Роберт Сильверберг САПРАЎДНАЕ ВІНО ЭРЗУИНА ТЕЙЛ{1} (пераклад С. Удалина)
Мэцью Х'юз ГРОЛИОН З АЛЬМЕРИ{2} (пераклад С. Удалина)
Тэры Доулинг ДЗВЕРЫ КОПСИ{3} (пераклад Г. В. Салаўёвай)
Ліз Уільямс КАЛКОЎ, ПАЛЯЎНІЧЫ НА ВЕДЗЬМАЎ{4} (пераклад В. Двининой)
Майк Рэзнік НЕПАЗБЕЖНЫ{5} (пераклад Г. В. Салаўёвай)
Уолтар Йон Уільямс АБРИЗОНД{6} (пераклад Н. Осояну)
Падлогі Волски ТРАДЫЦЫІ КАРЖА{7} (пераклад Г. В. Салаўёвай)
Джэф Вандермеер АПОШНЯЕ ДАРУЧЭННЕ САРНОДА{8} (пераклад М. Савінай-Баблоян)
Кейдж Бэйкер ЗЯЛЁНАЯ ПТУШКА{9} (пераклад В. Двининой)
Філіс Эйзенштэйн АПОШНЯЯ ЗАЛАТАЯ НІТКА{10} (пераклад Н. Осояну)
Элізабэт Мун ВЫПАДАК У УСКВОСКЕ{11} (пераклад Ю. Нікіфаравай)
Люцыус Шэпард МАНІФЕСТ СИЛЬГАРМО{12} (пераклад Е. Зайцава)
Тэд Уільямс СУМНАЯ КАМІЧНАЯ ТРАГЕДЫЯ (АБО ПАЦЕШНАЯ ТРАГІЧНАЯ КАМЕДЫЯ) ЛИКСАЛЯ ЛАКАВИ{13} (пераклад Е. Ластовцевой)
Джон Райт ГАЙЯЛ ЗАХАВАЛЬНІК{14} (пераклад П. Скорняковой)
Глен Кук ДОБРЫ ЧАРАЎНІК{15} (пераклад В. Палішчук)
Элізабэт Хэнд ВЯРТАННЕ ВОГНЕННАЙ ВЕДЗЬМЫ{16} (пераклад Ю. Нікіфаравай)
Байран Тетрик КАЛЕГІУМ МАГІІ{17} (пераклад Е. Ластовцевой)
Таніт Ці ЭВИЛЛО НЯХІТРЫ{18} (пераклад В. Двининой)
Дэн Сіманс ЎКАЗУ НОС УЛЬФЭНТА БАНДЕРООЗА{19} (пераклад Н. Осояну)
Говард Уолдроп ШАПКА З ЛЯГУШАЧЬЕЙ СКУРЫ{20} (пераклад Н. Караева)
Джордж р. Р. Марцін НОЧ У ГАСЦІНІЦЫ «ЛЯ ВОЗЕРА»{21} (пераклад Ф. Гоманавай)
Ніл Гейман БЛАКАТАР ЦІКАЎНАСЦІ{22} (пераклад С. Крыкуна)
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
Джордж Р. Р. Марцін
ПЕСНІ ПАМІРАЮЧАЙ ЗЯМЛІ
Складальнікі Джордж р. Р. Марцін і Гарднер Дозуа
Прысвячаецца мэтра, ДЖЭКУ ВЭНСУ. Дзякуй за Вашы вялікія творы і за тое, што дазволілі нам пагуляць з Вашымі цацкамі
ДЗЯКУЮ ВАС, МІСТЭР ВЭНС
(пераклад Ю. Нікіфаравай)
У 1966 годзе, ледзь скончыўшы каледж, у свой дваццаць адзін год я мог з поўным правам лічыцца дурнем, мабыць нават трохі вар'ятам (зрэшты, бясьпечным), аднак дурнем начытаным, асабліва ў вобласці фантастыкі. На працягу дванаццаці гадоў я праглынаў ў дзень па меншай меры адну кнігу ў гэтым жанры і адчуваў, што належу да якога-то іншага свету ці далёкай будучыні з прачытаных гісторый ў значна большай ступені, чым прасторы і часу, у якіх быў народжаны. Хутчэй, не таму, што я перажываў рамантычны перыяд, а таму, што меў нізкую самаацэнку і імкнуўся пазбавіцца ад наступстваў паходжання з сямейкі алкаголікаў.
На працягу першых пяці гадоў, падчас якіх я пісаў, каб пракарміцца, я ствараў па большай частцы фантастыку. І не быў у гэтым добры. Я прадаў напісанае — дваццаць раманаў, дваццаць восем апавяданняў, — але мала што з створанага мной у той перыяд было запамінальным, а некаторыя рэчы здаваліся проста агіднымі. За ўсе наступныя гады толькі два з тых раманаў і чатыры ці пяць апавяданняў пры чытанні не выклікалі ў мяне гарачага жадання пакончыць з сабой.
Як чытач я мог сказаць, чым адрозніваецца выдатны фантастычны раман ад пасрэднай лухты, і быў роўны на лепшыя ўзоры жанру, якія часта перачытваў. Натхняючыся якасцю, я не павінен быў выдаваць столькі жахлівых твораў. Але я вымушаны быў пісаць хутка з фінансавых меркаванняў: мы з Гердай пажаніліся, маючы ўсяго 150 даляраў і старую машыну, і, хоць крэдыторы не ламіліся ў нашу дзверы, мяне пераследваў прывід галечы. Зрэшты, я не лічу патрэбу апраўданнем.
У лістападзе 1971 года, сыдучы ад навуковай фантастыкі да саспенсу і камедыі, я адкрыў для сябе Джэка Вэнс. Улічваючы колькі сотняў фантастычных раманаў я прачытаў, дзіўна, як я раней не наткнуўся на яго працы. З цвёрдым намерам прачытаць усё, што ад скарынкі да скарынкі я купіў мноства яго кніг у мяккай вокладцы, але так і не адкрыў ні адной — збольшага таму, што вокладкі выклікалі няправільнае ўяўленне пра змест кніг. У мяне на паліцы сёння стаіць раман «Вочы чужога свету» («The Eyes of the Overworld»), выпушчаны «Ace» і які каштаваў 45 цэнтаў, на яго вокладцы намаляваны Кугель Мудрагелісты ў палаючай ружовай кепцы на фоне намаляваных грыбоў, больш падобных на гіганцкія геніталіі. Там жа красуецца выданне «Вялікай планеты» («Big Planet») за 50 цэнтаў, дзе мускулістыя мужыкі, узброеныя прамянёвай гарматамі, скачуць на дрэнна намаляваных іншапланетных тварях з сумнеўнай анатоміяй. Першай кнігай Вэнса, якую я прачытаў у лістападзе 1971 года, быў «Эмфирион» («Emphyrio»), набыты за разбуральную для бюджэту суму 75 цэнтаў. Ілюстрацыя на вокладцы, магчыма створаная Джэфам Джонсам, здавалася мне вытанчанай і містычнай.
У кожнага аўтара ёсць невялікі спіс твораў, якія натхняюць яго, падахвочваюць авалодваць новымі прыёмамі і тэхнікамі, свежымі стылістычнымі сродкамі. Для мяне такімі кнігамі сталі «Эмфирион» і «Паміраючая Зямля». Заваяваныя першым раманам, я праглынуў яго цалкам, не адрываючыся ад крэсла, і ў той жа дзень прачытаў другі. З лістапада 1971 г. па сакавік 1972 года я прачытаў усе выпушчаныя на той момант раманы Джэка Вэнс і яго апавяданні. І хоць многія творы тады яшчэ не ўбачылі святло, у яго ўжо мелася вялікая бібліяграфія. Усяго два аўтара настолькі ж пакарылі мяне ў той час — я аддаваў перавагу іх працы астатніх кнігах: гэта быў Джон Д. Макдональд, трыццаць чатыры рамана якога я праглынуў за трыццаць дзён, і Чарльз Дыкенс — пасля ўпартага ігнаравання яго творчасці ў школе і універсітэце ў 1974 годзе я прачытаў «Гісторыю двух гарадоў», а за наступныя тры месяцы — усё астатняе, што стварыў вялікі англійская класік.
У творчасці Вэнса мяне асабліва захапляюць тры рэчы. Па-першае, яркія апісання месца дзеяння. Далёкія планеты і будучыню Зямлі настолькі дэталёва прамаляваныя, што ўспрымаюцца як рэальныя перспектывы. Гэта дасягаецца многімі сродкамі, але ў асноўным з дапамогай падрабязнага апісання архітэктуры (пад гэтым словам я маю на ўвазе і ўнутраныя дэкарацыі), перш за ўсё архітэктуры будынкаў. Першыя кіраўніка «Апошняга замка» («The Last Castle») або «Гаспадароў драконаў» («The Dragon Masters») ўтрымліваюць выдатныя прыклады таго. Далей, калі Вэнс апісвае прыроду, ён робіць гэта не ў манеры геолага або натураліста і нават не мовай паэта, а зноў глядзіць позіркам знаўцы архітэктуры прыроды, прычым звяртае ўвагу не толькі на геалагічныя асаблівасці, але і на флору з фаунай. Знешні выгляд рэчаў цікавіць яго ў меншай ступені, чым іх структура. Таму іх апісання валодаюць глыбінёй і складанасцю, ад якіх у свядомасці чытача складваюцца вобразы, па сутнасці справы з'яўляюцца паэтычнымі. Гэта зачараванне структурамі відаць у кожным аспекце яго творчасці, будзь то лінгвістычная сістэма ў «Мовах Пао» («The Languages of Pao») або сістэма магіі ў «Паміраючай Зямлі»; у кожным рамане і апавяданні, якія напісаў Вэнс, іншапланетныя культуры і незвычайныя чалавечыя грамадства здаюцца сапраўднымі, таму што аўтар дае нам форму і прасторавую сетку, аснову і апраўленне таго, на чым стаяць ці вісяць рэальныя сцены.
Другое годнасць творчасці містэра Вэнса, якое околдовывает мяне, — гэта майстэрня перадача настрою. У кожнай яго працы прысутнічаюць спецыфічныя сінтаксічныя канструкцыі, сістэма вобразаў і узаемазвязаны набор фігур прамовы, характэрныя толькі для аднаго канкрэтнага творы. Яны не заўсёды дакладна адлюстроўваюць сэнс, але абавязкова перадаюць настрой, якое нязменна вынікае з падтэксту, як і павінна быць. Я вялікі прыхільнік такога падыходу і таму магу дараваць аўтару многія памылкі, калі ў яго ёсць здольнасць ад старонкі да старонцы да канца гісторыі перадаваць хітраспляценні эмоцый. Адна з выдатных чорт творчасці Джэка Вэнса такая, што чытач апускаецца ў настрой кожнага ўрыўка, зусім не заўважаючы недахопаў.
У-трэціх, хоць людзі ў фантастычных раманах Вэнса менш рэальныя, чым у некалькіх яго містычных гісторыях, і звязаны законамі жанру, дзе на працягу дзесяцігоддзяў фарбы, дзеянне і цікаўныя ідэі шанаваліся куды вышэй, чым глыбіня характараў, яны запоминаемы. Відавочна, што аўтар многім героям надае свае рысы. Тады, у 1971-1972 гадах, я ў многіх ключавых персанажаў пазнаваў самога пісьменніка, і менавіта гэта было галоўнай прычынай частых няўдач маіх уласных фантастычных твораў: я вырас у беднасці, у пастаянным страху гвалту і таму чытаў фантастыку па большай частцы для таго, каб уцячы ад рэальнасці; як аўтар я павінен быў выкарыстоўваць у творчасці значную частку ўласнага досведу, а замест гэтага пісаў чыстай вады эскапистские тэксты.
Нягледзячы на экзатычную і шматколерны прыроду творчасці Джэка Вэнса, прачытанне гэтак многіх яго работ за гэтак кароткі час прывяло мяне да ўсведамлення таго, што я не ўкладваў душу ў творы, якія пісаў. Застанься я ў навуковай фантастыцы пасля таго моманту адкрыцьця, то напісаў бы кнігі, радыкальна адрозныя ад выпушчаных паміж 1967 і 1971 гадамі. Але я з галавой акунуўся ў сусвет Вэнса, рухаючыся да такіх раманаў у жанры саспенс, як «Чэйз» («Chase»), і да камедыйным твораў накшталт «Hanging On»; у выніку засваенне ўрок спатрэбіўся мне ва ўсім, што я стварыў, пакінуўшы любімы жанр.
Я нічога не ведаю аб жыцці Джэка Вэнса, я толькі чытаў яго раманы. Аднак на працягу тых пяці месяцаў у 1971-1972 гадах і кожны раз потым, калі браў у рукі творы Вэнса, я разумеў, што чытаю творы чалавека са шчаслівым, магчыма нават ідэальным, дзяцінствам. Калі я памыляюся, то не хачу ведаць гэтага. Апускаючыся ў гісторыі Вэнса, я адчуваю прысутнасць цуду, а таксама ўпэўненасць і шырыню душы чалавека, чые дзяцінства і юнацтва былі пазбаўленыя ад патрэбы і страху, чалавека, выкарысталага гэта час, каб даследаваць свет, і знайшоў мноства неацэнных скарбаў. Хоць мой шлях да шчаслівай дарослага жыцця быў змрочным і часам поўным адчаю, я не зайздрошчу Джэку Вэнсу, калі яго дарога апынулася больш сонечнай; наадварот, я ў захапленні ад цудоўнымі светамі, створанымі дзякуючы яго вопыту, — і не толькі той сусвету, што чакае свайго канца пад затухае сонцам.
«Паміраючая Зямля» і яе сіквелы ўвасабляюць у сабе адну з самых магутных фантастычных і навуковых канцэпцый у гісторыі жанру. Гэтыя творы багатыя не толькі прыгодамі, але і ідэямі. Сузіранне незлічоных чалавечых цывілізацый, водруженных адна на іншую, нібы ў пластовае пірагу, уражвае і выклікае захапленне — у прамым сэнсе гэтага слова, — неапісальны крык розуму, сутыкнуўся з чым-то маштабным і наўрад ці познаваемым ва ўсіх гранях, што тым не менш непазбежна застаецца ў душы чытача, стварыўшы сваю таемную затоку. Далікатнасць і эфемернасць за ўсё на свеце, высакароднасць барацьбы супраць чалавецтва пэўнасці энтропийных рашэнняў робяць «Памірае Зямлю» гэтак рэдкім з'явай сярод раманаў у жанры фантастыкі.
Дзякуй Вам, спадар Вэнс, за масу задавальнення, расцягнуўся на многія гады, і за момант прасвятлення, дзякуючы якому мае працы сталі лепш, чым яны маглі б быць, не прачытай я аднойчы «Эмфирион», «Памірае Зямлю» і іншыя вашы выдатныя творы.
Дын Кунц
ПРАДМОВА
(пераклад Ю. Нікіфаравай)
Я быў бязмерна здзіўлены і шчаслівы, калі даведаўся, што столькі вядомых пісьменнікаў вырашыліся стварыць серыю апавяданняў, заснаваных на адной з маіх ранніх работ. Сее-хто можа прыняць гэта выказванне за стандартную ветласць. Ні ў якім выпадку! На самай справе мне сапраўды вельмі цешыць такое прызнанне.
Я напісаў «Памірае Зямлю», калі працаваў матросам на грузавых судах, якія хадзілі галоўным чынам па Ціхага акіяну. Выносіў на палубу свой планшэт і аўтаручку, знаходзіў месца, дзе можна было пасядзець, і пачынаў разглядаць доўгія каця хвалі — ідэальныя ўмовы, каб прымусіць ўяўленне працаваць.
Ідэі гэтых твораў зарадзіліся, калі мне было дзесяць ці адзінаццаць гадоў і я выпісваў часопіс «Weird Tales». Больш за ўсіх іншых аўтараў я любіў. К. Л. Мур, у тыя дні я яе проста любіў. Мая маці захаплялася рамантычным фэнтэзі і калекцыянавала кнігі эдвардианского аўтара па імі Роберт Чамберс, цяпер усімі забытага. Ён напісаў такія творы, як «Кароль у жоўтым» («The King in Yellow»), «Стваральнік лун» («The Maker of Moons»), «Шукальнік страчаных душ» («The Tracer Persons of Lost») і многія іншыя. Таксама на нашых кніжных паліцах былі раманы аб краіне Оз Лаймена Фрэнка Баўма, «Тарзан» і серыя Эдгара Райса Берроуза аб Барсуме. Прыкладна ў гэты ж самы час Х'юга Гернсбек пачаў публікаваць «Amazing Stories Monthly» і «Amazing Stories Quarterly»; я любіў абедзве серыі і пастаянна іх чытаў. Казкі лорда Дансени, ірландскага пэра, таксама аказалі прыкметны ўплыў на мяне; акрамя таго, я павінен згадаць аб вялікім Джэфры Фарноле, яшчэ адным забытым аўтара, які пісаў аб рамантычных бандытаў. Можна сказаць, што амаль усе, прачытанае мной у дзяцінстве, так ці інакш паўплывала на мой стыль.
Шмат гадоў праз пасля першай публікацыі «Паміраючай Зямлі» я вырашыў зрабіць той жа свет прыгод месцам Кугеля і Рыяльта, хоць гэтыя кнігі прыкметна адрозніваюцца ад арыгінальных гісторый па настрою і атмасферы. Вельмі прыемна чуць, што мае раннія творы працягваюць жыць у розумах як чытачоў, так і пісьменнікаў. Перад усімі, хто зацікаўлены ў выпуску гэтага зборніка, я здымаю капялюш у знак падзякі. І, звяртаючыся да чытача, абяцаю, што ён, перавярнуўшы гэтую старонку, будзе узнагароджаны спаўна.
Джэк Вэнс, Окленд, 2008 г.
Роберт Сильверберг
САПРАЎДНАЕ ВІНО ЭРЗУИНА ТЕЙЛ{1}
(пераклад С. Удалина)
Пуилейн з Гиуза быў адным з тых шчасліўцаў, хто з нараджэння карыстаецца ўсімі мажлівымі жыццёвымі выгодамі. Яго бацька валодаў шырокім маёнткам у паўднёвай, найбольш урадлівай частцы паўвострава Кларитант, а маці паходзіла з старажытнага роду чарадзеяў, у якім з пакалення ў пакаленне перадаваліся сакрэты вялікай магіі. Акрамя таго, ён атрымаў у спадчыну ад бацькоў моцнае здароўе, стройнае, мускулістае цела і выдатны розум.
Аднак, нягледзячы на ўсе падарункі лёсу, Пуилейн адрозніваўся невытлумачальнай і неискоренимой схільнасцю да меланхоліі. Ён жыў на беразе Клорпентинского мора ў велізарным доме з вытанчанымі лоджыямі і пілястрамі, абароненым вартавымі вежамі з вузкімі байніцамі і пад'ёмным мостам. Толькі крыху дазвалялася парушаць адзінота Пуилейна. Час ад часу яго душа апускалася ў цёмныя бездані дэпрэсіі, змякчыць якую ўдавалася толькі адным спосабам — паглынаючы празмернае колькасць моцных напояў. Свет одряхлел і набліжаўся да непазбежнай гібелі, нават скалы сашморгалася і разгладзіліся ад старасці. Кожная былінка несла ў сабе ўспаміны аб даўніх стагоддзях, і сам Пуилейн з дзіцячых гадоў выразна разумеў, што будучыня ўяўляе сабой пусты посуд і толькі неагляднае мінулае яшчэ здольна падтрымліваць хісткасць гэтага. У гэтым веданні і складаўся крыніца яго непазбыўнай смутку.
Толькі з стараннасцю налягаючы на віно, ён атрымліваў магчымасць на час адкінуць змрочныя думкі. Віно адкрывала яму дарогу да высокаму мастацтву паэзіі, сладкозвучные радкі ліліся з вуснаў Пуилейна бясконцым патокам, дазваляючы яму вызваліцца з путаў засмучэння. Ён у дасканаласці валодаў усімі формамі вершаскладання, будзь то санет або секстина,[1] вилланелла[2] або фривольная шансонетка, так ўшанаваная презирающими рыфму паэтамі з Шептон-Ома. Яго вершы былі цудоўна, але нават у самым вясёлым з іх гучала нотка чорнага адчаю. На дне чары з віном ён бачыў усё тую ж бязлітасную ісціну, якая сцвярджае, што дні гэтага свету палічаныя, што сонца — усяго толькі астываючы чырвоны вугольчык у бязмежным чорным небе, што ўсе людскія надзеі і намаганні дарэмныя. Гэтая насмешка лёсу отравляла нават самыя светлыя яго пачуцці.
І тады, седзячы ў добраахвотным пустэльніцтва ў сваім выдатным доме, якая ўзвышаецца над Гиузом — сталіцай благаславёнага Клаританта, атрымліваючы асалоду ад самымі вытанчанымі вінамі або любуючыся дзівоцтва з сваёй калекцыі і экзатычнымі раслінамі ў садзе, ён цешыў нешматлікіх сяброў такімі, да прыкладу, вершамі:
Золкая цёмная ноч за акном,
Але ярка зіхаціць мой кубак з віном.
І перш чым піць, я пра тое вам спяю,
Што радасць пакінула душу маю,
Што сонца цьмянее, на жаль, з кожным днём
І я бачу святло толькі ў кубку маім.
Што толку галасіць над завялаю лістом?
Што толку аплакваць паваліўся дом?
Вось кубак з віном!
Як ведаць, можа, гэта апошні заход,
І сонца ўжо не вернецца назад.
І будзе толькі цемра да канца быцця.
Канец ужо блізкі, так вып'ем, сябры!
Золкая цёмная ноч за акном,
Але ярка зіхаціць мой кубак з віном.
Так вып'ем, сябры!
— Як гэтыя цудоўныя вершы! — усклікнуў Джимбитер Солиптан, стройны і вясёлы мужчына ў зялёных дамастовых[3] штанах і пунсовай кашулі з марскога шоўку.[4] Мабыць, яго можна было назваць самым блізкім сябрам Пуилейна, нягледзячы на поўную супрацьлегласць іх характараў. — Яны выклікаюць у мяне жаданне спяваць, танцаваць і яшчэ...
Джимбитер не дагаварыў, але кінуў шматзначны погляд на буфет у далёкім куце пакоя.
— Так, я ведаю — і яшчэ выпіць віна.
Пуилейн падняўся з-за стала і падышоў да буфета з чорнага сандалавага дрэва, распісанае ярка-блакітным і залацістым арнаментам, дзе ён трымаў тыднёвы запас віна. На імгненне ён задумаўся над выбудаванымі ў шэраг бутылями, затым абхапіў рыльца адной з іх. Барвовы напой радасна зіхацеў скрозь бледна-ліловае шкло.
— Адно з лепшых, — абвясціў Пуилейн. — Кларэт з вінаграднікаў даліны Скома ў Асколезе. Ён чакаў гэтага вечара сорак гадоў. Чаго яшчэ чакаць? А ну як іншага выпадку не надарыцца?
— Пуилейн, ты ж сам толькі што сказаў: «Як ведаць, можа, гэта апошні заход». Навошта ж ты хаваеш ад мяне Сапраўднае віно Эрзуина Тейл? Мы павінны паспрабаваць яго, пакуль ёсць магчымасць. Ці ты супраць?
Пуилейн сумна ўсміхнуўся і паглядзеў на упрыгожаную узорам дзверы ў далёкай сцяне залы, дзе пад абаронай моцных загавораў захоўваліся самыя лепшыя яго віна.
— Магчыма, сёння яшчэ не канец святла. Па крайняй меры, я не бачу ніякіх відавочных яго прыкмет. А Сапраўднае віно належыць піць толькі па асаблівых выпадкаў. Я пакуль не буду адкрываць яго. Але і тое віно, што цяпер у мяне ў руках, таксама няблага. Пераканайся сам.
Ён прашаптаў загавор, якая здымае друк, і нахіліў рыльца бутэлькі, наліваючы віно ў празрыстыя куфлі з пурпурна-залатой аблямоўкай. Напой дзіўным чынам пачаў мяняць колер: спачатку з барвовы на густа-малінавы, затым стаў пунцовым, бэзавым, ліловым з топазовыми іскрынкамі і завяршыў спектр ператварэнняў цудоўным медна-залатым адценнем.
— Ідзем.
Ён правёў сябра на назіральную пляцоўку, звернутую да заліву. Яны паселі ў крэслы па абодва бакі ад вялікай вазы з чорнага фарфору, над якой велічна плыла ў паветры такая ж чорная фарфоравая рыбка. Гэта была адна з самых любімых рэчаў у калекцыі Пуилейна.
Ноч апускалася на Гиуз. Чырвонае сонца зьнясілена павісла над морам. Зоркі, слепящие вочы, ужо заблішчалі на пацьмянелага частцы небасхілу, выбудоўваючы ў знаёмыя сузор'я: Старажытны Німб, Перакрыжаваныя Мячы, Плашч Кантенакса, Клюшні. Паветра з кожнай хвілінай станавіўся ўсё холодней. Нават тут, на далёкім поўдні, абароненым ад пранізлівых вятроў, што гуляюць па прасторах Альмери і ўсяго Вялікага Мотолама, высокімі Келпусарскими гарамі, было не схавацца ад начных халадоў. Нават тут тое беднае дзённае цяпло, якое яшчэ магло даць астываючай сонца, з надыходам цемры ляцела ў пустэчу скрозь истончившуюся атмасферу.
Сябры моўчкі атрымлівалі асалоду ад жыватворнай сілай віна, паступова пранікальнай ва ўсе куткі душы, і, нарэшце, дасягае сэрца. Для Пуилейна гэта была пятая за дзень бутэльку, ён ужо даўно мінуў мяжу ўмеранасці, затое і звычайная змрочнасць цяпер пакінула яго. Цудоўнае круговращение свету туманило розум. Ён пачаў з серабрыстага віна з Каучике, бліскучага залатымі іскрамі, затым перайшоў да лёгкага рубиновому з верасовых пустак, следам — да бодрящему і дужаму, нібы граніт, напою з мыса Таумисса. Мяккае, прывабнае сухое з Харпундия служыла толькі прэлюдыяй да годнага вышэйшай хвалы віну, якім ён зараз частаваў сябра. Такая паслядоўнасць ўвайшла ў яго ў звычку. З ранняй маладосці ён і двух гадзін запар не мог правесці без куфля ў руцэ.
— Як цудоўна гэта віно! — вымавіў нарэшце Джимбитер.
— Як відна гэтая ноч! — адазваўся Пуилейн. Нават цяпер ён не мог саўладаць з змрочнымі думкамі.
— Забудзь пра цемры, дарагі сябар, і атрымлівай асалоду ад гэтым цудоўным густам. Але для цябе ноч і віно непарыўна звязаныя, ці не так? Адно варта за іншым у бясконцай пагоні.
Тут, на поўдні, сонца хутка сыходзіла за гарызонт, змяняючыся бязлітаснымі іголкамі зорак. Сябры задуменна прихлебывали з куфляў, затым Джимбитер парушыў цішыню:
— Ты чуў пра чужаках, нядаўна якія з'явіліся ў горадзе і справлявшихся пра цябе?
— Вось як, чужынцы? І яны пыталіся пра мяне?
— Трое мужчын з поўначы. На выгляд — неачэсаны вяскоўца. Мой садоўнік кажа, што яны цікавіліся тваім садоўнікам.
— Вось як? — паўтарыў Пуилейн без асаблівай цікавасці.
— Гэтыя садоўнікі — усе як адзін прахвосты. Шпіёняць за намі і прадаюць нашы сакрэты любому, хто гатовы добра заплаціць.
— Мяне гэта зусім не цікавіць, Джимбитер.
— Няўжо табе зусім не цікава, навошта яны пыталіся пра цябе?
Пуилейн паціснуў плячыма.
— А раптам гэта рабаўнікі, якія даведаліся аб тваім легендарным багацці?
— Магчыма. Але няхай яны спачатку паслухаюць мае вершы, перш чым рабаваць мой дом.
— Ты занадта легкомыслен, Пуилейн.
— Мой сябар, само сонца памірае на нашых вачах. Дык няўжо ж я страчу сон і апетыт пры думкі, што якія-небудзь чужынцы вырашылі выкрасці з майго дома ўсякія цацанкі? За бесталковым размовай, мы зусім забыліся аб віне. Малю цябе, Джимбитер, пі і выкінь з галавы гэтых людзей.