Гэта выданне ў адкрытым доступе стала даступна па ліцэнзіі CC BY-NC-ND 4.0 дзякуючы падтрымцы Knowledge Unlatched. Не для перапродажу.
Гэта выданне ў адкрытым доступе стала даступна па ліцэнзіі CC BY-NC-ND 4.0 дзякуючы падтрымцы Knowledge Unlatched. Не для перапродажу.
ПАГРУЖАНЫ На ПАВЕРХНЮ
Не так ужо і схаваныя габрэі нацысцкага Берліна,
1941-1945
Рычард Н. Лютьенс - малодшы.
берган
П Е Ш Ў А Р К • О Х Ф О Р Д
www.berghahnbooks.com
Гэта выданне ў адкрытым доступе стала даступна па ліцэнзіі CC BY-NC-ND 4.0 дзякуючы падтрымцы Knowledge Unlatched. Не для перапродажу.
Упершыню апублікавана ў 2019 годзе
Кнігі Бергана
www.berghahnbooks.com
No 2019 Рычард Н. Лютьенс-малодшы.
За выключэннем цытавання кароткіх урыўкаў
у мэтах крытыкі і рэцэнзавання ніякая частка гэтай кнігі не можа быць прайграная ў любой форме або любымі сродкамі, электроннымі або механічнымі, уключаючы фотокопирование, запіс або любую сістэму захоўвання і пошуку інфармацыі, вядомую ў цяперашні час або якая будзе вынайдзенай, без пісьмовага дазволу выдаўца.
Каталагізацыя дадзеных Бібліятэкі Кангрэса ў публікацыі Запіс аб каталагізацыі C. I. P. даступная ў Бібліятэцы Кангрэса Каталагізацыя бібліятэкі Кангрэса ў публікацыі Кантрольны нумар: 2019026291
Каталагізацыя Брытанскай бібліятэкі ў дадзеных аб публікацыях Запіс у каталогу гэтай кнігі даступная ў Брытанскай бібліятэцы ISBN 978-1-78533-455-9 ў цвёрдым пераплёце
ISBN 978-1-78533-474-0 электронная кніга адкрытага доступу
Электронная версія гэтай кнігі знаходзіцца ў вольным доступе дзякуючы падтрымцы бібліятэк, якія працуюць з Unlatched Knowledge. KU - гэта сумесная ініцыятыва, накіраваная на забеспячэнне адкрытага доступу да высакаякасным кніг на карысць грамадства. Больш падрабязную інфармацыю аб ініцыятыве і спасылкі на версію ў адкрытым доступе можна знайсці па адрасе knowledgeunlatched.org.
Гэтая праца апублікаваная на падставе Міжнароднай некамерцыйнай ліцэнзіі Creative Commons Attribution No Derivatives 4.0. З умовамі ліцэнзіі можна азнаёміцца па спасылцы https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/. Па пытаннях выкарыстання, якія выходзяць за рамкі ліцэнзіі, звяртайцеся ў Berghahn Кнігі.
Гэта выданне ў адкрытым доступе стала даступна па ліцэнзіі CC BY-NC-ND 4.0 дзякуючы падтрымцы Knowledge Unlatched. Не для перапродажу.
Для маіх бацькоў
Гэта выданне ў адкрытым доступе стала даступна па ліцэнзіі CC BY-NC-ND 4.0 дзякуючы падтрымцы Knowledge Unlatched. Не для перапродажу.
Гэта выданне ў адкрытым доступе стала даступна па ліцэнзіі CC BY-NC-ND 4.0 дзякуючы падтрымцы Knowledge Unlatched. Не для перапродажу.
Змест
Спіс малюнкаў і табліц
viii .
Падзякі
x
Заўвагі да назваў і тэрмінаў
xii
Увядзенне
1
Кіраўнік 1. Апусканне ў ваду
29
Кіраўнік 2. Выжыванне
75
Кіраўнік 3. Жыццё
124
Кіраўнік 4. Усплыванне
163
Эпілог
197
Дадатак. Дэмаграфічныя дадзеныя аб затапленні ў нацысцкім Берліне 209
Бібліяграфія
225
Паказальнік
238
Гэта выданне ў адкрытым доступе стала даступна па ліцэнзіі CC BY-NC-ND 4.0 дзякуючы падтрымцы Knowledge Unlatched. Не для перапродажу.
МАЛЮНКІ І ТАБЛІЦЫ
ЛІЧБЫ
1.1. Cäcilie Ott
42
1.2. Тэмпы затаплення, кастрычнік 1941 г.– 1 квартал 1943 г.
43
1.3. Колькасць апусканняў і самагубстваў, 1941–сакавік 1943
45
1.4. Параўнальнае лік самагубстваў і людзей, якія апынуліся пад вадой (1941-1943)
45
1.5. Шарлота Бодлендер
48
1.6. Siegmund Weltlinger
59
1.7. Margarete Weltlinger
59
1.8. Herta Fuß
64
2.1. Erich Hopp
83
2.2. "Габрэйскі кангрэс", Der Нападаючы, № 34 (ліпень 1934 г.) 87
2.3. Афіцыйнае пасведчанне асобы Рудольфа Коппа OKW , якое выкарыстоўваецца Конрадам Фридлендером
92
2.4. Ursel Finke
105
2.5. Вальтэр Ризенфельд з Грэтай Хофман і Элізабэт Фрыц, Каляды, 1943 г.
115
3.1. Падводная лодка " Ойген Ф."
126
3.2. Susanne Hesse
131
3.3. Eugenie Nase
134
4.1. Берлінцы штурмуюць грамадскі бункер ў парку Гумбольдтейн у раёне Шлюбаў, 1943 год
169
Гэта выданне ў адкрытым доступе стала даступна па ліцэнзіі CC BY-NC-ND 4.0 дзякуючы падтрымцы Knowledge Unlatched. Не для перапродажу.
Малюнкі і табліцы • ix
4.2. Сцэна з разбуранага раёна Міт, ок. 1945 г.
173
4.3. і 4.4. Сцэны разбурэнняў: Парады змагаюцца за горад
180
4.5. Доктар Курт Міхаэліс
188
A. 1. Дата апускання
213
A. 2. Колькасць габрэяў, дэпартаваных з Берліна, сакавік-снежань 1943 г.
215
A. 3. Ўзроставае і гендэрнае размеркаванне яўрэйскага насельніцтва Берліна ў 1939 годзе (у працэнтах)
217
A. 4. Узроставае размеркаванне тых, хто выжыў якія хаваюцца мужчын і жанчын (у працэнтах)
218
ТАБЛІЦА
A. 1. Памер сямейных груп, якія разам пагрузіліся і выжылі
219
Гэта выданне ў адкрытым доступе стала даступна па ліцэнзіі CC BY-NC-ND 4.0 дзякуючы падтрымцы Knowledge Unlatched. Не для перапродажу.
ПАДЗЯКІ
Гэтая кніга стваралася гадамі. Сапраўды, я думаю, што гэта было ўжо ў працэсе станаўлення, перш чым я калі-небудзь свядома разглядаў гэтае пытанне, і я бязмерна ўдзячны тым шматлікім людзям і ўстановам, якія дапамаглі мне ажыццявіць яго завяршэнне. Міндэн, якая ў пятым класе пазнаёміла мяне з мастацтвам Шпигельмана. Maus, павучальны мяне на шлях вывучэння, які я не мог прадбачыць у той час: дзякуй. Маім кансультантам па каледжу Дж. Уэсту і Беттине Маціяс: Не магу паверыць, што я калі-небудзь разглядала магчымасць вывучэння чаго-небудзь, акрамя гісторыі і нямецкай мовы. Дж., дзякуй, што заахвоціла мяне пачаць вывучаць нямецкую мову і распаліў маю запал да гісторыі. Беттина, дзякуй табе за тое, што прышчапіла мне любоў да нямецкай мове і патурала маім жаданні вывучыць Зюттерлин: магчыма, ты ведала, як моцна ён мне аднойчы спатрэбіцца.
Мая самая шчырая падзяка майму Doktorvater Піцеру Хейсу за яго кіраўніцтва і падтрымку на працягу многіх гадоў і за тое, што дапамагаў мне рабіць усё магчымае.
Бенджаміну Фроммеру і Йоханану Петровски-Штерну дзякуй за ўсе гады вашай дапамогі і падтрымкі. Мне сапраўды пашанцавала, што ў маім диссертационном камітэце былі гэтыя тры выдатных чалавека. Таксама чытацкай групе малодшых выкладчыкаў Тэхаскага тэхнічнага універсітэта: прапановы па азнаямленню з гэтай кнігай былі неверагодна карыснымі.
Час, які я правёў у Берліне дзесяць гадоў таму, праводзячы пачатковыя этапы даследаванні для гэтай кнігі, было адным з самых плённых і інтэлектуальна стымулюючых ў маім жыцці. Яны таксама былі самымі дзіўнымі, паколькі ніколі дакладна не ведаеш, да чаго прывядзе паход у архівы. Мая асаблівая падзяка Марціна Фойгт з Gedenkstätte Stille Helden, чые парады адкрылі мне так шмат шляхоў для даследаванняў і адкрыццяў. Дзякуй, што звялі мяне з місіс Рут Гампел, цэнтральнай фігурай у гэтай кнізе. Мая сустрэча з місіс Гампел была гэтак жа прыемнай, калі і павучальнай. Я заўсёды буду памятаць нашу сустрэчу і твой непераўзыдзены Gastfreundlich-keit (асабліва шніцаль). Выказваю ўдзячнасць выдатным архивариусам Цэнтра барацьбы з антысемітызмам, у якім сабрана сапраўды ўражлівая калекцыя сведчанняў тых, хто выжыў, якія хаваюцца ў Ber - Гэта выданне ў адкрытым доступе стала даступна па ліцэнзіі CC BY-NC-ND 4.0 дзякуючы падтрымцы Knowledge Unlatch. Не для перапродажу.