нічога не маглі зрабіць. Былі бездапаможныя. Пара з іх адвялі Хендрыкса, а потым прагрымелі стрэлы. Чацвёра чорных, што былі з намі, засмяяліся. Што вы даеце?»
  "Неверагодна", - сказаў Стафард. «Гэта былі людзі ў форме?»
  «Так. Сучасная камуфляжная форма. Вельмі па-ваеннаму ўсё гэта. Але, чорт вазьмі, я патраплю ў непрыемнасці, калі вярнуся ў Найробі. Нікому не павінна сысці з рук такое абыходжанне з амерыканскім грамадзянінам».
  — Што вы збіраецеся рабіць?
  «Нарабіць у нашай амбасадзе пякельны бардак. Хендрыкс быў выдатным маладым чалавекам, і я хачу, каб яго знайшлі жывым ці мёртвым. І калі ён памёр, я хачу адпомсціць, калі мне давядзецца давесці справу аж да ААН».
  Стафард задумаўся над гэтай заявай. Калі Гунарсан быў гатовы тварыць лухту нават на такім высокім узроўні, гэта азначала, што сапраўдны Хендрыкс не мог пратэставаць. Ліквідаваны па графіку, як і сказаў Чып. Пра забойства новаспечанага амерыканскага мільянера, несумненна, паведамяць у нью-ёркскіх газетах, калі б Гунарсан захацеў зрабіць з гэтага такую вялікую справу, а гэта азначала, што ён адчуваў сябе недарэчным.
  «Вы даўно яго ведалі? Я маю на ўвазе Хендрыкса».
  «Некаторы час - нядоўга», - адказаў Гунарсан. «Але гэта не важна, сп. Стафард. Важна тое, што супраць амэрыканскага грамадзяніна нельга дзейнічаць так і гэтак Я маю намер крычаць з дахаў».
  Так, гэта быў яго адзіны шанец, калі Хендрыкс / Корліс быў яшчэ жывы і быў палонным у Танзаніі. Толькі моцны дыпламатычны ціск на Танзанію з боку Кеніі і ЗША мог вярнуць куфар з скарбамі Гунарсана. Для гэтага патрэбна была б смеласць, але ў Гунарсана яе было ўдосталь.
  "Жадаю вам усяго найлепшага", - сказаў Стафард. — Ці магу я прапанаваць вам выпіць?
  Такім чынам, ён замовіў выпіць для Гунарсана, а праз некаторы час адышоў. Адыходзячы, ён паляпаў яго па плячы і сказаў: «Жадаю ўдачы» . Гунарсан ускочыў у паветра і закрычаў. Стафард папрасіў прабачэння і зрабіў выгляд, што забыўся пра сонечны апёк. Тады ён паспяшаўся выйсці. 
   
  «Радуйся гэтаму. Рускія аўтаматычныя вінтоўкі. Мы нічога не маглі зрабіць. Былі бездапаможныя. Пара з іх адвялі Хендрыкса, а потым прагрымелі стрэлы. Чацвёра чорных, што былі з намі, засмяяліся. Што вы даеце?»
  "Неверагодна", - сказаў Стафард. «Гэта былі людзі ў форме?»
  «Так. Сучасная камуфляжная форма. Вельмі па-ваеннаму ўсё гэта. Але, чорт вазьмі, я патраплю ў непрыемнасці, калі вярнуся ў Найробі. Нікому не павінна сыходзіць з рук такое абыходжанне з амерыканскім грамадзянінам».
  — Што вы збіраецеся рабіць?
  «Нарабіць у нашай амбасадзе пякельны бардак. Хендрыкс быў выдатным маладым чалавекам, і я хачу, каб яго знайшлі жывым ці мёртвым. І калі ён памёр, я хачу адпомсціць, калі мне давядзецца давесці справу аж да ААН».
  Стафард задумаўся над гэтай заявай. Калі Гунарсан быў гатовы тварыць лухту нават на такім высокім узроўні, гэта азначала, што сапраўдны Хендрыкс не мог пратэставаць. Ліквідаваны па графіку, як і сказаў Чып. Пра забойства новаспечанага амерыканскага мільянера, несумненна, паведамяць у нью-ёркскіх газетах, калі б Гунарсан захацеў зрабіць з гэтага такую вялікую справу, а гэта азначала, што ён адчуваў сябе недарэчным.
  «Вы даўно яго ведалі? Я маю на ўвазе Хендрыкса».
  «Некаторы час - нядоўга», - адказаў Гунарсан. «Але гэта не важна, сп. Стафард. Важна тое, што супраць амэрыканскага грамадзяніна нельга дзейнічаць так і гэтак Я маю намер крычаць з дахаў».
  Так, гэта быў яго адзіны шанец, калі Хендрыкс/Корліс быў яшчэ жывы і быў палонным у Танзаніі. Толькі моцны дыпламатычны ціск на Танзанію з боку Кеніі і ЗША мог вярнуць куфар з скарбамі Гунарсана. Гэта патрабавала б смеласці, але ў Гунарсана яе было ўдосталь.
  "Жадаю вам усяго найлепшага", - сказаў Стафард. — Ці магу я прапанаваць вам выпіць?
  Такім чынам, ён замовіў выпіць для Гунарсана, а праз некаторы час адышоў. Адыходзячы, ён паляпаў яго па плячы і сказаў: «Жадаю ўдачы» . Гунарсан ускочыў у паветра і закрычаў. Стафард папрасіў прабачэння і зрабіў выгляд, што забыўся пра сонечны апёк. Затым ён паспяшаўся выйсці. 
  
  OceanofPDF.com
   17
  На наступную раніцу яны адправіліся ў Найробі, як і многія іншыя, але не па тых жа прычынах. Убачыўшы, у якім стане турысты вярнуліся з прымусовага знаходжання ў Танзаніі, ля стойкі, дзе заклапочаныя і напалоханыя аплачвалі рахункі, сабраўся натоўп. Дырэктар быў прыгнечаны, але падаў у адстаўку.
  Стафард і яго каманда зноў паехалі па жудаснай дарозе ў Нарок, потым з задавальненнем селі назад, калі выйшлі на асфальт, які вёў да Найробі. Задоўга да абеду яны прыпаркавалі карэту перад гатэлем «Норфалк», і тут Стафарда чакаў сюрпрыз. Калі ён адчыніў дзверы ў свой пакой, унутры быў канверт. У ім было вельмі кароткае паведамленне: «Я зноў тут. Прыехаў. Пакой 14. Нага.'
  Стафард паклаў свой багаж, адразу ж пайшоў у пакой 14 і пастукаў.
  "Хто гэта?" сказаў голас.
  «Стафард».
  У замку павярнуўся ключ, і дзверы адчыніліся насцеж. Стафард увайшоў, і Хардзін сустрэў яго наступнымі словамі: «Дзе ты быў? Я тэлефанаваў кожныя дзве гадзіны на працягу апошніх двух дзён і не адказваў. Адпаведна, паехаў самалётам, і што я тут знайшоў? Ніхто». Ён быў відавочна незадаволены.
  - Спакойна, спакойна, Бэн, - сказаў Стафард. «Нам прыйшлося сысці, але гэта дало добрыя вынікі. Ён падумаў і працягнуў: «Калі б я толькі ведаў, што гэта такое».
  Хардзін уважліва паглядзеў на Стафарда. «У цябе расколіны на твары. мець ты быў з жвавай жанчынай?
  Стафард сеў. «Калі вы скончыце быць смешнымі, мы можам рухацца далей. Вас адправілі дадому па пэўнай прычыне. Вы што-небудзь даведаліся?»
  «Я толькі што замовіў ежу ў абслугоўванні нумароў. Я не хацеў есці на публіцы, пакуль не даведаўся, дзе Гунарсан. Я проста хачу гэта адмяніць».
  «Не, я хачу паесці з табой. Патэлефануйце і скажыце, каб прынеслі два канверты».
  - Добра, - сказаў Хардзін і схапіў некалькі бутэлек піва з міні-бара. »Jan-Willem Hendrykxx – стары хлопец, які шмат падарожнічаў. Я патраціў шмат тваіх грошай, Макс, і ў мяне ёсць вялікі рахунак за тэлефон. Мне таксама трэба было ехаць у Бельгію». «Не хвалюйся, я ляцеў турыстычным класам».
  «Я думаю, што кампанія справіцца».
  Хардзін працягнуў Стафарду адкрытую бутэльку і шклянку. «Я напісаў падрабязную справаздачу, але галоўнае я магу даць вам зараз. Добра?"
  "Добра."
  Хардзін сеў. «Ян-Вілем Хендрыкх, нарадзіўся ў 1899 годзе ў Хобакене — верце ці не».
  Стафард са здзіўленнем падняў вочы. "У ЗША?"
  «Мяне гэта таксама ўзрушыла», — сказаў Хардзін. «Не, як і ў многіх іншых месцах у штаце Нью-Ёрк - Флашынг тое ж самае, што Флісінген - назва паходзіць з Нідэрландаў. Хобокен - невялікі гарадок непадалёк ад Антвэрпэна. Бацькі былі бедныя, але рэспектабельныя, чаго нельга сказаць пра Яна-Вілема. Сярэдняя па тагачасных мерках адукацыя, але на мора паехаў у пятнаццаць. Пераязджаў, але ў 1921 годзе апынуўся ў Паўднёвай Афрыцы, дзе ажаніўся з Ганнай Вермюлен».
  Хардзін на імгненне ўздыхнуў, перш чым працягнуць: «У 1922 годзе ў Ёханэсбургу адбылася забастоўка, але гэта быў асаблівы від забастоўкі. Артылерыя была ў абодвух бакоў, і для мяне гэта была хутчэй грамадзянская вайна. Ну, але Ян-Вілем знік і з'ехаў Ганна будзе клапаціцца пра пару хлопчыкаў-блізнят, Яна і Адрыяна. Ян - бацька Дырка Хендрыкса, а Адрыяан - бацька Хэнка Хендрыкса, якога я знайшоў у Лос-Анджэлесе. Я выразна выказваюся?»
  — Безумоўна. 
  «Ян-Вілем адправіўся на грузавым параходзе ў Сан-Францыска, яму спадабаўся каліфарнійскі клімат, і ён вырашыў застацца там. Цяпер вы павінны памятаць, што гэта было ў эпоху сухога закона. На заходнім узбярэжжы таксама было шмат кантрабанды, часткова з Канады, часткова з Мексікі, і Hendryxxx быў уцягнуты ў танец пра залатое цяля. Калі забарону знялі, ён замацаваўся ў крымінальных колах».
  — Значыць, ён быў звычайным бандытам?
  Хардзін паціснуў плячыма. «Можна так сказаць. Але ён зрабіў памылку - ён так і не стаў амерыканскім грамадзянінам, і калі аднойчы наступіў на шпінат, яго не злавілі, а адправілі дадому на радзіму як непажаданага іншапланецяніна. Ён вярнуўся ў Антвэрпэн у красавіку 1940 году».
  - Ты быў заняты, Бэн, - сказаў Стафард. — Адкуль вы пра ўсё гэта даведаліся?
  «Гэта была ідэя, якую я атрымаў. Тое, што я даведаўся ў Бельгіі, паказала, што Hendrykxx быў ашуканцам. Мяркуецца, што ён быў забіты ў Ёханэсбургу ў 1922 годзе, але мы ведаем, што гэта не так, і таму я задаўся пытаннем, куды ён мог падзецца. А паколькі ён быў махляром, паліцыя, верагодна, нешта мела на яго. У мяне ёсць добрыя сябры ў ФБР з часоў маёй працы ў ЦРУ, і яны праглядалі архівы. Было шмат пра Hendrykxx. Калі ФБР дагнала яго, яны вельмі старанна расследавалі яго абставіны. Тут у гульню ўваходзіць рахунак за тэлефон, таму што я правёў каля шасці гадзін у размове з ЗША».
  Афіцыянт на паверсе прыносіў ежу і рабіў усё. Хардзін пачакаў, пакуль ён сыдзе, каб працягнуць. «Я не ведаю, было гэта добра ці дрэнна для Hendrykxx, што ён прыехаў у Антвэрпэн менавіта ў гэты час. Напэўна, добра. Як вядома, 10 мая пачалося нямецкае наступленне; Нідэрланды і Бельгія былі хутка зрынуты, Францыя неўзабаве пасля гэтага. Антвэрпэн быў акупаваны немцамі прыкладна праз два тыдні пасля прыбыцця Гендрыка. Яго агульная гісторыя падчас вайны незразумелая, але, наколькі я змог зразумець, ён быў уцягнуты ў крымінальныя колы, асабліва ў чорны рынак. Частка чорнага рынку была патрыятычнай, але Гендрыккс, відаць, быў не вышэй за вядзенне бізнесу з немцамі».
  — Калабарант?
  Хардзін пажаваў рот, перш чым адказаць. «Гэта ніколі не было даказана, але прынамсі ён выйшаў з вайны з лепшай эканомікай, чым у яе ўступіў. Потым пачаў ствараць экспартна-імпартныя прадпрыемствы, а калі быў арганізаваны Агульны рынак, адразу ж узяўся высвятляць, дзе могуць быць ашуканцы. Існавала вялікая колькасць рэгламентаў ЕС, якія можна было абыйсці. Грузы масла з Нідэрландаў па Рэйне ў Германію можна было адправіць назад у Нідэрланды, і Хендрыккс атрымаў бы вялікую прыбытак ад субсідый, і ён мог зрабіць гэта некалькі разоў з адной і той жа загрузкай, пакуль алей не прагоркне. Ён быў уцягнуты ў шмат такіх незаконных афёр».
  — Значыць, найгоршы махляр, — буркнуў Страфард.
  «За гэтыя гады было таксама некалькі шлюбаў, але абодва несапраўдныя, бо Ганна ўсё яшчэ жыла ў Паўднёвай Афрыцы. У 1974 годзе ён выйшаў на пенсію і пасяліўся ў Джэрсі, верагодна, па падатковых прычынах. Ён быў ужо стары, і ў мінулым годзе ён памёр, пакінуўшы каля 100 мільёнаў долараў, большая частка якіх павінна была пайсці ў фонд Ol Njorowa ў Кеніі. Канец справаздачы».
  Стафард паглядзеў на Хардзіна. «Ты жартуеш, Бэн. Дзе сувязь з Кеніяй?»
  «Няма».
  «Але павінна быць».
  - Прынамсі, мне не ўдалося знайсці, - Хардзін нахіліўся наперад. «І яшчэ нешта ёсць. Hendrykxx не быў такім, як многія іншыя ашуканцы, чалавекам, які рассыпаўся грашыма. І зарабіў ён не так шмат, як можна было падумаць. Я сумняваюся, што ён зарабіў больш за пяць мільёнаў долараў за сваё жыццё, можа, дзесяць. Гэта не так ужо і мала, але гэта не робіць яго фінансавым гігантам. Адкуль астатнія грошы?»
  
  "Кожны раз, калі мы знаходзім нешта новае, уся гэтая справа становіцца ўсё больш загадкавай", - сказаў Стафард з лёгкай пакорай.
  "Я разгледзеў яшчэ некалькі рэчаў", - сказаў Хардзін. «Я паехаў у Джэрсі і ўбачыў у зямельным кадастры пасведчанне аб смерці Гендрыкса. Стары памёр ад сардэчнага прыступу. Я размаўляў з лекарам доктарам. Мортана, які пацвердзіў гэта, дадаўшы, што Хэндрыкс мог ужо даўно ўзяць білет, але што...» Хардзін паківаў галавой.
  — Але што?
  «Не было нічога, на што можна было б прыкласціся пальцам, але ў мяне склалася ўражанне, што Мортан быў чымсьці занепакоены. Калі я вярнуўся ў Лондан, я ўзяў інфармацыю пра Мандэвіля, адваката, які вёў справу аб спадчыне ў Лондане. Ён вядомы як абаронца неанацысцкіх груповак — тых, каго судзяць за распальванне расавай варожасці. Але я не бачу, каб ён меў да нас нейкае дачыненне».
  «Напэўна, вы маеце рацыю. Вы з ім размаўлялі?»
  «Я не мог да гэтага прыйсці. Ён знаходзіцца ў адпачынку ў Паўднёвай Афрыцы. Якія навіны ад вас? 
  Стэфард далажыў, і калі ён скончыў, быў позні вечар. Хардзін усё гэта ўважліва слухаў. "У адваротным выпадку гэта былі грубыя свавольствы", - сказаў ён. — Дзе зараз Корліс?
  "Керціс бачыў яго ўчора", - сказаў Стафард. «Ён быў у аддаленым намётавым лагеры ў Масаі-Мара, але я не гарантую, што ён там цяпер. Што вы думаеце пра тактыку, якую прапанаваў мне Гунарсан?»
  «Справядлівае абурэнне — гэта не стыль Гунарсана», — сказаў Хардзін. «Ён больш за ўсё на свеце хоча вярнуць Корліса, і калі гэта яго тактыка, вы не менш за мяне ведаеце, што гэта значыць — што Хендрыкс мёртвы».
  "Я ўжо зрабіў такую выснову", - сказаў Стафард.
  - Але ёсць яшчэ, - Хардзін дастаў кашалёк. «Я атрымаў гэта poste restante у Лондане. Джэк Рычардсан даслаў яго, і ён атрымаў яго ад Чарлі Уэйнрайта з Лос-Анджэлеса. Чарлі памятаў, што я цікавіўся Бігі.
  Ён дастаў з кашалька газетную выразку і працягнуў яе Стафарду. Гэта быў кароткі артыкул з газеты Los Angeles Examiner аб тым, што дом у Санта-Моніцы згарэў і ўсе шэсць жыхароў загінулі. Мяркуецца, што пажар пачаўся з перагрэтай ганчарнай печы, якая выбухнула. Былі пералічаны імёны загінулых. Пяць з іх Стэфард не ведаў, але шостым быў Олаф Гамсун. Біггі.
  - Ты думаеш гэтак жа, як і я? - спытаў ён Хардзіна.
  «Так, калі вы думаеце, што Гунарсан гуляе надоўга».
  «Бэн, табе пашанцавала. Як Гунарсан сумаваў па табе?»
  «Вы толькі што сказалі — няўдача. Джэк Рычардсан даслаў ліст з выразкай і паведаміў, што нью-ёркскі пансіянат, у якім я жыў, згарэў датла. Магчыма, у апошні момант я збег у Лондан. З іншага боку, магчыма, гэта быў і не Гунарсан. У Бронксе нармальна спальваць будынкі, каб атрымаць страхавыя грошы».
  Стафард падняў выразку. – Увесь калектыў быў?
  «Так, я так думаю».
  «Тады гэта азначае, што вы можаце быць адзіным чалавекам, які дакладна ведае, што Хендрыкс, які прэтэндаваў на спадчыну, з'яўляецца ашуканцам. Больш за тое: гэта азначае, што калі Гунарсан пажартуе з амбасадай, ён упэўнены, што вы не з'явіцеся і не дакажаце, што ён хлусіць. Калі Гунарсан думае, што вы не ў курсе - і яго паводзіны гэта сведчаць, - гэта дае нам ракурс».
  "Што я павінен рабіць? Надзець белую прасціну і напалохаць яго да смерці?»
  «Мы нешта прыдумаем. Але вернемся да галоўнага. Хто можа жадаць смерці Хендрыкса? Чып задаў пытанне – нават на латыні: каму гэта выгадна? Адказ на гэтае пытанне заключаецца ў тым, што гэта яго стрыечны брат і адзіны відавочны сваяк Дырк Хендрыкс. Я запярэчыў, што ён не мог усё гэта арганізаваць, бо быў у Англіі, але сёння вы можаце дабрацца далёка на вялікай хуткасці».
  — Ён быў у Англіі, — сказаў Хардзін. «Я забыўся вам гэта сказаць. Ён быў на тым самым самалёце, на якім я прызямліўся сёння раніцай».
  — Божа мой?
  «Не хвалюйся, Макс, ён мяне ніколі не біў. Да таго ж ён ехаў у першым класе, і самыя далёкія наперадзе не змешваюцца з подлым натоўпам у турыстычным класе. Але ў вас увесь час было дзіўнае пачуццё наконт гэтага Хендрыкса, ці не так? Вы не супраць сказаць мне, чаму?
  "Я гляджу на ўсіх у гэтай справе з падазрэннем", - адказаў Стафард. «Чым больш я пра гэта ведаю, тым больш дзіўным становіцца. Што да Дырка, я думаю, што гэта чыста інстынктыўна. Я ніколі не клапаціўся пра яго - задоўга да таго, як вы прыйшлі і забілі трывогу з нагоды Гунарсана.
  Хардзін дапытліва паглядзеў на яго. — Гэта мае дачыненне да яго жонкі?
  «Божа мой, не! Прынамсі, не так, як вы прапануеце. Мы з Алікс проста сябры. Але не падабаецца, калі сябрам крыўдзяць. Яна заможная жанчына, і Дырк дакучаў да яе, ці даймаў яе, пакуль справа Гендрыка не загарэлася. Ён занадта вялікі плэйбой на мой густ. Але скажыце мне, калі вы былі ў ЦРУ, як доўга вы прабылі ў Кеніі?»
  – Пару гадоў.
  "І вы ўсё яшчэ можаце знайсці дарогу?"
  «Вядома. Краіна асабліва не змянілася». 
  «У вас яшчэ ёсць кантакты?»
  «Так, нейкія штукі — мяркую. Гэта залежыць ад таго, што вы хочаце».
  «Я хачу даведацца больш пра Піта Чыпенда і Наіра Сінгха, асабліва пра Чыпа. Я заўважыў, што ён звычайна аддае загады, і што Наір слепа жадае».
  - Чаму? - скептычна спытаў Хардзін. "З таго, што вы кажаце, яны дапамагаюць нам у выдатнай ступені".
  
  - Так, - сказаў Стэфард. «Яны занадта шмат дапамагаюць і занадта эфектыўныя. Калі мы хацелі пазбавіцца ад Корліса, Чып проста знік у кустах, удалечыні ад закону і парадку краіны, і амаль адразу знайшоў двух сяброў. А ёсць і іншыя рэчы. Адзін з іх заключаецца ў тым, што яны цалкам падрыхтаваныя салдаты - дакладна не аматары. Увогуле, яны вельмі блізкія да ідэальных прафесіяналаў . Ёсць таксама тое, што вы сказалі перад тым, як прыляцець у Англію».
  "Што гэта было?"
  «Вы сказалі, што за Чыпам і Наірам павінны стаяць іншыя. Вы таксама сказалі, што яны могуць не праяўляцца, але яны ёсць. Я думаю, што вы маеце рацыю, і я таксама думаю, што існуе арганізацыя, складаная арганізацыя. Я хацеў бы ведаць, што гэта такое, перш чым мы бескарысна ўцягнемся ў гэтую справу. Чып надзвычай дапамагае і карысны, але я хачу быць упэўненым, што ён не дапаможа нам трапіць проста ў турму — ці ў труну. Я не хачу трапіць у палітычныя непрыемнасці ў гэтай краіне».
  Хардзін на імгненне задумаўся. «Я не ведаю, хто зараз працуе на станцыі ЦРУ. Я думаю, я пайду ў амбасаду і пагляджу, ці ёсць хто-небудзь са знаёмых».
  "Хочаш пагаварыць з табой?"
  "Час пакажа. ЦРУ нічым не адрозніваецца ад любой іншай арганізацыі - ёсць добрыя людзі і ёсць мудакі. Вар'яцтва ў тым, што бывае цяжка адрозніць іх. Аказалася, што Гунарсан належаў да апошняй катэгорыі».
  - Добра, - сказаў Стафард. «Але не ідзіце ў амбасаду, пакуль мы не пераканаемся, што Гунарсана там няма. Я пагавару з Чыпам пра гэта. Ён можа бязмежна дапамагаць нам у гэтым плане, калі захоча. Я дазволю яму паглядзець на Гунарсана і паведамлю вам».
  ***
  
  Калі Стафард увайшоў у свой пакой, зазваніў тэлефон. Гэта быў Чып. «Дзе ты быў?» — спытаў ён. «Вы зайшлі ў гатэль, але потым зніклі з твару Зямлі»
  Стафард паглядзеў на гадзіннік. Гэта заняло большую частку дня для абмену інфармацыяй з Хардзінам. «У мяне былі розныя справы, — сказаў ён.
  Чып доўгай паўзай пацвердзіў мяккі адказ. Нарэшце ён сказаў: «Ёсць некалькі рэчаў, пра якія я хацеў бы з вамі пагаварыць. Можна мне прыйсці?»
  — З задавальненнем.
  — загаварыў Чып, як толькі сеў. «Гэта тычыцца, у тым ліку, Брыса», — сказаў ён. «Вы хацелі ведаць пра яго адносіны ў Зімбабвэ, якая тады была Радэзіяй. Гары і Мэры Брыс мелі ферму ў Умталі на рацэ Сабі. У іх быў адзін сын Чарльз. Калі Радэзія стала незалежнай, у Чарльза ўзніклі рознагалоссі з бацькамі і ён пакінуў краіну. Калі пазней актывізаваліся партызаны, хутар быў разбураны, а муж і жонка забіты».
  "Гэта адпавядае таму, што кажа сам Брыс", - сказаў Стафард.
  «Дакладна».
  — Адкуль вы ўзялі інфармацыю?
  «Я казаў гэта раней. Нашы браты ў Зімбабвэ рады нам дапамагчы. Вы прасілі расследаваць справы Брайса ў краіне, і гэта адбылося».
  «І ён, аказваецца, самы дабрадзейны з усіх! Чып, за плячыма цябе павінна быць уражлівая арганізацыя. Раней вы крытыкавалі мяне за ўтойванне інфармацыі. Цяпер я пытаюся: хто ты насамрэч?»
  «Пэўныя пытанні не варта задаваць», — сказаў Чып.
  — Усё роўна пытаюся.
  «А на пэўныя пытаньні не трэба адказваць».
  "Гэта не адказ на маё пытанне!"
  «Але ты больш нічога не атрымаеш», — прама сказаў Чып. «Макс, ты не павінен разліваць ваду. Гэта можа мець непрыемныя наступствы. Проста дайце яму слізгаць і прыміце дапамогу. Вы ведаеце, што мы дапамаглі ».
  «Так, але не пра тое, чаму, і я хачу гэта ведаць».
  «Але гэтага я табе не скажу. Вывучыце гісторыю Кеніі з таго моманту, як брытанцы пакінулі краіну, і зрабіце ўласныя высновы». Пасля кароткай паўзы Чып працягнуў: «Я хачу ведаць, што вы закранулі пэўную тэму з Наірам і што ён сказаў, што вы павінны заткнуцца. Гэта парада, якой я заклікаю вас прытрымлівацца. Што ж, працягвайце справу. Сёння раніцай Дырк Хендрыкс прыляцеў самалётам з Лондана. Вы ўсё яшчэ хочаце, каб за ім сачылі?»
  «Так. Адкуль вы ведаеце, што ён прыйшоў сёння раніцай?
  «Я казаў вам раней, што ў мяне ёсць сябры ў аэрапорце. Мы праглядаем спіс пасажыраў для ўсіх рэйсаў з Лондана - і з усёй Еўропы. Такім чынам, мы таксама ведаем, што ваш сп. Сёння раніцай прыйшоў Хардзін.
  Стафард сеў у крэсле. — Дык вы за намі сочыце?
  — засмяяўся Чып. «Спакойна, дружа! Мой сябар у аэрапорце перадаў мне гэтую інфармацыю ў звычайным парадку. Вы ўвесь дзень размаўлялі з Хардзінам? Я павінен быў здагадацца пра гэта. Ён даведаўся тое, што вы хацелі ведаць?
  Калі Чып так неахвотна адказваў на пытанні, Стафард вырашыў, што ён можа зрабіць тое ж самае. «Гэта быў амаль тупік, Чып. Hendrykxx быў старым чалавекам. Васьмідзесяцігадовае жыццё з першага погляду не прааналізуеш. Бэн - дасведчаны і дасведчаны следчы, але вы не можаце жадаць немагчымага».
  — Няшчасце, — сказаў Чып.
  — Дзе Корліс?
  «Недалёка адсюль. Калі ён вам спатрэбіцца, ён можа быць тут менш чым праз гадзіну».
  — Але вы не скажаце мне, дзе ён?
  «Не. Ты вучышся, Макс, — ён паглядзеў на гадзіннік. «Гунарсан вернецца ў Нью-Стэнлі да заходу сонца. Але вы разумееце, што рыдлёўку пад яго будзе цяжка падцягнуць?»
  "Што ты маешь на ўвазе?"
  «Ні ён, ні Корліс не здзяйснялі злачынства ў адпаведнасці з законам Кеніі. Завяшчанне Hendrykxx было складзена юрыстам у Джэрсі і, як мяркуецца, будзе апрацавана ў адпаведнасці з заканадаўствам Джэрсі. Калі Гунарсан замяняе Корліса Хендрыксам, не з'яўляецца злачынствам у гэтай краіне, таму што ні адзін кеніец не быў падмануты. Мы не можам утрымаць нікога з іх з такой матывацыяй. Што вы тады будзеце рабіць?
  - Паняцця не маю, - панура сказаў Стафард. — Ведаю толькі, што ты гаворыш як спрактыкаваны юрыст.
  «Хто-небудзь казаў, што я не юрыст?»
  «Я ведаю, што ты хамелеон. Калі ўлады тут не могуць арыштаваць Гунарсана, нішто не можа перашкодзіць яму сысці. Я не думаю, што ён паедзе — пакуль не даведаецца, што здарылася з Корлісам, — але гэта магчыма. Было б добра, калі б што-небудзь магло перашкодзіць яму гэта зрабіць».
  — Ён заўсёды можа страціць пашпарт, — сказаў Чып. «Яго гэта не спыніць, але замарудзіць, пакуль ён не атрымае новыя паперы з амэрыканскай амбасады».
  «Тады як ён мог страціць пашпарт?»
  Чып крыху паблажліва ўсміхнуўся. «Гэта вельмі часта - нават калі гэта дзіўна. Гэта дае консульствам шмат парадку». «Ну, але трэба рухацца далей — шмат што трэба разабрацца. А цяпер спакойна і не адступай ад паняццяў, — ён пайшоў да дзвярэй, але па дарозе паклаў на стол некалькі газет. «Я падумаў, што ты можаш захацець прачытаць апошнія навіны».
  Калі ён выйшаў, Стафард лёг на ложак і закурыў. Калі б Чып быў членам КПУ, ён бы гэтага дакладна не сказаў, ды і не казаў нічога. З іншага боку: калі ён не быў членам, то навошта ён намякнуў, што ён быў? Ці ён намякаў на гэта? Няўжо ён, Стэфард, занадта шмат учытаў у неадназначны адказ Чыпа?
  Але гэтага мала. Незалежна ад таго, быў ён членам забароненай палітычнай партыі ці не, чаму ён дапамагаў Максу Стафарду ў той ступені, што спачатку выкраў Корліса, а потым быў гатовы скрасці пашпарт Гунарсана - два крымінальныя злачынствы? Цяпер Стафард быў упэўнены, што гэта адбылося не з-за ўдзячнасці лонданскаму індзейцу, якому падабаўся Керціс.
  Ён узяў газеты і хутка прагледзеў першыя старонкі. Выкраданне аб турыстычнай групе і знікненні Хендрыкса сталі вялікімі загалоўкамі як у Standard , так і ў Nation . Калі б Хендрыкс не знік, справа магла б быць спынена; У Стафарда склалася ўражанне, што ўлады робяць усё магчымае, каб заглушыць навіны, якія могуць пашкодзіць іміджу краіны. Але Хендрыкс змяніў карціну - раней у падобных эпізодах ніхто не знікаў.
  Рэдакцыйны артыкул у Standard патрабаваў, каб урад Танзаніі неадкладна атрымаў з'едлівую ноту пратэсту з патрабаваннем экстрадыцыі Хендрыкса, жывога ці мёртвага. Журналіст Nation спрабаваў узяць інтэрвію ў амэрыканскага амбасадара, які адмовіўся ад камэнтароў. Але прэс-сакратар амбасады заявіў, што да гэтага пытання ставяцца вельмі сур'ёзна і пэўныя крокі будуць зробленыя, але не якія.
  Ні ў адной з газет не было ні слова інтэрв'ю, якое Чып і Стафард далі Укіру і рэпарцёру канкуруючай газеты. Нічога пра Стафарда, Чыпа, Наіра і Керціса. Фотаздымкаў няма. Быццам бы яны не адыгрывалі ніякай ролі ў цьмянай справе. Вядома, яны былі дробнымі рыбкамі ў параўнанні з Хендрыксам, але Стэфард палічыў гэта дрэннай журналістыкай. Ён адкінуў паперы ўбок, падумаўшы, што, магчыма, абодва рэпарцёры спазніліся ў рэдакцыю са сваім матэрыялам.
  Толькі калі ўвечары Стэфард засынаў, ён зразумеў, што ніколі не казаў Чыпу, што завяшчанне Хэндрыкса было складзена ў Джэрсі. Адкуль ён мог гэта ведаць? 
  
  OceanofPDF.com
   18
  Дырк Хендрыкс паехаў па серпантыне дарогі ўніз да Рыфтавай даліны і да таго, пра што ён заўсёды думаў, але ніколі не казаў услых, - Кенія Стэйзі . Гэта яшчэ не было цалкам функцыянальным, але будзе, як толькі гэтая справа будзе скончана. Тым не менш, Франс Потгейтэр зрабіў добрую працу, улічваючы сціплыя фінансавыя сродкі, якія былі ў наяўнасці. Ён быў добры чалавек.
  Ён мінуў царкву ля падножжа доўгага схілу – яе пабудавалі італьянскія ваеннапалонныя – і павярнуў у бок Найваша. Ён зірнуў на ўказальнік дарогі на Нарокі і ўсміхнуўся. Патгейтэр таксама меў поспех у Масаі Мара пасля таго, як іншыя пацярпелі няўдачу. Было занадта шмат хібаў, занадта шмат умяшання звонку. Многія кухары псуюць ежу! Але ў рэшце рэшт усё дайшло да канца.
  Ён звярнуў з галоўнай дарогі крыху перад Найвашай і пайшоў па дарозе на беразе возера назад, міма гатэля возера Найваша і далей да Ол-Нёрава. Было роўна дванаццаць гадзін, калі ён спыніўся каля варот і пасігналіў. Прыбег грузчык. — За службу, сэр?
  "Спадар. Гендрыкс да сп. Брыс. Яны мяне чакаюць».
  — Так, — чалавек адышоў убок, і брама адчынілася. Калі Хендрыкс праязджаў міма, мужчына закрычаў папярэджанне : "Полюс полюс!" », але Хендрыкс не ведаў, што гэта значыць, пакуль не ўдарыў першага «спячага паліцэйскага» з такой хуткасцю, што яго шакавала. Ён замарудзіў тэмп, думаючы, што добра вывучыць суахілі. Гэта было б карысна ў будучыні.
  Ён прыпаркаваў вазок ля будынка адміністрацыі і увайшоў. У прахалодным вестыбюлі ён накіраваўся да прыёмнай, дзе за стойкай сядзеў малады негр у белым, як крэйда, касцюме сафары, а іншы стукаў па машынцы. "Спадар. Гендрыкс да сп. Брыс, - сказаў ён зноў.
  «Так, сэр, ён чакае вас. Хендрыкс пайшоў па доўгім калідоры да кабінета Брайса. Ён удзячна кіўнуў. Потгейтэр добра гэта арганізаваў; ніхто не змог бы прайсці тут незаўважаным.
  Брыс падняў вочы ад свайго стала з усмешкай, калі Хендрыкса ўвялі. Чорны чалавек у белым касцюме сафары адышоў, і Хендрыкс сказаў: «Добры абед , думае Потгейтэр; як ты пайшоў? 
  Усмешка імгненна сышла з твару Брыс. «Тут няма афрыкаанс», — грэбліва сказаў ён. «І мяне завуць Брыс - заўсёды Брыс. Запомні!»
  Гендрыкс сеў. «Вы лічыце, што ваш офіс праслухоўваецца?»
  - Я ведаю, што гэтага не будзе, - падкрэсліў Брыс, стукнуўшы костачкамі пальцаў па стале. "Але будзьце асцярожныя, каб не набыць шкодныя звычкі".
  «Я паўднёваафрыканец і таму павінен ведаць афрыкаанс», — сказаў Хендрыкс.
  - Мяне гэта не датычыцца, - нядобразычліва сказаў Брыс. «Таму прытрымвайцеся англійскай мовы — заўсёды англійскай».
  — Добра, нават калі мы змаўляемся, — сказаў Хендрыкс.
  Брыс кіўнуў, паказваючы, што пытанне спрэчнае. – Як табе было ў Лондане?
  «Ну. Старая карова ў Фарар будзе раздаваць на наступным тыдні, — засмяяўся Хендрыкс. «Ён даў мне чэк на 100 000 фунтаў за конта. Ваш сейф хутка будзе запоўнены».
  — Таксама пара, — сказаў Брыс. «Мне надакучыла працаваць з мінімальным бюджэтам. Тое, як гэта было арганізавана ў Еўропе, было занадта складаным. Мы павінны былі мець гэты прамы кантроль. Фарар задаваў некалькі нязручных пытанняў, калі быў тут.
  "Гэта трэба было арганізаваць у Джэрсі", - сказаў Хендрыкс. «Як вы думаеце, мы хацелі заплаціць падатак на спадчыну брытанскага казначэйства сорак мільёнаў фунтаў? Гэтая аперацыя не была прадпрынятая з намерам даць брытанцам грошы. Што тычыцца Фарара, Мандэвіль трымаў яго на цесным павадку. Фарар - сноб, які любіць працаваць з дасведчаным брытанскім юрыстам. А Мандэвіль умелы. Лепшы, — іранічна ўсміхнуўся Гендрыкс. «Ён павінен падумаць, што мы яму плацім». 
  Брыс паківаў галавой. «Я ніколі не разумеў еўрапейскага боку ўсяго гэтага і не хачу. У мяне былі свае праблемы».
  У вас былі праблемы! Гендрыкс з горыччу падумаў, але нічога не сказаў. Яго розум вярнуўся да моманту, калі Алікс у захапленні абвясціла, што цяжарная. Гэта стала шокам, бо калі дзіця нараджалася да смерці Гендрыка, яно аўтаматычна станавілася спадчыннікам, чаго нельга было дапусціць. Малы атрымае ў спадчыну два мільёны каштоўных фунтаў, і гэта паставіць Алікс у цэнтр аперацыі.
  Ён думаў змяніць завяшчанне і абмяркоўваў гэта з Мандэвілем, але Мандэвіль сказаў, што Фарар будзе блакаваць любыя спробы ў гэтым кірунку. Гендрыкхкс цяпер быў старэчы, няздольны ясна думаць, а Фарар быў сама здаровым розумам. Такім чынам, Hendrykxx павінен быў быць адпраўлены з гэтага свету да нараджэння дзіцяці. Гэта была рызыкоўная справа – наўмыснае забойства заўсёды бывае – але з ёй удалося справіцца. І ўсё гэта было ў дадатак да цяжкасцяў, выкліканых Генры Хендрыксам, які знік з поля зроку ў ЗША. Што ж, гэтая праблема была вырашана - ці была?
  «Ваш стрыечны брат Генры быў адной з вашых праблем, якую вы звалілі на мяне. Чаму, чорт вазьмі, яму дазволілі прыехаць у Афрыку?» - сказаў Брайс.
  «Мы страцілі яго з поля зроку, а ўлады Прэторыі спалі», — сказаў Хендрыкс. «Калі дома ў Англіі яны зразумелі, што Генры важны, бо стары памёр, Фарар ужо стварыў амерыканскае агенцтва і сам шукаў яго. Супрацоўнік бюро знайшоў Генры за дзесяць хвілін да нас. «Дзесяць хвілін і тры цалі».
  
  Брыс выглядаў здзіўленым. — Тры цалі?
  «Наш страляў у яго і трапіў у плячо. Тры цалі ўправа азначалі б, што Генры больш ніколі не будзе праблемай.
  "Хм, цяпер ён не праблема", - сказаў Брыс. «Я паклапаціўся пра гэта. Ці чыталі вы тут газеты апошнім часам?
  Гендрыкс кіўнуў. «У ангельскіх была кароткая згадка.» Ён нахіліўся наперад. «Ты памыляешся, Брыс. Генры ўсё яшчэ праблема. Дзе цела? Нам трэба цела. Яго тры мільёны фунтаў стэрлінгаў звязаны, пакуль не будзе даказана яго смерць. Мы не хочам чакаць сем гадоў, каб мець магчымасць зняць грошы. Як цяпер ідуць справы, ён не памёр, толькі знік».
  Брыс уздыхнуў. Ён устаў і падышоў да акна. Стаўшы спіной да Хендрыкса, ён сказаў: «Ён не адзіны, хто знік. Двое маіх людзей не вярнуліся».
  — Што ты кажаш!— ускочыў Гендрыкс. — Што ты сказаў?
  Брыс павярнуўся да яго тварам. «Вы, вядома, гэта чулі. Я страціў двух чалавек».
  — Лепш растлумачце гэта, — амаль пагрозліва сказаў Хендрыкс.
  «Усё прайшло менавіта так, як я планаваў. Вы бачылі газеты. Усё, што расказалі турысты, было абсалютна правільным, але яны не сказалі ні слова пра тое, куды пайшлі Генры і мае людзі.
  «Ці мог Генры ўцячы ад іх? Як яны былі ўзброены?»
  »Нармальнае абсталяванне для арміі Танзаніі. Аўтаматы Калашнікава».
  Гендрыкс паківаў галавой. «Я не думаю, што ў Генры было ўсё неабходнае, каб мець справу з такімі апекунамі. І калі б яму ўдалося ўцячы, ён ужо вярнуўся б, — ён на хвіліну задумаўся. «Магчыма, яго забралі танзанійцы — я маю на ўвазе сапраўдных».
  — Сумняваюся, — сказаў Брыс. «Відаць, людзі ў Танзаніі вельмі ўзрушаныя тым, што адбылося, і мае назіральнікі на мяжы кажуць, што танзанійцы старанна абшукваюць раён на поўдзень ад Масаі-Мары. Навошта ім гэта рабіць, калі ў іх ёсць Генры або яго цела?
  - Ёсць толькі адно магчымае тлумачэнне, - холадна сказаў Хендрыкс. «А менавіта тое, што вашы людзі падманваюць вас».
  - Не можа быць і гаворкі, - катэгарычна сказаў Брыс. «Яны былі двое маіх лепшых, і, акрамя таго, яны павінны былі думаць пра свае сем'і».
  « Тады якое тлумачэнне?»
  - Не ведаю, - сварліва сказаў Брыс. «Дарэчы, хто прыдумаў гэтую вар'яцкую аперацыю?»
  Мы зрабілі », — сказаў Хендрыкс. "Ты і я."
  Брыс паціснуў плячыма. «Ну, мы хутка атрымаем большую частку грошай».
  - Правільна, - сказаў Хендрыкс і зноў сеў. «Але мне страшна, што тры мільёны звязаны. Я шмат працаваў, каб атрымаць гэтыя грошы. Але скажыце мне зусім іншае: чаму вы аб'явілі спадчыну толькі ў сем мільёнаў? Хіба гэта не рызыкоўна?
  Брыс паківаў галавой. «Хто будзе кантраляваць справу ў Джэрсі? Б'юся аб заклад, не адзін са ста тут ведае, дзе знаходзіцца Джэрсі. Не адзін з тысячы».
  «Але калі хтосьці зараз стане карысным?» 
  "Не мае значэння", - адказаў Брыс. «Я б сказаў, што мяне няправільна працытавалі — няправільна зразумелі. Я б сказаў, што сем мільёнаў - гэта чаканы гадавы прыбытак пасля ўкладання асноўнага доўгу. У нас ёсць усё, што можна атрымаць, і няма чаго губляць, — ён паглядзеў на гадзіннік. «Зараз паабедаем, а потым я правяду цябе. Я не паказаў табе самага важнага ў апошні раз, калі ты быў тут. Фарар затрымаўся як п'яўка».
  - Я хацеў бы застацца на абед, - сказаў Хендрыкс, - але астатняе можа пачакаць. Мне трэба вярнуцца ў Найробі і прыступіць да справы. Мой даўно страчаны стрыечны брат цяпер зноў прапаў без вестак, і што, чорт вазьмі, вы з гэтым робіце? Я павінен гуляць ролю смуткуючага сваяка, каб гэта выглядала правільна. А потым давай падсілкавацца – я галодны». 
  
  OceanofPDF.com
   19
  У Найробі Гунарсан звар'яцеў. У яго балелі ногі і балела спіна, але гэта не было прычынай яго злосці. Яго раздражняла тое, што каля амерыканскай амбасады яго бегалі па крузе. — Чорт вазьмі! «Мяне выкралі, а мой сябар дагэтуль знік без вестак. Калі я не магу пагаварыць з амбасадарам, з кім я магу пагаварыць ? І не перадавай мяне трэцяму падначаленаму. Я патрабую, каб нешта адбылося ».
  Мужчына за прылаўкам уздыхнуў. "Я пагляджу, што я магу зрабіць." Ён узяў трубку і ціха прамовіў: Пастэрнак там?
  "Гэта я."
  «Вось чалавек па імені Гунарсан хоча пагаварыць з амбасадарам. Ён распавядае дзіўную гісторыю пра выкраданне танзанійцамі і кажа, што яго сябар усё яшчэ знік без вестак. Я думаю, што ён адкруціўся, але я не магу ад яго пазбавіцца».
  - Глісан, - сказаў Пастэрнак, - вы не чытаеце газет? Вы не глядзіце тэлевізар? Вы не чуеце радыё?»
  "Я быў на сафары два тыдні", - сказаў Глісан. «Сёння раніцай вярнуўся дадому з адпачынку. Штосьці здарылася?»
  «Так, ці не так?» — іранічна сказаў Пастэрнак. «Не адганяйце чалавека — я адразу схаджу. І, дзеля бога, будзьце ў курсе таго, што адбываецца». Ён паклаў трубку, адкрыў шуфляду стала, пераканаўся, што яго магнітафон гатовы, а потым спусціўся ўніз, каб сустрэцца з Гунарсанам.
  Гунарсан усё яшчэ пеніўся ад злосці, чаму Пастэрнак зрабіў усё магчымае, каб супакоіць яго. «Я шкадую, што вас прымусілі чакаць, і яшчэ больш, што з вамі абышліся па-дурному. Ён пайшоў павольна, каб Гунарсан мог дакульгаць да ліфта. «Я ведаю, што вы перажылі нешта вельмі непрыемнае».
  "Вы цалкам маеце рацыю", - буркнуў Гунарсан. «Якая тут ваша пазіцыя?»
  «Нічога страшнага», — адказаў Пастэрнак. «Трэці сакратар. Вы можаце быць упэўнены, што мы ўсе працуем над гэтай справай, асабліва пасол. У цяперашні час ён размаўляе з міністрам замежных спраў Кеніі і спрабуе нешта дамовіцца. Але астатнюю частку нашай працы таксама трэба паклапаціцца - людзі, якія губляюць свае крэдытныя карты або дарожныя чэкі і гэтак далей».
  «Гэта справа больш важная», — люта сказаў Гунарсан. «Знік амерыканскі грамадзянін».
  «Мы робім усё, што можам, спадар. Гунарсан, - сказаў Пастарнак, - і мы перакананыя, што вы можаце нам дапамагчы. Яны выйшлі з ліфта і ўніз па калідоры, дзе ён адчыніў дзверы ў кабінет. «Калі ласка, падыдзіце бліжэй. Кава?"
  «Так, калі ласка».
  Гунарсан сеў у крэсла перад сталом, а Пастэрнак замовіў каву і стрымана ўключыў магнітафон, перш чым пакласці блокнот на стол і дастаць ручку з нагруднай кішэні. "Я чытаў газеты, але вы ведаеце, як яны", - сказаў ён. «Я буду рады атрымаць рэпартаж з першых вуснаў. Калі б вы не прыйшлі да нас, мы б вас шукалі. А цяпер, калі ласка, раскажы мне ўсё, як гэта адбылося. Не прапускайце нічога, нават калі вам здаецца, што гэта няважна».
  Адпаведна, Гунарсан распавёў сваю гісторыю, а Пастарнак рабіў лішнія запісы і час ад часу ўстаўляў пытанне: «Кажуць, гэтыя людзі былі ў форме. Можаце апісаць?» А потым: «Кажуць, што гэта былі аўтаматы Калашнікава. Адкуль вы гэта ведаеце?
  «Збіраю агнястрэльную зброю дома. Напэўна, я павінен ведаць аўтамат Калашнікава».
  
  Ён заключыў: «І потым мы вярнуліся ў Кікарок, але Хэнк Хендрыкс не вярнуўся».
  «Якія ў вас былі адносіны з Хендрыксам?»
  »Калегі па бізнесе. І добрыя сябры».
  Пастэрнак з разуменнем кіўнуў. «Я добра разумею, што справа на вас робіць моцнае ўражанне. Якім вы займаецеся, сп. Гунарсан? 
  «Я кірую Gunnarsson Associates, якая з'яўляецца фірмай спецыялістаў па бяспецы са штаб-кватэрай у Нью-Ёрку. Мы займаемся службай бяспекі шэрагу кампаній і праводзім пэўную следчую працу, хоць і не ў значнай ступені».
  - Даследчая праца? - запытальна паглядзеў на госця Пастэрнак. "У вас ёсць ліцэнзія ў штаце Нью-Ёрк?"
  «Так, у большасці штатаў Злучаных Штатаў», — адказаў Гунарсан. «Мы даволі буйное прадпрыемства».
  «А якая мэта вашага візіту ў Кенію?»
  «Хэнк меў тут справы. Ён атрымаў у спадчыну шмат грошай. Я пайшоў разам - мне патрэбен быў адпачынак. Я магу паабяцаць табе, Пастарнак, што гэта будзе пякельны беспарадак, таму што Хэнк толькі што атрымаў у спадчыну шэсць мільёнаў долараў. Газеты, напэўна, напішуць пра гэта дома».
  Пастэрнак холадна паглядзеў на Гунарсана. «Міністэрства замежных справаў не грунтуе сваю справу на газэтных артыкулах, сп. Гунарсан, але ты мяне цікавіш. Кажуць, Генры Хендрыкс атрымаў у спадчыну шэсць мільёнаў долараў ад Кеніі?
  «Я гэтага не казаў. Ён атрымаў іх у спадчыну ад свайго дзеда, але ў завяшчанні пазначана, што ўмовай выплаты па спадчыне з'яўляецца тое, што Хэнк праводзіць хаця б адзін месяц у год у якой-небудзь дабрачыннай установе тут. Паказаны як памочнік».
  – Якая ўстанова?
  »Ol Njorowa. Каля Найвашы».
  — Ну, — сказаў Пастэрнак задуменна. «Я чытаў, што гэта прынесла грошы, але я не ведаў пра Хендрыкса. Як доўга вы застаяцеся ў Кеніі, спадар Гунарсан?
  «Напэўна, яшчэ крыху. Я застануся тут, каб убачыць Хэнк вернецца, і я буду стымуляваць амбасадара. Амерыканскі грамадзянін знік без вестак, Пастэрнак, і, здаецца, ніхто нічога не робіць з гэтым, але я магу вам паабяцаць, што маю намер зладзіць чортава беспарадак».
  Пастэрнак абмежаваўся кіўком. «Калі вы дасце мне назву вашага гатэля і ваш адрас у Злучаных Штатах, гэтага будзе дастаткова на дадзены момант».
  «Што вам патрэбны мой адрас у ЗША?»
  «Я мяркую, што вы не застанецеся ў Кеніі да канца вашых дзён. Магчыма, мы хацелі б пагаварыць з вамі зноў, таксама дома ў Штатах. І калі вы збіраецеся падарожнічаць па Кеніі, мы хацелі б ведаць ваш маршрут загадзя».
  "Чаму?"
  «Магчыма, мы захочам вас дастаць у кароткія тэрміны, напрыклад, для апазнання». "Дзякуй за ўвагу. Мы зробім усё магчымае, каб высветліць, што здарылася са сп. Хендрыкс».
  "Гэта павінна быць мудра", - сказаў Гунарсан. "На Хэнку шмат што залежыць".
  Увайшоў мужчына. — Афіцэр пойдзе за вамі, — усміхнуўся Пастарнак. "Калі вы займаецеся ахоўным бізнесам, вы ведаеце, чаму мы не можам дазволіць людзям хадзіць па хаце".
  Гунарсан выйшаў, нічога не сказаўшы. Пастэрнак адчыніў шуфляду, спыніў магнітафон і пераматаў. Ён запускаў асобныя эпізоды, асобныя некалькі разоў. Ці зможа калекцыянер зброі адрозніць аўтамат Калашнікава ад іншай сучаснай агнястрэльнай зброі? Іх было вельмі мала ў свабодным гандлі дома ў Злучаных Штатах. Але, вядома, ён мог бачыць фатаграфіі. А Гунарсан быў у даволі непрыкметнай індустрыі пад назвай "бяспека", якая можа быць камуфляжам для чагосьці больш небяспечнага. Тут было некалькі нявырашаных момантаў, на якія трэба было прыгледзецца больш уважліва. Ён апошні раз прайграў стужку і выявіў, што і ён, і Гунарсан пастаянна згадвалі Хендрыкса ў мінулым часе.
  Пастэрнак падышоў да машынкі і напісаў заяўку на ўсю вядомую інфармацыю пра Джона Гунарсана, указаўшы яго адрас у Нью-Ёрку. Ён сам пайшоў з рэквізіцыяй у кодэкс.
  Тэлекс быў адрасаваны ЦРУ, Лэнглі, Вірджынія.
  ***
  
  Праз гадзіну Пастарнака зноў перапынілі. Глісан сказаў па тэлефоне: «Містэр. Хардзін просіць цябе».
  — хутка падумаў Пастэрнак. — Гэта Бэн Хардзін?
  Праз імгненне зноў пачуўся голас Глісана: «Так, Бэн Хардзін». 
  — Няхай падыдзе, — Пастарнак паслаў яшчэ кавы. Калі Хардзін увайшоў, ён устаў. - Прывітанне, Бэн, - сказаў ён з шырокай усмешкай. «Гэта было даўно. Што вы робіце ў Кеніі?»
  Хардзін сеў пасля сардэчнага поціску рукі. «Сумесь адпачынку і працы», — сказаў ён. «Я не быў тут шмат гадоў. Найробі змяніўся, а краіна - не. Я думаў заскочыць і паглядзець, ці ёсць хто-небудзь, каго я ведаў раней».
  «І тады ты знайшоў мяне. Гэта было вельмі даўно. Што вы зараз робіце?"
  «Я працую ў брытанскай кампаніі. У рэшце рэшт, трэба жыць».
  «На вашым месцы я б застаўся ў Кеніі, — сказаў Пастарнак, — і не паехаў бы ў Танзанію». Вы, вядома, усё яшчэ ў чорным спісе за тое, што зрабілі ў Дар-эс-Саламе. Праўда, было гэта некалькі гадоў таму, але ў гэтых людзей добрая памяць».
  «Напэўна, я буду трымацца далей ад Танзаніі», — сказаў Хардзін. «Нават з мяжы. Я чую, што гэта таксама небяспечна для турыстаў».
  — Вы чулі пра такое?
  «Было нешта пра гэта ў лонданскіх газетах».
  «Прыйдзе і ў амерыканскія», — з панылаю сказаў Пастэрнак. «Калі яго яшчэ няма. Адзін з тых, каго выкралі, толькі што быў тут і напоўніў мне вушы плёткамі. Другі амерыканец – той, што вярнуўся. Яго завуць Гунарсан, і ён пагражае наладзіць пякельны беспарадак».
  - Гунарсан!- Хардзін прыкінуўся здзіўленым. "Ад Gunnarsson Associates у Нью-Ёрку?"
  Пастэрнак кіўнуў.
  «Гэта было як сем сатанаў!» — сказаў Хардзін.
  — Ты яго ведаеш?
  «Я працаваў з ім пасля таго, як пакінуў ЦРУ. Ён сам быў працаўладкаваны ў арганізацыі».
  — Я гэтага не ведаў, — сказаў Пастарнак, наліваючы кавы, разважаючы пра гэта. У ім тлумачылася, што мужчына мог адразу пазнаць аўтамат Калашнікава, але не тое, чаму ён хлусіў пра тое, адкуль ён атрымаў свае веды - калі ён не хацеў схаваць сваю былую прыналежнасць да ЦРУ. Многія, хто раней працаваў у гэтай арганізацыі, не любяць пра гэта гаварыць. Але Гунарсан, здавалася, не быў адчувальным тыпам. — Што ён за чалавек?
  "Чортава шмат вымярэнняў", - сказаў Хардзін. «Майк, я хацеў бы, каб Гунарсан не ведаў, што я тут. Мы рассталіся як непрыяцелі, і цяпер я працую ў канкурэнта. Яму гэта не спадабаецца».
  «Добра, я не бачу прычын, чаму я павінен сказаць яму, Бэн. Як называецца ваша новая кампанія?'
  »Stafford Security Consultants у Лондане. Я ўладкаваўся да іх на працу, калі мяне звольніў Гунарсан».
  Думкі ў галаве Пастарнака ўладкаваліся па-новаму. «Вы сказалі, што знаходзіцеся тут на сумесным адпачынку і працы. Колькі каштуе адпачынак і колькі праца?»
  «Прыкладна палова кожнага. Мой бос Макс Стафард таксама ў Найробі. Мы глядзім на Кенію, каб даведацца, ці саспела гэтая краіна для таго, каб мы ўдзельнічалі». «Верагодна, таму Гунарсан тут. Я скажу Стафарду. Вы тут нешта робіце?
  Пастэрнак ласкава ўсміхнуўся. «Вы ведаеце, што вы не атрымаеце адказу на такія пытанні, Бэн. Вы больш не ў ЦРУ, і нават калі б вы былі, я б - вядома - нічога вам не сказаў. Ну, але нешта мне падказвае, што вы прыйшлі не проста пагаварыць пра былыя часы, так што выходзьце наперад.
  — Ты заўсёды быў разумным хлопцам, — усміхнуўся Хардзін, — і мне гэта падабаецца. Так, вы бачыце: Stafford актыўна працуе ў Еўропе, нашымі кліентамі ў асноўным з'яўляюцца шматнацыянальныя кампаніі, і некаторыя з іх не задаволеныя іх службай бяспекі тут. Адпаведна, яны хацелі б, каб Stafford заснаваў філіял у Кеніі. Аднак ён не хоча рабіць гэта з завязанымі вачыма, і ў яго павінна быць больш за двух кліентаў, каб гэта атрымалася, і таму ён хоча ўбачыць на ўласныя вочы. Добра?"
  — Добра, — бясстрасна сказаў Пастэрнак. – Тады пераходзьце да справы.
  «Мы выпадкова знайшлі пару мужчын, якія, здаецца, былі вельмі кваліфікаванымі для працы ў нас - стрыманымі і эфектыўнымі. Вар'яцтва ў тым, што Стафард думае, што яны звязаны з КПУ, і гэта не так добра. Калі ён хоча стварыць тут аддзяленне, ён не можа дазволіць звязваць сябе з забароненай палітычнай партыяй».
  «Так, у тую секунду, як стала вядома, вы б скончылі», — сказаў Пастэрнак. "Як завуць гэтых дваіх?"
  «Чорны па імені Піт Чыпенды і сікх Наір Сінгх. Вы іх ведаеце?» 
  Пастарнак быў настолькі здзіўлены, што выпусціў з рук пяро, якое трымаў напагатове. Ён кантраляваў сябе і пісаў імёны. "Не, але я, верагодна, змагу зразумець гэта, калі ў мяне будзе час". "Што за чалавек такі Стафард?"
  «Добра — пакуль. Відавочна, вельмі рэальна».
  «Можа, калі-небудзь сустрэнуся з ім», — сказаў Пастэрнак. "Як наконт выпіўкі - вы можаце гэта арганізаваць?"
  «З радасцю. Мы жывем у Норфалку».
  «Сёння я заняты, але магу патэлефанаваць вам заўтра. Добра?"
  "Добра. Ён цікавы чалавек. Працуе ў брытанскай ваеннай разведцы. Палкоўнік у адстаўцы».
  "Ну што? Я з нецярпеннем чакаю сустрэчы з ім».
  
  Хардзін развітаўся, а Пастарнак зноў сеў за машынку і надрукаваў заяўку на даведку. На гэты раз аб'ектам быў Макс Стафард, і пасля кадавання тэлекс павінен быў быць адпраўлены ў амерыканскую амбасаду ў Лондане. Пасля кароткага разважання ён напісаў аналагічную заяву адносна Хардзіна, указаўшы адрасатам ЦРУ.
  Ён думаў, што ў Кеніі ўсё ажывілася.
  ***
  
  Гунарсан сядзеў у кавярні Thorn Tree у гатэлі New Stanley і выпіваў з Дыркам Хендрыксам. На выхадзе з амэрыканскай амбасады ён пачуў, як чалавек сказаў вартавому: «Мяне клічуць Дырк Хэндрыкс. Дзе я магу даведацца пра Генры Хендрыкса, чалавека, якога выкралі і вывезлі ў Танзанію?»
  — Спытайцеся ў прылаўка, сэр.
  Гунарсан асцярожна дакрануўся да рукі Хендрыкса. «Можа быць, яны стрыечныя браты Хэнка Хендрыкса?»
  Хендрыкс са здзіўленнем паглядзеў на Гунарсана. — Вядома.
  «Мяне завуць Джон Гунарсан. Я быў там.'
  "З - дзе?"
  — З вашым стрыечным братам, калі яго выкралі, — Гунарсан кіўнуў у бок стойкі рэгістрацыі. «Ты лепш пагавары са мной, перш чым стукнуцца ілбом аб гэтую сцяну».
  Дырк з цікавасцю паглядзеў на яго. — Вы хочаце сказаць, што вас таксама выкралі?
  «Так – таму ў мяне кепска з нагамі. Танзанійцы дазволілі нам ісці дадому, і я атрымаў шмат шыпоў у нагах».
  - У мяне тут мой вазок, - сказаў Хендрыкс. "Я быў бы рады адвезці вас - куды?"
  "Я жыву ў Нью-Стэнлі", - сказаў Гунарсан. «Мы можам выпіць у Цярновым дрэве».
  The Thorn Tree была ўстановай у Найробі - кафэ пад адкрытым небам, дзе падаюць лёгкія закускі. Пасярэдзіне стаяў курган акацыя з шырокай кронай, якая стварала прыемны цень і па якой і даў назву рэстарану. Што рабіла цярновае дрэва своеасаблівым, так гэта дошка аб'яў на ствале дрэва. Тут было прынята пісаць паведамленні сябрам і знаёмым, і было звычайна казаць: "Калі вы хочаце ведаць, дзе я знаходжуся, вы можаце напісаць гэта на цярновым дрэве". падзея паспрыяла таму, каб месца шукалі.
  Двое мужчын селі за адзін з нямногіх столікаў, і Хендрыкс замовіў напоі. Ён аднавіў размову, якую яны вялі ў машыне. "І гэта быў апошні раз, калі вы бачылі майго стрыечнага брата?"
  «Так. Крыху пазней мы пачулі стрэлы, і чорныя засмяяліся».
  — Але вы не бачылі яго цела?
  «Не. Але ва ўсім гэтым было нешта дзіўнае. Трое вялі нас па рэчцы, а чацвёрты пільнаваў злодзейскія венікі. Мы, напэўна, прайшлі каля кіламетра, а потым яны расчуліліся і пабалбаталі адзін з адным».
  — Чаго яны былі ў страху?
  "Я не ведаю. Магчыма таму, што яны не змаглі знайсці Хендрыкса. Двое засталіся з намі, а трэці, той з сяржанцкімі нашыўкамі, знік. Крыху пазней ён вярнуўся, і трое чарнаскурых тады трымалі разам даўжэйшы каўнер, і ўсё скончылася тым, што яны адправілі нас саміх. Сяржант паказаў на ўзгорак, а астатнія тыкалі ў нас вінтоўкамі. Мы былі шчаслівыя, што ўцяклі».
  "Ці вярнуліся двое мужчын, якія пайшлі з маім стрыечным братам?"
  – Прынамсі, я іх не бачыў.
  - Ці мог Генры ўцячы? - задуменна спытаў Хендрыкс. «А калі ўдалося, чаму ён не вярнуўся?»
  "Я думаў пра гэта", - сказаў Гунарсан. «Малаверагодна, што ён уцёк, але і гэтага выключаць нельга. Мы не ведаем абставін».
  — Тады чаму ён не вярнуўся?
  «Вы былі там?» - драматычна спытаў Гунарсан. «Гэта жахлівая мясцовасць, і ўсё выглядае аднолькава. Магчыма, Хэнк заблукаў, як група, якая ішла за намі ў пачатку. І памятайце, што ён быў амаль голы, як і ўсе мы. Але ён усё ж можа вярнуцца, калі танзанійцы яго не дагналі».
  «Пра якую групу вы кажаце?» — з цікавасцю спытаў Хендрыкс.
  «Некаторыя іншыя турысты знайшлі наш кінуты вагон і паспрабавалі знайсці нас. Яны гэтага не зрабілі – заблудзіліся і мусілі начаваць у кустах».
  — задумаўся Гендрыкс. — Я нічога пра гэта не чытаў у газетах, — сказаў ён нарэшце.
  "Я размаўляў з адным з іх, калі мы вярнуліся", - сказаў Гунарсан. «Яго завуць Стафард. Ён сказаў, што…"
  - Макс Стафард? - спытаў Хендрыкс, нібы не паверыўшы сваім вушам.
  - Ён не назваў сваё імя, - Гунарсан на паўдня паднёс шклянку да рота. Адзіны Макс Стафард, пра якога ён чуў, быў мэнэджэрам Stafford Security Consultants у Лондане. Што, чорт вазьмі, адбывалася?
  Гендрыксу таксама было над чым падумаць. Стафард сказаў, што едзе ў адпачынак у Кенію. Але ці выпадкова яго ўмяшалі ў пошукі Генры Хендрыкса? - Вы ведаеце, дзе цяпер Стафард?
  «Не, ён пакінуў Кікарок, і з таго часу я яго не бачыў. Вы яго ведаеце?
  Гендрыкс рассеяна кіўнуў. «Так, я так думаю».
  "Своеасаблівы ўдар", - сказаў Гунарсан.
  «Так, так?» Хендрыкс вельмі сумаваў па тэлефоне. «Было прыемна паразмаўляць з вамі, сп. Гунарсан, - сказаў ён. "Вы жывяце тут, у Нью-Стэнлі?"
  «Так».
  «Тады я спадзяюся, што вы паабедаеце са мной за дзень да ад'езду. Я патэлефаную вам заўтра раніцай. я хацеў бы пачуць больш пра знікненне майго стрыечнага брата, але пакуль у мяне прызначана сустрэча. Вы хочаце, каб я папрасіў прабачэння?»
  - Вядома, - Гунарсан убачыў, як Хендрыкс падняўся і знік. Адбывалася нешта вельмі дзіўнае, але ён не мог сказаць, што гэта было. Калі Стэфард, з якім ён размаўляў у Кікороку, быў ідэнтычны Максу Стэфарду з службы аховы Стафарда, гэта, безумоўна, не было выпадковасцю. Ён вырашыў патэлефанаваць і няўтульна ўстаў з-за стала.
  ***
  
  У той вечар Стафард абедаў з Керцісам у Норфалку, і яны падышлі да мяса, калі Хардзін сеў з імі. Ён сказаў: «Я толькі што размаўляў з Чыпам. Ён кажа, што Гунарсан і Дырк Хендрыкс сёння пасля абеду пагулялі за выпіўкай у Цярновым дрэве».
  Стафард паклаў нож і відэлец. «Гэта было пекла!»
  - Сумна для містэра палкоўніка, - прабурчаў Керціс.
  - Ну, - Стафард паглядзеў на Хардзіна. «Бэн, ты памятаеш, як ты ішоў за Гунарсанам і Корлісам у офіс Мандэвіля ў Lincoln's Inn. Гунарсан сустракаўся там з Дыркам?
  Хардзін паглядзеў у столь і ўтаропіўся ў мінулае. «Гунарсан і Корліс зайшлі, а потым Гунарсан выйшаў», — адказаў ён. «Так, Гунарсан выйшаў якраз у той момант, калі Дырк і Алікс зайшлі — яны абмінулі адзін аднаго ў пад'ездзе».
  "Якія-небудзь прыкметы пазнання?"
  "Зусім не."
  "Як яны сабраліся тут?" - спытаў Стафард.
  «Я размаўляў з Чыпам пра гэта, і, магчыма, гэта можна растлумачыць», — сказаў Хардзін. «Гунарсан звярнуўся ў паліцыю, а адтуль у амэрыканскую амбасаду, каб паскардзіцца на тое, што ў справе Хендрыкса нічога не зроблена. Я размаўляў з Майкам Пастэрнакам, і ён мне пра гэта распавёў», — згадваў Хардзін сваю размову з Пастэрнакам. «Чып кажа, што Хендрыкс і Гунарсан сустрэліся ў холе амбасады, відаць, выпадкова».
  
  "Гэта шкада для нас", - сказаў Стафард. «Калі Гунарсан згадаў маё імя Дырку ў сувязі са знікненнем Хендрыкса, ён будзе падазроны».
  - Пра што? - спытаў Хардзін. «Я не ведаю, што вы маеце супраць Дырка Хендрыкса - ён проста чалавек, які атрымаў у спадчыну багацце. Гэта Гунарсан і Корліс спрабуюць засунуць прысоску ў гняздо».
  Стафард збіраўся адказаць, але яго перапыніў афіцыянт, які працягнуў яму запіску. — Ад пана за вуглавым сталом, сэр.
  Стафард убачыў, як мужчына паглядзеў на яго, і мерна кіўнуў, пасля чаго вярнуўся да ежы. Стафард адкрыў складзены ліст і прачытаў: «Я быў бы ўдзячны за час, калі вы скончыце абедаць».
  Стафард перадаў запіску Хардзіну. — Вы яго ведаеце?
  «Не. Майк Пастэрнак тэлефанаваў паўгадзіны таму. Ён хоча сустрэцца з вамі. Заўтра ў 4 гадзіны можна?»
  – Я на гэта разлічваю.
  «Гэта будзе тут, ля басейна. Магчыма, ён зможа сказаць вам, хто насамрэч такі Чып».
  «Магчыма». Стэфард быў заняты складаннем галаваломкі, узяўшы адну частку за раз і гледзячы, ці ёсць там шаблон. Гэта праўда, што ён не пярэчыў Дырку акрамя пэўнай інстынктыўнай антыпатыі да гэтага чалавека, але калі... Што, калі сустрэча Дырка з Гунарсанам у амбасадзе не была выпадковасцю - і яны ўжо ведалі адзін аднаго? Гунарсан відавочна быў злачынцам, і што з гэтага можна зрабіць пра Дырка? А потым быў Брыс на Ol Njorowa, які незразумелым чынам страціў шмат мільёнаў фунтаў. Калі б Дырк пагаварыў з Брысам і даведаўся, што Стэфард быў у Ол-Нёрава і Кікарок, ён, несумненна, зразумеў бы, што нешта адбываецца.
  Стафард раздражнёна паківаў галавой. Усё гэта былі чыстыя здагадкі. - Што яшчэ рабіў Дырк сёння?
  «Ён выйшаў у Ol Njorowa, застаўся там на абед і потым паехаў назад у Найробі, дзе ён пайшоў у паліцыю, а адтуль у амерыканскую амбасаду».
  «Там, дзе ён сустрэў Гунарсана. Ці размаўляў ён з кім-небудзь у амбасадзе?
  - Не, - адказаў Хардзін. «Ён суправаджаў Гунарсана да Цярновага Дрэва».
  "Магчыма, гэта было загадзя дамоўлена", - сказаў Керціс.
  «Вы нешматслоўны чалавек, штабс-сяржант, — сказаў Стэфард, — але гэтыя нешматлікія заўсёды разумныя».
  — Але навошта ім сустракацца ў амбасадзе? "Абодва жывуць у Нью-Стэнлі - чаму не там?"
  - Я не ведаю, - сказаў Стэфард, стаміўшыся ад здагадак. "Ну, але я лепш пагляджу, што хоча, каб я зрабіў той хлопец".
  Ён устаў і падышоў да незнаёмца, які падняў вочы ад талеркі і кіўнуў. «Дзень добры, сп. Стафард, мяне завуць Аберкромбі-Сміт.
  Гэта быў маленькі, квадратны мужчына гадоў пяцідзесяці, з загарэлым магутным тварам і дагледжанымі вусамі. У ім было нешта невыразна ваеннае, магчыма, з-за яго хударлявай паставы. Ён дастаў візітоўку і працягнуў яе Стафарду. Яго поўнае імя было Энтані Аберкромбі-Сміт, і ў картцы было паказана, што ён працаваў у Брытанскай вярхоўнай камісарыі, Брус-Хаўс, Стандарт-стрыт, Найробі. Якія функцыі ён выконваў у Вярхоўным камітэце, не паведамлялася.
  "Я з нецярпеннем чакаў сустрэчы з вамі", - сказаў ён. «Мы чакалі вас».
  «Гэтая думка не прыходзіла мне ў галаву».
  «Тым не менш, вы павінны былі прыйсці. Добра, скарыстаемся магчымасцю, каб паабедаць. Сустрэча ў офісе заўсёды такая фармальная. Як наконт заўтра?
  - Добра, - сказаў Стафард.
  «Ну. Мы будзем есці ў клубе Muthaiga, і я забяру вас тут у дванаццаць, - ён кіўнуў і зноў узяў ежу. Стафард палічыў, што аўдыенцыя скончылася, і пайшоў. 
  
  OceanofPDF.com
   20
  Стафард быў гатовы, калі Аберкромбі-Сміт прыбыў роўна ў дванаццаць. Хардзін і Керціс узялі аўтамабіль для сафары і паехалі ў найробіскі гульнявы парк, які зручна размешчаны побач.
  Едучы на поўнач праз частку Найробі, якую Стафард не бачыў, Аберкромбі-Сміт нейтральна гаварыў пра розныя славутасці — індыйскія храмы і шумныя рынкі пад адкрытым небам. Яны прыехалі ў прыгарад, які выразна вызначаўся дабрабытам. Вілы былі вялікія, хаця іх было мала відаць, таму што амаль усе яны стаялі за высокімі агароджамі і дрэвамі. Стаффорд заўважыў, што многія ўваходы ахоўваюцца, што цікавіла яго прафесійна.
  "Вось мы і ў Мутайга", - сказаў Аберкромбі-Сміт. «Эксклюзіўны раён у Найробі. Тут знаходзіцца большасць амбасадаў, а дом майго шэфа, вярхоўнага камісара, зусім побач». «Гэта клуб Muthaiga».
  У памяшканні было прахалодна і паветрана. Сцены былі ўвешаны паляўнічымі трафеямі, ад газэлі да леапарда. Двое мужчын увайшлі ў гасціную і селі ў зручныя клубныя крэслы. - Што б ты хацеў выпіць, мой дарагі сябар? - спытаў Аберкромбі-Сміт.
  Стафард папрасіў джын з тонікам, і гаспадар замовіў два. «Гэта адзін з найстарэйшых клубаў Кеніі і адзін з самых эксклюзіўных», — сказаў Аберкромбі-Сміт. «Але не такі эксклюзіўны, як у свой час. Тады вы ніколі не абмяркоўвалі бізнес у сваім клубе, але ўсё змянілася».
  Стафард дазволіў Аберкромбі-Сміту вырашыць змест і кірунак размовы: палітычная сітуацыя ў Вялікабрытаніі, тое ж самае у ЗША, небяспека расійскага ўмяшання ў Афганістан і Польшчу і г.д. Увесь час гэта была лёгкая размова, і Стафард чакаў, пакуль чалавек пяройдзе да сутнасці, час ад часу аглядаючы гэты пакой, які так відавочна быў перажыткам вялікіх часоў Імперыі.
  Яны выйшлі выпіць, і Аберкромбі-Сміт прапанаваў ім пайсці ў сталовую. Гэты аказаўся запоўнены напалову, і сабралася стракатая сумесь белых, чорных і азіятаў.
  На закуску мужчыны абмеркавалі крыкет, на рыбу — сітуацыю ва Усходняй Афрыцы, а на асноўнае — вытанчанае тушанае мяса — гаспадар нарэшце ўзяўся за справу. «Дарагі сябар, як было сказана, мы чакалі, што вы прыедзеце да нас пасля прыкрых інцыдэнтаў у Масаі Мара».
  «Я не бачыў для гэтага прычын. Мне не было на што скардзіцца».
  "Але выкраданне - справа сур'ёзная".
  – Мяне не выкрадалі.
  «Мы ўсё роўна чакалі вашага візіту. Вы не супраць расказаць мне, што там здарылася?
  — Не, — Стафард перадаў гаспадару старанна адрэдагаваную стэнаграму.
  «Добра, добра – кажуць, што вы развярнуліся на мяжы. Адкуль вы маглі ведаць, што гэта мяжа. Я хачу ведаць, што на гэтай пустцы няма ні платоў, ні знакаў. Пра платы не можа быць і гаворкі з-за міграцыі гну, а сланы збіваюць усе ўказальнікі».
  — Так, як і тэлеграфныя слупы, — сказаў Стафард. «Вы можаце пагаварыць пра гэта з Пітам Чыпендам. Ён разумее гэтыя часткі».
  «Так, ён цікавы чалавек. Значыць, вы таксама так лічыце…
  – Так, надзвычай разумны.
  »Цалкам прыемна. Як атрымалася, што ён быў з вамі?»
  Стафард выявіў, што яго гаспадар быў недарэчна цікаўны. «Ён прапанаваў выступіць у якасці экскурсавода».
  «А Наір Сінгх? Таксама ў якасці кіраўніцтва? Хіба гэта не была вельмі добрая каманда, дарагі сябар?
  Стафард паціснуў плячыма. »Чып хацеў, каб Наір быў з ім у якасці кіроўцы. Ён сказаў, што Наір быў лепшым за рулём». Гэта была праўда, але ён не чакаў, што яму павераць.
  Аберкромбі-Сміт гучна засмяяўся, што яму было цяжка спыніць. «Дарагі сябар, увесь час! Дык ня ведалі, што сп. Пітэр Чыпендэ тры гады запар удзельнічаў ва ўсходнеафрыканскім сафары-ралі? Ён не выйграваў, але кожны раз дабіваўся, і гэта само па сабе дасягненне».
  Стафард чуў пра ралі ўсходнеафрыканскага сафары; лічылася, што гэта была самая знясільваючая аўтагонка на доўгія дыстанцыі ў свеце, і, мяркуючы па стане дарогі паміж Нарокам і Кікарокам, гэта было вельмі верагодна. Ён абураўся, што Чып паставіў яго ў такое непрыдатнае становішча, і сказаў: «Я паняцця не меў. Я чужынец у гэтай частцы свету».
  — Ну, але гэта табе Чып сказаў? Калі вы гэта бачыце, вы гэта бачыце», — сказаў Аберкромбі-Сміт. «Гэта праўда, што вы тут нядоўга, але вы збіраецеся разам з вельмі цікавымі людзьмі. Мне, вядома, цікава».
  – Хто, напрыклад?
  «Для пачатку: Пітэр Чыпендэ і Наір Сінгх. Таксама пара былых агентаў ЦРУ, Хардзін і Гунарсан. Не кажучы ўжо пра вашага штаб-сяржанта Керціса, але ён персанаж другога плана. Але вы ўзялі яго з сабой».
  «Яны, відаць, праяўляюць неабгрунтаваную цікавасць да маёй асобы».
  - Палкоўнік Макс Стафард, - задуменна сказаў Аберкромбі-Сміт. «Апошняя служба ў ваеннай разведцы».
  «Гэта было даўно! Дзесяць гадоў таму я выйшаў з арміі і, дарэчы, сваім званнем не карыстаюся».
  «Тым не менш яны былі палкоўнікамі ў маладыя 35 гадоў. Відавочна, што ў вашай кваліфікацыі няма нічога дрэннага».
  «Да справы! Чаго вы хочаце?
  «Ведайце, што вы робіце ў Кеніі».
  "Я бяру так неабходны адпачынак", - сказаў Стафард. – Тры гады не адпачываў.
  
  «Я ўсё пра гэта ведаю», — сказаў Аберкромбі-Сміт. «Яны адпачываюць у чужых месцах. Напрыклад, калі вы паехалі ў Сахару і вярнуліся дадому з куляй у плячы».
  Стафард паклаў нож і відэлец. «Што яшчэ вы хочаце ведаць? Павінна быць больш».
  "Канешне. Перш за ўсё, я хацеў бы даведацца больш пра Chipende. І ці сапраўды Хардзін і Гунарсан былыя супрацоўнікі ЦРУ, як яны сцвярджаюць. Я таксама хацеў бы пачуць што-небудзь пра вашу цікавасць да фонду Ol Njorowa».
  «Ці можаце вы назваць мне прычыну, чаму вы хочаце ведаць усё гэта?» - спакойна сказаў Стафард.
  «Я мяркую, што справа ў грошах».
  "Добры работнік заўсёды варты сваёй зарплаты", - сказаў Стафард. «Але вы памыляецеся. Вы можаце давесці мяне да пэўнага шляху сваімі размовамі пра грошы, сэр .
  — А цяпер будзьце разважлівымі, Стэфард.
  "З радасцю - што не замінае мне быць незадаволеным тым, як вы ўмешваецеся ў мае справы, што вы, здаецца, робіце даволі старанна ў апошні час".
  «Добра, тады я паспрабую быць разумным. Вы не ведаеце, што знаходзіцеся ў надзвычай адчувальным становішчы? Stafford Security Consultants забяспечвае бяспеку для дзясятка асноўных пастаўшчыкоў сродкаў абароны ў краіне.» Ён пералічыў імёны пяці ці шасці. «Мы, вядома, вывучылі вашу сітуацыю. Было б глупства не зрабіць. Мае сэнс, праўда?
  «Так».
  «Тады вы таксама разумееце перавагі супрацоўніцтва з намі, таму што калі вы гэтага не зробіце, ваша кампанія дома ў Англіі можа патрапіць у сур'ёзныя цяжкасці».
  Афіцыянт прыбраў са стала, і Стафард з гаспадаром пайшлі ў гасцёўню выпіць кавы. Тут Аберкромбі-Сміт запаліў цыгару і сказаў: «А цяпер мы можам прыступаць да справы, мой дарагі дружа».
  «Я думаў, што гавораць толькі, гм, новыя сябры пра справы тут, у клубе».
  «Я думаў толькі аб меркантыльным бізнэсе. І тое, што я магу прапанаваць, гэта тое, што вы павінны абараняць свае ўласныя фінансавыя інтарэсы».
  Стафард глыбока ўдыхнуў. "Паважаны г-н. Аберкромбі-Сміт, - сказаў ён. «У рэчаіснасці яны не што іншае, як подлыя вымагальнікі — звычайны злачынец. Калі бяспека маёй краіны павінна залежаць ад людзей вашага роду, то дапамажы нам усім Бог! Ваш падыход да мяне недапушчальна грубы і бестактоўны». 
  Аберкромбі-Сміт быў ашаломлены, нібы яго ўкусіла нованароджанае ягня. Ён пачырванеў на галаву і сказаў: «Прашу так да мяне звяртацца».
  «Я маю намер звяртацца да вас так, як лічу патрэбным».
  «Значыць, яны ня хочуць з намі супрацоўнічаць. Як я ўжо адзначаў, гэта можа быць небяспечна».
  Стафард паставіў кубак кавы. «Я цаню, што вы выкарыстоўваеце дзеяслоў супрацоўніцтва , які я хацеў бы бачыць у слоўніку па-іншаму», — ён нахіліўся наперад. «За апошнія дзесяць гадоў я стварыў даволі значную арганізацыю, сэр . Stafford Security Consultants - гэта перш за ўсё абарончая арганізацыя, але яе таксама можна выкарыстоўваць для нападаў. Калі я бачу якія-небудзь негатыўныя змены ў тым, як працуе мой бізнес, я магу знайсці прычыну. Калі ты прычына, я знішчу цябе. Не ваш аддзел або баязлівец, які з'яўляецца вашым начальнікам, а вы самі. Асабістае знішчэнне. Я выразна выказваюся?»
  Галава Аберкромбі-Сміта пачырванела. У яго перахапіла дыханне, перш чым ён паспеў сказаць: «Гэта галоўная мэта. Яшчэ ніхто не адважваўся так са мной гаварыць».
  - Шкада, - сказаў Стэфард, падымаючыся. «Вы маглі б стаць адносна прыстойным чалавекам, калі б пра вас нехта своечасова паклапаціўся. Бацька добра, сэр .
  ***
  
  Да таго часу, як таксі высадзіла яго перад Норфалкам, ён ужо даволі астыў. Калі ён заплаціў кіроўцу, ён задумаўся, ці не прыгатаваў ён рысу для сваёй задніцы. Ён заўсёды лічыў важным не нажываць сабе непатрэбных ворагаў, і быў жорсткі з Аберкромбі-Смітам. З іншага боку, чалавек быў невыносны са сваім вышэйшым здагадкам, што яму дастаткова пстрыкнуць пальцам, каб прымусіць Стафарда ляжаць ля яго ног. Стафард сказаў сабе, што лепш за ўсё зірнуць на меры абароны.
  На стойцы была абвестка, што Хардзін знаходзіцца ў басейне гатэля. Ён выйшаў да яго і тут жа сустрэў пытанне: «Дзе ты быў?» Пастэрнак зноў патэлефанаваў і сказаў, што трэба пасоўваць час наперад. Ён можа быць тут у любы час».
  «Мне прамылі мазгі», — сварліва адказаў Стафард. «Пастарнак — начальнік мясцовага ЦРУ?»
  - Магчыма, - усміхнуўся Хардзін. «Але ён нічога пра гэта не сказаў».
  "Дазвольце мне пачуць больш", - сказаў Стафард.
  «Я ведаю Пастэрнака не па часе знаходжання тут, а па штабу ЦРУ. Мы не былі вельмі блізкія, але час ад часу выпівалі разам. Гэта карысна, што ён тут».
  — Дзе Керціс?
  - Ён пайшоў у горад, - Хардзін паглядзеў праз плячо Стафарда. «Вось у нас Пастарнак».
  Пастэрнак быў хударлявым чалавекам з закрытым тварам. Ён прадставіўся і дадаў: «Вельмі ласкава са мной размаўляць, сэр».
  «З задавальненнем, сп. Пастарнака, але, баюся, я не магу вам шмат чаго сказаць. Я супрацоўнік службы бяспекі, і мая праца - захоўваць сакрэты».
  Хардзін замовіў піва ў бары, і Пастарнак сказаў: «Бэн сказаў мне, што вас цікавіць Піт Чыпендэ».
  «У гэтым ёсць свая праўда. Хадзем, сядзім».
  Яны сядзелі адзін насупраць аднаго за сталом, і Пастэрнак назіраў задуменна ў Стаффорд. «Я б шмат чаго аддаў, каб даведацца, чаму вы працуеце з Пітам Чыпендам».
  — Бэн табе не казаў?
  «Так, але я яму не паверыў. Спадзяюся, ты раскажаш мне».
  «На жаль, гэта, напэўна, мая асабістая справа, спадар. Пастарнака», — сказаў Стафард.
  «Я разглядаў магчымасць таго, што вы зоймеце гэтую пасаду, і шкадую аб гэтым. Спадзяюся, вы ведаеце, у што ўвязваецеся. Бэн кажа, што вы ў той жа галіны, што і Гунарсан, але ў Еўропе. Ён таксама сказаў мне, што ў званні палкоўніка вы працавалі ў брытанскай ваеннай выведцы».
  «У гэтым ёсць свая праўда, і яе можна пацвердзіць дакументальна. А вы ЦРУ, але не прызнаеце гэтага». 
  Пастэрнак усміхнуўся. «Ты пачакаеш, пакуль я гэта зраблю?» Усмешка знікла. «Ну, але тут адбываецца нешта дзіўнае. Новаспечаны мільянер Хендрыкс і Гунарсан, былы супрацоўнік ЦРУ, ўваходзяць у групу, якую выкрадаюць на тэрыторыі Кеніі і перапраўляюць праз мяжу ў Танзанію. Затым Стафард, таксама былы спецыяліст па разведцы, прыбывае і пераследуе выкрадальнікаў разам з Чыпендэ і Наірам Сінгхам. Потым я сустракаю Бэна, які таксама былы супрацоўнік ЦРУ. Вам не здаецца гэта дзіўным, сэр?
  «Ці ведаеце вы чалавека па імі Аберкромбі-Сміт з Брытанскага Высокага Камісара?»
  Пастарнак сеў у крэсла. «Я спадзяюся, што ён не датычны да гэтай справы — што б там ні было?»
  «Я сёння абедаў з ім. І вось вы тут. «Магчыма, нам варта наняць канферэнц-цэнтр Кеніята для сустрэчы цяперашніх і былых супрацоўнікаў разведкі», — холадна сказаў Стафард. "Але што вас цікавіць Чыпендэ?"
  «Гэта ваш жарт, містэр? Стафард?
  «Я ніколі не жартую пра сур'ёзныя рэчы, спадар. Пастэрнак. Я вельмі хачу ведаць».
  «Здаецца, я ўсё роўна марную час, сэр... і верагодна, ваш таксама. Але вось у нас Бэн з півам. Дазвольце мне пакласці гэта на свой рэпрэзентатыўны рахунак».
  - Не, гэта не мае значэння, - сказаў Стафард. «Проста раскажы мне пра Чыпендэ. Аберкромбі-Сміт таксама хоча ведаць. Раней днём ён спрабаваў мне пагражаць».
  — Яму гэта ўдалося?
  «Яму не сказалі наогул нічога, але нават вельмі халоднае плячо».
  «Паколькі я не хачу адчуваць тое ж самае, сэр, — сказаў Пастарнак, — я думаю, што нам варта засяродзіцца на піве».
  Затым яны рабілі гэта пад прыемным пасьярам аб ветры і надвор'і, пакуль шклянкі не апусцелі. Пастэрнак растлумачыў, што яму трэба ісці, і Стафард рушыў за ім да выхаду.
  «Ці магу я даць вам параду, сэр?» - сказаў Пастэрнак, калі яны выйшлі на тратуар.
  "Я заўсёды рады добрым парадам - самае смешнае, што вы ніколі ім не прытрымліваецеся".
  «Сцеражыся Гунарсана. Я атрымаў на яго рапарт сёння раніцай. Ён не з добрых дзяцей».
  "Гэта самая лішняя парада, якую я калі-небудзь атрымліваў", - сказаў Стэфард, усміхаючыся. «Але ўсё роўна дзякуй», — стукнулі кулакамі, і Пастарнак паспяшаўся.
  Па дарозе ў свой пакой Стафард сустрэў Хардзіна. «Вы двое размаўлялі шыфравана?» — спытаў ён Стафарда. «Гэтая сустрэча павінна была быць пра Чыпа!»
  «Бэн, цяпер я ведаю, на чым я. Мяне зацікавіла тое, чаго не сказаў Пастарнак ».
  Хардзін пакорліва ўздыхнуў. 
  
  OceanofPDF.com
   21
  На наступную раніцу Стафард сказаў Хардзіну: «Бэн, я стаміўся хадзіць на каціных лапах так, як мы робім цяпер. Прыйшоў час дзейнічаць ».
  "Як вы збіраецеся гэта зрабіць?"
  »Пачнем з Чыпа. Штабс-сяржант?
  Керціс сеў. — Так, сэр.
  «Яны падтрымлівалі сувязь з Чыпам. Я буду гаварыць з ім у сваім пакоі ў дзесяць гадзін».
  - Так, сэр, - Керціс падняўся з-за стала і выйшаў з пакоя.
  - Чаму Чып? - спытаў Хардзін. – Усё-такі ён на нашым баку.
  «Ну што?» Стафард паківаў галавой. «Піт Чыпендэ не ўваходзіць ні ў адну іншую партыю, акрамя сваёй. Больш за тое: ён недзе хавае Корліса, даючы яму сілу, калі ён захоча яе выкарыстаць. Вы выкрылі Корліса, але ён у Чыпа, і мне гэта не падабаецца».
  - Я таксама, - сказаў Хардзін. "Але я не думаю, што яго будзе лёгка абыйсці".
  "Паглядзім", - сказаў Стафард.
  У 9:30 Керціс адрапартаваў. «Чып прыязджае да палкоўніка па жаданні. Ён спытаў, чаго хоча палкоўнік. Я адказаў, што не дасведчаны аб канфідэнцыяльнасці палкоўніка».
  "Цяпер ты", - сказаў Стэфард, інструктуючы Керціса, што рабіць.
  На наступныя паўгадзіны Стэфард забяспечыў прыкрыццё. Ён напісаў ліст Джэку Элісу ў Лондан з просьбай аб гэтым Рэсурсы Stafford Security Consultants былі накіраваны на правядзенне дбайнага расследавання нечага Энтані Аберкромбі-Сміта з моманту яго нараджэння і да сённяшняга дня: навучанне ў школе, клубы, праца, любыя сябры, інвестыцыі і ўсё, што можна было знайсці.
  Стафард толькі што зачыніў канверт, як у ім апынуўся Чып. "Вы хацелі пагаварыць са мной?"
  Стафард паглядзеў на Хардзіна і Керціса. «Так. Дзе Корліс?
  «Цэлы і здаровы».
  «Вядома. Але дзе?"
  «Не хвалюйся, Макс. Калі вы хочаце, я магу атрымаць яго тут менш чым праз паўгадзіны».
  Стафард ласкава ўсміхнуўся. «Вы ўвесь час кажаце, што я магу быць цалкам спакойным, і гэта прымушае мяне нервавацца да чорта. Дарэчы, я павінен прывітаць вас ад Аберкромбі-Сміта».
  Чып секунду вагаўся, збіраючыся закурыць, але працягнуў, выпусціўшы клубок дыму. — Калі вы былі з ім?
  «Учора мы абедалі разам у клубе Muthaiga».
  — Чаго ён хацеў?
  «Яго падставай было тое, што я не звяртаўся ў Высокую камісію пасля выкрадання. Рэальнасць была такая, што ён хацеў нешта ведаць пра цябе».
  "Ну што? І што вы яму сказалі?»
  «Што я мог сказаць? Я нічога не ведаю пра вас».
  - Ты разумееш, хто ён? - спытаў Чып. 
  Стафард усміхнуўся. «Ён будзе зарэгістраваны ў якасці гандлёвага дарадцы ці нешта ў гэтым родзе, але на самой справе ён з'яўляецца супрацоўнікам MI6 у Найробі і аспрэчвае тую ж ролю, што і Майк Пастарнак у ЦРУ».
  Чып сеў на ложак. «Вы шмат бывалі — з Пастэрнакам таксама размаўлялі?»
  «Пасіянар з півам. Нічога важнага».
  «Улічваючы, што ты чужы ў гэтай краіне, ты знаёмішся з многімі вельмі цікавымі людзьмі».
  
  "Я нічога не зрабіў, каб знайсці іх", - сказаў Стафард. «Я прывабіў іх, як восаў у слоік з мёдам. Здаецца, ты праяўляеш да нас цікавасць, Чып. Калі чакаць КДБ?»
  «Няма з чаго смяяцца. Мне гэта зусім не смешна, — сказаў Чып.
  "Ну, тады супакойся", - сказаў Стафард. «Гэта таксама не так дрэнна. Да мяне падыходзілі даволі адкрыта. Хардзін ведаў Пастэрнака шмат гадоў таму, таму Пастэрнак не мог адмаўляць, што ён супрацоўнік ЦРУ. Што да Аберкромбі-Сміта, то ён не што іншае, як кепскі жарт».
  - Не падманвайце сябе Аберкромбі, - сказаў Чып. «Вы можаце падумаць, што яго вясёлы стыль з «мілым сябрам» праз кожнае слова смешны, але за кадрам ён халодны, як лёд. Макс, чаму ты прыцягваеш спецслужбы дзвюх краін, як стары сыр прыцягвае пацукоў?»
  «Я нічога пра гэта не ведаю», — адказаў Стафард. «Яны не стваралі ўражання, што мяне асабліва цікавяць. Я лічу, што гэта ты прыцягваеш увагу. Яны абодва зацікаўлены ў тым, што вы робіце».
  Чып іранічна ўсміхнуўся. «Я не раблю нічога, акрамя таго, што вы просіце мяне зрабіць. Вы сказалі ім ?
  - Я забыўся, - сказаў Стафард з прабачэннем. «Хвіліначка адцягнецца».
  – Вельмі смешна, Макс.
  "Я таксама вядомы сваім пачуццём гумару", - сказаў Стафард. «Вось яшчэ адзін прыклад. У якім ты аддзеле кенійскай разведкі, Чып?
  Чып утаропіўся на яго. — Вы жартуеце?
  "Зусім не. Але я павінен сказаць некалькі важных фактаў: (1) Вы можаце атрымаць нумары ў гасцініцах у любым месцы, нават у запаведніку, проста пстрыкнуўшы пальцамі - нават у разгар высокага сезона. (2) Вы атрымалі інфармацыю пра Брыс з Зімбабвэ дзіўна хутка. (3) Вы змаглі ў кароткі тэрмін паставіць Адама Муліра ў якасці гіда і кіроўцы ў групу Корліса. (4) У Масаі-Мара вы маглі ў такі ж кароткі тэрмін мабілізаваць людзей, якія маглі б паклапаціцца пра Корліса. (5) Вы занадта добра інфармаваныя аб асобах замежных агентаў, якія працуюць у Кеніі, каб быць містэрам. (6) Калі я размаўляў з Пастэрнакам, ён пералічыў шэраг імёнаў, якія мелі дачыненне да электроннага бізнесу, у тым ліку вас і Наіра. (7) У нас бралі інтэрв'ю журналісты і фатаграфавалі, але ў газетах не з'явілася ні слова, і гэта можа быць толькі з-за ўмяшання звонку. Мяне не здзіўляе, што ты не хацеў, каб твая фатаграфія была ў газетах – знакаміты сакрэтны агент, як вядома, contradictio in adjecto . (8) ... Дарагі Чып, я магу працягваць».
  "Я не казаў, што ў мяне няма арганізацыі", - сказаў Чып. «КПУ... Але я не збіраюся пра гэта гаварыць».
  «Гэта, відаць, разумна, таму што ты проста збіраўся сказаць мне кучу хлусні», — буркліва сказаў Стэфард. «Я захаваў лепшае нарэшце. (8) Вы не заплацілі, калі мы заехалі ў Масаі Мара - невялікая эканомія, якая гаварыла пра многае. Вы паказалі нейкае пасведчанне асобы, якое, верагодна, маеце пры сабе ў гэты момант. Штабс-сяржант!
  Перш чым Чып зразумеў пра гэта, Керціс схапіў яго ззаду і трымаў у цісках. - Добра, Бэн, - сказаў Стафард, - наведайце яго!
  Хардзін хутка перабраў кішэні Чыпа і кінуў змесціва на ложак, дзе Стафард яго агледзеў. Ён перабраў кашалёк Чыпа і не знайшоў нічога, нават ніякіх дакументаў, акрамя вадзіцельскіх правоў».
  — Сатана таксама, Бэн, — сказаў ён. "Паспрабуй яшчэ!"
  Хардзін знайшоў яе ў патаемнай кішэні ў штанах Чыпа - пластыкавую картку, якую вы маглі падумаць за крэдытную, калі б на ёй не была фатаграфія Чыпа.
  «Добра, штаб-сяржант, проста адпусціце яго», — ласкава сказаў Стафард.
  Керціс адпусціў Чыпа, які адразу ж прывёў у парадак свой набор для сафары. Стафард паглядзеў на карту. — Сапраўды, палкоўнік, — сказаў ён дадаў: «Аднак я, напэўна, старэйшы па службе. Ваенная разведка?»
  — Так, — сказаў Чып. «Вы не павінны былі гэтага рабіць. Я магу прымусіць цябе выкінуць з краіны». 
  - Можаш, - сказаў Стэфард, - але не зробіш. Ты ўсё яшчэ маеш патрэбу ў нас, — ён зрабіў задуменны твар. «Мне цяжка зразумець, чаму вы ўвогуле зацікавіліся намі. Чаму вы так рашуча выступалі за нас?»
  Чып паціснуў плячыма. «Была сувязь КПУ. Адрас, які Керціс даў у Лондане, быў адным з «надзейных дамоў» КПУ. Нават цяпер гэта было не так бяспечна, таму што мы праніклі і ішлі за Керцісам. Натуральна, больш за ўсё нас цікавіла, чаму вы, былы брытанскі электронны афіцэр, нешта расследавалі з дапамогай КПУ. Прынамсі выглядала так, што вы думалі, што супрацоўнічаеце з КПУ. Паступова рабілася цікавей. І складана».
  - Ты смееш гэта сказаць!- іранічна сказаў Хардзін.
  - Скажы мне, - сказаў Стэфард, - каго вы выклікалі ў Масаі-Мара, каб клапаціцца пра Корліса?
  «Я пазычыў пару чалавек з пастарунку і апрануў іх у цывільнае», — з лёгкай усмешкай адказаў Чып.
  — А дзе цяпер Корліс?
  — Некалькі сотняў метраў адсюль, — спакойна адказаў Чып. «У камеры ў паліцэйскім участку на рагу Гары Туку Роўд. Добра, Макс, што нам цяпер рабіць?
  — Што ты сам кажаш?
  «Я гатовы працягваць, як і раней».
  «Калі я выцягваю для вас каштаны з агню», — іранічна сказаў Стафард. «Не так, як раней, Чып! Ніякіх сакрэтаў быць не павінна, і мы падзелімся ўсёй інфармацыяй. Мне надакучыла завязваць вочы. Вы разумееце, што справа не толькі ў тым, што Гунарсан спрабуе прымусіць прыняць фальшывага Хендрыкса. На карту пастаўлена многае».
  - Як што? - спытаў Чып.
  «Ты не дурны, Чып. Лепш скажы».
  
  — Каля дваццаці сямі мільёнаў фунтаў, — няўрымсліва адказаў Чып. «Грошы, якія Брыс нічога не казаў аб атрыманні з маёнтка Гендрыккса».
  «Глядзі, Чып, справа не ў грошах, пра што ты добра ведаеш. Але як вы зразумелі гэты бок гісторыі?
  «Паколькі вы так зацікавіліся фондам Ol Njorowa, мне таксама стала цікава. Я патэлефанаваў у офіс Вярхоўнай камісіі Кеніі ў Лондане і папрасіў мужчыну паглядзець тэстамент. На самай справе вельмі проста. Але раскажы мне больш».
  «Мяне ва ўсім раздражняе тое, што я слухаў тут Бэна, які казаў, што паміж старым Хэндрыксам і Кеніяй няма ніякай сувязі, але пазней да мяне дайшло, што ёсць сувязь з Паўднёвай Афрыкай».
  - Малайчына, - ціха сказаў Чып. – Але раскажы мне далей.
  «Усюды, дзе я разглядаў гэтую справу, узнікала паўднёваафрыканская сувязь. Там жыў стары Гендрыкх. Дырк Хендрыкс - паўднёваафрыканец. Англійскі адвакат, Мандэвіль, з'яўляецца правым крылам, які адпачывае ў Паўднёвай Афрыцы і зараз знаходзіцца там. Я думаю, што джэрсійскі адвакат Фарар увесь у сваёй кішэні, і магу паспрачацца, што завяшчанне напісаў Мандэвіль. Брыс зрабіў памылку, недаацаніўшы памер маёмасці Гендрыка - ён прагны. Ты ўпэўнены, што ён дастаткова добры? Таму што смею паспрачацца, што ён таксама паўднёваафрыканец».
  ***
  
  На працягу наступнай гадзіны яны важдаліся над праблемай, спрабуючы ўзгадніць розныя дэталі сваіх ведаў, але нічога асаблівага з гэтага не атрымалася. Нарэшце Чып сказаў: «Добра, значыць, мы згодныя з тым, што Дырк Хендрыкс, магчыма, з'яўляецца агентам паўднёваафрыканскай разведкі, і тое ж самае можа адносіцца да Брайса». З іншага боку, мы не бачым, дзе ўваходзіць Гунарсан і хто спрабаваў забіць Корліса».
  - Не Корліс, - сказаў Хардзін. «Хэнк Хендрыкс. Хтосьці застрэліў Хэнка ў Лос-Анджэлесе, і гэта было да таго, як Гунарсан паставіў кагосьці іншага на яго месца».
  "Такім чынам, вы хочаце сказаць, што той, хто спрабуе яго забіць, не ведае, што Гунарсан зрабіў гэты трук?" — Можна, — паглядзеў на Чыпа. «Справа на танзанійскай мяжы здавалася рэальнай, таму зразумейце, што падобныя выкраданні здараліся і раней. Што ты маеш на ўвазе, Чып? Як лёгка атрымаць танзанійскую форму і аўтаматы Калашнікава?» 
  «Калі грошай хопіць, то на мяжы ўсё можна купіць», — адказаў Чып. «Што тычыцца вінтовак, Кенія акружаная краінамі, якія сапсаваліся — Танзанія, Самалі, Абісінія, Уганда. Гэта было б няцяжка. Вы лічыце, што выкраданне было арганізаванай працай, каб выглядаць так, быццам гэта зрабілі танзанійцы? Гэта вельмі магчыма».
  «Тады Брыс арганізаваў гэта», — сказаў Хардзін. «Дырк Хендрыкс у гэты час знаходзіўся ў Англіі».
  "Аднак гэта ўсё тэорыя", - сказаў Стафард. «Мы нічога дакладна не ведаем. Што ты цяпер будзеш рабіць, Чып? У рэшце рэшт, гэта ваша краіна».
  «Мы не можам дзейнічаць адкрыта супраць Ол Нёрава», — сказаў Чып. «Гэта выклікала б занадта шмат шуму ў газетах і ў іншых месцах. Я павінен пагаварыць пра гэта са сваім босам. Але не пытайцеся, хто ён».
  "Містэр палкоўнік, можна зрабіць заўвагу?"
  — Калі ласка, штаб-сяржант, — сказаў Стафард. «Нам патрэбны добрыя ідэі».
  «Вярніце Корліса Гунарсану і пачакайце, што адбудзецца ».
  - Гэта непрыгожая думка, - сказаў Хардзін. «Гэта будзе раўнасільна таму, што паставіць яго ў якасці мішэні ў стралковым намёце».
  — Але ў нас была б магчымасць убачыць, хто страляе, — паглядзеў на Чыпа Стафард. "Што ты маеш на ўвазе? Корлісу спатрэбіцца праўдападобнае тлумачэнне.
  «Ніякія тлумачэнні не падыдуць», — сказаў Чып. "Мы маем меў яго занадта доўга. Да таго ж ён дрэнна ўмее хлусіць; у такім выпадку мы выдадзім сябе». "Не, у нас павінен быць нехта ў Ол-Нёрава, каб агледзецца".
  - І што б ён знайшоў? - панура сказаў Хардзін.
  «Я думаю, што нешта можна знайсці. Пасля таго, як вы звярнулі маю ўвагу на Ol Njorowa, я прыгледзеўся да ўстановы бліжэй. Меры бяспекі значна перавышаюць тое, што неабходна для сельскага каледжа».
  "Хант і яго сястра растлумачылі гэта", - сказаў Стафард. «Яна сказала, што кралі рэчы, праўда, у асноўным сельскагаспадарчы інвентар, які мала што значыў, але іншая справа, калі гаворка ідзе пра новыя віды збожжа. І прыдумаў гісторыю пра леапарда. Але ўвесь персанал не можа быць у паўднёваафрыканскай разведцы, Чып - Хантс - белыя кенійцы, а доктар. Адхіамба не з'яўляецца верагодным агентам».
  — Напэўна, адна камера, — сказаў Чып. «Але вернемся да Хендрыкса — колькі ён пражыў у Англіі?»
  - Не ведаю, - сказаў Стафард. «Упершыню ён з'явіўся ў маім жыцці два гады таму, калі ажаніўся з Алікс».
  «Калі ён у паўднёваафрыканскай электроннай службе, то ён так званы ціхі агент, размешчаны ў Англіі, і брытанцам гэта не спадабаецца. Я думаю, што ёсць неабходнасць у сувязі з Лонданам на высокім узроўні». "І я хачу паглядзець, ці змагу я прыцягнуць чалавека да Ол Нёрава".
  - Хвілінку, - сказаў Стафард. «Дырк ведае, што я ў Кеніі — я сказаў яму, што хачу правесці тут адпачынак і што мы можам сустрэцца. Думаю, запрашу сябе ў Ol Njorowa. Акрамя таго, у мяне ёсць запрашэнне ад Ханта на палёт на паветраным шары.
  - Ідзеш туды адзін?
  — Не, я бяру штаб-сяржанта, — усміхнуўся Керцісу Стафард. — А як наконт паездкі на паветраным шары, штабс-сяржант?
  Выраз агіды на твары Керціса быў пераканаўчым адказам.
  
  ***
  
  Атмасфера ў кабінеце Брайса была напружанай, калі Хендрыкс сказаў: «Чаму, чорт вазьмі, ты не сказаў мне, што Стафард датычны да гэтага?»
  "Таму што я не ведаў", - грэбліва адказаў Брыс.
  «Ён бы тут быў! Вы яго ўдарылі!
  «Адкуль я мог ведаць, хто ён?» - спытаў Брыс жаласным голасам. «Вы ніколі не згадвалі пра яго. Усё, што я тады ведаў, гэта тое, што ён быў знаёмы Алана і Джудзі; яны абедалі разам у гатэлі Lake Naivasha з індзейцам, сікхам па імі Наір Сінгх».
  "Хто ён?"
  «Сябар Алана. Яны разам вучыліся ва ўніверсітэце».
  «А потым Стэфард з'явіўся ў Масаі Мара ў пошуках Хендрыкса. Не маглі б вы скласці два і два?»
  «Я не чуў пра гэта. У газетах нічога не было. Увогуле, хто такі Стэфард?
  - Сябар Алікс, - панура адказаў Дырк. «І ён разумны, Брайс, па-чартоўску разумны». «Невыпадкова ён з'яўляецца тут і там у крытычныя моманты і месцы. Ці казаў ён што-небудзь пра мяне, калі быў тут?
  — Не.
  "Чаму не? Ён ведаў, што я прыйду». Розум Дырка быў заняты магчымымі высновамі, якія можна было зрабіць. Раптам у яго вырвалася: «Божа мой!»
  - Што здарылася?- стомленым голасам спытаў Брыс.
  - Ён бачыў крывавы завяшчанне, - люта адказаў Дырк. «Чалавек па імі Хардзін прыйшоў і размаўляў з Алікс, калі я быў у Паўднёвай Афрыцы». Алікс сказала, што ён паехаў дадому ў Злучаныя Штаты».
  «І табе ніколі не прыходзіла ў галаву расказваць мне пра гэта?» — з рэзкай іроніяй сказаў Брыс.
  
  «Я быў занадта заняты тым, што рабіць з Хендрыксам. Але цяпер гэта не важна. Вырашальным з'яўляецца тое, што Стафард ведае, што ўстанова атрымала ў спадчыну значна больш за сем мільёнаў».
  Брыс паціснуў плячыма. «У нас ёсць гэтаму тлумачэнне, і я вам пра гэта казаў. Я проста павінен назваць поўны памер апельсіна ў нашым цюрбане. Сумна, але так яно і ёсць». «Гэта вельмі дзіўная гісторыя, якую вы прадстаўляеце. Хардзін, які з'яўляецца амерыканцам, кажа вашай жонцы, што ў вас ёсць невядомы стрыечны брат. Акрамя таго, мужчына папрацаваў, каб атрымаць копію завяшчання. Чаму ён мог гэта зрабіць?»
  «Па словах Алікс, ён сказаў, што падазрае чалавека, у якога ён працуе. Я ўжо казаў вам, што ніколі не бачыў гэтага чалавека».
  «У каго ён працаваў?»
  «Прыватнае дэтэктыўнае агенцтва ў Нью-Ёрку».
  — Як гэта называецца?
  «Паняцця не маю. Алікс нічога пра гэта не сказала».
  «Хто карыстаўся агенцтвам?»
  «Фарар - адвакат з Джэрсі».
  Брыс спыніўся і паглядзеў прама на Хендрыкса. - А цяпер скажы мне што-небудзь, - холадна сказаў ён. «Адкуль Фарар даведаўся, што ёсць амерыканскі спадчыннік?» Дырк не адказаў. Брыс працягнуў: "Колькі людзей ведалі, што ёсць амерыканскі спадчыннік?"
  - Прэторыя ведала, - сказаў Дырк. «Я ведаў гэта, але трымаўся на адлегласці ад Фарара. І, вядома, Мандэвіль гэта ведаў».
  - Вядома, - сказаў Брыс. «Паважаны юрыст гэта ведаў. Ведаеш, што здарылася, Гендрыкс? Пакуль Прэторыя палявала на Хендрыкса ў Лос-Анджэлесе, за ім таксама палявалі амерыканскія дэтэктывы, якіх прыцягнуў Фарар па падбухторванні Мандэвіля. Прэторыя ледзь не ўдарыў Хендрыкса, але яго выратавалі людзі Мандэвіля. Вы калі-небудзь чулі пра каранёвай краме? Мы маем у рэшце рэшт, мы змагаліся самі, няшчасная сволач. Што прымусіла Мандэвіля заўчасна спаліць справу?
  - Ён заўсёды казаў, што Прэторыя павольна расце, - раздражнёна адказаў Дырк.
  «Лепш пагавары з Мандэвілем. Даведайцеся, ці правільныя нашы развагі. Калі гэта так, скажы яму, што ён ніколі не павінен рабіць нічога без загаду». «Даведайся, колькі часу чакаюць лонданскія званкі», — ён працягнуў: «І ты можаш спытаць у яго назву амерыканскага дэтэктыўнага агенцтва».
  «Чаму? Гэта ўжо не мае значэння».
  «Адкуль вы гэта ведаеце? Ты празорлівы?» Брыс моцна стукнуў па стале сціснутым кулаком. «У гэтай аперацыі занадта шмат пайшло не так. Я не паліў тут крывёю, каб убачыць, як усё гэта сапсавана неэфектыўнасцю.» Ён сеў. «Дазвольце мне пачуць больш пра Стафарда. Як ён пабачыў тастамент?»
  «У Хардзіна была копія, і ён аднёс яе Алікс. Я быў у Паўднёвай Афрыцы, таму Алікс папрасіла парады ў Стафарда. Хардзін паказаў яму завяшчанне».
  «Такім чынам, ён ведае яго змест, хаваўся тут і быў у Масаі Мара, калі Хендрыкса забралі. Той чалавек, якога вы сустрэлі… як яго завуць?» — нецярпліва спытаў Брыс.
  «Гунарсан».
  «Гунарсан сказаў вам, што Стафард рушыў услед за ўдарнай групай. Гэта так?»
  «Так. Пасля Стафард сказаў яму, што яго група заблудзілася ў кустах.
  «Згубіліся? Я сумняваюся, - напэўна, Брыс паглядзеў на Хендрыкса. «Я страціў двух чалавек, а ваш стрыечны брат дагэтуль знік без вестак. Мы абмяркоўвалі гэта раней, але на той момант мы не ведалі пра паведамленне са Стафардам. Я разумею, што нам трэба даведацца пра яго больш». Зазваніў тэлефон, і ён падняў трубку. — Хвілінку, — ён прытрымаў руку варонкі. «Гэта для вас. Хто ведае, што ты тут?
  - Ніхто, - адказаў Хендрыкс. «Пасля таго, як я пагаварыў з Гунарсан, я хадзіў у амэрыканскую амбасаду, але нікому не казаў, куды пайшоў потым».
  — У кагосьці паведамленне, — працягнуў яму тэлефон. — Лепш даведайся, хто гэта.
  Гендрыкс узяў. «Дырк Хендрыкс тут».
  «Гэй, Дырк, я нарэшце знайшоў цябе», — сказаў Стафард, і Хендрыкс ледзь не кінуў трубку. «Гэта Макс. Я думаў, што патэлефаную Ол Нёрава, таму што была малая верагоднасць, што вы там. Як твае справы?"
  - Добра, - адказаў Дырк. Ён паклаў руку на варонку і ціха сказаў: «Гэта Стафард».
  - Ты быў на паветраным шары? - спытаў Стафард.
  - Што прыемна? - шалёна спытаў Дырк.
  »На паветраным шары з Аланам і Джудзі Хант. Яны запрасілі мяне заўтра на паветраны шар. Я толькі што размаўляў з ім. Я буду спыняцца ў гатэлі возера Найваша. Мы з табой павінны паабедаць разам».
  - Так, безумоўна, - машынальна адказаў Дырк. — Пачакай, — ён зноў правёў рукой над варонкай. «Ён выходзіць сюды. Нейкая дурная размова пра палёт на паветраным шары з чалавекам па імі Хант. Ён застанецца ў гатэлі».
  Брыс усміхнуўся. — Дай мне яго.— Ён падняў трубку. «Прывітанне, сп. Стафард, Чарльз Брыс тут. Я чуў, што Алан хоча паляцець з вамі заўтра. Але, вядома, вам неабавязкова заставацца ў гатэлі - мы можам лёгка прыняць вас тут. Дарэчы, Алану гэта таксама будзе вельмі зручна. Так, я дакладна так думаю. Калі мы можам чакаць вас? Добра, да сустрэчы».
  Ён паклаў трубку і задаволена кіўнуў. «Я хацеў бы, каб ён быў тут, дзе я магу сачыць за ім. «Заходзьце ў маю гасцёўню, — сказаў павук мусе!» 
  
  OceanofPDF.com
   22
  Гунарсан ляжаў на ложку ў сваім пакоі ў Нью-Стэнлі і чытаў раман, які надакучыў яму. Ён некалькі разоў губляў сюжэт і мусіў вяртацца назад, і ён быў раздражняльным. Вядома, ляжанне на спіне дапамагала яго нагам, і доктар параіў яму ляжаць як мага больш, але больш за ўсё яго занепакоіў тэлефонны званок з Лондана.
  Зазваніў тэлефон, і ён падняў трубку. — Тут Гунарсан.
  "Спадар. Гунарсан, гэта Джордж Барбур з Peacemore, Willis & Franks у Лондане. Наколькі я разумею, вы жадаеце ведаць цяперашняе месцазнаходжанне Макса Стафарда з Stafford Security Consultants.
  «Так».
  «Наколькі нам удалося даведацца, ён знаходзіцца ў адпачынку ў Кеніі. Ён пакінуў Лондан васемнаццатага».
  Значыць, Лортэн чакаў у Найробі, падумаў Гунарсан. «Я спадзяюся, што вы нічога не сказалі Stafford Security».
  «Мы здольныя праводзіць стрыманыя расследаванні, спадар. Гунарсан, - сказаў Барбур, крыху пакрыўджаны пытаннем.
  "Добра. дзякуй Прэч адсюль». Ён узяў тэлефонную кнігу і пачаў званіць па гатэлях Найробі. Быў прыбытак на пятым, якім быў Норфалк. Адказ быў такі, што сп. Відавочна, Стафард быў на сафары, але захаваў свой нумар. Цяперашняе яго месцазнаходжанне было невядома. «Паведамленне было?»
  Гунарсан не збіраўся пакідаць паведамленне, таму паклаў трубку і пачаў абдумваць пытанне. Ён ніколі не сустракаўся са Стафардам, але шмат чуў пра яго ад Peacemore, Willis & Franks. Асоб з такімі імёнамі не існавала — Гунарсан прыдумаў іх, каб назва кампаніі прагучала праўдападобна і выклікала давер у лонданскіх вушах. Аддзяленнем кіраваў чалавек па імені Тэрэнс Ферні, які ненавідзеў Stafford Security Consultants як чуму, але прызнаваў майстэрства канкурэнтаў.
  Такім чынам, гэта быў Стафард , які рушыў услед за ім у Масаі Мара! У рэшце рэшт, гэта было неверагоднае супадзенне: кіраўнік адной з найбуйнейшых прыватных ахоўных арганізацый Амерыкі выкрадзены, а кіраўнік адной з найбуйнейшых ахоўных арганізацый Еўропы вельмі зручна знаходзіцца пад рукой. Фантастычны!
  Але як Стафард знайшоў яго? І ці меў ён дачыненне да знікнення Корліса? Ці ведаў ён паведамленне з Корлісам — што гэты чалавек быў дублёрам Хэнка Хендрыкса? І чаму ён увогуле напружваўся? Гунарсан зноў узяў трубку і запісаўся на інтэрв'ю ў Нью-Ёрку.
  ***
  
  Хардзін таксама лёг, але на матрац каля басейна гатэля "Норфалк", і дазволіў сабе загараць. Ён ляжаў на жываце і глядзеў на бурбалкі ў куфлі піва, і яму здавалася, што ён не робіць шмат карысці за сваю зарплату. Стафард і Керціс адправіліся ў Ол-Нёрава, Чып і яго людзі сачылі за Гунарсанам, і Хардзіну не было чаго рабіць. Ён быў незадаволены і крыху згрызоціў сумленне.
  Ён ляжаў на сонцы гадзіну, а потым праплыў некалькі кругоў у басейне, перш чым апрануцца ў гардэробе. Ён прайшоў па двары да задняга ўваходу ў вестыбюль гатэля, але, як толькі ўвайшоў, павярнуўся і вярнуўся ва ўнутраны дворык: ён убачыў Гунарсана, які стаяў ля стойкі і размаўляў з адным з клеркаў.
  Ён хацеў падняцца ў свой пакой, але ў той жа момант з калідора на двор выйшаў Наір Сінгх. Ён спыніўся, каб надзець сонцаахоўныя акуляры, і падчас гэтага Хардзін паляпаў яго па плячы. — Таксама, чорт вазьмі! «Я ледзь не ўбегла адразу у Гунарсан. Мяне трэба было папярэдзіць: 
  «Я званіў у ваш нумар, але вас там не было».
  «Я быў у басейне. Што тут робіць Гунарсан?
  "Я мяркую, што ён спрабуе знайсці Стафарда", - сказаў Наір. «Цяпер ён ведае, хто такі Стэфард. Ён папрацаваў патэлефанаваць у Лондан, каб пераканацца, што Стэфард, якога ён сустрэў у Кікороку, ідэнтычны кіраўніку Stafford Security Consultants.
  — Адкуль ты гэта ведаеш?
  "Мы падключылі магнітафон да яго тэлефона", - сказаў Наір, усміхаючыся. «Цалкам нармальна. І гадзіну таму ён патэлефанаваў у Нью-Ёрк і папрасіў падмацавання. Ён змяшчае трох чалавек».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя? Ён называў імёны?» - спытаў Хардзін.
  Наір кіўнуў. «Волтэрс, Готшалк і Рудзінскі».
  — Я не ведаю Готшалька, — сказаў Хардзін. «Але Уолтэрс кваліфікаваны, а Рудзінскі раней працаваў у Афрыцы. Таксама былы супрацоўнік ЦРУ. Тэмп фарсіраваны. Калі яны чакаюцца?»
  «Паслязаўтра з ранішнім рэйсам, так што ў нас ёсць дастаткова часу, каб абдумаць, што трэба зрабіць. Я пагавару пра гэта з Чыпам; ён, магчыма, захоча паклапаціцца пра тое, каб ім было адмоўлена ва ўездзе як непажаданым іншаземцам».
  Хардзін кіўнуў у бок пярэдняга пакоя. «Ты лепш займайся сваёй працай. Вы рызыкуеце, што Гунарсан выслізне ад вас».
  «Ён гэтага не робіць. У мяне там тры чалавекі, і ў машыне ёсць радыёперадатчык. Ён усё яшчэ ля прылаўка – у мяне ў цюрбане радыё; вы робіце іх маленькімі ў нашы дні».
  - Так, - з захапленнем сказаў Хардзін, з цікавасцю разглядаючы цюрбан.
  Наір падняў руку, каб загадаць цішыні, пакуль ён слухаў. «Цяпер ён едзе — садзіцца ў таксі. Адпусціце яго, перш чым мы даведаемся, чаго ён хацеў у гатэлі».
  - Бог ведае, як Гунарсан знайшоў Стафарда? - задуменна спытаў Хардзін.
  
  "Гэта можа быць праз Дырка Хендрыкса", - сказаў Наір. «Гэта насамрэч не мае сэнсу. Цяпер ён на Гары Тхуку Роўд. Давайце даведаемся, чаго ён хацеў».
  Яны зайшлі ў пярэдні пакой, каб апытаць чалавека за стойкай. «Той, хто толькі што быў тут...» сказаў Наір.
  «Амерыканскі Mr. Эндрус?
  «Так. Ён прасіў кагосьці?»
  «Так, пасля таго, як сп. Стафард, які з'яўляецца вашым сябрам, ці не так? Я бачыў вас разам».
  Хардзін кіўнуў. — Што ты сказаў Эндрусу?
  «Я сказаў, дзе ён можа знайсці сп. Стафард. Гэта было няправільна…?'
  - Наўрад ці, - адказаў Хардзін, але не меў на ўвазе гэтага. — Куды ты загадаў яму ісці?
  »Сельскагаспадарчы каледж Ол Нёрава. Спадар. Стафард казаў пра гэта перад ад'ездам. Ён сказаў, што з'язджае на некалькі дзён, але хацеў бы пакінуць пакой тут».
  Хардзін раўнадушна паглядзеў на Нэйра. — Дзякуй, — сказаў ён. Калі яны адышлі, ён сказаў: «Гэта было глупствам з боку Макса».
  «Ён не мог ведаць, што Гунарсан прыйдзе і папросіць яго». Наір маўчаў і ўважліва слухаў голас у сваім цюрбане. «Гунарсан выходзіць з таксі на вуліцы Муіндзі Мбінгу», — сказаў ён. «Цяпер ён працуе ў «Юнайтэд Турынг Кампані», якая, у тым ліку, займаецца пракатам аўтамабіляў».
  Дыскусіі не было. — Я збіраю чамадан, — сказаў Хардзін. «Гатова праз пятнаццаць хвілін». Выходзячы, ён убачыў, што Наір ужо накіроўваецца да тэлефона.
  ***
  
  За Стэфардам уважліва сачылі, перш чым перад ім адчыніліся вароты ў Ol Njorowa. Ён пад'ехаў да адміністрацыйнага будынка, прыпаркаваў машыну сафары і зайшоў унутр, назваўшы сваё імя кенійцу за стойкай у вестыбюлі. Ён агледзеўся і заўважыў тое, чаго не заўважыў першы раз наведванне. Чып меў рацыю: служба аховы была значна больш арганізаваная, чым можна было чакаць у такой бяскрыўднай установе. 
  Ніхто не мог нікуды трапіць у будынак, не мінуўшы варот у вестыбюлі, і ён паспрачаўся, што кожны раз, калі іх адчынялі, яны пасылалі сігнал. Хаця б, калі б ён кіраваў службай бяспекі! Агледзеўшыся з цікавасцю, ён заўважыў слабы водбліск шкла высока ў куце, дзе стыкаваліся дзве сцяны і столь, і вырашыў, што гэта аб'ектыў тэлекамеры. Яно было размешчана вельмі стрымана, і выявіць яго можа толькі чалавек, які непасрэдна яго шукае. Цікава, дзе быў экран кіравання?
  Чалавек за стойкай паклаў трубку. "Спадар. Хендрыкс зараз будзе тут. Калі ласка, сядайце».
  Стафард сеў на зручную канапу, узяў з нізкага століка перад сабой штотыднёвы часопіс і пагартаў яго. Гэта быў навуковы часопіс, прысвечаны вытворчасці збожжа ў тропіках, і ён яго не цікавіў. Крыху пазней Гендрыкс апамятаўся і з працягнутай рукой увайшоў у вароты. "Прывітанне, Макс - рады цябе бачыць!"
  Стафард сумняваўся, што ён гэта меў на ўвазе, але падняўся і паціснуў руку. «Міла з боку Браса, што я хацеў тут», — сказаў ён. «Я мог бы застацца ў гатэлі. Гэта зусім невялікая адлегласць па дарозе».
  — Чарльз і чуць не хацеў, — сказаў Хендрыкс. «З таго моманту, як ён пачуў, што мы сябры. Чаму вы не сказалі гэтага, калі былі тут апошні раз?
  «Я мала быў з Брысам, і я быў у кампаніі двух братоў і сясцёр, Алана і Джудзі Хант. Вы іх ведаеце?»
  «Не, але я таксама не быў тут так доўга. Я толькі што прыехаў з Англіі».
  "Як справы Алікс і маленькі Макс?" ветліва спытаў Стафард.
  "Ёй падабаецца быць маці", - сказаў Хендрыкс, узяўшы Стафарда за руку. — Пойдзем са мной да Чарльза, — павёў ён Стафарда праз вароты і па калідоры, дзе ён адчыніў дзверы. - А вось і Макс, - сказаў ён.
  Брыс цёпла сустрэў Стафарда. «Ну, тады вы павінны быць бясстрашным птушаком з Аланам Хантам - ну, гэта не я! У мяне няма хітрасці з яго паветраным шарам - мне здаецца, што гэта дрэнная праца, - ён паказаў Стафарду сесці.
  — Дрэнныя навіны пра стрыечнага брата Генры, Макс, — сказаў Хендрыкс. "Але вы напэўна чулі гэта?"
  Стафард быў падрыхтаваны і сфармуляваў свой адказ. «Я не проста чуў — я быў там. Не з выкрадзенымі, а з групай, якая збольшага бездапаможна імкнулася ўмяшацца. Аднак я не ведаў, што ў гэтым удзельнічае Генры Хендрыкс, і я быў у шоку, калі мы вярнуліся ў Кікарок і пачуў імя. Я нават адразу падумаў, што гэта ты».
  «Дзіўна, што ваш вопыт не быў згаданы ў прэсе», - сказаў Брыс.
  Стафард паціснуў плячыма. «Нічога, акрамя дрэннай журналістыкі. Хто-небудзь што-небудзь чуў пасля?
  - Не, нічога, - адказаў Дырк. «Я быў у паліцыі і амэрыканскай амбасадзе, але здаецца, што ніхто нічога ня ведае, а калі і ведае, то прынамсі не гаворыць».
  "Гэта не было выгадна для дыпламатычных адносін паміж Кеніяй і Танзаніяй", - сказаў Брыс. «Акрамя таго, яны не былі бліскучымі загадзя.» Ён змяніў тэму. «Хацелася б, напэўна, навесці парадак. У нас наверсе ёсць некалькі пакояў для VIP-памяці — члены савета час ад часу наведваюць нас, а час ад часу да нас у госці прыязджае міністэрскі чыноўнік. Вы можаце атрымаць адзін з іх, пакуль вы тут».
  — Вельмі ласкава з вашага боку.
  «Вядома, сп. Стафард. У рэшце рэшт, мы невялікая, даволі закрытая супольнасць – крыху падобная на манастыр, за выключэннем некалькіх жанчын сярод нас, такіх як Джудзі Хант, напрыклад. Мы лічым, што гэта асвяжае мець новы твар і новыя думкі. Дырк правядзе вас у ваш пакой, а потым знойдзе Алана Ханта».
  
  - Вядома, - сказаў Дырк. «Ты павінен жыць у пакоі побач з маім».
  "А потым я ўбачу вас на вячэры", - сказаў Брыс.
  Па дарозе Стафард сказаў Хендрыксу: «Вядома, ты тут сапраўдны VIP. Што вы думаеце пра прадпрыемства?
  «Я яшчэ мала чаго бачыў. Я быў занадта заняты тым, каб прымусіць людзей нешта зрабіць з маім стрыечным братам. Але тое, што я ўбачыў, мяне ўразіла. Вось ваш пакой».
  Стафард думаў, што ў чатырохзоркавым гатэлі не прыйшлося б саромецца нумара. Дзверы вялі ў ванную.
  - Калі вы дасце мне ключы ад машыны, я паклапачуся, каб ваш багаж прывезлі, - сказаў Дырк.
  «Мой вагон не замкнёны». 
  - Добра, мы сустрэнемся выпіць праз пятнаццаць хвілін у кабінеце для персаналу ў канцы калідора, - Дырк выйшаў, і Стафард не сумняваўся, што і каляску, і чамадан будуць старанна абшукаць. Яму было ўсё роўна, бо нічога незвычайнага ў іх не знойдзеш. Ён агледзеў пакой у пошуках схаваных мікрафонаў, бо не сумняваўся ў іх існаванні. Брысу былі б цікавыя прыватныя размовы членаў праўлення і чыноўнікаў.
  Яго чамадан паднялі, і ён працягнуў расследаванне. Нарэшце ён знайшоў міні-мікрафон у раме карціны на сцяне. Ён з палёгкай выдыхнуў. Калі б ён не знайшоў мікрафон, ён бы занепакоіўся, таму што дагэтуль усе яго падазрэнні адносна Хендрыкса і Брыса грунтаваліся на хісткай ланцужку здагадак, але гэта было важна, бо ніводная бяскрыўдная ўстанова не праслухоўвала ўласныя пакоі.
  У раму будзе ўбудаваны невялікі перадатчык з адпаведнымі батарэямі і, магчыма, дзесьці на Ol Njorowa прымач будзе злучаны з магнітафонам, які актывуецца гукам. Было б вузкай справай вывесці мікрафон з ладу, але зрабіць гэта было б зусім няправільна, бо гэта здрадзіць яму. Проста нічога важнага не было сказана ні ў гэтай зале, ні дзе-небудзь яшчэ ў сельскім каледжы.
  ***
  
  У кабінеце Брайса Дырк Хендрыкс паклаў трубку. Было цяжка звязацца з Мандэвілем у Лондане; адвакат быў заняты ў судзе, і Хендрыкс папрасіў яго ператэлефанаваць як мага хутчэй. Цяпер ён толькі што скончыў размову з Мандэвілем, і тое, што ён пачуў, зусім раззлавала яго.
  "Што не так? Што сказаў Мандэвіль? - спытаў Брайс.
  - Нью-ёркскае агенцтва было Gunnarsson Associates, - катэгарычна сказаў Дырк.
  "Што радуе?" Брыс зірнуў на яго. «Вы хочаце сказаць, што чалавек, з якім вы размаўлялі ў Найробі, быў чалавекам, які знайшоў Генры Хендрыкса ў Злучаных Штатах?»
  — Здаецца, так, — Хендрыкс устаў. «Не можа быць шмат Гунарсанаў, а Гунарсан у Найробі амерыканец».
  «І ён быў у групе з вашым стрыечным братам. Відавочна, што яны падарожнічалі разам. Але навошта прыватнаму следчаму заставацца на месцы здарэння пасля таго, як ён зрабіў тое, што яму належала? І нават паехаць у Кенію? І чаму Генры Хендрыкс дазволіў яму гэта зрабіць?»
  «Магчыма, ён думаў, што яму патрэбны целаахоўнік пасля таго, як атрымаў у спадчыну ўсе гэтыя грошы».
  - Наўрад ці, - сказаў Брыс.
  «Як быццам? У яго стралялі ў Лос-Анджэлесе. Магчыма, ён стаў падазроным».
  - Напэўна, магчыма, - сказаў Брыс стомленым голасам. «Іншая магчымасць заключаецца ў тым, што Гунарсан і Стафард працуюць разам. Але незалежна ад сітуацыі, Гунарсан павінен знаходзіцца пад наглядам. Мы павінны высветліць, з кім ён размаўляе, і асабліва, калі ён кантакты Stafford.'
  «Ці варта мне вярнуцца ў Найробі?» — спытаў Дырк.
  «Не, заставайся тут і назірай за Стафардам. Я пашлю Патэрсана. «Я зараз жа пайду на радар і прышлю яго. Вы кажаце, што Гунарсан жыве ў Нью-Стэнлі?
  Дырк кіўнуў. Брыс амаль выйшаў з пакоя, калі Дырк раптам сказаў: «Пачакай хвілінку, я проста аб нечым думаю. Калі я размаўляў з Гунарсанам у Цярновым дрэве, у мяне было дзіўнае адчуванне, што я бачыў яго раней, але я не мог знайсці яго месца. Цяпер я магу гэта зрабіць».
  "Дзе?"
  «Вы памятаеце, калі я ўпершыню прыехаў у Кенію з Генры і Фарара? Мы спыніліся ў гатэлі Возера Найваша. Ты прыйшоў да нас, і мы разам павячэралі».
  «Вядома. І…?"
  «Гунарсан еў адзін за сталом у куце». 
  
  OceanofPDF.com
   23
  Дырк Хендрыкс зайшоў у персанальны пакой і выявіў, што Стэфард размаўляе з Аланам Хантам, які толькі што сказаў: «Я ўсё роўна пайду заўтра, таму што Джым Ад'ямба хоча зрабіць некалькі фотаздымкаў яго эксперыментальных установак, а паветраны шар вельмі карысны для гэтага. рэч «.
  Стафард памахаў Дырку і сказаў: «Алан, ты, напэўна, не сустракаў Дырка Хендрыкса, які з'яўляецца ўнукам дабрадзея ўстановы. Дырк, гэта доктар. Алан Хант».
  Двое мужчын паціснулі адзін аднаму рукі, і Хант сказаў: «Вялікі жэст вашага дзеда прыйшоў для мяне ў патрэбны момант. Я выкарыстаю долю з сямі мільёнаў фунтаў на паветраны храматограф.
  - Я паняцця не маю, што гэта такое, - сказаў Дырк, усміхаючыся.
  «Сем мільёнаў!» — з прытворным здзіўленнем сказаў Стафард. – Гэта больш за сем.
  - Год, - раўнадушна сказаў Дырк. «Гэта ацэнка Чарльзам Брысам гадавога прыбытку пры ўкладанні капіталу. Думаю, цяпер ён занадта аптымістычны. У рэшце рэшт, гэта да падаткаабкладання, але ён вядзе перамовы з урадам, каб сума была вызваленая ад падаткаў. Бо ўстанова не камерцыйнае прадпрыемства».
  «Тады я, відаць, не так зразумеў Брайса», — сказаў Стафард.
  "Я таксама, і таксама журналісты", - сказаў Хант. — Колькі твой дзед пакінуў нам?
  «На момант яго смерці гэта было прыкладна 34 мільёны, але перагляд і кантроль завяшчання занялі некаторы час, на працягу якога першапачатковая сума выклікала цікавасць. Скажам, прыкладна 37 мільёнаў».
  
  Хантэр зарагатаў. «Цяпер я ведаю , што атрымаю свой храматограф! Давайце падсмажым».
  Ён замовіў напоі, а потым загаварыў Стафард. «Вы сказалі, што фатаграфуеце для Dr. Адхіамба. Я не разумею сэнсу. Ён можа бачыць пасевы на зямлі, ці не так?
  - Так, - адказаў Хант, - але гэты метад больш хуткі. Яго доследныя палі ці ўчасткі фатаграфуем інфрачырвонай плёнкай. Расліны, якія дрэнна сябе адчуваюць або хварэюць, можна добра ўбачыць на інфрачырвонай плёнцы, калі вы ведаеце, на што звярнуць увагу. Гэта эканоміць Джыму шмат кіламетраў хады. Такая ж сістэма выкарыстоўваецца ў спадарожніках, але яны, вядома, могуць ахопліваць значна большыя тэрыторыі».
  Стафард паспрабаваў піва. «Цяпер, калі мы гаворым пра спадарожнікі, каму належыць той, які выкарыстоўваюць вашы людзі, якія вывучаюць рух жывёл. Яны не маглі адправіць гэта самастойна».
  — Ты маеш рацыю, — сказаў Хант. «Яго прыслалі амерыканцы, а нашым людзям, якія вывучаюць міграцыі жывёл, дазволілі ім карыстацца. Дарэчы, ён робіць нашмат больш, чым сочыць за міграцыямі гну. Ён стаіць на вышыні 35 000 кіламетраў і кантралюе воблакі над большай часткай Афрыкі і Індыйскага акіяна - доўгатэрміновае даследаванне мусонаў».
  «Я крыху ў гэтым не разумею, — сказаў Хендрыкс. «Дзед хацеў, каб я тут частку года працаваў, але я не бачу, што я магу зрабіць. Не маю патрэбнай адукацыі. Ва ўніверсітэце я вывучаў толькі гуманітарныя навукі».
  "Брыс, напэўна, дазволіць вам дапамагчы з адміністрацыйнай працай", - сказаў Хант.
  - Які ўніверсітэт, Дырк? - спытаў Стафард.
  «Потчэфструм у Трансваалі».
  Стафард напісаў інфармацыю за вухам; гэта было б карысным арыенцірам, калі пазней трэба было б распачаць паглыбленае вывучэнне Хендрыкса. 
  — Макс, — сказаў Хант, — калі ты пойдзеш з намі заўтра, то будзе рана — да ранішняй кавы. Раннімі ранішнімі гадзінамі паветра больш стабільнае. Я патэлефаную вам у 6:30, - кіўнуў Стафард і Хант паглядзеў на Дырка. «Звар'яцеў? Ёсць месца яшчэ для аднаго».
  Гендрыкс паківаў галавой. «Брыс хоча пагаварыць са мной заўтра раніцай. Але, магчыма, іншым разам».
  Стафард адчуў палёгку; у яго былі ўласныя прычыны жадаць убачыць Ол Нёрава з вышыні, і ён быў не супраць таго, каб Хендрыкс назіраў за ім, калі гэта адбылося. Ён не думаў, што Ханты ўдзельнічаюць у нейкіх сакрэтных справах у каледжы. Яны абодва нарадзіліся ў Кеніі і наўрад ці трапілі ў палон або былі завербаваныя паўднёваафрыканскай разведкай. Ён думаў, што яны былі часткай бяскрыўднага ахоўнага камуфляжу, за якім хаваўся Брыс. Рашэнне праблемы трэба было шукаць у іншым месцы.
  Хант абвясціў, што ў яго ёсць справа, і выйшаў з пакоя. Стэфард і Хендрыкс працягвалі свой пасіянар, своеасаблівую размову, у якой абодва даследавалі, але не жадалі разгалошваць - зацяжная дуэль слоў.
  ***
  
  Калі Гунарсан ехаў у Найвашу, ён пачаў збіраць кавалкі, і выснова, да якой ён прыйшоў, была жахлівай. Ён быў псіхічна моцным чалавекам, якога было нялёгка напалохаць, але цяпер ён быў занепакоены, бо план, які ён распрацаваў у Нью-Ёрку, вось-вось распадзецца і знікне ў паветры.
  Чорт вазьмі, і той Корліс знік!
  У рэшце рэшт, Гунарсан быў такім асцярожным у Нью-Ёрку: пасля таго, як Хардзін перадаў яму Хендрыкса, ніхто яго не бачыў, таму што Гунарсан асабіста выправіў яго з будынка і адправіў у схованку ў Канэктыкуце. Адзіным чалавекам, які — акрамя Хардзіна — бачыў Хендрыкса, была сакратарка ў парадным кабінеце, і яна не ведала, хто гэта быў, бо імёнаў не было названа. Пазбавіцца ад Хардзіна было цяжка; дурань так лёгка пакрыўдзіўся і стаў гарачым, таму звольніць яго было натуральнай рэакцыяй. З іншага боку, было дзіўна, што калі ён зноў паспрабаваў знайсці Хардзіна, чалавек знік. Ну, я мяркую, ён недзе хаваўся, каб залізаць раны. Гунарсан накаўтаваў Хардзіна з галавы. Чалавек быў былы і ў цяперашняй сітуацыі не мае значэння.
  Але даклад Хардзіна быў цікавы і каштоўны. У ім Хендрыкса апісваюць як зламанага хіпі без сваякоў, развал, які нікому ў свеце не цікавіўся, таму што ніхто не ведаў пра яго існаванне - ніхто, акрамя арыгінальных у калектыве ў Лос-Анджэлесе.
  Пасля таго, як Хендрыкса такім чынам трымалі ў ізаляцыі, у Гунарсана з'явіўся матэрыял для ідэальнай афёры, і выплата будзе вялікай - не менш за шэсць мільёнаў долараў. Хендрыкс пагадзіўся на ўсё гэта і выказаўся свабодна, мяркуючы, што допыт вядзецца ад імя брытанскага адваката. Вядома, ён і не здагадваўся, што кожнае слова запісваецца на плёнку.
  А потым быў Корліс. Ён быў сярод горшых, бо яго становішча было вельмі слабым. Ён быў выкрыты падчас звычайнай праверкі Gunnarsson Associates і адразу ж зламаўся, калі Гунарсан паставіў яго перад выбарам. Нікога не здзівіла, што ён пакінуў працу без заявы ў міліцыю, бо ўсе ведалі, што кампутарныя злачынствы забараняюцца. Ні адзін банк не паклапаціўся абвясціць, што ён быў падмануты жанглёрам дадзеных - гэта пашкодзіць яго рэпутацыі. Такім чынам, Корліс таксама быў ізаляваны; але Гунарсан пераканаўся, што Корліс і Хендрыкс ніколі не сустракаюцца.
  Затым Корліс быў падрыхтаваны да ролі Хендрыкса. Пашанцавала, што Корліс быў знешне падобны да Хендрыкса - абодва былі светлавалосымі і амаль аднаго ўзросту - і з пашпартам было цяжка справіцца. Пасля гэтага трэба было нешта рабіць з Хендрыксам, і Гунарсан асабіста сачыў за гэтым. Гэта было шкада, але неабходна, і Хендрыкс цяпер размяшчаўся ў бетонным блоку на дне Лонг-Айлэнд-Саўнда.
  Але Гунарсан зноў падумаў пра калектыў у Лос-Анджэлесе - Biggie і іншых арыгіналаў. Тое, што чалавек па імі Хендрыкс стаў мультымільянерам за адну ноч, можа магчыма, зацікавіць СМІ - патрапіць у газету, можа, нават у тэлевізійныя навіны, якія Бігі мог бачыць. Значыць, з гэтым трэба было нешта рабіць, і тут Гунарсан асабіста паклапаціўся аб неабходным.
  Ён з'едліва ўсміхнуўся пры думцы аб тым, як Хардзін апісаў у сваім дакладзе, як гэта можна зрабіць: калі ганчарная печ магла выбухнуць адзін раз, яна магла выбухнуць яшчэ раз, на гэты раз з больш сур'ёзнымі наступствамі. Направа з Бігі і калектывам! Затым Гунарсан пачаў больш энергічна шукаць Хардзіна і выявіў, што той жыве ў абшарпаным пансіянаце ў Бронксе. Чарговы пажар у Бронксе застаўся незаўважаным уладамі. Не было нават нататкі ўнізе старонкі з невялікімі навінамі. Гэта занепакоіла Гунарсана, бо ён не мог быць упэўнены, што Хардзін тым самым быў абясшкоджаны. Стрыманае расследаванне паказала, што целы ў доме немагчыма ідэнтыфікаваць, але калі працяг пошукаў Хардзіна не прынёс плёну, Гунарсан расслабіўся. 
  Пасля гэтага ўсё пайшло як па масле. Корліса прынялі ў Лондане, і стары дурань нават даў Фарару 200 000 долараў у якасці авансу за тое, што павінна было адбыцца — хоць гэта быў толькі сціплы аперытыў. Потым яны прыехалі ў Кенію, а тут уся канструкцыя развалілася, калі Корліса выкралі. Самае жахлівае ва ўсім гэтым было тое, што нельга было сказаць, жывы ён ці мёртвы.
  «Тады ідзі да злога і ўсіх яго архангелаў!» — гучна сказаў ён у машыне. «Калі ён выжыве, гэта можа каштаваць мне жыцця».
  Ён разглядаў варыянты: калі Корліс памёр, развітацца з шасцю мільёнамі долараў, а ён спісвае свае страты і вяртаецца ў ЗША. Калі б Корліс быў жывы, былі дзве магчымасці - альбо ён усё яшчэ выконваў ролю Хендрыкса, альбо ён пляткарыў пра школу. Калі б у яго хапіла смеласці - ці дзёрзкасці - працягваць, як Хендрыкс, нічога не было б па-іншаму і ўсё было б у парадку. Але калі ён пляткарыў і выяўляў, што ён Корліс, гэта азначала неадкладны крызіс. Усе спыталі б, што здарылася з сапраўдным Хендрыксам. Можа, мог бы Гунарсан, адмоўся ад гэтага - ускладзі ўсю віну на адсутнага Хардзіна. Ён мог мець на ўвазе, што са словаў Хардзіна ён прыняў Корліса як сапраўднага. магчыма. Усё залежала ад таго, наколькі Корліс хацеў сказаць.
  Але стаўкі былі высокія - шэсць мільёнаў даляраў або яго шыя. Сатана таксама - дзе быў Корліс, гэты ўладны ідыёт?
  І вось тут падключыўся нехта іншы - не хто іншы, як Макс Стафард! Было немагчыма ўявіць, што Стэфард мог апынуцца там выпадкова. Чалавек нешта ўхапіў, але як? Гунарсан успомніў той час, калі яны з Корлісам былі ў Лондане і прагледзелі тое, што яны зрабілі, але не змаглі знайсці нічога дрэннага. Што, чорт вазьмі, Стафард тут рабіў і колькі ён ведаў? Мэтай гэтай экскурсіі ў Найвашы было высвятленне. Але асцярожна. І на дадзены момант у яго не хапае персаналу - трэба было некалькі чалавек, каб абнюхаць, - але гэтая праблема будзе вырашана праз некалькі дзён.
  Ён выехаў з пакручастай дарогі па доўгім схіле на прамую, але кепска дагледжаную дарогу на Найвашы, не заўважыўшы таксі Kenatco Mercedes, якая трымалася ад яго на адлегласці чатырохсот метраў. Гэта было цалкам натуральна, бо паміж імі стаялі два танкеры і фура з півам.
  Звярнуўшы з галоўнай дарогі і пераехаўшы праз чыгуначныя шляхі, каб выехаць на дарогу на беразе возера, ён зноў падумаў пра справаздачу Хардзіна — пра тое, што Хендрыкса застрэлілі ў Лос-Анджэлесе. Што гэта можа значыць? Няўжо ўсё - што б гэта ні было - пачалося так рана? Што сказаў Хардзін? Пара мужчын з замежным акцэнтам — магчыма, немцы — шукалі Гендрыкса. А потым забойства. Пра гэта трэба было падумаць.
  Ён заехаў у гатэль Lake Naivasha, прыпаркаваў і замкнуў машыну і падышоў да стойкі, каб зарэгістравацца. Ён спытаўся ў пісара: «У якім пакоі сп. Стаффорд?
  «Стэфард, сэр? Ніхто з такім імем зараз тут не жыве. Але я памятаю, што сп. Нядаўна тут жыў Стафард.
  
  «Так». Дзе быў чалавек?
  «Я загадаю чалавеку з гатэля прынесці багаж у ваш нумар, сэр».
  "Тады я проста разблакую машыну", - Гунарсан выйшаў і сустрэў інсайдэра па дарозе на стаянку. Натуральна, ён не бачыў, што Наір Сінгх шукае яго. Ён аддаў багаж гаспадару гатэля, азірнуўся, і яго ўвагу прыцягнула таксі за паўсотні метраў. Ён падышоў да яго, спыніўся ў пяці метрах ад яго і прыгледзеўся да яго. Адзіная радыёантэна была нармальнай - музыка можа адцягваць увагу. Дзве антэны - чорт вазьмі, у таксі можа быць радыё, падключанае да сеткі. Але тры антэны? Ён дастаткова ведаў сваю ўласную працу, каб зразумець, што яна значыць. Ён паспрабаваў даказаць гэта, падышоўшы з боку руля і паглядзеўшы на прыборную панэль. На гэтым быў прыбор, які зусім не быў стандартным абсталяваннем - прылада для вымярэння сілы сігналаў.
  Ён павольна вярнуўся да свайго воза, прысеў і зазірнуў пад зад. Ён прасунуў руку пад бампер і знайшоў невялікі прадмет, які злёгку варухнуўся пад націскам яго пальцаў. Ён раскруціў яе, і яна аказалася ананімнай на выгляд металічнай скрынкай, з якой тырчалі два жорсткія драты. Прымерыў яго да бампера, да якога ён адразу са пстрычкай прыліп. Магніт унізе.
  Ён устаў і строга паглядзеў на таксі. Хтосьці рушыў услед за ім - хтосьці быў настолькі асцярожны, каб не страціць сувязь, што паклаў пад каляску невялікі перадатчык сачэння. Хутка падышоў да стойкі і спытаў, чыё гэта таксі.
  Мужчына збянтэжана паглядзеў на яго, але потым адказаў, што яго, магчыма, арандаваў індыйскі джэнтльмен, які толькі што быў там. — Ён пайшоў у той бок, сэр.
  Гунарсан зноў выбег, але толькі паспеў убачыць, як таксі знікла ў воблаку пылу. Ён адкінуў маленькі перадатчык і разнёс яго на шматкі. У кагосьці ён быў у прыцэле, але каго ён не ведаў. Гэта было тое, пра што трэба было падумаць перш чым паспешыць, таму ён падняўся ў свой пакой і лёг на ложак, перш чым патэлефанаваць у таксі-кампанію Kenatco у Найробі і назваць нумар таксі.
  Як ён і падазраваў, у кампаніі адмаўлялі інфармацыю аб такім таксі. 
  
  OceanofPDF.com
   24
  На наступную раніцу ў 6:30 Стафарда разбудзіў тэлефон, які стаяў на тумбачцы. Вядома, гэта быў Алан. «Мы пачынаем праз паўгадзіны, Макс. Сустрэнемся ў холе».
  «Не хвалюйся — паснедаеш», — сказаў Хант, калі яны залезлі ў яго «Лэнд Ровер». Ён завёў яго і паехаў па вузкай дарозе ўздоўж драцяной агароджы. – Вы раней на паветраным шары ляталі?
  — Не.
  Хант паехаў па бездаражы і спыніўся ў хмызняку. – Тады мы на месцы.
  Стафард выйшаў і ўбачыў Джудзі, якая стаяла ў паўсотні ярдаў наперадзе, побач з нечым, падобным на вялікі кошык для бялізны. — Яна ідзе?
  «Так, яна кіруе камерай».
  Да яе падышлі, а яна: «Прывітанне! Вы паснедалі?» Стафард паківаў галавой. «Добра, — сказала яна, — ежа таксама смачнейшая пасля палёту».
  Ён паглядзеў на кошык і зразумеў, што гэта гандола паветранага шара. Ён шмат чаго не баяўся, але на вялікай вышыні заўсёды адчуваў сябе няўтульна. Ён не саромеўся караскацца па стромай скале, але нішто не магло прымусіць яго падняцца на край, як толькі ён падняўся. Гэта не з'яўляецца незвычайным. Яму было цікава, як ён будзе жыць у наступныя некалькі гадзін.
  Край кошыка быў абабіты скурай, а з кожнага кута ўзвышаўся слупок. Калоны неслі складаную сістэму труб з нержавеючай сталі, сфарміраваных у два ролікі, якія, на думку Стафарда, былі гарэлкай, што награвала паветра. Крыху далей на зямлі была раскладзена каляровая абалонка паветранага шара. Яно было большым, чым ён сабе ўяўляў, і выглядала трывожна тонкім. Чацвёра кенійцаў расцягвалі яго і клалі тросы.
  «Яно большае, чым я думаў», — сказаў ён Ханту, але не згадаў, што тканіна была нязручна тонкай.
  «Гэта Cameron N-84, што азначае, што яго аб'ём складае 84 000 кубічных футаў - прыкладна 3000 кубічных метраў. Калі ён надзьмуты, адлегласць ад дна кошыка да верху паветранага шара складае больш за дваццаць метраў».
  «Што гэта за наркотык?»
  » Шчыльна тканы нейлон, апрацаваны паліурэтанам, каб закрыць пары. Гэты корпус амаль новы - стары стаў занадта сітаватым, і я страціў паветра і эфектыўнасць. Віной таму, натуральна, ультрафіялетавае святло. Нават калі тканіна спецыяльна апрацавана, на яе трапляе сонца. Паветраны шар не пратрымаецца тут так доўга, як у Англіі. Цяпер я проста хачу працягнуць руку дапамогі людзям».
  Хант выйшаў наперад і пачаў правяраць падрыхтоўку. Стафард убачыў, што Джудзі ставіць вялікую камеру збоку ад гандолы. «Ці магу я чымсьці дапамагчы?» — спытаў ён.
  «Не, дзякуй, я толькі што скончыў. Мы пачынаем праз дзесяць хвілін».
  «Так хутка?» Ён глядзеў на гладкія нейлонавыя ножны і не мог зразумець, што гэта магчыма.
  Хант вярнуўся. "Добра, давайце паднімем рэч у паветра", - ён аддаў сваім людзям неабходныя загады і папрасіў Стафарда дапамагчы нахіліць гандолу так, каб гарэлкі былі нацэлены на адтуліну. Вялікі вентылятар, які сілкуецца ад маленькага бензінавага рухавіка Honda, цяпер удзімаў паветра ў корпус, які хутка напаўняўся і падымаўся над мясцовасцю. Хант усталяваў гарэлкі і загадаў Стафарду і Джудзі падрыхтавацца да гандолы. Раптам Стафард пачуў глыбокі грукат і ўбачыў сіняе полымя даўжынёй каля двух метраў і дыяметрам у фут, якое ўзляцела ў адтуліну паветранага шара. Гэта дало яму сэт, і ён убачыў, што Джудзі смяецца. Адпаведна ён прымусіў сябе ўсміхнуцца. 
  Стрэл працягваўся, і паветраны шар пашыраўся, як кветка, сфатаграфаваная ў запаволеным рэжыме . Цяпер Хант паменшыў агонь, і наступіла блаславёная цішыня. Ён паглядзеў уверх, загадаў усім трымаць гандолу, потым зноў накіраваў струмень полымя ў паветраны шар. Цяпер ён загадаў Стэфарду і Джудзі сесці, Джудзі ў апошнюю хвіліну замяніла два газавыя балоны на поўныя, імгненне нічога не адбывалася, а потым Стафард зразумеў, што паветраны шар плыве. Зямля апусцілася пад імі, калі паветраны шар падняўся ў поўнай цішыні. Лёгкі ветрык, які ён адчуваў перад стартам, сціх.
  "Вецер ідэальны", - сказаў Хант. «Мы пройдзем міма агароднінных градак Джыма, зробім нашы здымкі і працягнем да Hell's Sports, але перад тым, як зрабіць здымкі, нам трэба набраць свой рост». у велізарную пустую кабуру, у якой полымя знікла, зямля знікла яшчэ хутчэй.
  - Зараз мы пройдзем каля каледжа, - паказаў Хант. — Ты гатовая, Джудзі?
  Яна нахілілася і паглядзела ў відашукальнік. «Усё ў парадку».
  Стафард дастаў сваю камеру. Гэта была Pentax 110, не «шпіёнская камера», як Minox, але дастаткова маленькая, каб яе можна было незаўважна насіць у кішэні. Таксама быў уключаны выбар добрых лінзаў.
  Шум ад гарэлкі перастаў. "Мы падымемся яшчэ трохі", - сказаў Хант нязмушаным гутарковым тонам. "Што вы думаеце пра гэта?"
  Усе асцярогі зніклі. "Я думаю, што гэта цудоўна", - сказаў ён. "І характарызуецца глыбокім спакоем, за выключэннем выпадкаў, калі гарэлка шуміць".
  «Вось у нас Дырк Хендрыкс», — сказаў Хант. "Размаўляючы з Брысам каля адміністрацыйнага будынка, ён махнуў рукой". «Калі б мы былі ніжэй, мы маглі б атрымаць пасьяры».
  "Як высока мы падняліся?"
  «Блізу 700 метраў над стартавай кропкай, гэта значыць амаль 2700 метраў над узроўнем мора. Выпрабаванні яшчэ наперадзе, Джудзі».
  «Я іх бачыла». Яна зрабіла тузін фотаздымкаў, пакуль Стафард рабіў.
  "Я мяркую, што бясшумную гарэлку зрабіць немагчыма", - сказаў Хант. «Гэта ўстаноўлена на дзесяць мільёнаў БТЕ, што азначае прыблізна 4000 конскіх сіл. Такі велізарны разрад энергіі не можа пазбегнуць шуму».
  - Разумею, - сказаў Стафард.
  - Мы набліжаемся да ўваходу ў Hellsport, - сказала Джудзі. «Алан, апусціся над калонай Фішара».
  "Добра, але тады я павінен падняцца вышэй".
  Аэрастат дрэйфаваў над стромымі скаламі, і Хант рэгуляваў вышыню кароткімі ўсплёскамі полымя. Акрамя гэтага, было ціха, і Стафард чуў цыкад і спевы птушак.
  "Вось і Лукас", - сказала Джудзі, і Стафард глядзеў, як "Лэнд Ровер" плыве па дарожцы на дне яра. У вагоне быў прычэп. «Гэта адна з праблем палётаў на паветраным шары», — сказала яна. «У вас павінен быць спосаб вярнуцца да таго, з чаго вы пачалі».
  Джудзі паказала наперадзе высокі няроўны ўцёс. — Калона Фішара, — сказала яна. Крыху пазней на ўсходзе з'явіўся вулкан Лонганот, і Хант закрыў полымя. На пляцоўцы было шмат дзічыны.
  «Вунь ягня, — сказала яна. У яе голасе было нейкае асаблівае папярэджанне. Стафард паглядзеў у той бок, куды яна паказвала, і ўбачыў вялікую птушку, якая кружылася.
  "Гэта азначае, што наша падарожжа падыходзіць да канца", - сказаў Хант. «Калі бараніна падымаецца ўверх, паветраны шар апускаецца».
  «Ці магло яно думаць напасці на нас?» — спытаў Стафард. Ён мог сабе ўявіць, што вострая дзюба і два кіпцюры могуць разарваць брыдкія разрывы на тонкай тканіне ножнаў.
  Хант і яго сястра гучна засмяяліся. - Не, - сказаў Хант. «Сцярвятнік - бадай, самая хуткая птушка з усіх - не мог і марыць напасці на нас. Сілкуецца падлай. Але у паветры гэта азначае, што паверхня Зямлі нагрэлася дастаткова, каб ініцыяваць цеплавыя ўзыходзячыя патокі дастатковай сілы, каб птушка магла ўзлятаць і манеўраваць. А паветраныя шары не любяць гэтыя ўзыходзячыя патокі, таму што яны выклікаюць вялікую турбулентнасць і могуць быць вельмі небяспечнымі. Таму мы пачынаем рана раніцай.» Ён глядзеў наперад. «Але мы пройдзем увесь шлях праз Хеллспорт». Стафард нарэшце зразумеў, чаму гэта месца так назвалі. Пара сачылася з сотні шчылін у зямлі, і моцнае шыпенне з іх супернічала з грукатам полымя паветранага шара.
  - Тады мы застанемся тут, - сказаў Хант. »Да пасадкі гатовы! Пакажы Максу, як, Джудзі».
  «Калі Алан кажа « Зараз , ты павінен прысесці ў гандолу і моцна трымацца за гэтыя ручкі - вось так!» Яна паказала, як. 
  Яны несліся па бруях пары, і паветраны шар крыху затанчыў над нізкімі няроўнымі скаламі і да адкрытай раўніны наперадзе. Хант сказаў: «Зараз!», і Джудзі і Стафард скурчыліся. Кошык дакрануўся да зямлі, і Стафард убачыў, як Хант выцягнуў лінію. Над ім нібы трэснуў кажух і відаць блакітнае неба. Потым кошык перакуліўся на бок, і яго кінула на спіну побач з Джудзі. Усё было ціха і рух спыніўся.
  — Спатыкніся, — сказала яна і вылезла.
  Стафард выкаціўся і ўстаў. Ленд Ровер цягнуўся ззаду. Хант стаяў ля гандолы. «Як гэта — быць адным з герояў неба?» — спытаў ён.
  «Адзін з самых цудоўных уражанняў у маім жыцці», — пераканана сказаў Стафард.
  "Але мы яшчэ не скончылі", - сказаў Хант. «Наперадзе яшчэ больш. Але спачатку дапамажы мне дастаць газавыя балоны».
  Яны дасталі цыліндры і адкацілі іх убок, прыбыла фура, і Лукас і іншыя кенійцы выйшлі. Лукас падышоў з вялікім кошыкам стружак у руцэ. «Сняданак!» - задаволена сказала Джудзі, адчыняючы кошык і падымаючы некалькі пластыкавых скрынак. «Халодная курыца, вараныя яйкі, садавіна – спадзяюся, я запомніў соль».
  
  - Ты забываеш самае важнае, - сказаў Хант, нахiляючыся i бяручы кулер. — Гэта стары звычай выпіваць шампанскае пасля першай паездкі.— Ён узяў астуджаную бутэльку, адкрыў яе і наліў.
  Трое белых сядзелі на пустых балонах, елі і пілі шампанскае, а Лукас і іншыя пакавалі паветраны шар. Яго можна было змясціць у скрыні, бакі якой былі крыху больш за метр. Пасля трапезы вы наведалі паравыя шчыліны, дзе смярдзела сераю і была вельмі гарачая зямля.
  Хант паказаў. «Ol Karia знаходзіцца прыкладна ў двух кіламетрах у гэтым кірунку. Там вы бурыце на пару і апусціцеся на глыбіню больш за 2500 метраў».
  Стафард паглядзеў на пар, які падымаўся з усіх бакоў вакол яго. «Чаму вы бурыце так глыбока? Тут шмат пары, ці не так?
  «Пара тут занадта слабая. Для працы турбіны патрэбна пара пад высокім ціскам».
  Яны вярнуліся да карэты, і Стэфард, да свайго здзіўлення, убачыў, што побач спыняецца таксі. Хардзін і Наір стаялі каля таксі. - Што яны тут робяць? - спытаў Хант.
  Наір падышоў бліжэй і адразу пачаў размову з Аланам і Джудзі. Хардзін канфідэнцыйна размаўляў са Стафардам. «Учора нешта пачало адбывацца», — сказаў ён. «Мы не ведалі, як з вамі звязацца, але Наір прыдумаў добрую ідэю, што мы можам сачыць за паветраным шарам. На самай справе ўсё прайшло хутка».
  Ён спаслаўся на інфармацыю пра Гунарсана, і Стафард паглядзеў на таксі з мноствам антэн. «Вы былі вельмі дурныя, каб паспрабаваць такі трук на такім старым прафесіянале, як Гунарсан. Цяпер ён на службе».
  - Гэта быў Наір, а не я, - запярэчыў Хардзін.
  «Нам патрэбна сустрэча — ты, я, Нэйр, Керціс і Чып, калі ён будзе даступны». "Як толькі вы гэта распрацуеце і надрукуеце".
  "Як мы вас паведамім?"
  
  "Я бачу драцяную агароджу са свайго пакоя", - адказаў Стафард. «З другога боку агароджы, каля ста метраў, ёсць месца, дзе выпаленая трава. Керціс ведае, дзе гэта; ён абследаваў увесь перыметр Ол-Нёрава. Пасярод гарэлкі расце акацыя. Калі вы будзеце гатовыя, папрасіце каго-небудзь узяць кавалак газеты і пакласці яго на адзін з шыпоў, як быццам яго там дзьмулі. Гэта павінен быць сігнал. Дзе ты жывеш?"
  «Я не магу спыніцца ў гатэлі Lake Naivasha», — адказаў Хардзін. «Гунарсан там. Я атрымаў нумар у гатэлі пад назвай "Сафарыленд". Ён растлумачыў Стафарду, дзе ён знаходзіцца.
  «Тады там і пагаворым».
  "Аб чым?"
  «Наконт таго, каб выкарыстаць вас, каб напалохаць Гунарсана і пагнаць яго да ваўкоў, якія зараз знаходзяцца ў Ол-Нёрава». 
  
  OceanofPDF.com
  25
  Стафард правёў астатак раніцы, шпацыруючы па тэрыторыі каледжа, спачатку з Аланам, а потым з Дыркам Хендрыксам. Яму паказалі цяпліцы для развядзення раслін, лабараторыю для выпрабаванняў глебы, лабараторыю штучных угнаенняў і розныя іншыя лабараторыі, і ён хутка азнаёміўся са шматлікімі тэхнічнымі тэрмінамі, з якіх ён разумеў толькі некаторыя. Аднак ён рабіў выгляд, што звяртае ўвагу, і адначасова трымаў вочы адкрытымі.
  Ён зрабіў шэраг высноў, першая з якіх заключалася ў тым, што Хант, верагодна, не ў кішэні Брайса. Увесь час, пакуль ён быў з Хантам, ён заўважыў, што яны знаходзяцца пад стрыманым наглядам трох мужчын, двух чарнаскурых і аднаго белага, якім, відаць, не было нічога лепшага, як ламаць галаву на некаторай адлегласці. Калі Хант сышоў на працу, яны зніклі, і Хендрыкс узяў на сябе тур. Выснова заключалася ў тым, што Ханту не давяралі трымаць Стафарда далей ад адчувальных зон, але ад Хендрыкса чакалася, што ён зможа гэта зрабіць.
  Яшчэ адна выснова: яго падманваюць, і калі б не мікрафон у рамцы, яго маглі б падмануць. Яму дэманстратыўна далі зразумець, што Ol Njorowa - гэта адкрытая кніга, у якой ён можа прачытаць усю навуку, якую хоча. Вар'яцтвам было тое, што навука была для яго чужой мовай; яму мог спатрэбіцца перакладчык або перакладчык.
  Нарэшце Дырк паглядзеў на гадзіннік. «Тады мы, напэўна, не праедзем далей, Макс. Ужо амаль абед. Я думаю, што ў вас ёсць бачыў амаль усё. Каб не разумець, што я кваліфікаваны, каб правесці вас вакол, таму што я не ведаю свету пра ўстанову. Брайс сам бы паказаў табе, але нешта перашкодзіла».
  "Так, ён, напэўна, вельмі заняты чалавек", - сказаў Стафард. «Якая тут вялікая тэрыторыя?»
  – Каля шасцісот гектараў.
  Калі яны накіраваліся да адміністрацыйнага будынку, які знаходзіўся прыкладна ў пяцістах метрах ад іх, Стафард сумна падумаў, што на шасцістах акрах можна схаваць шмат чаго. Але ці можа гэта цяпер? Калі выказаць здагадку, што Ol Njorowa была актыўнай установай, сапраўдным сельскім каледжам, большасць супрацоўнікаў павінны былі быць сапраўднымі спецыялістамі ў адпаведных галінах навучання і даследаванняў; яны блукалі па мясцовасці і маглі лёгка наткнуцца на нешта незаконнае і задацца пытаннем, што гэта можа быць. Не, падумаў Стэфард, у любым выпадку было б нялёгка схаваць нешта ад Ол Нёравай...
  Яны прайшлі ў сталовую, паміж мноствам цалкам занятых сталоў і туды, дзе сядзеў Брыс. Джудзі і Алан сядзелі разам і махалі яму, калі ён праходзіў міма. Ён махнуў у адказ, і ў той жа час Dr. Адхіамба стукнуў яго кулаком па руцэ. «Вы жартуеце, сп. Стафард?
  – Так, у значнай ступені.
  Яны селі за стол Брайса, і пасля невялікай інфармацыі пра палёт на паветраным шары ён спытаў: «Калі вы збіраецеся дадому ў Англію, містэр? Стафард?
  "Як мага хутчэй. Я ўжо занадта доўга тут. У мяне дома ёсць бізнес, якім трэба займацца».
  - Так, Дырк расказаў мне крыху пра тое, чым вы займаецеся, - сказаў Брыс. «Гэта павінна быць цікава і захапляльна».
  «У Сіці няма асаблівага хвалявання за сталом, містэр. Брыс».
  «Называйце мяне Чарльз, дарагі дружа». Брыс падняў вочы, калі афіцыянт падышоў да стала і працягнуў картку Хендрыксу, які паглядзеў на яе і перадаў Брайсу. Двое мужчын прамармыталі кароткую размову, а потым Хендрыкс падняўся з-за стала з a прабачэнні. «...гм... твой знаёмы толькі што прыехаў», - нядбайна сказаў Брыс. "Ён можа паабедаць з намі".
  - Сапраўды? - сказаў Стафард. «Цікава, хто б гэта мог быць? Я ведаю так мала людзей у Кеніі».
  «Вы, напэўна, сустракалі яго ў Масаі Мара на Кікарок. Амерыканец па імі Гунарсан. Бог ведае, чаго ён хоча. Што ж, з часам даведаемся. Што вы думаеце пра Ol Njorowa пасля ранішняга даследавання?» 
  «Я думаю, што гэта вельмі цікава, і, відавочна, вядзецца вялікая праца».
  «Мы зможам значна павысіць эфектыўнасць і стандарты, калі атрымаем у спадчыну Hendrykxx. Дагэтуль мы працавалі на помпах, - калі Хендрыкс і Гунарсан зайшлі ў сталовую, Брыс падняў вочы. «Гэта чалавек там Гунарсан?»
  - Так, - Стафард уважліва паглядзеў на твар Гунарсана і ўбачыў, як той момант, калі мужчына ўбачыў, што ён сядзіць побач з Брысам, змяніўся з пустаты на занепакоенасць, а потым на падазронасць.
  Хендрыкс зрабіў прэзентацыю, а Гунарсан сказаў, што ведае Стафарда па Кікароку.
  "У гэтым ёсць праўда", - сказаў Стафард. «Як вашы ногі, містэр? Гунарсан?
  «Лепш», — прабурчаў Гунарсан, сядаючы і аглядаючы круг. Вось яны ўсе былі, і што, чорт вазьмі, адбывалася?
  «Я быў у амэрыканскай амбасадзе і атрымаў ад гэтага ня больш, чым вы, спадар. Гунарсан, — сказаў Хендрыкс. «Вы бяжыцеся галавой аб сцяну. Вы чулі што-небудзь новае пра майго стрыечнага брата?
  «Не. Што вы робіце ў Кеніі, містэр? Стафард?
  «Я ў адпачынку», — катэгарычна адказаў Стафард.
  "Калі вы падобныя на мяне, вы не бераце адпачынак", - панура сказаў Гунарсан. Ён паглядзеў на Дырка. — Ты ведаеш, хто ён?
  Гендрыкс выглядаў здзіўлена. «Так, Макс Стафард».
  
  "Але вы ведаеце, што ён робіць?"
  "Мы толькі што гаварылі пра гэта", - сказаў Брыс. «Гэта павінна быць вельмі цікавая праца».
  "Спадар. Гунарсан займаецца тым жа бізнесам», — сказаў Стафард. «Але ў Злучаных Штатах. У пэўным сэнсе мы канкурэнты. Ці так і будзе, — ён усміхнуўся Гунарсану. «Я думаю аб пашырэнні кампаніі».
  «Вы маеце на ўвазе стварыць філіялы ў Штатах?» — спытаў Гунарсан з натужлівай усмешкай. «Гэта клопатная праца».
  «Горш за Еўропу быць не можа».
  "Або Кенія", - сказаў Гунарсан. «Дзіўныя рэчы тут адбываюцца, акрамя таго, што людзі знікаюць. І апошняе: мая машына была абсталявана схаваным перадатчыкам пад кузавам – вядома, для падшыпніка».
  "Хто можа прыдумаць гэта?" - сказаў Стафард.
  Гунарсан паціснуў плячыма. «У іх ёсць разуменне гэтых частак».
  Стафард паклаў нож і відэлец. «Паслухайце: я сказаў, што знаходжуся ў Кеніі ў адпачынку. Акрамя таго, я сябар сям'і Хендрыкс. Ты можаш так сказаць, ці не так, Дырк?
  "Канешне. Да таго, што мая жонка назвала нашага сына ў твой гонар.
  «Мы ведаем усё пра сп. Стафард, - холадна сказаў Брыс. «Мы не ведаем, чаму вы ў Кеніі, містэр. Гунарсан. Яны знайшлі Генры Хендрыкса ў Лос-Анджэлесе і даставілі ў Лондан. Навошта тады вам суправаджаць яго ў Кенію, дзе ён таямнічым чынам знікае? Мне падаецца, што гэта вы павінны даць тлумачэнні, а не сп. Стафард».
  Гунарсан паглядзеў на яго. «Наколькі я ведаю, я не абавязаны даваць якія-небудзь тлумачэнні, сп. Брыс, але раз вы пытаецеся, Хендрыкс хацеў, каб я пайшоў з ім. Ён прывабны малады чалавек, і мы добра паразумеліся, калі я яго знайшоў. Можна нават сказаць, што мы пасябравалі, і менавіта па яго просьбе я паехаў з ім у Кенію».
  
  "Так", - Брайс скіраваў размову на ўстанову і яе будучыню, а Гунарсан у асноўным абмежаваўся слуханнем і ківаннем праз адпаведныя прамежкі часу. Ён адчуваў, што ў сітуацыі ёсць нешта затхлае, але не мог зразумець, што менавіта. Уражвала не тое, што было сказана, а тое, што не было сказана. Напрыклад, Брыс і Хендрыкс мала што казалі пра знікненне Хэнка Хендрыкса.
  За кавай у Стафарда ўзнікла ідэя: ён мог бы выкарыстаць мікрафон у фотарамцы для мэты, якую Брыс не мог прадбачыць. Звяртаючыся да Гунарсана, ён сказаў: «Я хацеў бы сказаць вам некалькі слоў».
  "Аб чым?"
  «Вы ведаеце, што Stafford Security пашыраецца. Я хацеў бы абмеркаваць з вамі некаторыя... элементарныя правілы». 
  «Элементарныя правілы!» — сказаў Гунарсан з пагардай у голасе. «Добра, я гатовы да размовы».
  «Пасля абеду ў маім пакоі?» — прапанаваў Стафард.
  «Такім чынам, - сказаў Гунарсан.
  - Спадзяюся, ты прабач нас, Чарльз, - сказаў Стафард Брайсу. «Я ня маю звычкі гаварыць пра бізнэс у такіх абставінах, але калі сп. Гунарсан зараз тут, і ў мяне ёсць нечаканы шанец…»
  - Вядома, - сказаў Брыс. «Заўсёды трэба рызыкаваць».
  Стафард устаў і выйшаў з-за стала, а за ім Гунарсан. Была хвіліна цішыні, перш чым Брыс сказаў: «Мне спадабалася слухаць гэтую размову. Хадзем, — яны з Хендрыксам падняліся.
  Ад дзвярэй Стафард азірнуўся. Ён убачыў, што Гунарсан ідзе за ім, а Хендрыкс і Брыс адыходзяць ад стала. Ён усміхнуўся, калі паспяшаўся па лесвіцы ў свой пакой. Ён увайшоў, адчыніў дзверы перад Гунарсанам і зачыніў іх за ім.
  «Што ты зараз задумаў, Стафард?» - спытаў Гунарсан, як толькі ўвайшоў.
  — Сядай — нагам лепш за ўсё, — сказаў ён. Ён задуменна паглядзеў на малюнак і падумаў, што варта даць Хендрыксу і Брысу час размясціцца на сваім месцы для праслухоўвання. Адпаведна, дастаў пачак цыгарэт. — Хочаш закурыць?
  Гунарсан узяў цыгарэту, і Стафард запаліў яму запальнічкай. «Ці праўда тое, што кажа Брайс?» — спытаў ён. «Што вы прывезлі Генры Хендрыкса з ЗША ў Лондан?»
  «Што гэта вас тычыцца?» - грэбліва сказаў Гунарсан.
  «Не палкай. Але калі гэта праўда, вам давядзецца растлумачыць некаторыя рэчы, - ён грэбліва махнуў рукой. «Не да мяне, але пытанні абавязкова будуць. Дзірк Хендрыкс, верагодна, пойдзе ў паліцыю, якая потым будзе задаваць пытанні. Яны хочуць ведаць, чаму вы прыехалі ў Кенію пасля нараджэння спадчынніка. Ім добра, калі ёсць добрыя адказы. Я не веру таму падонку, з якім ты чакаў Брыса.
  «Я прыйшоў сюды не для таго, каб гаварыць пра сябе», — сказаў Гунарсан. «Што з імі ? Што вы робіце ў Кеніі? Вы былі ў Масаі Мара, калі Хэнка выкралі, а цяпер вы тут. Гэта самае цікавае супадзенне».
  - Вы чулі пра гэта ўнізе, - сказаў Стафард стомленым голасам. «Я блізкі да сям'і Хендрыкс. Дакладней: я добры сябар Алікс Хендрыкс. Я мог ажаніцца з ёй у свой час, і Дырк гэта ведае. Я не думаю, што я яму вельмі падабаюся».
  «Ці праўда, што яго жонка назвала дзіця ў ваш гонар?» Калі Стафард кіўнуў, Гунарсан сказаў: «Так, ён можа быць злы з гэтай нагоды. Але вы апынуліся ў Кікарок у патрэбны час і адыгралі гераічную ролю. А цяпер хтосьці сочыць за мной».
  "Калі вы выявілі гэта?"
  «Учора – каля абеду ў гатэлі Возера Найваша».
  Стафард паківаў галавой. «Тады гэта быў не я. Я ўжо быў тут і размаўляў з Аланам Хантам пра палёт на паветраным шары. Яны могуць спусціцца і спытаць яго; ён сядзіць у сталовай. У мяне іх няма цікавасць да вас, Гунарсан, але вы, напэўна, нешта задумалі з таго часу, як вас нехта праверыў, і я мяркую, што гэта звязана з тым, што вы прыехалі ў Кенію з маладым Хендрыксам.
  «Наш Гасподзь захаваны!» — сказаў Гунарсан. «Краіна такая: малады хлопец, у якога ледзьве за вушамі высахла, толькі што атрымаў у спадчыну шэсць мільёнаў даляраў. Ён размаўляе са мной пра гэта. Хвалюецца. Ён быў - ёсць - не зусім дурны, проста недасведчаны. Ён угаварыў мяне прыйсці ў якасці абароны».
  — У якасці целаахоўніка?
  – Так, нешта такое.
  Стафард засмяяўся. «Гунарсан, вы размаўляеце з Максам Стафардам. Лепшыя людзі, чым вы, спрабавалі мяне падмануць. Кіраўнік Gunnarsson Associates ніколі не марыў заняць гэтую працу сам, але даручыў яе аднаму са сваіх прыяцеляў. А цяпер дазвольце мне пачуць праўдзівую гісторыю».
  Гунарсан уздыхнуў. "Добра. Праўда ў тым, што я стаяў побач з шасцю мільёнамі долараў, спрабуючы прыдумаць, як адрэзаць кавалак пірага. Я ўгаварыў Хэнка дазволіць мне прыехаць у Кенію».
  "Яны хацелі яго аблажаць", - бесстрасна сказаў Стафард. 
  «Я мяркую, што я б. Я проста не ведаў, як менавіта. Я паспрабаваў высветліць нумар ашуканца, але потым яго выкралі і, магчыма, забілі. Што вы на гэта скажаце?
  Стафард падняўся і падышоў да акна. Гунарсан сапраўды адчуваў сябе падманутым, і яго гісторыя была вельмі блізкая да праўды. Адзінае, што ён выпусціў, гэта тое, што ён замяніў Хендрыкса на Корліса ў ЗША. Стафард спадзяваўся, што Брыс і Хендрыкс слухаюць.
  Ён паглядзеў на тэрыторыю Ол Нёрава і застыў, калі ўбачыў газетную паперу, прымацаваную да акацыі па той бок драцяной агароджы. Таму Наір паспяшаўся праявіць плёнку, і гэта азначала, што астатнія былі гатовыя правесці сустрэчу.
  Ён павярнуўся. «Як я ўжо казаў, усё гэта не прыходзіць мне ў галаву», — сказаў ён. Ён узяў свой чамадан, паклаў яго на ложак і адкрыў яго. Затым ён узяў сваю туалетную сумку і пачаў складваць у яе прылады для галення.
  "Што вы робіце?" - сказаў Гунарсан.
  Стафард зашпіліў маланку і паклаў сумку ў чамадан. "Як гэта выглядае? Я пакую. Я прыехаў сюды выключна таму, што збіраўся палятаць на паветраным шары з Аланам Хантам. Гэта адбылося сёння раніцай, таму заставацца тут няма чаго. Пасля таго, як я спакую гэты чамадан, я спускаюся ўніз і развітваюся з Брысам, Дыркам, Аланам і Джудзі Хант. Затым я вяртаюся ў Найробі. Калі вы хочаце праехаць разам, калі ласка».
  — У мяне свая карэта.
  «І калі вам патрэбна інфармацыя аб маім далейшым перамяшчэнні, я вылятаю ў Лондан самалётам заўтра ці паслязаўтра, у залежнасці ад таго, ці змагу я атрымаць месца. Ты так задаволены?»
  Гунарсан назіраў, як ён складваў кашулю. "Чаму вы хочаце дагадзіць мне?"
  "Паняцця не маю", - адказаў Стафард. «Але гэта павінна было быць свята, маё першае за тры гады, а яно насамрэч не атрымалася. Я выпадкова трапіў у выкраданне групы турыстаў і з таго часу ўсе пытаюцца аб маіх матывах. Нават Чарльз Брыс задаваў пытанні. А цяпер з мяне хопіць, і я іду дадому.» Ён адчыніў шуфляды, каб пераканацца, што ўсё спакаваў, потым зачыніў чамадан, спадзеючыся, што Брыс усё прынёс.
  «Гунарсан, — сказаў ён тады, — як вы думаеце, што здарылася з маладым Хендрыксам? У рэшце рэшт, яны там былі».
  «Я не ведаю, у што верыць. Што ты маеш на ўвазе?'
  «Што група была выкрадзена танзанійцамі. Гэта здаралася і раней. Я думаю, што Хендрыкса забілі, верагодна, выпадкова, і пахавалі. Магчыма, нават не пахаваны - дзікія жывёлы арганізуюць неабходнае за некалькі гадзін. І я думаю, што вы марнуеце час, Гунарсан. Вы страцілі любы шанец здзейсніць афёру. Чаму б табе не пайсці дадому, як я?»
  Гунарсан іранічна паглядзеў на Стафарда. «Я павінен быць у вялікай бядзе, перш чым прыняць вашу параду. Нешта злавеснае адбываецца тут падступна, і калі вы гэтага не бачыце, я магу. Я застануся тут, каб разабрацца ў праблемах».
  Стафард паціснуў плячыма і ўзяў чамадан. — Як хочаш, — падышоў да дзвярэй. «Я чакаю, што мы яшчэ ўбачымся, магчыма, у Нью-Ёрку. Рыхтуйцеся да бою».
  «Я змагаюся грубымі сродкамі», — сказаў Гунарсан.
  «Я не супраць гэтага. Ты хочаш спусціцца ўніз ці думаеш, што атрымаў у спадчыну гэты пакой?»
  «Яны могуць прагнаць мяне!» — сказаў Гунарсан, але ўстаў і пайшоў за Стафардам уніз па лесвіцы. Яны разышліся на першым паверсе - Гунарсан вяртаўся ў сталовую, Стафард да свайго Нісана, каб пакласці чамадан. Ён быў вельмі задаволены, калі ішоў да ўваходу ў адміністрацыйны будынак. Размова, якую ён меў з Гунарсанам, насамрэч была на карысць Брыса і Хендрыкса, і ён спадзяваўся, што мікрафон у рамцы для фота быў спраўны.
  Калі ён вярнуўся ў сталовую, то ўбачыў, што Брыс і Хендрыкс размаўляюць з Гунарсанам. Ён пайшоў і сеў з імі, і Брайс сказаў: «Містэр. Гунарсан кажа, што вы сыходзіце».
  «У гэтым ёсць свая праўда. Я прыйшоў развітацца і падзякаваць за вашу гасціннасць, - Стафард паглядзеў на Хендрыкса. «Мне было балюча чуць пра твайго стрыечнага брата. Калі ласка, трымайце мяне ў курсе. Верагодна, я буду крыху ў руху, калі вярнуся дадому, але лісты, адрасаваныя ў офіс, будуць даходзіць».
  — Я зраблю гэта.
  «Вы і сп. Гунарсан урэгуляваў вашы рознагалоссі?» — сказаў Брыс. – Спадзяюся, што так.
  "У нас няма рознагалоссяў - не тут", - сказаў Стафард, ласкава ўсміхаючыся. «Яны пачынаюцца толькі ў Нью-Ёрку», - насмешліва фыркнуў Гунарсан, і Стафард дадаў: «Вось чаму я сказаў Дырку, што хачу быць у дарозе».
  «Магчыма, вы думаеце, што можаце кінуць туды рабоў, пакуль мяне няма?» - сказаў Гунарсан з лёгкім смехам. «Але тут вы памыляецеся, мілорд».
  
  Стафард працягнуў руку Брайсу. «Было прыемна пазнаёміцца з табой, Чарльз. Я спадзяюся, што вашы планы ў дачыненні да Ol Njorowa ажыццявяцца і прынясуць карысць установе, - Стафард устаў і паляпаў Дырка па плячы. "Калі вы плануеце быць дома ў Лондане?"
  "Я не ведаю. Пакуль у мяне тут дастаткова спраў».
  - Ты не супраць, каб я паглядзеў на Алікс і майго хроснага сына?
  "Зусім не. Яна будзе рада цябе бачыць».
  Стафард агледзеў пакой. «Я лепш схачу Алана, перш чым ён сыдзе. Да пабачэння і дзякуй за ўсё».
  Ласкава махнуўшы рукой, ён паспяшаўся і дагнаў Ханта каля дзвярэй. «Алан, я зараз сыходжу. Дзякуй за цудоўную паездку на паветраным шары».
  — Я прынёс табе толькі шампанскае, — сказаў Хант, смеючыся.
  "Я хачу пагаварыць з табой на хвілінку", - сказаў Стафард. «Вы нарадзіліся ў Кеніі?»
  «Так».
  «Дык гэта ж твая радзіма. Што вы думаеце пра спосаб кіравання?»
  «Увогуле, нядрэнна. Урад робіць памылкі, але які ўрад не памыляецца, — ён запытальна паглядзеў на Стафарда. "Чаму?"
  Яны спусцiлiся па лесвiцы на сонечнае святло да "Нiсана" Стэфарда. «Вы лічыце сябе патрыётам?» — сказаў Стафард.
  «Гэта было дзіўнае пытанне. Вы маеце на ўвазе: памерці за сваю краіну і гэтак далей?
  «Я хацеў бы, каб ты жыў дзеля гэтага. Але паслухайце: узнікла праблема. Вы ведаеце Safariland, праўда?
  "Так, канечне."
  Стафард паглядзеў на гадзіннік. «Ты можаш быць там праз паўгадзіны? Ёсць некалькі людзей, з якімі я хачу вас пазнаёміць».
  - Здаецца, магу, - нерашуча сказаў Хант. – Але пра што гэта?
  
  — Ты даведаешся, калі прыедзеш, — сеў за руль Стафард. «Я буду шчаслівы, калі вы нікому не скажаце, куды едзеце. Можа, прыдумаеш гісторыю пра пакупку ў Найвашы».
  "Гэта гучыць загадкава - але добра".
  «Да сустрэчы», — кіўнуў Стафард, завёў машыну і, дзеля «спячых паліцэйскіх», павольна паехаў да варот. У люстэрку задняга віду ён убачыў, як Брыс выйшаў з адміністрацыйнага будынка і накіраваўся да Ханта. Стафард спадзяваўся, што Хант дастаткова разумны, каб прытрымаць язык. 
  
  OceanofPDF.com
   26
  Стафард чакаў сустрэцца з Хардзінам у Сафарылэндзе, але замест гэтага Керціс выйшаў наперад, калі карэта спынілася. Стафард выйшаў. — Добры дзень, штабс-сяржант, — сказаў ён. «Дзе астатнія? Што адбываецца?"
  «Палкоўнік Чыпендэ палічыў мэтазгодным правесці сустрэчу на востраве Крэсэнт. Гэта востраў у возеры, сэр. Калі палкоўнік захоча пайсці, у мяне гатовы човен».
  Стафард усміхнуўся. Цяпер, калі Чыпендэ быў выкрыты, Керціс назваў яго з поўнай ваеннай карэктнасцю. «Я думаю, што мы будзем працягваць называць яго Чып, штаб-сяржант», — ласкава сказаў ён. Ён паглядзеў на гадзіннік. «Але мы не можам з'ехаць адразу. Я кагосьці чакаю. Праз чвэрць гадзіны».
  Адпаведна, яны чакалі, і Хант прыбыў. Стафард крыху здзівіўся, калі ўбачыў, што Алан прывёў Джудзі. Браты і сёстры выйшлі з машыны, і Стафард сказаў: «Ты не павінен быў нікому пра гэта казаць, праўда?»
  - Мне патрэбны сведка, - сказаў Хант з іранічнай усмешкай.
  «Я таксама патрыёт», — сказала Джудзі. «Што адбываецца, Макс? Усё гэта вельмі загадкава».
  Стафард на імгненне задумаўся. «Добра, вы таксама можаце пайсці з намі».
  «Гэта не было сяброўскае запрашэнне», — сказала яна.
  «Гэтага таксама не павінна было быць», — адказаў Стэфард. — Добра, штабс-сяржант, пайшлі.
  Кёрціс загадзя спусціўся на бераг возера, дзе да прымітыўнага лодочного мосціка прышвартавалася адкрытая лодка з кенійцам, які сядзеў на карме. Яны селі ў лодку, чалавек завёў падвесны рухавік, і з добрай хуткасцю яны паплылі ў напрамку вострава, ледзь аддаленага ад берага ў некалькіх кіламетрах. «Чаму мы едзем на востраў Крэсэнт?» — спытала Джудзі.
  "Я не ведаю, але мы хутка даведаемся", - сказаў Стафард. — Хто там, штабс-сяржант?
  «Об… Чып і Наір, містэр. Хардзін і чалавек, якога я не ведаю.
  "Наір Сінгх?" - спытаў Хант.
  - Так, - сказаў Стафард.
  Чып прыняў іх, кінуў няўхвальны позірк на братоў і сясцёр, а потым сказаў Стафарду: «Ці магу я пагаварыць з вамі хвілінку?» Стафард кіўнуў, і яны адышлі. «Я не думаю, што гэта добрая ідэя, Макс. Чаму вы іх прывялі?
  іх з сабой не браў . Са мной быў бы Хант, а сястра прыйшла без запрашэння.
  "Але навошта наогул Хант?"
  «У нас павінен быць хтосьці ўнутры, і я выбраў Ханта», — адказаў Стэфард. «У мяне ёсць свае прычыны, і я іх патлумачу. Акрамя таго, Керціс кажа, што ў вас ёсць сюрпрыз.
  Чып кіўнуў. «Вы прабачце, што не прадставіў яго. Ён тут... гм... інкогніта».
  — Адзін з вашых апекуноў?
  – Гэта магчыма, – усміхаючыся, сказаў Чып.
  "Вось чаму мы тут, на востраве", - сказаў Стафард. «Ну, добра, пачнем. Нам ёсць пра што пагаварыць».
  Стафард кіўнуў Керцісу і братам і сёстрам, і ўсе яны рушылі ўслед за Чыпам на схіл між дрэў. – Сцеражыся змей, – адразу сказаў Чып. 
  Праз некалькі хвілін яны дабраліся да роўнай пляцоўкі, дзе відаць былі падмуркі будынка. Ці ён абваліўся, ці будаўнік паспеў толькі закласці падмурак, разглядзець было немагчыма. Тут чакалі астатнія - Наір, Хардзін і незнаёмы: пажылы кеніец з сівымі валасамі і безвыразны твар. Чып падышоў да яго і нешта сказаў напаўголасу.
  Стафард падышоў да Хардзіна. «Гэй, Бэн, хто гэты стары?»
  «Ён гэтага не казаў, Чып таксама. Я думаю, што ён займае вельмі высокае месца ў сістэме».
  "Ён тут, каб ацаніць матэрыял", - сказаў Стафард. "І ў мяне ёсць даволі шмат для яго".
  Чып падышоў і павітаўся з Хантам і Джудзі. «Мяне завуць Пітэр Чыпенд, але называйце мяне Чып. А гэта…»
  «Не!» — перапыніў яго Стафард. — Давайце чыстыя лініі, — ён паглядзеў на Алана. «Гэты джэнтльмен — палкоўнік Пітэр Чыпендэ з кенійскай арміі», — ён не звярнуў увагі на гнеўны позірк Чыпа. «Вы ведаеце Наіра, але не ведаеце яго воінскага звання, і я таксама».
  — Капітан Наір Сінгх, — сказаў Наір, ступаючы наперад.
  - Я паняцця не меў, што ты ў арміі, Наір, - здзівіўся Хант.
  — А ты яшчэ не ведаеш, — холадна сказаў Чып. «Гэтая размова ўвогуле не вядзецца. Зразумела?»
  «Вы ўжо сустракаліся з Бэнам Хардзінам, а гэты джэнтльмен — Керціс», — сказаў Стафард. «Я не ведаю гэтага крыху старэйшага спадара і наўрад ці павінен ведаць, хто ён. Чып мае рацыю — усё, што вы тут пачуеце, павінна лічыцца строга канфідэнцыяльным».
  «Цьфу!» — з прытворнай трывогай сказала Джудзі.
  «Здалёк пахне бародамі і сінімі акулярамі», — сказаў Хант. — Нельга перайсці да сутнасці?
  - Скажы мне, Чып, - сказаў Стафард.
  «У нас ёсць падставы меркаваць, што Ol Njorowa - гэта не тое, за што сябе выдае, - сказаў Чып, - але што гэта - таксама - сакрэтная база ў Кеніі для замежнай дзяржавы. Іншымі словамі, шпіёнскі цэнтр».
  "Гэта гучыць вар'яцка", - сказаў Хант.
  «Алан, ты не чуў аб падставе прэтэнзіі», - сказаў Стафард. "Пачакайце, пакуль вас не паведамяць", - працягваў звяртацца да Наір ён: «Ці ёсць у цябе фатаграфіі?» Наір даў іх яму, і Стафард сказаў: «Ты зрабіў іх у спешцы!»
  «Мой швагер фатограф. Ён гэта арганізаваў».
  "У вас шмат шваграм", - сказаў Стэфард з лёгкім уздыхам.
  "Але гэта падыходзіць", - запярэчыў Наір. «Ён прафесійны фатограф у Найвашы. Ён кажа, што зрабіў іх так хутка, што яны не праслужаць доўга і колеры паблякнуць, але цяпер ён робіць набор адбіткаў, якія будуць захоўвацца».
  Стафард хутка агледзеў іх. — Пакуль абыдземся імі тут, — ён сеў на нізкі падмурак і расставіў карціны ў шэраг. — Ці здарылася што-небудзь, пра што я павінен ведаць, Чып?
  «Няшмат, акрамя таго, што хтосьці спытаў пра Гунарсана ў Нью-Стэнлі. Яго не было — ён ужо быў тут у гатэлі».
  "Хто быў цікаўны?"
  «Мы яшчэ гэтага не ведаем, але мы адсочваем гэтае пытанне».
  Стафард выклаў усе фатаграфіі. «Паглядзіце сюды: гэта здымкі Ол Нёрава, зробленыя сёння раніцай падчас пралёту на паветраным шары Алана. Ёсць да іх каментары?»
  Астатнія сабраліся перад шэрагам фатаграфій, за выключэннем старэйшага кенійца, які сеў на камень побач і закурыў люльку. Нейкі час панавала цішыня, пакуль Хардзін не спытаў: - Што гэта за вежа?
  - Гэта воданапорная вежа, - сказаў Хант. «Вада запампоўваецца ў яго і размяркоўваецца адтуль самацёкам».
  Керціс адкашляўся. – Магчыма, я адважуся зазначыць палкоўніку, што вежа пастаўлена няправільна.
  — Чаму, штабс-сяржант?
  «Натуральнае месца для будаўніцтва воданапорнай вежы было б на самым высокім месцы ў гэтым раёне». «А гэта будзе прыкладна там».
  Хант з цікаўнасцю паглядзеў на Стафарда. — Вы таксама палкоўнік? 
  «Я спрабую пазбавіцца ступені, але штаб-сяржант Керціс мне не дазваляе», — без усмешкі сказаў Стафард. «Добра, адзін воданапорная вежа не ў тым месцы».
  Хардзін падняў фатаграфію. «Гэта каля кропкі перыметра, дзе гэта разрываецца. Я б падумаў, што гэта назіральная вежа. Зверху можна праглядзець вельмі вялікую частку агароджы. І адпаведнае месца для размяшчэння некалькіх тэлекамер».
  «Плот ноччу гарыць?» — спытаў Чып.
  - Не, - сказаў Стэфард. "Ёсць яшчэ што-небудзь цікавае?"
  «Так, — сказаў Хардзін, — але вы не бачыце гэтага на гэтых фотаздымках». Няпраўда?"
  Хант кіўнуў. «Брыс выслаў патруль. Ён палічыў, што леапард перабраўся, забраўшыся на дрэва, якое было занадта блізка да агароджы».
  - Так, гэта вы сказалі, - Хардзін кіўнуў на Керціса. — Растлумачце яму, штабс-сяржант, што вы ведаеце.
  «Па загадзе палкоўніка я зрабіў разведку агароджы звонку. Расліннасць моцна скарацілася на адлегласці не менш за дзесяць метраў ад агароджы, а дрэў каля гэтага няма. Я знайшоў мяшок, у якім быў сродак для знішчэння пустазелля. Я пакінуў яго, але адзначыў марку, - ён працягнуў Стафарду лісток паперы.
  - Важкія выпадкі, - сказаў Хардзін, які зірнуў праз плячо Стафарда. «Гэта дэфаліянт, які мы выкарыстоўвалі ў В'етнаме, і гэта не павінна быць прадметам перамоваў. Падобна на тое, што вам патрэбны бесперашкодны агляд уздоўж плота».
  - Як далёка гэта? - спытаў Стафард.
  - Каля дзесяці міль, сэр, - сказаў Керціс.
  «Добрыя тры метры ў вышыню, дзесяць кіламетраў вельмі моцнай драцяной агароджы здаецца мне даволі празмернай мерай бяспекі для бяскрыўднага сельскага каледжа з нізкай казной - ці не так, Алан?» - сказаў Стафард.
  "Я асабліва не думаў пра гэта", - адказаў Хант. «Гэта было там, калі я прыехаў у Ol Njorowa. А ў мяне было шчыра кажучы, не заўважыў расчышчанай паласы звонку».
  Чып сфатаграфаваў. «Гэта мяне цікавіць».
  - Я таксама, - сказаў Стафард. «Гэта насамрэч ключ да ўсёй сітуацыі. Што ты скажаш на гэта, Алан?
  Хант зрабіў фотаздымак. «Хм, гэта лабараторыя, якая займаецца перамяшчэннем жывёл. Я мала пра гэта ведаю і ніколі не быў унутры».
  — Раскажы Чыпу пра прыгожую антылопу гну, — іранічна сказаў Стафард.
  Хант распавёў усё, што ведаў пра працу, якая праводзіцца тут па вывучэнні рухаў жывёл. "Я не ведаю больш", - дадаў ён. «У рэшце рэшт, гэта не мая сфера. Між іншым, гэты элемент не зусім належыць установе; мы толькі даём яму месца».
  "Я быў па ўсёй Ol Njorowa", - сказаў Стафард. «Мне паказалі практычна ўсё — толькі я не быў у гэтай так званай лябараторыі. Алан быў тут два гады і таксама там не быў».
  "Між іншым, ён не выкарыстоўваецца ўвесь год", - сказаў Хант. «І вялікая міграцыя гну пачнецца толькі праз шэсць тыдняў».
  "Акрамя таго, мы не часта бачым гэтых людзей", - сказала Джудзі. «Яны трымаюцца ў сабе».
  «Так, Алан таксама кажа,» Стафард паглядзеў на неба і сказаў амаль фанабэрыста: «Там, на вышыні каля 35 000 метраў, ёсць амерыканскі спадарожнік для вывучэння надвор'я, пахвальны і несумненна сапраўдны праект, але гэта змяшчае абсталяванне, якое выкарыстоўвалі гэтыя людзі ў Ol Njorowa. Мне прыйшло ў галаву, што сігнал, які пасылаецца з гэтай спецыяльнай антэны, можа дасягнуць спадарожніка як рэтранслятар і быць улоўлены, напрыклад, у Прэторыі далёка на поўдні або, магчыма, дзесьці ў паўночным Трансваалі, напрыклад, Месіна або Луіс Трыхард».
  «Гэта ўсё чыстыя здагадкі», — сказаў Хант. «Вы кажаце пра тэлекамеры ў воданапорнай вежы, але не ведаеце, ці ёсць яны. І ўсе гэтыя размовы пра сігналы ў Прэторыю, на мой погляд, не што іншае, як газ. Калі таму ты ўзяў мяне тут, вы марнуеце мой час».
  - Алан, - прыязна сказаў Стафард. «Хіба рэспектабельная ўстанова размяшчае схаваныя мікрафоны ў нумарах гасцей?»
  - Ты ўпэўнены ў гэтым?- рэзка сказаў Чып.
  «Стопрацэнтна. Мікрафон і радыёперадатчык, замаскіраваныя пад малюнак слана», — распавёў ён пра тое, што знайшоў.
  Чыпка з палёгкай выдыхнуў. — Дзякуй Богу, — сказаў ён. «Гэта першае матэрыяльнае сведчанне». 
  - Я таксама так думаў, - сказаў Стафард. Ён падрабязна пераказаў падзеі дня і працягнуў: «Я прымусіў Гунарсана да канфідэнцыйнай размовы ў маім пакоі, таму што быў упэўнены, што Брыс будзе слухаць. На працягу ўсёй маёй размовы з Гунарсанам я насамрэч звяртаўся да Брыса. Я дражніў Гунарсана, каб ён сказаў, што ён хоча застацца тут, каб расследаваць Ол Нёрава, таму што лічыць гэта падманам».
  "Ён заўсёды быў жорсткі ў сваёй працы - вы павінны гэта прызнаць", - сказаў Хардзін. – З лямпачкай нічога страшнага.
  «Магчыма, так, але Брыс чуў, як ён гэта сказаў. Цяпер будзе цікава паглядзець, што адбудзецца, - сказаў Стэфард з лёгкай усмешкай.
  - Што ты маеш на ўвазе, Джудзі?
  «Я не была ў гэтым перакананая, пакуль Макс не распавёў мне пра мікрафон у фотарамцы, — сказала яна, — але цяпер мне ёсць над чым падумаць».
  «Вы бачылі тэлекамеру ў холе адміністрацыйнага будынка?» — спытаў Стафард.
  - Не, - сказаў Хант, відавочна здзіўлены.
  «Гэта не дзіўна; гэта цяжка заўважыць, калі вы не ведаеце, што вы шукаеце. Калі вы стаіце тварам да прылаўка, ён знаходзіцца ззаду злева, у верхнім куце. Не глядзіце на гэта дэманстратыўна — як чыста выпадкова».
  Хант паківаў галавой. «У мінулым годзе Брыс паказаў мне пару справаздач у часопісе аб працы лабараторыі міграцыі жывёл. Гэта выглядала вельмі пераканаўча».
  
  «Я так лічу. Звяртаючыся да Чыпа, Стафард працягнуў: «Калі я размаўляў з Гунарсанам, я намякнуў, што еду дадому ў Лондан. Брыс можа паверыць, а можа і не паверыць. Ці можаце вы зрабіць што-небудзь, каб пацвердзіць гэта?»
  Чып задумаўся. «Мы яшчэ не ведаем, наколькі буйную арганізацыю стварыла Брыс, ці наколькі яны праніклі ў нас. Я загадаю каму-небудзь забраніраваць білеты на самалёт на ваша і Керціса імя. Дазвольце атрымаць нумары вашых пашпартоў — тады ў запісах будзе відаць, што вы выехалі заўтра раніцай. А пакуль вам трэба сысці ў падполле».
  "Чаму не тут", - сказаў Наір. «Тут, на востраве Крэсэнт. Гэта недалёка ад Ol Njorowa і тут ціха. Мы можам атрымаць намёт, спальныя мяшкі і ўсё, што вам можа спатрэбіцца».
  "Нам трэба мець лодку", - сказаў Стафард.
  Керціс нахіліўся наперад і ціхім голасам сказаў: «Хтосьці ідзе, палкоўнік».
  "Дзе?"
  «Па дарозе ад берага — ціха».
  Чып тут жа быў уцягнуты. Ён даў знак Наіру, і яны абодва рушылі ўніз па схіле ў розных напрамках. Яны зніклі, і адразу нічога не адбылося. Потым яны вярнуліся, і Чып адкрыў канверт. "Добра - гэта быў проста чалавек з паведамленнем для мяне". Чалавек, які прасіў Гунарсана ў Нью-Стэнлі. Ён належыць Ol Njorowa і яго завуць Патэрсан».
  Стафард выглядаў спекулятыўным. – Імя здаецца мне знаёмым.
  "Ён з'яўляецца часткай групы міграцыі жывёл", - сказаў Хант. – Гэта можа быць цікава.
  «Хіба гэта не быў той чалавек, які быў з Брысам, калі я ўпершыню сустрэў яго ў гатэлі возера Найваша?»
  - Так, - сказала Джудзі. «Алан, я лічу, што Макс задакументаваў сваю прэтэнзію». Яна паглядзела на Стафарда. "Што вы хочаце, каб мы зрабілі?"
  
  "Чып - бос", - сказаў Стафард.
  — Не зусім, — сказаў Чып, кіўнуўшы ў бок сівога кенійца, які пыхкаў люлькай. Стэфард час ад часу пазіраў на яго - твар не збянтэжыўся, але ён, відаць, прыслухоўваўся да кожнага слова. "Я павінен спачатку пагаварыць крыху канфідэнцыйна", - ён адышоў крыху ўбок, і старэйшы сунуў люльку ў кішэню і пайшоў за ім.
  "Калі мы збіраемся застацца на востраве, нам спатрэбяцца жыццёва важныя запасы", - сказаў Керціс Наіру. «Піва».
  Стафард усміхнуўся, і Хардзін сказаў: "Што мне рабіць?"
  «Гэта залежыць ад таго, што хоча зрабіць Чып, а гэта, у сваю чаргу, залежыць ад таго, што вырашыць наш невядомы сябар. Ён можа быць генералам, бо гэта, здаецца, ваенная аперацыя. Трэба пачакаць і паглядзець».
  «Я знаходжу ўсё гэта вельмі дзіўным», — сказаў Хант.
  "Вы яшчэ не ведаеце ўсёй гісторыі", - сказаў Стафард. "Вы знойдзеце гэта яшчэ больш неверагодным", - сказаў ён. У яго быў свой план, які ён, напэўна, назваў бы вялікай афёрай».
  - Наконт даення маёнтка Хэндрыкса з Корлісам, - сказаў Хардзін.
  Стафард засмяяўся. «Ты ўсё пачаў, Бэн. Ці ўяўлялі вы ў Лос-Анджэлесе, што раскрыеце міжнародную шпіёнскую арганізацыю ў цэнтры Афрыкі? Толькі таму, што мы падазрона ставіліся да Гунарсана, мы разабраліся ў гэтым. Мне насамрэч спатрэбілася шмат часу, каб зразумець гэта. Я спрабаваў сабраць кавалачкі ў пазл, і толькі цяпер зразумеў, што гэта дзве галаваломкі – адна пра Гунарсана, другая пра Ол Нёрава».
  "Дык што ж цяпер?" - спытала Джудзі.
  «Я чакаю, што мы трапім у рукі палітыкаў», — сказаў Стафард. "Чып і Наір - звычайныя салдаты, якія аддалі перавагу б выкурыць усю Ол-Нёрову, але палітыкі могуць бачыць гэта па-іншаму".
  
  "Вось у нас зноў Чып", - сказаў Хардзін.
  Стафард убачыў, як набліжаецца Чып, а старэйшы мужчына знікае па схіле.
  — Дык што ты скажаш, Чып?
  «Мы крыху пачакаем».
  "Я так і думаў."
  - А як наконт нас?- сказаў Хант, кіўнуўшы ў бок сваёй сястры.
  - Працягвайце як звычайна, - сказаў Чып. «Калі вы нам спатрэбіцца, мы дашлем паведамленне. Да таго часу вы ні ў якім разе не павінны паказваць, што адбываецца нешта незвычайнае».
  - А што мне рабіць? - спытаў Хардзін.
  — Мяркую, вы падпарадкоўваецеся палкоўніку Стэфарду, і я рэкамендую вам застацца тут — на востраве Крэсэнт.
  «Гэта азначае яшчэ піва», — сказаў Хардзін Наіру.
  - Чып, - сказаў Стэфард крыху з горыччу. «Вы толькі што размаўлялі з чалавекам, які, напэўна, з'яўляецца высокапастаўленым афіцэрам. Ці павінен я лічыць, што ён у дарозе пад падпіскай аб нявыездзе?»
  Чып прыгнечана паківаў галавой. «Вы ведаеце, як гэта, Макс. Шлях камандавання - гэта не прамая лінія - ніхто не можа дзейнічаць свабодна. Дзеянне падобнае патрабуе зялёнага святла зверху. Цяпер мы гаворым пра міжнародныя адносіны – канфлікт паміж народамі».
  Стафард уздыхнуў. Ён далёка адкінуўся назад і засланіў вочы ад сонца рукамі. «Так што заткніцеся з вашым жаласным канфліктам паміж народамі», — сказаў ён. 
  
  OceanofPDF.com
   27
  Брыс зірнуў у акно. Выраз яго твару быў змрочным, калі ён павярнуўся да Хендрыкса. «Спачатку Стафард, цяпер Гунарсан. Вы чулі іх. Яны за намі».
  - Не Макс, - сказаў Хендрыкс. — Ён едзе дадому.
  «Добра, але Гунарсан нешта падазрае. Хто ён?"
  — Ты ведаеш столькі ж, колькі я, — сказаў Хендрыкс. «Ён уладальнік амерыканскага агенцтва, якое знайшло Генры Хендрыкса ў Каліфорніі. Вы чулі, што ён сказаў Стафарду: ён спрабаваў атрымаць кавалак пірага, але справа не атрымалася, калі ён страціў Хендрыкса. На мой погляд, ён злы злачынец».
  — Пасля майго таксама, — сказаў Брыс.
  Гендрыкс падняў палец. «Адно мне здаецца несумненным», — сказаў ён. «Генры сапраўды павінен быць мёртвы. Стафард, безумоўна, так лічыць».
  «Брыс не прынясе карысці, калі не будзе цела». «І вы чулі Гунарсана. Ён кажа, што застанецца тут, каб правесці расследаванне».
  «Што тут расследаваць?» — спытаў Хендрыкс. «Ён не зацікаўлены ў нас - толькі ў пошуку Генры, што не ўдасца. Праз некаторы час ён стамляецца і ідзе дадому, як і Макс. Цяпер яму няма чаго знайсці».
  – Можа, але мы будзем сачыць за ім.
  — Так, зрабі, — сказаў Хендрыкс, падыходзячы да дзвярэй. "Я ў сваім пакоі, калі вы хочаце, каб я зрабіў што-небудзь".
  Падняўся ў пакой, закурыў і лёг ложак. Яго думкі вярталіся праз гады ў той час, калі ўсё пачыналася.
  Гэта пачалося з таго, што ён быў завербаваны ў Нацыянальную разведвальную службу, якая тады называлася Упраўленне дзяржаўнай бяспекі, кодавая назва BOSS, пад якой арганізацыя цяпер з'яўляецца ў часопісах па ўсім свеце. Пазней назва была зменена на Дэпартамент нацыянальнай бяспекі, скарочана на DONS і, нарэшце, на Нацыянальную разведвальную службу, NIS.
  Ён прайшоў дбайную падрыхтоўку і атрымаў працу «ў полі», тады ў асноўным у Радэзіі. ПАР адчайна спрабавала ўзмацніць жорсткасць урада Сміта, але, як вядома, з гэтага нічога не атрымалася. Смерць Салазара ў Партугаліі мела далёка ідучыя наступствы. Антыкаляніяльны рэжым у Партугаліі азначаў страту Анголы, а затым і Мазамбіка; праціўнік быў на мяжы, і Радэзію выратаваць не ўдалося. Цяпер кубінцы былі ў Анголе, і Паўднёва-Заходняя Афрыка апынулася пад пагрозай. Гэта была змрочная перспектыва на будучыню.
  Але гэта было сёння. У тыя часы, калі здавалася, што Радэзію можна выратаваць ад белай цывілізацыі, Хендрыкс быў задаволены сваёй працай, пакуль яго не параніла куля не чорнага партызана, а, па іроніі лёсу, страляючага вар'ята белага фермера. Яго адправілі назад у Паўднёвую Афрыку, шпіталізавалі, а потым далі месячны водпуск.
  Ён цяжка баўляў час і шукаў, што заказаць. Ён быў і разумова, і фізічна актыўным чалавекам, і проста ляжаць на пляжы і апранацца яму не падыходзіла. Яго думкі вярнуліся да бабулі, якую ён памятаў цьмяна - і да дзеда, які, як лічылася, загінуў падчас Чырвонага паўстання ў Ёханэсбургу ў 1922 годзе; аднак цела так і не было знойдзена, і Хендрыкс задумаўся. Выкарыстоўваючы метады, якім ён навучыўся, і аўтарытэт, які ён набыў, ён пачаў расследаванне - натуральнае баўленне часу для E-чалавека - каб высветліць, што здарылася. Гэта дало бонус. У старых партовых газетах ён прачытаў, што Ян-Вілем Хендрыкxx адплыў з Кейптаўна ў Сан-Францыска 25 сакавіка 1922 года, праз тыдзень пасля падаўлення паўстання генералам Смэтсам. І вось як далёка ён зайшоў, калі скончыўся яго водпуск.
  Ён не вярнуўся ў Радэзію, а быў накіраваны ў Англію. «Схадзіце адзін раз у амбасаду, — былі яго інструкцыі, — бо гэтага вы чакаеце. Але ніколі пасля гэтага - вы атрымаеце неабходныя інструкцыі ў пачатку і вам больш нічога не спатрэбіцца». 
  Такім чынам, ён адправіўся ў Англію, дзе яго галоўнай задачай было сачыць за выгнанымі членамі Афрыканскага нацыянальнага кангрэсу, якія заставаліся тут, і паведамляць пра тое, з кім яны маюць зносіны і размаўляюць. Ён таксама сачыў за некаторымі членамі персаналу іншых лонданскіх амбасад у адпаведнасці з яго зменлівымі інструкцыямі.
  Разведвальныя арганізацыі маюць свой лад жыцця. Урады дзвюх краін афіцыйна могуць ставіцца адзін да аднаго вельмі холадна, у той час як іх электронныя паслугі надзвычай калегіяльныя і ўтульныя адзін да аднаго. Так было з Паўднёвай Афрыкай і ЗША - BOSS і ЦРУ. Аднойчы Хендрыкс прымусіў свайго амерыканскага калегу перадаць паведамленне: хто-небудзь зробіць яму ласку і даведаецца, што здарылася з Янам-Вілемам Хендрыкам, які прыехаў у Сан-Францыска ў 1922 годзе? Гэта была асабістая справа, таму не спяшаліся...
  Праз два месяцы ён атрымаў адказ, які яго здзівіў. Ягоны дзед, відавочна, быў нягоднікам, якога не пасаромелася б мафія. Ён быў высланы са Злучаных Штатаў у 1940 годзе. Дзеля цікаўнасці Хендрыкс узяў тыднёвы водпуск, які правёў у Брусэлі. Уважлівае абследаванне паказала, што дзед жывы-здаровы, як марскі арол. Хендрыкс не стаў шукаць старога, а звярнуўся ў амбасаду Паўднёва-Афрыканскай Рэспублікі ў Бруселі, дзе меў размову з чыноўнікам. Праз тры месяцы ён напісаў вельмі падрабязную справаздачу, якую адправіў у Прэторыю і быў неадкладна адкліканы ў Паўднёвую Афрыку.
  
  ***
  
  Непасрэдным начальнікам Хендрыкса быў палкоўнік Малан, паўднёваафрыканец буйнога целаскладу з вялікай сківіцай і халоднымі вачыма. Ён сядзеў з дакладам Хендрыкса перад сабой. «Вы робіце незвычайную прапанову», — сказаў ён. "Наколькі бяспечная ваша інфармацыя пра гэтага бельгійца - Hendrykxx?"
  «Абсалютна бяспечна. Ён кіраўнік групы па гандлі гераінам, якая дзейнічае з Антверпена, і ў нас дастаткова на яго, каб адправіць яго ў турму да канца жыцця. Калі, з другога боку, ён пойдзе на партнёрства з намі, ён можа пражыць рэшту свайго жыцця ў раскошы. Што б вы зрабілі, сэр?
  — Я табе не дзед, — прабурчаў Малан. Ён пагартаў справаздачу. «Яны з цікавай сям'і. Цяпер вы хочаце, каб мы далі старому шмат грошай, звязаных такім чынам, каб ён не мог да іх дакрануцца, калі не напіша завяшчання, паводле якога грошы ідуць, куды мы хочам, калі ён памрэ. Ці не так?»
  — Так, сэр.
  «Куды б вы адправілі грошы?»
  «Кенія», — без ваганняў адказаў Хендрыкс. «Нам патрэбна ўмацаванне ва Усходняй Афрыцы».
  - Так, - задуменна сказаў Малан. «Апошнім часам Кеніята сур'ёзна турбаваў нас у ААН. І цікавую прапанову прадставіў нам Франс Потгейтэр, але ў нас цяжкасці з фінансаваннем. Вы яго ведаеце?
  «Так, сэр».
  «Ці змаглі б вы з ім супрацоўнічаць?»
  «Так, сэр».
  Малан паклаў руку на крышку футарала. «Іхні дзед стары, але не на краі магілы. Ён можа пражыць яшчэ дваццаць гадоў, а нам гэтага нельга».
  — Сумняваюся, што ён так доўга пражыве, — Хендрыкс дастаў з кішэні канверт і працягнуў яго начальніку. "Гэта Сертыфікат здароўя hendrykxx. Я атрымаў яго за дзень да ад'езду з Лондана. У яго слабое сэрца».
  — А як вы яго завалодалі?
  «Нехта ўварваўся ў кабінэт яго лекара. Злодзеі шукалі наркотыкі, кажуць у бельгійскай паліцыі. Знішчылі шмат, як наркаманы, калі іх ванітуе».
  Малан прагледзеў медыцынскую дакументацыю. «Я спадзяюся, што амбасада Брусэля не была замяшаная».
  — Не, сэр.
  «Мы павінны паставіцца да гэтай справы вельмі ўважліва, Хендрыкс. Натуральна, у поле з'яўляецца Міністэрства фінансаў. І складаць завяшчанне трэба вельмі старанна. У нас ёсць адвакат у Лондане, які можа дапамагчы нам у гэтым плане. Я думаю, што мы павінны забраць Гендрыка ў недаступнае для яго сяброў месца, дзе мы можам сачыць за ім. Гэта значыць, калі мы зможам рэалізаваць свой план, які патрабуе прыняцця на самым высокім узроўні. Але ты разумны хлопец, Гендрыкс.
  — Дзякуй, сэр, — сказаў Хендрыкс. – А калі стары не памрэ ў час, ты заўсёды можаш... гм... дапамагчы яму. 
  Вочы Малан па магчымасці сталі халаднейшымі, чым звычайна. "Што ты кажаш? Па чутках, ёсць людзі, якія гатовыя прадаць уласную бабулю, але я ніколі не чуў пра чалавека, які быў гатовы забіць свайго дзеда. Я больш не хачу чуць такія размовы».
  ***
  
  Аперацыя была адобрана на самым высокім узроўні і адбывалася ў перыяд росквіту паўднёваафрыканскіх спецслужб і прапаганды. На ўсё хапала грошай. На Hendrykxx быў аказаны ціск, і ён саступіў перад выбарам. Ён быў вывезены з Бельгіі і ўсталяваны ў доме ў Джэрсі пад наглядам сп. і місіс. Адамс - яго выкрадальнікі - у надзвычай раскошнай турме. Джэрсі быў абраны таму, што не было падатку на спадчыну, а падаходны падатак быў высокім нізкі. Цяпер была заплачана вельмі сціплая сума падаткаў, таму што калі ўрад бярэцца за праблему ўхілення ад выплаты падаткаў, ён прытрымліваецца парадаў экспертаў. У схему было ўкладзена 15 мільёнаў фунтаў стэрлінгаў, і да моманту смерці Хендрыккса сума магічным чынам вырасла да 40 мільёнаў фунтаў стэрлінгаў дзякуючы ўмелым інвестыцыям і салідным прыбыткам.
  Франс Потгейтэр сышоў у падполле і з'явіўся як Брыс, ліберальны радэзіец, пасля таго, як сапраўдны Брыс вельмі зручна загінуў у аўтакатастрофе, спрабуючы здзейсніць паездку Ёханэсбург-Дурбан менш чым за пяць гадзін. Брыс адправіўся ў Англію, каб заваяваць добрую рэпутацыю, а затым адправіўся ў Кенію, каб узначаліць фонд Ol Njorowa. Хендрыкс вярнуўся на сваю пасаду агента ў Лондане.
  Усё ішло добра да 1978 года, калі раскрыўся так званы скандал Малдэргейт і час неабмежаваных сродкаў скончыўся. Адна за адной выцякалі гісторыі: стварэнне газеты The Citizen на дзяржаўныя грошы, спроба купіць амерыканскую газету, подкуп амерыканскіх палітыкаў, дзейнасць так званай групоўкі з дзесяці чалавек. Усе грахі былі адкрыты.
  У 1979 годзе міністр інфармацыі Коні Малдэр была вымушана пакінуць кабінет міністраў, затым парламент і, нарэшце, партыю. Сакратар інфармацыі д-р. Эшэль Родзі шукала прытулку ў Швейцарыі і з'явілася на тэлебачанні, пагражаючы раскрыць сакрэт. Малдэр зрабіў, - адзначыў Форстэр, былы прэм'ер-міністр, а затым прэзідэнт Паўднёва-Афрыканскай Рэспублікі, які мае дачыненне да нелегальных палос ліс. Ворстэр адмовіўся.
  Так званая камісія Эразма вывучыла матэрыял і зрабіла справаздачу. Ён асудзіў Форстэра як той, што "ў поўнай меры ведаў аб парушэннях". Гэта была крама смецця.
  Хендрыкс у Лондане з жахам чытаў штодзённыя газетныя артыкулы і ўвесь час баяўся, што справа Hendrykxx і Фонд Ol Njorowa будуць выкрыты, але нехта ў Прэторыі, напэўна, зрабіў эфектыўную працу і дамогся яе закрыцця любыя ўцечкі. Гэта быў не палкоўнік Малан, бо ён быў ахоплены агульным шквалам абвінавачванняў і падаў у адстаўку.
  Хендрыкс хваляваўся за свайго дзядзьку Адрыяна, якога ён ніколі не бачыў, і яго асаблівая заклапочанасць круцілася вакол магчымасці таго, што ў Адрыяна будзе законнае нашчадства. Было пачата расследаванне, і такім чынам ён выявіў Генры Хендрыкса, які ў той час быў старэйшым класам сярэдняй школы. Хендрыкс хацеў, як ён выказаўся, «зрабіць што-небудзь з гэтым», эўфемізм, ад якога Малан дыстанцыяваўся. «Мы робім па-іншаму, калі гэта неабходна», — сказаў ён.
  Але пасля Малдэргейта, калі Малана не стала і Хендрыкс хацеў «нешта зрабіць», Генры Хендрыкс знік з поля зроку, мікраскапічная пясчынка сярод 220 мільёнаў амерыканцаў. З Лондана Хендрыкс імкнуўся прымусіць Прэторыю адказаць, але скандал з Малдэргейтам, здавалася, паралізаваў, і нічога не было зроблена.
  Толькі калі Алікс зацяжарыла і Хендрыку стала неабходна знікнуць, Прэторыя прыняла меры, нерашуча і занадта позна. Hendrykxx пакінуў у сваім завяшчанні 20 000 фунтаў стэрлінгаў сваім турэмшчыкам, Mr. і місіс. Адамс. Мандэвіль настойваў на гэтым, кажучы, што завяшчанне павінна выглядаць праўдападобным. У адказ яны забілі яго, што было няцяжка, бо ён быў у старэчым узросце і гатовы быў памерці ў любы момант, нават калі ён быў настолькі нядобрым, каб упарта трымацца за жыццё.
  Прэторыя сарвала забойства ў Лос-Анджэлесе, і Хендрыкс уцёк, але цяпер Потгейтэр нарэшце вырашыў праблему даволі нязграбным спосабам. Ці ён меў?
  Гендрыкса абудзіў ад разважанняў тэлефонны званок на тумбачцы. Гэта быў Потгейтэр. «Схадзі сюды. Гунарсан на хаду. Я паслаў за ім Патэрсана. 
  
  OceanofPDF.com
   28
  Стафард лічыў, што мухі з возера - самая вялікая непрыемнасць на востраве Крэсэнт, пакуль ён ледзь не зламаў сабе шыю.
  Чып, Наір і Алан-Джудзі з'ехалі: браты і сёстры з'ехалі дадому да Ол Нёрава, Чып - у Найробі, а Наір - у Найвашу, каб атрымаць прыпасы. Наір вярнуўся позна ўдзень на лодцы, нагружанай правіянтам і паходным рыштункам. Яны дапамаглі яму вывесці яго на бераг, і ён сказаў: «Мы размесцім лагер на другім баку вострава, дзе з мацерыка не відаць святла».
  - Ты застаешся з намі? - здзіўлена спытаў Стафард.
  Наір кіўнуў, і Хардзін насмешліва сказаў: «Я мяркую, Чып думае, што мы хацелі б, каб нехта трымаў нас за рукі».
  Стаффорд думаў інакш; ён палічыў, што Наір быў там, каб сачыць за імі. Таямніца Ол Нёрава была амаль разгадана, і заставалася толькі выкрыць паўднёваафрыканскую аперацыю, але Чып і, магчыма, іншыя не хацелі ніякіх паспешлівых дзеянняў, і Наір быў побач, каб сачыць за тым, каб група Стафарда захоўвала спакой.
  Яны перацягнулі запасы на другі бок вострава, усяго кіламетр, і разбілі лагер. Наір вельмі ўважліва ставіў маскітнымі сеткі, якія віселі на драцяных каркасах над спальнымі мяшкамі, і доўга важдаўся вакол, пакуль не пераканаўся, што ўсё ідэальна. - У вас тут малярыя? - спытаў Хардзін.
  "Не", - адказаў Наір. "Але шмат марскіх мух, пра якія вы напэўна чулі ў гатэлі".
  Керціс усталяваў гарэлку на маленькім балоне з каровіным газам і пачаў адчыняць банкі. У вельмі кароткі час ён меў прыгатаваў ежу і пачаў есці, калі сонца схавалася за схілам Мау. Пасля кавы Наір сказаў: «Пара спаць».
  - Так рана? - спытаў Хардзін. – Толькі крыху за шостую.
  - Як хочаце, - сказаў Наір. "Але з надыходам ночы вецер змяняецца і прыносіць марскіх мух, і тады вы будзеце рады прытулку".
  Стафард зразумеў, што ён меў на ўвазе праз пяць хвілін, калі з лютай энергіяй пачаў ляпаць сябе па кожным адкрытым участку скуры. Не паспеў ён залезці ў спальны мяшок і пад покрывам маскітнай сеткі, як адчуў, як скура на яго руках і шчыкалатках набракла вялікімі гузамі, якія свярбелі, нібы чухаліся самі. Ён таксама выявіў, што ўпусціў у арэнду некалькі непажаданых гасцей, і прайшло некаторы час, перш чым ён пераканаўся, што забіў апошняга.
  Керціс, як звычайна, маўчаў, але Хардзін раздражнёна напяваў. — Чорт вазьмі, Наір!— раптам закрычаў ён. — Ты ўпэўнены, што гэта не камары?
  "Гэта проста мухі", - супакойваў Наір. «Яны не шкодзяць і не пераносяць хваробы».
  «Цалкам магчыма, але яны ядуць мяне жыўцом. Заўтра ад мяне не застанецца нічога, акрамя шкілета».
  "Яны ўяўляюць рызыку для палёту", - сказаў Наір нязмушаным тонам. »Асабліва над возерам Вікторыя. Яны блакуюць паветраныя фільтры і трубкі Піто. Яны выклікалі некалькі аварый, але, наколькі вядома, яны ніколі нікога не елі».
  Стафард закурыў. — Наір?
  — Так, Макс?
  «Ці сказаў Чып што-небудзь перад тым, як адправіцца ў Найробі?»
  "Аб чым?"
  «Вы добра разумееце, што я маю на ўвазе», — сказаў Стэфард, але голас яго быў бесстрасным.
  Кароткі перапынак. «Я не высокапастаўлены афіцэр», — амаль прабачліва сказаў Наір. – Я не ўсё пазнаю.
  
  «Вы не можаце спыніць сябе ад думак. Вы разумны чалавек, Наір. Як вы думаеце , што адбудзецца?» 
  Чарговы перапынак. "Гэта вялікая справа", - нарэшце адказаў Наір. «Будзе шмат дыскусій паміж вярхамі; яны абмяркуюць, што з'яўляецца найлепшым курсам дзеянняў. Вы ведаеце, як гэта ў электронным сэрвісе».
  Стафард ведаў гэта вельмі добра. Ён прыдумаў, што перад кенійцамі быў адкрыты шэраг варыянтаў або выбараў: яны маглі імкнуцца да перамогі прапаганды - выбухнуць Ол Нёрава на вачах у публікі, уключаючы тэлекамеры на зямлі і рэзкія словы ў ААН. Або яны маглі б стрымана арыштаваць Брыса і Хендрыкса і закрыць іх нелегальны бізнес, не выклікаючы ажыятажу. Вядома, паўднёваафрыканцам сказалі б, але яны нічога не маглі б зрабіць. Гэта дало б кенійцам дыпламатычны козыр — разменную манету — калі б яны захацелі выціснуць што-небудзь з паўднёваафрыканцаў: «Зрабіце тое-сёе — ці мы апублікуем гісторыю вашых незаконнасцяў!» Стафард сумняваўся, што паўднёваафрыканцы адкажа на такі шантаж.
  Быў і трэці варыянт – нічога не рабіць. Размяшчэнне тонкай ячэістай сеткі вакол Ол Нёрава, трымаць Брыса, Хендрыкса і спадарожнікаў пад наглядам і, магчыма, даючы ім памылковую інфармацыю. Гэта было б самае вытанчанае выйсце, і гэта было б тое, што Стэфард абраў бы сам, але ён не даваў звычайнаму палітыку асаблівага пачуцця вытанчанасці - светапогляд не быў тыповым для сярэдніх палітыкаў, большасць з якіх абралі б кароткатэрміновую перспектыву. рашэнне. Хіба Гаральд Уілсан не казаў, што тыдзень у палітыцы — гэта шмат часу?
  Такім чынам, у тую ноч у Найробі будзе шмат размоў, калі розныя фракцыі ва ўрадзе сутыкаліся са сваімі поглядамі. Ён спадзяваўся, што Чып і ананімны бос будуць дастаткова разумнымі, каб абмежаваць свае новыя веды пра Ол Нёрава толькі абраным.
  - Наір, - сказаў ён праз некаторы час. "Як вы думаеце, людзі, якія выкралі турыстычную групу, былі танзанійцамі?"
  «У гэтых абставінах сумняваюся».
  
  — Кенійцы?
  «Магчыма».
  «Але як Брыс мог іх завербаваць?»
  «Некаторыя мужчыны зробяць шмат за грошы».
  - Нават забіць - так, як яны забілі б Корліса?
  - Вядома, - сказаў Наір. "Але, вядома, гэта маглі быць і паўднёваафрыканскія негры".
  Стафард не думаў пра гэта. «Ці сыдзе з рук паўднёваафрыканскі негр, выдаючы сябе за кенійца?»
  "Абавязкова - з невялікай колькасцю практыкі".
  Стафард задумаўся над гэтым адказам. «Аднак я не разумею, чаму негры хочуць працаваць на белых паўднёваафрыканцаў у такім пытанні. Навошта ім абараняць перавагу белай расы?»
  "У паўднёваафрыканскай арміі шмат чарнаскурых", - сказаў Наір. «Хіба вы гэтага не ведалі? Многія робяць гэта за грошы. У некаторых іншыя прычыны – напрыклад, навучыцца карыстацца сучаснай зброяй. Але ў апошнім выпадку ўсё зводзіцца да простага факту, што калі чалавек прытрымліваецца некалькіх поглядаў, заўсёды можна знайсці іншага з дыяметральна супрацьлеглымі поглядамі».
  "Я мяркую, што так", - сказаў Стафард, але яго гэта не пераканала.
  «Беламу чалавеку цяжка зразумець псіхіку чорнага», — сказаў Наір. «Не кажучы ўжо пра інтэр'ер. Нават белыя паўднёваафрыканцы, якія павінны ведаць лепш, робяць памылкі ў гэтым плане».
  "Такія як?"
  «Па-першае, краіны Афрыкі — гэта творы мастацтва, створаныя белым чалавекам. Чорны не вельмі разумее нацыянальную дзяржаву; ён нашмат мацней адчувае сваю прыналежнасць да племені».
  - Так, Чып нешта казаў на гэты конт, - задуменна сказаў Стафард.
  — Добра, — сказаў Наір. «Возьмем Зімбабвэ, былую Паўднёвую Радэзію, штучнае дзяржаўнае ўтварэнне. Выбары былі праведзены, каб убачыць, хто будзе вярхоўным: Нкома, Мугабэ або біскуп Музарэва, які ўзначальваў міністэрства бізнесу. Музарэвай ніхто не даваў шанцаў. Нкома лічыўся абсалютным фаварытам, а Мугабэ саступаў далёка ззаду. Нават паўднёваафрыканцы, якія павінны былі ведаць лепш, зрабілі стаўку на такі зыход».
  "Чаму яны павінны былі ведаць лепш?" 
  «Яны дастаткова доўга ў Афрыцы. Разумееце, у Зімбабвэ два асноўныя плямёны: ндэбеле і машона. Нкомо з першага, Мугабэ з другога. Машона ў чатыры разы больш, чым Ндэбеле, і, такім чынам, Мугабэ выйграў выбары 4:1. Лагічна, дарагі Ватсан.
  — Дык галасавалі па плямёнах?
  «Так, даволі шмат. Калі б паўднёваафрыканцы змаглі стварыць тут эканамічна абгрунтаваную сакрэтную базу, яны маглі б стварыць шмат беспарадкаў у плямёнах».
  Стафард уладкаваўся і задумаўся. З-за свайго размяшчэння ў Афрыцы Кенія была пярэстай сумессю этнічных і рэлігійных адрозненняў, усімі якімі мог скарыстацца рашучы і цынічны вораг. Верагодна, Наір меў рацыю.
  Ён усё яшчэ думаў пра гэта, калі засынаў.
  ***
  
  Стафард прачнуўся на досвітку і адразу ж убачыў Наір, які падымаўся з берага возера.
  "Мухі зніклі?" - спытаў Стафард.
  «Зусім знік!»
  — Добра, — Стафард адкінуў маскітнымі сетку, вылез са спальнага мяшка, надзеў штаны, туфлі і кашулю з ручніком у руках. «Ці бяспечна мыцца ў возеры?»
  "Безумоўна, пакуль вы будзеце сачыць за змеямі - вы, дарэчы, наўрад ці іх сустрэнеце".
  Стафард прыняў прахалодную ванну ў возеры і абмываўся; калі Хардзін спусціўся да банка. «Як тут спакойна», — сказаў амерыканец.
  — Так, добра, — Стафард апрануў кашулю. «Дзе Керціс? Яго спальны мяшок быў пусты».
  Хардзін паказаў. "Ён падняўся на вяршыню хрыбта - ён хацеў паглядзець на мацярык".
  "Вайсковыя звычкі захоўваюцца надоўга", - з лёгкай усмешкай сказаў Стафард. Ён палічыў вартым рушыць услед прыкладу Керціса і пачаў падымацца па слізкай скале, але спатыкнуўся перад вяршыняй і ўпаў на роўную зямлю, падзенне з вышыні некалькіх метраў.
  Ён страціў дыханне і адчайна хапаў паветра, гледзячы на сонца і зоркі. Ён не страціў прытомнасць, але ледзь адчуў, што Хардзін прыбег і перавярнуў яго на спіну. «Вы што-небудзь знайшлі?» — занепакоена спытаў амерыканец.
  Прайшло некаторы час, перш чым Стэфард змог адказаць. «Чорт вазьмі, гэта было нязручна».
  — Штосьці зламалася?
  Стафард паварушыўся асцярожна. "Не, я думаю, што я ў цэлым", сказаў ён праз некалькі імгненняў.
  «Вы маглі лёгка зламаць шыю пры падзенні», — сказаў Хардзін. – Як гэта прайшло?
  Стафард устаў. «Ёсць нешта дзіўнае ў гэтай скале. Яно па-чартоўску гладкае – амаль як змазанае тлушчам».
  Хардзін падышоў да скалы, паглядзеў на яе і правёў рукой па скале. – Як на мяне, то гэта зусім звычайны камень.
  "Гу", - сказаў Стафард. «Гэта было падобна на хаджэнне па аслабленых шарыкападшыпніках». Ён падышоў да Хардзіна, але не змог знайсці нічога асаблівага на паверхні каменя.
  Хардзін выкупаўся ў возеры, і калі двое мужчын рушылі назад, Стафард злёгку накульгваў, бо расцягнуў цягліцу нагі. Наір зварыў каву. - Макс думае, што ў вас тут нейкія дзіўныя камяні, - сказаў Хардзін. «У яго было непрыемнае падзенне».
  «Як так?» - спытаў Наір.
  «Чортава гладка. Я мог нешта зламаць, - сказаў Стэфард, масіруючы сцягно.
  
  «Паглядзі на падэшвы сваіх туфляў», — сказаў Наір.
  Стафард зняў адзін чаравік і паглядзеў на падэшву. "Чорт вазьмі!"
  "Нічога не адбываецца, калі вы хадзіце па звычайнай зямлі", - сказаў Наір. «Але на слізкім камені не паслізнуцца».
  Пасля ранішняй кавы Стафард дастаў нажом семечкі, а потым яны разбілі лагер, расплюшчылі банкі і закапалі іх, і цяпер ужо асабліва рабіць не было чаго. «Чып сказаў, калі ён вернецца?» — спытаў Стафард.
  «Магчыма, ён сам гэтага не ведае», — паціснуў плячыма Наір. 
  Керціс вярнуўся на свой назіральны пункт, на гэты раз узяўшы з сабой бінокль Стафарда. Хардзін вырашыў скласці яму кампанію, пакуль Наір і Стафард пайшлі на шпацыр. Больш рабіць не было чаго. «Мы едзем на паўночны канец вострава», — сказаў Наір Хардзіну перад тым, як яны адправіліся.
  Стафард і Нэйр успрынялі гэта спакойна. Па дарозе Стэфард расказаў Наіру пра сваю ацэнку патэнцыялу Кеніі, і Наір пагадзіўся, хоць і з крыху панылым выразам твару. «Самае вар'яцтва ў нас у тым, што ў нас ёсць службы разведкі і бяспекі, - сказаў ён, - але мы недастаткова цывілізаваныя, каб імі карыстацца. Мы не маем такога вопыту, як вы, брытанцы. Я не думаю, што мы дастаткова цынічныя».
  Было толькі за адзінаццаць, калі Хардзін дагнаў іх. «Алан Хант толькі што выйшаў з лодкі», — абвясціў ён. «Стабсяржант спусціўся яго прымаць».
  «Магчыма, у яго ёсць што расказаць новае», — сказаў Стафард. – Вернемся, паслухаем.
  Аднак у Ханта не было нічога новага, каб паведаміць. Ён быў на станцыі тэхабслугоўвання ў Найвашы, каб напоўніць газавыя балоны косанга для паветранага шара і зварыць трубку ў гарэлцы, а потым сеў паглядзець, ці ведае Стафард, што адбываецца. "Мы проста забіваем час", - сказаў Стафард. «Чакаем верхніх згаджацца нешта рабіць – або не рабіць».
  - Ты меў рацыю, - сказаў Хант.
  "Гэта незвычайна", - сказаў Стафард. "Але наконт чаго?"
  «Тэлекамера ў холе адміністрацыі. Я паглядзеў на гэта. А твой сябар Гунарсан начаваў. Здавалася, яны з Брысам падабаюцца адзін аднаму».
  Стафард успомніў добра спланаваную размову, якую ён меў з Гунарсанам у сваім пакоі. "Брыс, верагодна, падкупляе яго", - сказаў ён. «Ацэньваючы свайго суперніка».
  "Так, вымяраючы яго для труны", - сказаў Хардзін, смеючыся.
  - Сумняваюся, - сказаў Стэфард. «Гэта дрэнная аперацыя, якая пакідае занадта шмат трупаў. Я не думаю, што Брыс такі дурны».
  "Ён не думаў пакінуць цела на мяжы Танзаніі", - сказаў Хардзін.
  «Было па-іншаму. Прамой сувязі паміж Брысам і гэтым эпізодам пакуль няма. Я думаю, што ён усё яшчэ добра ахоплены. Я думаю …"
  Стафард не паспеў сказаць тое, што ён думаў, бо з хрыбта пачуўся пранізлівы свіст, і Стафард убачыў, як Керціс замахаў рукамі, каб астатнім падысці да яго.
  Стафард задыхаўся, калі лёг побач з Керцісам, думаючы, што гэта праца для маладзейшага чалавека. Наір і Хант рушылі за імі, а Хардзін быў далёка ззаду. Керціс паказаў на лодку на паўдарозе ў вузкім праліве паміж мацерыком і востравам і працягнуў Стафарду бінокль. "Калі пан палкоўнік будзе так добры, каб паглядзець - гэта прыйдзе з гатэля возера Найваша".
  Стафард паднёс бінокль да вачэй. На карме сядзеў малады чорны кеніец, трымаючыся рукой за руль падвеснага рухавіка. У сярэдзіне лодкі Гунарсан сядзеў, утаропіўшы позірк на востраў, відавочна, проста ў вочы Стафарду. 
  
  OceanofPDF.com
   29
  Стафард адцягнуўся ад грэбня, калі Хардзін лёг побач з ім. - Што не так? - прастагнаў Хардзін. Ён задыхаўся.
  «Гунарсан. Ён як магнітам прыцягнуты да вострава. Але адкуль ён, чорт вазьмі, ведае, дзе мы?» Ніхто не адказаў, і праз імгненне Стафард сказаў: «Бэн, ідзі прэч, і ты таксама, Наір, але трымайся побач, каб я мог дастаць цябе». Мы з Керцісам будзем у складзе прыёмнага камітэта. Хадземце, штаб-сяржант».
  - А што са мной? - спытаў Хант.
  Стафард паціснуў плячыма. «Гэта залежыць ад таго, ці хочаце вы ўдзельнічаць. Калі ласка, заходзьце, — ён паглядзеў паверх расчоскі. Лодка Гунарсана накіроўвалася да маленькага прычала.
  Трое мужчын накіраваліся на поўнач, схаваныя хрыбтом, і перасеклі яго ў месцы, дзе яны былі прыкрыты дрэвамі. Яны ішлі хутка, таму што Стафард хацеў спыніць Гунарсана на мосце перад тым, як той адправіцца даследаваць востраў.
  Стафард затармазіў, калі апынуўся дастаткова блізка да моста, каб пачуць гук падвеснага матора. Ён спыніўся і, схаваны за галінкай, убачыў, як Гунарсан выйшаў з лодкі, якая адразу ж зноў адплыла. Гунарсан стаяў на мосце і глядзеў на прышвартаваныя лодкі: тую, на якой Наір прывёз запасы, і тую, на якой прыбыў Хант.
  - Вы прыехалі з гатэля Lake Naivasha? - шапнуў Стафард Ханту.
  «Не — з Сафарылэнда».
  
  Стафард задумаўся. Так што было малаверагодна, што Гунарсан рушыў услед за Хантам, але тады што прывяло яго сюды? Стафард убачыў, як Гунарсан уважліва агледзеў лодкі, а потым сеў у абедзве, відаць, каб агледзець іх. Нічога цікавага на борце, вядома, не было.
  Ён забраўся на мост, і Стафард сказаў: «Давайце спытаем яго, чаго ён хоча». Трое мужчын пакінулі сваё сховішча і пайшлі ўздоўж берага.
  Гунарсан быў да іх спіной, але калі пачуў іх набліжэнне, павярнуўся. Ён груба ўсміхнуўся і стаяў, распусціўшы рукі па баках. Яны падышлі дастаткова блізка, каб пагаварыць, і Стафард ласкава сказаў: «Дзень добры, містэр. Гунарсан – як справы ў Фюсераў сёння?
  «Чорт вазьмі!» — сказаў Гунарсан. «Ты выдатны хлус, Стафард. Яны насамрэч падманулі мяне. Ты сказаў, што едзеш дадому ў Лондан, і я табе паверыў».
  Стафард пачуў гэта з задавальненнем. Калі б ён падмануў Гунарсана, ён, магчыма, падмануў бы і Брыса, і Хендрыкса. — Што ты тут робіш?
  "Я шукаю чалавека з цюрбанам, але вы, напэўна, нічога пра яго не ведаеце", - ён падняў руку, перш чым Стафард паспеў адказаць: "І не кажыце мне, што вы нічога пра яго не ведаеце, таму што я не паверыў бы табе, калі б ты тады сказаў мне, што тое, што свеціць на небе, - гэта сонца».
  "Падобна на тое, што гэта наш гід - Наір Сінгх", - сказаў Стафард, паціскаючы плячыма.
  Гунарсан паглядзеў на Ханта. «Яны з Ol Njorowa. Я бачыў цябе за ранішняй кавай. Значыць, яны таксама ўдзельнічаюць у гэтым».
  «Мяне клічуць Хант. Што мне быць, сп. Гунарсан?
  Гунарсан выглядаў крыху ўсхваляваным. «Калі б я ведаў, я б не бегаў тут такім ідыёцкім спосабам». "Хто яны?"
  Адказ быў характэрна кароткі, і Гунарсан нічога не сказаў. — Керціс.
  
  Гунарсан зноў звярнуў увагу на Стафарда. «Дзе той індус, які, як вы кажаце, ваш праваднік?»
  «На вашым месцы я б не назваў яго індусам, бо ён сікх. Ён абураўся б памылковым назвай. Ён недзе тут, на востраве. Вы хочаце пагаварыць з ім?» 
  "Так - я хачу спытаць яго, ці звычайна ён кіруе фальшывым таксі, якое абсталявана абсталяваннем для адсочвання, адсочвання і сачэння за невялікім перадатчыкам", - іранічна сказаў Гунарсан. «Гэта на паркоўцы гатэля. Але вы, напэўна, і пра гэта нічога не ведаеце».
  "Цяпер я ведаю", - сказаў Стэфард, усміхаючыся. – Толькі што сказалі.
  «Што гід робіць з трыма камплектамі антэн і прыладай, якая вымярае сілу сігналаў?» — гнеўна спытаў Гунарсан. "Чаму ён сачыў за мной?"
  — Давайце спытаем у яго, — прапанаваў Стафард. — Я пакажу дарогу, — ён сышоў з моста, і Гунарсан падняўся побач з ім. Керціс і Хант сфармавалі ар'ергард. - Што прывяло цябе на востраў Крэсэнт, Гунарсан?
  «Праклятае таксі стаяла на стаянцы, калі я вярнуўся ў гатэль сёння раніцай. Я спытаў на стойцы, дзе кіроўца, і мне сказалі, што ён тут».
  Наір зрабіў памылку, падумаў Стэфард — спачатку з пеленгатарам, потым, не схаваўшы «Мэрсэдэс». Ну, шкоды не было.
  Яны перайшлі хрыбет і спусціліся да кемпінга з іншага боку. «Наір!» — паклікаў Стафард, і Наір падняўся са свайго месца ў цені дрэва. «Вось чалавек, які хоча пагаварыць з вамі».
  Наір падышоў бліжэй. «Пра што?» — спытаў ён нявінна.
  «Вы, чорт вазьмі, гэта ведаеце!» — ваяўніча сказаў Гунарсан. «Чаму, чорт вазьмі, ты мной цікавішся?»
  — Табе ёсць што хаваць?
  «Што азначае гэтае пытанне?» Гунарсан раптам стаў няўпэўненым.
  "Я думаю, што яму ёсць што хаваць", - сказаў Стафард. «Напрыклад, я хацеў бы ведаць, што адбылося з Генры Хендрыксам».
  — Мы ўсе гэта ўжо праходзілі, — Гунарсан дастаў насоўку і выцер лоб і шыю. – Я стаміўся расказваць гэтую гісторыю.
  "Вой, я не маю на ўвазе Корліса", - нядбайна сказаў Стафард. «Я добра ведаю, што з ім адбылося. Але што здарылася з Хендрыксам? 
  "Гендрыкс - гэта..." - пачаў Гунарсан, але спыніўся, калі зразумеў, што сказаў Стэфард. Ён абмокнуў вусны і заікаючыся: «Хто такі Корліс?»
  «Ваш сябар, які знік у Танзаніі».
  «Яны звар'яцелі! Гэта быў Хендрыкс».
  Стафард паківаў галавой. «Гунарсан, ты большы хлус, чым я!» Хендрыкс, якога вы ўзялі ў Лондан, не быў тым Хендрыксам, якога вы знайшлі ў Лос-Анджэлесе».
  - Ці не Хендрыкс? - ціхім голасам сказаў Гунарсан. «Гэта, напэўна, твой жарт», — прымусіў сябе ўсміхнуцца.
  «Прынамсі, без свавольства Хендрыкса», — сказаў Стэфард. – Што можна даказаць.
  «А цяпер слухайце: чалавека прывялі да мяне ў кабінет. Усё было ў яго пад рукой. Без сутуласці. Усё было правільна, — падумаў ён. «Я паслаў агента забраць яго ў Лос-Анджэлес. Ці мог ён зрабіць нумар са мной?»
  — Як звалі таго агента?
  «Майце сваё. Не варта шмат - я быў вымушаны звольніць яго ". Гунарсан пацеў, таму што яму раптам прыйшлося прыдумаць гісторыю. «Калі нехта і падманваў, гэта павінен быць Хардзін. Ён …"
  Стафард перапыніў яго, павысіўшы голас. «Выступай, выступай, дзе б ты ні быў!» Гунарсан са здзіўленнем глядзеў на Стафарда, які прахалодна дадаў: «Чаму б не спытаць яго самому? Ён адразу за вамі».
  Гунарсан хутка павярнуўся, і яго вочы выскачылі з арбіт, калі ён убачыў Хардзіна, які ўсміхнуўся і сказаў: «Даўс, ты, непаўнавартасны мудак!»
  
  "Справа ў тым, што вы былі пад мікраскопам", - сказаў Стафард. «Кожны ваш крок быў запісаны з таго часу, як вы з'явіліся ў Лондане з Корлісам і выдалі яго за Хендрыкса. Я не хачу сказаць, што мы запісвалі кожны твой выхад, але гэта было недалёка. А Корліс спяваў так міла, як любы салавей. Гульня прайграна, Гунарсан».
  Гунарсан выглядаў такім жа накаўтаваным, якім яго бачыў Стафард, калі ён кульгаў у гатэль у Кікороку. "Дзе Корліс?" прамармытаў ён.
  «Дзе яго чакаць — у камеры з міліцыяй. І вы таксама на шляху туды».
  Да здзіўлення Стафарда, Наір ступіў наперад з парай кайданкоў напагатове. «Вы арыштаваныя, сп. Гунарсан. Я міліцыянт».
  Гунарсан развярнуўся і кінуўся бегчы. На жаль для яго, Керціс быў на шляху, і гэта было падобна на сцяну. Хардзін схапіў яго ззаду і перакуліў. Потым Наір прыкаваў яго ланцугам правае запясце да левай шчыкалаткі. «Гэта найлепшы спосаб абезрухоміць чалавека», — сказаў ён. «Цяпер ён нікуды не ўцякае». 
  Керціс перапыніў бесперапынны паток праклёнаў Гунарсана. — Калі палкоўнік не супраць, я яшчэ раз падымуся на назіральны пункт.
  — Добра, штабс-сяржант.
  Гунарсан з нянавісцю паглядзеў на Хардзіна. «Ты, няшчасны кавалак лайна! Я, мабыць, рыдлёўку пад цябе дастану».
  - Калі ты яшчэ раз так са мной пагаворыш, я зубы табе выб'ю з рота, - жорстка сказаў Хардзін. «Мы лёгка можам звязаць любыя цялесныя пашкоджанні з тым, што вы супраціўляліся пры затрыманні».
  «Так, сп. Гунарсан, я рэкамендаваў бы больш стрыманы выбар слоў, — сказаў Наір.
  Гунарсан павярнуўся і паглядзеў на Нэйра. «У чым вы мяне абвінавачваеце? Я не здзяйсняў ніякіх злачынстваў у Кеніі».
  "О, мы заўсёды можам што-небудзь прыдумаць", - усміхнуўся Наір.
  
  Хант выглядаў дэзарыентаваным. «Я крыху ў гэтым не разумею. Хто гэты чалавек і якое дачыненне ён мае да Ол Нёрава?»
  "Яго завуць Гунарсан, і ён не мае нічога агульнага з Ол Нёрава", - сказаў Стафард. «Ён спрабаваў зэканоміць сабе прыбытак ад беспрацоўя, але не разумеў, у што ўвязваецца. Аднак павінен адзначыць, што ён прымусіў нас паглядзець на дзіўныя ўмовы ў каледжы. Хардзін раскажа вам усё пра гэта.
  - Так, ціхім баерам, - сказаў Хардзін. «У нас ёсць немалая колькасць для астуджэння ў возеры. Давайце іх».
  Калі Хант і Хардзін сышлі, Стафард сказаў: «Не забудзь піва для штаб-сяржанта», а потым Нэру: «Што мы будзем рабіць з Гунарсанам?»
  «Нічога. Мы пакінем яго аднаго, пакуль не вернецца Чып. Але, вядома, мы павінны даць яму што-небудзь паесці».
  ***
  
  Брыс холадна паглядзеў на Патэрсана. «Ну, значыць, Гунарсан адплыў на востраў Крэсэнт? чаму?"
  "Я не мог спытаць яго, таму што ён не быў на адлегласці крыку", - адказаў Патэрсан. «Але я думаю, што ён шукае індзейца - сікха. У гатэлі ён папрасіў кіроўцу таксі Kenatco, які стаяў на паркоўцы, а затым наняў адну з лодак гатэля, каб пераправіць яго на востраў. Чалавек з лодкай не хацеў чакаць, таму што некаторыя хацелі пайсці на рыбалку, таму ён паабяцаў Гунарсану прыехаць і забраць яго праз некалькі гадзін.» Ён паглядзеў на гадзіннік. «Прайшла амаль гадзіна. Я дазволіў Джо Баі ўзяць змену і вярнуўся сюды, каб паведаміць. Вы сказалі, што мне забаронена карыстацца тэлефонам у гэтай справе».
  - Так, - Брыс утаропіўся на Дырка Хендрыкса. «Сікх у таксі Kenatco. Гэта нешта новае».
  — І цікава, — сказаў Хендрыкс.
  
  "Гэта будзе яшчэ цікавей", - сказаў Патэрсан. «Я яшчэ раз паглядзеў на таксі — «Мэрсэдэс» таго кшталту, як у Kenatco, але не думаю, што іхні. Ён меў тры антэны і прыбор для вымярэння магутнасці сігналу на прыборнай панэлі. Карацей кажучы: прафесійна абсталяваны аўтамабіль сачэння».
  Брыс сеў у крэсла. «Гунарсан сказаў нам пра гэта. Я не ведаў, верыць яму ці не». Ён устаў і пачаў хадзіць туды-сюды. «Калі не адно вядро лайна, дык другое. Мы пазбавіліся ад Стэфарда, і цяпер гэты Гунарсан прыходзіць і прабіваецца сюды. Я хацеў бы ведаць, чаму».
  «Ці можам мы быць упэўнены, што Стафард сышоў?» — спытаў Патэрсан.
  Гендрыкс кіўнуў. «Чвэрць гадзіны таму наш чалавек у Найробі паведаміў, што Стафард прыляцеў ранішнім рэйсам. Ён рана выехаў з Норфалка і ветліва абмяняў свае кенійскія грошы ў банку аэрапорта. Наш чалавек бачыў паперы — у яго добрыя сувязі ў аэрапорце. І Стафард, і гэты Керціс у спісе пасажыраў».
  - Але хто-небудзь бачыў, як яны ішлі? - сказаў Патэрсан.
  "Давайце ігнараваць Стафарда", - нядобразычліва сказаў Брыс. «Нашай непасрэднай праблемай з'яўляецца Гунарсан і, што больш важна, хто за ім сочыць. Мне гэта не падабаецца». «Паколькі іх абодвух вельмі зручна затрымаць на востраве Паўмесяц, я б прапанаваў нам высветліць, што яны задумалі. Прыйшоў!»
  Усе трое выйшлі з кабінета, і, ідучы праз калідор, Брыс узяў з сабой негра, які сядзеў за стойкай рэгістрацыі.
  ***
  
  "Гэта самая дзіўная гісторыя, якую я калі-небудзь чуў", - сказаў Хант. 
  «Так, праўда?» - сказаў Хардзін з лёгкім смехам. «Не так даўно Макс спытаў мяне, ці ў маім самым смелым уяўленні я думаў, што знаходка Бігі і Хэнка прывядзе да таго, што адбываецца тут, у Кеніі. Самае дзіўнае! Калі б Гунарсан не паспрабаваў уставіць палку ў кола, людзі з Ol Njorowa, напэўна, сышлі б з рук. Брыс і Хендрыкс чортава не пашанцавала. Але ёсць адзін чалавек, якога мне вельмі шкада».
  "Хто гэта?"
  "Місіс. Хендрыкса ў Лондане. Яна мне спадабалася - вельмі прывабная жанчына...", - сказаў Хардзін.
  "Яна можа быць уцягнутая, як і мужчына".
  «Макс кажа, што яна не, і ён ведае яе даўно - яшчэ да таго, як яна выйшла замуж за Хендрыкса. Відавочна, што ён раней выручаў яе з цяжкай сітуацыі; крызіс, у якім быў яе брат. Вось чаму яна паехала ў Стафард, калі я прыдумаў сваю гісторыю, а Хендрыкс быў у Паўднёвай Афрыцы. Калі б яна была ў змове з Дыркам, яна б трымала язык за зубамі. Не, я думаю, што ёй будзе вельмі балюча, калі ўсё гэта стане вядома. Хант паглядзеў на гадзіннік. "Я лепш пагляджу, ці змагу я вярнуцца".
  - Добра, - Хардзін узяў бляшанку піва і кінуў яе Ханту. «Аддай гэта Керцісу па дарозе. Там, напэўна, горача, як у пекле. Скажыце яму, што я замяню яго і вазьму пасляабедзенную змену. І проста пагавары з Максам, перш чым сысці. Магчыма, ён захоча, каб вы зрабілі што-небудзь у Ol Njorowa».
  - Добра, - Хант паглядзеў на хрыбет. «Вясёлы хлопец, ён Керціс. Ён ніколі не кажа шмат, праўда?
  Хардзін усміхнуўся. «Старт-сяржант — адзіны з мойх знаёмых, які гаворыць толькі тады, калі ў яго ёсць што-небудзь на думцы. Усе астатнія проста звар'яцелі. Але калі ён нешта кажа, разумна слухаць нават вельмі ўважліва».
  Хант паведаміў Стафарду, што сыходзіць. Стафард спытаў: "Алан, ці ёсць іншы шлях у Ол-Нёрава, акрамя галоўных варот?"
  - Наколькі я ведаю, - сказаў Хант. «Не толькі праз плот - ці праз яго».
  
  "Ці ніжэй", - сказаў Наір.
  Стафард паківаў галавой. «Брыс ведаў, што ён робіць, калі паставіў гэты плот. Ён не дурны. Б'юся аб заклад, што ён пабудаваны як плот для аўстралійскіх трусоў і цягнецца ў зямлю на 140 сантыметраў. Лабараторыя міграцыі жывёл звычайна зачыненая?»
  - Не ведаю, - сказаў Хант. – У мяне ніколі не было магчымасці паспрабаваць.
  - Не, вядома, - сказаў Стафард. Ён на імгненне задумаўся. «Я не ведаю, ці будуць адбывацца непрыемныя рэчы — я не маю на ўвазе стральбу, бо звычайна людзі Е трымаюцца далей ад агнястрэльнай зброі. Але гэта можа быць брудна, калі Чып пачынае дзейнічаць, таму я раю вам вывесці Джудзі. Адпраўце яе ў Найробі за пакупкамі ці нешта падобнае».
  — Я ўжо спрабаваў, але яна і чуць не хоча.
  «Добра, але тады скажы ёй, каб трымалася ціха і хавалася».
  Хант сышоў, а Стафард пайшоў туды, дзе Наір дапытваў Гунарсана. «Яны якраз збіраліся расказаць нам, што здарылася з Хэнкам Хендрыксам», — сказаў ён.
  «Яны могуць кіраваць мной!» — сказаў Гунарсан.
  Керціс павярнуў галаву, калі Хант наблізіўся. Ён быў задаволены півам. "Якраз тое, што мне трэба", - сказаў ён.
  «Хардзін кажа, што заменіць вас», — сказаў Хант.
  "Няма патрэбы."
  Хант з цікаўнасцю паглядзеў на Керціса. "Вы даўно з Максам Стафардам?"
  – Пару гадоў.
  – Вы разам былі ў абароне?
  Керціс кіўнуў. «У пэўным сэнсе. Даўно."
  Хант палічыў, што размова з Керцісам не дасць шмат карысці. Штаб-сяржант быў ветлівы і паслужлівы, але лаканічны, нібы нармаваныя словы і не марнуючы. "Ну, але цяпер я вяртаюся да Ol Njorowa".
  
  Керціс узяў бінокль, і Хант збіраўся прайсці міма, калі Керціс падняў руку. — Пачакай!
  Паляванне спынілася. "Што не так?"
  «Адступіцеся ад хрыбта, каб за спіной не было гарызонту». Керціс з вялікай цікавасцю глядзеў, як Хант лёг побач. «Ідзе лодка — з трыма белымі і двума чорнымі». «Адзін — Дырк Хендрыкс, астатніх я не ведаю». Ён працягнуў бінокль Ханту.
  "Брыс і Патэрсан", - сказаў Хант, адрэгуляваўшы настройку. "І Джо Байя - ён свайго роду майстар на ўсе рукі ў Ol Njorowa - плюс Люк Майяні, які звычайна сядзіць на прыёме".
  — Лепш скажыце палкоўніку, — спакойна сказаў Керціс. "Я буду тут."
  Хант паспяшаўся ўніз па схіле ў бок лагера. 
  
  OceanofPDF.com
   30
  Першай рэакцыяй Стаффорда было спытаць Наір; «Ці дастаткова вялікі гэты востраў, каб гуляць у хованкі?»
  «Хавацца ад пяці мужчын?» Наір паківаў галавой. «А што там з ім?» Ён паказаў на Гунарсана, які ўпарта адмаўляўся адказваць на пытанне Хардзіна.
  «Чорт вазьмі!» — сказаў Стафард. Гунарсан быў блокам на назе; калі б ён усё яшчэ быў прыкаваны, Брыс абавязкова знайшоў бы яго, а калі б яго вызвалілі, ён мог бы пабегчы да Брыса і выпаліць усё, што ведаў — а ведаў ён занадта шмат. Стафард праклінаў людзей у Найробі, якія размаўлялі, а не дзейнічалі.
  Ён хутка падышоў да Гунарсана і стаў на калені. «Хочаш жыць?» — спытаў ён.
  "Гэта было чортава пытанне", - адказаў Гунарсан, гледзячы на яго жорсткімі вачыма.
  — Слухай, мяне не цікавяць твае хітрыкі з Корлісам, — сказаў Стафард. «Гэта дробязі ў параўнанні з тым, што робіць Брыс».
  - Вядома, - сказаў Хардзін. «Вы б уцяклі з шасцю мільёнамі долараў. Брыс шукаў сто мільёнаў».
  - Вось ён ішоў, - сказаў Стафард, пачуўшы прыглушаны выбух Хардзіна. «І з ім ёсць свае войскі. Некалькі чалавечых жыццяў - нішто ў параўнанні з тым, што пастаўлена для яго на карту».
  «Ён не будзе займацца забойствам», — сказаў Хардзін. «З мацерыка чуваць стрэлы».
  Стафард падумаў пра чалавека, якога ён забіў у Танзаніі. «Хто казаў пра стрэлы? Ёсць і іншыя спосабы забойства, і сляды можна закапаць у страўнік кракадзіла, - жорстка сказаў ён, і Гунарсан пайшоў. «У вашай цяперашняй сітуацыі ў вас няма шанцаў, таму я здыму ланцуг, але памятайце, хто робіць вам гэтую паслугу».
  - Добра, - ахвотна сказаў Гунарсан. — Толькі дазвольце мне ўцячы.
  Стафард паказаў на Нэйра, той паціснуў плячыма і дастаў ключ ад кайданкоў. Калі Гунарсан быў на волі, ён устаў і памасіраваў сабе запясце. - Гэта праўда?- спытаў ён Хардзіна. Ён кіўнуў у бок Стафарда. — Нядаўна той хлопец гаварыў пра іншае.
  - Гэта дастаткова добра, - сказаў Хардзін. «Мы сутыкнуліся з электроннымі службамі Паўднёвай Афрыкі, і гэта людзі, з якімі нельга жартаваць, што вы павінны ведаць. Мы сталі на шляху адной з іх буйных аперацый».
  «Тады я знікну», — заявіў Гунарсан.
  "Вы робіце тое, што вам загадана, і кропка", - буркліва сказаў Стафард. Ён паглядзеў на Керціса. «Гэта было пяць чалавек? Больш няма?"
  «Я бачыў толькі пяць, але потым можа прыбыць іншая лодка», — сказаў Хант.
  "Кёрціс не сігналізаваў пра гэта", - сказаў Стафард. «Што ты маеш на ўвазе, Бэн? Шанцы спрыяльныя, калі ўдзельнічае Гунарсан. Шэсць супраць пяці».
  «Вы думаеце аб звычайным матчы?» Хардзін скрывіўся. «Мы страцілі б гэтага», — цвяроза сказаў ён. «Паглядзіце на нас — мужчын сярэдняга ўзросту, за выключэннем Алана і Нэйра, і я не думаю, што Алан мае такую падрыхтоўку. Дырк Хендрыкс - мажны малады чалавек, а Брыс выглядае так, быццам ён есць цвікі на сняданак. Пра астатніх я нічога не ведаю, — ён паглядзеў на Ханта.
  «Патэрсан жорсткі, а з Люкам Майяні я б не хацеў выступаць без моцнай дубіны ў руках», — шчыра сказаў Хант.
  «Калі мы не можам прымяніць сілу, мы павінны выкарыстоўваць хітрасць», — сказаў Стэфард.
  
  "І мы не можам марнаваць час на стаянне і балбатню", - сказаў Гунарсан.
  «Чаму Брыс прыходзіць сюды?» - раптам спытаў Наір. «Гэта было рытарычнае пытаньне, бо ён сам на яго адказваў. «Я думаю, што Гунарсан быў азмрочаны, верагодна, Патэрсанам. Гэта быў Патэрсан, які адправіўся ў Найробі шукаць яго. І Гунарсан пайшоў за мной. Я думаю, Брыс разлічвае знайсці толькі нас дваіх. 
  - Гэта гучыць разумна, - сказаў Хардзін, - і зноў азначае...
  - Так, - сказаў Стафард.
  Гунарсан быў у цэнтры ўвагі. «Вой, пачакай хвілінку - калі ты думаеш, што я збіраюся перажыць нешта так, як ты абыходзіўся са мной, ты не вельмі разумны!»
  "Спадар. Гунарсан, — ветліва сказаў Наір, — мы з табой пойдзем праз востраў і сустрэнемся з Брысам. Па дарозе мы прыдумляем, што яму сказаць. Я ўпэўнены, што гэта задача, з якой вы справіцеся з дапамогай свайго ўяўлення».
  «Займіце іх, пакуль мы зробім гэта з дарогі», — сказаў Стафард, паказваючы на лагер. «Пятнаццаць хвілін. Затым адцягніце іх у бок, каб яны не бачылі лодкі на мосце. Заходзім на фланг. І прышліце Керціса сюды.
  ***
  
  Лодка затармазіла, набліжаючыся да моста. — Вось дзве лодкі, — сказаў Брыс. «Адзін прыбыў з сікхам, але вы сказалі, што лодка, якая прыбыла з Гунарсанам, адплыла назад. Чый другі?»
  Патэрсан паглядзеў на гадзіннік. «Чалавек, напэўна, выйшаў пасля Гунарсана. Гэта таксама прыкладна ў той час».
  Брыс сцісла кіўнуў, калі лодка падплыла да моста. Байя і Майяні трымалі яго, калі ён высаджваўся. Ён павярнуўся. «Байя, заставайся тут. Астатнія павінны пайсці са мной».
  
  Байя завязаў леску на лодцы Ханта, а астатнія сышлі на бераг. Гендрыкс азірнуўся. "З чаго мы пачнем?"
  — Мы іх знойдзем, — сказаў Брыс. – Гэта маленькі востраў.
  "Нам не трэба далёка хадзіць", - сказаў Патэрсан. «Яны бачылі нас!» Ён паказаў уверх на хрыбет, дзе выразна віднеліся сілуэты дзвюх фігур.
  "Добра, гэта эканоміць час", - сказаў Брыс. «Мы іх сустрэнем. Я хачу ведаць, што гэта павінна прадстаўляць, але дазвольце мне сказаць тое, што трэба сказаць».
  Яны падняліся і сустрэлі Наіра і Гунарсана ля падмурка старога будынка. Брыс са здзіўленнем убачыў, што Гунарсан быў у кайданках.
  — Што тут адбываецца? «Чаму сп. Гунарсан у кайданках?
  Наір жорстка паглядзеў на яго. — Вы ведаеце гэтага чалавека?
  "Я абедаў з ім сёння раніцай".
  Наір дастаў з кішэні невялікі скураны чахол і адкрыў яго. «Мяне завуць Наір Сінгх, капітан паліцыі. Спадар. Гунарсан арыштаваны».
  Брыс паглядзеў на Хендрыкса, які быў прыкметна ўзрушаны, а потым зноў на Нэйра. «Ці магу я ведаць, у чым яго вінавацяць?»
  «Ён быў арыштаваны, але пакуль не прад'яўленыя абвінавачванні», - сказаў Наір. «Кажуць, вы елі з ім сёння раніцай. Ці магу я спытаць вашае імя».
  «Чарльз Брыс».
  — З сельскагаспадарчага тэхнікума Ол Нёрава?
  «Так. І што ўсё гэта павінна азначаць?»
  "Спадар. Брыс, думаю, ты будзеш рады даведацца, што мы злавілі гэтага чалавека яшчэ да таго, як ён нанёс вялікую шкоду. Яго падазраюць у махлярстве».
  «Гэта ганебная хлусня», — сказаў Гунарсан. "Спадар. Брыс, зрабі мне ласку: патэлефануй у амбасаду ЗША як мага хутчэй. Гэта чыстая містыфікацыя – яны абвінавачваюць мяне ў тым, чаго я ніколі не рабіў».
  «Улады ЗША будуць праінфармаваныя», — сказаў ён Наір халодны.
  — Хвілінку, — сказаў Хендрыкс. — Што за махлярства?
  «Хто ты?» — спытаў Наір.
  «Мяне клічуць Дырк Хендрыкс. Я жыву са сп. Брыс».
  Наір выглядаў асабліва збянтэжаным. — Значыць, вы адзін са спадчыннікаў багацця, якое таксама належыць Ол Нёрава?
  «Так».
  «Хто будзе сп. Гунарсан падмануў?» - нецярпліва сказаў Брыс.
  Наір хацеў выйграць час. - Значыць, гэта твой стрыечны брат знік у Танзаніі? - сказаў ён, звяртаючыся да Дырка. 
  Хендрыкс і Брыс пераглянуліся. «Так, — сказаў Хендрыкс, — і, відаць, нічога з гэтым не зроблена». Ці ўдзельнічаў Гунарсан у гэтай гісторыі? Гэта прычына?»
  "Такога нельга сказаць", - сказаў Наір. «Як даўно вы ведаеце свайго стрыечнага брата, містэр? Гендрыкс?
  Пытанне здалося Дзірку дзіўным. «Якое гэта мае значэнне? І якое дачыненне гэта мае да Гунарсана?
  «Як доўга?» - настойваў Наір.
  «Нядоўга — некалькі тыдняў. У рэшце рэшт, ён быў амерыканцам. Я сустрэў яго ўпершыню ў Лондане».
  - Ага, - сказаў Наір, быццам яму прыйшла ў галаву раптоўная думка. – Гэта многае тлумачыць.
  - Што тлумачыць ? - раптам раздражнёна спытаў Брыс.
  «Генры Хендрыкс вярнуўся праз мяжу праз два дні пасля таго, як яго выкралі, — сказаў Наір, — і...»
  Брыс і Хендрыкс як бы аднымі вуснамі перасеклі яго і змоўклі, здзіўлена пераглянуўшыся. «Чаму ніхто пра гэта не ведаў?» - з горыччу сказаў Брыс. «Вельмі абуральна, што сп. Гендрыкса тут трымалі ў няведанні. Ён моцна перажываў за свайго стрыечнага брата».
  «Як я ўжо казаў, Генры Хендрыкс вярнуўся», — няўрымсліва працягваў Наір. «Але ён быў у трызненні, з вельмі цяжкім сонечным ударам. У стане трызнення ён казаў пра пэўнае рэчы, якія патрабавалі расследавання, і калі ён прыйшоў у сябе і быў дапытаны, ён зрабіў поўнае прызнанне. Мне вельмі балюча паведамляць вам, што чалавек, якога вы ведаеце як Генры Хендрыкс, на самай справе з'яўляецца Корлісам і заявіў, што Гунарсан саўдзельнік гэтага махлярства.
  «Гэта хлусня!» - крыкнуў Гунарсан. «Ён падмануў мяне, як і ўсіх астатніх».
  "Гэта вырашае суд", - сказаў Наір. Ён глядзеў на Брыса і Хендрыкса, якія абодва выглядалі так, нібы былі ў шоку, і ўнутрана ўсміхаўся. «Амэрыканская амбасада, вядома, была ў курсе гэтага разьвіцьця падзеяў і дала нам права лічыць, што пэўная... стрыманасьць была неабходная падчас расьсьледаваньня справы. Спадар. Гунарсан адкажа на шэраг пытанняў, калі мы вернемся ў Найробі.» Ён паглядзеў на гадзіннік. "А калі гэтыя спадары захочуць, каб я папрасіў прабачэння...?"
  Было нешта не так, чаго Брыс не мог зразумець. Ён убачыў, як Наір і Гунарсан праходзяць міма, і інстынктыўна адчуў, што яго нейкім чынам падманулі або падманулі. — Хвілінку, — сказаў ён. — Вы, капітан Наір, ехалі за Гунарсанам у гэтым таксі Kenatco?
  Наір спыніўся і азірнуўся. «Ды хто пацярпеў у мяне на службе».
  «Тады чаму адбылося наадварот? Чаму Гунарсан пайшоў за вамі сюды, на востраў Крэсэнт?
  "Я спакусіў яго", - спакойна сказаў Наір.
  «Так, ён падключыў мяне», — сцвярджальна сказаў Гунарсан.
  Раптам Брайс убачыў катастрафічную сувязь. Дзе быў чалавек, які павінен быў забраць Гунарсана? Яго там не было , але чыя была другая лодка? Брыс зрабіў крок наперад. «Сцеражыся!» — груба сказаў ён, паказваючы назад.
  І Наір, і Гунарсан павярнуліся, каб паглядзець, і ў той жа час Брыс падпёр нагу Гунарсана і штурхнуў. Гунарсан упаў і скаціўся па схіле, міжвольна разводзячы рукі, каб змякчыць падзенне. Яму гэта ўдалося, але кайданкі паляцелі па іскрыстай дузе і ўпалі на камень, і Брыс адразу зразумеў, што меў рацыю.
  
  ***
  
  Стафард убачыў, як Керціс крадзецца праз дрэвы злева, а затым паглядзеў на Хардзіна справа. Ён ведаў, што яму не трэба турбавацца аб пары старых прафесіяналаў, якія ведаюць сваю справу, але з Хантам справа была іншая; ён быў цывільным аматарам, які не меў сэнсу ў пытаннях такога роду, і таму яго паставілі адразу за Стафардам з загадам ісці за ім і больш нічога не рабіць. «Я не хачу чуць ад цябе ні гуку», — сказаў Стафард.
  Керціс даў знак спыніцца. Стафард спыніў Ханта і падкраўся да Керціса.
  - Яны пакінулі чалавека ля лодкі, - ціха сказаў Керціс. Ён ведаў, што шэпт часта чутны значна далей, чым ціхі голас.
  — Дзе астатнія?
  «Дзесьці далей. Я чуў галасы».
  Стафард паказаў Хардзіну падысці бліжэй. — Каля лодак стаіць ахоўнік, — сказаў ён. «І Наір яшчэ не падмануў Браса. Яны ўсё яшчэ знаходзяцца ў межах слыху, так што яны, верагодна, бачаць лодкі». 
  «Складаная сітуацыя», — сказаў Хардзін.
  - Палкоўнік хоча, каб гвардыю знялі? - спытаў Керціс.
  — Як гэта можна было зрабіць?
  — Я ўмею плаваць, — сказаў Керціс.
  - А як наконт кракадзілаў?
  «Кракадзілу надакучыла б нападаць на мяне», — без намёку на ўсмешку сказаў Керціс.
  "Я не ведаю, што будзе правільна", - сказаў Стафард.
  «Я даўно сачу за шырынёй», — сказаў Керціс. — А я кракадзілаў не бачыў, — ён ужо разуваўся.
  - Тады добра, - сказаў Стафард. – Але ты пачынаеш толькі тады, калі я скажу, і выключаеш яго з гульні – але без забойстваў.
  «Я сумняваюся, што ў нас узнікнуць праблемы, калі б ён гэта зрабіў», - сказаў Майце сваё. «Мы даказалі сваю прэтэнзію, і кенійцы не дакрануцца да мёртвага паўднёваафрыканскага агента».
  «Бэн, гэты чалавек можа быць невінаватым кенійцам, які там толькі для таго, каб кіраваць лодкай. Мы не можам так рызыкаваць.» Стафард вярнуўся ў Хант. «Калі вы адказваеце, вы павінны гаварыць вельмі ціха. Ці ёсць у возеры кракадзілы?»
  Хант кіўнуў. «Звычайна далей на поўнач, у папірусавым балоце».
  — А тут?
  «Не неверагодна».
  Стафард задумаўся. «Мы можам рушыць наперад супраць лодак праз некалькі хвілін. Вы павінны ісці за намі, і ваша задача - запусціць рухавік. Вы робіце гэта, і вас больш нічога не цікавіць. Мы ведаем, калі вы дасягнулі поспеху. І мы возьмем усе лодкі, так што мы возьмем на буксір два іншых».
  «Тады я завяду рухавік у сваім», — сказаў Хант. «Гэта я ведаю лепш за ўсё. Гэта таксама тое, што мы выкарыстоўваем, каб сачыць за паветраным шарам, калі ён дзьме над возерам».
  Стафард кіўнуў і вярнуўся да Керціса, які зняў штаны і стаяў з поясам у руцэ. - Дзе Бэн? - паказаў Керціс на схіл направа.
  Крыху пазней Хардзін вярнуўся. «Яны ўсё яшчэ стаяць і гамоняць. Я не мог падысці дастаткова блізка, каб пачуць, што яны гавораць».
  "Ці бачаць яны лодкавы мост з таго месца, дзе яны знаходзяцца?"
  – Я мяркую, што так.
  Гэта было нядобра, падумаў Стафард. Толькі калі Наір змог адвабіць Брайс, у іх быў шанец. Пры іншых абставінах ён адправіў бы Керціса нейтралізаваць ахоўніка па сігнале, але чым даўжэй ён знаходзіўся ў вадзе, тым больш рызыка, і ён не хацеў рызыкаваць. Нічога не заставалася рабіць, як чакаць выпадку.
  Гэта прагучала раней, чым ён чакаў, у выглядзе крыку здалёку. «Выключай!» — сказаў ён Керцісу, і штабны сяржант знік у вадзе, пакінуўшы на паверхні толькі шэраг бурбалак. Прагучала — пачуліся яшчэ крыкі, і чалавек у лодцы ўстаў, каб лепш бачыць.
  Стафард, схаваны за парослай лістотай галінкай, сачыў за яго позіркам, але нічога не бачыў, пакуль Хардзін не штурхнуў яго. «Бачыце! Наір і Гунарсан на поўнай хуткасці вунь».
  Гунарсан і Наір кінуліся па дыяганалі ўніз па схіле ў бок ад моста. Гунарсан лідыраваў, а Патэрсан і негр з'явіліся ў пагоні. Потым прыйшлі Брыс і Хендрыкс. Брыс падняў руку, і яны з Хендрыксам змянілі кірунак, спусціўшыся да берага па той бок моста. Усе яны зніклі з поля зроку.
  «Зараз!» — сказаў Стафард, вырываючыся са свайго сховішча да моста, які знаходзіўся за сто ярдаў. Ён ведаў, што Хардзін і Хант ідуць ззаду. Ахоўнік пачуў стук іх ног і ў страху павярнуўся да іх. Убачыўшы іх, ён на імгненне застыў і хацеў крыкнуць на дапамогу, але ў той жа момант адчуў моцную хватку за лодыжкі і скаціўся за борт.
  Стафард пабег наперад і скокнуў у лодку. Ён перагнуўся праз бок. «Ідзі сюды, штаб-сяржант», — сказаў ён, узяўшы Керціса за руку, каб дапамагчы яму ўвайсці. Хардзін схапіў вясло і адштурхнуў лодку ад моста, і з лодкі Ханта пачуўся кашаль, калі рухавік завёўся, але адразу ж заглух. Стэфард пакінуў Керціса на дне лодкі і толькі здолеў схапіць трэцюю леску. Ён прычапіў яго да шыпа і цяпер меў час азірнуцца.
  Хант разматаў вяроўку стартара, і Стафард груба сказаў: «Пачынайце дзярмо!» Ён падумаў пра Наіра. Хардзін моцна штурхнуў вяслом, і лодкі адплылі на дзясятак метраў ад берага, дзе стаяў мокры ахоўнік і крычаў аб дапамозе. Стафард паглядзеў на бераг і ўбачыў, як Брыс і Хендрыкс спыніліся і азірнуліся.
  Рухавік Ханта завёўся з грукатам, а потым перайшоў на халасты ход. "Далей, а потым на поўдзень - за Наірам!" Хант націснуў на газ, і невялікі картэж набраў хуткасць. Стафард нахіліўся: «У парадку, штаб-сяржант?»
  — Добра, сэр.
  
  Хардзін паглядзеў на бераг. «Брыс выглядае такім раз'юшаным, быццам у яго можа здарыцца інсульт».
  Брыс і Хендрыкс стаялі, не рухаючыся. Яны шукалі лодкі, якія былі цяпер метраў за сто і рухаліся паралельна берагу. Брыс сказаў нешта Хендрыксу, і яны зноў кінуліся бегчы. "Дзе Наір і Гунарсан?" Спытаў Стафард.
  «Яны павінны быць па той бок дэкарацыі, калі іх не злавілі».
  Стэфард хрыплым голасам крыкнуў Ханту на пярэдняй частцы лодкі: «Поўны газ, Алан! Усё, што дзярмо можа выцягнуць!
  Керціс устаў і стаяў на карме, дзе запускаў рухавік іх уласнай лодкі. Хардзін тузануў за леску трэцяй лодкі, каб выраўнаваць яе з астатнімі, і скокнуў у яе. Адзін за адным запусціліся рухавікі, і Стафард адпусціў тросы, што дазволіла лодкам працаваць незалежна. "Ідзі ў банк", - сказаў ён Керцісу. «Напэўна, я паклапачуся аб чаранках».
  - Ух ты! - крыкнуў Хардзін, паказваючы на бераг, і Стафард убачыў Патэрсана, які ўпаў. Мужчына паспрабаваў падняцца, але паваліўся, калі хацеў падперці нагу. — Ён зламаў шчыкалатку, сэр, — сказаў Керціс.
  Наір думаў, што яго лёгкія лопнуць. Азірнуўся і ў дзесятку метраў убачыў чорнага — і больш нікога. Наперадзе Гунарсан бег роўна, але павольна. Наір набраў дастаткова паветра, каб крыкнуць: «Гунарсан! Дапамажы!» і спыніўся перад праследавацелем.
  Люк Маіяні здзівіўся – усё ж такі здабыча павінна была ўцякаць, а не спыняцца і запісваць бойку ў неспрыяльных умовах. Калі ён зрабіў гэтую выснову, ён быў менш чым за пяць метраў ад Наіра, таму спыніўся і азірнуўся, спадзеючыся ўбачыць Патэрсана, але нікога не было відаць. Гэта кароткае ваганне каштавала яму зламанай сківіцы, таму што Наір хутка схапіў камень і з усёй сілы ўдарыў ім па галаве негра, які зноў павярнуўся. Майяні затануў разам і ляжалі нерухома.
  Наір павярнуўся і ўбачыў, што Гунарсан працягвае бег па беразе. Цяпер ён пачуў крыкі з вады і ўбачыў, як набліжаліся тры лодкі. Стафард стаяў на чале фронту і энергічна махаў рукой. За яго спіной Хардзін жорстка махнуў рукой, і калі Наір павярнуў галаву, ён убачыў Браса і Хендрыкса, якія якраз завяршалі ўпрыгажэнні.
  Без ваганняў Наір пабег на бераг і ў ваду, накіроўваючыся да набліжаючыхся лодак. Ён памчаўся па плыткаводдзе, але зараз Гендрыкс дастаў даўгаствольны пісталет і адкрыў агонь. Удару не было, але Наір пахіснуўся і ўпаў. Тым не менш, яму ўдалося дасягнуць глыбіні, дастатковай для таго, каб плыць абедзвюма рукамі і адной нагой.
  Увагу Гунарсана таксама прыцягнулі крыкі. Ён спыніўся, паглядзеў на возера, і Хант закрычаў: «Плыві!» Гунарсан вагаўся, але прыняў рашэнне, калі заўважыў, што Брыс і Хендрыкс набліжаюцца. Хант падышоў бліжэй да берага і падбадзёрліва махнуў рукой, але раптам спыніўся на паўруху.
  — Божа на нябёсах!
  Калі Гунарсан пабег уніз да вады, у хмызняку за ім пачуўся моцны рух, і на адкрытае месца вырвалася гіганцкая шэрая постаць. Хант крыкнуў: «У бок! Бяжы ўбок, Гунарсан!» Але Гунарсан не звярнуў на яго ўвагі. Самец гіпапатама ззаду Гунарсана рушыў устойлівай рыссю, значна хутчэй за чалавека. Яно дагнала яго якраз тады, калі ён дайшоў да краю вады. Хант убачыў, як яго велізарная шчыліна з вялікімі белымі зубамі адкрылася і з грукатам зачынілася на няшчасным. У наступны момант жывёла апынулася ў вадзе, і ад Гунарсана не было відаць нічога, акрамя віру крывавай вады.
  Хант моцна апусціў руль і даў поўны газ, каб апынуцца паміж бегемотам і Наірам, які плыў з бачнымі цяжкасцямі. Ён не чуў стрэлаў і не разумеў, што гэта такое пранеслася міма яго, як раз'юшаны шэршань, і ўдарыла ў падвесны рухавік, які тут жа спыніўся. Лодка затармазіла.
  
  Катэр Стафарда абмінуў яго. Стафард стаяў ля галавы з вяслом і крычаў: «Палуба — па табе страляюць!»
  «Сцеражыся бегемота!» — крыкнуў Хант, павярнуўшыся, каб пашукаць яго, але яго ўжо не было. Аднак ён убачыў асаблівую рабізна на паверхні вады і адразу зразумеў, што бегемот бегае па дне возера. Хваля накіравалася да Наіра, але была адрэзана лодкай Стафарда, якая нахілілася так моцна, што Стафард ледзь не страціў раўнавагу.
  Хардзін хутка падышоў да Нэйра з іншага боку, і бегемот усплыў побач з лодкай Стафарда. Ён падняў вясло і з усёй сілы накіраваў удар у галаву жывёлы. Бегемот паглядзеў на яго, зрабіў глыбокі ўдых і зноў знік пад паверхняй.
  Керціс паклаў штурвал, а Стафард пашукаў Наіра і з палёгкай убачыў, што Хардзін дапамагае яму сесці ў лодку. Невялікі фантан падняўся зусім побач з ім, і Стафард сказаў Керцісу: «Давай адсюль, дзеля бога!» Ён памахаў Хардзіну і паказаў у бок возера, а Керціс накіраваў да лодкі Ханта, якая плыла без рухавіка! магутнасць. Ён затармазіў, калі яго лодка ўстала на бок другой, і Хант скокнуў, выратаваўшы сваё жыццё. У той жа момант Керціс зноў націснуў на газ і паехаў. Гледзячы ззаду, Стафард выпадкова ўбачыў, як лодка, якую пакінуў Хант, паднялася на носе і перакулілася, калі на яе напаў бегемот. У наступны момант ён зламаўся, і на паверхні плавалі толькі некалькі дошак.
  Бераг вострава Крэсэнт адступіў, і калі яны адышлі прыкладна на мілю, Стафард сказаў: «Давайце дабярэмся да Хардзіна і паглядзім, як справы ў Нэра». Ён паглядзеў на Ханта. "Гэта былі дрэнныя некалькі хвілін", - бесстрасна сказаў ён.
  Кёрціс паслабіў газ, падышоўшы да Хардзіна, і дзве лодкі няўхільна панесліся наперад. Наір разрэзаў штаны і разглядаў нагу. «Наір думае, што ён паранены, — сказаў Хардзін, — але я не чуў стрэлаў».
  - Гэта было ў Гендрыка, - сказаў Стафард. «Напэўна, ён выкарыстаў глушыцель. Гэта дрэнна, Наір?
  
  «Не, проста дзірка ў мясістай частцы сцягна. Куля павінна застацца там, бо выхаднога ранення няма». — Я таксама зламаў палец ці два. — Дзе Гунарсан?
  «Так, дзе гэта дзярмо?» - спытаў Хардзін.
  «Бегемот забраў яго», — сказаў Хант.
  "Я гэтага не бачыў", - сказаў Стафард. «Я быў занадта заняты, каб дабрацца да Наіра. Што з ім здарылася?»
  «Яно ўкусіла яго за сярэдзіну». Хант пачаў дрыжаць.
  «Божа!» — сказаў Хардзін. «Я не мог вынесці гэтага дзярма, але я б не пажадаў такога лёсу свайму злейшаму ворагу. Вы ўпэўнены ў гэтым?
  - Абсалютна ўпэўнены, - сказаў Хант. «Я бачыў гэта, і ў вадзе было шмат крыві. Бегемоты таксама могуць укусіць кракадзіла за сярэдзіну».
  «Я б падумаў, што Гунарсан мацнейшы за кракадзіла», — сказаў Хардзін, спрабуючы быць смешным, але смешнае не атрымалася.
  "Нам трэба будзе рухацца наперад", - сказаў Стафард. «Наір павінен знаходзіцца пад лячэннем. Ці ёсць іншыя траўмы?»
  Ніхто не паведаміў. Стафард працягнуў: «Цяпер банда затрымалася на востраве. Нам лепш даехаць да Ол-Нёрава».
  «Чыпу гэта не спадабаецца», — сказаў Наір.
  «Чып не ведае абставін. Колькі людзей працуе ў лабараторыі міграцыі жывёл, Алан?
  - Не ведаю, - адказаў Хант. «Гэта мяняецца. Я думаў, што ў той час нікога няма, пакуль не ўбачыў Патэрсана».
  "Ёсць вялікая верагоднасць, што ён пусты", - сказаў Стафард, нібы спрачаючыся сам з сабой. «Я не думаю, што Брыс сапраўды пачаў. Дагэтуль ён працаваў з вельмі вузкай маржай і чакаў грошай Hendrykxx. Гэта павінен быць самы лепшы час, каб атрымаць рыдлёўку пад яго - пакуль ён па-за гульнёй. Курс на зямлю, штабс-сяржант!
  - У Сафарыленд, - сказаў Хант. "Я думаю, што я ведаю спосаб завесці вас у Ol Njorowa". 
  
  OceanofPDF.com
   31
  Фрэнсіс Ёнга быў лодачнікам у гатэлі Lake Naivasha і хваляваўся. Ён абяцаў прывезці сп. Гунарсан на востраве Крэсэнт і не зрабіў гэтага, бо нехта забраў яго лодку. Ён пагаварыў з рыбаловамі ракаў і спытаў, ці бачылі яны. Адзін з іх сказаў, што думаў, што бачыў, як ён ішоў праз возера з некалькімі мужчынамі. Ён не глядзеў, куды гэта ідзе; гэта яго не цікавіла.
  У засмучэнні Фрэнсіс падняўся ў гатэль, каб паведаміць аб тым, што здарылася дырэктару, які гнеўна выказваўся пра няўважлівых турыстаў. Праз гадзіну ён паклікаў Францішка. - Я знайшоў лодку, Фрэнсіс. Ён толькі што прыбыў у Safariland. Едзьце туды на сваім веласіпедзе і вязіце Mr. Гунарсан па дарозе дадому. Ён наўрад ці ў добрым настроі, - ён зноў бурчаў пра бяздумных турыстаў, і Фрэнсіс цярпліва слухаў. Ён чуў усё гэта раней. Затым ён пайшоў за сваім роварам.
  ***
  
  Наір моцна абапёрся на Стафарда, пакуль той кульгаў ад прыстані ў Сафарылэндзе да кабінета дырэктара. «Што гэта там пішчала?» — спытаў Стафард. "Як Брыс адчуў пах засцерагальніка?"
  "Гэта была віна Гунарсана", - сказаў Наір. «Я палічыў за лепшае трымацца блізка да праўды, таму я сказаў Брысу, што арыштаваў чалавека. Гэта азначала, што Гунарсан павінен быў надзець кайданкі, але ён на гэта не пагадзіўся; ён сказаў, што ў яго павінны быць свабодныя рукі, калі гэта адбудзецца нешта, і таму насіў іх толькі ў страху. Потым ён спатыкнуўся і ўпаў».
  «З чаго Брыс зрабіў правільную выснову», — паківаў галавой Стафард. «У пэўным сэнсе можна сказаць, што Гунарсан скончыў жыццё самагубствам. Ты справішся, Наір?
  — Як толькі ты сыдзеш, я паклічу Чыпа, а потым паклічу лекара, — ён сеў у крэсла на газоне. "Я мяркую, што я не магу спыніць вас?"
  "Час ідэальны", - пераканана сказаў Стафард.
  «Магчыма, але я павінен пераканаць Чыпа,» Наір дастаў звязак ключоў. » Першая паездка да гатэля Lake Naivasha. Пад пярэднім сядзеннем «Мэрсэдэса» — пісталет і дадатковы магазін, — ён кінуў бірульку Стафарду. «Не выкарыстоўвайце яго, калі ў гэтым няма крайняй неабходнасці».
  «Дзякуй. Астатнія пачакаюць. Мне яшчэ трэба пачуць ад Ханта, як мы патрапім у Ол-Нёрава».
  Гэта аказалася нескладана. Хант, Хардзін і Керціс чакалі яго на стаянцы Хантавага Лэнд-Ровера. Хант паказаў на трэйлер. "Працісніся ў яго!"
  — Ёсць месца?
  «Ён пусты, за выключэннем некалькіх газавых балонаў косанга і гарэлкі», — адказаў Хант. «Я пакінуў корпус паветранага шара і гандолу ў Ol Njorowa, калі прынёс гарэлку на рамонт сёння раніцай. Божа, здаецца, цэлую вечнасць».
  - Ці не спынілі вы ля варот?- спытаў Хардзін.
  «Ніколі такога не было. Пастаянны персанал можа свабодна перамяшчацца па тэрыторыі».
  "Так, я так думаю", - сказаў Стэфард. «У службы бяспекі Брыса ёсць абмежаванне. Дзіўна выглядала б, калі б у супрацоўнікаў сельскага каледжа прайшоў ператрус. Гэта падмацоўвае маё меркаванне, што любы важны матэрыял, які існуе, знаходзіцца ў лабараторыі міграцыі жывёл. Добра, пайшлі».
  - Я высаджу вас каля дзвярэй лабараторыі, - сказаў Хант. «Але я не адважваюся гарантаваць, што ён не зачынены».
  
  «Яны проста павінны пасадзіць нас, а мы зробім усё астатняе», — сказаў Хардзін. 
  Хант адкрыў трэйлер, і Стафард, Керціс і Хардзін запаўзлі ўнутр. Хант задумаўся. "Я звычайна трымаю яго пад замком", - сказаў ён. «У гэтым раёне шмат згвалтаванняў».
  "Рабі, як заўсёды", - сказаў Стафард. Адпаведна, Хант замкнуў прычэп, сеў за руль і крануўся.
  Пасведчанне Наіра як паліцэйскага давала яму доступ да тэлефона і кабінета дырэктара, але калі ён размаўляў з Чыпам, той стаяў спіной да акна і таму не бачыў, як Фрэнсіс Ёнга крыху няўпэўнена ехаў на ровары па дарозе да моста.
  ***
  
  Хант спыніўся каля варот, пасігналіў і памахаў ахоўніку. Брама была адчынена, і ён павольна праехаў міма будынка адміністрацыі і да будынка з вялікай спецыяльнай антэнай праз кіламетр далей. Наперадзе гэтак жа павольна ехала карэта, і ён убачыў, як яна спынілася каля лабараторыі. Мужчына выйшаў, адамкнуў дзверы і зайшоў унутр. Хант спыніў карэту і выйшаў.
  Ён агледзеўся. Усё дыхала спакоем; ён бачыў нейкія фігуры на эксперыментальных градках, але нікога паблізу. Ён падышоў да прычэпа і пастукаў у дзверы. — Макс, ты мяне чуеш?
  «Так, што гэта?» - сказаў прыглушаны голас.
  «Мы недалёка ад лабараторыі. Толькі што зайшоў мужчына».
  «Заблакуй нас».
  Хант разблакіраваў, і Стафард выпаўз, а за ім Хардзін і Керціс. Стафард зірнуў у бок лабараторыі і машыны. — Хто гэта быў?
  - Не ведаю, - адказаў Хант. – Я толькі зірнуў на яго.
  — Давайце разбярэмся, — усе чацвёра пайшлі да дзвярэй. Стафард схапіўся за ручку, і дзверы адчыніліся. З гатовым да стрэлу пісталетам у кішэні ён прайшоў міма суцэльнай сцяны па вузкім калідоры злева. і ўвайшоў у вялікі пакой. Людзей не было. Побач з уваходам было двое дзвярэй: адны ў сцяне насупраць, другія справа. На сценах былі фотаздымкі дзікіх жывёл. Па кавамашыне, ахаладжальніку для вады і рознаму посуду Стафард зрабіў выснову, што гэта месца для пражывання або адпачынку персаналу.
  Ён павольна ўвайшоў, адчыніў дзверы направа і зазірнуў унутр. Памяшканне тут таксама было пустым – кабінет з усім неабходным абсталяваннем. Цалкам нармальна. На сцяне віселі карты з сеткай чырвоных ліній і незразумелых запісаў. На вялікім стале з плоскімі шуфлядамі таксама ляжалі карты.
  Ён вярнуўся ў гасціную, узяў іншыя дзверы і выявіў, што яны таксама вядуць у пусты пакой. Гэта быў вялікі пакой без вокнаў, і ўздоўж адной сцяны стаяла мноства электронных модуляў рознага роду. У столі гараць неонавыя лямпы. Усё гэта нагадала Стэфарду выявы, якія ён бачыў з касмічнага цэнтра ў Х'юстане. Ён агледзеўся. Іншых дзвярэй не было.
  - Дзіўна, - сказаў Хардзін ззаду. — Куды падзеўся чалавек?
  Стафард вярнуўся ў гасціную і сказаў Ханту: «Вы ўпэўнены, што гэты чалавек увайшоў?»
  «Вядома. Вы бачылі карэту звонку».
  "Тры пакоі, без задняга ходу і без чалавека", - сказаў Стафард. Ён падышоў да акна і выглянуў. "Вось сталёвыя аканіцы, каб закрыць вокны", - сказаў ён. «І я заўважыў, што ўнутры ўваходу была дадатковая сцяна, якая можа быць толькі для абароны ад выбухаў. Дом пабудаваны як форт. Алан, азірніся вакол і паглядзі, ці ёсць у матэрыяле што-небудзь дзіўнае - тое, што сюды не належыць».
  "Добра."
  Стафард зайшоў у кабінет і адчыніў розныя шуфляды, хоць ён не быў упэўнены, што насамрэч шукаў. Хардзін агледзеў гасціную, а Керціс стаяў на варце ля ўваходу. «У гэтым пакоі нічога», — далажыў Хардзін.
  «Электроннае абсталяванне, як мне здаецца, завершана звычайна, хоць я не асабліва дасведчаны, - сказаў Хант. «З упэўненасцю гэта можа вызначыць толькі спецыяліст».
  — Тое самае, што і ў офісе, — паныла сказаў Стэфард. «Але, магчыма, я нешта не заўважыў. Паглядзі на гэтыя карты, Алан».
  Хант зайшоў у кабінет, і Хардзін сказаў: «Магчыма, мы зрабілі вялікую памылку, Макс».
  «Я б пакляўся на розных Бібліях, што мы шукаем тут», — гнеўна сказаў Стэфард.
  - Што нам рабіць, калі ўсё ў парадку? - спытаў Хардзін. – Скажам прабачэння? 
  « Напэўна , нешта не так — параўнайце сталёвыя аканіцы і выбуховую сцяну».
  Хант вярнуўся. "Звычайныя карты Кеніі", - паведаміў ён. «Лініі, здаецца, азначаюць міграцыі жывёл, што было зафіксавана электронным ашуканцам на даху». "Што не так?"
  Стафард паглядзеў на дзверы ў заднюю пакой. Яна была адкрыта, і там стаяў чалавек. Стафард скокнуў наперад, але мужчына стукнуў яго прама перад ім. Стафард разарваў яго, але страціў апору і ўпаў на спіну. У гэты ж момант раздаўся стрэл.
  Ён агледзеўся. Пакой быў пусты.
  Ён павольна ўстаў і дастаў з кішэні пісталет Наіра. Увайшоў Хардзін. — Куды ён падзеўся?
  Стафард накіраваў пісталет. «Ён стаяў там, калі я ўпаў».
  «Гэтае падзенне назад магло выратаваць табе жыццё», — сказаў Хардзін. «Куля ледзь не трапіла ў мяне. Але куды ён падзеўся?»
  «Мне здалося, што я ўбачыў у падлозе адкрытую канечнасць, але цяпер яе там няма». — Прыкрывайся, Бэн, і папярэдзі астатніх, — сказаў ён. «Ён можа зноў задумаць хітрыкі», — ён схапіў пярсцёнак і падняў канечнасць прыкладна на фут, калі прагучаў чарговы стрэл і куля адрыкашэціла ад сцяны.
  Стафард дазволіў канечнасці ўпасці і ўстаў на яе. Хардзін, які стаяў каля сцяны, выйшаў наперад. «Здаецца, так тупік», — сказаў ён. «Мы не можам спусціцца, а ён не можа падняцца. Але калі ў яго ёсць тэлефон, ён можа выклікаць падмацаванне».
  Стафард не думаў пра гэта. — закрычаў ён. «Адрэжце любыя тэлефонныя лініі і трымайце ахову на вуліцы!» Хардзін меў рацыю, падумаў ён, калі толькі не было іншага выхаду з падвала, які ён лічыў малаверагодным. Канечнасць была старанна замаскіравана, а дадатковы ўваход павялічыў бы верагоднасць выяўлення склепа.
  Яму раптам прыйшла ў галаву ідэя. «Цяпер я ведаю, як мы можам падняць яго. Ідзіце з Хантам і вазьміце з сабой гарэлку для паветраных шароў і некалькі газавых балонаў. У нас ёсць добры агнямёт».
  "У адваротным выпадку гэта было груба", - сказаў Хардзін.
  «Мы напалохаем яго невялікім запалам, - сказаў Стэфард, - але гэтага будзе дастаткова, каб прымусіць яго здацца».
  - Добра, - Хардзін спыніўся ў дзвярах і азірнуўся. «На вашым месцы я б там не стаяў», — сказаў ён. «Калі чалавек стрэліць у канечнасць, вы страціце сямейныя каштоўнасці».
  Стафард паспяшаўся адысці ўбок і, чакаючы, пакуль Хардзін вернецца, перавярнуў цяжкую электронную кансоль так, каб дзве яе ножкі ляжалі на канечнасці, утрымліваючы яе. ўніз. Потым ён падышоў да дзвярэй і спытаў у Керціса: «Ці ёсць прыкметы актыўнасці?»
  «Тут нічога, сэр. Спадар. Хардзін і сп. Хант вяртаецца. Я проста пагляджу з іншага боку, — ён зайшоў у кабінет.
  Хардзін цягнуў гарэлку, а за ім Хант з цяжкім газавым балонам. Яны зайшлі ў падсобку, і Хант паставіў цыліндр. «Вы можаце ўсталяваць прыладу тут?» - спытаў Стафард.
  - Так, - адказаў Хант. "Але я не ўпэўнены, ці хачу я".
  «Слухай сюды!» — сказаў Стафард, якому было цяжка кантраляваць сябе. Ён паказаў на канечнасць. «Чалавек там унізе страляў у нас без папярэджання і мог забіць аднаго з нас. Мы не ведаем, чым ён зараз займаецца. Я хачу, каб ён выйшаў з падвала. А потым глядзі каб наладзіць гэтую афёру!'
  - Спакойна, Макс, - сказаў Хардзін, гледзячы на Ханта, - я магу табе дапамагчы?
  - Не, я магу гэта зрабіць, - Хант нахіліўся, і Хардзін з цікавасцю назіраў за ім.
  Гарэлка складалася з двух рулонаў труб з нержавеючай сталі, усталяваных у прастакутную раму так, што яны маглі круціцца. "Я бачу, што ёсць дзве гарэлкі", - сказаў Хардзін. "Чаму?"
  "Гэта забяспечвае дадатковую бяспеку", - адказаў Хант. «Калі я падымаюся, і адна гарэлка не працуе, важна неадкладна падрыхтаваць іншую». «Ясна».
  «Мне трэба будзе апераваць», — сказаў Стафард.
  - Не, я, - сказаў Хант. «Я дакладна ведаю, як гэта працуе».
  «Лепш падумайце, што адбудзецца, калі вы паднімеце канечнасць», — сказаў Хардзін. «Першае, што ўзнікае, — снарад». 
  - У каго-небудзь ёсць нож? - спытаў Стафард. Хант працягнуў яму кішэнны нож, і Стафард адрэзаў кавалак дроту ад настольнай лямпы. Ён прывязаў шнур да кольца ў канечнасці. «Я выцягну канечнасць адсюль і стану ззаду», — сказаў ён. «Гэта абароніць мае ногі ад полымя. Канечнасць павінна быць як мінімум на 12 цаляў уверх, перш чым націснуць на газ, Алан, і было б разумней ляжаць плазам за гарэлкай. Снарады рухаюцца па прамых лініях - вымяраецца на кароткія адлегласці - так што вы павінны быць у бяспецы. Бэн, адцягні гэтую кансоль ад канечнасці і схавайся».
  Праз некалькі хвілін ён паглядзеў на Ханта. «Гатовы?» Хант кіўнуў. "Дайце яму добры, доўгі душ", - сказаў Стафард, падцягваючы канечнасць.
  Рух канечнасці імгненна выклікаў серыю хуткіх стрэлаў, і паток снарадаў узляцеў угору і рыкашэціў па пакоі. Яны разбілі некалькі інструментаў, і Стэфард хацеў быў адпусціць канечнасць, але ў той жа час Хант загарэўся, і сіняе полымя даўжынёй шэсць футаў кінулася ў склеп. Страляніна спынілася, і пачуўся толькі жудасны гук грукоча ад гарэлкі.
  Нарэшце Хант зачыніў яго, і наступіла поўная цішыня. Стафард дазволіў канечнасці стаць на месца і азірнуўся. "Усё ў парадку?"
  Хардзін трымаў яго за правую руку. «У мяне ёсць адзін, Макс. Што гэта было, чорт вазьмі? Кулямёт?»
  "Я так не думаю", - адказаў Стафард. «Я мяркую, што гэта быў аўтамат Калашнікава, настроены на аўтаматычны агонь». Ён паглядзеў на кроў на руцэ Хардзіна. «Проста рыкашэт, Бэн. Фактычнае трапленне на такой адлегласці адарвала б руку. Гэта становіцца небяспечным, - ён паглядзеў на Ханта. — Ты ў парадку?
  Хант быў бледны, але кіўнуў. «Страляніна спынілася», — сказаў ён.
  «Але гэта было з-за нас?» - спытаў Стафард. «Або магазін быў пусты?» Ён убачыў Керціса ў дзвярах. «Зноў на службе, старшы сяржант. Гэтыя дзверы прама на лініі агню».
  - Так, сэр, - сказаў Керціс і знік.
  «Гатовы да яшчэ аднаго раунда?» — спытаў Стафард, і Хант кіўнуў. «Добра, я адчыняю канечнасць, і, калі стрэлаў няма, вы даяце яму кароткую чаргу і спыняецеся. Калі ён страляе, ён атрымае тое, што яму трэба — добры, доўгі душ. "Бэн, з табой нечакана!"
  — Я там за лаўкай схаваюся.
  - Тады бяры гэты і стой напагатове. Стафард перадаў Хардзіну стрэльбу, зацягнуў шнур, кіўнуў Ханту і падняў канечнасць. Была хвіліна цішыні, перш чым полымя прасунулася са сваім звычайным аглушальным грукатам. Hunt дайце яму гарэць толькі некалькі секунд.
  Зноў цішыня.
  «Гэй, ты там, унізе! Давай, без зброі! Табе даецца пятнаццаць секунд, калі ты не хочаш заставацца на смажанне ў фрыцюры!»
  — Іду, — пачуўся слабы голас. — Але не спалі мяне.
  Праз імгненне з лімба паказаўся чалавек. Яго валасы згарэлі, а на твары і верхавінах рук пачалі ўтварацца пухіры. — Скамандаваў! Стафард, і мужчына падняўся праз край. Хардзін ступіў наперад са стрэльбай, гатовай да стральбы.
  - Спытаў Стафард. Чалавек збянтэжана паківаў галавой, і Стафард працягнуў: «Нам лепш пераканацца. Дай яшчэ адзін доўгі прамень, Алан».
  Не , чалавеча, не! «Jij kan nie ...» У той жа час Хант адкрыў гарэлку і паслаў працяглы душ. Мужчына кінуўся бегчы, але ў дзвярах яго спыніў Хардзін са стрэльбай. Гарэлка спынілася, і цяпер усё пачало адбывацца з такой хуткасцю, што Стафард зусім разгубіўся.
  Хардзін упаў, калі хтосьці ўдарыў яго ззаду. Ён выпусціў пісталет, які спрацаваў, стукнуўшыся аб падлогу, і снарад праляцеў міма твару Стафарда. Раптам Хендрыкс і Брыс апынуліся ў пакоі, і Хендрыкс трымаў у руках пісталет з глушыцелем. «Ніхто не рухаецца!» — скамандаваў ён.
  Брыс паглядзеў на Ханта, які ляжаў на падлозе і ўсё яшчэ трымаў руку на курку. «Што, чорт вазьмі, тут адбываецца?» Ён паглядзеў на спаленага. — Што з табой здарылася, ван Хеердэн?
  «Я быў там, а потым... яны накіравалі на мяне гэты пракляты агнямёт», — сказаў мужчына. — Там унізе гарыць...
  Гендрыкс напалову закрычаў. Ён сунуў пісталет у руку Брайса, падбег да канечнасці, адбіваючы гарэлку ўбок. Ён знік з поля зроку і ледзь сышоў, як рука ззаду схапіла Брыса за запясце і пакруціла ім. Брыс закрычаў, калі рука зламалася, і Керціс ззаду падняў пісталет.
  Стафард глыбока ўздыхнуў. - Устань, Алан, - сказаў ён. Хант устаў і павярнуўся. «Беражыце Бэна», — ён збіраўся ступіць наперад, калі пачуўся глухі грукат і будынак здрыгануўся. Густы слуп дыму з полымем пасярэдзіне вылецеў з падвала праз адкрытую канечнасць, і ван Хеердэн закрычаў: "Усё разляцелася!"
  Нешта ўпала і ўдарыла Стафарда ў галаву, і ўсё вакол яго пацямнела. 
  
  OceanofPDF.com
   32
  "Гэты вінаград нядрэнны на смак", - сказаў Стафард. – Дзякуй за іх.
  — Прынята прыносіць да хворых вінаград, — сказаў Чып, падсоўваючы крэсла крыху бліжэй да ложка. «І таксама прынята, што той, хто іх прыносіць, есць іх. Калі вы выходзіце?
  — Праз тыдзень, — Стафард пацягнуўся да сваёй забінтаванай галавы. «Няма перапынкаў, але я бачу ўдвая, калі стаміўся. Доктар кажа, што гэта страсенне мозгу, і мне патрэбны толькі пасцельны рэжым. Як Наір?
  «Ну. У яго вынялі кулю з нагі, ён папраўляецца добра. Ён знаходзіцца ў пакоі далей па калідоры. Акрамя таго, мы прывезлі ў бальніцу даволі шмат новых пацыентаў пасля стварэння кампаніі. У Хардзіна такое ж страсенне мозгу, як і ў цябе, а Ханту перасаджваюць скуру на нагах - ён атрымаў апёкі.
  — А штабс-сяржант?
  «З ім усё ў парадку. Ён круты. Ён хутка прыйдзе да цябе».
  - Добра, - сказаў Стафард. "Што здарылася?"
  «Кёрціс вывеў Хардзіна і вярнуўся, каб дапамагчы вам выйсці. Брыс справіўся сам. Хендрыкс і Мілер былі забітыя».
  — Мілер?
  — Так, чалавек у склепе.
  "Ну што? Брыс назваў яго ван Хеердэн».
  «Сапраўды?» Гэта зацікавіла Чыпа, і ён зрабіў запіс у сваёй кнізе. «У яго пашпарце быў напісаны Мілер. Брытанскі пашпарт».
  
  «Ён казаў некаторыя словы на афрыкаанс, калі на яго аказваўся псіхалагічны ціск. Што вы знайшлі ў склепе?»
  Чып, мусіць, зірнуў на яго. "Хіба вы гэтага не ведаеце?"
  - Не ведаю, - сказаў Стафард. – Ты першы да мяне ў госці.
  «Калі Наір патэлефанаваў і расказаў мне, што вы робіце, я сустрэў людзей і рэквізаваў адзін з вайсковых верталётаў, каб я мог хутка дабрацца да вас. У мяне было адчуванне, што ты ўзяўся за нешта большае, чым мог справіцца. Мы пасадзілі верталёт побач з будынкам з вялікай спецыяльнай антэнай, калі дом узарваўся. Верталёт быў амаль знішчаны».
  - Што было ў тым склепе? - спытаў Стафард.
  «Мы дазволілі нашым экспертам паглядзець на кавалкі, якія засталіся. Відавочна, што было шмат фугаснага матэрыялу, але ён не спрацаваў у паветры, таму што для гэтага патрэбны, як вы ведаеце, першапачатковы зарад у выглядзе ртуці ці падобнага. Але бруд загарэўся, у выніку чаго загарэлася вялікая колькасць боепрыпасаў да стралковай зброі. Было шмат патронаў, акрамя таго, нямала ручных гранат».
  «Хопіць узарваць дом…»
  — Вядома, — сказаў Чып. «Але ўсё пайшло зусім не так, калі агонь перакінуўся на тры расейскія ракеты ЗРК-7. Мы думаем, што іх было тры, але не можам сказаць дакладна».
  "Гэта было пекла", - сказаў Стафард. — Як гэта магло здарыцца?
  «Большасць хламу ў падвале была расейскай, — сказаў Чып. «Напэўна, яны нешта заваявалі ў Анголе. Паўднёваафрыканцы завезлі яго кантрабандай, верагодна, праз Мамбасу. Зараз мы гэта расследуем».
  — Як ты думаеш, для чаго гэта павінна было выкарыстоўвацца, Чып? 
  Чып паціснуў плячыма. «Пра гэта гавораць на самым высокім узроўні. Большасць лічыць, што зброя павінна была выкарыстоўвацца для ўзбраення груповак з мэтай стварэння беспарадкаў у краіне. Выкарыстаныя, пра якіх ідзе гаворка, нават павераць, што ім плацяць расейцы. што магло стварыць сур'ёзныя цяжкасці».
  — Што кажа Брыс?
  «Брыс нічога не кажа; ён цалкам трымае рот на замку. Патэрсан таксама не гаворыць шмат. Але Люку Майяні будзе шмат чаго сказаць, як толькі ягоная сківіца стане больш-менш правільнай, - буркліва сказаў Чып. «У цябе, Макс, будуць госці, і яны скажуць табе, што і табе трэба патрымаць язык — каб усяго гэтага не было. Вы сочыце?»
  Стафард кіўнуў. «Вядома. Але як вы збіраецеся хаваць гэта?
  «Я прынёс вам газеты і падкрэсліў галоўнае. Справа ў дачыненні да Брыс дагэтуль не раскрытая, і пра яе нічога не напісана. Я скажу вам, што з ім будзе. Ён знаходзіцца ў турме за махлярства з Ол Нёрава - мы знайшлі ў яго офісе дастаткова, каб абвінаваціць яго. Ён прыходзіць у суд, і яму ад гэтага не ўцячы. Мы не ведаем, хто ён, але мы ведаем, што ён не Брыс».
  — Адкуль ты гэта ведаеш?
  «Перш чым Брыс пакінуў Зімбабвэ - Радэзію - ён па той ці іншай прычыне ўступіў у канфлікт з урадам Сміта. Як бы там ні было: нашы браты ў Зімбабвэ прагледзелі паліцэйскія пратаколы і знайшлі яго адбіткі пальцаў, і яны не супадаюць з Брысам, які ў нас тут».
  Стафард засмяяўся. «Такім чынам, Брыс трапляе ў турму за махлярства. Ні ў якім разе».
  «Ён будзе доўга сядзець, а як выйдзе, то саслаць. Напэўна, мы пасадзім яго на самалёт у Зімбабвэ, — з лёгкай усмешкай сказаў Чып. «А там яго арыштуюць за тое, што ён едзе па фальшывым пашпарце».
  «Мне проста яго шкада», — сказаў Стафард.
  — Не варта, — буркліва сказаў Чып. «Мы знайшлі ў склепе ўмураваны ў сцяну сейф. Ён быў цвёрдым і вогнетрывалым. Сярод многіх іншых рэчаў, пра якія я не буду тут падрабязна распавядаць, мы знайшлі тры пашпарты, якія належаць Гунарсану, Хендрыксу і Костэрсу. Гэта непасрэдна паказвае на Брыса як на завадатара нападу з Танзаніі. Пашпарт Хендрыкса быў відавочна сфальсіфікаваны».
  «Яны замянілі фота Хендрыкса на фота Корліса», — сказаў Стэфард. — Што адбываецца з Корлісам?
  «Мы аддамо яму пашпарт і адправім дадому», — сказаў Чып. «Ён нічога не ведае пра тое, што адбываецца. Ён паўсюль на падлозе і ніколі не зможа расказаць належную гісторыю.» Чып устаў. "Калі вы выйдзеце адсюль, вы павінны прыйсці паабедаць са мной і маёй жонкай".
  «Я… я паняцця не меў, што ты жанаты», — сказаў Стафард.
  - Большасць, - сказаў Чып, ласкава кіўнуў і выйшаў.
  Стэфард узяў паперы і прачытаў артыкулы, якія Чып падкрэсліў: амерыканскі турыст Mr. Джон Гунарсан быў забіты бегемотам на востраве Крэсэнт у возеры Найваша. Яго цела адправілі дадому ў ЗША. У кароткім рэдакцыйным артыкуле ў тым жа нумары падкрэслівалася, што дзікія жывёлы ў Кеніі сапраўды часам бываюць дзікімі і што трэба трымацца ад іх на адлегласці.
  У іншым выпуску згадвалася пра катастрафічны пажар у сельскагаспадарчым каледжы Ол Нёрава, дзе была знішчана важная лабараторыя, у асноўным у выніку выбуху газавых балонаў, размешчаных у падвале. Шмат людзей было паранена, у тым ліку кіраўнік каледжа сп. Брыс і сп. Дырк Хендрыкс і сп. Пол Мілер памёр. Спадар. Брыс не змог даць каментар, але яго намеснік доктар. Джэймс Одзіамба заявіў, што гэта сур'ёзны ўдар па навуковых даследаваннях у Кеніі. Міліцыя не паверыла, што гаворка ідзе пра падпал.
  Стафард якраз збіраўся ўзяць чарговую газету, калі ў дзверы пастукалі і ўвайшлі Хардзін і Керціс. Керціс сказаў: «Я ўзяў на сябе смеласць прынесці містэру палкоўніку садавіну». Ён паклаў сумку на тумбачку. Стафард ласкава паглядзеў на яго. «Дзякуй, старшы сяржант. І я таксама даведаўся, што я павінен вам падзякаваць, таму што вы выратавалі мяне з лабараторыі, перш чым яна ўзарвалася.
  «Гэта было цяпер асабліва сп. Хант, - сказаў Керціс. "Мне сумна пра тое, як я дазволіў Брысу і Хендрыксу праскочыць міма. У рэшце рэшт, я павінен быў назіраць з двух бакоў, і я быў у кабінеце, калі яны зайшлі».
  Стафард падумаў, што гэта не столькі прабачэнні, колькі тлумачэнні. Ён даў знак Керцісу адысці. — Ты ўсё яшчэ хочаш працаваць са мной, Бэн?
  "Не, калі гэта будзе як у гэтым месяцы", - сказаў Хардзін. «Для гэтага заробак малы».
  «Бывае шмат спакойных перыядаў. Як наконт таго, каб прыехаць у Нью-Ёрк? Хутка мне спатрэбіцца чалавек, які ведае, у чым справа». 
  Хардзін паглядзеў на Стафарда. «Так, Gunnarsson Associates будзе прадавацца на саладкакорань пасля таго, як бос сыдзе. Гэта тое, што вы маеце на ўвазе, ці не так, Макс?
  «Нешта ў гэтым духу. Ты патрэбны мне там; вы ведаеце кампанію. Калі крыху пашанцуе, вы можаце стаць кіраўніком амерыканскага аддзялення Stafford Security».
  «Гунарсан заўсёды трымаў стырно кіравання ў сваіх руках», — задуменна сказаў Хардзін. «Цяпер многае развальваецца, але я, верагодна, магу ўзяць частку гэтага пад кантроль. Да таго ж сумую па радзіме. Я нават сумую па Лос-Анджэлесе з яго жахлівай атмасферай».
  - Падарожжа праз Лондан, - сказаў Стафард. «Я перадаю вам ліст ад Джэка Эліса. Ён паклапаціцца аб тым, каб пакрыць усе вашы выдаткі. Гаворачы пра Лос-Анджэлес, я хацеў бы ведаць, што сталася з сапраўдным Хэнк Хендрыксам».
  "Мне будзе цікава, але я не думаю, што мы калі-небудзь даведаемся", - сказаў Хардзін.
  Пасля таго, як Хардзін сышоў, Стафард стаміўся і зноў пачаў бачыць двайныя бакі. Ён думаў пра Алікс Хендрыкс, якая ніколі не даведаецца праўды пра смерць мужа. Дзякуючы добразычлівасці паўднёваафрыканскага ўрада яна атрымала б у спадчыну яго багацце, і калі пашанцуе, яна таксама магла б атрымаць грошы Генры Хендрыкса.
  Стафард спакойна заснуў. 
  ***** 
  OceanofPDF.com
  
  
  
  The hell sport
  перакладзены з ангельскай Могенсам Бойсэнам пасля
  Ветрапрыбытак 
  Аўтарскае права No 1982, 2017 Дэзманд Бэглі і Ліндхардт і Ringhof Forlag A/S
  Усе правы ахоўваюцца
  ISBN: 9788711791721
  
  1-е выданне электроннай кнігі, 2017 г
  Фармат: EPUB 3.0
  
  Гэтая кніга абаронена законам аб аўтарскім праве. Капіраванне для выкарыстання, акрамя асабістага, можа быць зроблена толькі па ўзгадненні з Lindhardt і Ringhof і аўтарам.
  
  lindhardtogringhof.dk
  Lindhardt and Ringhof Forlag A/S, кампанія ў Эгманце OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"