Бэгли Десмонд : другие произведения.

Паляванне на чалавека

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
   
  
  ДЭЗМАНД БЭГЛІ
  ПАЛЯВАННЕ НА ЧАЛАВЕКА
  
  
  
  
  
  Ліндхардт і Рынгхоф
  
  
  OceanofPDF.com
   1-я глава
  Я быў стомлены, калі выйшаў з аўтобуса ў Форт-Фарэл. Нягледзячы на тое, што аўтобус быў добра падвешаны, а сядзенне было вельмі зручным, я адчуваў сябе так, нібы сядзеў на мяшку з камянямі некалькі гадзін, так што я быў стомлены і не ўражаны, убачыўшы Форт Фарэл - самы вялікі маленькі горад у Заходняй Канадзе - так гаварылася прынамсі там на знаку на мяжы горада. Вы, напэўна, забыліся пра Доўсан-Крык.
  Гэта была канчатковая прыпынак аўтобуса, і аўтобус пратрымаўся ўсяго імгненне. Я выйшаў, ніхто не сеў, і ён павярнуў і паехаў назад у бок Піс-Рывер і форта Сэнт. Джон, назад да цывілізацыі. Форт Фарэл — але толькі часова — павялічыўся на аднаго жыхара.
  Была сярэдзіна дня, і я мог бы адразу вырашыць дробную дзелавую справу, якая вырашала, ці застануся я ў гэтым «вялікім горадзе» пасярод глушы. Таму замест таго, каб шукаць гатэль, я паклаў свой чамадан у гардэроб аўтавакзала і спытаў, дзе знаходзіцца будынак Матэрсана. Маленькі, тоўсты хлопец, які, відаць, быў рознарабочым на аўтавакзале, зірнуў на мяне з вясёлым агеньчыкам у вачах і ледзь-ледзь засмяяўся. "Яны, напэўна, чужыя ў гэтых краях".
  «Магчыма, так, бо я толькі што выйшаў з аўтобуса», — коратка адказаў я. Я хацеў атрымаць інфармацыю, а не даць яе.
  Ён буркнуў, вясёлы бляск знік з яго вачэй. «Гэта на Кінг-стрыт. Трэба быць сляпым, каб не заўважыць, — прама сказаў ён. Ён быў адным з тых дасціпнікаў, якія думаюць, што яны валодаюць манаполіяй на дасціпныя выказванні - кожны маленькі горад кішыць імі. Да чорта з ім! Я не быў натуральна схільны да знаёмстваў, хоць неўзабаве я павінен быў паспрабаваць зрабіць добрае ўражанне.
  Галоўная вуліца была Хай-стрыт, і яна нібы намаляваная па лінейцы. Гэта была не толькі галоўная вуліца горада, але і зручная таксама падлічана адзіная вуліца ў Форт-Фарэл - насельніцтва 1806 плюс адзін. Былі звычайныя вітрыны, якія спрабавалі зрабіць прадпрыемствы большымі, чым яны былі, і за якімі спрабавалі зарабляць на жыццё мясцовыя бізнесмены - заправачныя станцыі і аўтасалоны, прадуктовы магазін, які называлі супермаркетам, цырульня, "Парыж". Mode « крама, у якой прадавалі дзінгелі гараджанкам, а таксама была крама, дзе можна было купіць паляўнічы і рыбалоўны рыштунак. Я заўважыў, што прозвішча Матэрсан з'яўлялася рэгулярна, і прыйшоў да высновы, што Матэрсан быў галоўнай зброяй у форце Фарэл.
  Наперадзе быў, несумненна, адзіны варты ўвагі будынак ва ўсім горадзе: васьміпавярховы калос, які, як я быў упэўнены, павінен быць будынкам Матэрсана. Я адразу ж адчуў, што крыху падбадзёрыўся і паскорыў тэмп, але зноў запаволіўся, калі Хай-стрыт пашырылася ў невялікую плошчу з зялёнымі, падстрыжанымі газонамі і цяністымі дрэвамі. Пасярод плошчы стаяла бронзавая статуя чалавека ў форме; спачатку я падумаў, што гэта ваенны мемарыял, але потым я прачытаў, што гэта быў заснавальнік горада – Уільям Дж. Фарэл, лейтэнант Каралеўскага інжынернага корпуса, піянеры , о , піянеры – хлопец даўно памёр і аслеп вочы няўцямна глядзелі на доўгі шэраг вітрын на Хай-стрыт, а птушкі на плошчы вельмі непачціва дзяўблі яго форменную шапку.
  Потым я з недаверам утаропіўся на шыльду на рагу Хай-стрыт і Фарэл-стрыт, і дрыжыкі прабеглі па спіне, калі я прачытаў назву Trinavant Park. Імя, якое сведчыць пра забытае мінулае, ударыла мяне, як дубінай, і я ўсё яшчэ быў узрушаны, калі дайшоў да будынка Матэрсана.
  
  Говард Матэрсан быў цяжкім джэнтльменам у размове. Я выкурыў тры цыгарэты ў ягоным кабінеце, разглядаючы мяккія круглявыя формы яго сакратара і думаючы пра імя Трынаван. Гэта было не такое распаўсюджанае імя, каб сустракаць яго кожны дзень, і я знаёміўся з ім толькі адзін раз у жыцці і пры абставінах, пра якія я хацеў бы забыць. Было б няправільным сказаць, што трынавант змяніў маё жыццё, але незалежна ад таго, змяніў ён яго да лепшага ці да горшага, я няма магчымасці высветліць. Я яшчэ раз падумаў, ці варта адразу павярнуць; але плоскі кашалёк і пусты страўнік - два важкія аргументы, таму я вырашыў застацца і паглядзець, што можа прапанаваць Матэрсан.
  Раптам і без папярэджання сакратар Матэрсана сказаў: «Містэр. Матэрсан гатовы пагаварыць з табой. Ні тэлефон, ні званок не званілі, і я іранічна ўсміхнуўся. Значыць, ён быў з такога тыпу. Адзін з тых хлопцаў, якія прадэманстравалі сваю моц, сказаўшы: «Дазвольце яму пачакаць паўгадзіны, міс, перш чым адправіць яго», увесь час думаючы пра сябе: «Гэта скажа хлопцу, хто тут начальнік». можа, я зрабіў яму дрэнна - можа, ён быў сапраўды заняты.
  Гэта быў вялікі, мажны мужчына з румяным тварам, і, на сваё здзіўленне, я ўбачыў, што ён быў не старэйшы за мяне - гэта значыць, каля трыццаці трох. Улічваючы шырокае выкарыстанне імя Матэрсан у форце Фарэл, я чакаў сустрэць старэйшага чалавека; вельмі нешматлікімі бізнес-імперыямі кіруюць маладыя людзі. Ён быў шырокім і мускулістым, хоць пухласць яго твару і двайны падбародак сведчылі аб схільнасці да атлусцення. Але хоць ён быў вялікі, я быў на некалькі цаляў вышэйшы за яго. Я не зусім гном.
  Ён устаў з-за стала і працягнуў руку. «Рады бачыць вас, сп. Бойд. Дон Гальсбах сказаў мне шмат добрых рэчаў пра вас».
  Я падумаў, што ў яго ёсць усе падставы, бо я знайшоў для яго цэлае багацце. Потым я заняўся адказам на поціск рукі Матэрсана, які разбіваў косці. Я моцна сціснуў яго пальцы, каб паказаць яму, што я такі ж мужчына, як і ён, і ён шырока ўсміхнуўся мне. «Добра, сядайце», — сказаў ён і адпусціў маю руку. «Я раскажу вам крыху пра работу. Гэта павінна быць для вас звычайнай справай».
  Я сеў і ўзяў цыгарэту са скрынкі, якую ён сунуў праз стол. — Адно толькі, — сказаў я. «Вы не павінны думаць, што я магу быць у вашым распараджэнні на працягу доўгага часу, містэр. Матэрсан. Я павінен скончыць з гэтай задачай, калі наступіць вясновая адліга».
  Ён кіўнуў. «Я ў курсе гэтага. Дон сказаў мне, што Дэ на лета вернецца ў Паўночна-Заходні край. Вы думаеце, што вы можаце зрабіць стан там, наверсе?
  «Ёсць і іншыя геолагі, якія маюць», — адказаў я. «Ужо было зроблена шмат знаходак, і я думаю, што ў зямлі больш металу, чым мы можам сабе ўявіць. Мы проста павінны разабрацца».
  Ён усміхнуўся мне. — Мы маем на ўвазе цябе, — паківаў галавой. «Ты апярэдзіў свой час, Бойд. Паўночна-Заходні край яшчэ занадта слаба развіты. Якая карысць ад здабычы багатых карысных выкапняў пасярод пустыні, калі іх распрацоўка будзе каштаваць мільёны долараў?»
  Я паціснуў плячыма. «Калі знаходка будзе дастаткова вялікай, грошы таксама будуць».
  "Магчыма", - з сумневам сказаў Матэрсан. «Ну, наколькі я зразумеў, Дон, ты проста хочаш кароткатэрміновую працу, каб атрымаць капітал, каб зноў паехаць на поўнач. Няпраўда?"
  "Сапраўды."
  »Добра, вы прыйшлі да патрэбнага. Цяпер я павінен пазнаёміць вас са справай. Карпарацыя Matterson мае вялікую ўпэўненасць у магчымасці развіцця ў гэтай частцы Брытанскай Калумбіі, і мы ўжо ў самым разгары. Мы кіруем шырокім спектрам праектаў, якія ў асноўным сканцэнтраваны на лясной гаспадарцы - цэлюлоза, фанера, будаўнічы лес і гэтак далей. Вось-вось пачынаем будаваць фабрыку па вытворчасці газетнай паперы, пастаянна пашыраем вытворчасць фанеры. Але ёсць адна рэч, якой нам не хапае, і гэта магутнасці, асабліва электрычнасці».
  Ён адкінуўся на спінку крэсла. «Безумоўна, мы маглі б пракласці трубаправод да радовішчаў прыроднага газу ў Доўсан-Крык і, такім чынам, запусціць газавую электрастанцыю. Але гэта каштавала б шалёна вялікіх грошай, і пры гэтым мы апынуліся б у кішэні газавікоў, а мы гэтага не хочам. Мы не хочам быць ні ад каго залежнымі, але нам патрэбна больш энергіі, таму мы павінны мець сваю электрастанцыю».
  Ён стукнуў рукой па карце на сцяне. «Брытанская Калумбія багатая на гідраэнергію, але большая частка яе не выкарыстана - мы атрымліваем 1 500 000 кілават з магчымых 22 000 000. Тут, на паўночным усходзе, ёсць 5 мільёнаў кілават, але не адзін адзіны генератар для выкарыстання гідраэнергіі. Гэта страшэнна шмат сілы, якая траціцца такім чынам».
  Я ўставіў: «Яны будуюць вялікую плаціну на рацэ Піс-Рывер».
  Матэрсан пагардліва фыркае: «На гэта спатрэбіцца некалькі гадоў, і мы не можам чакаць, пакуль урад пабудуе шматмільярдную плаціну. Цяпер нам патрэбна ўлада. Таму мы будзем будаваць сваю загараджальную дамбу. Ён будзе не вельмі вялікім, але дастаткова вялікім для нас і дастаткова вялікім, каб мы маглі пашырацца столькі, колькі мы хочам, на працягу многіх гадоў наперад. Мы знайшлі патрэбнае месца, і ў нас ёсць блаславенне ўрада.» Ён паглядзеў прама на мяне. «Вось дзе вы ўступаеце ў карціну, містэр. Бойд. Яны павінны даць нам упэўненасць, што мы не робім адну з тых памылак, пра якія людзі потым шкадуюць. Мы маем намер затапіць сорак пяць квадратных кіламетраў дна даліны, але нам было б па-чартоўску шкада, калі б пазней высветлілася, што мы пахавалі найбагацейшае меднае радовішча ў Канадзе пад трыццаццю метрамі вады. Гэтая тэрыторыя ніколі не была абследавана геолагам, і таму мы хацелі б, каб вы ўважліва агледзелі яе, перш чым мы пабудуем плаціну. Вы можаце зрабіць гэта?
  «Гэта гучыць вельмі проста», — адказаў я. – Але я хацеў бы паглядзець на карту.
  Матэрсан задаволена кіўнуў і ўзяў трубку. - Заходзьце з картамі даліны Кіноксі, Фрэд. «Мы не займаемся здабычай карысных выкапняў, але калі б мы ўпусцілі шанец, — ён задуменна падхапіў падбародак. «Некаторы час я думаў пра тое, каб правесці геалагічнае даследаванне нашых зямельных уладанняў — трэба было б адказаць. Калі вы зараз зробіце добрую працу, магчыма, мы можам пагаварыць пра кантракт пазней».
  — Я падумаю, — незацікаўлена адказаў я. Я ніколі не разрываў доўгатэрміновыя кантракты.
  Увайшоў чалавек з некалькімі згорнутымі карткамі. Ён выглядаў як маладая версія JP Morgan і быў правільна і элегантна апрануты ў касцюм кансерватыўнага крою. Твар яго быў змардаваны і безвыразны, а бледна-блакітныя вочы халодныя. Матэрсан сказаў: «Дзякуй, Фрэд». Ён узяў карты і працягнуў: «Гэта містэр. Бойд, геолаг, якога мы думаем прыцягнуць. Фрэд Донер, адзін з маіх старэйшых супрацоўнікаў».
  — Прыемна пазнаёміцца, — сказаў я. Донэр жорстка кіўнуў і павярнуўся да Матэрсана, які разгортваў карты. "Нацыянальны бетон просіць кантракт на пастаўку бетону".
  "Працягвайце іх гаварыць", - сказаў Матэрсан. «Мы нічога не падпісваем, пакуль Бойд не зробіць сваю працу». «Вось яно. Кіноксі з'яўляецца прытокам Квадача, які ўпадае ў Фінлей, а затым у Піс-Рывер. Вось бачыш, тут круты схіл, дзе рака Кіноксі ўтварае шэраг парогаў, а над схілам ляжыць даліна, - ён ткнуў кулаком па карце. «Мы будуем тут плаціну, даём даліну затапіць, і мы атрымліваем добры і стабільны напор вады. Мы размяшчаем электрастанцыю ніжэй схілу - гэта дае добры перапад. Геадэзісты выявілі, што вада пакрые прыкладна пятнаццаць кіламетраў дна даліны з сярэдняй шырынёй тры кіламетры, гэта будзе новае возера - возера Матэрсан».
  «Вады шмат», — заўважыў я.
  «Возера не вельмі глыбокае», — адказаў Матэрсан. «Такім чынам, мы лічым, што можам задаволіцца адносна нізкай плацінай». «Ваша задача — даведацца, ці не хапае нам чагосьці на гэтых сарака пяці квадратных кіламетрах дна даліны».
  Я некаторы час вывучаў карту, а потым сказаў: «Гэта не выкліча ў мяне ніякіх цяжкасцей. Дзе менавіта гэтая даліна?»
  «Прыкладна шэсцьдзесят кіламетраў адсюль. Калі мы пачнем будаваць дамбу, мы пабудуем туды дарогу, але пакуль даліна даволі ізаляваная».
  — Не такая ізаляваная, як Паўночна-Заходняя тэрыторыя, — сказаў я. – Напэўна, знайду.
  "Я думаю, вы маглі б", сказаў Матэрсан з шырокай усмешкай. «Але гэта таксама не выглядае так дрэнна. Мы перавозім вас туды-сюды на верталёце кампаніі».
  Я быў рады гэта пачуць; гэта зэканоміла б мне даволі шмат скуры падэшвы. Я сказаў: «Магчыма, мне давядзецца зрабіць некалькі пробных свідрацый; але гэта залежыць ад таго, што я знайду. У такім выпадку мне спатрэбіцца буравое абсталяванне і пара чалавек».
  
  Донэр уставіў: «Ці не заходзіць гэта занадта далёка?» Сумняваюся, што гэта было б неабходна. Напэўна, было б разумней, каб мы прама прапісалі ў кантракце, што вы выконваеце ўсю працу самастойна».
  Я спакойна сказаў: «Містэр. Донэр, мне не плацяць за свідраванне дзірак у зямлі. Мне плацяць за тое, што я выкарыстоўваю свой мозг для аналізу ўзораў свідравання, якія бяруцца з гэтых адтулін. Што ж, як на мяне, усё ў парадку. Я хацеў бы зрабіць усю працу сам, але гэта зойме ў шэсць разоў больш часу, і гэта будзе мая звычайная пагадзінная стаўка, якая будзе на рахунку - і я не танная рабочая сіла. Я проста спрабую зэканоміць вам грошы».
  Матэрсан кінуўся рукой. «Забудзь, Фрэд, гэта можа ніколі не быць актуальным. Ты будзеш свідраваць, толькі калі напаткаеш нешта асаблівае, так, Бойд?
  – Цалкам дакладна.
  Донэр паглядзеў на Матэрсана сваімі халоднымі вачыма. "Ёсць толькі яшчэ адна рэч", - сказаў ён. «Лепш, каб Бойд трымаўся далей ад паўночнага краю. Гэта не …"
  - Я ведаю, што гэта не так, Фрэд, - раздражнёна абарваў яго Матэрсан. "Я ўладжу гэтую справу з Клэр".
  - Гэта таксама лепш за ўсё, - сказаў Донэр. «Інакш увесь праект можа быць сабатаваны».
  Абмен словамі для мяне нічога не значыў, але ён даў мне падказку, што гэтыя двое вядуць прыватную бітву і што мне лепш быць нейтральным. Але ў той жа час я павінен быў мець выразныя лініі, таму я ўмяшаўся: «Я хацеў бы ведаць, хто тут гаспадар. Ад каго мне прымаць загады – ад вас, сп. Матэрсан? Або сп. Донэр тут?
  Матэрсан утаропіўся на мяне. «Яны прымаюць ад мяне загады», — катэгарычна сказаў ён. «Мяне клічуць Матэрсан, а гэта карпарацыя Матэрсан», — ён кінуў хуткі погляд на Донэра, нібы заклікаючы яго абмеркаваць гэтае пытаньне, але пасьля нядоўгага ваганьня Донэр адступіўся, коратка кіўнуўшы.
  "Я толькі ведаю пра гэта", - сказаў я лёгкім тонам.
  Затым мы перайшлі да абмеркавання ўмоў майго кантракту. Донер аказаўся вельмі настойлівым джэнтльменам, і, паколькі ён добра мяне раздражняў, спрабуючы Што тычыцца магчымых выдаткаў на свідраванне, я запатрабаваў больш высокую плату, чым звычайна. Нягледзячы на тое, што гэта здавалася звычайнай задачай, і хаця мне патрэбныя былі грошы, былі некаторыя рэчы, якія мяне не цікавілі. Таксама было імя Трынавант, хоць яно, здавалася, не мела ніякага значэння ў гэтай сувязі. Аднак умовы кантракту, у які я ўрэшце завабіў Донэра, былі настолькі добрыя, што я зразумеў, што павінен прыняць працу — ганарар дазволіць мне быць у Паўночна-Заходніх Тэрыторыях усё лета.
  Матэрсан не вельмі дапамагаў Донэру. Ён проста сядзеў і ўсміхаўся, пакуль я спрачаўся з Донэрам. Напэўна, гэта неверагодны спосаб кіраваць вялікай кампаніяй. Калі кантракт быў складзены, Матэрсан сказаў: «Я зарэзервую для вас нумар у гатэлі Matterson House». Гэта не параўнаць з Hilton, але я думаю, што вам будзе дастаткова зручна. Калі вы можаце пачаць працу?»
  "Як толькі я атрымаю сваё абсталяванне з Эдмантана".
  "Прыляцеце сюды", - сказаў Матэрсан. «Мы аплачваем фрахт».
  Донэр фыркнуў і выйшаў з кабінета. У яго быў няўдалы дзень.
   II
  Аказалася, што гатэль Matterson House быў часткай будынка Matterson Building, так што мне не прыйшлося далёка ісці, калі я выйшаў з офіса Matterson. Я таксама заўважыў, што там было некалькі офісаў, усе з назвай Matterson, і ў адным куце будынка быў банк Matterson. Здавалася, што ў Матэрсана было даволі шмат бізнес-прадпрыемстваў, і як толькі ён пабудаваў сваю плаціну, ён мог дадаць у спіс Matterson Power Company. Хутка ён будзе панаваць над усім і над усімі ў гэтай галіне.
  Я папрасіла насільшчыка дамовіцца аб тым, каб мой чамадан забралі на аўтавакзале, а потым спытала: «У вас ёсць газета ў горадзе?»
  – Так, але выходзіць толькі па пятніцах.
  – А дзе рэдакцыя?
  
  «У Trinavant Park - на паўночным баку.»
  Я выйшаў у змярканне і вярнуўся па Хай-стрыт, пакуль не дайшоў да плошчы. Лейтэнант Фарэл невідушча глядзеў на заходзячае сонца, якое пасылала апошнія прамяні на яго чырвона-зялёны твар з белымі плямамі птушак. Мне было цікава, што б ён падумаў пра падзеі, якія адбыліся ў яго калоніі-пасяленцу. Мяркуючы па выразе яго твару, ён ведаў – і не выглядаў занадта ў захапленні.
  рэдакцыя Fort Farrell Recorder была больш заклапочаная друкаваннем, чым выданнем газеты, але маладая лэдзі, якая, відаць, складала ўвесь штат, здавальняюча адказала на маё першае пытанне.
  «Вядома, у нас ёсць копіі ўсіх папярэдніх выданняў. Як далёка вы хочаце зазірнуць?»
  – Каля дзесяці гадоў.
  Яна скрывілася. «Тады мы павінны завалодаць пераплеценымі вінтажамі. Ім давядзецца далучыцца да мяне ў бэк-офісе». Я пайшоў за ёй у пыльны пакой. – Вы памятаеце дакладную дату?
  Запомніць гэта было без праблем - кожны ведае сваю дату нараджэння. «Аўторак, 4 верасня 1956 года».
  Яна паказала на кніжную шафу і бездапаможна сказала: «Вось той, наверсе; але я не думаю, што змагу дасягнуць гэтага».
  — Давай я вазьму, — сказаў я. Гэта была велізарная калодка, і я думаю, што яна важыла прыкладна столькі ж, колькі яна.
  Яна сказала: «Вам трэба будзе прачытаць гэта, і вы не павінны выразаць старонкі - гэта адзіныя копіі, якія ў нас ёсць».
  «Вядома, не буду», — паабяцаў я ёй і паклаў кнігу на сасновы стол. — Можна запаліць?
  — Вядома, — яна запаліла святло і выйшла.
  Я высунуў крэсла і разгарнуў грувасткую кнігу. Ён утрымліваў два тамы запісу Форт-Фарэла — сто чатыры справаздачы пра жыццё ў невялікай суполцы, кароткі змест нараджэнняў і смерцяў, радасцей і смуткаў, некаторых злачынстваў, але не так шмат, як можна было чакаць, і крыху чалавечага дабрыня - пра апошняе павінна было быць больш, але гэтая тэма не з'яўляецца лепшымі загалоўкамі. Тыповая вясковая газета.
  
  Я паглядзеў нумар за 7 верасня - пятніцу пасля аварыі - напалову баючыся, што знайду, і напалову баючыся, што ўвогуле нічога не знайду. Але гэта было, і гэта быў матэрыял на першай старонцы. Загаловак крычаў на мяне тлустым чорным шрыфтам, які запоўніў усю шырыню старонкі: Джон Трынавант загінуў у аўтакатастрофе .
  Нягледзячы на тое, што я ведаў усю гісторыю на памяць, я ўважліва прачытаў газету, і яна сказала мне некалькі рэчаў, якія я не ведаў раней. Гэта была балюча прыземленая гісторыя, сумная, але занадта распаўсюджаная, і звычайна яна не была б матэрыялам на першай старонцы. Я ўспомніў, што гэтаму была аддадзена толькі чвэрць слупка ўнізе старонкі 2 Vancouver Sun , а ў газетах Таронта было толькі невялікае паведамленне.
  Непрапарцыйная ўвага ў Fort Farrell Recorder была звязана з тым, што Джон Трынавант, у якасці старэйшага мэнэджэра фірмы Trinavant & Matterson, быў буйным чалавекам у Fort Farrell. Гарадскі матадор раптоўна памёр, і Форт Фарэл аплакваў. Аплаквалі публічна чорным друкам на белай паперы.
  Джон Трынавант (56 гадоў) ехаў з Доўсан-Крык у Эдмантан са сваёй жонкай Эн (узрост не пазначаны) і іх сынам Фрэнкам (22 гады). Яны заехалі ў сп. Новы фургон Трынаванта, Кадылак, але новы бліскучы аўтамабіль так і не даехаў да Эдмантана. Ён быў знойдзены на дне двухсотфутавай скалы. Сляды дарожнага руху добра паказвалі, як адбылася аварыя. «Магчыма, — сказаў чыноўнік, які курыраваў судовае расследаванне, — кіроўца ехаў занадта хутка і таму страціў кантроль над карэтай. Але гэта тое, што ніколі не будзе высветлена».
  Cadillac быў згарэлым крушэннем і больш ніколі не стаў аўтамабілем.
  Тры трынаванты таксама больш ніколі не сталі людзьмі; усе яны былі забіты на месцы. Але ў аварыі быў дзіўны аспект; чацвёрты чалавек быў у вагоне, малады чалавек, які быў ідэнтыфікаваны як Роберт Грант. Яго знайшлі жывым, але яго стан быў вельмі цяжкім. Зараз ён знаходзіўся ў гарадской бальніцы з апёкамі трэцяй ступені, цяжкім пераломам чэрапа і некалькімі пераломамі костак рознага роду. Меркавалася, што сп. Грант быў адзін аўтастоп, як сп. Trinavant падабраў дзесьці на дарозе паміж Доўсан-Крык і месцам крушэння. Выказваўся сумнеў, што сп. Грант выжыў бы.
  Увесь Форт Фарэл, не, уся Канада (пісаў аўтар рэдакцыі) павінна аплакваць эпоху, якая скончылася са смерцю Джона Трынаванта. Сям'я Трынавантаў была звязана з горадам яшчэ з гераічных дзён лейтэнанта Фарэла, і было шкада (асабіста для аўтара рэдакцыі), што сям'я Трынавантаў цяпер вымерла па мужчынскай лініі. Была, аднак, пляменніца, міс CT Trinavant, якая зараз вучылася ў Лазане, Швейцарыя. Была надзея, што гэтая трагедыя не прывядзе да перапынку ў адукацыі, якую так жадаў ёй даць яе любімы дзядзька.
  Я сядзеў і глядзеў на газету перад сабой. Такім чынам, Трынавант быў спадарожнікам Матэрсана, але гэта не мог быць той Матэрсан, якога я толькі што сустрэў. Ён быў занадта малады для гэтага. У 1956 годзе, калі здарылася аварыя, яму было толькі каля дваццаці гадоў - гэта значыць прыкладна ў тым жа ўзросце, што і малады Фрэнк Трынавант, які быў забіты. Такім чынам, павінен быў быць яшчэ адзін Матэрсан - як мяркуецца, бацька Говарда Матэрсана - і ён зрабіў Говарда наследным прынцам імперыі Матэрсана. Калі б Говард яшчэ не быў каралём.
  Я ўздыхнуў і задумаўся, якая сатанінская выпадковасць прывяла мяне ў Форт Фарэл. Потым я перагарнуў чарговы нумар газеты і знайшоў – нічога! Больш ні пра аварыю, ні пра яе ахвяраў не гаварылася. Я гартаў старонкі, але ў нумарах наступнага года імя Трынавант не згадвалася ніводнага разу – ні некралога, ні лістоў чытачоў пра Трынавант, абсалютна нічога. Мяркуючы па рэгістратары Форт-Фарэл, Джона Трынаванта ніколі не было.
  Я яшчэ раз пагартаў кнігу. Было вельмі дзіўна, што мясцовая газета не зарабіла крыху лішніх манет пасля яго смерці. У рэшце рэшт, гэта быў родны горад Трынаванта, горад, дзе ён практычна быў каралём. Пракляты спосаб весці газету!
  Я крыху паразважаў. Гэта быў другі раз за дзень, што я зрабіў такое ж назіранне. Першы раз гэта было звязана з Говардам Матэрсанам і яго кіраўніцтвам Карпарацыя Matterson. Я разважаў над гэтым, і гэта прывяло мяне да іншага пытання - каму належаў самапісец Форт Фарэл? 
  Маленькая канторка высунула галаву ў дзверы. «Ім цяпер трэба будзе ісці. Мы павінны зачыніцца».
  Я ўсміхнуўся ёй. «Інакш я думаў, што рэдакцыі газет ніколі не зачыняюцца».
  «Гэта не Vancouver Sun», — адказала яна. «Або Манрэальская зорка». 
  Я не сумняваюся ў гэтым, падумаў я.
  — Ты знайшоў тое, што шукаў?
  Я пайшоў за ёй у парадную. «Так, я знайшла некалькі адказаў і шмат пытанняў», — яна неўразумела паглядзела на мяне. Я спытаў: «Ці ёсць тут дзе-небудзь паблізу, дзе можна выпіць кубак кавы?»
  «Вунь грэцкі кафетэрый насупраць плошчы».
  «Як наконт таго, каб ты пайшоў са мной?» Я думаў, што змагу выцягнуць ад яе нейкую інфармацыю.
  Яна ўсміхнулася: «Мая маці сказала, што я ніколі не павінна хадзіць з незнаёмымі мужчынамі. Акрамя таго, я павінен сустрэцца са сваім сябрам».
  Я глядзеў на яе васемнаццацігадовую постаць і шкадаваў, што зноў стаў маладым — як да аварыі. — Магчыма, іншым разам, — сказаў я.
  «Магчыма».
  Яна пачала пудрыць нос недасведчанымі жэстамі, і я выйшаў з кабінета, думаючы, што мяне могуць арыштаваць за спробу выкрадання дзіцяці, калі я не буду асцярожны.
  Я прайшоў праз плошчу і знайшоў грэцкі кафетэрый. Гэта была звычайная светская размова, але я паставіўся да гэтага сур'ёзна. Я не мог дазволіць сабе добрых пачуццяў, пакуль быў проста бедным геолагам, які шукаў шчасця.
  Я замовіў каву і пару бутэрбродаў і сеў за пусты стол. Я быў поўны рашучасці заняцца інтэнсіўнай разумовай працай, але не паспеў гэта зрабіць, таму што адразу пасля гэтага да стала падышоў чалавек і спытаў: «Вы не супраць, калі я сяду сюды?»
  Ён быў стары, можа, гадоў семдзесят, з арэхавым колерам твару твар і тонкая шыя, дзе ўзрост пазбавіў натуральнага пласта тлушчу. На галаве ў яго было багата, праўда, пасялелых валасоў, а з-пад густых броваў глядзелі дапытлівыя блакітныя вочы. Я доўга глядзеў на яго задумліва, а потым ён працягнуў. «Мяне завуць МакДугал, і я рэдактар мясцовага распыляльніка».
  Я махнуў рукой. «Сядайце».
  Ён паставіў кубак кавы на стол і, сеўшы на сваё месца, прахрыпеў. — Я таксама сетэр, — сказаў ён. «І карэктар, і рэкламіст. Я адказваю за ўсё».
  – Вы таксама выдавец?
  Ён пагардліва фыркнуў. «Я падобны на выдаўца газеты?»
  «Насамрэч няшмат».
  Ён адпіў кавы і доўга глядзеў на мяне. «Ці знайшлі вы тое, што шукалі, спадар? Бойд?
  «Яны добра інфармаваныя», — заўважыў я. «Мне не было ў горадзе і дзвюх гадзін, і я ўжо разумею, што хутка пра мяне згадаюць у Форт-Фарэл Рэкордэр . Як вы сябе трымаеце?
  Ён усміхнуўся. «Гэта маленькі горад, і я ведаю кожнага мужчыну, жанчыну і дзіця ў ім. Я толькі што прыйшоў з будынка Матэрсана і ведаю пра вас усё, містэр. Бойд».
  Здавалася, гэты Макдугал быў праніклівым старым радам. Я сказаў: «Б'юся аб заклад, вы таксама знаёмыя з умовамі майго кантракту».
  «Гэта можна было ўявіць», — ён з'едліва ўсміхнуўся мне. — Донер быў не вельмі ў захапленні, — ён паставіў кубак. - Вы даведаліся тое, што хацелі ведаць пра Джона Трынаванта?
  Я затушыў цыгарэту. «У вас дзіўная манера пісаць газету, спадар. Макдугал. Я ніколі раней не адчуваў такой цішыні ў друку».
  Усмешка сышла з яго твару, і ён выглядаў менавіта такім, якім і быў - стомленым старым. Ён памаўчаў хвіліну, а потым нечакана спытаў: «Вы любіце добры віскі, містэр? Бойд?
  «Я ніколі не адмаўляўся ад такой прапановы».
  Ён кіўнуў галавой у бок рэдакцыі. «У мяне кватэра над рэдакцыяй, і ў мяне там бутэлька віскі. Паедзем адразу? Мне раптам захацелася напіцца».
  
  У адказ я ўстаў з-за стала і расплаціўся за нас абодвух. Калі мы ішлі па плошчы, МакДугал сказаў: «Я нічога не плачу за кватэру. Узамен я павінен быць гатовы выехаць дваццаць чатыры гадзіны ў суткі. Я сапраўды не ведаю, хто лепш вылучаецца ў гэтай здзелцы».
  «Магчыма, вам варта дамовіцца аб новым пагадненні са сваім выдаўцом».
  «З Джымсанам? Добры жарт — ён проста падручнік для гаспадара».
  — А ўладальніка завуць Матэрсан, — сказаў я, выставіўшы мацак.
  Макдугал хмурыўся на мяне. "Ну, значыць, вы дайшлі так далёка?" Яны мяне цікавяць, містэр. Бойд; ты сапраўды так».
  — І ты пачынаеш мяне цікавіць, — сказаў я.
  Мы дабраліся да яго кватэры, якая была небагата, але ўтульна абстаўленая. Мак-Дугал адчыніў шафу і дастаў бутэльку. «Ёсць два віды скотчу», — сказаў ён. «Існуе гатунак, які вырабляецца ў мільёнах літраў, нейтральны машынны спірт, змешаны з добрым соладавым віскі, каб надаць яму густ, гарэлая карамель, дададзеная, каб надаць яму колеру, і вытрыманы на працягу сямі гадоў, каб абараніць святое імя шатландскага віскі. падняў бутэльку ў паветра. «А яшчэ ёсць сапраўдны - пятнаццацігадовы некупажированный солад, які вырабляюць і п'юць знаўцы. Гэта з Айлая - лепшае, што ёсць».
  Ён шчодра наліў бледна-жоўтай вадкасці і працягнуў мне адну шклянку. Я сказаў: "Здароўя, сп. Макдугал. Акрамя таго, як я магу адрозніць цябе ад усіх астатніх з прозвішчам МакДугал?
  Я мог бы паклясціся, што ён пачырванеў. «У мяне добрае шатландскае імя, і можна падумаць, што гэтага будзе дастаткова для любога мужчыны; але бацьку прыйшлося сабраць яго з іншым. Ён назваў мяне Хэмішам, але лепш называй мяне Мак, як і ўсіх астатніх. Такім чынам мы пазбегнем бойкі, - ён моцна засмяяўся. «Чорт вазьмі, я ў дзяцінстве шмат сварыўся».
  Я сказаў: «А мяне завуць Боб Бойд».
  Ён кіўнуў. «Я буду называць цябе проста Бобам, калі ты не супраць гэтага. І дайце мне ведаць, чаму вас зацікавіла імя Трынавант?
  — Мяне гэта цікавіць?
  Ён уздыхнуў. «Боб, я стары пацук у прафесіі журналіста і ведаю, што раблю. Хто просіць старыя нумары газеты, азіраюся другі раз. Вы былі б здзіўлены, даведаўшыся, як часта гэта прыводзіць да добрай гісторыі. Я чакаў апошнія дзесяць гадоў, пакуль хто-небудзь падбярэ гэтую дакладную лічбу».
  «Чаму Форт-Фарэл-рэкордэр цяпер зацікавіцца назвай Трынавант?» «Трынаванты мёртвыя, і Форт Фарэл Рэкордэр забіў іх далей. Вы б не падумалі, што можаце забіць памяць, праўда?
  «Расейцы ў гэтым добрыя; яны могуць забіць чалавека і пры гэтым пакінуць яго ў жывых, пакінуць яго хадзіць, як жывых мерцвякоў», - сказаў МакДугал. «Толькі падумайце, што зрабілі з Хрушчовым. Проста здаецца, што Матэрсан першым прыдумаў гэтую ідэю».
  - Вы не адказалі на маё пытанне, - нецярпліва сказаў я. — Выплюнь, Мак.
  «Запісвальнік Форт-Фарэл не цікавіцца Трынавантэс», — адказаў ён. «Калі б я напісаў артыкул пра каго-небудзь з іх - калі б я хаця б назваў імя - мяне б звольнілі на шэрай паперы. Гэта мая асабістая зацікаўленасць, і калі б Бул Матэрсан ведаў, што я клапачуся пра Трынаванта, у мяне былі б праблемы, - ён паказаў на мяне пальцам. — Тады трымай язык за зубамі, — ён зноў наліў сабе шклянку, і я ўбачыў, што яго рука дрыжыць. "Ну, дай мне пачуць тваю гісторыю".
  Я сказаў: «Мак, я не збіраюся табе нічога казаць, пакуль ты не раскажаш мне крыху больш пра сям'ю Трынавант». І не пытайцеся мяне, чаму, таму што я не хачу вам казаць».
  Ён доўга задуменна глядзеў на мяне, а потым сказаў: "Але пазней ты мне раскажаш?"
  «Магчыма».
  На яго твары здаўся задумлівы выраз, але нарэшце ён сказаў: «Добра, здаецца, у мяне няма выбару. я збіраюся расказаць вам пра Trinavants.” Ён падсунуў бутэльку да мяне. — Залівай, сынок.
  
  Трынаван быў старым канадскім прозвішчам, і першы Трынаван, Жак Трынаван, прыехаў у Квебек з Брэтані дзесьці ў 18 стагоддзі. Але Трынавантэс не быў тым, што разумелі пасяленцы або гандляры - не тады. Яны мелі ў целе ртуць і накіраваліся на захад. Прапрадзед Джона Трынаванта быў вядомым вандроўнікам , іншыя трынаванты былі паляўнічымі на пушніну, і неправераная гісторыя гаворыць, што трынавант перасёк кантынент і ўбачыў Ціхі акіян раней за Аляксандра Макензі.
  Дзед Джона Трынаванта быў разведчыкам лейтэнанта Фарэла, і калі Фарэл пабудаваў форт, ён вырашыў пусціць карані ў Брытанскай Калумбіі. Гэта быў добры раён, яму спадабаўся ландшафт, і ён бачыў вялікія магчымасці. Але той факт, што трынаванцы перасталі бадзяцца, не азначае, што яны страцілі імпэт. У форце Фарэл тры пакаленні сям'і Трынавант пабудавалі імперыю драўніны, невялікую, але здаровую.
  "Гэта быў Джон Трынавант, які сапраўды запусціў гэта", - сказаў МакДугал. «Ён быў чалавекам дваццатага стагоддзя — нарадзіўся ў 1900 годзе — і ён узяў на сябе кіраўніцтва ў маладым узросце. Яму было ўсяго дваццаць тры, калі памёр бацька. У той час Брытанская Калумбія была яшчэ даволі неразвітай, і менавіта такія людзі, як Джон Трынавант, зрабілі правінцыю такой, якой яна ёсць сёння».
  Ён задуменна паглядзеў на сваю шклянку. «Я думаю, што з чыста дзелавога пункту гледжання Трынавант зрабіў нешта вельмі разумнае, калі аб'яднаўся з Булам Матэрсанам».
  — Ты ўжо другі раз згадваеш яго, — сказаў я. «Гэта не можа быць той самы чалавек, з якім я размаўляў у Матэрсан-білдынгу».
  «Чорт вазьмі, не. Гэта быў Говард — ён проста вялікі лайдак, — грэбліва сказаў МакДугал. - Я кажу пра старога - бацьку Говарда. Ён быў на некалькі гадоў старэйшы за Трынаванта, і яны ўступілі ў партнёрства ў 1925 годзе. Джон Трынавант валодаў розумам і кіраваў бізнес-палітыкай, а Матэрсан забяспечваў энергію і ініцыятыву, і неўзабаве ўсё сапраўды пайшло вядома. Яны прыклалі руку да ўсяго, што адбывалася; яны кансалідавалі лесанарыхтоўку і першымі зразумелі, што сырая драўніна не вартая таго, каб яе рэзаць, калі ты не можаш з ёй нешта зрабіць – і пажадана на месцы. Пабудавалі папяровыя фабрыкі, фанерныя фабрыкі, зарабілі вялікія грошы, асабліва ў вайну. Адразу пасля вайны тут, у горадзе, было пастаяннай тэмай абмеркавання, колькі каштуюць Трынаван і Матэрсан у гатовых грошах».
  Ён нагнуўся наперад і ўзяў бутэльку. «Вядома, займаліся не толькі драўнінай — яны хутка распаўсюдзіліся. Яны пабудавалі заправачныя станцыі, адкрылі аўтобусны сэрвіс, які потым прадалі Greyhound, адкрылі прадуктовыя крамы і гаспадарчыя крамы — усе ў гэтым раёне так ці інакш сталі фінансава залежнымі ад іх ці добра гэта для гарадской супольнасці. Мне не падабаюцца патрыярхальныя формы праўлення, нават калі яны прымяняюцца з найлепшых намераў. Але так яно склалася».
  Я ўставіў: «Яны таксама завялі газету».
  МакДугал скрывіўся. «Гэта адзіны бізнэс Матэрсана, які не дае яму рэальнага прыбытку. Горад тут не такі вялікі, каб утрымліваць газету; але Джон Трынавант пачаў гэта дзеля людзей. Была ўжо друкарня. Ён сказаў, што грамадскасць павінна ведаць, што адбываецца, і ён ніколі не ўмешваўся ў дзейнасць газеты. Матэрсан кіруе ім зусім па іншай прычыне».
  "Каторы?"
  «Каб кантраляваць грамадзкую думку. Ён не адважваецца закрыць яго, таму што Форт Фарэл становіцца ўсё больш і больш, і хтосьці можа заснаваць рэспектабельную газету, якую ён не можа кантраляваць. Але пакуль ён працягвае выдаваць Fort Farrell Recorder , ён у бяспецы, таму што гэта так жа дакладна, як амін у царкве, што няма падстаў для дзвюх газет у горадзе.
  Я кіўнуў. «Такім чынам, Трынаван і Матэрсан зарабілі па багаццю. І што?"
  «Дык нічога», — адказаў Макдугал. «Трынавант быў забіты, і Матэрсан узяў на сябе ўсю аранжыроўку - лом і заглушку. Разумееце, трынавантаў больш не засталося».
  
  Я крыху падумала. «Не было такога? Начальнік рэгістратара Форт-Фарэл згадваў нейкую міс Трынавант, пляменніцу Джона.
  - Вы маеце на ўвазе Клэр, - сказаў МакДугал. «Яна была зусім не пляменніцай, проста далёкай сваячкай з усходу. Некалькі сотняў гадоў таму ў Канадзе было шмат трынавантаў, але ўсходняя галіна сям'і адмерла. Наколькі я ведаю, Клэр - апошні трынавант у Канадзе. Пра яе існаванне Джон даведаўся выпадкова, калі аднойчы быў у Манрэалі. Яна была сіратой, і, паколькі ён думаў, што яны павінны быць у нейкім сваяцтве, ён узяў яе да сябе і абыходзіўся з ёй, як з роднай дачкой».
  — Яна не была спадчынніцай?
  МакДугал паківаў галавой. «Не, ён не ўсынаўляў яе, і, відаць, адносіны так і не былі ўстаноўлены, таму яна не магла прэтэндаваць на спадчыну».
  «Тады хто атрымаў грошы Трынаванта? І як Матэрсан атрымаў долю Трынаванта ў кампаніі?»
  МакДугал з'едліва ўсміхнуўся мне. «Адказы на два пытаньні замінаюць адно аднаму. У завяшчанні Джона гаварылася, што для яго жонкі і сына павінен быць створаны трэст і што ўвесь звязаны капітал павінен быць перададзены Фрэнку, калі яму споўніцца трыццаць. У тэстаменце ўсё было ўлічана, і гэта была добрая воля. Вядома, таксама думалі пра тое, што Джон перажыве ўсіх астатніх. У такім выпадку працэнты ад аблігацыйнага капіталу павінны былі пайсці на стварэнне факультэта тэхналогіі лесапрамысловага матэрыялу ў канадскім універсітэце.
  — Гэта адбылося?
  «Так, і фонд працуе, але вынікі не такія вялікія, як маглі быць. Тлумачэнне гэтаму трэба шукаць у пагадненні, якое было заключана яшчэ ў 1929 годзе. Ужо тады Трынаван і Матэрсан разумелі, што будуюць бізнес-імперыю. Ні адзін з іх не хацеў, каб смерць іншага паклала канец гэтаму, таму яны заключылі пагадненне, паводле якога той, хто выжыў, будзе мець магчымасць купіць долю іншага па балансавым кошце. І вось што зрабіў Матэрсан».
  
  — Шчыра кажучы, не бачу ў гэтым нічога дрэннага, — заўважыў я.
  МакДугал раздражнёна цокнуў языком. «Не будзь наіўным, Боб. Матэрсан купіў акцыю па балансавай кошце, але да таго часу, калі Донэр скончыў факсіміляцыю рахункаў, балансавы кошт прыкметна скараціўся. Па-другое, гэта нейкі Уільям Джастус Слоун, які з'яўляецца старшынёй праўлення фонду, і ён знаходзіцца ў кішэні Була Матэрсана. Рада фондаў неадкладна рэінвесціравала частку, якую яны атрымалі ад Матэрсана, у новаствораную карпарацыю Матэрсана, і калі хто і сядзіць на гэтых грошах, дык гэта стары Бул. Па-трэцяе, савету фондаў спатрэбілася шмат часу, каб сабрацца разам і ратыфікаваць палажэнні фонду. Лесатэхналагічны факультэт пачаў працаваць не менш за чатыры гады, і гэта было вельмі павольна. Мне казалі, што на факультэце ўсё яшчэ няма грошай. Па-чацвёртае, умовы перадачы акцый Trinavant кампаніі Bull ніколі не раскрываліся. Я маю на ўвазе, што ён павінен быў выкласці ад сямі да дзесяці мільёнаў долараў, але савет фондаў уклаў толькі два мільёны ў Matterson Corporation і ў акцыі без права голасу ! Гэта была проста вада на млын Быка Матэрсана. Пятае… о, чорт вазьмі, навошта я марную на гэта час?»
  "Такім чынам, вы хочаце сказаць, што Бул Матэрсан практычна скраў грошы Трынаванта".
  - Гэта факт, - коратка сказаў Макдугал.
  «Дрэнная стаўка для Клэр Трынавант», — сказаў я.
  «О, яна была не такая ўжо і дрэнная. У завяшчанні было спецыяльнае палажэнне, якое датычылася яе. Джон пакінуў ёй паўмільёна даляраў і вялікі кавалак зямлі. І Бык Матэрсан не змог вырваць гэта ў яе, хоць багі ведаюць, што ён спрабаваў.
  Я падумаў пра рэдакцыйны артыкул, у якім яны выказвалі надзею, што міс Трынавант зможа завяршыць сваю адукацыю. — Колькі ёй было гадоў, калі Трынаванта забілі?
  «Ёй было ўсяго семнаццаць. Стары Джон адправіў яе ў Швейцарыю, каб яна магла атрымаць добрую адукацыю».
  «А хто напісаў правадыра 7 верасня 1956 года?»
  
  МакДугал усміхнуўся мне нацягнутай усмешкай. «Ну, ты гэта таксама бачыў? Ты і так разумны хлопец. Рэдакцыйны артыкул быў напісаны Джымсанам, але я магу паспрачацца, што Матэрсан прадыктаваў яго яму. Было вельмі сумнеўна, што палажэнне аб апцыёне магло быць прызнана несапраўдным, паколькі адносіны Клэр з Джонам не былі юрыдычна пацверджаны, але ён не стаў рызыкаваць. Ён сам прыляцеў у Швейцарыю і ўгаварыў яе застацца там, і, вядома, сунуў ёй пад нос гэтую рэдакцыйную артыкул, каб паказаць, што людзі ў Форт-Фарэл думаюць тое ж самае. Яна ведала, што "Форт-Фарвел Рэкордэр" заўсёды была ганаровай газетай. Аднак яна не ведала, што Матэрсан сапсаваў яго ў момант смерці Трынаванта. Яна была толькі сямнаццацілетняй дзяўчынкай і нічога не ведала аб свеце бізнесу і яго метадах».
  «Хто дагледзеў яе паўмільёна даляраў да паўналецця?»
  - Галоўная апека, - адказаў МакДугал. «У такіх выпадках гэта працуе цалкам аўтаматычна. Бул, натуральна, таксама спрабаваў павазіцца з гэтай спадчынай, але ў яго гэта не атрымалася».
  Я ў думках перабраў усю агідную гісторыю і паківаў галавой. «Я проста не разумею, чаму Матэрсан пайшоў на вайну з імёнамі Трынавант. Што яму было хаваць?»
  "Я не ведаю", - прызнаўся Макдугал. «Але я спадзяваўся атрымаць ад вас адказ. Было дзіўна, што праз дзесяць гадоў пасля аварыі вы з'яўляецеся і просіце прачытаць апісанне аварыі. Ну а назва Trinavant знікла даволі хутка. Trinavant Bank быў перайменаваны ў Matterson Bank, і ўсе прадпрыемствы, якія носяць яго імя, напаткалі той жа лёс. Бул нават спрабаваў перайменаваць Trinavant Park, але гэтаму перашкодзіла місіс. Дэвенант — старая гарпія, якая з'яўляецца прэзідэнтам гістарычнага таварыства ў форце Фарэл.
  Я сказаў: "Так, гэта была адзіная прычына, па якой я даведаўся, што гэта горад Трынаванта".
  «Гэта для вас што-небудзь значыць?» Калі я не адказаў, Макдугал працягнуў: «Ён таксама не мог перайменаваць Клэр Трынавант». Без сумневу, ён моліцца, каб яна хутка выйшла замуж. Разумееце, яна жыве ў гэтай мясцовасці і ненавідзіць яго ўсім добрым сэрцам».
  — Значыць, стары Матэрсан яшчэ жывы?
  
  «Ён робіць. Цяпер яму павінна быць семдзесят пяць, але ён добра носіць свой узрост - усё такі ж непакорлівы. Ён заўсёды быў на рулоне, і Джон Трынавант быў адзіным, хто мог яго спыніць. Але калі Джон памёр, нішто не магло яго ўтрымаць. Ён арганізаваў Matterson Corporation як холдынгавую кампанію і неўзабаве пачаў зарабляць вялікія грошы, і яго не вельмі клапаціла пра тое, як ён гэта зарабіў - і ў такой ступені ён не клапоціцца цяпер. А тут і ўсе лясныя ўгоддзі, якімі ён валодае...»
  Я ўставіў: «Я думаў інакш, што ўсе лясныя ўгоддзі належаць дзяржаве».
  «У Брытанскай Калумбіі дзевяноста пяць працэнтаў належыць дзяржаве, але пяць працэнтаў — гэта значыць тры мільёны гектараў — знаходзяцца ў прыватных руках. Быку належыць не менш за паўмільёна гектараў, яшчэ паўмільёна гектараў дзяржаўнага лесу ён мае на высечку. Ён высякае шэсцьдзесят мільёнаў кубічных футаў драўніны ў год і ўвесь час трапляе ў непрыемнасці з лесанарыхтоўкамі — урад пільна сочыць за тым, каб не высякаць занадта шмат дрэў, — але ён заўсёды ведаў, як абыходзіцца са свабоднымі высечкамі. Цяпер ён хоча пабудаваць уласную гідраэлектрастанцыю, і калі ён гэта зробіць, уся гэтая частка правінцыі будзе ў яго ў кішэні».
  Я сказаў: «Малады Матэрсан сказаў мне, што электрастанцыя павінна была забяспечваць энергіяй уласны бізнес карпарацыі Матэрсан».
  МакДугал скрывіў вусны ў іранічнай усмешцы. «Як вы думаеце, што такое Форт Фарэл? Гэта не больш чым чарговая кампанія Matterson. У нас ёсць толькі маленькая, нязначная электрастанцыя, якой досыць цяжка забяспечваць горад электрычнасцю, і яна вечна і заўсёды ламаецца. Такім чынам, ёсць свабодны выгул для электрычнай кампаніі Matterson. І ўсе кампаніі Матэрсана набіраюць усё большы ўплыў. Я перакананы, што стары Бык мяркуе, што карпарацыя Matterson аднойчы будзе кіраваць Брытанскай Калумбіяй з форта Сэнт-Джэйм. Джона да Кіспіёкса, ад прынца Джорджа і аж да Юкона - прыватнага каралеўства, якім ён можа кіраваць, як захоча».
  «Дзе тут месца Донэр?» — з цікаўнасцю спытаў я.
  
  «Ён бухгалтар, сочыць за касай. Ён думае толькі ў доларах і цэнтах, і ён бязлітасны нягоднік. Ён той, хто прыдумляе зладзейскія хады, а Бык Матэрсан іх выконвае. Але Бул цягне за ўсе нітачкі як старшыня праўлення; ён перадаў паўсядзённае кіраванне маладому Говарду, а Донэр мае задачу сачыць за тым, каб Говард не здзічэў».
  «Яму не надта пашанцавала», — сказаў я, пераказваючы эпізод у кабінеце Говарда.
  Макдугал фыркнуў. «Донер можа ўтрымліваць маладога хлопца, адной рукой ляжачы на спіне. Ён сыходзіць у адстаўку, калі гаворка ідзе пра менш важныя справы, але ва ўсіх жыццёва важных справах Говард павінен паўзці да крыжа. У Говарда проста ёсць здольнасць падтрымліваць выгляд, і ён можа выглядаць мужчынам, але ён мяккі ўнутры. Ён ні на дзесятую не такі мужчына, як яго бацька».
  Некалькі хвілін я сядзеў моўчкі, каб пераварыць усё гэта, і нарэшце сказаў: «Добра, Мак, ты сказаў, што маеш асабістую зацікаўленасць у гэтай справе. Пра што гэта?
  Ён паглядзеў мне проста ў вочы і адказаў: «Вас можа здзівіць, калі пачуеце, што нават стары журналіст можа мець пачуццё справядлівасці. Джон Трынавант быў маім сябрам; ён часта наведваў мяне сюды, каб выпіць віскі і прыемна пагутарыць. Мне было балюча быць сведкам таго, што рэгістратар Форт-Фарэл зрабіў з ім і яго сям'ёй пасля іх смерці, але я нічога не зрабіў, проста стаяў побач. Джымсан - лайдак, і я мог бы змясціць гісторыю на першай старонцы, каб Джон Трынавант ніколі не быў забыты ў форце Фарэл. Але я не зрабіў, і ведаеце чаму? Таму што я быў баязліўцам, таму што я баяўся Була Матэрсана, таму што я баяўся страціць працу.
  Голас яго злёгку дрыжаў. «Калі памёр Джон Трынавант, мне было амаль шэсцьдзесят, і я быў ужо старым чалавекам. Я заўсёды траціў заробленыя грошы, і заўсёды было ўражанне, што я з забяспечанай сям'і. Я лічыў, што ў мяне наперадзе шмат гадоў, а што рабіць шасцідзесяцігадоваму чалавеку, калі ён страціць працу?» — яго голас стаў мацней. «Цяпер мне семдзесят адзін, і я ўсё яшчэ працую на Matterson. Я раблю для яго добрую працу — таму ён мяне тут і трымае. Гэта не акт дабрачыннасці, таму што Матэрсан нават не ведае, што азначае гэтае слова. Але за апошнія дзясятак гадоў я крыху назапасіў, і цяпер, калі ў мяне засталося няшмат гадоў, я хацеў бы зрабіць што-небудзь для майго сябра Джона Трынаванта. Я больш не баюся».
  Я спытаў: «Што ты будзеш рабіць?»
  Ён глыбока ўздыхнуў. « Вы можаце сказаць мне гэта. Чалавек не заходзіць з вуліцы і чытае нумар газеты дзесяцігадовай даўніны, не маючы для гэтага матыву. Я хачу ведаць гэты матыў».
  - Не, Мак, - сказаў я. "Пакуль не. Не ведаю, ці маю я права ўмешвацца ў гэтую справу. Зусім выпадкова я трапіў у Форт Фарэл.
  Ён надзьмуў шчокі і выбухна ўздыхнуў. — Не разумею, — сказаў ён. «Я проста не разумею». «Вы скажаце мне, што чытаеце газету дзесяцігадовай даўніны проста дзеля забавы, ці гэта вашае хобі — чытаць старыя вясковыя газеты? Магчыма, вы проста хацелі паглядзець, якая гаспадыня перамагла ў конкурсе выпечкі на тым тыдні. Ці што?"
  "Ты мог бы таксама адмовіцца ад гэтага, Мак", - сказаў я. "Вы нічога не атрымаеце ад мяне, пакуль я не буду гатовы, а мне яшчэ трэба прайсці доўгі шлях".
  — Добра, — спакойна сказаў ён. «Я сказаў вам кучу - дастаткова, каб вам адсеклі галаву, калі Матэрсан пачуе пра гэта. Так, я паклаў галаву прама на блок».
  «Табе нічога не трэба баяцца мяне, Мак».
  Ён буркнуў. «Я вельмі спадзяюся, што і не. Я быў бы не супраць таго, каб мяне звольнілі, калі б з гэтага не выйшла нешта добрае». «Мяркую, я мог бы расказаць вам крыху больш. Мне прыйшло ў галаву, што прычына, па якой Матэрсан захацеў сцерці прозвішча Трынавант, можа мець нейкае дачыненне да таго, як загінулі Трынаванты. — Ты ведаеш, хто гэта?
  Я паглядзеў на свежы малады твар і кіўнуў. я меў раней бачыў копію таго ж фотаздымка, але я не сказаў Макдугалу. — Так, гэта Роберт Грант, — я паклаў яго на стол.
  «Чацвёрты чалавек у машыне», — сказаў МакДугал, злёгку стукнуўшы па фотаздымку ўказальным пальцам. «Жыў малады чалавек. Ніхто не думаў, што ён выжыве, але ён выжыў. Праз паўгода пасля аварыі ў мяне быў невялікі адпачынак і я скарыстаўся магчымасцю правесці крыху следчай працы без ведама старога Быка. Я паехаў у Эдмантан і наведаў шпіталь. Роберт Грант быў пераведзены ў Квебек; ён ляжаў у прыватнай клініцы і нікога да яго не пускалі. Адтуль я страціў яго след, і цяжка што-небудзь схаваць ад старога пацука ў журналістыцы. Я адправіў копіі гэтай фатаграфіі некаторым сваім сябрам - журналістам па ўсёй Канадзе - але я нічога не чуў апошнія дзесяць гадоў. год. Роберт Грант знік з твару Зямлі».
  — Дык?
  — Боб, ты бачыў гэтага чалавека?
  Я зноў паглядзеў на фатаграфію. Грант выглядаў зусім як вялікі хлопчык, малады чалавек гадоў дваццаці, у якога ўсё жыццё наперадзе. Потым я павольна сказаў: "Наколькі я ведаю, я ніколі не бачыў гэтага твару".
  «Што ж, гэтая надзея разбурана», — сказаў МакДугал. "Я думаў, што вы маглі б быць яго сябрам, які прыехаў, каб убачыць, як краіна ляжыць."
  - Прабач, Мак, - сказаў я. «Я ніколі не сустракаў гэтага чалавека. Але навошта яму сюды ехаць? Які інтарэс у гэтым меў бы Грант?
  - Што ж, у гэтым можа быць нешта, - задуменна сказаў МакДугал. "Я сапраўды хацеў пагаварыць з ім", - паціснуў ён плячыма. – Чорт вазьмі, давай яшчэ вып’ем!
  
  У тую ноч мне зноў прысніўся сон. Прайшло прынамсі пяць гадоў з таго часу, як у мяне быў апошні раз, і цяпер, як і тады, ён напалохаў мяне да чорта. Я быў на гары, засыпанай снегам, і чорныя няроўныя камяні тырчалі са снегу, як гнілыя зубы. Я не ішоў ні ўверх, ні ўніз з гары, а проста стаяў, як прыбіты да месца. Калі я паспрабаваў паварушыць нагамі, снег склейваў іх, як моцны клей, і я адчуваў сябе мухай, якая прыляпілася да ліпучкі.
  Снег ішоў увесь час. Неўзабаве паўсюль з'явіліся вялікія заносы. Снег урэшце дасягаў мне каленяў і працягваў ісці. Я ведаў, што буду пахаваны, калі не паварушуся, таму адчайна змагаўся, каб вырвацца, і нахіліўся, каб зграбаць снег голымі рукамі.
  Але ў той жа час я выявіў, што снег не халодны, а гарачы, як распаленае жалеза, хоць у сне быў зусім белы. Я закрычаў ад болю і тузануў да сябе рукамі. Я бездапаможна стаяў і глядзеў, як снег павольна дасягае майго цела. Потым ён дайшоў да майго твару, і я закрычаў, калі пякучы гарачы снег цалкам пахаваў мяне…
  
  Я прачнуўся ў ананімным нумары гатэля, мокры ад поту і жадаючы глытнуць вытанчанага віскі Mac's Islay.
  
  OceanofPDF.com
   2-я глава
  Першае, што я памятаю, адчуў у сваім жыцці, гэта боль. Нешматлікім людзям пашанцавала ўспомніць свае родавыя болі, і мне хацелася б пабачыць гэты вопыт. Але гэта тое, што вы самі не кантралюеце - вы самі не вырашаеце, хочаце вы нарадзіцца ці не, і як праходзяць роды - гэта таксама тое, на што вы не можаце ўплываць.
  Я перажыла роды з моцным болем па ўсім целе. Боль станавіўся ўсё больш і больш моцным, пакуль не адчуваў сябе распаленым агнём, які пагражае знішчыць мяне цалкам. Я спрабаваў здушыць гэта з усёй сілы волі і, здавалася, у мяне атрымалася, але пазней мне сказалі, што гэта медыцынскія прэпараты, якія глушаць боль. Але паступова боль знік, і я страціў прытомнасць.
  Мне было дваццаць тры гады, калі я нарадзіўся - ці так мне казалі.
  Яшчэ мне казалі, што першыя некалькі тыдняў я знаходзіўся ў каматозным стане, увесь час вагаючыся на маленькай мяжы паміж жыццём і смерцю.
  Калі я прыйшоў у прытомнасць, боль значна аслабеў. Гэта ўсё яшчэ хавалася ў маім целе, але цяпер было цярпіма. З іншага боку, я быў у амаль невыносным становішчы. Я ляжаў на спіне, шчыкалаткі і запясці былі звязаны асобна, і, відаць, цела было ў нейкай вадкасці. Але гэта было немагчыма вырашыць, таму што калі я паспрабаваў расплюшчыць вочы, то выявіў, што не магу. Мой твар нібы быў нацягнуты тугой павязкай. Я запанікаваў і паспрабаваў вызваліцца.
  Голас сказаў: «Вы павінны супакоіцца. Яны не могуць рухацца самастойна. Чуеце, вы павінны быць цалкам спакойныя».
  Гэта быў прыемны голас, пяшчотны і добры, таму я расслабіўся і зноў упаў у блаславёную кому.
  У наступныя тыдні я ўсё часцей быў у прытомнасці. Я мала што памятаю з гэтага часу, акрамя таго, што боль стаў менш выяўленым і што я адчуваў сябе мацней. Яны пачалі карміць мяне праз трубку, якую прасунулі паміж вуснаў, і суп і фруктовы сок унеслі сваю лепту ў аднаўленне маіх сіл. Тры разы я разумеў, што мяне вязуць у аперацыйную; але толькі таму, што я чуў, як медсёстры гаварылі пра гэта паміж сабой. Большую частку часу я знаходзіўся ў шчаслівым стане няведання. Мне ніколі не прыходзіла ў галаву задавацца пытаннем, чаму я там апынуўся і як я туды трапіў, як і нованароджанае дзіця ў калысцы разважае пра такія рэчы. Я сам быў нованароджаным дзіцем і быў задаволены, пакуль нічога не сумаваў.
  Нарэшце надышоў дзень, калі з майго твару знялі павязку. Голас, мужчынскі голас, які я чуў раней, сказаў: «Цяпер супакойся. Трымайце вочы заплюшчанымі, пакуль я не скажу вам адкрыць іх».
  Я паслухмяна заплюшчыў вочы, пачуўшы, як нажніцы разразаюць марлю. Пальцы дакрануліся да маіх павекаў і прашапталі: «Мабыць, усё ў парадку» . Голас сказаў: "Колькі пальцаў я трымаю?"
  Я зарэгістраваў дзве белыя лініі. — Два, — адказаў я.
  – А колькі іх цяпер?
  — Чатыры.
  Ён глыбока ўздыхнуў. «Здаецца, ты ўсё ж такі вернеш зрок. Вы вельмі шчаслівы малады чалавек, містэр. Грант.
  "Грант?"
  Узнікла невялікая паўза. Тады мужчына спытаў. — Іх завуць Гранты, ці не так?
  Я доўга думаў пра гэта, і чалавек, відаць, думаў, што я не буду адказваць на яго пытанне. Ён сказаў: «Слухай, калі ты не Грант, хто ты?»
  Тут варта было мне ўголас закрычаць, і мне прыйшлося зрабіць яшчэ адзін укол заспакаяльнага. Я не памятаю, каб я крычаў; але я памятаю жудасную пустэчу, якую адчуў, калі да мяне дайшло, што я не ведаю, хто я.
  
  Я даволі падрабязна апісаў сваё адраджэнне. Сапраўды дзіўна, што на працягу гэтых многіх тыдняў, калі я значную частку часу быў у свядомасці, я ўвогуле не думаў пра сваю асобу. Але ўсё гэта пазней растлумачыў мне Зюскінд.
  Спецыяліст па скуры д-р. Мэцьюз, які падляпіў мяне, першым зразумеў, што я пацярпеў не толькі фізічна, і арганізаваў, каб Саскінда выклікалі, каб ён прыгледзеўся да мяне бліжэй. Я ніколі не называў яго інакш, як Зюскінд - так ён мне прадставіўся - і ніколі не лічыў яго нічым іншым, як добрым сябрам. Я думаю, таму ён быў такім добрым псіхіятрам. Калі я паправіўся і змог пакінуць тэрыторыю бальніцы, мы часта хадзілі і пілі разам піва. Я не ведаю, ці з'яўляецца гэта звычайнай формай псіхіятрычнага лячэння - я не думаю, што псіхіятры асабліва рады пазбавіцца ад маленькага мяккага сядзення ў падгалоўі канапы - але ў Саскінда былі свае ідэі, і ён стаў добры сябар для мяне.
  Ён увайшоў у цёмны пакой і паглядзеў на мяне ўніз. — Мяне завуць Саскінд, — коратка сказаў ён. Ён агледзеў пакой. »Доктар Мэцьюз кажа, што вы можаце прыняць крыху больш святла. Я думаю, што гэта добрая ідэя, - ён падышоў да акна і засунуў шторы. «Душа не мае карысці ад цемры».
  Ён вярнуўся да ложка і стаяў, гледзячы на мяне ўніз. У яго быў выразны твар з моцным падбароддзем і арліным носам, але вочы былі лагоднымі і карымі, як у мудрага сабакі. Ён зрабіў дзіўны раззбройваючы жэст і спытаў: «Вы не супраць, калі я сяду?»
  Я паківаў галавой, каб ён падсунуў крэсла да ложка. Ён сеў і выпадкова скрыжаваў ногі, і я ўбачыў шкарпэтку з вар'яцкім малюнкам і два цалі яго валасатай галёнкі. — Як справы?
  Я паківаў галавой.
  
  "Што не так? Ты зусім страціў нервы?» Калі я не адказаў, ён працягнуў: «Слухай, мой хлопчык, ты, здаецца, змагаешся з некаторымі праблемамі. Але я не змагу вам дапамагчы, калі вы не дасце мне ведаць».
  У мяне была дрэнная ноч, самая страшная ў маім жыцці. Гадзінамі я змагаўся з праблемай - хто я? - і я ні на сантыметр не наблізіўся да адказу. Я быў знясілены і напалоханы, і не хацеў ні з кім размаўляць.
  Саскінд пачаў гаварыць лагодным голасам. Я памятаю ўсё, што ён сказаў у гэты першы раз, але да гэтай тэмы ён потым вяртаўся шмат разоў. Ён сказаў нешта ў такім духу:
  «Кожны чалавек калі-небудзь сутыкаецца з гэтай праблемай у жыцці. Вы задаеце сабе складанае пытанне: "Хто я?" Ёсць шмат звязаных з гэтым пытанняў, напрыклад: "Чаму я?" і "Чаму я тут?" Бесклапотны тып можа пачаць задумвацца пра гэта толькі на смяротным ложы; але тыя, хто думае крыху больш аб рэчах, сутыкаюцца з гэтымі пытаннямі для самаправеркі значна раней, і гэта часта выклікае невялікае разумовае ўзрушэнне, перш чым дасягнуць здавальняючага адказу.
  З цягам часу з такой самаправеркі выйшла шмат добрага - і шмат менш шчаслівага. Некаторыя з людзей, якія задавалі сабе гэтыя пытанні, сталі вар'ятамі, іншыя сталі святымі, але большасць з нас прыходзіць да кампрамісу. Многія рэлігіі ўзніклі з гэтых пытанняў. Філосафы напісалі пра іх занадта шмат кніг, кніг, якія змяшчаюць шмат неператраўнай ваніты і некалькі разумных думак. Навукоўцы шукалі адказы ў руху атамаў і падобных з'явах. Але гэта праблема, якая датычыцца ўсіх нас, кожнага чалавека, і калі праблема не ўзнікае ў асобнага чалавека, то гэтага чалавека наўрад ці можна назваць думаючай істотай.
  «Вам пастаўлена гэтая праблема асабістай ідэнтычнасці ў вострай форме і без падрыхтоўкі да яе. Ты думаеш, што толькі таму, што не памятаеш свайго імя, ты нішто. Вы памыляецеся. Я не існуе ў імені. Імя - гэта проста слова, форма ідэнтыфікацыі, якую нам прысвоілі – для зручнасці, так бы мовіць. Я - частка сябе, якую таксама называюць Я - усё яшчэ існуе. Калі б яго не было, цябе б не было ў жывых.
  Вы таксама лічыце, што проста таму, што вы не можаце ўспомніць падзеі ў вашым жыцці да гэтага часу, ваш асабісты свет быў прыведзены да канца. Чаму б гэта было? Вы ўсё яшчэ дыхаеце; ты яшчэ жывы. Неўзабаве вы выйдзеце з гэтай бальніцы — істота, якая думае, жадае працягнуць жыццё, перапыненае на час. Магчыма, мы можам зрабіць нейкую рэканструкцыю мінулага; ёсць вялікая верагоднасць, што вы вернеце сваю памяць праз некалькі дзён ці тыдняў. Магчыма, гэта зойме крыху больш часу. Але я тут, каб дапамагчы вам у гэтым. Вы дазволіце мне гэта зрабіць?»
  Я паглядзеў на суровы, сур'ёзны твар з недарэчна лагоднымі вачыма і прашаптаў: «Дзякуй». Потым я зноў заснуў ад чыстай знясіленасці, а калі зноў прачнуўся, Саскінда ўжо не было.
  
  Але ён вярнуўся на наступны дзень. — Табе лепш?
  «Злёгку».
  Ён сеў. «Вы не супраць, калі я закурю?» Ён закурыў і паглядзеў на яе з агідай. «Я куру занадта шмат гэтых чортавых штук». Ён працягнуў пачак. "Хочаш?"
  «Я не палю».
  — Адкуль ты гэта ведаеш?
  Я думаў пра гэта цэлых пяць хвілін, пакуль Саскінд цярпліва чакаў майго адказу. — Не, — сказаў я. «Не, я не палю. Я ведаю ."
  — Што ж, добры пачатак, — задаволена сказаў ён. «Такім чынам, вы ведаеце нешта пра сябе. Што было першым, што вы заўважылі, калі прачнуліся?»
  Я адказаў без прамаруджвання: «Боль». Боль і адчуванне, што я плаваю. І што я быў да чагосьці прывязаны».
  Саскінд падрабязна растлумачыў мне ўсё, і калі ён скончыў, мне падалося, што я ўбачыў на яго твары крыху сумніўны выраз, але магчыма я памыляўся. Ён спытаў: «Ці ведаеце вы, як вы апынуліся ў гэтай бальніцы?»
  — Не, — сказаў я. – Я нарадзіўся тут.
  Ён усміхнуўся. — У вашым узросце?
  – Я не ведаю, колькі мне гадоў.
  «Наколькі мы ведаем, табе дваццаць тры. Вы трапілі ў аўтамабільную аварыю. Вы што-небудзь памятаеце пра гэта?
  — Не.
  – Але вы ведаеце, што такое машына?
  «Вядома», — адказаў я, зрабіўшы паўзу. – Дзе здарылася аварыя?
  «На дарозе паміж Доўсан-Крык і Эдмантанам. Вы ведаеце, дзе знаходзяцца гэтыя гарады?»
  «Так».
  Саскінд затушыў цыгарэту. «Гэтыя попельніцы занадта малыя», — буркнуў ён. Ён закурыў яшчэ адну цыгарэту. «Хацелі б вы даведацца пра сябе крыху больш? На дадзены момант вам трэба задаволіцца інфармацыяй іншых людзей, але гэта можа быць карысным. Ваша імя, напрыклад?
  Я адказаў: «Доктар. Мэцьюз назваў мяне Грантам».
  Саскінд асцярожна сказаў: "Так, гэта тое, што нам сказалі". Ваша поўнае імя павінна быць Роберт Бойд Грант. Вы хочаце ведаць больш, чым гэта?
  «Так. Што я замовіў? Якая праца ў мяне была?»
  «Вы вучыліся ва ўніверсітэце Брытанскай Калумбіі ў Ванкуверы. Вы што-небудзь памятаеце пра гэта?
  Я паківаў галавой.
  Раптам ён спытаў: «Што такое мофета?»
  «Гэта адток вуглякіслага газу ў шахтах і вулканічных раёнах». — Адкуль я гэта ведаў?
  — Вы вывучалі геалогію, — суха сказаў ён. – Як звалі твайго бацьку?
  — Не ведаю, — безуважна сказаў я. — Ён памёр?
  - Так, - хутка адказаў Саскінд. "Калі б вы пайшлі ў Ірвінг-Хаўс у Нью-Вэстмінстэры - што б вы чакалі знайсці?"
  «Музей».
  "Ці ёсць у вас браты і сёстры?"
  "Я не ведаю."
  
  «У якую палітычную партыю вы ўваходзіце?»
  Я задумаўся на імгненне, а потым паціснуў плячыма. "Я не ведаю. Я нават не ведаю, ці цікаўлюся я палітыкай».
  Былі дзесяткі пытанняў, і Саскінд чакаў пачуць адказы гэтак жа хутка, як і задаваў пытанні. Нарэшце ён зрабіў паўзу і закурыў яшчэ адну цыгарэту. «Я буду прама, Боб. Я не прыхільнік таго, каб хаваць нязручныя факты ад маіх пацыентаў, і я думаю, што вы зможаце пачуць праўду. Ваша амнезія тычыцца толькі чыста асабістых рэчаў. Усе падзеі, якія непасрэдна не закранаюць вас, рэчы, звязаныя з геалогіяй, геаграфічным становішчам, кіраваннем аўтамабіля і гэтак далей, вы памятаеце ясна і выразна».
  Ён рассеяна змахнуў попел з цыгарэты. «Але больш асабістыя рэчы, якія тычацца вас саміх і вашых адносін з іншымі, вы цалкам забыліся. Мала таго, што ваша сям'я сцерлася з вашай памяці, вы яшчэ не можаце ўспомніць ніводнага чалавека - ні прафесара геалогіі, ні лепшага сябра ва ўніверсітэце. Быццам нешта ў табе захацела прыбраць са стала, што тычыцца мінулага».
  Я адчуваў сябе безнадзейна страчаным. Мне было ўсяго дваццаць тры, і ў мяне не было асабістых кантактаў — ні сям'і, ні сяброў. Так, у мяне нават ворагаў не было, і гэта бедны чалавек, які можа гэта сказаць.
  Саскінд пяшчотна ткнуў мяне тоўстым указальным пальцам. «Не здавайся цяпер, Боб, мы нават не пачалі. Паглядзіце на гэта так - ёсць шмат людзей, якія аддадуць душу за новы старт. Дазвольце мне растлумачыць вам некалькі рэчаў. Падсвядомасць працуе па-свойму цудоўным чынам і са сваёй уласнай логікай. Гэтая логіка можа здацца вельмі дзіўнай для свядомага думаючага чалавека; але, тым не менш, гэта слушная логіка, якая дзейнічае ў строгай адпаведнасці з пэўнымі статутнымі правіламі, і менавіта гэтыя правілы мы павінны высветліць. Я маю намер правесці вам некалькі псіхалагічных тэстаў, якія маглі б сказаць мне больш пра тое, што на самой справе адбываецца ўнутры вас, і я таксама хачу крыху пакапацца ў вашым мінулым».
  Я сказаў: "Чорт вазьмі, якія шанцы?"
  
  "Я не хачу здзекавацца з вас", - адказаў ён. «У сувязі з рознымі фактарамі, якія я вам зараз тлумачыць не буду, мы не можам гаварыць аб звычайнай амнезіі ў вашым выпадку. Ваша амнезія - гэта нешта асаблівае, і, магчыма, пазней я напішу пра гэта кнігу. Звычайна хлопец, які атрымаў удар па галаве і страціў памяць, вяртаецца да нармальнага жыцця максімум праз пару тыдняў. Аднак могуць сустракацца і больш складаныя выпадкі. У мяне толькі што быў выпадак, калі на вуліцы збілі з ног старога васьмідзесяці. На наступны дзень ён прыйшоў у прытомнасць у шпіталі, толькі каб выявіць, што забыўся год свайго жыцця. Ён не мог успомніць і следу таго, што адбылося годам раней, і я не думаю, што ён калі-небудзь успомніць».
  Ён памахаў цыгарэтай пад маім носам. «Гэта звычайная страта памяці. Але селектыўная амнезія, такая як ваша, сустракаецца вельмі рэдка. Безумоўна, такое здаралася і будзе, але не вельмі часта. Як і ў выпадку з агульнай стратай памяці, прагрэсаванне хваробы адрозніваецца. Праблема селектыўнай амнезіі ў тым, што яна здараецца так рэдка, што ў нас не так шмат вопыту, каб абапірацца на яе. Я мог бы ўявіць, што ты вернеш сваю памяць праз тыдзень, але я гэтага не зраблю, таму што я не ведаю. Усё, што мы можам зрабіць, гэта працаваць з гэтай з'явай, я б параіў вам адмовіцца ад усялякіх спекуляцый і засяродзіцца на іншых рэчах. Як толькі вы зноў зможаце чытаць, я прынясу вам некалькі падручнікаў, каб вы маглі аднавіць вучобу. А калі бінты з рук здымуць, можна і пісаць трохі. Ты здасі экзамен, Боб, праз год».
  II
  Саскінд вазіў мяне на вучобу, і ён пераследваў мяне кожны раз, калі я праяўляў грэбаванне. Ён мог выказвацца вельмі рэзка, калі лічыў, што гэта было б для мяне здаровым, і як толькі я зняў бінты, я цалкам засяродзіўся на падручніках. Да таго ж ён многа мне даў тэсты для вымярэння майго інтэлекту і ўдакладнення маіх асабістых характарыстык. Ён застаўся задаволены вынікамі.
  «Ты не думрыян», — абвясціў ён, размахваючы пачкам паперы. «Вы набралі сто трыццаць тры балы па тэсце Векслера-Бельвю. Іншымі словамі, вы разумны, таму пераканайцеся, што вы выкарыстоўваеце свой добры мозг».
  Маё цела было ў жудасных шнарах, асабліва на грудзях. Мае рукі былі ненатуральна ружовымі ад новай скуры, і калі я дакрануўся да свайго твару, я адчуў шнары ад аперацый. І гэта прывяло да новага пытання. Аднойчы да мяне завітаў Мэцьюз з Саскіндам. - Мы хочам з табой сёе-тое пагаварыць, Боб, - сказаў ён.
  Саскінд ціха засмяяўся і кіўнуў галавой у бок Мэцьюза. «Вельмі сур'ёзны джэнтльмен - вельмі грозны».
  "Гэта сур'ёзна", - сказаў Мэцьюз. «Боб, ёсць нешта, аб чым ты павінен прыняць рашэнне, якое ты павінен прыняць. Я зрабіў усё, што мог зрабіць для вас у гэтай бальніцы. Твае вочы як новыя, але астатняе крыху пацямнела, і з гэтым я не магу дапамагчы. Я не геній, проста звычайны бальнічны хірург, які спецыялізуецца на перасадцы скуры. "Вы калі-небудзь задумваліся, чаму вы не бачылі люстэрка, пакуль вы былі тут, у бальніцы?"
  Я паківаў галавой, і Саскінд умяшаўся: «Наш Роберт Бойд Грант — вельмі скромны хлопец. Хочаш паглядзець на сябе ў люстэрка, Боб?
  Я паднёс руку да шчакі і адчуў шурпатую скуру. «Не ведаю, ці было б мне ўсё роўна», — сказаў я, раптам усвядоміўшы, што дрыжу.
  «Я думаю, што гэта лепш за ўсё», — параіў мне Зюскінд. «Гэта шакуе вас, але ў той жа час дапаможа прыняць наступнае важнае рашэнне».
  — Добра, — сказаў я.
  Саскінд пстрыкнула пальцамі, і медсястра выйшла з пакоя, каб адразу пасля гэтага вярнуцца з вялікім люстэркам, якое паставіла на стол люстэркам уніз. Потым яна пайшла зноў выйшаў і зачыніў за сабой дзверы. Я паглядзеў на люстэрка, але не папрацаваў яго падняць. - Добра, - сказаў Саскінд, і я неахвотна ўзяў яго і павярнуў.
  «Божа мой!» — усклікнуў я і міжволі заплюшчыў вочы, адчуваючы ў горле кіслы прысмак ванітаў. Праз некаторы час я зноў паглядзеў. Гэта быў жахліва пачварны твар, ружовы і поўны белых шнараў. Гэта нагадвала першую няўмелую спробу дзіцяці выляпіць з воску чалавечы твар. У ім не было ні характару, ні слядоў той пачынаючай сталасці, якая павінна была быць у дваццацітрохгадовага чалавека — была толькі пустата.
  Мэцьюз ціха сказаў: «Вось чаму вы тут у адзіночнай камеры».
  Я пачаў смяяцца. «Гэта смешна, па-чартоўску смешна. Я не толькі страціў сваю асобу, але і твару».
  Саскінд паклаў мне руку на руку. «Твар - гэта проста твар. Ні адзін чалавек не можа выбраць свой уласны твар - гэта тое, з чым вы нараджаецеся. Але паслухайце Dr. Мэцьюс на хвілінку».
  Мэцьюз сказаў: «Я не пластычны хірург». Ён паказаў на люстэрка, з якім я ўсё яшчэ стаяў. «Гэта павінна быць дастаткова ясна, каб бачыць. Я мог бы проста залатаць цябе, і калі б я паспрабаваў якія-небудзь больш тонкія хітрыкі, ты б проста не выжыў. Але цяпер вы ў такой добрай форме, што мы можам зрабіць наступны крок - калі вы хочаце».
  "І гэта?"
  »Больш хірургічнага ўмяшання - у кваліфікаванага хірурга ў Манрэалі. Самая вялікая магутнасць пластычнай хірургіі тут, у Канадзе і, магчыма, ва ўсім заходнім свеце. Вы можаце зноў атрымаць сапраўдны твар і новыя рукі».
  «Больш аперацый!» Я не клапаціўся аб гэтай думцы; Я перажыў больш чым дастаткова.
  "У вас ёсць некалькі дзён, каб прыняць рашэнне", - сказаў Мэцьюз.
  Саскінд умяшаўся: "Ці магу я працягнуць адсюль, Мак?"
  «Вядома», — адказаў Мэцьюз. — Да сустрэчы, Боб.
  Ён выйшаў з пакоя і ціха зачыніў за сабой дзверы. Саскінд закурыў і кінуў пачак на стол. Такім чынам ён мякка сказаў: «Ты лепш зрабі гэта, таварыш». Вы не можаце хадзіць з такім тварам - калі толькі вы не хочаце зрабіць кар'еру ў фільмах жахаў».
  «Правільна!» — сказаў я напружаным голасам. Я павярнуўся тварам да Саскінда. «Толькі адно скажыце — хто за ўсё гэта плаціць? Хто плаціць за гэты аднамесны нумар? Хто гатовы плаціць за лепшага пластычнага хірурга ў Канадзе?»
  Зюскінд цокнуў языком. «Гэта таямніца. Але гэта павінен быць нехта, каму да чорта ты неабыякавы. Кожны месяц Dr. Мэцьюз прыслаў канверт з тысячай даляраў у 100-даляравых купюрах і гэты лісток паперы, — ён сунуў руку ў кішэню і кінуў паперку праз стол.
  Я разгладзіў паперу. На ім быў толькі адзіны надрукаваны на машынцы радок: ДА ЎВАГІ РОБЕРТА БОЙДА ГРАНТА . 
  Я падазрона паглядзеў на яго. «Гэта не ты робіш?»
  «Чорт! Няма такіх бальнічных псіхіятраў, якія маглі б аддаць дванаццаць тысяч долараў у год. Я нават не мог даць табе дванаццаць тысяч цэнтаў, — ён шырока ўсміхнуўся мне. «Але дзякуй за камплімент».
  Я адсунуў паперу. «Магчыма, гэта ключ да маёй асобы».
  — Не, не, — катэгарычна сказаў Зюскінд. Здавалася, ён засмучаны. «Магчыма, вы здзіўляецеся, што я не дазволіў вам пачуць шмат пра сябе. Бо я абяцаў крыху пакапацца ў мінулым».
  — Я думаў спытаць вас пра гэта.
  "Я даведаўся даволі шмат", - працягнуў ён. «І праблема ня столькі ў тым, што я павінен вам сказаць, а ў тым, ці трэба мне ўвогуле вам нешта казаць. Разумееш, Боб, людзі маюць няправільнае ўяўленне пра нас, псіхіятраў. У такім выпадку, як ваш, я павінен зрабіць усё на свеце, каб вярнуць табе памяць. Я гляджу на гэта па-іншаму. Я падобны да псіхіятра, які сказаў, што яго задача - дапамагаць геніям пазбаўляцца ад неўрозаў. Я не зацікаўлены ў тым, каб зрабіць людзей нармальнымі - я хачу зрабіць іх шчаслівымі. Гэта дзве рэчы не з'яўляюцца сінонімамі - гэта сімптом таго, што мы жывем у хворым свеце».
  "І як я ўпісваюся ў гэта?"
  Ён урачыста сказаў: «Мая вам парада — не спрабуйце капацца ў мінулым. Пачніце спачатку і забудзьцеся пра ўсё, што жылі раней. Я не дапамагу табе вярнуць памяць».
  Я ўтаропіўся на яго. «Чорт, ты ж не думаеш, што гэта лепш для мяне, так?»
  — Хіба вы не верыце мне на слова?
  «Не!» — адказаў я. "Вы б на маім месцы?"
  «Мабыць, не стаў бы», — сказаў ён і ўздыхнуў. «Цяпер я, верагодна, парушаю некалькі этычных правілаў як псіхіятр, але паслухайце. Я зраблю гэта кароткім апавяданнем. Трымайся мацней, слухай мяне і не кажы нічога, пакуль я не скончу».
  Ён глыбока ўздыхнуў. «Ваш бацька пакінуў вашу маці неўзабаве пасля вашага нараджэння, і ніхто не ведае, ці жывы ён яшчэ. Твая маці памерла, калі табе было дзесяць, і, наколькі я разумею, яна не была для цябе вялікай стратай. Яна была - прама кажучы - не больш чым таннай шлюхай, і, дарэчы, яна таксама не была замужам за тваім бацькам. Пасля яе смерці вы апынуліся ў інтэрнаце. Здаецца, цябе немагчыма было кантраляваць і ты хутка атрымаў афіцыйны статус непаўналетняга злачынца. Вы чулі дастаткова?»
  - Працягвай, - хрыпла прашаптаў я.
  «Вы пачалі з угону аўтамабіля, за што вас адправілі ў папраўчую ўстанову. Адзінае, чаму вы там навучыліся, гэта стаць лепшым злачынцам. Вы ўцяклі з установы і наступныя паўгода жылі на дробных злачынствах, пакуль вас не злавілі. На шчасце, вас не вярнулі ў тую ж папраўчую ўстанову, і новы наглядчык ведаў, як з вамі абыходзіцца. Вы пачалі выпраўляцца і вас засялілі ў інтэрнат і далі апекуна. Вы даволі добра вучыліся ў сярэдняй школе. Здаровы розум даў вам добрыя адзнакі, і вы паступілі ва ўніверсітэт. У гэты момант здавалася, што з вамі нарэшце ўсё стала добра».
  Голас Саскінда набыў рэзкі звон. «Але вы паддаліся сваім злачынным схільнасцям. Вы, здаецца, не змаглі весці нармальны лад жыцця. Паліцыя арыштавала вас за курэнне марыхуаны - яшчэ адна рэч, якая папоўніла вашу судзімасць. А потым быў эпізод з дзяўчынай, якая загінула ад рук шарлатана. Было названа імя, але нічога не было даказана, таму, магчыма, нам варта прапусціць гэты момант. Вы хочаце пачуць больш?'
  "Ёсць яшчэ?"
  Зюскінд сумна кіўнуў. «Так, ёсць яшчэ».
  - Дай мне пачуць, - глуха сказаў я.
  "Добра. Вас зноў арыштавалі за злоўжыванне наркотыкамі; на гэты раз гэта быў гераін. Гэта выглядала вельмі дрэнна для вас. Хадзілі чуткі, што вы гандлявалі наркотыкамі, каб атрымаць грошы за ўласныя наркотыкі, але не было дастаткова доказаў, каб асудзіць вас. Тым не менш, міліцыя зараз добра прыгледзела вас. А потым стала тая саломінка, якая разбіла кубак. Вы ведалі, што дэкан універсітэту думае выгнаць вас, і богі ведаюць, што ў яго былі на гэта ўсе падставы. Вашай адзінай надзеяй было паабяцаць пакаянне і выздараўленне, але вы павінны былі быць у стане паказаць некаторыя вынікі - напрыклад, добрыя адзнакі. Але наркотыкі і добрыя адзнакі не спалучаюцца, і ты быў дастаткова дурны, каб уварвацца ў кабінет і паспрабаваць выправіць свае вынікі іспыту».
  «І мяне гэта злавіла», — глуха сказаў я.
  "Было б лепш, калі б ты быў", - сказаў Саскінд. «Не, цябе не злавілі на гарачым, але ты паводзіў сябе так няўмела, што дырэктар тут жа засумняваўся і паслаў за табой старэйшага вучня. А гэты застаў вас у вашым пакоі — у наркатычным ступары. Ты збіў хлопца да паўсмерці і ўцёк. Багі павінны ведаць, куды ты збіраўся бегчы - магчыма, на Паўночны полюс. Добра, добры хлопец па імені Трынавант падвёз вас, і неўзабаве пасля гэтага адбылася аварыя. Трынавант быў мёртвы, яго жонка была мёртвая, яго сын быў мёртвы, і вы былі сем восьмых мёртвы.» Ён працёр вочы. — Вось у двух словах твая гісторыя, — стомлена сказаў ён.
  Мне стала холадна ва ўсім целе. — Ты думаеш, я забіў гэтага чалавека, Трынаванта, яго жонку і сына?
  «Я думаю, што гэта быў няшчасны выпадак і больш нічога», — адказаў Саскінд. «А цяпер слухай уважліва, Боб. Я казаў вам, што падсвядомасць працуе па-свойму лагічна і ў сувязі з гэтым Я выявіў нешта вельмі дзіўнае. Калі вас арыштавалі за залежнасць ад гераіну, вы прайшлі псіхіятрычную экспертызу, і я бачыў вынікі аналізаў. Сярод іншага, вы пазнаёміліся з тэстам асобы Бернройтэра, і вы, магчыма, памятаеце, што я вам яго таксама даваў».
  «Так».
  Саскінд адкінуўся на спінку крэсла. «Я параўнаў вынікі, і яны зусім не сышліся; гэта маглі быць два розныя чалавекі, якія прайшлі праверку. І я магу сказаць табе адну рэч, Боб. Хлопцу, якога абследаваў міліцэйскі псіхіятр, я б не паверыў і за парог, але даверыў бы табе сваё жыццё».
  — Нехта памыліўся, — сказаў я.
  Ён моцна паківаў галавой. «Не. Вы памятаеце чалавека, які прысутнічаў на некаторых вашых тэстах? Ён з'яўляецца здольнасцю да асаблівай баку чалавечай псіхікі - раздваенню асобы. Вы калі-небудзь чыталі кнігу « Тры абліччы Евы »?
  «Я бачыў фільм — у ім была Джоан Вудворд».
  "Сапраўды. Тады вы таксама можаце ведаць, куды я хачу пайсці, нават калі ваш выпадак непараўнальны з яе. Скажы мне адну рэч, што ты думаеш пра жыццё гэтага хлопца Роберта Бойда Гранта?
  «Мне млосна», — сказаў я. «Я не магу паверыць, што я зрабіў гэта».
  - Гэта таксама не ты зрабіў гэта, - рэзка сказаў Саскінд. «Цяпер я павінен вам сказаць, што я, як псіхіятр, думаю пра яго. Гэты Роберт Бойд Грант быў даволі тупым чалавекам, і ён сам гэта ведаў. Я б падумаў, што яму было агідна да сябе і што ён хацеў уцячы ад сябе - адсюль і залежнасць ад наркотыкаў. Але марыхуана і гераін - гэта толькі часовыя ўцёкі, і, як і ўсе астатнія, ён апынуўся ў пастцы турмы, якой з'яўляецца цела. Як я ўжо казаў, можа быць, яму было агідна самому сабе, але ён нічога не мог зрабіць - свядомае і добраахвотнае перабудова глыбіннай асобы практычна немагчымая.
  Але, як я ўжо казаў раней, падсвядомасць працуе па-свойму лагічна, і мы тут, у бальніцы, гэта забяспечваем здарылася, што неабходныя дадзеныя. Калі вас прывезлі сюды, у вас былі апёкі трэцяй ступені на шасцідзесяці працэнтах цела, і ў такім стане мы не маглі пакласці вас у ложак. Таму мы апусцілі вас у ванну з солевым растворам, які для вашай падсвядомасці быў даволі добрай заменай околоплодных вод. Вы разумееце, пра што я?»
  «Каб я зноў быў у нейкім матчыным чэраве?»
  Зюскінд пстрыкнуў пальцамі. «Дакладна. Зараз я кажу ў безнадзейна недарэчных тэрмінах, так што не цытуйце мяне, асабліва не перад іншымі псіхіятрамі. Я лічу, што гэты стан быў як пашыты пад вашу падсвядомасць. Тут быў шанец на адраджэнне, і ім адразу скарысталіся. Ці была гэтая іншая асоба ўжо там, гатовая да выкарыстання, ці яна сфарміравалася ў перыяд, калі вы ляжалі ў той ванне, мы ніколі не даведаемся - і гэта не мае значэння. Тое, што ёсць іншая асоба - лепшая асоба - гэта факт. Я гатовы паклясціся ў гэтым у зале суда, куды я мог бы трапіць. Вы адзін з нямногіх, хто сапраўды можа сказаць, што стаў новым чалавекам».
  Гэта было шмат, каб прыняць адразу - занадта шмат. Я ўсклікнуў: «Чорт вазьмі! Вы далі мне над чым падумаць».
  - Я павінен быў, - сказаў Саскінд. «Мне давялося растлумачыць, чаму нельга пачынаць капацца ў мінулым. Калі я расказаў вам, што зрабіў чалавек па імі Роберт Грант, гэта было падобна на тое, што вы слухалі расказ пра справы незнаёмца, ці не так? Дазвольце мне праілюстраваць гэта на прыкладзе: калі вы сядзіце ў кінатэатры і бачыце, як на вас скача леў, гэта проста фільм, і нічога не адбываецца. Але калі вы паедзеце ў Афрыку і там на вас наскочыць леў, гэта суровая рэальнасць, і вы мёртвы. Калі вы настойваеце на тым, каб капацца ў мінулым, і вам удаецца ўспомніць лад жыцця гэтага іншага хлопца як асабістыя ўспаміны , то вы станеце ахвярай сур'ёзнага раздваення асобы. Таму ўстрымайцеся ад гэтага. Вы малады чалавек без мінулага, але перад вамі вялікая будучыня».
  Я спытаў: "Наколькі вялікая рызыка, што гэтая іншая - дрэнная - асоба раптам зноў возьме верх?"
  «Я думаю, што гэта вельмі мала рызыкі», - павольна сказаў Саскінд. «Выпрабаванні паказалі, што вы чалавек з моцнай воляй, а валявыя людзі звычайна не звяртаюцца да наркотыкаў. Але ва ўсіх нас хаваецца д'ябал, якога мы павінны ўтаймаваць. І ты нічым не адрозніваешся ад іншых».
  Я ўзяў люстэрка і разглядаў сваё гратэскавае адлюстраванне. — Як я ўбачыў... як ён выглядаў?
  Саскінд дастаў кашалёк і працягнуў мне фатаграфію. «Я не бачу, што гэта прынясе карысць, але калі вы гэтага вельмі хочаце, то абавязкова».
  Роберт Бойд Грант меў гладкі, мяккі твар. Ніякіх прыкмет фізічнага гніення, якога можна было чакаць ад наркаманіі, не было. Ім мог быць любы студэнт любога ўніверсітэта паўночнаамерыканскага кантынента. Па сваёй няспеласці ён выглядаў вельмі прыгожа, і я не магла падумаць, што ў яго ўзніклі праблемы з пошукам дзяўчыны, ад якой ён мог бы зацяжарыць.
  «Я б забыўся пра гэты твар», — сказаў Саскінд. «Не азірайцеся на мінулае. Пластычны хірург Робертс - сапраўдны мастак; ён дасць вам твар, дастаткова прыгожы, каб стаць партнёрам Элізабэт Тэйлар у рамантычным фільме».
  Я сказаў: "Я буду сумаваць па табе, Саскінд".
  Ён глыбока засмяяўся. "Сумуеш па мне? Пра гэта не будзе размовы, таварыш. У рэшце рэшт, я маю на ўвазе напісаць пра вас кнігу, і я не адпушчу вас так проста, - ён выпусціў цыгарэтны дым. «Я кідаю бальнічную працу і пачынаю прыватную практыку. Мне прапанавалі кампанію. Вы можаце здагадацца, дзе? Сапраўды – у Манрэаль!»
  Я раптам адчуў сябе нашмат камфортней, цяпер, калі ведаў, што ў будучыні са мной таксама будзе Зюскінд. Я яшчэ раз паглядзеў на фатаграфію і сказаў: "Магчыма, лепш, каб я дазволіў лініі скончыцца цалкам". Новы чалавек... новы твар... чаму не новае імя?»
  — Добрая ідэя, — пагадзіўся Саскінд. "Якія-небудзь прапановы?"
  Я даў яму фатаграфію. - Гэта Роберт Грант, - сказаў я. «Мяне будуць зваць Боб Бойд. Гэта нядрэннае імя».
  
  III
  Я перанёс тры аперацыі ў Манрэалі на працягу года. На працягу многіх тыдняў мая левая рука была прывязана да правай шчакі падчас перасадкі скуры, і не паспела гэта скончыцца, як мая правая рука ляжала на левай шчацэ.
  Робертс быў геніем. Ён старанна абмераў маю галаву, а потым зрабіў гіпсавую мадэль, якую аднёс да мяне ў пакой. - Якога твару ты хацеў бы, Боб?
  Было цяжка прыняць рашэнне, таму што я павінен быў хадзіць з такім тварам да канца жыцця. Мы патрацілі шмат часу на высвятленне гэтага, і Робертс паспрабаваў нанесці воск на гіпсавую мадэль. Праца, вядома, мела свае абмежаванні, і многія мае прапановы былі невыканальныя. «У нас ёсць толькі пэўная колькасць мяса, з якім можна працаваць», — сказаў Робертс. «Пластычная хірургія ў асноўным прадугледжвае выдаленне плоці, напрыклад, калі трэба ўпрыгожыць нос. Гэта больш складаная задача, і ёсць абмежаванні на тое, колькі мяса мы можам перанесці з аднаго месца ў іншае».
  Я думаў, што гэта па-свойму жудасна. Не кожны мае магчымасць выбраць свой твар. Аперацыі былі не вельмі забаўнымі, але я цярпеў боль, і неўзабаве з'явіўся крыху спустошаны твар, твар, які, здавалася, належаў чалавеку значна больш за дваццаць чатыры гады. На ім былі шнары і барозны, як ад вялікага вопыту, і гэта твар зрабіў мяне значна мудрэйшым, чым я быў на самой справе.
  - Не хвалюйся, - сказаў Робертс. «З часам гэты твар становіцца дарослым. Незалежна ад таго, наколькі асцярожны чалавек з гэтымі аперацыямі, шнары заўсёды застануцца; але я схаваў іх у зморшчынах скуры, якія звычайна прыходзяць з узростам. - Ён усміхнуўся. «З такім тварам я не думаю, што вы сутыкнецеся з вялікай канкурэнцыяй з боку людзей вашага ўзросту; яны будуць жорстка хадзіць вакол вас, не ведаючы чаму. Вам лепш параіцца з Саскіндам, як вам паводзіць сябе ў такіх сітуацыях.
  Мэцьюз даручыў Саскінду адміністрацыю тысяча даляраў, якія кожны месяц паступалі ад майго невядомага дабрадзея. Саскінд інтэрпрэтаваў зварот Роберта Бойда Гранта ў вельмі шырокім сэнсе; ён моцна трымаў мяне ў вучобе, а паколькі я не мог паступіць ва ўніверсітэт, ён дазваляў прыходзіць да мяне прыватным настаўнікам. — У вас мала часу, — сказаў ён. «Ты нарадзіўся менш за год таму, і калі зараз не атрымаеш адукацыю, то ўсё астатняе жыццё будзеш займацца мыццём посуду».
  Я шмат працаваў - такім чынам я таксама забываўся на свае праблемы. Я выявіў, што мяне сапраўды цікавіць геалогія, і паколькі мой мозг ужо быў напоўнены геалагічнай інфармацыяй, мне было нескладана працягваць. Саскінд дамовіўся з універсітэтам, і я напісаў дакументы паміж другой і трэцяй аперацыямі, усё яшчэ насіць павязкі вакол галавы і правай рукі. Я паняцця не маю, што б я рабіў без яго.
  Пасля здачы экзамену я скарыстаўся магчымасцю наведаць публічную бібліятэку і, нягледзячы на папярэджанні Саскінда, прачытаць газетныя апісанні аўтамабільнай катастрофы. Там не было пра што шмат чытаць, за выключэннем таго, што Trinavant быў вялікай гарматай у невялікім участку Брытанскай Калумбіі. Гэта была проста чарговая аўтамабільная аварыя без асаблівай сенсацыйнай сутнасці, але я хутка спыніў сваю следчую працу, калі па начах мне сніліся кашмары.
  Потым раптам усё скончылася. Апошняя аперацыя была завершана, павязкі знятыя. На тым жа тыдні мне паведамілі вынікі іспыту, і я даведаўся, што я геолаг. Саскінд запрасіў мяне ў сваю кватэру, каб адсвяткаваць паспяховае заканчэнне школы. Мы выпілі піва, і ён спытаў: «Што вам цяпер?» Паспрабаваць атрымаць доктарскую ступень?»
  Я паківаў галавой. «Я так не думаю — пакуль не. Я хачу атрымаць практычны вопыт».
  Ён ухвальна кіўнуў. "У вас ёсць ідэя, з чаго вы хочаце пачаць?"
  Я адказаў: «Я не думаю, што хачу падаць заяўку на працу ў кампаніі; Лепш буду працаваць на сябе. У Паўночна-Заходняй тэрыторыі павінна быць шмат магчымасцей для геолага-фрылансера».
  
  Саскінд быў настроены скептычна. «Я не ведаю, ці добрая гэта ідэя». Ён паглядзеў на мой твар і ўсміхнуўся: «Ты крыху засмучаны сваім тварам, ці не так? А ты хочаш уцячы ад іншых людзей – у глуш, ці не так?»
  "Ёсць трохі аб гэтым", я адказаў неахвотна. «Але я меў на ўвазе тое, што сказаў. Думаю, паеду на поўнач».
  «Вы былі ў бальніцах паўтара года», — сказаў Саскінд. «А ты мала ведаеш людзей. Варта пагуляць крыху, напіцца, пасябраваць – можа, жонку сабе знайсці».
  «Божа!» — усклікнуў я. – Я не магла ажаніцца.
  "Чаму не? Знайдзіце сабе сапраўды добрую дзяўчыну і раскажыце ёй усю гісторыю. Гэта не мае ніякага значэння, калі яна любіць вас.
  «Значыць, вы яшчэ і шлюбны кансультант», — сказаў я. "Чаму ты сам ніколі не ажаніўся?"
  «Хто б ажаніўся з такой брыдкай, як я?» Ён неспакойна заварушыўся на крэсле і высыпаў попел на кашулю. «Я нешта таіў для цябе, Боб. Як вы ведаеце, вы былі даволі дарагім пацыентам. Вы не думаеце, што ваша лячэнне можа быць пакрыта тысячай долараў у месяц? Робертс — дарагі джэнтльмен, і за яго таксама трэба плаціць вашым прыватным настаўнікам — не кажучы ўжо пра мае недарэчна высокія ганарары.
  Я спытаў: "Куды ты хочаш пайсці, Саскінд?"
  «Калі мы атрымалі першы тысячадаляравы канверт, у ім было гэта паведамленне».
  Ён працягнуў мне запіску. Машынапісам было напісана: ДЛЯ ЛЯЧЭННЯ РОБЕРТА БОЙДА ГРАНТА . ПІД ІМ ДАДАТКОВА ПАКАЗАНА: » КАЛІ ГЭТАЯ МЕСЯЧНАЯ СУМА НЕДАСТАТОЧНАЯ, КАЛІ ЛАСКА, РАЗМЕСЦІЦЕ НАСТУПНУЮ РЭКЛАМУ ПАД АСАБІСТЫМ У VANCOUVER SUN – RBG ТРЭБА БОЛЬШ ГРОШАЎ . 
  Саскінд працягваў: «Калі вас перавялі ў Манрэаль, я вырашыў, што прыйшоў час атрымаць яшчэ трохі грошай, таму размясціў аб'яву. А ваш невядомы дабрачынца заднім лікам падвоіў суму, так што за апошнія паўтара года паступіла трыццаць шэсць тысяч долараў. У басейне засталося амаль чатыры тысячы чалавек – што з імі рабіць?»
  «Аддайце іх на дабрачыннасць», — сказаў я.
  
  — Не будзь дурнем, — сказаў Зюскінд. «Вам спатрэбіцца стартавы капітал, калі вы адважваецеся ў невядомае. Забудзьцеся пра гонар і прыміце грошы».
  — Падумаю, — адказаў я.
  «Я не бачу, што вы можаце зрабіць што-небудзь, акрамя як узяць іх», - заўважыў ён. "Інакш у вас няма ні цэнта".
  Я перабіраў цыдулку. «Як вы думаеце, хто гэта? І чаму ён гэта зрабіў?»
  "Прынамсі, гэта не адзін з вашых старых знаёмых", - сказаў Саскінд. «Банда, з якой раней гуляў Грант, наўрад ці наскрабе дзесяць даляраў. Такія ананімныя падарункі атрымліваюць усе бальніцы, хаця звычайна яны не такія вялікія, як гэты. Без сумневу, нейкі эксцэнтрычны мільянер, які прачытаў пра вас у газетах і вырашыў вам дапамагчы, — ён паціснуў плячыма. «Дзве тысячы долараў у месяц яшчэ паступае. Што нам з імі рабіць?»
  Я хутка нешта напісаў на запісцы і кінуў яму. Ён прачытаў і засмяяўся. »'rbg кажа стоп .' Я запішу гэта пад асабістае і пагляджу, што будзе». "Калі вы адпраўляецеся ў глуш?"
  Я адказаў: «На рэшту грошай куплю абсталяванне і як мага хутчэй з'еду».
  Саскінд сказаў: «Было прыемна з табой, Боб. Ты сапраўды добры хлопец. Цяпер не забудзьцеся заставацца ім, чуеце? Не трэба зацыклівацца на мінулым - засяродзьцеся на будучыні, і ўсё будзе добра. Калі вы не будзеце прытрымлівацца маёй парады, вы рызыкуеце проста выбухнуць, як бомба. І я вельмі хацеў бы калі-небудзь пачуць вас».
  
  Праз два тыдні я пакінуў Манрэаль і накіраваўся на паўночны захад. Я б сказаў, што калі ў мяне калі-небудзь і быў бацька, то гэта быў Зюскінд, чалавек з жорсткай, няўмольнай, добрай натурай. Ён даў мне пакаштаваць тытунь у выглядзе цыгарэт, але я не думаю, што калі-небудзь выкурю столькі, колькі ён. Ён таксама даў мне новае жыццё і крыху здаровага сэнсу.
  Яго поўнае імя было Абрагам Ісаак Саскінд.
  Я ніколі не называў яго інакш, як Зюскінд.
  
  OceanofPDF.com
   3. Кіраўнік
  Верталёт кружыў над верхавінамі дрэў, і я крыкнуў пілоту. «Добра, спусціцеся на паляну вось тут, ля возера».
  Ён кіўнуў, і верталёт павольна рушыў убок і прызямліўся ля возера, моцная сыходная плынь пасылала рабізна па спакойнай паверхні вады. У момант прызямлення я адчуў звычайны гумовы ўдар, калі цяжар прыціснуў гідраўлічную падвеску, а потым усё заціхла, за выключэннем вібрацыі рухавіка, калі лопасці ротара павольна круціліся.
  Пілот не спыніў рухавік. Я штурхнуў дзверы і кінуў усё са свайго абсталявання, якое магло вытрымаць кароткае падзенне на зямлю. Потым я сам злез і стаў даставаць корпусы прыбораў. Пілот зусім не дапамог; ён проста сядзеў на крэсле пілота і глядзеў, як я працую. Я мяркую, што яго прафсаюз забараніў яму мець што-небудзь агульнае з багажом.
  Калі я ўсё дастаў, я крыкнуў яму: «Тады ты вернешся заўтра праз восем дзён?»
  — Добра, — адказаў той. – У адзінаццаць гадзін раніцы.
  Я адступіў і ўбачыў, як ён узляцеў, а верталёт знік над дрэвамі, як вялікі ювелір Модсэт. Я ўзяўся за стварэнне лагера. У першы дзень больш нічога рабіць не збіраўся, але, можа, трохі рыбачыў бы. Можа здацца, што я хацеў бы махлярствам атрымаць у Matterson Corporation большую частку дзённай зарплаты, але я зразумеў, што ніколі не варта кідацца з галавой на працу.
  Многія мужчыны, асабліва з вялікіх гарадоў, у лагеры жывуць як свінні. Яны перастаюць галіцца, ім не ўдаецца выкапаць належную прыбіральню, і яны цалкам харчуюцца бабовымі. Я аддаю перавагу, каб мне было зручна, а гэта патрабуе добрай падрыхтоўкі. Нешта зусім іншае - гэта тое, што вы можаце зрабіць яго шмат працы, нават калі вы проста пасыпаеце вакол лагера. І вопытны геолаг можа знайсці кучу пекла, калі ён сядзіць і чакае, пакуль рыба клюне на кручок, і пускае свой позірк па краявідах. Падобна таму, як вам не трэба з'ядаць усё яйка, каб убачыць, ці тухла яно, так і неабавязкова пратоптваць кожны фут глебы, каб вызначыць, што вы хочаце знайсці, а што не.
  Так што я разбіў лагер. Я ўзяў з берага возера сухія карчакі, развёў вогнішча, знайшоў кавайнік і наліў у яго трохі вады. Калі я сабраў яловыя галінкі на зручны ложак, прыйшоў час выпіць кавы, я сеў спіной да каменя і задумліва паглядзеў на возера.
  Наколькі я мог бачыць, возера ляжала проста над паверхняй разрыву. Гэты бок возера, несумненна, быў мезазойскім і складаўся з асадкавых і вулканічных парод. Згодна з рэльефам мясцовасці і тым, што мне ўдалося ўбачыць з паветра, іншы бок быў, верагодна, палеазойскім і складаўся ў асноўным з маларухомых парод. Я сумняваўся, што знайду там шмат, але я павінен быў пайсці туды і пашукаць. Гэты бок возера, аднак, быў добрай разведкай.
  Я адпіў пякучай кавы і ўзяў жменю каменьчыкаў. Павольна я дазволіў ім упасці на зямлю адзін за адным, а потым кінуў апошні ў возера, дзе ён зрабіў невялікі «плёск» і серыю кольцаў у вадзе. Само возера датуецца апошнім ледавіковым перыядам. Лёд прабіваўся праз гэтую вобласць, і ледавікі высеклі паглыбленні ў масіўнай скале. Лёд стаяў тут даўно, а потым знік гэтак жа хутка, як і прыйшоў.
  Хуткасць - паняцце адноснае. Для назіральніка ледавік рухаецца павольна, але ў параўнанні з іншымі геалагічнымі працэсамі ён рухаецца неверагодна хутка. А калі ледавікі расталі, кавалкі пароды, якія яны адарвалі ад карэннай пароды, аселі на паверхні. Там, дзе гэта адбылося, утварылася марэна, натуральная плаціна для большага ці меншага возера. У Канадзе поўна такіх марэн, і многія з канадскіх геолагаў спрабуюць думаць, як вялікая глыба лёду, спрабуюць высветліць, у які бок рухаўся лёд сама па сабе шмат тысяч гадоў таму, і чаму асобныя ўтварэнні ледніковага перыяду ляжаць так, як яны.
  Гэта возера было ўсяго паўтары мілі ў даўжыню, і вада ў яго паступала з даволі вялікага ручая з паўночнага боку. Я бачыў марэну з паветра і ведаў, што цячэнне цячэ на поўдзень ад возера, пакуль не абрываецца на стромкім схіле, дзе карпарацыя Matterson мела намер пабудаваць плаціну.
  Я спаласнуў эмаляваны кружку і кафейнік, а потым узяўся будаваць бівуак. Я не люблю намёты - яны ўсё роўна не трымаюць цяпла, а палатно намёта па-чартоўску проста зрабіць. У лясах можна хутка пабудаваць бівуак, а ў дрэннае надвор'е можна зрабіць воданепранікальны дах, калі толькі ёсць неабходныя навыкі. Аднак я быў у Паўночна-Заходнім краі даволі доўга, перш чым даведаўся пра гэта.
  Да трох гадзін дня лагер быў гатовы. Усё было зроблена так, каб я ведаў, дзе што, калі раптам што спатрэбіцца. За гэтыя гады я набыў тэхніку, якую эскімосы ператварылі ў мастацтва; незнаёмец, акунаючыся ў невядомы іглу, можа выцягнуць руку ў цемру і абавязкова знойдзе трэску або рыбалоўныя кручкі. Армія выкарыстоўвае тую ж тэхніку; салдат, пераведзены ў чужы лагер, яшчэ ведае, дзе знайсці інтэнданта.
  Рыба пляснула хвастом у возеры, і я зразумеў, што галодны. Я вырашыў даведацца, наколькі добрая фарэль. Рыба не з'яўляецца прыдатным кампанентам дыеты пры працяглым знаходжанні ў халодным клімаце. Табе патрэбна тлустае мяса, але ў мяне было ўсё патрэбнае мяса ў Форт-Фарэл, і думка аб азёрнай фарэлі, якая шыпіць на патэльні, мне прываблівала. Але на наступны дзень я паспрабаваў бы злавіць якую-небудзь дзічыну, калі б мне не трэба было за ёй ісці занадта далёка.
  Увечары, калі я ляжаў на мяккіх яловых галінах і глядзеў на неба, поўнае дыяментаў, я зноў пачаў разважаць над назвай Трынавант. Папярэджанні Саскінда мелі свой эфект, і я правёў апошнія некалькі гадоў, спрабуючы забыць гэтую праблему. Але цяпер я ўжо не мог рэпрэсаваць што. Гэта было падобна на тое, калі ты кусаеш шчаку знутры і не можаш не прыціснуцца языком да раны.
  Безумоўна, гэта была дзіўная справа. Навошта Матэрсану было цікава, каб усе забыліся пра Джона Трынаванта? Я задуменна зацягнуўся цыгарэтай і глядзеў на згасаючыя вугольчыкі агню. Я ўсё больш і больш пераконваўся, што адказ быў звязаны з аўтамабільнай аварыяй. Але трое з тых, хто быў у машыне, былі мёртвыя, а чацвёрты нічога не памятаў пра аварыю — ды і не хацеў. Праблема аказалася невырашальнай.
  Хто выйграў ад смерці Трынавантаў? Так вырашыў Бул Матэрсан. Дзякуючы апцыённай дамове ён набыў усю бізнес-імперыю. Матыў забойства? Калі ў іншым выпадку МакДугал заслугоўваў даверу, то Бул Матэрсан вёў свае справы вельмі бязлітасна. Але быць жорсткім бізнэсмэнам не азначае быць забойцам.
  Дарэчы, дзе быў Бул Матэрсан у момант аварыі? Я павінен быў разгледзець гэта пазней.
  Хто б яшчэ зарабіў? Клэр Трынаван. А дзе яна была, калі здарылася аварыя? У Швейцарыі, дурніца, а яна тады была толькі вялікай школьніцай. Не звяртайце ўвагі на Клэр Трынаван.
  Хто яшчэ?
  Іх, відаць, больш не было - прынамсі, на смерцях не зарабілі. Ці маглі б вы атрымаць прыбытак іншым спосабам? Я недастаткова ведаў асоб, якія ўдзельнічаюць у гэтай справе, каб дазволіць мне працягваць свае здагадкі. Тут я таксама зайшоў у тупік.
  Я рыўком сеў, калі зразумеў, што засынаю. Пра што, чорт вазьмі, я думаў? Я не павінен быць умешаны ў гэтую справу. Асабіста для мяне гэта было занадта небяспечна.
  Я быў яшчэ больш упэўнены ў гэтым, калі а другой гадзіне ночы прачнуўся, увесь увесь у поце і дрыжаў. Мне зноў прысніўся стары сон.
  
  II
  На досвітку ўсё выглядала ярчэй, але так заўсёды бывае. Я прыгатаваў сняданак - фасолю, бекон і смажаныя яйкі - і хутка скончыў яго, потым схапіў заплечнік, які падрыхтаваў напярэдадні вечарам. Геолаг, які ўвесь час у руху ў пустыні, больш за ўсё падобны на блукаючую калядную ёлку, але я большы за ўсіх, і нават вялікі заплечнік не падобны на мяне. Але ёсць яшчэ шмат чаго цягаць, і гэта яшчэ адна прычына, чаму я не люблю палаткі.
  Я пераканаўся, што вялікі жоўты круг на спіне заплечніка быў бачны. Я лічу гэта вельмі важным. На ўсім паўночнаамерыканскім кантыненце вы рызыкуеце сустрэць вар'ятаў-паляўнічых, якія гатовыя страляць з 30.30 ва ўсё, што рухаецца. Вялікі жоўты круг павінен прымусіць іх вагацца дастаткова доўга, каб зразумець, што ніводная жывёла не ходзіць з жоўтым кругам на спіне. Па той жа прычыне я апрануў чырвона-жоўтую клятчастую куртку лесніка, у якой не з'явіўся б нават п'яны індзеец, і шапку з вялікай чырвонай плямай. Я быў сапраўды маляўнічым прывідам.
  Я праверыў, што ў патронніку вінтоўкі няма патрона, замацаваў яго і накіраваўся на поўдзень уздоўж возера. Я быў гатовы даследаваць паўднёвую частку даліны. Праз тыдзень мяне забраў верталёт і паляцеў на поўнач. Гэтая даліна павінна была стаць прадметам дбайнай разведкі.
  Пасля першага дня працы я параўнаў свае знаходкі з геалагічнай картай штата, якая была, мякка кажучы, схематычнай. Так, асобныя тэрыторыі ўвогуле не былі нанесены на карту. У мяне часам пытаюцца: «Чаму дзяржава не робіць сапраўднае геалагічнае даследаванне, каб усё скончылася раз і назаўсёды?» Я магу толькі сказаць, што гэтыя людзі не ведаюць, што гавораць. Спатрэбілася б прынамсі сто гадоў, каб цэлая армія геолагаў абследавала кожны квадратны кіламетр Канады, і за гэты час можна было б пачаць спачатку, таму што нейкі жартаўнік вынайшаў рэч, якая магла адсочваць метал пяцьсот ногі пад зямлю. Ці нехта знайшоў прымяненне металу, які дагэтуль не каштаваў. У 1900 годзе алюміній быў практычна бескарысным, а ў 1930-я гады вы не маглі пазбавіцца ад урану. Для такога хлопца, як я, яшчэ шмат гадоў будзе працаваць.
  Участак, пазначаны на дзяржаўнай карце, быў такім жа, як я знайшоў, але ў мяне быў больш падрабязны. Некалькі намёкаў на малібдэн, трохі цынку і свінцу, але нічога, што паставіла б Matterson Corporation на другі бок.
  Я працягваў на працягу наступных дзён, і да таго часу, як прайшоў першы тыдзень, я быў цалкам упэўнены, што карпарацыя Matterson ніколі не разбагацее на здабычы карысных выкапняў у паўднёвай частцы даліны Кінаксі. Я спакаваў усё сваё рыштунак і круціў вялікімі пальцамі, калі прыбыў верталёт. Трэба прызнацца пілоту, што ён прыляцеў своечасова.
  На гэты раз ён высадзіў мяне на поўнач ад ручая, і я зноў правёў першы дзень, разбіваючы лагер. На наступны дзень я ўстаў рана і пачаў свой звычайны агляд. Трэба было проста паставіць адну нагу перад другой і трымаць вочы адкрытымі.
  На трэці дзень я зразумеў, што за мной сочаць. Было няшмат, каб паказаць, але мне было дастаткова: пучок воўны на нізкай галінцы каля лагера, свежы след на кары дрэва, і аднойчы я ўбачыў выбліск святла з далёкай вяршыні пагорка, які сказаў мне, што хтосьці быў настолькі неасцярожны, каб выставіць бінакулярныя лінзы пад прамыя сонечныя прамяні.
  У лясах на поўначы гэта вялікая нахабства набліжацца да лагера чалавека, не даючы аб сабе ведаць, і ніхто з чыстай мукой у мяшку гэтага не зробіць. Гэтаму хлопцу напэўна ёсць што хаваць, і хоць я прызнаю, што ў мужчыны ёсць свае сакрэты - у мяне іх ёсць некалькі - я не люблю, калі мяне ўцягваюць у сакрэты іншых людзей, і я схільны сыходзіць з рэек праз такія рэч. Але я мала што мог зрабіць, акрамя як працягваць і спадзявацца здзівіць тапыра.
  На пяты дзень мне трэба было агледзець толькі самую паўночную частку даліны, таму я вырашыў зайсці як мага далей направа і начаваць над далінай. Я цягнуўся ўздоўж ручая, калі голас ззаду мяне сказаў: "Куды вы збіраецеся ісці?"
  Я напружыўся і павольна павярнуўся. Паміж дрэвамі стаяў высокі хлопец у чырвоным лясніку, у руках у яго была вінтоўка. Вінтоўка не была накіравана прама на мяне, але і не была павернута ад мяне, так што немагчыма было зразумець, трымаў ён мяне ці не; але, паколькі хлопец толькі што ступіў наперад з дрэва, ён, напэўна, падпільноўваў мяне. Таму я лічыў самым разумным пачакаць і паглядзець. Я кажу: «Вой, адкуль ты ўзяўся?»
  Цягліцы яго сківіцы напружыліся, і я ўбачыў, што ён не вельмі стары, можа быць, яму было каля дваццаці. Ён сказаў: «Вы не адказалі на маё пытанне».
  Я не клапаціўся пра яго тугую сківіцу, і я спадзяваўся, што яго правы ўказальны палец не рушыць услед прыкладу яго сківіцы. Хлопцу яго ўзросту патрабуецца вельмі шмат часу, каб выйсці з сябе. Я паправіў заплечнік. «Мне проста трэба падняцца на другі канец даліны».
  — Што ты там робіш?
  Я спакойна адказаў: «Я не разумею, да чаго ты імкнешся, дружа, але я праводжу геалагічныя даследаванні для карпарацыі Matterson».
  — Не, не трэба, — сказаў ён. - Не ў гэтай мясцовасці, - ён кіўнуў галавой у той бок, адкуль я прыйшоў. "Вы бачыце гэтую маркіроўку?"
  Я паглядзеў і ўбачыў невялікі каменны камень; ён быў амаль цалкам зарослы, чым і тлумачылася тое, што я яго не заўважыў. Яно павінна было быць практычна нябачным з іншага боку. Я спыніўся на сваім маладым сябру. — Дык?
  «Вось дзе заканчваецца зямля Матэрсана». Ён усміхнуўся, але гэта была ўсмешка без гумару. "Я спадзяваўся, што ты пойдзеш сюды - каірн робіць гэта лягчэй растлумачыць".
  Я вярнуўся і паглядзеў уніз на глыбу. Калі я зноў падняў вочы, я выявіў, што ён пайшоў за мной і ўсё яшчэ трымаў вінтоўку абедзвюма рукамі. Паміж намі стаяў пірамід, таму я спытаў: «Ці добра, калі я буду стаяць тут?»
  
  - Канечне, - раўнадушна сказаў ён. «Няма закону, які б вам забараняў».
  — І ты таксама не супраць, каб я зняў заплечнік?
  "Не так доўга, вы не кладзеце гэта па гэты бок падзелу". Я быў поўны рашучасці дазволіць яму павесяліцца - пакуль што - таму я маўчаў, апусціў рукзак на зямлю і зрабіў некалькі практыкаванняў плячыма. Яму было ўсё роўна - ён убачыў, які я вялікі, і вінтоўка была накіравана проста на мяне, так што не было ніякіх сумневаў, што мяне спынілі.
  Я дастаў свае карты з бакавой кішэні заплечніка і паглядзеў на іх. — Тут нічога не пазначана, — мякка сказаў я.
  — Вядома, не, — сказаў ён. «Няма на карце Матэрсана. Але гэта тэрыторыя Трынаванта».
  "О! Ну, не Клэр Трынавантс?
  — Гэта значыць, таварыш, — ён нецярпліва махнуў вінтоўкай.
  Я спытаўся: «Яна на захоп?» Я хацеў бы пагаварыць з ёй».
  "Яна побач, але вы не збіраецеся з ёй размаўляць - толькі калі яна захоча пагаварыць з вамі", - ён коратка засмяяўся. «На тваім месцы я б яе не чакаў. Вы можаце чакаць вельмі доўга».
  Я пакруціў галавой. «Я разбіваю лагер там на паляне. Ідзі прэч, брат, і скажы міс Трынавант, што я ведаю, дзе пахаваны целы».
  Ён рэзка падняў галаву. "Што?"
  «А цяпер уцякай і раскажы міс Трынавант тое, што я табе сказаў», — сказаў я. «Ты проста маленькі хлопчык», — я нахіліўся, узяў заплечнік і адвярнуўся, а ён стаяў з адкрытым ротам. Калі я дайшоў да паляны, я азірнуўся, але ён ужо знік.
  Я распаліў агонь, і кава ўжо закіпела, калі я пачуў галасы здалёку. Крыху пазней з'явіўся мой малады сябар, але на гэты раз ён пакінуў снайпера застацца дома. За ім ішла жанчына, акуратна апранутая ў джынсы, адкрытую блузку і ляснічую куртку. Некаторыя жанчыны могуць насіць джынсы, але не многія; Огдэн Нэш аднойчы сказаў, што перш чым жанчына пачне хадзіць у доўгіх штанах, яна павінна глядзець на сябе ззаду, калі яна ідзе. У міс Трынаван была фігура, якая добра глядзелася б у чым заўгодна, нават у старым мяшку.
  І выглядала прыгожая, хоць і тоўстая, як шэршань. Яна вельмі рашуча паглядзела на мяне і рэзка спытала: «Пра што ўсё гэта? Хто яны?"
  «Мяне завуць Бойд», — адказаў я. «Я геолаг і працую па кантракце ў Matterson Corporation. Я …"
  Яна падняла руку ў паветра і глядзела на мяне ледзянымі вачыма, якія таксама былі зялёнымі. «Гэтага дастаткова. Яны больш не падыходзяць да даліны, містэр. Бойд. Глядзі за гэтым, Джымі.
  — Я сказаў яму гэта, міс Трынавант, але ён мне не паверыў.
  Я павярнуў галаву і паглядзеў на яго. «Трымайся далей ад гэтага, маленькі Джымі. Міс Трынавант была запрошана на зямлю Матэрсана; ты не, так што адшрубуйся. І больш не настаўляй на мяне пісталет, а то я яго табе на шыю накручу».
  — Міс Трынавант, ён хлусіць! "Я ніколі не..."
  Я развярнуўся і ўдарыў яго. Гэта добры трук, калі вы стаіце ў правільным становішчы. Адзін цалкам выпроствае руку і паварочвае толькі верхнюю частку цела; рука пры ўдары набрала пякельную хуткасць. Тыльны бок маёй далоні ўдарыў яго пад сківіцу і ледзь не падняў яго на фут ад зямлі. Ён прызямліўся на спіну, некалькі разоў плёснуўся, як высаджаная фарэль, і ляжаў нерухома.
  Міс Трынавант глядзела на мяне з адкрытым ротам - я гэтак жа выразна бачыў яе прыгожыя міндаліны. Я пацёр руку і мякка сказаў: «Я не люблю людзей, якія хлусяць».
  "Ён не хлусіў", - сказала яна люта. – У яго не было зброі.
  «Мне ніколі не было цяжкасцяў з распазнаннем 30.30», — сказаў я, паказваючы на постаць, што ляжала ў яловых ігліцах. «Гэты нягоднік шпіёніў за мной апошнія тры дні; што Мне таксама ўсё роўна. Ён атрымаў толькі тое, што заслужыў».
  Яна выскаліла зубы, быццам хацела мяне ўкусіць. «Вы не далі яму шанцу, Вы... Вы, вялікія варвары».
  Я не адказваў на гэты закід. Я быў у занадта многіх бойках, каб быць настолькі дурным, каб даць шанец іншаму хлопцу. Я пакідаю гэта баксёрам, якія зарабляюць на жыццё тым, што іх збіваюць за пераборлівую рыбу.
  Яна апусцілася на калені і сказала: «Джымі, ты ў парадку?» Потым падняла вочы. – Мусіць, яму зламалі сківіцу.
  — Не, — сказаў я. «Я не ўдарыў яго дастаткова моцна. Наступныя дні яму будзе крыху балюча і душой, і целам». Ён заварушыўся і крэкнуў. «Праз некалькі хвілін ён будзе дастаткова здаровы, каб ісці. Лепш аднясіце яго ў свой лагер, дзе ён у вас ёсць. І вы можаце сказаць яму, што калі ён зноў з'явіцца з вінтоўкай, я яго заб'ю».
  Яна цяжка дыхала, але маўчала, спрабуючы ажывіць Джымі. Праз некаторы час ён дастаткова прачнуўся, каб падняцца на ногі. Ён паглядзеў на мяне з непрыхаванай нянавісцю, і я сказаў: «Я буду рады бачыць вас зноў, міс Трынаван, калі вы пакладзеце яго спаць. Я разбіваю тут лагер».
  Яна падняла вочы і глядзела на мяне без слоў. «Што прымушае вас думаць, што я хачу бачыць вас зноў», - спытала яна злосна.
  «Я ведаю, дзе пахаваны целы», — ласкава сказаў я. «І не нервуйцеся; Я яшчэ ніколі не біў жанчыну».
  Я мог бы паклясціся, што яна выкарыстала некаторыя словы, якія я чуў толькі ў лясных лагерах; але яе голас быў занадта жорсткім, каб я мог іх выразна пачуць. Потым яна павярнулася, каб працягнуць Джымі руку дапамогі, і я ўбачыў, як яны прайшлі міма піраміды і зніклі з поля зроку. У рэшце рэшт кава цалкам выкіпела, таму я выкінуў рэшту і паставіў на яе новы рондаль з вадой. Позірк на сонца падказаў мне, што хутка я збіраюся сысці на начлег.
  
  Было змярканне, калі я ўбачыў яе вяртанне, невыразную постаць сярод дрэў. Я зручна размясціўся спіной да дрэва, пакуль смажыў тлустую качку вогнішча. Яна падышла да мяне і спынілася, гледзячы на мяне ўніз. «Чаго ты сапраўды хочаш?» — спытала яна неўзабаве.
  Я падняў вочы. «Ты галодны?» Яна зрабіла нецярплівы жэст, таму я працягнуў: «Смажаная качка, свежы хлеб, дзікі салера і гарачая кава - як гэта гучыць?»
  Яна села каля мяне. "Я сказала Джымі сачыць за табой", - сказала яна. «Я ведаў, што ты прыедзеш. Але я не казаў яму зайсці на тэрыторыю Матэрсана або ўзяць з сабой вінтоўку.
  «Магчыма, трэба было», — заўважыў я. «Магчыма, вы павінны былі падкрэсліць яму, што ён не павінен бегчы з агнястрэльнай зброяй».
  «Я ведаю, што Джымі трохі вар'ят», - сказала яна. «Але таму, што вы зрабілі, няма апраўдання».
  Я дастаў аладку з глінянай печы і паклаў яе на драўляную талерку. «Вы калі-небудзь глядзелі ў дула вінтоўкі?» Я спытаў: «Гэта пякельна нервуе, і я лёгка ўпадаю ў гвалт, калі нервуюся». — А як наконт кавалка качкі?
  Яе ноздры задрыжалі ад паху смажанай качкі, і яна засмяялася. «Я думаю, я магу сказаць толькі так, дзякуй. Надта добра пахне».
  Я ўзяўся дзяліць качку. «Джымі насамрэч мала пашкодзіў тое, што ён лічыць сваім гонарам. Калі ён працягне хадзіць і цэліць у людзей, аднойчы прагучыць стрэл, і яго прададуць. Магчыма, я выратаваў яму жыццё. Хто ён?"
  «Памочнік у мяне ёсць».
  «Значыць, яны ведалі, што я хачу прыехаць», — сказаў я задуменна. «Улічваючы, што гэта маланаселены раён, навіны даходзяць надзвычай хутка».
  Яна выбрала з качкі кавалак грудкі і паклала сабе ў рот. «Я знаёмлюся з усім, што мяне хвалюе. Слухай, гэта цудоўны смак!'
  "Я ўсё роўна не добры кухар", - сказаў я. «Гэта робіць свежае паветра. У астатнім, як я магу дакрануцца да цябе?»
  «Вы працуеце на Матэрсана, і вы былі на маёй зямлі».
  
  Я сказаў: «Калі я атрымаў кантракт на гэтую працу, Говард Матэрсан меў невялікую дыскусію з хлопцам па імені Донер. Матэрсан сказаў, што ўрэгулюе пытанне з кімсьці па імі Клэр - верагодна, дэмакратам. Ён зрабіў гэта?
  «Я не бачыў Говарда Матэрсана на працягу апошняга месяца, і ў мяне няма ніякага жадання».
  «Тады вы не можаце вінаваціць мяне ў тым, што я не ведаю кантэксту рэчаў», — сказаў я. «Я думаў, што гэта звычайная праца. Матэрсан вядзе свой бізнэс своеасабліва».
  Яна ўзяла сцегнавую косць і паціху разгрызла яе. «Не дзівацтва — махлярства. Але, вядома, гэта залежыць ад таго, пра якога Матэрсана ідзе гаворка. Бык Матэрсан - ашуканец; Говард проста расхлябаны».
  «Вы маеце на ўвазе, што ён забыўся пагаварыць з вамі пра гэта?» — недаверліва спытаў я.
  — Штосьці такое, — яна паказала на мяне сцегнавой косткай. «Чаму вы загаварылі пра пахаваныя целы?»
  Я ўсміхнуўся ёй. «О, я проста хацеў з вамі пагаварыць. Я ведаў, што ты прыбяжыш».
  Яна ўтаропілася на мяне. "Навошта мне?"
  «Яны прыйшлі, ці не так?» Я паглядзеў прама на яе. «Гэта варыянт старой гісторыі пра птушку-перасмешніка, якая паслала тэлеграму дзесяці сваім сябрам: Уцякай — усё раскрываецца . Дзевяць з іх спешна пакінулі горад. Ва ўсіх нас ёсць свае маленькія сакрэты».
  "Яны проста прагнулі невялікай кампаніі", - іранічна сказала яна.
  «Ці павінен я прапусціць шанец, калі я нарэшце змагу паабедаць з прыгожай жанчынай пасярод пустыні?»
  — Я табе не веру, — прама сказала яна. «І вы можаце пазбавіць сябе ліслівасці. Вы не маглі ведаць, ці была я старой дзевяноста гадоў, калі не спыталі пра мяне загадзя. Які ў вас, напэўна, ёсць. Што ў цябе на галаве, Бойд?
  — Добра, — сказаў я. "Што вы скажаце на гэтае пытанне: ці вывучалі вы калі-небудзь пагадненне паміж Трынавантам і Матэрсанам і ці ведаеце вы пра здзелку, якую Матэрсан заключыў з саветам фондаў?" У мяне такое ўражанне, што варта было б разабрацца здзелка. Чаму ніхто нічога з гэтым не робіць?»
  Яна глядзела на мяне шырока расплюшчанымі вачыма. «Трэба сказаць! Калі вы задалі такое пытанне Фарэлу, у вас будуць праблемы, як толькі стары Бул пачуе пра гэта».
  - Так, - сказаў я. «Я разумею, што ён хацеў бы забыць, што Трынавант калі-небудзь існаваў. Але не хвалюйцеся; ён не хоча пра гэта чуць. Мая крыніца строга прыватная».
  - Я не хвалююся, - холадна сказала яна. «Але вы можаце падумаць, што справіцеся з Матэрсанам гэтак жа, як з Джымі. Я не так упэўнены ў гэтым».
  — Я не разлічваў на ваш давер — і меў рацыю, — сказаў я з шырокай усмешкай. «Але чаму ніхто не расследуе больш чым сумнеўную здзелку? Яны, напрыклад».
  — Навошта мне? «Я не ведаю, наколькі Бул Матэрсан падманвае савет па стыпендыях. Я не хацеў разбагацець, таму што абвясціў вайну Матэрсану».
  - Вы лічыце, што для вас усё роўна, што Матэрсан разбагацеў, перашкодзіўшы намерам Джона Трынаванта пасля яго смерці?
  Я думаў, што яна кіне ў мяне талерку. Яе твар пабялеў, а на шчоках з'явіліся ружовыя плямы. «Чорт цябе бяры!» — люта сказала яна. Потым яна трохі астыла. «Аднойчы спрабавала», — прызналася яна. «А я нікуды не дабраўся. Донер кінуў рахункі Matterson Corporation у такі беспарадак, што дзесятку высокааплатных бухгалтараў спатрэбілася б дзесяць гадоў, каб разабрацца ў іх. Я ўсё роўна не змагу сабе гэта дазволіць, і мой адвакат папярэдзіў мяне не спрабаваць. Дарэчы, чаму вы так зацікаўлены?
  Я бачыў, як яна кавалкам хлеба выцірала мясны сок; мне падабаецца бачыць дзяўчыну з добрым апетытам. «Я не ўпэўнены, што мне гэта нават цікава. Гэта была яшчэ адна рэч, пра якую варта было задумацца. Гэтак жа, як можна было б спытаць, чаму Матэрсан хоча пахаваць імя Трынавант.
  "Вы атрымаеце добры цяг за шыю, калі высунеце галаву занадта далёка наперад", - папярэдзіла яна. «Матэрсану пляваць пра такое пытанне. Яна паставіла талерку, паднялася і спусцілася да ручая памыць рукі. Потым вярнулася, выціраючы рукі вялікай хусткай.
  Я наліў кавы ў кружку і падаў ёй. «Я не пытаюся ў Матэрсана, я пытаюся ў Трынаванта. Хіба гэта не тая рэч, пра якую трынавант час ад часу задумваецца?
  "Канешне! І, як і ўсе астатнія, я не атрымліваю адказаў.» Яна ўважліва паглядзела на мяне. «Што ты задумаў, Бойд? А ты хто, чорт вазьмі?»
  «Проста крыху пабіты геолаг-фрылансер. Ці турбуе вас калі-небудзь Матэрсан?
  Яна адпівала гарачую каву. «Насамрэч няшмат. Я праводжу тут вельмі мала часу. Я проста вяртаюся кожны год на некалькі месяцаў, каб раздражняць яго».
  — І вы ўсё яшчэ не ведаеце, што ён мае супраць імя Трынавант?
  — Не.
  Я паглядзеў у агонь і задуменна сказаў: «Хтосьці сказаў мне, што Матэрсан хоча, каб вы выйшлі замуж». Тады з імем Трынавант больш не павінна застацца».
  Яна паспешліва сказала: «Ці быў Говард…» Потым спынілася і закусіла губу.
  "Кім быў Говард?"
  Яна ўстала і выцерла пыл з вопраткі. «Я не думаю, што я клапачуся пра вас, містэр. Бойд. Яны задаюць занадта шмат пытанняў, а я не атрымліваю адказаў. Я не ведаю, хто ты і чаго хочаш. Калі вы хочаце важдацца з Матэрсанам, гэта ваша справа. Не таму, што гэта мяне цікавіць, але хачу вас моцна папярэдзіць. Ён хоча разарваць цябе на кавалкі. Але, як я ўжо казаў, мяне гэта не цікавіць. Дазвольце яшчэ раз папярэдзіць - не перашкаджайце мне».
  «Што б ты зрабіў са мной, чаго б не зрабіў Матэрсан?»
  "Імя Трынавант не зусім забыта", - адказала яна. «У мяне ёсць некалькі добрых сяброў».
  «Лепш бы ім было лепш, чым Джымі», — саркастычна сказаў я. Тады я пачаў задавацца пытаннем, чаму я змагаўся з ёй; гэта было неразумна. Я таксама ўстаў. «Слухай, я не змагаюся з табой, і ў мяне няма прычын умешвацца у іх жыцці. Я даволі бяскрыўдны хлопец, за выключэннем выпадкаў, калі хтосьці пачынае наводзіць на мяне агнястрэльную зброю. Калі я вярнуся, я проста даложу Говарду Матэрсану, што вы не дазволілі мне ўвайсці на вашу тэрыторыю».
  "Так, вы ведаеце", сказала яна. Яе голас гучаў крыху збянтэжана, калі яна дадала: «Ты смешны хлопец, Бойд. Яны прыходзяць сюды незнаёмымі людзьмі і разгадваюць загадку дзесяцігадовай даўніны, пра якую ўсе забыліся. Як вы пра гэта даведаліся?»
  "Я не думаю, што мая крыніца будзе клапаціцца пра тое, каб яго імя было агучана".
  — Я ў гэтым не сумняваюся, — сказала яна з пагардай. — У адваротным выпадку я думаў, што ўсе ў форце Фарэл набылі адпаведную дрэнную памяць, каб прыкрыць сваю баязлівасць.
  «Магчыма, у вас таксама ёсць сябры ў форце Фарэл», — мякка сказаў я.
  Вячэрняе паветра было прахалодным, і яна зашпіліла маланку на сваёй ляснічай куртцы. - Я не хачу гаварыць з табой пра таямніцы, Бойд, - сказала яна. «Толькі памятайце адно. Ніколі не ўваходзь у маю зямлю».
  Яна павярнулася, каб сысці, і я сказаў: «Пачакай! Хадзіць аднаму па цёмным лесе крыху рызыкоўна, і я быў бы не супраць, каб ты натыкнуўся на мядзведзя. Я пайду за табой назад у твой лагер».
  «Трэба сказаць, што кавалер пасярод пусткі!» — іранічна сказала яна, але засталася стаяць, пакуль я нагамі расціраў тлеючыя вуголлі. Я праверыў сваю вінтоўку, а яна тым часам агледзела маё рыштунак, слаба асветленае месячным святлом. "Яны робяць добры лагер".
  «Ідзе з практыкаваннем», — адказаў я. — Нам ісці?
  Мы пакінулі лагер, і калі праходзілі міма каірна, я сказаў: «Дзякуй, што дазволілі мне зайсці на вашу тэрыторыю, міс Трынаван».
  — Я таксама магу быць гасціннай, — сказала яна і паказала рукой: — Мы едзем у той бок.
  
   III
  Яе «лагер» быў немалым сюрпрызам. Пасля больш чым паўгадзіннага цягання па хрыбце, якое выпрабоўвала мышцы ног, я раптам убачыў цёмныя абрысы вялікай каюты. Яна ўключыла ліхтарык і пасвяціла ім. Ён быў пабудаваны з валуноў і дрэва, і святло адбівалася ў вялікіх шыбах. Яна штурхнула незамкнёныя дзверы і крыху раздражнёна сказала: «Ну што, заходзіце?»
  Яшчэ большым сюрпрызам стаў інтэр'ер салона. Тут было цэнтральнае ацяпленне і было шмат месца. Яна пстрыкнула выключальнікам, і загарэлася лямпа, але пакой быў такі вялікі, што другі яе канец ляжаў у цені. Уся сцяна складала адно вялікае акно, з якога адкрываўся цудоўны від на даліну. Удалечыні я ўбачыў асветленае месяцам возера, вакол якога праводзіў пошукі.
  Яна ўключыла некалькі выключальнікаў, загарэлася больш святла, і я мог бачыць увесь інтэр'ер пакоя. Касцяная драўляная падлога была часткова пакрыта скурай, мэбля была сучасная, адна сцяна была запоўнена кнігамі, а на падлозе перад убудаванай сістэмай Hi-Fi ляжала мноства грампласцінак, нібы нехта быў забіты. адрываецца ад праслухоўвання музыкі.
  Гэта быў мільянерскі варыянт зруба. Я агледзеўся — напэўна, з разяўленым выразам твару — і сказаў: «Калі б гэтая каюта была ў Штатах, хлопец мог бы стаць прэзідэнтам, проста нарадзіўшыся тут».
  "Вы можаце пашкадаваць вашых хуткіх заўваг", сказала яна. «Калі хочаш піць, бяры сам; бар там. І вы таксама можаце зрабіць што-небудзь з камінам. Уласна кажучы, неабавязкова распальваць агонь, але я люблю бачыць полымя».
  Яна выйшла з пакоя і зачыніла за сабой дзверы. Я паклаў вінтоўку. Камін быў пабудаваны з валуноў і досыць вялікі, каб у ім пасмажыць лася. Некалькі чырвоных вугольчыкаў гарэлі ў попеле, таму я падклаў у камін некалькі кавалкаў дроў і пачакаў, пакуль пераканаўся, што агонь сапраўды захапіўся. Потым я пачаў аглядаць пакой, спадзеючыся яна не вернецца адразу. Вы можаце шмат даведацца пра чалавека, проста зірнуўшы на наваколле, у якім гэты чалавек рухаецца штодня.
  Калекцыя кніг была вельмі змяшанай: шмат сучасных раманаў, але вельмі мала авангарднай літаратуры, добрая падборка англійскай і французскай класікі, цэлая паліца біяграфій і трохі гісторыі, у асноўным канадскай, і – на маё здзіўленне – шмат кнігі па археалогіі, пераважна з Блізкага Усходу. У Клэр Трынаван, здавалася, былі свае густы.
  Я адышоў ад кніжных паліц і прайшоўся па пакоі, разглядаючы разнастайную кераміку і мноства скульптур, фотаздымкі жывёл на сценах, у асноўным канадскіх відаў, і паліцы з вінтоўкамі і стрэльбамі ў шкляной шафе. Я з цікаўнасцю паглядзеў праз шкляныя дзверы і ўбачыў, што на зброі быў тонкі пласт пылу, хоць у астатнім яна выглядала добра захаванай. Потым я зафіксаваў свой позірк на фотаздымку вялікага кумпяка бурага мядзведзя і вырашыў, што фатограф быў занадта блізка да мядзведзя, нават калі фота было зроблена з дапамогай тэлеаб'ектыва.
  Раптам адразу за маёй спіной яна сказала: «Табе крыху нагадвае, ці не так?»
  Я павярнуўся. «Я таксама не такі вялікі. Шэсць з майго роду пайшлі б за ім».
  Яна пераапранулася і цяпер была апранута ў пару добра аблягаючых штаноў, якія дакладна не купляліся з паліцы. Яна сказала: «Я толькі што паглядзела на Джымі. Я думаю, што з ім усё добра».
  — Я не ўдарыў яго мацней, чым трэба было, — сказаў я. «Яму проста трэба было навучыцца добрым манерам», — я паказаў па пакоі. "Гэта, напэўна, даволі каюта ў вас ёсць!"
  "Бойд, ад цябе млосна", - холадна сказала яна. «У вас, напэўна, брудны розум, калі вы думаеце, што я жыву з Джымі Мэйстрандам».
  «Што!» — усклікнуў я. «Ты хутка робіш высновы, Трынавант. Я проста меў на ўвазе, што вы не чакаеце знайсці такую каюту пасярод пустыні».
  Павольна ружовыя плямы на яе шчоках зніклі, і яна сказала: «Прабачце, калі я вас няправільна зразумела. Магчыма, я зараз трохі разгублены, але магу падзякаваць табе за гэта, Бойд.
  
  — Табе не трэба ні за што прасіць прабачэння, Трынавант.
  Яна зусім нечакана ўсміхнулася, а калі я мімаволі адказаў на ўсмешку, сказала: «Можа, лепш закапаем сякеру і паспрабуем разабрацца». Другі будзе занадта цяжкім для абодвух бакоў».
  — Добра, — сказаў я. «І дазвольце мне пачаць з таго, што я не думаў, што паміж вамі і Джымі было нешта. Ён недастаткова мужчынскі для цябе».
  Яе ўсмешка знікла гэтак жа хутка, як і з'явілася, яна склала рукі і доўга глядзела на мяне. «Бойд, я ніколі не сустракаў чалавека, які прымусіў мяне падняць пэндзля да такой ступені. Вы памыляецеся, калі думаеце, што я ацэньваю чалавека па тым, як ён змагаецца. А цяпер памаўчы на хвілінку і давай вып'ем».
  Я падышоў да шафы бара, спытаўся ў яе. "Чаго ты хочаш?"
  «Скотч і вада — па палове. У мяне вельмі добры шатландскі віскі».
  Так, гэта сапраўды быў цудоўны скотч! Я пачціва дастаў з шафы бутэльку Islay Mist і спытаў сябе, калі Хэміш МакДугал апошні раз бачыў Клэр Трынавант. Але я нічога пра гэта не казаў. Замест гэтага я трымаў язык за зубамі, як яна мяне прасіла, і наліў дзве шклянкі.
  Калі я падаў ёй шклянку, яна спытала: «Колькі ты ў даліне?»
  – Амаль два тыдні.
  — Ты не мог падумаць пра цёплую ванну?
  «Я б душу аддаў за гэта!» — імпульсіўна ўсклікнуў я. Вада ў возеры па-чартоўску халодная, і ў пустыні чалавек купаецца не так часта, як належыць.
  Яна паказала. «Ванна — другія дзверы злева. Я расклала табе ручнікі».
  Я ўзяў сваю шклянку. "Не супраць, калі я прынясу свой напой?"
  – Ні ў якім разе.
  Ванная пакой была цудам. Сцены былі выкладзены белай і цёмна-сіняй пліткай, а сама ванна была ўтопленая і здавалася вялікай, як басейн. Гарачая вада з крана цякла пара, і ванна была амаль поўная. І шмат вялікіх пляжных ручнікоў было раскладзена.
  Калі я ляжаў, атрымліваючы асалоду ад цёплай вады, я думаў пра некалькі рэчаў. Я задаўся пытаннем, чаму Клэр Трынавант згадала імя Говарда Матэрсана, калі я гаварыў пра яе канчатковую жаніцьбу. Я думаў пра этыкеткі на бутэльках віскі, асабліва з вострава Айла. Я падумаў пра тое, як шыя Клэр Трынаван мякка выгіналася над каўняром блузкі. Я падумаў пра чалавека, якога ніколі не бачыў — Була Матэрсана — і задаўся пытаннем, як ён выглядае. І я падумаў пра маленькі жмут валасоў за вухам Клэр Трынаван.
  Ні адна з гэтых думак мяне нікуды не прывяла, таму я выйшаў з ванны і выпіў рэшту віскі, абсыхаючыся. Калі я апранаўся, я раптам пачуў музыку знутры вялікага пакоя. Музыка заглушала далёкі стук дызель-генератара, і калі я зноў увайшоў, то ўбачыў Клэр, якая сядзела на падлозе і слухала апошнюю частку Першай сімфоніі Сібеліуса.
  Яна моўчкі паказала на шафу бара і падняла пустую шклянку ў паветра. Я наліў нам абодвум, і мы сядзелі моўчкі, пакуль не скончылася грампласцінка. Яна злёгку задрыжала і паказала на асветленую месяцам даліну. «Я заўсёды думаў, што гэтая музыка апісвае гэты краявід».
  «Фінляндыя таксама вельмі падобная на Канаду», — сказаў я. «Лясы і азёры».
  Яна злёгку прыўзняла адно брыво. «Трэба сказаць. Ты не толькі кавалер, дык яшчэ і крыху прасветлены».
  Я шырока ўсміхнуўся ёй. «Я таксама маю вышэйшую адукацыю».
  Яна злёгку пачырванела і ціха сказала: «Прабачце, я не павінна была гэтага казаць. Гэта было груба, ці не так?
  "Усе кінутыя", - кінуў я рукой. — Што прымусіла вас пабудаваць тут дом?
  «Як ваша таямнічая крыніца павінна была сказаць вам, я вырас тут, і дзядзька Джон пакінуў мне гэтую мясцовасць. Я люблю гэта, і таму я пабудавала каюту.» Яна зрабіла паўзу. "І паколькі вы так добра інфармаваны, вы, напэўна, ведаеце, што ён не быў маім сапраўдным дзядзькам".
  «Так», — адказаў я. «У мяне ёсць толькі адно, што можна пакрытыкаваць. Іх вінтоўкі і стрэльбы трэба чысціць крыху часцей».
  «Я больш імі не карыстаюся», — сказала яна. «У мяне знікла жаданне забіваць дзеля задавальнення. Цяпер я проста здымаю на камеру».
  Я паказаў буйным планам на бурага мядзведзя са страшнымі сківіцамі. «Напрыклад, вось так?» Яна кіўнула, і я працягнуў: «Спадзяюся, у вас пад рукой была вінтоўка, калі вы фатаграфавалі».
  «Мне нічога не пагражала», — адказала яна. Некалькі хвілін мы сядзелі моўчкі, гледзячы ў агонь. Потым яна сказала: "Як доўга ты збіраешся працаваць на Матэрсана, Бойд?"
  «Не вельмі доўга. Я амаль скончыў сваю працу - усё, што мне трэба, - гэта зона Трынаванта, - усміхнуўся я. "Але я думаю, што я забываю пра гэта - гаспадар крыху капрызны".
  «І так?» - спытала Клэр Трынавант.
  – А потым назад у Паўночна-Заходні край.
  "Кім вы там працуеце?"
  — Я расказаў ёй крыху пра тое, што рабіў. «Я быў там усяго паўтара года, калі зрабіў знаходку. Гэта прынесла мне так шмат, што я мог працягваць наступныя пяць гадоў, але за ўвесь гэты час я не знайшоў нічога значнага. Вось чаму я зараз працую на Матэрсана – хацеў наскрабаць трохі грошай».
  Здавалася, яна задумалася. "Шукаеце гаршчок з золатам на канцы вясёлкі?"
  «Нешта ў гэтым духу», — прызнаўся я. «А яны? Што вы заказваеце?»
  — Я археолаг, — нечакана сказала яна.
  «Ой!» — толькі паспеў я сказаць.
  Яна рыўком павярнулася да мяне. «Я не дылетант, Бойд. Я не нейкая багатая сучка, якая займаецца хобі, пакуль не знойдзе мужчыну. Я сапраўды над гэтым працую – Вы павінны прачытаць тэзісы, якія я напісаў».
  — Не крыўдуй, — сказаў я. "Я табе веру. Дык дзе вы займаецеся разведкай?
  
  На апошнім слове яна засмяялася. «У асноўным на Блізкім Усходзе, хоць я правяла адзінкавыя раскопкі на Крыце», — яна паказала на маленькую статуэтку жанчыны ў адным адзенні. «Яно паходзіць з Крыта — урад Грэцыі дазволіў мне вывезці яго з краіны».
  Я ўзяў яго. — Можа гэта Арыядна?
  — Я таксама пра гэта думала, — яна паглядзела ў акно. «Я стараюся вяртацца сюды кожны год. Краіны Міжземнамор'я такія бедныя на лясы, і я прагну вярнуцца ў сваю краіну».
  "Я разумею вас."
  Мы доўга размаўлялі, пакуль агонь паволі згасаў. Я ўжо дакладна не памятаю, пра што мы гаварылі; але, верагодна, гаворка ішла толькі пра агульныя рэчы, якія складаюць жыццё большасці людзей. Нарэшце яна сказала: «Ты вялікі, якая я раптам стала соннай». Колькі часу?"
  «Адліга».
  Яна ўсміхнулася. — Тады гэта не так дзіўна. «У мяне ёсць дадатковы ложак, калі вы хочаце пераначаваць тут. Ужо позна вяртацца ў лагер». Яна строга паглядзела на мяне. «Але памятайце - няма чаго быць побач. Адзін падыход, і я выцягну цябе за вуха».
  — Добра, — сказаў я. "Я павінен быць добрым хлопчыкам".
  
  Праз два дні я вярнуўся ў Форт-Фарэл і, як толькі дабраўся да свайго нумара ў гатэлі Matterson House, я напоўніў ванну і аддаўся свайму любімаму занятку — ляжаць і плаваць у цёплай ванне, выпіўшы некалькі шклянак і глыбока задумаўшыся. думкі.
  Я развітаўся з Клэр Трынаван раніцай пасля нашай першай сустрэчы і быў здзіўлены яе стрыманым стаўленнем. Праўда, яна падрыхтавала для мяне добрую і сытную ранішнюю ежу, але гэта адно, што добрая гаспадыня зробіць нават для свайго злейшага ворага. Я падумаў, што, можа, яна шкадуе аб сваім братанні з ворагам — у рэшце рэшт, я працаваў на Матэрсана, — а можа, яна пакрыўдзілася, што я не стаў да яе звяртацца. Вы ніколі не навучыцеся разумець жанчын.
  
  Ва ўсялякім выпадку, яна была даволі запальчывай, калі я развітваўся з ёй. Я заўважыў ёй, што яе каюта апынецца на новым вялікім возеры, як толькі Матэрсан пабудуе плаціну, і яна рэзка сказала: «Матэрсан не збіраецца затапляць маю маёмасць. Яны могуць сказаць Говарду, што я збіраюся змагацца з ім».
  «Добра, буду».
  «Лепш ідзі, Бойд. Я ўпэўнены, што ў вас ёсць шмат спраў».
  — У мяне ёсць, — сказаў я. "Але я, напэўна, буду трымацца далей ад вашай тэрыторыі". «Будзь бадзёры, Трынавант».
  З гэтымі словамі я пакінуў яе і на паўдарогі павярнуўся, каб азірнуцца на дом, але ўсё, што я ўбачыў, быў Джымі Уэйстранд, які стаяў, як яшчэ адзін галівудскі каўбой, на хрыбце. Напэўна, ён хацеў пераканацца, што я цяпер таксама знік.
  Мне не спатрэбілася шмат часу, каб агледзець астатнюю частку Матэрсана. Я вярнуўся ў свой галоўны лагер і блукаў каля дня, пакуль не прыляцеў верталёт, каб забраць мяне. Праз гадзіну я вярнуўся ў форт Фарэл і ляжаў у ванне.
  Я ляніва плёскаўся ў цёплай вадзе, плануючы дзень. У спальні зазваніў тэлефон, але я праігнараваў яго, і ён хутка стаміўся і змоўк. Спачатку мне трэба было пайсці да Говарда Матэрсана, а потым я хацеў паразмаўляць з МакДугалам пра падазрэнні, якія ў мяне былі. Засталося толькі напісаць пратакол, сабраць ганарар і сесці на першы аўтобус з горада. Акрамя мноства асабістых раздражненняў, Форт Фарэл нічога не даў мне.
  Тэлефон зноў зазваніў, таму я вылез з ванны і пайшоў у спальню. Гэта быў Говард Матэрсан, і ён быў раздражнёны тым, што я прымусіў яго чакаць. — Я чуў, што ты вярнуўся, — сказаў ён. – А я чакаў, калі ты прыйдзеш да мяне ў кабінет.
  «Я ляжу ў ванне і спрабую зняць скаванасць свайго цела», — сказаў я. — Я прыйду да вас, як толькі скончу.
  
  На другім канцы была паўза, пакуль ён пераварваў мой адказ – напэўна, ён не прывык чакаць іншых. Нарэшце ён сказаў: «Добра, але не дазваляйце гэтаму доўжыцца занадта доўга». Вы добра правялі паездку?»
  — Правільна, — адказаў я. «Але я раскажу вам пра гэта, калі з'явюся. Аднак у двух словах я магу сказаць, што ў Кінаксідаліне няма геалагічнай асновы для здабычы карысных выкапняў. Яны даведаюцца падрабязнасці пазней».
  «Ага! Гэта ўсё, што я хацеў ведаць.» Ён паклаў трубку.
  Я не спяшаўся апрануцца і накіраваўся ў яго кабінет. На гэты раз мне дазволілі пачакаць яшчэ даўжэй – хвілін сорак. Магчыма, Говард лічыў, што я заслугоўваю таго, каб мне дазволілі пачакаць, таму што я так спазніўся, каб падняць трубку. Але ён быў досыць надзейны, калі я нарэшце абмінуў яго сакратарку. — Рады цябе бачыць, — сказаў ён. – Ці былі ў вас цяжкасці?
  Я падняў брыво. «Ці варта было мне яго мець?»
  Усмешка гуляла на яго вуснах, быццам ён не мог вырашыць, як адказаць на маё пытанне. Але тут усмешка ўспыхнула. — Зусім не, — шчыра сказаў ён. «Я ведаў, што ў мяне быў здольны чалавек».
  — Дзякуй, — суха сказаў я. «Але прыйшлося паставіць на месца хлопца. Лепш ім сказаць, бо могуць падаць скаргу. Вы ведаеце Джымі Уэйстранда?
  Матэрсан узяўся закурваць цыгару. «На паўночным краі?» — спытаў ён, не гледзячы на мяне.
  «Дакладна. Дайшло да кулачнай бойкі, але ў мяне атрымалася даволі добра, — сціпла сказаў я.
  Матэрсан выглядаў задаволеным. — Значыць, вы павінны абследаваць усю даліну?
  — Не.
  Ён стараўся выглядаць жорсткім. «Так! Чаму не?"
  «Таму што я на жанчын не нападаю», — спакойна адказаў я. «Міс Трынавант рашуча настойвала на тым, каб я не даследаваў яе тэрыторыю ад імя карпарацыі Матэрсан». Я нахіліўся наперад. «Я маю на ўвазе, вы сказалі сп. Донэр, што вы арганізуеце невялікі раман з міс Трынаван. Відавочна, што не.
  
  "Я спрабаваў дастаць яе, але я мяркую, што яна не была дома", - сказаў ён. Ён пабарабаніў пальцамі па парце. "Шкада, але я мяркую, што мы нічога не можам з гэтым зрабіць".
  У мяне было здагадка, што ён хлусіць, але я не сказаў яму. Замест гэтага я сказаў: "Што да астатняй даліны, там няма нічога, што варта было б забраць, наколькі я мог бачыць".
  «Ніякіх прыкмет нафты ці газу?»
  «Не, ні адна з гэтых дзвюх рэчаў. Я дам вам поўную справаздачу. Магчыма, я змагу пазычыць адну з вашых дзяўчат-машынак; Так яны атрымаюць справаздачу хутчэй. І я магу хутчэй выбрацца з горада».
  — Вядома, — сказаў ён. «Я павінен дамагчыся памочніка. Дазвольце мне атрымаць справаздачу як мага хутчэй».
  — Добра, — сказаў я і ўстаў, каб сысці. У дзвярах я спыніўся. «О, ёсць толькі адна рэч. Ля возера знайшоў сляды стрыжоў — гэта не рэдкасць у маларухомых адкладах у гэтых краях. Лепш за ўсё правесці далейшае расследаванне. Шпіны могуць выклікаць вялікія праблемы».
  — Вядома, вядома, — сказаў ён. «Напішыце гэта ў сваім пратаколе».
  Калі я выйшаў з будынка, я задумаўся, ці ведае Матэрсан, пра што я кажу. Ну, атрымаў бы ў справаздачы поўнае тлумачэньне.
  
  Я спусціўся ў парк Трынавант і ўбачыў, як лейтэнант Фарэл усё яшчэ вартаваў сваіх галубоў. Я зайшоў у грэцкі кафетэрый, замовіў кубак сурагатнай кавы і сеў за стол. Калі б МакДугал быў напалову такім журналістам, як ён сябе заяўляў, я мог бы чакаць яго ў любы момант. Вядома ж, праз чвэрць гадзіны ён жорсткімі крокамі ўвайшоў у кавярню і сеў насупраць мяне, не кажучы ні слова.
  Я глядзеў на яго, як ён памешваў кубак кавы. «Што здарылася, Мак? З розуму з'ехаў?
  Ён усміхнуўся. «Я чакаю. што ты павінен мне нешта сказаць. Я добры слухач».
  Я павольна сказаў: «Нішто не можа спыніць Матэрсана у будаўніцтве сваёй плаціны - за выключэннем Клэр Трынаван. Чаму ты не сказаў мне, што яна там?
  «Я думаў, што лепш, каб ты даведаўся сам. Вы сутыкнуліся з якімі-небудзь цяжкасцямі, Боб?
  «Не шмат. Хто гэты хлопец, Джымі Уэйстранд?
  МакДугал засмяяўся. — Сапраўдны дзікі краб — сын наглядчыка Клэр.
  «Ён бачыў занадта шмат каўбойскіх фільмаў», — сказаў я і расказаў яму, што здарылася.
  Макдугал пасур'ёзнеў. «Хлопчыку патрэбна крыху адукацыі. Ён не меў права сачыць за людзьмі на падставе Матэрсана. А наконт вінтоўкі…» Ён паківаў галавой. — Бацька павінен яго добра адлупцаваць.
  «Я думаю, што я крыху паправіў яго». "Калі вы апошні раз бачылі Клэр Трынаван?"
  "Калі яна прыязджала праз горад месяц таму".
  — І з таго часу яна была ў каюце?
  «Так, наколькі я ведаю. Яна ніколі не адыходзіць ад гэтага вельмі далёка».
  Я не думаў, што для Говарда Матэрсана сесці ў верталёт і праляцець менш чым за сто міль ад форта Фарэл не складзе вялікай працы. Тады чаму ён гэтага не зрабіў? Магчыма, гэта было проста таму, што, як сказала Клэр, ён быў дурным бізнесменам. Я спытаў: "Што адбываецца паміж Клэр і Говардам Матэрсанам?"
  МакДугал змрочна ўсміхнуўся. «Ён хоча ажаніцца з ёй».
  Я раззявіўся і зарагатаў. «У яго няма шанцаў. Вы павінны былі пачуць тое, што яна сказала пра Матэрсана — і пра бацьку, і пра сына».
  "Говард даволі таўстаскуры", - сказаў МакДугал. «Ён спадзяецца, што зможа зламаць яе супраціў».
  "Ён не робіць гэтага, трымаючыся ад яе на адлегласці", - сказаў я. «Або затапіўшы яе зямлю. У астатнім, як яна стаіць юрыдычна ў гэтым пытанні?»
  «Даволі дрэнна. Вы ведаеце, што большасць гідраэлектрастанцый у Брытанскай Калумбіі кантралююцца ўрадам праз BC Electric. Але ёсць выключэнні - Алюмініевая кампанія з Канады пабудаваў уласны аб'ект у Кіцімаце, і гэта стварыла прэцэдэнт для праекта Матэрсана тут. Ён зразумеў, як заахвоціць сябе да патрэбных людзей, і трымаецца даволі моцна. Калі ўлады вырашаць, што праект адпавядае грамадскім інтарэсам, то Клэр ужо прайграла справу».
  Ён сумна ўсміхнуўся. «Менавіта пра гэтыя адносіны цяпер гавораць Джымсан і рэкордэр Форт-Фарэл , але ён ведае, што лепш не прасіць мяне напісаць гэтую лухту. Ён дазваляе мне пісаць толькі на нявінныя тэмы, такія як вяселлі і пахаванні. Згодна з рэдакцыйным артыкулам, які ён падпісаў, калі я выйшаў з рэдакцыі, карпарацыя Matterson з'яўляецца высакародным рыцарам грамадскіх інтарэсаў».
  - Напэўна, ён атрымаў вестку ад Говарда, - сказаў я. «Не прайшло шмат хвілін таму, як я паведаміў яму вынік. Прабач, Мак».
  «Вы без віны ў гэтым; ты проста рабіў сваю працу». "Вы зразумелі, што вы хочаце зрабіць зараз?"
  — З чым?
  «З усёй гэтай смярдзючай справай. Я думаў, што ты знойдзеш час, каб абдумаць гэтае пытанне, пакуль будзеш у лесе».
  «Мак, я таксама не высакародны рыцар. Я не бачу, што магу чым-небудзь дапамагчы».
  - Я табе не веру, - прама сказаў МакДугал.
  «Можаш верыць у што хочаш», — адказаў я. Я стамляўся ад таго, што ён мяне кінуў, і, магчыма, у мяне было крыху пачуццё віны - хаця я не бачыў, з-за чаго я павінен быў засмучацца. «Я маю намер напісаць рапарт, забраць грошы і сесці ў першы аўтобус, які выязджае з горада. Праблемы, якія могуць узнікнуць у вас тут, у форце Фарэл, мне не пад сілу.
  Ён устаў. - Я павінен быў ведаць, - стомлена сказаў ён. «Я думаў, што ты мужчына. Я думаў, што ў цябе хопіць смеласці паставіць Матэрсана на яго месца, але, відаць, я памыляўся наконт цябе, - ён тросся пальцам. «Вы нешта ведаеце. Я ведаю, што ты нешта ведаеш; але ў вас павінен быць нейкі схаваны матыў, каб трымаць свае веды пры сабе. Не, ты дрэнная пародыя на чалавека, і я рады што вы пакідаеце Форт Фарэл. Я б ненавідзеў ваніты кожны раз, калі сустракаў цябе на вуліцы».
  Ён адвярнуўся і, дрыжучы, пайшоў на вуліцу. Я сачыў за ім вачыма, калі ён невідушча ішоў па плошчы, і мне было яго сапраўды шкада, але я нічога не мог для яго зрабіць. Не Боб Бойд меў патрэбную інфармацыю, а Роберт Грант, а Роберт Грант памёр дзесяць гадоў таму.
  
  У мяне была апошняя сутычка з Говардам Матэрсанам, калі я здаваў справаздачу. Ён узяў паперы і карткі і кінуў іх на стол. "Я чуў, што вы добра пагутарылі з Клэр Трынавант".
  "Я патраціў на яе вячэру", - сказаў я. — Хто б не стаў?
  "І вы адвялі яе ў сваю каюту".
  — Цалкам правільна, — спакойна сказаў я. «Я думаў, што гэта ў вашых інтарэсах. Я ўявіў, што змагу ўгаварыць яе на нешта».
  Яго голас быў як лёд. — І ці было ў маіх інтарэсах, каб ты застаўся там усю ноч?
  Гэта прымусіла мяне вагацца. Блін, раўнаваў чалавек! Але адкуль ён мог атрымаць інфармацыю? Клэр дакладна не сказала б яму нічога, таму я быў упэўнены, што гэта быў Джымі Уэйстранд. Малады нягоднік адпомсціў мне, папляткарыўшы перад Матэрсанам. Напэўна, у форце Фарэл было вядома, што Говард быў настроены на Клэр і нікуды не дайшоў.
  Я міла ўсміхнуўся Матэрсану. – Не, гэта было ў маіх інтарэсах.
  Яго твар набыў цёмна-чырвоны адценне, і ён нязграбна ўстаў з-за стала. - Гэта не смешна, - сказаў ён скрыгатлівым голасам. «Мы вельмі высока ставімся да міс Трынавант тут, у Форт-Фарэл — і да яе рэпутацыі». Ён пачаў хадзіць па стале, неасцярожна рухаючы плячыма, і я зразумеў, што ён рыхтуецца кінуцца на мяне.
  Гэта не верылася — хлопец яшчэ не дарос. Ён паводзіў сябе як бязвусы падлетак, які ўмее думаць толькі кулакамі, або як рыдлівы алень, гатовы накінуцца на кожнага, хто наблізіцца да яго гарэма. Відавочны выпадак запаволенага развіцця.
  Я сказаў: «Матэрсан, Клэр Трынавант цалкам здольная клапаціцца пра сябе і сваю рэпутацыю». І вы, вядома, не робіце ніякай карысці яе рэпутацыі, увязваючыся са мной у непрыемнасці - я выпадкова знаёмы з яе поглядамі на такія дзеянні. І яна абавязкова даведаецца, таму што калі ты хоць бы дакранешся да мяне пальцам, я выкіну цябе з бліжэйшага акна, што, несумненна, прыцягне да сябе шмат увагі.
  Ён працягваў да мяне, але потым у яго ўзніклі іншыя думкі і ён спыніўся. Я працягваў: «Клэр Трынавант прапанавала мне ванну і ложак на ноч - і гэта быў не яе ложак. Нядзіўна, што вы не можаце заваяваць яе прыхільнасць, калі не ставіцеся да яе высокай думкі. А цяпер я хачу свой ганарар».
  Ціхім напружаным голасам ён сказаў: — На стале ляжыць канверт. Здымі і пачысці».
  Я працягнуў руку і ўзяў канверт, разарваў яго і дастаў чэк. Ён быў аформлены ў Matterson Bank і быў роўна на тую суму, якая была ўзгоднена. Я павярнуўся і выйшаў з кабінета, кіпячы ад гневу. Тым не менш, я быў не больш засмучаны, чым неадкладна пайшоў у Matterson Bank, каб абнаявіць чэк, перш чым Говард паспеў гэта спыніць.
  Я адчуваў сябе больш камфортна з пачкам купюр у кашальку. Я падняўся ў свой нумар, спакаваў чамадан і выйшаў з гатэля не прайшло паўгадзіны. Ідучы па Кінг-стрыт, я накіраваў апошнюю паважлівую думку лейтэнанту Фарэлу, пустаму чалавеку з Трынавант-парку, і прайшоў міма грэчаскай сталоўкі ў бок аўтавакзала. Аўтобус збіраўся адправіцца, і я быў рады, што паспеў на яго, таму выбраўся з форта Фарэл як мага хутчэй.
  Пра гэты горад было няшмат.
  
  OceanofPDF.com
  4-я глава
  Я ўладкаваўся на зіму яшчэ на адну працу фрылансерам у даліне Оканаган, недалёка ад мяжы з ЗША, і вырашыў вярнуцца ў Паўночна-Заходнія тэрыторыі, як толькі наступіць вясновае надвор'е. Геолагу было не так шмат чаго рабіць у заснежаным ландшафце – ён павінен мець магчымасць бачыць саму зямлю. Іншымі словамі, у мяне была магчымасць знайсці штосьці толькі за кароткае лета, таму прыйшлося пачакаць яшчэ.
  Я ўвесь час перапісваўся з Саскіндам і ў адным лісце расказаў яму, што здарылася ў форце Фарэл. Яго адказ пераканаў мяне, што я зрабіў правільна.
  «Я думаю, што вы зрабілі добра, што зніклі з форта Фарэл; такое шпацыраванне не прывяло б да вас ніякіх падказак. Калі вы проста трымаецеся далей ад гэтага, вашы дрэнныя сны павінны знікнуць на працягу некалькіх тыдняў, пры ўмове, што вы свядома не думаеце пра эпізод.
  Як псіхіятр, я лічу амбівалентныя паводзіны Говарда Матэрсана амаль класічным прыкладам таго, што - калі выкарыстоўваць бліжэйшы тэрмін - называецца адносінамі кахання і нянавісці. Мне гэты тэрмін не падабаецца, бо яго выкарыстоўвалі пісьменнікі для абазначэння бесскурасці (чаму пісьменнікі заўсёды звяртаюцца да нашай спецыяльнай тэрміналогіі і скажаюць словы да непазнавальнасці?), але ён апісвае сімптомы, хоць і неадэкватна. Ён жадае яе і ненавідзіць яе. Ён павінен знішчыць і валодаць ёю адначасова. Інакш кажучы, сп. Матэрсан хоча, каб абодва з'елі свой торт і захавалі яго. Увогуле, Матэрсан здаецца яркім прыкладам эмацыйнай няспеласці - прынамсі, у яго ёсць усе сімптомы. Радуйся, што ўцёк ад яго; у мужчыны небяспечныя. Трэба толькі падумаць пра Гітлера, каб зразумець, што я маю на ўвазе.
  Але я павінен сказаць, што ваш Trinavant гучыць як класіка!
  Я толькі што ўспомніў тое, што павінен быў сказаць табе шмат гадоў таму. Прыблізна ў той самы час, калі вы пакінулі Манрэаль, вакол вас шпацыраваў прыватны дэтэктыў і распытваў пра вас, дакладней, пра Роберта Гранта. Натуральна, я яму нічога не сказаў, а выгнаў яго жорстка і жорстка. Я не пісаў вам пра гэта ў той час, таму што, на мой погляд, вы не былі ў дастаткова добрай форме, каб атрымаць такія навіны, а потым я забыўся пра гэта.
  Але я задаваўся пытаннем, пра што гэта магло быць, і да гэтага часу не прыйшоў да здавальняючай высновы. Безумоўна, гэта не мела нічога агульнага з паліцыяй Ванкувера, таму што, як вы ведаеце, я вынес з імі ўсё пра ваша мінулае, што само па сабе было чортава працай. Большасць свецкіх людзей таўсталобыя, калі справа даходзіць да псіхіятрыі, але ў паліцэйскіх і адвакатаў галовы амаль непрабіўныя. Здаецца, яны думаюць, што Правілы Макнотэна - гэта псіхіятрычная заява, а не проста юрыдычны фармалізм, і было цяжка прымусіць іх зразумець, што Боба Бойда нельга вінаваціць у тым, што зрабіў Роберт Грант. Але мне пашанцавала.
  Дык хто ж мог прыцягнуць прыватнага дэтэктыва? Я разбіраўся ў гэтым пытанні, але нічога не атрымаў - гэта не мая спецыяльнасць. Ну, гэта было шмат гадоў таму і, верагодна, нічога не значыць цяпер; але я падумаў, што з такім жа поспехам магу сказаць вам, што вамі цікавіліся не толькі ваш таямнічы дабрачынца».
  Гэта была цікавая навіна, але час даўно прайшоў. Я крыху разважаў праблему, але, як і Саскінд, не прыйшоў да высновы, таму хутка адмовіўся ад усіх далейшых разваг.
  Увесну я накіраваўся на поўнач у раён Макензі, дзе ўсё лета абследаваў тэрыторыю паміж Вялікае Нявольніцкае возера і Каранацыйны заліў. Гэта самотнае жыццё - там не так шмат людзей - але час ад часу сустракаеш паляўнічага на пушніну, а на поўначы заўсёды ёсць вандроўныя эскімосы. Зноў гэты год быў для мяне няўдалым, і я ненадоўга падумаў адмовіцца ад сваіх вечных пошукаў і замест гэтага стаць наёмным рабом у якой-небудзь вялікай кампаніі. Але я ведаў, што ніколі не змагу выбраць гэты варыянт; Мне занадта падабалася свабода, каб супакоіцца. Але калі я хацеў бы працягваць, мне трэба было б зноў ехаць на поўдзень, каб сабраць абаротныя сродкі на наступнае лета, таму я схапіў свой заплечнік і накіраваўся назад у цывілізацыю.
  Напэўна, я быў вялікім дурнем, калі вырашыў вярнуцца ў Брытанскую Калумбію. Я хацеў паслухацца парады Саскінда і забыцца пра форт Фарэл, але гэта было лягчэй сказаць, чым зрабіць. У мае самотныя дні і асабліва ў яшчэ больш самотныя ночы я шмат думаў пра лёс сям'і Трынавантаў. Я адчуваў пэўную адказнасць, таму што быў у тым Cadillac, калі ён разбіўся, і мяне пераследвала дзіўнае пачуццё віны, калі я думаў пра тое, што магло стаць прычынай аварыі. Я таксама адчуваў сябе вінаватым за тое, што ўцёк з форта Фарэл — апошнія словы Макдугала ўсё яшчэ хаваліся ў маёй падсвядомасці, — хаця Саскінд мяне запэўніў, што я зрабіў правільна.
  Акрамя таго, я вельмі шмат думаў пра Клэр Трынавант - больш, чым было здарова для самотнага чалавека пасярод пустыні.
  У любым выпадку, я вярнуўся і ўладкаваўся на зімовую працу ў Kamlopps у Брытанскай Калумбіі, працуючы з акадэмічнай даследчай групай, якая займалася вымярэннем землятрусаў. Я кажу «акадэмічны», але выдаткі былі аплачаны ўрадам ЗША, таму што гэтыя даследаванні маглі прывесці да лепшых метадаў выяўлення падземных ядзерных выбухаў, таму, магчыма, гэтая праца нават не была такой акадэмічнай. Заробак быў не вельмі добры, а праца і агульная атмасфера занадта доўгавалосыя для мяне, але я перажыў зіму і назапасіў даволі шмат грошай.
  З набліжэннем вясны я пачаў хвалявацца, але ў мяне яшчэ не было дастаткова капіталу, каб паехаць на поўнач на цэлае лета. Сапраўды здавалася, што гэта будзе канец на маё вольнае вандроўнае жыццё. Аднак я атрымаў грошы іншым шляхам, але лепш бы абышоўся без іх і адпрацаваў дваццаць гадоў наёмным рабом, калі б мог прадухіліць тое, што адбылося.
  Я атрымаў ліст ад таварыша Саскінда, таварыша па імені Джарвіс. Ён напісаў мне, што Саскінд нечакана памёр ад сардэчнага прыступу, і як выканаўца маёнтка ён паведаміў мне, што Саскінд пакінуў мне 5000 долараў.
  «Я ведаю, што паміж вамі і доктарам. У Саскінда былі вельмі асаблівыя адносіны, значна больш асабістыя, чым звычайна, паміж лекарам і пацыентам», — напісаў Джарвіс. "Таму, калі ласка, прыміце маё глыбокае спачуванне, і вы, вядома, будзеце ведаць, што я ў вашым распараджэнні як псіхіятр кожны раз, калі вам можа спатрэбіцца мая дапамога".
  Я адчуў глыбокую тугу, Саскінд быў адзіным бацькам, якога я ведаў, і ён быў маёй адзінай цвёрдай апорай у існаванні, якое пастаянна напаўняла мяне трывогай. Нягледзячы на тое, што мы сустракаліся вельмі рэдка, нашы лісты звязвалі нас разам. Але цяпер не было б больш ні лістоў, ні жорсткага, бесцырымоннага, вострага Зюскінда.
  Мяркую, гэтая навіна крыху збіла мяне з курсу. Ва ўсякім разе, я пачаў думаць пра геалагічную структуру паўночна-ўсходняга кутка Брытанскай Калумбіі і задавацца пытаннем, ці трэба было ехаць так далёка на поўнач тым летам. Я вырашыў вярнуцца ў Форт Фарэл.
  У рэтраспектыве я разумею прычыну свайго рашэння. Хаця ў мяне быў Саскінд, у мяне таксама была сувязь з маім мінулым. Без Саскінда такой лініі не было, і мне зноў давялося змагацца за сваю асобу. Адзіны спосаб зрабіць гэта - знайсці сваё мінулае, колькі б цяжкасцей гэта ні прынесла. А шлях назад у мінулае пралягаў праз форт Фарэл, смерць сям'і Трынавант і зараджэнне лесапрамысловай імперыі Матэрсан.
  У той час, вядома, я так не думаў. Я проста прытрымліваўся свайго інстынкту. Я кінуў працу, сабраў рыштунак і на працягу месяца быў у дарозе ў Форт Фарэл.
  
  Горад зусім не змяніўся.
  Я выйшаў з аўтобуса на вакзале, і там быў той жа маленькі таўстун, які глядзеў на мяне з ног да ног. — Сардэчна запрашаем, — сказаў ён.
  Я сказаў з усмешкай: «На гэты раз мне не трэба пытацца, дзе знаходзіцца будынак Матэрсана. Але скажы мне адну рэч: Макдугал яшчэ ў горадзе?
  «Ён быў на мінулым тыдні — з таго часу я яго не бачыў».
  «Яны былі б добрыя на сведках», — сказаў я. "Яны ведаюць, калі выказвацца асцярожна".
  Я ішоў па Кінг-стрыт і дайшоў да парку Трынавант, і тут я ўбачыў, што ўсё ж такі адбылася змена. У грэчаскай сталоўкі цяпер была назва - яркая неонавая шыльда гаварыла, што гэта The Hellenic Café. Але лейтэнант Фарэл быў усё той жа; ён не варухнуў ні мускулам. Я засяліўся ў гатэль Matterson House і падумаў, як доўга я там застануся. Як толькі я пачаў адкочваць камяні, каб убачыць, якія брудныя рэчы ляжаць пад імі, можна было ўявіць, што карчмар Матэрсан адмовіцца ад майго візіту. Але гэта яшчэ было неактуальна, і на дадзены момант я проста хацеў атрымаць яснасць адносна таго, як ідуць справы з Говардам.
  Я падняўся на ліфце ў яго кабінет. У яго была новая сакратарка, і я папрасіў яе сказаць свайму босу, што г-н. Бойд хацеў з ім пагаварыць. Я прабраўся ў кабінет Говарда праз дзве хвіліны, што было рэкордным часам. Напэўна, яму было вельмі цікава даведацца, чаму я вярнуўся ў Форт Фарэл.
  Ён таксама не змяніўся, але гэта мяне не здзівіла. Ён быў усё тым жа грубаватым хлопцам з бычынай шыяй са схільнасцю да атлусцення, але мне падалося, што на гэты раз я выглядаю трохі таўсцейшым. — Ну, — сказаў ён. "Я вельмі здзіўлены, што бачу цябе зноў".
  «Шчыра кажучы, не разумею», — нявінна сказаў я. «Не ўлічваючы, што вы прапанавалі мне працу».
  Ён глядзеў на мяне з недаверам. "Што?" 
  «Яны прапанавалі мне працу. Вы сказалі, што зрабілі б адзін геалагічнае даследаванне ўсёй зямлі Матэрсана, і вы прапанавалі мне заданне. Хіба вы гэтага не памятаеце?
  Ён толькі ўспомніў, што рот надоўга быў адкрыты, і паспяшаўся яго закрыць. «Чорт вазьмі, ты не такі ўжо гарэза! Вы сапраўды думаеце, што…» Ён спыніўся і шчыра засмяяўся. «Не, спадар Бойд. Баюся, мы перадумалі наконт гэтага праекта».
  «Гэта было сорамна», — сказаў я. «У гэтым годзе я не магу паехаць на поўнач».
  Ён зларадна ўсміхнуўся. «Але чаму? Не знайшлі каго падтрымаць прадпрыемства?»
  «Штосьці ў гэтым духу», — заклапочана адказаў я.
  — Усюды цяжка, — павесялеў ён. «Але, на жаль, я не думаю, што ў гэтай сферы для чалавека ў вашай сферы працы няма. Так, я пайду яшчэ далей: я не думаю, што тут можна заняцца якой-небудзь працай. Сітуацыя з занятасцю ў Форт-Фарэл жудасная ў гэтым годзе. «Вядома, я мог бы ўладкаваць цябе на працу ў атэлье ў якасці пасылачнага. Я маю там нейкі ўплыў, разумееце. Я спадзяюся, вы дастаткова моцныя, каб несці чамаданы?
  Я дазволіў яму павесяліцца. «Я не думаю, што ён выглядае такім ужо пашарпаным», — сказаў я, устаючы.
  Гэта не задавальняла Говарда; ён не скончыў забіваць мой твар у бруд. — Сядай зноў, — ласкава сказаў ён. «Пабалбатаем пра былыя часы».
  - Добра, - сказаў я і зноў сеў на сваё месца. «Бачылі што-небудзь пра Клэр Трынавант нядаўна?»
  Гэтае пытанне ўразіла яго. - Давайце не ўмешваць яе ў гэтую размову, - рэзка сказаў ён.
  - Я проста хацеў ведаць, ці ёсць яна побач, - сказаў я абнадзейваючым тонам. "Яна сапраўды добрая дзяўчына - я хацеў бы сустрэцца з ёй яшчэ раз".
  Ён выглядаў як той, хто прыйшоў праглынуць жавальную гумку. Мяне толькі што асвятліла думка, што я сапраўды зацікаўлены ў Клэр Трынаван - і гэта было няшмат. Здавалася, што маё знаходжанне ў гатэлі Matterson House будзе нават карацейшым, чым я меркаваў. Ён вярнуўся ў сябе. — Яе вывезлі з горада, — задаволена сказаў ён. «Так, яна нават пакінула амерыканскі кантынент, і пройдзе шмат часу, перш чым яна вернецца. Я сам пра гэта шкадую, вельмі шкадую».
  Я таксама; Я з нецярпеннем чакаў магчымасці зноў абмяняцца з ёй абразамі. Але не яна была галоўнай прычынай таго, што я вярнуўся ў форт Фарэл, нават калі ў ёй мне не хапала саюзніка.
  Я зноў устаў. - Яны маюць рацыю, - сказаў я са шкадаваннем у голасе. «Сумна, што яе няма. «На гэты раз ён не спрабаваў мяне спыніць; магчыма, яму было напляваць на маю ўтульную размову. Я падышоў да дзвярэй і сказаў: «Да сустрэчы».
  - Ты маеш намер тут бадзяцца? - рэзка спытаў ён.
  Я ўсміхнуўся яму. «Гэта залежыць ад таго, наколькі дрэнная сітуацыя з працаўладкаваннем, як вы кажаце». Я зачыніў дзверы і шырока ўсміхнуўся яго сакратару. «Выдатная начальніца, вы патрапілі». Яна паглядзела на мяне, як на вар'ята, таму я падміргнуў ёй і выйшаў з офіса.
  Гэта было па-дзіцячаму і даволі бессэнсоўна дражніць Говарда Матэрсана, але цяпер я адчуваў сябе лепш; гэта ўмацавала мой дух. Асабіста я з ім не меў шмат зносін, і, акрамя каментарыяў, якія я чуў ад Клэр Трынавант і Макдугал, я нічога пра яго не ведаў. Але цяпер я ведаў, што ён сапраўды адважны хлопец; нішто не пасавала Говарду лепш, чым удар нагамі чалавека, які ляжаў на дне. Яго невялікая дэманстрацыя садызму прымусіла мяне адчуць сябе лепш, і я хацеў яшчэ больш атрымліваць асалоду ад яго стрыжкі.
  
  Ідучы па Кінг-стрыт, я зірнуў на гадзіннік і паскорыў тэмп. Калі б у МакДугала ўсё яшчэ былі тыя ж звычкі, ён бы зараз сядзеў і піў пасляабедзенную каву ў грэцкай сталоўцы - The Hellenic Café. І сапраўды, ён разважаў над пустым кубкам. Я пайшоў у бар і замовіў два кубкі кавы, якія дайшлі да мяне праз храмаваную пачвару, якая вывяргала пары з кожнага сустава і гучала як першая ступень узлёту ракеты "Атлас".
  
  Я аднёс каву на стол і паставіў адзін кубак перад Макам. Калі ён і здзівіўся, убачыўшы мяне, то не паказаў гэтага. Ягоныя павекі толькі раз уздрыгнулі, і ён коратка спытаў: «Чаго ты хочаш ?»
  Я падсеў да яго. — У мяне былі другія думкі, Мак.
  Ён маўчаў, але апушчаныя плечы раптам расправіліся. Я паказаў на эспрэса-машыну. «Калі паставілі гэты сімвал дабрабыту?»
  «Некалькі месяцаў таму, і кава жудасная», — сказаў ён кісла. — Рады зноў бачыць цябе, Боб.
  Я сказаў: "Я буду кароткі, таму што ў мяне ёсць адчуванне, што лепш, калі мы не бачымся занадта шмат". Говард Матэрсан ведае, што я ў горадзе, і я падазраю, што ён злуецца на мяне».
  "Чаму ён павінен быць?"
  «У мяне была невялікая сутыкненне з ім, перш чым я з'ехаў адсюль паўтара года таму».
  Мак цвёрда чмякнуў языком. «Гэты нягоднік!» — усклікнуў ён. «Вы ведаеце, што зрабіў Говард? Ён сказаў Клэр, што вы хваліліся, што правялі ноч у каюце. Яна была ў лютасці і пракляла цябе да чорта. Ты больш не яе любімы госць».
  — Яна яму паверыла?
  «Ці магла яна зрабіць што-небудзь яшчэ? Хто яшчэ сказаў бы гэта Говарду? Ніхто не думаў пра Джымі.» Ён буркнуў. «Вось чаму Джымі атрымаў добрую працу на плаціне. Зараз ён працуе ў карпарацыі Matterson».
  — Дык яны ўсё роўна плаціну будуюць?
  "Канешне. Насельніцтва было старанна падрыхтавана, і Матэрсан адхіліў усе пратэсты Клэр. Пачалі будаваць мінулым летам, а праца ідзе так, нібы Матэрсан загадаў яе скончыць учора. Гэтай зімой, вядома, не змаглі заліць бетон, але цяпер працуюць кругласутачна. Праз тры месяцы ў той даліне будзе пятнаццацікіламетровае возера. Яны ўжо пачалі секчы дрэвы, але не Клэр. Яна кажа, што лепш пабачыць, як патонуць яе дрэвы, чым пойдзе на адну з лесапільняў Матэрсана».
  — Мне ёсць што табе сказаць, — сказаў я. «Але ўвайсці сюды занадта складана. Я прыйду ў вашу кватэру сёння вечарам».
  Яго твар расплыўся ва ўсмешцы. «Клэр перад ад'ездам дала мне пару бутэлек Islay Mist. Вы ведаеце, што яе зараз няма?
  - Говард атрымаў вялікае задавальненне, сказаўшы мне гэта, - суха сказаў я.
  - Хм, - хутка апаражняючы кубак кавы, сказаў ён. «Мне прыйшло ў галаву, што мне трэба нешта разабрацца. Убачымся вечарам - у сем гадзін. «Я старэю», — сказаў ён, паморшчыўшыся, павярнуўся і накіраваўся да дзвярэй.
  Я спакойна выпіў кавы і вярнуўся ў гатэль. Але я ішоў хутчэй Макдугала і амаль дагнаў яго на Хай-стрыт, калі ён раптам знік у тэлеграфнай станцыі. Я пайшоў далей. У мяне ўжо была дамоўленая сустрэча з ім, і было лепш, каб нас як мага радзей бачылі разам. Праз некалькі дзён я не буду карыстацца вялікай папулярнасцю ў Форт-Фарэл, і любы з супрацоўнікаў Матэрсана, які, здавалася б, быў у сяброўскіх адносінах са мной, рызыкуе страціць працу, і мне будзе вельмі шкада, калі Макдугала звольняць.
  Мяне яшчэ не выкінулі з гатэля; але гэта магло працягвацца нядоўга, і гэта было пытаннем, які я павінен быў абмеркаваць з Макам. Напэўна, Говард не думаў, што ў мяне хопіць смеласці спыніцца ў гатэлі Matterson House, і, магчыма, ён нават не падумаў зазірнуць у яго. Але як толькі я пачынаў рабіць непрыемнасці, ён даведаўся, што я застаюся ў гатэлі, і я вылецеў адтуль. Такім чынам, мне прыйшлося спытаць у Мака, ці ёсць магчымасць жыць у іншым месцы.
  Я бадзяўся крыху пасля сёмай, потым пайшоў у кватэру Мака. Ён сядзеў, расслабіўшыся, перад камінам і моўчкі паказаў на бутэльку на стале. Я наліў сабе і сеў побач.
  Нейкі час я проста глядзеў у танцуючае полымя, а потым Я сказаў: "Я не ўпэўнены, што ты паверыш таму, што я збіраюся табе сказаць, Мак".
  — Старога журналіста не здзівіш, — адказаў ён. «Мы адчуваем сябе святарамі і лекарамі — чуем шмат гісторый, якія не расказваем. Вы былі б здзіўлены ўсімі навінамі, якія не падыходзяць для друку - па той ці іншай прычыне».
  — Добра, — сказаў я. "Аднак я думаю, што гэта вас здзівіць - гэта тое, пра што я ніколі не казаў жывой душы - і, акрамя некалькіх лекараў, ніхто пра гэта не ведае".
  Я зайшоў у свой уліковы запіс і расказаў яму ўсё — сваё абуджэнне ў шпіталі, лячэнне Саскінда, пластычныя аперацыі — усё, уключаючы гісторыю таямнічых 36 000 долараў і не менш таямнічага прыватнага дэтэктыва. Я закончыў словамі: «Вось чаму я сказаў вам, што не ведаю нічога , што магло б вам дапамагчы. Я не хлусіў, Мак.
  - Чорт вазьмі, я абвінаваціў цябе ў баязліўцы, - прамармытаў ён. "Я сказаў шмат рэчаў, якія ніхто не павінен сказаць іншаму".
  — Не трэба ні за што прасіць прабачэння, — сказаў я. "Вы не маглі ведаць лепш".
  Ён устаў, знайшоў картэкет, які паказваў мне раней, і дастаў фатаграфію Роберта Гранта. Ён уважліва паглядзеў на мяне, потым перавёў позірк на фатаграфію і зноў на мяне. - Гэта неверагодна, - прашаптаў ён. «Проста неверагодна. Няма ніякага падабенства».
  — Я прытрымліваўся парады Саскінда, — сказаў я. «Робертс, хірург, меў адбітак фатаграфіі і выкарыстаў яе ў якасці арыентыру, як я не павінен выглядаць».
  - Роберт Грант - Роберт Б. Грант, - прамармытаў ён. «Чаму, чорт вазьмі, я не даведаўся, што азначае гэтая ініцыяла? Так, я мяркую, што я добры рэпарцёр!» Ён паклаў фатаграфію назад у лісток. «Я не ведаю, Боб. Вы пасеялі ў мяне кучу сумневаў. Я не ведаю, ці варта нам цяпер працягваць гэтую справу».
  "Чаму не? Нічога не змянілася. Трынаванты ўсё яшчэ мёртвыя, і Матэрсан усё яшчэ спрабуе прымусіць іх забыць. Чаму б мне не працягваць свае планы?»
  «Таму што вы - зыходзячы з таго, што вы мне сказалі - хочаце запусціць некаторыя асабістая рызыка, - павольна сказаў ён. «Усё магло здарыцца, калі ты пачаў капацца ў мінулым. Ты можаш звар'яцець.» Ён паківаў галавой. – Не, не падабаецца.
  Я ўстаў і прайшоўся па падлозе ўверх і ўніз. - Я павінен даведацца, Мак, незалежна ад таго, што сказаў Саскінд. Пакуль ён быў яшчэ жывы, у мяне было ўсё добра; Я прытуліўся да яго. Але цяпер я павінен даведацца, хто я . Мяне забівае не ведаць.» Я спыніўся каля яго крэсла. «Я не адважваюся дзеля цябе, Мак; Я адважваюся на гэта для сваіх. Я быў у гэтай машыне, калі яна разбілася, і ў мяне такое адчуванне, што ўся гэтая таямніца звязана з гэтай аўтамабільнай аварыяй».
  «Але што ты можаш зрабіць?» - бездапаможна спытаў Мак. — Ты нічога не памятаеш.
  Я зноў сеў. «Я хачу стварыць невялікі ажыятаж у качынай сажалцы. Матэрсан не хоча, каб пра Трынавантаў гаварылі. Ну, я маю намер шмат гаварыць у наступныя некалькі дзён. Рана ці позна нешта адбудзецца. Але спачатку я павінен мець некаторыя патроны, і вы можаце атрымаць іх для мяне.
  «Вы сапраўды хочаце гэта зрабіць?» — спытаў Мак.
  «Так».
  Ён уздыхнуў. «Добра, Боб. Што вы хочаце ведаць?
  «З аднаго боку, я б шмат аддаў, каб даведацца, дзе быў стары Матэрсан, калі здарылася аварыя».
  Мак скрывіўся. «Я нашмат наперадзе цябе. Я таксама атрымаў бруднае падазрэнне. Але дабірацца няма чаго. Здагадайцеся, хто яго алібі».
  "Я не магу."
  «Чорт вазьмі!» — усклікнуў Мак. «Большую частку дня ён быў у рэдакцыі. Хацелася б, каб я не быў сведкам гэтага, але я магу».
  «У які час сутак здарылася аварыя?»
  - Тут няма пустыні, - адказаў Мак. «Я таксама думаў пра гэта. Я жангляваў фактарамі часу, і няма абсалютна ніякага спосабу размясціць Була Матэрсана на месцы аварыі».
  "Ён меў шмат чаго атрымаць", - сказаў я. «Ён быў адзін адзіны пераможца – усе астатнія прайгралі. Я перакананы, што ён меў дачыненне да аварыі».
  «Чорт вазьмі, калі ты чуў, каб мільянер забіў іншага мільянера?» Мак раптам змоўк. — Гэта значыць асабіста, — ціха дадаў ён.
  "Вы хочаце сказаць, што ён мог наняць каго-небудзь, каб зрабіць гэта?"
  Мак раптам здаўся вельмі стомленым і старым. «Ён мог, але нават калі б і зрабіў, у нас няма шанцаў гэта даказаць. Без сумневу, забойца жыў бы добра і добра ў Аўстраліі з тоўстай пачкай грошай. Прайшло амаль дванаццаць гадоў, Боб; як, чорт вазьмі, мы можам цяпер нешта даказаць?»
  — Яму знойдзем, — упарта сказаў я. «Дамова, якую яны заключылі як кампаньёны, — яна была цалкам у парадку?»
  Ён кіўнуў. «Усё паказвае на гэта. Джон Трынавант быў чортавым дурнем, што не паклапаціўся аб адмене, калі ажаніўся і стварыў сям'ю.
  "Няма магчымасці падробкі?"
  "Магчыма", - адказаў Мак, але потым паківаў галавой. «Не, гэта таксама выключана. Стары Бык знайшоў чалавека, які быў сведкам подпісаў. Потым зноў павярнуўся і з роспаччу сказаў: «Я не бачу, што мы можам зрабіць хоць адну рэч».
  "У Матэрсана ёсць слабасць", - сказаў я. «Ён спрабаваў прымусіць людзей забыць імя Трынавант, і, мусіць, у яго была для гэтага важкая прычына. Што ж, я збіраюся аднавіць назву Trinavant у форце Фарэл. Ён павінен нейкім чынам адрэагаваць».
  "І што?"
  "Тады мы будзем прымаць рэчы, як яны паступаюць." «Калі трэба, я адкрыта прымаю меры. Я аб'яўляю, што я Роберт Грант, хлопец, які быў у машыне Трынаванта. Ён павінен мець магчымасць ствараць кучу кляру».
  «Калі ў той аўтамабільнай аварыі быў нейкі фокус-покус і калі Матэрсан мае да гэтага дачыненне, няхай вы будзеце праклятыя», — папярэдзіў Мак. «У вас сур'ёзныя праблемы, калі Матэрсан сапраўды забіў сям'ю Трынавант. Трайны забойца без ваганняў здзейсніць яшчэ адно забойства».
  
  "Я магу паклапаціцца пра сябе", сказаў я, спадзеючыся, што гэта праўда. «Ёсць яшчэ адна рэч. Мне не дазволяць застацца ў гатэлі Matterson House, як толькі я пачну псаваць бруд. Ці можаце вы параіць мне іншае жыллё?»
  "Я пабудаваў каюту на кавалку зямлі недалёка ад горада", - адказаў Мак. «Вы можаце пераехаць у яго».
  «Чорт вазьмі, я не магу. Тады Матэрсан адразу зразумее, што вы са мной у сяброўскіх адносінах, і тады ваша галава будзе на кулі».
  - Мне пара на пенсію, - спакойна сказаў Мак. «Я ўсё роўна пачну восенню, і няважна, калі крыху раней. Я стары чалавек, Боб — мне амаль семдзесят два, — так што надышоў час адпачыць сваім старым корпусам. А потым я магу кінуцца на рыбалку, як я сабе абяцаў».
  — Добра, — сказаў я. «Але рыхтуйцеся да горшага. Матэрсан паспрабуе збянтэжыць вас».
  «Я не баюся Матэрсана», — адказаў ён. «Я ніколі не быў, і ён гэта ведае. Ён проста хоча звольніць мяне і пакінуць усё на гэтым. Чорт вазьмі, я займаю месца будучага лаўрэата Пулітцэраўскай прэміі. Мне пара збіраць рэчы. Ёсць толькі яшчэ адна гісторыя, якую я хачу напісаць, і яна будзе на першай старонцы навін па ўсёй Канадзе. Спадзяюся, вы дасце яго мне».
  — Я зраблю ўсё магчымае, — сказаў я.
  
  У той вечар, калі я ляжаў у ложку, мяне ўразіла адна думка, ад якой у мяне па спіне прабеглі дрыжыкі. МакДугал выказаў здагадку, што Матэрсан мог наняць кагосьці для выканання бруднай працы, і я ўбачыў перад сабой жудасную верагоднасць таго, што гэты чалавек мог быць беспрынцыпным нягоднікам па імі Роберт Грант.
  Калі выказаць здагадку, што Грант памыліўся і, такім чынам, сам стаў удзельнікам аварыі, калі выказаць здагадку, што Роберт Бойд Грант быў патройным забойцам — тады кім быў я, Боб Бойд?
  Мяне пачаў абліваць халодны пот трывогі. Магчыма, Саскінд меў рацыю. Магчыма, я адкрыю ў сваім мінулым нешта, што можа звесці мяне з розуму.
  
  Большую частку ночы я варочаўся ў ложку, увесь час спрабуючы аднавіць кантроль. Я прадумаў кожны аспект аварыі, спрабуючы даказаць невінаватасць Гранта. Саскінд сказаў, што Грант уцякаў, калі адбылася аварыя; паліцыя шукала яго за напад на іншага студэнта. Ці была верагоднасць таго, што ён здзейсніць хладнакроўнае забойства проста таму, што нехта падштурхнуў яго да гэтага?
  Можа быць - калі б ён атрымаў за гэта столькі грошай, што мог бы ўцячы раз і назаўжды.
  Але як мог Бул Матэрсан ведаць, што Грант быў тым чалавекам, які яму патрэбны? Вы не падыдзеце адразу да маладога чалавека і не скажаце: «Я хачу прыбраць сям'ю з трох чалавек - што вы на гэта скажаце?» Гэта было б смешна.
  Усе тэорыі, якія мы з МакДугалам выбудавалі, раптам здаліся мне абсурднымі, хоць і маглі быць дастаткова праўдападобнымі. Як вы маглі абвінаваціць рэспектабельнага, хоць і бязлітаснага мільянера ў забойстве? Гэта было вар'яцтва.
  Потым я падумаў пра свайго таямнічага дабрадзея і 36 000 долараў. Гэта была аплата Гранту? А як жа пракляты прыватны дэтэктыў? Адкуль ён з'явіўся ў карціне?
  Я праваліўся ў неспакойны сон і зноў бачыў стары сон, дзе я быў пахаваны ў пякучым снезе і бачыў сваё цела, пакрытае пухірамі. І на гэты раз здарылася нешта большае. Я пачуў шум — несумненны трэск полымя, а ў снезе было танцуючае чырвонае святло, якое шыпела і раставала ў патоках крыві.
   II
  Я не быў упэўнены, калі наступнай раніцай ішоў па вуліцы. Я быў стомлены і прыгнечаны, і адчуваў сябе ва ўсім целе. Яркае сонца не палепшыла, бо ў мяне балелі вочы і адчувалася, што ў мяне пад павекамі пясчынкі. Увогуле, я быў не ў вельмі добрай форме.
  
  За кубкам моцнай чорнай кавы мне стала лепш. Ты ведаў, што табе будзе цяжка , разважаў я сам з сабой. Вы збіраецеся адмовіцца зараз? Чорт вазьмі, ты яшчэ нават не пачаў - будзе нашмат горш, чым гэта .
  Гэта менавіта тое, чаго я баюся , сказаў я сабе.
  «Падумайце, які цяжкі ўдар вы нанясеце Матэрсану» , — адказаў я. Забудзь сябе і думай замест гэтага нягодніка .
  Калі я выпіў кавы, я вярнуўся ў форму і адчуў голад, таму замовіў правільны сняданак, які яшчэ больш падняў настрой. Дзіўна, колькі псіхалагічных праблем можна аднесці да пустога страўніка. Я выйшаў на Кінг-стрыт і агледзеў вуліцу ўверх і ўніз. Недалёка па вуліцы быў вялікі аўтасалон, а на другім баку — гандляр патрыманымі аўтамабілямі. Вялікі бізнес належаў Матэрсану, і паколькі я не хацеў класці яму грошы ў кішэню, я падышоў да гандляра патрыманымі аўтамабілямі.
  Я паглядзеў на старое барахло, якое валялася вакол, і з хлява перад майстэрняй высунуў галаву чалавек са змарнелым тварам. «Ці магу я чым-небудзь дапамагчы? У мяне ёсць пара сапраўды добрых аўтамабіляў, якія танна прадаюцца. Лепшы ў горадзе».
  «Мне патрэбна фура з поўным прывадам».
  – Джып, напрыклад?
  «Калі ў вас ёсць».
  Ён паківаў галавой. «Але ў мяне ёсць Land Rover. Як наконт такога? Я думаю, лепш, чым джып».
  "Дзе гэта?"
  Ён паказаў на кавалак барахла на чатырох колах. «Вось яно. Яны не становяцца лепш, чым гэта. Вы разумееце, брытанскай вытворчасці. Не злосны погляд з Дэтройта».
  "Не націскайце занадта моцна, містэр", - сказаў я, падыходзячы, каб убачыць Land Rover. Гэта было цяжка; фарба была амаль сцёртая, і паўсюль былі ўвагнутасці, якія толькі можна было зрабіць. Унутры вагон таксама быў добра ўтрымоўваны; але Land Rover таксама не з'яўляецца раскошным аўтамабілем. Гума была добрая.
  Я адступіўся. — Можна зазірнуць пад шлем?
  — Вядома, — ён адчыніў капот яшчэ спрабаваў адгаварыць мяне. "Гэта добрая купля - быў толькі адзін гаспадар".
  — Ну, — сказаў я. Маленькая бабулька, якая карысталася ім толькі для таго, каб ездзіць у царкву па нядзелях».
  «Не памыліцеся са мной», — сказаў ён. «Тое, што я кажу, праўда. Ён належаў Джыму Куперу; ён трымае гадавальнік недалёка ад горада. Ён аддаў яго мне ў абмен на новы Land Rover. Але гэтая старая скрынка ўсё яшчэ добра працуе».
  Я паглядзеў на рухавік і пачаў напалову яму верыць. Ён быў бездакорным і не было прыкметных пырскаў масла. Але як працуе каробка перадач, стоячы вызначыць было немагчыма, таму я спытаў: «Можна праехаць паездку за паўгадзіны?»
  - Давай, - сказаў ён. «Ключ у машыне».
  Я сеў у Land Rover і паехаў на поўнач, дзе ведаў, што сустрэну дрэнную дарогу. Ён таксама знаходзіўся ў напрамку каюты МоДугалла, і я вырашыў, што мог бы адразу вызначыць яго дакладнае месцазнаходжанне на выпадак, калі мне трэба было спяшацца туды. Я знайшоў прыдатную выбоістую дарогу і набраў хуткасць, каб даведацца, як там падвеска. Здавалася б, усё ў парадку, хоць у пабітым кузаве былі нейкія раздражняльныя гукі.
  Мне без асаблівых цяжкасцей было знайсці дарогу, якая вяла ўніз да хаціны Мака, і гэтая дарога была вельмі дрэнная. Ён ішоў уверх і ўніз па пагорыстай мясцовасці, і было некалькі гразевых ям. Тут я паэксперыментаваў з мноствам розных перадач, якія з'яўляюцца зачараваннем Land Rover, а таксама праверыў пярэдні прывад. Усё працавала здавальняюча.
  Каюта Мака была невялікая, але прыгожа размешчаная на ўзгорку з відам на лясную паласу, а адразу за каютай быў ручай, у якім, здавалася, было некалькі добрых рыб. Я азіраўся на працягу пяці хвілін, а потым вярнуўся ў горад, каб заключыць здзелку з прыязным дылерам патрыманых аўтамабіляў.
  Мы трохі патаргаваліся, але ўрэшце дамовіліся аб суме - крыху большай, чым я збіраўся заплаціць, і крыху меншай, чым ён чакаў атрымаць, з-за чаго мы абодва былі трохі незадаволеныя здзелкай. Я заплаціў яму грошы і вырашыў пачаць тут як і любое іншае месца. "Вы памятаеце чалавека па імені Трынавант - Джон Трынавант?"
  Ён пачухаў галаву. "Што? Так, вядома , я памятаю старога Джона! Дзіўна, але я не думаў пра яго шмат гадоў. Ён быў адным з вашых сяброў?
  «Я не памятаю, як сустракаўся з ім», — адказаў я. — Ён жыў не тут недалёка?
  «Ці жыў ён тут?» Містэр, гэта быў Форт Фарэл!
  «Інакш я думаў, што гэта Матэрсан».
  Усплёск пляўкі ўпаў прама ля адной з маіх ног. «Матэрсан!» Тон сказаў мне, што ён думае пра гэта.
  Я сказаў: «Я чуў, што ён загінуў у аўтакатастрофе. Гэта праўда?»
  «Вядома. І яго сын, і жонка. Па дарозе ў Эдмантан. Павінна быць, больш за дзесяць гадоў таму. Па-чартоўску нудная гісторыя».
  – На якой машыне ён ездзіў?
  Ён задумліва паглядзеў на мяне. - Вас гэта асабліва цікавіць, містэр...?
  — Мяне завуць Бойд, — сказаў я. «Боб Бойд. Знаёмы папрасіў мяне задаць сабе пытанне, чаму, калі я трапіў на гэтыя ўзлескі. Падобна на тое, што Trinavant зрабіў майму сябру ласку шмат гадоў таму - напэўна, былі ўцягнуты грошы».
  «Мне падабаецца так думаць пра Джона Трынаванта; ён быў добрым хлопцам. Ну, мяне завуць Саммерскіл».
  Я ўсміхнуўся яму. «Прыемна пазнаёміцца, сп. Летнія канікулы. Трынаван купіў у вас свой фургон?
  Саммерскіл грымотна засмяяўся. «Заўзятарам не! У мяне ў гэтым класе нікога няма. Стары Джон ездзіў на Cadillac, а яшчэ ў яго быў уласны аўтасалон крыху далей па вуліцы - Fort Farrell Motors. Цяпер гэта ў Матэрсана».
  Я зірнуў на вуліцу. «Павінен даць вам даволі жорсткую канкурэнцыю», — сказаў я.
  — Крыху, — прызнаўся ён. «Але ў мяне ўсё добра, містэр. Бойд».
  «У астатнім, сп. Summerskill, - сказаў я. «Пакуль я тут, я бачыў толькі імя Матэрсан. Matterson Bank, Matterson House Hotel - і я маю на ўвазе, што Matterson таксама ёсць Карпарацыя. Як ён сябе паводзіў — выкупіў Trinavant?
  Самэрскіл скрывіўся. «Тое, што вы бачылі, — толькі вяршыня айсберга. Матэрсан фактычна валодае гэтай часткай краіны - правамі на лесанарыхтоўкі, лесапільні, папяровыя фабрыкі. Ён большы, чым калі-небудзь быў стары Джон. Ва ўладзе і грошах, вядома, але не ў сэрцы! Ніхто не меў большага сэрца, чым Джон Трынавант. А што да пытання, ці купіў Матэрсан сп. Trinavant out - я мог бы сказаць вам некалькі дробязяў пра гэта. Але гэта старая гісторыя, і лепш, каб яна забылася».
  «Здаецца, я спазніўся на пошце».
  «Так, вы можаце сказаць свайму сябру, што ён павінен быў прыехаць дзясятак гадоў таму. Калі ён вінен старому Джону грошы, то цяпер позна іх вяртаць».
  "Я не думаю, што гэта былі грошы", - сказаў я. «Мой сябар проста хацеў аднавіць сувязь са сп. Трынавант».
  Самэрскіл кіўнуў. «Так, гэта так. Я родам з Хазелтана і з'ехаў адтуль, як толькі змог. Але, вядома, мяне адправілі дадому, таму я вярнуўся праз пяць гадоў. І ведаеце што? Першыя два чалавекі, якіх я шукаў, былі мёртвыя - два мае лепшыя сябры. Час ідзе, і ўсё мяняецца».
  Я працягнуў руку. «Што ж, было прыемна мець з вамі справу, містэр. Summerskill.'
  «Заўсёды да вашых паслуг, сп. Бойд, — ён узяў мяне за руку. «Проста вярніся, калі табе спатрэбяцца запчасткі».
  Я сеў у Land Rover і высунуў галаву ў бакавое акно. «Калі рухавік загрукача з гэтай кучы барахла, ты павінен будзеш мяне ўбачыць», — паабяцаў я, пасылаючы яму прыязную ўсмешку.
  Ён засмяяўся і памахаў мне выйсці, і калі я ехаў па Кінг-стрыт, я падумаў, што прынамсі аднаму жыхару цяпер нагадваецца Джон Трынавант. Калі б пашанцавала, Саммерскіл згадаў бы гэты эпізод сваёй жонцы і некалькім сябрам. Ведаеш што? Мы з незнаёмцам размаўлялі пра хлопца, пра якога я не думаў шмат гадоў. Вы павінны памятаць старога Джона Трынаванта . Памятаеце, калі ён запусціў Fort Farrell Recorder , і ўсе думалі, што гэта будзе ашаламляльны правал? 
  
  Я спадзяваўся, што так усё і пойдзе, і вестка разляціцца, як рабізна па вадзе, асабліва калі я буду кідаць больш камянёў у яму са стаячай вадой. Рана ці позна кольцы дацягнуцца да старога лютага шчупака, які быў каралём вадапою, і я спадзяваўся, што тады ён ліквідуе шчыліну.
  Я спыніўся каля лясніцтва і зайшоў унутр. Ляснічага звалі Танер, і ён быў вельмі гасцінны. Я сказаў яму, што праязджаю міма і зацікаўлены ў правах на высечку.
  «Нічога не зробіш, сп. Бойд, - сказаў ён. «Карпарацыя Matterson мае правы практычна на ўсе дзяржаўныя лясы ў гэтай галіне. Засталося толькі некалькі асобных участкаў лесу, але яны такія малыя, што на іх можна плюнуць».
  Я схапіўся за падбародак. «Можа, я мог бы паглядзець карту?»
  «Вядома», — хутка адказаў ён, хутка знайшоўшы буйнамаштабную карту і расклаўшы яе на стале. «Вось вам у двух словах», — ён нацягнуў указальным пальцам вялікі бант. «Уся гэтая тэрыторыя знаходзіцца ў прыватнай уласнасці — карпарацыі Matterson. А гэта... - Ён нацягнуў яшчэ большы лук, - ... гэта зямля Кароны, дзе карпарацыя Matterson мае ўсе правы на лесанарыхтоўку.
  Я ўважліва паглядзеў на карту, якая дала мне вельмі цікавую інфармацыю. Каб замаскіраваць маё даручэнне, я спытаў у Танера: «А як наконт дзяржаўных тэрыторый?» Гэта былі тэрыторыі, дзе лясная служба выконвала ўсю працу, але здавала ў арэнду права на высечку па кароткатэрміновых кантрактах.
  «Тут нікога няма, містэр. Бойд. Мы занадта далёка, каб лясная служба магла займацца такімі справамі. Большая частка дзяржаўных лясоў знаходзіцца паўднёвей».
  «Такім чынам, здаецца, тут усё распрададзена», — заўважыў я. «Ці праўда тое, што я чую, што ў карпарацыі Matterson праблемы, таму што яны высякаюць занадта шмат дрэў?»
  Танер з трывогай паглядзеў на мяне. Самае жудаснае злачынства ў лясной службе расцаніла пранікненне. "Я не павінен быць у стане сказаць гэта", сказаў ён жорстка.
  
  Мне было цікава, ці быў ён падкуплены Матэрсанам, але, падумаўшы, адхіліў гэтую магчымасць. Падкупіць ляснічага ў Брытанскай Калумбіі было б гэтак жа цяжка, як падкупіць царкоўнага кардынала - проста немагчыма. 50 працэнтаў даходаў правінцыі прыносіць лясная гаспадарка, і для захавання лясоў прыкладаюцца ўсе намаганні.
  Я зноў паглядзеў на карту. «Прабачце за нязручнасці, сп. Танэр, - сказаў я. «Яны вельмі дапамаглі мне, але, здаецца, мне тут не так шмат чаго рабіць. Ці ёсць шанец атрымаць правы пазней?»
  «Гэта займае вельмі шмат часу, сп. Бойд. Matterson Corporation інвеставала шмат капіталу ў лесапільныя і папяровыя фабрыкі, і яны настойвалі на доўгатэрміновых кантрактах».
  Я кіўнуў. "Вельмі разумны; Я б таксама так зрабіў. Яшчэ раз дзякую, сп. Тэнер».
  Я пакінуў яго, не задаволіўшы запытальны выраз у яго вачах, і паехаў на аўтавакзал, дзе забраў загадзя дасланае геалагічнае абсталяванне. Круты станцыйны чалавек дапамог пагрузіць яго на Land Rover і спытаў: «Ты думаеш тут застацца?»
  «Некаторы час», — адказаў я. Толькі на час. Яны могуць назваць мяне апошняй надзеяй Трынаванта».
  Ён кінуў на мяне пазнавальны позірк збоку. «Клэр Трынаван? Тады вам лепш прыглядаць за Говардам Матэрсанам.
  Я стрымаў сваё жаданне ўтаропіцца на яго. — Не Клэр Трынавант, — мякка сказаў я. «Джон Трынавант. І я магу справіцца з Говардам Матэрсанам, калі ён умешваецца. У вас ёсць тэлефон побач?»
  У яго ўсё яшчэ быў здзіўлены выраз твару, калі ён рассеяна адказаў: «У прыёмнай».
  Я прайшоў міма яго, і ён спатыкнуўся за мной. «Паслухайце, спадар. Джон Трынавант памёр - ён памёр больш за дзесяць гадоў».
  Я спыніўся. «Я ведаю, што ён памёр. У гэтым якраз і сутнасць. Няўжо ты не разумееш? Цяпер знікнуць. Гэта прыватная тэлефонная размова».
  Ён адвярнуўся, збянтэжана паціснуў плячыма і прамармытаў: «Ён, напэўна, звар'яцеў!» Я ўсміхнуўся. Яшчэ адзін камень быў кідалі ў вадапой, і да галоднага шчупака набліжаўся чарговы шэраг кольцаў.
  Вы бачылі вар'ята, які толькі што прыехаў у горад? Ён сказаў, што быў апошняй надзеяй Трынаванта. Я думаў, што ён меў на ўвазе Клэр: вы ведаеце, Клэр Трынавант, але ён сказаў, што ён меў на ўвазе Джона. Ты разумееш, стары Джон быў мёртвы апошнія дзесяць – не, дванаццаць – гадоў! Гэты хлопец таксама быў тут некалькі гадоў таму і паспрачаўся з Говардам Матэрсанам наконт Клэр Трынавант. Адкуль я ведаю? Таму што Мэгі Хоуп сказала мне - у той час яна была сакратаром Говарда. Я параіў ёй заткнуцца, але было ўжо позна. Говард звольніў яе. Але гэты хлопец - ён дакладна вар'ят. Я маю на ўвазе, што Джон Трынавант даўно памёр.
  Я патэлефанаваў у рэдакцыю Fort Farrell Recorder і атрымаў Mac. «Вы ведаеце добрага адваката?» — спытаў я.
  - Магчыма, - асцярожна сказаў ён. «Навошта вам адвакат?»
  «Мне патрэбны адвакат, які не баіцца супрацьстаяць Матэрсану. Я ведаю заканадаўства, але мне патрэбен юрыст, які зможа паставіць вагу за маімі словамі, сфармуляваўшы іх жахлівай юрыдычнай мовай».
  «Ёсць стары Фрэйзер. Ён на пенсіі, але ён мой сябар, і ён не можа трываць Матэрсана. Вы можаце выкарыстоўваць яго?
  «Так, пакуль ён не занадта стары, каб пры неабходнасці звяртацца ў суд».
  «О, Фрэйзер усё яшчэ можа паўстаць перад судом. Што ты задумаў, Боб?
  Я ўсміхнуўся: "Я хачу шукаць на зямлі Матэрсана, і я не думаю, што яму гэта спадабаецца".
  Па тэлефоне пачуўся глухі шум, і я акуратна паклаў трубку.
  
  OceanofPDF.com
   5-я глава
  Яны пабудавалі новую дарогу ў даліну Кіноксі для пастаяннага патоку грузавікоў, якія везлі будаўнічыя матэрыялы да плаціны і збіралі лес з даліны. Гэта была імправізаваная дарога, якая не была надта добра спланаваная і пастаянна падымалася з-за інтэнсіўнага руху. Там, дзе была гразь, былі выкладзены дзесяцідзюймавыя бярвёны, а ў іншых месцах глеба была здробнена аж да скалы. Гэта быў на зубы драйв.
  Ніхто не звярнуў на мяне ўвагі; Я быў проста сябрам у пабітым фургоне, які, здавалася, займаўся законнымі справамі ў даліне, што таксама не было зусім няпраўдай. Дарога вяла ўніз да падножжа высокага абрыву, дзе будавалі саму электрастанцыю, квадратны будынак, які стаяў пасярод возера бруду, дзе жменька потных будаўнікоў лаялася і лаялася. Ад схілу і ўздоўж іржава-чырвонага ручая ішла 36-цалевая труба, па якой вада паступала на электрастанцыю. Дарога збочыла з другога боку ручая і па адным баку даліны вілася па хрыбце.
  Я быў здзіўлены, убачыўшы, наколькі далёка яны зайшлі з працай. Макдугал меў рацыю. Даліна Кіноксі апынецца пад вадой праз тры месяцы. Я ад'ехаў збоку і некалькі хвілін назіраў за бетонным блокам, а таксама заўважыў, наколькі ўмела кіруюць грузавікі з жвірам і каменем. Гэта быў эфектыўна кіраваны праект.
  Праехаў вялікі лесавоз. Ён спусціўся па хрыбце на поўнай хуткасці, і «Лэнд Ровер» хістаўся падвескай ад ціску паветра. Вялікіх фурманак, здавалася, больш не было, таму я пад'ехаў праз хрыбет, міма дамбы і ў даліну. Тут я прыпаркаваў Land Rover за дрэвамі, каб яго не было відаць. Потым я працягваў пешшу уверх па хрыбце, пакуль я не дасягнуў такой вышыні, што ў мяне быў добры від на даліну.
  Гэта было гнятлівае відовішча. Ціхая даліна, якую я ведаў, дзе рыба скакала ў ручаі і лані пасвіліся сярод дрэў, знікла. Замест гэтага я ўбачыў тысячы няроўных пнёў і кучу апалага хмызняку, а ў бруднай глебе была сетка адбіткаў колаў ад шматлікіх машын. Далей у даліне ля невялікага возера яшчэ зелянелі дрэвы, але нават на такой адлегласці я чуў нязгодны віск бензапіл, якія рэжуць жывую драўніну.
  Брытанская Калумбія вельмі зацікаўлена ў захаванні сваіх лясных рэсурсаў. З кожнага даляра, заробленага ў правінцыі, пяцьдзесят цэнтаў тым ці іншым чынам паступае з лесапрамысловага комплексу, і ўлады хочуць, каб такое становішча спраў працягвалася. Таму лясгас патрулюе лясы і кантралюе высечку. Ёсць чортава шмат людзей, якія знаходзяць задавальненне ў забойстве вялікага дрэва, і ёсць шмат нягоднікаў, якія ненажэрлі на грошы, якія гатовыя дазволіць сабе атрымаць задавальненне толькі дзякуючы ёмістаму апрацаванаму піламатэрыялу, у які можна перавярнуць дрэва. у на лесапільні. Таму заказаў у лясгаса хапае.
  Ідэя заключаецца ў тым, што колькасць высечанай драўніны ў кубічных футах не павінна перавышаць натуральны гадавы прырост. Але калі вы пачынаеце гаварыць пра кубічныя футы піламатэрыялаў у Брытанскай Калумбіі, гэта гучыць як астраном, які вылічвае адлегласць да далёкай зоркі ў кіламетрах. Лясы займаюць плошчу ў 560 000 квадратных міль, гэта значыць прыкладна ў чатыры разы больш, чым Англія, а гадавы прырост ацэньваецца ў два з паловай мільярды кубічных футаў. Такім чынам, штогадовая высечка абмежаваная крыху больш чым двума мільярдамі кубічных футаў, так што вынікам з'яўляецца павелічэнне, а не памяншэнне папуляцыі лясоў.
  Вось чаму я ўзрушана глядзеў на даліну Кіноксі. Звычайна высякаеш толькі дарослыя дрэвы, а тут пасеклі ўсё . Але я мяркую, што гэта было цалкам лагічна. Калі вы збіраецеся затапіць даліну, няма сэнсу пакідаць дрэвы стаяць; але відовішча мяне прыгнятала. Гэта быў вал ландшафту, чагосьці яшчэ не было з часоў перад Першай сусветнай вайной, калі нарэшце было атрымана заканадаўства аб захаванні лясной папуляцыі.
  Я зноў паглядзеў на даліну і хутка падлічыў. Новае возера Матэрсан займала б сорак пяць квадратных кіламетраў, з якіх дзесяць квадратных кіламетраў на поўнач належалі Клэр Трынавант. Гэта азначала, што Матэрсан высек цэлых трыццаць пяць квадратных кіламетраў лесу, і гэта было дазволена лясной службай з-за плаціны. Усёй гэтай драўніны хапіла б, каб пакрыць кошт плаціны, ды яшчэ і прыбытак быў бы пякельны. Гэта пераканала мяне, што Матэрсан быў даволі разумным хлопцам, але ў той жа час ён быў па-чартоўску бязлітасным, на маю думку.
  Я вярнуўся да Land Rover і паехаў па дарозе міма плаціны. На паўдарозе ўніз па схіле я спыніўся і ад'ехаў убок, але на гэты раз не стаў хаваць вазок. Я хацеў, каб мяне ўбачылі. Я пакапаўся ў сваім рыштунку і знайшоў тое, што шукаў — тое, што магло збянтэжыць недасведчаных, — а потым пачаў паводзіць сябе падазрона пасярод дарогі. Я браў малаток і біў камяні, я капаўся ў зямлі, як бурундук, я разглядаў каменьчыкі праз павелічальнае шкло, і я хадзіў узад і ўперад, пільна гледзячы на інструмент, які трымаў у руцэ.
  Прайшла амаль гадзіна, перш чым мяне заўважылі. Джып падняўся на хрыбет, рэзка спыніўся, і з яго выйшлі двое. Калі яны падышлі да мяне, я хутка зняў наручны гадзіннік і схаваў яго ў далоні, адначасова нахіліўшыся і падняўшы вялікі камень. Ногі ў чаравіках з хрустам набліжаліся па жвіру, і я павярнуўся. Самы вялікі з мужчын спытаў: «Што вы тут робіце?»
  «Шукаю радовішчы карысных выкапняў», — раўнадушна адказаў я.
  "Што ты робіш! Гэта прыватная зямля».
  — Не думаю, — сказаў я.
  Другі мужчына паказаў. — Што ў цябе там?
  «Гэта? Гэта лічыльнік Гейгера». Я апусціў яго да камянёў у левай руцэ, і ён пачаў гудзець. як шалёны камар, калі набліжаўся да люмінесцэнтнага цыферблата. — Цікава, — заўважыў я.
  Вялікі мужчына нахіліўся наперад. "Што гэта?"
  «Магчыма, уран», — кажу я. «Але я ў гэтым сумняваюся. Гэта мог быць тырый». Я ўважліва паглядзеў на камень і выкінуў яго. «Здабываць нявыгадна, але гэта дае мне падказку. Тут ёсць цікавая геалагічная структура».
  Яны крыху здзіўлена пераглянуліся, а потым вялікі хлопец сказаў: «Магчыма, але вы ўсё яшчэ на прыватнай зямлі».
  Я ласкава сказаў: «Вы не можаце забараніць мне даследаваць тут тэрыторыю».
  — Ну, ці не так?
  «Чаму б вам не параіцца са сваім босам? Напэўна, гэта было б самым мудрым».
  Самы маленькі з мужчын сказаў: «Так, Новак, давай паведамім Вэйстранду. Я маю на ўвазе ўран - ці што яшчэ - гэта гучыць вельмі цікава».
  Вялікі мужчына вагаўся, а потым сказаў пагрозлівым тонам: "Як цябе завуць?"
  — Бойд, — адказаў я. «Боб Бойд».
  «Добра, Бойд. Мне трэба пагаварыць з начальнікам. Але я ўсё роўна не думаю, што ты можаш пракрасціся сюды».
  Я назіраў, як яны знікаюць, і ўсміхаўся, надзяваючы наручны гадзіннік. Такім чынам, Уэйстранд быў тут своеасаблівым босам. МакДугал сказаў, што атрымаў добрую працу на плаціне. Я павінен быў вырашыць з ім старую спрэчку. Я глядзеў на тэлефонную лінію, што ішла ўздоўж дарогі. Вялікі хлопец паведаміць Вэйстранду, а Вэйстранд патэлефануе ў Форт Фарэл, а рэакцыя Говарда Матэрсана, якую я ведаў загадзя, выбухне.
  Не прайшло і дзесяці хвілін, як вярнуўся джып, за ім вярнуўся другі. Я ўбачыў Вэйстранда - ён значна ўмацаваўся за апошнія паўтара года; грудзі ў яго былі шырэйшыя, ён выглядаў больш жорсткім і не быў падобны да вялікага хлапчука, які яшчэ мокры за вушамі. Але ён быў не такім вялікім, як я, і я палічыў, што змагу з ім справіцца, калі спатрэбіцца. Але гэта трэба было зрабіць хутка, перш чым яны двое іншых хлопцаў маглі ўступіць у дзеянне. Адзін чалавек не мае па-чартоўску добрых шанцаў супраць трох.
  Падышоўшы да мяне, Уэйстранд агрэсіўна ўсміхнуўся. «Ну, гэта зноў ты. Вось што я падумаў, калі пачуў назву. Я павінен быў перадаць прывітанне ад сп. Матэрсана і загадаю вам накруціць чорта.
  «Які сп. Матэрсан?
  «Говард Матэрсан».
  — Значыць, ты ўсё яшчэ пляткарыш пра яго, Джымі, — з'едліва сказаў я.
  Ён сціснуў кулакі. "Спадар. Матэрсан загадаў мне як мага хутчэй вывесці вас з гэтага раёна. - Я павінен выбраць з табой курыцу, Бойд, і гэта не даставіць мне асаблівых клопатаў. Спадар. Матэрсан сказаў, што калі вы не пойдзеце добраахвотна, я збіраўся пераканацца, што вы сышлі. Тады ідзі адсюль і едзь назад у Форт Фарэл.
  Я сказаў: «Я маю добрае права тут застацца».
  Уэйстранд хутка зрабіў знак. «Добра, хлопцы. Хапай яго».
  — Пачакай, — паспешліва сказаў я. «Мне сказалі, чаго я хацеў. Я збіраюся знікнуць. На гэтым этапе было бессэнсоўна быць кішэнным злодзеем, хаця я б з задавальненнем сцёр пагардлівую ўсмешку з твару Вэйстранда.
  «Паглядзім, Бойд. Вы не такі смелы, калі стаіце тварам да твару з чалавекам, гатовым змагацца».
  "Я магу справіцца з вамі ў любы час", сказаў я. «Калі ў цябе няма агнястрэльнай зброі».
  Яму не спадабалася гэтая заўвага, але ён захаваў спакой. Яны назіралі, як я збіраю рыштунак і запіхваю яго ў Land Rover, а потым Уэйстранд сеў у свой джып і павольна паехаў па хрыбце. Я ехаў у Land Rover, а другі джып ехаў ззаду. Яны не хацелі рызыкаваць, каб я сышоў.
  Мы спусціліся да электрастанцыі, і Уэйстранд затармазіў, паказваючы мне спыніцца. Ён развярнуў джып і паехаў у мой бок. — Пачакай тут, Бойд, і не рабі ніякіх хітрыкаў, — сказаў ён. Затым ён пайшоў далей і паманіў да фуры з лесам, якая толькі што спускалася з хрыбта. Ён некалькі хвілін паразмаўляў з кіроўцам, а потым падышоў назад. — Добра, тады знікай і не вяртайся, хоць я быў бы рады, калі б ты гэта зрабіў.
  - Убачымся пазней, Джымі, - сказаў я. «Прынамсі, гэта бяспечна», — я ўключыў «Лэнд Ровер» і працягнуў рух па дарозе ўслед за цяжка гружаным фургонам, які ехаў наперадзе.
  Мне не спатрэбілася шмат часу, каб дагнаць. Ён ішоў вельмі павольна, і я не мог яго праехаць, бо гэта быў адзін з тых участкаў, дзе дарога была перакапана праз участак пагорка. Я не разумеў, чаму хлопец так павольна едзе, але не хацеў рызыкаваць і спрабаваць яго абагнаць. Перастало быць захапляльным, каб цябе кіравалі дваццаць тон лесу і сталі.
  Лесавоз яшчэ больш затармазіў, я таксама. Нас мог абагнаць пешаход, і я кіпеў ад злосці. Напэўна, мая злосць была беспадстаўнай, але так паступае большасць людзей, якія сядзяць за рулём. Звычайны добры хлопец, які ветліва адчыніў бы дзверы бабульцы, быў бы амаль гатовы забіць тую ж бабульку, калі яна не дае яму даехаць да скрыжавання да таго, як сігнал пераменіцца на чырвоны. У гэтага хлопца перада мной, напэўна, былі праблемы з аўтамабілем, бо ён ехаў з хуткасцю слімака. Я не вельмі спяшаўся вяртацца ў форт Фарэл, але ўсё роўна сядзеў і лаяўся — такія адносіны паміж чалавекам і яго машынай.
  Я зірнуў у люстэрка задняга віду і адчуў шок. Цяпер я лепш зразумеў, чаму хлопец ехаў так марудна, бо за мной ехаў яшчэ адзін лесавоз, васямнаццаціколавы, які важыў не менш за дваццаць тон і ехаў не менш за пяцьдзесят кіламетраў у гадзіну. Кіроўца запаволіў хуткасць толькі тады, калі падышоў настолькі блізка, што я мог пачуць пранізлівае шыпенне яго пнеўматычных тармазоў, а затым ён працягнуў у тым жа тэмпе, што і ўсе мы, страшная пярэдняя частка яго фургона была ў футзе ад Land Rover. 'свой задні бампер.
  Мяне запхнулі ў пракляты бутэрброд. Я бачыў, што кіроўца ззаду мяне ўсміхаецца, і ведаў, што, калі я не буду вельмі асцярожны, там будзе нейкая чырвоная рэч бутэрброд, які, па меншай меры, не быў кетчупам. Land Rover злёгку пахіснуўся, калі цяжкі бампер лесавоза ўрэзаўся ў мяне ззаду і пачуўся рып. Я трохі націснуў на акселератар і на некалькі сантыметраў наблізіўся да пярэдняга лесаўоза - я не мог праехаць значна далей, інакш праз лабавое шкло мне вылецела б трыццаціцалевае бервяно. Я памятаў гэты ўчастак дарогі раней; ён быў працягласцю некалькі кіламетраў, і пакуль мы прайшлі толькі чвэрць шляху. З'ехаць убок з-за земляных насыпаў было немагчыма, таму прыходзілася трымаць язык за зубамі.
  Задні лесавоз сігналіў, і спераду ўтварылася шчыліна, калі хлопец падняў рызыку. Я націснуў на акселератар, але недастаткова хутка, таму што лесавоз за мной зноў урэзаўся ў мяне, на гэты раз мацней. Гэта будзе складаней, чым я думаў; здавалася, што мы збіраемся ўдзельнічаць у гонках, і гэта можа быць па-чартоўску небяспечна для мяне.
  Мы з'язджалі з гары, хуткасць павялічвалася амаль да сямідзесяці кіламетраў у гадзіну, і задні лесавоз спрабаваў залезці на выхлапную трубу пярэдняга, але без увагі на мяне, які апынуўся паміж імі. Мае рукі былі потныя і слізкія на рулі, і я быў вымушаны ўвесь час працаваць на газ, счапленне і тормаз. Адна памылка з майго боку – ці з іх – і Land Rover быў бы спісаны, а я б сядзеў з рухавіком на каленях.
  Яшчэ тройчы мяне ўдарылі ззаду, і я амаль не адважваўся падумаць, што магло здарыцца з маёй экіпіроўкай. Аднойчы я затрымаўся паміж цяжкімі сталёвымі бамперамі двух лесавозаў. Гэта была ўсяго доля секунды, але я адчуў ціск на шасі, і смею паклясціся, што Land Rover на імгненне быў падняты з дарогі. У лабавое шкло стукнулася бервяно, шкло трэснула і зусім запацела, і слядоў наперадзе не было відаць.
  На шчасце, паміж вагонамі зноў была невялікая адлегласць, і я высунуў галаву ў бакавое акно і ўбачыў, што мы дайшлі да канца агіднага ўчастка дарогі. Вонкавае бервяно з левага боку пярэдняга вагона было загружана крыху вышэй, чым іншыя, і я вырашыў, што магу проста праслізнуць пад яго. Я павінен быў сысці, інакш садысты збіраліся мяне зусім расцерці, перш чым мы дойдзем да лесапільні.
  Таму я павярнуў руль і рызыкнуў, але ўдача не была са мной. Land Rover не мог выбрацца з-пад бервяна – не хапала, можа, чвэрці цалі, але гэтага было дастаткова. Я чуў, як над маёй галавой зрываецца дах; але я не мог спыніцца зараз. Я яшчэ трохі націснуў на акселератар і адарваўся ад бервяна, але толькі для таго, каб наляцець на перасечаную мясцовасць і прама ў вялікую дугласаву піхту. Я адчайна павярнуў руль і збочыў паміж дрэвамі, але потым пайшоў курсам, прыблізна паралельным дарозе.
  Я прайшоў пярэднюю машыну і зноў рызыкнуў. Я націснуў на акселератар і праскочыў міма 18-колавага монстра, які сігналіў мне ўслед, калі я працягваў рухацца па дарозе на поўнай хуткасці. Я быў дастаткова мудры, каб не спыняцца і паспрабаваць завязаць бойку з двума нягоднікамі; яны не спыніліся б толькі таму, што я спыніўся, і ў выніку і Land Rover, і мяне напаткаў пакручасты лёс. Я ўцёк ад іх і пайшоў далей, пакуль не прайшоў некалькі міль за дарогу, якая вяла да лесапільні.
  Потым я спыніўся і адняў рукі ад руля. Яны моцна дрыжалі, і калі я варухнуўся на сядзенні, я адчуў, што кашуля прыліпла да маёй спіны. Я закурыў і пачакаў, пакуль мае рукі супакояцца, перш чым выйшаў з машыны, каб агледзець пашкоджанні. Пярэдняя частка выглядала нядрэнна, хаця бесперапынны струменьчык вады сказаў мне, што радыятар цячэ. Я мог бы цалкам спісаць лабавое шкло, і дах выглядаў так, быццам нехта выкарыстаў на ім тупы кансервавы нож. Задняя частка была даволі моцна зацягнутая - гэта выглядала як пярэдняя частка аўтамабіля, які трапіў у лабавое сутыкненне. Я агледзеў сваё геалагічнае абсталяванне. Вялікая драўляная скрыня была разбітая, і з нейкіх бутэлек з рэагентамі, якія плавалі вакол дна каляскі, адчуваўся рэзкі пах хімікатаў, і я паспешліва аднёс лічыльнік Гейгера ў бяспечнае месца – адчувальныя прыборы не карыстаюцца свабоднымі кіслотамі.
  Я адступіў і вызначыў, як можна выправіць шкоду. Два крывавыя насы для пары кіроўцаў грузавікоў, магчыма зламаная спіна для Джымі Уэйстранда і зусім новы Land Rover ад Mr. Говард Матэрсан. Я меў тэндэнцыю быць крыху мяккім адносна Говарда; Я не мог паверыць, што ён аддаў загад так мяне сціснуць. Але так вырашыў Джымі Вейстранд і за гэта дорага заплаціў.
  Калі крыху пазней я заехаў у Форт Фарэл, я, натуральна, атрымаў нямала цікаўных поглядаў ад мінакоў на Кінг-стрыт; але я працягваў, не спалохаўшыся, да салона патрыманых аўтамабіляў Summerskill. Убачыўшы Land Rover, ён устрывожана ўсклікнуў: «Слухай, я за гэта не адказваю — гэта адбылося пасля таго, як ты яго купіў».
  Я выйшаў. — Ведаю, — супакойваў я. «Проста запусціце гэтае вядро зноў. Мне б хацелася думаць, што яму патрэбны новы радыятар і неяк прымусіць працаваць задні ліхтар».
  Ён аб'ехаў увесь Land Rover, потым вярнуўся і ўтаропіўся на мяне. «Што ты нарабіў — трапіў у аварыю з танкам?»
  «Штосьці ў гэтым духу», — адказаў я.
  Ён махнуў рукой. «Задні бампер падобны на крэндзель. Як такое можа здарыцца з бамперам?»
  «Магчыма, ён перагрэўся і так застыў», — выказаў здагадку я. «Але не думайце пра гэта. Колькі часу гэта зойме?»
  "Яны проста хочуць, каб гэта зноў запусцілася?"
  – Так, хопіць.
  Ён пачухаў галаву. «У мяне за хлявам стары кулер Land Rover, так што вам пашанцавала». Скажам, некалькі гадзін».
  — Добра, — сказаў я. «Я вярнуся праз гадзіну і дапамагу». Я пакінуў яго і пайшоў па вуліцы да будынка Матэрсана. Я хацеў паразмаўляць з Говардам.
  Я хутка ўвайшоў у яго парадны кабінет і без лішніх слоў сказаў: "Я збіраюся пагаварыць з Матэрсанам".
  "Але... але ён заняты", - збянтэжана ўсклікнула яго сакратарка.
  «Вядома, — сказаў я, — Говард вельмі заняты чалавек». Я адчыніў дзверы ў яго кабінет і ўвайшоў унутр. Ён сядзеў і размаўляў з Донэрам. - Прывітанне, Говард, - сказаў я. — Ты не хочаш са мной пагаварыць?
  «Што значыць так уварвацца?» — рэзка спытаў ён. «Хіба ты не бачыш, што я заняты». "Міс Кэр, чаму вы дазваляеце людзям..."
  Я выцягнуў руку і зняў яго руку з дамафона, адключыўшы яго. — Яна мяне не пускала, — далікатна сказаў я. «У яе не было магчымасці спыніць мяне, таму не вінаваціце яе. А цяпер я хацеў бы задаць вам пытанне. Што значыць дазволіць Вэйстранду прагнаць мяне?»
  - Гэта было дурное пытанне, - прарыкнуў ён. Ён паглядзеў на Донэра. — Растлумач яму справу.
  Донэр хруснуў суставамі пальцаў і сказаў сваім дакладным голасам: «Мабыць, нам давядзецца самім правесці ўсе геалагічныя даследаванні зямлі Матэрсан». Нам не патрэбна твая дапамога, Бойд. Я веру, што вы будзеце трымацца далей на будучыню».
  "Я ўпэўнены, што ён будзе", - уставіў Матэрсан.
  «Я сказаў: «Говард, ты меў права на высечку так доўга, што лічыш, што валодаеш усімі лясамі вакол». Праз некалькі гадоў вы будзеце думаць, што будзеце валодаць усёй Брытанскай Калумбіяй. Яны пакутуюць ад маніі вялікасці, Говард.
  «Хопіць называць мяне Говардам», — агрызнуўся ён на мяне. «Перайдзі да справы».
  — Добра, — сказаў я. «Я быў не на зямлі Матэрсана, а на дзяржаўнай. Любы геолаг можа свабодна бадзяцца па дзяржаўнай зямлі, так што тое, што ў вас ёсць дазвол на высечку лесу, не азначае, што вы можаце мяне прагнаць. Калі вы так думаеце, я выклічу супраць вас суд, перш чым вы паспееце міргнуць вачыма».
  Мае словы спатрэбіліся некаторы час, але нарэшце ён зразумеў сутнасць і бездапаможна паглядзеў на Донэра. Я шырока ўсміхнуўся Донэру і спарадыраваў Матэрсана. — Растлумач яму справу.
  Донэр сказаў: «Калі б вы былі на дзяржаўнай зямлі — і гэта ўсё яшчэ пытанне, — вы маглі б мець рацыю».
  Я сказаў: «Мабыць, у гэтым няма нічога. Яны ведаюць , што я маю рацыю».
  
  Матэрсан раптам сказаў: «Я не думаю, што вы былі на дзяржаўнай зямлі».
  — Паглядзі на сваю карту, — паслужліва сказаў я. «Б'юся аб заклад, вы не глядзелі на іх шмат гадоў. Вы па-чартоўску прывыклі лічыць усю гэтую тэрыторыю сваёй уласнасцю».
  Матэрсан паказаў на Донэра, які выйшаў з кабінета. Ён паглядзеў на мяне жорсткімі вачыма. — Што ты задумаў, Бойд?
  — Проста спрабую зарабіць на жыццё, — спакойна адказаў я. "Гэты раён здаецца геолагам вельмі перспектыўным - такім жа перспектыўным, як і раёны на поўначы, а тут значна цяплей".
  "Яны могуць палічыць, што тут занадта горача", - змрочна сказаў ён. «Яны дзейнічаюць не зусім па-сяброўску».
  Я падняў бровы. «Я не буду ! Сёння раніцай яны павінны былі быць каля дарогі ў даліну Кіноксі. Я лепш сустрэну мядзведзя грызлі, чым пару вашых кіроўцаў грузавікоў. Да таго ж я прыехаў сюды не для таго, каб удзельнічаць у конкурсе папулярнасці».
  — Тады чаго ты прыехаў?
  - Магчыма, аднойчы ты даведаешся - калі будзеш дастаткова разумны, Говард.
  - Я ж казаў вам, што не супраць, каб вы называлі мяне Говардам, - сказаў ён раздражнёна.
  У гэты момант Донэр увайшоў з картай, і я ўбачыў, што яна падобная да той, якую я вывучаў у кабінеце Танера. Говард расклаў яго на стале, і я сказаў: «Вы ўбачыце, што даліна Кінаксі падзелена паміж вамі і Клэр Трынавант — яна на поўначы, а вы на поўдні з ільвінай доляй. Але твая зямля заканчваецца якраз перад схілам — усё, што на поўдзень ад яе, — дзяржаўная зямля. А гэта значыць, што плаціна над схілам і электрастанцыя ўнізе знаходзяцца на дзяржаўнай зямлі, і я магу даследаваць глебу там колькі заўгодна. Ёсць каментары?»
  Матэрсан паглядзеў на Донэра, які амаль незаўважна кіўнуў. «Здаецца, што так, сп. Бойд мае рацыю, - сказаў ён.
  «Вы можаце паклясціся, што так», — паказаў я на Матэрсана. «Я хачу закрануць яшчэ сёе-тое — пытанне пра разбіты Land Rover».
  
  Ён зірнуў на мяне. «Я не нясу адказнасці за тое, як вы едзеце».
  Тое, як ён выказваўся, пераканала мяне, што ён ведаў, што адбылося. — Добра, — сказаў я. «У бліжэйшы час я буду часта ездзіць па дарозе Kinoxi. Скажы сваім кіроўцам трымацца далей ад мяне, інакш нехта загіне ў дарожна-транспартным здарэнні — і гэта буду не я».
  Ён толькі аскаліў зубы і сказаў: «Я так разумею, вы спыніліся ў гатэлі Matterson House».
  — Я разумею алюзію, — сказаў я. «Значыць, мы цяпер смяротныя ворагі, ці не так, Говард?» Я выйшаў з офіса, не дачакаўшыся яго адказу, і спусціўся ў гатэль Matterson House.
  Насільшчык быў хуткі, але я ўсё роўна яго апярэдзіў. "Я хачу аплаціць свой рахунак у гатэлі", сказаў я коратка.
  «Гм… так, містэр. Бойд. Я ўжо напісаў гэта».
  Я заплаціў, устаў, спакаваў свой чамадан і перацягнуў яго праз вуліцу да салона патрыманых аўтамабіляў Summerskill. Ён быў пад Land Rover, але папоўз наперад і разгублена глядзеў на мяне. «Ён яшчэ не гатовы, сп. Бойд».
  "Усё добра. Мне таксама трэба што-небудзь паесці».
  Ён падняўся на ногі. «Паслухайце, сп. Бойд, я толькі што праверыў шасі і з ім здарылася нешта дзіўнае. У ім расколіна».
  — Што вы гэтым хочаце сказаць?
  «Самерскіл выцягнуў рукі і зрабіў манеўр, быццам ён павольна згінаў кавалак жалеза. Праклятае шасі выглядала вельмі дэзарыентаваным.
  «Ці паўплывае гэта на хадавыя якасці аўтамабіля?»
  Ён паціснуў плячыма. "Не вельмі, калі вы не занадта жорсткі з возам".
  «Тады нічога з гэтым не рабіце», — сказаў я. — Я вярнуся, як толькі адкушу хлеба.
  Я абедаў у Hellenic Café, чакаючы ўбачыць Макдугала, але ён не з'явіўся. Мне не хацелася шукаць яго ў рэдакцыі, таму я крыху пабадзяўся па горадзе, не адрываючы вачэй. Праз гадзіну разведчык дарэмна Я вярнуўся да Саммерскіла, які амаль скончыў з Land Rover.
  «Гэта будзе сорак пяць даляраў, містэр. Бойд, - сказаў ён. "І я нават зрабіў гэта танна".
  Я кінуў некалькі прадуктаў у кузаў Land Rover і дастаў кашалёк, моўчкі напісаўшы сорак пяць долараў на рахунку, які аднойчы заплаціць Матэрсан. Калі я падлічыў банкноты, Саммерскіл сказаў: «Я не мог нічога зрабіць з дахам, але я выбіў увагнутасці і накрыў ветразем; гэта не дасць дажджу».
  — Дзякуй, — сказаў я. «Калі я яшчэ раз здаруся — і гэта малаверагодна, — тады вам, верагодна, прыйдзецца займацца рамонтам».
  Ён скрывіўся: «Яшчэ адна такая ж аварыя, і рамантаваць ужо будзе няма чаго».
  
  Я пад'ехаў да каюты МакДугала і, разгрузіўшы ўсё маё абсталяванне, прыпаркаваў Land Rover у месцы, дзе яго ніхто не заўважыць. Потым я пераапрануўся і нагрэў вады. Крыху пайшоў на кубак кавы, а астатняе я памыў кашулю і штаны. Я выставіў прадукты на кухню і пачаў даследаваць, колькі майго геалагічнага абсталявання было знішчана. Я проста стаяў і глядзеў на разбіты сцынціламетр, калі пачуў гук машыны. Я высунуў галаву ў акно і ўбачыў стары пабіты Шэўрале, які толькі што спыніўся на вуліцы. Макдугал выйшаў.
  - Я думаў, што знайду цябе тут, - сказаў ён. – У гатэлі мне сказалі, што вы з’ехалі.
  - Говард паклапаціўся пра гэта, - сказаў я.
  - Паўгадзіны таму мне патэлефанаваў вялікі начальнік, - сказаў Мак. «Стары Бык заварушыўся. Ён хоча ведаць, хто вы, адкуль, якія вашыя намеры і як доўга вы збіраецеся заставацца ў форце Фарэл. "Вядома, ён даручыў мне даведацца".
  «Без каментароў», — сказаў я.
  Мак падняў бровы. "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  «Я лічу, што буду выкарыстоўваць сваё законнае права трымаць язык за зубамі». Вы можаце сказаць старому Матэрсану, што я адмаўляюся размаўляць з прэсай. Я хачу выклікаць у яго цікаўнасць - я хачу, каб ён прыйшоў да мяне».
  - Гэта можа быць вельмі добра, - сказаў Мак. «Але ён згубіў ваш след. Ніхто не ведае, што вы тут».
  "Мы не можам трымаць гэта ў сакрэце вельмі доўга", - сказаў я. «Не ў такім маленькім горадзе, як Форт Фарэл», — усміхнуўся я. «Такім чынам, мы ўсё роўна ўгаварылі старога з кустоў. Я хацеў ведаць, што робіць розніцу».
  "З усіх размоў, якія я чуў у горадзе, магло быць што заўгодна", - сказаў Мак. «Бэн Паркер, напрыклад, лічыць вас вар'ятам».
  «Хто такі Бэн Паркер?»
  «Хлопец на аўтавакзале. Клэры Саммерскіл, з іншага боку, вельмі шануе вас».
  — Па якой прычыне?
  Мак з'едліва ўсміхнуўся мне. «Так, ён сказаў, што той, хто мог зрабіць гэта з Land Rover, як ты, менш чым за тры гадзіны, павінен быць самым крутым хлопцам у Канадзе. І ў дадатак да ўсяго, вы не атрымалі ніводнай драпіны. Але што здарылася з астатнімі?»
  «Я налью вады на каву», — сказаў я. «Land Rover ззаду. Паглядзіце самі».
  Мак выйшаў агледзець пашкоджанні і вярнуўся з недаверам на твары. - Ты разбіўся аб абрыў?
  Я расказаў яму, што здарылася, і ён стаў сур'ёзным. «Яны шмат працуюць», — пракаментаваў ён.
  «Гэта было нічога; яны проста крыху пажартавалі нада мной, і гэта была асабістая ідэя Джымі Уэйстранда. Я не думаю, што Матэрсан меў да гэтага дачыненне. Говард і Бул яшчэ нават не пачалі».
  Чайнік закіпеў. - Я лепш вып'ю гарбаты, - сказаў Мак. «Занадта шмат кавы прымушае мяне нервавацца, і ваша гісторыя ўжо напружыла мяне».
  
  "Я хацеў крыху ўзрушыць Говарда", - адказаў я. – А я хацеў, каб мяне заўважылі.
  - Ты быў, - суха заўважыў Мак.
  «Колькі будзе каштаваць гэтая плаціна?»
  Мак на імгненне задумаўся. «Калі ўлічыць усё — і плаціну, і электрастанцыю, і лініі электраперадач, — гэта дадасць шэсць мільёнаў долараў. Не такі маштабны, як праект Peace River, але і не дробязь».
  — Я зрабіў некалькі разлікаў, — сказаў я. "І я даведаўся, што Матэрсан атрымлівае піламатэрыялы на суму больш за дзесяць мільёнаў долараў у даліне Кіноксі. Памятайце, што яго не задавальняе адзін працэнт, на які звычайна згаджаецца лясгас. Ён здымае ўсё . Гэта дасць яму прыбытак у чатыры мільёны долараў».
  "Даволі добры ўраджай", - заўважыў Мак.
  «Так будзе нават лепш. Чатыры мільёны даляраў ён не жадае атрымаць у свае рукі — тады трэба было б проста заплаціць зь іх падатак. Але электрастанцыю трэба падтрымліваць і трэба ўлічваць амартызацыю, таму ён укладае на гэтыя мэты тры мільёны даляраў. Гэта значыць, ён атрымлівае чысты прыбытак у мільён долараў, і ў яго ёсць бясплатная электраэнергія далёка ў будучыню».
  «Не кажучы ўжо пра сілу, якую ён прадае», — уставіў Мак. «Ён атрымлівае грошы непасрэдна ў падарунак».
  "Гэта амаль як мець асобны ўваход у Форт-Нокс", - сказаў я.
  Мак буркнуў. «Усё гэта пахне Донэрам. Я ніколі не ведаў хлопца, які так добра бачыць грошы там, дзе ніхто іншы не можа. І, акрамя таго, гэта законна».
  Я сказаў: «Клэр Трынаван — сентыментальная дурніца. Яна дазваляе розуму саступіць месца эмоцыям. Даліна Кінаксі хутка будзе затоплена, і яна нічога не можа зрабіць, каб прадухіліць гэта».
  — Таксама?
  «У яе ёсць дзесяць квадратных кіламетраў лесу, які будзе страчаны, і яна развітваецца з трыма мільёнамі долараў толькі таму, што ў яе рог на Матэрсана. Ты сам не бачыш?»
  
  Мак паківаў галавой. «Яна не бізнэсвумэн — гэта не для яе. Яе фінансавымі інтарэсамі кіруе банк у Ванкуверы. Я сумняваюся, што яна нават думала пра гэта».
  Я спытаўся: «Лясгасу няма чаго заўважыць?» Здаецца відавочным глупствам даць усю гэтую драўніну прапасці».
  "Я ніколі не чуў, каб лясная служба прыцягвала кагосьці да адказнасці за тое, што ён не рэзаў", - адказаў Мак. «Праблема ніколі раней не ўзнікала».
  «За тры мільёны даляраў яна магла б пабудаваць уласную пілараму», — зазначыў я. — Калі яна не хоча, каб Матэрсан забраў лес.
  - Ці не позна? - спытаў Мак.
  «Так, вельмі дрэнна». «Яна падобная на Говарда Матэрсана больш, чым яна сабе ўяўляе; ён таксама эмацыянальны тып, хоць крыху прасцей зразумець.» Я ўсміхнуўся. «Я амаль магу прадбачыць яго рэакцыю».
  «Не думай, што ты можаш абыходзіцца са старым такім жа чынам», - папярэдзіў Мак. «Ён больш жорсткі і значна больш хітры. Ён будзе чакаць развіцця падзей, а потым раптам кідаецца ўніз, як драпежная птушка, — ён змяніў тэму. "Які ваш наступны крок?"
  «Я буду працягваць, як і раней. Стары Матэрсан хутка зрэагаваў, і мы, напэўна, ударылі яго ў балючае месца. Я хачу расказаць пра Трынавантэс і пракрасціся да плаціны.
  «Навошта да плаціны? Якое дачыненне гэта мае да ўсяго гэтага?»
  Я пачухаў галаву. «Я на самой справе не ведаю; У мяне проста падазрэнне, што там ёсць адказ. Магчыма, менавіта маё сноўданне вакол плаціны прыцягнула ўвагу Быка Матэрсана. Ёсць яшчэ адна рэч, якую я хачу ў вас спытаць. Я хацеў бы падняцца ў каюту Клэр. Як гэта зрабіць, не перасякаючы тэрыторыю Матэрсана? Цяпер гэта можа быць крыху неразумна».
  - Ёсць шлях назад, - адказаў Мак. Ён не спытаў мяне, навошта мне туды падняцца, а проста выцягнуў старую пацёртую карту. Я вывучыў яго і ўздыхнуў. Гэта было пякельна доўгі шлях, і я б душу аддаў за верталёт Matterson Corporation.
  OceanofPDF.com
   II
  Наступны дзень я правёў у форце Фарэл, спрабуючы звязацца з як мага большай колькасцю людзей. Да гэтага часу я згадваў імя Трынавант толькі двум людзям, але на гэты раз я асвятляў вялікую частку насельніцтва Форт-Фарэла і адчуваў сябе нешта сярэдняе паміж прыватным следчым і інтэрв'юерам Гэлапа. Увечары я вярнуўся ў каюту і па-сапраўднаму статыстыкам падвёў вынікі працы за дзень.
  Адной з самых яркіх высноў, да якой я прыйшоў, было тое, што імя чалавека можна неверагодна лёгка сцерці з грамадскай свядомасці. З людзей, якія пераехалі ў Форт Фарэл за апошняе дзесяцігоддзе, восемдзесят пяць працэнтаў ніколі не чулі пра Джона Трынаванта, і тое ж самае можна сказаць пра моладзь, якая вырасла пасля яго смерці.
  Але ўсе астатнія ўспаміналі яго, калі я крыху асвяжыў іх памяць, і амаль заўсёды ўспаміналі добразычліва. Аднак я прыйшоў да высновы, што Шэкспір меў поўную рацыю: «Зло, якое робяць людзі, успамінаюць пасля іх смерці; добрае часта хаваюць разам з іхнімі косткамі». Любы забойца можа трапіць у газеты, але калі сумленны чалавек хоча абвясціць свету, што ён шчасліва пражыў са сваёй жонкай дваццаць пяць ці пяцьдзесят гадоў, ён павінен за гэта заплаціць!
  Была амаль усеагульная непрыязнасць да Матэрсана, непрыязнасць, змешаная з вялікай доляй страху. Карпарацыя Matterson мела такі кантроль над эканамічным жыццём горада, што магла націснуць на ўсіх, прама ці ўскосна. Амаль у кожнага ў форце Фарэл быў сваяк, які працаваў на Матэрсана, таму мала хто хацеў адказваць на хісткія пытанні.
  Рэакцыя на імя Джон Трынавант была больш прамалінейнай. Здавалася, што людзі былі здзіўлены тым, што так хутка забыліся пра яго. Не ведаю чаму, але я не думаў пра старога Джона шмат гадоў . Я ведаў прычыну. Калі ў адзінай публічнай крыніцы інфармацыі ў горадзе няма згадкі пра чалавека, калі не друкуюцца лісты чытачоў пра нябожчыка, калі ўплывовая асоба ледзьве не заглушае ўсе размовы пра таго ж нябожчыка, тады асаблівай ахвоты не адчуваеш. памятаць альбо. У жывых ёсць свае клопаты, а мёртвыя спаўзаюць у цемру забыцця.
  Былі размовы пра мемарыял Джону Трынаванту, які стаяў бы насупраць статуі лейтэнанта Фарэла ў парку Трынавант. Я не ведаю чаму, але гэта так і не ажыццявілася; магчыма, не хапала грошай - але, чорт вазьмі, Джон Трынавант накапаў дастаткова грошай у гэтым горадзе. Можна падумаць, што людзям будзе сорамна, але гэта не так - яны проста забыліся, што ён зрабіў для форта Фарэл .
  Мне надакучыла слухаць прыпеў - я не ведаю чаму . Самае гнятлівае ў гэтым было тое, што яны сапраўды не ведалі, чаму. яны не здагадваліся, што Бул Матэрсан засланіў імем Трынавант заслону туману. Ён мог бы даць Гітлеру і Сталіну некалькі падказак, як кантраляваць розумы людзей, і я ўсё больш і больш здзіўляўся таму, наколькі далёка яму прыйшлося пайсці, каб дасягнуць сваёй мэты, хаця я ўсё яшчэ не ўяўляў, навошта яму гэта.
  «Дзе пахаваны Трынаванты?» — спытаўся я ў Мака.
  — У Эдмантане, — коратка адказаў ён. – Бык упэўніўся ў гэтым.
  Трынаванты нават не мелі месца адпачынку ў горадзе, які яны пабудавалі.
  Пасля цэлага дня капання ў таямніцы Трынаванта я вырашыў пакінуць форт Фарэл на наступны дзень. Калі дзве размовы маглі прымусіць Була Матэрсана адрэагаваць, то дзённая праца, напэўна, выклікала ў яго сапраўдную істэрыку, і па псіхалагічных прычынах я хацеў, каб мяне было цяжка знайсці - ён павінен быў паспець дасягнуць кропкі кіпення.
  Гэта перашкодзіла наведаць плаціну, таму я вырашыў пад'ехаць да каюты Клэр Трынаван. Чаму я хацеў падняцца туды, мне было незразумела; але здавалася было б такім жа добрым месцам, як і любое іншае, цяпер, калі я хацеў трымацца далей ад поля зроку Матэрсана, і, магчыма, я мог бы трохі парыбачыць, пакуль усё абдумаю.
  Гэта была амаль дзвесце кіламетраў па жудасна выбоістай дарозе - мне прыйшлося зрабіць вялікі аб'езд вакол раёна Матэрсана - і я быў знясілены, калі нарэшце дабраўся да каюты. Ён быў нават большы, чым я яго памятаў, доўгая нізкая каюта з дахам з кедравага лачання цёплага чырвонага адцення. Воддаль ад яго была яшчэ адна хаціна, меншая і прасцейшая па будове, і з коміна, збудаванага з вялікіх шэрых камянёў, падымаўся дым. З'явіўся мужчына са стрэльбай, якую ён прысунуў да сцяны непадалёк ад рукі.
  "Спадар. Waystrand?» — крыкнуў я.
  "Гэта я."
  — У мяне для вас ліст ад Макдугала з форта Фарэл.
  МакДугал настойваў на тым, каб я прыняў гэтую меру засцярогі, бо бацька Джымі Уэйстранда быў упэўнены, што не будзе ў захапленні ад мяне. «Вы павалілі яго сына на зямлю і моцна пакрыўдзілі Клэр, ці так ён падумае», — сказаў Мак. «Лепш дазвольце мне яго трохі супакоіць. Я дам вам ліст ад яго».
  Уэйстранду было паўсотні гадоў, і ў яго быў твар з глыбокімі барознамі, які быў карычневы, як арэх. Ён павольна прачытаў ліст, яго вусны рухаліся ад слоў. Потым ён хутка паглядзеў на мяне цвёрдымі сінімі вачыма і вельмі ўважліва прачытаў ліст яшчэ раз, нібы каб пераканацца, што зразумеў яго правільна. Ён сказаў крыху нерашуча: «Стары Мак кажа, што з вамі ўсё добра».
  Я ўздыхнуў з палёгкай. «Я сам не магу гэтага сказаць — гэта павінны вырашаць іншыя. Але я думаю, што Mac добра разважлівы, ці не так?'
  Твар Вэйстранда павольна расплыўся ў ўсмешцы. «Так, гэта таксама быў мой вопыт. Што я магу для вас зрабіць?»
  «Я шмат не прашу», — адказаў я. "Месца, дзе я магу разбіць лагер - і калі б я змог злавіць фарэль у ручаі, я быў бы больш чым задаволены".
  «Проста паспрабуй шчасця», — сказаў ён. «Але спаць на вуліцы няма прычын. У мяне ёсць дадатковы ложак у каюце, калі хочаце што... майго сына ўжо няма, - ён доўга глядзеў на мяне.
  — Дзякуй, — сказаў я. «Вельмі ласкава з вашага боку, містэр. Waystrand.'
  Мне не прыйшлося самому лавіць абед, таму што Waystrand прыгатаваў смачны хачы, якім мы падзяліліся. Ён быў нешматслоўным чалавекам, які рухаўся павольна, і працэсы яго мыслення таксама былі вельмі павольнымі, але гэта не азначала, што ён дурны - яму проста трэба было крыху больш часу, каб зрабіць правільныя высновы. Калі мы паелі, я паспрабаваў прымусіць яго язык трохі паслізнуцца. — Вы даўно працуеце на міс Трынаван?
  Ён зацягнуўся люлькай і пусціў у пакой шызае воблака дыму. «Даволі доўга», — хутка адказаў ён. Я сядзеў моўчкі, чакаючы, пакуль колы працягнуць круціцца. Некалькі хвілін ён сядзеў у сваіх думках, а потым сказаў: «Я працаваў на старога».
  — Джон Трынавант?
  Ён кіўнуў. «Я быў проста маладым нахабнікам, у якога ледзь высахлі за вушамі, калі я пачаў з ім. З тых часоў я працую ў Trinavants».
  «Кажуць, ён быў добрым начальнікам», — сказаў я.
  — Так, ён быў добрым чалавекам, — ён зноў задумаўся і ўтаропіўся ў святло трубы.
  Я сказаў: «Сумна з гэтай аварыяй».
  — Няшчасны выпадак?
  «Так – аўтамабільная аварыя».
  Павісла доўгая паўза, потым ён дастаў з рота люльку. «Так, я мяркую, што ёсць тыя, хто называе гэта няшчасным выпадкам».
  Я затаіў дыханне. "Але вы не?"
  "Спадар. Трынавант быў добрым кіроўцам, — сказаў ён. «Ён бы ніколі не ехаў занадта хутка па абледзянелай дарозе».
  «Магчыма, не ён кіраваў возам. Магчыма, за рулём сядзела жонка ці сын».
  - Не ў той карэце, - цвёрда сказаў Уэйстранд. «Гэта быў зусім новы Cadillac; у яго было толькі два тыдні. Спадар. Трынавант не дазволіў бы іншым ездзіць на гэтым фургоне, пакуль рухавік не зламаўся».
  
  — Дык як ты думаеш, што здарылася?
  "У тыя дні адбывалася шмат дзіўных рэчаў", - змрочна сказаў ён.
  "Такія як?"
  Ён пастукаў люлькай па абцасе бота. «Яны задаюць шмат пытанняў, Бойд, і я не разумею, чаму я павінен адказваць на іх, хіба што стары Мак падганяў мяне. У мяне не вельмі добрае ўражанне пра вас, і ёсць адна рэч, якую я хачу ведаць напэўна. Ці збіраецеся вы зрабіць што-небудзь, каб параніць міс Трынаван?
  Я вытрымаў яго позірк. «Не, спадар Waystrand, у мяне гэтага няма».
  Ён глядзеў на мяне цэлую хвіліну, а потым павольна махнуў рукой. «Усе гэтыя лясы, сотні тысяч акраў, на якіх зараз сядзіць Бул Матэрсан, за выключэннем гэтай тэрыторыі, якую Джон пакінуў міс Трынавант. У яго ёсць пілапільні, папяровыя фабрыкі, ну, практычна ўсё, што пабудаваў Джон Трынавант. Хіба вы не бачыце, што аварыя адбылася ў патрэбны час?»
  Я быў расчараваны. Waystrand з'явіўся проста з тымі ж смутнымі прадчуваннямі, якія мучылі Мака і мяне. Я спытаў: «Ці ёсць у вас доказы таго, што гэта не няшчасны выпадак?» Якія-небудзь паказанні?
  Ён павольна паківаў галавой. – Нічога пэўнага.
  «Што Кла... міс Трынавант падумала пра гэта? Я маю на ўвазе не тады, калі здарылася аварыя, а пасля».
  "Я не абмяркоўваў гэта з ёй - гэта не мая справа - і яна мне нічога не казала", - ён паставіў трубку на камінную паліцу. — Зараз я іду спаць, — коратка сказаў ён.
  Я сядзеў некаторы час, дарэмна спрабуючы ясна думаць. Потым я здаўся і вырашыў легчы спаць. Я зайшоў у бедна абстаўлены пакой, які належаў Джымі Уэйстранду. Ён здавалася такім жа безасабовым, як гасцінічны нумар; быў толькі ложак, прымітыўны рукамыйнік, шафа і некалькі пустых паліц. Здавалася, што Джымі развітаўся з гэтым месцам назаўсёды, не пакінуўшы пасля сябе ніякіх успамінаў пра сваю маладосць, і я міжвольна пашкадаваў старога Уэйстранда.
  На наступны дзень я трохі рыбачыў, а потым аддаўся раскалоць дровы, бо як быццам добра прарэдзіліся ў кладцы. На стук сякеры Вэйстранд выйшаў і моўчкі паглядзеў на мяне. Я зняў кашулю, бо махаць вялікай сякерай было цяжкай працай, і я ўжо моцна пацеў. Калі Вэйстранд некаторы час глядзеў на мяне, ён сказаў: «Ты моцны чалавек, але ты марнуеш свае сілы». Так сякерай не карыстаешся».
  Я прыхінуўся да сякеры і ўсміхнуўся яму. "Вы ведаеце лепшы метад?"
  — Вядома, дай сякеру, — ён стаў перад бервяном і расслабленым рухам замахаў сякерай. Скол адляцеў і яшчэ – і яшчэ. «Разумееце, — сказаў ён, — гэта залежыць ад таго, як вы паварочваеце запясці». Ён паказаў гэта ў запаволеным рэжыме і вярнуў мне сякеру. – Паспрабуйце так.
  Я ўрэзаў так, як ён мне паказаў, і хоць гэта было мне незнаёма, але праца пайшла значна лягчэй. Я кажу: «Вы чалавек вопытны з сякерай».
  «Я быў лесарубам у сп. Trinavant, але потым я трапіў у аварыю. Я быў раздушаны пад дзесяцідзюймавым бервяном і пашкодзіў спіну.» Ён павольна ўсміхнуўся. «Таму я і дазволіў табе дровы калоць для мяне — гэта не тая праца, ад якой маёй спіне выгадна».
  Я працягваў некаторы час, а потым спытаў: "Ці ведаеце вы што-небудзь пра каштоўнасць драўніны?"
  «Частка. Я быў старшынёй па шахматах і даведаўся сёе-тое пра тое, колькі каштуе драўніна».
  «Матэрсан ачышчае сваю частку даліны Кінаксі», — сказаў я. «Ён прыбірае ўсё — гэта значыць, не толькі тое, што звычайна дазваляе лясгас. Як вы думаеце, колькі каштуе квадратны кіламетр лесу?»
  Ён падумаў на імгненне, а потым сказаў: «Не менш за дзвесце пяцьдзесят тысяч долараў».
  Я сказаў: «Вы не лічыце, што міс Трынаван павінна нешта зрабіць са сваёй часткай даліны?» Яна губляе чортава шмат грошай, калі гэтыя дрэвы патануць».
  Ён кіўнуў. «Так, і гэтая тэрыторыя засталася некранутай пасля смерці Джона Трынаванта. Ёсць шмат дрэў, якія павінны быць даўно высечаны. Я думаю, вы можаце атрымаць адзін. паўмільёна долараў з кожнага квадратнага кіламетра, калі вы усё здрабняе».
  Я выдаў ціхі свіст. Я не чакаў, што яе канчатковая страта будзе такой вялікай. Пяць мільёнаў долараў — гэта вялікія грошы. «Хіба вы не размаўлялі з ёй пра што?"
  — Яе тут не было, таму я не змог з ёй пагаварыць, — ён крыху збянтэжана паціснуў плячыма. – А я не вельмі добра валодаю пяром.
  «Можа, лепш, калі я ёй напішу?» — Які ў яе адрас?
  Вэйстранд вагаўся. «Яны проста дашлюць ліст у банк у Ванкуверы, і ён перашле яго».
  У канчатковым выніку я застаўся паўдня і накалаў кучу дроў для Вэйстранда, увесь час праклінаючы Джымі з кожным ударам. Юны шчанюк не меў права пакінуць бацьку на волю лёсу. Было зразумела, што ніякай місіс не было. Waystrand, і чалавеку нядобра быць аднаму, асабліва калі ён пакутуе ад траўмы спіны.
  Калі я развітаўся з Вэйстрандам, ён сказаў: «Калі вы ўбачыце майго сына, скажыце яму, што ён можа вярнуцца ў любы час». «Калі вы інакш зможаце падысці да яго на слых, і ён не пацягнецца да вас».
  Я не сказаў яму, што ўжо бачыў Джымі. «Напэўна, я перадам яму паведамленне, калі ўбачуся, і зраблю гэта ў бліжэйшы час».
  «Тады яны мелі рацыю, калі збілі яго», — сказаў Уэйстранд. — У той час у мяне не было такога меркавання, але, наколькі я зразумеў пасля з вуснаў міс Трынаван, ён сам пра гэта думаў. «Я дараваў вам, сп. Бойд».
  — Дзякуй, — сказаў я, узяўшы яго за руку. Потым я ўключыў хуткасць на Land Rover і паехаў па каляіне, Уэйстранд стаяў на месцы, пакуль не ўбачыў яго толькі як маленькую і даволі жаласную постаць ззаду сябе.
  Я трымаў даволі добры тэмп на зваротным шляху ў Форт Фарэл, але у любым выпадку было цёмна, калі я дабраўся да вузкай каляіны да каюты МакДугала. На паўдарозе я раптам заўважыў машыну, якая загразла ў гразі адразу пасля павароту. Гэта быў Lincoln Continental, які ніколі не павінен быў выязджаць на такую дарогу; ён быў проста занадта доўгім і занадта шырокім і, напэўна, драпаў заднюю частку кожны раз, калі на дарозе ўзнікала яма.
  З вялікай цяжкасцю я правёў міма «Лэнд Ровера» і паехаў далей у бок салона. Святло гарэла, і я падумаў, хто мог прыйсці ў госці, таму што я нідзе не бачыў пабітага Chevrolet Мака. Я чалавек асцярожны, і, не ведаючы, якія бяды маглі ўзнікнуць у маю адсутнасць, я спыніў «Лэнд Ровер» недалёка ад салона, абышоў яго і зазірнуў у акно.
  Жанчына сядзела і чытала кнігу перад камінам. Жанчына, якой я ніколі раней не бачыў.
  
  OceanofPDF.com
   6-я глава
  Я адчыніў дзверы, і яна падняла вочы. "Спадар. Бойд?
  Я разглядаў яе. Яна здавалася такой жа недарэчнай у Форт-Фарэл, як і мадэль Vogue . Яна была высокая і худая, каб не сказаць, худая, але гэта, здаецца, сучаснае - багі павінны ведаць чаму. Яна выглядала так, нібы жыла на дыеце з салаты і хрумсткіх хлебцаў - без масла. Добрая ежа з мяса і бульбы, несумненна, забіла б яе. З ног да галавы яна адлюстроўвала свет, пра які добразычлівыя грамадзяне Форт-Фарэл ведалі вельмі мала, уключаючы прамыя распушчаныя валасы, міні-спадніцу і доўгія лакіраваныя боты. Гэта быў не свет, які мяне асабліва цікавіў, але, магчыма, я таксама старамодны. Ва ўсялякім разе, дзяўчынка не пасавала гэтай жанчыне, якой на выгляд было дзесьці гадоў за трыццаць.
  «Так, мяне завуць Бойд», — адказаў я.
  Яна паднялася. «А мяне завуць місіс. Атэртан, - сказала яна. «Прабачце, што ўварваюся, але вы, магчыма, ведаеце, што тут гэта звычайная справа».
  Я паставіў яе як канадца, які спрабуе размаўляць з брытанскім акцэнтам. Я спытаў: «Што я магу для вас зрабіць, місіс? Атэртан?
  «О, пытанне не ў тым, што вы можаце зрабіць для мяне, а ў тым, што я магу зрабіць для вас. Я чуў, што вы тут жывяце, і зазірнуў, каб даведацца, ці магу я чым-небудзь дапамагчы. Проста каб паказаць сябе добрым суседам».
  Яна выглядала такой жа добрасуседскай, як Брыджыт Бардо. "Гэта вельмі добра з вашага боку, што турбавалі сябе", - сказаў я. «Але сумняваюся, што гэта трэба. Я вялікі хлопчык, місіс. Атэртан».
  Яна паглядзела на мяне. - Я табе гэта абяцаю, - сказала яна з захапленнем. «Эх, якія мускулы».
  
  Я заўважыў, што яна дапамагла сабе скотч Мака. — Выпі яшчэ, — іранічна сказаў я.
  «Дзякуй, я не адмоўлюся», — сказала яна абыякава. — Хочаш выпіць са мной?
  Я пачаў адчуваць, што яе мужу спатрэбіцца, каб пазбавіцца ад яе. Адзінае, што можна зрабіць з жанчынай, якая не крыўдзіцца, - жорстка і жорстка выкінуць яе, і гэта не мой стыль. Я адказаў: «Не, мне здаецца, я лепш буду на волі».
  - Як хочаце, - сказала яна лёгкім тонам і наліла сабе належны глыток туману Айлая , які Мак так старанна ахоўваў. «Вы надоўга затрымаецеся ў форце Фарэл, містэр? Бойд?
  Я сеў. "Чаму вы пытаеце?"
  «О, вы не ўяўляеце, як я прагнуў убачыць новы твар у гэтай пустыні. Шчыра кажучы, я не разумею, чаму я тут застаюся - сапраўды не разумею».
  Я асцярожна спытала: "Ваш муж працуе тут, у Форт-Фарэл?"
  Яна засмяялася. «Шкада, што я больш не жанаты - гэта даўно наспела старонка».
  — Прабачце.
  «Табе не трэба ні за што прасіць прабачэння, дарагі сябар. Ён не памёр - проста развёўся. Яна скрыжавала ногі і добра разгледзела свае сцёгны; міні-спадніца не вельмі хавае і зусім не хавае, калі яе падняць. Але яе худыя сцёгны мяне не ўразілі, так што яна магла б пазбавіць сябе клопатаў. «Кім ты працуеш?» — спытала яна.
  «Я працую на сябе», — адказаў я. — Я геолаг.
  «О, гэта гучыць жудасна тэхнічна. Нарэшце, не гавары са мной пра геалогію; Я ўсё роўна гэтага не разумею».
  Я пачаў задавацца пытаннем, наколькі яна насамрэч суседкай. Хаціна Мака была даволі аддаленай, і гэта, відаць, быў вельмі добры самаранін, які наважыўся ў лес у форце Фарэл, каб суцешыць і падбадзёрыць самотнага чалавека, асабліва рызыкуючы загнаць Lincoln Continental у кювет. Місіс. Атэртан не вельмі ўпісваўся ў гэтую карціну.
  Спытала: «Што вы шукаеце — уран?»
  
  «Неабавязкова. Усё, што можа прынесці грошы». Гэта выклікала трывожны званочак у маёй галаве.
  «Мне сказалі, што тэрыторыя тут дасьледаваная даволі старанна. Магчыма, яны марнуюць час, — яна рэзка засмяялася і ўсміхнулася мне ззяючай усмешкай. «Але я ведаю толькі тое, што мне сказалі. Я сам не разбіраюся ў геалогіі і да таго падобнае».
  Я вярнуў ёй усмешку. «Ну, місіс Атэртан, я аддаю перавагу бачыць гэта сваімі вачыма. Я таксама не неспрактыкаваны, разумееш».
  Яна акінула мяне неверагодна какетлівым позіркам. — У гэтым я не сумняваюся, — яна выпіла другую траціну напою. «Ці цікавіцеся вы гісторыяй, спадар? Бойд?
  Я неўразумела зірнуў на яе. «Я ніколі пра гэта не задумваўся. Што за гісторыя?»
  Яна патрасіла віскі па шклянцы. «Ты павінен нешта рабіць, калі жывеш у форце Фарэл, інакш ты звар'яцееш», — сказала яна. «Я думаў пра ўступленне ў гістарычнае таварыства Форт-Фарэл. Старшыню завуць сп. Давенант - ты з ёй сустракаўся?
  «Не». Я пры ўсёй сваёй волі не мог зразумець, да чаго прывядзе гэтая размова; але калі місіс. Атэртан цікавілася гісторыяй, таму дзеля мяне яна магла ўступаць у любыя гістарычныя таварыствы, якія хацела. Я проста не павінен быў атрымліваць асалоду ад чагосьці.
  «Яны ў гэта не вераць, але я сапраўды вельмі сарамлівая», — сказала яна. Яна мела рацыю — я ёй не паверыў. «Я не люблю падпісвацца адзін. Яны разумеюць - пачатковец сярод усіх вопытных людзей. Але гэта было нешта зусім іншае, калі нехта пайшоў са мной».
  – І вы прапануеце мне ўступіць у гістарычнае таварыства?
  «Форт Фарэл павінен мець вельмі цікавую гісторыю. Ці ведаеце вы, што горад быў заснаваны лейтэнантам Фарэлам... ну, я не ведаю, колькі гадоў таму? І яму дапамагаў чалавек па імені Трынавант, і менавіта сям'я Трынавантаў зрабіла горад такім, якім ён ёсць сёння?»
  
  - Праўда?- суха сказаў я.
  «Шкада, што здарылася з Трынавантэс», — беспярэчна працягвала яна. «Уся сям'я была знішчана не так страшна шмат гадоў таму. Хіба не сумна, калі сям'я, якая пабудавала цэлы горад, раптам так знікае?»
  У маёй галаве зноў прагучаў трывожны званок, на гэты раз нават мацней. Місіс. Атэртан быў першым чалавекам, які сам закрануў тэму Трынаванта; усе астатнія мне прыйшлося здабываць. Я падумаў над тым, што яна сказала падчас размовы, і прыйшоў да высновы, што яна спрабавала вельмі тонкім спосабам перасцерагчы мяне ад знаходжання ў форце Фарэл. І яна згадала нешта пра ўран. Я падмануў рабочых на плаціне, каб яны падумалі, што я шукаю ўран.
  Я сказаў: «Я мяркую, што не ўсю сям'ю знішчылі. Хіба няма Клэр Трынаван?
  Здавалася, яна разгубілася. "Так, я мяркую, што ёсць", сказала яна жвава. "Але я чуў, што яна не сапраўдны Трынавант".
  «Вы ведалі Трынавантэс?» — спытаў я.
  А так, - ахвотна адказала яна - занадта ахвотна. — Я добра ведаў Джона Трынаванта.
  Я вырашыў яе расчараваць і ўстаў. «Прабачце, місіс. Атэртан. Я не думаю, што цікаўлюся мясцовай гісторыяй. Мне, як геолаг, цяжка выкладвацца, — усміхнуўся я. «Магчыма, усё было б па-іншаму, калі б я меў на ўвазе пасяліцца ў Форт-Фарэл - тады я мог бы зацікавіцца, - але я качэўнік, разумееце. Я заўсёды ў дарозе».
  Яна няўпэўнена паглядзела на мяне. — Значыць, вы не затрымаецеся ў форце Фарэл надоўга?
  «Гэта залежыць ад таго, што я знайду», — сказаў я. «Наколькі я зразумеў ад вас, я не шмат знайду; але я ўдзячны за любую інфармацыю, нават калі яна негатыўная».
  Здавалася, яна разгубілася. «Тады ты не хочаш уступіць у гістарычнае таварыства?» — спытала яна ціхім голасам. «Яны дрэнныя не зацікаўленыя ў лейтэнантаў Фарэла і іншых, хто дапамагаў будаваць гэты горад.
  «Які ў мяне інтарэс да іх?» — весела спытаў я.
  Яна паднялася. "Канешне. Я разумею. Я павінен быў ведаць лепш, чым пытацца. Але калі я чым-небудзь змагу вам дапамагчы пазней, я буду рады паспрабаваць».
  «Куды з вамі звярнуцца?» — спытаў я нявінна.
  «О... э-э... швейцар у гатэлі Matterson House зможа сказаць вам, дзе мяне знайсці».
  — Я ўпэўнены, што мне спатрэбіцца твая дапамога, — сказаў я, узяўшы футра, што вісела над крэслам. Я дапамог ёй у гэтым і заўважыў на каміннай паліцы канверт. Гэта было адрасавана мне.
  Я адкрыў яго і знайшоў кароткую запіску ад Макдугала: прыходзьце да мяне ў кватэру, як толькі вернецеся. Mac .
  Я сказаў: «Вам спатрэбіцца невялікая дапамога, каб вярнуць ваш вагон на дарогу, місіс. Атэртан. Я проста вазьму свой Land Rover і панюхаю цябе».
  Яна ўсміхнулася. «Здаецца, гэта вы павінны дапамагчы мне, містэр. Бойд, — яна пагойдалася на высокіх абцасах і на кароткі момант прыціснулася да мяне.
  Я шырока ўсміхнуўся ёй. «Так сабе, місіс. Атэртан, давайце будзем добрымі суседзямі».
   II
  Я прыпаркаваў Land Rover перад прыцемненай рэдакцыяй Fort Farrell Recorder і заўважыў, што ў кватэры наверсе было святло. Калі я ўвайшоў у кватэру, мяне чакаў сюрпрыз усіх часоў.
  Клэр Трынаван сядзела ў вялікім крэсле насупраць дзвярэй, а падлога была ў беспарадку змесціва шаф і шуфляд. МакДугал стаяў са стосам кашуль на руках, але павярнуўся, калі я адчыніў дзверы.
  Клэр няўцямна паглядзела на мяне. — Прывітанне, Бойд.
  
  Я ўсміхнуўся ёй. "Сардэчна запрашаем дадому, Трынавант".
  "Мак кажа мне, што я павінна прынесці вам прабачэнні", - сказала яна.
  Я нахмурыўся. – За што табе прасіць прабачэння?
  «Я сказаў некалькі даволі жорсткіх рэчаў пра вас, калі вы пакідалі Форт Фарэл. Мне толькі што сказалі, што я быў несправядлівы да вас, што Говард Матэрсан і Джымі Уэйстранд змовіліся сфабрыкаваць гнюсную гісторыю. Прабач».
  Я паціснуў плячыма. «Для мяне нічога не значыць. Я прашу прабачэння толькі дзеля цябе».
  Яна крыва ўсміхнулася мне: «Вы маеце на ўвазе маю рэпутацыю? У мяне няма рэпутацыі ў форце Фарэл. Я проста дзіўная жанчына, якая едзе за мяжу і выкопвае старыя слоікі, і якая аддае перавагу змяшацца з бруднымі арабамі, чым з добрымі хрысціянамі».
  Я зірнуў на беспарадак на падлозе. — Што тут адбываецца?
  «Мяне звольнілі», — прама сказаў Макдугал. «Джымсан даў мне маю зарплату сёння ўдзень і сказаў мне выйсці з кватэры да заўтрашняй раніцы. Я хацеў бы пазычыць Land Rover».
  — Вядома, — сказаў я. «Мне шкада, што так атрымалася, Мак».
  — Я не, — сказаў ён. — Ты, відаць, ударыў старога Быка кудысьці балюча.
  Я паглядзеў на Клэр. «Што цябе вяртае? Я якраз збіраўся табе напісаць».
  На яе твары з'явілася ўсмешка, як у злодзея падарункаў. «Вы памятаеце гісторыю, якую вы мне аднойчы расказалі? Пра чалавека, які адправіў тэлеграму тузіну сваіх сяброў: «Уцякайце, усё выяўлена»?» Яна кіўнула на Мака і засунула руку ў кішэню сваёй твідавай спадніцы. «Шатландзец-рэнегат па імені Хэміш Макдугал таксама можа напісаць тонкую тэлеграму. Яна разгарнула паперку і прачытала: калі клапоцішся пра свой спакой, вяртайся хутчэй . Што вы думаеце пра такую закуску?»
  «Гэта даволі хутка вярнула цябе», — адказаў я. – Але гэта была не мая ідэя.
  "Я ведаю. Мак расказаў мне ўсё. Я застаўся ў Лондане, дзе займаўся ў Брытанскім музеі. Мак ведаў, дзе мяне ўзяць. Я паляцела першым рэйсам у Канаду». Яна махнула рукой. «Сядай, Бойд. Мы павінны сур'ёзна пагаварыць разам».
  Я высунуў крэсла, і Мак сказаў: «Я расказаў ёй пра цябе, Боб».
  — Усё?
  Ён кіўнуў: «Яна павінна была ведаць». Я думаў, што яна мае на гэта права. Джон Трынавант быў яе бліжэйшым сваяком, і вы былі ў тым Кадылаку, калі яго забілі.
  Я не вельмі ўсхваляваўся пачуць гэта. Я расказаў Маку гэтую гісторыю ў поўным даверы і не хацеў, каб яна распаўсюдзілася. Гэта была гісторыя жыцця, якую мала хто змог бы зразумець.
  Клэр назірала за маім выразам твару. «Не хвалюйся; далей не пойдзе. Мак ведаў, што можа давяраць мне. Ну, паслухай — пра што ты мне напішаш?»
  «Пра лес на вашай тэрыторыі ў паўночнай частцы даліны Кіноксі. Вы ведаеце, колькі гэта каштуе?»
  «Я асабліва не задумвалася над гэтым», — прызналася яна. «Дрэва мяне не цікавіць. Я ведаю толькі, што Матэрсан не заробіць на гэтым ні цэнта».
  Я сказаў: «Я размаўляў са старым Вэйстрандам. Я прыйшла да ацэнкі, і ён яе пацвердзіў, а дакладней – сказаў, што я шмат пралічыў збоку. Вы страціце пяць мільёнаў долараў, калі не высячэце гэтыя дрэвы».
  Яе вочы расплюшчыліся. «Пяць мільёнаў даляраў!» — прашаптала яна. – Але гэта немагчыма.
  "Што ў гэтым немагчымага?" «Усё можна зваліць, Клэр, кожнае дрэва. Слухай, Боб сказаў мне некалькі рэчаў, якія прымусілі мяне паглядзець на статыстыку. Звычайна высякаецца толькі паўпрацэнта прыдатнай драўніны, што дае ўраджай прыкладна ў дзве тысячы долараў за бушаль. квадратных кіламетраў. Але даліну Кіноксі расчышчаюць цалкам, як гэта было зроблена на мяжы стагоддзяў. Боб мае рацыю».
  На яе шчоках выступілі ружовыя плямы. «Д'ябал, які хапае грошай», - люта сказала яна.
  
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Донэр. Ён прапанаваў мне дзвесце тысяч долараў за права на высечку, і я сказаў яму, што ён можа скочыць у возера Матэрсан, як толькі яно стане дастаткова глыбокім, каб ён мог у ім патануць».
  Я паглядзеў на Мака, які паціснуў плячыма. "Гэта Донер у двух словах", - сказаў ён.
  — Хвілінку, — сказаў я. — Суму не паставіў?
  Яна пахітала галавой. «Ён не паспеў. Я выкінуў яго».
  — Матэрсан не дазволіць гэтым дрэвам патануць, калі зможа прадухіліць гэта, — сказаў я. «Не, калі ён можа сам на іх зарабіць. Б'юся аб заклад, што неўзабаве ён зробіць яшчэ адну прапанову. Але не прадавайце правы за цэнт ніжэй за чатыры мільёны долараў; ён у любым выпадку атрымлівае добры прыбытак».
  — Насамрэч не ведаю, — нерашуча сказала яна. «Я ненавіджу ідэю класці грошы ў кішэню Матэрсана».
  — Не будзь сентыментальным, — сказаў я. «Блакуйце яго як мага больш, а потым прыдумайце некалькі спосабаў раздражняць яго, як толькі атрымаеце яго грошы. Той, хто хоча забіць Мэтсана, можа нанесці вялікую шкоду з некалькімі мільёнамі долараў. Вы не павінны захоўваць грошы, калі лічыце іх нячыстымі».
  Яна засмяялася. — У цябе вельмі арыгінальны спосаб мыслення, Бойд.
  Я раптам нешта падумаў. «Хто-небудзь з вас ведае місіс. Атэртан?
  Мак падняў бровы. «Люсі Атэртан? Дзе, чорт вазьмі, ты яе сустрэў ? 
  — У вашай каюце.
  Ён надоўга анямеў, а потым крякнуў, як індык. Я паглядзеў на Клэр, і яна сказала: «Люсі Атэртан — сястра Говарда. Яна Матэрсан.
  Цяпер я бачыў усё выразна. «Значыць, гэта было тое, чаго яна шукала. Яна спрабавала высветліць, чаму мяне зацікавіла сям'я Трынавантаў. Але далёка яна не зайшла».
  Я расказаў ім, што адбылося падчас нашай сустрэчы, і калі я скончыў, Мак сказаў: «Гэтыя Матэрсаны разумныя. The ведаў, што я не быў у каюце, таму што я павінен быў спакаваць сваю кланку тут. І яны ведалі, што ты не зразумееш, хто яна. Стары Бык паслаў яе на разведку».
  – Раскажы пра яе крыху больш.
  "Яна шукае новага мужчыну", - сказаў Мак. Атэртан быў - я думаю - яе другім мужам, і яна развялася з ім паўгода таму. Я здзіўлены, што яна ў форце Фарэл; звычайна яна ездзіць туды-сюды паміж Нью-Ёркам, Маямі і Лас-Вегасам. І з таго, што я чуў, няма нічога страшнага ў тым, што яна німфаманка».
  "Яна проста вар'ятка ад мужчын", - спакойна сказала Клэр.
  Я падумаў. Пасля таго, як я выцягнуў з бруду яе кантыненталь, я патраціў шмат часу, каб не даць ёй згвалціць мяне. Не таму, што я бясполы, але яна была такая худая, што я мог сур'ёзна сутыкнуцца з ёй, і, акрамя таго, я звычайна аддаю перавагу рабіць свой выбар.
  "Цяпер мы ведаем, што Бул становіцца неспакойным", - задаволена сказаў Мак. «Самае смешнае, што яму відавочна ўсё роўна, ці ведаем мы. Напэўна, ён ведаў, што вы спытаеце мяне пра Люсі Атэртан.
  «Мы можам пагаварыць пра гэта пазней», — сказаў я. «Ужо позна, і мы павінны даставіць вашае рыштунак у каюту».
  - Табе лепш пайсці з намі, Клэр, - сказаў Мак. "Вы можаце атрымаць ложак Боба, і маладая гагара можа спаць сёння ў лесе".
  Клэр ткнула мяне ў грудзі пальцам, і я зразумеў, што яна даволі добра прачытала выраз майго твару. — Напэўна, я сам паклапачуся пра сваю добрую рэпутацыю, Бойд. Вы думалі, што я хацела спыніцца ў гатэлі Matterson House?» — дадала яна саркастычным тонам.
   III
  Мы прайшлі ўвесь шлях да каюты, калі пачулі шамаценне лісця ўздоўж дарогі, а потым шум чагосьці цяжкага, што знікала у дрэвы. "Гэта было дзіўна", - дэзарыентавана сказаў Мак. «Тут ніколі раней не было аленяў». «Гэта не алені», — усклікнуў я, выскокваючы з «Лэнд Ровера», перш чым ён цалкам спыніўся. Я пачаў бегчы за мужчынам, але спыніўся, пачуўшы, як у салоне б'ецца шкло. Я развярнуўся і выскачыў праз дзвярны праём. Тут я сутыкнуўся з чалавекам, які выходзіў. Аднак каб спыніць хлопца майго памеру, трэба вельмі шмат, і я прымусіў яго адступіць толькі сваёй вагой і хуткасцю.
  Ён паваліўся задам у цёмную каюту, і я мімаволі палез у кішэню па карабок запалак. У той жа час я адчуў несумненны смурод газы; яна была такая моцная, што я зразумеў, што ўсю кабіну трэба абліць газай, і калі б я зараз чыркнуў запалкай, гэта было б усё роўна, што запаліць цыгару ў парахавой краме.
  Нешта варухнулася ў цемры перада мной, а потым я пачуў хрусткія крокі Мака ля дзвярэй каюты. - Трымайся, Мак, - крыкнуў я.
  Мае вочы паступова прывыклі да цемры, і я ўбачыў светлы квадрат акна ў другім канцы хаціны. Я апусціўся на адно калена і стаў чакаць. І сапраўды, карта цяпер нешта цёмнае праслізнула міма квадрата святла, і я знайшоў чалавека. Ён рухаўся злева направа, спрабуючы незаўважаным дабрацца да дзвярэй. Я нырнуў туды, дзе, як мне здавалася, былі яго ногі, і схапіў іх, і ён упаў на мяне.
  Потым я адчуў востры боль у плячы і павінен быў адпусціць, і перш чым я паспеў адкаціцца, мяне ўдарылі ботам па твары. Я, хістаючыся, накіраваўся да дзвярэй, але толькі для таго, каб пачуць крокі, якія хутка зніклі ў цемры, а потым убачыў Клэр, якая схілілася над ляжачай фігурай.
  Гэта быў Мак. Ён няўпэўнена ўстаў на ногі, і я падышоў да іх. "Ты ў парадку?"
  Ён застаўся на жываце. «Ён... урэзаўся... проста... у мяне», - нязграбна прашаптаў ён. «Выбіла з мяне паветра».
  
  — Спакойна, — сказаў я.
  "Нам лепш забраць яго ў каюту", сказала Клэр.
  — Не, трымайся далей, — рэзка сказаў я. «Ён гатовы выбухнуць у паветры, як бомба. У Land Rover ёсць ліхтарык. Вы прынясеце яго, міс Трынаван?
  Яна знікла ў Land Rover, а я дапамог Маку дабрацца да пня, дзе ён мог сесці. Ён зашыпеў, як стары паравы рухавік, і я пракляў чалавека, які зрабіў гэта з ім. Клэр вярнулася з ліхтаром і накіравала на мяне прамень святла. — Усклікнула яна. — Што здарылася з тваім тварам?
  «Наступіў ботам. Дай лямпу, — я зайшоў у хаціну і азірнуўся. Ад смуроду нафты мне стала млосна, што, аднак, было не так дзіўна. Усе прасціны і коўдры былі сарваны з ложкаў, а матрацы былі разрэзаны нажом, так што начынне было адкрыта. Усё гэта было складзена на сярэдзіну падлогі і абліта газай. Напэўна, літраў дваццаць было не менш, бо на падлозе ўтварылася цэлае возера.
  Я дастаў з кладоўкі лямпу ціску і некалькі слоікаў з кансервамі і зноў пайшоў да астатніх. "Нам давядзецца спаць сёння на вуліцы", - сказаў я. «Пакуль мы не прывядзем у парадак, знаходжанне ў салоне занадта небяспечна. Шчасце, што ў мяне не было маёй экіпіроўкі з Land Rover, калі я быў тут у першы раз. У нас яшчэ ёсць некалькі коўдраў, каб накрыцца».
  Мак адчуваў сябе лепш, і дыханне стала менш абцяжараным. Ён спытаў: «Што здарылася з каютай?» Я сказаў яму, і ён пачварна лаяўся, пакуль не зразумеў, што Клэр сядзіць побач. - Прабачце, - прамармытаў ён. — Я зусім забыўся, што ты тут.
  Яна ціха засмяялася. «Я не чуў такой лаянкі з таго часу, як памёр дзядзька Джон. Як вы думаеце, хто гэта зрабіў, Бойд?
  «Немагчыма сказаць — твараў я не бачыў. Але Матэрсан дзейнічае хутка. Місіс Атэртан зрабіла даклад, і Матэрсан неадкладна прыступіў да дзеяння.
  «Нам лепш паведаміць пра гэта ў паліцыю», — сказала яна.
  Мак фыркнуў. «Так, гэта павінна дапамагчы, — пагардліва сказаў ён, — мы не бачылі, хто гэта быў, і няма доказаў, якія паказваюць на Матэрсана. Акрамя таго, я не бачу паліцыі ў Форце Фарэл павінен быць у стане нешта зрабіць з Булам Матэрсанам - ён занадта вялікі чалавек, каб начальнік паліцыі Гібанс мог справіцца з ім.
  Я сказаў: «Вы маеце на ўвазе, што Гібонс у кішэні, як і ўсе?»
  - Я нічога не маю на ўвазе, - сказаў Мак. «Гібанс добры хлопец, але без доказаў ён не можа нават пагаварыць з Матэрсанам - а якія доказы ёсць у вас? Прынамсі, не тое, што Гібонс можа выкарыстоўваць».
  Я сказаў: "Давайце разбяром лагер і абмяркуем усё". Але мы павінны адысці на невялікую адлегласць ад каюты».
  Мы разбілі лагер на паляне ў некалькіх сотнях метраў ад каюты, і я ўключыў лямпу ціску і пачаў распальваць вогнішча. Было балюча левае плячо, і калі я паднёс да яго руку, яна адчула сябе ліпкай ад крыві. Клэр з жахам спытала: "Што здарылася?"
  Я сарамліва глядзеў на кроў. – Блін, мяне, мусіць, нажом зарэзалі!
   IV
  На наступную раніцу я заехаў у Форт Фарэл, пакуль Клэр і Мак прыбіралі каюту. Рана ў левым плячы была ня вельмі моцная; гэта была чыстая рана, і Клэр наклала павязку. Плячо, праўда, крыху балела, але цяпер, калі крывацёк спыніўся, гэта мяне не моцна турбавала.
  Мак спытаў: "Што ты хочаш?"
  — Наведаўся, — коратка сказаў я.
  — Ні з чым не важдайся — чуеш?
  «Я не патраплю ў непрыемнасці», — паабяцаў я.
  Быў беспарадак з бензапомпай, таму я пакінуў Land Rover у Clarry Summerskill і пайшоў па вуліцы да паліцэйскага ўчастка. Галоўнага канстэбля Гібанса забралі з форта Фарэл, што, аднак, не было чымсьці незвычайным – у канадскага канстэбля ёсць вялікі раён, за якім трэба даглядаць, і Гібанс быў большы, чым большасць.
  Памочнік Гібонса цярпліва выслухаў тое, што я хацеў сказаць, і яго лоб нахмурыўся, калі я расказаў пра нажавыя раненні. — Вы не пазналі гэтых людзей?
  Я паківаў галавой. – Было цёмна.
  «Вы - ці сп. МакДугал – ёсць ворагі?
  Я асцярожна сказаў: «Магчыма, гэтыя людзі працуюць у Матэрсана».
  Твар афіцэра стаў безвыразным, як голая сцяна. Ён асцярожна сказаў: «Гэта палова насельніцтва форта Фарэл. Добра, містэр. Бойд, я разбяруся. На дадзены момант я буду задаволены, калі вы зробіце пісьмовую заяву».
  «Я табе прышлю», — адказаў я, разумеючы, што без важкіх доказаў нікуды не дзенуся. «Калі вернецца галоўны канстэбль Гібанс?»
  «Праз некалькі дзён. Я паспрабую, каб ён быў неадкладна праінфармаваны аб гэтай справе».
  Я ў гэтым не сумняваюся , з горыччу падумаў я. Гэты афіцэр быў бы толькі рады перакласці адказнасць на галоўнага афіцэра. Гібанс прачытаў маю заяву, абнюхваўся, нічога не знайшоўшы, а потым кідаў усю гэтую справу. Але наўрад ці яго можна было папракнуць у гэтых абставінах.
  Я выйшаў з паліцэйскага ўчастка і пайшоў праз вуліцу да будынка Матэрсана. Першай, каго я ўбачыў у вестыбюлі, была сп. Атэртан. — Прывітанне, — радасна сказала яна. — Куды яны едуць?
  Я вытрымаў яе позірк. — Я пайду і вырву вантробы ў твайго брата.
  Яна фальшыва засмяялася. «На вашым месцы я б устрымаўся ад гэтага; у яго ёсць целаахоўнік. Гэта не магло б быць нікуды побач з ім.” Яна паглядзела на мяне ацэньваючы. — Значыць, стары шатландзец расказаў пра мяне.
  «Так, але нічога да твайго гонару», — адказаў я.
  «Я б настойліва перасцерагла вас ад таго, каб не падымацца да Говарда», - сказала яна, калі я націснуў кнопку ліфта. «Яны не атрымліваюць задавальнення ад таго, што іх выкідваюць з восьмага паверха. Акрамя таго, мой бацька хоча пагаварыць з вамі. Таму я тут — я цябе чакаў».
  "Бык Матэрсан хоча пагаварыць са мной?"
  «Цалкам дакладна. Ён паслаў мяне сюды за табой».
  
  "Калі ён хоча са мной пагаварыць, я даволі часта бываю ў горадзе", - сказаў я. «Ён заўсёды можа мяне дастаць».
  «Ці можна так ставіцца да старога?» — спытала яна. «Майму бацьку семдзесят сем гадоў, містэр. Бойд. Ён больш мала рухаецца».
  Я пацёр падбародак. «Яму таксама не трэба, праўда? Не тады, калі ён можа прымусіць людзей скакаць за ім. Добра, місіс Атэртан, я пайду з табой.
  Яна міла ўсміхнулася. «Я ведаў, што ты ўмееш гаварыць разумна. Мая карэта прама на вуліцы».
  Мы селі ў яе Continental і паехалі за горад у паўднёвым кірунку. Спачатку я падумаў, што мы едзем у Лейксайд, бліжэйшы Форт Фарэл да шыкоўнага прыгарада — усе кіраўнікі карпарацыі Matterson жылі там, — але мы праехалі міма Лейксайда і паехалі на поўдзень. Потым я ўспомніў, што Бул Матэрсан быў не проста старэйшым супрацоўнікам. Ён быў каралём і пабудаваў палац, які адпавядаў свайму статусу.
  Місіс. Падчас паездкі Атэртан мала што гаварыў - не пасля таго, як я жорстка і жорстка дабіў яе. У мяне не было настрою весці з ёй светскую гутарку, і я ясна даў ёй гэта зразумець. Здавалася, што гэта яе не турбавала. Яна паліла адну цыгарэту за другой і трымала толькі адну руку на рулі. Жанчына, якая носіць міні-спадніцу і кіруе вялікім фургонам, не пакідае шмат для ўяўлення, і яна скідала на мяне ўпотай позіркі, каб убачыць маю рэакцыю. Але я яе расчараваў.
  Палац Матэрсана быў копіяй французскага замка і быў ненашмат большы за Шато Франтэнак у Квебеку, і гэта дало мне невялікую падказку адносна таго, што гэта за чалавек. Ён належаў да таго тыпу, які, як я лічыў, вымер у дзевятнаццатым стагоддзі, барон-рабаўнік эпохі Джыма Фіска, калі чалавек мог пазбавіць чыгуначнай кампаніі актываў, а потым падарожнічаць па Еўропе і высмоктваць мастацкія скарбы. Здавалася неверагодным, што такія людзі існавалі ў сярэдзіне дваццатага стагоддзя, але гэты зарослы замак быў таму доказам.
  Мы ўвайшлі ў залу памерам з сярэдняе футбольнае поле, запоўненую даспехамі і іншымі экспанатамі. Але, можа, усё было зусім не па-сапраўднаму? Я не мог вырашыць гэта, і гэта таксама не мела значэння, сапраўдныя ці фальшывыя, яны асвятлялі характар Матэрсана. Мы прайшлі міма імпазантнай лесвіцы і падняліся на ліфт, стрымана ўсталяваны ў куце. Ён быў не вельмі вялікі, і місіс. Атэртан скарыстаўся магчымасцю прычапіцца да мяне. Яна прыціснулася да мяне і сказала са шкадаваннем: «Вы не вельмі добрыя да мяне, містэр. Бойд».
  — Я таксама не асабліва захапляюся грымучымі змеямі, — адказаў я абыякава.
  Яна дала мне аплявуху, таму я даў ёй у адказ. Усё ў парадку з усёй гэтай лухтой пра слабы пол, пакуль жанчыны адпавядаюць гэтаму ярлыку, але як толькі яны становяцца жорсткімі, гэта таксама канец майму рыцарству. Я не ўдарыў яе моцна — дастаткова моцна, каб у яе заляскаталі зубы, — але яна не чакала аплявухі і ўзрушана ўтаропілася на мяне. У сваім свеце яна прывыкла да таго, што магла накідвацца на мужчын без таго, каб тыя не адплачвалі ёй тым жа, і цяпер адзін з бедных загіпнатызаваных трусоў падняў галаву і ўкусіў яе.
  Дзверы ліфта бясшумна спаўзлі ўбок. Яна выскачыла з ліфта і паказала ў калідор. — У гэтыя дзверы, дурні праклятыя, — сказала яна напаўзадушаным голасам і паспяшалася на супрацьлеглую паляну.
  Дзверы вялі ў мужчынскі пакой, застаўлены кніжнымі паліцамі і ціхі, як магільны склеп. Каб зрабіць пераплёт для гэтых кніг, было забіта вялізная колькасць кароў, і я падумаў, што яны ззяюць такім карычневым бляскам таму, што іх насілі падчас выкарыстання, ці таму, што нейкі лакей паліраваў іх кожны дзень, пакуль паліраваў рукі свайго гаспадара. абутак. На процілеглай сцяне вялікія вокны сягалі ад падлогі да столі, і перад адным з іх стаяў вялікі пісьмовы стол; стальніца была абцягнута зялёнай скурай і забяспечаная залатым высечкам.
  За партай сядзеў – Бык Матэрсан.
  Я ведаў, што ён на пяць гадоў старэйшы за Макдугала, але ён здаваўся на пяць гадоў маладзейшым, энергічны з выгляду чалавек з грубаватымі, але добра падстрыжанымі вусамі такога ж адцення, як паверхня разлому кавалка чыгуну, і валасамі такога ж колеру. . Ён быў вялікі мужчына з шырокімі плячыма і моцнай грудзьмі, мускулы яшчэ цэлыя і без тлушчу. Я здагадаўся, што ён усё яшчэ займаецца спортам. Адзінымі прыкметамі сталага ўзросту былі карычневыя пячоначныя плямы на руках і даволі цьмяны бляск блакітных вачэй.
  Ён махнуў рукой. «Сядайце, сп. Бойд.» Тон быў рэзкім і прамым, тонам, які патрабаваў падпарадкоўвацца.
  Я паглядзеў на нізкае крэсла, слаба ўсміхнуўся і стаў. Стары ведаў усе псіхалагічныя хітрыкі. Ён нецярпліва кіўнуў галавой. «Сядайце, сп. Бойд. Гэта ваша імя, ці не так?
  «Так, гэта маё імя», — прызнаўся я. «А я аддаю перавагу ўстаць. Я не збіраюся заставацца надоўга».
  — Як хочаш, — мерна сказаў ён. — У мяне ёсць важкая прычына, каб пагаварыць з вамі.
  — Спадзяюся, — заўважыў я.
  На жалезным твары з'явілася ледзь прыкметная ўсмешка. «Так, гэта было чортава глупства сказаць», — прызнаўся ён. "Але не хвалюйцеся; Я яшчэ не састарэў. Я хачу ведаць, што вы робіце ў форце Фарэл.
  «Усе так», — адказаў я. «Я не разумею, што вас хвалюе, містэр. Матэрсан».
  «Ці не можаш? Ты не думаеш, што мяне хвалюе, калі чалавек пачынае аглядаць маю зямлю?»
  «Дзяржаўная зямля», — паправіў я яго.
  Ён адхіліў маю заўвагу раздражнёным узмахам рукі. — Што ты тут робіш, Бойд?
  «Проста спрабую зарабіць на жыццё».
  Ён уважліва паглядзеў на мяне. «Вы нікуды не дзенецеся, спрабуючы шантажаваць мяне, малады чалавек. Лепшых людзей, чым ты, спрабаваў, і я іх раздушыў».
  Я падняў бровы. «Спроба вымагальніцтва! Я вас ні аб чым не прасіў, містэр. Матэрсана, і я таксама не збіраюся гэтага рабіць. Чаму вы кажаце пра вымагальніцтва? Магчыма, у вас ёсць некаторыя сакрэты, якія трэба хаваць, Матэрсан, але мяне не цікавяць вашы грошы».
  
  - Што вас цікавіць Джон Трынавант? - рэзка спытаў ён.
  — Якая табе справа?
  Ён стукнуў кулаком па стале, прымусіўшы яго задрыжаць. — Не крывіце са мной, вы, маладыя сволачы.
  Я схіліўся над сталом. «Кім ты сябе лічыш? А хто я?» Ён раптам сядзеў зусім нерухома. «Я не адзін з жыхароў форта Фарэл, якіх вы прымусілі замаўчаць. Як вы думаеце, я збіраюся быць пасіўным, пакуль вы спаліце дом старога чалавека?
  Твар яго стаў фіялетавым. — Вы, малады чалавек, абвінавачваеце мяне ў падпале?
  — Скажам, спроба падпалу, — адказаў я. – Не атрымалася.
  Ён адкінуўся назад. «Чый дом я павінен быў паспрабаваць спаліць?»
  «Вы не толькі звольнілі МакДугала, таму што думалі, што ён гуляе не з тымі людзьмі, але вы...»
  Ён падняў руку ў паветра. «Калі адбылася гэтая так званая спроба падпалу?»
  "Учора ўвечары."
  Ён пстрыкнуў выключальнікам. «Прышліце маю дачку да мяне», — сказаў ён у схаваны мікрафон. "Спадар. Бойд, я магу вас запэўніць, што я не займаюся спальваннем дамоў. Калі б я зрабіў гэта, яны таксама згарэлі б датла; не было б і гаворкі пра паўспробы. Што ж, вернемся да сутнасці. Што вас цікавіць Джон Трынавант?
  Я сказаў: «Магчыма, мне цікава даведацца крыху пра жанчыну, з якой я збіраюся ажаніцца». Я сказаў гэта пад раптоўным імпульсам, але, падумаўшы, гэта не здавалася дрэннай ідэяй.
  Ён фыркнуў. «О, паляўнічы за лёсам».
  Я ўсміхнуўся. «Калі б я быў паляўнічым за багаццем, я б нацэліўся на вашу дачку», — адказаў я. – Але ў мяне таксама не такі дрэнны густ.
  Я так і не даведаўся, што б ён адказаў на гэта, таму што ў гэты момант у пакой увайшла Люсі Атэртан. Матэрсан павярнуў крэсла і паглядзеў на яе. «Мінулай ноччу была зроблена спроба спаліць каюту Макдугала», — сказаў ён. — Хто гэта зрабіў?
  - Адкуль я магла гэта ведаць?
  — Не хлусі мне, Люсі, — раздражнёна адрэзаў ён. — У цябе гэта ніколі не атрымлівалася.
  Яна кінула на мяне азызлы позірк і паціснула плячыма. — Я кажу, што не ведаю.
  "Ну, вы не," сказаў Матэрсан. «Добра, хто аддаў загад — ты ці Говард? І няважна, што Бойд тут. Ты мне праўду кажаш, чуеш?
  — Ну, гэта была я, — выбухнула яна. «Я думаў, што гэта добрая ідэя. Я ведаў, што вы хочаце, каб Бойд з'ехаў адсюль.
  Матэрсан глядзеў на яе з недаверам. «І вы думалі, што даможацеся поспеху, падпаліўшы каюту старога Мака? Гэта самая дурная рэч, якую я калі-небудзь чуў!» Ён паказаў на мяне пальцам. «Зірніце на гэтага чалавека. Ён вырашыў працаваць супраць нашых інтарэсаў, і ў яго ўжо было некалькі нязначных сутычак з Говардам. Вы сапраўды думаеце, што можаце прымусіць яго знікнуць, проста спаліўшы каюту?»
  Яна глыбока ўздыхнула. «Бацька, гэты чалавек мяне ўдарыў».
  Я ўсміхнуўся. «Не раней, чым яна мяне збіла».
  Матэрсан праігнараваў мяне. «Ты не такая старая, каб я цябе добра адлупцаваў, Люсі. Можа быць, я павінен быў зрабіць гэта даўно. Знікні, як чорт, - ён пачакаў, пакуль яна не дойдзе да дзвярэй, а потым дадаў: - І запомні - больш ніякіх глупстваў. Я спраўляюся з гэтым па-свойму».
  З грукатам зачыніліся дзверы.
  Я кажу: «І ваш шлях, вядома, законны».
  Ён глядзеў на мяне затуманенымі вачыма. «Усё, што я раблю, — законна», — яго гнеў крыху сціх, і ён дастаў з шуфляды чэкавую кніжку. «Я шкадую аб эпізодзе з каютай Макдугала — ён мне таксама не падабаецца. Наколькі вялікая шкода?»
  Я думаў, што гэта я навучыў Клэр сентыментальнасці. Акрамя таго, грошы былі для Mac, таму я сказаў: "Тысяча долараў павінна пакрыць шкоду", і дадаў: «Таксама ёсць нявырашанае пытанне наконт зламанага Land Rover, які належыць мне».
  Ён паглядзеў на мяне з-пад сівых броваў. - Ты спрабуеш выціснуць з мяне грошы? – Дык пра што гэта гісторыя?
  Я расказаў яму, што здарылася на дарозе Кіноксі. «Говард сказаў Уэйстранду вызваліць мяне, і Уэйстранд зрабіў гэта цяжкім спосабам», — сказаў я.
  «Падобна на тое, я вывеў на свет некалькі жорсткіх злачынцаў», — буркнуў ён, запаўняючы чэк, які кінуў мне праз стол. Было напісана 3000 даляраў.
  Я сказаў: «Вы папярэдзілі сваю дачку. Як наконт таго, каб зрабіць тое ж самае з Говардам? Больш трукаў з яго боку, і ён будзе выглядаць добра - я асабіста пра гэта сачу».
  Матэрсан паглядзеў на мяне ацэньваюча. — Табе таксама было б няцяжка. Ён падняў трубку. «Звяжы мяне з офісам Говарда ў Матэрсан-Білдынг».
  Ён паклаў руку на варонку. «Я не раблю гэта для Говарда, Бойд. Магчыма, я пазбаўлюся ад цябе назаўжды, але гэта будзе законна».
  З трубкі пачуўся страшны голас. «Говард? Ўважліва слухаць. Пакіньце Бойда ў спакоі. Не рабі нічога — я займуся гэтай справай. Вядома, ён хоча падняцца да плаціны - ён цалкам мае права блукаць па гэтай мясцовасці - але што, чорт вазьмі, ён можа там рабіць? Пакінуць яго аднаго? Ты чуеш? І яшчэ адно - ты меў дачыненне да той гісторыі з каютай Макдугала ўчора ўвечары? Ты нічога пра гэта не ведаеш — ну спытай у сваёй дурной сястры».
  Ён ляпнуў трубкай і злосна паглядзеў на мяне. — Ты задаволены?
  — Вядома, — адказаў я. «Я дакладна не шукаю цяжкасці».
  «Напэўна, яны іх атрымаюць», — паабяцаў ён. «Калі вы не пакінеце Форт Фарэл. З той агульнай паперай, што ў вас ёсць, не павінна быць вельмі цяжка дамагчыся, каб вас адправілі ў турму».
  
  Я схіліўся над сталом. «Якая агульная папера, спадар. Матэрсан?» - мякка спытаў я.
  — Я ведаю, хто ты, — сказаў ён хрыплым голасам. «Іх новы твар мяне не падманвае, Грант. У вас дрэнныя запісы за год — крадзеж, злоўжыванне наркотыкамі і напад на невінаватага чалавека — і калі вы хоць раз прычыніце непрыемнасці, знаходзячыся ў форце Фарэл, ваша свабода знікне. Не блытай тут нічога, Грант. Проста захоўвайце спакой, і з вамі нічога не здарыцца».
  Я глыбока ўздыхнуў. «Я так разумею, нішто не пахісне вашае рашэнне?»
  "Гэта заўсёды была мая палітыка - і я папярэджваю чалавека толькі адзін раз", - сказаў ён цвёрдым голасам.
  — Такім чынам, суперінтэндант Гібонс у вас у кішэні.
  «Не будзь дурнем», — адказаў Матэрсан. «Мне не трэба даваць хабар міліцыянтам — яны і так на маім баку. Гібанс будзе прытрымлівацца правілаў толькі тады і калі ён арыштуе вас».
  Мне было цікава, адкуль ён даведаўся, што мяне калісьці клікалі Грант, і раптам я зразумеў, хто заняўся таямнічым прыватным следчым. Але ён не стаў бы гэтага рабіць, калі б не быў аб чымсьці заклапочаны; ён усё яшчэ нешта хаваў, і гэта дало мне дастаткова ўпэўненасці, каб сказаць: «Яны могуць пайсці ў пекла, Матэрсан. Я іду сваім шляхам».
  — Тады мне цябе шкада, — панура сказаў ён. «Слухай, малады чалавек, не ўмешвайся ў гэта. Не турбуйце сябе рэчамі, якія вас не датычаць, — у яго голасе чуўся нейкі дзіўны тон. Калі б гэта быў іншы мужчына, я б ахарактарызаваў гэта як маленне.
  Я сказаў: «Як мне вярнуцца ў Форт Фарэл? Ваша дачка прывезла мяне сюды, але сумняваюся, што яна захоча адвезці мяне назад».
  Матэрсан холадна засмяяўся. «Ім не шкодзяць невялікія практыкаванні. Там усяго тузін кіламетраў».
  Я паціснуў плячыма і пайшоў ад яго. Я спусціўся па лесвіцы замест таго, каб падняцца на ліфце, і калі я спусціўся, у вялікай зале нікога не было. Выйсці з дому было як застацца вызвалены з турмы, і я пастаяў на хвіліну на галоўных прыступках, атрымліваючы асалоду ад свежым паветрам. У асяроддзі Матэрсана не адчуваў сябе камфортна; у паветры было занадта шмат напружання.
  Кантыненталь Люсі Атэртан быў там, дзе яна яго прыпаркавала, і я таксама ўбачыў, што ключ запальвання ўсё яшчэ быў у ім. Я сеў і паехаў назад да форта Фарэл. Ёй было б яшчэ лепш, калі б яна займалася спортам.
   В
  Я прыпаркаваў машыну каля будынка Matterson, абнаявіў чэк у Matterson Bank і перайшоў вуліцу, каб забраць Land Rover. Клэры Саммерскіл сказала: «Я паправіла помпа, містэр. Бойд, але гэта будзе яшчэ пятнаццаць даляраў. Слухай, табе было б лепш купіць новы аўтамабіль - гэты ў значнай ступені гатовы. Я толькі што атрымаў джып, які, я думаю, вам падыдзе. Я магу ўзяць Land Rover у абмен».
  Я шырока ўсміхнуўся яму. – Колькі ты за гэта заплаціш?
  "Спадар. Бойд, ты цалкам сапсаваў гэта, - сур'ёзна сказаў ён. «Я магу выкарыстоўваць яго толькі для выдалення запчастак, але я ўсё роўна дам вам за гэта добрую цану».
  Мы размаўлялі пра гэта ўзад і ўперад, і ў выніку я вярнуўся ў каюту Мака на джыпе. Клэр і Мак толькі што скончылі ўборку, але ў салоне ўсё яшчэ стаяў моцны смурод газы. Я працягнуў Маку тысячу долараў, і ён здзіўлена паглядзеў на купюры. "Што гэта?"
  «Грошы сумлення», — сказаў я і расказаў, што здарылася.
  Ён кіўнуў. — Стары Бык — бязлітасны бандыт, — сказаў ён. «Але ён ніколі не быў злоўлены ні на чым незаконным. Шчыра кажучы, я таксама быў трохі здзіўлены тым, што адбылося ўчора ўвечары».
  Клэр задуменна сказала: «Цікава, як ён можа быць настолькі ўпэўнены, што вы ідэнтычныя Гранту».
  "Ён наняў прыватнага дэтэктыва, каб высветліць - але справа не ў гэтым. З іншага боку, я хацеў бы ведаць, чаму ён палічыў патрэбным збіраць інфармацыю пра мяне так доўга пасля аварыі. Яшчэ мяне здзіўляе характар старога».
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  Я сказаў: «Так, ён рабіў уражанне ганаровага чалавека. Ён можа быць бязлітасным, як Чынгісхан, і жорсткім, як скура падэшвы, але я ўсё роўна лічу, што ён сумленны чалавек. Усё, што ён сказаў, сведчыць пра гэта. Скажыце, што можа хаваць такі чалавек?
  "Гэта ён пачаў шантаж", - задуменна сказала Клэр. – А таму хочаш ведаць, як з яго грошы выціснуць.
  Я спытаў: "Якое ў цябе ўражанне ад яго, Мак?"
  «Нешта блізка да таго ж. Я сказаў, што яго ніколі не лавілі на незаконных дзеяннях, і гэта таксама праўда. Праўда, даводзіцца чуць, што чалавек не мог зарабіць столькі грошай легальна, але такія плёткі распускаюць толькі зайздроснікі, людзі, якія самі не дасягнулі поспеху. Так, можна падумаць, што ён дастаткова ганаровы».
  «Тады што ён мог зрабіць, калі ён кажа пра вымагальніцтва?»
  - Я крыху падумаў над гэтым, - сказаў Мак. «Табе лепш сядзець, Боб, таму што тое, што я збіраюся сказаць табе, можа быць невялікім шокам. Клэр, пастаў чайнік. Нам пара выпіць гарбаты».
  Клэр усміхнулася і напоўніла чайнік. Мак пачакаў, пакуль яна вернецца. "Гэта таксама мае дачыненне да цябе, Клэр", - сказаў ён. "А цяпер я хачу, каб вы абодва ўважліва слухалі, таму што гэта крыху складана".
  Здавалася, ён шукаў словы, быццам не ведаў, з чаго пачаць, але нарэшце сказаў: «Людзей стала цяжэй адрозніць, асабліва маладых. Раней вы маглі адрозніць багатых ад бедных, проста гледзячы на іх адзенне, але цяпер гэтага рабіць нельга. І ў немалой ступені гэта тычыцца зусім маладых людзей і студэнтаў.
  У Cadillac, які разбіўся, знаходзіліся чатыры чалавекі - Джон Трынавант, яго жонка і двое маладых людзей - Фрэнк Трынавант і Роберт Бойд Грант, абодва студэнты. Фрэнк быў сынам багацея, а Роберт быў бамжам - калі сказаць лепш за ўсё. Але вы не маглі адрозніць іх па вопратцы. Вы ведаеце студэнтаў; яны ходзяць у нейкай форме. Абодва гэтыя маладыя людзі былі апранутыя ў джынсы і майкі, знялі курткі».
  Я нерашуча спытаў: "Куды ты з гэтым, Мак?"
  — Добра, перайду адразу да справы, — сказаў ён. "Адкуль вы ведаеце, што вы Роберт Бойд Грант?"
  Я адкрыў рот, каб сказаць яму, але потым зноў закрыў яго.
  Ён з'едліва ўсміхнуўся. «Толькі таму, што нехта вам так сказаў; не таму, што вы самі гэта ведаеце».
  Клэр усклікнула з недаверам: "Вы хочаце сказаць, што ён мог быць Фрэнкам Трынавантам ?"
  - Мяркую, так, - адказаў Мак. «Слухай, я ніколі не быў прыхільнікам гэтай псіхіятрычнай лухты. Фрэнк быў добрым хлопчыкам - і ты таксама, Боб. Я пацікавіўся крыху пра Гранта і пагадзіўся сам з сабой, што ніколі раней не сустракаў такога нягодніка. Вось чаму я ніколі не верыў, што ты павінен быць Грантам. Ваш псіхіятр, Саскінд, вельмі падрабязна патлумачыў гэта, сказаўшы, што гэта нейкае раздваенне асобы, але мне напляваць на гэтае тлумачэнне. Я проста думаю, што ты Фрэнк Трынавант, што ты ўсё той жа хлопец, толькі што страціў памяць».
  Я сядзеў як агаломшаны. Праз некаторы час мой мозг зноў пачаў працаваць, хоць і з цяжкасцю, і я сказаў: «Паспрабуй, Мак. Саскінд не мог дапусціць такой памылкі».
  - Чаму не? - рэзка спытаў Мак. «Памятаеце, яму сказалі, што вы Грант. Але я ведаю больш за гэта. Гэта быў Матэрсан, які ідэнтыфікаваў целы, і ён вызначыў, што трое загінулых былі Трынавантамі. Наконт Джона Трынаванта і яго жонкі, вядома, не было ніякіх сумневаў, але малады чалавек, якога ён пазнаў як Фрэнк Трынавант, фыркнуў. «Я бачыў фатаграфіі трупа ў ДАІ, і як ён мог вырашыць, што гэта Фрэнк, я так і не змог зразумець».
  
  "Але, напэўна, былі некаторыя асаблівасці", - сказала Клэр.
  Мак змрочна паглядзеў на яе. «Я не ведаю, ці бачылі вы калі-небудзь ахвяры сапраўды жудаснай аўтамабільнай аварыі з наступным узгараннем бензіну. Боба тут спалілі да непазнавальнасці - і ён жыў. Другі малады чалавек, наадварот, быў спалены да смерці. Абутак быў парваны з абодвух, і ніхто не насіў наручных гадзіннікаў, калі іх знайшлі. Кашулі на спіне амаль прагарэлі, а джынсы яны былі апранутыя ў такія ж. Яны абодва былі вялікія і моцныя і прыкладна аднолькавага росту».
  — Гэта абсурд, — сказаў я. «Як я мог ведаць столькі пра геалогію, калі б я не вывучаў гэты прадмет, як Грант?»
  Мак кіўнуў. — Праўда, — нахіліўся наперад і ткнуў мяне ў калена. «Але Фрэнк Трынавант таксама вывучаў геалогію».
  «Чорт вазьмі!» — горача ўсклікнуў я. «Вы не прымусіце мяне паверыць у гэтую вар'яцкую гісторыю. Такім чынам, яны абодва вывучалі геалогію. Можа, яны таксама ведалі адзін аднаго?»
  «Я не магу гэтага сказаць», — адказаў Мак. »Грант вучыўся ва ўніверсітэце Брытанскай Калумбіі, а Трынавант — ва ўніверсітэце Альберты. Перш чым пайсці далей, скажы мне што-небудзь, Боб. Ці можаце вы прадставіць хоць адзін доказ таго, што вы Грант, а не Фрэнк Трынаван?
  Я доўга думаў пра гэта. З таго часу, як Саскінд паклапаціўся пра мяне, я ведаў, што я Грант - але толькі таму, што ён так сказаў. І я больш ніколі не разважаў пра гэта. Таму цяпер стала шокам, што могуць быць сумневы ў маёй асобе. Але колькі я ні гадаў, я не знайшоў ніводнага доказу, які так ці інакш вырашыў бы справу.
  Я паківаў галавой. «Не, у мяне няма доказаў».
  Мак ціха сказаў: «Гэта прыводзіць да незвычайнай сітуацыі. Калі вы Фрэнк Трынавант, вы маеце права атрымаць у спадчыну багацце старога Джона, што паставіць Була Матэрсана ў чортава цяжкае становішча. Усю спадчынную справу трэба весці з нуля. Магчыма, ён усё ж зможа дамагчыся таго, што старое пагадненне паміж Джонам Трынавантам і ім усё яшчэ павінна дзейнічаць. Але стыпендыяльны савет падыдзе да вас і Matterson Corporations выяўляюцца бухгалтарскія маніпуляцыі».
  Я глядзеў на яго з адкрытым ротам. «Пачакай, Мак. Не будзем заходзіць занадта далёка».
  «Я проста ўказваю на лагічныя наступствы», — сказаў ён. «Калі вы Фрэнк Трынавант — і можаце гэта даказаць — вы даволі багаты хлопец. Але вы хочаце забраць грошы ў Матэрсана, і яму гэта не спадабаецца, за выключэннем таго факту, што тады яго абвесцяць махляром і яму трэба будзе пашанцаваць, каб пазбегнуць турэмнага зняволення».
  Клэр умяшалася: "Нядзіўна, што ён хоча, каб ты быў далей".
  Я пацёр падбародак. «Мак, ты кажаш, што ўсё залежыць ад ідэнтыфікацыі целаў Матэрсанам. Як вы думаеце, ён зрабіў гэта наўмысна, ці гэта была памылка? Калі ўвогуле ёсць нейкая памылка, усё ж магчыма, што я Грант.
  "Я думаю, што ён хацеў смерці Трынавантаў", - прама адказаў Мак. «І ён рызыкнуў. Памятайце, што вы былі ў вельмі цяжкім стане і не чакалі, што выжывеце. Калі б вы гэта зрабілі, і калі б вы апынуліся Фрэнкам Трынавантам, то гэта была б проста зразумелая памылка з боку Матэрсана, і ніхто б не абвінаваціў яго. Чорт вазьмі, магчыма, ён нават не ведаў, хто ёсць хто, але ён рызыкнуў і, магчыма, яму пашанцавала больш, чым ён нават марыў. Вы выжылі, але з амнезіяй, і ён ідэнтыфікаваў вас як Гранта.
  — Ён казаў пра вымагальніцтва, — сказаў я. - І зыходзячы з таго, што вы мне толькі што сказалі, у яго былі ўсе падставы меркаваць, што я паспрабую шантажаваць яго - калі я Грант ... Гэта менавіта тое, што зрабіў бы такі хлопец, як Грант. Але ці паступіў бы Фрэнк Трынавант?»
  "Не", сказала Клэр імгненна. «Ён не быў такім. Акрамя таго, патрабаванне свайго права не з'яўляецца вымагальніцтвам».
  «Блін, гэтая праблема грызе саму сябе», - раздражнёна сказаў Мак. «Калі ты Грант , ты не можаш шантажаваць яго - ты сам занадта слабы для гэтага. Але чаму ён кажа пра вымагальніцтва?» Ён глядзеў на мяне здагадліва. "Я магу выкажам здагадку, што ён здзейсніў адно супрацьпраўнае дзеянне - сур'ёзнае злачынства - сведкам якога вы сталі, і ён баіцца, што вы яго выкрыеце, бо гэта было б для яго катастрафічна».
  «І гэта супрацьпраўнае дзеянне?»
  «Вы разумееце, што я маю на ўвазе», — укусіў мяне Мак. «Давайце не будзем змяншаць словы. Гэта магло быць проста забойства!»
  
  Мы хутка пакінулі гэтую хісткую тэму. Апошняя заява Мака моцна паўплывала на нас, і мы не маглі далей абмяркоўваць гэтае пытанне без пэўных доказаў — ва ўсякім выпадку, не ўслых. Мак займаўся сваімі справамі па хаце, але я заўважыў, што ён назірае за мной. Нарэшце я стаміўся ад яго маўклівых роспытаў і спусціўся да ручая, каб крыху пасядзець у спакоі. Клэр узяла джып і паехала ў горад пад выглядам, што купляе новыя коўдры і матрацы для Mac.
  Mac паставіў мяне перад самай вялікай праблемай у маім жыцці. Я ўспомніў тыя дні, калі я адрадзіўся ў шпіталі ў Эдмантане, і паспрабаваў успомніць нешта, што магло б даць мне ключ да маёй сапраўднай асобы. Але я не дасягнуў выніку; усё, што я ведаў, гэта тое, што цяпер у мяне ёсць дзве магчымыя ідэнтычнасці на выбар. З іх двух я да гэтага часу аддаваў перавагу Trinavants; Я дастаткова наслухаўся пра Джона Трынаванта, каб ганарыцца тым, што я яго сын. Але, вядома, калі выявіцца, што я Фрэнк Трынавант, у адносінах паміж Клэр і мной могуць узнікнуць пэўныя складанасці.
  Я кінуў камень у ручай і крыху паразважаў, наколькі блізкімі могуць быць адносіны паміж Фрэнкам і Клэр, ці настолькі яны блізкія, каб быць перашкодай для шлюбу, але я не мог паверыць, што гэта так.
  Кароткае, брыдкае слова, якое Мак сказаў у самым канцы, прымусіла нас завагацца. Мы невыразна абмяркоўвалі гэтую магчымасць, але, вядома, не прыйшлі да высновы. У Матэрсана было сваё алібі - сам Мак.
  Жангліруючы рознымі магчымасцямі, я думаў пра Гранта і Трынаванта як пра двух маладых людзей, якіх я ведаў у далёкім мінулым, аднак не атаясамліваючы сябе ні з адным з іх. Гэта была тэхніка, якой навучыў мяне Саскінд, каб прадухіліць гэта Я занадта ўцягнуўся ў цяжкае становішча Гранта. Натуральна, я нікуды не дайшоў і адмовіўся ад усіх далейшых здагадак, калі Клэр вярнулася.
  
  Я правёў ноч на паляне, бо ў хаціне было толькі два пакоі, а Клэр яшчэ не вярнулася ў даліну Кіноксі. Зноў мне прысніўся стары сон, дзе цёплы снег ператварыўся ў патокі крыві, і я адчуў какафанічны шум, быццам сама зямля дрыжала. Я прачнуўся ад дыхавіцы, і халоднае начное паветра раздзірала мне горла. Крыху пазней я зноў распаліў агонь і зварыў каву. Выпіўшы яго, я паглядзеў на каюту, дзе водбліск святла паказаў, што нехта не спаў палову ночы.
  Мне было цікава, ці была гэта Клэр.
  
  OceanofPDF.com
   7-я глава
  Пасля гэтага нічога асаблівага не адбылося, акрамя таго, што мы з Клэр выставілі афіцыйныя абвінавачанні. Я не рабіў ходу супраць Була Матэрсана, і Макдугал не штурхаў мяне. Думаю, ён разумеў, што мне патрэбны час, каб абдумаць праблему, якую ён даў мне змагацца.
  Клэр накіравалася да сваёй каюты ў даліне Кіноксі, але перш чым яна паехала, я сказаў: «Магчыма, вам не варта было перашкаджаць мне даследаваць вашу мясцовасць. Магчыма, я зрабіў вялікае адкрыццё марганца ці нешта падобнае. Тады б мы пазьбеглі затапленьня даліны».
  Яна павольна сказала: «Давайце выкажам здагадку, што вы нешта знайшлі. Ці будзе гэта мець значэнне?»
  «Магчыма, калі б знаходка была дастаткова вялікай. Урад можа аддаць перавагу здабычы карысных выкапняў перад плацінай; гэта дае працу большай колькасці людзей».
  «Тады чаму б вам не прыйсці і не даследаваць тэрыторыю?» Яна ўсміхнулася. «Апошняя спроба».
  — Добра, — сказаў я. «Дайце мне некалькі дзён, каб усё падрыхтаваць».
  Я рабіў разведку, але не каля плаціны. Нягледзячы на запэўніванні Була Матэрсана, што са мной нічога не здарыцца, можа адбыцца сутыкненне, скажам, з Джымі Уэйстрандам або двума кіроўцамі грузавікоў, і я хацеў пазбегнуць усіх такіх цяжкасцей, пакуль не абдумаю сваю вялікую праблему. Таму я задаволіўся аглядам дзяржаўных зямель на захадзе, не шукаючы нічога асаблівага, а проста працуючы звычайна.
  Праз два тыдні я вярнуўся ў Форт Фарэл, так і не наблізіўшыся ні на крок да вырашэння праблемы. Мне шмат снілася ноччу, і яны не палепшылі ўсё. Мары змянілі характар і цяпер былі жудасна рэалістычнымі – палаючыя трупы, раскіданыя па заснежаным пейзажы, патрэскванне полымя, якое афарбоўвала снег у чырвоны колер, і рэзкі шум, які нерваваў адной толькі сваёй інтэнсіўнасцю. Я быў даволі знясілены, калі вярнуўся ў каюту Мака.
  Ён перажываў за мяне. - Прабач, што турбую цябе гэтым, Боб, - сказаў ён. – Можа, і не варта было пра гэта ўспамінаць.
  Усё было добра, сказаў я цяжка. «Цяжка прайсці, Мак, але я магу гэта зрабіць. Тым не менш, гэта крыху шок, каб даведацца, што вы можаце выбіраць паміж дзвюма ідэнтычнасцямі».
  - Я быў дурнем, - прама сказаў Мак. «Дзесяць хвілін разважанняў і крыху чалавечага разумення прымусілі б мяне дзейнічаць інакш. Я горка шкадую, што не змог трымаць язык за зубамі».
  — Забудзь, — сказаў я.
  — Але ты не, — ён памаўчаў хвіліну. «Маё стаўленне да цябе не змянілася б, калі б ты зараз адступіўся і забыўся пра ўсё. Я б не стаў вас абвінавачваць, як у мінулы раз».
  — Я застануся тут, — сказаў я. «Занадта шмат здарылася. Стары Матэрсан спрабаваў адпудзіць мяне, а мяне не так лёгка напалохаць. Але ў мяне ёсць і іншыя прычыны застацца».
  Ён паслаў мне ўважлівы позірк. «Вы яшчэ не скончылі разважаць. Чаму ты не глядзіш на тэрыторыю Клэр, як абяцаў ёй? Табе трэба больш часу».
  Ён не паводзіў сябе як Купідон, але ён меў на ўвазе гэта, і гэта была нядрэнная ідэя, таму праз некалькі дзён я з'ехаў на джыпе. Дарога ў паўночную частку даліны Кінаксі не палепшылася з часу майго папярэдняга візіту, і калі перад вамі з'явілася вялікая хаціна, я быў больш знясілены, чым калі б ішоў пешшу.
  Уэйстранд сустрэў мяне сваёй цвёрдай павольнай хадой, і я спытаў: «Ці тут міс Трынавант, містэр? Waystrand?'
  — Яна ходзіць па лесе, — коратка сказаў ён. — Ты застаешся?
  «Некаторы час», — адказаў я. «Міс Трынавант хоча, каб я зрабіў геалагічнае даследаванне». Ён кіўнуў, але няўпэўнена заткніся. «Я яшчэ не бачыў вашага сына, таму не змог перадаць вам прывітанне».
  Ён стомлена паціснуў плячыма. «Я мяркую, што гэта не будзе мець ніякага значэння. Вы елі?»
  Мне прапанавалі паесці, а потым я наколаў дроў, а ён з удзячнасцю заўважыў, што я паправіўся з сякерай. Калі я пачаў пацець, я зняў кашулю, і праз некаторы час ён сказаў: «Не таму, што я хачу быць цікаўным, а на вас напаў мядзведзь?»
  Я паглядзеў уніз на шнары і бліскучую скуру на грудзях. «Не, я трапіў у аварыю», — адказаў я.
  - Ну, - сказаў ён проста, але на яго твары з'явілася здзіўленне. Праз некаторы час ён мяне пакінуў, і я працягваў калоць дровы.
  Клэр вярнулася з лесу на захадзе сонца і, здавалася, была шчаслівая бачыць мяне. Яна спытала, ці рабіў Матэрсан якія-небудзь крокі, і толькі кіўнула, калі я адказаў, што на ўсіх франтах усё было ціха.
  Мы паабедалі ў вялікай каюце, пакуль яна распытвала мяне аб перспектыўных пошуках, а пасля абеду я дастаў карту штата і растлумачыў ёй, што збіраюся рабіць і як. Яна спытала: "Ці ёсць шанец што-небудзь знайсці?"
  «Не вельмі вялікі, мяркуючы па тым, што я бачыў у раёне Матэрсана. Але заўсёды ёсць шанец; важныя адкрыцці былі зроблены ў самых неверагодных месцах».
  Раптам Клэр спытала: «Чаму б табе не вярнуцца туды? Чаму б вам не пакінуць Форт Фарэл? Застацца вам ніяк не прынясе карысці».
  «Вы трэці чалавек, які заклікаў мяне знікнуць», — сказаў я. «Матэрсан, Макдугал, а цяпер і вы».
  «Магчыма, я раблю гэта па той жа прычыне, што і Мак», — сказала яна. "Але не саджайце мяне ў стойла з Матэрсанам".
  - Вядома, не, Клэр, - сказаў я. «Прабачце. Але я не маю намеру з'язджаць адсюль».
  Яна разумела, што пытанне гэта дыскусійнае і актуальнае мне далей няма. Замест гэтага яна сказала: «Ці магу я пайсці з вамі, калі вы будзеце займацца разведкай?»
  "Чаму не? Гэта твая зямля, — адказаў я. «Вы можаце пільна сачыць за мной, каб я не прапускаў цяжкую працу».
  
  Мы дамовіліся выехаць рана раніцай наступнага дня, але ўзнік шэраг перашкод. Я праспаў, што раблю вельмі рэдка. Упершыню амаль за тры тыдні я моцна спаў без сноў і прачнуўся бадзёрым, хоць і крыху позна. Клэр сказала, што не папрацавала мяне разбудзіць, і я не надта скардзіўся. Аднак гэта прывяло да таго, што з неба зваліліся нечаканыя і непажаданыя наведвальнікі.
  Я быў у сваім пакоі, калі пачуў, як верталёт прызямліўся на адкрытай пляцоўцы за кабінай, Говард Матэрсан і Донэр выйшлі, і я ўбачыў, як Клэр пайшла ім насустрач. Лопасці ротара спыніліся з шумам, і пілот упаў на зямлю, паказваючы, што Матэрсан меў намер застацца больш за некалькі хвілін.
  Дыскусія, здаецца, ужо ідзе. Говард прагаварыў, і Донэр выказаў сваё меркаванне, а Клэр стаяла з бязвыразным тварам і адказвала толькі аднакаранёвымі словамі. Праз некаторы час Говард махнуў рукой у бок каюты, і Клэр паціснула плячыма. Усе трое зніклі з поля зроку, і праз імгненне я пачуў, як яны размаўляюць разам у вялікай гасцінай.
  Я вагаўся, але потым вырашыў, што гэта не мая справа. Клэр ведала, колькі каштуе яе лес, і я быў упэўнены, што Говард яе не ашукае. Я працягваў збіраць заплечнік.
  Я чуў гулкі голас Говарда і больш яркі і выразны голас Донэра, калі ён нешта ўстаўляў. Відавочна, што Клэр мала што сказала, і я спадзяваўся, што яна ў асноўным сказала «не». Праз некалькі хвілін у маю дзверы пастукалі, і ўвайшла Клэр. «Ты заходзіш?» Яе вусны былі сціснутыя, а ружовыя плямы на яе шчоках былі сігналам небяспекі, які я ведаў раней.
  
  Я пайшоў за ёй у вялікую гасціную: галава Говарда пачырванела ад злосці, калі ён убачыў мяне. «Што ён тут робіць?» — рэзка спытаў ён.
  "Што гэта мае дачыненне да вас?" адказала Клэр. Яна паказала на Донэра. «Вы самі прывялі свайго маленькага бухгалтара, а гэта мой дарадца». "Яны падвоілі сваю прапанову", - сказала яна кісла. «Яны прапануюць мне паўмільёна даляраў за права высечкі маёй тэрыторыі ў дзесяць квадратных кіламетраў».
  — Чаго вы патрабуеце ад сябе?
  — Пяць мільёнаў долараў.
  Я ўсміхнуўся ёй. «Не будзь неразумнай, Клэр. Матэрсану гэта не прынясе прыбытку. Я б не прапаноўваў вам сустрэцца на паўдарозе; але я думаю, што была б аснова для перамоваў, калі б вы аднялі іх прапанову ад вашага запыту. Чатыры з паловай мільёны чалавек».
  - Смешна! - усклікнуў Донер.
  Я павярнуўся да яго тварам. «Што тут смешнага? Вы не менш за нас ведаеце, чаго каштуе лес».
  "Трымайся далей ад гэтага", - раз'юшыўся Говард.
  - Мяне запрасілі, Говард, - сказаў я. «Што больш, чым вы. Мне вельмі шкада, што я сарваў вашу афёру, але гэта так. Вы ведаеце, што гэтая тэрыторыя была некранутай на працягу апошніх дванаццаці гадоў, і вы ведаеце, колькі лесу вы можаце атрымаць адсюль. Некаторыя з вялікіх дрэў было б нядрэнна патрапіць на лесапільню, ці не так? Я лічу, што гэта разумнае патрабаванне, і мая вам парада - прыняць яго».
  «Sateneme не», - адказаў ён укушаным. - Давай, Донэр, мы зноў знікаем.
  Я засмяяўся. «Твайго бацьку гэта не хвалюе. Ён зробіць табе належны рамонт, Говард. Я сумняваюся, што ён калі-небудзь сапсаваў здзелку, быўшы занадта прагным».
  Гэта яго і спыніла. Ён зірнуў на Донэра, а потым сказаў: «Можам пабалбатаць сам-насам на хвілінку?»
  "Удачы", - адказала Клэр. «На вуліцы шмат месца».
  Яны выйшлі на вуліцу, і Клэр сказала: «Я спадзяюся, што ты маеш рацыю».
  
  «Я маю рацыю, але Говард можа быць упартым. Здаецца, ён з тых людзей, якія вельмі не жадаюць зрушыцца з месца, калі ўзялі курс. Ён не гнуткі, а гнуткасць вельмі важная для бізнесмена. Я баюся, што ён можа захацець зрабіць з сабой што-небудзь глупства».
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  Я адказаў: «Ён настолькі настроены на вечны бізнес, што гэта можа стаць перашкодай для разумнага гандлю - і я не думаю, што Донэр можа кіраваць ім. Гэта можа быць крыху хістка. Вы пакінеце фінансавыя справы мне?
  Яна ўсміхнулася. – Здаецца, вы ведаеце, што трэба рабіць.
  «Магчыма. Але самыя буйныя здзелкі, якія я рабіў дагэтуль, былі па продажы патрыманых аўтамабіляў, і, магчыма, я не цалкам спраўлюся з гэтай задачай. Я ніколі раней не казаў пра мільёны».
  "Я таксама", сказала яна. «Але калі тое, што я чуў пра гандляроў патрыманымі аўтамабілямі, праўда, з імі так жа складана мець справу, як і з кім-небудзь іншым. Паспрабуйце ўявіць, што Говард - гэта Клэры Самэрскіл.
  «Гэта было б абразай для Клэры», — адказаў я.
  Говард і Донэр вярнуліся. Говард сардэчна сказаў: «Не, я думаю, мы можам паразумецца. Я буду грэбаваць абразамі, прадстаўленымі мне Бойдам, і зраблю новую прапанову. Клэр, я хачу яшчэ раз падвоіць суму і падняцца да поўнага мільёна долараў. Я не магу зрабіць больш рэалістычную прапанову».
  Яна холадна паглядзела на яго. – Чатыры з паловай мільёны.
  Донэр сказаў сваім лаканічным голасам: «Вы паводзіце сябе занадта неразумна, міс Трынавант».
  - А ты занадта смелы, - сказаў я, усміхаючыся Говарду. «У мяне ёсць прапанова. Давайце паклічам сюды рэйнджара Танера, каб ён мог зрабіць аб'ектыўныя ацэнкі. Я ўпэўнены, што Клэр прыме суму, да якой ён прыходзіць».
  Я не баяўся, што Матэрсан пагодзіцца на гэта, а ён не пагадзіўся. Яго голас быў падобны на тое, што лёд рассыпаўся. «Няма прычын марнаваць час на такія выхадкі. Дамбу амаль скончылі — праз два тыдні закрыем шлюзы. Менш чым праз чатыры месяцы зажыве даліна будзе затоплена, і драўніна павінна скончыцца раней. Гэта не дае нам шмат часу, каб бегчы, і праца запатрабуе ўсіх маіх людзей - нават калі мы пачнем зараз».
  "Тады закрывайце здзелку зараз", - сказаў я. «Зрабіце разумную прапанову».
  Ён паслаў мне позірк, напоўнены нянавісцю. - Хіба мы не можам абгаварыць рэчы, Клэр? - умольна сказаў ён. «Ці не можам мы пазбавіцца ад гэтага неахайнага хлопца, які ўмешваецца ў размову?»
  "Я думаю, што ў Боба ўсё добра", - сказала яна.
  Донэр хутка ўставіў: «Паўтара мільёна».
  "Чатыры трыццаць", - сказала Клэр нязменна.
  Говард выдаў голас агіды, і Донэр сказаў: «Мы працягваем збіраць суму, міс Трынавант, але вы нас не сустрэнеце».
  «Гэта таму, што я ведаю цану таго, што маю».
  Я сказаў: «Добра, Донэр, тады сустрэнемся». Дапусцім, чатыры з чвэрцю мільёны. Што вы думаеце пра гэта?
  «Чорт вазьмі!» — усклікнуў Говард. "Ён упаўнаважаны весці перамовы ад вашага імя, Клэр?"
  Яна вытрымала яго позірк. «Так».
  — Тады к чорту ўсё, — сказаў ён. «Я не гандлюю з геолагам-няўдачнікам, у якога солі за яйка няма».
  «Тады справа вырашана», — сказала яна і ўстала. "Цяпер, калі вы прабачце, у нас ёсць праца, каб зрабіць." Я ніколі не захапляўся ёю так моцна, як у гэты момант; яна паклала ўвесь свой давер на чалавека, якога ледзь ведала. Але ў той жа час гэта прымусіла мяне моцна пацець.
  Донер хутка ўставіў: «Давайце не рабіць нічога неабдуманага». Ён штурхнуў Говарда локцем. «Мы яшчэ можам дамовіцца. Яны заахвоцілі мяне зрабіць новую прапанову, Бойд. Вось ён — два мільёны даляраў і ні цэнта больш».
  Донэр выглядаў даволі спакойным, але Говард быў гатовы выбухнуць. Ён прыехаў, разлічваючы атрымаць пяць мільёнаў долараў за мізэрныя паўмільёна, і цяпер надышла яго чарга патрапіць у непрыемнасці. Ён абсалютна не клапаціўся пра гэта. Тым не менш, я на імгненне задумаўся, ці раблю я сур'ёзную памылку. Мая ацэнка грунтавалася на вельмі вольнай аснове, бо я сам не разбіраўся ў лесе, і ацэнка старога Вэйстранда таксама не павінна быць дакладнай.
  Я адчуў, як пот сцякае па спіне, калі сказаў: «Пра гэта не можа быць і гаворкі».
  - выбухнуў Говард. — Добра, — крыкнуў ён. - Тады пойдзем адсюль, Донэр. Ты дазволіла сябе падмануць, Клэр. У Бойда няма і ценю бізнес-таленту. Але вы ведаеце, дзе мяне знайсці, калі вы перадумаеце і захочаце прыняць нашу апошнюю прапанову».
  Ён пайшоў да дзвярэй. Я зірнуў на Донэра, які відавочна не хацеў ісці, і зразумеў, што ў рэшце рэшт меў рацыю. Донэр быў гатовы казаць далей аб памеры сумы; але ён страціў кантроль над Говардам, што, як я меркаваў, ён таксама страціў. Говард быў занадта раз'юшаны, каб дазволіць іншаму працягваць, і тое, чаго я баяўся, павінна было адбыцца.
  Я сказаў: «Цяпер, відаць, пара дарослым сказаць». Знайдзі старога Вэйстранда, Клэр.
  Яна здзіўлена паглядзела на мяне, але паслухмяна выйшла на вуліцу, і я пачуў, як яна кліча яго. Говард таксама спыніўся і няўпэўнена паглядзеў на мяне. Ён паняцця не меў, варта яму заставацца ці не. Донэр проста глядзеў на мяне з упэўненасцю.
  Клэр вярнулася, і я сказаў: «Я папярэджваў цябе, што твой бацька не будзе клапаціцца пра гэта, Говард. Я сумняваюся, што ён дазволіць вам працягваць быць босам карпарацыі Matterson, калі даведаецца, што вы адмовіліся ад здзелкі, якая магла прынесці вялізны прыбытак. Што ты скажаш, Донэр?
  Донэр слаба ўсміхнуўся: "Што вы чакаеце, што я змагу сказаць?"
  Я звярнуўся да Клэр. »Вазьміце паперку і што-небудзь, каб напісаць. Вы пішаце афіцыйны ліст Булу Матэрсану, прапаноўваючы яму права на высечку за чатыры з чвэрцю мільёны долараў. Ён апусціць вас да чатырох мільёнаў і пры гэтым заробіць цэлы мільён. І скажыце яму, што вы аддаеце перавагу мець справу з мужчынам, а не з вялікім хлопчыкам. Вэйстранд можа даставіць яму ліст сёння».
  Клэр падышла да стала і села. Говард зрабіў мой хацеў ударыць мяне кулаком, але Донэр схапіў яго за куртку і ўтрымаў. Яны абодва крыху адышлі ўбок, і Донэр настойліва прашаптаў. Я мог прыкладна ўявіць, што ён гаворыць. Калі б гэты ліст перадалі старому Быку, гэта было б доказам таго, што Говард не справіўся з вялікай задачай. Я ўжо ведаў, што Бул Матэрсан пагарджаў сваім сынам і, у дадатак, даў яму Донэра ў якасці няні. Бул Матэрсан ніколі не дараваў бы Говарду, калі б ён быў вінаваты ў тым, што карпарацыя Matterson страціла мільён долараў.
  Уэйстранд увайшоў, і Клэр падняла вочы. — Я папрашу цябе прынесці ліст у Форт Фарэл, Мэцью.
  Шэпт галасоў у другім канцы пакоя вырас да шыпячага крэшчэнда, а потым Говард паціснуў плячыма. Донэр хутка сказаў: «Хвілінку, міс Трынавант». Потым ён звярнуўся непасрэдна да мяне, не пакідаючы сумневаў у маёй кампетэнцыі весці перамовы ад імя Клэр. - Ты меў на ўвазе, Бойд, што прыняў бы прапанову ў чатыры мільёны долараў?
  «Міс Трынавант будзе», — адказаў я.
  Цяпер яго вусны ненадоўга сціснуліся. "Добра. У мяне ёсць паўнамоцтвы прыняць яго ад імя Матэрсана. «Нам проста трэба ўставіць суму і атрымаць засведчаны подпіс міс Трынавант».
  «Я нічога не падпісваю, пакуль мой адвакат не разбярэцца ва ўсім», — прахалодна сказала яна. – Гэтага вам давядзецца пачакаць.
  Донэр кіўнуў. Ён чакаў гэтага, і сам прыняў бы такія ж меры засцярогі. "Але пераканайцеся, што гэта адбылося хутка", - ён дастаў аўтаручку і запоўніў пустое месца ў сярэдзіне кантракту, а потым сунуў ручку ў руку Говарда. Говард вагаўся, і Донер суха сказаў: "Падпішыся - табе будзе лепш за ўсіх".
  Говард выглядаў вельмі нервовым, калі падпісваў кантракт. Затым ён выпрастаўся і паказаў на мяне дрыжачай рукой. «Будзь асцярожны, Бойд, будзь вельмі асцярожны. Ты больш ніколі не зробіш са мной такога трука — ніколі».
  
  Я ўсміхнуўся. «Калі гэта нейкае суцяшэнне, Говард, я магу сказаць табе, што ў цябе не пакінулі шанцаў. Па-першае, мы ведалі, што ў нас ёсць, а па-другое, я павінен быў пераканаць Клэр прадаць правы на высечку; ёй было ўсё роўна, прададуць яны іх ці не. Але вы хацелі правоў - вы павінны былі іх мець. Твой бацька ніколі б не дазволіў гэтай здзелцы сарвацца».
  Донэр сказаў: «Вы ўсе бачыце, што я даю паказанні сп. Подпіс Матэрсана». Ён падпісаў кантракт і кінуў яго на стол. – Думаю, што ўсё.
  Говард павярнуўся на пятках і пакінуў нас, не сказаўшы на развітанне ні слова, Донэр рушыў услед за ім. Клэр павольна разарвала ліст і паглядзела на Вэйстранда. — Значыць, ты ўсё роўна пазбягаў ісці ў форт Фарэл, Мэцью.
  Уэйстранд стаяў і крыху спатыкнуўся, а потым з'едліва ўсміхнуўся нам. «Падобна на тое, што Бойд можа справіцца з абзацамі,» ён дружна кіўнуў мне і выйшаў з пакоя.
  У мяне былі слабыя ногі, таму я сеў. Клэр сказала: «Ты выглядаеш так, быццам бы табе не абышлося без напою». Яна пайшла ў бар і вярнулася са шклянкай скотчу, дастаткова вялікай, каб забіць слана. «Дзякуй, Боб».
  «Ніколі не думаў, што паспею», — сказаў я. «Я нерваваўся, што ўсё сапсую. Калі Говард пачаў выходзіць...» Я паківаў галавой.
  "Вы загналі яго ў кут", - сказала яна. — Ён баіцца свайго бацькі, і ты гэтым скарыстаўся.
  «Ён сам да гэтага быў — спрабаваў цябе падмануць. Стары Бык ніколі не даведаецца, і ён будзе рады таму мільёну, які я паглядзеў на яе. — Што ты будзеш рабіць са сваімі чатырма мільёнамі?
  Яна засмяялася. «Цяпер я магу самастойна арганізоўваць раскопкі — раней ніколі не мог сабе гэтага дазволіць. Але перш за ўсё я хачу вас крыху падтрымаць. Мне было пляваць на заўвагу Говарда, што ты геолаг-няўдачнік.
  «Не, слухай, я таксама табе не надта дапамог», — запярэчыў я.
  «Ты зрабіў больш, чым я мог зрабіць сам. Я б ніколі не змог так штурхнуць Говарда. Так, я б ненавіджу гуляць з табой у покер, Боб Бойд. Вы сапраўды зарабілі ганарар брокера».
  Я не думаў пра гэта. Клэр працягвала: «Давайце будзем бізнесам. Вы зрабілі працу, і вам за гэта трэба заплаціць. Як наконт дваццаці працэнтаў?
  — Чорт, гэта ўжо занадта, — я ўбачыў злосны бляск у яе вачах. — Дзесяць працэнтаў.
  — Сустрэнемся на паўдарозе, — сказала яна. «Пятнаццаць працэнтаў — тады і гаварыць няма пра што».
  Я зрабіў глыток віскі і ледзь не падавіўся, калі да мяне дайшло, што я толькі што зарабіў 600 000 долараў.
   II
  Як ужо гаварылася раней, мы адправіліся ў дарогу позна раніцай і не паспелі праехаць далёка, як спыніліся на абед. Спосаб Клэр распальваць вогнішча сказаў мне, што яна прывыкла хадзіць па лесе, і маё захапленне ёю ўзрасло яшчэ больш. Я пытаюся: «Як Вэйстранд прыйшоў да вас працаваць?»
  «Мэцью? Ён працаваў на дзядзьку Джона. Ён быў добрым лесарубам, але напаткаў няшчасны выпадак».
  — Ён мне пра гэта расказаў, — сказаў я.
  "У Мэцью было шмат нягод", - працягвала Клэр. «Яго жонка памерла прыкладна ў той жа час; відаць, гэта быў рак. Да таго ж, яму трэба было клапаціцца пра хлопчыка, таму дзядзька Джон спытаў яго, ці не супраць ён прыгледзець дом у Лейксайдзе. Ён не мог больш працаваць у лесе».
  Я кіўнуў. — А пасля ён да вас прыходзіў?
  «Так. Ён даглядае за каютай, калі я адсутнічаю.» Яна нахмурылася. «Але мне шкада Джымі; ён ператварыўся ў сумнага хлопца. Яны з бацькам аб нечым жудасна паспрачаліся, а потым Джымі пачаў працаваць у карпарацыі Matterson».
  Я сказаў: «Я думаю, што спрэчка была пра гэта. Праца была свайго роду ўзнагародай, бо ён пляткарыў пра мяне Говарду».
  Яна злёгку пачырванела. — Вы маеце на ўвазе тую ноч у каюце?
  "Так, і я павінен яму ўрок за гэта - як і за сёе-тое", - я расказаў ёй пра дзікую дарогу на Кіноксі-Роўд, дзе мяне заціснулі паміж двума фурамі.
  «Цябе маглі забіць!» — усклікнула яна.
  «Так, але гэта было б адхілена як няшчасны выпадак». «Але стары Бык заплаціў як джэнтльмен. Гэта дало мне грошы, каб купіць джып».
  Я ўзяў геалагічныя карты мясцовасці і растлумачыў Клэр, што маю на ўвазе рабіць. Яна адразу зацікавілася і сказала: «Гэта не так ужо і адрозніваецца ад археалагічных раскопак. Проста подпісы карт адрозніваюцца».
  Я кіўнуў. »Гэты раён называецца жолаб Скалістых гор. Гэта геалагічны разлом, выкліканы рухам кантынентаў, якое адбываецца бясконца павольна. У выніку некаторыя з ніжніх адкладаў выштурхваюцца на паверхню, і паколькі гэта адбываецца даволі выпадкова, мы можам знайсці што-небудзь тут, нават калі на зямлі Матэрсана нічога не было. Я хацеў бы прапанаваць нам перайсці непасрэдна да іншага канца даліны».
  Гэта быў толькі ўчастак у пятнаццаць-шаснаццаць кіламетраў, але мы былі даволі знясіленыя да таго часу, як дабраліся да яго. На дарозе я нічога не знайшоў, але і не чакаў, бо мы ішлі амаль па прамым шляху. Але на зваротным шляху мы зігзагам рухаліся з аднаго боку даліны на другі, і тады я больш дасканала даследаваў мясцовасць.
  Мы разбілі лагер над далінай, і было цёмна, перш чым мы скончылі. Месяца не было, і адзінае святло ішло ад агню, які весела патрэскваў і разносіў прыемнае ззянне. У вялікай чорнай цемры, якая панавала ў даліне пад намі, стаялі тысячы дрэў - піхта Дугласа, чырвоная піхта, піхта цуга і чырвоны кедр - усё гэта каштоўная драўніна. Я спытаў: «Колькі ў вас тут зямлі?»
  "Каля пятнаццаці тысяч акраў", адказала Клэр. — Дзядзька Джон завяшчаў яго мне.
  «Магчыма, вам акупіцца стварэнне ўласнага малога лесапільня, — сказаў я. – У вас тут куча лесу, якую трэба прарэдзіць.
  «Драўніну трэба было перавозіць праз маёмасць Матэрсана», — адказала яна. «Было б занадта дорага абыйсці яго цалкам. Але я падумаю».
  Я дазволіў ёй гатаваць ежу, а я зрэзаў яловыя галінкі і зрабіў два спальныя месцы, па адным з кожнага боку вогнішча. Яна спрытна працавала з посудам, не робячы лішніх рухаў, і я зразумеў, што нічому яе ў гэтай галіне навучыць не магу. Неўзабаве пахла смачна гашышам, і яна паклікала мяне: «Хадзі паабедаць».
  Падаючы мне талерку хачы, яна з усмешкай сказала: «Гэта не такі смак, як смажаная качка, якую вы мне падалі».
  — Смак добры, — сказаў я. – А заўтра, можа, і свежага мяса ў нас атрымаецца.
  Мы вялі лёгкую гутарку, пакуль елі, а потым пілі каву. Клэр пакапалася ў заплечніку, а потым выцягнула кішэнны жаўрук. "Напой?"
  Я вагаўся. Я ніколі не дакранаўся да спіртных напояў, калі быў у лесе - проста таму, што існуе абмежаванне колькасці спіртных напояў, якія можна запхнуць у заплечнік, таму я адмовіўся ад гэтай ідэі раз і назаўжды. Але ў той дзень, калі маленькі хлопец можа зарабіць 600 000 долараў, можа здарыцца ўсё, што заўгодна, таму я сказаў: "Дзякуй, крыху драма было б добра".
  Гэта быў цудоўны вечар. Нават летам на паўночным усходзе Брытанскай Калумбіі не так шмат пагодлівых вечароў, але гэты быў адзін з іх — мяккі і салодкі вечар з зоркамі, якія ззяюць за лёгкай заслонай аблокаў. Я пацягнуў віскі, і пах драўнянага дыму ў спалучэнні з рэзкім густам віскі на маім языку зрабіў мяне расслабленым і лёгкім. Магчыма, гэта таксама нешта значыла, што побач са мной сядзела дзяўчына. Вы не бачыце шмат дзяўчат у тых месцах, дзе я хадзіў, і калі вы сустракалі адну, у іх былі плоскія насы, шырокія скулы, цёмныя зубы і смурод прагорклага алею - даволі прывабны для іншых эскімосаў, але непрывабны для я.
  Я трохі расшпіліў кашулю, каб падыхаць свежым паветрам цела і выцягнуў ногі. «Я не мог сабе ўявіць іншага жыцця, акрамя гэтага», — сказаў я.
  "Цяпер ты можаш рабіць усё, што хочаш", - сказала Клэр.
  «Так, я магу!» Я не вельмі думаў пра грошы; я яшчэ не здагадваўся, што стаў даволі багатым.
  «Чаго б ты хацеў?» — спытала яна.
  Я летуценна адказаў: «Я ведаю месца на поўнач ад Вялікага Нявольніцкага Возера, дзе чалавек з невялікімі грашыма — дастатковымі, каб прафінансаваць дбайную разведку — меў бы шанец зрабіць багатую знаходку. Мясцовасць неабходна абследаваць магнітаметрам, а для гэтага патрэбен самалёт і лепш верталёт. І вось тут з'яўляюцца грошы».
  «Але ж ты багаты», — адзначыла яна. «Ці вы будзеце, як толькі гандаль будзе вырашана. У цябе будзе больш грошай, чым я атрымаў у спадчыну ад дзядзькі Джона, і я ніколі не думаў, што я зусім бедны».
  Я паглядзеў на яе. «Я толькі што сказаў, што не магу ўявіць сабе іншага жыцця. У вас свая археалогія – у мяне свая геалогія. І ты, чорт вазьмі, добра ведаеш, што мы робім гэта не дзеля таго, каб бавіць час».
  Яна ўсміхнулася. — Так, мяркую, ты маеш рацыю, — яна ўважліва паглядзела на мяне. «Той шнар — там, на грудзях. Гэта …?"
  «Ад аварыі? так. Яны не вельмі турбаваліся аб пластычных аперацыях на тых месцах цела, дзе гэта звычайна не відаць».
  Яна павольна працягнула руку і пагладзіла мяне па грудзях кончыкамі пальцаў. Я сказаў: «Клэр, ты ведала Фрэнка Трынаванта. Я ведаю, што ў мяне няма яго твару, але калі я Фрэнк, то ўва мне засталася частка яго. Вы што-небудзь пазнаеце?
  Твар яе набыў заклапочаны выраз. — Не ведаю, — нерашуча сказала яна. Гэта было даўно, і я быў такі малады. Я пакінуў Канаду, калі мне было шаснаццаць, а Фрэнку дваццаць два; ён лічыў мяне сваёй малодшай сястрой, і я так і не пазнала яго». Яна паківала галавой і паўтарыла: «Я не ведаю...»
  Яна правяла кончыкамі пальцаў па доўгім шнары, а я абняў яе за плечы і прыцягнуў бліжэй. Я сказаў: «Не думай пра гэта; гэта нічога не значыць».
  
  Яна ўсміхнулася і прашаптала: «Ты абсалютна маеш рацыю. Гэта нічога не значыць - наогул нічога. Мне ўсё роўна, хто ты і адкуль. Я проста ведаю, што ты Боб Бойд».
  Потым мы горача пацалаваліся, і яе рука пад маёй кашуляй прыцягнула мяне бліжэй. Раздалося шыпенне, а затым пляск , калі паўкухля добрага віскі была выліта ў агонь, і вялікае сіне-жоўтае полымя ўзляцела ў паветра. Пазней у тую ноч я сонна сказаў: «Ты цвёрдая жанчына — ты дазволіў мне сабраць у два разы больш яловых галінак, чым нам трэба».
  Яна штурхнула мяне паміж рэбраў і падсунулася бліжэй. «Ведаеш што?» — тонка спытала яна.
  — Не?
  "Вы памятаеце час, калі вы спалі ў каюце - калі я перасцерагаў вас ад авансаў?"
  "Хм - так, я памятаю гэта".
  «Я павінен быў вас папярэдзіць. У адваротным выпадку гэта адбылося б проста тады».
  Я адкрыў адно вока. "Вам было цікава?"
  «Так, нават тады», - адказала яна. «Я ўсё яшчэ адчуваю сябе зусім слабым ад гэтай думкі. Ты нават ведаеш, што ты насамрэч мужны, Боб? Напэўна, лепш за ўсё трымацца далей ад іншых жанчын на будучыню».
  Я сказаў: «Не будзь дурнем».
  — Я маю на ўвазе.
  Праз некалькі хвілін яна сказала: "Ты прачнуўся?"
  — Гм.
  — Ты не палічыш мяне дурнем, калі я табе што-небудзь скажу?
  «Гэта залежыць ад таго, што гэта».
  Была паўза, а потым яна сказала: «Вы зарабілі гэтыя 600 000 долараў — не забывайце пра гэта. Гэта вельмі важна”.
  «Чаму гэта?» - спытаў я сонна.
  "Таму што ты так па-чартоўску ганарышся", - адказала яна. «Я так нерваваўся, што ты спалохаўся б маіх грошай. Але цяпер у вас таксама ёсць грошы, і тады вы не можаце выкарыстоўваць гэта як апраўданне».
  «Глупства!» — адказаў я. «Што за мізэрныя шэсцьсот тысяч моцны? Я хачу ўсё, - я прыцягнуў яе бліжэй. «Я хачу ўсё, што ты маеш».
  Яна ціха ўскрыкнула і вярнулася да мяне.
  Праз доўгі час, калі на гарызонце з'явіўся першы світанак, яна заснула, паклаўшы галаву на маё плячо і абняўшы руку за мае грудзі.
   III
  Мы выдзелілі чатыры дні на разведку; але ў выніку працягвалася два тыдні. Магчыма, мы ўзялі нашы дні пшанічнага хлеба загадзя; але гэта не самае страшнае злачынства ў свеце. У любым выпадку, гэта быў самы шчаслівы час, які я калі-небудзь меў.
  Мы шмат размаўлялі. Калі два чалавекі павінны як след пазнаць адзін аднаго, патрабуецца вельмі шмат слоў, нават калі самае важнае можна сказаць без слоў. Да заканчэння двух тыдняў я ведаў шмат пра археалогію, чаго раней не ведаў, а яна ведала пра геалогію дастаткова, каб ведаць, што пошукі былі няўдалымі.
  Але нам было ўсё роўна. Апошнія дні мы правялі ля невялікага возера, якое адкрылі паміж хрыбтоў. Мы размясціліся на беразе возера і купаліся кожную раніцу і днём, не клапоцячыся аб купальных касцюмах, а калі выходзілі з вады, дрыжучы ад холаду, мы цёпла церліся адзін аб аднаго. Увечары мы ляжалі, атрымліваючы асалоду ад блаславёнага спакою лесу, размаўляючы разам прыцішанымі галасамі. У асноўным мы гаварылі пра сябе і пра тое, чым мы хочам займацца ў будучыні. А потым мы проста кахалі адзін аднаго.
  Усяму калі-небудзь прыходзіць канец, і аднойчы раніцай яна задуменна сказала: «Мэцью хутка будзе так нервавацца за мяне, што адправіць на пошукі экспедыцыю. Вы сапраўды разумееце, як доўга нас не было?»
  Я ўсміхнуўся. «Мэцью таксама не такі наіўны. Акрамя таго, я думаю, што ён заваяваў давер да мяне.» Я пацёр падбародак. «Але, мабыць, лепш за ўсё вярнуцца».
  Так, - сказала яна сумна.
  
  Мы моўчкі сабралі рыштунак і прыбралі за сабой. Калі я дапамагаў ёй надзець заплечнік, я сказаў: "Клэр, ты разумееш, што мы не можам ажаніцца адразу?"
  Яна здзівілася. – Але чаму не?
  Я штурхнуў камень. «Гэта было б несправядліва ў адносінах да вас. Калі мы зараз пажанімся і ўсё пачне награвацца, гэта можа стаць небяспечным для вас. Таму лепш спачатку дачакацца развіцця падзей».
  Яна адкрыла рот, каб запярэчыць, але я спыніў яе. «Магчыма, Зюскінд меў рацыю», — сказаў я. «Магчыма, я звар'яцею, калі буду занадта шмат важдацца ў сваім мінулым. І я быў бы не супраць, каб ты стаў сведкам гэтага».
  Яна памаўчала на імгненне, а потым сказала: "Калі я прыму гэта - што вы збіраецеся рабіць?"
  «Я хачу разгадаць усю гэтую таямніцу, перш чым мы пажанімся. Цяпер у мяне ёсць нешта большае, чым толькі я, за што трэба змагацца. Калі мне гэта сыдзе, мы пажэнімся. Калі не – ну, тады ніхто з нас не зрабіў нічога, пра што потым будзе шкадаваць, калі будзе занадта позна».
  Яна спакойна сказала: «Вы самы разумны чалавек, якога я ведаю, таму я гатовая пайсці на такую рызыку».
  «Але я не», — адказаў я. - Ты не ведаеш, як гэта, Клэр - як гэта - не мець мінулага. Яно раз'ядае чалавека знутры. Я павінен ведаць і рызыкнуць. Саскінд сказаў, што гэта можа раскалоць мяне на дзве часткі, і я не хачу, каб ты ўцягваўся ў гэта.
  «Але я ўжо замяшаная!» — усклікнула яна.
  «Так, але не ў такой ступені, як калі б мы былі жанатыя. Слухай, калі б мы былі жанатыя, я мог бы вагацца, калі вагацца было фатальна, і я мог бы не настойваць дастаткова моцна, калі гэта магло прынесці перамогу. Іншымі словамі, гэта будзе занадта мяне тармазіць. Я б думаў пра цябе ўвесь час. Дай мне месяц, Клэр, усяго месяц».
  Яе голас быў нізкі. — Добра, месяц, — сказала яна. «Але таксама толькі адзін месяц».
  
  Мы вярнуліся ў каюту позна вечарам. Па дарозе мы мала размаўлялі і вельмі стаміліся. Мэцью Вэйстранд атрымаў ЗША; ён усміхнуўся Клэр і жорстка паглядзеў на мяне. — Я распаліў печку, — жвава сказаў ён.
  Я зайшоў у пакой для гасцей і з удзячнасцю вызваліўся ад заплечніка. Калі я змяніў кашулю і штаны, Клэр ужо ляжала ў ложку і прымала цёплую ванну. Я пайшоў у каюту Мэцью. Ён сядзеў і курыў ля печы, калі я сказаў: «Я хутка адсюль». Беражыце міс Трынавант.
  Ён змрочна паглядзеў на мяне. "Гэта было б больш неабходным, чым інакш?"
  «Магчыма», — проста адказаў я і сеў. «Вы адправілі ліст, які яна вам дала?» Я меў на ўвазе кантракт Мэтэрсана, які павінен быў разглядаць яе адвакат у Ванкуверы.
  Ён кіўнуў. «Таксама атрымаў адказ.» Ён нахіліў галаву. «Кантракт быў у парадку».
  «Добра». Я пачакаў, пакуль ён працягне, і калі ён не працягнуў, я ўстаў і сказаў: «Я зараз сыходжу. Мне трэба вярнуцца ў Форт Фарэл.
  — Хвілінку, — сказаў ён. «Я падумаў над тым, што вы сказалі. Яны хацелі ведаць, ці адбылося што-небудзь незвычайнае ў той час, калі быў забіты Джон Трынавант. Ну, я падумаў пра адну рэч, але я не ведаю, ці надасце вы гэтаму якое-небудзь значэнне».
  — Дай пачуць.
  «Так, стары Бык купіў новы вагон літаральна праз тыдзень пасля аварыі. Гэта быў Б'юік».
  - Гэта не гучыць незвычайна, - сказаў я.
  Уэйстранд працягнуў: "Але самае дзіўнае ў тым, што ён замяніў фургон, які быў у яго ўсяго тры месяцы".
  «Так, гэта гучыць дзіўна», — сказаў я задуменна. — Што было са старым?
  "Не ведаю", - лаканічна адказаў Уэйстранд. – Ён таксама не так часта мяняў машыны.
  "Тады што з ім здарылася?"
  «Я таксама паняцця не маю. Проста знік».
  Я падумаў. Высветліць, што здарылася з аўтамабілем дванаццаць гадоў таму, было б чортавай працай, асабліва калі ён проста знік. Ісці па такім слабым следзе здавалася амаль безнадзейным, але, магчыма, гэта была спроба варта. Я мог бы запытацца ў аўтазаку. Я сказаў: "Дзякуй, Мэцью - ты не супраць, калі я буду называць цябе Мэцью?"
  Ён нахмурыўся. «Гэтую разведку заняло шмат часу. Як там міс Трынаван?
  Я бліснуў яму шырокай усмешкай. «Ніколі не адчуваў сябе лепш - яна запэўніла мяне ў гэтым. Чаму б вам не спытаць яе самому?
  Ён буркнуў. «Магчыма, я павінен. Не, я не супраць, калі вы называеце мяне па імені. Я мяркую, што я для гэтага, ці не так?
  IV
  На наступны дзень я сышоў з досвітку. Некалькі слоў, якімі мы з Клэр абмяняліся ў той вечар, наўрад ці можна назваць абмеркаваннем, але яны пакінулі пэўную напружанасць. Яна думала, што я няправільна гляджу на маю праблему і хацела неадкладна выйсці замуж, але я не зрушыўся з месца. У выніку мы дуліся, як пара маленькіх дзяцей. Аднак пазней напружанне знікла, калі мы ляжалі ў яе ложку; мы ўжо станавіліся як звычайная сямейная пара.
  Мы таксама абмеркавалі кантракт Матэрсана, які падтрымаў яе адвакат, яна падпісала яго і перадала мне. Я збіраўся кінуць яго ў кабінет Говарда і атрымаць копію з яго подпісам. Непасрэдна перад тым, як я сышоў, яна сказала: «Не высоўвай галаву занадта наперад». Стары Бык даволі жорсткі, каб размахваць сякерай».
  Я супакоіў яе, сеў у джып і пасля цяжкай язды вярнуўся ў Форт Фарэл позна ўвечары. МакДугал круціўся па каюце і, убачыўшы мяне, кінуў на мяне вельмі выразны позірк. "Вы выглядаеце даволі ашаломленым", - сказаў ён. — Вы разбагацелі?
  «Гэта не так ужо і дрэнна», — адказаў я, расказваючы яму, што здарылася з Говардам і Донэрам.
  Я думаў, што ён зараз рассмяецца. Нарэшце ён паспеў сказаць: «Ці азначае гэта, што вы зрабілі шэсцьсот тысяч чалавек, толькі абразіўшы Говарда Матэрсана? дзе мая куртка Я пайду адразу да будынка Матэрсана».
  Я засмяяўся. — Выдатная ідэя, — перадаў я яму кантракт. «Гэта павінен быць Говард. Але не адпускайце яго, пакуль не атрымаеце копію з яго подпісам. І лепш праверце слова ў слова».
  - Можаш быць спакойным, - сказаў Мак. «Я не веру гэтаму нягодніку за парогам. Што вы збіраецеся рабіць цяпер?»
  «Я падымаюся да плаціны», — адказаў я. «Здаецца, гэта раздражняе Говарда. Што там адбываецца з астатнімі?»
  «Сама плаціна амаль скончана; яны зачынілі шлюзы некалькі дзён таму, і вада пачала падымацца». «У іх былі праблемы з падвядзеннем генератара да плаціны; гэта чортава цяжкая тэхніка, з якой трэба мець справу. Мне сказалі, што ён заграз у гразі ля электрастанцыі».
  "Я атрымаю магчымасць убачыць гэта", - сказаў я. «Мак, я хачу, каб ты зрабіў сёе-тое, пакуль будзеш у горадзе. Распавядзі, што я той хлопец, які выжыў у крушэнні Trinavant.
  Ён засмяяўся. «Я ўдзельнічаю — гэта акажа ціск на Матэрсана. Я, напэўна, прапушчу гэтую навіну. Да заходу сонца ўсе ў форце Фарэл даведаюцца, што ты Грант.
  — Не, — рэзка сказаў я. «Не называйце ніякіх імёнаў. Проста скажыце, што я той хлопец, які выжыў у аварыі, і больш нічога». Ён збянтэжана паглядзеў на мяне, таму я працягнуў: «Мак, я паняцця не маю, Грант я ці Фрэнк Трынавант. Бул Матэрсан можа падумаць, што я Грант, але я хачу, каб пытанне засталося адкрытым. У нейкі момант мне, магчыма, прыйдзецца здзівіць яго».
  - Добры трук, - сказаў Мак з захапленнем. Ён кінуў на мяне хітры позірк. «Такім чынам, вы прынялі рашэнне, Боб».
  «Так, я прыняў сваё рашэнне».
  - Добра, - сказаў ён з хваляваннем у голасе. Затым ён дадаў, крыху нерашуча: "Як Клэр?"
  "У яе ўсё выдатна".
  "Вы, напэўна, добра агледзелі яе вобласць".
  
  Так, я пераканаўся, што капаць зусім няма чаго, — нязмушана адказаў я. «Цэлых два тыдні ахвяраваў гэтай задачай».
  Я бачыў, што ён хацеў разгарнуць гэтую тэму, таму я адмовіўся. — Я падымаюся да плаціны, — сказаў я. «Я ўбачымся сёння вечарам. Проста рабі так, як я кажу». Я сеў у джып і паехаў. Маку было над чым падумаць.
  
  Мак меў рацыю, калі казаў, што карпарацыя Matterson мае праблемы з генератарамі. Зразумела, гэты праект быў не такім вялікім, як праект у Піс-Рывер, але ён быў дастаткова вялікім, каб патрабаваць генератараў, якія было чортава цяжка транспартаваць па грунтавых дарогах. Яны былі адпраўлены па чыгунцы са Штатаў, і праблемы, верагодна, узніклі толькі тады, калі генератары прыйшлося перавозіць у вагонах.
  Я вось-вось засмяяўся, калі праходзіў міма электрастанцыі ўнізе схілу. Вялікая калодка з прыстасаваннем правалілася ў гразь, і ўспацелыя, праклятыя шахматы зноў спрабавалі падняцца. Іншая халупа праклала імправізаваную дарогу з бярвення да электрастанцыі — участак амаль дзвесце метраў — і мужчыны стаялі ў гразі па калені.
  Я спыніўся і выйшаў паглядзець на выхадкі. Я не зайздросціў гэтым рабочым; даставіць прыстасаванне да электрастанцыі ў цэласці і захаванасці будзе цяжкая праца. Я паглядзеў на неба і ўбачыў, як хмарнае покрыва набліжаецца з захаду - з Ціхага акіяна - і вырашыў, што гэта можа прынесці дождж. Моцны лівень і праблем было б у дзесяць разоў.
  Па дарозе выехаў джып і спыніўся ў гразі. Джымі Ўэйстранд выйшаў і, тупаючы, падышоў да мяне. — Якога чорта ты тут робіш?
  Я паказаў рукой на блок-вагон. «Гледзячы на выхадкі крыху».
  Яго твар пацямнеў ад злосці. «Вам тут не жаданыя», — сказаў ён рэзкім голасам. "Згубіцца!"
  «Ці размаўлялі вы апошні час з Булам Матэрсанам?» — мякка спытаў я. — Ці Говард не перадаў паведамленне?
  
  «Чорт вазьмі», — адчайна ўсклікнуў ён, я бачыў, што ён больш за ўсё хацеў пазбавіцца ад мяне, але больш баяўся старога Быка, чым злаваўся на мяне.
  Я спакойна сказаў: «Адзін няправільны крок з твайго боку, Джымі, і Бул Матэрсан атрымае пастанову суда. Гэта будзе каштаваць яму грошай, і вы можаце паспрачацца з апошнім цэнтам, што ён будзе вылічаны з вашай зарплаты. Я б параіў вам заняцца сваёй працай і прыбраць гэты грузавік з дарогі, пакуль зноў не пайшоў дождж».
  — Зноў дождж! – Даўно не было дажджу.
  — Адкуль уся гэтая гразь?
  "Адкуль я мог ведаць?" - адказаў ён. «Яно толькі што прыйшло. Гэта... — Ён раптоўна спыніўся і злосна зірнуў на мяне. «Чорт вазьмі, чаму я з табой размаўляю?» Ён адвярнуўся да мяне і вярнуўся да джыпа. — Але толькі запомніце! «Горш будзе для сябе, калі паспрабуеш хітраваць».
  Я назіраў, як ён ад'язджае, а потым з цікавасцю паглядзеў уніз, у гразь. Выглядала гэта як звычайная гразь. Я нахіліўся, узяў трохі ў руку і расцёр паміж пальцамі. Яно было слізкім і мяккім, як мыла, і ў ім зусім не было пясчынак. Гэта была б выдатная гразь для нафтавай вышкі; магчыма, Матэрсан мог бы зарабіць некалькі цэнтаў, разліваючы яго ў бутэлькі і прадаючы. У мяне на кончыку языка была трохі бруду, але я не адчуў солі, што мяне не здзівіла. Чалавечы язык не з'яўляецца надзейным суддзёй густу.
  Нейкі час я глядзеў, як мужчыны змагаюцца з брудам. Потым я прынёс у джып пару прабірак і сам залез у гразь. Мне ўдалося паправіцца, перш чым я напоўніў прабіркі слізістай шараватай кашыцай. Адразу пасля гэтага я вярнуўся да джыпа, шчыльна напакаваў прабіркі і паехаў пад схіл.
  Ні на схіле, ні на дарозе ўверсе не было гразі. Яны ўсё яшчэ працавалі над апошняй аздабленнем дамбы, але шлюзы былі зачыненыя, і вада паднялася значна ўверх па бетоннай сцяне. Змрочны выгляд даліны, які мяне абурыў, ужо быў практычна схаваны пад роўнай паверхняй вады. Толькі дзе-нідзе самотнае дрэва тырчэла ў новае возера; Гэтага не было любыя дрэвы, якія Бул Матэрсан палічыў выгадным спілаваць. Гэтыя апошнія дрэвы загінуць, як толькі карані напоўняцца вадой, потым яны ўпадуць у возера і згніюць.
  Я азірнуўся на краявід пад схілам. Мужчыны былі падобныя на мурашак, якія спрабуюць уцячы з трупам вялікага жука, якога яны знайшлі. Але людзі не атрымалі такога поспеху з фурманкай, як мурашкі з жуком.
  Я дастаў адну з прабірак, задуменна паглядзеў на яе і паклаў назад у ахоўную газету. Праз дзесяць хвілін я вяртаўся ў Форт Фарэл.
  Хацелася паглядзець у мікраскоп.
  
  OceanofPDF.com
   8-я глава
  Калі Мак вярнуўся з горада, я быў заняты тым, што разбалелася галава за мікраскопам. Ён паставіў скрынку з прадуктамі на стол так, што яна вібравала ў прадметным шкле мікраскопа. — Што ў цябе там, Боб?
  «Праблемы», — адказаў я, не падымаючы вачэй.
  "Нам?"
  — Да Матэрсана, — сказаў я. «Калі я так лічу, гэтая плаціна не каштуе і двух цэнтаў. Але я магу памыляцца».
  Мак зарагатаў ад смеху. «Гэта лепшая навіна, якую я чуў за апошнія гады. У якую бяду ён патрапіць?»
  Я выпрастаўся. «Шукайце сябе і скажы мне, што ты бачыш».
  Ён нахіліўся наперад і ўтаропіўся ў акуляр. «Я мала што бачу — толькі каменьчыкі — ці так здаецца».
  Я сказаў: «Так, з гэтага гразь зроблена». Што яшчэ вы можаце сказаць мне пра гэта? Паспрабуйце апісаць гэта так, нібы я сляпы».
  Ён крыху памаўчаў, а потым сказаў: «Ну, гэта не зусім мая просьба. Я не магу сказаць, што гэта за камень, але ёсць некалькі буйных круглых часціц і шмат дробных плоскіх».
  "Вы думаеце, што плоскія часціцы прамавугольныя?"
  «Магчыма. Яны даволі плоскія, — ён выпрастаўся і працёр вочы. "Наколькі вялікія гэтыя рэчы?"
  «Круглыя — гэта пясчынкі — яны даволі буйныя. Маленькія плоскі маюць даўжыню каля двух мікрон - гэта гліністы мінерал. У дадзеным выпадку я думаю, што гэта монтмориллонит».
  Мак рэзнуў рукой. «Я зусім не паспяваю. Што такое мікрон? Прайшло шмат часу з таго часу, як я скончыў школу, і яны так змяніліся за гэты час».
  
  — Тысячная доля міліметра, — патлумачыў я.
  – А гэты монт-адзін-іншы?
  »Монтмориллонит – гліністы мінерал. Гэта даволі часта».
  Ён паціснуў плячыма. «Тады я не бачу, што ёсць чым так захапляцца».
  «Жадаючых таксама было няшмат», — адказаў я. «Я папярэджваў Говарда Матэрсана аб гэтым, але пракляты дурань не стаў расследаваць справу далей. У каго-небудзь тут ёсць буравая ўстаноўка, Мак?
  Ён усміхнуўся. «Вы думаеце, што знайшлі крыніцу нафты?»
  «Мне проста патрэбны свідар, які можа паглыбіцца ў мяккую гліну на дзесяць-пятнаццаць метраў».
  Ён паківаў галавой. "На жаль, не. Калі камусьці трэба прасвідраваць ваду, яны звяртаюцца да Піта Бёрка ў Форт Сэнт-Джэйм. Джон з цікаўнасцю паглядзеў на мяне. "Вы, здаецца, вельмі ўсхваляваны гэтым".
  Я адказаў: «Гэтая плаціна абрынецца, калі мы не будзем дзейнічаць хутка. Прынамсі, я так думаю ».
  - Мяне гэта не хвалюе, - заўважыў Мак.
  "Але, магчыма, гэта мяне б насцярожыла", - адказаў я. "Няма плаціны - няма возера Матэрсан, і Клэр страчвае чатыры мільёны долараў, таму што лясная служба не дазваляе высечку".
  Мак глядзеў на мяне з адкрытым ротам. — Вы думаеце, што плаціна зараз можа прарвацца? 
  «Так, сёння ці праз паўгода. Я таксама магу цалкам памыляцца, і тады нічога не адбудзецца».
  Сеў на крэсла. »Добра, здаюся. Што можа разбурыць такую бетонную глыбу за адну ноч?»
  «Віглз», — адказаў я. «З цягам часу гэта забіла шмат людзей. У мяне няма часу тлумачыць больш, Мак; Я іду ў Форт Сэнт. Джон, я павінен знайсці добрую лабараторыю.
  Я хутка сабраўся і, заводзячы джып, зазірнуў у салон. Мак пачухаў галаву і нахіліўся наперад, каб паглядзець у мікраскоп. Я рушыў так хутка, што колы змазалі рыхлую зямлю.
  
  
  Мне было не вельмі важна праехаць дзвесце міль за адну ноч, але я трымаўся ў добрым тэмпе, і Форт Сэнт. Джон яшчэ не прачнуўся, калі я дабраўся да горада; усё было мёртвае, акрамя нафтаперапрацоўчага завода ў Taylor Flat, які ніколі не спіць. П'яны сонны швейцар у гатэлі Condil прызначыў мне нумар, і я паспаў некалькі гадзін перад сняданкам.
  Піт Берк павінен быў мяне расчараваць. «На жаль, сп. Бойд, я не магу табе дапамагчы. У мяне тры ўстаноўкі, але ўсе тры здаюцца ў арэнду. Я нічога не магу зрабіць для вас першы месяц».
  «Нават калі даплачу — вялікую даплату?» — у роспачы спытаў я.
  Ён махнуў рукамі. "Я шкадую."
  Я зірнуў на двор за кабінетам. — Там буравая ўстаноўка, — сказаў я. — Што з гэтага?
  Ён засмяяўся. «Гэта ж не буравое абсталяванне! Гэта музейны экспанат».
  «Ці не можа ён прасвідраваць мяккую гліну на дзесяць-пятнаццаць і атрымаць некалькі пробаў?» — спытаў я.
  "Калі гэта ўсё, што вы ад яго патрабуеце, гэта можа зрабіць працу - з невялікай асцярогай." Ён засмяяўся. «Я магу сказаць вам, што гэта было буравое абсталяванне, з якога я пачынаў у свой час, і яно не каштавала шмат».
  — Хацеў бы ўзяць яго напракат, — сказаў я. «Калі ў вас ёсць некалькі цаляў свердзела для гэтага».
  «Як вы думаеце, вы можаце зрабіць гэта самі? Я не магу абысціся без сваіх людзей».
  «Няма ніякіх праблем», — адказаў я, і мы дамовіліся аб тым, колькі я павінен плаціць за арэнду.
  Я дазволіў Берку пагрузіць свідравое абсталяванне на джып, а потым адправіўся на пошукі геолага, каб ён мне дапамог. Я знайшоў адзін у галоўным офісе нафтавай кампаніі і мне таксама дазволілі пазычыць лабараторыю на некалькі гадзін. Прабіркі з брудам было дастаткова, каб сказаць мне тое, што я хацеў ведаць: большасць мінералаў складалі мантмарыланіт, пра што я таксама падазраваў; ўтрыманне солі ў пер літр вады быў менш за чатыры грамы - яшчэ адзін дрэнны знак - і паўгадзіннае інтэнсіўнае чытанне « Прыкладной мінералогіі гліны » Грыма падказала мне чакаць горшага.
  
  Але я не мог быць упэўнены ў сваёй справе, пакуль не ўзяў узоры свердзелаў. Адразу пасля поўдня я вяртаўся ў Форт Фарэл з буравой устаноўкай, якая выглядала так, быццам была пабудавана паводле ілюстрацыі ў «Дэ Металіцы » Агрыколы .
  II
  На наступную раніцу, калі я еў стос бліноў, які Мак паставіў перада мной, я сказаў: «Мне спатрэбіцца памочнік, Мак. Вы ведаеце моцнага маладога чалавека, які не баіцца Матэрсана?
  – У рэшце рэшт, ёсць я.
  Я глядзеў на яго худую постаць. «Напэўна, я цягнуў буравую ўстаноўку па схіле ля дамбы. Ты не можаш гэтага рабіць, Мак». 
  «Ну, я мяркую, што я не магу,» адказаў ён паныла. — Але я ўсё роўна не магу прыйсці?
  «Гэтаму нічога не перашкаджае. Але мне павінен быць чалавек, які дапаможа мне».
  «А як наконт Клэры Самэрскіл? Яму не падабаецца Матэрсан, і ён, верагодна, гатовы вам дапамагчы».
  Я з сумневам сказаў: "Клэры - гэта не тое, што я разумею ў моцным маладым чалавеку".
  "Ён вельмі круты", - сказаў Мак. "Я думаю, што гэта той чалавек, які вам патрэбны".
  Ідэя перамагла пры далейшым разважанні. Са свідраваннем я мог бы справіцца і сам, але з рухавіком маглі ўзнікнуць цяжкасці, таму нядрэнна было б мець пад рукой механіка. — Добра, — сказаў я. «Спытайце яго, ці хоча ён. Калі ён скажа так, папрасіце яго прынесці скрыню з інструментамі - магчыма, гэта спатрэбіцца, каб вылечыць хворы рухавік».
  — Напэўна, ён прыедзе, — аптымістычна сказаў Мак. «Яго цікаўнасць проста не дазваляе нічога іншага».
  
  Была сярэдзіна раніцы, калі мы праехалі міма электрастанцыі і пайшлі далей па дарозе ўверх па схіле. Матэрсана людзі ўсё яшчэ важдаліся са свяцільнямі і не набліжаліся да электрастанцыі. Гразі было столькі ж, толькі з апошняга разу яна стала больш замешаная. Мы не спыніліся, каб паглядзець на краявід, а працягнулі палову схілу, дзе я спыніў джып.
  — Вось, — паказаў я ўпоперак схілу. «Я хачу прасвідраваць першую дзірку акурат пасярэдзіне».
  Клэры паглядзела на бетонныя грані дамбы над схілам. «Даволі вялікі, га? Напэўна, ён каштаваў цэлае стан. «Ці могуць быць праблемы з гэтымі хлопцамі, містэр? Бойд?
  — Не думаю, — сказаў я. «Яны атрымалі папярэджанне». Але ў глыбіні душы я не адчуваў занадта вялікай надзеі. Хадзіць вакол і глядзець на глебу было адно; зусім іншая справа - усталяваць поўную буравую ўстаноўку. — Дастанем справу.
  Самай цяжкай часткай быў бензінавы рухавік, які рухаў монстра. Мы з Клэры цягнулі яго па схіле, а Мак застаўся з джыпам. Гэта была цяжкая праца, мы ўвесь час коўзаліся па схіле, але нарэшце рухавік адбуксіравалі ў выбранае мной месца. Пасля гэтага было адносна лёгка, хаця праца заняла шмат часу і прайшло амаль дзве гадзіны, перш чым мы былі гатовыя да працы.
  Аднак рухавік быў упартым крабам, і калі б там не было Клэры, сумняваюся, што мы калі-небудзь завялі б яго. Але Клэры пагладзіла яго, і пасля паўтузіна беспаспяховых спробаў ён нарэшце пачаўся з аглушальным шумам. Поршань так дзіка грукатаў, што я амаль чакаў, што шатун выскочыць з боку рухавіка, але, як ні дзіўна, нічога не адбылося.
  Як я і чакаў, шум прымусіў кагосьці прыбегчы. Джып падняўся на схіл і спыніўся адразу за маім, і двое маіх сяброў з першага візіту на плаціну прайшлі да нас. Новак завішчаў, каб заглушыць шум рухавіка: «Што ты тут, чорт вазьмі, робіш?»
  Заклаў руку за вуха: «Не чую».
  Ён падышоў бліжэй. "Што вы робіце з гэтай штукай?"
  «Праводзіць пробнае бурэнне».
  
  «Спыніце праклятага шуміха», — зароў ён.
  Я паківаў галавой і паманіў яго ўніз са схілу. Ён праводзіў мяне туды, дзе можна было ветліва паразмаўляць, не моцна ламаючы барабанныя перапонкі. Ён рэзка спытаў: «Што вы маеце на ўвазе, калі робіце пробнае бурэнне?»
  «Менавіта тое, што я кажу. Мы свідруем дзірку ў зямлі, каб убачыць, што мы можам падабраць».
  – Тут нельга.
  "Чаму не?"
  «Таму што... таму што...»
  — Таму што нічога, — адкусіў я яго. «Я маю законнае права бурыць на дзяржаўнай зямлі».
  Ён выглядаў разгубленым. — Пабачым, — ваяўніча сказаў ён, вярнуўшыся да джыпа. Я глядзеў, як ён зноў ад'язджае, а потым вярнуўся да ўстаноўкі і ўбачыў, як падымаецца першы бур. 
  Прасвідраваць гліну не было праблемай, і, акрамя таго, мы не спускаліся вельмі далёка. Я пранумараваў узоры свердзелаў, калі яны з'яўляліся, і Мак паклаў іх у джып. Мы скончылі першую лунку да таго, як нас наведаў Джымі Уэйстранд.
  Клэры са шкадаваннем спыніла рухавік, калі Мак штурхнуў яго ў бок. «Цяпер нам становіцца непрыемна».
  Я ўстаў, каб сустрэць Вэйстранда. Я адразу ўбачыў, што ў яго на электрастанцыі свае праблемы; ён быў у гразі да сярэдзіны сцёгнаў. Нездарма ён быў у кепскім настроі. «Ці варта мне зноў важдацца з вамі?»
  «Толькі калі ты сам захочаш», — адказаў я. "Я не раблю нічога, каб выклікаць непрыемнасці".
  «Не?» Ён паказаў на буравое абсталяванне. «Ці мае сп. Матэрсан ведае пра гэта?
  «Не, калі нехта не пляткарыў пра яго», — адказаў я. «Я не пытаўся ў яго дазволу — мне гэта не трэба».
  Уэйстранд збіраўся выбухнуць ад лютасці. «Вы свідруеце дзіркі паміж плацінай Матэрсана і электрастанцыяй, і вы не думаеце, што вам на гэта патрэбны дазвол? Вы, напэўна, звар'яцелі».
  
  «Гэта дзяржаўная зямля», — сказаў я. «Калі Матэрсан хоча гэтую тэрыторыю для сябе, ён павінен правільна дамовіцца з урадам. Я магу праткнуць гэты схіл, каб ён быў падобны на швейцарскі сыр, а ён нічога мне не зробіць. Я мяркую, што вам лепш патэлефанаваць і сказаць яму. Вы таксама можаце сказаць яму, што ён не чытаў маёй справаздачы і таму ў яго цяпер вялікія непрыемнасці».
  Уэйстранд засмяяўся. «У яго будуць праблемы?» — недаверліва спытаў ён.
  «Менавіта», — адказаў я. «І ты таксама, мяркуючы па бруду на тваіх штанах. Гэта такая ж цяжкасць - не забудзьце сказаць пра гэта Говарду.
  - Я дам яму ведаць, - сказаў Уэйстранд. «І я магу вам гарантаваць, што вы больш не будзеце свідраваць дзірак», — ён плюнуў на зямлю каля маёй ногі і знік.
  Мак сказаў: «Ты зацягваеш, Боб».
  «Магчыма», — адказаў я. «Але пойдзем далей. Сёння трэба прасвідраваць яшчэ дзве свідравіны. Адзін па той бок джыпа, а другі ля дарогі».
  Мы зноў перацягнулі свідравое абсталяванне па схіле і прасвідравалі дзесятак метраў уніз, потым ускараскаліся ў кропку пад джыпам і зрабілі трэцюю дзірку. Потым мы скончылі на дзень і змясцілі ўсё буравое абсталяванне ў кузаў джыпа. Я хацеў прасвідраваць яшчэ шмат адтулін і звычайна пакідаў свідравальнае абсталяванне на месцы, але гэта не было звычайнай аперацыяй, і я ведаў, што калі я пакіну абсталяванне, на наступную раніцу яно будзе выглядаць яшчэ больш пабітым.
  Мы ехалі пад адхон і нас спыніў вялікі легкавы аўтамабіль, які перагарадзіў дарогу. Говард Матэрсан выйшаў і падышоў да джыпа. "Бойд, я больш не буду цярпець ад цябе", - строга сказаў ён.
  Я паціснуў плячыма. — Што я цяпер зрабіў?
  «Джымі Уэйстранд кажа, што вы прасвідравалі на схіле. Гэтаму будзе неадкладна прыведзены канец».
  «Магчыма», — адказаў я. «Калі я даведаюся, я хачу ведаць. Мне б не давялося свідраваць, калі б вы прачыталі маю справаздачу, Говард. Я казаў табе сачыць за хуткім…
  — Мяне не цікавіць твая праклятая справаздача, — абарваў ён мяне. «Мяне не цікавяць вашы вучэнні. З іншага боку, мяне цікавіць гісторыя, якую я чую пра тое, што ты хлопец, які выжыў у аўтамабільнай аварыі, у якой загінуў стары Трынаван.
  «Хіба людзі так кажуць?» — спытаў я нявінна.
  «Вы, чорт вазьмі, ведаеце, што яны так кажуць. І я таксама хацеў пакласці гэтаму канец».
  "Як я мог гэта зрабіць?" «Я не нясу адказнасці за тое, пра што кажуць людзі. Яны могуць казаць што хочуць — мне ўсё роўна. Але, відаць, цябе гэта хвалюе, Говард, - я ўсміхнуўся яму ласкавай усмешкай. «І я хацеў ведаць, чаму гэта адбываецца».
  Твар Говарда пацямнеў ад злосці. «Слухай, Бойд — ці Грант — ці як ты сябе называеш, — не спрабуй сунуць нос у тое, што цябе не тычыцца. Гэта будзе маё апошняе папярэджанне табе. Мой бацька таксама даў вам папярэджанне; але я не такі мяккі сэрцам, як ён — ён стаў занадта даверлівым у свае старыя гады — і я раю вам знікнуць з пекла хуткасцю, калі вы не хочаце, каб вас пазбавілі сілай.
  Я паказаў на яго каляску. "Як я магу сысці, калі гэтая сутычка там?"
  - Дасціпны сабака, - сказаў Говард, але потым вярнуўся да свайго фургона і пасунуў яго, каб мы маглі прайсці. Я спыніў джып перад ім. - Говард, - сказаў я. «Я не дазваляю сабе так лёгка пагражаць. І яшчэ – Не трэба называць бацьку мяккадушным. Ён мог гэта пачуць, і тады вы асабіста адчуеце, які ён ціхі на гаворцы».
  - Я даю вам дваццаць чатыры гадзіны, - сказаў Говард. Завёў вазок. Чалавек, ён быў занадта неасцярожны з акселератарам; шыны зашмальцаваліся ў гразі, фурманку занесла, і задняя частка ўбілася ў камень. Я памахаў яму, усміхаючыся, і працягнуў да форта Фарэл.
  Клэры Самэрскіл задуменна сказала: «Я нешта чула пра гэта ўчора. Ці праўда, сп. Бойд?
  
  «Што праўда?»
  - Што вы той Грант, якога разбіла ў карэце Джона Трынаванта?
  Я прыжмурыўся на яго і далікатна спытаў: «Ці магу я быць кім-небудзь, акрамя Гранта?»
  Саммерскіл выглядаў дэзарыентаваным. «Калі б вы трапілі ў тую аварыю, я не разумею, кім яшчэ вы маглі б быць. Але чаму вы сапраўды прыйшлі сюды, містэр? Бойд?
  - Не разважай надта на гэтым, Клэры, - параіў яму Мак. «Вы можаце перанапружыць свой мозг. Боб ведае, што робіць, і гэта турбуе Матэрсана. Але чаму, чорт вазьмі, гэта павінна цябе турбаваць?
  - Гэта таксама не атрымаецца, - сказала Клары. – Я проста не разумею, у чым справа.
  Мак засмяяўся. "Ніхто іншы таксама не робіць", - сказаў ён. «Але мы паціху набліжаемся да мэты».
  Клэры сказала: «Табе лепш сачыць за Говардам Матэрсанам. Спадар. Бойд – у яго нізкая тэмпература кіпення. І калі ён да гэтага даходзіць, ён можа быць даволі небяспечным. Часам я думаю, што ён крыху вар'ят».
  Я таксама так думаў, але задаволіўся тым, што сказаў: «Мяне гэта не хвалюе. Я ведаю, як з ім трэба абыходзіцца».
  Калі мы спыніліся перад каютай Мака, Клары спытала: "Слухай, гэта не ўніверсал міс Трынавант?"
  - Так, - адказаў Мак. «І вось яна сама».
  З кабіны выйшла Клара. "Я адчувала сябе так неспакойна", - сказала яна. "Таму я вярнуўся сюды, каб паглядзець, што тут адбылося".
  - Рады вас бачыць, - сказаў Мак. Ён бліснуў мне шырокай усмешкай. «Цяпер табе зноў прыйдзецца спаць у лесе».
  Клэры спытала: "Ваша карэта ходзіць нармальна, міс Трынавант?"
  «Ён у ідэальным стане», — запэўніла яна яго.
  «Выдатна. Ну, спадар Бойд, я павінен ісці дадому. Мая жонка, напэўна, задаецца пытаннем, дзе я. Я табе зноў спатрэбіцца?»
  — Не выключана, — адказаў я. «Слухай, Клэры, Говард Матэрсан бачыў цябе са мной. Ці будзе гэта выклікаць у вас цяжкасці? Я не занадта папулярны».
  «Ён спрабаваў перасягнуць мяне на працягу апошніх некалькіх гадоў, але ў яго пакуль не атрымліваецца. Проста пашлі па мяне калі вам патрэбна мая дапамога, містэр. Бойд, — ён паківаў галавой. "Але я, шчыра кажучы, хацеў бы ведаць, пра што гэта было".
  Мак сказаў: «Мы павінны сказаць табе гэта, Клэры. Як толькі мы самі гэта даведаемся».
  Саммерскіл паехаў дадому, і Мак завёў нас з Клэр у каюту.
  "Боб па-чартоўску ўтойлівы ў нечым", - сказаў ён. «У яго ёсць вар'яцкая ідэя, што плаціна можа абрынуцца. Калі гэта адбудзецца, ты страціш чатыры мільёны долараў, Клэр.
  Яна хутка паглядзела на мяне. "Ты сур'ёзна?"
  «Так. Я раскажу вам пра гэта больш пасля таго, як пагляджу на ўзоры свердзелаў, якія ёсць у мяне ў джыпе. Давай іх, Мак».
  Неўзабаве стол быў запоўнены ўзорамі цыліндрычных свердзелаў. Адразу адкладаю тыя, якія мяне не цікавілі, а іншыя расстаўляю ў пэўным парадку. Апошнія мелі тонкую вільготную плёнку на паверхні і адчувалі сябе гладкімі і слізістымі, і нумарацыя падказала мне, што яны былі падняты з глыбіні дзесяці метраў. Я расклаў іх на тры кучы і сказаў Клэр: «Гэтыя ўзоры свідравання ўзяты з трох свідравін, якія мы рабілі на схіле паміж плацінай і электрастанцыяй». Я правёў пальцам па адной з іх і паглядзеў на палец. «Яны не маглі быць больш небяспечнымі, калі б былі зроблены з дынаміту».
  Мак нервова адхіснуўся, і я ўсміхнуўся. «О, нічога не адбудзецца, пакуль яны тут. Мяне хвалюе гразь на плаціне. Ці ведаеце вы, што значыць тыксатрапія?»
  Клэр пахітала галавой, а Мак нахмурыўся. - Я павінен ведаць, - сказаў ён. «Але я стаю на голым дне».
  Я падышоў да паліцы і ўзяў цюбік. «Гэта тое, што я выкарыстоўваю для сваіх валасоў — тыксатроп», — я зняў каўпачок з цюбіка і выціснуў частку змесціва на далонь. «Тыксатроп - гэта раствор, які мае ўласцівасць, што ён становіцца жэлепадобным, калі яго пакідаюць стаяць, але зноў становіцца вадкім пры змешванні. Як бачыце, гэта сродак для валасоў практычна немагчыма выціснуць з цюбіка, але калі я расціраю яго ў руках, яно становіцца цякучым. Калі я потым паклаў яго ў валасы - вось так - кожны валасок пакрыты рэчывы. Пасля гэтага я магу зрабіць прычоску, і праз кароткі час сродак для валасоў зноў зацвярдзее і, такім чынам, захавае валасы».
  - Вельмі цікава, - заўважыў Мак. «Ці думалі вы адкрыць салон прыгажосці?»
  Я яму не адказаў. Замест гэтага я ўзяў адзін з узораў свердзела. »Гэта гліна. Ён быў адкладзены шмат тысяч гадоў таму леднікамі. Лёд здрабняў скалы і камяні, а пясок і гліна абмываліся талай вадой, пакуль яна не даходзіла да акіяна або возера. Я б паверыў, што гэтая гліна адклалася ў прэснаводным возеры. Цяпер я павінен вам нешта паказаць. У цябе ёсць востры нож, Мак?
  Ён працягнуў мне нож, і я адрэзаў ад узору свердзела два кавалкі даўжынёй чатыры цалі і паклаў адзін на стол. "Я загартаваўся да маленькай дэманстрацыі", - сказаў я. «Людзі не вераць у гэта, пакуль не ўбачаць, і мне, верагодна, давядзецца прадэманстраваць гэта Булу Матэрсану, каб гэта ўвайшло ў яго тоўстую галаву. У мяне ёсць некаторыя вагі тут. Як вы думаеце, колькі фунтаў можа вытрымаць гэты гліняны цыліндр?»
  - Паняцця не маю, - сказаў Мак. "Пабачым."
  Я працягнуў: «Цыліндр мае падставу крыху больш за тры квадратныя цалі». Я паклаў на цыліндр гіру вагой дзесяць фунтаў і хутка дадаў яшчэ адну гіру. «Дваццаць фунтаў». Потым я дадаў у цыліндр яшчэ пяць фунтаў. «Дваццаць пяць фунтаў». - Гэта ўсё, што ў мяне ёсць - дваццаць дзевяць фунтаў. Да гэтага часу я даказаў, што гэтая гліна можа вытрымаць вагу каля паўтары тысячы фунтаў квадратны фут. У рэчаіснасці гэта нашмат мацней».
  «Ну і што?» — спытаў Мак. «Вы разумееце, што гэта моцна. Куды вы хочаце пайсці з гэтымі доказамі?»
  «Моцна?» — мякка спытаў я. — Дай збан і лыжку.
  Ён прамармытаў нешта пра магію, але зрабіў так, як я яму сказаў. Я падміргнуў Клэр і ўзяў другі гліняны цыліндр. «Дамы і спадары, я гарантую вам, што ў мяне ў рукаве няма нічога, акрамя рук», — я паклаў гліну ў збан і энергічна паварушыў. Мак незацікаўлена паглядзеў на мяне, але на твары Клэр быў задуменны выгляд.
  
  Я сказаў: «Гэта тыксатропія ў дзеянні». Я выліў змесціва збана на стол, і тонкі струменьчык бруду пацёк па стальніцы і пачаў капаць на падлогу.
  Mac выдаў лёгкі віск. «Адкуль тая вада? Вы загадзя налілі ў збан, — абвінаваўча сказаў ён.
  «Вы ведаеце, што я не зрабіў. Ты сам даў мне збан, — паказаў я на вадкую гразь. "Колькі вагі ён вытрымае, Мак?"
  Ён зусім анямеў. Клэр працягнула руку і апусціла палец у гразь. — Але адкуль узялася вада, Боб?
  — Ён ужо быў у гліне, — паказаў я на другі цыліндр, у якім усё яшчэ ляжала гіра ў дваццаць дзевяць фунтаў. «Пяцьдзесят працэнтаў цыліндру — вада».
  - Я ўсё яшчэ не веру, - збянтэжана сказаў Мак. «Хаця я гэта бачыў».
  «Я зраблю гэта яшчэ раз, калі хочаце», — прапанаваў я.
  Ён махнуў рукой. «Не турбуйце сябе. Проста скажы мне, як гліна можа ўтрымліваць ваду, як губка».
  «Вы памятаеце, калі вы глядзелі ў мікраскоп - калі вы ўбачылі шмат маленькіх плоскіх часціц?» Ён кіўнуў. «Яны надзвычай малыя – усяго каля адной пяцісотай міліметра ў даўжыню – але ў кубічным футу гліны іх мільёны. І яны складзены адзін на аднаго, як картачны домік, у чым і заключаецца сутнасць усяго гэтага. Вы калі-небудзь будавалі картачны домік, Клэр?
  Яна ўсміхнулася. «Я спрабаваў, але яны ніколі не падымаліся вельмі высока. Дзядзька Джон быў у гэтым спецыялістам».
  Я працягнуў: "Такім чынам, вы ведаеце, што картачны домік складаецца ў асноўным з пустэч". «Менавіта ў гэтых пустэчах знаходзіцца вада».
  Мак усё яшчэ выглядаў крыху дэзарыентаваным, але сказаў: «Гэта гучыць вельмі верагодна».
  Клэр спакойна спытала: «У гэтым ёсць нешта большае, ці не так? Вы не паказалі нам гэта, каб пацешыць нас?
  — Не, — адказаў я. «Як я ўжо казаў, гэтая гліна спачатку была адкладзена на дне мора ці возера. Усе солі ў вадзе маюць электралітычны эфект - яны дзейнічаюць як свайго роду клей, які трымае ўсю канструкцыю разам. Але калі солі вымываюцца, або калі соляў не было вельмі шмат з самага пачатку, што будзе ў выпадку, калі адклад адбываўся ў прэснай вадзе, тады адгезійны эфект зніжаецца. Клэр, што з'яўляецца найбольш адметнай асаблівасцю картачнага доміка?
  "Каб гэта лёгка збілася".
  «Дакладна. Гэта вельмі няўстойлівая структура - кажучы геалагічным тэрмінам. Я хацеў бы расказаць вам некалькі гісторый, каб праілюстраваць, чаму гэты прадукт адкладання называецца пёрамі. Паклады негашеной вапны знойдзены ва ўсіх месцах, дзе адбывалася ледавіковае адукацыю - пераважна ў Расіі, Скандынавіі і Канадзе. Некалькі гадоў таму, у сярэдзіне пяцідзесятых, у Нікале каля Квебека здарылася нешта дзіўнае. Падпольшчыкі скаціліся пад горад, забраўшы з сабой школу, майстэрню, нямала дамоў і бульдозер. Школа ўрэзалася ў мост праз раку і загарэлася. А потым была яма двухсот метраў у даўжыню, больш за сто метраў у шырыню і дзесяць метраў у глыбіню».
  Я глыбока ўздыхнуў. «Яны так і не даведаліся, з чаго пачаўся гэты апоўзень. Але вось іншы прыклад. Гэта здарылася ў Сюртэ ў Швецыі. Суртэ даволі вялікі горад, але ён усё роўна выліўся ў раку Гёта. Больш за сто мільёнаў кубічных футаў зямлі перамясцілася, забраўшы з сабой чыгунку, прасёлкавую дарогу і дамы трохсот чалавек. Пасля была яма прыкладна семсот-васемсот метраў у даўжыню і пяцьсот метраў у шырыню. Апоўзень быў прыведзены ў рух таранам, які выкарыстоўваўся на будоўлі».
  «Бязвольны чалавек!» Мак разявіў рот.
  «Каб уздзейнічаць на кляшчоў, не абавязкова мець шмат вібрацый. Я казаў вам, што гэта тыксатроп, і пры адпаведных абставінах для звадкавання не спатрэбіцца шмат. І калі гэта адбудзецца, зямля прывядзе ў рух - з пякельнай хуткасцю. Катастрофа Суртэ працягвалася ў агульнай складанасці тры хвіліны. Адзін з дамоў перанеслі на паўтары сотні метраў. Я не ведаю, што б вы сказалі, апынуўшыся ў доме, які рухаецца з хуткасцю трыццаць кіламетраў у гадзіну».
  - Безумоўна, тупое пачуццё, - панура сказаў Мак.
  Я працягнуў: "Вы, хлопцы, памятаеце, што здарылася з Анкорыджам?"
  
  "Самая вялікая катастрофа, якую калі-небудзь бачыла Аляска", - сказаў Мак. «Але гэта быў звычайны землятрус».
  «Так, гэта быў землятрус, але не ён разбурыў горад. Гэта быў апоўзень, выкліканы зыбучымі пяскамі. Большая частка горада была пабудавана на палях, і Анкорыдж быў перанесены крыху бліжэй да Ціхага акіяна».
  - Я паняцця не меў, - сказаў Мак.
  «Ёсць дзесяткі іншых прыкладаў», — сказаў я. «Падчас вайны брытанскія бамбардзіроўшчыкі атакавалі хімічны завод у Нарвегіі і тым самым выклікалі апоўзень, які ахапіў плошчу амаль у пяцьдзесят тысяч квадратных метраў. І быў Аберфан у Паўднёвым Уэльсе. Тут абставіны былі крыху іншыя - горы дзындры над вугальнай шахтай - але сапраўднай прычынай была рэакцыя паміж глінай і вадой. Многім школьнікам гэта каштавала жыцця».
  Клэр спытала: "І вы лічыце, што плаціна ў небяспецы?"
  Я махнуў рукой на ўзоры свердзелаў на стале. «Прасвідраваў ямы ў трох месцах на схіле, і яны бачаць, што на ўсім працягу ёсць расколіны. Я не ведаю, як далёка яна распасціраецца, але я падазраю, што яна знаходзіцца пад усім схілам. Каля электрастанцыі ляжыць пякельная куча бруду. Апоўзень, выкліканы зыбучымі пяскамі, можа рухацца з хуткасцю трыццаць кіламетраў у гадзіну, калі ўхіл адзін. Схіл павінен мець сярэдні ўхіл пятнаццаць, таму будзе хуткасць, калі зямля слізгае. Электрастанцыя будзе пахавана пад трыццаці-саракаметровым грунтам, а падмурак плаціны, верагодна, будзе прабіты. Калі гэта адбудзецца, то ўсё новае возера Матэрсан пойдзе за брудам. Я сумняваюся, што ў такім выпадку ад электрастанцыі шмат застанецца».
  "Або хто-небудзь у ім", - ціха сказала Клэр.
  «Ці хто-небудзь у ім», — паўтарыў я.
  Мак стаяў, апусціўшы плечы, і панура глядзеў на ўзоры свердзелаў. «Я проста не разумею, чаму гэтага даўно не было. Памятаю, калі на схіле валілі лес. Вялікая піхта Дугласа б'ецца аб зямлю з сапраўдным трэскам - у шмат разоў мацнейшым, чым можа зрабіць рамбак. Увесь схіл павінен быў абрынуцца шмат гадоў таму».
  
  Я сказаў: «Я думаю, што стала вельмі дрэнна толькі пасля таго, як была пабудавана плаціна. Камень бяспечна выходзіць на паверхню з іншага боку дамбы. Раней усё было добра, але потым закрылі шлюзы, і вада асядала на верхнія пласты жвіру. Цяпер вада прасочваецца ў жолаб пад схілам».
  Мак кіўнуў. "Гэта гучыць праўдападобна".
  "Але што вы збіраецеся з гэтым рабіць?" Спытала Клэр.
  «Напэўна, я сказаў або Говарду, або Булу Матэрсану», — адказаў я. «Я спрабаваў папярэдзіць Говарда сёння днём, але ён перапыніў мяне. У сваёй справаздачы я прама напісаў, што яму варта сцерагчыся прыдзірак, але я мяркую, што ён нават не папрацаваў яе прачытаць. Ты маеш рацыю, Клэр, ён кепскі бізнесмен. "Але зараз я хачу даведацца крыху больш пра гэтыя ўзоры - у першую чаргу пра ўтрыманне вады".
  «Як вы збіраецеся з гэтым справіцца?» - з цікавасцю спытаў Мак.
  «Гэта досыць лёгка. Я бяру пробу і ўзважваю яе, потым кіпячу з яе ваду і зноў узважваю. Астатняе - проста пытанне магчымасці адняць».
  "Я спачатку згатую абед", - сказала Клэр. «Напэўна, лепш прыбраць увесь беспарадак, які вы нарабілі».
  
  Пасля абеду я ўзяўся за разлік колькасці вады. Апорная здольнасць жвіру залежыць ад мінералаў і колькасці вады ў ім, і няшчасцем гэтага жвіру было тое, што ён складаўся ў асноўным з монтморилонита і таму меў адносна слабую апорную здольнасць. Больш за тое, сярэдняе ўтрыманне вады ў пробах з трох свідравін складала сорак працэнтаў, і я выявіў, што гэтая парода мела грузападымальнасць каля адной тоны на тону. квадратны фут.
  Калі б я меў рацыю і вада з новага возера прасочвалася ў трубу, то прапускная здольнасць трубы хутка пагоршылася б. Пры падвоеным адсотку вады грузападымальнасць знізілася б усяго да 500 фунтаў на кубічны метр. квадратны фут, і рабочы ў цяжкіх ботах змог бы слізгаць па ўсім схіле.
  
  Клэр сказала: "Ці можна з гэтым што-небудзь зрабіць - я маю на ўвазе выратаваць плаціну?"
  Я ўздыхнуў. «Я не ведаю, Клэр. Ім давядзецца адкрыць шлюзы, каб пазбавіцца ад вады ў возеры. Пасля гэтага яны павінны знайсці месца, дзе жвір дасягае паверхні, тады яны, магчыма, змогуць зачыніць яго, магчыма, паклаўшы пласт бетону. Але зыбучыя пяскі пад схілам усё роўна будуць небяспечныя».
  "Дык што яны могуць з гэтым зрабіць?" - спытаў Мак.
  «Напампуйце туды яшчэ вады», — я зарагатаў ад ягонага твару. «Я маю на ўвазе, Мак. Але гэта павінна быць вада з вялікай колькасцю раствораных соляў. Яно зможа ўтрымаць разам пяро, так што яно перастане быць тыксатропным».
  «У цябе шмат разумных адказаў, га?» — саркастычна сказаў Мак. «Тады дазвольце мне пачуць адказ на гэтае пытанне: як вы збіраецеся прымусіць Matterson Corporation слухаць вас? Я магу толькі ўявіць, як вы заўтра з'яўляецеся ў офісе Говарда і заклікаеце яго адкрыць шлюзы. Ён падумае, што ты звар'яцеў».
  "Але я магла сказаць яму", умяшалася Клэр.
  Мак пагардліва фыркнуў. «З пункту гледжання Говарда, вы з Бобам толькі што ашукалі ў яго чатыры мільёны долараў, якія належалі яму па праве. Калі вы паспрабуеце прымусіць яго адмовіцца ад плаціны, ён падумае, што вы хочаце яго загубіць. Ён не змог бы зразумець, як вы павінны з гэтым паступіць, але гэта не змяніла б яго стаўленне».
  "Я сказаў:" А як наконт старога Быка? Магчыма, ён захоча прыслухацца да розуму».
  - Магчыма, - адказаў Мак. «З іншага боку, ён, магчыма, пачуў гісторыю, якую я расказваў у форце Фарэл, і гэта звяла яго з сябе. Шчыра кажучы, я не думаю, што ён будзе слухаць усё, што вы скажаце».
  «Чорт вазьмі!» — усклікнуў я. «Давайце спаць. Можа, заўтра прыдумаем добрую ідэю».
  
  Я пайшоў спаць на паляне, калі Клэр атрымала мой ложак, і некаторы час ляжаў, думаючы пра тое, што я зрабіў. Ці дамогся я чагосьці? Форт Фарэл меў калі я прыйшоў, гэта была невялікая дзірка, а цяпер вада ў гэтай дзірачцы стала настолькі каламутнай, што немагчыма было нічога ўбачыць. Я ўсё яшчэ бiўся галавой аб сцяну, што тычыцца таямнiцы Трынаванта, i дагэтуль я нiчога не дасягнуў, тыкаючы ў Матэрсана.
  Але была адна рэч, якая мяне збянтэжыла. Стары Бык з самага пачатку ведаў, хто я такі, і даволі хутка ўстрывожыўся. З гэтага я зрабіў выснову, што яму ёсць што хаваць; гэта ж ён зрабіў усё, каб імя Трынаванта было забыта.
  З іншага боку, Говарда ўсхвалявалі зусім іншыя рэчы — наша дыскусія пра Клэр, яго параза ў справе маіх пошукаў на дзяржаўных землях і чарговая параза ў здзелцы з лесам з раёна Клэр. Але потым я папрасіў Мака распаўсюдзіць інфармацыю, што я выжыў у аўтакатастрофе, і Говард адразу ж раз'юшыўся і даў мне дваццаць чатыры гадзіны, каб з'ехаць з горада.
  Гэта было вельмі загадкава. Бул Матэрсан ведаў, хто я, але не сказаў свайму сыну. Чаму не? Ці можа быць нешта, што ён не хацеў, каб Говард ведаў?
  А Говард - як ён упісаўся ва ўсё гэта? Чаму ён так усхваляваўся, калі даведаўся, хто я? Ён спрабаваў абараніць свайго бацьку?
  Я пачуў, як ляснула галінка, і хутка сеў. З-за дрэў набліжалася стройная постаць, і тады я пачуў цёплы голас Клэр: «Ты думаў, што я пакіну цябе тут адну?»
  Я засмяяўся. «Мак абураны».
  «Ён спіць», — адказала яна і легла побач са мной. «Да таго ж, каб раззлаваць старога журналіста, трэба больш. Вы не думаеце?"
   III
  На наступны дзень у ардзе аб'яднання я сказаў: "Мне трэба пагутарыць з Говардам - паспрабуйце прымусіць яго апамятацца".
  
  Мак буркнуў. «Вы думаеце, што можаце проста прагуляцца ў будынак Матэрсана?»
  — Я падымуся да плаціны і прасвідрую дзірку ў схіле, — сказаў я. «Гэта, напэўна, прымусіць яго прыбегчы. Ты хочаш спытаць у Клэры, ці можа ён пайсці?
  - Я буду, - паабяцаў Мак.
  "Будзь асцярожны, Боб, гэта можа стаць жорсткім", - папярэдзіла Клэр.
  «Я рызыкну. Гэта можа быць усё, што трэба, каб праліць святло на ўсю гэтую справу. Мне надакучыў гэты спіс пра каціныя лапы. Але на гэты раз ты заставайся дома, Мак».
  - Ты можаш проста паспрабаваць адцягнуць мяне, - прабурчаў Мак. — Ты што, забываешся, што гэта дзяржаўная зямля. "Але, на жаль, я крыху стаміўся".
  — Ты дрэнна спаў мінулай ноччу?
  Ён не зводзіў вачэй з талеркі. «Было занадта шмат беспарадкаў; людзі ўсю ноч хадзілі і выходзілі з салона, быццам гэта быў Вялікі Цэнтральны вакзал».
  Клэр апусціла позірк, яе шыя і твар пачырванелі. Я ласкава ўсміхнуўся. «Магчыма, трэба было пайсці спаць у лес — там сапраўды было спакойна».
  Ён адсунуў крэсла. — Я прывяду Клэры.
  Я сказаў: «Скажыце яму, што могуць узнікнуць цяжкасці і што ён не павінен адчуваць сябе абавязаным ісці разам». Гэта не яго праблема».
  «Клэры не баіцца сутычкі з Говардам».
  "Я не вельмі думаю пра Говарда", - адказаў я. Я меў на ўвазе Джымі Уэйстранда і двух яго паслугачоў.
  Але Клэры ачуняла, і мы сабраліся ехаць у даліну Кіноксі. Клэр таксама хацела прыехаць, але я адразу адхіліў гэтую думку. Я сказаў: мы будзем галодныя і, магчыма, не зусім цэлыя, калі вернемся. Так што падрыхтуйце для нас добры абед, бінты і бутэлечку ёду.
  Нас ніхто не спыняў, пакуль мы праязджалі міма электрастанцыі і падымаліся па схіле. Мы спыніліся практычна цалкам на вяршыні, бо я хацеў зрабіць пробную свідравіну крыху ніжэй плаціны. Важна было высветліць, ці сапраўды рачулка цягнецца пад дамбу.
  Мы з Клэры перацягнулі бензінавы рухавік па схіле і ўсталявалі буравое абсталяванне. На нас ніхто не звяртаў увагі, хаця нас немагчыма было не заўважыць. Уніз па схіле яны ўсё яшчэ спрабавалі адбуксіраваць арматуру генератара да электрастанцыі, і з мінулага разу былі дасягнуты поспехі, але таксама было выкладзена столькі бярвення, што лесапільня Матэрсана магла б працаваць дваццаць чатыры гадзіны. Я чуў крыкі і лаянку, калі выдаваліся загады, але ўсе гукі зніклі, калі Клэры завяла рухавік і пачалося свідраванне.
  Я быў вельмі асцярожны з узорамі бураў, калі яны падымаліся з дзесяціметровай глыбіні, і паказаў Маку адзін з іх. — Тут больш вільготна, — сказаў я.
  Мак нервова паварушыўся. «Мы тут па-за небяспекай? Гэта не магло адбыцца цяпер, ці не так?»
  «Так, можа», — адказаў я. «Але я быў бы вельмі здзіўлены, калі б гэта адбылося. «Я крыва ўсміхнуўся яму. «Я быў бы не супраць скаціцца на дно, асабліва з той насыпай па пятах».
  «Ты гаворыш так, быццам адбываецца землятрус», — сказала Клэры.
  — Не напружвай гэтым свой мозг, — сказаў Мак. — Я ўжо казаў табе гэта раней. "Але гэта менавіта тое, пра што мы гаворым".
  «Што!» Клары азірнулася. «Як можна прадбачыць землятрус?»
  «Зараз ідзе адзін», — сказаў я і паказаў рукой. — Гэта Говард, і ён падняў усе штармавыя сігналы.
  Ён перасягнуў схіл з Джымі Ўэйстрандам па пятах, і калі ён падышоў бліжэй, я ўбачыў, што ён пеніцца ад гневу. Ён закрычаў: «Я папярэджваў цябе, Бойд. Цяпер вы павінны несці наступствы».
  Я выпрастаўся, калі яны дабраліся да нас, і ўважліва сачыў за Вэйстрандам. Я сказаў: «Говард, ты пракляты дурань. Яны не чыталі маю справаздачу. Паглядзіце на ўсю гэтую гразь там унізе».
  Я не думаю, што ён пачуў ані слова, якое я сказаў. Ён паправіў палец на мяне. «Адразу адчышчаюць — мы вас тут не жадаем».
  «Мы! Твой бацька кажа тое самае?» Але гэта было бескарысна. Не трэба было спрачацца. Я сказаў: «Слухай, Говард, і, дзеля Бога, паменшы гэта». Памятаеш, я папярэджваў цябе аб зыбучых пясках?
  Ён злосна зірнуў на мяне: «Што за чорта?»
  «Тады вы не чыталі пратакол — там усё было».
  «К чорту ваш даклад. Яны толькі працягваюць балбатаць пра праклятую справаздачу. Я за гэта заплаціў, а прачытаю я гэта ці не — мая асабістая справа».
  "Не, гэта не. Іншыя людзі могуць быць забітыя -
  — Закрый свой крывавы рот!
  Мак рэзка сказаў: «Лепш паслухай яго, Говард».
  - Трымайся далей ад гэтага, стары дурань, - адказаў Говард. «І ты таксама, Саммерскіл. Вы абодва пашкадуеце, што звязаліся з гэтым чалавекам. Я асабіста за гэтым сачу».
  "Говард, трымайся далей ад Макдугала", - сказаў я. — А то я табе хрыбет зламаю.
  Клэры Самэрскіл пырснула пляўкай на адзін з чаравік Говарда. — Мяне не напалохаеш, Матэрсан.
  Говард зрабіў крок наперад і падняў кулак. Я хутка сказаў: «Стоп! Зараз яны атрымліваюць падмацаванне, Говард. Я кіўнуў на схіл, дзе толькі што з'явіліся двое мужчын. Адзін быў шафёрам у бездакорнай форме; — падтрымліваў другога пад руку.
  Бык Матэрсан нарэшце адважыўся пакінуць свой замак.
  Клэры ўтаропіўся, гледзячы на старога і вялікі чорны Бэнтлі, прыпаркаваны на дарозе. - Я павінен гэта сказаць!- ціха сказаў ён. — Я не бачыў старога Быка шмат гадоў.
  «Магчыма, ён выйшаў абараняць свайго бычка», — іранічна сказаў Мак.
  Говард пайшоў насустрач старому, каб дапамагчы яму - самая выява сыноўняй прыхільнасці, - але Бул злосна адштурхнуў працягнутую руку. Мяркуючы па яго стаўленні ён быў у найвышэйшай форме і мог пабачыць сябе. Мак засмяяўся. «Што за чорта, стары ў лепшай форме, чым я».
  Я сказаў: «У мяне такое адчуванне, што зараз адбудзецца нешта вырашальнае».
  Нарэшце стары дабраўся да нас і жорстка азірнуўся. Затым ён груба сказаў кіроўцу: «Вярніся да фургона». Ён зірнуў на буравое абсталяванне і рэзка павярнуўся да Джымі Уэйстранда. "Хто яны?"
  » Waystrand. Я працую ўнізе каля электрастанцыі».
  Матэрсан падняў бровы. «Яны? Затым вярніцеся да сваёй працы».
  Уэйстранд няўпэўнена паглядзеў на Говарда, які рэзка кіўнуў.
  Матэрсан утаропіўся на Клары. — Думаю, што і ты нам не патрэбны, — рэзка сказаў ён. — Ці ты, Макдугал.
  Я спакойна сказаў: «Ідзі, пачакай ля джыпа, Клэры». Потым утаропіўся на старога. — МакДугал застаецца тут.
  "Гэта залежыць ад яго", - сказаў Матэрсан. — Што ты скажаш, МакДугал?
  - Я хачу бачыць сумленны бой, - весела сказаў Мак. — Двое супраць двух. «Боб можа паклапаціцца пра Говарда, і я думаю, што мы з табой аднолькава аслабленыя».
  Матэрсан павярнуў галаву. «Добра. Я не супраць таго, каб быць сведкам таго, што я збіраюся сказаць, - ён утаропіўся на мяне халоднымі блакітнымі вачыма, і я раптам не зразумеў, як я мог падумаць, што ў яго вачах цьмяны бляск. . — Я папярэдзіў цябе, Грант, а ты вырашыў праігнараваць яго.
  Говард умяшаўся: «Вы сапраўды думаеце, што гэты хлопец — Грант, што ён удзельнічаў у той аўтамабільнай аварыі?»
  - Маўчы, - холадна сказаў Матэрсан, не паварочваючы галавы. «Я сам паклапачуся пра гэта. Ты і твая дурная сястра ўжо нарабілі глупстваў. Ён не зводзіў з мяне вачэй. — Табе ёсць што сказаць мне, Грант?
  «Шмат, але нічога з гэтым не звязана». здарылася з Джонам Трынавантам і яго сям'ёй. Тое, што я хачу сказаць цяпер, мае большае значэнне...
  "Мяне не цікавяць усе іншыя прадметы", - перапыніў мяне Матэрсан. «Выплюнь, што маеш сказаць, або заткніся». І калі вам няма чаго сказаць, ідзіце адсюль, пакуль я не паклапачуся пра ваш транспарт».
  — Добра, — павольна сказаў я. «Магчыма, мне трэба сказаць вам некалькі рэчаў. Але вы не папрацуеце іх пачуць.
  "Я чуў шмат рэчаў у сваім жыцці, якія мне не хацелася чуць", - жорстка сказаў Матэрсан. «Некалькі рэчаў больш-менш не маюць значэння». Ён злёгку нахіліўся наперад і паглядзеў на мяне з выклікам. "Але будзьце вельмі асцярожныя з любымі абвінавачваннямі - гэта можа мець адваротны эфект".
  Я ўбачыў, як Говард нервова варушыўся. «Чорт вазьмі!» — сказаў ён, насупіўшыся на Мака. – Пачакай яшчэ крыху.
  — Я казаў табе маўчаць, — сказаў стары. «Не буду паўтараць. Добра, Грант, сачы за тым, што гаворыш. Мяне завуць Матэрсан, і я валодаю гэтай часткай Брытанскай Калумбіі. Мне таксама належаць усе, хто тут жыве. Тых, хто мне не належыць, я магу раздушыць, калі захачу - і яны гэта ведаюць, - яго вусны расчыніліся ў змрочнай усмешцы. «Я звычайна не згадваю пра гэта, бо гэта не вельмі добрая палітыка — людзі не любяць чуць праўду. Але гэта праўда, і ты гэта таксама ведаеш, Грант.
  Ён паціснуў плячыма назад. «Ну, як вы думаеце, хтосьці будзе давяраць вам больш, чым мне? Асабліва калі я кажу вам, што вы раней былі вінаватыя ў злоўжыванні наркотыкамі і розных іншых незаконных дзеяннях. Ну, дай мне пачуць, што ў цябе на розуме, Грант.
  Я задуменна паглядзеў на яго. Відавочна, ён думаў, што я нешта адкрыў, і цяпер ён заклікаў мяне раскрыць свае веды, упэўнены, што мінулае Гранта дыскрэдытуе мяне. Гэта быў па-чартоўску выдатны манеўр, калі б я ведаў што-небудзь - і калі б я быў Грантам.
  Я сказаў: «Яны працягваюць называць мяне Грант. Я хацеў ведаць, чаму».
  Выраз яго каменнага твару крыху змяніўся. «Што вы маеце на ўвазе?» - спытаў ён хрыплым голасам.
  «Вы самі павінны лепш ведаць», — адказаў я. «Гэта быў ты, Я рэзка ўсміхнуўся яму. "Што, калі я Фрэнк Трынавант?"
  Ён не варухнуўся, але твар яго стаў попельным. Потым ён крыху пахіснуўся і паспрабаваў загаварыць, але з яго вуснаў пачуўся толькі паўзадушаны гук. Перш чым хто-небудзь паспеў яго злавіць, ён упаў на зямлю, як адно з яго ўласных спілаваных дрэў.
  Говард скочыў наперад і схіліўся над ім, а я паглядзеў праз плячо Говарда. Стары задыхаўся з храпам; так што ён не памёр. Мак тузануў мяне за рукаў і прашаптаў. «Сардэчны прыступ. Я бачыў гэта раней. Таму ён ніколі не выходзіў з дому».
  Гэта быў вырашальны момант, якога я чакаў. Але ці прагрэсаваў я? Я ўсё яшчэ не ведаў, Грант я ці Фрэнк Трынавант. Я ўсё яшчэ быў страчанай душой, якая слепа вобмацкам мінулае. 
  
  OceanofPDF.com
   9-ы раздзел
  Сітуацыя была крытычная.
  Говард і я закрычалі над распластанай постаццю Матэрсана. Больш за ўсіх крычаў Говард, калі я спрабавала яго супакоіць. Кіроўца прыбег ад Bentley, і Mac адцягнуў мяне ўбок. Ён падняў вялікі палец Говарду. - Ён будзе занадта заняты сваім бацькам, каб думаць пра цябе, але Джымі Уэйстранд не будзе, калі ён прыйдзе сюды. Говард накіне на вас сваіх людзей, як сабак на зайца. Нам лепш сысці адсюль».
  Я вагаўся. Бык Матэрсан выглядаў вельмі хворым, і я хацеў пераканацца, што ён не памірае. Але ў той жа час я павінен быў пагадзіцца з Mac; заставацца ў гэтым месцы было занадта рызыкоўна. - Давай, - сказаў я. — Хадзем адсюль.
  Клэры Саммерскіл выйшла насустрач нам і спытала: «Што здарылася — ты паваліў старога Матэрсана на зямлю?»
  «Гу, мы не!» — абурыўся Мак. «У яго быў сардэчны прыступ. Хадзем да джыпа».
  «А як наконт свідравога абсталявання?» - спытала Клэры.
  — Мы пакінем гэта, — сказаў я. «Мы зрабілі тут усё, што маглі», — я ўтаропіўся ўніз па схіле на невялікую групку пад дамбай. «Магчыма, мы зрабілі занадта шмат».
  Мы ехалі па схіле, і я быў гатовы да цяжкасцяў, але нічога не адбылося. Мы мінулі электрастанцыю, і я нарэшце расслабіўся. Мак спекулятыўна сказаў: «Ваша апошняя заўвага была большай, чым стары ліс мог прыняць. Я хацеў ведаць, чаму?
  «Я пачынаю прытрымлівацца іншага погляду на Була Матэрсана», — сказаў я. "Я мяркую, што ён не дрэнны чалавек, калі справа даходзіць да гэтага".
  «Пасля таго, што ён табе сказаў?» - засмуціўся Мак.
  "О, так, ён жорсткі, і ён не мітуслівы, якія метады ён выкарыстоўвае, наколькі яны эфектыўныя; але ў цэлым я лічу, што ён пачэсны чалавек. Калі б ён мудра зрабіў ілжывае пасведчанне асобы пасля аўтакатастрофы, ён бы ведаў, хто я. А калі так, то ў яго не было б таго інфаркту. Магчымасць таго, што я магу быць Фрэнкам Трынавантам, стала для яго вялікім шокам».
  - Цалкам правільна, - паківаў галавой Мак. – Не, не разумею.
  - Я таксама, - сказала Клэры. «Мне ніхто не скажа, у чым справа?»
  Я сказаў: «Ты можаш зрабіць што-небудзь для мяне, Клэры. Схадзі ў аўтамабільны офіс і даведайся, ці зарэгістраваў Бул Матэрсан новы б'юік у сярэдзіне верасня 1956 года. Мне гэта сказалі.
  «Ну і што?» — спытаў Мак.
  «Што здарылася са старым вагонам? Мэцью Уэйстранд сказаў мне, што яму было ўсяго тры месяцы. Ты займаешся патрыманымі аўтамабілямі, Клэры. Ці можна даведацца, што здарылася з тым вагонам?»
  "Праз дванаццаць гадоў?" Усклікнуў ён. — Напэўна, мала шанцаў, — ён пачухаў галаву. – Але я паспрабую.
  Мы дабраліся да каюты Мака, і Клэры паехаў у Форт Фарэл на ўласным фургоне. Мы з Макам расказалі Клэр, што здарылася, і гэта зрабіла яе крыху сумнай. — Раней я называла яго дзядзькам Быкам, — сказала яна. Потым падняла галаву. «Ён не быў дрэнным чалавекам. Толькі пасля таго, як з'явіўся Донэр, карпарацыя Matterson атрымала сур'ёзны кантроль».
  Мак быў настроены скептычна. «Донер не чалавек на вышыні; ён толькі наёмны работнік. Гэта Бул Матэрсан атрымаў прыбытак ад маніпуляцый, зробленых з фондам Трынавант». 
  Яна паслала нам бледную ўсмешку. «Ня думаю, што ён сам лічыў гэта махлярствам. Хутчэй, ён проста лічыў, што гэта разумны бізнэс-трук, то бок нічога ганебнага».
  "Але, чорт вазьмі, амаральна", - заўважыў Мак.
  "Я сумняваюся, што такія думкі калі-небудзь прыходзяць яму ў галаву", - сказала яна. «Ён проста стаў машынай, якая пладзіць грошы. Ён сапраўды хворы, Боб?
  
  Ён не вельмі добра выглядаў, калі я бачыў яго ў апошні раз, - адказаў я. "Мак, што нам цяпер рабіць?"
  — Наконт чаго — справы з Трынавантам ці дамбы? — Ён паціснуў плячыма. «Я не думаю, што ты цяпер можаш што-небудзь зрабіць, Боб. Гэта Говард дзейнічаў, і, магчыма, ён захоча дзейнічаць хутка».
  «Мы павінны нешта зрабіць з гэтай плацінай. Магчыма, я магу пагаварыць з Донэрам».
  «Вы ніколі не прымусіце яго загаварыць. Верагодна, Говарду трэба будзе падрыхтаваць яму адпаведную гісторыю. Адзінае, што вы можаце зрабіць, гэта чакаць развіцця падзей - або вы можаце пакінуць горад.
  Я сказаў: «Шкада, што я ніколі не чуў пра Форт Фарэл». «Прабач, Клэр».
  - Не будзь дурнем, - сказаў Мак. «У вас ёсць сумневы толькі таму, што ў старога чалавека сардэчны прыступ? Блін, я нават не думаў, што ў яго ёсць сэрца. Працягвай змагацца, Боб. Паспрабуйце нанесці ім яшчэ адзін удар, пакуль яны страцілі раўнавагу».
  Я павольна сказаў: «Я мог бы пакінуць горад. Я мог бы пайсці ў форт Сэнт. Джона і паспрабуйце зацікавіць кагосьці там. Павінен быць нехта, хто адрэагуе на папярэджанне аб тым, што плаціна можа абрынуцца».
  «Так, вы маглі б таксама пайсці ў Форт Сэнт-Джэйм. Джон, як і ўсюды, - сказаў Мак. Таму што адно можна сказаць напэўна: Говард цяпер звар'яцеў, і ніхто ў форце Фарэл нават пальцам не паварушыць, каб дапамагчы вам, калі Говард побач. Стары Бык меў рацыю - Матэрсан валодае гэтай часткай Брытанскай Калумбіі, і ўсе гэта ведаюць. Цяпер цябе ніхто не будзе слухаць, Боб. Але каб дабрацца да форта св. Джон, ты павінен прайсці праз Форт Фарэл. Я параіў бы вам пачакаць да наступлення цемры».
  Я ўтаропіўся на яго. "Ты з глузду з'ехаў? Я не злачынец».
  Твар яго быў сур'ёзны. «Я думаў пра гэта. Цяпер, калі Бык сышоў з дарогі, ніхто не зможа ўтрымаць Говарда. Прынамсі, Донер не можа. А Джымі Уэйстранд і іншыя жорсткія хлопцы Говарда могуць прымусіць вас адчуваць сябе жудасна. Ты памятаеш, што здарылася з Чарлі Бернсам некалькі гадоў таму, Клэр? Зламаная нага, зламаная рука, чатыры зламаныя рэбры і адно твар у жудасных шнарах. Гэтыя хлопцы шмат працуюць, і я магу паспрачацца, што яны шукаюць вас зараз. Так што не ідзіце адразу ў Форт Фарэл».
  Клэр ўстала. «Нішто не можа ўтрымаць мяне ад паездкі ў Форт Фарэл».
  Мак кінуў на яе сумніўны позірк. — Што ты там хацеў?
  «Шукаю Гібанса», — адказала яна. «Прыйшоў час уцягнуць міліцыю ў гэтую справу».
  Ён паціснуў плячыма: «Што можа зрабіць Гібонс? У такіх умовах адзін міліцыянт ня можа шмат зрабіць».
  — Мне ўсё роўна, — сказала яна. "Я хачу пагаварыць з ім", - яна выйшла з каюты, і я пачуў, як яе карэта кранулася. Я з сарказмам сказаў Маку: "Што ты нядаўна казаў пра тое, што нанёс ім яшчэ адзін удар, пакуль яны страцілі раўнавагу?"
  - Не будзь такім іранічным, - сказаў Мак. «Я проста зрабіў паспешлівую заўвагу. Я яшчэ не ўсё гэта пераварыў».
  - Хто быў гэты чалавек - Бернс?
  «Толькі адзін, які трапіў на Говарда. Ён быў абражаны да непазнавальнасці - усе ведаюць чаму, але ніхто не мог павесіць на гэта Говарда. Бернс з'ехаў з горада і больш не вярнуўся, і я фактычна забыўся пра яго. Але ён не так раздражняў Говарда, як ты. Я ніколі не бачыў яго такім узбуджаным, як ён быў тут сёння раніцай, — ён устаў і паглядзеў у духоўку. «Трэба выйсці да дрывотні і набыць дроў. Я хацеў бы кубак гарбаты».
  Ён выйшаў на вуліцу, а я сядзеў і разважаў, што рабіць далей. Сумная частка заключалася ў тым, што я не прасунуўся ў таямніцы Трынаванта, і чалавек, які мог яе разгадаць, напэўна, у гэты момант знаходзіўся ў бальніцы. Мне захацелася пайсці ў форт Фарэл, зайсці ў будынак Матэрсана і ўдарыць Говарда. Магчыма, гэта не прынясе карысці, але прынясе мне вялікае задавальненне.
  Дзверы адчыніліся, і я зразумеў, што мне не трэба ісці ў Форт Фарэл. Говард стаяў на парозе з вінтоўкай у руках, і круглае дула здавалася неверагодна вялікім, калі я зазірнуў у гэта. — Ну, бандыт пракляты, — сказаў ён, цяжка дыхаючы. — Дык што здарылася з Фрэнкам Трынавантам? 
  Ён зрабіў два крокі наперад, але вінтоўка не кранулася. За ім у каюту ўвайшла Люсі Атэртан; — зларадна ўсміхнулася яна мне. Я прымусіў свайго падняцца з крэсла, і ён жорстка сказаў: «Сядзьце, таварыш; ты нікуды не дзенешся».
  Я дазволіў сабе ўпасці назад у крэсла. «Чаму вас так цікавіць Фрэнк Трынавант?» — спытаў я. — А няўжо ён даўно не памёр?» Мне было цяжка стрымаць голас. Сутыкненне з агнястрэльнай зброяй выдатна ўплывае на галасавыя звязкі.
  - Баішся, Бойд? - спытала Люсі Атэртан.
  - Заткніся, - сказаў Говард. Ён намачыў вусны і зрабіў некалькі крокаў бліжэй, усё яшчэ гледзячы на мяне. "Вы Фрэнк Трынавант?"
  Я пасмяяўся з яго. Давялося з сілай засмяяцца, але я засмяяўся.
  «Чорт вазьмі, адкажы мне!» — закрычаў ён дрыготкім голасам. Ён зрабіў яшчэ адзін крок наперад, твар яго скрывіўся, нібы ў канвульсіі. Я пільна сачыў за яго правай рукой, спадзеючыся, што яго вінтоўка не занадта лёгкая на курку. І я маліўся, каб ён зрабіў яшчэ адзін крок бліжэй, каб у мяне быў рэальны шанец адкласці гонку ў бок, але ён застаўся. — А цяпер паслухай мяне, — сказаў ён дрыготкім голасам. «Вы павінны адказаць мне, і вы павінны сказаць мне праўду. Вы Фрэнк Трынаван?
  "Якое гэта мае значэнне?" «Магчыма, я Грант, можа быць, я Трынавант. Прынамсі, я быў у машыне, праўда?
  — Так, правільна, — сказаў ён. — Ты быў у машыне, — ён стаў жудасна спакойным і ўважліва ўглядаўся ў мой твар. «Я ведаў Фрэнка і бачыў фатаграфіі Гранта. Вы не падобныя ні на каго з іх. Я разумею, вы перанеслі кучу аперацый. Напэўна, гэта было чортава балюча - я спадзяюся.
  Люсі Атэртан захіхікала.
  - Так, - сказаў ён. «Вы былі ў машыне. Вы бачыце шнары толькі зблізку, Люсі. Гэта проста тонкія лініі».
  Я сказаў: «Вы, здаецца, вельмі зацікаўлены, Говард».
  
  «Мне было цікава, што ты ўвесь гэты час называў мяне Говардам. Так зрабіў Фрэнк. Вы Фрэнк?
  – Якая розніца?
  «Зразумела, гэта не мае розніцы», — сказаў ён. «Але што вы бачылі ў машыне? Скажы мне зараз, ці я зноў загадаю залатаць твой прыгожы твар».
  "Скажы мне, што я бачыў, і я скажу табе, калі ты правільна здагадаўся".
  Яго твар скрывіўся ад лютасці, і ён злёгку нахіліўся наперад, але не настолькі, каб дабрацца да яго. Мне немагчыма было нічога зрабіць, пакуль я сядзеў.
  «Ніякіх абмеркаванняў», — сказаў ён хрыплым голасам. "Выказвацца!"
  Голас з дзвярэй сказаў: «Кладзі гэтую вінтоўку, Говард, ці я выб'ю табе кішкі».
  Я хутка перавёў позірк на дзверы і ўбачыў, што Мак трымае двухствольную стрэльбу, нацэленую на Говарда. Говард напружыўся і павольна павярнуўся. Мак рэзка сказаў: — Вінтоўка, Говард, адкладзі яе. Я больш не скажу».
  - Зрабі гэта, Говард, - нервова сказала Люсі. — У яго стрэльба.
  Говард апусціў вінтоўку, і я хутка ўстаў і схапіў яе, калі яна выслізнула з яго рук. Я адступіў і паглядзеў на Мака, які ўхмыляўся. «Сёння раніцай я паклаў сваю стрэльбу ў джып — на выпадак, калі яна нам спатрэбіцца», — сказаў ён. «На шчасце, я зрабіў. Добра, Говард, ідзі да той сцяны. Яны разам, сястра Люсі».
  Я агледзеў вінтоўку Говарда. Было бяспечна, а калі я адцягнуў казённік, з патронніка вылецеў патрон. Я быў недалёка ад смерці. - Дзякуй, Мак, - сказаў я.
  — Без прычыны, — коратка сказаў ён. «Говард, сядзь на падлогу спіной да сцяны. І вы таксама, місіс. Атэртан».
  Твар Говарда быў напоўнены нянавісцю. Ён сказаў: «Такім шляхам далёка не заедзеш, Бойд. Мае людзі, напэўна, цябе схопяць».
  - сказаў я. «Я думаў, што гэта Грант або Трынавант. Вас турбуе тое, што вы не ведаеце , так? Вы не ўпэўнены».
  
  Я павярнуўся да Мака. «Што нам цяпер рабіць?»
  Ён усміхнуўся. «Вы сочыце за Клэр і пераканайцеся, што Гібанс праінфармаваны пра гэта. Мы можам арыштаваць гэтага нягодніка за ўзброены напад. Я буду трымаць яго тут пад кантролем».
  Я з сумневам паглядзеў на Говарда. «Не дазваляйце яму скакаць на вас».
  — Ён не адважваецца, — Мак паляпаў па стрэльбе. «Гэты загружаны кулямі для жывёл, і стрэл адсюль раскалоў бы яго папярок. Ты чуў гэта, Говард? 
  Матэрсан не адказаў, і Мак дадаў: «Сястра Люсі таксама. Так што сядзьце, місіс. Атэртан».
  - Добра, Мак, - сказаў я. — Я вярнуся праз паўгадзіны, — я падняў вінтоўку Говарда, дастаў з яе патроны і кінуў іх у кут. Потым я выбег да джыпа, кінуў вінтоўку ў хмызняк, і не прайшло хвіліны, як я быў на шляху ў форт Фарэл.
  Але далёка я не зайшоў. Непасрэдна перад дарогай у Форт Фарэл быў паварот, і калі я заехаў на яго, то ўбачыў ссечанае дрэва праз дарогу. Я ледзь паспеў націснуць на тармазы, як джып урэзаўся ў ствол дрэва. На шчасце, я затармазіў перад паваротам, але ўдар быў не зусім лёгкім у пярэднюю частку джыпа, і я стукнуўся галавой аб лабавое шкло.
  Наступнае, што я зарэгістраваў, гэта тое, што нехта спрабаваў выцягнуць мяне з джыпа. Чуецца пранізлівы свіст і крык: «Вось ён!»
  Мужчына схапіў мяне за руку і паспрабаваў выцягнуць. Я хутка схіліў галаву і памаліўся. Ён завішчаў і адпусціў маю руку, і я атрымаў невялікую перадышку. Потым ён зноў наскочыў на мяне, і я вырашыў адысці ад джыпа на той бок. Сядзячы на пярэднім сядзенні джыпа, змагацца ўжо не зручна.
  Я быў яшчэ крыху туманны ад атрыманага ўдару па галаве; але я не быў настолькі туманным, каб прапусціць чалавека, які кідаўся вакол джыпа. Ён забыўся пакласці небяспеку і сутыкнуўся адной каленнай чашачкай прама ў мой бот. Ён пакаціўся па зямлі і завыў ад болю, а я пабег у бок лесу, пачуўшы за сабою гучныя крыкі і як мінімум дзве пары тупату ботаў.
  
  Я не вельмі добры на дыстанцыі 100 метраў, таму што ў мяне занадта шмат кілаграмаў, але я магу страляць з даволі добрай хуткасцю, калі гэта неабходна. Але хлопцы за мной таксама маглі, і першыя пяць хвілін я не павялічваў перавагу. Але яны страцілі масу энергіі на крыкі, пакуль я трымаў свой вялікі рот на замку, і неўзабаве яны пачалі адставаць.
  Нарэшце я рызыкнуў зірнуць праз плячо. Нікога не было відаць, хаця я чуў іх крыкі, таму схаваўся за дрэвам і паспрабаваў перавесці дыханне. Крыкі сталі ўсё бліжэй, і я пачуў, як ляскаюць галінкі. Першы з мужчын праскочыў міма мяне, і я дазволіў яму працягнуць, потым нахіліўся і ўзяў камень, які трапіў мне ў кулак. Потым я пачуў іншага хлопца і выйшаў прама перад ім.
  У яго не было часу ні спыніцца — ні зрабіць што-небудзь яшчэ. Яго рот адкрыўся ад здзіўлення, таму я зачыніў яго, накіраваўшы яго прама на сківіцу. Вядома, гэта быў камень у маім кулаку, які быў прычынай храбусцення, якое я пачуў перад тым, як мае ногі выслізнулі з-пад яго. Ён упаў назад і пакаціўся, а потым ляжаў нерухома.
  Я прыслухаўся хвіліну. Хлопца, якога я прапусціў міма, не было ў поле зроку, але я ўсё яшчэ чула, як ён крычыць. Акрамя таго, я пачуў крыкі з дарогі, і я вырашыў, што там павінна быць некалькі чалавек, так што я зрабіў новы курс перпендыкулярна да старога, і пабег так хутка, як я мог, не ствараючы лішняга шуму.
  На дадзены момант я не стаў разважаць над рэчамі; але я зразумеў, што гэта павінны быць мяснікі Матэрсана, якія былі навязаны мне, верагодна, на чале з Джымі Уэйстрандам. Цяпер самае першае, што трэба было пазбавіцца ад іх, а гэта было б нялёгка. Гэта былі людзі, якія прывыклі хадзіць па лесе, і ў іх таксама была вялікая перавага перада мной, што яны ведалі гэтую мясцовасць знутры і звонку. Я павінен быў пераканацца, што мяне не вязуць у тым кірунку, у якім яны хацелі, каб я бег. Аднак лепш за ўсё было б пазбавіцца ад іх раз і назаўжды.
  Лясы каля горада складаліся з вельмі маладых дрэў камерцыйнае значэнне і ў асноўным выкарыстоўваўся ў якасці дроў для жыхароў форта Фарэл. Праблема была ў тым, што паміж імі было відаць вялікую адлегласць і не было дзе схавацца, асабліва калі ты быў у такой чырвонай кашулі, як мая. Аднак я думаў, што ўцёк, але крык побач казаў мне адваротнае.
  Я страціў усялякую надзею застацца схаваным і працягваў на поўнай хуткасці хрыбет, адчуваючы востры боль у лёгкіх. Дасягнуўшы вяршыні, я паглядзеў на даліну і ўбачыў сапраўдны лес з вялікімі дрэвамі. Калі б я толькі мог спусціцца туды, у мяне быў бы шанец уцячы ад іх, і я пабег уніз па даліне, як трус, за якім гоніцца ліса.
  Па крыках ззаду я зразумеў, што трымаюся на адлегласці, але гэта не суцяшала. Тузін рашучых мужчын заўсёды можа прагнаць аднаго стомленага чалавека, як яны могуць крочыць адзін за адным. Але ў пераследаванага ёсць адна перавага - адрэналін, які запампоўваецца ў яго контур, таму што ён ведае, што з ім будзе, калі яго зловяць. І на гэты конт у мяне не было ілюзій; дзесятак мускулістых лесарубаў не трацяць шмат энергіі на тое, каб пераследваць чалавека, каб потым пагладзіць яго па спіне. Калі б яны мяне злавілі, я, напэўна, засталася б у шнарах на ўсё жыццё. У Паўночна-Заходняй тэрыторыі я аднойчы бачыў чалавека, якога лячыла група лесарубаў. Ад яго засталося няшмат.
  Так што я ўцёк, каб выратаваць сваё жыццё, ведаючы, што ў мяне не будзе шмат жыцця, калі мяне зловяць. Не звяртаючы ўвагі на боль у цягліцах ног, рэзкае драпіна ў горле і пачатак бакенбардаў, я падрыхтаваўся да вельмі доўгай прабежкі па даліне. Я не азіраўся назад, каб убачыць, наколькі блізка да мяне мае праследавацелі, бо гэта была пустая трата часу, праўда, няшмат - магчыма, толькі доля секунды кожны раз, калі я паварочваў галаву, але занадта шмат паваротаў галавы магло мець жыццёва важнае значэнне ў канец. Таму я проста механічна рухаў нагамі, гледзячы проста перад сабой, каб выбраць найлепшы маршрут, не занадта адхіляючыся ад прамога курсу.
  Але я чуў крыкі ззаду; некаторыя з іх былі магутнымі і блізка, а іншыя былі слабейшыя і прыходзілі з большай адлегласці. Пераследнікі выразна беглі ў доўгі шэраг з мацнейшымі наперадзе. Калі б было толькі два чалавекі, я б спыніўся і ўступіў бы ў бой з імі, але ў мяне не было шанцаў супраць дзесятка, таму я пайшоў далей і зрабіў больш доўгія крокі, хоць нажавыя ўдары збоку ўсё яшчэ станавіліся больш лютымі.
  Вялікія дрэвы цяпер былі бліжэй — піхта Дугласа, чырвоны кедр, чырвоная елка, піхта цуга — вялікі лес, які цягнуўся на поўнач аж да ракі Юкон. Як толькі я патраплю ў гэты лес, у мяне можа быць рэальны шанец. Там былі такія вялікія дрэвы, што за імі можна было схаваць грузавік; там, дзе сонца свяціла паміж галінамі дрэў, была мітусня ценяў; там былі паваленыя дрэвы, за якімі можна было схавацца, і ямы, у якіх можна было схавацца, і тоўсты слой яловых іголак, па якіх чалавек мог перасоўвацца бясшумна, калі толькі глядзеў, куды ставіць ногі. Так, гэты лес даваў шмат магчымасцей для ўцёкаў.
  Я дайшоў да першай вялікай піхты і наважыўся азірнуцца. Першы з маіх праследавацеляў быў у двухстах ярдах, а астатнія выстраіліся ў доўгую чаргу за ім. Я пабег да наступнага дрэва, змяніў курс і пабег да новага дрэва, усё яшчэ рызыкуючы быць заўважаным, як перабягаю ад аднаго дрэва да другога.
  Цяпер я бег павольней, засяроджваючыся на тым, каб рухацца як мага цішэй, ідучы зігзагападобным курсам, перыядычна азіраючыся, каб пераканацца, што мяне не заўважаць. Гэта ўжо не была гонка - гэта быў кот за мышшу, і я быў мышшу.
  Цяпер, калі я больш не бег так хутка, як мог, мне ўдалося перавесці дыханне, але маё сэрца ўсё яшчэ калацілася так шалёна, што я думаў, што яно выбухне. Я ўсміхнуўся сам сабе, падумаўшы, што пераследнікі не могуць быць у лепшай форме, чым я. Ззаду ўсё было ціха, і на імгненне я падумаў, што яны здаліся, але потым я пачуў крык злева і адказ справа. Яны падзяліліся і пачалі прачэсваць тэрыторыю.
  Я зноў паскорыў тэмп, спадзеючыся, што мае праследавацелі не надта ўмеюць ісці па лясным следзе. Да заходу заставалася шмат часу, амаль чатыры гадзіны, і мне было цікава Людзі Матэрсана будуць працягваць пагоню да таго часу. Ва ўсялякім разе, лепш за ўсё было знайсці добрае сховішча і прапусціць праследавацеляў міма мяне, таму я пачаў шукаць аднаго, прабіваючыся ўглыб лесу.
  Крыху наперадзе быў каменны ўчастак, дзе можна было схавацца. Я не звярнуў на гэта ўвагі - напэўна, праследавацелі абшукалі б такое месца. Але гэта заняло час, бо было шмат месцаў, дзе чалавек мог схавацца. Я пачуў крыкі ззаду і здагадаўся, што яны адсталі, таму што ім прыйшлося марнаваць каштоўныя хвіліны, шукаючы ўсе паваленыя бярвёны і іншыя верагодныя схованкі.
  Я не хацеў, каб мяне гналі занадта далёка ў лес. Я хваляваўся за Мака; ён не мог вечна трымаць пад кантролем Матэрсана і яго сястру. Клэр адправілася ў форт Фарэл шукаць Гібанса, але яна паняцця не мела, што здарылася тым часам, і Гібанс мог не захацець прымаць неадкладныя меры. Таму я хацеў вярнуцца ў каюту, і кожны метр, які мяне заганялі ў лес, азначаў яшчэ метр вяртання.
  З усіх бакоў узвышаліся елкі Дугласа, але першыя дзесяць метраў на іх тоўстых ствалах не было галін. Нарэшце я знайшоў тое, што шукаў — маладое кедравае дрэва з галінамі так далёка, што я мог падняцца наверх. Я не вагаўся ні секунды, але ўскараскаўся і выйшаў на адну з галінак. Я спадзяваўся, што галіны схаваюць мяне ад зямлі, але ў якасці дадатковай меры засцярогі зняў чырвоную кашулю і згарнуў яе ў пучок. І таму я змірыўся з чаканнем.
  Дзесяць хвілін нічога не адбывалася, а потым яны з'явіліся так ціха, што я ўбачыў іх раней, чым пачуў. На ўскрайку паляны паказаўся чалавек. Ён азірнуўся, і я міжволі застыў. Да яго было не больш за пяцьдзесят ярдаў, і ён стаяў абсалютна нерухома, павольна павярнуўшы галаву і ўглядаючыся ў дрэвы. Затым ён зрабіў жэст рукой, і да яго далучыўся яшчэ адзін чалавек. Абодва моўчкі рухаліся па паляне.
  Чалавек не вельмі моцна глядзіць уверх, так як гэта стомна, як для вачэй, так і для цягліц шыі. Гэтыя двое мужчын не былі выключэннем. Яны пералічылі па паляне як адзін пару герояў Фенімора Купера і спыніўся на імгненне пад кедрам. Адзін сказаў: «Я думаю, што гэта печка».
  Другі адхіліў яго нецярплівым узмахам рукі. «Маўчы! Ён можа быць не за гарамі».
  «Шансаў на гэта няма. Чорт вазьмі, ён, напэўна, зараз далёка. Да таго ж у мяне баляць ногі».
  «Ім будзе яшчэ больш балюча, калі Waystrand даведаецца, што вы падманваеце на гэтай працы».
  — Ой, юны скамарох!
  « Вы можаце справіцца з ім? Вы можаце паспрабаваць, але вы, верагодна, варта прытрымлівацца сваёй скуры. Акрамя таго, Матэрсан таксама хоча атрымаць гэтага хлопца, так што хопіць лухты і давайце зоймемся гэтым».
  Яны зніклі з вачэй, а я застаўся на месцы. Удалечыні я пачуў крык, але ў астатнім усё было ціха. Я чакаў цэлую чвэрць гадзіны, перш чым дазволіў скінуць сябе з дрэва, і, хоць было холадна, я пакінуў там сваю кашулю.
  Я не пайшоў тым самым шляхам назад, а выбраў курс, які прывядзе мяне прама да каюты Мака. Калі б я змог вярнуцца, і калі б Мак усё яшчэ трымаў Говарда пад кантролем, апошні быў бы каштоўным закладнікам, так, свайго роду пашпартам, каб дабрацца да бяспекі. Я асцярожна рушыў наперад, аглядаючы кожную паляну, перш чым адважыцца праз яе. Я дабраўся да ўскрайку лесу, перш чым сустрэў каго-небудзь са сваіх пераследнікаў.
  У любой гульні ў шахматы заўсёды знойдзецца такі хлопец, які застаецца побач, калі трэба зрабіць працу. Ён сядзеў спіной да дрэва і круціў сабе цыгарэту. З нагамі, відаць, былі бяды, бо боты ён расшнураваў, а, відаць, і іх зняў.
  Было па-чартоўску шкада, што ён сядзеў тут жа, таму што ў яго быў поўны від на хмызняк, праз які мне давялося прайсці, каб дабрацца да каюты Мака. Так, калі б Уэйстранд мудра паставіў яго туды, ён не мог бы выбраць лепшую пасаду.
  Я моўчкі адступіў і азірнуўся ў пошуках зброі. Гэтая атака павінна была быць імклівай і раптоўнай; Я паняцця не меў, колькі яго таварышаў вакол, і адзіны лямант прымусіў бы мяне зноў уцячы. Я знайшоў тоўстую галіну і зразаю галінкі маім нажом. Калі я вярнуўся, ён закурыў і ў поўнай меры атрымліваў асалоду ад дыму.
  Я падышоў да дрэва па вялікай дузе і, дайшоўшы да яго, хутка падняў дубіну. Ён нават не зразумеў, што адбываецца. Дубінка трапіла яму ў скронь, і ён нават не ахнуў, перавярнуўся на бок, цыгарэта выпала з яго бяссільных пальцаў. Я кінуў дубінку і ступіў перад ім, аўтаматычна наступіўшы на распаленую цыгарэту, ад якой тут жа пагрозліва затрашчалі яловыя іголкі. Я схапіў яго за рукі і хутка пацягнуў на дрэвы.
  На імгненне я падумаў, што ён мёртвы, і запанікаваў, але потым ён буркнуў, і яго павекі злёгку ўздрыгнулі, перш чым зноў страціць прытомнасць. У мяне не было ніякіх сумненняў у тым, каб ударыць чалавека са спіны, але я не хацеў забіваць — не таму, што ў мяне не хапала жадання ў гэтай адчайнай сітуацыі, а проста таму, што за гэта мяне маглі павесіць. Закон даволі строгі, калі справа даходзіць да такіх смерцяў, і я хацеў, каб Гібанс быў на маім баку.
  Ён быў апрануты ў цёмна-шэрую кашулю, якая была якраз тое, што мне трэба, таму я зняў яе з яго, а потым пачаў аглядаць яго кішэні. Было няшмат: кашалёк з трыма даляравымі купюрамі і некаторымі асабістымі паперамі, некалькі манет, карабок запалак, пачак тытуню і кішэнны нож. Я ўзяў запалкі і нож, астатняе даў яму пакінуць, а потым апрануў кашулю, якая сваім нейтральным колерам была выдатным камуфляжам.
  Я паставіў яго ў такое месца, дзе на яго не надта лёгка ўпасці, а потым смела пакінуў лес. Я прабіраўся праз гушчар у напрамку каюты Мака, якая, па маіх падліках, знаходзілася не больш чым за мілю. Я дасягнуў паўдарогі, калі нехта паклікаў мяне. На шчасце, чалавек быў так далёка ад мяне, што не мог бачыць майго твару ў паўцемры. »Прывітанне вам! Што здарылася?"
  Я закрыў рот рукамі. — Ён уцёк ад нас.
  "Ідзіце ўсе ў каюту Макдугала", - крыкнуў чалавек. — Матэрсан хоча пагаварыць з намі.
  
  Я адчуў раптоўны ўдар у сэрцы. Што здарылася з Mac? Тады я махнуў рукой і крыкнуў: «Я вярнуся».
  Ён працягваў да мяне, і, калі ён міма, я абавязкова адвярнуўся. Як толькі чалавек знік з поля зроку, я кінуўся бегчы, а крыху пазней убачыў наперадзе агні. Я спыніўся і задумаўся, што рабіць далей. Мне трэба было даведацца, што здарылася з Макам, таму я працягнуў рух па вялікай дузе вакол кабіны, каб падысці з іншага і нечаканага боку. Калі я падышоў зусім блізка, я пачуў групу мужчын, якія размаўлялі паміж сабой.
  Нехта прынёс у каюту лямпу ціску і паставіў яе на ганку, і з таго месца, дзе я ляжаў ля ручая, я мог бачыць, што перад каютай было каля дваццаці чалавек. Гэта азначала б, што Говард сабраў не менш за трыццаць чалавек — цэлую невялікую армію, — бо паўтузіна тых, хто гнаўся за мной, напэўна, яшчэ не вярнуліся з лесу.
  Я ляжаў доўга - можа, гадзіну - спрабуючы зразумець, што адбываецца. Я нічога не бачыў пра Мака, Клэр і Гібанса. Але я ўбачыў, як з'явіўся Вейстранд. Ён выглядаў вельмі знясіленым, але я не адчуваў да яго жалю. Ён задаў пытанне чалавеку, які паказаў рукой на кабіну, і я ўбачыў, як ён увайшоў. Неўзабаве я атрымаў тлумачэнне гэтых масавых таргоў, таму што адразу пасля гэтага я ўбачыў, як зноў з'явіўся Уэйстранд, а за ім Говард.
  Говард устаў на ганку і падняў рукі ўгору, і ўсе маўчалі, акрамя жаб, якія квакалі вакол мяне. - Добра, - сказаў Говард гучным голасам. «Вы ведаеце, чаму вы тут. Вы павінны шукаць чалавека - чалавека па імі Бойд. Большасць з вас бачылі яго ў форце Фарэл або каля яго, так што вы ведаеце, як ён выглядае. І вы разумееце, чаму мы хочам яго, ці не так?
  З боку мужчын пачуўся гучны гоман. Говард працягнуў: «Але я хачу паўтарыць гэта дзеля тых, хто прыйшоў пазней. Гэты чалавек, Бойд, збіў майго бацьку да зямлі — ён збіў чалавека ў два разы старэйшага за яго — старога. Майму бацьку семдзесят шэсць. Як вы думаеце, колькі гадоў Бойду?
  
  У мяне кроў ледзянела, калі я пачуў рэакцыю мужчынаў перад ганкам. - Цяпер ты ведаеш, чаму я хачу яго, - крыкнуў Говард. Ён кінуўся рукой. «Вы ўсе атрымліваеце поўную зарплату, пакуль яго не знойдуць, і я дам сто даляраў чалавеку, які першым яго заўважыць».
  Са зграі пачуўся крык, і Говард моцна замахаў рукамі, каб аднавіць самавалоданне. "І не толькі гэта", - закрычаў ён. «Я дам тысячу даляраў кожнаму з тых, хто яго зловіць».
  Мужчыны ўсхвалявана закрычалі, і Говард дазволіў ім крычаць некаторы час.
  У святле лямпы ціску я бачыў скрыўленую ўсмешку на яго твары. Потым ён зноў падняў рукі ў паветра, каб прымусіць замаўчаць. «Ну, спачатку ён уцякаў ад нас. Але ён недзе ў лесе. Правізіі ў яго няма, і я перакананы, што ён баіцца сабак. Але будзьце асцярожныя - ён узброены. Я прыйшоў у каюту сюды, каб збіць яго дашчэнту за тое, што ён зрабіў з маім бацькам, але ён затрымаў мяне з вінтоўкай. Так што сцеражыцеся».
  Уэйстранд нешта прашаптаў яму, і Говард сказаў: «Магчыма, я памыляюся, хлопцы. Уэйстранд кажа, што ў яго не было вінтоўкі, калі ён уцякаў у лес, так што гэта палягчае вашу працу. Зараз я хачу падзяліць вас на каманды, каб вы маглі рушыць у дарогу. Калі вы зловіце яго, трымайцеся за яго і напішыце мне. Я падкрэсліваю - не спрабуйце вярнуць яго ў Форт Фарэл. Ён падступны хлопец, і я не хачу, каб у яго была магчымасць уцячы. Проста беражыце яго, пакуль я не прыеду. Прывяжы яго, а калі не будзе чым звязаць, зламай яму адну з чортавых нагі. Я не буду прыносіць прабачэнняў, калі вы крыху дрэнна з ім абыходзіцеся».
  Выбухнуў жудасны грубы смех. Говард працягваў: «Добра. Я хачу, каб Вэйстранд, Новак, Сімпсан і Хендэрсан узначалілі каманды. Гэтыя чацвёра ўвойдуць у каюту, і я растлумачу ім свой план».
  Ён вярнуўся ў каюту, услед за Вэйстрандам і астатнімі трыма. Я ляжаў некалькі хвілін, шкадуючы, што не ведаю, што гавораць у салоне. Потым я павольна і асцярожна адступіў, пакуль мяне зноў не схавала цемра.
  
  Калі я калі-небудзь і бачыў, каб хтосьці арганізаваў лінч, дык гэта быў Говард. Нягоднік прымусіў гэтую групу людзей прагнуць маёй крыві, і я не змагу адчуваць сябе ў бяспецы дзе-небудзь побач з фортам Фарэл — не з тысячай долараў за маю галаву. Гэтыя дрывасекі былі жорсткімі хлопцамі, і ён напоўніў іх такой колькасцю праклятай хлусні, што было бескарысна спрабаваць што-небудзь ім тлумачыць.
  Я раптам нешта падумаў і падкраўся да месца, дзе правёў ноч. Я быў вельмі ўдзячны за тое, што спаў на вуліцы і паленаваўся вярнуць сваё рыштунак у каюту. Мой заплечнік усё яшчэ ляжаў там, дзе я яго пакінуў, і я хутка сабраў некалькі рэчаў, якія дастаў з яго. Цяпер хаця б у мяне было неабходнае для працяглага знаходжання ў лесе рыштунак — усё, акрамя правіянту і зброі.
  З салона зноў пачуўся шум і заведзеныя некалькі машын. Праз гушчар нехта кінуўся, і я адышоў далей ад кабіны, не ведаючы, што рабіць далей. За ўсё сваё жыццё я ніколі не быў у такой цяжкай сітуацыі, за выключэннем таго моманту, калі я прачнуўся ў бальніцы і выявіў, што абсалютна нічога не памятаю. Я зацягнуў лямкі свайго заплечніка, змрочна думаючы, што калі чалавек мог перажыць такое, ён мог перажыць і гэта.
  Карыстайся сваім мозгам , сказаў я сабе. Падумайце аб бяспечным месцы .
  Адзіным бяспечным месцам, куды я мог трапіць, была турэмная камера, дзе я, вядома, павінен быў быць толькі ганаровым госцем. Сяржант канадскай коннай паліцыі не хацеў — ці не павінен — дазваляць нікому таптаць сябе, і я разважыў, што буду ў такой жа бяспецы ў адной з камер Гібонса, як і дзе-небудзь яшчэ, пакуль не скончыцца гэты шторм, і я змагу знайсці разумнага чалавека, які мог бы растлумачыць належны кантэкст рэчаў. Так што я накіраваўся ў горад, трымаючыся далёка ад шашы. Хацеў пад’ехаць да пастарунку найменш людным шляхам.
  Я павінен быў ведаць, што Говард чакае гэты варыянт. Апошняе, чаго ён хацеў, каб паліцыя ўмяшалася, таму што, магчыма, гульня скончыцца, калі я дабяруся да Гібанса. Говард ніколі не змог бы схаваць той факт, што я не натыкаўся на Була Матэрсана, і ён не мог дазволіць сабе такое адкрыццё. Такім чынам, хоць ён думаў, што я дзесьці ў вялікім лесе, ён зрабіў усё, пакінуўшы пару чалавек на варце ў паліцэйскім пастарунку, на выпадак, калі я паспрабую звязацца з Гібансам.
  Вядома, я не думаў пра такую рызыку ў той час, але я быў вельмі асцярожны, калі прабіраўся па ціхіх вуліцах форта Фарэл. Гэта быў выцягнуты горад, дзе забудова была сканцэнтравана ўздоўж галоўнай вуліцы, і я выбраў такі маршрут, які праходзіў міма як мага меншай колькасці дамоў. Было месячнае святло - няшчасная акалічнасць - і я стараўся трымацца ў цені. Я нікога не сустрэў па дарозе і пачаў верыць, што паспею. І я шчыра спадзяваўся, што Гібанс у пастарунку.
  Я быў менш чым за сто метраў ад яго, калі мяне спынілі. Я мяркую, што я стаў менш назіральным, таму што зайшоў так далёка. Першае, што я зафіксаваў, гэта ўспышка святла, калі хтосьці накіраваў на мяне магутны ліхтарык. І тут я пачуў крык: «Гэта ён!»
  Я адскочыў убок, але пры гэтым адчуў, як нешта з жахлівай сілай ударыла па маім заплечніку. Удар вывеў мяне з раўнавагі, і я ўпаў на зямлю. Бліск зрушыўся, і калі я зноў апынуўся, атрымаў ботам пад рэбры. Як вар'ят, я каціўся далей, усведамляючы, што калі не ўстану на ногі, мяне могуць забіць нагамі да смерці. Чаравікі, якія выкарыстоўваюцца лесарубамі, цяжкія і шыпаваныя, і трапны ўдар нагой можа раздушыць грудную клетку чалавека і ўпіхнуць рэбры ў лёгкія.
  Так што я каціўся ўсё хутчэй і хутчэй, хоць заплечнік мяне стрымліваў. Я павінен быў сысці ад праклятага бліку. Хрыплы голас закрычаў: «На яго, Джэк!», і ботам ударыў мяне ззаду па правым сцягне. Я абапіраўся рукамі на зямлю і дзіка біў нагамі, і мне ўдалося падгнуць ногі хлопцу, які прызямліўся на мяне.
  
  Напэўна, яго галава стукнулася аб зямлю, таму што ён быў зусім абмяклы. Я адштурхнуў яго ў бок і, хістаючыся, падняўся на ногі, толькі сустрэўшы бычыны накід іншага хлопца. Чалавек з ліхтаром стаяў ад мяне на бяспечнай адлегласці, не даючы мне магчымасці ўцячы ў цемры; але прынамсі святло дазволіла мне ўбачыць майго нападніка.
  Я не думаў пра сумленную гульню – гэта цывілізаваная ідэя, а цывілізацыя заканчваецца, калі ты адзін супраць трыццаці. Акрамя таго, я навучыўся ваяваць у Паўночна-Заходняй Тэрыторыі, а правілы маркіза Квінсберры не дзейнічаюць на поўнач ад 60-й паралелі. Я накіраваў бок свайго бота на каленную чашачку мужчыны і дазволіў яму саскрабці яго па галёнцы, нарэшце ўбіўшы абцас у яго супінаторыю. Потым я стукнуў яго левым кулаком у жывот, правай рукой падняў яму падбародак, адкінуў галаву назад і пацэліў кончыкамі пальцаў яму ў вочы.
  Ён зрабіў некалькі добрых штуршкоў, пакуль я рабіў гэты манеўр, але пасля гэтага ў яго былі поўныя ўласныя праблемы. Ён завыў ад болю, калі я саскарабаў скуру з яго галёнкі, і ён падняў абедзве рукі да вачэй, каб абараніць іх. Я зноў ударыў яго кулаком у жывот, і ён гучна ўздыхнуў, калі ў яго перастало дыхаць, і ён пачаў падаць. Я вялікі хлопец і даволі моцны, таму я проста падняў яго і кінуў у сябра з ліхтарыкам.
  Кідок удаўся, і святло згасла. Я пачуў, як разбілася шкло, калі ліхтар стукнуўся аб зямлю. Я не заставаўся, каб пачуць больш шуму, таму што ў мяне было здагадку, што побач можа быць больш сяброў Говарда. Я проста паставіў ногі на шыю і знік з горада.
   II
  Да поўначы я зноў вярнуўся ў лес, але быў даволі знясілены. Мяне выгналі з горада і збіраліся схапіць. І калі я ў чарговы раз паспрабаваў увайсці ў форт Фарэл, то ледзь не наткнуўся на натоўп Людзі Матэрсана, якіх напэўна адклікалі з лесу. Так што я адмовіўся ад гэтага плана і пабег на захад, у тым накірунку, куды, як я думаў, менш за ўсё чакалі, што я пабягу — у пустыню.
  Я не чакаў, што што-небудзь атрымаю, працягваючы рухацца на захад, але гэта дало мне перадышку і час распрацаваць план дзеянняў. Месяц быў высока ў небе, і я знайшоў добрую схованку паміж камянямі, дзе мог нарэшце вызваліцца ад заплечніка. Я стаміўся. Я бег больш-менш бесперапынна дзесяць гадзін, і ад гэтага можа перахапіць дух нават у лепшых. Я таксама быў галодны, але я нічога не мог з гэтым зрабіць, акрамя як зацягнуць пояс.
  Я меркаваў, што магу адчуваць сябе ў бяспецы на працягу першых некалькіх гадзін. Матэрсан не мог арганізаваць эфектыўны пошук, пакуль было цёмна, нават калі б ён ведаў, дзе я знаходжуся, і адзінай небяспекай было тое, што хтосьці выпадкова наваліўся на мяне. Мне патрэбны быў адпачынак і сон, і я павінен быў гэта мець, таму што наступны дзень, верагодна, будзе яшчэ больш бадзёрым.
  Я зняў боты і змяніў шкарпэткі. У далейшым мае ногі стануць маім самым вялікім актывам, і я хацеў зрабіць усё магчымае, каб падтрымліваць іх у добрай форме. Потым я зрабіў невялікі глыток з палявой бутэлькі, што вісела ў заплечніку. У мяне не было недахопу ў вадзе, бо я напоўніў палявую бутэльку ля ручая, які перайшоў; але лепш было захаваць яго, бо я не надта добра ведаў гэтую мясцовасць і, магчыма, у наступны раз, калі мне давядзецца напаўняць палявую бутэльку, не будзе ручая.
  Я сядзеў і атрымліваў асалоду ад магчымасці згінаць пальцы ног, увесь час думаючы пра падзеі дня. Гэта быў першы раз, калі я змог прыдумаць дзве паслядоўныя думкі. Дагэтуль я быў засяроджаны выключна на тым, каб уцячы ад пераследнікаў.
  Спачатку я падумаў пра Клэр і задумаўся, што з ёй магло здарыцца. Яна сышла даволі рана, каб пагаварыць з Гібансам, і яна павінна была вярнуцца ў каюту Мака задоўга да заходу сонца — з Гібансам ці без. Але я нічога пра яе не бачыў падчас прамовы Говарда Матэрсана аб самасудзе. Гэта адкрывала дзве магчымасці - альбо тое, што яна была ў кабіне, што азначала, што яе трымалі пад прымусам; ці ж яе не было ў каюце, і ў гэтым выпадку я наогул нічога не мог ведаць пра яе месцазнаходжанне.
  Потым быў Mac. Нейкім чынам Матэрсану ўдалося пазбегнуць драбавіка Мака, што азначала, што з Маком павінна здарыцца нешта нечаканае. Было разумна выказаць здагадку, што ён выбыў з гульні - і Клэр разам з ім - і гэта азначала, што я быў адзіным з нас, хто ўсё яшчэ мог нешта зрабіць. Але пакуль я ўдзельнічаў толькі ў алімпійскім марафоне.
  Я думаў пра выступ Говарда і інструкцыі, якія ён даў, і паспрабаваў зразумець, што ён меў на ўвазе. Калі мяне зловяць, мяне проста затрымаюць, пакуль не выклічуць Говарда. Адзіны сэнс, які я бачыў у такім загадзе, - гэта тое, што ён мяне заб'е. Гэта была страшная думка.
  Але ён не змог бы забіць мяне адкрыта; Я сумняваўся, што яго людзі дазволяць гэта. Але калі я быў забіты «выпадкова» або Говард сказаў, што забіў мяне ў мэтах самаабароны. Было шмат спосабаў арганізаваць такое забойства. Ці я мог «уцячы» і бясследна знікнуць. У глухіх лясах ёсць шмат месцаў, дзе трупа можна не бачыць цэлае стагоддзе.
  Усё гэта прымусіла мяне ўбачыць Говарда Матэрсана ў новым святле. Чаму ён хоча маёй смерці? Адказ: таму што да аўтакатастрофы меў дачыненне менавіта ён - не стары Бык. І якое дачыненне ён мог мець да аўтакатастрофы? Адказ: магчыма, ён асабіста гэта арганізаваў – напэўна, ён быў хладнакроўным забойцам.
  Я праверыў, дзе быў Бул, калі адбылася аварыя; але мне ніколі не прыходзіла ў галаву распытваць пра Говарда. Не варта чакаць, што дваццаціаднагагадовы малады чалавек можа быць забойцам, калі ёсць нехта іншы з усімі адпаведнымі матывамі і перадумовамі. У той момант гэта вылецела з мяне. Але дзе быў Говард, калі здарылася аварыя? Адказ: не ведаў, але прыкладна мог зразумець.
  
  Такім чынам, ён не мог даставіць мяне назад у форт Фарэл, калі б я быў схоплены. Ён павінен быў ад мяне пазбавіцца, і адзіны спосаб зрабіць гэта - здзейсніць яшчэ адно забойства.
  Я злёгку здрыгануўся. Я пражыў даволі цяжкае жыццё, але ніколі не сутыкаўся са смерцю тварам да твару. Гэта быў абсалютна новы вопыт, і мяне гэта абсалютна не хвалюе. Вядома, у мяне яшчэ была магчымасць знікнуць цалкам. Я мог бы працягнуць далей на захад, а затым на поўдзень да ўзбярэжжа, магчыма, да Сцюарта або Прынца Руперта. Мне зусім не трэба было вяртацца ў Форт Фарэл. Але я ведаў, што не збіраўся выбіраць гэта рашэнне толькі з-за Мака і Клэр – асабліва Клэр.
  Я дастаў з заплечніка коўдру і захутаўся ў яе. Я быў смерць стомлены і не мог прымаць важныя рашэнні. Было б дастаткова рана разважаць аб маім наступным кроку, калі развіднела. Я заснуў са словамі Мака, якія гучалі ў маім унутраным вуху: Працягвай змагацца . Ударце іх яшчэ раз, калі яны страцілі раўнавагу .
  Гэта была добрая парада, незалежна ад таго, былі яны з раўнавагі ці не. Я паспеў даць сабе два абяцанні, перш чым цалкам заснуць. Першым было тое, што я хацеў ваяваць у раёне па сваім выбары, у раёне, які я добра ведаў. І адзінай мясцовасцю, якую я добра ведаў, была даліна Кіноксі, дзе я змог бы схавацца ад усіх.
  Другое абяцанне заключалася ў тым, што я зраблю паляванне на Боба Бойда вельмі стратным прадпрыемствам. Я павінен быў паказаць з усёй жаданай яснасцю, што гэта не каштавала тысячы долараў, каб зрабіць маё жыццё гарачым, і адзіны спосаб, якім я мог даць зразумець гэтым лесарубам, - гэта прымяненне гвалту. Трое з іх, магчыма, ужо прыйшлі да такой высновы: у аднаго разбітая каленная чашачка, у другога - сківіцу, у трэцяга садралі скуру з галёнкі. І я б не ўхіляўся ад прымянення яшчэ больш жорсткіх мер, калі спатрэбіцца.
  Я хацеў сустрэцца з Говардам асабіста, але спачатку мне трэба было напалохаць жорсткіх хлопцаў, за якімі ён хаваўся. Аднак напалохаць дрывасека па-чартоўску цяжка; гэта небяспечная праца, з якой ён мае справу штодня, і толькі з гэтай прычыны ён не павінен баяцца самога сябе. Але я павінен быў напалохаць сваіх праследавацеляў, я павінен быў пазбавіцца ад іх раз і назаўжды, і таму я быў вымушаны звярнуцца да самых страшных метадаў, каб яны добра падумалі, перш чым спрабаваць зарабіць тысячу долараў. 
  
  OceanofPDF.com
   10-ы раздзел
  Да ўсходу сонца я рушыў на поўнач. Я падлічыў, што я быў прыбл. у дваццаці мілях на захад ад форта Фарэл, рухаючыся, такім чынам, паралельна дарозе, якая была пракладзена ў даліну Кінаксі, але ў той жа час дастаткова далёка ад яе, каб апынуцца па-за сеткай, якую маглі закласці людзі Матэрсана. Голад пачаў мяне турбаваць, але не настолькі, каб фізічна. Я мог бы працягваць, магчыма, яшчэ паўтара дня, перш чым голад стаў сапраўднай праблемай, але, магчыма, мне таксама давядзецца цярпець яго столькі часу.
  Я цягнуўся гадзіну за гадзінай, захоўваючы раўнамерны тэмп і ідучы хутчэй, чым звычайна ў руху. Я думаю, што я пераадольваў чатыры кіламетры ў гадзіну, што было зусім нядрэнна ў такой мясцовасці. Перыядычна я азіраўся на пейзаж, не столькі каб убачыць, ці не пераследуюць мяне, колькі каб пераканацца, што я на правільным курсе. Павярнуцца ў той ці іншы бок вельмі лёгка, і большасць людзей робіць гэта зусім несвядома. Вось чаму людзі губляюцца ў дрэнных умовах надвор'я, такіх як туман або моцны снегапад, і працягваюць хадзіць па крузе. Мне сказалі, што гэта звязана з тым, што ногі чалавека ніколі не бываюць аднолькавай даўжыні, і таму вы нязменна адхіляецеся ад правільнага курсу, калі не ўсведамляеце сувязі. Аднойчы я праверыў сваю хаду і выявіў, што паварочваюся на чатыры градусы ўправа. З тых часоў я заўсёды сачыў за тым, каб кампенсаваць гэта.
  Але заўсёды разумна пераправерыць, і, акрамя таго, мне падабаецца ведаць, як выглядае пейзаж ззаду мяне; гэта магло б стаць жыццёва важным, калі б мне давялося ў спешцы развярнуцца. Я ўсё яшчэ рызыкаваў сустрэць каго-небудзь, і я тэрыторыя з сярэдняй шчыльнасцю насельніцтва 1 чал сем-восем квадратных кіламетраў было б жудасным супадзеннем, калі б я сустрэў кагосьці выпадкова, і калі б гэта адбылося, я мог бы спакойна паставіцца да гэтага чалавека з вялікай доляй скептыцызму - прынамсі, у маёй цяперашняй сітуацыі.
  Я знайшоў даволі шмат ядомых грыбоў, можа, некалькі фунтаў усяго. Я ведаў грыбы і ведаў, што іх можна есці без рызыкі, але я ніколі не еў іх сырымі і не хацеў спрабаваць. Я не хацеў, каб мяне выключалі з-за моцнага болю ў жываце, таму я проста паклаў іх у кішэню, хоць у жываце бурчэла ад голаду.
  Я адпачываў кожную гадзіну, але толькі пяць хвілін за раз, бо больш працяглыя перапынкі зацяклі б мышцы ног. Апоўдні я задаволіўся тым, што змяніў шкарпэткі, памыў брудныя ў ручаі і прымацаваў іх да рукзака, каб яны высахлі падчас хады. Затым я напоўніў сваю палявую бутэльку і пайшоў на поўнач.
  За некалькі гадзін да заходу сонца я пачаў шукаць месца для лагера - адпаведна недаступнае месца - і я знайшоў невялікі хрыбет, адкуль у мяне быў добры від на даліны па абодва бакі. Я зняў заплечнік, наступныя паўгадзіны проста пільнаваў, ці нікога няма. Потым я адкрыў заплечнік і знайшоў на дне сваё спецыяльнае аварыйнае абсталяванне.
  У Паўночна-Заходняй Тэрыторыі я быў у пустыні па некалькі месяцаў, і, паколькі боепрыпасы да вінтоўкі цяжка цягаць з сабой, я знайшоў іншы спосаб здабыць свежае мяса. Невялікая частка абсталявання ў старой шакаладнай бляшанцы была вынікам шматгадовага вопыту, і я заўсёды ляжаў на дне майго заплечніка, гатовы да выкарыстання.
  Зайцы, як правіла, выходзяць і гуляюць перад заходам сонца, таму я выбраў з кансервы тры драцяныя пасткі, стараючыся пазбягаць рыбалоўных кручкоў. Аднойчы, у самым пачатку сезона, я ткнуў пальцам на рыбалоўны кручок і не звярнуў увагі на джала. Палец запаліўся, і мне прыйшлося ісці на гандлёвую станцыю да палавіны сезону; палец тады быў памерам з невялікі банан. Гэтая маленькая кропка з рыбалоўны кручок каштаваў мне больш за тысячу долараў і ледзь не каштаваў правай рукі, так што з тых часоў я заўсёды быў вельмі асцярожны з рыбалоўнымі кручкамі. 
  Я бачыў шмат заячых слядоў, таму паставіў тры пасткі, пасля чаго назбіраў для вогнішча вялікіх галін лістоўніцы; але я яшчэ не паставіў запалкі. Мне прыйшлося пачакаць да заходу сонца, калі вы не зможаце ўбачыць дыму. Тады я знайшоў невялікую бярозку і зрэзаў сваім паляўнічым нажом кольца з кары. Я паставіў цыліндр з кары на агонь і паклаў пад яго невялікія каменьчыкі, каб унізе было скразняк.
  Праз паўгадзіны пасля заходу сонца я запаліў вогнішча і адышоў на сотню ярдаў, каб паглядзець, ці бачу я агонь. Я мог, але толькі таму, што ведаў, што гэта было; ніхто больш нічога не заўважыць. Задаволены, я вярнуўся да агню, наліў вады ў металічную кружку і паставіў грыбы на агонь. Пакуль яны гатавалі, я выйшаў паглядзець, ці не пашанцавала мне з пасткамі. Дзве з іх былі пустыя, а вось у трэцяй я злавіў зайца-паўдарослага. Мяса на ім было не больш за некалькі глыткоў, але разам з грыбамі яно складала паважную вячэру.
  Паеўшы, я абышоў лагер і вярнуўся назад, рызыкуючы закурыць. Я падлічыў, што праехаў кіламетраў сорак на поўнач. Калі б я тады ішоў паўночна-заходнім курсам, я апынуўся б у даліне Кіноксі пасля таго, як пераадолею яшчэ каля дваццаці кіламетраў. Па маіх разліках, я быў бы недалёка ад лесапавалу, які знаходзіўся за шэсць-сем кіламетраў ад плаціны. Набліжацца да лесанарыхтоўчага лагера магло быць небяспечна, але я павінен быў стрымацца. Я нічога не дамогся, бязмэтна бегаючы па лесе; Мне давялося звязацца з людзьмі Матэрсана і выклікаць у іх некаторыя цяжкасці.
  Крыху пазней я пераканаўся, што агонь цалкам патух і пайшоў спаць.
  
   II
  У дзве гадзіны дня я глядзеў з хрыбта на даліну Кіноксі. Новае возера Матэрсан значна павялічылася ў памерах з таго часу, як я бачыў яго ў апошні раз, і цяпер займала каля траціны разлічанай плошчы. Я быў амаль на адным узроўні з самым паўночным ускрайкам возера. Аднак дрэвы былі высечаны значна далей па даліне, магчыма, да раёна Трынавант. Такім чынам, Матэрсан амаль скончыў высечку сваёй часткі даліны.
  Па меры высечкі лесанарыхтоўчы лагер быў перанесены далей уверх па даліне, і я не мог бачыць яго з таго месца, дзе стаяў, таму знік за хрыбтом і працягнуў рух на поўнач, захоўваючы пастаяннае прыкрыццё за хрыбтом. Магчыма, я быў на небяспечнай глебе, але я так не думаў. Уся мая дзейнасць дагэтуль была сканцэнтравана на форце Фарэл або дамбе, якая ляжала значна паўднёвей.
  Я паставіў сябе на месца Говарда Матэрсана і паспрабаваў прытрымлівацца яго думкі. Бойд ствараў непрыемнасці ў форце Фарэл, так што будзьце ўважлівыя - мы толькі што злавілі яго ў горадзе, і ён можа паспрабаваць вярнуцца. Бойда зацікавіла дамба, якую ён там прасвідраваў, так што будзьце ўважлівыя - ён можа з'явіцца зноў. Але Бойд ніколі не праяўляў асаблівай цікавасці да самой даліны Кіноксі, дык навошта яму туды ехаць?
  Але я ведаў, што я хацеў там рабіць - я хацеў зрабіць гэта пеклам для тых, хто там! Гэта была мясцовасць, якую я дасканала даследаваў і ведаў кожную рачулку, кожнае ўзвышша на мясцовасці, кожны яр. Я трымаўся б густога лесу ў паўночнай частцы даліны, завабіў бы туды паплечнікаў Матэрсана, а потым праклаў бы ім урок, каб яны страцілі ўсякае жаданне пераследваць мяне далей. Прыйшлося разарваць кола вакол Матэрсана.
  І я падумаў, што лепш за ўсё пачаць з лесапавалу Матэрсана.
  Я ішоў на поўнач сем-восем кіламетраў і нарэшце ўбачыў лагер. Ён размяшчаўся на роўнай тэрыторыі ўнізе даліны і размяшчаўся пасярод спустошанага лесу. Мяне не цікавіла адкрытая тэрыторыя вакол, але з гэтым нічога не паробіш. Аднак мне прыйшлося дачакацца цемры, перш чым адправіцца туды, і я выкарыстаў гэты час, каб абдумаць праблему.
  Там, здавалася, нічога не адбывалася, і я не чуў ніякіх гукаў з густога лесу далей у даліне, дзе лесарубы, напэўна, былі занятыя высечкай. Здавалася, Говард адцягнуў большасць сваіх людзей з працы, каб шукаць мяне, і я спадзяваўся, што яны ўсё яшчэ працуюць вакол форта Фарэл. З барака падняўся дым; гэта павінна была быць кухонная халупа, і ў мяне забурчэла ў жываце пры думцы пра ежу. Гэта была яшчэ адна важкая нагода спусціцца ў лагер. 
  На працягу наступных трох гадзін я пастаянна назіраў за лагерам, але ўбачыў толькі шэсць чалавек. Я не мог бачыць іх вельмі выразна з такой адлегласці, але меркаваў, што гэта пажылыя людзі, якія дапамагалі ў лагеры, таму што яны былі занадта старыя, каб працаваць на высечцы — і гнацца за Бобам Бойдам. Я не мог паверыць, што мяне там чакае шмат цяжкасцей.
  Я пацёр падбародак, думаючы пра наступствы тактыкі Говарда. Ён паабяцаў сваім людзям поўную зарплату, пакуль яны будуць шукаць мяне, і пошук будзе каштаваць яму чортава шмат часу і грошай. Калі б ён не вярнуў іх да працы ў кароткі час, ён мог бы не здолець спілаваць дрэвы; калі б ён не адкрыў шлюзы дамбы, каб вада ў возеры не падымалася далей. Але ўсё роўна ён страціў бы шмат грошай; лесапільня падтрымлівалася за кошт піламатэрыялаў, якія ішлі ўніз па даліне, і калі ён хутка не верне сваіх людзей да лесапілкі, яму прыйдзецца часова закрыць лесапільню.
  Здавалася, што Говард хацеў завалодаць мной ва ўсіх намерах і мэтах, што было яшчэ адной часткай у схеме паказанняў, якія я сабраў. Гэта не былі паказанні ў юрыдычным сэнсе, але яны былі дастаткова моцныя для мяне.
  З надыходам змяркання я пачаў рыхтавацца. Я дастаў з заплечніка коўдры і завязаў іх звонку, а калі зусім сцямнела, пачаў спускацца у даліну. Я ведаў даволі лёгкі маршрут, і неўзабаве дабраўся да краю лагера. У двух зборных бараках было святло, але ў астатнім не было ніякіх прыкмет жыцця, акрамя астматычнага гуку дрэнна ігранага гармоніка. Я прапаўз праз лагер і дабраўся да кухоннага барака. Я не мог зразумець, чаму я не павінен забяспечваць за кошт Говарда.
  У кухонным бараку было святло, і дзверы былі прыадчынены. Я зазірнуў у акно і выявіў, што барак пусты, таму прабраўся праз дзверы і зачыніў іх за сабой. На пліце кіпеў вялікі рондаль з ежай, і пах гашышу ледзь не звар'яцеў, але аддавацца такой раскошы я не меў часу. Мяне зацікавіла правіянтская пакой.
  Правіянт быў у другім канцы барака; ён быў зусім невялікі, але паліц было шмат, усе яны былі застаўлены слоікамі. Я адразу ўзяўся запіхваць банкі ў заплечнік, асцярожна, каб не стукнуць іх адна аб адну. Зверху на формачкі кладу пакуначак мукі. Я ўжо збіраўся зноў выходзіць, як нехта ўвайшоў у барак, і я хутка зачыніў дзверы.
  У кладоўцы былі толькі адны дзверы, і яны вялі ў кухонную халупу — зразумелая мера засцярогі ад злодзеяў-дрывасекаў са здаровым апетытам. Па той жа прычыне не было акна, таму мне прыйшлося або заставацца ў харчаблоку, пакуль нечаканы госць не выйдзе з барака, або прымяняць гвалт, каб выбрацца.
  Я крыху прыадчыніў дзверы і ўбачыў чалавека, які стаяў каля пліты і памешваў у рондалі драўлянай лыжкай. Ён паспрабаваў стравы, паклаў коўш назад у гаршчок і падышоў да стала па мяшок солі. Я ўбачыў, што гэта быў пажылы чалавек, які кульгае на адну нагу, і ведаў, што пра гвалт не можа быць і гаворкі. Гэты чалавек ніколі не рабіў мне балюча і не шукаў мяне, і я не магла прымусіць сябе дазволіць грахам Говарда перайсці на яго.
  Ён прабыў у бараку, здавалася, цэлую вечнасць — а насамрэч гэта было не больш за дваццаць хвілін — і я думаў, што ён ніколі не выйдзе. Ён знясільваюча важдаўся, мыў а зняў некалькі талерак, адціснуў кухонную анучу і павесіў яе сушыцца каля пліты, потым падышоў да кладоўкі, нібы нешта прынесці. Аднак ён спыніўся якраз тады, калі я падумаў, што ўсё роўна давядзецца паваліць яго на падлогу. Зноў вярнуўся да рондаля, яшчэ раз паспрабаваў гашышу, паціснуў плячыма і выйшаў з барака.
  Я падкраўся да дзвярэй, пераканаўся, што шлях вольны, а потым са сваёй здабычай выйшаў з барака. Тым часам у мяне ўзнікла ідэя. Я прыйшоў сюды, каб учыніць пякельны хаос, і прытрымліваўся гэтай мэты. У лагеры было электрычнае асвятленне, і я пачуў глыбокі стук дызельнага генератара на ўскраіне лагера. Знайсці яго было няцяжка, трэба было толькі сачыць за гукам, але я павінен быў заўсёды хадзіць у цені казармы.
  Генератар размяшчаўся ў спецыяльным бараку. Каб быць у бяспецы, я зрабіў круг вакол яго, перш чым прыступіць да дзеяння. Наступны барак выкарыстоўваўся проста як майстэрня, а паміж двума баракамі стаяла ёмістасць на чатыры тысячы літраў для саляркі. Я зірнуў на паказальнік масла і ўбачыў, што бак напалову запоўнены. Я хутка знайшоў у казарме майстэрні сякеру, вярнуўся да танка і нанёс моцны ўдар па тонкім металічным борце.
  Гэта зрабіла даволі шум, і я быў рады пачуць, як алей пырсне з няроўнай адтуліны. Я паспеў яшчэ некалькі разоў замахнуць сякерай па танку, перш чым пачуўся моцны крык, але тады я ўжо адчуваў пад нагамі масла. Я хутка адступіў і падпаліў зроблены мной папяровы факел. Тады я кінуў падпалены факел у танк і пабег да цёмных дрэў.
  Спачатку я падумаў, што паходня згасла, але раптам я ўбачыў яркую ўспышку святла, а затым полымя, якое ўскочыла ў паветра ззаду мяне. Я бачыў абрысы чалавека, які бег узад і ўперад перад вогнішчам, але потым зноў перавёў позірк на лес і пабег як мага хутчэй, хаця быў упэўнены, што за мной ніхто не пойдзе.
   III
  На досвітку я ўтульна сядзеў на дрэве ўглыб густога лесу ў паўночнай частцы даліны. Я сытна, хоць і халодна, паеў з кансерваў і фасолі і праспаў некалькі гадзін. Ежа дала мне новыя сілы, і я адчуваў сябе здольным пераадолець усё, што мог кінуць мне Матэрсан. Я рыхтаваўся да падзей дня і думаў, што ён будзе рабіць.
  Я даведаўся пра гэта яшчэ да таго, як паспеў пакінуць сваё дрэва. Я пачуў характэрны гук павольна ляцячага верталёта, які неўзабаве праляцеў нізка над верхавінамі дрэў. Моцны сыходны струмень адчуваў сябе халодным да майго твару, і даволі шмат яловых іголак упала на зямлю. Верталёт працягнуў рух на поўнач, але я застаўся на месцы, і, вядома, праз некалькі хвілін ён вярнуўся, але крыху далей на захад.
  Я саскочыў з дрэва і надзеў заплечнік. Говард здагадаўся, што я хацеў, каб ён здагадаўся, і разведвальны верталёт быў яго першым крокам. Ён яшчэ не мог паспець паслаць ударныя атрады ў даліну, але неўзабаве яны прыбылі, а я тым часам разважаў, што рабіць.
  Я чуў, як верталёт гудзе ўніз па даліне, і, думаючы, што вельмі хутка ён вернецца яшчэ раз, я знайшоў сабе добрую кропку агляду. Я не памыліўся, бо неўзабаве пасля гэтага ён вярнуўся, на гэты раз пасярэдзіне даліны. Я падняў вочы і ўбачыў, што ў ім было толькі двое, пілот і пасажыр. Я не чакаў, што яны прызямляцца, нават калі мяне ўбачаць, таму што пілот павінен быў заставацца са сваім самалётам, а яго пасажыру, напэўна, не спадабаецца быць у шэрагу са мной сам-насам. Гэта дало мне нейкую свабоду дзеянняў.
  Гэта быў даволі просты план, які я распрацаваў, і ён грунтаваўся ў асноўным на псіхалагічным элеменце, спадзеючыся, што мая ацэнка людзей Говарда была правільнай. План быў заснаваны на невялікім тэхнічным ноу-хау, і цяпер у мяне будзе магчымасць каб пераканацца, ці дзейнічаюць пасткі, якія я навучыўся рабіць на поўначы, на людзей гэтак жа, як і на жывёл.
  Я прайшоў метраў семсот-восемсот праз лес да сцежкі, якую ведаў раней, і пачаў будаваць падводны камень. Пастка можа быць выдатнай, калі вы хочаце злавіць зайца, але для аленя - або чалавека - трэба нешта большае. Была яшчэ адна рэч, якую я павінен быў прыняць да ўвагі. Алень не мае ні разумення геаметрыі, ні механікі і не зможа зразумець, як працуе капкан, нават калі вы папрацуеце яму гэта растлумачыць. Вам проста трэба не пакідаць чалавечага паху, і алень увойдзе прама ў пастку. Але чалавек звычайна бачыць пастку з першага погляду, і таму яна павінна была быць вельмі разумнай.
  Была дарожка, дзе з аднаго боку быў насып вышынёй паўтара метра, а з другога перапад у некалькі метраў. Любы, хто ішоў па гэтай сцежцы, павінен быў прайсці гэты пункт, таму я падняў вялікую глыбу каменя на насып і паклаў пад яе невялікі камень, каб ён ураўнаважваўся на краі. Потым я знайшоў у заплечніку пастку і леску, паставіў пастку на сцежку і злучыў яе праз леску з каменем, на якім ураўнаважваўся каменны блок.
  Мне спатрэбілася амаль паўгадзіны, каб усталяваць пастку, і перыядычна я чуў, як верталёт патрулюе другі бок даліны. Я замаскіраваў пастку і пераканаўся, што пастка не выглядае занадта падазрона. Затым я працягнуў каля чатырохсот метраў уверх па сцежцы да месца, дзе яна вяла праз балоцістую мясцовасць. Я наўмысна перабраўся па гразі на другі бок, пакінуўшы за сабой мноства слядоў – зламаныя галінкі, сляды і камякі гразі на сухой зямлі. Я працягнуў крыху далей па дарожцы, а потым зрабіў вялікую дугу назад да сваёй пасткі.
  Гэта была першая палова плана. Другая палова складалася з працягвання назад па сцежцы да паляны, дзе быў ручай. Я паклаў заплечнік ля сцежкі і разлічыў, калі верталёт прыляціць над палянай. Затым я спусціўся да ручая, каб напоўніць сваю палявую бутэльку.
  Я здагадаўся правільна, і гэта адбылося так раптоўна, што я быў цалкам заспеты знянацку. Высокія елкі заглушалі гук верталёта знаходзілася амаль непасрэдна над палянай. Я падняў галаву і ўбачыў белы твар, які глядзеў на мяне ўніз. Потым я пабег у сховішча, як чорт па пятах. Верталёт зрабіў адзін круг і зноў праляцеў над палянай, затым павярнуўся ў большы круг і хутка паляцеў уніз па даліне. Матэрсан нарэшце знайшоў Бойда.
  Я вярнуўся на паляну, сарваў з кашулі нітку і прыляпіў яе да калючага куста, які стаяў ля сцежкі, што вяла да маёй пасткі. Я хацеў пераканацца, што людзі Говарда зрабілі правільныя рэчы. Потым я дастаў заплечнік і знайшоў месца, адкуль у мяне быў добры від на пастку. Тут я пачакаў і выкарыстаў час чакання, каб парэзаць дубіну сваім паляўнічым нажом.
  Наколькі я мог меркаваць, верталёт вернецца даволі хутка. Я не мог паверыць, што ён праляцеў далей за плаціну, гэта было каля пятнаццаці кіламетраў, якія ён мог пераадолець за восем хвілін. Ім спатрэбіцца хвілін пятнаццаць, каб скласці план бою, і яшчэ восем хвілін, каб вярнуцца сюды, так што я мог бы чакаць верталёт праз паўгадзіны. Аднак ён не мог несці больш за чатырох чалавек, акрамя пілота. Аднак ён адразу ж разварочваўся і падбіраў яшчэ чатырох, якія з'яўляліся прыкладна праз дваццаць хвілін.
  Іншымі словамі, у мяне было дваццаць хвілін, каб абясшкодзіць чатырох чалавек. Не вельмі доўга, але дастаткова - я спадзяваўся.
  Было амаль чвэрць трэцяй, калі я пачуў, як ён вярнуўся і прызямліўся на паляне. Яно адразу ўзляцела зноў і пачало кружыць, і мне было цікава, як доўга яно будзе так рабіць. Калі б ён не знік праз некалькі хвілін, увесь мой план быў бы разбураны. Таму я з вялікай палёгкай пачуў, як ён зноў паляцеў на поўдзень, і сачыў за сцежкай, якая вяла да паляны, спадзеючыся, што яны захопяць вуду.
  Праз імгненне я пачуў слабы крык, які, здавалася, гучаў пераможна — прынада была праглынута сырой. Я паглядзеў скрозь кусты, што хавалі мяне, і ўбачыў чатырох чалавек, якія хутка ішлі па сцежцы. Трое з іх былі ўзброеныя — два стрэльбы і вінтоўка, — і мне было ўсё роўна; але потым Я вырашыў, што гэта не будзе мець ніякага значэння, бо мой план грунтаваўся на элеменце нечаканасці.
  Яны амаль беглі па сцежцы. Яны былі маладыя і свежыя, і, як сучасная армія, іх даставілі на месца бітвы з камфортам. У звычайнай гонцы яны злавілі б мяне раней, чым я дасягнуў кіламетра, але гэта таксама не было намерам. Першы раз я бег, таму што быў заспеты знянацку, але цяпер усё змянілася. Гэтыя хлопцы самі гэтага не ўсведамлялі, але яны не палявалі на мяне — яны самі былі ахвярамі.
  Яны беглі па двое па сцежцы, але былі вымушаныя стаць у адну лінію, калі сцежка звузілася ў тым месцы, дзе яна пралягала ўздоўж землянога вала з двухметровым перападам з другога боку. Я затаіў дыханне, калі яны дабраліся да пасткі. Першы чалавек пазбег пасткі, і я пракляў сябе; але другі сунуў нагу прама ў яго і вырваў каменьчык з-пад глыбы скалы, так што ён упаў на нумар тры і ўдарыў яго па сцягне. Чалавек схапіў свайго таварыша наперадзе, і яны абодва перакуліліся праз край разам з валуном, які важыў, мусіць, семдзесят пяць кіло.
  Была серыя клятваў і праклёнаў, і калі хваляванне сціхла, адзін з мужчын сеў на зямлю, з недаверам гледзячы на сваю зламаную нагу, а другі завыў, што сцягно ў яго баліць, як чорт.
  Мужчын вёў Новак, вялікі хлопец, з якім я спрачаўся раней. — Чаго ты, чорт вазьмі, не глядзіш, куды ногі ставіць, нязграбны маёр?
  «Яно проста ўпала на мяне, Новак», — жаласна сказаў чалавек з пашкоджаным сцягном. – Я нічога дрэннага не зрабіў.
  Я ляжаў у хмызняку менш чым за дзесяць метраў і смяяўся сам з сябе. Няцяжка было зразумець, што калі валун штурхае чалавека з двухметровай вышыні, ён таксама можа зламаць косць. Цяпер у мяне было толькі тры супернікі.
  «Я зламаў нагу», — паскардзіўся мужчына на зямлі.
  Новак папоўз і агледзеў яго, і я затаіў дыханне. Калі б застаўся хоць нейкі след ад пятлі, адразу б зразумелі, што гэта невыпадкова. Мне пашанцавала – ці то леска парвалася, ці то Новак не заўважыў пятля. Ён выпрастаўся і вылаяўся. «Чорт! Не прайшло і пяці хвілін, а аднаго чалавека ўжо выдалілі – можа, двух. Як твае сцягна, Бэнкс?
  «Чортава балюча. Магчыма, я зламаў таз».
  Новак зноў змагаўся, а потым сказаў: «Хутка прыйдуць іншыя. Лепш застанься тут са Смітам - надзень шыну на нагу, калі зможаш. Я працягну Скоці. Бойд з кожнай хвілінай усё далей».
  Ён падняўся па сцежцы і пасля некалькіх добра падабраных заўваг пра Бэнкса і яго плосканогіх гаварыў: «Давайце, Скоці».
  Я павінен быў дзейнічаць хутка. Я паглядзеў на Бэнкса. Ён схіліўся над другім мужчынам і паглядзеў на зламаную нагу, а той стаяў да мяне спіной. Я ўскочыў, пабег наперад і ўдарыў яго дубінай, перш чым ён паспеў развярнуцца.
  Ён упаў на іншага чалавека, які глядзеў угару са здзіўленымі вачыма. Перш чым ён паспеў закрычаць, я схапіў стрэльбу і ўткнуў дула яму ў твар. «Адзін гук, і ты атрымаеш нешта горшае за зламаную нагу», — прыгразіў я яму.
  Ён закрыў рот і прыжмурыў абодва вочы, спрабуючы зазірнуць у вялікую круглую дзірку. Я груба сказаў: «Павярні галаву».
  "Што!"
  «Павярні галаву, чорт! У мяне няма ўсяго дня для сябе».
  Ён неахвотна адвярнуў твар. Я зноў схапіў дубінку, якую кінуў у сябе, і ўдарыў яго па галаве. Я быў не супраць пабіць чалавека са зламанай нагой, але трэба было не даць яму закрычаць. Магчыма, я быў занадта мяккі, таму што я не ўдарыў яго дастаткова моцна. Ён крыху апусціўся і паківаў галавой, і мне прыйшлося ўдарыць яго крыху мацней, каб ён цалкам страціў прытомнасць.
  Я адцягнуў Бэнкса ад яго, адчуваючы сябе крыху туманным. Калі б я працягваў біць людзей па галаве, рана ці позна я б ударыў аднаго з тонкімі мазгамі і заб'ю. Але я павінен быў пайсці на рызыку. Мне трэба было падаць гэтым хлопцам урок, і я не мог быць тонкім у метадах, якія выкарыстоўваў.
  Я зняў з Бэнкса рэмень і хутка зачапіў яго ім. Потым я ўзяў стрэльбу і пайшоў за Новакам і Скоці. Я не думаў, што прайшло больш за чатыры хвіліны, як яны зніклі з поля зроку. Мне трэба было спачатку дабрацца да месца, дзе сцяжынка ішла па балоцістай мясцовасці, але калі сцяжынка зрабіла вялікі паварот, мне засталося прайсці толькі палову шляху. Я скакаў, як заяц, між дрэў, і прыбыў, стогнучы, якраз у час, каб схавацца за высокім чаротам ля сцежкі.
  Я чуў, як яны набліжаліся, але яны ўжо не ішлі так хутка. Я мяркую, што два чалавекі, якія пераследуюць уцекача, менш упэўненыя, чым чатыры, нават калі яны ўзброеныя. Прынамсі, Новак і Скоці не вельмі спяшаліся. Новак ішоў наперадзе і першым заўважыў мае сляды ў гразі. "Гэй, мы пайшлі правільным шляхам", - крыкнуў ён. — Давай, Скоці.
  Ён паспяшаўся міма таго месца, дзе я стаяў, а Скоці пайшоў за ім крыху павольней. Ён не разумеў, чаму Новак раптам так замітусіўся. Ён таксама не зразумеў гэтага, таму што я ў той жа момант стукнуў прыкладам у патыліцу, і ён упаў галавой у лужыну.
  Новак пачуў, як ён упаў, і крутнуўся, але я ўжо павярнуў стрэльбу і накіраваў на яго ствол. — Кідай вінтоўку, Новак.
  Ён вагаўся, і я паляпаў па вінтоўцы. — Я не ведаю, што ў гэтым — стрэл звера ці птушкі, — але ты даведаешся самым пакутлівым спосабам, калі адразу не кінеш гэтую вінтоўку.
  Ён раскрыў рукі, і вінтоўка ўпала ў гразь. Я ступіў наперад з чароту. «Добра, ідзі сюды — але павольна».
  Ён ступіў на сухую сцежку, боты яго хлюпалі. Я спытаў: "Дзе Waystrand?"
  Новак зласліва ўсміхнуўся. «Ён ідзе. Гэта будзе нядоўга».
  — Спадзяюся, не, — сказаў я, і на твары Новака з'явілася здзіўленне. Я кінуў галаву ў бок непрытомны Скоці. - Вазьмі яго, але не набліжайся занадта блізка да гэтай стрэльбы, інакш я выб'ю табе мазгі.
  Я сышоў са сцежкі і ўбачыў, як ён падняў Скоці праз адно плячо. Ён быў вялікім чалавекам, амаль такім жа вялікім, як я, таму Скоці не быў для яго вялікім цяжарам. — Добра, — сказаў я. – Назад той жа дарогай, якой ты прыйшоў.
  Я ўзяў другую стрэльбу і дазволіў яму ісці наперад па дарожцы, бязлітасна пераследуючы яго. Да таго часу, як мы вярнуліся да астатніх, ён ужо моцна задыхаўся, што было менавіта тым, што я і хацеў. Бэнкс прыйшоў у прытомнасць. Ён падняў вочы, заўважыў Новака і адкрыў рот, каб нешта крыкнуць. Потым ён убачыў мяне і хутка закрыў рот, калі на яго накіравалі драбавік. Хлопец са зламанай нагой быў яшчэ без прытомнасці.
  Я сказаў: «Кіньце Скоці праз край».
  Новак напаўпавярнуўся і зірнуў на мяне, але зрабіў, як я сказаў. Ён не надта ўважліва ставіўся да Скоці, і ў Скоці былі б усе падставы скардзіцца на нялёгкую паездку, але я мяркую, што мяне таксама абвінавацяць у гэтым. Я сказаў: «Цяпер ты паўзі туды сам — але вельмі павольна».
  Ён дазволіў сабе саслізнуць праз край, і я загадаў яму адысці на некаторую адлегласць і стаць спіной да мяне. Мне было цяжка самому спусціцца туды, але я справіўся. Натуральна, Новак не мог упусціць гэты шанец. Калі ён пачуў, што падэшвы маіх ботаў стукаюць па зямлі, ён хутка развярнуўся, але застыў, калі ўбачыў, што я ўсё яшчэ трымаю на яго настаўлены пісталет.
  — Добра, — сказаў я. «А цяпер здымі рэмень са Скоці і завяжы яго. Але перш за ўсё вы зніміце свой пояс і дайце яму ўпасці на зямлю».
  Ён люта вылаяўся, але выканаў загад. Хлопец са спушчанымі штанамі не вельмі баявы; гэта вялікі недахоп, як зведалі многія мужчыны, калі іх здзівілі жонкі іншых мужчын. Але трэба прызнаць, што Новак быў смелы - стараўся.
  Ён толькі што скончыў звязваць Скоці, як кінуўся мне на ногі, спрабуючы перакуліць мяне. Ён павінен быў ведаць лепш, таму што я збіраўся збіць яго ззаду. Яго сківіца ўрэзалася ў прыклад вінтоўкі, калі тая апускалася яму на галаву. Гэта вывела яго з гульні.
  Я праверыў выратавальны пояс вакол запясцяў і лодыжак Скоці, і, вядома, Новак спрабаваў падмануць мяне і там. Я зацягнуў пояс, а потым паспешліва завязаў Новака. Часу заставалася няшмат, таму што верталёт мог прыляцець у любы момант. Я ўзяў адно са стрэльбаў і разбіў яго аб камень, потым напоўніў кішэню патронамі для другога стрэльбы. Пасля раптоўнага ўмяшання я абшукаў кішэні Новака і знайшоў totenschlegger - маленькую зручную дубінку, абцягнутую скурай, напоўненую свінцом і з раменьчыкам для запясця. Я ўсміхнуўся. Калі б я збіраўся працягваць біць людзей па галаве, я б з такім жа поспехам рабіў гэта з дапамогай правільных інструментаў.
  Я паклаў яго ў кішэню, канфіскаваў бінокль, які быў у Скоці, і схапіў драбавік. Удалечыні я чуў верталёт, які вяртаўся.
  Мне раптам прыйшла ў галаву ідэя, я ўзяў лісток і напісаў паведамленне, якое ўклаў у рот Новаку. Рот у яго быў ужо адкрыты. Я напісаў: калі іншыя хочуць такога ж стаўлення, проста ідзіце за мной - бойд .
  Потым я знік у бок вышыні.
  
  Мяне ніхто не праследаваў. Я адбегся на добрую адлегласць, потым залёг у гушчары і сачыў за ходам падзей у бінокль. Я быў занадта далёка, каб пачуць, што гавораць, але я мог гэта прыблізна разабраць. Верталёт прызямліўся, не бачна, а крыху пазней па сцежцы ішлі чацвёра мужчын. Яны заўважылі чатырох маіх сяброў, і адзін з хлопцаў пабег назад, каб спыніць узлёт верталёта.
  Новака прывялі ў прытомнасць і ён сеў, як ён трымаў яго за сківіцу. Ён выплюнуў з рота кавалачак паперы, і нейкі чалавек падняў яго і прачытаў напісанае. Ён перадаў запіску астатнім, і я ўбачыў чалавека, які нервова азірнуўся праз яго плячо; яны палічылі стрэльбы і цяпер ведалі, што я ўзброены.
  Пасля буйной кладкі зрабілі прымітыўныя насілкі і панеслі хлопца са зламанай нагой назад на паляну. Больш яны не прыйшлі, і я іх зразумеў. Я нейтралізаваў чатырох чалавек менш чым за паўгадзіны, і гэта, відаць, забрала мужнасць астатніх; яны не клапаціліся пра тое, што ім трэба ўвайсці ў лес, рызыкуючы атрымаць такое ж стаўленне - ці яшчэ горш.
  Не таму, што я ахапіў манію вялікасці з-за таго, што зрабіў. Гэта было спалучэнне майстэрства і ўдачы, і я наўрад ці мог паўтарыць поспех. Я не веру ў выказванні накшталт «яго рука была моцная, таму што справа яго была праведная». З майго досведу вынікае, што самыя вялікія зладзеі ў гэтым свеце звычайна маюць і самыя моцныя рукі - успомніце, напрыклад, Гітлера. Але Напалеон казаў, што мараль ставіцца да сілы як тры да аднаго, і гаварыў ён з горкага вопыту. Вы больш чым на паўдарозе да перамогі, калі зможаце здзівіць сваіх супернікаў, вывесці іх з раўнавагі і падзяліць.
  Я адклаў прыцэл і ўзяў драбавік. Я адчыніў яго, каб паглядзець, што было б з жыватом Новака, калі б я націснуў на курок. Халадок прабег па спіне, калі я дастаў патроны - гэта было горш за звярыны стрэл. Паляўнічы патрон для буйной дзічыны змяшчае дзевяць стрэлаў, якія маюць не вельмі вялікі рассейванне на блізкай адлегласці, але ў гэтых патронах былі наразныя кулі - па адной у кожным патроне.
  Некаторыя паляўнічыя органы не дазваляюць адстрэльваць аленяў са стрэльбаў, таму вытворцы зброі прыдумалі такое рашэнне. Бярэм мяккі свінцовы шар дыяметрам тры чвэрці цалі і наразаем яго так, што ён круціцца ў гладкім ствале. Куля важыла каля трыццаці грамаў, а пораху ў гільзе дастаткова, каб надаць ёй пачатковую хуткасць 500 метраў у секунду. Калі такая штука трапляе ў мішэнь, яна робіць дзірку, досыць вялікую, каб яе можна было прабіць кулаком праз яго. Жывот Новака быў бы разнесены па ўсёй даліне Кіноксі, калі б я націснуў на курок па сцежцы. Недарэмна ён выкінуў вінтоўку.
  Я з агідай паглядзеў на патроны і паклаў у стрэльбу два патроны са звычайнай жывёльнай шротам. Выпушчаны з некаторай адлегласці, ён дэмаралізаваў бы чалавека, не забіваючы яго. Я не хацеў стаяць з пятлёй на шыі цёмнай раніцай. Я таксама не так моцна ненавідзеў людзей Говарда.
  Я паглядзеў на бязлюдны ландшафт і накіраваўся на другі канец даліны.
  
  На працягу двух дзён я ўвесь час знаходзіўся ў бегах у паўночнай частцы даліны Кіноксі. Напэўна, Говард Матэрсан пагаварыў са сваімі людзьмі і набраўся ў іх адвагі, таму што яны хутка вярталіся, але ніколі групамі менш чым па шэсць чалавек. Я гуляў з імі ў цэтлік і стараўся дабрацца як мага далей на ўсход. Яны ні разу не заўважылі мяне, таму што ў той час як адзін чалавек можа рухацца даволі бясшумна, зграя з шасці чалавек стварае як мінімум у шэсць разоў больш шуму. І яны вельмі стараліся заставацца разам. Напэўна, Новак падрабязна распавёў ім пра тое, што здарылася, і папярэдзіў, каб яны не паведамлялі.
  За гэтыя два дні я зрабіў паўтузіна пастак, але злавіўся толькі ў адной з іх. Аднак гэта прывяло да таго, што аднаму з маіх пераследнікаў зламана рука, і яго падабраў верталёт. Аднойчы я пачуў моцную стральбу з невялікага яра, які толькі што пакінуў, і задумаўся, што магло здарыцца. Калі вы адправіце кучу ўзброеных людзей у лес, заўсёды знойдзецца адзін дурань, які стрэліць не ў той час, але гэта не апраўданне для ўсіх астатніх, якія бяруць прыклад з яго. Пазней я даведаўся, што падхапілі чалавека з вялікай колькасцю стрэлаў - нехта стрэліў памылкова, ён стрэліў у адказ, і астатнія хлопцы таксама націснулі на куркі. Верная прыкмета нервовасці.
  Нарабаванае харчаванне заканчвалася, і мне трэба было здабываць новыя запасы. Вяртацца ў лесапавал было занадта небяспечна - Матэрсан, несумненна, прыняў меры засцярогі супраць паўтарэння - таму я накіраваўся на ўсход да каюты Клэр. Я ведаў, што змагу атрымаць там правіянт, і спадзяваўся знайсці Клэр у каюце. Акрамя таго, я павінен быў паведаміць Гібансу аб тым, што робіць Говард; ён не стаў бы добразычліва глядзець на паляванне, якое праводзіцца ў яго раёне, і, несумненна, неадкладна прыняў бы меры. Але перш за ўсё я хацеў даведацца, што здарылася з Клэр.
  Двойчы я спрабаваў дабрацца да каюты, але абодва разы мяне спыняла група лесарубаў Матэрсана, таму мне прыйшлося адступіць і паспрабаваць абысці іх. Трэці раз мне пашанцавала. Аднак я быў вельмі стомлены, калі дабраўся да хаціны, але не занадта стомлены, каб набліжацца з вялікай асцярогай. Апошнія сорак восем гадзін я мала спаў, а час ад часу задавальняўся тым, што падрамаў гадзіну. Гэта быў мой самы вялікі недахоп; Я ніколі не мог расслабіцца, у той час як мае праследавацелі маглі супакоіцца.
  Калі я дайшоў да хаціны, было ўжо прыцемкам, і некаторы час назіраў за ёй з хрыбта. Здавалася, усё спакойна, і я з расчараваннем заўважыў, што ў вялікай каюце не было святла, так што Клэр, відавочна, не было. Але Вейстранд павінен быць побач, бо з яго каюты зыходзіў прыязны бляск.
  Я падышоў да каюты па спіралі, уважліва аглядаючы наваколле, і хапіла розуму зазірнуць у акно Вэйстранда, каб пераканацца, што ён адзін. Ён сядзеў перад грубкай, і вакол яго галавы кружылася сіняватае воблака люлькавага дыму. Я падышоў да дзвярэй і паспрабаваў зайсці прама, але, на маё здзіўленне, яны былі замкнёныя.
  Уэйстранд крыкнуў гулкім голасам: "Хто гэта?"
  — Бойд.
  Я пачуў яго крокі па драўлянай падлозе, калі ён падышоў да дзвярэй. — Хто гэта быў?
  «Боб Бойд. Маўчы, Мэцью».
  Было зроблена некалькі ўдараў, дзверы адчыніліся, і святло асвяціла мяне. Затым ён адчыніў дзверы цалкам. "Увайдзіце. Хутка заходзьце».
  Я кінуўся, і ён зачыніў за мной дзверы і зачыніў іх на засаўку. Я павярнуўся і ўбачыў, як ён клаў адзін стрэльбу назад у стойку на сцяне. — Яны і цябе турбавалі, Мацей?
  Ён павярнуўся, і я ўбачыў яго твар. У яго было самае вялікае блакітнае вока, якое я калі-небудзь бачыў, а астатняя частка яго твару была ў моцных сіняках. - Так, - цяжка сказаў ён. «Мяне турбавалі. Што, чорт вазьмі, адбываецца, Бойд?
  Я сказаў: "Говард Матэрсан звар'яцеў і хоча бачыць кроў - маю кроў". Ён ускалыхнуў свой народ, сказаўшы ім, што я паваліў яго бацьку на зямлю».
  "Ты зрабіў гэта?"
  Я ўтаропіўся на яго са здзіўленнем. «Навошта мне біць старога? Зараз я хачу перамагчы Говарда ў лоўлі рыбы, але гэта нешта іншае. У Старога Быка здарыўся сардэчны прыступ - я бачыў гэта, і МакДугал гэта бачыў. Таксама і Говард, але ён схаваў праўду».
  Мацей кіўнуў. "Я табе веру."
  Я спытаўся: «Хто зрабіў табе падшыў вока, Мэцью?»
  Ён паглядзеў у падлогу. «Я ваяваў з родным сынам, — сказаў ён. Ён сціснуў рукі. «Ён біў мяне — я заўсёды думаў, што змагу з ім справіцца, але ён біў мяне».
  Я сказаў: «Я паклапачуся пра Джымі, містэр. Waystrand. Ён нумар два ў маім спісе. Што здарылася?"
  «Тры дні таму ён падымаўся сюды з Говардам», — адказаў ён. «У верталёце. Хацеў ведаць, ці былі вы тут. Я сказаў яму, што не бачыў вас, хлопцы, і Говард сказаў мне паведаміць яму, калі вы з'явіцеся. Потым ён хацеў агледзець каюту міс Трынаван, і я сказаў, што ён не можа прыйсці. Ён падумаў, што ты хаваешся ў ім, і я спытаў, ці не абвінавачвае ён мяне ў хлусе.» Мэцью паціснуў плячыма. «Адно слова прывяло да іншага, і Джымі ўдарыў мяне, і справа дайшла да бойкі».
  Ён падняў галаву. «Ён перамог мяне, Боб; але яны не зайшлі ў хаціну. Я адразу пайшоў сюды, узяў сваю стрэльбу і сказаў ім, каб яны папсавалі».
  Ён прыгнечана апусціўся ў крэсла перад кафлянай печчу, і мне стала яго па-чартоўску шкада. "Яны зніклі без лішніх слоў?"
  Ён кіўнуў. «Так, але ў пэўны момант я падумаў, што мне давядзецца застрэліць Джымі. Я б таксама націснуў на курок, і ён гэта ўсведамляў, — ён падняў вочы з сумным выразам. «Ён стаў вельмі дрэнным хлопцам. Я ведаў, што ён так будзе развівацца, але ніколі не думаў, што прыйдзе час, калі буду гатовы застрэліць свайго ўласнага сына».
  «Мне балюча чуць», — сказаў я. — Говард умешваўся ў бойку?
  — Не, — пагардліва адказаў Мацей. «Ён проста стаяў крыху далей і смяяўся як гіена, пакуль мы змагаліся. Але ён перастаў смяяцца, калі я накіраваў стрэльбу яму ў жывот».
  Прадукцыйнасць Говарда мяне не здзівіла. Я зняў заплечнік і паклаў яго на падлогу. - Вы бачылі што-небудзь для міс Трынаван?
  «Я не бачыў яе апошні тыдзень», — адказаў ён.
  Я ўздыхнуў і сеў. Такім чынам, Клэр не была тут з таго часу, як яна пакінула каюту Мака, і мне было цікава, дзе яна цяпер і што робіць.
  Мацей заклапочана паглядзеў на мяне. "Яны выглядаюць вельмі вар'ятамі", - сказаў ён. "У мяне было нямала цяжкасцей, але ў вас, вядома, было больш".
  Я кажу: «Я ў бегах ужо шэсць дзён. Даліна поўная людзей, якія проста чакаюць магчымасці выбіць мне мазгі. Калі ты хочаш зарабіць тысячу даляраў, Мэцью, усё, што табе трэба зрабіць, гэта перадаць мяне Говарду.
  Ён буркнуў. «Што б я рабіў з тысячай даляраў? Ты галодны?'
  Я слаба ўсміхнуўся яму. — Цэлага вала з'есці б, дык я галодны.
  «У мяне ёсць лабараторны лес, які трэба толькі абагрэць. Ён узяў некалькі ключоў, якія віселі на сцяне, і кінуў іх мне. «Яны для вялікай каюты. Прымі ванну».
  Я задуменна паглядзеў на ключы. "Яны не дазволілі б Говарду мець іх".
  «Гэта было нешта іншае», — адказаў ён. — Ён не сябар міс Трынаван.
  Я прыняў гарачую ванну і пагаліўся з тыднёвай іржышча, і амаль зноў адчуў сябе чалавекам. Калі я вярнуўся ў каюту Мэцью, у яго талерка кіпела парай цёплы лабараторны лес гатовы для мяне. Я атрымаў яго на борце ў рэкордна кароткія тэрміны і папрасіў яшчэ адну порцыю. Ён усміхнуўся і сказаў: «Табе хадзіць пад адкрытым небам».
  «Не пры такіх абставінах», — адказаў я. Я пацягнуўся за курткай і ўзяў адзін з наразных патронаў. Я паставіў яго на стол і сказаў: «Такі мяч быў прызначаны для мяне, Мацей».
  Ён узяў патрон, і я першы і апошні раз у жыцці пачуў, як ён гучна і горача вылаяўся: «Чорт цябе ў гарачае дупло!» — усклікнуў ён. "Праклятыя нягоднікі - я б не выкарыстаў такое на аленя". — Стары Бык, напэўна, памёр.
  Мне гэта не прыходзіла ў галаву, і я праходзіў дрыжыкі. — Спадзяюся, што не, — сур'ёзна сказаў я. «Я маліўся за яго выздараўленне. Ён адзіны чалавек, які можа вырваць мяне з гэтай калатнечы. Ён можа сказаць гэтым лесарубам, што не я яго паваліў на зямлю — што ў яго інфаркт. Толькі ён можа прымусіць Говарда спыніць паляванне на мяне».
  - Гэта вар'яцтва, - задуменна сказаў Мэцью. «Я ніколі не быў закаханы ў Була, але ў нас з ім ёсць нешта агульнае. У нас абодвух ёсць хлопчык, які пакінуў канцэпцыі».
  Я не каментаваў гэта; не было чаго сказаць. Я з'еў рэшткі лабараторных дроў і выпіў некалькі кубкаў кавы, і пасля гэтай першай гарачай ежы за ўвесь тыдзень я адчуў сябе значна лепш. Мацей сказаў: «Я зрабіў табе ложак. Сёння ноччу яны могуць спакойна спаць. «Я крыху азіраюся. Не трэба псаваць вам начны сон».
  Я ператварыўся ў добры мяккі ложак і амаль заснуў, перш чым мая галава стукнулася аб падушку. Я праспаў да світання і прачнуўся ад сонца, якое свеціць мне ў твар. Я ўстаў і апрануўся, пасля чаго пайшоў у гасціную. Мэцью нідзе не было відаць, але на пліце стаяў гаршчок з гарачай кавай, а побач стаяла патэльня з яйкамі і беконам, якія можна было паставіць на агонь.
  Я выпіў кубак кавы і пачаў рыхтаваць пяць-шэсць яек. Яны толькі скончылі, як я пачуў шум звонку. Я злавіў за стрэльбай і падскочыў да акна. Мацвей падбег да каюты. Ён адчыніў дзверы і, задыхаючыся, сказаў: «Шмат людзей... ідуць сюды... будуць тут праз дзесяць хвілін... Я іх заўважыў».
  Я апрануў куртку і падняў заплечнік, які адчуваў сябе цяжкім. — Я паклаў у заплечнік трохі прыпасаў, — сказаў Мэцью. "Прабачце, я нічога не мог зрабіць".
  Я хутка сказаў: «Так, можна». Ідзі ў форт Фарэл, схапі Гібонса і раскажы яму, што тут адбываецца. І паспрабуйце высветліць, што здарылася з Макдугал і Клэр. Ты зробіш гэта для мяне?»
  «Я паеду, як толькі змагу», — паабяцаў ён. «Але табе лепш знікнуць зараз. Гэтыя хлопцы былі хуткімі».
  Я выйшаў з хаціны і пабег сярод дрэў, спрабуючы дасягнуць таго месца на хрыбце, з якога глядзеў уніз мінулай ноччу. Падняўшыся туды, я падняў бінокль і паглядзеў на кабіну.
  Я бачыў як мінімум шэсць мужчын, якія атачылі кабіну. Яны бегалі ў каюту Мэцью і выбягалі з яе, нібы яны належалі ёй, а крыху пазней яны ўварваліся і ў каюту Клэр. Я меркаваў, што абшукалі. Я пацікавіўся, як яны выявілі, што я там, і прыйшоў да высновы, што ў іх, напэўна, быў чалавек, які пільнаваў. Напэўна, гэта святло ў каюце Клэр, калі я прымаў ванну, выклікала ў іх падазрэнні.
  Я праклінаў уласную дурноту, хоць цяпер было позна абурацца. Калі чалавек галодны і стомлены, ён становіцца менш назіральным і робіць невялікія дурныя памылкі. Але на такіх памылках звычайна ловяць чалавека, за якім палююць, і я вырашыў у будучым быць больш асцярожным.
  Я закусіла губу, наводзячы бінокль на чалавека, які стаяў і важдаўся з рухавіком фургона Мэцью. Ён да канца засунуў галаву пад капот, а потым выцягнуў жменю правадоў.
  Мэцью некаторы час не збіраўся прыязджаць ні ў Форт Фарэл, ні куды-небудзь яшчэ. 
  
  OceanofPDF.com
   11-я глава
  Надвор'е было кепскае. Хмары сцягнуліся, пайшоў дождж, і, нарэшце, хмарнае покрыва апусцілася да зямлі, і я пайшоў у туман. Гэта было і добра, і дрэнна. Дрэнная бачнасць азначала, што не было асаблівай рызыкі, каб мяне выявілі, і туман перашкодзіў верталёту абследаваць даліну. Двойчы ён знаходзіў мяне і выстаўляў людзей Говарда на мой след, але цяпер яго больш нельга было выкарыстоўваць. З іншага боку, я ўвесь час быў мокры, і не адважваўся спыніцца і распаліць вогнішча, каб абсохнуць. Мокрая вопратка раздражняла маю скуру, і мне было па-чартоўску балюча, бо кашуля і штаны пастаянна трэліся. У мяне таксама была моцная прастуда, і я ведаў, што чханне ў непадыходны час можа быць смяротным.
  Праца супрацоўнікаў Говарда стала больш эфектыўнай. Ён знайшоў мяне на тэрыторыі менш за дзесяць квадратных кіламетраў, і сетка вакол мяне няўмольна сцягнулася. І мне не пашанцавала яго прабіцца. Багі ведалі, колькі людзей ён паставіў, але гэта было занадта шмат для мяне, каб справіцца з усімі. Тройчы спрабаваў прарвацца, карыстаючыся туманам, і тройчы прыйшлося павярнуць назад. Лесарубы таксама не баяліся выкарыстоўваць свае стрэльбы, і гэта было толькі малаверагоднай удачай, што я не быў прабіты дзіркамі з першай спробы. Я чуў, як вакол мяне шыпеў град жывёлы, і адзін град закрануў адно маё сцягно. Я адразу ж кінуўся ў сваю схованку і перавязаў рану. Мышцы на назе былі крыху жорсткімі, але гэта не азначала нічога асаблівага для маёй свабоды рухаў.
  Я быў мокры, халодны і няшчасны, а таксама мучаны голадам і стомленасцю, і я думаў, ці хутка я кіну ўсё гэта. Часам я быў гатовы легчы і спаць без яго думаючы, ці знойдуць мяне мае пераследнікі. Але я ведаў, што будзе, калі я гэта зраблю. Мне не асабліва хацелася хадзіць калекай усё астатняе жыццё, калі б Говард пагадзіўся на гэта, таму я цягнуўся скрозь туман, спадзеючыся знайсці выйсце з сеткі, якая пастаянна зацягвалася.
  
  Я ледзь не спатыкнуўся аб мядзведзя. Ён крэкнуў і падняўся на заднія лапы, шасціфутавы велікан, стукаючы пярэднімі лапамі па паветры, агаляючы зубы. Я адышоў на прыдатную адлегласць і абдумаў сітуацыю.
  Пра мядзведзя грызлі сказана больш глупстваў, чым пра любую іншую жывёлу, акрамя ваўка. Дарослыя мужчыны, не міргнуўшы вокам, раскажуць пра ашаламляльныя ўражанні ад грызлі - як мядзведзь адразу ж кідаецца на чалавека, як можа дагнаць скачучага каня, вырваць дрэва і ўвогуле зладзіць пекла. беспарадак без усякай прычыны. Праўда ў тым, што мядзведзь грызлі, як і любая іншая жывёла, дастаткова разумны, каб не важдацца з чалавекам без уважлівай прычыны. Праўда, вясной яно часта шалее, калі толькі што выбралася з бярлогі, але так бывае і з многімі людзьмі, калі ўстаюць з ложка.
  Да таго ж вясной бывае галодным. Ён страціў увесь свой тлушч, і яго поўсць свабодна звісае на ім, і таму яму будзе дазволена есці спакойна, гэтак жа, як большасць людзей хоча мадро. А самка мядзведзіцы нараджае патомства вясной і адчувальная да парушальнікаў спакою, што, на мой погляд, вельмі зразумела. Большасць жудасных гісторый пра мядзведзя Грызлі было раскручана вакол вогнішча, каб зрабіць уражанне на пачаткоўца або турыста, і яшчэ больш было выліта з бутэлькі віскі.
  Быў разгар лета - ці, як гэта бывае ў Брытанскай Калумбіі, - і гэты грызлі быў тоўсты і задаволены. Ён зноў апусціў пярэднія лапы на зямлю і працягнуў тое, што рабіў, перш чым я перапыніў яго, які выкопваў сакавіты корань. Але ён пільна сачыў за мной і некалькі разоў гаркнуў, каб паказаць, што ён мяне не баіцца.
  
  Я адышоў за дрэва, каб не трывожыць яго празмерна, пакуль разважаю, што з ім рабіць. Вядома, я мог проста пайсці сваім шляхам, але ў мяне ўжо была лепшая ідэя. Мяне прывабіла ідэя мець 400-кілаграмовага мядзведзя ў якасці саюзніка, калі я мог бы інакш завербаваць яго. Не многія мужчыны любяць сутыкнуцца тварам да твару з раз'юшаным мядзведзем Грызлі. 
  Бліжэйшыя з людзей Матэрсана былі менш чым за мілю, і яны набліжаліся. Але мядзведзь інстынктыўна адыходзіў, калі яны набліжаліся, і заўсёды чуў іх, калі яны выдавалі страшэнны шум. Адзіная прычына, па якой ён не чуў мяне, заключалася ў тым, што я развіў асаблівую здольнасць рухацца прывідна бясшумна - гэта была адна з рэчаў, чаму навучышся ў такой сітуацыі, як тая, у якой я апынуўся. Калі ты гэтага не чуеш, ты хутка будзеш мёртвым чалавекам.
  Што мне трэба зрабіць, каб мядзведзь ігнараваў свой прыродны інстынкт. Замест таго, каб адысці, ён павінен быў рухацца да гэтых людзей, і як, чорт вазьмі, я мог прымусіць яго зрабіць гэта? На грызлі нельга проста гадаць, як на карове, і мне прыйшлося ў спешцы знайсці спосаб.
  Я крыху разважаў пра праблему, а потым знайшоў магчымае рашэнне. Я дастаў некалькі паляўнічых патронаў і пачаў раскрываць іх паляўнічым нажом, выкінуўшы дробкі і пакінуўшы толькі порах. Праз імгненне ў мяне была добрая колькасць пудры, якую я паклаў у пальчатку, каб яна не высахла. Потым я прысеў на кукішкі і зарыўся рукамі ў тоўсты пласт яловых іголак, што пакрывалі лясную падсцілку. Яловыя іголкі праліваюць ваду, як пёры качкі, і мне не трэба было шмат капаць, каб дабрацца да сухога гаручага матэрыялу.
  Увесь гэты час я сачыў за братам Мядзведзям, які, прыжмурыўшыся на мяне, весела жаваў свае карэнні. Ён не стаў бы турбаваць мяне, калі б я не турбаваў яго - усё роўна гэта была мая тэорыя, але ў мяне быў розум знайсці дрэва, каб залезці, калі мая тэорыя не спраўдзілася. З адной з бакавых кішэняў заплечніка я дастаў геалагічную карту і нататнік. Я парваў картку і парваў некаторыя старонкі з нататніка, пасля чаго я зрабіў некалькі хатак для разносчыкаў.
  У ямцы, якую выкапаў у яловых ігліцах, я расклаў невялікае вогнішча, насыпаў пораху дамы разносчыкаў і паклаў іх у ямку, пасля чаго засыпаў усё сухімі яловымі ігліцай. Потым я сыпануў на зямлю пораху, а на нераспаленае вогнішча паклаў тры патроны.
  Калі я на імгненне прыслухаўся, не пачуўшы нічога падазронага, я пайшоў на дзясятак ярдаў направа і развёў вогнішча, падобнае да першага, а потым перайшоў на другі бок і зрабіў тое ж самае. Мядзведзь-брат падняўся на дыбкі і зарычаў, убачыўшы, што я кружуся вакол яго, але супакоіўся, калі пераканаўся, што я не падыходзіў бліжэй. Кожная жывёла мае вельмі пэўную бяспечную дыстанцыю і прымае меры толькі ў тым выпадку, калі хтосьці набліжаецца да яе. Як адрэагуе жывёла, залежыць ад яе характару – алень уцячэ, мядзведзь грызлі нападзе.
  Маючы ўсе тры вогнішчы гатовы, я чакаў, пакуль людзі Матэрсана зробяць наступныя крокі. Мядзведзь хацеў паказаць мяне, бо ён быў паміж намі. Таму я проста ўстаў і цярпліва чакаў, трымаючы паляўнічую стрэльбу напагатове і не адрываючы вачэй ад мядзведзя Грызлі.
  Я не чуў ні гуку; але ён зрабіў. Ён неспакойна варухнуўся, круціў галавой з боку ў бок, як кобра, гатовая да ўдару. Потым ён выдаў некалькі фыркаючых гукаў, удыхаючы паветра, і раптам ціха загудзеў і адвярнуўся ад мяне, каб паглядзець у іншы бок. Я быў рады, што даўно навучыўся захоўваць запалкі сухімі, заліваючы карабок расплаўленым воскам, каб запалкі ляжалі цалкам абароненыя ад вільгаці. Я адарваў ад кавалка воску тры запалкі і трымаў іх напагатове ў руцэ.
  Мядзведзь павольна пайшоў задам да мяне і ад людзей, якія набліжаліся. Ён нервова паглядзеў на мяне, відавочна адчуваючы сябе ў пастцы, а калі мядзведзь грызлі так сябе адчувае, лепш за ўсё быць у іншым месцы. Я прысеў, запаліў запалку і паднёс яе да пораху, які прывёў да майго першага невялікага пажару. Порах пырснуў і адразу загарэўся. Потым я на пякельнай хуткасці пабег да чарговага пажару, страляючы ў паветра.
  Мядзведзь ужо ішоў да мяне лёгкай рыссю, але стрэл прымусіў яго спыніцца і ён няўпэўнена азірнуўся. Ззаду мядзведзя я пачуў усхваляваны крык. Былі і іншыя, хто чуў стрэл.
  Мядзведзь зноў павярнуў галаву, а затым працягнуў да мяне, але ў той жа момант адзін з патронаў выбухнуў у першым жа агні. Яму, вядома, было ўсё роўна, і ён з бурчаннем павярнуўся. Тым часам я запаліў другі агонь і пераскочыў да трэцяга.
  Брат Б'ёрн не ведаў, што рабіць. З аднаго боку да яго ішлі людзі, а з другога пачуўся жудасны шум. З боку людзей прагрымела яшчэ некалькі стрэлаў, і мядзведзь вырашыўся; але ў той жа час усё пекла вырвалася з таго кірунку, куды ён вырашыў ісці. Выбухнулі яшчэ два снарады, і праз секунду прагучала, быццам пачалася вайна.
  Потым пстрыкнула да мядзведзя. Ён развярнуўся і кінуўся ў адваротны бок. Я дапамог яму ў дарозе, апёкшы яго ў спіну градам, а потым прышпіліў яго. Ён паваліўся на дрэвы, як чарговы дэман - амаль паўтоны жахлівай лютасці. На самай справе, напэўна, ён быў тым, хто баяўся больш за ўсё, але менавіта ў такім стане мядзведзь грызлі найбольш небяспечны для навакольнага асяроддзя. 
  Я ўбачыў трох мужчын, якія глядзелі ўверх па схіле; яны былі ашаломлены тым, што напаткала іх. Я магу сабе ўявіць, што яны лічылі мядзведзя мноствам кіпцюроў і зубоў на целе, якое здавалася ўдвая большым за яго. У іх была б добрая гісторыя, каб расказаць потым, калі б яны пражылі дастаткова доўга. Потым яны раптоўна кінуліся ў бакі, але адзін з мужчын быў занадта марудлівы, і мядзведзь даў яму лапу, калі той праходзіў міма. Мужчына гучна закрычаў і паваліўся на зямлю, але, на яго шчасце, мядзведзь не спыніўся, каб абняць яго.
  Я ўсё яшчэ бег за мядзведзем, боты мае слізгалі па слізкай лясной падсцілцы. Але мядзведзь меў значна большую хуткасць, і адлегласць паміж намі хутка павялічвалася. Крыху наперадзе пачуўся яшчэ адзін крык і пара стрэлаў, і я нырнуў за дрэва, убачыўшы хлопца, які цэліў у мядзведзя са стрэльбы. Ён павярнуўся і ўбачыў мяне, калі я бегла да яго. Ён прыцэліўся ў мяне, але ўдарнік трапіў у пусты патроннік, і тады я быў да яго. Я ўдарыў яго ў грудзі плячом, і ад удару яго ногі выбіліся з-пад яго, і ён упаў, а мне дапамог удар, які я здолеў нанесці яму за адно вуха. Я чамусьці навучыўся ад брата Б'ёрна.
  Я не спыніўся, а працягнуў рэзкай рыссю; Я хацеў пераканацца, што за мной не сочаць. Але яны, відаць, былі занятыя даглядам параненага таварыша – калі мядзведзь налятае мімаходзь, у той лапе сталёвыя кіпцюры. Я ўбачыў свайго сябра, які скакаў са схілу, і раптам зразумеў, што туман падымаецца. Ён перайшоў на больш спакойны крок і азірнуўся. Я махнуў рукой і пайшоў у іншым напрамку; Я не быў упэўнены, што маё хваляванне за яго ўзаемнае.
  Як толькі я ледзь не спатыкнуўся аб мядзведзя, я сутыкнуўся з чалавекам, які глядзеў у туман, разважаючы, што павінен азначаць увесь гэты шум. Я не паспеў ухіліцца, таму кінуўся на яго, як бык, убіваючы яму ў жывот дула стрэльбы. Калі ён зноў прыйшоў у сябе, мой паляўнічы нож быў ля яго горла.
  Ён адкінуў галаву пад ненатуральным вуглом, спрабуючы пазбегнуць вострага нажа, і з кутка яго рота пацякла слінка. Я сказаў: «Не крычы — а то толькі пацярпееш».
  Ён кіўнуў, але адкінуў галаву назад, калі нож укалоў яго ў Адамаў яблык. Я спакойна спытаў: «Чаго ты за мной гонішся?»
  Ён толькі выдаў бульканне. Я зноў спытаў: «Чаму ты за мной гонішся? Я хачу атрымаць адказ. Праўдзівы адказ».
  Ён напружана сказаў: «Ты зваліў старога Быка Матэрсана на зямлю. Гэта было зроблена брудна».
  «Хто сказаў, што я наехаў на старога?»
  
  «Говард сам гэта бачыў. Так зрабіў і Джымі Вэйстранд».
  «Як ён мог гэта ўбачыць? У рэшце рэшт, яго там не было».
  «Мне гэта сказалі».
  «Яны абодва вялікія хлусы», — сказаў я. «У старога Матэрсана быў сардэчны прыступ. Што ён на гэта кажа?»
  «Ён нічога не кажа. Ён хворы — цяжка хворы, — з вачэй чалавека свяцілася нянавісць.
  — Ён у бальніцы ці дома?
  — Я чуў, што ён дома, — ён вымушана ўсміхнуўся. — Цябе чакае жорсткае пакаранне, Бойд.
  — У старога Матэрсана здарыўся сардэчны прыступ, — цярпліва паўтарыў я.
  «Я яго і мезенцам не крануў. Ці магла тысяча даляраў мець нейкае дачыненне да таго, што за мной палююць дзень і ноч?
  Ён зірнуў на мяне пагардліва. «Гэта ніякага дачынення да справы не мае», — сказаў ён. «Мы проста не любім, каб незнаёмцы нападалі на старых».
  Напэўна, гэта была праўда. Я сумняваўся, што гэтыя людзі пайшлі б на такое паляванне толькі дзеля крывавых грошай. Гаворка ішла не пра дрэнных хлопцаў; яны былі проста дурнямі, якія дазволілі сабе ўсхвалявацца хлуснёй Говарда. Тысяча долараў разглядалася выключна як невялікі дадатковы прыбытак. Я спытаў: «Як вас завуць?»
  «Чарлі Блант».
  «Што ж, Чарлі, я хацеў бы, каб мы маглі абмеркаваць гэта за півам, але, на жаль, гэта немагчыма. Але паслухай, калі б я быў такім дрэнным хлопцам, якім хоча Говард, я мог бы збіць з ног кучу вас гэтым пісталетам. Вы стралялі ў мяне, але я не стрэліў у адказ. Вы можаце зрабіць гэта рыфмаваным?
  Ён нахмурыўся, і я мог зразумець, што ён думаў пра гэта. Я працягваў: «Вазьміце Новака і астатніх трох хлопцаў, напрыклад, я мог перарэзаць ім горла як нічога. І калі справа даходзіць да гэтага, нішто не перашкаджае мне ўрэзацца ў ваш зараз». 
  Ён напружыўся, і я ткнуў яго нажом. «Не хвалюйся, Чарлі, я не збіраюся гэтага рабіць. Воласа на галаве не загну. Для вас гэта мае сэнс?»
  
  Ён зрабіў глытальны рух і хутка паківаў галавой. — Так, падумай, — сказаў я. «Уважліва падумайце і раскажыце пра гэты вопыт сваім сябрам. І скажы ім, што я сказаў ім, што ў старога Быка здарыўся сардэчны прыступ і што Говард Матэрсан і Джымі Уэйстранд напаўняюць цябе хлуснёй. А калі казаць пра Джымі, то я не даю шмат за хлопца, які можа збіць уласнага бацьку. Што ты маеш на ўвазе?"
  Блант павярнуў галаву ўбок. "Але ён зрабіў", сказаў я. «Трэба толькі папрасіць Мэцью Уэйстранда пераканацца, што я кажу праўду. Ягоная каюта недалёка адсюль - прынамсі, не так далёка, каб туды не зайсці, калі хочаш раз і назаўжды даведацца праўду. Але пагаворыце пра гэта са сваімі таварышамі. Напэўна, вы зможаце адкрыць сёе-тое».
  Я крыху адвёў нож. «Я адпушчу цябе, Чарлі. Я нават не буду тыкаць ротам і не звязваць цябе, каб ты не нацягнуў іншых на мой след. Я адпушчу цябе без лішніх слоў, і калі ты хочаш крычаць, нішто не перашкаджае табе гэта зрабіць. Але вы можаце сказаць сваім таварышам, што я стаміўся бегаць і што ў мяне ёсць забойчая жаданне забіваць. Скажы ім, што наступны, які я ўбачу за сабой, - гэта смерць. Я думаю, што табе вельмі пашанцавала, што я знайшоў цябе, Чарлі, так што ты можаш перадаць гэтае папярэджанне, ці не так?'
  Ён ляжаў зусім нерухома і не адказваў мне. Я ўстаў і паглядзеў на яго, а потым сказаў: «Забойства пачынаецца з цябе, Чарлі, калі ты што-небудзь паспрабуеш». Я ўзяў стрэльбу і пакінуў яго, не азіраючыся. Я адчуваў яго вочы на сваёй спіне, і ад гэтага ў мяне паколвала, бо я не ведаў, як ён адрэагуе. Магчыма, ён ужо прыставіў пісталет мне ў спіну, і мне прыйшлося сабраць усю сілу волі, каб не ўцячы.
  Але мне прыйшлося спадзявацца на той сэнс, які, як мне падалося, быў у гэтым Чарлі Бланце. Я прыйшоў да высновы, што гвалт сам па сабе не выйдзе з гэтага цяжкага становішча - гэта толькі спародзіць гвалт. Я спадзяваўся, што пасеяў у сэрцы аднаго чалавека невялікі сумнеў, той «разумны сумнеў», які кожны прысяжны павінен разглядаць.
  Я працягваў падымацца па хрыбце, пакуль не зразумеў, што апынуўся звонку дыяпазону, і я раптам адчуў сябе нашмат камфортней з модай. Нарэшце я павярнуўся і азірнуўся. Далёка ўнізе па хрыбце Блант стаяў нерухома, маленькая постаць глядзела на мяне. У яго руках не было стрэльбы, і ён не зрабіў ніводнага руху ні за, ні супраць мяне. Я памахаў яму, і ён пасля доўгай паўзы памахаў мне ў адказ. Я працягнуў уверх па хрыбце і схаваўся з поля зроку.
   II
  Надвор'е зноў праяснілася, і я вырваўся з магічнага кола Говарда. Аднак я не сумняваўся, што мяне зноў будуць пераследваць. Было абсурдна думаць, што такі чалавек, як Блант, можа спыніць гэтае паляванне; але прынамсі я атрымаў невялікую перадышку. Цэлыя суткі нікога не бачачы і не чуючы, я рызыкнуў і забіў аленя, спадзеючыся, што стрэлу ніхто не пачуў.
  Я вытрыбушыў аленя, а як захацелася зноў пакаштаваць мяса, развёў невялікі агонь і падсмажыў пячонку, якая найхутчэй варыцца і лягчэй за ўсё засвойваецца. Затым я расчляніў жывёліну і абсмажыў кавалачкі мяса, якія потым паклаў у заплечнік. Я нядоўга заставаўся на гэтым месцы, але схаваў рэшткі аленя і адразу ж рушыў далей, бо баяўся быць акружаным. Але за мной ніхто не сачыў.
  Я вырашыў заначаваць ля ручая, чаго не рабіў з таго часу, як пачалося гэтае паляванне. Гэта было натуральна, але я не адважыўся зрабіць гэта, баючыся быць злоўленым. Але я быў стомлены і зусім абыякавы да таго, што са мной адбываецца. Я думаю, што ў гэты момант мне дайшлі нервы, бо я быў гатовы адмовіцца. Усё, што я хацеў, - гэта добра выспацца, і я быў поўны рашучасці атрымаць яго, нават калі мяне абудзіць, гледзячы на ствол пісталета.
  Я зрэзаў некалькі яловых галінак, каб ляжаць на іх, чаго я раней не рабіў, бо гэта пакідала занадта відавочны след для маіх праследавацеляў. І нават запаліў, не разважаючы агонь бачылі ці не. Аднак я не распранаўся перад адпачынкам, а раскінуў на сабе коўдры. Калі я ляжаў перад вогнішчам, напоўнены сапраўдным мясам і з кавайнікам пад рукой, я адчуваў сябе амаль як у звычайнай падарожжы.
  Я рана разбіў лагер, бо быў змучаны сваім пастаянным блуканнем, і калі змяркалася, я быў на мяжы сну. Але раптам я пачуў гучны шум рухавіка і шум ротарных лопасцяў, якія ўзбівалі ў паветры над маёй галавой, і прачнуўся ад штуршка. Гэта быў пракляты верталёт, які ўсё яшчэ гнаўся за мной. Напэўна, яны бачылі бляск ад агню. На фоне цёмнага лесу таксама было немагчыма размінуцца.
  Я адчайна застагнаў і хутка падняўся на ногі, калі шум рухавіка заціх дзесьці на поўнач ад мяне. Шкада было працягваць так хутка, але я мяркую, што больш нічога не заставалася. Потым я яшчэ раз падумаў. Чаму я павінен уцякаць? Чаму я не мог застацца і змагацца да канца тут?
  Але прычын быць заспетым знянацку без лішніх слоў не было, таму я распрацаваў просты план. Нядоўга знайшоў бервяно прыкладна такой жа вышыні, як я, і паклаў яго пад коўдры, каб яно нагадвала спячага чалавека. Затым я прывязаў шнур да бервяна, каб я мог перасунуць яго са схованкі, якую я шукаў за пнём, тым самым яшчэ больш стварыўшы ілюзію чалавека, які ляжыць у сне. Я паспрабаваў сістэму і знайшоў яе настолькі здавальняючай, што думаў, што падмануў бы сябе, калі б не ведаў хітрасці.
  Калі што-небудзь здарыцца гэтай ноччу, мне спатрэбіцца шмат святла, таму я падклаў у агонь добрую колькасць дроў - і вось-вось мяне заспелі знянацку. Толькі пстрычка галінкі ўдалечыні сказала мне, што ў мяне значна менш часу, чым я думаў. Я схаваўся за пнём і пераканаўся, што ў стрэльбе ёсць патроны і пад рукой запасныя часткі. Я быў недалёка ад вогнішча і нацёр трохі вільготнай зямлі на ствол, каб ён не бліснуў у святле, а потым падсунуў пісталет наперад, каб было лягчэй з ім валодаць.
  
  Той факт, што яны былі ўжо так блізка, азначаў альбо тое, што верталёт вёў разведку наперадзе большай групы людзей, альбо тое, што ён высадзіў некалькі чалавек на паляне недалёка. Аднак я сумняваўся ў апошнім, бо яны раней адчулі, што магло здарыцца, калі група з чатырох чалавек паспрабавала мяне захапіць.
  Пстрыкнула яшчэ адна галінка - на гэты раз значна бліжэй - і я напружана глядзеў з боку ў бок, спрабуючы зразумець, адкуль прыйдзе атака. Тое, што сучок зламаўся на захад, не выключала, што з усходу – ці з поўдня – можа падысці нашмат разумнейшы хлопец. Ад гэтай думкі валасы ў мяне на патыліцы ўсхапіліся; Я ляжаў тварам на поўнач, і, магчыма, у гэты момант нехта стаяў адразу ззаду, гатовы разбіць мне галаву. Для мяне было б неразумна класціся на жывот, бо гэта перашкаджала маёй свабодзе рухаў, але гэта быў адзіны выхад, калі я хацеў быць у непасрэднай блізкасці ад лагера.
  Я якраз збіраўся кінуць асцярожны позірк праз плячо, калі ўбачыў, як нехта - ці штосьці - адсунулася ўбок, і застыў. Постаць выйшла на святло ад агню, і я затаіў дыханне, калі ўбачыў, што гэта Говард Матэрсан. Нарэшце я ўгаварыў яго са схованкі.
  Ён асцярожна праслізнуў наперад і схіліўся над маім заплечнікам. Яму не цяжка было б убачыць, што гэта маё, бо маё імя было напісана на адваротным баку. Я асцярожна нацягнуў леску, а потым тузануў яе. Палена перавярнулася на бок, і Говард хутка выправіўся.
  У наступны момант ён перакінуў вінтоўку на плячо, і цёмную ноч разарвалі ўспышкі і ўдары чатырох стрэлаў, якія ён накіраваў у коўдру з адлегласці менш за тры метры.
  Гэта дало мне жорсткі настрой, і я пачаў пацець. У мяне былі ўсе неабходныя доказы таго, што Говард жадаў, каб я прыбраў мяне з дарогі самым горшым спосабам. Ён стукнуў нагой па дыване і стукнуўся пальцамі аб бервяно. Я закрычаў: «Говард, ты забойца нягоднік, у мяне на цябе настаўлены пісталет. Кіньце -
  
  Я не паспеў больш крыкнуць, таму што ў гэты ж момант Говард развярнуўся і стрэліў. Успышка асляпіла мяне, я пачуў лямант і шэраг булькатаючых гукаў, і нейкая постаць пакацілася да мяне. Я меў рацыю ў сваім прадчуванні, што разумнейшы хлопец падыдзе да мяне ззаду. Джымі Уэйстранд, відаць, быў менш чым за два метры ад мяне, а Говард паспяшаўся стрэліць. Малады Джымі быў забіты стрэлам у жывот.
  Я ўскочыў і стрэліў у Говарда, але мае вочы ўсё яшчэ былі аслеплены ўспышкай яго пісталета, і я не трапіў у яго. Говард зірнуў на мяне з недаверам і дзіка стрэліў у мяне, але ён забыўся, што ў яго аўтаматычнай вінтоўкі было толькі пяць патронаў і толькі кароткія выскакі ўдарніка.
  Трэба сказаць, што ён хутка адрэагаваў. Скачком ён адолеў агонь і знік у нечаканым напрамку, і я пачуў, як ён перабіраўся праз ручай. Я стрэліў у яго яшчэ раз, але гэта быў промах, таму што я пачуў, як ён прарваўся праз гушчар з другога боку, і тады ён быў па-за дасяжнасцю.
  Я апусціўся на калені побач з Джымі. Ён быў мёртвы, як і любы чалавек, якога я калі-небудзь бачыў — а я бачыў нямала. Напэўна, вінтоўка Говарда была зараджана гэтымі праклятымі свінцовымі кулямі, і Джымі трапіла адна проста ў пупок. Яно прайшло наскрозь і вынесла яму пазваночнік, і па лясной падсцілцы было раскідана чортава шмат кішак.
  Я пахіснуўся на нагах, зрабіў два крокі і вырваў. Усё добрае мяса, якое я атрымліваў асалоду ад, вярнулася ўверх і рассыпалася па зямлі, як вантробы Джымі Уэйстранда. Пяць хвілін я стаяў, дрыжучы, як у гарачцы, а потым аднавіў кантроль над сабой. Я схапіў стрэльбу, дастаў з яе патроны і зарадзіў баявымі патронамі. Говард заслужыў такое ж абыходжанне, якое прызначыў і мне. Тады я пайшоў за ім.
  Ісці за ім было не цяжка. Кароткі бліск ліхтарыка раз-пораз паказваў мне, дзе ён паклаў свае пацёртыя боты ці ступіў на траву. Але праз імгненне пачалося Я думаю разумна. У яго яшчэ была вінтоўка і, напэўна, зарадзіў у яе пяць новых патронаў. Калі б я толькі мог ісці па яго следу з дапамогай ліхтарыка, мне хутка адбілі б галаву. Няважна, што ў цёмным лесе я лепш перасоўваўся. Калі я выкарыстаў ліхтарык, яму трэба было толькі схавацца, захоўваць спакой і стрэліць, калі я асвятліў яму цэль. А мішэнню быў я.
  Я рэзка спыніўся і зноў задумаўся. Я асабліва не думаў пасля таго, як Говард загрузіў у бервяно чатыры патроны — усё адбылося так хутка. Я напружыўся, каб думаць холадна і хутка. Побач не магло быць іншага Говарда, інакш я быў бы недзеяздольны, калі стаяў, схіліўшыся над целам Джымі Уэйстранда. Такім чынам, Говард і Джымі, напэўна, прыляцелі з верталётам, і ён не мог быць далёка адсюль.
  Я чуў, як шум рухавіка верталёта раптоўна сціх у паўночным кірунку, і ведаў, што там была паляна, дзе ён мог прызямліцца. Говард бег на захад, і я не думаў, што ён вельмі добра арыентуецца ў лесе, таму быў рэальны шанец, што я змагу дабрацца да верталёта першым.
  Я змяніў курс і хутка рухаўся паміж дрэвамі, таму што мне больш не перашкаджаў заплечнік. Я цягаў яго амаль два тыдні па розных відах мясцовасці і цяпер адчуў сябе лёгкім, як птушка. Пакінуўшы заплечнік каля вогнішча, я рызыкнуў, таму што калі б я яго згубіў, мяне чакала вялікая бяда – я не мог спадзявацца выжыць у лесе без таго рыштунку, які быў у мяне ў заплечніку. Але ў мяне было дзіўнае адчуванне, што гэта будзе трапленне для мяне. Альбо я збіраўся сысці з перамогай сёння ўвечары, альбо я збіраўся прайграць Говарду - і параза для яго азначала кулю ў жывот, як у Джымі Уэйстранда, таму што гэта быў адзіны спосаб, якім ён мог мяне спыніць.
  Я рухаўся хутка і бясшумна, але перыядычна спыняўся, каб прыслухацца. Я нічога не чуў ад Говарда, але крыху пазней я пачуў гук ротараў, якія павольна круціліся, і зразумеў, што не толькі верталёт прызямліўся там, дзе я хацеў, але і пілот нерваваўся і гатовы да ўзлёту ў спешцы. Мусіць, ён завёў матор, калі пачуў стрэлы з майго лагера.
  Выйшаўшы на паляну, я засцерагчыся абышоў верталёт дугой, набліжаючыся да яго з процілеглага боку. Я тут жа спыніўся, а потым, сагнуўшыся, пабег наперад па адкрытай зямлі. Шум верталёта заглушыў мае крокі, і я дабраўся да пілота, які стаяў спіной да мяне і глядзеў на поўдзень. Ён чакаў, што здарыцца.
  Гэта таксама зрабіла. Я ўціснуў ствол пісталета яму ў рэбры, і ён моцна штурхнуў нагой. - Расслабся, - сказаў я. «Гэта Бойд. Вы ведаеце, хто я?"
  «Т-так», — нервова адказаў ён.
  — Правільна, — працягнуў я. «Мы сустракаліся раней — амаль два гады таму. Вы прывезлі мяне назад у Форт Фарэл з даліны Кінаксі падчас маёй першай паездкі. І ты павінен зрабіць гэта яшчэ раз, - я мацней прыціснуў пісталет да яго рэбраў. «Цяпер ты зрабі шэсць крокаў наперад і не паварочвайся, пакуль я не скажу. Я думаю, што вы дастаткова разумныя, каб не выпрабоўваць ніякіх хітрыкаў».
  Я бачыў, як ён зрабіў шэсць крокаў наперад і спыніўся. Ён мог лёгка ўцячы ад мяне, застаўшыся толькі цёмным ценем у пахмурнай бязмесячнай ночы, але, відаць, быў занадта напалоханы. Чуткі пра мяне, напэўна, разышліся далёка. Я забраўся на пасажырскае сядзенне, а потым сказаў: «Добра, уставай».
  Ён сеў на крэсла пілота і сеў з жорсткай спінкай. Я выпадкова сказаў: «Я не магу кіраваць гэтай штукай, але ты можаш. Ты ляціш назад у Форт Фарэл, і робіш гэта спакойна і спакойна, не спрабуючы ніякіх хітрыкаў. Я выцягнуў свой паляўнічы нож і паставіў яго перад сабой, лязо паблісквала ў цьмяным святле інструментаў. «У цябе гэта будзе паміж рэбрамі да канца, таму, калі ты думаеш зрабіць жорсткую пасадку, ты будзеш мёртвы, як і я. Я магу вам сказаць, што зараз мне амаль усё роўна, памру я ці застануся жывы - але вы можаце мець на гэты конт іншае меркаванне. Зразумела?»
  Ён кіўнуў. «Так, я зразумеў. Я не раблю ніякіх хітрыкаў, Бойд.
  
  "Спадар. Бойд табе, — зларадна паправіў я яго. "А потым давайце падымемся ў паветра, але цяпер не забывайце ляцець у правільным кірунку".
  Ён пацягнуў элементы кіравання і пстрыкнуў пераключальнікамі, і шум рухавіка ўзмацніўся, калі ротары набіралі хуткасць. Раптам на краі паляны ўспыхнула святло, і акно з плексігласу ў даху кабіны разбілася. Говард паспрабаваў яшчэ раз стрэліць, і дзесьці ззаду пачуўся глухі стук. Верталёт хіснуўся ўбок, і мы зніклі над цёмным морам хвойнікаў. Я зарэгістраваў, як пілот глыбока ўдыхнуў і расслабіўся на сядзенні. Я таксама адчуваў сябе крыху больш расслабленым, калі мы набіралі вышыню і няўхільна ляцелі на поўдзень.
  Лётаць было цудоўна. Я ішоў пешшу з форта Фарэл і за мной гналіся ў даліне Кінаксі амаль два тыдні, і на гэтай цудоўнай машыне мы паляцелі ўніз па даліне і праз чвэрць гадзіны пераадолелі плаціну, пасля чаго засталося яшчэ шэсцьдзесят міль. — можна сказаць, паўгадзіны палёту — да форта Фарэл. Я адчуў, як напружанне сышло з майго цела, але потым я зноў напружыў мышцы, каб спалоханы мужчына побач са мной не падумаў, што я расслабляюся настолькі, каб падмануць мяне.
  Неўзабаве мы ўбачылі наперадзе агні форта Фарэл. Я сказаў: "Бык Матэрсан павінен быў мець пасадачную пляцоўку каля дома, ці не так?"
  – Так, мае.
  — Тады мы прызямлімся там, — сказаў я.
  Мы праляцелі над фортам Фарэл і жылым раёнам Лейксайд, і раптам апынуліся над эксцэнтрычным замкам Матэрсана і апускаліся побач з ім. Верталёт уступіў у кантакт з зямлёй, і я сказаў: «Спыніце рухавік».
  Калі ротары спыніліся, панавала дзіўная цішыня. Я спытаў: «Ці звычайна хто-небудзь выходзіць вас сустракаць?»
  — Не ўвечары.
  Мне гэта выдатна пасавала. Я сказаў: «Добра, ты заставайся тут. Калі цябе не будзе, калі я вярнуся, я пагляджу вы час ад часу. І ведаеш, што з табой тады будзе?»
  Голас пілота выразна задрыжаў. «Напэўна, я застануся, містэр. Бойд. У ім не засталося шмат чалавека.
  Я ўскочыў на зямлю, адклаў нож, схапіў вінтоўку і пабег да хаты, што цёмна ўзвышалася на фоне неба. Святло было толькі ў некалькіх вокнах, і я меркаваў, што большасць жыхароў спалі. Я паняцця не меў, колькі слуг патрэбна для падтрымання такога замка, але я не мог сабе ўявіць, што іх шмат у гэты час сутак.
  Я вырашыў увайсці праз парадныя дзверы, бо гэта быў адзіны вядомы шлях у дом; але калі я дайшоў да дзвярэй, яны адчыніліся, і паласа святла ўпала на лесвіцу. Я хутка рэціраваўся і схаваўся ў гаспадарчай пабудове, якая аказалася гаражом дома.
  Мужчына сказаў: «Цяпер памятайце, што ён павінен быць абсалютна спакойным».
  «Так, доктар», — адказала жанчына.
  «Калі нешта зменіцца ў яго стане, неадкладна патэлефануйце мне». Дзверы машыны ляпнулі, і мужчына дадаў: «Я буду дома ўсю ноч». Машына завялася, і загарэліся фары. На імгненне святло фар асвятліла нутро гаража, калі машына павярнула перад домам, а потым знікла ў ночы. Уваходныя дзверы ў дом ціха зачыніліся, і ўсё зноў стала цёмна і ціха.
  Я крыху пачакаў, каб пераканацца, што жанчына знікла з калідора, і выкарыстаў чаканне, каб агледзець гараж. Я ўважліва агледзеўся і ўбачыў шмат машын. Была місіс. Вялікі Continental ад Atherton, Bentley ад Bull Matterson, некалькі больш сціплых мадэляў Pontiac і спартыўная мадэль Aston Martin. Я зазірнуў далей у гараж і заўважыў Chevrolet - гэта быў пабіты фургон Макдугала. А побач быў універсал Клэр!
  Гэта мімаволі ўзрушыла мяне, і я задумаўся, дзе могуць быць Клэр і стары Мак.
  Але я марнаваў тут час, таму выйшаў з гаража і падняўся да ўваходных дзвярэй. Я адчыніў яе і ўбачыў, што вялікая зала была слаба асветлена. Я пералічыў вялікую выгнутую лесвіцу да яго кабінет старога чалавека. Гэта быў адзіны пакой, які я ведаў у доме, і я мог бы пачаць з яго.
  Там нехта быў. Дзверы былі прыадчынены, і святло лілося ў слаба асветлены калідор. Я асцярожна зазірнуў у пакой і ўбачыў Люсі Атэртан, якая схілілася над сталом Була Матэрсена. Яна выцягнула некалькі шуфляд і раскідала вакол сябе паперы, як шалёная; на падлозе была ўжо цэлая куча. Для пачатку яна была б вельмі прыдатным чалавекам, таму я адчыніў дзверы і прайшоў у іншы канец пакоя, так што яна мяне не заўважыла.
  Я абышоў стол і схапіў яе ззаду, абхапіў яе за шыю, каб яна не закрычала. — Без шуму, — спакойна сказаў я, кінуўшы стрэльбу на мяккі дыван. Убачыўшы перад вачыма вострае лязо нажа, яна выдала нейкія булькаючыя гукі. «Дзе стары?» — спытаў я.
  Я аслабіў хватку, каб яна магла адказаць, і яна хрыпла прашаптала: «Ён.. хворы».
  Я пасунуў кончык нажа да яе правага вока, пакуль ён не апынуўся ўсяго ў цалі ад вочнага яблыка. — Больш пытацца не буду.
  «У спальні».
  "Дзе гэта? Ну, гэта можа не мець значэння. Вядзі мяне да яго. Я паклаў нож у ножны і пацягнуў яе на падлогу, нахіліўшыся, каб падняць стрэльбу. Я сказаў: «Я заб'ю цябе, калі ты будзеш шумець, Люсі. З мяне хопіць цябе і тваёй праклятай сям'і. Ну, дзе пакой?
  Я ўсё яшчэ моцна сціскаў яе шыю і адчуваў, як тонкая постаць дрыжэла на маёй, калі я выпіхваў яе з кабінета. Яна памахала дзвярыма, і я сказаў: "Добра, націсніце ручку ўніз".
  Як толькі яна націснула, я нагой адчыніў дзверы і ўпіхнуў яе ў пакой. Яна ўпала на тоўсты дыван, і я хутка ўвайшоў, зачыніўшы за сабой дзверы і падняўшы стрэльбу. Я быў гатовы да ўсяго.
  Але перада мной стаяла толькі начная медсястра ў чыстай белай форме. Яна глядзела на мяне шырока расплюшчанымі вачыма. Я праігнараваў яе і агледзеў пакой; ён быў вялікі і жудасны з цёмнымі фіранкамі, а на другім канцы быў ложак. І дай мне Бог, калі б гэта не быў ложак з балдахінам з шторамі таго ж колеру, што і фіранкі.
  Медсястра дрыжала, але захоўвала самавалоданне. Яна ўстала і рэзка спытала: «Хто вы?»
  «Дзе Бул Матэрсан?» — спытаў я.
  Люсі Атэртан паспрабавала падняцца, таму я паклаў ёй на попу боты і штурхнуў яе ўніз. Медсястра задрыжала яшчэ больш. «Яны не могуць турбаваць сп. Матэрсан цяпер; ён вельмі хворы, - яна панізіла голас. «Ён… ён памірае». 
  У той жа час з цёмнага ложка пачуўся хрыплы голас. «Хто памірае? Я чуў гэта, паненка, і гэта глупства вы кажаце».
  Медсястра напалову павярнулася да ложка. «Вы павінны супакоіцца, містэр. Потым яна ўмольна паглядзела на мяне. «Калі ласка, ідзіце, містэр».
  Матэрсан спытаў: "Гэта ты, Бойд?"
  «Так, гэта я».
  Голас у яго быў саркастычны. «Я, напэўна, думаў, што ты яшчэ тут. Чаму ты даўно не знік?» Я хацеў адказаць яму, калі ён раздражнёна сказаў: «Я не люблю ляжаць у цемры. Запалі тут свечку, паненка».
  «Але, сп. Матэрсан, доктар...
  «Рабі, як я кажу, чорт вазьмі. Яны выклікаюць у мяне захапленне, і вы ведаеце, што адбываецца. Запалі свечку».
  Медсястра падышла да ложка і пстрыкнула выключальнікам. Прыложкавая лямпа асвятляла апушчаную постаць на вялікім ложку. Матэрсан сказаў: «Ідзі сюды, Бойд».
  Я падняў Люсі з падлогі і штурхнуў яе перад сабой. Матэрсан ціха засмяяўся. «Ну, гэта Люсі, ці не так? Хто нарэшце прыязджае да старога бацькі. Ну, што ў цябе на галаве, Бойд? Гэта будзе спроба вымагальніцтва ў апошні момант».
  Я сказала медсястры: «Слухай, ты не спрабуеш пакінуць гэты пакой і трымаешся абсалютна спакойна. Зразумела?»
  
  "Я не маю намеру пакідаць свайго пацыента", - жорстка адказала яна.
  Я паслаў ёй усмешку. – Мне падабаецца гэта чуць.
  «Пра што вы шэпчацеся?» - спытаў Матэрсан.
  Я падышоў да ложка, моцна трымаючы Люсі запясце. - Говард звар'яцеў у даліне Кіноксі, - сказаў я. «Ён зладзіў натоўп самасуду сярод лесарубаў - сказаў ім, што я збіў яго старога бацьку да зямлі. За мной амаль два тыдні ганяюцца. І не толькі гэта, Говард толькі што забіў чалавека. Ён можа падрыхтавацца да шыбеніцы».
  Матэрсан няўцямна паглядзеў на мяне. За гэтыя два тыдні ён пасталеў на дзесяць гадоў; шчокі запалыя, лоб восковы, вусны сіняватыя, скура шыі друзлая. Але ў яго ўсё яшчэ быў востры выраз вачэй. Ён ціха сказаў: «Каго ён забіў?»
  «Чалавек па імені Джымі Уэйстранд. Але ў яго не было намеру забіваць Уэйстранда — ён думаў, што страляе ў мяне».
  — Гэта быў той чалавек, якога я бачыў на плаціне?
  «Дакладна». Я паклаў патрон на грудзі Матэрсана. «Яго застрэлілі адным з такіх».
  Матэрсан намацаў патрон, і я сунуў яго паміж пальцаў. Ён паднёс яго да вачэй і ціха сказаў: «Так, такі патрон вельмі эфектыўны, калі хочаш забіць». «Я ведаў яго бацьку. Мэцью быў добрым чалавекам - я не бачыў яго шмат гадоў. «Такім чынам, Говард зрабіў гэта зноў. Так, я павінен быў ведаць, што гэта адбудзецца».
  Зноў! Я настойліва сказаў: «Спадар Матэрсан, ён таксама забіў Джона Трынаванта і яго сям'ю?'
  Ён адкрыў вочы і паглядзеў на мяне. «Хто ты, малады чалавек? Вы Грант - ці вы хлопчык Джона Трынаванта? Я павінен ведаць».
  Я сур'ёзна паківаў галавой. «Я не ведаю, сп. Матэрсан. Шчыра кажучы, не ведаю. У аварыі я страціў памяць».
  Ён слаба кіўнуў. «Я думаў, што ў цябе гэта зноў», - ён зрабіў паўзу, і калі ён працягнуў, яго голас быў скрыгатлівы. «Яны былі такія абпаленыя... абвугленая плоць... Гэта было жахліва!» Яго вочы глядзелі ў пустую прастору, калі ён успамінаў жудасны кашмар на дарозе ў Эдмантане. «Я рызыкнуў, калі трэба было апазнаць целы — гэта было найлепшым рашэннем», — сказаў ён.
  Лепшае рашэнне для каго? Я з горыччу падумаў, але не дазволіў горычы праявіцца ў маім голасе, калі даволі спакойна спытаў: «Хто забіў Джона Трынаванта, містэр? Матэрсен?
  Ён павольна падняў худую руку і паказаў дрыготкім пальцам на Люсі Атэртан. «Яна зрабіла — яна і яе свавольны брат». 
  
  OceanofPDF.com
   12-ы раздзел
  Люсі Атэртан вырвала руку з маёй рукі і пабегла да дзвярэй. Стары Бык, хоць і быў хворы, уклаў усю сваю энергію ў імператыўны загад. — Люсі! 
  Яна рэзка спынілася пасярод пакоя. Матэрсан холадна сказаў: "Якія ў вас патроны ў гэтай стрэльбе?"
  Я адказаў: «Свінцовыя кулі вінтовачным ствалом».
  Голас яго яшчэ больш пахаладзеў. «У іх ёсць мой дазвол застрэліць яе, калі яна зробіць яшчэ адзін крок. Чуеш, Люся! Я сам павінен быў зрабіць гэта дванаццаць гадоў таму».
  Я сказаў: "Я знайшоў яе ў кабінеце, якая корпалася ў тваім стале". Я думаю, што яна шукала вашу волю».
  — Не здзіўляйся, — з'едліва сказаў стары. «Я бацька двух чарцянят». Ён падняў руку. «Паненка, дай ёй трубку».
  Медсястра застыла, калі з ёй загаварылі наўпрост. Тое, што здарылася, было занадта для яе. Я кажу: «Зрабі — і хутчэй!» Яна прынесла тэлефон і ўключыла яго каля ложка. Калі яна зноў хацела вярнуцца, я спытаўся ў яе: «Ці ёсць у вас што-небудзь напісаць?»
  "Ручка? Так, у мяне ёсць адзін».
  «Лепш занатоўвайце, што гавораць у гэтым пакоі. Магчыма, вам давядзецца паўтарыць гэта ў зале суда».
  Матэрсан намацаў тэлефон, потым здаўся. Ён даў мне нумар, і я набраў яго, а потым паднёс слухаўку да яго галавы. Узнікла невялікая паўза, перш чым ён сказаў: «Гібонс, гэта Матэрсан... Вы не павінны пазбаўляць майго здароўя». Слухай, ідзі да мяне як мага хутчэй… Адбылося забойства».
  
  Я трымаў пісталет, накіраваны ў жывот Люсі. Яна была бледная і ненатуральна спакойная, апусціўшы рукі па баках. Мышцы яе твару нервова ўздрыгвалі кожныя некалькі секунд. Потым Матэрсан пачаў гаварыць вельмі ціхім голасам, і я паклікаў медсястру бліжэй, каб яна магла пачуць, што ён гаворыць. У яе былі ручка і запісная кніжка, і ёй было без праблем паспяваць за Булам Матэрсанам, бо ён гаварыў вельмі павольна.
  - Говард раўнаваў Фрэнка, - ціха сказаў стары. «Фрэнк быў добрым хлопчыкам, і ў яго было ўсё - розум, сіла і характар пераможцы - усё, чаго не хапала Говарду. Ён атрымліваў добрыя адзнакі ў школе, у той час як Говард пастаянна правальваў тэсты; ён збіраўся з дзяўчатамі, якія нават не выглядалі такімі, як Говард, і выглядаў так, быццам ён збіраўся захапіць кампанію, калі мы з Джонам адмовіліся, у той час як Говард ведаў, што ў яго не было шанцаў. Не таму, што Джон Трынавант хацеў аддаць перавагу свайму сыну за кошт Говарда; справа была толькі ў тым, каб лепшы чалавек атрымаў працу. І Говард ведаў, што я таксама выбраў бы Фрэнка Трынаванта, калі б рашэнне было ў маіх руках».
  Ён уздыхнуў. «Такім чынам, Говард забіў Фрэнка - і не толькі Фрэнка. Ён таксама забіў Джона і яго жонку. Яму быў усяго дваццаць адзін, калі ён стаў патройным забойцам, — ён асцярожна махнуў рукой. «Я не думаю, што гэта была яго ідэя; Я думаю, што гэта было яе. Говард не адважыўся б ажыццявіць план у адзіночку. Я мяркую, што Люсі падманула яго на гэта. - Ён павярнуў галаву і паглядзеў на яе. «Говард крыху нагадаў мне - не шмат, але крыху. Але яна глядзела ўслед маці, — ён зноў утаропіўся на мяне. «Ці ведаеце вы, што мая жонка скончыла жыццё самагубствам у псіхбальніцы?»
  Я паківаў галавой і адчуў да яго вялікі жаль. Пра сына і дачку гаварыў як пра памерлых.
  - Так, - сказаў ён няёмка. «Я думаю, што Люсі звар'яцела - такая ж пранізліва звар'яцелая, як апошнім часам была яе маці. Яна ўбачыла, што Говард змагаецца з праблемай, і вырашыла яе за яго па-свойму — па-вар'яцку. Фрэнк стаяў на шляху Говарда, і што было прасцей, чым ачысціць яго дарога? Тое, што стары Джон і яго жонка былі забітыя адначасова, было чымсьці зусім другарадным - толькі Фрэнк быў нейтралізаваны раз і назаўсёды!' 
  У мяне пахалодзіліся дрыжыкі, калі я зірнуў на Люсі Атэртан. Яна стаяла з пустым выразам твару, быццам тэма, пра якую гавораць, не прыходзіла ёй у галаву зусім. Напэўна, было зусім нязначна, што ў машыне быў аўтастопшчык па імені Грант.
  Матэрсан уздыхнуў. «Люсі ўгаварыла Говарда зрабіць гэта, і, верагодна, гэта было няцяжка. У яго заўсёды быў слабы характар, нават у дзяцінстве. Яны пазычылі мой Б’юік, дачакаліся Трынавантаў на Эдмантанскай дарозе і халодна кроўна загналі іх у прорву. Верагодна, яны скарысталіся тым, што Джон пазнаў фурманку і іх».
  Мае вусны былі жорсткімі, калі я спытаў: "Хто сядзеў за рулём Б'юіка?"
  "Я не ведаю. Ніхто з іх ніколі не хацеў раскрываць гэта. Вагон быў даволі пабіты, і яны не маглі гэтага ад мяне схаваць. Я склаў два і два, загнаў Говарда ў кут і выцягнуў з яго праўду. Ён разваліўся, як посудная анучка».
  Стары доўга маўчаў, а потым сказаў: «Што я мог зрабіць? Гэта былі мае дзеці!» Яго голас быў умольны, быццам ён хацеў, каб я яго зразумеў. «Ці можа бацька данесці на ўласных дзяцей за забойства? Такім чынам, я стаў іх саўдзельнікам, - цяпер у яго голасе была глыбокая нянавісць да сябе. «Я іх прыкрыў! Я пабудаваў вакол яго сцяну за свае грошы».
  Я ціха сказаў: «Гэта ты паслаў грошы ў бальніцу, каб дапамагчы Гранту?»
  «Я не хацеў мець на сваім сумленні яшчэ адну смерць», — сказаў ён. «Так, я адправіў грошы — гэта было найменшае, што я мог зрабіць. І я хацеў быць у курсе вас. Я ведаў, што ты страціў памяць, і баяўся, што ты яе вернеш. У мяне быў прыватны следчы, які расследаваў гэтую справу, але ён страціў ваш след. Напэўна, гэта было прыкладна ў той час, калі вы змянілі імя. Яго рукі невідушча мацалі покрыва, гледзячы ў чорнае мінулае. – А я баяўся, што табе давядзецца. пачніце шукаць сваё мінулае - нанова адкрыць сябе. Я павінен быў нешта зрабіць, і перш за ўсё я павінен быў выдаліць назву Trinavant; гэта незвычайнае імя, і вы маглі б нешта ўспомніць у вас, калі б вы яго ўбачылі. Джон і яго сям'я былі адзінымі трынаванцамі, якія засталіся ў Канадзе, за выключэннем Клэр, і я ведаў, што гэта можа быць маёй ахілесавай пятой. Вось чаму я паспрабаваў гэта знішчыць. Як вы на гэта натрапілі?»
  «Парк Трынаван», — адказаў я.
  — А так, — ён слаба ўсміхнуўся. «Я спрабаваў змяніць назву плошчы, але гэта перашкодзіла старой арфе на Давенанта. Яна была літаральна адзіным чалавекам у форце Фарэл, якога я не мог напалохаць да жыцця. У яго прыватнае багацце, - дадаў ён у якасці тлумачэння.
  «Я працягваў пашыраць кампанію. Багі павінны ведаць чаму, але ў той час гэта здавалася вельмі важным. Я адчуваў сябе згубленым без Джона – ён заўсёды быў мозгам прадпрыемства, – але потым я схапіў Донэра, і пасля гэтага мы дасягнулі даволі значнага прагрэсу».
  Ён не пашкадаваў аб выкарыстаных метадах. Ён па-ранейшаму быў цвёрдым, бязлітасным бізнесменам, але, верагодна, сам не бачыў нічога дрэннага ў гэтых метадах. Я пачуў шум звонку. Гэта была машына, якая моцна затармазіла на гравійцы. Я паглядзеў на медсястру. — Ты ўсё запісаў?
  Яна сумна падняла вочы. - Так, - ціха сказала яна. "І я хацеў бы, каб мне не давялося гэтага рабіць".
  "Я разумею", сказаў Матэрсан. — Дванаццаць гадоў таму я павінен быў забіць тых дваіх сваімі рукамі, — ён падняў руку і тузануў мяне за рукаў. «Яны павінны спыніць Говарда. Я яго ведаю - ён будзе працягваць забіваць, пакуль яго самога не знішчаць. Ён лёгка губляе галаву, а потым робіць жудасныя памылкі. Ён будзе працягваць забіваць, каб выйсці з гэтага цяжкага становішча. Ён не будзе ведаць, што гэта будзе фатальна для яго самога».
  Я сказаў: «Я думаю, мы можам пакінуць гэта Гібонсу — гэта яго праца». — рэхам разнеслася па хаце. «Лепш бы яго пусцілі. Я не магу пакінуць яе тут».
  Я па-ранейшаму ўважліва сачыў за Люсі, твар якой сутаргава адцягнуўся. Калі медсястра сышла, я сказаў: «Добра, Люся, дзе яны?» Дзе Клэр Трынавант і МакДугал?
  Мяне ахапіў страх, што іх забіла гэтая вар'ятка. Матэрсан сур'ёзна сказаў: «Божа мой! Ёсць яшчэ?»
  Я праігнараваў яго: «Люсі, дзе яны?» Я не шкадаваў яе і быў гатовы выкарыстоўваць любыя метады, каб прымусіць яе загаварыць. Я выцягнуў свой паляўнічы нож. «Калі ты мне не скажаш, Люсі, я вытрашу цябе, як аленя, толькі ты будзеш адчуваць кожны надрэз».
  Стары нічога не сказаў, а толькі ўздыхнуў мацней. Люсі няўцямна паглядзела на мяне.
  Я працягваў: «Добра, Люсі. Ты сам прайшоў праз гэта. Мне трэба было скончыць з гэтым да прыезду Гібонса. Ён не цярпеў бы таго, што я меў на ўвазе зрабіць. 
  Люся захіхікала. Гэта было слабае, бязглуздае хіхіканне, якое скаланула яе цела і перарасло ў вар'яцкі смех. — Добра, — закрычала яна на мяне. «Мы зачынілі сэксуальную дзяўчынку ў падвале, і стары дурань таксама там. Я хацеў забіць іх абодвух, але Говард не дазволіў мне, пракляты дурань».
  Гібонс гэта пачуў. Ён адчыніў дзверы, калі яна засмяялася, і яго твар збялеў. Я адчуў хвалю палёгкі, і кіўнуў галавой на Гібанса. — Медсястра вам што-небудзь пра гэта казала?
  — Крыху, — паківаў ён галавой. Я не магу ў гэта паверыць».
  «Але вы чулі, што сказала гэтая чалавечая жанчына: яна зачыніла Клэр Трынавант і старога Макдугала ў падзямелле пад гэтым маўзалеем. Лепш бы надзелі на яе кайданкі, але сцеражыся — яна ненармальная».
  Я не адрываў ад яе стрэльбу, пакуль ён не надзеў на яе кайданкі, а потым кінуў стрэльбу яго. «Медсястра можа расказаць вам усе падрабязнасці», — сказаў я. «Я павінен знайсці Клэр і Мака», — я спыніўся і паглядзеў на старога. Вочы ў яго былі заплюшчаныя і, відаць, ён спаў спакойна. Я паглядзеў на медсястру. «Магчыма, вам лепш спачатку паклапаціцца пра свайго пацыента. Мне было б усё роўна, калі б ён памёр зараз».
  
  Я кінуўся вонкі і ўніз па лесвіцы. У зале стаяў разгублены чалавек у камбінезоне. Ён цягучымі крокамі выйшаў мне насустрач і з англійскім акцэнтам спытаў: «Што ўсё гэта значыць?» Па якой прычыне прыехала міліцыя?»
  «Хто ты?» — спытаў я.
  Ён выпрастаўся. «Я сп. Дварэцкі Матэрсана».
  — Добра, Джэймс, у цябе ёсць ключы ад падвальных пакояў?
  «Я не ведаю, хто вы, сэр, але…»
  «Гэта справа міліцыі», — нецярпліва перапыніў я яго. — Дзе ключы?
  «У мяне ў кладоўцы запасныя ключы ад усяго дома».
  "Вазьмі цябе і адпусці крыху хутчэй".
  Я пайшоў за ім, і ён узяў звязак ключоў з шафы, якая нагадвала маленькую кузню. Потым я хутка павёў яго ўніз, у склеп, які працягваўся пад усім домам і складаўся ў асноўным з невялікіх, невыкарыстоўваемых пакояў. Я званіў у розныя месцы ў склепе і нарэшце пачуў слабы крык. — Вось там, — сказаў я. — Адчыні гэтыя дзверы.
  Ён паглядзеў на нумар на дзвярах і асцярожна выбраў ключ, а я дрыжаў ад нецярпення. Дзверы адчыніліся, і Клэр была ў мяне на руках. Калі мы зноў адпусцілі адзін аднаго, я ўбачыў, што яна была страшэнна брудная, але, напэўна, не больш, чым я. На яе твары па шчоках пацяклі слёзы, і я ўсклікнуў: «Дзякуй Богу, што ты жывы».
  Яна хмыкнула і павярнулася. "Мак вельмі сапсаваны", - сказала яна. «Ні есці, ні піць не давалі. Говард час ад часу прыходзіў сюды, але мы не бачылі яго апошнія пяць дзён.
  
  Я павярнуўся да аканома, які стаяў з адкрытым ротам. — Прышліце лекара і хуткую дапамогу, — сказаў я. "І спяшацца, як чорт".
  Ён адкульгнуў, і я зайшоў паглядзець, як кепска ў Mac. Мяне гэта не здзівіла. Вар'ятка Люсі не паклала б на сябе клопаты прынесці ежу двум людзям, якіх яна ўжо лічыла мёртвымі. Клэр сказала: "Апошнія пяць дзён у нас наогул нічога не было".
  «Нам, верагодна, прыйдзецца кампенсаваць гэта», - сказаў я, нахіліўшыся над Макам. Ён дыхаў вельмі часта, пульс быў слабы. Я падняў яго на рукі, і мне здавалася, што ён важыць не больш за немаўля. Я панёс яго наверх, а Клэр ішла ззаду. Дварэцкі стаяў у калідоры, і я сказаў яму: «Спальня». І ежа для шасці чалавек, а таксама вялікі гаршчок кавы і шмат вады».
  — Вады, сэр?
  «Чорт вазьмі, не паўтарай тое, што я кажу. Так, вада!»
  Мы паклалі Мака спаць, і да таго часу дварэцкі разбудзіў увесь дом. Мне прыйшлося перасцерагчы Клэр ад ужывання занадта вялікай колькасці вады, але яна ела халодную ежу так, быццам галадала пяць тыдняў, а не пяць дзён. Я падумаў пра сябе, што ў рэшце рэшт я добра жыў у даліне Кінаксі.
  Мы пакінулі Мака на апеку доктара і пайшлі да Гібанса, які размаўляў па тэлефоне, відавочна спрабуючы прымусіць кагосьці паверыць у неверагоднае. - Так, - сказаў ён. «Ён бегае па даліне Кінаксі — у яго стрэльба са смяротнымі патронамі. Так, я сказаў Говард Матэрсан. Правільна, сын Быка Матэрсана. Вядома, я ўпэўнены; Я атрымаў гэта ад самога Була». Ён паглядзеў на мяне і дадаў: «У мяне тут чалавек, якога застрэліў Говард». . — Слухай, я сам адразу пайду ў даліну Кіноксі, але наўрад ці знайду яго. Ён мог быць дзе заўгодна. Мне патрэбны валанцёры, каб мы маглі прачасаць частку лесу». 
  Я сумна ўсміхнуўся Клэр. Зладжана чарговае паляванне, але на гэты раз я апынуўся па той бок – у бяспецы. Гібанс даў некалькі інструкцый тэлефон, а потым сказаў: "Я патэлефаную і дам вам яшчэ інфармацыю, перш чым сысці". «Гэта чортава неверагодная гісторыя».
  — Не трэба мне гэтага казаць, — стомлена сказаў я і сеў на крэсла. — Ты размаўляў з Быкам?
  Гібанс кіўнуў, яго твар выказваў нейкае адчайнае трапятанне. «Ён даў мне строгія ўказанні», — сказаў ён. «Мне сказалі страляць і забіць Говарда, як толькі я ўбачу яго, як быццам ён быў вар'ятам».
  «Бык не моцна памыліўся», — сказаў я. «Яны самі бачылі Люсі — яна таксама не зусім нармальная, праўда?»
  Гібонс злёгку ўскрыкнуў, але потым узяў сябе ў рукі. — Так далей працягвацца нельга, — рашуча сказаў ён. — Я вярну яго жывым.
  «Не старайся здзяйсняць занадта гераічныя ўчынкі», — папярэдзіў я яго. «У яго аўтаматычная вінтоўка на пяць стрэлаў, і страляе ён не патронамі. Ён ледзь не стрэліў у Джымі Ўэйстранда свінцовай куляй з вінтовачнага ствала.» Я паціснуў плячыма. «Ну, вы паліцэйскі, і я мяркую, што вы ведаеце, што вы робіце».
  Гібонс перабіраў некалькі паперак. «Ці ўсё гэта праўда? Усё гэта з тым, што яны забілі трынавантаў шмат гадоў таму?
  «Гэта даслоўны запіс таго, што расказаў стары Матэрсан. Я магу гэта засведчыць».
  — Добра, — сказаў ён. «У мяне тут карта. Пакажы мне, дзе ты апошні раз бачыў Говарда.
  Я схіліўся над картай, калі ён яе разгортваў. "Гэта было якраз у гэтым месцы", - сказаў я. «Ён зрабіў два стрэлы ў верталёт, калі мы ўзляталі. Калі вы хочаце ў спешцы дабрацца да даліны Кінаксі, верталёт спыняецца прама каля дома, а таксама можа быць пілот. Калі ён адмовіцца ляцець назад у даліну, скажы яму, што я сказаў, што трэба.
  Гібонс уважліва паглядзеў на мяне. «Медсястра распавяла мне даволі бязвязную гісторыю. Я так разумею, ты тры тыдні ўцякаў ад Говарда і кучы лесарубаў.
  — Гэта перабольшанне, — сказаў я. «Ледзьве два тыдні».
  
  «Чаму ты да мяне не падышоў?» - здзіўлена спытаў Гібонс.
  Потым я рассмяяўся. Я смяяўся, пакуль у мяне не навярнуліся слёзы і не пачаў балець бок. Гэта перарасло ў істэрыку, і ім прыйшлося выклікаць лекара, каб ён мяне супакоіў. Я яшчэ смяяўся, калі мяне паклалі спаць і я заснуў.
   II
  Клэр сядзела каля майго ложка, калі я прачнуўся праз пятнаццаць гадзін. Я бачыў яе твар у профіль, і ніколі не бачыў нічога прыгажэйшага. Зразумеўшы, што я прачнуўся, яна павярнулася да мяне тварам. - Прывітанне, Бойд, - сказала яна.
  — Прывітанне, Трынавант, — пацягнуўся я са смакам. "Колькі часу?"
  — Крыху за дванаццаць дня яна кінула на мяне крытычны позірк. «Вам можа спатрэбіцца крыху кандыцыянавання. Вы бачыліся нядаўна?»
  Я пацёр падбародак. Барада больш не трымалася; гэта проста зайшло занадта далёка. Я сказаў: «Можа, мне адгадаваць поўную бараду».
  «Вы можаце проста паспрабаваць. Ванная вунь там, і я прынёс табе брытву».
  «Я спадзяюся, што не пакрыўджу ваш цнатлівы гонар», — сказаў я, адхінаючы коўдру. Я ўстаў з ложка і пайшоў у ванную. Твар, які глядзеў на мяне з вялікага люстэрка, быў дзіўны твар са схуднелым і дзікім выразам. «Ты вялікі!» - усклікнуў я. «Нядзіўна, што той пілот паміраў ад страху, калі ўбачыў мяне. Б'юся аб заклад, я мог бы напалохаць цэлы статак кароў, каб яны перасталі даваць малако».
  «Трохі вады і мыла, напэўна, зробяць цуды», — падумала яна.
  Я напоўніў ванну і паўгадзіны весела плёскаўся, потым пагаліўся і апрануўся. Да таго ж у сваёй вопратцы. Я сказаў: "Дзе вы гэта ўзялі?"
  
  "Я загадаў ім прынесці яго з каюты Мака", - адказала Клэр.
  Гэта дало мне штуршок; Я зусім пра яго забыўся. — Як ён цяпер?
  — Ён хутка паправіцца, — адказала яна. «Ён круты, як Бул. І апошні, здаецца, ажыўляецца ад усёй гэтай мітусні».
  "Я хацеў бы, каб ён паўтарыў гэтую гісторыю ў зале суда", сказаў я змрочна. — Тады з-за мяне ён можа ўпасці мёртвым на месцы.
  "Не будзь з ім занадта жорсткім, Боб", сур'ёзна сказала Клэр. «Яму прыйшлося прыняць цяжкае рашэнне».
  Я не каментаваў гэта. Замест гэтага я спытаў: "У вас ёсць усе падрабязнасці гэтай справы?"
  «Большасць з іх, я думаю, - за выключэннем тых, якія вы павінны сказаць мне. Але гэта можа пачакаць, каханы. У нас ёсць шмат часу, - яна паглядзела прама на мяне. — Вы даведаліся, хто вы?
  Я паціснуў плячыма. «Гэта нешта значыць? Не, Клэр, я не пайшоў ні на крок далей. Але я падумаў пра гэта. Побач з сям'ёй Матэрсанаў такі хлопец, як Грант, - чыстая вада. Што такое маленькі наркаман у параўнанні з масавымі забойцамі? Магчыма, Грант у рэшце рэшт быў не такім ужо дрэнным хлопцам. Але, як я ўжо казаў, што гэта значыць? У маіх уласных вачах я проста Боб Бойд».
  "О, мілы, у мяне таксама", - усклікнула яна. Наступныя некалькі хвілін былі вельмі напружанымі, і калі я выцер памаду, я сказаў: «Я толькі што прыдумаў нешта смешнае». Я звычайна бачу жудасныя сны, у якіх я прачынаюся ў поту. Але ведаеце што? Калі я перажываў сапраўдны стрэс у даліне Кіноксі, калі за мной гналіся ўсе гэтыя хлопцы і Говард са сваёй прыладай забойства, я, натуральна, не спаў шмат. Але калі я нарэшце заснуў, мне зусім не сніўся сон. Я думаю, што гэта дзіўна».
  Яна сказала: «Магчыма, гэта звязана так, што рэальная небяспека выцесніла ўяўную, якую вы перажылі ў снах». Але не думай пра гэта, Боб, сон табе не пашкодзіць. Будзем спадзявацца, што вы не атрымаеце іх у будучыні».
  
  Я ўсміхнуўся. «Любыя кашмары, якія я магу бачыць у будучыні, несумненна, будуць пра аўтаматычную вінтоўку Говарда. Прынамсі, гэта было дастаткова рэальна».
  
  Мы пайшлі ў другі пакой, каб убачыць Макдугал. Ён быў пад моцным седатыўным, але доктар сказаў, што ён цалкам выздаравее, і за ім была прыгожая медсястра. Ён быў у такім прытомнасці, што мог міргнуць на мяне, і сказаў сонным голасам: «Часам... у тым падвале... Я думаў, ты пакінеш нас адных».
  Я не змог трапіць у Була Матэрсана, бо там быў яго доктар, але я сустрэў начную медсястру. Я сказаў: «Вы павінны прабачыць мяне за тое, што я так пайшоў, міс… э…»
  — Смітсан, — сказала яна, усміхаючыся, — усё ў парадку, містэр. Бойд».
  — І я рады, што ты захаваў спакой, — працягнуў я. «Жанчына, якая крычыць, разбудзіла б увесь дом, і гэта магло перакрэсліць мае планы».
  "О, гэта мне ніколі не магло прыйсці ў галаву", - сказала міс Смітсан з годнасцю. «Гэта мела б асабліва сумны ўплыў на сп. Стан здароўя Матэрсана».
  Я трымаў твар у патрэбных складках і глядзеў на Клэр, якая з цяжкасцю стрымлівала хіхіканне. Мы спешна развіталіся з медсястрой і пакінулі дом Матэрсана. Калі мы ад'язджалі на ўніверсале Клэр, я глядзеў у люстэрка задняга віду на яркія контуры імітацыі замка. Я шчыра спадзяваўся, што бачу гэта апошні раз.
  Клэр задуменна сказала: «Вы ведаеце, колькі гадоў было Люсі, калі яны з Говардам забілі дзядзьку Джона, цётку Эн і Фрэнка?»
  — Не.
  «Ёй было васямнаццаць гадоў – усяго васемнаццаць. Як такі малады чалавек можа зрабіць такое?»
  Я паслухаўся яе, і мы моўчкі праехалі праз Форт Фарэл да дарогі, якая вяла да каюты Мака. Мы амаль выйшлі на каляіну, калі я падумаў пра нешта важнае і ўсклікнуў: «Чорт вазьмі, я, відаць, звар'яцеў! у мяне ёсць нікому не казаў пра калатнечу. Я зусім пра гэта забыўся».
  Нядзіўна, што я пра гэта забыўся. Я думаў пра іншыя рэчы — напрыклад, як пазбегнуць забойства, — і прызнанне Була Матэрсана таксама зрабіла сваю ролю. Я моцна затармазіў і ўжо збіраўся развярнуць машыну, але перадумаў. «Я лепш падымуся да плаціны. Паліцыя павінна мець там кантрольна-прапускны пункт, каб ніхто не мог падняцца ў даліну Кіноксі».
  - Ты думаеш, яны злавілі Говарда?
  «Няма шанцаў на гэта», — адказаў я. «Ён не дае сябе так злавіць. Прынамсі, пакуль не. «Я ўключыў машыну. — Я высаджу цябе ў каюту.
  "Не, вы не", сказала Клэр. — Я правяду цябе да плаціны.
  Я зірнуў на яе і ўздыхнуў. У яе быў самы ўпарты выраз твару, і ў мяне не было часу спрачацца з ёй. — Добра, — сказаў я. "Але заставайцеся на заднім плане, калі мы туды прыедзем".
  Мы хутка выбраліся на дарогу Кінаксі – лесавозаў не было, каб затармазіць, – але за кіламетр да электрастанцыі нас спыніў патрульны. Падышоў да карэты. "Яны больш не могуць ездзіць", - сказаў ён. «Нам не патрэбныя гледачы».
  — Што тады адбываецца?
  — Нічога, што вас цікавіць, — цярпліва сказаў ён. «Проста развярні вазок і едзь назад».
  Я сказаў: «Мяне завуць Бойд, а гэта міс Трынавант. Мне трэба пагаварыць з вашым начальнікам».
  Ён з цікаўнасцю ўтаропіўся на мяне. "Вы той Бойд, які распачаў усе гэтыя непрыемнасці?"
  «Я!» — абурыўся я. "Дык што вы думаеце пра Говарда Матэрсана?"
  «Так, гэта ён сваіх людзей на цябе мазнуў», — сказаў ён. «Ну, ты хочаш пагаварыць з капітанам Краперам — ён ля дамбы. А калі яго няма, чакай яго; мы не хочам больш ніякіх цяжкасцей».
  "Тады яго яшчэ не злавілі", - сказала Клэр.
  
  «Наколькі я ведаю, — адказаў афіцэр. Затым ён адступіў і паклікаў нас наперад.
  На электрастанцыі яшчэ працягваліся работы, і я бачыў некалькі маленькіх фігурак на вяршыні насыпу. Гразь не знікла са схілу, а, наадварот, яшчэ больш паднялася вялікагрузнымі машынамі. Два грузавікі ўтапіліся аж па восі, і куча ўспацелых мужчын паставіла лябёдку на цвёрдую зямлю і зараз падымала адзін з грузавікоў.
  Я спыніўся перад вялікім легкавым аўтамабілем і ўбачыў, што ў ім сядзіць Донэр. Ён няўцямна азірнуўся на мяне, і я выйшаў з універсала. Ён таксама выйшаў, і я пайшоў яму насустрач, Клэр ішла ўслед за мной. — Донэр, у цябе бяда, — я паказаў рукой на электрастанцыю і плаціну.
  «Цяжкасці!» - горка ўсклікнуў ён. Вы думаеце, што гэта прычыніць мне непрыемнасці?» На імгненне гэты чалавек, які меў рэпутацыю чалавека без нерваў, паказаў, што ў рэшце рэшт ён апанаваны чортава вялікай колькасцю эмоцый. «Праклятыя, вар'яты Матэрсаны», - вырвалася ў яго. «Яны паставілі мяне ў пякельны кут».
  Я ведаў, што з ім не так. Ён быў адным з тых людзей, якія кідаюць кулі за іншых, але ніколі не возьмуць на сябе адказнасць націснуць на спускавы кручок - ідэальны другі камандзір пасля Була Матэрсана, але без яго смеласці. Цяпер ён быў, хаця б часова, босам імперыі Матэрсана, і адказнасць была для яго занадта нервовай, тым больш, што ўсё гэта рушылася. Цяпер ужо нішто не магло перашкодзіць раскрыцьцю ўсіх маніпуляцый Донэра з рахункамі кампаніі, і асабліва справа са сродкамі фонду Trinavant паставіла б яго ў небяспечнае становішча. Было відаць, што ён жывіў гарачае жаданне знайсці кагосьці, на каго б зваліць віну.
  Гэта было б не вельмі складана - Бык Матэрсан быў занадта хворы, каб нанесці новы ўдар, а забойца Говард быў ідэальным казлом адпушчэння. Тым не менш, гэта быў час выпрабаванняў для Доннера. Але яго цяжкасці мяне не цікавілі, бо большая небяспека пагражала значна большай колькасці людзей.
  
  Я сказаў: «Вы недаацэньваеце цяжкасці, якія тут могуць узнікнуць. Вы чыталі маю геалагічную справаздачу з даліны Кіноксі?
  "Не, гэта павінна быць справа Говарда", - адказаў Донэр. «Я проста бухгалтар. Я не чытаў даклад, а нават калі б і чытаў, я б не зразумеў у ім ні слова».
  Ён бачыў, што можа быць пытанне аб адказнасці, і паспяшаўся яе зняць. Ён, напэўна, і даклад не чытаў, а ён, дарэчы, таксама быў дробны. Важна было як мага хутчэй вывесці ўсіх, хто працаваў на плаціне, з гэтага раёна.
  Я паказаў на схіл. «Гэты адкос знаходзіцца пад пагрозай абвалу, Донэр. Гэта можа адбыцца ў любы час. Вы павінны сачыць за тым, каб вашы людзі сышлі адсюль».
  Ён глядзеў на мяне з недаверам. «Ты што, з глузду з'ехаў? Мы ўжо затрымаліся, таму што той дурань Говард паслаў людзей шукаць цябе. Кожны дзень затрымкі каштуе нам тысячы даляраў. Акрамя таго, мы страцілі дастаткова часу з-за гэтага бруду».
  «Донэр, убі сабе ў галаву, што тут можа здарыцца катастрофа. Увесь пракляты схіл можа абрынуцца на нас».
  Ён павярнуў галаву і ўтаропіўся на цвёрды схіл. Потым ён кінуў на мяне дзіўны позірк. «Пра што, чорт вазьмі, ты гаворыш? Як гэта магло здарыцца?»
  «Яны павінны былі прачытаць гэты даклад», — адказаў я. «Я знайшоў паклады ртуці ў даліне. Чорт вазьмі, хіба ў цябе не было геалагічнае даследаванне зямлі пад дамбай?»
  «Я не меў да гэтага ніякага дачынення. Говард адказваў за тэхнічны бок. Як магла адбыцца гэтая катастрофа?»
  «Ртуць — відавочна цвёрдае рэчыва, якое, аднак, становіцца вадкім, калі падвяргаецца моцнаму знешняму ўздзеянню. Наколькі я змог пераканацца, пад самай плацінай ёсць пласт, — я ўсміхнуўся яму без гумару. «Але давайце паглядзім на гэта ўважліва. Калі схіл абваліцца, то на вашу электрастанцыю абрынецца некалькі мільёнаў тон зямлі, парода разрэдзіцца і пацягне за сабой зямлю. Гэта лепшае, што можа здарыцца».
  Клэр узяла мяне за локаць. — А горшы?
  
  Я кіўнуў у бок дамбы. «Гэта магло вырваць падмурак з-пад гэтага бетоннага блока. Калі гэта адбудзецца, то ўся вада за плацінай выльецца на тое месца, дзе мы ў гэты момант стаім. Колькі вады за плацінай, Донэр?
  Ён не адказаў на маё пытанне. Замест гэтага ён тонка ўсміхнуўся мне. «Ты добра разбіраешся ў паэзіі, Бойд. Вельмі цікавая гісторыя, але я не кідаюся на яе. Гэта занадта ўяўна, - ён пацёр падбародак. «Я проста не магу зразумець, чаго вы думаеце дасягнуць, спыніўшы працу зараз. Гэта выходзіць за рамкі майго разумення».
  Я глядзеў на яго шырока расплюшчанымі вачыма. МакДугал меў рацыю - гэты чалавек думаў толькі ў доларах і цэнтах. Я зрабіў глыбокі ўдых і сказаў: «Ты чортавы ідыёт!» Я адвярнуўся ад яго з пагардай. «Дзе капітан міліцыі, які павінен быў быць тут?»
  - Ён зараз прыйдзе, - сказаў Донэр. — Ён толькі што быў у даліне.
  Я зірнуў на дарогу, якая прылягала да хрыбта над дамбай. Насустрач нам ехала машына, за якой было воблака пылу. «Капітан Краппер не мае паўнамоцтваў загадваць спыніць працу», — сказаў Донэр. Хацелася б, каб я мог зразумець, да чаго вы імкнецеся. Чаму ты мне не кажаш?»
  Я сказаў: «Донэр, ты ўжо ў бядзе, але не ў сапраўднай, таму што самае страшнае, што з табой можа здарыцца, гэта тое, што ты трапіш у турму. Але я магу сказаць вам адно: калі хтосьці будзе забіты тут, таму што вы праігнаравалі папярэджанне, вы рызыкуеце быць згорнутым на бліжэйшым дрэве тымі, хто выжыў».
  Паліцэйская машына спынілася недалёка ад нас, і капітан Крупер адразу ж пад'ехаў да нас. "Спадар. Донэр, я прасіў вас сустрэцца са мной тут, але я мяркую, што нам зараз неабавязкова размаўляць.
  Донэр сказаў: «Капітан Крапер, гэта містэр Бойд і міс Трынавант.
  Крапер кінуў на мяне змрочны позірк. «Мм, вы выклікалі тут вялікі ажыятаж, містэр. Бойд. Мне шкада за тое, што здарылася з вамі — і з вамі, міс Трынавант. — Ён паглядзеў на Донэра. «Верагодна, трэба будзе правесці паліцэйскае расследаванне Матэрсана Карпарацыя. Напэўна, распачаць паляванне на чалавека не з'яўляецца звычайнай дзелавой практыкай».
  - Гэта была справа Говарда Матэрсана, - паспешліва сказаў Донэр. «Я нічога не ведаў пра той выпадак».
  "Ім больш не трэба пра яго здзіўляцца", - жвава сказаў Крапер. — Мы яго злавілі.
  "Гэта было незадоўга да вас", сказаў я. "Я б падумаў, што гэта зойме больш часу".
  Крапер рэзка ўсміхнуўся мне. — Ён, відаць, не такі добры ў лесе, як ты. – Гэта каштавала нам добрага чалавека.
  «Мне шкада чуць».
  Ён ляпнуў пальчаткамі па сцягне. «Гібонс атрымаў кулю ў калена. Сёння раніцай яму ампутавалі нагу».
  У любым выпадку Гібанс сыграў выдатна. Я сказаў: «Я папярэджваў яго пра Говарда. Таксама і Бул Матэрсан».
  - Я ведаю, - стомлена сказаў Крапер. «Але мы заўсёды спрабуем спачатку мірныя метады. Мы не можам проста збіць чалавека толькі таму, што нехта заклікае нас гэта зрабіць. У нас у краіне ёсць пэўныя законы, Бойд.
  У мяне не было такога ўражання, пакуль мяне палявалі ў даліне Кіноксі; але я не сказаў яму. "Шмат іншых добрых людзей будзе страчана, калі гэты ідыёт Донэр не загадае ўсім пакінуць гэтае месца".
  Крупер хутка адказаў. Ён адразу ўтаропіўся на электрастанцыю, а потым холадна паглядзеў на мяне. — Што вы гэтым хочаце сказаць?
  Донэр па-кашацку адрэзаў: «Містэр. Бойд прадказаў, што будзе невялікі землятрус. Ён спрабуе прымусіць мяне ўявіць, што схіл пад дамбай абрынецца».
  — Я геолаг, — спакойна сказаў я. «Скажыце мне адну рэч, капітан Крапер, як праходзіць шлях у даліну Кінаксі? Мокры ці сухі?»
  Ён паглядзеў на мяне так, нібы я страціў розум. «Даволі суха».
  — Ведаю, — сказаў я. «Калі вы ехалі па хрыбце, за фурманкай было воблака пылу. Але вы можаце сказаць мне, адкуль уся гэтая гразь?” Я паказаў на пляцоўку перад электрастанцыяй.
  
  Крапер утаропіўся на гразь, а потым задуменна паглядзеў на мяне. "Добра. Дай пачуць».
  Потым мне прыйшлося распавесці гэта яшчэ раз, і, нарэшце, я сказаў: «Клэр, раскажы капітану пра дэманстрацыю, якую я даў табе з узорамі бураў». Проста раскажы, што ты бачыў».
  Яна вагалася: «У Боба былі ўзоры свідравання, якія ён узяў тут, перш чым Говард прымусіў яго бегчы. Боб узяў узор і паказаў нам, як ён можа вытрымаць вялікую вагу. Затым ён узяў яшчэ адну пробу і размяшаў яе ў збане. The. цвёрдае рэчыва ператварылася ў тонкую гразь. На самай справе больш няма чаго сказаць».
  "Гучыць як магія", - сказаў Крапер. Ён уздыхнуў. «Цяпер мяне, відавочна, абцяжарыла новая праблема. Спадар. Донэр, як наконт таго, каб выцягнуць сваіх людзей адсюль, пакуль не будзе зроблена экспертыза?
  - Слухай, Крапер, - запярэчыў Донэр. «У нас было шмат затрымак. Я не маю намеру марнаваць тысячы даляраў з-за гісторый Бойда. Ён спрабаваў спыніць гэты праект з таго часу, як ён прыйшоў сюды, і я хачу пакласці гэтаму канец».
  Здавалася, Крапер разгубіўся. «Не падобна, што я магу нешта зрабіць, містэр. Бойд. Калі я спыняю працу на плаціне і нічога не адбываецца, то мяне чакае вымова на ўсе часы».
  - Вы можаце быць у гэтым чортава ўпэўнены, - злосна сказаў Донэр.
  Крапер неахвотна паглядзеў на яго. «Аднак, — сказаў ён цвёрдым голасам, — калі б я ведаў, што гэта ў грамадскіх інтарэсах, я б неадкладна спыніў працу».
  Я сказаў: «Вам не трэба верыць мне на слова». Тэлефануйце на геалагічны факультэт любога ВНУ. Паспрабуйце, калі можаце, знайсці спецыяліста па геатэхніцы, але любы кампетэнтны геолаг зможа пацвердзіць тое, што я кажу».
  Крапер рашуча сказаў: «Дзе ваш тэлефон, містэр? Донэр?
  - Хвілінку, - хутка сказаў Донэр. — Вы ж не хочаце верыць расказам гэтага чалавека?
  Клэр раптам сказала: «Вы ведаеце, чаму ў Була Матэрсана здарыўся сардэчны прыступ, Донэр?»
  
  Ён паціснуў плячыма. «Было нешта ў тым, што Бойд павінен быў быць Фрэнкам Трынавантам. Цалкам смешная думка!
  «Але што, калі гэта праўда?» — пяшчотна спытала яна. «Гэта азначала б, што Боб Бойд стаў будучым кіраўніком Matterson Corporation. Ён быў бы тваім босам, Донэр! На тваім месцы я б крыху падумала».
  Донер быў у разгубленасці; усё адбылося занадта хутка для яго. — Не! «Гэта немагчыма. Такой катастрофы не можа быць». Ён не мог зразумець сітуацыю, якую нельга кантраляваць грашыма.
  Крапер сказаў рэзкім голасам: «Мы павінны прыняць рашэнне. Дзе старшыня працы?»
  - На электрастанцыі, - тупа адказаў Донэр.
  — Хадзем туды, — прабіраўся па гразі.
  Я сказаў Клэр: "Сядай у фургон і ад'язджай".
  - Не, я пайду з табой, - сказала яна цвёрдым голасам.
  «Вам лепш рыхтавацца да горшага, капітан. Выкажам здагадку, што дамбу прарве і вада з возера льецца на нас. Затым ён будзе ісці прыкладна тым жа курсам да ракі Кіноксі. Гэты раён павінен быць эвакуіраваны».
  «Дзякуй богу, тут нешматлюдна», — сказаў ён. «Ёсць толькі дзве сям'і, якім можа пагражаць». «І толькі што ўсталявалі новы лясны лагер. Дзе пракляты тэлефон?
  Донэр вярнуўся якраз тады, калі Крапер скончыў размову па тэлефоне. За Донэрам стаяў вялікі хлопец, якога я апошні раз бачыў зблізку, калі ўбіў яму ў сківіцу прыклад вінтоўкі.
  Гэта быў Новак.
  Ён знерухомеў і мімаволі сціснуў рукі, убачыўшы мяне. Потым ён адштурхнуў Донэра плячом і накіраваўся да мяне, і я інстынктыўна падрыхтаваўся сустрэць яго, спадзеючыся, што Крапер хутка спыніць бойку. Не адрываючыся ад яго вачэй, я сказаў Клэр: «Адыдзі ад мяне — хутчэй».
  
  Новак стаяў перада мной, і на яго твары не было ўсмешкі. — Бойд, нягоднік, — прашаптаў ён. Ён павольна падняў руку, і я быў здзіўлены, убачыўшы расчыненую далонь замест кулака. Ён не меў крыўды. "На жаль, на мінулым тыдні", - сказаў ён. "Але Говард Матэрсан усіх нас узбудзіў".
  Калі я ўзяў яго за руку, ён усміхнуўся і пацёр твар. «Ты ледзь не зламаў мне сківіцу».
  «Я зрабіў гэта толькі ў мэтах самаабароны», — сказаў я. — Ці можаце вы мне прабачыць?
  "Так, калі вы можаце прабачыць мяне." «Але я хацеў бы правесці з вамі мірны паядынак час ад часу. Проста каб даведацца, ці змог бы я з табой справіцца».
  - Добра, - сварліва сказаў Крапер. — Пойдзем далей, — ён паглядзеў на Донэра. "Вы аддаеце яму гэты загад - ці я павінен?"
  Донэр раптам здаўся значна меншым, чым быў на самой справе. Хвіліну павагаўся, а потым ціхім голасам сказаў: — Адцягні людзей, Новак.
  Новак няўцямна глядзеў на яго. "Што!"
  "Яны яго пачулі", - рэзка сказаў Крапер. «Цягні сваіх людзей».
  «Так, я яго чуў», — сказаў Новак. «Але што, чорт вазьмі, гэта значыць?» Ён ткнуў Донэра ў грудзі. «Вы дамагаліся выканання гэтай працы, а цяпер хочаце, каб мы яе спынілі. Гэта вашае меркаванне?
  - Так, - жвава сказаў Донэр.
  «Добра!» — паціснуў плячыма Новак. «Толькі я ведаю, чаго мне прытрымлівацца. Я не хачу потым чуць папрокі».
  Я сказаў: «Пачакай, давай зробім гэта правільна. Пойдзем са мной, Новак.» Я паглядзеў на дамбу. — Колькі ў вас тут людзей?
  — Шэсцьдзесят штук.
  "Дзе яны?"
  Новак ударыў рукой. «Каля паловы тут, на электрастанцыі. Некаторыя стаяць ля дамбы, а паўтузіна мужчын раскіданыя вакол. Гэта вялікае працоўнае месца, і немагчыма ведаць, дзе кожны чалавек. Але што, чорт вазьмі, адбываецца?»
  
  Я паказаў па схіле да плаціны. «Па гэтым схіле нікому нельга хадзіць, таму хлопцам, якія знаходзяцца на набярэжнай, даводзіцца выходзіць з аднаго з бакоў. Пагаворыце з капітанам Круперам аб тым, каб вывесці ўсіх людзей з электрастанцыі. Але памятайце - па гэтым схіле ніхто не ходзіць».
  "Я лічу, вы ведаеце, што вы робіце", сказаў ён. «І гэта нармальна для мяне, пакуль Донэр згодны. Зняць хлопцаў з плаціны будзе досыць лёгка. Мы звязваемся з імі па тэлефоне».
  Новак вярнуўся да электрастанцыі, але я пачакаў крыху — можа, хвілін дзесяць — і тады я заўважыў, што маленькія фігуркі на набярэжнай пачалі пакідаць небяспечную зону. Задаволены, я зайшоў на электрастанцыю, дзе Крупер арганізоўваў эвакуацыю. «Проста пакіньце тут электрастанцыю і шукайце хрыбты», — сказаў ён. «Трымайцеся далей ад дарогі ў Форт Фарэл і ад ракі. Гаворка ідзе пра тое, каб падняцца з дна даліны».
  Адзін мужчына закрычаў: «Калі вы думаеце, што дамба прарвецца, вы павінны з'ехаць з розуму».
  "Я ведаю, што гэта трывалая плаціна", - сказаў Крапер. «Але здарылася нешта непрадбачанае, і мы проста прымаем меры засцярогі. Так што, ідзі адсюль і не думай пра страчаныя заробкі - ты на поўнай зарплате, - ён саркастычна ўсміхнуўся Донэру і павярнуўся да мяне. «Гэта датычыцца і нас астатніх — усе павінны сысці адсюль».
  Я адчуваў сябе больш камфортна з модай. "Канешне. Давай, Клэр. На гэты раз ты знікнеш, і я таксама».
  Донэр сказаў пранізлівым голасам: "Усе знікаюць - і што?"
  «Тады я больш уважліва гляджу на сітуацыю. Я ведаю хвіліны небяспекі, і буду ісці па схіле, нібы ён складаецца з яечнай шкарлупіны».
  — Але што зробіш ? 
  «Гэта можна стабілізаваць», — сказаў я. «Іншыя будуць ведаць пра праблему больш, чым я. Але, на маю думку, адзінае выйсьце — асушыць возера і ўшчыльніць адклады. Мы можам толькі спадзявацца, што ўсё не разваліцца раней».
  Раптам Новак крыкнуў: Квіклер? 
  
  «Дакладна. Што вы пра гэта ведаеце?
  — Я ўсё жыццё займаўся будаўніцтвам, — расказаў ён. — Я таксама не такі дурны.
  Нехта закрычаў на яе з дзвярэй. «Новак, мы не можам знайсці Скінера і Берка».
  – Над чым яны працавалі?
  «Ім прыйшлося выдаліць некаторыя ўдары ніжэй плаціны».
  Новак зароў: «Джонсан, дзе, чорт вазьмі, Джонсан?» З натоўпу рабочых вылучыўся мажны чалавек і падышоў да нас. — Вы даручылі Скінеру і Бэрку выкапаць пні пад плацінай?
  Джонсан адказаў: «У мяне ёсць. Яны яшчэ не спусціліся?»
  «Як яны збіраліся прыбіраць гэтыя пні?» — спытаў Новак.
  «Яны збіраліся іх выкапаць», — адказаў Джонсан. «Але было трое, якія даставілі ім чортава шмат клопатаў. У Скінера ёсць ліцэнзія на выкананне выбуховых работ, таму я даў яму трохі гелявага дынаміту».
  Новак вельмі прыціх і паглядзеў на мяне. «Ты вялікі!» - сказаў ён. «Мы павінны іх спыніць».
  Я крутануўся. «Клэр, неадкладна ідзі адсюль», — яна ўбачыла мой твар і імгненна павярнулася. "Крупер, выцягні ўсіх, як чорта".
  Новак падскочыў да дзвярэй. — Я ведаю, дзе яны. Мы спыніліся на вуліцы і ўтаропіліся на плаціну, а электрастанцыя пусцела, як мурашнік, па якім ударылі кіем. На схіле нічога не варушылася — абсалютна нічога. Там, дзе заходзячае сонца стукала па камянях і дрэвах, была проста мітусня ценяў.
  Новак хрыпла сказаў: «Я думаю, што яны там, направа, якраз пад дамбай».
  — Хадземце, — сказаў я і пабег. Да плаціны было далёка, і ўздым быў круты. Нашы боты цяжка тупалі па праклятым схіле. Я схапіў Новака за руку. "Не бяры да галавы. Мы маглі б самі выклікаць апоўзень». Калі б апорная здольнасць пароды была зменшана ў адпаведнасці з маёй ацэнкай, то для пачатку ланцуговай рэакцыі не спатрэбіліся б вялікія перашкоды. Грузападымальнасць была, напэўна, пад дзвесце пяцьдзесят кілаграмаў квадратных футаў - менш, чым ціск аднаго з ботаў Новака, калі ён бег.
  Мы ішлі больш асцярожна, і чатырыста-пяцьсот метраў да дамбы прайшлі амаль чвэрць гадзіны. Новак крычаў: «Свеціць! Бэрк!» Рэха адбівалася ад вялікай бетоннай грані дамбы, якая ўзвышалася над намі.
  Нехта побач адказаў: «Ды што не так?»
  Я павярнуўся. Мужчына сядзеў спіной да валуна і з цікаўнасцю глядзеў на нас. — усклікнуў Новак. — Дзе Скінар?
  Берк кінуўся рукой. — За тымі камянямі.
  — Што ён робіць?
  «Мы рыхтуемся падарваць гэты выбух там».
  Гэта быў моцны выбух, які ішоў з высокага дрэва, і я бачыў, як да яго вядзе дэтанацыя. «Выбуху не будзе», — сказаў Новак, хутка ідучы да шоку.
  - Пачакай!- устрывожана крыкнуў Бэрк. «Трымайцеся далей ад гэтага. Ён можа выбухнуць у любую секунду».
  Гэта былі адны з самых смелых рэчаў, якія я бачыў. Новак спакойна нахіліўся над пнём і адарваў дрот разам з электрадэтанатарам. Ён неасцярожна кінуў яго на зямлю і вярнуўся. «Я сказаў, што выбуху не было», — сказаў ён. — І ідзі адсюль, Берк, — ён паказаў у бок дарогі, якая прылягала да хрыбта над дамбай. «Ідзі ў той бок — не спускайся да электрастанцыі».
  Берк паціснуў плячыма. «Добра, ты бос». «Лепш паспяшайся, калі не хочаш выбуху. Рэйкі падрываюць па тры пні адначасова. Гэта быў толькі адзін».
  «Чорт вазьмі!» — усклікнуў я, і мы з Новакам павярнуліся да кавалкаў скалы, за якімі стаяў Скінер. Але было ўжо позна. На невялікай адлегласці пачуўся невялікі рэзкі трэск, за якім рушыў выбух, калі дэтанатар, які вырваў Новак, выбухнуў, не запальваючы сам зарад выбухоўкі. Два клубы дыму і пылу падняліся ў паветра паўсотні метраў і на імгненне завісла ў паветры, перш чым развеяцца лёгкім ветрам.
  Я затаіў дыханне, а потым выдыхнуў. Новак шырока ўсміхнуўся мне. "Падобна на тое, што на гэты раз мы сышлі з рук", - сказаў ён. Ён паднёс руку да лба і паглядзеў на пот, які сцякаў па пальцах. "Але гэта сапраўды прымусіла мяне пацець".
  - Нам лепш вывесці Скінера адсюль, - сказаў я. У момант, калі я вымавіў гэтыя словы, я пачуў гук, які нагадваў далёкі гром, а затым зямля пачала амаль незаўважна дрыжаць пад маімі нагамі.
  Новак рэзка спыніўся. «Што такое?» Ён збянтэжана азірнуўся.
  Гук - калі гэта быў гук - вярнуўся, і зямля задрыжала яшчэ мацней. «Глядзі туды!» — усклікнуў я, паказваючы на высокае хітрае дрэва. Верхавіна дрыжала, як травінка на ветры, і, пакуль мы назіралі, дрэва павольна ўпала на зямлю. «Абвал», — завыў я. – Пачалося!
  Некаторая воддаль з'явілася постаць. «Свеціць!» — крыкнуў Новак. «Уцякай, ратуйся!»
  Зямля дрыжэла пад маімі ботамі, і краявід нібы мяняўся на вачах. Цяжка было зразумець, у чым заключалася трансфармацыя; гэта адбылося незаўважна, як малюнак, што зараз мільгае карта. Скінер падбег да нас, але ён не быў і на паўдарозе, калі пераўтварэнне стала катастрафічным.
  Ён зьнік . Там, дзе ён быў, кучу валуноў раскідала, калі ўвесь схіл пачаў спаўзаць. У той жа час пачуўся аглушальны шум такой сілы, якой я ніколі раней не адчуваў. Ён нагадваў гром, нагадваў гук рэактыўнага бамбардзіроўшчыка з блізкай адлегласці, нагадваў грукат літаўраў, узмоцнены ў тысячу разоў, але не нагадваў ні на адзін з гэтых гукаў. І пад гэтым какафанічным шумам быў яшчэ адзін, клейкі, смактальны шум, нібы выцягванне чаравіка ад гразі - але тут гэта быў гук гіганцкага бота.
  Не думаю, што мы прастаялі больш за дзве-тры секунды, хаця гэты час здаўся вечнасцю. Я змагаўся выйшаў са свайго шакаванага трансу і закрычаў праз шум: «Бяжы, Новак! Ён ідзе сюды!
  Мы павярнуліся і пераскочылі праз схіл, кіруючыся да дарогі, дзе мы будзем у бяспецы. Але ланцуговая рэакцыя пад нашымі нагамі ішла хутчэй, чым мы; ён утварыў пустэчу ў дзесяці-пятнаццаці метрах пад намі, і відавочна цвёрдая зямля павольна калыхалася і слізгала, калі паверхня рухалася, як хвалі.
  Мы сутыкнуліся з маладымі дрэвамі, якія хісталіся ва ўсе бакі, і адно з іх упала прама перад намі, вырваўшы з каранямі дрыжанне. Я пераскочыў праз яго і пабег далей, але спыніўся, калі ззаду пачуў гук, які быў напалову выццём і напалову бурчаннем. Я павярнуўся і ўбачыў Новака, распластанага на зямлі, прыціснутага галінкай іншага паваленага дрэва.
  Калі я нахіліўся, каб агледзець яго, ён выглядаў ашаломленым і напалову без прытомнасці, і я з усіх сіл намагаўся вызваліць яго. На шчасце, гэта было толькі маладое дрэва, але мне прыйшлося сабраць усе сілы, каб зрушыць яго з месца. Ад пастаяннага дрыжання пад намі ў мяне таксама закружылася галава, і, здавалася, усе сілы былі выбіты з маіх цягліц. У аглушальным шуме было вельмі цяжка думаць паслядоўна - гэта было падобна на тое, каб апынуцца ўнутры жахлівага барабана, па якім б'е волат.
  Я адцягнуў яго, але гэта было ў апошні момант. Вялікая глыба марэны ўпала на месца, дзе ён быў заціснуты. Яго вочы былі расплюшчаныя, але затуманеныя, а на твары быў шалёны выраз. Я моцна даў яму аплявуху, і ён нібы крыху прачнуўся. — Бяжы, — крыкнуў я. — Бяжы, чорт!
  Мы пабеглі далей, і Новак цяжка абапіраўся на маю руку, і я спрабаваў трымаць прамы курс да цвёрдай зямлі, што было амаль немагчыма, бо гэта было падобна на тое, каб перасекчы бурлівую плынь, якая ўвесь час імкнецца цягнуць цябе за сабой. Раптам слуп каламутнай вады выплюхнуў у паветра метраў на пяць-шэсць перад намі, і мы зусім прамоклі. Я ведаў, што гэта было - гэта была вада, якую выцеснілі з пяра, а яе былі мільёны літраў. Ужо адчувалася зямля пад нагамі заляпаныя брудам, і мы бездапаможна коўзаліся, пакуль працягвалася моцнае дрыжанне.
  Але мы ўсё роўна дабраліся. Калі мы наблізіліся да краю апоўзня, штуршкі паменшыліся, і, нарэшце, я дазволіў Новаку скаціцца на цвёрдую зямлю, задыхаючыся. Недалёка ад нас на жываце ляжаў Берк. Ён дзвюма рукамі скраб па зямлі, нібы хацеў учапіцца за цвёрдую зямлю, і закрычаў на ўсю моц.
  Я хацеў дапамагчы Новаку і Берку, але тое, што можна назваць прафесійным інтарэсам, прыцягнула маю ўвагу да гэтай вялікай катастрофы. Увесь схіл рухаўся ўніз з усё большай хуткасцю. Фронт апоўзня амаль дасягнуў электрастанцыі, і цэлыя дрэвы падляталі ў паветра, як запалкі, а валуны з грымотным грукатам наляталі адзін на аднаго. Затым апоўзень абрынуўся на электрастанцыю. Сцены былі разбітыя, і ўвесь будынак, здавалася, склаўся ў складкі, і ў наступны момант ён знік пад патокам зямлі.
  Апоўзень рухаўся на поўдзень, і я ніколі не думаў, што ён спыніцца. Вада, якая выбівалася з калчана, стаяла паўсюль высокімі слупамі, і праз падэшвы сваіх ботаў я адчуваў ваганні мільёнаў тон зямлі, якая ўсё яшчэ была ў руху.
  Але нарэшце апоўзень спыніўся, і ўсё сціхла - толькі зрэдку чуўся гул, калі ціск ураўноўваўся ў новым ландшафте. Не прайшло і дзвюх хвілін з моманту падрыву пнёў, а даўжыня апоўзня склала амаль кіламетр і некалькі сотняў метраў ад хрыбта да хрыбта.
  Я паглядзеў уніз на месца, дзе стаяла электрастанцыя, і ўбачыў толькі няроўную паверхню зямлі. Апоўзень знішчыў электрастанцыю, а затым разбіў дарогу Кіноксі. Машыны, якія былі прыпаркаваныя на дарозе, зніклі, і з вяршыні апоўзня паток каламутнай вады ўжо выкапаў траншэю ў мяккай глебе, сцякаючы ўніз да ракі Кінаксі. Там унізе больш нічога не рухалася, і я балюча ўсведамляў, што Клэр можа быць мёртвая.
  Новак хістаўся на нагах і нібы круціў галавой ачысціць мозг. Ён усклікнуў: «Як, чорт вазьмі,?» Ён здзіўлена паглядзеў на мяне, а потым сказаў больш спакойна: «Як, чорт вазьмі, мы адтуль сышлі?» Ён кінуўся рукой на апоўзень.
  «Моцныя мышцы ног і шмат поспеху», — адказаў я.
  Берк усё яшчэ трымаўся за зямлю, і яго крыкі не сталі менш гучнымі. Новак крутануўся. — Закрычаў ён, дзеля бога. «Ты ўсё яшчэ жывы». Але Берк праігнараваў яго словы.
  Дзверы машыны ляпнулі на дарозе ўверсе, і я падняў вочы. Паліцэйскі глядзеў на сцэну, адмаўляючыся верыць сваім вачам. — Што здарылася?
  «Мы выкарысталі занадта шмат дынаміту», — з'едліва крыкнуў у адказ Новак. Ён падышоў да Берка, нахіліўся наперад і стукнуў яго па баку галавы. Бэрк адразу ж перастаў крычаць, але працягваў душэўна рыдаць.
  Міліцыянер злез да нас. «Адкуль ты?» — спытаў я яго.
  «З даліны Кінаксі», — адказаў ён. «Мы едзем у форт Фарэл з арыштаваным», — ён пстрыкнуў языком, калі ўбачыў, што дарога перакрыта. – Здаецца, давядзецца шукаць іншы шлях туды.
  «Гэта той Говард Матэрсан, які яны падняліся?» Калі ён кіўнуў, я сказаў: «Паклапаціцеся пра гэтага нягодніка, а вам лепш збегчы да капітана Крапера — калі ён яшчэ жывы». міліцыянт, які стаіць на дарозе. — Колькі чалавек у вагоне?
  «Нас чацвёра, акрамя Матэрсана»,
  «Вы спатрэбіцца для выратавальных работ», — сказаў я. – Ім лепш зараз ісці далей.
  Ён паглядзеў на Новака, які падняў Берка на рукі. "Вы можаце справіцца з астатнім тут самі?"
  У мяне была спакуса знесці яго на дно, але Берк не мог ісці сам, і мне, магчыма, давядзецца дапамагчы Новаку несці яго. «Так, проста працягвай», — адказаў я.
  Ён павярнуўся, каб падняцца назад на дарогу, і ў той жа час пачуўся гучны стогн. Спачатку я падумаў, што так Берка, але потым гук вярнуўся. Гэтым разам ён быў значна гучнейшым і рэхам разносіўся па ўсёй даліне.
  Плаціна застагнала пад напорам вады ззаду, і я ведаў, што гэта значыць. «Чорт вазьмі!» — усклікнуў я.
  Новак добра ўхапіўся за Берка і пачаў, хістаючыся, падымацца па хрыбце. Міліцыянер лез як чорт на пяткі, а я падбег Новаку дапамагчы. - Не кажы глупства, - ахнуў ён. — Ты не можаш мне дапамагчы.
  Гэта была праўда. Два чалавекі не змаглі б пранесці Бэрка на той схіл хутчэй, чым адзін, але я застаўся за Новакам на выпадак, калі ён страціцца з ног. Ад вялікай бетоннай дамбы даносіліся яшчэ большы шум, дзіўныя рыпучыя гукі і невялікія выбухі. Я азірнуўся праз плячо і ўбачыў нешта неверагоднае - вада, якая пырскала ў паветра з -пад дамбы. Бруі былі метраў трыццаць-сорак вышынёй, і я адчуваў пырскі на сваім твары.
  «Яно руйнуецца!» — крыкнуў я, абхапіўшы адну руку за дрэва, а другой рукой хапаючыся за пояс Новака.
  Пачуўся моцны грукат, і на ўсю вышыню дамбы з'явілася зігзагападобная трэшчына. Скала пад плацінай знікла, і воды возера Матэрсан адштурхнулі аснову, не пакінуўшы нічога, каб вытрымаць велізарную вагу.
  На бетоннай паверхні дамбы з'явілася яшчэ адна расколіна, і тады ціск вады стаў занадта вялікім для дамбы. Усю масіўную канструкцыю адсунулі ўбок. Вялікая бетонная глыба адарвалася ад насыпу; бетонны блок павінен быў важыць не менш за пяцьсот тон, але яго падкінулі ў паветра і павярнулі, каб прызямліцца ў возеры бруду ўнізе. У наступную секунду яго затапіла і накрыла гіганцкая хваля вады.
  І мы таксама былі.
  Да вяршыні нам не хапіла ўсяго некалькіх метраў, калі на нас абрынулася вада. Я адчуў, што павінна адбыцца, і напоўніў лёгкія паветрам, каб не думаць, што патану. Замест гэтага я думаў, што мяне разарвуць напалам, калі магутная хваля абрынулася на Новака і выбіла з-пад яго ногі.
  Я ўсё яшчэ трымаў яго пасавы пояс і трымаў цяжар двух вялікія людзі і я думаў, што мне руку адарвуць. Мышцы другой рукі балелі, калі я адчайна трымаўся за дрэва, і я баяўся, што мае лёгкія лопнуць, перш чым я нарэшце паспею набраць поўны рот паветра.
  Вадзяная хваля трымалася нядоўга, але на самым піку яна запаўняла даліну з боку ў бок і мела глыбіню трыццаць-сорак метраў. Потым вада хутка адышла, і я адчуў велізарную палёгку, калі міліцыянт схапіў Новака.
  Ён паківаў галавой і хапнуў паветра. «Гэта было немагчыма!!» - усклікнуў ён у адчаі. — Я не магла яго ўтрымаць.
  Берк знік!
  Пад намі ўтварылася новая рака, але яна неўзабаве паменшыцца, пакуль не застанецца возера Матэрсан, а будзе толькі невялікая рачулка пад назвай Кіноксі, якая працякала праз гэтую даліну апошнія пятнаццаць тысяч гадоў. Але вада ў новай рэчцы па-ранейшаму хвалявалася, хоць яна мела цяпер усяго сто метраў у шырыню і пятнаццаць-дваццаць у глыбіню. Я, хістаючыся, падняўся да дарогі і атрымліваў асалоду ад таго, што зноў магу паставіць боты на цвёрдую зямлю.
  Я прытуліўся да міліцэйскай машыны. у той час як я моцна дрыжаў, і тады я заўважыў, што хтосьці назірае за мной. На заднім сядзенні аўтамабіля сядзеў Говард Матэрсан паміж двума паліцэйскімі. Зубы яго выскаліліся ў воўчай усмешцы. Ён здаваўся зусім вар'ятам.
  Я павольна прабраўся па дарозе да падножжа хрыбта, адчайна разважаючы, ці знайду я Клэр жывой. Я быў рады бачыць некаторых тых, хто выжыў; яны павольна і лунаціка прабіраліся па хрыбце. Я таксама бачыў Донэра; ён быў выпэцканы граззю з ног да галавы і стаяў, гледзячы на прыліўную хвалю, якая працякала міма. Праходзячы міма яго, я пачуў, як ён мармытаў: «Мільёны даляраў, мільёны даляраў — усе страчаны! Мільёны даляраў…”
  «Боб! О, Боб!
  Я павярнуўся, і ў наступны момант Клэр апынулася ў мяне на руках, усхліпваючы і смяючыся адначасова. - Я думала, што ты памёр, - сказала яна. «О, любоў, я думаў, што ты памёр».
  
  Я вымушана ўсміхнуўся. «Матэрсан спрабаваў забіць мяне ў апошні раз, але я ўцёк».
  «Прывітанне, Бойд!» Гэта быў Крапер. Ён ужо не з'яўляўся ў бездакорнай форме, а выглядаў як зямляк. Любы з ягоных людзей арыштаваў бы яго па адным яго з'яўленні. Ён працягнуў руку. "Я ніколі не чакаў убачыць цябе зноў".
  — Абавязкова, — сказаў я. — Колькі загінула?
  — Дакладна ведаю пяць, — сур'ёзна сказаў ён. «Мы яшчэ не скончылі з гэтай сумнай працай, і багі павінны ведаць, што здарылася далей у даліне. Нам не ўдалося разаслаць папярэджанні».
  «Яны могуць дадаць яшчэ двух да спісу пацярпелых», — сказаў я. «І Скінар, і Берк загінулі. Але Новак шчасна ўцёк».
  "Ну, трэба шмат зрабіць", - сказаў Крапер. "Я павінен ісці".
  Я не прапаноўваў дапамогу ў выратавальных работах. У мяне было больш чым дастаткова цяжкасцяў, і ўсё, што я хацеў, гэта патрапіць у месца, дзе я мог бы цалкам расслабіцца. Клэр узяла мяне за руку. - Хадзем, - сказала яна.
  Такім чынам, мы даволі павольна цягнуліся па хрыбце і, дасягнуўшы вяршыні, на імгненне адпачылі і паглядзелі на поўнач над далінай Кінаксі.
  Я думаў, што ўдалечыні бачу зялёныя верхавіны дрэў. Мы з Клэр разам страцілі чатыры мільёны долараў, таму што цяпер лясная служба ніколі не дазволіць поўную высечку. Але мы не засталіся незадаволеныя. Дрэвы будуць стаяць і працягваць расці, а алені будуць пасвіцца ў іх цені - і, магчыма, я змагу стаць добрым сябрам з Братам Мядзведзем, калі ў яго будзе апраўданне таму спалоху, які я яму нанёс.
  Клэр узяла мяне за руку, і мы павольна пайшлі па хрыбце. Дадому было далёка, але хацелася дайсці да канца дарогі. 
   
  ●●● 
  OceanofPDF.com
  
  
  Menneskejagt
  перакладзены з англійскай мовы Лейфам Тронхольмам пасля
  Апоўзень 
  Аўтарскае права No 1983, 2017 Дэзманд Бэглі і Ліндхардт і Ringhof Forlag A/S
  Усе правы ахоўваюцца
  ISBN: 9788711791752
  
  1-е выданне электроннай кнігі, 2017 г
  Фармат: EPUB 3.0
  
  Гэтая кніга абаронена законам аб аўтарскім праве. Капіраванне для выкарыстання, акрамя асабістага, можа быць зроблена толькі па ўзгадненні з Lindhardt і Ringhof і аўтарам.
  
  lindhardtogringhof.dk
  Lindhardt and Ringhof Forlag A/S, кампанія ў Эгманце OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"