Бэгли Десмонд : другие произведения.

Пекельний спорт

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  ДЕСМОНД БЕГЛІ
   ПЕКЕЛЬНИЙ СПОРТ
  
  
  
  
  
  Ліндхардт і Рінгхоф
  
  
  OceanofPDF.com
   1
  Важко сказати, коли почалася ця справа. Принаймні це було не з Беном Хардіном, але, можливо, коли Джомо Кеніатта доручив делегації Кенії в ООН очолити спробу виключити Південну Африку зі світової організації. Це було 25 жовтня 1975 року, і, ймовірно, невдовзі після цієї дати південноафриканці відчули, що їм потрібно щось з цим робити.
  Сам Макс Стаффорд приурочив свою участь до того дня, коли він повернувся до лондонського офісу після дуже зосередженої та напруженої подорожі Європою – Парижем, Франкфуртом, Гамбургом, Амстердамом та Міланом. Три роки тому він прийшов до розуміння того, що, оскільки його клієнти були багатонаціональними, він також був змушений стати мультинаціональними. Створення континентальних офісів і додавання «A/S» після назви компанії різними мовами було важким завданням: Stafford Securitas Consultants Ltd., SA, GmbH тощо. Тепер він пильно розвідував Атлантику в надії також додати до списку американську «Інк».
  Він зупинився біля входу. «Чи пан Елліс тут?
  Секретар Джойс відповіла: «Я бачила його п'ять хвилин тому. Ви добре провели подорож?»
  — Так, але напружено, — він поклав невеликий пакунок на її стіл. »Їхні улюблені парфуми з Парижа – найкращі у Chanel. Зараз я на Mr. Кабінет Елліса».
  "О, дякую, пане Стаффорд.
  Джек Елліс був менеджером британської частини компанії. Він був молодий, але дієвий і тримав справи в повному порядку. Стаффорд дав йому посаду керівника після того, як вирішив створити філії на континенті. Було ризиковано поставити такого молодого чоловіка на високу посаду, де йому доведеться вести переговори з кількома старшими й самозаглибленими директорами та головами правління, але це спрацювало, і Стаффорд жодної миті не пошкодував про свою вдачу.
  Двоє чоловіків деякий час розмовляли про подорож. Потім Елліс подивився на годинник. «Я чекаю Бернштейна щомиті. Ви читали звіти?»
  «Не детально». Вирішивши розширити, Стаффорд зробив рішучий крок і доручив незалежній фірмі провести всесвітнє дослідження можливостей. Це було дорого, але він думав, що це окупиться в довгостроковій перспективі. Однак він віддавав перевагу спілкуванню з людьми, а не роботі з паперами, і наголошував на оцінці людини по відношенню до написаного нею тексту. «Ми розглянемо проблеми так, щоб їх було вирішено з Бернштейном».
  Через дві години він був задоволений. Бернстайн, будучи американцем, був розумним і володів впевненим судженням, твердо стояв обома ногами на землі і не любив займатися абстрактними спекуляціями. Стаффорд думав, що він може довіряти письмовим звітам Бернштейна.
  Бернштейн відклав матеріали справи. «Що стосується Австралазії. Тепер ми прийшли в Африку. «Тут домінуючою рисою є політична нестабільність».
  «Дотримуйтесь англомовних країн», — сказав Стаффорд. «Ми не готові увійти до орієнтованої на Францію Африки — поки ні».
  Бернштейн кивнув. «Мається на увазі колишні британські колонії. Звичайно, Південна Африка є, безумовно, найважливішою". Троє чоловіків обговорювали Південну Африку протягом п'ятнадцяти хвилин, і Бернштейн зробив ряд цікавих пропозицій, перш ніж продовжити: "Тоді ми переходимо до Зімбабве, де щойно був чорний уряд. Ніхто не знає, в якому напрямку піде розвиток країни, і я не раджу зобов'язання. Танзанія виключена - фактично банкрут, немає приватної ініціативи. Те ж саме стосується і Уганди. З Кенією інша справа».
  «Як?» — запитав Елліс.
  Бернштейн швидко переглянув файли. «Країна має змішану економіку, яка дуже схожа на британську. Уряд поміркований, а корупція менш поширена, ніж деінде в Африці. Банки західного світу високо оцінюють Кенію, і в країну вливається багато грошей на розбудову інфраструктури – наприклад, модернізацію дорожньої системи. Але є конкуренція, тому що Securicor вже зарекомендувала себе в країні».
  Securicor був найбільшим конкурентом Stafford у Великобританії. «Я можу з цим жити», — сказав він, усміхаючись, але додав із серйознішим виразом обличчя: «Але чи справді Кенія стабільна? Як щодо історії Мау-Мау кілька років тому?»
  «Насправді це було дуже давно, — відповів Бернштейн, — коли там були англійці. Крім того, у багатьох місцях існує хибне уявлення про те, чим насправді було повстання Мау-Мау. У західній пресі це розрекламували як повстання проти британців, і навіть темношкірі кенійці змінили підручники історії, бо хотіли бачити цей період як епоху, коли вони позбулися британських гнобителів. Але факт, що за сім років повстання Мау-Мау було вбито лише 38 білих. Якщо це було повстання проти британців, воно було вкрай неефективним».
  «Справді?» — сказав Елліс. — Тоді про що йшлося?
  «Усі знали, що британці збираються відмовитися від правління Кенії», — відповів Бернштейн. « Проти Імперії віяли нові вітри , і Мау-Мау була приватною боротьбою між чорношкірими кенійцями, головним чином на племінній основі, щоб з’ясувати, хто буде при владі, коли британці зникнуть. Багатьом чорним це коштувало життя, а білі гинули головним чином через те, що їм не пощастило опинитися між ворогуючими сторонами в невідповідний час. Коли все закінчилося, англійці знали, хто правитиме. Джомо Кеніятта був розумним, мав значну освіту і, крім того, усі необхідні кваліфікації, щоб бути лідером країни, включаючи, звичайно, найважливішу».
  «Справді?» — запитав Елліс.
  «Він сидів у британській в'язниці», - сказав Бернштейн з майже непомітною посмішкою. «Він виявився напрочуд поміркованим. Він не збожеволів, як деякі інші африканські лідери. Він заохочував білих залишитися в країні, оскільки знав, що йому потрібна їхня майстерність, і він створив її торгівлю. Деякий час тому було багато розмов про те, що буде, коли він помре. Багато хто очікував нової громадянської війни в стилі Мау-Мау, але перехід відбувся впорядковано та демократично, і Моі став президентом. Багато робиться для того, щоб подолати ворожнечу між племенами, і я можу зробити висновок, що Кенія є стабільною країною. Усе, що має відношення до країни, міститься в цьому звіті». Бернштейн відклав аркуші.
  — Гаразд, — сказав Стаффорд. "Також?"
  «Тепер ми прийшли до Нігерії».
  Розмова тривала ще годину. Тоді Стаффорд оголосив перерву в нараді. — На жаль, у мене призначений обід, — він з видимою неприязню поглянув на товстий стос звітів на столі. «Потрібен деякий час, щоб подолати це, але я ціную вашу допомогу, пане. Bernstein – це було надзвичайно цінним для нас».
  «Зрештою, ви повинні знову звернутися до мене, якщо щось викликає сумніви», — сказав Бернштейн.
  — Гадаю, нам поки що слід ігнорувати Африку, — задумливо сказав Стаффорд. «Я хочу оселитися в Сполучених Штатах, а потім, можливо, в Австралії, але я збираюся пообідати з південноафриканцем, і він може передумати».
  ***
  
  Стаффорд мав пообідати з Алікс і Дірк Хендрікс. Він зустрів Алікс кілька років тому, коли її звали Аарвік прізвище, як дочка матері-англійки та батька-норвежця, які загинули на війні. Тоді Стаффорду було доручено провести важливе розслідування, у рамках якого він відправився до Північної Африки, повернувшись додому з вогнепальним пораненням у плече та значним статком для Алікс Арвік. У той час він щойно розлучився і думав одружитися з Алікс, але між ними не спалахнула та іскра, і він не вжив цього. Проте вони залишилися добрими друзями.
  Тоді вона вийшла заміж за Дірка Хендрікса. Стаффорд мало що залишав для чоловіка, чия поверхнева чарівність не викликала довіри, і він підозрював, що Хендрікс одружився на Алікс заради грошей. Не було жодних ознак того, що сам Хендрікс мав якийсь значний дохід, але Стаффорд був досить чесним, щоб визнати собі, що його антипатія до цього чоловіка могла мати інші мотиви. Алікс була вагітна.
  Під час обіду вона скаржилася, що надто мало бачила Стаффорда. «Ти насправді раптово зник з мого життя».
  «Людина повинна працювати», — недбало відповів Стаффорд, не приховуючи від себе, що це зауваження також було спрямоване на Дірка Хендрікса. «Я подорожував Європою і заробив статки на пару авіакомпаній».
  — Отже, ви все ще розширюєтеся?
  «Поки у людей є секрети, які вони хочуть захистити, для таких людей, як я, є робота. Зараз я розглядаю можливість створення філії в США, і сьогодні вранці мені порекомендували зробити те саме в Південній Африці. Що ти думаєш про це, Дірк?
  «У Південній Африці є багато секретів, тож ідея досить хороша», — усміхаючись, відповів Хендрікс.
  Стаффорд похитав головою. «Я вирішив повністю триматися подалі від Африки. В інших частинах світу є чим зайнятися, і чорний континент мене не приваблює».
  У недалекому майбутньому він з гіркотою згадуватиме це зауваження.
  
  OceanofPDF.com
   2
  За п’ять тисяч миль звідси Бен Гардін нічого не знав про Макса Стаффорда, і він не подумав про Кенію. Він абсолютно не усвідомлював, що багатьма способами він займає центральне місце. Щоправда, він був у Кенії в 1974 році, але це було на іншій роботі та в зовсім іншому зв’язку. Тим не менш, він був тим самим ключем, який відчинив двері, відкриваючи всю їдальню.
  Це був один із тих задушливих спекотних липневих днів, коли Нью-Йорк світиться. Хардін знайшов час, щоб відвідати свій улюблений бар, щоб випити пару гарних крижаних лагерів Heineken, і коли він повернувся до офісу, Джек Річардсон за сусіднім столом сказав: «Гуннарссон просив вас».
  "Так? Чого він хотів?»
  — Він цього не казав.
  — Коли він зі мною поговорить?
  «Підкажіть! «Здавалося, що він злий», — сказав Річардсон.
  — Тоді я краще побачу старого виродка, — незадоволено сказав Хардін.
  «Де ти, в біса, був?» — запитав Гуннарсон, коли увійшов Хардін.
  «Зустріч із контактною особою у справі Маєрсона», — неправдиво відповів Хардін, але написав собі за вухо, що він мав ввести цю «зустріч» у файли Майєрсона. Траплялося, що Гуннарсон перевіряв пояснення.
  Гуннарсон суворо глянув на нього. Це був чоловік міцної статури з висіченим у камені обличчям. «Ти можеш це зробити Нічого, Бене, зараз я візьму від тебе справу, бо в мене є для тебе дещо».
  "Гаразд."
  Гуннарссон штовхнув на стіл тонку папку. «Давайте все з самого початку: якщо ви закриєте цю справу, ви отримаєте бонус. Якщо не впораєшся, поза зміною. Настав час тобі показати, на що ти здатний».
  Хардін зустрів його погляд. «Зрозумів. Наскільки важлива ця нова справа?»
  "Не маю уявлення. Адвокат в Англії хоче отримати відповіді. Вам потрібно дізнатися, що сталося з південноафриканцем на ім’я Адріан Хендрікс, який приїхав до Сполучених Штатів десь у 1930-х роках. Дізнайтеся про нього все, особливо якщо він одружився і народив дітей. Ви також повинні знайти їх».
  «Це буде нелегко», — сказав Хардін. «Кого мені допомогти?»
  "Жодного. Шоу одного чоловіка . Якщо ви не можете впоратися з такою повсякденною роботою, я буду знати, що ви не принесете користі Gunnarsson Associates. Візьміться за завдання з одного боку і дізнайтеся, що сталося з людиною. І зробити це самостійно. І якщо ви приїхали з-за меж Нью-Йорка, ви не повинні звертатися до наших відділень».
  "Чому ні?"
  «Тому що я так хочу, і це я вирішую. Рухайтеся. Забирайся звідси!'
  Хардін повернувся до свого столу з папкою, і не сумнівався, що йому поставили ультиматум. Не дивно, що обкладинка справи була тонкою, тому що містила лише один аркуш, і на ній не було написано нічого, крім того, що сказав Гуннарссон. Навіть не там, де Хендрікс в’їхав у Сполучені Штати!
  Хардін глибоко зітхнув.
  ***
  
  Бен Гардін побажав, як він зробив тисячу або десять тисяч разів до цього він займався іншим бізнесом. Саме це він казав собі щоранку, прокидаючись у обшарпаному номері мотелю, і доволі автоматично додавав: «Боже, Гуннарсон!», перш ніж запалити першу за день сигарету, яка змусила його кашляти. Ті самі думки спливали в його голові під час щоденного стереотипного сніданку, і вони робили це щоразу, коли він стукав у двері, щоб поставити запитання. Подібно до француза, який ніколи не думав ні про що, окрім, як мило кажучи, кохання, Хардін не думав ні про що, крім своєї жорстокої долі, і це зробило його цинічною та дратівливою людиною.
  Зараз він сидів у своїй машині на вулиці в Лос-Анджелесі, і йшов дощ, так що він не міг вибратися - він промокне за секунди, машину може змити, а він навіть може потонути.
  Чекаючи, він згадував минулі тижні. Першим і очевидним кроком було звернення до INS – органів імміграційного законодавства та натуралізації. Він виявив, що 1930-ті роки були бідними для іммігрантів – лише 528 431 людині пощастило отримати дозвіл на проживання в Сполучених Штатах. Посадовець, з яким він розмовляв, начальник Макдауелл, сказав, що йому, Хардіну, можна вважати, що йому пощастило, оскільки в 1920-х роках їх кількість перевищувала чотири мільйони. Хардін не був упевнений, що може назвати себе щасливим.
  «Південно-Африканська Республіка не є однією зі складних», — сказав Макдауелл. «Лише деякі емігрують звідти до Сполучених Штатів».
  Перегляд записів показав, що це так, але там не було жодного імені Адріан Хендрікс.
  «Вони люблять змінювати свої імена», — сказав пізніше Макдауелл. «Іноді, щоб адаптувати правопис до американського правопису. Тут у нас є чоловік на ім’я Адріан Хендрікс…» Він промовив це. «Може це бути він? Він увійшов через Новий Орлеан.
  — Без сумніву, — з полегшенням сказав Гардін.
  До цього часу пошуки тривали два тижні.
  Подальше розслідування показало, що Хендрікс отримав американку через вісім років отримав громадянство в Кларксвіллі, штат Теннессі. Він тут одружився. Пошук цих фактів зайняв ще три тижні та потребував кількох тисяч кілометрів.
  Адріан Хендрікс одружився з дочкою оптового торговця зерном і кормами і, очевидно, був на шляху до міцного становища в суспільстві, але після смерті свого тестя в 1950 році почав пропивати прибутки від успадкованого бізнесу. і він помер від алкоголізму, але вперше зумів народити сина, Генрі Хендрікса.
  Хардін пригнічено глянув на свій блокнот. Його роботу не полегшив той факт, що тепер він мав знайти сина. Він повідомив про це Гуннарссона, і йому було суворо наказано знайти свого сина й припинити скаржитися. Після цього почалося кілька тижнів розслідування, оскільки Генрі Хендрікс кинув школу передчасно, але поєднання наполегливої праці, терпіння й удачі привело Гардіна в долину Сан-Фернандо в Каліфорнії, де він зараз застряг у своїй машині.
  Минуло майже чверть години, поки дощ припинився, і він вийшов. Він нецензурно вилаявся, занурив ноги у воду на дюжину дюймів і перетнув вулицю до охайної білої вілли. На ґанку він струснув воду з пальта й подзвонив.
  Двері обережно відчинили – зачинили на ланцюг – і у вузькому отворі з’явилися око й ніс. — Я шукаю Генрі Хендрікса, — сказав Гардін, відкриваючи свій блокнот. — Я дізнався, що він тут живе.
  «Тут ніхто з таким ім'ям не живе».
  «Але це Торндейл -стріт, 82?» — поспішив відповісти Гардін.
  «Так, але мене звати Паркер. Тут немає Хендрікса».
  «Як довго ви тут живете, містере? Паркер?
  — Хто питає?
  — Вибачте, сер, — Хардін дістав із гаманця картку й дістався до нього через вузьку щілину. — Мене звати Хардін.
  Картку взяли двома пальцями і зникли. «Gunnarsson Associates?» — сказав Паркер. — Ви приватний детектив?
  — Можна так сказати, — втомлено сказав Хардін.
  «З цим Хендріксом щось не так?»
  «Наскільки я знаю, містере. Паркер. Можливо, навпаки – для Хендрікса можуть бути хороші новини».
  «Ми живемо тут лише вісім місяців», — сказав Паркер.
  — У кого ти купив будинок?
  «Ми його тільки орендували. Власниця — стара жінка, яка живе в Пасадені».
  — І ви не знаєте імені попереднього орендаря? Він не залишив адреси для пересилання пошти?
  «Ні, але може бути, що моя дружина щось знає. Це вона організувала оренду».
  — Чи можна її запитати?
  «Звичайно. Хвилину». Двері були зачинені. Хардін почув голоси всередині будинку, а трохи пізніше двері відчинилися, і звідти визирнула жінка. Він почув, як вона сказала: «Піте, зніми ланцюг — ми не можемо залишити чоловіка на вулиці в таку собачу погоду».
  — Ти не можеш бути надто обережною, Міллі…
  — Все одно зробіть це!
  Двері були закриті, ланцюжок відстебнутий, а потім повністю відчинені. — Заходьте, — сказала місіс. Паркер.
  Увійшов Гардін. Паркер був чоловіком міцної статури із суворим обличчям, але дружина посміхалася гостеві. — І ви хочете почути щось про Гендерсонів, містере. Маєш свій?"
  «Гендрікс, місіс. Паркер.
  «Я думав, що це точно Гендерсон, але заходьте в кімнату і сідайте».
  «Ні, дякую, я мокрий і не хочу псувати ваші меблі. Крім того, я не хочу забирати ваш час. Я просто хочу знати, чи колишній мешканець залишив адресу, на яку можна було б переслати».
  «Здається, записка була – просто зайду подивлюся потім у шухляду.
  Через мить вона повернулася. «Я не можу його знайти, але це був лише крихітний папірець. Ого, тепер я пам’ятаю адресу, десь біля бульвару Вентура, можливо, в Шерман-Оукс чи Енсіно.
  Хардін нечутно зітхнув: бульвар Вентура мав довжину сто миль. «Хіба ти не дав йому записку іншого разу?» Паркуйся раптом.
  «Який інший?» — запитав Хардін.
  «Тепер, коли я думаю про це, мабуть, так. Красивий молодий чоловік. Він також попросив Гендерсона.
  — Гендрікс, — сказав Хардін. — Хто був цей юнак?
  «Я не став запитувати, — сказав Паркер, — але він був іноземцем, а не американцем. З кумедним акцентом, якого я ніколи раніше не чув».
  Хардін поставив ще кілька запитань, але більше нічого не сказав. «Можливо, я міг би дізнатися адресу власника будинку?» — сказав він. «Вона могла знати». Він отримав адресу, а також адресу місцевого агента з нерухомості, який домовився про оренду.
  На його прохання пані. Також дайте йому адресу хорошого мотелю неподалік. Подякував за інформацію, попрощався і почув, як двері закривають на ланцюг. Знову пішов дощ. Він був мокрий і в поганому настрої, коли заводив візок.
  ***
  
  Номер мотелю був стандартним і сухим. Він зняв мокрий одяг і повісив його над ванною, критично подивився на нього і вирішив, що його треба почистити і випрасувати. Чи впізнав би Гуннарсон цю статтю в рахунку витрат? Тоді він зняв сорочку, повісив її поруч з одягом і, зайшовши в кімнату, сів за стіл. Він відкрив свій портфель і дістав пачку паперів, розклав їх на столі й дивився на них з відразою. Його плечі опустилися, і він виглядав саме таким, яким був, невдахою: чоловіком близько 55 років, валізний живіт, ожиріння переважає його колись добре натреноване тіло, ушкоджений мозок і втрата волосся через лупу. Щоразу, коли він дивився на свій гребінець, він відчував огиду.
  Колись у нього були великі надії. Він добре склав іспит на вчителя мов в Університеті Іллінойсу, і йому було приємно, коли з ним зв’язався «рекрутер». Хоча форма була стримана, його не обдурили, бо в університеті ходили чутки про «рекрутів», і всі знали, до кого набирають. Він погодився на улесливу пропозицію і позитивно відповів на звернення до свого патріотизму, оскільки холодна війна була в розпалі, і всі знали, що червоні були ворогом.
  Вони прийняли його, навчили стріляти з різних пістолетів і справлятися в рукопашному бою, обережно поводитися з мокрими речами і пити інших напідпитку. Його навчили таємним поштовим скринькам, кодам, зв'язку та багатьом іншим дивним речам. Пройшовши цю інтенсивну підготовку, він став постійним співробітником ЦРУ, але йому відразу сказали, що він невіглас і, по суті, неповноцінна особа.
  Однак у наступні роки він набув досвіду. Він працював в Австралії, Англії, Німеччині та Східній Африці, а також нерідко також у США, що йому було дивно, оскільки батьківщина офіційно була територією ФБР і заборонена для ЦРУ, але він підкорявся наказам, робив те, що йому казали. і виявив чудовий день, що більше половини його роботи було в Сполучених Штатах.
  Але потім прийшов Уотергейт, і це спричинило катастрофу для ЦРУ, коли верхівка захищалася від політиків, один бос слідував за іншим – і кожен із них заявив, що тепер обов’язково треба навести порядок. Як і очікувалося, покотилися голови, і Хардінс був серед них.
  
  Він був глибоко вражений тим, що сталося з ЦРУ — і з ним самим. На його думку, він був вірним слугою своєї країни, а тепер вона раптом показала йому двері! Він був у розпачі, і саме в цій ситуації, яку він добре знав зі своєї роботи, Гуннарссон зв’язався з ним. Вони домовилися зустрітися в барі у Вашингтоні, де можна було купити пиво майже з усіх країн світу. Він прибув занадто рано і використав час очікування, щоб підкріпитися Carlsberg, до якого він набув смаку по всьому світу.
  Після того, як двоє чоловіків обговорили жалюгідний стан справ у світі загалом і ЦРУ зокрема, Гуннарссон запитав, що Хардін збирається робити далі.
  Хардін знизав плечима. «Важко сказати – я маю велику освіту та досвід роботи в розвідувальній службі, але не так багато кваліфікацій, які мають значення в цивільному житті».
  «Це надто песимістична оцінка», — сказав Гуннарссон. «Ми з Флетчером розглядаємо можливість відкриття філії в Нью-Йорку».
  — І що це дасть?
  «Та ж галузь, але в цивільному вигляді. Великі компанії нічим не відрізняються від націй. Деякі міжнародні компанії навіть більші за певні країни, і всі вони мають секрети, які потрібно захищати – і знайти! Ця галузь має величезний потенціал, але ми повинні діяти швидко, перш ніж деякі з інших, яких звільнили з ЦРУ, отримають таку ж чудову ідею. Якщо ми чекатимемо надто довго, конкуренція буде жорсткою, і якщо ця Вотергейтська нісенітниця триватиме досить довго, звільнені люди з найближчого оточення стануть поганою чумою».
  — Отже, ти хочеш заручити мене?
  "Так. Я збираю команду обраних людей, і ти маєш стати її частиною, якщо хочеш».
  — Звучить добре, — сказав Хардін.
  «Є проблема в тому, що вам потрібні гроші, щоб розпочати бізнес», — сказав Гуннарссон. "Скільки можна внести?"
  
  У Хардіна були дивні стосунки з грошима. Він докладав усіх зусиль, але завжди виходило не так, що стало причиною краху його шлюбу. Щоквартальні внески дружині були серйозним тиском на його фінанси.
  «Ні цента», — відповів він. «У мене зовсім немає грошей. Аннет отримає свій чек у вівторок, і я не знаю, звідки я візьму гроші».
  «Невже все так погано?» Гуннарссон виглядав розчарованим.
  «Ще гірше – я повинен подбати про те, щоб отримати роботу і заспокоїти Аннет. Я більше ні про що не думаю».
  «Шкода, Бене, я сподівався, що ти приєднаєшся до нашої команди. Те саме стосується Флетчера – минуло лише кілька днів, як він розповідав про те, як вміло ти виправив його заїкання в Дар-ес-Саламі, – він на мить задумався. «Добре, у вас немає грошей, але, можливо, ми зможемо щось вирішити. Це не буде для вас таким сприятливим, як якщо б ви прибули як компаньйон, але це дасть вам більше, ніж ви зможете отримати деінде. Ми хочемо вас, тому що ми вважаємо, що ви маєте навички та знаєте галузь».
  Отже, щось було знайдено, і Хардін влаштувався на роботу в Gunnarsson & Fletcher Inc., але не як партнер, а як клерк із пристойною зарплатою. Спочатку він був щасливий, але з часом усе почало йти не так. Гуннарссон ставав дедалі більш диктаторським, і так звана компанія розпалася. Флетчер був витиснутий, і Gunnarsson & Fletcher Inc. стала Gunnarsson Associates. Гуннарссон був жорстким босом, і це ні в кого не залишало сумнівів.
  Хардін втратив динамічність і ініціативу. Більше не стимульований патріотизмом, він ставав все більш незадоволеним роботою, яку він виконував, яка, на його думку, мала таку ж низьку мету, як збільшення дивідендів на акції та посилення позицій генеральних директорів. І він був наляканий, тому що багато роботи були відверто незаконними.
  Він виконав кілька завдань, після чого Гуннарссон охолов Хардіну довелося виявити, що його понизили в посаді з польового агента, щоб він отримував лише невеликі роботи, які нікого не цікавили. Як, наприклад, справа Хендрікса.
  Тепер він лежав на спині в мотелі, здуваючи сигаретний дим до стелі. Він був радий, що у нього є хороша перспектива знайти цього Гендрікса з бонусом і можливістю сплачувати щоквартальний внесок Аннет. З іншого боку, треба було щось робити , тож він сів у ліжку, взяв слухавку й подзвонив хазяйці будинку Паркерів.
  "Місіс. Білий, — пролунало по телефону.
  «Добрий вечір, пані Уайт, мене звуть Хардін, і я представляю Gunnarsson Associates у Нью-Йорку. Я розумію, що у вас є вілла в Північному Голлівуді.
  »Кілька вілл у Північному Голлівуді. Про який ти думаєш?»
  «Вулиця Торндейл, 82, орендована містером. Паркер.
  «Будинок мій, але орендований пані . Паркер.
  "Дуже добре. Але, просячи вибачення за завдані вам незручності, мушу сказати, що мене не цікавлять Паркери, а лише колишній орендар на ім’я Хендрікс, Генрі Хендрікс.
  — Ну, він! Голос Білого. «Який ваш бізнес, пане? Маєш свій?"
  «Я слідчий у великій приватній розвідувальній компанії».
  «Інакше кажучи, приватний детектив. Дуже цікаво. Що вам потрібно від цього чоловіка?»
  «Насправді я не знаю, місіс. Білий. Це лише моя робота — знайти відповідну особу, а те, що станеться потім, мені не причетно».
  «Гм, я дуже сподіваюся, що молодий чоловік, про якого ви говорите, отримає один по носі», — сказала вона, і її голос раптом став гірким. «Він фактично зруйнував цю віллу, і мені коштувало 3500 доларів, щоб відремонтувати шкоду, яку завдали він та його знайомі».
  «Мені боляче це чути», — сказав Хардін, продовжуючи голос кільце щирості. "Як пройшло?"
  «Чоловік орендував віллу і, звичайно, зобов’язувався виконувати всі пункти договору. Я не знав, що він лідер групи чи як там це називається — молоді люди з брудними босими ногами та стрічками на лобі. У будинку досі тхне марихуаною. І вони залишили стільки бруду та гною, що очам своїм не повіриш».
  — Коли вони пішли?
  «Вони не пішли — їх вигнали», — сказала місіс. Білий. «Мені довелося викликати поліцію».
  "Як давно це?"
  «Дюжина місяців».
  — Вам щось відомо про те, куди пішла група?
  «Не знаю, і мені теж байдуже. Це була купа гнойових свиней».
  — І Хендрікс був лідером?
  «Він платив оренду, але я не думаю, що він був менеджером. Я думаю, що вони використовували його як прикриття, тому що він був найменш брудним. Ватажком був чоловік, якого називали Біггі — дуже високий, широкий, як двері сараю».
  — Ви не знаєте його прізвища?
  — Ні, тільки інші називали його Біггі. Довге світле волосся. Гнойовий бруд. Пов'язка на голову. Кошлата повна борода. Ходив із застебнутою до живота сорочкою. жах! А на шиї у нього було щось дивне – такий собі хрест із каракулем нагорі, у ланцюжку».
  — У групі були жінки?
  «Звичайно. Неслухняні дівчата, хоча вони ніколи мене не турбували. Але на маленькій віллі їх було так багато, що вони, мабуть, спали вночі шарами. Між ними точно не було незайманої дівчини, і, напевно, вони також не були одружені».
  — Мабуть, вони мають рацію, — сказав Хардін, щоб підкреслити.
  «І влаштовували оргії з наркотиками і що я знаю. Радий, що позбувся їх! У них були ароматичні палички та дивні маленькі статуї!
  «Дуже дякую, місіс. Білий, Ти дав мені надзвичайно цінне допомогти».
  «Сподіваюся, вам вдасться закрити банду там, де їй місце».
  — Я лише приватний детектив, місіс. Білий, але якщо я виявлю будь-який натяк на щось кримінальне, я негайно передам інформацію у відповідний державний орган. Дякую за допомогу."
  Хардін знову ліг на ліжко. Ароматичні палички та чудернацькі маленькі статуетки! Хрест із каракулем угорі, ймовірно, був єгипетським скіпетром. Він похитав головою. Дивно, що придумала молодь у ці дні!
  Він запитав себе, хто ще міг шукати Хендрікса, а потім заплющив очі.
  
  OceanofPDF.com
   3
  Наступного ранку Гардін випив кави в маленькому ресторані мотелю, підготував машину й оплатив рахунок. Погода була блискучою, і можна було чітко побачити гори Сан-Габріель, хоча вони були за п’ятдесят кілометрів. Він сів за кермо і завів машину. Він не особливо галасував про знаменитий клімат тут, на Західному узбережжі – уся територія навколо Лос-Анджелеса була забруднена автомобільними та промисловими випарами, не дивлячись на те, що так званий розлом Сан-Андреас міг розірватися будь-якої миті. і зруйнувати всю пристань гігантськими землетрусами. Це давно передбачили геологи. Тут має жити пекло!
  Хардін вирішив поговорити з лос-анджелеським відділенням Gunnarsson Associates. Його негайно показали начальнику Чарлі Вейнрайту, який привітно прийняв його і запитав, що він робить на цих берегах.
  «У вас є хороший контакт з поліцією тут, на лаві?» — запитав Хардін.
  «Це залежить від того, для чого він буде використовуватися».
  Хардін вирішив не говорити про Хендрікса. «Я шукаю чоловіка на ім’я Біггі. Член групи хіпі. Вигнаний поліцією з вілли в Північному Голлівуді близько десяти місяців тому.
  — А про що йдеться?
  «Я хочу отримати цього Біггі».
  «Це не важко виправити», — на мить подумав Вейнрайт. «Але це може зайняти деякий час».
  — Сподіваюся, не надто довго, — Хардін підвівся. «І робіть Зроби мені послугу, Чарлі, ти мене не бачив, і я тут не був. Гуннарсон вестиме цю справу дуже обережно».
  «Як ти справляєшся з цим старим лайном?»
  «О, це розлив», — відповів Хардін.
  ***
  
  Через дві години він сидів у їдальні навпроти ратуші й чекав на чоловіка з кримінальної поліції. Він саме збирався замовити ще чашку кави, коли до його столика підійшов високий худий чоловік у формі й запитав: «Ви шукаєте Олафа Гамсуна?» Також називається Biggie. Величезний скандинавський».
  — Саме так, — Хардін стиснув кулак. «Мене звати Бен Хардін. кава?"
  Поліцейський кивнув, і Хардін кивнув офіціантці.
  — Джек Сойєр, — сказав поліцейський. — Що тобі від Біггі?
  — Нічого, але він бився з людиною на ім’я Генрі Хендрікс, з яким я хотів би поговорити.
  «Гендрікс — приблизно 27 років, середнього зросту, невеликий шрам над лівою бровою?»
  — Мабуть, це він.
  — А що тобі від нього?
  «Тільки дізнайся, чи він син свого батька, а потім їдь додому в Нью-Йорк».
  «Кому цікаво знати?»
  «Зі слів мого боса, це британський юрист, більше я нічого не знаю. Гуннарсон мені не довіряє».
  «Вони були в ЦРУ, чи не так?»
  — Так, але нехай це не зашкодить мені, — сказав Хардін, вимушено посміхнувшись.
  «Я проігнорую це, а також той факт, що ви не маєте ліцензії на розслідування в Каліфорнії, але я винен Чарлі Вейнрайту деякі моменти, і тому я тут. Мені ніколи не подобалися ви, люди з ЦРУ, але все одно мушу вам сказати де ви знайдете Біггі, але умова полягає в тому, щоб ви не створювали жодних слідів, тому що тоді ви постраждаєте. Звичайно, з нами в поліції».
  "Дякую -"
  «Банда знаходиться в Плайя-дель-Рей, а якщо не там, спробуйте Санта-Моніку біля Брістольського пірсу, де вона тусується в барі під назвою «Берні».
  Хардін написав кілька рядків у своєму блокноті. — Гендрікса й Гамсуна покарали?
  «Гамсун отримав кілька місяців за продаж гашишу, але мав при собі лише десяток грамів, тому нічого страшного з цього не вийшло. У Хендрікса нічого немає, принаймні тут».
  — Є щось, про що я думав, — сказав Хардін, кладучи блокнот у кишеню. «Коли ви вигнали цей колектив з дому в Північному Голлівуді, ви виявили деякі дивні речі. Якісь цікаві статуї.
  «Це була лише її пані, місіс. Білий, який сприйняв це так серйозно. Ніякого м'яса в цій історії. Молоді люди, мабуть, щойно пробували свої сили у виготовленні кераміки, на яку сподівалися заробити вуличною торгівлею. Найбільше пошкодила хату піч, коли вибухнула».
  — І більше немає?
  "Ні . У молодих людей не було розуму робити такі речі. З ними немає нічого поганого. Вони курять траву, але таких багато. Вони просто хіпі, які не заробляють на життя, і це ще не незаконно».
  Гардіну раптом щось спало на думку. «Біггі досі носить єгипетську свастику на шиї?»
  «Не знаю, що це таке».
  Хардін намалював на паперовій скатертині свастику.
  «Ну що? Так, він так, я просто не знав, що це так називається. Ймовірно, він зроблений із золота і, ймовірно, коштує багато грошей. Але тільки дуже міцний хлопець зможе відірвати його від Біггі».
  ***
  
  
  Хардін безрезультатно провів два дні в Плайя-дель-Рей і поїхав узбережжям до Санта-Моніки. Він знайшов Берні й випив чашку кави. Смерділо прогірклим маслом, і цей мотлох навряд чи пережив би візит санітарної поліції. Крім того, кава була поганою, а на чашці була помада.
  На допиті офіціантка сказала, що знала Біггі, але не бачила його деякий час. Вона не знала нікого на ім'я Хендрікс.
  Хардін залишив каву й пішов.
  Протягом двох днів він нишпорив узбережжям у Санта-Моніці, ставлячи всілякі запитання, але не отримав від цього особливого. Біггі був широко відомий, але його ніхто не бачив. Гендрікс був менш відомий, і його теж ніхто не бачив. Хардін прокляв Гуннарссона.
  Увечері другого дня він знову заїхав до Берні. Підійшла молода дівчина і сіла за його столик. — Ти шукаєш Біггі?
  «Так», — відповів він, з огидою дивлячись на її довге розпатлане волосся.
  — Йому це не подобається.
  «Мені це глибоко болить».
  — Але він хоче з тобою поговорити.
  "Коли і де?"
  «Сьогодні ввечері – о восьмій. На старому складі на 27-й вулиці в Карлайлі.
  — Слухай, — сказав Хардін. «Мене не цікавить Біггі, але в нього є приятель на ім’я Хендрікс. Хенк Хендрікс. Ти його знаєш?" 
  — Звичайно.
  «Це той, з ким я хочу поговорити. Нехай приходить на склад. Біггі дає мені лайно».
  «Добре – я відпущу це».
  ***
  
  
  Хардін прибув на місце зустрічі на годину раніше домовленого. Занедбаний склад знаходився в нетрях, які явно мали бути знесені, щоб звільнити місце для сучасних будівель. Склад був брудний і в повному занедбаному стані. Він знайшов незачинені двері й увійшов. Він швидко зрозумів, що в будинку немає людей, повернувся до свого вагона і сів покурити.
  Біггі та Хендрікс прибули трохи більше ніж через півгодини. Біггі не міг помилитися; він виглядав як борець у важкій вазі, і на його голих грудях можна було побачити золотий відблиск. Хендрікс, що йшов поруч, був не найменшим, але виглядав поруч з ним як карлик. Вони зайшли на склад. Хардін почекав кілька хвилин, перш ніж вийти й піти слідом.
  На складі він знайшов Біггі сидячим на ящику. Хендрікса там не було. Біггі підвівся, коли Гардін наблизився. «Мене звуть Бен Хардін, а ви Олаф Гамсун, чи не так?»
  — Напевно, можливо.
  "Де Хендрікс?"
  — Ви звідник?
  — Не будь грубим!
  «Я не мав на увазі нічого поганого. Що тобі потрібно від Хенка?
  «Якщо він хоче, щоб ви знали, він, мабуть, скаже вам. Де він?"
  «Позаду. Але тобі треба поговорити зі мною».
  «Нуль!» — категорично сказав Хардін.
  «Тож слухай: я терпіти не можу, щоб такі хлопці, як ти, розпитували людей про мене. Усі, з ким я зараз спілкуюся, думають, що мене розшукує поліція. І це на шкоду моїй добрій репутації. Ти слідкуєш?"
  «Вас не повинно бути важко знайти».
  — Я не приховую, — сказав Біггі. — Але ти і твій друг-іноземець мене дратуєш.
  «У мене немає друзів-іноземців».
  "Так? Як же він бігає й розпитує?»
  
  — Звідки ти знаєш, що він іноземець?
  — Його акцент, дурню.
  «Говори зі мною правильно, маленький Біггі. Чи може це бути британський акцент?»
  «Нікс – це справжній іноземний акцент. Може, німець».
  — Отже, ви з ним розмовляли?
  — Так, у Берні.
  — Чого він хотів?
  «Те саме, що ти. Поговори з Хенком.
  — Як він виглядає?
  «Великий хліб, крес-нарізка, солдатського типу. Шрам на щоці».
  — З якого боку?
  «Лівий». 
  "Скільки років?"
  »35 – можливо 40. Не більше. Отже, ви насправді не знаєте цього чоловіка?
  «Ні, він тріпає моє пір’я, і ти теж. Я просто хочу поговорити з Хендріксом. Візьми його.
  «Мені здається, у вас хворі вуха. Хіба ти не чув, що ти розмовляєш?» — раптом Біггі зайняв грізну позу.
  «Я не злий з тобою, Біггі, і я взагалі не хочу битися».
  — Але я! — кинувся вперед Біггі.
  Це був дивний матч. Хардін був злий до надуви, злий на Гуннарссона, страждав і сумував від нескінченної їзди та був незадоволений своєю особистою невдачею, і він випустив усе це на Біггі. У нього було кілька переваг — у тому числі те, що Біггі так і не навчився битися, бо хто ж вистачить дурня вступити в бійку з таким велетнем! Це був би Хардін, який отримав освіту у жменьки найкращих експертів країни. Незважаючи на свій вік і повноту, він все ще добре знав слабкі та вразливі місця супротивника, і невпинно використовував свої знання. Лише силою волі він утримався від останнього удару, який мав убити велетня.
  
  Він намацав пульс непритомного супротивника і полегшено зітхнув, коли відчув, що він сильно б’ється. Тоді він випростався й побачив Хендрікса, який стояв і дивився на нього.
  «Проклятий!» — сказав Хендрікс, майже широко розплющивши очі. — Ніколи не думав, що ти зможеш його перемогти.
  "У мене було стільки лайна на цій роботі, і я не був готовий до його хитрощів", - сказав Хардін. Він нахилився і порвав ланцюг із хрестом на ньому. «Стример сказав мені, що це неможливо, але це можна». Він кинув хрест біля Біггі. — А тепер дозвольте нам двом поговорити разом.
  «Про що?» — ухильно сказав Хендрікс.
  — Почніть із того, що звали вашого батька.
  «Кому, в біса, це цікаво?» — здивовано запитав Хендрікс.
  — Придумай назву, — нетерпляче сказав Гардін.
  «Гендрікс. Адріан Хендрікс».
  "Де народився?"
  «Десь у Південній Африці. Він помер."
  Хардін кивнув. Отже, це був справжній Хендрікс. «Брати і сестри? Ваша мати жива?»
  "Немає. Що це все означає?»
  — Не знаю, — відповів Хардін, — але чоловік із Нью-Йорка на ім’я Гуннарссон хоче знати.
  "Чому?"
  «Тому що британський адвокат хоче знати. Можливо, ви щось успадкуєте. Ти хочеш поїхати зі мною до Нью-Йорка і дізнатися?»
  Хендрікс подумав про це. «Я насправді цього не знаю. Мене не дуже цікавлять східні штати».
  «Я заплачу, скільки коштує».
  Біггі заворушився й застогнав, а Хендрікс подивився на нього вниз. "З ним, напевно, зараз буде важко жити", - сказав він. «Він не хоче спілкуватися з кимось, хто бачив, як його так розбили. Гадаю, для нас з ним буде гарною ідеєю розлучитися на деякий час».
  
  — Гаразд, — сказав Хардін. — Є щось, що ти хотів би принести?
  «Нічого страшного, але, мабуть, найрозумніше взяти якийсь одяг».
  «Я піду з тобою і допоможу тобі зібрати речі», — сказав Хардін, додаючи з деякою твердістю, «мені було дуже важко знайти тебе, і тепер я не хочу ризикувати, що ти вислизнеш з-поміж моїх пальців. Гаразд?"
  "Гаразд." 
  
  OceanofPDF.com
   4
  Хендрікс пояснив Гардіну, де він живе, і по дорозі Хардін подумав про іншого чоловіка, який шукав Хендрікса. Або інші чоловіки, бо особа, яку описав Біггі, навряд чи була ідентичною «красивому молодому чоловікові», місіс. про що говорив Паркер. Отже, чоловіків було двоє, може навіть більше.
  «Чи говорив Біггі про те, що хтось ще просив вас?» — запитав Хардін. — Можливо, німець.
  "Так . Він розповів мені про це і подумав, що ви працюєте разом, але він хотів переконатися, перш ніж…» Хендрікс раптом замовк.
  "Перед чим?"
  «Біггі подумав, що на цій справі можна було б трохи заробити», — відповів Хендрікс, коротко засміявшись. «Якщо ви з іноземцем були разом, робити було б нічого, але якщо ні, він подумав, що це хороша афера».
  — Значить, продати вас тому, хто запропонує найвищу ціну? — Що ти на це сказав?
  «Біггі досить хороший. Він просто стояв без коробки. Ми всі це робимо».
  "Всі?"
  — Так, — зітхнув Хендрікс. «Нам стало погано, відколи нас вигнали з долини Сан-Фернандо».
  «Коли ви підірвали місіс. Будинок Білого в повітрі?»
  Гендрікс пронизливо глянув на Гардіна. «Вони добре понюхали, чи не так?» Здавалося, що йому це не подобається. «Але це був не весь світ. Тільки сажа на стінах і розбиті вікна».
  
  Хардін повернувся до своєї головної проблеми. — Ви коли-небудь бачили його іноземцем?
  "Немає. Біггі призначив зустріч на сьогодні ввечері, якщо буде можливість домовитися. Ось чому він так з тобою возився.
  "Де б це було?"
  «Не знаю – ми взагалі не зайшли так далеко. Вони миттєво посадили його, — він показав рукою. — Ми тут живемо.
  Хардін зупинив машину перед напівзруйнованим будинком. — Я зайду з тобою, — на маленьких сходах вони зустріли дівчину, яка домовилася про зустріч із Біггі. Вона здивовано подивилася на Гардіна, і він подумав, що вираз її очей видає переляк, що межує з тривогою.
  «Де Біггі?» — запитала вона Хендрікса.
  "Він іде. Він… е-е… мав щось виправити», — сказав Хендрікс. — Ходімо, Хардіне, нам краще це зробити швидше.
  «Скільки вас у банді?» — запитав Хардін, коли вони піднялися сходами.
  «Це змінюється. Наразі нас шестеро, але ми підійшли до дванадцяти, — Хендрікс відчинив двері кімнати. — Мабуть, я поспішу.
  Це пройшло на диво швидко. Хендрікс був кочівником і мав лише кілька речей, які могли поміститися в одному зі звичних алюмінієвих рюкзаків. «Ви впевнені, що в цьому гроші, містере? Маєш свій?"
  — Поняття не маю, — чесно відповів Хардін, — але іншої причини я не можу придумати.
  «Вони говорили про британського адвоката, але я там нікого не знаю і ніколи не був за межами США. Але коли ви платите за мою поїздку, я повинен припускати, що десь для мене є прибуток».
  Хендрікс узяв до рук свій рюкзак, і вони з Гардіном пішли сходами вниз, де знову з’явилася дівчина з довгим скуйовдженим волоссям. «Коли прийде Біггі?» — запитала вона.
  «Він нічого про це не казав», — зневажливо відповів Хендрікс.
  «Ти кудись збираєшся?» — запитала вона, кинувши погляд на його речі.
  «Більше нічого. Просто до... Мексики, містере Хардін і я. Ми збираємося забрати частину в Тіхуані».
  Вона з розумінням кивнула. «Стережіться – останнім часом тут дуже знадобилися митники. Що це? Гаш чи кокаїн?»
  — Кокаїн, — сказав він. «Давай, пане Хардін, — Хендрікс вимушено посміхнувся, коли вони зайшли. «Немає потреби повідомляти світу, куди ми йдемо».
  — Це так само правда, як і було сказано, — він увімкнув запалювання, і коли він відпустив ручне гальмо, щось дзижчало повз його ніс, як бджола. Хендрікс різко скрикнув, і Хардін подивився на нього. Молодший чоловік тримав руку за плече, кров сочилася між його пальцями.
  Раніше Хардін потрапляв під обстріл. Він натиснув на газ з такою люттю, що позаду автомобіля залишився сморід горілої гуми, і на максимальній швидкості повернув на першому повороті. Лише тоді поглянув у дзеркало на пошук можливих переслідувачів. Нічого не було видно, і він відповідно знизив швидкість до дозволеної.
  «Це був Сатани!» — сказав Хендрікс, здивовано дивлячись на свою закривавлену руку. "Що сталося?"
  «Вас вжалила бджола – з пістолета з глушником. Це боляче?"
  «Хто, в біса, буде зацікавлений у тому, щоб мене застрелити?» — запитав Хендрікс, усе ще повністю дезорієнтований.
  «Можливо, чоловік із німецьким акцентом і шрамом на лівій щоці. Можливо, пощастило, що ви з Біггі не встигли на заплановану зустріч сьогодні ввечері. Як справи?"
  "Я не відчуваю в плечі", - сказав Хендрікс.
  — Біль приходить пізніше, — Хардін постійно дивився в дзеркало заднього виду. Здавалося б, все було нормально, але він кілька хвилин їздив навколо, перш ніж сказав: "Нам потрібно вас доставити Під час лікування. Ви можете витримати це ще трохи?»
  — Я на це розраховую.
  «У бардачку лежить Клінекс. Зробіть компрес і притисніть його до рани».
  Хардін виїхав на автостраду Санта-Моніка, а звідти на автостраду Сан-Дієго, прямуючи на північ. Коли він їхав, його мозок крутився: хто вистрілив? І чому? А для кого був розрахований кадр? "Я не знаю нікого, хто зацікавлений у моєму вбивстві", - сказав він. — А ти, Хенк?
  Хендрікс тримав компрес Kleenex на плечі під сорочкою. «Так само», — відповів він.
  — Ти сказав дівчині, що ми їдемо до Тіхуани забрати партію кокаїну.
  «Мені довелося щось сказати їй, щоб зняти Біггі з гачка».
  «Вона не здавалася здивованою. Ви часто робили це – я маю на увазі: підбирали кокаїн?»
  «Кілька разів, але невеликими порціями».
  — Таким чином можна наживати ворогів, — сказав Гардін. «Можливо, ви увійшли в чужий домен. Великим хлопцям таке не подобається, і вони не забувають».
  — Не може бути й мови, — сказав Хендрікс. «Останній раз я робив це більше року тому, він болів». — У якого біса ти мене втягуєш, Хардіне?
  — Я ні в що вас не втягну, але зроблю все можливе, щоб вас витягти.
  Потім вони трохи помовчали, і Гардін виїхав на автостраду Вентура, прямуючи на схід. «Куди ми йдемо?» — запитав Хендрікс.
  «У мотель, але спершу ми хочемо зупинитися в аптеці й купити перев’язувальних матеріалів та ліків».
  — Блін, я піду до лікаря!
  «Ми подбаємо про це після того, як ви підете під прикриттям і відпочинете», — Хардін не додав, що про вогнепальні поранення слід повідомляти поліції. Це було те, про що він мав подумати.
  
  Він поїхав до мотелю на Ріверсайд-драйв, де зупинявся раніше, і зняв дві кімнати. У кімнаті Хендрікса він оглянув плече й відчув полегшення від побаченого. Це була м’ясна рана, і кістка не влучила, але куля не вийшла з іншого боку. «Це не небезпечно», — сказав він Хендріксу. «Куля малого калібру».
  «Я відчуваю себе так, ніби мене штовхнув кінь», — іронічно сказав Хендрікс.
  Перев’язуючи рану, Хардін думав, що може означати малий калібр. Постріл був зроблений або любителем, або професійним вбивцею, який точно знав, куди потрапить його постріл.
  Він закінчив одягатися. — У мене в багажнику пляшка, — сказав він. — Мабуть, нам обом потрібен маленький.
  Він приніс віскі, взяв склянку з кубиками льоду з торгового автомата в коридорі й налив. Потім він пішов до своєї кімнати. «Залишайся тут», — сказав він раніше. "Зберігай спокій. Я приїду негайно, — він хотів поговорити з Гуннарссоном. 
  — Мені нікуди йти, — сказав Хендрікс, злегка скигливши.
  ***
  
  Гуннарссон був різким по телефону. — Поспішай, Бене, я зайнятий.
  «Я знайшов молодого Хендрікса. На жаль, хтось щойно його застрелив».
  "Сатана - коли?"
  «Менше години тому. Одразу після того, як я його знайшов».
  "Умова?"
  «Добре, але снаряд в ньому. Це лише 6 міліметрів, але він повинен звернутися до лікаря».
  — Він може піти?
  — Хоча б приблизно.
  
  «Хто про це знає?» — запитав Гуннарсон після короткої паузи.
  «Ти, я, Хендрікс і людина, яка стріляла».
  — І хто це був у біса?
  "Не маю уявлення. Ще один шукає Хендрікса – я кілька разів переходив його сліди. Іноземець – можливо німець. Хардін зробив ковток віскі. «Що це взагалі з цим Хендріксом? Є щось, що я повинен знати, чого ти мені не сказав? Я б цього не хотів».
  "Бен, я такий же круглий на підлозі, як і ти", - сказав Гуннарссон. «Але послухайте: немає лікаря. Доставте цього чоловіка до Нью-Йорка якомога швидше. Літати. У мене тут готовий лікар».
  "А що з моєю машиною?"
  «Ти знову отримаєш», — заспокоїв Гуннарсон. «Мабуть, нам доведеться заплатити за доставку».
  Хардіну ця ідея не сподобалася. Машину довірили б якомусь панку, який їхав надто швидко та перевантажував двигун, і вона, ймовірно, закінчилася б уламком. «Добре, — сказав він неохоче, — але я не лечу з Лос-Анджелеса. Я думаю, що Хендрікса шукає більше людей, і в аеропорту можуть бути розвідники. Я під'їжджаю до Сан-Франциско і лечу звідти. Післязавтра у вас є чоловік».
  «Дуже розумно, Бене», — сказав Гуннарсон і поклав трубку.
  ***
  
  Вони вирушили в Сан-Франциско як пункт призначення рано вранці наступного дня. Це було понад 500 кілометрів, але Хардін швидко подолав шосе 5, ігноруючи обмеження швидкості в 90 км, як і всі інші.
  Хендрікс виглядав добре, але у нього постійно боліло травмоване плече. Він скаржився, що йому не надали медичної допомоги, але плескав i, коли Хардін пояснив, що це рівносильно втручанню поліції у справу. Ні Гендрікс, ні Хардін не дуже чітко пам’ятали попередження Сойєра.
  Природно, Хендрікс також хотів знати, чому він їде до Нью-Йорка. «Не питай мене, Хенк, бо я поняття не маю», — відповів Хардін. «Я роблю лише те, що говорить великий чоловік». Його дратувало, що він нічого не знав, і коли вони зупинилися в кафетерії, щоб випити кави з тістечками, йому стало трохи шкода. Хоча він знав відповідь, він сказав: «Можливо, твій батько залишив собі ціле багатство?»
  — Не може бути й мови, — сказав Хендрікс. «Він помер багато років тому, коли я був хлопчиком. Крім того, мама сказала, що він ледачий лайно».
  — І її теж немає в живих?
  "Немає."
  «У вас є родичі – дядьки, наприклад?» 
  «В Англії лише двоюрідний брат. Він написав мені, коли я був у старшій школі, і сказав, що хоче приїхати до США і побачити мене. Він так і не прийшов, але кілька разів писав, але це було давно. Мабуть, він загубив мій слід. Я багато був у дорозі».
  "Як його звуть?"
  «Дуже дивно – такий самий, як я, але пишеться інакше. Дірк Хендрікс, але ks замість x.'
  — Твій батько писав своє ім’я так само, коли був у Південній Африці, — сказав Гардін. — У вас є адреса вашого двоюрідного брата?
  «Я просто знаю, що це десь у Лондоні. Я записав його, але він загубився. Вони знають, як це, коли ти так багато подорожуєш».
  — Звичайно, — сказав Хардін. «Можливо, він мертвий і залишив тобі щось. А може, він просто вас шукає».
  Хендрікс потягнувся до його плеча. «Принаймні це певне, що хтось це робить», — сказав він.
  
  ***
  
  Так сталося, що Хардін побачив Гуннарссона раніше, ніж очікувалося. Хардін і Хендрікс взяли таксі з аеропорту прямо до Gunnarsson Associates. Гуннарссон сів за свій стіл і запитав без передмови: "Чи є з вами цей хлопець?"
  «Він сидить у передній. І він повинен негайно пройти курс лікування. Йому боляче».
  Гуннарсон різко засміявся. «У мене є те, що може впоратися з його болем. Ви впевнені, що це він?
  «Вся інформація правильна».
  "Ти абсолютно впевнений?"
  "Так. Але, звісно, ви самі пройдете цю справу з ним».
  «Мабуть так», — сказав Гуннарсон, малюючи каракулі на аркуші паперу. — У нього є діти?
  «Принаймні, він не визнав жодного потомства — він не одружений», — здивувався, що Гуннарссон не попросив його сісти.
  «А потім розкажіть мені, як застрелили Хендрікса», — сказав Гуннарссон.
  Хардін все детально пояснив і закінчив словами: «Думаю, я заслужив цей бонус. Випадок тут став неприємним наприкінці».
  "Який бонус?"
  Хардін нерозуміючи подивився на нього. — Ви сказали, що я отримаю бонус, якщо знайду Хендрікса.
  Гуннарсон не віддав перевагу міні. — Я нічого про це не пам’ятаю.
  — Це належало Сатані, — тихо сказав Гардін. — Моя пам’ять теж не така погана.
  «Чому я повинен пропонувати тобі бонус?» — запитав Гуннарссон. «Ви добре знаєте, що за останні кілька років ви не принесли великої користі. Деякі з інших прямо запропонували мені позбутися цього, гм, мертвого вантажу – вони втомилися від вас».
  
  «Хто це сказав?» — запитав Хардін.
  «Ви не можете дозволити собі просити».
  Гардін тремтів від роздратування. Він не міг пригадати, щоб колись був таким розлюченим. «Чим старшим ти стаєш, тим більшим ти лайном стаєш, Гуннарсоне», — уїдливо сказав він.
  — Мені не треба це з’ясовувати, — Гуннарссон поклав обидві руки на стіл. "Ви звільнені! Коли ви спустошите свій стіл, касир матиме напоготові належні вам гроші. І геть геть з мого кабінету!» Він підняв слухавку, і Хардін вийшов, наче сліпий, почувши, як бос глузливо сміється і грюкає за собою дверима.
  ***
  
  Хардін спустився на ліфті у вестибюль і пішов через вулицю до ірландського бару, де з часом він провів більше часу, ніж було корисно як для його печінки, так і для його гаманця. Він сів на табурет і без зайвих слів сказав: «Подвійний Катті Сарк».
  За віскі він розмірковував над своєю долею. До біса Гуннарсон! Гардін ніколи не мав звички нарікати на несправедливість життя; на його думку, життя було таким, яким ти його зробив. Однак тепер він подумав, що Ґуннарссон був не лише несправедливим, а й відкрито мстивим. Вигнали, звільнили, через кілька хвилин розмови – неймовірно!
  Він дивився в майбутнє з похмурими виразами обличчя. Що міг зробити 55-річний чоловік без особливих навичок? Затвердити себе як приватного детектива? Ймовірно, він помер від голоду до того, як прийшли клієнти! Більша ймовірність стати банківським охоронцем і плоскостопістю, коли цілий день стояти...
  І його машина, о боже! До нього було п'ять тисяч кілометрів. Він знав, що якщо він повернеться до Гуннарссона і нагадає йому про обіцянку відправити його назад до Нью-Йорка, чоловік просто розсміяється і викине його.
  Він замовив подвійну і подумки переглянув події останніх кількох тижнів. Гуннарссон пообіцяв йому гарантію бонус, якщо він прояснив справу Хендрікса, і чому він не виконав свою обіцянку? Не було жодних ознак того, що Gunnarsson Associates переживає фінансові труднощі – за останній рік гроші буквально потекли. Має бути дуже конкретна причина!
  Якщо подумати про це, справа Хендрікса була дивною з самого початку. У компанії не було стилю відправляти одну людину по Сполучених Штатах самостійно – зрештою, у неї були філії в багатьох великих містах. Чому ж тоді Гуннарссон обрав такий спосіб дій? І швидкість, з якою він звільнив Гардіна, була абсолютно неприродною. Гуннарссон навмисно спровокував конфлікт, щоб вивести Хардіна з себе. Будь-якому начальнику дозволено звільнити людину, яка називає його лайном.
  У голові Гардіна почали проростати невиразні підозри.
  Його міркування перервала рука на його плечі та голос: «Гей, Бене, я думав, ти на західному узбережжі».
  Хардін повернув голову й побачив, що це був Джек Річардсон. — Я теж, — сварливо сказав він. — Але звідки ти це дізнався?
  «Я розмовляв із Лос-Анджелесом сьогодні вранці. Уейнрайт сказав, що ти був там. Що ви хочете пити?"
  «Дякую, Катті Сарк». Тож Вейнрайт все одно не зміг тримати язика за зубами. Річардсон керував архівом Gunnarsson Associates; усі файли були введені в банк даних, і Річардсон точно знав, які кнопки натискати. Хардін подивився на нього з більшим інтересом. «Джек, ти чув, як хтось із колег накидався на мене? Наприклад, поскаржитися на те, як я виконав свою роботу?»
  Річардсон виглядав здивованим. « Мені ніхто нічого не сказав . Нічого, крім звичайного — завжди є кілька тих, хто свариться, і ти це знаєш так само добре, як і я».
  — Це так само правда, як і було сказано, — Хардін зробив великий ковток його склянку. «Гуннарссон звільнив мене сьогодні вранці».
  "Ви не кажете?"
  "Так. Йому знадобилося лише кілька хвилин».
  — Яка була причина?
  «Окремо те, що я назвав його лайном».
  «Я мав бачити його обличчя», — сказав Річардсон. — Не дивно, що він вас звільнив.
  «Я не думаю, що це була причина», — сказав Хардін. «Я думаю, це було щось інше. Ви можете зробити мені ласку?"
  «В принципі, хотілося б, але залежить від того, про що йдеться. Не проси грошей, бо в мене їх немає».
  — Це так часто, — співчутливо сказав Гардін. — Ну, я хотів би попросити вас запитати у вашій дорогій машині навпроти ім’я британського адвоката, який розпочав справу Хендрікса, та його адресу.
  Річардсон виглядав наляканим. «Гуннарссон вів справу Хендрікса дуже тихо – він каже, що займається нею особисто. Я ще не отримав жодної інформації про це».
  Хардіну це було цікаво. «Але зміст оригіналу листа з Англії має бути в банку даних».
  — Мабуть, так і є, — сказав Річардсон, але без радості. «Але ви знаєте, як Гуннарссон дивиться на проблему секретності. Комп’ютер реєструє кожен запит у всіх випадках, і він читає реєстр щодня».
  «Він не може все прочитати, бо тоді не міг би нічого більше замовляти цілодобово».
  «Я визнаю, що це здебільшого вибірка, — сказав Річардсон, — але коли він особисто має справу зі справою Хендрікса, є всі ознаки того, що він збирається взяти проби саме там. Я не смію ризикувати, Бене. Я справді не хочу, щоб мене звільнили».
  — До біса, чоловіче, — покірно сказав Хардін. «Ви настільки добре знаєте комп’ютерну систему, що можете легко переконатися, що запит не буде зареєстровано. Зрештою, ви самі написали основні програми».
  «Що тебе цікавить ця історія?»
  
  "Не маю уявлення. Я маю ще трохи припустити. По своїй воді я бачу, що десь щось не так. Але я можу вам сказати, що Гуннарссон не сприймає справу Хендрікса особисто. Я зробив це і вирішив проблему. Тоді мене звільнять. Я хочу дізнатися, чому мене звільнили».
  «Добре, Бене, я подивлюся, що я можу зробити», — сказав Річардсон. — Та не кажи нікому ні слова — мусиш гарантувати мені, що мовчиш, як у могилі.
  «З ким мені говорити? Коли я можу отримати інформацію?»
  «Я подивлюся, що я зможу зробити завтра. Зустрінемося тут о дванадцятій».
  — Гаразд, — сказав Хардін, осушуючи склянку. «Я заплачу тут. А потім я піду і приберу свій стіл, як хороший хлопець, — він кивнув бармену. «Бог знає, що Гуннарсон думає про мої гроші, які я чекаю?» 
  
  OceanofPDF.com
   5
  Концепція Гуннарсона про очікування грошей ще більше розлютила Хардіна, якщо це можливо. Він хотів поскаржитися, але не зміг пройти повз сварливу пані, яка охороняла вхід до кабінету чоловіка, і не зміг додзвонитися. Замок Гуннарссона був неприступним.
  Але наступного дня Річардсон надав необхідну інформацію. Він простягнув Хардіну конверт і сказав: «Звичайно, ви ніколи не повинні говорити ні слова про те, де ви його взяли».
  — Гаразд, — Хардін відкрив конверт і вийняв аркуш паперу. «Це не машинний роздрук з комп’ютера».
  «Ви можете заприсягтися, що це не так», — сказав Річардсон. «Таку стенограму неможливо приховати, і Гуннарссон відразу б знав, що я винуватець. Там написано, що вам потрібно?»
  Хардін швидко прочитав текст. Розслідувальна та інформаційна агенція в Лондоні, Peacemore, Willis & Franks, попросила Gunnarsson Associates знайти будь-яких живих родичів Яна-Віллема Хендрікса і надіслати повідомлення про результат. Вважалося, що Хендріккс одружився в Південній Африці і мав двох синів, один з яких, ймовірно, емігрував до Сполучених Штатів у 1930-х роках. Там також була адреса та номер телефону адвоката на острові Джерсі.
  Текст не сказав Гардіну нічого, чого він уже не знав, за винятком дивного написання імені. Так, було ще більше: Peacemore, Willis & Franks була британською філією Gunnarsson Associates, яка не була широко відома. Це означало, що Гуннарссон брав участь у справі з самого початку, який би "випадок" не був. «Дякую, Джеку, варто випити».
  Хардін був розлючений на Гуннарссона, але він також був на відрі. Він переїхав зі своєї гарної квартири в кімнату в пансіоні в Бронксі. Дістатися до Манхеттена коштувало більше грошей на потяг і автобус, але все одно було дешевше. Він телеграфував до Сан-Франциско, щоб продати фургон і перерахувати суму. Він не розраховував отримати за це багато, але йому потрібні були гроші, а в Нью-Йорку автомобіль був непотрібною розкішшю.
  Він ретельно підтримував свої зв’язки з офісом Gunnarsson Associates, головним чином через Джека Річардсона, але він також запросив пару секретарок на дешевий обід і обережно намагався вимовити в них, що робив Гуннарссон у справі Хенка Хендрікса. Нічого з цього не вийшло, але найгірше те, що Хендрікс зник.
  «Можливо, Гуннарссон послав його до Англії», — сказав одного разу Річардсон.
  «Дізнатися легко, адже на квитку на літак має бути видаткова квитанція. Зробіть мені послугу і дізнайтеся».
  — Теж до біса! — поспішно сказав Річардсон. «Мене звільнять через вас». Але він перевірив і не знайшов записів про трансатлантичний політ з моменту прибуття Хендрікса в Нью-Йорк. З власної ініціативи він шукав ваучери на лікування ран Хендрікса, але це також було негативним. Він був хорошим другом Гардіна.
  Хардін, мабуть, здався б, якби не нещасний випадок зі свинею. Минув майже місяць, і йому стало зрозуміло, що тепер потрібно влаштовуватися на постійну роботу. Він відклав гроші на наступний чек Аннет, але його власні резерви швидко вичерпувалися.
  Потім прийшла телеграма від Аннет:
  » СЬОГОДНЯ ВРАНЦІ БУВ ОЖІНЖЕНИЙ. ТЕПЕР НАЗВАЄТЬСЯ МІСІСЮ КОЛО. ПОБАЖАЙ МЕНІ УСПІХУ. АНЕТТ ».
  «Слава Богу!» — сказав він Річардсону. «Тепер хтось інший може забезпечити її». бути? Ну, байдуже — вирішальним було те, що тепер казна знову була високою, а серце його сповнилося захопленням. «Тепер я можу це зробити», — сказав він.
  «Що робити?» — запитав Річардсон.
  «Я лечу до Англії».
  «Ти божевільний!» - заявив Річардсон. — Бене, ти нічого не отримаєш від цієї маніакальної заклопотаності справою. Чого б ви змогли досягти в Англії?»
  — Не знаю, — відповів Хардін. «Але я дізнаюся, коли приїду туди. Я роками не відпочивав». 
  Перед поїздкою в Англію він прилетів до Вашингтона, де відновив знайомства з деякими своїми старими колегами в ЦРУ і отримав кілька британських адрес. Він відвідав британське посольство, але мало дізнався про Джерсі.
  «Острів має самоврядування, — відповіли вони, — і люди там роблять усе по-своєму». Вони хочуть знати про заповіт?»
  "Так."
  «Це буде нелегко — ой, у мене є ідея». — Тут Пірсон, — сказав він. «Марк, ти з Джерсі, чи не так? Так, мабуть, я це мав на увазі. Чи не могли б ви зайти до мене на хвилинку?» Пірсон поклав слухавку. — Марк ле Тіссьє точно знає.
  І Марк це зробив. «Заповіти зберігаються в The Greffe , так називається центральний реєстр таких документів. Ви можете отримати фотокопію там».
  «Я просто маю зайти й попросити це?»
  «Ні, ні, не потрібно. Надішліть листа начальнику. Давайте підемо в бібліотеку і знайдемо його адресу. Le greffier — його офіційний титул».
  Хардін повернувся до Нью-Йорка, написав на Джерсі та вказав як зворотню адресу poste restante, American Express, London. Через кілька днів він полетів до Лондона, і в самий день його від'їзду згорів пансіонат в Бронксі, який він тільки отримав. знати набагато пізніше. Але це міг бути збіг обставин. У Бронксі часто згоряють цілі квартали будинків.
  ***
  
  На своїй роботі в Gunnarsson Associates Гардін навчився подорожувати з дуже невеликим багажем. Рано вранці він прибрався в літаку перед тим, як приземлитися в Хітроу, і швидко пройшов паспортний контроль і митницю, поки решта пасажирів чекали на свої сумки. Він сів на місцевий потяг до Лондона й оселився в дешевому готелі біля вокзалу Вікторія. Звідси він вирушив у сонячному світлі через вул. James's Park і отримав пошту в American Express. Він був у гарному настрої. Можливо, робота з Гуннарссоном поступово перетворилася на бігову доріжку, тож справді пощастило, що його звільнили! У нього був святковий настрій, гарний настрій, хоча грошей у нього було небагато.
  Минуло багато років, відколи він був у Лондоні, і він купив у кіоску карту міста. Потім він пішов у паб, щоб прочитати листа. Конверт був товстий і містив марки Джерсі. Він замовив кварту пива, сів за столик у кутку й відкрив конверт.
  Текст заповіту займав сім сторінок. Ян-Віллем Гендрікс заповів своєму лікареві 10 000 фунтів стерлінгів на знак подяки за те, що він так довго тримав його в живих, його дворецький і економка, Mr. і пані Адамс, 20 000 фунтів стерлінгів, а також різні суми від 1000 до 4000 фунтів стерлінгів іншим духам-служителям, яких, очевидно, було декілька.
  Були докладні інструкції щодо продажу його нерухомості, якої він мав чимало: будинок на Джерсі, вілла на півдні Франції, будинок у Бельгії та цілий острів у Карибському морі. Суми, отримані від цих продажів і продажу його рухомого майна тощо, мали бути додані до основної суми маєтку. Гендрикхкс, очевидно, був людиною з передбачливістю, оскільки заповіт було оновлено, і він оцінив ринкову вартість майна та заявив у відсотковому співвідношенні, як мали розпоряджатися грошима: 85 відсотків – Фонду Ол Ньорова в Кенії, тоді як 15 відсотків мали порівну розділити між його живими нащадками. Гарольд Фаррар з фірми Farrar, Windsor & Markham, юридичної фірми в Джерсі, був призначений виконавцем заповіту . Гардін написав адресу та номер телефону, його рука злегка тремтіла, коли він писав суму основної суми.
  Його оцінили в сорок мільйонів фунтів стерлінгів!
  ***
  
  Хардін замовив ще одну пінту й подумав про те, що знайшов. Хенк Хендрікс і Дірк Хендрікс — якби він був ще живий — повинні були розділити 6 мільйонів фунтів стерлінгів, тобто дванадцять мільйонів доларів, якби не було інших спадкоємців, а він їх не знав, хіба що в Дірка були діти. Отже, Хенк Хендрікс, цей скромний хіпі та торговець наркотиками, був мультимільйонером! Щоправда, більшість у Кенії отримав фонд із дивною назвою, але й ті 15 відсотків точно не були перцевими горішками.
  Гардін усміхнувся сам собі. Не дивно, що Гуннарссон був такий зацікавлений – старий негідник був надзвичайно грошолюбним і готовий на все, щоб отримати великий шматок пирога! Він ізолював Хендрікса, у якого не було шансів - Гуннарсону, ймовірно, доведеться придумати якийсь трюк, який забезпечить йому круглий прибуток. 
  Яким був наступний крок? Хардін підійшов до телефонної будки й подивився на довідник на полиці поруч. Під H він знайшов Хендрікса, Д., серед п’ятнадцяти осіб з цим іменем. Інших варіантів імені Hendrykxx не було.
  На карті він швидко знайшов вулицю та лінію місцевої електрички, яка вела в потрібному напрямку. Потім він випив склянку й пішов.
  Вийшовши зі станції метро Sloane Square, він відразу побачив, що перебуває в заможному кварталі, відповідно приблизно до 57-ї вулиці на східній стороні Манхеттена. Він знайшов вулицю, яку шукав, а потім будинок. Таблиця! Якби Дірк Хендрікс жив у такому стилі, йому б не потрібні були кілька додаткових мільйонів.
  Чи могло бути, що Хенк гостював у свого двоюрідного брата в цьому княжому маєтку? Хардін хотів побачити його знову. Врятувавши йому життя та перев’язавши рани, він відчув, ніби мав якесь право на молодшого чоловіка. Він піднявся по сходах і подзвонив.
  Двері відчинила молода жінка в уніформі медсестри.
  «Я хотів би поговорити з паном. Хендрікс – Дірк Хендрікс.'
  Молода жінка набула підозрілого виразу. «Гм… Я не думаю, що він тут», — сказала вона. «Я новачок на цій посаді і не був тут давно».
  — А як щодо Генрі Хендрікса?
  «Тут немає нікого з таким іменем», — сказала вона. «Я знаю це точно. Ви б хотіли поговорити з місіс? Хендрікс? Вона відпочила, але тепер встала».
  «Вона хвора? Я не хочу їй заважати».
  Медсестра посміхнулася. "Ні, вона щойно народила дитину, містере...?"
  «Мене звати Бен Хардін. Вибач."
  «Будь ласка, заходьте, містере. Майте свій. Я хочу сказати пані Хендрікс, що ти тут».
  Хардін чекав у великому вестибюлі, на якому явно вказувалося на багатство мешканців. Медсестра повернулася й попросила його провести її широкими сходами до кімнати з великими вікнами, які виходили на маленький парк. «Цей джентльмен — пан. Хардін, — сказала вона, відступаючи.
  Місіс. Хендрікс була жінка років тридцяти, маленька й темна, досить вродлива, але дещо звичайної зовнішності. «Мені шкода, що мого чоловіка тут немає, містере. Хардін, — ласкаво сказала вона. «Вчора він вирушив до Південної Африки. Ти його знаєш?'
  «Не особисте».
  «Тоді ви можете не знати, що він південноафриканець. Будь таким добре сісти».
  Хардін сів у крісло. «Я хотів зустрітися не з вашим чоловіком, — сказав він, — а з Генрі Хендріксом».
  — Генрі? — вона запитально подивилася на нього.
  — Так, двоюрідна сестра вашого чоловіка.
  «Думаю, ти помиляєшся. У мого чоловіка немає двоюрідного брата».
  — Можливо, ви його не знаєте, пані, — сказав Гардін, чемно посміхаючись. «Він американець, і вони ніколи не зустрічалися. Принаймні так мені сказав Генрі. Хенк, вони називають його там, Хенк Хендрікс, з х як останньою буквою».
  "Так. Але я все одно думаю, що ти помиляєшся. Мій чоловік напевно розповів би мені про нього».
  — Отже, Хенка тут не було?
  «Звичайно, я не можу нічого сказати про те, хто міг підійти до будинку, коли я була в пологовому будинку - у мене тільки що народився син».
  «Вітаю!»
  «Дякую, пане Хардін, — вона повернулася до реальності. — Але я мушу вважати само собою зрозумілим, що Дірк сказав би мені, якби кузен раптом з’явився з далекої країни.
  — Так, звичайно, — відповів Хардін, відчуваючи незручність у цій ситуації. Якби Хенк приїхав до Англії, він би неодмінно звернувся до Дірка — ім'я було і в телефонній книзі, і в довіднику. Де в біса був Хенк і що задумав Гуннарсон?
  «Вони виглядають стурбованими, містере. Хардін, — сказала місіс. Хендрікс люб'язно. — Чи можу я щось для вас зробити?
  «Чи чув ваш чоловік від адвоката про заповіт свого діда, місіс? Хендрікс?
  «Його дідусь?» — здивовано запитала вона. «Він помер багато років тому в Південній Африці. Я завжди на це розраховував. Дірк ніколи не говорив про нього».
  Хардін глибоко вдихнув. "Місіс. Хендрікс, я маю дещо тобі сказати, і це може зайняти трохи часу. Ситуація така…” 
  
  OceanofPDF.com
   6
  Макс Стаффорд збирався взяти відпустку раніше й піти додому, коли в нього задзвонив телефон. Це була секретарка Джойс. "Місіс. Хендрікс телефонує і хоче з тобою поговорити».
  «Гаразд».
  Натисніть. "Привіт, Макс?"
  «Привіт, Алікс. Як тобі підходить материнство?»
  «Чудово. Я чудово проводжу час. І дякую тобі за чудову чашку на хрещення, яку ти надіслав маленькому Максу. Він вип’є твою чашу того дня, коли досягне повноліття».
  «Сьогодні 18 чи 21? До того часу від мене, ймовірно, мало що залишиться».
  Вона засміялася. «Але я дзвоню не для цього — у дорозі на пошті лежить відповідна подяка. Але мені потрібна твоя порада, Макс. Американець на ім'я Хардін з'явився вчора з цікавою історією про Дірка. Зараз Дірка тут немає - він у ПАР. Я намагався зателефонувати йому вчора ввечері, але, мабуть, він подорожує, і ніхто не знає, де саме він. Я хочу, щоб ви поговорили з цим американцем, перш ніж він піде додому».
  — Про що ця дивна історія?
  «Це трохи складно пояснити, і я б, мабуть, неправильно згадав щось із цього. Це складно. Зроби мені послугу, любий Максе».
  — У Дірка проблеми?
  «Ні, зовсім ні – можливо, навпаки. За словами Хардіна, він може щось успадкувати, але відбувається щось загадкове».
  "Як загадково?"
  
  «Не знаю», — відповіла вона. «Насправді я не можу все зрозуміти».
  «Коли він повернеться до Сполучених Штатів?»
  «Завтра чи післязавтра. Я думаю, він не може дозволити собі залишатися тут.» Вона вагалася на мить. «Мені дуже хотілося б почути твою пораду, Максе, ти завжди був таким мудрим. Останнім часом ситуація була напруженою, і насправді Дірк був замкнутий відтоді, як я сказала йому, що вагітна. Мене це хвилювало. А тепер це.
  — Цей Хардін не збирається вимагати у вас гроші, чи не так?
  «Про це не може бути й мови. Ви можете прийти на обід? Тоді я подбаю про те, щоб Хардін був тут.
  Стаффорд задумався. Було багато листів без відповіді, а Джойс була суворим секретарем. Ну, можливо, це було щось, що можна було б зробити за годину. — Гаразд, я буду з вами о 12.30, — сказав він.
  — Дякую, Максе, — сердечно сказала вона. — Я знав, що можу на тебе покластися.
  Стаффорд поклав слухавку й почав міркувати. Потім він помітив Елліса, який стояв перед столом. «Щось не так?» — запитав керівник англійського відділу компанії.
  Стаффорд пішов разом. «Не дуже, але Алікс Хендрікс, очевидно, засмучена. Дірк не в захваті від батьківства, тому що він виїхав до Південної Африки і залишив Алікс із тритижневою дитиною, що я вважаю дуже неуважним. Тепер вона пов’язана з кимось, хто може бути шахраєм. Дірка тут немає, і вона хоче моєї поради».
  «Останнього разу, коли ви допомагали Алікс, ви повернулися до офісу з перев’язаною рукою», — сказав Елліс. — Будь обережний, Максе.
  «Така блискавка не б’є двічі», — сказав Стаффорд. 
  ***
  
  Стаффорд швидко виявив, що проблему, яку поставила йому Алікс, неможливо вирішити за годину. Хардін вже прибув, тонколосий, пузатий чоловік, на думку Стаффорда, трохи згорблений. Після того як усі троє захопилися хрещеником Стаффорда, вони сіли за обідній стіл, і Гардін знову розповів свою історію.
  Була третя година, коли Стаффорд підняв стос аркушів зі столу. — І це має бути заповіт?
  Голова Гардіна почервоніла. «Це воля ! Якщо ви мені не вірите, ви можете отримати власну копію. Крім того, я хочу заплатити за це зі своєї кишені».
  «Дуже добре, пане Хардіне, давай спокійніше».
  Під час розповіді Гардіна Стаффорд змінив своє сприйняття цієї людини. Якщо це справді було шахрайство, важко було зрозуміти, у чому воно полягало, тому що Гардін у цьому не мав ніякої вигоди. Заповіт, звичайно, був справжнім – підробка ніколи б не вийшла з РАГСу. Крім того, був Гуннарссон.
  «Як ви думаєте, що Гуннарсон зробив із Хендріксом?» — запитав він.
  "Не маю уявлення."
  «Чи можете ви охарактеризувати Гуннарссона як порядну людину в бізнесі?»
  — Ні, можеш присягнути, що я не хочу!
  — Я теж не буду, — безпристрасно сказав Стаффорд.
  — Значить, ви його знаєте? — здивовано сказав Хардін.
  «Не особисто, але він завдавав мені неприємностей у минулому. Ми випадково в одній галузі, але з протилежними знаками, можна сказати. Я керую Stafford Security Consultants.
  Хардін ледь не роззяв. — Ви той Стаффорд? Тепер ніколи!
  Стаффорд подивився на заповіт. «Старий Гендрікс був або мудрою людиною, або мав хороших порадників».
  «Чому?» — запитала Алікс.
  «Тому що він взяв за місце проживання Нормандські острови. Жодного податку на спадщину, податку на приріст капіталу чи подібних жахливих речей. Це виглядає як, ніби Дірк отримає приблизно три мільйони фунтів стерлінгів. Я трохи знаю умови. Коли ми стали багатонаціональними, ми почали організовувати наш бізнес через Нормандські острови». «Як ви думаєте, хто застрелив Хендрікса в Лос-Анджелесі?»
  «З мого боку це можуть бути лише припущення. Я вже казав тобі, що крім мене були й інші, які шукали Хендрікса».
  — І які, можливо, були німцями, — сказав Стаффорд. «Гаразд, пане Хардіне, дозволь прямо запитати мене: чому ти приїхав до Англії?
  «Я був настільки розлючений тим, як зі мною поводився Гуннарссон, що хотів зробити те, що заради мене можна назвати помстою. Я не міг нічого знайти в Нью-Йорку, і коли я несподівано отримав скромну суму грошей, я пішов сюди, - Хардін показав на заповіт. «Коли я це побачив, я відразу зрозумів, що робив Гуннарссон, але я не можу нічого довести. Я прийшов сюди, щоб знайти Хенка і попередити його про Ґуннарссона, а особливо попросити його добре берегти свій гаманець».
  Стаффорд задумався. «Як довго ти пробудеш в Англії?» — сказав він.
  «Я їду завтра-післязавтра. Залежить від того, коли є місце в літаку. Крім того, я маю знайти чим зайнятися — ефіром не проживеш».
  «Я був би вдячний, якби ви залишилися тут трохи довше. Ваші витрати, звичайно, будуть оплачені, — Стаффорд глянув на Алікс, яка кивнула. Він не знав точно, чому хотів, щоб Хардін залишився в Лондоні. У нього було лише невиразне відчуття, що було б зручно мати його поруч.
  «За цих обставин я хотів би залишитися тут», — сказав Хардін.
  Стаффордська троянда. «Якщо ви дасте мені назву вашого готелю, я буду підтримувати з вами зв’язок».
  
  — Є, — сказала Алікс.
  «Тоді ми на час зупинимося тут. Дякую, пане Майте своє».
  Коли Хардін пішов, Стаффорд запитав: «Я можу скористатися вашим телефоном?»
  "Звичайно. Ви знаєте, де це». 
  Через п'ять хвилин Стаффорд повернувся. «Я розмовляв зі своїм представником у Джерсі, і Ян-Віллем Хендріккс дійсно існував. Його ім’я все ще є в місцевій телефонній книзі – очевидно, воно фламандське, що пояснює будинок у Бельгії. Я попросив свого представника надати мені секретний звіт про розпорядника майна та дізнатися, коли і як помер Хендріккс.
  - Ти нічого не підозрюєш...? - стурбовано сказала Алікс. — Мабуть, він був старим.
  Стаффорд посміхнувся. «Я пройшов навчання у службі військової розвідки. Ви ніколи не знаєте, коли, здавалося б, незначна інформація поміститься в пазл. Відповідно до заповіту, Фонд Ол Ньорова успадкує приблизно 34 мільйони фунтів. Боги знають, до чого це?» Він сів. «Алікс, що це з тобою та Дірком? Ти звучав сумно по телефону сьогодні вранці».
  Вона подивилася на нього пригнічено. «Я не можу зрозуміти його, Максе. Мені здається, батьківство йому не підходить. Ми чудово проводили час разом, поки я не завагітніла, а потім він змінився».
  «Як?»
  «Він став похмурим і розсіяним. А тепер він поїхав до Південної Африки, якраз тоді, коли він мені був найбільше потрібен. Маленькому лише три тижні – ти не думаєш, що йому варто було залишитися тут?»
  — Хм, — сказав Стаффорд. — Але він ніколи не розповідав про свого діда?
  — Наскільки я пам’ятаю, — похитала головою Алікс. «Макс, це все абсурдно. Має бути непорозуміння».
  "Я не думаю. Хардін тут же знайшов дорогу до будинку. Американець Хенк Хендрікс сказав, що Дірк його двоюрідний брат. Хардін побачив інструкції Гуннарсону з Peacemore, Willis & Franks знайти нащадків Яна-Віллема Хендрікса з кумедним іменем, і так Хардін знайшов Хенка Хендрікса. Ланцюжок цілком логічний».
  «Дуже добре, — сказала Алікс, — але чи можете ви сказати мені, чому мене хвилює думка про те, що Дірк успадкує мільйони?»
  «Так, я так думаю. Вас турбує елемент, який не вписується в картину, а саме вбивство Хенка Хендрікса в Лос-Анджелесі. І ще щось я не розумію: чому шахи Пісмор не знайшли Дірка? Хардін зробив це менш ніж за хвилину».
  ***
  
  Дворецький Стаффорда, Кертіс, трохи злякався, побачивши його. «Пане. Полковник повертається додому рано, — сказав він.
  «Так, мене затримали, і повертатися в офіс не варто було».
  — Полковник хоче чаю?
  «Ні, дякую, але я хотів би віскі в кабінет».
  — Залицяльники, — сказав Кертіс із несхвальним поглядом, що межував із грубістю.
  Кертіс працював дворецьким, камердинером і різноробочим, пішов у відставку в 1980 році в чині штаб-сержанта Королівської морської піхоти після 37 років служби. Він, якому було 55, був удівцем. Його дружина Емі померла п'ять років тому від раку, а їхня єдина донька вийшла заміж в Австралії, очікуючи на його третього онука.
  Коли Стаффорд розлучився, він жив у своєму клубі, а потім переїхав у меншу квартиру, яка краще підходила для самотнього чоловіка. Тоді він подумав про Кертіса, якого знав ще з часів, коли той служив молодим офіцером у британській армії Рейну. Одного вечора в гамбурзькому Ґангефіртелі його врятував із скрутного становища грубий сержант Королівської морської піхоти, вдаривши кулаками в потрібне місце й ніколи не забував Кертіса. Вони підтримували зв’язок і так знайшли один одного. Ці двоє чоловіків добре підходили один одному, і єдина помилка Кертіса полягала в тому, що він категорично наполягав на тому, щоб звертатися до Стаффорда по-старому, тобто від третьої особи: «Містере. полковник» або в разі крайньої необхідності «полковник».
  У кабінеті Стаффорд сів за стіл і подумав про Гуннарссона, чиї методи він знав завдяки сумнівним угодам фірми Пісмор. Ця компанія належала Gunnarsson Associates, і у Стаффорда залишилося дуже мало коштів для цих підприємств. 
  Роботою Stafford Security Consultants було захистити секрети організацій, які були клієнтами фірми. Багато людей думають, що служби безпеки — це патрулі та суцільні дротяні огорожі, але це лише частина картини. Найслабша ланка в будь-якій організації - це її люди, від директора до прибиральника. Генеральний директор, який робить необережне зауваження у своєму гольф-клубі, може розкрити секрет вартістю мільйони. Підкуплена прибиральниця може знайти в смітнику цікаві речі.
  Цілком логічно, що коли Stafford Security Consultants заробляла гроші, захищаючи таємниці — і вона заробляла непогані гроші — інші були однаково зацікавлені в отриманні цих таємниць, а люди, які користувалися послугами Gunnarsson Associates, були такими, що не надто дбали про методи які були використані. Це, природно, також стосувалося куртки Peacemore у Великій Британії.
  Стаффорд згадав розмову, яку мав із Джеком Еллісом перед від’їздом на континент. «Ми зв’язувалися з бандою Пісмор», — сказав Елліс. «Це проникло в електронну сферу безпосередньо перед злиттям, у результаті якого ця компанія була поглинена. Просто прорвав усі наші оборонні заходи».
  "Як пройшло?"
  Джек знизав плечима. «Ми можемо захистити себе від усього, крім дурості. Вони отримали совок під керівництвом генерального директора, Паско. У ліжку з молодим чоловіком, багато непристойних фото. Це все було організовано Пісмором, звичайно, але мені було б майже неможливо довести це».
  «У наш толерантний вік гомосексуалізм не є таким ефективним інструментом шантажу, як раніше», — сказав Стаффорд.
  «Але це було з цієї нагоди. Дружина Паско не знала, на чиєму боці він був щоразу. У нього є напівдорослі дочки, і це зруйнувало б його шлюб. Внаслідок цього він упав на груди. А після об’єднання ми втратили договір з «Електрономікс». Пісмор зрозумів».
  — А маленькі гріхи Паско все одно прийшли на день?
  «Звичайно. Після об'єднання його звільнили і причини назвали однозначно. Зрештою, він показав, що йому не можна довіряти».
  «Вони якісь цинічні бандити», — сказав Стаффорд.
  Промислове шпигунство мало чим відрізняється від роботи, яку виконує MI6, існування якої заперечує британський уряд, або КДБ, про існування якого всі знають, або ЦРУ, яке є практично відкритою книгою. Виробнику автомобілів може бути корисно знати моделі конкурентів на кілька років наперед. Одна авіакомпанія була дуже здивована, коли після планування рекламної кампанії, яка мала коштувати півмільйона фунтів стерлінгів, вона виявила, що її найнебезпечніший конкурент запустив таку саму кампанію за тиждень до початку її власної.
  Компанія, яка хоче поглинути іншу, як це було у справі Electronomics, може захотіти знати оборонну стратегію іншої компанії. Хтось хотів знати, яку ціну погодиться Electronomics, і використав Peacemore, щоб дізнатися.
  Звісно, ніхто в правлінні відкрито не каже: «Давайте проведемо шпигунську операцію проти НН». Але, мабуть, голова правління чи директор міркує вголос і лукаво каже: «Насправді було б добре, якби ми знали, що робить НН». .» Гострі вуха вловлюють ідею, і чоловіки другого порядку беруться, грубі джентльмени, які хочуть просунутися. Використовуються посередники Подібно до «солом’яних людей», які використовуються у військовій і політичній розвідці, робота виконується без жодного члена правління, який забруднив руки, а заступник директора стає директором.
  Захист складний, тому що шпигуни посилено займаються справою. Усі заходи безпеки у світі марні перед обличчям людської слабкості. Відповідно, Stafford Security Consultants досліджували персонал своїх клієнтів, відсіювали сумнівних осіб, і якщо це було порушенням прав людини – ну, з цим нічого не поробиш.
  «І іноді це спрацьовує», — подумав Стаффорд.
  Він зітхнув і взяв віскі, який долив Кертіс. А тепер Гуннарсон втягнувся в справи друга. Стаффорду мало що залишилося для Дірка Хендрікса, але він дбав про Алікс і зробить усе, щоб їй не було завдано шкоди. І Гуннарсон таємно пішов на роботу. чому
  Стаффорд подивився на годинник. Було вже пізно. Також не було відповіді, коли він подзвонив в юридичну фірму в Джерсі. 
  
  OceanofPDF.com
  7
  Невдовзі після того, як Стаффорд прибув до офісу наступного ранку, йому подзвонив Пітер Партвелл, менеджер компанії з Джерсі, з яким він розмовляв напередодні. «Цей Хендрікс помер трохи більше чотирьох місяців тому», — сказав Партвелл. «Він був спалений, і в газетах не було нічого, крім звичайного повідомлення про смерть».
  — Причина смерті?
  "Інфаркт. Це було очікувано – у нього давно було слабке серце. Я дізнався, що у нас один і той же лікар, що дало мені можливість поставити ряд питань. Я також бачив заповіт в кадастрі. Дуже цікаве читання, чи не так?»
  «Я здивований, що газети про це не писали», — сказав Стаффорд. «Не кожен день мультимільйонер бере квиток».
  Партвел розсміявся. «Тут багато мільйонерів – вони звичайні люди, і вони тримаються стримано. Hendrykxx жив дуже тихо. Крім того, журналісти не читають усіх заповітів, які проходять влада».
  — Як довго він жив у Джерсі?
  «З 1974 року».
  «Що таке виконавець?»
  «Старий Фаррар досить добрий, але жахливий нахабник. Який твій інтерес у цьому, Максе? Хіба це не трохи поза тим, що ви ще робите?
  «Я просто роблю послугу другові. Дякую за допомогу, Петре. Я подзвоню ще раз, якщо я хочу знати більше».
  
  — Є ще одна річ, — сказав Партвелл. «Чоловік у кадастрі сказав, що було кілька запитів на отримання копій саме цього заповіту. Один з Англії, два з США і один з Південної Африки. Йому захотілося зробити невеликий тираж фотокопій, щоб було з чого зняти», — сміючись підсумував Партвелл.
  Коли Стаффорд поклав слухавку, він відкинувся на спинку крісла й на мить задумався. Поки нічого цікавого, за винятком, можливо, багатьох запитів на копії заповіту. По внутрішньому зв’язку Джойс він сказав: «Дайте мені Mr. Фаррар з юридичної фірми в Ст. Гелієр на Джерсі».
  Через п’ять хвилин йому телефонував Фаррар. Він представився, а потім сказав: «Мене цікавить покійний пан. Ян-Віллем Хендрікхх, який помер приблизно чотири місяці тому».
  "Так?"
  «У мене склалося враження, що ви відчуваєте труднощі з пошуком спадкоємців».
  — У цьому відношенні ви помиляєтеся, — голос Фаррара був сухим, педантичним.
  «Немає жодних сумнівів, що йдеться про Генрі Хендрікса в Лос-Анджелесі та Дірка Хендрікса в Лондоні?»
  — Здається, вони добре поінформовані, сер. Смію запитати, звідки ви взяли інформацію?
  «Я прочитав заповіт».
  — Імен там немає, — прохолодно сказав Фаррар, — але насправді ви маєте рацію. Містер. Генрі Хендрікс прилітає з Америки завтра, а містер. Дірка Хендрікса сповістили. — Фаррар трохи помовчав, перш ніж продовжити: — Зізнаюся, я був здивований, скільки часу знадобилося для... — Він зробив паузу, ніби усвідомлюючи, що перебуває на межі розсуду. «Чи можу я запитати, чи ви зацікавлені в цій справі, містере? Стаффорд?
  Стаффорд зітхнув. «Мій інтерес просто випарувався. Дякую, що дозволили мені забрати ваш час». Він поклав трубку.
  
  Через мить подзвонила Алікс. — Це правда, Максе, — сказала вона з чутним афектом. — Це все правда.
  «Якщо ви маєте на увазі спадщину Дірка, я знаю. Я щойно розмовляв із Фарраром, який є виконавцем майна. Він живе в Джерсі». 
  «Це було дивно — лист надійшов від адвоката на ім’я Мандевіль тут із Сіті. Дірк знав це весь час. Він сказав, що не хоче мене нервувати, бо я вагітна. Йому довелося поїхати до Південної Африки, щоб отримати підтвердження особи. Сьогодні вранці він прийшов додому, а завтра буде говорити з адвокатом. І є двоюрідний брат, з яким він не спілкувався дуже довго, Макс. Він також буде присутній».
  — Усе дуже цікаво, — безпристрасно сказав Стаффорд. «Вітаю. Що ти хочеш, щоб я зробив з Хардіном?
  — Що б ви запропонували?
  «Мені він здається чесною людиною», — відповів Стаффорд. «На перший погляд, у грі могло бути шахрайство, але Хардін доклав значних зусиль, щоб все пройшло гладко. Я пропоную вам оплатити його витрати в Лондоні та квиток на літак в обидві сторони. Можливо, плюс невелика комісія. Мені подбати про це?»
  "Так, будь ласка. Надішліть мені рахунок».
  «Я повідомлю йому про це в обід. Він поклав слухавку, попросив Джойс домовитися про обідню зустріч із Гардіном, а потім сів, щоб обміркувати це питання.
  Все це виглядало не дуже проблематично. Мандевіль, ймовірно, був представником Farrar у Лондоні – звичайна домовленість у галузі. Стеффорда здивувало те, що Дірк Хендрікс не повідомив Алікс до того, як полетів до Південної Африки — дитині було вже кілька тижнів, — але Дірк завжди був холодним виродком. Було кілька деталей, які не вписувалися в картину: хто застрелив Хендрікса і чому? І чому Гуннарссон не відправив Хендрікса до Англії, щойно його знайшли? З іншого боку, все-таки у Стаффорда був тільки Хардінс заяви з цих питань. Можливо, Хардін був шахраєм, який грав у власну хитру гру. Стаффорд, який пишався тим, що він знавець людей, похитав головою й продовжив свою роботу.
  ***
  
  Стаффорд зустрів Хардіна за обідом у вишуканому ресторані. Ця інформація може бути корисною для спадкоємців Хендрікса, але для Хардіна — це все, що не принесе користі, і Стаффорд подумав, що смачна їжа полегшить лікування. — Мабуть, я зробив дурницю, — пригнічено сказав Хардін.
  «Той, хто ніколи не помилявся, ніколи нічого не досяг», — сказав Стаффорд, але знав, що ця цитата була банальністю. "Місіс. Хендрікс хоче, щоб ця справа вам нічого не коштувала. Скільки часу минуло з тих пір, як ви покинули Gunnarsson Associates?»
  «Зовсім близько місяця».
  «Яка у вас була зарплата?»
  «30 000 доларів на рік плюс премія», — знизав плечима Хардін. — Наприкінці тут була невелика премія, але в хороші роки вона могла досягати п’ятдесяти тисяч.
  — Гаразд, — Стаффорд дістав чекову книжку. "Місіс. Хендрікс оплатить квиток на літак в обидві сторони, ваші витрати в Лондоні та звичайну місячну зарплату. Це добре?»
  «Це дуже приємно, і це несподівано», — сказав Хардін і мав це на увазі.
  Вони перевели суму в долари, Стаффорд округлив до найближчої тисячі, конвертував у фунти стерлінгів і виписав чек.
  «Тепер я можу впоратися, поки не наведу свої справи вдома», — сказав Хардін. «Це величезна допомога».
  "Коли ви їдете?"
  «Тепер мене тут нічого не зв’язує. Можливо, завтра, якщо я зможу зайняти місце».
  «Бажаю удачі», — сказав Стаффорд, а потім двоє чоловіків заговорили про інші речі. Гардіну сказали, що в ньому був Стаффорд військової розвідки, і він зробив кілька натяків про свою службу в ЦРУ, але дуже стримано. Стаффорд заплатив, вони з Хардіном розлучилися, потиснувши руку на тротуарі, а Стаффорд дивився вслід другому й гадав, що з ним буде.
  ***
  
  Дірк Хендрікс подзвонив наступного дня, і Стаффорд зітхнув; справа Хендрікса почала йому набридати. «Я говорив з адвокатом, Макс. Завтра ми поїдемо до Джерсі й поговоримо з виконавцем, адвокатом Фарраром.
  "Ми?" 
  «Так, я і мій двоюрідний брат. Я зустрів його в офісі Мандевіля.
  «Тоді було гарно. Як він?"
  «Створюй враження, що ти хороший хлопець. Звичайно, дуже американський на вигляд».
  — Три мільйони лікують навіть неприємні зорові враження, Дірку, — холодно сказав Стаффорд. «Ви дізналися про фонд Ol Njorowa?»
  "Так. Це свого роду сільський коледж і експериментальна ферма в Кенії. Однак до заповіту є особлива умова. Мені доводиться щороку один місяць працювати в цій установі, яка є своєрідним благодійним фондом. Що ти думаєш?"
  Стаффорд помітив положення. «Місяць на рік — це небагато, щоб віддати за три мільйони фунтів», — безтурботно сказав він.
  — Мабуть, ти маєш рацію, Максе. Але скажи мені, яке враження справив на тебе Гардін?
  — Мабуть, справжній хлопець.
  «Алікс каже те саме. Він їй сподобався. Коли він повернеться до Сполучених Штатів?»
  «Він, мабуть, пішов. Він сказав, що нічого немає що він повинен робити тут і що він повинен знайти роботу».
  "Так. Ви дасте мені його адресу в Нью-Йорку? Мабуть, у нього були чималі витрати, і я хотів би їх відшкодувати».
  — Усе вирішено, Дірк, — сказав Стаффорд. «Я тобі надішлю рахунок — тепер можеш собі дозволити платити. Крім того, він не дав мені адреси».
  «Справді?» Стаффорду здалося, що він почув розчарування в голосі Дірка. Після короткої паузи Дірк сказав: «Дякую, Максе, але тепер я маю продовжувати». Ми щойно прибули з Мандевіля, де весь шлях чекає зелене світло, і кузен Генрі, Алікс і я святкуємо з напоєм. Ти не хочеш приєднатися до нас?»
  «Дякую, Дірк, але мені дуже шкода — я не мультимільйонер, і в мене є чимало речей, яких я мушу позбутися».
  «Добре, Макс, але побачимося!» Хендрікс поклав трубку.
  Стаффорд збрехав. Він якраз збирався йти додому, щоб подивитися по телевізору матч з крикету між Англією та Австралією.
  Кертіс прийняв його зі словами: «До пана полковника прийшов гість. Американський джентльмен на ім'я Хардін. Я подзвонив в канцелярію, але пан полковник уже пішов».
  »Хм. Де він?"
  «У вітальні — з віскі».
  «Гаразд – візьміть, будь ласка, мій звичайний».
  Гардін уже майже спорожнив склянку й відвернувся від книжкової шафи. «Чи приходив Хенк Хендрікс, сер?» — запитав він без передмови.
  «Так, мені подзвонив Дірк. Сьогодні вдень у них була зустріч з адвокатом, і, здається, всю дорогу горить зелене світло».
  — А адвоката звуть Мандевіль?
  "Так. Звідки ти це знаєш?
  Стаффорд побачив, що Гардін був більш розслаблений і в кращому настрої, ніж за обідом напередодні. «Я зустрів Гуннарссона сьогодні вранці в аеропорту Хітроу. Удар, мабуть, не те слово — мабуть, він мене не бачив. Я вирішив не летіти відразу, а піти за ним».
  
  Увійшов Кертіс із підносом віскі Стаффорд. Стаффорд узяв свою склянку. "Чому?"
  «Тому що молодий чоловік, який був із ним, не був тим Хенк Хендріксом, якого я знайшов у Лос-Анджелесі й привіз до Нью-Йорка».
  Стаффорд глянув на нього з жахом. — І ти в цьому впевнений?
  «Так, з гарантією. Такий самий зріст і колір шкіри, значна схожість – але не Хенк Хендрікс».
  "Плаття?"
  » Куртка з великої сітки. Типово по-американськи».
  Кертіс уже збирався відступити, але Стаффорд зупинив його: «Будь добрим і залишайся тут, штабний сержант – це заощадить мені багато пояснень пізніше. Але спочатку дайте Mr. Хардін ще один, і візьми один собі. Містер. Хардіне, дозволь мені представити мого друга, штаб-сержанта Кертіса, колишнього члена Королівської морської піхоти.
  Хардін підвівся й потис Кертісу руку. — Радий вас вітати, пане штаб-сержант.
  «Безумовно, пане Майте своє».
  Кертіс вийшов, щоб підготувати комори, і повернувся через кілька хвилин.
  «То вони стежили за Гуннарсоном?» — сказав Стаффорд. 
  "Так, сер. Я сказав водієві таксі, що він отримає солідні чайові, якщо піде за таксі Гуннарссона, але чоловік відповів, що це непотрібно — у нього це на тій самій радіомережі. Через п’ять хвилин він сказав, що Гуннарссон прямує до готелю «Дорчестер». Я приїхав раніше за нього і дозволив таксі почекати. На таксометрі виявилося чимало».
  «Ваші витрати будуть покриті».
  «Не потрібно, сер. У мене набагато кращий настрій, ніж раніше. Гуннарссон і молодий чоловік записалися біля стійки й піднялися нагору. Вони були там близько двох годин, поки я сидів у холі, сподіваючись, що готельний детектив не прийде і не викине мене. Коли вони спустилися, я знову пішов за ними й таким чином дійшов до Лінкольнс Інн Філдс».
  «Там, де Мандевіль має офіс, правда? І воно було там що ти отримав ім'я?
  "Так. Я залишив таксі і трохи почекав. Гуннарссон вийшов так само, як місіс. Хендрікс увійшов із якимось чоловіком. Чи міг це бути Дірк?»
  — Великий буханець, надзвичайно широкоплечий?
  «Точно так. Я пішов за Гуннарссоном до офісу компанії Peacemore. Я подумав, що більше не можу зробити, і поїхав сюди, де заплатив за таксі. Я подумав, що це краще, ніж відвідувати вас в офісі».
  Стаффорд неуважно кивнув, розглядаючи ситуацію. «Дозвольте мені перейти до цього питання», — сказав він. «Вони знайшли Генрі Хендрікса на Західному узбережжі та привезли його до Гуннарссона в Нью-Йорку. Гуннарссон, який сподівався на золоту жилу, знав, що знайшов її. У Хендрікса не було сім’ї, він ніколи не був за межами Сполучених Штатів, і було б неважко накачати його інформацією, а потім поставити когось іншого на місце Генрі тут, у Лондоні».
  — Мабуть, це правда, сер.
  — Мабуть, я мав би сказати Фаррару, що вони намагаються його обдурити, — повільно сказав Стаффорд, — але я не скажу, бо тоді Гуннарсон може зійти з рук.
  — Так, — нетерпляче відповів Хардін. «Молодий чоловік отримує гроші, щоб прикидатися Генрі, і якщо його викривають, Гуннарссон просто каже, що цей чоловік — шахрай усіх часів. Втілення порушеної невинності».
  — І ніхто вам не повірить, — сказав Стаффорд. «Він скаже, що ти повний брехні, мстивий колишній працівник, якого звільнили за некомпетентність».
  «Без сумніву! Але у нас все ще є Біггі та колектив, які знають, що ця людина — не Хенк».
  — Блін, вони за десять тисяч миль, — сказав Стаффорд. «Цей чоловік, хто б він не був, не вчинив жодного злочину в Сполучених Штатах. Його переслідуватимуть згідно з британським законодавством, можливо, Джерсі».
  «Яке покарання за такі речі тут, на Лічі?»
  
  «Нічого страшного. Можливо, два роки».
  Стаффорд глибоко задумався. Гардін завойовував дедалі більше поваги, і було б корисно мати колишнього агента ЦРУ, який також ненавидів Гуннарссона, щоб допомогти йому. «Коли ти говорив про своє минуле в ЦРУ, Хардіне, ти натякнув, що служив в Африці», — сказав він нарешті. "Ти знаєш Кенію?"
  «Звичайно. Можливо, багато чого змінилося з тих пір, як я був там, але я знаю країну».
  «Там влада прихильно дивиться на вас?»
  — У цьому немає жодних сумнівів, сер. Було б інакше, якби я тицьнув носа в Танзанію».
  «Вони сказали мені, скільки вам платили в Gunnarsson Associates. Думаю, ми можемо запропонувати те ж саме і трохи більше. Що б ви сказали про роботу в Stafford Security Consultants?»
  «Я знаю вас з публічних джерел, і ви сказали мені під час нашої першої розмови, що виступаєте проти Гуннарссона. Тому моя відповідь: так!»
  "Дякую. Називайте мене Макс, я буду називати вас Бен, а Кертіса, будь ласка, називайте містера штаб-сержанта. Добре?
  «Гаразд».
  Гардін, звісно, відмовився від свого готельного номера, і Стаффорд сказав, що може користуватися гостьовою кімнатою, доки не знайде житло.
  «Що трапилося з Кенією?»
  «Я вважаю, що ось де це буде», — відповів Стаффорд. Зрештою, фонд Ol Njorowa хотів приблизно 70 мільйонів доларів, і все вказувало на те, що Гуннарссон мав сміливість отримати їх і спробував би отримати гроші в скарбницю. 
  
  OceanofPDF.com
   8
  Стаффорд обговорював справу Гуннарссона з Джеком Еллісом, який після нього був найбільшим акціонером Stafford Security. Він не думав, що хотів закрити компанію, не повідомивши Елліса. Він окреслив ситуацію, і Елліс негайно сказав: «Гуннарссон ідентичний шахам Peacemore, чи не так?»
  "Так."
  «У нас з ними були проблеми. Ви пам'ятаєте електроніку?
  «Занадто очевидно! Джеку, наше наступне логічне розширення буде в США. Рано чи пізно ми вступимо в жорсткий конфлікт з Гуннарссоном. Я б волів, щоб це було раніше , тобто до того, як ми там закріпимося. Я хочу з ним возитися, коли його немає вдома».
  Елліс кивнув. «Це, мабуть, полегшує. Хто знає, що з усім цим робити? Отже, Гуннарссон поставив фальшиву людину замість Хендрікса?
  — Лише четверо: ти і я, Хардін і Кертіс.
  «Не Алікс Хендрікс?»
  «Ні, і Дірк теж. Я хочу зберегти це в максимально обмеженому колі».
  — А чому Кенія?
  «Багато грошей йде в Кенію, і Гуннарссон уважно стежить за тим, де знаходяться гроші».
  «Що ми знаємо про цей фонд із дивною назвою?»
  «Не палиця, але воно того варте».
  — І ви хочете особисто зайнятися цією справою?
  «З допомогою. Я не мав звичайної відпустки три роки, і давайте назвемо цю затію оплачуваною відпусткою».
  
  Елліс трохи скептично посміхнувся. «У мене дивне відчуття, що ми вже мали цю розмову».
  — Не помиляйся, Джеку, — сказав Стаффорд. «Це не послуга, яку я роблю для Алікс Хендрікс, а дія на користь майбутнього Stafford Security».
  У цьому Елліс довів свою правоту.
  ***
  
  Стаффорд відправив Хардіна до Кенії як одиночний авангард. Він не хотів, щоб він випадково зустрів Гуннарссона чи Хендрікса, і хоча в Лондоні живе вісім мільйонів людей, він не хотів ризикувати. У Кенії Хардіну довелося забезпечити готель і орендувати автомобілі. Він також мав провести попереднє розслідування щодо діяльності Фонду Ол Ньорова.
  Гуннарсон і фальшивий Хендрікс перебували під прихованим спостереженням. Стаффорд влаштував це так, щоб він міг їх бачити, щоб у разі потреби знову впізнати їх. Гуннарссон не зробив багато; він відвідував офіси Peacemore, Willis & Franks, що було природно, оскільки він був власником бізнесу, і він грав у казино та часто вигравав. Його удача була майже неймовірною. Що стосується Хендрікса, то він найняв автомобіль і поїхав за місто, оглянувши Лондон.
  Тепер Стаффорд запросив Алікс і Дірка Хендрікс на обід; вони були його розвідниками в тилу ворога. На відкритті напоїв він запитав: "Як вам було в Джерсі?" 
  Дірк засміявся. «Я підписав багато паперів. Старий, мабуть, мав чудовий нюх у справах. Його інвестиції поширюються на дуже широкий спектр».
  — Ви знали свого діда?
  Дірк похитав головою, і Алікс сказала: «Ти ніколи не говорив про нього, Дірк».
  «Я думав, що він загинув під час комуністичного повстання в 1922 році», — сказав Дірк. «Це була майже революція, але Смутс збив його артилерією та бомбардувальниками. Мені сказали, що під час цих подій зник мій дідусь. Отже, трохи моторошно дізнаватися, що він насправді помер лише кілька місяців тому».
  — А твоя бабуся — ти знав її? — запитав Стаффорд.
  — Лише смутні спогади, — відповів Дірк. «Мабуть, це вона розповіла мені про мого дідуся. Вона померла, коли я був хлопчиком. Вони всі зробили».
  «Усі?» — запитала Алікс.
  «Обоє моїх батьків, сестра і бабуся загинули в автокатастрофі. Мене не було в вагоні лише те, що я лежав у лікарні, мабуть, зі скарлатиною. Мені було шість років».
  «Мій бідолашний, — сказала Алікс, поклавши руку на його, — я цього не знала».
  Стаффорд здався дивним, що Дірк не сказав про це Алікс раніше, але не прокоментував це. Натомість він запитав: «Тоді що це за фонд у Кенії?»
  «Ol Njorowa?» Дірк похитав головою. «Я мало що знаю про це, крім того, що я вже сказав тобі. Ми поїдемо в середу, щоб подивитися на це. Оскільки мені доводиться проводити там місяць щороку, мені краще це пізнати. Лідера звуть Бріс, і Мандевіль дуже про нього думає».
  «Як Мандевіль вступає в цю справу? Я думав, що Фаррар був виконавцем заповіту». 
  «Він зробив багато юридичної роботи для мого діда. Вони, мабуть, були дуже хорошими друзями, бо Мандевіль казав, що завжди залишався з моїм дідом, коли той їздив на Джерсі».
  — Він їде з тобою до Кенії?
  «Він про таке й мріяти не міг – до нього ходять люди. Але Фаррар їде разом. Він має справу обговорити з Брісом.
  «Ти підеш?» — запитав Стаффорд у Алікс.
  Вона трохи сумно посміхнулася. «Я б хотів, але мушу залишитися з маленьким Максом. Можливо, наступного разу."
  
  «І Генрі Хендрікс, звичайно, підтримає. До речі, де він? Я думав, що ви будете разом».
  — Він поїхав на село озирнутися, — сказав Дірк і трохи багатозначно додав: — Ми не маємо наміру сидіти один одному на стегнах.
  — Він тобі не подобається?
  «Він не мій тип. Я думаю, ми виберемо різні місяці для перебування в Ol Njorowa. Але він справді подорожує зі мною та Фарраром.
  — Ми можемо зустрітися в Найробі, — безтурботно сказав Стаффорд. «Я там у відпустці. Я лечу у вівторок».
  «Ну?» Дірк здивовано подивився на нього. — Коли ви вирішили?
  «Я, тобто мій секретар, забронював поїздку кілька тижнів тому».
  ***
  
  Наступного дня Стаффорд дізнався, що Ґуннарссон звернувся до туристичної агенції, і приховане розслідування показало, що його пункт призначення — Найробі. Стаффорд попросив Кертіса замовити два місця для автомата у вівторок і телеграфував Хардіну, щоб він не брав спокою.
  — Мені піти, сер? — запитав Кертіс.
  «Так, я хотів би взяти зі собою людину, яка знає це місце. Вони там були, якщо я не помиляюся?
  "Так, сер. Я був у Момбасі кілька років під час конфлікту Мау-Мау і досить добре познайомився з країною. — Чи можу я запитати, з якими труднощами очікує зіткнутися пан полковник? 
  «Вони знають стільки ж, скільки я», — сказав Стаффорд. «Зробіть необхідну підготовку». Перше, чого вчиться новопризначений лейтенант, — це сказати «Зробіть це, сержант». .
  
  «Тож я маю дозвіл полковника на відпустку сьогодні?» — сказав Кертіс. «Насправді у мене є багато чого, що потрібно виправити».
  «Так, але мені не цікаво знати, що саме потрібно виправити».
  Єдине важливе, що сталося перед від'їздом до Кенії, — це те, що Хендрікс розбив свій фургон на крутому пагорбі в Корнуоллі. Він обійшовся кількома подряпинами, але вагон уже ніколи не буде вагоном.
  ***
  
  Вони прилетіли до Найробі першим класом, вечірнім рейсом. Кертіс був чоловіком міцної статури, Стаффорд теж не був карликом, а отже, полковник не бачив причин сидіти затиснутим в економ-класі, де в «Мандрах Гуллівера» місця призначені для карликів. Якби все піде добре, Гуннарсон заплатив би. Опираючись спробам кабінного екіпажу напоїти його алкоголем, щоб він не завдавав клопоту, Стаффорд пив одне холодне пиво Heineken за іншим, а Кертіс спав як камінь.
  Вони приземлилися о восьмій ранку, пройшли паспортний контроль і митницю, а Хардін чекав біля них і чемно запитував, як пройшла подорож.
  — Шановно, — відповів Стаффорд, відчуваючи щетину на підборідді. «Однак я б віддав перевагу денному польоту».
  — Пілотам байдуже, — сказав Хардін. «Аеропорт тут знаходиться на висоті дві тисячі метрів, і повітря вдень тепле і розріджене. Вони вважають, що приземлятися тут посеред дня трохи ризиковано».
  Хардін допоміг двом чоловікам донести багаж до розфарбованого зеброю восьмимісного автомобіля Nissan Safari, пояснивши, що це типовий туристичний автомобіль, який ніхто не помітить.
  «Чи можете ви сказати мені щось про Ол Ньорову?» — запитав Стаффорд.
  «Чоловік на ім’я Паттерджі дав мені кілька імен – членів правління тощо – і брошуру з описом роботи фундації чи фундації. Найважливішим є сільськогосподарський коледж із кількома різними факультетами, лабораторіями тощо. Лідера всього цього звуть Бріс і він живе в Ол-Нйорові — у Рифтовій долині, приблизно за вісімдесят кілометрів звідси».
  «Хто заснував цей фонд і коли?»
  «Відразу після війни, у 1950-х роках. У брошурі не згадується, хто це зробив».
  — Ваш чиновник — цей Паттерджі — сказав щось про спадщину Хендріка?
  «Ні слова. Але навряд чи він заговорив би про такі речі з незнайомцем, якого зустрів у барі. Справа поки невідома. Я прочитав найважливіші газети за останні чотири місяці».
  «Добре, ще одна справа, перш ніж я ляжу спати», — вони тим часом прибули до готелю. «Що означає дивна назва фонду?»
  «Ol Njorowa — це назва місця поблизу Найваша, мова масаї. Я не можу гарантувати правильний переклад, але британські колоністи називають це місце Hell's Sport. Коли ти хочеш, щоб тебе розбудили?»
  »12.30.«
  Стаффорд поснідав і ліг спати, думаючи про пекельні види спорту — якесь бісове ім’я можна було б дати благодійній чи філантропічній установі! 
  
  OceanofPDF.com
   9
  Гардін розбудив Стаффорда в призначений час. Він жив у кімнаті з Кертісом і міг сказати, що штаб-сержант був у місті й повернувся з кількома «друзями».
  «Яких друзів?» — запитав Стаффорд, витираючись після прохолодного душу.
  — Ви зустрінете їх у барі «Деламер».
  Стаффорд одягнувся, і вони спустилися вниз. Бар Delamere був великим внутрішнім двориком у передній частині готелю, звідки можна було бачити людей, що проходили повз. Там було повно, але Кертіс забронював столик. Коли двоє чоловіків підійшли, він підвівся. «Я хочу, щоб пан полковник познайомився з Пітом Чіпенде та Наїром Сінгхом».
  Відбувся обмін дружніми рукостисканнями. Чіпенде був африканським негром з перлинним рядом білих зубів. «Називайте мене Чіпом – усі так говорять». Наір Сінгх був сикхом у тюрбані з похмурою чорною бородою, але з привітною усмішкою. Всі сказали «ти», як зрозуміло.
  Коли Стаффорд сів, Хардін сказав, що може порадити пиво, яке було холодним і не дуже міцним. Стаффорд замовив пиво для всіх, крім сикха, який пив лише лимонну воду. Потім він запитально подивився на Кертіса.
  «Вдома в Лондоні я подумав, що нам знадобляться друзі, які знають країну та мову, тому я розпитав тут і там і отримав адресу», — пояснив Кертіс.
  — Наші, — сказав Чіп. «Ми ефективні – керуємо всім».
  Стаффорд усе ще дивився на Кертіса. — Звідки ти взяв адресу?
  «Через друзів і друзів друзів», — безтурботно відповів Кертіс. Стаффорд знав, що більше немає сенсу запитувати — не зараз. Він подивився на двох незнайомців. — Ви усвідомлюєте, про що йдеться?
  «Так, ви хочете, щоб за кимось спостерігали», — сказав Наір.
  — Стримано, — додав Чіп. — А можливо, у вас є й інші бажання?
  «Можливо». Офіціант приніс пиво і склянки. «Справа в наступному: завтра приїде чоловік з Лондона. Його ім'я Гуннарсон і він американець. Я хочу знати, куди він ходить і що взагалі робить».
  — Це можна зробити, — сказав Чіп.
  «З нами ще двоє: ще один американець на ім’я Хендрікс і англієць на ім’я Фаррар. Хендрікс значний, Фаррар менш. І, нарешті, четвертий, також Хендрікс, але написаний по-іншому.» Він пояснив різницю.
  «Ти хочеш, щоб за Дірком стежили?» — трохи здивовано запитав Хардін.
  «Чому б і ні?» Стаффорд спробував пиво і знайшов його освіжаючим. «Хтось щось знає про фонд Ol Njorowa?»
  "Ol Njorowa?" - сказав Чіп. — Це коло Найваші.
  — Ландбурзький чи сільський коледж, — сказав Нейр. «Наскільки я знаю, це чудовий заклад. Я знаю одного зі співробітників — вченого на ім’я Хант.
  Це зацікавило Стаффорда. — Як добре ви його знаєте?
  «Ми вчилися разом – в університеті на іншому боці вулиці. Ми випили забагато пива. Це було до того, як я повернувся до своєї релігії». «Я бачу його час від часу».
  »Божаєте познайомити мене? Стримано?" 
  Наір на мить замислився. «Це можна влаштувати. Коли це має бути?"
  «Якщо можна сьогодні. Я хотів би дізнатися більше про заклад до прибуття Гуннарссона».
  «Тоді воно повинно залишитися в Найваші. Хто прийде крім вас?»
  
  «Бен Хардін. Штаб-сержант і Чіп залишаться тут, щоб стежити за Гуннарссоном завтра вранці».
  Наір кивнув і підвівся. «Тільки розберуся з необхідними речами — через деякий час повернуся».
  — Я помираю від спеки в цьому кліматі, штаб-сержанте, — сказав Стаффорд. «Принеси мені одяг, з яким я зможу жити».
  «Ти маєш мати такий набір для сафарі, як мій», — сказав Чіп. «Іди з Наїром після обіду. Ви занадто схожі на туриста, і він дасть вам кращу ціну».
  Хардін простягнув Стаффорду картку на харчування. «Щодо обіду...»
  Вони замовили обід і ще пива – для Наїра, однак, воду з лимоном. Повернувшись, сказав: «Все добре. Ми будемо вечеряти з Аланом Хантом і його сестрою в готелі Lake Naivasha. Це та сама мережа, що й Norfolk, тож я забронював номери на минулу ніч. це нормально?"
  — Добре, — відповів Стаффорд.
  Їжу приготували і всі з апетитом їли.
  ***
  
  Того дня, менш ніж за годину, Стаффорда спорядили набором для сафарі в одній з індійських крамниць поблизу площі. Наір знизив ціну до вражаюче низького рівня. Стаффорд замовив ще два набори, а потім попрямував до Найваші. Наїр був за кермом, Хардін — позаду автомобіля Nissan Safari.
  За містом дорога стала гіршою, багато ям і недоглянутих ділянок. Коли Стаффорд зробив зауваження з цього приводу, Наїр розчаровано сказав: «Так, це дуже прикро. Ніхто не міг подумати, що це важлива магістраль — шосе до Уганди. Влада повинна його ретельно відремонтувати та заборонити великим вантажівкам користуватися ним».
  «Найважливішими рідинами в цій країні, здається, є пиво та бензин», — сказав Хардін.
  Коли вони проїжджали, Стаффорд зрозумів, що він мав на увазі Лімуру і почав спуск до Рифтової долини. Дорога була крутим ухилом і мала незліченні круті повороти. Вагон завжди йшов позаду величезної цистерни, а попереду цієї їздила така ж велика вантажівка з причепом, навантажена пивом Tusker. Було неможливо здійснити належний обгін, і Наїру довелося їхати на низькій передачі, доки він смирено зітхнув і не з’їхав убік.
  "Ми дозволимо їм пройти вперед", - сказав він. «Двигун перегріється, якщо ми будемо їхати занадто довго на низькій передачі». — Але тепер ти маєш побачити щось цікаве.
  Стаффорд і Гардін пішли за ним крізь кілька дерев до краю скелі. Він кинувся рукою. "Ріфт!"
  Це була величезна розріз на поверхні землі, наче велетень порізав її ножем. Стаффорд підрахував, що ширина долини була щонайменше тридцять кілометрів. Вдалині блиснуло озеро. Наїр вказав на гори з іншого боку. Схил Мау – і це озеро Найваша. Гора там — вулкан Лонгонот, а Ол-Ньорова — просто з іншого боку, але звідси ми не бачимо будівель».
  «Як далеко тягнеться The Rift?» — запитав Хардін.
  «Далеко», — відповів Нейр з легкою посмішкою. »6500 кілометрів, від Лівану до Мозамбіку – найбільше геологічне утворення на Землі. Перший білий чоловік, який продемонстрував його особливість, Грегорі, сказав, що його буде видно з Місяця. Ніл Армстронг виявив, що він правий. Тут Африка розділена, — він побачив випробовуючий погляд Стаффорда. «Я вивчав геологію», — додав він.
  — А що ти зараз робиш, Наїр?
  «Показую туристам Кенію». — Тепер, напевно, шлях вільний.
  Повертаючись до машини, Стаффорд думав про те, що він почув. Можливо , Наір справді був гідом, а може, ні. Можливо, не вся правда. Цей друг друга Кертіса був для нього трохи загадкою. «Чіп також екскурсовод чи гід?»
  
  — Звичайно.
  Вони досягли дна Рифтової долини, не перешкоджаючи пивним вантажівкам, але майже суцільна колона вантажівок мчала вгору у протилежному напрямку. Унизу в долині Наїр прискорив темп. Ліворуч, через долину, йшла дорога. «Вона веде до Нароку та Масаї Мари. Багато диких тварин – ви повинні відвідати цей район». 
  «Я прийшов не заради визначних пам’яток», — прогарчав Стаффорд, і Нейр мовчав, доки не дійшли до готелю — довгої величної будівлі з червоним черепичним дахом. Їм одразу показали кімнати. Стаффорду довелося жити в одній кімнаті з Гардіном, і щойно вони залишилися наодинці, він запитав: «Що ви знаєте про цих двох хлопців?»
  «Не більше, ніж ти. Штаб-сержант дуже обережний у висловлюваннях».
  «Він казав, що має тут зв’язки, але це було дуже давно — під час повстання Мау-Мау. Тоді Чіп і Нейр, мабуть, були дітьми. Я думаю, що я повинен серйозно поговорити з ним, коли ми повернемося до Найробі».
  Стаффорд прийняв благодійний душ перед тим, як невелика група зібралася на галявині перед готелем. Була шоста година, година коктейлю, і групи гостей сиділи за столиками з напоями, дивлячись, як сонце сідає над схилом Мау через озеро.
  «Вам потрібен привід для Алана Ханта?» — запитав Нейр, коли вони сіли.
  — Я думав, що він твій друг, — сказав Стаффорд, — ти зав’яжеш йому щось на рукав?
  «Я намагаюся якомога краще обслуговувати своїх клієнтів, і поки що я сказав йому, що ви відвідаєте геотермальний проект в Ол-Карія на іншому боці Хельведеспортену».
  — Але я нічого про це не знаю.
  «Тобі це теж не потрібно. Ви побачите це лише як загальний зацікавлений гість. Один бурить пару високого тиску для живлення електростанції. Дуже цікаво."
  "Я так думаю. Але скажи мені, Наір, навіщо це робити ти це для мене? Чому ви надаєте мені таку ефективну допомогу?»
  Найр трохи вагався, перш ніж відповісти. «Тому що мене попросив один хороший друг в Англії. І я думаю, ви можете бути раді, що ми тут, щоб допомогти вам».
  «Це я, Нейр», — сказав він, додавши кілька соковитих слів пенджабі. Наір пожвавішав і відповів довшою висловлюванням тією ж мовою. «Ой, почекай!» — сказав Стаффорд. «Я не був у Пенджабі достатньо довго, щоб навчитися чомусь, окрім поганих слів — лише короткий час, коли був хлопчиком одразу після війни. Батько був в армії. Це було приблизно під час поділу Індії».
  «Це, мабуть, був поганий час», — серйозно сказав Нейр. «Але я ніколи не був в Індії. Я народився тут, у Кенії, — він глянув через плече Стаффорда. — А ось і Алан.
  Гант був високим засмаглим чоловіком зі світлим волоссям, майже білим від сонця. Він був зі своєю сестрою Джуді, дівчиною гарненькою і трохи темнішою. Замовили напої.
  «Це ваш перший візит до Кенії?» — запитала Джуді, як це прийнято, починаючи з узагальнень.
  — Так, — Стаффорд подивився на годинник. — А я тут близько десяти годин.
  «Тоді ти швидко обійдеш...»
  «Автомобіль — чудовий винахід».
  «Ти зі своїм братом в Ol Njorowa, Джуді?»
  "Так. Я агроном, а він ґрунтознавець. Я хочу сказати, що ми доповнюємо один одного. А що ви самі робите, пане Стаффорд?
  «Макс, дякую! Типовий бізнесмен у лондонському Сіті, і коли я не одягнений у подібну клуню, мене бачать у темному костюмі, казанку та парасольці».
  — Я в це не вірю, — сказала Джуді, сміючись.
  — Все одно зробіть це, бо це все одно комильфо. 
  — Я ніколи не була в Англії, — сказала вона трохи сумно.
  «Холодно і мокро. Вам тут краще. Але скажи мені одне - я чув про пекельний спорт. Це те саме, що Ol Njorowa, чи не так?»
  «Так, певним чином. Так це називають англійці».
  «Це схоже на вхід у «Пекло» Данте. Ви, хто входите, відпустіть надію! Як це насправді?»
  «Це перевал, який тягнеться вздовж західної сторони Лонгонот – великого вулкана неподалік. Тут багато гарячих джерел і гейзерів, що, мабуть, і стало причиною такої назви. Геологічно це був дренаж з озера Найваша, коли озеро було набагато більшим, ніж зараз.
  "Як давно це?"
  Вона посміхнулася. У неї була гарна посмішка. "Я не знаю. Можливо, мільйон років».
  Наїр підвівся. «Нам краще зайти всередину. Мухи з озера летять тепер, коли сонце сіло».
  «Їм незручно?» — запитав Хардін.
  — Можна з упевненістю сказати, — відповів Хант.
  ***
  
  За вечерею Стаффорд дізнався багато нового про Ханта — і про заклад. Хант розповів про свою роботу як ґрунтознавця. «Якийсь майстер на всі руки», — сказав він. «Трохи геології, трохи ботаніки, трохи мікробіології, трохи хімії. Це широка сфера». Він працював у закладі два роки і був у захваті від цього. «Ми робимо хорошу роботу, але вона йде повільно. Ви не можете змінити людей за одне покоління. Раніше племена тут жили суто натуральним господарством, а вирощувати товарні культури, як це необхідно зараз, це зовсім інша справа. Це вимагає кращого використання землі та певних знань. Але він рухається вперед».
  Стаффорд подивився на Джуді. — Тубільці не проти, щоб їх навчала жінка?
  Хант засміявся. "Навпаки. Справа в тому, що жінки кікую традиційно відповідають за сільське господарство, і Джуді виходить надзвичайно добре цього з ними. Її проблема в тому, що молоді незаміжні жінки надто швидко розлучаються».
  "Чому?"
  «Вони виходять заміж за чоловіків масаї. Масаї живуть південніше і кочують скотарством. Їхні жінки не хочуть обробляти землю, і тому чоловіки люблять одружуватися з жінками кікую, які доглядатимуть за їхніми ділянками кукурудзи та проса».
  — Несподівана проблема, — сказав Стаффорд.
  «Є багато проблем, — сказав Хант, — але ми можемо з ними впоратися. Корпорація розвитку Співдружності та Світовий банк фінансують низку проектів. Грошей у нас тут фактично не вистачає, але ходять чутки, що заклад успадкував копійку».
  «Коли це було створено?» — запитав Стаффорд.
  «Одразу після війни. У нього був період занепаду під час повстання Мау-Мау, і він майже загинув, але почав добре, коли Бріс приєднався п’ять чи шість років тому. Він наш бос».
  — Значить, молодець?
  «Відмінно – динамічний, чудовий адміністратор, але не дуже розуміється на сільському господарстві. Він достатньо мудрий, щоб залишити професійні справи тим, хто про це знає. Тепер, коли ви тут, ви повинні прийти до нас у гості. Поєднайте це з відвідуванням Ol Karia.»
  — Дуже охоче, — сказав Стаффорд. Його не було б у Ol Njorowa, коли там був Дірк Хендрікс. "Ми можемо сказати наступного тижня?"
  «З радістю. Просто подзвони мені вчасно».
  Вони зайшли до великої вітальні випити кави й коньяку. Хант хотів сісти, але зупинився. «Я щойно помітив Бріса, який разом із Паттерсоном — одним із зоологів. Я можу організувати ваш візит до нас негайно, — він підійшов і поговорив із Брайсом. Потім він махнув іншим і представив Стаффорда та Хардіна Брайсу, який був сильним збудований чоловік, середнього зросту, з коричневим засмаглим обличчям. Він розмовляв майже ідеальною оксфордською англійською з легким південноафриканським акцентом.
  «Радий познайомитися з вами, пане Стаффорд, — сказав він. «До нас рідко бувають гості з Англії. Ви давно в Кенії?» Звичайне ввічливе вступне запитання.
  «Я прийшов сьогодні вранці. Це прекрасна країна».
  — Звичайно, — сказав Бріс. «Це не мій — ще ні, — але мені подобається».
  «Ще ні?» — запитала Джуді.
  Бріс весело засміявся. «Я перебуваю в процесі отримання громадянства і очікую, що справа буде готова за кілька місяців».
  — Значить, вони англійці?
  — Ні, родезійцю, але я покинув країну, коли дурень Сміт прийшов до влади, проголосивши в односторонньому порядку незалежність.
  «Я був в Африці, коли це сталося, — сказав Хардін, — але ніколи не був так далеко на південь. Чим це закінчилось? ЗМІ в Сполучених Штатах дуже мало займаються африканськими справами».
  «Це не могло тривати», — сказав Бріс. «Ви не можете дозволити 100 000 білих правити мільйонами чорношкірих. Настав період партизанської війни, і білі схилилися. Британський уряд спостерігав за проведенням вільних виборів, і тепер прем'єр-міністром є темношкірий Мугабе. Сьогодні ця країна називається Зімбабве».
  «Ви думаєте повернутися тепер, коли Мугабе керує?» — запитав Стаффорд.
  "Немає. На мою думку, ніколи не варто повертатися назад. Крім того, мені дуже мало до чого повернутися. У мене була ферма в Умталі, а тут вели партизанів, — він раптом став серйозним. «Моїх батьків убили, і я чув, що будинок, який збудував мій батько, повністю згорів. Відтепер Кенія буде моєю країною. Я не хочу залишати Африку. Мені було байдуже до Англії. На мій погляд, занадто холодно».
  Звертаючись до Ганта, він продовжив: «Чи не думаєте ви, що ми повинні запропонувати містеру. Стаффорд відвідати школу? Коли це може бути придатним?»
  «Якось наступного тижня?» — сказав Стаффорд.
  
  Вони домовилися про день, і Бріс записав його у своєму блокноті. «Це, ймовірно, буде день, коли я зможу підтвердити чутки», — сказав він з легкою посмішкою.
  «Які чутки?» — запитав Стаффорд.
  — Про несподівані грошові потоки, — відповів Хант, дивлячись на Бріса. — Значить, це правда?
  «Звичайно. Несподіваний прибуток. Шість чи сім мільйонів фунтів стерлінгів.
  Хант дивився на нього майже широко розплющеними очима. Стаффорд не віддав перевагу шахті, але цікавився, що сталося з рештою грошей. Це був мінус приблизно 27 мільйонів!
  «Але не кажи нічого про це, Алане, доки я не зроблю офіційного оголошення», — сказав Бріс. «Наступними днями я поговорю з правлінням і юристом».
  Вони пройшли ще кілька хвилин, і Стаффорд, Хант і Гардін повернулися до свого столу. Стаффорд відволікся, цікавлячись, що сказав Бріс, але незабаром почав розмову з Джуді.
  «Коли ти завітаєш до нас, тобі обов’язково треба покататися з нами на повітряній кулі, Максе», — сказала вона.
  «Повітряна куля?» — сказав він у повному розпачі. — Це, мабуть, твій жарт.
  «Зовсім ні! У Алана є повітряна куля. Він каже , що це корисно для нього в його роботі, але я тепер думаю, що це головне задоволення, яке рухає ним. Це надзвичайно весело – і чудовий спосіб спостерігати за тваринами».
  «Чи можна це контролювати?»
  «Ледве. Летить, куди вітер хоче, як будяк. Алан науково розповідає про характер вітру та інші особливості, і він стверджує, що може дістатися майже будь-куди, куди забажає, але зараз я серйозно в цьому сумніваюся».
  «Що буде, якщо продути через озеро?»
  «Ви не виходите за борт, якщо вітер дме в тому напрямку, але якщо трапиться найгірше, ви пливете до прибуття човна і сподіваєтеся, що поблизу немає крокодилів. Якщо ви перепливаєте озеро, вас завжди супроводжує човен».
  
  «Це я називаю небезпечним життям», — сказав Стаффорд.
  «Насправді це не небезпечно — у нас ще не було навіть розтягнення руки. Алана заразив захоплення повітряними кульками інший Алан – Алан Рут. Ви чули про нього?»
  «Так, він експерт у тваринному та рослинному світі Східної Африки. Я бачив його по телевізору».
  — Він живе неподалік від нас, — сказала Джуді. «Він знімає багато плівки зі своєї повітряної кулі. Він пролетів над Кіліманджаро. Тут дуже популярний спорт на повітряній кулі. Внизу, в Кікороку в Масаї-Марі, вони літають з туристами і називають це сафарі на повітряній кулі».
  Стаффорду сподобалася розмова. Він дізнався трохи більше про заклад і був засмучений, коли Алан і Джуді пішли об одинадцятій. Тоді він, Хардін і Наїр порівняли те, що їм сказали, і виявили, що нічого страшного.
  «Бен, я відправляю тебе назад до Англії, щоб зробити те, що ми повинні були зробити раніше. Крім того, ви тут надто помітні. «Найробі — маленьке місто, і ви занадто легко ризикуєте раптово зіткнутися віч-на-віч з Гуннарссоном», — сказав Стаффорд.
  — Гаразд, — сказав Хардін. «Я припускаю, що я ваш козир у вашому рукаві. Що я буду робити в Англії?»
  »Дізнайтеся все про Jan-Willem Hendrykxx. Я хочу знати, як він заробив гроші і чому заповів велику суму Ол Нйорові. Знайди зв'язок з Кенією, Бене. І обнюхати Джерсі, поки Фаррара немає. Старий, мабуть, з кимось розмовляв за сім років, що пробув там».
  "Коли я повинен виїхати?"
  «Завтра». Звертаючись до Наїра, Стаффорд продовжив: «І я також хочу дізнатися більше про фонд ON. Ви можете щось зрозуміти?
  Наір кивнув. — Це не повинно бути важко.
  — Тоді ми відразу після сніданку поїдемо до Найробі. 
  
  OceanofPDF.com
   10
  Вони повернулися до Найробі трохи за одинадцяту наступного ранку, і коли Нейр припаркував карету біля готелю, Стаффорд одразу побачив Кертіса, який сидів у барі «Деламер» із пивом. Він сказав Хардіну: «Передайте штаб-сержанту, що я хочу негайно поговорити з ним — у своїй кімнаті».
  — Гаразд, — сказав Хардін.
  — А я знайду Чіпа, — сказав Нейр.
  Стаффорд кивнув і вийшов. Він пішов у бар, щоб купити сигарети, а потім піднявся до своєї кімнати, де на нього чекали Кертіс і Хардін. «Де Гуннарссон?» — запитав він штабного сержанта.
  — У «Хілтоні», сер. Чіп спостерігає за ним.
  "Дуже добре. Але скажіть мені: хто такі Чіп і Нейр?
  Кертіс заклав міну з порушенням. "Це те, що я сказав."
  «Вони не сказали ні слова, штаб-сержанте, і тепер я хочу знати, чи можу я їм довіряти — якщо так, чи зрадять вони мене, якщо Гуннарссон запропонує вищу ціну. Скільки ми все-таки їм платимо?»
  — Нічого, — сказав Кертіс. «Це послуга, яку вони роблять нам».
  Стаффорд якусь мить мовчки дивився на нього. «Тепер я більше не можу», — сказав він. — Тепер ти повинен мені все розповісти.
  «Я не збираюся заперечувати, що я теж зацікавлений», — сказав Хардін.
  Кертіс зітхнув. «Добре, але я не хочу, щоб хтось мав дурниці. Без імен чи чогось подібного! сер. Полковник знає, що я вже був у Кенії, але це був не єдиний раз. Я був у відпустці на дачі в 1973 році. А полковник знає, як це робиться?»
  
  «Так, ви розмовляли зі штабним квартирмейстером і прийшли сюди позаштатним на військовий корабель. Безкоштовний проїзд».
  Кертіс кивнув. «Це був один із кораблів патрулю Бейра».
  «Що це було?» — запитав Хардін.
  "Блокада Бейри, щоб спробувати зупинити постачання нафти в Родезію", - сказав Стаффорд. «Зовсім не спрацювало. Продовжуйте, штаб-сержант!
  «Я приземлився в Момбасі, — сказав Кертіс, — озирнувся й приїхав сюди потягом. Я був тут три чи чотири дні, коли мені захотілося подивитися на високу круглу будівлю».
  — Конференц-центр Кеніятта, — сказав Гардін.
  — Саме так, — сказав Кертіс. «Тоді це ще не було закінчено. Валялося купа речей ремісників — справжній мотлох. Я пізно вирушив у дорогу, і не встиг я встигнути, як настали сутінки, а вони тут недовго. Я почув звуки бійки, а повернувши за ріг, я побачив чотирьох негрів, які нападали на старого індійця та молоду дівчину. Вони повалили чоловіка на землю, а тепер, очевидно, хотіли зґвалтувати дівчину. Цього не сталося, — він підняв свої великі лапи. «Я можу використати їх тут для чогось».
  Стаффорд знав це; Кертіс був одним із найкращих боксерів Королівської морської піхоти, і кремезний сержант морської піхоти міг легко впоратися з чотирма ненавченими чорношкірими. "Продовжуйте!"
  «Дівчинці було п'ятнадцять років, а чоловік був її дідом. Вона була шокована, але не постраждала. З іншого боку, старий був дещо залучений. Закінчилося тим, що я пішов за ними додому, і вони приготували для мене — чудова ручна кладь», — сказав він із ностальгічним виразом. «У цей час індіанці були в поганому становищі. Кеніата заявив, що власники британських паспортів повинні обміняти їх на паспорти Кенії».
  — Правильно — тоді я був там, — сказав Хардін. 
  Кертіс продовжив: «Індіанці не хотіли здавати свої британські паспорти, але вони знали, що якщо вони цього не зроблять, уряд їх депортує. Індія їх не бажала, і єдине місце, куди вони могли поїхати, була Великобританія, але їм не дозволили щоб взяти з собою гроші, а їхній багаж ретельно обшукали на предмет цінностей перед від'їздом».
  «Так, вони були в жахливій ситуації», — сказав Хардін. «Але я сумніваюся, що ви можете звинувачувати Кеніятту в тому, що він зробив. Він не хотів великого іноземного елементу в країні. Зрештою, положення стосувалося і британців – вони мали або стати «тубільцями», або виїхати».
  «Ці двоє людей попросили мене допомогти їм», — продовжив Кертіс. «Я розповів їм, як потрапив до Кенії, і вони попросили мене взяти щось назад до Англії».
  «А що це було?» — запитав Стаффорд.
  Кертіс намалював у повітрі маленький пакунок. «Шиті в шкіру».
  — Що в ньому було?
  "Я не знаю. Я не відкривав».
  — Як ти думаєш, що там було?
  Кертіс на мить вагався. — Напевно, діаманти.
  — Це було дуже нерозумно з вашого боку, — сказав Стаффорд. «Якби вас зловили, ви б попалися і втратили б право на пенсію. Отже, вони взяли пакунок із собою до Англії?
  "Так. Я доставив його за адресою в лондонському Іст-Енді».
  — Що ви вимагали для цього?
  Кертіс здивовано подивився на нього. «Нічого, сер. Це були добрі люди, ці індіанці, які приїхали до Англії й оселилися. Це був жахливий час, коли Емі хворіла, а я мав неприємного начальника, який не дав мені відпустки, щоб доглядати за нею. Ну, нарешті я отримав відпустку, і я був там, коли вона померла. Виявилося, що індійці регулярно відвідували її в лікарні і приносили квіти та фрукти. Вони були – вони були хорошими людьми».
  Стаффорд дістав із міні-бару три пляшки пива, відкрив їх і роздав. «Коли ви знали, що ми приїдемо до Кенії, ви пішли і попросили допомоги. Чи так?»
  "Так, сер."
  «Я цього не розумію...»
  
  — Хвилинку, — сказав Хардін. «Макс, тобі потрібен курс із сучасної історії Кенії. Пам'ятаєш, я тут працював? ЦРУ дуже цікавилося політичною діяльністю в Кенії, і я був у центрі всього цього, тому я знаю, про що йдеться».
  — Дайте почути?
  »КАНУ – Кенійський африканський національний союз – так називалася єдина партія. Кеніятта був президентом, а віце-президентом — Огінга Одінга. Але навіть в однопартійній державі існує багато напрямків, і Одінга відколовся і створив КПУ – Народний союз Кенії. Кеніятта цього не прийняв би. Виникла боротьба за владу, яка закінчилася забороною КПУ. Довгий час Одінга провів у в'язниці. Це було в 1969 році. Звичайно, це також був конфлікт між племенами. Кеніятта був Кікую, а Одінга Луо. Я добре використав свої вуха, і навіть зараз KANU втрачає позиції між луо. Але, звичайно, це також стосується ідеологій».
  «А де тут наші інтереси?»
  «Одінга мав звідкись брати гроші; врешті-решт він мав мати військову скриню. Я знаю, що він отримав гроші від китайців і росіян. Кеніятта не хотів мати нічого спільного з комуністами – він закрив їхні посольства – тому вони зробили все можливе, щоб збентежити його. Але було сильне відчуття, що Одінга отримує гроші від індійської спільноти вигнанців у Британії. Цих людей вигнали, і вони точно також не любили Кеніятту».
  «Який ваш висновок?»
  «Цей Чіп і Наір — прихильники Одінга, люди КПУ. КПУ досі заборонена, але живе в підпіллі. Якщо джерело грошей з Британії попросить про послугу, йому не відмовлять».
  «Політика — це останнє, у що я хочу лізти!» — сказав Стаффорд.
  — Ти не лізеш у політику, Максе, — сказав Хардін. «Зрештою, ви не атакуєте уряд. Прийміть послугу та тримайте язика за зубами. Ці люди можуть стати корисними, і справді вони вже є. І ви можете в цьому переконатися є люди, окрім Чіпа та Наїра, які тобі допоможуть. Ми можемо їх не бачити, але вони є. Позаду.
  "Чому ти так думаєш?" 
  «Мій досвід підказує мені це».
  ***
  
  Так лежала країна. Стаффорду нав’язали кількох союзників, без яких він міг обійтися. Але Хардін мав рацію – вони могли бути корисними. Він вирішив до певної міри прийняти їхню допомогу і тримати язика за зубами, як радив Гардін. Але він не довіряв би їм беззастережно.
  Чіп опинився рано вдень. Здавалося, Гуннарссон зробив те саме, що й Стаффорд – виспався від втоми від подорожі. Але він не виходив із кімнати, і йому прислали обід. «Хто зараз стежить за ним?» — запитав Стаффорд.
  Чіп показав нитку перлів. — Не хвилюйся, за ним стежать.
  Отже, Хардін мав рацію: у Чіпа та Наїра були помічники. Чіп сказав: Група Фаррара вилетить з Лондона завтра вранці.
  "Як ви знаєте, що?"
  Знову ряд перлів. «Мій зять працює в аеропорту».
  Трохи пізніше прийшов Наір. Він приніс товстий конверт і простяг Стаффорду. Виявилося, що це була орієнтація на фонд Ol Njorowa. Воно було досить докладним, і Стаффорд був вражений тим, що Нейру вдалося отримати цю інформацію в такий короткий термін. Особливо ефективний.
  Членів правління було п’ять: К. Дж. Паттерджі, Б. Дж. Пітерс, Д. В. Нгото, полковник С. Т. Лавджой і преподобний А. Т. Пікок.
  «Хто ці люди?» — запитав він.
  Чіп глянув через плече. «Парс, троє британців і чорний кенієць».
  «Впливові люди? Це має значення в країні?»
  
  Наір широко посміхнувся. — Це було б перебільшенням, Нейр, — сказав Чіп.
  Наір засміявся. «Згода».
  Чіп поклав палець на папір. «Паттерджі отримав тюремний термін за спробу контрабанди 12 000 кілограмів гвоздики з Момбаси. Це абсолютно незаконно. Пітерс отримав тюремний термін за порушення валютних правил. Нгото також потрапив у в'язницю, але як солом'яний чоловік».
  — У зв'язку з чим?
  «Ніхто, хто не є громадянином, не повинен мати інтересів у бізнесі в Кенії», — сказав Наір. «Була жвава торгівля з солом’яними людьми – кенійцями, які нібито мали акції, але насправді їх не мали». Чисте правопорушення.
  — Але полковник Лавджой досить хороший, — сказав Чіп. «Він все життя провів у Кенії. Тепер він старий. Павич — місіонер».
  Стаффорд був дезорієнтований. Це була дивна суміш. «Як, у біса, троє шахраїв могли стати членами правління фонду Ol Njorowa?»
  — Це справді дивно, — сказав Чіп. — Чим тебе цікавить заклад, Максе?
  «Мене не цікавить сам заклад. У моєму розслідуванні це другорядне».
  — Цікаво... — сказав Нейр.
  «Що дивно?» — запитав Чіп.
  «Чи заклад справді є другорядним у розслідуванні Макса».
  «Оскільки ми не знаємо, що розслідує Макс, нам важко щось сказати», — проникливо сказав Чіп.
  Стаффорд зітхнув і відкинувся на спинку крісла. — Гаразд, товариші, поговоримо з мішка.
  « Насправді було б корисно, якби ми знали, що ми робимо. Правда, Нейр?
  "Однозначно так."
  — Я подумаю, — сказав Стаффорд. «Але якщо ви двоє Язикомовці дозволять, я продовжу це тут спочатку.» Він перевернув листи. Існували плани щодо коледжу, який виявився досить масштабним, з аудиторіями, лабораторіями, читальними залами, бібліотекою та житловими приміщеннями. Тут були спортивні споруди, зокрема басейн, тенісні корти та футбольне поле. Велику територію облаштували під експериментальний сад. 
  Стаффорд знайшов список викладачів і одразу побачив ім’я Алана Ханта. «Ваш друг Хант вважає, що директор Бріс — здібний бос, який приносить користь коледжу. Ви згодні з ним, Наїр?
  «Так, він багато чого досяг за час, проведений там. Добре співпрацює і з агрономами університету. І університет, і уряд, здається, раді, що коледж вирішує деякі фінансові питання. Дослідження коштують великих грошей».
  Але Хант сказав, що фінанси невеликі. Стаффорд на мить відвів погляд від цього і повернувся до початку – до членів правління. «Як довго ці троє блазнів були членами правління?»
  — Не знаю, — сказав Чіп. — Але ми можемо це розібратися, чи не так, Нейре?
  — Це не повинно бути важко.
  Телефон задзвонив, і Стаффорд підняв слухавку, але відразу передав її Чіпу. «Це для вас».
  Чіп слухав, відповідав односкладовими словами й не говорив англійською. Потім він поклав трубку і сказав: «Гуннарссон уже в дорозі. Він у «Нью-Стенлі» п’є каву в «Торн Трі», — він підвівся. «Нам краще це розібратися. Гаразд, Наір?
  "Гаразд."
  До неї біля дверей Чіп обернувся. — Сподіваюся, ти вирішиш розповісти нам, про що йдеться, Максе, — тихо сказав він. «Це буде найкраще для нас». Двоє чоловіків зникли.
  У цьому Стаффорд сумнівався. Якби Гардін мав рацію, а заборонена політична партія шукала здобич, щоб наповнити свою військову скриню Крім того, допомога була надто слабко обґрунтована, щоб він міг ризикнути. Решту дня він провів, створюючи правдоподібну історію, яка була б прийнятною для Чіпа та Наїра, а потім зайшов до Гардіна, який пакував речі.
  ***
  
  Хардін повернувся до Лондона. Фаррар прибув і не гаяв часу, а негайно відвіз двох спадкоємців до Найваші. Без його відома Гуннарссон також поїхав туди, і всі вони зупинилися в готелі Lake Naivasha. Чіп і Нейр також були тут, не знаючи жодного з них. Стаффорд залишився в Найробі й глибше розбирався в дивній справі щодо членів правління, хоча він хотів би послухати, коли Фаррар, Хендрікс, Хендрікс і Брайс зустрілися в офісі Бріса.
  Загалом вони пробули в Найваші три дні, а потім повернулися до Найробі. Фаррар і Дірк вилетіли нічним рейсом до Лондона, і Стаффорд телеграфував Гардіну, щоб той був готовий. Гуннарссон пішов у Нью-Стенлі з Хендріксом, і Стаффорду було цікаво, що буде далі. Рано чи пізно він повинен був щось зробити, але він не знав, що це буде. Це було наче грати в шахи із зав’язаними очима, але йому було ясно, що він повинен щось зробити, перш ніж маєток розділять, а Гуннарссон і Хендрікс зникнуть на горизонті з трьома мільйонами фунтів стерлінгів. Стаффорду були гостро потрібні боєприпаси — кулі, якими він міг би стріляти, — і він сподівався, що Гардін знайде їх.
  Чіп вирішив. «Ви хотіли знати, коли були призначені різні члени ради».
  "Так, будь ласка."
  «Лавджой і Пікок були серед засновників», — сказав Чіп із навіюваною посмішкою. «Вони були членами з 1950 року. Інші були призначені одночасно, у 1975 році».
  «Коли саме Брайс став директором?»
  
  «На початку 1976 року».
  «Цікаво. Спробуйте слідувати цьому міркуванню: установа була заснована в 1950 році, але, за словами Ханта, її ефективність значно знизилася після того, як Кенія стала незалежною. Але це не означає, що у нього не було грошей. Б'юсь об заклад, що було більше, ніж будь-коли. Дуже часто трапляється, що недбалість в управлінні призводить до того, що досягається дуже мало, а замість цього збираються гроші від приватних спонсорів з метою подальших інвестицій».
  "Так?"
  «Отже, гроші в закладі мали бути. Де ще Бріс міг їх взяти для своєї програми відновлення? Тепер троє пройдисвітів на ім'я Паттерджі, Пітерс і Нгото виявляють, що тут є жирна курка, яку потрібно оскубати. Якимось чином їх обирають до правління, призначають директором незнайомця – людину, яка не є громадянином країни, а саме Бріса, який не знає країни та її звичаїв, і вони думають, що можуть встромити йому в очі. '
  — Поки доять заклад? «Здається ймовірним. Але як щодо Лавджоя та Павича?»
  «Я розглянув їх», — сказав Стаффорд. — Полковник Лавджой, як ви сказали, старий чоловік, йому вісімдесят два, він старий і більше ні в чому не бере активної ролі. Місіонер Пікок раніше був активним у районі Найваша, але переїхав до Уганди, коли Аміна вигнали звідти. Зараз він бере участь у наданні допомоги голодуючим у Карамоджі. Навряд чи вони стануть проблемою для трьох злодіїв. Але Бріс — не пустунка, не простолюдина, що він довів у свій час як директор. Тризуб ледве встиг отримати хоботок у скарбницю, перш ніж він зайняв ефективне лідерство. Він сидить на касі, і вони нічого не можуть з цим вдіяти».
  — І вони не можуть його звільнити, — сказав Чіп. «Якби він спіймав їх на гарячому, то мав би лопату під ними. Можливо, Брісу підходить така слабка дошка».
  «Він може заспокоїти їх солідною гонораром. що Я б, - сказав Стаффорд.
  — Це не виключено, Максе.
  «Висновок полягає в тому, що Бріс — чесна людина. Я з нетерпінням чекаю на розмову з ним – у мене є постійне запрошення від Алана Ханта і, очевидно, також від Бріса. Я негайно подзвоню йому».
  — Підвезу вас до Найваші?
  «Ні, я їду сам. Але залишайтеся на зв'язку. І уважно стежте за Гуннарссоном і Хендріксом. Якщо вони переїдуть, я повинен знати». 
  
  OceanofPDF.com
   11
  Коледж Ol Njorowa знаходився приблизно за 12 кілометрів від готелю Lake Naivasha. Стаффорд прийняв душ, щоб скинути зі свого тіла дорожній пил, а потім поїхав спершу асфальтованою дорогою вздовж озера, а потім більш ніж примітивною, якою, без сумніву, було б майже непрохідно під час дощу. Він знайшов коледж біля підніжжя гори Лонгонот. Воно було обгороджене суцільною дротяною огорожею, а біля зачинених воріт була резиденція швейцара. Стаффорд вважав цього охоронця дивним, але просигналив, і звідти вибіг чоловік, який притулив старе зморшкувате обличчя до вікна біля водійського сидіння. "Кого ви шукаєте?"
  «Мене звати Стаффорд, і я маю зустріч з містером. Полювання.
  "Доктор. Полювання? Так, сер. Вони чекають на вас. Їдьте прямо вперед і слідкуйте за стрілками. Немає в чому помилятися».
  Ворота автоматично відчинилися, і Стаффорд повільно в’їхав. Дорога на території коледжу була асфальтована та доглянута. Через кожні 50 метрів були «сплячі поліцейські», тобто горбики перпендикулярно до проїжджої частини з метою змусити повільний рух. У дзеркалі заднього виду він побачив, як ворота зачинилися, все ще автоматично. Більшість будинків були довгими й низькими, але попереду був більший двоповерховий. Усі газони доглянуті, всюди росли квіти, особливо бугенвілія та жакаранда.
  Біля великої будівлі він припаркував машину на акуратно розміченій стоянці та вийшов. Було жарко. Хант почекав у тіні під колонадою біля входу й ступив уперед. Двоє чоловіків щиро привітали один одного.
  
  «Тут дуже красиво», — сказав Стаффорд.
  Хант кивнув. «Ми самі так думаємо. Я вам усім покажу. Це має бути до чи після холодного пива?»
  — Спершу я хочу пива, — сказав Стаффорд, і Хант показав йому всередину.
  Коли вони увійшли, Хант сказав: «Ця будівля — це в основному офіси для керівництва, а також лабораторії, які потребують спеціальних приміщень, таких як охолодження. У нас є власні дизель-електричні генератори».
  «Я також бачив багато високовольтних опор, коли їхав по озеру. Навіть великі».
  «Це нові з геотермальної електростанції в Ол Карія. Він ще не працює. Дроти тягнуть японці, а геотермальний проект має радників з Ісландії та Нової Зеландії, людей, які знають свою справу. Ви там були?
  «Це наступний пункт моєї програми».
  «Коли ми отримаємо електроенергію ззовні, ми все одно залишимо власні генератори на випадок відключення електроенергії», — він відчинив двері. — Сюди, сер.
  Він провів Стаффорда в кімнату відпочинку з більярдом, настільним тенісом, ігровими столами та зручними кріслами. Ззаду була барна стійка з білим кенійським полірувальним склом. Хант впав у крісло. — Два пива, Біллі, не міцного, — сказав він.
  Стаффорд почекав, поки він зробив перший ковток холодного пива, а потім сказав: «Хіба така установа не має права на державну допомогу?»
  «Шкода, що ми отримуємо державну допомогу, просто недостатньо», — відповів Хант. «Дотацій завжди не вистачає. Але зміни настають. Вони почули, що сказав Бріс днями. Але він ще не зробив офіційної заяви. Однак цього випадку вистачило, щоб вирвати членів правління з куща. Вони приїхали цього тижня, і я вперше бачу їх за весь час, що я тут, а це два роки».
  «Я думав про те, що вони б потурбувалися Ті, хто контролює марнотратство, коли грошей було так мало».
  «О, Бріс тримає їх у курсі». Почулося легке вагання, наче він хотів сказати інше, і Стаффорд подумав, що це Бріс обіймає членів правління. «І я волів би бути вільним, щоб побачити їх – у мене вже є чим зайнятися». Він підвів очі й помахав рукою. «Ось у нас Джуді та Джим Оджамбо». 
  Стаффорд підвівся, але вона жестом попросила його сісти. — Максе, я б душу віддав за крижаний тонік.
  Одхіамбо був маленьким кремезним чоловіком із мускулистими руками. Хант заявив, що доктор. Одхіамбо був фахівцем коледжу з вирощування зернових — кукурудзи, проса, пшениці тощо, — і Одіамбо скромно подивився на підлогу, а потім замовив собі пиво та тонік для Джуді. Двоє експертів одразу затіяли гарячу розмову про наукове питання, і через кілька хвилин Джуді сказала: «Це, мабуть, тобі нудно, Макс».
  «Зовсім ні. Мені завжди подобається слухати розмову розумних людей, навіть якщо я половини цього не розумію. Алан розповів мені про щастя, яке спіткало коледж».
  Вона радісно посміхнулася. «Так, це чудово. Не розуміти, що я радію смерті старого чоловіка в Англії, але я ніколи не знав його, і ми можемо зробити так багато з грошима тут».
  "Ким він був?"
  "Не маю уявлення."
  Мертвий кінець. Потрібна наступальна позиція, подумав Стаффорд, інакше він ніколи нікуди не вийде. «Чому територія укріплена?»
  Вона запитально подивилася на нього. «Укріплений? як?"
  «Дротяна огорожа, резиденція швейцара з автоматично функціонуючими воротами».
  «Ну, так – так, ми хочемо справити на наших гостей гарне враження, але в районі багато довгопальців. Ми втратили багато-багато – не великі речі, а сільськогосподарські знаряддя, зерно, бензин тощо. Більшість із них не зіграло значної ролі, але коли Джим Одгіамбо просуває особливий вид кукурудзи для спеціального ґрунту, а зерно вкрадено та, ймовірно, потрапляє в горщик неосвіченого вананчі , це боляче. Навіть багато».
  — Вананчі?
  »Рідний кенієць. Ви, мабуть, не можете звинувачувати їх у тому, що вони роблять, тому що зерно виглядає як будь-яке інше зерно, і вони не розуміють, що тут відбувається. Тому ми вважали за необхідне захистити територію».
  Хант осушив склянку. «Іди подивися на моє маленьке королівство, Макс. Ту частину, яка знаходиться на першому поверсі.
  Стаффорд пішов слідом і по дорозі запитав: «Брис тут сьогодні?»
  — Ви, мабуть, побачите його за обідом, — Хант пішов у коридор і відчинив двері. — Отже, ми тут.
  Це була лабораторія, наповнена таємничими інструментами та інструментами, використання яких Хант пояснював із завзяттям, і хоча багато з цього було в голові Стаффорда, він не міг не захоплюватися динамізмом і ентузіазмом Ханта. «На ці нові гроші я, можливо, зможу купити газовий хроматограф, над придбанням якого я так багато працював», — сказав Хант. «Це необхідно для виявлення мікроелементів, і ви, мабуть, знаєте, що вони мають велике значення як для тваринних організмів, так і — особливо в моєму випадку — для рослин».
  Стаффорд підійшов до вікна, яке виходило на околиці. Дещо здалеку він бачив суцільну дротяну огорожу. Озброєний рушницею чоловік ішов уздовж огорожі, ніби патрульний. «Навіщо вам охорона з вогнепальною зброєю?»
  — Що ти маєш на увазі, Максе?
  Стаффорд показав. — Як ти ще хочеш його там назвати?
  «Гм, останнім часом у нас були проблеми з леопардом, але ми не знаємо, як він перебирається через паркан. Знадобилося кілька собак, і персонал турбується – у деяких з них є діти розміром з леопарда».
  
  — І ти досі не знаєш, як воно потрапляє?
  «Брис вважає, що надто близько до паркану має бути дерево, ймовірно, акація. Сьогодні вранці він організував огляд периметра. Ось чому його тут не було».
  «Якої довжини периметр?»
  — Не знаю, я не вимірював, — відповів Хант.
  ***
  Обід відбувався в їдальні вчителів і начальства, яка нагадувала гарний готельний ресторан. Меблі та посуд вирізнялися гарним смаком, їжа – чудовою. Стаффорд вважав, що для старшого персоналу коледжу хороші умови, враховуючи, що там не вистачає грошей.
  Його познайомили з більшістю під час випивки в барі перед їжею, і він оцінив, що чорні кенійці, індійці та білі були представлені приблизно однаково. Воно літало навколо його вух із такими видатними титулами, як «доктор» і «професор».
  Хант усміхнувся йому й дуже тихо сказав: «Тут у нас майже така ж повага до вчених звань, як у Німеччині. Ви самі не маєте докторського ступеня?
  "На жаль ні."
  «Це було соромно».
  Стаффорд привітався з Брайсом, і двоє чоловіків дружно пройшли кілька хвилин, аж поки Брайс продовжив, зупиняючись то біля однієї, то перед іншою групою, весь час з посмішкою та добрими словами до кожного. доброзичливий, надзвичайно комунікабельний чоловік з природними лідерськими якостями. Стаффорд сам мав такі і швидко виявив їх у інших.
  За обідом він сидів з Аланом, Джуді та Одхіамбо. Цілком природно, що вони почали говорити про Бріса, який сидів на деякій відстані, і два лікарі відкрито обговорювали його адміністративні здібності та брак знання фактів. Він залишив планування та викладання вчителям і втрутився лише в тих випадках, коли йшлося про економіку.
  На десерт були свіжі фрукти, і тут Бріс підвівся й цокнув склянкою. Одразу запала тиша. «Пані та панове, друзі та колеги! Дізнаюся, що ходять певні чутки про зміну матеріального становища коледжу – зміни позитивного характеру. Я не прихильник чуток – вони сприяють невизначеності життя – тому те, що я зараз кажу, можна вважати офіційною заявою».
  Він зробив невелику паузу, перш ніж продовжити, все ще під захопленою увагою аудиторії: «Коледж перебуває у дуже вигідному становищі, оскільки отримує певну суму грошей від нещодавно померлого чоловіка в Європі. Сума становить п'ять, можливо, шість, можливо, навіть сім мільйонів... фунтів стерлінгів».
  Його слова викликали оглушливе видовище. Усі встали, аплодували та кричали «Браво». Стаффорд грав із вовками, але дивувався, що сталося з рештою грошей. «Хіба це не чудово?» — сказала Джуді, її очі сяяли.
  «Абсолютно», — сказав він.
  Бріс підняв руки, і знову настала тиша. «Дивіться, це не означає, що ви можете відразу збожеволіти від вимог грошей за роботу», — сказав він. «Перед тим, як ми отримаємо гроші, потрібно врегулювати певні юридичні формальності, і це може зайняти кілька місяців. Тому поки що все як завжди, — він сів, і за всіма столиками почалася жвава розмова.
  Але Стаффорд був дезорієнтований. Він вважав Бріса чесною людиною. Відповідно до заповіту, 85 відсотків із понад 40 мільйонів фунтів стерлінгів мали піти на коледж. Чому ж тоді Бріс говорив неправду? Або він справді брехав ? Чи можна було уявити, що маєток Хендрікса доїв хтось інший? Можливо, Фаррар. Юристи, які можуть висмоктати мертве майно виключно за власну винагороду, не є невідомою концепцією. Якось один гіркий чоловік сказав, що «адвокат у кримінальних справах» — це тавтологія, яку в народі називають «подвійною конфекцією»!
  — А тепер я хочу показати вам коледж, — сказав Хант, перериваючи міркування Стаффорда.
  
  ***
  
  Екскурсія відбулася на Land Rover, і Стаффорд виявив, що територія була більшою, ніж він думав. Науково-дослідні роботи стосувалися не тільки вирощування зернових культур, а й скотарства і, в помірній мірі, лісового господарства. «Ми намагаємося виростити відповідний кущ, щоб зв’язувати та покривати поверхню ґрунту в сухих районах. Якщо ні, землю здуває. Один із наших людей намагається виростити кущ, листя якого кози не їдять. Будемо сподіватися, що йому це вдасться».
  Вони поверталися до адміністративної будівлі, коли увагу Стаффорда привернуло щось, чого зазвичай не було в сільському коледжі, — супутникова антена діаметром приблизно десять футів. Хант пояснив, що він використовувався для відстеження переміщень диких тварин через геосупутник – слони та носороги, зокрема, могли сіяти хаос на оброблених полях. Відібраних тварин також приголомшували спеціальними снарядами та оснащували невеликими короткохвильовими передавачами. «Але це ексклюзивна спеціальність», – підсумував він. «Люди на радіо багато тримаються в собі, і ми рідко їх бачимо». 
  Коли вони під’їхали до великої будівлі, Гант із жалем відхилив запрошення на вечерю того вечора – там мали бути збори вчителів – але продовжив: «Чи не було б ідеєю піднятися зі мною завтра на повітряній кулі?» Джим Одхіамбо хоче, щоб я зробив кілька фотографій».
  — Чудова ідея, — сказав Стаффорд.
  — Тоді я заберу вас у готелі — о сьомій годині.
  ***
  
  У готелі було повідомлення для Стаффорда: «Подзвони Кертісу». Він подзвонив зі свого номера, і Кертіс сказав: «Чіп хотів би поговорити з містером полковником. Ось він іде».
  «Привіт, Макс?» — сказав Чіп.
  — Гаразд, Чіпе?
  
  «Гуннарссон і Хендрікс їдуть на сафарі».
  "Деталі?"
  «Вони спускаються в заповідник. Наша найбільша туристична пам'ятка. Вони записалися на групову поїздку в Масаї-Мару на кордоні з Танзанією і проживатимуть у відомому готелі Keekorok. Не хвилюйтеся, ми будемо стежити за ними. Вам не потрібно змінювати плани».
  — Ви впевнені, що це звичайна туристична група?
  «Звичайно. Я сам багато разів керував мандрівкою. Це стандартна домовленість для туристів, що ми показуємо велику п’ятірку – лева, леопарда, слона, носорога та буйвола – якщо нам пощастить. Наприклад, немає гарантії, що ви зможете побачити леопарда».
  — Що зробили двоє чоловіків?
  »Оглядова частина міста. Обід у обертовому ресторані на вершині конференц-центру Kenyatta. Гуннарсон грав у International Casino. Нормальна туристична поведінка».
  «Коли відправляється сафарі-група?»
  "Післязавтра."
  Стаффорд прийняв рішення. «Чи можете ви поставити мене в безпосередній близькості від Гуннарссона? Я хочу придивитися до нього ближче. Я маю на увазі в готелі.
  «Хочеш піти до Мари? Гаразд, це можна виправити».
  «І я хочу бути там, коли прибуде Гуннарссон».
  «Добре, ми заберемо вас завтра вранці».
  — Приведіть штаб-сержанта, — сказав Стаффорд, кладучи трубку.
  Він не мав уявлення, чому він хоче побачитися з Гуннарссоном, але бездіяльність його дратувала, і він хотів знати, чому Гуннарссон залишився в країні. Це не могло бути, щоб побачити диких тварин – нічого не вказувало на те, що чоловік був ентузіастом природи – тому, можливо, він чогось чекав. Але що це може бути? Ну, принаймні, це було важливіше, ніж кілька годин на повітряній кулі, і відповідно Стаффорд взяв слухавку і скасував свою участь у поїздці з Хантом. 
  
  OceanofPDF.com
   12
  Наступного ранку Чіп прийшов рано вранці в супроводі Наїра та Кертіса. «Нам не потрібні два вагони», — сказав він Стаффорду. — Ми залишимо ваш тут і візьмемо його з собою дорогою додому.
  Стаффорд відійшов убік разом із Кертісом: «Проблеми, штаб-сержант?»
  "Ні, сер."
  «Сподіваюся, ви тримали вуха відкритими. Чіп чи Наір натякнули, чому вони такі неймовірно корисні?»
  «Я нічого не чув, сер». Коли Стаффорд не продовжив, він сказав: «Я запакую полковникову скриню».
  Однак Стаффорд зібрав речі, і через кілька хвилин вони були в дорозі. Дорога була хорошою, хоч і вузькою, петляла через Рифтову долину, далі вздовж схилу Мау, і вони дісталися села Нарок.
  По дорозі Чіпка трохи підсмажив. — Ти дізнався те, що хотів знати про Брайса?
  — Лише частково, — сказав Стаффорд. «Він каже, що хоче отримати громадянство Кенії. Я б подумав, що білий родезійець тут персона нон грата ».
  «Зазвичай це було б так, — сказав Чіп, — але Бріс має чудову кваліфікацію. Він був проти UDI, проти Сміта, проти правління білих. Він покинув Зімбабве – потім Родезію – в потрібний час. Він радикальний ліберал, чи не так, Нейр?
  — Безсумнівно.
  «Ти, очевидно, багато знаєш про нього?» — сказав Стаффорд.
  «Це просто через загальний інтерес. Він багато говорить і радо, і ми слухаємо. Ми слухаємо багатьох людей, в тому числі і вас. Але ви нічого не кажете».
  «Беззмістовна розмова проти мене».
  «Ми знаємо про це», — сказав Чіп. «Але деякі речі потребують слів. Наприклад, шрам на плечі. Я бачив це сьогодні вранці, коли ти одягав сорочку. Очевидно, це від вогнепального поранення».
  Стаффорд мимоволі торкнувся його плеча. «Це не рідкість знайти у солдата», — сказав він. Кулю видалив три роки тому доктор. Фахкрі в Алжирі; операція не була успішною, в Англії рана запалилася, і тому шрам був більш помітним, ніж був би в іншому випадку.
  — Ви звільнилися з армії десять років тому, — сказав Чіп. — Але цей шрам нещодавній.
  — Отже, ви мене «вивчили»?
  Чіп знизав плечима. «Тільки для захисту власних інтересів».
  «Сподіваюся, результат був задовільним».
  «Сто відсотків. Що вас цікавить Бріс?
  «Він заробив багато грошей. Або коледж.
  — Ми це знаємо, — сказав Нейр. — Це сьогодні в «Стандарті », — він простягнув газету з переднього сидіння.
  На першій сторінці було написано: Фонд Ол Ньорова успадкував певну суму від таємного мільйонера Яна-Віллема Хендріка. Точний розмір цієї суми поки невідомий, але вважається, що вона становить близько семи мільйонів фунтів. Стаття була тонкою, і в ній не говорилося про те, про що Стаффорд ще не знав.
  — Новий варіант написання імені, — сказав Чіп. — Чи всі вони пов’язані між собою?
  — Так, — сказав Стаффорд. «Дірк Хендрікс і Генрі Хендрікс є спадкоємцями маєтку Хендрікс».
  «Південноафриканець і американець. Дивне поєднання, чи не так, Нейр? 
  «Абсолютно», — сказав Нейр, вічне відлуння.
  «Не так вже й дивно, насправді», — сказав Стаффорд. «Вони обоє онуки старого Гендрика. Сім'ю розпорошили, а ім'я змінилося».
  — Я не казав, що це неможливо, — відповів Чіп. «Але сім мільйонів фунтів — це великі гроші. Цікаво, що про це скажуть члени правління, Нейр.
  — Хіба вони не щасливі?
  «Якби я міг більше дізнатися про Бріса», — сказав Стаффорд. «Здається, він занадто хороший для цього світу».
  «Що ти хочеш знати?» — запитав Чіп.
  «Якби батьки Бріса мали ферму в Умталі в Зімбабве. Про спалену ферму і вбитих партизанами батьків. І чи син – Чарльз чи Чарлі – покинув країну в той час, він сказав».
  «Ми можемо це зрозуміти», — сказав Чіп.
  «Як?»
  «Наші брати в Зімбабве допоможуть нам. Не Наїр?
  «Звичайно, я так думаю», — відповів Нейр. — Я подбаю про це.
  «У вас дуже велика організація?» — сказав Стаффорд.
  — Ви повинні допомагати один одному, — усміхнувся Чіп. «Хіба це не християнський принцип? Відповідно, ми вам допоможемо ». 
  «На прохання індійця в Лондоні?» — скептично сказав Стаффорд. «Від Кертіса? Відразу скажу, що я ціную вашу допомогу, але я також відверто скажу, що я дезорієнтований щодо ваших мотивів. Я не знаю, хто ти, і я не знаю, чого ти хочеш».
  «Я думаю, вам варто просто прийняти нашу допомогу, і крапка», — сказав Чіп.
  — Чіп має рацію, — сказав Нейр. "Чи є ще щось, що ви хотіли б, щоб ми зробили?"
  Стаффорду було зрозуміло, що він не отримає від них більше, ніж йому було б зручно знати. Якби вони були членами забороненої політичної організації, було зрозуміло, що вони будуть обережні. І все ж він дуже хотів знати, чому вони так допомагають. Він був упевнений, що принаймні не через його блакитні очі.
  
  ***
  
  Чіп був за кермом, але в Нароку керував Наїр. «Він найкращий із нас», — сказав Чіп.
  «Чи потрібен кращий водій?»
  «Ви зможете судити про це самі».
  Після Нароку вони зійшли з асфальту й виїхали на найжахливішу дорогу, якою коли-небудь був Стаффорд. Він опинився краще в танку під час їзди по бездоріжжю на Люнебургер Хайде під час навчань НАТО . Там, де дощ утворив колії на дорозі, вони не були засипані, а інтенсивний рух вантажівок утворив довгі ділянки глибоких колій. Візок кілька разів зупинявся в них, і Стаффорд чув, як масляний картер чи пружини шкрябають по землі.
  «Виробники вихлопних труб повинні заробляти тут великі гроші», - сказав він. «Чому б не відремонтувати дорогу? Ви хочете заборонити людям приходити до Масаї Мара?»
  «Муніципалітет Нароку та міністерство не погоджуються щодо того, хто має платити. Поки що ніхто не платить – хіба що автомайстерні».
  Стаффорд дістав карту, яку купив у Найробі, і зазначив, що вони їдуть рівниною Лоіта. Вони проминули танкер, який не виїхав. Він впав на узбіччя і згорів. На перетині вузького мосту Стаффорд знову глянув на карту. Було позначено лише два мости, а після другого дорога змінила статус головної на другорядну. Він прокоментував це комічне явище, на що Наїр відповів гучним сміхом.
  Як не дивно, після другого мосту дорога покращилася, і тут ми побачили багато дичини: антилоп, зебр і страусів. Чіп пояснив, що вони ще не в заповіднику, де тварин набагато більше, і простягнув Стаффорду карту річки Мара. Виявилося, що було два готелі: Кікорок і Мара Серена, окрім Губернаторського табору та півдюжини кемпінгів, переважно розташованих на півночі. Були численні струмки і пара великі заболочені території.
  Вони зупинилися в поліцейській дільниці в Олемелепо, де Чіп влаштував формальності. — Ось ви мої гості, — сказав він. Кертіс виявив бажання скоріше випити холодного пива, і Чіп зміг його порадувати тим, що до Кікорока всього дванадцять кілометрів. Через півгодини смачний напій потік у горло штабс-сержанта. 
  
  OceanofPDF.com
   13
  На табличці біля готелю зазначено, що Кікорок знаходиться за 168 кілометрів на південь від екватора та на висоті 1703 метри над рівнем моря. Це був гарний готель із приємною атмосферою – місце, де можна відпочити та почуватися комфортно. Бар на широкому ґанку виходив на великий газон, і того вечора Стаффорд і Чіп сиділи за келихом напоїв і балакали про банальності, а маленькі мавпочки стрибали навколо на короткому заході сонця.
  — Краще закінчимо цю справу з туристами завтра, — сказав Чіп після паузи в розмові. «Ми будемо виходити і дивитися на тварин зі мною в якості гіда. Я добре знаю Мару».
  — Я буду тут, коли прибудуть Гуннарсон і Хендрікс.
  «Це станеться лише о 6 годині вечора».
  "Як ви знаєте, що?"
  — Провіднику сказали, — терпляче сказав Чіп.
  «Як?»
  «Водію, Адаму Муліро, я сказав, коли він прибуде. Він мій зять, — Чіп розклав картку на столі. Стаффорд побачив, що течія річки Мара звивається з півночі на південь, і що міст, який Чіп визначив як сприятливе місце для спостереження за бегемотами, був неподалік від кордону з Танзанією. Якби масштаб карти був правильний, відстань до кордону навряд чи перевищувала 200 метрів. Стаффорд думав про різні політичні позиції двох країн: марксистської держави Танзанії та Кенії з її змішаною економікою. Він чув, що стосунки між ними погані. «Чи є у Кенії проблеми з Танзанією?» — запитав він.
  Чіп знизав плечима. «Кордон періодично закривають, а там це трохи тертя. Багато браконьєрства — тут, у Нгіро-Аре, є станція, звідки з ним борються». «Не вийшло – надто різні були політичні погляди. Танзанія стала соціалістичною – це зовсім інша політична філософія, ніж наша. А щодо Уганди... коли Амін був при владі, це було безнадійно. Бачиш проблему, Макс?»
  "Не зовсім."
  Чіп показаний на картці. «Країна така: на південь від кордону у нас Танзанія. До 1918 року це була Німецька Східна Африка, потім Британська Танганьїка і тепер Танзанія. Але подивіться на кордон – лінію, проведену лінійкою європейськими бюрократами в 19 столітті. Земля і населення однакові з обох сторін. Тут вони масаї, а в Танзанії теж масаї. Народ, розділений політикою в 19 столітті. Ось чому ми також маємо проблеми з шифтами на півночі, — підсумував він із гіркотою в голосі.
  — Що це за біда?
  «Те саме, що й тут. Лінія, проведена за допомогою лінійки. З одного боку Республіка Сомалі, з іншого Кенія, з обох боків сомалійці. Громадянська війна була стільки, скільки я себе пам'ятаю. Ніхто про це багато не говорить. У пресі це називається проблемами Шифта – існуванням бандеу. Іржання худоби тощо. Але насправді це спроба створити єдине Сомалі. Туристи не раді на північно-східному кордоні».
  ***
  
  Наступного дня вони, відповідно, вирушили подивитися на тварин і побачили їх у великій кількості: гну, імпала, газель, зебра, леви, слони та жирафи. Стаффорд був вражений, дізнавшись, що безліч тварин, яких він бачив, були лише частиною величезних стад, які бродили рівнинами в 19 столітті. Йому сподобалася поїздка, і Чіп був обізнаним гідом. 
  Вони повернулися в готель о 5 вечора, і, переодягнувшись, Стаффорд сів чекати Гуннарссона і Хендрікса. Природно, він змочив сухе піднебіння холодним лагером. О шостій годині група — загалом шестеро — прибула на звичайному сафарі-автомобілі з зеброю, була зареєстрована на стійці, і Гуннарссон-Гендрікс негайно пішов до спільної кімнати. Стаффорд зазначив його номер.
  Пізніше вони зустрілися в барі, щоб випити, і вперше він міг оцінити їх зблизька. На вигляд Гуннарсону було близько п’ятдесяти; його волосся було сталево-сивим. Він мав грубе обличчя, був струнким і, здавалося, був у гарній формі. Він був трохи вище середнього зросту, м’язистий, із пильними блакитними очима, які постійно фіксували його оточення. Стаффорд вважав його вражаючим.
  Фальшивому Хендріксу було близько двадцяти, це був сухорлявий і худорлявий молодий чоловік із рум’яним нешкідливим обличчям, середнього зросту та світлого волосся. Якби він одного ранку не поголився, це було б навряд чи видно, а в Гуннарсона вже цього вечора було синювате підборіддя.
  Чіп увійшов і сів за столик Стаффорда. «Так ось вони. А тепер що?»
  — Не знаю, — зітхнувши, сказав Стаффорд.
  — Макс, до біса, — майже здався Чіп. «Я роблю все можливе, щоб допомогти вам, але що я можу зробити, якщо ви мені не довіряєте? Наїр злиться. Він вважає, що ви даремно витрачаєте наш час і що ми повинні відійти. Я починаю думати в тому ж ключі».
  За останні кілька днів Стаффорду дуже сподобався Чіп: його манери були невимушеними, розмова — розумною. Стаффорду було дуже неприємно бачити, як він йде, бо він сподівався, що йому знадобиться людина, яка знає все про Кенію. Він призначав цю роль Хардіну, але Хардін був далеко.
  »Гаразд, тоді вас мають повідомити. Цей молодий чоловік щойно успадкував статок — три мільйони фунтів стерлінгів — від старого Гендрікса».
  "Так? І ти хочеш забрати це в нього?»
  — Позбав мене від такого, Чіпе.
  «Вибач, Макс. Це був мій жарт. Мені ніколи не снилося, що тобі не все добре на краю».
  "Дякую. Справа в тому, що цей чоловік не справжній Хендрікс, а фальшивий Гуннарссон, — він розповів історію Чіпу.
  «Чому ти просто не сказав поліції в Лондоні?» — запитав Чіп.
  «Тому що Гуннарссон вискочив би з нього, як вугор, і зіграв би переслідувану невинність. Це безпринципний мерзотник, який стояв у мене на шляху в минулому, і тепер я хочу лопату під ним. Божевільне те, що я не можу знайти спосіб це зробити. Я здогадувався, поки не зійшов з розуму».
  — Мені доведеться про це подумати, — сказав Чіп. «Це справа більших».
  Стаффорд помітив, як Хендрікс розмовляє з дівчиною в групі. — Ти знаєш, хто вона?
  «Її звуть Мішель Рош. Вона з батьками в подорожі. Вони французи. Батько мав велику винну крамницю в Бордо і продав її півроку тому».
  — Ти завжди ретельний, Чіпе, — вдячно сказав Стаффорд.
  — з посмішкою визнав Чіп. «Я сказав Адаму Муліро, що він повинен дізнатися якомога більше. Останнім учасником групи є молодий голландець Фредерік Костерс. Вони з Хендріксом не люблять один одного. Вони обоє намагаються порозумітися з дівчиною і скоса дивляться один на одного. Kosters — це щось в діамантовому бізнесі в Амстердамі. Ось він іде.
  Стаффорд побачив, що молодий чоловік прямує до бару. «Костерс говорить французькою, що дає йому перевагу», — сказав Чіп.
  «Ваш Адам — безцінне джерело інформації. Що мають він дізнався про Гуннарссона?
  «Страховий брокер з Нью-Йорка».
  він у це вірить! Але це чисте обман. Чоловік керує компанією, яка займається промисловим шпигунством. Раніше він працював у ЦРУ».
  — Це цікаво, — сказав Чіп.
  — А як щодо Хендрікса?
  «За словами Адама, він курить траву, що заборонено в Кенії. Якщо в якийсь момент ви захочете, щоб його спіймали, ми можемо повідомити поліції. І я можу стежити за тим, щоб у нього був гашиш».
  «Мені здається, ви кілька разів натякали, що я можу придумати шахрайство, яке не є справжнім, але я проігнорую це», — сказав Стаффорд. "Будь-що інше? Чи хвалиться він, наприклад, кількістю грошей, які він отримає?»
  «Адам нічого про це не сказав. Чоловік мало говорить про себе».
  «Це цілком зрозуміло, враховуючи, що він дає роль комусь іншому».
  Чіп кивнув. «Адам каже, що Гуннарссон кілька разів перебивав Хендрікса і скеровував розмову в інше русло, але він не знав, чому. Тепер ми це знаємо».
  — Так, — сказав Стаффорд. «Хендрікс, мабуть, був надто відкритим. Робив невеликі помилки, через які його камуфляж міг потріскатися. Для Гуннарссона, мабуть, виснажливо постійно брати участь у такій напруженій гонці через три мільйони фунтів».
  «Коли Хендрікс отримає гроші?»
  «Не знаю, але скоро буде. Фаррар впорядковує абзаци, — похитав головою Стаффорд. «Я хотів би знати, чому Гуннарссон і Хендрікс залишаються тут, у Кенії, коли гроші в Англії. Якби я був Хендріксом, я б тиснув на Фаррара – сказав би йому пришвидшитися».
  «Ти б зробив, якби був невинним», — сказав Чіп. «Але це не Хендрікс. Можливо, Гуннарссон думає, що він може втриматися ближче до Хендрікса тут, ніж в Англії. Навряд чи є більша довіра між цими двома».
  «Злодії не довіряють один одному – так, це може бути поясненням. Ґуннарссон не хоче, щоб Хендрікс зник із здобиччю відразу після того, як її заволодів, і поки що тримає його на дуже короткому повідку».
  Чіп кивнув. «Тепер я краще розумію вашу проблему, але не знаю, як її вирішити. Що ми робимо?"
  «Як і раніше – спостерігаємо і чекаємо. На даний момент я більше ні про що не можу думати».
  ***
  
  Наступного дня вони знову вирушили на екскурсійне сафарі, але цього разу з тією різницею, що залишилися на невеликій відстані від групи Гуннарссона. Це було неважко, оскільки Адам Муліро працював із Чіпом і ніколи не відходив надто далеко. Якщо Ґуннарссон і бачив їх, це була лише інша група на деякій відстані, і вони були обережні, щоб ніколи не підходити надто близько. Стаффорд не знав, навіщо він так клопочеться, бо це не мало мети — це була лише дія заради дії, продукт відчуття неспроможності чогось досягти.
  Вони поверталися до Кікороку, коли Нейр зупинився. «Ми підходимо надто близько», — сказав він. Карета попереду зникла на іншому боці пагорба. «Ми зможемо побачити його знову, коли він пройде поворот,» він показав на поворот приблизно за півтора кілометра попереду.
  «З повагою, я думаю, що полковник марнує час», — сказав Кертіс.
  Це були різкі слова в устах старшини. Він рідко багато говорив.
  «Тоді що ви пропонуєте?» — сказав Стаффорд.
  «Візьміть Хендрікса, коли він залишиться один, вибийте його до дурниці і продовжуйте, поки він не визнає, що шахрай».
  
  «Можливо, у тому, що сказав штаб-сержант, щось було», — сказав Чіп.
  — Зрозуміло, — сказав Стаффорд. «Проблема полягає в тому, щоб розлучити його з Гуннарссоном».
  Вони деякий час обговорювали це питання, аж поки Наїр не сказав: «Це дивно, але вони ще не з’явилися». Попереду нічого не було видно.
  — Ймовірно, вони знайшли лева, — сказав Чіп. «Туристи можуть отримати багато часу, гуляючи з левами — я маю на увазі, фотографуючи їх».
  Знову чекали кілька хвилин. Наір нервував. «Їх досі немає. Це неприродно довго, навіть якщо вони знайшли лева».
  «Можливо, там, де ця дорога веде вниз, є стежка», — сказав Стаффорд.
  «Немає шляху», — сказав Нейр.
  «Тим не менш, він, мабуть, з’їхав з дороги, незалежно від того, є дорога чи ні».
  — Адаму це й не присниться, не давши нам сигналу, — сказав Чіп. «Гаразд, рушаймо далі, Нейр, але тільки на вершину пагорба попереду».
  Нейр завів двигун і поїхав уперед. На вершині пагорба вони зупинилися й поглянули вниз, у маленьку долину. Автомобіль Nissan Safari зупинився на дорозі нижче, приблизно за 400 метрів. Нічого дивного в цьому не було, адже екскурсійні фургони із задоволенням зупинялися, коли спостерігали щось незвичайне щодо дикої природи.
  Чіп узяв бінокль і націлив його на віз. «Лізь туди, Нейр», — сказав він безпристрасно.
  Вони з'їхали з пагорба і зупинилися біля автомобіля для сафарі. У ньому не було людини.
  ***
  
  Першою дивною думкою, яка спала на думку Стаффорду, була історія корабля «Мері Селеста» , який був знайдений дрейфуючим неушкодженим, але покинутий і без сліду екіпажу та пасажирів. Чіп багато говорив Наїру мовою, яку він не розумів, мабуть, суахілі, і вони обоє вийшли й озирнулися навколишнє. Вони не дбали про вагон.
  Стаффорд і Кертіс змусили мене наслідувати їх приклад, але Чіп авторитетно сказав: «Залишайся у вагоні!»
  «Куди вони поділися?» — сказав Стаффорд.
  Він усвідомлював, що залишати фургон у заповіднику заборонено — це може коштувати життя, що завдасть шкоди туристичній галузі.
  Чіп нахилився й узяв щось, що виблискувало на сонці, — сонцезахисні окуляри, одна лінза яких була зламана. — Не добровільно пішли!
  «Викрали?» — розгублено сказав Стаффорд. — Хто, в біса, таке придумає?
  — Джеші ла Мгамбо , — сказав Наір. — А ти, Чіпе?
  — Напевно, — Чіп відчинив дверцята сафарі-машини й зазирнув усередину. «Все пропало», — сказав він. «Фотоапарати, біноклі тощо».
  Наїр озирнувся. «У них нагорі був чоловік, який стежив за нами», — він показав у протилежний бік. «Також там, нагорі. Вони ще можуть бути тут».
  — Так, на жаль, — сказав Чіп. Він швидко підійшов до їхнього власного Nissan, відкрив задні двері, а з прихованого відсіку дістав дві зброї. Він простягнув один Наїру та сказав Стаффорду: «Чи можеш ти використовувати такий слайдер?»
  — Кажуть, — холодно відповів Стаффорд. — Чи не могли б ви сказати мені, що відбувається?
  — Пізніше, — сказав Чіп, простягаючи йому пістолет.
  — Я теж можу цим скористатися, — сказав Кертіс.
  «Нуль, штаб-сержант. Ви повинні їхати до Кікорока якомога швидше, — сказав Чіп. Він дістав маленький блокнот і написав повідомлення. «Передайте це повідомлення менеджеру готелю, який негайно сповістить поліцейський пост на Новому мосту Мара». Він підійшов до водійського місця й дістав карту Масаї. Мара виступила вперед і зробила хрест. «Ми тут, штаб-сержант. Вимкнено - негайно!'
  Кертіс запитально глянув на Стаффорда, який кивнув. «Який вагон?» — запитав він.
  — Наші, — сказав Чіп. — Але ще одну мить, — він знову підійшов до фургона й узяв ізраїльський пістолет-кулемет — одну з найкращих у світі зброї. Він також забрав два ящики набоїв до рушниці та додатковий магазин до «Узі». «Не зупиняйтеся ні перед ким. Якщо хтось спробує, тисніть на газ, опустіть голову і киньте їх».
  Авторитетний звук у голосі Чіпа мимоволі викликав у Кертіса «Так, сер». Він сів, рушив, і за мить карета зникла в хмарі пилу.
  Стаффорд оглянув гвинтівку. Це була мисливська, а не бойова зброя, п'ять патронів в магазині. Магазин був повний, і він поставив патрон у патронник і перезарядився. Решту боєприпасів поклав до кишень. Чіп вдячно кивнув. «Я бачу, ти вмієш обіймати».
  Наїр стояв на колінах біля іншого візка, розглядаючи курну дорогу. — Здається, було шість.
  — Джеші ла Мгамбо, — сказав Чіп. »Танзанійці. Люди з так званого танзанійського поліцейського резерву, воєнізованого формування з поганою дисципліною. Раніше це траплялося три чи чотири рази. Вони перетинають кордон, захоплюють групу туристів і везуть їх до Танзанії. У туристів все грабують, а потім вони змушені повернутися до Кікороку. Уряд протестує кожного разу, коли він їде до Танзанії — тоді істота зупиняється на деякий час, але потім починає знову».
  — І вони озброєні?
  «Автомати Калашникова».
  Стаффорд кивнув і подивився на гвинтівку, яку ніс. Російський автомат Калашникова повністю автоматичний, і в порівнянні з ним мисливська рушниця не дуже варта. — І ми підемо за ними?
  Чіп кинув на нього швидкий погляд. «Що б ви ще запропонували? Кертіс найстарший, йому майже шістдесят. Ось чому я відправив його назад. Це може бути виснажлива екскурсія. Крім того, у нас є лише три зброї.
  — Кордон за три кілометри звідси, — сказав Наір. «Вони не мали великої переваги, і в’язні сповільнять свій крок. Нарешті вони повинні перетнути річку Лосемай.
  — У цю пору року це дрібниця, — сказав Чіп. "Ходімо."
  Йшли пішки, бо навіть якщо у «Ніссана» дуже потужний двигун, він тут не впорається з бездоріжжям, а крім того, з машини не встежиш. Чіп швидко рушив уперед, слідкуючи за знаками, яких Стаффорд не бачив. Стаффорд був вражений, але водночас дезорієнтований цими людьми, які могли раптово відкрити камеру для зброї. Узі — це не те, що ви купуєте в магазині на розі. 
  
  OceanofPDF.com
   14
  Серед африканських кущів є вид акації, відомий у народі як «почекай трохи». На це є вагомі причини. Чіп і Нейр знали достатньо, щоб уникнути цього, тоді як Стаффорд, який формував ар’єргард, ні. Це було схоже на те, що він застряг у колючому дроті, і він був розлючений через рвані колючки на його одязі та під ним на шкірі. Однак поступово він зрозумів, що потрібно зробити, і пішов слідом за своїм господарем. Чіп тримав чудовий темп, але час від часу зупинявся, щоб спостерігати в усіх напрямках. Двічі він виділяв сліди тих, за якими переслідувала маленька група, — сліди на курній землі. Наір кивнув і тихо сказав: «Військові черевики».
  Було жарко, і Стаффорд спітнів. Сильні фізичні навантаження поблизу екватора, на висоті 1700 метрів, не рекомендовані, якщо ви не звикли до клімату. Олімпійська збірна Кенії має тренувальний табір на висоті 3000 метрів, де повітря розріджене і тіло до нього звикає. Коли команда спускається на низькій висоті над рівнем моря, цей фактор забезпечує значну конкурентну перевагу перед іншими збірними.
  Місцевість була злегка хвилястою рівниною з кількома скелястими виступами. Дерева, переважно плосковерхі акації, стояли розкидано, але ближче вздовж висохлих струмків. Трава ожила дорослого чоловіка. Місцевість була така відкрита, що видно було далеко.
  Відповідно, троє чоловіків швидко просувалися в долинах між низькими хребтами, але обережно підкрадалися вперед хребтами, щоб спостерігати за наступною плоскою западиною. Коли вони досягли вершини одного з таких хребтів, Чіп тихо сказав: «Тепер ми в Танзанії». Там у нас річка Лосемай». Краєвид не відрізнявся ніж будь-де в Масаї Мара в Кенії. Чіп узяв свій бінокль і сказав: «Підніміть руку, щоб захистити його від сонця».
  Стаффорд послухався, затіняючи лінзи, думаючи про себе, що Чіп знайомий із усіма хитрощами та шахрайствами цієї справи. Тут мова йшла про те, що бінокулярні лінзи не могли спалахувати на сонці, як семафор, і таким чином виявляти позицію. Звідки Чіп про все це дізнався? Дедалі більше речей про Чіпа та Наїра здавалося загадковими, непроникними.
  Чіп оглядав місцевість попереду, дозволяючи біноклю описувати повільну дугу. Раптом він зупинився, і він показав. «Там — прямуємо до дерев о другій годині». Знову суто військовий вираз — напрямок вказується як від спостерігача в центрі циферблата, так і до цифри на його краю.
  Стаффорд побачив крихітні цятки вдалині й спробував порахувати. — Тринадцять, — сказав Чіп. «Ти мав рацію, Наїр, шість Джеші ла Мгамбо . І шестеро туристів плюс Адам. Вони всі там».
  — Думаєш, вони зупиняться біля річки Лосемай? «Як справи йшли в попередні випадки?»
  — Можливо, — сказав Чіп. «У них є хороша схованка, і це придатне місце для пограбування туристів».
  «Мені здається, що це багато клопоту за таку малу користь».
  «Ганьба дивідендів досить», — сказав Чіп. «Звичайний турист приїжджає сюди, щоб сфотографувати диких тварин, і тому зазвичай має хороший фотоапарат, можливо, кіноапарат плюс телеоб’єктиви та інші хороші речі, напр. наручний годинник. Він також має гроші, дорожні чеки та кредитні картки, і ви можете багато чого отримати за них на чорному ринку. Живий турист, особливо німець чи американець, може коштувати до 1000 доларів, що значно більше, ніж середньостатистичний житель Танзанії заробляє за рік».
  «Не витрачай час, розповідаючи Максу те, що він може побачити своїми очима», — грубо сказав Нейр. "Як ми туди потрапимо?"
  — Останні зникли серед дерев, — сказав Чіп. Він зняв бінокль з очей і поповз назад з вершини. «Ми не можемо йти прямо позаду — можливо, вони залишили тиловий патруль, і ми не можемо ризикувати, навіть якщо ці люди мляві та недисципліновані».
  Чіп і Нейр швидко вирішили дослідити, чи тонка лінія дерев тягнеться вздовж потоку, що веде вниз до Лосемаї, що забезпечить прикриття під час наступу. Швидка розвідка показала, що це було висохле русло річки, і воно забезпечувало деякий, хоча й невеликий, прикриття. 
  Отже, всі троє поповзли на животі по звивистому руслу русла. Такого Стаффорд не відчував з часів, коли був молодим лейтенантом, і він пітнів ще сильніше, ніж раніше.
  Наступ зайняв багато часу, але нарешті троє чоловіків досягли прикриття дерев уздовж Лосемай і змогли підвестися. Вони обережно спустилися до річки й лягли біля берега, сховані високою травою. Стаффорд розсунув стебла й поглянув на інший бік.
  Це був струмок дуже скромних розмірів; у цю пору року глибина була мінімальною, і Стаффорд підрахував, що можна перетнути сухе дно, перестрибуючи з однієї мілини на іншу. Вода бігла дуже повільно і була коричневою від бруду.
  «Я не думаю, що вони перейшли. Подивіться на жирафа з іншого боку - він би втік. Тепер ми будемо йти по цей бік річки досить повільно».
  Троє висунулися бойовим строєм: Чіп з автоматом попереду. За ним прийшов Стаффорд, а Нейр був фланговим захистом, йшов паралельно іншим, але приблизно за п’ятдесят ярдів від річки. Його бачили лише зрідка, коли він перескакував з дерева на дерево з готовою до стрільби рушницею.
  Це було дуже виснажливо, навіть якщо просування було повільним. Важливо було не розкритися. Раптом Чіп упав на коліна й дав знак зупинитися. Стаффорд зупинився й закріпив гвинтівку. Чіп поманив його. На деякій відстані почулися голоси і сміх. — Прикривай мене, — сказав Чіп, поповзаючи вперед.
  На мить Стаффорд втратив його з поля зору у високій траві, але потім він знову з’явився. Чіп поманив, і Стаффорд знову підповз до нього. Чіп відокремив траву і відтепер спостерігав. — Подивіться, — прошепотів він.
  Тепер голоси звучали голосніше.
  Стаффорд з нетерпінням чекав галявини біля річки. Вони всі були там, танзанійці та туристична група. Танзанійці були в камуфляжних костюмах і озброєні автоматами. У двох з них на поясі були ручні гранати, а в одного, який носив сержантські знаки, був пістолет у кобурі.
  Туристи були в жалюгідному стані. У них забрали більшу частину одягу, і на двох француженках були лише бюстгальтери та трусики. Мадам Рош виглядала так, наче плакала, а її чоловік, непоказна постать із животом, що випирав над трусами, намагався її втішити. Обличчя Мішель пожовкло, очевидно від переляку, і Костерс зробив усе можливе, щоб її заспокоїти.
  Якщо Гуннарсон і був наляканий, то не показував цього. Його обличчя було скривлене гнівом, і коли він нахилився, щоб підняти черевик, і його відразу ж штовхнули в спину дулом пістолета, він випростався і сказав: «Блін, давай хоч черевики залишимо!» Танзанієць затрясся його голову та дав йому ще один пуф, після чого Гуннарссон упустив черевик.
  Хендрікс, також у одних трусах, стояв осторонь з танзанійцем по обидва боки. Молодий негр, що сидить на землі з безвиразним обличчям, мабуть, і є провідником Адамом Муліро. Перед ним купою була звалена здобич – фотоапарати, об’єктиви, біноклі та інше спорядження, а також купа одягу.
  — Ми нічого не можемо зробити, — прошепотів Чіп Стаффорду. «Ми лише хотіли викликати кровопролиття».
  У цьому не було сумнівів. Його налякали російські автомати та ручні гранати. Він знав, на що здатна ця зброя. Якщо в'язні, як це було раніше, якщо їх звільнять і вони зможуть повернутися до Кікороку, вони не зазнають іншого дискомфорту, окрім сонячних опіків, потрісканих і хворих ніг. За цих обставин про перестрілку не могло бути й мови. Було шість чоловік проти трьох, ці шість мали набагато краще озброєння, а отже, і вогневу міць, і безпека полонених не мала бути під загрозою.
  Чіп дав знак Стаффорду відступити на десяток ярдів, але щойно наказ було виконано, Чіп покинув свою позицію попереду і на шаленій швидкості, нахилившись уперед, пробіг назад повз Стаффорда й зник у високій траві. Стаффорд зрозумів сенс і втік за найближче дерево в пошуках укриття.
  Одразу після цього він почув голоси. Колода була не така широка, як його тіло, тому він став на бік і повільно обійшов колоду, щоб якнайкраще використати її для прикриття від людей, які наближалися. Вони підійшли ближче, і він міг розрізнити один глибокий голос, інший — більш високий, але не міг зрозуміти мови. Він наважився глянути, коли вони пройшли. Хендрікс шкутильгав уздовж берега річки, босими ногами йому явно не шкода. На ньому були лише труси, а за ним йшли двоє танзанійців. Один із них тицьнув його пістолетом у спину. Троє чоловіків зникли з поля зору.
  Чіпова голова висунулася з трави. Він подав знак піднятою рукою, побіг до річки й пішов слідом. Стаффорд побачив, як Нейр вийшов зі своєї схованки й показав йому слідувати за Чіпом. Потім великою дугою поповз вперед. Таким чином, Чіп знову був лідером, фланговий захист Стаффорда та ар’єргард Нейра. Стаффорд відійшов на півсотні ярдів від річки, тримаючись паралельно з нею, але час від часу підкрадався настільки близько, наскільки вважав безпечним, щоб піти слідом Гендрікса та двох танзанійців. 
  В якийсь момент він підійшов так близько, що почув, як Хендрікс вигукнув: «Куди я йду? Що я зробив?» Єдиною реакцією був нерозбірливий звук, а потім гучний крик болю. Стаффорд припустив, що Хендрікс посварився з одним прикладом рушниці в область нирки, але не наважився підійти настільки близько, щоб побачити, що сталося.
  Просування тривало досить довго, близько кілометра. Потім Стаффорд втратив контакт, повернувся на сто ярдів і виявив, що троє чоловіків зупинилися. Хендрікс стояв біля берега обличчям до танзанійців, один з яких був молодий, інший старший. Молодий чоловік тримав рушницю націленим на Хендрікса, а старший курив сигарету, викинув недопалок і загасив ногою. Тоді він зняв рушницю з плеча й поцілив у Хендрікса.
  Стаффорд відразу перекинув рушницю на плече, але в ту ж мить Чіп відкрив вогонь з автомата, і залп снарядів влучив у спину літнього танзанійця, який упав вперед. Молодший розвернувся, Стаффорд вистрелив йому в лоб, і чоловік перекинувся через берег і з бризком вдарився об воду. Після раптового шуму настала тиша, і було чути лише дзижчання комах і голосіння Хендрікса. Молодий американець стояв на колінах і дикими очима дивився на чорного, який водночас видихав.
  Чіп обережно вийшов, потім Нейр. Стаффорд підійшов до них. Чіп переконався, що літній танзанійець мертвий. — Вони з глузду з’їхали, — сказав він. «Вони ніколи раніше не робили подібних трюків, звертаючись до Наїра, він продовжив: «Поверніться і стежте приблизно за сто метрів».
  Хендрікс нестерпно ридав, Стаффорд намагався допомогти йому піднятися, але тепер він обм’як і повністю впав. «Проклятий!» — сказав Стаффорд. «Якщо ти не зберешся, ти ніколи не виберешся звідси живим!»
  — Він напівмертвий від страху, — сказав Чіп.
  «Якщо він не прийде, ми всі помремо», — грубо сказав Стаффорд. «Інші почули постріли».
  «Вони були налаштовані на те, щоб почути постріли», — сказав Чіп. «Будемо сподіватися, що вони не зможуть відрізнити «Узі» від Калашникова. Але вони досить далеко, — він нахилився й почав обшукувати кишені мертвого.
  
  Стаффорд пішов до банку. До води був двометровий, майже вертикальний схил. Річка текла мляво, і тіло застреленого не далеко відпливло. Наскільки він знав, це була перша людина, яку Стаффорд убив, і він почувався незручно. Його офіцерське життя проходило переважно в мирний час, і навіть у далекому минулому, коли він був у складі британського контингенту в Кореї, дивно було, як рідко бачиш ворога, по якому стріляєш. А в розвідці, де він потім працював, вбивати людей уникали принципово.
  «Немає посвідчень, лише ці», — сказав Чіп, демонструючи пачку кенійських банкнот, яку він поклав у кишеню. — Допоможи мені його роздягнути.
  "Чому?"
  Чіп кивнув у бік Хендрікса. «Він не зможе швидко ходити і далеко не забереться без одягу та черевиків, а у нас є лише кілька вільних хвилин. Ви чекаєте, поки двоє чоловіків повернуться, і коли цього не відбувається, ви хочете відреагувати».
  Поки Стаффорд доглядав за черевиками, Чіп стягнув з чоловіка закривавлену куртку, і вони в унісон стягнули з нього штани. Труп важко роздягнути, бо від природи це не допомагає. Потім вони перекотили чоловіка через край, і він з плеском упав у каламутну воду. Інше тіло було відвезено.
  — Тепер ніхто не може їх знайти, — сказав Чіп. «Це типове місце для крокодилів, і дорогі тварини будуть тягнути їх униз і забивати під воду, поки вони не дозріють, — сказав собі Стаффорд.
  Одягли Хендрікса, але й він не допоміг. Його майже паралізувало. Стаффорд побачив, що у чоловіка немає шраму на одному плечі, який, згідно з даними Хардіна, був у справжнього Хендрікса. — А тоді ходімо, — сказав він.
  Вони підняли Хендрікса на ноги, і Стаффорд дав йому кілька ляпасів. Хендрікс похитав головою й потерся щоку. «Чому ти це зробив?» — сказав він, але порожній вираз його очей зникав.
  — Щоб привести вас до тями, — сказав Стаффорд. «Якщо ти не хочеш померти, ти маєш слідувати».
  Нарешті чоловік дещо зрозумів. — Гаразд, — сказав він.
  Чіп заклопотано підмітав землю листяною гілкою, щоб нечисленні сліди крові були вкриті й усунені всі ознаки того, що тут були люди. Він підібрав гільзи від автомата і викинув їх у річку. Слідом пішли дві автомати. Він подав сигнал Нейру пташиним криком, Стаффорд узяв його гвинтівку, і маленька група рушила в напрямку від річки, прямуючи на північний схід до кордону, слідуючи вузькій западині, якою троє чоловіків використовували під час наступу, поки вони не були у відносній безпеці по інший бік хребта. Тут вони трохи відпочили і обговорили ситуацію. Нейр стежив за Хендріксом, а Чіп і Стаффорд вийшли поза межі чутності. «Що тепер?» — сказав Чіп. 
  До цього моменту Стаффорд не мав приводу для конструктивних роздумів; він доклав усіх своїх сил, щоб залишитися живим і не розмірковувати про наслідки побаченого й пережитого. Його непокоїло те, що майже голі люди мусили повертатися до Кікорока пішки. Якби вони йшли, поки сонце сідає, то обшпарилися б, а Чіп сказав, що гуляти вночі небезпечно через багато отруйних змій у кущах. — Як далеко звідси Кікорок?
  «Десяток кілометрів – по прямій. Але в кущах ніхто не ходить по прямій. Скажімо, заледве двадцять п’ять кілометрів».
  Далеко було – день ходи. Стаффорд не хвилювався за Гуннарссона та Костерса. Гуннарссон мав першокласну фізичну форму, і молодий голландець виглядав у хорошій формі. Мішель Рош теж могла впоратися з труднощами, але з її батьками справа була в іншому. Лагідний винороб, який виглядав так, ніби він удосталь скуштував свій товар і його дружину, опинився б у важкому становищі. «Це дивно ситуація, Чіп, — сказав він. «Чи хтось був убитий раніше під час цих порушень кордону?»
  — Ні, — відповів Чіп. «Тільки награбований. Ніхто не загинув, навіть зґвалтування. Близько року тому вони взяли три сафарі-вагони з німецькими туристами, але всі повернулися благополучно».
  «Але чому цього разу?» — запитав Стаффорд. «Це було на межі умисного вбивства — ніби звичайна страта».
  — Не знаю, — сказав Чіп. «Це абсолютно незрозуміло».
  «Чи помітили ви щось під час того виступу, коли Гуннарсон захотів собі черевики? Щось про Хендрікса?
  «Так, його тримали окремо від інших».
  «І охороняли. Але чому вони тримали його в ізоляції, а потім хотіли стратити? Я буду дуже радий відповіді на це запитання, бо це, ймовірно, істотно сприятиме проясненню всієї цієї неприємної історії».
  — Я не можу відповісти, — відверто сказав Чіп.
  "Я також ні."
  — Але тепер у вас є Хендрікс, — сказав Чіп. «Це ідеальна ситуація, якщо ви хочете його допитати, це має бути зараз, поки він не повернеться до інших».
  «Той, хто хотів, щоб Хендрікс забрався, хотів, щоб це було назавжди», — спекулятивно сказав Стаффорд. «І це навіть не відбувалося таємно. Якби ти був із екскурсійною групою і побачив, як Хендрікса ведуть, а трохи пізніше ти почув постріли й побачив, як його охоронці повертаються сміючись, — що б ти подумав, Чіпе?»
  «Що його застрелили, ймовірно, коли він намагався втекти».
  — Так само, — сказав Стаффорд. «І решта групи, мабуть, зараз так думає, за винятком того, що опікуни Хендрікса не повернулися. Але вони почули постріли. Хіба це не звучить розумно?»
  — Звичайно.
  Нейр видав приглушений пташиний крик і помахав рукою. Стаффорд і Чіп повернулися на гребінь пагорба, а Нейр показав у напрямку смуга дерев біля річки. «Вони вже в дорозі».
  Маленькі постаті вийшли на відкриту рівнину. Чіп спостерігав за ними в бінокль. — Шість, — сказав він.
  "Жодних танзанійців?"
  "Немає. Лише шестеро вижили. Танзанійці відправили їх додому. Але без взуття буде повільно. Їм доведеться ночувати в кущах».
  "Небезпечно?"
  «Не якщо вони обережні і залишаються на місці, а нервують. З іншого боку, Адам добре піклуватиметься про них, якщо вони йому дозволять. І ми чекатимемо їх тут, нагорі».
  Стаффорд підійшов до Хендрікса, який сидів поруч з Нейром. — Зараз ми вдвох трохи поговоримо.
  «Хто… хто ти », — затинаючись, промовив Хендрікс.
  — Рятувальники, — сказав Стаффорд. «Ми врятували вам життя. А тепер ти мусиш замовкнути, — він подивився на Наїра. «Зберігайте його спокій, а якщо він цього не хоче, дайте йому те, що йому потрібно». Він хотів зробити його ніжним, і було б найкраще, щоб Хендрікс боявся того, що згодом могло його спіткати.
  Стаффорд і Чіп знову трохи відійшли. «Я не знаю мотивів бажання вбити Хендрікса, — сказав Стаффорд, — але наразі лише четверо людей знають, що він живий, а саме ми четверо тут. І він був би мертвий, якби ти не застосував пістолет-кулемет. Це була частка секунди».
  — І про що ти думаєш у зв’язку з цим?
  «Що станеться, якщо він не прийде з іншими — вони подумають, що він мертвий? Для певних людей це буде величезним шоком».
  "ВООЗ?"
  «Звідки, в біса, я міг знати?» — запитав Стаффорд. «Але шестеро танзанійців не намагаються холоднокровно вбити спадкоємця вартістю три мільйони фунтів лише заради його бороди. Звичайний житель Танзанії навіть не знав би про існування Хендрікса. Один або хтось інший, десь, мабуть, замовив це. Тепер людина повірить, що Хендрікса ліквідували за наказом. Можливо, він цікавиться зникненням двох танзанійців, але Хендрікс також зник. Ті, що вижили в групі, розкажуть про те, що сталося, і все вказуватиме на те, що Хендрікс мертвий, бо якщо ні, то чому він не з’являється? Але він у мене є. Він не козир, а джокер, яким треба зіграти в потрібний момент».
  Потім Чіп дослідив Стаффорд. — Ти багато просиш, Максе, — сказав він. «По-перше, ми повинні викрасти Хендрікса, по-друге, ми повинні незаконно вивезти його з території, тому що йому заборонено проходити один із контрольно-пропускних пунктів на в’їзді, по-третє, ми повинні залишити його живим за допомогою їжі та води, поки все це що відбувається, по-четверте, нам потрібно знайти місце, де його посадити, коли ми вивеземо його з території, по-п’яте, це означає залучити охорону, і по-шосте... я міг би продовжити».
  «У минулому ви завжди виявляли дивовижне почуття відкриття», — сказав Стаффорд.
  — зізнався Чіп із легкою посмішкою. — Це буде пекло, — сказав він. «Справа буде на перших шпальтах усієї світової преси: американського мультимільйонера викрали та вбили — епізод із великою кількістю дипломатичної вибухівки. Уряд Кенії повинен буде протестувати перед Танзанією, і уряд США, ймовірно, увійде в картину. Отже, що станеться, коли ми відпустимо його? У нас буде пекло».
  — Зовсім ні, — відповів Стаффорд. «Чоловік гарантовано не скаже ні слова. Він нічого не може сказати. Ви забуваєте, що він зовсім не Хендрікс».
  — Я нічого не забуваю, — зневажливо сказав Чіп. «Я знаю лише те, що ти сказав. Ти ще нічого не довів».
  «Давайте спитаємо його, як його звати», — запропонував Стаффорд.
  «Так, але не тут. Давайте спершу заберемося з Танзанії». Стаффорд вагався, бо хвилювався за туристів, особливо за пару. — Решта впораються?
  — Я сказав тобі, що Адам подбає про них, — сказав Чіп нетерпляче. «Напевно, впораються. І ми зникаємо набагато швидше, ніж вони, коли маршируємо поодинці, Максе. Ми можемо повернутися до Кікорока й надіслати машини, щоб забрати їх на кордоні. І по дорозі ви можете поспілкуватися з Хендріксом».
  У цій версії це було хороше рішення. — Гаразд, — сказав Стаффорд. — Тоді ходімо.
  «Але я не буду нічого обіцяти, доки ви не доведете свою претензію щодо Хендрікса», — сказав Чіп. «Це не обійти». 
  
  OceanofPDF.com
   15
  Тому вони повернулися до Кенії, але не тим самим маршрутом, що на виході. Вони змінили напрямок і попрямували на північний захід, мета — Новий міст Мара. «Що б не сталося, ми маємо вигадати історію для поліції, — сказав Чіп, — і це має бути історія без зброї. Доктор. Роберт Оуко не дивиться доброзичливо на цивільних осіб, які здійснюють збройні вторгнення в Танзанію».
  "Хто він?"
  «Міністр закордонних справ. Він надішле рішучу ноту протесту до Дар-ес-Салама, і її ефект не послабиться розмовами про стрільців».
  — Як ти збираєшся заткнути рот Гендріксові?
  «Мені це дуже цікаво».
  Дорогою вони вигадали історію: відправивши Кертіса назад до Кікорока, щоб підняти тривогу, вони сміливо, хоча й нерозумно, пішли за танзанійцями. Зрозумівши, що близько до кордону, вони зупинилися та розвернулися, але заблукали. Після кількох годин ходьби в темряві вони нарешті знайшли дорогу біля Нового мосту Мара і тепер заявили про себе як про законослухняних людей до відділку поліції.
  Це була тонка історія, яка не витримала ретельного розслідування. Це також припускало відсутність Хендрікса, що порадувало Стаффорда, оскільки це, здавалося, означало, що Чіп мовчазно погоджувався на його пропозицію тримати Гендрікса в ізоляції. Однак він підозрював, що Чіп був зайнятий створенням іншої оболонки, в якій Хендрікс міг би бути актором.
  Тим часом вони неухильно марширували кущами до темряви, як Однак Хендрікс періодично скаржився на швидкість і хотів знати, хто його визволителі, а також інші речі, які спадали йому на думку. Нарешті Наір змусив його замовкнути, намалювавши кирпан , ніж, який носять усі сикхи, дуже гарно вироблений, але далеко не лише декоративний.
  Коли останнє світло зникало з неба, вони зупинилися. Світла ще було достатньо для маршу, але Чіп вирішив зупинитися головним чином через те, що він виявив западину, приховану від очей з усіх боків. «Ми можемо розпалити там багаття», — сказав він. «Це не можна буде побачити».
  «Ми в Кенії чи Танзанії?»
  «Ти можеш це змінити», — сказав Чіп, сміючись.
  Заготовляли дрова, що не представляло труднощів, бо сухого дерева в кущах багато. Мета вогню полягала не стільки в тому, щоб забезпечити теплом, скільки втримати хижаків. Чіп сказав, що леви та інші великі хижаки його турбують менше, ніж гієни. "Вони люблять нападати на сплячу людину", - сказав він. Вони розводили вогонь так, щоб завжди були палаючі гілки, які вони могли схопити та використати для захисту.
  Коли вогонь запалав, Чіп подивився на Стаффорда й кивнув у бік Гендрікса. — Тоді твоя черга.
  — Гаразд, — звернувся Стаффорд до Хендрікса: — Як тебе звати?
  «Гендрикс, Генрі Хендрікс. Люди називають мене Хенк. І хто ти?'
  — Це не має значення, — сказав Стаффорд. — А ти повний брехні, — він замовк на мить. «Я зауважив, що ви не подякували нам за те, що ми врятували вам життя».
  «Блін, щоразу, коли я відкривав рот, мені казали заткнись…»
  «Але зараз ми хочемо, щоб ви говорили. Ми навіть прямо заохочуватимемо вас це робити. Хто такий Гуннарссон?
  "Друг. Гаразд, я скажу спасибі за те, що ти зробив. я був переконаний, що я помру».
  — Ви маєте рацію, але ми можемо обійтися без подяки, — дуже холодно сказав Чіп. 
  «Хто такий Гамсун — Олаф Гамсун?» — запитав Стаффорд.
  — Я ніколи про нього не чув, — сказав Хендрікс.
  — Ти міг би знати його краще як Біггі.
  «О, він! Я знав його в Лос-Анджелесі. Що означають ці запитання?»
  «Хто такий Хардін?»
  — Ніколи про нього не чув.
  «Ви повинні знати його. Він привіз вас із Лос-Анджелеса до Нью-Йорка».
  — Ну, він — я так і не дізнався, як його звати.
  «Ви летіли з Лос-Анджелеса до Нью-Йорка з людиною, не знаючи його імені? Це не працює! Наступного разу ти скажеш, що не знаєш свого імені. Що це? Відповісти!"
  Його очі тріпотіли. — Гендрікс, — сердито сказав він. — Слухай, я не знаю, що ти задумав, але я не люблю ці запитання.
  «Мені наплювати на те, що вам подобається, а що ні», — сказав Стаффорд. — І мені байдуже, живий ти чи мертвий. Що у Біггі на шиї?»
  Запитання явно шокувало Хендрікса. «Що, в біса, значить так запитувати? Звідки мені знати?"
  — Зрештою, ви його добре знали. Де ви зустріли Гуннарссона?
  "Нью-Йорк."
  — Де дірка в твоєму плечі?
  Хендрікс подивився на Стаффорда з нерозумінням. — Про що ти, в біса, говориш?
  Стаффорд зітхнув. «Ти отримав кулю в плече в Лос-Анджелесі. Вас підключив Хардін. Отже, у вас повинна бути дірка. Де це?"
  — Мої рани швидко гояться, — люто сказав Хендрікс.
  «Як я вже сказав на початку: ви повні брехні, і вам треба помити рот з милом. Ти не Хендрікс. Хто ти?"
  
  «Чому хтось збирався вбити вас?» — запитав Наір. — Це тому, що тебе звати Хендрікс?
  «Цілком можливо, що хтось захоче мати його обличчя на своїй стіні, опудало, як мисливський трофей», — сказав Чіп, сміючись.
  Нерви Хендрікса заклацали. — Замовкни, сволота!
  Запанувала мертва тиша, доки Чіп не сказав: «Так не можна розмовляти з людиною зі зброєю». — Лев, — сказав Чіп. «Можливо, нам варто віддати його левам на вечерю — можливо, вони хочуть трофей».
  Хендрікс розплакався.
  «Ви перебуваєте під наглядом відтоді, як покинули Сполучені Штати», — сказав Стаффорд. «Ми знаємо, що ти не Хендрікс. Якщо ви скажете нам, хто ви, ми залишимо вас у спокої».
  «Гуннарссон уб’є мене!» — схлипнув він.
  «Гуннарссон не підійде до вас», — сказав Стаффорд. «Залиште його нам. А як ви насправді думаєте, що мало не сталося на річці? Якщо ти продовжуєш залишатися Хендріксом, ти мертвий».
  Нічні звуки в кущах посилилися. Лев знову заревів десь здалеку, а ближче почулося гарчання й водночас моторошний вереск. Писк раптом стих, і Чіп підклав до вогню іншу гілку. — Леопард зловив павіана, — сказав він. Наїр узяв свою гвинтівку, підвівся і вдивився в темряву.
  Хендрікс не міг більше; його очі закотилися в голові, і він тремтів усім тілом. У нього був важкий день: його викрали, ледь не вбили, а тепер його допитували озброєні незнайомці, які, очевидно, знали про нього все, крім його імені, навіть у місці, де дикі тварини вбивали одне одного. Не дивно, що це клацнуло для нього.
  — Ви гарантуєте, що ефективно захистите мене від Гуннарссона?
  Стаффорд подивився на Чіпа, який кивнув. «Так, ми помістимо вас кудись, де про вас ніхто не знає. Але ви повинні співпрацювати з НАС. Давай розповідай!» Стаффорд простягнув тремтячому чоловікові сигарету й закурив, що, здавалося, заспокоїло його.
  «Добре, мене звуть Джек Корлісс, і Гуннарссон звернувся до мене з пропозицією кілька тижнів тому. Я проклинаю день, коли це сталося». 
  Історія була нехитра. Корлісс працював у банку в Нью-Йорку. Він мав справу з комп’ютерами і знайшов спосіб подоїти банк. Гуннарсон спіймав його на гарячому. Після цього було відверте вимагання. Стаффорд вирішив, що це не займе багато; Корліс був уже в нокауті.
  «Мені довелося багато читати про Хендрікса, — сказав Корлісс. «Про його родину. Потім були записи — багато з них — розмови Хендрікса з Гуннарссоном. Гуннарсон змусив його багато розповісти про себе, і це було дуже дружньо. Гуннарсон кілька разів напив його, і це дало бонуси з точки зору інформації. Хендрікс, очевидно, не здогадувався, що його записують».
  «Увесь цей матеріал, звичайно, був золотою жилою для людини, яка збиралася прикинутися Хендріксом», — сказав Чіп.
  Корліс кивнув. «Це зовсім не виглядало складним. Хендрікс був самотнім і не мав сім'ї. Гуннарссон також сказав, що я міг би все це зробити, як дурень».
  «Що він вам ще запропонував?» — запитав Стаффорд. — Окрім того, що врятував тебе від заслінки?
  Корліс опустив очі.
  — Геть мову, — сказав Стаффорд.
  — Чверть мільйона доларів, — пробурмотів Корлісс. «Гуннарссон сказав, що мені потрібно мати багато грошей, щоб потім це виглядало правдоподібно».
  — Дванадцята частина виграшу, — сказав Стаффорд. «Ви ризикнули, а Гуннарсон зняв вершки. Корліс, ти поводився як тріска всіх часів. Ви справді думаєте, що вам дозволили жити і насолоджуватися грошима?»
  
  «У мене не було вибору! Гуннарсон повністю обійняв мене».
  «Де зараз Хендрікс?»
  "Не маю уявлення. Я ніколи не бачив цього чоловіка».
  «Розклад ліквідовано — хіба це не технічний термін?» — сказав Чіп.
  Стаффорд кивнув. «Ніхто, крім Хардіна, не знав, що він у Нью-Йорку. Напевно, тому Хардіна звільнили, і я вважаю, що йому дуже пощастило - це могло і його обійти. Але Гуннарссон недооцінив Хардіна; він і не мріяв, що гіркота змусить його поїхати до Англії».
  «Що зі мною тепер буде?» — мляво запитав Корліс.
  «Чіп і Нейр помістять вас у безпечне місце. Ви отримуєте їжу та одяг, але вас не відпускають, поки все це не закінчиться. Тоді ми відправляємо вас додому, до Сполучених Штатів, де вам було б добре піти в підпілля. Згоден, Чіп?
  «Так, якщо він готовий співпрацювати і не робить вузлів», — сказав Чіп. «Якщо він зробить якусь дурницю, гарантії немає».
  — Я не роблю жодних трюків, — палко сказав Корліс. «Я просто хочу забратися з цього лайна», — він прислухався до звуків ночі, затремтів і міцніше затягнув камуфляжну куртку, хоча було не холодно. — Я боюся куща.
  — Є ще одна річ, — сказав Стаффорд. «Як правило, безпідставно не розстрілюють. Хто хотів тебе вбити, Корліс? Не Гуннарсон. Він ніколи не вбив би гуску, яка несе золоті яйця. Тоді хто?"
  — Не знаю, — пристрасно відповів Корліс. «Ніхто не може бути зацікавлений у тому, щоб мене вбити» . Я поняття не маю про Хендрікса».
  «Cui bono?» — сказав Чіп, який, на подив Стаффорда, використав термін «римський суд»: кому це вигідно? «Хто успадковує Хендрікса?»
  — Мабуть, родичі, — сказав Стаффорд. «Корлісс каже, що у Хендрікса не було сім’ї, але, звичайно, він був, навіть якщо він не знав цих родичів. Найближчий найближчим родичем повинен бути його двоюрідний брат Дірк Хендрікс, за умови, що Генрі Хендрікс не написав заповіту».
  «Гадаю, ми можемо виходити з цього передумови», — сказав Чіп.
  Стаффорд похитав головою. «Про це не може бути й мови. Дірк разом із Фарраром повернувся до Англії. Як він міг організувати викрадення в Танзанії? Це потребує організації на місці. Крім того, він сам успадкував три мільйони. Який мотив?»
  «Шість краще, ніж три», — сказав Нейр з-за вогню. «Деяким людям ніколи не буває достатньо».
  — Не можу уявити, — сказав Стаффорд. »У Хендрікса немає кенійських зв'язків; він все-таки південноафриканець. Він ніколи не був у цій країні до того, як приїхав із Фарраром. Як людина, яка не знає жодної країни, могла організувати викрадення в Кенії танзанійцями? Я вважаю, що південноафриканці набагато менш раді в Танзанії, ніж у Кенії».
  — Так, — сказав Чіп. «Ми толерантний народ. Ми не проти південноафриканців, якщо вони поводяться належним чином. Танзанійці не такі толерантні». 
  Проблему трохи обговорювали, але прогресу не було. Нарешті сказав Стаффорд. «Звичайно, ми на хибному шляху. Я знаю, що поки що жоден турист не загинув під час цих вторгнень з Танзанії, але це мало статися рано чи пізно, коли учасники озброєні. Можливо, це вбивство Корліса було статистичною неминучістю — танзанійською помилкою?
  — Ні, — сказав Чіп. «Я розумію, що пістолет випадково вибухнув і вбив людину, але двоє чоловіків захоплювали Корліса цілком систематично, і вся домовленість, як ви самі сказали, була абсолютно очевидною ситуацією страти — стратою. Це було зроблено холоднокровно і добре продумано».
  «Боже на небі!» - сказав Корліс.
  «Але чому?» — запитав Стаффорд. Ніхто не міг на це відповісти. Вогонь мав горіти всю ніч, тому один чоловік стежив, поки інші спали. На підставі мовчазної згоди Корлісс не брав участі в цій ротації; ніхто б не спав, якби він був сам із двома гвинтівками та кулеметом. Стаффорд взяв першу вахту, а коли потім ліг на землю, не сподівався заснути. Відповідно, він був здивований, коли Наїр розбудив його словами: «Світає день».
  Коли Стаффорд підвівся, його суглоби задерев’яніли й боліли. Під час служби в армії та в Сахарі він часто спав на землі просто неба, але це спорт для молодої людини, і він не вважав це забавою. Він озирнувся й запитав: «Де Чіп?»
  «Він пішов, коли розвиднілося десять хвилин тому, і сказав, що повернеться за пару годин». Наір кивнув у бік Корліса. «Там треба домовитися з ним про необхідні речі. Ніхто не повинен його бачити, навіть поліція».
  Стаффорд потягнувся. «Я знаю, що ви двоє надзвичайно ефективні, але я хотів би знати, як Чіп впорається з цим моментом. У КПУ все ще має бути багато влади».
  Наір звів брови. «Народного союзу Кенії більше не існує. Як же це може вплинути?»
  — Гаразд, Нейр, як хочеш.
  — Максе, — сказав він, — слово вчасно: буде нерозумно з вашого боку відкрито говорити про КПУ. Така необережна мова може призвести до в’язниці. У Кенії це все ще чутливе питання».
  — Я більше не скажу ні слова, — сказав Стаффорд, зневажливо помахавши рукою.
  Нейр урочисто кивнув.
  Чіп прибув через дві з половиною години, привівши двох чоловіків, яких він представив як Даніеля Весеку та Осано Гічуре. — Хороші друзі, — сказав він.
  «Не шурини?» — запитав Стаффорд з легкою посмішкою.
  Чіпка вдав, що не почув. — Вони подбають про Корліса й випишуть його з резервації.
  — Куди ж вони його заберуть?
  
  «Ми дійдемо до цього пізніше. Туристи ще не повернулися, а кенійська сторона кордону кишить поліцією. Ймовірно, туристична група все ще перебуває в Танзанії. Якщо ти босоніж європеєць, ти не вийдеш швидко, але якщо я добре знаю Адама, їх можна очікувати вранці».
  "І ви-"
  "Так. Я хочу з ним поговорити. Я хочу точно знати, як танзанійці викрали групу. Я теж голодний, тож подивимося, як нам рухатися далі».
  Чіп поговорив із Корлісом, сказав йому, що про нього подбають, якщо він буде поводитися добре, а потім вони продовжили шлях, знову прямуючи на північ. Вони передали три одиниці вогнепальної зброї друзям Чіпа, і Чіп також змусив Стаффорда віддати набої, які він мав у кишенях. «Якщо поліція знайде хоча б один патрон, почнеться пекло», — пояснив він.
  По дорозі він сказав, що спілкувався з поліцією. «Просто дотримуйтеся історії, про яку ми домовилися, і ми впораємося з цим».
  Чіп мав рацію. Вони йшли годину, а потім побачили машину, що проїжджала через кущі. В автомобілі перебували лейтенант міліції та рядовий. Троє чоловіків віддали свої снаряди, а лейтенант похитав головою. «Слідкувати за цими людьми було дуже нерозумно – це могло бути небезпечно. Мені приємно, що п. Чіпенде був настільки розумним, що зупинив вас на кордоні».
  Стаффорд похмуро дивився на Чіпа, який тепер виконував роль законослухняного громадянина. Лейтенант сказав, ласкаво посміхаючись: «Сподіваюся, це не зіпсувало вам свято, містере. Стаффорд. Можу вас запевнити, що такі епізоди трапляються рідко. Певні скажені елементи в нашій сусідній країні інколи шаленіють».
  «Чи є щось нове про туристичну групу?» — запитав Наір.
  — Ще ні, — відповів лейтенант. «Коли прибуде, його зустрінуть сердечно. Але тепер стрибай, і я відвезу тебе назад до Кікорока, щоб ти міг пообідати пізно вранці».
  
  Потім менш ніж за півгодини вони повернулися до готелю; Стаффорд вважав дивним те, що поліцейський так поблажливо ставився до очевидного правопорушення. Він очікував хрена, а натомість поліцейський був лише доброзичливим. Можливо, на його думку, європейські туристи загалом поводилися як дурні.
  Їхній приїзд викликав великий резонанс. Директор прийняв їх і хотів непомітно провести до номерів, але деякі гості помітили їх і юрмилися навколо них із безліччю запитань. Було відомо, що їх не було цілу ніч, а ще одна група зникла безвісти. З моєї п'єси режисера було видно, що він вважав це дуже поганою рекламою.
  Кертіс прийняв їх із видимим полегшенням, захистивши Стаффорда від особливо настирливого американця. — Сподіваюся, з паном полковником усе добре?
  «Трохи втомився від маршу, але більше нічого, старший сержант. Тепер я хочу перекусити хліба, а потім лягти спати».
  «Директор подає сніданок у ваш номер, сер. Він вважає, що це найкраще».
  — Найкраще для кого? — злегка саркастично сказав Стаффорд. Він здогадався, що директор сподівається, що вони негайно зникнуть, щоб не заразити інших гостей заразою у вигляді поганих новин; це не добре для іміджу Кікорока, що туристів викрадають. Було б ще гірше, коли член групи взагалі не повернувся, і ще гірше, коли цю особу визнали американським мільйонером.
  За сніданком Стаффорд сказав: «Я прислухався до вашої поради, штаб-сержанте», — і поінформував його про те, що сталося. «Ми відокремили Хендрікса від Гуннарссона».
  Кертіс зазвичай був незворушним, навіть флегматичним, але ця історія, очевидно, справила на нього враження, його брови піднялися майже до лінії волосся. «Тож у нас є Гендрікс — я маю на увазі Корліса», — сказав він. "Де?"
  "Не маю уявлення. Чіп викликав пару чоловіків, і вони взяли його з собою. Треба сказати, штаб-сержанте, ви були неоціненними. Чіп виконує моє найменше бажання, але я не знаю, як він себе тримає. Магія».
  — Я щось придумаю, — сказав Кертіс.
  "Точно?"
  «Вони пам’ятають, як ми підійшли до Масаї Мара і зупинилися біля входу. Чіп ввів нас. Ви завжди повинні платити, щоб увійти в резерв».
  Стаффорд кивнув. — Він сказав, що ми його гості.
  «Але він не заплатив», — сказав Кертіс. «Він показав картку і написав своє ім’я в книзі».
  Стаффорд був втомлений і з тугою дивився на ліжко. «Він може мати абонементи», — сказав він, але добре знав, що абонементи на чотирьох малоймовірні. 
  
  OceanofPDF.com
   16
  Кертіс розбудив Стаффорда. — Я впевнений, що полковник хотів би знати, що інша група повернулася.
  Стаффорд у ту ж мить прокинувся. «Так, ви можете вказати на це! Котра година?"
  — Трохи за другу.
  Стаффорд одягнув шорти, сорочку та босоніжки. Кертіс додав: «Я піду з Нейром до Корліса, якщо полковник не заперечує».
  "Чому?"
  «Чіп сказав, що їм не вистачає провізії, тож ми йдемо з їжею; нам також буде корисно знати, де він, сер.
  — Добре, штаб-сержант.
  Зал панував у хаосі шуму та наповнений гостинним комітетом цікавих – гостей, які не виходили дивитися на тварин. Було багато. Стаффорд припустив, що екскурсії з цією метою будуть скромною частиною індустрії туризму, поки ця буря не вщухне. Дивитися на жирафів — це одне, ризикувати бути викраденим — зовсім інше.
  Він підійшов до Чіпа, який прихилився до стіни. "Як вони?"
  «Я їх ще не бачив, і ми поки що не можемо з ними поговорити. Вони під сильною охороною поліції».
  Врятовані туристи увійшли, оточені кордоном офіцерів. Їх було шестеро: родина Рош, Гуннарсон, Костерс і Адам Муліро. Вони погано ходили, але їхні ноги були зв'язані, і їм дали одяг, який не личив і який звичайно не одягав їх, але все одно було достатньо. Навколо них юрмилися люди, і офіцерам доводилося тримати цікавих на відстані ланцюгом. Офіцер поліції підняв руку. «Будь ласка, спокійно. Ці люди погано почуваються і потребують негайної медичної допомоги. Будь ласка, звільніть місце!
  У великій кімнаті панувала тиша, доки молодший чоловік не сказав: «Їх лише шестеро». Хто пропав?»
  "Містер. Хендрікс ще не з'явився. Ми все ще його шукаємо».
  Спалахнув фотоспалах, і Стаффорд подивився на Гуннарссона, обличчя якого виражало суміш здивування й жаху. «Ось так виглядає людина, коли її обдурили на шість мільйонів доларів», — подумав Стаффорд. І ось як, мабуть, виглядали багато чоловіків у Нью-Йорку в «чорний день» фондової біржі 1929 року, якраз перед тим, як вистрибнути з вікна хмарочоса — це вияв розсіяного роздратування через несправедливу долю. Не так, щоб зрозуміти, що Гуннарссон покінчить життя самогубством. Він був не таким, і, крім того, він не втратив грошей, тому що в нього їх ніколи не було. Все ж це був важкий удар.
  Стаффорд втратив його з поля зору, коли його вели. Чіп кивнув, коли Адам Муліро проходив повз, і Адам відповів майже непомітним кивком. «Ми не відразу побачимо їх», — сказав Чіп. — Давай вип’ємо холодного пива.
  Стаффорд подумав, що це гарна ідея, але за ними прибіг чоловік. "Містер. Стаффорд?» Це був чоловік, який запитав, хто зник. Він представився Едді Укіру зі Стандарту . «Чи можу я отримати дозвіл поговорити з вами на хвилинку?»
  Позаду Укіру чоловік підготував камеру преси. Стаффорд подивився на Чіпа, який сказав: «Звичайно».
  Відповідно Стаффорд дозволив собі взяти інтерв'ю. За кілька хвилин до Укіру приєднався, на його явне невдоволення, репортер із суперника Nation , і Стаффорд мусив повторити деякі деталі, але в основному дотримувався побудованої історії, яка Чіп підтверджено. Укіру виглядав скептично. "Так вони розвернулися на кордоні", - сказав він. «Як ти знав , що це межа? Це жодним чином не позначено.'
  Стаффорд знизав плечима. «Ви повинні запитати пана. Сколоти про. 
  Репортер так і зробив, і Чіп перейшов на швидку суахілі. Нарешті, знизавши плечима, Укіру дав зрозуміти, що він приймає історію, фотографи зробили свої знімки, а преса відступила. «Вони прибули сюди напрочуд швидко», — сказав Стаффорд. "Як поживаєш?"
  «Мабуть, директор зателефонував до головного офісу, який потім повідомив поліцію в Найробі. Тут є багато способів, якими новини можуть потрапити в пресу. Вони зафрахтували літак. Поруч є невеликий аеродром».
  «Так, я бачив це, — сказав Стаффорд. «Але я не бачив жодної телефонної лінії».
  — У кабінеті директора є рація, — сказав Чіп. «І ми не можемо мати телефонних ліній, тому що слони валить стовпи. Тепер я з нетерпінням чекаю цього пива».
  ***
  
  Стаффорд хотів зв’язатися з Гуннарссоном і знайшов можливість зробити це під час години коктейлю перед обідом. Врятовані були в барі, за винятком Адама Муліро, інші гості розпитували їх про неприємний досвід. У чотирьох учасників групи було щось ейфоричне; Костери та родина Рош багато сміялися. Після того, як вони були врятовані, цей досвід здавався їм дещо нереальним, і вони могли б отримати соціальну користь протягом багатьох років. Пригоди - це неприємності, які згадуються в спокійній затишку.
  Стаффорд поспілкувався з Костерсом і Мішель Рош і без труднощів отримав їхні протоколи. «А як щодо Хендрікса?» — запитав він. "Що з ним сталось?"
  Ейфорія зникла. — Не знаю, — відповів Костерс тверезий. «Його забрали, ми чули постріли».
  — Він мертвий?
  — Принаймні він не повернувся, — сказала Мішель похмурим голосом. — Більше ми його не бачили.
  Стаффорд подивився на Гуннарссона. У ньому не було нічого ейфоричного. Він сидів, витягнувши ноги, і дивився на свої зв’язані ноги. На ньому були тапочки, у яких зверху була прорізана щілина, щоб було місце для бинта. Стаффорд узяв свою склянку й підійшов до нього. «Вони пережили неприємний досвід. Мене звуть Стаффорд.
  Гуннарсон нахилився до нього. «Стаффорд? Це ви намагалися слідкувати за нами?»
  — Ми не зайшли далеко, — сказав Стаффорд скорботним голосом. «Ми здичавіли і зробили дурниць».
  — Дозвольте запропонувати вам склянку, — сів Стаффорд. — Мене звуть Джон Гуннарсон, — він подивився на Стаффорда й похитав головою. «Вони нічого не могли зробити, пане. Стаффорд – ці люди були мобільним арсеналом – але дякую за спробу. Що ви хочете пити?'
  — Дякую, джин-тонік.
  Гуннарсон замовляв в офіціанта. Тоді він зітхнув. «Це було дуже незручно. У своєму житті я брав участь у всьому, але це було одне з найгірших».
  «Я чув, що це траплялося раніше», — сказав Стаффорд.
  «Звичайно. Ці скандальні кенійці повинні посилити свою прикордонну охорону. Знаєте, що було найгірше? Немає нічого такого, що виведе вас так швидко, як коли з вас заберуть увесь одяг. Ну, труси нам залишили. Але повертатися разом із сонцем і тереном було дуже важко. Мої ноги такі великі, як футбольні м’ячі. А потім була жалюгідна гієна…»
  — Гієна?
  «Так, великий удар. Він слідував за нами вбік близько сотні метрів. Очевидно, чекаючи, поки хтось із нас здасться або відстане. Якби не він nig ... чорний, Адам щось чи інше, я не думаю, що ми б зробили це. Він був чудовим».
  "Я чув, що один із групи не встиг", - сказав Стаффорд.
  «Так, до біса!» — сказав Гуннарссон.
  "Що з ним сталось. Хіба його не звали Ендербі?
  — Гендрікс, — похмуро відповів Гуннарссон. «Нас було шестеро і танзанійців було шестеро. І наш водій, Адам. А ці шестеро інших були озброєні. Ти знаєш, що таке Калашников?»
  «Я не зустрічаю такого в своєму оточенні». 
  «Будьте раді цьому. Російські автомати. Ми нічого не могли вдіяти. Були безпорадними. Пара з них відвели Хендрікса, а потім пролунали постріли. Четверо чорних, що були з нами, засміялися. Що ви даєте?
  — Неймовірно, — сказав Стаффорд. «Ці люди були у формі?»
  "Так. Сучасна камуфляжна форма. Дуже військова вся справа. Але, до біса, у мене будуть проблеми, коли я повернуся до Найробі. Нікому не повинно зійти з рук таке поводження з американським громадянином».
  — Що ти збираєшся робити?
  «Влаштуйте пекельний безлад у нашому посольстві. Хендрікс був чудовим молодим чоловіком, і я хочу, щоб його знайшли живим чи мертвим. І якщо він мертвий, я хочу помститися, якщо мені доведеться довести справу до ООН».
  Стаффорд замислився над цією заявою. Якщо Гуннарссон був готовий до дурниці навіть на такому високому рівні, це означало, що справжній Хендрікс не міг протестувати. Ліквідовано за графіком, як сказав Чіп. Про вбивство молодого американського мільйонера напевно повідомили б нью-йоркські газети, якби Ґуннарссон хотів зробити з цього таку велику справу, а це означало, що він почувався в дурниці.
  «Ви давно з ним знайомі? Я маю на увазі Хендрікса».
  «Деякий час – ненадовго», – відповів Гуннарссон. — Але це не важливо, містере. Стаффорд. Важливо те, що ви не можете діяти так проти американського громадянина, і так Я маю намір кричати з дахів».
  Так, це був його єдиний шанс, якщо Хендрікс/Корлісс був ще живий і перебував у полоні танзанійців. Лише сильний дипломатичний тиск на Танзанію з боку Кенії та Сполучених Штатів міг повернути скриню зі скарбами Гуннарссона. Це вимагало б сміливості, але Гуннарсон мав її вдосталь.
  «Я бажаю тобі всього найкращого», — сказав Стаффорд. — Можна запропонувати вам випити?
  Тому він замовив напій для Гуннарссона, а через деякий час пішов. Виходячи, він поплескав його по плечу і сказав : «Удачі» . Гуннарссон підскочив у повітря і закричав. Стаффорд вибачився і вдав, що забув про сонячний опік. Тоді він поспішно вийшов. 
   
  «Будьте раді цьому. Російські автомати. Ми нічого не могли вдіяти. Були безпорадними. Пара з них відвели Хендрікса, а потім пролунали постріли. Четверо чорних, що були з нами, засміялися. Що ви даєте?
  — Неймовірно, — сказав Стаффорд. «Ці люди були у формі?»
  "Так. Сучасна камуфляжна форма. Дуже військова вся справа. Але, чорт забирай, у мене будуть проблеми, коли я повернуся до Найробі. Нікому не повинно зійти з рук таке поводження з американським громадянином».
  — Що ти збираєшся робити?
  «Влаштуйте пекельний безлад у нашому посольстві. Хендрікс був чудовим молодим чоловіком, і я хочу, щоб його знайшли живим чи мертвим. І якщо він мертвий, я хочу помститися, якщо мені доведеться довести справу до ООН».
  Стаффорд замислився над цією заявою. Якщо Гуннарссон був готовий до дурниці навіть на такому високому рівні, це означало, що справжній Хендрікс не міг протестувати. Ліквідовано за графіком, як сказав Чіп. Про вбивство молодого американського мільйонера напевно повідомили б нью-йоркські газети, якби Ґуннарссон хотів зробити з цього таку велику справу, а це означало, що він почувався в дурниці.
  «Ви давно з ним знайомі? Я маю на увазі Хендрікса».
  «Деякий час – ненадовго», – відповів Гуннарссон. — Але це не важливо, містере. Стаффорд. Важливо те, що ви не можете діяти так проти американського громадянина, і так Я маю намір кричати з дахів».
  Так, це був його єдиний шанс, якщо Хендрікс/Корлісс був ще живий і перебував у полоні танзанійців. Лише сильний дипломатичний тиск на Танзанію з боку Кенії та Сполучених Штатів міг повернути скриню зі скарбами Гуннарссона. Це вимагало б сміливості, але Гуннарсон мав її вдосталь.
  «Я бажаю тобі всього найкращого», — сказав Стаффорд. — Можна запропонувати вам випити?
  Тому він замовив напій для Гуннарссона, а через деякий час пішов. Виходячи, він поплескав його по плечу і сказав : «Удачі» . Гуннарссон підскочив у повітря і закричав. Стаффорд вибачився і вдав, що забув про сонячний опік. Тоді він поспішно вийшов. 
  
  OceanofPDF.com
   17
  Вони вирушили до Найробі наступного ранку, як і багато інших, але не з тих самих причин. Побачивши, в якому стані туристи повернулися з примусового перебування в Танзанії, біля стійки, де стурбовані та налякані оплачували рахунки, зібрався натовп. Директор був розчарований, але подав у відставку.
  Стаффорд і його група знову поїхали жахливою дорогою до Нароку, потім із задоволенням сіли назад, коли вийшли на асфальт, що вів аж до Найробі. Задовго до обіду вони припаркували карету перед готелем «Норфолк», і тут на Стаффорда чекав сюрприз. Коли він відкрив двері своєї кімнати, всередині був конверт. У ньому було дуже коротке повідомлення: «Я знову тут. Прийшов. Кімната 14. Нога.'
  Стаффорд поклав свій багаж, негайно пішов до кімнати 14 і постукав.
  «Хто це?» - сказав голос.
  «Стаффорд».
  У замку повернули ключ, і двері відчинилися навстіж. Стаффорд увійшов, і Хардін прийняв його такими словами: «Де ти був, у біса?» Я дзвонив кожні дві години протягом останніх двох днів і не відповідав. Відповідно, поїхав літаком, і що я тут знайшов? Нікого». Він був помітно незадоволений.
  — Спокійно, спокійно, Бене, — сказав Стаффорд. «Ми повинні були піти, але це дало хороші результати». Він подумав про це і продовжив: «Якби я тільки знав, що це таке».
  Хардін уважно подивився на Стаффорда. «У вас тріщини на обличчі. мати ти був із жвавою жінкою?
  Стаффорд сів. «Коли ти закінчиш бути смішним, ми можемо рухатися далі. Вас відправили додому з певної причини. Ви щось дізналися?»
  «Я щойно замовив їжу в номері. Я не хотів їсти на людях, поки не дізнався, де Гуннарссон. Я просто хочу це скасувати».
  «Ні, я хочу поїсти з тобою. Подзвони і скажи, щоб принесли два конверти».
  — Гаразд, — Хардін передав повідомлення, а потім схопив кілька пляшок пива з міні-бару. »Jan-Willem Hendrykxx – старий хлопець, який багато подорожував. Я витратив багато твоїх грошей, Макс, і маю для тебе великий рахунок за телефон. Я теж мав поїхати до Бельгії». «Не переживай, я літав туристичним класом».
  «Я думаю, що компанія впорається».
  Хардін простягнув Стаффорду відкриту пляшку та склянку. «Я написав докладний звіт, але зараз можу дати вам найголовніше. Гаразд?"
  "Гаразд."
  Хардін сів. «Ян-Віллем Хендрікхкс, народився в 1899 році в — вірте чи ні — Хобокен».
  Стаффорд здивовано підвів очі. "У США?"
  «Мене це теж шокувало», — сказав Хардін. «Ні, як і в багатьох інших місцях штату Нью-Йорк — Флашинг — це те саме, що Фліссінген — назва походить від Нідерландів. Хобокен - невелике містечко неподалік від Антверпена. Батьки були бідні, але респектабельні, чого не можна сказати про Яна-Віллема. Середню освіту за мірками того часу, але пішов на море, коли йому було п'ятнадцять. Переїжджав, але в 1921 році опинився в Південній Африці, де одружився з Анною Вермюлен».
  Гардін трохи видихнув, перш ніж продовжити: «У 1922 році в Йоганнесбурзі відбувся страйк, але це був страйк особливого роду. Обидві сторони мали артилерію, і для мене це була радше громадянська війна. Ну, але Ян-Віллем зник і пішов Анна піклуватиметься про пару хлопчиків-близнюків Яна та Адріана. Ян — батько Дірка Хендрікса, а Адріан — Хенка Хендрікса, якого я знайшов у Лос-Анджелесі. Я чітко висловлююсь?»
  «Абсолютно». 
  «Ян-Віллем відправився на вантажному пароплаві в Сан-Франциско, йому сподобався каліфорнійський клімат, і він вирішив там залишитися. Тепер ви повинні згадати, що це було в епоху сухого закону. На західному узбережжі також було багато контрабанди, частково з Канади, частково з Мексики, і Гендрікс був задіяний у танці про золотого тельця. Коли заборону зняли, він міцно закріпився в кримінальних колах».
  — Тобто він був звичайним гангстером?
  Хардін знизав плечима. «Можна так сказати. Але він зробив помилку - він так і не став американським громадянином, і коли одного разу наступив на шпинат, його не спіймали, а відправили додому на батьківщину як небажаного прибульця. Він повернувся до Антверпена у квітні 1940 року».
  — Ти був зайнятий, Бене, — сказав Стаффорд. — Звідки ти про все це дізнався?
  «Це була ідея. Те, що я дізнався в Бельгії, показало, що Hendrykxx був шахраєм. Його нібито вбили в Йоганнесбурзі в 1922 році, але ми знаємо, що це не так, і тому я задумався, куди він міг подітися. А оскільки він був шахраєм, поліція, ймовірно, щось на нього знала. У мене є хороші друзі у ФБР з часів, коли я працював у ЦРУ, і вони переглядали архіви. Там було багато про Hendrykxx. Коли ФБР наздогнало його, вони дуже ретельно дослідили його обставини. Тут грає роль телефонний рахунок, тому що я витратив близько шести годин на розмову зі США».
  Офіціант на поверсі приносив їжу та розпоряджався. Хардін дочекався, поки він піде, щоб продовжити. «Я не знаю, було це добре чи погано для Хендрікса, що він приїхав до Антверпена саме в цей час. Напевно добре. Як відомо, наступ німців почався 10 травня; Нідерланди та Бельгія були швидко повалені, Франція незабаром після цього. Антверпен був окупований німцями приблизно через два тижні після прибуття Хендріка. Його загальний список під час війни невідомий, але, як я міг зрозуміти, він був залучений до кримінальних кіл, особливо до чорного ринку. Частина чорного ринку була патріотичною, але Хендріккс, очевидно, був не вище того, щоб мати справу з німцями».
  "Колабораціоніст?"
  Гардін пожував рота, перш ніж відповісти. «Це ніколи не було доведено, але принаймні він вийшов з війни з кращою економікою, ніж вступив у неї. Потім він почав засновувати експортно-імпортні компанії, а коли був організований спільний ринок, одразу взявся з’ясовувати, де можна вчинити шахрайство. Існувала велика кількість норм ЄС, які можна було обійти. Корабельні вантажі масла з Нідерландів уздовж Рейну до Німеччини можна було відправляти назад до Нідерландів, і Хендріккс отримував би значний прибуток від субсидій, і він міг робити це кілька разів з тим самим вантажем, доки масло не прогіркло. Він брав участь у багатьох незаконних аферах такого роду».
  — Отже, шахрай найгіршого роду, — пробурчав Страффорд.
  «За ці роки було також кілька шлюбів, але обидва недійсні, оскільки Анна все ще жила в Південній Африці. У 1974 році він вийшов на пенсію та оселився в Джерсі, ймовірно, через податкові причини. Він уже був старим, і минулого року він помер, залишивши близько 100 мільйонів доларів, більшу частину яких передали до фонду Ol Njorowa в Кенії. Кінець звіту.'
  Стаффорд подивився на Гардіна. «Ти жартуєш, Бене. Де сполучення з Кенією?»
  «Немає».
  «Але має бути ».
  — Принаймні я не зміг знайти жодного, — Хардін нахилився вперед. «І ще дещо є. Hendrykxx не був таким, як багато інших шахраїв, людиною, яка розкидала гроші. І заробив він не так багато, як можна було б подумати. Я сумніваюся, що він заробив більше п’яти мільйонів доларів за своє життя, можливо, десять. Це не так вже й мало, але це не робить його фінансовим гігантом. Звідки взялися решта грошей?»
  
  «Кожного разу, коли ми знаходимо щось нове, уся ця справа стає більш загадковою», — сказав Стаффорд з легким покорою.
  «Я розглянув ще кілька речей», — сказав Хардін. «Я поїхав у Джерсі й побачив свідоцтво про смерть Хендрікса в кадастрі. Старий помер від серцевого нападу. Я говорив з лікарем д-ром. Мортон, який підтвердив це, додавши, що Хендрікс міг би вже давно взяти квиток, але що…» Хардін похитав головою.
  "Але що?"
  «Не було нічого, на що можна було б доторкнутися, але у мене склалося враження, що Мортон був чимось стурбований. Коли я повернувся до Лондона, я взяв інформацію про Мандевіля, адвоката, який вів справу про спадщину в Лондоні. Він відомий як захисник неонацистських угруповань – притягнутих до суду за розпалювання расової ворожнечі. Але я не бачу, щоб він мав до нас якесь відношення».
  «Мабуть, ви праві. Ви з ним розмовляли?»
  «Я не міг до цього прийти. Він у відпустці в Південній Африці. Які новини від вас? 
  Стаффорд доповів, і коли він закінчив, був уже пізній день. Гардін усе це уважно слухав. «В іншому випадку це були брутальні витівки», — сказав він. — Де зараз Корлісс?
  — Кертіс бачив його вчора, — сказав Стаффорд. «Він був у віддаленому наметовому таборі в Масаї-Мара, але я не гарантую, що він там зараз. Що ви думаєте про тактику, яку мені запропонував Гуннарссон?»
  «Праведне обурення — це не стиль Гуннарссона», — сказав Хардін. «Він більше за все на світі хоче повернення Корліса, і коли це його тактика, ти не гірше за мене знаєш, що це означає — що Хендрікс мертвий».
  «Я вже зробив такий висновок», — сказав Стаффорд.
  — Але є ще щось, — Хардін дістав гаманець. «Я отримав це poste restante у Лондоні. Джек Річардсон надіслав його, і він отримав його від Чарлі Вейнрайта з Лос-Анджелеса. Чарлі міг пригадати, що я цікавився Біггі».
  Він дістав із гаманця газетну вирізку й простяг її Стаффорду. Це була коротка стаття з газети Los Angeles Examiner про те, що в Санта-Моніці згорів будинок і всі шестеро мешканців загинули. Вважається, що пожежа почалася з перегрітої гончарної печі, яка вибухнула. Були названі імена загиблих. П'ятьох із них Стаффорд не знав, але шостим був Олаф Гамсун. Біггі.
  «Ти думаєш так само, як і я?» — запитав він Хардіна.
  «Так, якщо ви думаєте, що Гуннарссон буде грати довго».
  «Бен, тобі пощастило. Як Гуннарсон сумував за вами?
  «Ти щойно сказав — нещастя. Джек Річардсон надіслав листа з вирізкою й повідомив, що нью-йоркський пансіон, у якому я жив, згорів дотла. Можливо, в останній момент я втік до Лондона. З іншого боку, можливо, це був зовсім не Гуннарссон. У Бронксі – це нормально спалювати будівлі, щоб отримати страхові гроші».
  Стаффорд підняв вирізку. — Це був увесь колектив?
  «Так, я так думаю».
  «Тоді це означає, що ви, можливо, єдина людина, яка точно знає, що Хендрікс, який претендував на спадок, — шахрай. Більше того: це означає, що якщо Гуннарссон влаштує жарти з посольством, він впевнений, що ви не з’явитеся й не доведете його брехню. Якщо Гуннарссон думає, що ви вийшли з кадру – і його поведінка свідчить про це – це дає нам кут».
  "Що я повинен зробити? Покласти біле простирадло і налякати його до смерті?»
  «Ми щось придумаємо. Але повернемося до головного. Хто може бажати смерті Хендрікса? Чіп задав питання – навіть латиною: кому це вигідно? Відповідь на це запитання полягає в тому, що це його двоюрідний брат і єдиний очевидний родич Дірк Хендрікс. Я заперечив, що він не міг це все організувати, оскільки був в Англії, але сьогодні ви можете дістатися далеко на великій швидкості».
  — Він був в Англії, — сказав Гардін. «Я забув тобі це сказати. Він був на тому самому літаку, яким я приземлився сьогодні вранці».
  "Боже мій?"
  «Не хвилюйся, Макс, він мене ніколи не бив. Крім того, він їхав першим класом, і найдальші вперед не змішуються з підлою юрбою в туристичному класі. Але у вас весь час були якісь дивні почуття щодо цього Хендрікса, чи не так? Ви не проти сказати мені, чому?
  «Я ставлюся до всіх у цій справі з підозрою», — відповів Стаффорд. «Чим більше я про це знаю, тим дивнішим це стає. Що стосується Дірка, я думаю, що це чисто інстинктивно. Мене він ніколи не цікавив — задовго до того, як ти прийшов і забив на сполох про Гуннарссона».
  Хардін пильно подивився на нього. — Це якось пов’язано з його дружиною?
  «Боже мій, ні! Принаймні не так, як ви пропонуєте. Ми з Алікс просто друзі. Але людині не подобається, коли друзям завдають шкоди. Вона заможна жінка, і Дірк приставав до неї, або так і дошкуляв, доки ця справа Гендрика не спалахнула. Він занадто плейбой на мій смак. Але скажіть мені, коли ви були в ЦРУ, як довго ви пробули в Кенії?»
  — Кілька років.
  — І ти все ще можеш знайти дорогу?
  «Звичайно. Країна не дуже змінилася». 
  «У вас ще є контакти?»
  «Так, якісь штуки – припускаю. Це залежить від того, що ви хочете».
  «Я хочу дізнатися більше про Піта Чіпенде та Наїра Сінгха, особливо про Чіпа. Я помітив, що він зазвичай віддає накази, і що Наїр сліпо хіть».
  «Чому?» — запитав Хардін скептично. — Судячи з того, що ви сказали, вони дуже допомагають нам.
  
  — Саме так, — сказав Стаффорд. «Вони надто багато допомагають і надто ефективні. Коли ми хотіли позбутися Корліса, Чіп просто зник у кущах, далеко від закону та порядку країни, і майже одразу знайшов двох друзів. А є й інші речі. Одна з них полягає в тому, що вони повністю навчені солдати – точно не аматори. Загалом, вони дуже близькі до ідеальних професіоналів . Є також те, що ви сказали перед тим, як полетіти до Англії.
  "Що це було?"
  «Ви сказали, що за Чіпом і Нейром повинні стояти інші. Ви також сказали, що вони можуть не проявлятися, але вони є. Я думаю, ви праві, і я також думаю, що існує організація, складна організація. Я хотів би знати, що це таке, перш ніж ми безкорисно втрутимося в цю справу. Чіп надзвичайно допомагає і корисний, але я хочу переконатися, що він не допоможе нам потрапити прямо до в’язниці чи труни. Я не хочу потрапити в політичні неприємності в цій країні».
  Хардін на мить замислився. «Я не знаю, хто зараз працює на станції ЦРУ. Думаю, я піду в посольство і подивлюся, чи є там хтось із знайомих».
  "Хочеш поговорити з тобою?"
  "Час покаже. ЦРУ нічим не відрізняється від будь-якої іншої організації - є хороші люди, а є мудаки. Божевільна річ полягає в тому, що їх важко відрізнити. Виявилося, що Гуннарсон належить до останньої категорії».
  — Гаразд, — сказав Стаффорд. «Але не йдіть до посольства, поки ми не переконаємося, що Гуннарссона там немає. Я поговорю з Чіпом про це. Він може необмежено допомагати нам у цьому відношенні, якщо захоче. Я дозволю йому подивитися на Гуннарссона і повідомлю вам».
  ***
  
  Коли Стаффорд увійшов до своєї кімнати, задзвонив телефон. Це був Чіп. «Де ти був?» — запитав він. «Ви зайшли в готель, а потім зникли з лиця Землі»
  Стаффорд подивився на годинник. Це зайняло більшу частину дня для обміну інформацією з Хардіном. "У мене були різні справи", - сказав він.
  Чіп підтвердив м’яку відповідь довгою паузою. Нарешті він сказав: «Є кілька речей, про які я хотів би з тобою поговорити. Можна мені прийти?"
  «З радістю».
  Чіп заговорив, щойно сів. "Це стосується, серед іншого, Бріса", - сказав він. «Ви хотіли знати про його стосунки в Зімбабве, яка тоді була Родезією. Гаррі та Мері Брайс мали ферму в Умталі на річці Сабі. У них був син Чарльз. Коли Родезія стала незалежною, у Чарльза виникли розбіжності з батьками і він покинув країну. Коли згодом партизани активізувалися, ферму було зруйновано, а подружжя вбито».
  «Це збігається з тим, що говорить сам Бріс», — сказав Стаффорд.
  «Точно так».
  — Звідки ви взяли інформацію?
  «Я вже казав це раніше. Наші брати в Зімбабве раді нам допомогти. Ви просили розслідувати справи Бріса в країні, і це сталося».
  «І він, виявляється, найчеснотніший з усіх! Чіпе, у тебе, мабуть, є вражаюча організація. Ви раніше критикували мене за приховування інформації. Тепер я запитую: хто ти насправді?
  «Не варто ставити певні запитання», — сказав Чіп.
  — Я все одно питаю.
  «І на певні запитання не варто відповідати».
  — Це не відповідь на моє запитання!
  — Але ти більше нічого не отримаєш, — прямо сказав Чіп. «Макс, ти не повинен розливати воду. Це може мати неприємні наслідки. Просто дозвольте цьому ковзати та прийміть допомогу. Ви знаєте, що ми допомогли ».
  «Так, але не про те, чому, і я хочу це знати».
  «Але я вам цього не скажу. Вивчіть історію Кенії з того моменту, як англійці залишили країну, і зробіть власні висновки». Після короткої паузи Чіп продовжив: «Я хочу знати, що ви підняли певне питання з Нейром і що він сказав, що ви повинні замовкнути. Це порада, якої я закликаю вас дотримуватися. Ну що ж, далі. Сьогодні вранці Дірк Хендрікс прилетів літаком з Лондона. Ви все ще хочете, щоб за ним стежили?»
  "Так. Звідки ти знаєш, що він прийшов сьогодні вранці?»
  «Я казав вам раніше, що в аеропорту у мене є друзі. Ми переглядаємо список пасажирів усіх рейсів з Лондона та з усієї Європи. Тому ми також знаємо, що ваш пан. Хардін прийшов сьогодні вранці.
  Стаффорд сів у кріслі. — Отже, ви спостерігаєте за нами?
  Чіп засміявся. «Спокійно, любий друже! Мій друг в аеропорту надав мені цю інформацію як звичну справу. Ви весь день розмовляли з Хардіном? Я мав це здогадатися. Він дізнався те, що ви хотіли знати?»
  Коли Чіп так неохоче відповідав на запитання, Стаффорд подумав, що він міг би зробити те саме. «Це був майже глухий кут, Чіпе. Hendrykxx був старим чоловіком. Вісімдесятирічного життя не проаналізуєш одним поглядом. Бен — умілий і досвідчений слідчий, але ви не можете вимагати неможливого».
  — На жаль, — сказав Чіп.
  — Де Корлісс?
  «Недалеко звідси. Якщо він вам потрібен, він може бути тут менш ніж за годину».
  — Але ви не скажете мені, де він?
  "Немає. Ти вчишся, Макс, — він подивився на годинник. «Гуннарссон повернеться в New Stanley до заходу сонця. Але ви розумієте, що лопату під нього буде важко підвести?»
  — Як ти маєш на увазі?
  «Ні він, ні Корлісс не вчиняли злочину згідно із законодавством Кенії. Заповіт Hendrykxx був складений юристом у Джерсі та, імовірно, буде оброблено відповідно до законодавства Джерсі. Коли Гуннарссон замінює Корліса на Хендрікса, не є злочином у цій країні, тому що жоден кенійець не був ошуканий. Ми не можемо втримати жодного з них з такою мотивацією. Що ти тоді робитимеш?»
  — Не знаю, — похмуро сказав Стаффорд. — Знаю лише те, що ви говорите як досвідчений юрист.
  «Хтось казав, що я не юрист?»
  «Я знаю, що ти хамелеон. Коли влада тут не може заарештувати Гуннарссона, ніщо не завадить йому піти. Я не думаю, що він піде — поки не дізнається, що сталося з Корлісом, — але це можливо. Було б добре, якби щось завадило йому це зробити».
  — Він завжди може втратити свій паспорт, — сказав Чіп. «Це його не зупинить, але сповільнить, поки він не отримає нові документи з американського посольства».
  — Тоді як він міг втратити паспорт?
  Чіп трохи поблажливо посміхнувся. «Це дуже поширене – навіть якщо це дивно. Це дає консульствам багато можливостей». Він підвівся. «Ну, але я мушу рухатися далі – багато чого треба розібрати. А тепер спокійно і не відступай від понять, — він пішов до дверей, але по дорозі поклав на стіл кілька газет. «Я подумав, що ви можете прочитати останні новини».
  Коли він пішов, Стаффорд ліг на ліжко й закурив. Якби Чіп був членом КПУ, він би цього точно не сказав, і він нічого не казав. З іншого боку: якщо він не був членом, чому б він натякав, що був? Або він натякнув на це? Чи він, Стаффорд, забагато вчитався в двозначну відповідь Чіпа?
  Але цього недостатньо. Незалежно від того, був він членом забороненої політичної партії чи ні, чому він допоміг Максу Стаффорду аж до того, що спочатку викрав Корліса, а потім був готовий вкрасти паспорт Гуннарссона – два кримінальні злочини? Тепер Стаффорд переконався, що це не через вдячність лондонському індіанцю, якому сподобався Кертіс.
  Він узяв газети й швидко переглянув перші сторінки. Викрадення про туристичну групу та зникнення Хендрікса зробили гучні заголовки як у Standard , так і в Nation . Якби Хендрікс не зник, справу могли б припинити; У Стаффорда склалося враження, що влада робить усе можливе, щоб приховувати новини, які можуть зашкодити іміджу країни. Але Хендрікс змінив картину – раніше ніхто не зникав під час подібних епізодів.
  Редакційна стаття в Standard вимагала, щоб уряд Танзанії негайно отримав різку ноту протесту з вимогою екстрадувати Хендрікса, живим чи мертвим. Журналіст видання Nation намагався взяти інтерв'ю у американського посла, який не захотів давати коментарі. Однак речник посольства сказав, що це питання розглядається дуже серйозно і що певні кроки будуть вжиті, але не які саме.
  В жодній із газет не було жодного слова про інтерв’ю, яке Чіп і Стаффорд дали Укіру та репортеру конкуруючої газети. Нічого про Стаффорда, Чіпа, Наїра та Кертіса. Немає фотографій. Здавалося, вони не відігравали жодної ролі в цій темній справі. Звичайно, вони були дрібними рибками порівняно з Хендріксом, але Стаффорд вважав це поганою журналістикою. Він відкинув папери вбік, подумавши, що, можливо, двоє репортерів надто пізно прийшли до редакції зі своїм матеріалом.
  Лише коли того вечора Стаффорд заснув, він зрозумів, що ніколи не казав Чіпу, що заповіт Гендріксха було складено в Джерсі. Звідки він міг це знати? 
  
  OceanofPDF.com
   18
  Дірк Хендрікс поїхав серпантином униз до Рифтової долини та до того, про що він завжди думав, але ніколи не вимовляв вголос, – Кенія Стейсі . Це ще не було повністю функціональним, але буде, як тільки ця справа буде завершена. І все-таки Франс Потгейтер виконав хорошу роботу, враховуючи скромні фінансові кошти, які були в наявності. Він був гарною людиною.
  Він проминув церкву біля підніжжя довгого схилу – її збудували італійські військовополонені – і повернув у бік Найваші. Він глянув на знак, що вказував шлях до Нароку, і посміхнувся. Потгейтер також досяг успіху в Масаї-Мара після того, як інші зазнали жахливої невдачі. Було занадто багато помилок, забагато зовнішнього втручання. Багато кухарів псують їжу! Але зрештою все сталося.
  Він звернув з головної дороги трохи перед Найвашею та пішов дорогою на березі озера назад повз готель Lake Naivasha до Ол-Ньорова. Була рівно дванадцята, коли він зупинився біля воріт і просигналив. Прибіг швейцар. — За службу, сер?
  "Містер. Хендрікс до пана Бріс. Вони чекають на мене».
  — Так, — чоловік відійшов убік, і ворота відчинилися. Коли Хендрікс проїжджав, чоловік вигукнув попередження : "Полюс полюс!" », але Хендрікс не знав, що це означає, доки він не вдарив першого «сплячого поліцейського» зі швидкістю, яка його шокувала. Він сповільнився, думаючи, що йому було б добре вивчити суахілі. Це стане в нагоді в майбутньому.
  Він припаркував візок біля адмінбудівлі та увійшов. У прохолодному вестибюлі він пішов до приймальні, де за стійкою сидів молодий негр у білому, як крейда, костюмі сафарі, а інший стукав по друкарській машинці. "Містер. Хендрікс до пана Брайс, — знову сказав він.
  «Так, сер, він чекає на вас. Хендрікс пройшов довгим коридором до кабінету Брайса. Він вдячно кивнув. Потгейтер добре це організував; ніхто б не зміг пройтися тут непоміченим.
  Бріс підвів очі від свого столу, усміхаючись, коли Хендрікса ввели. Чорний чоловік у білому костюмі сафарі відійшов, і Хендрікс сказав: «Гарної вечері , — думає Потгейтер; як ти поїхав?' 
  Усмішка миттєво зійшла з обличчя Бріса. «Тут немає африкаанс», — зневажливо сказав він. «А мене звати Брайс – завжди Брайс. Запам'ятай це!"
  Хендрікс сів. «Як ви думаєте, ваш офіс прослуховують?»
  — Я знаю, що цього не буде, — підкреслив Брайс, постукавши кісточками пальців по столу. «Але будьте обережні, щоб не придбати шкідливі звички».
  «Я південноафриканець, тому повинен знати африкаанс», — сказав Хендрікс.
  — Мене це не стосується, — недоброзичливо сказав Бріс. «Тому дотримуйтесь англійської – завжди англійської».
  — Гаразд, навіть коли ми змовляємося, — сказав Хендрікс.
  Бріс кивнув, показуючи, що питання спірне. — Як тобі було в Лондоні?
  "Добре. Стара корова до Фаррара роздасть наступного тижня, — засміявся Хендрікс. «Він дав мені чек на 100 000 фунтів за конто. Ваш сейф скоро буде заповнений».
  — Пора теж, — сказав Бріс. «Я втомився працювати з мінімальним бюджетом. Те, як це було організовано в Європі, було надто складним. Ми повинні були мати цей прямий контроль. Фаррар поставив кілька незручних запитань, коли був тут».
  «Це потрібно було влаштувати в Джерсі», — сказав Хендрікс. «Як ви думаєте, ми хотіли заплатити британському казначейству податок на спадщину? сорок мільйонів фунтів? Ця операція не була зроблена з наміром дати англійцям гроші. Щодо Фаррара, Мандевіль тримав його на повідку. Фаррар — сноб, якому подобається працювати з досвідченим британським юристом. І Мандевіль вправний. Найкращий, — іронічно посміхнувся Хендрікс. «Він повинен подумати, скільки ми йому платимо». 
  Бріс похитав головою. «Я ніколи не розумів європейської сторони всього цього і не хочу. У мене були свої проблеми».
  У вас були проблеми! Хендрікс гірко подумав, але нічого не сказав. Його думка повернулася до того моменту, коли Алікс у захваті оголосила, що вагітна. Це стало шоком, тому що якщо дитина народилася до смерті Хендрікса, вона автоматично ставала спадкоємцем, чого не можна було допустити. Малюк успадкував би два мільйони дорогоцінних фунтів, і це поставило б Алікс у центр операції.
  Він думав змінити заповіт і обговорював це з Мандевілем, але Мандевіль сказав, що Фаррар блокуватиме будь-які спроби в цьому напрямку. Хендріккс був тепер старим, нездатним ясно мислити, а Фаррар був здоровим. Отже, Хендрікса довелося вислати з цього світу до народження дитини. Це був ризикований випадок – умисне вбивство завжди буває – але ним вдалося впоратися. І все це було на додачу до труднощів, викликаних Генрі Хендріксом, який зник з поля зору в Сполучених Штатах. Ну, ця проблема була вирішена - чи була?
  «Ваш двоюрідний брат Генрі був однією з ваших проблем, яку ви звалили на мене. Чому, в біса, йому дозволили приїхати в Африку?» - сказав Бріс.
  "Ми втратили його з поля зору, а влада Преторії спала", - сказав Хендрікс. «Коли вдома в Англії зрозуміли, що Генрі важливий, тому що старий помер, Фаррар уже заснував американське агентство і сам його шукав. Працівник бюро знайшов Генрі за десять хвилин до нас, — він насмішкувато пирхнув. «Десять хвилин і три дюйми».
  
  Брайс виглядав здивованим. — Три дюйми?
  «Наш вистрілив у нього і потрапив у плече. Три дюйми праворуч означали б, що Генрі більше ніколи не буде проблемою».
  «Хм, тепер він не проблема», — сказав Бріс. «Я подбав про це. Ви читали якісь газети тут останнім часом?»
  Хендрікс кивнув. — Було коротке згадування в англійських, — він нахилився вперед. «Ти помиляєшся, Брайс. Генрі все ще проблема. Де тіло? Нам потрібне тіло. Його три мільйони фунтів арештовано, доки його смерть не буде доведена. Ми не хочемо чекати сім років, щоб мати можливість зняти гроші. У теперішньому стані він не мертвий, а лише зник».
  Бріс зітхнув. Він підвівся і підійшов до вікна. Повернувшись спиною до Хендрікса, він сказав: «Він не єдиний, хто зник. Двоє моїх людей не повернулися».
  «Що ти кажеш!» — підскочив Хендрікс. "Що ви сказали?"
  Бріс повернувся до нього обличчям. «Ви це чули, звичайно. Я втратив двох чоловіків».
  — Тобі краще це пояснити, — майже погрозливо сказав Хендрікс.
  «Все пройшло саме так, як я планував. Ви бачили газети. Те, що туристи розповіли, було абсолютно правильним, але вони не сказали жодного слова про те, куди поїхав Генрі та мої люди».
  «Чи міг Генрі втекти від них? Як вони були озброєні?»
  »Звичайна техніка для армії Танзанії. Калашникова».
  Хендрікс похитав головою. «Я не думаю, що Генрі мав те, що потрібно, щоб мати справу з такими опікунами. І якби йому вдалося втекти, він би вже повернувся, — він на мить задумався. — Можливо, його забрали танзанійці — я маю на увазі справжніх.
  — Сумніваюся, — сказав Бріс. «Мабуть, люди в Танзанії дуже шоковані тим, що сталося, і мої спостерігачі на кордоні кажуть, що танзанійці ретельно обстежують територію на південь від Масаї Мара. Навіщо їм це робити, якщо вони мають Генрі або його тіло?»
  — Є лише одне можливе пояснення, — холодно сказав Хендрікс. «А саме те, що ваші люди вас обманюють».
  — Не може бути й мови, — категорично сказав Бріс. «Вони були двоє моїх найкращих, і крім того, вони мали думати про свої сім’ї».
  « Тоді яке пояснення?»
  — Не знаю, — сварливо сказав Бріс. — До речі, хто придумав цю божевільну операцію?
  Ми зробили », — сказав Хендрікс. "Ти і я."
  Бріс знизав плечима. — Ну, скоро ми отримаємо більшу частину грошей.
  — Правильно, — сказав Хендрікс і знову сів. «Але мені страшно, що три мільйони зв’язані. Я багато працював, щоб отримати ці гроші. Але скажіть мені зовсім інше: чому ви оголосили про спадок лише на сім мільйонів? Хіба це не ризиковано?»
  Бріс похитав головою. «Хто контролюватиме справу до Джерсі? Б’юсь об заклад, що тут не один із сотні знає, де Джерсі. Не один із тисячі».
  «Але якщо хтось зараз стане в нагоді?» 
  «Не має значення», — відповів Бріс. «Я б сказав, що мене неправильно процитували – неправильно зрозуміли. Я б сказав, що сім мільйонів — це очікуваний річний дохід після інвестування основної суми. Ми маємо все, що можемо отримати, і нічого втрачати, — він подивився на годинник. «Зараз ми пообідаємо, а потім я проведу вас. Я не показав тобі найголовнішого минулого разу, коли ти був тут. Фаррар прилип як п’явка».
  — Я хотів би залишитися на обід, — сказав Хендрікс, — але решта може зачекати. Я мушу повернутися до Найробі й узятися до справи. Мій давно втрачений двоюрідний брат знову зник безвісти, і що, в біса, ти з цим робиш? Мені доводиться грати роль скорботного родича, щоб це виглядало правильно. А тоді давай поїсти – я голодний». 
  
  OceanofPDF.com
   19
  У Найробі Гуннарсон був божевільний. У нього боліли ноги і боліла спина, але це не було причиною його злості. Що його розлютило, так це те, що він бігає по колу біля американського посольства. — Проклятий! «Мене викрали, а мій друг досі зник безвісти. Якщо я не можу поговорити з послом, з ким я можу поговорити ? І не передавайте мене третьому підлеглому. Я вимагаю, щоб щось сталося ».
  Чоловік за прилавком зітхнув. «Я подивлюся, що я можу зробити». Він взяв трубку і тихо сказав: «Чи пан Пастернак там?
  "Це я."
  «Ось чоловік на ім’я Гуннарссон хоче поговорити з послом. Він розповідає дивну історію про викрадення танзанійцями і каже, що його друга все ще немає. Мені здається, він послабив гвинт, але я не можу його позбутися».
  «Глісоне, — сказав Пастернак, — ви не читаєте газет? Ти не дивишся телевізор? Ти не чуєш радіо?»
  «Я був на сафарі два тижні», — сказав Ґлісон. «Сьогодні вранці повернуся додому з відпустки. Щось сталося?"
  «Так, чи не так?» — іронічно сказав Пастернак. «Не відганяйте чоловіка — я зараз же зійду. І будьте в курсі всього, що відбувається. Він поклав слухавку, відкрив ящик свого столу, переконався, що його магнітофон готовий, а потім спустився вниз, щоб зустріти Гуннарссона.
  Гуннарсон ще пінився від злості, чому Пастернак зробив усе можливе, щоб його заспокоїти. «Мені шкода, що ви змушені чекати, і навіть більше, що з вами поводилися нерозумно. Він йшов повільно, щоб Гуннарсон міг дошкутильгати до ліфта. «Я знаю, що ви пережили щось дуже неприємне».
  — Ти маєш рацію, — пробурчав Гуннарссон. «Яка тут ваша позиція?»
  — Нічого страшного, — відповів Пастернак. «Третій секретар. Ви можете бути впевнені, що ми всі працюємо над цим питанням, особливо посол. Зараз він розмовляє з міністром закордонних справ Кенії та намагається щось домовити. Але також потрібно подбати про решту нашої роботи – про людей, які втрачають свої кредитні картки чи дорожні чеки тощо».
  «Це питання важливіше», — люто сказав Гуннарссон. «Зник американський громадянин».
  «Ми робимо все можливе, пане. Гуннарсон, — сказав Пастернак, — і ми переконані, що ви можете нам допомогти. «Будь ласка, підійдіть ближче. кава?"
  "Так, будь ласка."
  Гуннарссон сів у крісло перед столом, а Пастернак замовив каву й непомітно запустив магнітофон, а потім поклав блокнот на стіл і дістав із нагрудної кишені ручку. «Я читав газети, але ви знаєте, як вони», — сказав він. «Я буду радий отримати звіт з перших вуст. Якби ви не прийшли до нас, ми б вас розшукали. Тепер, будь ласка, розкажіть мені все, як це було. Не пропускайте нічого, навіть якщо ви вважаєте це неважливим».
  Відповідно, Гуннарссон розповідав свою історію, а Пастернак робив зайві нотатки та час від часу вставляв запитання: «Кажуть, що ці люди були у формі. Можете описати?» А потім: «Кажуть, що це були автомати Калашникова. Як ви знаєте, що?'
  «Вдома збираю вогнепальну зброю. Я, мабуть, повинен знати автомат Калашникова».
  
  Він підсумував: «І потім ми повернулися до Кікорок, але Хенк Хендрікс не повернувся».
  «Які у вас були стосунки з Хендріксом?»
  »Колеги по бізнесу. І хороші друзі».
  Пастернак з розумінням кивнув. «Я добре розумію, що справа справила на вас сильне враження. Який ваш бізнес, пане Гуннарсон? 
  «Я керую Gunnarsson Associates, компанією спеціалістів із безпеки зі штаб-квартирою в Нью-Йорку. Ми опікуємося службою безпеки ряду компаній і проводимо певну слідчу роботу, хоча й не в значному обсязі».
  — Дослідницька робота? — запитально глянув на гостя Пастернак. «Чи маєте ви ліцензію в штаті Нью-Йорк?»
  «Так, у більшості штатів Сполучених Штатів», — відповів Гуннарссон. «Ми досить велике підприємство».
  «А яка мета вашого візиту до Кенії?»
  «Хенк мав тут бізнес. Він успадкував багато грошей. Я пішов разом - мені потрібна була відпустка. Я можу пообіцяти тобі, Пастернаку, що це буде пекельний безлад, тому що Хенк щойно успадкував шість мільйонів доларів. Ймовірно, газети зроблять про це велику справу вдома».
  Пастернак холодно глянув на Гуннарссона. «МЗС не базує свою діяльність на газетних статтях, пане. Гуннарсон, але ти мене цікавиш. Кажуть, Генрі Хендрікс успадкував шість мільйонів доларів від Кенії?
  «Я цього не казав. Він успадкував їх від свого діда, але в заповіті зазначено, що умовою виплати спадщини є те, що Хенк хоча б один місяць на рік проводить у якійсь тут благодійній установі. Показано як помічник.'
  «Який заклад?»
  »Ol Njorowa. Біля Найваші.'
  — Ну, — сказав Пастернак задумливо. «Я читав, що це принесло гроші, але я не знав про Хендрікса. Як довго ви перебуваєте в Кенії, пане? Гуннарсон?
  «Мабуть, ще трохи. Я залишуся тут, щоб побачити Хенк повернеться, і я стимулюватиму посла. Американський громадянин зник безвісти, Пастернак, і, здається, ніхто нічого не робить, але я можу вам пообіцяти, що маю намір влаштувати жахливий безлад».
  Пастернак обмежився кивком голови. «Якщо ви дасте мені назву вашого готелю та вашу адресу в Сполучених Штатах, цього буде достатньо на даний момент».
  «Що тобі потрібна моя адреса в США?»
  «Я припускаю, що ти не залишишся в Кенії до кінця своїх днів. Можливо, ми захочемо поговорити з вами знову, навіть удома, у Штатах. І якщо ви маєте намір подорожувати Кенією, ми хотіли б знати ваш маршрут заздалегідь».
  "Чому?"
  «Можливо, ми захочемо затримати вас у короткий термін, наприклад, для впізнання», — написав Пастернак адреси, натиснув кнопку і підвівся. «Дякую, що прийшли. Ми зробимо все можливе, щоб з’ясувати, що сталося з паном. Хендрікс.
  «Це має бути мудро», — сказав Гуннарссон. «На Хенку багато чого залежить».
  Увійшов чоловік. — Офіцер піде за вами, — усміхаючись, сказав Пастернак. «Коли ви займаєтеся охороною, ви знаєте, чому ми не можемо дозволити людям ходити по дому».
  Гуннарссон вийшов, нічого не сказавши. Пастернак відкрив шухляду, зупинив магнітофон і перемотав назад. Він показував вибрані епізоди, окрему кілька разів. Чи зможе колекціонер зброї відрізнити автомат Калашникова від іншої сучасної вогнепальної зброї? Такого типу було дуже мало у сфері вільної торгівлі вдома в Сполучених Штатах. Але, звичайно, він міг бачити фотографії. А Гуннарссон займався досить непоказною галуззю під назвою «безпека», яка може бути камуфляжем для чогось більш небезпечного. Тут було кілька незавершених моментів, на які потрібно було придивитися уважніше. Він програв касету востаннє і виявив, що і він, і Гуннарсон постійно згадували Хендрікса в минулому часі.
  Пастернак підійшов до друкарської машинки і написав заявку на всю відому інформацію про Джона Гуннарссона, вказавши його адресу в Нью-Йорку. Сам пішов із реквізицією до шифровки.
  Телекс був адресований ЦРУ, Ленглі, Вірджинія.
  ***
  
  Через годину Пастернака знову перервали. Глісон сказав по телефону: «Містер. Хардін просить вас».
  Пастернак швидко подумав. — Це Бен Хардін?
  Через мить знову почувся голос Ґлісона: «Так, Бен Хардін». 
  — Нехай підійде, — Пастернак послав ще кави. Коли Хардін увійшов, він підвівся. «Привіт, Бене», — сказав він із широкою посмішкою. «Це було дуже давно. Що ти робиш у Кенії?»
  Гардін сів після сердечного рукостискання. «Суміш свята і роботи», - сказав він. «Я не був тут роками. Найробі змінився, а країна – ні. Я подумав заскочити і подивитися, чи є хтось, кого я знав раніше».
  «А потім ти знайшов мене. Це було дуже давно. Що ти зараз робиш?"
  »Я працюю в британській компанії. Зрештою, треба жити».
  «На вашому місці я б залишився в Кенії, — сказав Пастернак, — а не поїхав би в Танзанію». Ви, звичайно, все ще в чорному списку за те, що зробили в Дар-ес-Саламі. Правда, це було кілька років тому, але ці люди мають добру пам’ять».
  «Я, ймовірно, буду триматися подалі від Танзанії», — сказав Хардін. «Навіть з кордону. Я чув, що це також небезпечно для туристів».
  — Ви про це чули?
  «Було щось про це в лондонських газетах».
  — Прийде і в американських, — розгублено сказав Пастернак. «Якщо його ще немає. Один із тих, кого викрали, щойно був тут і наповнив мені вуха плітками. Другий американець – той, що повернувся. Його звуть Гуннарссон, і він погрожує влаштувати пекельний безлад».
  — Гуннарсон! — удав здивований Хардін. — Від Gunnarsson Associates у Нью-Йорку?
  Пастернак кивнув.
  «Це було як сім сатани!» — сказав Хардін.
  "Ти знаєш його?"
  «Я працював у нього після того, як залишив ЦРУ. Він сам працював в організації».
  — Я цього не знав, — сказав Пастернак, наливаючи каву, подумавши про це. У ньому пояснювалося, що чоловік міг одразу впізнати автомат Калашникова, але не те, чому він збрехав про те, звідки він взяв свої знання - якщо він не хотів приховати свою колишню приналежність до ЦРУ. Багато хто, хто раніше працював у цій організації, не любили про це говорити. Але Гуннарссон, здавалося, не був чутливим типом. — Що він за людина?
  — До біса багато вимірів, — сказав Хардін. «Майку, я б хотів, щоб Гуннарссон не знав про моє перебування. Ми розійшлися як недружні, і тепер я працюю на конкурента. Йому це не сподобається».
  «Гаразд, Бене, я не бачу причин, чому я мав би йому сказати. Як називається ваша нова компанія?
  »Stafford Security Consultants у Лондоні. Я влаштувався до них на роботу, коли Гуннарссон мене звільнив».
  Думки в голові Пастернака склалися по-новому. «Ви сказали, що перебуваєте тут у відпустці та роботі. Скільки коштує відпустка, а скільки робота?»
  «Приблизно половина кожного. Мій бос, Макс Стаффорд, також у Найробі. Ми дивимось на Кенію, щоб побачити, чи дозріла ця країна для того, щоб взяти участь». "Можливо, тому Гуннарссон також тут. Я скажу Стаффорду. Ви тут щось робите?
  Пастернак привітно посміхнувся. «Ви знаєте, що ви не отримаєте відповіді на таке запитання, Бене. Ви більше не в ЦРУ, і навіть якби ти був, я б, звичайно, нічого тобі не сказав. Ну, але щось мені підказує, що ти прийшов не просто поговорити про старі часи, тому просто приходь».
  — Ти завжди був розумним хлопцем, — сказав Хардін, усміхаючись, — і мені це подобається. Так, розумієте: Stafford активно працює в Європі, нашими клієнтами є в основному багатонаціональні компанії, і деякі з них не задоволені своїми службами безпеки тут. Відповідно, вони хотіли б, щоб Stafford створив філію в Кенії. Однак він не хоче робити це із зав’язаними очима, і йому потрібно мати більше двох клієнтів, щоб це спрацювало, і тому він хоче побачити на власні очі. Гаразд?"
  — Гаразд, — безпристрасно сказав Пастернак. — Тоді переходьте до суті.
  «Ми випадково знайшли пару чоловіків, які, здається, мають високу кваліфікацію, щоб працювати на нас — стримані та ефективні. Найдурніше в тому, що Стаффорд думає, що вони пов’язані з КПУ, а це не дуже добре. Якщо він хоче створити тут відділення, він не може дозволити, щоб його асоціювали із забороненою політичною партією».
  «Так, ви б закінчили, як тільки це стало відомо», — сказав Пастернак. — Як тих двох звуть?
  «Чорний на ім’я Піт Чіпенде та сикх Наїр Сінгх. Ти їх знаєш?" 
  Пастернак був настільки здивований, що випустив перо, яке тримав напоготові. Він контролював себе і писав імена. «Ні, але я, ймовірно, зможу це зрозуміти, якщо в мене буде трохи часу». «Що за чоловік такий Стаффорд?»
  «Добре – поки що. Очевидно, дуже реальний».
  «Можливо, колись я його зустріну», — сказав Пастернак. "Як щодо випити - ти можеш це організувати?"
  «З радістю. Ми живемо в Норфолку».
  «Сьогодні я зайнятий, але можу зателефонувати тобі завтра. Гаразд?"
  "Добре. Він цікава людина. Працював у британській військовій розвідці. Полковник у відставці».
  "Так? Я з нетерпінням чекаю зустрічі з ним».
  
  Хардін попрощався, а Пастернак знову сів за друкарську машинку і набрав заявку на інформацію. Цього разу об'єктом був Макс Стаффорд, і після кодування телекс мав бути відправлений до американського посольства в Лондоні. Трохи поміркувавши, він написав подібний запит щодо Гардіна, вказавши адресатом ЦРУ.
  Він думав, що в Кенії все жвавіше.
  ***
  
  Гуннарссон сидів у кафе Thorn Tree в готелі New Stanley і пив напої з Дірк Хендріксом. Виходячи з американського посольства, він почув, як чоловік сказав вартовому: «Мене звати Дірк Хендрікс. Де я можу дізнатися про Генрі Хендрікса, людину, яку викрали та вивезли до Танзанії?»
  — Запитайте біля стійки, сер.
  Гуннарссон ніжно торкнувся руки Хендрікса. — Може, вони двоюрідні брата Хенка Хендрікса?
  Хендрікс здивовано глянув на Гуннарссона. — Звичайно.
  «Мене звуть Джон Гуннарсон. Я був там.'
  "З - де?"
  — З вашим двоюрідним братом, коли його викрали, — кивнув у бік ресепшн. — Ти краще поговори зі мною, перш ніж зіткнутися чолом об цю стіну.
  Дірк зацікавлено подивився на нього. — Ви хочете сказати, що вас теж викрали?
  «Так – тому у мене погано з ногами. Танзанійці дозволили нам піти додому, і я отримав багато колючок у ногах».
  — У мене тут візок, — сказав Хендрікс. "Я був би радий відвезти вас - куди?"
  — Я живу в Нью-Стенлі, — сказав Гуннарссон. — Ми можемо випити в «Терновому дереві».
  Thorn Tree був закладом у Найробі – кафе під відкритим небом, де подають легкі закуски. Посередині стояв курган акація з широкою кроною, яка створювала приємну тінь і завдяки якій ресторан отримав назву. Особливістю Тернового дерева була дошка оголошень на стовбурі дерева. Тут було прийнято писати повідомлення друзям і знайомим, і було прийнято говорити: «Якщо ви хочете знати, де я, ви можете написати це на терновому дереві». Місцева пивоварня навіть надала маленькі блокноти для письма подія сприяла пошуку місця.
  Двоє чоловіків сіли за один із небагатьох вільних столиків, і Хендрікс замовив напої. Він продовжив розмову, яку вони мали в машині. — І ти востаннє бачив мого двоюрідного брата?
  "Так. Трохи пізніше ми почули постріли, і чорні сміялися».
  — Але ви не бачили його тіла?
  "Немає. Але в усьому цьому було щось дивне. Троє вели нас уздовж річки, а четвертий стежив за злодійськими мітлами. Ми, напевно, пройшли близько кілометра, а потім вони розчулилися і почали балакати один з одним».
  — Чого вони були в захваті?
  "Я не знаю. Можливо тому, що вони не змогли знайти Хендрікса. Двоє залишилися з нами, а третій, той із сержантськими нашивками, зник. Трохи згодом він повернувся, і троє чорних тоді тримали разом довшу пасту, і все закінчилося тим, що вони відіслали нас самих. Сержант показав на пагорб, а інші тицяли на нас рушницями. Ми були щасливі втекти».
  — Чи повернулися ті двоє чоловіків, які йшли з моїм двоюрідним братом?
  — Принаймні я їх не бачив.
  «Чи міг Генрі втекти?» — задумливо запитав Хендрікс. — А якщо йому це вдалося, то чому він не повернувся?
  "Я думав про це", - сказав Гуннарссон. «Малоймовірно, що він втік, але це також не можна виключати. Ми не знаємо обставин».
  — Тоді чому він не повернувся?
  «Ви там були?» — різко запитав Гуннарсон. «Це жахлива місцевість, і все виглядає так само. Можливо, Хенк заблукав, як та група, яка йшла за нами на початку. І пам’ятайте, що він був майже голий, як і всі ми. Але йому все-таки вдасться повернутися, якщо танзанійці його не наздогнали».
  «Про яку групу ви говорите?» — зацікавлено запитав Хендрікс.
  «Деякі інші туристи знайшли наш покинутий вагон і намагалися нас знайти. Вони цього не зробили – вони заблукали і змушені були ночувати в кущах».
  — подумав Хендрікс. — Я нічого не читав про це в газетах, — сказав він нарешті.
  "Я розмовляв з одним із них, коли ми повернулися", - сказав Гуннарссон. «Його звуть Стаффорд. Він сказав це …"
  — Макс Стаффорд? — сказав Хендрікс, немовби не вірячи своїм вухам.
  — Він не назвав свого імені, — Ґуннарссон підніс склянку до рота. Єдиний Макс Стаффорд, про якого він чув, був менеджером Stafford Security Consultants у Лондоні. Що, в біса, відбувається?
  Хендріксу також було над чим подумати. Стаффорд сказав, що їде у відпустку до Кенії. Але чи випадково його вплутали в пошуки Генрі Хендрікса? — Ти знаєш, де зараз Стаффорд?
  «Ні, він залишив Кікорок, і я його не бачив відтоді. Ти його знаєш?'
  Хендрікс неуважно кивнув. «Так, я так думаю».
  "Своєрідний удар", - сказав Гуннарссон.
  «Так, правда?» Хендрікс дуже сумував за телефоном. «Було приємно з вами поговорити, пане. Гуннарсон, — сказав він. «Ви живете тут, у Нью-Стенлі?»
  "Так."
  «Тоді я сподіваюся, що ти пообідаєш зі мною за день до від'їзду. Я подзвоню тобі завтра вранці. я хотів би почути більше про зникнення мого двоюрідного брата, але поки що у мене домовлена зустріч. Ви хочете, щоб я вибачився?»
  — Звичайно, — Гуннарссон побачив, як Хендрікс встав і зник. Відбувається щось дуже дивне, але він не міг сказати, що саме. Якщо той Стаффорд, з яким він розмовляв у Кікороку, був ідентичним до Макса Стаффорда зі служби безпеки Стаффорда, то це точно не був збіг. Він вирішив зателефонувати й незручно підвівся з-за столу.
  ***
  
  Того вечора Стаффорд обідав із Кертісом у Норфолку, і вони підійшли до м’ясної страви, коли Гардін сів до них. Він сказав: «Я щойно розмовляв із Чіпом. Він каже, що Ґуннарссон і Дірк Хендрікс сьогодні вдень погуляли за чаркою в Терновому дереві.
  Стаффорд відклав ніж і виделку. «Це було пекло!»
  — Нудно для містера полковника, — пробурчав Кертіс.
  — Ну, — Стаффорд подивився на Хардіна. — Бене, пам’ятаєш, як ти пішов слідом за Ґуннарссоном і Корлісом до офісу Мандевіля в Лінкольнс-Інн. Ґуннарссон зустрів там Дірка?»
  Хардін подивився на стелю й зазирнув у минуле. «Гуннарссон і Корлісс увійшли, а потім Гуннарссон вийшов», — відповів він. «Так, Гуннарссон вийшов саме тоді, коли Дірк і Алікс зайшли — вони пройшли один одного в під’їзді».
  — Є ознаки впізнання?
  — Зовсім ні.
  «Як вони тут зібралися?» — запитав Стаффорд.
  «Я говорив про це з Чіпом, і, можливо, це можна пояснити», — сказав Хардін. «Гуннарссон звернувся до поліції, а звідти до американського посольства, щоб поскаржитися на те, що у справі Хендрікса нічого не зроблено. Я розмовляв з Майком Пастернаком, і він розповів мені про це», — згадав Хардін про свою розмову з Пастернаком. «Чіп каже, що Хендрікс і Гуннарссон зустрілися у холі посольства, мабуть, випадково».
  
  "Це для нас жаль", - сказав Стаффорд. «Якщо Гуннарсон згадав моє ім’я Дірку у зв’язку зі зникненням Хендрікса, у нього виникнуть підозри».
  «Про що?» — запитав Хардін. «Я не знаю, що ви маєте проти Дірка Хендрікса – він просто людина, яка успадкувала статок. Це Гуннарсон і Корлісс намагаються засунути присоску в гніздо».
  Стаффорд збирався відповісти, але його перервав офіціант, який простягнув йому записку. — Від джентльмена за столом у кутку, сер.
  Стаффорд побачив, як чоловік дивиться на нього, і розмірено кивнув, після чого повернувся до їжі. Стаффорд відкрив складений папірець і прочитав: «Буду вдячний за хвилинку вашого часу, коли ви закінчите обідати».
  Стаффорд передав записку Гардіну. "Ти його знаєш?"
  "Немає. Майк Пастернак дзвонив півгодини тому. Він хоче зустрітися з тобою. Завтра о 4 годині нормально?»
  — Я на це розраховую.
  «Це буде тут, біля басейну. Можливо, він зможе сказати тобі, хто такий Чіп насправді».
  «Можливо», — Стаффорд був зайнятий складанням головоломки, беручи по одній деталі й дивлячись, чи є там шаблон. Це правда, що він не мав нічого проти Дірка, окрім певної інстинктивної антипатії до цієї людини, але якщо… Що, якщо зустріч Дірка з Ґуннарссоном у посольстві не була випадковим збігом — і вони вже були знайомі? Гуннарссон явно був злочинцем, і який з цього можна зробити висновок про Дірка? А потім був Бріс на Ol Njorowa, який незрозумілим чином втратив багато мільйонів фунтів. Якби Дірк поговорив із Брісом і дізнався, що Стаффорд був у Ол-Ньорові та Кікороку, він, безсумнівно, знав би, що щось відбувається.
  Стаффорд роздратовано похитав головою. Усе це були чисті припущення. «Що ще робив Дірк сьогодні?»
  «Він пішов до Ol Njorowa, залишився там пообідати, а потім поїхав назад до Найробі, де він звернувся до поліції, а звідти – до американського посольства».
  «Там, де він зустрів Гуннарссона. Він з кимось говорив у посольстві?»
  — Ні, — відповів Гардін. «Він супроводжував Гуннарссона до Тернового дерева».
  «Можливо, це було заздалегідь домовлено», — сказав Кертіс.
  — Ви небагатослівний, штаб-сержанте, — сказав Стаффорд, — але ці кілька завжди розумні.
  «Але навіщо їм зустрічатися в посольстві?» — запитав Хардін. «Обидва живуть у Нью-Стенлі — чому б і не там?»
  — Не знаю, — сказав Стаффорд, втомившись від здогадів. "Ну, але я краще побачу, що хлопець там хоче, щоб я зробив".
  Він підвівся й підійшов до незнайомця, який підвів очі від своєї тарілки й кивнув. «Доброго дня, пане Стаффорд, мене звати Аберкромбі-Сміт.
  Це був маленький, квадратний чоловік років п’ятдесяти, із засмаглим могутнім обличчям і доглянутими вусами. У ньому було щось невиразно військове, можливо, через його худу поставу. Він дістав візитну картку й передав її Стаффорду. Його повне ім’я було Ентоні Аберкромбі-Сміт, і картка показувала, що він працював у Верховній комісії Британії, Bruce House, Standard Street, Найробі. Не повідомляється, яку саме функцію він виконує у Верховній комісії.
  «Я з нетерпінням чекав зустрічі з вами», - сказав він. «Ми чекали вас побачити».
  «Ця думка не приходила мені в голову».
  — Тим не менш, ти мав прийти. Гаразд, скористаємося нагодою, щоб пообідати. Зустріч в офісі завжди така офіційна. Як на рахунок завтра?'
  — Гаразд, — сказав Стаффорд.
  "Добре. Ми будемо їсти в Muthaiga Club, і я заберу вас тут о дванадцятій, — він кивнув і знову взяв їжу. Стаффорд вирішив, що аудієнція закінчилася, і пішов. 
  
  OceanofPDF.com
   20
  Стаффорд був готовий, коли Аберкромбі-Сміт прибув рівно о дванадцятій. Хардін і Кертіс взяли машину для сафарі та поїхали до Найробіського ігрового парку, зручно розташованого неподалік.
  Проїжджаючи на північ частиною Найробі, яку Стаффорд не бачив, Аберкромбі-Сміт нейтрально говорив про різноманітні пам’ятки — індійські храми та галасливі ринки під відкритим небом. Вони приїхали в передмістя, яке явно відзначалося процвітанням. Вілли були великі, хоча їх було мало видно, бо майже всі вони стояли за високими живоплотами та деревами. Стаффорд помітив, що багато входів охороняються, що зацікавило його професійно.
  «Ось ми в Мутайзі», — сказав Аберкромбі-Сміт. «Ексклюзивний район у Найробі. Більшість посольств тут, і мій бос, Верховний комісар, має свій будинок зовсім поруч». «Це клуб Muthaiga».
  У приміщеннях було прохолодно і повітряно. Стіни були вкриті мисливськими трофеями, від газелі до леопарда. Двоє чоловіків увійшли до вітальні й сіли в зручні клубні крісла. «Що б ви хотіли випити, мій любий друже?» — запитав Аберкромбі-Сміт.
  Стаффорд попросив джин-тонік, і господар замовив два. «Це один із найстаріших клубів Кенії та один із найексклюзивніших», — сказав Аберкромбі-Сміт. «Втім, не такий ексклюзивний, як свого часу. Тоді ви ніколи не обговорювали бізнес у своєму клубі, але все змінилося».
  Стаффорд дозволив Аберкромбі-Сміту вирішити зміст і напрям розмови: політична ситуація у Великій Британії, так само у США, небезпека російського втручання в Афганістан і Польщу тощо. Весь час точилася легка розмова, і Стаффорд чекав, поки чоловік перейде до суті, час від часу оглядаючи цю кімнату, яка так явно була реліквією великих днів Імперії.
  Вони пішли пити, і Аберкромбі-Сміт запропонував їм піти до їдальні. Цей виявився наполовину заповненим, і зібрання являло собою строкату суміш білих, чорних і азіатів.
  На закуску двоє чоловіків обговорювали крикет, на рибі ситуацію в Східній Африці, а на основну страву – вишукану тушковану страву – господар нарешті взявся за справу. «Любий друже, як було зазначено, ми очікували, що ти прийдеш до нас після прикрого інциденту в Масаї-Мара».
  «Я не бачив для цього жодних причин. Мені не було на що скаржитися».
  — Але викрадення — справа серйозна.
  — Мене не викрали.
  «Ми все одно чекали вашого візиту. Ви не проти розповісти мені, що там сталося?
  — Ні, — Стаффорд простягнув господареві ретельно відредаговану стенограму.
  «Дуже, дуже добре – кажуть, ти розвернувся на кордоні. Як ти міг знати, що це межа. Я хочу знати, що на цьому пустирі немає ні парканів, ні знаків. Через міграцію антилоп гну про паркани не може бути й мови, а слони збивають усі покажчики».
  — Так, як і телеграфні стовпи, — сказав Стаффорд. «Ви можете поговорити про це з Пітом Чіпенде. Він розуміє ці частини».
  «Так, він цікава людина. Отже, ти теж так думаєш…
  — Так, надзвичайно розумний.
  »Цілком приємно. Як сталося, що він був у вас?»
  Стаффорд виявив, що його господар був недоречно зацікавлений. «Він запропонував виступити гідом».
  «А Наір Сінгх? Також як путівник? Хіба це не була дуже хороша команда, любий друже?»
  Стаффорд знизав плечима. Чіп хотів, щоб Наїр був водієм. Він сказав, що Наїр був найкращим за кермом». Це була правда, але він не очікував, що йому повірять.
  Аберкромбі-Сміт голосно розреготався, що йому було важко зупинити. «Любий друже, все пора! Отже, вони не знали, що пан. Пітер Чіпенде три роки поспіль брав участь у Східноафриканському сафарі-ралі? Він не вигравав, але кожного разу завершував, і це саме по собі досягнення».
  Стаффорд чув про східноафриканське сафарі-ралі; вважалося, що це були найвиснажливіші автоперегони на довгі дистанції у світі, і, судячи зі стану дороги між Нароком і Кікороком, так воно й було. Він обурився, що Чіп поставив його в таке неспроможне становище, і сказав: «Я поняття не мав. Я чужинець у цій частині світу».
  — Ну, а Чіп тобі це сказав? Якщо ви це бачите, ви це бачите», — сказав Аберкромбі-Сміт. «Це правда, що ти тут недовго, але ти збираєшся з дуже цікавими людьми. Мені, звичайно, цікаво».
  — Хто, наприклад?
  «Для початку: Пітер Чіпенде та Наір Сінгх. Також пара колишніх агентів ЦРУ, Хардін і Гуннарсон. Не кажучи вже про вашого старшого сержанта Кертіса, але він персонаж другого плану. Але ви взяли його з собою».
  «Вони, здається, проявляють нерозумний інтерес до моєї особи».
  — Полковник Макс Стаффорд, — задумливо сказав Аберкромбі-Сміт. «Остання служба у військовій розвідці».
  «Це було давно! Я пішов з армії десять років тому, і, до речі, я не використовую своє звання».
  «Тим не менш, вони були полковниками в молоді 35 років. Очевидно, у вашій кваліфікації немає нічого поганого».
  «До справи! Чого ти хочеш?
  «Знай, що ти робиш у Кенії».
  "Я беру таку необхідну відпустку", - сказав Стаффорд. «Я не був у відпустці три роки».
  
  — Я про це все знаю, — сказав Аберкромбі-Сміт. «Вони проводять відпустку в незнайомих місцях. Наприклад, коли ви їздили в Сахару і поверталися додому з кулею в плечі».
  Стаффорд відклав ніж і виделку. «Що ти ще хочеш знати? Має бути більше».
  "Звичайно. Перш за все, я хотів би більше дізнатися про Чіпенде. І чи справді Хардін і Гуннарсон є колишніми співробітниками ЦРУ, як вони стверджують. Я також хотів би почути дещо про ваш інтерес до фонду Ol Njorowa».
  «Чи можете ви пояснити мені причину, чому ви хочете все це знати?» - спокійно сказав Стаффорд.
  «Я припускаю, що справа в грошах».
  «Хороший працівник завжди вартий своєї зарплати», — сказав Стаффорд. «Але випадково ти помиляєшся. Ви можете довести мене до певного шляху своїми розмовами про гроші, сер .
  — А тепер будь розсудливим, Стаффорде.
  «З радістю, але це не заважає мені бути незадоволеним тим, як ви втручаєтеся в мої справи, що останнім часом ви, здається, робите досить ретельно».
  «Гаразд, тоді я постараюся бути розумним. Хіба ви не усвідомлюєте, що перебуваєте в надзвичайно чутливому становищі? Stafford Security Consultants забезпечує безпеку для дюжини головних постачальників оборони вдома.» Він перерахував імена п’яти чи шести. «Ми, звичайно, дослідили вашу ситуацію. Було б нерозумно не зробити цього. Має сенс, чи не так?»
  "Так."
  «Тоді ви також усвідомлюєте переваги співпраці з нами, тому що якщо ви цього не зробите, ваша компанія вдома в Англії може потрапити в серйозні труднощі».
  Офіціант прибрав зі столу, і Стаффорд із господарем пішли до вітальні випити кави. Тут Аберкромбі-Сміт запалив сигару і сказав: «А тепер ми можемо приступати до справи, мій любий друже».
  «Я думав, що говорять лише нові учасники про справи тут, у клубі.
  «Я думав тільки про меркантильний бізнес. І те, що я маю запропонувати, це те, що ви повинні захистити власні фінансові інтереси».
  Стаффорд глибоко вдихнув. "Шановний пан. Аберкромбі-Сміт», — сказав він. «Насправді вони не що інше, як підлі здирники – звичайний злочинець. Якщо безпека моєї країни має залежати від людей вашого роду, Бог допоможе всім нам! Ваш підхід до мене неприпустимо відвертий і нетактовний». 
  Аберкромбі-Сміт був такий приголомшений, ніби його вкусило новонароджене ягня. Він почервонів на голову і сказав: «Я вас прошу так до мене звертатися».
  — Я маю намір звернутися до вас так, як вважаю за потрібне.
  «Так вони не хочуть з нами співпрацювати. Як я зазначав, це може бути небезпечно».
  Стаффорд поставив чашку з кавою. «Я ціную ваше використання дієслова співробітництва , яке, як мені здається, хотілося б побачити інше визначення в словнику», — він нахилився вперед. «За останні десять років я створив досить значну організацію, сер . Stafford Security Consultants — це перш за все оборонна організація, але її також можна використовувати для атак. Якщо я бачу будь-які негативні зміни в тому, як працює мій бізнес, я можу знайти причину. Якщо ти причина, я знищу тебе. Не ваш відділ чи боягуз, який є вашим начальником, а ви самі. Особисте знищення. Я чітко висловлююсь?»
  Голова Аберкромбі-Сміта яскраво почервоніла. Йому перехопило подих, перш ніж він встиг сказати: «Це головна мета. Ніхто ніколи не наважувався так зі мною говорити».
  «Це була ганьба», — сказав Стаффорд, підводячись. «Ви могли б стати відносно порядною людиною, якби хтось вчасно подбав про вас. Батько добре, сер .
  ***
  
  Поки таксі висадило його перед Норфолком, він трохи охолонув. Коли він заплатив водієві, він подумав, чи не приготував він рису для свого бондажа. Він завжди вважав важливим не заводити собі непотрібних ворогів, і був суворим з Аберкромбі-Смітом. З іншого боку, чоловік був нестерпним із припущенням свого зверхника, що йому достатньо клацнути пальцем, щоб змусити Стаффорда лягти біля його ніг. Стаффорд сказав собі, що, ймовірно, краще поглянути на захисні заходи.
  На стійці було повідомлення про те, що Хардін був у басейні готелю. Він вийшов до нього і відразу ж зустрів запитання: «Де ти був?» Пастернак знову зателефонував і сказав, що треба зрушити час вперед. Він може бути тут у будь-який час».
  «Мені промили мозок», — сварливо відповів Стаффорд. «Пастернак — керівник місцевого ЦРУ?»
  — Можливо, — усміхнувся Хардін. «Але він нічого про це не сказав».
  — Дай мені послухати більше, — сказав Стаффорд.
  «Я знаю Пастернака не з перебування тут, а зі штаб-квартири ЦРУ. Ми не були дуже близькі, але час від часу випивали разом. Корисно, що він тут».
  "Де Кертіс?"
  — Він пішов у місто, — Хардін поглянув через плече Стаффорда. «Ось у нас Пастернак».
  Пастернак був худим чоловіком із закритим обличчям. Він представився й додав: «Це дуже люб’язно зі мною розмовляти, сер».
  «Дуже приємно, пане Пастернак, але, боюся, я не можу вам багато чого сказати. Я охоронець, і моя робота — зберігати секрети».
  Хардін замовив пиво в барі, а Пастернак сказав: «Бен сказав мені, що вас цікавить Піт Чіпенде».
  «У цьому є своя правда. Ходіть і давайте сядемо».
  Вони сиділи один навпроти одного за столом, і Пастернак дивився задумливо в Stafford. «Я б багато віддав, щоб знати, чому ви працюєте з Пітом Чіпенде».
  — Бен тобі не казав?
  «Так, але я йому не повірив. Сподіваюся, ти розкажеш мені».
  «На жаль, це, мабуть, моя особиста справа, містере. Пастернака», – сказав Стаффорд.
  «Я розглядав можливість того, що ви займете цю посаду, і шкодую про це. Сподіваюся, ви знаєте, у що втягуєтеся. Бен каже, що ви працюєте в тій самій галузі, що й Гуннарсон, але в Європі. Він також сказав мені, що як полковник ви працювали в британській військовій розвідці».
  «У цьому є своя правда, і її можна задокументувати. А ви ЦРУ, але не визнаєте цього». 
  Пастернак посміхнувся. «Ти б почекав, поки я це зроблю?» Посмішка зникла. «Ну, але тут відбувається щось дивне. Новоспечений мільйонер на ім’я Хендрікс і Гуннарссон, колишній співробітник ЦРУ, входять до групи, яку викрадають на території Кенії та переправляють через кордон до Танзанії. Потім прибуває Стаффорд, також колишній фахівець із розвідки, і переслідує викрадачів разом із Чіпенде та Наіром Сінгхом. Потім я зустрічаю Бена, який теж колишній співробітник ЦРУ. Вам не здається це дивним, сер?
  — Ви знаєте чоловіка на ім’я Аберкромбі-Сміт із британської Верховної комісії?
  Пастернак сів у кріслі. «Сподіваюся, він не причетний до цієї справи — що б там не було?»
  «Я обідав з ним сьогодні. І ось ти тут. — Можливо, нам варто найняти конференц-центр Кеніятти для зустрічі нинішніх і колишніх співробітників розвідки, — холодно сказав Стаффорд. «Але що вас цікавить Чіпенде?»
  «Це ваш жарт, містере? Стаффорд?
  «Я ніколи не жартую про серйозні речі, містере. Пастернак. Я справді хочу знати».
  «Схоже, я все одно даремно витрачаю час, сер… і мабуть і ваш теж. Але тут Бен із пивом. Дозвольте мені занести це на свій представницький рахунок.
  — Ні, це не має значення, — сказав Стаффорд. «Просто розкажи мені про Чіпенде. Аберкромбі-Сміт теж хоче знати. Раніше вдень він намагався мені погрожувати».
  — Йому це вдалося?
  «Йому не сказали взагалі нічого, але навіть дуже холодно».
  «Оскільки я не хочу випробувати те саме, сер, — сказав Пастернак, — я думаю, що нам слід зосередитися на пиві».
  Потім вони робили це під приємний пасіар про вітер і погоду, доки склянки не спорожніли. Пастернак пояснив, що йому треба йти, і Стаффорд пішов за ним до виходу.
  «Чи можу я дати вам пораду, сер?» — сказав Пастернак, коли вони вийшли на тротуар.
  «Я завжди радий гарній пораді — найсмішніше те, що ти ніколи не виконуєш її».
  «Стережіться Гуннарссона. Сьогодні вранці я отримав на нього звіт. Він не з хороших дітей».
  «Це найбільш зайва порада, яку мені коли-небудь давали», — сказав Стаффорд, посміхаючись. — Але все одно дякую, — стукнули кулаками, і Пастернак поспішив.
  По дорозі до своєї кімнати Стаффорд зустрів Хардіна. «Ви двоє розмовляли шифром?» — запитав він Стаффорда. «Ця зустріч мала бути про Чіпа!»
  «Бен, тепер я знаю, на чому стою. Мене цікавило те , чого Пастернак не сказав».
  Хардін покорено зітхнув. 
  
  OceanofPDF.com
   21
  Наступного ранку Стаффорд сказав Гардіну: «Бене, я втомився ходити на котячих лапках, як ми це робимо зараз. Настав час діяти ».
  — Як ти збираєшся це зробити?
  »Ми почнемо з Чіпа. Штаб-сержант?
  Кертіс сів. "Так, сер."
  «Вони підтримували зв’язок із Чіпом. Я поговорю з ним у своїй кімнаті о десятій годині».
  — Так, сер, — Кертіс підвівся з-за столу й вийшов із кімнати.
  «Чому Чіп?» — запитав Хардін. — Зрештою, він на нашому боці.
  «Ну що?» Стаффорд похитав головою. «Піт Чіпенде не входить ні в одну іншу партію, крім своєї. Більше того: він десь ховає Корліса, даючи йому силу, якщо він захоче її використати. Ви викрили Корліса, але він у Чіпа, і мені це не подобається».
  — Я теж, — сказав Хардін. «Але я не думаю, що його буде легко обійти».
  — Побачимо, — сказав Стаффорд.
  О 9:30 Кертіс доповів. «Чіп приходить до полковника за бажанням. Він запитав, чого хоче полковник. Я відповів, що не втаємничений у конфіденційність полковника».
  «Зараз ти», — сказав Стаффорд, інструктуючи Кертіса, що робити.
  Протягом наступних півгодини Стаффорд захищав себе. Він написав листа Джеку Еллісу в Лондон з проханням про це Ресурси Stafford Security Consultants були спрямовані на проведення ретельного розслідування одного Ентоні Аберкромбі-Сміта від його народження до сьогоднішнього дня: навчання, клуби, робота, будь-які друзі, інвестиції та все, що можна знайти.
  Стаффорд щойно закрив конверт, коли опинився Чіп. — Ви хотіли зі мною поговорити?
  Стаффорд подивився на Гардіна й Кертіса. "Так. Де Корлісс?
  "Живий і здоровий."
  «Звичайно. Але де?"
  «Не хвилюйся, Макс. Якщо він вам потрібен, я можу принести його тут менш ніж за півгодини».
  Стаффорд ласкаво посміхнувся. «Ви постійно говорите, що я можу бути цілком спокійним, і це нервує мене до біса. До речі, я маю привітати вас від Аберкромбі-Сміта.
  Чіп секунду вагався, збираючись запалити сигарету, але продовжив, випускаючи клуб диму. — Коли ти була з ним?
  «Ми обідали разом у клубі Muthaiga вчора».
  — Чого він хотів?
  «Його приводом було те, що я не зв’язався з Верховною комісією після викрадення. Насправді він хотів щось про вас дізнатися».
  "Так? І що ви йому сказали?»
  «Що я міг сказати? Я нічого не знаю про вас».
  «Ти розумієш, хто він?» — запитав Чіп. 
  Стаффорд посміхнувся. «Він буде зареєстрований як торговий радник або щось подібне, але насправді він є співробітником МІ-6 у Найробі і оспорює ту саму функцію, що й Майк Пастернак для ЦРУ».
  Чіп сів на ліжко. — Ви багато були — з Пастернаком теж спілкувалися?
  «Пасіар з пивом. Нічого важливого».
  «Враховуючи те, що ти чужий у цій країні, ти знайомишся з багатьма дуже цікавими людьми».
  
  «Я нічого не зробив, щоб знайти їх», — сказав Стаффорд. «Я притягнув їх, як ос до глека з медом. Схоже, ти цікавишся нами, Чіпе. Коли чекати КДБ?»
  «Нема з чого сміятися. Мені це зовсім не смішно, — сказав Чіп.
  — Ну, тоді спокійно, — сказав Стаффорд. «Це теж не так погано. Вони підійшли до мене досить відкрито. Хардін знав Пастернака багато років тому, тому Пастернак не міг заперечувати, що він співробітник ЦРУ. Що стосується Аберкромбі-Сміта, то він не що інше, як поганий жарт».
  — Нехай вас не обдурить Аберкромбі, — сказав Чіп. «Ви можете подумати, що його веселий стиль із «любий друг» через кожне слово комічний, але за кадром він холодний, як лід. Макс, чому ти притягуєш спецслужби двох країн, як старий сир приваблює щурів?»
  «Я нічого про це не знаю», — відповів Стаффорд. «Вони не створювали враження, що особливо мене цікавлять. Я вважаю, що саме ти привертаєш увагу. Їм обом цікаво знати, що ти робиш».
  Чіп криво посміхнувся. «Я не роблю нічого, крім того, про що ти мене просиш. Ви сказали їм ?»
  — Я забув, — вибачливо сказав Стаффорд. «Хвилинка відволікся».
  — Дуже смішно, Максе.
  "Я також відомий своїм почуттям гумору", - сказав Стаффорд. «Ось ми маємо інший приклад. У якому відділі кенійської розвідки ти працюєш, Чіпе?
  Чіп витріщився на нього. — Ви що, жартуєте?
  «Зовсім ні. Але я мушу сказати кілька важливих фактів: (1) Ви можете отримати готельні номери будь-де, навіть у заповіднику, просто клацнувши пальцями, навіть у розпал сезону. (2) Ви надзвичайно швидко отримали інформацію про Бріса із Зімбабве. (3) Вам вдалося за короткий термін призначити Адама Муліро гідом і водієм до групи Корліса. (4) У Масаї-Марі ви могли, у такий же короткий термін, мобілізувати людей, які могли б подбати про Корліса. (5) Ви надто добре поінформовані про особи іноземних агентів, які діють у Кенії, щоб бути містером Кимось. (6) Коли я розмовляв з Пастернаком, він перерахував низку імен, які мали відношення до електронного бізнесу, включаючи вас і Наїра. (7) Журналісти брали у нас інтерв’ю та фотографували, але в газетах не з’явилося жодного слова, і це може бути лише завдяки зовнішньому втручанню. Мене не дивує, що ви не хотіли, щоб ваша фотографія була в газеті – знаменитий таємний агент, як відомо, contradictio in adjecto . (8) ... Любий Чіпе, я можу продовжувати.
  «Я не казав, що в мене немає організації», — сказав Чіп. «КПУ... Але я не маю наміру про це говорити».
  «Це, мабуть, мудро, тому що ти просто збирався наговорити мені купу брехні», — грубо сказав Стаффорд. «Я приберіг найкраще наостанок. (8) Ви не заплатили, коли ми заїхали в Masai Mara – невелика економія, яка говорила багато про що. Ви показали якесь посвідчення особи, яке, ймовірно, маєте при собі. Штаб-сержант!
  Перш ніж Чіп здогадався про це, Кертіс схопив його ззаду й тримав у лещатах. — Гаразд, Бене, — сказав Стаффорд, — відвідай його!
  Хардін швидко перебрав Чіпові кишені й викинув вміст на ліжко, де Стаффорд його оглянув. Він перебрав гаманець Чіпа й не знайшов нічого, навіть жодного документа, окрім водійського посвідчення».
  — Сатана теж, Бене, — сказав він. "Спробуйте ще раз!"
  Хардін знайшов її в таємній кишені в штанах Чіпа — пластикову картку, яку ви могли б подумати за кредитну картку, якби на ній не було зображення Чіпа.
  — Гаразд, штаб-сержанте, просто відпустіть його, — ласкаво сказав Стаффорд.
  Кертіс відпустив Чіпа, який негайно привів у порядок свій набір для сафарі. Стаффорд подивився на карту. — Справді, полковник, — сказав він додав: «Проте я, напевно, старший на службі. Військова розвідка?
  — Так, — сказав Чіп. «Тобі не слід було цього робити. Я можу добитися, щоб вас вигнали з країни». 
  «Можеш, — сказав Стаффорд, — але не будеш. Ми все ще потрібні, — він зробив задумливе обличчя. «Мені важко зрозуміти, чому ви взагалі зацікавилися нами. Чому ви так рішуче заступалися за нас?»
  Чіп знизав плечима. «Був зв’язок КПУ. Адреса, яку Кертіс отримав у Лондоні, була однією з «конфігураційних будинків» КПУ. Зараз навіть було не так безпечно, тому що ми проникли й стежили за Кертісом. Природно, найбільше нас цікавило, чому ви, колишній британський е-офіцер, щось розслідували за допомогою КПУ. Принаймні виглядало так, що ви думали, що співпрацюєте з КПУ. Поступово ставало цікавіше. І складно».
  — Смієш це сказати! — іронічно сказав Хардін.
  — Скажи мені, — запитав Стаффорд, — кого ти викликав у Масаї-Марі, щоб піклуватися про Корліса?
  «Я позичив пару людей у відділку міліції і одягнув їх у цивільний одяг», — відповів Чіп із легкою посмішкою.
  — А де зараз Корліс?
  — Кілька сотень ярдів звідси, — спокійно сказав Чіп. «У камері в поліцейській дільниці на розі Harry Thuku Road. Гаразд, Макс, що нам тепер робити?»
  — Що ти сам кажеш?
  «Я готовий продовжувати, як і раніше».
  — А я витягаю для вас каштани з вогню, — іронізував Стаффорд. «Не так, як раніше, Чіпе! Секретів не повинно бути, і ми поділимось усією інформацією. Мені набридло зав'язувати очі. Ви розумієте, що в цій справі є щось більше, ніж спроба Гуннарсона добитися прийняття підробленого Хендрікса. На карту поставлено багато».
  «Як що?» — запитав Чіп.
  «Ти не дурний, Чіпе. Ти краще скажи це».
  
  — Приблизно двадцять сім мільйонів фунтів, — незворушно відповів Чіп. «Гроші, про які Бріс нічого не говорив, щоб отримати з маєтку Хендрікса».
  «Слухай, Чіп, справа не в грошах, про що ти добре знаєш. Але як ви дійшли такої сторони історії?»
  «Оскільки вам було так цікаво про фонд Ol Njorowa, мені теж стало цікаво. Я зателефонував до офісу Вищої комісії Кенії в Лондоні і попросив чоловіка переглянути заповіт. Насправді дуже просто. Але розкажи мені більше.
  «Мене в усіх відношеннях дратує те, що я слухав тут Бена, який сказав, що між старим Гендріксом і Кенією немає жодного зв’язку, але пізніше до мене дійшло, що зв’язок із Південною Африкою є».
  — Молодець, — тихо сказав Чіп. — Але розкажи мені більше.
  «Усюди, де я дивився на цю справу, з’являвся південноафриканський зв’язок. Там жив старий Хендрікх. Дірк Хендрікс – південноафриканець. Англійський адвокат, Мандевіль, є правим крилом, який відпочиває в Південній Африці і зараз там перебуває. Гадаю, у джерсійського адвоката Фаррара все в його кишені, і я б’юся об заклад, що це Мандевіль написав заповіт. Бріс припустився помилки, недооцінивши розмір маєтку Хендріка — він жадібний. Ви впевнені, що він достатньо хороший? Тому що я смію посперечатися, що він теж південноафриканець».
  ***
  
  Протягом наступної години вони возилися з проблемою, намагаючись узгодити різні деталі своїх знань, але нічого особливого з цього не вийшло. Нарешті Чіп сказав: «Гаразд, ми погоджуємося, що Дірк Хендрікс, можливо, є агентом південноафриканської розвідки, і що те ж саме може стосуватися Брайса». З іншого боку, ми не можемо зрозуміти, де Гуннарссон з’являється в картині і хто намагався вбити Корліса».
  — Не Корліс, — сказав Хардін. «Хенк Хендрікс. Хтось застрелив Хенка в Лос-Анджелесі, і це було до того, як Гуннарссон поставив на його місце когось іншого».
  «То ви маєте на увазі, що той, хто намагається його вбити, не знає, що Гуннарссон зробив цей трюк?» — запитав Стаффорд. — Це можливо, — він подивився на Чіпа. «Справа на танзанійському кордоні здавалася реальною, тому зрозумійте, що подібні викрадення траплялися й раніше. Що ти маєш на увазі, Чіпе? Як легко отримати танзанійську форму та автомати Калашникова?» 
  «Якщо у вас достатньо грошей, ви можете купити що завгодно на кордоні», — відповів Чіп. «Що стосується гвинтівок, то Кенію оточують країни, які зіпсувалися — Танзанія, Сомалі, Абіссінія, Уганда. Це було б не важко. Ви думаєте, що викрадення було організованою роботою, яка виглядала так, ніби це зробили танзанійці? Це цілком можливо».
  «Тоді Бріс це організував», — сказав Хардін. «Дірк Хендрікс був в Англії в той час».
  «Однак це все теорія», — сказав Стаффорд. «Ми нічого не знаємо напевно. Що ти збираєшся робити тепер, Чіпе? Зрештою, це ваша країна».
  «Ми не можемо діяти відкрито проти Ол Ньорова», — сказав Чіп. «Це викликало б занадто багато шуму в газетах та в інших місцях. Я маю поговорити про це зі своїм босом. Але не питайте, хто він».
  — Містере полковнику, можна зробити зауваження?
  — Будь ласка, штаб-сержанте, — сказав Стаффорд. «Нам потрібні хороші ідеї».
  «Віддайте Корліса Гуннарссону і почекайте, що станеться ».
  — Це негарна думка, — сказав Хардін. «Це буде еквівалентно тому, що поставити його як мішень у стрілецькому наметі».
  — Але ми мали б шанс побачити, хто стріляє, — подивився на Чіпа. "Що ви маєте на увазі? Корлісу знадобиться правдоподібне пояснення.
  — Ніяких пояснень не підійде, — сказав Чіп. "Ми маємо мав його занадто довго. Крім того, він погано вміє брехати; у такому випадку ми б зрадили себе». «Ні, у нас повинен бути хтось у Ол-Ньорові, щоб оглянути».
  — І що б він знайшов? — похмуро запитав Хардін.
  «Я думаю, що щось можна знайти. Після того, як ви звернули мою увагу на Ol Njorowa, я придивився до закладу. Заходи безпеки значно перевищують те, що необхідно для сільського коледжу».
  «Хант і його сестра пояснили це», — сказав Стаффорд. «Вона сказала, що крали речі, правда, в основному сільськогосподарський інвентар, який мало що важить, але інша справа, коли йдеться про нові види зерна. І придумав історію про леопарда. Але весь персонал не може бути в південноафриканській розвідувальній службі, Чіп-Хантс — білі кенійці, а доктор. Одхіамбо не є правдоподібним агентом.
  — Мабуть, там лише одна клітина, — сказав Чіп. «Але повертаючись до Хендрікса — як довго він прожив в Англії?»
  — Не знаю, — сказав Стаффорд. «Вперше він з’явився в моєму житті два роки тому, коли одружився з Алікс».
  «Якщо він є в південноафриканській електронній службі, то він є так званим тихим агентом, дислокованим в Англії, і британцям це не сподобається. Я вважаю, що є потреба в зв’язку з Лондоном на високому рівні». «І я хочу побачити, чи зможу я залучити людину до Ол Ньорова».
  — Хвилинку, — сказав Стаффорд. «Дірк знає, що я в Кенії — я сказав йому, що хочу провести тут відпустку і що ми можемо зустрітися. Думаю, я запрошу себе в Ol Njorowa. Крім того, я маю запрошення від Ханта на політ на повітряній кулі.
  — Ідеш сам? — запитав Хардін.
  — Ні, я беру штабного сержанта, — усміхнувся Кертісу Стаффорд. — А як щодо поїздки на повітряній кулі, штаб-сержант?
  Вираз огиди на обличчі Кертіса був переконливою відповіддю.
  
  ***
  
  Атмосфера в офісі Бріса була напруженою, коли Хендрікс сказав: «Чого, в біса, ти не сказав мені, що Стаффорд причетний до цього?»
  «Тому що я не знав», — зневажливо відповів Бріс.
  «Тоді він був би тут! Ви його вдарили!
  «Звідки я міг знати, хто він?» - запитав Бріс жалібним голосом. «Ви ніколи не згадували про нього. Тоді я знав лише те, що він був знайомим Алана та Джуді; вони вечеряли разом у готелі Lake Naivasha з індійцем, сикхом на ім’я Наір Сінгх».
  "Хто він?"
  «Друг Алана. Вони разом навчалися в університеті».
  «А потім Стаффорд з’явився в Масаї-Марі, шукаючи Хендрікса. Чи не міг би ти скласти два і два?»
  «Я не чув про це. У газетах нічого не було. А хто такий Стаффорд?
  — Друг Алікс, — похмуро відповів Дірк. «І він розумний, Брайс, до біса розумний». Він дуже точно розповів, ким і ким був Стаффорд. «Невипадково він з’являється тут і там у критичні моменти та місця. Він щось говорив про мене, коли був тут?»
  "Немає."
  "Чому ні? Він знав, що я прийду». Розум Дірка був зайнятий можливими висновками, які можна було б зробити. Раптом у нього вилетіло: «Боже милий!»
  «Що трапилося?» - сказав Брайс втомленим голосом.
  — Він бачив кривавий заповіт, — розлючено відповів Дірк. «Чоловік на ім’я Хардін прийшов і поговорив з Алікс, коли я був у Південній Африці», — він розповів Брайсу про візит, додавши: «Я ніколи не зустрічався з Хардіном». Алікс сказала, що він поїхав додому в Сполучені Штати».
  «І вам ніколи не спало на думку розповісти мені про це?» — з різкою іронією сказав Бріс.
  
  «Я був надто зайнятий роздумами про те, що робити з Хендріксом. Але зараз це не важливо. Вирішальним є те, що Стаффорд знає, що заклад успадкував значно більше семи мільйонів».
  Бріс знизав плечима. «Цьому є пояснення, і я вам про це говорив. Я просто повинен назвати повний розмір апельсина в нашому тюрбані. Сумно, але це так». Він підвівся і почав ходити туди-сюди. «Це дуже дивна історія, яку ви розповідаєте. Хардін, який є американцем, каже вашій дружині, що у вас є невідомий двоюрідний брат. Крім того, чоловік доклав зусиль, щоб отримати копію заповіту. Чому він міг це зробити?»
  «Зі слів Алікс, він сказав, що підозрює чоловіка, на якого він працював. Я вже казав вам, що ніколи не бачив цього чоловіка».
  «У кого він працював?»
  «Приватне детективне агентство в Нью-Йорку».
  — Як це називається?
  "Не маю уявлення. Алікс нічого про це не сказала».
  «Хто користувався агентством?»
  «Фаррар – адвокат з Джерсі».
  Бріс зупинився й подивився прямо на Хендрікса. — А тепер скажи мені щось, — холодно сказав він. «Звідки Фаррар знав, що є американський спадкоємець?» Дірк не відповів. Бріс продовжив: «Скільки людей знали, що є американський спадкоємець?»
  — Преторія знала, — сказав Дірк. «Я знав це, але тримався на відстані від Фаррара. І, звичайно, Мандевіль це знав».
  — Звичайно, — сказав Бріс. «Шановний юрист це знав. Ти знаєш, що сталося, Хендрікс? Поки Преторія полювала на Хендрікса в Лос-Анджелесі, за ним також полювали американські детективи, яких залучив Фаррар за підбурюванням Мандевіля. Преторія ледь не вдарила Хендрікса, але його врятували люди Мандевіля. Ви коли-небудь чули про корінний магазин? Ми маємо врешті-решт, ми самі воювали, ти, сволота. Що змусило Мандевіля спалити справу передчасно?»
  — Він завжди казав, що Преторія повільно розвивається, — роздратовано відповів Дірк.
  — Тобі краще поговорити з Мандевілем. З’ясуйте, чи правильне наше міркування. Якщо це так, скажіть йому, що він більше ніколи не повинен робити нічого без наказу». — Дізнайся, скільки часу чекають дзвінки в Лондоні, — він продовжив: — І ти можеш запитати в нього назву американського детективного агентства.
  "Чому? Це вже не має значення».
  "Як ви знаєте, що? Ти ясновидець?» Брайс сильно вдарив по столу стиснутим кулаком. «Занадто багато пішло не так у цій операції. Я не пролив кров’ю, щоб побачити, як все це зіпсовано через неефективність». «Дозволь мені почути більше про Стаффорда. Як він міг побачити заповіт?»
  «Хардін мав примірник і відніс його Алікс. Я був у Південній Африці, тому Алікс звернулася за порадою до Стаффорда. Хардін показав йому заповіт».
  «Тому він знає його вміст, ховався тут і був у Масаї-Марі, коли Хендрікса забрали. Той чоловік, якого ви зустріли… як його звуть?» — нетерпляче запитав Бріс.
  «Гуннарсон».
  «Гуннарссон сказав вам, що Стаффорд слідкував за ударною силою. Чи так?»
  "Так. Згодом Стаффорд сказав йому, що його група заблукала в кущах.
  «Загубився? Мабуть, Брайс подивився на Хендрікса. «Я втратив двох чоловіків, а ваш двоюрідний брат досі зник безвісти. Ми обговорювали це раніше, але на той час ми не знали повідомлення зі Стаффордом. Я розумію, що нам потрібно знати про нього більше». — Хвилинку, — він притиснув руку до воронки. «Це для вас. Хто знає, що ти тут?
  — Ніхто, — відповів Хендрікс. «Після того, як я поговорив з Гуннарсон, я пішов до американського посольства, але нікому не сказав, куди пішов потім».
  — У когось є повідомлення, — подав йому трубку Брайс. — Тобі краще дізнатися, хто це.
  Хендрікс взяв його. «Тут Дірк Хендрікс».
  «Гей, Дірк, я нарешті знайшов тебе», — сказав Стаффорд, і Хендрікс мало не впустив слухавку. «Це Макс. Я думав, що зателефоную Ол Нйорові, тому що існувала невелика ймовірність, що ти був там. Як справи?"
  — Добре, — відповів Дірк. Він поклав руку на воронку й тихо сказав: «Це Стаффорд».
  «Ти піднявся з повітряною кулею?» — запитав Стаффорд.
  «Що подобається?» — несамовито запитав Дірк.
  »На повітряній кулі з Аланом і Джуді Хант. Вони запросили мене завтра на повітряну кулю. Я щойно з ним розмовляв. Я буду зупинятися в готелі Lake Naivasha. Ми з тобою повинні повечеряти разом».
  — Так, безумовно, — машинально відповів Дірк. — Зачекайте, — він знову затримав руку над воронкою. «Він виходить сюди. Якісь дурні розмови про політ на повітряній кулі з кимось на ім’я Хант. Він залишиться в готелі».
  Бріс посміхнувся. — Дай мені це взяти, — він підняв слухавку. «Привіт, пане Стаффорд, Чарльз Бріс тут. Я чув, що Алан хоче полетіти з тобою завтра. Але, звичайно, вам не обов'язково залишатися в готелі - ми легко можемо прийняти вас тут. До речі, Алану це теж буде дуже зручно. Так, я точно так думаю. Коли ми можемо вас чекати? Гаразд, тоді побачимося».
  Він поклав слухавку й задоволено кивнув. «Я хотів би, щоб він був тут, де я міг би стежити за ним. «Заходь до моєї вітальні, — сказав павук мусі!» 
  
  OceanofPDF.com
   22
  Гуннарсон лежав на ліжку у своїй кімнаті в Нью-Стенлі і читав роман, який йому набрид. Він кілька разів програвав сюжет і мусив повертатися назад, і він був дратівливим. Звичайно, лежання на спині допомогло його ногам, і лікар порадив йому лежати якомога більше, але найбільше його стурбував телефонний дзвінок з Лондона.
  Телефон задзвонив, і він підняв трубку. «Гуннарссон тут».
  "Містер. Гуннарсон, це Джордж Барбур з Peacemore, Willis & Franks у Лондоні. Я розумію, що ви хочете знати поточне місцезнаходження Макса Стаффорда з Stafford Security Consultants.
  "Так."
  «Наскільки нам вдалося з’ясувати, він у відпустці в Кенії. Він покинув Лондон вісімнадцятого.
  Отже, Лортен чекав у Найробі, подумав Гуннарссон. — Сподіваюся, ви нічого не сказали охороні Стаффорд.
  «Ми здатні проводити приховані розслідування, пане. Гуннарсон, — сказав Барбур, трохи ображений запитанням.
  "Гаразд. Дякую. Геть звідси, — він узяв телефонну книгу й почав дзвонити по готелях Найробі. На п’ятому місці був Норфолк. Відповідь була така, що пан. Стаффорд, очевидно, був на сафарі, але зберіг свою кімнату. Його поточне місцезнаходження було невідоме. «Було повідомлення?»
  Гуннарссон не мав наміру залишати повідомлення, тому поклав слухавку й почав обдумувати справу. Він ніколи не зустрічався зі Стаффордом, але багато чув про нього від Peacemore, Willis & Franks. Особи з такими іменами не існувало - Гуннарссон придумав їх, щоб назва компанії звучала правдоподібно і викликала довіру для лондонських вух. Відділенням керував чоловік на ім’я Теренс Ферні, який ненавидів Stafford Security Consultants як чуму, але визнавав майстерність конкурента.
  Отже, це Стаффорд пішов за ним у Масаї-Мару! Зрештою, це був неймовірний збіг обставин: керівника однієї з найбільших приватних охоронних організацій Америки викрадають, а керівник однієї з найбільших охоронних організацій Європи дуже зручно знаходиться під рукою. фантастично!
  Але як Стаффорд знайшов його? І чи мав він якесь відношення до зникнення Корліса? Чи знав він повідомлення з Корлісом — що цей чоловік замінює Хенка Хендрікса? І чому він взагалі турбувався? Гуннарссон знову взяв слухавку й записався на інтерв’ю в Нью-Йорку.
  ***
  
  Хардін теж ліг, але на матраці біля басейну готелю «Норфолк», і дозволив собі засмагнути. Він лежав на животі й спостерігав за бульбашками в келиху пива, і йому здавалося, що він робить не дуже добре за свою зарплату. Стаффорд і Кертіс пішли до Ол-Ньорова, Чіп і його люди стежили за Гуннарссоном, а Хардіну було нічого робити. Він був незадоволений і мав трохи нечистої совісті.
  Він полежав на сонці протягом години, а потім проплив кілька кіл у басейні, перш ніж одягнутися в гардеробі. Він пройшов подвір’ям до заднього входу у вестибюль готелю, але розвернувся, щойно увійшов, і повернувся на подвір’я: він побачив Гуннарссона, який стояв біля стійки й розмовляв з одним із клерків.
  Він хотів піднятися до своєї кімнати, але в той самий момент із коридору на подвір’я вийшов Наір Сінгх. Він зупинився, щоб надіти сонцезахисні окуляри, і Гардін поплескав його по плечу. — Теж до біса! «Я мало не вбіг прямо в Гуннарсоні. Мене треба було попередити: 
  — Я дзвонив у твою кімнату, але тебе там не було.
  «Я був у басейні. Що тут робить Гуннарсон?»
  — Мабуть, він намагається знайти Стаффорда, — сказав Нейр. «Тепер він знає, хто такий Стаффорд. Він потрудився зателефонувати в Лондон, щоб переконатися, що Стаффорд, якого він зустрів у Кікороку, ідентичний голові Stafford Security Consultants.
  "Як ви знаєте, що?"
  «Ми підключили до його телефону магнітофон», — усміхнувся Наїр. «Цілком нормально. І годину тому він подзвонив у Нью-Йорк і попросив підкріплення. Він посадив трьох чоловіків».
  "ВООЗ? Він називав імена?» — запитав Хардін.
  Наір кивнув. «Волтерс, Готшалк і Рудинський».
  — Я не знаю Ґоттшалька, — сказав Гардін. «Але Уолтерс кваліфікований, а Рудинський раніше працював в Африці. Також колишній співробітник ЦРУ. Темп форсований. Коли вони очікуються?»
  «Післязавтра з ранковим рейсом, тож у нас є достатньо часу, щоб обдумати, що потрібно зробити. Я поговорю про це з Чіпом; він, можливо, захоче подбати про те, щоб їм було відмовлено у в’їзді як небажаним іноземцям».
  Хардін кивнув у бік парадної. «Краще продовжуй свою роботу. Ви ризикуєте, що Гуннарссон вислизне від вас».
  «Він цього не робить. У мене там троє чоловіків, а в машині є радіопередавач. Він досі біля стійки – у мене в тюрбані радіо; ти робиш їх маленькими в ці дні».
  — Правильно, — із захопленням сказав Хардін, зацікавлено дивлячись на тюрбан.
  Наір підняв руку, щоб наказати тиші, слухаючи. «Зараз він їде – сідає в таксі. Відпустіть його, перш ніж ми дізнаємося, чого він хотів у готелі».
  «Бог знає, як Гуннарсон знайшов Стаффорд?» — задумливо сказав Хардін.
  
  «Це може бути через Дірка Хендрікса», — сказав Нейр. «Насправді це не має сенсу. Зараз він на вулиці Гаррі Тхуку. Давайте дізнаємося, чого він хотів».
  Вони зайшли в хол розпитати чоловіка за стійкою. — Той, хто щойно був тут... — сказав Наїр.
  «Американський пан. Ендрюс?
  "Так. Він просив когось?»
  «Так, після того, як пан. Стаффорд, який твій друг, чи не так? Я бачив вас разом.
  Хардін кивнув. — Що ти сказав Ендрюсу?
  «Я сказав, де він може знайти пана. Стаффорд. Це було неправильно…?»
  «Навряд чи», — відповів Хардін, але не мав цього на увазі. — Куди ти велів йому йти?
  »Сільськогосподарський коледж Ol Njorowa. Містер. Стаффорд говорив про це перед тим, як піти. Він сказав, що їде на кілька днів, але хотів би залишити кімнату тут».
  Хардін незворушно подивився на Наїра. — Дякую, — сказав він. Коли вони відійшли, він сказав: «Це була дурниця з боку Макса».
  «Він не міг знати, що Гуннарсон прийде і попросить його», — Наїр мовчав і уважно слухав голос у своєму тюрбані. «Гуннарссон виходить з таксі на вулиці Муїнді Мбінгу», — сказав він. «Тепер він приєднався до United Touring Company, яка, крім іншого, здає в оренду автомобілі».
  Обговорення не було. — Я пакую валізу, — сказав Хардін. «Готово через п’ятнадцять хвилин». Виходячи, він побачив, що Наір уже прямує до телефону.
  ***
  
  За Стаффордом уважно спостерігали, перш ніж для нього відчинилися ворота на Ol Njorowa. Він під’їхав до адміністративної будівлі, припаркував автомобіль для сафарі та зайшов усередину, назвавши своє ім’я кенійцю за стійкою у фойє. Він озирнувся і помітив те, чого не помітив з першого разу відвідати. Чіп мав рацію: служба охорони була значно організованішою, ніж можна було очікувати в такому нешкідливому закладі. 
  Ніхто не міг кудись потрапити в будівлю, не проминувши хвіртку у вестибюлі, і він побився об заклад, що вона посилала сигнал щоразу, коли її відкривали. Принаймні було б, якби він керував службою безпеки! З цікавістю озирнувшись навколо, він помітив слабкий відблиск скла високо в кутку, де стикалися дві стіни та стеля, і вирішив, що це об’єктив телекамери. Він був розміщений дуже непомітно, і його міг виявити лише той, хто безпосередньо його шукав. Цікаво, де був екран керування?
  Чоловік за стійкою поклав трубку. "Містер. Хендрікс буде тут за мить. Будь ласка, сідайте».
  Стаффорд сів на зручний диван, узяв із низького столика перед собою щотижневий журнал і погортав його. Це був науковий журнал про виробництво зерна в тропіках, і він його не цікавив. Трохи пізніше Хендрікс прийшов до тями і вийшов у ворота з витягнутою рукою. «Привіт, Макс, радий тебе бачити!»
  Стаффорд сумнівався, що він це мав на увазі, але підвівся й потиснув руку. «Мило з боку Бріса, що хотів, щоб я був тут», — сказав він. «Я міг би залишитися в готелі. Це зовсім недалеко вниз по дорозі».
  — Чарльз і чути про це не хотів, — сказав Хендрікс. «З того моменту, як він почув, що ми друзі. Чому ти не сказав цього, коли був тут востаннє?»
  «Я не був багато з Брісом, і я був у компанії двох братів і сестер, Алана та Джуді Хант. Ти їх знаєш?"
  «Ні, але я теж не був тут так давно. Я щойно приїхав з Англії».
  «Як там Алікс і маленький Макс?» — чемно запитав Стаффорд.
  «Їй подобається бути матір’ю», — сказав Хендрікс, беручи Стаффорда під руку. — Ходімо зі мною до Чарльза, — повів він Стаффорда через ворота і вздовж коридору, де він відкрив двері. — А ось і Макс, — сказав він.
  Бріс тепло зустрів Стаффорда. «Ну, тоді ти, мабуть, безстрашний птахолюд з Аланом Хантом — ну це не я! У мене немає трюку з його повітряною кулею — це виглядає як погана робота, — він жестом попросив Стаффорда сісти.
  — Погані новини про кузена Генрі, Макс, — сказав Хендрікс. — Але ти напевно це чув?
  Стаффорд був готовий і сформулював свою відповідь. «Я це не просто чув – я був там. Не з викраденими, а з групою, яка дещо безпорадно прагнула втрутитися. Однак я не знав, що Генрі Хендрікс був замішаний, і я був шокований, коли ми повернулися до Кікорок і почув ім’я. Я навіть відразу подумав, що це може бути ти».
  «Дивно, що про ваш досвід не згадали в пресі», — сказав Бріс.
  Стаффорд знизав плечима. «Нічого, крім поганої журналістики. Хтось щось чув відтоді?»
  — Ні, нічого, — відповів Дірк. «Я був у поліції та американському посольстві, але, здається, ніхто нічого не знає, а якщо й знає, то принаймні не говорить».
  «Це не пішло на користь дипломатичним відносинам між Кенією та Танзанією», — сказав Бріс. — Крім того, вони не були блискучими раніше. «Їм, напевно, хотілося б навести порядок. У нас нагорі є кілька кімнат для VIP – час від часу до нас приходять члени правління, а час від часу у нас в гостях є міністерський чиновник. Ви можете отримати одну з них, поки ви тут».
  "Дуже мило з вашого боку."
  «Звичайно, пане Стаффорд. Зрештою, ми невелика, досить закрита спільнота – трохи схожа на монастир, за винятком кількох жінок серед нас, таких як Джуді Хант, наприклад. Нам приємно мати нове обличчя та нові думки. Дірк проведе вас до вашої кімнати, а потім знайде Алана Ганта.
  
  — Звичайно, — сказав Дірк. «Ти мусиш жити в кімнаті поруч з моєю».
  «А тоді я побачу вас на вечері», — сказав Бріс.
  Піднімаючись, Стаффорд сказав Хендріксу: «Звичайно, ти тут справжній VIP». Що ви думаєте про цю справу?
  «Я ще не багато чого бачив. Я був надто зайнятий, намагаючись змусити людей щось зробити щодо мого двоюрідного брата. Але те, що я побачив, мене вразило. Ось твоя кімната.
  Стаффорд подумав, що чотиризірковому готелі не довелося б соромитися номеру. Двері вели у ванну кімнату.
  — Якщо ви віддасте мені ключі від машини, я подбаю про те, щоб ваш багаж привезли, — сказав Дірк.
  «Мій вагон не замкнений». 
  — Гаразд, ми зустрінемося за п’ятнадцять хвилин у кімнаті для персоналу в кінці коридору, — Дірк вийшов, і Стаффорд не сумнівався, що і візок, і валізу ретельно обшукають. Йому було байдуже, бо нічого незвичайного в них не знайдеш. Він оглянув кімнату в пошуках прихованих мікрофонів, бо не сумнівався, що вони існують. Брайс був би зацікавлений у приватних розмовах членів правління та офіційних осіб.
  Його валізу підняли, і він продовжив розслідування. Нарешті він знайшов міні-мікрофон у рамці картини на стіні. Він полегшено зітхнув. Якби він не знайшов мікрофон, він би хвилювався, оскільки досі всі його підозри щодо Хендрікса й Бріса ґрунтувалися на хисткій ланцюжку припущень, але це було важливо, бо жодна нешкідлива установа не підслуховувала б власні кімнати.
  У раму буде вбудований невеликий передавач із відповідними батареями, і, ймовірно, десь на Ол-Нйорові приймач буде з’єднаний із магнітофоном, що активується звуком. Виводити мікрофон з ладу було б непросто, але робити це було б абсолютно неправильно, оскільки це зрадити його. Справа була просто в тому, щоб не сказати нічого важливого ні в цій кімнаті, ні деінде в сільському коледжі.
  ***
  
  У кабінеті Брайса Дірк Хендрікс поклав слухавку. У Лондоні було важко зв’язатися з Мандевілем; адвокат був зайнятий у суді, і Хендрікс попросив його передзвонити якомога швидше. Тепер він щойно закінчив розмову з Мандевілем, і те, що він почув, зовсім розлютило його.
  "Що не так? Що сказав Мандевіль? — запитав Бріс.
  — Нью-йоркське агентство було Gunnarsson Associates, — категорично сказав Дірк.
  «Що радує?» Брайс витріщився на нього. — Ви маєте на увазі, що людина, з якою ви розмовляли в Найробі, знайшла Генрі Хендрікса в Сполучених Штатах?
  — Здається, так, — Хендрікс підвівся. «Не може бути багато людей на ім’я Гуннарссон, а Гуннарсон у Найробі — американець».
  «І він був у групі з твоїм двоюрідним братом. Очевидно, вони подорожували разом. Але навіщо приватному детективу залишатися на місці події після того, як він зробив те, що мав? І навіть поїхати до Кенії? І чому Генрі Хендрікс дозволив йому це зробити?»
  «Можливо, він думав, що йому потрібен охоронець після того, як успадкував усі ці гроші».
  — Навряд чи, — сказав Бріс.
  "Неначе? У нього стріляли в Лос-Анджелесі. Можливо, він став підозрілим».
  — Напевно, можливо, — сказав Брайс втомленим голосом. «Інша можливість полягає в тому, що Гуннарссон і Стаффорд працюють разом. Але незалежно від ситуації, за Гуннарссоном потрібно стежити. Ми повинні з'ясувати, з ким він розмовляє, і особливо, чи він контакти Stafford.
  «Чи варто мені повернутися до Найробі?» — запитав Дірк.
  «Ні, залишайся тут і спостерігай за Стаффордом. Я пришлю Паттерсона, — підвівся Брайс. «Я зараз піду в офіс радарів і відправлю його. Ви кажете, що Гуннарссон живе в Нью-Стенлі?
  Дірк кивнув. Бріс майже вийшов із кімнати, коли Дірк раптом сказав: «Зачекай хвилинку, я просто про щось думаю. Коли я розмовляв із Гуннарссоном у Терновому дереві, у мене було дивне відчуття, що я бачив його раніше, але я не міг визначити його місце. Я можу це зробити зараз».
  "Де?"
  «Ви пам’ятаєте, коли я вперше приїхав до Кенії з Генрі та Фарраром? Ми зупинилися в готелі Lake Naivasha. Ви вийшли до нас, і ми разом повечеряли».
  «Звичайно. І…?"
  «Гуннарссон їв сам за столиком у кутку». 
  
  OceanofPDF.com
   23
  Дірк Хендрікс зайшов до кімнати для персоналу та побачив, що Стаффорд розмовляє з Аланом Хантом, який щойно сказав: «Я все одно піду завтра, тому що Джим Одіамбо хоче кілька фотографій своїх експериментальних установок, а повітряна куля дуже корисна для цього. річ «.
  Стаффорд помахав Дірку й сказав: «Алане, ти, мабуть, не зустрічав Дірка Хендрікса, який є онуком благодійника установи. Дірк, це доктор. Алан Хант.
  Двоє чоловіків потиснули один одному руки, і Хант сказав: «Великий жест вашого дідуся стався для мене в слушний момент». Я використаю частину із семи мільйонів фунтів на повітряний хроматограф.
  «Я поняття не маю, що таке хтось такий», — усміхнувся Дірк.
  «Сім мільйонів!» — сказав Стаффорд з удаваним подивом. — Це більше семи.
  — Рік, — безтурботно відповів Дірк. «Це оцінка Чарльза Брайсом річного прибутку після інвестування капіталу. Зараз я думаю, що він занадто оптимістичний. Зрештою, це до оподаткування, але він веде переговори з урядом, щоб не оподатковувати цю суму. Адже заклад не є комерційним підприємством».
  «Тоді я, мабуть, неправильно зрозумів Бріса, — сказав Стаффорд.
  «Я теж, і репортери теж», — сказав Хант. — Скільки залишив нам твій дід?
  «На момент його смерті це було приблизно 34 мільйони, але перегляд і перевірка заповіту зайняли деякий час, протягом якого первісна сума привернула інтерес. Скажімо, приблизно 37 мільйонів».
  
  Хантер розреготався. «Тепер я знаю , що отримаю свій хроматограф! Давайте підсмажимо це».
  Він замовив напої, а потім заговорив Стаффорд. «Ви сказали, що фотографуєте для Dr. Одхіамбо. Я не розумію сенсу. Він бачить урожай на землі, чи не так?»
  — Так, — відповів Хант, — але цей метод швидший. Фотографуємо його дослідні поля чи ділянки за допомогою інфрачервоної плівки. Рослини, які почуваються погано або хворі, можна чітко побачити на інфрачервоній плівці, якщо ви знаєте, на що звертати увагу. Це економить Джиму багато кілометрів ходьби. Така ж система використовується в супутниках, але вони, звичайно, можуть покривати набагато більші території».
  Стаффорд спробував пиво. «Тепер, коли ми говоримо про супутники, кому належить той, яким користуються ваші люди, які вивчають рух тварин. Вони не могли надіслати це самостійно».
  — Ви маєте рацію, — сказав Хант. «Його надіслали американці, а нашим людям, які вивчають міграції тварин, дозволили його використовувати. До речі, він робить набагато більше, ніж стежить за міграціями гну. Він стоїть на висоті 35 000 кілометрів і спостерігає за хмарами над більшою частиною Африки та Індійським океаном – тривале дослідження мусонів».
  — Я трохи в цьому не розумію, — сказав Хендрікс. «Мій дідусь хотів, щоб я тут працював частину року, але я не бачу, що я можу зробити. Я не маю необхідної освіти. В університеті я вивчав лише гуманітарні науки».
  «Брайс, мабуть, дозволить вам допомогти з адміністративною роботою», — сказав Хант.
  «Який університет, Дірк?» — запитав Стаффорд.
  «Потчефструм у Трансваалі».
  Стаффорд написав інформацію за вухом; це було б корисною точкою відліку, якщо поглиблене вивчення Хендрікса було б розпочато пізніше. 
  — Максе, — сказав Хант, — якщо ти підеш з нами завтра, то буде рано — до ранкової кави. Повітря більш стабільне в ранні ранкові години. Я подзвоню тобі о 6:30, — кивнув і Хант подивився на Дірка. "Божеволіти від? Є місце ще для одного».
  Хендрікс похитав головою. «Брис хоче поговорити зі мною завтра вранці. Але, можливо, іншим разом».
  Стаффорд відчув полегшення; у нього були власні причини хотіти побачити Ол Ньорову згори, і він був не проти того, щоб Хендрікс спостерігав за ним, коли це сталося. Він не думав, що Ганти були залучені в якусь таємну справу в коледжі. Вони обидва народилися в Кенії і навряд чи були схоплені або завербовані південноафриканською розвідкою. Він думав, що вони були частиною нешкідливого захисного камуфляжу, за яким ховався Бріс. Рішення проблеми потрібно було шукати десь в іншому місці.
  Хант оголосив, що у нього є робота, і вийшов з кімнати. Стаффорд і Хендрікс продовжили свій пасіар — дивовижну розмову, у якій обидва досліджували, але не хотіли розголошувати — це була затягнута дуель слів.
  ***
  
  Коли Ґуннарссон їхав до Найваші, він почав складати шматки воєдино, і висновок, якого він дійшов, був жахливим. Він був психічно дуже сильним чоловіком, якого нелегко було налякати, але тепер він хвилювався, бо план, який він заклав у Нью-Йорку, мав ось-ось розвалитися й зникнути в повітрі.
  Ще блін, Корліс пішов!
  Зрештою, Ґуннарссон був таким обережним у Нью-Йорку: після того, як Гардін передав йому Гендрікса, ніхто його не бачив, тому що Ґуннарссон особисто вивіз його з будівлі та направив до схованки в Коннектикуті. Єдиною людиною, яка — окрім Хардіна — бачила Гендрікса, була секретарка в офісі, і вона не знала, хто це був, оскільки жодних імен не було названо. Позбутися Гардіна було непросто; дурень так легко образився і запалився, що звільнити його було природною реакцією. З іншого боку, це було дивно, що коли він знову спробував знайти Гардіна, чоловік зник. Ну, мабуть, він десь сховався, щоб зализати рани. Гуннарссон нокаутував Хардіна з голови. Чоловік був колишнім і не мав значення в нинішній ситуації.
  Але звіт Гардіна був цікавим і цінним. Він описував Хендрікса як зламаного типу хіпі без родичів, руїну, яка нікого в світі не хвилювала, тому що ніхто не знав про його існування - ніхто, окрім оригіналів у колективі в Лос-Анджелесі.
  Після того, як Хендрікса тримали в ізоляції, у Гуннарсона з’явився матеріал для ідеальної афери, і виграш мав бути великим – не менше шести мільйонів доларів. Хендрікс погодився на все це і висловився вільно, вважаючи, що допит проводився від імені британського адвоката. Звичайно, він навіть не підозрював, що кожне слово записується на плівку.
  А потім був Корлісс. Він був серед найгірших, бо його становище було дуже слабким. Він був викритий під час планової перевірки Gunnarsson Associates і відразу зламався, коли Гуннарссон поставив перед ним вибір. Нікого не здивувало те, що він залишив роботу без заяви в поліцію, адже всі знали, що комп’ютерні злочини припиняються. Жоден банк не подумав оголосити, що його ошукав жонглер даними – це завдало б шкоди його репутації. Отже, Корлісс також був ізольований; але Гуннарсон подбав про те, щоб Корлісс і Хендрікс ніколи не зустрічалися.
  Потім Корліса навчали грати роль Хендрікса. На щастя, Корліс мав певну зовнішню схожість із Гендріксом — обидва були світловолосими й майже ровесниками, — а паспорт був непростою справою. Після цього потрібно було щось робити з Хендріксом, і Гуннарссон особисто подбав про це. Це було прикро, але необхідно, і тепер Хендрікс перебував у бетонному блоці на дні Лонг-Айленд-Саунда.
  Але Гуннарсон знову подумав про колектив у Лос-Анджелесі – Біггі та інших оригіналів. Те, що людина на ім’я Хендрікс миттєво стала мультимільйонером, могла б можливо, зацікавити ЗМІ – потрапити в газету, можливо, навіть у телевізійні новини, які Біггі міг бачити. Отже, з цим треба було щось робити, і тут Гуннарссон особисто подбав про необхідне.
  Він криво всміхнувся, згадавши про те, як Гардін описав у своєму звіті, як це можна зробити: якщо гончарна піч могла вибухнути один раз, вона могла зробити це знову, цього разу з серйознішими наслідками. Праворуч з Біггі та колективом! Тоді Гуннарссон почав активніше шукати Хардіна і виявив, що той живе в занедбаному пансіонаті в Бронксі. Чергова пожежа в Бронксі залишилася непоміченою владою. Не було навіть замітки внизу сторінки з маленькими новинами. Це хвилювало Гуннарссона, оскільки він не міг бути впевненим, що Хардін таким чином знешкодив. Обережні дослідження показали, що тіла в будинку неможливо ідентифікувати, але коли подальші пошуки Хардіна не принесли результатів, Гуннарссон заспокоївся. 
  Після цього все пішло як по маслу. Корліса прийняли в Лондоні, і старий дурень навіть дав Фаррару 200 000 доларів як аванс на те, що мало прийти — хоча це був лише скромний аперитив. Потім вони прийшли в Кенію, а тут вся конструкція завалилася, коли викрали Корліса. Найжахливішим у всьому цьому було те, що ви не могли сказати, живий він чи мертвий.
  «Тоді йди до лукавого і до всіх його архангелів!» — голосно сказав він у машині. «Якщо він виживе, це може коштувати мені життя».
  Він розглядав варіанти: якщо Корлісс помер, попрощайтеся з шістьма мільйонами доларів, а він спише свої збитки та повернеться до США. Якби Корлісс був живий, було дві можливості - або він все ще грав роль Хендрікса, або він пліткував про школу. Якби у нього вистачило сміливості – або сміливості – продовжувати, як Хендрікс, нічого не було б інакше, і все було б добре. Але якщо він пліткував і виявляв, що він Корліс, це означало негайну кризу. Кожен запитав би, що сталося зі справжнім Хендріксом. Можливо, міг би Гуннарсон, відмовся від цього - поклади всю провину на відсутнього Хардіна. Він міг означати, що взяв Корліса за справжнього, зі слова Гардіна. Може бути. Це цілком залежало від того, скільки Корліс хотів розповісти.
  Але ставки були великі - шість мільйонів доларів або його шия. Сатана теж – де був Корлісс, той владний ідіот?
  А тепер до цього долучився ще хтось – не хто інший, як Макс Стаффорд! Було неможливо уявити, що Стаффорд міг бути там випадково. Чоловік щось упіймав, але як? Ґуннарссон згадав той час, коли вони з Корліссом були в Лондоні, перевірив, що вони зробили, але не знайшов нічого поганого. Що в біса Стаффорд тут робив і скільки він знав? Метою цієї екскурсії в Найвашу було з'ясувати. Але обережно. І на даний момент у нього не вистачало персоналу – йому потрібно було мати кілька, щоб обнюхати, – але ця проблема буде вирішена за кілька днів.
  Він виїхав із звивистої дороги на довгому схилі на пряму, але погано доглянуту дорогу до Найваші, не помітивши таксі Kenatco Mercedes, яке трималося на відстані чотирьохсот метрів від нього. Це було цілком закономірно, адже між ними стояли дві цистерни і пивовоз.
  Звернувши з головної дороги й перелетів через залізничну колію, щоб виїхати на дорогу на березі озера, він знову згадав звіт Гардіна — той, у якому говорилося, що Гендрікса застрелили в Лос-Анджелесі. Що це може означати? Невже все – що б це не було – почалося так рано? Що сказав Хардін? Пара чоловіків з іноземним акцентом — можливо, німці — шукали Хендрікса. А потім убивство. Про це треба було подумати.
  Він заїхав у готель Lake Naivasha, припаркував і замкнув машину та підійшов до стійки, щоб зареєструватися. Він запитав писаря: «У якій кімнаті пан. Стаффорд?
  «Стаффорд, сер? Зараз ніхто з таким іменем тут не проживає. Але я пам'ятаю, що пан. Нещодавно тут жив Стаффорд.
  
  «Так». Де був чоловік?
  — Я попрошу співробітника готелю принести багаж до вашої кімнати, сер.
  «Тоді я просто відімкну машину», — Гуннарссон вийшов і зустрів інсайдера по дорозі на стоянку. Природно, він не бачив, що Наір Сінгх шукав його. Він віддав багаж працівнику готелю, озирнувся, і його увагу привернуло таксі за півсотні метрів. Він підійшов до нього, зупинився метрів за п’ять і придивився до нього. Одна радіоантена була нормальною – музика може бути природним відволіканням. Дві антени — до біса, таксі може мати радіо, підключене до мережі. Але три антени? Він достатньо знав свою роботу, щоб зрозуміти, що вона означає. Він намагався це довести, підійшовши з боку керма та подивившись на панель приладів. На ньому знаходився прилад, який аж ніяк не був стандартним обладнанням – пристрій для вимірювання сили сигналів.
  Він повільно повернувся до свого візка, присів і зазирнув під задню частину. Він просунув руку під бампер і знайшов маленький предмет, який злегка ворухнувся під тиском його пальців. Він розкрутив її, і вона виявилася безіменною металевою коробкою, з якої стирчали два жорсткі дроти. Він приміряв його на бампері, до якого він відразу ж прилип з клацанням. Магніт внизу.
  Він підвівся і суворо глянув на таксі. Хтось слідкував за ним – хтось настільки обережний, щоб не втратити зв’язок, що поклав під візок невеликий передавач стеження. Швидко пішов на ресепшн і запитав, чиє це таксі.
  Чоловік збентежено подивився на нього, але потім відповів, що його, можливо, орендував індійський джентльмен, який щойно був там. — Він пішов туди, сер.
  Гуннарссон знову вибіг, але тільки-но встиг побачити, як таксі зникло в хмарі пилу. Він викинув маленький передавач і розтоптав його на шматки. Хтось мав його в прицілі, але кого він не знав. Це було те, про що треба було подумати Перш ніж поспішити, він піднявся до своєї кімнати й ліг на ліжко, а потім подзвонив у таксі Kenatco у Найробі та назвав номер таксі.
  Як він і підозрював, компанія заперечувала будь-яку інформацію про таксі, про яке йдеться. 
  
  OceanofPDF.com
   24
  Стаффорда розбудив о 6:30 наступного ранку телефонний дзвінок, який стояв на його нічному столику. Звичайно, це був Алан. «Ми починаємо за півгодини, Максе. Зустрінемося в залі».
  «Не хвилюйся — ти поснідаєш», — сказав Хант, коли вони сідали в його «Лендровер». Завів і поїхав вузькою дорогою вздовж дротяної огорожі. — Ви вже літали на повітряній кулі?
  "Немає."
  Хант виїхав на бездоріжжя та зупинився в чагарнику. — Тоді ми на місці.
  Стаффорд вийшов і побачив Джуді, що стояла за півсотні ярдів попереду біля чогось, схожого на великий кошик для білизни. — Вона йде?
  «Так, вона керує камерою».
  Вони підійшли до неї, а вона сказала: «Привіт! Ти поснідав?» Стаффорд похитав головою. «Добре, — сказала вона, — їжа також смачніша після польоту».
  Він подивився на кошик і зрозумів, що це гондола повітряної кулі. Він багато чого не боявся, але завжди почувався некомфортно на великій висоті. Він не соромився підніматися на стрімку скелю, але ніщо не могло змусити його піднятися на край, коли він піднявся. Це не є незвичайним. Йому було цікаво, як він почуватиметься протягом наступних кількох годин.
  Край кошика був оббитий шкірою, а з кожного кута піднімався стовпчик. Колони несли складну систему труб з нержавіючої сталі, у формі двох роликів, які, на думку Стаффорда, були пальником, що нагрівало повітря. Трохи далі на землі була розкладена кольорова оболонка повітряної кулі. Він був більшим, ніж він уявляв, і здавався тривожно тонким. Четверо кенійців розтягували його та клали троси.
  «Він більший, ніж я думав», — сказав він Ханту, але не згадав про те, що тканина виявилася незручно тонкою.
  «Це Cameron N-84, що означає, що він має об’єм 84 000 кубічних футів – приблизно 3 000 кубічних метрів. Коли він надутий, відстань від дна кошика до верху повітряної кулі становить понад двадцять метрів».
  «Що таке наркотик?»
  » Щільно тканий нейлон, оброблений поліуретаном, щоб закрити пори. Цей корпус майже новий – старий став занадто пористим, і я втратив повітря та ефективність. Природно, виною тому ультрафіолетове світло. Навіть якщо тканина спеціально оброблена, на неї потрапляє сонце. Повітряна куля тут не протримається так довго, як в Англії. Тепер я просто хочу простягнути людям руку допомоги».
  Хант підійшов уперед і почав перевіряти приготування. Стаффорд побачив, що Джуді встановлює велику камеру збоку гондоли. «Я можу чимось допомогти?» — запитав він.
  «Ні, дякую, я щойно закінчив. Починаємо через десять хвилин».
  «Так швидко?» Він дивився на гладкі нейлонові піхви і не міг зрозуміти, що це можливо.
  Хант повернувся. «Добре, давайте піднімемо це в повітря», — він віддав своїм людям необхідні накази і попросив Стаффорда допомогти нахилити гондолу так, щоб пальники були спрямовані в отвір. Великий вентилятор, що приводився в дію невеликим бензиновим двигуном Honda, тепер вдував повітря в кожух, який швидко наповнювався і піднімався над місцевістю. Хант заклав пальники й наказав Стаффорду й Джуді бути готовими до гондоли. Стаффорд раптом почув глибокий гуркіт і побачив, як блакитне полум’я завдовжки близько двох метрів і діаметром у фут вилетіло в отвір повітряної кулі. Це дало йому сет, і він побачив, що Джуді сміється. Відповідно він змусив себе посміхнутися. 
  Бум продовжувався, і повітряна куля розширювалася, як квітка, сфотографована в уповільненій зйомці . Тепер Хант зменшив вогонь, і настала благословенна тиша. Він подивився вгору, наказав усім триматися за гондолу, а потім знову послав струмінь полум’я в повітряну кулю. Тепер він наказав Стаффорду та Джуді зайти, Джуді в останню хвилину замінила два газові балони на повні, якусь мить нічого не відбувалося, а потім Стаффорд зрозумів, що повітряна куля плаває. Коли повітряна куля піднялася в цілковитій тиші, під ними опустилася земля. Легкий вітерець, який він відчував перед стартом, припинився.
  «Вітер ідеальний», — сказав Хант. «Ми пройдемо повз овочеві грядки Джима, сфотографуємось і продовжимо шлях до Hell's Sports, але перед тим, як робити знімки, нам потрібно набрати свій зріст». у величезну порожню кобуру, в якій зникло полум'я, і земля зникла ще швидше.
  — Тепер ми проходимо повз коледж, — сказав Хант, показуючи пальцем. — Ти готова, Джуді?
  Вона нахилилася й подивилася у видошукач. "Все добре."
  Стаффорд дістав власну камеру. Це була Pentax 110, не «шпигунська камера», як Minox, але досить маленька, щоб непомітно носити її в кишені. Добірка хороших об’єктивів також включена.
  Шум від пальника припинився. «Ми піднімемося ще трохи», — сказав Хант невимушеним розмовним тоном. "Що ви думаєте про це?"
  Усі побоювання зникли. "Я думаю, що це чудово", - сказав він. «І характеризується глибоким спокоєм, за винятком випадків, коли пальник шумить».
  «Ось у нас Дірк Хендрікс», — сказав Хант. «Розмова з Брайсом біля адміністративної будівлі». «Якби ми були нижче, ми могли б отримати пасіар».
  "Як високо ми піднялися?"
  «Близько 700 метрів над стартовою точкою, тобто майже 2700 метрів над рівнем моря. Випробування ще попереду, Джуді.
  «Я їх бачила», — вона зробила десяток фотографій, поки Стаффорд знімав.
  «Я вважаю, що безшумний пальник зробити неможливо», — сказав Хант. «Цей налаштований на десять мільйонів Btu, що означає приблизно 4000 кінських сил. Такий величезний розряд енергії не може уникнути шуму».
  — Розумію, — сказав Стаффорд.
  — Ми наближаємося до входу в Hellsport, — сказала Джуді. «Алан, спустись низько над колоною Фішера».
  «Добре, але тоді мені доведеться піднятися вище».
  Повітряна куля носилася над крутими скелями, а Хант регулював висоту короткими спалахами полум’я. Окрім них, було тихо, і Стаффорд чув цикад і спів птахів.
  «Ось і Лукас», — сказала Джуді, і Стаффорд спостерігав, як «Лендровер» мчить стежкою на дні яру. Фура буксирувала причіп. "Це одна з проблем польотів на повітряній кулі", - сказала вона. «Ви повинні мати спосіб повернутися до того, з чого почали».
  Джуді вказала на високу зубчасту скелю попереду. — Колона Фішера, — сказала вона. Трохи пізніше на схід виявився вулкан Лонгонот, і Хант закрив полум'я. На полі було багато дичини.
  «Там ягнячий стерв’ятник», – сказала вона. У її голосі було якесь дивне застереження. Стаффорд подивився в тому напрямку, куди вона показувала, і побачив великого птаха, що кружляв.
  «Це означає, що наша подорож добігає кінця», — сказав Хант. «Коли баранячий гриф піднімається вгору, повітряна куля опускається вниз».
  «Чи могло воно подумати про напад на нас?» — запитав Стаффорд. Він міг собі уявити, що гострий дзьоб і два пазурі можуть розірвати неприємні розриви на тонкій тканині піхви.
  Хант і його сестра голосно засміялися. — Ні, — сказав Хант. «Стерв'ятник - чи не найшвидший птах з усіх - і мріяти не міг напасти на нас. Живиться падаллю. Але у повітрі це означає, що поверхня Землі нагрілася достатньо, щоб ініціювати теплові висхідні потоки достатньої сили, щоб птах міг злітати та маневрувати. А повітряні кулі не люблять цих висхідних потоків, тому що вони викликають велику турбулентність і можуть бути просто небезпечними. Тому ми починаємо рано вранці.» Він дивився вперед. — Але ми пройдемо весь шлях через Хеллспорт, — нарешті Стаффорд зрозумів, чому це місце так назвали. Із сотні тріщин у землі сочилася пара, і сильне шипіння з них змагалося з гуркотом полум’я повітряної кулі.
  — Тоді ми залишимося тут, — сказав Хант. »До посадки готовий! Покажи Максу, як, Джуді».
  «Коли Алан каже « Зараз , ти повинен присісти в гондолі і міцно триматися за ці ручки — ось так!» Вона показала, як це зробити. 
  Вони пронеслися через струмені пари, і повітряна куля трохи затанцювала над низькими зубчастими скелями до відкритої рівнини попереду. Хант сказав: «Зараз!», і Джуді та Стаффорд здригнулися. Кошик торкнувся землі, і Стаффорд побачив, як Хант витягнув лінію. Над ним ніби кожух тріснув, і він побачив блакитне небо. Тоді кошик перекинувся на бік, і його кинуло на спину поруч із Джуді. Все було тихо і рух припинився.
  — Спіткнись, — сказала вона й вилізла.
  Стаффорд викотився й підвівся. Land Rover їхав позаду. Хант стояв біля гондоли. «Як це бути одним із героїв неба?» — запитав він.
  «Один із найвеличніших подій у моєму житті», — переконано сказав Стаффорд.
  «Але ми ще не закінчили», — сказав Хант. «Попереду ще більше. Але спочатку допоможіть мені витягнути газові балони».
  Вони вийняли циліндри та відкотили їх убік, прибув фургон, і Лукас та інші кенійці вийшли. Лукас підійшов із великим кошиком стружки в руці. «Сніданок!» — задоволено сказала Джуді, відкриваючи кошик і беручи кілька пластикових коробок. «Холодна курка, варені яйця, фрукти – сподіваюся, я запам’ятав сіль».
  
  — Ти забув найголовніше, — сказав Хант, нахиляючись і беручи кулер. «Це давній звичай випити шампанського після першої поїздки». Він взяв охолоджену пляшку, відкрив її і налив.
  Троє білих сиділи на порожніх балонах, їли та пили шампанське, а Лукас та інші пакували повітряну кулю. Він міг міститися в ящику, сторони якого були трохи більше метра. Після трапези ви відвідали парові щілини, де смерділо сіркою і була дуже гаряча земля.
  Хант показав рукою. «Ол-Карія приблизно за два кілометри в цьому напрямку. Там ви бурите на пару і опускаєтесь на глибину понад 2500 метрів».
  Стаффорд подивився на пару, що піднімалася з усіх боків навколо нього. «Чого ти так глибоко буриш? Тут багато пари, чи не так?»
  «Пара тут надто слабка. Для приводу турбіни необхідна пара високого тиску».
  Вони повернулися до карети, і Стаффорд, на свій подив, побачив, що поряд зупинилося таксі. Хардін і Наїр стояли біля таксі. «Що вони тут роблять?» — запитав Хант.
  Нейр підійшов ближче й негайно почав розмову з Аланом і Джуді. Гардін конфіденційно розмовляв зі Стаффордом. "Щось почало відбуватися вчора", - сказав він. «Ми не знали, як з вами зв’язатися, але Нейру спала на думку хороша ідея, що ми можемо стежити за повітряною кулею. Насправді все пройшло швидко».
  Він посилався на інформацію про Гуннарссона, і Стаффорд дивився на таксі з безліччю антен. «Ви були дуже дурні, спробувавши такий трюк на такому старому професіоналі, як Гуннарссон. Зараз він на службі».
  — Це був Нейр, а не я, — заперечив Хардін.
  «Ми маємо провести зустріч — ти, я, Нейр, Кертіс і Чіп, якщо він вільний». «Як тільки ви це розробите та надрукуєте».
  «Як ми вас повідомимо?»
  
  «Я бачу дротяну огорожу зі своєї кімнати», — відповів Стаффорд. «З іншого боку огорожі є місце, довжиною близько ста метрів, де вигоріла трава. Кертіс знає, де це; він розвідав весь периметр Ol Njorowa. Посеред згарища росте акація. Коли ви будете готові, попросіть когось взяти газетний аркуш і покласти його на одну з шипів, ніби його туди подули. Це має бути сигнал. Де ти живеш?"
  «Я не можу зупинитися в готелі Lake Naivasha Hotel», — відповів Хардін. «Гуннарссон там. Я взяв номер у готелі під назвою «Сафаріленд». Він пояснив Стаффорду, де він знаходиться.
  — Тоді ми там разом поговоримо.
  "Про що?"
  «Про використання вас, щоб налякати Ґуннарссона та підштовхнути його до вовків, які зараз знаходяться в Ол-Ньорові». 
  
  OceanofPDF.com
  25
  Стаффорд провів решту ранку, гуляючи територією коледжу, спочатку з Аланом, а потім з Дірком Хендріксом. Йому показали теплиці для розведення рослин, лабораторію випробування ґрунту, лабораторію штучних добрив та різні інші лабораторії, і він швидко ознайомився з багатьма технічними термінами, з яких він розумів лише деякі. Однак він удавав, що звертає увагу, і водночас тримав очі відкритими.
  Він зробив ряд висновків, першим із яких було те, що Хант, ймовірно, не в кишені Бріса. Протягом усього часу, поки він був із Хантом, він помітив, що вони перебувають під прихованим наглядом трьох чоловіків, двох чорних і одного білого, яким, очевидно, не було нічого кращого, як ламати голову на деякій відстані. Коли Хант пішов, щоб зайнятися своєю роботою, вони зникли, і Хендрікс взяв на себе тур. Висновок полягав у тому, що Хантові не довіряли утримувати Стаффорда від чутливих зон, але очікувалося, що Хендрікс зможе це зробити.
  Іншим висновком було те, що його обдурили, і якби не мікрофон у фоторамці, його могли б обдурити. Йому демонстративно дали зрозуміти, що Ol Njorowa — це відкрита книга, в якій він може прочитати всю науку, яку хоче. Божевільним було те, що наука була для нього чужою мовою; можливо, йому знадобився перекладач чи перекладач.
  Нарешті Дірк глянув на годинник. — Тоді ми, ймовірно, не заїдемо далі, Максе. Вже майже обід. Я думаю, що ви маєте бачив майже все. Не розуміти, що я кваліфікований, щоб показати вам усе, тому що я не знаю світу про заклад. Бріс сам би вас провів, але щось завадило».
  — Так, він, мабуть, дуже зайнята людина, — сказав Стаффорд. «Яка тут велика територія?»
  — Близько шестисот гектарів.
  Коли вони прямували до адміністративної будівлі, яка була приблизно за п’ятсот метрів, Стаффорд з розчаруванням подумав, що на шестистах акрах можна сховати багато чого. Але чи могло б це зробити зараз? Якщо припустити, що Ol Njorowa був активним закладом, справжнім сільським коледжем, більшість персоналу повинні були бути справжніми фахівцями у відповідних галузях викладання та дослідження; вони блукали територією і могли легко натрапити на щось нелегальне та гадати, що це може бути. «Ні, — подумав Стаффорд, — усе одно було б не так легко приховати щось від Ол Ньорови…
  Вони пройшли до їдальні між багатьма повністю зайнятими столами й підійшли до місця, де сидів Бріс. Джуді й Алан сиділи разом і махали йому, коли він проходив. Він помахав у відповідь, і в той же час Dr. Одіамбо вдарив його по руці. «Ви жартуєте, пане? Стаффорд?
  «Так, значною мірою».
  Вони сіли за стіл Брайса, і після короткої розповіді про політ на повітряній кулі він запитав: «Коли ви поїдете додому в Англію, містере? Стаффорд?
  "Якнайшвидше. Я вже тут занадто довго. У мене вдома є бізнес, яким треба займатися».
  «Так, Дірк розповів мені дещо про те, чим ти займаєшся», — сказав Бріс. «Це повинно бути цікаво і захоплююче».
  «У Сіті не так багато хвилювання за робочим столом, містере. Бріс.
  «Називайте мене Чарльз, любий друже». Брайс підняв очі, коли офіціант підійшов до столу і простягнув картку Хендріксу, який подивився на неї та передав Брайсу. Двоє чоловіків коротко пробурмотіли розмову, а потім Хендрікс піднявся з-за столу з a вибачення. — Щойно прибув твій знайомий, — недбало сказав Бріс. — Він може пообідати з нами.
  — Справді? — сказав Стаффорд. «Цікаво, хто б це міг бути? Я знаю так мало людей у Кенії».
  «Ви, мабуть, зустрічали його в Масаї Мара на Кікорок. Американець на ім'я Гуннарсон. Бог знає, чого він хоче. Що ж, ми з часом дізнаємося. Що ви думаєте про Ol Njorowa після сьогоднішньої ранкової розвідки?» 
  «Я думаю, що це надзвичайно цікаво, і, очевидно, виконується велика робота».
  «Ми зможемо значно підвищити ефективність і стандарти, коли успадкуємо Hendrykxx. Поки що ми працювали на насосах, — Бріс підвів очі, коли Хендрікс і Гуннарссон увійшли до їдальні. — Той чоловік там Гуннарсон?
  — Так, — Стаффорд уважно спостерігав за обличчям Гуннарссона й побачив, як змінився його вираз, щойно він побачив, що він сидів поруч із Брісом: від порожнечі до занепокоєння, а потім до підозри.
  Хендрікс зробив презентацію, а Гуннарсон сказав, що знає Стаффорда з Кікорока.
  — У цьому є своя правда, — сказав Стаффорд. «Як ваші ноги, містере? Гуннарсон?
  «Краще», — пробурчав Гуннарссон, сідаючи й оглядаючи коло. Ось вони всі, і що, в біса, відбувається?
  «Я був в американському посольстві і отримав від цього не більше, ніж ви, містере. Гуннарсон, — сказав Хендрікс. «Ви бігаєте головою об стіну. Ви чули щось нове про мого двоюрідного брата?»
  "Немає. Що ви робите в Кенії, містере Стаффорд?
  — Я у відпустці, — категорично відповів Стаффорд.
  «Якщо ви схожі на мене, ви не берете жодної відпустки», — похмуро сказав Гуннарссон. Він подивився на Дірка. — Ти знаєш, хто він?
  Хендрікс виглядав здивованим. «Так, Макс Стаффорд».
  
  — Але ти знаєш, що він робить?
  «Ми якраз про це говорили», — сказав Бріс. «Це, мабуть, дуже цікава робота».
  "Містер. Гуннарсон займається тим же бізнесом", - сказав Стаффорд. «Але в Сполучених Штатах. У певному сенсі ми конкуренти. Або так і буде, — він посміхнувся Гуннарсону. «Я думаю про розширення компанії».
  «Ви маєте на увазі заснувати філії в Штатах?» — запитав Гуннарссон з вимушеною посмішкою. — Це клопітка робота.
  «Гірше Європи не може бути».
  "Або Кенія", - сказав Гуннарссон. «Тут відбуваються дивні речі, крім того, що зникають люди. Нарешті, моя машина була оснащена прихованим передавачем під кузовом – звичайно, для підшипника».
  «Хто це може придумати?» — сказав Стаффорд.
  Гуннарсон знизав плечима. «У них є розуміння тих частин».
  Стаффорд відклав ніж і виделку. «Слухайте прямо тут: я сказав, що я у Кенії у відпустці. Крім того, я друг сім’ї Хендрікс. Ти можеш це сказати, чи не так, Дірку?»
  "Звичайно. Наскільки моя дружина назвала нашого сина на вашу честь, — його тон був трохи кислим.
  «Ми знаємо все про пана. Стаффорд, — холодно сказав Бріс. «Ми не знаємо, чому ви опинилися в Кенії, містере. Гуннарсон. Вони знайшли Генрі Хендрікса в Лос-Анджелесі і доставили його в Лондон. Навіщо тоді вам супроводжувати його до Кенії, де він потім таємничим чином зникає? Мені здається, що це ви маєте давати пояснення, а не пан. Стаффорд.
  Гуннарсон подивився на нього. «Наскільки мені відомо, я не зобов’язаний давати будь-які пояснення, пане. Брісе, але, оскільки ти питаєш, Хендрікс хотів, щоб я пішла з ним. Він привабливий молодий чоловік, і ми добре порозумілися, коли я його знайшов. Можна навіть сказати, що ми стали друзями, і саме на його прохання я поїхав з ним до Кенії».
  
  «Так», — Брайс перевів розмову на заклад і його майбутнє, а Гуннарсон здебільшого обмежився слуханням і кивками через відповідні проміжки часу. Він міг відчути, що в ситуації було щось затхле, але не міг зрозуміти, що саме. Вражало не те, що було сказано, а те, що не було сказано. Наприклад, Бріс і Хендрікс мало говорили про зникнення Хенка Хендрікса.
  За кавою у Стаффорда виникла ідея: він міг би використати мікрофон у фоторамці з метою, яку Бріс не міг передбачити. Звертаючись до Гуннарссона, він сказав: «Я хотів би перекинутися з вами кількома словами».
  "Про що?"
  «Ви знаєте, що Stafford Security розширюється. Я хотів би обговорити з вами деякі... елементарні правила». 
  «Елементарні правила!» — сказав Гуннарсон із презирством у голосі. «Гаразд, я готовий до розмови».
  «Після обіду в моїй кімнаті?» — запропонував Стаффорд.
  «Отже, — сказав Гуннарссон.
  «Сподіваюся, ти вибачиш нас, Чарлзе», — сказав Стаффорд Брісу. «Я не маю звички говорити про бізнес за таких обставин, але коли пан. Гуннарссон зараз тут, і в мене є несподіваний шанс..."
  — Звичайно, — сказав Бріс. «Завжди потрібно ризикувати».
  Стаффорд встав і вийшов з-за столу, а за ним і Гуннарссон. Була хвилина мовчання, перш ніж Бріс сказав: «Мені сподобалося слухати цю розмову. Ходімо, — вони з Хендріксом підвелися.
  Від дверей Стаффорд озирнувся. Він побачив, що Гуннарссон іде слідом, а Хендрікс і Бріс виходять з-за столу. Він усміхнувся, поспішаючи сходами до своєї кімнати. Він увійшов, відчинив двері перед Гуннарссоном і зачинив їх за ним.
  «Що ти зараз задумав, Стаффорд?» — недоброзичливо запитав Гуннарссон, щойно увійшов.
  — Сідайте — найкраще для ваших ніг, — сказав він. Він задумливо подивився на картинку й подумав, що йому слід дати час Хендріксу й Брайсу влаштуватися на своєму місці для прослуховування. Відповідно, дістав пачку сигарет. — Хочеш закурити?
  Гуннарсон взяв сигарету, і Стаффорд запалив її запальничкою. «Чи правда говорить Бріс?» — запитав він. — Що ви привезли Генрі Хендрікса зі Сполучених Штатів до Лондона?
  «Що це вас стосується?» — зневажливо сказав Гуннарсон.
  «Не палиця. Але якщо це правда, тобі доведеться пояснити деякі речі, — він зневажливо махнув рукою. «Не до мене, але питання точно будуть. Ймовірно, Дірк Хендрікс піде до поліції, яка потім задаватиме запитання. Вони хочуть знати, чому ви приїхали до Кенії після народження спадкоємця. Їм добре мати готові хороші відповіді. Я не вірю тому покидьку, з яким ти чекав Бріса.
  "Я прийшов сюди не для того, щоб говорити про себе", - сказав Гуннарссон. "Як щодо них ? Що ти робиш у Кенії? Ви були в Масаї Марі, коли Хенка викрали, а тепер ви тут. Це дуже дивний збіг».
  — Ви чули про це внизу, — сказав Стаффорд стомленим голосом. «Я близький до родини Хендрікс. А точніше: я хороший друг Алікс Хендрікс. Я міг би одружитися з нею свого часу, і Дірк це знає. Я не думаю, що я йому дуже подобаюся».
  «Чи правда, що його дружина назвала дитину на твою честь?» Коли Стаффорд кивнув, Гуннарссон сказав: «Так, він може бути злим через це. Але ви опинилися в Кікороку в потрібний час і зіграли героїчну роль. А тепер хтось стежить за мною».
  «Коли ви це виявили?»
  «Вчора – близько полудня в готелі Lake Naivasha».
  Стаффорд похитав головою. «Тоді це був не я. Я вже був тут і розмовляв з Аланом Хантом про політ на повітряній кулі. Вони можуть спуститися і запитати його; він сидить у їдальні. у мене немає Я зацікавлений у вас, Гуннарсоне, але ви, мабуть, щось задумали, відколи вас хтось перевірив, і я припускаю, що це якось пов’язано з вашим приїздом до Кенії з молодим Хендріксом».
  «Наш Господь збережений!» — сказав Гуннарсон. «Країна така: ледь висохлий за вухами молодий хлопець щойно отримав у спадок шість мільйонів доларів. Він говорить зі мною про це. Хвилюється. Він був - є - не зовсім дурний, просто недосвідчений. Він переконав мене прийти як захист».
  — Як охоронець?
  «Так, щось подібне».
  Стаффорд засміявся. «Гуннарсон, ти розмовляєш з Максом Стаффордом. Кращі люди, ніж ти, намагалися мене обманути. Глава Gunnarsson Associates ніколи б не мріяв взяти цю роботу сам, але передав її одному зі своїх друзів. Тепер дайте мені почути правдиву історію».
  Гуннарсон зітхнув. "Гаразд. Правда в тому, що я стояв біля шести мільйонів доларів, намагаючись знайти спосіб відрізати шматок пирога. Я переконав Хенка дозволити мені приїхати до Кенії».
  «Вони хотіли його облажати», — безпристрасно сказав Стаффорд. 
  «Мабуть, я б. Я просто не знав, як саме. Я намагався знайти номер шахрая, але потім його викрали і, можливо, вбили. Що ви на це скажете?»
  Стаффорд підвівся й підійшов до вікна. Гуннарссон дійсно звучав так, ніби відчував себе обдуреним, і його історія була дуже близькою до правди. Єдине, що він залишив поза увагою, це те, що він замінив Хендрікса на Корліса в США. Стаффорд сподівався, що Бріс і Хендрікс слухають.
  Він подивився на територію Ола Ньорови й завмер, коли побачив газетний папір, прикріплений до акації з іншого боку дротяної огорожі. Тому Нейр поспішив розгорнути плівку, а це означало, що інші були готові провести зустріч.
  Він обернувся. «Як я вже сказав, усе це не спадає мені на думку», — сказав він. Він узяв свою валізу, поклав її на ліжко і відкрив його. Потім він узяв свою туалетну сумку і почав складати туди свої засоби для гоління.
  «Що ти робиш?» — запитав Гуннарссон.
  Стаффорд застібнув блискавку й поклав сумку у валізу. "На що це схоже? Я пакую. Я приїхав сюди виключно тому, що збирався полетіти на повітряній кулі з Аланом Хантом. Це сталося сьогодні вранці, тож нема чого тут залишатися. Після того, як я спакую цю валізу, я спускаюся вниз і прощаюся з Брайсом, Дірком, Аланом і Джуді Хант. Тоді я повертаюся до Найробі. Якщо ви хочете поїхати разом, ласкаво просимо».
  — У мене є своя карета.
  «І якщо вам потрібна інформація про мої подальші переміщення, я вилітаю до Лондона літаком завтра або післязавтра, залежно від того, чи зможу я отримати місце. Ти такий задоволений?»
  Гуннарсон спостерігав, як він складає сорочку. «Чому ти хочеш мені догодити?»
  «Не знаю», — відповів Стаффорд. «Але це мало бути свято, моє перше за три роки, а насправді так не вийшло. Я випадково потрапив у викрадення групи туристів і з тих пір усі питають про мої мотиви. Навіть Чарльз Бріс ставив запитання. А тепер з мене досить, і я йду додому, — він відкрив ящики, щоб переконатися, що все зібрав, а потім закрив валізу, сподіваючись, що Брайс приніс усе.
  «Гуннарсоне, — сказав він тоді, — що, на вашу думку, сталося з молодим Хендріксом? Зрештою, вони там були».
  «Я не знаю, чому вірити. Що ви маєте на увазі?'
  «Що групу викрали танзанійці. Це траплялося раніше. Я думаю, що Хендрікса вбили, ймовірно, випадково, і поховали. Можливо, навіть не закопують - дикі тварини влаштовують необхідне за кілька годин. І я думаю, що ти марнуєш час, Гуннарсоне. Ви втратили будь-який шанс здійснити шахрайство. Чому б тобі не піти додому, як я?»
  Гуннарсон іронічно глянув на Стаффорда. «Я, мабуть, дуже засмучений, перш ніж прислухатися до вашої поради. Щось зловісне відбувається тут підступно, і якщо ви цього не бачите, я можу. Я залишуся тут, щоб докопатися до суті проблем».
  Стаффорд знизав плечима й узяв валізу. — Як хочеш, — він підійшов до дверей. «Я очікую, що ми знову побачимося, можливо, в Нью-Йорку. Готуйся до бою».
  "Я борюся грубими засобами", - сказав Гуннарссон.
  «Я не проти цього. Ти хочеш спуститися чи думаєш, що успадкував цю кімнату?»
  «Вони можуть бігти за мною!» — сказав Гуннарссон, але встав і пішов услід за Стаффордом по сходах. Вони розійшлися на першому поверсі — Гуннарсон повернувся до їдальні, Стаффорд до свого Nissan, щоб покласти свою валізу. Він був дуже задоволений, коли повертався до входу в адмінбудівлю. Розмова, яку він мав із Ґуннарссоном, насправді була на користь Бріса та Хендрікса, і він сподівався, що мікрофон у фоторамці справний.
  Коли він повернувся до їдальні, то побачив, що Бріс і Хендрікс розмовляли з Гуннарссоном. Він пішов і сів з ними, і Бріс сказав: «Містере. Гуннарсон каже, що ви йдете».
  «У цьому є своя правда. Я прийшов попрощатися і подякувати вам за гостинність, — Стаффорд подивився на Хендрікса. «Мені було боляче чути про твого двоюрідного брата. Будь ласка, тримайте мене в курсі. Я, мабуть, буду трохи в русі, коли прийду додому, але листи, адресовані до офісу, до мене прийдуть».
  — Я це зроблю.
  «Ви та пан Гуннарсон залагодив ваші розбіжності?» — сказав Бріс. — Сподіваюся, що так.
  — У нас немає розбіжностей — не тут, — сказав Стаффорд, ласкаво посміхаючись. — Вони починаються лише в Нью-Йорку, — насмішкувато пирхнув Гуннарсон, а Стаффорд додав: — Ось чому я сказав Дірку, що хочу бути в дорозі.
  «Можливо, ви думаєте, що можете кинути рабів, поки мене не буде?» — тихо посміхнувся Гуннарсон. — Але тут ви помиляєтеся, мілорде.
  
  Стаффорд простяг Брісу руку. «Мені було приємно познайомитися з тобою, Чарльз. Я сподіваюся, що ваші плани щодо Ол Ньорова здійсняться і принесуть користь закладу, — Стаффорд підвівся й поплескав Дірка по плечу. «Коли ти плануєш бути вдома в Лондоні?»
  "Я не знаю. На даний момент у мене є достатньо справ».
  — Ти не проти, щоб я перевірив Алікс і мого хрещеника, чи не так?
  «Зовсім ні. Вона буде рада вас бачити».
  Стаффорд обвів поглядом кімнату. «Я краще схоплю Алана, перш ніж він пішов. До побачення і дякую за все».
  Ласкаво помахавши рукою, він поспішив і наздогнав Ханта біля дверей. «Алан, я зараз іду. Дякую за чудову поїздку на повітряній кулі».
  — Я приніс тобі лише заради шампанського, — сказав Хант, сміючись.
  — Я хочу поговорити з тобою хвилинку, — сказав Стаффорд. «Ви народилися в Кенії?»
  "Так."
  «Значить, це ваша батьківщина. Що ви думаєте про те, як ним керують?»
  «Загалом непогано. Уряд робить помилки, але який уряд ні, — він запитально подивився на Стаффорда. "Чому?"
  Вони спустилися сходами на сонячне світло до «Ніссана» Стаффорда. «Ви вважаєте себе патріотом?» — сказав Стаффорд.
  «Це було дивне питання. Ви маєте на увазі: померти за свою країну тощо?»
  «Я б краще, щоб ти жив заради цього. Але послухайте: виникла проблема. Ви знаєте Сафаріленд, правда?
  "Так, звісно."
  Стаффорд подивився на годинник. «Ти можеш бути там через півгодини? Є кілька людей, з якими я хочу, щоб ти познайомився».
  — Мабуть, зможу, — нерішуче сказав Хант. — Але про що йдеться?
  
  — Ти дізнаєшся, коли приїдеш туди, — Стаффорд сів за кермо. «Я буду радий, якщо ти нікому не скажеш, куди йдеш. Може, ви вигадаєте історію про покупку в Найваші».
  «Це звучить загадково, але добре».
  — До зустрічі, — кивнув Стаффорд, завів машину і заради «сплячих поліцейських» повільно поїхав до воріт. У дзеркалі заднього виду він побачив, як Бріс вийшов з адміністративної будівлі та попрямував до Ханта. Стаффорд сподівався, що Хант вистачить розуму, щоб притримати язик за зубами. 
  
  OceanofPDF.com
   26
  Стаффорд очікував зустріти Хардіна в Сафаріленді, але замість цього Кертіс ступив вперед, коли карета зупинилася. Стаффорд вийшов. — Доброго дня, штаб-сержант, — сказав він. «Де інші? Що відбувається?"
  «Полковник Чіпенде вважав за доцільне провести зустріч на острові Кресент. Це острів в озері, сер. Якщо полковник захоче піти, я маю готовий човен».
  Стаффорд посміхнувся. Тепер, коли Чіпенде було викрито, Кертіс говорив про нього з повною військовою коректністю. — Гадаю, ми й надалі називатимемо його Чіп, штаб-сержант, — люб’язно сказав він. Він подивився на годинник. «Але ми не можемо піти відразу. Я когось чекаю. За чверть години».
  Тому вони чекали, і Хант прибув. Стаффорд трохи злякався, коли побачив, що Алан привів Джуді. Брати і сестри вийшли з машини, і Стаффорд сказав: «Ви не повинні були нікому про це розповідати, правда?»
  — Мені потрібен свідок, — сказав Хант з кривою посмішкою.
  «Я теж патріот», — сказала Джуді. «Що відбувається, Макс? Це все дуже загадково».
  Стаффорд на мить замислився. «Гаразд, ти міг би піти з собою».
  "Це не було дружнє запрошення", - сказала вона.
  «Цьому теж не судилося», — відповів Стаффорд. — Гаразд, штаб-сержант, ходімо.
  Кертіс заздалегідь спустився на берег озера, де до примітивного човнового містка пришвартував відкритий човен з кенійцем, який сидів на кормі. Вони сіли в човен, чоловік завів підвісний двигун, і з хорошою швидкістю вони попливли в напрямку острова, ледве за кілька кілометрів від берега. «Чому ми їдемо на острів Півмісяця?» — запитала Джуді.
  «Я не знаю, але ми незабаром дізнаємося», — сказав Стаффорд. — Хто там, штабс-сержант?
  «Об… Чіп і Нейр, містере. Хардін і чоловік, якого я не знаю».
  «Наір Сінгх?» — запитав Хант.
  — Так, — сказав Стаффорд.
  Чіп прийняв їх, кинув несхвальний погляд на пару братів і сестер, а потім сказав Стаффорду: «Чи можна поговорити з вами на хвилину?» Стаффорд кивнув, і вони пішли. «Я не думаю, що це гарна ідея, Максе. Чому ви їх привели?
  їх із собою не брав . Зі мною був би Хант, а сестра прийшла без запрошення».
  — Але навіщо взагалі Хант?
  «Нам потрібен хтось усередині, і я вибрав Ханта», — відповів Стаффорд. «У мене є свої причини, і я їх поясню. Крім того, Кертіс каже, що ти сам маєш сюрприз.
  Чіп кивнув. «Ви пробачте мені, що я не представив його. Він тут... гм... інкогніто».
  — Один із ваших опікунів?
  — Це можливо, — сказав Чіп, усміхаючись.
  — Ось чому ми тут, на острові, — сказав Стаффорд. «Ну добре, почнемо. Нам є про що поговорити».
  Стаффорд кивнув Кертісу та братам і сестрам, і вони всі пішли за Чіпом на схил між деревами. — Стережіться змій, — негайно сказав Чіп. 
  Через кілька хвилин вони вийшли на рівну ділянку, де було видно фундаменти будівлі. Чи він завалився, чи будівельник встиг лише закласти фундамент, побачити було неможливо. Тут чекали інші – Наїр, Хардін і незнайомець: літній кенієць із сивим волоссям і безвиразне обличчя. Чіп підійшов до нього й тихо сказав щось.
  Стаффорд підійшов до Гардіна. «Гей, Бене, хто там той старий?»
  «Він цього не казав, Чіп теж. Я думаю, що він займає дуже високе місце в системі».
  «Він тут, щоб оцінити матеріал», — сказав Стаффорд. — А я маю для нього чимало.
  Чіп підійшов і привітав Ханта та Джуді. «Мене звуть Пітер Чіпенде, але називайте мене Чіп. А це…”
  «Ні!» — перебив його Стаффорд. — Давайте мати чисті лінії, — він подивився на Алана. — Цей джентльмен — полковник кенійської армії Пітер Чіпенде, — він проігнорував гнівний погляд Чіпа. «Ви знаєте Наїра, але не знаєте його військового звання, і я теж».
  — Капітан Наір Сінгх, — сказав Наір, ступаючи вперед.
  — Я й гадки не мав, що ти в армії, Нейре, — здивовано сказав Хант.
  — А ти ще не знаєш, — холодно сказав Чіп. «Ця розмова взагалі не відбувається. Зрозумів?"
  — Ви вже зустрічалися з Беном Хардіном, а цей джентльмен — Кертіс, — сказав Стаффорд. «Я не знаю трохи старшого джентльмена і навряд чи повинен знати, хто він. Чіп правий – все, що ви тут почуєте, має вважатися суворо конфіденційним».
  «Тьфу!» — сказала Джуді з удаваною тривогою.
  — Далеко пахне бородами й синіми окулярами, — сказав Хант. — Ми не можемо перейти до суті?
  — Скажи мені, Чіпе, — сказав Стаффорд.
  «У нас є підстави вважати, що Ol Njorowa не є тим, за що себе видає, — сказав Чіп, — але це — також — секретна база в Кенії для іноземної держави. Іншими словами, центр шпигунства».
  «Це звучить божевільно», — сказав Хант.
  «Алане, ти не чув підстави претензії», — сказав Стаффорд. «Зачекайте, поки вас поінформують», - продовжив звертатися до Наїра він: "У вас є фотографії?" Нейр дав їх йому, і Стаффорд сказав: "Ти зробив їх поспішно!"
  «Мій зять – фотограф. Він це організував».
  — У вас багато зятів, — сказав Стаффорд, ледве зітхнувши.
  — Але ж підходить, — заперечив Нейр. «Він професійний фотограф у Найваші. Він каже, що зробив їх так швидко, що вони не протримаються довго, а кольори зблякнуть, але зараз він робить набір відбитків, які триватимуть».
  Стаффорд швидко оглянув їх. — Ми поки що обійдемося ними тут, — він сів на низький фундамент і розклав картини в ряд. — Чи трапилося щось, про що я мав би знати, Чіпе?
  «Небагато, крім того, що хтось запитав про Гуннарссона в New Stanley. Його не було — він уже був тут у готелі».
  «Хто був цікавий?»
  «Ми ще цього не знаємо, але ми стежимо за цією справою».
  Стаффорд опублікував усі фотографії. «Погляньте сюди: це фотографії Ола Ньорови, зроблені сьогодні вранці під час польоту на повітряній кулі Алана. Маєте до них коментарі?»
  Решта зібралися перед рядом фотографій, за винятком старшого кенійця, який сів на камінь неподалік і запалив люльку. Деякий час панувала тиша, аж поки Хардін не запитав: «Що це за вежа?»
  — Це водонапірна вежа, — сказав Хант. «Вода закачується в нього і розподіляється звідти самопливом».
  Кертіс прочистив горло. — Можливо, я смію зауважити полковнику, що вежа розміщена неправильно.
  — Чому, штаб-сержант?
  «Природне місце для будівництва водонапірної вежі було б на найвищій точці в цьому районі», — вказав на іншу фотографію. «І це буде приблизно там».
  Хант з цікавістю глянув на Стаффорда. — Ви теж полковник? 
  — Я намагаюся позбутися диплома, але штаб-сержант Кертіс мені не дозволяє, — сказав Стаффорд, не посміхаючись. «Добре, один водонапірна вежа не в тому місці».
  Хардін підняв фотографію. «Це біля точки периметра, де це розривається. Я б подумав, що це оглядова вежа. Згори можна оглянути дуже велику частину огорожі. І місце підходяще для розміщення кількох телекамер».
  «Огорожа вночі горить?» — запитав Чіп.
  — Ні, — сказав Стаффорд. — Є ще щось цікаве?
  «Так, - сказав Хардін, - але ви не можете побачити це на цих фотографіях». Звертаючись до Ханта, він продовжив: «Вони сказали, що леопард може перестрибнути огорожу, і тому була озброєна охорона. Неправда?"
  Хант кивнув. «Брис вислав патруль. Він припустив, що леопард перебрався, вилізши на дерево, яке було надто близько до огорожі».
  — Так, це ти сказав, — кивнув на Кертіса. — Поясніть йому, що ви знаєте, штаб-сержанте.
  «За наказом полковника я зробив рекогносцировку огорожі ззовні. На відстані не менше десяти метрів від огорожі сильно зменшилася рослинність, а дерев поблизу немає. Я знайшов мішок, у якому був засіб для знищення бур’янів. Я залишив його, але зазначив марку, — він простягнув Стаффорду аркуш паперу.
  — Вагомі випадки, — сказав Гардін, озирнувшись через плече Стаффорда. «Це дефоліант, який ми використовували у В’єтнамі, і це не повинно бути предметом переговорів. Схоже, вам потрібен безперешкодний огляд уздовж паркану».
  «Як далеко це?» — запитав Стаффорд.
  — Близько десяти миль, сер, — сказав Кертіс.
  «Добрих три метри заввишки, десять кілометрів дуже міцної дротяної огорожі здається мені досить надмірним заходом безпеки для нешкідливого сільського коледжу з низькою скарбницею — чи не так, Алан?» — сказав Стаффорд.
  «Я насправді про це не думав», — відповів Хант. «Це було там, коли я приїхав до Ол-Ньорова. І я мав чесно кажучи, не помітив розчищеної смуги зовні».
  Чіп сфотографував. «Це мене цікавить».
  — Я теж, — сказав Стаффорд. «Це, власне, ключ до всієї ситуації. Що ти на це скажеш, Алане?
  Хант зробив фотографію. «Хм, це лабораторія, яка займається пересуванням тварин. Я мало про це знаю і ніколи не був усередині».
  — Розкажи Чіпу про прекрасну антилопу гну, — іронізував Стаффорд.
  Хант розповів усе, що він знав про роботу, яка проводиться тут для вивчення рухів тварин. "Більше я не знаю", - додав він. «Зрештою, це не моя сфера. До речі, цей елемент насправді не належить закладу; ми лише даємо йому місце».
  «Я обійшов всю Ол-Ньорову», — сказав Стаффорд. «Мені показали практично все – тільки я не був у цій так званій лабораторії. Алан тут уже два роки, і теж там не був».
  — До речі, ним не користуються цілий рік, — сказав Хант. «І велика міграція антилоп гну почнеться лише через шість тижнів».
  «До того ж, ми мало бачимо цих людей», — сказала Джуді. «Вони тримаються поодинці».
  «Так, Алан теж так каже», — Стаффорд подивився на небо й майже пихато сказав: «Там, на висоті приблизно 35 000 метрів, є американський супутник для вивчення погоди, похвальний і, безсумнівно, справжній проект, але він містить обладнання, яке використовували ці люди в Ol Njorowa. Мені спало на думку, що сигнал, який надсилається з цієї спеціальної антени, може досягти супутника як ретранслятор і бути вловленим, наприклад, у Преторії далеко на півдні чи, можливо, десь у північному Трансваалі, наприклад Мессіна або Луї Тріхардт».
  «Це все чисті припущення», — сказав Хант. «Ви говорите про телекамери на водонапірній вежі, але не знаєте, чи вони там є. І всі ці розмови про сигнали до Преторії, на мій погляд, не що інше, як газ. Якщо тому ти взяв мене тут, ти даремно витрачаєш мій час».
  — Алан, — привітно сказав Стаффорд. «Чи респектабельний заклад розміщує приховані мікрофони в кімнатах своїх гостей?»
  «Ти впевнений у цьому?» — різко сказав Чіп.
  «Сто відсотків. Мікрофон і радіопередавач, замасковані під малюнок слона», — розповів він.
  Чіп полегшено зітхнув. — Слава Богу, — сказав він. «Це перший матеріальний доказ». 
  — Я теж так думав, — сказав Стаффорд. Він детально переказав події дня і продовжив: «Я спонукав Гуннарссона до конфіденційної розмови в моїй кімнаті, тому що був майже впевнений, що Бріс вислухає. Під час розмови з Гуннарссоном я насправді звертався до Бріса. Я дражнив Гуннарссона, щоб він сказав, що він хоче залишитися тут, щоб розслідувати Ол Ньорову, тому що вважає це обманом».
  "Він завжди був жорстким у своїй роботі - ви повинні це визнати", - сказав Хардін. — З лампочкою все в порядку.
  «Мабуть, так, але Бріс чув, як він це сказав. Тепер буде цікаво подивитися, що трапиться», – сказав Стаффорд з легкою посмішкою.
  — Що ти маєш на увазі, Джуді?
  «Я не була переконана, поки Макс не розповів мені про мікрофон у фоторамці, — сказала вона, — але тепер мені є над чим подумати».
  «Ви бачили телекамеру в вестибюлі адміністративної будівлі?» — запитав Стаффорд.
  — Ні, — сказав Хант, явно здивований.
  «Це не дивно; це важко помітити, якщо ви не знаєте, що ви шукаєте. Коли ви стоїте обличчям до лічильника, він знаходиться позаду ліворуч, у верхньому куті. Не дивіться на це демонстративно — просто випадково».
  Хант похитав головою. «Минулого року Бріс показав мені пару звітів у журналі про роботу, яку виконує лабораторія міграції тварин. Це виглядало дуже переконливо».
  
  "Я так думаю. Найкращий камуфляж завжди справжній». Звертаючись до Чіпа, Стаффорд продовжив: «Коли я розмовляв з Гуннарссоном, я натякнув, що їду додому в Лондон. Бріс може повірити в це, а може й ні. Чи можете ви щось підтвердити?»
  Чіп задумався. «Ми ще не знаємо, наскільки велику організацію створив Бріс, чи наскільки вони проникли в нас. Я попрошу когось забронювати квитки на літак на ваше і Кертісове ім’я. Дай мені номери твоїх паспортів — тоді з записів буде видно, що ти виїхав завтра вранці. Поки що ви повинні піти в підпілля».
  — Чому не тут, — сказав Наір. «Тут, на острові Кресент. Це недалеко від Ol Njorowa, і тут тихо. Ми можемо взяти намет, спальні мішки та все, що вам може знадобитися».
  — Нам потрібен човен, — сказав Стаффорд.
  Кертіс нахилився вперед і тихо сказав: «Хтось іде, полковнику».
  "Де?"
  «На підйомі від банку — мовчки».
  Чіп одразу був задіяний. Він подав знак Нейру, і вони обоє рушили вниз по схилу в різних напрямках. Вони зникли, і відразу нічого не сталося. Потім вони повернулися, і Чіп відкрив конверт. — Гаразд, це був просто чоловік із повідомленням для мене. Він швидко прочитав вміст. Чоловік, який просив Гуннарссона в Нью-Стенлі. Він належить Ol Njorowa і його ім'я Паттерсон».
  Стаффорд виглядав спекулятивним. — Ім’я здається мені знайомим.
  «Він є частиною групи міграції тварин», — сказав Хант. «Це може бути цікаво».
  — Хіба це не був той чоловік, який був із Брісом, коли я вперше зустрів його в готелі Lake Naivasha?
  — Так, — сказала Джуді. «Алан, я вважаю, що Макс задокументував свою претензію». Вона подивилася на Стаффорда. "Що ти хочеш, щоб ми зробили?"
  
  — Чіп головний, — сказав Стаффорд.
  — Не зовсім, — сказав Чіп, кивнувши на сивого кенійця, який пихкав люлькою. Стаффорд часом поглядав на нього — обличчя було незворушним, але він, очевидно, прислухався до кожного слова. — Спершу я маю поговорити трохи конфіденційно, — він відійшов трохи вбік, а старший поклав люльку в кишеню й пішов за ним.
  «Якщо ми збираємося залишитися на острові, нам знадобляться життєво важливі припаси», — сказав Кертіс Наїру. «Пиво».
  Стаффорд посміхнувся, і Хардін запитав: «Що мені робити?»
  «Це залежить від того, що Чіп хоче зробити, а це, у свою чергу, залежить від того, що вирішить наш невідомий друг. Він може бути генералом, оскільки це схоже на військову операцію. Треба почекати і побачити».
  «Я вважаю все це дуже вражаючим», — сказав Хант.
  — Ви ще не знаєте всієї історії, — сказав Стаффорд. «Ви знайдете це ще більш неймовірним». У нього був власний план, який він, напевно, назвав би великою аферою».
  — Про доїння маєтку Гендрікса з Корлісом, — сказав Гардін.
  Стаффорд засміявся. «Ти все почав, Бене. Чи ви уявляли собі в Лос-Анджелесі, що розкриєте міжнародну шпигунську організацію посеред Африки? Лише тому, що ми запідозрили Гуннарссона, ми це зрозуміли. Насправді мені знадобилося багато часу, щоб зрозуміти це. Я намагався зібрати шматочки в головоломку, і лише зараз зрозумів, що це дві головоломки – одна про Гуннарссона, інша про Ол Ньорову».
  «То що ж тепер?» — запитала Джуді.
  "Я очікую, що ми потрапимо в руки політиків", - сказав Стаффорд. «Чіп і Наїр — регулярні солдати, які воліли б викурити всю Ол-Ньорову, але політики можуть дивитися на це по-іншому».
  
  «Ось у нас знову Чіп», — сказав Хардін.
  Стаффорд побачив, як Чіп наближається, а старший чоловік зникає на схилі.
  — То що ти скажеш, Чіпе?
  «Ми трохи почекаємо».
  "Я так думав."
  «А як же ми?» — запитав Хант, киваючи в бік сестри.
  — Продовжуйте як зазвичай, — сказав Чіп. «Якщо ви нам знадобитеся, ми надішлемо повідомлення. До того часу ви не повинні жодним чином виявляти, що відбувається щось незвичайне».
  «А що мені робити?» — запитав Хардін.
  — Мабуть, ти підпорядковуєшся полковнику Стаффорду, і я рекомендую тобі залишитися тут — на острові Кресент.
  «Це означає більше пива», — сказав Гардін Наїру.
  — Чіп, — трохи гірко сказав Стаффорд. «Ви щойно розмовляли з людиною, яка, ймовірно, є високопоставленим офіцером. Чи повинен я вважати, що він у дорозі під забороною?»
  Чіп пригнічено похитав головою. «Ти знаєш, як це, Максе. Шлях командування не є прямою лінією – ніхто не може діяти вільно. Подібні дії потребують зеленого світла зверху. Зараз ми говоримо про міжнародні відносини – конфлікт між націями».
  Стаффорд зітхнув. Він відкинувся далеко назад і затулив руками очі від сонця. «Тож замовчіть із вашим жалюгідним конфліктом між націями», — сказав він. 
  
  OceanofPDF.com
   27
  Бріс визирнув у вікно. Вираз його обличчя був похмурим, коли він повернувся до Хендрікса. «Спочатку Стаффорд, тепер Гуннарссон. Ви їх чули. Вони за нами».
  — Не Макс, — сказав Хендрікс. — Він їде додому.
  «Гаразд, але Гуннарсон щось підозрює. Хто він?"
  — Ви знаєте стільки ж, скільки я, — сказав Хендрікс. «Він власник американського агентства, яке знайшло Генрі Хендрікса в Каліфорнії. Ви чули, що він сказав Стаффорду: він намагався отримати шматок торта, але це зіпсувалося, коли він втратив Хендрікса. На мою думку, він підлий злочинець».
  — Після мого теж, — сказав Бріс.
  Хендрікс підняв палець. «Мені здається певним одне», — сказав він. «Генрі справді має бути мертвим. Стаффорд, звичайно, так вважає».
  «Це не принесе нам користі, якщо не буде тіла». Брайс сів за парту. «І ви чули Гуннарссона. Він каже, що залишиться тут для розслідування».
  «Що тут досліджувати?» — запитав Хендрікс. «Він не зацікавлений у нас — тільки в пошуку Генрі, що не вдасться. Через деякий час він втомлюється і йде додому, як і Макс. Тепер йому нічого знайти».
  — Можливо, але ми будемо стежити за ним.
  — Так, зробіть це, — сказав Хендрікс, підходячи до дверей. «Я в своїй кімнаті, якщо ти хочеш, щоб я щось зробив».
  Він піднявся до кімнати, закурив і ліг ліжко. Його думка поверталася крізь роки до того часу, коли все почалося.
  Це почалося, коли його завербували до Національної розвідувальної служби, яка тоді називалася Управлінням державної безпеки під кодовою назвою BOSS, під якою організація тепер з’являлася в журналах по всьому світу. Пізніше назва була змінена на Департамент національної безпеки, скорочена на DONS і, нарешті, на Національну розвідувальну службу, NIS.
  Він пройшов ретельну підготовку і отримав роботу «в полі», переважно в Родезії. Південна Африка відчайдушно намагалася посилити уряд Сміта, але, як відомо, нічого не вийшло. Смерть Салазара в Португалії мала далекосяжні наслідки. Антиколоніальний режим у Португалії означав втрату Анголи, а потім Мозамбіку; ворог був на кордоні, і Родезію врятувати не вдалося. Тепер кубинці були в Анголі, і Південно-Західна Африка була під загрозою. Це була похмура перспектива на майбутнє.
  Але це було сьогодні. Коли здавалося, що Родезію можна врятувати від білої цивілізації, Хендрікс був задоволений своєю роботою, поки його не влучила куля, випущена не чорним партизаном, а, за іронією долі, стріляючим божевільним білим фермером. Його відправили назад до Південної Африки, госпіталізували, а потім дали місячну відпустку.
  Він важко бавив час і шукав, що замовити. Він був і розумово, і фізично активною людиною, і йому не годилося просто лежати на пляжі і одягатися. Його думки повернулися до бабусі, яку він смутно пам’ятав, і до дідуся, який, як вважалося, загинув під час Червоного повстання в Йоганнесбурзі в 1922 році; однак тіло так і не було знайдено, і Хендрікс передумав. Використовуючи методи, які він навчився, і набутий авторитет, він розпочав розслідування — природну розвагу для електронної людини — щоб з’ясувати, що сталося. Це дало бонус. У старих портових газетах він прочитав, що Ян-Віллем Хендрікxx відплив із Кейптауна до Сан-Франциско 25 березня 1922 року, через тиждень після придушення повстання генералом Смутсом. І ось як далеко він зайшов, коли закінчилася його відпустка.
  Він не повернувся до Родезії, а був відправлений до Англії. «Підіть до посольства один раз, — були його інструкції, — бо це те, чого ви очікуєте. Але ніколи після цього – ви отримаєте необхідні інструкції на початку, і вам більше нічого не потрібно». 
  Згодом він поїхав до Англії, де його головним завданням було стежити за вигнаними членами Африканського національного конгресу, які перебували тут, і повідомляти про те, з ким вони спілкувалися та розмовляли. Він також спостерігав за деякими членами персоналу інших лондонських посольств відповідно до своїх мінливих інструкцій.
  Розвідувальні організації мають свій спосіб життя. Уряди двох країн офіційно можуть ставитися один до одного дуже холодно, тоді як їхні електронні служби надзвичайно колегіальні та затишні. Так було з ПАР і США – BOSS і ЦРУ. Одного разу Хендрікс попросив свого американського колегу передати повідомлення: чи хтось зробить йому послугу і дізнається, що сталося з Яном-Віллемом Хендріком, який приїхав до Сан-Франциско в 1922 році? Це була особиста справа, тому поспішати не було...
  Через два місяці він отримав відповідь, яка його здивувала. Його дід, очевидно, був мерзотником, якого б не посоромилася мафія. Він був висланий зі Сполучених Штатів у 1940 році. З цікавості Хендрікс взяв тижневу відпустку, яку провів у Брюсселі. Уважні обстеження показали, що дідусь живий-здоровий і здоровий, як морський орел. Хендрікс не став шукати старого, а звернувся до посольства Південної Африки в Брюсселі, де мав розмову з чиновником. Через три місяці він написав дуже докладний звіт, який надіслав до Преторії, і його негайно відкликали до Південної Африки.
  
  ***
  
  Безпосереднім начальником Хендрікса був полковник на ім'я Малан, південноафриканець щільної статури з великою щелепою та холодними очима. Він сидів із звітом Хендрікса перед собою. «Це дивна пропозиція, — сказав він. «Наскільки захищена ваша інформація про цього бельгійця — Хендрікса?»
  «Абсолютно безпечно. Він очолює групу з торгівлі героїном, яка працює в Антверпені, і ми маємо на нього достатньо, щоб відправити його до в’язниці до кінця життя. З іншого боку, якщо він вступить у партнерство з нами, він зможе прожити решту свого життя в розкоші. Що б ви зробили, сер?
  — Я не твій дід, — гаркнув Малан. Він погортав звіт. «Вони з цікавої родини. Тепер ви хочете, щоб ми дали старому багато грошей, зв’язаних так, щоб він не міг їх торкнутися, якщо він не напише заповіту, згідно з яким гроші підуть, куди ми хочемо, коли він помре. Чи не так?»
  "Так, сер."
  «Куди б ви послали гроші?»
  «Кенія», — без вагань відповів Хендрікс. «Нам потрібно зміцнення в Східній Африці».
  — Так, — задумливо сказав Малан. «Кеньятта останнім часом серйозно турбує нас в ООН. І цікаву пропозицію представив нам Франс Потгейтер, але у нас є труднощі з фінансуванням. Ти його знаєш?'
  "Так, сер."
  «Чи змогли б ви з ним співпрацювати?»
  "Так, сер."
  Малан поклав руку на кришку футляра. «Їхній дід старий, але не на краю могили. Він може прожити ще двадцять років, а нам цього не можна».
  — Сумніваюся, що він так довго проживе, — Хендрікс дістав із кишені конверт і простягнув його начальнику. "Це є Довідка про стан здоров'я Хендріка. Я отримав його за день до від'їзду з Лондона. У нього слабке серце».
  — Як ти його взяв?
  «Хтось увірвався в кабінет його лікаря. Злодії шукали наркотики, кажуть у бельгійській поліції. Знищили багато, як наркомани, коли блюють».
  Малан переглянув медичну документацію. «Я сподіваюся, що посольство Брюсселя не було замішане».
  "Ні, сер."
  «Ми повинні дуже уважно поставитися до цієї справи, Хендрікс. Міністерство фінансів, природно, з’являється в кадрі. І заповіт потрібно складати дуже ретельно. У нас є адвокат у Лондоні, який може допомогти нам у цьому. Я думаю, ми повинні відвести Хендрікса в недоступне для його друзів місце, де ми зможемо стежити за ним. Тобто, якщо ми зможемо реалізувати наш план, який вимагає прийняття на найвищому рівні. Але ти розумний хлопець, Хендрікс».
  — Дякую, сер, — сказав Хендрікс. — А якщо старий не помре вчасно, ти завжди можеш... гм... йому допомогти. 
  Очі Малан по можливості стали холоднішими, ніж зазвичай. "Що ти кажеш? За чутками, є люди, які готові продати власну бабусю, але я ніколи не чув про людину, яка була готова вбити свого діда. Я більше не хочу слухати таких розмов».
  ***
  
  Операція була схвалена на найвищому рівні, і це було в період розквіту розвідки та пропаганди ПАР. Грошей вистачало на все, що ти хотів зробити. Hendrykxx був під тиском і поступився перед вибором. Його вивезли з Бельгії та поселили в будинку в Джерсі під наглядом пана. і пані Адамс - його викрадачі - у надзвичайно розкішній в'язниці. Джерсі був обраний тому, що податку на спадщину не було, а прибутковий податок був високим низький. Зараз було сплачено дуже скромну суму податку, тому що коли уряд заглиблюється в проблему ухилення від сплати податків, він дотримується порад експертів. У цю схему було інвестовано 15 мільйонів фунтів стерлінгів, і до моменту смерті Хендріксса вона чарівним чином зросла до 40 мільйонів фунтів стерлінгів завдяки вмілому інвестуванню та солідним доходам.
  Франс Потгейтер пішов у підпілля і з’явився як Брайс, ліберальний родезійець, після того, як справжній Бріс дуже зручно загинув у автокатастрофі, намагаючись здійснити поїздку Йоганнесбург-Дурбан менш ніж за п’ять годин. Бріс поїхав до Англії, щоб здобути хорошу репутацію, а потім поїхав до Кенії, щоб очолити фонд Ol Njorowa. Хендрікс повернувся на свою посаду відпочиваючого агента в Лондоні.
  Усе йшло добре до 1978 року, коли розкрився так званий скандал Малдергейт і час необмежених коштів закінчився. Одна за одною випливали історії: створення газети The Citizen на державні гроші, спроба купити американську газету, підкуп американських політиків, діяльність так званої групи десяти чоловік. Усі гріхи виявились.
  У 1979 році міністр інформації Конні Малдер була змушена залишити кабінет, потім парламент і, нарешті, партію. Секретар з питань інформації д-р. Ешель Роуді шукала притулку в Швейцарії і з'явилася на телебаченні, погрожуючи розкрити таємницю. Малдер так і зробив, - зазначив Форстер, колишній прем'єр-міністр, а потім президент Південно-Африканської Республіки, який посвячений у нелегальні смуги лисиць. Форстер відмовився.
  Так звана Комісія Еразма розглянула матеріал і склала звіт. Він засудив Форстера як "повного знання про порушення". Це був магазин мотлоху.
  Хендрікс у Лондоні з жахом читав щоденні газетні статті та постійно боявся, що справу Хендрікса та фонд Ол Ньорова буде викрито, але хтось у Преторії, мабуть, виконав ефективну роботу та закрив її. будь-які витоки. Це був не полковник Малан, бо він, охоплений загальним шквалом звинувачень, пішов у відставку.
  Хендрікс хвилювався за свого дядька Адріана, якого він ніколи не зустрічав, і його особливе занепокоєння оберталося навколо можливості того, що Адріан матиме законних нащадків. Було розпочато розслідування, і таким чином він виявив Генрі Хендрікса, який на той час був старшим класом середньої школи. Хендрікс хотів, як він сказав, «щось із цим зробити» — евфемізм, від якого Малан дистанціювався. «Ми робимо це по-іншому, коли це необхідно», — сказав він.
  Але після Малдергейта, коли Малана не стало, а Хендрікс хотів «щось зробити», Генрі Хендрікс зник з поля зору, мікроскопічна піщинка серед 220 мільйонів американців. З Лондона Хендрікс намагався змусити Преторію відповісти, але скандал із Малдергейтом здавався паралізуючим, і нічого не було зроблено.
  Лише коли Алікс завагітніла і Хендріку стало необхідно зникнути, Преторія вжила заходів, нерішуче та надто пізно. Хендріккс залишив 20 000 фунтів стерлінгів у своєму заповіті своїм тюремникам, Mr. і пані Адамс. Мандевіль наполягав на цьому, кажучи, що заповіт має виглядати правдоподібним. У відповідь вони вбили його, що було неважко, оскільки він був старим і готовий померти будь-якої миті, навіть якщо він був настільки недобрим, щоб уперто триматися за життя.
  Преторія зірвала вбивство в Лос-Анджелесі, і Хендрікс утік, але тепер Потгейтер нарешті вирішив проблему дещо незграбним способом. Або мав?
  Хендрікса розбудив від його роздумів дзвінок телефону на його нічному столику. Це був Потгейтер. «Спускайся сюди. Гуннарссон на ходу. Я послав за ним Паттерсона. 
  
  OceanofPDF.com
   28
  Стаффорд вважав, що мухи з озера найбільша неприємність на острові Кресент, аж поки ледь не зламав собі шию.
  Чіп, Наїр і Алан-Джуді поїхали, брати й сестри додому до Ол Ньорови, Чіп до Найробі, а Наір до Найваші, щоб отримати припаси. Нейр повернувся пізно вдень на човні, навантаженому провізією та туристичним спорядженням. Вони допомогли йому винести його на берег, і він сказав: «Ми розташуємо табір на іншому боці острова, де з материка не видно світла».
  «Ти залишаєшся з нами?» — здивовано запитав Стаффорд.
  Нейр кивнув, а Хардін глузливо сказав: «Здається, Чіп думає, що ми б хотіли, щоб хтось тримав нас за руки».
  Стаффорд думав інакше; він гадав, що Наїр був там, щоб стежити за ними. Таємницю Ол Ньорови було майже розгадано, і все, що залишалося, це викрити південноафриканську операцію, але Чіп і, можливо, інші не хотіли жодних поспішних дій, і Наїр був там, щоб стежити за тим, щоб група Стаффорда зберігала спокій.
  Вони перетягнули припаси на інший бік острова, ледве кілометр, і розбили табір. Наір дуже обережно ставив протимоскітні сітки, які були підвішені на дротяних каркасах над спальними мішками, і довго возився, поки не переконався, що все ідеально. — У вас тут малярія? — запитав Хардін.
  — Ні, — відповів Наір. «Але багато морських мух, про які ви, мабуть, чули в готелі».
  Кертіс поставив пальник на маленький балон з коров’ячим газом і почав відкривати банки. За дуже короткий час він мав приготував їжу й почав їсти саме тоді, коли сонце сховалося за схилом Мау. Після кави Наір сказав: «Пора спати».
  «Так рано?» — запитав Хардін. — Лише трохи за шосту.
  — Як хочеш, — сказав Нейр. — Але з настанням ночі вітер змінюється й приносить морських мух, і тоді ти будеш радий, що знайдеш притулок.
  Стаффорд зрозумів, що він мав на увазі, через п’ять хвилин, коли з шаленою енергією почав шльопати себе по кожній відкритій ділянці шкіри. Не встиг він залізти в спальний мішок і під накид москітної сітки, як він відчув, як шкіра на його руках і щиколотках набрякла великими горбками, які свербіли, наче самі сверблять. Він також виявив, що впустив кількох небажаних гостей у свою квартиру, і минув деякий час, перш ніж він переконався, що вбив останнього.
  Кертіс, як завжди, мовчав, але Хардін роздратовано бурчав. — Несподівано крикнув він. — Ви впевнені, що це не комарі?
  — Це просто мухи, — заспокійливо сказав Наір. «Вони не завдають шкоди і не передають хвороб».
  «Це може бути, але вони їдять мене живцем. Завтра від мене не залишиться нічого, крім скелета».
  «Вони становлять ризик для польоту», — сказав Нейр невимушеним тоном. »Особливо над озером Вікторія. Вони блокують повітряні фільтри та трубки Піто. Вони спричинили кілька аварій, але, наскільки відомо, вони ніколи нікого не їли».
  Стаффорд закурив. "Наір?"
  — Так, Макс?
  «Чіп сказав щось перед тим, як поїхати до Найробі?»
  "Про що?"
  — Ти дуже добре розумієш, що я маю на увазі, — сказав Стаффорд, але його голос був безпристрасним.
  Коротка перерва. — Я не високопоставлений офіцер, — майже вибачливо сказав Наір. — Я не все вмію знати.
  
  «Ви не можете зупинити себе в думках. Ти розумна людина, Нейр. Як ви думаєте , що станеться?» 
  Ще одна перерва. «Це велика справа», — нарешті відповів Нейр. «Буде багато дискусій між верхівкою; вони обговорять, що є найкращим курсом дій. Ви знаєте, як це в електронному сервісі».
  Стаффорд це дуже добре знав. Він припустив, що для кенійців є кілька варіантів або варіантів: вони можуть прагнути до пропагандистської перемоги – вибухнути Ол Ньорова на очах у всіх, включаючи телекамери на землі та різкі слова в ООН. Або вони могли б непомітно заарештувати Бріса та Хендрікса та закрити їхній нелегальний бізнес, не викликаючи ажіотажу. Звичайно, південноафриканцям сказали б, але вони нічого не могли б зробити. Це дало б кенійцям дипломатичний козир — розмінну монету — якби вони захотіли щось вичавити з південноафриканців: «Зробіть те й те — або ми оприлюднимо історію про ваші незаконності!» Стаффорд сумнівався, що південноафриканці відповів би на такий шантаж.
  Був третій варіант – нічого не робити. Встановити дрібну сітку навколо Ол Ньорова, тримати Бріса, Хендрікса та супутників під наглядом і, можливо, надавати їм неправильну інформацію. Це був би найвитонченіший вихід, і це був би той вихід, який Стаффорд вибрав би сам, але він не надавав середньому політику особливого відчуття витонченості – світогляд не був типовим для середньостатистичних політиків, більшість із яких обрали б короткострокову перспективу. рішення. Хіба Гарольд Вілсон не казав, що тиждень у політиці – це довго?
  Отже, тієї ночі в Найробі буде багато розмов, оскільки різні фракції в уряді зіткнуться одна з одною зі своїми поглядами. Він сподівався, що Чіп і анонімний бос виявляться достатньо розсудливими, щоб обмежити свої нові знання про Ол Ньорову лише кільком обраним.
  — Наір, — сказав він через деякий час. «Як ви думаєте, чоловіки, які викрали туристичну групу, були танзанійцями?»
  — За цих обставин я сумніваюся.
  
  — Кенійці?
  "Може бути."
  — Але як Бріс міг їх завербувати?
  «Деякі чоловіки зроблять багато за гроші».
  — Навіть убити — так, як вони вбили б Корліса?
  — Звичайно, — сказав Нейр. «Але, звісно, це могли бути й південноафриканські негри».
  Стаффорд про це не подумав. «Чи зійде з рук південноафриканський негр, прикидаючись кенійцем?»
  «Абсолютно – з невеликою практикою».
  Стаффорд замислився над цією відповіддю. «Однак я не розумію, чому негри хочуть працювати на білих південноафриканців у такому питанні. Чому вони захищали перевагу білих?»
  «У південноафриканській армії багато темношкірих», — сказав Наір. «Хіба ти цього не знав? Багато хто робить це за гроші. У когось інші причини – наприклад, навчитися користуватися сучасною зброєю. Але в кінцевому підсумку все зводиться до того простого факту, що якщо людина дотримується кількох поглядів, завжди можна знайти іншого з діаметрально протилежними поглядами».
  «Здається, так», — сказав Стаффорд, але це його не переконало.
  «Білій людині важко зрозуміти психіку чорношкірої людини», — сказав Наір. «Не кажучи вже про інтер’єр. Навіть білі південноафриканці, які повинні знати краще, роблять помилки в цьому відношенні».
  "Як от?"
  «Перш за все, країни Африки – це витвори мистецтва, створені білою людиною. Чорний насправді не розуміє національної держави; він набагато сильніше відчуває свою приналежність до племені».
  — Так, Чіп щось сказав про це, — замислено сказав Стаффорд.
  — Гаразд, — сказав Нейр. «Візьмемо Зімбабве, колишню Південну Родезію, штучне державне утворення. Вибори були проведені, щоб побачити, хто буде верховним: Нкомо, Мугабе або єпископ Музорева, який очолював ділове служіння. Музорєвій ніхто не дав шансу. Нкомо вважався абсолютним фаворитом, а Мугабе сильно відставав. Навіть південноафриканці, які повинні були знати краще, зробили ставку на такий результат».
  «Чому вони повинні були знати краще?» 
  «Вони були в Африці досить довго. Розумієте, у Зімбабве два основних племені: ндебеле та машона. Нкомо з перших, Мугабе з других. Машона в чотири рази більше, ніж Ндебеле, і, отже, Мугабе виграв вибори 4:1. Логічно, любий Ватсоне.
  — То вони голосували за племенами?
  «Так, майже. Якби південноафриканці змогли створити тут економічно обґрунтовану таємну базу, вони могли б створити багато заворушень у племенах».
  Стаффорд опустився й замислився. Через своє розташування в Африці Кенія являла собою строкату суміш етнічних і релігійних відмінностей, усіма з яких міг скористатися рішучий і цинічний ворог. Мабуть, Нейр мав рацію.
  Він все ще думав про це, коли засинав.
  ***
  
  Стаффорд прокинувся на світанку й одразу побачив Наїра, що піднімався з берега озера.
  «Мухи зникли?» — запитав Стаффорд.
  "Зовсім пропав!"
  — Добре, — Стаффорд відкинув москітну сітку, виліз із спальника, одягнув штани, черевики й сорочку, тримаючи в руках рушник. «Чи безпечно митися в озері?»
  «Абсолютно, якщо ви будете остерігатися змій – ви, до речі, навряд чи зустрінете їх».
  Стаффорд прийняв прохолодну ванну в озері й витерся; коли Хардін спустився до банку. — Як тут спокійно, — сказав американець.
  «Так, це добре», — Стаффорд одягнув сорочку. «Де Кертіс? Його спальний мішок був порожній».
  Гардін вказав. «Він піднявся там на вершину хребта — хотів подивитися на материк».
  «Військові звички зберігаються надовго», — сказав Стаффорд з легкою посмішкою. Він подумав, що варто наслідувати приклад Кертіса, і почав підйом по слизькій скелі, але спіткнувся прямо перед вершиною і впав на рівну землю, падіння з висоти кількох метрів.
  Він втратив подих і відчайдушно хапав повітря, дивлячись на сонце та зірки. Він не був без свідомості, але ледь відчув, що Гардін прибіг і перевернув його на спину. «Ви щось знайшли?» — стурбовано запитав американець.
  Минув деякий час, перш ніж Стаффорд зміг відповісти. «Блін, це було незручно».
  — Щось зламалося?
  Стаффорд обережно рушив. «Ні, здається, я цілий», — сказав він через кілька хвилин.
  — Ти легко міг зламати шию під час падіння, — сказав Хардін. "Як пройшло?"
  Стаффорд підвівся. «Є щось дивне в цій скелі. Він до біса гладкий – майже ніби його змазали жиром».
  Хардін підійшов до скелі, подивився на неї й провів рукою по скелі. «Як на мене, це цілком звичайний камінь».
  «Гу, чи не так!» — сказав Стаффорд. «Це було наче ходити по ослабленим кульковим підшипникам». Він підійшов до Хардіна, але не знайшов нічого дивного на поверхні каменю.
  Гардін скупався в озері, і коли двоє чоловіків йшли назад, Стаффорд трохи накульгував, бо розтягнув м’яз на нозі. Наір зробив каву. — Макс думає, що у вас тут якісь дивні камені, — сказав Хардін. «Він неприємно впав».
  «Як так?» — запитав Наїр.
  «Гладко, як біс. Я міг щось зламати, — сказав Стаффорд, масажуючи стегно.
  
  — Подивіться на підошви своїх черевиків, — сказав Нейр.
  Стаффорд зняв один черевик і подивився на підошву. «Блін!» Гумова підошва була повністю прихована щільною масою коричневого насіння.
  «Нічого не станеться, якщо ви ходите по звичайній землі», — сказав Наір. «Але на слизькій скелі не посковзнешся».
  Після ранкової кави Стаффорд вийняв насіння ножем, а потім вони розбили табір, розплющили банки й закопали їх, і тепер робити було нічого. «Чіп сказав, коли він повернеться?» — запитав Стаффорд.
  «Він може й сам цього не знати», — знизав плечима Нейр. 
  Кертіс повернувся на свій спостережний пункт, цього разу принісши бінокль Стаффорда. Хардін вирішив скласти йому компанію, поки Нейр і Стаффорд пішли на прогулянку. Більше робити було нічого. «Ми йдемо на північний край острова», — сказав Нейр Хардіну перед тим, як вони вирушили.
  Стаффорд і Нейр сприйняли це спокійно. По дорозі Стаффорд розповів Нейру про свою оцінку потенціалу Кенії, і Наір погодився, хоча й з дещо пригніченим виразом. «Божевільна річ у нас полягає в тому, що у нас є служби розвідки та безпеки, — сказав він, — але ми недостатньо цивілізовані, щоб ними користуватися. Ми не маємо такого досвіду, як ви, британці. Я не думаю, що ми достатньо цинічні».
  Було лише за одинадцяту, коли Хардін наздогнав їх. — Алан Хант щойно зійшов із човна, — оголосив він. «Стабсержант спустився його прийняти».
  «Можливо, він має щось нове розповісти», — сказав Стаффорд. — Давайте повернемося і послухаємо.
  Однак Хант не міг повідомити нічого нового. Він був на станції технічного обслуговування в Найваші, щоб наповнити газові балони косанга для повітряної кулі та зварити трубку в пальнику, а потім сів перевірити, чи знає Стаффорд, що відбувається. «Ми просто вбиваємо час», — сказав Стаффорд. «Чекаємо на верхніх погоджуватися щось робити – або не робити».
  — Ви мали рацію, — сказав Хант.
  «Це незвично», — сказав Стаффорд. "Але щодо чого?"
  »Телекамера в холі адмінбудівлі. Я подивився на це. А твій друг Гуннарсон ночував. Він і Бріс, здавалося, насолоджувалися одне одним».
  Стаффорд згадав добре сплановану розмову, яку він мав із Гуннарссоном у своїй кімнаті. «Брайс, мабуть, підкуповує його», — сказав він. «Оцінка свого суперника».
  — Так, міряю його на труну, — сказав Гардін, сміючись.
  — Сумніваюся, — сказав Стаффорд. «Це погана операція, яка залишає надто багато трупів. Я не думаю, що Брайс такий дурний».
  «Він не думав залишити тіло на кордоні Танзанії», — сказав Хардін.
  «Було інакше. Прямого зв'язку між Брісом і цим епізодом досі немає. Я думаю, що він все ще добре покритий. Я думаю …"
  Стаффорд не встиг сказати, що він думав, бо з хребта пролунав пронизливий свист, і Стаффорд побачив, як Кертіс замахав руками, сигналом іншим підійти до нього.
  Стаффорд задихався, коли ліг біля Кертіса, думаючи, що це робота для молодшого чоловіка. Нейр і Хант йшли слідом, а Хардін був значно позаду. Кертіс показав на човен на півдорозі у вузькій протоці між материком і островом і простягнув Стаффорду бінокль. «Якщо пан полковник буде такий добрий, щоб побачити, це прийде з готелю Lake Naivasha».
  Стаффорд приклав бінокль до очей. На кормі сидів молодий темношкірий кенієць, тримаючись рукою за штурвал. Посередині човна сидів Гуннарссон, дивлячись на острів, очевидно, прямо в очі Стаффорду. 
  
  OceanofPDF.com
   29
  Стаффорд відійшов від гребеня, коли Хардін ліг поруч із ним. «Що не так?» — простогнав Хардін. Він був задиханий.
  «Гуннарсон. Він прямує до острова, ніби притягнутий магнітом. Але звідки йому, в біса, знати, де ми?» Ніхто не відповів, і через мить Стаффорд сказав: «Бен, іди геть, і ти теж, Нейр, але тримайся поруч, щоб я міг тебе дістати». Кертіс і я будемо членами приймального комітету. Ходімо, штаб-сержант.
  «А що зі мною?» — запитав Хант.
  Стаффорд знизав плечима. «Це залежить від того, чи хочете ви брати участь. Ласкаво просимо, — він подивився поверх гребінця. Човен Гуннарссона прямував до маленького причалу.
  Троє чоловіків попрямували на північ, приховані хребтом, і перетнули його в місці, де їх прикривали дерева. Вони йшли швидко, бо Стаффорд хотів перервати Ґуннарссона біля човнового мосту, перш ніж чоловік вирушить досліджувати острів.
  Стаффорд уповільнив швидкість, коли наблизився до мосту й почув звук човнового мотора. Він зупинився і, прихований гілкою, побачив, як Гуннарссон вийшов із човна, який одразу ж знову відплив. Ґуннарссон стояв на містку й дивився на пришвартовані човни: той, у якому Наїр привіз припаси, і той, у якому прибув Хант.
  — Ви прийшли з готелю Lake Naivasha? — прошепотів Стаффорд Ганту.
  «Ні – із Сафаріленду».
  
  Стаффорд задумався. Тож малоймовірно, що Гуннарссон слідував за Хантом, але тоді що привело його сюди? Стаффорд бачив, як Гуннарссон уважно оглянув човни, а потім сів в обидва, очевидно, щоб оглянути їх. На борту, звичайно, не було нічого цікавого.
  Він знову піднявся на міст, і Стаффорд сказав: «Давайте спитаємо його, чого він хоче». Троє чоловіків покинули свою схованку й пішли берегом.
  Гуннарссон був до них спиною, але коли почув, що вони наближаються, розвернувся. Він грубо посміхнувся і стояв, розвівши руки по боках. Вони підійшли досить близько, щоб вести розмову, і Стаффорд люб’язно сказав: «Доброго дня, містере. Гуннарссон – як справи у Фуссерів сьогодні?
  «Проклятий!» — сказав Гуннарсон. — Ти чудовий брехун, Стаффорд. Вони насправді мене обдурили. Ти сказав, що їдеш додому в Лондон, і я тобі повірив».
  Стаффорд почув це із задоволенням. Якби він обдурив Гуннарссона, він, можливо, обдурив би також Бріса та Хендрікса. — Що ти тут робиш?
  «Я шукаю чоловіка з тюрбаном, але ти, мабуть, нічого про нього не знаєш», — він підняв руку, перш ніж Стаффорд встиг відповісти: «І не кажи мені, що ти нічого про нього не знаєш, тому що я не повірив би тобі, якби ти тоді сказав мені, що те, що світить на небі, це сонце».
  «Здається, це наш гід — Наір Сінгх», — сказав Стаффорд, знизавши плечима.
  Гуннарсон подивився на Ханта. «Вони з Ол-Ньорови. Я бачив тебе за ранковою кавою. Отже, вони також залучені в це».
  «Мене звати Хант. До чого я маю бути, Mr. Гуннарсон?
  Гуннарссон виглядав трохи збентеженим. «Якби я знав, я б не бігав тут таким ідіотським способом», — він подивився на Кертіса. "Хто вони?"
  Відповідь була типово короткою, і Гуннарссон нічого не сказав. «Кертіс».
  
  Гуннарсон знову звернув увагу на Стаффорда. «Де той індус, про якого ти кажеш, що він твій провідник?»
  «На вашому місці я б не назвав його індусом, оскільки він сикх. Він би обурився на неправильну назву. Він десь тут, на острові. Ти хочеш поговорити з ним?» 
  «Так, я хочу запитати його, чи він зазвичай їздить на фальшивому таксі, яке оснащене обладнанням для відстеження, відстеження та слідування за невеликим передавачем», — іронічно сказав Гуннарссон. «Це на автостоянці готелю. Але ви, мабуть, і про це нічого не знаєте».
  — Тепер я знаю, — сказав Стаффорд, усміхаючись. — Мені щойно сказали.
  «Що гід робить із трьома наборами антен і приладом, який вимірює силу сигналу?» — сердито запитав Гуннарссон. «Чому він стежив за мною?»
  — Запитаймо його, — запропонував Стаффорд. — Я покажу дорогу, — він відійшов від мосту, і Гуннарсон піднявся поруч. Кертіс і Хант сформували ар'єргард. — Що привело вас на острів Кресент, Гуннарсон?
  «Прокляте таксі стояло на стоянці, коли я повернувся в готель цього ранку. Я запитав біля стійки, де водій, і мені сказали, що він тут».
  Нейр зробив помилку, подумав Стаффорд — спочатку з пеленгатором, а потім, не сховавши «Мерседес». Ну, шкоди не було.
  Вони перейшли хребет і спустилися до кемпінгу з іншого боку. «Нейр!» — крикнув Стаффорд, і Нейр піднявся зі свого місця в тіні дерева. «Ось чоловік хоче з тобою поговорити».
  Найр підійшов ближче. «Про що?» — запитав він невинно.
  «Ти проклятий це знаєш!» — войовничо сказав Гуннарссон. — Якого біса ти мною цікавишся?
  — Тобі є що приховувати?
  «Що означає це питання?» — раптом засумнівався Гуннарсон.
  «Я думаю, йому є що приховувати», — сказав Стаффорд. «Я, наприклад, хотів би знати, що сталося з Генрі Хендріксом».
  — Ми всі вже через це проходили, — Гуннарсон дістав носовичок і витер лоба й шию. — Я втомився розповідати цю історію.
  — Ого, я не маю на увазі Корліса, — недбало сказав Стаффорд. «Я дуже добре знаю, що з ним сталося. Але що сталося з Хендріксом?» 
  — Хендрікс — це… — почав Гуннарссон, але зупинився, коли зрозумів, що сказав Стаффорд. Він обмокнув губи й затинаючись: «Хто такий Корліс?»
  «Твій друг, який зник у Танзанії».
  «Вони божевільні! Це був Хендрікс».
  Стаффорд похитав головою. «Гуннарсон, ти більший брехун, ніж я!» Хендрікс, якого ви взяли до Лондона, не був тим Хендріксом, якого ви знайшли в Лос-Анджелесі».
  «Не Хендрікс?» — тихо сказав Гуннарсон. — Це, мабуть, твій жарт, — він змусив себе посміхнутися.
  «Принаймні ніяких жартів для Хендрікса», — сказав Стаффорд. «Що можна довести».
  «Тепер слухайте: чоловіка привели до мене в кабінет. У нього все було під рукою. Без сутулості. Все було правильно.» Він подумав про це. «Я послав агента забрати його в Лос-Анджелес. Чи міг він зробити номер зі мною?»
  — Як звали того агента?
  "Візьми свій. Не варто багато – мені довелося його звільнити». «Якщо хтось і зраджував, то це, мабуть, Хардін. Він є …"
  Стаффорд перебив його, підвищивши голос. «Виходьте вперед, виступайте, де б ви не були!» Гуннарссон здивовано дивився на Стаффорда, який холоднокровно додав: «Чому б не запитати його самого? Він прямо за тобою.
  Ґуннарссон швидко обернувся, його очі вискочили з орбіт, коли він побачив Гардіна, який усміхнувся й сказав: «Давс, ти, нижчий мудак!»
  
  — Річ у тім, що ви були під мікроскопом, — сказав Стаффорд. «Кожний твій крок був записаний, відтоді як ти з’явився в Лондоні з Корлісом і видав його за Гендрікса. Я не хочу сказати, що ми записували кожен ваш вихід, але це було недалеко. А Корліс співав так солодко, як будь-який соловей. Гра програна, Гуннарсон».
  Ґуннарссон виглядав таким же нокаутованим, яким його бачив Стаффорд, коли він шкутильгав у готель у Кікороку. «Де Корліс?» — пробурмотів він.
  «Де його чекати – в камері з міліцією. І ти теж на шляху туди».
  На подив Стаффорда, Наїр виступив уперед із парою наручників напоготові. «Ви заарештовані, пане. Гуннарсон. Я поліцейський».
  Гуннарссон розвернувся і почав тікати. На жаль для нього, Кертіс був на заваді, і це було наче наштовхнутися на стіну. Хардін схопив його ззаду й повалив. Тоді Наїр прикував його ланцюгом, праве зап'ястя до лівої щиколотки. «Це найкращий спосіб знерухомити людину», — сказав він. — Тепер він нікуди не втікає. 
  Кертіс перервав постійний потік прокльонів Гуннарссона. — Якщо полковник не проти, я ще раз піднімуся на спостережний пункт.
  — Добре, штаб-сержант.
  Гуннарсон з ненавистю подивився на Хардіна. «Ти, жалюгідне лайно! Я, мабуть, під вас лопату покладу».
  — Якщо ти ще раз так зі мною заговориш, я тобі зуби виб’ю, — різко сказав Хардін. «Ми легко можемо пов’язати будь-які тілесні ушкодження з тим, що ви чинили опір при арешті».
  «Так, пане Гуннарсон, я б порадив більш стриманий вибір слів, — сказав Наір.
  Гуннарссон обернувся й подивився на Наїра. «У чому ви мене звинувачуєте? Я не вчиняв жодного злочину в Кенії».
  «О, ми завжди можемо щось придумати», — сказав Нейр, усміхаючись.
  
  Хант виглядав дезорієнтованим. «Я трохи в цьому не розумію. Хто цей чоловік і яке відношення він має до Ол Нйорової?»
  "Його звуть Гуннарссон, і він не має нічого спільного з Ол Ньоровою", - сказав Стаффорд. «Він намагався заощадити собі дохід на випадок безробіття, але не усвідомлював, у що вплутується. Однак я повинен зауважити, що він змусив нас подивитися на дивні умови в коледжі. Хардін розповість вам усе про це».
  — Так, тихим баєром, — сказав Хардін. «Ми маємо не малу кількість для охолодження в озері. Давайте візьмемо їх».
  Коли Хант і Хардін пішли, Стаффорд сказав: «Не забудь пиво для штаб-сержанта», а потім звернувся до Наїра: «Що ми будемо робити з Гуннарссоном?»
  «Нічого. Ми залишимо його в спокої, поки Чіп не повернеться. Але, звичайно, ми повинні дати йому щось поїсти».
  ***
  
  Бріс холодно глянув на Паттерсона. «Ну що ж, Ґуннарссон відплив на острів Кресент? чому?"
  «Я не міг його запитати, тому що він не був на відстані, щоб кричати», — відповів Паттерсон. «Але я думаю, що він шукає індійця – сикха. У готелі він попросив водія таксі Kenatco, яке стояло на стоянці, а потім найняв один із човнів готелю, щоб переправити його на острів. Чоловік із човном не хотів чекати, тому що інші хотіли порибалити, тож він пообіцяв Гуннарсону приїхати й забрати його через кілька годин. «Минула майже година. Я дозволив Джо Байя взяти зміну і повернувся сюди, щоб звітувати. Ви сказали, що мені заборонено користуватися телефоном у цій справі».
  — Так, — Брайс витріщився на Дірка Хендрікса. «Сикх у таксі Kenatco. Це щось нове».
  — І цікаво, — сказав Хендрікс.
  
  "Це буде ще цікавіше", - сказав Паттерсон. «Я ще раз подивився на таксі — «Мерседес» типу Kenatco, але не думаю, що це їхній. Він мав три антени та прилад для вимірювання потужності сигналу на панелі приладів. Коротше кажучи, професійно обладнаний автомобіль стеження».
  Бріс підвівся в кріслі. «Гуннарссон сказав нам про це. Я не знав, вірити йому чи ні». Він підвівся і почав ходити туди-сюди. «Якщо це не одне відро лайна, то інше. Ми позбулися Стаффорда, і тепер приходить цей Гуннарссон і проривається туди. Я хотів би знати, чому».
  «Чи можемо ми бути впевнені, що Стаффорд пішов?» — запитав Паттерсон.
  Хендрікс кивнув. «Наша людина в Найробі повідомила чверть години тому, що Стаффорд прилетів ранковим рейсом. Він рано виїхав із Норфолка й чемно обміняв свої кенійські гроші в банку аеропорту. Наш чоловік бачив папери – у нього хороші контакти в аеропорту. І Стаффорд, і цей Кертіс у списку пасажирів.
  «Але хтось бачив, як вони йшли?» — запитав Паттерсон.
  — Не звертаймо уваги на Стаффорда, — недоброзичливо сказав Бріс. «Нашою безпосередньою проблемою є Гуннарссон і, що важливіше, те, хто стежить за ним. Мені це не подобається.» Він зупинився. «Оскільки їх обох дуже зручно знайти на острові Кресент, я пропоную нам дізнатися, що вони задумали. Прийшов!"
  Усі троє вийшли з кабінету, і, йдучи через хол, Бріс взяв із собою негра, який сидів біля стійки реєстрації.
  ***
  
  «Це найдивовижніша історія, яку я коли-небудь чув», — сказав Хант. 
  «Так, правда?» - сказав Хардін з легким сміхом. «Нещодавно Макс запитав мене, чи в моїй найсміливішій уяві я думав, що знахідка Біггі та Хенка призведе до того, що відбувається тут, у Кенії. Найхимерніше! Якби Гуннарссон не спробував вставити палицю в колесо, люди з Ol Njorowa, ймовірно, зійшли б із рук. Брісу та Хендріксу до біса не пощастило. Але є одна людина, яку мені дуже шкода».
  "Хто там?"
  "Місіс. Хендрікса в Лондоні. Вона мені сподобалася — найпривабливіша жінка...», — сказав Хардін.
  «Вона може бути залучена так само, як і чоловік».
  «Макс каже, що ні, і він знає її давно — ще до того, як вона вийшла заміж за Хендрікса. Він, очевидно, вже колись виручав її зі складної ситуації; криза, в якій був її брат. Ось чому вона поїхала до Стаффорда, коли я придумав свою історію, а Хендрікс був у Південній Африці. Якби вона була в змові з Дірком, вона б тримала язик за зубами. Ні, я думаю, їй буде дуже боляче, коли все це стане відомо». Хант подивився на годинник. — Я краще подивлюсь, чи зможу я повернутися.
  — Гаразд, — Хардін підняв банку пива й кинув її Ганту. «Віддай це Кертісу по дорозі. Там, мабуть, спекотно. Скажи йому, що я заміню його і візьму на другу зміну. І просто поговори з Максом, перш ніж піти. Він може захотіти, щоб ви зробили щось в Ol Njorowa.
  — Гаразд, — Хант подивився на хребет. «Кумедний хлопець, він же Кертіс. Він ніколи не говорить багато, чи не так?
  Гардін посміхнувся. «Штаб-сержант — єдина людина, яку я знаю, яка говорить щось лише тоді, коли має щось на думці. Всі інші просто божеволіють. Але коли він щось говорить, розумно слухати навіть дуже уважно».
  Хант повідомив Стаффорду, що йде. Стаффорд запитав: «Алане, чи є інший шлях до Ол-Ньорова, крім головних воріт?»
  — Наскільки я знаю, — сказав Хант. «Хіба що через паркан або через нього».
  
  — Або нижче, — сказав Нейр.
  Стаффорд похитав головою. «Брис знав, що робив, коли встановлював цей паркан. Він не дурний. Б'юсь об заклад, що він побудований як огорожа для австралійських кроликів і простягається в землю на 140 сантиметрів. Лабораторія міграції тварин зазвичай замкнена?»
  — Не знаю, — сказав Хант. «У мене ніколи не було можливості спробувати».
  — Ні, звичайно, — сказав Стаффорд. Він на мить замислився. «Я не знаю, чи трапляться неприємні речі – я не маю на увазі стрілянину, тому що зазвичай люди Е тримаються подалі від вогнепальної зброї. Але це може стати безладним, коли Чіп починає діяти, тому я раджу вам вивести Джуді. Відправте її в Найробі за покупками чи щось подібне».
  — Я вже пробував, але вона й чути не хоче.
  — Гаразд, але тоді скажи їй, щоб вона мовчала й ховалася.
  Хант пішов, а Стаффорд пішов туди, де Наїр допитував Гуннарссона. «Вони якраз збиралися розповісти нам, що сталося з Хенк Хендріксом», — сказав він.
  «Вони можуть керувати мною!» — сказав Гуннарссон.
  Кертіс повернув голову, коли Хант наблизився. Він був задоволений пивом. «Якраз те, що мені було потрібно», — сказав він.
  «Хардін каже, що замінить вас», — сказав Хант.
  "Нема потреби."
  Хант з цікавістю глянув на Кертіса. — Ви давно з Максом Стаффордом?
  — Кілька років.
  — Ви разом були в обороні?
  Кертіс кивнув. "В певному сенсі. Багато років тому."
  Хант вважав, що розмова з Кертісом не дасть багато користі. Штаб-сержант був ввічливим і послужливим, але лаконічним, ніби слова були нормовані і не витрачалися даремно. «Ну, але тепер я повертаюся до Ол Ньорова».
  
  Кертіс узяв бінокль, і Хант уже збирався проходити повз, коли Кертіс підняв руку. — Почекай!
  Хант зупинився. "Що не так?"
  «Відійди від хребта, щоб за тобою не було горизонту», — Кертіс з великим інтересом спостерігав, як Хант ліг поруч. «Іде човен — з трьома білими і двома чорними». «Один — Дірк Хендрікс, інших я не знаю», — він простягнув бінокль Ганту.
  «Брайс і Паттерсон», — сказав Хант після налаштування параметрів. «І Джо Байя – він свого роду різноробочий в Ol Njorowa – плюс Люк Майяні, який зазвичай сидить на рецепції».
  — Краще скажіть полковнику, — спокійно сказав Кертіс. "Я буду тут."
  Хант поспішив схилом до місця табору. 
  
  OceanofPDF.com
   30
  Першою реакцією Стаффорда було запитати Наїра; «Чи достатньо великий цей острів, щоб грати в хованки?»
  «Сховатися від п'яти чоловіків?» Наір похитав головою. «А що там з ним?» Він вказав на Гуннарссона, який уперто відмовлявся відповідати на запитання Хардіна.
  — Теж до біса! — сказав Стаффорд. Гуннарсон був блоком на нозі; якби він усе ще був прикутий, Бріс незмінно знайшов би його, а якщо б його звільнили, він міг би побігти до Бріса й випалити все, що знав — а він знав забагато. Стаффорд проклинав людей у Найробі, які говорили, а не діяли.
  Він швидко підійшов до Гуннарссона й став навколішки. «Ви хочете жити?» — запитав він.
  «Це було пекельне запитання», — відповів Гуннарссон, дивлячись на нього напруженими очима.
  — Слухай, мене не цікавлять твої фокуси з Корлісом, — сказав Стаффорд. «Це дрібниці порівняно з тим, що робить Бріс».
  — Звичайно, — сказав Хардін. «Ви б втекли з колосальними шістьма мільйонами доларів. Бріс шукав сто мільйонів».
  — Ось він іде, — сказав Стаффорд, почувши приглушений спалах Хардіна. «І з ним свої війська. Кілька людських життів — ніщо в порівнянні з тим, що для нього поставлено на карту».
  «Він не буде займатися вбивством», — сказав Хардін. «З материка чути постріли».
  Стаффорд подумав про чоловіка, якого він убив у Танзанії. «Хто казав про постріли? Є й інші способи вбити, і сліди можна зарити в шлунок крокодила, — жорстоко сказав він, і Гуннарссон підтримав його. «У вашій поточній ситуації у вас немає шансів, тому я зніму ланцюг, але пам’ятайте, хто робить вам цю послугу».
  — Гаразд, — нетерпляче сказав Гуннарсон. — Просто дозволь мені втекти.
  Стаффорд махнув Нейру, який знизав плечима й дістав ключ від наручників. Коли Гуннарссон був вільний, він підвівся і помасажував собі зап'ястя. «Це правда?» — запитав він Хардіна. Він кивнув у бік Стаффорда. — Нещодавно той хлопець говорив про інше.
  — Це досить добре, — сказав Хардін. «Ми зіткнулися з південноафриканським електронним сервісом, і це люди, з якими не можна жартовувати, і це ви повинні знати. Ми стали на заваді одній із їхніх великих операцій».
  «Тоді я зникну», — заявив Гуннарссон.
  «Ви робите те, що вам кажуть, і крапка», — грубо сказав Стаффорд. Він подивився на Кертіса. «Це було п’ятеро чоловіків? Більше нема?"
  «Я бачив лише п’ять, але пізніше може прибути інший човен», — сказав Хант.
  «Кертіс про це не сигналізував», — сказав Стаффорд. «Що ти маєш на увазі, Бене? Коефіцієнти сприятливі, якщо бере участь Гуннарссон. Шість проти п'яти».
  «Ти думаєш про звичайний матч?» Хардін скривився. «Ми б втратили цього», — сказав він тверезо. «Погляньте на нас — чоловіків середнього віку, крім Алана та Наїра, і я не думаю, що Алан має хоч якусь підготовку в цьому. Дірк Хендрікс — кремезний молодий чоловік, а Бріс виглядає так, ніби він їсть цвяхи на сніданок. Про інших я нічого не знаю, — він подивився на Ханта.
  «Паттерсон сильний, а з Люком Майяні я б не хотів виступати без міцної ключки в руках», — відверто сказав Хант.
  «Коли ми не можемо застосувати силу, ми повинні використовувати хитрість», — сказав Стаффорд.
  
  «І ми не можемо витрачати час на те, щоб стояти й балакати», — сказав Гуннарссон.
  «Чому Брайс прийшов сюди?» — раптом запитав Нейр. «Це було риторичне питання, тому що він сам на нього відповів. «Я думаю, що Гуннарсон був затьмарений, ймовірно, Паттерсоном. Це Паттерсон поїхав до Найробі шукати його. І Гуннарсон пішов за мною. Гадаю, Бріс сподівається знайти лише нас двох». 
  «Це звучить розумно, — сказав Гардін, — і знову означає...»
  — Так, — сказав Стаффорд.
  Гуннарсон був у центрі уваги. «Ого, почекай хвилинку – якщо ти думаєш, що я збираюся зазнати себе через щось так, як ти поводився зі мною, ти не дуже розумний!»
  "Містер. Ґуннарсоне, — ввічливо сказав Наїр, — ми з тобою поїдемо через острів і зустрінемося з Брісом. По дорозі ми придумуємо, що йому сказати. Я впевнений, що це завдання, з яким ви зможете впоратися завдяки своїй уяві».
  «Займіть їх, поки ми це не завадимо», — сказав Стаффорд, вказуючи на табір. «П'ятнадцять хвилин. Потім відтягніть їх убік, щоб вони не бачили човни біля мосту. Заходимо на фланг. І надішліть Кертіса сюди.
  ***
  
  Човен сповільнився, наближаючись до мосту. — Ось два човни, — сказав Бріс. «Один прийшов із сикхом, але ви сказали, що човен, який прийшов із Гуннарссоном, відплив назад. Чий інший?»
  Паттерсон глянув на годинник. «Чоловік, мабуть, вийшов після Гуннарссона. Це також приблизно в той час».
  Бріс коротко кивнув, коли човен підплив до містка. Байя та Майяні тримали його, коли він висаджувався. Він обернувся. «Байя, залишайся тут. Решта вас має піти зі мною».
  
  Байя прив’язав мотузку до мотузки на човні Ханта, а інші вирушили на берег. Хендрікс озирнувся. "З чого ми почнемо?"
  — Ми їх знайдемо, — сказав Бріс. — Це маленький острів.
  — Нам не треба далеко йти, — сказав Паттерсон. — Вони нас бачили!
  — Добре, це економить час, — сказав Бріс. «Ми їх зустрінемо. Я хочу знати, що це означає, але дозвольте мені сказати те, що потрібно сказати».
  Вони піднялися й зустріли Наїра й Гуннарссона біля фундаменту старої будівлі. Бріс з подивом побачив, що Гуннарссон був у наручниках.
  — Що тут відбувається? «Чому п. Гуннарсон в наручниках?
  Наір суворо подивився на нього. — Ви знаєте цього чоловіка?
  — Сьогодні вранці я з ним обідав.
  Наір дістав із кишені маленький шкіряний футляр і відкрив його. «Мене звати Наір Сінгх, капітан поліції. Містер. Гуннарссона заарештовано».
  Бріс подивився на Хендрікса, який був помітно приголомшений, а потім знову на Наїра. — Чи можу я знати, у чому його звинувачують?
  «Його заарештували, але йому ще не висунули звинувачень», — сказав Наір. «Кажуть, що ви їли з ним сьогодні вранці. Чи можу я запитати ваше ім'я.
  «Чарльз Брайс».
  — З сільськогосподарського коледжу Ол Ньорова?
  "Так. І що все це має означати?»
  "Містер. Брайс, я думаю, тобі буде приємно дізнатися, що ми спіймали цього чоловіка до того, як він завдав надто великої шкоди. Його підозрюють у шахрайстві».
  "Це ганебна брехня", - сказав Гуннарссон. "Містер. Брайс, зроби мені послугу: зателефонуй до посольства США якомога швидше. Це чиста містифікація – вони звинувачують мене в тому, чого я ніколи не робив».
  "Влада США буде проінформована", - сказав він Найр холодний.
  — Хвилинку, — сказав Хендрікс. — Що за шахрайство?
  «Хто ти?» — запитав Наір.
  «Мене звати Дірк Хендрікс. Я живу з паном Бріс.
  Нейр виглядав особливо збентеженим. — Тоді ви один із спадкоємців капіталу, який також належить Ол Нйорові?
  "Так."
  «Хто буде пан. Гуннарсон обдурив?» — нетерпляче запитав Бріс.
  Наір намагався виграти час. «Тож це ваш двоюрідний брат зник у Танзанії?» — сказав він, звертаючись до Дірка. 
  Хендрікс і Бріс перезирнулися. «Так, — сказав Хендрікс, — і, очевидно, нічого з цим не зроблено». Чи брав участь Гуннарссон у цій історії? Це причина?»
  «Ти не можеш цього сказати, — сказав Нейр. «Як довго ви знаєте свого двоюрідного брата, містере? Хендрікс?
  Запитання здалося Дірку дивним. «Яке це має значення? І яке це має відношення до Гуннарссона?
  «Як довго?» — наполягав Наір.
  «Не дуже довго – кілька тижнів. Зрештою, він був американцем. Я вперше зустрів його в Лондоні».
  — Ага, — сказав Нейр, наче йому спала на думку раптова думка. — Це багато чого пояснює.
  « Що пояснює?» — раптом роздратовано запитав Бріс.
  «Генрі Хендрікс повернувся через кордон через два дні після того, як його викрали, — сказав Нейр, — і...»
  Бріс і Хендрікс перебили його, наче одними устами, а потім замовкли, здивовано дивлячись один на одного. «Чому ніхто про це не знав?» — гірко сказав Бріс. «Надзвичайно обурливо, що пан. Хендрікс тут був у темряві. Він дуже хвилювався за свого двоюрідного брата».
  «Як я вже казав, Генрі Хендрікс повернувся», — незворушно продовжував Нейр. «Але він був маренням, у нього був дуже важкий сонячний удар. У стані марення він говорив про певне речі, які вимагали розслідування, і коли він прийшов до себе і був допитаний, він зробив повне зізнання. Мені боляче повідомляти вам, що людина, яку ви знаєте як Генрі Хендрікс, насправді є Корлісом і вказав, що Гуннарссон причетний до цього шахрайства.
  — Це брехня! «Він обдурив мене, так само, як обдурив усіх».
  "Це має вирішити суд", - сказав Наїр. Він дивився на Бріса та Хендрікса, які обидва виглядали так, ніби були шоковані, і внутрішньо посміхалися. «Американське посольство, звичайно, було повідомлено про цей розвиток подій і дало нам право вважати, що потрібна певна... стриманість під час розслідування справи. Містер. Гуннарсон відповість на низку запитань, коли ми повернемося в Найробі». Він подивився на годинник. — А якщо ці джентльмени захочуть, щоб я вибачився...?
  Було щось не так, чого Бріс не міг зрозуміти. Він побачив, як Наїр і Гуннарссон проходять повз, і інстинктивно відчув, що його якось обманюють або обманюють. — Хвилинку, — сказав він. — Ви, капітане Наіре, їздили за Гуннарссоном у цьому таксі Kenatco?
  Наір зупинився й озирнувся. «Та хто постраждав на моїй службі».
  «Тоді чому сталося навпаки? Чому Гуннарссон пішов за вами сюди на острів Кресент?
  — Я спокусив його, — спокійно сказав Наір.
  «Так, він мене запалив», — ствердно сказав Гуннарссон.
  Раптом Брайс побачив катастрофічний зв'язок. Де був чоловік, який мав забрати Гуннарссона? Його там не було , але чий інший човен? Бріс зробив крок уперед. «Обережно!» — грубо сказав він, показуючи назад.
  І Наїр, і Гуннарссон обернулися, щоб подивитися, і в той же час Бріс підхопив ногу Гуннарссона і штовхнув. Гуннарссон упав і сповз зі схилу, мимоволі розводячи руки, щоб пом’якшити падіння. Йому це вдалося, але наручники злетіли блискучою дугою і впали на камінь, і Брайс одразу зрозумів, що мав рацію.
  
  ***
  
  Стаффорд побачив, як Кертіс крадеться крізь дерева ліворуч, а потім шукав Хардіна праворуч. Він знав, що йому не потрібно турбуватися про пару старих професіоналів, які знають свою справу, але з Хантом справа була іншою; він був цивільним аматором, який не мав розуму в справах такого характеру, і тому його поставили відразу за Стаффордом із наказом слідкувати за ним і більше нічого не робити. «Я не хочу чути від вас жодного звуку», — сказав Стаффорд.
  Кертіс дав знак зупинитися. Стаффорд зупинив Ганта й підкрався до Кертіса.
  — Вони залишили людину біля човнів, — тихо сказав Кертіс. Він знав, що шепіт часто чути набагато далі, ніж тихий голос.
  — А де інші?
  «Десь далі. Я почув голоси».
  Стаффорд жестом попросив Гардіна підійти ближче. — Біля човнів є сторож, — сказав він. «А Наір ще не обдурив Бріса. Вони все ще в зоні чутності, тож, ймовірно, можуть побачити човни». 
  — Складна ситуація, — сказав Хардін.
  «Чи бажає полковник, щоб охорону зняли?» — запитав Кертіс.
  — Як це можна було зробити?
  — Я вмію плавати, — сказав Кертіс.
  — А як щодо крокодилів?
  «Крокодилу набридло б нападати на мене», — сказав Кертіс без натяку на посмішку.
  «Я не знаю, що буде правильно», — сказав Стаффорд.
  «Я довго спостерігав за шириною», — сказав Кертіс. — А я крокодилів не бачив, — уже роззувався.
  — Тоді гаразд, — сказав Стаффорд. — Але ти починаєш лише тоді, коли я скажу, і виводиш його з гри — але не вбиваючи.
  «Я сумніваюся, що у нас будуть проблеми, якби він це зробив», — сказав Майте свій. «Ми довели нашу претензію, і кенійці не торкнуться пальця мертвого південноафриканського агента».
  «Бен, цей чоловік міг бути невинним кенійцем, який там лише для того, щоб керувати човном. Ми не можемо так ризикувати». Стаффорд повернувся до Ханта. «Коли ви відповідаєте, ви повинні говорити дуже тихо. Чи є в озері крокодили?»
  Хант кивнув. «Зазвичай далі на північ, у папірусовому болоті».
  — А тут?
  «Це неможливо уявити».
  Стаффорд задумався. «Ми можемо наступати проти човнів за кілька хвилин. Ви повинні слідувати за нами, і ваше завдання - завести двигун. Ви робите це і більше вас не цікавить. Ми знаємо, коли ви досягли успіху. І ми візьмемо всі човни, тому ми візьмемо інші два на буксир».
  — Тоді я заведу двигун у своєму, — сказав Хант. «Це я знаю найкраще. Це також той, який ми використовуємо, щоб слідкувати за повітряною кулею, коли вона пролітає над озером».
  Стаффорд кивнув і повернувся до Кертіса, який зняв штани й стояв із поясом у руці. «Де Бен?» Кертіс показав на схил праворуч.
  Трохи пізніше Хардін повернувся. «Вони все ще стоять і говорять. Я не міг підійти достатньо близько, щоб почути, що вони говорять».
  «Чи можуть вони побачити човновий міст з того місця, де вони?»
  — Припускаю, що так.
  «Це погано», — подумав Стаффорд. Лише якщо Нейр зміг виманити Бріса, у них був шанс. За інших обставин він відправив би Кертіса нейтралізувати охоронця за сигналом, але чим довше він був у воді, тим більший ризик, і він не хотів цим ризикувати. Нічого не залишалося робити, як чекати нагоди.
  Це пролунало раніше, ніж він цього очікував, у вигляді крику вдалині. «Геть!» — сказав він Кертісу, і штабний сержант зник у воді, залишивши на поверхні лише ряд бульбашок. Звучало Ще більше криків, і чоловік у човні підвівся, щоб краще бачити.
  Стаффорд, сховавшись за листяною гілкою, стежив за напрямком його погляду, але нічого не бачив, поки Хардін не штовхнув його. "Побачити! Там Наїр і Гуннарссон на повній швидкості».
  Гуннарссон і Наїр кинулися по діагоналі схилом у напрямку від мосту. Гуннарсон лідирував, а Паттерсон і негр з'явилися в погоню. Потім прийшли Бріс і Хендрікс. Бріс підняв руку, і вони з Хендріксом змінили напрямок, спустившись до берега з іншого боку мосту. Усі вони зникли з поля зору.
  «Зараз!» — сказав Стаффорд, вириваючись зі свого сховку до мосту, який був за сто ярдів. Він усвідомлював, що Гардін і Хант йшли за ним впритул. Охоронець почув стукіт їхніх ніг і злякано повернувся до них. Побачивши їх, він на мить завмер і хотів крикнути на допомогу, але в той же час відчув міцну хватку на щиколотках і перекинувся за борт.
  Стаффорд побіг уперед і стрибнув у човен. Він перегнувся через бік. «Іди сюди, штаб-сержанте», — сказав він, взявши Кертіса за руку, щоб допомогти йому увійти. Гардін схопив весло й відштовхнув човен від мосту, і з човна Ханта почувся кашель, коли двигун завівся, але одразу ж заглох. Стаффорд залишив Кертіса на дні човна і щойно зумів схопити шнур третього човна. Він прикріпив його до шипа і тепер мав час озирнутися.
  Хант розмотав мотузку стартера, і Стаффорд грубо сказав: «Починайте!» Він подумав про Наїра. Гардін сильно штовхнув веслом, і човни тепер відносилися на десяток метрів від берега, де сторож стояв мокрий і кричав про допомогу. Стаффорд подивився вздовж берега й побачив, як Бріс і Хендрікс зупинилися й озирнулися.
  Двигун Ханта завівся з гуркотом, а потім опустився до холостого ходу. — Далі, а потім на південь — за Нейром! Хант натиснув на газ, і маленький конвой набрав швидкість. Стаффорд нахилився: «Гаразд, штаб-сержант?»
  — Гаразд, сер.
  
  Гардін подивився на берег. «Брайс виглядає таким розлюченим, ніби у нього міг статися інсульт».
  Бріс і Хендрікс стояли, не рухаючись. Вони шукали човни, які тепер були за сто метрів і рухалися паралельно берегу. Бріс щось сказав Хендріксу, і вони знову почали тікати. «Де Наїр і Гуннарсон?» — запитав Стаффорд.
  «Вони повинні бути по той бік декорації, якщо їх не спіймали».
  Стаффорд хрипким голосом гукнув Хантові на передній частині човна: «Повний газ, Алане! Все, що лайно може витягнути!'
  Кертіс підвівся й стояв на кормі, де запускав двигун їхнього човна. Хардін смикнув за шнурок третього човна, щоб вирівняти його з іншими, а потім стрибнув у нього. Один за одним двигуни запускалися, і Стаффорд відпускав троси, дозволяючи човнам працювати незалежно. «Іди в банк», — сказав він Кертісу. — Я, мабуть, подбаю про живці, — він дав знак іншим, що бере на себе лідерство.
  — вигукнув Хардін, показуючи на берег, і Стаффорд побачив Паттерсона, який упав. Чоловік спробував підвестися, але впав, коли хотів підтримати ногу. — Він зламав щиколотку, сер, — сказав Кертіс.
  Нейр думав, що його легені зараз розірвуться. Озирнувся і побачив за десяток метрів чорну — і більше нікого. Попереду рівномірно, але повільно біг Гуннарсон. Наір набрав достатньо повітря, щоб крикнути: «Гуннарсон! Допоможіть!» і зупинився перед переслідувачем.
  Люк Майяні здивувався – адже здобич мала тікати, а не зупинятися і записувати бійку за несприятливих умов. Коли він зробив цей висновок, він був менш ніж за п’ять метрів від Наїра, тому зупинився й озирнувся, сподіваючись побачити Паттерсона, але там нікого не було видно. Саме це коротке вагання коштувало йому зламаної щелепи, бо Нейр швидко схопив камінь і з усієї сили вдарив ним по голові негра, коли той повернувся. Майяні затонув разом і лежали нерухомо.
  Нейр обернувся й побачив, як Гуннарссон продовжує бігати берегом. Тепер він почув крики з води й побачив три човни, що наближалися. Стаффорд стояв на чолі фронту й енергійно махав рукою. Позаду нього Хардін різко жестикулював, і коли Нейр повернув голову, він побачив Бріса та Хендрікса, які якраз завершували декорації.
  Не вагаючись, Наїр побіг до берега й у воду, прямуючи до човнів, що наближалися. Він мчав мілководдям, але зараз Хендрікс дістав довгоствольний пістолет і відкрив вогонь. Не було звуку, але Наїр хитнувся й упав. Однак йому вдалося досягти глибини, достатньої для того, щоб він міг плисти, використовуючи обидві руки та одну ногу.
  Увагу Гуннарссона також привернули крики. Він зупинився, подивився на озеро, і Хант крикнув: «Пливи!» Гуннарссон вагався, але прийняв рішення, коли помітив, що наближаються Бріс і Хендрікс. Хант підійшов ближче до берега й підбадьорливо помахав рукою, але раптом зупинився на півдорозі.
  — Боже на небесах!
  Коли Ґуннарссон побіг униз до води, у кущах позаду нього почувся бурхливий рух, і гігантська сіра постать вирвалась на відкритий простір. Хант крикнув: «Убік! Біжи вбік, Гуннарсон!», але Гуннарсон не звернув на нього уваги. Самець бегемота позаду Гуннарссона рухався рівномірною, стрімкою риссю, набагато швидше за людину. Воно наздогнало його саме тоді, коли він дійшов до краю води. Хант побачив, як його величезна щілина з великими білими зубами розкрилася й з гуркотом зачинила нещасного. Наступної миті тварина опинилася у воді, і від Гуннарссона не було видно нічого, крім виру кривавої води.
  Хант різко опустив кермо й дав повний газ, щоб пройти між бегемотом і Наїром, який плив із помітними труднощами. Він не чув пострілів і не розумів, що це таке, як розлючений шершень, просвиснуло повз нього і влучило в підвісний двигун, який одразу ж зупинився. Човен сповільнив хід.
  
  Човен Стаффорда проминув його. Стаффорд стояв на чолі з веслом і кричав: «Палуба — вони в тебе стріляють!»
  «Остерігайся бегемота!» — крикнув у відповідь Хант, повертаючись шукати його, але його вже не було. Однак він побачив дивну брижі на поверхні води і відразу зрозумів, що бегемот бігає по дну озера. Хвиля прямувала до Наїра, але була відрізана човном Стаффорда, який нахилився так сильно, що Стаффорд ледь не втратив рівновагу.
  Хардін швидко підійшов до Наїра з іншого боку, і бегемот сплив на поверхню біля човна Стаффорда. Він підняв весло і щосили спрямував удар у голову тварини. Бегемот подивився на нього, глибоко вдихнув і знову зник під поверхнею.
  Кертіс поклав кермо, а Стаффорд шукав Наїра і з полегшенням побачив, що Хардін допомагає йому сісти в човен. Невеликий фонтан піднявся зовсім близько, і Стаффорд сказав Кертісу: «Ходімо звідси, ради Бога!» Він помахав Хардіну рукою в бік озера, а Кертіс попрямував до човна Ханта, який дрейфував без двигуна! потужність. Він сповільнився, коли його човен став боком до іншого, і Хант кинувся, рятуючи своє життя. У ту ж мить Кертіс знову натиснув на газ і поїхав. Дивлячись назад, Стаффорд випадково побачив, як човен, який залишив Хант, піднявся на носі, а потім перекинувся, коли на нього напав бегемот. Наступної миті він зламався, і на поверхні плавали лише кілька дощок.
  Берег острова Кресент відступив, і коли вони відійшли приблизно за милю, Стаффорд сказав: «Ходімо до Хардіна і подивимося, як справи у Наїра». «Це були погані кілька хвилин», — безпристрасно сказав він.
  Кертіс скинув газ, підійшовши до Хардіна, і два човни плавно понесли вперед. Наір розпоров штани й оглядав ногу. «Наір думає, що його поранено, — сказав Гардін, — але я не чув пострілів».
  — Це було від Хендріка, — сказав Стаффорд. «Мабуть, він використав глушник. Це погано, Нейр?
  
  «Ні, просто дірка в м’ясистій частині стегна. Куля повинна залишитися там, тому що вихідної рани немає», — він тримав праву руку в повітрі. — Я теж зламав пальці чи два. — Де Гуннарссон?
  «Так, де це лайно?» — запитав Хардін.
  «Бегемот забрав його», — сказав Хант.
  — Я цього не бачив, — сказав Стаффорд. «Я був надто зайнятий, щоб дістатися до Наїра. Що з ним сталось?'
  — Воно вкусило його посередині, — Хант почав тремтіти.
  — сказав Хардін. «Я не міг винести цього лайна, але я б не побажав такої долі своєму найгіршому ворогу. Ви впевнені в цьому?»
  — Абсолютно певний, — сказав Хант. «Я це бачив, у воді було багато крові. Бегемоти також можуть вкусити крокодила за середину».
  «Я б подумав, що Гуннарссон витриваліший за крокодила», — сказав Хардін, намагаючись бути смішним, але смішне не вдалось.
  "Нам доведеться рухатися вперед", - сказав Стаффорд. «Наїр має перебувати на лікуванні. Чи є інші травми?»
  Ніхто не повідомив. Стаффорд продовжив: «Тепер банда застрягла на острові. Нам краще дістатися до Ol Njorowa.
  — Чіпу це не сподобається, — сказав Нейр.
  «Чіп не знає обставин. Скільки людей працює в лабораторії з міграції тварин, Алане?
  — Не знаю, — відповів Хант. «Це змінюється. Я думав, що в той час нікого не було, поки не побачив Паттерсона».
  — Цілком ймовірно, що там порожньо, — сказав Стаффорд, ніби сперечаючись із самим собою. «Я не думаю, що Бріс дійсно почав. Поки що він працював з дуже невеликою маржею і чекав на гроші Хендрікса. Мабуть, це найкращий момент, щоб отримати під нього лопату – поки він поза грою. Курс на землю, штаб-сержант!
  — До Сафаріленду, — сказав Хант. «Мені здається, я знаю спосіб доставити вас до Ол Ньорова». 
  
  OceanofPDF.com
   31
  Френсіс Йонго був човнярем у готелі Lake Naivasha Hotel і хвилювався. Він обіцяв привести пана. Гуннарссона на острові Кресент і не зробив цього, тому що хтось забрав його човен. Поговорив з рибалками на раків і запитав, чи бачили вони. Один із них сказав, що йому здалося, що він бачив, як він перепливав озеро з кількома чоловіками. Він не дивився, куди воно йде; це його не цікавило.
  Розгублений Френсіс піднявся в готель, щоб повідомити про те, що трапилося директору, який гнівно відгукувався про неуважних туристів. Через годину він викликав Френсіса. — Я знайшов човен, Френсіс. Він щойно прибув до Сафаріленду. Поїдьте туди на своєму велосипеді та візьміть Mr. Гуннарсон по дорозі додому. Він навряд чи в хорошому настрої, — він знову бурчав про безглуздих туристів, і Френсіс терпляче слухав. Він усе це чув раніше. Тоді він пішов за своїм велосипедом.
  ***
  
  Нейр сильно сперся на Стаффорда, поки той шкутильгав від причалу в Сафаріленді до кабінету директора. «Що це там верещало?» — запитав Стаффорд. — Як Бріс відчув запах запалу?
  «Це була вина Гуннарссона», — сказав Наір. «Я вважав за краще залишатися ближчим до правди, тому я сказав Брісу, що заарештував цього чоловіка. Це означало, що Гуннарсон повинен був носити наручники, але він не погоджувався на це; він сказав, що у нього повинні бути вільні руки, якщо це станеться щось, i тому вiн носив ?х тiльки на страху. Потім він спіткнувся і впав».
  — З чого Бріс зробив правильний висновок, — похитав головою Стаффорд. «У певному сенсі можна сказати, що Гуннарссон покінчив життя самогубством. Ти впораєшся, Нейр?
  — Як тільки ти підеш, я подзвоню Чіпу, а потім покличу лікаря, — він сів у крісло на галявині. — Гадаю, я не можу вас зупинити?
  «Час ідеальний», — переконано сказав Стаффорд.
  «Можливо, але я повинен переконати Чіпа», — дістав в’язку ключів. » Перша поїздка до готелю Lake Naivasha. Під переднім сидінням «Мерседеса» — пістолет і додатковий магазин, — він кинув Стаффорду брелок. «Не використовуйте його, якщо це не є абсолютно необхідним».
  "Дякую. Інші почекають. Я ще не дізнався від Ханта, як ми потрапимо в Ол-Ньорову».
  Це виявилося легко. Хант, Гардін і Кертіс чекали на нього на стоянці «Лендровера» Ханта. Хант показав на трейлер. — Втиснися в нього!
  «Є місце?»
  «Він порожній, за винятком пляшок із косангою та пальника», — відповів Хант. «Я залишив корпус повітряної кулі та гондолу в Ol Njorowa, коли сьогодні вранці приніс пальник на ремонт. Господи, здається, це ціла вічність».
  — Ти не зупинився біля воріт? — запитав Хардін.
  «Такого ніколи не було. Постійний персонал може вільно пересуватися територією».
  — Так, я думаю, що так, — сказав Стаффорд. «Служба безпеки Бріса має обмеження. Дивно виглядало б, якби в сільському коледжі провели обшук. Це підтверджує мою думку про те, що будь-який критичний матеріал існує в лабораторії міграції тварин. Гаразд – ходімо».
  — Я висаджу вас біля дверей лабораторії, — сказав Хант. «Але я не смію гарантувати, що він не замкнений».
  
  «Вони повинні просто придушити нас, а ми зробимо все інше», — сказав Хардін. 
  Хант відкрив трейлер, і Стаффорд, Кертіс і Хардін залізли всередину. Хант задумався. «Я зазвичай тримаю його на замку», — сказав він. «У цьому районі багато зґвалтувань».
  — Роби, як завжди, — сказав Стаффорд. Відповідно, Хант замкнув причіп, сів за кермо і рушив.
  Посвідчення поліцейського Наїра давали йому доступ до телефону та офісу директора, але коли він говорив із Чіпом, той стояв спиною до вікна, тому не бачив, як Френсіс Йонго дещо невпевнено їхав на велосипеді дорогою до мосту.
  ***
  
  Хант зупинився біля воріт, сигналив і помахав охоронцеві. Ворота відчинилися, і він повільно проїхав, повз адміністративну будівлю і далі до будівлі з великою спеціальною антеною за кілометр далі. Попереду так само повільно їхала карета, і він побачив, як вона зупинилася біля лабораторії. Чоловік вийшов, відімкнув двері та зайшов. Хант зупинив карету й вийшов.
  Він озирнувся. Усе дихало спокоєм; він бачив якісь фігури на дослідних грядках, але нікого поблизу. Він підійшов до трейлера і постукав у двері. — Макс, ти мене чуєш?
  «Так, що це?» - сказав приглушений голос.
  «Ми поруч з лабораторією. Щойно зайшов чоловік».
  «Заблокуйте нас».
  Хант відімкнув і Стаффорд виповз, а за ним Хардін і Кертіс. Стаффорд глянув у бік лабораторії та автомобіля. "Хто це був?"
  — Не знаю, — відповів Хант. — Я лише мимохіть його побачив.
  — Давай розберемося, — усі четверо підійшли до дверей. Стаффорд схопив дверну ручку, і двері відчинилися. З готовим до пострілу пістолетом у кишені він пройшов повз міцну стіну вузьким коридором ліворуч. і увійшов до великої кімнати. Людей не було. Біля входу було двоє дверей: одні в стіні навпроти, інші праворуч. На стінах були фотостати диких тварин. За кавовою машиною, кулером для води та різноманітним посудом Стаффорд зробив висновок, що це місце для проживання чи відпочинку персоналу.
  Він повільно увійшов, відчинив двері праворуч і зазирнув усередину. Приміщення тут також було порожнє – кабінет з усім необхідним обладнанням. Абсолютно нормально. На стіні висіли карти з мережею червоних ліній і незрозумілими нотатками. На великому столі з плоскими шухлядами також лежали карти.
  Він повернувся до вітальні, взяв інші двері й виявив, що вони також ведуть у порожню кімнату. Це була велика кімната без вікон, а вздовж однієї стіни стояли різні електронні модулі. Запалені неонові лампочки на стелі. Усе це нагадало Стаффорду зображення, які він бачив із космічного центру в Х’юстоні. Він озирнувся. Інших дверей не було.
  — Дивно, — сказав Гардін позаду нього. — Куди подівся чоловік?
  Стаффорд повернувся до вітальні й запитав Ханта: «Ти впевнений, що той чоловік увійшов?»
  «Звичайно. Ви бачили карету надворі.
  «Три кімнати, без задніх дверей і без людини», — сказав Стаффорд. Він підійшов до вікна і визирнув. — Ось сталеві віконниці, щоб закрити вікна, — сказав він. «І я помітив, що всередині входу є додаткова стіна, яка може бути тільки для захисту від вибухів. Будинок побудований як форт. Алан, подивися навколо і подивися, чи немає в матеріалі чогось вражаючого — чогось, чого тут не місце».
  "Гаразд."
  Стаффорд зайшов до кабінету й відкрив різні шухляди, хоча він не був впевнений, що насправді шукає. Хардін оглянув вітальню, а Кертіс стояв на варті біля входу. — У цій кімнаті нічого, — доповів Гардін.
  «Електронне обладнання мені здається повним зазвичай, хоча я не дуже обізнаний, — сказав Хант. «Тільки фахівець може це точно визначити».
  «Так само в офісі», — розчаровано сказав Стаффорд. «Але, можливо, я щось не помітив. Подивись на ці картки, Алан.
  Хант зайшов до офісу, і Хардін сказав: «Можливо, ми зробили величезну помилку, Максе».
  «Я б поклявся на різних Бібліях, що ми шукаємо тут», — сердито сказав Стаффорд.
  «Що нам робити, якщо все в порядку?» — запитав Хардін. — Вибачтеся? 
  « Мабуть , щось не так — порівняйте сталеві жалюзі й вибухову стіну».
  Хант повернувся. «Звичайні карти Кенії», — повідомив він. «Лінії, здається, позначають міграції тварин, як це було зафіксовано електронною аферою на даху». Він побачив особливий вираз обличчя Стаффорда. "Що не так?"
  Стаффорд подивився на двері підсобної кімнати. Вона була відкрита, і там стояв чоловік. Стаффорд стрибнув уперед, але чоловік вдарив його прямо перед ним. Стаффорд розірвав його, але втратив опору і впав навзнак. Водночас пролунав постріл.
  Він озирнувся. Кімната була порожня.
  Він повільно підвівся й дістав із кишені пістолет Наїра. Увійшов Гардін. "Куди він пішов?"
  Стаффорд наставив пістолет. «Він стояв там, коли я впав».
  «Це падіння назад могло врятувати тобі життя», — сказав Хардін. «Куля мало не влучила в мене. Але куди він подівся?»
  «Мені здалося, що я бачу відкриту кінцівку в підлозі, але тепер її там немає», — він пішов вперед і помітив кільце в покритті підлоги та дуже вузьку щілину, яка показувала контури кінцівки. — Прикривайся, Бене, і попередь інших, — сказав він. «Можливо, він знову задумав», — він схопив перстень і підняв кінцівку приблизно на фут, коли пролунав ще один постріл і куля відрикошетила від стіни.
  Стаффорд дозволив кінцівці впасти й став на неї. Хардін, який стояв біля стіни, виступив вперед. «Здається, так глухий кут», — сказав він. «Ми не можемо спуститися, а він не може піднятися. Але якщо у нього там є телефон, він може викликати підкріплення».
  Стаффорд про це не подумав. «Старш-сержант!» — крикнув він. «Обірвіть будь-які телефонні лінії та тримайте охорону надворі!» — подумав він, — якщо тільки не було іншого виходу з підвалу, який він вважав малоймовірним. Кінцівка була ретельно замаскована, а додатковий вхід збільшив би ймовірність виявлення підвалу.
  Раптом йому спала на думку. «Тепер я знаю, як ми можемо його підняти. Йди з Хантом і принеси його пальник для повітряних куль і кілька газових балонів. У нас є гарний вогнемет».
  «Інакше це було неприємно», — сказав Хардін.
  «Ми трохи налякаємо його, — сказав Стаффорд, — але цього буде достатньо, щоб він здався».
  — Гаразд, — Хардін зупинився на порозі й озирнувся. «Якби я був на вашому місці, я б там не стояв», — сказав він. «Якщо чоловік стріляє в кінцівку, ви втрачаєте сімейні коштовності».
  Стаффорд поспішив відійти вбік і, чекаючи, поки Гардін повернеться, перекинув важку консоль з електронікою так, що дві її ніжки вперлися в кінцівку, утримуючи її. вниз. Потім він підійшов до дверей і запитав Кертіса: «Чи є якісь ознаки активності?»
  — Тут нічого немає, сер. Містер. Хардін і містер Хант повертається. Я просто подивлюся з іншого боку, — він зайшов до кабінету.
  Хардін підійшов, тягнучи за собою пальник, а за ним Хант із важким газовим балоном. Вони пішли в задню кімнату, і Хант поставив циліндр. «Чи можете ви встановити пристрій тут?» — запитав Стаффорд.
  — Так, — відповів Хант. «Але я не впевнений, чи хочу».
  «Слухай сюди!» — сказав Стаффорд, якому було важко контролювати себе. Він показав на кінцівку. «Чоловік там внизу вистрілив у нас без попередження і міг убити когось із нас. Ми не знаємо, що він зараз робить. Я хочу, щоб він вийшов з підвалу. А потім дивіться щоб створити цю аферу!'
  — Спокійно, Максе, — сказав Гардін, дивлячись на Ганта, — я можу тобі допомогти?
  — Ні, я можу це зробити, — Хант нахилився, і Хардін зацікавлено спостерігав за ним.
  Пальник складався з двох рулонів труб з нержавіючої сталі, встановлених у прямокутну раму так, щоб вони могли обертатися. — Я бачу, що є два конфорки, — сказав Хардін. "Чому?"
  «Це забезпечує додаткову безпеку», — відповів Хант. «Якщо я встаю, і одна конфорка вимикається, важливо негайно підготувати іншу». Він підключив газовий балон і запалив маленьку контрольну лампочку. «Ясно».
  — Мені доведеться ним керувати, — сказав Стаффорд.
  — Ні, я так, — сказав Хант. «Я точно знаю, як це працює».
  — Краще подумай, що станеться, коли ти піднімеш кінцівку, — сказав Хардін. — Перше, що виникає, — це снаряд. 
  «У когось є ніж?» — запитав Стаффорд. Хант простягнув йому кишеньковий ніж, і Стаффорд відрізав шматок дроту від настільної лампи. Він прив'язав шнур до кільця в кінцівці. «Я витягну кінцівку звідси й стану за неї», — сказав він. «Це захистить мої ноги від полум’я. Кінцівка має бути принаймні на 12 дюймів угору, перш ніж ти натискаєш на газ, Алане, і тобі було б розумно лягти плазом за пальником. Снаряди рухаються по прямих лініях, виміряних на короткі відстані, тому ви повинні бути в безпеці. Бене, відтягни цю консоль від кінцівки та сховайся».
  Через кілька хвилин він подивився на Ханта. «Готові?» Хант кивнув. «Дайте йому хороший, довгий душ», — сказав Стаффорд, підтягуючи кінцівку.
  Рух кінцівки миттєво викликав серію швидких пострілів, і потік снарядів злетів угору й рикошетив по кімнаті. Вони розбили кілька інструментів, і Стаффорд був готовий відпустити кінцівку, але в той же момент Хант спалахнув, і блакитне полум’я шестифутової довжини вилетіло в підвал. Стрілянина припинилася, і почувся лише моторошний звук гуркоче від пальника.
  Нарешті Хант зачинив її, і настала повна тиша. Стаффорд дозволив кінцівці стати на місце й озирнувся. "З усіма добре?"
  Хардін тримав його за праву руку. «У мене є один, Макс. Що це було в біса? Кулемет?»
  «Я так не думаю», — відповів Стаффорд. «Мені здається, це був автомат Калашникова, налаштований на повний автомат». Він подивився на кров на руці Хардіна. «Просто рикошет, Бене. Фактичний удар на такій відстані міг би відірвати руку. Це стає небезпечним, — він подивився на Ханта. "З вами все гаразд?"
  Хант був блідий, але кивнув. "Стрілянина припинилася", - сказав він.
  «Але чи це було через нас?» — запитав Стаффорд. «Або журнал був порожній?» Він побачив Кертіса в дверях. «Знову на службі, старший сержант. Ці двері прямо на лінії вогню».
  — Так, сер, — сказав Кертіс і зник.
  «Готові до ще одного раунду?» — запитав Стаффорд, і Хант кивнув. «Гаразд, я відкриваю кінцівку, і якщо пострілів не лунає, ти даєш йому коротку чергу і зупиняєшся. Якщо він стріляє, він отримає те, що йому потрібно — хороший, довгий душ». "Бен, з тобою несподівано!"
  — Я там за лавою сховаюся.
  — Тоді візьміть цей і будьте напоготові, — Стаффорд простягнув Хардіну рушницю, натягнув шнур, кивнув Ганту й підняв кінцівку. На мить запала тиша, перш ніж полум'я піднялося зі своїм звичайним оглушливим гуркотом. Хант дайте горіти лише кілька секунд.
  Знову тиша.
  «Гей, ти там! Давай, без зброї! Ви отримуєте п’ятнадцять секунд, якщо не хочете залишатися для смаження у фритюрі!»
  — Я йду, — сказав слабкий голос. — Але не спалюй мене.
  Через мить з кінцівки з’явився чоловік. Його волосся згоріло, а на обличчі та верхівках рук почали утворюватися пухирі. "Геть!" Стаффорд, і чоловік піднявся через край. Хардін ступив уперед із рушницею, готовою до стрільби.
  «Хтось там ще?» — запитав Стаффорд. Чоловік розгублено похитав головою, а Стаффорд продовжив: «Нам краще переконатися». Дай ще один довгий промінь, Алан.
  Ні , чоловіче, ні! «Jij kan nie ...» Одночасно Хант відкрив конфорку й пустив довгий душ. Чоловік кинувся тікати, але біля дверей його зупинив Хардін з пістолетом. Пальник зупинився, і тепер усе почало відбуватися з такою швидкістю, що Стаффорд зовсім розгубився.
  Хардін впав, коли хтось вдарив його ззаду. Він упустив пістолет, який вибухнув, коли вдарився об підлогу, і снаряд пролетів прямо повз обличчя Стаффорда. Раптом Хендрікс і Брайс опинилися в кімнаті, а Хендрікс тримав у руках пістолет з глушником. «Ніхто не ворушиться!» — наказав він.
  Бріс подивився на Ганта, який лежав на підлозі, і все ще тримав руку на спусковому гачку. — Що тут коїться?— Він глянув на згорілого. — Що з тобою сталося, ван Хердене?
  "Я був там, а потім... вони направили на мене цей клятий вогнемет", - сказав чоловік. «Там горить...»
  Хендрікс напівзадушено скрикнув. Він сунув пістолет у руку Бріса, підбіг до кінцівки, відштовхнувши ногою пальник убік. Він зник із очей і ледве пішов, як рука ззаду схопила Бріса за зап’ястя й повернула його. Бріс закричав, коли зламалася рука, а Кертіс позаду нього взяв пістолет.
  Стаффорд глибоко зітхнув. — Вставай, Алане, — сказав він. Хант підвівся й обернувся. «Бережи Бена», — він уже збирався ступити вперед, коли почувся глухий удар і будівля здригнулася. Щільний стовп диму з полум'ям посередині вирвався з підвалу через відкриту кінцівку, і ван Херден закричав: "Все вибухає!"
  Щось впало і вдарило Стаффорда в голову, і все потемніло навколо нього. 
  
  OceanofPDF.com
   32
  «Цей виноград непоганий на смак», — сказав Стаффорд. «Дякую за них».
  — Виноград прийнято приносити до хворих, — сказав Чіп, підсуваючи крісло трохи ближче до ліжка. «І також прийнято, що людина, яка їх приносить, їсть їх. Коли ти збираєшся?
  — За тиждень, — Стаффорд потягнувся до своєї забинтованої голови. «Немає перерв, але я бачу подвійно, коли втомився. Лікар каже, що це струс мозку, і мені потрібен лише постільний режим. Як Наїр?
  "Добре. З його ноги витягли кулю, він добре одужує. Він у кімнаті далі по коридору. Крім того, після створення компанії ми привезли до лікарні чимало нових пацієнтів. У Хардіна, як у вас, струс мозку, а Ганту пересаджують шкіру на ногах — він отримав опіки».
  — А штаб-сержант?
  «Все добре з ним. Він крутий. Він скоро приїде і побачить вас».
  — Гаразд, — сказав Стаффорд. "Що сталося?"
  «Кертіс вивів Хардіна і повернувся, щоб допомогти вам витягнути. Бріс впорався сам. Хендрікс і Міллер були вбиті».
  — Міллер?
  — Так, чоловік у підвалі.
  "Так? Бріс назвав його ван Хеерден».
  «Справді?» Це зацікавило Чіпа, і він зробив запис у своїй книзі. «У його паспорті було написано Міллер. Британський паспорт.
  
  «Він сказав деякі слова африкаанс, коли на нього чинився психологічний тиск. Що ти знайшов у підвалі?»
  Чіп, мабуть, дивився на нього. "Хіба ти цього не знаєш?"
  — Не знаю, — сказав Стаффорд. — Ти перший до мене в гості.
  «Коли Наїр подзвонив і розповів мені, що ви робите, я знайшов кількох людей і реквізував один із армійських гелікоптерів, щоб швидко дістатися до вас. У мене було відчуття, що ти взявся за щось більше, ніж можеш впоратися. Ми посадили гелікоптер біля будинку з великою спеціальною антеною, коли будинок вибухнув. Вертоліт був майже знищений».
  «Що було в тому підвалі?» — запитав Стаффорд.
  «Ми дозволили нашим експертам подивитися на шматки, які залишилися. Очевидно, було багато вибухового матеріалу, але він не вибухнув у повітрі, тому що для цього потрібен, як ви знаєте, початковий заряд у вигляді ртуті чи подібного. Але бруд загорівся, загорівшись купу боєприпасів до стрілецької зброї. Там було багато патронів, крім того, чимало ручних гранат».
  «Досить підірвати будинок…»
  — Звичайно, — сказав Чіп. «Але все пішло зовсім не так, коли вогонь перекинувся на три російські ракети ЗРК-7. Ми думаємо, що їх було три, але не можемо сказати напевно».
  "Це було пекло", - сказав Стаффорд. — Як це могло статися?
  «Більшість мотлоху в підвалі була російською», — сказав Чіп. «Напевно, щось, що вони завоювали в Анголі. Південноафриканці провезли його контрабандою, ймовірно, через Момбасу. Зараз ми це розслідуємо».
  — Як ти думаєш, Чіпе, для чого він мав використовуватися? 
  Чіп знизав плечима. «Про це говорять на найвищому рівні. Більшість вважає, що зброя мала бути використана для озброєння угруповань з метою створення заворушень у країні. Ті, про кого йдеться, навіть повірили б, що їм платили росіяни. що могло створити серйозні труднощі».
  — Що каже Бріс?
  «Брис нічого не каже; він повністю тримає рота на замку. Паттерсон також не говорить багато. Але Люку Майяні буде багато що сказати, як тільки його щелепа стане більш-менш правильною, — бурхливо сказав Чіп. — Будуть у тебе гості, Максе, і вони тобі скажуть, що ти теж маєш потримати язик — що всього цього не було. Ти слідкуєш?"
  Стаффорд кивнув. «Звичайно. Але як ти збираєшся це приховати?»
  «Я приніс вам кілька газет і підкреслив те, що важливо. Справа щодо Бріса досі не розкрилася, і про неї нічого не писали. Я скажу вам, що з ним буде. Він перебуває у в’язниці за шахрайство Ола Ньорови – ми знайшли достатньо в його офісі, щоб звинуватити його. Він приходить до суду, і від цього не втекти. Ми не знаємо, хто він, але знаємо, що він не Бріс».
  "Як ви знаєте, що?"
  «Перед тим, як Бріс покинув Зімбабве – Родезію – він з тих чи інших причин вступив у конфлікт з урядом Сміта. Як би там не було: наші брати в Зімбабве переглянули поліцейські записи і знайшли його відбитки пальців, і вони не збігаються з Брісом, який ми маємо тут».
  Стаффорд засміявся. «Тож Бріс потрапляє до в’язниці за шахрайство. Ніяк не обійти».
  «Довго сидітиме, а як вийде, то заслать. Мабуть, ми посадимо його на літак до Зімбабве, — сказав Чіп із легкою посмішкою. «А там його заарештують, бо він їде за фальшивим паспортом».
  "Мені його просто шкода", - сказав Стаффорд.
  — Не варто, — буркнув Чіп. «Ми знайшли в підвалі сейф, вбудований у стіну. Він був твердим і вогнетривким. Серед багатьох інших речей, про які я не буду тут докладно розповідати, ми знайшли три паспорти, що належали Гуннарссону, Хендріксу та Костерсу. Він прямо вказує на Бріса як на ініціатора нападу з Танзанії. Паспорт Хендрікса був явно сфальсифікований».
  «Вони замінили фотографію Хендрікса на фотографію Корлісса», — сказав Стаффорд. — Що відбувається з Корлісом?
  — Ми віддамо йому паспорт і відправимо додому, — сказав Чіп. «Він нічого не знає про те, що відбувається. Він повсюди і ніколи не зможе розповісти належну історію». «Коли ти вийдеш звідси, ти повинен прийти пообідати зі мною і моєю дружиною».
  — Я… я й гадки не мав, що ти одружений, — сказав Стаффорд.
  — Більшість, — відповів Чіп, добродушно кивнув і пішов.
  Стаффорд взяв папери й прочитав статті, які підкреслив Чіп: американський турист містер. Джон Гуннарссон був убитий бегемотом на острові Кресент в озері Найваша. Його тіло відправили додому в США. Коротка редакційна стаття в тому ж випуску підкреслювала, що дикі тварини в Кенії справді іноді були дикими, і що від них слід триматися подалі.
  В іншому номері згадувалося про катастрофічну пожежу в сільськогосподарському коледжі Ол Ньорова, де була знищена важлива лабораторія, головним чином в результаті вибуху деяких газових балонів, розміщених у підвалі. Було поранено багато людей, у тому числі керівник коледжу пан. Брайс і пан Дірк Хендрікс і Mr. Пол Міллер помер. Містер. Бріс не зміг прокоментувати, але його заступник доктор. Джеймс Одіамбо сказав, що це серйозний удар по наукових дослідженнях у Кенії. Поліція не вважає, що йдеться про підпал.
  Стаффорд саме збирався взяти чергову газету, як у двері постукали, і ввійшли Гардін і Кертіс. Кертіс сказав: «Я дозволив собі принести містеру полковнику трохи фруктів». Він поклав пакет на тумбочку. Стаффорд ласкаво подивився на нього. «Дякую, штаб-сержант. І я також дізнався, що я вам вдячний за те, що ви врятували мене з лабораторії до того, як вона вибухнула».
  «Тепер особливо пан. Хант, — сказав Кертіс. "Я - сумний про те, як я дозволив Брайсу та Хендріксу проскочити. Зрештою, я повинен був стежити з двох сторін, і я був в офісі, коли вони зайшли».
  Стаффорд подумав, що це було не стільки вибачення, скільки пояснення. Він дав знак Кертісу відійти. — Ти все ще хочеш бути мною найнятим, Бене?
  «Ні, якщо буде як цього місяця», — сказав Хардін. «Зарплата для цього занадто мала».
  «Буває багато спокійних періодів. Як щодо приїзду до Нью-Йорка? Невдовзі мені знадобиться людина, яка знає, у чому справа». 
  Хардін подивився на Стаффорда. «Так, Gunnarsson Associates буде продаватися на солодку після того, як бос піде. Це те, що ти маєш на увазі, чи не так, Макс?
  «Щось у цьому роді. ти мені потрібен там; ви знаєте компанію. Якщо трохи пощастить, ви можете стати головою американського відділення Stafford Security».
  «Гуннарссон завжди тримав кермо влади у своїх руках», — задумливо сказав Хардін. «Зараз багато що розвалюється, але я, ймовірно, зможу взяти частину під контроль. Крім того, я сумую за домом. Я навіть прагну Лос-Анджелеса з його жахливою атмосферою».
  — Подорожуйте через Лондон, — сказав Стаффорд. «Я передаю тобі листа для Джека Елліса. Він подбає про покриття всіх ваших витрат. Говорячи про Лос-Анджелес, я хотів би знати, що сталося зі справжнім Хенк Хендріксом».
  «Мені буде цікаво, але я не думаю, що ми коли-небудь дізнаємось», — сказав Хардін.
  Після того, як Хардін пішов, Стаффорд втомився і знову почав бачити двійку. Він думав про Алікс Хендрікс, яка ніколи не дізнається правди про смерть свого чоловіка. Завдяки доброзичливості південноафриканського уряду вона успадкує його статок, і якщо пощастить, вона також може отримати гроші Генрі Хендрікса.
  Стаффорд спокійно заснув. 
  ***** 
  OceanofPDF.com
  
  
  
  Пекельний спорт
  переклав з англійської Могенс Бойзен після
  Несподіванка 
  Авторське право No 1982, 2017 Десмонд Беглі та Ліндхардт і Рінгхоф Forlag A/S
  Всі права захищені
  ISBN: 9788711791721
  
  1-е видання електронної книги, 2017
  Формат: EPUB 3.0
  
  Ця книга захищена законом про авторські права. Копіювання не для особистого користування може здійснюватися лише за домовленістю з Lindhardt and Ringhof та автором.
  
  lindhardtogringhof.dk
  Lindhardt and Ringhof Forlag A/S, компанія в Егмонті OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"